Дішер Гаррі : другие произведения.

Людина-дракон (Злочини на півострові, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  
  
  * * * *
  
  Людина-Дракон
  
  [Інспектор Чалліс 01]
  
  Автор Гаррі Дішер
  
  
  * * * *
  
  Пролог
  
  
  
  іноді здавалося, ніби він мандрує дахом небес, мчачи високо крізь ніч, зірки близько над ним, нікого поруч, маси, що кишать своїми дріб’язковими турботами, безпечно заховалися в своїх ліжках. Він був неспокійний, як лис. Здавалося, що в такі моменти він мав канал у житті, шлях крізь широку темряву, якою була Шосе Старого півострова, ніщо й ніхто не переслідував його. Він пішов униз, по всій довжині дрімучого гака землі, до місця, де він доходив до океану, а потім знову назад, до далекого східного краю міста, де знову були вогні, і сморід людства, і де він жив у безлюдному будинку. Він повернув на кільцевій розв’язці й знову попрямував униз до океану.
  
  Він натрапив на неї десь на півдорозі шосе. Інші машини вночі були для нього майже образою, але вони завжди зникали миттєво, лише пара фар, які майже не реєструвалися. Ця машина зупинилася, припаркована на всипаному гравієм передньому дворі придорожнього магазину овочів і фруктів, величезної форми, схожої на сарай у ночі. Проходячи повз, він уповільнив темп не більше, ніж крок. Автомобіль виглядав нещасним, його капот був піднятий, а з радіатора піднімалася пара. Самотня лампочка високо на сусідньому стовпі відкидала слабкий конус сіро-жовтого світла на телефонну будку та молоду жінку всередині неї. Вона говорила квапливо, жестикулюючи, але, здавалося, завмерла, коли побачила, що він проходить повз, і вийшла, щоб краще роздивитися його. Він прискорився. Він уявляв її як найсамотнішу постать у найсамотнішому місці на землі. Кінець світів. Амінь.
  
  На наступному перехресті він розвернувся, а коли знову дістався до неї, то звернув з дороги, під’їхавши ближче до її бідної, обвислої машини. добре. Вона була сама. Він проїхав повз її машину, поки не наблизився до телефонної будки, а потім закрив вікно. Він не хотів тривожити її, відкриваючи двері та виходячи.
  
  Вона витала в телефонній будці. Він покликав її: «Все гаразд?» Телефон працює? Іноді його руйнували.
  
  Він звучав як місцевий. Це б допомогло. Він бачив, як вона обхопила себе руками. Добре, дякую. Я подзвонив у службу поломки. Вони в дорозі.
  
  Він випадково відвів погляд від неї на її машину. Він напружився, стривожено озираючись на неї: «З вами хтось був?»
  
  Вона завмерла, почала тремтіти, і її голос, коли він пролунав, був не більше ніж писк. Що ви маєте на увазі?
  
  Хтось є позаду вашого автомобіля, за сидінням.
  
  Вона підійшла до нього. ВООЗ? Я нікого не бачив.
  
  Він відкрив двері, поставив одну ногу на землю. мені це не подобається Ви колись залишали машину без нагляду?
  
  Автостоянка вокзалу. Він був там цілий день.
  
  Були випадки. . . сказав він.
  
  Тоді він вийшов, тримаючи двері відчиненими. Вони обоє дивилися на її машину, готові втекти. Слухай, сказав він, тобі краще сісти зі мною, перелізти на пасажирське місце.
  
  Вона зважила. Він обережно не дивився на неї, але дозволив їй побачити тривогу на його обличчі. Потім, коли вона підійшла до нього, він відійшов, обійшовши свою машину до її.
  
  Її рука підійшла до рота. що ти робиш Повертайся, будь ласка, повертайся.
  
  Я хочу придивитися до нього ближче. Для поліції.
  
  ні!
  
  Здавалося, що її страх передався йому. Я думаю, ти правий.
  
  Просто забери мене звідси!
  
  Гаразд
  
  Це було так просто. Натхненний, дійсно. Першого, минулого тижня, вона взагалі не була проблемою. П'яний, напівпід дією наркотиків, подорожуючи автостопом, пролити було занадто легко. Сьогодні ввечері він хоча б трохи покористувався головою. Його фари досліджували темряву, коли він ніс її, високо над гниллю, яка завжди була там під світлом сонця.
  
  * * * *
  
  Один
  
  
  
  невгамовний інспектор Гел Чалліс полив душ із відром біля своїх ніг. Тримав економно, та все одно відро переповнилося. Він витерся рушником, одягнувся і, поки каструля для еспресо нагрівалася на настільному конфорці в його кухні, вилив відро в пральну машину. Ще пару душів, і води вистачить, щоб вмитися. Лише 19 грудня, але його резервуари для дощової води були низькими, і передбачалося довге посушливе літо. Знову купувати воду не хотів, як минулого літа.
  
  Кава була готова. Наливаючи, він глянув на старий календар, прикріплений до коркової дошки над його лавкою. Три роки тому він купив календар поштою й залишив його відкритим у березні. Вінтажним літаком того місяця був прототип de Havilland DH84 Dragon. Тоді тостер задзвонив, і Челліс почав шукати масло та джем і, нарешті, виніс свої тости та каву на веранду в задній частині свого будинку.
  
  Раннє сонце досягало його крізь гліцинію, обіцяючи спекотний день. Він відчував втому до кісток. Підозрюване викрадення на шосе Старого півострова дві ночі тому розслідування зрештою кинуло йому на коліна. Спеціалісти Френкстона прийняли дзвінок, а потім передали його районному суперінтенданту, який подзвонив о першій годині ночі й сказав: «Можливо, твої хлопці вдарили вдруге, Геле». Наступні чотири години Чалліс провів на місці події, керуючи попередніми пошуками. Коли він повернувся додому вчора о 5 ранку, здавалося, не було сенсу повертатися спати, і він провів решту дня в машині або по телефону.
  
  Маленький чотиритактний двигун пхкав на березі сусідської дамби. Колись там пили корови. Тепер корів уже не було, а схил пагорба тягнувся впорядкованими рядами виноградних лоз. Чалліс не міг помітити свого сусіда серед виноградних лоз, але чоловік був десь там. Він зазвичай був, прополювати, обрізати, обприскувати, збирати. Чалліс подумав про інсектицидний спрей, про те, як вітер несе його на дах, де дощ змиє його в його підземний резервуар, і він викинув каву.
  
  Він зійшов із веранди й обвів свою межову огорожу. Півгектара, ґрунтовою смугою на захід від шосе Старого півострова, серед фруктових садів, виноградників і конюшні, і Чалліс здійснював цю прогулянку щоранку та вечора, щоб перевірити свої почуття. П’ять років, а це місце все ще було його портом під час шторму.
  
  Коли він діставав Age зі своєї поштової скриньки на ґрунтовій смузі перед своєю власністю, із сусіднього під’їзду почувся голос: «Гел, у тебе є хвилина?»
  
  Назустріч йому йшов чоловік із виноградника. Маленького зросту, примруженого від кутого сонця, років шістдесяти. Чалліс чекав, дивлячись спокійно, як він робив з підозрюваними, і, звичайно, чоловік роздратувався.
  
  Чалліс зупинився. Хлопець не заслужив своїх трюків CIB. Що я можу для вас зробити?
  
  Слухай, я розумію, що це нічого, але ти знаєш декоративне озеро, яке я маю біля будинку?
  
  так
  
  У ньому хтось ловив рибу, сказав сусід. Після форелі. Справа в тому, що вони відлякують птахів.
  
  Ібіс, чаплі, чорний лебідь, курчави. Одного дня Чалліс півгодини спостерігав за ними з маленького сховку, який чоловік спорудив в очереті. Ви знаєте хто?
  
  Мабуть діти. Я знайшов пару заплутаних мотузок і рибальських гачків, півдюжини порожніх банок кока-коли.
  
  Чалліс кивнув. Ви повідомили місцеву станцію?
  
  Я думав, що ти інспектор
  
  Повідомте місцеву станцію, сказав Чалліс. Час від часу вони пришлють машину, щоб відчути свою присутність.
  
  Не можу ти . . .
  
  Мені дуже прикро, але було б краще, якби ви подали скаргу.
  
  Чалліс пішов незабаром після цього. Він замкнув будинок, виїхав заднім ходом на своєму Тріумфі з гаража та повернув біля своїх воріт праворуч, виїхавши на нижню передачу. Взимку він долав вибоїни, багнюку та невеликі повені; влітку гофри і зрадницькі м'які краї.
  
  Він їхав на схід, слухаючи новини о восьмій годині. О п’ятій восьмій він звернув на шосе Старого півострова, зустрівши його зовсім неподалік від місця викрадення, і попрямував на південь, у бік міста Ватерлоо, чуючи крики, які залишають позаду вмираючи.
  
  * * * *
  
  Він міг би більше допомогти сусідові. Йому було цікаво, що цей чоловік думає про нього, інспектора-детектива та Нового півострова.
  
  Півострів. Про це говорили, як про єдине і нероздільне. «Ти робив це, лише якщо не знав», — подумав Чалліс. Ви робили це лише тоді, коли думали, що його характерна форма — кома землі, що врізається в море на південний схід від Мельбурна, надає йому окремої особистості, або якщо ви один раз проїхали ним і побачили лише пляжі, сільськогосподарські угіддя та тихі прибережні міста.
  
  Не те, щоб він охоплював велику територію, менш ніж за годину їзди дорогою зверху вниз, і близько двадцяти хвилин у найширшому місці, але для такого поліцейського, як Чалліс, було кілька півостровів. Старий півострів із невеликими фермами та садами, відокремленими сільськими маєтками, легкою промисловістю та рибальством, а також спокійними прибережними містечками, населеними пенсіонерами та сім’ями, що відпочивають, поступався місцем бутикам виноробень, фермам вихідного дня та вулицям, заселеним пансіонатом котеджі, гончарні, клініки натуропатії, приймальні центри, чайні та галереї. Туризм був однією з найбільших галузей промисловості, і люди таких професій, як сам Чалліс, збиралися купувати сільські схованки. Деякі місцеві фірми непогано заробляли на тому, що зводили сараї в американському стилі та встановлювали буржуйки, а дорогі повнопривідні автомобілі задушили місцеві селища.
  
  Але хоча грошей було більше, вони не обов’язково отримували більше людей. Подруга Чалісс, радниця громадського центру, розповіла йому про зростаючу кількість безпритульних дітей-залежних, з якими вона мала справу. Промисловість і підприємства закривалися, навіть коли сім’ї переїжджали в дешеві житлові комплекси, які поширювалися на околицях головних міст, Ватерлоо і Морнінгтона. Рада графства, колись один із найбільших роботодавців, скорочувала витрати до кісток, використовуючи менеджерів, чиє почуття людяності було втрачено до кісток. Коригування ніколи не було попереджено або виконано віч-на-віч. Подруга радника Чаліса тепер продавала на ярмарках і базарах домашні соління та варення. Був лист, у якому говорилося, що вона звільнена, що весь її підрозділ закрито. Лише за три дні, Гел.
  
  Це відбувалося всюди, і поліція зазвичай збирала шматки.
  
  Це не означало, що півострів був неприємним місцем для життя. Чалліс відчув, ніби нарешті повернувся додому.
  
  І робота його влаштовувала. У минулі часи розслідування вбивств і викрадень розсилали по всьому штату, містам і бушу з групою спеціалістів, але Комісар запровадив нову систему, яка мала надати місцевим офіцерам CIB досвід у розслідуванні серйозних злочинів. їх дрібні крадіжки зі зломом, напади та крадіжки. Тепер старші слідчі відділу вбивств, такі як Чалліс, працювали над певною задачею. Чалісс був півостровом. Незважаючи на те, що він мав офіс у регіональному штабі, він проводив більшу частину свого часу в різних поліцейських дільницях півострова, проводячи розслідування за допомогою місцевого CIB, викликаючи спеціалістів лише тоді, коли він збивався з колії або загрузав. Це була робота, яка вимагала такту та надання якомога більшої відповідальності місцевому CIB, інакше наслідком було обурення та затягування розслідування.
  
  Він не очікував такого від Waterloo CIB. Він працював з ними раніше.
  
  * * * *
  
  Чалліс проїхав на південь двадцять кілометрів. Шосе пролягало східним узбіччям півострова, даючи йому час від часу побачити затоку. Тоді нафтопереробний завод Ватерлоо з’явився в полі зору через мангрові рослини, яскраве масляне полум’я на димоходах і блискучі білі резервуари. На якорі стояв великий танкер. Шосе перетворилося на меншу дорогу, розсікаючи навпіл новий житловий масив, високі дощаті паркани з обох боків приховували дахи, які дуже відрізнялися, але ніколи не були більш ніж на метр один від одного. Він перетнув залізничну колію й повернув праворуч, огинаючи місто, а потім ліворуч на головну дорогу, яка пройшла повз лісоторговців, човнові верфі, Peninsula Cab, ремонтні центри, центр аеробіки, паб Fiddlers Creek і кутову ділянку, наповнену самохідні косарки та невеликі хобі-трактори.
  
  Поліцейський відділок і прилегла будівля суду були на кільцевій розв’язці в кінці Хай-стріт, навпроти «Піца Хат». Обертаючись, Челліс глянув на Хай-стріт. Вода блищала в дальньому кінці; покриті морозом Діди Морози, олені, сани, свічки, ясла та дзвіночки гойдалися на ліхтарних стовпах і деревах.
  
  Він припаркувався на провулку навпроти головного входу до поліцейської дільниці, вийшов і потрапив у біду.
  
  Лобове скло непридатне для експлуатації.
  
  Констебль у формі, який збирався сісти в дивізійний фургон, що стояв біля вокзалу з молодою жінкою-констеблем за кермом, передумав і наближався до Чалліса, відкриваючи свою книжку про порушення та шукаючи у верхній кишені перо. «Він збирається забронювати мене», — подумав Чалліс.
  
  Я замовив нове лобове скло.
  
  Недостатньо добре.
  
  Тріумф був низько посаджений. На прогулянкових дорогах півострова завжди було каміння та галька, а один з них розбив лобове скло з боку пасажира.
  
  Це ваша машина?
  
  Це так.
  
  Клацання пальцями: Ліцензія.
  
  Чалліс підкорився. Констебль був високий на зріст і з великими кістками, але теж мав надто велику вагу. Він був молодий, шкіра не перевірена часом і стихією, а волосся було підстрижене настільки коротко, що його голова просвічувала. Чалліс мав враження гектарів рожевої плоті.
  
  Швидко, швидко.
  
  «Класичний хуліган», — подумав Чалліс.
  
  Тоді констебль побачив ім’я на посвідченні Чаліса, але, до його честі, не здригнувся. Чалліс. Інспектор Чалліс?
  
  так
  
  Сер, це лобове скло непридатне для руху. Це також небезпечно.
  
  Я це розумію. Я замовив новий.
  
  Констебль довго дивився на нього, а потім кивнув. Він відклав свою книжку. Справедливо.
  
  Чалліс не хотів, щоб його записали, і сказати констеблю дотримуватися правил і зареєструвати його було б збентеженням і роздратуванням для них обох, тому він промовчав. Констебль розвернувся й рушив до фургона. Чалліс спостерігав, як воно йде.
  
  Справжній дурень, сказав голос.
  
  Біля будівлі суду стояв пом'ятий джип. Задні двері були відчинені, і чоловік у комбінезоні розвантажував вентиляційні отвори кондиціонера. Чалліс глянув на бік джипа: кондиціонер Ріса Хартнета.
  
  Цей мерзотник мене вчора перебив. Не було тут і п’яти хвилин, і він записав мене за розбитий задний ліхтар. Кричав мені в обличчя, плювали летіли, ніби я якийсь злочинець.
  
  Чалліс відвернув розмову від цього. Ви працюєте в поліцейській дільниці?
  
  Чоловік похитав головою. Будівля суду.
  
  Він клацнув візитною карткою Чалісу. Він зробив це у спосіб, який здавався автоматичним, і Чалліс мав видіння сотень людей, які ходять навколо з непотрібними картками в кишенях. Він глянув на нього. Ріс Хартнетт, спеціаліст з кондиціонування повітря.
  
  Ну, я б хотів, щоб ти працював у поліцейській дільниці.
  
  Хартнет ніби випростався. Ви мідь?
  
  так
  
  Просто мені пощастило. Я марно дихав, скаржачись вам на поліцейську тактику.
  
  «Не обов’язково», — сказав Чалліс, відвертаючись і переходячи дорогу.
  
  * * * *
  
  Поліцейська дільниця була на двох поверхах. На першому поверсі було кімнати для допитів, офіси, камери, кімната для відділень, їдальня та чайна. На першому поверсі було тихіше: маленький спортзал, камери схову, лазарет. Тут також розташовувалася кімната планування аварій Displan, яка одночасно використовувалася як кімната інцидентів, коли проводилося велике розслідування.
  
  Загальне керівництво станцією здійснював старший сержант. У його підпорядкуванні було чотири сержанти та близько двадцяти інших чинів, у тому числі жменька стажерів, оскільки Ватерлоо було спеціальною тренувальною станцією. Сама CIB була маленькою, лише сержант і три констеблі. Було також двоє техніків-криміналістів, співробітники міліції та чергові для всього півострова, а також пара цивільних клерків. Зважаючи на те, що на станції працювало понад тридцять людей, що більшість із них працювали позмінно, і що уніформа та відділення CIB загалом мали мало спільного одне з одним, Челліс не здивувався, що молодий констебль не впізнав його під час двох попередніх розслідувань. у Ватерлоо.
  
  Чайна була поруч із ксероксом. Чалліс підійшов до захаращеної раковини в кутку, четверо молодих констеблів у формі замовкли, поки він наповнював чашку водою з-під крана. Він подивився на годинник. Час для брифінгу.
  
  Він піднявся наверх і побачив, що детективи CIB і кілька сержантів у формі чекали на нього в кімнаті Displan. Ранкове світло проникало всередину. Це була велика простора кімната, але він знав, що до кінця дня там буде душно. Кімната була оснащена додатковими телефонними лініями, копіювальним апаратом, комп’ютерами, великомасштабними настінними картами та телевізором. Час кожного вхідного телефонного дзвінка можна було автоматично відраховувати та записувати на касету, існував прямий зв’язок із Telstra, щоб можна було відстежити дзвінки.
  
  Чалліс кивнув, увійшовши до кімнати. У відповідь пролунали привітання, і хтось сказав: «Ось людина-дракон». Він підійшов до столу, який стояв між білою дошкою та стіною з картами. Він сів за стіл, сперся обома руками на спинку стільця й сказав без передмови:
  
  У неділю ввечері молода жінка на ім’я Джейн Гідеон зробила екстрений дзвінок із телефонної будки на шосе Старого півострова. Відтоді її ніхто не бачив, і враховуючи те, що ще одну молоду жінку, Кімблі Ебботт, тиждень тому знайшли зґвалтованою та вбитою на узбіччі шосе, ми вважали ці обставини підозрілими.
  
  Він випрямив спину й подивився над їхніми головами. Ти Джейн Гідеон. Ви працюєте в кінотеатрі «Одеон». Ви сідаєте на останній потяг до Франкстона з міста, забираєте автомобіль, старий Holden, і прямуєте по шосе, своїм звичайним маршрутом додому. Уявіть шосе вночі. Майже північ. Жодного вуличного освітлення, хмарний місяць, дуже мало машин навколо, жодного відчуття людяності, за винятком світла з ґанку фермерського будинку на далекому схилі пагорба. Спекотна ніч, пагорби місцями круті, вашому автомобілю конче потрібна настройка. Згодом радіатор закипає. Ви шкутильгаєте до вкритої гравієм зони перед Foursquare Produce, яка є величезним амбаром, розташованим посеред нічого, але поруч є телефонна будка Telstra. На ньому немає дверей, дуже мало скла, переважно сталева сітка, пофарбована в синьо-сірий колір. Відчуваючи себе під впливом темряви, ви дзвоните в VAA.
  
  Він вставив касету в апарат і натиснув кнопку відтворення. Вони напружено слухали:
  
  Вікторіанська автомобільна асоціація. Чим я можу вам допомогти?
  
  Так, мене звати Джейн Гідеон. Мої машини зламалися. Я думаю, це радіатор. Я боюся продовжувати, якщо щось зламаю.
  
  Ваш членський номер?
  
  Ер
  
  Вони почули брязкіт ключів. Ось воно: MP шість три нуль нуль чотири похила дев’ять шість.
  
  Була пауза, потім: Вибачте, у нас немає даних про це число. Можливо, ви дозволили закінчити ваше членство?
  
  Будь ласка, ви все ще можете відправити когось?
  
  Вам доведеться знову приєднатися.
  
  Ісусе Христе, пробурмотів хтось. Чалліс підняв руку, щоб замовкнути.
  
  Мені байдуже. Просто надішліть когось.
  
  Як би ви хотіли заплатити?
  
  Настала пауза, наповнена шипінням радіосигналів у темній ночі. Потім голос Джейн Гідеонз знову пролунав, різкий.
  
  Хтось приходить.
  
  Зрештою, вам не потрібна допомога?
  
  Я маю на увазі, є машина. Він уповільнився. Почекай.
  
  Почувся звук нових монет, які подавалися в телефон. Я повернувся.
  
  Тон оператора був нейтральним, ніби вона не відчувала чорної ночі, ізольованої телефонної будки та страху молодих жінок. Вашу адресу, будь ласка.
  
  Гм, ось цей сарай, каже Foursquare Produce.
  
  Але де? Ваш членський номер, це півострів, правильно?
  
  Я на шосе Старого півострова. О ні, він зупиняється.
  
  Де на трасі? Чи можете ви дати мені орієнтир? Номер будинку? Перехресна дорога?
  
  Це чоловік. О Боже
  
  Тон операторів різкіший. Джейн, послухай, там, де ти, щось відбувається?
  
  автомобіль.
  
  Поруч є будинок?
  
  Ні, зараз вона ридала. Ніде жодної хати, тільки цей сарай.
  
  Я скажу вам, що я збираюся робити. Ви
  
  Все гаразд, він їде.
  
  Джейн. Сідайте всередину свого автомобіля. Якщо він придатний для руху, знайдіть десь поза дорогою, де його не видно. Можливо, за тим сараєм. Потім залишайтеся в машині. Замкніть усі двері та закрийте всі вікна. Ви можете зробити це для мене?
  
  Припустимо, так.
  
  Тим часом я викличу поліцію, а також надішлю до вас одну з наших аварійних машин. Ви можете знову приєднатися до VAA на місці. гаразд Джейн? ти там?
  
  А якщо він повернеться? мені страшно. Мені ніколи не було так страшно.
  
  Її голос зривався, коли її страх зростав. Оператор відповіла спокійно, але в її пораді не було ніякої втіхи: сідайте в машину, замикайте двері, ні з ким не розмовляйте, навіть якщо вони пропонують допомогу.
  
  Я міг би сховатися.
  
  Очевидно, що оператор розірвався. Вікторіанська автомобільна асоціація записувала свої екстрені виклики відтоді, як один член подав на них до суду за те, що вони надали неправильну пораду, яка виявилася дорогою, в результаті чого оператори тепер були обережні, щоб не давати будь-яких порад, але молода жінка сама на безлюдній дорозі вночі ? Вона заслуговувала на якусь мудру пораду.
  
  Не знаю, зізнався оператор. Якщо ви думаєте, що це принесе користь. Де сховатися? Привіт? Привіт?
  
  Почувся звук машини, приглушені голоси, довга пауза, потім лінія обірвалася.
  
  Решту ви знаєте, сказав Чалліс. Оператор VAA зателефонував 000, який зв’язався з Франкстоном, який відправив туди машину. Вони знайшли автомобіль Джейн Гідеонс. Телефон був на трубці. Жодних ознак боротьби. Вони обшукали довколишні сараї та фруктові сади на випадок, якщо Гідеон вирішила сховатися, але нічого не знайшли. Він глянув на годинник. Наряди почали обшук території вчора на світанку. Першим нашим завданням буде стук у двері.
  
  Він зробив паузу. Це були перші дні, тому постарайтеся, щоб одна справа не забарвлювала іншу, але ми не можемо скидати з рахунків можливий зв’язок між вбивством Кімблі Ебботтс і зникненням Джейн Гідеонс. Оскільки я вже працюю, Ебботт, я приніс із собою її файли. Є запитання?
  
  Які посилання, бос?
  
  Для початку Старе шосе півострова, сказав Чалліс. Він звернувся до настінної карти. На ньому було показано місто Мельбурн і головні артерії, що ведуть до сільської місцевості. Показуючи на мережу вулиць, що позначає передмістя Франкстона, на південно-східній околиці міста, він сказав, що Кімблі Ебботт була на вечірці тут, у Франкстоні. Тут, за кілька сотень метрів, починається шосе. Еббота востаннє бачили, коли він йшов до нього, збираючись підвезти додому автостопом. Він прокреслив шосе вниз по гаку півострова. Вона жила з батьками тут, у Дромані. Вони володіють взуттєвою майстернею. Я сказав, щоб вона пішла з вечірки о першій годині ночі, можливо, п’яна, можливо, забита камінням, тому її судження було б розстріляно. Ніхто на вечірці її не підвозив, хоча я знову з ними всіма поговорю. Її тіло знайшли тут, на узбіччі шосе, лише за сім кілометрів на південь від Френкстона. Викликали свідків, звичайна справа, хтось її бачив, підвозив, бачив, як її підвозив хтось інший.
  
  Але це свідчить про те, що наші чоловіки також нишпорять у Франкстоні, а не просто вгору та вниз по шосе.
  
  я знаю Або він живе в районі Франкстона і просто збирався кудись вирушати, або живе тут і повертався додому. Тепер інші подібності. Обидва інциденти трапилися пізно ввечері. Обидві жертви - молоді жінки, які в той момент були самі.
  
  Він роздав фотографії з місця злочину. Вони показали Кімблі Ебботт, схожу на мертву ганчіркову ляльку, її горло та стегна розпухли й були в жорстоких синцях. Згвалтували і задушили. Якби це був перший раз для нашого чоловіка, він, можливо, був на кайфі кілька днів, бажаючи спробувати ще раз у неділю ввечері.
  
  Слім, бос, хтось сказав.
  
  «Я знаю, що це мало», — сказав Чалліс, уперше показуючи трохи запалу, але поки ми не маємо нічого робити, що ми можемо зробити, окрім як використати свою уяву та поміркувати над тим, що могло статися? Він постукав себе по правій скроні. Спробуйте відчути цього хлопця.
  
  А як щодо механіка VAA?
  
  Він потрапив туди після міліції. Він у відкритому доступі.
  
  Детектив сказав, що мені подзвонили до Джейн Гідеонс, можливо, шість-сім місяців тому? Тут, у Ватерлоо. В сарай був злом. Квартира біля пристані.
  
  Це вона, сказав Чалліс. Рано вранці в понеділок я перевірив її квартиру, щоб перевірити, чи її просто підвезли додому.
  
  Він поклав руки на стегна. На цьому багато чого. Ватерлоос невелике місце. Її б знало багато людей. Вони будуть засмучені, роздратовані, бажаючи поспішних результатів.
  
  Він чекав. Коли запитань більше не було, він звернувся до карти аерофотозйомки земельного департаменту на стіні позаду нього. Я хочу, щоб ви двоє взяли кілька форменних речей і провели дорогу від дверей до дверей. Значна частина через сільськогосподарські угіддя, тож це допомагає. Сьогодні вранці я їхав по ній, коли їхав сюди, і побачив лише пару комунальних служб і шкільний автобус. Одна цілодобова станція технічного обслуговування тут, де Морнінгтон-роуд її перерізає. Більшість фермерських будинків віддалені від дороги, але їх все одно потрібно перевірити. І певні підприємства. Місце під назвою The Stables продає антикваріат. Пара виноробень. Оленяча ферма, страусина ферма, льотна школа, ферма різдвяних ялинок у цю пору року посилять торгівлю. Кераміка, мобільний механік подивіться двічі на нього, добре? Подивіться, чи не було йому пізніх дзвінків у неділю ввечері та в ніч, коли було вбито Кімблі Еббот. Крім того, крім Foursquare Produce є ще два заклади з фруктами та овочами з придорожніми кіосками.
  
  Він знову повернувся до них обличчям. Наразі все. Зустрінемось тут знову о п'ятій годині. Скобі, я хочу, щоб ти склав список відомих сексуальних злочинців, які живуть на півострові. Елен, ходімо зі мною.
  
  * * * *
  
  Два
  
  
  
  молодий уніформер намагався записати мене за тріснуте лобове скло, коли я прибув цього ранку. Міцний на вигляд, зарозумілий. Знаєте, хто це буде?
  
  Як сержант CIB у Ватерлоо, Еллен Дестрі мала дуже мало спільного з констеблями в уніформі, але вона знала, про кого говорить Чалліс. Це був би Джон Танкард. Його називають Танком.
  
  Примірка. Створений як резервуар для води, перекочується над вами, як армійський танк.
  
  Було кілька скарг, визнала Еллен. Хтось розповсюджував про нього листівки, називаючи його штурмовиком.
  
  Вона пристебнула ремінь безпеки й завела машину. Вони прямували до квартири Джейн Гідеонс, і вона звільнила «СіБ-Фелкон» із автостоянки за вокзалом і по Хай-стріт у напрямку до пристані. Їй нагадали падуб і мішура, які просили людей випити вранці на Різдво, і досі не купили подарунків для свого чоловіка та дочки.
  
  Це поступово навело її на думку про Кімблі Еббот і Джейн Гідеон. Жодного Різдва для них, і жахливе Різдво для їхніх родин. Вона спробувала його струсити. Ви можете підійти занадто близько. Чалліс одного разу сказав їй, що бути мідним означало влізти в шкуру інших людей, жертви, лиходія, свідка та грати ролі священика-сповідника, радника, плеча, на якому можна плакати. Але врешті-решт, сказав він, ви були там, щоб вимагати правосуддя, а коли йшлося про вбивство, це означало вимагати правосуддя для тих, за кого більше нікого було б заступитися.
  
  Вона глянула на нього, згорбившись на пасажирському сидінні, одним ліктем спершись на край бічного вікна, його рука підпирала чоло. На брифінгу він продемонстрував свій звичайний неспокійний інтелект, але під час спокою під худим, темним відтінком його обличчя відчувалися смуток і втома. Вона знала, що він дивився вниз на довге нещастя, і не думала, що воно колись мине. Але йому було лише сорок, і він був привабливим у якомусь привиденому вигляді. Він заслуговував на новий старт.
  
  Він несподівано сказав: Тобі подобається жити на півострові?
  
  Люблю це.
  
  Я теж.
  
  Він знову замовк. Вона любила півострів, але це не означало, що вона любила саме життя. З її чоловіком і дочкою спочатку було важко. Алан, старший констебль зі Східного відділу руху, щодня мав довгу дорогу на роботу і був обурений її підвищенням до сержанта. Вони швидко вистежують вас, тому що ви жінка, сказав він. А Ларрейн був неприємним, йому п’ятнадцять років, увесь у гормонах і ненависті.
  
  Агентство нерухомості, яке керувало житловим будинком Джейн Гідеонс, було поруч із магазином одягу, який припинив роботу шість місяців тому. Табличка з написом «Підтримуйте місцевих торговців» була наклеєна на запорошене вікно. Еллен припаркувала машину двічі й чекала, поки Чалліс забере ключі. Вона спостерігала за групою хлопчиків-підлітків на доріжці. Вони носили штани, що тягнулися по землі, надто великі футболки на худих оправах, вузькі сонцезахисні окуляри, волосся зібране гелем у шипи дикобраза. Вони бездіяльно кидали ногами в повітря скейтборди, а один чи двоє крутилися на старих велосипедах. «Ботани та жлоби», — завжди казав Ларрейн, мама. Ти привів мене жити серед ботанів і бидла.
  
  Чалліс прослизнув у машину, і вона від’їхала від узбіччя. Вона загальмувала біля причалу. Вода заспокоїла її. Приплив закінчився, і вона спостерігала, як рибальський човен прокладав курс між червоним і зеленим маркерами в каналі. У Ватерлоо справді було відчуття придушеності, маленького містечка, тож вона могла бачити точку зору Ларрейнів, але до цього вони жили в місті, де астма у аланів була гіршою, а підлітки більш схильні спробувати наркотики, і Еллен хотіла вирвати свою родину з усього цього.
  
  Квартира Джейн Гідеонс була на вузькій вулиці з простими цегляними будинками. Елен припаркувалася, і вони вийшли. На сходовій клітці витали старі запахи: каррі, котячої сечі, дурману. Номер чотири, вгорі праворуч, сказав Чалліс.
  
  Еллен уявила його дві ночі тому, темряву, його виснаження, довгу дорогу сюди, щоб просто постукати в двері цієї сумної квартири в надії, що Джейн Гідеон не викрали, а привітний незнайомець підвіз додому. Він повернув ключ. Еллен пішла за ним усередину, знаючи, що там не знайдеться нічого вартого, лише номер телефону бідолашної матері.
  
  * * * *
  
  Перш ніж увійти в комп’ютер і роздрукувати інформацію про сексуальних злочинців, детектив Скобі Саттон виписала Falcon з автомобільного парку та поїхала до Центру догляду за дітьми Ватерлоо. Під час інструктажу Гед ледве міг контролювати свої почуття, і їхав згорбившись, його кісточки пальців побіліли на кермі.
  
  Він зупинився на траві біля огорожі циклону й спостерігав. Ранковий чай. Діти сиділи на траві в колах, об’єднуючись у групи відповідно до віку. Ось вона, у сукні, яку вона називала своїм блакитним балетом, щаслива, як зараз Ларрі, її маленьке личко, занурене в тінь бавовняного капелюшка дослідника, хльопала з пластикового стаканчика й запхала свій маленький кулачок у те, що виглядало як контейнер із тюф’єром. печиво. Вона повернулася до дитини, що стояла поруч, і Саттон побачила, як вона посміхнулася, а потім обидва діти нахилилися, поки не торкнулися лобами.
  
  Він відчув, як напруга зникає. Але це не змінило того факту, що його дочка кричала, коли він висадив її о восьмій годині. Я не хочу заходити! Я хочу бути з тобою! За шість тижнів до цього рада графства через бюджетні обмеження закрила ще один із своїх дитячих центрів і змусила об’єднатися з Ватерлоо. Двадцять нових дітей, шість нових співробітників, усіх нікуди вмістити. Діти консервативні. Вони не люблять потрясінь у своїй рутині. Життєрадісна жінка, яка відповідала за кімнату його дочок, двох-трьох річних, взяла пакет скорочення, безсумнівно, через гнів і розчарування. Тепер кімнатою для двох-трьох завідував незнайомець, і Рослін щоранку коливалась, коли Саттон підвозила її. Ця жінка шльопала її потай? Бути злим до неї?
  
  Принаймні тепер вона була щаслива. Саттон завів Falcon і повернувся через місто до поліцейської дільниці.
  
  Сержант застав його біля підніжжя сходів. Скобе, у мене є жінка попереду. Каже, що отримала деяку інформацію про Джейн Гідеон.
  
  Що вона любить?
  
  Чудодій, — просто сказав сержант.
  
  Скобі провів жінку до кімнати для допитів. Їй, як і всім дивакам, треба було приносити гумор.
  
  Ім'я?
  
  Жінка підвелася. Софія.
  
  Софія. Ви кажете, що маєте інформацію про зникнення Джейн Гідеонс?
  
  Жінка нахилилася вперед і сказала низьким і хрипким голосом, а очі, як блискуче каміння, не просто зникнення. вбивство.
  
  Ви маєте про це безпосереднє знання?
  
  Я відчув це.
  
  Ви це відчули.
  
  Я ром. Я провидець.
  
  Вона витріщилася на нього. Її очі: він ніколи не бачив такої інтенсивності. Здавалося, вона теж могла його вимикати та вмикати. Його погляд затьмарився. Він оглянув її волосся, чорне й дике, її вуха, оздоблені тонкими золотими каблучками, її шию, обвішану золотими ланцюжками, і верхівки її коричневих грудей у тонкій, вільній, бурхливо кольоровій бавовняній сукні. «Циган», — подумав він і задумався, чи є цигани в Австралії чи ні.
  
  Ви маєте на увазі, що ви це відчули?
  
  Вона померла насильством.
  
  Він малював на блокноті. Але у вас немає прямих знань.
  
  Вода, сказала вона. Ось де ти її знайдеш.
  
  Ви маєте на увазі море?
  
  Жінка дивилась у величезну далечінь. Я так не думаю. Область стоячої води.
  
  Він штовхнувся в кріслі. Добре, обов’язково розглянь це. Дякую, що зайшли.
  
  Вона сліпуче посміхнулася й чекала, поки він відкриє двері. Вона була приголомшливою, переконливою, у якийсь моторошний спосіб. Золото, волосся, яскрава сукня та м’яка шкіра — все це, здавалося, пасувало їй природно.
  
  У вас є маленька дівчинка, — сказала вона, виходячи з кімнати.
  
  Саттон завмерла. Це було емпіричне правило: ніколи не дозволяйте людям нічого знати про своє особисте життя. Він холодно подивився на неї. Наскільки він знав, у неї могла бути дитина в дитячому садку, вона могла бачити, як він підвозив Рослін вранці. Здавалося, вона не шукала важіль, щоб застосувати проти нього, тому він просто сказав: Так.
  
  Вона збита з пантелику змінами у своєму житті, але вона переживає. Вона стійка.
  
  «Дякую», — сказала Саттон і здивувалася, чому саме так, миттєво повіривши їй.
  
  * * * *
  
  Того дня Чалліс повернувся на місце викрадення, а потім поїхав до передмістя біля затоки, де жили батьки Джейн Гідеон. Їм не було чого додати до того, що вони сказали йому напередодні. Спочатку їхня дочка переїхала на півострів, тому що Шед познайомився з курсантом на базі військово-морського флоту, і залишився там, коли він розійшовся з нею. Ні, він служив десь у Затоці.
  
  Повернувшись до Ватерлоо, він побачив, що Еллен Дестрі насторожено охороняє Тессу Кейн, яка сиділа на краєчку сталевого розкладного стільця й усміхалася такою усмішкою, яку його сержант не міг не витримати. Тесс, як справи? сказав він.
  
  Хел.
  
  Публікували якісь совки останнім часом?
  
  Scoops — відносний термін у тижневій газеті Hal.
  
  Бос, я сказав, що ти зайнятий і
  
  Усе гаразд, Елен, сказав Чалліс.
  
  Вона каже, що отримала інформацію.
  
  Зрозуміла чи хочеш, Тесс?
  
  Голос Тесси Кейн був низьким і глибоким і злегка веселим. Обидва.
  
  Коли ваш наступний номер?
  
  четвер. Тоді ми пропускаємо випуск між Різдвом і Новим роком і знову публікуємо 4 січня.
  
  – сказав Чалліс. Багато чого може статися.
  
  Хел, багато чого сталося.
  
  Чалліс спостерігав, як вона встала й розгладила спідницю по стегнах. Вона була нижчою за Еллен Дестрі, завжди сповнена усмішок, багато з них фальшиві та небезпечні, інші ліниві та нескладні. Йому подобалися її пухкі щічки. Жінки її не любили. Чалліс не мав жодної думки з цього приводу, окрім усвідомлення того, що він повинен стежити за тим, що він їй говорить.
  
  «Ця інформація, як ви кажете, у вас є», — почав він.
  
  Вона обірвала його. Чи можемо ми зробити це там?
  
  Кімната інциденту? Тесс, будь ласка.
  
  Вона посміхнулася. Просто думка. Може, кабінет, а не тут, у коридорі?
  
  Чалліс звернувся до Елен. Сержант, давайте візьмемо міс Кейн до вашого офісу, якщо ви згодні?
  
  Він бачив, як Еллен розбиралася в наслідках. Він включив її, не штовхаючи її, тож вона сказала: Добре, сер.
  
  Офіс представляв собою кабінку з гіпсокартону й матового скла далі вздовж коридору, і коли вони опинилися в ній, Тесса Кейн обернулася й сказала: «Я сподівалася,
  
  Це станція сержанта Дестріса, її кабінет, її розслідування як мій офсайд. Отже, все, що ти хочеш сказати мені, ти теж скажи їй.
  
  Влаштовуй себе.
  
  Вони спостерігали, як вона дістала з портфеля прозорий пластиковий пакет із морозильником і клала його на стіл. Це надійшло в пошті сьогодні вранці.
  
  Кілька чітких рядків на аркуші паперу формату А4 для принтера. Чалліс нахилився, щоб прочитати крізь пластик:
  
  Це відкритий лист до жителів Вікторії. На вашому місці я б втратив віру в поліцію. Там бігають по колу, шукаючи мене. Що вони отримали? Одне тіло. Але де другий? Пішов у водяну могилу? А тепер буде третій. Вона в моїх прицілах.
  
  О Боже, сказала Еллен.
  
  Ти вже боїшся? Ви повинні бути.
  
  Конверт? – сказав Чалліс.
  
  Тесса Кейн дістала другий пакет з морозильною камерою. Він тицьнув у нього олівцем, обертаючи його так, щоб можна було прочитати. Він зітхнув. Печатні літери. Не було б ні корисних відбитків, ні слини, оскільки конверт був оплачений наперед, із клапаном, що самозапечатувався, і доступний у будь-якому поштовому відділенні. Він побачив слова «Східний поштовий центр», але жодних інших вказівок на те, де це було відправлено.
  
  Ви отримали його сьогодні вранці, і ви чекали досі, щоб показати нам?
  
  Гел, я був на вулиці цілий день. Його залишили на моєму столі, і я відкрив його лише кілька хвилин тому.
  
  Він уважно подивився на неї. Чи були інші?
  
  Ні. Вона зачепила прядку волосся за вухо. Я думаю, що правопис трохи говорить нам про нього.
  
  Еллен кортіло щось сказати. Не обов'язково. Ймовірно, він намагається замутити воду. Подивіться на тон, на те, як він використовує короткі речення для досягнення ефекту, на те, як його конструкції нерівні, слова водяна могила, апостроф. Я кажу, що він мав достатню освіту, і намагаюся змусити нас думати, що він її не має.
  
  Понюхати. Ви експерт.
  
  Чалліс втрутився. Добре, треба вивчити листа, Тесс.
  
  немає проблем Я зробив копію.
  
  Сподіваюся, ти не збираєшся публікувати.
  
  Її голос загострився. Він говорить про третє тіло, Гел. Люди мають право на попередження.
  
  «Ми навіть ще не знайшли друге тіло», — сказала Еллен. Наскільки ми знаємо, Джейн Гідеон може бути жива.
  
  Чалліс підтримав її. Ваш автор листів може бути диваком, Тесс. Опортуніст. Хтось із образою на поліцію.
  
  Він уважно подивився на неї і побачив, що вона розуміє наслідки.
  
  Ти мене не тримаєш?
  
  Клянусь.
  
  Але чи можу я сказати, що поліція вважає, що між першими двома може бути зв’язок?
  
  Він зітхнув. Може й не бути, але напевно є.
  
  Вона пробурмотіла: «Твоє цитування не принесе мені користі, якщо ти заарештуєш його до випуску за четвер».
  
  Я не можу з цим допомогти.
  
  Вона підняла на нього очі. Люди налякані, Гел. Сьогодні вранці мені зателефонував агент з нерухомості та повідомив, що у нього кілька відпусток. Я перевірив автостоянку та кемпінг. Та сама історія. Багато місцевих жителів залежать від літніх туристів.
  
  Тесс, ми робили все можливе. Слідкували за слідами, перевіряли наші бази даних. Щойно з’являться будь-які зміни, я передзвоню вам раніше за інших.
  
  Вона торкнулася кінчиками пальців його грудей і дуже злегка притиснула його. Ви б? Це було б чудово, навіть якщо ви звучите як речник поліції. Вона відступила від нього. Ну, скоро Різдво. Пори року привітання і все таке.
  
  Ви також.
  
  Вона звернулася до Елен. Хтось розповсюджував листівки про констебля Танкарда. Щось можете сказати мені про це?
  
  немає
  
  Гаразд До побачення.
  
  Коли Тесси Кейн не стало, Еллен сказала: «Я ненавиджу людей, які кажуть «Прощавай».
  
  Ах, вона в порядку. Ви просто повинні знати, як з нею поводитися.
  
  Гел, не заглиблюйся надто глибоко.
  
  Він нахмурився. Ти тепер моя нянька?
  
  Я маю на увазі зв’язок між поліцією та ЗМІ, а не ваше приватне життя.
  
  Чалліс був збентежений. вибач
  
  Я віднесу цей лист до лабораторії.
  
  Це нам нічого не скаже.
  
  я знаю
  
  * * * *
  
  Невдовзі плітки в їдальні поширили чутки про те, що Джон Танкардс спробував забронювати Чалліса, тож він був поганою компанією того дня, якщо вже був недостатньо образливим через кампанію листівок проти нього. Під час наземного обшуку місця викрадення Джейн Гідеон Пем Мерфі делікатно ходила навколо нього. Останнє, чого вона хотіла, — бути перенаправленою на сімейну сварку з ним, коли вони поверталися на вокзал. Метод цистерни для охорони домашнього господарства полягав у сильфоні та кліпсі навколо вушного отвору.
  
  Вона їхала крізь полуденну спеку. Тиждень до Різдва, а попереду чотири місяці спекотної погоди, яка надає особливого оберту місцевій злочинності. Кількість крадіжок зі зломом почастішала, коли люди йшли у відпустку або залишали вікна відкритими, щоб подихати. Водопровідні підрядники-ковбої крали воду з водопроводу. Почастішали бійки вдома, в шинку, на вулиці; зовнішні пінбольні зали; на березі моря в новорічну ніч. Серфісти повідомили про крадіжки з їхніх фургонів. У п’ятницю ввечері фермери приїхали з Турака та Брайтона на своїх BMW та Range Rover і виявили, що хтось спорожнив їхні сараї з мотокосами та кущорізами або загони великої рогатої худоби, овець, коней, ангорських кіз. А тепер ще одне вбивство на шосе.
  
  Наступний праворуч, сказав Танкард. Він звучав різко, ніби відчував арешт.
  
  Пем повернула за ріг. Частота арештів була частиною проблеми. Сержант завжди наполягав на підвищенні арешту, мовляв, для регіону це замало. «Це не так, ніби опинилися у передмісті», — подумала Пем, борючись із бандами ножів. Тут унизу має бути достатньо тихого попередження.
  
  І все ж, подумала вона, я тут новачок, що я знаю?
  
  Вона обережно загальмувала фургон приблизно на півдорозі. Не було потреби вдивлятися в номери будинків: фокус драми був очевидний — зграйка сусідів на пішохідній доріжці. Вона різко в’їхала на бордюр, поклала ключі в кишеню й дійшла до вхідних дверей до того, як Танкард встиг.
  
  Воно було прочинене. Вона постукала. Поліція.
  
  Чоловік, який йшов коридором назустріч, мав на собі килимок із волосся на білому обвислому тулубі. Його ноги були босі, а коліна, як ручки під потертими шортами. Хтось почухав його пухкі плечі. До вечора у нього також підбилося око. Слухай, вибачте, що вас викликали, але ми все впорядкували.
  
  Пем сказала: я констебль Мерфі, це констебль Танкард. Хто ще в домі, сер?
  
  Просто дружина, теж
  
  Джон Танкард просунувся. Нам потрібно її побачити, друже.
  
  Чоловік стривожено відступив. вона
  
  Під втомою, бідністю та пивом Пем побачила тривогу. Вона застережливо торкнулася передпліччя Танкарда й сказала: «Нам із констеблем Танкардом потрібно лише швидко переговорити з вашою дружиною, сер, якщо ви не проти».
  
  Чоловік скривив її обличчя. Дивись, дівчинко, я
  
  Це був довгий день. Пем притиснула своє обличчя до нього й глибоко зітхнула. Вона отримувала дівчинку двадцять разів на годину на станції; їй теж не треба було від якогось цивільного. Ви заважаєте нам виконувати наші обов'язки, сер? Бо якщо ти є
  
  Із задньої кімнати з’явився священик. Все в порядку, все в порядку. Я з ними розмовляю. Розбиралися. Немає необхідності втручання поліції.
  
  Бачите? Сказала тобі.
  
  Пем підчепила палець. Тату, можна на хвилинку?
  
  Вона вивела священика на галявину перед будинком. Танкард скривився їй услід. Вона проігнорувала його. Батьку, я, як і ти, прагну уникнути неприємностей.
  
  Священик кивнув. Зараз все спокійно. Друга дружина має анамнез, стан особистості. Іноді, коли кілька днів було спекотно, на неї накидалися речі, і вона ламалася. Ось чому був весь галас. Вона вдарила його, а не навпаки.
  
  Як вона зараз?
  
  Тихо. Соромно. Вона не приймала таблетки.
  
  Пем пішла зі священиком назад до вхідних дверей. Сер, ми не вживатимемо жодних заходів.
  
  Танкард лютував на неї у фургоні. Треба було поговорити з дружиною.
  
  — пояснила Пам. Танкард нічого не сказав. Він нічого не сказав усю дорогу назад до вокзалу, поки не побачив інспектора Челліса біля станції, який сідав у свою машину, щоб їхати додому.
  
  Мудак.
  
  * * * *
  
  Був час, коли Чалліс хотів написати книгу про те, що він бачив, знав і зробив, багато з чого поганого. Вигадка, бо хто в це повірить, якщо він спробує видати це за факт? Він навчався з романістом у коледжі TAFE у Франкстоні, писати романи, щосереди ввечері з шостої до десятої, коли він кудись не був на виклику, обстежував будинок, відчував пульс, арештовував когось, хто не хотів бути арештованим, але незабаром зрозумів, що хоча йому було що сказати, але він не знав, як це сказати. Це було замкнено в ньому, жорсткою мовою офіційного звіту. Він не міг знайти ключ, який би дозволив словам співати на сторінці. Він зізнався в усьому цьому романістові, який привітав його, сказавши: «Іншим моїм студентам або нема чого сказати, або ніколи не усвідомлюють, що вони не мають голосу, тому вважайте, що вам пощастило».
  
  Чалліс втомлено посміхнувся. Ви маєте на увазі, що вам пощастило, що ви не застрягли з ще одним поганим письменником.
  
  Романіст засміявся і запросив його до шинку попрощатися.
  
  Але одна річ застрягла в пам’яті Челісса — цитата з довідника письменника. Жорж Сіменон, автор романів Мегре, сказав: «Я хотів би вирізати свої романи на шматку дерева». Тепер Чалліс почувався так. Від’їжджаючи з поліцейської дільниці Ватерлоо того вечора о шостій, він подумав, що йому хотілося б відійти від цієї справи, свого життя, і оцінити, де форма приємна, а де зовсім неправильна.
  
  Біля вказівника на аеродром він повернув праворуч і кинув «Тріумф» на стоянку позаду головного ангару. Він увійшов. Один кінець був відгороджений, і тут Чалліс одягнув комбінезон, увімкнув Radio National і взявся до роботи.
  
  Коли він уперше переїхав на півострів, він приєднався до аероклубу та дізнався про Dragon Rapide, який лежить у шматках у сараї на північ від Тувумби. Він заплатив десять тисяч доларів, щоб купити уламки, і ще тисячу п’ятсот, щоб перевезти їх вантажівкою до Вікторії. Був серійний номер A33-8, а також стара реєстрація VH, але Чалліс більше нічого не знав про історію свого літака. Він знав, що в 1934 році де Хевілленд літав на прототипі на Стег-Лейн у Великій Британії як швидшій і комфортнішій версії DH84 Dragon з двигунами Gipsy Queen 6 замість Gipsy Major 4, але хто імпортував свій Rapide, і для чого її використовували?
  
  Він крутився на токарному верстаті. Кілька частин планера було пошкоджено, секції фанерного корпусу фюзеляжу піднімалися, шість пасажирських сидінь прогнили наскрізь, і обидва двигуни потребували б відновлення. Він також намагався знайти нові шини і попросив машиніста виготовити кілька металевих деталей, щоб замінити ті, які були занадто іржавими, щоб їх було відновлено. На все це можуть піти роки. Чалліс не поспішав.
  
  Увійшла жінка, усміхаючись, вітаючись. Людина-дракон.
  
  Кітті.
  
  Чалліс знав, що Кітті — не її справжнє ім’я, а походить від Кіттіхок. Вони обмінялися люб’язностями, потім Кітті дістала комбінезон із гачка на стіні й пішла в інший кінець перегородженого простору, де на бетонній підлозі, поруч із блоком двигуна, стояв фюзеляж винищувача «Кіттіхоук» зразка 1943 року. Єдиним іншим проектом реставрації в кімнаті був Desoutter 1930 року, який був близький до завершення.
  
  Чалліс повернувся до токарної роботи. Позаду нього Кіті почала прибирати шлам із блоку двигуна. З нею було приємно працювати. Чалліс відчув, як частина темряви зникла. Йому тут не довелося звітувати. Йому не потрібно було вибачатися або приховувати свою одержимість Драконом. Тут він ніби не відчував запаху людей, які страшно загинули або скоїли жахливі речі. Ним був просто Гел Чалліс, який любив літати на літаках і реставрував Rapide 1930-х років.
  
  Коли він нарешті поїхав додому, місяць уже не світив. У його фарах блищали очі маленьких тварин. У його коридорі дзвонив телефон.
  
  так Він ніколи не називав свого імені.
  
  Хел?
  
  Почуття спокою покинуло його. Деякими днями зло прийшло, щоб зайняти його місце. Він упав на маленький табурет біля телефону. Привіт, Анже.
  
  Деякий час вона мовчала. Веселого Різдва, Гел.
  
  Ви також.
  
  Я подумав, що наступного тижня я не матиму можливості подзвонити тобі. На Різдво всі тут будуть сидіти на телефонах, тому я подумав, чому б не подзвонити тобі сьогодні ввечері, прийти раніше.
  
  Гарна думка, сказав Чалліс. Він хотів випити. Слухай, Анже, я візьму це на кухні, добре?
  
  Якщо це поганий час Ill
  
  Ні, добре, почекай хвилинку, поки я піду на кухню.
  
  Він налив скотчу в склянку, поставив склянку на стіл, якийсь час дивився на настінний телефон біля холодильника, а потім видихнув.
  
  Я повернувся, Анже.
  
  Я намагаюся уявити ваш будинок.
  
  Це просто будинок.
  
  У її голосі тріпотка. Не те, що я коли-небудь побачу це всередині.
  
  Анже, я-
  
  Я уявляю собі десь спокійне і тихе місце. Я сумую за цим.
  
  так
  
  Я не погана людина, Гел. Не глибоко всередині.
  
  Я знаю, що ти ні.
  
  Тимчасове божевілля.
  
  так
  
  Я справді не можу повірити, що все так сталося. Як поганий сон.
  
  так
  
  Ви пробачите мене, чи не так?
  
  я прощаю тебе.
  
  Відповіді приходили автоматично. Він давав їх роками.
  
  Вона сказала здивованим голосом: Ти незвичайна людина, Гел. Інші чоловіки не пробачили б своїх дружин, ні за що.
  
  Чалліс ковтнув свій напій. Отже, Ендж, твої мама й тато прийдуть на Різдво?
  
  Чому б і не змінити тему? Мама буде, тато ні. Він не хоче мене знати. Вона зламалася. Господи, сім років, а він мене жодного разу не побачив.
  
  Чалліс дозволив їй виплакатися.
  
  Ти ще там, Хел?
  
  Я тут.
  
  Ніч була тиха й темна. Будинок був, як луна мушлі навколо нього.
  
  Ви не кажете багато.
  
  Анж
  
  Все гаразд, Гел, я все одно маю йти. Мої телефонні картки майже закінчилися.
  
  Спокійно, Анже.
  
  Я не повинен бути тут, Гел. Я не належу, не дуже.
  
  Челліс лагідно сказав, я знаю.
  
  Це не те, що я щось зробив. Змова з метою вбивства, Боже, звідки я знав, що він спробував?
  
  Анж
  
  Вона зітхнула. Розлите молоко, а?
  
  Розлите молоко.
  
  Продовжуй моє життя.
  
  Це дух.
  
  Я не можу повірити, що хотіла його замість тебе.
  
  Чалліс осушив склянку. Він сказав: «Ендж, я мушу йти». Спокійно, добре? Підтримуйте бадьорість духу.
  
  Ти мій рятівний круг, - сказала його дружина.
  
  * * * *
  
  Три
  
  
  
  Тієї ж ночі жінка на Quarterhorse Lane відсунула штору й побачила, що її поштова скринька горить. Тепер сосна горіла, кидаючи іскри в ніч. Боже, це було, якийсь викривлений спосіб сказати їй, що той сарай вистежили?
  
  Шед був ретельно проінформований вісімнадцять місяців тому. Ніколи не звертайте на себе увагу. Тримайте голову вниз. Не порушуйте закон, навіть не керуйте автомобілем у нетверезому стані чи не перевищуйте швидкість, особливо нічого, що означатиме, що у вас коли-небудь знімуть відбитки пальців. Не зв'язуйтеся з родиною, друзями, ні з ким із старих часів. Змініть усі свої старі звички та інтереси. Одягайтеся інакше. Навчіться думати інакше. У минулі часи ви любили збирати китайські статуетки, чи не так? Ходили на аукціони? Ви підписалися на журнали? Забудь про все зараз. Переключіться на шиття, кулінарію, що завгодно. Це добре, якщо дати людям коробку, щоб створити ваш стереотип, іншими словами, щоб їхній розум заповнив прогалини у вашій новій ідентичності. Перш за все, не повертайтеся назад, навіть якщо ви дізнаєтесь, що ваші матері помирають. Спочатку перевірте у нас. Це може бути пастка. Ви зробите одну помилку або проігноруєте те, що ми вам говорили, вас знайдуть і вб’ють. Ви отримали нове посвідчення особи; його досить надійний; ти все зробиш. Ви будете самотні, але багато людей починають спочатку. Просто будьте обережні. Слідкуйте за тим, що ви говорите людям. Але ти будеш добре. Багато новозеландців в Австралії, тому ви не будете надто виділятися. А тим часом ми зробимо все можливе, щоб ви залишилися живими.
  
  Ось що вони їй сказали. Вона не докладала особливих зусиль. Здавалося, особливого сенсу не було, тому що ситуація почала розплутуватися ще до того, як літак, який мав вивезти її з країни, відлетів від землі.
  
  Шед була в залі вильоту аеропорту Крайстчерча вісімнадцять місяців тому, сидячи разом із детективом, якому було призначено супроводжувати її через воду до нового життя, коли двоє чоловіків із її старого життя увійшли в вальс і сіли поруч. Детектив напружився. Він знав, хто вони такі, гаразд.
  
  Чудово, сказав Шед. Вони мене вже знайшли.
  
  Зачекай тут.
  
  Вона спостерігала, як він підійшов до столу й показав своє службове посвідчення. Якийсь час здавалося, що це заборонено, але потім працівник служби бронювання засмутився від того, що сказав поліцейський, натиснув кілька клавіш і витріщився на екран.
  
  Тим часом один із чоловіків помітив її. Він штовхнув іншого, прошепотів йому на вухо, і тепер обидва пильно дивилися на неї через похмурий зелений килим. Вона бачила на їхніх обличчях ненависть і голод. Один із них розіграв пантоміму того, що її чекало, коли вони її спіймали: куля в голову, лезо, що розрізає її трахею. Вона потягла сумку на коліна, підвелася на ноги.
  
  Її плече міцніше стиснула рука. Поліцейський терміново сказав: «Кларо, ходімо зі мною».
  
  Вона відсторонилася. Ви, мабуть, жартуєте. Я злюся.
  
  Ні. Якщо ви підете звідси, вони стежитимуть за вами, і ви будете мертвим м’ясом.
  
  Вони вже вистежили мене, сказала вона. Дуже гарні ви люди. Подивіться на них, які сидять там, великі, як життя.
  
  Випадковий збіг, сказав коп, змусив її піти з ним.
  
  Так, звичайно.
  
  Я перевірив. Вони обоє виходять в Окленді.
  
  Але вони знатимуть, що я їду до Австралії, сказала вона. Вони прийдуть шукати.
  
  Австралія велике місце.
  
  Недостатньо великий.
  
  Слухай, як вони знають, ти їдеш до Європи.
  
  Вона озирнулася. Один із двох чоловіків стояв і дивився на неї. Вона побачила, як він постукав себе по скроні, посміхнувся й акуратним рухом зап’ястка відкрив мобільний телефон. Він був яскраво одягнений, як і всі з того куточка її життя: сорочка, застібнута до шиї, без краватки, дорогий мішкуватий костюм, дорогі італійські мокасини, намаслене волосся, зачесане на голові.
  
  Він комусь телефонує, сказала вона.
  
  Нехай він.
  
  Куди ти мене ведеш?
  
  Ми знайшли резервне місце для вас в іншій авіакомпанії. Вирушає через п'ятнадцять хвилин.
  
  Шоста тридцять, ранній вечір, обідній рейс, місце в першому класі. Клара їла біфштекс із салатом і доланяла ніж і вилку. Їх було небагато, але принаймні в першому класі вони були з нержавіючої сталі, і вони давали б їй перевагу, якщо їй це було потрібно, такий крайовий сарай, на який вона звикла покладатися протягом свого короткого життя.
  
  Це було вісімнадцять місяців тому. У неї було нове життя в тихому куточку південно-східної Австралії, недалеко від моря на півострові, де нічого особливого не відбувалося. Місцеві її прийняли. У неї були відповіді на їхні запитання, але їх було небагато. Її найближчий сусід на Квотерхорс-Лейн був за півкілометра, по інший бік пагорба, їх розділяли виноградник і виноробня. Якщо вона підійде на вершину того пагорба, то побачить затоку Вестернпорт із островом Філіп праворуч. Вона жила на ґрунтовій дорозі, по якій їздив лише місцевий транспорт і півдюжини додаткових машин до маленької виноробні в ті дні, коли вона працювала, першої неділі місяця. Її ніхто не знав. Нікого особливо не хвилювало.
  
  Тож як її знайшли? Чи була пожежа сигналом? І навіщо взагалі сигнал? Чому б просто не вдертися і не добити її? Хіба що вони хотіли спершу знищити її, місце душевної жорстокості. Її руки тремтіли. Господи, зараз вона могла б випити трохи кока-коли, лише кілька рядків, щоб зменшити тиск у її голові. Вона дивилася на свої пальці, голі нігті. Вона обхопила праву руку лівою рукою й набрала номер поліцейської дільниці Ватерлоо. Над нею стельовий вентилятор розбурхав повітря. Господи, було жарко; 35 і ще навіть не Різдво.
  
  * * * *
  
  Денні Холсінгер, крутнувшись на пасажирському сидінні, дивлячись назад уздовж Куотерхорс-лейн, сказав: «Гарно горить».
  
  Бойд Джолік намацав задню частину риб’ячого хвоста Юта в пухкому бруді. Крихітко, прийди і запали мій вогонь, — співав він.
  
  Денні видав свій високий, приголомшливий, плаксивий сміх. Він не міг допомогти. Він ковтнув із банки горілки й апельсина, а потім напружився. Ось один, Джолл.
  
  Йоліч різко загальмував, просто щоб відчути втрату тяги, а потім прискорився. Поштова скринька біля виноробні була переробленим бідоном для молока, повністю металевим, не варто було кинути в нього сірника. Не так, як та дерев’яна робота на дорозі.
  
  Вони підійшли до перехрестя. Ліворуч чи праворуч, старий сину?
  
  Денні подумав. Зліва, у вас є пара фруктових садів, пара конюх. Так, у вас є ще одна виноробня, птахофабрика, якийсь хлопець виготовляє горщики та глечики, і ця, давайте подивимося, жінка займається природним лікуванням, якесь багате місце для відпочинку, потім у вас є Ватерлоо та копи. Він знову захихотів. Його повсякденна робота була водієм сміттєвоза в графстві Ширс, і він знав проїжджі дороги як свої п’ять пальців.
  
  Ліворуч, вирішив Йоліч. Правильно, звучить занадто тісно.
  
  Він підняв ногу і, трохи попрацювавши над гальмом і колесом, дозволив юту розвернутися навколо повного кола посередині перехрестя, а потім попрямував ліворуч, убік від Ватерлоо.
  
  Перша поштова скринька була ще одним суцільним молочним бідоном, але наступні дві були дерев’яними. Перший не прийняв, йому не вистачало повітря чи щось подібне, але другий піднявся, як папір. Іскри злетіли в небо, розсипалися по той бік огорожі. Невдовзі вони самі розпалили симпатичну трав’яну пожежу.
  
  Куди тепер, Джолл?
  
  Йоліч прокинувся кліпаючи очима. Він зрозумів, що його рот відкритий, усі його нервові закінчення живі під танець полум’я.
  
  Joll? Денні смикнув його. Друже, час викинути його звідси.
  
  Вони знову залізли в уте, пошмигнули дорогою в той момент, коли світло смолоскипів різко впало гравійною дорогою від будинку, схованого за кипарисами.
  
  Друже, куди?
  
  Інший бік півострова, вирішив Джоліч. Ну подалі звідси. Нова територія.
  
  Денні вмостився на спинці свого сидіння. Це був туз, зі своїм товаришем, трохи пошкоджений вночі, але це все. Він не міг сказати того ж про Йоліча. Виродок був дуже щасливий. Можливо, це сталося через те, що він був волонтером-пожежним у Пожежному управлінні країни.
  
  Півострів був оманливий. Були місця, як-от Червоний пагорб і Головний хребет, де земля складалася з хвилі за хвилею глибоких ярів, складок і вигинів височини. Пізніше, під час нового року, виноградні лози на схилах пагорбів оповиті тонкою пташиною сіткою, як довгі, сплячі білі слимаки вночі. Джоліч підвіз їх до звивистої дороги над затокою. Раптом сосни поглинули місячне світло, фари свердлили в суцільну темряву, коли вони з гуркотом мчали вниз пагорбом до прибережної дороги.
  
  На кільцевій розв’язці вглиб Морнінгтона вони повернули праворуч, до району невеликих ферм, потім знову праворуч, на іншу систему глухих доріг.
  
  Перевір це.
  
  Велика дерев’яна поштова скринька, встановлена на S-подібному вигині звареного ланцюжка, цифра 9 на ній у світловідбиваючій емалі. Йоліч сповільнив уте. Глянцева чорна фарба; маленькі латунні петлі; наклейка із застереженням про відсутність рекламних матеріалів.
  
  До біса, сказав Денні.
  
  Вони вийшли, трохи постояли на безвітряній смузі, прислухаючись. Тільки двигун цокає. Це була довга ніч і дуже спекотно, і Денні почав дивуватися, чому він опинився тут із цим божевільним виродком і не підсунув Меган Стоукс, у її ліжко чи серед ти-дерев на пляжі, кинувшись у море, щоб охолодитися після. Що ж, він знав: вона була розлючена на нього, тому що він забув про її день народження, і їй потрібно було багато солодких балачок і подарунків. Друже, давай пакуємо все, закінчимо ніч.
  
  Це завжди заставало вас непідготовленим, як Джолік міг вибухнути, якщо вибух було правильним словом для кулака, який збирає грудку футболки, душить вас, і обличчя шипить у вашому, так близько, що ви бризкаєте плювком.
  
  Ти ж не втрачаєш на мене, чи не так?
  
  Денні кашлянув: Це просто, я маю роботу вранці. Початок о п'ятій. Мені потрібен сон.
  
  «Піс слабкий», — сказав Джоліч, тряся його. Денні був маленький, шкіра та кістка, і відчув, що піднімається до кінчиків своїх бігунів, коли Джолік неуважно підняв його за зібрану футболку. Джоліч був побудований як бетонний стовп електромережі, тонкий і твердий. На ньому були заплямовані жиром джинси, які, здавалося, стояли б без сторонньої допомоги, якби він з них вийшов, червоно-чорна сорочка в клітинку поверх синьої майки та масляні чоботи. Татуювання вгору та вниз по його руках і кістлявий череп під стриженим волоссям. Денні вештався з Джоліком ще з початкової школи, тому Меган постійно розраховувала на схвалення великого пизда.
  
  Друже, я не можу дихати.
  
  Йоліч відпустив його. Пікер.
  
  Денні потер шию. Гіс сірники. Я зроблю це.
  
  Він відкрив кришечку на передній частині поштової скриньки, набив її змоченими бензином паперовими рушниками, кинув сірник і відступив. Стулка хитнулася вниз, заглушаючи полум’я. Вони чекали. Денні знову підняв клапан. Внутрішня частина коробки була обгоріла, місцями все ще світилася червоним, але не горіла. Нахилився, подув. Боже, який сморід, лак, засіб для захисту деревини, що завгодно.
  
  Давай, сказав Йоліч. Краще відвези тебе додому до мами.
  
  Дім був новим маєтком на околиці Ватерлоо, будинки напхані один до одного, але звернені на всі боки, тому що вони сиділи на божевільно звивистих дворах і авеню, а не на прямій дорозі. Денні спостерігав, як Джолік від’їжджає, як гуде ют, щоб розбудити мертвих, а на повороті горять стоп-сигнали. Закурив. Він ще не хотів заходити всередину, чути, як мати кричить на нього.
  
  Денні прикусив нижню губу. Останнє, що Джоліч сказав, це те, що йому потрібна допомога щодо ще одного злому десь після Різдва. Я чекаю повідомлення, коли власники поїдуть, сказав він. Тепер Денні засміявся без гумору. Чому Йоліч мав хвилюватися, були власники чи ні? Його ідея щодо проникнення полягала в тому, щоб вибити двері та побити мешканців, а потім зв’язати їх і буянити по будинку. Крадіжка зі зломом при обтяжливих обставинах, зовсім не весело, якщо вас наздогнав закон. Денні був з ним на двох таких роботах. Зовсім не весело, але він не міг викрутитися, не без того, щоб зіткнутися з великою кількістю агро.
  
  Він кинув цигарку в темряву. Його власний стиль був більш науковим. Закінчивши роботу, він кілька днів обходив вулицю, щоб відчути навколишнє середовище. Є собаки? Є сусіди? Є газони, які потрібно покосити, пошту в ящику, газети не зібрано? Потім, націлившись на будинок, обійшов його, оглядаючи вікна на предмет сигналізації. Це те, в чому він був хороший. Використовуючи свою голову. Він не вкрав нічого великого, не більшого за камеру, скажімо. Кільця, готівка, годинники, брошки, кредитні картки, компакт-диски. Все, що поміститься в його рюкзак, модна м’яка шкіряна річ з якоюсь іноземною назвою, вибитою на чорній шкірі. Кілька днів тому він підняв його з будинку на околиці Франкстона. Майже новий, приємний запах. Він віддасть його Меган наступного разу, коли побачить її, скаже їй, що шкодує, що забув її день народження.
  
  * * * *
  
  Година ночі. Бар зачинявся, а Джон Танкард погано провалився з тією медсестрою, тож він подумав, що міг би поїхати додому.
  
  Він балакав з нею непогано, приблизно на сім балів, і почав з того, що купив їй келих рислінгу та назвав своє ім’я: Джон, Джон Танкард, але мої товариші звуть мене Танком. Шед подивилася на нього з ніг до голови й сказала: «Так само складена», потім її рука підійшла до рота, і її обличчя почервоніло. Вибачте, я не мав на увазі, що ви товсті чи щось таке, я мав на увазі, що ви сильні, знаєте, ви підтримуєте форму тощо. Вона вийшла з іншого боку вибачень, трохи задихавшись, усміхаючись і відчувши полегшення від того, що перетворила можливу образу на комплімент, він люб’язно їй усміхнувся, вони присіли лікоть до ліктя на барній стійці й почали розмовляти.
  
  Але ось настав момент. Воно завжди було поруч, висіло над усім, що він робив, коли був поза службою:
  
  чим ти займаєшся
  
  Він категорично сказав: «Я поліцейський, мідь».
  
  В її очах миттєво з'явилися настороженість і відступ. Можливість, втрачена або провалена, як сотні за ці роки. Хотів би він хоча б раз побачити схвалення, інтерес чи цікавість на чиємусь обличчі, коли він каже їм, що він мідь.
  
  Був час, коли він вірив у всю дурницю, що він був там, щоб захищати та служити. Тепер він сприймав це як нас проти них, поліцію проти громадськості. У всякому разі, якщо копнути досить глибоко, усі люди були в чомусь винні. І чи заслужили вони його захист? Вони кричали про жорстокість поліції кожного разу, коли він здійснював законне затримання. На вечірках вони смішно зіщулювалися і казали: «Не стріляйте в мене, не стріляйте в мене». У нього було чотири зловмисні цивільні позови від людей, яких він заарештував, просто приміряючи це, завдаючи йому важких часів.
  
  З роками твердість зростала. Він був більш підозрілим, ніж раніше. Тепер робота була ще жорстокішою. Ви бачили якісь потворні речі, як-от мертвих людей, як-от шприци, спід або наркотики на кухонних столах на очах у маленьких дітей. Танкард був сповнений розчарування. Рецидивисти назавжди виходили під варту. Сержант ван Альфен намагався просвердлити його, не сприймайте роботу особисто. Ваша відповідальність полягає лише в тому, щоб представити справу. Ви не винні, якщо якийсь кидок вийде, тому що в нього є хороший адвокат, чи слабкий суддя, чи гарна історія, але це було не так просто.
  
  Він більше не був упевнений, що було правильно, а що ні, і його це не хвилювало. Свого часу він бачив досить погнутих мідяків і кілька напівпорядних убивць, ґвалтівників і злодіїв. Більшість людей у тій чи іншій формі були захоплені. Кивок і ласка тут, підморгування і плита холодного пива або пів тисячі в конверті там. До біса їх усіх.
  
  І він почувався тепер увесь час втомленим, обірваним від безсоння. Він забагато їв і пив. Його спина боліла до такої міри, що він ніколи не міг зручно влаштуватися в жодному кріслі, а довго сидіти в дивізійному фургоні чи машині було справжнім пеклом. Внутрішня сторона його щік була сирою з того місця, де він її жував. Напруга. Після всього цього часу можна подумати, що він ніколи не дозволив цій роботі дістатися йому. Але це вдалося. Він був здивований болем, яке все ще відчував після того, як його ім’я з’явилося в місцевій газеті. Переслідування міліцією. Яка фігня. А тепер хтось засипав місто листівками, називаючи його нацистським штурмовиком. Надто безсміливий, щоб сказати йому це в очі.
  
  У нього в машині був сканер. Він увімкнув його. Хтось підпалив поштові скриньки. Це для нього майже підсумок життя.
  
  * * * *
  
  Сержант Кіз ван Альфен, попелясто вогкий від допомоги підрозділу CFA Ватерлоо гасити пожежу в жіночій сосні, був шокований. Він ніколи не бачив нікого таким засмученим. Спочатку це було завдання змусити її вийти на вулицю та поговорити з ним, а тепер вона все ще не могла вимовити слова. Вона ковтала, явно налякана. Він стояв з нею на веранді, хотів сказати: «Це тільки вандали, тільки твоя поштова скринька», але її страх був настільки сильним, що він обійняв її, поплескав по спині і сказав: «Тихше, тихше, те, що використовувала його мати» сказати.
  
  Йому стало ніяково. Він був поганий у таких справах.
  
  Тоді вона повернулася, ніби хотіла наблизитися до нього, і схопила його вільну руку. Він скрикнув. Він якось згорів. Тильна сторона зап'ястя.
  
  Жінка протверезіла. з вами все добре?
  
  Обгоріла.
  
  Вона розгублено подивилася на відчинені двері за собою. Я міг би одягнути це для вас.
  
  Все буде добре.
  
  Позаду нього вантажівка CFA розверталася на ходу. Із звуком сирени він зник. У повітрі пахло вогкістю й димом. Дах його поліцейської машини волого блищав, і було достатньо місячного світла, щоб він побачив, як із обвугленої поштової скриньки піднімається дим.
  
  Він зітхнув, видобув зошит. Ви щось бачили? Чуєш щось?
  
  немає
  
  Ім'я?
  
  Клара підійде.
  
  Він знизав плечима, зазначив назву й відклав книгу. Новозеландський акцент. Він повернувся, щоб піти. Я зроблю звіт і подбаю про те, щоб одна з наших патрульних машин приїздила сюди щовечора протягом наступного тижня чи двох.
  
  У неї знову стався напад істерики. Ти не йдеш? Ти мене не покидаєш?
  
  Міс, пожежі погасли, мабуть, діти, вони не повернуться. Я більше нічого не можу тут зробити. Ви хочете, щоб я зв’язався з кимось за вас? Сусід? Сім'я? Друзі?
  
  Він побачив, як вона закрилася, ніби вона підозрювала його. Ким вона була? Що її їло?
  
  Чому ви хочете зв'язатися з кимось? ВООЗ?
  
  Здивований зміною її настрою, він відповів: «Ну, хтось, хто міг би залишитися з тобою, піклуватися про тебе». Сім'я, можливо.
  
  Вона відвела погляд від нього. Вони всі в Дарвіні.
  
  Дарвін? З вашого акценту я сказав Нова Зеландія.
  
  Вона кинула на нього погляд. Дуже давно.
  
  Він їй не повірив, але не наполягав. Сусід?
  
  Не знаю їх. Крім того, пізно. Ви не можете залишитися трохи? Я міг би накласти пов'язку на твою обпечену руку.
  
  Я чергую, міс.
  
  Клара.
  
  Клара. Я чергую. Зателефоную завтра, близько обіду.
  
  Він відчував запах мокрого попелу й диму й бачив у місячному світлі скелет сосни в кінці її під’їзної дороги. Він відчинив двері поліцейської машини, і вона миттєво закричала: «Вони вийшли за мною».
  
  хто такі? чому
  
  Я не знаю чому. Вони є, от і все. Це сигнал.
  
  Сигнал.
  
  Вони кажуть: «Повернемося, і наступного разу добре вас зустрінуть».
  
  Він зачинив двері й повернувся до неї. Клара, це були діти.
  
  Я так не думаю.
  
  Це було на моєму радіо. Принаймні дюжина поштових скриньок спалахнула звідси до Морнінгтона. Ніякого шаблону, просто будь-яка стара поштова скринька десь на проїзді. Ти один із багатьох.
  
  Вона обхопила себе руками. Ви впевнені? Ти не намагаєшся змусити мене почуватися краще?
  
  Клянусь.
  
  Вона засміялася, розчепилася й втупилась у тьмяну форму своїх рук у напівтемряві. Подивіться на мене. Не можу контролювати себе, тремчу як лист.
  
  Вам потрібен міцний напій.
  
  Я скажу. Скотч, горілка. Хочеш?
  
  Я чергую, Клара.
  
  Вона підійшла ближче. як тебе звуть
  
  Він ніяково сказав, Кіс. Кеес ван Альфен. Його голландське походження. Нас декілька у війську.
  
  Кіс. мені подобається Вона посміхнулася. Справедливість у вашій справі ніколи не заспокоюється.
  
  Зазвичай мене звуть Ван.
  
  Якій ви віддаєте перевагу?
  
  У силі ім'я прилипає. Я звик до Вана. Дружина називала мене Альфом або Альфі, якось принизливо.
  
  Клара коротко торкнулася його грудей. Не дуже мило з її боку.
  
  Не дуже гарно, ні. Все-таки стара історія.
  
  Тільки один напій. Або принаймні сидіть зі мною, поки я не перестану тремтіти.
  
  Він помітив, що став теплішим до неї, до думки, що хтось хоче доторкнутися до нього, що він комусь потрібен. Мені доведеться зателефонувати і сказати їм, що я все ще тут.
  
  «Скажи їм, що шукаєш підказки», — сказала Клара з невпевненим гумором.
  
  * * * *
  
  чотири
  
  
  
  навіть я і вже трохи тепла на сонці. Зливи зі слабкою зміною прогнозуються наприкінці тижня. Елен Дестрі просунула голову за двері кімнати своєї дочки. Ларрейн лежала на спині й спала, очевидно, спокійно, але, як завжди, верхнє простирадло було заплутане навколо її тонких ніг, а її волосся було розпущене віялом на подушці та на одній щоці. Шед неспокійно спала з дитинства. Потім Еллен повернулася на кухню й поцілувала свого чоловіка, ненадовго обнявши його за шию, поки він читав газету за кухонним столом. На виході вона зупинилася, стоячи біля дверей, що вели до навісу. Ні, Алан не підвів погляду, нічого, що могло б запропонувати їй гарний день.
  
  Вона проносила машину повз дачні будинки та халупи, гальмуючи на лежачих поліцейських. Вона жила в Пензанс-Біч, дещо на південній відстані від узбережжя від Ватерлоо (бо ви жили не там, де працювали, якщо б ви не були копійкою). Під впливом імпульсу вона почала підмітати деякі бічні вулиці селища на шляху до перехрестя з головною дорогою. За минулий рік у Пензанс-Біч кількість крадіжок зі зломом зросла на 18 відсотків.
  
  Пензанс. Що означала приставка пера? Пензанс, Пенроуз, Пенгалігон, Пенріт, Пенлі, Пенбанк, Пенфолд, Пенгіллі. Місто . . . можливо?
  
  Потім вона побачила нового констебля в уніформі, як її звали, Пам Мерфі, яка чекала на автобусній зупинці з дошкою для серфінгу.
  
  Елен зупинила машину, завела вікно. Ранок.
  
  Молодша жінка напружилася, очима насторожено бігаючи ліворуч і праворуч, перш ніж зупинитися на самій машині. Інстинкти поліцейських, подумала Еллен.
  
  Сержант Дестрі. Вас не впізнав.
  
  Вихідний день?
  
  Ранок вихідний. Я знову сьогодні вдень.
  
  Серфінг. Тобі пощастило, сказала Еллен. де
  
  Пем Мерфі вказала далі на південь. Майерс-Пойнт.
  
  Якусь мить вони дивилися одне на одного. Еллен запитала: «Як ти щось знаходиш?» Добре оселишся?
  
  Так, дякую.
  
  Еллен ризикнула. А як щодо Джона Танкарда? Або сержант ван Альфен?
  
  Вона побачила настороженість в очах Мерфі. Кому ви можете довірити цю роботу? Я б не знав, сержант.
  
  Ви б не? Еллен ще трохи висунула голову. Це не для запису.
  
  Не для запису?
  
  так
  
  Молодша жінка відвела погляд. Вони роблять речі по-різному.
  
  Як як?
  
  Вона відкинулася. Вони отримують підтримку людей. Кричали. Дивна стрімка кліпса над вухом. Витягувати старих людей і перевіряти їх на алкоголь, людей, які ніколи в житті не пили. Завжди підстерігає людей, які перевищують швидкість. Просто для того, щоб збільшити кількість арештів. Кажуть, я занадто м'який. Не виконує.
  
  Еллен поміркувала над цим і зітхнула. Я CIB, не уніформа. Я мало що можу зробити.
  
  Це все, сержант?
  
  Тобі доведеться придбати собі машину, сказала Еллен. Той автобус? Бог.
  
  Вона побачила, як молодша жінка наблизилася й відвела погляд. Якого нерва вона зачепила? Ну, я не буду тебе тримати.
  
  Гарного вам, сержант.
  
  Еллен Дестрі обійшла військово-морську базу й поїхала до Ватерлоо. Мерфі здавався самотнім. Вона знову спробувала уявити собі життя констебля в уніформі, яка працює з парою головорізів, таких як ван Альфен і Танкард. Я могла б запропонувати взяти її на роботу вранці, подумала вона. Знову ж таки, це лише ускладнить ситуацію.
  
  Вона припаркувала машину позаду поліцейської дільниці. Була сьома по п’ятнадцятій, звичайний час її прибуття, починаючи з 8 ранку. Вона розтягнула заломи зі спини. Нагорі був спортзал. Їй було б корисно іноді ним користуватися.
  
  Чоловік з кондиціонером зупинився біля будівлі суду по сусідству, його важкий джип із багажником на даху з драбинами та ПВХ трубками. Еллен звернула увагу на ім’я, Рис Хартнет, намальоване збоку, і на мить подивилася, як Хартнет виходить. Останнім часом вона часто робила це, спостерігаючи за чоловіками, як вони рухаються.
  
  Він спіймав її на цьому й підморгнув через під’їзну дорогу, що відокремлювала будівлю суду від поліцейської дільниці. Ще один гарячий.
  
  Ще навіть не січня, погодилася вона.
  
  Вона дивилася, як він відкриває задні двері свого фургона. Типово, зауважила вона. Будівля суду використовується лише один або два рази на тиждень і має кондиціонер. Були в поліцейській дільниці та виходили з неї двадцять чотири години на добу і навіть не могли реквізувати вболівальника.
  
  Він відступив і почав розглядати вікна суду. Він втратив до неї інтерес.
  
  Ну, до зустрічі. Безсумнівно, ви будете тут ще кілька днів.
  
  Принаймні пару тижнів.
  
  Вона спонукала: «Можливо, ви могли б дати мені ціну на кондиціонування мого будинку».
  
  Це привернуло його увагу. Він міг ігнорувати її, але не мав шансу заробити ще один-два долари. де ти живеш
  
  Пляж Пензанс.
  
  Я міг би зайти якось. Маєш картку?
  
  Вона закрила проміжок між ними, переступаючи через лінію пофарбованих у білий камінь і низькі кущі, щоб дістатися до нього. По землі було розкидане листя та стручки від квітучих ясен. Вона відчула тріск і гудіння літньої спеки в повітрі, і запах ясенних дерев, і розсолу сусіднього моря. Вона запропонувала свою картку. Він був дуже витонченим, рухи делікатні, голос м’який, а посмішка була справжньою чарівницею, тому не дивно, що всі її почуття були насторожені.
  
  Він виглядав враженим. сержант. Де твоя форма?
  
  Я детектив.
  
  Без жартів.
  
  Бос детективів.
  
  Він підніс до неї долоню. Ви знаєте, як це, побачив поліцейського і відразу відчуваєш провину за щось.
  
  «Я з плоті та крові», — сказала вона, щоб дати йому щось для роздумів, а потім постукала карткою в його руці. Я маю на увазі цитату. подзвони мені
  
  Буде робити.
  
  Вона увійшла в дільницю і негайно пішла до відділу нарядів для звітів про злочини попередніх ночей. Спалено десяток поштових скриньок, дві викликають невеликі пожежі. Тут літо, подумала вона. Вона гортала звіти. Три крадіжки зі зломом. На стоянці караванів тріснув намет. Напад. Три шинкарні. Крадіжка автомобіля.
  
  Потім вона увійшла в мережу, Центральне бюро введення даних, загальнодержавну базу даних, яка записувала деталі злочинів, хто про них повідомив, імена жертв, хто був присутній і так далі.
  
  У двері постукали, і ввійшов Келлок, начальник станції. Як завжди, він, здавалося, поставився до неї з огидою: адже вона була в цивільному та жінка. Ви залишили мені записку з проханням надати ще півдюжини уніформи для ваших походів на шосе.
  
  це вірно
  
  Його не включено, Елен. Бюджет цього не покриє.
  
  Сер, були розтягнуті в CIB.
  
  — Це не моя проблема, — сказав Келлок.
  
  Келлок був старшим сержантом, середніх років і мав комфортний вигляд у своїй формі та званні. Я можу розтягнути це на дві форми.
  
  дякую
  
  Келлок вийшов з кімнати. Еллен вийшла з системи та попрямувала до сходів, вчасно почувши, як Келлок сперечається з Кізом ван Альфеном про вимогу понаднормової роботи. Треба було лише отримати від неї заяву. Ви не можете виправдати претензію на три години понад нормальне навантаження минулої ночі. Ван Альфен, зауважила вона, виглядав виснаженим, наче всю його зарозумілість знищила довга ніч, і він носив пов’язку на одній руці. — Від тебе пахне димом, Ване, — сказав Келлок. Ідіть і прийміть душ.
  
  Елен піднялася сходами на перший поверх. Вона глянула на автостоянку. Чаліса ще не було.
  
  * * * *
  
  Чалліс прокинувся о сьомій і лежав, слухаючи розмову між кукабарами в заповіднику навпроти його будинку. Це звучало як суперечка: раптові вибухи лайки, що переходять у бурмотіння образливих почуттів. Тоді він згадав минулу ніч, телефонний дзвінок Анджелис і той суперінтендант Маккуоррі десь удень приїжджав до Ватерлоо, щоб обговорити наслідки листа вбивці.
  
  Його настрій не покращився, коли він відкрив свою поштову скриньку, щоб взяти Епоху, і виявив, що хтось намагався спалити її вночі.
  
  Зовнішня частина була цілою, внутрішня частина обгоріла, але придатна до експлуатації. Опора рабиці S-вигину була зачорнена. Чалліс витер пальці й похмуро став, дивлячись на коробку. Він добре жив позаду дороги, але все одно спав легко, тож було дивно, що він нічого не почув. У його житті з ним трапилося достатньо всього, щоб змусити його звернути увагу на звук автомобіля вночі.
  
  Голос подзвонив, я бачу, що вони також дістали вас.
  
  Це був його сусід. «Він чекав на мене», — подумав Чалліс. Ви теж?
  
  Мінує бідон, сказав сусід, але виродки все одно кинули туди палаючу ганчірку. Місіс Гіббс, за рогом? Вона знайшла свою коробку в шматках на головній дорозі.
  
  Я поговорю з місцевою станцією, сказав Чалліс. Подивіться, чи зможуть вони послати патруль на наступні кілька ночей.
  
  Ціную, сказав сусід, відходячи.
  
  Чалліс читав Епоху за тостами та кавою. Середа, 20 грудня. У верхній частині першої сторінки було написано: П’ять днів покупок до Різдва. Газет більше не існує, подумав він. Їх замінили газети про стиль життя.
  
  Він замкнув будинок і полегшив «Тріумф» по коліях біля свого під’їзду. Він не чекав Різдва. Світ припустив, що Різдво для нього повинно бути самотнім, і тому взявся за те, щоб цього не було. Напої вранці в будинку Еллен Дестріс. Обід з батьками, братами і сестрами. Потім о шостій вечора, коли обід ледве перетравлювався, рання вечеря з батьками Ангели. У його сім’ї були ті, хто не міг зрозуміти, чому він хоче побачитися зі своїми свекрами, не міг зрозуміти, коли він пояснював, що вони йому подобаються, а вони – він. Ви точно не збираєтеся. . . ? Ні, Чалліс не збирався продовжувати своє життя з Анджелою, коли та коли її звільнять. Тоді чому ти з нею не розлучився? Він сказав їм.
  
  Він поїхав далі. Різдво Христове. Якщо пощастить, хтось знайде тіло і звільнить його з Різдва.
  
  Чалліс був на дорозі, що з’єднувала зі Старим шосе, коли побачив їх, двох хлопчиків-підлітків, які несли вудки, відра, сітку та коробки зі снастями. Його сусіди форель-дамба браконьєри? Але дамба для форелі була в протилежному напрямку. Можливо, вони шукали рибу в чужій греблі, озері чи струмку. Вони виглядали винуватими, незважаючи на мету, тримаючись ближче під придорожніми яснами та соснами, відвертаючи обличчя, поки він проходив повз. Чалліс подумки клацнув пальцями. Солончаки, так їх звали. Вони були двоюрідними братами.
  
  Він прибув до Ватерлоо о восьмій п’ятнадцятій. Місто виглядало росяним і чистим. Він припаркував «Тріумф» у задній частині станції та піднявся сходами до кімнати інцидентів.
  
  * * * *
  
  О десятій годині на дільницю увійшла літня пара і сказала, що констебль Мерфі сказав нам зайти.
  
  Вона справді.
  
  Вона приходила вчора ввечері. Вона дзвонить до нас щотижня.
  
  Дежурний сержант кивнув. Станція мала реєстр громадян похилого віку, самотніх чоловіків і жінок похилого віку та подружніх пар, яких час від часу перевіряли констеблі у формі.
  
  І чому констебль Мерфі сказав тобі зайти на станцію?
  
  Нас пограбували.
  
  Коли сержант отримав деталі, він повів їх до кімнати для допитів, щоб зробити заяву. За його словами, тепер справа про CIB. Хтось незабаром буде з вами.
  
  Чоловік, який увійшов через кілька хвилин, був високий і незграбний, з виряченими очима й довгими кістлявими руками. Я детектив констебль Скобі Саттон. Вас жінка пограбувала? Ви можете її описати?
  
  Чоловік із погано зачесаним сивим волоссям і плямами на кардигані сказав: «Вона була новоавстралійкою».
  
  Його дружина була різкішою. Ти великий нелюд. Вона нахилилася до Саттон. Має на увазі, що вона виглядала трохи екзотично. Смуглява шкіра, яскравий одяг, багато золотих каблучок, сережок, браслетів, ланцюжків на шию. Але вона не була чужинкою. Вона була австралійкою, судячи з її акценту.
  
  Скільки років, скажете ви?
  
  Важко сказати. Сорок з гаком?
  
  Ви сказали, що вона увійшла і запропонувала освятити ваш будинок.
  
  Стара сказала: Запитай його, запитай генія. Він впустив її. Я була в саду.
  
  Саттон звернувся до старого, який сказав: «Я не бачу шкоди». Вона сказала, що це принесе фінансову винагороду. Це нелегко, бути на пенсії.
  
  Божевільний. Тріснула в голову, сказала дружина.
  
  Ця жінка сказала мені, вперто продовжував старий, що все, що вона благословить, примножиться на нашу користь. Вона сказала, що будинок проклятий. Вона бачила, як з нього йде чорний дим, і його потрібно очистити.
  
  Вона просила у вас оплати?
  
  Пожертвування. Я дав їй долар.
  
  Ти великий нелюд.
  
  Долар, сказала Саттон. На мить він виглядав розлюченим, ніби його попросили зняти кота з дерева. А потім що сталося?
  
  Задзвонив телефон. Я був біля вхідних дверей, але телефони в коридорі, на кухні. Мене не було лише хвилину.
  
  Вона була сама, ця жінка?
  
  Мав з нею дитину. Не міг сказати, хлопчик це чи дівчинка. Мила маленька штучка.
  
  Саттон кивнула. Жінка вступала в контакт із мешканцями, як правило, літніми чоловіками та жінками, тоді як дитина непомітно вислизала, щоб вишукати гаманці, годинники та коштовності. Або, поки мешканці йшли принести дитині щось поїсти чи випити, жінка грабувала їх.
  
  Але цього разу жінці не потрібно було відволікати увагу. Телефон зробив це за неї. А коли ти повернувся. . . ?
  
  Вони зникли, сказав старий. Я чекав, але
  
  Дурень.
  
  але вони не повернулися.
  
  Що забрали?
  
  Мій гаманець, сказала стара. Я завжди залишаю його на тумбочці разом із ключами, рукавичками та шапкою. Сорок доларів і трохи дрібних грошей, моя платіжна картка Myer, картка Medicare, пенсійна картка, ще якісь дрібниці.
  
  Саттон нашкрябав деталі. Тільки гаманець чи ще й ключі?
  
  Ключі також.
  
  Краще поміняйте замки.
  
  О, боже!
  
  Старий сказав: «Її очі, це те, що я пам’ятаю». Вона знала речі. Вона дивилася прямо крізь вас.
  
  * * * *
  
  Джейн Гідеон було майже сорок вісім годин, а тіла досі не було. Стежка холола. Чалліс перечитав файл про Кімблі Ебботт, поговорив з оператором VAA, який прийняв екстрений дзвінок Джейн Гідеонс, і почав набирати телефонні номери з ролодексу, який був поруч з телефоном у квартирі Гідеонса.
  
  Одна маленька інформація: об одинадцятій йому зателефонувала жінка, яка стверджувала, що бачила Кімблі Ебботт у ніч на дванадцяте.
  
  Ви можете точно знати дату?
  
  Моя річниця весілля. Ми з чоловіком поверталися з міста додому.
  
  Він теж її бачив?
  
  сміх Він спав у машині. Я був за кермом. Ще один сміх. Але я не пив. Або не дуже.
  
  Чалліс відповів на тепло в її голосі. Чи можете ви сказати мені, що робила міс Еббот, коли ви її побачили?
  
  Бідолашна, вона сиділа на узбіччі на перехресті, висовуючи великий палець, коли повз проїжджала машина.
  
  Це перехрестя на початку шосе?
  
  так
  
  Ви бачили, щоб хтось зупинявся перед нею? Немає автомобіля, який би чимось виділявся?
  
  Боюся ні, ні. Жінка замовкла. В її голосі відчувалася мука. Мені б хотілося, щоб Ід зупинився заради неї, переконався, що з нею все гаразд, але я живу лише за квартал від перехрестя, і минулого місяця зграя молодих дівчат її віку пограбувала мене в банкоматі.
  
  Я розумію, сказав Чалліс. Ви впевнені, що це була вона?
  
  Я бачив її досить чітко, і одяг, який на ній був, відповідає опису в газеті.
  
  Чи є причина, чому ви чекали до цього часу, щоб зв’язатися з нами?
  
  Я не пов'язував це ні з чим, поки не побачив історію про останній випадок.
  
  Гаразд, дякую, сказав Чалліс. Він записав її дані та заніс на комп’ютер.
  
  Він стабільно працював упродовж ранку, чуючи фонове дзижчання голосів і клавіатури. О дванадцятій тридцять він попросив Еллен Дестрі пообідати з ним, усвідомлюючи, що зустріч із Тессою Кейн усе ще турбує її. Щось просте, сказав він.
  
  Я знаю місце, де готують хороші роли.
  
  Мені підходить.
  
  Вони блукали Хай-стріт. Колядний гучномовець вибухнув з дверей магазину $2 Bargains. Усі вітрини були покриті інеєм і обвішані срібною та золотою мішурою. Магазин угод був дуже зайнятий; інші лише помірно. То тут, то там Чалліс бачив таблички з проханнями підтримати свого місцевого торговця, і він припустив, що в новому році буде кілька закриттів. Але не за вигідною ціною 2 долари.
  
  Зробили покупки?
  
  ще ні. Я знаю, що станеться: в останню хвилину я куплю Алану кілька футболок і вина, а Ларрейну кілька футболок і ваучери на компакт-диски. Те саме, що й торік, і позаминулого. Це пригнічує. Ви?
  
  Ні. Чесно кажучи, Різдво викликає у мене тривогу. Так багато людей так багато їздять на ньому, що ти відчуваєш певну відповідальність за їхнє щастя.
  
  Вона стурбовано глянула на нього. Ти все ще приходиш випити на Різдво вранці, чи не так?
  
  Він зупинився й торкнувся її руки. звичайно Я мав на увазі не тебе, коли сказав це.
  
  Вони пішли далі. Чалліс раптово відчув легкий приплив задоволення. Місто переживало труднощі, навколо нього кружляв убивця, але було приємно гуляти сонячною вулицею з Еллен Дестрі та бачити магазини та людей, які роблять покупки на Різдво. У повітрі відчувалася загальна добра воля. Це дивно, сказав він, але мені потрібно час від часу робити подібні речі, щоб нагадати собі, що я просто робочий хак, як і всі інші, а не мідь, і тому відокремлений від них.
  
  Вона зрозуміла. Вона просунула руку йому на згин ліктя й різко провела повз м’ясника до магазину здорової їжі.
  
  Попереду стояли дві жінки середнього віку, які чекали на обслуговування. Чалліс виявив, що слухає їхню розмову з молодою жінкою за прилавком.
  
  Я більше не дозволю своїй доньці йти цією дорогою.
  
  Моя племінниця зараз їде автобусом до Френкстона, якщо її машина зламається.
  
  Продавщиця сказала: «Це змушує вас двічі подумати про те, щоб піти до картин і таке інше». Вона здригнулася. Залишайтеся вдома та дивіться відео.
  
  Вони боягузи, ти знаєш. Якщо ви жінка і їдете самі вночі, візьміть когось із собою. Вони боягузи. Вони не обиратимуть двох.
  
  Змушує задуматися.
  
  Я скажу.
  
  Чалліс не міг їм порадити, тому він нічого не сказав. Він бачив, як жінки безглуздо ризикують і платять за це. Він бачив, як вони дотримуються особливої обережності та все одно стають жертвами ґвалтівників і вбивць. Він бачив, як вони стають жертвами на громадських вулицях, де вони могли очікувати певної безпеки. Яка користь була б для нього, якщо б він сказав жінкам у магазині: ви маєте рацію бути обережними?
  
  Він купив кишеню з лаваша з начинкою з листя салату, помідорів, фетти та дірявого майонезу, Еллен — шматочок кішу. Вони спустилися на дитячий майданчик біля громадського басейну. Частина їхньої легкості випарувалася. «Тоді відбувається щось подібне», — сказав Чалліс, знаючи, що Еллен піде слідом його думок, і я усвідомлюю, що я інший , я відокремлений від усіх. Я очікував, що буду. Ніхто не каже: «Іди сюди з нами», вони кажуть: «Залишайся там і спостерігай за нами». Яка ганьба, сказав він, кидаючи залишки обіду в бік чайок, і з цим нічого не можна вдіяти.
  
  Еллен ненадовго схилилася до нього й сказала: «Гел, тихо».
  
  Вони брели назад на станцію, мало розмовляючи, але відчуваючи якусь спільність один з одним і смуток.
  
  * * * *
  
  Вони довго не були в кімнаті інцидентів, коли Еллен пробурмотіла: Маккуорріс тут.
  
  Чоловік, який йшов до них, був у ошатному костюмі та мав насторожений, підстрижений, поголений вигляд армійського офіцера зі старого британського фільму. День, усі.
  
  Суперінтендант.
  
  Гел, ти бачив одну з них?
  
  Чалліс глянув на нього, листівка під заголовком «Наш власний штурмовик».
  
  Я знав, що вони поруч, сер.
  
  Сьогодні вранці нічна зміна виявила їх на автомобілях. Хтось мав нахабність залізти нам під ніс.
  
  Оскільки Маккуоррі жив у Френкстоні й рідко відвідував регіональні станції, Чалліс не знав, навіщо він цурає нас . Я бачу.
  
  Я розмовляв з містером Келлоком. Сьогодні ввечері він збирається охопити автостоянку.
  
  Чалліс глянув повз суперінтенданта на Еллен Дестрі, щоб встигнути помітити посмішку. Добре для вас, сер.
  
  Це тонкий край клина.
  
  Незважаючи на всі свої розмови про тонке лезо клина, суперінтендант був дипломатом, людиною, яка гнеться за вітром. Його обличчя бачила публіка щоразу, коли поліції потрібно було щось пояснювати. Чалліс знав, що Маккуоррі грав у гольф із заможними чоловіками, і йому не було труднощів помітити, як він снує позаду, дозволяючи їм визначати порядок денний.
  
  Так, Кімблі Ебботт, сказав Маккуоррі. Повідомте мене. Будь-яка судова радість?
  
  Нема про що говорити. Він використовував презерватив. Без відбитків, але сліди латексної рукавички.
  
  Шини, сліди, спостереження, нічого подібного?
  
  Нічого, сер, крім одного свідка, який подзвонив сьогодні вранці. Вона побачила Еббота на шосе тієї ночі, коли її вбили.
  
  Маккуоррі обернувся й поглянув на настінну карту, упершись довгими руками в кістляві стегна. Чалліс підморгнув Еллен, а потім приєднався до Маккуоррі біля карти. Ось, сер, де це починається. Мабуть, вона сиділа на узбіччі, поставивши ноги в жолоб, витягнувши великий палець.
  
  Шкода, що наш свідок не підібрав її.
  
  Так, сер.
  
  Божевільний. Ці молоді дівчата, я не знаю.
  
  Челліс не знайшов адекватної відповіді на це. Він показав на карту. І ось де зникла Джейн Гідеон.
  
  Випадки можуть не бути пов’язаними.
  
  Це нам спало на думку.
  
  Можливо, вона впізнала водія і пішла з ним. Не знає, що люди хвилюються за неї.
  
  Чалліс роздратовано потер чоло. правда
  
  Маккуоррі сказав: «Але сумнівно». Це було надто довго, і ми не можемо ігнорувати цей лист.
  
  погоджуюсь
  
  У мене була Тесса Кейн.
  
  Так, сер.
  
  Хотів коментар. Звичайно, я їй нічого не сказав.
  
  Мудро, сер.
  
  Маккуоррі сплеснув руками. Добре, тримайте мене в курсі.
  
  * * * *
  
  П'ять
  
  
  
  Після зустрічі з сержантом Десті того ранку Пем Мерфі встигла на автобус до Майєрс-Пойнта. Він гойдався вздовж прибережної дороги, Пем гойдалася разом із ним, її дошка для серфінгу стояла на її колінах, як широкий жовтий пасажир із порожнім обличчям. Водії вже звикли до неї. Щосереди ранкова зміна дозволяється з середини жовтня. Інші пасажири – небачені раніше: двоє втомлених чоловіків у синіх комбінезонах, розбурхана мати з чотирирічною дитиною, яка, здавалося, безболісно терпить кліщі про вуха, і літня жінка з сумочкою.
  
  Літня жінка вийшла з нею на Майєрс-Пойнт і пошкутильгала до невеликого котеджу з обшивки. Жінка, яка там поливала город, обережно закрила кран і обняла відвідувача. Пем виявила, що вона була зворушена цим маленьким інцидентом. У неї було почуття друзів на все життя, які бачилися, коли могли, і щодня розмовляли по телефону.
  
  Вона пішла навколо до пляжу для серфінгу. Дошка стала важкою і незграбною. Вона була гаряча. Їй потрібна була машина, але гроші чомусь не трималися. Вона була в хронічних боргах. Вона ледве змогла наскрести тридцять доларів на цей ранковий урок. Не те, на чому наполягала б Джинджер, але він був лише дитиною, і це було б неправильно.
  
  Він чекав на автостоянці біля громадських туалетів на вершині дюн. Ще п’ятеро сьогодні вранці, чотири жінки, як вона, і хлопець років п’ятдесяти, підтягнутий персонаж, прикрашений татуюваннями та хвостиком. Правда, неподалік був припаркований великий хромований і чорно-емальований Harley.
  
  Джинджер посміхнулася їй. Їй хотілося, щоб сьогодні вранці були тільки Джинджер, вона й широке синє море, як це було раз чи двічі раніше.
  
  Маленька група пройшла крізь щілину в дюнах і вийшла на плоский пісок навпроти м’яко хвилюючого моря. Джинджер повернув праворуч і повів їх на деяку відстань, критично дивлячись на воду, на те, як формувались і розбивалися хвилі. Пем захоплювалася тим, як він легко йшов по піску, а вона та інші важко працювали над цим. Багато природної грації в цій ходьбі, приємні напружені м’язи, довгі руки й ноги, підборіддя, закинуте назад, його коротко підстрижене, висвітлене на сонці волосся, що ллє сонце. Чудове гарне обличчя для сімнадцятирічної дівчини. Немає підліткових округлостей, прищів і пушинок. Веселий. Нескладний. Єдине, що для нього мало значення, це серфінг і школа серфінгу. Було б добре, якби він трохи залишився для неї, думала вона іноді, навіть якби він був тюремником, принаймні для того, щоб її доганили, а може, навіть звільнили за ганебну поведінку.
  
  Інші тепер йшли попереду. Дихання Пемс стало утрудненим. Боліло все тіло. Багато вправ, сказав їй спеціаліст, але нічого з ударним ефектом. Ніяких пробіжок, тільки ретельна робота в тренажерному залі, багато плавання, регулярний масаж і фізіотерапія. Він нічого не говорив про серфінг, але Пем завжди любила дивитися це на коробці, класичний пляж Беллс, Гаваї, швидкі, витончені маневри. Вона захоплювалася жінками. Стільки мужності та недбалого таланту. Це виглядало неймовірно весело. Отже, після нещасного випадку, коли три машини зіткнулися в гонитві за викраденим Porsche у Південній Яррі, її реабілітації та поломки, які змусили її боятися, сумніватися та втратити повагу, і це відправлення на півострів, далеко від поганого минулого , побачив рекламу уроків серфінгу в молочному барі й подумав: чому б і ні?
  
  Тепер Джинджер побачила, що їй важко. Він сказав іншим зупинитися та підготуватися, і повернувся за нею, усміхнений і стурбований.
  
  ти в порядку
  
  Його гідрокостюм наповнив її очі. Вона уявила його бліді, стрункі, тверді безволосі груди й живіт. Кілька болів.
  
  Її власний гідрокостюм приховував її шрами. Вони були не такі вже й погані, як шрами, але ніхто не знав, яку шкоду та біль вони завдавали. Погляд Джинджерс перевів її стегно та плече. Хочеш, я тобі помасажую?
  
  Вона почервоніла. імбир.
  
  Я маю на увазі. Я завжди роблю масаж людям, які схоплюються у воді.
  
  Ну бачите.
  
  Пам’ятай про це, – сказав він, взявши для неї її дошку та пішовши з нею в її темпі.
  
  Їй було тридцять, майже вдвічі старше за нього. Наскільки вона знала, у нього не було дівчини. Але хтось зрештою повернув голову, хтось його ровесника. Вона мусила продовжувати говорити собі це.
  
  Через дві години, повернувшись на Пензанс-Біч, щоб прийняти душ, переодягнутися та сісти на автобус на роботу, вона побачила чоловіка, не більше ніж худу дитину, Джеммі, відчинивши бічне вікно будинку навпроти її квартири, і залізла всередину. Вона чекала на нього, коли він вийшов.
  
  * * * *
  
  У Клари були змішані почуття щодо ван Альфена, не в останню чергу тому, що він був мідяним, і через те, що сталося вчора ввечері, коли він був таким милим до неї, уважним, сором’язливим і незграбним. Шед погано спав, ніч була пронизана снами про фігури в масках, які зривали свої маски, щоб показати інші маски. Вона не випила багато горілки, просто згорнулася калачиком на дивані з великою міддю, поки не відчула сонливість, але зараз її голова загула. Їй потрібно було щось вирівняти. Шед заприсяглася відмовитися від кока-коли, але чого б вона не зробила заради нюху прямо зараз. Проблема полягала в тому, що вона не могла дозволити собі піти шукати постачальника. Не було нікого, кому вона могла б довіряти. Стара Клара курила наркотики та вживала кока-колу, і її вороги це знали, і саме тут вони могли б витягнути свої щупи навіть із такої далекої відстані, як Крайстчерч.
  
  полудень. Її будинок на Куотерхорс-лейн стояв навпроти широкого загону, порослого райграсом. Поки вона дивилася, вітер штовхав верхівки трави довгими помахами туди-сюди, наче котки, що качаються в океані. Це виглядало чудово, але також було небезпекою пожежі, і вона знову затремтіла.
  
  Патрульна машина поповзла ґрунтовою дорогою до її воріт. Вона спостерігала, як він зупинився біля поштової скриньки, а потім повернувся. Він повернувся, як і обіцяв.
  
  Вона коротко обійняла його. Він виглядав втомленим. Його волосся було вологим. Вона соромилася. Ви повернулися.
  
  Просто проходжу. Ви спали?
  
  Так собі. Ви?
  
  Вдалось вирвати пару годин на вокзалі.
  
  Він погано поголився. Вона торкнулася його щелепи. Кава, Ван? Це розвіє павутину.
  
  Я не можу довго залишатися. Три ночі тому у нас викрали жінку, і я маю контролювати черговий пошук.
  
  Вона ніжно смикнула пальці його обпаленої руки. Я не буду тебе тримати. Просто швидку каву, і ви можете в дорогу.
  
  Але на кухні вона почала сильно тремтіти, і вона дозволила чашці впасти на підлогу. Викрадена жінка?
  
  Він обхопив її плечі. з вами все добре?
  
  Ви в стресі, не можете сказати?
  
  Подивіться, сідайте.
  
  Він прибрав газету з дивана й сів біля неї. Їхні коліна торкнулися. Викрадення, сказала вона. Я просто знаю, що вони десь там і чекають, щоб дістати мене.
  
  Клара, це не має нічого спільного з твоєю поштовою скринькою, яка згоріла.
  
  Таке відчуття, що так!
  
  Тихо, тихо.
  
  Він був величезний і обволікаючий. Вони були дуже теплі одне до одного, тепло пробивалося крізь тонку бавовну, і там, де її голе передпліччя торкалося його, проходив якийсь струм. Її голос був приглушений на тлі його форми. Ван, мені справді потрібно щось, щоб мене розслабити.
  
  Вона не здивувалася, що він її неправильно зрозумів. Він почав її гладити, вважаючи, що вона цього хоче. Проте погладжування було приємним саме по собі. Другий міг почекати і прийшов би швидше, ніж пізно, якби вона змогла його пом’якшити протягом наступних кількох днів.
  
  Тепер вона гладила його, м’яку шкіру всередині його ліктя. Вона простягнула руку й притягнула його голову до себе. Поцілунок почався повільно, не більше ніж покусування, але Клара була здивована, побачивши, що насолоджується цим. Грань між розрахунком і потребою стиралася.
  
  Потім, сонний і напівголий на марокканському килимку, він сказав: «Боже, мені це було потрібно».
  
  Пройшло деякий час?
  
  Я не маю на увазі це. Я маю на увазі, що світ таке погане місце, що ти забуваєш, що в ньому хорошого.
  
  Господи, він не збирався в неї закохуватися, чи не так? Тож я гарна траха, сказала вона, щоб тримати все в перспективі для нього.
  
  Він був пригнічений. ні! Ну так, але в приємному сенсі.
  
  Вона засміялася. Тільки кепкування. Вона перекинулася на стегно й лягла щокою на тверду пластину з кісток і м’язів, яка була його грудьми. Чи побачу я тебе знову?
  
  Вона почула гуркіт у його грудній стінці. Я можу прийти завтра знову.
  
  Або я міг би приїхати до вас.
  
  Він відкотився і натягнув труси й штани. Господи, ні, не роби цього.
  
  чому Соромно за мене?
  
  Краще, якщо я прийду сюди, от і все. Тут тихо. Захований. Ніхто не бачить, як я приходжу й іду.
  
  Ніби все вирішилося.
  
  * * * *
  
  У кімнаті «Дісплан» було душно. Еллен Дестрі зняла електричний вентилятор із відділення для хворих і поклала його на свій стіл, дозволяючи повітрю охопити її, коли вона відкривала файл Скобі Саттонса засуджених за сексуальні злочини, які зараз живуть на півострові. Двадцять два імені. Після подальшого обшуку вона виключила вісім: вони відбували покарання. З решти чотирнадцяти п'ятеро переїхали між штатами, двоє вчинили самогубство, а троє були засуджені за педофілію. Вона зробила роздруківку всіх імен на випадок, якщо хтось із них відбув термін ув’язнення або повернувся в цей район, і роздрукувала повні копії кримінальних справ решти чотирьох чоловіків. Один, зокрема, привернув її увагу: Ленс Артур Ледвіч, 1955 року народження, засуджений у 1991 році за п’ятьма пунктами звинувачення в сексуальному проникненні шляхом шахрайства та за трьома пунктами звинувачення у зґвалтуванні. Вийшов у 1995 році. Очевидно, він розмістив оголошення в газеті Джілонга, закликаючи молодих жінок прослуховуватися для фільму. Продюсер весільного відео за фахом, він прослухав жінок у своїй студії в Ньютауні, де його камери, світло та реквізит створили необхідну правдоподібність. Хед попросив кожну жінку роздягнутися та переодягнутися в спортивну туніку для ролі школярки, яка сексуально прокинулася після зґвалтування. Йому вдалося обманом змусити п'ятьох жінок вступити з ним у статеві стосунки, а ще трьох зґвалтував. Одна жінка також стверджувала, що він вдарив і стиснув її трахею, коли вона відмовилася від сексу з ним, але пізніше це звинувачення було знято.
  
  Жорстокий, підступний. Він зараз працював на шосе?
  
  Задзвонив телефон. Це був новий констебль. Чи може хтось із CIB бути присутнім на допиті підозрюваного у крадіжці? Еллен відсунула файл Ледвіча вбік і спустилася вниз.
  
  * * * *
  
  Час 14:30 у середу, 20 грудня. У кімнаті присутні обвинувачений Деніел Холсінгер, сержант-детектив Еллен Дестрі та я, констебль Пем Мерфі. Зараз, Денні, це інтерв'ю записується. Ви кажете, що відмовляєтесь від права на присутність свого адвоката?
  
  Денні плаксиво розсміявся. її? Вона вкладає слова мені в уста. Минулого разу вона дозволила мені домовитися про місяць ув’язнення.
  
  Сержант Десті заворушився. Денні, її немає в нашому списку різдвяних листівок, але якби вона цього разу не втрутилася, ти мав би шість місяців.
  
  Пем чекала. Сержант знову відкинувся на спинку стулки, кивком голови показуючи, що це її арешт, вона повинна провести інтерв’ю. Кивнувши у відповідь, вона сказала: Денні, почнемо з рюкзака.
  
  Він щетинився. Це моє.
  
  Він також італійський і коштує багато грошей.
  
  так?
  
  Сержант Десті втрутився, тож я подумав, що вінілова спортивна сумка більше у вашому стилі, і Пем хотіла її застрелити. Денні почервонів, виглядав скривдженим і злим через приниження, і тепер їй доведеться добре попрацювати, щоб повернути його до себе. Після арешту, коли вони чекали, поки їх забере дивізійний фургон, у Шепа з ним зав’язалися певні стосунки. У ньому не було нічого порочного чи поганого, лише брак сірої речовини.
  
  Денні дувся. Що б ти знала, суко?
  
  Денні, досить, сказала Пем. Ось така чудова сумка, ти не хвилювався, що на ній потрапить жир?
  
  «Ніколи не був без роботи, відколи я закінчив школу», — сказав Денні, усе ще розлючений. Думаєш, я не можу дозволити собі витрачати гроші на приємні речі?
  
  Давайте залишимо сумку. Найбільше цікавило те, що у вас у сумці.
  
  Моє власне спорядження.
  
  Навряд чи. Пем взяла сторінку з файлу. У рюкзаку підозрюваного виявлено речі: один жіночий наручний годинник, Citizen; один фотоапарат Nikon; одна картка Visa на ім'я Anne M. Francis; сорок п'ять доларів готівкою; картку Peninsula Library Service, також на ім’я Анни Френсіс; золоті сережки з аметистом.
  
  моя дівчина
  
  Я так не думаю, Денні. Місіс Френсіс сімдесят, якщо їй на день.
  
  Моя бабуся.
  
  Припиніть це, Денні, сказала Пем. Я помітив, як ви виходили з приміщення через вікно. Я звернувся до місіс Френсіс, і вона ніколи про вас не чула.
  
  Так, і я б’юся об заклад, що вона ніколи не чула про рюкзак, тому що він не її.
  
  Денні, дай собі перерву.
  
  Тож я замінив її місце, ну й що.
  
  Сержант Десті запитав: «Ти був у цьому один, Денні?»
  
  Що ви маєте на увазі?
  
  Ти спілкуєшся з Бойдом Джоліком, чи не так?
  
  Денні виглядав зацькованим. іноді.
  
  Ви з ним будинки грабуєте?
  
  Денні пробурмотів, дивлячись убік, «Ні». Слухай, тут жарко. Це Пепсі?
  
  Пем глянула на сержанта Десті, який втомлено посміхнувся їй, сказав: «Інтерв’ю призупинено, поки сержант Десті вийде з кімнати», і вийшла.
  
  Денні сказав: «Послухайте, міс, чи не можемо ми тут щось зробити?»
  
  Як що?
  
  Я знаю, що для мене все виглядає не дуже добре. А якби я мав щось тобі дати?
  
  Ти пропонуєш мені хабар, Денні?
  
  Денні махнув рукою. Ні, ні, нічого подібного. Ну начебто. Я маю на увазі, я час від часу чую щось, що може вас зацікавити.
  
  Багато чого відбувається, Денні. Викрадення, вбивства.
  
  Денні виглядав шокованим. Гей, давай. Нічого про це не знаю.
  
  Що тоді? Денні, ти спілкуєшся з людьми, які бомблять поштові скриньки? Або важчі люди, ті, хто вчиняє крадіжки з обтяжливими обставинами?
  
  «Не знаю нічого про no ag burgs», — пробурмотів Денні, коли до кімнати увійшов сержант Десті.
  
  Сержант пішов дуже різко й нерухомо. Які бургози, Денні?
  
  Пем одразу ж увімкнула стрічку знову, сказавши, що сержант Десті знову входить до кімнати. Інтерв'ю продовжується, 14:45, Денні, якщо у вас є інформація про злочин, зараз саме час поділитися нею з нами.
  
  Чому це має бути тут?
  
  Правила, Денні.
  
  Двері відчинилися, і жінка, яка увійшла в кімнату, була одягнена для влади. На ній була дорога сукня, дорога стрижка та багато золота на шиї, пальцях і зап’ястях. Їй було близько п’ятдесяти, струнка, тверда й швидка. Ви не маєте права опитувати мого клієнта за моєї відсутності. Денні, ти підеш зі мною.
  
  Пем із задоволенням дозволила сержанту Десті взяти на себе керівництво. Меріон, він відмовився від свого права мати адвоката.
  
  Елен, я очікував від тебе кращого. Для чого він тут?
  
  Підозра в крадіжці зі зломом.
  
  Хто його арештував?
  
  Меріон, познайомся з констеблем Мерфі. Пем, це Меріон Нанн.
  
  Сподіваюся, ви попередили його, констебль.
  
  Привіт? Денні сказав. Я тут, у кімнаті з вами всіма.
  
  Денні, ти просто дозволив мені говорити.
  
  І тут воно зупинилося. Денні було висунуто звинувачення та випущено під заставу, і він пішов, нічого не розкривши. Меріон Нанн навіть змусила Пем повернути рюкзак Денні.
  
  * * * *
  
  Середина дня. Чалліс прийняв дзвінок, дивлячись з вікон кімнати Displan на автостоянку. Тіло, кажеш?
  
  Мертвий. Вона жінка.
  
  де
  
  Водосховище Devil Bend. Біля краю. До нього є трек.
  
  Він автоматично глянув на настінну карту. Недалеко від місця, де він жив, водозбірне водосховище півострова. Ваше ім'я, сер?
  
  Чутне дихання, як при сильній зосередженості. Чалліс був переконаний, що поруч із абонентом була ще одна особа.
  
  Я не хочу втручатися.
  
  Для наших документів, сер. сер. Дзвонив хлопець, на голос не більше п'ятнадцяти.
  
  Ти збираєшся відстежити це, так? Ну, я виходжу з лінії до того, як ти мене втягнеш.
  
  * * * *
  
  Шість
  
  
  
  Галліс спостерігав з периметра, його тінь була довга тепер, коли сонце було низько на заході. Всередині плівки з місця злочину вони фотографували тіло, а також сліди ніг і шин. Після цього гіпсові зліпки, а потім перевірка за допомогою металошукача, щоб побачити, чи не було втоптано щось — перстень, зброю, чоловічий ланцюжок на шиї, наручний годинник під багнюкою, брудною травою й очеретом. Тим часом позаду Чалліс і під наглядом Еллен Дестрі обшук у складі десяти констеблів і курсантів завершив відстеження слідів шин між тілом, яке було на краю резервуарів, і гравійною поверхнею доріжки Peninsula Water, і тепер були відбитки ніг, дві пари, які прямували на захід від тіла до поясу лубких ясен. Сільськогосподарські угіддя після цього. Не так далеко, не більше чотирьох кілометрів, був будинок Чалісів.
  
  Чалліс подивився на водойму. Яке жахливе місце для смерті. Зарості ожини, папоротник, жорстка, жилава трава, невеликі, темні, горбкуваті дерева, поражені ясен, сморід первозданних газів. Були водоплавні птахи, але вони здебільшого мовчали, і замість того, щоб здаватись прохолодною й живою, водойма сиділа нерухомо й важко під шаром водоростей, і Чалліс почувався пригніченим вологістю. Комарі вийшли. Один впав йому на зап’ястя. Ляснув, побачив пляму крові.
  
  Фрейя Берг, патологоанатом, стояла й махала йому рукою. Гел, ти міг би зайти зараз.
  
  Чалліс переліз через стрічку й підійшов до тіла. Треба було йому подумати запакувати гумові бахіли. Він відчув, як вода просочується в одну шкарпетку.
  
  Спочатку він спробував прочитати знаки. Сам організм міг почекати. Один транспортний засіб, досить помітний малюнок протектора, двоє людей пішки. Носити гумові чоботи?
  
  Схоже, сер, сказав офіцер-криміналіст.
  
  Чалліс провів очима сліди. Вони обійшли водойму, побачили тіло, обійшли його один-два рази, потім пішли туди. Він показав на віддалені ясна та сільськогосподарські угіддя.
  
  Вам потрібна моя робота, сер? – сказав офіцер.
  
  Чалліс посміхнувся. Ти розкажи мені решту.
  
  Інших треків немає. Я кажу, що нашу жертву викинуло із задньої частини автомобіля. Бачиш, як він заїхав заднім ходом і знову виїхав?
  
  Він не вийшов з автомобіля, не ліг на землю?
  
  Ніяких інших слідів, сер, тільки ті два.
  
  автомобіль? Фургон?
  
  Можливо, щось із дверима, що відкриваються ззаду, як-от універсал чи хетчбек, якщо це був автомобіль, але сліди шин вказують на важчий транспортний засіб. Мінівен? Повний привід? Щось із внутрішнім доступом до заднього відділення.
  
  Або уте, і він перекидається в лоток з виступу дверей водія.
  
  Можливість, сер.
  
  Чалліс повернувся до тіла. Він лежав на ділянці мулу біля краю води. Він дивувався відсутності трави. Люди там регулярно стояли, вирішив він. Спостерігачі за птахами, інженери Peninsula Water, діти, які стрибають камінням через мляву воду, збирачі ожини пізніше в новому році. Люди на риболовлі. Будь-хто, насправді.
  
  Тіло було обличчям вниз. Тепер воно лежало на спині. Патологоанатом закрив обидві руки; досліджуйте їх пізніше на наявність зразків шкіри, слідів тканини чи будь-чого, що може вказати на вбивцю. Шед також візьме мазки з рота, піхви та заднього проходу для виявлення слини, сперми або кислої фосфатази, що є основними ознаками сексуального насильства. «Якщо це той самий убивця, — подумав Чалліс, — він знайде сліди латексного мастила для презервативів і нічого іншого». Ноги, від оголеного побитого лобка до кросівок Nike, виглядали сірими та плямистими. Верхня частина тіла була одягнена в футболку, розірвану на шиї. Чалліс придивився. Сліди від укусів. Були також ранні ознаки розкладання. Обличчя було суперечливо опухлим внаслідок удушення, але дивовижно млявим. Незважаючи на це, це явно була Джейн Гідеон.
  
  Де була нижня одежа?
  
  Знайти спідницю, штани, труси, щось подібне?
  
  Ні, бос.
  
  Так само, як Кімблі Ебботт.
  
  До них приєдналася Еллен Дестрі. Закінчувався день, бос.
  
  Я знаю, але був майже загорнутий тут. Просто подбайте про те, щоб ширша подія була закрита сьогодні ввечері, щоб ми могли продовжити пошуки вранці.
  
  Буде робити. Вона кивнула на тіло. Згвалтував, Фрейя?
  
  Фрейя Берг сказала: «Схоже, але ви знаєте, я не можу сказати, доки не подивлюся на неї як слід».
  
  Що ти можеш сказати?
  
  Її викрали опівночі сімнадцятого, так? Я кажу, що її вбили, а потім кинули сюди незабаром після цього. Понад сорок вісім годин тому, тривалий час на гарячому сонці, тож було деяке розкладання. Причиною смерті стало удушення, але у неї також був удар по голові.
  
  «На відміну від Кімблі Ебботт», — подумав Чалліс. Знову ж таки, Кімблі Ебботт була п’яна та напівпід дією наркотиків, а отже, податлива. Джейн Гідеон була у формі, здорова й не спала. Або вона боролася, або вбивця думав, що вона може, і тому вдарив її. Що за удар? Старий тупий інструмент?
  
  Тупий і тупий, Гел. Цей мав заокруглений край.
  
  Як скеля чи вужчий за нього?
  
  Вужчий. Більш визначений. Якийсь металевий брусок або шматок дерева.
  
  Він задумався. Ручка інструменту. Шиноутюжок. Це сталося не тут, у багнюці. Щось можете сказати мені про те, де це могло статися?
  
  Це залежить від того, що знайдуть про неї ваші криміналісти. Тим часом мені потрібно уважніше подивитися на неї на столі, перш ніж я зможу сказати щось певне.
  
  Чалліс похмуро кивнув. Джейн Гідеон могли зґвалтувати та задушити в машині вбивць або кудись забрати. У будь-якому випадку це було б десь подалі від шосе, оскільки Джейн Гідеон подзвонила, і вбивця очікував, що хтось прийде за нею.
  
  Він хотів, щоб її знайшли, сказав Чалліс, так само, як він хотів, щоб знайшли Кімблі Ебботт.
  
  Це все, що він знав. Це, і очікувати іншого тіла.
  
  * * * *
  
  Тесса Кейн була біля причалу, чекаючи на Чалліса. Шоста година, її тінь на воді, день закінчується. Того вечора Шед купила на вечерю два філе качалки і, чекаючи, спостерігала, як рибний продавець кидає днями риб’ячі голови та нутрощі чайкам і пеліканам. Вона ахнула й сказала: «Боже мій, тюлень».
  
  Продавець риби показав через затоку Вестернпорт на Ноббі, колонію тюленів на західному кінці острова Філіп. Він приходив годуватися останні чотири-п’ять днів, місіс. Він досить старий, я думаю. Бачите шрами? Більше не можу так добре стежити за собою.
  
  Вона дивилася з благоговінням. Тюлень калатав у воді. Зникли цілі тулуба риби. Піднявся вітер. Оснащення вітрил стукало об щогли яхт, пришвартованих у пристані. Вона вдихнула повітря. Воно було переповнене морською сіллю та мангровим болотом, цим живим рагу з каламутного коріння, каламутної води, болотного газу та повзучого морського життя.
  
  Добре бути живим?
  
  Це був Чалліс. Вона на мить притулила долоню до його грудей. Ти сказав, що маєш щось для мене?
  
  Чалліс розповів їй про тіло та його знахідку. Він підтвердив, що це була Джейн Гідеон, і детально описав порівняння з вбивством Кімблі Ебботтс.
  
  Вона нашкрябав у своєму блокноті, відчувши його спокійні очі. Тільки не арештовуйте нікого раніше півночі, гаразд? Або я пропущу завтрашній випуск.
  
  Тесс, що ти збираєшся робити з листом?
  
  Ну бачите.
  
  Я вважаю, що було б помилкою публікувати це.
  
  Вона знизала плечима. Що ще ти можеш мені сказати? Мені потрібен колір, Гел. Мені потрібна широка картина.
  
  Широкі зображення досить чіткі. Там убивця, і жінки були б божевільні, якби виходили самі вночі. Вони не повинні їздити поодинці, вони не повинні їхати автостопом.
  
  Я можу вас процитувати?
  
  Так
  
  Це може закрити його.
  
  Це загальна ідея.
  
  Це означає, що вам не буде над чим працювати, крім того, що ви вже маєте.
  
  Тесс, я не можу повірити, що ти це сказала. Ви хочете більше викрадень, кинутих тіл на узбіччі дороги?
  
  Ні, звичайно, ні. Я намагався подивитися на це з поліцейської точки зору.
  
  «Не намагайся вгадувати нас», — сказав Чалліс.
  
  Я буду шукати зв'язки між жертвами.
  
  Простягніть руку.
  
  Вона закрила зошит. Тобі ніколи не подобалося те, що я роблю. Я тобі подобаюся, але не те, що я роблю. Ось у чому полягає ця ворожнеча.
  
  Наче це між ними триває. Насправді Чалліс майже не думав про Тессу Кейн з дня на день. Але коли він це робив і коли він бачив її, у ньому завжди щось трошки зрушувалося, і це не завжди було неприємно.
  
  Буду тримати вас у курсі.
  
  Я не закінчила, сказала вона. Суспільство стурбоване двома поліцейськими в уніформі, Джоном Танкардом і Кесом ван Альфеном.
  
  Нічого спільного зі мною. Запитайте старшого сержанта Келлока чи суперінтенданта Маккуоррі.
  
  Маккуоррі. Зараз є фонд прямої інформації. Чи це правда, етичні стандарти можуть бути використані?
  
  Маккуоррі.
  
  Багер Маккуоррі, сказала вона.
  
  Ні, дякую, сказав Чалліс. Він втомлено потер обличчя. Тесс, зроби мені послугу? Батькам Джейн Гідеон досі нічого не сказали. Їм ще належить ідентифікувати тіло. Зачекайте кілька днів, перш ніж говорити з ними.
  
  За що ви мене вважаєте?
  
  Вони обоє підняли очі на звук авіадвигуна. Вона побачила, як сонце, що опускалося, спалахнуло на фюзеляжі. Чалліс притулив очі. «Дезоутер II», тримісний висококрилий моноплан, — автоматично сказав він. Знайдений на дитячому майданчику в Тасманії чотири роки тому.
  
  Чи це факт.
  
  Він сором’язливо посміхнувся, наче в чомусь заплутаний. Я допоміг його відновити.
  
  Її погляд зупинився на ньому.
  
  * * * *
  
  Коли Еллен повернулася на автостоянку станції, вона перевірила, чи її ініціали та ініціали криміналіста викарбувані на гіпсовій шині та зліпках слідів, і вивантажувала їх із задньої частини фургона, коли Ріс Хартнет сказав: позаду її, сержант Десті?
  
  Вона поспішно натягнула гіпси на муфти й повернулася до нього. Він стояв там, позаду нього світило призахідне сонце, згортаючи електричний згин між ліктем і рукою. Це був автоматичний, але чітко сформульований процес, і він проник їй під шкіру. Було щось про людей, які працювали своїми руками. Здавалося, що вона пливе на носочках. Називайте мене Елен.
  
  Він сором’язливо похитав акуратною голівкою. Називай мене Ріс. Слухай, я міг би прийти оглянути твій будинок у суботу, якщо хочеш.
  
  Ви впевнені? Це лише два дні до Різдва.
  
  Я впевнений. Я працюю до кінця, окрім Різдва та Нового року. Я роблю літні канікули в лютому, коли повертаються школи.
  
  Мудра людина, сказала Еллен. Як щодо пізнього ранку, близько дванадцятої?
  
  добре.
  
  * * * *
  
  Денні Холсінгер чекав до сьомої тридцять вечора, перш ніж піти до поліцейської дільниці. Дівчина, яка його заарештувала, сказала, що чергувала до восьмої, і він більше ні з ким не хотів говорити про Бойда Джоліка. Вона була мила. Але спершу він їв дуже товсту піцу в Pizza Hut, сидячи у вікні, де він міг спостерігати, як поліцейські приходять і йдуть з іншого боку кільцевої дороги. Він відчув здригання. Після того, як сука Нанн відвезла його додому, назвавши його придурком, він пішов прямо до Меган і дав їй рюкзак. Начебто позбутися доказів, хоча рюкзак викрали не з дому старенької жінки, а з будинку, який він пограбував минулого тижня. «З днем народження, Міг», — сказав він.
  
  Вибачте, що так пізно, вона відчула запах шкіри й розмокла від нього, і вони швидко випили її на ліжко, тож усе гаразд.
  
  Але потім він знову пішов додому, і Бойд Джолік зателефонував йому, нагадавши, що незабаром очікується його допомога у вторгненні. Я не хочу, щоб ти забув, Денні, або не розлютив мене. Тепер положення Денні було таке, йому потрібна була власна допомога.
  
  Він зібрався, перетнув дорогу, дійшов до дверей і пішов геть. Бойд Джолік мав більше можливостей, ніж закон. Навіть якщо закон ув’язнив Джоліча, у нього були товариші, які знали, де живе Денні.
  
  * * * *
  
  Сім
  
  
  
  Наступного ранку Чалліс читав « Прогрес» , а Скобі Саттон їхав за кермом. Тесса Кейн розплескала лист із вбивцею на всю першу сторінку. Невдовзі цю історію підхопили столичні газети, а тим часом Маккуоррі залишив повідомлення з проханням пояснити. Усе це на додачу до поганої ночі для Чалліса, образ батьків Джейн Гідеон, які залишаються з ним протягом довгих годин. Ранок краще провести далеко від вокзалу. Вона каже мені: «Їж, тату». Сядьте прямо і їжте свій шматок.
  
  Чалліс посміхнувся на обличчі. Мунк. Мені це подобається.
  
  Але звідки вона це взяла, шефе? Не я і Бет. Догляд за дітьми, ось де.
  
  Я очікую, що ти правий.
  
  Я маю на увазі, що вони як губка в цьому віці. Поглинути все. Скобі спохмурнів. Хороші і погані.
  
  «Я вважаю, що батьки повинні забезпечити більшість хорошого і протидіяти поганому», — сказав Чалліс, щоб щось сказати, але цікаво, чи вірить він у це. Подивіться на його власну дружину. Чудове сімейне походження, і подивіться, що відбувається. Вона впадає в хіть своїм поясненням. Гел, мене охопила хіть, я не могла вдіяти, я повинна була мати його, а він повинен був мати мене. Звичайно, але вам не потрібно було вбивати мене, щоб досягти цього.
  
  Куди, бос?
  
  Чалліс кліпав очима. Досить ще шлях. Поблизу місця, де я живу.
  
  Як довго ти там зараз?
  
  Кілька років. У вас є місце в Морнінгтоні, так?
  
  Саттон кивнула. Але думаю про переїзд. З усім новим житлом, ви знаєте, пакетами будинків і землі, дешевими угодами, молодятами та шахрайством із соціальною допомогою та тим, що ви живете в кишенях один одного, місце змінюється. Ні в якому разі не віддам свою дитину до місцевої початкової школи. Ви не знаєте жодної школи Монтессорі?
  
  Вибачте, ні.
  
  «Я забула, у вас не було дітей», — сказала Саттон і збентежено замовкла.
  
  Він чув ці історії, подумав Чалліс. Як ваша дочка справляється з яслами? Все ще піднімаєте метушню вранці?
  
  Саттон знизав плечима. Так собі. Але завтра останній день у році, і вони влаштовують вечірку в Центрі, тому вона з нетерпінням чекає цього.
  
  Минали дні. Завтра було двадцять друге. Різдвом був понеділок. Чалліс звівся на своєму сидінні. Він не був готовий.
  
  Він помітив поворот. Далі ліворуч, далі їдьте дорогою близько двох км.
  
  Саттон повів їх на погано гофровану ґрунтову дорогу, а потім по односмуговому дерев’яному мосту. «Шіпвош-Крік», — прочитав він уголос. Господи, імена.
  
  Чалліс любив старі імена. Вони були картою півострова в дев'ятнадцятому столітті. Блекс Кемп Роуд. Tarpot Corner. Він сказав: «У старі часи тут мили овець, щоб підготувати їх до стрижки».
  
  «Не жартуйте, — неуважно сказала Саттон, і Челліс зрозумів, що чоловік знову думає про свою дочку. Це було так, наче народження дитини зруйнувало ваше відчуття континууму часів. Час зводився до сьогодення і більше нічого.
  
  Десь тут, сказав він. Шукайте назву Saltmarsh на поштовій скриньці чи поручні огорожі.
  
  Вони проїхали ще кілометр, перш ніж знайшли його — поштову скриньку, на якій було вручну написано «М. Солтмарш». Вони завернули й побачили маленький будиночок із червоної цегли та черепичним дахом. За ним стояв сучасний сарай, двері відчинені, показуючи трактор, пошарпаний Land Cruiser, мотки мотузок, деталі велосипедів, дерев’яні піддони, інструменти для верстатів і запорошені ящики, набиті одноденними шматочками та деталями, ланками ланцюга, зубцями, шківами. , шланги та хомути радіатора. Іржаве шасі вантажівки стояло у довгій траві біля сараю. Кури клювали в пилюці під рядком горошин перцю. Яблука в сусідньому саду були ще маленькі й зелені. Пес гавкав і бився хвостом по маслянистому бруду, але не зміг піднятися за ними.
  
  Вона трохи втомлена, сказала Саттон, маючи на увазі ферму та тих, хто її вирощував.
  
  «Солончаки» — це старий півострів, — пояснив Чалліс. Був тут поколіннями, заробляючи на життя кількома гектарами старих яблунь. Два брати та їхні родини на сусідніх фермах. Обидва брати мають іншу роботу. Тут Кен працює неповний робочий день у виробника сталі у Ватерлоо. По сусідству Майк водить шкільний автобус.
  
  Бідний білий треш.
  
  Чалліс подумав про двох хлопчиків-підлітків, двоюрідних братів із Солончаків, яких він бачив, як минулого ранку гуляли з вудками. Наскільки далеким був цей образ від бідного півдня американського кіно та літератури? Нарешті він сказав: «Ні, не бідолашне біле сміття». Бідний, але стабільний і порядний.
  
  До дверей підійшла Морін Солтмарш. Вона була велика, висушена сонцем і борошняна, пахла кухнею та ранковою спекою. Вона не була схильна підозрювати їх ні в чому, але усміхнулася й одразу сказала: «Моїх чоловіків немає вдома». Потрапив у великий кінець на своїй вантажівці. Посмішка зникла. Ви той інспектор.
  
  Гел Чалліс, місіс Солтмарш. А це детектив Констебль Саттон. Ми хочемо поговорити з вашим старшим хлопчиком і його двоюрідним братом.
  
  Бретт і Люк? Чому, що вони зробили?
  
  Мені просто потрібно з ними поговорити. Я більш ніж радий, що ви присутні.
  
  Вона трохи втрачала контроль. Її рука підійшла до горла. Вони дивляться телевізор. Знаєте, шкільні канікули.
  
  Принесіть їх на кухню, будь ласка? Нема про що турбуватися. Вони ні в чому не підозрюються. Їх не збиралися арештовувати, лише про щось допитувати.
  
  Вона провела Чалліса й Саттон на кухню, прибрала зі столу посуд для сніданку й попросила їх сісти. Поки вона виходила з кімнати, Чалліс підвела підсумки: вигоріла помаранчева плитка 1970-х років над лавками, підлога з коричнево-зеленого вінілового лінолеуму, хромовані та вінілові стільці, стіл з ламінексу та хрому, маленький телевізор, налаштований на чат-шоу, звук вимкнено, посуд у раковині, величезна миска з тістом поруч із посипаною борошном качалкою та змащеною маслом тацею для булочок.
  
  Двоюрідні брати Солтмарш могли бути братами. Їм було близько шістнадцяти, великі й незграбні, обидва дихали ротом із млявими обличчями, які повільно сприймали. У Чалліса склалося враження м'якості й незграбних ракурсів, прищів і рідкісних вусиків, звичайної підліткової впертості й дурості, але не підлості чи розрахунку. Вони ніби заповнили маленьку кухню. Коли вони говорили, то з’їдені уривки, ніби вони не довіряли слову й не мали від нього великої користі.
  
  Ви, хлопці, вчора були на водосховищі Devil Bend, чи не так?
  
  ми? Ні в якому разі.
  
  Чалліс якусь мить дивився на них. Але ви обоє любите рибалити?
  
  Риба?
  
  Скобі Саттон не терпіла. З волосінню, вудкою, гачком і наживкою. Ти любиш ходити на риболовлю.
  
  Немає човна.
  
  Це був Бретт, син Морін Солтмарш. Чалліс нахилився до нього через стіл. Нещодавно я бачив вас і вашого двоюрідного брата пішки, всі готові піти на риболовлю. Ви піднімалися на паркан і переходили через загон. Не два кілометри звідси.
  
  і що?
  
  Ну, ви не були на ожині. Чому б вам не розповісти нам про водосховище Devil Bend?
  
  Брет витріщився на стіл. Його мати сказала: Бретт? Що ви, хлопці, задумали?
  
  Нічого, мамо.
  
  Чалліс сказав, що у нас є повідомлення про браконьєрів в окрузі, дамбах і озерах, де ловлять форель.
  
  Не ми.
  
  Вибачте, але в мене немає іншого виходу, як звинуватити вас у цьому
  
  Ви сказали, що вони нічого не зробили!
  
  Місіс Солтмарш, будь ласка. . .
  
  Ви не можете звинуватити їх, якщо вони нічого не зробили.
  
  Чалліс ненавидів те, що він робив. Він сказав: Бретт, подивися на мене. Мене не хвилює незаконний вилов риби, незаконне проникнення. Я навіть не збираюся повідомляти ваші імена місцевій станції. Але якщо ви не розповісте мені, що бачили вчора біля водосховища, я заарештую вас і висуну звинувачення, повірте, я зроблю.
  
  Бретт кинув погляд на свого кузена. Двоюрідний брат сказав: «Ми ніколи нічого не робили». Ми щойно знайшли її, і все.
  
  Чалліс зітхнув і сів назад. Ви ходили туди рибалити?
  
  Можливо.
  
  Добре, добре, забудьте про риболовлю. Ви були на прогулянці. Ви обходили водойму і натрапили на тіло.
  
  Вони сумнівалися щодо слова плінтус. Чи означало це, що він підозрював їх у вчиненні чогось невимовного на водосховищі? Але Бретт пробурмотів: «Так, ми її знайшли».
  
  що ти зробив
  
  нічого! Ми її не вбивали! Вона вже була такою!
  
  Ти її торкався?
  
  Ні в якому разі.
  
  Ви щось взяли?
  
  Пограбувати мертве тіло? Ні в якому разі.
  
  Ви вилучили щось поблизу тіла?
  
  що?
  
  Перефразую запитання: чи було щось на землі біля тіла? Якщо так, то ви забрали його з собою?
  
  нічого
  
  Ми б не звинувачували вас у крадіжці, — сказав Скобі Саттон. Нам просто потрібно знати.
  
  Там нічого не було.
  
  Чалліс запитав: Ти когось бачив?
  
  Ні, тільки вона.
  
  Люк сказав, що її схопили, коли її машина зламалася?
  
  Чалліс задумався. Він хотів щось повернути хлопцям. так
  
  круто
  
  О котрій годині ви її знайшли?
  
  Не знаю. Досить рано.
  
  Місіс Солтмарш сказала: «Шкільного ранку ви не можете витягнути дурнів з ліжка». Шкільні канікули, і вони починаються на світанку.
  
  Скобі Саттон запитала, чому ти чекав, перш ніж подзвонити в поліцію?
  
  Хлопці перезирнулися. Місіс Солтмарш підозріло подивилася на них. Вони чекали, поки я піду за покупками.
  
  це правильно?
  
  Бретт брудним нігтем видряпав пляму опіку на ламінексі. Припустимо, так.
  
  Коли твоя мама пішла з дому?
  
  Близько двох, сказала місіс Солтмарш.
  
  Чалліс зафіксував дзвінок о 2.45.
  
  Ви врятували б нас від багатьох проблем, якби назвали свої імена та подзвонили раніше, — сказав Саттон.
  
  Ти все одно не довго шукав нас, — неохоче пробурмотів Люк.
  
  «Потрібні твої гумові чоботи», – сказав Чалліс.
  
  Місіс Солтмарш звузила очі. Для чого, якщо вони нічого не зробили?
  
  Звірити свої сліди з тими, що були знайдені на місці події.
  
  Щоб усунути їх, пояснив Саттон.
  
  Обидва хлопці виглядали стривоженими, наче знищення означало щось згубне й остаточне.
  
  Я їх дістану, сказала місіс Солтмарш.
  
  Поклади їх у пакет із супермаркету, — покликала Саттон, щоб вона від’їжджала назад.
  
  Хлопці тепер виглядали переляканими. Чалліс підвівся на ноги. Немає більше крадькома ловити рибу від сусідів, гаразд? Хтось може взяти до вас рушницю, тоді я матиму на руках ще одне розслідування вбивства.
  
  Вони побіліли. — Жартуйте, хлопці, — сказала Саттон.
  
  Їх усмішки тремтіли.
  
  Виходячи, Чалліс раптом сказав: «Ми щось забули».
  
  Морін, місіс Солтмарш, сказав він, коли вона знову відчинила йому двері, швидке запитання. Які транспортні засоби є у вас на місці?
  
  Вона зрозуміла й похмуро почервоніла. Трактор, Ленд Крузер, Вантажівка, Холден.
  
  Седан Holdena чи універсал?
  
  Седан.
  
  Вантажівка. Є
  
  Я ж казав тобі, він зробив великий кінець кілька днів тому.
  
  Морін, якщо ти не проти, я маю камеру в машині. Пара швидких знімків шин Land Cruiser і вперед.
  
  Його не було протягом кількох днів.
  
  Він усміхнувся, не звертаючи на неї уваги. Хлопці вміють водити?
  
  Вони занадто молоді, щоб мати свої ліцензії.
  
  Але вони вміють водити?
  
  Припустимо, так.
  
  Лише швидке клацання шин, і геть, знову сказав Чалліс.
  
  У кривавому сараї, сказала Морін Солтмарш, зачиняючи перед ними двері.
  
  * * * *
  
  Справді поклав одну вчора ввечері, Мерф.
  
  Дивна дура, сказала Пем, зупиняючись на кільцевій розв’язці перед універсалом, який почав невпевнено обертатися навколо нього, наче заблукав. Стелаж із валізами на даху, натяк на постільну білизну, відра, лопати та пінопластові дошки для серфінгу позаду, діти, що дивляться крізь бічні вікна, жінка за кермом, чоловік поруч із нею, схиляючи голову до карти та махаючи рукою на неї. «Можливо, — подумала Пем, — вони будуть поруч зі мною на Пензанс-Біч, коли я закінчу роботу сьогодні ввечері, сидячи, як королі, доки школа не повернеться наприкінці січня.
  
  Чому ми ніколи не бачимо вас у пабі? — запитав Танкард.
  
  Є кращі справи.
  
  Як що? Не кажи мені, що у тебе любовне життя.
  
  Це боляче. Вона відвернула свою увагу від дороги, щоб кинути на нього погляд. Чому б у мене не було любовного життя?
  
  Не зрозумійте мене неправильно, я нічого не маю проти.
  
  Проти чого?
  
  Якщо ви віддаєте перевагу жінкам, аніж хлопцям, це не шкіра з мого носа.
  
  Пем втомлено потерла щоку. Дай спокій, Танку. Ви б не дізналися про мене першої речі. Вона загальмувала на пішохідний ліхтар біля пошти.
  
  Як пекло. Він позіхнув. Куди ми йшли?
  
  Фотомагазин. Менеджер хоче, щоб ми перевірили рулон плівки, який він продемонстрував сьогодні вранці.
  
  Танкард виглядав огидно. Кому це цікаво? Ви отримуєте всілякі речі зараз, ніхто не повертається. Святкові знімки голими, вагітність, пологи Шейли. Ніхто не є настільки дурним, щоб кинути важкі речі для розробки.
  
  Пем хотіла, щоб Танкард замовк. Я знаю лише те, що менеджер подзвонив на станцію, попросив Скобі Саттона, він зайнятий, тож він дав його нам.
  
  Пем повернула ліворуч до торгового центру, шукаючи Kwiksnap. Танкард глянув на неї пильно, з легким відтінком гумору. Ти б краще був у цивільному, ніж роз’їжджав у фургоні, чи не так?
  
  Вона знизала плечима. Я не хочу все життя бути в формі.
  
  Танкард розсміявся. Ви побачите погану сторону людської природи, що б ви не одягли на цю роботу. Якщо форма уніформи викликає у вас підозру щодо ближніх, то робота в цивільному лише підтверджує це.
  
  Пем згадав: він деякий час був детективом, на своїй останній посаді.
  
  Він показав. Парковка.
  
  Я це бачу. Вона загальмувала і припаркувалася.
  
  В одній вітрині Kwiksnap були весільні фотографії, в іншій — автоматична проявна машина, молода жінка сиділа поруч і натискала кнопки. Усередині цеху були стелажі з плівковими каністрами, вітрини з фотоапаратами та фоторамками, а також кабінка, відведена для фотографій на паспорт. Менеджер відсунув штору й сказав: «Я запитав Скобі».
  
  Пем сказала, що констебль Саттонс зараз прив’язаний. Вона представилася сама, потім Танкард і сказала: «Ви містер Джексон?»
  
  так Менеджер глянув на Танкарда. І я знаю, хто він.
  
  Чашка щетинилась. Пем поспішно сказала: Ви телефонували з приводу деяких підозрілих фотографій.
  
  Менеджер схвильовано глянув на двері. так Подивіться, вона забере їх найближчим часом.
  
  хто є
  
  Замовник. Вона здала рулон для проявлення вчора о п’ятій, забере сьогодні о десятій ранку. Це він подивився на годинник десять хвилин тому.
  
  Давайте подивимось ці знімки, добре?
  
  Менеджер шукав у взуттєвій коробці конверт Kodak, потім дістав фотографії й розклав їх на столі, ніби роздавав карти в грі на терпіння. Пем подивилася на них. Зовнішній та внутрішній знімки величезного будинку на величезній галявині. Білі перила паркану, пропозиція господарських будівель. Зйомки інтер’єру, помітила вона, ніби переходили від загального до окремого: кімната, потім те, що було в цій кімнаті. На одній фотографії картини, на іншій – вітрина зі срібними табакерками. Ваза. Старовинний камінний годинник. Вона почала робити нотатки у своєму блокноті.
  
  Але Джон Танкард не був вражений. Він відсунув фотографії. і що?
  
  Менеджер проковтнув. Ну дивіться самі.
  
  Я бачу сентиментальні знімки, — сказав Танкард. Або, можливо, знімки, зроблені для цілей страхування. Можливо, власники бояться, що лісова пожежа все знищить, тому вони ведуть облік.
  
  «Поглянь на цих двох, Джоне», — сказала Пем. Сигналізація.
  
  Бачите? - сказав менеджер.
  
  «Якщо система сигналізації повернуть мені кілька тисяч доларів, — сказав Танкард, — я хочу її фотографії на випадок, якщо місце згоріло».
  
  Пем витріщилася на нього. Усе в ньому було суперечливим: його погляди, підхід до роботи, щоденні стосунки з людьми. Вона звернулася до менеджера. Давайте подивимося, хто залишив їх на розробку, добре, сер?
  
  Вона спробувала прочитати почерк. Маріон Щось.
  
  Меріон Нанн, сказав менеджер.
  
  Танкард засміявся. Меріон Нанн? Кожен поліцейський друг. Крім того, будучи юристом, сказав він, нахилившись обличчям до Памс, вона займається нерухомістю. Звідси і малюнки. Живи і вчися, Пеммі. Рано чи пізно ви зустрінете чарівну місіс Нанн.
  
  Пем відсунула фотографії. У мене вже є.
  
  * * * *
  
  Еллен Дестрі відреагувала на телефонні дзвінки журналістів і знову працювала над справою сексуальних злочинців. Шед залишав це занадто довго; було зрозуміло, що Ленс Ледвіч заслуговує на ближчий розгляд. Вона підняла трубку. Спершу перевірте його роботодавця, а потім домашній номер.
  
  Коли Саттон повернулася на станцію, вона була готова йти. Її чекав CIB Falcon, криміналіст на задньому сидінні. Не влаштовуйся надто комфортно, Скобі. Ти йдеш зі мною.
  
  Ледвіч жив у новому маєтку біля іподрому на північному краю Ватерлоо, і вони підійшли до його дому вузьким двориком, пробираючись через лежачі поліцейські, щоб дістатися до нього. Цей район пригнічував Елен. Заляпаний сосновий паркан і метр повітря — це все, що відділяло будинки один від одного в цьому маєтку. Про дерева не було й мови. Природні смуги виглядали сирими, ще не оговтавшись від техніки для копання траншей і літньої сухості. У кінці під’їзної дороги Ледвічс стояв сталевий гараж із закритими дверима. Доглянутий універсал «Вольво» стояв перед гаражем, біля пошарпаної плями масляних крапель. Судмедексперт негайно вирушив за Volvo.
  
  Коли Еллен і Саттон підійшли до вхідних дверей, з металевих бічних дверей гаража вислизнув чоловік і поспішно замкнув їх на замок, перш ніж підійти до них, витираючи долоні об штани. Еллен упізнала його за фотографією в його досьє.
  
  Містер Ледвіч? були
  
  «Ви не повинні казати мені, хто ви», — сказав Ледвіч.
  
  чи не ми?
  
  У Ледвічі було щось масляне. Жирне волосся, повітря, що приховано сочиться. Ви, негідники, покинете мене одного?
  
  Це залежить від того, Ленс, сказала Саттон.
  
  Ледвіч сердито витріщився на техніка-криміналіста, який фотографував шини Volvo. Що цей мудак робить?
  
  Чому б нам не зайти всередину, Ленс? — сказала Еллен, проводжаючи Ледвіча до вхідних дверей.
  
  Ледвіч відвернувся від неї. Що б це не було, ми робимо це тут. Я не хочу дружину
  
  Справедливо, Ленс. Я можу це зрозуміти. Чому б нам не переїхати сюди, нехай технік виконує свою роботу.
  
  Вони відвезли Ледвіча на CIB Falcon. Еллен сіла на водійське сидіння, Ледвіч біля неї, Саттон позаду. Ви всі довбані ті самі, сказав Ледвіч. Хлопець йде прямо, а ти спираєшся на нього, сподіваючись, що хрен, щоб ти знову його відставив.
  
  йдеш прямо, Ленс?
  
  Я комірник.
  
  Ненормований графік, робота в нічні зміни, так?
  
  і що? Що це з вами робити? Той інший бізнес, це було багато років тому.
  
  Не так давно, сказала Саттон.
  
  Еллен довірливо нахилилася до Ледвіча. Про твій Volvo, Ленс.
  
  Його очі перемістилися. Що з ним?
  
  Гарний комплект коліс, зауважив Саттон.
  
  Ледвіч змушений був повертати голову з Еллен, потім навколо на Саттон і назад. Я доглядаю за ним, так.
  
  Як ти дозволив собі це купити, Ленс? Еллен сказала.
  
  Христе, йому дванадцять років. Це не так багато коштує.
  
  Як давно ви ним володієте?
  
  Кілька років.
  
  Чому Volvo? — запитала Саттон. Чому не Ford чи Holden, як усі?
  
  Елен нахилилася ближче. Невже люди вважатимуть тебе звичайним хлопцем, Ленс, а не збоченцем?
  
  Він почервонів. Це автомобіль дружини, добре?
  
  Як щодо шин, Ленс, між тобою та дорогою? Ви б хотіли підібрати досить гарні, так?
  
  Ледвіч примружив очі. Я б не знав, якої вони марки. про що це?
  
  У вас є інші транспортні засоби?
  
  Ледвіч відвів погляд на криміналіста. Nup.
  
  Ми можемо перевірити в Департаменті транспортних засобів.
  
  Позначте все, що вам подобається, сказав Ледвіч. Він повернувся до них. Ти скажеш мені, про що це?
  
  Ти добре налаштований, правда, Ленс? Місткий комплект коліс, свобода пересування вночі.
  
  Ледвіч пробурмотів: «Нещодавно втратив права».
  
  Однак це не заважає вам керувати автомобілем.
  
  Ледвіч склав руки. Гадаю, якщо я сидітиму тут досить довго, ти скажеш мені, про що йдеться.
  
  Еллен тихо сказала йому в обличчя: «Викрадення, зґвалтування та вбивство».
  
  Він смикнувся назад. я? Ні в якому разі.
  
  Ви не можете займатися сексом звичайним способом, вам доводиться обманювати жінок і змушувати їх. Ми це знаємо. Це питання запису. Але ближче до кінця ти почав ставати більш жорстоким, чи не так? Ви почали використовувати кулаки.
  
  Це звинувачення було знято.
  
  і що? Це не означає, що ви цього не робили.
  
  Знаєш, що ми думаємо, Ленс? Сказала Саттон. Ми вважаємо, що ви закінчили навчання. Ми думаємо, що тепер ви усвідомлюєте, яка важка робота полягає в обмані жінок, щоб отримати корінь. Набагато легше застосувати силу.
  
  Підкоріть їх, сказала Еллен, затягніть їх у задню частину свого універсалу, зґвалтуйте й задушіть.
  
  Ледвіч ковтнув. Я не в це. Я одружений зараз.
  
  «Бідна жінка, — сказала Еллен.
  
  Це, здавалося, найбільше розлютило Ледвіча, ніж знущання. Ти паршивий шлак. Я отримаю вас за це. Десь у темряві, без підмоги, яка б доглядала за тобою, тоді побачиш, який ти міцний.
  
  Ти погрожуєш мені, Ленс? Або це визнання того, як ви працюєте? Жінка одна вночі, беззахисна. . .
  
  Ти вкладаєш слова мені в уста.
  
  Кімблі Ебботт, Саттон сказала, Джейн Гідеон. Ви загнали їх у заднє відділення свого Volvo, зґвалтували та вбили, а потім викинули їхні тіла.
  
  Б'юсь об заклад, що працював. Зверніться до мого начальника.
  
  Я зробив, Ленс. Еллен перерахувала пальці: спізнювалася на роботу, закінчувала раніше, іноді вислизала на годину чи більше за раз. Ти не претендуєш на звання «Працівник року», Ленс.
  
  Ледвіч виглядав зацькованим. Я ніколи нікого не вбивав. Доведіть, що я зробив.
  
  Ми будемо.
  
  Я відклав сексуальні речі позаду.
  
  — Ленс, — сказала Еллен, розглядаючи його спітніле обличчя, відчуваючи запах страху, — ти був хворий у 1991 році, ти хворий зараз, ти завжди будеш хворий.
  
  * * * *
  
  Два дні поспіль сказала йому Клара. Це мило. Вона міцно тримала його на порозі, потім повела до хати. Пахощі, вже запалені. Штори вже засунуті.
  
  Просто проходжу, сказав Кіс ван Альфен.
  
  Так, звичайно.
  
  Вона розстібнула його пояс. Він застогнав. Він був такий голодний до неї. Потім він сказав: «Ти добре спав минулої ночі?»
  
  Це було те запитання, яке їй було потрібно. Ні, сказала вона зі справжнім болісним сміхом. Це було жахливо, просто жахливо.
  
  Ви повинні знайти щось, щоб спати.
  
  Якщо ти поруч, я допоміг би заснути, великий хлопчику.
  
  Він був задоволений і збентежений. Можливо скоро. У цю пору року я часто ночую. А як щодо снодійного?
  
  Наступного дня вони роблять у мене туман у голові. Слухай, не засмучуйся на мене, але єдине, що мене розслабить, це наркотики чи кола. Вона зупинилася. Тепер ти розчарований. Вибачте, я не повинен був нічого казати.
  
  Він напружився в її руках. Вона трималася, бажаючи його розслабитися.
  
  Вибачте, я явно сказав не те.
  
  Все в порядку. Просто я цього не розумію, от і все. Мене не заперечує, якщо люди є приватними користувачами, це покидьки, які передають речі школярам, це мене справді чіпає.
  
  я знаю Вибачте, я не повинен був це згадувати.
  
  Вона відвернулася від нього й почала одягатися. Вона його вирізала і бачила, що це його трохи налякало. Він притягнув її до себе. Подивіться, коли ви працюєте, ви забуваєте, що більшість людей в основному в порядку. Ви, мабуть, думали, що я вас засуджую. Я не був.
  
  Це просто мої нерви на даний момент, сказала вона. Я не те, що ви називаєте користувачем. Раніше я курив трохи наркотику, випивав кока-колу, але це було багато років тому. Мені ледве було двадцять. Тепер я чистий. Просто я такий нервовий, так страшно вночі, якби я випив наркотик чи кока-колу, я думаю, це допомогло б моїм нервовим настроям.
  
  Він мовчав. Вона почала малювати язиком кола на його животі. Він був такий чутливий! Вона почула, як він стогнав, коли взяла його в рот. Вона знала, що робила, але попри це була частина її, яка занурювалася у фізичне задоволення та комфорт. На деякий час вона загубилася.
  
  Коли він закінчив, вона звивалася, щоб наблизитися до його тіла, працюючи ротом, щоб очистити густу солоність.
  
  Вона почула гуркіт його голосу у своєму вусі: я міг би отримати тобі те, що ти хочеш.
  
  Вона була дуже нерухома. Прийти знову?
  
  Трохи трави, якщо ти цього хочеш. Можливо, пару грамів кока-коли.
  
  Вона сіла й щиро сказала: «Це все, чого я хочу, Ване». Мені багато не потрібно. як
  
  Не питай. І якщо ви повторите щось із цього, я заперечу це.
  
  Вона відійшла від нього. Не будь таким. Не сердься на мене.
  
  Він притягнув її до себе. вибач
  
  Я ніколи не вводжу вас.
  
  Вибач, Клара, чесно кажучи, забудь, що я це сказав.
  
  Я маю на увазі, ми обидва загинули, Ван. Зруйнувати наше життя обом.
  
  точно.
  
  коли? сказала вона. Коли ви зможете отримати речі?
  
  Я прийду сьогодні ввечері.
  
  Що з твоєю дружиною?
  
  її? Він засміявся. Ми давно розійшлися.
  
  Вона зрозуміла, що нічого про нього не знає. Діти?
  
  Один. Я її більше не бачу.
  
  * * * *
  
  Маккуоррі з’явився того дня. Цей лист, Гел. Є радість?
  
  Шукали принтер Canon, але техніки сумніваються, що справжній принтер можна ідентифікувати.
  
  Маккуоррі закрутився на стільці. Здавалося, він розмірковував про розміри кімнати інциденту та здібності Чалліса та його детективів. Настінна карта, півдюжини столів, файли, телефони, комп’ютери та троє офіцерів, голови глибоко опущені, тому що суперник був у кімнаті.
  
  Два вбивства з ймовірністю третього.
  
  Більше двох, сер, якщо він захопився місцевим жителем і вже робив таке раніше. Є серіал навколо Ньюкасла, на який я дивився.
  
  Я спокусився залучити відділ убивств, Гел.
  
  Були часи, коли Чалліс використовував ім'я Маккуорріс. Зазвичай під час світських заходів. Це не була соціальна подія, але в голосі Маккуорріса був відтінок сумніву, наче він бачив, як справа виходить з-під контролю, Чалісс, його, сили загалом. По суті, він був політиком. Він хотів підбадьоритися, тож Чалліс упевнено сказав: «На даному етапі це не зовсім необхідно, Марку».
  
  Маккуоррі безпорадно озирнувся. У вас достатньо підтримки?
  
  Ні. Мені підійде більше детективів. Подивіться, чи можна призначити їх з двох-трьох різних станцій, щоб нікого не залишилося без кадрів. Я вже реквізував більше столів, телефонів і комп’ютерів.
  
  Маккуоррі зітхнув. Справедливо. Але хвилина
  
  Щойно він загрожує розвалитися, я повідомлю вас.
  
  Я маю на увазі, що це не зовсім той випадок, коли чоловік робить свою дружину, Гел. Це інше. Це великий. Учора ввечері у мене була на зв’язку лондонська газета Daily Telegraph .
  
  Чалліс, щоб розважитися, запитав: «Що ти їм сказав?»
  
  О, все було під контролем, і нічого схожого на вбивства у лісі Беланґло. Сподіваюся, я правильно сказав.
  
  Сер, у нас з Джейн Гідеон є кілька надійних судових доказів. Сліди шин у грязі, тож ми маємо деяке уявлення про те, який транспортний засіб шукали. Окрім удару по голові, її смерть нагадує Кімблі Ебботтс. Я думаю, що можна виключити збіг. Розміщували попередження в ЗМІ. Якщо пощастить, наш чоловічий запас закінчиться.
  
  Маккуоррі скривив рота. Гарний спосіб це сказати.
  
  Для нього, сер, молоді жінки — джерело постачання, вони несправжні.
  
  Пункт прийнято.
  
  Щось ще?
  
  так Маккуоррі підвівся. Він відхилив голову назад. Слухайте всі.
  
  * * * *
  
  Елен Дестрі кинула ручку. Чого тепер дурень хотів? У неї була робота. Ледвіч витратила більшу частину ранку, і вона все ще чекала, поки криміналісти визначать марку шини за гіпсовими зліпками, які вони взяли. Наразі все, що вони могли їй сказати, це те, що це була шина для бездоріжжя, лише трохи зношена, можливо, п’ятнадцять тисяч тисяч і вирізняється тим, що вона мала круглі плечі та дуже глибокий протектор. Ніяких інших відмітних слідів, таких як сколи, задири або нерівномірний знос гуми. Але знайдіть мені шину, і я подивлюся, чи зможу я її підібрати, сказали техніки. Так, звичайно, шматок пирога, сказав їм Шед. Що стосується гіпсу, який відповідає шинам на Volvo Lance Ledwichs, це здавалося дуже малоймовірним навіть для її недосвідченого ока. Зовсім інший слід, як кажуть техніки. Вона справді не була схильна слухати ту чи іншу лайно від Маккуоррі.
  
  Вона підвела очі й побачила, що Маккуоррі спостерігає за нею, чекаючи, поки вона зверне увагу. По-перше, я хочу сказати, що я вважаю, що ти добре справляєшся зі своєю роботою за складних обставин. З цієї причини я подбаю про те, щоб долучити до справи додаткових детективів від Роузбада та Морнінгтона. Сержант Десті, ви й надалі будете керувати на землі, відповідаючи перед інспектором Чаллісом.
  
  Вона натягнуто посміхнулася йому. Він умив долоні разом. Очевидно, що це робота однієї людини. Наш пріоритет — знайти його, перш ніж він знову вб’є. Так само ми повинні забезпечити безпечне середовище тут, на півострові. Нам також потрібно знайти транспортний засіб, з якого скинули тіло Джейн Гідеонс. Нарешті, нам потрібно подумати про мислення людини, яка стоїть за цими вбивствами.
  
  Менталітет, подумала Еллен. Бог.
  
  Подібності між жертвами, продовжив Маккуоррі. відмінності. Чи знали вони один одного.
  
  «Тепер він говорить нам, як виконувати нашу роботу», — подумала Еллен.
  
  Кімблі Ебботт, Джейн Гідеон, Маккуоррі продовжили. Він похитав головою й розсміявся, і це був сміх, який пішов не так, навіть коли він вимовив його й сказав: Кімблі. Звідки у цих людей імена?
  
  Ніхто не поділився сміху. Він погано говорив про мертвих. Тим часом Еллен Дестрі відчула, як червоніє, бо вона назвала свою доньку Ларрейн, а не Лорейн, тож що це говорило про неї? Маккуоррі був придурком.
  
  Наприкінці дня вона з полегшенням пішла до своєї машини й змогла вирвати хвилинку з Рісом Хартнетом. Вона не була впевнена, але щось було в тому, як він дивився на неї. Ми ще працюємо на дванадцяту годину суботи?
  
  Я буду там.
  
  Якщо хочеш, залишайся й пообідай з нами, — сказала вона.
  
  * * * *
  
  Того вечора Чалліс працював до шостої тридцять. Коли він виходив із вокзалу, подзвонили з тюрми. Очевидно, його дружина намагалася розпиляти свої зап’ястки пластиковим ножем і написала записку, у якій було написано: «Вибач мене». Вони припустили, що записка була для нього. Можливо, так і було. Чалліс давно пробачив її, він перестав виносити про неї судження і навіть сказав собі, що вона більше не є його відповідальністю, але вони завжди телефонували йому, коли вона збивалася з колії. Дзвінок пригнічував його. Він відкинувся на спинку крісла й подивився на настінні карти.
  
  Тоді на стійці реєстрації йому дзижчали. Тесса Кейн хоче бачити вас, сер.
  
  Він коротко приклав руку до чола. Покажи її.
  
  Він вийшов у коридор і став чекати. Він був один на першому поверсі. Коли Тесса з'явилася з молодим констеблем, він відправив констебля назад вниз. Очі Тесси були блискучими й дослідливими. Вона була задоволена собою, але також розуміла, що він думає про неї зараз. Хел, не сердься на мене.
  
  Я думав, ти погодився не публікувати.
  
  Ні, я сказав, що не публікуватиму . Гел, твій пошук Джейн Гідеон зробив це обов’язковим. Це був совок. Це багато значило для мене, і я вважаю, що це було в суспільних інтересах.
  
  Більш цинічного я не чув
  
  Хел, сказала вона, піднялася й поцілувала його. Він закрив очі.
  
  Своїм низьким голосом вона сказала: «Я давно хотіла це зробити».
  
  Він із подивом виявив, що його гнів зник, і видав у горлі звук, який міг бути згодою чи задоволенням.
  
  Гел, ти б повечеряв зі мною сьогодні ввечері?
  
  Чалліс задумався. Він почувався краще про Тессу Кейн, але сумнівався, що в нього достатньо енергії та самовідданості, щоб бути для неї приємною компанією. Єдине, що він хотів зробити, це поїхати на аеродром і попрацювати над Драконом.
  
  Не сьогодні ввечері. Завтра?
  
  добре.
  
  Десь подалі від громадськості, сказав він.
  
  Це легко.
  
  Коли через двадцять хвилин він увійшов до ангару, то побачив, що Кітті залишила новий випуск Vintage Aircraft на хвості його літака відкритим у центральній частині. На ньому був відреставрований «Дракон» в аеропорту Бенкстауна, повнокольоровий, червоно-срібляста ліврея авіакомпанії, яка припинила діяльність у 1936 році. Чалліс не думав, що коли-небудь бачив красивіший літак. Округлий ніс нагадав йому невпевнену, шукаючу змію, але в усіх інших аспектах Dragon Rapide був зовсім не схожий на змію. Комаха? Це навіювало делікатність, стриманість, витонченість і атмосферу перегонів і рекордів від Англії до Австралії, коли світ виходив із Великої депресії 1930-х років, перш ніж усе знову пішло не так.
  
  Він перегорнув сторінки до колонки «Потрібна допомога». Його лист був там. Десь у світі може бути чоловік чи жінка, які трохи знали історію свого літака.
  
  * * * *
  
  Кіс ван Альфен сидів у вікні Pizza Hut. Вони звикли до нього там; він там часто їв. Він бачив, як Тесса Кейн виходила зі станції. О сьомій п'ятнадцять автомобіль Challiss виїхав із автостоянки вокзалу. Ван Альфен дочекався, поки почнеться зміна о 20:00, а потім пішов через дорогу на станцію.
  
  Четвер ввечері, трохи активного відпочинку в місті, люди витрачають свої чеки та готуються до Різдва та літніх канікул. Але на самому вокзалі тихо. Ван Альфен тинявся будівлею, відчиняючи та зачиняючи двері, балакаючи з молодим констеблем на стійці реєстрації, із стажером у чайній, з кількома іншими сержантами, які писали звіти. По суті, він подумки складав карту станції, розміщував усіх, передбачаючи, куди вони можуть випадково заблукати. Коли він був задоволений, він увійшов до кабінету старшого сержанта Келлока, який сказав, що його двері завжди відчинені, і знайшов ключ від сейфа для доказів.
  
  Наркотики лежали на верхній полиці, лише жменька маленьких пластикових герметичних пакетиків із кока-колою та гашишем, кілька пляшечок екстазі, кілька амфетамінів із садової лабораторії в скручених папірцях. Ван Альфен замінив два пакетики з кокаїном на пакетики з цукром, ще раз перевірив документи, вони не знадобляться в суді ще шість тижнів, і вийшов з офісу, замкнувши за собою сейф.
  
  «Мене не буде на пару годин», — сказав він констеблю на стійці реєстрації.
  
  Гаразд, сержант.
  
  Можливо, наші піромани вирішаться на повторні візити.
  
  Добре, шефе.
  
  Констебль, здавалося, оцінював його.
  
  На що ти дивишся, Сонечко?
  
  Вибачте, нічого, сержант. Я маю на увазі, ти сьогодні не в нічну зміну.
  
  Ви знаєте, що перед Різдвом все стає гаряче. Крім того, у наших членів болить шлунок. Я люблю бути в курсі подій. Це те, що робить поліцейського, це трохи більше.
  
  Так, сержант.
  
  Тоді гаразд.
  
  Ван Альфен взяв «Комодора» без розпізнавальних знаків із парку автомобілів і поїхав до будинку Клараса, голос радіодиспетчера лунав у темряві, а всі його душевні болі були в голові. Трахана Тесса Кейн і її редакційні статті. Що вона робила на вокзалі? Намагаєтеся отримати більше бруду?
  
  Три удари, і ви вилетіли. Його попереджали за надто захоплену поліцейську роботу в попередніх двох округах, а тепер це повторилося. Ніхто не розумів, що треба починати важко і доводити до кінця, інакше покидьки перемогли. Але верхівка була надчутливою до іміджу, який надавала преса, і громадянські лібертаріанці завжди піднімали галас про жорстокість поліції. До біса їх. Він знав, що його методи дають результати. Гед мав найвищий список арештів у кожному зі своїх округів, що доводило, що злочинність завжди була там, під поверхнею, і їй дозволяли безконтрольно крутитися.
  
  Шкода, що жінки в його житті не змогли його зламати. Нарешті його дружина та донька вийшли, сказавши, що не витримують поглядів, шепоту та загострення. Йому було шкода, що вони страждають, але той факт, що вони не залишилися біля нього, залишив у нього кислий смак у роті.
  
  Тоді Клара обвилася навколо нього, як кішка, і його турботи вилетіли у вікно.
  
  * * * *
  
  вісім
  
  
  
  Халліс піднявся о шостій ранку в п’ятницю й, одягнений у штани, сорочку й краватку, сів на настил у задній частині свого будинку, щоб спостерігати за блискавичним небом і ластівками, які ловили на крила комарів та інших комах. Такий сад мав ознаки потрісканого ґрунту: навіть бур’яни гинули. «Нам пощастило, що ми дістали ту шину», — подумав він. Інша частина півострова суха. Але шина була єдиним, що вони мали. Слідів сперми немає, бо вбивця використовував презерватив. Без відбитків, бо носив рукавички. Те, що він залишив на своїх жертвах, — це відсутність, у тому числі відсутність життя.
  
  Отже, що залишили на ньому його жертви?
  
  Чалліс очікував, що на першому брифінгу будуть додаткові детективи з Роузбада та Морнінгтона. Він випив осад кави й знову пройшов межу. Щойно він під’їхав до воріт, міська сміттєвозка сповільнилася, побачивши, що Чалліс забув витягнути свій контейнер, і знову прискорилася, залишивши Чалліс відчути присмак пилу та дизельних вихлопів. Ось що сталося під час довгих справ, про які Чалліс забув про своє життя.
  
  Він зупинився за бензином на околиці Ватерлоо. Автомобіль, який буксирував караван, був припаркований подалі від насосів, незадоволена родина спостерігала за механіком, який лежав у нього на спині під задньою частиною автомобіля. Таблички Квінсленда. Чалліс уявив гнітючу літню спеку Квінсленда, як сім’я рік за роком їде до однієї й тієї самої пляжної халупи чи місця для караванів тут, на півострові, у пошуках приємнішого сонця.
  
  Чи прочитали б вони Прогрес , злякалися б і повернулися б тим шляхом, яким прийшли?
  
  Коли він припаркувався біля поліцейської дільниці у Ватерлоо, він побачив Еллен Дестрі, яка виходила з машини, акуратно стискаючи ключі в зубах, тримаючи в руках портфель і пов’язані папки. Вона причепила й підняла цей вантаж, а потім, зібравшись, швидко нахилилася, щоб замкнути машину й перевірити своє відображення у дзеркалі. Крила блискучого каштанового волосся розмахували її щоками. Вона була акуратно запакована, вирішив Чалліс і дозволив собі хвилинку поглянути на неї. Вона була хорошим детективом, але обтяжена роздратуванням вдома, і це робило її схожою на 90 відсотків населення. Він побачив, як вона помахала чоловікові, який працював із кондиціонером у задній частині свого джипа. Вони підійшли ближче і жваво розмовляли. У ці дні Чалліс усіх у чомусь підозрював. Він не судив, він просто спостерігав.
  
  * * * *
  
  Ріс Хартнетт чекав на неї. Вона була в цьому впевнена. Шед побачила, як він простоював у задній частині свого фургона, коли вона заїхала, і він назвав її ім’я, коли вона замикала свою машину. Вона не хотіла здаватися надто нетерплячою, і була задоволена, коли саме він рушив першим, переступаючи через кущі під’їзної доріжки до неї.
  
  Ще один ранній старт?
  
  Немає відпочинку для злих, сказала вона, відразу відчувши, що сарай говорить щось безглузде.
  
  Деякий час вони балакали. Тоді він виловив квадрат паперу, який був складений у його комбінезон, і витрусив його. Це було на моєму лобовому склі, коли я вчора виїхав.
  
  Вона раніше не бачила цього конкретного: ЇЇ ТАНКАРД ТА ВАН АЛЬФЕН ДОТРИМУВАЛИ? НЕ ДАЙТЕ ФАШИСТАМ ВІДПУСТИТИСЯ. ЗАРЕЄСТРУВАТИ СКАРГУ. ЗРОБИ ЦЕ ЗАРАЗ.
  
  Вона передала його назад. Нема про що хвилюватися.
  
  Про що це?
  
  Ви були віддані роботі, ваші колеги. Еллен Дестрі не особливо любила Танкарда та ван Альфена, але все ж вона не знала Ріса Хартнета, навіть якщо вона вважала його приємним, щоб на нього дивитися та думати про нього, тому вона сказала: «Світи, повні скривджених людей».
  
  Він похмуро сказав: «Там молодий хлопець, великий пивний кишківник». Він зупинив мене, коли я вперше приїхав сюди, пройшов повний огляд на фургоні. Поводилися зі мною, як з покидьком.
  
  «Скажімо так, що кілька моїх колег із надто великим ентузіазмом», — сказала Еллен.
  
  Рис помахав листочком. Схоже, вони отримують підтримку людей.
  
  Ріс, про завтра. Я повинен дати тобі напрямки. Пляж Пензанс нагадує лабіринт.
  
  І вона, як ви зазвичай це робите, накидала напрямки, хоча він сказав, що знає півострів і має довідник вулиць.
  
  Він усміхнувся, не слухаючи, доки сарай не закінчив. Чекайте з нетерпінням.
  
  Вона зайшла й знайшла на своєму столі конверт. Попередній звіт про зліпок шин.
  
  * * * *
  
  Чалліс став перед настінною картою й сказав: «Я хотів би вітати офіцерів з Морнінгтона та Роузбада». Добре мати вас на борту. Більшість із вас уже знайомі. Якщо ви бачите когось, кого не знаєте, представтеся після брифінгу.
  
  Тепер, щоб узагальнити. Убито двох молодих жінок і лист, який, як ми вважаємо, справжній, обіцяє ще одне. Кімблі Еббот пішла з вечірки у Френкстоні в ніч на 12 грудня, її бачили, як їде автостопом на початку Старого півостровного шосе, а рано вранці наступного дня її знайшли зґвалтованою та задушеною на узбіччі дороги. Трохи менше ніж через тиждень, у ніч на 17 грудня, VAA записала дзвінок від Джейн Гідеон, чия машина зламалася біля продуктового кіоску на шосе Старого півострова. Стрічка вказувала на присутність ще когось, Гідеона не було, коли прибула поліція та механік VAA, а її тіло було знайдено в середу, скинуте біля краю водосховища Devil Bend.
  
  Чалліс зупинився, щоб відпити кави. Він дозволив своєму погляду охопити детективів Елен Дестріс і кожного з нових офіцерів. Він спокійно дивився на них. Він поняття не мав, що вони про нього думають. Йому було байдуже. Але він хотів, щоб вони знали, що слідство належить йому, і що всі вони рівні в його очах.
  
  Що нам далі? Дуже мало. Ознаки того, що наш чоловік носить рукавички, ймовірно, латексні, ті, які використовують люди, які працюють з їжею, і тому їх легко отримати, і що він використовує презервативи.
  
  Ми знайшли сліди бавовни та інших тканин на Ебботі та Гідеоні, але деякі з них, ймовірно, невинні, а ті, які не невинні, нам не годяться, якщо наша людина спалює свій одяг після кожного вбивства. Його обережність в інших відносинах свідчить про те, що він може.
  
  Еббота і Гідеона кинули. Ми не знаємо, які сліди з місця вбивства могли залишитися разом з їхніми тілами, тому що ми не знаємо, чи вбиває наша людина в будинку, в автомобілі чи десь ще. Але ми знаємо, що їх убили не там, де їх викрали, просто неба, оскільки єдині сліди бруду чи трави, знайдені на тілах, походять з того місця, де їх знайшли.
  
  Тепер жертви. Їх об’єднує те, що вони були молодими жінками без супроводу і були викрадені вночі на шосе Старого півострова. Ми не знайшли нічого, що вказувало б на те, що вони знали один одного, і я думаю, ми можемо сказати, що вони не знали свого вбивцю.
  
  Він зробив паузу. Все, що ми маємо, це набір слідів позашляхових шин від автомобіля, який, мабуть, викинув Джейн Гідеон. Елен може розповісти нам більше.
  
  Він бачив, як вона кашляє, ніби захопив її тим, що її увага блукала. Ми виявили ідентичні подвійні сліди від задніх шин, якщо він дав задній ход, і, ймовірно, він це зробив, щоб полегшити скидання кузова, і їх ідентифікували як Coopers, американську шину, ця конкретна шина для бездоріжжя, досить характерна та досить незвичайна в цьому країна.
  
  Детектив Rosebud сказав: Еллен, я бачив ютів із позашляховими шинами.
  
  Інші прошепотіли свою згоду.
  
  Чалліс втрутився. Але спробуй подумати в його шкурі. Він хапає молоду жінку, підпорядковує її і потребує її сховати. Він не збирається ховати її ні на передніх, ні на задніх сидіннях. Надто ризиковано. А якби він їхав комуналкою, ризикнув би покласти її в лоток, під брезент чи ковдру, чи кілька старих пакетів? Я сам цього не бачу.
  
  Уте з брезентовими боками та дахом, хтось сказав.
  
  Так, можливо, сказав Чалліс, але для цього потрібно було б вийти з кабіни й піти позаду, а коли він кинув Гідеона, то не залишив слідів. Єдині сліди, які ми знайшли на місці події, належать дітям, які знайшли її. Я відчуваю, що наш чоловік викинув тіло із задньої частини свого автомобіля, і зробив це, не виходячи з самого транспортного засобу, що припускає повний привід або щось подібне з дверима, що відкриваються ззаду.
  
  Але будьте відкритими, — продовжив він. Тепер профілактика. Ви, напевно, останнім часом помічали, що суспільство охопила легка паніка. Багато жінок налякані, і хто може їх звинуватити? Це ускладнить роботу нашої людини. Можливо, пекло закриється, можливо, пекло переїде в іншу частину півострова, але всі обережні, не лише тут, у Ватерлоо. Можливо, пекло переїде між штатами і стане для когось головним болем, але це не означає, що ми припиняємо розслідування того, що він тут задумав. Я знайшов подібні випадки між штатами, тож, можливо, він був активним раніше, але повертався приблизно на десять років тому, і деталі уривчасті, і важко розпізнати закономірність, якщо ви її не шукаєте.
  
  Є запитання?
  
  Скобі Саттон стукав ручкою по своїх довгих зубах. Той Land Cruiser, який ми бачили в будинку Солтмарш.
  
  Чалліс повернувся до Еллен Дестрі, яка похитала головою, сказавши: «Інша марка, інший розмір обода». Cooper, який ми хочемо, підходить для диска 235-75-15, тобто для меншого транспортного засобу, наприклад Jackaroo або Pajero.
  
  А не Volvo універсал?
  
  Ні. Ледвічс у відкритому вигляді.
  
  І ми повинні запитати себе, — сказав Чалліс, — чи здатний такий чоловік, як Ледвічес, по суті, боягуз, який покладається на наркотичні препарати й обман, переходити до насильства й ризику, необхідних для того, щоб вирвати молодих жінок із громадської дороги. .
  
  Саттон опустилася. Вони всі зробили, трохи.
  
  * * * *
  
  Денні Холсінгер закінчив роботу о 13:00, пішов додому, стягнув футболку та джинси, які були запорошені й вологі після його ранкової поїздки на сміттєзбірнику, і постояв під душем десять хвилин. Одна лише думка про Меган Стоукс змусила його смикати снасті, його мати по інший бік дверей кричала: Ти будеш там цілий день?
  
  Ах, набивайся, стара суко.
  
  Не говори зі мною так.
  
  Він чекав. більше нічого. Його мати накидалася на нього, щоб продовжувати тренуватися. Він витерся рушником і одягнув шорти, футболку та босоніжки. Спорядження для пуфтера, спорядження для яппі, подумав він приватно, але надворі було вогко, і Меган подарувала йому це спорядження кілька тижнів тому, і йому потрібно було зберігати в її хороших книгах.
  
  Він застав її в мінливому настрої. Не хотіла дивитися йому в очі, напіввідступаючи від його поцілунку. «Поглянь на шорти, Міг», — сказав він.
  
  «Ти добре в них виглядаєш», — сказала вона неуважно.
  
  Як рюкзак?
  
  О, добре.
  
  «Твій ентузіазм переповнює мене», — сказав Денні, одразу задоволений тим, як пролунали слова, «Твоя мама тут?»
  
  Пішов до бабусі.
  
  Денні кивнув головою в бік спальні. Ви на?
  
  Припустимо, так.
  
  Вона була як волога ганчірка. Вона просто лежала, кажучи щось на кшталт: «Ой, це боляче», або взагалі нічого не говорила.
  
  У вас менструація?
  
  так
  
  Справедливо. Але ти міг би дрочити мене, відсмоктувати. Це не означає, що ми повинні зупинитися.
  
  Я не почуваюся правильно.
  
  Денні відкрив рота, щоб поскаржитися, потім великодушно плюхнувся на спину поруч із нею та глянув на її кімнату: плакат із Гатченсом, який кричить у мікрофон; Леді Ді; кішка з величезними проникливими очима; шарфи, що звисають з дзеркала її туалетного столика; відбиток розмазаного макіяжу на дзеркалі.
  
  Де рюкзак?
  
  Він бачив, як вона вішала його на двері вчора.
  
  Вона розплакалася. Ця довбана корова.
  
  ВООЗ?
  
  мама
  
  чому
  
  Вона дозволила його вкрасти, ось чому.
  
  Вкрали? Я тільки вчора дав його тобі.
  
  Ця жінка прийшла з дитиною. Сказала, що збирається освятити будинок. Мама впускає її, дурну корову, і коли вона повертається спиною, вони рвуть її сумочку, бездротовий телефон, татів годинник тощо. Я не зрозумів, поки пізніше вони також не вкрали сумку. Ден, мені дуже шкода. Я компенсую це.
  
  «Ці сумки ходять», — подумав Денні. Можливо, я зможу підібрати щось інше для Меган, цю роботу Джолікс призначив для нас.
  
  Не бий мене, будь ласка.
  
  Він витріщився на неї. Хітча? За що ви мене вважаєте?
  
  Ти маєш право, сказала Меган, на цю чудову сумку.
  
  * * * *
  
  Щоденні поштові відправлення надходили все пізніше і пізніше напередодні Різдва. Джоліч навіть не був упевнений, що пакунок прибуде до вихідних. Але воно було там, чекало на нього в поштовій скриньці, коли він повертався з пабу о п’ятій годині. Він пройшов крізь бур’яни по коліна до свого подвір’я, набравши номер мобільного телефону у свій мобільний. Речі прибули.
  
  Ви можете зліпити з нього план поверху?
  
  немає проблем
  
  Власники їдуть після Різдва, два тижні на Балі, тож цього разу вам не доведеться нікого бити.
  
  О, дякую, сказав він. Ти смішна жінка.
  
  Беріть лише те, що є у списку. Якщо є вільні гроші, вони ваші, але не будьте жадібними. Іншими словами, не залишайтеся надто довго і вас не спіймають.
  
  Якщо я піду, ти підеш разом зі мною.
  
  Я буду ігнорувати це. З Денні все гаразд?
  
  Я можу впоратися з Денні. Він робить те, що я йому кажу.
  
  Поки він залишається в темряві.
  
  Джолік засміявся. Денні завжди в темряві, о Прекрасна.
  
  Чому щоразу, коли ти говориш щось хоч трохи приємне про мене, це відбувається глузливо?
  
  Джоліч помітив зміну її тону. Він знав, як виправити ситуацію. Роблячи сором’язливу, невпевнену нотку у власний голос, він сказав: «Я не сміюся з вас, я сміюся над собою, якщо ви хочете знати, на випадок, якщо ви думаєте, що я надто різкий, ви знаєте, кажу те, що ви не хочете чути.
  
  Фу.
  
  Він знову почув, як її голос змінився. Бойд, я не такий важкий, щоб час від часу не хотіти трохи романтики.
  
  * * * *
  
  Чалліс прибув додому о сьомій. Він мав бути в домі Тесси Кейн о сьомій тридцять, і він мало не подзвонив, щоб сказати, що не прийде. Він хотів не поспішати, а сидіти й дивитися, як заходить сонце, зі склянкою червоного. Читати книгу. Розігрійте щось із морозилки в мікрохвильовці. Нехай день згасає, іншими словами, його турботи зникають, як світло згасає на заході.
  
  Але деякий час у нього не було обіду, якщо це можна було назвати обідом. За останні шість років його запрошення пообідати з колегами з поліції відхилялися. Частково це був його неодружений статус. Неприв'язана людина за обіднім столом була докором подружжю. І Чалліс задавався питанням, чи бачили ці чоловіки та дружини його наляканим, нещасним привидом чи оболонкою людини.
  
  Він роздягнувся і пішов у душ. Над його ванною була душова лійка, але Чалліс віддав перевагу душовій кабіні всередині його задніх дверей, поруч із пральною. Він подякував за передбачливість людей, які будували будинок. Йому подобалося мати можливість після годинної роботи в саду чи прогулянки кинути свій одяг у кошик і зайти в коробку з димлячим повітрям і водою.
  
  Він намив волосся шампунем і залишив його там, поки намилив тіло. Відро біля його ніг повільно наповнювалося милою водою.
  
  Вода не потрапляла на його голову й плечі, і він не змив шампунь, і він знав, що електричний водяний насос над підземним резервуаром буде кричати, засмоктуючи повітря.
  
  Чалліс голий увірвався через задні двері й вимкнув насос. Йому потрібно було обполоснути волосся. Він наповнив каструлю водою з цистерни з гофрованого заліза, прикріпленої до його гаража, і вилив собі на голову. Це було як лід. Він зробив це знову, а потім занепокоївся, що він марнотратний. На третій раз він спробував засунути голову в каструлю і промокнути водою волосся. Він подивився на результат. Вода була злегка мильною. Він вилив його біля основи старого і, можливо, вмираючого лимонного дерева. Він не був переконаний, що його волосся вільне від шампуню.
  
  Нарешті він одягнувся, провів гребінець по своїй сверблячій шкірі голови й повернувся надвір. Очевидно, йому потрібно було купити воду, але жоден перевізник не прийде в цю годину і, можливо, протягом кількох днів, якщо в районі буде ажіотаж. Чалліс знайшов у своєму гаражі три відрізки шланга та з’єднав їх. Він приєднав один кінець до крана на дні залізного резервуара, інший подав у перелив свого підземного резервуару та відкрив кран. Він дав воді стекти протягом кількох годин. Він нагадав собі заповнити насос.
  
  Всередині дзвонив телефон.
  
  Гел, майже восьма тридцять.
  
  Вона намагалася не здаватися ображеною чи розчарованою. Челліс глянув на годинник: восьма п’ятнадцять. Вибач, Тесс. Тут невелика надзвичайна ситуація.
  
  Дружини-поліцейські повинні почуватися так. Хел, ти не забув?
  
  Приходить зараз.
  
  Він пішов, почуваючись опустошеним і лускатим, і нервувався більше, ніж будь-коли в своєму загадковому житті.
  
  * * * *
  
  Джон Танкард і Пем Мерфі були призначені в нічну зміну на різдвяні вихідні, звичайне патрулювання, Танкард на зміну сидів за кермом дивізійного фургона, вважаючи, що водіння відверне його від болю в попереку. Його втішило пронизливе бурчання поліцейського оркестру.
  
  Вони їхали мовчки, освітлені зеленим світлом панелі приладів. Дев'ята вечора. десять. Одинадцять.
  
  Потім довелося увірватися Мерфу.
  
  Дочекайтеся Нового року. Для молодих і старих, вечірки по всьому колу.
  
  Вона кивнула. Міста поступово заповнюються, ви помітили? Більше трафіку вдень там, де я живу. Люди прибувають на відпочинок.
  
  Танкард буркнув.
  
  Тиша. Потім: Вам слід відвідати фізіотерапевта або мануального терапевта.
  
  Чашка кліпала очима. Про що вона зараз балакала? що?
  
  Ти виглядаєш так, ніби тобі боляче, Танк. Це твоя спина?
  
  Я в порядку.
  
  Це все спорядження, яке ми повинні тягати на талії. Важкий ремінь, наручники, кийок, стручковий спрей, кобура, пістолет. Створює навантаження на поперек. Плюс вага нерівномірно розподілена.
  
  Він глянув на неї. На його думку, вона була такою ж потворною, як повний капелюх дірок. Ви не кажете.
  
  Клініка спортивної медицини повинна вам допомогти.
  
  Я в порядку.
  
  Ні, ти ні. Не погано визнати, що ваша спина потребує коригування.
  
  Слухай, Мерф, чому б тобі просто не потренуватися, гаразд?
  
  Він побачив, як вона припала до дверей. Влаштовуй себе.
  
  Автомобіль вилетів із провулку, спортивний BMW, вилетів, як кажан із пекла.
  
  Танкард хихикнув. Гаразд, дікраш, давай подивимося, як тобі це сподобається, і він увімкнув сирену та підставив ногу.
  
  Коли вони під’їхали ближче, з’явилася лінива рука, яка показала їм палець, і BMW смикнувся під сильним прискоренням і швидко поїхав геть.
  
  Ой, друже, я пригощу тебе на сніданок.
  
  Поруч із ним сиділа Пем Мерфі, пильно вдивляючись перед собою, поклавши руки на приладову панель. Обережно, Танк.
  
  Обережно? Ти не женешся за кимось ретельно.
  
  Просто дивіться, куди йдете.
  
  BMW мчав від Ватерлоо, прямуючи на південний захід, углиб узбережжя. Танкард не хотів його втрачати. Півострів був зшитий вузькими дорогами та провулками, де не було освітлення, лише темні під’їзні шляхи, дерева та сотні воріт.
  
  Потім вони його втратили. Вони були на Туббарубба-роуд, коли BMW зник. Повільніше, сказала Пем Мерфі. Я щось бачив.
  
  що? де
  
  За тією смішною будівлею на розі.
  
  АТС, сказав Танкард. Що ви побачили?
  
  Світло, ніби хтось відкрив двері машини.
  
  Танкард їхав заднім ходом так сильно й швидко, що двигун завив, а фургон звивався, залишаючи гуму на дорозі. На місці. Ось він, пизда.
  
  Припаркувався, вимкнув, вийшов. Ви чекайте тут. Зателефонуйте в номер, перевірте, чи не вкрали машини.
  
  Він бачив, що їй це не подобається, але вона зробила те, що їй сказали. Він підійшов до BMW, який стояв у довгій траві біля огорожі циклону, і посвітив ліхтариком у двері водія. Вийдіть з машини, будь ласка, сер.
  
  Це була жінка. Вона була молода, схильна хитатися й реготати. Багато світлого волосся, включно з мотузкою, яку вона жувала, дивлячись на нього. Ноги до дупи і також показує трохи цицьки. У Джона Танкарда був образ багатства та привілеїв, які розважаються, поки робітники тягнуться. Він подзвонив, Мерф, підійди сюди на хвилинку?
  
  Він не зводив очей з дівчини. Коли Пем Мерфі стояла біля нього, він сказав: «Ця молода леді встала з водійського сидіння».
  
  Неможливо.
  
  точно.
  
  Блондинка виразила на обличчі здивування. Що ви маєте на увазі?
  
  Міс, з вами є хтось?
  
  Ви маєте на увазі мого хлопця?
  
  Танкард відхилив голову назад і гукнув: «Сер, вийдіть, будь ласка, з машини?»
  
  Пем Мерфі відійшла, і тепер вона дивилася вздовж борта автомобіля, на пасажирське сидіння. Вона тримала руку на пістолеті. Нам зараз не потрібні проблеми, сер.
  
  Боже, розведися, чому б тобі не так? - сказала блондинка.
  
  Вони дивилися, як відчиняються двері. З машини вийшов молодий чоловік. Чому діє сильна рука? запитав він.
  
  Пам сказала: «Сер, ви власник цієї машини?»
  
  так?
  
  Ви їхали?
  
  Ні в якому разі.
  
  У нас є підстави вважати, що ви помінялися місцями зі своєю подругою.
  
  Ви справді?
  
  Танкард сказав: сер, у нас є підстави вважати, що ви були за кермом цієї машини. Ви перевищували дозволену швидкість, і вас перевірять на алкотестер, щоб перевірити, чи керували ви в стані алкогольного сп’яніння. Ми також вважаємо, що ви помінялися місцями зі своїм другом, намагаючись уникнути можливого переслідування. Я хотів би побачити ваші права, будь ласка, сер, і ваші, молода леді, і прошу вас обох пройти перевірку дихання.
  
  Відчепись! Ви, кляті копи, не знаєте, з ким маєте справу. Цього разу ви зробили велику помилку.
  
  Вони його ігнорували. Вони розділили пару і відвезли їх по одному до фургона для перевірки дихання. Коли Танкард залишив жінку наодинці, він сказав: «Ти міг би полегшити собі».
  
  Як ви маєте на увазі?
  
  Ти дай мені щось, я дам тобі щось.
  
  Вона нічого не сказала, але її очі звузилися, чекаючи, що буде далі.
  
  як тебе звуть
  
  Сінді Прайс.
  
  Сінді. Ну, Сінді, ти справді хочеш, щоб на тебе подали протокол за водіння в нетверезому стані та неправдиву заяву в поліції? Танкард кивнув головою. Просто щоб захистити якогось мудака? Він твій хлопець?
  
  Начебто.
  
  Начебто. Тож ви не відчуваєте занадто сильно. Це добре. Ну, Сінді, мені довелося кинути комусь книгу, тож чому б тобі не бути спокійнішим до себе. Розкажіть нам, що насправді сталося, як він попросив вас помінятися з ним місцями, і я подбаю, щоб вас ні в чому не звинуватили.
  
  і?
  
  і що?
  
  Це все?
  
  Зараз вони наближалися до нього. Вони були на одній хвилі. Сінді, якщо тобі потрібна надійна гарантія, тобі потрібно зробити для мене ще одну річ.
  
  Вона з викликом сказала: «Спробуй мене».
  
  Він трохи почекав. Маю намір. Він видобув свій блокнот. Яка була адреса?
  
  Сьогодні це його єдиний спосіб витягнути птаха. Вони знову приєдналися до інших.
  
  Ти пошкодуєш про це, сказав хлопець.
  
  Він був схожий на дівчину, молодий, п’яний, з привілеями. Я виб'ю вас за хвилину, ви не замовкайте, сказав Танкард.
  
  Ви не знаєте, з ким тут маєте справу.
  
  Танкард сказав Пем Мерфі: «Ось цей жарт, тільки про Porsche, а не про BMW, але він все одно актуальний». Яка різниця між Porsche і кактусом?
  
  Пем сказала, що з Porsche уколи всередині.
  
  * * * *
  
  Дев'ять
  
  
  
  що ти робиш?
  
  Чалліс думав, що вона спить. Він сам спав, але потім прокинувся, і незвичайність ліжка, будинку та ситуації раптово заполонила його, там, у темряві, освітленій лише цифровим дисплеєм її нічного годинника та проблиском місячного світла з-за спини. Завіса, яку він пам’ятав, була важкою, надто важкою для кімнати, і він тягав свій одяг і шукав своє взуття, готовий піти, але сарай спіймав його.
  
  Він потягнувся через ліжко й поцілував її. Мені потрібно йти, Тесс.
  
  Вона витріщилася на нього, потім відвела погляд. Я думав, ми разом снідаємо.
  
  Він посидів деякий час, однією рукою обіймаючи її шию, поки сухожилля не сказали йому, що вона не розслабилася. Він прибрав руку. Я не міг заснути.
  
  Вона відкотилася від нього. добре. Побачимось.
  
  Тесс
  
  Вона повернулася до нього. Хел, усе гаразд. Я не злий. Ви почуваєтеся дивно, я розумію, тож вам слід піти.
  
  Побачимось знову.
  
  Вона поцілувала його і впала на подушку. Ніяких розмов. Я втомився. До зустрічі.
  
  * * * *
  
  Джинджер викладала два уроки в суботу вранці. Він зміг вмістити Пем у свої десять годин. Вона майже не спакувала сонцезахисні окуляри, які Болле купив йому, щоб не зробити дурницю, але він, схоже, приділяв їй особливу увагу, тож вона сором’язливо розмахувала ними наприкінці уроку, коли інші почали отримувати змінив і поїхав.
  
  Різдвяний подарунок для вас.
  
  Він почервонів. Я тобі нічого не отримав.
  
  Я б не очікував, що ти цього зробиш.
  
  Я хотів, сказав він.
  
  Ви?
  
  Я думав, ти сприймаєш це неправильно.
  
  Ні, сказала вона.
  
  Кольори неба й води були рожево-сірими — типовий м’який пляжний день на півострові. Пем пішла додому в приємній плутанині, з поколюванням на поверхні шкіри, але це незабаром зникло. На її автовідповідачі блимала кнопка. Сержант Келлок хотів, щоб вона була на станції о другій годині, і краще б не спізнюватися, якби вона знала, що для неї добре.
  
  * * * *
  
  Ріс Гартнетт прибув на десять хвилин раніше, саме тоді, коли Еллен поверталася з магазинів із речами для обіду та суботніми газетами. Вона скинула все на кухні і почала водити його по дому, вибачаючись за його недоліки. Алан підозріло плевся за ними, запитуючи, який найкращий спосіб охолодити без кондиціонера. Елен знав, про що йдеться: він хотів перевірити, чи готовий Ріс дати їм нейтральну пораду.
  
  Ізоляція, для початку.
  
  Він уже ізольований, сказав Алан.
  
  Чи думали ви про стельові вентилятори?
  
  Вони не годяться, якщо повітря вже гаряче.
  
  Жалюзі? Віконниці? Виноградна лоза на шпалері?
  
  Еллен сказала: «Хапалися за соломинку, Рісе, це очевидно». Тож чому б вам не оглянутись і не дати нам ціну.
  
  Ми не можемо собі цього дозволити, сказав Алан.
  
  Ріс запитливо подивився на Еллен, яка сказала: «Не зашкодить отримати цитату».
  
  Шумні криваві речі.
  
  Головний блок можна розмістити на деякій відстані від ваших житлових приміщень, сказав Ріс. Ви справді нічого не почуєте.
  
  Вони прийшли до спальні Larraynes. Вона лежала на своєму ліжку й читала, одягнена у вузькі шорти й майку. Маленький настільний віяло скуйовдив її пряде волосся. Ріс Хартнет посміхнувся їй і сказав: «Привіт». Досить гаряче для вас?
  
  Еллен відчула укол чистої ревнощів. Це її здивувало. Вона спостерігала за реакцією своїх доньок на Хартнета і була задоволена, побачивши звичайний похмурий погляд. Ларрейн вискочив, сказавши: «Стільки про приватність у цьому домі».
  
  Еллен закотила очі. Вибач, Рис. Іноді вона може бути дуже грубою.
  
  Грубий? що? ні. Я робив цитати на фермах, які ухиляються від податків, для корів Брайтонського суспільства, які могли б показати вашій доньці хоч пару речей про грубість.
  
  * * * *
  
  Чалліс зателефонував до державного дистриб’ютора шин Cooper, і той сказав: «Раніше я був єдиним дистриб’ютором, але зараз є торговець-шахрай, який продає їх у вас у лісі, і тепер він їхав вулицею Роузбаду. . Тайр-Сіті охоплювало півкварталу, мозоль із поставлених один на одного шин, брудних сараїв, маслянистого бруду та сухої трави, зачепленої периметральною огорожею циклону, дешеві шини з літерами, вищими за людину, вкривали передню стіну головної будівлі. Коли Чалліс заїхав, припаркувався збоку й показав себе, половина робочої сили, здавалося, розтанула в тіні, а інша половина вороже витріщилася на нього. Чалліс знав, що він пахне копом. Всі поліцейські роблять це тим, у кого є підстави винюхувати одного. Тим часом музика дін-рок, витік повітря під тиском, стукіт ручних інструментів приголомшували.
  
  Він показав своє посвідчення чоловікові, який вийшов із маленького заскленого кабінету. ти бос?
  
  Чоловік кивнув. Ти з ним розмовляєш.
  
  Ви продаєте шини під назвою Cooper?
  
  Сигарета струснула в роті чоловіка. Можливо.
  
  Або робиш, або ні.
  
  Гаразд, я знаю. і що?
  
  Не звичайна шина,
  
  Не дуже поширений, ні.
  
  Мало продажів?
  
  Чоловік знизав плечима. Люди їх купують.
  
  Ви б згадали про це, якби хтось захотів встановити набір Coopers?
  
  Здавалося, що на обличчі, руках і одязі чоловіка були плями масла та жиру. Він був невеликого розміру, мав форму бочки, і носив незмінний похмурий вигляд. Напевно ні.
  
  давай Така угода виділилася б у такому бізнесі.
  
  Чоловік розправив щелепу. Що саме означає?
  
  Це означає, що більша частина вашого бізнесу складається з продажу ледь придатних для дорожнього руху шин людям, які їздять на іржавих відрах, — різко сказав Чалліс. Я хочу, щоб на хвилинку була ваша ціла увага.
  
  Друже, я продаю всякі шини і купую всякі. Сюди приїжджають хлопці на Jags, хлопці на VW. Продам вантажні шини. У мене позаду тракторні шини. Я купую робочі лоти на аукціоні та купую поодинокі шини. Купую в інших дилерів. Купую збанкрутілі акції. Я визнаний дилер більшості основних брендів.
  
  «Зрозуміло, зрозуміло», — сказав Чалліс. Тож єдиний спосіб, яким ми можемо дослідити ваші продажі шин Cooper, це переглянути ваші книги, чи не так? Ви їх записали, чи не так? Я впевнений, що ви той тип хлопця, який робить правильні речі з податківцями.
  
  Чоловік неспокійно ворухнувся. Цього місяця я трохи відстала від роботи з документами. Візьміть трохи знахідки, в офісі невеликий безлад. Крім того, я б не обов’язково вказував на рахунках-фактурах імена клієнтів.
  
  А як щодо реєстраційних номерів автомобілів? Ви, напевно, записуєте їх у рахунки?
  
  Чоловік почухав голову. Не завжди.
  
  Через годину, переможений хаосом в офісі, Чалліс повернувся до Ватерлоо. Коли він заїхав на автостоянку біля поліцейської дільниці, він упізнав автомобіль McQuarries у отворі для відвідувачів і виникла спокуса розвернутися та знову вийти. Йому потрібна була стрижка, він тижнями не ходив на пляж, у нього були різдвяні покупки.
  
  Коли він піднявся нагору, дзвонив телефон. Більше не було кому відповісти.
  
  Він упізнав голос абонента. Це Гел Чалліс, місіс Гідеон.
  
  Її голос був низьким і втомленим. Ваші люди щось знайшли, містере Чалліс?
  
  Він обережно сказав: Ми пробігли кількома підводами. Ми маємо чітке уявлення, на якому транспорті вивезли вашу дочку.
  
  І який би це був сорт?
  
  Повний привід якийсь.
  
  Вона мовчала.
  
  Місіс Гідеон?
  
  дякую
  
  І лінія обірвалася.
  
  * * * *
  
  Пем Мерфі доповіла до конференц-зали, кімнати, вибраної для того, щоб її залякати, як вона подумала, з величезним столом і пласкою стелею, а всі стільці, крім двох, порожні та звинувачувальні. Вона сіла на третє крісло й спостерігала, як суперінтендант Маккуоррі підклав пальці під підборіддя й дивився на неї. Їй стало погано. Чому він встромив весло? Вона глянула на старшого сержанта Келлока, який не хотів на неї дивитися.
  
  Пане, ми зробили все за підручником.
  
  Леді Бастіан каже інше, сказав Маккуоррі.
  
  Сер, з повагою, її там не було.
  
  Молодий хлопець з хорошої родини, ніколи не був у біді.
  
  Це неправда, сер. Два порушення ПДР і
  
  Дрібна картопля, сказав наглядач. У нас є молодий чоловік із хорошої родини та двоє поліцейських наприкінці довгої зміни в один із найзавантаженіших періодів року, а саме на Різдво. Пізно, дуже темно. Жодних незалежних свідків. Один констебль добре відомий своєю агресивною поліцейською діяльністю. Насправді він є центром занепокоєння спільноти, і мені довелося довго та наполегливо говорити, щоб переконати Ethical Standards, що їм не потрібно посилати групу для розслідування.
  
  Танк сказав їй, що це може статися. Якби на нього поскаржилася достатня кількість людей, Етичні стандарти могли б поглянути.
  
  Можливо, ви не знаєте, констебль Мерфі, зазначив Келлок, що саме може означати візит з питань етичних стандартів. Якщо вони виявлять проти вас, то ваша станція не тільки піддається випадковим перевіркам поведінкового менеджменту, але й офіцери, яких перевіряють, будуть змушені пройти додаткові курси поведінки та лідерства в Академії. Ти цього хочеш?
  
  Ні, сер.
  
  На щастя, суперінтендант і я впевнені, що скарга містера Бастіанса підлягає процесу вирішення. Немає необхідності в подальшому зовнішньому обстеженні.
  
  Скарга, сер?
  
  Переслідування.
  
  Пем похитала головою, подумавши: «Я в це не вірю».
  
  Маккуоррі нахилився вперед. Констебль Мерфі, чи не можливо, що в арешті було щось нерозумне? Чи не можливо, що констебль Танкард відреагував надмірно?
  
  Ні, сер.
  
  Ви весь час були з ним?
  
  Сер, це процедура розділення свідків і правопорушників під час допиту. Констебль Танкард відвів дівчину на допит, а я допитав містера Бастіана. Стандартна процедура. Ми не хотіли давати їм більше шансу домовитися про історію, яку вони для нас приготували.
  
  Міс Прайс стверджує, що вона була за кермом автомобіля.
  
  Це брехня, сер. Ми обидва бачили водія на початку переслідування. Це був чоловік.
  
  Бачив його чітко?
  
  Досить чітко. Чоловіча рука.
  
  Можливо, вона була в його куртці.
  
  Це була тепла ніч, сер. Жоден не був одягнений у куртку.
  
  Ви бачите, що я маю на увазі, констебле Мерфі? Це може означати, що яйце на наших обличчях .
  
  Чоловік був хуліганом. Він був чистий, пильний, охайний, слизький і противний, як змія. І нудьгуватий слабкий, людина, більш схильний підтягуватися до заможної родини, ніж захищати інтереси своїх офіцерів.
  
  Сумнів, констебль Мерфі. Закрадається сумнів.
  
  Я підтримую свою заяву, сер.
  
  Маккуоррі нахилив гостру голову до папки перед собою. Міс Прайс також каже, я цитую: чоловік-офіцер поліції намагався накинути на мене суворе слово. Він попросив сексу, щоб я визнав, що я не водій, інакше я потраплю у в’язницю. Ви чули цю розмову, констебль?
  
  Ні, сер.
  
  Але це звучить правильно, чи не так? Це те, на що здатен констебль Танкард?
  
  Він здається мені компетентним офіцером, сер. професійний.
  
  У відповідь Маккуоррі витріщився на неї. Здавалося, він робив уявні розрахунки, вона не знала ні про неї, ні про Танкарда, ні про саму справу.
  
  * * * *
  
  Джон Танкард побачив, як вона виходила з конференц-залу. Пем. Як справи, друже?
  
  Непогано, Танк, враховуючи.
  
  Тримайся добре?
  
  Намагаючись.
  
  Не дозволяйте мерзотникам перетерти вас.
  
  Я не буду.
  
  Він узяв її за руку й затягнув у куток, де пробурмотів: «Слухай, Пем, що вони сказали про мене?»
  
  Двері до конференц-залу відчинилися. Келлок висунув голову. Констебль Танкард, готовий до вас.
  
  * * * *
  
  Отретя година, на станції дуже тихо, усі розійшлися по домівках, або робили різдвяні покупки, або грали в крикет чи теніс, тому Скобі Саттон із полегшенням побачив, як Джон Танкард виходить із конференц-залу. Танк, ти зайнятий?
  
  Кружка виглядала понуро й холодно. Я не чергую ще годину.
  
  Саттон глянула на конференц-зал. що відбувається
  
  нічого
  
  Саттон відпустила це. Ти зробиш мені послугу.
  
  Як що?
  
  Мені треба поговорити з якимись циганами.
  
  Танкард нарешті посміхнувся. цигани? Ви маєте мене. Що, схрестили твою долоню, сказали всі свої заощадження покласти на повільного коня? Гаразд, у мене немає нічого кращого.
  
  Саттон пояснював, поки Танкард їхав. Я не збирав це до вчорашнього вечора, коли я читав своїй дитині казку. Вона запитала мене, що таке циган. Кілька днів тому я брав інтерв’ю у літньої пари, до дверей якої підійшла жінка, пропонуючи освятити будинок або будь-які зайві гроші, які вони, можливо, валялися, але коли старенькі поверталися спиною, вона кидала джойнт. А за кілька днів до цього на станцію прийшла жінка, вважаючи, що вона ромська провидиця, і сказала мені, що ми знайшли тіло Джейн Гідеон біля води.
  
  Нічого лайна.
  
  Саттон стиснув губи, дивлячись перед собою крізь вітрове скло, пригадуючи, що ця Софія сказала про його дочку. Як вона це знала? Поруч із ним Танкард сказав: Скобе? Ти там прокинувся?
  
  Вибачте?
  
  Джейн Гідеон.
  
  Саттон махнув рукою. Ой, надто розпливчаста інформація. Справа в тому, що я перевіряв щоденні звіти про злочини. Якщо це та сама жінка, то вона пограбувала півдюжини людей.
  
  Танкард пригальмував перед залізничним переїздом. Шини ляпнули по рейках, а потім він знову прискорився. Ви можете привести її, поставити в чергу, подивитися, чи хтось її ідентифікує.
  
  Бос ніколи б цього не погодив. Це лише передчуття, сказала Саттон. Але фотографія, це інша справа.
  
  Він простягнув руку між сидіннями до фотоапарата й кинув його на коліна Танкарда. Це був Canon, оснащений телеоб’єктивом.
  
  «Сподіваюся, ви знаєте, як ним користуватися», — сказала Саттон.
  
  немає проблем Просто продовжуй її говорити, щоб я міг чітко постріляти в неї.
  
  Вони підійшли до караван-парку на річці Тідал, гнітючої ділянки чахлого ти-дерева, брудного піску й стоячої води, ураженої комарами, яка не була річкою й давно не бачив припливу. Основна зона складалася з туалетних блоків, пральні, головного офісу та відпочиваючих на початку літа у великих фургонах із прибудовами до наметів. Краї парку, найближчі до головної дороги та погано захищені від пилу, шуму, вітру та сонця, були відведені для довгострокових орендарів у фургонах, транспортних засобах для відпочинку та портативних будинках з фанери чи алюмінію.
  
  цигани? – сказав керівник парку.
  
  Жінка, яка називає себе Софією. Ворожить, сказала Саттон.
  
  О, вона. Циганка? Не знав, що у нас є. Я просто подумав, що вона вуга. Йде показувати.
  
  Якщо ви вкажете це на карті? Сказала Саттон.
  
  Карта була в плямах від дощу та вицвіла на сонці за аркушем товстого подряпаного перспексу. Менеджер показав. Там, у кутку. Вона, її брати та кілька дітей.
  
  Танкар повільно їхав парком. Саттон відчула його неспокійні обертові очі. Бути настільки одержимим означало б викликати виразку, подумав він. Він показав. там.
  
  Софія та маленька гола дівчинка сиділи на потертих нейлонових розкладних стільцях під брезентовим тентом біля борту брудно-білого Holden Jackaroo, який був переобладнаний у невеликий будинок на колесах. За ним стояв відповідний Джакару, а за ним – караван. До каравану не було транспортного засобу, але під сусіднім деревом був припаркований важкий, мордатий Land Cruiser. Саттон побачила трьох чоловіків, які дивилися з цементної лавки та столу в тіні похилого плетення. Земля була гола і тверда. У Саттон склалося враження неохайності, хоча Софія та чоловіки були охайно одягнені, а на майданчику не було й сліду сміття.
  
  Можливо, це був пес, худий, потертий блакитний каблук. Він лежав у бруді, поклавши лапи на те, що, як зрозуміла Саттон, нещодавно було якісним шкіряним рюкзаком, тонка чорна шкіра тепер порвана й пожована.
  
  Троє чоловіків спостерігали, як він виходить із Комондора. Коли він зачинив двері, один підвівся на ноги й поплентався геть. Не добігла Саттон до Софії та дитини, як пішов другий чоловік із руками в кишенях. Потім третій. Тоді Саттону спала на думку повнопривідна машина з задніми відділеннями. Тоді він подумав про Софію та причину свого візиту, і зрозумів, що, коли чоловіків не було, Джон Танкард міг би навести свою камеру, щоб його не помітили.
  
  Пам'ятаєш мене, Софія?
  
  Вона спостерігала за ним. На її обличчі не було ні гумору, ні оживлення. Ваша дівчинка стала щасливішою.
  
  Це тому, що ясла закриті відтепер до кінця січня. Моя дружина
  
  Їй потрібен час, щоб адаптуватися.
  
  Саттон припустив, що Софія мала на увазі його доньку, а не його дружину, і подумав, чи вона тепер ясновидець, чи просто висловлює очевидну правду.
  
  Дві речі, Софіє. Номер один. Ви прийшли до нас і сказали, що знаєте, де Джейн Гідеон. Ти більше про це думав? Чи було у вас таке відчуття, хтось сказав вам, де вона була, чи бачили ви її насправді? «Можливо, я був трохи необережний днями», — поспішно підсумував він.
  
  Не навмання. Не вірячи. Ви мені не повірили.
  
  Ну, це не кожен день
  
  Ви знайшли її біля води, чи не так, як я і сказав.
  
  Можливо, ваші брати
  
  Вони нічого не знають.
  
  добре. Отже, ти відчував , що Джейн Гідеон мертва, чи це ти кажеш? Ви не мали прямого знання?
  
  Якщо ви хочете так сказати. Про яке друге питання ви хочете поговорити?
  
  Саттон поглянула на собаку. Воно заснуло, поклавши щелепу на рюкзак. Софіє, у вашій ролі ясновидиці
  
  Провидець.
  
  провидець, ти іноді благословляєш людей? Я маю на увазі їхні будинки чи власність. Сказати їм, що їхні мирські блага будуть примножуватися, що таке?
  
  Здавалося, Софія використала свої запаси гідності. Я не чарівник. Я не вигадую речей, яких немає з самого початку.
  
  Добре, добре.
  
  Є шарлатани, які кажуть, що можуть це робити.
  
  Ви б не знали жодного з них? Де я можу їх знайти?
  
  У цей момент маленька коричнева змія почала перетинати простір між гнилими нейлоновими кріслами та вагончиком. Ні Саттон, ні Софія нічого не сказали, але Софія обережно підійшла до дитини на другому стільці й підняла її з нього. Змія байдуже ковзала під караваном.
  
  З ними вчишся жити, — сказала Софія.
  
  * * * *
  
  Про нього була спеціальна стаття в головній суботній газеті. Сказано, що він поцупив обох жінок. Який сміх; обидва охоче сіли на пасажирське сидіння. По-третє, тепер її викрали, добре й правильно.
  
  Він ще не нишпорив, коли побачив її вперше. Розвиднялося, світало, і він йшов на роботу. Він бачив, як вона біжить підтюпцем, стрункі ноги стукають, лікті накачуються, лопатки згинаються під вузькими бретелями майки. Пов'язка для кріплення волосся. Його фари в непевному світанку підбирають світловідбиваючі смужки на підборах її кросівок. Повітря було прохолодним. Пізніше буде жарко, а їй, мабуть, була робота, тому вона бігла на світанку. Він широко обійшов її, пішов далі Старим півострівним шосе, обмірковуючи все.
  
  Це було кілька днів тому. Кожного ранку після цього візерунок повторювався.
  
  Сьогодні вранці він виїхав на півгодини раніше, зупинився на ґрунті на узбіччі дороги, підняв заднє колесо з боку пасажира за допомогою швидкороз’ємного гідравлічного домкрата, зняв ковпак і одну колісну гайку й став чекати.
  
  Коли вона натрапила на нього, він ходив маленькими колами за заднім колесом, зігнувшись, склавши руки за спиною. Її ноги застукотіли, підійшовши ближче, і почали хитатися.
  
  Щось загубив?
  
  Він поглянув на неї з полегшенням, посміхаючись. Потерта колісна гайка. Світло недостатньо добре, і я не маю факела.
  
  Напівзігнутий, він продовжував шукати біля домкрата. Вона приєдналася до нього. У таких умовах на світанку повітря досить спокійне , щоб мати достатньо попереджень, якщо наближається інший транспортний засіб. Він і номер три ходили так на короткий час, а потім, коли вона розширила пошук, щоб охопити область біля вихлопної труби, і присіла, щоб зазирнути під задню вісь, він узяв її.
  
  Тепер це був уривок.
  
  * * * *
  
  десять
  
  
  
  — Привіт, Спрог, — сказав Скобі Саттон.
  
  Не Sprog. Рослін. рос . . . Лін.
  
  Рослін.
  
  Її рученята злетіли вгору, біля задніх дверей. Тату, ти тримай мене.
  
  Мені зараз треба йти на роботу, мила.
  
  Ти береш мене? Будь ласка?
  
  Можливо, в інший день.
  
  Скобі, коханий, ти даси їй помилкову надію.
  
  Часто було так. Вам справді потрібно добре подумати, перш ніж щось сказати чи зробити з трирічною дитиною, бо якщо вони отримають неправильне повідомлення про щось, багато фундаменту може бути втрачено.
  
  Він сказав: «Поцілуй тата на прощання». Влаштуйте барбекю сьогодні ввечері, як це буде?
  
  Шотчідж?
  
  Шотчідж на хлібі з великою кількістю соусу.
  
  Два шотчіджа?
  
  Скільки завгодно.
  
  Крізь поцілунки на прощання він почув, як його дружина сказала: «Мені так пощастило, я не можу в це повірити».
  
  Спробую повернутися додому раніше.
  
  Сьогодні Святвечір , моя любов.
  
  * * * *
  
  Рано вранці Пем Мерфі пішла займатися серфінгом, сподіваючись натрапити на Джинджер з класом, але його там не було. Неділя, Святвечір, вона мала цього очікувати. Попереду в неї був день. Вона подзвонила батькам.
  
  Через дев’яносто хвилин вона вже виходила з мельбурнського потяга на трамвай К’ю. Її батьки жили в будинку початку століття, розташованому в зарослому саду на пагорбі з видом на Стадлі-парк. Час від часу вона відвідувала їх, не лише тому, що вони були її батьками й мали похилий вік, а й тому, що лише одного разу скинулася, як вони, щоб висловити схвалення життя, яке вона влаштувала.
  
  І сьогодні вона хотіла викинути з пам’яті Танкарда, Келлока та Маккуоррі, подарувати своїм батькам їхні різдвяні подарунки, отримати від них якісь подарунки, і взагалі викинути з пам’яті своє поліцейське життя на кілька годин до того, як їй доведеться звітувати. знову на чергування о 16:00.
  
  Будинок був у поганому стані, з гнилими віконними рамами, облупленою фарбою та шпалерами, соляною вогкістю на стінах, протіканням даху, навіть якщо він стояв на півакра першокласної нерухомості.
  
  У неї був свій ключ.
  
  Це ти, любий?
  
  хто ще — подумала Пам. Я, мама.
  
  Гук, стукіт, а потім скрип, коли її матір пройшов у двері вітальні, і ще більше, коли стара жінка пробиралася коридором. У будинку було темно, незважаючи на сліпуче сонце надворі. Воно билося об важкі вхідні двері й ледве освітлювало вітраж.
  
  Пем поцілувала матір. Як тато?
  
  Задумливо нахмурився: Скажімо, у нього був такий собі день.
  
  друкувати?
  
  так
  
  Пем потерла долоні, готуючись до довгої прогулянки повз матір і тьмяним вогким коридором до задньої кімнати, де зараз жив її батько, оточений своїми книжками. Здавалося, доктор Мерфі не спав. Весь час він проводив, спираючись на подушки, з портативною друкарською машинкою на колінах.
  
  Пем вагалася. Як справи?
  
  «Ми провели ранок, сварячись про використання дефіса, — відповіла її мати. Він наполягав, щоб це був олійний малюнок дефісом, я сказав, що колись це було б, а зараз два слова прийнятні.
  
  У родині було троє кандидатів наук. Батько Памс і обидва її брати, які були на кілька років старші за неї. Брати викладали в університетах Сполучених Штатів і ніколи не поверталися. Пем, яка ще була дитиною, залишилася задньою думкою, коли її брати пішли з дому, щоб жити в університетських коледжах. Певний інтелектуальний блиск родини, здавалося, пішов з ними, і Пем виросла в переконанні, що її власний розвиток не мав такого великого значення для її батьків, що сімейний мозок не був переданий їй. І тому вона дала зрозуміти, що із задоволенням плаває, їздить на велосипеді, грає в теніс і катається на лижах. Здебільшого самотні види спорту. Але вона зробила цікаве відкриття: ці види спорту навчили її добре думати, оскільки вони спонукали до вирішення проблем, самотності та роздумів, так що вона більше не вірила, що вона нерозумна. Коли вона закінчила поліцейську академію, то була третьою в класі.
  
  Не те щоб родина зареєструвала цей факт.
  
  Привіт, тату.
  
  Що це за бізнес? Чи повинен я тепер відповідати низько?
  
  Привіт, тату, тату, патере, о Царствений.
  
  Її батько посміхнувся. У кімнаті пахло затхлою, запахом старої плоті, старих меблів і книг. Пем підійшла до вікна.
  
  Залиште це! сказав її батько.
  
  Як хочеш.
  
  Сідай, милий. Що задумали беззаконники?
  
  І Пем розповіла йому, прикрашаючи, спостерігаючи за захопленим обличчям свого батька. Це було більше, ніж просто бажання непристойних деталей. Пем підозрювала, що він займає певну євгенічну позицію щодо злочинності.
  
  А як виглядав цей хлопець?
  
  О, досить середньо, сказала Пем. Як книга?
  
  Доктор Мерфі був викладачем математики. Гед жив без подій, але намагався викрутити з нього автобіографію.
  
  З тією швидкістю, як я пишу, він кисло сказав: «Я, ймовірно, помру раніше, ніж буду зачатий».
  
  * * * *
  
  Того дня ван Альфен задумався про зв’язок між сексуальним бажанням і кокаїном. Очевидно, Клара хотіла його, але він не знав, як це прочитати. Просте бажання для нього як особистості? Вдячність за те, що він був поруч, коли він був їй потрібен після пожежі? Або це була хімічна речовина, сам кокаїн подіяв на неї, і нічого спільного з ним як людиною?
  
  Вона була стриманою. Він ніколи не бачив, щоб вона брала речі. Шед сховав його, не взявши нічого тієї ночі, коли він його доставив, і коли він подзвонив учора, було зрозуміло, що в сараї вже було трохи. Він ні в якому разі не хотів бачити, як вона бере це, і вона захищала його, наполягаючи на тому, щоб він завжди зв’язувався з нею, перш ніж зайти до неї.
  
  Як би там не було, вона завжди була готова до нього. Але чи потрібно їй спочатку розпалитися? Невже вона сприймала його як свого постачальника, якого треба було любити, бо він хотів платити не готівкою, а сексом?
  
  Зараз він був далеко. Він дав їй грами й грами цього матеріалу. Клара, не ображайся, ти не збираєшся продавати речі далі, чи не так?
  
  Вона була шокована, щиро обурена. Ван, я ж казав, це для мене на нерви.
  
  я знаю
  
  Ви бачите, як це допомагає, чи не так? Я маю на увазі, чи здається я тобі таким же нервовим?
  
  Гадаю ні.
  
  Ні. Тому не питайте мене про це. Мені досить соромно.
  
  Гаразд
  
  Це не так, ніби я наркоман чи щось таке.
  
  Були ледве помітні старі шрами. Можливо, вона колись була. Забудь, що я це сказав, Кларо, гаразд?
  
  Гаразд, неохоче сказала вона, а потім повністю витягнулася на його боці. Господи, ти добрий до мене.
  
  Сарай засунув штори. Палало пахощі. У надушеній темряві він повернувся й поцілував її. Вона відірвалася. Забув тебе, Ван. Ти виглядаєш нервовим.
  
  Ааааа, сказав він, перекидаючись на спину й закриваючи очі рукою, це були бісові пару днів. Двоє моїх констеблів дві ночі тому заарештували якогось багатого придурка, тепер матері здіймають хвилю, скаржачись суперінтенданту.
  
  Плюс цю дівчину знайшли вбитою.
  
  Плюс це.
  
  Вони замовкли, почали пеститись. Згодом серцебиття й кровотік приємно вщухли, він сперся на один лікоть і кінчиками пальців почав обводити її груди, живіт і розкішні западини всередині її стегон. Неймовірна шкіра, сказав він. Ви б не були частиною маорі, чи не так?
  
  Її тіло, здавалося, змінилося під його поглядом, відсахнувшись, закриваючи його. Ось і ми, сказала вона. Рано чи пізно воно мало прийти.
  
  що?
  
  Чи має значення хто чи що я?
  
  Звичайно ні. Я просто запитав
  
  Ти любиш трохи чорного м'яса, чи не так? Або, можливо, вам огидно, але ви не можете втриматися? Або ти намагаєшся порвати зі мною?
  
  Я тільки сказав
  
  Згадай, звідки взявся кока-кола, великий хлопче. Заподіяй мені біль знову, образи мене, втягни в мене проблеми, і я розповім усе так швидко, що ти не зрозумієш, що тебе спіткало. Поліцейський краде наркотики для дівчини, я це бачу зараз.
  
  Ісусе, я тільки сказав
  
  Я плоть і кров, чи не так, як ти? У мене є почуття?
  
  звичайно.
  
  Я заслуговую поваги.
  
  я вас поважаю.
  
  Ну не кажи мені знову нічого образливого. Навіть не думай про це. Особливо я не хочу чути нічого про маорійців чи Нову Зеландію чи щось про своє минуле, добре?
  
  звичайно
  
  Вона штовхнула його на голову. Зроби мене своїм язиком. Ось і все. . . це все . .
  
  Вона була слизькою, але секс був твердим, і ван Альфен кинувся в неї. Він почув, крізь вологий ляпас внутрішньої частини її стегон по своїх вухах, звук, схожий на задоволення й біль.
  
  * * * *
  
  О четвертій годині, коли Джон Танкард допивав чашку чаю в їдальні для персоналу перед тим, як піти на патрулювання з Пем Мерфі, хтось гукнув: «Гей, Танк, не пощастило, друже».
  
  Так, дякую.
  
  Зняття звинувачень, які виродки.
  
  Так, я знаю.
  
  Отже, тобі вдалося трахнути стару Сінді, чи що?
  
  Джон Танкард підштовхнув іншого чоловіка через кімнату, передпліччям до горла, притиснувши його до стіни. Ти мудак.
  
  Розслабся, Танк. Він просто пожартував.
  
  Так, відпусти його, Танку. Дивіться, всі були на вашому боці. Вони думають, що якщо у них є гроші, вони можуть зійти з рук будь-що. Це не правильно. Були на вашому боці. Тож відпусти його.
  
  Танкард відпустив колегу. Нечасто інші були на його боці.
  
  * * * *
  
  Чалліс підняв слухавку й почув, як Тесса Кейн сказала: «Гел, я думала, я подзвоню зараз, щоб привітати тебе з Різдвом». Завтра весь день буду зі своєю родиною.
  
  В її голосі була нотка спустошення. Чи було її життя схожим на його? Він важко видихнув. Щасливого дня
  
  дякую
  
  Потім її голос упав, став повільним, самотнім. Ви повинні були подзвонити.
  
  Чалліс почекав, а потім обережно сказав: «Я збираюся».
  
  Я б хотів, щоб ти не пішов так.
  
  Вони мовчали. Зрештою Чалліс тихо сказав: Краще піти. Я хотів би скоро побачити вас знову.
  
  Почекай! Я чув, що вас заарештували
  
  Чалліс поклав трубку. Заарештований син леді Бастіан, збиралася сказати вона, і, мабуть, під час арешту були запитання, але це була не його проблема.
  
  Він глянув на годинник. Шість тридцять. Він вирішив не йти додому, а потім знову повертатися, і пішов Хай-стріт до «Фіш-бару», бістро між офісами графства та пристанню. З вікна було видно відкритий майданчик, який місто відвело для ярмарків і карнавалів. Сьогодні ввечері: колядки при свічках. Кінець січня: фестиваль Вестерпорт. Anzac Day: ранкова служба.
  
  Він любив їсти на самоті. Йому часто не залишалося нічого іншого, як їсти на самоті, але йому це подобалося, здебільшого. Сьогодні ввечері було б краще пообідати з кимось, бо він уперше за довгий час відчув себе спокійним і розслабленим, багато в чому завдяки тому факту, що був Святвечір і місто, навіть поліцейська дільниця, увесь цей день була у сповільненому режимі. настрій, у всіх доброзичливий і сповнений добрих намірів.
  
  О восьмій годині він заплатив за рахунком і, стоячи, чекаючи, склавши квитанцію з кредитної картки в кишеню, побачив, як машина Скобі Саттонса в’їхала на узбіччя з іншого боку дороги. Трав’яниста зона біля маленької трибуни швидко заповнювалася. Саттон, його дружина та дочка вийшли з машини, несучи ковдри та збірники гімнів. Дитина була сонною. Чалліс дивився, як вони приєдналися до натовпу. Хтось дав їм свічки з картонної коробки, і вони сіли на свої ковдри. Але Чалліс не приєднався до них, коли почалася колядка. Можливо, його й прийняли, але він знайшов куточок у натовпі, де міг співати, а не розмовляти.
  
  * * * *
  
  Одинадцять
  
  
  
  Галліс прокинувся о шостій різдвяного ранку, і його затопило спустошення. Він не очікував такого почуття. Він думав, що він понад усе це. Він згадав те, що десь читав, якщо ти в депресії, піти на довгу прогулянку, одразу ж встав із ліжка й почав шукати свої садові черевики Nike, футболку та старі шорти.
  
  Він йшов годину. Коли погане відчуття зникло, він помітив, що слухає птахів. Він міг заприсягтися, що почув дзвоників, уперше за п’ять років перебування на півострові. Світ був тихий і мовчазний, а він був у ньому самотній і легконогий цього ранку. Він глибоко вдихнув. Жовтогруді малиновки спостерігали за ним, і високо в кроні гілок над його головою співав дрізд. У папоротнику дряпалися істоти. Ранок зіпсував йому лише пластиковий пакет для покупок, який застряг у ожиновій тростині, і усвідомлення того, що він був у депресії, але не зараз, але може знову з’явитися з розвитком дня.
  
  О дев'ятій тридцять він вийшов з дому. Еллен Дестрі, її чоловік і донька жили в кедровому будинку на палях у безповітряній кишені між ти-деревами та невеликим горбистим пагорбом на пляжі Пензанс. Будинок виглядав і був до того, як Дестрі купили чийсь будинок для відпочинку. І ніщо, навіть нові кущі, трави та фруктові дерева, чи свіже фарбування та висячі рослини не змінить цього. Три машини на під’їзді, три на вулиці. Чалліс застогнав. Він не був готовий до натовпу. Здебільшого він віддавав перевагу самотності, але працював у професії, яка вимагала постійного спілкування.
  
  До дверей підійшов Алан Дестрі. Хел. Заходьте, заходьте, з Різдвом Христовим.
  
  Чоловік Еллен мав вигляд образи. Він був констеблем, прикріпленим до відділу дорожнього руху у зовнішній східній зоні, одружений на швидкому детективі CIB. Ось як Еллен пояснила це Чалісу одного разу в пабі, коли вона хотіла залишитися випити й не йти додому. «Щасливого Різдва», — сказав Чалліс, простягаючи руку.
  
  У цей момент легкий літак пролетів над головою, слідуючи береговій лінії. Розсіяний Чалліс підвів очі. Двомоторний Cessna. Він не впізнав цього.
  
  Деякі люди стоять на землі, сказав Алан Дестрі.
  
  Це була незграбна образа, вимовлена з різдвяною посмішкою. Чалліс хотів сказати, що деяким людям пощастило, але відпустив це. Люди недооцінювали його, він це знав, і йому було байдуже. Вони думали, що поліцейський, який любив реставрувати старі літаки і мав дружину, яка намагалася його застрелити, був людиною, яка дозволила б, щоб з ним щось сталося. Чоловік, якому судилося залишитися там, де він був у відділі, інспектор-детектив, не вище.
  
  Він простягнув теракотовий горщик, загорнутий у зелено-червоний різдвяний папір. Був клубок лобелії, що розсипався по краях. Добре з вашого боку, — сказав Десті, шукаючи рівну поверхню й вибираючи підлогу веранди біля дверей.
  
  Вони пройшли до вітальні. Вікна були відчинені, через пориви теплого запиленого повітря. Це була гнітюча кімната. Не дивно, що Еллен мала намір встановити кондиціонер. Її не було в кімнаті. Також не був Скобі Саттон. Але інші офіцери CIB були, а також пара колег Алана Дестріса разом із подружжям і дітьми. Дочка Дестрі, Ларрейн, скривилася в кутку, намагаючись відбити благальні пальці маленького хлопчика.
  
  Еллен не тут?
  
  Ах, друже, раптова смерть. Дитина.
  
  Чалісу стало погано. Втратити дитину на Різдво.
  
  Він силою опустив склянку пива й неуважно поклав собі в рот горішки іриски з миски на телевізорі. На буфеті й на шнурку на дальній стіні лежали картки. омела. Пакунки, нагромаджені біля підніжжя втомленої мішурної гілки сосни, що осипала голки. Поки він дивився, на килим впала дрібничка. Маленький хлопчик кинувся до нього, поспішно штовхнув його ногою, і Чалліс побачив, як він розбився об плінтус.
  
  Донька Дестріса виглядала такою жалюгідною та знудженою, що Чалліс перетнув кімнату до неї, вітаючи людей на ходу. Ларрейн побачив, як він йде. Вона пильно дивилася в підлогу, ніби хотіла приховати чи здатися надто нікчемною, щоб її турбувати. На ній була коротка джинсова спідниця, футболка Savage Garden і босоніжки. Шед нафарбувала нігті. Її ноги, коліна разом і нахилені вбік, здавалися занадто довгими для її тонкої статури. Крила волосся спадали на її молоде кругле обличчя. Їй було п'ятнадцять, але виглядала відразу на десять і двадцять.
  
  Привіт, Ларрейн.
  
  Вона сиділа низько в незручному кріслі, а Чалліс височів над нею. Вона була змушена витягнути шию, щоб побачити його обличчя, і це задушило її голос. Привіт. Вона сказала це швидко і знову відвела погляд.
  
  Чалліс присів біля неї. Веселого Різдва.
  
  Вона пробурмотіла у відповідь, відхиляючи коліна від нього.
  
  Шкода, що вашій бідній мамі довелося піти на виклик.
  
  Ларрейн знизав плечима, а потім сказав: «Ми з татом повинні були зробити все, як зазвичай». Вона запрошує людей до себе, потім виходить, залишаючи все робити нам.
  
  Челліс скрипнув у колінах, доки знову підвівся. Він не міг турбуватися про дочку Дестрі. Він підійшов до головного вікна.
  
  Коли Алан Дестрі прийшов із мискою горіхів, Чалліс запитав: «Скобі пішов з Еллі?»
  
  Так
  
  Чи знаємо ми, що сталося?
  
  Ліжечко смерті.
  
  Смерть ліжечка. Чалліс думав, наскільки він справді захищений у житті. Його очі викололися. Він знову почувався дуже самотнім і радо зустрів дзвінок диспетчера, коли той надійшов.
  
  * * * *
  
  Дванадцять
  
  
  
  це були сільські люди: порядні, спантеличені, які боялися гіршого. Вони чекали, що Тріна прибуде десь напередодні Різдва. Від Френкстона до Шеппартона довго їхати, тому, хоча вони хвилювалися, коли їхня дочка не приїхала, вони сказали собі чекати її після того, як ляжуть спати, або щонайпізніше вранці на Різдво, хоча вони були б сердиті на неї, якби вона залишив це так пізно. Шед завжди був дещо свавільним і неуважним. Зауважте, не злісна, просто завжди йшла своїм шляхом. Але коли вона не прибула до десятої години, вони подзвонили. Відповіді немає. Потім, згадавши, що двох дівчат викрали та вбили, вони зателефонували до поліції у Франкстоні, яка відправила дивізійний фургон за адресою їхніх дочок.
  
  Тріна Унгер жила в маленькому, поношеному на вигляд будинку. Двері були замкнені, жалюзі насунуті. Зрештою поліція увірвалася, але приміщення було порожнім. Ліжко Trina Ungers було незастелене. На кінці ліжка лежала напівзапакована сумка для вихідних. Другу спальню поспішно прибрали. За словами Ангерів, був сусід по квартирі. Вони не знали, де вона. До батьків на Різдво? як і мала бути Тріна.
  
  Потім в обідню пору автомобіль Тріни Ангерс знайшли на самотній ділянці шосе Старого півострова, всього в десяти кілометрах від Франкстона. Усі вікна були вибиті.
  
  Зараз була третя пополудні. Батьки прибули з Шеппартона, і Чалліс і Саттон брали з ними інтерв’ю у вітальні своїх дочок. Стіни були тісними й ледь помітно брудними, стеля надто низькою, а на маленькому помаранчевому килимі з ворсинками тиснулися наповнені крісла, що не відповідали один одному. Місце пахло вогкістю, незважаючи на літню спеку.
  
  Друга спальня? – сказав Чалліс.
  
  Це був би Денс, сказала місіс Ангер. Деніз.
  
  Ви знаєте, де ми можемо з нею зв'язатися?
  
  Боюсь ні.
  
  Чалліс кивнув Саттон, яка встала й попрямувала до спальні. Усі рухи детектива-констебля були повільними й автоматичними, його кістляве обличчя витягнуте, очі були готові вибухнути, ніби він не міг викинути з голови образ дитини-смерті.
  
  Чалліс знову звернувся до Ангерів. Ми знайшли автомобіль вашої дочки.
  
  Курт Ангер сидів прямо, акуратно стиснувши кулаки на великих колінах. Слова не виникали чітко, тому він кашлянув і спробував ще раз. так
  
  На шосе Старого півострова Чалліс продовжував. Це в протилежному напрямку від Шеппартона. І сарай почав пакувати, але не закінчив. У вас є уявлення, куди вона могла подітися?
  
  Жодного, сказала Фреда Унгер.
  
  У неї є хлопець? Чи міг він їй подзвонити?
  
  Фреда Анґер зробила широкий жест обома руками. хто знає Ми ніколи не зустрічалися, якщо у неї були хлопці. Але вона була ще молодою.
  
  двадцять?
  
  Двадцять один у березні.
  
  Курт Анґер кашлянув. Він сказав, що я випадково почув, як поліцейський сказав, що на її машині розбиті вікна.
  
  Челліс вилаявся собі під ніс. так
  
  Вона замкнула свої двері, але він розбив її вікна каменем і витягнув її звідти, — твердо сказав Курт Ангер. Нічого не ворухнулося, тільки нижня щелепа.
  
  Дружина зім'ялася. Ой, Курт, не треба.
  
  Ми не знаємо, що трапилося, сказав Чалліс. Я відчуваю, що це не пов’язано з її зникненням. Усі вікна були розбиті, що свідчило про вандалів, а радіо було вирвано, а багажник відкритий із силою. Хтось побачив там її машину і спонтанно вирішив проникнути.
  
  Але що вона там робила?
  
  Можливо, сусід вашої доньки дізнається, сказав Чалліс. Зараз її вистежували.
  
  Поки він говорив, увійшов Скобі Саттон, тримаючи в довгих пальцях конверт. Клапан був відкритий; всередині був лист. Він сказав, що це від матері героїні Деніз. На звороті є зворотня адреса, десь у Іст-Бентлі. Ви знаєте, де телефон, місіс Ангер?
  
  Кухня.
  
  правильно.
  
  — Вибачте, — сказав Чалліс і приєднався до Саттон у кухонному куточку. Скобі, пробурмотів він, якщо дівчата там, запитай її, що машина Трінас робила на шосе.
  
  Саттон виглядав так, ніби щойно згадав його манери. Він простяг слухавку. Хочеш зателефонувати, шефе?
  
  Ні, я не це мав на увазі. Задайте їй очевидні запитання, пересування Тріни за останні пару днів, будь-який хлопець, чи знала вона, що Тріна зникла, тощо, але ми повинні знати про машину.
  
  Чалліс повернувся до вітальні. Батьки перешіптувалися між собою. Не бажаючи втручатися, він перетнув кімнату до вхідних дверей, вийшов на вулицю й підійшов до поліцейської машини, яка майже весь ранок стояла на під’їзді. Констебль у формі сидів на сидінні водія з відчиненими дверима й їв бутерброд. Вона поспішно проковтнула. Вам знову потрібен я всередині, сер?
  
  Ще не просто. Вони тримаються на даний момент.
  
  Сер, ми щойно отримали повідомлення про те, що біля машини знайшли плеєр і пов’язку від поту.
  
  Як близько?
  
  Кілька сотень метрів.
  
  Біг підтюпцем, подумав Чалліс. Ось що вона там робила. Але коли? вчора? Напередодні? Чому сусід не помітив її зникнення?
  
  Саттон приєдналася до нього. Він спробував трохи гумору. Деніз дуже сильно вдарила по різдвяному шампанському. Важко витягнути з неї якийсь розум. Але вона сказала, що Тріна Ангер любить бігати по шосе. Раніше бігав парком, але кілька місяців тому злякався мигалки, а тепер біжить шосе, тому що там тихо.
  
  Яка пора доби?
  
  Ранній ранок. Світанок.
  
  Ніколи ввечері?
  
  Не на думку Деніз.
  
  Коли вона востаннє бачила Тріну?
  
  вечір п'ятниці. У суботу вона поїхала до батьків у Іст-Бентлі, щоб допомогти матері підготуватися до Різдва. Вона помітила, що Тріна не повернулася з бігу, але більше не думала про це.
  
  хлопець?
  
  Вона не знала жодного.
  
  Чалліс невидюче дивився поверх дахів. Молоді чоловіки та дівчата пішли з дому, щоб жити окремим таємним життям, і деякі з них не встигли. Скобі, йди додому, проведи трохи часу з дружиною та дитиною. Побачимось завтра.
  
  * * * *
  
  Тринадцять
  
  
  
  n Boxing Day the Age і Herald Sun опублікували історії про зниклу дівчину. О 8 ранку Тесса Кейн прийшла на дільницю і повідомила Чалісу, що все-таки випускає випуск між Різдвом і Новим роком. Ми отримали ще одного листа. Його доставили вручну в ящик, який ми маємо біля головного входу.
  
  Чалліс розклав його в прозорому пластиковому футлярі та прочитав: Як і у вас, мої очі всюди. Але мої знають, що шукати. Зроби свій?
  
  «Фантазує», — сказав Чалліс. Ну, це вірно. Він зітхнув. Ви взяли копію?
  
  так
  
  Надішлю це в лабораторію.
  
  Ми йдемо друкувати завтра ввечері.
  
  Тесс, ти нагнітаєш ситуацію.
  
  Спробуй зупинити мене, Гел. Я мав юридичну консультацію.
  
  Суть не в цьому, сказав Чалліс. Ви лякаєте людей і ризикуєте привабити психів, не кажучи вже про наслідувачів.
  
  Це не заперечує того факту, що було два вбивства та ймовірне третє.
  
  На цьому етапі це викрадення.
  
  Хел, давай.
  
  Чалліс сказав: «Я б віддав перевагу, якби ви не публікували, і все.
  
  * * * *
  
  Елен припаркувала машину. Рис знову чекав на неї. Працюєте в День подарунків? Поговоримо про кен. Він підійшов до місця, де вона стояла, і простягнув їй конверт. Ваша цитата.
  
  Вона відкрила її, сказавши: «Рісе, це час для веселощів». Це також сезон, щоб отримати рахунок за телефон, газ, електроенергію. . .
  
  Вона сказала це з усмішкою, але з’явився спалах роздратування, і він сказав: «Я думав, ти серйозно». Я максимально знизив витрати. Він повернув у бік чагарникової межі, щоб перейти на територію будівлі суду.
  
  Рисе, зачекай.
  
  Вона наздогнала його і сказала: «Слухай, я не хотіла тебе образити». Вам, мабуть, цікаво, у що ви вплуталися з моєю родиною.
  
  Він був ще колючий. Днями у мене склалося чітке враження, що ваш чоловік не хоче встановлювати кондиціонер.
  
  Еллен тихенько сказала: «О, чорт вийде, кінець кінцем».
  
  Здавалося, я йому не дуже сподобався. Без чого я можу обійтися.
  
  Уникати того, що сталося, не було сенсу. Ріс залишився на обід із барбекю, але це була катастрофа. Алан іноді буває таким. У нього не дуже приємна робота, він бачить жахливі ДТП. Вона посміхнулася. Але так, я не думаю, що ще одне барбекю зараз є гарною ідеєю.
  
  Вона побачила, як напруженість трохи зникла з нього. Він подивився на годинник. Краще повернутися до роботи. Чому б вам не переглянути цитату, і я наздожену вас пізніше цього тижня.
  
  Вона сказала: «Було б добре випити».
  
  Він вагався. Здавалося, вона довго чекала, поки він усміхнеться і скаже: «Гарна ідея».
  
  * * * *
  
  Чалліс поінформував їх о восьмій тридцять, сказавши: Ангера, як не дивно, викрали на світанку, коли він рано вранці пішов на пробіжку. Але що це нам говорить? Не багато. Наш чоловік щоночі годинами блукає по шосе, щоб побачити, що він може знайти? Він повертався додому, коли побачив Анґера, чи кудись йшов, можливо, на роботу? Чи це було випадковістю, чи він бачив її на бігу раніше?
  
  Що підводить нас до його психологічного складу. Самотній, за словами одного з наших психологів. Ймовірно, розумний, років тридцяти, зовні нормально функціонуючий громадянин. Ти живеш поруч з ним роками і не знаєш, що він любив ґвалтувати та вбивати молодих жінок. Можливо, якась біда в дитинстві. П'яниця, жорстокий батько, нездорова прихильність до матері. Зараз не в змозі легко спілкуватися з жінками, крім поверхневих приємностей. Ми чули все це раніше, немає сенсу знати ці речі, якщо вони не будуть доведені постфактум . Справа в тому, що він виглядає і поводиться, як чоловік із сусіднього будинку, він не має роботи, сім’ї чи іншого зв’язку зі своїми жертвами, і тому просто змушений покладатися на удачу та випадковість разом із старомодною детективною роботою.
  
  Не буду жартувати, справа застопорилася. Немає великої радості від судово-медичної експертизи від тіл, і нічого в листі, надісланому до Прогресу . Папір походить із паперу для лазерного принтера, який можна придбати в будь-якому газетному кіоску та багатьох супермаркетах. Принтером був Canon, і їх можна знайти на підприємствах і вдома по всій країні. Конверт був виданий поштою. На конверті є відбитки, але вони розмазані й, імовірно, від сортувальників пошти та листівок. Зараз це перевіряли.
  
  Він зробив паузу. Відтоді прийшов ще один лист.
  
  Ще щось про машину, шефе?
  
  Це був один із детективів Rosebud. Поки що не було жодних ознак того, що команда Еллен Дестріс або підкріплення, організовані Маккуоррі, втрачають довіру до нього. Ні. І як тільки ви запитуєте себе, хто на півострові користується повним приводом, ви хочете мати Bex і добре полежати.
  
  Він почав нумерувати пальці. По-перше, будь-який фермер, садівник, виноградар або тваринник. Тоді у нас ваш звичайний приміський ковбой, який ніколи не прибирав свою гордість і радість із забитих доріг. Після цього ваш звичайний маляр, електрик і різноробочий. Він перестав нумерувати. Не кажучи вже про мобільних механіків, водіїв-кур’єрів, працівників ради графства, інспекторів ліній електропередач, транспортувальників їжі.
  
  Він дивився на них. Потрібне нам посилання може прийти випадково. Ми повинні бути напоготові та читати щоденні звіти про злочини. Можливо, наша людина нам відома чи стане відомою зовсім за іншу провину. Можливо, його машини були залучені в щось так, Скобі?
  
  Скобі Саттон наполовину піднявся зі свого стільця. Босе, поки ми говорили про цю тему, у мене була одна можливість.
  
  Давай.
  
  У суботу я пішов на річку Тідал, щоб допитати циганку щодо крадіжки. Вона розташувалась там із трьома хлопцями та принаймні однією дитиною. Два кемперів, один караван, пара Holden Jackaroo. Справа в тому, що вона прийшла на станцію минулого тижня, більш-менш сказала, що Шед бачив, де ми можемо знайти тіло. Біля води, сказала вона. Я думав, що вона дивачка. Вибачте, бос.
  
  Чалліс був злий, але намагався не показувати цього. Тобі краще негайно вирушати туди.
  
  Так, бос.
  
  * * * *
  
  Kees van Alphen доставив другий мішок для заморожування. Ти справді справляєшся з цим, Кларо. Чи не краще вам трохи скоротити?
  
  Він відчув, як її руки обняли його за шию. Збуджує апетит. Ви не помітили?
  
  Я скажу.
  
  Тоді в чому твоя проблема?
  
  Постачання, це моя проблема. Дізнатися. Відправлення до в'язниці. Як це для початку?
  
  Тоді вам краще зламати кількох дилерів, чи не так? Поповнюйте запаси шафи для речових доказів і торгуйте безпосередньо.
  
  Він думав про це. Він міг це зробити, але почувався не дуже добре.
  
  Після цього на її візерунчастому килимі, освітленому світлом віконної завіси, він обвів її сосок і сказав: «Мені потрібно йти».
  
  Так скоро?
  
  Сусіди будуть дивуватися, чому на вашому під’їзді завжди стоїть поліцейська машина.
  
  їх? Вони майже не знають про моє існування.
  
  * * * *
  
  Скобі Саттон попросив два фургони, поліцейську машину та двох констеблів, які проходили випробувальний термін. Пем виявила, що веде його. Раніше Шеду подзвонили, щоб повідомити, що її мати впала, не дуже сильно, але настільки, що вона поранила свою бідолашну мотузяну руку. Пем прасувала форму, коли надійшов дзвінок, слухаючи новий компакт-диск, компіляцію пісень для серфінгу 60-х: Wipeout, Pipeline, Apache, кілька хітів Beach Boys. Джинджер одного разу сказала їй, що ти можеш почути в ритмі та гітарі інструментальних інструментів для серфінгу 60-х здригання стіни хвилі, що розбивається, тож вона наполегливо слухала, коли прасувала свою форменну сорочку і сумувала за ним.
  
  Саттон втрутився. Ви знаєте, як моя дитина швидко вимовляє? Хитро. Щоб змусити її піти в туалет, коли вона прокинеться вранці, ми маємо вдати, що її плюшевий потрібен маленький пісок. Тож вона мчить до туалету на своїх маленьких ніжках, кажучи: «Худро, Блакитний Тед, хитро, тримайся, тримайся».
  
  Його кістляве обличчя було оповите усмішками. Га, — сказала Пем, намагаючись знайти гарний гумор.
  
  А бутерброди з овочами? Вона називає їх саммімітами.
  
  милий
  
  Вона відчула, що Саттон звернув на неї вирячені очі, оцінюючи її зауваження. Через деякий час він знову відвів погляд.
  
  П'ять днів до Нового року. У неї була відпустка, і вона думала про Джинджер і вечірки, на які він мав піти.
  
  Вони в’їхали в караван-парк річки Тідал, оминули центральний заповідник і попрямували до похмурого незахищеного куточка біля головної дороги.
  
  Саттон простогнала. Вони витримали це.
  
  Запекла земля без трави, покрита олією, але жодних ознак циган. Пем спостерігала, як Саттон вилізла з комондора й вдивлялася в землю, наче шукаючи сліди шин. Вигляд у нього був блідим. Потім він підійшов до сміттєвого бака і почав витягувати звідти залишки їжі, контейнери для їжі та пляшки. Унизу було те, що здалося Пем пачкою чорної тканини. Тоді Саттон струснула його, і вона побачила ремінці та пряжки та зрозуміла, що він дивиться на рюкзак. Це був безлад. Саттон засунула його назад у смітник.
  
  * * * *
  
  Чотирнадцять
  
  
  
  У середу, 27 грудня, із заходу накотилися маси темних хмар і згорнулися над затокою величезними грозами. До обіду назрівала електрична гроза. Воно причаїлося й бурмотіло цілий південь, наближаючись до півострова, перетворюючись на поривчастий вітер у зрив хмар о четвертій годині. Чалліс у кімнаті інцидентів у Ватерлоо дивувався, наскільки забиті його водостоки. Він не міг дозволити собі, щоб дощова вода переповнювала жолоби, перш ніж досягла водостічних труб, які доставляли її до його підземного резервуару. Еллен Дестрі, також у кімнаті інциденту, думала про свій будинок, який цілий день замовк у спеку. Чи вистачило б Ларрейну розуму відкрити вікна? Вона глянула через автостоянку на будівлю суду. Ріс Хартнетт, роздягнений до пояса, вирізав жерстяні отвори під дощем. Його тіло блищало. Здавалося, він відчув її там; випроставшись, піднявши струмену голову до дощу, він струснув воду зі свого густого волосся. Джон Танкард у дивізійному фургоні ввімкнув склоочисники й заїхав у задню частину готелю Fiddlers Creek, відчинив вікно, вихопив у менеджера упаковку Crown Lager і знову вислизнув, зупинившись біля своєї квартири на вул. назад на станцію. Тим часом земля під поштовою скринькою Клари перетворилася на чорну багнюку. Кіс ван Альфен, виснажений у своєму ліжку вдома, нічого не чув про шторм. Минуло чотири дні після викрадення Тріни Унґерс. Її тіло не знайшли. Життя тривало.
  
  * * * *
  
  У четвер Waterloo Progress вийшов невеликим спеціальним випуском. Реклами було мало, лише кілька новин і сторінка спортивних результатів. Першу сторінку було присвячено другому листу під написом: ВБИВЦЯ ЗМІЮЄТЬСЯ З ПОЛІЦІЇ. Також на бічній панелі було припущення, що для викрадень використовувався повнопривідний автомобіль. І внизу пункт із заголовком «Стягнення знято»:
  
  Цього тижня поліція оголосила про зняття звинувачень проти пана Джуліана Бастіана, 21-річного плейбоя, сина матрони Мельбурна та Портсі, леді Сьюзан Бастіан.
  
  Пан Бастіан був звинувачений у водінні в нетверезому стані. Під час арешту його супутниця, 19-річна міс Сінді Прайс із Маунт-Елізи, сиділа на водійському сидінні свого спортивного автомобіля BMW. Заарештовані поліцейські стверджували, що Бастіан переконав міс Прайс сказати, що вона була водієм.
  
  Старший сержант Келлок з відділку поліції Ватерлоо сказав: під час арешту були процедурні помилки.
  
  Покійний чоловік леді Бастіан, сер Едгар Бастіан, був рушійною силою створення поля для гольфу White Sands. Серед членів — суперінтендант поліції Вікторії Марк Маккуоррі.
  
  Суперінтендант Маккуоррі є суперінтендантом округу Пенінсула.
  
  * * * *
  
  У п’ятницю Пем Мерфі та Джон Танкард повернулися на денну зміну, регулярно обходячи місто та бічні дороги.
  
  Бачив газету вчора, Мерф?
  
  Мати Пемс лікувалася від тромбу. Лікування передбачало багато відпочинку та таблетки для розчинення тромбу, але чи збиралася вона багато відпочивати? Навряд чи, не з тим старим, яким він був.
  
  Ви це бачите?
  
  Пем подивилася крізь лобове скло, бокове вікно, попередження про дітей на велосипедах і скейтбордах. Бачити що?
  
  Стаття про того Бастіана.
  
  Я це бачив.
  
  Досить добре, еге?
  
  Яким чином?
  
  Ну, це викликає сумніви, чи не так? Якщо мені вдасться змусити деяких старших офіцерів підтримати це, можливо, звинувачення будуть відновлені.
  
  І свині можуть літати.
  
  Ти негативна сука, знаєш це?
  
  А Танкард склав руки на грудях і, втомлений і пригнічений, із заплющеними очима притулився до пасажирських дверей.
  
  * * * *
  
  У суботу вранці Чалліс зауважив, що дорога біля його воріт знову була сухою та запорошеною, майже так, наче на початку тижня не було дощу. Він рушив до Старого півострівного шосе, як завжди. Але цього тижня він повільно гальмував, коли дістався комори Foursquare Produce і виїхав на гравійний майданчик. Як завжди, сьогодні біля самої будівлі стояли два автомобілі, які жорстко припаркувалися. Головні двері були відчинені. Він бачив їх, двох жінок, одна будувала піраміду з яблук, інша готувала цінники чорним фломастером. Вони впізнали його й помахали руками. Йому було цікаво, що вони думають про пасажира третього автомобіля, припаркованого біля телефонної будки. Жаль? І збентеження, бо коли ми бачимо таке відкрите горе й відчай, ми відвертаємось від них.
  
  Він вийшов. Коли він підійшов до машини, водійські двері відчинилися, і з-за керма вилізла жінка. Інспектор Чалліс.
  
  Привіт, місіс Гідеон.
  
  Над задніми вікнами висіли плакати розміром з телевізійний екран: « Ви бачили, хто забрав нашу дочку?» Розмита фотографія, яку Джейн Гідеон зробила з групи друзів, усміхаючись трохи криво, трохи п’яно, для камери. Позаду неї був клубок серпантину, край однієї чи двох повітряних куль і чоловіче плече, притиснуте до її плеча. Кілька рядків опису під фотографією та обставини її викрадення. Якщо це підриває вашу пам’ять, будь ласка, зателефонуйте в поліцію та зателефонуйте прямо в кімнату інциденту.
  
  Менші копії були приклеєні до сусідніх стовпів електропередач і з боків телефонної будки. Місіс Гідеон також тримала пачку у своїй машині і протягом довгих днів терпляче передавала їх усім, хто зупинявся біля Foursquare.
  
  Чалліс запитав те, про що він запитував кожного дня після Дня подарунків: якісь кусачки?
  
  Місіс Гідеон втомлено всміхнулася. Вона не вимила волосся. Вона мала надмірну вагу, важко дихала, що, здавалося, посилювало відчай, який вона демонструвала світові. Люди дуже добрі. Вони завжди придивляються і слухають, але завжди хитають головою.
  
  Ви робите все можливе.
  
  Але хіба поліція, містере Чалліс? — лагідно дорікнула вона. Мені здається дивним, що не було жодного розвитку подій.
  
  Це дивно, сказав Чалліс. Він ніколи не любив підстрахуватися чи брехати. Сказавши місіс Гідеон, що поліція збентежена, він підкреслив їхню спільність із нею та чоловіком і жінкою на вулиці.
  
  * * * *
  
  П'ятнадцять
  
  
  
  Опівдні того самого дня Денні Холсінгер і Бойд Джолік були у викраденому Fairmont, наближаючись до відлюдної ґрунтової дороги позаду іподрому Ватерлоо. Тиха суботня обідня пора, нікого навколо, усі у відпустці.
  
  Ось ми і приїхали, — сказав Йоліч.
  
  Великий будинок віддалений від дороги. Велика кількість дерев, гектари підстрижених газонів, білі огорожі на сотні метрів, двори в таких же білих поручнях, стайня, сараї, дамби, фруктові дерева. Знак про майбутній аукціон був прикручений біля входу. Це все йшло про гроші. Ну так і повинно бути. Там був вирощений і навчений переможець Кубка Колфілда минулих років.
  
  Але коли Джоліч уповільнив поворот, двигун заглушився. Він сказав, що паливо випаровується вперше, а тепер знову. Кусок лайна, сказав він, точить стартер, качає педаль. «Фермонт» закашлявся й затрусився, і вони, тремтячи, рулили чистою білою гравійною дорогою в бік будинку.
  
  І як тільки вони виходили, жінка ступила в сітчасті двері і сказала: «Ти новий коваль?»
  
  Незайнятий, сказав Джоліч. У нього був план будинку і запевнення, що господарі відпочивають на Балі до середини січня. Менеджер, який нагодує й напоїть коней, і садівник два-три рази на тиждень, але це все, а в суботу вдень нікого.
  
  Так, хто це був у біса? Денні повернувся до Джоліка, Ісуса, Джоліка, і Джолік сильно вдарив його ліктем у груди. Хочеш дати цій суці наші довбані імена?
  
  Далі Джоліч вийшов з машини й помчав прямо на жінку, однією рукою прикриваючи від неї обличчя, дотягнувся до неї, розвернув і затиснув їй рот рукою. Замовкни, і ти не постраждаєш.
  
  Він перехопив погляд Денніса й штовхнув ним у дверну сітку. Денні, також ховаючи своє обличчя, побіг зі шкрябом по гравію й відчинив двері.
  
  Вони запхали жінку всередину. Вони були на кухні: мідні каструлі на гачках, величезна піч «Ага», лава, довга й широка, як пара односпальних ліжок, заляпана дерев’яна підлога та вбудовані шафи. Несамовито шукаючи, Джоліч вихопив чавунну сковорідку з гачка на стіні й ударив нею по голові жінки.
  
  Вона впала, як камінь.
  
  Вони задихалися. Денні подумав, що вони могли кричати.
  
  Хто ще був на території?
  
  Він сказав це вголос? Так, він кричав це, і це було звинуваченням, кажучи Йолічу, що він діє на основі поганої інформації, роблячи над порожнім будинком. Тепер це була крадіжка зі зломом при обтяжуючих обставинах, і, наскільки Денні знав, судячи з того, як жінка впала й тепер просто лежала, як ганчіркова лялька, вбивство.
  
  Ти, мудак, хто ще тут?
  
  Раніше він ніколи так не називав Йоліча, ні в очі.
  
  Ну, чому б тобі не піти й не подивитись, біса, Ден.
  
  не я
  
  Ну обидва це роблять.
  
  Вони бігали по хаті, кімната в кімнату, і нікого не побачили. Так вони трохи заспокоїлися. Джолік нахилився до жінки, зняв з її шиї просте золоте намисто й віддав його Денні. Вибач, друже. Дай це своїй Шейлі.
  
  Заспокоєний, Денні сказав, Та.
  
  Джоліч вийняв план приміщення. Він позначив його червоними хрестами: кришталева шафа тут, міцні срібні столові прибори там; тут антикварний годинник, там кілька фарфорових статуеток і найсучасніша звукова система. Вони загорнули делікатні речі в пухирчасту плівку і запхнули все в пакети для сміття.
  
  У кухонному коридорі стояв чоловік. Він стояв до них спиною й явно щойно вийшов із роботи надворі: запорошений, спітнілий, пропахлий кіньми, втомлена рука в попереку. Вода потьмяніла його волосся й комір, ніби він увійшов через пральню, спершу трохи освіжившись. «Пізній обід», — подумав Денні. Просто до біса ідеально.
  
  Кричачи, атакуючи, наче він грає в американський футбол, Йоліч збив чоловіка низьким підкатом. Чоловік відкинувся на пояс, і Денні побачив, як його голова вдарилася об стіну, перш ніж повалитися на підлогу.
  
  Два вниз. Скільки ще залишилося?
  
  Джолік тепер був як загнаний у кут тигр, переступаючи з ноги на ногу й хитаючи головою, шукаючи своїх переслідувачів. Денні зрозумів, чому деякі жінки можуть приваблювати його. Він був лютий, безрозсудний, зарозумілий, швидкий і легкий на ногах, а очі його палали. Але він також був божевільним і небезпечним, і гарчав на Денні: «Допоможіть мені витягнути їх».
  
  поза?
  
  На довбану галявину, придурок. Зараз.
  
  Жінка, потім чоловік, дозволяючи своїм головам штовхатися, як картопля в мішку, вниз по задній сходинці, через бордюр із пофарбованих у білий камінь і на прохолодну скошену траву.
  
  Ну подалі від дому, сказав Джоліч.
  
  для чого?
  
  Ми залишили докази, придурку.
  
  Жінка, що так вийшла з дому, відвернула їх увагу. Вони не згадали латексних рукавичок у своїх кишенях. Це означало пройти і витерти все. Хіба що
  
  Джолл, ні, ти що це за слово? його ескалація.
  
  Підтягнувши мою дупу, Денні потягся за ним у майстерню, де було багато ганчірок і банок, позначених як легкозаймисті. Потім назад на кухню та інші кімнати, розбризкуючи, кидаючи сірники, поки вони відступали, кухня останньою, потім через бічні двері й у Fairmont.
  
  Який би не почався. Вони почули, як він скрегоче, все втомливіше й втомливіше. блядь! Джоліч вдарив долонями по керму.
  
  Джол, дивись.
  
  Falcon ute, гаряче бузкове фарбування, хромована поперечна стійка, жирні шини, димчасте скло навколо, буксирування закритого причепа в тій самій фарбі, позначений Steve Pickhaven, Farrier. Наразі з будинку витікав дим, і полум’я за склом піднялося вгору. Вони побачили, як хлопець вийшов, його нижня щелепа відвисла від недовіри, коли він склав два і два. Потім він копався у верхній кишені в пошуках мобільного телефону і бив по ключах.
  
  Джолік тепер був спокійний, думаючи, що в нього небезпечний стан. Маєш хустку? Швидке протирання автомобіля, панелі, дверних ручок, вікон, всього. Забудьте про стерео, візьміть із собою менші речі.
  
  Пішки?
  
  Є краща ідея?
  
  За одну хвилину вони пройшли через огорожу, перетнули загон, повз кінну корито, обігнули дамбу й загубилися в невеликій лісистій місцевості на вершині височини. Тут відкрився вид на під’їзні шляхи. Денні простогнав. Він підійшов за дерево, спустив джинси й штани й відчув, як вони ковзають з нього, швидко, заспокійливо й ідеально сформовані. Він знову застібнув джинси, плюнув на руки й потер ними сорочку, і відчув себе нечистим, до нього линув сморід поразки.
  
  Але Йоліч був більш зосереджений на їх скрутному становищі. Не довго чекали виродки. Подивіться.
  
  Машини погоні, мигання червоних і синіх маячків, далеке виття сирен. Вони заходили в будинок з обох сторін. А тепер пожежна машина. Сумнівно, подумав Денні, що вони з Джоліком встигли б це зробити, навіть якби «Фермонт» не відійшов від духа. Блокпости, поліцейський гелікоптер, вони були спіймані, як щури в пастку.
  
  Йолік жадібно спостерігав. Він, схоже, хоче бути там, — подумав Денні, гасячи вогонь із задньої частини вантажівки Waterloo CFA. Через деякий час Йоліч позадкував, розвернувся, почав рубати крізь дерева, а сміттєвий мішок із краденим підстрибував через його плече. Він нічого не сказав Денні. Що Денні мав робити? Який у них був план? Йоліч кинув його? Він кинувся навперебій Джоліксу.
  
  Куди ми йдемо?
  
  Джоліч задихався: «Ми затиснули машину, правда?»
  
  Навколо краю іподрому Ватерлоо, до кільцевої розв’язки, потім уздовж житлового масиву, нові будинки щока до щелепи за високим дерев’яним парканом. У першому під’їзді, потім парою звивистих провулків до темно-бордового Mitsubishi Pajero, який сидить на під’їзді до будинку, капає водою на передній дворик і тримає ключі в замку запалювання.
  
  Сирени вдалині.
  
  * * * *
  
  Коли було знайдено тіло Джейн Гідеон, був шквал, але розслідування застопорилося, тож крадіжка зі зломом при обтяжуючих обставинах підійшла, щоб змести павутину.
  
  Еллен Дестрі припаркувала білий Commodor біля гравійної дороги. Швидка допомога, пожежні машини та більшість поліцейських машин приїхали й поїхали. Тепер справа була за CIB, пожежними інспекторами та криміналістами, які очищали Fairmont від пилу в пошуках слідів грабіжників.
  
  За словами коваля, власників нерухомості передзвонили з відпустки на Балі. Керівник конного заводу був стурбований станом пари трирічних кобил, потенційних чемпіонів, особливо враховуючи, що очікується січнева спека.
  
  Дружина: струс мозку важкого ступеня. Чоловік: запаморочений, але може сказати, що брали участь двоє чоловіків, що підтвердив коваль. В основному вони шукали маленького худорлявого хлопця і високого спортивного хлопця.
  
  Елен блукала будинком. Запах мокрого попелу та вологих килимів, сліди обгорілості на стінах і стелі, деякі досить серйозні пошкодження пожежею в передній кімнаті, вітальні, яку спочатку підпалили. Перевірте це, сказав Чалліс. У нас немає ресурсів для масштабного розслідування. Залучіть групу з підпалів, якщо це виглядає великим.
  
  Великий означав збитки на суму понад двісті тисяч, а це було не двісті тисяч. Але це було безладно. Підпал, крадіжка зі зломом при обтяжуючих обставинах, викрадення автомобіля, два автомобілі, якщо Pajero, як повідомляється, був викрадений у житловому масиві, були залучені, і Скобі Саттон і Пем Мерфі були направлені розслідувати це. Еллен одягла латексні рукавички й почала проходити кімнату за кімнатою.
  
  Вона стояла в кабінеті, роблячи те, що часто пропонував Чалліс, обмірковуючи свій шлях у шафу, коли побачила в обгорілих залишках письмового столу касову скриньку, що зігнута від тепла. Вона тицьнула в кришку кульковою ручкою. П’ятсот доларів у паперовій смужці від банку Співдружності, тоненькій, як гаманець, у внутрішній кишені її піджака.
  
  * * * *
  
  У той же час, але на деякій відстані, позаду Стелли Ріггс знову пролунав гудок, але вона відмовилася сповільнювати, прискорюватися або зупинятися. Дійсно, Coolart Road була найгіршою дорогою на півострові за випадками поганого водіння: врізання, обгін на сліпих ділянках, задній борт, перевищення швидкості, зухвалість і просто злість. І гірший клас водія в інших аспектах, крім манер. Вони були грубішими на вигляд. Їхали уламки. І скільки разів навісу доводилося гальмувати перед зустрічною сміттєвою машиною, коли вона повертала перед нею, збираючи сміття з обох боків дороги. Чому він не міг просто піднятися з одного боку Coolart і спуститися вниз з іншого? Тому що ці люди хотіли працювати якнайкоротший день за таку саму зарплату, ось чому. Грубі, сині, глузливі чоловіки.
  
  Вона знову глянула в дзеркало заднього виду. Та ідіотка ще намагалася проїхати, сидячи за кілька метрів від її заднього бампера, а вона їхала сотню! Що, якби їй довелося раптово загальмувати? Хлопець був дурнем. Подивіться на нього, він кидається назовні, бачить, що це незрозуміло, знову кидається назад.
  
  Вона почала впорядковувати свої думки, писати в голові звіт, якщо він колись знадобився. Інцидент почався там, де Куарт-роуд перетинає дорогу Ватерлоо. Шед їхала додому на своєму «Мерседесі», повертаючи ліворуч на Coolart, а на перехрестя в той же час, зі сторони Ватерлоо, під'їхав Mitsubishi Pajero. Була друга година дня. Вона мала перевагу, і вона почала свій поворот, коли помітила, що Pajero також повертає, не вмикаючи покажчиків, погрожуючи підрізати їй дорогу. Миттєво подумавши, вона прискорилася, щоб завершити поворот першою. Зрештою, вона мала перевагу, а не інший, і це потрібно було чітко продемонструвати йому. Крім того, позаду неї були інші машини. Це викликало б непотрібну тривогу, якби навіс раптово загальмував. Отже, вона пропливла, завершивши свій поворот із запасом дюймів.
  
  Вигляд цього чоловічого обличчя!
  
  опис. Справді більше враження, адже бокове скло було тонованим. Він виглядав сухорлявим і міцним, з коротко підстриженим волоссям і начебто татуювань. У віці близько двадцяти? Інший хлопець, пасажир, ну, він виглядав сповненим тривоги. Він був значно меншої статури, мав досить довге світле волосся. Теж за двадцять. Жоден чоловік не виглядав особливо розумним. Синій комірець, сарай скажімо.
  
  Дивно, що вони повинні їздити на Pajero, а не на більш поширеній машині.
  
  Так чи інакше, після інциденту на повороті вони зачепили її Mercedes, ніби хотіли збити її з дороги. Вона бачила, як на неї тремтить кулак. Гуркіт гудків. Прямо по Куларт-роуд. На Чикорі-Кілн-роуд вона повернула праворуч, і про це не розповідала поліції, якщо вона колись повідомила про інцидент, витягнула руку з бічного вікна й підняла вказівний палець, повертаючись, переконавшись, що вони бачать, як вона це робить. .
  
  І тепер . . . ?
  
  Стелла ковтає. Pajero перевершив поворот, але тепер він повертає заднім ходом, повертає на Chicory Kiln Road і різко наближається позаду неї. Вона не може їхати швидше, оскільки дорога Чикорі Кілн у жахливому стані, м’яка й підступна по краях, погано гофрована посередині. І запорошений! У неї немає жодної надії відштовхнути чоловіків від усього, що їм потрібно зробити, це піти за її прахом.
  
  Що вони й роблять, коли вона повертає на Куотерхорс Лейн.
  
  Миттєве рішення. Якщо вони підуть за нею до дверей, вони можуть напасти на неї.
  
  Вона пам’ятає, що перед Різдвом на іншому кінці провулку, біля місця, де він з’єднується з шосе Старого півострова, сталася драма. Клара, так її звали. Хтось підпалив її поштову скриньку. Відтоді Клару досить часто відвідував поліцейський майже щодня.
  
  хлопець?
  
  Тож Стелла не водить Mercedes додому. Вона повертає праворуч, помічаючи обвуглену поштову скриньку, на під’їзну дорогу Кларас, сподіваючись, що їде поліцейська машина, їдучи по вигнутому гравію.
  
  Це не так.
  
  Позаду неї Pajero гальмує, але не повертає. Він чекає, похмурий і злобний, його двигун цокає. Потім він повертає заднім ходом на під’їзну доріжку, а потім знову прискорюється, повертаючись тим шляхом, яким прийшов.
  
  Тепер її дихання уривчасте. Її руки тремтять. Але потім завіса смикається на передньому вікні будинку, тож вона щосили виганяє «Мерседес» з під’їзної алеї вгору по дорозі до свого будинку, перш ніж ті чоловіки повернуться й побачать, куди вона пішла.
  
  Завтра вона летить до Сіднея на кілька днів, друзі на Північному узбережжі, і, чесно кажучи, завтра не прийде досить скоро.
  
  Номерний знак? Косметичка, LANCEL, що б це не означало.
  
  * * * *
  
  Пем Мерфі відкрила свій блокнот. Ви не бачили, як вони його вкрали?
  
  Ні, кажу тобі, сказала жінка, я просто зайшла всередину на хвилину, щоб змити бруд із замші.
  
  Тоді ви почули, як запустився двигун?
  
  так Спочатку подумав, що це сусідські люди.
  
  Вони стояли в коридорі будинку в Seaview Estate, Скобі Саттон прямо за Пем, дозволяючи їй ставити запитання. Вона сприйняла це як вотум довіри. Тим часом власниця Pajeros, Вікі Мадж, перебувала в дивовижному стані, сердита через те, що її автомобіль вкрали з-під її носа, але з гостротою під цим, ніби вона зовсім не хотіла, щоб поліція була залучена.
  
  Ну, поговори з сусідами за хвилину, сказала Пем. Тим часом мені потрібні деякі деталі про сам транспортний засіб. «Міцубісі Паджеро», — сказала вона, шкрябаючи в блокноті. Колір?
  
  Бордовий.
  
  Рік?
  
  Е, не впевнений.
  
  добре Бензин? Дизель?
  
  Бензин. Я думаю.
  
  Реєстраційний номер?
  
  Тут жіноче обличчя ніби закрилося. Пем не змогла прочитати в ньому обурення, тривоги чи будь-яких інших корисних емоцій.
  
  Дивіться, якщо з’являється, то з’являється. Напевно, діти покаталися. Якщо він буде пошкоджений, страховка покриє це.
  
  Нам все ще потрібен реєстраційний номер, місіс Мадж.
  
  Вікі Мадж склала руки, витріщилася на килим і дерев’яно сказала: Персоналізована тарілка. Ланцель.
  
  Пам запитала написання. Тоді в ній закріпилася підозра. Вона раптом дуже насторожилася. Місіс Мадж, ви працюєте зараз?
  
  до чого ти долучаєшся Яке це має відношення до ціни на яйця?
  
  Я маю вас запитати: чи ви домовилися про викрадення Pajero?
  
  Жінка прогарчала: «Боже, у вас сміливість».
  
  Саттон прочистив горло. Хто ще тут живе, місіс Мадж?
  
  Мій чоловік. Він у Таїланді у справах.
  
  Ви дійсно хочете повернути свій автомобіль, я приймаю його? - сказала Пем.
  
  Вікі Мадж кинула погляд повз вухо. Так, звичайно, він застрахований.
  
  Там щось є, подумала Пам. Припущення, що сарай буде незручним, якщо з’явиться Pajero.
  
  * * * *
  
  Коли ван Альфен знайшов Клару, вона тремтіла, сиділа в темряві з кухонним ножем у руках. Цього разу без ладану.
  
  Клара?
  
  Цілий день намагався додзвонитися до вас!
  
  У нас виникла підозріла пожежа.
  
  Вони були тут!
  
  Хто були?
  
  Люди, які хочуть моєї смерті.
  
  Він підійшов до неї, думаючи, що не встигає за нею, і що вона погана новина, але він був занадто глибоко, щоб відпустити її. Вона його збентежила. Вона була ясною, спокійною та кумедною, її голова міцно трималася на плечах, потім трохи спекотною та розкутою, коли наставав час для сексу, потім дивно надмірною та кумедною, але також легкою в її голові щоразу, коли вона випивала кока-колу, і тоді вона могла бути ось такий, наляканий і безглуздий. Він не міг уникнути думки, що Шед ніколи не була випадковим споживачем у минулому, а була наркоманкою, і це підсмажило її мозок, тільки вона вміла приховувати цей факт. І тепер вона знову взялася за це, люб’язно з його боку, і божевілля було видно.
  
  Він думав про все це, навіть коли міцно обіймав її, гладив скроні і так сильно хотів її, що просунув руки під її футболку, де її тіло було гарячим і гнучким.
  
  Вона спалахнула, штовхала, кричала на нього. Ви не чули, що я сказав? Вони були тут!
  
  Клара, хто були?
  
  Я сказав тобі, люди, які хочуть моєї смерті.
  
  Хто хоче вашої смерті?
  
  Люди з мого минулого. Це не має значення. Справа в тому, що мені потрібен захист.
  
  Як вони виглядали?
  
  Я їх не бачив.
  
  Тоді як
  
  Я бачив їхню машину.
  
  де
  
  Він підійшов прямо до мого під’їзду, залишився там і знову пішов.
  
  Ах, сказав ван Альфен. Можливо, вона не втрачала свої кульки. Ви можете це описати?
  
  Це був білий Мерседес.
  
  Ви впевнені?
  
  Колись у мене був такий, у старі добрі-погані часи.
  
  Бачите? Знову різкий і глумливий.
  
  Добре, білий Мерседес. Ви
  
  У мене склалося враження, — сказала Клара, зосередившись, — що на дорозі стоїть ще одна машина, велика темна. Він уповільнився, проїжджаючи повз ворота, але на той час я більше звертав увагу на білу на під’їзді.
  
  Ви отримали реєстрацію?
  
  Забув. Я був дуже наляканий.
  
  Це нормально, більшість людей забувають.
  
  що ти будеш робити
  
  Залиштеся на ніч, для початку.
  
  Вона обійняла себе за плечі й сіла, погойдуючись, зіткнувши коліна. Я справді напружений, Ван.
  
  Зроблю тобі масаж.
  
  Вона накинулася на нього, кричачи: «Я не хочу довбаного масажу». Мені потрібно, щоб ти завдав мені ще трохи удару.
  
  Клара, залиш це. У тебе було лайно, відколи я тебе зустрів.
  
  Вона презирливо дивилася на нього з ніг до голови. Ти хочеш мене, так? Моя пизда?
  
  Клара, І
  
  Якщо ти хочеш мене, тобі доведеться заплатити за це, як будь-якому гравцеві. Чи маю я тобі особливі привілеї? Я так не думаю.
  
  Він був наляканий, побачивши себе таким ураженим і таким бортаючись. Я подумав
  
  Ви думали, що це щось особливе? ну ну Я особливий. Ти хочеш мене, коханий, ти платиш за мене. що не так Ми шоковані, правда? Ви думали, що я маленький ангел, а ви?
  
  Я доглядав за тобою.
  
  Тоді, блін, продовжуй доглядати за мною. Купи мені ще щось, або розщедрися на сто баксів за раз, щоб побачити мене голою.
  
  Вона підняла футболку, злегка похитала тулубом і знову вкрилася. Тоді щось зламалося трохи далі у ван Альфені. Те життя, яке зводилося до попиту та пропозиції, а не до цінностей, було цією позицією, яку він досяг після трудового життя, виконуючи цю лайнову роботу.
  
  * * * *
  
  У суботу ввечері, близько одинадцятої години, Чалліс був сам у кімнаті інцидентів і заходив у базу даних, щоб побачити, що знайшли аналітики. Він шукав подібну схему викрадень і зґвалтувань із вбивствами в інших частинах країни, з перехресними посиланнями на мікроавтобуси, повнопривідні та інші транспортні засоби з заднім відсіком.
  
  Коли надійшов дзвінок, Mitsubishi Pajero знайшли покинутим і підпаленим на узбіччі ґрунтової дороги біля шосе Старого півострова, його першою думкою було: можливо, наші люди панікують, позбавляються доказів.
  
  Але протягом години він встановив, що Pajero був викрадений раніше того дня, ймовірно, двома чоловіками, які тікали від крадіжки зі зломом, і, розчарований, вийшов із системи та залишив будівлю.
  
  Він повернувся додому саме тоді, коли один день переходив у інший, і настав переддень Нового року.
  
  * * * *
  
  Шістнадцять
  
  
  
  Оттон був у кімнаті Displan і телефонував Вікі Мадж із новиною, що її Pajero знайдено. На жаль, його знищили. Покинутий, а потім спалений.
  
  Дивний подих у жіночому голосі, майже з полегшенням, подумала Саттон, яку одразу прикрив кашель: «Обпеклася? О, боже!
  
  Ви можете повідомити свою страхову компанію. Тим часом варто досить ретельно дослідити це. Ми вважаємо, що чоловіки, які вчора вкрали ваш Pajero, відповідальні за досить жорстоку крадіжку з обтяжуючими обставинами раніше.
  
  І ось як він дізнався, що Вікі Мадж була не власницею Pajero, а сестрою власника. Власника звали Ленс Ледвіч, і він жив на іншому боці маєтку Сів’ю. Затишно, подумала Саттон.
  
  Коли Чалліс увійшов, він сказав: «Босе, нам потрібно ще раз поглянути на Ледвіча».
  
  Переконайте мене.
  
  Він збрехав нам. У нього є Mitsubishi Pajero, тільки він зберігав його в будинку сестри, недалеко від місця проживання.
  
  Чому ваш чек DMV не виявив його?
  
  Реєстрація закінчилася, шефе.
  
  Давай.
  
  Це Pajero, якого вчора вкрали після того аґбурга. Той, який підпалили минулої ночі.
  
  Думаєш, він організував його знищення?
  
  Це можливо, але я думаю, що це просто невдача.
  
  Нам, мабуть, пощастило, за винятком того, що як доказ він нічого не вартий тепер, коли його знищено. Що з сестрою?
  
  Імена Вікі Мадж.
  
  Вона нам відома?
  
  Її чоловік, Педді, сексуальне насильство.
  
  Чалліс раптово затих і насторожився. Вони працюють разом.
  
  Саттон похитав головою. Паддіс був у Таїланді з кінця листопада.
  
  Перевір це.
  
  Буду, сказала Саттон. Річ у тім, босе, що вчора, коли я розпитував Вікі Мадж, вона виглядала досить роздратованою, а щойно, коли я сказав, що Паджеро згорів, вона відчула полегшення, а потім знову роздратована, коли я сказав, що буде ретельне розслідування. Тоді вона зрозуміла, кому належав Pajero.
  
  Вона щось знає і захищає власну шкіру.
  
  Може бути.
  
  Гаразд, поговори з Ледвічем ще раз.
  
  Я хотів би взяти цю нову жінку-констебля з собою.
  
  чому
  
  Вона нерозумна.
  
  Добре, сказав Чалліс.
  
  * * * *
  
  Зміна Пем Мерфі почалася лише опівдні, але детектив Саттон прийшов шукати її в їдальні й сказав: «Ти підеш зі мною». Я розмовляв з вашим босом.
  
  Вона їхала, Саттон говорила.
  
  Наразі все дракони та монстри. Можливо, вона сприймає вібрації. Коли дружина почула про Тріну Ангер, вона сказала: «Чоловік монстр», а Рос сказала: «Де монстр?» Дракон теж є?
  
  справді?
  
  Крім того, це стало битвою волі. Вона наводить нас з дружиною один проти одного, відмовляється лягати спати, смердить, коли настає час ванни, не їсть те, що їй ставлять.
  
  Звучить типово, сказала Пем.
  
  Звісно, типово, сказав Скобі Саттон, але поки ти сам не зіткнешся з цим, ти не усвідомлюєш, яка в них сильна воля. Я маю на увазі, що моя трирічна дочка могла б навчити плем'я Ангелів пекла, як не відступати перед обличчям влади.
  
  Пем помацала свою щелепу. Це боляче. Під час ранкового уроку з Джинджер під час серфінгу Шед вдарила її дошкою, і відтоді вона досліджувала синяк пальцями, посилюючи його, але не могла залишити його в спокої. Сер, куди ми йдемо?
  
  Не треба називати мене сер. Скобі підійде. Інспектор Чалліс хоче, щоб ми поговорили з людиною на ім’я Ленс Ледвіч.
  
  Чому я, сер?
  
  Я дивився вас вчора. Ваші інстинкти підказували, що у Вікі Мадж щось не так. Ну, вона сестра Ледвіча, і доглядала для нього Pajero.
  
  Пам подумала про це. Чи є Ледвіч підозрюваним у вбивствах на шосе?
  
  Був, потім не був, а тепер знову є.
  
  Як так?
  
  По-перше, він у списку сексуальних злочинців. По-друге, його алібі слабке. По-третє, завдяки нашим грабіжникам ми тепер знаємо, що у нього є повнопривідний автомобіль, доки вони його не підпалили.
  
  Шкода цього. Тепер ви не можете перевірити це на наявність судових доказів.
  
  Я сказав Чаллісу, що ти на хвилі.
  
  Пем трохи покрутила щелепою. Дякую, сер.
  
  Щось не так з ротом? Зубний біль? Забери це від мене, не залишай і сподівайся, що воно піде. Негайно зверніться до стоматолога. Одного разу в мене був сильний зубний біль, я був у суді цілий тиждень, нічого не міг з цим зробити, окрім як напихати себе знеболювальними. Коли мене нарешті викликали для свідчень, захист обійшов мене. Не міг правильно мислити.
  
  Мене зачепило дошкою для серфінгу, сер.
  
  Він витріщився на неї. Ви жартуєте. ти займаєшся серфінгом?
  
  Навчання.
  
  га
  
  Вони знайшли Ледвіча на драбині, який встановлював світловий датчик на розі свого закритого гаража. Він зліз, витираючи руки об промаслену ганчірку. Ви не можете бути надто обережними.
  
  ти не можеш? - сказала Пем.
  
  Якщо їй не сподобався погляд чоловіка, вона дивилася недовірливо, щоб роздратувати його. Вона бачила, як це спрацювало на Ледвічі. У ньому було щось масляне.
  
  — Нам було цікаво, Ленс, — сказав Саттон, дістаючи свій блокнот, — чи ти не проти переглянути одну з відповідей, яку ти дав мені днями.
  
  який саме
  
  Той, що пішов: Ні, у мене немає іншого автомобіля.
  
  Ледвіч похмуро почервонів. Моя сестра. Дурна сука.
  
  Чому вона має мати проблеми через вас, Ленс?
  
  Подивіться, він був незареєстрований, мені заборонено їздити ще дванадцять місяців, у неї хороший гараж, тож я подумав, чому б не зберігати його в неї.
  
  Твоє серце справді розбите.
  
  чому
  
  Твоя гордість і радість, вкрадена і розбита отак.
  
  О, так, — сказав Ледвіч, ніби він щойно згадав про це сумувати.
  
  Ви не виглядаєте надто засмученим, сер, сказала Пем.
  
  Ну, знаєте, страховка це покриє.
  
  Ви впевнені в цьому?
  
  Ледвіч завагався. Чи не вони?
  
  Саттон запитала: «Ти заплатив комусь, щоб він зробив це за тебе, Ленс?»
  
  робити що?
  
  Викради та спали свій Pajero.
  
  Христос ні.
  
  Це справедливе припущення.
  
  Я не слідкую.
  
  Волокна мертвих дівчат у Паджеро, поліція перевіряє шини, лише питання часу, коли вас спіймають. Ви, мабуть, запанікували, вам потрібно було поспішно позбутися доказів.
  
  Ти хапаєшся за соломинку, друже.
  
  Він був надто зухвалим, наче деякі його турботи нещодавно були покладені на кінець. Пем знайшла в собі сміливість сказати: «Припустімо, ви тут жертва, містере Ледвіч». Чи було щось конкретне у вашому Pajero, що могло б пояснити, чому його вкрали, або щось, що могло б допомогти нам визначити, хто його взяв? Аксесуари, програвач компакт-дисків, предмети, що залишилися в ньому, тощо?
  
  Ледвіч знову витер долоні. Ні, мені нічого приховувати.
  
  Тепер це була дивна відповідь. Пем підштовхнула: ніхто не припускав, що ви це зробили, містер Ледвіч.
  
  Ви ведете себе так, ніби вас більше цікавить моя машина, ніж хто її взяв. Я маю на увазі Ісуса.
  
  * * * *
  
  Пізніше Пем сказала, що він закінчився.
  
  Напевно щось приховує.
  
  Вони опитали сусідів, а потім виїхали на місце скоєння розбійної крадіжки. Автомобіль Fairmont, який простежили до літнього вдівця у Ватерлоо, відбуксирували. Там були пожежники та страхові, але не власники, які ще відпочивали в лікарні. Пам пройшла будинком, поки Саттон розмовляла з одним із конюшників. Пошкодження були мінімальними, вона зрозуміла, трохи опіків і нальоту кіптяви та диму, тож, маючи уяву, вона змогла уявити кімнати такими, якими вони були до пожежі. Вульгарна рука прикрасила місце. Це було так, наче вона переглядала журнал про дизайн інтер’єру в приймальні лікарів, одна метушлива кімната зливалася з іншою, так що вони здавалися їй на диво знайомими.
  
  * * * *
  
  Еллен запізнилася після безрезультатного ранкового опитування інших імен зі списку сексуальних злочинців. Вона була здивована, побачивши джип Ріса Хартнетса біля будівлі суду, і, замкнувши машину, перетнула під’їзну дорогу, щоб знайти його. Він розвантажував вентиляційні отвори. «Привіт», — сказала вона, вразивши його.
  
  привіт
  
  Ну, треба припинити такі зустрічі.
  
  Він насупився й покрутив плечима, наче сарай підійшов надто близько й мав відступити.
  
  «Тобі варто дати собі відпустку, Рісе», — сказала вона.
  
  Він знизав плечима. Якщо я не виконаю цю роботу, я пропущу інші контракти.
  
  Еллен зрозуміла, що вона не пояснила, що він закінчив у будівлі суду й пішов кудись. Це залишило б дірку в її житті. Вона більше не обговорювала це питання з Аланом і Ларрейном, але помітила, що каже: «До речі, я вирішила прийняти вашу цитату».
  
  Він припинив те, що робив, і уважно подивився на неї. З вашим чоловіком це нормально?
  
  Це мої гроші.
  
  Просто заради інтересу, що цитували інші компанії?
  
  Вона на мить опустила погляд і торкнулася черевиком по гравію. Я насправді ні до кого іншого не звертався.
  
  Щоб заспокоїти ваш розум, сказав він, я завжди маю роботу тому, що я мало цитую.
  
  Я можу дати тобі заставу готівкою, сказала вона. Чи допоможе це?
  
  Допоможіть мені з податківцем. Він підняв обидві руки. Ой, забудь, що я це сказав.
  
  Ми всі маємо клопоти з податківцем, Ріс.
  
  Так Дивіться, завдаток не потрібен. Заплатіть мені в кінці.
  
  Еллен подумала: яка дурна розмова. Він, мабуть, вважає мене дурним. Це тому, що ми не знаємо один одного. Ми стоїмо тут просто неба, коли маємо бути десь у тихому куточку.
  
  Що ти скажеш про обід у пабі? сказала вона, обережно, щоб було світло.
  
  Він довго дивився на неї, потім глянув на землю. Зараз?
  
  Дай мені десять хвилин.
  
  Тоді побачимося, сказав він.
  
  * * * *
  
  Пем Мерфі повернулася зі Скобі Саттон і знайшла Джона Танкарда, який чекав на неї на пасажирському сидінні дивізійного фургона.
  
  Підлабузнюєшся до CIB, Пеммі?
  
  Вона проігнорувала його й поїхала на фургоні на недільний ринок на автостоянці навпроти тенісних кортів Ватерлоо. Повідомлень про продаж краденого ніколи не надходило, але поліція все одно була змушена провести обхід ринку. Пем припаркувала фургон під ясенним деревом і вийшла, залишивши Танкарда розвалитися на пасажирському сидінні. За старих часів, до рекламної кампанії з листівками, він був би на автостоянці, вимірював товщину протектора шин, ляпав повідомленнями про порушення правил дорожнього руху на лобовому склі, загалом дошкуляючи місцевим жителям. Не зараз. Занадто багато відчутної ненависті в повітрі кожного разу, коли він показував своє обличчя публічно.
  
  Вона побачила Денні Холсінджера й підійшла до нього. Денні та його мати щонеділі тримали кіоск, де продавали в’язані гачком шалі та серветки, плетені тримачі для мотузок для підвішування рослин, чохли для грілок, чайники та інші метушливі рожеві речі, які, звичайно, нікому не були потрібні. не спекотного недільного ранку.
  
  Коли мати була далеко від чутності, Пем сказала: «З новим роком завтра, Денні».
  
  Здивований, він сказав: Так.
  
  Вчора біля іподрому був агбург. Скоріше неприємний. Яке слово?
  
  Денні виглядав роздратованим. Знову ж таки, він завжди виглядав роздратованим навколо вчителів, поліцейських, священиків, будь-кого, хто мав над ним хоч якусь владу. Я не в це.
  
  Я не казав, що ти був. Ти самотник, Денні. Але чи чули ви якісь перешіптування навколо? Шукали двох чоловіків, одного великого, другого приблизно вашого розміру. Викрали Pajero. Підпалив його минулої ночі біля шосе.
  
  Це не я.
  
  Денні, розслабся. Просто тримай вуха до землі, гаразд?
  
  Потім мати повернулася з охопленням метушливих ковдр на ліжечко з багажника своєї машини, тож Пем побрела до лотка з органічними продуктами, думаючи, що може купити помідорів. Поруч стояв фургон з пончиками. Вона зупинилася, купила пару для Джона Танкарда.
  
  Вона повернулася до дивізійного фургона, петляючи між кіосками, що залишилися. Де вони взяли свої речі, увесь цей мотлох, половину старого, половину абсолютно нового та зробленого з дешевого металу та пластику, десь у Китаї? Іграшки. Інструменти. Побутові гаджети. Вона не могла побачити, щоб хтось у Ватерлоо організовував поїздку до Китаю. Тож це мав бути збанкрутілий запас, проданий на аукціоні, за винятком речей ручної роботи, джемів, серветок і кольорових прикрас з бісеру.
  
  Чашка не ворухнулася. Голодний?
  
  Він відкрив очі. Мерф. Ти лялька.
  
  Пем пристебнулася, завела двигун, сумно дивлячись на нього. Це не приємне видовище.
  
  З повним ротом, цукром на підборідді він запитав: «Куди тепер?»
  
  Той Pajero, сказала Пем.
  
  Якого біса? Залиште це CIB.
  
  CIB думають, що щось погано пахне.
  
  Великий детектив у справі.
  
  Пем проігнорувала його. Сьогодні вранці імбир був таким солодким. Він відвів її назад до свого дому й обережно втер її в щелепу дивний, смердючий крем. Сказав, що це екстракт лапи та творить чудеса. Вона все ще чекала.
  
  Вони їхали мовчки, поки Танкард не здригнувся, як мисливський пес. Перевір це. Розбитий задній ліхтар.
  
  Це досить типово, подумала Пем. Самотня дорога, самотній, вразливий автомобіліст. Облиш, Танк.
  
  Так, добре, ми всі знаємо про вас, м’яко на місцевих.
  
  Пем проігнорувала його. Танкард продовжив: Знаєш, у чому твоя проблема? Ти сноб.
  
  Спочатку я м’який до місцевих, тепер я сноб. що це?
  
  Ніколи не побачу тебе в пабі. Ви не змішуєте. що ти?
  
  Я не ти, Танк, це все, що має значення. Ви хочете, щоб світ був таким, як ви, і, чесно кажучи, це жахлива думка.
  
  Місце для Pajero було легко знайти, невелика ділянка почорнілої трави з обгорілими деревами та стовпами паркану. Фермер, який пізно ввечері повертався додому з пабу після матчу з крикету, побачив вогонь і загасив його за допомогою вогнегасника, який він тримав у своїй машині.
  
  Поруч стояв білий седан. Чоловік у сорочці з короткими рукавами фотографував. Пем підійшла до нього, кажучи: «Чи можу я запитати, що ви робите, сер?»
  
  Чоловік випростався. Йому було близько сорока, на вигляд спокійний і неквапливий. Страховка, сказав він.
  
  Пем кивнула, потім подивилася на спалену траву. Де транспортний засіб?
  
  Відвезли до поліцейського гаража, чоловік подивився на годинник півгодини тому. Ідентифікатор дав це один раз. Зараз перевіряю місце події.
  
  Вони задумливо стояли разом. Папоротник, зарості ожини, житняк і ясен обіймали обидва боки дороги, але тут була лише ділянка попелу завбільшки з кімнату, всіяна шматками розплавленого скла й пластику, деякими залишками електричних схем і чотирма тонкими дротяні скульптури — це все, що залишилося від шин. По периметру були розкидані пляшки, банки з-під напоїв і сигаретні пачки, ніби той, хто підпалив Pajero, стояв там і зрадів.
  
  Ми отримуємо пару таких на місяць, сказав страховий слідчий. Це стало копією.
  
  І річ улітку, сказала Пем.
  
  Так, загальне божевілля.
  
  Спонукано Пем зібрала новіші на вигляд банки, пляшки та сигаретні пачки, підняла їх кінчиком ручки й поклала у великий пластиковий мішок для доказів. Вона зробила паузу. Це були кишки автомобільного телефону?
  
  Ти, біса, злий, — сказав Джон Танкард, коли Пем знову сіла за кермо. Ви хочете дати собі відпочити, інакше вас підвищать.
  
  * * * *
  
  Протягом дня Денні виявив, що всі його пальці були великими. Він кидав монети, не міг відкрити паперові пакети, вилив каву з термоса на один із чаю своєї матері на столику, коли хтось збирався його купити.
  
  Що в біса в тебе влізло?
  
  Вибач, мамо.
  
  Дивіться, вийдіть на прогулянку, приберіть з мене волосся.
  
  Вибач, мамо.
  
  Він послухався її поради і пішов велосипедною доріжкою. Правда полягала в тому, що його нерви були розбиті на шматки. Той вчорашній трюк Джоліка, який бив тих людей, а потім слідував за тією Шейлою на її мерседесі лише тому, що вона показала йому палець. Те, як він продовжував кричати, Я вб'ю пізду, Я вб'ю пизду, плювки літають усередині Pajero. Те, як він просто їхав і їхав після цього, годинами, ризикуючи бути виявленим, але наплювати, він був настільки схвильований.
  
  Кульмінацією стало те, що Джоліч припаркувався на проїзді та використовуючи автомобільний телефон Pajeros, щоб зателефонувати одному зі своїх важких товаришів, щоб той приїхав і забрав їх.
  
  Денні не зрозумів. Вони чекали там на цій ґрунтовій дорозі, Джолік — масивна темна фігура в тьмяному світлі місяця, і він запитав: «Чому ми не можемо просто скинути це біля дому й піти решту шляху?»
  
  Тому що, сказав Джоліч.
  
  Незабаром Денні зрозумів. Коли помічник, Крейг Олівер, прибув у своєму фургоні з кількома консервами з пабу, Джолік підпалив Pajero. Вони стояли втрьох і дивилися, як горить.
  
  А тепер той молодий мідь з’явився, наче щось знала.
  
  Не дивно, що його нерви були підбиті.
  
  * * * *
  
  Маккуоррі прийшов о п’ятій годині, привітав їх з новим роком і запропонував коротко поміркувати над цією справою. «Скоріше роздум, ніж мозковий штурм», — подумав Чалліс, коли годинник на стіні показував п’яту тридцять, шість, шосту тридцять. У неділю ввечері, напередодні Нового року, він бачив, наскільки всі були деморалізовані. Щойно Маккуоррі вийшов із кімнати, він комічно підійшов до дверей навшпиньках, висунув голову в коридор, озирнувся ліворуч і праворуч, потягнувся назад у кімнату й зачинив двері, а його обличчя виглядало як пантоміма підривних намірів. Добре, вони сміялися, відпочивали.
  
  Я знаю, що у вас усіх є сім’ї, до яких можна піти, – сказав він, – але якщо хтось захоче залишитися, щоб швидко перекусити, макарони, склянку-другу червоного, це мій крик.
  
  Він дивився, як вони розмотуються. Усі, крім пари, потягнулися до телефонів, щоб зателефонувати додому, одні з них сварилися, інші благали та вибачалися. О сьомій вони вже сиділи в бістро з видом на пристань. Вони були галасливими, їхнім способом позбутися Маккуоррі та жорстоких смертей і життєвих нещасних випадків. Чалліс відчув, як частина його скутості послабилася. Він знав, що наприкінці його детективи стануть трохи згуртованішими й працюватимуть разом трохи краще. Було також нагадування про те, що вони не дуже відрізняються від інших заробітчан, які мають право на вечірку один з одним і з босом.
  
  У якийсь момент Еллен Дестрі проревіла йому на вухо: «Коли ти знову візьмеш мене в політ?»
  
  У будь-який зручний для вас час.
  
  Пізніше я не був популярним вдома.
  
  чому
  
  Алан думає, що втрачає мене.
  
  Втрачати тебе для мене?
  
  Втратити мене взагалі, сказала Еллен.
  
  Помовчавши, вона сказала, нахилившись до його вуха, Хел, ти коли-небудь зраджував своїй дружині?
  
  Чалліс відвернувся від неї, зводячи одну брову. Еллі, я, здається, пам’ятаю, що було навпаки.
  
  Надто пізно вона зрозуміла, що сказав Шед. Добре, Елен. Говорячи гіпотетично, Хел, це добре зійшло з язика, говорячи гіпотетично зараз, як ви думаєте, у більшості пар є спокуса відійти? Вона потрясла, намагаючись зосередитися на ньому. Гіпотетично кажучи.
  
  Ти зла, Еллі.
  
  Вона хитнулася назад. То що, якщо я? Я маю право.
  
  Звичайно, ви.
  
  Я почав в обідню пору. Вона тицяла його в груди. Одного разу я побачу, що ти насичений.
  
  як щодо тепер? — сказав Чалліс і відчув, як усміхнувся й сповз у кріслі.
  
  * * * *
  
  Пем Мерфі відчула, як різко прокинулася, маючи чітку відповідь перед собою. Коли вона оглядала згорілий будинок, Шед згадували не журнальні фотографії, а справжні фотографії, розкладені на прилавку магазину. Вона знову закрила очі, подумки складаючи справу. Віднесіть його сержанту Дестрі; якщо пощастить, буде допущено до арешту. Сон знову не приходив. Коли світанкове світло почало просочуватися до її кімнати, вона вийшла з дому й пішла крізь дюни до пляжу, де ще були вода й широкий світ, і вона відчула, як поколює, як мисливець.
  
  * * * *
  
  Сімнадцять
  
  
  
  в день, 1 січня. Коли Пем Мерфі прийшла на чергування, вона підійшла прямо до сержанта Дестрі з фотографіями з місця злочину та сказала: «Сержанте, я думаю, що за тією крадіжкою зі зломом стоїть Меріон Нанн».
  
  Десті довго дивився на неї, напівзадоволено. Немає нічого кращого, ніж прибрати Меріон Нанн, але спочатку вам доведеться мене переконати.
  
  Ну, днями Джона Танкарда і мене покликали до фотомайстерні, тому що менеджер хвилювався за деякі фото, які він щойно проявив. Це були знімки інтер’єру та екстер’єру будинку, а замовником була Меріон Нанн. Пізніше, коли я проходив будинком агбурга, він здався мені чимось знайомим. Вчора ввечері я твіг.
  
  Яке відношення до будинку має Меріон Нанн?
  
  Її фірми це продають, сержант. На передній огорожі висить аукціонний знак. Ніхто не буде сумніватися в тому, що її фірми продають для них своє місце, а вона там робить фотографії, які, на їхню думку, будуть використані в рекламі.
  
  Якщо вони не використовуються для реклами, то для чого вони використовуються?
  
  Я думаю, що у Меріон Нанн є спільник. Вона дає йому фотографії, і він використовує їх, щоб спланувати, як вчинити крадіжку зі зломом.
  
  Як виглядали фотографії?
  
  Не той, який зазвичай береш, коли намагаєшся продати будинок. Були кадри задніх дверей, вікон, внутрішні кадри скляних шаф з її відображенням у склі, сигналізація і так далі, і так далі.
  
  Можливо, хтось із молодшого в її офісі їх забрав, тому вони виглядали дилетантськими.
  
  Меріон Нанн залишила їх для розробки, сержант.
  
  Але це не доказ того, що вона їх взяла. І хіба власники не викликали підозри щодо того, які знімки вона робила?
  
  Я перевірив дату в своєму блокноті. Коли фотографії закинули на проявку, власники вже були на Балі чотири дні. Якщо вона продавала будинок за них, у сараю був ключ.
  
  Гаразд, скажімо заради аргументів, що за цим стояла Меріон Нанн . Кому вона дарує фотографії?
  
  Хтось, кого вона захищала в минулому.
  
  можливо. Дайте мені трохи перевірити, обговорити це з інспектором Чалісом.
  
  Отже, ви думаєте, що я щось знайшов, сержант?
  
  Це така ж хороша теорія, як і будь-яка інша, яку я нещодавно чув.
  
  * * * *
  
  І ось наступного ранку Пем викликали до офісу сержанта Дестріса та сказали: «Оскільки ти така затята, я домовився, щоб ти трохи попрацював для CIB щодо цієї крадіжки зі зломом при обтяжуючих обставинах». Мені сказали, що ви знайшли залишки автомобільного телефону там, де згорів Pajero?
  
  Так, я
  
  Зв’яжіться з Ледвічем, дізнайтеся номер автомобільного телефону, подивіться, які дзвінки були зроблені на ньому між, скажімо, першим днем і північчю суботи.
  
  Вона була в порядку, Дестрі, але, як і будь-яка людина з рангом, їй трохи бракувало люб’язностей. Вона вже відверталася, щоб відкрити один із файлів на своєму столі. Якби Пем не розвернулася й не пішла зараз, Десті, швидше за все, підвів би очі й запитав: «Було ще щось?»
  
  Було ще щось, Меріон Нанн і фотографії, але Пем вийшла в коридор і пішла шукати вільний настільний телефон.
  
  Ленс Ледвіч не дуже зрадів її почути. номер? чому Я бачив, що залишилося від моїх транспортних засобів. Який товар номер телефону для вас?
  
  Містере Ледвіч, той, хто його вкрав, міг використати автомобільний телефон, щоб комусь подзвонити.
  
  Мені це не подобається. Я не бачу, що це необхідно.
  
  Містере Ледвіч, кого ви дурите? Раніше ви їздили на Pajero, незважаючи на заборону, це так? Зараз мене це не хвилює, і я не можу цього довести. Я просто хочу номер телефону автомобіля. Сподівалися, що той, хто викрав вашу машину, подзвонив.
  
  Ледвіч довго думав про це. Можливо, він не хоче, щоб ми дізналися, кому він телефонував, подумала вона. Нарешті він сказав: «Досить чесно», — і через кілька хвилин нишпоріння повернувся до мережі, щоб процитувати номер. зрозумів
  
  зрозумів
  
  Все буде просто, чи не так?
  
  Як ви маєте на увазі, сер?
  
  Страховка і таке інше. Автомобіль був викрадений у мене чесно. Я маю на увазі, я не знаю, хто і чому.
  
  Ми дивилися на це, сер, це було все задоволення, яке Пем відчувала бажання принести йому. Якщо робота розвивала інстинкти, то у неї були дзвони.
  
  Але вона відклала це й подзвонила в телефонну компанію. До обіду відділ установи встановив, що до півночі суботи на автомобільний телефон Ледвіча було зроблено три дзвінки. Перші два, зроблені з 9 ранку до полудня, були в невеликих відеотеках. Пем набрала третій номер. Якийсь час він дзвонив. Голос, який відповів, був похмурим, поспішним, укусним, і Пем попросила його повторити.
  
  Рафінерний готель, сказав я. Слухай, ти дзвонив мені, пам'ятаєш?
  
  Пем пояснила, хто вона така, і сказала: «Мені цікаво, чи можете ви допомогти мені з дзвінком, який був зроблений на цей номер пізно ввечері в суботу».
  
  Чоловік засміявся. Ви, мабуть, жартуєте. Це головний бар. Ви знаєте, скільки нам тут телефонують?
  
  Ви працювали в барі в суботу, сер?
  
  я? Ні в якому разі. Зараз ранок, так? Ну, я працюю вранці.
  
  Чи не могли б ви сказати мені, хто працював у барі тієї ночі?
  
  Почекай, почекай, і Пем здригнулася, коли слухавка на іншому кінці з гуркотом вдарилася об тверду поверхню, ймовірно, бар.
  
  Вона чекала кілька хвилин. Чоловік повернувся з іменами двох жінок і одного чоловіка.
  
  У вас є номери домашніх телефонів для них, сер?
  
  Не можу вам допомогти, вибачте. Спробуйте книгу, але майте на увазі, що вони працювали вчора ввечері, тому вони зараз сплять.
  
  Пем зіставила імена та номери телефонів із записами в телефонній книзі та знайшла адреси для всіх трьох. Вона чекала до раннього дня, перш ніж постукати в двері.
  
  За першою адресою, квартира на першому поверсі в невеликому кварталі за торговим центром у Ватерлоо, жінка веселого вигляду сказала їй, Любов, загалом вони занадто зайняті, щоб звертати увагу. Звичайно, іноді хтось хоче поговорити з кимось із постійних відвідувачів.
  
  Ви пам’ятаєте, чи хтось із ваших постійних відвідувачів телефонував тієї ночі?
  
  немає
  
  За наступною адресою, будиночком з щитами, що стояв у бур’янах за аеродромом Ватерлоо, вона дізналася ще менше. «Не знав би, вибачте», — сказав бармен.
  
  Це буде пізній вечір, близько одинадцятої.
  
  Бармен позіхнув і почухав живіт. Я завжди дозволяю комусь іншому відповідати.
  
  Чоловік, напевно, чоловік, який хоче поговорити з одним із ваших постійних клієнтів.
  
  Слухай, спробуй дівчат, які працюють зі мною. Можливо, хтось із них узяв його, Ліз чи Ріна.
  
  Я спілкувався з Риною. Ні йти.
  
  Двері почали зачинятися. Спробуй Ліз.
  
  Пем поставила ногу в щілину. Ви отримали особистий дзвінок, сер?
  
  я? Мені ніхто не дзвонив.
  
  І двері зачинилися, і Пем подивилася на бур’ян і подумала, що бармен, мабуть, мав рацію.
  
  Ліз біля вхідних дверей свого будинку в маєтку Сів’ю сказала: «Пізній вечір?»
  
  Чотири на одинадцяту.
  
  Ми не отримуємо стільки дзвінків. Давайте подивимось. . .
  
  Дзвінок або персоналу готелю, або одному з ваших відвідувачів, сказала Пем. Швидше за все чоловік.
  
  Таких було дві чи три.
  
  Своїм покровителям?
  
  так
  
  Ви можете згадати хто?
  
  Ліз засміялася. Суботнього вечора ми збираємо завзятих завсідників, людей, що відпочивають, місцевих жителів, щоб пообідати та випити, а також відвідати команди з тенісу та крикету. Дайте мені день або два. Воно прийде до мене.
  
  Коли Пем відвернулася, Ліз сказала: «Ті інші двоє дуже заспокоїлися».
  
  Збентежена Пем зупинилась і запитала: «Люди, з якими ти працюєш?»
  
  Ні, ні, ті два мідяки, Танкард і той другий. Вони тримали голови опущеними.
  
  Пем не хотіла, щоб вона була в офсайді, але затишна розмова про ван Альфена та Танкарда була б рівнозначна зраді лінії, встановленої, коли її відправили у Ватерлоо, тому вона нічого не сказала, лише кивнула й невимушено посміхнулася та пішла до фургона. .
  
  — Добре знати, що ти поруч, Пем, — крикнула їй услід жінка.
  
  Пем не пам’ятала, щоб бачила її раніше.
  
  * * * *
  
  Телефон у Холсінгерів дзвонив рідко, тож коли він задзвонив у вівторок вранці, Денні сказав матері: «Якщо це Джолл, скажи йому, що мене тут немає». Скажи йому, що я пішов на кілька днів.
  
  Той дебіл, сказала його мати.
  
  Вона підняла трубку. Денні чекав, переступаючи з ноги на ногу на кухні. З того, як мати тоді на нього зиркнула, він зрозумів, що на зв’язку Йолік . Не тут, сказала його мати. Не знаю, коли пекло повернеться. Бригадир дав йому решту тижня відпустку, тож він поїхав до тітки в Сідней. Скажи йому сам, сказала вона нарешті й поклала слухавку.
  
  Ти хочеш, щоб твою голову прочитали, вештаючись із тим придурком.
  
  Мамо, я йду до Меган.
  
  Черговий дебіл.
  
  Меган була сама. Денні сказав: «Чому б нам не піти разом, кудись нове».
  
  Що ви маєте на увазі?
  
  До Кернса, сказав Денні. Рай для серферів. Один із них.
  
  Просто так. Кинути свою роботу, мою маму, своїх друзів і просто піти.
  
  Не назавжди, просто, знаєте, на деякий час.
  
  Меган підозріло витріщилася на нього. Ви в біді чи що?
  
  я? ні.
  
  Ви могли мене обдурити. Щось відбувається, і я хочу знати, що.
  
  Нічого, я тобі кажу.
  
  Це Бойд Джолік? Б’юсь об заклад, що так. До чого він тебе втягнув?
  
  Денні пожував нижню губу. Я кажу тобі, Міг, він божевільний.
  
  Скажи мені щось, чого я не знаю. Що він змусив вас зробити зараз?
  
  нічого Але він божевільний дурень. Для початку він божевільний .
  
  Пальці Меган торкнулися тонкого золотого пасма на шиї. Денні подарував її минулої неділі. Простий, елегантний, стильний, тільки тепер він здавався важким і брудним, наче на її шиї був ланцюг для собаки. Вона зняла його. Де ти це взяв?
  
  Купив його в Майерсі, сказав Денні швидко, як мить. Слухай, якщо він прийде мене шукати, скажи йому, що ти мене не бачив. Скажи йому, що я кудись пішов.
  
  Вона витріщилася на нього. Як де?
  
  Дай нам перерву, Міг. Я боюся виродка. Я хочу деякий час триматися подалі від нього.
  
  Мені це не подобається.
  
  Отже, що ви думаєте? Кернс? Нуса? Серфери?
  
  Денні, я не піду. Ти йди, якщо хочеш.
  
  Денні знову пожував губу. Коли він обійняв її, вона відштовхнула її.
  
  Давай, Міг, скоренько, поки твоя мама не приїде додому.
  
  Це все, що мені підходить, чи не так?
  
  Скажу тобі що, у мене є це відео, яке ми можемо переглянути, підніми нам настрій.
  
  Вона спохмурніла. Що за відео?
  
  Ви побачите.
  
  Через кілька хвилин вона відсторонилася від нього й почала шукати пульт дистанційного керування. Це огидно. Його хворий. Як ти міг? Як ти міг подумати, що Id збуджується через такі речі? Господи, Денні.
  
  Навіть Денні, здавалося, був приголомшений тим, що він побачив.
  
  * * * *
  
  Того дня ван Альфен сказав Кларі: «Все, закінчено». Дід Мороз більше не прийде.
  
  Погляд, який вона кинула на нього, сказав йому, що він щойно показав своє справжнє обличчя, і коли вона вирвалась з його обіймів, він опинився в дурній сварці з нею, яка складалася зі спроби обійняти й утішити її з його боку, а з боку — з люті. її. Він хотів, щоб вона хотіла його так само сильно, як він хотів її. Він хотів, щоб вона прислухалася до суворого розуму, кинула кокаїн і знайшла в ньому свій порятунок.
  
  Але вона нарешті струснула його й крикнула на нього, зігнувшись у талії, притуливши до нього своє сповнене ненависті обличчя. Ти думаєш, що ти тут, щоб врятувати мене, так? Подумай, я тану в твоїх руках. Ідентифікація повинна бути довбаною, друже, я можу тобі сказати. Як корінь ти нижчий за середній. Тож якщо ти більше не зможеш завдати мені удару, я йду в інше місце.
  
  Вона підійшла до штор і рвучко їх розчинила. Потім вона погасила ароматичну паличку в залишках свого джину з тоніком. Світло крізь вікно палювало її обличчя, кімнату; суворе судження про те, у що ван Альфен втягнувся з нею.
  
  Він бачив іронію. Він просто провів кілька днів свого вільного часу, стежачи за місцевим дилером, і нарешті йому пощастило, коли він обшукав порожню квартиру, яку хлопець відвідав двічі поспіль. Він знайшов сховок кокаїну та амфетамінів, захований над решіткою стелі у ванній кімнаті. Він змив більшу частину, помістивши в мішки рівно стільки, щоб замінити те, що вийняв із сейфа речових доказів. Його ледь не спіймали, але справа була в тому, що його не спіймали, і він холоднокровно повернувся до того старого відчуття, що може взяти світ і перемогти.
  
  Щілиною в броні була Клара.
  
  Речі вам більше не потрібні. Вам потрібно виправитися.
  
  Що ти, мій тато? Мій брат? Обидва вони мене трахнули, то яка різниця?
  
  Він виявив, що тріскається, Вирости.
  
  О, це добре. Подивіться, хто говорить.
  
  Він ударив її, швидко ляпас по щоці, який відкинув її голову назад і вразив її. Вона була розлючена. Саме для цього я залучаю вас.
  
  Шед сказав це раніше, наче це була влада над ним. Так, звичайно.
  
  Ти слабкий. Не дивно, що твоя дружина пішла.
  
  Тепер вони відривали образи. Ван Альфен відчув, як у його черепі зростає тиск. Я міг би тебе вбити, сказав він.
  
  Ви б не мали сміливості.
  
  * * * *
  
  Бойд Джолік заплющив очі, коли задзвонив телефон. Він пошкандибав на кухню й схопив її, але дзвінок продовжувався, і він туманно дивився на слухавку, перш ніж знайти джерело.
  
  Його мобільний лежав на столі, поряд із засмальцьованою тарілкою, розібраним карбюратором Holley і промасленою ганчіркою. Здавалося, що всі його старі відпрацьовані рухи покинули його, коли він намацав потрібну кнопку. так?
  
  мені потрібно тебе побачити
  
  О, це ти, пробурмотів він.
  
  І теж приємно чути твій голос, Бойд. Саме те, що потрібно дівчині після важкого дня.
  
  Ти давно не був дівчиною, — подумав Джолік, чухаючи живіт, спину. Він почав корчитися, його пальці шукали під футболкою, тягнучись високо між лопаток. Коли ти хочеш мене побачити?
  
  Зараз. Сьогодні ввечері. Будь-коли.
  
  Сверблячка вщухла, і він подивився в інший бік кімнати на плакат Державної пожежної служби на стіні над його диваном: ПОЖЕЖІ: ЧИ ВИЖИВЕШ? Не можу сьогодні ввечері, сказав він.
  
  Чому, у вас була краща пропозиція?
  
  «Незавершена справа», — сказав Джоліч, але сказав їй пізніше цього тижня й перервав її.
  
  Йому подобалося підтримувати її нетерпіння.
  
  Була четверта година дня. Він міг би й не спати, тепер, коли встав. Розробіть план дій, враховуючи, що сьогодні ввечері він буде сам, а той маленький дурень Денні кидається на нього.
  
  * * * *
  
  Тесса Кейн була на вулиці цілий день і не відкривала офісної пошти до п’ятої години. Був лише один предмет. Вона одразу зрозуміла, від кого: ті самі друковані букви, такий самий конверт.
  
  Вона зважила конверт степлером, а клапан відкривала ножем для листів. Потім, затиснувши конверт за один кут, вона витягла лист лезом і виявила, що думає про Чалліса. Вона робила це для Чалліса, зберігаючи свої відбитки.
  
  У листі було написано:
  
  Вдарився об цегляну стіну, чи не так? Покласти мене в занадто важкий кошик?
  Велика помилка, лохи.
  Я відпочиваю чи знову відчуваю свербіж?
  Це те, що ви повинні запитати себе. Людям байдуже до грабіжників чи розбещених багатіїв. Вони хочуть знати, чи безпечно їхнім дочкам виходити на вулицю поодинці.
  
  Тесса засміялася. Шед висунув ніс із суглоба. Він хотів повернутися на першу сторінку.
  
  Вона підняла трубку.
  
  проклятий За словами адміністратора, Чалліс пішов. Знову не з’являвся до ранку. Вона знайшла його домашній номер, змусила набрати номер і зависла.
  
  * * * *
  
  Телефон дзвонив, коли Чалліс прийшов того вечора.
  
  Хел.
  
  Привіт, Анже, сказав він.
  
  Він подивився на годинник. Сім. Напевно, вони вже повинні бути в своїх камерах?
  
  Гел, я мав почути твій голос.
  
  Як справи, Анже?
  
  Не будь таким.
  
  Як що?
  
  Протистояння. Закриває мене.
  
  Слухай, Ендж, я втомився, я лише цю хвилину ступив у двері. Я розмовляю по телефону в передпокої, тримаючи в одній руці портфель. Дозволь мені прийняти цей дзвінок на кухні, добре?
  
  Ти завжди просто входиш у двері.
  
  Анж
  
  Я б хотів побачити твоє місце. Я продовжую намагатися це візуалізувати. я
  
  Чалліс пішов на кухню. Він спробував розкрутити напій і бутерброд, але вона все ще була там, коли він підняв слухавку з підставки над столом для різання.
  
  Я повернувся.
  
  Це був невдалий день для мене.
  
  Я не очікував почути від тебе в цю годину, Анже.
  
  Його дружина відповіла яскраво, як дитина, щойно повернулася зі школи: «Я у виставі!» Сьогодні ввечері ми репетирували.
  
  Вона сказала йому про це. Він думав про свого вбивцю на шосе Старого півострова, а також про Тессу Кейн. Він сподівався, що це може бути вона, коли почув телефонний дзвінок, щоб усунути пошкодження.
  
  Або це залежало від нього?
  
  Так чи інакше, він хотів почути її тихе бурчання собі на вухо.
  
  * * * *
  
  Клара поїхала до Френкстона після того, як ван Альфен покинув її, де вона виграла невелику кількість кока-коли в хлопця з острова, який подзвонив її сестрі. Кількість була невелика, але ціна висока, і він запропонував їй кращу угоду на героїн, сказав, що він чистий і його вдосталь, але вона сказала йому, що не торкатиметься цього. Тоді двоє поліцейських у патрулі на велосипедах, схожі на комах, що летять реактивним струменем, приїхали торговим центром, а дівчина з острова поскочила, розвернулася на каблуках і пірнула до найближчого магазину. Це були НОВОРІЧНІ АКЦІЇ! розклеював через вітрину і продавав комп'ютери. Шед ніколи в житті не була в комп'ютерному магазині. Вона сказала: «Просто переглядала, і коли вона подивилася на обладнання та яскраво-кольорові коробки на полицях, вона відчула страх, незнання, ігнорування, залишену в житті, і не могла дочекатися, щоб піти звідти. Вона підійшла прямо до своєї машини і випила три рядки кока-коли, і відчула себе настільки піднесеною, що не хотіла ризикувати їхати додому, а замість цього взяла таксі. Хороша річ у захисті свідків, там час від часу було трохи грошей, якщо вона колись знадобилася.
  
  Тож тепер у неї було приємне дзижчання, але воно скоро зникне. Вона знала, що знову хоче забити, але навряд чи могла повернутися до Френкстона о цій годині ночі, о першій тридцять ранку. Крім того, Шеп залишила там свою машину.
  
  Тоді фонові звуки ночі, здавалося, змінилися в її свідомості, і один із них прояснився як стукіт шини об гравій за вікном. Вона саме сформулювала приказку зі своїх старих часів «Ніколи не зв’язуйся з міддю», коли десь у задній частині будинку розбилося скло.
  
  * * * *
  
  Вісімнадцять
  
  
  
  була спекотна північна ніч, гарячіша там, де вони проходили над палаючими деревами даху. З палаючого будинку висипали іскри, і деякі з них падали то тут, то там у довгій траві, яку не покосили, незважаючи на прохання інспекторів графства. Маленькі люті вогні стали одним цілим, поглинаючи траву, а потім охоплювали верхівки дерев, і один за одним вибухали евкаліпти в природному заповіднику між палаючим будинком і фруктовим садом, який межував з виноробнею на північній межі паркану та конюшнею ззаду. . Садівник почув своїх собак ще до того, як він повністю прокинувся і зміг відокремити запах диму від своїх снів і того факту, що його собаки були схвильовані. У стайні за його східною огорожею коні панікували, розбудивши конезавода та його дружину. Вони вийшли на вулицю й побачили вогонь, який жадібно накочувався на сплячу берегову лінію, як припливна хвиля. Евакуююся. Евакуююся.
  
  * * * *
  
  Спати було занадто жарко. І надто шумно. Пензанс-Біч збільшився сотнями, здавалося, сім’ї, які приходили до своїх пляжних халуп на чотири тижні, люди, що розташовувалися в кемпінгу, люди, які шукали вечірок, щоб побувати. Пем помітила, що думає про Джинджер. Якби у неї вистачило сміливості, якби він жив трохи далі по вулиці, а не далі по узбережжю, прокралася б униз і постукала у вікно його спальні. Вона стояла на настилі свого орендованого будинку, нюхаючи вітер.
  
  дим.
  
  Задзвонив телефон.
  
  Пем? Еллен Дестрі. Я заберу вас через п'ять хвилин.
  
  * * * *
  
  Цього разу Тесса Кейн була в ліжку Challiss, і вона не могла заснути і хотіла йти додому. Тепер вона знала, як це було для нього в той перший раз, коли він спробував вислизнути з її ліжка. Вона глянула на нього. Він теж не спав. Вони не хотіли знову кохатися. Вони не любили один одного, саме в той момент. Вони не хотіли бути разом. Вони хотіли денного світла й побути на самоті. Це були тимчасові відчуття, вони минуться, але зараз вони були руйнівними.
  
  Іди, якщо хочеш.
  
  Я думаю, що можу. Вона почала одягатися.
  
  Я зроблю тобі чашку чаю.
  
  Гел, друга година ночі.
  
  Попереду у вас тридцять хвилин їзди.
  
  Без чаю, дякую. Дякую за думку.
  
  Коли вона одягалася, він сказав: «Від нашого чоловіка більше немає листів?»
  
  Вона шукала сережку. Я скажу вам, якщо були.
  
  Він кивнув. А як щодо Джуліана Бастіана? Чи був на вас якийсь тиск, щоб ви відмовилися від історії?
  
  Тиск з боку кого?
  
  Леді Бастіан. Її друзі на високому рівні.
  
  Вона зупинилася, щоб витріщитися на нього. Як Маккуоррі? Ви тепер на його стороні?
  
  Христе ні, сказав він. Я думаю, що звинувачення повинні бути відновлені проти маленького придурка.
  
  Вона засміялася. Можна процитувати вас?
  
  Спочатку задзвонив його мобільний, потім її.
  
  Пожежа.
  
  * * * *
  
  Джоліч знепритомнів, побачивши полум’я. Його шкіра мурашки. Він задихався. Дивне приємне електричне тепло почалося в його паху і поширилося вгору до горла. Йому дуже хотілося бігти. Тримаючи шланг на пожежній машині CFA, Джоліч був мстивим королем колії.
  
  * * * *
  
  Джон Танкард був на Майєрс-роуд, його патрульна машина була припаркована хрест-навхрест, у темряві блимали аварійні ліхтарі. У цю пору ночі було не дуже звичайного руху, але збільшилася кількість упирів і зевак, приваблених сиренами, вертольотом аварійних служб, попередженням про евакуацію для домочадців на південь від Майерс-роуд. Назустріч йому мчав Тріумф. Він помахав смолоскипом і високо підняв руку в рукавичці, щоб зупинити його, вказуючи на Куотерхорс-Лейн, об’їзну дорогу, яка відведе весь рух транспорту від пожежі. Але це був клятий Чалліс. З ним була Тесса Кейн.
  
  Вибачте, інспекторе. Проходьте далі.
  
  Дякую, констебль.
  
  Редактор нахилився до Челліса. Як це погано, Джоне?
  
  Один будинок зруйновано, звідки все почалося. Він швидко поширився, перескочив на дорогу в заповідник. Він подивився вгору, на червоне небо. Цей вітер не допомагає.
  
  Є жертви?
  
  Деяких коней довелося перевезти.
  
  Чий будинок зруйнували?
  
  Танкард звернувся до Чалліса за порадою. Чалліс сказав: «Все гаразд». Вона колись має знати, і я також.
  
  Ми не знаємо, хто там живе, сер. Жінка, зі слів сусідів, сама.
  
  з нею все добре?
  
  Жодного сліду від неї, сер.
  
  Здавалося, вітер то змінювався, то знову змінювався. На їхніх обличчях було гаряче й важке від диму. Попіл впав на звороті рукавички Танкардс. Він змахнув його, розмазавши білу шкіру. Дивно, але він міг чути небезпеку — вітер, полум’я — але він не бачив нічого, крім світіння вдалині.
  
  Сер, я не знаю, наскільки там небезпечно. Тут направляли рух по смузі. Там почалася пожежа, але зараз там безпечно.
  
  Чалліс втягнув автоматичний джойстик у Drive. Нам потрібно зайти, Джоне.
  
  Танкард подумав: «Не називай мене Джоном, придурок».
  
  * * * *
  
  Частина Еллен Дестрі відчула себе зрадженою через почуття захоплення та компетентності, поєднаної з ризиком, яке, здавалося, вогонь викликав у всіх. Усі вони були рівними, чоловіки й жінки, копи й цивільні. Вони добре працювали разом. Вони зіткнулися з полум'ям і відбили його. Вони ефективно спілкувалися. Ухилячів не було. Ліхтарі, вантажівки, брудні чоловіки та жінки в жовтому аварійному спорядженні, ревучий гарячий вітер, червоне вугілля та стрибаюче полум’я. Раз чи два над їхніми головами вибухали ясенні дерева. Вона виявила, що допомагає Пем Мерфі роздавати чашки чаю, перев’язувати пару обгорілих рук, відсунути транспортні засоби та запаси подалі від шляху вогню, принести старій кішці. Частина її могла зрозуміти сентиментальність газетних розповідей про суспільні катастрофи, коли пожежники, поліцейські, працівники швидкої допомоги та звичайні цивільні об’єдналися.
  
  Але інша сторона її визнала, що це також була, по суті, вправа на зближення хлопців. Чоловіки обіймали чоловіків, а жінки були почесними подругами.
  
  Потім вона дізналася, що у неї є детективна робота.
  
  * * * *
  
  Чалліс залишив Тессу Кейн у громадському притулку, де один із її фотографів і двоє її журналістів уже брали інтерв’ю у людей, а потім обережно поїхав Куотерхорс-лейн до будинку, де почалася пожежа. У повітрі було димно і жарко. Тліючі стовпи огорожі позначали шлях між незайманим фруктовим садом з одного боку дороги та попелястою чорною землею з іншого. Він пройшов під палаючим деревом. Дивно, що коли він повертав на під’їзд до зруйнованого будинку, він побачив ознаки попередньої пожежі: обгорілу сосну. Він придивився ближче. Маленька нова металева поштова скринька на залізній трубі.
  
  Він заїхав. Еллен Дестрі вже була там, дивлячись на те, що колись було фермерським будинком з обшивки, а тепер було сплощеною ділянкою обвугленого дерева й покрученого почорнілого покрівельного заліза. На кінці руїни сумно стояв димар. Чалліс зрозумів, що пожежа почалася в будинку. Тоді вітер доніс іскри до трав’янистого пагорба за ним, і утворився вогонь, який пронісся на південь у напрямку до придорожніх ясен на Майерс-роуд, перестрибнув через нього та захопив природний заповідник. Що ж, природи там більше не було, але вогонь вдалося приборкати до того, як він досяг близько дюжини будинків на південь від заповідника.
  
  Раптом Еллен згорнулася вдвічі, кашляючи й плюючись. ти в порядку
  
  Вона витерла рот тильною стороною долоні. Я дихав густим димом протягом останніх двох годин.
  
  За ними провалилася частина даху. Кіс ван Альфен, б’є ногами та смикає.
  
  Залиш це, Ван. Чекайте пожежного інспектора.
  
  Тут жила жінка, сер.
  
  Якщо вона була вдома, вона цього не пережила, сказав Чалліс.
  
  * * * *
  
  Ван Альфен був там, коли вони знайшли її тіло або те, що від нього залишилося. Руїни його спантеличили. Усі його почуття перевернулися. Лише почорнілий холодильник і кухонна раковина з нержавіючої сталі підказали йому, де саме лежить її тіло по відношенню до решти будинку.
  
  І полум'я охопило її. Це не було вдихання диму. Якби це було вдихання диму, він міг би доторкнутися до неї, навіть поцілувати, бо сарай можна було впізнати, але він не прощався з цим охопленим вогнем, зморщеним шматком обвугленого м’яса.
  
  * * * *
  
  Дев'ятнадцять
  
  
  
  aybreak, середа, 3 січня. Чалліс недовго був у згорілому будинку, перш ніж прибув пожежний інспектор і розповів йому про це.
  
  Я вважаю, що осередок пожежі тут, біля кухонної плити. Спекотна суха ніч, гарячий північний вітер на вулиці, багато природних прискорювачів, таких як олія, картонні пакети з їжею, дерев’яні навісні шафи. Потім обшивка зовнішніх стін, дерев'яні балки покрівлі.
  
  Він показав. Бачите це? Відкрите вікно, створюючи протяг.
  
  Чалліс запитав: як ти знаєш, що це піч?
  
  Подивіться.
  
  Чалліс подивився. Плита була такою ж чорною та покрученою, як і все інше в руїні.
  
  Бачите це? Це залишки каструлі, фритюрниці. Це місце вашого вогню.
  
  Чалліс пішов, дивуючись, чому жертва готувала таку спекотну ніч і чому сарай готував так пізно ввечері.
  
  * * * *
  
  Еллен Дестрі завжди вимикала, коли була на роботі. Вимкніть те, що сталося раніше вдома, у спальні чи за кухонним столом.
  
  Вона подзвонила на пошту. Померлу жінку звали Клара Макріс. Родом із Нової Зеландії, судячи з акценту, подумав поштмейстер.
  
  Ось до чого дійшла Еллен. Вона відчувала, як зло підкрадається до неї: викрадення, жінка, яка палає до смерті. Вона визирнула у вікно кімнати інцидентів і побачила Ріса Хартнета, який без зусиль піднімав і вимірював, навіть насвистуючи, коли працював, а вдома був її чоловік, який товстів, бо він пив і цілий день сидів у машині відділу дорожнього руху, ревнивий, бо відчував, що вона щось відчуває до Ріса, який уже тричі заходив у будинок, вимірював і планував, і образливий, бо вона заробляла більше, ніж він.
  
  Шед сказав, коли Шед прямував до своєї машини після сніданку: «Сьогодні запізнюся». Я візьму собі щось поїсти.
  
  Двері кухні відкривалися до навісу для машини. У перші дні Алан проводжав її до нього й поцілував на прощання. Тепер він навіть не міг подивитись на неї. Що завгодно.
  
  Ранкове світло проникало на кухню, надаючи кімнаті фальшиво-домашнього вигляду. Ларрейн усе ще лежав у ліжку. Алан читав « Вісник Сан» і клав в рот яйця з беконом. Його вуса блищали. Після кожного ковтка він витирав його насухо. Еллен стояла на порозі, спостерігаючи якусь мить, брязкаючи ключами. Що це має означати?
  
  Він підняв очі. Що має означати?
  
  Ви сказали що завгодно. Що ви маєте на увазі?
  
  Він знизав плечима й повернувся до сніданку. Нічого не означає. Ти запізнишся сьогодні ввечері, приготуєш собі щось поїсти, мені та Ларрейну знову доведеться їсти собі, тож що нового? Історія цього шлюбу.
  
  Вона майже повернулася до крісла навпроти його. Історія кожного поліцейського шлюбу. Ми знали це, коли починали. Зрілі дорослі знають, як це обійти.
  
  Він відригнув, навмисно рідкий звук презирства. зрілий? Який жарт.
  
  Що це має означати?
  
  Ти ходиш по цьому будинку, як на гарячому, як ти підліток, якому вперше стиснули цицьки.
  
  Ну, якщо хтось їх тисне, то це точно не ти, сказав сарай, і сарай вилетів з дому.
  
  Тепер вона взяла трубку. Довго, але вона дзвонила до Нової Зеландії поліція. Було б інакше, якби Аланові було щось конкретне, до чого можна було б ревнувати, але її обід із Рісом Хартнетом ні в що не переріс. Сам Ріс, здавалося, не ухилявся, а усвідомлював пристойність зв’язуватися із заміжньою жінкою, особливо з поліцейською. Гудок лунав і продовжувався. Щодо Ларрейн, то її судження про Ріса було коротким і по суті. Він поганець, мамо, і негідник.
  
  * * * *
  
  Гел, я ріжу в одинадцять, сказав патологоанатом.
  
  Гарно викладено, Фрейя.
  
  Ти мене знаєш.
  
  Одинадцята година. Я буду там.
  
  Регіональні розтини були проведені в невеликій кімнаті при госпіталі Peninsula General Hospital в Морнінгтоні. Коли Чалліс прибув, Фрейя Берг мала студентку з нею в кімнаті розтину, молоду жінку. Чалліс відступив, тримаючи під носом хустинку, вимазану Віксом, і спостерігав.
  
  Біла плитка, труби, шланги, постійна цівка води. Патологоанатом і її помічник були вдягнені в зелені гумові фартухи й бахіли, а на шиях — окуляри, щоб захистити очі від уламків кісток і крові, які викинула електрична пилка. Стіл мав перфоровану стільницю з нержавіючої сталі, труби на кожному куті спускалися до стоків у підлозі з промислового лінолеуму. З шланга стікала вода, коли Фрея Берг врізалася в тіло. Над нею неосліплюючі лампи. У стелі гуділи витяжки, готові забрати оглушливий запах вмісту шлунка та внутрішніх органів.
  
  Фрейя сказала:
  
  Більшість жертв пожежі гинуть від вдихання диму. Їхні тіла будуть неушкодженими та впізнаваними, хоча на деяких можуть виявитися поверхневі опіки, особливо рук і обличчя. У цих випадках всі докази знаходяться в легенях. Якщо в легенях мало залишків диму, то шукайте іншу очевидну причину, наприклад, серцеву недостатність. Найдивовижніші суб'єкти можуть піддатися серцевій недостатності під час сильного стресу. Але ці, скажімо так, приготовані.
  
  Разом Фрея та її помічник почали перевертати тіло на обробному столі. Дві маслянисто-білі плями в темряві на плечі та стегні зупинили їх.
  
  Помічник сфотографував чорну частину тіла, а потім Фрея відірвала тканину пінцетом. Ах Бавовна, я вірю. Нічна сорочка? футболка? Вона лежала на боці, коли полум’я нарешті досягло її.
  
  Вони завершили перевертання тіла. Фрейя почала різати.
  
  Студент-помічник розхвилювався. Епідуральна кровотеча, докторе Берг, сказала вона. Переломи кісток. Ніби її побили.
  
  Патологоанатом толерантно посміхнувся. Схоже, чи не так? Але не робіть поспішних висновків. Крововиливи та переломи кісток є одним із результатів сильної спеки.
  
  Чалліс ступив уперед, усе ще тримаючи Вікс під носом. Отже, ви кажете, що вона просто згоріла до смерті.
  
  Лише попередні висновки, Гел. Я ще не закінчив.
  
  У мене є, — сказав Чалліс і штовхнув двері туди, де можна було дихати.
  
  * * * *
  
  Бойд прийшов до неї рано-вранці, від нього пахло кіптявою, потом і димом, і відчував якийсь жагучий голод до її тіла. Ми трахалися як кролики. Це була фраза двадцятирічної давнини, коли вона була студенткою, і кожен новий роман починався так, гаряче і жадібне, що ти ледве перевів дух. Вона не думала, що коли-небудь знову знайде такий рівень інтенсивності.
  
  Але зараз був обід, і вона мала відвідати клієнтів. Бойд лежав, розкинувшись на животі. Він виглядав красиво, якщо був поцяткований сажею. Гарний акуратний зад, гарні ноги та звужена спина, але Боже, запах застарілого поту, диму та сперми та її власний внесок. Шед довелося витирати себе в душі. Він би пішов, коли вона повернулася сьогодні ввечері. Сарай повинен випрати простирадла та наволочки та провітрити будинок. У неї був прекрасний будинок, і зіткнення між ним і тим, що представляв Бойд Джолік, ніколи не переставало спантеличувати та хвилювати її.
  
  * * * *
  
  Пам Мерфі знайшла Танк у їдальні. Я щойно бачив ван Альфена. Він хоче, щоб ми вибили двері на Куотерхорс-лейн. Здається, ніхто нічого не знає про жінку, яка згоріла минулої ночі.
  
  Танкард вклав в рот рис і задумливо пожував. Але Ван її знає.
  
  чи він
  
  так Він обійшов туди кілька разів. Її поштова скринька згоріла. Він її знає.
  
  Є знання і є знання.
  
  О, дуже глибоко, Мерф. Ви, напевно, походите з розумної родини чи щось таке.
  
  Подивіться, той факт, що ван Альфен бачив її, коли згоріла її поштова скринька, не означає, що він знає, звідки вона прийшла чи хто її родина. Це те, що ми повинні з'ясувати.
  
  Танкард згреб зі своєї тарілки шлаки. Я впевнений, що ти правий.
  
  Пам керувала. Біля неї Танкарда позіхали.
  
  Я регулював рух вчора ввечері. Навіть не пішов додому. Прийняли душ і переодягнулися на вокзалі. Господи, я збентежений.
  
  А я ні, подумала Пам. Я теж працював всю ніч, але це не в рахунок. як ти думаєш — запитала вона. Це було випадково?
  
  Танкард знизав плечима. Не міг сказати. Вони вважають, що це почалося на кухні.
  
  Невдовзі, коли вони звернули на Куотерхорс-лейн, Пем нахилилася вперед, витріщившись, і запитала: «Що відбувається?»
  
  Щонайменше дюжина автомобілів були припарковані вздовж огорожі по обидва боки Куотерхорс-лейн, обмежуючи рух транспорту однією вузькою смугою рифленого ґрунту з вибоїнами.
  
  — Зявуни, — зневажливо сказав Танкард. Упирі.
  
  Підійшовши до руїни, побачили людей із фотоапаратами. Принаймні двічі, подумала Пем, їхній фургон сфотографували, коли він проїжджав уздовж алеї машин і повертав на під’їзд до згорілого будинку. Танкард опустив вікно й крикнув: «Хіба у вас, люди, немає чого зайнятися краще?»
  
  Це вільна країна.
  
  Пем опустила вікно. Рухайтеся, будь ласка, або вас заарештують за перешкоджання.
  
  Переслідування міліцією.
  
  «Так, я теж тебе кохаю», — пробурмотіла Пем, йдучи доріжкою між невеликими спаленими кущами кипарисів. Господи, вони теж тут.
  
  Дві жінки націлили свої камери на волонтера CFA, який був у повному протипожежному спорядженні. Він усміхався, його комбінезон був яскраво-жовтим на тлі обвуглених балок і почорнілого покрівельного заліза.
  
  З руїни вийшов чоловік у вогнетривких чоботях, сірих штанях, білій сорочці та касці. Він ніс планшет. Це як торговий центр Bourke Street Mall. Він кинув презирливий погляд на волонтера CFA. Криваві ковбої.
  
  Пем прочитала посвідчення, прикріплене до пояса чоловіка. Був інспектором пожежної частини. Ну, приберіть усіх, сер.
  
  дякую Раніше я насправді спіймав когось, хто краде сувеніри. Ця жінка може бути вашою старою бабусею, яка вириває керамічних ляльок із попелу.
  
  Сер, ви знайшли щось, що могло б сказати нам, хто була жертва? Якісь папери, скринька з документами, настінний сейф, щось взагалі?
  
  Нічого, сказав пожежний інспектор.
  
  * * * *
  
  Коли Денні повертався з роботи на трейлбайку, о другій годині з’їздив Куотерхорс-Лейн, щоб швидко оглянути спалений будинок, він дав ідею. Усі ці машини, усі ті люди, яким нічого краще робити, люди, яких він знав. . . Ну, якщо вони були тут, дивлячись на згорілий будинок, вони не були вдома у своїх будинках, чи не так?
  
  * * * *
  
  Це був молодий Денні Холсінгер?
  
  Це було.
  
  До нічого доброго.
  
  Став на це, сказала Пам.
  
  Я зв’яжусь по радіо, попросіть інших стежити.
  
  Пем повернула праворуч, подалі від машин зіваків, і проїхала третину кілометра до наступного під’їзду, який привів їх до великої дерев’яної споруди у формі перголи. На табличці було написано «Дегустаційна».
  
  Тут добре вино, сказав Танкард.
  
  Пем витріщилася на нього. Він любив вино чи просто любив пити? Жінка підійшла збоку до будівлі. Вона була одягнена в комбінезон і несла маленьку драбинку.
  
  Ви прийшли з приводу пожежі?
  
  так
  
  Не так багато я можу вам сказати. Ми вирішили евакуюватися, про всяк випадок. Не повернувся до сьогоднішнього ранку.
  
  Насправді, шукали інформацію про домовласника, сказала Пем.
  
  Ви маєте на увазі Клару?
  
  так
  
  Бідна жінка. Яка жахлива річ. Це був нещасний випадок?
  
  Ми віримо, що так. Що ви можете розповісти про неї?
  
  Не багато. У віці близько двадцяти, новозеландка. Я не думаю, що я коли-небудь знав, як її прізвище, або я забув його, якщо й знав.
  
  Друзі? Родичі? Щось подібне?
  
  Не можу вам допомогти, вибачте. Вона трималася в собі.
  
  Наступна дорога, на вершині пагорба, привела їх до великого будинку з краєвидом через Ватерлоо до нафтопереробного заводу в затоці. Штори були засунуті на всіх вікнах, і ніхто не відкривав, коли вони стукали в передні та задні двері. Пем визирнула крізь щілину в закритому гаражі й побачила новенький «Мерседес».
  
  Тоді вони почули стукіт жерсті в садовому сараї й натрапили на літнього чоловіка, який заливав бензин у мотокосу.
  
  Господи, ти мало не влаштував мені серцевий напад.
  
  Ви тут живете, сер?
  
  я? Ні. Час від часу я заходжу, косжу, поливаю, перевіряю, як все. чому що сталося
  
  Пем дістала свій блокнот. Чи можете ви сказати мені, хто тут живе?
  
  Стелла Ріггс. Її немає на кілька днів.
  
  Пем записала деталі, включно з нагадуванням повернутися й розпитати Ріггса. Сер, ви щось знаєте про пожежу на дорозі?
  
  я? нічого я повинен
  
  У ньому загинула жінка на ім'я Клара. Дуже хотілося знайти її родичів.
  
  Нічого про неї не знаю.
  
  Ви живете тут, сер?
  
  немає
  
  Пем багатозначно озирнулася. Я не бачу транспортного засобу.
  
  Старий показав на іржавий велосипед. Як ви думаєте, що це?
  
  * * * *
  
  Денні бачили, як переходив через паркан. Його також бачили, коли він повертався, цього разу сержант ван Альфен і констебль у дивізійному фургоні.
  
  Денні, мій сину.
  
  лайно
  
  Тепер подивіться, що ви зробили. Ідеально хороший відеомагнітофон, і вам доведеться кинути його в бруд.
  
  Я можу пояснити. Голови потребують очищення, і я просто брав це з собою
  
  Ван Альфен ударив його кулаком, не сильно, але достатньо, щоб змусити його переглянути свою позицію. Що це було, Денні? Я не зовсім зрозумів це.
  
  На очі Денніса непрохано виступили сльози, і він побачив, що те, що говорили про ван Альфена, правда. Не бий мене більше. Я хочу побачити констебля Мерфі.
  
  Для чого ти хочеш її бачити?
  
  Раковина дасть мені імунітет.
  
  Це велике слово для такого маленького лайна, як ти. І я чомусь сумніваюся.
  
  Вони відвезли Денні на дільницю і висунули йому звинувачення. Але дівчини Пем Мерфі не було на дільниці, тому Денні сказав, що я хочу подзвонити своєму адвокату.
  
  Нунн був швидким. Там через десять хвилин. Денні не міг у це повірити. Вона вимагала часу з ним наодинці, і, щойно двері зачинилися, сказала: «Ти придурок, правда, Денні, еге ж?»
  
  Що це має означати?
  
  Денні гаряче подивився на неї. Думає, що вона така хороша, вся в обтягуючій спідниці та жакеті, портфель, волосся, наче його мили й розчісували годинами, пахне, мов флакон парфумів, що впав на неї, її обличчя огидно зверхнє. Ви не маєте права обзивати мене.
  
  Я маю всі права. Як ваш адвокат, я маю всі права. Що ви думали робити? Серед білого дня. У вас хороша робота. Ви не можете бути цим задоволені? Я не можу витрачати весь свій час, виручаючи тебе з біди.
  
  Довбана запекла сука. Ким вона себе вважала? Отже, я виходжу чи ні?
  
  Друже, сказала Меріон Нанн, чесно кажучи, я не можу витягти тебе звідси досить швидко. Тобі не можна довіряти, щоб ти тримав свій ковток закритий.
  
  Що це мало означати? Все-таки краще на вулиці, ніж усередині.
  
  * * * *
  
  Чалліс підняв телефонний дзвінок і вирвав своє ім’я. Була шоста година, і він хотів йти додому. Чалліс.
  
  Це Фрея. Є хвилина?
  
  Чалліс відкинувся на спинку офісного крісла й дивився на стелю. Це звучить як погана новина.
  
  Це так.
  
  Я весь у вухах.
  
  Легені. Свіжий і рожевий всередині.
  
  Чалліс підняв ноги на край столу. Ви кажете, що сарай перестав дихати ще до початку пожежі.
  
  я.
  
  Серце?
  
  З серцем було добре. Але ви знаєте ті переломи кісток і кровотечу?
  
  Як я колись забуду.
  
  Що ж, більшість з них були через сильну спеку, але не всі. Сарай був побитий спочатку. Іншими словами, забитий до смерті.
  
  Чалліс попрощався й утупився в стіну. Через деякий час він зателефонував до Прогресу і сказав Тесі Кейн: «Можливо, ви захочете зупинити преси».
  
  І дивувався його мотивам.
  
  * * * *
  
  Двадцять
  
  
  
  Ллен був пізно вранці в четвер. Челісс Тріумф уже була на автостоянці, універсал Скобі Саттонс, машини, які вона впізнала, належать відрядженим офіцерам з Роузбаду та Морнінгтона.
  
  Вона побачила, як Ріс розрізав кишеньковим ножем стрічку навколо маленької коробки. Він усміхнувся, потім одразу протверезів і торкнувся її передпліччя. з вами все добре?
  
  Шед проплакав півночі. Просто втомився.
  
  розкажи мені
  
  Його великі руки були на її плечах. Вона відвела погляд, важко кліпаючи очима. Нічого, Рисе. Я в порядку
  
  Вона відчула, як його пальці розслабилися й нарешті відпустили її. Він відвернувся. Справедливо. Не моя справа.
  
  У певному сенсі так і було. Вона відтягнула його назад і вдивилася в обличчя. Вона хотіла мати можливість сказати, що у Шед була найжахливіша сварка з її чоловіком, що її чоловік почувався наляканим і загрозливим, і звинуватив її в тому, що вона була жінкою, тому що вона викидала гроші на кондиціонер. просто щоб показати його, і трахнути чоловіка, найнятого для його встановлення. Але все, що вона сказала Рису Хартнету, було: «Удома трохи напружено, от і все». Вона зробила паузу. Слухай, Рісе, я не знаю, як це сказати, мені шкода, але ми все-таки не встановимо кондиціонер. Його . . . часи не ті.
  
  Він смикнувся від неї, мені все одно не подобалося бути в центрі уваги твоїх чоловіків. Або ваших дочок.
  
  Ой, Рісе, це не те, це так
  
  Я не дурний.
  
  Вона подивилася на його обличчя, а потім якомога твердіше сказала: «Мені дуже шкода».
  
  Він відвів погляд і стояв, задерев’янілий і натертий. Так буває.
  
  Ви не будете з кишені?
  
  Його літо. Люди завжди хочуть кондиціонер.
  
  Це добре.
  
  Його стрункі пальці дістали зі скриньки маленький відкалібрований інструмент. Сьогодні вранці я закінчу тут. Досить встановити кілька таких термостатів, і я готовий.
  
  Вони дивилися на будівлю суду. Мені не вистачає вас усюди, сказала вона.
  
  Так, добре. . . , сказав він.
  
  Слухай, я почуваюся жахливо. Вона рибалила в гаманці. Ось сто доларів. Ви витратили години на вимірювання будинку, розрахунок вартості, і все це даремно. Назвіть це платою за вбивство.
  
  Він витріщився на гроші. Вона зразу зрозуміла, що сарай безглуздий, і хотіла, щоб земля поглинула її.
  
  * * * *
  
  Чалліс кивнув Еллен Дестрі й дочекався, поки вона сяде. Він скликав надзвичайний брифінг, і кімната інцидентів була переповнена його офіцерами CIB та всіма доступними сержантами та старшими констеблями.
  
  Він стояв. Ми не применшували розслідування викрадення, але поки не з’являться додаткові докази чи підказки, ми не можемо зробити нічого більше, ніж виконати те, що вже маємо. Тим часом наша пожежа на Куотерхорс Лейн. Як відомо, тепер офіційно розслідується вбивство.
  
  Він показав на фотографію, прикріплену до стіни; тіло було виявлено як блискуча пляма. Жертвою стала Клара Макріс. Схоже, що її розбили до смерті ще до початку пожежі. Що стосується пожежі, то вона була навмисна, але створена так, щоб здатися випадковою, кимось, хто знав, що робить. Він намагався приховати той факт, що це було вбивство? Він отримував кайф від розпалювання вогнища? У будь-якому випадку, ми маємо слідкувати за пропозицією в сьогоднішньому прогресі про те, що у нас є пожежна помилка.
  
  Чалліс побачив веселу й розуміючу усмішку. «Вони знають про мене й Тессу Кейн», — подумав він. Він продовжив:
  
  Я хочу, щоб ви знову поглянули на будь-яку пожежу, яка була у нас нещодавно. Наприклад, ця купа поштових скриньок; той Pajero, спроба підпалу того будинку біля іподрому. Наш жучок теж грабіжник? Він загострюється? Чи є божевільні, які гасять пожежі в місцевих підрозділах CFA? Зверніться до відділу пожежогасіння. Чи оселилися в окрузі відомі піромани? Сержант Дестрі розповість вам, хто що робитиме.
  
  Тепер мертва жінка. Клара Макріс. Це приблизно все, що ми знаємо про неї. Її сусіди кажуть, що вона трималася осторонь. Нам ще потрібно поговорити з власниками магазинів, банківськими касирами та будь-ким іншим, хто міг з нею стикатися. Очевидно, у неї був новозеландський акцент, але ми не знаємо, як довго вона була в цій країні. Можливо, минули роки. З поліцією Нової Зеландії зв’язалися, щоб з’ясувати, чи є у неї досьє. Ми знаємо, що вона переїхала в цей район приблизно вісімнадцять місяців тому. Вона орендувала чи купувала? Я хочу, щоб хтось це перевірив. Вона регулярно ходила в паб? Займатися спортом? Подорожувати? Перевірте місцевих турагентів. Хтось інший може переглядати її пошту, коли вона надходить.
  
  Тим часом її автомобіль зник. Подивіться, чи повідомлялося про його викрадення, виявлення покинутим, конфіскованим чи вивезеним кудись на ремонт.
  
  Подивіться, чи вона коли-небудь їздила на таксі.
  
  Все це необхідно, тому що ми не знаємо, хто вона, і вогонь знищив будь-які особисті документи, які могли нам знати.
  
  А тепер давайте будемо відкритими для цього. Можливо, наш firebug не відповідає. Когось іншого, когось, кого вона знала, впустили або увірвалися, це неможливо сказати, враховуючи, що будинок був зруйнований і вбив її. Чому він убив її? якщо припустити, що це був чоловік, і я не хочу, щоб ви обов’язково робили таке припущення. Він був грабіжником, спійманий на місці злочину? У цьому випадку цей інцидент тісно пов’язаний з нашою останньою крадіжкою зі зломом при обтяжуючих обставинах, за винятком того, що Клара Макріс явно не була заможною, а цей випадок стався вночі.
  
  Або це був хтось, кого вона знала, друг, родич чи коханець, і у них виникли розбіжності щодо чогось? Нам дуже потрібно щось знати про її особисте життя. Ван, ти був слідчим, коли згоріла її поштова скринька. Ви можете нам щось сказати?
  
  Запитання, те, як воно було поставлене, перехід від загального до окремого, здавалося, заглушило кімнату й привернуло увагу всіх до Кіса ван Альфена. Його худорляве, бліде обличчя було чорним. Він відкрив і закрив рота, потім закашлявся, потім повністю оговтався й сказав: «Вона була досить скутою, інспекторе».
  
  Ви там ще нікого не зустрічали? Вона не розповідала про себе?
  
  Не для мене.
  
  Ваші офіцери допитували сусідів. Вони щось знайшли?
  
  нічого Одна сусідка, Стелла Ріггс, ще не вдома, повернеться завтра.
  
  Ну треба з нею поговорити. Нам потрібно дуже швидко охопити багато місця, тому я хочу, щоб ви виходили парами, в одній уніформі, в одній CIB, ставлячи запитання, куди б не пішла Клара Макріс.
  
  А тепер давайте трохи поміркуємо. Припустімо, що вбивця не був членом сім’ї чи інтимною особою, і не був нашим вогнищем. У нас є будинок на тихій проїзді. Кого і що, з точки зору людей і транспортних засобів, ми можемо очікувати побачити на ньому? Скобі, віддай честь.
  
  Руки піднялися вгору, і Скобі Саттон із широко розплющеними очима склав список на дошці: сусіди, листоноша, доставка газет, сміттєвоз, сміттєвоз, газовий вантажівка, зчитувач лічильників, міський грейдер, лайнер енергетичної компанії, таксі, кур'єр, геодезисти, міські інспектори по боротьбі з бур'янами та протипожежної охорони, тарифікатор, доставка їжі на винос.
  
  Чалліс сказав, що я живу на схожій дорозі. Я бачив каналізаційні машини, розпилювачі ожини, водоноски, ремонтників усіх видів. Чоловіки розвозять дрова, хоча не в таку погоду. Приходить чоловік із портативною машиною, щоб підстригти моїм сусідам півдюжини овець. Інший трактором косить траву. На виноградниках працює молодь. Можливо, шукали садівника за контрактом. Щось ще?
  
  Свідки Єгови.
  
  Саттон записала це на дошці. Чоловіки та жінки в кімнаті трохи глибше опустилися в крісла.
  
  * * * *
  
  У їдальні Джон Танкард сказав: «Ти, маленький розпушувач».
  
  Він сидів за столом навпроти неї, розкинувшись на спинці крісла, газета була розкрита й приховувала його голову й тулуб, що дуже пасувало Пем. Був заголовок про пожежну помилку, яка, вочевидь, викликала роздратування старших офіцерів CIB. Вона сьорбнула чаю, подумавши про Джинджер.
  
  Але газета трясла. Послухай це, Мерф. Згідно зі звітами поліції, суперінтендант Марк МакКуоррі з округу Пенінсула зателефонував офіцерам, які заарештовували від імені родини Бастіан, і звинувачення проти Джуліана Бастіана та його дівчини були зняті за дорученням іншого офіцера, старшого сержанта Вінсента Келлока.
  
  Ми знаємо це, сказала Пем.
  
  Але послухайте це. Джерела також повідомляють, що звинувачення проти пана Бастіана були зняті після того, як його сім'я погодилася зняти звинувачення в неправомірному арешті та переслідуванні поліції.
  
  Пем нахилилася вперед. Вони уклали угоду? Ублюдки.
  
  За папером усе ще стояв Танкард. Так
  
  Я думав, що це просто випадок, у нього є багаті та впливові товариші, тому ви не можете його торкатися.
  
  Nup.
  
  Вони замовкли. Пем витріщилася через стіл на газету. Прогрес , здавалося, любив справи того чи іншого роду. Згідно з їдальними плітками, редактор лаявся з Чалліс.
  
  Танкард прочистив горло. Повідомляється, що поліція, яка затримала, розлючена.
  
  Це говорить, що?
  
  Так
  
  Я розлючений, ти розлючений, але звідки Прогрес знає , що вони розлючені?
  
  Танкард потягнувся з-за кута своєї газети за недоїденим пончиком, який сидів на його тарілці, як жирний черв’як. З повним ротом він сказав: «Знаєте, джерела і таке інше».
  
  Так, звичайно, Танк, сказала Пем.
  
  Треба було сміятися. Перед Різдвом Танкард був не кращим за нацистського штурмовика. Тепер він виступав за справедливість у світі, де панує кумівство.
  
  Раптом ван Альфен опинився там, мовчазний, як кіт, і навис над ними. Ви двоє, підіть зі мною, будь ласка.
  
  Вони пішли за ним до його кабінету. Це було схоже на людину: охайне, без меблів, площа простих поверхонь. Він сказав, що всі пекла вирвалися на волю. Ви поки що працюватимете над тим вогнем. Забудьте про будь-які дрібні порушення, які трапляються на вашому шляху. У нас просто не вистачає ні часу, ні сил.
  
  Гаразд, сержант.
  
  З кожним із вас буде офіцер у цивільному, ви будете стукати в двері, розмовляти з власниками крамниць, знову розмовляти з сусідами. Нам потрібно знати звички Клари Макрісс, хто її знав, кого з нею бачили. Звичайний.
  
  Він штовхнув аркуш паперу через стіл. Пам просканувала його. Вона була в парі зі Скобі Саттон.
  
  Танкард, який стояв поруч з нею, повернувся на стільці, щоб полегшити біль у попереку. Якою вона була, сержант?
  
  Він звучав щиро цікаво, але Пем побачила, як обличчя ван Альфена стало закритим і настороженим. Якою вона була? Звідки мені знати?
  
  Без образ, сержант. Я маю на увазі, вона була трохи сумнівною? Знаєш, наркоман. Друзі на низьких місцях.
  
  Пам сказала: «Танк, це те, що надіслали з’ясувати».
  
  Справедливо. Просто питаю.
  
  Ван Альфен кинув на неї цікавий вдячний погляд. Воно було там і миттєво зникло. Потім вона побачила, як він сором’язливо просунув до них папку з манільського зразка через стіл.
  
  Тим часом я написав звіт для командуючого округом.
  
  Вона підняла його. На чому, сержант?
  
  Прочитай це.
  
  Танкард присунув свій стілець до її. Він виділяв величезне тепло; вона чула його тіло. Потім вона почула його голос, коли він читав уголос, відійшовши від нього й прочитавши собі:
  
  Зняття звинувачень проти містера Джуліана Бастіана в день зазначеної дати судового засідання в магістратському суді Ватерлоо викликає серйозне занепокоєння у мене та офіцерів, які заарештували, констеблів Джона Танкарда та Памели Мерфі.
  
  Звинувачення, які мої офіцери збрехали та влаштували арешт, є неправдивими. Я повністю вірю в їхні здібності та розсудливість. Усі докази підтверджують їхні звинувачення проти Бастіана.
  
  Ситуація може завдати шкоди Силам. Звинувачення у фаворитизмі, корупції та втручанні на найвищому рівні вже були зроблені місцевою пресою, яка незабаром може стати загальнодержавною.
  
  Пем відчула, що її серце піднімається. Біля неї Джон Танкард говорив: «Гарно, сержанте».
  
  Ван Альфен пробурмотів: «Треба було щось робити».
  
  Він виглядав втомленим, його череп напружився. Втомилася й майже, подумала Пем, охоплена сильними почуттями, схожими на смуток, душевний біль.
  
  * * * *
  
  Коли брифінг закінчився, Чалліс подзвонив. Перед ним на столі лежав прогрес . На першій сторінці було запитання « Чи працює Firebug?» і далі окреслив те, що Тесса Кейн назвала сплеском навмисних пожеж в окрузі. Дванадцять поштових скриньок спалахнули в одну пам’ятну ніч перед Різдвом (включаючи жертву останньої трагедії... Вона щось бачила? Чи це було розплатою?). Викрадений повнопривідний автомобіль згорів на Chicory Kiln Road. Спроба грабіжників підпалити будинок біля іподрому.
  
  Вона також запропонувала психологічний профіль типового пожежника:
  
  Він видає симптоми антисоціальної особистості, інша назва психопата з раннього дитинства, включаючи нічне нетримання сечі, жорстоке поводження з тваринами, злість на світ, схильність до бійок, історію розпалювання вогнів, а потім їх гасіння або стоячи назад, щоб спостерігати, як інші борються з ними.
  
  Він часто використовує вогонь, щоб висловити свій гнів, щоб помститися особам і установам, які, на його думку, образили його. Страх полегшує його гнів. Її руйнівна здатність захоплює його. Він почувається могутнім.
  
  Асоціація вогню та сексу у піроманів добре відома. Вогонь, здається, посилює бажання сексуального розряду.
  
  Коли вона підійшла до телефону, Чалліс сказав: «Що ти в біса робиш?»
  
  Приємно також чути твій голос, Гел.
  
  Між жодною з цих пожеж може не бути зв’язку.
  
  Гел, давай, між деякими з них має бути зв’язок. Подивіться правді в очі, на роботі жучок.
  
  Далеко від того, щоб бути налаштованим на громаду, ви продовжуєте намагатися всіх налякати. Блискучі заголовки, якесь психологічне сміття, яке ви, мабуть, зібрали з якогось дешевого журналу.
  
  Мене це обурює.
  
  Тесс, це було безвідповідально.
  
  * * * *
  
  Еллен пішла Хай-стріт до банку й зняла чотириста доларів, щоб додати до ста, які сарай намагався дати Рісу Хартнету. Їй довелося чекати в повільній черзі, кожен хотів поговорити про пожежу та про те, де вони були у зв’язку з небезпекою, яку вона становила. Усі були схвильовані та претендували на щасливі втечі та боялися та приголомшливу статистику. Повернувшись на станцію, вона поклала п’ятсот у скриньку для бідних у фойє. Коли вона росла, її мати завжди називала місійну скриньку, маючи на увазі непотрібний одяг, який вона відкладала для внутрішньої місії. Кожного Різдва вона клала на стіл порожній конверт і сором’язливо казала родині: «Можливо, ви б хотіли віддати на місію». Еллен цікавилася, чи люди все ще так роблять, і наскільки вона змінилася з дитинства та наскільки далеко відійшла від своєї матері.
  
  * * * *
  
  Їх легкий шлях із мітками: Killer Highway. Вбивця на шосе. Вони думали, що його можна визначити за ярликом? Як вони збиралися його називати тепер, коли він опинився серед них, нишпорив там, де вони катали свої коляски, мили машини та блукали підборіддям із сусідами?
  
  Вони знайдуть, як його назвати, щось безглузде, впевнені, що притиснули його за шаблоном. І коли вони це зробили, він знову змінив шаблон.
  
  Але не вбивство.
  
  Інші чоловіки мріяли. Він зробив це. Невільницький сон, за яким слідує трепетне звільнення. Нестерпний голод цього, як їжа, яку смакують і з’їдають.
  
  Цей наступний був справжнім шлаком. Він збирався насолоджуватися цим. Виконання її мало справжнє враження, саме там, де вони це відчували. Вихопіть її завтра вранці, серед білого дня, між молочницею та церквою прямо з-під носа.
  
  Затримайтеся над цим.
  
  Схоже на помсту. Солодка, соковита помста.
  
  * * * *
  
  Двадцять один
  
  
  
  «О дев’ятій наступного ранку, — сказала Скобі Саттон, — місіс Стелла Рігґз?
  
  Вона стояла до нього спиною, перевіряючи, чи сарай зачинив її вхідні двері. Так?
  
  Я детектив констебль Саттон. Мені потрібно поставити вам кілька запитань щодо пожежі у вашому сусідському будинку.
  
  Він дивився, як вона повернулася від дверей і ступила на стежку, наче хотіла відштовхнути його вбік. Боюся, я не можу тобі нічого сказати.
  
  Судячи з моїх нотаток, ви були у відпустці?
  
  Вона майже проминула його, слідуючи лінією троянд від своїх вхідних дверей. Якщо ви це знаєте, то ви знаєте, що я не можу нічого знати про пожежу. І навряд чи вона моя сусідка. Є ще одна властивість, що відділяє її від моєї.
  
  Я це розумію, — сказала Саттон, поспішаючи поруч із нею. Жінка йому не сподобалася. Відрізаний голос, народжена манера керувати, відчуття нетерпіння та байдужості. Але мені потрібно запитати вас, чи добре ви знали Клару Макріс.
  
  Я її взагалі не знав.
  
  Ви ніколи не розмовляли з нею? Відвідав її?
  
  Звичайно ні.
  
  Вона коли-небудь відвідувала вас?
  
  Господи, ні. Подивіться, уся моя пошта зберігається для мене на пошті. Я прийшов учора пізно ввечері, і маю багато зробити. Якщо ви не проти, мені подобається
  
  Ви знаєте, хто були її друзі?
  
  Тепер Саттон ставила запитання на бігу, слідуючи за Стеллою Рігґз до будинку, де вона направила пульт дистанційного керування на закритий гараж. Двері відчинилися, показуючи білий «Мерседес».
  
  Як мені знати, хто її друзі? Нічого спільного зі мною.
  
  Нещодавні відвідувачі, постійні відвідувачі, незнайомці, нічого подібного?
  
  Ось її хлопець. Принаймні, я припускаю, що це був її хлопець. Його машина завжди була поруч.
  
  Хлопець, сказала Саттон.
  
  Один із ваших. Поліцейський. У поліцейській машині. Завжди поруч. Високий, похмурий хлопець. Тепер, вибачте, у мене багато справ.
  
  Саттон повернувся до машини. Коли Пем Мерфі завела двигун, він пробурмотів: «Там чудова корова».
  
  * * * *
  
  Сідайте, сержанте, сказав Чалліс через годину.
  
  Але ван Альфен продовжував стояти і спочатку похмуро подивився на Чалліса, потім на Скобі Саттон і, нарешті, на старшого сержанта Келлока. Він показав на Келлока. Що він тут робить?
  
  Келлок прочистив горло. Я представляю інтереси військової частини, сержант.
  
  Фігня. Ти тут, тому що роздратований тим, що я сумнівався у твоєму рішенні щодо Бастіана, тебе та Маккуоррі, і ти сподіваєшся побачити, як я потоплю.
  
  Саттон сказала: Ван, чому б тобі просто не посидіти?
  
  Втома загострила площини обличчя ван Альфена. Не вперше Саттон був вражений схожістю ван Альфена з Чаллісом. Це були худі, працьовиті чоловіки, керовані приватними демонами. Ніби усвідомлюючи, що більший виклик походить від Чалліса, ван Альфен нарешті сів і повернувся прямо до інспектора через стіл.
  
  Чалліс сказав: «Ти щойно сказав, що старший сержант сподівався побачити, як ти потонеш». Ви очікуєте потонути? Ви хочете нам щось сказати?
  
  Я не дурний, сер.
  
  Ніхто не запропонував вам бути.
  
  Я, як і будь-хто, налаштований на плітки в їдальні, навіть якщо це стосується мене. Ви думаєте, що я вбив Клару Макріс.
  
  Чалліс запитав: чи не так?
  
  Ван Альфен склав руки. Він сидів непорушно й, очевидно, сповнений презирства. Це була зневага до поліції, яка не захищала своїх, вирішила Саттон, а не спрямована конкретно проти Чалліса. Ван, нам потрібно більше знати про ваші стосунки з мертвою жінкою, сказав він.
  
  Вузька голова Ван Альфена повільно повернулася, поки вони не втупилися одне в одного. «Не дивно, що місцеві ненавидять його», — подумала Саттон.
  
  Які стосунки, Констебль?
  
  Добре, — подумала Саттон, — якщо ти так хочеш грати, я кину Вана й назву тебе на ім’я та звання. Сержант ван Альфен, у нас є свідок, який кілька разів бачив поліцейську машину біля будинку Клари Макріс. Ми перевірили журнали транспортних засобів та графіки чергування. Ви часто виписували автомобіль.
  
  Дійсно. Це факт?
  
  Чалліс втрутився. Ви розслідували пожежу жіночої поштової скриньки, це правильно?
  
  так
  
  Ви відвідували її повторно?
  
  Я, можливо, зробив.
  
  Або ви зробили, або ви не зробили. Це було не так давно.
  
  Вона була сильно потрясена.
  
  А ти пішов і пригорнув її, сподіваючись, що вона натрапить на тебе, — додав Келлок.
  
  Чалліс потемнів. Старший сержант, будь ласка, покиньте кімнату.
  
  Я маю право бути тут, інспекторе.
  
  Чалліс був різким і зневажливим. Ні, ти не хочеш. Це розслідування вбивства. Констебль Саттон і я розслідуємо вбивства. Ви не
  
  Це моя станція.
  
  Чалліс ляснув рукою по столу й крикнув: «А це моє розслідування». А тепер виходь.
  
  Келлок повільно, масивно встав і з удаваною добродушністю вийшов із кімнати.
  
  Чалліс посміхнувся. Через деякий час ван Альфен дозволив собі холодну посмішку.
  
  Клара Макріс була користувачем, сказав Чалліс. Згідно з токсикологічним висновком її тіла.
  
  Я думав, що вона могла бути.
  
  Чалліс кивнув. Але це все, що ми знаємо про неї. І це один її аспект, який, мабуть, привів її до контакту з іншими людьми.
  
  Ван Альфен знизав плечима. Здається, так.
  
  Ви знаєте , хто її постачав?
  
  немає
  
  Що вона розповіла вам про себе?
  
  Нічого особливого.
  
  вона тобі сподобалася? — раптом спитала Саттон.
  
  Ван Альфен кліпав очима. так
  
  Тому ти постійно повертався до неї?
  
  Ван Альфен роздратовано сказав: «Я взагалі не повертався до неї» . Можливо, я заходив туди пару разів.
  
  Ти займався з нею сексом?
  
  немає
  
  Ви хотіли?
  
  О, ось чому я її вбив. Я хотів трахатись, вона не хотіла, тому я її вбив.
  
  Ну, це те, що сталося?
  
  Ні. Я маю на увазі, ні, я її не вбивав.
  
  Чалліс спостерігав за цим, відкинувшись на спину, спираючись правою ногою на ліве коліно, стукаючи ручкою по зубах. Він знову випрямився. про що ви говорили?
  
  Нічого особливого.
  
  Вона не розповідала вам про своє особисте життя?
  
  немає
  
  А як щодо твоїх старих справ, Ван?
  
  Ван Альфен нахмурився. мій що?
  
  Ви не дуже популярні. Вам хтось погрожував? Стежите за вами? Чи міг хтось хотів убити вашу дівчину, щоб помститися вам?
  
  Вона не була моєю дівчиною. За мною ніхто не стежив.
  
  Давай, сержант, я пропонував тобі рятувальний круг. Ти спав з нею, чи не так?
  
  немає
  
  Ви постачали їй наркотики?
  
  Я був чим?
  
  Ви чули. У неї була звичка. Вона сказала тобі спати з тобою, якщо ти постачаєш їй наркотики.
  
  Я не можу повірити, що я це чую.
  
  «Тобі не варто було вибирати ці слова, — сказав собі Саттон. Вони не відповідають дійсності. Він вирішив штовхнути. Де ви взяли наркотики? Шафа для доказів?
  
  Здається, сказав ван Альфен, дивлячись у стелю, що мені повинен бути адвокат.
  
  Або ви обдурили дилера? Ви так її постачали?
  
  Ти робиш страшенно великий стрибок від мого відвідування її кілька разів у службових справах до мого постачання їй наркотиків, щоб спати з нею.
  
  «Більше, ніж пару візитів», — відрізав Чалліс. Кілька мешканців Куотерхорс-Лейн кілька разів бачили там вашу машину.
  
  Ван Альфен щось буркнув похмуро.
  
  Говори, Ван.
  
  Я сказав, вона думала, що хтось женеться за нею.
  
  Напруга спала з кімнати. Чалліс ніжно сказав: Ти спав з нею?
  
  так
  
  Що вона розповіла вам про себе?
  
  Майже нічого. Вона приїхала з Нової Зеландії, я підозрював, що вона користувач, і все.
  
  Хто, на її думку, переслідує її?
  
  Вона не сказала, не хотіла сказати.
  
  Що змусило її подумати, що хтось переслідує її?
  
  Вона думала, що бізнес із поштовою скринькою був попередженням.
  
  Ви сказали їй про інші поштові скриньки?
  
  так Здається, я її переконав, але загалом вона була дуже схвильована. Викрадення не допомогли. Вона сказала мені, що думала, що це була димова завіса, що вона була передбачуваною жертвою, і це було лише питанням часу.
  
  Ви, мабуть, склали про неї свою думку, Ване, сказала Саттон. Хто вона, приховувала щось чи ні.
  
  Ван Альфен знову подивився на стелю. У мене склалося переконання, що вона від чогось тікає.
  
  Як що?
  
  Якісь важкі люди. Порочний чоловік або хлопець. Хтось, кому вона винна гроші. Когось вона обікрала. Щось у цьому роді.
  
  Але вона не сказала?
  
  немає
  
  Як ви думаєте, втікаючи від проблем у Новій Зеландії?
  
  Я поняття не маю.
  
  Але ви думаєте, що вони її знайшли?
  
  Ван Альфен подивився на Саттон і обережно сказав: « Вона думала, що вони її знайшли». Але загалом вона була схильна так думати. Вона злякалася. Якщо траплялося щось незвичайне, вона неправильно тлумачила це, вважаючи, що це стосується лише її.
  
  За винятком того, що цього разу вона не помилилася, сказала Чалліс.
  
  Здається, так.
  
  Ти це не вигадуєш?
  
  Тієї ночі, коли згоріла її поштова скринька, зі мною були пожежники. Вони скажуть вам, що вона була налякана до безумства, тоді як будь-хто інший був би просто розлючений.
  
  Саттон кивнула. Вони вже спілкувалися з пожежниками.
  
  Отже, що це залишило мене? — сказав ван Альфен, кидаючи їм виклик.
  
  Чалліс сказав, що старший сержант Келлок хоче, щоб вас відсторонили.
  
  Б'юсь об заклад, що він так, придурок.
  
  Але не збирався призупиняти вас, — продовжив Чалліс. Проте я не хочу, щоб ви були сторонніми, поки ми продовжуємо наше розслідування. Я не хочу, щоб ти ні з ким говорив. Я хочу, щоб ви залишилися вдома, склавши список тих, кого ви допомогли звільнити, або тих, хто має на вас образу за щось взагалі.
  
  Ван Альфен посміхнувся. Мені здається своєрідною підвіскою.
  
  І ти почуваєшся мені не зовсім прямим мідяком, — прогарчав Чалліс. Це все. Ви можете йти.
  
  * * * *
  
  Чалліс відскочив від обойми вниз по сходах. Він звучав майже свіжо,
  
  Як твоя дочка, Скобі?
  
  Саттон поспішила підійти до нього. Чи був Чалліс справді зацікавлений чи переживав? Жменька тепер, коли вона цілий день вдома..
  
  Ви відправите її назад у дитячий садок, коли він знову відкриється?
  
  напевно. Подивіться, як це відбувається.
  
  добре.
  
  Можливо, Чалліс хотів дітей до того, як усе вибухнуло. Вони дійшли до першого поверху, і Саттон змінила тему. Босе, ти ж не думаєш, що Ван убив її?
  
  Чалліс проштовхнув задні двері на автостоянку. На них вдарила спека. Сумніваюся. Але він був для неї не просто заклопотаним мідяком. Ось чому я хочу поговорити зі Стеллою Ріггз. Здається, вона єдиний незалежний свідок.
  
  Я не знаю, що ще вона може вам сказати, шефе. Марна подорож.
  
  Скобі, я не ставлю під сумнів твоє інтерв’ю з нею. Я просто хочу бути на твердішому ґрунті, перш ніж ми почнемо глибше копати ван Альфен.
  
  Скобі пирхнув. Вона не віддячить тобі.
  
  Вона не хоче?
  
  Вона запекла сука.
  
  Тоді мені доведеться відклеїти її. Чи пощастило з циганами?
  
  Жодного.
  
  Вони вже могли бути в Новому Південному Уельсі.
  
  Вони дісталися Коммодора. Пем Мерфі, розвалившись на траві під гумкою, що відокремлювала поліцейську дільницю від будівлі суду, відтерла листя з уніформи й поспішила до них. Чалліс сперся на дах машини. А як щодо Ледвіча? Все ще думаєте, що в ньому є щось сумнівне?
  
  Бос, ми його досить ретельно перевірили. Його алібі не є найкращим, але ми не можемо довести, що він не був на роботі кожен із моментів, які цікавили. Реєстрація закінчилася, і він втратив права, але все ще їздив у ньому, і боявся, що поліція та страхова компанія дізнаються, ось як я це прочитав.
  
  Думаєш, тому він був такий роздратований? Намагаєтеся уникнути відкриття?
  
  Саттон знизав плечима. Це одне пояснення.
  
  Вони виїхали з автостоянки. — Назад на Куотерхорс-лейн, констебль, — сказав Чалліс.
  
  Стелла Рігґз провела їх у широку, блискучу кімнату з полірованими дошками підлоги, величезним відкритим каміном, кількома просторими шкіряними кріслами та двома диванами в тон, старовинною шафою для напоїв і вікнами, з яких відкривався краєвид на виноградники й сади до затоки Вестернпорт у туманній далечині. . Праворуч випалена оголена земля.
  
  Як я сказав вашому чоловікові, інспекторе, я не знав цієї жінки.
  
  Саттон стримувала. Вона не була британкою, але звучала так, голосом і ставленням. Перш ніж він встиг відповісти, Чалліс сказав: «Ти все ж дещо знав про її рухи».
  
  Усе, що я знав, інспекторе Чалліс, це те, що її часто відвідував поліцейський у поліцейській машині. Двічі я дійсно бачив його. Я дав опис твоєму хлопцеві. Вона звернулася до Саттон. Я вірю, що ви передали мою інформацію. Мене не здивує, якщо
  
  Чалліс сказав: «Ти ніколи її не відвідував?»
  
  немає
  
  Ніколи не бачив, щоб хтось інший відвідував її?
  
  немає
  
  Ніколи не бачили жодної людини чи транспортного засобу на Куотерхорс Лейн, які не мали б там бути?
  
  Ні, точніше
  
  Так?
  
  Одного разу хтось стежив за мною.
  
  Давай.
  
  Ви повинні знати про це. Це було в газетах.
  
  Саттон насупилася. Про що була дурна корова? Що, місіс Ріггс?
  
  Вона повернулася до нього, її спина була непохитною, її ніс був відхилений назад, ніби щоб не вловити його запах. Дорожня лють, звичайно.
  
  Дорожня лють, сказав Чалліс.
  
  Цей хлопець подумав, що я перервав його, і він пішов за мною всю дорогу додому.
  
  Але яке це мало спільного з міс Макріс?
  
  Очевидно, я не хотів, щоб хлопець знав, де я живу.
  
  Скобі все ще не зрозумів. так?
  
  Але Чалліс зробив. Він з огидою витріщився на Стеллу Рігґс. Ви їхали не до свого будинку, а до будинку Клари Макріс.
  
  так
  
  Ви думали, що якщо потім будуть проблеми, то це вона впорається з ними.
  
  Я повинен протестувати. Це було майже не так розраховано. я
  
  Багато інцидентів на дорогах супроводжуються досить значним насильством. Клара Макріс може загинути через вас.
  
  Вперше самовладання Стелли Рігґсс почало порушуватися. Я не думав
  
  Ні, ти не зробив.
  
  Вона закричала, я повернув на її під’їзд, сподіваючись, що поліцейський буде там, а якщо його не буде, то його можна буде викликати, щоб він мені допоміг.
  
  Чалліс заплющив очі. Він знову відкрив їх і ніжно сказав: «Що сталося?»
  
  Чоловік, який слідував за мною, проїхав повз передні ворота, потім розвернувся і знову поїхав, тому я пішов.
  
  Ви не бачили міс Макріс і не розмовляли з нею?
  
  немає
  
  Як він виглядав, цей чоловік?
  
  Двоє чоловіків.
  
  Двоє чоловіків. Чи впізнали б ви їх, якби побачили знову?
  
  У водія було коротке волосся та футболка, це все, що я можу вам сказати. Він був схожий на чорнороба. Другий був меншим.
  
  А транспортний засіб?
  
  Це був Mitsubishi Pajero.
  
  Чалліс сів назад. Паджеро.
  
  Вона звучала майже гордо. Мій покійний чоловік їздив на ньому багато років. Ось як я знаю.
  
  Саттон сказала: Якого кольору?
  
  Бордовий, з пам'яті.
  
  Що ще ви можете розповісти нам про це?
  
  Стелла Рігґз підвелася й перетнула кімнату до камінної полиці над каміном. Я записав реєстрацію. Так, ось воно.
  
  Коли вони виходили, Саттон сказала: «Вона вбила її, чи не так?»
  
  Так добре, як сказав Чалліс.
  
  * * * *
  
  Коли через півгодини Пем Мерфі постукала у двері Челісс, вона була невпевненою, думаючи, чи не відволікатиметься він і зневажливо.
  
  Сер, я чув, як ви розмовляли в машині. Ви думаєте, що той, хто був за кермом Pajero, міг повернутися і вбити Клару Макріс.
  
  Інспектор повністю переключив на неї свою увагу. Це можливо. У вас щось є?
  
  Вона розповіла йому про сміття в мішках, де спалили Pajero.
  
  Ви зробили це з власної руки?
  
  Так, сер.
  
  Пляшки, банки і що ще? Пачки сигарет?
  
  Так, сер.
  
  Ви ними не займалися?
  
  Підібрав їх своєю ручкою, сер.
  
  Де вони зараз? Шафа для доказів?
  
  Пем звивилася. Моя власна шафка, сер.
  
  проклятий
  
  сер?
  
  Челліс подивився на неї з легким роздратуванням. Нам потрібен чіткий ланцюжок речових доказів, якщо ми використовуємо їх у суді. Усе, що ви знайдете на місці злочину, має бути офіційно та негайно зареєстровано. Якщо ланцюжок розірвано, докази, по суті, зіпсовані, навіть якщо їх ніхто інший не торкався.
  
  Вибачте, сер.
  
  про що ти думав
  
  Ну, сер, я не повинен був бути на місці події, і я почувався трохи дурним, Констебль Танкард, сердито знущався з мене за те, що я марно витрачаю час. І був ближче до кінця зміни, і у нас було багато чого. . .
  
  Чалліс жестом показав. Все гаразд, констебль. Принаймні ми можемо побачити, чи є у нас відбитки, які варто використовувати. Якщо пощастить, вони співпадуть уже записані відбитки. Якщо вони це зроблять, то це питання наполягати або знайти інші докази, які ми можемо використати в суді.
  
  Так, сер.
  
  Отже, несіть усе це в лабораторію. Скажу їм віддати цьому пріоритет.
  
  Дякую, сер.
  
  Скільки років було речам, які ви зібрали? Це було там давно?
  
  Я залишив дуже старі речі, сер.
  
  * * * *
  
  Тесса Кейн чекала біля стійки реєстрації майже годину, перш ніж з’явився Чалліс. Вона побачила, як його обличчя затьмарилося, коли він її впізнав. Він виглядав втомленим. Розгублено відкинувши волосся з чола, він сказав: «Подивлюсь, чи зможу я знайти нам порожній офіс».
  
  Все в порядку. Я просто кидаю це.
  
  Вона передала йому листа, а потім конверт в окремих пакетах для морозилки. Це було в коробці сьогодні вранці. Я намагався зв'язатися з вами раніше, але ви були зайняті.
  
  Він сказав, не дивлячись на неї, «Це правильно».
  
  Вони обоє дивилися на листа в його руках. «Здається, що наш чоловік обурений», — сказав Чалліс.
  
  Тесса мимохіть притулилася до нього. Він знову хоче бути на першій сторінці.
  
  Через деякий час Чалліс сказав: Дякую, Тесс, і пішов.
  
  Хел, ми не можемо почати знову?
  
  * * * *
  
  Пізніше, коли Чалліс їхав уздовж вузької доріжки до своїх передніх воріт, Тесса Кейн різко рухалася позаду нього на своєму Saab, він був змушений загальмувати, щоб уникнути масивної конструкції попереду, один край якого трохи виступав йому на шляху, інший заповнював бічні ворота до виноградника його сусідів. Це була бункер для суперфосфату, крейдяно-білий у вечірньому світлі, який стояв високо на металевих опорах. Ще один незнайомець із заміської смуги, якого слід додати до свого списку: підрядник із підгодівлі. Він уже думав про ще два після того, як покинув Ватерлоо. Тренер коней. Колектор Червоного Хреста.
  
  Він перестав про це думати. Все одно було академічно. Їм потрібно було знайти, хто хотів смерті Клари Макріс, а не те, хто мав причину бути на Куотерхорс-лейн.
  
  Чалліс припаркувався й відчинив передні двері. Його очі автоматично глянули на світло автовідповідача. Одне повідомлення. Він натиснув кнопку відтворення, почув голос своєї дружини, низький, захеканий і метушливий, і негайно вимкнув його.
  
  Тесса Кейн увійшла в будинок позаду нього з пакетами для покупок. Шед купив свіжу рибу, мікс салатів, лимон, картоплю, щоб зробити чіпси. Була сьома, горизонт став рожевим, коли сонце сіло. Нарізали картоплю на чіпси, змастили сковороду олією і поставили в духовку. Їм було небагато, що сказати одне одному, і Чалліс задумався, чи не припустився він помилки, хоча вважав, що було добре робити це, готувати їжу з привабливою жінкою та виносити напої на настил, поки вона готувалася. Він запалив цитронеллову свічку, щоб відігнати комарів, і доторкнувся своїм келихом до її. У напівтемряві вона виглядала не такою жорсткою чи схильною до таємниці. Задзвонив телефон. Чалліс застогнав. Він знав людей, які могли безтурботно ігнорувати телефонний дзвінок, і людей, які відчайдушно намагалися відповісти на нього. Якби він жив нормальним життям і не був поліцейським, то був би одним із колишніх, часто думав він. Вибачте.
  
  Це був Скобі Саттон. Бос, перейдіть до Crime Beat, Channel 9.
  
  Кухня Челіса виходила на вітальню та маленький телевізор, який він тримав у кутку. Він знайшов пульт дистанційного керування, увімкнув телевізор і повернувся до телефону. Гаразд
  
  Дивитися.
  
  Був зовнішній знімок, скромний будиночок у Дромані, потім батьки Кімблі Ебботт сидять на велюровому дивані, який бачив кращі дні. Вони виглядали грубими, стурбованими, жертвами поганої освіти та поганого харчування. Вони, здавалося, відчули глибоку симпатію та інсценізовані почуття інтерв’юера, молодої жінки з підстриженим волоссям, короткою чорною сукнею та сливовими губами.
  
  Незважаючи на це, подумав Чалліс, у ході інтерв’ю вони отримують задоволення від того, що виступають на телебаченні, і це майже, майже переважає їхнє горе. Він почув, як співрозмовник сказав:
  
  Ви б хотіли, щоб поліція робила більше.
  
  Батько Кімблі Ебботс мав намір говорити все. так
  
  Ви думаєте, що вони повинні робити те, що робите ви та батьки Джейн Гідеон?
  
  Так
  
  Роздавати фотографії та спілкуватися з людьми.
  
  Так
  
  Вам допомагають містер і місіс Гідеон?
  
  Ми отримали від них ідею.
  
  Ви думаєте, що роздача фотографії вашої дочки допоможе комусь відновити пам’ять?
  
  Так
  
  Тоді мати Кімблі Ебботтс нахилилася вперед і зробила єдине оригінальне зауваження, яке Чалліс досі чув:
  
  Мовляв, усі ваші репортери весь час зосереджувалися на нас , вона тицяла собі в груди наші почуття, замість того, щоб змусити людей спробувати згадати, чи бачили вони Кімблі.
  
  Поки Чалліс спостерігав, екран заповнився листівкою крупним планом, Кімблі Еббот у повному кольорі, словами Ви бачили, хто взяв нашу Кімблі? угорі, опис і номер телефону внизу.
  
  Телефон до вуха, — сказав Чалліс, — я б хотів, щоб вони цього не робили.
  
  Бос, коли знову миготять на тому листочку, подивіться опис і фото.
  
  Чалліс дивився. Ще один крупний план і голос за кадром, який описує Кімблі Еббот тієї ночі, коли її викрали та вбили.
  
  Скобі, мені щось тут не вистачає.
  
  Рюкзак, бос. Вони забули сказати нам, що вона мала з собою рюкзак, коли зникла.
  
  * * * *
  
  Двадцять два
  
  
  
  У суботу, 8:15 ранку, Чалліс стоїть перед дошкою і каже: «Так, сьогодні буде ще одна спека, тож чим швидше ми не будемо разом у цьому місці, тим краще».
  
  Він сперся обома руками на спинку стільця. Дві частини так необхідної удачі. Одна з них, Пем Мерфі, молодий констебль у формі, мала передбачливість зібрати кілька пляшок і банок на місці підпалу Lance Ledwichs Pajero на Chicory Kiln Road.
  
  Він вказав місце на настінній карті й знову обернувся. Як ви знаєте, ми вважаємо, що транспортний засіб викрали двоє чоловіків, відповідальних за ту акцію біля іподрому. Їхній оригінальний автомобіль заглох, і вони потягли його до сусіднього житлового масиву, де знайшли Pajero. Відповідно до відбитків, знайдених на пляшках і банках, і припускаючи, що ті самі люди відповідальні за агбург, крадіжку, а потім підпал Pajero, тоді дивилися на Бойда Джоліка, Денні Холсінгера та Крейга Олівера, усі з Ватерлоо та всі відомий поліції.
  
  Голос: я думав, ви сказали двоє чоловіків, бос.
  
  Чалліс кивнув. Ми вважаємо, що один із трьох поїхав на Chicory Kiln Road, щоб забрати двох інших. Того ж вечора на автомобільний телефон Ленса Ледвіча зателефонували в готель The Refinery. Буфетниця підтвердила, що Крейг Олівер відповів на дзвінок і незабаром після цього залишив бар. Тепер, приємно думати, що ми знайшли слід у цьому агбургу, але нам також пощастило, свідок, який може встановити той самий Pajero на Quarterhorse Lane.
  
  Далі він пояснив інцидент зі Стеллою Ріггс, який став причиною дорожнього розбещення, і як її тактика ухилення могла призвести до вбивства Клари Макріс. Ісус Христос, сказав хтось. Інші похитали головами.
  
  Ми відправили три групи, щоб заарештувати Джоліка, Холсінгера та Олівера, — продовжив Чалліс. Він подивився на годинник. Вони повинні незабаром повернутися.
  
  Отже, Vans знято з гачка, бос?
  
  Чалліс подивився на кімнату офіцерів. Через деякий час він сказав: «Я чув чутки, що Альфен трахався з Кларою Макріс, вони посварилися, він її вбив». Ви всі знаєте, що ми допитували сержанта ван Альфена.
  
  Він зробив паузу. Він здавався приємним, ненавмисним, услужливим, а потім раптом різко кинувся вперед, поклавши обидві долоні на стіл перед собою. Клара Макріс була вбита. Ви розслідуєте вбивство. Ви поліцейські. Ця робота і ваша роль стоять вище страху чи прихильності. Якщо копія причетна до злочину, хоч би туманно чи фальшиво, через чиюсь агенцію, тоді ми розслідуємо цю копію, доки не будемо задоволені так чи інакше.
  
  Він випрямився. Ви всі це зрозуміли?
  
  Вони кашляли, шаркали, муркотіли, не дивилися на нього або кисло дивилися на нього.
  
  Якщо це заспокоїть вас, сержант ван Альфен не займає перше місце в моєму списку.
  
  Тепер інший розвиток подій. Деякі з вас, можливо, бачили Crime Beat на коробці вчора ввечері. Батьки Кімблі Ебботт були на Ґідеоніні, іншими словами, вони крутилися на рогах вулиць біля початку шосе Старого півострова, роздаючи фотографії своєї дочки.
  
  Але вона мертва, бос.
  
  Чалліс нахмурився. Ви не думаєте, що вони хочуть спіймати її вбивцю? Бідні, вони сподіваються, що хтось бачив, як її підбирали. Справа в тому, що і на фотографії, і в описі, який вони дають для дочки, згадується дорогий чорний шкіряний рюкзак. Я хотів би, щоб ми знали це раніше. Можливо, хтось знайшов рюкзак поруч із тілом, наприклад, і або замовчував, або не усвідомлював його значення. А може, у вбивці воно й досі є. Ми не знаємо.
  
  Він помахав їм листівкою. Учора ввечері я завітав до Ебботів і отримав кілька примірників, щоб ви самі побачили, як виглядає рюкзак. Тим часом Скобі хоче щось додати.
  
  Скобі Саттон збентежено встав і сказав: «Перед Різдвом до мене прийшла циганка з якоюсь ясновидицею, яка розповідала про те, де можна знайти тіло Джейн Гідеонс». Пізніше я пішов допитати її щодо серії крадіжок. Як ви знаєте з попереднього брифінгу, я бачив трьох чоловіків у її таборі та пару повнопривідників. Справа в тому, що я також бачив шкіряний рюкзак. Вони всіх перестріляли, коли я повернувся, щоб заарештувати її за звинуваченням у крадіжці, і я написав опис, але рюкзак вимагає, щоб ми їх знайшли. Він сів, червоний на обличчі.
  
  Чалліс підвівся. погоджуюсь Їх треба знайти.
  
  * * * *
  
  Коли Еллен Дестрі вийшла з кімнати й пішла коридором до сходів, Чалліс наздогнав її та пробурмотів: «З вами все гаразд?»
  
  Добре, Хел.
  
  Ти виглядаєш обірваним. Вдома все добре?
  
  Він був тим, кому можна довіряти. Його власний біль зробив його надійним слухачем. Вона хотіла розповісти йому, як вона пішла безпечним шляхом у своєму особистому житті, поставивши чоловіка на перше місце; про біль, який вона відчула, коли заїхала на автостоянку й не побачила Ріса Хартнета на роботі в будівлі суду по сусідству. Але час вилікує це, тож усі вони можуть трахнутись, і все, що вона сказала Чалісу, це: «Босе, ти сам виглядаєш трохи обірваним».
  
  Я в цьому не сумніваюся. Гаразд, мені потрібна ваша допомога в кімнаті для співбесід. Я відправив Скобі назад до парку караванів, щоб перевірити, чи рюкзаки ще там, і стежити за тими циганами.
  
  Це неабиякий шанс, Гел. Я бачив їх навколо себе.
  
  Після того, як у розслідуванні вбивства минуло стільки часу, Чалліс сказав, що все мало можливо.
  
  Денні Холсінгера доставили до кімнати для допитів поряд із камерами. Бойд Джолік і Крейг Олівер також були в будівлі в окремих кімнатах для допитів. Усі троє чоловіків були затримані та доставлені окремо. Чалліс проштовхнувся до кімнати для допитів, Еллен за ним.
  
  Денні сидів за маленьким столиком. На дверях стояв на варті констебль у формі. Вона повернулася на місце, коли Чалліс сів навпроти Денні. Еллен рухалася навколо, поки не стала позаду нього. У кімнаті відчувався запах промислових засобів для чищення, а на глянцевих білих стінах — пляма бруду на висоті швабри.
  
  Чалліс почав з офіційного застереження Денні, а потім сказав: Денні, це попередня співбесіда. Якщо все піде добре, зробіть офіційний запис інтерв’ю з касетою та відео.
  
  Чому, що я зробив?
  
  Розглянемо розбій з обтяжуючими обставинами, підпал будинку, викрадення автомобіля, підпал автомобіля, вбивство.
  
  Денні ковтнув. вбивство?
  
  Еллен поклала руки на плечі Денніса й прихилила голову до його шиї. Вона неглибоко зітхнула. Денні не вважав її брудною від природи, але він спустошував ящики для сміття з 5 ранку і був заарештований, перш ніж він встиг піти додому, прийняти душ і переодягнутися. Вбивство, Денні, це так.
  
  Він спробував обернутися, щоб подивитися на неї, але вона продовжувала відступати. Він зіткнувся з Чалісом. Ти, мабуть, божевільний. Днями мене схопили за крадіжку зі зломом. І перед Різдвом. Це мій стиль, а не вбивство. Чиє вбивство?
  
  Чалліс поклав на стіл між ними сумку з речовими доказами, у якій була банка Fosters Lager. Денні, ми знайшли твої відбитки скрізь.
  
  так?
  
  Саме там, де підпалили Mitsubishi Pajero на Чикорі Кілн Роуд. Раніше цей самий автомобіль викрали двоє чоловіків, які тікали з місця скоєння розбійного нападу. Можливо, ви можете пояснити свій зв'язок з Pajero?
  
  Я ніколи його не брав.
  
  Хто зробив? Один із ваших товаришів? Бойд Джолік? Крейг Олівер?
  
  Еллен відчула настороженість у плечах Денніса. Вона знову нахилилася до його вуха. Вони тут, Денні. Вони продали вас.
  
  Фігня.
  
  Ваші товариші продали вас.
  
  Ну, не віриш. Продав мене про що?
  
  Він звучав певніше, ніж їй хотілося б. Вона подивилася на Чалліса, щоб продовжити.
  
  Отже, ви не взяли Pajero. добре. Але ти допоміг його спалити.
  
  Nup.
  
  Ти був там, Денні. Ваші відбитки на цій банці пива доводять це.
  
  Nup. Раз на тиждень я їжджу на переробній вантажівці по Chicory Kiln Road. Мабуть, я викинув банку з вікна.
  
  Ваші роботодавці не будуть раді знати, що ви п'єте на роботі.
  
  Денні спробував відступити. Можливо, минулої ночі я взяв туди пташку. Так, це все.
  
  Чалліс штовхнув аркуш паперу й ручку через стіл. Ім'я та адреса.
  
  що?
  
  Цього птаха ви взяли на Чикорі Кілн Роуд.
  
  Не пам'ятаю. Мабуть, це був хтось, кого я зустрів у пабі. Так, це все, я зараз пам'ятаю.
  
  Еллен тихо сказала йому на вухо, Меган Стоукс не буде дуже задоволена.
  
  Денні підскочив на стільці. Звідки ти про неї знаєш?
  
  Ми знаємо про тебе все, Дене, старий сину.
  
  Ви не втручайте її в це. Снаряд кривавий убий мене.
  
  Як ти вбив Клару Макріс?
  
  ВООЗ?
  
  Знаєш, Денні, це було в усіх газетах і на коробці. Жінку вбили та спалили на Куотерхорс Лейн. Двоє наших офіцерів побачили вас там наступного дня. Вбивця повертається на місце злочину, ось як це виглядало.
  
  ні!
  
  Паджеро, Денні. Розкажіть нам про це.
  
  Добре, добре. Ми з друзями поверталися з пабу, знаєте, короткою дорогою, і побачили, що щось горить. Ми підійшли ближче і побачили, що це був цей повний привід на узбіччі дороги.
  
  Ви не намагалися загасити пожежу?
  
  що?
  
  Загасити вогонь?
  
  Не було з чим гасити.
  
  Бойд Джолік є волонтером пожежної служби країни, чи не так?
  
  так так?
  
  Чому він нічого не зробив?
  
  Він був дуже розлючений.
  
  Йому подобалося дивитися, як воно горить, чи не так? Це так само вплинуло на вас? Тому ти підпалив будинок Клари Макрісс після її вбивства?
  
  Я ніколи. І я б не знав, про що думає Джолл.
  
  Ви б не?
  
  немає
  
  Ви вкрали мобільний телефон і подзвонили Крейгу Оліверу в паб, щоб він прийшов за вами, чи не так?
  
  Ні. Він був з нами, коли ми його знайшли.
  
  В якому автомобілі ви були?
  
  Е, Джоллс ют.
  
  Ви не впевнені?
  
  Це вірно, це точно був Jolls ute.
  
  Це ви кинули автомобільний телефон у вогонь після того, як подзвонили містеру Оліверу, щоб забрати вас?
  
  Я ж казав тобі, він був там весь час.
  
  Поясніть банки, пляшки, сигаретні пачки, які ми знайшли на місці події, покриті вашими відбитками.
  
  Денні дивно, пронизливо розсміявся. Ми трохи повеселилися.
  
  Це викликало у вас особливе відчуття, коли ви стояли поруч і дивилися, як щось горить?
  
  Денні кисло сказав, я не такий.
  
  Який ти, Ден? Еллен сказала.
  
  Він обернувся, щоб подивитися на неї. Це було неочікувано, побачити, як горить машина. Ви знаєте.
  
  Ти бачив, хто запалив багаття?
  
  Нікого не бачив.
  
  Ви запалили чи Бойд Джолік?
  
  Я сказав тобі, ми
  
  Еллен знову нахилилася до його вуха й сказала: «Що, якби я розповіла тобі, що у нас є свідок, який бачив худорлявого маленького чоловіка, а саме ти, і більшого чоловіка, а саме Джоліка, за кермом «Паджеро» невдовзі після того, як на кінному заводі поблизу іподрому було скоєно серйозну крадіжку. Цей свідок зробив щось, що розлютило вас, і ви пішли за ним до будинку на Куотерхорс Лейн.
  
  Вона бреше.
  
  Челліс тихо сказав: «Хто сказав, що це жінка, Денні?»
  
  Е, я маю на увазі, сержант Десті зробив.
  
  Ні, не зробив.
  
  Чалліс перебрав. Ви пішли за цим свідком до будинку на Куотерхорс Лейн. Пізніше ви повернулися до цього будинку, увірвалися, убили мешканця та підпалили, щоб замести сліди.
  
  Тому що ти такий покидьок, Денні, сказала Еллен. Хтось випадково завдає вам невеликого розладу на дорозі, і це настільки образливо для вашої слабкої чоловічої гідності, що вбивство є єдиною помстою.
  
  Ні, клянусь.
  
  Чим ти вдарив Клару Макріс?
  
  Я її ніколи не бив.
  
  Джоліч зробив?
  
  Ні, я не знаю.
  
  Ви маєте на увазі, що він пішов туди сам, щоб зробити це?
  
  Я ніколи нікого не вбивав.
  
  Смішно, чому люди повинні казати, що ти це зробив?
  
  ВООЗ?
  
  Тобі потрібен адвокат, Денні?
  
  Та корова. Вона мене весь час принижує.
  
  Отже, ви погоджуєтеся на подальший допит без адвоката?
  
  Я не кажу більше ні слова. Я сказав тобі все, що знаю.
  
  Чалліс відштовхнувся в кріслі. Гаразд, Денні, так і буде поки все буде.
  
  я можу піти додому?
  
  Ви, мабуть, жартуєте.
  
  * * * *
  
  Крейг Олівер розповів їм ту саму історію.
  
  Це залишило Бойда Джоліка, і коли Еллен Дестрі зрозуміла, що Джолік має Маріон Нанн у кімнаті для допитів, вона відвела Чалліса вбік. Босе, мені шкода, що я не згадав про це раніше, бізнес Macris завадив, але Нанн міг бути мізком, що стоїть за нашими агенціями. Далі вона розповіла йому про Пем Мерфі та фотографії.
  
  Чалліс усміхнувся, коли сарай закінчився. Навіть якщо в цьому нічого немає, знання про наявність підозри зробить це інтерв’ю ще цікавішим.
  
  Вони зайшли, увімкнули запис, попередили Йоліча й почали допит. Історія, яку їм розповів Джолік, по суті, була такою ж, як у Денні Холсінгерса та Крейга Оліверса. Вони були в пабі, пили допізна. Джоліч сказав, що коли вони пішли, вони їхали по Чикорі-Кілн-роуд, щоб уникнути перевірки алкоголю. Він посміхнувся: Занадто пізно, ти не можеш мене зараз заарештувати. Потім вони натрапили на Pajero. Вже палало люто. Таке видовище посеред ночі та нікуди, звичайно, ти захочеш зупинитись і подивитись на це, спустившись кілька холодних напоїв узбіччям дороги, викуривши кілька сигарет. Ось і все, кінець історії.
  
  Ви волонтер CFA. Ви не хвилювалися, що буде лісова пожежа?
  
  ні. Було не дуже пожежа.
  
  Достатньо, щоб проїжджаючий повз автомобіліст зупинився і загасив його.
  
  Джолік знизав плечима.
  
  Чому ви повідомили про пожежу?
  
  Друже, ми були розлючені як пердуни, я отримав запис, хто повірить, що ми цього не зробили?
  
  Меріон Нанн заворушилася. Якщо у вас більше немає запитань до мого клієнта, дозвольте
  
  Ні, сказав Чалліс, не можна. Пане Джоліч, раніше того дня вас бачили за кермом Pajero на Куларт-роуд.
  
  Це брехня.
  
  У результаті інциденту на перехресті ви зачепили іншу машину, слідуючи за нею аж до адреси на провулку Куортерхорс.
  
  ні.
  
  Пізніше ви повернулися за тією ж адресою, напали на мешканця, убили його та підпалили будинок.
  
  ні.
  
  Інспекторе, справді, я сподіваюся, що ви зможете обґрунтувати ці твердження.
  
  У нас є опис транспортного засобу, водія та пасажира, є номерний знак.
  
  Я маю право знати, хто ваш свідок.
  
  Ми хочемо, щоб наш свідок прожив достатньо довго, щоб дійти до суду, місіс Нанн, тож наразі я не збираюся
  
  Мене обурює підтекст цього зауваження. я ніколи
  
  Еллен обірвала її. Покидайся розпалювати багаття, Бойде?
  
  Я справді мушу протестувати. Якщо у вас є якісь вагомі докази, то звинувачуйте мого клієнта. Якщо ні, я прошу вас звільнити його.
  
  У нас є ще кілька годин, перш ніж ми повинні це зробити, – сказав Чалліс. Збиралися обшукати будинок містера Джоліка. Чи хотіли б ви бути присутніми?
  
  Меріон Нанн подивилася на Джоліка. Чалліс побачив, як на її обличчі промайнув дивовижний приватний вираз. Вона повернулася і сказала: «У цьому не буде потреби». Я хотів би побути наодинці зі своїм клієнтом, і я наполягаю на тому, щоб бути присутнім, коли і якщо його знову допитуватимуть.
  
  Інакше б не було, Меріон.
  
  Коли вони були в коридорі, Чалліс сказав: «Там щось відбувається». Ви бачили, як вона на нього поглядала?
  
  Вона така біда в бочці, я б із задоволенням її відставив.
  
  Навіщо їй посилати Джоліча в зайнятий будинок?
  
  Вони не знали, що воно зайняте. Господарі рано повернулися з відпустки.
  
  І замість того, щоб розвернутися й поїхати геть, Джоліч увійшов, і звідти все пішло сніговим комом. Мабуть, вона в паніці.
  
  Тим часом Еллен сказала, що якщо ми найближчим часом не знайдемо кращих доказів, нам доведеться відпустити Джоліка та компанію.
  
  Тоді це дійшло до Чалліса. Пем Мерфі розповіла мені, що вона зустріла страхового слідчого, який колупав навколо того місця, де спалили Pajero. Подивлюся, чи зможу я його вистежити. У нього можуть бути докази, які ми пропустили.
  
  * * * *
  
  Вони повернулися до кімнати Дисплан. Чалліс спочатку зателефонував Ледвічу, який сказав: «Що я зробив?»
  
  Мені потрібна назва вашої страхової компанії, містер Ледвіч.
  
  Вони не розщедрюються, виродки.
  
  Чия це вина? Ім'я, будь ласка.
  
  Ледвіч дав це. Чалліс зателефонував на цілодобовий номер і своїм тоном і званням отримав номер для слідчого в неробочий час. Детектив буде поруч, щоб оглянути докази пізніше сьогодні.
  
  З іншого боку кімнати дзвонили Елен Дестрі. На лінії почувся тріск. Мене звати Гудолл. Я телефоную з Нової Зеландії, штаб-квартира поліції в Крайстчерчі. Я розумію, що ви розслідуєте вбивство жінки на ім'я Клара Макріс.
  
  це вірно ми
  
  Клара Макріс — її вигадане ім'я. Її справжнє ім'я не має значення. Справа в тому, що вона була в нашій програмі захисту свідків.
  
  Еллен впала в крісло. Захист свідків.
  
  Я був її офіцером. Я допоміг її переселити.
  
  Думаєш, хтось там дізнався, де вона?
  
  Це можливо. Не знаю як, але можливо.
  
  Чи була вона в контакті з кимось зі своїх друзів, родини, людей, з якими вона спілкувалася?
  
  «Я не знаю», — роздратовано сказав новозеландський офіцер. Однак хтось помітив її, коли вона виїжджала з країни.
  
  Він розповів про інцидент в аеропорту Крайстчерча.
  
  І ви думаєте, що за нею стежили?
  
  чи не так?
  
  Навіщо чекати вісімнадцять місяців?
  
  Новозеландський офіцер сказав: «Щоб заколисати її фальшивим почуттям безпеки».
  
  * * * *
  
  Двадцять три
  
  
  
  am Murphy їхав Sutton у тому ж білому Commodore.
  
  Я бачив вас на Майерс-Пойнт днями?
  
  Він побачив, як вона напружилася, її кісточки пальців побіліли на колесі. Можливо, сер.
  
  Скобі, називай мене Скобі. На вас був гідрокостюм, ви несли дошку. Я не міг цього чітко бачити, тому це міг бути хтось інший.
  
  Іноді я маю там уроки серфінгу.
  
  Так, ви були з групою інших.
  
  Він бачив, як вона розслабилася. Що ти там робив?
  
  Ми взяли дочку на пляж. Спробуйте нові рожеві купальники. Тільки вона переконала себе, що там були дракони, тому ми так і не пройшли першу дюну.
  
  Мерфі не відповів. Саттон відпустив це. Він узяв одну з листівок, які дав йому Чалліс, і раптово захотів заплакати. У Геда був ідеальний образ Рослін, якою вона могла б бути через п’ятнадцять років, щасливою, простою та готовою для вбивці. Він закашлявся, кліпав очима, зібрався.
  
  Вони входили в автостоянку. Пам Мерфі сказала: «Минулого разу, коли ми були тут, менеджер не знав, куди поділися ці цигани, то навіщо його знову запитувати?»
  
  Цього разу ми допитаємо весь табір, сказала їй Саттон, і подивимося, чи рюкзаки досі в тому смітнику.
  
  Це не буде. Навіть якщо так, хто скаже, що це була Кімблі Ебботтс?
  
  Це не ваш звичайний рюкзак. Я хотів би знати його історію.
  
  Досить звичайно, сказала Пем. Я бачив такий самий перед Різдвом.
  
  * * * *
  
  Земля зсунулася. Меріон Нанн подивилася на свого коханця в кімнаті для допитів і сказала: «Ти її вбив?» Скажи мені, що ти її не вбивав. Ти вперше з нею займався сексом?
  
  Бойд Джолік дивився на стіну, вперто склавши руки. Ах, відпочинь, чортова корова.
  
  Про що ти думав, прошипіла вона, запалюючи всі ті багаття? Господи, вона сподівалася, що в кімнатах для допитів не було мікрофонів.
  
  Джолік знизав плечима.
  
  Вона оглянула порожні стіни, потім торкнулася Джоліка, ковзнувши рукою з його коліна на внутрішню частину стегна. Бойд? У що ти вліз?
  
  нічого І ваше завдання — подбати про те, щоб це залишалося таким.
  
  Уражена, вона хитнулася на спинку крісла, а потім звузила очі й сплюнула: «Ти тільки пам’ятай, хто береже тебе від в’язниці». Хто вас годує солодкими роботами. Хто дає вам адреси свідків, щоб ви могли розсилати своїх лякачів.
  
  Він скривив рота. Ти закохалася в мій член, зізнайся, дурна корова.
  
  Ти жалюгідний. Ти психопат. Вона постукала собі по черепу. Ти не в порядку з головою. Ослаблений гвинт. Б'юся об заклад, коли ти був маленьким, ти зривав мухам крила. Тепер вам подобається розпалювати багаття. Що відбувається, коли ти мастурбуєш, поки дивишся? Це новий спосіб гасіння полум'я. Дурний довбаний безмозкий дебіл.
  
  Якщо я впаду, суко, ти впадеш.
  
  Тоді давайте переконаємося, що цього не станеться, чи не так? Після цього ми з тобою закінчимо.
  
  Він скривив свої обличчя в тяжкому виразі болю. О, дорога, бідна маленька леді-юрист, у поганому шлюбі зі своїм великим поганим клієнтом.
  
  Замовкни.
  
  Вона запалила сигарету і палила її люто.
  
  * * * *
  
  Чалліс взяв Еллен із собою в Тріумф.
  
  Бос, гавкали не на те дерево. Вона не могла вдіяти, вона втрачала дух.
  
  Він сильно накинувся на неї. Перш за все. Завжди, в такому випадку. Якщо наші вбивці - вбивця Ківі, його давно немає. Тим часом у нас все ще є Джолік і компанія. під вартою, і не можна тримати їх вічно, тож давайте подивимося, чи можна їх прив’язати до Pajero, перш ніж почати шукати деінде.
  
  Вибач, Хел, ти правий.
  
  Він проїхав через кільце. Вона помітила, що Pizza Hut була повна. Жодна з машин не виглядала знайомою. Місто наповнилося незнайомцями після Дня подарунків, літні постійні відвідувачі поверталися до своїх пляжних халуп, сім’ї таборували на стоянках для караванів, інші орендували квартири. Вони виділялися в магазинах. Одягнені вони були якось краще, ніби місцеві застаріли років на п’ять. Незважаючи на побоювання Тесси Кейн, святкова торгівля насправді не постраждала в результаті вбивств на шосе.
  
  Він нас чекає?
  
  Чалліс кивнув. Офіс Морнінгтон.
  
  Через тридцять хвилин вони розглядали фотографії «Паджеро Ленса Ледвіча» з досьє страхової компанії. Зайве говорити, що ми відхилили претензію містера Ледвіча. Мало того, що автомобіль був незареєстрований, він не сказав нам, що втратив права кілька тижнів тому, але все ще їздив у ньому.
  
  Він не надто радий цьому, сказав Чалліс.
  
  Він мотузковий.
  
  Він буде більше, ніж це, сказала Еллен. Подивись на це, Хел.
  
  Це була фотографія, на якій видно задню частину згорілого корпусу Pajero. Відразу за межею попелу була світліша ділянка, сама ґрунтова дорога, а вздовж одного краю неглибокий дорожній стік. Там, потрапивши в дрібну брудно-піщану основу стоку, була ідеальна доріжка від шин.
  
  Вона постукала по ньому вказівним пальцем. Якщо я не помиляюся, це залишила шина Cooper.
  
  * * * *
  
  Технік-криміналіст підтвердив це, вдивляючись у фотографію, потім у свою таблицю зразків шин.
  
  Однозначно Купер. Ви повинні бути в змозі порівняти це.
  
  Ми не можемо. Згоріли всі чотири шини.
  
  Ах
  
  Хіба фото не може розповісти про щось інше? Те, як протектор зношується, тріскається та врізається в гуму, що таке?
  
  Технік сказав: відсканую та зроблю покращення та порівняю його з відліпком, знайденим у водоймі.
  
  Вони спостерігали. Чалліс відчув дивне хвилювання. Це сталося, коли етапи виявлення, методологія, наука та технологічні інструменти працювали разом.
  
  Він побачив, як на екрані монітора збільшився малюнок протектора. Технік виділив один сегмент, потім інший, збільшуючи та збігаючи з гіпсовою пов’язкою.
  
  Нарешті він сказав: «Це Купер». Боюся, я не можу сказати більше цього.
  
  Цього достатньо, щоб продовжувати, сказав Чалліс.
  
  * * * *
  
  Повернувшись у кімнату Displan, Еллен запитала: «Як ми граємо в це?»
  
  Дуже обережно. Може бути невинне пояснення. Це може бути збіг.
  
  Я не довіряю випадковості.
  
  Я також.
  
  Ну тоді . . . , сказала вона.
  
  Ми повинні зламати його алібі, сказав Чалліс. Повернись і розпитай усіх, з ким він працював, сусідів, зазвичай.
  
  Еллен сказала, Стогін.
  
  Нам також потрібен ордер, який передбачає наше право обшукувати будинок і будь-яку іншу будівлю, якою може володіти Ледвіч, а також його місце роботи та всі транспортні засоби, які можуть належати йому чи будь-якому члену його родини. А тим часом підіть і заберіть його для допиту.
  
  Десь у кімнаті події дзвонив телефон. Це відволікало. У самій кімнаті панувала забагато глухих куточків, довгих безповітряних днів і ночей, затишних вдач і поспішної їжі. Який безлад, подумала Еллен. Вона відкинула голову. Хтось відповість на це, будь ласка?
  
  Але в кімнаті було лише троє офіцерів із засученими рукавами, згорбленими над телефонами чи екранами комп’ютерів, тож вона підійшла до телефону, який порушував правила, і схопила його.
  
  Дестрі.
  
  Елен?
  
  Це був її чоловік. Алан?
  
  Ларрейн з тобою?
  
  Через довгий час вона пам’ятала, що її першою реакцією було роздратування. Її чоловік розпадався протягом кількох днів, на низькому рівні, часто емоційно, забудькувато, схильний неправильно оцінювати речі. Алан, це її урок тенісу.
  
  Я це знаю. Я чекав, щоб забрати її.
  
  Вона, мабуть, у Кеті. Вона робила подібні речі раніше. Просто чекай її.
  
  Тон Елленс був таким: «Я маю робити все?»
  
  Її чоловік сказав, що я подзвонив Кеті. Вона сказала, що сьогодні взагалі не бачила Ларрейна.
  
  Еллен відчула холод по поверхні своїх рук. Її серце ніби завмерло. Тоді вона кричала:
  
  Чого, на біса, ти цього не сказав!
  
  Він звучав боляче. Шкільні канікули, корова. Чому я маю хвилюватися, що її тут немає? Я думав, я неправильно зрозумів, і ти ведеш її на теніс.
  
  Вона виявила, що снайперська, Тоді чому ти подзвонив мені? коли вона повинна була грюкнути телефоном і вжити заходів.
  
  Я просто подумав ще раз перевірити ідентифікатор, і все. Більше, ніж ти зробила б, довбана суко.
  
  Цього разу вона не відповіла. Вона стояла, завмерла, і щось в її обличчі та манері, мабуть, насторожило Чалліса, бо його рука стиснула її, він забрав у неї телефон і взяв на себе контроль над її страхами.
  
  * * * *
  
  Двадцять чотири
  
  
  
  вб'ю його, сказала вона.
  
  — Ні, — сказав Чалліс.
  
  Якщо він здобув її і заподіяв їй біль, я вб’ю його, Гел, подивись, чи не зроблю я.
  
  Два седани і дивізійний фургон. Три детективи, четверо нарядів і двоє криміналістів. Вони сходилися біля житлового масиву, де жив Ленс Ледвіч. Скобі Саттон взяв четверту машину, щоб затримати Ледвіча на його роботі та відвезти до будинку.
  
  Не робіть поспішних висновків, сказав Чалліс. Його Pajero було знищено, пам’ятаєте, тож як він поцупив Larrayne?
  
  Здавалося, вона сповнилася полегшення, а потім знову напружилася. Його дружини отримали машину. Універсал.
  
  Ах
  
  Вона запустила руки назад у волосся. Я не розумію, як це могло статися. Мабуть, він поцупив її дорогою до Кеті. Але як? Я маю на увазі, дитина мідяків, сарай ніколи охоче не йде з незнайомцем.
  
  Тоді вона, здавалося, зрозуміла значення сказаного Шедом, застогнала й закрила обличчя руками.
  
  Були й інші пояснення, але Чалліс їх не пропонував. Ваша донька - щурячий підліток. Ваша дочка ненавидить вас і втекла з хлопцем. Якимось чином він знав, що було лише одне: Вашу доньку вдарили по голові шиною.
  
  «Він змінив своє місце, Гел», — сказала Еллен, відводячи руки від обличчя. Вся ця реклама, ми відігнали його з шосе. Тепер він шукає місце, де живуть люди. Бог.
  
  Чалліс почув, як у її голосі зростає нотка, страх, обурення та істерика. Єдине, що у нас є, — денне світло, — сказав він. А тепер заспокойся і думай як мідь.
  
  Денне світло? Як це нам допомагає? Він схопив її вдень, і ніхто не помітив.
  
  Але він не хоче
  
  Він збирався сказати, що не буде кидати її тіло вдень. Він сказав, що у Ледвіча є робота. Протягом дня він підзвітний людям. Він нічого не зробить, поки не стемніє.
  
  Тримати її прив'язаною цілий день? Боже, як це погано, я сподіваюся, що так.
  
  Тепер вони повзали через лежачі поліцейські. Чалліс вказав. Скобі вже тут. Це було швидко.
  
  CIB Falcon був припаркований навпроти під’їзної дороги Ледвічс, фактично загороджуючи універсал, припаркований збоку від будинку. Еллен вдивлялася в фігури в Соколі. Я ніде не бачу Ледвіча. Не кажіть мені, що він став бігуном.
  
  Тоді Саттон була біля вікна Чалісса. Його не було на роботі, шефе. Вчора викликав хворобу.
  
  Елен Дестрі, здавалося, зім'ялася. Вона почала кусати палець. О Боже
  
  Ви пробували будинок?
  
  Чекаю на вас, бос.
  
  Вони вийшли і підійшли до будинку. Чалліс натиснув кнопку біля вхідних дверей, які були важкими різьбленими предметами, з яких злущився лак від щоденних ударів сонця. Челлісу кортіло дерти смужки лаку. Двері відчинилися.
  
  Місіс Ледвіч?
  
  Так?
  
  Чалліс жестом наказав Саттону та двом констеблям у уніформі піти в тил, а потім проштовхнувся до будинку, а за ним Еллен Дестрі та інші офіцери.
  
  У нас є ордер на обшук цих приміщень і будь-яких транспортних засобів, якими ви можете володіти. Ваш чоловік тут?
  
  Дружина Ледвіча виглядала втомленою та розсіяною. Він у ліжку. Літній грип. Потім вона дивилася то на одного, то на іншого. Чому ти не залишаєш його в спокої? Він ледь не втратив роботу через те, що ти часто ходив і ставив запитання. Дайте йому відпочити.
  
  Нам просто потрібно поговорити з ним, сказав Чалліс.
  
  Біля нього кипіла Еллен. Вона штовхнулася вперед. Слухай, ти проведеш нас до нього чи ні?
  
  Тримайте нижню білизну.
  
  Будинок був гнітючий. Стелі та стіни були розраховані на невелику групу людей. Меблі для нього були завеликі, ніби складені з нав'язливих кутів і поверхонь. Чалліс побачив величезний телевізор і тренажер. Десь радіо налаштували на ток-бек-шоу. Вони прийшли в спальню. Ледвіч лежав грудкою під простирадлом і рожевою ковдрою, і виглядав жалюгідним, його обличчя було червоним і розмоклим, а дихання стукало мокротою.
  
  Чого ви, сволочі, хочете?
  
  Чалліс представився, але знав, що щось не так. Він не дивився на чоловіка, який вийшов раніше того дня і викрав, зґвалтував і вбив або принаймні сховав дівчинку-підлітка.
  
  Еллен Дестрі теж це знала. Чалліс відчув її розчарування. Вона сказала: Ленс, де ти був сьогодні вранці?
  
  Прямо тут. У цьому ліжку. Тут від учора.
  
  Чалліс озирнувся на шпалери, блискучу білу вбудовану шафу, мереживні фіранки. У маленькій кімнаті пахло хворобою і затхлим повітрям. Ліжко було дорогою, вульгарною потворою, оснащеною сріблясто-золотим вініловим узголів’ям. Ряди латунних шпильок поглиблювали вініл, у ньому було встановлено радіо та пару динаміків.
  
  Він звернувся до Ледвіча. Ви не були в Пензанс-Біч?
  
  Я полум'яний шахрай, кажу тобі.
  
  Гаразд, спробуймо. Чи можете ви пояснити свої пересування вночі з дванадцятого на сімнадцяте грудня та на світанку двадцять третього?
  
  Я вже сказав цій суці тут
  
  Еллен підійшла до ліжка й акуратно зачепила його за лінію волосся.
  
  Ой Він потер голову.
  
  Дай відповідь на запитання, Ленс.
  
  Як я вже казав, я був на роботі.
  
  За словами бригадира, ви часто були ліберальними щодо своїх годин.
  
  Так, але недостатньо, щоб піти, схопити і вбити когось і десь заховати її. І якби ви, придури, зробили домашнє завдання, то б знали, що я почав денну зміну двадцять третього. Шоста ранку початок. Дружини записали це в календарі. Я знаю, тому що я двічі перевірив після того, як ти вдарив мене минулого разу. Тому я не зміг убити того, хто б це не був, і не вбив нікого з інших.
  
  Чалліс кивнув Елен, яка вийшла з кімнати.
  
  До того, як ваш Pajero був вкрадений, чи використовувався ним будь-коли інша особа? Друг, сусід, член вашої родини?
  
  Моя сестра, мій зять.
  
  Наскільки я розумію, ваші зяті були в Таїланді останній місяць. Хто ще мав до нього доступ?
  
  Рум'янець і спокуса під червоною потрісканою шкірою. Слухай, я знаю, що це не було зареєстровано, я знаю, що наразі в мене немає прав, я погано сприймаю це, але я був у відчаї, мені довелося братися до роботи.
  
  Отже, ви зберігали його вдома у сестри і час від часу возили на ньому?
  
  так Треба було братися за роботу.
  
  Хіба дружина не могла взяти вас?
  
  У неї є своя робота.
  
  Ви думали, що якби поліція хоч раз перевіряла вас тут, перевіряючи, що ви не їздите без прав, вони не побачили б Pajero або не побачили б, як ви в ньому під’їжджаєте та їдете, і вважали б, що ви хороший хлопчик.
  
  Щось подібне.
  
  Не надто яскраво, Ленс.
  
  Ледвіч похмуро склав руки на постільній білизні на грудях.
  
  Я ще раз запитую вас, хтось ще їздив на вашому Pajero?
  
  немає
  
  А як щодо універсалу?
  
  Машина дружини.
  
  Але ти іноді їздиш на ньому?
  
  Не часто. Ні, поки я був без ліцензії. У неї була така річ про те, що поліція конфіскує його, якщо я буду на ньому.
  
  Ви вийняли його сьогодні вранці?
  
  Дружина зробила. Мені потрібні були знеболюючі. Її не було всього десять хвилин.
  
  Повертаючись до Pajero. Ви мали нагоду встановити на нього ще один комплект шин перед Різдвом?
  
  Ні Чому?
  
  У вас є інший автомобіль?
  
  Я виглядаю так, ніби можу дозволити собі три?
  
  «Я відкрию тобі, Ленс», — сказав Чалліс. Слідчий знайшов слід шини Cooper, залишений вашим Pajero на Чикорі Кілн Роуд.
  
  Я б не знав, які у мене шини. Вони вже були на ньому, коли я його купив.
  
  Автомобіль, який шукали у зв'язку з убивством Джейн Гідеон, був оснащений шинами Cooper такого ж розміру та типу.
  
  Фігня.
  
  Чи можете ви пояснити це, Ленс?
  
  Рахунок за це? Ти мене зашиваєш. Ти бігаєш, як безголові куки, нікуди не йдучи, тож думаєш, чекай, давай підставимо старого Ленса.
  
  Всюдихідна шина Cooper, досить незвичайна, досить характерний малюнок протектора.
  
  Чалліс бачив, як Ледвіч сперечався з інформацією, а потім побачив, як його обличчя прояснилося, і почув, як він сказав те, що сказав би будь-який хороший захист: «Так, але ви не кажете, що мої шини ті самі шини, які ви шукаєте, лише те, що вони схожі».
  
  Де ви монтували шини?
  
  Я казав тобі, вони вже це зробили. Я не звертав особливої уваги на те, що вони собою представляють. Шини шини для мене. У будь-якому випадку, все могло статися після того, як його вкрали. Можливо, ті, хто його брав, поставили нові шини, або, можливо, запасною була шина Cooper, і вони пробилися.
  
  «Все гарний захист, короткі аргументи», — подумав Чалліс.
  
  У цей момент увійшла Еллен з календарем. Вона виглядала виснаженою, блідою та розбитою. Чалліс юрмився з нею в коридорі, де вона пробурмотіла: «Згідно з цим, у нього справді була о шостій годині двадцять третьої».
  
  Це могло бути вписано з тих пір, сказав Чалліс. Але перевірте ще раз у його роботодавця.
  
  Тим часом Еллен сказала, що Ленс цілий день пролежав у ліжку і явно не міг схопити Ларрейна. Отже, що це залишило нас?
  
  * * * *
  
  Надворі Чалліс говорив у свій мобільний телефон. Пане, прохання. Потрібно буде швидко.
  
  — Спробуй мене, — сказав Маккуоррі.
  
  Мені потрібна команда поліцейських і детективів на Пензанс-Біч. Дочки сержанта Дестріса ніхто не бачив сьогодні вранці.
  
  Тиша. Тоді, о Господи.
  
  Це може не бути пов’язано, але ми повинні ставитися до цього так, ніби це так. Його станції паніки тут.
  
  Мене мали повідомити, як тільки ви дізналися.
  
  Вибачте, сер.
  
  Гаразд, у вас можуть бути додаткові люди, сказав Маккуоррі. У вас взагалі є підказки? — роздратовано додав він.
  
  «Деякі, — холодно сказав Чалліс, — і збиралися зламати цей підпал.
  
  Тримай мене в курсі, Гел, гаразд? Регулярно.
  
  Розраховуйте на це, сер.
  
  Чалліс поклав телефон у кишеню.
  
  Бос?
  
  Скобі Саттон безкорисно смикав бічні двері металевого гаража Ледвіча. Заблоковано, бос.
  
  Забудьте про це. Поверталися на вокзал.
  
  За кермом був один із констеблів у формі. Чалліс мало не сиділа позаду з Еллен Дестрі, але її хвилювання було надто відчутним. Вона провела всю дорогу, розмовляючи по мобільному телефону, і, перебуваючи на пасажирському сидінні, він відчував її нервове тіло, чув її біль, коли вона дзвонила.
  
  Він чув, як вона сказала: «Щось із лікарень?»
  
  Останні три дзвінки були до її чоловіка. Це було інше? немає . .
  
  Констебль, я не хочу виправдань. Просто зробіть це.
  
  Вона вимкнула телефон, і Чалліс обернувся, збираючись поговорити з нею, відволікти її, коли вона знову вдарила пальцями по кнопках виклику. У неї на колінах був розкритий блокнот, на кількох останніх сторінках були записані номери.
  
  Це сержант Десті. Я намагаюся знайти свою дочку. Ні, нема про що хвилюватися. Вона була сьогодні в магазині? ні? Вона сказала, що, можливо, через деякий час піде купити компакт-диск. ні? Гаразд, дякую.
  
  Чалліс знову подивився вперед. Дзвінки виконували корисну функцію, затримуючи її надмірно зайнятою, і, певним чином, вони складали поліцейську роботу. Хто знає, може вона розгадає людину чи спогади, які приведуть їх до її дочки.
  
  * * * *
  
  Двадцять п'ять
  
  
  
  З жінкою за стійкою реєстрації була дівчина років сімнадцяти чи вісімнадцяти, ворожа, насуплена. «Мати й дочка», — вирішив партійний сержант і звернувся до матері. Вам допомогти, пані?
  
  Мені потрібно з кимось поговорити.
  
  Вона була худа і втомлена. Її руки були вкриті венами й кісточками, руки старенької жінки, хоча їй, мабуть, було не більше сорока п’яти. Чи зроблю я?
  
  Це про той рюкзак по телевізору.
  
  Було наказано, що будь-кого, хто має інформацію про викрадення, слід відправляти прямо в кімнату для допитів. Інспектор Чалліс незабаром приїде, щоб поговорити з вами, сказав сержант.
  
  Чекали п'ять хвилин. Був ранній вечір, шоста година. Чалліс був глибоко втомлений. Еллен Дестрі пішла додому, щоб бути зі своїм чоловіком, але він знав, що вона знову повернеться. Інші детективи були зайняті пошуками Ларрейна Дестрі. Тож йому залишалося говорити з диваками та марнотратами часу.
  
  Ви сказали моєму сержанту, що мова йде про рюкзак, місіс Стокс.
  
  Той, що по телевізору.
  
  Давай.
  
  Меган добре вказала на дочку, у неї є хлопець.
  
  хлопець. Давай.
  
  Він дав їй рюкзак.
  
  Ім'я?
  
  Ну, на шкірі була вибита назва бренду. І якась бирка, пришита до підкладки, але хтось її відрізав.
  
  Чалліс відчув, як у нього мурашки по шкірі. За словами місіс Ебботт, Кімблі Ебботт пришила своє ім’я на нижній частині дизайнерської етикетки свого рюкзака. Він пам’ятав її заплакане обличчя: «Я показав їй, як це робити, містер Чалліс», – сказав Шед.
  
  Повертайтеся до рюкзака, місіс Стокс. Я мав на увазі ім'я хлопця.
  
  Денні Холсінгер.
  
  Челліс сяяв через стіл на жінок. Тепер є збіг. Денні допомагає нам з нашими запитами прямо зараз.
  
  Б'юсь об заклад, що так, сказала місіс Стокс.
  
  Чому б вам усім не залишити його в спокої, сказала дівчина. Він нічого не зробив.
  
  Розкажи про рюкзак.
  
  Денні вбив тих дівчат, чи не так? – сказала місіс Стокс. Він убив їх і подарував деякі з їхніх речей, а також мав нахабність віддати рюкзак моїй доньці.
  
  Ми не знаємо, що це той самий рюкзак.
  
  Звичайно так. Я дивився на нього, коли він дав його Меган. Це приємно, кажу я. Потім я бачу теги обрізані. Я кажу, що це? Він каже: «О, я купив це в магазині секундантів, тому немає етикетки». Але я йому не повірив.
  
  Чалліс звернувся до дівчини. Меган? Денні сказав, де він взяв рюкзак?
  
  Вона подивилася на підлогу. Він сказав, що купив.
  
  У глибині душі ви думаєте, що це правда?
  
  немає
  
  Він украв його, брудний дурень. Убив ту дівчину і вкрав її.
  
  Він ніколи! Ти завжди на нього.
  
  Місіс Стоукс поглянула на свою дочку. так? Двічі я знаю, що його карали за крадіжку.
  
  Вона порибала в сумочці й кинула Челлісу відеокасетку через стіл. Крім того, він збоченець. Намагався змусити Меган дивитися це, люди, які займаються сексом з тваринами. Не кажучи, на які погані речі він здатний. Вона знову звернулася до дочки. Ви хочете, щоб вашу голову прочитали, виходячи з таким покидьком, як він.
  
  Звідки б ти знала, ти, фригідна корова.
  
  Чалліс вдарив рукою по столу. Це розслідування вбивства. Немає нічого серйознішого на цій землі. Припиніть сперечатися та дайте відповідь на мої запитання, інакше вас обох посадять у камеру так швидко за перешкоди, що ваші голови закрутяться.
  
  Місіс Стоукс зібралась і сказала: «Продовжуйте». я готовий
  
  Меган гаряче дивилася в підлогу.
  
  Наразі забудьмо про Денні.
  
  Важко забути цього маленького дурня.
  
  Місіс Стокс, я вас попереджаю.
  
  Вибачте, вибачте, я весь у вухах.
  
  Рюкзак у твоєму розпорядженні, Меган. Де це зараз?
  
  Мама дозволила його вкрасти, чи не так? Дурна корова.
  
  Я бачу. І як це сталося?
  
  Впустила цього цигана в хату.
  
  Місіс Стоукс розкрила руки. Як я міг знати, що вона збиралася пограбувати це місце? Вона не взяла багато. Я навіть не знав, що вона взяла рюкзак, поки не побачив телевізор. Я звертаюся до Меган і кажу: «Це як у вас». Потім вона каже мені, що її вкрали. Не моя вина.
  
  Це так, сказала Меган.
  
  Замовкніть, обидва. Меган, послухай мене, ти думаєш, що Денні вкрав у когось рюкзак і віддав його тобі?
  
  Він спостерігав за нею. Через деякий час вона почала кивати головою. Ось чому я не повідомив про це, коли його в мене вкрали, особливо я не сказав мамі, ти ж бачиш, що вона любить. Денні, ти знаєш, він любить дарувати мені речі. Я не знаю, як він може дозволити собі половину того, що дає мені, хіба що він спершу це забере. Вона підвела очі й сміливо сказала: «Я хочу, щоб він почав все заново». Йому потрібно припинити обдирати речі.
  
  * * * *
  
  Чалліс зустрів у коридорі Еллен Дестрі, яка тримала ключі від машини. Вона виглядала розпатланою, її настрій був розсіяним. Він зупинився і тихо сказав: «Як справи?»
  
  як ти думаєш
  
  Він узяв її під руку. Це підніме настрій. Він спонукав її до кімнат для допитів.
  
  Вона відвернулася. Хел, у мене є чим зайнятися. Телефонні дзвінки. Скобі вже зареєструвався? Я хочу стежити за пошуком. Мільйон речей.
  
  Знову брали інтерв’ю у Денні Холсінгера.
  
  Мене більше цікавить пошук Ларрейна, ніж того, хто вбив Клару Макріс.
  
  Терпіть мене. Я можу прив'язати його до рюкзака.
  
  Рюкзак. Як я вже сказав, їх напевно десятки навколо.
  
  Він викрав саме цей. Етикетку зняв або він сам, або ще до того, як він її вкрав, але я ще не дізнався.
  
  Вона закрила очі. Я молю Бога, що це все.
  
  * * * *
  
  Денні, ти зняв етикетку після того, як вкрав рюкзак, чи її вже зняли?
  
  Я його не крав, містере Чалліс. Сержант Десті знає, що я цього не знав.
  
  Я нічого такого не знаю, Денні.
  
  Ти повірив мені, коли ти та та Пем Мерфі затримали мене тут.
  
  Я тобі зараз не вірю.
  
  Я купив його чесно в одному з тих магазинів секундантів.
  
  Доведіть це. Покажіть нам квитанцію.
  
  Документообіг. Зазвичай я не чіпляюся за такі речі.
  
  Чалліс нахилився вперед. Денні, мене не цікавить твоя фігня. Відкрию вам секрет, чи не так? Той рюкзак? Він належав Кімблі Ебботт.
  
  ВООЗ?
  
  Здавалося, він був щиро спантеличений. За словами Чалліс, її зґвалтували та вбили за пару тижнів до Різдва. Ви не читаєте газети, не дивитеся новини?
  
  Я не знаю їхніх імен, — пробурмотів Денні.
  
  Звучить майже правильно, сказала Еллен. Вони для вас просто м'ясо, чи не так? Ви їх гвалтуєте, вбиваєте, викидаєте їхні тіла. Кому різниця, як їх звати?
  
  Його голос тріснув, провалившись на високих нотах. Я нікого не вбив.
  
  Ми повинні розкрити цю справу, Денні, сказав Чалліс. Ти найкращий лідер, який ми маємо.
  
  Я можу довести, що я їх не вбивав
  
  У вас є алібі? Бойд Джолік? Хто йому повірить? Меган? Вона щойно була біля стійки реєстрації, робила заяву. Починається з того, що Даніель Холсінгер — брехун і злодій і любить дивитися нелегальне порно, а далі йде вниз.
  
  Денні виглядав приголомшеним. Вона ніколи.
  
  У тебе немає друзів, Денні. Ніхто не збирається створювати вам алібі. Ніхто не буде проливати сліз, коли ми закриємо вас. Ви отримаєте три довічні терміни.
  
  Еллен нахилилася вперед, і Чалліс побачив, як важко їй було сказати: Чотири довічні терміни. Розумієш, Денні, мої доньки зникли безвісти, і зараз я так само схильний кинути в тебе книгу, як і в будь-кого іншого. Ніколи не ображай копія, Денні, ніхто з твоїх негідників ніколи не вчив тебе цього?
  
  Він відкинувся на стільці. Я ніколи не торкався вашої дитини. клянуся
  
  Челліс тихо сказав: «Рюкзак, Денні».
  
  Він впав у крісло. Як ти сказав, я взяв. Цей будинок біля Франкстона.
  
  Чалліс зупинив його. Денні, ти офіційно все ще під застереженням. Я запишу це, гаразд? Ви бажаєте бути присутнім адвоката?
  
  немає
  
  На користь стрічки містер Холсінгер зізнався у крадіжці чорного шкіряного рюкзака з будинку поблизу Франкстона. Денні, щоб продовжити, ти вирізав етикетку?
  
  Він уже був вирізаний, як іноді бачиш у магазинах секунд.
  
  Ви ще щось вкрали з цього будинку?
  
  Могутність. я забуваю. Готівка і таке інше.
  
  Де ти знайшов рюкзак?
  
  Денні посміхнувся. Отримайте це за ними панельні речі навколо ванни. Я колись був у цьому іншому будинку? Випадково стукнули ванну? Борт відпадає, і там є пара гвинтівок. Тепер, коли я обходжу будинок, це перше місце, куди я дивлюся.
  
  «Нам може знадобитися адреса саме цього будинку, Денні», — сухо сказав Челліс. Але він відчув старе знайоме відчуття полювання. Це мав бути рюкзак Kymbly Abbotts. Це був сувенір, але не той, який можна було тримати на виду.
  
  Елен підвелася на ноги. Зараз ти покажеш нам де, Денні .
  
  Чалліс підняв руку. Ще одну хвилину. Денні, вас допитували про крадіжку зі зломом у будинку біля іподрому, подальшу крадіжку та підпал Mitsubishi Pajero та вбивство Клари Макріс на Куотерхорс-Лейн. Ви заперечували всі знання про ці злочини. Чи хотіли б ви переглянути свою позицію?
  
  Денні опустив голову. Агбургом був я.
  
  А інший причетний чоловік?
  
  Бойд Джолік
  
  А як щодо містера Олівера?
  
  Гел, давай , сказала Еллен. Вона була несамовита, переступаючи з ноги на ногу.
  
  Чалліс підняв руку. Денні?
  
  Крейг приїхав і забрав нас після того, як Джолл спалив Pajero.
  
  Ви визнали, що вкрали це після серйозної крадіжки зі зломом?
  
  Я і Джолл. Усе це була ідея Джоллса.
  
  А порнографічне відео?
  
  Я не знав, що на ньому.
  
  Денні, мене цікавить лише те, звідки ти це взяв.
  
  Це було в Паджеро. Ззаду була картонна коробка, півдюжини відео, тож я вщипнув одне.
  
  добре. Чи були ви учасниками дорожньо-транспортної пригоди з білим седаном Mercedes, яким керувала жінка-водій того самого дня? На Coolart Road? Поки в Pajero?
  
  так
  
  Поясніть, що сталося.
  
  Цей птах відрізає Джолла, дає йому палець. Тому він слідує за нею додому. Він був настільки розлючений, що сказав, що збирається повернутися і розібратися з нею.
  
  Що ви мали на увазі під цим?
  
  я не знаю Він божевільний дурень. Він намагався змусити мене піти з ним.
  
  Що робити?
  
  Розберіться з нею.
  
  вбити її? Спалити її будинок?
  
  Він не сказав. Але я не здивувався, коли почув про пожежу. Слухай, у нього погані новини. Налякає мене до лайна. Ви повинні його відсадити.
  
  У коридорі Еллен плюнула: «Дорогоцінні секунди, Хел, дорогоцінні секунди».
  
  Саме так, сказав Чалліс.
  
  * * * *
  
  Двадцять шість
  
  
  
  Енні відвела їх до житлового кварталу, що відступав від чагарників між Франкстоном і Бакстером. Чалліс і Еллен були в головній машині з Денні, за кермом Чалліс. У другій машині перебували Скобі Саттон і троє поліцейських у формі.
  
  Гаразд, Денні, покажи нам будинок.
  
  Його вщипане обличчя скривилося від тривоги. Вони всі виглядають однаково.
  
  Це була правда. Маленькі цегляні будиночки з черепичними дахами, всім близько тридцяти років. Рідні дерева обсаджували вулиці. Передніх огорож не було. Автомобілі на під'їздах або на природних смугах вказували на скромні доходи і прагнення. Чалліс пригальмував машину для групи підлітків, які грали в крикет. Інакше вулиці були безлюдні.
  
  Він повернувся, завершивши блок, і почав наступний. Потім ще один.
  
  Нарешті Денні сказав: «Це було щось на зразок цього».
  
  Як той, чи це був той?
  
  Той.
  
  Довга трава та бур’яни, стіни з білою галькою та глазурована плитка відрізняють його від інших будинків, але лише трохи. Що ви впізнаєте в ньому?
  
  Я не знаю. Стіни, щось таке. Плюс те, що на даху.
  
  Супутникова антена.
  
  Гаразд, ходімо.
  
  * * * *
  
  Через п’ятнадцять хвилин Чалліс запитав: «Наскільки ви впевнені?»
  
  Досить впевнений. Була нічна пора.
  
  Денні, цей будинок порожній. Це було так протягом деякого часу.
  
  Справді, Чалліс знайшов табличку «Здати в траву».
  
  Не тоді, коли я увірвався.
  
  Тоді ви, мабуть, проникли в інший будинок.
  
  Чалліс глянув на Еллен. Її обличчя вкрилося розчаруванням і надзвичайною тривогою. Вона кліпнула очима, дозволяючи бризнути сльозам. Він отримав нову базу. Він міг бути будь-де.
  
  Чалліс відвів Саттон убік. Перевірте у сусідів. І подивіться, чи можете ви отримати позаробочий номер для агентства, яке займається орендою. Нам потрібно знати, хто є власником приміщення, хто останнім його орендував, адресу пересилання тощо.
  
  правильно.
  
  Чалліс подивився на небо. Було майже темно. Він бачив синювате мерехтіння телевізорів у кількох будинках. На обрії горіли вогні Мельбурна.
  
  Він повернувся до машини. Гаразд, Денні, везу тебе додому.
  
  додому?
  
  Еллен прогарчала: «Твій дім на найближчий час, якщо ти не отримаєш заставу, ти, марне лайно».
  
  Денні понюхав носом. Він нюхав усю дорогу з маленького маєтку, коли Чалліс неправильно повернув і опинився в глухих вулицях і на вулицях, які звивалися назад, наче нутрощі складного організму. Денні міг би продовжувати принюхуватися, коли Чалліс нарешті знайшов вулицю, яка вивела б їх на шосе, якби він не напружився, не вказав і не сказав: «Там». Це будинок.
  
  Більшістю деталей він був схожий на інший, за винятком того, що трава була низькою, і на траві була вбита вивіска з назвою компанії та джип із таким самим знаком, припаркований на під’їзді. Дерева та густий чагарник загороджували будинок від сусідів.
  
  Я пам’ятаю знак, – сказав Денні.
  
  Ріс Хартнетт, спеціаліст з кондиціонування повітря.
  
  * * * *
  
  Двадцять сім
  
  
  
  Галліс припаркувався далі вздовж вулиці й подзвонив по рації Саттону та його команді. Коли вони прибули, він наказав одному чоловіку стежити за джипом, а Саттон та інших людей він наказав у двір позаду. Скобі, чекай біля задніх дверей. Поставте одну людину в будь-якому кутку, щоб він міг стежити за рухом у будь-якому з вікон уздовж будинку. Ми з Еллен будемо попереду.
  
  Він повернувся до машини. Денні, дай мені своє зап'ястя, будь ласка. Я ненавиджу це робити, але . . .
  
  Він прикував тонке зап’ястя, яке не чинило опору, до ручки даху над дверима. Чи не дуже туго?
  
  Очі Денні сяяли. Ти йдеш за ним?
  
  Так, Денні, ми.
  
  Хворий дивитися.
  
  Ви це зробите.
  
  Чалліс відвернувся. Еллен Дестрі була поза собою, відзначаючи час на доріжці, бажаючи поговорити, бажаючи діяти. Вона вибила шини на джипі. Навіть у напівтемряві Чалліс міг помітити, що вони були поношені, не відповідали один одному. Це не шини Cooper.
  
  Обличчя Еленс спотворилося від чогось схожого на сором. Гел, здається, Хартнет бачив, як я розвантажував зліпки шин, які ми зробили на водосховищі. Ймовірно, він замінив Coopers на вживані шини пізніше того ж дня. Вона відвела погляд. Якщо він убив її, я ніколи собі не пробачу.
  
  Не було сенсу злитися на неї. Чалліс узяв її під руку. Ви готові?
  
  Чи я колись.
  
  Підійшли до вхідних дверей. У довколишніх дворах гавкали собаки. Чалліс відшльопнув комара зі своєї щоки. Він чув нерегулярний плюскіт і шелест, коли хтось вручну поливав грядку в будинку праворуч. Елен підняла кісточки пальців і постукала.
  
  Голос сказав: «Вибачте». Ви поліція?
  
  Чалліс швидко перейшов до межі дерев і кущів. так
  
  Ти шукаєш хлопця з кондиціонером?
  
  Що ви можете сказати мені про нього, сер?
  
  Ми щойно розмовляли. Коли він побачив, що ваша машина сповільнилася, він перелетів через мою задню огорожу.
  
  «Звідси гавкіт собак», — подумав Чалліс. Ви можете показати мені де?
  
  Чоловік показав. У мене склалося відчуття, що він прямує до резерву.
  
  Чалліс вибіг на доріжку. Заповідник був темною масою в темряві вечірнього світла. Він натиснув кнопку передачі на радіо. Скобі, задні двері незамкнені?
  
  Так, бос.
  
  Надішліть людину. Скажіть йому відчинити вхідні двері для Еллен. Вони залишаться і обшукують будинок. Ти та інші підемо зі мною. Він пішки, пішов у чагарник.
  
  * * * *
  
  Еллен шалено обшукала будинок, потім зібралася й знову шукала. Вона весь час наштовхувалась на констебля в уніформі. Це був маленький будинок. У людині, яка жила в ній, нібито не було нічого поганого. У нього був телевізор, музичний центр, жменька книжок. Його звички були охайними. Не було нічого дивного в освітленні, шпалерах, речах у його шафах і ящиках. Не було порнографії, не було знарядь жорстокості. Не було жодного тіла, живого чи мертвого, чи ознак того, що хтось колись там був.
  
  Але будинок говорив про негнучке життя. Ні безладу, ні пилу, ні ознак того, що наприкінці дня там розкинулася звичайна людина. На мить Еллен відчула Ріса Хартнета, його жорсткість і ненависть до безладу.
  
  І, якщо це коштувало, був комп’ютер і принтер Canon.
  
  Вона згадала ванну. Вона зняла бічні панелі. нічого
  
  Тільки запах вогкості.
  
  Але він зберіг один сувенір, рюкзак Kymbly Abbotts. Чи тримав він інших? Або він припинив це робити після того, як увірвався Денні?
  
  Стеля, сержант?
  
  Був лаз. Вони поставили під ним столик у передпокої, і вона спостерігала, як констебль витягується крізь вузьку щілину. Вона почула, як скрипнули балки даху. Вона почула чхання.
  
  Потім з'явилося його обличчя. Нічого, сержант. Він знову чхнув.
  
  Давай вниз. Нам потрібно знати, чи є він у власності чи в оренді іншого будинку.
  
  Ми не обшукували сарай, сержант. І він міг би мати десь тюремне сховище для свого обладнання тощо.
  
  Рвати на собі волосся, ось що вона хотіла зробити. Її руки свербіли, щоб поранити власне тіло.
  
  Сарай, перший.
  
  Це був сарай для садівництва та інструментів. Граблі, вила, лопата та маленька кирка були підперті рукояткою у високу дерев’яну коробку в одному кутку. Довжини дюбелів спиралися на балки над їхніми головами. Навколо трьох стін було встановлено великі стелажі. Еллен взяла пластикову ванну з медом. Він був повний гвинтів. Четверта стіна була завішана молотками, зубилами, викрутками та гайковими ключами. Гайкові ключі лежали в ящику для інструментів на підлозі. Вона здогадалася, що в джипі буде більше інструментів.
  
  Вона схопила констебля. Ми не перевіряли його фургон.
  
  Це було необережно з її боку. Гартнетт міг би повернутись назад і втекти на ньому. І були вагомі причини, чому його слід було спочатку обшукати.
  
  Усі двері були замкнені. Еллен послала констебля шукати ключі, а сама ходила довкола автомобіля, смикаючи за ручки та намагаючись зазирнути в затемнені вікна. Пересувне пекло, подумала вона й заплакала. Він поцупив Ларрейна понад десять годин тому. Якщо він був справжнім, її донька вже була мертва. Вона повинна була цього очікувати, змиритися з цим. Вона знову смикнула ручки задніх дверей.
  
  Джип, здавалося, струснув у відповідь, так легко, що вона майже не помітила цього. Вона не довіряла своїм відчуттям. Це могло бути те, що пластини землі трохи зрушилися, далеко, далеко під нею, реєструючи як крихітне поштовхування тут, на цій дорозі.
  
  Констебль повернувся, розмахуючи ключами. У кошику на кухонній лаві, — гордо сказав він. Він зупинився, подивився в бік заповідника. Вони привезли чоппер.
  
  Елен вирвала в нього ключі. Її не цікавило нічого, крім того, щоб відчинити двері.
  
  Заднє відділення, колись таке знайоме їй, маленьке, привітне, чоловіче місце, яке свідчило про розумні руки та ефективність Ріса Хартнета, тепер здавалося, що складається з гострих металевих кутів і холоду металу. Полиці, кронштейни, інструменти, обрізки алюмінію, електричні гнучки, шухляди, велика шафа на замку вздовж одного боку підносу.
  
  Приглушений стукіт. Ще один натяк на розгойдування.
  
  Разом зареєстрували. Констебль намацав ключі з дверей і шукав менші ключі на кільці. Елен вирвала в нього ключі. Вони зіграли маленький дурний танець, змагання по захопленню майданчика, перш ніж констебль віддав їй ключі.
  
  Двері шафи відкинулися вгору. Ларрейн лежала, стиснувшись на боці, закутана в ковдру з тонкої піни високої щільності. Її зап’ястки та щиколотки були склеєні скотчем. На її роті була смужка стрічки. Її очі були широко розширені й налякані, а потім вони почали кліпати, щоб прогнати сльози, і вона почала бити своє тіло, бити його, поки її не витягли й не вирвали.
  
  * * * *
  
  Чалліс відчув, як його груди стиснулися. У його роті був кислий смак, а дихання стало напруженим, напруженим здриганням, яке ледь витримало його. астма. Він промайнув у дитинстві. Вечори завжди були найгіршим часом. Йому хотілося бігати, лазити й кидатися, будь-що, аби уникнути ліжка, будь-що, щоб наповнитися за хвилини до того, як його покличуть усередину, будь-що, аби залишитися надворі, і наступали напади, іноді настільки сильні, що його батьки в паніці викликали швидку допомогу . Але то було дитинство. У нього були свіжіші спогади про маленьке містечко, його дружину, іншого констебля, роман між ними, який горів непомітно для нього, аж до анонімного дзвінка, який заманив його на ділянку дерев уздовж безмісячної проїжджої дороги. Постріли. Він отримав одного в руку, рану, яка висмикувала м’ясо. Він зробив круг і застрелив чоловіка, який хотів, щоб його прибрали з дороги. Чалліс зупинився, спираючись однією рукою на стовбур дерева. Його дихання стукало й хрипіло. Так багато про тишу, подумав він.
  
  По дорозі були чоловіки. За словами чергового сержанта у Франкстоні, п’ятнадцять хвилин. І гелікоптер з прожектором.
  
  Хартнетт мав перевагу в дві хвилини. Мабуть, він знав свій шлях через заповідник. Чалліс не послав машину до нижнього краю заповідника. Доріг до нього просто не було. Отже, усі четверо, Саттон, два констеблі, борсалися в сутінках, між ними лише два смолоскипи.
  
  Він крутив пальцем у радіо. щось?
  
  Надійшли відповіді: ні, бос.
  
  Усі замовчіть на хвилину і послухайте.
  
  Через деякий час він сказав: щось?
  
  Ні, бос.
  
  Потім Чалліс почув це — тупіт і стукіт лопатей ротора. По його радіо пролунав голос. Інспектор Чалліс?
  
  У заповіднику. Ви можете це побачити?
  
  Тиша, тоді, Наближаюся до вас зараз.
  
  Нас четверо, сказав Чалліс. Двоє у формі, двоє в цивільному. Були в білих сорочках.
  
  Як одягнена наша мета?
  
  я не знаю
  
  Роджер. Добре змийте його, підмітаючи зараз.
  
  Раптом світло осяяло дерева біля Чалліса. Він клацнув, наче розлючений палець, а потім почав рівномірно махати по заповіднику, поки вертоліт повільно рухався вниз.
  
  Серед оглушливого галасу Чалліс відчув себе погано. Він зрозумів, що не їв багато годин. Він думав піти за світлом, а потім вирішив попрямувати в протилежному напрямку. Було достатньо людей, щоб схопити Хартнета, якби прожектор висвітлив його, але що, якби воно промайнуло прямо повз нього, і він зараз був позаду зачистки, у безпеці в темряві, чекаючи, поки зможе вислизнути.
  
  Гартнет не повинен був рухатися, сказав собі Чалліс пізніше. Хартнет мав просто почекати. Але він не чекав. Він вирвався з гущавини, нестримно кричав, розмахуючи ножем. Чалліс відчув, як лезо надрізало його сосок. Спочатку була тепла вологість, потім біль.
  
  Він викривився, зі стогоном опустився на одне коліно. Хартнет розвернувся. Він усе ще кричав, борючись із повітрям ножем. Небезпека для Чалліса полягала не в майстерності й розрахунку Хартнетса, а в цій бурхливій руці. Чалліс перекинувся на спину, врізаючись колінами в груди. Для Хартнета це, мабуть, сигналізувало про підкорення, тому що він побіг уперед, низько нахилившись, підійшовши зліва до Челліса, все ще кричачи.
  
  Чалліс чекав. Він чекав удару вгору, місячного блиску на ножі, який говорив йому, що він ось-ось хитнеться вниз і розріже його. Спираючись на передпліччя, він розвернув тулуб і вистрілив обидві ноги.
  
  Він схопив Хартнета за коліна. Одне вдарилося об інше, і Чалліс почув вологий, глухий тріск кістки, що ламається. Хартнет закричав. Його руки піднялися вгору, а спина вигнулася. Він упав на землю і почав барахтатися. Чалліс почувався жахливо. Він ніколи не бачив ні в кого стільки страждань і ніколи не завдавав стільки.
  
  * * * *
  
  Двадцять вісім
  
  
  
  Я весь час казав: «Ваші матері суки». Дурна мідна сука. Дурна мідна сука, яка не дотримується свого слова.
  
  Тихше, люба, все гаразд.
  
  Це було ніби особисте.
  
  Думаю, цього разу так і було.
  
  Він сказав мені, що я завжди була з ним груба. Ну, я був. Я завжди думав, що він негідник. Я сказав тобі, що так думав. Я не міг повірити, що ти привів його в дім.
  
  Усе гаразд, мила. Все в порядку. Тепер ти в безпеці.
  
  Вони були в машині. Саттон сидів за кермом, а Чалліс їхав поруч. Екіпаж швидкої допомоги очистив і одягнув Челісс, перш ніж забрати Хартнета. Ларрейн Дестрі сиділа позаду машини разом зі своєю матір’ю. Від госпіталізації Шед відмовився.
  
  Вам не потрібно говорити про це зараз.
  
  Я хочу.
  
  Гаразд, мила.
  
  Ви думаєте, що він мене зґвалтував, чи не так? Добре, він збирався, сказав він. Постійно розповідав мені про все, що він збирався зі мною зробити. Сказав мені, що цей раз буде відрізнятися від інших. Цього разу він збирався розтягнути його на кілька днів.
  
  Чалліс почув тихе шкрябання тканини об тканину. Він не обернувся. Вони не були пристебнуті ременями безпеки, але тулилися один до одного, нюхали носом, іноді плакали, Еллен безперервно торкалася обличчя своєї дочки.
  
  Він показав мені все це.
  
  які речі?
  
  Був годинник, каблучка, заколка для волосся. Дрібниці.
  
  Сувеніри.
  
  ох
  
  Через місяць пройшла хмара. Здавалося, вони були самі на чорній дорозі. Чалліс кашлянув і сказав через плече: «Де ти бачив ці речі, Леррейне?»
  
  Він відчув, що Ларрейн нахилився до нього. Там, де мама знайшла мене, у тій шафі, у його фургоні.
  
  Чалліс кивнув. І він говорив про інших жінок, яких він викрав?
  
  Знову і знову. хвастощі.
  
  Еллен сказала: «Я не можу повірити, що я дозволила йому побачити ці зліпки шин». Йому, напевно, було приємно, працюючи поруч із поліцейськими, спостерігаючи, як вони борсаються. Мабуть, не міг повірити своєму щастю.
  
  Чалліс кивнув. Гартнету знадобилося б певну сміливість і зарозумілість, щоб залишитися в будівлі суду, працювати, спостерігати.
  
  Ніби прочитавши його думки, Еллен сказала: «Він увесь час був у нас під носом». Я йому довіряв.
  
  Тоді Чалісу спало на думку, що його сержанту є що приховувати. Вона боролася з небажаними емоціями та усвідомленнями. Її балакучість вона відчула полегшення, але чи почувалася вона також зрадженою та збентеженою? Це було так, ніби щось трапилося, щоб поставити під сумнів її розумне судження про себе. Він пригадав, що кілька разів бачив її з Хартнетом. Як далеко це зайшло?
  
  * * * *
  
  Скільки ще ви збираєтеся тримати мого клієнта?
  
  Скобі Саттон сказала: «Всьому свого часу, місіс Нанн».
  
  Він був втомлений і брудний. Його подряпали ожинові тростини на краю заповідника, де вони схопили Хартнета. Він хотів додому. Кілька днів, здавалося, він не бачив своєї доньки, або взагалі не прокидався.
  
  Чалліс проінформував його. Він прослухав записане інтерв’ю з Денні Холсінгером. Він був готовий.
  
  Пане Джоліч, ви все ще під застереженням.
  
  звичайно
  
  Хочу повідомити, що один із ваших спільників видав вас.
  
  Мене не дивує.
  
  Бойд, замовкни, сказала Меріон Нанн.
  
  Ні, ти замовкни.
  
  Саттон втомлено продовжив, Ти та Денні Холсінгер
  
  Денні Холсінгер. Звичний злодій і брехун. Мій клієнт
  
  Пані Нанн, будь ласка, дайте мені закінчити.
  
  Так, нехай людина закінчить.
  
  Тобі байдуже, що з тобою станеться?
  
  Замовкни. Ти мене набридла.
  
  Саттон вирішила сісти і спостерігати. Він обернувся до Меріон Нанн, яка відчула його погляд і сказала: «Хочу хвилинку наодинці з моїм клієнтом».
  
  Звичайно.
  
  нею наодинці» , — сказав Джоліч.
  
  Бойд, я попереджаю тебе, не дозволяй своєму язику втягнути тебе в халепу.
  
  Саттон перевів погляд на Джоліка. Джоліч раптом став менш жорстким і зарозумілим. Здавалося, він насилу запитав, містер Саттон, ви б сказали, що я досить нормальний, чи не так?
  
  Залежно від того, як ви це вимірюєте, Бойде, але я так кажу.
  
  Не хворий чи не скручений?
  
  Саттон рішуче похитав головою. Nup.
  
  Припиніть це! Просто припини це! – сказала Меріон Нанн. Констебль Саттон, я прошу вас припинити це інтерв’ю.
  
  Але пан Джолікс має, що сказати, сказав Саттон.
  
  Якщо я дам вам певну інформацію, вона виглядатиме добре в очах DPP, чи не так? — запитав Джоліч.
  
  Дуже хороший шанс.
  
  Гаразд Ось іде. Я зробив ag burg. Я спалив довбаний повний привід. Я вбив жінку. Тільки ви повинні зрозуміти, що я був обтяжений. Вона не повинна
  
  Хлопче, замовкни.
  
  Бойд Джолік смикнув великим пальцем. Ця корова тут? Вона дає мені плани будинку, фотографії тощо, і я підбираю для неї роботу. Ми ділимо це п’ятдесят на п’ятдесят.
  
  Цікаво.
  
  Слухай, виряче, не вір йому на слово проти мого.
  
  Саттон витріщилася на неї.
  
  «Вона отримала цей порожній будинок, містере Саттон», — сказав Джолік. Напевно, все ще там. Він зробив паузу. Вона не повинна була говорити, що я хворий.
  
  * * * *
  
  Ви входите.
  
  Ви не збираєтеся мене знущати, сержанте?
  
  «Я в гарному настрої», — сказав ван Альфен, обережно штовхаючи Меріон Нанн у камеру.
  
  * * * *
  
  Наступного ранку Чалліс сказав: «Скобі, ти підеш зі мною».
  
  Вони проїхали містом, яке тепер здавалося менш різким, більш доброзичливим і довірливим, наче всі почули цю новину вночі й повернулися до себе. Або це я? Чалліс подумав. Чи я читаю речі такими, якими вони є, чи як я відчуваю? Але людей було більше. Більше з них виглядали бадьорими перед раннім сонцем.
  
  Вони знайшли Ленса Ледвіча у своїй вітальні, дивлячись ранковий телевізор, жінки в купальниках гнуться на траві, Сіднейський оперний театр пливе за ними. Чалліс відчув запах евкаліптової пари, а на підлозі стояв гарячий лимонний напій. Він кинув відеокасету, яка так образила Меган Стокс, на журнальний столик.
  
  Знаєш, що це, Ленс?
  
  Частина життя, здавалося, пішла з Ледвіча. Ніколи раніше не бачив.
  
  Смішно, його знайшли у вашому повному приводі.
  
  Нічого про це не знаю.
  
  Скобі, обшукай кухню, чи не знайдеш ти ключі від гаража містера Ледвіча.
  
  Ледвіч опустився в крісло. Через хвилину Саттон повернулася з в’язкою ключів.
  
  Залишайся з ним, сказав Чалліс. Я не буду довго.
  
  Одна стіна гаража була обшита металевими стелажами. Чалліс нарахував дюжину одиниць професійного відтворення відео. Був також кольоровий фотокопіювальний апарат і стос кричущих гільз, готових покласти їх у порожні футляри для касет. На лавці неподалік лежала м’яка поштова сумка з американськими поштовими відправленнями, що містила майстер-відеозапис. Чи був зять у поїздці в Таїланді? Сестра теж була залучена? Чи було у них багато ринкових клієнтів для їхніх відео? Вони багато платили? Достатньо, щоб Ледвіч дозволив собі Pajero, Чалліс вирішив, що Pajero також є частиною іміджу чоловіка, крутого оператора.
  
  Він подивився на годинник. полудень. Він давав собі решту дня. Нехай хтось інший візьме інтерв’ю у Ріса Хартнета. Його не цікавило, що спонукало Гартнета.
  
  * * * *
  
  Зміни в атмосфері були очевидні для Пем, коли вона зайшла на станцію на початку своєї зміни. Чалліс був арештований. Донька Дестрі була в безпеці. Вся станція здавалася веселішою.
  
  На цей день вона була в парі з Джоном Танкардом. Вона їхала. Їхньою першою роботою було розслідування повідомлень про крадіжки з двох панельних фургонів, що належали серферам у Майерс-Пойнт. Вона виявила, що її серце і шлунок роблять смішні речі. Їй було цікаво, чи побачить вона Джинджер. Одне знання, що він поруч, підводило її.
  
  Джон Танкард тримав Епоху на колінах. Звинувачення відновлено. Це те, що я люблю чути. Як ти думаєш, Мерф?
  
  Клятва на крові, — сказала вона, висунувши нижню щелепу, поглибивши голос, хапаючись за кермо, наче збираючись у бій.
  
  Він почервонів. Хіба ти не кохана.
  
  * * * *
  
  На іншому боці півострова Чалліс формував нову стійку планера. Він загубився в різких хвилях лісового літака, Lucky Oceans на Radio National і листі, який надійшов від старого чоловіка з Дарвіна:
  
  Посилаючись на ваш запит на інформацію щодо A33-8. Це був серійний номер військово-повітряних сил, який застосовувався до невійськових Dragon, які були прийняті на озброєння RAAF під час війни. Я мав задоволення літати на A33-8 на початку 1942 року, якраз перед падінням Яви. Я працював у Брумі й здійснив дюжину поїздок на ній, переправляючи голландських біженців до Порт-Гедленда. Я знаю, що ваш літак почав своє життя, працюючи на Вакуум Ойл Компані, літаючи геологів на північний захід, але що з ним сталося після війни, я справді не міг сказати. Якщо це не надто складно, можливо, ви могли б надіслати мені її знімок.
  
  У новинах о п’ятій годині було повідомлення про людські останки, знайдені в кам’яних заростях біля вигину струмка на іншому боці півострова. Чалліс вимістив свою дерев’яну стружку до смітника, запакував свій комбінезон у Тріумф і поїхав додому розбитими кістками проїздами. Він зайшов усередину, його кроки гуркотіли в дуплах будинку. На його автовідповідачі блимало червоне світло. Три дзвінки. Він натиснув кнопку відтворення. ID підтверджено на тілі в струмку; потім його дружина; і перш ніж третій абонент заговорив, він виявив, трохи змінивши рівновагу, що чекав на низький, повільний голос.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"