Крісті Агата : другие произведения.

Квартира на третьому поверсі: оповідання Еркюля Пуаро (Еркюль Пуаро, #ss-27

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  КВАРТИРА ТРЕТЬОГО ПОВЕРХУ​​​​​
  
  «Набридати!» сказав Пат.
  Глибоко нахмурившись, вона дико порпалася в шовковій дрібниці, яку називала вечірньою сумочкою. Двоє молодих людей і ще одна дівчина з тривогою спостерігали за нею. Усі вони стояли біля зачинених дверей квартири Патриції Гарнетт.
  — Це погано, — сказав Пет. «Цього немає. А тепер що робити?»
  «Яке життя без замка?» — пробурмотів Джиммі Фолкенер.
  Це був невисокий, широкоплечий юнак із добродушними блакитними очима.
  — сердито обернувся на нього Пат. — Не жартуйте, Джиммі. Це серйозно».
  — Поглянь ще раз, Пат, — сказав Донован Бейлі. «Воно повинно бути десь там».
  У нього був ледачий, приємний голос, який пасував до його сухорлявої смаглявої фігури.
  
  «Якщо ти колись його витягнеш», — сказала інша дівчина, Мілдред Хоуп.
  «Звичайно, я його приніс», — сказав Пет. «Здається, я дав його одному з вас двох». Вона звинувачувально накинулася на чоловіків. «Я сказав Доновану взяти це для мене».
  Але їй не так легко було знайти цапа відбувайла. Донован твердо застеріг, і Джиммі його підтримав.
  — Я сам бачив, як ти поклав його в сумку, — сказав Джиммі.
  «Ну, тоді один із вас випустив його, коли ви взяли мою сумку. Я кидав його раз або два».
  — Раз чи два! сказав Донован. «Ви впускали його принаймні дюжину разів, окрім того, що завжди залишали».
  «Я не розумію, чому все на землі не випадає з нього весь час», — сказав Джиммі.
  «Суть у тому, як ми збираємося потрапити?» сказала Мілдред.
  Вона була розсудливою дівчиною, яка трималася суті справи, але вона була не такою привабливою, як імпульсивна й неприємна Пет.
  Усі четверо байдуже дивилися на зачинені двері.
  «Чи не міг портьє допомогти?» — запропонував Джиммі. — У нього немає відмикача чи чогось подібного?
  Пат похитала головою. Було лише два ключі. Один був у квартирі, завішений на кухні, а інший був — або мав би бути — у зневаженому мішку.
  
  — Якби квартира була на першому поверсі, — голосив Пет. «Ми могли розбити вікно чи щось таке. Доноване, ти б не хотів бути котом-грабіжником, чи не так?»
  Донован рішуче, але ввічливо відмовився бути котом-грабіжником.
  «Квартира на четвертому поверсі — це певне завдання», — сказав Джиммі.
  — А як щодо пожежної драбини? — запропонував Донован.
  «Немає жодного».
  — Має бути, — сказав Джиммі. «П’ятиповерхова будівля повинна мати пожежну драбину».
  — Насмілюсь сказати, — сказав Пат. «Але те, що має бути, нам не допомагає. Як я можу потрапити до своєї квартири?»
  "Хіба немає такого роду штучок" сказав Донован. «Те, що торговці надсилають відбивні та брюссельську капусту?»
  — Службовий ліфт, — сказав Пет. «О так, але це лише щось на зразок дротяного кошика. О, зачекай — я знаю. А як щодо вугільного ліфта?»
  «Тепер, — сказав Донован, — це ідея».
  Мілдред зробила невтішну пропозицію. «Це буде закрито», — сказала вона. «На кухні Пет, я маю на увазі, всередині».
  Але ідея миттєво була негативною.
  — Ти не віриш, — сказав Донован.
  — Не на кухні Пет , — сказав Джиммі. «Пат ніколи не замикає речі».
  
  — Я не думаю, що він закручений, — сказав Пет. «Сьогодні вранці я зняв сміттєвий ящик і впевнений, що після цього ніколи його не закривав, і, здається, відтоді я не був біля нього».
  «Ну що ж, — сказав Донован, — цей факт буде нам дуже корисний сьогодні ввечері, але все одно, юна Пат, дозволь мені зауважити тобі, що ці мляві звички залишають тебе на милість грабіжників — не котячих». — щоночі.
  Пет знехтував цими застереженнями.
  — Давай, — вигукнула вона й помчала вниз чотирма сходами. Інші пішли за нею. Пат провів їх крізь темну нішу, очевидно повну колясок, і через інші двері в колодязь квартир і спрямував до правого ліфта. У цей момент на ньому стояв смітник. Донован підняв його й обережно ступив на платформу замість нього. Він зморщив носа.
  — Трохи неприємно, — зауважив він. «Але що з того? Я йду сам у цю затію чи хтось піде зі мною?»
  — Я теж прийду, — сказав Джиммі.
  Він підійшов до Донована.
  — Гадаю, ліфт мене витримає, — із сумнівом додав він.
  «Ви не можете зважити більше тонни вугілля», — сказала Пат, яка ніколи не була особливо сильною на своїй таблиці мір і ваги.
  — І в будь-якому випадку ми скоро дізнаємося, — весело сказав Донован, тягнучи мотузку.
  
  Зі скреготом вони зникли з очей.
  «Ця штука створює жахливий шум», — зауважив Джиммі, коли вони проходили крізь темряву. «Що подумають люди в інших квартирах?»
  — Привиди чи грабіжники, я сподіваюся, — сказав Донован. «Перетягувати цю мотузку досить важка робота. Швейцар особняків братів виконує більше роботи, ніж я міг уявити. Я кажу, Джиммі, старий сину, ти рахуєш поверхи?»
  «О, Господи! Ні, я забув про це».
  «Ну, я маю, і це теж добре. Це третій, який ми зараз проходимо. Наступний — наш».
  — А тепер, гадаю, — пробурчав Джиммі, — ми побачимо, що Пет усе-таки замкнув двері.
  Але ці побоювання були безпідставними. Дерев’яні двері відкинулися, і Донован з Джиммі вийшли в чорнильну темряву кухні Пет.
  «Ми повинні мати факел для цієї дикої нічної роботи», — вигукнув Донован. «Якщо я знаю Пата, все на підлозі, і ми розіб'ємо нескінченну кількість посуду, перш ніж я зможу дістатися до вимикача. Не рухайся, Джиммі, доки я не запалю світло».
  Він обережно помацав підлогу, вимовивши одне палке «Блін!» коли кут кухонного столу вразив його зненацька під ребра. Він дотягнувся до вимикача, і за мить ще одне «Чорт!» випливла з темряви.
  
  «Що сталося?» запитав Джиммі.
  «Світло не горить. Неякісна лампочка, мабуть. Почекай хвилинку. Я ввімкну світло у вітальні».
  Вітальня була дверима відразу через коридор. Джиммі почув, як Донован вийшов за двері, і зараз до нього долинули свіжі приглушені прокльони. Сам він обережно пробрався кухнею.
  «Що сталося?»
  «Я не знаю. Я вважаю, що кімнати зачаровуються вночі. Все ніби в іншому місці. Стільці та столи там, де ви їх найменше очікували. О, біс! Ось ще один!
  Але в цей момент Джиммі, на щастя, підключився до вимикача електричного світла й натиснув його. Ще за хвилину двоє молодих людей дивилися один на одного з німим жахом.
  Ця кімната не була вітальнею Пет. Вони були не в тій квартирі.
  Почнемо з того, що кімната була приблизно вдесятеро людніша, ніж кімната Пет, що пояснювало жалюгідне здивування Донована, який неодноразово стріляв у стільці та столи. У центрі кімнати стояв великий круглий стіл, накритий скатертиною, а у вікні — аспідістра. Насправді це була та кімната, господареві якої, на думку молодих людей, було б важко пояснити. З мовчанням вони з жахом дивилися на стіл, на якому лежала купка листів.
  — Місіс Ернестіна Грант, — видихнув Донован, піднімаючи їх і читаючи ім’я. «О, допоможіть! Думаєш, вона нас почула?»
  «Це диво, що вона вас не почула», — сказав Джиммі. — Що з твоєю мовою і тим, як ти врізався в меблі. Давай, заради Господа, ходімо швидше звідси».
  Вони поспішно вимкнули світло й навшпиньках повернулися до ліфта. Джиммі зітхнув із полегшенням, коли вони відновили міцність його глибин без подальших пригод.
  «Мені подобається, щоб жінка добре і міцно спала», — схвально сказав він. «Міс Ернестіна Грант має свої аргументи».
  — Тепер я бачу, — сказав Донован. Я маю на увазі, чому ми зробили помилку на підлозі. У тому колодязі ми почали підніматися з підвалу.
  II
  Він підняв мотузку, і ліфт піднявся. «Цього разу ми маємо рацію».
  «Я щиро вірю, що ми», — сказав Джиммі, виходячи в іншу чорнильну порожнечу. «Мої нерви не витримають ще багато таких потрясінь».
  
  Але подальшого нервового напруження не було. Перше клацання світла показало їм кухню Пет, а ще за хвилину вони відчинили вхідні двері й впустили двох дівчат, які чекали надворі.
  «Ти був дуже довго», — пробурчав Пат. «Ми з Мілдред чекали тут багато років».
  — У нас була пригода, — сказав Донован. «Можливо, нас відтягнули до відділку як небезпечних зловмисників».
  Пат пройшла у вітальню, де ввімкнула світло й кинула пов’язку на диван. Вона з живим інтересом слухала розповідь Донована про його пригоди.
  «Я рада, що вона тебе не спіймала», — прокоментувала вона. — Я впевнений, що вона стара скнара. Сьогодні вранці я отримав від неї записку — хотів зустрітися зі мною трохи — щось, на що вона мала поскаржитися — моє піаніно, мабуть. Люди, які не люблять піаніно над головою, не повинні приїжджати і жити в квартирах. Я кажу, Доноване, ти поранив руку. Це все в крові. Ідіть і помийте його під краном».
  Донован здивовано подивився на свою руку. Він слухняно вийшов із кімнати і тут же його голос покликав Джиммі.
  «Привіт, — сказав інший, — що трапилося? Ти ж не поранився сильно, чи не так?
  
  «Я зовсім не поранився».
  У голосі Донована було щось таке дивне, що Джиммі здивовано витріщився на нього. Донован простягнув свою вимиту руку, і Джиммі побачив, що на ній не було жодного сліду чи порізу.
  «Це дивно», — сказав він, нахмурившись. «Крові було досить багато. Звідки це взялося?» І тут раптом він збагнув те, що вже бачив його спритніший друг. — Клянусь, — сказав він. «Це, мабуть, прийшло з тієї квартири». Він зупинився, розмірковуючи над можливостями, які мав на увазі його слово. — Ви впевнені, що це була… е-е… кров? сказав він. «Не фарби?»
  Донован похитав головою. «Це була кров, так», — сказав він і здригнувся.
  Вони переглянулись. Одна і та сама думка явно була в голові кожного з них. Першим її озвучив Джиммі.
  — Я кажу, — ніяково сказав він. — Як ти гадаєш, чи варто нам… ну… спуститися ще раз… і… озирнутися? Дивись, усе гаразд, розумієш?
  «А як щодо дівчат?»
  «Ми нічого їм не скажемо. Пет одягне фартух і приготує нам омлет. Ми повернемося до того часу, коли вони будуть дивуватися, де ми».
  — Ну, давай, — сказав Донован. «Я вважаю, що ми повинні пройти через це. Насмілюся сказати, що насправді нічого не так».
  
  Але в його тоні бракувало переконання. Вони сіли в ліфт і спустилися поверхом нижче. Вони без особливих труднощів знайшли шлях через кухню і знову ввімкнули світло у вітальні.
  «Це, мабуть, було тут, — сказав Донован, — що… я взяв ці речі на себе. Я ніколи нічого не торкався на кухні».
  Він озирнувся. Джиммі зробив те саме, і вони обидва спохмурніли. Все виглядало охайно та звично, і милі далеко від будь-якого натяку на насильство чи кров.
  Раптом Джиммі різко здригнувся й схопив свого напарника за руку.
  «Дивіться!»
  Донован пішов за вказівним пальцем і, у свою чергу, вигукнув. З-під важких червоних штор стирчала нога — жіноча нога в роззявленому лакованому черевику.
  Джиммі підійшов до штор і різко їх розсунув. У заглибленні вікна на підлозі лежало згорблене жіноче тіло, а поруч — липка темна калюжа. Вона була мертва, в цьому не було жодного сумніву. Джиммі намагався підняти її, коли Донован зупинив його.
  — Тобі краще цього не робити. Її не можна чіпати, доки не приїде поліція».
  «Поліція. О, звичайно. Я кажу, Доноване, що жахлива справа. Як ви думаєте, хто вона? Місіс Ернестіна Грант?
  «Схоже. У всякому разі, якщо в квартирі є ще хтось, вони мовчать».
  «Що нам робити далі?» запитав Джиммі. — Вибігти й викликати поліцейського чи подзвонити з квартири Пет?
  «Я вважаю, що найкраще буде подзвонити. Давай, ми можемо вийти через передні двері. Ми не можемо провести цілу ніч, піднімаючись і спускаючись у цьому смердючому ліфті».
  Джиммі погодився. Коли вони проходили через двері, він завагався. 'Подивіться сюди; ти думаєш, що хтось із нас повинен залишитися — просто стежити за подіями — доки не прийде поліція?»
  «Так, я думаю, ви маєте рацію. Якщо ти залишишся, я підбіжу і подзвоню».
  Він швидко побіг сходами вгору і подзвонив у дзвінок у квартирі вище. Пет підійшла відчинити, дуже вродлива Пет із розчервонілим обличчям і в кулінарному фартусі. Її очі розширилися від здивування.
  'Ти? Але як — Доноване, що це? Щось сталося?
  Він узяв обидві її руки у свої. — Усе гаразд, Пат, тільки ми зробили досить неприємне відкриття у квартирі внизу. Жінка — мертва».
  "Ой!" Вона злегка зітхнула. «Як жахливо. У неї був напад чи що?»
  
  «Ні. Це виглядає... ну... це виглядає так, ніби її вбили».
  «О, Донован!»
  «Я знаю. Це досить звіряче».
  Її руки все ще були в його руках. Вона залишила їх там — навіть чіплялася до нього. Люба Пат — як він її любив. Вона взагалі дбала про нього? Іноді він думав, що вона. Іноді він боявся, що Джиммі Фолкенер — спогади про Джиммі, який терпляче чекав унизу, змусили його здригнутися винуватим.
  «Пат, мила, ми повинні зателефонувати в поліцію».
  — Месьє має рацію, — сказав голос позаду нього. — А тим часом, поки ми чекаємо на їхнє прибуття, можливо, я зможу трохи допомогти.
  Вони стояли в дверях квартири, а тепер визирнули на сходовий майданчик. Трохи над ними на сходах стояла постать. Він перемістився вниз і потрапив у поле їхнього зору.
  Вони стояли, дивлячись на маленького чоловічка з дуже лютими вусами й яйцеподібною головою. На ньому був блискучий халат і вишиті капці. Він галантно вклонився Патриції.
  — Мадемуазель! сказав він. — Як, мабуть, ви знаєте, я орендар квартири вище. Мені подобається бути високо — в повітрі — з видом на Лондон. Я беру квартиру на ім'я містера О'Коннора. Але я не ірландець. У мене інше ім'я. Ось чому я ризикну поставити себе ваш сервіс. Дозволь мені». З помахом він витяг картку й передав її Пат. Вона це прочитала.
  'М. Еркюль Пуаро. О! У неї перехопило подих.
  М. Пуаро ! Великий детектив? І ти справді допоможеш?»
  — Це мій намір, мадемуазель. Раніше ввечері я мало не запропонував свою допомогу».
  Пат виглядав спантеличеним.
  — Я чув, як ви обговорювали, як отримати доступ до своєї квартири. Я дуже розумно вмію зламувати замки. Я, безсумнівно, міг би відчинити для вас ваші двері, але вагався, щоб запропонувати це. Ви б мали серйозні підозри щодо мене».
  Пат засміявся.
  — А тепер, месьє, — сказав Пуаро Доновану. «Заходьте, прошу вас, і зателефонуйте в поліцію. Я спущуся в квартиру внизу».
  Пат спустився сходами разом із ним. Вони знайшли Джиммі на варті, і Пет пояснила присутність Пуаро. Джиммі, у свою чергу, пояснив Пуаро свої та Донована пригоди. Слідчий уважно слухав.
  — Кажете, двері ліфта були незачинені? Ви вийшли на кухню, але світло не вмикається».
  Говорячи, він направив свої кроки на кухню. Його пальці натиснули на вимикач.
  ' Тієнс ! Voilà ce qui est curieux !' — сказав він як світло спалахнув. «Зараз він працює ідеально. Цікаво… — Він підняв палець, щоб забезпечити тишу, і прислухався. Слабкий звук порушив тишу — звук безпомилкового хропіння. "Ах!" — сказав Пуаро. « La chambre de domestique ».
  Він навшпиньках перетнув кухню в маленьку комору, звідки вели двері. Він відчинив двері й увімкнув світло. Кімната була типу будки для собак, спроектованої будівельниками квартир для розміщення людини. Майже весь простір на підлозі займало ліжко. У ліжку лежала на спині рожевощока дівчина з широко відкритим ротом і спокійно хропіла.
  Пуаро вимкнув світло й почав відступати.
  «Вона не прокинеться», — сказав він. «Ми дамо їй спати, поки не приїде поліція».
  Він повернувся до вітальні. Донован приєднався до них.
  — Говорять, що поліція прибуде майже негайно, — сказав він, задихаючись. «Ми нічого не торкаємось».
  Пуаро кивнув. «Ми не будемо чіпати», — сказав він. «Ми подивимось, і все».
  Він рушив до кімнати. Мілдред зійшла з Донованом, і всі четверо молодих людей стояли в дверях і дивилися на нього, затамувавши подих.
  — Ось чого я не можу зрозуміти, сер, — сказав Донован. «Я ніколи не підходив до вікна — звідки кров у мене на руці?»
  «Мій юний друже, відповідь на це питання дивиться тобі в очі. Якого кольору скатертина? Червоний, чи не так? і, безсумнівно, ви поклали руку на стіл».
  «Так, знав. Це -? Він зупинився.
  Пуаро кивнув. Він схилився над столом. Він показав рукою темну пляму на червоному.
  — Саме тут було скоєно злочин, — урочисто сказав він. «Після цього тіло було переміщено».
  Потім він випростався й повільно оглянув кімнату. Він не ворухнувся, нічого не торкався, але тим не менш чотирьом спостерігачам здавалося, ніби кожен предмет у цьому досить морозному місці видав свою таємницю його уважному оку.
  Еркюль Пуаро кивнув головою, ніби задоволено. З нього вирвалося легке зітхання. — Розумію, — сказав він.
  «Ви бачите що?» — з цікавістю запитав Донован.
  — Я бачу, — сказав Пуаро, — що ви, безсумнівно, відчували, — що кімната переповнена меблями.
  Донован сумно посміхнувся. «Я все-таки трохи ввірвався», — зізнався він. «Звичайно, все було в іншому місці, ніж у кімнаті Пет, і я не міг це розібрати».
  — Не все, — сказав Пуаро.
  Донован запитливо подивився на нього.
  — Я маю на увазі, — сказав Пуаро вибачливо, — що точно речі завжди виправлені. У багатоквартирному будинку двері, вікно, камін — вони знаходяться в одному місці в кімнатах, які розташовані одна під одною».
  «Хіба це не тріскає волосся?» запитала Мілдред. Вона дивилася на Пуаро з легким несхваленням.
  «Завжди потрібно говорити з абсолютною точністю. Це моя маленька — як ви кажете? — примха».
  На сходах почулися звуки кроків, і увійшло троє чоловіків. Це були поліцейський інспектор, констебль і дивізійний хірург. Інспектор упізнав Пуаро й привітався з ним майже шанобливо. Потім звернувся до інших.
  «Мені потрібні будуть заяви від усіх, — почав він, — але в першу чергу…»
  — перебив Пуаро. «Маленька пропозиція. Ми повернемося до квартири нагорі, а тут мадемуазель зробить те, що вона планувала зробити — приготує нам омлет. Я люблю омлети. Тоді, пане l'Inspecteur , коли ви закінчите тут, ви під’їдете до нас і задаватимете запитання на дозвіллі.
  Це було влаштовано відповідно, і Пуаро піднявся з ними.
  'М. Пуаро, — сказав Пат, — я думаю, що ти чудова, люба. І у вас вийде чудовий омлет. Я справді страшенно добре готую омлети».
  «Це добре. Одного разу, мадемуазель, я кохав гарну молоду англійку, яка була дуже схожа на вас, але на жаль!—вона не вміла готувати. Тож, можливо, все було на краще».
  У його голосі прозвучав легкий смуток, і Джиммі Фолкенер з цікавістю подивився на нього.
  Однак опинившись у квартирі, він напружився, щоб догодити й розважити. Похмура трагедія була майже забута.
  Коли почулися кроки інспектора Райса, омлет був спожитий і отримав належну оцінку. Він увійшов у супроводі лікаря, залишивши внизу констебля.
  — Ну, месьє Пуаро, — сказав він. — Усе здається зрозумілим і невибагливим — не дуже у вашій лінії, хоча нам може бути важко зловити цю людину. Я просто хотів би почути, як сталося це відкриття».
  Донован і Джиммі між ними розповідали про події вечора. Інспектор докірливо звернувся до Пата.
  — Ви не повинні залишати двері ліфта незамкненими, міс. Ви справді не повинні».
  — Більше не буду, — сказав Пат, тремтячи. «Хтось може прийти і вбити мене, як ту бідолашну жінку внизу».
  — Ага, але вони не так заходили, — сказав інспектор.
  — Ти розкажеш нам, що ти знайшов, так? — сказав Пуаро.
  
  — Не знаю, як слід, але, бачачи, що це ви, м. Пуаро...
  — Précisément , — сказав Пуаро. — А ці молоді люди — вони будуть стриманими.
  «Газети все одно розберуться про це, досить скоро», — сказав інспектор. «У цьому немає справжнього секрету. Добре, мертва жінка - місіс Грант. Я змусив швейцара впізнати її. Жінка років тридцяти п'яти. Вона сиділа за столом, і в неї вистрілив з автоматичного пістолета малого калібру, ймовірно, хтось сидів навпроти неї за столом. Вона впала вперед, і ось пляма крові опинилася на столі».
  — Але хіба хтось не почув пострілу? запитала Мілдред.
  «Пістолет був оснащений глушником. Ні, ви б нічого не почули. До речі, ви чули вереск покоївки, коли ми сказали їй, що її господиня мертва? Ну, це лише показує, наскільки малоймовірно, що хтось почує іншого».
  «Хіба покоївка не має чого розповісти?» — запитав Пуаро.
  «Це був її вечір. У неї є свій ключ. Вона прийшла близько десятої. Все було тихо. Вона думала, що її господиня пішла спати».
  — Значить, вона не дивилася у вітальню?
  — Так, вона взяла туди листи, які прийшли вечірньою поштою, але не побачила нічого незвичайного — жодного більше, ніж містер Фолкенер і містер Бейлі. Розумієте, вбивця досить акуратно сховав тіло за шторами».
  «Але це було цікаво, чи не так?»
  Голос Пуаро був дуже ніжним, але в ньому було щось таке, що змусило інспектора швидко підвести очі.
  «Не хотів, щоб злочин розкрили, доки він не встигне втекти».
  — Можливо, можливо, але продовжуйте те, що ви казали.
  «Служниця вийшла о п’ятій. Лікар тут називає час смерті — приблизно — чотири-п’ять годин тому. Це вірно, чи не так?»
  Лікар, який був небагатослівним, задовольнився тим, що ствердно кивнув головою.
  — Зараз чверть на дванадцяту. Фактичний час, я думаю, можна звузити до досить певної години».
  Він дістав зім’ятий аркуш паперу.
  «Ми знайшли це в кишені сукні мертвої жінки. Вам не потрібно боятися поводитися з ним. На ньому немає відбитків пальців».
  Пуаро розгладив аркуш. На ньому деякі слова були надруковані маленькими, чіткими великими літерами.
  Я ПРИЙДУ ДО ВАС ЦЬОГО ВЕЧОРА О ПІВНОЮ НА сьому.
  JF
  
  — Компрометуючий документ, який слід залишити, — прокоментував Пуаро, повертаючи його.
  — Ну, він не знав, що вона тримає його в кишені, — сказав інспектор. — Ймовірно, він думав, що вона його знищила. Проте ми маємо докази того, що він був обережною людиною. Пістолет, з якого в неї стріляли, ми знайшли під тілом — і знову без відбитків пальців. Їх дуже ретельно витерли шовковою хусткою».
  — Звідки ви знаєте, — запитав Пуаро, — що це була шовкова хустка?
  — Тому що ми знайшли, — переможно сказав інспектор. «Нарешті, коли він закривав штори, він, мабуть, залишив її непоміченою».
  Він простягнув велику білу шовкову хустку — хорошої якості. Інспекторові не потрібен був палець, щоб привернути увагу Пуаро до позначки в центрі. Він був акуратно позначений і цілком розбірливий. Пуаро прочитав ім’я.
  «Джон Фрейзер».
  — Ось і все, — сказав інспектор. «Джон Фрейзер — Дж. Ф. у записці. Ми знаємо ім’я чоловіка, якого маємо розшукати, і, наважуся сказати, коли ми дізнаємося трохи про мертву жінку і її родичі з’являться, ми незабаром дізнаємося про нього.
  — Цікаво, — сказав Пуаро. — Ні, mon cher , чомусь я не думаю, що його буде легко знайти, вашого Джона Фрейзера. Він дивний чоловік — обережний, оскільки він мітить своє носовичками і витирає пістолет, яким він скоїв злочин, але необережно, бо губить носовичок і не шукає листа, який міг би його звинуватити».
  — Розбурханий, ось який він був, — сказав інспектор.
  — Це можливо, — сказав Пуаро. «Так, це можливо. І його не бачили, коли він заходив у будівлю?»
  «Увесь час туди й виходять усілякі люди. Це великі блоки. Гадаю, ніхто з вас, — звернувся він до чотирьох, — не бачив, щоб хтось виходив із квартири?
  Пат похитала головою. — Ми вийшли раніше — близько сьомої години.
  «Я бачу». Інспектор підвівся. Пуаро проводжав його до дверей.
  «Як маленьку послугу, чи можу я оглянути квартиру внизу?»
  — Звісно, м. Пуаро. Я знаю, що про вас думають у штабі. Я залишу тобі ключ. У мене два. Буде порожньо. Покоївка пішла до родичів, надто налякавшись, щоб залишитися там одна».
  — Дякую, — сказав м. Пуаро. Він задуманий повернувся до квартири.
  — Ви не задоволені, м. Пуаро? сказав Джиммі.
  — Ні, — сказав Пуаро. «Я не задоволений».
  Донован з цікавістю подивився на нього. «Що це вас турбує?»
  Пуаро не відповів. Він мовчав протягом а Хвилину-другу, нахмурившись, наче в роздумі, він раптово нетерпляче рухнув плечима.
  — Я побажаю вам добраніч, мадемуазель. Ти напевно втомився. Ви багато готували, еге ж?
  Пат засміявся. «Тільки омлет. Я не вечеряв. Донован і Джиммі прийшли і покликали нас, і ми пішли в маленьке місце в Сохо».
  — А потім, безсумнівно, ви пішли в театр?
  «Так. Карі очі Керолайн .
  "Ах!" — сказав Пуаро. — Це мали бути блакитні очі — блакитні очі мадемуазель.
  Він зробив сентиментальний жест, а потім ще раз побажав Пет доброї ночі, а також Мілдред, яка залишилася ночувати за особливим проханням, оскільки Пет відверто зізналася, що її чекають жахи, якщо цієї ночі залишиться одна.
  Двоє молодих людей супроводжували Пуаро. Коли двері зачинилися, і вони готувалися попрощатися з ним на сходовому майданчику, Пуаро випередив їх.
  «Мої юні друзі, ви чули, як я сказав, що я незадоволений? Eh bien , це правда — я ні. Зараз я йду, щоб провести кілька власних невеликих розслідувань. Ви хотіли б супроводжувати мене, так?
  Цю пропозицію зустріли гарячою згодою. Пуаро повів до квартири внизу і вставив у замок ключ, який дав йому інспектор. При вході, він не зайшов до вітальні, як очікували інші. Замість цього він пішов прямо на кухню. У маленькому заглибленні, яке слугувало мийною, стояла велика залізна урна. Пуаро це виявив і, подвоївшись, почав укорінюватися в цьому з енергією лютого тер’єра.
  І Джиммі, і Донован дивилися на нього з подивом.
  Раптом він вийшов із переможним криком. У руці він тримав угорі маленьку пляшечку з пробкою.
  « Вуаля !» сказав він. «Я знаходжу те, що шукаю». Він делікатно понюхав його. «На жаль! I am enrhumé — у мене холод в голові.
  Донован узяв у нього пляшку і, у свою чергу, понюхав, але запаху не відчув. Він дістав пробку й підніс пляшку до носа, перш ніж застережливий крик Пуаро встиг його зупинити.
  Зразу впав, як колода. Пуаро, стрибнувши вперед, частково зупинив його падіння.
  «Імбецил!» — скрикнув він. «Ідея. Зняти пробку таким безглуздим способом! Хіба він не помітив, як делікатно я з цим поводився? Месьє — Фолкенер — чи не так? Ти будеш добрий, щоб принести мені трохи бренді? Я помітив графин у вітальні».
  Джиммі поспішив геть, але коли він повернувся, Донован уже сидів і говорив про себе. знову все добре. Йому довелося прослухати коротку лекцію Пуаро про необхідність обережності при нюханні ймовірно отруйних речовин.
  — Думаю, я піду додому, — сказав Донован, хитко підводячись на ноги. — Тобто, якщо я більше не зможу тут бути корисним. Я все ще відчуваю себе трохи хитким».
  — Звичайно, — сказав Пуаро. «Це найкраще, що ви можете зробити. М. Фолкенер, затримайтеся на хвилинку. Я повернуся негайно».
  Він супроводжував Донована до дверей і далі. Вони залишилися на сходовому майданчику, розмовляючи кілька хвилин. Коли Пуаро нарешті знову увійшов до квартири, він побачив Джиммі, який стояв у вітальні й дивився на нього здивованими очима.
  «Ну що ж, м. Пуаро, — сказав він, — що далі?»
  «Далі нічого немає. Справу закінчено».
  «Що?»
  — Тепер я все знаю.
  Джиммі витріщився на нього. — Ту пляшечку, яку ти знайшов?
  'Точно. Ця маленька пляшечка.
  Джиммі похитав головою. «Я не можу зрозуміти це. З тих чи інших причин я бачу, що ви незадоволені доказами проти цього Джона Фрейзера, ким би він не був.
  — Хто б він не був, — тихо повторив Пуаро. «Якщо він взагалі хтось, то я буду здивований».
  «Я не розумію».
  
  — Він — ім’я — ось і все — ім’я, ретельно позначене на носовичку!
  — А лист?
  «Ви помітили, що це надруковано?» Тепер чому? Я тобі скажу. Почерк можна розпізнати, а машинописний лист легше відстежити, ніж можна собі уявити, але якби цей лист написав справжній Джон Фрейзер, ці два моменти йому б не сподобалися! Ні, це було навмисно написано і покладено в кишеню мертвої жінки, щоб ми знайшли. Не існує такої людини, як Джон Фрейзер».
  Джиммі запитливо подивився на нього.
  — І ось, — продовжував Пуаро, — я повернувся до того, що мене вперше вразило. Ви чули, як я казав, що певні речі в кімнаті завжди були в тому самому місці за певних обставин. Я навів три випадки. Я міг би згадати четвертий — електричний вимикач, друже».
  Джиммі все ще дивився нерозуміючи. Пуаро вів далі.
  «Ваш друг Донован не наближався до вікна — саме тому, що він поклав руку на цей стіл, він залив кров’ю! Але я відразу запитав себе, чому він там відпочив? Що він робив, мацаючи цю кімнату в темряві? Бо пам’ятай, мій друже, вимикач світла завжди в одному місці — біля дверей. Чому, коли він прийшов у цю кімнату, він цього не зробив відразу намацати світло і запалити його? Це було природно, нормально. За його словами, він намагався увімкнути світло на кухні, але не зміг. Але коли я спробував перемикач, він був у ідеальному робочому стані. Чи він, отже, не хотів, щоб світло спалахнуло саме тоді? Якби це продовжилося, ви б одразу побачили, що опинилися не в тій квартирі. Не було б причин заходити в цю кімнату».
  — До чого ви ведетеся, м. Пуаро? я не розумію Що ви маєте на увазі?
  — Я маю на увазі — це.
  Пуаро підняв ключ від дверей Єльського університету.
  — Ключ від цієї квартири?
  «Ні, mon ami , ключ від квартири вище. Ключ мадемуазель Патриції, який містер Донован Бейлі витягнув із сумки десь увечері».
  — Але чому… чому?
  « Парбле ! Щоб він міг зробити те, що хотів, — отримати доступ до цієї квартири абсолютно непідозрілим способом. Раніше ввечері він переконався, що двері ліфта були відчинені».
  «Де ти взяв ключ?»
  Посмішка Пуаро розширилася. — Я щойно знайшов його — там, де й шукав — у кишені м. Донована. До зустрічі, та маленька пляшечка, яку я прикидався, була хитрістю. М. Донован захоплений. Він робить те, що я знав, що він зробить — відкриває його і нюхає. А в тій пляшечці етил хлорид, дуже потужний миттєвий анестетик. Це дає мені лише одну-дві хвилини непритомності, які мені потрібні. Я дістаю з його кишені дві речі, які, як я знав, там будуть. Цей ключ був одним із них… іншим…
  Він зупинився, а потім пішов далі.
  «Тоді я поставив під сумнів причину, яку назвав інспектор, чому тіло було сховане за шторою. Щоб виграти час? Ні, було більше, ніж це. І тому я подумав лише про одне — про пост, друже. Вечірня пошта, яка приходить приблизно о пів на десяту. Скажімо, вбивця не знаходить того, що сподівався знайти, але щось може бути доставлено поштою пізніше. Отже, очевидно, що він повинен повернутися. Але злочин не повинна бути виявлена покоївкою, коли вона заходить, інакше поліція заволодіє квартирою, тому він ховає тіло за шторою. А служниця нічого не підозрює і, як завжди, розкладає листи на столі».
  «Листи?»
  «Так, листи». Пуаро щось витяг із кишені. «Це друга стаття, яку я взяв у М. Донована, коли він був без свідомості». Він показав надпис — надрукований на машинці конверт, адресований місіс Ернестині Грант. «Але я спитаю вас про одне. М. Фолкенер, перш ніж ми подивимося на зміст цього листа. Ви закохані чи ні в мадемуазель Патрицію?
  
  «Я страшенно дбаю про Пет, але я ніколи не думав, що в мене буде шанс».
  — Ви думали, що вона піклується про М. Донована? Можливо, вона почала піклуватися про нього, але це був лише початок, мій друже. Ви маєте змусити її забути — підтримати її в її біді».
  «Проблема?» — різко сказав Джиммі.
  «Так, біда. Ми зробимо все можливе, щоб її ім’я не згадувалося, але зробити це повністю буде неможливо. Розумієте, вона була мотивом».
  Він розірвав конверт, який тримав у руках. Випав корпус. Супровідний лист був коротким і надійшов від адвокатської фірми.
  шановна пані,
  Документ, який ви додаєте, цілком нормальний, і факт укладення шлюбу за кордоном жодним чином не робить його недійсним.
  З повагою тощо
  Пуаро розклав вольєр. Це було свідоцтво про шлюб між Донованом Бейлі та Ернестиною Грант, датоване вісім років тому.
  «О, Боже мій!» сказав Джиммі. «Пет сказала, що отримала листа від жінки з проханням побачитися з нею, але вона навіть не думала, що це щось важливе».
  Пуаро кивнув. — Донован знав — він пішов подивитися на своїх Дружина цього вечора перед тим, як піти до квартири вище — дивна іронія, до речі, яка спонукала нещасну жінку прийти до цього будинку, де жила її суперниця, — він холоднокровно вбив її, а потім продовжив вечірні розваги. Його дружина, мабуть, сказала йому, що надіслала свідоцтво про шлюб своїм адвокатам і чекала від них почути. Безсумнівно, він сам намагався змусити її повірити, що в шлюбі є вада».
  «Целий вечір він також був у гарному настрої. М. Пуаро, ви не дозволили йому втекти? Джиммі здригнувся.
  — Для нього немає порятунку, — серйозно сказав Пуаро. «Тобі не потрібно боятися».
  «Я думаю переважно про Пет», — сказав Джиммі. «Ти не думаєш — вона справді піклувалася».
  — Mon ami , це ваша роль, — лагідно сказав Пуаро. «Змусити її повернутись до тебе й забути. Я не думаю, що вам буде дуже важко!'
  OceanofPDF.com
  Про автора
  
  
  АГАТА КРИСТІ є найбільш виданим автором усіх часів, перевершуючи лише Біблію та Шекспіра. Її книги розійшлися тиражем понад мільярд примірників англійською мовою та ще один мільярд сотнею іноземних мов. Померла в 1976 році.
  www.AgathaChristie.com
  Відвідайте www.AuthorTracker.com, щоб отримати ексклюзивну інформацію про ваших улюблених авторів HarperCollins.
  OceanofPDF.com
  Колекція Агати Крісті
  Чоловік у коричневому костюмі
  Таємниця димоходів
  Таємниця семи циферблатів
  Таємничий містер Квін
  Сіттафордська таємниця
  Паркер Пайн проводить розслідування
  Чому вони не запитали Еванса?
  Вбивство легко
  Таємниця регати та інші історії
  І тоді їх не було
  До нуля
  Смерть приходить як кінець
  Ігристий ціанід
  Свідок обвинувачення та інші історії
  Кривий будинок
  Три сліпі миші та інші історії
  Вони прийшли до Багдада
  Пункт призначення невідомий
  Випробування невинністю
  Подвійний гріх та інші історії
  Блідий кінь
  Зірка над Віфлеємом: вірші та святкові оповідання
  Нескінченна ніч
  Пасажир до Франкфурта
  Золотий м'яч та інші історії
  Мишоловка та інші п'єси
  Чайний сервіз Арлекін та інші історії
  Таємниці Еркюля Пуаро
  Таємничий роман у Styles
  Вбивство на посиланнях
  Пуаро розслідує
  Вбивство Роджера Екройда
  Велика четвірка
  Таємниця блакитного поїзда
  Небезпека в End House
  Помер лорд Еджвер
  Вбивство у Східному експресі
  Триактна трагедія
  Смерть у хмарах
  Вбивства ABC
  Вбивство в Месопотамії
  Картки на столі
  Вбивство в Мьюс
  Тупий свідок
  Смерть на Нілі
  Побачення зі смертю
  Різдво Еркюля Пуаро
  Сумний кипарис
  Раз, два, застібни мій черевик
  Зло під сонцем
  П'ять поросят
  Улоговина
  Труди Геракла
  Взято під час потопу
  The Under Dog та інші історії
  Місіс Макгінті мертва
  Після Похорону
  Гікорі Дікорі Док
  Безумство мерця
  Кіт серед голубів
  Годинники
  Третя дівчина
  Хеллоуїн вечірка
  Слони пам'ятають
  Завіса: остання справа Пуаро
  Таємниці міс Марпл
  Вбивство у садибі
  Тіло в бібліотеці
  Палець, що рухається
  Оголошується вбивство
  Вони роблять це за допомогою дзеркал
  Повна кишеня жита
  4:50 з Паддінгтона
  Дзеркало тріснуло з боку в бік
  Карибська таємниця
  У готелі Бертрама
  Немезида
  Спляче вбивство
  Міс Марпл: Повне оповідання
  Таємниці Томмі і Таппенс
  Таємний супротивник
  Партнери у злочині
  N або M?
  Моїми великими пальцями
  Плакат долі
  Мемуари
  Автобіографія
  Ходи, розкажи, як ти живеш
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"