Коўл Дэніэл : другие произведения.

Мімік

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Мімік Дэніэл Коўл
  
  
  Дзень, калі смерць наведала
  І вось, стары чалавек вярнуўся дадому і выявіў, што Смерць дрэмле ў сваім крэсле, якая нарэшце прыйшла за ім. Але, падумаў стары, ці не Смерць - гэта яшчэ адзін вораг? Вораг, стомлены і адзінокі?
  Такім чынам, лёгка пераступаючы праз мантыю, што разлівалася па яго падлозе, нібы рэкі дзёгцю, ён абшукаў свой домік у пошуках клінка, а потым, непрыкметна самой Смерці, падкраўся да свайго спячага госця. П'яны ад жадання жыць вечна, стары высока падняў рукі і моцна ўвагнуў імі ўніз, глыбока ўпіўшыся нож у попельныя вантробы. Але ён зрабіў крыху больш, чым абудзіў Смерць, якая паднялася, каб узвышацца над хныкаючым чалавекам, больш помслівая і жорсткая, чым калі-небудзь, і не хвалюючыся за лязо, усё яшчэ ўбітае ў крэсла.
  «Вы хочаце ўхіліцца ад мяне?» — засмяялася Смерць. «Трэба толькі спытаць. Будзьце ўпэўненыя, вы ніколі не адчуеце маёй літасці. Бо толькі жывыя могуць пакутаваць так, як ты хочаш».
  І з гэтым Смерць паказала сябе.
  У яго было шмат спраў.
  Амаль праз сем гадоў пасля таго, як Смерць вярнулася ў малюсенькі катэдж і выявіла старога, які дрэмле ў сваім крэсле, са знаёмым нажом у яго на каленях.
  Так, лёгенька пераступаючы па крыві, якая, нібы барвовыя стужкі, разлівалася па падлозе, Смерць схапіла яго маршчыністыя рукі. Адчуўшы халодныя рукі ад яго, стары чалавек заварушыўся, вочы наліліся слязьмі, калі ён глядзеў на свае загоеныя раны.
  'Калі ласка!' — закрычаў ён. «Хіба ты яшчэ не забраў у мяне ўсё? Хіба я недастаткова пакутаваў?»
  Забаўлены наведвальнік нахіліўся, каб прашаптаць яму на вуха:
  «Не, мой стары дружа… Пакуль не».
  І з гэтым Смерць паказала сябе.
  Бо яму яшчэ шмат чаго трэба было зрабіць.
  OceanofPDF.com
  Чацвер 2 лютага
  
  1989 г
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 1
  Індыкатары гучна пстрыкалі, фігуры асвятляліся, а потым вярнуліся цені, быццам нябачная публіка запальвала ў цемры запалкамі. Калі хударлявы сілуэт махнуў яму ўніз, сяржант Бенджамін Чэмберс павярнуў руль у Гайд-парк. Постаць паспяшалася адчыніць вароты, цёмна-зялёны пінжак Дэпартамента паркаў бліснуў у святле фар, пакуль ён змагаўся з замком. Узяўшыся за замерзлы метал голымі рукамі, яго гід паказаў яму ісці за ім, пакуль ён бег наперадзе пешшу.
  Чэмберс стрымаў пазяханне, уключыў машыну і рушыў па неачышчанай службовай дарозе, чуючы, як змяняецца крок, калі мокры бетон саступіў месца ўшчыльненаму лёду.
  «Не пераязджай яго... Не пераязджай яго», — прамармытаў ён сабе пад нос, зусім не ўпэўнены, што машына спыніцца, калі яго эскорт вырашыць гэта зрабіць, колы круціліся ўсё больш і больш рэгулярна, чым глыбей яны адважваліся ўглыб разгалісты лонданскі парк.
  Раптам чалавек, які ішоў наперадзе, страціў раўнавагу, знікшы недзе пад капотам у такт трывожнаму стуку. Тармазы задрыжалі пад нагамі, калі машына павольна спынілася.
  Чэмберс паморшчыўся, нахіліўшыся наперад на сваім сядзенні і з трывогай назіраючы за канцом капота...
  Але потым паміж фарамі выскачыў вясёлы твар, падсвечаны значок з імем, які ганарліва абвяшчаў яго ўладальніка: Deano .
  «Прабачце!» — махнуў мужчына, падымаючыся на ногі.
  « Вы прабачце?!» — недаверліва адгукнуўся Чэмберс, паківаючы галавой.
  «Гэта якраз за тымі дрэвамі!» - крыкнуў Дзіна, не засвоіўшы ўрока, заняўшы сваю пазіцыю ў трох хісткіх кроках наперадзе машыны.
  Чэмберс неахвотна зноў рушыў машыну. Трымаючы дыстанцыю, ён у рэшце рэшт прыпаркаваўся каля патрульнай машыны, у якой двое афіцэраў у форме хаваліся ад халоднага ветру, які ўварваўся ў той момант, калі ён пацягнуў за ручку. Ён скрыгатнуў зубамі і вылез, накруціўшы паліто на шыю, а гід Дэпартамента паркаў здзіўлена паглядзеў на яго.
  «Ніколі раней не сустракаў чарнаскурага дэтэктыва», — паведаміў ён Чэмберсу, які спакойна ўспрыняў гэты недарэчны каментар.
  «Упершыню ва ўсім. Хаця, калі вы спытаеце мяне, я насамрэч вельмі, вельмі, вельмі цёмна-карычневы, - саркастычна адказаў ён, ужо аглядаючы наваколле ў пошуках цела.
  Дзіна засмяяўся: «Дык ты. Здагадайцеся, таму вы і дэтэктыў.
  «Здагадваюся, — адказаў Чэмберс, нахмурыўшыся, убачыўшы толькі набор слядоў, якія атачаюць каменнае падстава статуі. « Уся справа ў дэталях… такіх дэталях, як: дзе гэтае мёртвае цела, на якое я павінен глядзець?»
  У гэты момант грукнулі дзверцы машыны: адзін з афіцэраў у форме нарэшце набраўся смеласці выйсці на вуліцу. З брудна-русымі залізанымі валасамі ён быў на добрае дзесяцігоддзе маладзейшы за Чэмберса: максімум дваццаць адзін год. Паклаўшы ў кішэню рэшткі шакаладкі, ён падышоў, каб паціснуць руку дэтэктыву.
  «DS Chambers?» — спытаў ён з паўднёвалонданскім звонам. 'Адам Вінтэр. А гэта… — ён паказаў на партнёра, падобны на вікінга ствол жанчыны, якая неахвотна выйшла за ім, — Рэйлі. Другі афіцэр коратка кіўнуў і вярнуўся да пытання не замерзнуць да смерці. «Мы ўжо сустракаліся раней, — сказаў яму Вінтэр, — на той працы ў скакуне».
  Чэмберс кіўнуў: «З…»
  «Рэч».
  «І…»
  «Рэч».
  «Я памятаю».
  Размова перапынілася, калі моцны парыў ветру праляцеў па дрэвах, абодвум мужчынам спатрэбілася хвіліна, каб сабрацца.
  ' Ісус Божа , — паскардзіўся Вінтэр, адмахваючыся ад холаду.
  «Такім чынам, мне сказалі, што вы знайшлі цела пад статуяй», — нядбайна сказаў Чэмберс, упэўнены, што паехаў марна. «Гэта як кітайцы шэпчуць у той дыспетчарскай», — пажартаваў ён, ні ў якім разе не вінавацячы маладога канстэбля — ворагаў у яго і так было дастаткова ...
  - Без жартаў, - адказаў Вінтэр, загадваючы яму дадаць свае сляды да дзесяткаў ужо выбітых на траве. « Э-э-э … Цела не пад статуяй… Цела — гэта статуя».
  Чэмберс скептычна падняў бровы, а потым паглядзеў на абледзянелую постаць, якая сядзела ў дзесяці футах над імі на каменным пастаменце.
  «Упершыню заўважыў бегун каля адзінаццаці трыццаці».
  Чэмберс зірнуў на гадзіннік.
  «… я, — удакладніў Вінтэр. «Адзінаццаць трыццаць раніцы »
  Цяпер яшчэ больш разгублены Чэмберс зрабіў некалькі крокаў назад, каб лепш ацаніць сцэну. Ён прыжмурыўся на тое, што ўсё яшчэ быў упэўнены, што гэта твор мастацтва: цалкам аголеная на грубай каменнай пліце сядзела мускулістая мужчынская постаць, упёршыся падбароддзем у суставы правага сустава, нібы ў глыбокім роздуме. На аголеных месцах ледзяшы, як поўсць, пакрывалі скуру; у больш зацішных — нечалавечага блакітнаватага адцення.
  Чэмберс выглядаў няўпэўненым, калі Вінтэр працягваў:
  «Сказала, што сто разоў праходзіла міма гэтых статуй, не заўважаючы іх, але на гэты раз нешта было іншым. Яна дазваляла гэтаму гуляць у яе галаве ўвесь дзень, пакуль не вярнулася ўвечары і не зразумела, што, так , нешта не так: перш за ўсё - гэта быў замарожаны труп».
  «Гэта павінна было быць тут цэлы дзень ?» - спытаў Чэмберс, рухаючыся па базе, каб знайсці лепшую пазіцыю. - І больш ніхто не заўважыў?
  «Вы б?»
  - ...Яшчэ не, - прызнаўся ён, прыжмурыўшыся на гэта.
  «Я думаю, — прамовіў палахлівы калега Вінтэра, імя якога ён ужо забыўся, — мы можам назваць гэта «дзіўным спосабам здзяйснення самагубства» нумар сем мільёнаў адзін. Гэта даволі часта сустракаецца ў парках. Але тады, што я ведаю? Гэта вам вырашаць у вашай бясконцай мудрасці».
  У жанчыны відавочна былі праблемы з ім, але Чэмберс быў і занадта холадна, і занадта стомлены, каб падняцца на гэта.
  - Шкада яе, - паківаў галавой напарніку Вінтэр. «Яна рада, калі ты яе пазнаеш, ці не так, Кім?» — паклікаў ён, атрымаўшы ў адказ сярэдні палец.
  «Вы былі там?» — спытаў яго Чэмберс.
  «Не хацеў бы забруджваць сцэну», — усміхнуўся Вінтэр, бездакорна разыграўшы сваю карту выхаду з турмы . «Да таго ж, ведаеце, мы думалі, што ён нікуды не дзенецца».
  Чэмберс замерзла ўздыхнуў: «Многае не магу зрабіць без хлопца…»
  «Ён убудаваны ў базу», — паслужліва паведаміў яму Дзіна, які падслухоўваў. «Вокруг спіны».
  Зіма не стараўся схаваць ухмылку на твары. Тым часам Чэмберс выглядаў так, быццам мог заплакаць.
  «… Выдатна».
  Узыходжанне на пятнаццаць прыступак здалося нашмат даўжэйшым, з'едлівы вецер набіраў моц з кожным цалём, на які ён падымаўся, калі Чэмберс карабкаўся на плоскую вяршыню пастамента, заціснуўшы ў зубах кішэнны ліхтар.
  Шырокай спіной, звернутай да яго, постаць выглядала такой жа нежывой і дасканалай, як і з зямлі. Асцярожна поўзаючы па лёдзе, каб дабрацца да яго, ён выняў з рота ліхтарык, праводзячы прамень уздоўж непразрыстай глазуры формы, усё яшчэ не ведаючы, на што ён глядзіць ... пакуль не наткнуўся на зморшчыну на локці статуі: зморшчаную вобласць блакітнай скуры - але бясспрэчна скуры. Нягледзячы на тое, што частка яго чакала гэтага, Чэмберс спалохаўся і выпусціў факел, які пакаціўся з трыбуны і закруціўся ў паветры, як падаючая зорка.
  — Лайно, — крыху збянтэжана прашаптаў ён.
  «Там наверсе ўсё ў парадку?» — крыкнула Зіма.
  «Добра!» — азваўся ён, неасцярожна ўстаючы на калені, каб паглядзець на застылы твар пры святле месяца:
  Ён быў прыгожы - прыгожы як кіназорка - бездакорны. Магчыма, ён быў акцёрам , падумаў Чэмберс. Безумоўна, гэта адпавядала б мысленню, якое патрабуе ўвагі, каб голым падняцца на подыум і прыняць позу, пакуль не станеш цвёрдым.
  Стаўшы больш упэўненым у сваёй пазіцыі, Чэмберс выпрастаўся, нахіліўшыся бліжэй, каб убачыць, ці ёсць якія-небудзь апазнавальныя знакі або рысы, яго твар быў усяго ў некалькіх цалях ад статуі, яго туманнае дыханне адбівалася ад бліскучай скуры.
  Нешта было не так... Нешта ён не мог дакладна дакрануцца да пальца... Магчыма, нешта з вачыма? Ледзяны блакіт... Інтэнсіўны... Пранізлівы... Не шкляны позірк пустой пасудзіны.
  Ён утаропіўся ў іх, ашаломлены... калі нечая рука схапіла яго.
  Інстынктыўна хістаючыся назад, Чэмберс вырваў руку з яе хваткі і адчуў, што падае, рэзкі ўдых, які ён зрабіў, спускаючыся ўніз, пазбавіў яго ў момант, калі ён стукнуўся аб зямлю.
  — Дэтэктыў! — крыкнуў Зіма, першы кінуўся.
  - Ён... - прахрыпеў Чэмберс, гледзячы на начное неба. 'Ён...'
  'Што? Я не магу цябе зразумець. Проста трымайся!' Зіма звярнуўся да напарніка: «Хуткую дапамогу выклікайце!» Чэмберс паспрабаваў сесці. — Калі ласка, сэр. Стой спакойна!'
  «Ён… Ён яшчэ… жывы!» - ахнуў Чэмберс, лежачы на спіне і з цяжкасцю дыхаючы, калі жах на тварах астатніх ператвараўся ў шалёную актыўнасць.
  І ўвесь гэты час ён проста ляжаў, не мог нічога зрабіць, акрамя як глядзець на мігатлівыя зоркі і трагічную, але нерэальна прыгожую постаць над сабой.
  Уінтэр накінуў куртку на плечы нерухомага мужчыны, праява добразычлівасці падобная на шпурленне губкі ў цунамі. Яны спрабавалі пасунуць яго, але выявілі, што большасць яго суставаў зафіксаваныя на месцы, няёмкае становішча перашкодзіла любым жаданням падняць яго без старонняй дапамогі. І вось, Вінтэр заставаўся побач з ім, мармычучы маналог запэўненняў і няшчырых абяцанняў, які запаўняў час, пакуль працэсія блакітных агнёў не пайшла за Дзіна праз дрэвы.
  Чэмберс падняўся на ногі якраз своечасова, каб сысці з дарогі. Выкарыстоўваючы прыбор для збору вішні, двое пажарных накрылі замёрзлага чалавека коўдрамі, перш чым падняць яго з пліты на інваліднае крэсла, прычым поза іх пацыента амаль не змянілася. У той момант, калі яны з грукатам апусціліся на зямлю, яны перадалі яго медыкам, якія адразу завезлі яго ў машыну хуткай дапамогі.
  «Спадзяюся, вы не планавалі спаць наступныя шэсць месяцаў», — іранізаваў Вінтэр, далучаючыся да Чэмберса і назіраючы, як брыгада хуткай дапамогі з усіх сіл спрабуе прымацаваць сваё абсталяванне. «Думаю, я па-каралеўску аблажаўся сёння вечарам».
  Чэмберс не адказаў. Яму сапраўды вельмі падабаўся балбатлівы афіцэр, але з яго дакладнай самаацэнкай было цяжка паспрачацца.
  — Я маю на ўвазе, што мы былі тут за добрую гадзіну да вас, — працягваў Вінтэр. «Я павінен быў падняцца туды… ці не так?»
  Чэмберс павярнуўся да яго. Будучы старэйшым і мудрэйшым, гэта быў адзін з тых выдатных момантаў, каб падарыць маладому чалавеку неацэнную жамчужыну мудрасці, каб насіць яе на доўгія гады: «… Так».
  Уінтэр відавочна збіваўся з-за гэтага, але, тым не менш, працягнуў размову: «Ніякіх прыкмет барацьбы?»
  «Не тое, каб я мог бачыць».
  «Хто б зрабіў нешта падобнае з сабой?»
  Чэмберс адкрыў рот, каб адказаць, калі з задняй часткі машыны хуткай дапамогі пачуўся шум:
  — Вёслы!
  Манатонны гук прагучаў над палянай, а натоўп супрацоўнікаў экстраннай службы бездапаможна назіраў.
  'Ясна!'
  «Шакіруе!»
  Цела ледзьве ўздрыгнула, нягледзячы на ўсплёск электрычнасці, які праходзіў праз яго.
  — Няма пульса!
  «Зарадка!»
  Пакуль астатнія назіралі за непазбежнымі падзеямі, Чэмберс адвярнуўся ад марных рэанімацыйных мерапрыемстваў і вярнуўся на пустую трыбуну.
  «І што ты думаеш?» - спытаў Вінтэр, ідучы за ім уніз, - ... дэтэктыў Чэмберс?
  «Хто б зрабіў нешта падобнае з сабой?» - прамармытаў ён у адказ, усё яшчэ паглыблены ў свае думкі, назіраючы за слядамі вакол вялікага каменнага падставы. «Гэта экстрэмальна. Без сумневу. І ўсё ж здаецца, што… — ён з цяжкасцю знайшоў правільнае слова, у той час як чалавек, якога яны абмяркоўвалі, паміраў усяго ў дваццаці метрах ад іх, — «... неабавязкова».
  «Неабавязкова?» - спытаў Вінтэр, выглядаючы толькі ўмерана ўзрушаным.
  «Той бягун мог заехаць дванаццаць гадзін таму», — разважаў Чэмберс, гледзячы ў цёмныя дрэвы, быццам там нехта мог быць. «Усё магло быць зусім інакш».
  «Праўда».
  «А чаму тут?» — працягваў ён. «Ён дэманструецца, але ён таксама абаронены дрэвамі з большасці бакоў і на дзесяць футаў у паветры. Калі ідэя заключалася ў тым, каб выйсці ў бляску славы, чаму б не падняцца на калону Нэльсана ці зрабіць гэта хаця б дзе-небудзь больш публічным?»
  — … Нічога не абавязвае, — сказаў Вінтэр, зачаравана назіраючы за дэтэктывам.
  — Неабавязкова, — кіўнуў Чэмберс, нарэшце адарваўшыся ад дрэў.
  Калі апошняе сімвалічнае сцісканне грудной клеткі спынілася, Вінтэр уздыхнуў: «Мяркую, ён атрымаў тое, што хацеў, нягледзячы на гэта».
  «Насамрэч, — сказаў Чэмберс, апусціўшыся на калені, каб больш уважліва разгледзець набор слядоў, — я не ўпэўнены, што ён зрабіў гэта».
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  Пятніца
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 2
  «Дэтэктыў? … Дэтэктыў? Чэмберс раптам прачнуўся, схапіўшы ў кулачку лабараторны халат жанчыны і ўтаропіўшыся на яе дзікімі вачыма. ' Вой! Вой! - сказаў доктар Сайкс, галоўны судмедэксперт Нью-Скотланд-Ярда.
  Ненадоўга ўвабраўшыся ў прэснае атачэнне, ён адпусціў доктара і пацёр твар: «Прабачце».
  «Ніякай шкоды», — усміхнуўся Сайкс, якому, напэўна, заставаўся ўсяго год-два да выхаду на пенсію, і ён мог абысціся без нападу раніцай. «Доўгая ноч?»
  «Можна і так сказаць», — адказаў Чэмберс, звыкла эканомна кажучы.
  «Вы хутка скончыце?»
  Ён зірнуў на гадзіннік: «…Дзве гадзіны таму».
  Сайкс падняла бровы: «Як наконт таго, каб мы прынеслі табе кавы?»
  Афіцыйна ўзяўшы на сябе адказнасць за пацыента, брыгада хуткай дапамогі прытрымлівалася пратаколу і перавезла размарожанае цела назад у бальніцу Святой Марыі, а гэта значыць, што Чэмберс змарнаваў рэшту сваёй змены, спрабуючы даставіць яго ў судова-медыцынскую лабараторыю для аналізу. У рэшце рэшт яму ўдалося, ён заснуў на адным з пластыкавых крэслаў у калідоры, пакуль яго не разбудзіў той самы чалавек, якога ён чакаў убачыць.
  - У мяне ўжо ёсць адставанне, - сказала Сайкс паміж глыткамі кавы. "Лондан быў асабліва забойным на мінулым тыдні".
  «Зірніце на файл. Гэта ўсё, што я прашу».
  «Дэтэктыў, я...»
  «Проста паглядзі».
  Відавочна раздражнёны, судмедэксперт паставіла кубак, каб забраць ксеракопію справаздачы аб здарэнні і адпаведную форму хуткай дапамогі, нахмурыўшы бровы, праглядаючы першую старонку.
  «Гэта дзіўна. Я дам вам гэта, - прызнаўся доктар, прачытаўшы яго цалкам. - І вы падазраяце несумленную гульню?
  «Проста прадчуванне».
  «Я не магу расставіць прыярытэты ў здагадках», — сказала яму Сайкс, кладучы дакументы ёй на калені, пакуль яна чакала тлумачэнняў.
  - Я... - Чэмберс вагаўся. Ён яшчэ не да канца ўпарадкаваў свае ўласныя думкі. «На месцы здарэння былі дзесяткі слядоў, ні адзін з якіх не быў босых. Усю ноч афіцэры абшуквалі тэрыторыю і абшуквалі бліжэйшыя смеццевыя бакі. Ні абутку, ні адзення не знойдзена».
  — Згодна з вашым дакладам, ён быў там не менш за дванаццаць гадзін. Гэта дастаткова часу, каб сляды былі парушаны або цалкам зніклі, у тым ліку ў самую цёплую частку дня. Ці было ўчора вышэй за нуль?»
  «Ледзьве».
  Доктар паціснуў плячыма, нібы кажучы: «Ну, дык вось.
  «Я не бачу, каб ён незаўважаным хадзіў голым так далёка ў лонданскі парк».
  «Дзіўныя рэчы адбываліся», — сказаў Сайкс, які, здавалася, атрымліваў асалоду ад сваёй ролі адваката Д'ябла.
  «Добра. Гэта магчыма».
  - Ці мог ён дзе-небудзь пахаваць сваю вопратку?
  Чэмберс збіраўся адхіліць гэтую тэорыю, але потым вырашыў, што гэта на самай справе вельмі добрая рэч. Ён адкінуўся на спінку крэсла і зноў пацёр стомлены твар, адчуваючы, што вядзе прайграную бітву.
  «Добра. Добра, — сказаў Сайкс. — Сёння раніцай я пагляджу на яго. Ідзі дадому. Адпачні крыху. Патэлефануй мне ў абед».
  Чэмберс змучана ўсміхнуўся ёй: «Я павінен табе».
  Чэмберс, па-дурному, палічыў гэта добрай ідэяй спыніцца каля свайго стала, калі выходзіў з будынка, не дайшоўшы да яго ўсю змену. Ён зайшоў у офіс і выявіў, што нехта добра выкарыстаў надакучлівыя калядныя ўпрыгажэнні дэпартамента, пасадзіўшы на яго крэсла пяціфутавага снегавіка, перш чым накрыць яго кампутар коўдрай з ваты. Чакаючыя твары ўварваліся ў агульны смех, калі ён адкрыў верхнюю шуфляду і выявіў, што яна занадта завалена фальшывым снегам. Замацаваўшы ўсмешку на месцы, ён кіўнуў галавой, як добра, нягледзячы на размер бязладзіцы, адчуваючы сябе на мяжы злосці.
  ' Качка . качка . Дак , — папярэдзіў інспектор Грэхэм Льюіс, калісьці ягоны лагодны навучальны афіцэр, цяпер адзін з нямногіх сяброў, якія ў яго засталіся. «Бос шукае цябе».
  Чэмберс прысеў за лапатым снегавіком, а Льюіс міла ўсміхнуўся:
  «Добрай раніцы, бос».
  «Не будзь такім хлусам, Льюіс».
  «Вельмі добра, сэр... Добра. Ён пайшоў».
  Адступіўшы, Чэмберс паказаў на свой стол: «Я так разумею, вы чулі?»
  Льюіс кіўнуў: «Вы ведаеце гэта месца: слова распаўсюджваецца хутка». Ён вагаўся, здавалася, што яму заўсёды выпадала быць носьбітам дрэнных навін, вопытам, які прадухіляе бюракратычную буру, якая вось-вось абрынецца на яго сябра. — Вы падняліся праверыць цела ў той момант, калі палічылі гэта бяспечным. Што б вы ні рабілі, не кажыце «вы думалі, што ён мёртвы» або «ён выглядаў мёртвым» або нешта падобнае. Галовы будуць каціцца за гэта, і Хам будзе размахвацца за вас. А цяпер ідзі адсюль, пакуль ён...
  «Палаты!»
  - Дзярмо, - прашаптаў Льюіс.
  «Так, бос?» Чэмберс паклікаў праз пакой, яго калегі насілі такую ж нечаканую ўхмылку, што і ён, калі ён набліжаўся да краіны цудаў сваёй працоўнай станцыі.
  'Мой кабінет! Цяпер!'
  «У той момант, калі вы лічыце гэта бяспечным», — ціха нагадаў яму Льюіс.
  DCI Hamm выконваў гэтую ролю ўсяго васемнаццаць месяцаў, досыць кароткі час, каб па-ранейшаму лічыўся «адным з хлопцаў» з-за яго найму блізкіх сяброў і былых сучаснікаў, мінулая лаяльнасць стрымлівала любую крытыку яго відавочнага фаварытызму і сумніўных крытэрыяў прасоўвання па службе. Хам, аднак, з моманту ўступлення на гэтую пасаду меў сэнс паменшыць сваю вакальную непрыязнасць і абразлівыя паводзіны ў адносінах да Чэмберса, што толькі зрабіла яго атакі менш прадказальнымі.
  «Сядзі». Чэмберс зрабіў, як яму загадалі. «Такім чынам... Якога чорта ?»
  — Усё гэта ў справаздачы, сэр . Чэмберс паморшчыўся, ён не хацеў, каб гэта выйшла такім саркастычным. «Я прыехаў на месца, дзе мне патлумачылі сітуацыю. У той момант, калі я палічыў гэта бяспечным, я падняўся, каб дабрацца да ахвяры».
  «Ахвяра?» - здзекаваўся Хам, жуючы жуйку, якая, здавалася, заўсёды заставалася ў яго ў роце. «Ніякіх прыкмет траўмы» і проста так сядзіць; ён відавочна зрабіў гэта з сабой. Гэта ўсё роўна, што я называю сваю тоўстую задніцу «ахвярай» сваёй любові да KFC».
  «Такім чынам, «нябожчык», — сказаў Чэмберс. «Я ўпэўніўся, што на той момант ён яшчэ жывы, і неадкладна запатрабаваў хуткай дапамогі».
  - А-а-а , - сказаў Хэм з выпуклымі вачыма, назіраючы за сваім падначаленым у пошуках прыкмет слабасці або сумнення.
  - З усёй павагай, сэр , - Чэмберс зноў паморшчыўся: яму прыйшлося перастаць дадаваць, - я скончыў працу дзве з паловай гадзіны таму. Я знясілены».
  Пасля дзіцячай спробы ўтаропіцца на яго, Хам грэбліва адмахнуўся: «Тады працягвай».
  Устаючы, Чэмберс пацягнуўся да дзвярной ручкі.
  - Апошняе, - выпаліў Хам, спыняючы яго на месцы. - Што вы думаеце пра гэтага канстэбля Вінтэра?
  Твар Чэмберса апусціўся. Відавочна, што кіраўніцтва хацела свой фунт мяса.
  Ён зрабіў бязстрасны выгляд, а потым зноў павярнуўся да начальніка: «Хто?»
  'Адам Вінтэр. У вашай справаздачы ён названы першым афіцэрам, які прыйшоў на месца здарэння, — сказаў Хам, падымаючы папку са стала.
  ' Ах . Спачатку сумесныя, — сказаў Чэмберс. «З ім быў напарнік».
  «Неістотна. Гэта была праца Вінтэра… Ну што?
  Чэмберс хутка разгледзеў свае абмежаваныя магчымасці:
  — Некампетэнтны, — жорстка адказаў ён. «Я маю намер падаць уласную скаргу на яго. Тыповы жадаючы стаць дэтэктывам - не можа пераадолець уласнае эга дастаткова доўга, каб справіцца нават з элементамі. Я настойліва раю вам пабачыць, каб ён страціў працу з-за гэтага беспарадку».
  Хам выглядаў крыху здзіўленым сваёй палкай рэакцыяй: «Цяпер?»
  «Я… сэр ». Гэта было наўмысна.
  «Што ж, я абавязкова прыму вашу параду. Вы можаце сысці зараз».
  Чэмберс кіўнуў і зачыніў за сабой дзверы, спадзеючыся, што яго асуджанае меркаванне пра таварыша-афіцэра можа пераканаць яго начальніка зрабіць правільны выбар.
  У 10.35 раніцы Чэмберс выпадкова ўвайшоў у дзверы сваёй кватэры на гарышчы ў Камдэне. Няўдалая, але ў зручны час спадчына, якая дае яму карысную нагу на разадзьмутай лонданскай лесвіцы нерухомасці. Ён прайшоў на кухню, з дэзарыентаваным жыватом буркатаючы ад голаду, і знайшоў запіску, прылепленую да дзвярэй халадзільніка:
  Прыйшлося ісці.
  Спаць добра.
  ПРЫКЛ
  Ён усміхнуўся і ўзяў запіску, зрабіўшы паўзу, калі пайшоў кінуць яе ў сметніцу, адчуваючы ірацыянальную віну за тое, што знішчыў усё, што дала яму Ева, незалежна ад таго, наколькі гэта было нязначна. Адкрыўшы шуфляду, ён сунуў яе пад буклеты з інструкцыямі для мікрахвалевай печы і аўтаадказчыка, дзе яна, спадзяюся, ніколі не знойдзе яе.
  «Што з табой адбываецца?» - папракнуў ён сябе, шукаючы рэшткі ежы ў халадзільніку, перш чым адправіцца ў спальню.
  Ён толькі што зняў кашулю і скончыў чысціць зубы, як зазваніў тэлефон. У знясіленым стане ён забыўся адлучыць яго ад сцяны. З тугой гледзячы на свой ложак, ён вярнуўся ў калідор і ўзяў слухаўку:
  «Так?»
  «Дэтэктыў? Гэта Шарлота Сайкс… з працы».
  «Ой. Прывітанне, - сказаў Чэмберс, здзіўляючыся, як судова-медыцынскаму эксперту ўдалося атрымаць яго нумар.
  «Прабачце, што турбую вас дома. Мы можам пагаварыць пазней, калі хочаце?
  — Не. Усё добра, — пазяхнуў ён, выцягнуўшы свабодную руку ўверх, каб ухапіцца за драўляную бэльку над галавой.
  «Я проста падумаў, што ты хутчэй захочаш ведаць, што ты абсалютна маеш рацыю».
  «Правільна?»
  «Ваша здагадка. Таму што фізічна немагчыма , каб гэты чалавек мог забіць сябе... Нехта зрабіў гэта з ім».
  Чэмберс працёр пякучыя вочы. Ён так стаміўся: «Я прыеду, як змагу».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 3
  Чэмберс задрамаў на метро і прапусціў прыпынак. Расчараваны ў сабе, ён выйшаў на Вікторыі і пайшоў пешшу праз замерзлы горад - вуліцы, запэцканыя брудным пяском, вецер - астуджаны ад ракі і згублены сярод лабірынта шэрых будынкаў. Пасля праходжання аховы ў Нью-Скотланд-Ярдзе ён сустрэў запытальны погляд Льюіса, які кінуўся праз вестыбюль, каб перахапіць яго.
  «Што ты зноў тут робіш?» — раздражнёна спытаў ён. 'Вон! Бос шукае цябе».
  «Зноў?» - скардзіўся Чэмберс.
  'Так. Зноў . Ідзі дадому».
  «Не магу. Аднак я буду трымацца далей ад яго».
  Пахітаўшы галавой, Льюіс адышоў убок, каб прапусціць свайго сябра.
  У тактычным, але паглынаючым энергію руху, Чэмберс падняўся па лесвіцы. Яму трэба было пазбягаць не толькі галоўнага інспектара Хама, але і ўсёй сеткі балбатлівых падначаленых. Праверыўшы, ці чыста ўзбярэжжа, ён паспяшаўся ўніз па калідоры і пастукаў у дзверы ў далёкім канцы, яго твар апусціўся, як толькі ён пераступіў парог.
  «Чорт».
  «Сапраўды дзярмо», — пагадзіўся Хэм, кінуўшы размову з доктарам Сайксам, каб пагадзіцца з Чэмберсам. «Атрымаў запыт аб звышурочнай працы пасля вашага сыходу. Мяркуючы па ўсім , двум тэхнікам было даручана перавезці нетэрміновае цела праз горад за некалькі хвілін да заканчэння іх змены». Чэмберс адкрыў рот, але Хам перапыніў яго: «У гэты момант я сказаў: «Гэта не можа быць правільным. Ні адзін з маіх дэтэктываў не быў бы настолькі дурным або непаважлівым , каб зрабіць нешта падобнае без майго дазволу». Так, Чэмберс?
  «Я не распрацоўваў іх роту… сэр », — адказаў ён, недасыпанне скараціла яго запал. «У іх ёсць праца. Я прасіў іх зрабіць гэта».
  У дэманстрацыі сваёй непрыдатнасці да гэтай пасады Хам рэзка штурхнуў Чэмберса. Потым ён падышоў нязручна блізка, нягледзячы на тое, што быў на паўфута ніжэйшы за высокага дэтэктыва: «Хочаш, каб цябе прыпынілі тут і зараз?»
  «… Не, сэр.»
  «Хлопчыкі! Хлопцы! Хлопчыкі! - агрызнуўся Сайкс, матрыярхальная жанчына, якая была вельмі жахлівай, калі хацела быць такой.
  Па-ранейшаму злосна гледзячы на Чэмберса, Хам адступіў: «Тады, я даведаўся, што наш галоўны судмедэксперт працуе над вашай дурной справай аб самагубстве, а не над расследаваннем чатырох забойстваў, якое мы адкрылі ўчора!'
  Чэмберс спакойна змахнуў плеўку з твару: «… Пяць».
  «Што гэта было?»
  — Пяць расследаванняў забойстваў, — паправіў яго Чэмберс, зірнуўшы на Сайкса.
  — Ён мае рацыю, — падтрымаў яго доктар. «І з-за… стану арганізма нам прыйшлося рухацца хутка. З кожным градусам адтавання мы рызыкуем страціць больш доказаў».
  Раз'юшаны выраз твару Хама захаваўся, але было відавочна, што ацэнка доктара крыху прыглушыла яго агонь. Ён павярнуўся да Чэмберса: «Ідзі яшчэ раз за маю спіну, хлопчык , і я, чорт вазьмі , цябе пакончу… Зразумела?»
  - Так, сэр.
  На гэтай ноце Хам вырваўся, пакінуўшы Чэмберса і Сайкса сам-насам з целам. Яны пасунуліся па абодва бакі металічнага стала, ледзяная глазура чалавека цяпер замянілася пярэстымі замярзаючымі апёкамі, два пальцы на левай руцэ пачарнелі ад сустава ўверх.
  «Амаражэнне», — патлумачыла Сайкс, калі заўважыла, што Чэмберс глядзіць. «Мяркую, само сабой зразумела, што ён пакутаваў ад крытычнай гіпатэрміі да таго часу, як вы дабраліся да яго, яго органы ледзь функцыянавалі дастаткова, каб падтрымліваць жыццё. Затым падключылася брыгада хуткай дапамогі, нагрэла яго занадта хутка, і яго сістэма не змагла з гэтым справіцца». Яна пыхкнула. «Верагодна, у любым выпадку нічога не змянілася б. Мне трэба табе нешта паказаць. Дапамажы мне перавярнуць яго».
  Надзеўшы аднаразовыя пальчаткі, яны з цяжкасцю паднялі цяжкі труп настолькі, каб выявіць чырвоную кропку на патыліцы.
  «Бачыце знак праколу?» - рытарычна спытала Сайкс, бо яна ўжо адмовілася падтрымліваць сваю долю вагі. «Яму ўвялі нешта… з выгляду крыху непрыемны кактэйль. Я ўсё яшчэ спрабую разабрацца, што да чаго. Што можна аднесці да таблетак для пахудання, бялковых дабавак або злоўжывання стэроідамі. Вядома, асуджальная, але абгрунтаваная здагадка, заснаваная на яго памеры».
  «Мае сэнс», — пагадзіўся Чэмберс.
  "Аднак адна рэч, якой, безумоўна, не павінна было быць у яго сістэме, - гэта значныя ўзроўні браміду панкуронія".
  Чэмберс выглядаў, зразумела, пустым.
  «Ён выкарыстоўваецца ў аперацыях, дзе патрабуецца ўважлівасць пацыента, але нельга рызыкаваць найменшай верагоднасцю руху. Немагчыма нават ацаніць, колькі яму далі, без дакладных часовых рамак і з улікам экстрэмальных тэмператур».
  - Ён дакладна не мог гэта зрабіць сам? - спытаў Чэмберс.
  «Няма згадак пра іголку або флакон, знойдзеныя на месцы здарэння, і я не думаю, што ён рэальна мог бы кантраляваць свае канечнасці, каб кінуць іх на любую адлегласць. У мяне склалася ўражанне, што ахвяра знаходзілася ў стане, амаль падобным да сну - прачнулася, але цалкам падатлівая, падтрымліваючы рэшткавы цягліцавы тонус, дастатковы для таго, каб утрымліваць тое становішча, у якое яго вырашыў паставіць забойца».
  «Тады сыходзьце і пакіньце яго замерзнуць да смерці. Гэта перакручана».
  «Нам тут не так шмат шчаслівых гісторый», — паціснуў плячыма Сайкс. - Ты ўжо ведаеш, хто ён?
  — Пакуль не. Тым не менш трэнажорныя залы і цэнтры вольнага часу падаліся добрым месцам для пачатку». Нешта заўважыўшы, Чэмберс прысеў, каб больш уважліва агледзець правы сустав трупа: вострая рана, адрозная ад іншых, упрыгожвала пашкоджаную марозам скуру.
  «Клей», — сказаў яму Сайкс, апярэджваючы пытанне. «Падобныя сляды пад падбародкам, на левым перадплеччы, калене і абедзвюх ягадзіцах. Груба, але... - Яна змоўкла. «Такім чынам, першыя ўражанні?»
  «Падазраваны мужчына… верагодна. Дастаткова моцны, каб у любым выпадку перасоўваць дзьвесьце пяцьдзесят фунтаў гэтага хлопца. Адчуванне асабістае: прысароміць яго, распрануць дагала, выставіць такім чынам напаказ, жорсткасць пакінуць яго пакутаваць. Гэта было наўмысна... арганізавана... і пры гэтым палка.
  Сайкс кіўнуў у знак згоды: «Мяркую, мы можам толькі спадзявацца, што ў яго няма іншых ворагаў». Калі Чэмберс з трывожным выглядам павярнуўся да доктара, яна нязграбна ўсміхнулася ў адказ: «Проста кажу».
  «Наступная станцыя — Хай-Барнэт, дзе заканчваецца гэты цягнік. Усе змены, калі ласка. Усе змены».
  Чамберс бяздумна паглядзеў злева, а потым справа ад сябе ўздоўж пустэльнай карэты: «О, певень».
  У рэшце рэшт, выйшаўшы з ліфта ў Кэмдэн-Таўне, Чэмберс паглядзеў на гадзіннік, з жахам выявіўшы, што ў яго засталося ўсяго чатыры гадзіны і дзесяць хвілін, перш чым будзільнік зноў прымусіць яго падняцца на працу. Адчуваючы пакутлівы голад, ён накіраваўся да KFC; па нейкай прычыне ён адчуваў жаданне з таго часу, як размаўляў з босам той раніцай.
  Узброіўшыся вядром з выгаднымі пакупкамі, ён знайшоў лаўку ў парку, каб паабедаць, каб Ева не адчула паху ў кватэры і не чытала яму лекцыі пра яго талію, якая пастаянна павялічвалася. На паўдарозе праз бяседу ён зразумеў, што глядзеў на замерзлую сажалку, пакуль яго ежа астывала, розум усё яшчэ быў заняты працай, яго думкі былі ў кампаніі таючых трупаў і пустых трыбун. Ён зірнуў праз плячо на тэлефонную будку, паківаў галавой і засунуў у рот яшчэ чыпсаў, цвёрда вырашыўшы не паддавацца…
  - Я ненавіджу сябе, - прамармытаў ён, апусціўшы напалову з'едзеную нагу назад у вядро, і падышоў, каб праціснуцца ў цесную чырвоную будку. Адной рукой ён падняў слухаўку, няўмела набіраючы нумар аддзела: «Гэта Чэмберс. Дайце мне сувязь з тым, хто сёння працуе над маёй справай Айсмана, - сказаў ён, запоўніўшы наступную паўзу яшчэ адным глытком чыпсаў. «Так, куды мы дайшлі з ідэнтыфікацыяй нашай ахвяры?» … Э-э-э . Ну, трымайся. Ці ёсць у нас яшчэ хто-небудзь у парку? … Добра. Скажыце ім, каб яны перазапусцілі пошук, на гэты раз у пошуках іголак, флаконаў, чаго-небудзь медыцынскага... Я ведаю. Вы можаце вінаваціць мяне. Нам таксама трэба знайсці дзе-небудзь, дзе пастаўляюць лекі пад назвай панкуроній брамід... Не, панку, я буду пісаць.
  Трымаючы ў адной руцэ тэлефон, а ў другой — вядро з пакупкамі, ён паспрабаваў дастаць нататнік з кішэні, раскідваючы рэшткі курыных канечнасцяў па падлозе.
  «Сволач! … Не ты. Я кінуў сняданак… вячэру? Больш нават не ведаю. Гэта PANCURONIUM Зразумелі? … Апошняе, мне трэба, каб вы даведаліся, хто даглядае за статуямі ў гэтым парку. Чаму тая база пуставала? У іх ёсць скульптура? Забойца ўцёк з гэтага? Нам трэба ведаць… Вось і ўсё… Ага, сем гадзін. добра Бывай».
  Прыгнуўшыся, каб зачэрпнуць забруджаную курыцу з падлогі назад у вядро, ён не мог не зірнуць на гадзіннік яшчэ раз - ужо тры гадзіны сорак пяць хвілін.
  У 18.37 Чэмберс выйшаў з метро на набярэжнай, як і планавалася, і адправіўся на кароткі пешы шлях да Нью-Скотланд-Ярда. Паспяхова дамовіўшыся з падпольнай сеткай на гэты раз, ён адчуваў сябе асабліва задаволеным сабой, але не больш адпачылым, чым калі сыходзіў раней у той дзень. Паміж тым, што забыліся зноў адключыць тэлефон, пажарнай сігналізацыяй, якая спрацавала ў будынку насупраць, і парай Сведак Іеговы, якія наблізіліся да таго, каб стаць сведкамі Іеговы, чым яны маглі ўявіць, непрактычнасцю адпачынку ўдзень узяў верх над ім. Здаўшыся, ён рассыпаў некалькі лісця салаты па верху кантэйнера і, перш чым сысці, напісаў Еве цыдулку, якую прыляпіў да халадзільніка - гэтыя надрапаныя звязкі слоў былі іх адзінай формай зносін, калі ў яго пачалася начная змена. як гэта.
  «Генры Джон Долан», — абвясціў малады дэтэктыў, калі Чэмберс пасадзіў Снегавіка Фросці з крэсла. «Наша ахвяра. Фітнес-інструктар, танцоўшчыца і малая знакамітасць. Без сумневу, вы запомніце яго ход у ролі «Мускулавіча пяці» ў тым эпізодзе Minder ?'
  «Ах, гэты Генры Джон Долан!» - адказаў Чэмберс, насмешліва.
  «Я бяру інтэрв'ю ў сяброўкі заўтра. Аднак з іголкамі і флаконамі не пашанцавала».
  - А як наконт статуй? — спытаў Чэмберс, вылаяўшыся сабе пад нос, запіхваючы поўную шуфляду ваты ў сметнік.
  'Складана. Здаецца, гэты падпарадкоўваецца Каралеўскім паркам і гарадской радзе, якія перадаюць працу прыватным фірмам». Канстэбль працягнуў яму кавалак паперы. «Хтосьці будзе там да адзінаццаці, калі ты захочаш яго наведаць».
  Гледзячы на адрас, Чэмберс кіўнуў: «Я мог бы проста гэта зрабіць».
  Звонку Sleepe & Co. Restoration and Conservation Solutions выглядала не самай прыдатнай установай для размяшчэння некаторых з самых каштоўных твораў мастацтва ў краіне – проста ананімныя ролікавыя дзверы, убудаваныя ў старыя чыгуначныя аркі ля вуліцы Хакні. Выбраўшы адвольнае месца, Чэмберс гучна пастукаў, каб яго пачулі па радыё, якое грымела ўнутры. Ён паглядзеў на відавочную камеру над дзвярыма, а потым заўважыў дзве іншыя побач, калі музыка сціхла.
  «Хто гэта, калі ласка?» — абазваўся голас.
  «Сяржант-дэтэктыў Бенджамін Чэмберс са сталічнай паліцыі».
  «У вас ёсць пасведчанне?»
  «Так».
  «Калі ласка, паднясіце яго да камеры».
  Закаціўшы вочы, Чэмберс выцягнуў пасведчанне асобы і падняў яго над галавой.
  «Калі ласка, бліжэй».
  Мармычучы, ён выцягнуў руку яшчэ далей, падняўшыся на дыбачкі, калі раптам металічныя дзверы з грукатам адчыніліся і паказаў дзіўнага чалавечка ззаду. Напэўна, яму было гадоў за пяцьдзесят, і ён меў выгляд цыклопа — адно вока было павялічана дзякуючы лупе, падвешанай да скураной павязкі. У яго былі манаскія валасы, і ён быў апрануты ў маслены фартух, які быў амаль такім жа брудным, як яго рукі і твар.
  «Прабачце. Нельга быць занадта асцярожным, - сказаў мужчына, заклапочана аглядаючы вуліцу, перш чым жэстам папрасіць яго ўвайсці. Затым ён зачыніў і зноў замкнуў за імі дзверы. «Тобіас Сліп», — прадставіўся ён, з цікавасцю разглядаючы Чэмберса.
  Унутры памяшканне было настройна асветлена. Чатыры грандыёзныя статуі стаялі на драўляных пастаментах, пражэктары былі размешчаны над кожнай з іх, нібы выстаўленыя ў галерэі, іх памер палохаў у такой інтымнай абстаноўцы. Чэмберс хадзіў паміж імі, разглядаючы тонкія дэталі: мудрагелістыя зморшчыны, якія дадавалі руху бронзавай вопратцы, занадта знаёмыя лініі, выгравіраваныя на стомленых светам тварах, і з нецярпеннем чакаў вяртання дадому, каб сказаць Еве, што ён нарэшце «захапіўся мастацтвам... ці што заўгодна'.
  «Вы працуеце тут адзін?» – спытаў Чэмберс, нязмушана прайшоўшы круг, заўважыўшы разнастайныя інструменты, раскладзеныя на працоўным месцы, абескаляроўваную каструлю з таблеткамі, пакрытую чырвонымі папярэджаннямі, і простую сістэму шківаў, усталяваную ў цэнтры пакоя, пустая вяроўка якой звісала, як чаканне. пятля.
  «Апошнія трыццаць два гады».
  «Б'юся аб заклад, цяжкая праца», — пракаментаваў ён у гутарцы.
  «Не, калі ў вас ёсць патрэбныя інструменты», — адказаў мужчына, не адрываючы вачэй ад блукаючага госця.
  «І вы тут жывяце?»
  «Часам... Гэта будзе дастаткова асабістых пытанняў, дзякуй».
  Чэмберс усміхнуўся, ідучы назад, каб далучыцца да яго: «Прабачце, заўсёды хацеў зрабіць нешта творчае. Я адцягнуўся. Статуя ў Гайд-парку: якая гэта?»
  Чалавек павярнуўся спіной да яго і чатырох асветленых скульптур, накіраваўшыся замест гэтага ў цёмны кут пакоя. Чэмберс напружыўся, гледзячы, як Сон праходзіў міма рабочай станцыі, заваленай інструментамі. Але потым, сцягнуўшы на падлогу старую тканіну, ён выявіў статую чалавека верхам на кані, правая рука якога, здавалася, была разбітая. І ў вершніка, і ў каня былі выдрапаныя вочы, а адна нага жывёлы ляжала зламаная ў скрыні побач.
  — Вандалізм, — абвясціў Сон. «Дзіўна, што найгоршыя аспекты чалавечага стану трымаюць мяне на працы… Ну, — засмяяўся ён, — толькі паглядзіце, з кім я размаўляю. Мяне цікавіць: я мяркую, як і я, вы лічыце тое, што вы робіце, пакліканнем... сваёй мэтай у жыцці?»
  Чэмберс маўчаў.
  «Такім чынам, дапусцім, аднойчы ўся твая напружаная праца акупіцца», — працягваў Сон, нягледзячы на гэта. «Свет цудоўным чынам ператвараецца ў мілае месца, у тую легендарную ўтопію, да якой мы ўсе імкнуліся… Якая б тады была ваша мэта, дэтэктыў? … Га? Мы спадзяемся, што мы працягнем наша калектыўнае падзенне міласці назаўсёды ... дзеля нас абодвух.
  Два мужчыны хвіліну стаялі моўчкі, невідушчыя вочы статуй сачылі за ўсім.
  Адкашляўшыся, Чэмберс спытаў: «Вы самі здабылі статую?»
  «Я зрабіў».
  «Калі?»
  «Панядзелак... Раніца».
  «І... хто гэта?»
  «Скульптура? Я лічу, што гэта менш вядомая выява герцага Велінгтана».
  «Ці рэгулярна яны вывозяць статуі з паркаў на рамонт?»
  «Амаль ніколі, і толькі ў крайнім выпадку. Але калі яны зразумелі, што ў каня адсутнічае нага, яе палічылі небяспечнай і папрасілі мяне неадкладна яе выдаліць».
  «Ці знайшлі руку? Я бачу толькі нагу».
  — Не. Ні меч».
  Чэмберс выглядаў разгубленым.
  - У ім быў меч, - растлумачыў Сон.
  «І хто-небудзь зараз высвятляе, хто гэта зрабіў?»
  «Я чакаю, што гэта будзе адхілена як «дробны вандалізм», як звычайна... Гэта не тое, што гэта мёртвае цела, праўда?»
  Чэмберс нахмурыўся і некаторы час глядзеў на мужчыну - назіраў за асаблівай маленькай усмешкай, якую ён зафіксаваў на сваім твары:
  «Не чапай гэта зноў. Перш за ўсё я прывяду крыміналістыку да пылу на адбіткі».
  Цяпер надышла чарга Сну ўважліва сачыць за Чэмберсам:
  «Падобна на тое, што сталічная паліцыя ў наш час больш сур'ёзна ставіцца да вандалізму».
  Чэмберс сустрэўся з ім вачыма, нічога не выдаючы: «З гэтай нагоды так. Так, мы».
  OceanofPDF.com
  аўторак
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 4
  Лонданскаму Таўэру рэдка ўдавалася падкрасціся да каго-небудзь, але Чэмберс быў трохі здзіўлены, убачыўшы гэта праз акно з боку кіроўцы, бо зразумеў, што апынуўся не ў той паласе. Ён каціўся па горадзе на аўтапілоце, яго розум быў занадта заняты іх расследаваннем, якое зацягнулася, каб турбавацца аб гнеўных сігналах, калі ён кагосьці рэзаў.
  Яны даведаліся, што заказ на статую быў пададзены за чатыры дні да яе канчатковага выдалення, палоска жоўтай стужкі, якую адразу ж разнёс вецер, утрымлівала форт да таго часу. Зыходзячы з здагадкі, што забойца нясе адказнасць за шкоду, таксама здавалася справядлівым выказаць здагадку, што ён рэгулярна вяртаўся ў парк у надзеі знайсці абранае месца пустым. Афіцэры размаўлялі з усімі мясцовымі бяздомнымі, супрацоўнікамі Дэпартамента парку і кожным выгульшчыкам сабак, з якімі яны сутыкаліся. Яны таксама здабылі стужкі з кожнай камеры бяспекі, з якой відаць парк - усё безвынікова.
  Тое ж самае можна сказаць і пра ахвяру, Генры Джона Долана, які наведаў свой звычайны занятак у трэнажорнай зале вечарам перад забойствам. Істота па звычцы, паводле квітанцыі, знойдзенай у ягоным смецці, па дарозе дадому ён таксама зайшоў на суседні рынак здаровай ежы Applegood. Гэта па-ранейшаму пакідала ім чатырнаццацігадзінны прамежак часу для працы паміж выхадам з крамы, прыходам дадому і першым заўважаннем бегуном.
  Ні адна з бальніц, з якімі яны звярталіся да гэтага часу, не паведамляла аб незвычайным дэфіцыце запасаў панкуронію браміду з улікам паломкі і агульнай недарэчнасці. І калі пошук пашырыўся, каб уключыць ветэрынарныя практыкі і шэраг спецыялізаваных стаматалагічных кабінетаў, пачынанне стала больш «пастаянным» клопатам. Тым часам крыміналісты выявілі ашаламляльную колькасць адбіткаў на статуі, улічваючы, што рэч знаходзілася на вышыні дзесяць футаў у паветры.
  У дадатак да ўсяго, Чэмберс падхапіў яшчэ адно забойства і сур'ёзны напад, каб павялічыць сваю і без таго калечачую нагрузку, і Ева знайшла схованку хатняга "Таўстуна" сваёй маці, якую ён геніяльна схаваў у пустой ванне з маслам у задняя частка халадзільніка.
  Увогуле, гэта былі не вельмі добрыя дні, адзіны прамень святла - гэта адкрыццё таго, што забойца не павінен быць добра складзеным чалавекам, як першапачаткова падазравалі пасля таго, як убачылі імправізаваную сістэму шківаў, якія, несумненна, палегчаць перасоўванне грувасткага трупа значна лягчэй; гэта ў спалучэнні з тым, што Чамберс цяпер сутыкнуўся з такім рухавым, дрэнна складзеным чалавекам, які ўжо зрабіў менавіта такую імправізаваную сістэму шківаў і, такім чынам, цяпер можа лічыць сябе падазраваным.
  Чамберс націснуў нагой на тормаз, толькі што праехаўшы на чырвонае святло. Пасля таго, як, здавалася б, бясконцая чарга аўтамабіляў скончылася лаяць яго, ён вырашыў, што яму адчайна патрэбны кафеін.
  Прыпаркаваўшыся, ён якраз збіраўся вылазіць, як загаварыла радыё: «Усім у строй. Усе адзінкі. У нас ёсць хто-небудзь у ваколіцах Бэтнал-Грына? Я думаю , што ў нас можа быць цела».
  « Думаеце, мы маглі б мець?» - уключыўся грубы голас з Глазгі, перш чым падыгрываць дзеля падслухоўваючай аўдыторыі. «Скажыце ім, калі ён персікавы або карычневы, мае рукі і ногі і не ўстае, калі яны пытаюцца: «Ты цела?» … верагодна, гэта цела».
  — Дзякуй, дэтэктыў, — сказаў дыспетчар, спрабуючы стрымаць смех. «Абанент не размаўляе па-англійску».
  Працяглы ўздых напоўніў дынамікі: «Добра. Размяркуеце мне». Узнікла паўза. «Вы зразумелі? Вы можаце прызначыць яго мне».
  — Прабачце, — адказаў яму дыспетчар, рэзка зрабіўшыся прафесійным. «Дадатковыя падрабязнасці: здаецца, што целаў можа быць два ». Яе голас стаў глухім і далёкім, калі яна размаўляла з кімсьці са свайго боку. «Яны нешта кажуць пра клей... ці, можа, што іх склеілі?»
  Выхапіўшы трубку з падстаўкі, Чэмберс адказаў, перш чым хто-небудзь заблакіраваў канал: «DS Чэмберс», ён назваў сябе, уключыўшы рухавік, уключыўшы сірэны і выехаўшы ў рух. «Вылучыце мне. Я ў дарозе».
  - Ты ўпэўнены, Бэн? — спытаў у эфіры шатландзец.
  «Я ўпэўнены. Дэталі пропуску.'
  У гэты момант да размовы далучыўся чацвёрты голас, пачуўшы які Чэмберс быў трохі здзіўлены: «Гэта канстэбль Вінтэр. Мы будзем яго падтрымліваць».
  «Атрымана».
  Не маючы настрою чакаць непазбежнай спрэчкі, Чэмберс паскорыўся на поўнач праз горад.
  «П'ета! П'ета!' цёмнавалосая жанчына плакала ад пакуты, калі Чэмберс спыніўся каля шэрагу дамоў з тэрасамі, што сведчыць пра тое, што грэбаванне было заразным. Яна заўважыла яго ў той момант, калі ён заглушыў рухавік і кінуўся да яго з мокрым ад слёз тварам і жахам у вачах. Яна схапіла жменю яго паліто: «П'ета!»
  «Я правяру яго», — паабяцаў ён, робячы крок да адчыненых дзвярэй. Але калі яе хватка не аслабла, яму прыйшлося сілай адняць яе рукі.
  — Не. Не. Не. П'ета!'
  «Вам трэба адпусціць мяне да яго», — цвёрда сказаў ён жанчыне, перадаючы яе сваякам-падлеткам і накіроўваючыся ў дом.
  Пах ударыў імгненна: брудныя латкі, пах цела і гніення. Спальня злева ад яго была пустая, таму ён пайшоў па калідоры, дзе яго перахапіў Вінтэр:
  — Сяржант, — коратка павітаўся ён з Чэмберсам.
  «Канстэбль».
  «Як вы можаце адчуць пах, — пачаў ён, стараючыся не кляпацца, — у нас два трупы».
  «Вы абсалютна ўпэўнены на гэты раз?» — упікнуў Чэмберс не таму, што асабліва хацеў справакаваць маладога чалавека, а проста таму, што падаў яму гэта на талерцы.
  Зіма не выглядала ўражанай: «Здаецца, прайшло прынамсі пару дзён. І...'
  «… І?»
  «Як сказаў кантроль: іх склеілі». Закрыўшы далонню нос і рот, ён жэстам папрасіў Чэмберса ісці за ім.
  Яны ўвайшлі ў змрочную гасціную. Халодны вецер разносіў іхнія ногі смецце, французскія дзверы адчыніліся, а напарнік Вінтэра на хвіліну выйшаў на вуліцу. Асцярожна, каб краем вока захаваць мудрагелістую форму, Чэмберс падрыхтаваўся...
  Ён павярнуўся да яго тварам.
  У цэнтры пацёртай канапы выпрасталася жанчына гадоў за трыццаць, яе галаву накрываў струменісты капюшон, перш чым каскадам апусціцца на дыван. У яе на каленях ляжала цела хлопчыка-падлетка, галава была адкінута назад на яе руках, рэбры дражнілі скуру, голы, за выключэннем вузкай палоскі матэрыялу вакол яго таліі. Нягледзячы на затрымку з іх пошукам і пах, наадварот, абодва выглядалі здаровымі.
  «На поўным сур'ёзе. Вы праверылі , што яны абодва мёртвыя, праўда? — спытаў яго Чэмберс.
  «Так!» — пакрыўджана адказала Зіма. «Няма пульса. Няма прыкмет дыхання. Няма вочнага рэфлексу».
  Чэмберс задаволена кіўнуў, а потым нацягнуў джэмпер на твар, каб проста дыхаць. «Склеены?» — спытаў ён.
  «Яе рука пад яго пахай, яго рука, ногі і галава… і яе патыліцай да сцяны».
  - Божа , - сказаў Чэмберс, засоўваючы рукі ў пару аднаразовых пальчатак. Лёгка пераступаючы праз мантыю, што рассыпалася па падлозе, ён агледзеў патыліцу хлопчыка.
  «Шукаеш нешта?» — спытала ў яго Зіма.
  «Падказкі», — адказаў ён.
  «... У прыватнасці?»
  Не знайшоўшы пракола, Чэмберс не адказаў. Але потым ён нахмурыўся, заўважыўшы бэжава-карычневы парашок на пальцах пальчатак. Затым ён паспрабаваў асцярожна пакруціць галавой жанчыны, але адмовіўся, зразумеўшы, што матэрыял быў прылеплены да скуры галавы, каб утрымліваць яе ў становішчы.
  «Ведаеце, хто яны?» - спытаў Чэмберс. У гэты момант вечна абцяжараны калега Вінтэра вярнуўся ўнутр з нататнікам у руках.
  - Вы лічыце, што вы сустрэлі суседа, калі ўваходзілі? — спытала яна. Ён кіўнуў. «Яна называе аднаго з іх Пітэр або Піта, але, наколькі я магу зразумець, гэта Нікалет і Альфонс Катыяр. Маці і сын. А гэта іх дом». Рэйлі зачыніла нататнік, нібы толькі што раскрыла справу. «З добрага боку, яна ўсраецца, калі даведаецца, што з Пітэрам усё ў парадку».
  І Чэмберс, і Вінтэр кінулі на яе няўхвальныя позіркі.
  «Знайшлі метадон у туалетнай шафе», — працягвала яна, не звяртаючы ўвагі. «Паглядзі, якія худыя яны абодва. Не трэба быць геніем, каб разабрацца з... падонкамі-наркаманамі», - заключыла яна такім чынам, што давала зразумець, што яны гэта зрабілі.
  Чэмберс пачухаў галаву і паглядзеў на яе: «Каверт у калідоры з штампам Кембрыджскага ўніверсітэта , медаль у рамцы на сцяне спальні, узнагароджаны на Чэмпіянаце Вялікабрытаніі сярод юнакоў да васемнаццаці гадоў, і тое, што пад тваім вялікім акрываўленым капытом ёсць заціск для носа інакш… Ён быў плыўцом. З выгляду па-чартоўску добры.
  Уінтэру прыйшлося змагацца з усмешкай, гледзячы, як яго ідыёт-партнёр падымае нагу, паказваючы сагнуты кавалак пластыка, які яна ўтрамбавала ў дыван. Абражаная, збянтэжаная, уражаная і збянтэжаная, яна стаяла на адной назе, гледзячы на дэтэктыва так, быццам той толькі што чараваў.
  «Прыцягніце сюды крыміналістыку», — сказаў ім Чэмберс, звяртаючы ўвагу на больш бледныя ўчасткі скуры, дзе ён дакранаўся да мужчыны-ахвяры. «Я пайду вазьму камеру».
  Ён выйшаў з дому і перайшоў палісаднік.
  «Дэтэктыў! … Дэтэктыў!
  Цяжка ўздыхнуўшы, ён павярнуўся да Вінтэра: «Цяпер не час».
  «П'ета! …П'ета!'
  - Дзеля бога, - прамармытаў ён, не могучы супакоіцца, гледзячы на жанчыну сярэдніх гадоў, якая падбягала да іх. «Вярніся ў свой дом», — бессэнсоўна сказаў ён ёй. «Можа хто-небудзь прыняць яе, калі ласка?» — спытаў ён у іх усё большай аўдыторыі.
  Па-ранейшаму няўцешнай, яе правяла ветлівая пара.
  Чэмберс паківаў галавой і паглядзеў на Вінтэра: «Перш чым што-небудзь сказаць…»
  «У чым твая праблема?»
  «Добра. Перш чым ты скажаш што-небудзь яшчэ … У мяне няма праблем, — сказаў ён Вінтэру, зашпільваючы паліто.
  «Лухта. Я бачыў, што вы сказалі свайму начальніку пра мяне. Мяне ледзь не адхілілі дзякуючы вам!'
  «Ну, я рады, што ты гэтага не зрабіў», — усміхнуўся Чэмберс, паварочваючыся, каб пайсці, малады канстэбль неасцярожна схапіў яго за руку. - Не... чапай мяне, - выплюнуў ён у воблака цёплага дыхання.
  Уінтэр адпусціў, але працягнуў тое, што ён хацеў сказаць, нягледзячы на гэта: «Ты быў там у тую ноч. Вы ведаеце, у якіх умовах мы працавалі. Любы мог падумаць, што гэты хлопец памёр. Ты мог бы прыкрыць маю спіну. Вы маглі...
  «Я выратаваў тваю задніцу», — абарваў яго Чэмберс.
  «Што вы...?» - пачаў ён, стараючыся, але не здолеўшы ўтрымаць абурэнне.
  — Ты сам казаў: табе паказалі тое, пра што я сакрэтна сказаў свайму начальніку. Дык як вы думаеце, на чыім баку яны былі?» Зіма выглядала разгубленай. «Яны не змаглі зваліць гэта на мяне, таму пачалі шукаць вінаватых. Калі б я змагаўся з тваім кутком, яны б цябе аблажалі толькі на злосць мне. Замест гэтага вы атрымалі ўдар па запясце за памылку, якую можна звольніць. Ні за што».
  «Такім чынам, вы не думаеце, што я «некампетэнтны жадаючы, які не можа пераадолець уласнае эга, каб нават справіцца з элементамі»?'
  «О, гэта я меў на ўвазе», — пажартаваў Чэмберс, ляпнуўшы Вінтэра з палёгкай па спіне, калі галасістая жанчына выбегла з аднаго з дамоў.
  «П'ета?» — здагадаўся Чэмберс.
  - Pietà, - кіўнуў Вінтэр.
  «П'ета!» - крыкнула жанчына, сунуўшы кнігу ў рукі Чэмберса, на старонцы была адкрыта фатаграфія шэдэўра эпохі Адраджэння Мікеланджэла: юная Марыя трымае свайго сына на каленях пасля яго ўкрыжавання, становішча жудасна знаёмае, статуя пяцьсот -гадовая рэканструкцыя месца злачынства ў дваццаці футах.
  «О, чорт, — прамармытаў Чэмберс.
  «Што?» — настойліва спытала Зіма.
  Чэмберс павярнуў кнігу, каб паказаць яму, твар канстэбля апусціўся, каб адлюстраваць яго: «…П'ета».
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 5
  «Бэн? … Бэн? … Бэн!'
  - Га ?
  - Ты хоць мяне слухаеш?
  Чэмберс глядзеў на яе з пустым выразам твару. Была «Ноч пачастункаў», і яны сядзелі ў кабінцы ў сваім любімым рэстаране. Перад ім з'явілася курыца з какосам і лаймом, а страва Евы выглядала ўжо напалову з'едзенай.
  "Так, прабачце", - папрасіў ён прабачэння. «Я проста стаміўся. Такім чынам, з Паўлам усё ў парадку?
  - Я казаў вам пра гэта дзесяць хвілін таму!
  «О… Але ці быў ён?»
  — Я не кажу табе, — сказала яна, склаўшы рукі. Як звычайна, яе ямайскі акцэнт вярнуўся разам з яе норавам.
  «Адкінуўшы гэта , — ён паказаў на іх паміж імі, — гэта прагучала даволі сур’ёзна. Мне падабаецца Пол».
  «Мёртвы... Жывы. Цяпер вы не даведаецеся, пакуль мы не ўбачым яго на дні нараджэння». Чэмберс выглядаў з палёгкай. — …Або пахаванне, — дадала яна, вярнуўшы ўвагу на абед. «На працы нешта адбываецца?»
  « На працы заўсёды нешта адбываецца », — гучалі яны разам, паўтараючы адказ Чэмберс кожны раз, калі яна задавала пытанне.
  Яна хмурылася на яго: «Я спраўлюся».
  "О, я ў гэтым не сумняваюся", - засмяяўся Чэмберс.
  «Тады скажы мне».
  Ён усміхнуўся, а потым паківаў галавой.
  Кінуўшы сталовы прыбор на талерку, Ева нецярпліва паглядзела на яго.
  «Слухай, — цвёрда пачаў Чэмберс, — я выбраў такое жыццё. Я мог бы быць паштальёнам ці яшчэ што.
  «Муж Веранікі — паштальён…»
  «Гэта прыемна».
  «…Яго раскалола сабака».
  «Ой».
  «І цяпер ён не можа мачыцца стоячы. Вы ўсё яшчэ можаце мачыцца стоячы?» — даволі гучна спытала яна яго, некалькі іншых наведвальнікаў глядзелі ў іх бок. «… Га ?»
  «… Так», — шэптам адказаў Чэмберс. «Я ўсё яшчэ магу мачыцца стоячы».
  - Тады як наконт таго, каб ты пераадолеў сябе, жорсткі хлопец?
  Ён засмяяўся, здзіўляючыся, чаму ён увогуле папрацаваў сварыцца. «Усё, што я меў на ўвазе, гэта тое, што я вырашыў запрасіць усю гэтую цемру, жорсткасць і нянавісць…»
  «Джамбі», — уставіла яна, яе карыбскія забабоны насамрэч выразілі гэта даволі лаканічна.
  - Так, дэманы , - кіўнуў ён. «Я праводжу свой час у кампаніі дэманаў, і я не магу рызыкаваць вярнуць хоць аднаго з іх да цябе дадому».
  Выраз твару Евы нават не змяніўся. Чэмберс ведаў, што пацярпеў паражэнне.
  Ён фыркнуў: «Добра...»
  «… Дык вось, вяртаючыся ў бібліятэку, я заехаў у бібліятэку і знайшоў гэта…» Чэмберс размаўляў больш за восем хвілін, калі дастаў з кішэні пакамечаную фотакопію: застылы чалавек, намаляваны ў выветранай бронзе. « Мысліцель » Агюста Радэна, — абвясціў ён. «Гэта азначае, што на абодвух месцах злачынства целы былі размешчаны так, каб яны нагадвалі знакамітыя скульптуры».
  — Але, — пачала Ева, глытаючы рот, — ні на адным з цел сёння не было праколаў на шыі.
  «Праўда», — прызнаў Чэмберс. — Або любы след ад паралітычнага прэпарата, які выкарыстоўваўся падчас першага забойства. Але рукі маці ўжо былі пакрытыя слядамі, і ўсе прыкметы паказваюць на перадазіроўку гераіну».
  «А як жа хлопчык? Яго ўдарылі па галаве».
  — Не ведаю. Магчыма, нешта пайшло не так», — выказаў здагадку Чэмберс. «Магчыма, ён адбіваўся. У любым выпадку, забойца скрыў шкоду, нанесеную ім макіяжам, зрабіўшы іх абодвух зноў ідэальнымі. Перакручана, так?» ён усміхнуўся, і захапленне ад таго, што ён зноў апынуўся ў кампаніі дэмана, прымусіла яго забыць сябе. Калі Ева заклапочана паглядзела на яго, ён адкашляўся і сеў. — Заўтра аднясу начальніку.
  «Хто цябе падтрымлівае?» — спытала ў яго Ева.
  - Га ?
  «Ведаеш, хто за табой даглядае? З кім вы працуеце над гэтым?'
  «Новы хлопец… канстэбль». Яе твар апусціўся. "Ён добры", - запэўніў Чэмберс. «Ён табе спадабаўся б».
  - Хммм , - адказала яна, гуляючы са сваімі заплеценымі валасамі, даядаючы апошнія кавалачкі ежы.
  «Што не так?»
  Адштурхнуўшы талерку ад сябе, Ева сустрэлася з ім вачыма: «Ведаеш, да чаго вядзе кожны шлях, калі ісці па ім дастаткова доўга?»
  Палаты выглядалі пустымі.
  «Гэта вядзе да таго, што вы шукаеце».
  «ОК?»
  — А вы шукаеце дэмана ў чалавечым абліччы. Вы ўжо ведалі, што ён разумны. Цяпер вы ведаеце, што ён таксама можа быць жорсткім. Вы сядзіце і ўсміхаецеся, быццам гэта гульня, але гэта не так. Гэта тваё жыццё, і сёння яно пераплялося з яго – з жыццём серыйнага забойцы».
  Працягнуўшыся праз стол, Чэмберс узяў яе за руку. «Першае: я не буду рызыкаваць, клянуся вам. І другое: тэхнічна ён нават не серыйны забойца. І мы збіраемся злавіць яго задоўга да таго, як хто-небудзь пачне кідацца такімі тэрмінамі».
  «Я палюю на серыйнага забойцу!» - крыкнуў Вінтэр, выплюхваючы палову пінты на падлогу.
  «Што?!» - закрычала жанчына, перакрываючы музыку.
  «Я… палюю… на… серыйнага забойцу!» — усхвалявана кіўнуў ён, робячы калючы рух рукой.
  «Што?!»
  «Серыйны забойца!»
  У гэты раз яна пачула яго і неадкладна прабачылася, каб наведаць ванную.
  «Унітазы вось так!» — паслужліва параіў ён, паказваючы ў процілеглы бок, пакуль яна падымалася па лесвіцы, а потым выходзіла праз выхад. «… Так, яна не вернецца».
  Нічога не спалохаўшыся, «скінуўшы» некаторыя з лепшых «фігур» у сваім жыцці, Вінтэр вярнуўся на танцпол пад сінтэзатарнае ўступленне да «When Will I be Famous?» прагучала праз дынамікі. Бездакорна замяняючы слова « вядомы » на « паляванне на серыйнага забойцу » кожны раз, калі ўспыхваў хор, ён вызваляў сабе значную прастору ад астатняга натоўпу, адчуваючы сябе непераможным, адчуваючы сябе самым шчасліўчыкам на свеце – героем сярод простых смяротных і абсалютна неўспрымальны да ўздзеяння алкаголю.
  «Гэта ... шмат ванітаў», — уздыхнуў прыбіральшчык у Cyber Rooms , сутыкнуўшыся з найлепшай задачай у кар'еры, якую паставіў перад ім Вінтэр. «… Я ненавіджу сваё жыццё».
  На наступную раніцу ў 8.55 раніцы Чамберс вылаяўся, бачачы стан свайго наведвальніка. Часткова апрануты, з валасамі, закручанымі наперад на вочы, і вялікай цёмнай плямай, якая ўсё яшчэ распаўсюджвалася па форме, Вінтэр трымаў у руцэ пустую кружку, заснуўшы ў крэсле.
  «Гэй!» - гаўкнуў Чэмберс, пстрыкнуўшы пальцамі каля вуха спячага. «Зіма! … Зіма!
  Ён здрыгануўся, а потым скурчыўся ад болю, цмокнуўшы сябе ў скронь, калі падняў рукі да галавы: « Ааааа ... што?
  — Сустрэча праз пяць хвілін.
  Глыбока выдыхнуўшы, ён паглядзеў на сябе: «Вы прымусілі мяне праліць каву».
  «Устань!»
  Няўпэўнена падняўшыся на ногі, ён дазволіў Чэмберсу засунуць яго і трохі прывесці ў парадак.
  «Ты п'яны ?» — спытаў Чэмберс, зашпільваючы верхні гузік.
  «Хворы… Харчовае атручэнне».
  - О, - сказаў ён, крыху памякчэўшы. «Што ў вас было?»
  - Адзінаццаць гатункаў піва, - рыгнуў Вінтэр.
  Чэмберс паглядзеў на яго, зусім не ўражаны: «Ведаеш што? Забудзься. Ты для мяне бескарысны».
  «Гэй!» — крыкнуў яму ўслед Зіма, адыходзячы. 'Гэй! Пачакай!
  «Ідзі дадому!» Чэмберс ператэлефанаваў. «Вы знялі са справы».
  «Я быў пад уражаннем, што канстэбль Вінтэр далучыцца да нас», — сказаў Хам, не скрываючы свайго незадаволенасці тым, што Чэмберс прызначыў сустрэчу. Ён зачыніў дзверы ў свой кабінет.
  «Ён не мог...»
  У акно настойліва пастукалі.
  ' Ах . Ён зрабіў гэта. Пашанцуе ў наступны раз, - сказаў яму Хам, махаючы Вінтэру.
  Твар усё яшчэ мокры, валасы, прынамсі, накіраваныя ў правільным кірунку, малады канстэбль выглядаў амаль прэзентабельна, сеўшы на месца.
  «Добра. У мяне сёння шмат спраў. Пра што ўсё гэта? — спытаў іх Хам, і ў той момант, калі ён сказаў гэта, зазваніў тэлефон на яго стале. «Пачакай».
  «Я казаў табе ісці дадому», — прашыпеў Чэмберс, калі яго інспектор быў заняты.
  - Я таксама ўдзельнічаю ў гэтым, - прашаптаў у адказ Вінтэр.
  «Частка нічога, калі мы не можам прадаць гэта Хаму».
  «Я тут, ці не так?»
  «Добра. Запомні, прымусь яго паверыць, што ты мяне ненавідзіш».
  - Не павінна быць занадта цяжка, - прамармытаў Вінтэр, калі Хам скончыў свой званок.
  - Ну, - сказаў ён, нарэшце звярнуўшы на іх увагу. «Што ў цябе?»
  Абодва яны бездакорна прадставілі сваю справу, Чэмберс быў упэўнены ў сваёй тэорыі, ініцыятыўны ў сваіх дзеяннях. І, як і планавалася, Вінтэр супярэчыў яму пры любой магчымасці, выкарыстоўваючы іх відавочную варожасць, каб заваяваць прыхільнасць Хама, адначасова даючы яму менавіта тое, што ім трэба было пачуць. Калі галоўны інспектар дэтэктыва параўноўваў фатаграфіі з месца злачынства, зробленыя ўчора, са здымкамі знакамітай скульптуры, Чэмберс і Вінтэр усміхнуліся, ведаючы, што лепш не магло быць.
  У рэшце рэшт Хам зноў паглядзеў на іх. «Якая поўнае лайно», — заключыў ён, кідаючы ў іх фатаграфіі.
  «Шэф, я...»
  «Зачыніце!» - агрызнуўся ён, абарваўшы Чэмберса. — Апошнія пятнаццаць хвілін вы гаварылі са мной глупства. Цяпер твая чарга слухаць. Вы прыйшлі сюды з дзвюма сцэнамі забойства на адлегласці некалькіх кіламетраў адна ад адной, трыма рознымі спосабамі, ніякай сувязі паміж снегавіком у парку і любым з наркаманаў і толькі вашымі словамі , што ён знаходзіўся ў нечым падобным на гэтую скульптуру, калі вы яго знайшлі. Гэта статуя хлопца, які сядзеў на задніцы! Я зараз сяджу на срацы – думаеш, я таксама так выглядаю?»
  — Па праўдзе кажучы, целасклад трохі адрозніваецца ад твайго, — уставіў Вінтэр, відаць, яшчэ крыху падпіты. «Ты крыху мякчэй ва ўсім...»
  Хам злосна зірнуў на яго.
  «Напэўна, хопіць размаўляць», — прашаптаў Чэмберс.
  «Так».
  «Ці ёсць прынамсі сувязь паміж гэтымі двума статуямі?» — спытаў іх Хам. «Хто зрабіў хлопца, які сядзіць?»
  — Радэн, — адказаў Чэмберс. «Ён француз».
  — Ніколі пра яго не чуў. А Ісус і Марыя?»
  «Мікеланджэла».
  — Вы, напэўна, чулі пра яго, — сказаў Вінтэр.
  Хам раздражнёна падняў рукі. «Я, дарэчы, ведаю, пра што ідзе гаворка», — сказаў ён Чэмберсу, паказваючы на яго абвінаваўчым пальцам праз стол. «Твая доля. Вы заўсёды хочаце нешта даказаць, ці не так? Самае апошняе , што нам зараз патрэбна, — гэта сімвалічны наёмнік, які выкладвае свае няўдалыя ідэі, каб раз'юшыць прэсу ні за што.
  У жаху Уінтэр адкрыў рот, каб нешта сказаць, але заўважыў, што Чэмберс ледзь прыкметна паківаў галавой.
  «Маё распараджэнне, — працягваў Хам, — расследаваць гэтыя два цалкам розныя інцыдэнты. Яшчэ адно слова пра статуі або серыйных забойцаў, і я цябе пераназначу. Я выразна кажу?»
  «Выдатна, сэр», — адказаў Чэмберс, падняўшыся з яго намёку.
  — Сэр, — сказаў Вінтэр, таксама падымаючыся на ногі. «Я хацеў бы папрасіць застацца і працаваць над гэтымі дзвюма справамі пад кіраўніцтвам DS Chambers. Я быў першым падраздзяленнем на сцэне ў абодвух і адчуваю, што гэта можа быць неацэннай магчымасцю для навучання.
  Хам выглядаў сумна: «… Я пагавару з вашым начальнікам».
  «Дзякуй, сэр».
  З гэтымі словамі двое мужчын неадкладна выйшлі і адышлі на бяспечную адлегласць ад дзвярэй.
  - Я так разумею, што я павінен ігнараваць кожнае слова, якое сышло з яго вуснаў? - спытала Зіма.
  Чэмберс кіўнуў.
  «Дык куды?»
  «Лабараторыя крыміналістыкі…» — рашуча сказаў яму Чэмберс.
  Спектакль скончыўся, Уінтэр пачаў выглядаць так, быццам ён можа памерці зноў.
  «…Праз кававарку», — дадаў ён.
  «О, дзякуй Богу».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 6
  «Падумай, калі ў наступны раз прыйдзеш да мяне, ты можаш прынесці што-небудзь простае?» - спытала доктар Сайкс, стоячы над целам Альфонса Катыяра, падлетка, знойдзенага на руках у маці. 'Напрыклад: хлопец без галавы. І тады вы скажаце: «Што стала прычынай смерці, док?», на што я адкажу: «Ну... у яго няма галавы, значыць, гэта».
  Яна выглядала крыху напружанай.
  Выпіўшы чарговую порцыю кавы, яна спытала: "Як складваецца ракурс скульптуры?"
  «Мёртвы ў вадзе», — адказаў Чэмберс, мяркуючы, што чым менш людзей будзе ведаць, што яны ўсё яшчэ шукаюць, тым лепш.
  «Як вельмі трапна», — кіўнуў Сайкс, не ўдаючы падрабязнасцей. — Такім чынам, хто-небудзь з вас хоча рызыкнуць выказаць здагадку пра прычыну смерці? Я дам вам падказку: яна пачынаецца з B. '
  Чэмберс і Вінтэр пераглянуліся. Пры рэзкім люмінесцэнтным асвятленні і пры адсутнасці любога макіяжу паглыбленне на чэрапе маладога чалавека было відавочна, глыбокая рана, якая праходзіла пасярэдзіне, была дакладна склееная.
  «Траўма тупым прадметам», — паціснуў плячыма Чэмберс.
  Доктар звярнуўся да Зімы.
  — Траўма тупым прадметам, — пагадзіўся ён.
  Сайкс маніякальна пахітала галавой: « Крыва тапельца!»
  «На яго канапе ?» - спытала Зіма.
  «Несумненна, у выніку траўмы галавы, але аб'ём вадкасці ў яго лёгкіх сведчыць аб тым, што ён быў яшчэ жывы пасля ўдару чымсьці цвёрдым і круглым дыяметрам ад шасці да васьмі цаляў. Я таксама выявіў шматлікія сінякі на яго руках і шыі, якія сведчаць аб барацьбе. Але чаго я да гэтага часу не знайшоў, дык гэта колатай раны дзе-небудзь на целе».
  Усе трое моўчкі глядзелі на труп.
  «... Што за вадкасць?» - спытаў Чэмберс.
  - Прашу прабачэння?
  «У яго лёгкіх».
  «Баюся, проста нудная старая вада».
  «Ён быў хлараваны?»
  Уінтэр зірнуў праз стол на Чэмберса, разумеючы, куды ён вядзе з гэтым.
  — Не. Чаму? - спытаў Сайкс.
  «А як наконт яго скуры?» — настойліва спытаў Вінтэр, кінуўшы на Чэмберса шматзначны позірк.
  «Я, вядома, магу ўзяць пробу і...»
  «Не трэба», — сказаў ёй Вінтэр, нахіліўшыся, каб абнюхаць руку трупа.
  ' Ммм . Прабачце. Што ты робіш?» — устрывожана спытаў Сайкс.
  «Гэта агідна», — заўважыў Чэмберс, моршчачыся.
  — Ага, — прамовіў Вінтэр. «Шкадую ўжо». Падняўшыся, ён глыбока ўдыхнуў, яму патрэбна была хвіліна. Ён паглядзеў на Чэмберса і кіўнуў.
  «Хлор на скуры, прэсная вада ў лёгкіх», — разважаў услых вопытны сышчык.
  «… Душавыя ў плавальным клубе?» — прапанавала Зіма.
  «Які плавальны клуб?» - спытаў Сайкс, адчуваючы сябе па-за ўвагай.
  - Хадзем, - сказаў Чэмберс.
  Не кажучы больш ні слова, абодва дэтэктывы выйшлі, пакінуўшы доктара без вокнаў і побач з трупамі.
  «Добра... Тады да пабачэння!» — крыкнула яна ім услед, атрымаўшы ў адказ толькі ляпанне дзвярэй.
  «Што гэта са старымі і распранальнямі?» - спытаў Вінтэр, выглядаючы параненым. «Я маю на ўвазе, я час ад часу хаджу купацца. І так, у нейкі момант ствалы павінны адарвацца, але...
  «Але ты абгарніся ручніком!» Чэмберс пагадзіўся, відавочна адчуваючы гэтаксама цвёрда, як і Вінтэр, калі справа дайшла да гэтай тэмы.
  «Або зрабіце тое, што вы трымаеце ручнік у зубах, каб ён звісаў уніз, як штора на пахвіне». Адсутнасць згоды Чэмберса сведчыць пра тое, што ён, магчыма, падзяліўся занадта шмат. «У любым выпадку, чаго нельга рабіць, так гэта стаяць і папраўляць гальштук, размахваючы кавалачкамі на ветры».
  Чэмберс кіўнуў у знак згоды, калі яны ўвайшлі ў душавы блок. «Месца нашага забойства… Магчыма», — абвясціў ён.
  «Ідэальнае месца, каб змыць кроў».
  «Ідэальнае месца, каб падкрасціся да каго-небудзь», — запярэчыў Чэмберс, сумняваючыся, што забойца меў намер пашкодзіць свой «твор мастацтва».
  — Трэснутая плітка ззаду, — паказаў Вінтэр.
  «Ці не маглі б вы паглядзець, ці ёсць у іх пад рукой крыжовая адвёртка?»
  Ён запытальна паглядзеў на Чэмберса, які жэстам паказаў на тры металічныя зліўныя вечкі, устаўленыя ў падлогу. «Зразумела».
  Ён выйшаў з пакоя ўсяго за дваццаць секунд, перш чым Чэмберс пачуў, як ён кліча яго па імені. Спяшаючыся на лесвіцу, якая спускалася да басейна, ён паглядзеў уніз на Вінтэра - рука ў пальчатцы трымала высока над галавой адну з гір, якія выкарыстоўваюцца ў падводных практыкаваннях. Невялікая ручка была цалкам круглай і відавочна даволі цяжкай.
  «Наша прылада забойства?! … Можа быць! — пераможна паклікаў ён, перш чым
  заўважыць заклапочаныя твары людзей, якія бралі ўрокі. Апусціўшы гіру, ён няёмка памахаў ім: «Не зважайце на мяне».
  Да вялікага незадавальнення кіраўніка цэнтра вольнага часу і арды старых, якія жадаюць скінуць штаны, Чэмберс і Вінтэр зачынілі душ, расце ўпэўненасць, што яны знайшлі месца, дзе адбылося забойства падлетка.
  Аднак для доступу да дрэнажнай сістэмы спатрэбілася больш, чым прапанаваная адвёртка, наглядчыку прыйшлося перакрыць падачу вады, каб выдаліць пластыкавую сістэму фільтрацыі, схаваную пад металічнай рашоткай. На разборку першых дзвюх каналізацый спатрэбілася больш за паўгадзіны, у выніку чаго атрымалася крыху больш за дваццаць пенсаў, згублены ключ ад шафкі і незразумелым чынам размоклая карта пракату відэа Ritz.
  Але калі апошняе пакрыццё было знята, Чэмберс у чаканні рушыў наперад, пакінуўшы сваё месца каля разбітай насценнай пліткі.
  Праз некалькі бурчанняў і стогнаў наглядчык сцягнуў пластыкавую скрынку з падлогі, асцярожна адкруціўшы яе, каб праверыць змесціва ўнутры. Ён здзівіўся: «Гэта…?»
  - Іголка, - скончыў Чэмберс ад яго імя.
  — І бітае шкло, — усхвалявана дадаў Вінтэр. «Не варушы ні мускулам», — сказаў ён чалавеку, стаўшы на калені побач з сумкай з доказамі напагатове. Усмешка расплылася на яго твары: «У нас кроў».
  Чэмберс кіўнуў. Вядома ж, жменька аскепкаў была ў барвовых плямах.
  — Пакінь, — загадаў ён Вінтэру. «Я паклічу каго-небудзь, каб забраць яго».
  'Чаму? Куды мы ідзем?»
  — Каб яшчэ раз наведаць містэра Сліпа. Паглядзім, ці не зможам мы пераканаць яго расстацца з адбіткамі пальцаў і ўзорам крыві».
  У 15.15 Чэмберз і Вінтэр сядзелі ў краме па продажы пірагоў і пюрэ на Таўэр-Брыдж-Роўд. Дзённае хваляванне ў спалучэнні з іх частымі паездкамі ў Нью-Скотланд-Ярд і назад прымусіла іх зусім забыць пра абед. Па чыстай выпадковасці плітка ад падлогі да столі ў гэтай установе вельмі нагадвала адкрыццё душавых пакояў.
  Яны елі моўчкі больш за пяць хвілін, калі Ўінтэр адчуў, што яму трэба нешта зняць з грудзей:
  «Прабачце за гэтую раніцу».
  Чамберсу спатрэбіўся момант, каб зразумець, што ён меў на ўвазе; столькі ўсяго адбылося з таго часу.
  «Дзень нараджэння сябра і захапленне ад працы над сапраўднай справай аб серыйным забойцы ўзялі верх над мной», — працягнуў ён. «Гэтага больш не паўторыцца. І я сапраўды цаню, што вы дазволілі мне пазначыць мяне».
  Доўгае маўчанне, якое наступіла, пачало адчуваць сябе крыху няўтульна, пакуль Чэмберс даядаў апошняе са сваіх заліўных вугроў. Ён працёр рот сурвэткай і зірнуў на Вінтэра.
  «У цябе сёння ўсё было добра», — сказаў ён даволі антыкліматычна, устаючы з-за стала. «У вас ёсць тэлефон, якім я магу карыстацца?» — спытаў ён жанчыну за прылаўкам, паказваючы пасведчанне.
  "Ззаду", - адказала яна рассеяна, яе размова з адным з пастаянных наведвальнікаў мела прэцэдэнт.
  Прайшоўшы праз дзверы, ён дастаў сваю адрасную кнігу, каб знайсці нумар крыміналістычнай лабараторыі.
  - Доктар Сайкс, - адказаў голас.
  «Гэта Чэмберс».
  «Ах, дэтэктыў! Вы хочаце добрыя навіны ці дрэнныя?»
  «Добра».
  «На адной з гір, якую вы прынеслі, былі сляды крыві Альфонса Катыяра. Вы знайшлі прыладу забойства».
  — Адбіткі?
  «Выцерты».
  Дзверы адчыніліся, стукнуўшы Чэмберса ў плячо.
  «Прабач, дарагая», — папрасіла прабачэння жанчына, праціснуўшыся міма са стосам бруднага посуду.
  — А іголка? — спытала Чэмберс, калі яна апынулася па-за межамі слыху.
  «Гэта правільны дыяметр. Не так шмат яшчэ сказаць пра гэта. Але шкло, хоць і разбіта, выгнутае і пакрыта малюсенькімі чорнымі плямамі. Гэта шпрыц; Я стаўлю на гэта сваю кар'еру. Я ведаю, што вы збіраецеся спытаць далей, але адказ адмоўны - усе сляды браміду панкуронія, калі яны калі-небудзь былі, былі змытыя. Але іголка і шпрыц даказваюць, што два вашы расследаванні амаль напэўна звязаны».
  «Ну што, кепская навіна?»
  «Кроў на шкле: гэта не Сліпа».
  Чэмберс расчаравана стукнуў кулаком па сцяне: «Гэта не значыць, што ён гэтага не рабіў».
  «Гэта не так. Але я ўсё роўна прапушчу праз кампутар. Паглядзіце, ці не ўзнікне што-небудзь».
  - Дайце мне ведаць, - сказаў Чэмберс, кладучы трубку і вяртаючыся да стала, каб паведаміць Уінтэру.
  «Такім чынам... мы накіроўваемся прама ў офіс Хама і кажам яму, што ён памыліўся, так?» - спытала Зіма, ужо да хуткасці. «… Так?»
  Чэмберс выглядаў няўпэўнена: «Ён здыме гэта з нас».
  «Але…?»
  «Без наркотыку гэтага не хопіць, і следу не было».
  Зіма ўздыхнула: «Добра. І што нам цяпер рабіць?»
  «Раздзяліцеся. Вы вяртаецеся ў цэнтр вольнага часу. Паглядзіце, што вы можаце знайсці ... І праверце, ці быў Генры Джон Долан калі-небудзь там членам».
  «А вы?»
  Чэмберс вагаўся: «Я ўпэўнены, што знайду чым заняцца».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 7
  Кампазіцыя Джэйсана Донавана «Too Many Broken Hearts» стала непажаданай фанаграмай для сустрэчы, яшчэ горш ад таго, што ніхто не размаўляў. Змагаючыся ўсімі фібрамі сваёй істоты, каб не далучыцца да апошняга прыпеву, Вінтэр зноў паспрабаваў выцягнуць кроў з каменя:
  «Вы маглі бачыць каго-небудзь, з кім ён размаўляе? Магчыма, хтосьці, каго вы раней не бачылі?»
  Вярнуўшыся ў цэнтр адпачынку, ён папрасіў дзяжурнага кіраўніка сабраць усіх, хто працаваў у тую ноч, калі памёр Альфонс Катыяр. Вынік: шэсць бяздушных падлеткаў, адзін з якіх, як ён быў упэўнены, заснуў.
  «Увогуле што-небудзь?» - паспрабаваў ён, выглядаючы поўным надзеі, калі рука ўзнялася ў паветра, але зразумеў, што гэта быў проста пазяханне. «… Дзякуй. Вы вельмі дапамаглі».
  Калі яго млявая аўдыторыя вярнулася да працы, ён пайшоў пагаварыць з кіраўніком.
  «Падлеткі, га ?» — кпіў малады чалавек.
  Хлопец быў падобны да дзіцяці з накладнымі вусамі на дзве траціны.
  Ветліва кіўнуўшы, Вінтэр выцягнуў з кішэні пакецік з доказамі, у якім знаходзіўся ключ ад шафкі, выняты з каналізацыі душавой.
  «Ці ведаеце вы ці хто-небудзь яшчэ, калі ў адной з шафак адсутнічае ключ?» — спытаў ён, ведаючы, што хапаецца за саломінку.
  «Дэтэктыў, мы нават не ведалі, калі там кагосьці забіваюць. Так што… Не, — легкадумна адказаў ён, але рэзка змяніўшы тон, заўважыўшы выраз Вінтэра. «Мы не будзем рэгулярна правяраць, калі хтосьці не паведаміць аб страце ключа».
  «А ці ёсць спосаб даведацца, якой шафцы гэта належыць?»
  «Калі бірка знікла...» малады чалавек бескарысна паціснуў плячыма. "Адзіны спосаб - паспрабаваць іх усе".
  Зіма ўздыхнула: «Я думаў, што вы можаце сказаць гэта».
  Адным са шматлікіх недахопаў баўлення часу пад закінутымі чыгуначнымі аркамі з'яўляецца іх адкрытае запрашэнне з мэтай публічнага мачавыпускання, недахоп, на які Чэмберс падазраваў, што ён наступіў, хаваючыся ад дажджу. На другім баку вуліцы асветленае акно кідала гасцінны бляск на брук. Ляскаючы зубамі, ён засунуў рукі пад пахі і выйшаў з лужыны, утаропіўшыся вачыма ў знаёмыя ролікавыя дзверы.
  Здольны ігнараваць любую шафку, з якой ужо тырчыць ключ, Уінтэру спатрэбілася ўсяго пятнаццаць хвілін, каб знайсці патрэбны. Пасля задавальняючага націску ён пачуў, як выкупленая дваццаць пенсаў упала, і быў прыемна здзіўлены, выявіўшы, што шафка ўсё яшчэ поўная. Ён пацягнуўся ўнутр і зняў джынсы, дастаючы кашалёк, засунуты ў заднюю кішэню, калі звязак ключоў упаў на падлогу. У захапленні ён разгарнуў папяровыя вадзіцельскія правы, якія належалі Альфонсу Катыяру.
  Выцягнуўшы заплечнік, сеў на лаўку і пачаў яго распакоўваць: закручаны джэмпер… ланчбокс… бутэлька з вадой… падборка падручнікаў… дзённік. Ён адкрыў яго і пагартаў, каб знайсці апошнія запісы:
  … не ведаю, чаму Джордан так зайздросціць гэтаму.
  Ён перагарнуў старонку:
  … адчуваю сябе такім раздзіраным, быццам гэта выбар паміж маёй будучыняй і тым, каб мама не забівала сябе.
  Наступная старонка:
  Спадзяюся, сёння вечарам я зноў убачу Роберта. Ён мяне разумее, тым больш, што сам пайшоў у Кембрыдж. «Заможныя жабракі» — так мы сябе называем. Часам мы размаўляем гадзінамі пасля трэніроўкі. Ён такі натхняльнік і многаму мяне навучыў. Яго запал да сваёй працы і мастацтва - гэта ...
  Яго мастацтва . Вінтэр дастаткова начытаўся і яму трэба было падзяліцца гэтай апошняй распрацоўкай з Чэмберсам. Ён засунуў дзённік у кішэню паліто і зноў зачыніў шафку, трымаючы ключ, кінуўся з распранальні наўпрост да аднаго з падлеткаў, якіх ён пазнаў з непрадуктыўнай сустрэчы.
  «Прабачце», — папрасіў ён прабачэння, абыходзячы яе, калі яна спыніла яго:
  «Насамрэч. Я чакала цябе, — сказала яна яму, з трывогай гледзячы ў калідор. «Можам пагаварыць?»
  - Вядома, - сказаў ён, рушыў за ёй праз бліжэйшы выхад і выйшаў у ноч.
  Нябёсы адкрыліся, пакуль ён быў унутры, таму яны не выйшлі за межы крытага ўваходу. Калі яна прапанавала яму цыгарэту, ён пагадзіўся, закурыўшы, пакуль яны хвіліну стаялі, назіраючы за дажджом.
  «Я не хацела нічога казаць перад астатнімі», — пачала яна, заплюшчыўшы вочы і ўцягнуўшы шчаслівы глыток дыму. Карацей кажучы, раней я скардзіўся на гэтага хлопца, і ён з-за гэтага страціў працу, але ніхто з іх мне не паверыў. Вы не скажаце ім, праўда?
  Зіма ледзь чула яе за шумам ліўня.
  «Не, калі мне вельмі-вельмі трэба», — шчыра адказаў ён.
  Дзяўчына кіўнула, відаць, задаволеная.
  «Як цябе завуць?»
  «Джордан».
  «Ну, ура, Джордан», — сказаў ён, паказваючы на цыгарэту ў руцэ, адчайна спрабуючы не падавіцца ёю. Ён не курыў, але ведаў, што знайсці агульную мову - лепшы спосаб прымусіць падлетка раскрыцца.
  - Мне спадабаўся Альфі, - сумна сказала яна. 'Альфонс. Ведаеце... ён мне вельмі спадабаўся».
  - Крута, - прахрыпеў Вінтэр, усведамляючы, што ён празмерна кампенсуе.
  «Гэта было як... мы ўдваіх супраць усяго свету, калі гэта мае нейкі сэнс?» Я імкнуўся заўважыць, куды ён ідзе... з кім ён туды ідзе». Яна ўздыхнула. «Быў такі чалавек… вельмі жудасны. З ім асабліва нічога дрэннага, але вы ведаеце, што вы часам адчуваеце? У любым выпадку, ён працягваў заходзіць да Альфі. Я кажу пра кожную ноч. Працягваў дакранацца да яго рукі і да таго падобнае, калі яны размаўлялі. Ён быў там ноччу… У тую ноч. Ён быў там і з таго часу не вярнуўся».
  Яна ўпусціла цыгарэту на зямлю і затаптала яе, быццам гэта быў асабліва адпужлівы павук, таму Вінтэр паследавала яе прыкладу, радая, што пазбавілася ад гэтага жахлівага твару.
  Яна кінула на яго дзіўны позірк: «У цябе яшчэ засталося каля паловы».
  «Так, але ў мяне была лепшая палова», — мудра сказаў ён ёй, дастаючы свой нататнік. «Ці ведаеце, як завуць гэтага чалавека?»
  - Роберт. Яна пахітала галавой: «Але пра прозвішча не ведаю».
  «Вы можаце апісаць яго?»
  — Магчыма, твайго ўзросту, — паціснула яна плячыма. «Дзіўныя валасы — як стрыжаная чарачка — заўсёды ў яго вачах. Ён быў худы. Атлетычны… Высокі».
  — Усё гэта вельмі карысна, — занатаваў Уінтэр.
  «О, гэта нічога», - сказала яна яму. «Да трэцяга разу, калі ён з'явіўся, я паспрабаваў прымусіць яго падпісацца на членства, каб даведацца пра яго некаторыя падрабязнасці. Але ў яго нічога гэтага не было, таму я пайшоў за ім да машыны».
  Уінтэр захоўваў нейтральны выраз твару, але адчуваў, як яго сэрца б'ецца часцей: «Можа быць, каб атрымаць колер або зрабіць?»
  'Vauxhall Cavalier. Адзін цэлых шэсць літраў. Бардовы. Падатковы дыск са штампам Уондсворта. Я таксама атрымаў яго нумарны знак, - сказала яна, працягваючы яму складзены ліст паперы.
  Вінтэр выглядаў адначасова ашаломленым, удзячным і даволі хворым: «Аднойчы з цябе стане выдатным дэтэктывам».
  Яна сарамліва ўсміхнулася. «Як я ўжо казаў, ён мяне напалохаў... Вы ж не паліце?»
  — Не, — прызнаўся ён, адчыняючы дзверы і спяшаючы яе ўнутр. «Такім чынам, я збіраюся крыху званітаваць, а потым адразу займуся гэтым», — паабяцаў ён, ужо накіроўваючыся ў прыбіральню, каб рэалізаваць першы крок свайго двухэтапнага плана.
  Святло патухла.
  Захоўваючыся ў цені, Чэмберс назіраў, як Тобіас Сліп зачыняецца на вечар, яго падазраваны не заўважыў яго ў арцы, калі ён прабягаў міма пад ліўневым дажджом, і калі ён развярнуў свой фургон, два яркія прамяні пранесліся па перыметры, як пражэктар.
  Гледзячы, як цемра паглынае іржавы аўтамабіль, Чэмберс кінуўся да дзвярэй на роліках, а потым па пажарнай лесвіцы да ўразлівага акна офіса. Праверыўшы, ці чыстае ўзбярэжжа, ён ткнуў локцем адну з дрэнна падагнаных шыбаў, расколіна шкла згубілася ў будаўніцтве. Ён працягнуў руку і аслабіў зашчапку, раскрыўшы яе роўна настолькі, каб пералезці праз стол і непрывабна прызямліцца з іншага боку.
  Уключыўшы факел, ён зачыніў тое, што засталося ад акна, і паклаў галінку, якую знайшоў звонку, сярод разбітага шкла, каб здавалася, што пашкоджанні прычыніў лятучы кавалак смецця, а не адчайны дэтэктыў.
  Ён пачаў з таго, што гартаў паперы на стале, шукаючы згадкі пра «Мысліцеля» , Радэна, П’ета , Мікеланджэла, басейны, бальніцы — усё, што магло звязаць Сліпа з забойствамі. Перайшоўшы да шуфляд, ён хутка расчараваўся, не знайшоўшы нічога ў рахунках-фактурах, падатковых дэкларацыях і фотаздымках праектаў рэстаўрацыі на розных этапах.
  Здаўшыся і разумеючы, што кожная хвіліна, якую ён праводзіў там, была хвілінай азартнай гульні са сваёй кар'ерай, ён адчыніў дзверы ў галоўны пакой. Статуі ўнізе выразаюць трывожныя сілуэты ў змроку - як чатыры вартавыя, якія падпільноўваюць.
  Спускаючыся на ўзровень зямлі, ён застыў, калі яго нага збіла нешта цяжкае з апошняй прыступкі. Прагучаўшы ў цішыні як гром, ён стукнуўся аб цвёрдую падлогу, перш чым пакаціцца ў металічны куфар з інструментамі.
  Зноў усё сціхла.
  Падхапіўшыся, Чэмберс пасвяціў факелам пашкоджанні.
  «Чорт», — прамармытаў ён, убачыўшы выкрывальны след вадкасці, які цягнуўся праз увесь пакой і ўсё яшчэ багата выцякаў з металічнай банкі.
  Вырашыўшы, што ён мала што можа з гэтым зрабіць, ён перайшоў да сістэмы шківаў. Ён правёў святлом па ўсёй даўжыні тоўстай вяроўкі, ад лішку, накручанага вакол лябёдкі, да канца, падобнага на пятлю, і вочы яго расшырыліся, калі ён нешта заўважыў.
  Ён хутка павярнуўся, каб лепш разгледзець унутраны край, дзе з асноўнага пляцення прарасталі грубыя ніткі, колер якіх пацямнеў ад гадоў выкарыстання і бруду. Але ён дакладна гэта бачыў: засохлая кроў і нешта падобнае на чалавечыя валасы.
  Пачашчана дыхаючы, ён выцягнуў з кішэні пару аднаразовых пальчатак і толькі што знайшоў мяшок з доказамі, каб сабраць некаторыя ўзоры, калі наблізіўся гук мокрых шын… гул рухавіка… транспартны сродак, які спыняўся прама звонку. Выключыўшы факел, ён нерухома стаяў, прыслухоўваючыся, але чуючы толькі праліўны дождж.
  Раптам металічныя дзверы адчыніліся.
  Схаваўшыся за самай блізкай са статуй, ён уздрыгнуў, калі пражэктары ўверсе загудзелі, а потым пачуў набліжаючыяся няспешныя крокі.
  «Вось ты і дзе!» — пераможна абвясціў Сон.
  Чэмберс затаіў дыханне, чакаючы, што з ім сутыкнуцца, але потым пачуў бразгат ключоў, за якім пачуўся гук крокаў, якія сыходзяць... але потым яны спыніліся. Ён рызыкнуў зірнуць на статую, але змог убачыць толькі цень Сну, які прысеў, каб нешта падняць з падлогі. Чамберс паморшчыўся, ужо ведаючы, што гэта такое.
  «Прывітанне?» Паклікаў сон. - Там хто-небудзь ёсць? Чэмберс назіраў, як цень узброіўся вялікім інструментам. «Калі там нехта ёсць, выходзьце зараз жа!»
  Крокі набліжаліся.
  Ён апынуўся ў пастцы пасярод пакоя, яму не было куды пайсці і схавацца. Абыходзячы статую ў такт крокам, Чэмберс ведаў, што ён толькі адкладвае непазбежнае, што яго знойдуць у любы момант, адкрытая аканіца была вельмі блізка, але так далёка ад дасяжнасці. Але тут парыў ветру моцна ляснуў дзвярыма кабінета, прыцягнуўшы ўвагу Сну.
  «Хто-небудзь там наверсе?!»
  Чэмберс глядзеў, як ён апошні раз аглядвае пакой, перш чым павольна падняцца па прыступках. Ён кінуўся да наступнай статуі, пераканаўшыся, што яго ніхто не пачуў, перш чым накіравацца да наступнай. Прыгнуўшыся за бронзавым святым, ён адчуваў вецер на сваім твары, дождж пырскаў тыльным бокам яго далоні. Ён выбраўся.
  Дзярмо .​ Дзярмо . Дзярмо , - прашаптаў ён, аглядаючыся на свае доказы, што віселі ў цэнтры пакоя. Ён не мог пакінуць яго, не калі быў так блізка.
  У кабінет увайшоў Сон.
  Карыстаючыся магчымасцю, Чэмберс выбег на адкрытае месца. Не маючы часу ні на пальчаткі, ні на пакеты з доказамі, ён схапіў жменю акрываўленых валокнаў вяроўкі, спадзеючыся, што там ёсць валасы, і вырваўся праз адчыненыя дзверы.
  Трымаючы галінку ў руцэ, Сон пачуў, як нехта прабег міма яго разбітага акна. Ён паспяшаўся назад на дарожку і паглядзеў уніз на галоўны пакой, дзе падвешаная вяроўка шалёна калыхалася, нібы пастка, якая не спрацавала. Але з яго ўзвышша мокрыя сляды былі выразныя, як удзень - ён плыў паміж яго статуямі, перш чым вярнуцца па што-небудзь, а потым уцякаў у навальніцу.
  OceanofPDF.com
  чацвер
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 8
  Чэмберс і Вінтэр не размаўлялі адзін з адным.
  Марозная цішыня панавала на ўсёй даўжыні Уондсварт-Хай-стрыт, пакуль яны перабіралі ранішні рух. Наступны чырвоны агеньчык расплыўся на лабавым шкле, калі «маросны дождж» ператварыўся ў нешта сярэдняе паміж «плюўкай» і «лёгкім дажджом», у брытанцаў было каля дзясятка розных тэрмінаў для па сутнасці аднаго і таго ж: яшчэ адзін жаласны дзень.
  Чэмберс фыркнуў: «Ты плануеш дуцца ўсю дарогу?»
  «Я проста не адчуваю, што вы даяце яму шанец».
  - Я пагадзіўся сустрэцца з ім, ці не так?
  — Неахвотна, — кпіў Зіма.
  «Я проста не ўпэўнены, што ён «той самы», — сказаў Чэмберс, цягнучы іх на адно месца наперад у чарзе.
  «А ваш хлопец , я мяркую? » Мой хлопец не можа быць больш ідэальным, - сцвярджаў Вінтэр. «Ён высокі. Ён спартыўны».
  "Ён жыве дома са сваёй мамай", - адзначыў Чэмберс.
  «Прынамсі, ён не стары».
  «Мой хлопец вопытны . Акрамя таго, ён разумны».
  «Так і мой!» — агрызнулася Зіма. — Ён выкладчык ва ўніверсітэце!
  «Мой хлопец працуе адзін, таму што ў яго ёсць уласны бізнес».
  «А так? Ну, мой хлопец... Вінтэр заціх, разумеючы, што, магчыма, размова пачала гучаць крыху дзіўна. «Усё, што я прашу, гэта тое, каб вы захоўвалі адкрытасць, пакуль Сайкс не вернецца да нас з вынікамі аналізаў».
  «Вядома, я буду», — сказаў Чэмберс, нарэшце прабраўшыся праз святло і павярнуўшы на жылыя дарогі. «Глядзі, мы тут», — абвясціў ён, спыняючыся каля чароўнага катэджа з тэрасамі, дзе армія керамічных гномаў лавіла рыбу, каталася на тачках і лазіла па бездакорным палісадніку. - Гэта не зусім логава Скарамангі?
  — Заткніся, — куснуў Зіма, вылазячы.
  Ён паказаў жэстам на бардовы Vauxhall Cavalier, затым павёў праз вароты і падышоў да ўваходных дзвярэй. Яны абодва адначасова пацягнуліся да званка.
  «Хочаш?» — нецярпліва спытала Зіма.
  — Не. Не. Усё тваё, - усміхнуўся Чэмберс, адводзячы руку.
  Ён азірнуўся на вясёлыя ўпрыгажэнні, пакуль музычны званочак іграў сваю мелодыю: на прыступцы стаяў малюсенькі каменны басейн з цурчачай вадой, парай добра разжаваных сабачых цацак і амаль усе газеты, якія тыражыраваліся.
  Да шкла набліжалася скажоная форма. Праз тры камплекты замкоў ён нарэшце адчыніў дзверы.
  Вінтэр пайшоў прадставіцца, але потым зусім забыўся, што збіраўся сказаць, абодва дэтэктывы проста ўтаропіліся на дзіўнаватага чалавека. Як апісаў падлетак, ён быў высокім, валасы былі прамымі і каштанавымі, пасечанымі на пласты, якія, здавалася, рухаліся незалежна адзін ад аднаго, і, як прадпісвалі стэрэатыпы яго прафесіі, ён насіў карычневыя штаны з дэфекацыяй і твідавы пінжак. Але тое, пра што яна забылася расказаць, дык гэта пра ягоныя амаль насякомыя характарыстыкі – маленькія вочкі-пацеркі, якія бегалі з-за тоўстых круглых акуляраў, зубасты сціснуты рот, які выглядаў гатовым іх укусіць.
  — Дэтэктыў канстэбль Адам Вінтэр з паліцэйскага ўчастка Шэфердс-Буш-Грын, я мяркую? - сказаў ён, парушаючы маўчанне.
  ' Ммм . Так, - адказаў Вінтэр, трохі здзівіўшыся, што ён з такой дакладнасцю запомніў іх кароткі тэлефонны званок. «А гэта...»
  — Чэмберс, — перапыніў Чэмберс свайго калегу. «… Проста Чэмберс».
  Чалавек на імгненне разглядаў іх, здавалася, амаль што разглядаў іх.
  Адчуваючы сябе няўтульна, Вінтэр нервова ўсміхнуўся: «Дзякуй, што пабачылі нас».
  «Я своечасова паведаміў працадаўцу аб сваім непазбежным спазненні. Яны павінны былі мець магчымасць прыняць адпаведныя меры».
  Ні Ўінтэр, ні Чэмберс не ведалі, як адказаць, таму не зрабілі гэтага.
  «Можам зайсці?» - спытаў Вінтэр, напалову спадзеючыся, што ён адкажа . Але калі ён адышоў убок, каб прапусціць іх міма, яны без энтузіязму пайшлі па змрочным калідоры, пачуўшы, як за імі са шчоўчкам клацнулі замкі.
  Яны прайшлі ў гасцёўню, дзе розныя крэслы былі накіраваны ў бок адкрытага каміна, сеткаватыя фіранкі пажоўклі ад нікаціну.
  — Мне крыху страшна, — прашаптаў Вінтэр.
  «Так, я таксама», — прызнаўся Чамберс, абодва прыемна ўсміхнуўшыся, калі гаспадар увайшоў у пакой.
  — Калі ласка, сядайце, — сказаў ён.
  Нерашучасць на іх тварах не была ледзь прыкметнай, калі кожны з іх спрабаваў вызначыць, якое з пацёртых крэслаў выглядала менш прывідным. Усвядоміўшы, што яны абодва ідуць на адно і тое ж, Вінтэр практычна нырнуў праз пакой, выглядаючы самазадаволеным, упіваючыся ягадзіцамі ў прыз.
  — Чай? — прапанаваў мужчына. «Кава? Заварныя крэмы?»
  — Не. Дзякуй, - адказаў Чэмберс.
  «Я літаральна толькі што выпіў каву, — схлусіў Уінтэр, — і трохі заварных крэмаў».
  Чэмберс паківаў галавой на партнёра.
  Мужчына падышоў, каб сесці, абодва дэтэктывы заўважылі яго кульганне. Затым ён усеўся на самы край падушкі, нібы гатовы ўдарыць, яго цёмныя вочы сачылі за кожным іх рухам.
  Вінтэр дастаў свой нататнік і адкрыў яго: «Такім чынам, містэр Роберт Дуглас Коутс…»
  «Роберт Дуглас Сеймур Коўтс», — паправіў яго чалавек.
  — Вядома, — сказаў Вінтэр. «Я проста запішу гэта…»
  Укол
  «А ваш узрост?»
  «Дваццаць чатыры».
  «Вы ведаеце, чаму мы тут?» — спытаў у яго Вінтэр, заўважыўшы ціканне гадзінніка карэты на каміннай паліцы ў паўзе перад адказам.
  Ён сумна кіўнуў: «Я чуў у навінах. Вы тут з-за Альфонса».
  'Вось так. Значыць, вы яго ведалі?
  «Мне пашанцавала сказаць, што я зрабіў».
  «І магу я спытаць, дзе вы пазнаёміліся?»
  Чэмберсу прыйшлося зняць пінжак, нерэкамендавана выбраўшы крэсла бліжэйшае да радыятара, які выпраменьваў цяпло з нязручнай хуткасцю.
  «У цэнтры вольнага часу».
  «Дзе ты…?» Зіма пакінула пытанне на месцы.
  «Плыць».
  «Значыць, вы былі… сябрамі?»
  «Я б назваў гэта больш адносінамі настаўніка і вучня. Я ўбачыў у ім шмат сябе, глыбіню яго нявыкарыстанага патэнцыялу».
  Быў крыху няёмкі рытм, у якім і Вінтэр, і Чэмберс азірнуліся на суму нявыкарыстанага патэнцыялу Роберта Дугласа Прыка Коутса.
  «Вы жывяце з маці?» - спытаў Чэмберс, зарабіўшы на сябе злосны позірк Вінтэра за тое, што ўцягнуўся ў яго падазраванага.
  «Больш не», — адказаў Коутс. «Яна зайшла ў дом месяц таму».
  - Вы не супраць, каб я спытаў, што здарылася з вашай нагой? - спытаў Вінтэр, прымаючы на сябе адказнасць. Коутс не паказаў, што нават пачуў гэтае пытанне, пакуль Уінтэр не пайшоў задаць яго яшчэ раз: «Містэр Коўтс, вы не супраць, каб я спытаў…»
  «Я парэзаў яго… на нейкім шкле».
  І Вінтэр, і Чэмберс несвядома нахіліліся наперад, паўтараючы няўстойлівую позу Коутса.
  «А дзе гэта было?» Зіма падштурхнула яго.
  «У цэнтры вольнага часу. У душавых ва ўсіх месцах».
  Абодва дэтэктывы глядзелі ў чаканні, Вінтэр спрабаваў успомніць, у якую кішэню ён паклаў кайданкі.
  «Мяркую, гэта мала цікавіла паліцыю, — працягваў Коўтс, — але гэта было падобна на шпрыц, убіты ў падлогу. Я разрэзаў ніжнюю частку ступні на ім. Гэта было даволі балюча. Затым я вычысціў тое, што змог знайсці, у найбліжэйшы каналізацыйны канал, каб хто-небудзь яшчэ не параніўся. Залішне казаць, што з таго часу я не вярнуўся».
  Яны абодва крыху расслабіліся, абяззброеныя вельмі праўдападобнай гісторыяй чалавека.
  — Вы выкладчык Біркбекскага каледжа? — спытала ў яго Зіма, змяніўшы тактыку.
  «Правільна».
  «Гісторыя мастацтва?»
  «Шырока кажучы».
  «Такім чынам, вы павінны ведаць даволі шмат пра… скульптуру ?»
  Коутс нічога не выдаваў, абодва мужчыны ўважліва назіралі за ім, пакуль Вінтэр працягваў.
  Мысляр Радэна ? П'ета Мікеланджэла ?'
  — Вядома. Гэта два найбольш вядомыя і знакамітыя творы, калі-небудзь створаныя».
  «І як эксперт...»
  «Гісторыя мастацтваў — даволі шырокая тэма», — перапыніў яго Коутс.
  «У параўнанні з намі тады», — паправіў Уінтэр, Коўтс кіўнуў у адпаведнасці з яго логікай. «Ці можаце вы прыдумаць якую-небудзь сувязь паміж гэтымі двума творамі?»
  «Спасылка?»
  «Увогуле што-небудзь?»
  Коўтс выглядаў здзіўленым: «Я думаў, што гэта пра забойства Альфонса?»
  «Пацешыце мяне».
  Выкладчык, здавалася, на некалькі імгненняў ацаніў сябе, грызучы пазногаць, разважаючы над гэтым.
  «Я лічу, што «Мысляр» першапачаткова быў толькі адной маленькай часткай значна больш амбіцыйнага твора пад назвай « Брамы пекла» ...» Уінтэр, крыху збянтэжаны, запісаў гэта. «Шмат хто лічыць, што на ім намаляваны Дантэ, але ёсць і тыя, хто падазрае, што гэта насамрэч сам Радэн. «П'ета» тым часам фіксуе Марыю, калышучы на руках мёртвага сына», — разважаў ён услых. «Адзін жыве ў Парыжы, другі ў Рыме. Яны былі створаны з розніцай у стагоддзі. Адна бронза, адна мармур… Я, шчыра кажучы, не магу прыдумаць ніводнай рэчы, якая іх злучае».
  «Нам спатрэбіцца ўзор вашай крыві», — выпаліў Чэмберс, заспеўшы Коутса і Вінтэра знянацку.
  «Мая… кроў?»
  «Каб адхіліць вас ад следства».
  — Вядома. Я буду супрацоўнічаць у любым выпадку».
  «Цаню. Ці магу я скарыстацца вашай ваннай?»
  Зноў жа, Коутс адказаў не адразу, нібы знік у сваёй галаве, каб пралічыць свой адказ.
  «Наверсе. Першыя дзверы злева. Вам трэба будзе прабачыць за беспарадак».
  Чэмберс кіўнуў і ўстаў, пакінуўшы Вінтэра дабіваць. Выходзячы, ён зазірнуў у састарэлую кухню, не заўважыўшы нічога незвычайнага, і падняўся па лесвіцы на лесвічную пляцоўку, дзе дыван быў укрыты рознакаляровай сабачай поўсцю. Ён падазраваў, што звычайна ўвесь дом выглядае аднолькава, толькі першы паверх спешна падрыхтаваны да іх наведвання. На жаль, дзверы абедзвюх спальняў былі зачыненыя, і ён не адважыўся іх паспрабаваць, дом рыпеў і стагнаў, паведамляючы аб кожным яго руху гаспадару ўнізе.
  Зайшоўшы ў ванную, ён зачыніў дзверы і паспяшаўся проста да аптэчкі. Быў вялікі выбар таблетак, большасць з якіх належала місіс М. Коутс, але ніводная з іх не мела ніякага значэння. Расчараваны, ён агледзеў рэдкі пакой у пошуках далейшага ўяўлення пра жыццё дзіўнага чалавека. Не маючы лепшых ідэй, ён ступіў у ванну, каб дабрацца да замарожанага акна, прымусіўшы іржавую зашчапку вызірнуць за сад. У параўнанні з дагледжаным святам гномаў спераду, задняя частка маёмасці ўяўляла сабой стан - зарослае і дзікае, загароджанае ўчасткам парушанай глебы ў самым далёкім канцы.
  Ведаючы, што ён і так зацягнуўся, Чэмберс зачыніў акно, прамыў ланцуг і памыў рукі для добрай меры. Ён пацягнуўся да дзвярной ручкі, але спыніўся, убачыўшы самаробнае ўпрыгожванне, якое звісала з яе. Ён павярнуў яго, каб прачытаць надпіс, выбіты на дрэве:
  «Хоць грахі твае будуць, як пурпур,
  яны будуць белымі, як снег».
  ІСАІ
  
  1:18
  Нахмурыўшыся, ён пакруціў ручку і накіраваўся назад уніз, дзе Вінтэр ужо ўстаў на ногі, гатовы сысці.
  - Я яшчэ не бачыў вашых сабак, - сказаў Чэмберс, збіраючы сваю куртку.
  Коутс насцярожана паглядзеў на яго.
  — Бачыў валасы на дыване, — растлумачыў ён.
  «Сабака. Толькі адзін, - сказаў яму Коутс. «На жаль, ён памёр. Насамрэч зусім нядаўна. Я думаю, што гэта стала апошняй кропляй для маёй маці».
  - Прабачце, - сказаў Чэмберс. «Што ён быў за сабака?»
  «Дурняк. Мы заўсёды прымалі бяздомных».
  «Рабі з іншымі так, як хочаш, каб рабілі з табой», — сказаў Чэмберс, не звяртаючы ўвагі на запытальны погляд, кінуты ў яго Вінтэр.
  Коутс выглядаў на імгненне разгубленым, але потым усміхнуўся ўпершыню пасля іх прыбыцця.
  «Цяпер вы гучыце як мая маці», — сказаў ён, праводзячы іх да дзвярэй.
  Забраўшыся ў машыну, Зіма чакальна паглядзеў на калегу:
  - Дык ... што ты думаў?
  «Добра. Я памыляўся, — прызнаўся Чэмберс, запускаючы рухавік. «Я разумею, чаму ты ім цікавішся».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 9
  З насмешлівай усмешкай місіс Чэмберс расклала сваю асноўную страву па талерцы, адна лыжка закускі, якую яна атрымала, відавочна, насыціла яе.
  «Што гэта зноў?» - спытала яна, засунуўшы даследчыцкі палец у соус.
  - Курыца, - коратка адказала Ева. «Нелятаючая птушка ў нас дома. Адзін з рэцэптаў маёй маці».
  «А дзе зноў дом?»
  «Здаволены, Ямайка».
  - Хммм , - адказала пажылая жанчына, няўхвальна пазіраючы на відавочна непажаданае атачэнне. «Такім чынам, яны называюць гэта гарышчам?» - спытала яна, адсоўваючы талерку ад сябе.
  «Яны робяць».
  «Проста мудрагелістае слова для «плоскі», ці не так?'
  «Я мяркую, што так».
  «Той, што каштуе столькі ж, колькі дом».
  «У залежнасці ад дома».
  Яшчэ раз фыркнуўшы ад агульнага незадавальнення, місіс Чэмберс на хвіліну паглядзела на сваю гаспадыню, якая сядзела за сталом насупраць яе, а Ева ў чаканні сціскала руку мужа:
  «Ты даволі прыгожая...»
  'Дзякуй. Як міла з вашага боку, што вы заўважылі.
  «... для аднаго з іх».
  ' Ой! Ісус! - выпаліў Чэмберс, пазногці Евы канчаткова прабілі яго скуру. Ён зірнуў паміж дзвюма жанчынамі, ні адна не выглядала асабліва шчаслівай, і падазраваў, што нешта прапусціў.
  - Ты скончыла, Люсіль? - спытала Ева, устаючы з-за стала.
  «О, дакладна», — адказала яна, аддаючы талерку, быццам не магла яе адняць ад сябе дастаткова хутка.
  «Хочаш дапамагчы мне з дэсертам?» — спытала Ева ў Чэмберса.
  «Я думаў, што гэта ўжо прыдумана ў…»
  «Дапамажы мне з дэсертам!»
  Ён паслухмяна падняўся на ногі: «Мама, а можна табе яшчэ… вады з-пад крана?»
  — Не. Дзякуй, - сказала яна, прыкрываючы верх шклянкі рукой, як быццам ён мог паспрабаваць незаўважна даліць яе без яе згоды.
  «Вы гэта чулі?» - буркнула Ева, калі яны неслі талеркі на кухню. - Яна нават вады не любіць!
  «Я думаю, што ўсё ідзе добра, ці не так?» — з надзеяй усміхнуўся Чэмберс, атрымаўшы ў адказ позірк «ты спіш у вольным пакоі».
  «Хіба вы не былі з намі за адным сталом?!»
  ' Шшшшш . Што не так?
  «Не цсс мне!»
  «Я прашу прабачэння. Яна вам не падабаецца?
  «Як яна?!» - зноў плюнула Ева занадта гучна. «Спадзяюся, яна падавіцца маім пірагом з манга!»
  Чэмберс выглядаў крыху здзіўленым ... а потым крыху нерваваўся:
  «Яна не вельмі любіць манга... ці пірагі».
  Упусціўшы прыгожа падораную талерку ў ракавіну, яна ўдарыла яго кулаком па руцэ.
  ' Ой! '
  «Чаму ты не заступіўся за мяне?»
  - Я нават не чуў, што яна сказала!
  «Таму што ты марыў… як звычайна», — пыхкнула яна.
  «Глядзі, — пачаў Чэмберс, — мама проста… крыху старамодная. Яна вельмі ганарыцца сваім паходжаннем з Ганы і тым, што з'яўляецца брытанкай».
  «І табе не падабаецца, што ты марнуеш сябе на старое «Джамо»?»
  Чэмберс уздыхнуў: «Я гэтага не казаў».
  «Не трэба было… А як нашы дзеці? Яна будзе ставіцца да іх гэтак жа?»
  Чэмберс выглядаў у шоку: «Вы…? Вы хочаце сказаць, што вы…?
  Ева склала рукі: «Што б ты сказаў, калі б я была?»
  «Я б сказаў... гэта цудоўна».
  «Ну, я не».
  'О, Ісус Хрыстос ! Дзякуй Богу! — выдыхнуў ён, трымаючы руку за сэрца.
  Яна ўсміхнулася: «Што з табой? Сёння нешта здарылася са справай?
  Чэмберс акінуў позіркам пакой, каб пераканацца, што яго маці па-ранейшаму выглядае такой жа сумнай, агіднай і абуранай аднапавярховасцю яго жылога памяшкання, як і раней.
  «Кроў і валасы, якія я вырваў з вяроўкі, не адпавядалі нашай ахвяры... ні адной з нашых ахвяр».
  — Усё ж кроў і валасы. Што ён там робіць?»
  «Што ён там робіць?» - пагадзіўся Чэмберс.
  «Давайце пагаворым пра гэта пазней», — сказала яму Ева, сціскаючы яго скрываўленую руку. «Проста правядзіце мяне спачатку. Ты мне патрэбны».
  На наступную раніцу Чэмберс закульгаў у кабінет, вольны ложак, відаць, прыняў бок Евы ў спрэчцы. Прапусціўшы любезнасці, ён жэстам папрасіў Вінтэра ісці за ім у пакой для сустрэч, зачыніў дзверы і лёг са стогнам палёгкі.
  Нічога не хвалюючыся, Вінтэр дастаў свой нататнік і сеў на падлогу побач з ім, гледзячы на запэцканую столь:
  «Як камусьці ўдалося праліць туды каву?» — спытаў ён.
  «Бос кінуў яго ў чалавека, які яму не падабаўся».
  'Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?'
  «Я».
  «Ой. Выглядае як Тысячагадовы Сокал, - сказаў ён, прыжмурыўшыся на яго.
  «Я думаў пра лязо сякеры», — сказаў Чэмберс. «Але як патэнцыйнаму дэтэктыву па забойствах добра ведаць, на чым трымаешся. Такім чынам, алібі Роберта Коутса на ноч першага забойства?
  «Адзін дома».
  «Не мае значэння. У мяне ёсць новы ракурс для нас, — абвясціў Чэмберс, залезшы ў кішэню курткі і працягнуўшы Вінтэру ярка-аранжавую гумовую жавальную цацку. «Сабакі».
  — Выдатна, — сказаў ён падбадзёрваючы. «Пачакай… Што?»
  - Сабакі, - паўтарыў Чэмберс. «Я ўзяў гэта з яго палісадніка на выхадзе».
  «Можа, вам варта ўзяць выхадны», — прапанаваў Вінтэр.
  «Толькі паглядзі на сляды ад зубоў», — сказаў яму Чэмберс. «Ёсць адзін набор з сямі блізка адзін да аднаго, другі з чатырох далей адзін ад аднаго, а потым яшчэ пара глыбокіх праколаў, цалкам адрозных ад астатніх».
  «ОК?»
  «Як мінімум тры розныя сабакі жавалі гэтую рэч. І калі я падняўся наверх, дыван быў заматаны поўсцю ўсіх колераў пад сонцам».
  «ОК?»
  «А ў садзе за домам ёсць магіла».
  — Магіла?
  «... Зона парушанай глебы».
  Зіма паглядзеў сумніўна: «Гэта не магіла».
  «Памятаеце, што мы сказалі ў тую ноч, калі знайшлі Генры Джона Долана на трыбуне?»
  « Эээ ?»
  '"Неабавязкова". Магчыма, папярэдняе першае забойства? Наладжвае фігуры, але потым дазваляе надвор'ю зрабіць за яго чорную працу. Ці ведаеце вы, з чаго пачынаюць большасць серыйных забойцаў, перш чым перайсці да рэальных людзей?»
  — З жывёламі, — дагнала Зіма.
  «А адзін з нашых двух галоўных падазраваных, здаецца, перабірае сабак з пагрозлівай хуткасцю».
  - А што наконт Тобіяса Сліпа? - спытала Зіма. «У яго ёсць сістэма шківаў, якая лёгка можа падняць чалавека, пакрытага валасамі і крывёй. Здаецца, ён аднолькава вінаваты».
  «Цяпер табе падабаецца мой хлопец?» — спытаў яго Чэмберс.
  «З іх двух, так, я думаю, што ён больш верагодны».
  «Ну, мне падабаецца ваш».
  «Дык што ж нам рабіць? Зробім няправільны выбар, і мы прайграем справу».
  Чэмберс на імгненне задумаўся:
  «Абодва. Адначасова. Адзін з нас перакопвае агарод, а другі хапаецца за шкіў».
  — Без ордэра? — скептычна спытаў Зіма.
  — Без ордэра, — кіўнуў Чэмберс. «Уваход і выхад. Упэўненасць - гэта галоўнае».
  «Адзін з нас памыліцца».
  «Але адзін з нас будзе мець рацыю», — адзначыў Чэмберс. «Нават Хам не можа ігнараваць гэта. У мяне няма сумневаў, што адзін з гэтых двух вырадкаў - наш забойца... Вы?
  «Без сумневу».
  «Тады мы не можам прайграць, так? Вы тут?»
  «Я ў… Калі?»
  «Няма такіх часоў, як цяпер», — сказаў Чэмберс. «Чым даўжэй мы чакаем, тым даўжэй ім давядзецца зноў забіваць».
  Дзверы пакоя для сустрэч адчыніліся, калі ўвайшоў Льюіс, спатыкнуўшыся аб двух мужчын на падлозе і выплюхнуўшы каву на сцяну:
  «Што мы робім?» — спытаў ён іх, страсаючы балючае апёк.
  - Папраўляю спіну, - адказаў Чэмберс, не спрабуючы паварушыцца. «Лепшая палова прымусіла мяне начаваць на запасным ложку».
  - Ну, далучайся да клуба, - сказаў Льюіс, ставячы кубак кавы на стол, перш чым легчы побач. Ён з палёгкай выдыхнуў. «Не памятаю, калі мяне апошні раз пускалі ў свой ложак... Шэф шукае цябе».
  «Што яшчэ новага?»
  Над трыма мужчынамі панавала мірная цішыня, перапыненая толькі тады, калі Вінтэр паказаў на свежую пляму на сцяне:
  «Хто-небудзь яшчэ бачыў светлавы меч?» — спытаў ён.
  — Адвёртка, — адказаў Льюіс.
  «Так, безумоўна, адвёртка», - пагадзіўся Чэмберс. — Не хвалюйся, — сказаў ён Вінтэру. «Вы атрымаеце гэта».
  Чэмберс быў прыпаркаваны ў пяцідзесяці футах па дарозе ад катэджа Роберта Коўтса і двойчы важдаўся з кожнай кнопкай на прыборнай панэлі, чакаючы 13:45 вечара, часу, узгодненага з Вінтэрам, каб ён мог заняць пазіцыю. Ён паглядзеў на цёмныя хмары: «Давайце. Не дождж. Калі ласка, не ра-'
  Як па камандзе, нябёсы адчыніліся, за лічаныя секунды затапіўшы вуліцу.
  — … Дзякуй, Божа, — прамармытаў ён, яшчэ раз зірнуўшы на гадзіннік на панэлі:
  13:42
  Дастаткова блізка , вырашыў ён, схапіў рыдлёўку з пасажырскага месца для ног і вылез. Ушчэнт змокшы, пакуль ён прайшоў міма суседскіх дамоў, ён прайшоў праз парадныя вароты катэджа пад пільным позіркам ухмыляючыхся гномаў. Здавалася, што шум кропель дажджу, якія б'юць па іх керамічных целах, ажывае - як малюсенькія інструменты, якія цяжка працуюць пад покрывам дажджу.
  Бакавыя вароты разляцеліся адным ударам нагі, дазволіўшы яму прайсці праз зарослы сад ззаду, ажына чаплялася за яго штаны, спрабуючы адцягнуць яго назад. Заўважыўшы, што шторы тузаюцца ў суседніх памяшканнях, Чэмберс нарэшце дабраўся да васьміфутавага ўчастка глебы ў далёкім канцы. Усведамляючы, што гадзіннік ужо цікае, ён высока падняў рукі, а потым моцна біў імі ўніз, метал глыбока правальваўся ў насычаную зямлю.
  «Міліцыя! Адчыняй! - крыкнуў Вінтэр, стукнуўшыся аб металічную аканіцу рэстаўрацыі Sleepe & Co. «Адчыніце!»
  Дзверы-ролікі адпусцілі сваю хватку за сцяну, і ў шчыліне з'явіўся Тобіас Сон, выглядаючы такім жа брудным і растрапаным, як і заўсёды. Цёмныя акуляры закрывалі вочы, калі ён трымаў у руцэ паяльную лямпу.
  - Пакладзеце гэта на зямлю! — загадаў Вінтэр, насцярожана пазіраючы на яго. «Пакладзі яго!»
  Выконваючы яго інструкцыі, Сон зняў акуляры з разгубленым выглядам.
  «Я забіраю вашу сістэму шківаў», — сказаў яму Вінтэр, уваходзячы ў будынак.
  «Яна мне патрэбна для маёй працы».
  — Б’юся аб заклад, — з разуменнем адказаў Вінтэр. «Гэта доказ у расследаванні забойства».
  Дацягнуўшыся да падвешанай вяроўкі ў цэнтры пакоя, ён паспрабаваў схаваць сваю трывогу, не бачачы нідзе ні крыві, ні валасоў, але заўважыўшы прыкметна незапэцканы пацёрты канец, які тырчаў са складанага вузла:
  «Калі быў гэты разрэз?» — настойліва спытаўся ён у Сну.
  «Мая памяць не такая, як была», — няшчыра адказаў ён. «Я не магу ўспомніць».
  «Ідзі ў свой кабінет і чакай мяне там!» Вінтэр гаўкнуў на яго, дрыготка адчаю ў яго голасе, пераможная ўсмешка на твары іншага чалавека пацвярджала, што ён таксама гэта чуў. «Мне патрэбны доступ да вашых смеццевых бакаў».
  «Вы знойдзеце іх у завулку ззаду. Калі ласка, дапамажыце сабе, - сказаў Сон, падымаючыся па лесвіцы.
  Утаропіўшыся на вяроўку, Вінтэр выглядаў хворым.
  Яны ўсё паставілі на гэта.
  «Чорт, — прашаптаў ён, толькі спадзеючыся, што Чэмберсу пашанцавала больш.
  — Прабачце, дэтэктыў! … Прабачце!» — крыкнуў Роберт Коўтс з-пад парасона, хлюпаючы праз сад, каб дабрацца да знясіленага Чэмберса, які ўсё яшчэ прымаў безвыніковыя ўдары па падлозе пяціфутавай ямы. Насып глею над ім раствараўся пад ліўнем, запаўняючы яго раскопы хутчэй, чым ён мог яго дастаць. «Што вы думаеце робіце?»
  «Расследаванне... забойства... Альфонса... Катыяра», - прамовіў Чэмберс, кідаючы за сабой яшчэ адну рыдлёўку бруду.
  - Мяркую, вы можаце паказаць мне ордэр?
  Не звяртаючы на яго ўвагі, Чэмберс працягваў капаць.
  - Дэтэктыў?
  «Што ты тут закапаў?» — спытаўся ў яго Чэмберс, няўпэўнена натыкаючыся на грунтавую сцяну.
  «Гэта была агародніна маёй маці», — адказаў Коутс, прыгнуўшыся, каб сустрэцца з ім вачыма, а дождж сціх, калі яго чорны парасон зацямніў неба. «Дэтэктыў. Ці… у вас… ёсьць… ордэр?»
  Здаўшыся, Чэмберс кінуў рыдлёўку на зямлю і дэманстратыўна сустрэў над сабой чорныя вочы-пацеркі:
  — Не. Я не.
  — У такім выпадку, — спакойна пачаў Коўтс, — неадкладна выдаліцеся з маёй уласнасці і чакайце званка майго адваката да канца дня.
  Няспынны дождж вярнуўся, калі ён падняўся і накіраваўся да дому.
  Ледзь утрымаўшыся на нагах, Чэмберс глядзеў, як вада падымаецца вакол яго ног, іронія таго, што яго кар'ера скончылася ў магіле, якую ён выкапаў сам, а не страціў.
  Ён аблажаўся.
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 10
  Ажыўленую платформу зрушыла цемра.
  Джэймс «Джымі» Меткалф адчуў, што ён назірае за падарожжам, а не сам яго праводзіць, калі жанчына, на якую ён глядзеў апошнія пяць хвілін, паднялася і адышла. Ачуняўшы, ён зразумеў, што ў яго пацяклі сліны, але гэта асабліва не клапацілася, атрымліваючы асалоду ад кожнай хвіліны гэтага развітальнага кайфу, апошняга, якім ён будзе атрымліваць асалоду ад доўгага часу, магчыма, ніколі. Па праўдзе кажучы, на гэты раз ён зусім не быў упэўнены, што перажыве працэс зняцця. Нават калі б ён гэтага не зрабіў, гэта ўсё роўна было б пераважней альтэрнатывы.
  Спатыкнуўшыся з метро ў Вестмінстэры, ён выйшаў на ажыўленую вуліцу, адчувальная перагрузка: рух, галасы, свідраванне - усё змагалася за ўвагу пад асляпляльна-шэрым небам, свет стаў яшчэ больш яркім пасля яго падземнага падарожжа. Ён прымусіў сябе засяродзіцца:
  «Прабачце...»
  Малады чалавек праходзіў міма, нібы прывід.
  — Прабачце, — паўтарыў ён.
  — Не. Прабачце, - адказала жанчына, адварочваючыся, пакуль ён не пакінуў яе адну.
  Пасля гадоў цяжкага жыцця, калі сума яго зямной маёмасці запаўняла жаласныя дзве траціны заплечніка на яго спіне, ён добра прызвычаіўся да такіх грэблівых прывітанняў.
  «Прабачце, калі ласка», — усміхнуўся ён, здзівіўшы чалавека, які падлічваў рэшту, выйшаўшы з газетнага шапіка. Ён бачыў, як круцяцца вінцікі: чалавек пераводзіў позірк з жмені грошай на нездаровага персанажа перад сабой. Не бачачы выйсця, незнаёмец дастаў фунт, а потым без энтузіязму прапанаваў астатняе. — Не. Але дзякуй, — усміхнуўся ён. Яму гэта не спатрэбілася б . «Не маглі б вы сказаць мне дарогу да Нью-Скотланд-Ярда, калі ласка?»
  Менш чым праз дзесяць хвілін ён прайшоў скрозь неспакойны цень знакавага паваротнага знака, адразу ж прыцягнуўшы ўвагу афіцэраў, якія стаялі на варце. Хістаючыся па звілістай сцежцы да іх, ён кіўнуў у знак прывітання, а потым дзіка размахнуўся, імправізаваны кастэт, не шкадуючы, разбіраў костку, чалавек страціў прытомнасць, не паспеўшы нават стукнуцца аб зямлю.
  Уварваўшыся ў будынак, ён пераскочыў праз бар'ер бяспекі, перш чым хто-небудзь паспеў зрэагаваць, збіўшы з ног некалькіх чалавек, калі ён прарываўся праз атрыум, афіцэры набліжаліся з усіх бакоў, некаторыя валодалі агнястрэльнай зброяй, большасць проста набліжалася з паднятымі дубінкамі.
  «Спыніся на месцы!» — крыкнуў адзін з узброеных афіцэраў. «Стоп, ці я цябе застрэлю!»
  Змірыўшыся з тым, што ён цалкам акружаны, бяздомны застыў і выпусціў акрываўленую зброю на падлогу:
  «ОК!» - задыхаўся ён. «Ты мяне дастаў! Ты мяне дастаў! Ён падняў рукі, у левай руцэ быў бачны невялікі поліэтыленавы пакет.
  «Што гэта?» — спытаў яго афіцэр, асцярожна набліжаючыся.
  Ён усё яшчэ пераводзіў дыханне: «…Доказ».
  «З…?» Выхапіўшы ў вязня празрысты пакет, адзін з калегаў стрымаў мужчыну за рукі.
  «Я вінаваты», — адказаў бяздомны, усміхаючыся, калі кайданкі сцягваліся вакол яго запясцяў. «Я зрабіў нешта вельмі, вельмі дрэннае».
  «… А цяпер дзве скаргі за адзін дзень!» — зароў Хам, Чэмберс і Вінтэр пажадана ціха стаялі па той бок стала. «Адвакат Коутса ўжо падаў на нас у суд за дамаганні. Думаеце, Sleepe моцна адстане? І эй, хочаш ведаць, як я зараз праводжу вечар пятніцы? Разам з маім начальнікам і юрыдычнай камандай мы высвятляем, колькі для нас каштуе хаваць гэта з дакументаў. Я сказаў вам разглядаць гэта як два… асобныя… інцыдэнты! Зіма падняў руку. «Калі тое, што вось-вось выпадзе з гэтай дурной крывавай дзіркі ў тваім твары, уключае слова статуі, — папярэдзіў яго Хам, — я прапаную табе закрыць гэта».
  Ён зрабіў.
  "Ёсць яшчэ нешта", - пачаў Чэмберс.
  « Яшчэ ?» — кпіў Хам. «Вы маеце на ўвазе, акрамя таго, што чалавеку заплацілі за аднаўленне пашкоджаных статуй, выконваючы тую самую працу, для якой ён быў наняты, і той факт, што два члены цэнтра вольнага часу часам мімаходзь размаўлялі адзін з адным?! Няма ніякага «іншага». У вас… няма… нічога!»
  «Ёсць яшчэ нешта, — паўтарыў Чэмберс, тыкаючы ў мядзведзя, — тое, што мы яшчэ не задакументавалі афіцыйна. Там, дзе быў забіты падлетак, мы знайшлі іголку і бітае шкло. Мы лічым, што...
  «Вы памыляецеся».
  «Але...»
  «Я сказаў: ты памыляешся!» Хам пракрычаў яго, напалохаўшы ўсіх у галоўным офісе, якія рабілі выгляд, што не слухаюць.
  «Сэр?»
  Хам кінуў у яго праз стол пачак паперы:
  «Поўнае прызнанне нейкага Джэймса Меткалфа ў дачыненні да забойства Генры Джона Долана ў Гайд-парку».
  Чэмберс і Вінтэр збянтэжана паглядзелі: «Хто?»
  — Дваццаць пяць. Бяздомныя. Гэты парк быў яго месцам, - растлумачыў Хам. «Ён убачыў магчымасць і скарыстаўся ёю».
  - Вы хочаце сказаць, што гэта было проста рабаванне? - спытаў Чэмберс. «Няма магчымасці, каб гэта было правільна».
  «Сапраўды?» Хам працягнуў руку, узяў паперы назад і пачаў гартаць. «Тут ён тлумачыць, як завабіў ахвяру ў парк пад выглядам продажу наркотыкаў. Тут апісваецца, як ён прымусіў Долана падняцца на подыум, сказаўшы яму, што менавіта там ён схаваў свой запас. І тут ён робіць яму ін'екцыю ззаду ў шыю, паралізуючы яго, забіраючы кашалёк, гадзіннік і адзенне, а потым пакідае яго там паміраць».
  - Але, - пачаў Чэмберс, - як...
  «У яго была чортава іголка!» - закрычаў Хам, прымушаючы яго замаўчаць. «Пакрыты крывёй нашай ахвяры, шпрыц усё яшчэ мокры ад наркотыку. Справа зачынена !
  Чэмберс выглядаў раздушаным.
  «Гэтыя забойствы ніколі не былі звязаныя, ты, дурны прыдурак, які шукае славы», — сказаў яму Хам, відавочна смакуючы гэтую частку. «Ніколі не было сувязі са статуямі. Вас ні за што адхілілі.
  — Адхілены?
  «Вы мяне чулі». Хам звярнуўся да Вінтэра: «Я дазволю вашаму начальніку вырашыць, што з вамі рабіць. Ты больш не мая праблема».
  - А як наконт Альфонса і Нікалет Катыяр? - спытаў Вінтэр, пакуль Чэмберс апрацоўваў навіны.
  «Расследаванне яшчэ працягваецца. Я падумаў, што на гэты раз я магу пайсці ў іншым накірунку і паспрабаваць перадаць яго камусьці сапраўды кампетэнтнаму».
  - А кроў, якую мы знайшлі на вяроўцы?
  - Ой, прабачце, - саркастычна сказаў Хам. «Я не ведаў, што гэта ваш першы дзень. Гэта абсалютна бессэнсоўна. Вы, два ідыёты, атрымалі гэта незаконна. Мы не можам даказаць, адкуль гэта ўзялося, а цяпер вы кажаце, што шкіў усё роўна чысты. Гэта тупік! Проста прэчце з маіх вачэй абодва!
  Усё яшчэ крыху ашаломлены, Чэмберс рушыў услед за Вінтэрам у галоўны офіс, не звяртаючы ўвагі на з'едлівыя ўхмылкі і нават з'едлівыя заўвагі сваіх калегаў, якія падслухоўвалі.
  Льюіс чакаў іх каля ліфта і паляпаў сябра па спіне, калі яны зайшлі ўнутр.
  Чэмберс утаропіўся на яго безвынікова: «Я быў так упэўнены».
  - Я ведаю, што ты быў, - жаласліва ўсміхнуўся ён, калі дзверы паміж імі з дрыготкай зачыніліся.
  Чэмберс пачуў, як ляпнулі ўваходныя дзверы, і хутка наліў шклянку віна, перш чым Ева ўвайшла ў пакой. Яе вочы кідаліся з патэльняў, якія шыпелі на пліце - на свечку, якая мігцела ў цэнтры стала - на келіх з віном у яго руцэ - на яго празмерна забінтаваны вялікі палец - на практыкаваную ўсмешку, якую Чэмберс накіраваў на яго твар: адна частка " Мне вельмі шкада", дзве часткі: "Якія мы?", украпванне "Я так рады вас бачыць", з толькі рысачкай "Я вельмі моцна абпаліў вялікі палец, гатуючы для вас, і ўсміхаюся праз боль'.
  Яе хмурынка змякчылася і праз імгненне нават усміхнулася ў адказ.
  Прыбіўся .
  «Я думала, што ты працуеш сёння вечарам», - сказала яна, прымаючы ад яго шклянку.
  - Пацешная гісторыя пра гэта, - пачаў ён, перш чым зрабіць некалькі глыткоў уласнага напою.
  «… Так?»
  — Мы пагаворым пра гэта пасля абеду.
  — Не. Мы зараз аб гэтым пагаворым, — сказала яму Ева, ставячы напой на бок.
  «Добра. Але не злуйся. Вы ведаеце гэтую справу, над якой я працаваў? І вы ведаеце, як вы заўсёды казалі мне проста прытрымлівацца сваёй інтуіцыі, заставацца верным сабе і таму, у што я веру?»
  «Гэтыя словы літаральна ніколі не сыходзілі з маіх вуснаў».
  «Ну, я перафразаваў».
  «Час, які я сказаў, не кіруйцеся інтуіцыяй, проста пераканайцеся, што што б вы ні рабілі, вы захаваеце сваю працу?» Не заставайцеся вернымі сабе, таму што нам трэба плаціць па рахунках? І кіньце тое, у што верыце; мы не можам дазволіць сабе гэта месца толькі на маю зарплату?!'
  « Ммм ».
  «Бэн, цябе звольнілі?»
  «Не! Вядома, мяне не звольнілі!» - засмяяўся ён, Ева крыху расслабілася. «… Толькі што прыпынены».
  «Я выходжу».
  «Што?»
  «Я выходжу. Ты павінен быў працаваць, - сказала яна яму, ідучы да спальні. «Гэта мой вечар з дзяўчатамі з працы».
  «Што, тыя заядлыя партнёры і паплечнікі, якія заўсёды з табой пагарджаюць?»
  Дзверы ляпнулі перад тварам. Усведамляючы, што не варта пераследваць яе далей па гарышчы, ён сеў на падлогу:
  «У панядзелак раніцай я зайду і паніжуся. Абяцаю, — паклікаў ён праз дзверы. «Я аблажаўся. Я маю на ўвазе, сапраўды, вельмі аблажаўся. Я проста хацеў… Я хацеў злавіць яго, перш чым ён паспее каго-небудзь яшчэ пакрыўдзіць. Я ведаю, вы думаеце, што я хацеў нешта даказаць, даказаць, што я разумнейшы за іх, але гэта не тое». Ён уздыхнуў, на імгненне разважаючы ў сваім імправізаваным маналогу. «Я проста думаў, што змагу спыніць нешта дрэннае, што адбываецца з чалавекам, які гэтага не заслугоўвае. Трэба было паспрабаваць. І мне вельмі шкада, што вы на мяне злуецеся, але я не прашу прабачэння за гэта».
  Дзверы ў спальню са скрыпам адчыніліся, і Ева выйшла, апрануўшы сваю другую любімую сукенку. Яна ўсміхнулася яму і ўзяла руку:
  «І я б не чакаў ад вас нічога меншага».
  «Я ўсё яшчэ хачу, каб я панізіўся да Хама?» — з надзеяй спытаў ён.
  «Я ўсё яшчэ панізуюся», — сказала яна яму. «Праўда: я проста рады, што ўсё скончылася. Гэтая справа лезла табе пад скуру». Яна нахмурылася: «Скончылася ? »
  «Проста, гэта не мае сэнсу».
  «Ты павінен пакінуць гэта зараз. За вашу працу… За мяне».
  Чэмберс вагаўся.
  «Бэн! Скажы, што ўсё скончана!'
  — Усё скончылася. Усё скончана, — сказаў ён, здаючыся.
  — Абяцаеш?
  «…Я абяцаю».
  У 20.15 Чэмберс прыпаркаваўся ля Біркбекскага каледжа, калі група студэнтаў праходзіла па абодва бакі ад яго машыны. Аднак ён амаль не заўважыў, што нават іх вычварная маскарадная вопратка не змагла адцягнуць яго ўвагу ад акна другога паверха, дзе Роберт Коўтс мільгацеў і знікаў з поля зроку, пакуль ён працаваў да ночы.
  Вырашыўшы, што сядзець на марозе, назіраючы за тым, як ён пазначае паперы, мала чаго атрымаецца, ён завёў рухавік і паехаў, збіраючыся выкарыстаць час, каб праехаць міма Sleepe & Co. Restoration па дарозе дадому. Калі б ён не гуляў з тэмпераментным абагравальнікам, ён, магчыма, зірнуў бы ў апошні раз, заўважыў бы асіны твар Роберта Коўтса ў асветленым акне, вочы-пацеркі, скіраваныя на машыну, калі яна ад'язджала ... назіраючы, як Чэмберс сыходзіць.
  OceanofPDF.com
  панядзелак
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 11
  'Гэй. Гэта я, - сказаў Чэмберс, падаючы ў слот яшчэ адну дзесяціпенсавую штуку, заціскаючы трубку паміж плячом і вухам.
  «Што?»
  «Гэта я!»
  «Што?»
  «Бэн! … Бенджамін Чэмберс … Мы жывем разам».
  «Бэн? Сувязь жудасная. Дзе ты?»
  Ён выглянуў праз шыбы і быў узнагароджаны выглядам п'янага сняданку, які мочыцца аб сцяну цэнтра занятасці.
  «Вестмінстэр», — схлусіў ён. «Палацы парламента справа і злева ад мяне…» Ён павярнуў галаву і скрывіўся: здзічэлы кот, здавалася, еў дохлага пацука. «Ну, вы зразумелі. Я хацеў табе адразу патэлефанаваць. Здагадайцеся, хто атрымаў сабе выпрабавальны тэрмін!
  «Вы больш не адхілены?»
  — Не. Вы павінны былі бачыць мяне. Я спакойна ўварваўся прама ў кабінет Хама, асцярожна ляпнуў дзвярыма, сеў на крэсла, калі мяне папрасілі, а потым сказаў яму ў твар, як я сапраўды шкадую».
  «Дзякуй».
  «Першая змена вяртаецца заўтра».
  «Мне трэба ісці, але гэта такая добрая навіна. Цяпер жыццё можа нармалізавацца, ці не так?»
  «Так, можа», — адказаў Чэмберс, амаль паспеўшы сказаць ёй, што любіць яе, перш чым яна паклала яму трубку. «Зварот да нармальнага жыцця. Нармальны стан, — прамармытаў ён сабе пад нос, пераходзячы вуліцу, каб увайсці ў занядбаную мясную краму.
  Чалавек за прылаўкам падазрона паглядзеў на яго, калі, як згорнутая змяя, кавалак тоўстай вяроўкі паспрабаваў вырвацца з сумкі, якую ён нёс.
  «Што я магу табе падарыць?»
  «Дзве пінты лепшай свіной крыві, калі ласка».
  Зіма сапраўды магла абысціся без спазнення на працу. Апрануты ў джынсы і джэмпер, ён выскачыў з аўтобуса на Аксбрыдж-Роўд і прабег міма крамаў да паліцэйскага ўчастка Шэфердс-Буш-Грын, занадта спяшаючыся, каб заўважыць, што Чамберс чакае яго на вуліцы.
  «Зіма!» — закрычаў ён.
  «Ой. не . не . не . Я не з вамі размаўляю, - сказаў ён, працягваючы. «Хіба вы не ўцягнулі мяне ў дастаткова непрыемнасцяў?»
  «Але не прыпынены, я так разумею?»
  — Не, — прызнаўся ён. «Удар другі».
  «Мне патрэбна твая дапамога».
  Горка засмяяўшыся, ён з раз'юшанымі вачыма павярнуўся да Чэмберса: «Не».
  'Давай. Мы абодва ведаем, што тут нешта не спалучаецца. Вы ведаеце , што гэтыя два выпадкі звязаны».
  — Я нічога не ведаю ! Зіма адступіла, калі пачаўся дожджык. - Чамберс, хлопец прызнаўся!
  — Але што, калі мы зможам даказаць, што ён хлусіць? Паказаць ім, што мы ўвесь час мелі рацыю?»
  Зіма зірнуў на гадзіннік: «Як?»
  «Мы іх правакуем. Мы прымушаем іх эмацыйна рэагаваць, памыляцца».
  «І чаму гэта гучыць так знаёма?» — суха адказаў ён, аглядаючы растрапанага калегу з ног да ног.
  «Я ў парадку».
  «У цябе кроў на чаравіках».
  Вочы Чэмберса зірнулі ўніз, але ён нічога не патлумачыў.
  «Я не магу зрабіць гэта самастойна. Я не магу глядзець іх абодвух адначасова».
  — Прабачце, — сказаў Зіма, адвярнуўшыся.
  «Глядзі, ты сустракаў гэтых людзей. Яны разгубленыя. Я ведаю, што калі мы іх штурхнем, адзін з іх лопне. Яны нарэшце пакажуць сваё сапраўднае аблічча. І калі яны гэта зробяць, мы будзем чакаць».
  « Вы гучыце бязладна».
  «Гэта так ?» — спытаў Чэмберс з адчайнай усмешкай.
  Зіма паківаў галавой: «Я табе не дапамагаю. Калі ласка, не прыходзьце сюды больш… Бывайце, Чэмберс». І з гэтымі словамі ён павярнуўся і пайшоў прэч.
  Тобіас Сліп пакінуў сігналізацыю грымець у цемры, пакуль ён паспяшаўся назад унутр, крывавы след віўся за ім, калі ён выпусціў намочаную вяроўку на падлогу. Завязаны ў акуратную пятлю, ён быў скінуты на капот яго фургона - відавочнае паведамленне аб намерах ад дэтэктыва аддзела забойстваў, які не ведаў, калі кінуць працу, што дорага яму абыйдзецца.
  Выцершы рукі аб фартух, ён падняўся па металічнай лесвіцы ў свой кабінет і сеў перад мігатлівым маніторам бяспекі. Ён пстрыкнуў па каналах, пераматаў адпаведную стужку на пару хвілін, а потым націснуў кнопку прайгравання . Некрануты фургон амаль быў бачны ў ніжнім куце экрана. Прайшло трыццаць бясконцых секунд, Сон усё бліжэй і бліжэй набліжаўся да чорна-белай выявы ў чаканні...
  Цень праліўся па бетоне перад аўтамабілем, здавалася, з'яўляючыся з ніадкуль ... А потым цяжкая вяроўка ўпала ў кучу на капот, кінута з моста вышэй, каб пазбегнуць яго камер.
  Сон закрычаў ад злосці і стукнуў кулаком па стале, манахромны запіс пракруціўся па маніторы, як тытры ў канцы фільма.
  Чамберс усё яшчэ выціраў рукі ў ракавіне, калі Ева вярнулася дадому з вячэрняга занятку. Паклаўшы свае важкія юрыдычныя падручнікі, яна кінула на яго запытальны позірк:
  «Вы мыецеся ? » - спытала яна, машына зашумела ў шафе.
  «Так».
  — Па сваёй волі?
  «Так».
  «… Чаму?»
  «Быць карысным».
  «Чаму?»
  «Проста было», — паціснуў ён плячыма, спрабуючы выдаліць рэшткі крыві з-пад пазногцяў. «Хочаш выйсці сёння вечарам?»
  «Я стаміўся».
  «Фатаграфіі?»
  «Я проста засну».
  «Тады магу пайсці і паглядзець тое, што я хачу для змены». Закрыўшы кран, ён выцер рукі ручніком. 'Давай. Мне хочацца святкаваць».
  «Толькі вас ледзь не звольнілі?»
  «Не толькі гэта».
  «Што тады?»
  Чэмберс падышоў і абняў яе:
  «Я нават не ведаю: мы… вы… усё. У мяне добры настрой. Я проста адчуваю, што ўсё будзе добра».
  Роберт Коўтс прайшоў пад вулічнымі ліхтарамі, якія адгароджвалі горкую ноч. Заўважыўшы адсутнасць серабрыстага MG Maestro, які ён двойчы бачыў прыпаркаваным каля свайго катэджа на выходных, ён завярнуў у свой сад. Заўважыўшы канверт, акуратна пакладзены ў цэнтры дзвярнога дыванка, а не прасунуты наскрозь, ён прысеў і падняў яго, разгарнуўшы паперу, каб разгарнуць кароткую запіску, напісаную крывёю:
  Хоць грахі твае, як пурпур,
  яны будуць белыя, як снег.
  Азіраючыся на бязлюдную дарогу, яго вочы ўглядаліся ў чараду цёмных машын: пустых, нерухомых і халодных. Адзіны гук даносіўся з дрэў, вецер шамацеў па лісці, калі іх галіны танцавалі цені ў плямах аранжавага святла. Не хвалюючыся, ён асцярожна склаў запіску, паклаў яе назад у канверт і адчыніў дзверы ў свой домік.
  OceanofPDF.com
  аўторак
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 12
  Амаль праз дзевяць гадзін яго змены энтузіязм Чэмберса пачаў слабець. Замест гэтага прагназуемы снегапад выявіўся ў выглядзе бязлітаснага мокрага снегу і дажджу, у выніку чаго колькасць званкоў, на якія яго прасілі прысутнічаць, скарацілася, а час у шляху паміж тымі, якія ён прымаў, павялічыўся ў чатыры разы.
  Яго розум быў паўсюль. У тую раніцу ён правёў гадзіну ў офісе, але вырашыў запытацца аб расследаванні Альфонса і Нікалет Катыяр, усведамляючы, што ўжо на вельмі тонкім лёдзе. Гэта быў самы разумны спосаб, рэдкая спроба самазахавання, але пасля цэлага дня, які зводзіў сябе з розуму, разважаючы, ці ёсць прагрэс, ён пачаў шкадаваць, што не рызыкнуў.
  Адмовіўшыся ад затору, таксама вядомага як Вялікая Портленд-стрыт, ён прыпаркаваўся, і лёс паставіў яго прама праз дарогу ад зоамагазіны. Ідэя, якая прыйшла яму ў галаву, ён вырашыў супрацьстаяць надвор'ю, віляючы паміж нерухомым рухам, каб дабрацца да немудрагелістай маленькай крамы.
  «На вуліцы ідзе дождж з катоў і сабак!» — прывітаў яго гаспадар.
  Мяркуючы, што гэта спроба сумна вядомага гумару пра зоамагазіны, Чэмберс ветліва ўсміхнуўся і падышоў да аксэсуараў, адразу ж прыцягнуты да павадка з сілуэтамі розных парод, упрыгожаных скурай.
  «Тут патрэбна дапамога?» — спытаў яго гаспадар.
  «Не», — з ухмылкай адказаў Чэмберс. «Мне здаецца, я знайшоў менавіта тое, што шукаў».
  Праз дзве з паловай гадзіны Чэмберс апынуўся ў непасрэднай блізкасці ад каледжа Біркбек. У надзеі пазбегнуць званка, калі да змены засталося ўсяго трыццаць хвілін, ён палічыў, што будзе сядзець, інстынктыўна вяртаючыся да таго ж месца, дзе прыпаркаваўся вечарам, каб утаропіцца ў тое ж акно другога паверха.
  З-за вуліцы вызірнуў знаёмы твар у акулярах. Нягледзячы на тое, што Коўтс быў упэўнены, што Коўтс не можа ўбачыць яго ўнутры цёмнай машыны, Чамберс апусціўся на сваё сядзенне, пакуль акно зноў не апусцела. Нервова правяраючы час, ён важдаўся з радыё, яму даводзілася ўключаць яго адразу, каб пачуць яго праз навальніцу.
  Тры песні пазней, незалежна ад таго, што цяпло было захоплена ў машыне з ім, знайшло спосаб выратавацца, і хоць кабінет Коўтса заставаўся асветленым, Чамберс некаторы час не глядзеў на самога чалавека. Ён глядзеў у акно, знаходзячы нейкае суцяшэнне ў тым, што дакладна ведае, дзе ў любы момант знаходзяцца Коутс або Сліп.
  Непазбежнае шыпенне статыкі праносілася праз дынамікі, перапыняючы апошнюю прапанову Bon Jovi. Ён зірнуў на гадзіннік на прыборнай панэлі і ўздыхнуў.
  «Усе адзінкі. Усім падраздзяленням, — выклікаў па радыё дыспетчар. «Магчымы замах на забойства ў Брытанскім музеі».
  «Тыпова» , — падумаў ён, ведаючы, што недалёка ад гэтага:
  «Так, гэта Чэмберс. Размяркуеце мне».
  'Атрымана. Той, хто тэлефанаваў, сцвярджае, што на яго напаў мужчына са шпрыцам і ён больш не адчувае сваіх ног».
  Чамберс сеў прама і ўключыў рухавік, шчоткі шклоачышчальніка ўключыліся, калі ён уключыў святло.
  «Якія-небудзь дадатковыя падрабязнасці?» — спытаў ён, ужо разганяючыся па дарозе.
  «Абанент хаваецца ў кабінеце персаналу ў секцыі грэчаскай скульптуры… Цяпер кажа, што не адчувае нічога ніжэй пупка. Ён кажа, што чуе свайго нападніка, але той у пастцы».
  «Усё атрымана».
  «Падтрымка ў дарозе».
  «Вельмі ўдзячны».
  У чатырох мілях ад іх Уінтэр і Рэйлі слухалі кароткі абмен па радыё, Уінтэр усё яшчэ глядзеў уніз на маленькую чорную скрынку яшчэ доўга пасля таго, як статыка рассеялася.
  - Нават не думай пра гэта, - упершыню ў гісторыі папярэдзіла яго Рэйлі, яе лаканічны тон саступіў месца шчырым клопатам пра яго.
  Праз 15 хвілін пасля заканчэння змены яны ўжо спазняліся, а дзесяткі рэсурсаў былі значна бліжэй, каб падтрымаць Чэмберса.
  «Зіма… Зіма!» Ён няўцямна глядзеў на яе. «Яны больш не будуць цярпець. Яны сказалі мне, што шмат. Адпусці».
  Ён дакаціў іх да канца вуліцы і спыніўся на скрыжаванні - левая прывядзе яго дадому, правая - у Чэмберс і, хутчэй за ўсё, канец яго кар'еры...
  Пакінуўшы машыну пасярод пешаходнай плошчы, Чэмберс пабег па прыступках да калон, якія выстройваліся на парадным фасадзе музея. Прайшоўшы праз такія вялізныя дзверы, што яны, здавалася, былі гатовы вітаць ганарлівага Бога, які заходзіў палюбавацца працай яго рук, ён паглядзеў на спіс выставачных залаў, накіраваных ва ўсе бакі.
  «Грэцкая скульптура?!» - крыкнуў ён, паказваючы пасведчанне асобы. Жанчына за сталом проста глядзела на яго. «Грэцкая скульптура?!» - зноў запатрабаваў ён.
  Яна паказала праз хол.
  Увайшоўшы ў лабірынт ціхіх калідораў, Чэмберс рушыў услед за стрэлкамі над галавой, сюррэалістычныя вобразы пранесліся міма, але заставаліся ў яго свядомасці: адкрыты саркафаг, драконападобныя істоты, выразаныя з каменя, каласальная паўгалава барадатага бажаства. Нарэшце ён дайшоў да знака, які абвяшчаў: грэкі і лікійцы 400–325 гг .
  Дастаўшы свой незвычайны нож, падобны да тых, што носяць у крайнім выпадку паловы сіл, ён увайшоў у першую паныла асветленую залу, дзе пальчатка багоў чакала яго, як спячыя гіганты. Адчуваючы сябе трывожна аголеным, ён прытрымліваўся тонкай сцяжынкі святла, якая пралягала па ўсёй даўжыні пакоя, нібы гэта быў мост, перакінуты праз пустэчу, каб дабрацца да ўваходу ў Маўзалей Галікарнаса.
  Доўгія цені адкідваліся ад асветленых плямамі скульптур, незавершаных і спустошаных часам. Заўважыўшы непрыкметныя дзверы, умураваныя ў сцяну, ён прабраўся, знайшоўшы ўнутры толькі мыйныя сродкі. Адчуўшы, што ззаду нешта рухаецца, Чэмберс падняў зброю і развярнуўся, галерэя выглядала такой жа нерухомай, як і раней ... але потым пачуў паспешлівыя крокі з суседняй залы.
  Гонячыся за гукам, ён апынуўся ў яшчэ адным бязлюдным пакоі, атмасферу якога парушыў прамавугольнік цёплага святла, які ліўся з адчыненых дзвярэй. Усведамляючы наваколле, Чэмберс павольна набліжаўся, усё больш і больш пакоя з'яўлялася ў поле зроку з кожным крокам, пакуль ён не дабраўся да парога: офіс пусты, тэлефон быў зняты з калыскі і пакінуты, каб спяваць сваім адключаным мелодыяй.
  Гук бегавых крокаў вярнуўся.
  Чэмберс зрэагаваў занадта позна, адчуўшы востры боль у патыліцы, але кінуўся нажом, калі ўпаў наперад, і нейкім чынам здолеў стукнуць дзвярыма ў нападніка, калі той стукнуўся аб падлогу. Кволае дрэва адскочыла, але Чэмберс зноў штурхнуў нагой. На гэты раз зачэпка дасягнула рамы, калі ён падняўся, каб пакруціць замок. Дзверы задрыжалі і раскалоліся, калі на іх напалі з іншага боку, ручка тузалася наперад-назад сама па сабе, калі яе шматразова спрабавалі безвынікова.
  А потым, як нечакана, як і пачалося, усё сціхла.
  Чэмберс падняў руку да шыі, вярнуўшыся мокрымі ад крыві пальцамі. Спрабуючы захоўваць спакой, ён пацягнуўся і сціснуў рану, як трэніраваўся, скрываўляючы яе, як і любую іншую траўму ад уколу іголкай, адчуваючы, як цёплыя кроплі цякуць па спіне. Не звяртаючы ўвагі на шпількі і іголкі ў пальцах рук і ног, ён падняў нож з падлогі і адчыніў дзверы: нідзе не было і слядоў нападніка, пакуль побач не спрацавала сігналізацыя.
  Адчуваючы сябе п'яным, ён пабег насустрач шуму, вырваўся праз аварыйны выхад у службовы завулак. Калі аўтамабіль завёўся, яго выкінула на яркае святло, мокры снег скажаў паветра вакол яго, калі Ford Transit агрэсіўна ехаў заднім ходам. Прагнаўшы яго да пярэдняй часткі музея, зрок Чэмберса крыху затрымцеў, што надало ягоным рухам амаль сны, а паколванне ў пальцах распаўсюдзілася на далоні. Гарэла-аранжавы фургон адскочыў на абочыну назад, а затым панёсся, калі ён кінуўся назад да сваёй машыны.
  Намацваючы слухаўку, ён завёў рухавік і кінуўся ў пагоню:
  «Кантроль? … Кантроль?!
  «Атрыманне».
  «Палаты. У пагоні за аранжавым «Транзітам», які рухаўся на ўсход па Блумсберы-Плэйс, — прамовіў ён.
  «Паўтарыце. Якая вуліца?
  « Бум … sby Pace ».
  «Дэтэктыў Чэмберс, я не магу зразумець, што вы кажаце. Мне трэба ведаць, дзе ты».
  Фургон разагнаўся, праязджаючы на чырвонае святло. Чэмберс у адказ націснуў на педаль, яго левая рука бязвольна звісала збоку, калі яркае святло расплывалася за вокнамі, рухавік крычаў, каб ён пераключыў перадачу, машына працягвала набіраць хуткасць: 50 міль у гадзіну... 55 міль у гадзіну...
  Прываліўшыся да руля, калі яны праязджалі міма гатэля «Кімптан Фіцрой», Чэмберс спыніўся побач з імклівым фургонам, не здолеўшы разгледзець фігуру на сядзенні кіроўцы. Адчуваючы, як здранцвенне падымаецца па шыі, ён пацягнуў руль у апошнім акце адчаю.
  Аўтамабіль урэзаўся ў заднюю частку фургона і кінуў яго ў дзікі кручэнне, у той час як яго ўласны аўтамабіль наехаў на скрыжаванне і перакуліўся, разбуральна каціўшыся зноў і зноў, распыляючы метал і шкло ў паветра, перш чым, нарэшце, спыніцца на баку.
  Чэмберс апрытомнеў. Ён ляжаў тварам уніз на дарозе, выкінуты са сваёй скамечанай машыны, якая ўсё яшчэ няўпэўнена хісталася побач. Ён не мог паварушыць ніводнай часткай свайго цела, не мог гаварыць, не мог нічога рабіць, акрамя як назіраць, як пашкоджаны фургон заднім ходам паехаў па вуліцы да яго.
  Ён паспрабаваў крыкнуць, ледзь змог застагнаць, калі ў поле зроку з'явіўся набор ботаў. Ён спрабаваў крычаць, маліць, слёзы расчаравання цяклі па яго твары, калі побач з ім на зямлю ляжала іржавая піла. Адчуўшы постаць, якая стаяла над ім, ён убачыў, як яе цень апусціўся на калені, ахоплены панікай і бездапаможнасцю, калі рука ў пальчатцы працягнулася, каб падняць пілу.
  Не адчуваючы болю, Чэмберс усё яшчэ адчуваў, як валасы цягнуцца да яго галавы, калі цень змяніў яго галаву, гэтак жа, як ён адчуваў ціск зубчастага ляза на патыліцу, вібрацыю зубоў, якія ўпіваліся ў косць...
  Роў рухавіка папярэднічаў прыбыццю патрульнай машыны, якая заносіла за вугал, сінімі пробліскамі блішчаў пад ім дыван з разбітага шкла. Сірэны завілі папярэджанне, цень адпусціў галаву Чэмберса і пабег назад да фургона.
  «Аранжавы фургон, пашкоджаная задняя частка, цяпер на вуліцы Бернард!» — крыкнуў Вінтэр у радыё, калі Рэйлі адчыніла дзверы і кінулася за падазраваным. «І мне патрэбна хуткая дапамога ў Кімптан Фіцрой! Цяпер!' - дадаў ён, вылазячы, заняўшы некалькі секунд, каб апрацаваць разбурэнне перад ім. Разбітая машына была раскіданая па ўсёй дарозе, а яе адна спраўная фара асвятляла хаатычны шлях.
  Яго рот адкрыўся, калі нешта, падобнае на вялікую змяю, пачало слізгаць да іх, пранізлівыя зялёныя вочы кідаліся ў святло.
  «Міліцыя! Стоп! - пачуў ён крык напарніка.
  Адцягнуўшы ўвагу ад сюррэалістычнай сцэны, ён кінуўся да Чэмберса, з першага погляду мяркуючы, што той мёртвы - знутры была бачная бледная костка, жудасная рана на яго шыі, відаць яго правую нагу, пазбаўленую цела і ўсё яшчэ часткова раздробленую знізу. няўстойлівая машына захапіла яго дух.
  «Стоп!» - крыкнуў Рэйлі, калі аранжавы фургон уключыўся з хуткасцю, яго шыны завішчалі, а задняя дзверы бескарысна звісала, калі ён скаціўся па вуліцы.
  Уінтэр апусціўся на калені побач з Чэмберсам і з палёгкай адчуў слабы пульс, пах бензіну ўзмацніўся, калі машына выцякала крывёй па асфальце. Хутка зняўшы пояс, каб сфармаваць імправізаваны жгут, ён убачыў, як удалечыні з'явілася мора міргаючых агнёў, адыходзячы фургон націснуў на тармазы і развярнуўся, перш чым паскорыць назад па дарозе да іх.
  'Гэй. Зіма, — сказаў ён свайму цяжка параненаму калегу. «У цябе ўсё будзе добра», — паабяцаў ён, адным вокам гледзячы на машыну, якая рухалася прама на іх, у той час як сцёрты кнехт кідаў іскры ў растучую лужыну бензіну і масла. Ён як мага мацней зацягнуў скураны пояс, толькі запаволіўшы крывацёк.
  Гартанны рухавік фургона зароў, набіраючы абароты.
  — Прэч з дарогі! - закрычаў Рэйлі, імчачы назад да іх патрульнай машыны.
  Уінтэр паспрабаваў падняць Чэмберса, але не змог, яго нага моцна заціснута пад перавернутым аўтамабілем. Ён паспрабаваў яшчэ раз, калі адна іскра ўпала ў цёмную лужыну, асвятліўшы дарогу, а фургон быў менш чым за пару сотняў метраў.
  — Пакінь яго, Зіма! - закрычаў яго партнёр. — Пакінь яго!
  Паморшчыўшыся, Уінтэр схапіў тое, што засталося ад нагі Чэмберса, выкруціўшы яе, цягнучы, заціснутая ступня нарэшце вызвалілася. Схапіўшы непрацаздольнага дэтэктыва за руку, ён адцягнуў яго ад машыны за некалькі імгненняў да таго, як яна загарэлася святлом, разбіты паліўны бак згарэў амаль імгненна.
  Выбух імгненна асляпіў іх усіх, Вінтэр працёр вочы і з жахам назіраў, як аранжавы фургон збочыў з курсу, цяпер накіроўваючыся прама да патрульнай машыны.
  - Рэйлі! — крыкнуў ён, а яго аслупянелы напарнік згарнуўся пад коламі, як лялька, калі фургон пакасіў яе і памчаўся ў ноч. «Рэйлі?!» - крыкнуў ён, гледзячы на нерухомую кучу, залітую святлом вогнішча. Зрабіўшы крок да яе, ён заўважыў свежую лужыну крыві, у якой ён стаяў, усё яшчэ багата цякучы з нагі Чэмберса.
  У ашаломленым шоку ён апусціўся на калені і зноў наклаў жгут, дадаўшы ўсю сваю вагу над артэрыяй, каб спыніць крывацёк, толькі каб сутыкнуцца з немагчымым выбарам, калі яго скамячаны партнёр пацягнуўся да яго, Уінтэр не мог паварушыцца, не мог ісці да яе.
  «Дапамога амаль тут!» — адчайна закрычаў ён, і мігаткі хутка набліжаліся. «Я тут, Рэйлі! Толькі трымайся! Трыццаць секунд, абяцаю! Толькі трымайся!'
  Яе рука плюхнулася на бетон.
  - Рэйлі? — паклікаў ён. «… Рэйлі?!»
  Хор сірэн напоўніў начное неба. Зламаўшыся, ён глядзеў, як мокры снег падае ў бляску буцікаў, якія ўздоўж дарогі, такая звычайная абстаноўка на такі момант, які змяніў жыццё, ніякіх прыкмет чорнай як смала змяі, якую ён бачыў усяго шэсцьдзесят секунд таму. Задаючыся пытаннем, ці было гэта ўвогуле рэальнасцю, ці сапраўды што-небудзь з гэтага, Вінтэр заплюшчыў вочы, жадаючы прачнуцца.
  OceanofPDF.com
  Праз сем гадоў…
  
  OceanofPDF.com
  Пятніца 15 лістапада
  
  1996 г
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 13
  Яна не была зусім упэўненая, што яе абудзіла: бруднае сонечнае святло, жоўтае ад запэцканых фіранак, лістападаўскі холад, які дыхаў за яе аголенымі плячыма, ці грукат дзвярэй машыны на вуліцы.
  Вызваліўшы руку з-пад свайго схуднелага сябра-дылера-выпадковага спадарожніка, яна села на разарваны матрац, прасціна пакрысе саслізгвала, нібы адкрываючы твор мастацтва. Складаныя татуіроўкі змагаліся за тое, каб прэтэндаваць на скуру з гусінай скурай, расцякаючыся па ўсёй даўжыні абедзвюх рук і нават перацякаючы на яе рукі, калі яны цалкам запаўнялі спіну і грудзі. Асцярожна, каб не наступіць на выкінутую іголку, якой яна павінна была падзякаваць за спакойны сон, яна ўстала, каб апрануцца, пачуўшы, як унізе адчыніліся ўваходныя дзверы:
  «Міліцыя!»
  «На падлогу! Я сказаў: на падлогу!»
  Калі па лесвіцы пранесліся цяжкія крокі, яна пакінула свайго непрытомнага знаёмага, дзе ён ляжаў, каб зазірнуць за сцяну, нацягнуўшы на галаву перамычку, калі ў калідоры яшчэ адны дзверы аддзяляліся ад рамы:
  «Міліцыя! Стань на калені!»
  Яны былі ў пакоі яе сябра Грэга - скарбніцы наркотыкаў, падробленых тавараў і сумнеўна набытых дэталяў высокага класа для ровараў.
  Вылаяўшыся, заўважыўшы ў дзвярах свой заплечнік і чаравікі, яна асцярожна выйшла, каб забраць іх, і пракралася ў хол якраз у той момант, калі па лесвіцы з грукатам падняліся новыя афіцэры.
  Кінуўшыся ў суседні пакой, яна штурхнула дзверы і стала чакаць, пакуль яны пройдуць.
  «Што… Што адбываецца?» - спытала дзяўчына, якую яна не пазнала з пацёртай канапы, валасы звісалі над запэцканымі тушшу вачыма, іголкі ўсё яшчэ віселі з абедзвюх рук.
  ' Шшшш! - прашаптала яна ў адказ. «Гэта нічога. Ідзі спаць».
  Больш чым шчаслівая, дзяўчына легла на спінку і нацягнула на галаву коўдру.
  Закаціўшы вочы, яна не адчувала сябе ні найменшай віны. Ёй ніяк не ўдасца выбрацца з напалову абсмажанымі дурнямі яе старой школьнай сяброўкі.
  Скарыстаўшыся магчымасцю, яна на дыбачках выйшла ў калідор і пачала спускацца па лесвіцы, застыўшы, калі ў прысадзісты дом увайшлі яшчэ чатыры афіцэры, запоўніўшы калідор унізе і заблакіраваўшы ёй выхад. Не маючы іншага выйсця, яна паспяшалася назад і вярнулася ў пакой, адкуль толькі што выйшла, калі пачалася мітусня: Грэг, залежны ад няправільных рашэнняў, як і любы наркотык, вырашыў пасварыцца.
  Яна асцярожна зачыніла дзверы і кінулася да замурзанага акна, праходзячы міма, апусціўшы галаву хвалюючай дзяўчыны на падушку. Адкрыўшыся толькі ў самым версе, яна праціснула праз вузкую шчыліну спачатку заплечнік, а потым па чарзе выпусціла боты. Ускарабкаўшыся на падваконнік, яна выскрабла на скуры некалькі акуратных белых слядоў, выпадаючы на пажарную лесвіцу.
  Лондан быў звычайным шэрым выглядам, калі яна абула боты, накінула заплечнік на плячо і пачала спускацца да вуліцы, д'ябал на яе плячы пераконваў яе прапусціць апошнія дзесяць прыступак, упаўшы на капот паліцэйскай машыны. які аказаўся менш незанятым, чым меркавалася на першы погляд.
  Малады афіцэр, які сядзеў на сядзенні кіроўцы, утаропіўся на яе, трымаючы перад разяўленым ротам радыёслухаўку.
  «Ой, чорт, — прамармытала яна, перш чым саскочыць з машыны і пабегла ў завулак насупраць.
  Яна выйшла на Парламент-стрыт і далучылася да працэсіі офісных служачых, якія ішлі па дарозе. Усведамляючы, што яна ўсё яшчэ занадта прыкметная сярод людзей у касцюмах і ботах, яна завязала валасы да падбародка і зняла з вітрыны вулічнага гандляра пластыкавыя сонечныя акуляры.
  Убачыўшы міліцэйскую машыну, якая спынілася на скрыжаванні наперадзе, яна прымусіла сябе не рэагаваць і працягнула ісці прама да яе, краем вока назіраючы, як яна паварочвае на галоўную дарогу і каціцца міма. Яна прайшла як мінімум яшчэ пяць крокаў, перш чым пачула выццё сірэн.
  Уварваўшыся ў спрынт, яна адштурхнула бізнесмена са сваёй дарогі і пабегла праз вуліцу, у яе ў вушах гучалі аўтамабільныя гудкі, калі яна ўвайшла ў паб The Red Lion і выйшла праз заднюю частку на Дэрбі Гейт. Калі яна паспяшалася да задняга ўваходу ў суседні будынак, яна пачула, як сірэны ўзмацняюцца ... патрульная машына імчыць за вуглом за ёй.
  'Давай. Давай. Давай, — прашаптала яна, адыходзячы на адно месца ў чарзе.
  Працягнуўшы чалавеку на ўваходзе сваё пасведчанне, яна своечасова выйшла праз дзверы Нью-Скотланд-Ярда з усмешкай на твары, гледзячы, як паліцэйская машына адмовілася ад палявання і развярнулася.
  Выконваючы свой ранішні рытуал, яна выйшла з ліфта на два паверхі вышэй, чым ёй трэба было, кароткі шлях да лесвічнай клеткі даваў магчымасць зазірнуць праз шкляныя дзверы аддзела забойстваў. Нядаўняе спыненне прыёму на працу, якое супала з аднаразовай магчымасцю прасунуцца ў камандзе па барацьбе з наркотыкамі, часова змяніла яе кар'ерны шлях, але калі чамусьці яна навучылася за кароткі час працы ў паліцыі, дык гэта таму, што заўсёды было прасцей рухацца убок, чым уверх.
  Выйшаўшы з лесвічнай клеткі, яна накіравалася ў прыбіральню, каб выглядаць крыху больш прэзентабельна, памыўшы твар і зняўшы кольцы з носа і вуснаў, перад тым, як сутыкнуцца са сваім кансерватыўным афіцэрам па навучанні Дэнісам Траутам, які, несумненна, ужо сядзеў за сваім сталом, спяшаючыся ісці.
  'Божа. Божа, місіс Маршал, - усклікнуў ён, калі яна апусцілася ў крэсла насупраць. Яму было далёка за пяцьдзесят, і ён быў па сваёй сутнасці добрым, мяккім і сумным чалавекам. Дэніс не курыў. Ён не піў. Ён любіў мадэлі самалётаў. Яна не магла зразумець, як ён перажыў кар'еру ў аддзеле наркотыкаў, калі быў падобны на чалавека, які разбаўляе сумесь ад кашлю. «Вы амаль на гадзіну раней!» - паведаміў ён ёй перад тым, як незадаволена паглядзеў на даволі празрысты джэмпер і ірваныя джынсы. «Мммм, Маршал».
  «Я ведаю. Я ведаю, — абарвала яна яго. «Гэй, сёння раніцай быў рэйд, пра які я не ведаў?» Я падумаў, што па дарозе прайшоў нешта».
  Нахмурыўшыся, Дэніс пстрыкнуў па кампутары, перш чым агледзець пакой. — Не мы, — паціснуў ён плячыма.
  «Калі я нічога не прапускаю», — усміхнулася яна. «Кава?»
  «Гэта было б грандыёзна. Але спачатку… І я ведаю, што гэта не зусім мая справа, але…
  - Давай, - фыркнула яна.
  «Я проста не думаў, што ў цябе так шмат...»
  «Татуіроўкі?»
  «Так». Яна чакала пункта, які, як мяркуецца, быў на сваім шляху. «Магчыма, я мог бы даць вам невялікую сяброўскую параду ад таго, хто сам быў «падпісаны».
  - Я б вельмі хацеў гэтага, - з'едліва сказаў Маршал.
  «Не атрымлівайце больш».
  «Выдатна».
  «Не зразумейце мяне няправільна, вы цудоўна выглядаеце, і ў вас усё гэта злы байкер . Але з цягам часу яны паблякнуць і пасінеюць, і калі ты дасягнеш майго ўзросту, ты будзеш выглядаць як...
  « А …?» — падказала яна яму, пакуль ён шукаў патрэбнае слова.
  «… Смурф.»
  Не ўтрымаўшыся ад усмешкі, яна паднялася і ласкава паціснула Дэніса за плячо:
  'Належным чынам адзначана. Дык як наконт кавы?»
  У 19.15 Чэмберс падняўся па пад'язной дарозе да ўваходных дзвярэй, а каркас лясоў стаяў паміж ім і домам, непажаданым напамінам пра турэмныя камеры і звязаныя з працай стрэсы кожны раз, калі ён вяртаўся дадому. Пакутуючы прастудай, слязлівымі вачыма і нацёртым носам, ён вярнуўся са спазненнем амаль на сорак пяць хвілін, часу, дастатковага для таго, каб атмасфера ўнутры замерзла да невыратавальнай меры.
  Зуўшы чаравікі, ён ацаніў поле бою: Ева рабіла на кухні, напаўпустая бутэлька віна ляжала на стальніцы, а яго маці з абедзеннага стала рабіла бескарысныя заўвагі:
  «Ты заб'еш нас усіх, калі разагрэеш гэта».
  - Мне павінна пашанцаваць, - прамармытала Ева сабе пад нос, перш чым ператэлефанаваць: - Я не награваю яго. Я проста яшчэ награваю яго. Ёсць розніца».
  Місіс Чэмберс насміхалася з гэтага: «Магчыма, адкуль вы родам».
  — Добры вечар абодвум, — прывітаў ён іх, умяшаўшыся. - Прабач, што спазніўся, - сказаў ён, паспяшаўшыся дапамагчы Еве, якая адцягнена пацалавала яго ў вочны яблык.
  «Штосьці адбываецца на працы?» — спытала яна.
  « На працы заўсёды нешта адбываецца», — прагаварылі яны ў адзін голас, што вельмі не пацешыла пажылую жанчыну.
  Калі яны нарэшце селі есці, Чэмберс уздыхнуў з палёгкай, паціраючы правае калена, а Ева заклапочана назірала за ім.
  «Ты перастараўся», — сказала яна, ледзь-ледзь невыразна кажучы, вырашыўшы, што паспрабаваўшы заступіцца за сябе, забіць яе дабрынёй і аднойчы багаты падзеямі нават прыгразіўшы пазбавіць старую біту ўнукаў проста на зло ёй… яна паспрабавала б выпіць праз візіт свякрухі раз на два гады. «Вы павінны сказаць людзям, што вы не можаце быць на нагах цэлы дзень».
  «Я ў парадку. І я не хачу, каб усе ведалі маю справу».
  «Гэта твая нага, а не твае надзеі і мары!»
  «Я не хачу, каб яны ведалі!» Яго твар стаў сумным, Чэмберс узяў яе за руку, а яго маці выглядала так, быццам яна магла кінуцца нажом, каб разлучыць іх. «Таму што гэта пастаянны напамін пра адзіны раз, калі я парушыў табе абяцанне. І я ненавіджу гэта».
  Ева моцна сціснула яго руку.
  "Такім чынам, "бунгала" - гэта проста мудрагелісты тэрмін для кватэры з дахам, ці не так?" - выпаліла місіс Чэмберс, аблажаючыся ад кранальнага моманту.
  «Чаму ты так любіш лесвіцы ?! » Ева адказала на яе, цярпенне, відаць, скончылася.
  Нават выцяжка адключылася, каб прыняць удзел у ашаломленай цішыні, якая наступіла.
  Вырашыўшы, што лепш зрабіць выгляд, быццам гэтага ніколі не было, Чэмберс адпусціў руку Евы, узяў сталовыя прыборы і ўсміхнуўся:
  'Гэта выглядае смачна. Давайце?
  Праз трынаццаць гадзін і праз бесперапынную змену Маршал вярнулася ў сваю маленечкую кватэру-студыю, дзе бетонны ўчастак балкона, які глядзеў на раку, быў адзінай перавагай. Кінуўшы сумку на канапу, яна пачала свой начны рытуал: паклала абед на аднаго ў мікрахвалевую печ, запаліла цыгарэту і выйшла на вуліцу, каб паглядзець на гарадскія агні на вадзе.
  Упіхнуўшы ў рот нясмачную лазанью, яна адкрыла бутэльку піва і села на падлогу побач з архіўнымі скрынямі, змесціва якіх было ўжо раскідана па дыване. Яна ўзяла копію падпісанага прызнання Джэймса «Джымі» Меткалфа, бяздомнага, які прызнаўся ў забойстве Генры Джона Долана ў парку і які ў выніку адбыў больш за сем гадоў пажыццёвага зняволення.
  Падцягнуўшы тэлефон так блізка да сябе, наколькі дазваляў кабель, яна набрала нумар Белмаршскай турмы, накрэмзаны ўнізе старонкі, рассеяна зацяняючы частку эскіза, над якім працавала, чакаючы, пакуль нехта адкажа. .
  'Прывітанне. Гэта дэтэктыў-стажор Мар… Так, зноў я. Такім чынам, вы спыталі яго? … Ага … Вы мяне лайнеце?! Прабачце. Я маю на ўвазе: гэта выдатна! Як наконт заўтра? … Тады ўбачымся».
  Паставіўшы слухаўку на люльку, яна паглядзела ўніз на папяровую падлогу: нераскрытая справа Альфонса і Нікалет Катыяр; старонка фармакалагічнай энцыклапедыі з апісаннем эфектаў панкуронія браміду; справаздача аб нападзе на аднаго сяржанта Бенджаміна Чэмберса; і тры пратэрмінаваныя кнігі па гісторыі мастацтва, адна ляжыць адкрытай на двухстаронкавым развароце Брамы пекла . Яна падняла сваю бутэльку ў знак тоста за прыгожа зробленае Радэнам адлюстраванне мук і пакут, самых цёмных частак яе жадання мімалётна зазірнуць унутр.
  Зрабіўшы святочны глыток, Маршал усміхнуўся.
  Нарэшце яна кудысьці дабілася.
  OceanofPDF.com
  субота
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 14
  'Усім добрай раніцы. У нас белы мужчына, буйныя, цёмна-русыя валасы... відаць, даволі прыгожы».
  «Падобна на мяне», — іранізаваў Вінтэр, адказваючы ў рацыю, аглядаючы тых, хто знаходзіўся паблізу.
  Статычны клік:
  «Так, калі пад «цёмна-русым» вы маеце на ўвазе «страціць», а пад «аб'ёмным» вы маеце на ўвазе ... «проста тоўсты». Акрамя таго, гэты хлопец не стары».
  Зіма разгубілася: «Стары? Думаеш, я стары?
  Радыё цішыня.
  «... Хлопцы?» Аднак адрэагаваў толькі пранізлівы сігнал трывогі, калі нехта, які адпавядаў апісанню, выбег праз дзверы. «У нас ёсць бягун!»
  Вырваўшыся на Фулхэм-Хай-стрыт, напружаным, як палоска, вачам Вінтэра спатрэбіўся момант, каб прывыкнуць. Заўважыўшы мужчыну ў спартовым касцюме, які прабягаў міма патрэсканых вокнаў Аргоса, ён кінуўся ў пагоню, кідаючыся паміж транспартам, ідучы за сваім падазраваным у парк.
  «Гэй!» Зіма нездарова закашлялася, ужо моцна задыханая і збіваючыся з ног. Ён пайшоў скакаць з лаўкі, але потым адумаўся і накіраваўся замест гэтага да пажылога джэнтльмена, які вёў яшчэ больш пажылы ровар: «Сэр, мне трэба забраць ваш аўтамабіль».
  «Жонка падарыла мне гэты ровар».
  «Я ўпэўнены, што вы можаце атрымаць яшчэ адзін».
  «Жонка?» Здавалася, што стары чалавек цалкам захоплены гэтай ідэяй.
  «Веласіпед».
  «О… Тады не».
  «Добра. Я вярну яго. Абяцаю».
  Пенсіянер з неахвотай дазволіў Вінтэру асядлаць сваю машыну дадому і, хістка стартаваўшы, павярнуў педалі ўслед за нястомным злачынцам.
  Набраўшы хуткасць, ён адстаў усяго ў некалькіх метрах, калі мужчына адчыніў вароты і накіраваўся да гульнявых палёў.
  «Стоп!» - цяжка дыхаючы, прамовіў Вінтэр, адчуваючы сябе зусім дрэнна. «Стоп, сволач!»
  Але калі ён не падпарадкаваўся патрабаванню, Вінтэр устаў на педалі, каб мацней разагнацца - апошні ўсплёск хуткасці, калі ён накіраваў руль у спіну свайго кар'ера.
  Паморшчыўшыся, ён заплюшчыў вочы… балюча сутыкнуўшыся са злачынцам і прызямліўшыся ў блытанай кучы колаў і канечнасцяў пасярод дарогі.
  Вінтэр ляпнуў абмяклай рукой па грудзях свайго падазраванага: «Дзякуючы ўладзе, нададзенай мне шматнацыянальным кангламератам Sainsbury's plc. Цяпер я аб'яўляю, што вы сапраўды не дазволеныя».
  «Добра. добра Вы выйгралі». Калі чарга транспарту павялічвалася з кожнай секундай, мужчына расшпіліў куртку, каб аддаць слоік Irn-Bru і копію " Парка Юрскага перыяду" на VHS.
  «Я яшчэ павінен прыняць цябе», — сказаў яму Вінтэр, з усіх сіл вызваляючы нагу з-пад спіц.
  «Дастаткова справядліва».
  «… Хаця, магчыма, вам прыйдзецца мяне несці».
  З дапамогай свайго затрыманага Вінтэр ганарліва кульгаў назад праз дзверы супермаркета, сігналізацыя абвяшчала яго трыумфальнае вяртанне, як хор труб. Яго бос, Дэн, падлеткавы пляма ад вугроў, выглядаў зусім не ўражаным, калі перадаваў здабыты тавар.
  «Адна банка газаванай непрыемнасці і «прыгода, якая доўжыцца шэсцьдзесят пяць мільёнаў гадоў», — абвясціў ён, чытаючы цытату з вокладкі. «Вам няма чаго».
  - Цябе не было каля гадзіны! Зіму крыху падкінула рэакцыя. «Сігналізацыя спрацоўвала як мінімум пяць разоў, пакуль вы гулялі ў паліцэйскага».
  «Ён разбіў нейкаму старому байку і ўсё такое», — дадаў неразборлівы крадзеж, адчуваючы, што сітуацыя павярнулася на яго карысць.
  - Дзякуй, - з'едліва сказаў яму Вінтэр.
  Чалавек усміхнуўся.
  - Адпусціце яго, - сказаў Дэн.
  «Што?!»
  — Адпусціце яго. Я назапашу залог дома, і ты будзеш на шасці футах ніжэй, пакуль не з'явіцца паліцыя.
  «Я не стары!»
  «Мы вярнулі запасы. І зрэшты, я яго ведаю. Яго бабка жыве па маёй дарозе. Маркус, праўда?
  - Э-э-э , - буркнуў памочнік Вінтэра.
  «Але...»
  «Гэта прамы загад ад вашага начальніка», — сказаў яму Дэн.
  Вінтэр адпусціў палец за пальцам і адпусціў юнака, які паправіў свой гарнітур, нібы гэта была цудоўная тройка. Выглядаючы здзіўлена, ён павольна адступіў.
  «Ведаеце, што робіць мяне менеджэрам? Я ўмею чытаць людзей. Ён больш так не зробіць, - з разуменнем сказаў Дэн, гледзячы, як палон Вінтэра блукае па праходах, як рэабілітаваная жывёла, якую ён толькі што вызваліў.
  "Ён накіроўваецца прама да відэа", - адзначыў Вінтэр.
  «Вы на апошнім папярэджанні. Зразумела?
  - Так, сэр.
  Сігналізацыя зноў спрацавала, Маркуса, крадзяжа, цяпер нідзе не было відаць.
  Вяртаючыся да Дэна, Вінтэр быў вымушаны фізічна прыкусіць сабе язык дзеля самазахавання.
  — Ну, — сказаў падлетак, нібы ні ў чым не быў вінаваты. - Тады ідзі за ім.
  Зіма сапраўды адчувала смак крыві:
  «Крамны злодзей – я ў пагоню!» Пакульгаючы да адчыненых дзвярэй, ён прамармытаў сабе пад нос: «Можа, я занадта стары для гэтага».
  Маршал не ведаў, як доўга яна глядзела ў прастору, калі металічныя дзверы гучна ляпнулі і турэмны афіцэр праводзіў цьмяна знаёмага чалавека ў залу для наведванняў. Ён выглядаў добра, значна здаравейшым, чым на здымку, далучаным да справы аб яго арыште. Ён быў сярэдняга росту і целаскладу, гладка паголены, яго доўгія распушчаныя валасы цяпер падстрыжаныя ледзь вышэй вуха. Нават цёмна-сіні камбінезон выглядаў на ім амаль што пашыты.
  - Джэймс Меткалф? — усміхнулася яна, устаючы на ногі і працягваючы руку. «Стажор-канстэбль Джордан Маршал». Яна палічыла, што лепш адмовіцца ад «дэтэктыва».
  - Джымі, - адказаў мужчына. - І... - ён прабачліва падняў рукі ў кайданках.
  «Ці можам мы іх зняць?» — спытала яна ахоўніка, які выглядаў нязручным ад просьбы. — Усё ў парадку. Я ўжо ўзгадніў гэта з губернатарам і падпісаў адмову. Зніміце іх, калі ласка».
  Мужчына зрабіў так, як яму загадалі.
  - Здароўя, Фрэнк, - ласкава сказаў Джымі.
  «Хочаш, я застануся з табой?» — спытаў ахоўнік у Маршала.
  — Не. Дзякуй. У нас усё будзе добра».
  - Ты паводзь сябе прыстойна, Джымі, - усміхнуўся мужчына. «І не думайце, што я забыўся пра гульню «Шпоры».
  - Так, так, - засмяяўся малады чалавек, дзверы зачыніліся за імі, калі ён павярнуўся да Маршала. — Можа, ён і хрэн, але з ім усё ў парадку, Фрэнк.
  Яна жэстам папрасіла яго сесці насупраць стоса папер, дзе на стале яго ўжо чакала астуджаная бутэлька вады:
  «Па-першае, дазвольце сказаць дзякуй, што пагадзіліся са мной пагаварыць».
  «Я не мог працягваць казаць «не», праўда? Пасля таго, як вы так добра папрасілі амаль дваццаць разоў».
  — Дваццаць два, — паправіў яго Маршал, — але хто лічыць? - сказала яна вясёла, але добра ведаючы, чаму ён пагадзіўся сустрэцца з ёй менавіта ў гэты момант. Ён быў надзіва добрым для чалавека, які пражыў на вуліцы большую частку свайго дарослага жыцця. Але потым яна адчула сябе асуджаючай сукай за тое, што нават падумала пра гэта. Яна лепш за іншых ведала, як адно рашэнне можа змяніць ход жыцця чалавека. «Ці магу я даць вам што-небудзь, перш чым мы пачнем?»
  «Я ў парадку».
  «Добра. Як я ўпэўнены, вы ўжо зразумелі, я тая паслугачка, якой яны даручылі расставіць кропкі над i і расставіць кропкі над t на складах старых файлаў спраў. Гэта проста фармальнасць, але, як я днямі тлумачыў вашаму губернатару, падчас маёй кансалідацыйнай працы я наткнуўся на неадпаведнасць, якая магла мець сур'ёзнае дачыненне да доказаў, якія прывялі да вашага асуджэння. Такім чынам, відавочна, я палічыў важным прыйсці і растлумачыць некаторыя дэталі забойства Генры Джона Долана, у якім вы нібыта здзейснілі і прызналіся».
  - Я зрабіў гэта, - выпаліў Джымі.
  - Прашу прабачэння?
  «Я проста кажу, што я зрабіў гэта. У гэтым няма «нібыта». Я зрабіў гэта, і я прызнаўся. Канец гісторыі».
  — Вядома, — усміхнуўся Маршал. Яна зірнула на адну са стосаў папер перад сабой. «Я бачу з вашага дасье, што вы былі ў турме і з васемнаццаці гадоў, а да гэтага ў цэнтрах для непаўналетніх. Усё за негвалтоўныя злачынствы: крадзяжы, крадзяжы з узломам, пранікненне на чужую мяжу».
  «Правільна».
  — І вы рабілі замах на сваё жыццё яшчэ ў восемдзесят шостым?
  - Проста крык аб дапамозе, - грэбліва адказаў Джымі.
  «Вы скокнулі з моста».
  «Але не вельмі высокі».
  «Згодна з гэтым, вы былі ў шпіталі большую частку пяці месяцаў».
  Ён проста паціснуў плячыма, і Маршал працягнуў:
  «Ваша самае доўгае вяртанне ў рэальны свет было са студзеня восемдзесят сёмага да кастрычніка таго ж года. Што было па-іншаму?»
  «Упершыню за мной нехта прыглядаў».
  «І што здарылася?»
  «Ён не сачыў за сабой». Джымі выглядаў прыгнечаным, памяць усё яшчэ была занадта сырой. «Але табе гэта вуліца», — працягнуў ён, падняўшы варту. «Так ці інакш, вы страціце ўсіх». Ён узяў бутэльку з вадой і зламаў пячатку, прачысціўшы жабу ў горле.
  - Прабачце, - шчыра сказаў Маршал, перш чым выглядаць крыху рассеяным. «Спадзяюся, вы не супраць, але вы зусім не тое, што я чакаў».
  «А чаго вы чакалі?»
  «О, я не ведаю. Той наркаман з дзікімі вачыма, напаўгалодны, у брудзе ў пратаколе арышту. Але ты зусім не падобны на таго чалавека, а наадварот. Здаецца, турма табе пасуе, — зрабіла яна яму камплімент з лёгкім фліртам, але дастаткова, каб зняволены ўсміхнуўся.
  «Яны кажуць, што тут павінна быць як чысцец, але яны клапоцяцца пра нас».
  - Я рады гэта чуць, - сказаў Маршал. «Чаму ты здаўся?» — прама спытала яна, змяніўшы крок, каб збіць яго знянацку.
  «Я ммм . Віна… Я мяркую.
  - Тая самая віна, якая не змагла матэрыялізавацца ўсе дванаццаць гадзін, якія вы ведалі, што Долан быў на трыбуне, павольна замярзаючы да смерці?
  - Я думаю, - адказаў ён, склаўшы рукі ў абароне.
  - О, я ледзь не забыўся, - сказаў Маршал, кладучы яе дакументы і набліжаючыся да яго. Яна панізіла голас: «Можа, ты можаш зрабіць для мяне што-небудзь?» Ведаеце, ціха». Ён выглядаў насцярожана. «Некаторы час таму мой стары сябар апынуўся пад замком. Па зразумелых прычынах мяне сапраўды не бачаць, каб прыехаць да яго. Такім чынам, я проста падумаў, што ты зможаш перадаць паведамленне. Проста яго мама і Сэмі адчуваюць сябе добра».
  «Мама і Сэмі?»
  'Так. Вы не супраць?»
  'Вядома. Як яго завуць? - спытаў Джымі, распускаючы рукі.
  «Вы, напэўна, ведаеце яго як «Роудзі»... Агюста Радэна?»
  Яна вельмі ўважліва сачыла за ім, калі пры згадцы пра знакамітага французскага мастака на яго твары з'явіўся пусты выраз.
  - Я не, - сказаў Джымі. «Але я спытаю пра».
  Маршал міла ўсміхнуўся: «Адкуль у цябе паралітык?»
  «Я сказаў паліцыі, калі яны арыштавалі мяне — хлопца, якога я ведаў, які раней працаваў у парку».
  «О, дакладна. Гэта зноў быў Вялікі Тоні ці Мікі Д?»
  «Вялікі Тоні».
  «Інакш вядомы як Энтані Сцюарт Бэйкер, — сказала яна, узяўшы ў рукі яшчэ адзін файл, — якога выпадкова схапілі праз тыдзень пасля вашага арышту за прапіхванне таблетак школьнікам». Яна прагартала старонку з закладкамі. «Цяпер я гляджу на спіс усяго яго канфіскаванага інвентару, і, хоць я бачу ўражлівы набор розных наркотыкаў, там няма згадкі пра панкуроній браміду. Гэта дзіўна, праўда?
  «… Я мяркую.' Джымі прыціснуў руку да жывата. «Ведаеце што? Мне не так добра. Я думаю, мне можа спатрэбіцца ляжаць».
  «Апошняе пытанне».
  «Я прашу прабачэння. Мне сапраўды трэба ісці». Ён пайшоў падымацца.
  «Апошняе пытанне, — сказаў Маршал, — і вам больш ніколі не давядзецца мяне чуць. Клянуся».
  - ... Адно пытанне, - кіўнуў Джымі, зноў сядаючы і скрыжаваўшы рукі.
  «Добра. Такім чынам, Джымі, ты сапраўды думаеш, што я б загадаў ахоўніку зняць з цябе кайданкі, а потым адправіў бы яго з пакоя, калі б я паверыў хаця б момант, калі вы сапраўды кагосьці забілі? Цяпер Джымі выглядаў цалкам дрэнна. — Не хвалюйся. Са мной твой сакрэт у бяспецы. Я разумею. Там цяжка. І я магу паспрачацца, калі ты правядзеш дастаткова часу ў пекле, чысцец пачне выглядаць вельмі спакусліва.
  «Я паняцця не маю, пра што вы кажаце», — непераканаўча сказаў ён, робячы яшчэ адзін глыток вады, каб прыкрыць свой бедны покерны твар.
  - Ты правша, - адзначыў Маршал, і Джымі выглядаў разгубленым. — Бутэлька з вадой, — патлумачыла яна.
  'Так? … Ну?
  «Судовая экспертыза прайшла доўгі шлях за сем гадоў з таго часу, як вы тут зачыненыя. Наш забойца быў ляўшун, — проста сказала яна яму, рызыкуючы ўсім на слабы блеф. «Таксама левая нага, судячы па слядах на трыбуне. Усё гэта звязана з размеркаваннем вагі і рознымі іншымі мудрагелістымі штучкамі, якія мяне асабліва не хвалююць». Яна наўздагад узяла файл, каб прачытаць яго з чыстай старонкі:
  «Улічваючы вугал ін'екцыі і выразныя сляды пальцаў у сіняках на шыі, практычна няма ніякага фізічнага спосабу таго, што забойства магло быць здзейснена праварукім нападнікам».
  Яна канчаткова закрыла файл і кінула яго назад на стол. «Акрамя таго факту, што я магу даказаць тваю невінаватасць і сапсаваць усё гэтае мілае жыццё, якое ты наладзіў тут, ёсць чалавек, які зрабіў гэта з Генры Доланам, які потым забіў жанчыну па імені Нікалет Катыяр. і яе сын, Альфонс, які быў для мяне кімсьці вельмі асаблівым. Гэты чалавек усё яшчэ там. Хрыстус ведае, колькім іншым ён прычыніў боль за гэтыя гады. Мы можам спыніць яго, але мне патрэбна твая дапамога».
  «З чым?»
  «Праўда, не для пратакола, вядома. Мне трэба ведаць усё , што здарылася ў тую ноч: як вы апынуліся з іголкай і шпрыцам у крыві Долана, як вы даведаліся, што ў ёй ёсць паралітык.
  Закрыўшы твар рукамі, Джымі цяжка ўздыхнуў.
  «Джымі, ты перамог. Вы атрымалі тое, што хацелі; вы збеглі з вуліцы не больш чым за пераканаўчую хлусню і ўдар кулаком па твары аднаго паліцэйскага. Але ты больш не бездакорны ў гэтым… не цяпер. Не тады, калі вы ведаеце, што ён рабіў гэта з іншымі людзьмі».
  Ён няўпэўнена паглядзеў на яе: «Не для запісу?»
  «Не для пратакола… і гэта, — сказала яна, паказваючы на стол з паперамі, — усё сыходзіць».
  «Клянешся?»
  «Клянуся».
  Глыбока ўдыхнуўшы, ён кіўнуў: «…Добра».
  «Гот, праход другі. Паўтарыце: гот, праход другі. Хоча пагаварыць з аховай».
  Толькі напалову змыўшы гразь з твару ў прыбіральні, Вінтэр узяў рацыю:
  «У дарозе».
  Уніформа, разарваная і заляпаная брудам, ён накіраваўся назад у цэх, дзе ў канцы праходу яго чакала чорнавалосая маладая жанчына ў скуры, падобная на фільм жахаў.
  «Прывітанне!» Зіма прыветліва сустрэў яе, заўважыўшы, што яе асуджальныя вочы ўглядаюцца ў яго неахайны выгляд. «Так, прабачце. Гэта быў напружаны дзень. Мне прыйшлося гнацца за крадзяжом... двойчы». Яна не выглядала асабліва зацікаўленай. «Людзі былі вельмі ўсхваляваныя», — запэўніў ён яе, пачынаючы балбатаць. — Сказаў, што я вельмі смелы. Адзін чалавек нават пляснуў!»
  «Выпадкова гэты чалавек?»
  «Што я магу сказаць? Я быў уражаны... Вы хацелі са мной пагаварыць?»
  Менеджэр Дэн хітнуў сваёй непрыемнай галавой вакол печанай фасолі:
  « Dos minutos, тады назад у дзверы!»
  Зіма махнула рукой у знак прызнання.
  «Я думаю, што адбылося перакрыжаванне», — сказаў яму Маршал. «Я шукаю канстэбля паліцыі Адама Вінтэра».
  - Каб ... накласці на яго заклён? — спытаў ён, адразу пашкадаваўшы, што справакаваў страшную маладую жанчыну, калі яна ўтаропілася на яго сваімі цёмнымі вачыма.
  — Дэтэктыў канстэбль Джордан Маршал, — абвясціла яна, падняўшы пасведчанне, тактычна паклаўшы вялікі палец над словам Стажор .
  «Ну, у такім выпадку я — гэта ён… я… я маю на ўвазе, я Адам Вінтэр».
  Яна з сумневам паглядзела на яго: «Ой… Ой! Нам трэба пагаварыць».
  «Мы размаўляем ».
  - Трыццаць секунд, - прамармытаў Дэн, праходзячы міма, і адзін з яго большых прышчыкаў сапраўды выскачыў, калі ён занадта энергічна нахмурыўся.
  «Я маю на ўвазе размовы, размовы», — удакладніў Маршал.
  «Вы ведаеце , што я зараз не на сапраўднай службе, так? Адсюль… гэта».
  'Так. Я гэта зразумеў».
  «Добра. У мяне перапынак у два».
  Яна паглядзела на гадзіннік і пайшла сыходзіць: «Убачымся».
  «Гэй, пачакай! Пра што гэта?
  З крыўдай яна павярнулася да яго:
  «Вы мяне не памятаеце, але мы сустракаліся раней — у Цэнтры адпачынку на Брыдж-стрыт, больш за сем гадоў таму. Вы «расследавалі» чыёсьці забойства, але сумняваюся, што вы...
  — Альфонс Катыяр, — прамармытаў Вінтэр, задумаўшыся, — і яго маці Нікалет. А ты... Ты была дзяўчынай з цыгарэтамі».
  - Так, - сказала Маршал, спрабуючы схаваць здзіўленне. «Пакуль вы на круце, ці гаворыць вам што-небудзь імя Джымі Меткалф?»
  'Гэта так. Ён прызнаўся ў забойстве Генры Джона Долана, разваліўшы ўсю нашу справу».
  'Вось так. Ну, я размаўляў з ім сёння раніцай».
  «Чаму?»
  — Таму што мне трэба было пачуць гэта з вуснаў каня. Мне трэба было пачуць яго прызнанне».
  ' Эээээ . Ён ужо прызнаўся».
  Маршал паківаў галавой:
  «Прызнайцеся, што ён гэтага не рабіў ... таму што гэта азначае, што вы і дэтэктыў Чэмберс заўсёды мелі рацыю: што яны трымалі за кратамі не таго чалавека, што забойствы былі звязаны, што забойца капіяваў вядомыя творы мастацтва... Вы мелі рацыю ва ўсім. гэтага.'
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 15
  «Вы гатовыя?» - спытаў Маршал, калі яна ступіла праз дзверы супермаркета.
  Вінтэр кіўнуў, зашпіляючы на мундзіры флісавы топ:
  «Унізе па дарозе ёсць кавярня, калі хочаце...»
  «Насамрэч, — перабіла яна яго, — я мела на ўвазе дзесьці крыху далей. Ёсць падвезці?
  «Не».
  «Тады мы возьмем мой».
  Яны выйшлі на вуліцу, Вінтэр збянтэжана глядзела, як Маршал падышла да матацыкла, незаконна прыпаркаванага перад крамай. Яна адчапіла ад матацыкла шлем і падала яму.
  ' Эээээ . Я не ведаю, як...'
  «Пачакай?» — нецярпліва спытала яна. «Залазь».
  Усё яшчэ кульгаючы ад свайго непрыемнага вопыту на двух колах раней у той жа дзень, ён без энтузіязму падпарадкаваўся:
  «Такім чынам, мне падабаецца… абдымаць цябе ззаду?» — спытаў ён яе.
  Маршал паглядзеў на яго як на вычварэнца:
  «Ты трымайся тут і тут», — паказала яна яму, некалькі секунд насцярожана пазіраючы на яго.
  Зіма так моцна абхапіла Маршала рукамі, што яна ледзьве магла дыхаць, ператвараючы іх у могільнік Старога Мортлейка, дрэвы, якія пазначалі знешнія межы тысячай розных адценняў чырвонага і карычневага.
  У момант, калі яна спыніла матацыкл, ён саскочыў, зняўшы шлем і хапаючы дыханнем, паваліўся на зямлю з радасцю касманаўта, які вяртаецца на зямлю.
  — Могілкі? — злосна спытаў ён. «Вы прымусілі мяне праз гэта, каб прывесці мяне на могілкі?!»
  «Гэта мірна», — разважаў Маршал. «І гэта прыватнае. Хадзем пагуляем».
  Падняўшыся на ногі, яны пачалі крочыць паміж радамі надмагілляў.
  «Як доўга вы не знаходзіліся ў паліцыі?» — па-размоўнаму спытаў Маршал.
  ' Мммм . Пяць месяцаў… на гэты раз. Гэта медыцынская рэч, - растлумачыў ён.
  «Ой. Прабачце. Не мая справа».
  «Гэта нармальна. Я сапраўды ў працэсе вяртання. Але да таго часу Sainsbury's - даволі добры канцэрт. Мне падабаецца спаць, і цяпер я ніколі не павінен заканчваць пасля дзевяці гадзін. Жыццё добрае! Дык... Джымі Меткалф? — падказала ёй Зіма, змяніўшы размову. Ён таксама ўсведамляў, што ўжо правёў траціну свайго абедзеннага перапынку і ўбачыў вялікі чырвоны крыж побач са сваім імем у кабінеце Дэна раней.
  Маршал вагаўся.
  «У мяне літаральна семнаццаць хвілін», — нагадаў ён ёй.
  Павеў ветру пранёсся па могілках, і гук смерці прашамацеў па дрэвах, трупы незлічоных лісця абескаляроўваліся і скамянелі над імі, нібы ў rigor mortis.
  Маршал глыбока ўдыхнула, адчуваючы страх цяпер, калі справа дайшла да таго, каб падзяліцца сваім адзіночным прадпрыемствам з іншым чалавекам...
  Джымі Меткалф не мог перастаць дрыжаць. Холад ужо не проста ахопліваў яго - ён заразіў яго.
  - Стэнлі?
  Ён пяшчотна паціснуў свайго сябра, і пажылы мужчына безжыццёва апусціўся на дзвярны праём, дзе ён неўсвядомлена вырашыў правесці свае апошнія гадзіны. Яны абодва размаўлялі толькі ў той дзень, калі ветэран, які спіць, паабяцаў засяліцца ў інтэрнат, але напалову выпітая бутэлька на прыступцы побач з ім сведчыць пра тое, што ён вырашыў па-іншаму паспрабаваць перажыць ноч. .
  - О, Стэнлі, - сумна ўздыхнуў Джымі, перш чым апусціцца на калені, каб пашукаць па кішэнях старога, вызваліўшы яго ад 3,72 фунтаў стэрлінгаў дробнымі зменамі, капелюша, які яму больш не спатрэбіцца, і рэшткаў бутэлькі віскі.
  Зрабіўшы глыток у гонар свайго сябра, Джымі ласкава паціснуў яго руку, падняўся і пайшоў, не азіраючыся.
  Праз дзве гадзіны, ледзьве трымаючы вочы адкрытымі, Джымі прымусіў сябе працягваць рухацца, збіраючыся ісці па горадзе ўсю ноч, ведаючы, што спыніцца - значыць змерзнуць. Ён завярнуў за вугал на Бэйсуотэр-Роўд, знаёмы газон, і быў здзіўлены, пачуўшы галасы, не ведаючы, чаму нехта вырашыў так позна заставацца на вуліцы ў такіх горкіх умовах.
  Крыху далей па вуліцы побач з паркам ішлі два мужчыны – адзін буйны, мускулісты, другі зграбнейшы і ніжэйшы. Відавочна, што ў стане алкагольнага ап'янення, буйнейшы мужчына страціў нагу на лёд, другі няўдала спрабаваў яго злавіць, перш чым яны абодва прызямліліся кучай на тратуар. Выбухаючы прыступамі смеху, абедзве постаці не рабілі намаганняў, каб падняцца, зграбнейшы мужчына каціўся на аднаго, пакуль яны дзяліліся пацалункам ...
  «Вой. Вау. Вох, — сказаў Вінтэр, які спыніўся. «Я так разумею, Генры Джон Долан больш буйны?» Такім чынам, вы хочаце сказаць, што там ёсць нейкі палюбоўнік-гей, пра якога мы нічога не ведалі?!»
  - Ты дазволіш мне скончыць гісторыю ці не? — спытаў яго Маршал.
  «Прабачце. Калі ласка, працягвайце».
  Адчуваючы сябе няўтульна ад перапынення інтымнага моманту, Джымі павольна пачаў прабірацца, вырашыўшы, што адчайныя абставіны апраўдваюць уварванне, і разумеючы, што п'яныя людзі, як правіла, больш шчодрыя, чым цвярозыя.
  Калі буйныя сняжынкі па чарзе зацямнялі вулічныя ліхтары, Джымі быў яшчэ ў дваццаці футах ад іх, калі пара паднялася на ногі, зграбнейшы мужчына вёў Долана праз уваход у парк.
  Не звяртаючы ўвагі на яго прысутнасць, два сілуэты хісталіся па звілістай сцежцы, пакуль Джымі назіраў за імі з варот. Палезшы ў кішэню, ён абхапіў пальцамі ручку нажа, разважаючы. Вядома, ён ніколі не скарыстаўся б ім. Яму проста трэба было іх крыху напалохаць. Адзін раз, калі ён зрабіў гэта раней, усё скончылася менш чым за трыццаць секунд, чырванатвары бізнесмен працягнуў кашалёк, быццам чакаў яго, нічога не пашкоджанага і захапляльная гісторыя, якую ён раскажа сваім калегам наступным раніца. Аднак пачуццё віны ўсё яшчэ важыла ў жываце Джымі. Ён быў розным, і яго жыццё, вядома, склалася не так, як ён планаваў, але ён ніколі не лічыў сябе дрэнным чалавекам.
  Усё яшчэ не вызначыўшыся, ён рушыў услед за імі па сцежцы, трымаючыся на адлегласці, у цішыні чуўся голас Долана:
  «Я вельмі рады, што ты прымусіў мяне пайсці з табой».
  «А вы думалі, што ў вас будзе ранняя ноч!» - засмяяўся другі.
  Убачыўшы свой шанец, Джымі дастаў нож і паскорыў крок. Але тут худы чалавек схапіў Долана за руку, адвёўшы яго са сцежкі на дрэвы.
  У яго на твары туманіліся лаянкі, і Джымі азірнуўся туды, куды прыйшоў - парк усё яшчэ быў пусты. Гэта была занадта рэдкая магчымасць, якую можна было ўпусціць, і калі яму калі-небудзь спатрэбіўся пакой на начлег, дык гэта сёння ўвечары.
  Ён хруснуў па свежым снезе ў лес. Двое мужчын выйшлі на невялікую паляну, дзе стаяў вялікі каменны пастамент, які стаяў злавесна пусты, быццам яго жыхар мог блукаць па парку дзесьці пад покрывам цемры. Прысеўшы, каб не быць заўважаным, Джымі глядзеў, як хударлявы мужчына падымаўся на пусты подыум.
  «Куды ты ідзеш?» — крыкнуў яму ўслед Долан. «Ты з глузду з'ехаў?»
  "Давай", - сказаў яму другі. «У мяне сюрпрыз».
  «Не! Няма ніякай магчымасці, каб вы мяне туды паднялі!
  «Няма магчымасці?» - гулліва спытаў ён, знікаючы з поля зроку, перш чым вярнуцца з кошыкам для пікніка і коўдрай, якія ён, напэўна, схаваў там раней у той дзень. Ён дастаў бутэльку шампанскага і адкрыў корак. «Як хочаш».
  Долан пыхкнуў, выдаючы раздражненне, калі пачаў падымацца па замерзлай лесвіцы да бяспечнай каменнай вяршыні.
  Усміхаючыся ўласнай няўдачы, Джымі засунуў нож назад у кішэню, адчуваючы палёгку больш за ўсё астатняе. Ён павярнуўся, каб сысці, калі рэзкая змена мовы цела стройнага чалавека прыцягнула яго ўвагу; калі Долан працягваў падымацца, ён дастаў нешта з кошыка, і ўсе сляды знясільваючага алкаголю зніклі, калі яго цвёрдыя рукі збіралі прыбор.
  У Джымі было амаль спакуса выкрыкнуць папярэджанне, не ведаючы, што ён наогул скажа - проста нешта не так? Такім чынам, ён маўчаў, гледзячы ў хваравітым чаканні, як Долан нарэшце дасягнуў верхняй прыступкі.
  «Невялікая дапамога!» — засмяяўся ён, з цяжкасцю пералезшы праз карніз.
  Другі павольна падышоў, выцягнуўшы левую руку, каб падняць свайго грувасткага таварыша на камень, а правую апусціў, упіваючыся чымсьці сабе ў шыю.
  «Што за хрэн?!» - зароў Долан, няўпэўнена ўскочыўшы на ногі, калі другі чалавек адступіў. «Што ты зрабіў?!» - крыкнуў ён, моршчачыся, паціраючы праколатую рану.
  Чалавек у цені маўчаў, калі Долан апусціўся на калені.
  Джымі неўсвядомлена рушыў наперад, выйшаўшы з-за лесапакрыцця на адкрытае месца, загіпнатызаваны падзеямі, якія адбываліся ў дзесяці футах вышэй.
  - Я не адчуваю сваіх ног, - ахнуў Долан ад страху і разгубленасці. 'Што ты зрабіў са мной? — спытаў ён. «Я не адчуваю . . . што заўгодна. Я не магу . . . Я … '
  Прыйшоўшы ў сябе, Джымі паспяшаўся да падножжа трыбуны, схаваўшыся з поля зроку чалавека дзесьці над ім. Калі ён спрабаваў упарадкаваць свае думкі настолькі, каб успомніць, дзе знаходзіцца бліжэйшая працоўная тэлефонная будка, побач з ім на зямлю ўпала пара шыкоўных карычневых туфляў. Праз некалькі імгненняў з неба ўпаў чорны шкарпэтку . . . а потым яшчэ.
  Вырашыўшы, што яму трэба выбрацца адтуль, Джымі вагаўся, калі разарваная кашуля няўдала заляпала на ветры, як птушка са зламаным крылом, нешта маленькае і цвёрдае ўпала ў самы цэнтр яе, калі яна прызямлілася.
  Адыходзячы як мага далей ад каменнага пастамента, Джымі глядзеў на мокры шпрыц, прымацаваны да іголкі з малінавым наканечнікам. Пачуўшы, што нешта цягнецца па паверхні ўверсе, ён кінуўся на адкрытае месца, з б'ючым сэрцам, схапіўшы дарагія на выгляд чаравікі і акрываўлены шпрыц, перш чым рвануць назад на дрэвы, пакідаючы рыдаючае мармытанне "Мне так шкада" па яго следзе.
  «Ён... плакаў ?» - недаверліва спытаў Зіма.
  «Мабыць».
  Ён выглядаў разгубленым: « Такім чынам... ?»
  «Джымі Меткалф бярэ абутак сабе, шпрыц і іголку, каб аддаць паліцыі, але пакуль ён дайшоў да тэлефоннай будкі, яму прыйшла ў галаву іншая ідэя. Ён лічыў, што Долан ужо мёртвы, і стаяў там са прыладай забойства ў руцэ, разглядаючы гэта як білет у адзін канец з вуліц назаўжды. Вы калі-небудзь слухалі запіс яго інтэрв'ю?»
  Зіма паківаў галавой.
  «Дэтэктыў відавочна думаў, што Каляды прыйшлі рана: ён задаваў навадныя пытанні, падказваў яму дэталі, з якімі ён змагаўся, і падпісаў гэта, не задумваючыся».
  «Несумненна, выконваў інструкцыі Хама. Ён бы сам прызнаўся ў забойстве, перш чым прызнаць, што Чэмберс меў рацыю. Уздыхнула зіма, як толькі сонца паспела вырвацца з-пад хмар. «Калі ласка, скажыце мне, што Меткалф даў вам апісанне забойцы».
  «Не вельмі, — адказаў Маршал. «Каўказец. Шасціфутавы. Магчыма, ад дваццаці да трыццаці пяці гадоў, але, магчыма, і больш. Цёмныя валасы. Гучала шыкоўна. І ён быў худы».
  «Гэта ўсё?»
  «Вось і ўсё».
  — Вы сказалі, што забойца трымаў шпрыц, — паспрабаваў ён.
  «А потым Меткалф выцер яго, перш чым пакрыць яго ўласнымі адбіткамі. Ён не хацеў рызыкаваць, каб у яго гісторыі ўзніклі сумненні».
  - Б-я Джымі Меткалф, - прашаптаў ён.
  «Чорт Джымі Меткалф», — пагадзіўся Маршал.
  «І ён не дазволіць вам выкарыстаць гэта, каб аднавіць справу?» Ён адседзеў бы добрыя некалькі гадоў толькі за знішчэнне доказаў і хлусню пра…
  «Гэтага не адбудзецца».
  - Б-я Джымі Меткалф, - паўтарыў Вінтэр. «Добра. Пераходзім да слана на … могілках: навошта ты мне ўсё гэта расказваеш? Чаму б не пайсці ў Чэмберс?
  «У ідэале я б лепш не прыходзіў ні да аднаго з вас», — прама сказаў Маршал. «Але трэба». Зіма нахмурылася ад горычы ў яе голасе. «... Аднойчы я буду дэтэктывам па забойствах. Але самы хуткі спосаб пераканацца, што гэтага ніколі не адбудзецца, - гэта ўвайсці туды і падпільнаваць майго будучага начальніка з палавінчатай тэорыяй. Ты мне патрэбен таму, што мы абодва ведаем, як працуе гэтая праца - здарыліся рэчы, якія не патрапілі ў справаздачы. Мне трэба, каб вы запоўнілі прабелы».
  «Напрыклад?»
  «Што шукаў Чэмберс у той дзень, калі вырашыў выкапаць сад Роберта Коутса?» Няўжо ён не мог чакаць, што знойдзе цела?
  «Сабакі».
  «… Сабакі?»
  «Чэмберс меў свае прычыны меркаваць, што Роберт Коўтс перажывае сабак-выратавальнікаў з трывожнай хуткасцю і што Генры Джон Долан быў першым умоўным забойствам, чыімсьці пераходам ад жывёл да рэальных людзей».
  «Цікава», — сказаў Маршал, круцячыся вінцікі. «Наступны: я прачытаў два розныя аповеды пра тое, што адбылося ў тую ноч, калі на Чэмберса напалі… абодва ад вас».
  «ОК?» - трохі абараняючыся, сказаў Вінтэр.
  «Адна была стэнаграма вашага начнога інтэрв'ю, другая: ваша афіцыйная пісьмовая заява на наступны дзень... Што здарылася са змеямі?»
  Ён выглядаў як спакуса не адказаць:
  «Праўда ў тым, што я не ведаю, ці былі яны сапраўднымі. Чамберс ляжаў, скрываўлены па ўсёй дарозе. Машына была пеклам, а Рэйлі... Вінтэр на імгненне вярнуўся туды. «Гэта была самая страшная ноч у маім жыцці. Усё яшчэ здаецца, што гэта сон. І я, шчыра кажучы, не здзівіўся б, калі б бачыў рэчы. Калі за ноч не паступіла ніякіх паведамленняў аб змеях, якія блукаюць па вуліцах Блумсберы, я падумаў пазбавіць сябе псіхічнага агляду і не згадваць гэтую дэталь».
  - Ты ведаеш, што бачыў, - штурхнуў яго Маршал. Яна перастала хадзіць. «Вы бачылі змей?»
  «Я толькі што сказаў вам...»
  «Вы… бачылі… змей?»
  Вінтэр сумна прашаптаў: «…Так».
  «Я веру вам... Яны па-ранейшаму адмаўляліся звязваць гэтыя тры інцыдэнты нават пасля нападу на Чамберса?»
  «Зыходзячы з майго вельмі абмежаванага ўдзелу пасля той ночы, я ведаю, што да таго часу, калі Чэмберс быў у стане сказаць ім, што яму зрабілі нейкую ін'екцыю, прайшло тры дні, ён двойчы рабіў аперацыю і меў аналіз крыві. пераліванне.'
  «Доказы зніклі».
  — Доказы зніклі, — кіўнуў Вінтэр. «І я не думаю, што ён падштурхоўваў справу».
  «Чаму не? Чаму Чэмберс ніколі не прыклаў намаганняў, каб знайсці чалавека, які спрабаваў яго забіць?»
  «Ты павінен быў спытаць гэта ў яго».
  «Я буду. Значыць, вы зусім не паспявалі за расследаваннем забойстваў Альфі і Нікалет? - спытала яна з асуджальным калючым голасам.
  Вінтэр паківаў галавой: «Не вельмі. Яны не хацелі, каб я быў побач. Я ведаю, што некаторы час ім падабаўся мясцовы дылер, здаецца, нават арыштавалі яго, але ўсё скончылася ні да чаго».
  Маршал кіўнуў: «У мяне ёсць файл».
  «А потым быў той сталкерскі тып, які жыў у кватэрах насупраць цэнтра вольнага часу, — успамінаў ён, — але на той стадыі яны сапраўды выскрабалі дно. Там няма недахопу ў дрэнных людзях, гэта не робіць іх тымі, каго мы шукаем».
  «Я збіраюся ўзяць інтэрв'ю ў дзяўчыны Генры Долана, - сказаў Маршал, разважаючы ўслых, - паглядзець, што яна ведае пра тое, што ён трымаецца за рукі з незнаёмымі мужчынамі ў цёмных парках. Тады я хачу даведацца, дзе ў гэтыя дні Роберт Коутс. Тады ён быў галоўным падазраваным; ён усё яшчэ застаецца».
  - А як наконт Тобіяса Сліпа? - спытала Зіма. «Мы скідаем яго з рахункаў толькі на цьмянае апісанне сямігадовай даўніны Джымі Меткалфам?»
  «Не толькі гэта». Маршал кіўнуў у бок надмагільнай пліты, каля якой яны спыніліся, калі чарговы парыў ветру прастукаў па дрэвах:
  ТОБІАС ПЕРСІВАЛЬ СЛІП
  1932 – 1996
  Адданы сваёй працы.
  — Гэта ўсё ж мог быць ён, — з пагардай прачытаўшы надпіс, адзначыў Вінтэр.
  - Магло быць, - пагадзіўся Маршал, выглядаючы трохі бледным. « Божа , я спадзяюся, што гэта было. Але мне трэба ведаць напэўна».
  OceanofPDF.com
  Нядзеля
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 16
  У цемры прачнулася зіма.
  Мокрая ад поту скура, ён зразумеў, што сядзіць у вертыкальным становішчы, а коўдра ўтварылася на паўдарозе пакоя. Усё яшчэ цяжка дыхаючы, ён у паніцы пацягнуўся да сваіх ног, адчуваючы неабходнасць праверыць, ці яны цэлыя, перш чым уключыць лямпу, але выявіўшы прэсныя чатыры сцяны мала камфорту.
  - Дзярмо , - прашаптаў ён, выціраючы вочы, калі ўстаў з ложка і падышоў да акна, вызірнуўшы вонкі, убачыў, што галоўная вуліца ўсё яшчэ цёмная, і адзіным прыкметай жыцця быў шум пекараў, якія ўжо ўпарта працавалі ўнізе.
  Калі ён адпусціў фіранку, узнагарода ў рамцы, якая сядзела на падваконніку, апусцілася тварам уніз на дыван. Спакусіўшыся пакінуць яго там, дзе ён быў, ён прысеў, каб падняць яго, не ведаючы, чаму ён трымаў яго так доўга - свята яго «адвагі», пастаянны напамін пра ноч, якую ён хацеў забыць.
  Якім ён быў адважным, гледзячы, як яго напарнік памірае на дарозе, як жывёла .
  Як адважна ён плакаў, трымаючы нагу Чэмберса разам .
  І якую мужнасць ён праявіў на працягу пяці асобных перыядаў адсутнасці на працы, таму што ён не быў дастаткова мужным, каб справіцца са сваімі ўспамінамі .
  Аднёсшы яго на кухню, ён кінуў у сметніцу, імгненна адчуўшы сябе крыху лепш.
  Скразняк свабодна пранікаў праз дрэнна прыстасаванае акно ў яго ваннай пакоі, дзе ён знайшоў скрыначку з параксецінам ззаду на паліцы - той факт, што ён захоўваў лекі, сведчыць пра тое, як мала ён верыў у сябе.
  Ён прыняў дзве таблеткі, запіўшы поўным ротам вады, а потым паглядзеў на сваё адлюстраванне ў люстэрку: лішні вага, валасы радзеюць, не ў стане выконваць сваю працу і цяпер, як і шмат разоў раней, баіцца нават заснуць.
  Пафасны .
  Вырашыўшы паправіцца, ён вярнуўся ў спальню, апрануў спартыўныя штаны і фуфайку і адправіўся на прабежку, пакуль свет не прачнуўся. На дыбачках, каб не турбаваць суседзяў, ціхенька пацягнуў за сабой дзверы.
  Маршал пратапталася па калідоры, пускаючы сабаку свайго суседа, і нагой адчыніла ўваходныя дзверы, занадта стомленая, каб нават зняць боты, калі яна павалілася на ложак тварам уперад.
  На працягу многіх гадоў яе нонканфармісцкі выгляд часта параўноўвалі з выглядам вампіра, гэтае падабенства ніколі не было больш дакладным, чым падчас працы ў начныя зімовыя змены, калі яна магла цэлымі днямі не бачыць сонца, пазбаўляючыся нават неабходнасці дакранацца да жалюзі. , яе студыя памерам з труну ператварылася ў цёмную скрыню, у якой можна было спаць цэлымі днямі.
  Яна была такая стомленая - балансавала на абрыве сну і ўсё ж супраціўлялася, затрымалася ў той нічыйнай зоне паміж імі, дзе чалавек губляе кантроль над тым, куды вядзе яго розум...
  Ішоў снег, ішоў некалькі дзён, вялікія заносы аблажылі старыя чыгуначныя аркі, дарога была непраходная, калі яна ішла пад мостам, дзе разарваны сцяг віўся да зямлі, як вісячая змяя:
  з Новым 1996 годам!
  Суседнія памяшканні стаялі замарожаныя і забытыя, альбо даўно вызваленыя, альбо ўсё яшчэ зачыненыя пасля працяглых калядных канікул. Такім чынам, яна адчула палёгку, калі адзінокая пара слядоў, па якіх яна ішла з галоўнай дарогі, збочыла направа, раптоўна скончыўшыся ля іржавых дзвярэй на роліках рэстаўрацыі Sleepe & Co. Змочаная снегам цішыня відавочна гуляла з яе розумам, бо яна магла лёгка ўявіць сабе прывід, які ўсё яшчэ стаіць там, чакаючы, калі яго запросяць. Яна падышла да аканіцы і стукнула аб метал, гучнае рэха гучала зманліва больш упэўнена, чым яна. пачуццё...
  Тэмпература рэзка ўпала, калі яна пераступіла парог у свет Сну, яе туманнае дыханне выдавала яе трывогу, калі яна глядзела на дах над імі - востры як брытва і сюррэалістычны - прабіты мільёнамі ледзяшоў.
  Яе пасведчанне было цвёрдым у яе руцэ - усё яшчэ зусім новае, калі згорблены мужчына паказаў на бліскучую лесвіцу - пакрыты лёдам метал, які лез у цемру...
  У кабінеце было цёпла, старадаўні абагравальнік свяціўся, як агонь, калі яны размаўлялі над адкрытымі на стале матэрыяламі справы.
  Ён здзекаваўся з яе, кожнае слова было прасякнута злосцю, памылкова лічачы сябе бездакорным, абароненым састарэлымі гадамі.
  Адштурхнуўшыся ад яго гнілай усмешкі, яна паглядзела ўніз на чорна-белую выяву Альфі - усяго толькі калекцыю надрукаваных формаў на ксеракопіі дакумента, у якой унутры нарастала лютасць, калі мужчына, які, магчыма, быў адказны, атрымліваў асалоду ад гэтай апошняй магчымасці пагуляць з міліцыя…
  Яны абодва былі на нагах, кволы мужчына адступаў з маленькага пакоя, калі яна крычала на яго, папера з галоўнай паліцэйскай службы падала на галоўную майстэрню, як гіганцкія сняжынкі, калі яна ішла за ім…
  Маленькае цела ляжала ўнізе лесвіцы, востраў у барвовай лужыне ўсё яшчэ расцякаўся па падлозе.
  Яна доўга глядзела на гэта, чакаючы, каб нешта адчуць, але гэтага не адбылося.
  Вярнуўшыся ў кабінет, яна сабрала матэрыялы справы і зняла ахоўную стужку з відэамагнітафона. Рукавом джэмпера яна выцерла стол, успомніўшы пра дзвярную ручку і поручень, калі выходзіла. Вылавіўшы апошнія размоклыя дакументы з крыві Сліпа, яна закруціла шалік вакол шыі і накіравалася назад у снег.
  OceanofPDF.com
  панядзелак
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 17
  Маршал крыху зайздросціў таму, што Вінтэр скончыў дзевяць гадзін пасля дзвюх асабліва складаных змен; тры рэйды і скаардынаваная аперацыя з аэрапортам Лондан-Сіці, якая мае перавагу над яе запытамі ў непрацоўны час. Адчайна маючы патрэбу ў сне, яна адчула вялікае палёгку, калі былая дзяўчына Генры Долана, Рыта, не магла сустрэцца толькі пасля працы.
  Не вытрымаўшы праліўнога дажджу, Маршал пастукаў у дзверы салона прыгажосці, адчуваючы сябе крыху засмучаным, калі бездакорна прадстаўленая жанчына запрасіла яе сесці на канапу ў прыёмнай, увесь час гледзячы на яе з тонка завуаляваным жалем. Распакоўваючы сумку, яна старалася не звяртаць увагі на такія ж асуджальныя позіркі іншых жанчын, якія мітусіліся вакол, калі збіраліся на вечар.
  «О, спадзяюся, вы не супраць; Я папрасіла Дэйва далучыцца да нас, — сказала Рыта з эсэксскім гукам у тон яе эсэксскаму загару.
  - Дэйв? - спытаў Маршал.
  «Дэйв Торнтан. Мой хлопец. Ён ведаў Генры амаль гэтак жа добра, як і я.
  Маршал накрэмзаў запіску, калі самы буйны чалавек, якога яна калі-небудзь бачыла ў плоці, падышоў да іх. Ён выглядаў адначасова і ўражліва, і недарэчна, рухаючыся з гнуткасцю робата, і выглядаў, што ён можа лопнуць, калі Рыта будзе занадта неасцярожна абыходзіцца з адным са сваіх пазногцяў, падобных на кіпцюры.
  «Мне падабаюцца бодзібілдары, праўда, каханы?» - сказала яна, рызыкоўна сціскаючы Дэйва, калі за вокнамі запаліліся першыя вулічныя ліхтары.
  «Дзякуй за сустрэчу», — пачаў Маршал.
  «У вас не так шмат выбару, калі паліцыя пытаецца, праўда?»
  Маршал хутка рушыў далей:
  «Я тут не для таго, каб ускрываць старыя раны, і я ведаю ваша першапачатковае выказванне навыварат, таму не збіраюся перабіраць тое, што абмяркоўвалася раней».
  «Тады пра што гэта ўсё?» - спытаў Дэйв, нахіліўшыся наперад, альфа-самец да глыбіні душы.
  "Нядаўна з'явілася новая інфармацыя", - растлумачыў Маршал. «І гэта тое, на чым я хацеў бы засяродзіцца».
  «Яны злавілі хлопца, ці не так?» - спытаў яе Дэйв, хапаючыся за любую нагоду, каб раз'юшыцца. — Гэты бамж. Ён прызнаў гэта!
  «І мая задача — зрабіць так, каб ён больш ніколі не ўбачыў свет», — схлусіла яна, чытаючы пакой. «Мне трэба пераканацца, што ўсе галачкі пазначаны да апошняга, інакш вы ведаеце, што юрысты знойдуць спосаб... Яны заўсёды гэта робяць».
  «Такім чынам, гэта проста практыкаванне, каб паставіць галачку?» - спытаў Дэйв.
  Маршал не ўтрымаўся ад яе твару.
  «Яна літаральна толькі што сказала гэта, ці не так?» — папракнула яго Рыта.
  - Я проста сказаў, - ён пацiснуў плячыма, адкiнуўшыся назад, наколькi дазваляла яго цела.
  «Што гэта за новая інфармацыя?» - спытала Рыта, павярнуўшыся да яе.
  Усведамляючы, што вушы слухаюць у глыбіні пакоя, Маршал панізіла голас:
  «Гэта тычыцца … сэксуальнай арыентацыі Генры».
  Рыта глядзела няўцямна : «Што? Напрыклад, у які бок ён гэта зрабіў?
  ' Мммм . Не. Сэксуальная арыентацыя, як у ... гетеросексуале або геі.
  Яна заўважыла, што Дэйв узяў руку сваёй дзяўчыны.
  «Пра што ты?» — спытала ў яе Рыта, але такім чынам, каб яна ўжо ведала.
  «Што яго бачылі з чалавекам у ноч яго забойства».
  - Ну, - засмяялася Рыта, - гэта не значыць...
  «Сведка бачыў, як яны трымаліся за рукі», — перапыніў яе Маршал. «Ён бачыў, як яны цалаваліся».
  «Я ведаў гэта. Хіба я не казаў? - спытала яна Дэйва. «Я ведаў гэта!»
  «Вы ведалі ?» — спытаў яе Маршал.
  «Ну, не «ведаў», ведаў, але ў мяне было адчуванне».
  - Хадзілі... чуткі, - таямніча дадаў Дэйв, абняўшы Рыту.
  «Мне трэба вызначыць, хто гэты чалавек», — сказаў ім Маршал.
  «Адкуль мне ведаць?!» - знерваваўшыся, адказала Рыта, слёзы пагражалі сапсаваць яе ідэальны макіяж.
  - Хто-небудзь, з кім ён праводзіў шмат часу?
  «Не». Яна пахітала галавой. «… Толькі…»
  Маршал села на сваё месца: «Толькі?»
  Рыта павярнулася да Дэйва: «Быў той новы хлопец… на яго дні нараджэння, памятаеш?»
  - Ага, - кіўнуў ён. «Я памятаю».
  «Ведаеце яго імя?» - спытаў Маршал.
  Абодва пахіталі галовамі.
  - Як толькі я з'явілася, ён вельмі рэзка ўзяўся, - з горыччу сказала Рыта. «Мяркую, цяпер гэта мае сэнс».
  «Вы памятаеце, як ён выглядаў?»
  «Белы хлопец. Гучаў паўднёвы. Ведаеце, шыкоўна. Ён быў не вялікі - проста нармальнага памеру. Цёмныя валасы. Даволі прыгожы, я мяркую. Гэта было даўно».
  «Вы пазнаеце каго-небудзь з гэтых людзей?» — спытаў Маршал, працягваючы фатаграфіі Тобіяса Сліпа і Роберта Коутса. Яна чакальна затаіла дыханне…
  — … Не, — адказала Рыта.
  - Не, - сказаў Дэйв, вяртаючы фотаздымкі.
  Не ў сілах схаваць расчараванне ў сваім голасе, Маршал зноў узяла свой нататнік:
  «Што-небудзь яшчэ вы можаце ўспомніць пра гэтага чалавека? Што-небудзь наогул?
  У Дэйва адназначна ўзнікла думка, вулічны ліхтар за яго галавой загарэўся як па сігналу:
  «Ён вёў нейкі фургон».
  «...фургон?» - усхвалявана спытаў Маршал.
  «Адкуль вы гэта ведаеце?» — спытала ў яго Рыта.
  - На вечарыне з нагоды дня нараджэння, - растлумачыў Дэйв. «Ён прымусіў мяне перанесці машыну, каб выпусціць яго. Вы ведаеце, што такое паркоўка ў The George».
  «Колер?» — ледзь не крыкнуў на яго Маршал.
  Дэйв скрывіў твар, ламаючы галаву: «…Апельсін. Я думаю».
  - Дзякуй, - сказала Маршал, ужо збіраючы яе сумку. «Вы былі вельмі карысныя».
  Да 8:40 вечара Сэйнсбэры быў амаль бязлюдны, а гэта значыць, што Вінтэр быў прыцягнуты да стэлажоў і, у сваю чаргу, заручыўся дапамогай Маршала.
  «Гэта вялікі, праўда?» - сказала яна, трымаючы ахапак PG Tips. «Вы і Чэмберс абодва заехалі ў аранжавы фургон у ноч яго нападу, і цяпер мы даведаемся, што нехта, які адпавядае апісанню забойцы Генры Долана, ездзіць на тым жа аўтамабілі!»
  — Гэта нешта, — кіўнуў Вінтэр.
  «Гэта больш, чым проста «нешта», — сцвярджала яна, калі яны рушылі да Nescafé, убачыўшы, што ніхто не купляў нічога дзіўнага на травах.
  «Мы ўсё яшчэ не можам звязаць гэта з Альфонсам або яго маці».
  «Вы не лічыце, што апісанні Рыты і Джымі Меткалфа могуць прымяняцца да Роберта Коутса?»
  — Не. Зусім не. Сяброўка Долана сказала, што ён «прыгожы».
  «Ну, гэта суб'ектыўна».
  «Не так суб'ектыўна. Хлопец падобны на багамола».
  «Добра, як наконт гэтага? І ў Генры Джона Долана, і ў Альфі за некалькі тыдняў да забойства ў іх жыцці з'явіўся нехта новы, чалавек, якому ўдалося застацца цалкам адарваным ад сваіх сацыяльных груп, у той жа час усталяваўшы з імі хуткія і незвычайна блізкія адносіны: рамантычныя ў выпадку Долан, моцны ўзор для пераймання ў Alfie's. Гэта не можа быць проста супадзеннем».
  Вінтэр быў уражаны: «Ты добра разбіраешся ва ўсёй гэтай «паліцыі», ці не так?'
  Маршал усміхнуўся: «Гэта тое, што вы сказалі мне сем гадоў таму».
  «Але вы забываеце адну важную дэталь», — сказаў ён ёй. «Вы паказалі і сяброўцы, і сябру фатаграфію Роберта Коўтса, і ніхто не пазнаў яго».
  У Маршала насамрэч не было адказу на гэтую невялікую тэхнічнасць:
  «… Нам чагосьці не хапае».
  «Тады, можа, прыйшоў час прыцягнуць Чэмберса?»
  Яна неахвотна кіўнула яму: «Хочаш патэлефанаваць яму?»
  «Гэта ваша місія помсты. Чаму не?»
  — Я яго не ведаю!
  — Выдатна, — прахрыпеў Вінтэр. «… Я патэлефаную яму».
  Наступным вечарам Маршал і Вінтэр ехалі на таксі да «Чорнага сабакі» ў Камдэне, Чэмберс пагадзіўся на сустрэчу з чалавекам, якога не бачыў гадамі, і жанчынай, якую ён нават не ведаў, гледзячы на абмежаваную інфармацыю. Нервова пастукваючы нагамі, Вінтэр грыз пазногці, гледзячы на дождж, як горад праплываў за вокнамі.
  «Вы, здаецца, крыху на нервах», — сказаў Маршал, калі кабета спрачалася з радыё ў пярэдняй частцы.
  «Я ў парадку. Проста не бачыў яго з таго часу...
  «З…?»
  «Так як я дапамог падняць яго ў машыну хуткай дапамогі».
  — Але ж вы не былі партнёрамі? — разгублена спытала яна.
  «Не».
  - Вы не... наведвалі яго ў бальніцы?
  «Не».
  - Думаеце, ён дараваў вам гэта?
  «Не».
  - І вы не думалі, што вам варта было згадваць пра гэта раней?
  «… Не».
  Мокры сабака быў бы больш трапнай назвай для маленькай вільготнай установы на беразе канала, мускус, які паходзіць ад вільготных чаравікаў, дапоўнены нясвежым півам і даберманам, які жыве ля каміна, млосным кактэйлем, калі Вінтэр і Маршал уціснуліся ў куток каля акна. Яны моўчкі пацягвалі піва, гледзячы, як шумныя заўсёднікі абменьваліся лагоднымі абразамі праз бар.
  «Вось ён ішоў. Вось ён ішоў, - прашаптаў Вінтэр, падымаючыся на ногі, яго хваляванне падхапіла, Маршал таксама ўстаў, каб павітаць яго. Паміж імі і чалавекам, які чакаў туалета, павінна было выглядаць так, быццам яны атрымліваюць ганарар у далёкім куце. «Палаты!» ён усміхнуўся, калі яны паціснулі адзін аднаму рукі.
  - Даўно, - адказаў ён, злавіўшы позірк Маршала на сваю нагу.
  «Дзякуй, што прыйшлі. Я хачу, каб вы пазнаёміліся з дэтэктывам канстэбля Джорданам Маршалам.
  «Чэмберс», — прадставіўся ён, паціскаючы ёй руку на імгненне даўжэй, чым здавалася натуральным, гледзячы на складаныя татуіроўкі на яе руцэ, яе цёмную вопратку і шматлікія пірсінгі. «Забойства?»
  «Наркотыкі… цяпер», — адказала яна.
  Ён міла ўсміхнуўся і сеў.
  - Мы здагадаліся, - сказаў Вінтэр, піхаючы перад сабой паўлітра.
  «Нават і блізка», — усміхнуўся Чэмберс. «Але дзякуй».
  Цішыня запала на групу, калі ён зрабіў вялікі глыток напою. Выцершы вусы Гінеса, ён цярпліва паглядзеў на іх.
  «Такім чынам...» Вінтэр завагаўся... а потым кінуў: «Твой мясцовы?»
  Маршал закаціла вочы.
  — Раней было, — кіўнуў Чэмберс, замілавана аглядаючы пакой. «Аднак не вярнуўся шмат гадоў. Здавалася неяк адпаведным… Вы ўсё яшчэ ў Шэфердс-Бушы? — спытаў ён.
  «Sainsbury's», — весела адказаў Вінтэр. «Але, спадзяюся, хутка вернемся. Насамрэч, сёння была сустрэча з гігіенай працы».
  — Добра, — кіўнуў Чэмберс. «Гэта добра».
  Напружаная атмасфера вярнулася, калі на гэты раз усе яны прагна глыталі напояў.
  - Такім чынам , - пачаў Вінтэр, спрабуючы яшчэ раз, - як я ўжо казаў, мы хацелі пагаварыць з вамі аб...
  «Генры Долан, Альфонс і Нікалет Катыяр», — скончыў Чэмберс ад яго імя.
  «Правільна».
  «І, як я ўжо казаў, — цвёрда сказаў Чэмберс, — я не зацікаўлены, і адзіная дапамога, якую вы атрымаеце ад мяне, гэта тое, што вы зможаце здабыць за наступныя дзве з паловай пінты».
  - Навошта тады наогул прыходзіць? — кінуў яму выклік Маршал.
  - Я магу пайсці, калі хочаце? — прапанаваў ён, падымаючыся на ногі.
  — Вядома, не, — сказаў Вінтэр, злосна гледзячы на Маршала. «Нам патрэбна твая дапамога».
  Чэмберс з чаканнем паглядзеў на маладога дэтэктыва, чые прабачэнні былі дастаткова шчырымі, каб пераканаць яго сесці назад.
  «Хоць гэта добрае пытанне. Адзіная прычына , па якой я наогул тут, гэта тое, што сем гадоў таму гэты чалавек выратаваў мне жыццё. Але, калі ласка, скажы ўсё, што ты прыйшоў сказаць».
  На працягу наступных дваццаці пяці хвілін і яшчэ адной чаркі Маршал патлумачыла сваю сувязь са справай. Яна распавяла яму пра неафіцыйнае прызнанне Джымі Меткалфа і таемнага каханка Генры Долана, пра аранжавы фургон і афіцыйную інфармацыю аб смерці Тобіаса Сліпа, а потым працягнула сваю тэорыю аб таямнічых незнаёмцах, якія раптоўна ўваходзяць у жыццё кожнай з ахвяраў. .
  "Я думаю, што наступным крокам будзе яшчэ раз пагаварыць з Робертам Коутсам", - сказала яна яму. — Заўтра. Я арганізую «выпадковую» сустрэчу пад выглядам студэнта, пачну наладжваць адносіны».
  «Устанаўленне ўзаемаразумення?» Чэмберс з энтузіязмам кіўнуў, перш чым падняць сваю пінту, праглынуць рэшту і стукнуць шклянку аб стол. - Ну, будзь асцярожны, - сказаў ён, устаючы і без лішніх слоў выйшаў.
  Маршал павярнуўся да Вінтэра: «Што, чорт вазьмі ?»
  "Гэта заўсёды было далёка", - сказаў ён ёй.
  «Яму сапраўды напляваць на гэта?» - агрызнулася яна, хапаючы паліто.
  ' Эррр . Куды ты ідзеш?
  дакладна сказаць яму, што я пра яго думаю».
  'Пачакай. Я не думаю, што гэта… Пачакайце! — паклікаў ён занадта позна, з усіх сіл вызваляючы ногі з-пад стала, гледзячы, як яна выбягае за Чэмберсам.
  «Гэй!» - гаўкнуў Маршал, калі яна ішла па цёмнай сцежцы канала. «Палаты!»
  З раздражненнем уздыхнуўшы, ён спыніўся і павярнуўся, а Вінтэр кінуўся ўмяшацца.
  «Табе павінна быць сорамна за сябе», — сказала яна яму.
  «Гэта праўда?»
  «Колькі дакладна гадоў трэба, каб стаць настолькі горкімі і адлучанымі, што ахвяры перастаюць адчуваць сябе сапраўднымі людзьмі?» — спытала яна яго. «Вы змаглі проста так лёгка сысці, ці не так? Табе было пляваць на Альфі і на пошукі яго забойцы. Ніхто з вас гэтага не рабіў! — крыкнула яна, таксама злосна зірнуўшы на Вінтэра. «Ты толькі што папрацаваў, сабраў свае разліковыя ведамасці, чакаючы, калі цябе перавядуць на што-небудзь больш лёгкае… або зноў сыдзеш з хворага», — дадала яна, зноў гледзячы на Вінтэра.
  «Ты не ведаеш, пра што гаворыш», — сказаў ёй Чэмберс спакойна, але з агнём у вачах.
  Пасля гадзіннай перадышкі пачалі падаць першыя кроплі дажджу, рабізна ўтварылася па паверхні вады, быццам канал пачаў бурліць.
  Чамбер звярнуўся да Зімы:
  «Вы думаеце, што мяне ўцягваюць у крыжовы паход гэтай раз'юшанай дзяўчыны?» - спытаў ён, перш чым зноў засяродзіцца на Маршале. «Вы не дэтэктыў. Не вельмі. Думаеш, я не заўважыў, што Марыя і Ісус намалявалі тваю ўнутраную частку рукі... па-над слядоў? Куды падзеўся Радэн?
  Вочы Маршала мімаволі перавялі на яе другую руку.
  «… Вы казалі сабе, што робіце ўсё гэта дзеля свайго падлеткавага кахання?» — спытаў яе Чэмберс. « Лухта » . Б'юся аб заклад, вы нават не памятаеце, як ён выглядаў. Ты проста згубленая маленькая дзяўчынка, якая ўчапілася за першае, што з'явілася, каб надаць свайму жыццю нейкі сэнс, выкарыстоўваючы гэта, каб апраўдаць тое, наколькі ты "заблытаўся " . Калі каму напляваць на ахвяры тут, дык гэта вам».
  «Палаты!» - сказаў Вінтэр, яго тон даваў зразумець, што ён перайшоў мяжу.
  На мяжы слёз Маршал адвярнуўся.
  Выглядаючы крыху вінаватым за выбух, Чэмберс уздыхнуў:
  «Я проста хачу пакінуць гэта ззаду. Кожны чортавы час, калі я раблю крок, гэта напамін. Мне больш не трэба».
  «А вы думаеце, што я ?» — спытала ў яго Зіма. «Як вы думаеце, чаму я ніколі не прыходзіў да вас у бальніцу? Як вы думаеце, чаму мне ўдалося папрацаваць толькі месяц, перш чым пайсці на хваробу? Гэта таму, што кожны раз, калі я заплюшчваў вочы, я зноў быў там - абмотваў поясам тваю скалечаную куксу нагі, чорныя змеі слізгалі вакол нас, быццам Аід нарэшце пераліўся, назіраючы, як Рэйлі памірае адзін на вуліцы ў дваццаці футах ад мяне таму што я трымаў тваю артэрыю разам! … Я не мог сустрэцца з вамі». Па яго шчоках каціліся слёзы, над імі адкрыліся нябёсы. Ён падняў вочы і горка засмяяўся: «А адгадайце што?! Кашмары зноў вяртаюцца. Але я ўсё яшчэ тут, ці не так?
  Маршал не магла сустрэцца з ім вачыма, таму што яна ўцягнула яго ў сваю апантанасць.
  «Я паняцця не меў», — сказаў Чэмберс, абнадзейваючы паляпваючы свайго былога калегу па спіне. Ён адкашляўся: «Хоць мы ўсе дзялімся, ёсць сёе-тое, чаго я табе не сказаў... нікому не сказаў. Калі сем гадоў таму я сказаў, што ты выратаваў мне жыццё, я казаў не толькі пра нагу. Магчыма, я б сышоў крывёю, а можа і не, гэта не мае значэння, таму што калі я ляжаў… бездапаможны… ён вярнуўся за мной».
  — Забойца? - спытаў Маршал.
  Чэмберс кіўнуў:
  — Ён вярнуўся па вуліцы заднім ходам. Ён вылез з фургона і падышоў да мяне». Цяпер нават у Чэмберса былі налітыя крывёй вочы, калі ён раскрыў сакрэт, які захоўваў столькі гадоў. «У яго руках была нажоўка…»
  Маршал паднёс руку да яе рота.
  «Ён схапіў жменю маіх валасоў і паставіў маю галаву ў патрэбнае становішча… Я адчуў, як зубцы ляза ўціскаюцца ў маю скуру… Гэтая рана на маёй патыліцы — яна не адбылася ў выніку аўтакатастрофы». Зіма выглядала хворай. «Але потым ты заскочыў за вугал, калі нават не павінен быў быць там… Выратаваў мяне».
  - Ісус , - сказаў Вінтэр, паціраючы твар, калі Маршал маўчаў, разумеючы, што яна несправядліва асудзіла гэтых двух людзей, якія ўжо пераследвалі гэтага забойцу праз пекла і назад.
  «Аднойчы гэтая справа ледзь не каштавала мне жыцця, — сказаў Чэмберс, прамокшы да костак, — усё таму, што я парушыў абяцанне, дадзенае жонцы. мне шкада. Я не магу паўтарыць тую ж памылку. Цяпер, калі вы мяне прабачце, я адчуваю сябе лайном». Ён павярнуўся, каб пайсці, але не раней, чым дадаў: «Будзь асцярожны. Я маю на ўвазе, што... Вы абодва.
  OceanofPDF.com
  серада
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 18
  Лязо з такой лёгкасцю прарэзала скуру, першая кропелька крыві пацякла па шчацэ, нібы пунсовая сляза.
  - Дзярмо, - прамармытаў Чэмберс, не ведаючы, як доўга ён глядзеў на сябе ў люстэрка. Ён паклаў брытву і памыў твар у ракавіне.
  «Мне спадабалася твая барада», — сказала Ева са спальні, нацягваючы калготкі.
  «Яно стала белым», — нагадаў ён ёй, гаворачы ў ручнік.
  «Я думаў, што ты выглядаеш вельмі...»
  «Стары?»
  «… мудры».
  «Тая ж розніца».
  Пакуль ён абмазваў сваю апошнюю траўму, Ева паклікала: «Я прыгатую нам карысныя амлеты».
  — З сырам? — з надзеяй спытаў ён.
  «У вас няма сыру».
  Усё яшчэ трымаючы сурвэтку на шчацэ, Чэмберс рассеяна тыцнуў у свой сняданак.
  «Штосьці адбываецца на працы?» — спытала Ева праз кубак кавы, адкрыўшы рот, каб прамовіць з ім непазбежны адказ.
  «… Га ?»
  Яна паставіла напой: «Што гэта?»
  Ён слаба ўсміхнуўся ёй: «Нічога. Проста не так добра спаў».
  «Твая нага зноў трымае вас?»
  - Так, - схлусіў ён.
  Выпіўшы асадак кавы, Ева паглядзела на гадзіннік:
  — Мне трэба брацца за працу. Я сёння ў судзе. Вы скончылі?» - спытала яна яго, працягнуўшы руку, каб узяць талерку.
  «Прабачце. што? — агаломшана адказаў ён.
  «Вы скончылі?» — зноў спытала яна. - Ці вы збіраецеся скончыць гэта?
  Гледзячы на Еву з пакутлівым выразам твару, Чэмберс сціснуў яе руку: «… Я яшчэ не вырашыў».
  З заплечнікам праз плячо, у пацёртых джынсах і фланелевай кашулі Маршал хадзіла па калідорах каледжа Біркбек, прыклаўшы вельмі мала намаганняў, каб упісацца ў мора футболак Nirvana і Rage Against the Machine. Яна ішла па паказальніках па калідорах са шклянымі дахамі, у якіх раслі дапаможныя будынкі, нібы расквітнелыя атожылкі.
  Яе план: пакуль толькі наладзіць кантакт. Яе прыкрыццё: заплаканая студэнтка-гуманітарый перакананая, што абрала няправільную дысцыпліну і такім чынам цалкам сапсавала сабе жыццё, шукаючы рэкамендацый па пераводзе на курс, які дазволіў бы ёй спецыялізавацца ў яе сапраўднай страсці: скульптуры. Патраціўшы папярэдні вечар толькі на тое, каб дапоўніць тое нямногае, што яна памятала з мастацтвазнаўства A-level, яна не адчувала ўпэўненасці ні ў чым больш, чым у самых павярхоўных размовах, і планавала расплакацца кожны раз, калі гіганцкія прабелы ў яе ведах апынуліся пад пагрозай. быць выкрытым.
  Была частка яе, якая баялася, што Роберт Коутс як-небудзь пазнае яе. Вядома, гэта быў абсурд; у той час яна была не больш чым нікчэмнай супрацоўніцай цэнтра вольнага часу, і тым не менш, больш праўдзівыя крыўды ў насмешлівых выказваннях Чэмберса прымусілі яе адчуць сябе бліжэй да гэтага бессэнсоўнага падлетка, чым яна адчувала сябе вельмі доўга.
  Затхлы пах вярнуўся, калі яна выйшла з сучаснай прыбудовы і ўвайшла ў ціхі калідор, таблічкі з імёнамі на дзвярах былі абнадзейлівым знакам таго, што яна была ў правільным месцы.
  Прыкладна на паўдарозе доўгага калідора яна спынілася:
  Прафесар, доктар філасофіі Роберт Д.С. Коўтс
  Глыбока ўдыхнуўшы, спрабуючы выклікаць слёзы, Маршал пастукаў у дзверы.
  … Няма адказу.
  Яна пастукала яшчэ раз, пачакала, а потым паспрабавала зачыніць ручку. Зірнуўшы налева… а потым направа, яна выцягнула з кішэні свой швейцарскі нож, упэўненая, што ён больш чым здольны пераадолець састарэлы механізм. Заціснуўшы пілачку для пазногцяў паміж дзвярыма і рамай, яна стукнула ёю, пакуль не пачула пстрычка.
  «Я магу вам дапамагчы?» — спытаў нехта з суседніх дзвярэй.
  Упусціўшы інструмент у заднюю кішэню, Маршал павярнулася, пачырванелая і зацята саплівая:
  - Я шукаю прафесара Коутса, - фыркнула яна.
  «Яго тут няма», - паведаміў ёй чалавечак у майцы голасам, поўным падазрэнняў.
  — Але мне трэба з ім пагаварыць. Гэта тэрмінова!'
  — Серада — ягоны дзень з маці. Раніцай ён зноў прыйдзе».
  — Добра, — усхліпнула яна, ужо пачынаючы адступаць.
  «Ці магу я паведаміць яму, хто заходзіў?» — гукнуў ёй услед мужчына.
  «ОК!» — крыкнуў Маршал у адказ, маршыруючы прама да бліжэйшага выхаду.
  Прыпаркаваўшыся праз дарогу ад галоўнага ўваходу, Уінтэр напалову напіхваў сняданак сабе ў твар, калі заўважыў Маршала, які выскочыў праз дзверы. Збраўшы астатняе, ён абсмактаў пальцы і пайшоў пераходзіць дарогу, вагаючыся, калі ўбачыў, што Чэмберс прабягае праз двор да яе. Выбраўшы не ўмешвацца ў гэта, ён сеў на сцяну, зацікаўлена назіраючы за мовай іх цела, чытаючы па вуснах, перакананы, што разумее сутнасць, нягледзячы на адлегласць паміж імі:
  «Вы, сэр, сапраўды былі даволі грубыя са мной напярэдадні вечарам!» — верагодна, сказаў Маршал, дзіка жэстыкулюючы.
  Чэмберс падняў рукі ці то ў спакоі, ці то для аптымістычнага і, шчыра кажучы, недарэчнага, дай пяць. Ён правёў правай рукой па грудзях:
  «У мяне баліць сэрца, бо мне вельмі шкада».
  «У мяне гэта добра атрымліваецца», — пахваліў сябе Ўінтэр, гледзячы ў урну за сваім недаедзеным сняданкам. Здаецца, нішто з гэтага не вырвалася з упакоўкі, прынамсі, не настолькі, каб увайсці ў кантакт з чым-небудзь яшчэ там. Праведзячы, што ніхто не глядзіць, ён працягнуў руку і дастаў яго, прапусціўшы некалькі рэплік дыялогу ў працэсе:
  «…вы далі зразумець, бла - бла-бла … бла », — амаль напэўна сказаў Маршал.
  Чэмберс са шкадаваннем паківаў галавой:
  «Я нешта не зрабіў табе » .
  У той момант Уінтэр быў даволі адцягнуты сваім сняданкам, які пры бліжэйшым разглядзе апынуўся ў кантакце з чымсьці іншым.
  - Вы знайшлі Коутса? — спытаў яе Чэмберс.
  Гэта было лёгка.
  «Не», — адказаў Маршал. «Ён праводзіць сераду ў Макдональдсе».
  «Макдональдс»?
  «Макдональдс», — кіўнуў Маршал.
  — Тады пойдзем. Пачакай, дзе Зіма? — спытаў яе Чэмберс.
  - Вось там, - сказаў Маршал, паказваючы ў яго бок.
  Ён падняў свой сняданак у знак прывітання.
  "Я сапраўды паважаю гэтага хлопца", - мог бы сказаць Чэмберс. «Ён лепшы».
  Маршал кіўнуў у знак згоды: «Так, зіма самая крутая».
  «Я самы круты», — усміхнуўся Вінтэр, назаўсёды збіўшы запэцканага баба і падняўшыся на ногі, калі яны пераходзілі дарогу. — Добрай раніцы, — гаварыў ён.
  «Прабач за ўчорашні вечар», — сказаў яму Чэмберс, гучаўшы лепш, але без болю ў сэрцы, што было не так шчыра. Зіма адмахнулася. «Гэта твой?» - спытаў ён, гледзячы на фургон U-Drive, у які ён, здавалася, залазіў.
  Зіма горда паляпаў па панэлі, а потым выцер ліпкую руку аб сядзенне:
  «Арандавалі сёння раніцай... На выпадак, калі спатрэбіцца перавезці вязня ў кузаве».
  Убачыўшы, што яны толькі што памірыліся, Чэмберс дыпламатычна прыкусіў язык. Услед за Маршалам падняўся ў каюту, ён прывязаўся, яны трое сядзелі ў шэраг, як публіка, якая глядзела самы сумны фільм.
  «Нам лепш расказаць вам, што мы абмяркоўвалі», — сказаў Маршал.
  — Не трэба, — з разуменнем адказала Зіма. «Хто-небудзь з Макдональдса?»
  І Маршал, і Чэмберс выглядалі пустымі. Падазраючы, што яго здольнасці чытаць па вуснах яшчэ трэба папрацаваць, ён завёў рухавік.
  «Магчыма, вам лепш мяне дагнаць».
  Паркоўкі ў Доме састарэлых Tall Oaks не былі спраектаваны з улікам арандаваных фургонаў з доўгай колавай базай з дрэнным кіраваннем.
  «У вас усё атрымаецца», — папярэдзіў Чэмберс, гледзячы ўніз на ўсё меншую адлегласць паміж імі і новай «Фіестай».
  — Не, не, — настойваў Вінтэр.
  «Навошта мне хлусіць?!» — спытаў яго Чэмберс.
  «Проста павярні назад і паспрабуй яшчэ раз», — сказаў яму Маршал.
  «Добра!» — пыхкнуў Зіма, шукаючы рыштунак. «Дай мне адпачыць; Я даўно не ездзіў».
  ' Асцярожна: рух аўтамабіля заднім ходам . Асцярожна: рух заднім ходам …'
  - Ісус Хрыстос , - прамармытаў Чэмберс, закрываючы твар. «Калі Коўтс заўважыць каго-небудзь з нас, мы не ў стане. Проста прыпаркуйцеся на дарозе».
  Знайшоўшы месца прама праз дарогу ад дома састарэлых, яны ўтрох вылезлі, а потым сабраліся ззаду, каб завяршыць свае планы.
  «Звярнулі ўвагу на бардовы Vauxhall Cavalier Winter, у які ледзь не затрымаўся?» — спытаў іх Чэмберс. — Гэта ў Коўтса. Ён там». Ён нешта дастаў з кішэні паліто.
  «Гэта… дрот?» — усхвалявана спытала Зіма.
  «Я не хацеў, каб ты ішла туды адна », — сказаў ён Маршалу, перадаючы ёй.
  Адчуваючы сябе крыху па-дурному ад таго, што сама пра гэта не падумала, яна пачала карміць яго пад кашулю.
  «Мы будзем слухаць», — запэўніў Чэмберс. «Першая прыкмета бяды: я і Зіма прыбяжым».
  «У мяне ўсё будзе добра», — сказала яна, падымаючы каўнер да рота, Чэмберс падносіў да вуха навушнікі: «Тэставанне: адзін. Два. адзін. Два».
  Ён кіўнуў: «Такім чынам, у чым ты?»
  «Я аглядваю дом, каб перавезці туды сваю маці. Клопат пра яе ў мінулым годзе, нарэшце, атрымаў занадта шмат і перашкодзіў мне пайсці ва ўнівер, каб вывучаць маё адзінае захапленне ў жыцці...'
  — Скульптура , — загаварылі яны ўтрох.
  "Мне гэта падабаецца", - сказаў Чэмберс.
  «Ці ведаем мы, у якім стане яго маці?» - спытаў Маршал.
  «Баюся, не».
  - Ганьба, - уздыхнула яна. «Мог бы выкарыстаць гэта як агульную мову. Ну добра, пажадай мне поспеху, - сказала яна, падняўшыся і выскачыўшы без хвіліны ваганняў, зачыніла за сабой дзверы.
  - Да пабачэння, - прамармытаў Чэмберс.
  Ён працягнуў Зіме навушнікі, і той ахвотна надзеў іх.
  «Добра, што ты вярнуўся!» - крычаў ён праз фургон, гуляючы з рэгулятарамі гучнасці.
  «Я не вярнуўся», — прамармытаў Чамберс больш сабе, чым чалавеку, які відавочна не чуў яго, калі нацягваў на вушы ўласныя навушнікі.
  Была ранішняя кава; ідэальны час. Ніхто нават не зірнуў на Маршала, калі яна валакучы сярод жыхароў і розных сваякоў у перапоўненай пакоі адпачынку. Хутка выявіўшы, што Коутса няма, яна накіравалася да дзвярэй з надпісам "Жылае крыло".
  Чакаючы зручнага моманту, успыхнула спрэчка аб Эрудыце ў зручны час, адцягнуўшы ўвагу некалькіх супрацоўнікаў, калі яна незаўважна прабегла праз пашарпаную дошку на сцяне:
  Пакой 20 Джудзіт Харт
  Пакой 21 Мэрэд Коутс
  Пакой 22 Кэрал Макніл
  Засмучаныя крыкі напоўнілі калідор, нарастаючы па меры росту нумароў пакояў. Да таго часу, калі яна мінула семнаццаты пакой, Маршал змог расшыфраваць некаторыя словы:
  «Гэта атрута! Усё гэта атрута!
  Раздаўся гучны грукат, а потым праз некалькі дзвярэй з'явіўся медыцынскі работнік з кубкам кавы на форме і з раз'юшаным тварам. Маршал вінавата застыў, але мужчына ўварваўся міма, не звярнуўшы на яе ні найменшай увагі.
  Праходзячы міма пакояў дзевятнаццаць і дваццаць, яна спынілася каля адчыненых дзвярэй пакоя дваццаць адзін, мітусня ўсярэдзіне напаўнялася заспакаяльным гукам нечага спявання:
  «Калі ўсё… у нас ёсць… гэта час… які мы дзелім… тады ў мяне… ёсць усё… што мне трэба».
  Крык сціх, калі да першага далучыўся слабы голас:
  «І калі б я… мог праводзіць… увесь свой час… з табой… тады час… для мяне сябар».
  «Так лепш, мама?» — спытаў мужчына, і Маршал бачыў, як ён бярэ маршчыністую руку жанчыны ў сваю. 'Давай. Ці можам мы пасадзіць цябе і наліць табе гэтай кавы?»
  Вырашыўшы, што ў гэтых абставінах немагчыма арганізаваць «выпадковую» сустрэчу, Маршал павярнуўся і паспяшаўся выйсці, перш чым яе ўбачылі, штосьці ў размове, сведкай якой яна стала, турбавала яе, калі яна залазіла ў фургон.
  «Забыліся, чаго вы туды зайшлі?» – жартам спытала Зіма. «Серыйны забойца. Вы пайшлі туды... дзеля серыйнага забойцы».
  - Не час быў, - адказала яна. «Ён карміў маму ў яе пакоі. Яна выглядала разгубленай».
  - Думаеш, мы што-небудзь з яе атрымаем? - спытаў Чэмберс.
  «Зыходзячы з таго, што я толькі што ўбачыў: малаверагодна. Але пазней яна можа быць іншай».
  Ён кіўнуў: «Паглядзім, куды ён пойдзе далей».
  Прайшло яшчэ сорак хвілін, перш чым яны ўбачылі, як Роберт Коутс выйшаў з дому састарэлых, насвістваючы, круцячы ключы на пальцы. Валасы ў яго сталі карацейшымі, рысы твару, падобныя на насякомых, значна змякчыліся дзякуючы сучасным акулярам, якія пасавалі яму куды больш.
  «Падобна на тое, што нехта знайшоў нейкую фанабэрыю з таго часу, як мы яго апошні раз бачылі», — сказаў Вінтэр.
  Маршал нахмурыўся, тыя ж сумненні вярнуліся, калі яна назірала, як прафесар універсітэта садзіцца ў машыну і ад'язджае.
  - Добра, - сказаў Чэмберс. «Ідзі за ім».
  Зіма ўключыла фургон.
  « Асцярожна: рух заднім ходам …»
  «Ён едзе дадому», — сказаў ім Чэмберс, пазнаючы мясцовасць.
  «Вы можаце апярэдзіць яго?» — спытаў Маршал Вінтэра, які завярнуў за вугал і апусціў нагу, пачуўшы гук закладу, які грукнуў па дарозе, калі ён наехаў на паліцэйскія паліцэйскія на хуткасці сорак пяць міляў у гадзіну.
  «Што ты думаеш?» — зацікаўлена спытаў Чэмберс.
  «Выпадковая сустрэча... свайго роду».
  «Мы тут!» — абвясціў Зіма, націснуўшы на тормаз і паказаўшы на дом. «Той, што з гномамі».
  Схапіўшы яе заплечнік, Маршал адчыніў дзверы.
  - Гэй, - крыкнуў Чэмберс ёй услед. «Мы будзем слухаць». Яна ляпнула дзвярыма і паспяшалася праз вароты. - Яшчэ раз: да пабачэння, - прамармытаў ён. Вінтэр прыпаркаваў іх крыху далей па вуліцы, абодва прыгнуўшыся пад прыборную панэль, калі міма пракацілася знаёмая цёмна-бардовая машына.
  Вінтэр першым надзеў навушнікі.
  «... Адзін. Два. Тэставанне: адзін. Два, - прашаптаў Маршал праз дынамікі з незвычайнай трывогай. «Я сапраўды спадзяюся, што вы мяне чуеце…» Яны глядзелі ў люстэрка, як Коўтс вылазіў з машыны, прыпыняючыся, набліжаючыся да адчыненых варот. «… Таму што ён ідзе».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 19
  «Што ты робіш?»
  Спалохаўшыся, Маршал выпусціў яе альбом для замалёўак, які ўпаў адкрытым на, відаць, іранічна прызначаны прывітальны дыванок. Яна павярнулася, выглядаючы адначасова вінавата і збянтэжана.
  «Я спытаў, што вы робіце?»
  « Мммм … містэр Коутс?» - нясмела спытала яна. «Прабачце. Я павінен сказаць, прафесар Коутс.
  У той момант, калі гэтыя словы зляцелі з яе вуснаў, яна ўбачыла, як мужчына перад ёю ператварыўся ў зусім іншага чалавека: пастава стала жорсткай, калі ён вырас яшчэ на два цалі, рот сціснуты, каб змясціць зубы, вочы, як быццам, скурчыліся за акулярамі. Нягледзячы на тое, што Маршал выконваў ролю ўсхваляванага студэнта, на імгненне Маршал сапраўды страціў дар мовы.
  «Гэта правільна», — адказаў ён, вывучаючы яе гэтак жа пільна, як і яна яго.
  «О! Я проста сунуў вам запіску ў дзверы, — сказаў Маршал. «Я не чакала, што ты…» Яна працягнула руку і зрабіла крок да яго. «Дазвольце мне пачаць зноў. Прывітанне! Я Лора».
  Слаба паціснуўшы ёй руку, ён адразу зрабіў крок назад, аднаўляючы прастору паміж імі, чакаючы тлумачэнняў.
  «…Я збіраюся пераехаць на вуліцу. Нумар шэсцьдзесят пяць, - схлусіла яна, заўважыўшы ў садзе шыльду Let , калі яны праносіліся міма. «Я размаўляў з суседкай... Вы выпадкова не ведаеце яе імя, праўда?»
  Коўтс паківаў галавой, ні ў якім разе не робячы ўражання, каб пацешыць свайго нечаканага наведвальніка.
  «У любым выпадку, — працягвала яна, — мы гаварылі пра мастацтва і да таго падобнае, і я паказала ёй некалькі сваіх малюнкаў», — яна паказала на альбом для эцюднікаў у сваіх руках. «І тады я сказаў, што спадзяюся вывучаць гэта ва ўніверсітэце, і тады яна сказала мне, што прафесар мастацтва Біркбекскага каледжа жыве ўсяго ў некалькіх пад'ездах!»
  - Разумею, - сказаў Коутс, крыху расслабіўшыся.
  «Такім чынам, будучы суседскім... ці проста нахабным нахабствам, у залежнасці ад таго, як вы хочаце на гэта глядзець, я спадзяваўся, што мы зможам пагутарыць за кубачкам гарбаты ці нешта падобнае?» Проста каб атрымаць параду наконт лепшых курсаў, на якія я магу падаць заяўку, што я мог бы зрабіць, каб даць сабе лепшы шанец быць прынятым». Яна з надзеяй усміхнулася.
  Коутс зірнуў на гадзіннік: «На жаль, сёння не…»
  «Толькі адну кубак гарбаты», — настойваў на ім Маршал, перабіваючы яго апраўданне. «Гарбата патрэбна ўсім!»
  Ён выглядаў разарваным: «Мне нядоўга».
  «Божа мой. Вялікі дзякуй !' Ён павярнуўся да ўваходных варот. «Насамрэч!» - выпаліла яна. «Я , мабыць, павінен быў згадаць, што ў мяне там яшчэ няма ні мэблі... ні посуду... ні чайніка - схаваныя матывы, каб так да вас звяртацца!» — засмяялася яна, ведаючы, што падштурхоўвае ўдачу.
  Коўтс утаропіўся на яе сваімі вачыма казуркі, Маршал не мог стрымацца, але няўтульна паварушыўся, здавалася, што ён глядзеў проста праз яе смешную шараду.
  «Ваш носьбіт?» - спытаў ён, выпрабоўваючы яе.
  — Скульптура, — адказала яна.
  «Сучасны? Анатацыя?'
  «Класічны».
  Ён ухвальна кіўнуў: «Жанчына па душы… Мастак?»
  «Несправядлівае пытанне. Не маглі б вы выбраць толькі адзін?»
  «Берніні».
  «Тады я скажу…» Яна глыбока ўздыхнула, разважаючы, як далёка яна адважылася штурхнуць яго так хутка: «… Чэліні».
  У сотнях ярдаў далей па вуліцы Вінтэр заўважыў, што Чэмберс напружыўся і сціснуў рукі, нібы ў малітве, чамусьці паводзячы сябе так, быццам яна дала няправільны адказ.
  Маршал не адважваўся дыхаць, гледзячы, як Коўтс абдумваў яе адказ, яго безэмацыйныя рысы нічога не выдавалі... Але тут на яго твары з'явілася зубастая ўсмешка:
  «Адзін з нямногіх сапраўдных майстроў сваёй дысцыпліны», — пагадзіўся ён, адабрэнне было такім жа кампліментам густу Маршала, як і мастака.
  Ён паказаў на ўваходныя дзверы.
  «О, дзярмо!» - усклікнуў Вінтэр значна гучней, чым трэба. «Яна ідзе ўнутр!»
  "Яна ў парадку", - сказаў Чэмберс, нягледзячы на заклапочанасць, намаляваную на яго твары.
  «Думалі, што сказаць?» — няўцямна спытаў Зіма, падымаючы навушнікі.
  «Што?»
  «Ведаеце, калі нам давядзецца ўварвацца туды», — растлумачыў ён. «Прайшло сем гадоў. Здаецца, адзін з нас павінен сказаць што-небудзь крутое, ці не так?»
  Чэмберс паглядзеў на калегу як на ідыёта:
  «Усё тваё», — сказаў ён яму, спрабуючы засяродзіцца на сілкаванні з дроту Маршал, калі яна ўвайшла ў дом.
  Калі Коўтс прысеў, каб забраць пошту і скамечаную цыдулку, вочы Маршала прагледзелі хісткія груды дакументаў, рахункаў і карэспандэнцыі на працягу многіх гадоў, якія пакрывалі кожны сантыметр паверхні ўздоўж калідора, адзін ліст асабліва прыцягнуў яе ўвагу. Але як толькі яна зрабіла крок да яго, з лесвіцы на яе данесліся крокі.
  Чорны лабрадор ледзь не збіў яе з ног, калі ўсхвалявана падскочыў.
  - Прывітанне, - засмяялася яна, паціраючы вушы. "Ён цудоўны", - сказала яна Коўтсу, які не праявіў ніякай прыхільнасці, калі шчанюк лапаў яго па нагах. «Як яго завуць?»
  - Я яшчэ не паспеў выбраць, - адказаў ён, ідучы на кухню, а лабрадор скакаў за ім.
  «Мне зняць абутак?» — паклікаў Маршал, сноўдаючыся ў калідоры.
  «Не трэба».
  У доме было непрыемна горача і пахла старым і марудным, выветраныя шпалеры лезлі на вычварныя столі Artex, старыя арнаменты прэтэндавалі на кожную вольную прастору; нетрадыцыйны спосаб жыцця для трыццаціаднагадовага прафесіянала. Яна перайшла на кухню 1960-х гадоў, дзе Коўтс набіраў сабачы корм у міску.
  «Вы тут адзін жывяце?» — па-размоўнаму спытаў Маршал.
  — Я, — адказаў ён, мыючы рукі і напаўняючы чайнік. «Маёй маці прыйшлося пайсці ў дом», — растлумачыў ён. «Я захаваў яго так, як яна пакінула, на выпадак, калі яна калі-небудзь вернецца, але цяпер гэта здаецца малаверагодным». Ён запаліў пліту і паставіў на яе чайнік. «Ці магу я?» - спытаў ён у альбома для малявання ў яе руках.
  - О, - збянтэжана сказаў Маршал, адчуваючы сябе па-дурному ад таго, што не прадбачыў такога выпадку, ведаючы, што тры фатаграфіі, якія змяшчаюцца ўнутры, могуць у адно імгненне сцерці яе вокладку. - Яны не вельмі добрыя, - сарамліва сказала яна.
  «Яшчэ. Я вельмі хацеў бы іх убачыць».
  - Прабачце, але не, - засмяялася яна, паклаўшы яго на паверхню ззаду.
  Калі вада закіпела, Коўтс зняў акуляры і пацёр вочы, лабрадор скуголіў і схаваўся пад кухонным сталом.
  Таксама адчуўшы рэзкую змену атмасферы, Маршал адчула спакусу апраўдацца і сысці, але замест гэтага здолела прымусіць сарамліва ўсміхнуцца на яе твары:
  «Добра. добра Але будзьце мілыя, - сказала яна, падымаючы альбом і працягваючы яго.
  Замяніўшы акуляры, Коўтс узяў кнігу на стол і сеў, шыпенне пары, якая вырывалася з носіка, адбівала час ад часу ноты, нібы ўсё яшчэ вучыўся свістаць. Маршал з трывогай назіраў з другога боку пакоя, як ён адкрывае першую старонку « Мысліцеля» Радэна , ажыўленага алоўкам і негатывам.
  — Добра, — сказаў ён ёй, калі чайнік заспяваў.
  Маршал нервова ўсміхнуўся ў адказ: «Добра. Гэтага дастаткова. Ці магу я вярнуць яго зараз?
  «П'еты » Мікеланджэла ; Збаўца чалавецтва жаласна разваліўся на каленях сваёй маці.
  Чайнік пачаў дрыжаць, нібы спрабуючы выратавацца ад полымя. Аднак Коўтс заставаўся там, дзе быў, калі вярнуўся да няскончанага апошняга малюнка: змрочнае ўяўленне Персея з галавой Медузы Бенвенута Чэліні , змяіная Гаргона, намаляваная ў жудасных дэталях, абезгалоўленне, якое цяпер стала трафеем паўбога.
  Убачыўшы, што наступныя старонкі пустыя, Коўтс закрыў кнігу і падняўся на ногі, пара з крыкам вырывалася з чайніка ззаду. Нарэшце зняўшы яго з агню, ён стаяў і глядзеў на яе.
  Усведамляючы, што толькі што ўзброіўся, Маршал не адрывала вачэй ад ёмістасці з кіпячай вадкасцю ў яго руцэ.
  «Вы вельмі разумная маладая жанчына, Джордан», — сказаў ён ёй.
  «Дзякуй», - адказала Маршал, перш чым зразумець сваю памылку. З жабай у горле яна паправіла яго: «…Гэта Лора».
  - Я спачатку цябе не пазнаў, - сказаў ён, яго агідны рот скрывіўся ў насмешку.
  Маршал адчуваў сябе так, нібы яе ўдарылі нагой у жывот. Яна з тугой зірнула ў калідор на ўваходныя дзверы.
  - Гэта зусім не падобна на мяне, - працягваў ён, усё яшчэ стоячы з кіпячым чайнікам. «Я памятаю ўсіх… Цікава, што гэта гаворыць пра вас?»
  Ты проста згубленая маленькая дзяўчынка, якая ўхапілася за першае, што ўзнікла, каб надаць яе жыццю нейкі сэнс - словы Чэмберса з папярэдняга вечара, якія вяртаюцца на бок свайго ворага.
  Калі ён зрабіў крок да яе, яна адступіла назад, і адна з керамічных статуэтак павалілася на падлогу:
  «Божа! Мне так шкада, - сказала яна, прыгнуўшыся, каб сабраць кавалкі, але пры гэтым разразала дрыготкую руку. «Я думаю, што вы прымаеце мяне за кагосьці іншага», — непераканаўча сказала яна яму, калі па яе руцэ цякла кроў.
  «Я думаю, што не. Сябар Альфонса, — кіўнуў ён, заплюшчыўшы вочы, каб аднавіць памяць. — Вы разам працавалі ў цэнтры вольнага часу. Раней ён шмат гаварыў пра цябе — не ўсё добрае, баюся сказаць». Адчуўшы, як слёзы навярсталі яе вочы, Маршал пахітала галавой. «Чаму вы на самой справе тут?» - спытаў ён, становячыся паміж ёй і дзвярыма.
  «Я прашу прабачэння. Я сапраўды не разумею, пра што вы кажаце. Я павінен ісці зараз. Прабачце».
  Коўтс не падаваў ніякіх прыкмет руху, зачаравана назіраючы, як эмоцыі гуляюць на яе твары.
  «Вы вольныя рабіць, што заўгодна», — сказаў ён ёй, і чайнік тузаўся ў яго руцэ.
  Маршал заставаўся там, дзе яна стаяла, не жадаючы набліжацца да яго:
  «Я не магу прайсці».
  «Вядома, ты можаш», — запэўніў ён яе, усмешка згасала, калі ён глядзеў, як яна падымае каўнер да рота.
  — Я не магу выйсці, — гучна сказала яна. «Мне патрэбна дапамога».
  Пярэдняя і задняя дзверы адчыніліся адначасова, калі Чэмберс і Вінтэр кінуліся ўнутр, атачыўшы свайго галоўнага падазраванага на яго ўласнай кухні.
  «Ты ў парадку?» — спытаў Чэмберс, заўважыўшы мокрую кроў на падлозе.
  Яна кіўнула і падышла да яго.
  «Зараз я вазьму гэтыя крэмы з заварным крэмам», — сказаў Вінтэр Коўтсу, але ў глыбіні душы ведаў, што гэта быў не шварцэнэгерызм, да якога ён імкнуўся.
  Паставіўшы чайнік на паверхню, Коутс па чарзе паглядзеў на гасцей:
  ' Ах . Палаты». Ён кіўнуў у знак прывітання. «І дэтэктыў канстэбль... Адам Вінтэр», — успомніў ён, быццам цяпер усё гэта мела сэнс. «Я думаў, што мы прайшлі міма гэтага».
  "Мы былі ў гэтым раёне", - паціснуў плячыма Чэмберс. «Думалі, мы можам прыехаць і забраць нашага сябра».
  - І сабака, - дадаў Маршал, паказваючы на перапалоханую жывёлу ў куце.
  — І сабака, — пагадзіўся Чэмберс.
  «Жывёліна застанецца са мной», — проста сказаў яму Коутс. - Напэўна, я марна трачу дыханне, пытаючыся, ці ёсць у вас ордэр быць у маім доме?
  Іх адсутнасць адказу было дастаткова адказам.
  — Тады я патрабую, каб вы сышлі. Да пабачэння, - коратка сказаў ён, перш чым павярнуцца да Маршала. «Было прыемна бачыць цябе зноў, Джордан», — усміхнуўся ён, перш чым выгнаць іх, назіраючы са сваіх разбітых дзвярэй, як яны перасякаюць сад.
  Але калі яны падышлі да брамы, Чамберс сунуў пальцы ў рот і гучна свіснуў:
  'Давай, хлопчык!' - крыкнуў ён, шчанюк рушыў па калідоры, праскочыў міма Коўтса і пайшоў за імі на вуліцу без неабходнасці двойчы пытацца.
  - Прабачце, - сказаў Маршал, калі яны заваліліся ў фургон.
  Зіма завяла матор: «Куды?»
  «Проста выцягніце нас адсюль», — адказаў Чэмберс, гледзячы на тое, як Коўтс назіраў за ім, калі яны ад'язджалі.
  «Чэліні?!» - зароў Чэмберс, калі Вінтэр прыпаркаваўся насупраць пляцоўкі для адпачынку, цяпер ужо цалкам упэўнены, што нешта прапусціў.
  «Я ведаў, што ён ухваліць», — спрачаўся Маршал.
  «Гэта было занадта шмат, занадта рана, і гэта падарвала вам прыкрыццё!»
  - Гэта было не тое, - уздыхнуў Маршал, ведаючы, што праўда не лепшая.
  «У любым выпадку, — сказаў Чэмберс, — мы скончылі».
  Ён вылез, ляснуў дзвярыма і пайшоў прэч.
  «… Чэліні?» - спытаў Вінтэр, калі сабака ўскочыў, каб заняць вольнае месца.
  - Я не ведала, што ён ведаў, - сказала яна, прыціскаючы рукавом балючы парэз на руцэ.
  — Коўтс?
  - Чэмберс, - сумна адказала яна, гледзячы, як ён крочыць па лесе. Персей з галавой Медузы . У тую ноч, калі на яго напалі, я думаю, гэта тое, што забойца спрабаваў узнавіць – свой трэці “твор мастацтва”.
  «Медуза?» - спытала Зіма. «Як у... змей?»
  «І свежая галава ворага», — кіўнула яна, пацягнуўшыся да альбома для замалёўкі, толькі каб зразумець, што ў спешцы сысці яна забылася яго на кухні ў Коутса.
  - Ісус , - прахрыпеў Вінтэр.
  - Гэта ён - Коўтс, - рашуча сказала Маршал, і ў яе галаве без запрашэння ўзнік вобраз разбітага цела Тобіяса Сліпа. «Гэта заўсёды быў ён. І цяпер я ў гэтым яшчэ больш упэўнены. Гэта быў не той Роберт Коутс, якога я сустрэў сем гадоў таму». Яна зрабіла паўзу, спрабуючы ўпарадкаваць свае думкі. «Я маю на ўвазе, што гэта быў той самы чалавек, але гэта быў не той самы чалавек, калі гэта мае нейкі сэнс?»
  «Ніякага».
  «Гэта быў нават не той Роберт Коутс, якога я раней бачыў у доме састарэлых».
  «Што ты кажаш?»
  «Здаецца, я ведаю, чаму дзяўчына Генры Джона Долана не пазнала фатаграфію, якую я ёй паказаў… Коўтс — хамелеон».
  «Хамелеон?»
  «Ён прымае асобу, змяняе сваю знешнасць, ён становіцца тым, кім камусьці трэба». Яна павярнулася да Вінтэра, які выглядаў недарэчна: «Што ты думаеш?»
  «Я думаю... мы павінны паведаміць Чэмберсу».
  Яны залезлі пад дрэва, настолькі чырвонае, што яно забруджвала святло вакол яго, і перабраліся, у той час як іх новы гадаванец спальваў энергію.
  «З вамі ўсё добра?» - спытаў Маршал.
  «Патрэбна ўсяго пару хвілін», — сказаў Чэмберс. «Гэта была памылка. Гэта мая віна. Я не павінен быў дазваляць сябе зацягваць назад. І ўсё роўна ўсё было дарма».
  «Я б не казаў усё дарма», - спрачаўся Вінтэр. «Мы выцягнулі з гэтага сабаку», — адзначыў ён, гледзячы, як тая ганяецца за вавёркай на дрэве… а потым моцна какае.
  Чамберс выглядаў не ўражаны.
  «І я атрымаў гэта», — абвясціў Маршал, дастаючы з яе кішэні пакамечаны ліст і працягваючы яму. «Яго маці здымала надзел у Вест-Путні яшчэ да яго нараджэння», — патлумачыла яна. «Магчыма, вы не памыліліся, шукаючы што-небудзь у той дзень, калі выкапалі яго сад… Цікава, ці не ў тым месцы вы капалі».
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 20
  Чакаючы больш сямі з паловай гадоў такога значнага перапынку ў справе, Чэмберс адчуў, што гэта невялікая кульмінацыя, калі адрас у верхняй частцы скрадзенага ліста прывёў яго ў цьмяны калідор у нетрах Рады раёна Уондсворт. офісы. З-за, безумоўна, непатрэбнага ахоўнага акна, жанчына за сталом загадала яму заняць месца, лідэры савета, відаць, чакалі, што іх выбаршчыкі ўварвуцца ў аддзел паркаў і адкрытых прастораў у любы момант і абкрадуць іх сумніўныя скарбы.
  Калі Роберт Коўтс, несумненна, ужо патэлефанаваў са сваімі скаргамі і даручыў свайму бульдогу набыць адваката, у сувязі з тым, што час быў вельмі важным, у іх было некалькі гадзін, каб прыдумаць нейкія матэрыяльныя доказы, перш чым валакіта і дысцыплінарныя працэдуры зробяць іх галоўнага падазраванага недатыкальным. Такім чынам, каманда распалася. У той час як Чэмберс прытрымлівалася прыкладу размеркавання, Маршал і Вінтэр вярнуліся ў дом састарэлых Тол Окс, каб працягнуць сваю тэорыю, маці Коўтса здавалася лагічным месцам для пачатку.
  Затхлы смурод тысячы цыгарэт абвясціў аб прыбыцці неахвотнага «добраахвотніка», які выйшаў разабрацца з ім. Не саромеючыся пачухваючы аголены ніжні бок піўнога жывата, мужчына перачытваў пакамечаны ліст:
  «Участак восем-шэсць-адзін», — сказаў ён пры прывітанні, пазбягаючы сацыяльных лагоднасцей. «Гэта э-э-э-э ... Доўрхаўз-роўд».
  Ён вярнуў ліст Чэмберсу і пайшоў прэч - яшчэ адна добра выкананая праца.
  - Выдатна, - сказаў Чэмберс, устаючы. «Хадзем».
  Мужчына выглядаў так, нібы яго толькі што ўдарылі.
  «Мне трэба, каб вы даставілі мяне туды», — удакладніў Чэмберс. «… Прама цяпер».
  «Вы разбілі акно?» - спытала Маршал пасля таго, як паказала сваім бэйджам аднаму з супрацоўнікаў дома састарэлых і папрасіла адвесці яе да місіс Коўтс.
  - Я ж казаў, - адказаў Вінтэр, абараняючыся, - я ледзьве патрапіў!
  «Я меў на ўвазе сабаку».
  «Ой. Тады так».
  Нехта падышоў праводзіць іх па калідоры: «Прывітанне! Я Майсі!» — сустрэла іх жанчына, нібы яны толькі што прыехалі на вечарынку. «Я галоўны апекун Мэрэдыт. Хадзем са мной. Я правяду цябе ў яе пакой».
  Інь да ян Маршала, жанчына, здавалася, страціла радасць жыцця - такая асоба, якая фатаграфавала кветкі і выкормлівала птушак са зламанымі крыламі - добранамераная, але не звяртаючы ўвагі на свет, які аднойчы з'есць іх і выплюнуць назад.
  «О, хто гэта кінуў?» - спытаў бурлівы апекун, спыняючыся перад імі ў калідоры. Трохі занадта вялікая для сваёй формы, яна з цяжкасцю падняла расчоску з падлогі, агаліўшы ніжнюю частку спіны Вінтэру і Маршалу.
  - Гэта... марсіянін Марвін? - спытаў Вінтэр, сутыкнуўшыся з незвычайнай татуіроўкай.
  «Так, гэта так!» Майсей усміхнуўся. «Вы фанат?»
  Ён выглядаў крыху нязграбна: «Я маю на ўвазе, столькі ж, колькі… любы».
  «Я чуў, што місіс Коўтс часам можа быць недарэчнай», — сказаў Маршал, перапыняючы бессэнсоўную размову, але стараючыся не згадваць, адкуль яна ведала, што гэта так.
  "О, яна цудоўная жанчына", - сказала ёй Майсі. «Але так, у яе бываюць моманты . Вось чаму я ўзяў на сябе ролю яе галоўнага апекуна. Ведаеце, яе сын аднойчы сказаў мне, што ён калі-небудзь сустракаў толькі двух людзей, якія лепш ставяцца да яго маці, чым ён, і я быў адным з іх». Яна ганарліва ўсміхнулася. «Гэта такія дробязі, якія робяць усё гэта вартым увагі. правільна. Вось мы і прыехалі, - сказала яна, двойчы пастукаўшы, перш чым увайсці ў асабісты пакой Мэрэдыт Коўтс, дзе пажылая жанчына ляжала на спіне і безуважна глядзела ў столь.
  "Я баюся, што гэтая размова канфідэнцыйная", - сказаў Маршал іх эскорту.
  — Вядома. Тады я не зайду, а то яна захоча, каб я застаўся, — прашаптала Майсі.
  - Дзякуй за дапамогу, - сказаў Маршал, зачыняючы за ёй дзверы, перш чым сесці каля ложка. «Місіс Коутс?» — спытала яна. «… місіс Коўтс?»
  Кволая жанчына павярнула галаву, але потым паглядзела скрозь яе, быццам яе нават не было, згубіўшыся дзесьці ў сваім розуме.
  «Ці магу я называць цябе Мэрэд?» яна ўсміхнулася, пазнаванне мільганула на пустым твары. — Гэта Мэрэд. Я тут, каб задаць вам некалькі пытанняў пра вашага сына».
  Пакуль Маршал працягвала марныя намаганні, Вінтэр падышла да туалетнага століка. Убачыўшы сябе ў люстэрку, ён няўцямна адкінуў валасы наперад, зрабіўшы паўзу, каб пераканацца, што яго стрыжаныя валасы выглядаюць не горш, чым у апошні раз. Прымусіўшы сябе засяродзіцца на больш непазбежнай праблеме, ён павярнуўся да яе спіной, тонка рассоўваючы верхнюю шуфляду і адчыняючы шчыліну, каб знайсці калекцыю начных кашуль і бялізны ўнутры. Зачыніўшы яго, ён перайшоў да наступнага: больш адзення. Не здолеўшы стрымана дацягнуцца да ніжняй шуфляды, ён хутка апусціўся на калені і пацягнуў за ручку...
  Калі ён падняўся са старым фотаальбомам у руках, нешта ўпала на падлогу. Ён нахіліўся, каб падняць яго.
  - Гммм , Маршал, - перабіў ён, працягваючы ёй канверт з больш свежымі фотаздымкамі, якія яшчэ не трапілі на пажоўклыя старонкі альбома, на першым з якіх намаляваны прыгожы Роберт Коўтс, які абдымае прывабную жанчыну. Яны выглядалі шчыра шчаслівымі. «Падобна на тое, што яна магла быць адной з яго вучаніц», — сказаў ён ёй, калі на другім фотаздымку была тая ж жанчына ў выпускной сукенцы з надпісам «Выпуск 94» на банеры на заднім плане.
  Падзяліўшыся важным поглядам на гэтую апошнюю распрацоўку, Маршал вярнуўся да пажылой жанчыны:
  - Мэрэд, ты можаш сказаць мне, хто гэта?
  Падняўшы дрыготкую руку да карціны, яна адказала: «Гэта мой Роберт».
  - Але жанчына? - цярпліва спытала яна. «З кім Роберт?»
  Злавіўшы ўразлівую жанчыну ў мімалётны момант яснасці, Маршал убачыў, як яна сумна ўсміхнулася, перш чым сустрэцца з ёй у першы раз:
  «… Элаіза. Такая цудоўная дзяўчына».
  — Элаіза? Вы выпадкова ведаеце яе прозвішча? — ціха спытаў Маршал.
  Яна пахітала галавой: «Яна была ў мяне ў гасцях».
  «Тут? Калі яна апошні раз прыходзіла да вас?»
  І з гэтымі словамі яна зноў знікла, на яе твары з'явіўся пусты выраз, быццам яе толькі што перазагрузілі.
  Гучна ўздыхнуўшы, Маршал падняўся і далучыўся да Ўінтэра, гартаючы далікатны фотаальбом, разнастайныя здымкі Роберта Коўтса за мінулыя гады больш нагадвалі фатаграфіі братоў, яго знешнасць перажывала кардынальныя змены, вага вагалася. , яго густ у вопратцы вар'іруецца ад самаробнай хіпі-пянькі да элегантнага дзелавога адзення і ўваходзіць у любыя прамежкавыя тэндэнцыі.
  «Нам гэта спатрэбіцца», — ціха сказаў яму Маршал, правяраючы, ці чыстае ўзбярэжжа, пакуль Уінтэр запіхваў яго ў сваю куртку.
  Пыхкаючы з кожным крокам, земляроб правёў Чэмберса праз браму на нічым не характэрны кавалак зямлі:
  «Восем-шэсць-адзін», — абвясціў ён, ужо цягнучыся за чарговай цыгарэтай.
  Хісткі хлеў стаяў пад падрумяненай гароднінай, патрачанай за год, і клубок ажыны, які аблажыў занядбаны край.
  «Вы не супраць?» — спытаў Чэмберс, паказваючы на рыдлёўку на суседнім участку.
  Чалавек паціснуў плячыма, відаць, напляваў.
  Сабраўшы інструмент, Чэмберс вярнуўся на тое ж месца, увагнаўшы яго ў вільготную зямлю, калі пачаў капаць.
  Старыя кнігі наведвальнікаў дома састарэлых захоўваліся за межамі дома. І нават не ведаючы, з якога года пачаць прагляд, ён адчуваў сябе ў тупіку ў адчувальных да часу абставінах.
  «Вядзі ва ўніверсітэт на фургоне», — сказаў Маршал Вінтэру, калі яны паспяшаліся на паркоўку. «Даведайся аб гэтай Элаізе ўсё, што можна».
  «Добра. Толькі адно… Я зараз ахоўнік, а не міліцыянт».
  «Дык імправізуйце! Выкарыстоўвайце сваё ўяўленне. Нам не хапае часу! І мне патрэбны фотаальбом».
  Расшпіліўшы куртку, Зіма падаў яе: — Навошта? Куды ты ідзеш?
  «Калі мы хочам аднавіць справу, нам трэба звязаць Коутса з забойствам Генры Долана», — патлумачыла яна. «І гэта дасць нам наш станоўчы ідэнтыфікатар».
  Іржавы метал сутыкнуўся з чымсьці цвёрдым усяго ў трох футах пад паверхняй.
  Адкінуўшы рыдлёўку ўбок, Чэмберс апусціўся на калені і нахіліўся ў дзірку. Выкопваючы астатняе ўручную, белая, як крэйда, пляма амаль свецілася на фоне бруду, калі ён чысціў яе шчоткай. Уткнуўшыся кончыкамі пальцаў у гладкую паверхню, ён асцярожна выцягнуў яго з зямлі: не больш за некалькі цаляў у даўжыню, вастрэйшы на адным канцы, несумненна, гэта была косць.
  Ускочыўшы на ногі, ён паглядзеў на бязлюдныя надзелы на свайго абуранага прадстаўніка райсавета:
  «Гэй!» Чэмберс патэлефанаваў, каб прыцягнуць увагу чалавека. «Вы можаце кіраваць гэтым?» — крыкнуў ён, паказваючы на міні-капальнік ля ўваходу.
  Узброіўшыся трыма фотаздымкамі Элаізы, Вінтэр паступіў у каледж Біркбек, усё яшчэ спрабуючы прыдумаць, як выйсці адтуль з асабістай інфармацыяй пра студэнта без бэйджа, не кажучы ўжо пра ордэр. Яго найбольш перспектыўныя ідэі дагэтуль: адчужаная адносная руціна, выцягванне пажарнай сігналізацыі, або (і гэтая, праўда, залежала ад велізарнай і шырокай колькасці фактараў) ... спакушэнне служачага.
  Падышоўшы да галоўнай лесвіцы, ён спыніўся, а затым вярнуўся да вялізнай шафы з трафеямі. Падняўшы адну са сваіх фатаграфій да выявы каманды чэмпіёнаў па лакросу сярод жанчын 1992 года, ён паглядзеў паміж маладой жанчынай, якая падымала над галавой залаты кубак - на фотаздымак выпускніка - і назад, з подпісам унізе: Элаіза Браўн (капітан каманды ).
  - Ага , - усміхнуўся ён, адчуваючы сябе даволі задаволеным. «Гэта была халява».
  За дзесяць хвілін язды на таксі нібы сцямнела. Выбраўшыся насупраць салона прыгажосці, Маршал паспрабавала знайсці дзверы замкнёнымі, а шыльда «Зачынена» нагадвала ёй праверыць час. Лаючыся сабе пад нос, яна грукала ў акно, пакуль нарэшце не залілася святлом, калі на яе ўзіраліся тры бездакорныя твары.
  «Прабачце, што з'явіўся без папярэджання», — сказаў Маршал, седзячы насупраць былой дзяўчыны Долана ў другі раз за столькі дзён. «Але мне трэба спытаць, ці пазнаеце вы каго-небудзь з гэтых людзей» — гэтыя людзі, якія здаваліся прасцейшымі, чым спрабаваць растлумачыць, што гэта быў адзін і той жа чалавек.
  Рыта пачала гартаць альбом з фатаграфіямі, Маршал губляў надзею, гледзячы на тое, што фатаграфія за фатаграфіяй выдалялася... Але потым яна адгарнула старонку і прыжмурылася на адзін са здымкаў:
  - Гэты, - сказала яна, пастукваючы па ім сваім крывава-чырвоным пазногцем.
  - Вы абсалютна ўпэўнены? — спытаў яе Маршал.
  — Сто дзесяць працэнтаў, — кіўнула яна. «Гэта ён. Гэта «асаблівы» сябар Генры».
  У яго пачалася прастуда, у яго балела нага, таблеткі ледзь не стрымлівалі боль. Ледзь схопліваючы каву, Чэмберс назіраў, як каманда работнікаў савета пры святле паходняў раскопвала тэрыторыю. Апошнія пару гадзін двое землякопаў перасоўвалі зямлю, у той час як іншыя капалі ўручную, мітусня прыцягвала аўдыторыю з сумуючых падлеткаў і галаслоўных жыхароў з дамоў ззаду. Патрульныя машыны, якія ён прасіў, ачапілі тэрыторыю і дагэтуль выканалі выдатную працу, не дапускаючы людзей.
  — Прабачце, дэтэктыў, — сказаў мужчына, увесь з ног да галавы ў брудзе. - Вы хацелі ведаць, калі першы квадрант быў ачышчаны? - спытаў ён, выглядаючы крыху траўміраваным.
  Чэмберс кіўнуў і рушыў услед за ім у высечаны з зямлі ўчастак памерам пяць на пяць метраў, асцярожна пераступаючы праз дыван з касцей, шкілеты дзясяткаў жывёл, многія з якіх усё яшчэ былі ідэальна сабраныя - брацкая магіла, назапашаная гадамі.
  «Колькі яшчэ капальнікаў тут можна атрымаць?» - спытаў ён чалавека.
  «Трэці квадрант амаль гатовы», — адказаў ён. «Два не за гарамі. Я думаю, мы можам зрабіць гэта з тым, што ў нас ёсць».
  Чамберс з пачуццём віны глядзеў на мора надзелаў. Навесы абрамлены роўнымі агароджамі. У цемры яна выглядала мініяцюрнай вёскай:
  - Гэта толькі сённяшняя праца, - сказаў ён. «Заўтра мы пачнем з астатніх».
  « Э-э-э ... прабачце?»
  «Вы мяне чулі. Разарвіце ўсё ».
  Сабака скруціўся ў месцы для ног, фургон U-Drive стаў надзіва ўтульным спосабам правесці вечар, з абагравальнікам, які нагнятае гарачае паветра ў кабіну, і рухавік ціха грукоча пад імі. Зіма прыпаркавала іх пад тым жа дрэвам, што і раней, у ціхім парку за вуглом ад дома Коутса было лагічным месцам для спаткання з кантынгентам сталічнай паліцыі.
  Сабака падняў галаву, калі пачуўся стук у шкло.
  — Маршал? — спытаў афіцэр у форме, калі яна завяла акно.
  «Так?»
  «Я маю па радыё для вас сяржанта Чэмберса».
  «Дзякуй». Яна павярнулася да Зімы: «Ідзеш?»
  - Не, - пазяхнуў ён. «Я буду прыглядаць за сабакам».
  Услед за афіцэрам вярнуўшыся да яго машыны, яна залезла і ўзяла трубку, а мужчына і яго калега пайшлі пакурыць, каб даць ёй крыху канфідэнцыяльнасці.
  — Палаты?
  Пстрычка: "Проста правяраюся... Скончана".
  «Я ўсё яшчэ чакаю атрад узброенага рэагавання, але ў нас ёсць людзі, якія сочаць за домам. Канец».
  «Яны выдалі ордэр на арышт… Скончана».
  «Якраз своечасова. Вы павінны быць тут для гэтага. Канец».
  «У мяне тут поўныя рукі. Канец».
  — Наколькі я разумею, яшчэ няма чалавечых рэшткаў? Канец».
  'Адмоўна. Я ўсё яшчэ падазраю, што Долан быў яго першым. Канец».
  Маршал прыйшлося прыкрыць вочы, калі промні фар завярнуліся за вугал:
  «Здаецца, яны тут. Я лепш пайду. Канец».
  'Будзьце асцярожныя. Канец».
  «Скапіруй гэта… Выйдзі».
  «Ідзі! Ідзі! Ідзі!»
  Уінтэр адчуваў сябе крыху лішнім, назіраючы, як каманда ўзброеных паліцэйскіх штурмуе маёмасць Роберта Коўтса, першага афіцэра, які запатрабаваў віну за зламаны замок, які ён адчыніў нагой раней у той жа дзень, цёмныя фігуры рухаліся па сеткаватых шторах, якія рассейваліся праз маленькі дом; ценявы марыянетачны рэйд паліцыі.
  Маршал увайшоў апошнім і моцна спрачаўся толькі за гэты гонар. Крыкі "Ясна!" пачалі прыходзіць з усіх бакоў, калі яна разгублена ішла па голым калідоры; мэбля засталася, але стосы папер зніклі. Калі яна праходзіла міма, зазірнуўшы ў гасціную, яна выглядала такой жа мізэрнай.
  «Хтосьці зладзіў вогнішча», — пракаментаваў афіцэр, калі яна ўвайшла на кухню, група з чатырох металічных смеццевых бакаў усё яшчэ тлела на ўнутраным дворыку.
  Яна нахмурылася, убачыўшы, што яе альбом для малявання злавесна чакаў на стале, і падышла да яго, калі расчараваныя афіцэры пачалі вяртацца з дому. Здавалася, Коўтс спаліў усё, што меў, і тым не менш, ён пакінуў гэта - акт дабрыні, на які яна лічыла яго няздольным, што магло азначаць толькі тое, што ён пакінуў гэта для іншай мэты.
  Яна няўпэўнена адкрыла яго, прагледзеўшы свой эскіз Мысліцеля … а потым П’ету … свой няскончаны малюнак Персея з галавой Медузы . Затаіўшы дыханне, яна перагарнула старонку, адчуваючы, як у яе замірае сэрца, калі ў пакой ззаду яе ўвайшла Зіма.
  «Яны сказалі, што яго няма?» — спытаў ён, задыхаючыся. «Маршал? Што гэта? Ён далучыўся да яе за сталом, гледзячы праз яе плячо, калі яна пераходзіла да наступнага новага фота... потым да наступнага... і да наступнага. «Што гэта ?» — спытаў ён, але яна нібы не пачула. «… Маршал?»
  Яна павольна павярнулася да яго:
  - Божа, Зіма, - сказала яна бязгучна. «Што мы зрабілі?»
  OceanofPDF.com
  чацвер
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 21
  Ева ўстала за пяць хвілін да таго, як павінен быў спрацаваць будзільнік. Яна імкнулася да гэтых ранніх стартаў, калі ў яе наперадзе быў цэлы дзень у судзе. Носячыся ў цемры, каб не турбаваць Чэмберса, яна паспяхова выключыла будзільнік, узяла сваю вопратку са спінкі крэсла і выбралася са спальні, толькі двойчы стукнуўшы пры гэтым палец на назе - новы асабісты запіс.
  Яна адчыніла дзверы і крыху расслабілася, уключыўшы тэлевізар на стальніцы на кухні, гучнасць якога была настроена на бесперапынны шум. Напоўніўшы кававарку, яна са здзіўленнем выявіла, што яна яшчэ цёплая з папярэдняй раніцы - пакуль яшчэ адна рэч, якую трэба было замяніць . Калі яна даставала малако з халадзільніка, на заднім плане загучалі ранішнія навіны:
  «… жыхары гэтай соннай забудовы на беразе ракі сёння раніцай прачнуліся ад наступстваў жахлівага злачынства…»
  Пазяхнуўшы, яна дадала ў сваю любімую кружку дзве набітыя чайныя лыжкі цукру… а потым і трэцюю.
  «… Цела маладой жанчыны. Паведамленні, якія паступаюць з ачэпленай зоны, сведчаць аб тым, што як мінімум адна з яе канечнасцяў адсутнічае. Пакуль мы не ведаем, была гэта ранейшая траўма або яна была атрымана падчас нападу...»
  Навастрыўшы вушы, калі падрабязнасці жудаснай гісторыі працягвалі гудзець з дынамікаў, Ева ўзяла пульт:
  
  «... Зноў жа, гэтыя паведамленні пакуль не пацверджаныя. Але некалькі крыніц сказалі нам, што размяшчэнне цела вельмі падобна на гэты твор мастацтва...»
  З прадчуванням дэжавю Ева выключыла тэлевізар, быццам не чуючы, гэта неяк знікне. Адчайна не жадаючы казаць свайму мужу, яна стаяла і разважала некалькі імгненняў, змірыўшыся з тым, што яму трэба ведаць. Не звяртаючы ўвагі на пстрычку кававаркі, якая награвалася да тэмпературы, яна накіравалася назад да дзвярэй спальні, калі яна падкралася да ложка, рассякаючы цемру, прамянёў святла.
  - Бэн, - прашаптала яна. «… Бэн.» Седзячы побач з ім, яна працягнула... руку апусціўшы на матрац, перш чым адцягнуць коўдру і выявіць, што ложак пусты. Ускочыўшы на ногі, яна запаліла начную лямпу, гукнуўшы ў ціхі дом: «… Бэн?!»
  Тэрмас з кавай у руцэ, Чэмберс нырнуў пад паліцэйскую стужку і паказаў сваё пасведчанне першаму афіцэру, які падбег:
  «Палаты. Забойства, — абвясціў ён.
  «Хрысце!» — з палёгкай уздыхнуў юнак.
  «… Чэмберс », — паўтарыў ён, занепакоены тым, што ў сваім трызненні, які не дасыпае, ён, магчыма, крыху перапрадаў сябе.
  Афіцэр усміхнуўся:
  «Я маю на ўвазе, Хрыстос , я рады цябе бачыць! Давай. Вось так». Ён павёў Чэмберса ўніз па ўзгорку да ракі, дзе брудная коўдра была накінута на фігуру ў чалавечы рост, робячы яе падобнай да касцюма на Хэлоўін з напалову дупай на фоне халоднага неба. «Гэта адзіная рэч, якую я меў у машыне», — растлумачыў ён, падхапіўшы выраз дэтэктыва.
  «Здымі».
  «Але... прэса...»
  «Людзям плацяць нашмат больш , чым нам, і пра што трэба турбавацца, — сказаў яму Чэмберс, — і гэта далёкая праблема ў параўнанні з захаваннем доказаў».
  «Так, але...»
  «Глядзі!» Чэмберс гаўкнуў на яго. Гэта было занадта рана. «Калі вас гэта так турбуе, вы маеце маё дабраславеньне стаяць там, трымаючы сваю тоўстую коўдру, пакуль мы не паставім тут экран. Але здымі... гэта...».
  Калі аблаяны малады чалавек пайшоў раскрываць сваю ахвяру, Чэмберс падышоў да берага вады, падрыхтаваўшыся, як заўсёды, перад тым, як зірнуць на любое мёртвае цела: душа, вырваная з існавання супраць яе волі, хвалевы эфект смутку, страты і гневу, які кранае цела. незлічоная колькасць іншых жыццяў - тых, хто ведаў іх ... тых, хто цяпер ніколі не будзе ...
  Адрываючыся ад сваіх разважанняў, ён паківаў галавой, філасофія Евы сапраўды пачала перашкаджаць яму ў абранай кар'еры.
  Ён глядзеў на адлюстраванне ў вадзе, якая плёскалася на бераг, калі коўдра ўпала, адкрываючы знявечаны шэдэўр, якога ён баяўся. Адчуваючы, як замірае сэрца, ён нарэшце прымусіў сябе зірнуць на гэта.
  Валасы, заплеценыя вакол яе кароны, лісце, уплеценыя ў мудрагелісты малюнак, прыгожая жанчына стаяла топлес, толькі празрыстая тканіна, ажыўленая ветрыкам, свабодна вісела вакол яе таліі. Нейкім чынам яна выглядала спакойнай, нават шчаслівай, намёк на ўсмешку скручваўся ў кутку яе рота яшчэ больш трывожным з-за свежых расчляненняў крыху ніжэй абодвух плячэй. Адсутнічаючы абедзве рукі, фігура адкідала няроўны цень, скура абрывалася раптоўна, ненатуральна, як разбіты мармур - Венера Мілоская , адроджаная ў знявечанай плоці.
  Нагледзеўшыся, Чэмберс пачаў цягнуцца назад па травяністым беразе, а неспрактыкаваны афіцэр усё яшчэ галантна трымаў сваю дзіравую коўдру:
  «Гэй!» — гукнуў ён услед Чэмберсу. «Куды ты ідзеш?»
  «Каб падняць з ложка каго-небудзь, хто можа табе дапамагчы».
  «Дык… не ты?!»
  Не азіраючыся, Чэмберс паківаў галавой: «Не я».
  «Добра, — пачаў галоўны інспектар дэтэктыва Уэйнрайт, — які хоча расказаць мне, што такое стажор-афіцэр аддзела па барацьбе з наркотыкамі…» Маршал свядома
  пазбягала поглядаў астатніх, амаль забыўшыся, што яна яшчэ толькі стажор, «… вопытны супрацоўнік аддзела забойстваў. дэтэктыў і... - суровая жанчына яшчэ раз праверыла аркуш паперы перад сабой, - ... ахоўнік Сэйнсберы праводзіць несанкцыянаванае расследаванне справы сямігадовай даўніны?
  Уэйнрайт быў трэцім індэксам аддзела забойстваў з часоў Хама, які выбіўся з паліцэйскіх, такім рухам, якога ніхто не бачыў, па «асабістых прычынах» — прычыне, па якой Чамберс асабіста не адчуваў сябе захопленым сілай, з якой ён наносіў удары. адзін з яго канстэбляў ... які, таксама, не бачыў гэтага. Вядома, усё гэта было замоўчана, стары знаёмы гарантаваў, што недастаткова кваліфікаваны, непрыдатны і непрыдатны Хамм сыдзе з высока паднятай галавой, атрымае поўную пенсію і адпраўленне, годнае героя.
  Уэйнрайт быў жаданым глытком свежага паветра ў параўнанні з ім, часам крыху недарэчным, але ў цэлым справядлівым і даступным. Пасада, якую яна заслужыла цяжкімі перасадкамі, гады начных дзяжурстваў, нездаровая ежа і алкагольная залежнасць ад працадаўцы адбіліся на ёй, як і на ўсіх, глыбокія зморшчыны прабягалі па яе скуры, як высахлыя рэчышчы рэк. яна выглядала на дзесяць гадоў старэйшай, чым была насамрэч.
  «… Ну?» — падказала яна ім, калі ніхто не адказаў.
  Зіма адкашляўся:
  «Усё пачалося адразу пасля таго, як я вярнуўся з хуткаснага пагоні... Ну, сярэдняя хуткасць была б больш дакладнай; мы абодва ўсё яшчэ былі даволі стомленыя пасля яго першай спробы зняць «Парк Юрскага перыяду» на відэа, якое я…» Адчуўшы, што ён губляе сваю аўдыторыю, і пачуўшы, як Чамберс стукнуў сябе рукой па лбе, ён змоўк. «Так, ты, напэўна, хочаш пачуць гэта ад аднаго з іх», — заключыў ён, нязграбна седзячы на спінку крэсла.
  Уэйнрайт звярнуўся да Чэмберса:
  — Растлумачце мне, навошта вы наогул шукалі чалавека, з якога ўжо знялі падазрэнні?
  Чэмберс нахмурыўся: «Але хто насамрэч гэта зрабіў ».
  "Але каго вы не павінны былі расследаваць у першую чаргу", - сцвярджаў DCI, а двое іншых назіралі за дэбатамі, якія кідаліся ўзад і ўперад па стале.
  «Але хто, калі б мы не зрабілі гэтага, застаўся б незаўважаным, таму што ніякая іншая сволач не збіралася яго шукаць», — раз'юшыўся Чэмберс.
  «Вы павінны былі спачатку спытаць дазволу».
  «Вы б аддалі?»
  «Не».
  Гледзячы на тое, каб дзьмуць, ён раздражнёна падняў рукі.
  - Глядзі, - спакойна сказаў Уэйнрайт. «Я не кажу, што я не рады, што ты зрабіў тое, што ты зрабіў, я толькі кажу, што мне давядзецца пакараць цябе за гэта. Гэта мае сэнс?»
  «Літаральна, ніякага».
  Зіма няўпэўнена падняла руку.
  «Так?» - спытаў Уэйнрайт, павярнуўшыся да яго.
  «Ці магло маё пакаранне вынесці ўладары Sainsbury's plc.?» "Таму што я зноў спазняюся на працу, і мой менеджэр, Дэн, збіраецца насраць цэглу".
  «Добра».
  'Выдатна. Значыць, я магу пайсці?
  «Не». Уэйнрайт выглядаў ужо змучаным. - Ты , - сказала яна, звяртаючыся да Маршала. — Ты мяне яшчэ не раздражняў. Чаму б вам не інфармаваць мяне?»
  «... і ён дадаў пяць новых фота?» - спытаў Уэйнрайт, выглядаючы хворым, загаварыўшы ўпершыню больш чым за пятнаццаць хвілін. — Значыць, яшчэ чатыры забойствы?
  «Я думаю, мы павінны выказаць здагадку, што гэта яго намер», — кіўнуў Маршал, унутры яе круціўся той самы клубок млоснасці, які яна адчувала ўвесь дзень.
  - Божа, - прастагнала яна, апусціўшыся на крэсла. «Навошта яму гэта нам гаварыць? Навошта ўвогуле пакідаць эскізы?»
  — Не ведаю, — паціснуў плячыма Маршал. «Каб здзекавацца з нас? Каб праверыць нас? Так ці інакш, пасля нашай сустрэчы на яго кухні ён ведаў, што мы прыйшлі за ім і што яму больш няма чаго губляць, - вінавата закончыла яна.
  — Добра, — рашуча сказаў Уэйнрайт, паварочваючыся да Чэмберса. «Я прымушаю цябе весці справу».
  - Прашу прабачэння? — здзіўлена спытаў ён.
  «Гэта ваша справа».
  ' Не . не . Не , - сказаў ён. «Аддайце каму-небудзь іншаму».
  «Вы вялі першапачатковае расследаванне», — разважала яна. «І вы мелі рацыю ва ўсім, што робіць вас самым кваліфікаваным, каб злавіць гэтага чалавека. Ці можаце вы даць мне адну важкую прычыну, чаму вы не да гэтага?»
  Нязручна перамясціўшыся, Вінтэр зірнуў на свайго калегу, у той час як з другога боку ад яго вочы Маршала зірнулі на яго нагу...
  «… Не», — адказаў ён, расчаравана хітаючы галавой.
  - Тады ўсё вырашана, - сказаў Уэйнрайт. «Вы хочаце, каб я папрасіў, каб Маршала перавялі для дапамогі?» …Калі цябе гэта задавальняе, вядома? — спытала яна ў афіцэра па наркотыках, які ахвотна кіўнуў.
  - Вядома, - буркнуў Чэмберс. «Чым больш, тым лепш».
  — А Зіма... — пачаў старшы інспектар. Ён усхвалявана сеў. «… напэўна, вам варта вярнуцца да працы, перш чым «Дэн» пройдзе тую цэглу, якую вы згадалі.'
  - О, - сказаў ён, выглядаючы крыху расчараваным.
  «І што далей?» — спытаў Уэйнрайт.
  — Элаіза Браўн, — адказаў Маршал. «Мы лічым, што ў нейкі момант яна была ў адносінах з Коўтсам. Нам трэба з ёй пагаварыць».
  «І цяпер, калі мы афіцыйна, — з горыччу пачаў Чэмберс, — я хачу абшукаць яго кабінет ва ўніверсітэце».
  «Гэта заданні нумар два і тры», — сказаў ім Уэйнрайт. «Па-першае: нам патрэбна, каб кожны чалавек у краіне шукаў гэтага чалавека. Мне трэба, каб вы далі мне падборку фотаздымкаў для распаўсюджвання ў СМІ».
  «Упэўнены, што хочаце пайсці з гэтым у прэсу?» — спытаў яе Чэмберс.
  «Хачу» не мае да гэтага ніякага дачынення. Але я не бачу, які ў нас выбар. Як красамоўна выказаўся Маршал: чалавек - хамелеон. Мы не знойдзем яго адны».
  - І колькі ты ім скажаш? - спытаў ён, разважаючы, якія ў яго шанцы схаваць што-небудзь з гэтага ад Евы.
  - Хопіць, - задуменна сказаў Уэйнрайт. «… Праўда. Што сёння, пасля сямі гадоў незаўважанага, Роберт Коутс афіцыйна стаў серыйным забойцам».
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 22
  Чэмберс прапанаваў падвезці Вінтэра на працу па дарозе на сустрэчу з Элаізай Браўн, нястомны лонданскі рух прадказальна ператварыў гэты жэст у вялікую нязручнасць.
  «Гэй, хлопцы?» Зіма падкачала з задняга сядзення.
  Маршал павярнуўся, але тут жа пашкадаваў:
  «Ісус, зіма! Надзеньце штаны!
  «Я не чакаў, што вы паглядзіце!»
  «Вы сказалі «Гэй, хлопцы» — вядома, пайду глядзець!» - агрызнулася яна, цвёрда гледзячы на машыну наперадзе, а ён упёрся нагамі ў акно, каб выкруціцца ў форму.
  Некалькі імгненняў яны сядзелі ціха.
  «… Гэй, хлопцы?»
  «Што?!»
  «Мне было цікава... ну, больш думаў, што, можа быць, вы маглі б... ведаеце, пачакайце, пакуль я скончу працу, каб пайсці да Элаізы Браўн».
  «Вы жартуеце, так?» - спытаў Чэмберс.
  «Я проста падумаў...»
  «Гэта расследаванне забойства . Коўтс ужо сказаў нам, што збіраецца зноў забіваць. Кожная секунда на рахунку. І вы хочаце, каб мы вас чакалі ?»
  «Цяпер, калі я чую гэта ўслых...» - нязграбна сказаў Вінтэр. 'Так, вы маеце рацыю. Ігнаруйце мяне».
  «Будзь з ім спакойней», — сказаў Маршал Чэмберсу. «Мы б нават не ведалі пра існаванне Элаізы Браўн, калі б не Уінтэр». Яна павярнулася і падбадзёрліва ўсміхнулася: «Дзеля бога! Дзе твой верх?!»
  «Яно затрымана ў тваіх дзвярах», — адказаў ён, звісаючы жыватом праз пояс.
  Маршал хутка адчыніў і зачыніў пасажырскія дзверы, перш чым закінуць кашулю пола ззаду:
  - Як наконт таго, з дазволу Чэмберса, вядома, - яна паглядзела на яго, - я зайду пазней і раскажу вам пра ўсё? … Добра?'
  «Вы б?» Зіма з надзеяй усміхнулася.
  Чэмберс неахвотна кіўнуў, спыняючыся каля дзвярэй супермаркета.
  — Тады да сустрэчы, — сказаў Вінтэр, выскокваючы на тратуар.
  «Сумка!» — нагадала яна яму.
  'Дзякуй. Бывай!' — паклікаў ён пасля таго, як забраўся назад, каб забраць яго, Чэмберс і Маршал адмахнуліся ад яго, як ганарлівыя бацькі, калі ён практычна кінуўся на працу.
  «Упэўнены, што гэта тое месца?» - спытаў Чэмберс, без энтузіязму разглядаючы ўваход у набор падземных прыбіральняў.
  «Зразумела», — адказаў Маршал, паказваючы на новенькую шыльду:
  Галерэя.sw7
  Адчыніўшы металічную брамку, яны спусціліся па каменнай лесвіцы насустрач шуму будаўнічых работ, пах нясвежай мачы ўзмацняўся і літаральна калола вочы, калі яны дабраліся да люднай падземнай прасторы.
  «О! Гэй!' — усміхнулася прывабная жанчына са светла-каштанавымі валасамі, сабранымі ў гуллівы пучок, з вялікай кашуляй, пакрытай засохлай фарбай. «Вы туалетнік?»
  Глянуўшы на Маршала, калі яна ўхмыкнулася, Чэмберс дастаў сваё пасведчанне, адчуваючы сябе крыху засмучаным - гэта былі яго самыя шыкоўныя штаны:
  — Не. Я дэтэктыў па забойствах».
  «Гэта было сёння?» яна засмяялася галавакружэннем, перш чым нахмурыцца: «Дык, калі прыйдзе хлопец з туалета?»
  Нейкую хвіліну яны ўтрох стаялі моўчкі, быццам яна сапраўды чакала, што Чэмберс даведаецца.
  «... Я сапраўды не магу вам дапамагчы. Вы Элаіза Браўн? — пераправерыў ён, адчуваючы, што гэта неабходна з гэтай недарэчнай жанчынай.
  'Так. Гэта я. Я б паціснула табе руку, але... - яна паглядзела на сябе, - я не зусім упэўненая, што гэта такое. Выціраючы тое, што было на яе кашулі, абодва дэтэктывы выглядалі крыху адштурхнутымі. «Прабачце. Я зноў агідны? Я нават не магу сказаць больш. Я ведаю, што зараз гэта выглядае не вельмі, але некалькі слаёў фарбы, і гэта будзе самая яркая галерэя ў горадзе».
  Фраза «какашку не адшліфуеш» прыйшла ў галаву занадта лёгка, але Чэмберс вырашыў пакінуць яе пры сабе.
  «Над зямлёй я не змагла б дазволіць сабе столькі прасторы за мільён гадоў», — радасна сказала яна ім, аглядаючы сваю добра абсталяваную імперыю. «Але гэтае месца... Гэта як здабыча нафты ў цэнтры Лондана».
  «Я не ўпэўнены, што гэта нафта», — прамармытаў Чэмберс, пераступаючы праз непрыемную на выгляд лужыну. «Як вы думаеце, мы маглі б дзе-небудзь крыху пагаварыць… у іншым месцы?»
  Элаіза паціснула плячыма: «Вядома».
  І Маршал, і Элаіза з тугой глядзелі на гатэль «Рэмбрант», але, убачыўшы, што Чэмберс плаціў, яны ветліва пагадзіліся з яго прапановай, і ўсе трое селі за ліпкі столік у Макдональдсе па дарозе. Набіўшы твар, Чэмберс слухаў, як Маршал вёў інтэрв'ю:
  - Я пачну з некалькіх простых, - сказала яна Элаізе. «Ці былі ў вас адносіны з Робертам Коутсам?»
  «Так... Гэта было лёгка!»
  «З якога часу і да якога часу?»
  Яна задумалася і пачала лічыць на пальцах:
  — З сакавіка па лістапад дзевяноста чацвёртага. Восем месяцаў. Мы размаўлялі ў калідорах, калі побач нікога не было, выкрадалі пару хвілін тут і там, калі маглі. Ён не хацеў, каб пра нас хто-небудзь ведаў. Ён быў параноік з гэтай нагоды - сапраўдны прыхільнік правілаў. Нашым першым «афіцыйным» спатканнем быў вечар майго выпускнога». Яна хмурылася на Чэмберса: «Гэта ваш другі гамбургер?»
  «Я не спала з пяці!»
  - А як бы вы апісалі Роберта? Маршал працягнуў, абедзве жанчыны адышлі ад кавалка перажаванага мяса, які Чэмберс выплюнуў праз стол.
  Зноў Элаіза знайшла час, каб абдумаць адказ:
  «Прыгожы, абаяльны, — яна пачырванела, быццам ён толькі што праходзіў міма і зрабіў ёй камплімент, — надзвычай разумны і... інтэнсіўны».
  «Інтэнсіўны? Якім чынам?»
  «Ва ўсіх адносінах. Напрыклад, як ён папрасіў мяне выйсці за яго замуж усяго праз тры месяцы... Маршал падняла бровы - яна збіралася пачакаць, пакуль яе выбраннік дакажа сваю каштоўнасць і апынецца пахаваным на глыбіні шасці футаў, перш чым наракаць на тое, што, магчыма, ім варта было пасватацца. у рэшце рэшт. - …І потым кожны дзень пасля гэтага, - сумна дадала Элаіза. «У той час я думаў, што гэта рамантычна. Цяпер я не так упэўнены».
  «Ці былі вы часта… блізкія адносіны?»
  ' Вой! Нягледзячы на тое, што я хацеў бы падзяліцца падрабязнасцямі свайго сэксуальнага жыцця з вамі і Гамбургарам, я думаю, вы павінны сказаць мне, пра што гэта».
  "Ваш былы - серыйны забойца", - прама адказаў Чэмберс. «Ён забіў трох чалавек у восемдзесят дзевятым годзе і яшчэ аднаго сёння раніцай: маладая жанчына… адсекла ёй рукі». Маршал выцягнуў: «Ты з глузду з'ехаў?» тварам да яго. « Што ?» — сказаў ён, набіраючы жменю чыпсаў. «У любым выпадку гэта будзе ва ўсіх навінах».
  Узяўшы некалькі хвілін, каб апрацаваць адкрыццё, Элаіза толькі кіўнула ў адказ.
  «Прабачце, што сказаў, — пачаў Маршал, — але для таго, хто правёў восем месяцаў свайго жыцця з гэтым чалавекам, вы не выглядаеце занадта ўзрушаным».
  «І як той, хто спыніў гэтыя адносіны, а потым зрабіў усё магчымае, каб пераканацца, што яны больш ніколі не бачаць гэтага чалавека… я не».
  - Паспрабаваць ? - спытаў Маршал.
  «Роберт усё яшчэ звязваецца са мной час ад часу: лісты... кветкі. Я проста ігнарую іх».
  «Калі быў апошні раз?»
  — Не ведаю. Месяцы таму, — паціснула яна плячыма.
  - Тады ў вас былі наконт яго падазрэнні?
  - Гэта была ўсяго толькі дробязь, - сказала Элаіза, гледзячы ў акно, нібы назіраючы, што гісторыя разгортваецца недзе на вуліцы. — Ён часцей бываў у мяне. Справы былі добрыя. Мы былі шчаслівыя. Кожную ноч, аднак, было такое драпанне ў сценах, гук нечага шкрабання прама каля нашых галоў.
  «Мыш?» - спытаў Маршал.
  'Правільна. Такім чынам, што вы робіце, калі ў вас ёсць мыш? Вы ідзяце і купляеце пасткі. Што я і зрабіў - нават не гуманна, злавіў яго ў пастку і выпусціў вонкі, сартаваў. Я выбраў правільны металічны брусок на спружыне, раздушыць яго да смерці. Я хацеў, каб гэтая істота была мёртвай ... пакуль раніцай я не заўважыў, што пастка знікла.
  «Я спусціўся ўніз, накіраваўся на кухню і ніколі не адчуваў такой агіды да сябе — бачачы, як гэтае бяскрыўднае маленькае жывёла было прышпілена, але ўсё яшчэ калацілася ад болю. Я проста хацеў вярнуць час назад, вылечыць яго, пабудаваць у сцяне ўтульны домік - паставіць для гэтага трохі святла. Таму што цяпер, калі я падумаў пра гэта, пачуць, як ён драпаецца ўначы, было супакойваючым. Гэта азначала, што я ніколі не быў адзін.
  «Ва ўсякім разе, Роберт відавочна толькі што знайшоў яго і вырашыў пазбавіць небараку ад пакут, перш чым я паспею засмуціцца. Я якраз збіраўся выкрасціся з пакоя, калі ўбачыў, як ён дастаў з шуфляды нож для сыру. Адзін з сапраўды вострых выгнутых з двума зубцамі на канцы? І тады я заўважыў два іншыя нажы на працоўнай паверхні, абодва запэцканыя крывёй. Я ахнуў, і ён павярнуўся, каб паглядзець на мяне. Ён нічога не сказаў… проста стаяў з такім бязэмацыйным выразам твару і мёртвымі вачыма. Было такое ўражанне, што я бачу яго ў першы раз... Сапраўднага яго .
  «Вы ведаеце, калі дзіця адрывае крылы ў мухі жураўля?» Гэта жорсткі акт дамінавання, які адкідваецца як «нармальны наіўны інтарэс», апраўданы адсутнасцю ў розуму, які развіваецца, разумення наступстваў, прыняцця свайго месца ў натуральным парадку», — сказала яна, дзікая асоба саступіла месца выразнаму ўніверсітэту. свядомасці выпускніцы, змены ў ёй настолькі драматычныя, што Роберт Коўтс не мог сабе ўявіць. "Гэта было так - не столькі, што ён атрымліваў асалоду ад мучэння малюсенькай жывёлы, больш, што ён павінен быў зрабіць гэта."
  Гамбургер сапсаваны, Чэмберс вярнуў яго ў абгортку.
  «Вы паведамілі пра гэта?» — спытаў яе Маршал.
  «Каму?» – нецярпліва спытала Элаіза. «Міліцыя? І сказаць ім, што менавіта - пра ўжо паміраючую мышку і жудасны погляд? Я не думаю, што яны адправілі б верталёты, а вы?
  Маршал выглядаў крыху збянтэжаным.
  «У вас дваіх быў сабака?» - спытаў Чэмберс, калі ў галаву прыйшла больш актуальная праблема. Ён хутка павярнуўся да Маршала: «Што здарылася з нашым сабакам?»
  «Мама Зімы пакуль забрала яго».
  - О, - сказаў ён з палёгкай.
  «Яна назвала яго Берці».
  - Берці ? Ён не Берці, - няўхвальна ўсміхнуўся ён, перш чым вярнуцца да першапачатковага пытання: - Дык у вас удваіх быў сабака?
  — Не. Чаму?
  «Няма прычыны».
  Элаіза глядзела на яго некаторы час, але потым скарысталася магчымасцю, каб задаць адно са сваіх пытанняў:
  «Вы сказалі, што ён… адрэзаў дзяўчыне рукі?» - прашаптала яна, як след жахнуўшыся.
  «Пакуль яна была непрацаздольнай… трохі падобная да вашай мышы», — адказаў Чэмберс з абвінаваўчай калючасцю ў голасе, быццам яна павінна была бачыць знакі.
  «Божа мой».
  «... Перш чым пазіраваць з яе як з Венеры Мілоскай », — дадаў ён.
  Элаіза нават не ўздрыгнула, яе колер блякнуў, калі звонку насоўваліся пагрозлівыя хмары, накідваючы змрок на ўвесь рэстаран.
  «Што гэта?» - спытаў Маршал, убачыўшы выраз яе твару.
  «Гэта проста… Гэта вельмі падобна на Роберта», — адказала яна. «У яго ёсць такая… патрэба стварыць нешта прыгожае з пачварнасці. Напэўна, гэта тое, што я ў ім любіла больш за ўсё, — горка засмяялася яна. «Як гэта хвора? Я мяркую, што гэта дзіўна, але гэта як яго спосаб справіцца з рэчамі, якія ён не можа прыняць».
  «Напрыклад?» Маршал штурхнуў яе.
  «Напрыклад, калі быў пажар ва ўніверсітэце. Страцілі палову мастацкага блока – усе гэтыя гады працы, незаменнага… непаўторнага. І ведаеце, што зрабіў Роберт? Ён правёў цэлы тыдзень па калена ў абломках, аднаўляючы тое, што мог, па памяці – гэтыя неверагодныя попельныя скульптуры».
  — Скульптуры? - спытала Маршал, гледзячы на яе калегу.
  Элаіза кіўнула, сумна ўсміхаючыся ўспамінам, нягледзячы на тое, што толькі што даведалася пра героя сваёй гісторыі:
  «Гэта было сапраўды дзіўна… сапраўды. О! Ці той раз, калі я зламаў руку і мне сказалі, што я не магу маляваць некалькі месяцаў. Я быў зусім няўцешны. Але Роберт, ён сядзеў побач са мной амаль два дні запар, ствараючы адну з самых неверагодных карцін, якія я калі-небудзь бачыў у сваім складзе, каб падняць мне настрой».
  «Што ён намаляваў?» — спытаў яе Маршал больш падобным на зайздроснага сябра, чым на паліцэйскага.
  - Мы, - усміхнулася Элаіза, блішчачы вачыма. «Мы як Апалон і Дафна… Што?» — спытала яна, заўважыўшы заклапочаныя позіркі на тварах двух сышчыкаў насупраць. «… Што?! '
  «Нам трэба, каб ты пайшоў з намі».
  «Думаеце, вы маглі раскідаць фальшывую кроў?» Зрабіў, што тут выглядае крыху больш кашмарна? — раздражнёна спытаў Чэмберс у канстэбля Догсбоды (ніхто не ведаў яго сапраўднага імя), сутыкнуўшыся з галерэяй павялічаных фатаграфій з месца злачынства побач з выдатнымі творамі мастацтва. Змагаючыся за месца, занадта заўзяты малады чалавек нават закрыў вокны, надаўшы малюнкам на шкле жудаснае ззянне, калі святло прасочвалася па краях.
  Яны вярнулі Элаізу ў Нью-Скотланд-Ярд для далейшага допыту, жахлівы пакой у аддзеле па забойствах, іх база для расследавання забойстваў разам з іх хутка расце камандай. Ашаломленая захапляльнымі вобразамі, якія яе атачалі, Элаіза прайшла па сцяне доказаў, а Чэмберс выгнаў сваіх падначаленых і запаліў святло.
  - Гэта ўсё , Роберт? - спытала яна далёкім і аслупянелым голасам.
  Пачціва прашаптаўшы, Маршал кіўнуў: «Так».
  «Яны ў пэўным сэнсе прыгожыя, ці не так?» - сказала Элаіза. «...Я маю на ўвазе, гэта, вядома, жахліва. Гэтыя бедныя людзі, - хутка дадала яна, але не магла схаваць агеньчык здзіўлення ў карых вачах.
  «Не спяшайся», — сказаў ёй Маршал. «Любае разуменне, якое вы можаце даць нам, незалежна ад таго, наколькі дробным, можа быць важным».
  «Я сапраўды не ведаю, што я змагу сказаць вам, акрамя таго, што Роберт аднаўляе вызначальныя моманты свайго жыцця... Але я мяркую, што вы гэта ўжо ведалі». Яе сустрэлі два вельмі пустыя выразы твару. «... Вы гэтага яшчэ не ведалі?»
  «Магчыма, вы маглі б крыху ўдакладніць?» - прапанаваў Маршал, мяркуючы, што гэта гучыць лепш, чым адкрытае прызнанне, што яны паняцця не мелі.
  «Іх знайшлі ў такім парадку?» — спытала ў яе Элаіза.
  «Яны былі».
  Яна дастала з кішэні акуляры і насунула іх на нос, аналізуючы здымкі ўскрыцця Генры Джона Долана, нібы крытыкуючы карціну:
  «Роберт заўсёды меў прыхільнасць да Мысляра ; гэтая адзінокая постаць, якая сядзіць у задуменні сярод хаосу, намаляванага ў «Брамах пекла» : пагружаная і ўсё ж неяк аддзеленая», — сказала яна ім. «Ёсць розныя інтэрпрэтацыі: адны лічаць, што гэта Дантэ, які разважае пра свае дзевяць колаў пекла, а іншыя лічаць, што гэта…»
  «Сам Радэн», — скончыў Чэмберс ад яе імя, шкадуючы, што побач было больш людзей, каб пачуць самае культурнае, што ён калі-небудзь сказаў.
  «Роберт прытрымліваўся гэтай другой школы мыслення, таму што менавіта так ён бачыў сябе… інтэлектуальна… творча — як чалавека, які не належыць да сцэны, у якой яны апынуліся ў пастцы, яго патэнцыял растрачаны светам, які яго не шануе. '
  «І гэта не выклікала трывогі?» — спытаў яе Чэмберс.
  - Пыху і мастацтва, як правіла, ідуць рука аб руку, - паціснула плячыма Элаіза. «Ён маляваў гэта ўвесь час. Як апантана. Там, дзе іншыя людзі сядзелі і марылі, малюючы смецце, ён пісаў гэтыя неверагодныя эскізы, нават не ўсведамляючы гэтага». Яна перамясцілася на вобласць сцяны, прысвечаную Нікалет Катыяр, якая трымала свайго памерлага сына ў знак павагі да шэдэўра Мікеланджэла. ' П'ета . Гэта відавочна спасылка на яго маці, — абвясціла яна.
  - Мэрэд? - здзіўлена выпаліў Маршал, адчуваючы, што шасціфутавы садовы гном быў бы больш прыдатным.
  — Не. Я маю на ўвазе яго біялагічную маці». Чэмберс і Маршал пераглянуліся; напэўна, гэта быў добры час, каб яшчэ раз сказаць "не маглі б вы ўдакладніць". - Яна была наркаманкай, - працягвала Элаіза, Маршал непрытомна драпаў воспіны на яе руцэ. «... Гераін, загана, якую яна перадала сыну, калі ён нарадзіўся. Мэрэдыт вам нічога з гэтага не казала? — здзіўлена спытала яна ў іх.
  Маршал проста пахітала галавой у адказ, не жадаючы, каб размова зварочвалася на тэму пагаршэння дэменцыі ў пажылой жанчыны.
  Карацей кажучы, Роберт быў неверагодна маленькім і нездаровым дзіцем, які двойчы спыняў дыханне ў першыя некалькі дзён жыцця. Ён заўсёды з усіх сіл стараўся разабрацца ў тым, наколькі ён быў блізкі да таго, каб існаваць - усё, чаго ён хацеў дасягнуць і стварыць, проста так сцерлася , - яна пстрыкнула пальцамі, - ляжачы ў абдымках жанчыны, якая занадта далёка зайшла нават заўважыць».
  «Дзева Марыя не была наркаманкай», — адзначыў Маршал.
  «Але Нікалет Катыяр была », — нагадаў ёй Чэмберс. «І мне не трэба распавядаць вам , колькі каштаваў Альфонс». Успрыняўшы дзіўны каментар, Элаіза запытальна зірнула на двух дэтэктываў, але ні адзін з іх не ўдакладняў. «Магчыма, нават варты ролі Роберта Коўтса ў адным з яго «шэдэўраў», — прапанаваў ён.
  «Як і Генры Джон Долан па гэтай логіцы», — скептычна сказаў Маршал. «Я не бачу тут асаблівага падабенства».
  «Магчыма, мы занадта літаральныя», — сказаў Чэмберс. «Магчыма, гэта больш сімвалічна. Генры Долан, несумненна, быў уражлівым узорам чалавека. У іншы час ён быў бы гладыятарам або ваеначальнікам, а не «марнаваўся» ў якасці танцора і тэлевізійнага статыста».
  - Цяпер ты думаеш больш як Роберт, - сказала яму Элаіза. «Праўда ў тым, што мы глыбока ў яго галаве, і я сумняваюся, што мы збіраемся зрабіць гэта ні галаву, ні хвост. Тое, што мы ведаем , дык гэта тое, што па-свойму вычварным спосабам ён спрабуе знайсці сэнс і прыгажосць у пачварнасці таго, што ён робіць. І па якой-небудзь прычыне ён абраў гэтую выяву, - яна паказала на фатаграфію сапраўднай скульптуры, - каб асацыявацца з гэтай траўмай.
  «А як наконт гэтага?» - спытаў Чэмберс, рухаючы яе далей.
  - Персей з галавой Медузы , - сказала Элаіза. «Чаму няма фотаздымкаў цел?»
  «Таму што ён не паспеў скончыць».
  «Ой. Лепшая здагадка: гэта ён, нарэшце, вызваліўся ад яе раз і назаўсёды.
  - Яго маці? - спытаў Маршал.
  Элаіза кіўнула: «Нягледзячы на тое, што Мэрэдыт усынавіла яго, ён запланаваў штотыднёвыя спатканні з маці да адзінаццаці гадоў. Яна ўсё яшчэ мела велізарны ўплыў на яго жыццё, пакуль... - Яна змоўкла. «Я мяркую, што цяпер гэта не мае значэння: ён скраў некалькі апіоідных лекаў Мэрэдыт з аптэчкі і падсунуў іх у кубак гарбаты сваёй маці. Да канца тыдня яе знайшлі страціўшым прытомнасць у прысадзістым доме і не мелі доступу да яго, пакуль яна не дакажа, што чыстая... чаго ніколі не здаралася. Гэты маленькі ўчынак уяўляў сабой яго выхад з перамогі над найвялікшым монстрам у яго жыцці... Каго ён абраў сваім Персеем?'
  "Мы ніколі не знаходзілі цела", - сказаў Чэмберс.
  «Тады каго ён абраў у якасці адсечанай галавы Медузы?»
  «...Я».
  Яна выглядала заклапочанай: «Ого. Напэўна, ён вас сапраўды ненавідзіць».
  «Думаю, так».
  Яна падышла да наступнага набору фотаздымкаў з месца злачынства - напаўаголенае і знявечанае цела Венеры Мілоскай, якое сядзела на беразе ракі:
  «Хто яна была?»
  Маршалу нават не трэба было правяраць яе аркуш паперы: «Тэмсін Фулер, тэхнік з мастацкага аддзела ўніверсітэта».
  «Напэўна, далучыўся пасля таго, як я сышоў. А гэтыя?» - спытала яна, паказваючы на калекцыю васкова-зялёных лісця, якія былі сабраныя ў пакет з доказамі.
  «Яны былі раскіданыя вакол ахвяры, — растлумачыў Чамберс, — але, падобна, не адпавядалі ні аднаму з дрэў у гэтым раёне. Хтосьці спрабуе ідэнтыфікаваць…
  - Лаўр, - перапыніла яна яго. - Гэта лаўровы ліст... Гэта паведамленне, - сказала яна, упершыню гледзячы на знявечаны труп з адпаведнай доляй агіды і смутку.
  «Паведамленне?» — спытаў яе Маршал.
  Кіўнуўшы, Элаіза зрабіла глыбокі ўдых: «... Гэта я».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 23
  Бары "дзярмовая праца" Кінг апраўдваў сваё імя. Там, дзе яго калегі-рэйнджэры праводзілі дні, размаўляючы з дзяўчатамі, саджаючы дрэвы і сябруючы з вавёркамі, яму заўсёды выпадала тушыць пажары, выганяць групы непаўналетніх п'яніц і змагацца з дзікай прыродай на апошнім узроўні. І менавіта гэта непрыемнае заданне прымусіла яго скакаць на сваім 4x4 па жвіровай трасе да возера праз дзве хвіліны пасля фінішу пасля паведамлення аб крыві і пёрах на дарожцы. Як правіла, той, хто тэлефанаваў, не мог чакаць, што азначала, што яму трэба было паўгадзіны блукаць у цемры ў пошуках таго, што яму пакінулі лісы.
  Ён спыніў матор, калі прамяні фар заскакалі па вадзе, як абястлушчаныя камяні, ручной тормаз сумнавата рыпнуў, калі ён выбраўся і рушыў на свае калені возера. Праводзячы факелам па няроўнай мясцовасці, Бары маліўся, каб гэта быў толькі адзін з гнюсных канадскіх гусей:
  - Не Вялікі Боб, качка, - прашаптаў ён. «Калі ласка, не Вялікага Боба».
  Прыкладна на чвэрці шляху вакол возера, у прадказальна глеістым месцы берага, першыя пушыстыя белыя пёры ўлавілі святло паходняў, дрыжачы на ветры, быццам усё яшчэ хістаючыся ад таго выпрабавання, сведкам якога яны толькі што былі. Як сняжынкі ў зямлі, ён рушыў услед за найбольшай канцэнтрацыяй у лініі дрэў, беласць паступова замянялася барвовым - гэтыя пёры зусім нерухомыя ... насычаныя ... мёртвыя.
  Заўважыўшы след крыві, які зіхацеў на ссечаным дрэве, ён пералез праз ствол, падвярнуўшы шчыкалатку аб тое, што чакала яго на другім баку: парэшткі двух дарослых лебедзяў, іхнія доўгія шыі былі абвіслыя і скрыўленыя, зеўраючыя цёмныя дзіркі, дзе былі іх крылы. аднойчы прымацаваныя да іх целаў.
  «Што, чорт вазьмі ?» - прамармытаў ён, асвятляючы паходняй у пошуках адсутных частак, нягледзячы на тое, што ведаў, што ніводная ліса не магла б зняць два вялікія качаны за адзін раз.
  Пачаўшы адчуваць сябе крыху ўразлівым сам-насам з цішынёй, ён пералез праз ствол і паспяшаўся да возера, вырашыўшы, што гэта праца, якая можа пачакаць да раніцы.
  Маршал зірнуў на рознакаляровы тэнт... а потым вярнуўся на Вінтэра:
  «Я ў гэта не збіраюся».
  - Давай, - сказаў ён ёй. «Я не скончу яшчэ сорак хвілін».
  «Я супрацоўнік міліцыі. Я не збіраюся хавацца ад вашага...
  «Чорт! Дэн ідзе! - прашаптаў Вінтэр, відаць, праз сваю багатую заднюю частку, якая знікла праз адтуліну.
  «Зіма! Я не збіраюся... Але яна змоўкла, калі з-за вугла пачуліся галасы:
  «Калі ён зноў будзе з гэтай страшнай дзяўчынай-готам, я клянуся, што звольню яго тут і зараз».
  «О, дзеля бога, перасунься», — пыхкнула яна, нырнуўшы ўнутр якраз у самы час, назіраючы, як міма прайшлі дзве пары ног. Нічога не здзіўленая, яна злосна зірнула на Вінтэра: «Гэта смешна ».
  «Сардэчна запрашаем у маё жыццё», — паціснуў ён плячыма. «Такім чынам, вы казалі?»
  Маршал заспеў яго на іх нечакана прадуктыўнай размове з Элаізай Браўн і, з папярэдняй згоды Чэмберс, запрасіў яго на сустрэчу наступнай раніцай, дзе яна збіралася правесці іх па астатніх эскізах адзін за адным.
  «Я ўсё яшчэ не атрымліваю лаўровы ліст», — прашаптаў ён, адштурхоўваючы малога, які ўварваўся, калі той паспрабаваў забрацца з імі.
  «Гэта проста тое, што было ў іх дваіх», — патлумачыла яна, нічога не тлумачачы. «Ён раскідаў лісце вакол нашай Венеры Мілоскай … Магчыма, нешта звязана з мастацтвам, шлюбам і німфамі ?»
  «Ну, гэта праясняе».
  «Гэта прайшло праз маю галаву, добра? Але яна непахісная, што гэта мае дачыненне да яе».
  «Такім чынам... мы ўзялі яе пад ахову, так?»
  «Чэмберс разабраўся. Аднак яна перакананая, што Коутс ніколі не прычыніць ёй шкоды».
  Зіма глядзела скептычна… а потым крыху галодна:
  «Хочаш што-небудзь з'есці... можа, выпіць?»
  «Што ў цябе?»
  «Літаральна што заўгодна», — сказаў ён ёй, паказваючы на супермаркет за адтулінай на маланцы.
  — Бутэльку чырвонага, каб падзяліцца?
  «Набліжаецца».
  «… Мальбек або бардоская сумесь».
  ' Мммм . Я пагляджу, што я магу зрабіць, - усміхнуўся Вінтэр, упэўнены, што ўжо забыўся пра гэта.
  «... Але французскі, а не аргентынскі, калі вы выбіраеце Мальбек».
  Ужо звісаючы напалову са свайго схованкі, Вінтэр зірнуў на яе з раздражненнем.
  «Мой тата вельмі захапляўся сваімі вінамі», — прабачліва сказаў Маршал.
  «Сомелье?»
  «П'яны. Ах , і сыру з печывам не лішнім будзе… І зіма!
  «Так?» — спытаў ён аднекуль з-за палаткі.
  «Ці не маглі б вы ўзяць пластыры і абязбольвальныя? … У мяне сапраўды пачала балець рука ».
  Зіма вярнулася праз некалькі хвілін з іх «пазычанай» вячэрай. На шчасце, ён не заўважыў жахлівага выгляду Маршала, калі ён працягнуў ёй бутэльку Мерла ад… яна нават не папрацавала скончыць этыкетку, каб даведацца, хто прызнаў адказнасць.
  «У мяне была думка, — сказаў Вінтэр, — каля сырнага прылаўка», — расказаў ён, сам не зусім упэўнены, чаму гэтая дэталь была дарэчнай. «Рызыкуючы здацца снобам...»
  Яны абедалі Мерла і Дайрылейскімі трохкутнікамі.
  «... здаецца верагодным, што Роберт Коутс і яго біялагічная маці, будучы наркаманкай, маглі жыць у гарадскім доме ... пакуль яго не забралі ад яе».
  «Я, вядома, магу праверыць. чаму? Што ты думаеш?
  «Той Альфонс і яго маці-наркаманка таксама жылі ў муніцыпальным маёнтку».
  — Думаеш, той самы? - заінтрыгавана спытаў Маршал.
  «З таго, што вы сказалі, толькі здаецца, што калі статуі адлюстроўваюць падзеі ў яго жыцці, а ахвяры падзяляюць якасці з людзьмі ў яго жыцці, то з гэтага вынікае, што месцы таксама могуць быць важнымі ў пэўным сэнсе».
  - Хммм , - сказала Маршал, часткова разважаючы, але галоўным чынам таму, што яе рот быў поўны. «Ведаеш, калі б ты раз-пораз казаў такое разумнае дзярмо вакол Чэмберса, ён бы чакаў цябе, і мы, верагодна, не вялі б гэтую размову ў намёце зараз».
  «Але што ў гэтым будзе цікавага?» — усміхнуўся ён, падсмажваючы з ёй кардонныя кубкі.
  - Дарагая, я... Чэмберс застыў у дзвярах. Ева чакала яго, склаўшы рукі і ўжо пераапрануўшыся ў ложак. «... Прабачце за што-небудзь?» - спытаў ён са слабай усмешкай, пасля таго, як яны правялі вечар у адзіноце, абшукваючы кабінет Коутса. «Што я зрабіў?»
  'Што ты зрабіў?! Што ты зрабіў?!»
  - Я... я не ведаю, - заікаючыся, прамовіў ён.
  Яна падышла да тэлевізара і націснула на відэамагнітафоне:
  «…серыйны забойца. Вядучы следчы па справе сяржант Бенджамін Чэмберс намаляваны на сцэне апошняга жорсткага забойства, у якім...
  Яна выключыла яго.
  - О, - сказаў Чэмберс. « Гэта ».
  «Гэта зноў ён — чалавек-статуя! Той, хто зрабіў гэта з табой!' Яна паказала ўніз на яго нагу. «Вы абяцалі мне».
  «Мілая, я...»
  «Не лажы мне!»
  - Добра, - сказаў ён, падняўшы рукі. - Ева ... Я спрабаваў сказаць "не ", але...
  «Вы спрабавалі?» - горка засмяялася яна. «Вы недастаткова стараліся! Вы сказалі ім, што гэты выпадак ужо ледзь не забіў вас?
  «У іх ёсць файлы».
  «А ты сказаў ім, што ўсё яшчэ не можаш прайсці па раніцах праз прыёмную на працы, не спыняючыся на адпачынак?»
  «Я—»
  «Вы сказалі ім, што сыдзеце, калі яны паспрабуюць прымусіць вас гэта зрабіць?»
  Чэмберс уздыхнуў: «… Не».
  «Тады ты наогул не спрабаваў?»
  Ён адкрыў рот, але потым завагаўся, ведаючы, што не зможа заснуць, калі парушыць абяцанне і схлусіць ёй у той жа дзень.
  Раздражненая яго маўчаннем, Ева кінулася прэч, бразнуўшы за сабой дзвярыма спальні.
  Яшчэ ў нядаўна названай штаб-кватэры аддзела па забойствах Сэйнсберы Маршал і Вінтэр паставілі ўражлівую кропку ў сваёй бутэльцы віна і асартыменце сыроў, прызначаных у першую чаргу для дзяцей. Адчыненне Babybel, спалучэнне алкаголю і змрочнага зеленаватага святла ўнутры намёта навялі Маршала на меланхалічны настрой:
  «Яна была б яшчэ жывая, калі б не я».
  Зіма разгубілася: «Хто?»
  «Тэмсін Фулер». Ён усё яшчэ выглядаў страчаным. « Венера Мілоская !» - агрызнулася яна, раззлаваўшыся на яго за тое, што ён ужо забыўся імя, пра якое яна магла думаць. «Калі б я проста пакінула гэта… Ён спыніўся б. Ён скончыў, пакуль я не з'явіўся ў яго дома». Яна ўтаропілася ў свой крывава-чырвоны напой. «Яны на мяне. З гэтага моманту ... каму б ён ні прычыніў боль. Яны ўсе на мяне».
  Зіма пыхкнула і даліла свой святочны кубак:
  «Пры ўсёй павазе, гэта самы вялікі груз смецця, які я калі-небудзь чуў. Мы міліцыянты, - з гонарам сказаў ён ёй, відаць, забыўшыся, што цяпер ім не з'яўляецца. «І міліцыянты ловяць дрэнных хлопцаў, нават калі яны могуць на гэта дрэнна рэагаваць. Роберт Коутс вінаваты ў смерці гэтай жанчыны - ніхто іншы. І гэта трагічна, але не больш трагічна, чым тры жыцці, якія ён ужо забраў і сышоў з рук. Так што хопіць так думаць».
  Маршал заправіў яе цёмныя валасы за вуха, нібы яна хавалася за імі.
  «Ці магу я спытаць вас пра нешта?» – сказаў Зіма, панізіўшы голас да шэпту.
  «Зразумела».
  «У той вечар мы сустрэліся з Чэмберсам у пабе, ён зрабіў каментар». Маршал добра ведаў, што будзе далей. «Ён сказаў, што ў вас на руках былі сляды».
  — Памятаю, — кіўнула яна. «Ён нічога не прапускае, так?»
  - Дык... гэта праўда?
  « Э-э-э ».
  «Гэта падобна на працу ?» - спытаў ён няёмка. «Як ад таго, каб быць пад прыкрыццём?»
  «Вы глядзелі занадта шмат фільмаў».
  Ён выглядаў разгубленым: «Але… вы супрацоўнік аддзела па наркотыках».
  «Што робіць мяне вельмі добрым у хаванні».
  «Вас не правяраюць на такія рэчы?»
  «Часты выбарачны аналіз мачы, — паказала яна, выраз ягонага твару не палепшыўся, — нішто ад аднаго да трох дзён і паўторны рэцэпт кадэіну не могуць пакрыць», — усміхнулася яна. «… Боль у спіне».
  Вінтэр ведаў, што ён не ў сабе: «Ты… у парадку?»
  «Вы маеце на ўвазе: я наркаман?»
  «Так».
  — Не. Я не наркаман і, так, са мной усё ў парадку».
  «Тады...?»
  Яна цяжка ўздыхнула: «Вакол гераіну існуе такая сацыяльная стыгма, што кожны, хто прымае яго, імгненна становіцца худым зомбі з запалымі вачыма, хаця праўда ў тым, што гэта значна больш падобна на алкаголь, чым яны хацелі б прызнаць. Ёсць людзі, якія валодаюць самаабмежаваннем, каб апускацца і выходзіць і ведаць свае межы. Гэтак жа, як ёсць тыя, хто становіцца яго рабом і дазваляе яму паглынуць сябе. Мне пашанцавала трапіць у першую катэгорыю. Усё роўна яны старыя. Большасць з іх. Сувеніры пра марна выдачаную маладосць, за выключэннем вельмі выпадковых рэцыдываў».
  «Як час ад часу?»
  «Ці бываюць у вас такія дні? Тыя дні, калі здаецца, што ваш розум крычыць на вас? Калі ў вас так шмат усяго адбываецца адначасова, што вы адчуваеце, што не можаце справіцца, не можаце засяродзіцца, быццам збіраецеся выбухнуць? … Дні, калі ты так страшэнна стаміўся прыкідвацца, і ўсё, што табе хочацца зрабіць, гэта пайсці дадому, спакаваць сумку і пайсці … а потым працягваць? Проста пакінуць усё ззаду і ніколі не азірацца назад?»
  «Я… Можа, табе варта з кім-небудзь пагаварыць», — прапанаваў Вінтэр.
  «Я з вамі размаўляю, ці не так?» - сказаў Маршал. «Такім чынам, так, на маіх руках ёсць сляды, тактычна пакрытыя татуіроўкамі, і кожная з іх сімвалізуе адзін з тых дзён. І ведаеце што? Я ўдзячны за іх, таму што яны выратавалі мяне ад чагосьці значна горшага».
  «Выратаваў цябе?» — спытаў ён з непадробнай цікавасцю.
  «У некаторых людзей ёсць сябры, у іншых мноства іншых залежнасцяў. У мяне… ёсць гэта». Маршал заплюшчыла вочы і зрабіла глыбокі ўдых, адчуваючы фантомны прыліў эйфарыі пры ўспаміне пра ўтыканне іголкі ў яе скуру. «Гэта як... як пракалоць паветраны шар. Не ўкладваючы нешта ў вас, а адбіраючы: рэзкі ўкол то тут, то потым ад самай верхавіны галавы ён пачынае прабівацца ўніз, усе гэтыя праблемы, клопаты, стрэсы і шкадаванні вымываюцца з вас, аднаўляючы вас толькі на адзін ноч… Гэта мір, і гэта вельмі каштоўна».
  Яна расплюшчыла вочы на заклапочанага Вінтэра, усвядоміўшы, што вялікі палец яе правай рукі ўсё яшчэ трымаецца над уяўным поршанем:
  - Гэй, - пацiснула яна плячыма. «Вы спыталі».
  Праз пятнаццаць хвілін яны зноў сабраліся на вуліцы, бо Вінтэр нарэшце скончыў сваю змену.
  — Яшчэ не так позна, — сказаў ён, зашпільваючы маланку на пінжаку. «Яшчэ галодны? Хочаш дзе-небудзь выпіць?»
  — Не. Але дзякуй. Я знясілены. Я лепш пайду дадому».
  «Добра», — усміхнуўся ён, цяпер крыху занепакоены тым, што гэта прагучала так, быццам ён запрашае яе «на спатканне».
  - Не хвалюйся, - запэўніла яна яго, прачытаўшы выраз яго твару з трывожнай дакладнасцю, - я ведаю, што ты не так меў на ўвазе.
  ' Га? не! вядома. Я не думаў... - Ён змоўк. — У любым выпадку, убачымся заўтра.
  'Так. Убачымся заўтра».
  «Гэй, Маршал!» - выпаліў ён, калі яна пайшла прэч. «… Джордан», — паправіў ён сябе. - Я твой сябар, - шчыра сказаў ён ёй.
  Яна ўсміхнулася: «…Я ведаю».
  Уінтэр кіўнуў і накіраваўся ў іншы бок, калі Маршал паморшчыўся. Душэўна крычачы, яна адчайна спрабавала зразумець, ці знаходзіцца яна бліжэй да прысадзістага дома ў Майда-Вэйл ці да стрыптыз-клуба ў Фарынгдане, але не магла ні на чым засяродзіцца.
  Сёння ўвечары яна не збіралася дадому.
  OceanofPDF.com
  Пятніца
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 24
  «Ты геній», — прывітаў Маршал Уінтэр, калі яна прыйшла за ім з паношаных канап прыёмнай у Новым Скотланд-Ярдзе ў той самай вопратцы, у якой была мінулай ноччу.
  «Я ведаю», — кіўнуў ён, калі яны накіраваліся да ліфтаў, з палёгкай адцягнуўшыся ад разнастайных газет, што валяліся вакол — усе з аднолькавымі фотаздымкамі Венеры Мілоскай на першых старонках. «... Але чаму?»
  — Маёнтак Альфі і Нікалет — вы мелі рацыю. Гэта быў той самы дом, дзе жыла маці Коутса. Я не думаю, што гэта выпадковасць».
  Апрануўшы касцюм для гэтага выпадку ў спробе ўразіць Чэмберса сваім прафесіяналізмам, Вінтэр адчуваў сябе даволі няўтульна. Відавочна, што ён набраў некалькі кілаграмаў з моманту апошняга выхаду, і ў думках адзначыў, што ў наступны раз, калі ў яго будзе магчымасць, яшчэ раз аслабіць пояс.
  «А як наконт іншых месцаў?» — спытаў ён, калі яны пачалі падымацца ў будынак.
  «Коўтс жыў толькі па двух адрасах, але мы складаем спіс былых працадаўцаў і папрасілі яго банк пазначыць любыя перыядычныя або прыкметныя транзакцыі… Але наш лепшы выбар — Элаіза Браўн».
  «І што яна сказала?» — спытаў ён, жадаючы нагнаць усё, што ён прапусціў, перш чым паспець зайсці туды і збянтэжыць сябе, як трэцяе кола, якім ён быў.
  Калі дзверы ліфта з дрыготкай адчыніліся, Маршал выйшаў і здзіўлена азірнуўся на яго:
  «Мы палічылі, што вы самі захочаце спытаць яе пра гэта».
  Выраз гонару на твары Зімы адразу змяніўся падазронасцю:
  - І Уэйнрайт з гэтым згодны?
  Маршал занадта доўга адказваў: «… Вядома».
  - Яна ж не ведае, што я тут?
  «Не вельмі».
  Вінтэр не мог не глядзець на Элаізу.
  Станавілася крыху жудасна.
  Усе заўважылі.
  Але як Роберту Коутсу ўдалося заляцацца за такой разумнай і прыгожай жанчынай, ён не мог зразумець. Нават у абмежаванні сумнага следчага пакоя яна, здавалася, выпраменьвала весялосць і пазітыў, лёгка ўпрыгожваючы дзень любому, каму пашчасціла ўвайсці ў кантакт з...
  - Ты зноў гэта робіш, - падштурхнуў яго Маршал.
  «Прабачце». Ён апусціў вочы на спіс перад сабой.
  Кабінет гудзеў. Людзі кідаліся ўнутр і выходзілі з ахапкамі дакументаў, у той час як тэлефонныя званкі, якія разносіліся з лініі падказкі, не спыняліся на дыханне - асвятленне ў агульнанацыянальнай прэсе імкліва набірала абароты.
  Было адчуванне, што яны кудысьці дабіраюцца. Пасля паказу Элаізе на карце, дзе была выяўлена Венера Мілоская , успамін вызваліўся: яны з Коўтсам выйшлі з метро на станцыі Пімліка, каб прагуляцца ўздоўж ракі. Сабраўшы падборку фотаздымкаў з месца злачынства без нядаўна пабудаванага шматкватэрнага дома на заднім плане, яна пазнала гэта месца, дзе яны абодва падзяліліся сваім першым пацалункам. А потым, калі са спісу мінулых працадаўцаў высветлілася, што Коўтс правёў тры лета запар, працуючы ў Брытанскім музеі, не магло быць ніякіх сумневаў, што гэтыя месцы былі такімі ж важнымі, як і творы мастацтва, якія ён імітаваў.
  «Здаецца, у мяне нешта ёсць!» - крыкнуў Маршал, схапіўшы карту з суседняга стала. «Граматыка Тыбурніі», — абвясціла яна, паказваючы направа ад велізарнай зялёнай прасторы. «Яго сярэдняя школа. І гэта ўсяго некалькі дарог ад Гайд-парку».
  Чэмберс нахіліўся, каб прыгледзецца бліжэй, але потым нахмурыўся: чатыры дарогі, што стаялі паміж ёй і паркам, турбавалі яго. Уражаная ідэяй, ён вярнуўся ў сваю ўласную працоўную зону, каб атрымаць адну карту сеткі лонданскага метро і адну, якая паказвае заблытаны клубок аўтобусных маршрутаў, пераплеценых па горадзе:
  - Ён прыйшоў з дому гномаў у Уондсварце, праўда?
  "Правільна", - адказаў Маршал.
  Ён задаволена пастукаў пальцам: «Станцый метро паблізу няма. Аўтобус нумар дваццаць восем даставіў бы яго туды, але высадзіў не на тым баку парку… Месца забойства было б падчас яго штодзённай хады ў школу».
  «Мы набліжаемся», — з палёгкай усміхнуўся Маршал, Чэмберс згодна кіўнуў:
  «Мы набліжаемся».
  Людзі - неглыбокія, простыя істоты, і прыгажосць - не больш чым інструмент для выкарыстання гэтай фундаментальнай заганы - каб упісацца ў пэўную групу, стварыць падманлівае ўражанне пра сябе, каб прыцягнуць жыццяздольнага партнёра - жывёльныя паводзіны ў самай прымітыўнай форме, і Роберт Коутс разумеў гэтую канцэпцыю лепш за іншых.
  У той час, як нязграбны і нязграбны прафесар універсітэта можа адбіць большасць блізкіх сустрэч у сітуацыях, калі ўвага непазбежная, прыгожы і абаяльны незнаёмец з лёгкасцю завяжа новыя сяброўскія адносіны - з тымі, хто хоча быць з ім - з тымі, хто хоча быць падобным на яго , пакідаючы пасля сябе незабыўнае ўражанне.
  Аднак ні адно, ні другое не падыходзілі сёння. Сёння ён сутуліўся і шаркаўся, быццам на яго лёг цяжар усяго свету. Ён з надзеяй усміхаўся кожнаму, хто трапляў на яго погляд, нібы кажучы: « Калі ласка, дазволь Богу перакласці частку маіх праблем на цябе», і назіраў, як яны адыходзяць ад яго. Ён пагаліў іржышча, якое адкідвала такі ліслівы цень на яго сківіцы, і абраў самае натуральнае адзенне, вясёлку бэжавых і карычневых колераў, што рабіла яго падобным на камяк каменя кожны раз, калі ён спыняўся.
  Таму што сёння яму трэба было быць нябачным.
  
  Чэмберс зноў накрыў ручку і павярнуўся да Элаізы:
  «Раскажыце нам пра Венеру Мілоскую ».
  Апрануўшыся ў іншую запырсканую фарбай кашулю, яна ўстала, трымаючы ў руках прэзентацыю, над якой працавала ўсю раніцу:
  « Венера Мілоская — гэта мармуровая скульптура, якую прыпісваюць Аляксандру з Антыёхіі дзесьці каля 100 г. да н. Ён крыху большы за натуральную велічыню і выстаўлены ў парыжскім Луўры».
  Падбадзёрліва ўсміхнуўшыся, Вінтэр накрэмзаў падрабязныя нататкі аб яе прадстаўленні, якія нават самы дбайны дэтэктыў не мог аспрэчыць, што яны былі абсалютна бескарыснымі для іх расследавання.
  Яе таксама называюць Афрадытай Міласкай .
  — Афрадыта? - спытаў Чэмберс у знак прызнання.
  Элаіза кіўнула: «Багіня кахання і прыгажосці».
  «Вось як мы ведаем, што гэта павінен быць ты», — сказаў Вінтэр, і Чэмберс, і Маршал павярнуліся, каб паглядзець на яго. «Я маю на ўвазе, чаму мы лічым, што ён думае, што гэта ты», — хутка дадаў ён, але стаў ярка-чырвоным яшчэ хутчэй.
  Збянтэжаная ўсмешка разляцелася на твары Элаізы.
  Маршал закаціла вочы.
  Чэмберс паківаў галавой.
  Абодва яны павярнуліся назад тварам наперад.
  — Дык гэта Афрадыта ці Венера? - спытаў Чэмберс.
  - Абодва, - адказала Элаіза. «Афрадыта — грэч. Венера рымская. Тая ж багіня, розныя імёны. Але, вядома, гэта мастацтва і ёсць розныя інтэрпрэтацыі. Некаторыя - у тым ліку Роберт - зусім не вераць, што гэта Афрадыта, а Амфітрыта , якая, калі Пасейдон папрасіў яе рукі, уцякла ў Атлас на далёкім баку свету».
  «Накшталт таго, што вы адхіляеце прапановы Коўтса», — сказаў Маршал, цяпер разумеючы, чаму Элаіза была так непахісная, каб статуя ўвасабляла яе прыход у яго жыццё.
  «Дакладна».
  «Мае сэнс», — заключыў Чэмберс, зноў здымаючы вечка з ручкі, каб накрэмзаць назву наступнай статуі ў спісе. «Ідзем далей: Псіхея, ажыўленая пацалункам Купідона ».
  Апусціўшы вочы ў падлогу, распусціўшы валасы на волю лёсу, нават сціплы букет кветак у яго руцэ - гэта прэсная калекцыя прыглушаных адценняў, Роберт Коўтс незаўважаным блукаў па калідорах бальніцы Каралевы Лізаветы. Заплечнік, які ён нёс, быў значна цяжэйшы, чым ён чакаў. Нацягнуўшы яго на плячо, ён з цікавасцю назіраў, як набліжаюцца два недаспаныя санітары, і іх размова даходзіла да крэшчэнда, калі яны праходзілі міма яго:
  «... ужо позна. Сур'ёзна, калі я спазнюся на гэты цягнік, яна мяне заб'е. Ці не маглі б вы пакінуць іх у…'
  Коўтс павярнуў назад тым шляхам, якім ён прыйшоў, каб рушыць услед за імі, гаваркі чалавек ужо сцягваў сваю белую туніку ў чаканні сыходу. Ён спыніўся, каб прачытаць дошку аб'яваў, калі яны падышлі да дзвярэй з надпісам « Толькі для персаналу» , назіраючы, як яны ўводзяць чатырохзначны код, перш чым знікнуць унутры…
  Схапіўшы цяжкія дзверы, перш чым яны паспелі зачыніцца, ён пачакаў, пакуль галасы сціхнуць, а потым увайшоў у распранальні, і іх размова зноў была чутная, калі ён праходзіў за імі праз лабірынт шафак:
  «Найгоршы… стрыптыз… калі-небудзь!» — засмяяўся новы голас, калі пара штаноў звалілася кучай на падлогу. «Ідзі! Ідзі! Хутчэй!»
  Пляск босых ног па плітцы змяніўся шыпеннем ажываючага душа.
  Паклаўшы заплечнік, Коўтс працягнуў рух да канца наступнага шэрагу, лунаючы проста схаваўшыся з поля зроку, мужчына быў усяго ў некалькіх цалях ад яго, з-за вугла дражніліся блікі скуры, калі ён вешаў вопратку ў шафку.
  «Чорт!»
  Ляск нечага, што ўпала на плітку, рэхам разносіўся па пакоі.
  Адчуўшы, што гэта яго магчымасць, Коўтс выйшаў на адкрытае месца, чалавек, які стаяў на каленях, не звяртаючы ўвагі, намацваў пад лаўкай, зацягнутай адзеннем.
  Моўчкі пачаў набліжацца…
  «Гісторыя абвяшчае, што калісьці ў вялікім горадзе, назва якога даўно забыта, былі тры прынцэсы, самую малодшую з якіх звалі Псіхея, чыя прыгажосць, як казалі, супернічала з прыгажосцю самой Венеры, камплімент, які багіня не прыняла добра. У знак раўнівай адплаты Венера паслала свайго сына Купідона, каб ён страляў у прынцэсу адной са сваіх стрэл у падступным плане, каб прымусіць яе закахацца ў нейкага агіднага звера; аднак Купідон выпадкова драпае сябе ў працэсе, у выніку чаго ён вар'яцка закахаўся ў першую рэч, на якую ён кіне вочы, якой, вядома, была Псіхея.
  Яда .​ Ядзя . Ядзя . Нешта пра паслужлівага мураша, залатую авечку і нябачнага палюбоўніка ў закладніках. У сярэдзіне ўсё становіцца крыху дзіўным, пакуль мы не дасягнем сцэны, намаляванай на скульптуры, дзе Венера патрабуе, каб Псіхея адправілася ў падземны свет з колбай, каб атрымаць кавалачак прыгажосці з Празерпіны.
  Паспяхова выканаўшы сваю задачу, Псіхея вяртаецца на зямлю, але яе ахоплівае пякучая цікаўнасць. Не звяртаючы ўвагі на ўсе перасцярогі, яна падымае вечка і зазірае ўнутр - колба, напоўненая не прыгажосцю, а Ноччу Стыкса, якая адпраўляе яе ў глыбокі і працяглы сон, у якім яна застаецца, пакуль яе не адкрые Купідон, які забірае яе ў яго руках і ажыўляе яе адным уколам сваёй стралы.
  «Паколькі Венера нарэшце пазбавілася сваёй улады, Псіхея атрымала неўміручасць, каб яны з Купідонам выйшлі замуж і правялі разам рэшту вечнасці».
  Нацягнуўшы ручнік, санітар, які спазніўся, выйшаў з душа якраз своечасова, каб убачыць, як яго калега дастаў з-пад лавак балончык з дэзадарантам.
  - Прабачце, - сказаў ён, праціскаючыся міма, каб дастаць сваю пакамечаную кучу адзення, але адразу ж заўважыў, што яму не хапае адной рэчы. Са здзіўленнем ён павярнуўся да сябра: «Гэй, ты бачыў маю форму?»
  Керамічныя кубкі бразгалі на сподачках, быццам спарахнелая каляска з напоямі перажыла землятрус, а не кацілася па гладкай падлозе. Апрануты ў белую туніку і цёмныя штаны, Роберт Коўтс праштурхнуў каляску праз дзверы рэабілітацыйнай палаты, не міргнуўшы вейкам, яму спрыяў гуд магутнага падлогавага вентылятара, які зноў зрабіў яго нябачным. Агледзеўшы палату, нібы вартавы, ва ўсе бакі падзьмуў халодным паветрам, калі ён прыпаркаваўся каля медсястрынскага месца і ўключыў чайнік у адну з даступных разетак. Некалькі людзей, якія адцягнуліся і прыгневаныя, паспяшаліся міма, але ніхто не звярнуў на яго ні найменшай увагі, калі ён спакойна пстрыкнуў выключальнікам і накіраваўся назад.
  «Такім чынам...» пачаў Чэмберс збянтэжана. «Мы думаем, што вы ў гэтым Псіхея?»
  - Так, - адказала Элаіза.
  «І гэта звязана з тым, калі вы выскачылі ў Падземны свет, каб нешта забраць?»
  «Гэта мая выпадковасць», — сумна адказала яна. «Была восень, і сцямнела за добрую гадзіну да таго, як я нават выйшаў з працы. Я ехала на веласіпедзе дадому, як звычайна, па маім любімым маршруце праз Грынвіч-парк, калі... - яна ўздыхнула, - мяне збіла машына. Яна зрабіла паўзу, быццам усё яшчэ не магла паверыць у тое, што адбылося потым. «Я чуў, як яны спыніліся... толькі на імгненне... і потым з'ехалі. Яны проста пакінулі мяне там.
  «І я, і матацыкл пераехалі хрыбет. Ніхто не ведаў, што я там унізе, ляжаў бездапаможны, ледзь прытомны і моцна паранены». Але потым падняла галаву і ўсміхнулася: «Ён мяне знайшоў. Калі я не прыйшла дадому, Роберт усю ноч мяне шукаў. Я ўсё яшчэ памятаю пачуццё, калі ён падняў мяне і пасадзіў у кузаў сваёй машыны».
  «Якая частка парку?» - спытаў Маршал, гатовы дадаць яго ў спіс значных месцаў.
  - Прама каля Каралеўскай абсерваторыі, - сказала ёй Элаіза. «Так я зламаў руку. І ён намаляваў шэдэўр на маім гіпсе толькі з дзіцячым наборам навінак, які знайшоў у бальнічнай краме… Ён ніколі не пакідаў мяне».
  Чэмберс і Маршал шматзначна паглядзелі:
  «Якая бальніца?» — загудзелі яны ў адзін голас.
  НЕ ЎВОДЗІЦЕ
  Ў ГЛЫБОКУЮ
  АЧЫСТКУ
  «Што адбываецца?» - спытаў швейцар, убачыўшы запячатаныя дзверы і россып жоўтых конусаў, якія ўмацоўвалі ўваход у палату.
  «Вельмі заразны пацыент», — сумна адказаў Коўтс, сноўдаючыся ў калідоры.
  Мужчына паморшчыўся: «Яны сказалі, колькі?» Ён паглядзеў уніз на пажылога мужчыну ў інваліднай калясцы, якую штурхаў, нібы збіраючыся куды-небудзь заваліць яго.
  «Паўгадзіны… сорак пяць хвілін», — паціснуў ён плячыма. «Але я б, напэўна, пачакаў больш часу», — дасведчана кіўнуў Коутс, выкарыстоўваючы лаяльнасць ніжэйшых чыноў. «Няхай і астатнія ведаюць, так?»
  'Будзе рабіць. Дзякуй», — сказаў мужчына, якому не патрэбна была дадатковая інфармацыя, каб пачаць распаўсюджваць тэорыі змовы, пра якія «вышэйшыя асобы» не хацелі б, каб яны ведалі. - Тады давай вернем цябе ў пакой чакання, Дэз! — зароў ён на свайго пацыента, які, здавалася, выдатна чуў.
  Коўтс глядзеў, як яны вярнуліся, якраз у той момант, калі пяціхвілінны таймер на яго лічбавым гадзінніку дасягнуў нуля.
  Перасякаючы ўласную барыкаду, ён пераканаўся, што ніхто не назірае, а потым праслізнуў унутр, спыніўся, каб нацягнуць на твар кіслародную маску і адкрыць цыліндр для рэзкага шыпення паветра. Узяўшы яго за ручку, ён прайшоў па кароткім калідоры і прайшоў праз падвойныя дзверы ў канцы.
  У ажыўленай палаце цяпер была поўная цішыня, за выключэннем вентылятара, які паварочваўся, усё яшчэ дыхаў забруджаным паветрам над групай людзей, распластаных па падлогах і сталах. Пераступіўшы каржакаватую медсястру, якая спрабавала паўзці на карачках, ён падышоў да каляскі з напоямі, выключыў чайнік і адчыніў аддзяленне для захоўвання ўнізе, каб дастаць свой заплечнік.
  Услед за спісам гасцей, накрэмзаным на фломастэры за кабінетам медсясцёр, ён прабраўся ў адзін з шасціпавярховых пакояў. Пасля пагардлівага позірку на кволую жанчыну, якая спала ў ложку злева ад яго, ён працягнуў міма трох пустых адсекаў, каб дабрацца да двух чалавек у далёкім канцы пакоя - абодва без прытомнасці, абодва жаласна бездапаможныя, абодва даверыўшы сваё жыццё банкам састарэлага тэхніка – адна з бэжавых каробак літаральна склееная скотчам.
  Ён падышоў да жанчыны ў ложку каля акна і, не вагаючыся, выключыў яе экраны адзін за адным, замоўчваючы розныя папярэджанні і сігналізацыі. У захапленні ён назіраў, як мяшок, які ўціскаў паветра ў яе лёгкія, проста перастаў гэта рабіць, цёплая кроў, якая запампоўвалася назад у яе цела, станавілася вязкай і павольнай.
  Падышоўшы да ложка насупраць, ён утаропіўся на мужчыну - спакойны ў сваім медыкаментозным сне, нягледзячы на свежыя бінты. Заплюшчыўшы вочы, ён зразумеў, што супаставіў сваё дыханне з хрыпам апарата штучнай вентыляцыі лёгкіх, знайшоўшы гэта дзіўна супакойваючым у цішыні ў палаце. Ён амаль не хацеў яго выключаць.
  Падняўшы вялікі палец да машыны, ён спыніўся, каб зірнуць апошнім позіркам на аднаго з нямногіх людзей на гэтай жывой пекла планеце, з якой ён мог быць блізкі...
  Ён заслугоўваў большага - больш прыгожага канца .
  Адняўшы руку ад выключальніка, ён паставіў кіслародны балон, каб расшпіліць заплечнік, выявіўшы металічныя формы і выпуклы поліэтыленавы пакет унутры, перш чым нацягнуць фіранку праз канец пакоя.
  Бо яму яшчэ шмат чаго трэба было зрабіць.
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 25
  «Пачакай у машыне!» - гаўкнуў Чэмберс, спыняючыся каля ўваходу ў бальніцу, далучаючыся да трох іншых паліцэйскіх машын, якія кінулі на дарозе. Ён, Маршал і Вінтэр усе пайшлі вылазіць: «Я сказаў: чакай у машыне!»
  «Прабачце. Я думаў, вы размаўляеце з... - пачаў Вінтэр, але яны ўжо былі па-за межамі слыху, бегучы праз натоўп журналістаў, якіх стрымлівалі за шырокімі шклянымі дзвярыма. «Так, табе ўсё роўна». Адчуваючы сябе крыху збянтэжаным, ён вярнуўся да Элаізы, спытаўшы яе: «Што ты можаш зрабіць?» паціснуць плячыма.
  Яна пацягнула за ручку і вылезла.
  «Гэй!» — крыкнуў ён ёй услед, калі яна паспяшалася за імі. «… Гэй!»
  Прадставіўшыся з чалавекам на дзвярах, яны прабраліся праз хаатычную палату. Калі абслугоўваючы персанал выключыў уцечку газу перад тым, як выняць падазраваны чайнік, нязломныя медсёстры адчынілі ўсе вокны і цяпер выконвалі свае абавязкі ў звычайным рэжыме побач з ачунялымі калегамі і на месцы злачынства ў суседнім пакоі. Завярнуўшы за вугал, Чэмберс не паспеў сабрацца, сцэна, якая іх чакала, перахапіла яго дыханне, як фізічны ўдар.
  Сюррэалістычны … Элегантны … Брутальны.
  - Божа мой, - ахнуў Маршал побач з ім, не прабраўшыся далей у пакой.
  Стоячы на аднолькавай адлегласці паміж дзвюма ячэйкамі ў далёкім канцы пакоя, белыя крылы, якія стаялі веерам, выглядалі так, нібы вырваліся з хрыбетніка чалавека, які стаяў на каленях. Дацягнуўшыся да столі, яны зацямнілі святло, якое лілося праз вокны, адкідваючы доўгія цені, з якіх абодва дэтэктывы інстынктыўна выйшлі.
  — Палаты? - прашаптаў Маршал. «… Чэмберс?»
  - Мне патрэбна хвілінка, - прызнаўся ён.
  Яна з разуменнем кіўнула і пайшла перахапіць іх калег, перш чым яны заўважылі, што ён там стаіць.
  «Маршал», — прадставілася яна афіцэру ў форме, які глядзеў у поўнай страце, з чаго пачаць. «Я працую з дэтэктывам Чэмберсам».
  «О! Літаральна ніколі не быў так шчаслівы нікога бачыць!' ён сказаў ёй, перш чым вярнуцца да крылатай мярзоты побач з імі: "Я маю на ўвазе, сур'ёзна, што за хрэн ?!'
  Яна паглядзела ўніз на два целы - адно мужчынскае, адно жаночае, разумеючы, што тое, што нагадвала нядбайную кучу з другога боку пакоя, насамрэч было занадта знаёмай і старанна пастаўленай позай. Абсалютна аголены, вага мужчыны-ахвяры падтрымліваўся яго выцягнутай правай нагой, калі ён трымаў на руках нежывое цела жанчыны.
  Маршал абышоў целы да вокнаў, малюсенькія нітачкі, якія трымалі крылы на месцы, захапілі сонечнае святло, і з абурэннем выявіў, што анёльскія адросткі насамрэч тырчалі з цела мужчыны-ахвяры, кольца цёмнай крыві ўсё яшчэ сачылася з цела. раны.
  «Лебедзі… я думаю », — пракаментаваў афіцэр.
  Яна кіўнула, прыгнуўшыся, каб агледзець мудрагелісты металічны каркас, які, здавалася, вырас з падлогі, выгінаючыся і заціскаючыся ў розных месцах, каб утрымліваць двух «суб'ектаў» на месцы.
  «Ён зрабіў гэта не тут», — сказаў Чэмберс, напалохаўшы Маршала, які відавочна не чуў яго набліжэння. Ён нацягнуў пару пальчатак і працягнуў руку, каб дакрануцца да канца адной з металічных фігур, перафармаваўшы яе з умеранай сілай. «Хоць падатлівы. Нейкі алюміній? Якія-небудзь відавочныя назвы брэндаў або сімвалы на калчане?' — спытаў ён.
  «Качан?» - адказаў Маршал. Яна нават да гэтага яшчэ не дайшла.
  — Былі і такія, — адзначыў афіцэр, паказваючы на падлогу.
  «Страла, якую ён выкарыстаў, каб абудзіць яе, і флакон з Ноччу Стыкса», — прамармытаў ён.
  « Э-э-э ... Прашу прабачэння?»
  «Не турбуйцеся аб гэтым», — сказаў Маршал афіцэру. «Калі іх знайшлі?»
  «Прыкладна трыццаць хвілін таму, калі адзін з прыбіральшчыкаў увайшоў і выявіў, што ўсе страцілі прытомнасць на падлозе».
  «Страціў прытомнасць або прачнуўся, але не можа рухацца?» — спытала яна яго. «Ёсць розніца».
  ' Ээээ . Я праверу. Здаецца, ніхто не памятае, каб хто-небудзь уваходзіў і выходзіў. Быццам бы яны былі нябачнымі ці што».
  «Магчыма, так і было», — сумна прамармытаў Чэмберс.
  Афіцэр зірнуў на яго, відавочна не ведаючы, ці гэта была капанка ў яго паліцэйскай працы, ці ён шчыра верыў у прывідаў:
  «Гэта зноў Роберт Коутс, ці не так?» — спытаў ён іх. «…Статуі?»
  Чэмберс спакойна павярнуўся да яго:
  «Прэса ўжо тут. Спадзяюся, магу разлічваць на вашу разважлівасць?
  — Вядома, сэр.
  «Выдатна… А цяпер сыходзь».
  - Так, сэр.
  Скрозь крылы Купідона яны з Маршалам глядзелі адзін на аднаго.
  «Я бачыла фатаграфіі», — сказала яна, ашаломленая, калі крокі афіцэра аддаляліся з пакоя. «Я ведаў, чаго чакаць… І ўсё ж я не чакаў гэтага ».
  «Вы ўжо праверылі флягу?» — спытаў нехта з парога.
  Элаіза стаяла ў далёкім канцы пакоя, на яе твары не было ані следу страху ці агіды – толькі трапятанне.
  Услед за ёй у пакой ускочыў Вінтэр, услед за ім афіцэр, ад якога ім удалося ўцячы.
  «Яны са мной», — сказаў Чэмберс, адклікаючы канстэбля, перш чым зноў пераключыць увагу на астатніх: «Я сказаў вам заставацца ў машыне».
  - Я спрабаваў спыніць яе, - прахрыпеў Вінтэр, і на яго твары не было і следу трапятання - толькі страх і агіда.
  «Вы не можаце быць тут», — сказаў ім Чэмберс.
  «Вы ўжо праверылі флягу?» – зноў спытала Элаіза, нібы не пачуўшы яго.
  «Гэта месца злачынства!»
  «Гэта Роберт! - адкусіла яна, набліжаючыся да крылатага бога і яго прынцэсы, яркімі вачыма ўпіваліся ў кожную дэталь сцэны перад ёй.
  З выглядам моцнай незадаволенасці Чэмберс накіраваўся да керамічнай флягі, якая ляжала на прасціне, якая рассыпалася па падлозе. Ён прысеў на кукішкі і схапіўся за вечка, вагаючыся на імгненне, калі гісторыі пра помслівых багінь і праклёны з падземнага свету праносіліся ў яго галаве.
  Ён асцярожна зняў верх ... і зазірнуў унутр.
  «Што гэта?» Зіма клікала з бяспечнага калідора.
  - Лісце, - адказаў Чэмберс, заклапочана гледзячы на Элаізу. «… Лаўровы ліст».
  «Мне гэта не падабаецца», — сказаў Чэмберс. Яны з Маршалам выйшлі на вуліцу, каб выпіць кавы і падыхаць свежым паветрам ва ўнутраным дворыку, на які даўно прэтэндавалі курцы з персаналу.
  «Да гэтага часу яна была для нас неацэннай».
  «Вы бачылі яе твар там. Не зусім тонкая, праўда? Яна атрымлівае ад гэтага не менш, чым Коутс».
  «Гэта не азначае, што яна ўдзельнічае», — заўважыў Маршал.
  «І тое, што дапамагае нам, не абавязкова азначае, што яна не дапамагае ».
  Яна кіўнула, прыжмурыўшыся, калі лістападаўскае сонца зноў з'явілася: «Я згодная, што гэта адна з магчымасцей».
  «А яшчэ, — працягваў Чэмберс, — ёсць лісце, якія ён увесь час раскідвае, каб мы маглі знайсці для яе, як маленькія любоўныя запіскі».
  - Скажыце, што вы маеце рацыю - навошта ёй дапамагаць нам?
  — Па той жа прычыне, што і ён . Навошта Коутсу пакідаць нам свой альбом?
  «Як мы казалі раней: у якасці насмешкі», - выказаў здагадку Маршал. «Пагроза? … Крык аб дапамозе?'
  Чэмберс паківаў галавой: «Я не думаю, што Роберту Коутсу напляваць на гульні. Ён мог звярнуцца да прэсы ў любы момант, але гэтага не зрабіў. Ён не шукае вядомасці і ў любым выпадку не чакае, што свет зразумее. Ён робіць гэта для яго .
  - Тады чаму вы думаеце, што ён пакінуў яго?
  «Я адчуваў бы сябе нашмат лепш, калі б ведаў. Але якая б ні была прычына, ён пакінуў гэта дзеля сваёй карысці, а не нашай. І нам было б добра памятаць пра гэта». Ён паглядзеў на гадзіннік: «Уэйнрайт будзе тут праз некалькі хвілін. Я павінен растлумачыць, чаму ў нас ёсць яшчэ два трупы і цэлае бальнічнае аддзяленне, апякаваныя тым, што гучыць як яго паралітык.
  «Я пайду з табой».
  «Я магу з гэтым справіцца. Табе трэба пагаварыць з Элаізай, вырашыць, трымаць яе побач ці не.
  «Вы давяраеце мне гэтае рашэнне?» - здзіўлена спытала яна.
  «У мяне дастаткова спраў», — проста сказаў ён ёй, вяртаючыся ўнутр.
  «Хто яны былі?» - спытаў інспектор Уэйнрайт, усё яшчэ ўважліва назіраючы за крыламі фальшывага бога, нібы чакаючы, што яны ў любы момант зноў пачнуць махаць.
  «Хаўер Руіс і Одры Фэрчайлд».
  «Тыя, што з навін?!» — настойліва спытала яна.
  Чэмберс паглядзеў на свае нататкі, каб дапамагчы, разумеючы, што ў яго не было часу ўзяць паперу або сесці перад тэлевізарам з таго часу, як усё пачалося.
  «Пара перасадкі?» - падказала яна яму.
  «Тады так. Перасадка лёгкіх. У яе было...
  - Мукавісцыдоз, - перапыніў яго Уэйнрайт, гледзячы на дзвюх ахвяр з вельмі рознымі выразамі твару. «Яны далі ёй шэсць месяцаў жыцця».
  - Добра, - сказаў Чэмберс, згортваючы бескарысны аркуш паперы.
  «Яе хлопец прапанаваў стаць донарам. Дактары сказалі, што гэта было не так проста: ён павінен быць ідэальным партнёрам і без другога донара ім давядзецца ўзяць у яго колькасць тканак, якія змяняюць жыццё. Але ён, нягледзячы на гэта, ішоў наперад, і нейкім чынам зоркі сышліся… Гэта трапіла ў навіны, таму што яны забраніравалі вяселле перад тым, як адправіцца на аперацыю — праз паўгода пасля пастаноўкі дыягназу Одры, — сумна сказаў Уэйнрайт, выглядаючы амаль спакуслівым абняць трагічных закаханых. . «… Чаму яны?»
  «Няправільная бальніца, не той час», — паціснуў плячыма Чэмберс. «Здаецца, тэма шлюбу паўтараецца. Гэта можа быць нават так проста, як «мужчына ратуе жанчыну, якую кахае». Па праўдзе кажучы, хто ведае?
  Яго начальнік выглядаў крыху здзіўленым яго шчырасцю.
  «Хлопец сышоў з феямі», - працягнуў Чэмберс, у яго голасе было крыху рэзка. «Мы паняцця не маем, як яго перакручаны розум фарміруе гэтыя расплывістыя сувязі з ахвярамі, мы не маем магчымасці прадбачыць, на кім ён можа засяродзіцца наступным, няма мадэлі паводзін, з якой можна працаваць, таму што ён не сапраўдны чалавек; ён люстэрка, якое можа толькі імітаваць іншых... Месцы, - рашуча сказаў ён. «Уся справа ў месцах. Яны наша адзіная канстанта, наша адзіная перавага перад ім».
  Уэйнрайт кіўнуў у адказ на сваё лагічнае рэзюмэ: «Што вам трэба?»
  «У нас ёсць спіс значных месцаў ад яго былой. Я хацеў бы назіраць за кожным з іх дваццаць чатыры гадзіны ў суткі, пакуль гэта не скончыцца.
  «Колькі месцаў?»
  «Магчыма, чатыры».
  «У цябе ёсць тыдзень», — сказаў яму Уэйнрайт. «Калі да таго часу ў вас усё яшчэ нічога не будзе, нас усё роўна, напэўна, пераразмяркуюць».
  Маршал і Элаіза знайшлі столік у заднім куце бальнічнай сталовай, дзве жанчыны былі відавочна неадпаведнай парай – Элаіза без асаблівых высілкаў прыгожая без макіяжу, у маляўнічым і зручным адзенні, яе хвалістыя валасы сабраны ў брудны хвост; Маршал, як заўсёды, у сваёй манахромнай баявой расфарбоўцы, кожны яе рух абмежаваны пластамі цёмнага адзення і скуры.
  Уінтэр трымаўся столькі, колькі мог, даючы сабе цэлых пяцьдзесят хвілін, каб здзейсніць гадзінную дарогу да працы, але прынамсі гэта азначала, што ён павінен паспець раней за Дэна з вуграмі. Ён быў бы ў парадку, калі б Сафі, зацятая новая дзяўчына з іншай крамы, не нашчапіла яго.
  Маршал паківала галавой, здзіўляючыся, навошта ёй наогул гэта ведаць.
  Свядома пазбягаючы больш відавочных і непрыемных тэм, абедзве жанчыны размаўлялі, галоўным чынам пра галерэю – Элаіза ў захапленні ад яе планаў, Маршал крыху раззлаваўся на яе феерверк, калі яна паклала яго, бо Коўтс мог пакінуць іх у іншым месцы. цела.
  Падчас натуральнага зацішша ў размове, Маршал закрануў сапраўдную праблему, якая ляжыць у яе галаве:
  «Дзіўна… упершыню бачыць мёртвае цела», — пачала яна. «Гэта не тое, што па тэлевізары, не проста чалавек ляжыць нерухома. Яны неяк змяніліся ».
  - Я ў парадку, - запэўніла яе Элаіза.
  «Здаецца, вы сапраўды добра спраўляецеся з гэтым: гэтыя фотаздымкі з месца злачынства ў офісе… а цяпер вось гэта ». Яна чакальна спынілася…
  «Я не ўпэўнены, што вы хочаце ад мяне сказаць».
  «Чаму ты зараз не звар'яцеў?» - выпаліў Маршал. «Вы толькі што бачылі адно з самых трывожных месцаў злачынстваў, на якіх я ці Чэмберс калі-небудзь былі».
  Адкінуўшыся на спінку крэсла, Элаіза важдалася з пластыкавай мешалкай ад кубка з гарбатай:
  «Таму што гэта было прыгожа».
  «Прыгожая? Гэта былі мёртвыя целы».
  «Некаторыя рэчы могуць быць і трагічнымі, і прыгожымі адначасова».
  Маршал уважліва назіраў за Элаізай, абдумваючы яе наступны крок, вырашыўшы, што рэзкасць будзе лепшым спосабам:
  «Чэмберс хвалюецца за вас. І, шчыра кажучы, я таксама».
  «Хвалююся як?»
  «Што вы хочаце, каб Коўтс атрымаў поспех».
  «... я».
  Здзіўленая, Маршал склала рукі на грудзях і паглядзела на іншую жанчыну:
  «Тады ў нас сур'ёзная праблема».
  «Я сапраўды не разумею чаму. Маральна, я хачу дапамагчы вам спыніць яго, перш чым ён прычыніць боль іншаму чалавеку. Але з пункту гледжання мастацтва , я адчуваю, што мы ўсе маем гонар быць сведкамі яго генія ў любой форме, і, безумоўна, ёсць частка мяне, якая хоча бачыць, як ён скончыў сваю … калекцыю».
  «Калекцыя?» - узрушана спытаў Маршал. У яе пачынала балець галава. «Добра. Скажы мне вось што: калі надыдзе штуршок і табе трэба будзе выбраць, які бок пераможа?»
  «Шчыра кажучы, я не ведаю».
  Яна раздражнёна паківала галавой:
  «Вы ўсё яшчэ закаханыя ў яго? … Нават пасля ўсяго гэтага?'
  «… Так».
  — Ты яго не баішся?
  «Ён мяне палохае».
  «Таму што ён пачвара!» - агрызнуўся Маршал, адчуваючы, што яны ходзяць па крузе.
  - О, без сумневу, - пагадзілася Элаіза. «… Але ён мой монстар».
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 26
  Апрануты ў небэжавую кашулю і пінжак, з'едзены моллю, было дзіўна, як яны ўсё яшчэ трымаюцца, DS Філіп Істан быў сапраўдным выявай згарэлага паліцэйскага, які адчайна чакае выхаду на пенсію.
  Ён усё гэта бачыў, усё зрабіў і прыйшоў да непазбежнай высновы, што няведанне - гэта сапраўды шчасце.
  Пасля раніцы, якая ўжо была без перапынку, ён вярнуўся ў паліцэйскі ўчастак Хэрроу на Хіл, трымаючы ў руках пякарню і вяртаючыся да свайго стала.
  «У вас ёсць кліент», — прывітаў яго адзін з калег.
  Ён уздыхнуў: «Мне патрэбна ежа. Вы не можаце справіцца?»
  — Прапаў без вестак, — паціснуў плячыма мужчына. «… Вашы абавязкі».
  Узняўшы галаву да нябёсаў, Істан глядзеў уверх праз люк, зручны для таго, каб больш эфектна страляць у Бога.
  «Хіба я не магу атрымаць адзін момант для сябе?» - плюнуў ён, працягваючы сваю гамонку, уварваўшыся па кабінеце: « Усё, што я хацеў, гэта з'есці адну крывавую ... Добры дзень!» ён міла ўсміхнуўся, адклаўшы абед збоку, сеўшы. — Я сяржант Істан. Ці вы можаце называць мяне Філ, калі хочаце?
  Чарнаватая жанчына, што сядзела насупраць, глядзела ў адказ, быццам не разумела ні слова.
  «Правільна», — сказаў ён, зірнуўшы на некалькі дэталяў, якія яго калега папрацаваў накрэмзаць. «Вы грэк?» - пракаментаваў ён з вымушанай цікавасцю. «Такім чынам, што я магу для вас зрабіць, місіс…», — ён прыжмурыўся на форму, «… Pap … a … dop … ou … lou».
  «Пападопулу», — сказала яна яму з моцным акцэнтам.
  «Пападопулу», — паправіў ён сябе. «Я так разумею, вы тут, каб паведаміць аб знікненні?»
  «Мой сын», — адказала яна на ламанай англійскай, але трывога ў яе голасе была крышталёва чыстай. «Ён не прыйшоў дадому з...» Здавалася, яна затрымалася.
  «… Праца?» – здагадаўся Істан.
  'Так! праца. Сёння ён не прыйшоў з працы».
  «Сёння?» - спытаў ён з лёгкай напругай у голасе. «Справа ў тым, што звычайна мы б не...»
  «У яго… розум… дзіцяці», — перабіла яна яго.
  — Разумею, — сказаў Істан, абводзячы ў форме раздзел «Уразлівы дарослы» . «І ён калі-небудзь рабіў гэта раней?»
  «Не!» — адказала яна, заліўшыся слязьмі.
  Ён даў ёй сурвэтку і зрабіў сваю лепшую спробу абнадзейліва ўсміхнуцца:
  «Тады давайце даведаемся ад вас некаторыя падрабязнасці. Магу я яго поўнае імя, калі ласка?
  «Эван Іаанну Пападопулас».
  «Не Пападопулу?»
  «Пападопу лос ».
  Ён прымусіў яе растлумачыць яму гэта.
  «Дата нараджэння?»
  — Сёмага кастрычніка тысяча дзевяцьсот семдзесят трэцяга года.
  - Яму... Дваццаць два, - сказаў Істан крыху гучней, чым гэта неабходна, каб паказаць свае здольнасці, падобныя да чалавека-дажджыка. «… Пачакай. Дваццаць тры? Урэшце пералічыў на пальцах. «Ідзем далей: вышыня?»
  «О! Восем і чатыры».
  Істан выглядаў разгубленым: «У футах і цалях, калі магчыма?»
  'Так. Восем і чатыры».
  Ён вярнуў вечка на бюро і нецярпліва пастукаў ёю па стале:
  «Што табе сказаць, мы яшчэ вернемся да гэтага. Ці ёсць у вас з сабой апошнія фатаграфіі Эвана?
  «Так», — адказала яна, перабіраючы сваю сумачку і перадаючы яму фатаграфію яе сына, які стаіць з астатнімі Пападопулі.
  Істан утаропіўся на гэта ўніз, потым зноў паглядзеў на збянтэжаную жанчыну, а потым агледзеў вакол сябе, ці не ўсміхаюцца калегі. Ён насцярожана зноў зняў вечка з біро:
  «Рост: восем футаў чатыры цалі».
  Каралеўская абсерваторыя (аварыя)
  Пашкоджаны пажарам Мастацкі блок (каледж Біркбек)
  Магіла яго маці
  Лаўровы лес
  Паклапаціўшыся аб бяспечным вывазе целаў з рэабілітацыйнага аддзялення, відовішчы белых пёраў, якія цягнуцца па падлозе з-пад коўдры, падаюць прынамсі кашмары на наступны год, Чэмберс рэквізаваў лекцыйную залу бальніцы. Перад прыбыццём астатніх ён напісаў на дошцы спіс месцаў, значных для Роберта Коутса, ручкай, якую ён падазраваў як пастаянны маркер.
  Інспектор Уэйнрайт, які выглядаў крыху стомленым пасля выступу перад прэсай, першым далучыўся да яго, заняўшы месца ў самым фронце. За ёй уважліва ішоў Маршал, які даволі выразна разважаў, як далёка яна можа сядзець ад грознай жанчыны, не здаючыся грубай - адказ, відаць, за два пустыя крэслы далей.
  «Гэта ўсе мы?» — шматзначна спытаў Чэмберс, бо пасля размовы ў двары ў іх не было магчымасці даганяць упушчанае.
  Як па камандзе, Элаіза паспяшалася праз дзверы:
  «Прабачце!» - сказала яна, задыхаючыся, трымаючы ў руцэ кубак кавы на вынас, сеўшы на два пустыя крэслы ад Маршала.
  - Добра, - сказаў Чэмберс. — Элаіза Браўн, мая начальніца — інспектор Уэйнрайт. Бос, былая Роберта Коўтса - Элаіза Браўн, - прадставіў ён іх, перш чым адразу перайсці да справы. Ён паказаў на дошку ззаду сябе: «Гэта нашы чатыры патэнцыйныя месцы для трох астатніх забойстваў».
  «Магчыма, пяць сайтаў», — сказаў Маршал. - Галерэя Элаізы?
  Чэмберс зірнуў на Уэйнрайта, які неахвотна кіўнуў яму.
  Ён дадаў яго ў спіс.
  «Шэф падпісаў сачэнне за кожным на наступны тыдзень, пры ўмове, што мы зробім некаторую слабіну», — сказаў ён, гледзячы ў бок Маршала.
  Жадаючы зрабіць добрае ўражанне перад сваім будучым начальнікам, Маршал выглядала практычна ў захапленні ад перспектывы страціць наступныя сем дзён свайго жыцця, сядзячы ў марозных машынах.
  «… Спадзяюся, і зімой», — дадаў ён, падумаўшы, пасля таго, як пераканаў Уэйнрайта паскорыць час ад часу вяртанне канстэбля на працу пры ўмове гутаркі з аддзелам кадраў і блаславення лекара. «Пытанне ў тым, - працягнуў ён, - дзе сканцэнтраваць нашы намаганні?» Ён звярнуўся да Элаізы: «Думаеце, вы маглі б размясціць гэтыя месцы ў парадку ад найбольш да найменш верагоднага?»
  - Я... не... сапраўды... - заікалася яна, відавочна адчуваючы, што ён паставіў яе на месца.
  «Твая лепшая здагадка», - падбадзёрыў ён яе.
  Паставіўшы напой, яна ўстала, забраўшы ў яго маркер, праходзячы міма. Некалькі імгненняў яна глядзела на дошку, а потым рашуча пайшла сціраць верхні радок:
  «… Гэта не адрываецца».
  Чэмберс паморшчыўся:
  «Складзіце новы спіс», — параіў ён, паказваючы ёй на фліпчарт.
  1. Пажар
  2. Магіла
  3. Лес
  4. Абсерваторыя
  5. Галерэя
  Яна вярнула яму маркер.
  «Пагаворыце з намі», — сказаў Чэмберс.
  «Ну, галерэя важная для мяне, але не зусім для яго. Так што, я лічу, хоць і такая магчымасць, але найменш верагодная. І такое адчуванне, што мой няшчасны выпадак ужо раскрылі тут, у бальніцы». Яна зірнула на свой пераўпарадкаваны спіс. «Самае важнае для Роберта, тое, што вызначае яго, — гэта яго мастацтва… за якім ідзе яго нянавісць да маці… а затым я і нашы адносіны», — з горыччу скончыла яна.
  «Лаўровы ліст сведчыць пра адваротнае», — сцвярджаў Чэмберс. «Магчыма, ён робіць усё гэта для вас... або каб дабрацца да вас».
  «Роберт ніколі не прычыніў бы мне шкоды».
  «Я не гатовы пайсці на такі шанец. Мы дамовіліся, - сказаў ён, зноў гледзячы на Уэйнрайта. «З гэтага моманту вы знаходзіцеся пад кругласутачнай аховай. Калі вы не з намі, вы з кампетэнтным афіцэрам у форме… Або Вінтэр, вядома. Ён зноў павярнуўся да дошкі. «Я думаю, што нам трэба расставіць прыярытэты...»
  Уэйнрайт прачысціла горла:
  «Прабачце мяне, дэтэктыў, але здаецца, што вы ўжо пераходзіце да наступнага трупа, не робячы нічога , каб расследаваць дваіх, якіх мы толькі што пасадзілі ў фургон».
  Чэмберс зірнуў на яе з выклікам: «Мы нічому не навучымся ў іх».
  «Ты чэрствы».
  «Я кажу рэалістам ».
  «Я не ўпэўнены, што гэта супакоіць сем'і дзвюх нашых ахвяр».
  «Ці мільёны, якія выносяць прысуды, седзячы на сваіх тоўстых задніцах перад тэлевізарам», — адбіў ён. «Але гэта не так важна, што яны думаюць, праўда?»
  «А я думаў, што вы «рэалісты», — спакойна сказаў Уэйнрайт. «За кожным нашым крокам сочыць уся краіна. Няўжо яны занадта шмат чакаюць, жадаючы бачыць, як галоўны дэтэктыў па гэтай справе робіць нейкія намаганні, каб высветліць, што здарылася?»
  У гэты момант дзверы адчыніліся ў сцяну, і ў пакой уварваўся расхваляваны мужчына ў касцюме ў палоску:
  «Гэта размова пра…» ён зірнуў на свой пропуск для наведвальнікаў, ««Прэвентыўная калонаскапія супраць неапраўданай»?»
  — Не. Але гэта, безумоўна, пачынае здавацца, - прамармытаў Чэмберс, жэстам прапаноўваючы чалавеку выйсці. Ён павярнуўся да Уэйнрайта: «У нас абмежаваныя рэсурсы і мы не можам выратаваць мёртвых. Мы ведаем, што гэтыя людзі былі забіты Робертам Коўтсам, які, каб атрымаць доступ да іх, змяніў сваю знешнасць у адпаведнасці з патрабаваннямі. Нішто з гэтага не дапамагае мне ў найменшай меры.
  «Мы запыталі запіс з камер відэаназірання, аддалі прыярытэт знешнім камерам на той выпадак, калі ён апынецца настолькі дурным, каб забрацца ў машыну або сесці ў аўтобус. Мы папрасілі людзей звязацца з усімі мясцовымі паркамі з азёрамі, каб даведацца, ці не зламалі ў іх лебедзяў, і мы знайшлі сляды глебы на некаторых лістах у колбе. Я папрасіў лабараторыю прааналізаваць яго для дэталёвай разбіўкі яго кампанентаў у надзеі, што мы зможам прынамсі звузіць, з якой часткі горада ён паходзіць. Смерць Хаўера Руіса і Одры Фэрчайлд расследуецца , але я б не займаўся сваёй працай, калі б не глядзеў наперад».
  … Цішыня.
  Напружанае супрацьстаянне ў рэшце рэшт скончылася, калі Уэйнрайт коратка кіўнуў яму.
  «Раскажы нам пра наступную статую», — падказаў Чэмберс Элаізе, другі раз за пяць хвілін паставіўшы яе на месца. Ён паглядзеў уніз на свае запісы: « ... Крылатая перамога Самафракіі ?»
  «У мяне з сабой няма маёй прэзентацыі, але я, безумоўна, магу даць вам агляд», — усміхнулася яна, але ў голасе было рэзка.
  зараз не люблю слова крылаты », — пракаментаваў Маршал. - Яшчэ адзін бог?
  - Багіня, - паправіла яе Элаіза. «Найк, калі быць дакладным».
  - Ніколі пра яе не чуў, - сказаў Чэмберс, садзячыся.
  «Зразумела, у вас ёсць: як вы думаеце, у гонар каго названы брэнд спартыўнага адзення?» І вы, напэўна, бачылі Silver Lady, якую яна натхніла, на пярэдняй частцы кожнага Rolls-Royce? Яна нават фігуруе на алімпійскім медалі. Ніка — багіня перамогі, дачка Палады і Стыкса».
  «Зноў не Стыкс!» - пыхкнуў Чэмберс, стомлена паціраючы твар.
  Уэйнрайт кінуў на яго запытальны позірк.
  «Гэта назва ракі, якая аддзяляе зямлю ад брамы пекла… Ух! Вароты пекла! - паскардзіўся ён, шкадуючы, што не трымаў язык за зубамі.
  «Грэкі верылі, што Nike можа зрабіць іх непераможнымі і даць ім сілу і хуткасць для дасягнення поспеху ў любых пачынаннях», — патлумачыла Элаіза. «Потым яна ўзнагароджвала пераможцаў вянком з лаўровага лісця».
  Быў рытм, у якім ніхто не папрацаваў агучыць значэнне лісця ў гэтай трэцяй жаночай статуі.
  «Да якой падзеі гэта адносіцца?» - спытаў Чэмберс.
  - Не ведаю, - адказала яна.
  «Гэта ты, ці не так?»
  «Так».
  - Тады ты ведаеш , - кінуў ён выкліку.
  - Дай ёй супакойся, Чэмберс, - агрызнуўся Маршал.
  Ён падняўся на ногі, разумеючы, што ўжо вырашыў наконт былой Коутса, незалежна ад таго, што думаў Маршал:
  «Жыцці людзей на коне!» — закрычаў ён. «Думай!»
  — Дэтэктыў! - цвёрда сказаў Уэйнрайт, але ўсё ж штурхнуў яе:
  «Што вы далі Коутсу? Як вы яго ўзнагародзілі? Навошта яму была твая падтрымка, чаго ён без цябе не абышоўся?!»
  Блізкі да слёз, выраз разумення раптам з'явіўся на твары Элаізы:
  «Агонь!» - ахнула яна. «Стварэнне скульптур з попелу… Гэта агонь!»
  — А ўзнагарода? — спытаў ён.
  Элаіза вярнулася да ўспаміну, якога не ўспамінала даўно:
  «Ён зноў папрасіў мяне выйсці за яго замуж у тую ноч, калі мы скончылі іх, у атачэнні гэтых аднакаляровых формаў і фігур, выраслых з бруду. Было такое ўражанне, што Роберт і я былі адзінымі двума каляровымі ўспышкамі на чорна-белай карціне… гэта быў адзіны раз, калі я сказаў «так» ».
  Задаволены, ён чакальна паглядзеў на Маршала: «Тады чаго мы чакаем?»
  Трое яе суправаджаючых размаўлялі паміж сабой, Элаіза адставала на некалькі крокаў ззаду, пакуль яны блукалі па бясконцых калідорах бальніцы ў пошуках менш публічнага выхаду. Вымушанасць сутыкнуцца з гэтым асаблівым успамінам абудзіла ў ёй нейкія дзіўныя пачуцці, нагадаўшы ёй пра хлусню, якую яна казала сабе - называючы адну з самых чароўных начэй у сваім жыцці памылкай, якую лепш забыць - вінавацячы ў імпульсіўнасці свайго маладога. прыняўшы яго прапанову, калі праўда была ў тым, што яна ніколі ні ў чым не была больш упэўненая.
  Яны гаварылі пра яе. Яна магла зразумець, таму што Маршал увесь час азіраўся і ўсміхаўся. Мяркуючы па ўсім, гэта было добра, але гэта быў даволі злавесны выгляд яе бледнага, нявесты Дракулы, касцюма на Хэлоўін.
  Міла ўсміхнуўшыся ў адказ, Элаіза заўважыла мужчыну, які, здавалася, быў занадта зацікаўлены ў яе рассеяным атачэнні, калі ён набліжаўся з процілеглага боку. Апрануты ў зямлістыя колеры і з заплечнікам, нешта ў ім здалося яму смутна знаёмым: не яго хада ... і не валасы ... нават тое, што яна магла зрабіць з яго твару, але нешта ...
  Пакуль прамежак паміж імі працягваў скарачацца, Элаіза глядзела на незнаёмца, а потым чутна ахнула, імгненна пазнаўшы яго. Коўтс выглядаў аднолькава ашаломленым, убачыўшы яе там за сцяной дэтэктываў, яго крок хістаўся, калі Маршал азірнуўся, каб праверыць яе. .
  Яна не магла дыхаць. Яна адкрыла рот, але слоў не было, Коўтс быў усяго ў некалькіх метрах ад яе. Але ён не спыніўся, замест гэтага ён працягнуў ісці прама на іх - у знак свайго поўнага даверу да яе, калі ён тонка выцягнуў левую руку са свайго боку.
  Маршал нахмурыўся: «Элаіза? Усё ў парадку?'
  Яна адчувала сябе так, нібы яе разарвалі на дзве часткі, усё яшчэ не магла перавесці дыханне, калі іх група несвядома зраўнялася з Коўтсам, у яе ў галаве паўтараліся ранейшыя словы Маршала:
  Калі наступае штуршок, і вам трэба выбраць, які бок пераможа ?
  Шчыра кажучы, я не ведаю .
  Прамаўчаўшы, яна кіўнула, Маршал павярнуўся ў той момант, калі Элаіза адлюстравала жэст Коўтса, адкрыўшы руку, іх пальцы датыкаліся на самыя мімалётныя імгненні... і потым ён знік.
  Сэрца калацілася, яна прымусіла сябе не азірацца, жадала гэтага так моцна, што думала, што можа лопнуць, з бадзёрай усмешкай на яе твары на ўсім шляху.
  Таму што цяпер яна ведала .
  «Я хачу, каб гэтыя вароты былі замкнёныя, нехта ў тым акне, другі ў будынку насупраць», — гаўкнуў Чэмберс, і чым даўжэй ён крочыў па пакрытай попелам зямлі, пыл падымаўся па чаравіках.
  Яны з Маршалам пакінулі Элаізу з Уэйнрайтам у шпіталі, перш чым памчаліся праз горад у каледж Біркбек, каб ацаніць месцазнаходжанне, пакуль у іх яшчэ было святло.
  Як свежае сцябло, якое вырастае з пашкоджанай расліны, новая прыбудова знайшла свой уласны шлях, абвіваючы існуючую структуру, толькі яе цень куляўся на будаўнічую пляцоўку, якую пакінуў пажар.
  Памяшканні Школы мастацтваў на Гордан-сквер змаглі змясціць пераважную большасць перамешчаных класаў, адмяняючы неабходнасць рэканструкцыі. Тэрыторыя цяпер складалася толькі з металічных агароджаў, яркіх шыльдаў аховы здароўя і бяспекі і скіпаў, перапоўненых смеццем. Попел пачарнеў зямлю пад нагамі, даўно адышоўшы землякоп зрушыў лішкі бруду ў тры вялікія курганы ў цэнтры. Чамберсу прыйшлося разлічваць на тое, што за апошнія пару дзён не было дажджу, а месца, несумненна, большую частку часу было недаступным балотам. Вялікая агароджа аддзяляла памяшканне ўніверсітэта ад такой жа сцэны з другога боку, на якую агонь перакінуўся як зараза.
  «Даведайся, як мы атрымаем доступ да гэтага пражэктара», — загадаў ён аднаму з афіцэраў, паказваючы на запячатаную скрынку кіравання, у якую ўцягнуліся некалькі тоўстых правадоў.
  - Так, сэр.
  «Я хачу, каб увесь персанал і машыны былі на пазіцыі і схаваліся з поля зроку праз паўгадзіны!» - крыкнуў ён астатняй камандзе. «А ты… Так, ты!» ён паклікаў кагосьці. «Падобна на тое, што тут прайшла армія. Калі ўсе выйдуць, вазьміце мятлу і замесціце нашы сляды як мага лепш. Мы не можам рызыкаваць, каб яго напалохаць». Заўважыўшы Маршала каля варот, ён прабраўся: «З вамі ўсё ў парадку?»
  «Адзін выхад. Адзін выхад», — паведаміла яна яму, два іншыя ўваходы цяпер зачыненыя.
  «Добра», — сказаў ён, задаволена гледзячы на сцэну, якая цяпер у яго вачах менш нагадвала працоўную пляцоўку, а больш гіганцкую клетку. — Але вы не адказалі на маё пытанне. З вамі ўсё ў парадку?
  «Гэта проста...»
  «Што?»
  «Гэта ўсё добра, але...»
  «Але хтосьці яшчэ памрэ», — скончыў ён ад яе імя.
  Яна кіўнула:
  «І мы нічога не можам або робім, каб прадухіліць гэта. Неяк не так… Я ведаю. Я ведаю, - дадала яна, перш чым ён паспеў што-небудзь сказаць. «Немагчыма даведацца, каго ён нацэліць наступным. Гэта проста не вельмі добра. Але як бы вы сказалі ў шпіталі: «мы не можам выратаваць мёртвых».
  Чэмберс прыхінуўся да сцяны побач з ёй: «У нас яго шукае ўся краіна, афіцэры апытваюць усіх, каго ён калі-небудзь ведаў».
  «Яны не знойдуць яго».
  - Не... Не, не будуць, - сказаў ён задуменна. «Але гэта ўсё. Вось дзе ўсё скончылася пасля столькіх гадоў... Дзякуй». Маршал выглядаў разгубленым. «Я сышоў ад гэтага, - растлумачыў ён, - ... ад яго. Але цяпер мы тут, і ўпершыню ў гісторыі мы маем перавагу. Коутс ідзе; ён не можа дапамагчы сабе. І калі ён гэта зробіць, мы будзем чакаць. Так што… дзякуй».
  Ацаніўшы пачуццё, Маршал ласкава паляпаў яго па руцэ
  :
  «Падзякуй, калі ўсё скончыцца».
  — Дэтэктыў! — паклікаў афіцэр, які прысеў каля скрынкі кіравання пражэктарам. «Думаю, яны спрабуюць звязацца з вамі!» - сказаў ён, паказваючы на радыё.
  Нахмурыўшыся на сябе, Чэмберс павялічыў гучнасць, каб злавіць канец скажонай перадачы:
  «…запытвае вашу прысутнасць. Канец».
  Ён зняў яго з пояса: «Гэта Чэмберс. Гэта было для мяне? Канец».
  'Сцвярджальна. Нам патэлефанаваў супрацоўнік муніцыпалітэта з некаторых надзелаў у Путні, - пачаў дыспетчар, Чэмберс падняў радыё, каб Маршал таксама слухаў. «Ён кажа, што яны знайшлі некалькі костак, якія, на яго думку, належаць чалавеку. Канец».
  Яны з Маршалам пераглянуліся.
  'Атрымана. Парайце абаненту неадкладна спыніць дзейнасць на сайце і папрасіце каманду экспертаў сустрэць мяне там. Канец».
  'Уілка. Вон».
  «Няма адпачынку бязбожнікам», — пазяхнуў Чэмберс. «Наперадзе нас чакае доўгая ноч», — сказаў ён Маршалу. «Не адчуваю, што трэба...»
  — Я пайду з табой, — абарвала яна яго.
  «Як хочаш».
  «Яно не было пахавана так глыбока, як іншыя», — сказаў ім барадаты работнік савета, які каардынаваў раскопкі.
  Аазіс зеляніны было немагчыма пазнаць: вырваныя з коранем хлявы стаялі скрыўленымі групамі за працоўнымі лініямі, пераважная большасць палеткаў цяпер альбо закідана глебай, альбо разведачныя ямы. Чалавек павёў. Недалёка ад месца, дзе быў прыпаркаваны адзін з міні-дыгераў, усе трое раскінуліся па краі неглыбокай магілы, у цэнтры якой часткова аголены труп - амаль шкілет, які знаходзіўся на стадыі раскладання. Каменны меч ляжаў на целе, нагадваючы пра рыцараў былых часоў, і пацёртыя кавалкі адзення ўсё яшчэ віселі на бледных костках, а сама магіла глыбінёй, магчыма, не больш за тры футы - відавочна, была выкапана ў спешцы.
  «Думаю, я магу здагадацца, адкуль гэты меч», — сказаў Чэмберс. «Гэта было тут шмат гадоў. Атрымаць пасведчанне асобы будзе няпроста».
  «Крыстафер Раян», — паведаміў ім іх барадаты гід.
  Чэмберс кінуў на чалавека дзіўны погляд:
  «Вы… пазнаеце яго?» — суха спытаў ён, зноў зірнуўшы на вокладку альбома Iron Maiden ля іх ног.
  Супрацоўніца ўправы перадала яму заламінаваны бэйдж, запэцканы брудам:
  «Мы знайшлі гэта да таго, як нам сказалі спыніць працу», — растлумачыў ён. «Ён тырчаў з-пад яго. Я мяркую, што гэта павінна было быць у яго задняй кішэні ці нешта падобнае.
  Той факт, што Коутс прапусціў яго, яшчэ больш пацвердзіў тэорыю, што ён пазбавіўся цела ў спешцы.
  Чэмберс кіўнуў у знак падзякі, мужчына збіраўся зноў далучыцца да сваіх калег, пакінуўшы іх у кампаніі трупа з полымі вачыма.
  «Гэта не тое, што Коўтс губляе мёртвае цела», — сказала Маршал, тут жа вырашыўшы, што яна хоча быць крэміраванай. «Што вы думаеце?»
  «Што без Медузы яму больш не спатрэбіцца Персей», — адказаў Чэмберс, адчуваючы, як нацягваецца шнар на яго шыі. Ён паглядзеў на лістападаўскае сонца, якое нізка вісела ў небе. Адчуўшы цяпло на сваім твары, ён зрабіў глыбокі ўдых і ўсміхнуўся: "Гэта будзе цудоўны закат", - пракаментаваў ён, Маршал нахмурыўся ад таго, што гэта не так, калі ён павярнуўся спіной да магілы і пакрочыў у напрамку магілы. аўтамабіль.
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 27
  Апошні ўчастак неба гарэў аранжавым і ружовым на фоне надыходзячай ночы, цёмныя хмары неслі з сабой драпежніка на паляванні, недастойны і жорсткі канец для яго здабычы.
  Чэмберс назіраў, як згасае агонь уверсе, заменены яго ўласным знясіленым адлюстраваннем у акне. Ён быў яшчэ маладым чалавекам, калі ўсё гэта пачалося, а не той сівы, поўны таблетак беспарадак, які ён цяпер бачыў, гледзячы на яго. Там, дзе калісьці ён быў грозным, цяпер ён стаяў высокі, але несамавіты. Калі раней ён мог не спаць два дні запар і пры гэтым функцыянаваць, то цяпер ён выглядаў вечна знясіленым. І там, дзе яго розум заўсёды быў вострым, як брытва, ён адчуваў, як запавольваецца...
  Ён ведаў, што яму чагосьці не хапае.
  «О, добра! Вы тут, - усклікнуў хтосьці, прабіраючыся да яго па калідоры.
  Ён павярнуўся і ўбачыў, што набліжаецца доктар Дру Сайкс. Заўсёды ладзіў з маці, ён ускладаў вялікія надзеі, калі малады чалавек заняў яе пасаду. На жаль, дзёрзкі і з'едлівы судмедэксперт атрымаў у спадчыну няшмат добрых якасцей доктара на пенсіі. Здавалася, што Чэмберс яму вельмі падабаўся, і ў яго было менш праблем, чым у іншых.
  Яны пайшлі да дзвярэй у далёкім канцы.
  «Вы хочаце добрыя навіны ці дрэнныя?» — спытаў яго Сайкс.
  «Добра».
  — Тая дзяўчына, пра якую я табе казаў, Фіёна? Сёння вечарам трэцяе спатканне. І вы ведаеце, што гэта значыць!
  Зрабіўшы выгляд, што не бачыў яго запрашэння даць пяцёрку, Чэмберс цярпліва спытаў:
  — Наконт целаў?
  «О, Божа, не. Не, гэта ўсё дрэнныя навіны».
  «Фантастычна».
  Яны зайшлі ў судова-медыцынскую лабараторыю, дзе на металічных каталках ужо ляжалі пацярпелыя са шпіталя. Побач са сцяной быў адцягнуты стол, каб паказаць дзве кучы
  запырсканых крывёй пёраў. З агідай Чэмберс успомніў тое, што сказала Элаіза ў сваім рэзюмэ пра Роберта Коутса - ён быў падобны да дзіцяці, якое зрывае крылы з мухі жураўля.
  - Ён становіцца ўсё больш хворы, - сказаў Сайкс, надзімаючы шчокі. «Абодва былі пад моцным седатыўным дзеяннем, так што ніякіх слядоў ад праколаў. Кураня -'
  «Одры Фэрчайлд», — прасьвятліў яго Чэмберс, раздражнёны ягоным непрафэсіяналізмам.
  'ОК; Тады Одры Фэрчайлд. Яна відавочны выпадак асфіксіі. Ён проста выключыў яе ШВЛ і... гульня скончана. Мужчына , аднак... Яны перайшлі да другой каталкі. «Яму прымацавалі крылы, калі ён быў яшчэ жывы... Без прытомнасці, але жывы».
  Чэмберс зірнуў на кучу белых пёраў, доўгую зламаную костку, якая тырчала з краю стала, як лязо: « Ісус ».
  «Я ведаю, так? Крылы прабілі яго лёгкія з абодвух бакоў ззаду, адсюль крывяныя плямы на пёрах, што выклікала катастрафічны гемапнеўматоракс». Палаты выглядалі пустымі. «Ён фактычна патануў ва ўласнай крыві», — патлумачыў Сайкс, і гэтая думка, здаецца, нават пахіснула яго напышлівы выгляд.
  «Аддушша і ўтапленне на наступны дзень пасля перасадкі лёгкіх», — услых разважаў Чэмберс. «Мяркую, дзесьці там ёсць нейкая перакручаная паэзія».
  Ён паглядзеў на гадзіннік.
  «Вы выглядаеце жудасна. Як вы трымаецеся? - спытаў Сайкс, што насамрэч прагучала як шчыры клопат.
  Усё павінна быць дрэнна .
  «Я ў парадку. Проста ёсць дзе быць. Што з чайнікам? — спытаў ён, заўважыўшы доказы, якія яны канфіскавалі ў бальніцы побач з грудамі пёраў.
  «Абсалютны геній», — адказаў Сайкс, зірнуўшы на нявінна
  выглядаючы прыбор.
  «Значыць, такім чынам ён напаіў усіх гэтых людзей адначасова?»
  — О, безумоўна, — кіўнуў судмедэксперт. «Без сумневу... Аднак гэта не чайнік».
  Чэмберс глядзеў пуста: «Вы страцілі мяне».
  «Гэта было калісьці, але яго змянілі: падключылі электраправодку, награвальны элемент замянілі ультрагукавой мембранай, а носік звузілі, аддзялілі і сфарміравалі для дасягнення большага рассейвання».
  «Дык...?» - пачаў Чэмберс, не мудрэючы.
  «Гэта дыфузар пад выглядам чайніка. Кіпячэнне браміду панкуронія не спрацуе. У канчатковым выніку вада выпараецца пры тэмпературы сто градусаў, а лекі проста ляжаць на дне кантэйнера. Але ўсталюйце ультрагукавую мембрану на правільную частату, вада і лекі выпараюцца ў сухі туман. Відаць, побач быў вентылятар?»
  - Я маю на ўвазе, магчыма, - паціснуў плячыма Чэмберс. У той час яго крыху адцягнуў крылаты труп у іншым пакоі.
  «Размяркоўваючы яго на некалькі метраў ва ўсіх напрамках, такім чынам даючы ўсім, хто знаходзіцца паблізу, знясільваючую, але несмяротную дозу… Як я ўжо казаў: геніяльна».
  Крыху менш захоплены развіццём падзей, Чэмберс стомлена працёр вочы:
  «Такім чынам, цяпер яму нават не трэба рабіць ін'екцыю, каб паралізаваць іх. Гэта проста выдатна. Як быццам у яго яшчэ не ўсе карты». Але потым ён нахмурыўся, бо яму ў галаву прыйшла думка: «Ёсць лячэнне, так? … Каб змяніць дзеянне паралітыка?'
  «Ёсць сумесь атрапіну і неостигмина».
  «А машыны хуткай дапамогі вязуць гэтыя лекі?»
  «Магчыма, атрапін, але яны ніколі не даведаюцца, што трэба даваць… Чаму?»
  «Тады, як вы, верагодна, першыя людзі на сцэне, вы не думаеце, што мы павінны мець гэта?»
  Сайкс няўтульна зашморгнуў, нарэшце дагнаўшы: «Вы не доктар».
  «Гэта не значыць, што я не магу выратаваць чыёсьці жыццё, — запярэчыў Чэмберс, — асабліва калі ён зараз запраўляе газам пакоі, поўныя людзей, за адзін раз».
  Сайкс усё яшчэ выглядаў няўпэўненым.
  «Давай, Дрю. Гэта магло б выратаваць чыёсьці жыццё, магчыма, нават аднаго з нашых».
  Ён фыркнуў: «Ніякіх абяцанняў. Але я разгледжу гэта».
  «Дзякуй». Ведаючы, што ён прасунуў справу як мага далей, Чэмберс працягнуў: «Ці ёсць прагрэс з глебай?»
  «Мы разбілі яго на часткі, але ўсё яшчэ чакаем узораў». Чэмберс другі раз за дзве хвіліны паглядзеў на гадзіннік. — Аднак у мяне была адна думка, — працягваў Сайкс. «Мы маглі б прымяніць той жа прынцып, каб вызначыць месцазнаходжанне гэтага лебедзя». Ён падышоў да стала, на якім ляжалі крылцы. «На гэтых пёрах усё яшчэ ёсць сляды вады. Я мог бы ўзяць узор, разбіць яго на працэнтны графік яго складу, а потым параўнаць з іншымі ўзорамі, сабранымі з усяго горада».
  Не пераводзячы дыхання, ён паспяшаўся да камп'ютара: «Гэта, вядома, працаёмка. І, відавочна, гэта зойме некаторы час. Але, як кажуць, "дабро прыходзіць да тых, хто..." Ён падняў вочы ад экрана і выявіў, што застаўся адзін. Збянтэжана пазіраючы пад каталкамі, ён задаўся пытаннем, як доўга ён гаварыў сам з сабой: «…пачакай».
  «Я ў парадку».
  «І вяртанне да расследавання пасля столькіх гадоў не выклікала зноў сны пра здарэнне?»
  — Не, — схлусіў Вінтэр.
  Запаўняльнік формы аддзела кадраў запоўніў яе форму.
  «І праца разам з дэтэктывам Чэмберсам - як гэта было да гэтага часу?»
  «Добра».
  «Няма напружання?»
  Вінтэр успомніў, як ён выходзіў з імі ў пабе ў Камдэне.
  «... Без аргументаў?»
  Ён уявіў, як яны трое крычаць адзін на аднаго пад дажджом на беразе канала.
  «... Без абвостраных эмоцый?»
  Ён, Маршал і Чэмберс усе ў слязах.
  Вінтэр высунуў ніжнюю губу і паківаў галавой: «Не тое, што я магу прыдумаць».
  «Ваш доктар сказаў мне, што вы некаторы час не аднаўлялі рэцэпт на…» яна зірнула на факс, «…параксэтын. Вы не верыце, што яны вам больш патрэбны?
  Ён адчуваў, як кантэйнер у кішэні цісне на нагу:
  «… Не. Як я ўжо казаў, я ў парадку».
  Істан чакаў каля ўваходу ў садовы цэнтр Торнбі больш за дзесяць хвілін, назіраючы, як гіпнатычна ўспыхваюць калядныя агеньчыкі з прыцемненага кута крамы.
  - Дэтэктыў Істан? - спытаў вусаты мужчына, вырываючы яго з летуцення. «Джасцін Юм. Я тут менеджэр». Яны паціснулі адзін аднаму рукі. «Мы ўсе моцна перажываем за Эвана. Я кажу гэта не толькі таму, што ён прапаў без вестак: ён сапраўды адзін з самых добрых і далікатных людзей, якіх я калі-небудзь сустракаў».
  Ён правёў Істану праз дзвярны праём, які вёў у непрыгожы службовы калідор.
  «Што Эван тут робіць?»
  «У асноўным дома», — сказаў яму мужчына з адценнем віны. «Гэта, напэўна, гучыць жудасна, але я запэўніваю вас, што гэта не звязана з яго памерам. Я маю на ўвазе, што дзеці яго любяць, а ён іх. Сапраўдны гігант, з якім можна гуляць! Але англійская ў Эвана не надта добрая, і ён крыху…» Ён знайшоў час, каб знайсці патрэбнае слова, «… павольна», — растлумачыў ён, не зрабіўшы гэтага.
  «І гэта агульная рыса гігантызма?» - спытаў Істан, і яму стала зразумела, што, як працадаўцы Эвана, яны, верагодна, захоўваюць яго гісторыю хваробы, якая можа запоўніць некаторыя прабелы, якія не можа запоўніць абмежаваная англійская яго маці.
  «Эван не валодае гігантызмам».
  Ад гэтай бомбы Істан спыніўся і павярнуўся да іншага чалавека:
  - Яму восем футаў - чорт вазьмі - чатыры!
  «Я маю на ўвазе ў медыцынскім сэнсе гэтага слова», — удакладніў кіраўнік. «У яго сапраўды ёсць нешта, што называецца сіндромам Сотаса, які, як я разумею, уключае ненармальны рост дзяцей, які звычайна запавольваецца да дарослага ўзросту… Звычайна. Гэта прычына яго...
  «Цяжкасці ў навучанні?» - прапанаваў Істан, перш чым ён паспеў сказаць што-небудзь яшчэ хвалюючае.
  «Правільна». Ён адчыніў дзверы ў цеснае памяшканне, дзе на пісьмовым стале быў складзены стос відэакасет. «Гэта для вас. Гэта ўвесь запіс з камеры сённяшняй раніцы».
  «Я забяру іх на выхадзе», — сказаў яму Істан. «Ці ёсць у Эвана шафка ці якія-небудзь асабістыя рэчы?»
  — Вядома. Сюды».
  Яны прайшлі ў прыгнятальны пакой для супрацоўнікаў, усю далёкую сцяну закрывалі кволыя блакітныя дзверы. Калі менеджэр адамкнуў адну, здавалася б, наўздагад, нага джынсаў зніклага гіганта высыпала на падлогу, як шчупальца. Фатаграфія Эвана, нахіліўшыся ўдвая, каб абняць маці, была прылеплена да ўнутранага боку.
  Істан паглядзеў на менеджэра, а потым на яго аднолькава апранутых супрацоўнікаў, якія сядзелі за сталом:
  - Ён носіць такую форму? — спытаў ён.
  «Так».
  Ён кіўнуў, адзначыўшы, што з-за таго, што яго адзенне ўсё яшчэ там, зніклы, хутчэй за ўсё, усё яшчэ апрануты па-працоўнаму:
  — А ў якой змене ён быў сёння?
  «Пяць да дзесяці раніцы. Гэта непапулярна, але нам патрэбны нехта, каб прыняць пастаўкі».
  Ён зачыніў дзверцы шафкі: «Пакажы».
  Істан задрыжаў, калі яны ўвайшлі ў грузавую платформу, дзе трое вялікіх дзвярэй шумна стукалі кожны раз, калі дзьмуў вецер, зусім не абараняючы ад холаду.
  — Камеры? - спытаў ён, не бачачы нiводнага.
  «На вуліцы, але не тут», — паведаміў яму менеджэр, неабдумана апрануўшы толькі кашулю пола.
  Істан прабіраўся ў акуратна складзеныя скрынкі, заўважаючы недакуркі на зямлі, ровар, прыхінуты да сцяны, і дзве чырвоныя кнопкі каля кожнай з металічных аканіц:
  «Сённяшнія пастаўкі тут?»
  «Так».
  «Усе?»
  «Так».
  «Ці можна зачыніць гэтыя дзверы звонку?»
  «Не».
  Істан зацікаўлена кіўнуў, а затым працягнуў блукаць па лабірынце запасаў.
  «Ці магу я спытаць, што вы шукаеце?»
  - Нічога асаблівага, - адказаў ён, спыніўшыся, калі наткнуўся на сыпанне свежай зямлі на падлозе. Прыгнуўшыся, ён правёў вялікім пальцам па цёмнай расколіне ў адным з керамічных гаршкоў... зразумеўшы, што той, што побач, быў цалкам разбіты напалову... з таго, што побач, была вынятая значная дробка. Нахмурыўшыся, ён пачаў выцягваць цяжкія каструлі адзін за адным, каб агаліць барвовую пляму, размазаную ў бруд.
  — Я не спецыяліст, — сказаў вусаты, зазіраючы праз плячо, — але гэта нядобра, праўда?
  Істан уздыхнуў. Чаму ён заўсёды выконваў хрэнавыя заданні?
  — Не, Джасцін. Гэта дакладна нядобра».
  Па-ранейшаму апрануўшы сваю рабочую форму, Вінтэр на хвіліну перавёў дыханне, гледзячы ўніз на сем паверхаў лесвічнай клеткі, быццам толькі што заваяваў Эверэст. Аднак настрой яго самавітання быў нядоўгім, калі адна з самых кволых старых жанчын, якіх ён калі-небудзь бачыў, пайшла за ім, нават не пацеўшы.
  - Прабач мяне, дарагі, - звярнулася яна да яго задняй часткі, Уінтэр адышоўся ўбок, калі ззаду яе з цяжкасцю падняўся малады мужчына з доўгімі чорнымі валасамі і нагружаны сумкамі з пакупкамі. Ён выглядаў як Маршал - чорныя боты, наждачная папера і скураная куртка - і кіўнуў у знак прывітання Вінтэр, перш чым правесці пажылую жанчыну да яе дзвярэй. Усё яшчэ ачуньваючы, Вінтэр не змог падслухаць іх кароткі абмен:
  «Ты каханая. Я не ведаю, што б я рабіў без цябе».
  «Вам трэба, каб я іх прывёў?»
  — Не. Не, вы зрабілі дастаткова».
  «Добра. Проста пастукай, калі табе што-небудзь спатрэбіцца».
  «Я буду».
  Дзверы зачыніліся.
  «Гэтыя лесвіцы - забойцы», - з разуменнем сказаў мужчына Вінтэру, які не быў надта ў захапленні ад блізкасці прыгожага рок-н-рольнага суседа з Элаізай, калі ён фанабэрыста залез у адну з двух пакінутых дзвярэй на лесвічнай пляцоўцы.
  - Укол , - раўніва прамармытаў ён.
  Наколькі ачуняў ён калі-небудзь, Уінтэр яшчэ раз праверыў адрас, накрэмзаны на тыльным баку далоні, і пастукаў у дзверы кватэры дваццаць тры, пачуўшы, як галасы ўнутры змоўклі.
  «Хто гэта?» нехта паклікаў.
  "Адам Вінтэр - лепшае ў Сэйнсберы".
  Шчоўкнуў замок, і дзверы адчыніліся, жанчына-афіцэр агледзела яго з ног на ногі з-за нацягнутага ланцуга.
  — Гэй, — міла ўсміхнуўся ён.
  «Ты спазніўся».
  « Вы на сем паверхаў».
  Злая жанчына зняла ланцуг, каб прапусціць яго ўнутр, ужо нацягваючы паліто, каб сысці:
  «Сёння ўсё ціха. Я вярнуся заўтра ў... - яна паглядзела на гадзіннік, - дванаццаць хвілін на восьмую, - шматзначна сказала яна, ляпнуўшы за сабой дзвярыма.
  - Яна здаецца добрай, - сказаў ён, павярнуўшыся да Элаізы, якая скурчылася на канапе.
  Яму здалося, што яна выглядала ашаламляльна, апрануўшыся ў зручныя спартыўныя штаны і джэмпер, прынамсі на два памеры большы для яе, а там, дзе яна завязала валасы, на яе шыі звіваліся пасмы каштанавага колеру.
  Ён, безумоўна, зноў глядзеў.
  «Такім чынам, здагадайцеся, хто прайшоў іх інтэрв'ю, навязанае аддзелам кадраў пры вяртанні на працу!»
  «Вы?»
  «… Не. Але я наскрэбся, і мне гэтага дастаткова», — сказаў ён, перш чым падняць сумку ў руцэ. «Я думаў, што ты можаш быць галодным. Я прынёс нам піцу, марожанае і Дарытас».
  - Падобна на ежу з кіно, - сказала Элаіза, падымаючыся, каб узяць яе ў яго.
  «Смешна, што вы так кажаце, бо…» Ён выцягнуў з-за спіны чорную скрыню. « Парк Юрскага перыяду на відэа!»
  «Дзіўна!» яна ўсміхнулася, праходзячы на кухню, каб уключыць духоўку і паставіць марозіва ў маразілку.
  Зняўшы куртку, Вінтэр зноў замкнуў уваходныя дзверы і скінуў чаравікі на дыванок.
  — З суседзямі пазнаёміўся, — гаварыў ён. «Яны здаюцца добрымі».
  «Так, Дорыс — добры персанаж, і я не думаю, што я калі-небудзь сказаў Крысу больш за пяць слоў за два гады, што ён пражыў тут. Яго ніколі няма побач». Зіма крыху расслабілася. «Ты заўсёды ведаеш, калі ён. Спадзяюся, вы не супраць заснуць пад гукі Metallica», — пажартавала яна.
  «Вы малявалі», — пракаментаваў ён, заўважыўшы палатно, пастаўленае на мальберце ў спальні.
  «Трэба было нешта зрабіць, каб адцягнуць увагу».
  Пакуль Элаіза прыбірала вячэру, ён агледзеў нешматлюдны пакой, убачыўшы пабеленыя сцены і трубы прамысловага выгляду, якія ганарліва дэманстраваліся, яе некалькі прадметаў мэблі простыя, практычныя, пазбаўленыя лішняга мітусні.
  "Мне падабаецца, што вы зрабілі з гэтым месцам", - сказаў ён ёй.
  «Што?» - спытала яна праз глыток чыпсаў.
  «Я сказаў, што мне падабаецца тое, што вы зрабілі з гэтым месцам. Поўная "мастацкая" мінімалістычная атмасфера, якую вы адчуваеце».
  ' Ах . ага Не. Гэта насамрэч не "атмасфера" як такая. Я проста зусім разбіты. Я насамрэч не магу сабе нічога дазволіць».
  - О, - сказаў ён, крыху збянтэжана.
  «Аказваецца, я супярэчлівы мастак, які кідае выклік уяўленням людзей аб тым, што такое мастацтва, у той час як жыццё ў самым дарагім горадзе ў свеце не зусім круціць грошы», — пажартавала яна, наліваючы кожнаму па шклянцы віна.
  — Я працую, — сказаў Вінтэр.
  «Такім чынам, вам плацяць?»
  «Я спадзяюся, што так».
  «Тады вы, спадзяюся, працуеце, ці не так?» — падражніла яна яго. «Каб сказаць дзякуй за абед. Вы не збіраецеся прымушаць мяне піць аднаго, ці не так? Давай! Толькі адзін».
  Ён прабраўся.
  - Добра, - сказаў Вінтэр, рассыпаючыся, як Дорыта, на якую ён толькі што наступіў. Ён узяў шклянку, калі Элаіза падняла свой тост:
  «На здароўе!»
  «Мы можам адключыць гэта, калі хочаце?» — прапанаваў Вінтэр, тактычна прыпыняючы фільм на адным з размоўных фрагментаў.
  - Га ? - спытала Элаіза, якая глядзела на вулічныя ліхтары з часоў брахіязаўра. — Не. Мне гэта падабаецца».
  - Ты хвалюешся... за Роберта.
  - Не... Можа быць... не ведаю.
  Вінтэр з разуменнем кіўнуў, перш чым выпаліць: «Аднойчы ў мяне была марская свінка».
  Элаіза выглядала здзіўленай.
  — Дэль Бой Тротэр, — працягнуў ён, рассмяшыўшы яе.
  «Вы назвалі сваю марскую свінку Дэль Бой Тротэр?»
  « Э-э-э ».
  «Чаму не проста Дэль Бой?»
  - Гэта крыху занадта добра, вам не здаецца? - спытаў ён яе з прамым тварам. «Я лічу, што толькі яго блізкія сябры і родныя называлі яго Дэль Бой. Для астатніх з нас ён заўсёды быў Дэль Бой Тротэрам. У нас тут будуць праблемы?»
  - Не, - ухмыльнулася яна. «Калі ласка, працягвайце».
  «Ва ўсялякім разе, Дэль Бой Тротэр пачаў паводзіць сябе крыху дзіўна, хадзіць па крузе… у рэчы… ад рэчаў. Мы адвезлі яго да ветэрынара, які сказаў мне, што збіраецца пасадзіць Дэль Боя Тротэра. Я, вядома, расплакаўся. Я маліў яго. Я прапанаваў заплаціць за яго лячэнне сваімі кішэннымі грашыма, але Смерць-Ветэрынар не меў нічога з гэтага. І горш таго, мая мама пагадзілася з ім. Такім чынам, адгадайце, што я зрабіў».
  «Што?»
  «Я пачакаў, пакуль Ветэрынар Смерці выйдзе з пакоя, каб прынесці яму ўкол, схапіў Дэль Боя Тротэра са стала і пабег дадому. Я пабег наверх, спакаваў сумку з неабходнымі рэчамі… практычна толькі штаны і батончыкі шакаладу, і напоўніў кошык майго ровара ежай і пасцельнай бялізнай для яго».
  «На вашым ровары быў кошык?»
  — Так, — адказаў Вінтэр, абараняючыся. «Для надзвычайных сітуацый, звязаных з жыццём і смерцю, такімі як гэтая. А потым мы паехалі — двое напляваць уцекачоў, якія ўцякалі, каб пабудаваць сабе новае жыццё ў чужой чужой краіне. Я праехаў праз два гарады і правёў ноч у чыёйсьці цяпліцы, перш чым паклікаў маму падвезці дадому».
  'Уражвае. А што здарылася з Дэль Боем? Зіма спахмурнела на яе. «… Тротэр».
  «О, ён памёр. Я падазраю, што дурная штука памерла яшчэ да таго, як я скончыў школу. Ён быў вельмі кепскім паддопытным трусам і, несумненна, меў патрэбу ў пакладзе».
  Элаіза параніла сябе, стрымліваючы смех: «Гэта вельмі сумная гісторыя».
  «Я хачу сказаць, што ... часам трэба адпусціць тое, што любіш. Вучыцеся на маіх памылках. Не рабі гэта Дэль Бой».
  Яна ласкава ўсміхнулася яму.
  «Што?»
  — Нічога. Мне спадабалася твая гісторыя. Вось і ўсё».
  Зіма нейкі момант падазрона глядзеў на яе, а потым узяў пульт:
  «Хочаш паглядзець, як гэтага хлопца-юрыста з'ядаюць ва ўнітазе?»
  Схапіўшы Дорытас назад, Элаіза перамясцілася на сваім сядзенні, каб уладкавацца зручна:
  - Ты па-чартоўску маеш рацыю!
  Пакуль Элаіза чысціла зубы, Вінтэр запраўляў ложак на канапе. Ён зарэгістраваўся ў кагосьці ў Нью-Скотланд-Ярдзе і яшчэ раз пераканаўся, што ўваходныя дзверы і вокны надзейныя.
  Выйшаўшы з ваннай у доўгіх піжамных штанах і камізэльцы, Элаіза зняла макіяж і выглядала ад гэтага яшчэ прыгажэй.
  «…Што?' — спытала яна.
  — Нічога, — адказаў ён, набіваючы падушку.
  «Ну, я збіраюся…»
  «Добра. Я буду тут... відавочна ».
  «Дабранач».
  «Ноч».
  Яна сарамліва ўсміхнулася і накіравалася ў спальню, зачыніўшы за сабой дзверы.
  Прайшло некалькі хвілін, за якія Зіма набраў сабе шклянку вады, выключыў святло і цалкам апрануты залез у ложак. Але потым пачуўся скрып, калі дзверы спальні адчыніліся.
  — Адам? - прашаптала Элаіза.
  «Так?» — адказаў ён, седзячы ў цемры.
  «Я...» А потым, нягледзячы на тое, што з самага пачатку яна цвёрда настойвала на тым, што Коутс ніколі не прычыніць ёй шкоды, яна спытала: «Вы не супраць, каб я пакінула дзверы адчыненымі?»
  — Не. Вядома, не».
  - Дзякуй, - сказала яна, вярнуўшыся да ложка і перавярнуўшыся на бок, каб адвярнуцца ад яго.
  Зіма проста пасядзела на імгненне, прыслухаўшыся да прыціхлай какафоніі чалавецтва: дзесьці ў будынку ляскаюць дзверы, па суседняй вуліцы гудзе мапед, а потым легла назад, ужо сумуючы.
  22.34 – Чэмберс і Маршал сядзелі ў цемры больш за дзве з паловай гадзіны, дастаткова часу, каб паўтарыць у сваёй галаве яго апошні бой з Евай сто разоў, іх другі за столькі ж дзён.
  Яна баялася за яго ... пасля таго, што здарылася, яго аўтамабільная аварыя назаўсёды знясіліла яго ў яе вачах. Ён бачыў гэта кожны раз, калі яна глядзела на яго. Да гэтага для яе ён быў непераможны, звышчалавек, цяпер яна лічыла яго слабым, далікатным – адной з ахвяраў. Ад гэтай думкі яму стала дрэнна, што, магчыма, стала прычынай таго, чаму ён так рэзка накінуўся па тэлефоне.
  Аўтамабіль, прыпаркаваны пад рыштаваннямі, якія ўзвышаліся над новым мастацкім кварталам, быў у цені, яго лабавое шкло апраўляла адну адчыненую браму, як карціна алеем. Ён узяў радыё:
  «Альфа ўсім падраздзяленням, рэгістрацыя», — ціха сказаў ён, усведамляючы, што тры чорныя груды попелу часткова закрываюць яму агляд.
  «… Бэта: усё зразумела».
  «Чарлі: зразумела».
  Пачулася электроннае шыпенне.
  «Дэльта: так, тут усё чыста».
  Паклаўшы слухаўку, Чэмберс нецярпліва фыркнуў: «Дзе ён, чорт вазьмі ?»
  23.14 – Стрымліваючы першы за ноч пазяханне, Чэмберс дапіў асадак цёплай кавы.
  12.22 - Не маючы магчымасці рызыкаваць уключыць рухавік, Чэмберс і Маршал загарнуліся ў смярдзючыя коўдры.
  «Не варта было піць гэтую каву», — сказала яна яму, калі на лабавым шкле пачалі ўтварацца крышталі лёду.
  «Чаму не?»
  «Таму што, калі ты пойдзеш мачыцца, твая штучка ўпадзе».
  Чэмберс выглядаў раздражнёным: «Вялікі дзякуй… А цяпер мне патрэбна пічка».
  1.37 раніцы - Маршал ціха хроп на пасажырскім сядзенні, а крыўдлівы Чэмберс з затуманенымі вачыма хмурыўся на яе, адлічваючы хвіліны да сваёй чаргі.
  2.44 раніцы – Чамберс гучна хроп на сядзенні кіроўцы, а задуменны Маршал з шырока расплюшчанымі вачыма глядзеў у неба.
  3.33 раніцы – «Вы прачнуліся?» - спытаў Маршал, падштурхоўваючы яго. «Палаты! Ты прачнуўся?»
  «Так, я прачнуўся!» - агрызнуўся ён, моцна пляснуўшы сябе па твары, каб пераканацца.
  «Час праверыць сувязь», — нагадала яна яму.
  - Добра, - сказаў ён, двойчы апусціўшы слухаўку перад тым, як знайшоў кнопку перадачы : "Усім блокам, - пазяхнуў ён, - праверка сувязі".
  «Бэта-версія: прымаю вас гучна і выразна».
  «Чарлі: прымаю».
  «Дэльта: усё яшчэ не спіць... проста ...»
  4.18 раніцы – «Я ж казаў вам, што вам не варта было піць гэтую каву», — самазадаволена сказаў Маршал, калі Чэмберс вярнуўся ў машыну, яго змерзлыя пальцы ўсё яшчэ змагаліся з мушкай. «Адчуваеш сябе лепш?»
  Ляскаючы зубамі, ён павярнуўся да яе: «…Многа».
  5.05 - "Рух у вароты!" — прагудзеў праз радыё голас. «Рух ля варот!»
  Імгненна прачнуўшыся, Чэмберс і Маршал узірнуліся ў цемру, вароты ўсё яшчэ дрыжалі, і нідзе не было відаць, хто б ні парушыў іх.
  «Бачыце што-небудзь?» - прашаптала Маршал, не адрываючы вачэй ад закінутага ўчастка.
  «Нічога, — адказаў Чэмберс, неасцярожна падымаючы радыё: «Дэльта: гэта ты? У вас ёсць візуал? Гэта Коутс?
  Было некалькі статычных пстрычак, перш чым ён адказаў:
  'Адмоўна. Прабачце. Гэта кот. Проста кот, усе. Ідзі спаць».
  - Яму лёгка казаць, - прамармытаў Чэмберс, няўтульна варухнуўшыся на сядзенні. «Мне патрэбна яшчэ адна пія».
  6.46 раніцы – першы ўчастак неба гарэў аранжавым і індыгавым колерам на фоне адыходзячай ночы.
  Чамберс выглядаў так, нібы зомбі ўкусіў яго падчас аднаго з чатырох перапынкаў на адпачынак, і Маршал не стаў лепш.
  «Магчыма, мы апынуліся не ў тым месцы», — сказала яна, і світанак надаў ёй упэўненасці крыху павысіць голас.
  «Гэта тое месца», — упэўнена адказаў Чэмберс.
  «Тады, магчыма, ён ведаў, што мы тут».
  «Ці нехта з нашых знаёмых папярэдзіў яго, што мы былі», — запярэчыў ён, расчаравана стукнуўшы кулаком па прыборнай панэлі. «Якая трата ночы!» — плюнуў ён, вылазячы з машыны.
  «Палаты!» — сцэнічна прашаптаў Маршал. «Куды ты ідзеш?!»
  «… У ложак».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 28
  Памятаючы, што Ева была ў суботу ў офісе, Чэмберс так стараўся паспець дадому, але горад, які трашчыць па швах, меў іншыя ідэі, якія запавольвалі яго прагрэс на кожным кроку. Завярнуўшы за вугал і выявіўшы, што яе машыны ўжо няма, ён пракраўся па пад'язной дарозе і ўвайшоў у ціхі дом.
  Больш не маючы патрэбы ў гэтым, ён, пакульгаючы, падышоў да халадзільніка і выявіў, што ў ім няма паведамленняў, нават кароткіх інструкцый або напамінкаў, каб дадаць яго ў свой сакрэтны запас сувеніраў. Ён думаў пра тое, каб накіравацца да яе на працу, забраць па дарозе напой у яе любімай кавярні - жэст, каб паказаць ёй, што ён шкадуе, што ён не меў на ўвазе нічога з таго крыўднага, што сказаў, што ён прапусціў яе жудасна за апошні тыдзень. Адкінуўшы гэтую думку, ён усміхнуўся таму, наколькі моцна яна ненавідзела б гэта - «выветрыванне іх бруднай бялізны на людзях», як яна казала б, даючы сваім калегам-пляткарам прадмет для вячэры - візіт без папярэджання, такі ж выкрывальны, як вінаватыя падораныя кветкі ці шакаладныя цукеркі са шкадаваннем.
  Калі ён заўважыў дзіравы канверт, які чакаў яго на прылаўку, ён не папрацаваў яго адчыніць, дакладна ведаючы, што будзе напісана ў яго разліковай ведамасці: ён ахвяраваў сваім целам, сваім псіхічным здароўем і быў на шляху да таго, каб выйсці з каляіны. яго шлюб - усё, каб зарабляць менш, чым яго сусед, які вучыў у пачатковай школе па дарозе.
  Кінуўшы яго ў кучу непажаданай пошты, ён прыняў тры абязбольвальныя, праскакаў у спальню і паваліўся на ложак.
  Верная свайму слову, афіцэр Адпачываючага Сукінага Твару пастукаў у дзверы кватэры Элаізы роўна ў дванаццаць хвілін восьмай.
  «У самы час!» Зіма сустрэў яе прыемна, нягледзячы на тое, што ведаў, што спазніцца на працу.
  «Не вельмі. Я прасядзеў тут і чытаў сваю кнігу чвэрць гадзіны».
  Яго ўсмешка рассыпалася: «Я сапраўды цябе ненавіджу».
  Нічога не хвалюючыся, яна проста глядзела, як ён нацягвае паліто.
  « Бягучы па лязу» сёння? - паклікаў ён Элаізу.
  - І не забудзься, што ты абяцаў мне кары! — нагадала яна яму.
  Усміхаючыся, ён збіраўся сказаць што-небудзь дасціпнае, калі ORBF засумаваў і ляпнуў дзвярыма перад яго тварам.
  Выспаўшыся цэлых тры гадзіны, першым прыпынкам Чэмберса па вяртанні на працу была судова-медыцынская лабараторыя, дзе Сайкс апраўдваў сваю рэпутацыю, насміхаючыся з пакета з чыпсамі, у той час як на стале ляжалі раскладзеныя рэшткі з надзелу.
  Адзін з іх калег праверыў імя з бэйджа, Крыстафер Раян, і знайшоў вельмі верагоднае супадзенне: знакаміты лонданскі мастак, чыя сучасная тэматыка, створаная з выкарыстаннем традыцыйных матэрыялаў і тэхнік, прынесла яму міжнароднае прызнанне. Яго самая вядомая п’еса – « Незнаёмцы на аўтобусным прыпынку » – была асветлена прыгажосцю і майстэрствам самога Караваджа, у той час як яго карціна з выявай удзельнікаў беспарадкаў, якія падпальваюць паліцэйскую машыну, выклікала атмасферу і тэатральную пастаноўку Жана-Антуана Вато.
  Ён таксама быў афіцыйна абвешчаны завочна памерлым у 1995 годзе, бо на той момант лічыўся без вестак больш за шэсць гадоў.
  «Што вы хочаце, каб я сказаў?» — спытаў Сайкс, закручваючы пакуначак з хрумсткай цукеркай. — Што гэта дакладна ён? Я не магу».
  Чэмберс уздыхнуў:
  «Хтосьці збіраецца пагаварыць з сям'ёй. Мы возьмем вам адбіткі пальцаў».
  «Адбіткі пальцаў?!» — засмяяўся ён. «Для якіх пальцаў? Я ніколі не выцягну з гэтага нічога карыснага!'
  «Тады кроў… або валасы… або адзенне», — паправіў сябе Чэмберс.
  Ён так стаміўся.
  ' Дзякуй! - раздражнёна адказаў Сайкс. «Таму што, калі б вы папрасілі мяне ідэнтыфікаваць яго ў гэтую секунду, маім лепшым меркаваннем было б…» ён зірнуў на калекцыю костак, «… Скелетар».
  Насыціўшыся, Чэмберс накіраваўся да дзвярэй.
  «А для аматараў Клуэда сярод нас, — крыкнуў яму ўслед Сайкс, — я думаю, што Хі-Мэн зрабіў гэта… у Замку Шэры Чэрап… з дапамогай Сілавага Мяча!» Чэмберс ляпнуў за сабой дзвярыма, але ў калідор пачуўся голас Сайкса: «Дайце мне ДНК!»
  - Дэтэктыў Чэмберс!
  Ледзь ён зрабіў два крокі ў кабінет, як вакол яго сабраўся невялікі натоўп:
  «Меч, выняты з магілы, амаль напэўна быў узяты з пашкоджанай статуі на першым месцы забойства», — паўкрычаў нехта.
  «Так і думаў».
  «Кантактныя дадзеныя былі састарэлымі, — сказаў іншы, — але я адшукаў сястру Крыстафера Раяна і зараз накіроўваюся туды».
  — Добра, — адказаў ён. «Крыміналістыцы патрэбны ўзоры ДНК. Спытайцеся ў яе канкрэтна пра каго-небудзь новага, хто з'явіўся ў яго жыцці, і вазьміце з сабой некалькі фотаздымкаў Коўтса ... А калі вы вернецеся, я хачу пра яго ўсё, што вы можаце знайсці: фінансавыя звесткі, папярэднія адрасы, гісторыю занятасці ... многае».
  «Так, сэр», — адказала жанчына, калі яе месца заняў несамавіты мужчына.
  «Магчыма, мы даведаемся пра аранжавы фургон», — сказаў ён, сунуўшы Чэмберсу ў руку раздрукоўку. «Прыйшоў праз лінію падказкі — уладальнік гаража, які памятае, як ліквідаваў пашкоджанні, апісаныя ў прэс-рэлізе».
  Глянуўшы на яго, Чэмберс вярнуў яго:
  «Успаміны сямігадовай даўніны нам не вельмі патрэбныя. Скажыце яму, каб выкапаў свае запісы. Калі ён не можа даць нам рэгістрацыйны нумар, плацежныя рэквізіты або альтэрнатыўнае імя або адрас, якімі карыстаўся Коўтс, не марнуйце на гэта час».
  - Зараз я яму паклічу, - сказаў чалавек, саступаючы месца наступнаму чакальнаму твару.
  «Яшчэ тры магчымыя назіранні: Іслінгтан, Камбервел і Хайберы».
  «Аддайце перавагу Іслінгтану і Хайберы, бо яны знаходзяцца адносна блізка адзін да аднаго».
  Афіцэр кіўнуў і паспяшаўся прэч, пакінуўшы толькі аднаго.
  «Так?» - спытаў Чэмберс.
  - Я хацеў задаць вам кавы, сэр?
  «О, Ісусе , так! Дзякуй!' - сказаў ён, нарэшце дабраўшыся да свайго стала, жменька маляўнічых і, несумненна, важных, клейкіх нататак паднялася ў паветра, як матылькі, калі ён паваліўся на крэсла. «Дрэнныя крывавыя штукі», — паскардзіўся ён, нахіліўшыся, каб падняць іх.
  Седзячы ў цені вежы, ненадзейна складзенай на падносе для паштовых паведамленняў, ён хацеў патэлефанаваць Маршал, але не хацеў турбаваць яе, калі яна спала. Успомніўшы, што Вінтэр адразу перайшоў на сваю іншую працу, ён прызнаў, што яму належала патэлефанаваць Элаізе, жадаючы спытаць яе пра чалавека ў магіле і ці ведае яна, чаму Коутс мог нацэліцца на яго.
  Ён набраў нумар і чакаў, дазваляючы яму празваніць не менш за дваццаць разоў, перш чым адмовіцца.
  «Гэй!» — паклікаў ён, махнуўшы некаму рукой.
  - Так, сэр?
  «Мне трэба, каб ты падняўся на радыё. Даведайцеся, хто сёння з Элаізай Браўн. Спачатку праверце, ці ўсё ў парадку, а потым даведайцеся, чаму, чорт вазьмі, яны не бралі трубку, калі я тэлефанаваў».
  - Так, сэр.
  Металічныя вароты галерэі з грукатам зачыніліся, паліцэйскі эскорт Элаізы са склаўшымі рукамі назіраў, як яна некалькі разоў прадзявала ланцужок, перш чым пераканацца, што ён зачынены.
  - Дзякуй за гэта, - сказала Элаіза, падымаючы палатно і несучы яго ў машыну. «Прадаваць яго заўсёды цікава».
  «Што гэта?» - спытала іншая жанчына, калі яны залезлі ўнутр, Элаіза горда трымала яго.
  «Гэта абстрактная карціна са знакамітай абстрактнай карціны», — патлумачыла яна. «Такім чынам, музей, людзі, сцены і рама былі зведзены да простых формаў, у той час як карціна ў карціне была вернута да натуралістычнага стану».
  Афіцэр прымружыўся: «І гэта нехта купіў?»
  «Так».
  «За грошы?»
  «Так».
  «Колькі?»
  «Трыста фунтаў... уключаючы паштовыя выдаткі».
  Паківаючы галавой, жанчына завяла матор:
  «Калі ты памрэш, ты будзеш каштаваць цэлага багацця», - сказала яна, прайшло не менш за дваццаць секунд, перш чым зразумець, што гэты каментар можа быць успрыняты як крыху бестактоўны: «...ад старасці».
  «Яны былі на галерэі», — выпаліў афіцэр, якога Чэмберс нават не пазнаў у той момант, калі выйшаў з сустрэчы з Уэйнрайтам.
  «Га?»
  «Вы папрасілі мяне даведацца, чаму Элаіза Браўн раней не была дома».
  - Ах, так, - кіўнуў ён, ледзь не сказаўшы: гэта ты ?
  «Яны пайшлі ў яе галерэю». Чэмберс нахмурыўся. — Нешта пра калекцыянаванне карцін, — паціснула яна плячыма.
  Цяпер яшчэ больш разгублены, прыгадваючы антысанітарны стан падземнай пляцоўкі, ён падзякаваў афіцэру і прайшоў усе чатыры крокі, перш чым заўважыць сваё наступнае ўварванне:
  «Чаму за маім сталом пудзіла?»
  «Гэта не звычайнае пудзіла», — паведаміў яму Льюіс. «Гэта дэтэктыў Пудзіла з «Бараны на гары». Ён прасіў Маршала, але я думаю, што ты павінен пагаварыць з ім, - сказаў ён свайму сябру са шматзначным выглядам.
  - Быццам бы мне не хапае спраў, - прамармытаў Чэмберс, накiроўваючыся да свайго растрапанага госця.
  - Дэтэктыў Чэмберс?
  «Адзіны і адзіны… на жаль », — сказаў ён, паціскаючы руку і сеўшы на месца.
  «Філіп Істан… Філ. Я ведаю, наколькі вы зараз занятыя, таму пераходжу адразу да справы. Вам нешта гаворыць імя Popilopadopaluss?
  «… Дыназаўр?»
  «Чалавек. Эван Іаанну Папілапіды…» Ён здаўся.
  — Не. чаму? Ці варта?»
  «У мяне склалася ўражанне ад вашага калегі, што гэта можа быць». Палаты выглядалі згубленымі. «Разумееце, я займаюся гэтай справай аб зніклых без вестак, і… яна, шчыра кажучы, крыху дзіўная: грэчаскі волат ростам восем футаў чатыры з цяжкасцямі ў навучанні».
  «Гігант?» - спытаў Чэмберс, седзячы, але не разумеючы, чаму Істан прыйшоў да іх з гэтым. Падрабязнасці адносна астатніх скульптур былі строга ахоўванай таямніцай, і, наколькі яму было вядома, у прэсу нічога не прасочвалася.
  - Значыць, гэта адзін з вашых? - зацікаўлена спытаў Істан.
  «Магчыма», — адказаў Чэмберс. Улічваючы яшчэ адну статую, абяцаную раней, у каманды было мала часу, каб падумаць аб перадапошнім стварэнні Роберта Коутса. «Мне спатрэбіцца ўсё, што ў вас ёсць. Калі ён прапаў без вестак. Адкуль. Любая інфармацыя, якую вы маеце пра яго...
  — Прашу прабачэння, — перапыніў яго другі дэтэктыў. «Я думаю, што мы перасекліся. Я тут не для таго, каб дапамагчы вам у расследаванні. Я тут, каб вы дапамаглі мне з маім».
  Склаўшы рукі ў абароне, Чэмберс адкінуўся на спінку крэсла: «Працягвай».
  «Там, дзе апошні раз бачылі майго зніклага гіганта, была знойдзена кроў. Я папрасіў паслугу і атрымаў кагосьці, каб папрацаваць над гэтым на працягу ночы».
  «У вас была супадзенне крыві за ноч?» — скептычна спытаў ён.
  «Добра. Гэта была вялікая паслуга. І, вядома, дапамагае рэгулярнае абследаванне супрацоўнікаў аддзела па барацьбе з наркотыкамі».
  «Чаму?» - спытаў ён, не падабаючыся, куды гэта ідзе. - Чый гэта быў?
  «Стажор-дэтэктыў Джордан Маршал».
  У паніцы Чэмберс пацягнуўся да тэлефона, але потым спыніўся:
  - Калі вы сказалі, што зноў знайшлі кроў?
  - Я не, - адказаў Істан. «Але гэта было ўчора ўдзень».
  Упэўнены, што з таго часу ён правёў з Маршалам цэлую ноч, Чэмберс даволі лаканічна падсумаваў сваю сумесь эмоцый, разгубленасці і знясілення:
  'Пачакайце! Што?!'
  Вінтэр прабегся ажно на сёмы паверх і, калі можна сказаць пра колючыя болі ў грудзях, на месца, дзе для яго ўсё скончылася. Спадзеючыся, што курыная корма Элаізы не ўзарвалася, калі ён спатыкнуўся (першы раз), ён сабраўся і пастукаў у дзверы, гул цяжкай рок-музыкі даносіўся ад шумнага суседа насупраць.
  «Хто гэта?»
  «Як вы думаеце, хто?»
  Расчыніўшы дзверы, ORBF паглядзеў на яго з пагардай:
  «Вы зрабілі нешта іншае са сваімі валасамі?»
  — Не. Пакіньце мяне ў спакоі».
  - Яна ў душы, - сказала няшчасная жанчына, перш чым яшчэ раз зірнуць на яго з насмешкай. «Проста парада: гэтага ніколі не адбудзецца. Ёй як восем з паловай, можа, дзевяць, а табе як двойка… пры правільным асвятленні… а гэта вельмі слабае асвятленне».
  «Так, але я смешны ... часам».
  «Добры момант. Я проста думаў, што замовіць для курыцы маёй сястры – The Chippendales або Jasper Carrot. Хммм . Яна пацерла падбародак: «Які? … Які?'
  «Божа мой, проста ідзі!» — агрызнулася Зіма. «Абавязкова перадай Адольфу і Уладу Цепешу мае прывітанні, калі вернешся дадому!»
  "Проста спрабую перашкодзіць табе саромецца", - сказала яна, выходзячы.
  - І да вашай інфармацыі - Элаіза - адназначна халодная дзесятка! - крыкнуў ён ёй услед, бразнуўшы дзвярыма.
  «Я што?» - спытала яна з дзвярэй ваннай, закруціўшы мокрыя валасы ў ручнік.
  — Нічога, — сарамліва ўсміхнуўся ён. - Дык... ежа?
  8:00 вечара – «Вось, мы зноў», - уздыхнуў Чэмберс, зачыняючы дзверы машыны, у той час як дзённая змена пракралася праз пажарны выхад. - Выспаўся?
  - Трохі, - адказаў Маршал. «Я праглядаў старыя файлы, каб мы што-небудзь прапусцілі. Вы?
  «Крыху». Ён вагаўся. «Сёння мяне наведаў дэтэктыў Істан, які сапраўды вас шукаў. Ён расследуе знікненне васьміфутавага гіганта».
  «Велікан?!» Трывожныя вобразы абяцанай скульптуры Роберта Коутса напоўнілі яе розум.
  «Вы калі-небудзь былі ў Торнбі ў Гароу?»
  — Не. Што гэта?
  «Апошняе вядомае месцазнаходжанне зніклага... Ваша кроў была знойдзена на месцы здарэння».
  « Мая кроў?» Яна выглядала здзіўленай. «Гэта… Гэта немагчыма».
  «Гэта?» - з веданнем справы спытаў Чэмберс, маючы гадзіны на разважанні. Яго вочы скінуліся на яе руку.
  «Фігурка, якую я разбіў!» - ахнуў Маршал, даганяючы. «І ён… стрымаў маю кроў ад гэтага?» - спытала яна з агідай. «Навошта яму гэта рабіць?»
  «Я не ўпэўнены. Але вы павінны глядзець на гэта з таго месца, дзе я сяджу».
  - Давай, Чэмберс. Вы не можаце! — сказала яна яму, апярэджваючы тое, што ён збіраўся сказаць.
  «У мяне ёсць зніклы гігант, калі мы ведаем, што ён яму патрэбны. І твая кроў у мяне там, дзе не павінна быць...
  «Я вам патрэбны для гэтага!»
  «... калі мы ведаем, што ў яго ёсць дзве жаночыя фігуры, якія яшчэ трэба адліць».
  «Палаты!»
  - Прабачце, - рашуча сказаў ён. - Пасля сённяшняга вечара я аддаю цябе на дзяжурства і прызначаю афіцэра да цябе дадому.
  Паківаючы галавой, Маршал глядзела на тры курганы попелу, адчуваючы, што ўжо ведае кожную няроўнасць і выгіб іх сілуэтаў, адзінага цэнтру ў безасаблівай даляглядзе.
  - Я дапамагу вам з Істанам, - сказаў Чэмберс, - пайду з вамі на інтэрв'ю. Мы хутка разбярэмся з гэтай блытанінай».
  «Дзякуй, але я магу паклапаціцца пра сябе».
  Здаўшыся, ён нацягнуў на плечы коўдру і ўладкаваўся на начлег.
  20.33 – Надакучыўшы цішыні, Чэмберс рызыкнуў уключыць радыё, паменшыўшы гучнасць, пакуль яна не стала ледзь чутная на ветры.
  «… Іаанну Пападопулас – апошні раз бачылі ўчора раніцай на яго працоўным месцы: садовы цэнтр Торнбі ў Гароу. Любы, хто валодае якой-небудзь інфармацыяй, павінен звяртацца ў…'
  «Падобна на тое, Уэйнрайт зрабіў сваю справу», — пракаментаваў ён, нічога не атрымаўшы ад Маршала. «Напэўна, правільны крок. Калі грамадскасць калі-небудзь знойдзе для нас каго-небудзь, то гэта будзе васьміфутавы гігант з мульцяшным чмялем на спіне». Ён пакруціў цыферблат, знайшоўшы песню UB40 для праслухоўвання. Але нагадаўшы яму пра Еву і іх сварку па тэлефоне папярэднім вечарам, ён зноў выключыў яго, аддаючы перавагу цішыні.
  21.10 – «Дарэчы, я разумею», — выпаліў Маршал, прымусіўшы Чэмберса падскочыць, бо ён не вымавіў ні слова больш за гадзіну. «Калі б я быў на вашым месцы, я б таксама зняў сябе».
  «Я не здымаю цябе са справы».
  Яна нецярпліва паглядзела на яго.
  «Добра. Я як бы адцягваю цябе ад справы».
  «Проста... ты ведаеш, што гэта значыць для мяне».
  «Я так. Але лепш, каб ты на мяне злаваўся, чым памёр. Гэта не варта твайго жыцця, ніякая справа не каштуе».
  Маршал падняла бровы: «Гэта багата, зыходзячы з цябе».
  Выглядаючы абражана, ён задумаўся і кіўнуў: «Так. Дастаткова справядліва».
  22.04 – Першыя парывы дажджу ўдарылі па лабавым шкле.
  - Ідэальна , - пазяхнуў Чэмберс, усведамляючы, што, акрамя таго, што іх машына тоне ў гразі і мокне кожны раз, калі яму давядзецца рабіць патрэбу, бачнасць усёй каманды будзе парушана. Ён апусціў акно і высунуў руку. «Гэта толькі пляўкі», — запэўніў ён Маршала за некалькі хвілін да таго, як адкрыліся нябёсы, патоп біблейскіх маштабаў, які пагражаў іх усіх змыць. Хутка падняўшы акно, ён пацягнуўся да радыёстанцыі: «Альфа ўсім падраздзяленням: прыём? Канец».
  Статычнае шыпенне.
  «… Альфа для ўсіх падраздзяленняў: атрымліваем? Канец».
  На гэты раз адзіная зламаная перадача адказала яму: «Ch--ie re--ing --ver».
  «Альфа да апошняга дынаміка: вы зламаныя і нечытэльныя. Усе падраздзяленні: мы тут сляпыя. Паўтарыць. Мы сляпыя... Вон».
  Ён вярнуў слухаўку ў люльку і нахіліўся наперад на сядзенні, спрабуючы зазірнуць скрозь патокі вады, якія абмывалі шкло.
  «Бачыце што-небудзь?» - спытаў Маршал.
  «Мне здаецца... ідзе дождж», — прамовіў ён, калі радыё гучна затрашчала:
  'Л--ц -- Ту-- т-- Лі----.'
  «Мяркую, яны не пачулі, як я сказаў «выхад», — буркнуў Чэмберс. Ён схапіў трубку: «Гэта Альфа: вы зламаныя і нечытэльныя». Канец».
  '--i-- на --rn Лі-- --н.'
  Ён звярнуўся па дапамогу да Маршала, які ў адказ паціснуў плячыма: «Не глядзі на мяне».
  - Дзеля бога , - прамармытаў ён, яшчэ раз націскаючы кнопку перадачы : - Гэта Альфа: мы не чытаю цябе. Паўтарыць паведамленне. Канец».
  Напружваючыся, каб пачуць што-небудзь праз лівень, ён павярнуў ручку гучнасці да канца, калі яны абодва нахіліліся да дынамікаў…
  'Tu--n th-- li--s on! … Уключыце святло!'
  « Чорт », — плюнуў ён, уключыўшы запальванне і заліўшы будпляцоўку дальнім святлом машыны.
  Маршал ужо пайшоў. Выскачыўшы за ёй, ён кінуўся праз іскрысты дождж, калі пражэктар над галавой успыхнуў, як белае сонца ў цемры.
  «Што-небудзь ёсць?!» - крыкнуў ён, перакрываючы грукат дажджу.
  - Нічога! — крыкнула Маршал у адказ, перш чым зірнуць уніз на раку чорнага бруду, якая амывала яе ногі, яе позірк прасачыў за ёй у гару да трох вялікіх курганаў попелу. Спрабуючы бачыць, як сцюдзёная вада цячэ па яе твары, яе вочы пачынаюць падымацца па раствараючыхся вяршынях... аж да безгаловага бюста, які вырываецца з цэнтральнай гары зямлі, счарнелых крылаў, якія размахваюцца на ветры двухтысячагадовай даўнасці, адсутнасць рук стварае нечалавечы сілуэт.
  Перш чым яна паспела нават што-небудзь сказаць, Чэмберс падбег да бліжэйшага кургана, адчайна раскопваючы ўручную зямлю.
  «Могуць быць і іншыя!» - закрычаў ён, у той час як запэцканая мантыя Найкі працягвала вылазіць з бруду. 'Правер апошні!' ён загадаў першаму са сваёй каманды дабрацца да іх. 'Правер апошні!'
  Ледзьве пакруціўшы галавой збянтэжанаму афіцэру, Маршал накіравалася да свайго начальніка, які цяпер стаяў на руках і каленях, адбіваючы кіпцюрамі зямлю. Яна прысела побач з ім.
  «Чаму ты не капаеш?!» — спытаў ён яе. «Дапамажыце мне!»
  Яна супакойвала руку яму на плячо:
  «Яна была тут як мінімум два дні, Чэмберс, прама перад нашымі тварамі. І калі тут яшчэ нехта пахаваны, то яны таксама ўжо мёртвыя».
  Спачатку ён глядзеў на яе няўцямна, але потым зразумеў, калі сеў на калені, часткова затоплены паводкай. Гледзячы на абезгалоўленую багіню, як панылы вернік, які шукае ласкі, ён прызнаўся: «Я так стаміўся».
  «Я таксама», — сказаў яму Маршал. «Я таксама».
  Ён здзіўлена паглядзеў на сябе, прамоклы да касцей, яго вопратку і абутак, хутчэй за ўсё, нельга было выратаваць.
  "Мы можам скончыць тут", - сказала яна, цела яшчэ не было цалкам выяўлена. «Мы праверым, ці ёсць іншыя ахвяры, і выклічам крыміналістыку на месца. Чаму б табе не пайсці і не абсушыцца?» Яна працягнула яму руку.
  Кіўнуўшы, ён працягнуў руку і ўзяў яго, Маршал падняў яго на ногі:
  «У мяне ёсць гэта», — запэўніла яна яго.
  «Я ведаю, што ты ведаеш».
  «… Што з ім?» - спытаў адзін з афіцэраў, калі Чэмберс адыходзіў.
  — Нічога. Ён у парадку, - коратка адказаў Маршал, паварочваючыся да багіні, якая ўзвышалася над імі. Яна рухалася вакол кучы мокрага попелу: чорная вада сцякала з раскінутых крылаў, адзенне было зроблена з той самай эфірнай тканіны, што выкарыстоўвалася ў двух папярэдніх забойствах - празрыстая, дзе яна прыліпала да скуры. «Гэй!» — паклікала яна, махнуўшы мужчыну. «Дапамажыце мне падняцца», — настойліва сказала яна, утаропіўшы вочы на цёмную фігуру пад чыстым матэрыялам.
  Пагодліва афіцэр выцягнуў рукі, каб падняць ёй нагу, Маршал асцярожна ўтрымлівала раўнавагу толькі на трывалым пастаменце, на якім стаяла фігура. Яна напружылася, каб падняць вочы на ніжнюю частку спіны багіні, уважліва засяроджваючыся на жудасна знаёмым малюнку: вялікія ступні, спадніца, якая тырчыць з тонкай аправы... і два яркія вочы, якія выбіваюцца з-за цёмнага шлема.
  Дзярмо .​ Падвядзі мяне! Адпусціце мяне! — паклікала яна.
  «Што гэта?» — спытаў яе афіцэр, выціраючы брудныя рукі аб мундзір.
  - Марсiянiн Марвiн, - адказала яна, выглядаючы крыху ашаломленай, мужчына няўцямна глядзеў на яе. «...Я ведаю, хто яна».
  Выціраючы твар бруднай рукой, Чэмберс адышоў ад пражэктара і пайшоў назад да машыны, убачыўшы краем вока ўспышку руху. Калі дождж сціх, ён азірнуўся на сваіх калег, пералічваючы іх. Павольна ён наблізіўся да агароджы з рабіцы, якая аддзяляла іх ад суседняга ўчастка, пранізлівы звон кропель дажджу, які амаль музычна стукаў па метале, пакуль ён назіраў у цемры на другім баку, шукаючы прыкмет жыцця…
  Маўклівасць.
  Ён павярнуўся, каб вярнуцца да машыны, калі ззаду пачуўся ціхі голас:
  «Я думаў, што дажджу ніколі не будзе».
  Чамберс павярнуўся, не бачачы нічога, акрамя паўтаральнага крыж-накрыж малюнка. Ён паглядзеў на белае свячэнне пражэктара, разважаючы, ці варта клікаць сваю каманду, але ведаў, што з іх боку не было магчымасці атрымаць доступ. Падумаўшы, ён падышоў да плота, прабіраючы пальцы ў шчыліны, прыціскаючыся лбом да халоднага металу. Даючы вачам прыстасавацца, цёмная фігура аддзялілася ад цемры і пачала набліжацца.
  «Я павінен быў быць упэўнены, што вы яе знайшлі», — з гонарам сказаў Коўтс, спыняючыся ўсяго ў некалькіх футах ад драцяной сеткі паміж імі, яго твар быў у цені, як чыстае палатно.
  Ён пайшоў адыходзіць.
  — Ты не дабярэшся да яе, разумееш? Палаты клікалі ў пустэчу. 'Элаіза. Яна ў нас ёсць. Яна ў бяспецы… Мы ведаем пра лаўровы ліст! — выпаліў ён у адчаі, і прайшло некалькі імгненняў, перш чым Коутс вярнуўся.
  Яго цікаўнасць узяла верх над ім, і на гэты раз ён падышоў да агароджы, каб сустрэцца вачыма з Чэмберсам, іх твары былі ўсяго ў некалькіх цалях адзін ад аднаго.
  «Значыць, мы мелі рацыю?» Чэмберс здзекліва ўсміхнуўся. «Статуі пра яе».
  Выгляд страты і шкадавання, які не належаў нікому іншаму, напоўніў твар міміка:
  «Гэта заўсёды было пра яе — забойства… і не забойства». Здавалася, Коутс адышоў у памяць. «Вы ўяўляеце, што трэба, каб адмаўляць тое, што вы ёсць? Каб змяніць сябе ад самай сваёй глыбіні для кагосьці? Вы калі-небудзь любілі каго-небудзь настолькі, каб зрабіць гэта?»
  Чэмберс сорамна маўчаў, таму што, парушаючы абяцанне кульгаць услед за серыйнымі забойцамі ў цемры, ведаў, што ён зусім не змяніўся.
  «Сем гадоў я абыходзіўся без гэтага», — працягваў Коўтс, давяраючы Чэмберсам, быццам яны былі старымі сябрамі. «... Калі я пераследваў яе, пакуль мы былі разам, нават пасля, калі ўсё, што я хацеў, гэта вярнуць яе. Я так стараўся быць нармальным… А потым ты вярнуўся да мяне. Вы паказалі мне, наколькі я ўпаў у зман, што ніколі не буду шчаслівы, як бы я ні стараўся». Ён тужліва засмяяўся. «Ведаеце, некаторы час я нават паверыў, што змяніўся ».
  Чэмберс адчуваў, як тканіна паліто іншага чалавека датыкаецца да кончыкаў пальцаў:
  «Я не дазволю табе пакрыўдзіць яе».
  - Раніць яе? - здзіўлена спытаў Коутс. «Чаму я хацеў прычыніць ёй боль?»
  «Таму што ты хворы хрэн, які вінаваціць усіх, акрамя сябе, ва ўласцівай яму пасрэднасці». Нават у цені Чэмберс убачыў, як на яго твары прабег гнеў. «Значыць, ты здольны на эмоцыі?» - падштурхнуў ён яго. «Я не быў упэўнены».
  Коутс узяў хвіліну, каб абдумаць свой адказ. Ён зірнуў уніз:
  «Як нага?» — спытаў ён з насмешкай, а потым наўпрост усміхнуўся, калі Чэмберс няўтульна паварушыўся. «Будзьце ўпэўненыя, дэтэктыў, я б не хацеў правесці ніводнага дня на гэтай зямлі, калі б яе не было».
  Чэмберс нахмурыўся - штосьці ў такім запале, як ён сказаў, прагучала ў гэтым.
  Раптам Коўтс схапіўся за драцяную агароджу паміж імі, удалечыні пранеслася хваля, калі ён ухапіўся за руку Чэмберса, прыціснуўшыся тварам да металу:
  «Я зрабіў бы ёй балюча, чым табе», — плюнуў ён, пакуль Чэмберс змагаўся. «Бо толькі жывыя могуць пакутаваць так, як ты хочаш», — усміхнуўся ён, перш чым адпусціць яго.
  Былі крыкі каманды каля пражэктара і гук іх крокаў, якія беглі да іх. Інстынктыўна зірнуўшы ў іх бок, Чэмберс азірнуўся і выявіў, што зноў застаўся адзін.
  — Коўтс? — адчайна паклікаў ён. «… Роберт?!»
  - Не так доўга, дэтэктыў, - прашыпеў голас з цені за некалькі хвілін да таго, як каманда дабралася да іх. «Усё амаль скончылася».
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 29
  Чамберс завагаўся на парозе.
  Ён правёў гады, ветліва забаўляючыся мудрагелістым наборам вераванняў і звычаяў Евы, але ніколі асабліва не надаваў ім ці чымсьці іншым. І ўсё ж ён вагаўся, ведаючы, што калі б у чым-небудзь быў хоць пробліск праўды - калі ўсё зло ў свеце было насамрэч справай зласлівых дэманаў, якія вялі бязбожнікаў да пракляцця - тады яны б кружыліся цяпер, чакаючы на тым цёмным парозе разам з ім - усё тое, што ён пакляўся ніколі не несці дадому.
  Акінуўшы ірацыянальны позірк цераз плячо, ён прысеў, каб дастаць мяшок з рысам з-за гаршка: яшчэ адна асаблівасць карыбскага фальклору. Высыпаўшы шчодрую кучу на зямлю для апантанага Джамбі, які лічыў кожнае зярнятка да ўзыходу сонца, ён намацаў замок і зачыніў за сабой дзверы - брудныя сляды, якія пераследвалі яго па калідоры, паказвалі, што, магчыма, недастаткова хутка. Спрабуючы збіць чаравікі, ён вывярнуў шчыкалатку і ўпаў кучай на падлогу, і гэтая нязначная нязручнасць давяла яго да слёз.
  Напаўсонная і валодаючы крыкетнай бітай мужа, Ева высунула галаву з-за вугла:
  - Бэн? - спытала яна, моршчачыся ў крыўдным святле. «Што ж ты…» Аднак яна змоўкла, убачыўшы, у якім стане яе мокры муж. - Бэн! - ахнула яна, кідаючыся да яго. «Што не так?»
  — Нічога, — адказаў ён, збянтэжана выціраючы слёзы. «Я паслізнуўся. Вось і ўсё. Вярніся ў ложак. Я ў парадку».
  «Чухта», - сказала яна, паціраючы пляму цёмнай гразі, якая абліпала яго скуру. «Вы паранены? Гэта твая нага?
  Вочы Чэмберса напоўніліся гневам. Ён падняўся на ногі, пакідаючы па дарозе ў ванную на сценах чорныя адбіткі рук. Ён уключыў душ і ўвайшоў у кабінку цалкам апрануты, а Ева паспяшалася ў пакой за ім.
  - Бэн, ты мяне палохаеш! - сказала яна, назіраючы, як ён з цяжкасцю здымае сапсаваную кашулю, перш чым кінуць яе ў ванну. «Скажы мне, што здарылася».
  Заплюшчыўшы вочы, калі вада пачала парывацца, ён апусціў галаву ў недаверы, у няўдачы, у нараканні на ўласны прытуплены бляск:
  «Навошта камусьці складаць попел пасярод пляцоўкі?» — расчаравана спытаў ён сябе. «Гэта перашкаджае. Гэта не побач з любым з уваходаў для выдалення. Ён горка засмяяўся: «Гэта было ў гару расчышчанай тэрыторыі!» Пляснуўшы сябе ў бок галавы, ён прашаптаў: « Дурны ! Дурны ! Дурны !'
  «Гэй!» - закрычала Ева, схапіўшы яго за руку, перш чым ён паспеў яшчэ больш пашкодзіць сабе. «Спыні гэта! Пра што ты?»
  З пустым позіркам у вачах ён павярнуўся да яе:
  «Крылатая дзяўчына… Ён дабраўся да яе».
  Ева нічога не сказала, толькі прыклала руку да яго грудзей, прыклаўшы яе да сэрца.
  «Адсячы ёй галаву», — працягваў ён з млосным выглядам. «Узяў і яе за рукі».
  - О, Бэн, - прашаптала яна з жалем.
  «Ён быў у мяне», — сказаў ён, калі вада вакол яго ног паступова ператварылася з чорнай у шэрую. «Я дакрануўся да яго. Я адчуваў яго дыханне на сваім твары... І я быў бяссільны што-небудзь з гэтым зрабіць».
  Выглядаючы цалкам заклапочаным, Ева прыклала адважныя намаганні, каб голас быў роўным:
  «Што вы маеце на ўвазе, што вы дакрануліся да яго? Хто яго? спытала яна; хоць, баючыся, яна ўжо ведала адказ.
  - Коутс! — плюнуў ён з агідай. «Ён размаўляў са мной».
  «З вамі размаўляў серыйны забойца?» Змагаючыся з гузікам на поясе, Чэмберс кіўнуў. - Дазволь мне, - прапанавала яна, але ён адштурхнуў яе ў руку.
  «Я магу гэта зрабіць!» - зароў ён. «І не глядзі на мяне так! Я магу прыняць гэта!
  - Узяць што?
  «Усё!» — крыкнуў ён, адрываючы начыста гузік і вылазячы з мокрых штаноў. «Больш! … Усё, што кожны можа кінуць у мяне! Таму што, нягледзячы на тое, што вы думаеце, я не слабы!'
  Ева выглядала адначасова заклапочанай, пакрыўджанай і разгубленай:
  «Чаму я з усіх людзей думаю, што ты слабы?»
  «Быццам ты не ставіўся да мяне па-іншаму з тых часоў » , — здзекаваўся ён, паказваючы на шнары, якія звіваліся знізу ягоных баксёрак па ўсёй правай назе.
  « Гэта пра гэта?» — спытала яна яго, кідаючы яго штаны, якія працякалі, разам з кашуляй у ванну. «Вы спрабуеце нешта даказаць? Таму вы пагадзіліся ўзяць на сябе гэтую справу? Таму вы зараз вядзеце прыватныя размовы з серыйнымі забойцамі?»
  «Я не хадзіў яго шукаць».
  «І ўсё ж ты нейкім чынам апынуўся ў сітуацыі, калі ён мог дастаць цябе аднаго». Гледзячы на яго, як на празрыстага, яна ўздыхнула: «Але ты маеш рацыю. Я па-іншаму паглядзеў на цябе пасля аварыі. І гэта праўда, магчыма, з меншай павагай, чым я меў да цябе раней».
  Нягледзячы на тое, што ён заўсёды падазраваў гэта, Чэмберс адчуў сябе параненым, пачуўшы, як яна сказала гэта ўслых.
  — Але не таму, што я лічу цябе слабым, Бенджамін, — працягвала яна. «Але таму, што я лічу, што вы неабдуманыя. Таму што я думаю, што ты занадта ганарлівы для ўласнага дабра. Таму што я не думаю, што вы ведаеце, калі спыніцца ... і не ведаеце, нават калі б спыніліся».
  «Гэта праца», — сказаў ён ёй.
  «Тады кідайце», — проста адказала яна. «Ці можаце вы ўспомніць, калі апошні раз вярталіся дадому, каб сказаць што-небудзь станоўчае?»
  «Я не магу проста сысці!»
  «Чаму не?»
  «Таму што…»
  «З-за чаго?»
  «Таму што!»
  «Таму што нашага маленькага жыцця табе недастаткова без вострых адчуванняў ад таго, што кожны раз, калі мы не разам, цябе ледзь не забіваюць?»
  Разумеючы, што ў яго няма адказу на яе, ён не мог сустрэцца з ёй позіркам.
  «Вы ведаеце, чаго я жадаю?» — спытала яна яго. — Хацелася б, каб ты адышоў ад гэтай жудаснай справы. Я хацеў бы, каб вы сказалі ім, каб яны проста знайшлі каго-небудзь іншага. Хацелася б, каб ты ўзяў некалькі дзён адпачынку, пакуль усё гэта скончыцца. Хацелася б, каб ты застаўся тут... са мной».
  Чэмберс выглядаў вінаватым: «Я не магу гэтага зрабіць».
  «Вы маглі б. Але ты не зробіш».
  Ён працягнуў мокрую руку, каб пагладзіць яе па шчацэ: «Я цябе не заслугоўваю».
  — Не. Вы не, - сказала яна абыякава, - але я ўсё роўна буду тут і чакаць вас.
  Маршал паступова прыйшоў у сябе, лежачы на незнаёмай падлозе.
  Са стогнам яна прымусіла сябе выпрастацца, не пазнаючы нікога з іншых людзей, якія страцілі прытомнасць па пакоі.
  Яна не адчувала сябе добра - у яе кружылася галава, каардынацыя парушалася, калі яна спрабавала падняцца, але не змагла, разважаючы, якое таксічнае дзярмо яна ўнесла ў сваё цела гэтым разам. У сваім адчаі яна згуляла і прайграла на невядомым і відавочна няякасным прадукце, пачуццё віны ўсё роўна вярталася, як заўсёды.
  Яна пацягнулася да сваёй сумкі, але потым спалохалася, усвядоміўшы, наколькі яна лёгкая, адчыніла яе і выявіла, што яна была вычышчана: сумачка, ключы; яны нават забралі яе праязны білет.
  - Дзярмо , - прашаптала яна, кладучыся на спінку, каб палезці ў кішэню джынсаў, каб знайсці дробязі, але апынулася пустой. «Чорт!»
  Адчайныя часы, якія патрабавалі адчайных мер, яна азірнулася на спячых людзей, але потым заўважыла іх раскіданыя па падлозе маёмасць - самакаматозныя адкіды грамадства, якія сталі лёгкай мішэнню для тых, хто хістка падняўся па сацыяльнай лесвіцы.
  «Ты, дурань ...» - папракнула яна сябе, скурчыўшы твар, калі панюхала сваю майку, а пакой быў поўны незадаволенасці.
  Няўпэўнена падняўшыся на ногі, яна, спатыкаючыся, пайшла па калідоры і выйшла праз металічныя дзверы ў канцы, апынуўшыся ў цёмным завулку. Дождж прасякнуў яе вопратку за некалькі секунд, калі яна вырвала аб сцяну, а потым, хістаючыся, пайшла да галоўнай дарогі, усё яшчэ не ведаючы, дзе знаходзіцца, пакуль яе прывіднае адлюстраванне шукала падказку ў вітрынах:
  Крамы Holloway Road
  Ёй прыйшлося абаперціся аб ліхтарны слуп, не памятаючы, як яна апынулася так далёка.
  Няўтаймавана дрыжучы, яна спакойна спрабавала ацаніць сітуацыю: была поўнач. Яна затрымалася ў мілях ад дому на марозе без грошай, без банкаўскіх картак, без праязных білетаў і з цяжкасцю функцыянавала.
  Яна была аблажаная.
  Гледзячы на бязлюдную вуліцу, яна заўважыла чырвоны дах тэлефоннай будкі.
  Калі ласка . Калі ласка . Калі ласка , - прашаптала яна, адчыняючы сумку, каб перабраць смецце, чэкі і нікчэмныя татуіроўкі, якія яны лічылі не вартымі, з палёгкай знайшла афіцыйную візітоўку сталічнай паліцыі і, што больш важна, два нумары тэлефонаў, надрапаныя на ёй. спіна.
  Яна паспяшалася праз дарогу да тэлефоннай будкі і закрыла холад, стандартны мантаж нумароў сэксуальных ліній і аб'яў дзяўчат па выкліку ўпрыгожваў заднюю сцяну, калі яна ўзяла трубку і набрала нумар аператара:
  'Прывітанне? Так, я хацеў бы патэлефанаваць, калі ласка, але адмяніць тарыфы». Яна дала ім нумар і стала чакаць. — Давай, зіма. Давай».
  Прайшло трыццаць секунд, перш чым вярнулася аператар:
  «Я баюся, што яны не бяруць».
  - Дзярмо ! - закрычаў Маршал, бразнуўшы слухаўкай і памятаючы, вядома, што ён будзе з Элаізай.
  Адчуваючы, што вось-вось заплача, яна паглядзела на іншую лічбу, накрэмзаную пад ёй, ведаючы, што ў яе не засталося іншага варыянту.
  Яна заўважыла набліжэнне фар і з асцярогай падышла да абочыны, калі машына спынілася побач з ёй. Калі яна забралася, Чэмберс выглядаў цалкам знясіленым на сядзенні кіроўцы, слабая ўсмешка, якую ён паспрабаваў зрабіць для яе дабра, толькі пагоршыла яе самаадчуванне.
  — Гэй, — прывітала яна яго, нацягваючы рэмень бяспекі пад рып шклоачышчальнікаў аб шкло.
  «Гэй», — адказаў ён, уключыўшы для яе ацяпленне, гадзіннік на прыборнай панэлі паказваў 5:55 раніцы, калі ён выехаў на дарогу.
  Ні адзін з іх не прамовіў, пакуль ён вёз іх праз пусты горад, Маршал не быў упэўнены, ці шануе яна тое, што ён трымаецца ў адзіноце, ці частка яе хоча, каб ён раззлаваўся на яе:
  - Ты не спытаеш, што здарылася?
  «Я меркаваў, што вы скажаце мне, калі захочаце».
  Яна сумна кіўнула: «Як ты сябе адчуваеш?»
  «Як быццам я не магу вытрымаць большага», — адказаў ён з дзіўнай шчырасцю.
  «Тое ж самае», — прызналася яна, Чэмберс зноў прапусціў падказку распытаць пра яе вечар. «Дзякуй, што прыйшлі па мяне».
  «Ты мне патрэбен», — проста сказаў ён, спыняючыся на закругленні, калі міма праязджала адзіная машына на дарозе.
  Маршал адчуваў, што яна вось-вось лопне, цяпер не маючы ілюзій, што цяжар сакрэту, які яна несла, будзе каштаваць ёй жыцця, калі яна не выдасць яго:
  «Гэта не я, разумееш?» — сказала яна яму, Чэмберс засяродзіўся на дарозе. «Магчыма, калі я быў маладзейшы, але не цяпер. Я выкарыстоўваю зноў толькі са студзеня ... і потым, з усім, што адбываецца ...'
  «Вы можаце апраўдвацца як заўгодна, — задуменна сказаў Чэмберс, — але калі гэты вечар нечаму мяне навучыў, дык гэта таму, што людзі не мяняюцца… Ніхто з нас не мяняецца. Заўсёды знойдзецца іншая адгаворка, а пасля – іншая. І калі яны прыйдуць, мы ўсе працягнем з таго месца, дзе спыніліся: Коутс зноў пачынае забіваць; Я наўмысна падвяргаю сябе шкодзе, каб нешта даказаць; Зіма вернецца да працы, якая сапсавала яму жыццё; і вы будзеце працягваць рабіць тое, што вы робіце. Мы ўсе толькі чакаем апраўдання».
  Дазваляючы свайму гнятліваму прасвятленню на імгненне супакоіцца, Маршал выключыў абагравальнік і паглядзеў на мігатлівыя агні:
  «Мне трэба табе сёе-тое сказаць… раскажы каму-небудзь». Яна глыбока ўздыхнула. «У тую ноч, калі памёр Тобіас Сліп... я быў там». Чэмберс падняў бровы, але не перабіў. «У мяне былі вашы старыя матэрыялы справы. У яго майстэрні было холадна - паўсюль лёд, таму мы падняліся паразмаўляць у яго кабінет, але я раззлаваўся, і ён папрасіў мяне сысці. Я крычаў на яго. Ён павярнуўся да мяне і... Гэта было самае дробнае слізгаценне, але я ўсё яшчэ памятаю гук яго падзення з той лесвіцы. А я проста стаяла на месцы і глядзела на яго… Я пакінула яго там, — ганебна закончыла яна.
  Чэмберс не адводзіў вачэй ад дарогі, абдумваючы свой адказ:
  Ніколі больш нікому не расказвай гэтую гісторыю. Зразумела? Маршал кіўнуў. «Тобіяс Сліп не варты... гэтага », - працягваў ён, аглядаючы свайго растрапанага калегу з ног да ног. «Я даўно на гэтай працы. Дрэннага чалавека пазнаю, калі бачу – ён быў, а цябе няма. Магчыма, мы ніколі не даведаемся, каму належала тая кроў на вяроўцы, але я цалкам упэўнены, што без яго свет стане крыху лепшым месцам». Яна ўсё яшчэ выглядала зламанай. Чэмберс уздыхнуў: «Як адзіны чалавек, якому вы калі-небудзь раскажаце пра гэта, я вызваляю вас ад вашых грахоў. Трахні яго . А цяпер, давайце больш ніколі пра гэта не гаварыць, - сказаў ён, паварочваючы направа.
  "О, я ў той бок", сказала яна, гледзячы налева.
  «Я ведаю. Я проста хачу хутка спыніцца па дарозе».
  «Што мы тут робім?» – спытала яна яго, калі дажджавыя хмары рассеяліся па небе на світанні, калі яны прыпаркаваліся каля галерэі Элаізы.
  Выбраўшыся, Чэмберс падышоў да машыны на другім баку дарогі і пастукаў па шкле, Маршал рушыў услед за ім, калі афіцэр з затуманенымі вачыма апусціў акно.
  «Добрай раніцы, сяржант».
  «Мне патрэбны справаздачы за ўчорашні дзень», — сказаў Чамберс, які перадаваў справаздачы сачэння без падзей.
  - Я магу вам чым-небудзь дапамагчы, сэр? - спытаў ён, калі Чэмберс адгарнуў адзін аркуш і правёў пальцам па старонцы.
  «Элаіза Браўн і яе паліцэйскі эскорт былі заўважаныя як ўваходзяць у галерэю з карцінай і выходзяць праз дзевяць хвілін з іншай», — прачытаў ён услых. «Якая карціна?» — рытарычна спытаў ён у Маршала. «Там няма ніякіх карцін!»
  - Гэта не зусім так, сэр, - уставіў мужчына ў машыне. «Над уваходам заўсёды быў адзін».
  Чэмберс зірнуў на галерэю, а потым шпурнуў у акно буфер абмену: «Ключы!» - запатрабаваў ён, сонны афіцэр знайшоў час, каб знайсці іх.
  «Што адбываецца?» Маршал спытаў яго, бегаючы, каб не адставаць, калі ён ішоў да металічных варот, Чэмберс углядаўся праз краты на асветленую карціну, запячатаную ў скрынцы з плексігласу над дзвярыма:
  Сукін сын !» - плюнуў ён, адмыкаючы вароты, перш чым зняць скрыню са сцяны.
  — Палаты? Разняўшы пластык, ён зняў палатно. «Што ты робіш?» Ён уключыў факел і пасвяціў ім карціну ў тлумачэнні. «…Што?' — збянтэжана спытаў Маршал.
  «Яна папярэджвае яго».
  - Што яна?
  Ён правёў прамянём па шэрых блоках сярод мора зеляніны: «Магілы?»
  «Я… Магчыма».
  «… Агонь», — сказаў ён, выдзяляючы аранжавы бланк у куце.
  « Ммм ».
  «І дрэвы».
  «… Дык?»
  «Магіла маці, пажар ва ўніверсітэце і лаўровыя дровы. Яна папярэджвае яго, што мы ведаем!
  «Я маю на ўвазе гэта з вялікай павагай, — дыпламатычна сказаў Маршал, — але я думаю, што вы дасягаеце. Гэта проста формы. Вы бачыце тое, што хочаце бачыць».
  — Я ёй не давяраю!
  «Не трэба! Але яна нам патрэбна . Гэтага недастаткова, каб паставіць гэта пад пагрозу. Дзе б мы былі зараз без яе?» На гэта яму не было вяртання. «Я проста кажу, давайце не будзем прымаць неабдуманых рашэнняў».
  «Нам трэба ўважліва сачыць за ёй».
  «Мы будзем», — запэўніла яна яго, Чэмберс з пагардай глядзеў на карціну:
  «І я ўсё яшчэ здымаю гэта».
  «Добрай раніцы», — прамовіла Ева, падыходзячы да кавамашыны, Чэмберс згорбіўся над кнігай за кухонным сталом. «А колькі ты вярнуўся?»
  Ён на імгненне падняў вочы: «Каля гадзіны таму». … А потым назад.
  «Як яна?»
  «З ёй усё будзе добра».
  - Чаму б вам не паспрабаваць зноў заснуць? - сказала яна, хаця ён не паказаў, што чуе яе. Наліўшы сабе напою, яна села побач з ім, адсунуўшы дзве іншыя кнігі, каб вызваліць месца для сваёй кружкі. «Што ты чытаеш?»
  «Біблія», — адказаў Чэмберс, не адрываючы вачэй ад старонкі. «Дакладней, Давід і Галіяф». Для нядзелі было занадта рана; Ева выглядала зусім страчанай. — Перадапошняя статуя, — растлумачыў ён з пакутлівым выразам твару.
  «Што гэта?»
  «Проста… я не разумею… сэнсу, які стаіць за гэтым».
  - Я не спецыяліст, - сказала Ева паміж глыткамі кавы, - але хіба гэта не гісторыя пра перамогу дабра над злом, нягледзячы ні на што?
  «Дабро» і «зло» - гэта пытанне перспектывы, - пазяхнуў Чэмберс.
  «Тады відавочна прадузятая гісторыя пра аутсайдэра», — паправіла яна сябе.
  - Вось і ўсё, - сказаў ён, павярнуўшы да яе іншую кнігу, на якой ляжала раскрытая драматычная карціна маладога хлопчыка, які супрацьстаіць лютаму ворагу, а цэлая армія назірала за ім. «Гісторыя абвяшчае, што кожны дзень на працягу сарака дзён волат Галіяф выходзіў з шэрагаў філістымлян, каб кінуць выклік лепшаму воіну ізраільцян на бой сам-насам, каб вырашыць вынік бітвы, і кожны дзень цар Саўл адмовіўся, будучы баязлівым і непрыдатным кіраваць.
  «Гэта да таго часу, пакуль Давід, малады пастушок, не прымае выклік, выходзіць на поле бітвы, каб супрацьстаяць гіганту, не маючы нічога, акрамя прашчы і пяці круглых камянёў з ручая. Ударыўшы яго прама ў лоб, ён збівае Галіяфа, перш чым вызваліць яго ад галавы сваім вялізным мячом… усё ў імя Бога».
  «У чым праблема?» - спытала Ева.
  «Праблема ў тым, што, згодна з кнігай пад вашым локцем, рагатка можа вырабіць амаль столькі ж энергіі, колькі дваццаць два
  міліметры даўжынёй вінтоўкі, што азначае, што Дэвід у асноўным браў пісталет для бою на мячах ... «Бой» - гэта няправільна. слова: расстрэл . У гэтага беднага гіганта не было шанцаў».
  «Вы хочаце сказаць, што Галіяф быў аутсайдэрам у гісторыі?»
  Чэмберс кіўнуў: «І быў адпраўлены адпаведна».
  «Добра. Як вы думаеце, што гэта значыць?
  Ён адсунуў ад сябе вялізную кнігу і пацягнуўся за сваім цёплым напоем:
  «Што, сутыкнуўшыся з перспектывай бою, які ён не можа выйграць, нават Бог не супраць падману, як хто-небудзь іншы».
  Нечыя рэшткі індыйскай ежы смярдзела ў следчым пакоі.
  «Што там адбываецца?» - спытаў Чэмберс, трымаючы ў руках чацвёртую каву за дзень.
  - Я не ўпэўнены, - адказаў Маршал з такім жа выразам, калі Элаіза гулліва ляпнула Вінтэра па руцэ.
  «Я маю на ўвазе, мне падабаецца гэты хлопец, — працягваў ён, уражаны, — і ў той раз ён сказаў адну смешную рэч, але ён падобны на…»
  «Правільна?» - кіўнуў Маршал.
  «І яна падобная на...»
  «Я ведаю!»
  «Калі вы раней не думалі, што яна нешта задумала...» Чэмберс шматзначна паглядзеў на яе. «У любым выпадку… забойства?» - легкадумна прапанаваў ён.
  - Забойства, - пагадзілася яна, седзячы за два пустыя крэслы ад Уэйнрайта, які таксама глядзеў на неадпаведную пару, быццам ёй нешта не хапала.
  Нядзіўна, што паміж імі ўсё было крыху няёмка - Маршал ведаў, што яна назаўсёды яму абавязана, Чэмберс усё яшчэ саромеўся свайго краху ва ўніверсітэце. Вядома, ён таксама пагоршыў сітуацыю, не пазнаўшы яе з адлегласці трох футаў - без яе звычайнага моцнага макіяжу і скуры - і папрасіў яе прынесці яму бутэрброд са сталоўкі.
  Па-ранейшаму скурчыўшыся ад гэтага, ён заняў сваё месца каля стала з каракулямі ў пярэдняй частцы пакоя.
  
  
  «Вось да чаго мы прыйшлі», — уздыхнуўшы, пачаў ён. «У мяне нехта праглядае здымкі бяспекі бальніцы, а другі працуе з ракурсам Крыстафера Раяна. Аранжавы фургон знаходзіцца ў тупіку, і мы ўсё яшчэ спрабуем высветліць, дзе і калі ён мог дабрацца да медработніка Тол Окс. У нас ёсць дзве статуі: волата, які прапаў без вестак ужо больш за сорак восем гадзін, і кроў Маршала на падлозе, дзе знік гэты волат. Я вырашыў зняць яе з актыўнай службы дзеля яе ўласнай абароны. Яна вельмі незадаволеная мной з гэтай нагоды».
  - Гэта праўда, - пацвердзіў Маршал астатнім. «Ён паводзіць сябе празмерна апекуючым прыдуркам».
  «Казаў табе. О , і, як вы ўсе ведаеце, нам з Коўтсам таксама трэба было крыху паганяць упушчанае мінулай ноччу, - дадаў ён з фальшывай бравадай, свядома пазбягаючы погляду Маршала, які ведаў, наколькі худы гэты фасад.
  «А як там стары жудак?» — падыгрываючы, спытала Зіма.
  «Ён добры. Ён добры. Наколькі гэта варта, ён сказаў, што за апошнія сем гадоў больш нікога не забіваў. Мы гаварылі пра надвор'е, маю нагу, а потым ён распавёў мне, што ён не мог бы пражыць ні дня на гэтай зямлі, калі б на ёй не было Элаізы.
  — Ну, як міла, — з'едліва прамармытаў Зіма. хоць, мяркуючы па выразе твару Элаізы, яго толькі што паставіў на другі план нарцысічны ілюзорны серыйны забойца.
  «Мы атрымалі ўдар мінулай ноччу», - працягваў Чэмберс, прымаючы больш сур'ёзны тон. «Дрэнны. Мы ўпэўненыя, што цела належыць Мэйзі Джэферс, якая працавала ў доме састарэлых, але без галавы і адбіткаў пальцаў, чакаем пацверджання аналізаў крыві. Але план цвёрды. Мы на правільным шляху. Мінулая ноч даказала гэта; месца з'яўляюцца ключавымі. І гэта была толькі сляпая ўдача з боку Коутса, што ён ужо схаваў цела да таго, як мы туды прыехалі.
  «Ён, напэўна, падазрае, што мы зараз назіраем за гэтымі месцамі», — адзначыў Уэйнрайт, Чэмберс і Маршал пераглянуліся.
  - Праўда, - кіўнуў Чэмберс. «Але ён не можа перапісаць сваё мінулае, і я не веру, што ён пакінуў бы адну са сваіх «работ» дзе-небудзь, што не мела для яго вялікага значэння».
  Усе чакальна павярнуліся да Элаізы.
  Яна выглядала крыху няёмка: «…Згодна».
  Яны павярнуліся назад на фронт.
  «Тады ў нас засталося яшчэ чатыры месцы», — абвясціў Чэмберс, паказваючы на другі спіс.
  1. Пажар
  2. Магіла
  3. Лес
  4. Абсерваторыя
  5. Галерэя
  «… Элаіза мела рацыю наконт пажару, таму мы засяродзім сваю ўвагу на магіле маці Коутса і лаўровым лесе…»
  «Дзе менавіта?» - спытаў Уэйнрайт.
  - Уімблдон, - адказала Элаіза. «Крыху на захад ад ветрака».
  «... Падтрымліваючы пасіўнае назіранне за абодвума астатнімі аб'ектамі», - скончыў Чэмберс так, нібы яго не перапынілі. Ён паглядзеў на Вінтэра: «Мне трэба, каб ты заняў месца Маршала са мной сёння вечарам. Я знайду канстэбля з мясцовай станцыі, каб пасядзець з Элаізай. За выключэннем Уэйнрайта, ніхто не выглядаў асабліва задаволеным новымі дамоўленасцямі. — Добра. Тады вырашана». Ён вагаўся, зноў гледзячы на Маршала. «…Міс Браўн?»
  Ён адышоў убок, каб даць ёй пакой.
  « Бронзавы Давід» . Данатэла. Сярэдзіна пятнаццатага стагоддзя, - пачала Элаіза, выступаючы са сваёй фірмовай, але заўсёды лішняй уступнай інфармацыяй. Маршал адкрыў сшытак для малявання на адпаведнай старонцы і падняў яго, каб іншыя паглядзелі. «Арыгінал захоўваецца ў Нацыянальным музеі Барджэла ў Фларэнцыі, але копіі ёсць як у Музеі Вікторыі і Альберта, так і ў садах К'ю тут, у Лондане, калі камусьці цікава».
  Іх не было.
  «... На ім намаляваны малады і бясспрэчна жаноцкі Давід у моманты перамогі над Галіяфам у баі. Апрануты толькі ў боты і капялюш з лаўровым верхам, ён стаіць, абапіраючыся адной нагой на адсечаную галаву волата».
  - Гэта толькі я, - выпаліў Вінтэр, - ці выкарыстанне гіганта для адлюстравання гіганта здаецца Коутсу занадта «на носе»?
  « Гэта і тэматычна яна дзіўна падобная да адной з ранейшых статуй — Персея з галавой Медузы », — дадаў Маршал.
  «Яго ён так і не паспеў скончыць», — нагадаў ім Чэмберс, адчуваючы, як вяртаюцца знаёмыя калючкі на яго шыі, як кожны раз, калі ён вяртаўся ў памяць. Ён паглядзеў на Элаізу: «Якія-небудзь тэорыі?»
  «Гэта тое, аб чым я не спала ўсю ноч», — сказала яна ім. «Да гэтага моманту ўсе статуі сімвалізавалі найбольш значныя падзеі ў жыцці Роберта ў храналагічным парадку», — сказала яна, паказваючы на спіс. «Такім чынам, лагічна, што незалежна ад падзеі, да якой гэта адносіцца, або адбылося пасля таго, як я пакінула яго, або...»
  «… Ці?» — падказаў ёй Уэйнрайт.
  «… Ці … мы нарэшце дагналі».
  «Дагнаў?» — спытаў галоўны інспектар. «Я прашу прабачэння. Я не сачу».
  - Гэта ўсё яшчэ адбываецца... зараз, - патлумачыла Элаіза. «Роберт ужо называў Чэмберса найвялікшым монстрам у сваім жыцці. Магчыма, гэтая наступная скульптура адлюстроўвае Роберта, які канчаткова перамог яго ці паліцыю ў цэлым раз і назаўсёды».
  Маршал падняў руку.
  « Мммм, так?» - няўпэўнена сказала Элаіза.
  «Думаю, у мэтах бяспекі нам варта адхіліць Чэмберса ад актыўнай службы».
  Ён кінуў на яе позірк, з якога было відаць, што яму гэта не весела.
  — Пачакай, — збянтэжана нахмурыўся Вінтэр. «Калі гэта праўда і наступная статуя заснавана на тым, што адбываецца цяпер — на тым, што ён нас збівае… тады пра што, чорт вазьмі, апошняя?!»
  Пакой павярнуўся да Элаізы, якая хвіліну стаяла там, выглядаючы няўтульна:
  «Я мяркую, што па гэтай логіцы мы павінны падрыхтавацца да таго, што вялікі фінал Роберта, кропка, да якой ішло ўсё яго жыццё, вызначальны момант яго існавання… яшчэ наперадзе».
  Цяжкае маўчанне запанавала на сустрэчы, калі кожны з іх спрабаваў паразважаць пра тое, якое зверства Роберт Коўтс мог бы стварыць, каб перасягнуць усе жахі, якія яму папярэднічалі... кожны з іх у любым выпадку за выключэннем Вінтэра, у якога буркатанне ў жываце выдавала, што ён думаў зусім пра іншае:
  «Хто-небудзь атрымаў смак апошняга цыбульнага бхаджы?»
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 30
  «Я сапраўды не разумею, наколькі гэта актуальна».
  «Пры ўсёй павазе, я насамрэч не лічу актуальным тое, што вы робіце або не лічыце… актуальным. Дык чаму б вам не пацешыць мяне? Гэта ці не праўда , што вы асабіста зацікаўлены ў справе, якую зараз расследуеце?»
  «Як і ўсе ў камандзе».
  «І вы лічыце, што гэта дарэчы?»
  «Я думаю, што гэта матывуе».
  Аднак матывацыя - гэта такі шырокі тэрмін, які ўключае ў сябе ўсё: ад доўгіх гадзін - да помсты - да нехарактэрных і адчайных паводзін. Як наконт таго, каб мы на імгненне засяродзіліся на гэтым ?
  Пасля брыфінгу каманды і адчуўшы, што яна ўжо дастаткова павінна Чэмберсу, Маршал сабрала свае рэчы і накіравалася прама ўніз на чацвёрты паверх, дзе размяшчаўся заўсёды
  непапулярны Дэпартамент прафесійных стандартаў. Яны былі больш чым згаворлівымі, прадаставіўшы Істану асобны пакой, каб правесці інтэрв'ю з калегам-афіцэрам, у той час як бесхарактэрны чалавек у танным касцюме, прадстаўнік яе прафсаюза, маўкліва сядзеў побач з ёй. Маршал уявіў сабе напорыстага і красамоўнага юрыста, гатовага ўскочыць і задаць яму больш нязручныя пытанні дэтэктыва, а не бескарысную, дыхаючую ротам масу плоці, якую яны ёй далі.
  Інтэрв'ю пачалося як нязмушанае практыкаванне, на якое яна спадзявалася, але потым хутка змянілася: заявы з абвінавачаннямі гучалі праз стол з такой хуткасцю, што яна нават не была ўпэўненая, да якога з іх звяртаецца больш. Было цікава, што тая самая тактыка, якую навучыла выкарыстоўваць сама Маршал, усё яшчэ магла дзейнічаць на яе так эфектыўна.
  «Вы кажаце, што ў іншых членаў вашай каманды ёсць свае ўласныя «матывацыі», - пачаў Істан, нібы закранаючы правакацыйную тэму для размовы на вячэры. - Гэта тое, што вы абмяркоўвалі паміж сабой?
  - Вядома, - адказаў Маршал. «Мы б не рабілі вялікай працы, калі б не ведалі гісторыі справы, праўда?» У ім было значна больш яду, чым яна меркавала, і яна ведала, што ён будзе з цікавасцю назіраць за яе рэакцыяй. «Чаму вы ўвогуле пытаецеся ў мяне пра гэта?»
  Яна дала мужчыну злева да жывата локцем, каб пераканацца, што ён яшчэ не спіць.
  « Было б карысна, калі б вы растлумачылі, чаму гэтая дэталь важная», — сказаў ён Істану. «Дэтэктыў Маршэм…»
  - Маршал, - прашаптала яна.
  «… Маршал удзельнічае ў актыўным і вельмі гучным расследаванні, і ў выніку непазбежна з'явяцца дэталі, якімі яна не можа падзяліцца ў гэты час».
  Не зусім Джоні Кокран, але гэта быў пачатак.
  - Слухай, - сказаў Істан, вярнуўшыся да сваёй прыязнасці, - я спрабую дапамагчы тут. Я на тваім баку. Але ў мяне ёсць зніклы чалавек і ваша кроў на месцы здарэння. Прайшло больш за сорак восем гадзін, якія перараслі ў выкраданне, калі не ў патэнцыйнае забойства, а вы нічога мне не даяце.
  «Я ўжо казаў табе...»
  «Вы парэзалі сабе руку падчас недакументаванага візіту ў дом Роберта Коўтса яшчэ да таго, як вам прызначылі гэтую справу», — скончыў ён ад яе імя.
  Прафсаюзны чыноўнік рэзка ўздыхнуў, быццам яму нарэшце хапіла, быццам збіраўся выбухнуць, нібы збіраўся спыніць адчайныя спробы Істана ўцягнуць яе ў адсутнасць іх сапраўднага падазраванага...
  Ён чхнуў.
  Закаціўшы вочы, Маршал зняла пластыр, каб паказаць Істану загойваючуюся рану, якая ахоплівала яе вялікі палец.
  «Я мяркую, што ў вас ёсць сведкі, якія пацвярджаюць, калі вы атрымалі гэтую траўму?»
  Яна пайшла адказаць, калі ў дзверы пастукалі, з палёгкай усміхнуўшыся, калі ў пакой увайшоў знаёмы твар.
  — Дэтэктыў Чэмберс, — прахалодна сказаў Істан. «Я не ведаў, што вы далучыцеся да нас».
  — Не. Я таксама.
  «Калі б я быў, я б сказаў вам не турбавацца. Гэта прыватная...
  «Я хачу, каб ён быў тут!» - выпаліў Маршал.
  «Магчыма, гэта і так, але, як бачыце, у нас усё сыта».
  - Усё ў парадку, - сказаў Чэмберс. — Я проста займу месца Марці. У любым выпадку ён амаль бескарысны».
  «Мяне гэта абурае», — сказаў яму прадстаўнік прафсаюза.
  "Але не адмаўляйце гэта", - адзначыў Чэмберс. Ён адчыніў дзверы чалавеку, з якім меў няшчасце мець зносіны ў мінулым, спакаваў сумку і ўстаў, каб сысці.
  «… Бенджамін».
  «… Марці».
  Зачыніўшы за сабой дзверы, Чэмберс сеў побач з Маршалам.
  «Здавалася, я казала табе, што магу паклапаціцца пра сябе», - прашаптала яна.
  «Вы зрабілі. Але вы таксама сказалі мне, што я быў «заступніцкім прыдуркам», - нагадаў ён ёй, звяртаючы ўвагу на неахайнага мужчыну, які хутка губляў упэўненасць насупраць іх.
  Паспяхова супакоіўшы Істана на некаторы час, Чэмберс і Маршал павінны былі атрымаць асалоду ад марудлівай паездкі на ліфце назад у аддзел па забойствах, перш чым сесці за наступны заручын.
  «… У мяне звязаныя рукі, — безапеляцыйна сказаў Уэйнрайт. — Памочнік камісара сама заблакіравала.
  «На якой падставе?» - спытаў Чэмберс, не прыкладаючы намаганняў, каб схаваць сваё расчараванне, папрасіўшы, каб у будынку Элаізы былі размешчаны дадатковыя рэсурсы.
  «На той падставе, што прэса нас там раздзірае! Што ў нас усё яшчэ ёсць больш афіцэраў, чым мы можам пашкадаваць, якія сядзяць у чатырох розных месцах па ўсім горадзе, адзін пастаянна з місіс Браўн, другі з дэтэктывам Маршалам, і мы яшчэ не дасягнулі істотнага прагрэсу ў рэальным захопе Коўтса!' яна адкусіла, яе ўласны ціск, арыентаваны на працоўны стол, узяў верх над ёй.
  «Роберт не зрабіў бы мне балюча», — у які раз настойвала Элаіза, і ў гэты момант гэтыя словы пачалі здавацца крылатай фразай. «Ён нават вам гэта сказаў».
  « Уся гэтая справа пра цябе!» — запярэчыў Чэмберс, гучачы больш абвінаваўча, чым заклапочана.
  — Дэтэктыў, — цвёрда сказаў Уэйнрайт, утаймуючы пачатак галаўнога болю, — калі вы настолькі занепакоеныя бяспекай місіс Браўн, вы можаце пераназначыць частку групы сачэння.
  «Яны патрэбныя там, дзе яны ёсць!»
  Яна падняла рукі, здаючыся.
  — Я застануся з ёй, — прапанаваў Вінтэр. «Увесь час».
  — Не. Я хачу, каб ты быў са мной, - сказаў Чэмберс.
  «Вы маглі б дазволіць мне дапамагчы», — прапанавала Маршал як мага лагодней, не жадаючы адштурхнуць чалавека, які ўжо двойчы прыходзіў ёй на дапамогу ў той дзень.
  - Не пачынай, - папярэдзіў ён яе, перш чым павярнуцца да Элаізы: - Чаму б не зайсці? Вы тут у бяспецы. Толькі пакуль гэта не скончыцца».
  «Што, жыць тут?» — кпіла яна. «Не, дзякуй».
  «Ці магу я прапанаваць кампраміс?» — уставіў Маршал. «Ці згодныя мы, зыходзячы з усяго, што было раней, што ўсе знакі паказваюць на магілу маці Коўтса як месцазнаходжанне наступнай статуі?» Гэта, без сумневу, найбольш прыдатная абстаноўка для паказу яго пераможанага монстра. Коўтс зрабіў сапраўдную пагрозу супраць мяне , пайшоўшы на такія даўжыні, каб пакінуць маю кроў там, дзе яна павінна была быць знойдзена, і мы ведаем, што ў яго ўжо ёсць свой гігант. Такім чынам, здаецца вельмі малаверагодным, што гэтая перадапошняя статуя неяк звязана з Элаізай».
  Яна сустрэлася позіркам з Чэмберсам, і ў падтэксце адбывалася асобная размова:
  таго , што Элаіза застанецца дома са сваім афіцэрам аховы зараз , але калі мы не зможам яго спыніць, калі яму нейкім чынам удасца завяршыць «Бронзавага Давіда» і ўцячы, яна прыйдзе неадкладна і не сыдзе, пакуль ён не апынецца пад вартай?»
  Узнікла паўза, падчас якой кожны з іх узяў хвілінку, каб абдумаць яе лагічны план дзеянняў.
  - Я была б гатовая пагадзіцца з гэтым, - сказала Элаіза.
  Зіма ўсміхнулася ёй.
  — Палаты? - спытаў Уэйнрайт. Ён неахвотна кіўнуў ёй. «Фантастычна. Памочнік камісара будзе рады, — суха сказала яна, гледзячы на гадзіннік. «... Час ужо мінуўся спаць, ці не так?»
  - Далёка , - пагадзіўся Чэмберс, нягледзячы на тое, што ранняе сонца сагравала пакой. — Я збіраюся заехаць на маркграфскія могілкі, зарэкамендаваць дзённую змену, унесці змены, якія нам могуць спатрэбіцца сёння ўвечары, а потым адправіцца дадому на некалькі гадзін. Маршал, ты не можаш скончыць дакументы з мінулай ночы?
  - Люблю, - з горыччу сказала яна.
  — Элаіза, табе, мабыць, трэба сабраць сумку на экстранную дапамогу, як толькі вернешся дадому. Зіма, адгані яе назад. Паведаміце таму, хто за ёй даглядае, што рабіць, калі мы патэлефануем і скажам, што ёй трэба зайсці».
  — Падыдзе, — весела сказаў ён.
  Чэмберс знясілена ўздыхнуў: «Ну, тады я ўбачу цябе на могілках».
  Па простай выпадковасці шлях Чамберса да Хамерсміта і маркграфскіх могілак праходзіў праз Паўднёвы Кенсінгтан і музейны раён, дзе вялізныя фальшывыя палацы збіраліся разам, а астатні свет ператвараўся вакол іх.
  Выключыўшы рухавік, не пасунуўшыся больш за пяць хвілін, ён зірнуў на той бок вуліцы на музей Вікторыі і Альберта, амаль без усялякай цікавасці ўспомніўшы прэзентацыю Элаізы і яе хваляванне, што дзесьці знаходзіцца копія Бронзавага Давіда ў натуральную велічыню. у яго лабірынтавых залах.
  Звярнуўшыся да нерухомага руху і бесспадзеўнага выцця сірэн наперадзе, ён вылаяўся сабе пад нос, уключыў запальванне і зрабіў сумнеўна законны паварот направа да аўтастаянкі на Прынц-Кансорт-Роўд у пошуках кавы і туалетаў.
  Гледзячы на чорны, як анікс, злепак шэдэўра Данатэла, Чэмберс адчуў тое самае пачуццё трапятання ў спалучэнні з уласнай неістотнасцю, якое было ў яго на складзе Тобіяса Сліпа сем гадоў таму. Размаляваная гіпсавая скульптура была менавіта такой, якой Элаіза апісала яе падчас першага агляду, але чым даўжэй ён глядзеў на яе, тым больш складаных дэталяў пачыналі выяўляцца: зламаны меч, лязо якога, несумненна, чаплялася за нейкую косць ці храсток на яго шлях праз горла ўладальніка, або клопат, які пайшоў на выразанне кожнага лаўровага ліста на капелюшы маладога пераможцы.
  Бясспрэчна, гэта было прыгожа, жорстка, далікатна і жудасна адначасова: тое, як доўгая барада Галіяфа звівалася вакол нагі яго забойцы, наводзіць на думку, што хлопчык стаяў там некаторы час, магчыма, нават праводзячы пальцамі па нагах збітага ворага. валасы – больш цёмны бок Божай перамогі, пра які не згадваюць апавяданні… характэрныя прыкметы зараджэння псіхапата.
  Маршал захінаў яе малюсенькае полымя ад ветру, калі яна стаяла ў агульным святле свечак сяброў і сваякоў Тэмсін Фулер. Вахта, якая адбылася на беразе ракі, дзе было знойдзена яе цела, была прыватнай справай, пра якую яна даведалася толькі падчас расследавання. Узброіўшыся часам і месцам, яна хацела аддаць належнае іх нябожчыцы Венеры Мілоскай, лічачы, што гэта меншае, што яна магла зрабіць для жанчыны, якой падвяла.
  Смуткуючыя бацькі прынялі яе расплывістае тлумачэнне таго, што яна «сябар па працы», уручылі ёй свечку і гарачы напой і віталі яе як сям'ю. Напоўніўшы вядро сваімі прадуктовымі грашыма за месяц, Маршал слухаў, як тыя, хто быў бліжэй да Тэмсін, расказвалі свае гісторыі, падзяляючы іх застылыя слёзы і сентыментальны смех, ніхто з іх не ўсведамляў крыві на яе руках - што гэта яна справакаваў Смерць.
  Пасля таго, як апошні чалавек выступіў і містэр Фулер падзякаваў усім за тое, што яны прыйшлі, невялікі натоўп разышоўся, як светлячкі, вырваныя з травы.
  - Джордан? Робячы выгляд, што не чуе яе імя, Маршал працягваў падымацца на пагорак. - Джордан! - паўтарыла маці Тэмсін, якая ўвесь час стаяла побач са сваім заплаканым мужам. «Гэта Джордан , ці не так?» — спытала яна, нарэшце дагнаўшы.
  'Так. Прабачце. Я была далёка, - сказала Маршал, свечка мігцела ў яе руцэ, толькі падкрэсліваючы туш на ўсім твары.
  «Вы сказалі, што працуеце... працавалі з Тэмі ва ўніверсітэце?»
  « Э-э-э ».
  «Такім чынам, вы сустрэнецеся з Тэдам у панядзелак?»
  Маршал вагаўся: «Я не ўпэўнены».
  Падазроны позірк старэйшай жанчыны быў пацвярджэннем таго, што гэта была пастка:
  «Хто вы? Сапраўды? … Прэса? …Нейкі дзівак, які пачуў пра нашу трагедыю і падумаў, што вы прыйдзеце пашукаць?»
  — Не. Нічога падобнага». Маршал паглядзеў на вароты, жадаючы ўцячы.
  «Ну што?»
  «Проста таму, каму трэба было паглядзець табе ў вочы і сказаць, як мне вельмі шкада», — сказала яна, адчуваючы, як нарастаюць слёзы. «Таму што я думаю, што тое, што здарылася з Тэмсін, была маёй віной».
  «Чаму вы так думаеце?»
  Яна глыбока ўздыхнула:
  «Я паліцэйскі. І чалавек, які зрабіў гэта з Тэмсін, сем гадоў таму зрабіў тое ж самае з кімсьці, пра каго я вельмі клапаціўся».
  «Мне вельмі шкада», — сказала місіс Фулер, узяўшы яе за руку, гэты жэст быў занадта моцны для Маршала, які пачаў балбатаць, цяпер на мяжы слёз:
  «Я проста так хацеў яго злавіць. Я ніколі не думаў пра тое, што гэта можа каштаваць. А цяпер яе няма, і мы не злавілі яго, і… мне вельмі шкада!
  ' Шшшш . Шшшш , - прашаптала маці Тэмсін, моцна абдымаючы яе. «Вы ведаеце, што Тэмі рабіла ў тую ноч, калі яна знікла без вестак?» … Вяртаючы сукенку, якую яна купіла мне на дзень нараджэння, - адказала яна, адпускаючы Маршала, але зноў узяўшы яе за рукі. «Ці вялі б мы гэтую размову цяпер, калі б я ўпарта не казаў, што аддаю перавагу сіняму?»
  «І вы бачыце таго чалавека, які размаўляе з маім мужам?» Гэта яе былы хлопец, Стывен. Ён расстаўся з ёй месяц таму. Кожную сераду ўвечары ў абавязковым парадку з сябрамі хадзілі на паб-квіз. З імі яна была б у бяспецы…
  - А ты бачыў, як там наверсе размаўляла яе сястра?
  Маршал кіўнуў, у захапленні ад гэтай жанчыны, якая магла заставацца такой рацыянальнай і стрыманай, пакуль усе астатнія вакол яе развальваліся.
  «...Яны не размаўлялі больш за чатыры месяцы. Апошняе, што яна сказала Тэмі, гэта тое, што ненавідзіць яе. Яна, вядома, не мела на ўвазе, але таксама ніколі не зможа прыняць гэта назад. Што яшчэ горш, яна праігнаравала свой званок у тую ноч.
  «Я маю на ўвазе: пачуццё віны больш чым дастаткова. Кожная з гэтых рэчаў прывяла да смерці Тэмі, і ў той жа час ні адна з іх наогул. Ты думаеш, я вінаваты ў смерці маёй дачкі?»
  — Не. Вядома, не!»
  Старэйшая жанчына сумна ўсміхнулася: «Дык і гэта не твая».
  Могілкі былі зусім ціхія - ціха, калі не чуваць шолаху раскіданага ветрам лісця, час ад часу гукання савы дзе-небудзь на дрэвах насупраць і хлёкання Зімы, якая ўсмоктвае рэшткі газаванай карычневай вады "Бургер Кінг".
  «Ці не маглі б вы гэтага зрабіць?» - прашаптаў Чэмберс, сумуючы з кампаніяй Маршала ўсяго на сорак хвілін.
  Зняўшы саломінку з рота, Вінтэр паставіў папяровы шкляначку на падлогу разам з астатнім смеццем:
  «Прабачце».
  Яны абодва павярнуліся, каб азірнуцца на мора надмагільных пліт, якія мільгалі ў месячным святле, целы ляжалі ў зямлі, нібы свежыя цыбуліны ў чаканні вясны.
  Раней у той жа дзень Чэмберс абышоў увесь царкоўны двор у пошуках якой-небудзь парушанай глебы або свежага газона, не было лепшага месца, каб схаваць цела напярэдадні яго ўрачыстага адкрыцця, яго гадзіна ў кампаніі мёртвых усё яшчэ гуляла на яго розум:
  «Я знайшоў яе магілу», — прамармытаў ён, узбуджаючы незвычайную размову. «... Маці Коутса», — удакладніў ён.
  «Цікава, ці сядзелі б мы яшчэ тут, калі б яна не пацярпела крушэнне цягніка».
  «Мне было цікава тое ж самае», — сказаў Чэмберс, нахіліўшыся наперад, быццам нешта заўважыў, але потым расслабіўся, калі бегун прайшоў міма брамы. «Ведаеце, што гаварыў надпіс?» — рытарычна спытаў ён. Элізабэт Мары Хэлоўз. Тысяча дзевяцьсот сорак дзевяты - тысяча дзевяцьсот семдзесят сёмы».
  «Гэта ўсё?»
  «Вось і ўсё. Нічога пра тое, каб быць дэгенератыўным наркаманам ... нават на працягу ўсёй яе цяжарнасці, пра тое, што яна ледзь не забіла ўласнае дзіця, перадаўшы сваю сапсаваную кроў разам са сваімі прыхільнасцямі, што з-за яе слабасцей дзевяць нявінных людзей зараз загінулі».
  - Так, яны, як правіла, пакідаюць такія рэчы, - сказаў Вінтэр.
  "Магчыма, яны не павінны", - разважаў Чэмберс. «Магчыма , калі б яны пачалі выгравіраваць спіс усіх грахоў чалавека ў камені , пад якім яны збіраліся правесці вечнасць, людзі спыніліся б і двойчы падумалі, перш чым іх здзейсніць, узялі б на сябе чортава адказнасць за жудаснае дзярмо яны робяць адзін аднаму».
  Вінтэр паглядзеў на свайго панурага калегу: «Ты ў парадку?»
  «Я думаю, проста стаміўся».
  «На больш радаснай ноце, па меншай меры адзін станоўчы вынік з усёй гэтай справы.»
  Чэмберс застагнаў, не маючы настрою абмяркоўваць квітнеючае любоўнае жыццё Вінтэра.
  «…Я ўжо некаторы час адчуваю, што чагосьці не хапае, — усё роўна працягваў ён.
  « Э-э-э ».
  «… Не задаволены».
  Чэмберс паморшчыўся.
  «Думаеш, гэта павінна быць у лісце?»
  «Ліст? Будзь чалавекам. Ім гэта падабаецца, - мудра сказаў яму Чэмберс, сам не ведаючы, чаму ён увязваецца. «Вы павінны зрабіць гэта асабіста».
  Зіма нервова калупала пазногцямі:
  "Я проста не ўпэўнены, што змагу справіцца з адмовай тварам да твару ... і тады, нават калі гэта " так" , што, калі я не такі добры, як раней?" Цяпер Чэмберс выглядаў проста ўзрушаным. «… Прайшоў час. І гэта не тое, каб я быў нават такі добры ў гэтым з самага пачатку».
  « Ісус! - паскардзіўся Чэмберс, які адсунуўся ад яго як мага далей у такой блізкасці.
  «… У любым выпадку. Здаецца, я гатовы, — упэўнена кіўнуў Вінтэр. «І я таксама не мару пра тваю нагу так моцна, як раней».
  «… Што?! — спытаў Чэмберс, адчуваючы сябе часткова разгубленым, часткова пакрыўджаным. «Пра што, чорт вазьмі, ты кажаш?»
  - Перавод у аддзел забойстваў, - адказаў Вінтэр.
  «Ой… Ой! '
  'Чаму? Пра што вы гаварылі?
  «Так, гэта. Справа ў працы».
  Запанавала няёмкае маўчанне, падчас якога абодва мужчыны аднавілі ў галовах размову, якая адбылася ў папярэднія пару хвілін.
  - Ведаеш, - выпаліў Вінтэр, імкліва рушаючы далей, калі туман каціўся па траве, як прыліў, які вяртаецца. - Я ўсё яшчэ думаю пра той час, калі мы знайшлі Альфонса Катыяра і яго маці, што, відавочна, было жудасна, але гэта не тое, што я памятаю пра гэта. Я памятаю цябе . Ты быў такі да смешнага добры. За некалькі секунд вы ўбачылі тое, чаго мы не заўважылі за дзесяць хвілін. Я думаю, таму, калі тое, што здарылася... здарылася, гэта так моцна паўплывала на мяне. Не толькі з-за вашай нагі, якая, дарэчы, была агідная...
  «Прыемна ведаць».
  «...але таму, што калі гэта магло здарыцца з табой, калі ты быў такі добры, то які шанец быў у мяне?»
  Чэмберс не пацвердзіў камплімент, не зводзячы вачэй з шаблоннай сцэны за лабавым шклом:
  — Ты добры афіцэр, Вінтэр. Я маю на ўвазе гэта. І вы мне занадта давяраеце. Я быў неабдуманы, і я быў дурны. І вось што прывяло мяне ў той стан, ляжаць пасярод дарогі. Вы можаце заўважаць усе дробныя дэталі, якія хочаце, на працягу ўсяго дня, але ўсё гэта нічога не значыць, калі вы не можаце зрабіць крок назад і ўбачыць больш шырокую карціну».
  «А мы?» — спытала ў яго Зіма. «Тут? Цяпер? З Коутсам?
  На гэты раз Чэмберс зірнуў на яго сумнымі вачыма, напоўненымі клопатам.
  Ён вагаўся: «Не. Я не думаю, што мы. Але будзем спадзявацца, што мы бачым дастаткова».
  OceanofPDF.com
  панядзелак
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 31
  «Палаты? … Чэмберс?
  Ён раптам прачнуўся, балючы ва ўсім целе, не ведаючы, дзе знаходзіцца, бо бруднае святло пахмурнага неба пякло яго вочы.
  «Дзённая змена будзе тут праз дзесяць хвілін».
  Ён бяздумна зірнуў на Вінтэра, а потым пацёр твар: «Чорт. Прабачце».
  - Не хвалюйся, - усміхнуўся ён у адказ, што толькі падкрэсліла цёмныя кругі пад вачыма. «Падобна на тое, вам гэта было патрэбна».
  Седзячы, Чэмберс глядзеў на царкоўны двор, дзе будаўнічы вецер прымушаў дыван з бурштынавага лісця калыхацца, нібы вада, вакол каменных буёў.
  «Няма навін?» — спытаў ён.
  «Нічога».
  - Чулі ад іншых?
  «Яны б перадалі па рацыі, калі б было што сказаць».
  Усё яшчэ напаўсонны, Чэмберс кіўнуў, стараючыся не ўдыхнуць занадта глыбока, ад паху ўпакоўкі фаст-фуду Вінтэра пераварочвалася ў яго жываце:
  «Гэта толькі я, ці такое адчуванне, што ён гуляе з намі?»
  Вінтэр паціснуў плячыма: «Так заўсёды было».
  На выхадзе з дзвярэй абуўшыся ў боты, Маршал падскочыў:
  ' Хрысце! - ахнула яна, трымаючы руку на сэрцы. «Я забылася, што вы тут», — сказала яна афіцэру з дзіцячым тварам.
  «Рады чуць, што я зрабіў такое ўражанне», — пажартаваў ён.
  За выключэннем шклянкі вады і двух перапынкаў у прыбіральню, яна не чула ні слова ад маладога чалавека, які паслухмяна і, несумненна, пад страхам смерці з боку Чэмберса, заставаўся каля яе ўваходных дзвярэй усю ноч.
  «Мы кудысьці едзем?»
  « Я іду на працу».
  Ён цярпліва паглядзеў на яе.
  «… Мы пойдзем на працу», — уздыхнула яна.
  Кіўнуўшы, нібы кажучы "так лепш", ён спытаў: "Вы не носіце гэта , праўда?"
  Маршал няўпэўнена паглядзеў на яе камплект: адзін з яе самых маляўнічых нумароў - цёмна-карычневыя джынсы сапраўды "выбіваюцца" на фоне ўсяго чорнага:
  'Так. Чаму?
  «Табе трэба паліто», — сказаў ён ёй, нагадваючы бабулю і дзядулю, што мітусяцца. «Здаецца, там канец свету».
  Як толькі ён прамовіў гэта, Маршал заўважыў, як праз вентыляцыйную сістэму прабягае слабы гул ветру. Пырхнуўшы, яна патупала назад унутр, нацягнуўшы сваю самую шарсцяную зімовую куртку, перш чым падняць альбом для малявання, які пакінула на стале.
  «Цяпер шчаслівы?» — спытала яна, зачыняючы за сабой дзверы.
  «Экіпіроўка зацверджана», — усміхнуўся ён. «Калі сур'ёзна, вы не чулі прагнозу надвор'я на гэтым тыдні?»
  — Была крыху занятая , — рэзка адказала яна, пакуль яны ішлі па калідоры.
  «Сёння моцная бура», — прамовіў ён, ператвараючыся на яе вачах з васьмідзесяцігадовага старога ў сіноптыка. «Парывы да ста міль у гадзіну». Ён выглядаў расчараваным яе відавочнай незацікаўленасцю. «Яны сказалі, што да вечара будзе значная рызыка пашкоджання маёмасці і небяспека для жыцця».
  Маршал нацягнуў ёй на галаву капюшон:
  «Тады гучыць як любая іншая ноч у Лондане».
  «Дзіўна», — сказаў афіцэр, прызваны для супастаўлення звестак аб даўно памерлай ахвяры з надзелаў.
  «Што?» - спытаў яе занадта прыхарошаны калега, кідаючыся на любую нагоду, каб падсунуць сваё крэсла да яе стала. Воблака крэму пасля галення суправаджала яго, калі ён падсунуўся вельмі блізка, каб паглядзець на яе экран.
  "Яму ўсё яшчэ рэгулярна паступаюць і выплачваюцца грошы", - патлумачыла яна.
  «І так?»
  «Ён памёр сем гадоў».
  ' О . Тады гэта адно з двух: альбо сям'я так і не паспела ануляваць яго банкаўскія рахункі... Такое здараецца».
  «… Ці?»
  «Ці гэта махлярства з асабістымі дадзенымі. Часта здараецца з неактыўнымі ўліковымі запісамі, калі людзі іх нюхаюць. Пазнач гэта, - уладна сказаў ён ёй, нягледзячы на тое, што яны былі аднолькавага рангу.
  Калі ён адкаціўся, яна раздрукавала і вылучыла выбарку парушальных аперацый, змясціўшы іх у цьмяна-сінюю папку. Прайшоўшы праз кабінэт у пакой для здарэньняў, яна пастукала ў дзьверы:
  - Дэтэктыў Чэмберс? - спытала яна людзей, якія працуюць унутры.
  «Ён яшчэ не ўвайшоў», — расьсеяна адказаў адзін зь іх.
  «Які яго стол?»
  Пасля іх грэблівых слоў яна падышла да латка з паштовай скрыняй, перапоўненай такімі ж сумнымі папкамі, таму адарвала цыдулку, каб пазначыць яе:
  Крыстафер Раян - Важна!
  Прыляпіўшы яе спераду, яна асцярожна паставіла папку на кучу і накіравалася… адзін вугал маляўнічай цыдулкі ўжо пачаў скручвацца назад, бо няўдалы клей саступіў.
  Зіма ляжала на снеданні. Разваліўшыся на кухонным стале Элаізы, ён успомніў, як накіраваўся да яе пасля таго, як скончыў на могілках са скрынкай свежаспечаных дэлікатэсаў, якія ён потым раздушыў, перш чым хто-небудзь з іх адкусіў.
  - Элаіза? - крыкнуў ён, падымаючыся на ногі, калі фіранкі раздзімаліся па пакоі, як ветразі. - Элаіза! - крыкнуў ён, калі не было адказу. - Элаіза!
  Дзверы адчыніліся, і яна паспяшалася з пустой кружкай:
  — Ты ўстаў, — прывітала яна яго.
  «Дзе ты быў?!»
  «Размаўляю з Патрыкам».
  - Патрык?
  «Няўдачлівы лаўрэат прэміі сталічнай паліцыі «Кароткая саломінка» сёння днём».
  «Днём?» - спытаў ён з затуманенымі вачыма.
  «Дзесяць на трэцюю», — паведаміла яна яму, падыходзячы, каб зачыніць акно на фоне нарастаючага апакаліпсісу. «Не хацела б быць у гэтым сёння ўвечары», — сказала яна, гледзячы, як дождж наразае гарызантальныя шнары на шкле, а некалькі дрэў, якія цудам ацалелі ў мегаполісе, гнуліся ўдвая, змагаючыся за сваё жыццё супраць мяцежнага настрою прыроды. «Мабыць, будзе толькі горш».
  Яна прысела на кукішкі, каб сабраць жменю лісця і галінак, якія разляцеліся па падлозе, і гэта нешта нагадала Зіме:
  «Гэй... Такім чынам, я так і не зразумеў усю сувязь з лаўровым лістом, - сказаў ён ёй, падбіраючы некалькі хлуснякоў, якія дайшлі да кухоннага стала, - напрыклад, чаму яны такія важныя для яго ... для абодвух з вас.
  Вагаючыся, Элаіза накіравалася да кантэйнера, перш чым адказаць:
  «Ну, каб зразумець гэта, вам трэба зразумець апошнюю скульптуру: Апалон і Дафна ».
  Зіма села: «У мяне ўвесь дзень».
  «Не, не трэба».
  — Не. Вы маеце рацыю, я не. У мяне ёсць хвілін сорак, калі я прапушчу душ. Усё роўна... Я вельмі хацеў бы гэта пачуць».
  — Добра, — сказала яна, сеўшы насупраць яго. «Скульптура Апалона і Дафны Берніні лічыцца адным з найпрыгажэйшых твораў мастацтва, калі-небудзь створаных. Ён фіксуе кульмінацыйны момант міфа, як апавядаецца ў «Метамарфозах » Авідзія , у якім гаворыцца: пыхлівы і ўсхваляваны пасля перамогі над вялікім змеем, Пітонам, Апалон натыкаецца на Купідона...»
  «Зноў Купідон?»
  «Так, Купідон гуляе са сваім лукам і стрэламі. Ён здзекуецца з маладога бога, прыніжаючы яго, пытаючыся, для чаго яму патрэбна ваенная зброя. У гневе Купідон дастае са свайго калчана дзве розныя стрэлы – адну, каб распаліць каханне, другую, каб патушыць, – прабіваючы моцнага Апалона ў сэрца, які імгненна вар'яцка закахаўся ў німфу Дафну, дачку магутнага рачнога бога. Затым Купідон бярэ стралу са свінцовым наканечнікам і ўтыкае яе ў прыгожую дзяўчыну, якая, адбіўшыся ад нападаў Апалона, уцякае ў лес.
  «Апалон прагне Дафны, не знаходзячы ёй роўнай. Такім чынам, аднойчы ён ідзе за ёй на дрэвы, пераследуючы яе, нават калі яна ўцякае ад яго. Ён просіць яе застацца, але яна ўсё роўна бяжыць, і з кожным крокам ён жадае яе толькі мацней. «Так ляцелі бог і дзева - ён на крылах кахання, а яна на крылах страху». Але ён быў хутчэйшы за яе, і калі яе сілы пачалі слабець, яна паклікала на дапамогу свайго бацьку: «Адчыні зямлю, каб мяне акружыць, або змяні мой выгляд, які прывёў мяне ў гэтую небяспеку!»
  «Не паспела яна вымавіць гэтыя словы, як скаванасць ахапіла ўсе яе канечнасці. Яе грудзі ахапіла пяшчотная кара, а валасы ператварыліся ў лісце. І калі яе рукі ператварыліся ў галіны, а ступня, як корань, стукнулася аб зямлю, аднекуль з глыбіні сэрца пачулася слабае сэрцабіцце.
  «Разбіты сэрцам, Апалон абдымае ўсё, што засталося ад Дафны, шчодра цалуючы дрэва. І, не менш закаханы, ён даруе ёй вечнае жыццё, абяцаючы, што яе лісце застануцца вечназялёнымі ... што яна ніколі не спазнае гніення».
  Зіма надзьмуў шчокі: «Напружана».
  — А ці ведаеце вы, што па-грэцку азначае лаўр ? яна спытала ў яго: «... Дафна».
  «Зноў тыя ж тэмы, ці не так? Няшчаснае каханне, шлюб і ўцёкі ад каханага».
  «Роберт называў мяне сваім лаўровым дрэвам», — з сумам успамінала яна.
  - Цяпер гэта мае сэнс, - сказаў Вінтэр, выглядаючы заклапочаным. «Ці ведае Чэмберс што-небудзь пра гэта?»
  «Некаторыя. Але...'
  ' Так . ага . Роберт не зрабіў бы табе балюча.
  «Калі ён робіць усё гэта для мяне. Ён хоча, каб я гэта ўбачыў».
  Вінтэр не выглядаў такім перакананым: «Ты сабраў сумку?»
  «Учора».
  «У той момант, калі мы тэлефануем, каб сказаць, што вам трэба зайсці… вы ўваходзіце. Разумееце?» — сказаў ён ёй незвычайна аўтарытэтна. «Я маю на ўвазе гэта. Ты абяцаеш мне».
  «Я абяцаю».
  Ён моцна абняў яе. А потым, без энтузіязму зірнуўшы на навальніцу, накіраваўся да дзвярэй.
  'Пачакай. Куды ты ідзеш?
  «Каб скончыць з гэтым, каб я перастаў пра цябе турбавацца».
  Вінтэр праінфармаваў Патрыка аб дзвярах, перш чым прайсці па слізкай лесвіцы, пасіўна-агрэсіўна кіўнуўшы мокраму доўгавалосаму суседу Элаізы, калі той спускаўся міма яго.
  Выйшаўшы на вуліцу, няўмольны вецер быў дапоўнены дзіўным гудзеннем, калі ён нёсся праз горад - адначасова жудасны і магутны - як дыханне Бога.
  Чэмберс прайшоў праз дзверы аддзела забойстваў...
  «Судмедэксперт хоча бачыць вас унізе».
  ... пыхкнуў, а потым накіраваўся назад.
  Дэтэктыў Чэмберс, Крыстафер Раян. Крыстафер Раян … Так, табе ўсё роўна. Ты мёртвы».
  «Я так разумею, ДНК супала?» - нецярпліва спытаў ён у Сайкса.
  «Гэта сапраўды было».
  «Ты мог проста патэлефанаваць».
  «Магчыма, не для гэтага мне трэба было вас бачыць», — адказаў ён, робячы крок да яго. «Вы атрымалі гэта не ад мяне», — прашаптаў ён, быццам занепакоены тым, што людзі ў маразільнай камеры могуць слухаць, калі ён перадаў невялікую металічную бляшанку.
  Адкрыўшы яго, Чэмберс паглядзеў на змесціва.
  «У вас адна доза», — паведаміў яму Сайкс. «І нават не пытайцеся, як я атрымаў гэта для вас».
  — Добра, — паціснуў плячыма Чэмберс. Ён не збіраўся. - Дзякуй, - сказаў ён, хаваючы яго ва ўнутраную кішэню, перш чым накіравацца да выхаду.
  «І ты павінен мне, Чэмберс! … Вялікі час! — крыкнуў яму ўслед Сайкс, калі дзверы зачыніліся ў час іх размовы.
  - Мы зноў збяромся тут заўтра ў, - Чэмберс паглядзеў на гадзіннік, страціўшы адчуванне часу, - Божа, зноў пяць гадзін, - сказаў ён, спыняючы брыфінг каманды.
  Уэйнрайт імгненна ўстала і накіравалася да наступнага прыёму, а астатнія засталіся на месцы.
  «У каго-небудзь яшчэ ёсць дрэнныя прадчуванні наконт сённяшняга вечара?» - спытала Зіма, гледзячы, як дождж б'е ў вокны.
  Ні Чэмберс, ні Маршал не адказалі, мабыць, у іх былі падобныя думкі.
  «Гэта заўсёды такія дні, калі прыходзяць дрэнныя працоўныя месцы, — працягваў ён, — дні, калі вы фізічна адчуваеце, як расце ціск… напружанне ў паветры».
  Кінуўшы на яго смешны позірк, Чэмберс звярнуўся да Маршала:
  «Жадаеце звышурочнай працы сёння вечарам?» — нязмушана спытаў ён.
  «Што рабіць?»
  «Нагнаць дакументы. Зрабіце падшыўку. Сядзець у пакоі адпачынку ўсю ноч і глядзець EastEnders , што мне важна. Я хацеў бы, каб ты быў тут сёння вечарам».
  «Ты дазваляеш Зіме дабрацца да цябе», — сказала яна яму.
  Нічога не думаючы пра грукат, калі кола ягонага крэсла раздушыла незаклееную цыдулку на дыване, ён паціснуў плячыма: «Я ведаю. Але ўсё роўна...'
  Завыванне ветру было больш падобна на крык, калі ён праносіўся міма вокнаў, шыбы дрыжалі ўсё мацней і мацней, пакуль не сціхлі.
  - Так, вядома, - сказала яна, рэзка перадумаўшы. «Мне няма дзе быць».
  Чэмберс пацягнуўся за сіняй тэчкай і разнастайнымі свабоднымі дакументамі ўверсе паштовага латка, калі ў дзверы настойліва пастукалі:
  - Дэтэктыў Чэмберс? - сказаў разгублены канстэбль, не дачакаўшыся запрашэння. - Я думаю, вам трэба нешта паглядзець... Проста... Чамберса, калі ласка, - дадала яна, калі ўсе трое пайшлі ўставаць.
  Нахмурыўшыся, ён рушыў услед за афіцэрам, далучыўшыся да яе каля яе кампутара ў галоўным офісе.
  «Я правёў апошнія два дні, праглядаючы кадры з Святой Марыі. Як вы прасілі, я запісаў кожнага самотнага мужчыну, які ўваходзіў у бальніцу на працягу дзвюх гадзін пасля забойстваў і выходзіў праз дзве гадзіны пасля забойстваў, выкарыстоўваючы, дзе гэта магчыма, відэазапіс бяспекі, каб адсочваць іх перамяшчэнні паміж імі».
  - Добра, - сказаў ён, не паспрабаваўшы сесці.
  «Што, — працягвала жанчына, — менавіта тое, што я зрабіла з гэтым чалавекам». Яна паказала трохсекундны ролік, на якім мужчына з рукзаком і букетам уваходзіць праз галоўныя дзверы, і немагчыма было разабраць твар на зярністай выяве. «А цяпер паглядзі вось на што», — сказала яна, пераключыўшыся на іншую стужку: двое санітараў знікаюць у пакоі, той жа мужчына бяжыць, каб злавіць дзверы.
  Цяпер заінтрыгаваны Чэмберс падцягнуў крэсла і сеў.
  - А гэта праз тры хвіліны, - сказала яна, скачучы наперад, мужчына зноў выйшаў, але цяпер у белай туніцы.
  «Гэта ён. Гэта Коутс, - усхвалявана сказаў Чэмберс.
  «Я якраз збіраўся прыйсці за табой, як раптам успомніў, што бачыў гэтага чалавека ў іншым месцы».
  Яна націснула на апошняе відэа, Чэмберс напружыўся, убачыўшы сябе на экране, Уэйнрайта і Маршала побач з ім, а Элаіза ішла ззаду.
  Яна націснула кнопку прайгравання .
  Чэмберс нахіліўся, з жахам гледзячы, як Коўтс прайшоў побач з імі. Ён абхапіў галаву рукамі і выдыхнуў.
  «Вы гэта бачылі?» — спытала яна яго.
  «Бачыць што?»
  «Глядзі за Элаізай Браўн», — сказала яна яму, выглядаючы крыху нервовай, калі яна прайгравала кліп у запаволеным рэжыме — тонкае, але бясспрэчнае падняцце піклярнай рукі Элаізы насустрач яго, калі яны праходзілі міма адзін аднаго ў калідоры.
  Відэа працягвала паўтарацца ў цыкле, калі афіцэр павярнуўся да яго:
  «Прабачце, калі я быў грубы там. Я проста не ведаў...
  «Ты паступіла правільна», — запэўніў Чэмберс, гледзячы на другі бок офіса, дзе Маршал і Вінтэр размаўлялі ў пакоі для здарэнняў.
  У іх не было часу марнаваць на чарговую спрэчку наконт Элаізы – лаўровыя лісты, карціна ў галерэі, а цяпер вось што: ён ужо прыняў рашэнне.
  «Я хачу, каб вы пакуль засталі гэта паміж намі», — сказаў ён афіцэру.
  - Так, сэр.
  Ён кіўнуў: «Не маглі б вы даць мне хвілінку?» Мне трэба скарыстацца вашым тэлефонам».
  У ўваходныя дзверы пастукалі.
  - Заходзь, Патрык! - крыкнула Элаіза са спальні, пачуўшы, як уважлівы афіцэр ссунуў засаўку, калі яна складала сваю бялізну ў кучы. — Чай? — здагадалася яна, калі ён з'явіўся ў дзвярах. Яна заўважыла, як ён няўтульна шарахнуўся. «… Патрык?»
  «Я толькі што атрымаў паведамленне ад дэтэктыва Чэмберса», — сказаў ён ёй.
  «Усё добра?»
  «Не зусім».
  Ён зняў з-за пояса кайданкі.
  « Ой ».
  — Загады, — прабачліва сказаў ён, увайшоўшы ў пакой. 'Элаіза Браўн. Я арыштоўваю вас па падазрэнні ў датычнасці да забойства...
  Ашаломленая, Элаіза села на край ложка, голас афіцэра стаў далёкім, адчуванне халоднага металу, якое ахоплівае яе запясці, ледзь адчувалася, калі яна глядзела на шторм, які нарастае – такі антыкліматычны канец такой складанай інсцэніроўкі, але ведаючы гэта быў лёс музы ціха згаснуць ад святла геніяў, якіх яны натхняюць.
  «Я яшчэ не зусім галодны».
  «Ешце».
  «Але...»
  «Ешце зараз, або галадайце», — проста сказаў Чэмберс. «Я не збіраюся правесці яшчэ адну ноч у смуродзе вашых абгортак ад гамбургераў».
  Нібы дзіця, якое выбівае брусельскую капусту, Уінтэр піхнуў яму ў твар рэшткі свайго Воппера, пакуль Чэмберс браў чыпсы. Са свайго стэнда ў Burger King яны назіралі за працэсіяй фар, якая паўзла міма па ўжо затопленых дарогах, якія хутка раслі.
  «Нам лепш дабрацца да таго, як мы больш не зможам».
  «Але вы сказалі...»
  «Я ведаю, што я сказаў». У другі раз за трыццаць секунд Чэмберс адчуў сябе строгім бацькам. «Але гэта было да таго, як пасярод Чэлсі ўзнікла новая рака». Па-дурному ён сказаў Вінтэру, што яны праедуць міма Вікторыі і Альберта. А потым, што яшчэ больш па-дурному, ён паказаў, што напярэдадні спыніўся, каб наведаць статую, пра якую так горача казала Элаіза. Зіма выглядала прыгнечанай. «Добра. Добра, - раздражнёна сказаў ён. ' Калі ... рух не так ужо і дрэнны. І калі … мы можам прыпаркавацца, мы можам пайсці і паглядзець. Але мы павінны быць і выходзіць. Згода?
  — Згода, — усміхнуўся ў адказ Вінтэр.
  Маршал адчувала сябе як дома за сталом Чэмберса, цёплае святло настольнай лямпы адбівалася ў цёмных вокнах, радыятар ля яе ногі выдзіраў гарачае паветра, а навальніца бушавала ў некалькіх цалях ад яе. Было адчуванне, што зноў вярнулася ў школу - тыя вечары, якія яна правяла ў пакоі Альфі, пакуль ён спрабаваў, і з трэскам няўдала, дапамагчы ёй не адставаць па фізіцы.
  Дазволіўшы сабе згубіцца ў памяці, яе вярнуў у сучаснасць прыглушаны званок тэлефона. Спакусіўшыся даць яму празваніць, яна заўважыла, што гэта гучыць з унутранага нумара, магчыма, нават нехта ў офісе можа бачыць яе, якая сядзіць там:
  «Тэлефон дэтэктыва Чэмберса», - адказала яна, збянтэжаная гукам, які яе сустрэў.
  «Чэмберс там?!» - крыкнуў голас, яго словы ледзь разабралі праз вецер.
  — Не. Ён не, - адказаў Маршал, спрабуючы высветліць, як унутраная лінія магла прабіцца вонкі.
  «Яго няма!» - перадаў голас камусьці іншаму. «Хто гэта?» — спытаў ён яе.
  «Дэтэктыў Маршал. Я з ім працую, - адказала яна, усё яшчэ не разумеючы, што адбываецца.
  «Маршал!» - крыкнуў мужчына, надвор'е ледзь не заглушыла яго. - Яна сказала, што яе завуць Маршал! Прайшло некалькі імгненняў, перш чым яго голас вярнуўся, шторм рэзка сціх, калі ён, мабыць, ступіў унутр: «Прывітанне, дэтэктыў Маршал?»
  «Яшчэ тут», - сказала яна.
  «У нас… сітуацыя. Ты нам неадкладна спатрэбішся ўнізе».
  «Добра. Вы бачылі гэта цяпер. Мы можам пайсці? — спытаў Чэмберс крыху занадта гучна для прыціхлай галерэі, зарабіўшы на сябе злосны позірк гіда, які захапляў групу пенсіянераў адной з іншых статуй.
  - Яшчэ адну хвіліну? - умольна прамовіў Вінтэр, абыходзячы бясцэнную копію зноўку, упіраючыся ў падбароддзе, нібы разважаючы, ці варта зрабіць дзёрзкую прапанову.
  Пахітаўшы галавой, Чамберс без энтузіязму разглядаў шэдэўр, на гэты раз не ў стане бачыць міма супрацьлеглых выразаў твару двух суб'ектаў - самазадаволенай усмешкі на твары пастушка, позірку здзіўлення, жаху і шкадавання, які адлюстраваўся на вачах волата, які так ахвотна ішоў у пастку маладога чалавека.
  - Дэтэктыў Маршал? - спытаў узброены афіцэр, які спяшаўся ёй насустрач, калі яна перасякала атрыум. «Найтан», — прадставіўся ён, паціскаючы ёй руку.
  «Што адбываецца?» - спытала яна яго, пераступаючы цераз тэлефонны дрот, які цягнуўся ад стойкі рэгістрацыі аж да дзвярэй.
  «Ці знаёма вам імя Эван Пападопулас?» Ён жэстам папрасіў яе ісці за ім.
  «Велікан?» — настойліва спытала яна. - Вы знайшлі яго?
  «Не зусім», — адказаў Найтан, калі адзін з яго калег падарыў Маршалу бронекамізэльку і радыёперадатчык у вушах. «Хутчэй ён знайшоў нас ».
  - Ён тут? - спытала яна, усё яшчэ даганяючы.
  — Ён прасіў дэтэктыва Чэмберса, — растлумачыў ён, спыніўшыся каля дзвярэй, — але, здаецца, добра ведаў ваша імя. Кажа, што больш ні з кім не размаўляе». Найтан вагаўся: «У яго з сабой сумка».
  «Мяшок? Што ў ім?»
  «Мы не ведаем… Вось і камізэлька».
  — Так, — занепакоена кіўнула яна.
  «Слухай, я не магу прымусіць цябе выйсці. Але мне паведамілі, што ён прызнаны зніклым без вестак з цяжкасцямі ў навучанні, таму я хацеў даць яму шанец».
  - Шанец?
  «Калі ён адмаўляецца кінуць сумку і здацца, ён не пакіне нам іншага выбару, акрамя як нейтралізаваць пагрозу», — безапеляцыйна патлумачыў ён. «…Пратакол».
  У галаве Маршала мільганула выява галавы Галіяфа, якая ляжыць асобна ад цела.
  — Не. Не рабі гэтага. Я пагавару з ім».
  «Вы ўпэўнены?»
  Яна кіўнула: «Але зрабі мне ласку. Дайце мне дэтэктыва Чэмберса па радыё.
  - Я буду працягваць спрабаваць, - паабяцаў Найтан, адчыняючы дзверы супраць ветру, калі Маршал выйшаў у навальніцу.
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 32
  Зямля мігцела пад нагамі, кожны крок Маршала пасылаў рабізна па затопленай дарожцы ў бок чалавека, асветленага святлом: ён стаяў больш за васьмі футаў у вышыню, яго рукі абхапілі мяшок, досыць вялікі, каб у ім змясціўся дарослы чалавек. Яна павольна набліжалася, падняўшы рукі, абыходзячы ў некалькіх цалях ад узброенага афіцэра. Аднак яна не прызнала яго, жадаючы застацца асобнай сутнасцю сярод тых, хто зброю наставіў на іх нечаканага наведвальніка.
  - Не бліжэй за дзесяць футаў, - параіла Найтан у навушніку.
  У той час як іх уласная армія гледачоў назірала з вокнаў навакольных будынкаў, Маршал выйшаў на святло, зрабіўшы яшчэ чатыры крокі, перш чым спыніцца - Давід да свайго Галіяфа, тварам да гіганта.
  Уінтэр адышоў убок, калі турыстычная група спусцілася да «Бронзавага Давіда» і накіравалася, каб пагаварыць з Чэмберсам, які, здавалася, змагаўся з радыё.
  «Гэта Чэмберс. Ідзі наперад». У адказ ён атрымаў толькі пстрычкі і трэск. «Паўтараю: гэта Чэмберс. Наперад!' - напаўкрычаў ён, на гэты раз атрымаўшы шэраг рыканняў і паціскання галавой ад натоўпу састарэлых, якія напружваліся, каб пачуць свайго гіда, як гэта было.
  «Хто гэта быў?» — спытала ў яго Зіма.
  «Паняцця не маю. Гэтае крывавае надвор'е... - Ён пыхкнуў. «Я знайду тэлефон. Вы заставайцеся тут».
  «ОК».
  «Не рухайся».
  «Зразумеў».
  «Мы сыходзім, як толькі я вярнуся».
  «Правільна».
  Відавочна задаволены, Чэмберс паспяшаўся прэч, каб паказаць аднаму з супрацоўнікаў сваё пасведчанне, Уінтэр выкарыстаў час, каб прагуляцца па некаторых іншых прадметах, а гід працягваў сваю гаворку:
  «… і, вядома, адлюстроўвае біблейскае апавяданне пра Давіда і Галіяфа, якое, я мяркую, мы ўсе знаёмыя?»
  Мора сівых валасоў у адказ падскочыла ўверх і ўніз.
  «… Хоць гэта і не арыгінал, гэтая копія, адлітая ў канцы васемнаццатага стагоддзя, сама па сабе з'яўляецца творам мастацтва».
  Вінтэр падышоў да наступнай статуі, адным вокам не зводзячы з дзвярэй Чэмберса.
  "... ідэальная копія шэдэўра Данатэла ва ўсіх адносінах, акрамя аднаго ..."
  Навастрыўшы вушы, ён далучыўся да публікі.
  «... Хто-небудзь можа сказаць мне што?»
  Усе глядзелі пуста, але тут кволая рука паднялася ў паветра.
  «Так?»
  «Меч... або яго адсутнасць».
  «Вельмі добра! Табе пярэдняе месца па дарозе дадому», — пажартаваў экскурсавод. «Цяпер, робіць...»
  'Гэй! Прабачце!» — гукнуў Зіма, прабіваючыся на перадавую. 'Прабачце!'
  «Я магу вам дапамагчы?»
  «Што гэта было?»
  - Прабачце, сэр, але, як вы бачыце, у мяне ёсць свая група, каб...
  — Пра меч! — павысіў на яго голас Зіма. - А як жа меч?
  — Што яго няма, — раздражнёна адказаў чалавек.
  «Так, я бачу гэта».
  «Але арыгінал робіць. У Фларэнцыі Дэвід усё яшчэ трымае зброю, якой ён выкарыстаў галаву гіганта».
  З нарастаючай заклапочанасцю на твары Вінтэр вырваўся з натоўпу і вырваўся з залы ўслед за Чэмберсам.
  - Эван? - спытаў Маршал, дождж балюча стукаў па яе галаве. Было відаць, што ён баіцца, яго налітыя крывёю вочы паказвалі, што ён плакаў, калі ён моцна сціскаў сумку, нібы ахоўную коўдру.
  — Дэтэктыў… Маршал? - спытаў ён глыбокім, але дзіцячым голасам.
  — Правільна, — усміхнулася яна. «Вас шмат людзей шукае».
  Ён нахмурыўся, не чуючы яе праз дождж.
  Яна зрабіла крок да яго.
  «Не рабі больш ні кроку!» - гаўкнуў голас у яе вуха.
  Кінуўшы гнеўны позірк на прыёмную, Маршал зноў павярнуўся да волата:
  «Я сказаў: ёсць шмат людзей, якія вельмі хвалююцца за вас!» — закрычала яна. «Дзе ты быў?»
  «З Робертам».
  «Ён тут?» - спытала яна, гледзячы на іх асветленую аўдыторыю.
  «Не».
  «Вы ведаеце, дзе ён?»
  «Не».
  - Але ён ведае, што вы тут? - спытала яна яго, падыходзячы крыху бліжэй.
  - Так, - кіўнуў Эван, нервова гледзячы на ўзброенага афіцэра злева. «Ён сказаў мне аддаць гэта толькі вам або дэтэктыву Чэмберсу», — сказаў ён, паляпваючы надзьмутую сумку ў руках.
  На заднім плане назіраючы за прыбыццём сапернікаў, твар Маршала не выдаў ніякай рэакцыі, калі яна зноў звярнула ўвагу на злавесны падарунак ад Коутса. Баючыся адказу, яна ведала наступнае пытанне:
  - Што ў сумцы, Эван?
  Тэлефон на стале Чэмберса зазваніў у трэці раз, што прымусіла Льюіса ўстаць і адказаць на яго:
  «Тэлефон DS Chambers», — сказаў ён, зрабіўшы глыток гарбаты.
  - Льюіс?
  — Палаты?
  - Дзе Маршал?
  «Мабыць, яна пайшла разбірацца з нейкім інцыдэнтам у вестыбюлі».
  «Што за здарэнне?»
  — Нейкі, — паўтарыў ён.
  «Мне трэба, каб ты зрабіў для мяне нешта. Ці ёсць дзе-небудзь на маім стале альбом для малявання?»
  Няспешна зрабіўшы яшчэ адзін глыток напою, Льюіс акінуў позіркам стосы дакументаў, якія аблягалі кампутар:
  «Гэта было б адмоўна».
  « Чорт ... Там што-небудзь з рэчаў Маршала?»
  'Так. Яе паліто і яе сумка».
  "Зазірні туды", - сказаў яму Чэмберс.
  ' Мммм . Я адчуваю сябе не вельмі камфортна з...
  «Проста зрабі гэта!»
  «ОК! Добра!' - сказаў Льюіс, кінуўшы хуткі погляд, каб убачыць, хто тут, перш чым пачаць корпацца ў асабістых рэчах калегі: «... Зразумеў».
  — Добра. Аднясіце гэта ўніз Маршалу».
  «Але яна...»
  — Дашліце мяне да прыёмнай, а потым аднясіце Маршалу. Скажыце ёй, з чым яна мае справу, гэта не можа быць больш важным, чым гэта.
  - Што ў сумцы, Эван?
  Ён прапанаваў гэта ёй.
  - Не бяры ад яго, - прагудзела Найтан у слухаўцы.
  - Эван, ты зрабіў тое, што прасіў Роберт, - ціха сказаў Маршал. «Такім чынам, мне трэба, каб вы проста паклалі сумку і адышлі».
  Ён паківаў галавой: «Ён сказаў мне аддаць яго вам».
  «Я не магу прыняць гэта ў вас. Мне трэба, каб ты паклаў яго для тых людзей вунь», — сказала яна, паказваючы на афіцэраў па абясшкоджванню бомбаў, якія чакалі побач.
  «Не!» - закрычаў ён, пачынаючы нервавацца.
  Калі ён адыходзіў ад іх да будынку, са зброі афіцэраў раздаўся хор пстрычак.
  'Пачакай!' - закрычала Маршал, адчайна разводзячы рукі, убачыўшы страх і разгубленасць на яго твары.
  Найтан зноў быў у яе на вуху:
  «Не рабіце гэтага. Я маю на ўвазе, Маршал. Не бяры ў яго гэтую сумку».
  «Ён уцячэ, калі я не зраблю», — рашуча сказала яна яму, прымушаючы ўсміхацца на твары, перш чым павольна наблізіцца да спалоханага чалавека.
  Асцярожна працягнуў амаль бязважкую сумку.
  «Добра, Эван. Вы зрабілі гэта. Цяпер мне трэба, каб ты рабіў тое , што я кажу, добра?
  Ён кіўнуў.
  «Мне трэба, каб ты апусціўся на калені».
  «Але... ён мокры».
  «Я ведаю. Але ты павінен».
  З вялікімі намаганнямі вялізны чалавек апусціўся на зямлю, але ўсё яшчэ стаяў крыху вышэйшы за яе.
  «І мне трэба, каб ты заклаў рукі за галаву». Гледзячы на яе дэманстрацыю, ён счапіў пальцы. «Правільна… проста так».
  «Заязджайце! Заходзь! - зароў адзін з афіцэраў, і Эван кінуў на яе здрадніцкі позірк, калі яго штурхалі наперад і стрымлівалі рукі.
  — Дэтэктыў Маршал, — прагудзеў Найтан. «Я хачу, каб вы акуратна паклалі сумку і вярнуліся да мяне».
  Яна павольна выконвала яго інструкцыі, атрады выбухоўнікаў набеглі, калі Найтан кінуўся ёй насустрач:
  — У мяне па тэлефоне дэтэктыў Чэмберс.
  Зноў увайшоўшы ў будынак, Маршал нахмурыўся, убачыўшы на стойцы рэгістрацыі яе сшытак і падняў слухаўку:
  — Палаты? - спытала яна, панюхаўшы, з яе мокрых валасоў цякла вада.
  «Што адбываецца?»
  «Гігант Істана толькі што з'явіўся на вуліцы».
  «... Жывы?»
  Вакол яе ног пачала ўтварацца лужына, яе насычанае адзенне замярзала там, дзе яно прыліпла да скуры:
  «Ён хацеў падарыць нам нешта: сумку… ад Коўтса».
  «Што ў ім было?»
  Яна зірнула на групу, якая амаль смешна гойсала ў сваёй грувасткай ахоўнай экіпіроўцы:
  «Падраздзяленне шукае».
  «… У цябе ёсць альбом для малявання?» — спытаў ён яе.
  «Так». Улавіўшы настойлівасць у яго голасе, яна вырашыла не пытацца, як гэта дайшло.
  « Бронзавы Давід », — сказаў ён ёй.
  Яна гартала старонкі, кожную з якіх губляла жыццё, пакуль не дабралася да перадапошняй карціны:
  «ОК?»
  — Ён трымае меч?
  ' Га? '
  «Меч. Давід трымае меч?
  Яна ўтаропілася на эскіз Коутса: «... Не. Чаму?»
  Звярнуўшыся да Вінтэра, Чэмберс паківаў галавой, абодва мужчыны глядзелі аднолькава заклапочана:
  "Ён намаляваў копію", - сказаў Чэмберс, адчайна спрабуючы сабраць кавалкі разам. «Навошта яму рабіць копію?»
  Выраз твару Маршал на другім баку горада быў падобны да твару яе калегаў, калі яна назірала, як член выбуховай групы падняў вялікі мяшок і пайшоў да будынка.
  «Яны зараз занясуць сумку», — сказала яна Чэмберсу, і старонкі альбома перагортваліся самі па сабе, калі афіцэр вярнуўся пасля шторму.
  Выглядаючы відавочна не ўражаным, ён апусціў яго да яе ног:
  «У бяспецы», — сказаў ён Найтану такім чынам, што давала зразумець, што змарнаваў час.
  «Што ў сумцы?!» — запатрабаваў Чэмберс.
  Заціснуўшы тэлефон паміж вухам і плячом, Маршал апусцілася на кукішкі. Яна асцярожна пачала расцягваць шнурок, каб зазірнуць унутр. А потым яна працягнула руку, глыбока акунуўшы руку ў далікатнае змесціва.
  «Маршал, што гэта?!» — зноў спытаў ён.
  «…Лісце», — адказала яна, адбіраючы чорна-карычневую жменю, якая трэскалася паміж яе пальцамі. «Гэта проста лісце».
  «Лаўровы ліст?» - спытаў Чэмберс, калі Вінтэр заклапочана хадзіў.
  - Цяжка сказаць, - сказаў Маршал. «Яны ўсе мёртвыя. Але… так. Я так думаю».
  «Навошта дасылаць нам мяшок мёртвага лаўровага лісця?» - разважаў ён услых.
  - Элаіза! Уінтэр ахнуў, схапіўшы Чэмберса за руку, яго вочы расплюшчыліся ад страху.
  Спатрэбілася імгненне, каб фрагменты ўсталі на свае месцы - большая карціна, якой ім не хапала ўвесь час: Коўтс пакінуў ім альбом для накідаў, намаляваў копію статуі, якая ніколі не адпавядала шаблону, зніклы чалавек гарантавана прыцягнуў іх увагу, і пустая пагроза супраць аднаго са сваіх - усе змаўляюцца, каб давесці свае і без таго абмежаваныя рэсурсы да кропкі пералому, пакідаючы яго вольным для завяршэння сваёй працы.
  Усё заўсёды было пра яе.
  - Маршал, - сказаў Чэмберс з чутным дрыготкім голасам. - Мне трэба, каб ты даведаўся, куды забралі Элаізу.
  Уінтэр збянтэжана глядзеў на яго, калі Маршал спытаў: «... Забралі?»
  Ён не хацеў, каб яны так даведаліся.
  «...я арыштаваў яе раней вечарам», — прызнаўся ён, падазраючы, што зрабіў памылку.
  « Што ты зрабіў?! - закрычаў Вінтэр, штурхаючы яго спіной у сцяну, сціснуўшы кулакі.
  «Калі вы збіраліся сказаць нам гэта?» - спытаў Маршал, яе клопат пераважыў гнеў.
  «Проста даведайся, дзе яна», — сказаў Чэмберс. Па позірку Зімы ён зразумеў, што ніколі не даруе яму таго, што ён зрабіў. «Скажы ім, што ён едзе за Элаізай… Скажы ім, каб адправілі ўсіх».
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 33
  Агні горада расплываліся ў неонавым пейзажы мары, калі Вінтэр імчаў іх праз дарожны рух, Чэмберс адмаўляўся ад ключоў, ведаючы, што яго ўласныя нявырашаныя праблемы толькі замарудзяць іх развіццё. Востра адчуваючы шпількі, якія трымалі яго нагу разам, ён моцна схапіўся абедзвюма рукамі за сядзенне, баючыся, што машына можа перакуліцца кожны раз, калі яны на хуткасці паварочваюць.
  'Вы можаце атрымаць гэта? … Палаты? … Чэмберс, падбірай!' — закрычаў на яго Вінтэр, абыходзячы машыну, якая ішла наперадзе, ледзь не размінуўшыся з надыходзячым грузавіком.
  Радыё лякатала ўдалечыні, нячутнае за шум рухавіка, яго слабая аранжавая падсветка гублялася ў каляровым калейдаскопе за вокнамі. Выпусціўшы руку, ён працягнуў руку да слухаўкі:
  «Палаты. Ідзі наперад».
  «Яны так і не вярнуліся на станцыю. Ні на тэлефон Элаізы, ні па рацыі афіцэра не адказваюць, — параіў Маршал, у яе голасе была відавочная паніка, лямант сірэн, які даносіўся з дынамікаў, рэзка сапсаваў іх уласны. Уінтэр зірнуў на яго, занадта шмат эмоцый, каб прачытаць на яго твары. — Мы едзем у кватэру, — працягвала яна. «Мясцовы аддзел знаходзіцца ў трох хвілінах».
  — А каманда ў лесе? - спытаў Чэмберс, цяпер прыціскаючыся рукой да прыборнай панэлі, каб захаваць раўнавагу.
  «Іх папярэдзілі».
  Зіма падставіў нагу, калі наперадзе загарэўся чырвоны сігнал святлафора. Упусціўшы слухаўку, Чэмберс схапіўся за ручку дзвярэй, калі яны дайшлі да скрыжавання, фары падалі на іх з усіх бакоў, гук рыпучых тармазоў і гудкоў аўтамабіляў паўсюль, а потым знік удалечыні, калі яны працягвалі рух.
  Ускалыхнуты, ён навобмацак шукаў перадатчык: «Прынята. Вон».
  «Вось яны!» - сказаў Вінтэр, паказваючы на лінію міргаючых сініх агнёў, якая разрывалася па мосце.
  Павярнуўшы руль, яны абодва мімалётна кінуліся са сваіх сядзенняў, калі машына ўз'ехала на абочыну і пракацілася па пешаходнай зоне - а потым зноў, калі яны вярнуліся на дарогу з іншага боку, Вінтэр агрэсіўна паскараўся ўверх па пандусе, які вёў на мост. Калі рух з'ехаў убок, каб прапусціць іх, ён тупнуў нагой аб падлогу, хутка падхапіўшы заднюю частку картэжа.
  ' Давай . давай . Давай , - прамармытаў ён сабе пад нос.
  Мільгануў дарожны знак.
  — Яе кватэра ці лес? — спытаў яго Чэмберс. Гэта было не яго рашэнне, пастаўленае на карту так шмат.
  З'езд пачаў фармавацца, асфальт пашыраўся з кожным метрам, які яны праехалі. Усё яшчэ не вызначыўшыся, Уінтэр перасек дарожную разметку, завісаючы напалову, напалову з абедзвюх палос, калі матэрыялізавалася развілка дарогі.
  «Яе кватэра ці лес, Зіма?!» - закрычаў Чэмберс, выпростваючы ногі, каб адсунуцца на сядзенне.
  Манеўруючы цалкам на паласу выезду, якраз у той момант, калі металічны бар'ер пранесся міма вокнаў, як цягнік, што едзе ў процілеглым накірунку, Вінтэр пераключыў перадачу на паніжаную перадачу, страбаскопы аўтамабіляў іх калег мільгалі і знікалі з поля зроку, калі ён ехаў за імі аднаго за адным. .
  На фоне горада, які зіхаціць пад дажджом, вяршыняў знакавых хмарачосаў, захопленых аблокамі, група блакітных агнёў працягвалася ўздоўж адной з яго незлічоных бетонных вен, як недастатковае супрацьяддзе ад сістэмнай хваробы.
  Усе, акрамя аднаго: адзіны танцуючы агеньчык, які адрываецца ад іншых.
  Адзінае танцуючае святло, самотна ў цемры.
  Падраздзяленні ўжо былі на месцы здарэння, калі Маршал выскачыла з машыны і ўбегла ўнутр, абмінаючы некалькі сваіх калег на лесвіцы. Яна ўварвалася ў кватэру і выявіла двух супрацоўнікаў у форме, якія аказвалі першую дапамогу іншаму, які ляжаў зусім нерухома, ледзь дыхаючы, на падлозе гасцінай. Былі відавочныя прыкметы барацьбы.
  - Элаіза? - крыкнуў Маршал. - Элаіза!
  «Тут больш нікога няма», — сказаў ёй адзін з афіцэраў. «Але дзверы былі зачыненыя знутры».
  Яна насупілася на яго.
  «Сусед раней чуў крыкі», — абвясціў адзін са статка людзей, што праціскаліся ў дзвярах. «Яна меркавала, што гэта проста музыка або па тэлевізары». Напэўна, ён заўважыў выраз поўнага адчаю на яе твары, бо потым дадаў: «Прабачце».
  Яна зірнула на недзеяздольнага чалавека ля сваіх ног:
  «Хуткая дапамога едзе?» — спытала яна.
  «Так».
  «Скажы ім панкуроній брамід. Зразумеў? Pan… cu… ronium, — сказала яна, ужо накіроўваючыся ў спальню. «У нас тут кроў!» — гукнула яна, ідучы па барвовым следзе да запэцканых нажніц, якія ляжалі на дыване.
  «Гэта не яго!» — пацвердзіў афіцэр, які даглядаў свайго калегу.
  «Радыё!» - запатрабаваў Маршал, хтосьці кінуўся да яе, каб перадаць ёй свой.
  «Палаты. зіма. Заходзьце».
  Уздрогнуўшы, калі пасажырскія дзверы зірнулі на драўляны слуп агароджы, Чэмберс пацягнуўся да трубкі, калі Вінтэр правёў іх праз затоплены ўваход у Уімблдон Камон і памчаўся па жвіровай дарозе.
  - Наперад, - адказаў ён, перакрываючы віск матора.
  — Яе тут няма. Паўтараю: яе тут няма!»
  - Дэтэктыў Маршал! — паклікала афіцэра, чыё радыё яна пазычыла, яе сэрца замірала, убачыўшы выраз яго твару, калі ён глядзеў у шафу ў куце.
  «… Пачакай, — сказала яна Чэмберсу, рыхтуючыся да горшага, абыходзячы ложак, толькі цяпер заўважыўшы, што на драўляных дзвярах размазана кроў. Яна глыбока ўдыхнула, калі афіцэр адышоў убок. Чакаючы ўбачыць цела, яна разявіла рот, зазірнуўшы праз сцяну ў суседнюю кватэру.
  Яна звярнулася да здзіўленага калегі:
  «Вазьміце двух іншых і ідзіце наперадзе… Ідзіце!» — сказала яна яму, калі ён не змог паварушыцца, увайшоўшы ў цёмную шафу і пасунуўшы развешаную вопратку ўздоўж парэнчаў, калі яна прайшла праз арку з старанна выбраных цэглы ў кашмарную версію пакоя, з якога яна толькі што пакінула.
  Выкінутыя каркасы стаялі пустыя, смяротныя і адкрытыя, як гіганцкія пасткі, чакаючы, пакуль яна падыдзе занадта блізка. Цёмныя сцены, шэрыя на першы погляд, насамрэч былі графіці, нанесенымі адна на адну... сотні за сотнямі, кожны з якіх быў творам мастацтва. А ў самым цэнтры пакоя ляжала капа чалавечага воласа, нібы падлога цалкам паглынула чалавека. З ваганнем яна апусцілася на калені і ўзяла вільготны парык зблытаных чорных валасоў, калі ўваходныя дзверы адчыніліся.
  - Ісус Хрыстос , - прамармытала яна, зноў падносячы радыё да рота. … Чэмберс, заходзьце». Выступоўца проста лямантаваў з зваротнай сувяззю. «Чэмберс, заходзьце!»
  «Містэр Крыстафэр Раян», — пачула яна, як адзін з афіцэраў прачытаў услых, гартаючы жменю лістоў, адрасаваных сямігадоваму трупу, які зараз знаходзіцца ў маразільнай камеры судмедэксперта.
  «Палаты!» — паспрабавала яна яшчэ раз, упіраючыся тварам у рукі ў паразе.
  «Маршал?!» — закрычаў ён у слухаўку, і жвір ударыў па машыне, як кулі, калі яны імчалі праз пальчатку рухомых дрэў.
  «Гэта сусед», — сказала яна ім. «Напэўна, ён быў апрануты ў нейкую маскіроўку. Але Коутс увесь час быў яе суседам!
  Уінтэр павярнуўся да Чэмберса з выглядам таго, хто сам перарэзаў ёй горла - успомніўшы шматгадзінную памяць пра тое, як праходзіў міма доўгавалосага чалавека на лесвіцы.
  «Яна ў яго, — працягваў Маршал, — і ўвесь час быў у нас пад носам».
  Чэмберс націснуў кнопку перадачы - перадаючы толькі фонавы шум, не ведаючы, што сказаць:
  «… Скапіруйце».
  Заскочыўшы на стаянку побач з ветраком, Вінтэр выскачыў адтуль яшчэ да таго, як машына цалкам спынілася, фары асвятлялі яму шлях, калі ён кінуўся на дрэвы.
  «Зіма! Зіма, пачакай! - закрычаў Чэмберс, вылазячы ўслед за ім, яго словы замоўчваліся ветрам, брудам і смеццем, якія кідаліся на яго з усіх бакоў, неба літаральна сыпалася дажджом з лісця. «Зіма?!» — крыкнуў ён зноў, ідучы за ім у лес, але балюча дрыгаючы яго нагой толькі праз некалькі крокаў па няроўнай зямлі.
  Гук быў падобны ні да чаго раней: шолах мільярда лісця, нібы грымучая змяя, якая скруцілася, каб нанесці ўдар, рыпенне галін над галавой, якое перамяжоўваецца з рэзкімі трэскамі, калі магутныя стогадовыя жыхары губляюць яшчэ адну канечнасць, і роў ветру, які раздзірае дрэвы. як вялікія хвалі, якія б'юцца аб скалы.
  «Элаіза?!» — пачуў ён крык Зімы крыху наперадзе. 'Элаіза, дзе ты?!' У пакутах Чэмберс хістаўся да гуку. «Элаіза?! ...Элаіза?!'
  Але потым, хаця ён быў упэўнены, што ён даганяў, званкі змоўклі.
  «Зіма?!» - закрычаў ён, не атрымаўшы адказу.
  Не звяртаючы ўвагі на боль, ён слепа бег праз патанулы лес, з нарастаючым пачуццём прадчування, пазнаючы дрэвы, якія цяпер атачалі яго: жывыя сярод лесу смерці.
  Выбраўшыся з-за ўзлеску, ён наткнуўся на невялікую паляну, упрыгожаную набраўшымся ручаём, прыдатным для рачнога бога, дзе Зіма паваліўся на калені ў бруд.
  «Зіма?» - спытаў Чэмберс.
  Ён не адрэагаваў.
  «… Зіма?»
  Павольна набліжаючыся, Чэмберс паглядзеў на патрывожаную лістоту за сваім сябрам, цяпер разумеючы прычыну яго маўчання.
  - О, Божа, - прашаптаў ён, кульгаючы да двух целаў, змацаваных мудрагелістым металічным каркасам ад шторму: Роберт Коўтс усё яшчэ гнаўся за сваёй каханай, нават у смерці, яго левая рука назаўсёды абхапіла голае цела Элаізы. яна адвярнулася ад яго ў апошні раз.
  Чэмберс асцярожна прыціснуў пальцы да яе горла... тэмпература яе скуры расказала яму ўсё, што яму трэба было ведаць. Ён зірнуў на Вінтэра, шкадуючы, што ў яго ёсць некалькі слоў супакойвання, але нічога не прагучала.
  Павярнуўшыся да знежывелай постаці Коутса, ён правёў тую ж праверку, прыклаўшы кончыкі двух пальцаў да сваёй шыі...
  Напалоханы, Чэмберс адцягнуў руку і быў ахоплены моцным пачуццём дэжавю, узыходжання па ледзяной лесвіцы да застылага Мысляра ўсе тыя гады таму, статычны позірк чалавека цяпер на ім, з трывогай назіраючы за кожным яго рухам, неглыбокім пад'ёмам і падзенне яго грудзей паступова нарастае.
  «Зіма!» — паклікаў Чэмберс, не перарываючы глядзельнага кантакту з жывой статуяй. «Ты патрэбны мне тут. Цяпер!'
  Зіма з дрыготкай паднялася на ногі. Свядома пазбягаючы глядзець у бок Элаізы, ён падышоў, калі Чэмберс дастаў з унутранай кішэні невялікую металічную бляшанку, адкрыўшы яе, каб выявіць тонкі флакон, шпрыц і набор іголак, якія змяшчаліся ўнутры.
  «Што гэта?» — спытаў яго Зіма, зрываючыся ў голасе.
  'Проціяддзе. Я прымусіў Сайкса гэта прыдумаць». Імгненна расплюшчыўшы вочы, ён паглядзеў на Элаізу. «Не для яе», — сумна сказаў яму Чэмберс. «…Для яго». Калі Вінтэр павольна павярнуўся тварам да Коўтса, Чэмберс больш нават не пазнаў свайго сябра - увесь гнеў, увесь боль, уся ўлада, якую ён раптам атрымаў над жыццём іншага чалавека, нейкім чынам змянілі яго рысы. — Ён яшчэ жывы, — растлумачыў ён, аддаючы бляшанку і адыходзячы. «Гэта ваша справа».
  «Мой званок?» — збянтэжана спытаў Вінтэр, гледзячы ўніз на металічную скрыню ў сваіх руках, у той час як дзве статуі пяшчотна калыхаліся пад бязлітасным ветрам.
  Чэмберс кіўнуў: «Ваша справа. Але памятайце - гэта тое, чаго ён хоча. Калі ён памрэ, ён выйграе».
  Зіма задумалася над іх цяжкім становішчам, але толькі на імгненне:
  «Шчыра кажучы, мне ўжо ўсё роўна. Я проста хачу, каб ён сышоў, - сказаў ён, зламаны чалавек, працягнуў руку і дастаў шкляны флакон, перш чым кінуць яго на зямлю.
  Калі Чэмберс не прыклаў намаганняў, каб умяшацца, ён падняў нагу, каб раз і назаўсёды выкрасліць Коутса з іх жыцця… але потым вагаўся, канфлікт выразна адбіўся на яго твары, калі ён глядзеў з фальшывага бога, бяссільнага спыніць яго, на Элаізу , такі элегантны і нерухомы – а потым назад да партнёра. Дрыжучы ад нерашучасці нагамі, ён уздыхнуў і скрыгатнуў зубамі, утаропіўшыся вачыма ў крохкі флакон пад ім...
  Слёзы цяклі па твары, ён закрычаў на вецер і адышоў.
  «… Зрабі гэта», — сказаў ён, заплюшчыўшы вочы, быццам не мог цярпець.
  «Вы ўпэўнены?»
  «Проста зрабі гэта».
  Усведамляючы, што можа быць ужо занадта позна, Чэмберс паспяшаўся, са страхам гледзячы на недзеяздольнага мужчыну, які ўкленчыў, каб дастаць флакон, яго цвёрдыя пальцы ледзь-ледзь паторгваліся, калі яго вызвалілі ад Элаізы і паклалі на зямлю. Збіраючы ін'екцыю, Чэмберс азірнуўся на Вінтэра, даючы яму апошні шанец пратэставаць, але той маўчаў. Увайшоўшы іголку ў шыю Коўтса, ён навёў вялікі палец на поршань:
  - Роберт... Роберт, ты мяне чуеш? — прашаптаў ён на вуха паміраючаму. Цёмныя вочы павольна знайшлі яго. «Толькі жывыя могуць пакутаваць, як ты хочаш», — задаволена прамовіў Чэмберс, націскаючы вялікі палец і выліваючы ўсё змесціва шпрыца ў кроў.
  Прыкаваўшы Коўтса кайданкамі да свайго металічнага каркаса, ён падняўся, каб далучыцца да свайго калегі, калі дрэвы неверагодна схіліліся над галавой, засланіўшы неба.
  Некалькі імгненняў яны стаялі моўчкі.
  «Я збіраюся выклікаць хуткую дапамогу», — сказаў яму Вінтэр, паварочваючыся да сцэны, выгляд Коўтса, які неахвотна вяртаўся да жыцця побач з драматычным трупам Элаізы, быў занадта для яго.
  Не ведаючы, што сказаць, Чэмберс паляпаў яго па спіне і паглядзеў, як ён сыходзіць. Усяго за пяць крокаў ён цалкам знік сярод рухомых дрэў.
  Застаўшыся адзін, Чамберс неасцярожна падышоў да жанчыны, якая, як ён адчуваў, цалкам пацярпеў няўдачу - Элаізы: далікатнай, прыгожай і застылай у палёце, калі ён узяў хвіліну, каб разгледзець апошні трагічны шэдэўр Коўтса.
  - Мне вельмі шкада, - прашаптаў ён, і сам быў на мяжы слёз.
  Ашаломлены, ён хацеў прыкрыць яе, хоць ведаў, што не зможа. Тонкая мантыя, надзетая так, каб выглядаць так, быццам яна натуральным чынам спаўзла з яе цела, цаля за цаляй ператваралася ў насып зямлі і галінак, якія цяпер паглыналі яе ногі. І яе рукі, з любоўю выдаленыя, заменены дзвюма квітнеючымі галінкамі цёмна-зялёнага лаўровага лісця - кульмінацыя жыцця Роберта Коўтса, якая завяршаецца разам з пачаткам яе метамарфозы.
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  Праз сем месяцаў…
  
  OceanofPDF.com
  Чацвер, 3 ліпеня
  
  1997 г
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 34
  Вінтэр глядзеў на ярка-аранжавую шыльду супермаркета, мяркуючы, што заўсёды было толькі пытаннем часу, калі яму давядзецца ступіць назад праз дзверы. Вылаяўшыся, зразумеўшы, што ўжо спазніўся, ён спыніў свае бязглуздыя разважанні і паспяшаўся ўнутр.
  «...З тых часоў мы выявілі, што Партрыдж была ў бары адначасова з гэтым чалавекам», — сказала Маршал, падняўшы выяву з камеры назірання, каб увесь аддзел забойстваў мог яго бачыць, нервовы вопыт, які яна ўпершыню прадставіла ў іх штотыднёвіку. нарада па прагрэсу. «Імя пакуль няма, але вядомы паплечнік не каго іншага, як Чарлі Слэтэры», — абвясціла яна, ловячы позірк Чэмберса, калі пакой усхваляваў узбуджальны шум ад яе адкрыцця.
  Яна папрасіла яго сядзець наперадзе для маральнай падтрымкі, але не тое, што ёй гэта было патрэбна - як другая найноўшая праца ў дэпартаменце, яна толькі што адкрыла справу.
  - Дык вось, дэтэктыў, - пачала Уэйнрайт са свайго месца на падаконнiку. «Як вы збіраецеся дзейнічаць?»
  У гэты момант дзверы адчыніліся перад Льюісам, калі ў пакой увайшоў расхваляваны і растрапаны Вінтэр з двума вялікімі скрынямі. Былі насмешкі з боку яго калег, якія закідвалі яго скручанымі папяровымі шарыкамі, калі ён ішоў да пярэдняй часткі пакоя.
  'Гэй! … Гэй!' - паскардзіўся ён, ставячы скрыні.
  «Ты спазніўся, новы хлопец!» нехта лаяў яго.
  «Таму што я збіраў вам крывавыя пончыкі!» - паскардзіўся ён.
  «Калі ласка, проста сядзьце», — сказаў яму Уэйнрайт, перш чым звярнуцца да астатніх удзельнікаў шумнага пакоя: «ОК. Уладкоўвацца. Уладкоўвайцеся!
  Некалькі снарадаў адскочылі ад галавы Вінтэра, калі ён сеў побач з Чэмберсам, які выглядаў крыху забаўлены ўсім гэтым.
  «Гэй».
  - Гэй, - адказаў Чэмберс.
  «… Чаму з вашага нататніка выдрана старонка?»
  Паківаючы галавой, Уэйнрайт зноў павярнулася да Маршала:
  «Прашу прабачэння, дэтэктыў. Як бы вы хацелі паступіць?»
  «Мне трэба знайсці чалавека на фота. Ён наша адзіная сувязь паміж імі, але гэта зойме шмат часу і працы. Я не думаю, што змагу зрабіць гэта самастойна».
  - Я таксама не чакаў бы ад вас гэтага, - проста сказаў Уэйнрайт. «Дык... хто вам патрэбны?»
  Пытанне заспела Маршала знянацку. Але потым, са свайго месца ў пярэдняй частцы пакоя пасяджэнняў аддзела забойстваў, мабыць, толькі што атрымаўшы ўласнае расследаванне, яна зірнула на Чэмберса і Вінтэра, якія сварыліся ў куце, і ўсміхнулася…
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 35
  Заняўшы звыклую пазіцыю паміж пажарнай сігналізацыяй і чорнай пацёртасцю на сцяне, ад якой яна не магла выбрацца, нягледзячы ні на якія спробы, Дэніз Сміт чакала, пакуль турэмныя афіцэры праводзілі свайго зняволенага па калідоры на працягу трыццаці хвілін адпачынку.
  З цыбуліннымі белымі бінтамі, абгорнутымі вакол яго перадплеччаў, яшчэ адным беспарадкам, які яе папрасілі прыбраць, вязень шастаўся міма, Дэніз не адрывала вачэй ад падлогі, калі ён міма, заўсёды адчуваючы сябе крыху вінаватай за яе штодзённыя візіты.
  — Усё тваё! — пераклікнуўся адзін з афіцэраў.
  Адштурхнуўшыся ад сцяны, Дэніз паслухмяна схапіла ручку швабры і закаціла вядро ў вызваленую камеру.
  Яна заплюшчыла вочы, глыбока ўдыхнула ў чаканні, а потым зноў адкрыла іх.
  Будучы адным з адзіных людзей, якія калі-небудзь бачылі ўнутры, яна палічыла сваім абавязкам удзяліць некалькі хвілін, каб у поўнай меры ацаніць наваколле, дзе кожны сантыметр прэсных сцен, столі і падлогі цяпер быў упрыгожаны захапляльнымі творамі мастацтва: далікатнымі алоўкавымі эскізамі, капрызныя плямы, якія выразаюць ідэальныя цені, пастэльныя партрэты, насычаныя колерам - кожны з іх унікальны, кожны з іх - твор неперасягненага бляску, і, як заўсёды, кожны з іх адлюстроўвае адзін і той жа прадмет, твар адной і той жа прыгожай жанчыны, зноў і зноў.
  Але потым яна заўважыла нешта, тое, што не належала акружанаму такой вялікай любоўю і плачам: самотная постаць, сфарміраваная з вугалю і драпін, гнеў у нядбайных каракулях і размытых лініях выпраменьваўся ад яе, быццам яе выдралі кіпцюрамі. сцяны. Падышоўшы крыху бліжэй, яна ўгледзелася ў невясёлую выяву, пазнаўшы ўласнае падабенства вязня, адлюстраванае ў абліччы трыумфуючага воіна, высока паднятай адсечанай галавы змяінага праціўніка – цемнаскурага і пустых вачэй – трафей для ўсіх. багоў бачыць.
  Ніколькі ёй гэта не спадабалася, яна паморшчылася і адступіла, каб ацаніць астатнюю частку сваёй асабістай мастацкай галерэі.
  - Неверагодна, - прамармытала яна, са страхам пахітаўшы галавой. Як яна і чакала, дэталі ў розных выразах прыгожай жанчыны былі настолькі падобнымі да жыцця, што Дэніз адчувала сябе так, нібы ведала яе. «Проста неверагодна», — зноў сказала яна, выціскаючы швабру над вадой з мылам, перш чым паднесці яе да свайго любімага з сённяшніх прапаноў і пачаць чысціць.
  OceanofPDF.com
  ПЗЯЯ
  Па-першае, я хацеў бы падзякаваць свайму новаму рэдактару праекта Джорджыі Гудал за тое, што яна нагадала мне ўключыць іх на гэты раз, улічваючы, што ў Endgame нехта чамусьці забыўся нагадаць мне, каб я не забываў нагадваць ім, што я, хутчэй за ўсё, зрабіў бы (і потым зрабіў) цалкам забыцца - ненаўмыснае вітанне ўсім цудоўным людзям, якія зрабілі гэтую кнігу магчымай.
  Такім чынам, без асаблівага парадку:
  Вялікі дзякуй майму рэдактару Сэму Ідсу. Як чалавек, які, можна сказаць, непрыхільны да рэдакцыі, я магу шчыра сказаць, што сумесная праца над гэтай кнігай была цудоўнай, і я з нецярпеннем чакаю яшчэ многіх, многіх іншых. Таксама з выдавецкага боку: Элен Тэрнер, Ядзіра Да Трындэдэ, Рэйчал Нілі, Джэйд Крэдак, Ганна Валентайн, Кэці Эспінер і астатнія члены каманды Hachette.
  Як заўсёды, дзякуй майму цудоўнаму агенту Сьюзан Армстранг за яе парады і рэкамендацыі, а таксама ўсёй камандзе C&W: Доркас Роджэрс, Трэйсі Інгланд, Джэйку Сміт-Басанке, Аляксандру Кокрэну, Кейт Бертан і Мацільдзе Эйрыс, каб назваць некалькі.
  … Майму ¾ дзікаму кату, Чонкі, за тое, што дазволіў мне пражыць дастаткова доўга, каб скончыць справу, і ўсім астатнім членам маёй сям'і: L2theB, Сары, Ма і Осі, Мела і Індыяне Б, Бобу і КП.
  Не забываючы маіх вельмі добрых сяброў Роба Парсанса і Мэта Масхола за іх бясконцую падтрымку і за тое, што яны, напэўна, яшчэ больш рады, чым я, усёй гэтай рэччу «быць пісьменнікам».
  Шчыры дзякуй маім чытачам за іх вернасць і нястомны энтузіязм, а таксама ўсім кніжным блогерам, якія стаяць за гэтай кнігай і дапамагаюць зрабіць так, каб яе заўважылі ў свеце шуму.
  … І, нарэшце, асаблівая падзяка Аляксандры Лімон за тое, што яна прыклала свой талент да цудоўных ілюстрацый, дзякуючы якім гэты раман стаў жывым.
  'Да наступнага разу...
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
  Вярніцеся туды, з чаго ўсё пачалося...
  
  Чытайце ўрывак з
  Ragdoll
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 1
  Субота, 28 чэрвеня 2014 г.,
  3.50 раніцы
  Воўк навобмацак шукаў свой мабільны тэлефон, які з кожнай вібрацыяй усё далей лез па ламінатнай падлозе. Паціху цемра пачала разбіраць незнаёмыя формы яго новай кватэры. Мокрая ад поту прасціна прыліпла да яго скуры, калі ён спаўзаў з матраца і пераходзіў на гудзенне раздражнення.
  - Воўк, - адказаў ён з палёгкай, што прынамсі зразумеў гэта правільна, шукаючы ў сцяне выключальнік.
  «Гэта Сіманс».
  Воўк пстрыкнуў выключальнікам і цяжка ўздыхнуў, калі слабае жоўтае святло нагадала яму, дзе ён знаходзіцца; яму захацелася зноў выключыць. Маленечкая спальня складалася з чатырох сцен, зношанага двухспальнага матраца на падлозе і адзінокай лямпачкі. У клаўстрафобнай скрынцы было душна, дзякуючы яго гаспадару, які ўсё яшчэ не пагнаўся за ключом ад акна ў папярэдняга арандатара. Звычайна гэта не было б такой праблемай у Лондане; аднак Вольф здолеў супаставіць свой крок з адной з нехарактэрных для Англіі спякоты, якая цягнулася амаль два тыдні.
  "Не гучыць так задаволена", сказаў Сіманс.
  «Колькі цяпер часу?» - пазяхнуў Воўк.
  «Дзесяць да чатырох».
  «Я не выходны?»
  «Больш не. Мне трэба, каб ты далучыўся да мяне на месцы злачынства».
  «Побач з вашым сталом?» - спытаў Воўк, толькі напаўжартам, бо ён шмат гадоў не бачыў свайго начальніка з офіса.
  «Смешна. За гэта мяне адпусцілі».
  «Дрэнна, га?»
  На другім канцы лініі была паўза, перш чым Сіманс адказаў: «Гэта вельмі дрэнна. У вас ёсць ручка?
  Воўк корпаўся ў адной са скрынак, заваленыя ў дзвярах, і знайшоў біро, каб накрэмзаць ім на тыльным баку далоні.
  «Добра. Ідзі наперад».
  Краем вока ён заўважыў агеньчык, які мігцеў на кухоннай шафе.
  «Кватэра 108…» пачаў Сіманс.
  Калі Воўк зайшоў на сваю дрэнна абсталяваную кухню, яго асляпілі сінія мігатлівыя агеньчыкі, якія прабіваліся праз маленькае акенца.
  «… Вежы Трыніці-»
  «Хібард-роўд, Кентыш-Таўн?» — перабіў Вольф, углядаючыся ў дзясяткі паліцэйскіх машын, рэпарцёраў і эвакуіраваных жыхароў квартала насупраць.
  «Як, чорт вазьмі, ты гэта даведаўся?»
  «Я дэтэктыў ».
  — Ну, тады вы таксама можаце быць нашым падазраваным нумар адзін. Спускайся сюды».
  'Будзе рабіць. Мне проста трэба... Воўк змоўк, зразумеўшы, што Сіманс ужо паклаў трубку.
  Паміж перарывістымі выбліскамі ён заўважыў роўнае аранжавае святло, якое ішло ад пральнай машыны, і ўспомніў, што апрануў працоўную вопратку перад сном. Ён азірнуўся на дзясяткі аднолькавых кардонных скрынак, якія стаялі ўздоўж сцен:
  «Чухта».
  Праз пяць хвілін Воўк прабіваўся праз натоўп гледачоў, што сабраліся каля яго будынка. Ён падышоў да міліцыянта і паказаў пасведчанне, разлічваючы прайсці праз ачапленне; аднак малады канстэбль выхапіў картку з яго рукі і ўважліва агледзеў яе, скептычна зірнуўшы на вялікую постаць, апранутую ў шорты для плавання і выцвілую футболку Bon Jovi: Keep the Faith Tour '93.
  - Афіцэр Лэйтан-Фокс? — з сумневам спытаў канстэбль.
  Воўк паморшчыўся, пачуўшы ўласнае прэтэнцыёзнае імя:
  «Сяржант Фокс, так».
  «Як у зале суда-Разня Фокс?»
  «Вымаўляецца як Уільям… Можна?» Воўк паказаў рукой на жылы дом.
  Малады чалавек вярнуў Вольфу ордэр-білет і падняў стужку, каб той прайшоў пад ёй.
  «Трэба, каб я вас паказаў?» — спытаў ён.
  Воўк зірнуў на свае шорты ў кветачкі, аголеныя калені і рабочыя чаравікі.
  «Ведаеце што? Я думаю, што я даволі добра сябе адчуваю».
  Афіцэр усміхнуўся.
  — Чацвёрты паверх, — сказаў ён Ваўку. «І будзьце асцярожныя, накіроўваючыся туды ў адзіноце; гэта хрэнавы раён».
  Воўк яшчэ раз цяжка ўздыхнуў, увайшоў праз духмяны калідор і зайшоў у ліфт. Кнопкі для другога і пятага паверхаў адсутнічалі, а на астатняй частцы панэлі кіравання высахла карычневая вадкасць. Выкарыстаўшы ўсе свае навыкі дэтэктыва, каб пераканацца, што гэта кал, іржа або кока-кола, ён выкарыстаў ніжнюю частку сваёй футболкі, твар Рычы Самборы, каб націснуць кнопку.
  У свой час ён быў у сотнях аднолькавых ліфтаў: бясшвовых металічных боксаў, устаноўленых саветамі па ўсёй краіне. У ім не было ні падлогавага пакрыцця, ні люстэркаў, ні выступаючых ліхтароў, ні свяцілень. Непрывілеяваным жыхарам не было абсалютна нічога, што можна было знішчыць або скрасці са свайго ўласнага абсталявання, якое ўзбагачае іх жыццё, таму яны задаволіліся распыленнем непрыстойных фарбаў па ўсіх сценах. Воўк толькі паспеў даведацца, што Джоні Рэткліф адначасова і «стары» і «гей», перш чым дзверы на чацвёртым паверсе расчыніліся.
  Па ціхім калідоры рассыпалася больш за дзясятак чалавек. Большасць выглядалі крыху ўзрушанымі і няўхвальна глядзелі на вопратку Вольфа, за выключэннем аднаго неахайнага мужчыны са значком судмедэксперта, які ўхвальна кіўнуў і падняў вялікі палец, калі той міма праходзіў. Вельмі слабы, але знаёмы пах узмацніўся, калі Воўк падышоў да адчыненых дзвярэй у канцы калідора. Гэта быў несумненны пах смерці. Людзі, якія займаюцца такімі рэчамі, хутка прывыкаюць да унікальнай сумесі затхлага паветра, лайна, мачы і гнілай плоці.
  Воўк адступіў на крок ад дзвярэй, калі пачуў знутры бягучыя крокі. Праз адчыненыя дзверы вырвалася маладая жанчына, апусцілася на калені, а потым вырвала ў калідоры перад ім. Ён ветліва дачакаўся зручнага моманту, каб папрасіць яе рухацца, калі наблізіліся чарговыя крокі. Ён інстынктыўна зрабіў яшчэ адзін крок назад, перш чым у калідор выскачыла сяржант Эмілі Бакстэр.
  «Воўк! Мне здалося, што я бачыла, як ты тут хаваешся, - прарычала яна праз прыціхлы калідор. «Сур'ёзна, як гэта крута?»
  Яна зірнула на жанчыну, якая ванітавала на падлозе паміж імі.
  «Не маглі б вы ванітаваць дзе-небудзь яшчэ, калі ласка?»
  Жанчына сарамліва адпаўзла з іх дарогі. Бакстэр схапіў Ваўка за руку і ўсхвалявана павёў у кватэру. Амаль на дзесяць гадоў маладзейшы за яго, Бакстэр быў амаль такога ж росту, як і ён. Яе цёмна-каштанавыя валасы чарнелі пад змрокам несамавітай пярэднім пакоі, і, як заўсёды, яна мела цёмны макіяж, які рабіў яе прывабныя вочы незвычайна вялікімі. Апранутая ў прыталеную кашулю і шыкоўныя штаны, яна зірнула на яго з ног да ног з гарэзлівай усмешкай.
  «Мне ніхто не казаў, што гэта дзень муфтыя».
  Воўк адмовіўся падхапіць вуду, ведаючы, што яна хутка страціць цікавасць, калі ён будзе маўчаць.
  «Наколькі раз'юшыцца Чэмберс, што прапусціў гэта?» - заззяла яна.
  «Асабіста я таксама здзейсніў бы круіз па Карыбах на мёртвым целе», — сумна сказаў Воўк.
  Вялізныя вочы Бакста расплюшчыліся ад здзіўлення: «Сіманс вам не казаў?»
  «Што сказаць?»
  Яна правяла яго праз перапоўненую кватэру, слаба асветленую тузінам стратэгічна размешчаных факелаў. Нягледзячы на тое, што пах не быў моцным, ён няўхільна ўзмацняўся. Воўк зразумеў, што смуродная крыніца была побач, па колькасці мух, якія ліхаманкава круціліся над яго галавой.
  Кватэра мела высокія столі, не мела мэблі і была значна большая за кватэру Вольфа, але не была больш прыемнай. Пажоўклыя сцены былі ўсеяныя дзіркамі, праз якія састарэлая правадка і запыленая ізаляцыя свабодна сцякалі на голую падлогу. Ні ванная пакой, ні кухня не выглядалі абноўленымі з 1960-х гадоў.
  «Што сказаць?» — зноў спытаў ён яе.
  - Гэта адзіны выпадак , Воўк, - сказаў Бакстэр, праігнараваўшы пытанне, - адзіны ў кар'еры выпадак.
  Воўк адцягнуўся, у думках разглядаючы другую спальню і разважаючы, ці не залішне бяруць з яго грошы за кватэру праз дарогу. Яны завярнулі за вугал у перапоўнены галоўны пакой, і ён аўтаматычна агледзеў падлогу, паміж разнастайным абсталяваннем і парамі ног, у пошуках цела.
  - Бакстэр!
  Яна спынілася і нецярпліва павярнулася да яго.
  - Чаго Сіманс мне не сказаў?
  За ёю група людзей, якая стаяла перад вялікім акном ад падлогі да столі, якое дамінавала ў пакоі, адышла ўбок. Перш чым яна паспела адказаць, Воўк адштурхнуўся, гледзячы на кропку недзе над імі: адзіная крыніца святла, якую паліцыя не прынесла з сабой: пражэктар на цёмнай сцэне...
  Аголенае цела, скурчыўшыся ў ненатуральную позу, здавалася, лунала на фут над няроўнымі дошкамі падлогі. Ён стаяў спіной да пакоя і глядзеў праз вялізнае акно. Сотні амаль нябачных нітак трымалі фігуру на месцы, якія, у сваю чаргу, мацаваліся двума прамысловымі металічнымі крукамі.
  Вольфу спатрэбілася імгненне, каб вызначыць самую трывожную рысу сюррэалістычнай сцэны перад ім: чорную нагу, прымацаваную да белага тулава. Не ў сілах зразумець, што ён бачыць, ён прабраўся далей у пакой. Калі ён падышоў бліжэй, то заўважыў вялізныя швы, якія звязвалі неадпаведныя часткі цела разам, скуру, накрытую там, дзе матэрыял быў прабіты: адна чорная мужчынская нага, адна белая; вялікая мужчынская рука з аднаго боку, загарэлая жаночая рука з другога; зблытаныя чорныя як смала валасы трывожна звісаюць над бледным, у вяснушчах, тонкім жаночым торсам.
  Бакстэр вярнуўся побач з ім, відавочна атрымліваючы асалоду ад выразу агіды на яго твары:
  «Ён вам не казаў… Адзін мёртвы — шэсць ахвяраў!» - радасна прашаптала яна яму на вуха.
  Позірк Ваўка апусціўся ў падлогу. Ён стаяў на цені, які адкідваў гратэскны труп, і ў такім спрошчаным выглядзе прапорцыі выглядалі яшчэ больш рэзкімі, прабелы святла скажалі суставы паміж канечнасцямі і целам.
  «Што, чорт вазьмі, прэса ўжо робіць?» Воўк чуў, як яго начальнік крычаў ні на каго канкрэтна. «Клянуся, у гэтым аддзеле больш уцечак, чым у «Тытаніку» . Калі я знайду, што хто-небудзь з імі размаўляе, яны будуць адхілены!'
  Воўк усміхнуўся, добра разумеючы, што Сіманс толькі выконваў ролю стэрэатыпнага боса. Яны ведалі адзін аднаго больш за дзесяць гадоў, і да выпадку з Халідам Вольф лічыў яго сябрам. Нягледзячы на вымушаную браваду, Сіманс насамрэч быў разумным, клапатлівым і кампетэнтным паліцэйскім.
  «Фокс!» Сіманс падышоў да іх. Ён часта змагаўся не звяртацца да сваіх супрацоўнікаў па мянушках. Ён быў амаль на фут ніжэйшы за Ваўка, яму было ўжо за пяцьдзесят, і ў яго развіўся кіраўніцкі жывот. «Мне ніхто не казаў, што гэта дзень муфтыя».
  Воўк пачуў, як Бакстэр хмыкнуў. Ён вырашыў прыняць тую ж тактыку, што і ў дачыненні да яе, праігнараваўшы каментар. Пасля непрыемнага маўчання Сіманс павярнуўся да Бакста.
  - Дзе Адамс? — спытаў ён.
  'Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?'
  'Адамс. Ваш новы пратэжэ».
  - Эдмундс?
  'Правільна. Эдмундс».
  - Адкуль я магу ведаць?
  - Эдмундс! - зароў Сіманс праз ажыўленую залу.
  «Цяпер шмат з ім працуеш?» - ціха спытаў Воўк, не могучы схаваць ноткі рэўнасці ў сваім голасе, што прымусіла Бакста ўсміхнуцца.
  - Няня, - прашаптала яна. — Ён перайшоў з Фрада, бачыў толькі некалькі трупаў. Ён можа нават заплакаць пазней».
  Маладому чалавеку, які коўзаўся праз натоўп да іх, было ўсяго дваццаць пяць гадоў, ён быў худым і бездакорна выглядаў, не лічачы яго ўскудлачаных клубнічна-русых валасоў. Ён трымаў напагатове блакнот і прагна ўсміхаўся старшаму інспектару.
  «Дзе крыміналістыка?» - спытаў Сіманс.
  Эдмундс перагарнуў некалькі старонак сваёй кнігі.
  «Хелен сказала, што яе каманда дагэтуль не знайшла ў кватэры ні кроплі крыві. Яны пацвердзілі, што ўсе шэсць частак цела паходзяць ад розных ахвяр і былі груба ампутаваныя, верагодна, нажоўкай».
  «Ці згадвала Хелен нешта, чаго мы яшчэ не ведалі?» - плюнуў Сіманс.
  «На самай справе, так. З-за адсутнасці крыві і звужэння крывяносных сасудаў вакол ампутацыйных ран...»
  Сіманс закаціў вочы і паглядзеў на гадзіннік.
  «...мы можам быць упэўненыя, што часткі былі выдаленыя пасмяротна», — скончыў Эдмундс, выглядаючы задаволеным сабой.
  «Гэта фантастычная праца паліцыі, Эдмундс, — саркастычна сказаў Сіманс, перш чым крыкнуць: — Ці можа хто-небудзь адмяніць рэкламу кардоннага пакета з малаком для чалавека, у якога адсутнічае галава?» Дзякуй!'
  Усмешка Эдмундса знікла. Воўк злавіў позірк Сіманса і ўхмыльнуўся. Яны абодва ў свой час падвяргаліся падобным пакаранням. Усё гэта было часткай навучання.
  «Я проста меў на ўвазе, што тыя, каму належалі рукі і ногі, напэўна таксама мёртвыя. Яны даведаюцца больш, як толькі вернуць цела ў лабараторыю, - сумна прамармытаў Эдмундс.
  Воўк заўважыў водбліск цела ў цёмных шыбах. Разумеючы, што ён яшчэ не бачыў яго з фронту, ён павярнуўся, каб паглядзець.
  - Што ў цябе , Бакстэр? - спытаў Сіманс.
  — Няшмат. Невялікае пашкоджанне замочнай шчыліны, магчыма, абабранае. У нас афіцэры апытваюць суседзяў на вуліцы, але пакуль ніхто нічога не бачыў і не чуў. Ах, і з электрыкай нічога страшнага - усе лямпачкі ў кватэры выдаленыя, за выключэннем той, што знаходзіцца над ахвярай... як на выставе ці што.
  «А ты, Фокс, ёсць ідэі? Фокс?
  Воўк глядзеў на смуглы твар цела.
  «Прабачце, мы вам сумныя?»
  — Не. Прабачце. Нават у такую спякоту гэтая штука толькі пачынае смярдзець, а гэта азначае, што забойца альбо забіў усіх шасцярых ахвяр мінулай ноччу, што здаецца малаверагодным, альбо ён паклаў целы на лёд.
  'Згодны. Мы знойдзем каго-небудзь для вывучэння нядаўніх узломаў у халадзільных камерах, супермаркетах, рэстаранах, дзе заўгодна ёсць маразільная камера прамысловага памеру», — сказаў Сіманс.
  — І паглядзі, ці не чуў хто з суседзяў свідраванне, — сказаў Воўк.
  "Свідраванне - даволі распаўсюджаны гук", - выпаліў Эдмундс, які пашкадаваў аб выбуху, калі тры пары раз'юшаных вачэй павярнуліся на яго.
  «Калі гэта шэдэўр забойцы, — працягваў Воўк, — яны не рызыкуюць, каб ён выпаў са столі і заставаўся проста грудай кавалачкаў да таго часу, як мы прыедзем сюды. Гэтыя крукі будуць прасвідраваны ў апорныя металічныя бэлькі. Хтосьці павінен быў гэта пачуць».
  Сіманс кіўнуў: «Бакстэр, прыцягні каго-небудзь да гэтага».
  - Шэф, я магу пазычыць у вас хвілінку? - спытаў Воўк, калі Бакстэр і Эдмундс адышлі. Ён нацягнуў пару аднаразовых пальчатак і прыўзняў з твару жудаснай постаці жменю закручаных чорных валасоў. Гэта быў самец. Вочы былі расплюшчаныя, выраз выглядаў трывожна спакойным, улічваючы відавочна жорсткі канец ахвяры. «Знаёма?»
  Сіманс абышоў да Ваўка ля халоднага акна і прысеў на кукішкі, каб лепш разгледзець цёмны твар. Праз некалькі імгненняў ён паціснуў плячыма.
  — Гэта Халід, — сказаў Воўк.
  «Гэта немагчыма».
  «Гэта?»
  Сіманс зноў паглядзеў на нежывы твар. Паступова скептыцызм у яго ператварыўся ў выраз глыбокай занепакоенасці.
  - Бакстэр! — закрычаў ён. «Мне патрэбны ты і Адамс...»
  « Эдмундс ».
  «... у турме Белмарш. Папрасіце губернатара даставіць вас непасрэдна да Нагіба Халіда».
  - Халід? — узрушана спытаў Бакстэр, мімаволі зірнуўшы на Ваўка.
  — Так, Халід. Патэлефануй мне, як толькі ўбачыш яго жывым. Ідзі!»
  Воўк паглядзеў на свой блок насупраць. Многія вокны заставаліся цёмнымі, іншыя ўтрымлівалі ўсхваляваныя твары, якія здымалі відовішча ўнізе на свае мабільныя тэлефоны, мабыць, спадзеючыся захапіць што-небудзь жудаснае, чым пацешыць сваіх сяброў раніцай. Відавочна, што яны не змаглі ўбачыць слаба асветленую сцэну забойства, для якой у адваротным выпадку яны мелі б месцы ў першым шэрагу.
  Воўк змог зазірнуць у сваю кватэру, праз некалькі вокнаў. Спяшаючыся, ён пакінуў уключаным святло. Ён заўважыў на дне кучы кардонную скрынку з надпісам «Штаны і кашулі». « Ага !»
  Сіманс падышоў да Ваўка і пацёр стомленыя вочы. Яны ціха стаялі, абапал падвешанага цела, назіраючы, як першыя прыкметы раніцы забруджваюць цёмнае неба. Нават па-за шумам у пакоі яны чулі ціхамірныя птушыныя спевы звонку.
  - Значыць, самае трывожнае, што вы калі-небудзь бачылі? Сіманс стомлена пажартаваў.
  — Блізка да секунды, — адказаў Воўк, не адрываючы вачэй ад растучага ўчастка сіняга неба.
  «Другі? Ці хачу я нават ведаць, што дасягае гэтага... гэтага?» Сіманс яшчэ раз неахвотна зірнуў на вісячую калекцыю расчляненняў.
  Воўк асцярожна пастукаў фігурку па выцягнутай правай руцэ. Далонь выглядала бледнай у параўнанні з астатняй загарэлай скурай і ідэальна дагледжанымі фіялетавымі пазногцямі. Дзясяткі падобных на шоўк нітак падтрымлівалі выцягнутую руку і яшчэ дзесятак трымалі выцягнуты ўказальны палец.
  Ён пераканаўся, што ніхто не слухае іх размову, а потым нахіліўся, каб прашаптаць Сімансу.
  «Яно паказвае ў акно маёй кватэры».
  OceanofPDF.com
  Пра аўтара
  Дэніэл Коўл (@DanielColeBooks) з'яўляецца аўтарам бэстсэлера Sunday Times трылогіі Ragdoll , якая цяпер выдадзена больш чым у трыццаці краінах і зараз адаптуецца для тэлебачання. Ён працаваў фельчарам, афіцэрам па абароне жывёл і выратавальнікамі RNLI, але апошнія пяць гадоў апісваў сябе ў дакументах як «поўны працоўны дзень пісьменнік». Міміка - яго чацвёрты раман.
  Ён жыве на паўднёвым узбярэжжы Англіі і дзеліць свой час паміж пляжам і лесам.
  OceanofPDF.com
  Таксама Дэніэл Коўл
  Фінал Ragdoll
  Hangman
  
  OceanofPDF.com
  Аўтарскае права
  Упершыню апублікавана ў Вялікабрытаніі ў 2021 годзе выдавецтвам Orion Fiction,
  адбітак The Orion Publishing Group Ltd
  Carmelite House, 50 Victoria Embankment
  London EC4Y 0DZ
  Брытанская кампанія Hachette
  Аўтарскія правы на тэкст і ілюстрацыі No Daniel Cole, 2021 г.
  Ілюстрацыі Аляксандры Лімон
  Маральнае права Дэніэла Коўла быць ідэнтыфікаваным як аўтар гэтай працы было заяўлена ў адпаведнасці з Законам аб аўтарскім праве, дызайне і патэнтах 1988 года.
  Усе правы абароненыя. Ніякая частка гэтай публікацыі не можа быць прайграна, захавана ў пошукавай сістэме або перададзена ў любой форме або любымі сродкамі, электроннымі, механічнымі, фотакапіраваннем, запісам або іншым спосабам, без папярэдняга дазволу як уладальніка аўтарскіх правоў, так і вышэйзгаданага выдаўца гэтая кніга.
  Усе персанажы ў гэтай кнізе выдуманыя, і любое падабенства з рэальнымі асобамі, жывымі ці мёртвымі, чыста выпадковае.
  Запіс каталога CIP для гэтай кнігі даступны ў Брытанскай бібліятэцы.
  ISBN (электронная кніга) 978 1 4091 9803 1
  www.orionbooks.co.uk
  OceanofPDF.com
  Змест
  Тытульны ліст
  Змест
  Дзень, калі смерць наведала
  Чацвер 2 лютага 1989 г
  РАЗДЗЕЛ 1
  Пятніца
  РАЗДЗЕЛ 2
  РАЗДЗЕЛ 3
  аўторак
  РАЗДЗЕЛ 4
  РАЗДЗЕЛ 5
  РАЗДЗЕЛ 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  чацвер
  РАЗДЗЕЛ 8
  РАЗДЗЕЛ 9
  РАЗДЗЕЛ 10
  панядзелак
  РАЗДЗЕЛ 11
  аўторак
  РАЗДЗЕЛ 12
  Праз сем гадоў…
  Пятніца 15 лістапада 1996 г
  РАЗДЗЕЛ 13
  субота
  РАЗДЗЕЛ 14
  РАЗДЗЕЛ 15
  Нядзеля
  РАЗДЗЕЛ 16
  панядзелак
  РАЗДЗЕЛ 17
  серада
  РАЗДЗЕЛ 18
  РАЗДЗЕЛ 19
  РАЗДЗЕЛ 20
  чацвер
  РАЗДЗЕЛ 21
  РАЗДЗЕЛ 22
  РАЗДЗЕЛ 23
  Пятніца
  РАЗДЗЕЛ 24
  РАЗДЗЕЛ 25
  РАЗДЗЕЛ 26
  РАЗДЗЕЛ 27
  РАЗДЗЕЛ 28
  РАЗДЗЕЛ 29
  РАЗДЗЕЛ 30
  панядзелак
  РАЗДЗЕЛ 31
  РАЗДЗЕЛ 32
  РАЗДЗЕЛ 33
  Праз сем месяцаў…
  Чацвер, 3 ліпеня 1997 г
  РАЗДЗЕЛ 34
  РАЗДЗЕЛ 35
  Падзяка
  Вытрымка з Ragdoll
  Пра аўтара
  Таксама Дэніэл Коўл
  Аўтарскае права OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"