Крысці Агата : другие произведения.

Кватэра на трэцім паверсе: апавяданне Эркюля Пуаро (Эркюль Пуаро, #ss-27)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  ТРЭЦІ ПАВЕРХ Ф ЛАТ​​​​
  
  «Надакучыць!» - сказала Пат.
  Нахмурыўшыся, яна дзіка корпалася ў шаўковай дробязі, якую называла вячэрняй сумачкай. Двое маладых людзей і яшчэ адна дзяўчына з трывогай назіралі за ёй. Усе яны стаялі каля зачыненых дзвярэй кватэры Патрыцыі Гарнет.
  - Гэта нядобра, - сказала Пэт. «Яго няма. А цяпер што будзем рабіць?»
  «Якое жыццё без замка?» - прамармытаў Джымі Фолкенер.
  Гэта быў невысокі, шыракаплечы малады чалавек, з добрымі блакітнымі вачыма.
  Пат злосна павярнулася на яго. — Не жартуй, Джымі. Гэта сур'ёзна».
  - Паглядзі яшчэ раз, Пэт, - сказаў Донаван Бэйлі. «Гэта павінна быць недзе там».
  У яго быў лянівы, прыемны голас, які пасаваў да яго худой, смуглай постаці.
  
  «Калі ты калі-небудзь вынес яго», — сказала другая дзяўчына, Мілдрэд Хоуп.
  - Вядома, я вынесла яго, - сказала Пат. «Здаецца, я даў яго аднаму з вас дваіх». Яна абвінаваўча накінулася на мужчын. «Я сказаў Донавану, каб ён узяў яго для мяне».
  Але ёй не так лёгка было знайсці казла адпушчэння. Донаван выказаў цвёрдую адмову ад адказнасці, і Джымі яго падтрымаў.
  - Я сам бачыў, як ты паклаў яго ў сумку, - сказаў Джымі.
  «Ну, тады адзін з вас выпусціў яго, калі падняў маю сумку. Я выпусціў яго раз ці два».
  «Раз ці два!» - сказаў Донаван. «Вы кідалі яго прынамсі тузін разоў, акрамя таго, што пакідалі яго кожны раз».
  "Я не магу зразумець, чаму ўсё на зямлі не выпадае з яго ўвесь час", сказаў Джымі.
  - Справа ў тым, як мы ўвойдзем? - сказала Мілдрэд.
  Яна была разважлівай дзяўчынай, якая трымалася сутнасці, але не была такой прывабнай, як імпульсіўная і клапотная Пэт.
  Усе чацвёра няўцямна глядзелі на зачыненыя дзверы.
  - Няўжо насільшчык не мог дапамагчы? - прапанаваў Джымі. — У яго няма адмыкача ці чагосьці ў гэтым родзе?
  Пат пахітала галавой. Было толькі два ключы. Адзін быў у кватэры, завешанай на кухні, а другі быў — ці павінен быў быць — у паклёпаным мяшку.
  
  - Калі б кватэра была на першым паверсе, - лямантавала Пэт. «Мы маглі выбіць акно ці нешта падобнае. Донаван, ты ж не хацеў бы быць катам-рабаўніком?
  Донаван рашуча, але ветліва адмовіўся быць каціным рабаўніком.
  "Кватэра на чацвёртым паверсе - гэта невялікая задача", - сказаў Джымі.
  — Як наконт пажарнай лесвіцы? - прапанаваў Донаван.
  «Няма ніводнага».
  - Павінен быць, - сказаў Джымі. «Пяціпавярховы будынак павінен мець пажарную лесвіцу».
  - Наважуся сказаць, - сказала Пэт. «Але тое, што павінна быць, нам не дапамагае. Як мне трапіць у сваю кватэру?»
  «Хіба няма такога кшталту, як гэта?» - сказаў Донаван. «Тое, у чым гандляры дасылаюць адбіўныя і брусельскую капусту?»
  — Службовы ліфт, — сказала Пэт. «О так, але гэта ўсяго толькі нешта накшталт драцянога кошыка. О, пачакай - я ведаю. А як наконт вугальнага ліфта?»
  - Вось гэта, - сказаў Донаван, - ідэя.
  Мілдрэд зрабіла непрыемную прапанову. "Яно будзе закручана", - сказала яна. — На кухні Пэт, я маю на ўвазе, знутры.
  Але ідэя была імгненна негатыўнай.
  - Ты не верыш, - сказаў Донаван.
  - Не на кухні Пэт , - сказаў Джымі. «Пэт ніколі не замыкае і не зачыняе рэчы».
  
  - Я не думаю, што ён закручаны, - сказала Пэт. «Сёння раніцай я зняў смеццевы бак, і я ўпэўнены, што пасля гэтага ніколі не зачыняў яго, і, здаецца, з тых часоў я не быў побач з ім».
  - Што ж, - сказаў Донаван, - гэты факт будзе вельмі карысны для нас сёння ўвечары, але, тым не менш, маладая Пэт, дазволь мне адзначыць, што гэтыя млявыя звычкі пакідаюць цябе на ласку рабаўнікоў - не каціных. — кожную ноч.
  Пэт праігнаравала гэтыя парады.
  - Давай, - крыкнула яна і пабегла ўніз па чатырох лесвічных пралётах. Астатнія пайшлі за ёй. Пат правяла іх праз цёмную нішу, відавочна запоўненую каляскамі, і праз іншыя дзверы ў калодзеж кватэр, і накіравала да патрэбнага ліфта. У гэты момант на ім стаяла сметніца. Донаван зняў яго і асцярожна ступіў на платформу замест яго. Ён зморшчыў нос.
  «Трохі агідна», — заўважыў ён. «Але што з таго? Ці пайду я адзін на гэтую авантуру, ці хто-небудзь пойдзе са мной?»
  — Я таксама прыйду, — сказаў Джымі.
  Ён падышоў да Донована.
  — Мяркую, ліфт мяне вынясе, — з сумневам дадаў ён.
  - Вы не можаце важыць больш за тону вугалю, - сказала Пэт, якая ніколі не была асабліва моцнай на сваёй табліцы мер і вагі.
  - І ў любым выпадку, мы хутка даведаемся, - весела сказаў Донаван, цягнучы вяроўку.
  
  Са скрыгатам яны зніклі з вачэй.
  - Гэтая штука выдае жудасны шум, - заўважыў Джымі, калі яны праходзілі ў цемры. «Што падумаюць людзі ў іншых кватэрах?»
  - Прывіды ці рабаўнікі, я мяркую, - сказаў Донаван. — Цягнуць гэту вяроўку — даволі цяжкая праца. Швейцар асабнякоў братоў робіць больш працы, чым я калі-небудзь падазраваў. Я кажу: Джымі, стары сын, ты лічыш паверхі?»
  «О, Госпадзе! Не, я забыўся пра гэта».
  «Ну, у мяне ёсць, і гэта таксама добра. Гэта ўжо трэці, які мы праязджаем. Наступны — наш».
  - А цяпер, я мяркую, - прабурчаў Джымі, - мы даведаемся, што Пэт усё ж такі зачыніла дзверы.
  Але гэтыя асцярогі былі беспадстаўнымі. Драўляныя дзверы адкінуліся, і Донаван з Джымі выйшлі ў чарнільную чарнату кухні Пэт.
  «Нам трэба мець факел для гэтай дзікай начной працы», — усклікнуў Донаван. «Калі я ведаю Пэт, усё ляжыць на падлозе, і мы разаб'ем бясконцае мноства посуду, перш чым я здолею дабрацца да выключальніка. Не рухайся, Джымі, пакуль я не запалю святло.
  Ён асцярожна намацаў падлогу, вымавіўшы адно палкае «Чорт вазьмі!» як куток кухоннага стала захапіў яго знянацку пад рэбры. Ён дайшоў да выключальніка, і праз імгненне яшчэ раз "Чорт вазьмі!" выплыў з цемры.
  
  «Што здарылася?» - спытаў Джымі.
  «Не гарыць святло. Дрэнная цыбуліна, я мяркую. Хвілінку. Я ўключу святло ў гасцінай».
  Гасцёўня была дзвярыма адразу насупраць калідора. Джымі пачуў, як Донаван выйшаў за дзверы, і неўзабаве да яго данесліся свежыя прыглушаныя праклёны. Сам ён асцярожна прабраўся праз кухню.
  «Што здарылася?»
  — Не ведаю. Я лічу, што пакоі зачароўваюцца ноччу. Здаецца, усё ў іншым месцы. Крэслы і сталы там, дзе вы іх менш за ўсё чакалі. О, чорт вазьмі! Вось яшчэ!
  Але ў гэты момант Джымі, на шчасце, падключыўся да выключальніка электрычнага святла і націснуў яго. Яшчэ праз хвіліну двое маладых людзей з маўклівым жахам глядзелі адзін на аднаго.
  Гэты пакой не быў гасцінай Пэт. Яны апынуліся не ў той кватэры.
  Пачнем з таго, што пакой быў прыкладна ў дзесяць разоў больш людны, чым пакой Пэт, што тлумачыла жаласнае здзіўленне Донована, калі ён неаднаразова кідаўся ў крэслы і сталы. Пасярод пакоя стаяў вялікі круглы стол, накрыты бейзавым сукном, а ў акне — аспідыстра. Сапраўды, гэта быў той пакой, уладальніку якога, перакананыя маладыя людзі, было б цяжка растлумачыць. З маўчаннем яны з жахам глядзелі на стол, на якім ляжаў стосік лістоў.
  - Місіс Эрнэсціна Грант, - выдыхнуў Донаван, падымаючы іх і чытаючы імя. «О, дапамажыце! Думаеш, яна нас пачула?
  — Цуд, што яна цябе не пачула, — сказаў Джымі. «Што з вашай мовай і тым, як вы ўразаецеся ў мэблю. Хадзем, дзеля бога, давайце хутчэй адсюль».
  Яны паспешліва выключылі святло і на дыбачках пайшлі да ліфта. Джымі ўздыхнуў з палёгкай, калі яны аднавілі трываласць яго глыбіні без далейшых здарэнняў.
  «Мне падабаецца, каб жанчына спакойна спала», — ухвальна сказаў ён. «Міс Эрнэсціна Грант мае свае меркаванні».
  - Цяпер я бачу, - сказаў Донаван; Я маю на ўвазе, чаму мы зрабілі памылку ў падлозе. У той калодзеж мы пачалі са склепа».
  II
  Ён нацягнуў трос, і ліфт узляцеў уверх. «На гэты раз мы маем рацыю».
  «Я шчыра веру, што так», — сказаў Джымі, выйшаўшы ў чарнільную пустэчу. «Мае нервы не вытрымаюць больш такіх узрушэнняў».
  
  Але далейшага нервовага напружання не было. Першы пстрычка святла паказала ім кухню Пэт, і яшчэ праз хвіліну яны адчынілі ўваходныя дзверы і ўпусцілі дзвюх дзяўчынак, якія чакалі звонку.
  - Ты быў даўно, - буркнула Пат. «Мы з Мілдрэд чакалі тут цэлы век».
  - У нас была прыгода, - сказаў Донаван. «Нас маглі зацягнуць у пастарунак як небяспечных зламыснікаў».
  Пат прайшла ў гасцёўню, дзе ўключыла святло і кінула сваю плёнку на канапу. Яна з жывой цікавасцю слухала аповед Донавана пра яго прыгоды.
  «Я рада, што яна цябе не злавіла», — пракаментавала яна. — Я ўпэўнены, што яна старая свавольніца. Сёння раніцай я атрымаў ад яе цыдулку — хацела пабачыцца са мной, на што яна паскардзіцца — мабыць, на маё піяніна. Людзі, якія не любяць піяніна над галавой, не павінны прыязджаць жыць у кватэры. Я кажу, Донаван, ты пашкодзіў руку. Усё ў крыві. Ідзі памый пад кранам».
  Донаван здзіўлена паглядзеў на сваю руку. Ён паслухмяна выйшаў з пакоя і тут жа яго голас паклікаў Джымі.
  - Прывітанне, - сказаў другі, - што здарылася? Вы не моцна пашкодзілі сябе, праўда?
  
  «Я зусім не пашкодзіў сябе».
  У голасе Донована было нешта такое дзіўнае, што Джымі здзіўлена ўтаропіўся на яго. Донаван працягнуў сваю вымытую руку, і Джымі ўбачыў, што на ёй не было ніякіх плям або парэзаў.
  - Дзіўна, - сказаў ён, нахмурыўшыся. «Было даволі шмат крыві. Адкуль гэта ўзялося?» І тут раптам зразумеў тое, што ўжо бачыў яго больш кемлівы сябар. - Клянуся, - сказаў ён. «Гэта, відаць, з той кватэры». Ён спыніўся, абдумваючы магчымасці, якія прадугледжвае яго слова. - Вы ўпэўнены, што гэта была... э-э... кроў? - сказаў ён. «Не фарбаваць?»
  Донаван паківаў галавой. — Гэта была кроў, праўда, — сказаў ён і задрыжаў.
  Яны пераглянуліся. Адна і тая ж думка відавочна была ў галаве кожнага з іх. Першым яе агучыў Джымі.
  - Я кажу, - сказаў ён няёмка. — Як вы лічыце, ці варта нам… ну… спусціцца яшчэ раз і… агледзецца? Бачыш, усё ў парадку, разумееш?
  - А як наконт дзяўчат?
  «Мы нічога ім не скажам. Пэт надзене фартух і згатуе нам амлет. Мы вернемся да таго часу, калі яны задумаюцца, дзе мы».
  - Ну, давай, - сказаў Донаван. «Я мяркую, што мы павінны прайсці праз гэта. Адважуся сказаць, што нічога дрэннага няма».
  
  Але ў ягоным тоне не хапала пераканання. Яны селі ў ліфт і спусціліся паверхам ніжэй. Яны без асаблівай цяжкасці прабраліся праз кухню і зноў уключылі святло ў гасцінай.
  - Напэўна, гэта было тут, - сказаў Донаван, - гэта... што я ўзяў гэтыя рэчы на сябе. Я ніколі нічога не чапаў на кухні».
  Ён азірнуўся. Джымі зрабіў тое ж самае, і абодва нахмурыліся. Усё выглядала акуратна і звычайна, і на шмат кіламетраў не было ніякіх прыкмет гвалту або крыві.
  Раптам Джымі рэзка ўздрыгнуў і схапіў свайго таварыша за руку.
  «Глядзі!»
  Донаван рушыў услед за паказальным пальцам і, у сваю чаргу, усклікнуў. З-пад цяжкіх чырвоных фіранак высоўвалася нага — жаночая нага ў разяўленым лакіраваным чаравіку.
  Джымі падышоў да фіранак і рэзка рассунуў іх. У нішы акна ляжала на падлозе скурчанае цела жанчыны, побач з ім ліпкая цёмная лужа. Яна была мёртвая, у гэтым не было ніякіх сумневаў. Джымі спрабаваў падняць яе, калі Донаван спыніў яго.
  — Лепш не рабі гэтага. Яе нельга чапаць, пакуль не прыедзе паліцыя».
  «Міліцыя. О, вядома. Я кажу, Донаван, што жудасная справа. Як вы думаеце, хто яна? Місіс Эрнэсціна Грант?
  «Падобна на тое. Ва ўсялякім разе, калі ў кватэры ёсць хто-небудзь яшчэ, яны маўчаць.
  «Што нам рабіць далей?» - спытаў Джымі. — Выбегчы па міліцыянта або пазваніць з кватэры Пэт?
  «Я думаю, лепш за ўсё пазваніць. Давай, мы можам таксама выйсці праз парадныя дзверы. Мы не можам правесці ўсю ноч, падымаючыся і спускаючыся ў гэтым смярдзючым ліфце».
  Джымі пагадзіўся. Калі яны праходзілі праз дзверы, ён вагаўся. «Глядзі сюды; Як вы лічыце, ці варта аднаму з нас застацца — проста сачыць за справамі — пакуль не прыйдзе паліцыя?
  «Так, я думаю, вы маеце рацыю. Калі ты застанешся, я падбегу і патэлефаную».
  Ён хутка ўзбег па лесвіцы і пазваніў у званок кватэры наверсе. Адчыніць падышла Пэт, вельмі прыгожая Пэт з расчырванелым тварам і ў кулінарным фартуху. Яе вочы расплюшчыліся ад здзіўлення.
  «Вы? Але як - Донаван, што гэта? Што-небудзь здарылася?
  Ён узяў абедзве яе рукі ў свае. — Усё ў парадку, Пэт, толькі мы зрабілі даволі непрыемнае адкрыццё ў кватэры ніжэй. Жанчына — мёртвая».
  «Ой!» Яна крыху ўздыхнула. «Як жахліва. У яе быў прыступ ці што?
  
  — Не. Выглядае... ну... падобна, быццам яе забілі.
  - О, Донаван!
  «Я ведаю. Гэта даволі па-звярынаму».
  Яе рукі ўсё яшчэ былі ў яго. Яна пакінула іх там — нават трымалася за яго. Дарагая Пэт - як ён кахаў яе. Ці клапацілася яна наогул пра яго? Часам ён думаў, што яна. Часам ён баяўся, што Джымі Фолкенер - успаміны пра Джымі, які цярпліва чакаў унізе, прымусілі яго здрыгануцца з пачуццём віны.
  «Пэт, дарагая, мы павінны патэлефанаваць у паліцыю».
  - Мсье мае рацыю, - сказаў голас ззаду. — А пакуль мы чакаем іх прыбыцця, магчыма, я змагу крыху дапамагчы.
  Яны стаялі ў дзвярах кватэры, а цяпер вызірнулі на лесвічную пляцоўку. На лесвіцы крыху вышэй за іх стаяла постаць. Ён перамясціўся ўніз і ў поле іх зроку.
  Яны стаялі, гледзячы на маленькага чалавека з вельмі лютымі вусамі і яйкападобнай галавой. На ім быў пышны халат і пантофлі з вышыўкай. Ён галантна пакланіўся Патрыцыі.
  - Мадэмуазель! - сказаў ён. «Я, як вы, магчыма, ведаеце, арандатар кватэры вышэй. Мне падабаецца быць высока — у паветры — з выглядам на Лондан. Я бяру кватэру на імя містэра О'Конара. Але я не ірландзец. У мяне іншае імя. Вось чаму я рызыкну паставіць сябе ваш сэрвіс. Дазвольце». Ён з размахам выцягнуў картку і працягнуў яе Пэт. Яна прачытала.
  'М. Эркюль Пуаро. О! У яе перахапіла дыханне.
  М. Пуаро ! Вялікі дэтэктыў? І ты сапраўды дапаможаш?»
  — Гэта мой намер, мадэмуазель. Раней увечары я ледзь не прапанаваў сваю дапамогу».
  Пат выглядала здзіўленай.
  — Я чуў, як вы абмяркоўвалі, як атрымаць доступ у сваю кватэру. Я вельмі спрытна ўмею ўзломваць замкі. Без сумневу, я мог бы адчыніць табе дзверы, але не прапанаваў. У вас былі б сур'ёзныя падазрэнні ў дачыненні да мяне.
  Пат засмяялася.
  - А зараз, месье, - сказаў Пуаро Донавану. — Заходзьце, прашу вас, і патэлефануйце ў паліцыю. Я спушчуся ў кватэру ўнізе».
  Пэт спусцілася з ім па лесвіцы. Яны знайшлі Джымі на варце, і Пэт растлумачыла прысутнасць Пуаро. Джымі, у сваю чаргу, растлумачыў Пуаро свае і Донаван прыгоды. Дэтэктыў уважліва слухаў.
  — Кажаце, дзверы ліфта былі незачынены? Вы зайшлі на кухню, але святло не запальваецца».
  Гаворачы, ён накіраваў свае крокі на кухню. Яго пальцы націснулі на выключальнік.
  ' Цяньш ! Voilà ce qui est curieux !' - сказаў ён як святло мільганула. «Цяпер ён выдатна працуе. Цікава... Ён падняў палец, каб забяспечыць цішыню, і прыслухаўся. Слабы гук парушыў цішыню — несумнеўны гук храпу. «Ах!» - сказаў Пуаро. ' La chambre de domestique '.
  Ён на дыбачках прайшоў праз кухню ў маленькую кладоўку, з якой вялі дзверы. Ён адчыніў дзверы і запаліў святло. Памяшканне было накшталт будкі для сабак, спраектаванай будаўнікамі кватэр для размяшчэння чалавека. Прастору падлогі амаль цалкам займаў ложак. У ложку ляжала на спіне ружовашчокая дзяўчына з шырока разяўленым ротам і спакойна храпла.
  Пуаро выключыў святло і пачаў адступаць.
  - Яна не прачнецца, - сказаў ён. «Мы дамо ёй спаць, пакуль не прыедзе паліцыя».
  Ён вярнуўся ў гасцёўню. Донаван далучыўся да іх.
  «Кажуць, міліцыя прыбудзе амаль адразу», — задыхаючыся, сказаў ён. «Мы нічога не павінны чапаць».
  Пуаро кіўнуў. «Не будзем чапаць», — сказаў ён. «Мы паглядзім, і ўсё».
  Ён пасунуўся ў пакой. Мілдрэд спусцілася з Донованам, і ўсе чацвёра маладых людзей стаялі ў дзвярах і глядзелі на яго з затаіўшы дыханне цікавасцю.
  - Вось чаго я не магу зразумець, сэр, - сказаў Донаван. «Я ніколі не падыходзіў да акна — адкуль у мяне на руцэ кроў?»
  «Мой малады сябар, адказ на гэта глядзіць табе ў твар. Якога колеру абрус? Чырвоны, ці не так? і, несумненна, вы паклалі руку на стол.
  'Так, я зрабіў. Гэта -? Ён спыніўся.
  Пуаро кіўнуў. Ён схіліўся над сталом. Ён паказаў рукой на цёмную пляму на чырвоным.
  «Менавіта тут было здзейснена злачынства», — урачыста сказаў ён. «Цела пасля перанеслі».
  Затым ён устаў і павольна агледзеў пакой. Ён не варушыўся, нічога не трымаў, але тым не менш чацвёра назіральнікаў адчувалі, што кожны прадмет у гэтым даволі сцюдзёным месцы выдае сваю таямніцу яго ўважліваму воку.
  Эркюль Пуаро кіўнуў галавой, нібы задаволены. У яго вырваўся лёгкі ўздых. - Разумею, - сказаў ён.
  «Вы бачыце што?» - з цікаўнасцю спытаў Донаван.
  - Я бачу, - сказаў Пуаро, - тое, што вы, несумненна, адчулі, - што пакой перапоўнена мэбляй.
  Донаван сумна ўсміхнуўся. «Я сапраўды крыху ўварваўся», — прызнаўся ён. «Вядома, усё было ў іншым месцы, чым у пакоі Пэт, і я не магла гэта разабраць».
  - Не ўсё, - сказаў Пуаро.
  Донаван запытальна паглядзеў на яго.
  - Я маю на ўвазе, - сказаў Пуаро з прабачэннем, - гэта дакладна усё заўсёды выпраўлена. У шматкватэрным доме дзверы, акно, камін — яны знаходзяцца ў адным месцы ў пакоях, якія знаходзяцца адзін пад адным».
  «Хіба гэта не сячэ валасы?» - спытала Мілдрэд. Яна глядзела на Пуаро са слабай асуджэннем.
  «Заўсёды трэба гаварыць абсалютна дакладна. Гэта мая маленькая - як вы кажаце? - капрыз.
  На лесвіцы пачуўся шум крокаў, і ўвайшлі трое мужчын. Гэта былі паліцэйскі інспектар, канстэбль і дывізійны хірург. Інспектар пазнаў Пуаро і павітаўся з ім амаль паважна. Потым звярнуўся да астатніх.
  «Я хачу атрымаць заявы ад усіх, — пачаў ён, — але ў першую чаргу...»
  — перабіў Пуаро. «Маленькая прапанова. Мы вернемся ў кватэру наверсе, і мадэмуазель зробіць тое, што планавала зрабіць, — прыгатуе нам амлет. Я люблю амлеты. Тады, м-р l'Inspecteur , калі вы скончыце тут, сядзеце да нас і задавайце пытанні ў вольны час.
  Гэта было арганізавана адпаведным чынам, і Пуаро падняўся з імі.
  'М. Пуаро, - сказала Пэт, - я лічу, што ты выдатная дарагая. І ў вас атрымаецца выдатны амлет. Я сапраўды раблю амлеты вельмі добра».
  «Гэта добра. Калісьці, мадэмуазель, я кахаў прыгожую маладую ангельскую дзяўчыну, якая вельмі нагадвала вас, але на жаль! - яна не ўмела гатаваць. Таму, магчыма, усё было да лепшага».
  У яго голасе быў лёгкі сум, і Джымі Фолкенер з цікаўнасцю паглядзеў на яго.
  Аднак апынуўшыся ў кватэры, ён напружыўся, каб дагадзіць і пацешыць. Жорсткая трагедыя ўнізе была амаль забытая.
  Амлет быў з'едзены і належным чынам ацэнены да таго часу, як пачуліся крокі інспектара Райса. Ён увайшоў у суправаджэнні доктара, пакінуўшы канстэбля ўнізе.
  - Ну, месье Пуаро, - сказаў ён. — Здаецца, усё ясна і непрыкметна — не вельмі ў вашай лініі, хоць нам можа быць цяжка злавіць чалавека. Я проста хацеў бы пачуць, як гэтае адкрыццё было зроблена».
  Донаван і Джымі паміж імі пераказвалі падзеі вечара. Інспектар з дакорам звярнуўся да Пат.
  — Вам не варта пакідаць дзверы ліфта незачыненымі, міс. Вы сапраўды не павінны».
  - Больш не буду, - сказала Пэт, дрыжучы. «Хтосьці можа прыйсці і забіць мяне, як тую бедную жанчыну ўнізе».
  — Ах, але ж яны не так прыйшлі, — сказаў інспектар.
  - Вы раскажаце нам, што вы адкрылі, так? - сказаў Пуаро.
  
  - Я не ведаю, як трэба, але, бачачы, што гэта вы, м. Пуаро...
  - Précisément , - сказаў Пуаро. — А гэтыя маладыя людзі — яны будуць стрыманымі.
  — Газеты ўсё роўна хутка дабяруцца да гэтага, — сказаў інспектар. «Ніякага сакрэту ў гэтым няма. Ну, мёртвая жанчына місіс Грант, добра. Я прымусіў насільшчыка апазнаць яе. Жанчына гадоў трыццаці пяці. Яна сядзела за сталом, і яе страляў з малакалібернага аўтаматычнага пісталета, верагодна, нехта, хто сядзеў насупраць яе за сталом. Яна ўпала наперад, і так пляма крыві апынулася на стале».
  «Але няўжо хтосьці не пачуў стрэл?» - спытала Мілдрэд.
  «Пісталет быў абсталяваны глушыцелем. Не, вы б нічога не пачулі. Дарэчы, вы чулі віск пакаёўкі, калі мы паведамілі ёй, што яе гаспадыня памерла? Ну, гэта толькі паказвае, наколькі малаверагодна, што хто-небудзь пачуе іншага».
  «Няўжо пакаёўка не можа расказаць?» - спытаў Пуаро.
  «Гэта быў яе вечар. У яе ёсць свой ключ. Яна прыйшла каля дзесяці гадзін. Усё было ціха. Яна думала, што яе гаспадыня пайшла спаць».
  — Значыць, яна не зазірнула ў гасціную?
  — Так, яна ўзяла туды лісты, якія прыйшлі на вячэрнюю пошту, але нічога незвычайнага не ўбачыла — нічога больш, чым містэр Фолкенер і містэр Бэйлі. Разумееце, забойца даволі акуратна схаваў цела за фіранкамі.
  «Але гэта было цікава зрабіць, вам не здаецца?»
  Голас Пуаро быў вельмі далікатным, але ў ім было нешта такое, што прымусіла інспектара хутка падняць вочы.
  «Не хацеў, каб злачынства раскрылі, пакуль у яго не было часу ўцячы».
  «Магчыма, магчыма, але працягвайце тое, што вы сказалі».
  — Пакаёўка выйшла а пятай гадзіне. Доктар лічыць, што час смерці — прыкладна — чатыры-пяць гадзін таму. Правільна, ці не так?»
  Доктар, які быў нешматслоўны, задаволіўся тым, што сцвярджальна кіўнуў галавой.
  — Зараз без чвэрці дванаццаць. Фактычны час, я думаю, можна звузіць да даволі пэўнай гадзіны».
  Ён дастаў пакамечаны аркуш паперы.
  «Мы знайшлі гэта ў кішэні сукенкі нябожчыцы. Вам не трэба баяцца з ім звяртацца. На ім няма адбіткаў пальцаў».
  Пуаро разгладзіў аркуш. На ім некаторыя словы былі надрукаваныя маленькімі цвёрдымі вялікімі літарамі.
  Я ПРЫЙДУ ДА ВАС СЁННЯ ВЕЧАРАМ А ПАЛОВЕ СЁМАЙ.
  JF
  
  - Кампраметуючы дакумент, які трэба пакінуць, - пракаментаваў Пуаро, аддаючы яго.
  «Ну, ён не ведаў, што яна ў яе ў кішэні», — сказаў інспектар. «Ён, верагодна, думаў, што яна знішчыла яго. Аднак у нас ёсць доказы таго, што ён быў асцярожным чалавекам. Пісталет, з якога яна страляла, мы знайшлі пад целам — і там зноў без адбіткаў пальцаў. Іх вельмі старанна выцерлі шаўковай насоўкай».
  - Адкуль вы ведаеце, - сказаў Пуаро, - што гэта была шаўковая насоўка?
  — Таму што мы знайшлі, — пераможна сказаў інспектар. «Нарэшце, калі ён заштурхоўваў шторы, ён, напэўна, пакінуў яе незаўважанай».
  Ён працягнуў вялікую белую шаўковую хустку — якасную. Каб звярнуць увагу Пуаро на знак у цэнтры, інспектару не спатрэбіўся палец. Ён быў акуратна пазначаны і даволі разборлівы. Пуаро прачытаў імя.
  «Джон Фрэйзер».
  — Вось і ўсё, — сказаў інспектар. «Джон Фрэйзер—JF у запісцы. Мы ведаем імя чалавека, якога мы павінны шукаць, і я адважуся сказаць, што калі мы даведаемся крыху пра памерлую жанчыну і яе сваякі стануць вядомымі, мы хутка даведаемся пра яго.
  - Цікава, - сказаў Пуаро. «Не, mon cher , чамусьці я не думаю, што яго будзе лёгка знайсці, вашага Джона Фрэйзера. Дзіўны ён чалавек — асцярожны, бо пазначае сваё насоўкай і выцірае пісталет, якім ён учыніў злачынства, але неасцярожна, бо губляе насоўку і не шукае ліст, які мог бы яго абвінаваціць».
  — Вось ён і быў расхваляваны, — сказаў інспектар.
  - Гэта магчыма, - сказаў Пуаро. «Так, гэта магчыма. І яго не бачылі ў будынку?»
  «Увесь час заходзяць і выходзяць самыя розныя людзі. Гэта вялікія блокі. Мяркую, ніхто з вас, — звярнуўся ён да чатырох, — не бачыў, каб хто-небудзь выйшаў з кватэры?
  Пат пахітала галавой. — Мы выйшлі раней — каля сямі гадзін.
  «Я разумею». Інспектар падняўся. Пуаро праводзіў яго да дзвярэй.
  «У якасці невялікай паслугі, магу я агледзець кватэру ніжэй?»
  — Вядома, м. Пуаро. Я ведаю, што пра вас думаюць у штабе. Я пакіну табе ключ. У мяне два. Будзе пуста. Пакаёўка сышла да сваякоў, занадта напалоханая, каб заставацца там адна».
  - Я дзякую вам, - сказаў м. Пуаро. Ён вярнуўся ў кватэру, задуменны.
  - Вы не задаволены, містэр Пуаро? - сказаў Джымі.
  - Не, - сказаў Пуаро. «Я не задаволены».
  Донаван з цікаўнасцю паглядзеў на яго. «Што гэта вас турбуе?»
  Пуаро не адказаў. Ён маўчаў на працягу а хвіліну-другую, нахмурыўшыся, нібы ў роздуме, ён раптам нецярпліва паварушыў плячыма.
  — Я пажадаю вам спакойнай ночы, мадэмуазель. Вы, напэўна, стаміліся. Вам трэба было шмат прыгатаваць ежу, а?
  Пат засмяялася. — Толькі амлет. Я не вячэраў. Донаван і Джымі прыйшлі і паклікалі нас, і мы пайшлі ў невялікае месца ў Соха».
  — А потым, несумненна, вы пайшлі ў тэатр?
  'Так. Карыя вочы Кэралайн ».
  «Ах!» - сказаў Пуаро. — Гэта павінны былі быць блакітныя вочы — блакітныя вочы мадэмуазель.
  Ён зрабіў сентыментальны жэст, а потым яшчэ раз пажадаў Пэт спакойнай ночы, а таксама Мілдрэд, якая засталася начаваць па асаблівай просьбе, бо Пэт шчыра прызналася, што яе чакаюць жахі, калі застанецца адна ў гэтую ноч.
  Двое маладых людзей суправаджалі Пуаро. Калі дзверы былі зачынены, і яны рыхтаваліся развітацца з ім на лесвічнай пляцоўцы, Пуаро апярэдзіў іх.
  «Мае маладыя сябры, вы чулі, як я казаў, што я незадаволены? Eh bien , гэта праўда - я не. Зараз я іду, каб правесці ўласныя невялікія даследаванні. Вы хацелі б пайсці са мной - так?
  Гэтую прапанову сустрэлі бурнай згодай. Пуаро правёў да кватэры ўнізе і ўставіў у замок ключ, які даў яму інспектар. Пры ўваходзе, ён не ўвайшоў у гасцёўню, як чакалі іншыя. Замест гэтага ён пайшоў проста на кухню. У невялікай нішы, якая служыла кухоннай посудам, стаяла вялікая жалезная скрыня. Пуаро выявіў гэта і, падвоіўшыся, пачаў укараняцца ў гэта з энергіяй лютага тэр'ера.
  І Джымі, і Донаван са здзіўленнем глядзелі на яго.
  Раптам з пераможным крыкам ён выйшаў. У руцэ ён трымаў маленькую закаркаваную бутэльку.
  « Вуаля !» - сказаў ён. «Я знаходжу тое, што шукаю». Ён далікатна панюхаў яго. «На жаль! I am enrhumé — у мяне холад у галаве».
  Донаван узяў у яго бутэльку і ў сваю чаргу панюхаў, але нічога не адчуў. Ён дастаў корак і паднёс бутэльку да носа, перш чым папераджальны крык Пуаро паспеў яго спыніць.
  Адразу ж упаў, як бервяно. Пуаро, скочыўшы наперад, часткова спыніў яго падзенне.
  «Імбецыл!» — закрычаў ён. «Ідэя. Зняць корак такім дурным спосабам! Хіба ён не заўважыў, як далікатна я з гэтым абышоўся? Месье — Фолкенер — ці не так? Вы будзеце так добры, каб прынесці мне крыху брэндзі? Я заўважыў графін у гасцінай».
  Джымі паспяшаўся сысці, але пакуль ён вярнуўся, Донаван ужо сядзеў і заяўляў, зноў усё ў парадку. Яму прыйшлося праслухаць кароткую лекцыю Пуаро аб неабходнасці асцярожнасці пры нюханні магчыма атрутных рэчываў.
  - Думаю, я пайду дадому, - сказаў Донаван, хістка падымаючыся на ногі. — Гэта значыць, калі я больш не змагу тут быць карысным. Я ўсё яшчэ адчуваю сябе крыху хісткім».
  - Безумоўна, - сказаў Пуаро. «Гэта лепшае, што вы можаце зрабіць. М. Фолкенер, падыдзіце да мяне тут на хвілінку. Я вярнуся імгненна».
  Ён суправаджаў Донована да дзвярэй і далей. Яны заставаліся звонку на лесвічнай пляцоўцы і размаўлялі некалькі хвілін. Калі Пуаро нарэшце вярнуўся ў кватэру, ён убачыў Джымі, які стаяў у гасцінай і глядзеў на сябе здзіўленымі вачыма.
  - Ну, містэр Пуаро, - сказаў ён, - што далей?
  «Далей нічога няма. Справа скончана».
  «Што?»
  — Цяпер я ўсё ведаю.
  Джымі ўтаропіўся на яго. — Тая бутэлечка, якую ты знайшоў?
  'Дакладна. Гэтая бутэлечка».
  Джымі паківаў галавой. «Я не магу зразумець гэта. Па той ці іншай прычыне я бачу, што вы незадаволены доказамі супраць гэтага Джона Фрэйзера, кім бы ён ні быў.
  - Кім бы ён ні быў, - ціха паўтарыў Пуаро. «Калі ён увогуле хто-небудзь... што ж, я буду здзіўлены».
  «Я не разумею».
  
  — Ён — імя — вось і ўсё — імя, старанна пазначанае на насоўцы!
  — А ліст?
  «Вы заўважылі, што гэта надрукавана? Цяпер, чаму? Я табе скажу. Почырк можа быць распазнаны, а надрукаваны на машынцы ліст прасачыць прасцей, чым можна сабе ўявіць, але калі б гэты ліст напісаў сапраўдны Джон Фрэйзер, гэтыя два моманты яму б не спадабаліся! Не, гэта было напісана знарок і пакладзена ў кішэню нябожчыцы, каб мы знайшлі. Такога чалавека, як Джон Фрэйзер, не існуе».
  Джымі запытальна паглядзеў на яго.
  - І вось, - працягваў Пуаро, - я вярнуўся да таго, што мяне ўразіла першым. Вы чулі, як я казаў, што ў пэўных абставінах некаторыя рэчы ў пакоі заўсёды знаходзяцца ў адным месцы. Я прывёў тры прыклады. Я мог згадаць чацвёрты — выключальнік электрычнага святла, мой дружа.
  Джымі па-ранейшаму глядзеў неўразумела. Пуаро працягваў.
  «Ваш сябар Донаван не падыходзіў да акна — ён абапёрся рукой на гэты стол, і ён заліўся крывёю! Але я адразу спытаў сябе: чаму ён там адпачываў? Што ён рабіў, мацаючы гэты пакой у цемры? Бо запомні, дружа, выключальнік электрычнага святла заўсёды стаіць на адным і тым жа месцы — каля дзвярэй. Чаму, калі ён прыйшоў у гэты пакой, ён не зрабіў адразу намацаць святло і запаліць? Гэта было натуральна, нармальна. Паводле яго слоў, ён спрабаваў уключыць святло на кухні, але не здолеў. Тым не менш, калі я паспрабаваў перамыкач, ён быў у ідэальным працоўным стане. Ці не хацеў ён, каб святло загарэлася менавіта тады? Калі б гэта працягвалася, вы абодва адразу ўбачылі б, што апынуліся не ў той кватэры. Не было б прычын заходзіць у гэты пакой».
  - Да чаго вы імкнецеся, містэр Пуаро? Я не разумею. Што вы маеце на ўвазе?
  «Я маю на ўвазе... гэта».
  Пуаро падняў ключ ад Ельскіх дзвярэй.
  - Ключ ад гэтай кватэры?
  «Не, mon ami , ключ ад кватэры вышэй. Ключ мадэмуазель Патрысіі, які містэр Донаван Бэйлі выцягнуў з яе сумкі на працягу вечара».
  - Але чаму... чаму?
  « Парбле ! Каб ён мог зрабіць тое, што хацеў, — атрымаць доступ у гэтую кватэру зусім непадазроным спосабам. Раней увечары ён пераканаўся, што дзверы ліфта былі адчынены».
  «А дзе вы ўзялі ключ?»
  Усмешка Пуаро пашырылася. — Я толькі што знайшоў яго — там, дзе і шукаў — у кішэні М. Донавана. Да сустрэчы, тая маленькая бутэлечка, якую я зрабіў выгляд, што знайшоў, была хітрасцю. М. Донаван захоплены. Ён робіць тое, што я ведаў, што ён зробіць - адкрывае яго і нюхае. А ў той бутэлечцы этылавы хларыд, вельмі магутны маментальны анестэтык. Гэта дае мне толькі хвіліну-другую страты прытомнасці, якая мне патрэбна. Я дастаю з яго кішэні дзве рэчы, якія, як я ведаў, будуць там. Гэты ключ быў адным з іх... другім...
  Ён спыніўся, а потым пайшоў далей.
  «Тады я сумняваўся ў прычыне, па якой інспектар схаваў цела за фіранкай. Каб выйграць час? Не, было больш за тое. І вось я думаў толькі пра адно — пра пост, дружа. Вячэрняя пошта, якая прыходзіць а палове на дзесятую або каля таго. Скажам, што забойца не знаходзіць таго, што чакаў знайсці, але штосьці можа быць дастаўлена па пошце пазней. Ясна, што ён павінен вярнуцца. Але злачынства не павінна быць выяўлена пакаёўкай, калі яна ўвойдзе, інакш паліцыя захопіць кватэру, таму ён хавае цела за фіранкай. А пакаёўка нічога не падазрае і, як звычайна, кладзе лісты на стол».
  — Лісты?
  «Так, лісты». Пуаро нешта дастаў з кішэні. «Гэта другі артыкул, які я ўзяў у М. Донавана, калі ён быў без прытомнасці». Ён паказаў надпіс — надрукаваны на машынцы канверт, адрасаваны місіс Эрнэсціне Грант. — Але спачатку я спытаю вас аб адным. М. Фолкенер, перш чым мы паглядзім на змест гэтага ліста. Вы ці не закаханы ў мадэмуазель Патрыцыю?
  
  «Я па-чартоўску клапачуся пра Пэт, але ніколі не думаў, што ў мяне будзе шанец».
  «Вы думалі, што яна клапацілася пра М. Донована?» Магчыма, яна пачала клапаціцца пра яго, але гэта быў толькі пачатак, сябар. Вы павінны прымусіць яе забыцца — падтрымаць яе ў яе бядзе».
  «Праблемы?» - рэзка сказаў Джымі.
  «Так, непрыемнасці. Мы зробім усё магчымае, каб не згадаць яе імя, але цалкам зрабіць гэта будзе немагчыма. Яна была, бачыце, матывам».
  Ён разарваў канверт, які трымаў у руках. Выпаў корпус. Суправаджальны ліст быў кароткім і быў ад фірмы адвакатаў.
  Паважаная спадарыня,
  Дакумент, які вы прыкладаеце, цалкам спраўны, і факт заключэння шлюбу за мяжой ніякім чынам не робіць яго несапраўдным.
  З павагай і г.д.
  Пуаро раскінуў вальер. Гэта было пасведчанне аб шлюбе Донована Бэйлі і Эрнэсціны Грант, датаванае васьмігадовай даўнасцю.
  «Божа мой!» - сказаў Джымі. «Пэт сказала, што яна атрымала ліст ад жанчыны з просьбай аб спатканні, але яна нават не думала, што гэта нешта важнае».
  Пуаро кіўнуў. — Донаван ведаў — ён пайшоў да сваіх жонка сёння ўвечары перад тым, як пайсці ў кватэру наверсе - дарэчы, дзіўная іронія лёсу прымусіла няшчасную жанчыну прыйсці ў гэты будынак, дзе жыла яе суперніца, - ён халоднакроўна забіў яе, а потым працягнуў вечаровыя забавы. Яго жонка, відаць, сказала яму, што адправіла пасведчанне аб шлюбе сваім адвакатам і чакала ад іх адказу. Несумненна, ён сам спрабаваў пераканаць яе, што ў шлюбе ёсць недахоп.
  — Увесь вечар ён таксама быў у добрым настроі. М. Пуаро, вы не дазволілі яму ўцячы? Джымі здрыгануўся.
  - Яму няма выратавання, - сур'ёзна сказаў Пуаро. «Не трэба баяцца».
  - Больш за ўсё я думаю пра Пэт, - сказаў Джымі. "Вы не думаеце - яна сапраўды клапацілася".
  - Mon ami , гэта ваша частка, - мякка сказаў Пуаро. «Каб прымусіць яе павярнуцца да цябе і забыцца. Я не думаю, што вам гэта будзе вельмі цяжка!'
  OceanofPDF.com
  Пра аўтара
  
  
  АГАТА КРЫСЦІ з'яўляецца самым папулярным аўтарам усіх часоў, апярэджваючы па продажах толькі Біблію і Шэкспіра. Яе кнігі разышліся больш чым мільярдам асобнікаў на англійскай мове і яшчэ мільярдам на ста замежных мовах. Памерла ў 1976 годзе.
  www.AgathaChristie.com
  Наведайце www.AuthorTracker.com , каб атрымаць эксклюзіўную інфармацыю аб вашых любімых аўтарах HarperCollins.
  OceanofPDF.com
  Калекцыя Агаты Крысці
  Чалавек у карычневым касцюме
  Таямніца комінаў
  Таямніца сямі цыферблатаў
  Таямнічы містэр Куін
  Сітафардская таямніца
  Паркер Пайн расследуе
  Чаму яны не спыталі Эванса?
  Забойства лёгка
  Таямніца рэгаты і іншыя гісторыі
  І тады іх не было
  Да нуля
  Смерць прыходзіць як канец
  Іскрыстыя цыянід
  Сведка абвінавачання і іншыя гісторыі
  Крывы дом
  Тры сляпыя мышы і іншыя гісторыі
  Яны прыйшлі ў Багдад
  Пункт прызначэння невядомы
  Выпрабаванне нявіннасцю
  Двайны грэх і іншыя гісторыі
  Бледны конь
  Зорка над Віфлеемам: вершы і святочныя апавяданні
  Бясконцая ноч
  Пасажыр у Франкфурт
  Залаты мяч і іншыя гісторыі
  Мышалоўка і іншыя п'есы
  Чайны набор Арлекін і іншыя гісторыі
  Таямніцы Эркюля Пуаро
  Таямнічы раман у Стайлз
  Забойства па спасылках
  Пуаро расследуе
  Забойства Роджэра Акройда
  Вялікая чацвёрка
  Таямніца блакітнага цягніка
  Небяспека ў End House
  Памёр лорд Эджвэр
  Забойства ва ўсходнім экспрэсе
  Трохактовая трагедыя
  Смерць у аблоках
  Забойствы ABC
  Забойства ў Месапатаміі
  Карты на стол
  Забойства ў Мяўс
  Нямы сведка
  Смерць на Ніле
  Спатканне са смерцю
  Каляды Эркюля Пуаро
  Сумны кіпарыс
  Раз, два, зашпілі мой чаравік
  Зло пад сонцам
  Пяць парасят
  Лагчына
  Працы Геракла
  Знята падчас патопу
  The Under Dog і іншыя гісторыі
  Місіс Макгінці памерла
  Пасля пахавання
  Hickory Dickory Dock
  Глупства мерцвяка
  Кот сярод галубоў
  Гадзіннікі
  Трэцяя дзяўчына
  Дзень усіх Святых
  Сланы могуць памятаць
  Заслона: Апошняя справа Пуаро
  Таямніцы міс марпл
  Забойства ў доме святара
  Цела ў бібліятэцы
  Рухаючы палец
  Абвешчана аб забойстве
  Яны робяць гэта з дапамогай люстэркаў
  Поўная кішэня жыта
  4:50 з Падынгтана
  Люстэрка трэснула з боку ў бок
  Карыбская таямніца
  У гатэлі Бертрама
  Немезіда
  Забойства ў сне
  Міс Марпл: Поўны збор апавяданняў
  Таямніцы Томі і Таппенс
  Тайны праціўнік
  Партнёры ў злачынстве
  N ці M?
  Уколам маіх вялікіх пальцаў
  Плакат лёсу
  Мемуары
  Аўтабіяграфія
  Хадзі, раскажы, як жывеш
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"