Паркінсон Брейлі : другие произведения.

Ким вона була (Таємниці Сільвії Вілкокс, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Ким вона була (Таємниці Сільвії Вілкокс, №1) Брейлі Паркінсон
  
  Пролог
  
  ДЕтройт, Мічиган: «Бідний Брайтмур» - липень 2011
  Від іржавого смітника за алкогольною крамницею піднімався сморід. Запах був достатнім доказом для того, щоб Алі Мансу знав, що поблизу є мертве тіло. Власник магазину пробурмотів молитви до Аллаха, відчувши, як волосся на його шиї встає дибом. Гарячий, гнилий запах гнилої плоті наповнив його ніздрі, змусивши його впустити мішок зі сміттям і заглянути в смітник. Страшний погляд показав лише пакети зі сміттям, але за сміттєвим контейнером, у заростях бур’янів, лежала простягнута бліда шкіряста рука, тягнуча до неба.
  Пальці, задерев’янілі від трупного задубіння, були зігнуті в кігті. Між заростями та уламками під дірявим черепом утворилася калюжа крові, почорніла з плином годин. Пасма норовливого світлого волосся, залитого кров’ю, прилипли до цементу. Навіть за пригніченим станом тіла було зрозуміло, що ця жінка не належить до Детройту. Понівечена рука мала ознаки недавнього манікюру, а великий діамант, що звисав з її пальця, розповідав історію, яка виходила за межі пограбування. Було використано п'ять куль. Перший зробив би це завдання, але той, хто вбив цю жінку, був злий. Мотивом не були гроші. Серце Алі забилося, коли він побіг до задніх дверей.
  Поліція 8-го відділку прибула за годину. Перевантажені й недооплачувані детективи оглянули місце події та поговорили з Алі, але він мав дуже мало інформації, щоб поділитися. Магазин був відкритий лише пару тижнів, і він ще не дуже знав про околиці. Детективи взяли показання власника магазину, повернулися в провулок і чекали, поки з’явиться судово-медичний експерт.
  OceanofPDF.com
  
   1
  
  Тце те, що ви отримуєте за перебування в офісі напередодні Різдва
  «, — подумав я, спостерігаючи, як автомобіль паркується паралельно перед моїм офісом. Це був четвертий рік мого вдівства, але я все ще не придумав, як успішно провести відпустку вдома. Провівши останні кілька Різдвяних свят за містом, я переконав себе залишитися вдома цього року. На жаль, я переоцінив кількість справ, які виникнуть у грудні, і більшість моїх днів було витрачено на організацію та оформлення документів. Тепер, коли настав Святвечір, у мене в горлі застукало якесь відчуття самотності. Мій чоловік, Дерек, був різдвяним фанатиком: він починав запалювати вогники навколо краю нашого будинку наступного дня після Хелловіну. Кожного разу, коли я закривав очі, в моїх думках проскакували спогади про теплий, освіжаючий аромат сосни або аромат величезного, гарячого, пухирчастого шматка яблучного пирога. Видовища, звуки та запахи сезону пройняли мої відчуття, хоча я не брав участі в жодних святах після смерті Дерека. У мене були чудові спогади, але тепер бути вдома під час канікул означало дивитися на тиху, порожню садибу. Ось чому я був в офісі, організовуючи квитанції для податкового сезону.
  Щоб прогнати муки самотності, я починав день із чарки горілки. Зазвичай я тримався подалі від алкоголю, але були дні, коли гірка отрута сповільнювала мої думки й допомагала мені забути. До 10:00 ранку я прочісував купи квитанцій. Приблизно через годину я зробив перерву й пройшовся офісом, помітивши, як голосно хропів Мартін, мій зять/помічник, за сусіднім столом. Я налив собі ще одну порцію. Незважаючи на те, що в нас нічого не було в обліку, Мартін вирішив прийти на роботу. Ми обидва були там для невисловленого комфорту. Я підійшов до вітрини, випив горілку одним ковтком і сів на карниз. Мічиган грав у свою звичайну гру з біполярною погодою. Попереднього тижня випало півтора фута снігу, але тепер температура була нижче сорока градусів, і холодний, невблаганний дощ бив у вікно більшу частину трьох днів. Я дивився на Мічиган-авеню, милуючись тишею містечка внизу, коли в поле зору з’явилася машина, що хльостала. Я спостерігав, як спортивна чорна Mazda 3 протиснулась у крихітний простір між Camry Мартіна та старим іржавим Bonneville.
  Я вдарив по низу Мартінового туристичного черевика.
  «Дивись живий! Хтось підходить».
  "Га?"
  «У нас є клієнт».
  "Де?"
  «На шляху вгору».
  «Звідки ти знав, що це для нас?» — запитав Мартін, відкидаючись на спинку крісла й намагаючись повернутися до дрімоти.
  «Тому що ніхто інший у цій будівлі не настільки дурний, щоб бути відкритим. Вставай, — сказав я, штовхаючи спинку його стільця у вертикальне положення.
  «Боже, Сил», — сказав він, почухаючи голову, перш ніж сісти прямо.
  Я кинув пляшку горілки в нижню шухляду столу, відсунув квитанції вбік і відкрив ноутбук. Через кілька секунд я викликав чоловіка в офіс.
  Він був промоклий з ніг до голови.
  «Привіт», — сказала я, перш ніж простягнути руку й почекати, поки він стягне свою промоклий від дощу парку. Він відмахнувся від мене й обережно повісив парку на вішалку. Коли він підвів очі, я одразу впізнав його обличчя.
  «Мене звати Сільвія Вілкокс. Чим я можу вам допомогти?»
  Його звали Карсон Старк, і він був у нічних новинах протягом кількох місяців після передчасної смерті його дружини. Він був таким же худим, як виглядав по телевізору. Приблизно шість футів чотири, лисий, з величезними, приголомшливими блакитними очима, і мав довгий, гострий ніс, який трохи збочив, що вказувало на те, що він, ймовірно, колись його зламав. Гусячі лапки в кутиках його очей сказали мені, що він старший, ніж здавався, але його тіло було гладким і підтягнутим, як у бігуна на довгі дистанції.
  Коли він не відповів або не поворухнувся, я вирішив запитати його вдруге.
  «Привіт, я Сільвія Вілкокс. Що я можу для вас зробити?» — спитав я, знову простягаючи руку для рукостискання. Він легенько потис мою руку, підійшов до столу й без жодних пояснень опустився на стілець поруч із Мартіном.
  Я швидко проаналізував цю людину. Від Карсона Старка тхнуло старими грошима. Спортивна, але економічна Mazda 3 підкріпила той факт, що йому нічого нікому доводити. Він завжди мав гроші і завжди їх матиме, тож не було потреби показуватися. Його зморщений лоб був прямим наслідком вбивства його дружини, тому що це був чоловік, який міг вирішити практично будь-яку проблему, яка траплялася в його житті. Втрата дружини та відсутність відповідей вбивали його.
  «Вам потрібен приватний детектив».
  Він кивнув, але не став уточнювати. Після довгої незручної паузи я сказав: «Почніть спочатку».
  Я сів перед своїм ноутбуком, відкрив новий документ і кинув косий погляд на Мартіна, показуючи, що він має піти. Мартін представився і швидко зник у крихітній кімнаті поруч з офісом, зачинивши за собою двері. Під час моєї короткої роботи приватним детективом я зрозумів, що краще проводити початкову консультацію один на один. Клієнти були більш схильні бути відвертими, якщо вони висловлювали свою думку одній людині.
  «Моя дружина…» — почав Карсон Старк, але емоції перебили його горло. Він опустив голову, міцно заплющивши очі. «Мою дружину вбили. Я хочу знати, що з нею сталося. У поліції немає жодних слідів, і вони допитували мене до переслідувань. Тепер вони навіть справді не розслідують справу. Я маю знати, що сталося». На його очах навернулися сльози. Я витягнув коробку серветок і підштовхнув її до нього.
  «Скільки часу минуло?» запитав я.
  «Сімнадцять місяців».
  «Як ви думаєте, хто б це зробив?»
  — Ось у чому справа — я не знаю. Вона була прекрасною людиною, і я не можу згадати нікого, кому вона не подобалася. Вона була чудовою матір’ю, дружиною та другом. Світ був кращим, коли вона була тут».
  Він не міг згадати нікого, хто б завдав болю його дружині, але реальність така, що хтось зробив більше, ніж завдав їй болю. Хтось позбавив її життя, а позбавлення життя, хоч іноді і було випадковою спробою незнайомої людини, частіше було охопленим пристрастю вчинком знайомого.
  «Мені знадобиться більше інформації, перш ніж я вирішу, чи можу я допомогти. Які ракурси ділилися з вами поліцейські?» запитав я.
  «Поліція думає, що це був я, але у них немає доказів, тому що це був не я. Її вбили в західній частині Детройта, і я не знаю, чому вона там опинилася. Без GPS я особисто навіть не знаю, як дістатися до місця, де знайшли її тіло».
  «Ще є підозрювані?»
  «Наскільки я не знаю… хоча були припущення, що в неї був роман».
  Я добре запам'ятав історію. Карсон Старк, лікар з містечка Нортвілл, втратив свою дружину через вбивство. Її застрелили в Брайтмурі, неймовірно бідному районі Детройта на краю міста Редфорд. Перш ніж стати приватним детективом, я працював у районі, який патрулювала 8-ма дільниця, де сталося вбивство. Більшість моїх колишніх колег думали, що вона мала роман з наркоторговцем.
  «Я пам’ятаю історію з новин. Її застрелили, так?»
  «Так».
  «Як ти думаєш, у неї був роман?»
  «Ні».
  «У вас є її фото?»
  «Звичайно». Він покопався в кишені піджака й витяг невеликий стос фотографій. Він з любов’ю подивився на фотографію зверху, перш ніж простягнути її мені. Ліза Старк була майже ідеальною. Зростом п’ять футів шість років, приблизно тридцяти п’яти, з м’якими блакитними очима, які дивилися в камеру, і добре відпрацьованою посмішкою з рівними білими зубами. Її полуничне світле волосся було зібрано в хвіст, який каскадом спадав їй на спину. Вона позувала поруч із мініатюрною жінкою з красивою шкірою соболиного кольору. Вони стояли рука об руку, з широкими посмішками на обличчях. Обидві жінки були вражаючими, але в усмішці Лізи, інакше, гарній, була якась жорсткість, чого я не міг точно визначити.
  «Ліза блондинка, чи не так?»
  «Так».
  «Хто інша жінка?»
  «Медлін Прайс. Я подумав, що тобі також буде добре знати, як вона виглядає».
  «Чому це?»
  «Вона була останньою людиною, яка розмовляла з Лізою перед тим, як вона… Вони мали зустрітися на побачення на каві, але Ліза так і не з’явилася. Мадлен трохи почекала, але зрештою пішла й подзвонила, щоб повідомити, що Ліза її підтримала».
  — Ви підозрюєте, що Мадлен Прайс має якесь відношення до вбивства?
  «О ні. Просто… я просто подумав, що ти, можливо, захочеш з нею поговорити. Вони з Лізою були найкращими друзями».
  «Так. Мені точно потрібно буде з нею поговорити. Мені дуже шкода, що ви втратили дружину, — сказав я, повертаючи фотографію містеру Старку. Він не простягнув руку, щоб взяти.
  «Ви можете мені допомогти?»
  Гарне запитання. Вбивство важко розкрити, навіть якщо на вашому боці організована поліція. Я була агентством із однією жінкою та помічником із юридичної школи. Справа була для мене надто великою, і я пообіцяв собі, що вбивство буде виключено зі списку для моєї агенції.
  «Містер Старку, я хочу допомогти, але у мене тут є невелика операція, і я насправді не приймаю справи про вбивства. Я маю..."
  «Ви втратили чоловіка, і це змінило ваше життя. Ви знаєте, що це таке».
  Я відсунув ноутбук і витріщився на Карсона Старка. Він досліджував мене. Це було звично, але люди зазвичай хотіли знати про мої облікові дані, а не про моє особисте життя.
  «Не лякайтеся. Вам дуже рекомендую. Офіцер у Детройті дуже захоплюється вами. Він розповів мені вашу історію і чому ви пішли з поліції. Сказав, що ти не міг би не знати. Що ти боровся і боровся, поки не розкрив справи. Зробив вас непопулярним серед інших офіцерів. Він також сказав мені, що ти маєш ступінь магістра кримінології — майже найкращий у своєму класі».
  Я не знав, чи бути враженим, чи мені потрібно подумати про подання припису про особистий захист.
  «Ну, я думаю, ви зробили домашнє завдання. Я припускаю, що це означає, що ви також знаєте, що всі ті фальшиві хитрощі, якими користуються фіктивні поліцейські, посадять мене у в’язницю. Здавши значок, я знову став громадянином. Приватне розслідування не таке гламурне чи веселе, як виглядає. Інтуїція, почуття та те, що говорять люди, направляють шлях. Іноді поліція допомагає, але іноді її ображає вторгнення сторонньої особи».
  — Ось у чому справа: те, що трапилося з Лізою, не буде виявлено традиційним поліцейським розслідуванням. Мені потрібен хтось, хто може відчувати і розрізняти дрібні деталі. Ви повинні вміти бачити те, чого не бачить око типового поліцейського».
  Я втратив чоловіка за загадкових обставин. Правду було важко знайти, але я не припиняв пошуки, поки не дізнався, що саме сталося. Я старанно працював, щоб розкрити правду. Це була жахлива правда, але завжди краще знати, що сталося. Навіть коли це брудна таємниця, про яку ви ніколи нікому не говорите, ви почуваєтеся краще, знаючи це. Але…цей випадок був для мене надто важким. Нагадування про те, що подружжя іноді несправедливо забирають, ідея про те, що десь є егоїстичний вбивця, якого потрібно спіймати… Це було б занадто для мене. Я б потрапив у цю справу й загубився.
  Але… я прагнув справедливості, і Карсон Старк заслуговував на це. Справа випала з реєстру на дільниці. Лізу Старк списали як шахрайку, яка отримала те, що заслужила. Але вона заслуговувала кращого; її чоловік заслуговував кращого.
  «Добре, містере Старк. Я зроблю все можливе».
  «Будь ласка, знайдіть людину, яка з нею це вчинила. Вони залишили моїх дітей без матері, а мене…»
  «Я перепрошую за вашу втрату», — сказав я ще раз, перш ніж дати йому кілька хвилин, щоб відновити самовладання. Коли зморшки на його лобі розвіялися, я почав задавати запитання.
  «Почнемо з ранку. Сталося щось незвичайне?»
  «Вона була сама собою — нічого незвичайного. Можливо, трохи схвильований дітьми, але так було вже деякий час. На той момент Ізабель було два, а Шейну – три. Ми щойно найняли економку та няню на неповний робочий день.
  «Це було щось нове?»
  «Це тривало кілька тижнів. Різниця між дітьми сімнадцять місяців. Я думаю, що Ліза була просто виснажена стресом попередніх чотирьох років. Мені було важко бути там, як би я цього не хотів. Я пробув у лікарні лише кілька місяців, і навантаження було набагато важчим, ніж під час мого попереднього призначення. Ось чому я запропонував нам допомогти їй».
  «Коли няня мала виїхати того дня?»
  «Сьома вечора ніхто з наших дітей ніколи не дрімав багато, тому вони лягають спати рано. Спочатку няня мала працювати кілька годин на день, але на той час вона працювала з першої до сьомої вечора п’ять днів на тиждень».
  «Розкажіть мені про години, які привели до вашого відходу на роботу. Будь-які деталі, навіть незначні, можуть бути корисними».
  «Ми купалися і гралися з дітьми. Після чого ми пішли на обід і провели час у парку. Ліза сказала мені, що збирається виконати справи, зробити манікюр і зустрітися з подругою на каву».
  «Отже, няня була там, щоб наглядати за дітьми, поки Ліза виконувала справи?»
  «Так. Спочатку вона просто збиралася прибирати для нас, але їй дуже сподобалися діти. І Лізі потрібно було більше часу для себе».
  Мати двох малюків – це стрес, тому було зрозуміло, що Лізі потрібна перерва, але це також викликало запитання про те, що вона робила під час цих перерв.
  — Як ти думаєш, Ліза опинилася в Брайтмурі за власним бажанням?
  «Я так не думаю, але вона була за кермом, і її машину знайшли неушкодженою. Це змушує мене думати, що вона сама туди поїхала, що залишає у мене додаткові запитання. Я не знаю… Можливо, вона заблукала чи щось подібне, але справді немає жодного виправдання, що вона була там».
  Цікавий спосіб сформулювати пояснення. Поважної причини не обов'язково бути. Іноді люди ірраціональні, а іноді люди мають секрети. Брайтмур був пусткою із закладеними вогнепальними бомбами будинками, аптеками та вечірками. Насправді не було вагомих причин для перебування нерезидентів у цьому районі.
  «Ліза зустрічалася з подругою… Мадлен, правда?»
  «Так, Мадлен Прайс — її найкраща подруга. Інша жінка на фото».
  «Ліза приготувала це до кави?»
  «Ні, але вона подзвонила Мадлін і сказала їй, що запізнюється. Це було близько третьої години дня. Вона надіслала ще одне текстове повідомлення приблизно о двадцять четвертій. Це була остання активність на її мобільному телефоні».
  «Медлін теж у Нортвіллі?»
  «Ні. Вона живе в Енн-Арбор, недалеко звідси».
  «Ви знаєте, де вони збиралися?»
  «Ні. Тоді це не здавалося важливим».
  «Мені знадобиться її інформація».
  Карсон кивнув, і в кабінеті запанувала незручна пауза. Я не знав, з чого почати цю справу. Я сподівався, що справа не в зраді пішла не так, але, судячи з того, що я чув, така ймовірність була. Більшість моїх робіт надійшли від колишніх трофейних дружин, які стали футболістками, які хотіли отримати докази зради, щоб отримати значну компенсацію за розлучення. Чоловіки, як відомо, погані шахраї, тому ці справи завжди були простими та швидкими. Але жінки, які зраджували своїм чоловікам… Ці справи можуть бути важкими, а розкриття вбивства, яке сталося в місті, яке щороку змагається за столицю вбивств країни, було зовсім іншою історією.
  «Чи є у Лізи сім’я тут?»
  «Так».
  Я чекав, але нічого не було.
  «Чи можу я отримати їхні імена?»
  «Я б краще їх не втручав».
  «Це неможливо. Якщо ви хочете, щоб я взявся за справу, мені потрібна вся інформація. Ситуація може стати незручною. Якщо ви цього не хочете, ми не зможемо рухатися вперед».
  На його обличчі з'явився вираз болю. Вбивство може вбити серйозний клин між членами сім'ї, але поговорити з ними не вийшло.
  «Містер Старк, я розумію, як це важко для всіх учасників, але мені потрібно буде поговорити з родиною Лізи. Чи були у неї брати і сестри? Її батьки живі і в районі?»
  «У Лізи є брат Пітер Абернаті, але вони не були близькими. Я сумніваюся, що він щось знає. Її батьки — Ральф і Дженіс Абернати — живуть у Лівонії, але ми рідко їх бачили».
  Я зробив паузу й дозволив Карсону поговорити про нікчемність Лізиної родини. Цікава річ у шлюбі полягає в тому, що він створює помилкове відчуття знайомства. Ви живете, їсте і спите з чоловіком. Повторення того, що ви бачите цю людину щодня, створює вигадку про те, що ви знаєте її краще, ніж будь-хто інший, і, можливо, знаєте, але, знову ж таки, можливо, ні.
  «Я все одно хотів би поговорити з братом і батьками Лізи, щоб бути детальним. Чи можу я отримати контактну інформацію Пітера, Маделін і місіс і містера Абернаті?» — спитав я, вимушено посміхнувшись, яка, як я сподівався, була заспокійливою.
  Карсон продовжував безперервний зоровий контакт. Минуло кілька мовчазних, нерухомих хвилин, перш ніж він дістав телефон. Його зіниці були вицвілі й грубі, як сині джинси, які надто часто прали. Його рухи були жорсткими, але непомітними для людини його зросту; розрахунково-механічні. Він дав мені інформацію й повернувся до того порожнього погляду. Я майже чув, як обертаються колеса в його голові.
  «Вам зараз потрібні гроші?» — запитав містер Старк.
  «Просто фіксатор. Ви можете переказати гроші онлайн, коли матимете можливість».
  Ми потисли один одному руки, і я випровадив його, повідомивши, що зв’яжуся, коли матиму інформацію, якою хочу поділитися. Після цього я обережно зачинив двері й на хвилинку впорався. Минуле кипіло в моїй душі. Втрата подружжя була однією справою, але втрата подружжя і не знати, чому вони пішли, було нестерпним. Це відчуття було надто знайомим. Я відкинув цю думку й покликав Марті в кабінет.
  «У нас є справа».
  «Так!»
  «Не хвилюйся надто. У нас над головою».
  OceanofPDF.com
  
   2
  Вe закрився о шостій того вечора. Перш ніж вимкнути світло, я витягнув із шухляди свого столу упаковану в подарунок коробку й простяг її Марті.
  «Сіл… тобі не потрібно було нічого мені давати».
  «Не робіть великої справи. Це ж Різдво, заради бога. Кожному потрібен подарунок».
  Я дивився, як він червоніє.
  «Ходімо звідси. Маєш плани? Опівнічна меса на крані, якщо ви вільні». — сказав я, хапаючи парасолю.
  «У мене є плани, але дякую».
  Напевно, брехня, але я її відпустив. Коли ми спускалися вузькими сходами, Мартін задав низку запитань про Карсона Старка. Як ви думаєте, він це зробив? Як ви думаєте, що скажуть поліцейські про те, що ви візьметеся за справу? Що ти хочеш щоб я зробив?
  Унизу сходів я повернувся до нього обличчям і мовчав. Моїм першим бажанням було огризнутися і сказати йому, щоб він заспокоївся, але потім я згадав, скільки я йому винен. Він дав мені мету, і я був вічно вдячний за це. Я поправив свої риси обличчя, пом’якшивши запеклі брови. Розпізнаючи погляд, який говорив: «Повільніше; тримайся, — м’яко кивнув Мартін. Я розгорнув свою парасолю та відкрив її перед тим, як вийти під дощ.
  «Хочеш підвезти?» — запитав Мартін.
  «Ні, дякую. Я піду пішки».
  «Сільвіє, тут злива».
  «Я знаю. Ось чому я хочу гуляти. Веселого Різдва». Я послав йому поцілунок і попрямував до пішохідного переходу.
  Через п’ять кварталів від офісу було майже неможливо їздити, навіть коли погода була жахливою. Коли Мартін від’їхав, прохолодний дощ почав переходити на мокрий сніг, а хлюпання моїх чобіт у холодних калюжах посилило моє почуття самотності та жалю. Зустріч із Карсоном Старком ще більше підштовхнула мене до похмурого настрою. Є щось гнітюче в тому, щоб провести відпустку на самоті в місці, де ви повинні знати людей. Протилежне вірно для різдвяних канікул за містом, і я знову задумався, чому я не забронював рейс.
  Попереднє Різдво я провів у Квебеку, попиваючи крижане вино та закушуючи путіном у затишному пансіонаті. Я провів тиждень у старій частині міста, заводячи тимчасових друзів із випадковими незнайомцями та петляючи холодними, засніженими вулицями з бруківки. Спілкування незнайомців, яких я зустрів, було надто коротким, щоб зіпсуватися, але достатньо довгим, щоб задовольнити потребу в людському контакті. Я повернувся після новорічного дня бадьорим і готовим повернутися до свого світу роботи й без розваг.
  Я народився і виріс у Детройті і провів більшу частину свого життя на південному сході Мічигану. Мої батьки, які все ще жили в Детройті, терпіли щорічні візити, але ми не були близькі протягом тривалого часу. Коли мені було десять років, мій брат-близнюк Саймон зник одного разу, коли ми гралися на краю глухої вулиці, що прилягала до нашого будинку. Втрата Саймона зруйнувала нашу сім’ю, змусивши мене шукати притулку десь далеко від батьків.
  У підлітковому віці я навчався в школі-інтернаті в Коннектикуті, але щось потягнуло мене повернутися до Мічигану, щоб вступити до коледжу. За іронією долі, Мічиган є місцем, де я почуваюся найбільш самотнім. Моє переслідуване минуле переслідувало мене по всьому штату, і привид, здавалося, не міг покинути Мічиган. Під час мого перебування в Коннектикуті я звільнився від почуття провини за те, що був близнюком, якого не викрали, але повернення до Мічигану відновило болючі спогади про відсутність мого брата. Зараз я живу в Іпсіланті, штат Мічіган, невеликому студентському містечку приблизно за сорок хвилин від Детройта. Іпсіланті – це історичний район, який зустрічається з гетто, з переплетінням студентського життя. Місто затиснуте між Енн-Арбор і Суперіор Тауншип в окрузі Ваштено, і воно є дешевшим варіантом для тих, хто хоче жити поблизу культури та краси району Енн-Арбор. Я переїхав до Іпсі для навчання в аспірантурі і закохався в це місце. У ньому є чванство Середнього Заходу з відтінком південної гостинності та краєм небезпеки. Якщо у вас лопне колесо, хтось зупиниться і допоможе вам його замінити, але якщо ви залишите вхідні двері незамкненими, хтось може зайти… і, можливо, щось забрати. Люди розмовляють між собою, коли йдуть вулицею, і хіпі, вчені, студенти та торговці наркотиками встигають змішуватися без особливого тертя.
  Здригаючись під парасолькою, я відчував холод ізоляції. Вулиця була тиха й спокійна, але світло вікон, нагріте святвечором, заповнювало мій периферійний зір. Я мав запросити Мартіна випити, але якась частина мене не хотіла компанії. Втрата Дерека нагадала мені, що деякі частини життя були темними: не було способу їх усунути. Прийняття цього факту допомогло мені впоратися з горем. Замість того, щоб думати, що все закінчиться або що мені потрібно боротися з болем, я визнав, що більшість днів буде не кращим і не гіршим, ніж попередній день. Дерек завжди буде в куточку моєї свідомості, мовчазний, але завжди присутній.
  Я зрозумів, що бути зайнятим і продуктивним — це чудовий спосіб придушити самотність, але бувають моменти, коли зайнятість не відволікає від істини. Незважаючи на це, я збирався зробити все можливе, щоб ця нова справа поглинула мене. Коли я встромив свій ключ у вхідні двері, я почав складати план дій, щоб дізнатися, хто вбив Лізу Старк.
  Я пішов на кухню і кинув половину коробки лінгвіні в каструлю. У другій каструлі я змішав пармезан і вершковий сир, щоб зробити простий, але відповідний соус Альфредо. Я налив собі келих Рислінгу, змішав пасту з соусом і сів за довгий дерев’яний стіл, щоб мовчки повечеряти. Після цього я зітхнув і зіткнувся з реальністю. Ніч ще не закінчилася, тож мені краще почати наводити себе на порядок.
  Опівнічна меса була останнім місцем, куди я хотів піти, але оскільки це був Святвечір, це була зупинка в моїй самотній різдвяній подорожі. Немає нічого схожого на опівнічну месу, але ви не згадаєте про це, доки не ввійдете в двері церкви. Бажання згорнутися калачиком із гарячим какао та подивитися « Це чудове життя» завжди спокушає мене залишатися вдома, але як тільки я приходжу до церкви, я згадую, чому я йду туди щороку. Мене приваблює запах ладану та смирни, що плететься в повітрі, мерехтливе полум’я свічок, запалених під час жертвоприношення, і загальна теплота людей у переповненій церкві, багато з яких не були на Месі з Великодня чи попередній Святвечір. Я ніколи не хочу йти, поки не приїду туди, але я ніколи не визнаю цієї правди, поки не приїду.
  Я прийняла душ, а потім одягла кардиган, довгу плісировану чорну спідницю та черевики. Чекаючи, поки годинник переведеться ближче до півночі, я почав переглядати попередні запитання, які передують усім розслідуванням убивств. Хто хотів смерті Лізи Старк? У кого були засоби її вбити? Як вона опинилася у вразливому становищі, що дозволило її вбити?
  Питання про те, хто хотів смерті Лізи Старк, було важливим, але не настільки важливим, як те, як вона опинилася вразливою до вбивства. Деякі люди не подобаються, або вони наживають собі ворогів. Можливо, є кілька людей, які хотіли б бачити їх мертвими, але дуже мало ворогів будуть діяти, керуючись цим імпульсом. Крім того, абсолютно незнайома людина може вбити вас, якщо ви опинилися не в тому місці в невідповідний час, тож був шанс, що вбивство Лізи було випадковим. Вона була в одному з найгірших районів країни. Бути вбитим у Брайтмурі було легко, але бути в Брайтмурі – ні. Отже, першим питанням було: як вона опинилася в часі та місці, що дозволило її вбити?
  Оскільки це був Святвечір, дослідження було мало. Я написав три важливі питання на аркуші паперу, відніс його до свого офісу, поклав на стіл і змусив себе зачинити двері. «Життя — це більше, ніж робота», — сказав я собі.
  Сніг продовжував падати весь вечір. О чверть на дванадцяту я неохоче вирушив у лютий мокрий холод. Я прибув до церкви за мить до початку процесії. Майже всі місця були зайняті, і повітря було сповнене пахощів. Тепло випромінюється від запакованих лав. Я прослизнув у невеликий простір на одній із задніх лав, поруч із сім’єю з шести осіб. Малюк підстрибував у мами на колінах і верещав від захоплення. Я перекинув колінник і промовив кілька молитов перед тим, як почалася музика для процесії.
  
  Різдво настало з холодною, порожньою тишею, яка залишила мене розсіяним і осторонь. Падав легкий дрібний сніг, і температура продовжувала падати протягом дня. Того ранку я пропустив пробіжку й згорнувся калачиком на дивані з чашкою чаю. Я провів день, чергуючи між своїм ліжком і пошарпаним бежевим кріслом у вітальні. Мій сніданок і обід складалися з супу, який я приготувала з індички на День подяки. Увечері я почувався неспокійним і вирішив знайти фільм для перегляду. Після тридцяти хвилин соковитої історії про міжнародний обмін будинками та закоханість я востаннє глянула на Джуда Лоу й вимкнула телевізор. Час зробити щось конструктивне.
  Бути розвідником важко, тому що ти працюєш у правоохоронних органах, але ти не маєш тих переваг, які мають звичайні поліцейські. Я маю доступ до загальнодоступної інформації в Інтернеті, але я не можу просто зайти в базу даних і отримати цікаві ласі шматочки про жертву. Натомість я мушу знайти докази старомодним і найменш надійним способом… розмовляючи з людьми. Я не думав, що хтось оцінить, що я перериваю їхню різдвяну вечерю, щоб розпитати про вбивство, тож я вирішив зайнятися кіберрозшуком.
  Перше запитання щодо справи було: що в біса Ліза Старк робила в Детройті? Життя південно-східного Мічигану має два дуже простих правила: знати своє місце і залишатися там. Ліза Старк була білою жінкою з передмістя, а не з «синіх комірців» передмістя Об’єднаних автомобільних робітників. Насправді не було законних підстав для того, щоб вона перебувала в районі Брайтмур у Детройті. У цьому районі небагато підприємств, за винятком церков і магазинів алкогольних напоїв, і навіть їх небагато. Можна з упевненістю припустити, що люди, які живуть у Брайтмурі, залишаються в цьому районі й рідко, якщо взагалі виходять за межі району. Той, хто живе в Брайтмурі, не опинився б у Нортвіллі, передмісті вищого середнього класу, яке знаходиться за світлові роки від більшості районів Детройта. Людина, яка живе в містечку Нортвілл, може опинитися в Брайтмурі, якщо шукає щось, що йому важко дістати у своєму районі. Незважаючи на це, вони повинні знати когось у Брайтмурі. Кого знала Ліза в тій місцевості? Як би вона їх зустріла? Спочатку я думав, що Лізу під Ейт-Майл-роуд могли заманити наркотики, але в статті, опублікованій через кілька місяців після її вбивства, говорилося, що розтин показав, що в її організмі не було наркотиків. Карсон Старк уже розповідав мені про другу теорію: Ліза була відчайдушною домогосподаркою, яка шукала гострих відчуттів із молодим бідняком. Третій, звичайно, полягав у тому, що Карсон сам убив свою дружину. Жодна з цих теорій насправді не натиснула на правильні кнопки для мене, але я вважав, що кут невірності варто розглянути.
  Можна бути шалено закоханим у когось, кому ти подобаєшся настільки, щоб залишитися, але у кого немає проблем збрехати тобі. Сльози та страждання, які показав Карсон Старк, здавалися реальними, але хто міг сказати, що Ліза, яку він знав, була єдиною, яка існувала? Можливо, був якийсь хлопець, який ділився наркотиками, їздив на викрадених автомобілях, який задовольнив споконвічне бажання Лізи. Відколи я став приватним детективом, основна частина моєї роботи була зосереджена на справах про невірність. Люди здатні на високий рівень обману. Ліза могла вплутатися в смертельний роман; можливо, її кавалер із нижчого класу вимагав грошей, а вона відмовилася.
  Ще до того, як закінчилася ніч, я дізнався кілька основних фактів про Лізу. Вона відвідувала школу Стівенсона в Лівонії, але дата випуску не була вказана. Вона також провела два роки в Скулкрафт коледжі, але так і не отримала ступеня чи сертифіката. На момент її вбивства їй було тридцять чотири роки, і вона була домашньою мамою — за всіма ознаками звичайна дружина з передмістя. Її життя до одруження з Карсоном було трохи менш певним. Її трудовий досьє був неоднозначним. Деякий час вона працювала сертифікованим помічником медсестри та вчителем на заміні, але жодна з них не тривала довго. Вона відвідувала курси ранньої освіти в коледжі, але вони не були великими. Деякі люди беруть відпустку між середньою школою та коледжем для роботи чи подорожей, але Ліза, здається, не була частиною робочого світу, поки їй не виповнилося двадцять два. Це здавалося дивним, але не зовсім виключеним. Деякі люди нероби.
  Я пробіг Лізине ім’я по білих онлайн-сторінках і знайшов адреси в Лівонії, Новому Орлеані, Луїзіані, Нортвіллі та Детройті. Дати вказували на те, що вона жила в Лівонії в дитинстві, в Детройті в підлітковому віці, а в Луїзіані і Нортвіллі в дорослому житті. Було дивно, що вона взагалі жила в Детройті, і ще дивніше, що вона жила там у підлітковому віці, але віртуальні білі сторінки, як відомо, є неточними. Ймовірно, у списку була ще одна жінка з таким же іменем, змішана з адресою Лізи.
  Я також перевірив сторінки Лізи в соціальних мережах, але там було не так багато чого побачити. Можливо, вона подбала про те, щоб забезпечити безпеку своїх сторінок у соціальних мережах, і незнайомці не могли переглянути основну частину її інформації. Я не міг бути впевнений, але список її друзів був досить мізерним. На її сторінці була фотографія Карсон і дітей, без неї самої, і в неї було двадцять дев’ять друзів. Вона нічого не публікувала з 2009 року, за два роки до того, як її вбили. Звичайно, у той час соціальні медіа тільки набирали обертів, тому не було дивно, що вона не мала багато інформації, але це викликало мій інтерес. Публікація в соціальних мережах і наявність «друзів» аж ніяк не є ознакою нормальності, але для мами, яка сидить вдома в шикарному передмісті, це було б чудовим місцем, щоб похвалитися і, можливо, похвалитися своїм світом. Вона була красунею, одружилася з лікарем, мала двох дітей, феноменальний поштовий індекс… усі зовнішні речі, які, на думку людей, приносять щастя. Звичайно, я знаю з досвіду, що чим більше людей ви включаєте у своє життя, тим складніше бути щасливим. Можливо, Ліза дійшла подібного висновку і вирішила зберегти своє життя в таємниці. Або, можливо, вона звернулася до зовнішнього джерела для якогось типу звільнення.
  Я прокрутив кілька дописів на сторінці Лізи і знайшов мінімальну, дуже стриману інформацію. У її списку друзів не було бандитських людей. Далі я перевірив веб-сайт газети на наявність статей про вбивство. Я прочитав короткий виклад злочину та кілька заяв одного з детективів у цій справі — Келвіна Коула. Після кількох годин перегляду в Інтернеті мій зір затуманився через занадто багато часу перед комп’ютером. Я закрив ноутбук, схопив телефон і подзвонив Мартіну.
  «Вона щось приховувала», — сказав я, щойно він підняв трубку.
  «Чому ти так думаєш? О, і з Різдвом, — сказав Мартін. На задньому плані я чув приглушений звук відеоігри.
  «Її сторінки в соціальних мережах рідкісні. Є одна її фотографія… решта – її родина, але на жодній із цих фотографій вона не зображена. Вона ніколи не з родиною, тому що вона інша».
  «Чим вона відрізняється?»
  «Я не знаю, але вона відрізняється від них».
  Шум на задньому плані припинився.
  «Завтра я призначу зустрічі з Карсон, її найкращою подругою Мадлін і власником магазину. Я хочу подивитися, де жила Ліза. Після канікул зверніться до її колишніх колег. Рік вона викладала в Сент-Барті. Поговоріть з директором та будь-якими вчителями, які з нею працювали. Я теж зателефоную у 8 дільницю і зайду туди, щоб подивитися матеріали справи».
  — Ви думаєте, що Ліза щось зробила, щоб її вбили? — запитав Мартін.
  «Я думаю, що є щось, про що її чоловік не знає, що сприяло її вбивству. Я знаю, як це мати таємниці».
  OceanofPDF.com
  
   3
  ТНа наступний день після Різдва я прокинувся з неспокійним відчуттям, але один погляд надвір виявив слизькі, блискучі тротуари. Проклятий лід… Я сподівався вийти з дому раніше і отримати адреналін, але бігти по льоду було неможливо. Натомість я вирішив працювати з телефонами. Мета полягала в тому, щоб домовитися про побачення з Медлін Прайс — подругою, Пітером Абернаті — братом і власником магазину алкогольних напоїв, де знайшли тіло Лізи.
  Спочатку я спробувала Маделін Прайс. М’який, спокійний голос повідомив мене, що я зв’язався з Мадлін ще до того, як у повідомленні було запропоновано кілька варіантів. Натисніть один, щоб отримати інформацію про заняття йогою, два, щоб отримати послуги психічного здоров’я, і три, щоб отримати особисті запити. Я натиснув три і залишив своє ім’я, причину дзвінка та свій номер у голосовій службі. Далі я зателефонував Пітеру Абернаті й отримав його голосову пошту. Його голос звучав сердито й поспішно, але він зумів стриматися й записати повідомлення, яке звучало відносно професійно.
  Єдиною людиною, яку мені вдалося зв’язати, був власник магазину алкогольних напоїв Алі Мансу.
  Телефон задзвонив двічі, перш ніж хтось підняв трубку та сказав: «Ну».
  «Можна я поговорити з містером Алі Мансу?»
  «Це він».
  "Привіт. Мене звуть Сільвія Вілкокс. Я приватний детектив, який розслідує вбивство Лізи Старк, і хотів би поговорити з вами про вбивство».
  На лінії запанувала тиша.
  «Містер Мансу?»
  «Так».
  «Я...»
  «Я не хочу мати з цим нічого спільного. Давно, і я вже говорив про це з поліцією», — крикнув чоловік із сильним і важким близькосхідним акцентом.
  «Містер Мансу, я розумію. Мені просто потрібно трохи..."
  «Ні!»
  «Містер Мансу—"
  «Ні, ні, ні!»
  «Сер, що станеться, якби DPD прийшов і перевірив список ваших співробітників?»
  Тиша.
  «А що, якби поліцейські під прикриттям були у вашому магазині й чекали, поки неповнолітній купить алкоголь?»
  Я ненавидів бути одним із тих поліцейських, але інколи доводиться витягувати поліцейську картку.
  «Добре. Що ти хочеш знати?»
  «Я хотів би зайти і поговорити з вами».
  «Це це?»
  «Так».
  «Не купа копів?»
  «Ні. Тільки я».
  «Ой. Гаразд. Тепер його голос був спокійним. «Це нормально. Я думав, ти хочеш привести багато копів».
  «Ні. Найкраще, щоб ми були тільки ти і я».
  «Коли?»
  «Сьогодні. Близько полудня».
  «Добре», — сказав він, перш ніж покласти трубку. Я прийняв душ, одягнувся в синій костюм у тонку смужку та темно-сині туфлі та вийшов. Підштовхнувши Taurus всього на кілька миль на годину до дозволеної швидкості, я зміг виїхати на I-96 об 11:11 ранку. Під час їзди я подумки прочесав сцену. Незнайомці в чужій частині міста знайшли тіло. Незважаючи на те, що в цьому районі сталося багато вбивств, а стрілянина була повсякденною частиною життя, вбивство Лізи було унікальним. Вона не була схожа на типову страву Брайтмура. У цьому куточку міста було небагато різноманітності, але мешканці мали «вигляд» — глибокі мішки під очима, зів’ялі обличчя, повільна шаркаюча хода та бичачі погляди, які розповідали історію безнадії. Якби Ліза Старк скинула його на шматок збоку, хтось би помітив її блискучий червоний Range Rover, що кружляє навколо.
  У цей час дорожнього руху було відносно слабким, і я зміг легко дістатися до Брайтмура. Проїжджаючи через містечко Редфорд, я нагадав про дім, який ми з Дереком ділили на північ від Телеграф-роуд. Був час, коли поліцейські Детройта повинні були жити в межах міста, але до того часу, коли ми були в DPD, це обмеження було знято. Незважаючи на це, ми вирішили переїхати в частину міста, де жила купа пенсіонерів і старожилів, які все ще працювали в поліції. У нашому маленькому районі на околиці міста було повно поліцейських та інших державних службовців, яким потрібна була адреса в Детройті, але вони хотіли бути якомога ближче до кордону. Тихі доглянуті газони вздовж вулиць скромних двоповерхових цегляних бунгало та пішоходів; діти гралися на ретельно розпланованих вулицях. Різноманітність, якої бракувало більшій частині Детройта, жила в п’яти кварталах, що передували робітничому передмісті Редфорд. Декілька фірм, що працюють у сім’ї, пережили вибух торгових центрів і корпоративних мереж швидкого харчування, що перетворило район на приховану перлину спільноти та безпеки. Ми були добре озброєні, і всі головорізи з іншого боку Телеграф-роуд це знали.
  Не було жодних причин наважуватися переходити Телеграф-роуд, окрім роботи, але я незліченну кількість разів проїжджав повз район, де знаходили тіло Лізи, протягом мого перебування у війську. Незважаючи на те, що вбивство сталося понад два роки тому, і всі речові докази давно зникли, розмова з власником магазину, який знайшов тіло, може бути плідною. Того ранку близько десятої години я зупинився перед магазином. Вивіска на вітрині магазину гласила просто: «Пиво/Вино/Лікер».
  Магазин на кутку слугував універсальним продуктовим магазином, міні-маркетом і магазином усього, що вам може знадобитися. Він був більший за середній, але мав із собою характерні ознаки більшості сусідніх стиків. Зайшовши в двері, я помітив прострочену їжу, що вишикувалася на полицях, різноманітні гнилі фрукти, що звисали з передньої стійки, і жирну оброблену піцу, курку та гамбургери, що заповнювали стенди біля каси. Товста пластина куленепробивного скла відокремлювала продавця від відвідувачів, а приклад дробовика виднівся прямо під прилавком… Звичайний детройтський магазин для вечірок.
  Алі Мансу носив в'язану шапку на лисіючій голові та традиційний халат кремового кольору. Його посмішка — тонка й вимушена — була чіткою, хоча він був за товстим аркушем оргскла. Ми побачилися очима, коли я штовхнув важкі скляні двері. Він злегка помахав рукою, завершив операцію й кинув жменю дрібних грошей у неглибокий срібний колодязь. Він покликав молоду жінку в хіджабі, яка складала полиці в продуктовому ряду. Вона підвела очі, кивнула, усміхнулася мені й пішла за стійку.
  «Містер Мансу?»
  «Пані Вілкокс?» Його очі засяяли сумішшю страху й цікавості.
  «Так, привіт. Сільвія Вілкокс, — сказав я, простягаючи руку й отримуючи міцне рукостискання у відповідь від Алі.
  «Пані Вілкокс — радий познайомитися. Ми можемо поговорити в камері зберігання, — сказав Алі, відмикаючи клітку, яка відділяла касу від магазину.
  Алі був близько шести футів на зріст, але він ходив сутулим, через що виглядав трохи сутулим. Його обличчя покривала густа чорна борода, акуратно підстрижена за два-три дюйми від підборіддя.
  «Дякую, що знайшли час зустрітися зі мною», — сказав я.
  «Немає проблем», — сказав Алі м’яким тоном.
  Я пішов за ним крихітним коридором, який виливався в кімнату, повну розплющених коробок і випадкових запасів. Він показав мені сісти на іржавий, сірий, розкладний стілець.
  «Отже, ви були відкритими лише за короткий час, перш ніж знайшли тіло, чи не так?» запитав я. Розхитане розкладне крісло трохи захиталося. Я мовчки помолився, щоб це тривало до кінця інтерв’ю.
  «Так. Ми працювали лише кілька тижнів, — сказав Алі з сильним акцентом.
  «Тепер ви працюєте близько двох років, чи не так?»
  «Правильно. Близько двох років»
  «Чи знали ви, що це була територія банд і дуже погане сусідство, коли ви відкривали магазин?»
  «Я виріс у Газі. Я не боюся поганих місць».
  «Чи можете ви сказати, що у вас знову і знову є ті самі клієнти?» Я знав, що так, але хотів підготувати його до наступного запитання.
  Алі похитав головою — так. Він почав виглядати нудьгуючим.
  «Я знаю, що це буде важко згадати, але чи сталося щось незвичайне за день до того, як ви знайшли тіло Лізи? Було зайнято?»
  «Народився мій четвертий син, — сказав Алі. На його обличчі розпливлася посмішка.
  — Вітаю, — сказав я. Якби син Алі народився за день до викидання тіла Лізи, він би запам’ятав цей день краще, ніж якби в його житті не сталося нічого важливого. Це інтерв’ю може дати корисну інформацію.
  «Я був у магазині, за прилавком, коли подзвонила дружина. Я підскочив, сказав клієнтам, що маю зачинятися раніше, і пішов близько восьмої тієї ночі».
  «Чи були люди в магазині, коли ви дізналися?»
  «Так, але я їх не пам'ятаю. Я був дуже схвильований своїм сином».
  Деякі клієнти могли знати, що магазин закрився рано ввечері. Вони могли поширити інформацію.
  «Ти ще щось пам’ятаєш про ту ніч?»
  «Я збирався йти близько восьмої, але залишився ще на кілька хвилин, тому що з’явився клієнт. Вона розлютилася, бо я закривався рано. Я запитав її, чи це була екстрена ситуація; вона сказала, що ні, і після того, як я пояснив, чому закриваюся раніше, вона зрозуміла».
  «Ви знаєте ім'я жінки?»
  «Ах, так. Вона завсідник. Дуже мило. Живе за рогом. Гарний будинок. Гарний чоловік».
  «Чи можу я отримати її ім’я?»
  «Бурштин. Я думаю, її звуть Ембер Дюкс. Гарний будинок. Ви не можете пропустити це».
  «Дякую. Це корисно. Ви пам’ятаєте, що вивісили вивіску чи щось подібне, щоб люди знали, що магазин зачиняється раніше?»
  «Ні. Я не хотів, щоб усі знали — лише ті, хто заходив у магазин. Повідомляти про це всім околицям було б нерозумно. Якби хтось зайшов і побачив, що магазин зачинено, йому краще було б подумати, що він не працює, ніж мені казати всім, що я зачиняюся раніше».
  У нього була хороша думка. Повідомлення про те, що він закривається рано, було б запрошенням до пограбування.
  «Отже, єдині люди, які знали, були клієнти, які прийшли в магазин того дня?»
  Алі кивнув. Це означало, що вбивця, ймовірно, був у магазині.
  «У вас є плівки спостереження?»
  «Звичайно. Їх забрала міліція».
  Мені потрібно було б перевірити у детектива, який працював у справі, чи вдалося зібрати якісь докази на записах.
  «Містер Мансу, ти ще щось пам’ятаєш?»
  «Поліція, здається, не зацікавилася, але вам може бути все одно».
  «Мені все одно. Що їх не цікавило?»
  «Перші кілька тижнів магазин був відкритий, нас турбували банди. Ось чому ми маємо пістолет. Після того, як ту жінку знайшли мертвою в провулку, банди більше нас не турбували».
  Це було цікаво. Можливо, Ліза все-таки прокинулася.
  «Що робили банди?»
  «Бити вікна, графіті, цькувати мою дочку».
  «І це припинилося після того, як знайшли тіло?
  «Так».
  Дивно.
  «Можна я подивитися алею?» запитав я.
  «Звичайно».
  Я пішов за Алі до задньої частини комори, ухиляючись від картону.
  «Я буду чекати в дверях. Я не хочу залишати жінку в провулку саму».
  Я кивнув і вийшов у провулок. Блідо-коричневий іржавий смітник стояв посеред сміття та порослої трави. Вздовж алеї стояли занедбані будівлі. Це було чудове місце, щоб скинути тіло. Я намагався уявити сценарій, який закінчився б тілом Лізи за смітником. Чому вона опинилася в цьому провулку?
  «Пані Вілкокс, — гукнув Алі з порога. «Ти будеш довго?»
  Я б повернувся пізніше, якщо потрібно.
  «Ні. Насправді я все закінчив. Дякуємо за ваш час».
  Ми повернулися всередину. Купив на Алі пачку жуйок, помахав рукою на прощання і вийшов з магазину. Коли я виходив, повз мене проштовхалися якісь неприємні хлопці в бандитських окрасах. Три крикливих дівчата з хлопчачим виглядом у косичках, банданах і обвислих джинсах бурмотіли цілий ряд лайливих слів, прогулюючись туди-сюди по проходах. Дві дівчата були високими й худими, але третя, низька, кремезна дівчина, здавалося, була їхнім лідером. Я намагався уникати зорового контакту, але кремезна дівчина намагалася дивитися на мене. Їй було не більше чотирнадцяти, а може, й п’ятнадцяти років, але обличчя її вже зачерствіло від потертості життя. На її лобі було кілька ліній зморшок, а очі були брудно-зеленого кольору, що змусило мене подумати про забруднений океан. Я кивнув і проштовхнувся повз дівчат.
  Зовні на пасажирському боці Taurus хиталося тіло, схоже на скелет. Я провів рукою по прикладу рушниці й переконався, що мої черевики голосно клацнули об тротуар. Сподіваюся, істота втече геть, почувши моє наближення. Коли я підійшов на чотири фути, виснажене тіло почало повільно повертатися до мене обличчям. Залишки грудей лежали на її животі, а біла плівка оточувала рот жінки. Коли вона спробувала заговорити, дірка на її обличчі створила порожнисту рожево-чорну доріжку, яка прохрипіла: «Запасні гроші?» хрипким голосом. Я відняв руку від приклада рушниці, покопався в кишені й дістав шматочок ворсу й дві чверті. Я впустив їх їй у руку й пробурмотів: «Нехай Бог помилує».
  Повертаючись на автостраду, я вирішив проїхати повз будинок Ембер, жінки, яка зайшла в магазин того вечора, коли Алі Мансу зачинився рано. Гарні будинки в Брайтмурі помітні, тому що вони є надзвичайним винятком. Я проїхав Дакоста-стріт і одразу впізнав, що це мав бути будинок Ембер. Скромний, але доглянутий цегляний будинок стояв за огорожею. Я перевірив свій телефон на час і оглянув околиці. Імпровізовані інтерв’ю не ідеальні, але я хотів принаймні поглянути на ландшафт. Я оглянув квартал згорілих будинків. Я припустив, що деякі з них були піддані запальним бомбам у війнах за наркотики. Те, що я вважав будинком Амбер Дюкс, стояло за ланцюговою огорожею зі свіжими лопатами тротуарами та бризками солі на сходах, що вели до крихітного відкритого ґанку. Я вийшов і пішов вулицею перед будинком. На ґанку лежав потертий килимок «Ласкаво просимо», покритий сірим снігом і сіллю. На плетених воротах був напис «Бережись собаки», і щоб підкріпити це попередження, два великі ротвейлери із задоволенням бігали навколо будинку, гавкаючи та виявляючи свою присутність. Я записав адресу й повернувся до машини.
  
  Того дня я повернувся в офіс і трохи дослідив, що відбувалося в Брайтмурі за останні кілька років. Після мого відходу з поліції в околицях з’явилися іскорки надії. Один чоловік почав їздити і відлякувати людей, які приходили викидати сміття або користуватися послугами повій у цьому районі. Інші мешканці заснували громадські сади та групи спостереження за сусідами. Незважаючи на це, Брайтмур був одним із найнебезпечніших районів міста.
  До п’ятої того вечора мої очі почали туманитися. Я закрив ноутбук і подзвонив Карсону Старку.
  «Ти вже щось знайшов?» запитав він.
  «Я працюю над збором інформації. Насправді я хотів би зупинитися біля вашого дому і відчути місце, яке Ліза називає домом».
  «Вона... не була там досить довго. Яка користь від цього?»
  «Це рутина. Я просто хочу краще відчути, ким була Ліза. Я також можу повідомити вам те, що я наразі дізнався».
  Розвішування інформації допомогло змінити думку Карсона.
  «Добре. Цього тижня я працюю опівночі, тому, якщо ви зможете прийти вранці, це буде чудово».
  Як щодо десятої завтра вранці?»
  “Ідеально. Тоді побачимось».
  Наступного ранку о дев’ятій п’ятдесят п’ятій я був перед будинком Карсона. Карсон Старк жив у новій частині містечка Нортвілл. Великі особняки, які демонстрували надмірності нинішнього тисячоліття, але не мали жодної чарівності попереднього століття, заповнили підрозділ за підрозділом. Будинок Старків був розгалуженою спорудою поблизу державного парку. Карсон зустрів мене біля бічних дверей, що вели на кухню. Він кивав привітно, натягнуто усміхаючись. Я ступив на темну дерев’яну підлогу, яка виблискувала досконалістю. Відполірований дерев’яний столик мав гарнітури для чотирьох пасажирів, які могли розміститися в бежевих кріслах із тканинною спинкою. Маленька дівчинка з тонким світлим волоссям сором’язливо пробурмотіла «привіт» і підняла руку свого брата, щоб помахати мені.
  «Пані Вілкокс, дякую, що прийшли. Ласкаво просимо».
  Ми потиснули один одному руки. Швидкий огляд будинку сказав мені дві речі: Ліза вибрала місце, але Карсон відповідав за внутрішнє оздоблення. Інтер’єр будинку мав старосвітський шарм. Зовні був ідентичний решті будинків у цьому районі.
  Карсон був одягнений у чорні штани зі складками та білу сорочку з довгими рукавами та піджак. Його одяг був скромної якості, що ще раз вказувало на те, що він старі гроші. Він виглядав так, ніби прямує на ділову зустріч. Метою нашої зустрічі, звичайно, була справа, але його парадне вбрання мене трохи приголомшило.
  «Привіт, містере Старк. Привіт, — сказав я, махнувши рукою на двох дітей за столом.
  «Привіт», — знову сказала маленька дівчинка, усміхаючись.
  «Будь ласка, називайте мене Карсон. Амелія?» — крикнув Карсон і повернувся до фойє. «Ти можеш взяти дітей?»
  На кухню зайшла маленька коричнева жінка, бурмочучи по-іспанськи. Карсон відповіла іспанською, коли зібрала дітей і вийшла з кімнати. Няня/домробітниця, про яку мені розповідав Карсон... Чи зберігала вона якісь секрети Лізи? Можливо, вона мала інформацію про те, чому Ліза була в Брайтмурі в день, коли її вбили. Мені потрібно було б поговорити з нею, перш ніж піти.
  «Вона наша домробітниця і рятівниця. Не думаю, що я зміг би впоратися з дітьми без неї… Так радий, що Ліза знайшла її раніше… — Він зітхнув і провів рукою по своїй лисіні. Прийняття втрати подружжя було безперервним процесом. Це були запізнілі думки, які нагадали вам, що так, вони справді зникли. Я дуже добре впізнав цей далекий, розсіяний погляд.
  «Містер Старку, — сказав я, намагаючись повернути його до сьогодення, — я намагався відтворити життя Лізи. Коли в когось стріляють стільки разів, скільки в неї, злочинцем зазвичай є хтось, кого вони знають. Пам’ятаючи про це, мені потрібно знати, чим займалася Ліза у вільний час і хто її друзі та сім’я. Мені потрібно знати, ким була Ліза».
  Карсон стояв за кілька футів переді мною, його очі були опущені, а чоло було зморщене тривожними зморшками. Я уявив, що його розум аналізує все, що я сказав. Дочекавшись відповіді, якої так і не було, я спробував зрозуміти, скільки інформації йому надати. Розслідування було новим і неповним, і ніхто не хоче чути, що їхня дружина мала інше життя, тому я мовчав про подробиці.
  — Я вважаю, містере Старк, що Ліза знала свого вбивцю. Ось чому я хочу знати більше про те, як ви жили разом».
  «Я знаю, що випадкові вбивства трапляються рідко, але я не думаю, що ми знали вбивцю, місіс Вілкокс», — відповів Карсон, перш ніж запропонувати мені напій. Я бачив, що він не був готовий повірити, що Ліза могла знати когось, кого він не знав. Мені знадобився новий ракурс.
  «Що ви берете? Пиво, вино, коньяк? Заходьте в бар. Я зроблю мартіні, — сказав він, перш ніж я встиг відповісти. Я пішов за ним через величезну сімейну кімнату зі стелею собору. Коли ми дійшли до вітальні, ми зупинилися, і він помахав мені до великої бежевої шкіряної секції навпроти кручених сходів, а потім попрямував за досить велику барну стійку, засунуту в кутку кімнати. Теплий вогонь потріскував на одній стіні, а поряд із нею плазмовий телевізор розміром із кінотеатр показував без звуку цілодобову новинну станцію.
  «Я щойно прочитав тікер. Не можу терпіти те, що вони говорять», — сказав Карсон, показуючи на телевізор перед тим, як почати готувати напої. Я помітив, що він не чекав, щоб почути, що я хотів би випити, або навіть, чи хочу я випити. Тип особистості? Не відкритий до пропозицій? Це було звичайним явищем серед хірургів, і хоча анальний секс був чудовою якістю під час операції, у подружжі це рідко йшло добре. Що було б одружитися з ним? Я вирішив зупинити його, поки він не зайшов занадто далеко.
  «Містер Старку, мені ще рано, я працюю, тому не зможу випити».
  «Ой. Так, здається, тобі ще рано. Я вийшов з роботи кілька годин тому. вибач Мій графік змішується. Підійди до каміна… Це приємно», — сказав він.
  Карсон простягнув мені кубок, наповнений водою. Я взяв келих і дивився, як він зробив великий ковток свого мартіні.
  «Ви справді думаєте, що Ліза знала вбивцю? Мені важко в це повірити. Я маю на увазі, що ми тут жили добре. Вона була чудовою мамою. Рік викладав у середній школі. Потім, коли у нас народилися діти, вона хотіла залишитися вдома, щоб піклуватися про них. Ми були щасливі. Копи були серйозні на куті невірності. Це просто неправда. Ми були дуже щасливі».
  Я подивився фотографії на мантії. Була фотографія за фотографією сім’ї. На кількох знімках була економка, але Мадлен Прайс, жінка на фото, яке Карсон показав мені в офісі, також була на двох знімках. Її губи були стиснуті в тугу лінію, яка, здавалося, слугувала її версією усмішки. Лише члени сім’ї, економка та Мадлін… Брата Лізи ніде не було видно. Її батьки та батьки Карсона також були відсутні. Дивно.
  «Це подруга Лізи, Медлін Прайс?» — запитав я, перериваючи потік заперечень Карсона.
  «Так, найкращий друг і вчитель йоги Лізи».
  Мадлен була останньою людиною, яка розмовляла з Лізою; Я залишив їй повідомлення напередодні, але вона не передзвонила. Я зробив подумки, щоб спробувати зв’язатися з нею, щойно вийду з дому Карсон. Мадлен створила сімейну мантію. Очевидно, вона була важливою для всієї родини.
  «Що було першим? Дружба чи інструкція з йоги?»
  «О, однозначно дружба. Я маю на увазі, що Ліза любила йогу, але вона не любила весь спосіб життя, як Мадлен».
  Я оглянув дорогий будинок надмірностей і уявив, що Ліза була далеко не йогом.
  «Чи можна сказати, що вони були найкращими друзями?»
  Карсон сьорбнув мартіні, спантеличено подивився на мене й пробурмотів: «Ліза була моєю найкращою подругою; ми були дуже близькі. Але за межами нашого шлюбу, так, Мадлен була її найближчим другом».
  «Вона живе в Енн-Арбор, так?»
  «Правильно. Не надто далеко від вашого офісу. Ви повинні поговорити з нею, але я знаю, що вона не має жодного стосунку до вбивства Лізи. Сподіваюся, ви не думаєте в цьому ключі».
  Карсон був схвильований. Я спробував розшифрувати, чи це його звичайний темперамент, чи його просто охопило знову розпалене горе.
  «Щоб я дізнався, ким була Ліза, я повинен зустрітися з людьми, з якими вона проводила час. Ось і все. У моєму списку також є її батьки та брат».
  Карсон закотив очі й зробив великий ковток мартіні.
  «Пітер — цілковитий придурок. Ми рідко бачили його, тому що він п’яний…стає голосним і злим, коли справи йдуть не так. Ебігейл, його дружина — скоріше, колишня дружина — добра. Сподіваюся, вона з тобою поговорить. Вони з Лізою були дещо близькі».
  «Я зв’яжусь з Ебігейл. Чи є ще з кимось, на вашу думку, я повинен поговорити?»
  Карсон зробив ковток мартіні.
  «Я не можу думати ні про кого іншого».
  «Можна я поговорити з Амелією?»
  «Звичайно, але вона економка. Думаєш, у неї буде чим поділитися?»
  «Я не дізнаюся, поки не поговорю з нею. Іноді люди навіть не усвідомлюють, що те, що вони знають, є важливим. Я просто хочу бути ґрунтовним».
  «Звичайно. дякую Мені подобається ґрунтовність. Я візьму дітей, а ти поговори з нею».
  Карсона, здавалося, трохи турбував той факт, що я хотіла поговорити з економкою, але він заговорив з Амелією іспанською та закликав дітей до себе. Вони пішли за ним в іншу кімнату, а я пішов на кухню.
  «Hola, сеньйора», — сказав я, простягаючи руку. Амелія спочатку вагалася, але потім поступилася й потиснула мені руку.
  «Привіт, місіс Вілкокс», — відповіла Амелія зі сором’язливою посмішкою.
  «Чи можна, якщо я задам вам кілька запитань?»
  «Так, так. Нічого страшного. Сідайте, будь ласка». Амелія вказала на стіл. Ми обоє сіли.
  «Я намагаюся з'ясувати, хто вбив місіс Старк. Я знаю, що ви почали працювати на неї лише за кілька тижнів до її смерті, але я хотів би почути про ваші стосунки з нею. Що ви можете сказати мені про місіс Старк?»
  «Ви поліцейський?»
  «Ні. Я цивільний, звичайний громадянин, який самостійно розслідує злочини».
  «Як... як вони це називають? Гм… фрілансер?»
  «Так. Це саме те. Я фрілансер».
  «Ага, гаразд. Що ж, я можу вам сказати, що місіс Старк завжди дуже мила, але іноді вона нервує через щось».
  «Як ти дізнався, що вона нервує?»
  «Вона тихо дзвонить, і коли ця жінка підходить до дверей, вона каже мені не відповідати. Вона сама відповідає».
  «То ви зазвичай відкриваєте двері, але вона відкрила двері одному відвідувачу?»
  «Так. Маленька леді. Вона стукає у двері й дає місіс Старк записку. Це було за день до її смерті. Я ніколи раніше не бачив цю жінку».
  «Чи була місіс Старк нервовою чи злою, щасливою чи доброзичливою, коли ця жінка з’явилася?»
  «Нервовий. Жінка говорила жорстким голосом. Не знаю, що вона каже, але виглядає не дуже добре».
  «Не могли б ви описати її мені? Як вона виглядала?»
  «Короткий, чорний, трохи великий».
  Я записав подробиці. Отже, за день до вбивства Лізи біля дверей з’явилася жінка. Вона говорила злим голосом, і економка не впізнала її. Не зовсім лідер.
  «Ви бачили цю жінку раніше? Як ви думаєте, вона була продавцем чи хтось, хто намагався поговорити з Лізою про релігію?»
  «Ні. Я ніколи не бачив її раніше, але місіс Старк бачила її раніше».
  «Чому ти так думаєш?»
  «Тому що вона знала її ще до того, як вона підійшла до дверей. Вона сказала мені «почекай», коли жінка йшла до дверей. І вона не запитала, хто це був. Місіс Старк завжди відкриває двері, коли знає людей».
  «Добре. Отже, ви зазвичай відкриваєте двері, якщо тільки місіс Старк не знає цю людину, правильно?»
  «Так. Якщо вона не скаже мені "ні".
  «Пані Старк сказав тобі не відкривати двері?»
  «Так. Вона каже: «Ні, Амелія, я зрозумів, я зрозумів», і вона це зробила зі мною». Амелія продемонструвала це, зневажливо змахнувши рукою.
  — Чи можете ви ще щось сказати про цю жінку?
  «У неї немає машини. Жодної машини перед будинком».
  Дивно. Щоб пересуватися містечком Нортвілл, вам потрібен був автомобіль. Якщо у вас не було машини, ви збиралися з кимось покататися. Система громадського транспорту не простягалася надто далеко в передмістя.
  «Це все, що я знаю».
  «Ви сказали про це поліції?»
  Амелія потерла руки й зачекала, перш ніж відповісти.
  «Вони ніколи не розмовляють зі мною».
  «Я перша людина, яка задає вам питання про місіс Старк?»
  «Так. Ніхто зі мною не розмовляє. Якщо вони зі мною розмовляють, я їм кажу».
  «Чи можете ви ще щось сказати мені про місіс Старк?»
  «Ні. Просто вона дуже нервувала».
  «Добре. дякую Я ціную, що ви знайшли час поговорити зі мною».
  Амелія кивнула, відштовхнулася від столу й попрямувала назад до вітальні, де був Карсон із дітьми.
  За день до вбивства Лізи до дверей прийшла невисока темношкіра жінка з трохи зайвою вагою, без машини. Це було небагато, але це було щось. Тепер настав час поглянути на книгу вбивств.
  
  Я познайомився з Чарльзом Кеттерінгом, коли мені було п’ять років. Ми вперше перетнулися в той день, коли мій брат-близнюк впав з велосипеда і подряпав собі коліно. Поки я втішав свого брата і допомагав йому піднятися, до нас підійшов кремезний хлопець у товстому афро-стриженому кросі.
  «З ним все гаразд?» — тихим голосом спитав здоровенний хлопчик.
  «Так. Він просто неправильно повернув, — сказала я, витираючи сльози з Саймонової щоки. Я був на чотири хвилини старший за брата, але з віком ці хвилини здавалися мені роками. «Чи можете ви пішки повернутися до нашого дому на велосипеді?»
  — Так, — сказав Чарльз. Я повернувся до Саймона й узяв його за руку. Щойно ми почали йти, Чарльз промчав повз мене на Саймоновому велосипеді.
  «Гей! Ти не вмієш їздити на велосипеді! Я сказав, йдіть назад!» — крикнула я, тягнучи Саймона за собою, бігаючи до Чарльза. Коли я наздогнав його, я вдарив його так сильно, як міг. Він впав з велосипеда і почав плакати. Ця метушня вивела обох батьків на вулицю, де вони побачили двох ридаючих хлопчиків і одну владну дівчинку, яка стояла, поклавши руки на стегна. Понад три десятиліття потому ми з Чарльзом залишалися друзями.
  Чарльза не було, коли я прибув до 8-ї дільниці, але я все одно зміг дістатися до книги вбивств. Кілька років тому через значне скорочення населення Детройт вирішив консолідувати дільниці. Багато хлопців, з якими я працював у 8-му, були об’єднані в те, що коротко називали Північно-Західним округом. Тепер, після всієї консолідації та реконфігурації, «нова» дільниця повернулася до старої доброї 8-ї. Я пройшов крізь подвійні двері й помітив Даррелла Андерсона за дзвінком.
  «Сільвія Вілкокс… А що ми, нікчемні люди, зробили, щоб отримати задоволення від вашої компанії?»
  Даррелл Андерсон перетворив свій природний образ продавця зміїної олії на основу для успішної кар’єри в правоохоронних органах. Він був королем кімнати для допитів; він міг піти під прикриття і вплутатися в будь-яку злочинну операцію.
  «Ти мене знаєш. Я приходжу лише тоді, коли мені щось потрібно», — сказала я, підморгнувши перед тим, як ударити рукою по товстій долоні Даррелла й дозволити йому «обійняти мене».
  «Як вулиця ставиться до вас?» — запитав Даррелл, маючи на увазі мій статус приватного слідчого.
  «З кожним днем легше і легше».
  Ми посміялися і поговорили кілька хвилин. Після цього я побалакав з кількома іншими хлопцями, дав п’ятірку своєму колишньому начальнику, а потім попросив зустрітися з детективом Коулом. Він вийшов із задньої частини дільниці з підозрілою посмішкою на обличчі. Я простягнув руку, коли він наблизився.
  «Детектив Коул. Я Сільвія Вілкокс, і я...
  «Я знаю, я знаю. Кеттерінг уже засунув мені жучка у вухо. Давай поговоримо».
  Келвін Коул був невисокий і кремезний, з пухнастою, але добре збереженою баранячою відбивною на верхній губі. Його очі були різкими й темними, і вони різко контрастували з його світло-коричневою шкірою.
  «Я ненавиджу, коли в моїй справі є люди», — сказав Коул, міцно стискаючи мене за руку.
  «Зрозуміло. Дякую за розмову зі мною».
  Він був приблизно п’ять футів шість, привабливий, і, виходячи з того факту, що він був єдиним хлопцем із носом у картотеці, коли я прибув, мабуть, хороший поліцейський. За його пихатістю та невимушеним почуттям гумору я міг сказати, що він, мабуть, народився та виріс у Детройті. Коротка розмова з моїм колишнім начальником повідомила мені, що Коул був відомий як міцний сім’янин і вже наближався до високих показників розгадки, хоча він пропрацював детективом лише чотири роки.
  «Як справи?» — запитав він, гортаючи книгу вбивств.
  Я намагався охопити мигцем інформацію, перегортаючи сторінки. Книги про вбивства — це чудові джерела, оскільки вони містять фотографії, нотатки та інформацію з інтерв’ю, але, судячи з того, що я бачив, ця книга містила небагато.
  «Це не так швидко, як хотілося б, але є деякі підказки».
  «Справді? Ну це добре. Отже, ви вибрали PI річ. Як справи?»
  Я думав про великі суми грошей, які я зібрав від подружжя, яке бажало знати, чи не зраджує їм друга половинка. Один випадок міг отримати достатньо грошей, щоб підтримувати мене протягом кількох місяців, і якщо інформація допомогла жертві отримати приємне розлучення, вони були милостиві й заплатили мені ще більше. Коли я вирішив стати розвідником, я не думав про фінансові вигоди. У той час я не хотів бути частиною міліції. Я був гірким і звинуватив у смерті Дерека поліцію. Згодом виявилося, що смерть Дерека сталася не з вини відділу, але я все одно вирішив не повертатися з відпустки. Після перших кількох справ приватного детектива я зрозумів, що мій дохід зросте не по годинах.
  «Справа хороші. Звичайно, ця справа про вбивство буде важкою, але я думаю, що ми зможемо її розкрити. Нам просто чогось не вистачає. Нам потрібен доказ, якого немає».
  «Як ти думаєш, що це?»
  «Не знаю, але перегляд доказів може допомогти».
  Доказів було мало. Єдиними предметами, зібраними з місця злочину, були золотий браслет Лізи, її обручка, труп мертвої білки, яка була під її тілом, і бандана, яку вона запхала у свою сумочку. Бандана була тим предметом, який змусив поліцію подумати, що у неї роман. Брайтмур був відомий своїми цікавими допоміжними бандами Blood and Crip. Лізу підозрювали в тому, що вона бачилася з одним із членів банди, і вважалося, що бандана була якимось подарунком або залишена, тому що вбивцю перервали. Інша річ, яка була цікавою у вбивстві Лізи, — це те, що вбивця не забрав її ні коштовностей, ні грошей, ні автомобіля. Натомість вони застрелили її й пішли… Можливо, в паніці, але, можливо, тому, що їх не цікавили ні гроші, ні інші речі. Це було дуже дивно і не підтверджувало розповідь про шахраїв. Чоловік у Брайтмурі міг би прогодувати себе принаймні рік з тією сумою грошей і коштовностями, які були у Лізи в день її вбивства. Якби він включив вантажівку в угоду, його б посадили більше ніж на рік. Щось інше відбувалося.
  «Немає ДНК?»
  «Ні. нічого Сцена була чистою. Ми майже впевнені, що її там убили, а не кинули, але це означає, що того дня та вечора вона була десь ще. Якось вона опинилася в тому провулку».
  «Заманили туди?»
  «Можливо. Її стріляли з входу в провулок, тому її могли туди заманити або переслідувати».
  Я перечитав звіти офіцерів. Виявилося, що Ліза не заходила в партійну крамницю, тож це означало, що вона, ймовірно, зустрічала когось у провулку, або її вивели в провулок і стратили. Вбивця був знайомий з провулком і здатністю позбавляти життя, поки хтось там був прихований, тому була велика ймовірність, що ця людина була з Брайтмура. Я записав «місцевий» у свій блокнот.
  «Як ти її туди потрапив?» — пробурмотів я собі під ніс. Що привернуло б Лізу туди? хто це був Що це було?
  «У бруді біля тіла був слід», — сказав Коул.
  «Про який розмір ніг ми говоримо?»
  «Маленький. Чувак повинен бути маленьким».
  «Справді? Є фотографії друку?»
  «Звичайно».
  Слід був приблизно восьмого розміру чи менше. Це було хвилююче. Якби у них був відбиток взуття, його, ймовірно, було б легко підібрати до взуття.
  «Які ще є докази?»
  «Було небагато, але є кілька незначних речей, які ми зібрали з місця події. По тому, як знайшли Лізу, було видно, що вона не відбивалася. Вона знала і довіряла людині, яка її вбила. Це була повна несподіванка».
  Кому б Ліза довірилася? Її чоловік, звісно, але мусили бути й інші.
  «Власник магазину викликав тіло, так?»
  «Так. Він не знайшов її до десятої години наступного ранку, але вона була там з попереднього вечора. До того часу він не виносив сміття».
  У книзі вбивств сказано, що Ліза померла між північчю та 3:00 ранку. Що вона робила до цього часу? Якби у неї був роман і щось пішло не так, це пояснювало б час смерті. Але оскільки не було доказів роману, мені довелося подумати про інші ситуації, які могли зайняти її час до того, як її вбили. Чи могли її десь утримувати перед тим, як вивести на провулок і стратити?
  «Які у вас були підказки?»
  «Практично нічого. У нас не було багато потенційних клієнтів, тому ми подумали, що проблемою може бути шахрайство. З чоловіком було важко мати справу, і ми повинні були вважати його підозрюваним, але ніхто насправді не думав, що він це зробив. Здавалося, що він любив цю жінку… він був дуже розбитий через речі. Ми його ненавиділи, але він не був убивцею».
  «Чому ти його ненавидів?»
  «Він був грубим; думав, що ми йому щось винні, що ми й зробили, і ми це знали, але він ставився до нас, як до простих слуг. Завжди кидався великими словами в наші обличчя і дуже засмучувався, тому що ми не могли сказати йому, чому його дружина була в гетто або чому її вбили».
  «Він насправді ніколи не був підозрюваним?»
  «На хвилину, але він був на роботі під час її вбивства, тому немає жодного способу, щоб він це зробив. Ми думали про наймане вбивство, але головного мотиву у хлопця не було. Грошей у Лізи не було, і вони ніби були щасливі, тому не було сенсу від неї позбавлятися. Згодом ми прийшли до висновку, що він нам просто не подобається, але він не був реальним підозрюваним».
  З Карсоном було відносно легко мати справу, але він не був теплим і пухнастим хлопцем. Легко було уявити його зіткнення з офіцерами DPD.
  «Я припускаю, що ви, хлопці, досліджували кут зради».
  Коул схилив голову набік, ніби формулював те, що хотів сказати.
  «Начальник хотів, щоб ми швидко закрили справу. Коли ми не могли, нам потрібно було кинути підозру на жертву. Це було неправильно, і це було не те, що ми хотіли зробити. Це частково причина, чому я єдиний тут, хто з тобою спілкується».
  На деяких дільницях процвітає корупція. Немає прийнятного виправдання, але робота породжує внутрішні зриви.
  «Що сталося з вашим партнером?»
  «Він відчував огиду до політики — один із тих чуваків, які бажають робити правильні речі. З того, що я чув, він був дуже схожий на вас: зосереджений і заснований на моралі й етиці, які не завжди узгоджуються з тим, як ми повинні діяти. Ви розумієте, що я маю на увазі?»
  Я, звичайно, так, і це було причиною, чому я пішов з поліції.
  «Він працював у збройних силах десять років, але почав молодим, швидко просувався вперед і здебільшого уникав політики. Весь його успіх був заслугою, але цей випадок… Це було щось більше… Речі, які були поза нашим контролем».
  «Чи був хтось, кого ви вважали підозрюваним, але не змогли провести розслідування, тому що вас поспішили?»
  «Ні, нічого подібного не було. Я просто… ну, сім’я була дивною».
  «Карсон Старк? Як так?»
  «Не стільки чоловіка, скільки батьків і брата. Єдиною людиною в тій сім’ї, яка могла чимось допомогти, була невістка. Вона сказала, що у Лізи є якийсь секрет. Вона зустрічалася з якимось чуваком, але невістка не думала, що це був роман».
  «Цікаво. Це та невістка, яка нещодавно розлучилася з Лізиним братом?»
  «Я не знав, що вони розлучилися, але це мене не дивує. Цей хлопець був так сильно поранений».
  «Невістка думала, що Ліза щось приховує?»
  «Так, і вона була доброзичливою, на відміну від інших. Хочеш залучити в погоню, зверніться до невістки».
  «Дайте мені відчути сім’ю. Наскільки їм важко?»
  «Сім’я Старків — це старі гроші. Абернати — це нові гроші. Обидві сім’ї почуваються збентеженими, якщо ви задаєте їм незручні запитання, і оскільки вони відомі тим, що жертвують гроші різним благодійним фондам і організаціям у Детройті, включаючи DPD, ми повинні були бути «обережними». Детектив Коул використав повітряні цитати та закотив очі.
  «Що означає «обережно»?» запитав я.
  «Ось що дістало Арчі. Ми хотіли заглибитися в передісторію двох сімей — подумали, що було б добре поговорити з усіма, розумієте? Зяті, брати і сестри, усі. Ну, ми продовжували залишати повідомлення Старкам і батькам Лізи, але вони нам не передзвонювали. Зрештою ми зайшли до їхнього офісу в Плімуті, і в адміністратора стався напад. Вона сказала нам, що їх не було в офісі того дня, тому ми пішли. Наступного дня Арч лежав на столі наліпкою».
  «Припинити і припинити?»
  «Це вірно. Без пояснень чи причин. У ньому лише сказано, що Старки не мають відношення до справи. Звичайно, ми сперечалися, що не можемо цього сказати, поки не поговоримо з ними, але бос сказав нам зменшити тон і залишити їх у спокої. Арч дуже розлютився — одного разу пішов до них додому, коли його не було. Йому не слід було цього робити, але він мав правильну ідею. Його записали, але ми продовжували намагатися вести справу. Ми обоє вирішили рухатися далі, і обидва стали набагато менш популярними тут, на дільниці, але воно того варте. Ми думали, що можемо щось знайти».
  «Ви були?»
  «Можливо, але ми були закриті. Ми не були готові здаватися. Натомість ми перейшли на Abernathys. Ми знову намагалися призначити зустрічі, але вони відмовилися зустрітися. Мама надіслала нам електронний лист із написом «Без коментарів». Немає коментарів щодо вбивства їхньої дочки? Здавалося дивним, але після того, як ми зв’язалися з ними кілька разів, ми отримали схоже повідомлення на липкій записці».
  «Чи оскаржували ви думку про те, що ви не можете опитати людей, які мають відношення до справи?»
  «Так. Ось чому Арчі зараз є органічним фермером-хіпі на заході. Ми кинули виклик, а вони відбивалися. Згодом почалися чутки про невірність. ЗМІ били наші двері, а бос хотів результатів. Коли ми не змогли домогтися співпраці з жодною родиною, і було зрозуміло, що вони ненавидять одна одну, нас заохочували дозволити чуткам розростатися та злетіти. Нікого не хвилює жінка, яка зраджує. Ми були розлючені, але оскільки нам сказали залишити це в спокої, нам знову довелося кинути це».
  «Звідки пішли чутки?»
  «За іронією долі, це почалося під час співбесіди з начальником. Він викинув це як можливий сценарій. ЗМІ сподобався цей ракурс, і вони його взяли».
  «Це була рослина».
  «Я не можу ні підтвердити, ні спростувати, але було дивно, що він дав їм цю кістку пожувати. Ви знаєте, що ЗМІ люблять драми. Після того, як Шіф випустив це, це стало частиною кожної новини».
  Чому начальник пустив чутки? Чому б Абернаті або Старкам не поговорити з поліцією? Мені було цікаво, чи Карсон зможе змусити своїх батьків зустрітися зі мною. Можливо, я міг би через доброзичливу невістку дістатися до Лізиних батьків. Вони точно були в моєму списку людей для інтерв’ю.
  «Будь-які теорії щодо того, чому це мало бути прикриття?»
  «Не зовсім. Сім'ї Старків і Абернаті пожертвували багато грошей і часу місту Детройту. Зазвичай це означає, що є поштовх до розкриття справи, якщо не буде можливого скандалу. Якби у Лізи Старк був роман із негідником, це присоромило б сім’ю. Можливо, вони знали, що це відбувається, припускали, що її обдурив торговець наркотиками, і не хотіли, щоб це заплямувало їхню репутацію».
  «Це трохи заплямує репутацію... Донька з розпущеними моралями кидає все заради хлопця-торговця наркотиками».
  «Але це лише чутки — на даний момент чисті припущення. Краще, щоб громадськість так думала, ніж щоб це було доведено. Це також знімає тиск з DPD, що є цікавим кутом зору, але я впевнений, що це вплинуло на припущення керівника».
  «Я впевнений. Гей, а як щодо відео з камер спостереження? Хлопці, ви збирали щось із магазину?»
  «Так, але на них нічого не було. Вони були низької якості і були зосереджені на вхідних дверях і задній частині будівлі. На жаль, на плівках нічого не видно. Тієї ночі ніби нічого не сталося. Ракурси були зосереджені на магазині, що має сенс, особливо в цій зоні».
  «А як щодо ракурсу банди? Алі Мансу, власник магазину, сказав, що банди переслідували його до того, як було знайдено тіло Лізи, але відтоді вони його не турбували. Чи були якісь докази участі у банді?»
  «Ні. Було дивно, що після цього напади припинилися, але я думаю, що це більше пов’язано з тим, що зробив Мансу після цього».
  «Що він зробив?»
  «Він виступив за околиці. Замість того, щоб піти чи погано висловлюватися, він справді став на захист громади. Я думаю, що він заслужив вуличну довіру, і тому вони залишили його в спокої».
  «Хм. Цікавий ракурс».
  «Я знаю, що вони члени банди, але в певному сенсі вони мають Брайтмурську гордість. Бачити, як хтось захищає свій капот, їм стає добре».
  Я кивнув, але в глибині душі я подумав, що це мало бути щось більше.
  «Цікаво. Дякуємо за ваш час і погляд зсередини. Одного з цих вечорів вечеря за мною».
  «Не давайте обіцянок, які не можете виконати».
  «По-справжньому. Вечеря. Гей, я можу отримати від тебе номер Арчі?»
  Коул вагався.
  «Дайте мені можливість поговорити з ним. Я дам йому ваш номер, і він може подзвонити, якщо захоче».
  «Досить справедливо. Гаразд, подумай про обід. Ти обери місце, а я проведу ніч, вибираючи твій мозок».
  «Угода». Ми потиснули один одному руки, і я попрямував до машини.
  OceanofPDF.com
  
   4
  яПровів решту дня в офісі, обдумуючи ідеї з Мартіном. Мій зять, Мартін Бейнбрідж, був більш ніж на десять років молодший за мого чоловіка. Під час відрядження до Уельсу у матері Дерека, Шерон, стався роман, який зруйнував її вісімнадцятирічний шлюб і народив нового члена сім'ї. Мартін був повною несподіванкою для всіх, крім матері Дерека. Незважаючи на те, що Шерон переїхала до Уельсу та вийшла заміж за свого нового кохання, а Дерек був розбитий серцем після закінчення шлюбу своїх батьків, він плекав свого молодшого брата. Коли Мартіну виповнилося десять, Дерек возив хлопчика до Мічигану на літо та на довгі шкільні перерви. Решту часу він перебував у школах-інтернатах в Англії, поки йому не виповнилося тринадцять, і його відправили до Вермонта. Мати Дерека та її новий чоловік майже покинули хлопчика, щоб жити розкішним життям у подорожах.
  Мартін був спустошений смертю Дерека. Він залишився в місті на кілька тижнів, прогулюючись, намагаючись знайти дорогу. Я взяв відпустку з відділу і проводив більшу частину своїх днів вдома, вивчаючи подробиці передбачуваного самогубства Дерека. Мартін заходив щодня, щоб поділитися розвитком жахливої серії вбивств тварин, які згодом переросли у вбивства людей. Звичайно, мої попередження Мартіну та моя порада припинити розслідування вбивств були проігноровані, і перш ніж я це усвідомив, я почав супер-шуринити зі своїм зятем. Це був початок нашої співпраці. Через деякий час Мартіну знадобилося житло. Всупереч порадам усіх моїх друзів і родини, я дозволив своєму зятю переїхати і запропонував йому роботу моїм помічником. Надихнувшись його самовідданістю та жагою правди, я вирішив розпочати власну детективну справу. Ми з Мартіном разом пережили кілька чудових пригод, і тепер він був як син, якого я ніколи не мав.
  «Щось дізнався?» — запитав Мартін. Він сидів за своїм столом, згорбившись над контейнером із пінополістиролової розкладачки, наповненим димлячим пад-тай.
  «Так. DPD не хотіла, щоб офіцери, які вели справу, опитували родини. Вони повністю прострелили їм ногу. Один хлопець звільнився. Інший досі працює в DPD, але він був готовий».
  «А як щодо чоловіка? Є нова інформація?»
  «Насправді так. Вони ніколи не брали інтерв’ю у покоївки».
  «Що? чому ні?»
  «Я не впевнений, але частина мене думає, що вони, можливо, навіть не знали про неї. Вбивство сталося в провулку далеко від дому Лізи, і цілком можливо, що допити Карсона відбувалися у відділку. Я думаю, він був важким, але звучить так, ніби це було тому, що вони мали розслідувати його як підозрюваного. Це незручно, але необхідно. У всякому разі, покоївка сказала мені, що за день до вбивства Лізи до будинку приходила жінка».
  «Жінка-загадка! Господарки зазвичай знають всю нечисть на хазяйці, — сказав Мартін.
  «Ви маєте рацію. Амелія, мабуть, знала про те, що відбувалося в житті Лізи, більше за інших. На жаль, її англійська мова обмежена, і її робота могла б бути під загрозою, якби вона сказала неправильну річ».
  «Здається, ми нічого про неї не знаємо».
  «Ну, у нас є ще трохи, щоб продовжити. Ліза була домашньою мамою, яка жила в містечку Нортвілл. Чорнява жінка прийшла до неї в гості, а в неї, здається, немає коліс. Це говорить мені, що Ліза мала контакти за межами Нортвіля. Відсутність автомобіля підходить комусь із Брайтмура».
  «Так, але він також міг би вмістити велику частину жителів Детройта. Не кажучи вже про те, що те, що вона зараз не була за кермом, не означає, що у жінки десь не було автомобіля. Як звузити фокус?»
  «Ми молимося і сподіваємося, що нам пощастить. Крім того, я думаю, ми можемо сказати, доки не дізнаємося щось, що суперечить цьому, що ця людина була з Брайтмура. Вона з'являється за день до вбивства Лізи, у неї немає машини, і вона не заходить в будинок. Вона залишається поза домом, тому ми не говоримо про друга, але Ліза знала цю жінку. Вона сказала домробітниці, що відкриє двері. Отже, знайома Ліза з Брайтмура прийшла поговорити з нею».
  Незважаючи на те, що Амелія не розповідала нічого надто особистого, ця таємнича жінка могла тримати ключ до справи.
  «Які стосунки?»
  «Не впевнений, але подумайте про це. Ліза мала бути в Брайтмурі до того, як її вбили. Вона знала пані. Я сумніваюся, що хтось із Брайтмура просто випадково зайшов у Нортвілл і зустрів Лізу».
  «Правильно. Ліза провела час у Брайтмурі».
  «Так. Крім того, дім Старків знаходиться трохи далеко від головної дороги, і там людно, тож ким би не була ця жінка, вона могла припаркуватися в кінці під’їзду й піти до будинку. Я просто не бачу, щоб вона дісталася до дому без поїздки, навіть якщо вона не була за кермом. Якби вона припаркувалася далеко від дому, сумніваюся, що хтось із сусідів побачив би її, — сказав я, підходячи до дошки, щоб намалювати ескіз власності Карсона.
  «Так, це можливо, але навіщо паркуватися в кінці дороги? Я думаю, ми повинні враховувати, що вона могла бути не за кермом. Звичайно, це дивно, адже без машини вона б не змогла доїхати. Хтось, хто прогулюватиметься в цьому районі, виділятиметься, і це не зовсім різноманітна частина міста», – сказав Мартін.
  «Цей правда, але власність побудована для конфіденційності. У кожного є трохи землі, і там досить багато зелені через державний парк. Було б легко прослизнути туди й вийти звідти, щоб вас ніхто не побачив». Я намалював довгий під’їзний шлях і написав назву головної вулиці, яка прилягала до маєтку Карсона. Тоді я схопив зелений фломастер і нашкрябав навколо будинку, щоб зобразити траву та дерева.
  «Як ви думаєте, ця особа була знайома з місцевістю?»
  «Вона приїхала, поки Карсона не було, затрималася недовго, тому це можливо, але важко сказати так чи інакше. Можливо, Ліза спілкувалася з жінкою».
  «Ви думаєте, вони були друзями? Дилер і наркоман? Чи щось інше?»
  Я написав варіанти на дошці, додавши знаки запитання за кожним варіантом.
  «На момент смерті в її організмі не було наркотиків, але ми не повинні повністю виключати це. Можливе вживання наркотиків у минулому. Друзі? Ну, це можливо, але малоймовірно. Співробітник має більше сенсу. Я зателефонував і залишив повідомлення подрузі Лізи, Мадлін, тій, з якою вона збиралася зустрітися на каву в день, коли її вбили, але вона не відповіла на мій дзвінок. Можливо, вона зможе дати мені більш точне уявлення про світське життя Лізи». Я приклеїв маркер назад до краю дошки й повернувся до свого столу.
  «Як книга вбивств? Щось там приголомшливе?»
  «Ні, але D розповів мені щось цікаве. Він сказав, що родина Лізи не дає інформації. Єдиною людиною, яка була готова допомогти, була невістка. Він сказав мені поговорити з нею, якщо я хочу підказку».
  «Це дивно. Що з чоловіком? Він був повністю виключений?»
  «Він ніколи не був життєздатним слідом, але вони його розслідували. Він був грубим, але ніхто його не запідозрив. Інша річ, яка є цікавою, полягає в тому, що інший D у справі звільнився через політику навколо розслідування».
  «Він розповів про це? Яка політика?»
  «Батьки Карсона не хотіли давати інтерв'ю. Детективів закликали залишити обох батьків у спокої. Спочатку м’яко, але після другої спроби організувати інтерв’ю їм сказали припинити. Згодом пішли чутки про те, що у Лізи роман, і бос начебто хотів, щоб вони дозволили цим чуткам зростати та поширюватися. Один із детективів звільнився. Я впевнений, що в цьому було щось більше, але те, що я кинув Д, має означати, що це було дуже погано. На дільниці існує ніби кодекс мовчання про такі речі. Той факт, що він мені так сказав, свідчить про те, що він справді намагався допомогти. Я впевнений, що з часом ми дізнаємося більше про будь-яке приховування».
  «Хм. Який наш наступний крок?»
  «Сподіваюся, D, який пішов, подзвонить мені. Він зараз на іншому кінці країни, тому його може не хвилювати політика DPD».
  «Що б ти хотів, щоб я зробив?» — запитав Мартін.
  «Нам потрібно більше інформації про Карсона. Я не думаю, що він убив свою дружину, але він дивний. П’є мартіні о десятій ранку, не хоче думати про те, що його дружина могла знати когось, кого він не знає… Повне заперечення. Там могло щось бути. Він міг бути знайомим із вбивцею і не усвідомлювати цього».
  «Добре. Що ж, я можу попрацювати над його цифровою інформацією — можливо, побачити, чи є у нього темна сторона чи щось таке».
  «Чудово. Я розгляну Старків. Мені цікаво про його родину та звідки в них гроші. Крім того, Карсон лікар. Люди його знають. Вбивство Лізи могло бути певним типом вендети».
  «Ви думаєте, що Карсон брудний?»
  «Насправді ні, але він із заможної родини. Іноді ці люди наступають на пальці».
  Мартін засунув собі в рот ще кілька шматочків пад-тай, а потім схопив куртку й пішов.
  
  Я відкрив свій ноутбук і почав шукати біографічну інформацію про родину Старків. Простий пошук Карсона Старка в Інтернеті приніс сотні запитів. Я переглянув списки й натиснув на оголошення про його закінчення середньої школи. Тоді Карсон носив кудлатий крій у формі пажа, який робив його набагато молодшим за старшокласника. Легка усмішка зморщила праву частину його рота, але очі були суворі й серйозні. Старки обійшли державну школу й відправили Карсона до приватної школи в Блумфілд-Хіллз, штат Мічиган. Він досяг успіхів у математиці, науках, англійській мові та грав у регбі. Під першою фотографією було кілька фотографій меншого розміру. В одному був високий довгоногий білявка з такою ж стрижкою, як у Карсона, з такими ж очима, як у її сина, і жорсткою рукою, яка обіймала його за плечі. Інша фотографія показала Карсона та його батька, чоловіка, який був щонайменше на п’ять дюймів нижчим за сина, з темно-каштановим волоссям і прохолодними блакитними очима. Сімейний портрет усіх трьох Старків нагадував типові похмурі фотографії початку 1900-х років: на їхніх обличчях не було посмішок і емоцій. Судячи з усього, Карсон був звичайним багатим лікарем, народився та виріс у відомій сім’ї з містечка Нортвілл, яка жила в цьому районі з кінця 1700-х років. Принаймні, так виглядало на поверхні. У другому попаданні в пошуковий запит була особиста інформація про сім'ю. У той час як батьківська сторона сім’ї Карсона, здавалося, дотримувалася усталеної моделі спадкоємства багатої сім’ї, його мати була зовсім не традиційною.
  Судячи з дати народження Ейлін Старк, їй було сімдесят сім років. Жінка, яка випередила свій час, історія Ейлін Макдональдсон була справжньою казкою про лахміття. Її батьки емігрували з Ірландії в 1920-х роках і жили в робітничому районі на західній частині Детройта. Ейлін отримала стипендію в престижній приватній школі, продовжила навчання в Мічиганському університеті та стала лікарем. Це означало, що вона відвідувала медичну школу в 1960-х роках — справді надзвичайне досягнення.
  Крім того, що Ейлін була хірургом, вона не народила Карсона до сорока трьох років. Було кілька фотографій і відео з Ейлін Старк. Вона була щонайменше шість футів два, блондинка й блакитноока, струнка й царствена. Айлін сама по собі була знаменитістю. Як жінка-лікар і мати, вона була б улюбленицею ЗМІ. Я клацнув розмите відео інтерв’ю з представником місцевих новин. Ейлін Старк була одягнена в синій піджак і білу сорочку. Одна довга, струнка нога була схрещена на іншій, а плоске темно-блакитне взуття бовталося в повітрі. Її тон був плавним і рівним, коли вона відповідала на запитання співрозмовника.
  «Як це було бути однією з двох жінок у медичній школі Мічиганського університету того року, коли ви вступили?» Господарем був темноволосий чоловік із легкими гусячими лапками в кутиках очей. Він нахилився після того, як поставив запитання, його брови піднялися, поки він чекав відповіді.
  Ейлін Старк сиділа зі схвильованою спиною та суворим обличчям. Вона чекала, зітхаючи, перш ніж відповісти.
  «Це було виснажливо. Постійна робота над тим, щоб довести, що я такий же хороший, як і інші учні, була абсолютно виснажливою, але це було не лише в школі. Це перенеслося і на мою родину, де всі мої брати й сестри одружувалися, працювали на автозаводах або ставали мамами, які залишалися вдома. Я навчався в школі, був самотнім і бездітним. На мене дивилися як на невдалу жінку».
  «В той час як ти був першопрохідцем. Цікаво. Отже, як це тепер, коли ви одружилися і народили сина? Чи варто займатися медициною так само, як і до того, як ви стали матір’ю та дружиною?»
  Ейлін Старк відкинула голову назад і випустила міцний, але стриманий сміх. «Це ніколи не розділяється, але й ролі ніколи не поєднуються разом. Три сутності — мати, лікар і дружина — співіснують. Я люблю кожну роль і не думаю, що одна применшує інші. Жінки можуть і повинні досягати своїх кар’єрних цілей. Чоловік і діти будуть, якщо це потрібно, але жодна жінка не повинна робити це єдиною метою свого життя».
  Я зупинив відео, відчуваючи захоплення та інтригу. Я хотів познайомитися з цим першопрохідцем.
  Далі я прочитав статтю в діловому журналі, яка містила короткий опис любовного роману Старків. Брайан і Ейлін, які одружилися в 1968 році, вперше зустрілися в 1960 році в Мічиганському університеті, але їхні шляхи не перетиналися протягом восьми років. У статті розповідалося, як Брайан і його друзі потай сміялися над амбітним вибором професії Ейлін, але коли він зламав руку і звернувся до відділення невідкладної допомоги, йому надала допомогу ординаторка на ім’я Ейлін Макдональдсон. У статті цитується Брайан Старк, який сказав: «Я знав, що маю з нею одружитися. Така дівчина рідко зустрічається». На той час Брайан був віце-президентом Stark Construction і одним із найбажаніших холостяків у Мічигані. Про їхнє одруження через три місяці після візиту в відділення невідкладної допомоги говорили у всьому місті.
  Через вік Ейлін і відданість своїй кар'єрі діти не очікувалися, але через шість років шлюбу Карсон з'явився. Далі в статті детально описано визнання Карсона та обговорено його предка-іммігранта та піднесення імперії Олівера Старка. Олівер Старк приїхав до Сполучених Штатів з Англії наприкінці 1700-х років. Спочатку родина жила в Нью-Йорку, але прадід Карсона переїхав до Мічигану в середині 1800-х років і інвестував у сталь і парові двигуни. До кінця 1800-х років ім'я Старк асоціювалося з успіхом і багатством.
  Карсон Старк пішов по стопах своїх батьків, будучи видатним спортсменом і вченим у середній школі. Він отримав стипендію в Єльському університеті, шість років тому закінчив медичну школу і працював хірургом у Детройтському медичному центрі. За всіма ознаками Карсон здавався ідеальною чесною, передбачуваною історією успіху. У хлопця були гроші, гарна зовнішність і влада. Ліза була гарною жінкою, але навряд чи вони рухалися в одному колі. Як вони знайшли один одного? Такий чоловік, як Карсон, міг мати будь-яку жінку. Чому він вибрав саме Лізу Абернаті?
  Я вважав, що він може бути просто альтруїстичним, сердечним хлопцем, але, судячи з того, що я бачив досі, це було не так. Справа була не в тому, що Карсон був холодним чи помпезним, але й тепла від нього не віяло. Він здавався утилітарним і стерильним — якості, чудові для хірурга, але не обов’язково чудові для одруження. Я відкрив документ Word і набрав Карсон + Ліза? Після цього я повернувся до дослідження родини Старків.
  До двадцятого століття статок родини Старків збільшився в рази завдяки переходу до будівельного бізнесу. Дідусь Карсона потрапив у Золотий вік Детройта, час, коли житло та хмарочоси будували швидкими темпами. У той час, коли архітектура та стиль мали значення, Старки допомогли втілити в життя класичні, але доступні бунгало, вікторіанські особняки та маєтки італійського Відродження. Всесвітньо відомі архітектори приїхали до Детройта та співпрацювали зі Старками, щоб створити бездоганні церкви та розгалужені маєтки. З часом, коли смаки та гаманці мешканців Детройту почали змінюватися, родина Старків почала будувати простіші будинки. Компанія Stark Construction побудувала численні житлові комплекси для людей з низьким рівнем доходу навколо метро Detroit, зокрема в Брайтмурі. На той час, коли з’явився Карсон, статок був надійним і міцним. Я чув про Stark Construction, але досі не мав зв’язку.
  Більшість репортажів про вбивство Лізи, які я читав, були зосереджені на шоці від того, що світську левицю Нортвілла знайшли мертвою в Детройті, але кілька репортажів містили уривки про Ейлін Старк і про те, як вона була піонером для жінок у галузі медицини. Вона була однією з небагатьох жінок, які успішно закінчили медичну школу в 1960-х роках. Поєднання багатства Старків і грандіозних досягнень матері Карсона зробило Старків потужною парою — рушійними силами в Метро Детройт. Я мав справу з потужною компанією Карсона Старка. Швидкий пошук в Інтернеті показав мені, що Ейлін і Браян Старк досі керували Stark Construction з офісу в Плімуті. Цікавість спонукала мене сісти в машину та попрямувати до їхнього офісу.
  OceanofPDF.com
  
   5
  РУсш годину вже починав ускладнювати дорожній рух, але мозаїка прорізними дорогами доставила мене до офісу Старків за двадцять п’ять хвилин. Офіс був маленьким доглянутим вікторіанським будиночком. Я припаркувався на сусідній автостоянці, втиснувши Taurus між блискучим вінтажним чорним Monte Carlo та застарілою Chevy Lumina, і зібрався, перш ніж ступити на прохолодне повітря. Ряд дзвіночків сповістив про мій прихід, і гудіння поманило мене в затишний вестибюль. Мініатюрна жінка з табличкою з іменем «Латоя» та шкірою кольору карамельної кукурудзи зустріла мене з усмішкою.
  "Привіт. Ласкаво просимо до компанії Stark Real Estate and Construction. Чим я можу вам допомогти?»
  Я відповів їй широкою посмішкою та простягненою рукою. Її крихітні пальчики, мляві й слабкі, впали мені в долоню.
  «Мені потрібно поговорити з містером і місіс Старк».
  «Добре. Ви орендар чи домовласник?»
  «Я домовласник».
  Я не брехав. Я був домовласником. Я просто не купив свою власність у Старків.
  “Чудово. Дайте мені адресу, і я вас негайно доставлю».
  Я дав портьє свою адресу, сподіваючись, що місіс Старк не знає напам’ять усі адреси своїх помешкань. Я сидів у елегантному бронзовому кріслі з головою лева на кінці кожного підлокотника, чекаючи, коли мене викинуть з кабінету. Адміністратор пройшовся коротким коридором, пробув близько п’яти хвилин і повернувся до стійки.
  «Містер Старк зайнятий, але місіс Старк погодилася вас побачити.
  Ейлін Старк стояла, коли я увійшов до кімнати. Вона міцно стиснула мою руку, височіючи наді мною, як нащадок. На її тонкому світлому волоссі то тут, то там було кілька пасом сивини, але вона виглядала не старше п’ятдесяти п’яти років. Її тіло було підтягнутим і підтягнутим, і вона ходила так, як сиділа в старому інтерв’ю, яке я дивився на відео: висока, горда та сильна. Її волосся було підстрижене близько до черепа, і довжини було достатньо, щоб приємні кучері плелися навколо голови. Вона мала трохи чоловічий вигляд, який був таким поширеним серед жінок, які працювали в сферах, де домінували чоловіки.
  «Пані Вілкокс. Я вас чекав».
  Нічого не згадувалося про обман, який я використовував з портьє.
  «Дякую за зустріч зі мною».
  «Дуже приємно зустріти ще одного піонера. Я чув про вас чудові речі від Карсона».
  «Для мене також приємно і чесно познайомитися з вами, докторе Старк».
  «Ви досліджували мене».
  «Лише простий набір даних… але не менш вражаючий, докторе Старк».
  На її тонких губах розпливлася стиснута усмішка.
  «Ви тут через Лізу. Чим я можу допомогти?»
  «Як ви знаєте, Карсон попросив мене розібратися в її вбивстві. Здається, у Лізи було небагато друзів, тому я розмовляю з членами сім’ї, щоб відчути, ким вона була».
  «Хм, я розумію. Тип, скажімо так, психологічного розтину?»
  «Щось у цьому роді. DPD було так люб’язно поділитися зі мною невеликою інформацією, і я не зміг знайти жодної інформації про інтерв’ю з вами чи вашим чоловіком».
  «Це правильно. Я не міг розмовляти з дрібними копами. Коментарі, які вони зробили в новинах, і те, як вони провели розслідування, були жахливими. Коли вони наполягали на зустрічі з нами, ми принципово відмовилися».
  «Ви думали, що поліція погано розслідувала справу?»
  «Пані Вілкокс, я набагато більше вірю в рішучу молоду жінку, яка шукає правду, ніж у групу молодих, ненавчених і неосвічених чоловіків».
  Я думав про рівень інтелекту та вищу освіту, яку мають хлопці зі служби. Припускати, що офіцери ненавчені та неосвічені, було досить зарозуміло.
  «Офіцери вас образили?»
  «Ні… Просто елементарні запитання ставили. Я підозрюю, що ваші запитання будуть набагато складнішими. Ви вже заінтригували мене психологічним розтином.
  Поліція має інший обсяг і послідовність, ніж приватні детективи. Я б не ставив місіс Старк жодного елементарного запитання, тому що детективи з DPD це вже зробили. Я був вдячний їм за те, що їхня «елементарна» лінія опитування спрацювала мені на користь. Ключем до того, щоб Ейлін Старк говорила, було залишатися цікавою для неї.
  «Яка твоя думка про Лізу?»
  «Я не знаю, чи мав я про неї свою думку. Я любив її, бо її любив мій син. Він був щасливий, і це все, що для мене важливо».
  «Добре. Ви з Лізою коли-небудь зустрічалися з невісткою/свекрухою?»
  Ейлін Старк засміялася й закинула голову назад.
  «О, місіс Вілкокс, ви нічого не знаєте про нашу сім’ю?»
  «Ні, пані, не хочу. Чи не могли б ви сказати мені те, що мені потрібно знати?»
  «Так, я думаю, ми повинні почати з цього. Немає дат. Навіть у нас із Брайаном немає побачень. У нас є зустрічі та справи, і ми робимо все можливе, щоб побачити Карсона та його родину на святах. Наша любов не заснована на часі, проведеному разом. Кліше правдиве: відсутність робить серце ще сильнішим».
  «Добре. Має сенс. Коли ви востаннє бачили Лізу перед її смертю?»
  «Минув щонайменше місяць, а може й більше. Ми з Брайаном хочемо залишатися здоровими, тому продовжуємо працювати. Якщо ми не в офісі, ми гуляємо з друзями або відвідуємо благодійний захід. Карсон і Ліза також були дуже зайняті, тому ми здебільшого залишали свята для сімейних зустрічей».
  «Як ти думаєш, що сталося з Лізою?»
  Ейлін Старк зітхнула.
  «Без теорій?»
  — Я не приватний детектив, місіс Вілкокс. Я не люблю спекулювати».
  «Я розумію, але заради Карсона, ви б хотіли посперечатися?»
  «Роман зіпсувався».
  — Отже, ви вважаєте, що ці плітки навколо цієї справи правдиві?
  «Іноді звичайні плітки є звичайними, тому що вони правдиві».
  «Я згоден, але іноді, коли щось трапляється з людиною, з якою ми близькі, у нас є власні теорії».
  «Так вірно. Якби я був ближче до Лізи, я, мабуть, мав би кілька припущень про те, що з нею сталося».
  Не соромилася того, що їй було байдуже до Лізи.
  «Це там ваш Монте», — запитав я, намагаючись підняти настрій.
  «Це».
  "Виглядає чудово".
  «Ми любимо автомобілі. Я їжджу на ньому лише в особливих випадках».
  «Приємно. Яка особлива подія?»
  «Сьогодні ввечері ми збираємо кошти в Нові. Не хвилюйся, я не буду цього носити. Мою сукню привезуть перед тим, як я піду… і, перш ніж ви запитаєте, збір коштів призначений для одиноких матерів у Детройті».
  «Звучить як гідна справа».
  «Пані Вілкокс: Я розумний, але мені також пощастило. Я не вірила тому, що мені говорили про жіночність; це все змінило. Отже, я повертаюся до тих, хто став жертвою ідеї, що жінці потрібен чоловік або діти, щоб бути гідною. Це досі поширена теорія в нашому суспільстві, тому я нікого не заперечую. Оскільки ви тут, я повинен припустити, що ви відчуваєте те саме».
  Це була правда. Мені таки було шкода жінок, які вважали себе недостойними просто тому, що вони не одружені або не мають дітей. Життя було складнішим за це.
  «Зважаючи на це, місіс Старк, я все ще бачу цінність бути заміжньою та мати, і тому я тут. Є двоє дітей і чоловік, які ніколи не повернуть дружину і матір. Ця жінка просто стала вашою невісткою. Чи можете ви мені ще щось сказати, щоб допомогти дізнатися, хто забрав її життя?»
  Ейлін Старк трохи почекала; її чоло зморщилося, коли вона обмірковувала питання.
  «Я хотів би мати щось більше, щось, що могло б допомогти, але я цього не маю. Вибачте, що витратив ваш час, місіс Вілкокс.
  Справедливо. Здавалося, я отримав всю інформацію, яку збирався отримати від Ейлін Старк.
  «Дякую за ваш час, місіс Старк. Якщо містер Старк має перерву в розкладі, я хотів би поговорити з ним також».
  Вона кивнула головою таким чином, щоб я сказав, що містер Старк навряд чи зможе зі мною поговорити. Ми знову потиснули один одному руки, і я вийшов.
  
  Я мав уявлення про те, що могло змусити сім’ю Карсона сваритися, але я не мав уявлення, чого очікувати від Абернаті. Втрата дитини, безсумнівно, була болючою, але під час моєї роботи поліцейським сім’ї жертв часто проявляли надмірну старанність і рішуче надавали офіцерам будь-яку інформацію, навіть якщо вона здавалася абсолютно несуттєвою. Той факт, що вони відмовилися співпрацювати, був дивним. Настав час познайомитися з людьми жертви. Попередня інформація, яку я зібрав, сказала мені, що Ліза була з іншого світу, ніж Карсон.
  Занотувавши кілька нотаток, я подзвонив Пітеру Абернаті вдруге, щоб домовитися про зустріч. Він не мав ентузіазму, але погодився зустрітися о 16:00 наступного дня. Після розмови з Пітером Абернаті мені вдалося зв’язатися з Мадлін Прайс, і ми призначили зустріч на наступний ранок. Коли я закінчив кіберрозшук і домовився про зустрічі, була 17:30, я вирішив закрити ноутбук, відпочити до кінця вечора та почати ранок заново.
  
  Я прокинувся рано вранці наступного дня, зварив каву й прибіг до шостої ранку. Зима воювала з весною, намагаючись утримати холод у повітрі. Вітерець був свіжим, прохолодним і освіжаючим, але м’які сонячні промені підняли температуру до ідеальної погоди. Після пробіжки я прийняв душ, одягнув сірий брючний костюм і черевики та зібрав волосся в пучок. Мадлен Прайс погодилася зустрітися зі мною о десятій годині ранку, а Пітер Абернаті був запланований на 16:00. Я переглянув попередню інформацію про Мадлен, їдаючи миску вівсяної каші зі скибочками свіжого яблука та корицею.
  Мадлен Прайс була останньою людиною, яка почула від Лізи, що зробило її очевидним інтересом, але той факт, що вона все ще підтримувала Карсона, зробив її дещо малоймовірною підозрюваною. Мадлен і Ліза мали зустрітися за кавою в день вбивства, і хоча Ліза так і не встигла, вони обмінялися текстовими повідомленнями. Цілком можливо, що це могло бути організовано, якби Мадлен була вбивцею, але на даний момент це був стрибок у логіці.
  Телефонна розмова з Мадлен Прайс була дивною. Вона говорила повільним, тихим тоном, позбавленим емоцій, які я очікував почути від одного з добрих друзів Лізи. За її адресою вона була на околиці Енн-Арбор, неподалік від кордону з Декстером. Я вийшов на Анн-Арбор Трейл на відлюдну ґрунтову дорогу, яку б пропустив, якби не блідо-блакитна поштова скринька з написом «Ціна». Вузьку вибоїсту дорогу огортали голі гілки обдертих взимку дерев. Чудовий перебудований фермерський будинок із червоної цегли ховався за гущавиною дерев наприкінці ґрунтової дороги. Я зупинився біля ряду машин, які стояли біля будинку, близько 10:00 ранку
  Прохолодний вітер ударив мене в обличчя, коли я вийшов з машини. Я схопив свій портфель і швидко рушив на широкий заміський ґанок, повз підвісну лавку-гойдалку та до вхідних дверей. Табличка з написом «Заходьте! Ми відкриті!» бовтався над вікном. Коли я увійшов, пролунав маленький дзвіночок.
  Мадлен Прайс володіла студією йоги, яку вона вигнала з нижнього поверху свого будинку. М’яке освітлення оточувало порожню стійку реєстрації, а в коридор долинало тихе, спокійне шепотіння сеансу йоги. Я спустився тьмяними вузькими сходами до фойє, сів у широкому коридорі, який служив вестибюлем, і спостерігав за закінченням уроку крізь рипучі скляні двері. Маделін та її учні сідали в собаку, яка дивиться вниз, а потім сідали, щоб охолонути. Коли урок закінчився, з кімнати долинуло колективне бурмотіння «Намасте». Я розглядав приємне обличчя Мадлен, коли вона говорила тихим тоном, який м’яко відбивався від скляних дверей. Після кількох розслаблюючих вдихів Мадлен розпустила клас, і натовп жінок різного походження та віку зібрався навколо свого вчителя. Вона посміхнулася й коротко розмовляла зі студентами, блиснувши теплою, але добре напрацьованою посмішкою. В Енн-Арбор повно чоловіків-йогів — мені було цікаво, чи Мадлен Прайс проводить уроки й для чоловіків. За кілька хвилин у кімнаті стало ясно, і Мадлен стояла переді мною з напруженою посмішкою на обличчі.
  "Привіт. Місіс Вілкокс, здається?
  Мадлен, яка була ледве п’ять футів на зріст, простягнула маленьку, неймовірно м’яку та доглянуту руку. Це була крихітна жінка з бездоганною соболиною шкірою, на якій не було жодних ознак її віку. Її очі були великі, злегка мигдалеподібні та настільки насичено-карі, що з певних кутів вони здавалися темно-чорними. Її гострі, міцні нігті зачепили мою долоню, коли я потиснув руку. Вона тонко посміхалася й уникала будь-яких спроб зорового контакту, а її маленьке тіло виділяло натяк на вразливість, а також дивну обережність і комфорт.
  «Дякую за зустріч зі мною, пані Прайс».
  «Звичайно. Ми можемо поговорити в моєму офісі, — сказала Мадлен.
  Я пішов за нею через пастельно-рожеву студію до помірного розміру, акуратного та чистого приміщення, яке, мабуть, колись слугувало туалетом. Великий письмовий стіл, вільний від офісних дрібничок, стояв у лівому кутку кімнати. У офісі Мадлен Прайс не було жодних особистих речей: там було чисто й професійно, а біля столу стояли два сидіння, обтягнуті червоною тканиною. Не повертаючи голови, Мадлен перехопила мій цікавий погляд і зморщила брови.
  Я бачив, як її очі зиркнули навколо. Інтенсивний периферійний зір… Релікт кримінальної поведінки, що лежить просто під спокоєм, чи я виконував цю роботу занадто довго?
  «Мій офіс інший, я знаю. Я хочу, щоб мої студенти відчували, що ми всі на одному рівні, тому ми сидимо пліч-о-пліч, коли вони приходять зі мною поговорити».
  «Цікаво. Мені подобається такий підхід, — сказав я.
  «Дякую. Сподіваюся, це створить відчуття вітання».
  Вона посміхнулася й сіла, склавши руки на колінах у синьому трико.
  «Ще раз дякую за зустріч зі мною. Мені цікаво, що ви можете мені розповісти про Лізу».
  «Так. Я знаю, — відповіла Мадлен тоном і спокоєм Будди. Я спробував встановити зоровий контакт, але вона продовжувала уникати мого погляду.
  «Як ти думаєш, що сталося з Лізою?»
  «Важко сказати. Вона була моєю ученицею і соратницею, але я не думаю, що у мене є інформація про вбивство Лізи. Я можу розповісти вам трохи про наш зв’язок».
  «Добре. Все, що ви можете мені сказати, буде корисним».
  «Ми зустрілися багато років тому, коли обоє жили іншим типом життя».
  «Вона також була вашою найкращою подругою?»
  Мадлен виглядала враженою запитанням.
  «Ми були знайомі, і вона була моєю ученицею. Я вперше зустрів її в середній школі, коли ми, як я вже сказав, жили іншим типом життя».
  Студент і знайомий? Це було трохи інакше, ніж бути найкращими друзями.
  «Яким ще типом життя ви жили?»
  «Пияли, гуляли… ми були безрозсудними, розкутими. Наші хлопці були друзями. Був час, коли ми сварилися через невдаху, але ви знаєте, яке підліткове «кохання». Ми спілкувалися один з одним лише кілька разів. Після цього ми припинили контакт, а потім зустрілися через роки. Ми обмінювалися інформацією і… ну, ви знаєте, як воно буває. Старі знайомі обіцяють відновити зв'язок і підтримувати зв'язок. Здебільшого цього не трапляється, але цього разу сталося. Ми листувалися електронною поштою, кілька разів зустрічалися за обідом і стали друзями. Коли я відкривав студію, я запросив її на заняття безкоштовно, як і всіх своїх друзів. Ліза була однією з небагатьох, хто прийняв мою пропозицію, — сказала Мадлен
  «Карсон сказав мені, що ти часто приходиш на вечерю, і час від часу спостерігав за дітьми. Ви з Лізою, мабуть, були близькі».
  «Здається, ми були друзями. Я все ще роблю ті речі з Карсоном і дітьми, хоча Лізи вже немає». Розсіяна рука пригладила волосся, ідеально зібране в пучок.
  «Здається, ви з Лізою були дуже хорошими або найкращими друзями. Вона тобі довіряла».
  «Так, і я їй довіряв».
  «Я намагаюся відчути Лізу як особистість. Усе, що ви знаєте, може бути корисним».
  Мадлен кивнула головою, але промовчала. Вона не збиралася віддавати нічого, чого б я не витяг з неї.
  Я сказав: «Карсон каже, що про роман не може бути й мови».
  «Він правий. Не було роману. Ліза любила свою сім’ю більше, ніж будь-хто, кого я знаю».
  Різкий голос, стурбоване обличчя. Вона повернулася на кріслі до мене обличчям.
  «Ви звучите впевнено», — сказав я.
  «Абсолютно».
  «Справді? Без сумніву, могло бути щось, що вона тобі не сказала?»
  «Ні, не про це. У неї не було роману».
  У її голосі було надто багато впевненості, а руки вчепилися в боки стільця. Звідки вона могла бути такою впевненою, що у Лізи не було роману? Її маленькі пальчики тиснули достатньо, щоб втратити колір. Я вирішив змінити тему.
  «Чи можете ви розповісти мені, що сталося того дня, коли ви з Лізою мали зустрітися на каву?»
  «Звичайно. Ліза подзвонила мені напередодні ввечері і запитала, чи можемо ми зустрітися на каву. Сказала, що їй є про що поговорити зі мною. Ні, вона мені не натякала, і було пізно, тому я просто погодився зустрітися. Наступного дня ми вирішили вибрати три: кафе Sunrise у Фармінгтоні».
  «Яким був її тон? Вона звучала нервово чи схвильовано?»
  Мадлен на мить задумалася. «Я б сказав, що вона звучала обережно».
  «Хоч якусь ідею, чому їй потрібно бути обережною?»
  «Ні. Ліза була приватною особою. Я теж».
  «Що сталося того дня, коли ви двоє мали зустрітися?»
  «Я прийшов до кафе близько другої сорок. Надіслав Лізі смс, в якому сказав, що я прибув і збираюся взяти столик».
  «Чи відповіла вона на це повідомлення?»
  «Не безпосередньо. Я сидів там до третьої тридцяти, перш ніж замовити каву та круасан. Я повільно їв і насолоджувався погодою на патіо. О десятій на четверту я отримав текстове повідомлення від Лізи: «Запізнююся, але все одно прийду…» Я продовжував чекати до п’ятої тридцять. Тоді я був трохи роздратований і вирішив піти. Після того, як я заскочив у машину, я подумав: «А що, якби щось трапилося?» Я надіслав Карсону смс із запитанням, чи чув він про Лізу. Я не чув від нього кілька годин. Він хірург, тому я очікував цього, але за цей час я двічі дзвонив Лізі і відправив кілька смс. Коли Карсон відповів, сказавши мені, що не може з нею зв’язатися, я зателефонувала йому й пояснила, як вона мене підтримала. Ми обидва були в розгубленості».
  «Чи вдалося вам залишити голосове повідомлення, коли подзвонили Лізі?»
  «Так, але я цього не зробив. Я був розгублений і злий. Я не знав, що сказати, але я не хотів бути грубим у повідомленні, тому я просто подзвонив і поклав трубку, коли вона не відповіла».
  — Ви знову розмовляли з Карсоном тієї ночі?
  «Так. Він подзвонив близько другої години ранку».
  Дві години ночі був у зоні вбивства. Чи могли ці двоє співпрацювати та вбити Лізу?
  «Що мав сказати Карсон о другій годині ночі?»
  «Звучить дивно, що він дзвонить мені в ту годину, чи не так? Але кому ще він міг подзвонити? Сім'я Лізи розлучилася. Вони не були б ніякою втіхою. Я сказав йому, що йому потрібно подати заяву в поліцію, коли він вийшов з роботи, що він і зробив. Він зателефонував мені з поліцейської дільниці, щоб повідомити, що офіцери сперечаються щодо подання заяви про зникнення до закінчення обов’язкового двадцятичотирьохгодинного періоду очікування. Я сказав йому, що це неправда. Йому просто потрібно було форсувати питання, і звіт буде поданий».
  Розумна леді. Немає закону про те, що має пройти двадцять чотири години, перш ніж можна буде подати заяву про зникнення людини. Якимось чином ця умова увійшла в мову поліцейських по всій країні, але здебільшого це був міф, здавалося б, створений у 1970-х роках, коли люди були схильні подорожувати автостопом і злітати, не повідомляючи близьким, куди вони прямують.
  «Коли ви дізналися про вбивство Лізи?»
  «Того дня. Її тіло знайшли того ранку, незабаром після того, як поліція нарешті дозволила Карсону подати звіт. Карсон подзвонив мені близько третьої години дня. Ідентифікувати було легко, і поліцейські були біля дверей Карсона незабаром після того, як було виявлено тіло».
  «Що сталося далі?»
  «Я прибіг, щоб бути з Карсоном і дітьми. Це було хаотично. Його батьки були там; так само були і Лізині батьки. Я знаю їх усіх, тому було добре бути там, щоб простягнути руку. Я допомагала з дітьми, готувала запіканку з тунця, намагалася втішити його батьків і свекра. Пізніше того ж дня Пітер — брат Лізи — зі своєю родиною прийшли до будинку. Решта туманно».
  Лізу вбили між північчю та 3:00 ранку. Де вона була між 16:20 і моментом своєї смерті? Ліза ніколи не скасовувала свого побачення на каві з Мадлін, що було цікаво. Вона або планувала зробити це, але вбивця її відвів, або в неї були плани, які перетиналися. В останньому текстовому повідомленні, яке надіслала Ліза, було сказано, що вона запізнюється, але все ще приходить, що підтверджувало теорію про те, що вона зустріла свого вбивцю того дня. Якщо вбивця був коханцем, можливо, вони посварилися, помирилися, знову посварилися, а вдруге сварка закінчилася вбивством. Карсон сказав мені, що Мадлен подзвонила йому о 17:45 і запитала, чи чув він про Лізу. Спочатку вони мали зустрітися о 15:00. Здавалося, довго чекати, поки хтось з’явиться.
  «Чому ти так довго чекав у кафе?»
  «Ліза завжди спізнювалася. Щоразу, коли ми зустрічалися, я знав, що потрібно принести щось, чим зайняти мене, поки я чекав, поки вона прийде. Тоді я забрав свої книги зі студії. Я переглядав платежі за свої онлайн-підписки та виплати моїм помічникам учителів. Час пролетів».
  «Ви знаєте, чому Ліза хотіла зустрітися в кафе Sunrise?»
  «Ми часто там зустрічаємося... Смачна кава і привітні обличчя, і це просто гарне, химерне місце. Ми почали зустрічатися там, коли вона жила з батьками в Ліфляндії. Тоді ми гуляли центром Фармінгтона — вирішували всі проблеми світу».
  «Отже, ця кав’ярня займає особливе місце у ваших серцях: чи буде це чесно сказати?»
  Мадлен на мить задумалася.
  «Можна так сказати, але ми просто зустрілися за кавою. За своєю суттю це не особливе місце. Приємно, що нас там знають. Це робить зустріч за кавою ще більш привабливою».
  «Коли ви востаннє отримували повідомлення від Лізи?»
  «СМС о двадцять на четверту. Після цього нічого».
  У справі про вбивство не пояснювався проміжок між часом їхньої зустрічі та запитом від Маделін. Ліза надіслала Мадлін текстове повідомлення незадовго до 4:30. Це був останній раз, коли хтось чув про Лізу. Карсон і Мадлін дзвонили та надсилали їй текстові повідомлення протягом вечора. Коли Лізи не було вдома до закінчення зміни Амелії о 6:00 вечора, Карсон благав економку залишитися з дітьми, поки Ліза не прийде додому. О 6:00 наступного ранку, після закінчення зміни Карсона, він попрямував прямо до відділу поліції, щоб подати заяву про зникнення.
  «Отже, як ти потрапив у йогу?» запитав я.
  «Пам’ятаєте інший спосіб життя, який я згадав? Що ж, йога допомогла мені розслабитися, коли я змінював своє життя».
  «Я розумію. Я сама потрапила в це після смерті чоловіка. Це було дуже корисно».
  «Йога чудова для багатьох речей. Я почав близько п'ятнадцяти років тому. Я втомився від кардіотренування — хотілося чогось, від чого я міг би отримати більше користі». Мадлен замовкла, а потім сказала: «Мені шкода вашого чоловіка. Карсон сказав мені, що саме тому він вибрав вас».
  Я був здивований цим коментарем, але зміг зберегти своє обличчя. Карсон Старк досліджував мене, це я знав. Було дивно, що він проводив дослідження про мого померлого чоловіка, але ще дивніше, що він розповів про мене Мадлін. Той факт, що вона згадувала про це, теж був дивним — ніби вона намагалася відштовхнути мене від запаху. Але який запах, на її думку, я відчув? Я розмірковував над тим, поки вона балакала.
  «Він сказав, що у вас є всі належні документи; Ви також знаєте, як це втратити чоловіка. Ви жінка, тому ви поважаєте його потребу знати, що трапилося, навіть незважаючи на відсутність слідів. А ти хамелеон».
  «Хамелеон?» У свій час мене називали багато, але ніколи не називали хамелеоном.
  «Ви з Детройта. Ти чорний, але ти сам по собі. Ви не вписуєтесь у стереотипи, висунуті щодо того, кого дехто називає «нас».
  Мадлен прийняла моє рішення змінити тему і повернула це проти мене. Її очі були крихітними, нав'язливими прорізами темряви. Мені було не зовсім комфортно з нею, але вона мала щось сказати мені, і мені потрібно було дізнатися, що саме.
  «А що з тобою, Медлін? Ви теж не стереотип. Розкажіть мені трохи про себе. Я хочу відчути людину, яку Ліза Старк називала своєю найкращою подругою».
  «Народився в Детройті, Мічиган; покинув місто, коли мені було вісімнадцять, і рідко повертався. Я на короткий час переїхав до Нового Орлеана, але скучив за життям у Мічигані. Я відвідував U of M і маю ступінь магістра з консультування. Я викладаю йогу та займаюся терапією на вихідних. Я не п'ю, не курю і не їм червоне м'ясо. Я молюся до Будди, Ісуса, Аллаха та будь-кого іншого, хто випадково слухає. Не маю телевізора…»
  «Це все, еге ж? Де ти жив у Детройті?»
  «Вестсайд».
  «О так? Який район?»
  Була довга пауза, перш ніж вона сказала: «Я не розумію, яке значення це має».
  Протистояння. Роздратований питанням.
  «Просто цікаво. Я виріс навколо Скулкрафта та Лівернуа».
  «Я виріс у західній частині міста».
  Надзвичайно розпливчастий. Було зрозуміло, що Мадлен не хотіла обговорювати це.
  «Ну, що ви можете мені сказати про Лізу? Якою вона була?»
  «Добрі, турботливі та віддані: все те, ким жінки хочуть бути, але рідко бувають. Вона знайшла спосіб стати цими речами».
  «Цікаво. І як їй це вдалося?»
  Мадлен посміхнулася й похитала головою. «Детективе, якби таку відповідь було легко знайти, я був би мільйонером».
  Моє інтерв’ю почало потрапляти туди, де я не хотів, щоб воно потрапляло. Мадлен Прайс була загадкою, однією з тих людей, у яких на кожне запитання була загадка чи філософська здогадка.
  «Де ти зустрів Лізу?»
  «Ми зустрілися випадково в місті, недалеко від моєї середньої школи».
  «Де ти навчався в середній школі?»
  «Чому?»
  «Просто цікаво… Я теж виріс у Детройті».
  Мадлен вагалася. Я побачив складку на її щелепі. Минуле не було тим, що їй було комфортно.
  — Редфорд, — сказала вона після деякого вагання.
  Редфордська середня школа була закрита, але вона була розташована за кілька миль від місця, де знайшли тіло Лізи. Мадлен знала, що я помічаю це й почну цікавитися, чи знайома вона з місцевістю. Незважаючи на це, вагання було очевидним.
  «Де ти жив?»
  «Навколо Телеграфа».
  Ще одна розпливчаста відповідь, але не настільки розпливчаста, щоб це було дивно. Але оскільки тіло Лізи Старк було знайдено за кілька кварталів від Telegraph, це було дивно.
  — Я добре знаю цю місцевість, — сказав я. «Бідний Брайтмур, як ми це називали. У мене були друзі, які жили там, коли я був дитиною. Це також був ритм, коли я працював поліцейським. На якій вулиці ти жив?»
  Мадлен кинула швидкий погляд на свої руки, перш ніж відповісти: «Вулиця дельфінів».
  Я давно не був у Брайтмурі, але добре запам’ятав місцевість. Мене помістили до 8-ї дільниці, щойно закінчив поліцейську академію, і швидко зрозумів, що Брайтмур — чудове місце, щоб зникнути або померти. Очікувалося, що діти стануть жертвами наркотиків, вагітності або смерті, тому ніхто не стежив за норовливою молоддю. Секс і наркотики вільно текли цими залитими кров’ю вулицями, і такі жінки, як Мадлін, рідко виходили з цієї частини міста. Закінчити середню школу було практично нечувано, а закінчення коледжу було дивом. Це здавалося дивним місцем для зростання такої людини, як Мадлен.
  «Коли ви переїхали з Дельфін-стріт?»
  «Середина дев'яностих».
  «Куди ви переїхали після цього?»
  «Луїзіана».
  «Приємно. Мені там подобається. Як довго ти жив у Луїзіані?»
  «Кілька років. Потім я перейшов до університету й переїхав до Енн-Арбор».
  «Енн-Арбор — чудове місце для життя. Ви коли-небудь поверталися в Новий Орлеан, щоб відвідати?»
  «Іноді… Не так часто, як хотілося б, але кілька разів на рік».
  «Я провів деякий час у Новому Орлеані після того, як закінчив коледж — чудове місце для відвідування», — сказав я.
  Мадлен кивнула. Інтерв'ю починало слабшати. Я вирішив поставити ще кілька запитань і завершити.
  «Ліза захоплювалася йогою, але на практиці вона була дуже схожа на футбольну маму. Домогосподарка, їдачка червоного м’яса, адреса в містечку Нортвілл… здається, її життя сильно відрізнялося від вашого. Який був зв'язок?»
  Мадлен на мить замислилася над запитанням і посміхнулася. Це був перший раз, коли її губи скривились у поблажливості.
  «Так склалося, що різні люди, які ведуть різний спосіб життя, можуть бути друзями, місіс Вілкокс. Як довго ви були одружені?
  Було дивно поставити запитання до кінця її заяви. Я вагався, перш ніж відповісти.
  «Недостатньо». Боротьба стримати біль у своєму голосі не вдалася.
  «Ах. Мені дуже прикро за це, місіс Вілкокс». Цього разу вона була щирою і стурбованою — порадником у своєму виході.
  «Я зустрів Дерека, коли мені було п'ять. Ми одружилися, коли нам було за двадцять, і Дерек помер через кілька місяців після свого тридцять четвертого дня народження».
  «Твоє єдине справжнє кохання…»
  «Правильно».
  У повітрі зависла незручна пауза. Мої думки відлетіли від інтерв’ю.
  «У мене заняття через десять хвилин; Мені потрібно підготуватися, — сказала вона, дістаючи зі столу візитну картку.
  «Дякую за ваш час», — сказав я.
  «Я знаю, що не був дуже корисним, але якщо вам потрібно буде поговорити зі мною знову, не соромтеся зателефонувати або написати електронною поштою».
  Мадлен підвелася й простягла мені картку. Вона була такою маленькою, але від неї виходило певне відчуття сили. Я не міг зрозуміти, що це було.
  «Ще раз дякую, Медлін». Я потиснув її крихітну руку й усміхнувся, вловивши нервову усмішку на її губах, перш ніж повернутись, щоб піти.
  «Сподіваюся, ти дізнаєшся, що сталося з Лізою. Вона була хорошою людиною, і Карсон заслуговує на це знати, — сказала Мадлен, коли я прямував до вхідних дверей. Я помітив, що до неї повернувся теплий, спокійний тон.
  OceanofPDF.com
  
   6
  МАделін Прайс було важко читати, але той факт, що вона жила в Брайтмурі, означав, що вона мала зв’язки з місцевістю, де Лізу вбили. Незважаючи на те, що майже два десятиліття розділяли її проживання по сусідству та смерть Лізи, це був цілком випадковий збіг. Були також деякі вагання, розповідаючи мені, де вона виросла. Мадлен сказала, що зустріла Лізу, коли вони жили «іншим життям». Вона ніколи не згадувала, де вони познайомилися, але знала її ще зі школи. Але якщо вони зустрілися біля Редфорд Хай, то, ймовірно, були десь у Брайтмурі.
  Різні сценарії пробігали в моїй голові, поки я повзав вузькою ґрунтовою дорогою. Ліза Старк була вбита в провулку в Брайтмурі. Провулок, у якому її кинули, був через одну вулицю від того місця, де жила Мадлен Прайс. Якби Мадлін жила на Долфін-стріт між Фенкеллом і Сікс-Майл-роуд, було б просто занадто великим збігом, що тіло Лізи знайшли на Дакоста-стріт між цими двома вулицями. Звичайно, Мадлен переїхала з Брайтмура десь у дев’яностих роках, а тіло Лізи було знайдено в 2011 році. З того часу, як Медлін жила в Брайтмурі, до моменту, коли було знайдено тіло Лізи, минуло більше десяти років. Який був зв'язок?
  Мадлен Прайс знала більше, ніж говорила. Вона також була трохи хитрою щодо свого життя. Коли я прийду додому, я подумав, що хочу дізнатися про неї більше. Я глянув на час на приладовій панелі автомобіля: 10:50 ранку. Я збирався зустрітися з Пітером Абернаті лише о 16:00 того дня, а це означало, що я міг заїхати в Брайтмур.
  У Брайтмурі небагато ресторанів, але якби Лайза провела час із гарніром чи будь-яким іншим, вони, мабуть, зупинилися б у Mickelson's Fish N Chips. Він був по сусідству десятиліттями, і їхня риба була добре відома за межами Детройта. Я зайшов, щоб скуштувати «Знамениту рибу з картоплею картоплею». У ресторані стояли прості дерев’яні стільці та столи в кафетерійному стилі. Стіни були вкриті рибальськими та корабельними атрибутами, а в кутку стояв старий музичний автомат. Я оглядав пам’ятки й терпляче чекав, щоб поговорити з касиром.
  Жінка за прилавком носила нічим не примітний кінський хвіст, який торкався її талії. Її обличчя було простим, але гарним і без макіяжу.
  «Як справи в Брайтмурі сьогодні?»
  — Те саме, — сказала жінка середнього віку, не відриваючись від каси. Вона вказала мені в бік розхитаного двоверхнього автомобіля.
  Я сів і оглянув кімнату, звернувши увагу на шість інших відвідувачів. Жоден із них не був схожий на мешканців покинутого та зруйнованого пожежами району, що облягав вулицю Дельфін. Це було місце, яке збереглося в Брайтмурі, але воно не належало до околиць. Стільці були заповнені професіоналами та літніми парами, які юрмилися навколо хитких дерев’яних столів. Це було місце поза часом. Білий політ 1970-х років забрав постійних відвідувачів до домівок у передмісті, але вони повернулися, щоб відновити ностальгічні спогади про своє дитинство. Перерахувавши кілька клієнтів, жінка з каси підійшла до мого столу з ручкою та блокнотом у руках.
  «Ви коли-небудь бачили цю жінку?» Я витяг Лізину фотографію і поклав її на стіл.
  «Так, вона була тут з іншою жінкою».
  «Більше одного разу?»
  «Так, кілька разів. Хто питає?»
  «Сільвія Вілкокс. Я розслідую її вбивство».
  Касир підвів очі; її очі широко розширені від тривоги.
  «О, це ж леді, чи не так? Той, що мав роман і був убитий? Напевно бандит. Вона повинна була знати краще…»
  «Що ви можете сказати мені про цих двох жінок?»
  «Нічого особливого… Просто здавалося, що двоє друзів. Вони сміялися, обідали і розмовляли».
  «Як виглядала друга жінка?»
  «Невисокий, насправді крихітний, із чорним волоссям, зібраним у пучок. Гарненька.
  Мадлен Прайс? Чому вони опинилися в Брайтмурі? Жоден із них не жив десь поблизу.
  «Вони були постійними відвідувачами?»
  «Ні, але вони приходили кілька разів. Нічого особливого. Мабуть, три чи чотири рази. До нас не так багато нових людей, тому, коли приходять новачки, ми помічаємо. Намагайтеся, щоб вони поверталися».
  Магазин риби та картоплі картоплі знаходився через дорогу від провулка, де знайшли тіло Лізи. Чому жінки тусувалися в Брайтмурі? Дві успішні, привабливі заможні жінки вирушили в один із найнебезпечніших районів штату, щоб тусуватися? чому Риба з картоплею картоплею була дуже смачною, але Брайтмур був так далеко поза їхнім царством.
  Ліза та Медлін не були сусідами, але вони були близькі до Брайтмура. Насправді кращого пояснення, яке я міг придумати, не було. Можливо, вони повернулися, щоб прогулятися доріжкою спогадів. Але наскільки гарними можуть бути спогади? Не краще, ніж бути успішним учителем йоги і сидіти вдома мамою, одруженою з лікарем. Навіщо жити минулим?
  «Дякую. Гей, чудова їжа!» Я кинув сорок відсотків чайових на стіл і пішов. По дорозі до машини я проскочив повз групу дівчат, одягнених у червоне, з червоними банданами в кишенях і на головах. Це була та сама упаковка, яку я бачив у магазині для вечірок минулого тижня. Я розвернувся і повернувся до ресторану.
  «Гей, місцеві жителі часто приходять?»
  Касир підвів очі. «Ні. Ми не допускаємо бандитських форм, тому більшість місцевих жителів тримаються подалі. У нас хороша репутація. Люди готові перетинати Telegraph заради нашої риби. Треба тримати його тут у безпеці».
  Я вислизнув за двері, шукаючи дівчат, але їх ніде не було. Наразі я мав підтвердження, що Ліза й Мадлен були по сусідству; тепер мені потрібно було більше інформації про те, чому вони були там. Я поняття не мав, як це дізнатися. Я вирішив перемкнути передачу й піти за ріг до будинку жінки, до якої власник вечірнього магазину сказав, що зупинився після того, як магазин закрився в ніч, коли Лізу застрелили. Я заїхав за ріг і сів біля будинку Амбер Дюкс. Я спостерігав за ознаками життя. Приблизно через двадцять хвилин вийшла маленька жінка в окулярах у товстій оправі й пішла вулицею. Через десять хвилин вона повернулася з чашкою кави в руці. Ембер Дюкс носила товсті окуляри, схожі на пляшку кока-коли, які були високо насунуті на її гострий гострий ніс. Її шкіра була блідою з помаранчевим відтінком, що часто зустрічається у людей, які проводять час у соляріях. Її волосся було густою ковдрою дикого, кучерявого сивого волосся, яке розкидалося віялом навколо її голови. Вона відчинила ворота перед своїм будинком, витягла з кишені два повідки для собак і причепила їх до пари ротвейлерів у дворі. Я вийшов з машини і попрямував до будинку.
  «Я нічого не хочу, тому навіть не намагайтеся це продати».
  «Я нічого не продаю. Я приватний детектив, який розслідує вбивство жінки. Вона була з містечка Нортвілль, — сказав я, знаючи, що згадка про це шикарне місто пробудить її пам’ять. «Її вбили і залишили за партійним магазином на вулиці. Я хочу справедливості для її родини». Я говорив голосно, щоб перебороти гавкіт собак.
  «Справедливість? Ну, хіба це не приємно. Діти вмирали на цих вулицях десятиліттями, а тепер через те, що якась багата біла жінка померла, нам потрібно знайти справедливість? Мені нема що сказати».
  Це була не найдружніша відповідь, але вона свідчила про те, що жінка живе по сусідству досить довго. Я дозволив її гніву трохи вгамуватися, перш ніж продовжити.
  «Пані, я кілька років працював на цих вулицях офіцером відділу поліції. Я дбаю про справедливість для людей цього району, але я не думаю, що лише тому, що хтось тут не живе або належить до певної раси, він не заслуговує справедливості. Я хочу справедливості для всіх, особливо для маленьких дітей, яких залишила Ліза Старк».
  Жінка відчинила ворота й озирнулася.
  «Ви працювали на цьому капоті? Доведіть це».
  «У 2008 році ми провели спецоперацію, яка покінчила з наркозверненням від Dolphin до Trinity. Це призвело до збільшення кількості порожніх будинків, але більшість із них були будинками, що руйнуються, тому це зробило околиці безпечнішими. Ваш колишній сусід, Джон Дженнінгс, жив двома будинками нижче. Одного вихідного його пограбували зі зброєю, а наступного застрелили. За тиждень ми спіймали його вбивцю. Мені продовжувати?»
  Жінка звільнила одну руку й повернулася до мене обличчям.
  «Амбер Дюкс», — сказала вона, тепло потискаючи мені руку. «Вибачте, що я такий солоний. Я просто втомився від людей, які шукають справедливості лише для деяких людей. Гадаю, ви працюєте з усіх боків, і мене це влаштовує. Що ти хочеш знати?»
  «Як довго ви тут живете?»
  «Двадцять п'ять років... Купив свій будинок за двадцять тисяч доларів. Це не ідеально, але це наш маленький шматочок щастя. Я не знала, що наркотики та банди з’являться тут, але мій чоловік виріс у цій місцевості. Він чомусь хотів повернутися — мабуть, тому що він далекобійник і йому не доводиться тут часто бувати». Ембер Дюкс зареготав. Лінії сміху демонстрували її радість і щастя.
  «Чи знаєте ви, що жінка, яку вбили в 2011 році, жила в тому будинку через дорогу в 1996 році?»
  «Ні! Ні в якому разі! Ви повинні прогулятися зі мною: ці собаки не чекатимуть».
  Я йшов поруч з Ембер, коли два собаки тягнули її вулицею.
  «Ліза Абернаті жила через дорогу. Вона була б молодою, у підлітковому віці. Щось із цього звучить знайомо?»
  Жінка зморщила чоло, намагаючись не відставати від собак і перевіряти, чи пам’ятає вона Лізу.
  «Тоді вона виглядала зовсім інакше, але ось нове фото». Я витягнув картинку, яку дав мені Карсон.
  «Так, я пам'ятаю її. Вона жила з поганим невдахою. Він був небезпечний. Вся його родина займалася чимось. Одного разу його сестру, яка теж деякий час жила з ними, батько її дітей потягнув вулицею. Ходять чутки, що тато дитини повернувся і вбив її тата. Божевільне лайно!»
  «Ти пам’ятаєш його ім’я?»
  «Хм… дайте мені подумати. Дежуан? Ні, це було Де-щось. Можливо, Демаріо… Так, ось воно! Я пам’ятаю це, тому що пізніше його заарештували за щось. Він був у новинах, і я його впізнав».
  «Добре, а батька Демаріо нібито вбив його псевдошурин?»
  «Це те, що ми чули. Батька знайшли в зарослому полі… Кілька тижнів був Джоном Доу. Не знаю, наскільки це було правдою, але був момент, коли мати передбачуваного вбивці прийшла до будинку, і виникла велика сварка. Вони були на вулиці, кричали й кричали. Ми викликали поліцію. Це було гидко».
  «Скільки людей, на вашу думку, жило в будинку?»
  «Не знаю, але сім’я цього чоловіка постійно приходила і йшла. Одного разу вночі двоюрідний брат розбив переднє вікно. Це була одна з тих речей, коли сім’я була просто божевільною: постійно сварилися, постійно билися, час від часу вони стріляли один в одного або розбивали вікна… Не найкращі сусіди. Власне, через них у нас паркан. Ми хвилювалися, бо їхні діти приходили до нас у двір і робили все, що їм заманеться. Вони не отримали домашнього навчання».
  «Що ви можете сказати мені про дівчину, Лізу Абернаті?»
  «Не дуже. Вона була звичайним підписником, який не справляв особливого враження. Її очі були тьмяні та тьмяні — очевидно, не найяскравіша жінка. Ми ніколи не бачили інших білих людей, тому її сім’я не була залучена в її життя. Ми думали, що вони зреклися її, розумієш? Не тому, що він був чорним, а тому, що він не годився. Єдиний справжній спогад про неї, який я зберіг, — це бійка, яку вона мала з цією дівчиною, яка пройшла. Вона була маленькою дівчинкою, але була поганою. Вони посварилися через недоброго чоловіка, що було просто ганьбою. Чорнява дівчина мала з собою малечу. Вона посадила дитину на газон і з великою люттю попрямувала до дверей. Це були банани! Я спостерігав за всім цим зі свого вікна. Я викликала поліцію, але вони не приїхали».
  «Ви б не впізнали Лізу після того, як вона вийшла заміж, але вона їздила на червоному Range Rover. Ви коли-небудь пригадуєте, що бачили цю вантажівку на кварталі?»
  Амбер на мить подумала про це, поки чекала, поки один із собак займеться своїми справами. Вона витягла пакет і прибрала, коли собака закінчив.
  «Ну, тепер, коли ви згадали про це, я побачив червону вантажівку, яка була занадто новою для цього району. Якщо ти розумний, ти не купуєш тут нові машини. Їх вкрадуть, або вони вас уб'ють. Так, тут був червоний Range Rover, але я давно його не бачив».
  Звичайно, бо Ліза була мертва. Я виявив, що повертаюся до бійки, яка, напевно, була між Лізою та Мадлен.
  «Бійка, про яку ти мені розповідав, ти знаєш, про що це було?»
  «Так, усі в кварталі знали. Любовний трикутник. Він жив за рахунок обох. Скажімо так, деякий час це була наша мильна опера. Кожен день відбувалося щось нове».
  «Чи є ще щось, що ви пам’ятаєте про Лізу, Демаріо чи Мадлін?»
  «Ходили чутки, що чорна дівчина була розумною… Умилася з нього й переїхала з району після того, як закінчила середню школу».
  Мадлен Прайс пройшла довгий шлях. Вражає.
  Я подякував Ембер Дюкс і повернувся до машини.
  «Гей, тримай мене в курсі. Я теж хочу справедливості!» — гукнула за мною Амбер.
  «Зроблю!» Я передзвонив Ембер. У мене було достатньо доказів, щоб стверджувати, що Ліза була в Брайтмурі до своєї смерті, і ця інформація могла змінити все розслідування.
  
  Я зустрічався з Пітером Абернаті в ресторані Liv's Diner, стильному маленькому закладі на краю центру Плімута. Я помітив високого худорлявого чоловіка з біло-русим волоссям, розчесаним на всі боки. Він прихилився до дверей їдальні, оповитий клубом диму. Пітер Абернаті мав запеклий вигляд, як і його сестра. За словами Карсона, він був на п'ять років старший за Лізу, поганий характер і рідко з ними спілкувався. Я припаркувався в дальньому правому кутку стоянки й попрямував до закусочної.
  «Містер Абернаті, — сказала я, простягаючи Пітерову руку.
  Пітер кивнув і на мить потримав мою руку, не тиснучи, перш ніж через кілька секунд смикнути свою руку назад. Я дивився, як він витягує сигарету з рота, топче недопалок і вибачається за куріння.
  «Не турбуйся про це», — сказав я, затамувавши подих, щоб не вдихати пасивного куріння.
  Здавалося, життя Пітера Абернаті було важким. Обличчя в нього було зношене та шкірясте, і він виглядав приблизно на десять років старшим, ніж був. Я дивився, як його вузлуваті руки тягнуться до дверей, і дивувався, що його передчасно постарило.
  «Дякую за зустріч зі мною, містере Абернаті».
  Він кивнув, сказав, що це не проблема, і сказав мені називати його Пітером. Я пішов за ним у ресторан, де табличка вказувала нам сісти.
  «Будь-які переваги?»
  — А як щодо тієї будки біля вікна? — сказав я, вказуючи на їдальню. Ми підійшли до кабінки і сіли один навпроти одного.
  Висока офіціантка з нудьгуючим виразом обличчя підійшла до столика й прийняла наше замовлення: бургер і картоплю фрі з колою для Пітера, салат із італійською заправкою та воду для мене. Коли офіціантка пішла, я спробував дивитися мені в очі, але Пітер уникав цього. Я почула скрип шкіряної кабінки під його тремтячою ногою і подумала, чи в нього вже відмова від нікотину, чи він нервує через щось інше.
  «Отже, ти хочеш знати про Лізу», — почав він, кивнувши головою та злобно усміхнувшись, перш ніж нахилитися над столом.
  «Так, але спочатку я хочу сказати, що мені шкода вашої втрати. Я також ціную, що ви знайшли час зустрітися зі мною».
  Пітер пирхнув і знизав плечима. Я вистояв.
  «Ваш зять найняв мене розслідувати вбивство вашої сестри, і хоча я розумію, що ви не були близькі, мене цікавить, що ви можете розповісти мені про Лізу. Детективи у справі повністю завалені і не мають жодних слідів. Карсон хоче отримати відповіді, і я вірю, що деякі з цих відповідей отримаю від мене, коли я дізнаюся більше про вашу сестру».
  Пітер провів рукою по своєму волоссю, залишивши його в повному безладі, перш ніж надути щоки й подути повітря з сигаретним димом у мій бік. Я затримав дихання й контролював закочування очей, як міг.
  «Що ти хочеш знати?»
  «Які у вас були стосунки з Лізою?» — запитав я, бажаючи якомога швидше провести інтерв’ю.
  «Ми не були близькі. У неї було своє життя, а в мене було своє. Різниця між нами була п’ять років, тому ми ніколи не ходили в одну школу одночасно і не мали однакових друзів. Коли вона пішла до середньої школи, мене вже не було з дому».
  Тремтіння його ноги прискорилося.
  «Я можу це зрозуміти. Коли між вами така різниця у віці, може бути важко бути близькими, але все, що ви можете розповісти мені про роки, які ви провели разом, буде корисним».
  Петрова голова знову сіпнулася. Через що була така нервозність? Можливо, у нього просто був тик. Або він мав якесь відношення до смерті своєї сестри?
  «Вона була маленьким ангелом моїх батьків. Вона створила святе пекло в середній школі, але вони забрали її назад, коли вона постукала. Тоді я навчався в коледжі, але я знаю, що вона втекла і зв’язалася з поганими людьми». Пітер Абернаті витяг зі свого зеленого кітеля пачку «Кемел Редс». Він постукав пачкою сигарет по столу, перш ніж покласти її назад у кишеню. Його нервозність зростала.
  «Пройшло три місяці... Тверезість — це сука, але це єдиний спосіб бачити своїх дітей. Можу навіть повернути дружину, якщо так продовжу».
  Я відчув, як мої брови вигнуті в «ах-ха!» момент. Він був алкоголіком і все ще проходив детоксикацію. Нервозність була пояснена… Чи це було?
  «Вітаю», — сказав я, виразивши теплу посмішку, яка викликала проблиск надії в очах Пітера Абернаті. У нього були власні демони; мабуть, не витрачав багато часу на думки про свою сестру. Наркомани не егоїсти. Їхні світи побудовані на егоцентризмі, необхідному для будь-якої залежності: вони не мають здатності думати про інших, тому що ними керує речовина. Можливо, Пітер не мав багато чого мені розповісти, але я продовжував інтерв’ю.
  «Я впевнений, що ви чули припущення про те, що Ліза, можливо, замішана у позашлюбному зв’язку. Що ви думаєте про ці чутки?»
  «Вони їй сподобалися. Я маю на увазі, без образ, але вона любила чорних хлопців до Карсона. Коли ми виростали в Лівонії, ми не мали їх у запасі, але Ліза все одно знайшла їх. Теж не гарні. Я маю на увазі, без образ, але вона пішла на тих, хто мав широкі штани та коси у волоссі. Не такі… як ти».
  Ніхто не образився, але було цікаво спостерігати, наскільки роздратувала його ця тема. Він не обов’язково був расистом, але був людиною, яка відчувала дискомфорт з расою. Я врахував те, що він мені говорив. Отже, був час, коли Ліза цікавилася типом чоловіка, якого зазвичай народжував Детройт. Чи смертельна тяга призвела до її смерті? Чи були бандитські напади на магазин Алі Мансу якось пов’язані з Лізою?
  «Ви знаєте щось про стосунки Карсона та Лізи? Ви відчули, що вони були щасливі, коли побачили їх?»
  Верхня губа Пітера здригнулася, перш ніж він заговорив. «Я не фанат Карсона. Він запеклий панк, який хоче все контролювати».
  «Чи можна ще щось згадати про Лізу, її шлюб… щось, що могло б допомогти мені дізнатися, хто її вбив?»
  «Мені нема чого сказати. Ми не були близькі. Це був її вибір так само, як і мій».
  «Чи були у Лізи вороги?»
  «Напевно. Вона була дивною. Не дуже теплий і пухнастий. Якийсь самотник».
  «Коли ти останній раз бачив Лізу?»
  «Я думаю, що це був День пам’яті. Це було приблизно в той час, коли ми з Ебігейл почали намагатися все вирішити».
  «Ліза сама була? Щось не здавалося?»
  «Вона була трохи мовчазною і виглядала розсіяною, але більшу частину дня вона була на кухні з дівчатами, моєю мамою та Еббі. Я був на човні зі своїми зятями — братами Еббі. Карсон входив і виходив, стверджуючи, що він повинен працювати».
  «Ви згадали, що Ліза була непокірною під час старшої школи. Чи була вона колись віддалена від сім’ї?»
  «Так...вона втекла в середній школі і її не було багато років. Згодом вона з’явилася на порозі моїх батьків».
  «Вона коли-небудь розповідала про те, де була в той час?»
  «Ні, вона просто пішла і роками відсутня. Я був дуже розлючений на неї за те, що змусила маму й тата через те лайно; не дуже багато з нею розмовляв, коли вона повернулася. Зрештою Еббі спонукала мене загладити провину».
  — Як ти думаєш, твоя сестра мала зв’язки з Брайтмуром?
  «Місце, де її вбили? Ну, я подумав, що вона там когось знає. Я ніколи там не був, але я чую, що там досить нетрі. У неї міг бути роман, але насправді невідомо, що Ліза там задумала. Вона не завжди найкраще оцінювала характер...Могла навіть зробити якусь дурницю, наприклад, запропонувати комусь підвезти».
  «Ти знаєш її подругу Мадлін?»
  Обличчя Петра пом’якшало.
  «Так… я знаю Мадлен. Вона хороша людина».
  «Це те, що я чув. Які у вас з нею стосунки?»
  «У нас немає стосунків, але я зустрічався з нею кілька разів. Вона час від часу приходила до моїх батьків. Вони з Лізою їздили разом, тусувались вдома… Вона добре вплинула на Лізу — допомогла їй зібратися».
  Обличчя Пітера було спокійним і приємним, коли він говорив про Мадлен. Чи міг існувати заплутаний любовний трикутник? Пітер любив Маделін…Ліза любила Маделін…тож когось потрібно було вилучити з картини?
  «Коли ви востаннє бачили Мадлен?»
  «Ну, дозвольте… Гей, що це? Чому ти питаєш про Мадлен? Я думав, ти хочеш дещо дізнатися про мою сестру».
  Офіціантка повернулася з нашою їжею. Вона обережно поставила тарілки, помітивши, що Пітер дедалі більше хвилюється.
  «Я просто хочу переконатися, що маю чітке уявлення про те, ким була Ліза. Щоб це сталося, я повинен знати про її друзів і сім’ю».
  «Ну, все, що вам потрібно знати, це те, що Мадлен була добра до неї. Вона була чудовою подругою, тому не треба гавкати на це дерево».
  «Добре. Чи знаєте ви, що пані Прайс деякий час жила в Брайтмурі? Вона жила приблизно в двох кварталах від місця, де знайшли тіло Лізи».
  «Ні, я цього не знав, але я не розумію, як це може бути актуальним. Я знаю, що Мадлен живе в А2 вже кілька років».
  Так, я прагнув, але я розслідував занадто багато вбивств, щоб повірити у випадковість. Що означало те, що Мадлен колись жила так близько від місця вбивства? Це щось означало; Я просто не знав, що.
  «Чи були у Лізи скелети в шафі хлопця? Чоловіки, які могли розсердитися, що вона їх покинула?»
  «Звичайно, як я вже сказав, вона зустрічалася з поганими хлопцями».
  «Ви пам’ятаєте імена чоловіків, з якими вона зустрічалася?»
  «Не зовсім. Як я вже сказав, ми не були близькі. Насправді, чим менше я знав про Лізині махінації, тим краще. Я повинен скоро повернутися до роботи».
  Я поїв так швидко, як міг, і подякував Пітеру за зустріч зі мною.
  «Містер Абернаті, якщо ти пам’ятаєш ще щось, будь ласка, скажи мені».
  «Так», — сказав він, відштовхнувшись від столу, тримаючи в руці пачку сигарет.
  «Дякую», — сказав я, але Пітер був майже біля дверей.
  OceanofPDF.com
  
   7
  Тці зустрічі дали неоднозначні результати. Я не був упевнений, чи були ми далі попереду, позаду чи саме з того, з чого ми почали до співбесід. Я увімкнув Bluetooth і подзвонив Мартіну.
  «Прогрес у цьому напрямку повільний. Як у вас справи?»
  «Це буде нелегко. Я мало чого придумав, але я прямую до Сент-Барта, щоб поговорити з колишніми колегами Лізи. Вона була вчителем на заміні, яка влаштувалася на тривалий термін. Школа не могла знайти постійного вчителя на місце, тому вона прожила цілий рік. Не схоже, що це був хороший досвід для директора».
  «Добре. Ну, візьміть від них усе, що можете, і ми зустрінемося завтра вранці. Я їду в офіс, щоб зробити супер-розшуку».
  «Інтернет?»
  «Ти зрозумів!»
  «10-4».
  Оскільки в мене не було підозрюваного, я вирішив пошукати інформацію про Медлін і Пітера. Він був гірким братом і сестрою зі своїми проблемами, але його гнів через її підліткову тугу, можливо, був більше через його темперамент, а менше через те, що він справді відчував до Лізи. З іншого боку, Мадлін наполегливо працювала, щоб створити картину повної стабільності та спокою; однак вона була дуже насторожена, коли я запитав про її життя, і колись вона жила в районі, де було знайдено тіло Лізи. У цей момент усі були підозрюваними, але Медлін і Пітер не відповідали профілю підозрюваних. У Пітера не було мотиву, окрім гіркоти, а гнів міг просто бути частиною його настрою. Вилікуватися від алкоголізму було нелегкою справою. Якщо у Мадлен був мотив, він стосувався Карсона, але роман між Карсоном і Мадлін був малоймовірним. Для поліції це був би очевидний шлях для розслідування. Незважаючи на це, якщо це була теорія, вона не мала великої ваги. По суті, жодна інформація, яку я зібрав до цього часу, насправді не становила слідів чи підозр. Мені потрібно було щось правдоподібне.
  Мадлен Прайс була менш емоційною, ніж я очікував, але з часом будь-яка скорботна людина навчиться справлятися з цим, відштовхуючи біль у крихітний простір у своєму серці. Справа не в тому, що вони не були засмучені і сумували за коханою людиною, це було більше тому, що неможливо активно сумувати і при цьому успішно функціонувати. Незважаючи на це, було дивно, що Мадлен жила в Брайтмурі. Ймовірність того, що вона дізналася більше, ніж хотіла поділитися, була хорошою.
  Відстежити інформацію про адреси в Інтернеті неважко, тому я вирішив взятися за безглузде, легке завдання відстеження адрес. Я почав з Петра. Він жив у Лівонії, Іст-Ленсінзі, Фармінгтон-Хіллз і Плімуті. Остання адреса була в Плімуті, гарному тихому районі на краю Кантону. Швидкий пошук у соціальних мережах Пітера виявив короткі прості дописи, такі як «Тут так холодно» та «Скучив за своїми дівчатами. Всі четверо». Здавалося, що він публікував дописи кожні пару місяців, але, як і Ліза, він, схоже, не дуже любив соціальні мережі.
  Далі я вирішив пошукати історію адрес Мадлін. З 1992 по 1994 рік вона жила на вулиці Дельфін, тобто переїхала туди, коли їй було років п’ятнадцять чи близько того. Лізі мало бути шістнадцять у 1993 році, коли вона жила в Брайтмурі — не зовсім у тому віці, коли більшість молодих людей виїжджають самі або мають будинок на своє ім’я. Було дивно, що обидві жінки пішли з дому так рано. Чи можливо, що ці двоє були емансипованими молодими людьми? Детройтська адреса була в Брайтмурі, але вона не була такою, як адреса Маделін. Ліза жила на вулиці Дакоста, яка була дуже близько від Долфіна. Я знайшов адресу й переконався, що Дакоста була лише однією вулицею далі, а адреса, де жила Ліза, була поруч із провулком, де знайшли її тіло. Цікаво, але не є доказом чогось іншого, крім того факту, що і Ліза, і Маделін жили в Брайтмурі.
  Я повернувся до списку адрес Мадлен. Вона жила на бульварі Оукмен, який був модною вулицею ще в 1980-х і на початку 1990-х. Будинки середнього розміру, родини середнього класу та відносно низький рівень злочинності в Детройті зробили цей район бажаним для успішних жителів міста. Той факт, що Мадлін переїхала до Брайтмура, був дивним. Можливо, вона мала проблеми з батьками і пішла жити до тітки й дядька чи двоюрідного брата.
  Навіщо двом шістнадцятирічним дівчатам, які родом не з цього краю, жити в Брайтмурі? Це не мало сенсу. Далі я знайшов адресу Маделін і побачив, що вона знаходиться в радіусі одного кварталу від колишньої резиденції Лізи.
  Обидві жінки жили в Брайтмурі, але це було близько п’ятнадцяти років тому. Що це означало? Чи можливо, що мені потрібно було скоригувати часові рамки розслідування, щоб включити кінець 1990-х? Я планував зачекати, щоб зареєструватися у старшого Абернатіс, але тепер це здавалося вкрай необхідним. Я подзвонила Лізиним батькам. Після чотирьох дзвінків увімкнулася голосова пошта. Я почула тихий чоловічий голос, пом’якшений відтінком збентеження, який шепотів мені на вухо.
  «Ви досягли Абернатіса. Ем… залиште повідомлення, і ми зробимо все можливе, щоб зв’язатися з вами». Я залишив повідомлення, пояснивши, хто я такий, і запитав, чи можемо ми домовитися про зустріч. Я двічі повторив свій номер телефону і роз'єднав дзвінок.
  Після дзвінка я подумав про стратегічні пошуки в Інтернеті, які допомогли б мені розшифрувати інформацію про Маделін. Як приватний детектив, Інтернет – ваш друг. Я був зареєстрований у всіх відповідних соціальних медіа та мережевих веб-сайтах, і я розглянув, які з них можуть мати інформацію про Маделін Прайс. Я зупинився на веб-сайті, який дозволяв старим однокласникам знаходити один одного. Ім’я Мадлен було зазначено в її класі, показуючи, що вона колись зареєструвалась і ввійшла в систему. Надто старанні організатори возз’єднання відсканували щорічник і завантажили його на веб-сайт.
  З’ясувалося, що Мадлен Прайс була президентом Французького клубу, членом Товариства пошани та мамою-підлітком. Вона заплатила за повну сторінку щорічника, але більшу частину сторінки займали фотографії її дочки Кари. Здавалося, вона вже була дитиною, коли Мадлен була в дванадцятому класі. Я згадав, якою обережною була Мадлен, коли я запитав про її минуле. Тепер її дочка була б підлітком. Я натиснув на іншу вкладку та знайшов у Google Kara Price. Першими з’явилися результати гімнастичних змагань. Худа дівчина з маленькою кісткою та яскравою посмішкою, Кара була схожа на молодшу версію своєї матері. У неї були блискучі очі та густе густе волосся, зібране назад у милий пучок, як у її мами, але, на відміну від матері, волосся Кари не піддавалося приборканню. За результатами вона посіла друге місце на турнірі та вийшла на змагання на державному рівні. На іншій сторінці була зображена Кара на загальнодержавному конкурсі з орфографії та вказано, що вона навчається в підготовчій школі для дівчат. Я був знайомий із Сент-Мері — плата за навчання була висока. Фактично, деякі коледжі були дешевшими. Чи була зарплата непомітної «жінки-вбивці», яка допомагала фінансувати освіту маленької Кари? Це було надумано, але у Карсона було багато грошей, і якби він хотів смерті Лізи, було б легко заманити її в пастку з її «найкращим другом». Звичайно, не було б сенсу наймати детектива для розслідування вбивства, яке ви організували. Мені було цікаво, скільки Маделін приносить у студії йоги.
  У Медлін не було облікових записів у соціальних мережах, але у Кара був обліковий запис, яким вона, здається, користувалася спорадично. Її публікації були яскравими та розумними. Здавалося, що підліток намагався, і час від часу йому це вдавалося, бути самоаналізованим, проникливим і безособовим. Єдиним винятком було 22 квітня:
  Вітаю з днем народження мою прекрасну маму, яка так багато жертвує заради мене! Вона — моє натхнення, і я завжди прагнутиму жити за її бездоганним прикладом! Люблю тебе, мамо
  Кара була шанобливою, навчалася в одній із найкращих шкіл штату, видатною спортсменкою та вченою. Мадлен мала бути гордою мамою. Єдина причина, чому Медлін не згадувала про Кару, полягала в тому, що вона думала, що її донька може постраждати або піддатися небезпеці через щось, що вона мені сказала. Або, можливо, Мадлен не хотіла багато ділитися, тому що чим менше вона розповідала, тим менше я підозрював, що вона винна. Я повернувся на веб-сайт щорічника та роздрукував фотографію Мадлен Прайс. Мама-підліток, яка перетворилася на йога, професора коледжу та консультанта, була дещо нерегулярним шляхом. У мене не було статистичних даних, але я був упевнений, що життя Маделін представляє дорогу, якою їздили менше.
  Я записав ім’я та день народження доньки Медлін. Після цього я пропустив ім’я Лізи в системі, але не міг знайти її слідів. Був шанс, що Ліза просто ніколи не реєструвалася на веб-сайті, але я подумав, чи, можливо, вона не закінчила середню школу. Будучи неспокійною юністю, вона могла не закінчити дванадцятого класу.
  Я провів решту дня, шукаючи прогалини та діри в розповіді. Мені потрібно було реконструювати життя Лізи, починаючи з шістнадцяти років. Я витратив деякий час на пошуки в Інтернеті додаткової інформації; Я копав далі і з’ясував, що Ліза мала GED, а не диплом про середню освіту, тобто вона не лише жила в Брайтмурі, але й покинула школу, поки була там. Я подумав про всі неприємності, в які вона могла потрапити, будучи підлітком із такою кількістю вільного часу, і подумав, що вона робила, щоб зайняти себе.
  Під час пошуку можливих родичів було знайдено кілька інших імен. З’явилися імена, яких я очікував, — Пітер Абернаті, батьки Лізи та Карсон Старк, — але було й інше ім’я: Демаріо Мастерс. Я ввів у комп’ютер «Demario Masters» і отримав у результатах кілька фотографій. Я відкрив іншу вкладку та шукав інформацію про адресу Demario Masters. Йому з’явилося кілька адрес. Одна включала Маделін Прайс, а Ліза Абернаті була вказана разом із Мастерсом за іншою адресою. Ліза і Мадлен жили з одним хлопцем?
  «Бінго!» — буркнув я.
  Далі я ввів ім’я Демаріо в інформаційну систему відстеження правопорушників і з’ясував, що він скоїв кілька дрібних правопорушень у Мічигані та Луїзіані, але всі це були датовані злочини. Зараз він одночасно відбував чотири терміни ув’язнення від 15 до 60 років за сексуальні злочини. Він також скоїв кримінальний злочин, будучи неповнолітнім, і перебував під вартою у віці від п’ятнадцяти до дев’ятнадцяти років. Здавалося, його звільнили в січні 1996 року; Кара народився в грудні 1996 року. Це означало, що він зустрів Мадлін, якій мало бути п’ятнадцять років, коли він вийшов на волю, і майже одразу завагітніла.
  Спроба вбивства у віці п'ятнадцяти років зазвичай була ознакою майбутнього. Було непросто думати, що Демаріо скоїв злочин поблизу, якщо не в межах Брайтмура. Я припускав, що він виріс у тій місцевості, і тому Мадлен опинилася там жити. Мій колишній дільниця знаходився зовсім за межами юрисдикції, де перебувала нині неіснуюча Редфордська середня школа — школа, яку закінчила Мадлен, і я припускав, що її відвідував Демаріо Мастерс. Я шукав у базі даних газет, використовуючи ключові слова «Редфордська середня школа» та «нож». З’явилося кілька хітів, але лише один стався в 1993 році, коли Демаріо був ув’язнений. Оскільки він був неповнолітнім, жодних імен не було використано, але в статті описувалась бандитська бійка, яка закінчилася тим, що одному учневі вдарили ножем у голову. Це однозначно підпадає під категорію замаху на вбивство, але в тому районі міста на той час кипіло насильство через епідемію креку. Винуватцем міг бути Демаріо, але також міг стати будь-який інший жорстокий молодий чоловік у цьому районі. Я спробував подумати про старожилів у поліції, які, можливо, сумували за прогулянкою спогадами. Злочин стався в 6-й дільниці, через дорогу від Redford High. Мені було цікаво, чи є ще хлопці у 8-й дільниці, які пам’ятають ножове поранення чи хлопця, який скоїв злочин. Я надіслав детективу Коулу смс із запитанням, чи чув він про Демаріо Мастерса. Мій телефон задзвонив через кілька хвилин після того, як було надіслано повідомлення.
  «Привіт, Коул. Що ви можете сказати мені про нього?»
  Коул мовчав на іншому кінці. Повагавшись і зітхнувши, він сказав: «Я зайнятий найближчі пару днів, але не рухайся цим, поки ми не поговоримо, гаразд?»
  «Я зроблю все можливе. Що ти можеш мені сказати зараз?»
  «Повільніше, Сільвіє. Зачекайте кілька днів, і ми зустрінемося». У його голосі прозвучала гостра нотка застереження. Я послухав це.
  «Добре. Зателефонуй мені, коли будеш вільний, і ми щось домовимо».
  Після того, як я поклав слухавку, у мене в голові почали обертатися запитання, на які не було відповіді того вечора. Я закрив ноутбук, згорнувся калачиком на дивані й проспав до наступного ранку.
  
  Холодне ранкове повітря принесло легкі, пухнасті сніжинки. Я сиділа під бежево-коричневим афганом, голова була трохи схилена під незручним кутом. Струсивши тріск у шиї, я пішов на кухню, став горнятко кави й пішов до душу. О 6:30 ранку я одягнув чорні брюки та червону блузку на ґудзиках. Потім я надіслав Мартіну смс, щоб він зустрівся зі мною в Blue Gill о 7:30 на сніданок. Коли я вже виходив, зателефонував містер Абернаті та погодився зустрітися того ранку о 10:00.
  Незважаючи на те, що було лише сімнадцять градусів, я вирішив піти до Блакитного Гілу. Я закутався у в’язаний шарф і важкий кардиган, одягнув пальто та чорні чоботи на пласкій підошві. Сніг легко проходив. Мої чоботи розчавили білий порошок, ще свіжий і не розграбований, утворивши за мною слизький слід. Хрускіт накопичених пластівців лунав з кожним кроком, коли я долав три квартали до ресторану.
  Довга, худа статура Мартіна була згорнута в кабінку в задній частині тьмяно освітленої їдальні. На ньому був бежевий светр, вицвілі джинси та коричневі мокасини.
  «Гей», — сказав я, ковзаючи на протилежний бік кабінки.
  «Ранок. Ви знайшли щось цікаве?»
  Я посміхнувся і похитав головою. «Ти ніколи не повіриш цьому».
  «Спробуй мене».
  «Ліза і Мадлен жили в Брайтмурі одночасно. Їм було шістнадцять років, вони жили менш ніж за квартал один від одного, і є чоловік, який проживає за їхніми обома адресами».
  «Той самий хлопець?»
  «Так! Чи можете ви в це повірити?»
  «О, чоловіче! Як ви думаєте, що відбувається?» — запитав Марті.
  До нашого столика підійшла крихітна офіціантка з ластовинням і густим кучерявим рудим волоссям, зібраним у пучок. Вона посміхнулася і попросила наші замовлення.
  Я замовив омлет із домашньою картоплею фрі та пшеничними тостами, а Мартін замовив стопку чорничних млинців.
  «Я не знаю. Це не має особливого сенсу. Ці дві молоді дівчини з абсолютно різних світів — центру міста Детройт і Лівонія — опиняються в одному місці на рік. У них є спільний чоловік. Протягом багатьох років вони здавалися друзями, але дванадцять років потому одного з них убивають за кілька кроків від місця, де вони обидва жили».
  «Але навіть якщо у них був цей чоловік спільний, і був любовний трикутник, він, очевидно, розігрався задовго до вбивства Лізи. Ліза жила життям у Нортвіллі та була заміжня та мала дітей. Мадлін — консультант і інструктор з йоги, живе в А2 і, очевидно, успішна. Можливо, були якісь проблеми в минулому, але вони, здається, досить розумні жінки, щоб подолати це, чи не так?»
  «Звичайно, але з цим є одна проблема».
  «Що?»
  «Ліза Старк мертва».
  «Ну, скажи мені, про що ти думаєш».
  «Мені здається, Мадлен мала бути трохи більш емоційною, ніж коли я пішов поговорити з нею про Лізу. Я знаю, що минуло багато часу, але якби мого найкращого друга вбили, мені знадобилося б цілу вічність, щоб подолати це. Обговорення цього через два роки все одно викликало б певні емоції. Це ще одна причина, чому я думаю, що Мадлен щось знає або якось пов’язана… я просто не знаю, як».
  «Так, смерть така вічна. Це не те, що ви переживаєте. Тим більше, що, здається, вони були знайомі з дитинства».
  «Правильно. Отже, нам потрібно дізнатися більше про те, що сталося в Брайтмурі».
  «Ви думаєте, що це дійсно пов’язано?»
  «Я не знаю. Це було давно, але ми все одно повинні це перевірити».
  Офіціантка поставила нам тарілки. Стос Мартінових чорничних млинців був такий же широкий, як тарілка. Мій омлет збивачкою був начинений овочами та сиром.
  "Ще щось?" — запитала офіціантка.
  «Ні, ми в порядку. Дякую, — сказав я.
  Мартін відпиляв шматок млинця і змочив його сиропом. Я перемішала омлет і домашню картоплю фрі, перш ніж бризнути на безлад кетчупом.
  «Брат теж був дивним. Він був стриманим і трохи грубим. Я відчув нечисту кров між братами і сестрами, і ніхто не їсть так, як зневажливий брат. Він досі здається гірким через батьків, які її дитинчать».
  «Це безглуздо все ще тримати в собі образу на мертвого брата або сестру. Дріб’язковий і холодний, — сказав Марті.
  Пітер не виявив ні докорів сумління, ні любові, коли я говорила з ним про Лізу. Мій брат зник безвісти з того часу, як мені було десять років, і не було дня, щоб він не спадав мені на думку. Я перебував у траурі більше двох десятиліть, але Пітер Абернаті не виявляв жодних ознак смутку через втрату сестри.
  «Ви маєте рацію, але я не думаю, що в нього є чіткий мотив. Про Пітера в Інтернеті небагато — кілька дописів у соціальних мережах про його сім’ю та погоду, але нічого особливого. Проведіть його перевірку; можливо, поговорити з людьми з його роботи. Наступного тижня я домовлюся з ним про інше співбесіду та відвідаю Карсона додому».
  «Який план для Мадлен?» — запитав Марті.
  Чудове запитання. У соціальних мережах не було жодної інформації про Мадлен Прайс, а в гуглі її ім’я виявилося дуже мало. Вона володіла студією йоги і була терапевтом. Зазвичай це означало б певну присутність в Інтернеті. Було дивно, що її ім’я нічого не вийшло.
  «Мені здається, Мадлен щось приховує. Зв'язок з Брайтмуром може бути причетний до вбивства».
  «Ви справді вважаєте, що смерть Лізи сталася через те, що сталося більше десяти років тому?»
  Ні, не робив. Але я не знав, з чого почати цю справу. Поки що не було жодних доказів того, що на момент смерті Ліза була чимось іншим, окрім чесної жінки. Той факт, що її хороший друг колись жив неподалік, де було знайдено її тіло, змусив мене задуматися. Я не знав, який зв’язок, але щось не вийшло.
  «Як ви думаєте, про що це все?» — запитав я Марті.
  «Я думаю, що Ліза Старк спала з якимось хлопцем, він попросив у неї грошей чи щось подібне, вона відмовилася, він убив її і кинув у Брайтмурі. Справу закрито. Вибачте, містере Приміський доктор Гай, ваша дружина спала з якимось невдахою.
  «Це якийсь сюжет з одного з тих поліцейських шоу по середах? Не такої відповіді я очікую від свого чудового маленького помічника, — сказав я, перш ніж кинути гроші на стіл і підвестися, щоб піти.
  «Іноді найпростіша відповідь є правильною».
  «Це правда, але ми не маємо нічого, щоб підтвердити цю теорію. Ви знайдете докази, і ми підемо в ту кролячу нору».
  «Чесно».
  Невірність здалася надто легкою. В історії мало бути щось більше. Я думав про свою розмову з Мадлен. Вона була трохи невизначеною, але чи схожа вона на вбивцю Лізи? Насправді ні, але це не означало, що вона не винна — або, можливо, вона просто знала більше, ніж сказала мені. У будь-якому випадку, мені потрібно було провести розслідування.
  «Мені потрібно більше знати про Карсона та Мадлен. Це був єдиний спосіб побачити, як Мадлен була вбивцею. Вони з Карсоном близькі, але Пітер також її дуже любить. Особисто мені вона не здається такою теплою та пухнастою, але знову ж таки, я досліджую її».
  «І ти жінка. Ймовірно, вона зачарувала тих хлопців».
  «Правда. Гаразд, як справи в Сент-Барті?»
  Мартін передав мені файл із іменем Лізи. «Перевірте її особову справу».
  «Як ви отримали файл?»
  «Це секретно», — сказав Мартін, підморгнувши й хихикнувши.
  «Нахабно, нахабно», — сказала я, махаючи пальцем, як стурбована мати.
  Я відкрив папку і перегорнув сторінки. За рік, коли вона викладала в Сент-Барті, Лізу двічі списали за те, що в школі було занадто багато відвідувачів. В обох записах було зазначено, що відвідувач перервав її урок. В її особовій справі також зазначено, що наступного року її не запросили викладати.
  «Тож, по суті, у неї було занадто багато компанії, і вона нічим не виділялася, тому її звільнили?»
  «У цьому суть. Крім того, її колеги не дуже любили її. Здавалося, ні в кого не було образи чи щось подібне, але вони були трохи байдужі, коли я сказав їм, що її вбили».
  «Що вони сказали про неї?»
  «Взагалі на роботу запізнювалася, не надто надійна, з батьками студентів не могла порозумітися. Здавалося, рік, який вона провела там, був важким. Директор не хотів зі мною розмовляти, але була одна жінка, місіс Доусон, яка накинула мені бруду».
  «І файл». Я підморгнув і посміхнувся, спостерігаючи, як обличчя Мартіна опустилося.
  «Ти завжди повинен псувати мені задоволення».
  «Ось для цього я тут», — сказав я, стримуючи хихикання.
  «Що вона сказала?»
  «Пані Доусон, здається, єдина людина, яка мала контакт з Лізою поза роботою. Вона сказала мені, що Ліза була там лише для того, щоб справити враження на Карсона. Вони почали зустрічатися влітку раніше. Він відданий католик, амбітний, успішний тощо, і вона хотіла змусити його думати, що вона — мила угода. Місіс Доусон сказала мені, що Ліза ніколи не планувала там залишатися, тож вона не проти, щоб її мати приходила до школи й регулярно переривала уроки».
  «Що? Її мати?»
  «Так. Мабуть, мама була трохи владною. Місіс Доусон сказала мені, що хвилюється за Лізу, тому що вона не… Як вона це висловила? «Все там».
  «Ви думаєте, ця місіс Доусон була з вами відвертою?»
  «Так. Ймовірно, вона вже за пенсійним віком — любить викладати; материнський вид. Я бачив, як вона бере під своє крило нового вчителя. Здається, Ліза потребувала цього».
  «Цікаво, що зробило Лізу такою бідною справою?»
  Карсон Старк був чудовим уловом. Він міг мати будь-яку жінку, яку хотів. Чому він вибрав саме Лізу?
  «Нам потрібно більше дізнатися про зв’язок мами з Лізою. Її поява на роботі дорослої доньки дивна. Сьогодні я йду поговорити з мамою й татом. Ви отримаєте якусь інформацію про батьків?»
  «Звичайно».
  «Я не можу зрозуміти, як Ліза і Карсон опинилися разом».
  «Так, здається дивним, але це не має значення, чи не так?»
  «Ну, я думаю, це має значення. Що, якби якась інша жінка вважала себе більш гідною? Можливо, їй знадобилося кілька років, щоб набратися сміливості, щоб помститися. Карсон може здатися досить милим, але він є частиною еліти. Іноді те, що нас, простолюдинів, не хвилює, завдає непоправної шкоди еліті».
  «Хм. Я про це не думав».
  «Тому я постійно дивуюся, як і чому вони були разом. У їхньому шлюбі може бути щось більше».
  «Я подивлюся, чи зможу знайти якісь зв’язки».
  «Добре. Я збираюся продовжувати пошук інформації. Можливо, Ліза залишила якісь натяки, якщо у неї був якийсь роман. Гей, я мало не забув згадати про діяльність банди, яка мала місце в магазині Алі Мансу. Так, перед тим, як Лізу вбили, Алі Мансу каже, що зазнав нападів з боку банд. Після вбивства Лізи інших нападів не було».
  «То ви думаєте, що це пуста справа? Ліза зв'язалася з гангстером? Але яке це має відношення до власника магазину?»
  Це не мало сенсу. Який зв’язок мала Ліза з Алі Мансу та магазином?
  «Нам чогось не вистачає. Цікаво, чому інший детектив звільнився?»
  «Корупція? Ліза якось пов’язана з поліцією?»
  «Наскільки я не знаю, але нам потрібно залишити таку можливість».
  Я пригадав, який тиск чинили, коли в Детройті сталося вбивство, а жертва була з одного з шикарних передмість. Повії, торговці наркотиками та жителі Детройту, які опинилися під перестрілкою банд, розглядалися як низький пріоритет, але молода, красива блондинка була високою. Або вона була? Чому поліція не розслідувала вбивство більшою мірою?
  «Той факт, що начальник сказав їм дозволити чуткам про невірність, говорить мені, що розкрити злочин було не важливо. Важливо було припинити злочин».
  «Чому?»
  «Вона відрізняється від решти світських левиць з містечка Нортвілл, але все ж вона не та людина, про яку зазвичай забувають ЗМІ. Вона приваблива біла жінка з вищого середнього класу. Чому її так швидко витіснили з поля уваги?
  «Чомусь вона не вписується в це суспільство».
  Ми подивилися один на одного і одночасно запитали: «Чому?»
  «Добре. Ви проводите деякі попередні пошуки щодо Лізи та її родини. Я збережу побачення з Лізиними батьками».
  
  Я спустився по Проспект-роуд до автостради й попрямував до Лівонії. Під час поїздки я думав про інформацію, яку знайшов в Інтернеті про Лізиних батьків. Ральф і Дженіс Абернаті були подружжям середнього віку, яке жило в типовому передмісті південно-східного Мічигану. Обидва були шкільними вчителями на пенсії, активними членами лютеранської церкви, що знаходилася за два квартали від їхнього дому, а також мандрівниками та відомими філантропами. Я знайшов кілька записів про них у їхній рідній газеті. Пітера кілька разів згадували, коли він грав у шкільний футбол, і його батьки, здавалося, регулярно з’являлися в газетах. У Лізи було п'ять записів. Оголошення про її народження, сповіщення про народження двох дітей, оголошення про її одруження з Карсоном Старком і її некролог.
  До Ліфляндії я дістався двадцяти п’яти хвилин. Дворівневий колоніальний будинок Абернатіс розташований на Шість-Майл-роуд, на північ від Ньюбурга. Коли я заїхав на під’їзну доріжку, я помітив, що двері гаража були підняті, а між організованою системою полиць та інструментів виблискував і сяяв яскравий червоний Corvette. Синя остання модель Camry стояла на краю під’їзної дороги. Я зупинився біля Camry і попрямував до дверей.
  Дженіс Абернаті відчинила двері, перш ніж я встиг постукати. Мама Лізи мала зріст п’ять футів сім, близько 125 фунтів і була схожа на старіючу ляльку Барбі. Вона мала стереотипне світле волосся та блакитні очі, а її тіло було гладким і підтягнутим. Однак її обличчя було потерте, зі зморшкуватою шкірою, і на ній була така ж ледь помітна твердість, яку я помітив на фотографіях Лізи. Вона вимушено посміхнулася, відкриваючи глибокі гусячі лапки навколо очей.
  «Привіт, місіс Абернаті. Я..."
  «Сільвія Вілкокс. Так я знаю. Будь ласка, заходьте».
  Місіс Абернаті провела мене до білого шкіряного дивана у вітальні через довгий коридор, заставлений сімейними портретами та індивідуальними знімками Пітера. Коричневий плюшевий килим розчавився під моїми черевиками, і мені здавалося, що я ходжу по хмарах. Зображення сім'ї також були згруповані на мантії. У молоді, щасливіші часи був Пітер у футбольній формі. Ліза була зображена з дітьми — без Карсона — з тією порожньою усмішкою. Її очі виглядали такими ж порожніми, як і на фотографії, яку я мав.
  «Отже, Карсон найняв когось, щоб спробувати з’ясувати, хто вбив його дружину. Ну, настав час».
  Дивний підбір слів: його дружина, а не їхня дочка.
  «Так, він прагне знайти вбивцю Лізи, і я сповнений рішучості допомогти йому добитися справедливості для неї».
  Місіс Абернаті різко, сердито засміялася.
  «Пані Вілкокс, я захоплююся вашою рішучістю, але ви з Карсоном не можете мати одну мету».
  «Чому це?»
  «Тому що він убив мою Лізу!»
  «Що змушує вас це говорити?»
  «Він лікар із грошима, владою та зовнішністю. Немає шансів, щоб він вибрав Лізу з-поміж усіх інших дівчат, які хотіли його, якщо б у нього не було плану. Він нажився на її смерті. Він щасливий, що вона пішла».
  Не найвишуканіша інтерпретація злочину, але вона була матір'ю, яка оплакувала свою дитину. Всупереч тлумаченню місіс Абернаті, Карсон не отримав прибутку від смерті Лізи. Подружжя відмовилося від страхування життя, оскільки вони мали довіру та значні багатства, отримані від імперії Старків.
  «Я хотів би більше дізнатися про Лізу. Чому ви думаєте, що Ліза та Карсон не підходять?»
  «Ліза була… іншою. Вона не була схожа на звичайну дівчину. З самого початку ми знали, що в неї були проблеми з обробкою інформації, і їй було важко в школі. Це було дивно, тому що вона любила школу, але ніколи не була успішною. Вчителям було приємно, коли вона була на уроці, але Лізі пощастило отримати Cs. Пітер завжди був розумним».
  Я думав запитати про Ральфа Абернаті, батька Лізи, але вирішив дочекатися, поки місіс Абернаті повідомить, чи буде він присутній на зустрічі чи ні.
  «Ми завжди думали, що вона закінчить з якимось хорошим хлопцем: протестантом, фабричним робітником, який любив пиво та футбол… Знаєте, «синій комірець» мрії — розумієте, що я маю на увазі?»
  У мене закрутило живіт. Мене турбували категорії.
  — Отже, ви думали, що Карсон не в Лізі?
  Місіс Абернаті незручно засміялася, відкинула голову назад у саркастичній веселості й поклала міцну, тверду руку мені на коліно.
  «Пані Вілкокс, ти думаєш, що це якась історія про милу жінку, яку застрелили в поганому районі; випадкова річ. Але я вам скажу, це була якась змова помсти. Карсон спіймав Лізу на зраді йому і змусив її заплатити найвищу ціну. Розумієш, у Лізи була тяга до... ну, інакше це не можна сказати... до чорних чоловіків». Голос місіс Абернаті стишився до шепоту, наче вона розкривала брудну таємницю.
  «У вас є докази того, що у Лізи був роман?»
  «Ні, але я знаю, що вона була. Ліза була дуже підступною».
  Не зовсім той портрет, який більшість матерів намалював би своїх дочок. Я відчув відтінок смутку за Лізою. Її родина, здається, не вважала її вбивство великою несправедливістю. Її брат і мати, здавалося, звинувачували її. Я також втомився від людей, які були настільки впевнені в невірності Лізи. Ніщо не вказувало на її невірність, але навіть її власна мати була готова звинуватити її в невірності.
  «Мій помічник відвідав Сент-Барт, і виявилося, що у файлі Лізи були записки про те, що у неї занадто багато відвідувачів. Ви щось знаєте про це?»
  «Це була її перша справжня робота. Я знав, що їй знадобиться допомога, тому я кілька разів приносив їй обід. Ці люди зробили з цього велику справу, але це не було нічого незвичайного. Знову ж таки, це те, що ви отримуєте з католиками: правила, правила і ще більше безглуздих правил».
  Я намагався уявити, як мама приносить мені обід на першу «справжню» роботу. Я наполегливо працював, щоб стримати сміх.
  «Чи сподобалося Лізі викладати?»
  «Ну, як я вже казав, вона не була розумною, але вона любила школу. Їй подобалося бути в школі, але вона не була хорошим учителем. Карсон одружився з нею до того, як це мало значення, але наступного року її не збиралися питати. Викладання було не для неї».
  «Тому вона стала CNA?»
  «Ні. Це було все для Карсон, і вона пробувала це перед тим, як узятися на заміну в школі. Вона була сповнена рішучості отримати його, і, боже, їй вдалося його отримати — і подивіться, що сталося. Він змусив її заплатити».
  Я дивувався, чому місіс Абернаті так не любить Карсона. Він був чудовим уловом за більшістю стандартів, і він, чесно кажучи, здавалося, що сумував через втрату дружини. Звичайно, він був трохи зарозумілим, але, судячи з усього, він любив Лізу. Я вирішив змінити тему.
  «Ви знаєте Мадлен Прайс?»
  «Звичайно, ми знаємо Медді. Вона чудова жінка; вона дійсно допомогла Лізі стати кращою людиною. Вона була єдиним яскравим світлом у групі друзів Лізи, але трималася на відстані. Вона шикарна — завжди робить щось геніальне».
  «У той день, коли її вбили, Ліза їхала на зустріч з Мадлін, але вона так і не приготувала кави. Як ви думаєте, чи можливо, що Мадлен могла бути замішана?»
  «Причетний до чого? вбивство Лізи? Місіс Вілкокс, Медді чудова дівчина. Вона б ніколи не зробила такої дурниці».
  Чоловік, схожий на ляльку Кена для старіючої Барбі, він же місіс Абернаті, увійшов у фойє. Він був одягнений у блідо-зелене поло із засученими до ліктів рукавами та пару докерів кольору хакі. Акуратна складка збігала по кожній штанині його штанів. Ліза успадкувала його здатність виглядати майже ідеально. Чогось не вистачало, але, як і його дочка, він був дуже привабливим. Я звернув увагу на його сумні очі блакитного кольору, шкірясту, штучно освітлену сонцем шкіру та дві тонкі щілини, де мали бути губи. Він посміхнувся і привітно, але лагідно помахав мені рукою, перш ніж сісти біля своєї дружини.
  «Пані Вілкокс, я перепрошую, що не приєднався до вас раніше. Це важко, але я хочу подякувати вам за розслідування вбивства Лізи. Ми справді дуже сумуємо за нею, але я не знаю, наскільки ми можемо тобі допомогти», — сказав Ральф Абернаті.
  «Ну, усе, що ви мені розкажете, буде корисним».
  «Ліза приховувала від нас секрети. Я впевнений, що те саме стосувалося і її шлюбу».
  «Мені не подобається, що ти це говориш, Ральфе», — різко сказала місіс Абернаті.
  «Кохана, це правда. Ти знаєш..."
  «Я не дозволю, щоб ти кинув нашу дочку під автобус. Так, у неї були проблеми, але Карсон убив її, і ти це знаєш!»
  Місіс Абернаті в пориві гніву відскочила від дивана й утупилася на чоловіка. Вона швидко перейшла від нуля до сотні.
  «Я просто хочу сказати місіс Вілкокс правду. Ми не так добре знали Лізу».
  «Її вбили! Це не мало б значення, якби ми знали її зсередини та зовні — ми б не змогли цього зупинити. Чому ви не можете прийняти це?»
  Містер Абернаті зітхнув і глянув у мій бік, благаючи очима.
  «Пані Абернаті, не міг би ти розповісти мені, якою була Ліза? Це допомогло б мені відчути, ким вона є», — сказав я, намагаючись змусити її заспокоїтися.
  Мати Лізи кинула на мене похмурий погляд, перш ніж опанувати себе й сісти. Ральф Абернаті поклав руку їй на коліно й почав говорити.
  «Ліза завжди була неприємною. Пітер іноді сердився, але зазвичай він був нормальною дитиною. Легко мати справу більшу частину часу. Спочатку я думав, що це тому, що вона дівчина, і в мене ніколи не було сестер, але з часом стало зрозуміло, що стать є найменшою проблемою».
  «Чи спілкувалися ви з Лізою, коли вона жила в Детройті?»
  Абернаті перезирнулися, широко розплющивши очі.
  «Гм, Ліза деякий час жила в Детройті… Ми втратили з нею зв’язок на кілька років. Це був її вибір. Вона хотіла бути зі своїм хлопцем більше, ніж вона хотіла бути з нами, тому ми просто дозволили їй бути», - сказав містер Абернаті.
  Лізі було шістнадцять років, коли вона жила в Брайтмурі. Найімовірнішим способом для неї потрапити до Брайтмура була втікачка. Мені було сумно чути, наскільки байдуже подружжя Абернаті ставилося до своєї дочки.
  «Її повідомили про зниклу?»
  Містер Абернаті зітхнув. «Ну, ми повідомили про її зникнення, коли вона втекла перші кілька разів. Після цього ми з мамою вирішили, що цього робити не варто».
  Дивно. Втікачів не знаходять, якщо вони не оголошені зниклими безвісти.
  «Чому ви не повідомили про її зникнення?»
  «Ви не маєте права судити нас. Ми не хотіли її в системі! Хіба це не має сенсу?» — вигукнула Дженіс Абернаті.
  Мене не влаштовувало те, як проходила ця співбесіда, але я мусив йти вперед, навіть якщо місіс Абернаті продовжувала поводитися як божевільна.
  «Я розумію, що це має бути важко, але для мене важливо дізнатися, чи було щось у минулому Лізи, що призвело до її вбивства. Оскільки її вбили в Брайтмурі, і вона колись там жила, те, що сталося в минулому, може мати значення».
  «Ну, я серйозно в цьому сумніваюся. Я маю на увазі, чи не вбили б її тоді?»
  «Не обов'язково. Іноді люди довго тримають образу. Вони чекають слушного моменту, щоб завдати удару».
  «Ні. Ми не повідомляли про її зникнення. У нас були свої причини, — сказав містер Абернаті тим самим м’яким тихим голосом, яким він користувався на автовідповідачі.
  Більшість підлітків хотіли робити те, з чим не погоджувалися їхні батьки, але дітям не дозволяли просто робити те, що вони хочуть. Чому б двом, здавалося б, чесним громадянам не подати заяву, коли їхня донька втекла в небезпечний район, повний наркотиків?
  «Пані Вілкокс, Ліза була вбита через багато років після підліткового віку. Я не думаю, що минуле має таке значення, як ви думаєте». Дженіс Абернаті продовжувала палити на задньому плані, поки її чоловік говорив спокійним тихим голосом.
  «Містер Абернаті, — сказав я, зосереджуючись на батькові Лізи й ігноруючи надуте обличчя її матері. «Я вважаю, що вбивство Лізи якось пов’язане з її минулим. Судячи з усього, вона жила хорошим життям, і немає жодних підказок, які б вказували на її невірність чи неправомірні вчинки, тому я хочу знати, чи хтось із минулого повернувся для якоїсь помсти».
  «Справді? Дуже цікаво, місіс Вілкокс. Тепер я розумію лінію запитання».
  «Це не має жодного сенсу. Копи дослідили б її минуле, якби були докази, які вказували б на це. Вона була шахрайкою, яку спіймали, і Карсон програв. Ти ж знаєш, що в нього багато зброї, чи не так?» — запитала місіс Абернаті.
  Треба було поставити ще кілька запитань, але я подумав, що місіс Абернаті може задурити. Детектив Коул попередив мене про те, наскільки сім’я може відмовитися від співпраці, але він також запропонував поговорити з невісткою. Це може бути делікатним, оскільки Пітер і його дружина щойно розлучилися, але колишня дружина не могла бути такою злою, як мати Лізи. Я вирішив перевірити воду.
  «Містер і місіс Абернаті, я хотів би дізнатися більше про решту сім’ї. Що ви можете сказати мені про Ебігейл, колишню дружину Пітера?»
  «Хороша дівчина. Сумно, що вони там не витримали, — сказав містер Абернаті, і на його обличчі з’явився скорботний вираз.
  «З нею все гаразд, але вона кидає палку», — додала місіс Абернаті.
  «Чи була вона близька з Лізою?»
  «Вони добре ладнали… краще, ніж Ліза та Пітер. Нам буде не вистачати Ебігейл у нашій родині», — сказав містер Абернаті. Перш ніж продовжити, він суворо подивився на дружину. «У Лізи були деякі проблеми, але, чесно кажучи, у її житті були ідеальні люди. Карсон був хороший для неї; як і Ебігейл».
  «Пітер і Ліза не були близькі?»
  «Зовсім ні. Вони завжди змагалися. Пітер більше, ніж Ліза. Вона не дуже була готова до битви, але Пітер завжди прагнув довести себе, чи не так?» Містер Абернаті звернувся до дружини, кинувши на неї запитальний погляд. Вона відвернулася від нього й залишила запитання без відповіді.
  «Чи були у Лізи двоюрідні брати або близькі друзі, які, можливо, мали б більше інформації?»
  «Не зовсім. Ми тримали нашу родину поруч. Насправді це були лише ми та діти. Велика родина розкидана по всій країні, тому не було двоюрідних братів і сестер, з якими можна було б проводити час».
  «Друзі?»
  — Мадлен Прайс, — сказала місіс Абернаті.
  «Чи можете ви згадати якусь причину, чому Ліза опинилася в Брайтмурі?»
  Містер Абернаті повільно похитав головою, перш ніж заплющити очі. Його дружина мовчала. На її обличчі з'явився далекий смуток.
  «Чи ви можете придумати ще щось, що могло б допомогти нам дізнатися, хто вбив Лізу?»
  «Ні», — відповіли обидва.
  «Добре. У мене є ще кілька запитань. Мені цікаво, чи підтримували ви зв’язок зі своєю дочкою, поки вона жила в Новому Орлеані».
  «Що?» — сказала місіс Абернаті, її голос посилився. «О ні, ось і ми, — подумав я.
  "Вибачте?" Містер Абернаті виглядав сердито.
  «У 1999 році Ліза жила в Новому Орлеані. Вона переїхала туди ненадовго. Ви з нею спілкувалися?»
  «Про що ти говориш? Вона прожила все своє життя тут, у Мічигані».
  «Схоже, вона жила в Новому Орлеані короткий час».
  «Пані Вілкокс, я не думаю, що ми маємо багато про це сказати. Лізи вже немає, і хоча я поважаю бажання Карсона знати, хто вбив нашу доньку — я маю на увазі, ми теж цього хочемо, — але з моменту її вбивства минуло майже два роки. Ми тільки починаємо лікуватися. Нам нема чого додати, що ми не сказали офіцерам, коли це сталося», — сказав пан Абернаті. Його голос тремтів.
  Після його промови обидва Абернаті сиділи мовчки, дивлячись у підлогу. Їхні порожні обличчя виглядали щирими. Мені було жахливо від того, що я взяв їх на цю болючу ділянку спогадів. Здавалося, що в кімнаті панувала важка тиша. Коли Абернаті одночасно підняли голови й довго дивилися один на одного, я зрозумів, що завдав достатньо шкоди за один день.
  «Містер і місіс Абернаті, дякую вам за ваш час. Ви дуже допомогли. Я буду на зв'язку». Я звільнився з дивана, потиснув обом їхнім млявим рукам і вийшов.
  
  Мартін був в офісі та стукав по комп’ютеру.
  «Як пройшла зустріч з Лізиними батьками?»
  «Не так вже й чудово. Було дуже сумно бачити, як мало Абернаті знають про свою дочку. Вони й гадки не мали, що вона живе в Новому Орлеані».
  «Справді? Чоловіче, у цієї жінки були секрети».
  «Ти маєш рацію. я..."
  Не встиг я розповісти Мартіну про решту зустрічі з Лізиними батьками, як задзвонив телефон, перервавши нашу розмову. Він відповів на дзвінок, але не міг вимовити ні слова. Мабуть, людина на тому кінці поспішала.
  «Гм… звичайно», — сказав він, простягаючи мені телефон.
  «Привіт, це...»
  «Пані Вілкокс. Ви можете зустрітися зі мною приблизно через двадцять хвилин?»
  Це був Пітер Абернаті. Він звучав нервово і поспішав.
  «Так. Я в Іпсі. Назвіть місце і час».
  «Ви знаєте ту маленьку кав’ярню прямо через дорогу від Liv's Diner? Христе, я не пам’ятаю імені».
  «Не хвилюйтеся. Я це добре знаю. До зустрічі через двадцять».
  Я поклав слухавку й схопив свій ноутбук і блокнот.
  «Пітер Абернаті хоче зустрітися».
  «Вау. Здавалося, що це терміново».
  «Я повернуся пізніше. Тримайте мене в курсі будь-якої інформації, яку ви знайдете».
  Amour - це кав'ярня, розташована позаду крихітної вітрини. Це темне місце з протягами, заставлене старими настільними іграми та пазлами. Деякий час я там не був, але під час аспірантури я проводив багато ночей, навчаючись у задньому кутку. Я прибув через двадцять п’ять хвилин після телефонного дзвінка від Пітера.
  Жоден зі столів чи стільців в Амурі не відповідав, а в кутках стояло кілька брудних диванів. Петро стояв біля прилавка. Ми потиснули один одному руки й замовили напої. Пітер пішов з білим шоколадом мокко з додатковими збитими вершками; Я замовив велику чорну каву. Ми підійшли до брудно-жовтого дивана.
  Пітер сказав: «Вибачте за той день. Це було важко. Мені неприємно через Лізу, але я маю своє лайно, розумієш?»
  Я співчутливо кивнув і чекав ще. Пітер зробив ковток напою, зітхнув і почав знову.
  «Я не думаю, що це пов’язано з чимось, і мої батьки люблять робити вигляд, що цього не було, але Ліза жила в тому районі. Це старі речі, але дивно, що її знайшли мертвою в тому місці».
  «Справді?» — сказав я, вдаючи, ніби вперше чую цю інформацію. «Дивно, що вона жила там і була знайдена вбитою в тому районі. Будь ласка, розкажіть мені більше».
  Петрове обличчя почервоніло. Я міг сказати, що він збирався розкрити дорогі таємниці.
  «Я ціную, що ви звернулися до мене. Я тут не для того, щоб судити вас чи вашу родину. Моя єдина мета — дізнатися, хто вбив твою сестру. Її діти та чоловік заслуговують правди, але Ліза також заслуговує справедливості. Ми не повинні просто так дозволити комусь позбавити її життя і піти з рук».
  Пітер кивнув і склав руки на столі. Він зітхнув, замовк на хвилину, а потім почав повільно, ледь чутно.
  «Можливо, буде важко знайти її офіційну адресу. У неї була домовленість, яка тримала в секреті, що вона там живе. Є щось інше. Мама й тато сказали, що це не буде актуально — вони не хочуть псувати її ім’я, розумієш? Люди вже думають, що у неї був роман з якимось темношкірим чуваком, і це лише посилить цю теорію. Я маю на увазі, що це було дуже давно, і це ні в якому разі не зіграє жодної ролі, але я думаю, що вам буде корисно це знати. Ліза деякий час жила в Детройті і жила не одна. З нею жив один хлопець. Він був одним із тих чуваків із довгими косами, обвислими штанами, зіпсованою сім’єю та всім іншим. Я впевнений, що він був торговцем наркотиками, ймовірно, гангстером, і просто одним із тих загалом поганих людей. Я не пам’ятаю його імені, але знаю, що спочатку він жив десь на іншій вулиці».
  «Вони жили на вулиці Дельфін? Що ще ви можете сказати мені про цього хлопця? Ви бачили його, я думаю?»
  «Кілька разів. Він дуже хвилювався перед приїздом до Лівонії. Ліза була настільки дурною, щоб одного року привести його додому на різдвяну вечерю. Ідіот».
  «Отже, якого зросту був цей хлопець?» — спитав я, намагаючись вивести Пітера Абернаті з царства ненависті до братів і сестер.
  «Його було близько шести футів… можливо, трохи більше. Не знаю щодо ваги, але він був менший за мене, тому я б сказав, що худорлявий. У нього була густа борода й багато волосся — розпушене у величезне афро, коли Ліза привела його на вечерю. Вона справді думала, що він піжама кота. Для мене він був..."
  — Гаразд, — перебив я. «Розкажи мені ще щось, що ти пам’ятаєш з того часу про Лізу чи її хлопця».
  Пітер провів тремтячою рукою по волоссю. Я припустив, що він усе ще відмовлявся від алкоголю, але, до його честі, під час цієї зустрічі не було куріння.
  «У хлопця завжди була червона бандана в задній кишені або пов’язана на голові. Я думаю, він був членом банди або хотів ним бути».
  Кров? Я відчув, як у мене піднявся адреналін. Якщо Ліза одного разу потрапила в банди, у неї, ймовірно, були інші скелети, які просто чекали, щоб випасти з шафи. Хороша новина полягала в тому, що в Детройті була дивна бандитська структура, яка перешкоджала бандитам з інших штатів зв’язуватися з ними. На цю унікальну групову структуру надихнула сильна тенденція Детройта мати квартали, розділені за етнічними групами, релігією та расою. Кольори банди менш важливі, тому що ви — ваш прапор: колір шкіри, релігійний одяг чи прізвище визначали людину. Якби в цій справі був якийсь зв’язок з бандою, було б легко виключити людей з іншого міста. Детройт має особливий спосіб вбивати своїх.
  «Отже, у нього була червона бандана. Гаразд Це добре. Ви ще щось пам’ятаєте?»
  «У них був сумний розрив. Мама і тато хвилювалися. Я припускаю, що він трохи фізично з нею. Того літа, коли вони розлучилися — я думаю, що Лізі було дев’ятнадцять — мої батьки відправили її до UP».
  Верхній півострів знаходиться досить далеко від Ліфляндії. Якби Ліза погодилася поїхати так далеко, я б запідозрив, що в якийсь момент все стало дуже фізичним.
  «Я думаю, що вона висунула проти нього звинувачення. Можливо, про це є поліцейський протокол».
  У поліцейському записі було б ім’я, але я був готовий посперечатися, що злочинцем був Демаріо Мастерс.
  «Це дуже корисно. Щось ще ви можете пригадати?»
  Пітер зітхнув і покопався в кишені.
  «Мені довелося винести це з дому. Не знаю, чи знають мама й тато, але я пам’ятаю, як Ліза зберігала їх у гаражі. Будь ласка, не кажіть їм, що я вам їх дав. Просто придумай щось, гаразд?»
  Я кивнув, підняв конверт і подякував Пітеру за час. Я дав йому візитну картку і пішов. Повертаючись до машини, я зазирнув усередину конверта. У мене відвисла щелепа, коли я дивився на Лізу, одягнену в червону бандану, її пальці зігнуті в знак банди. Біля неї стояв високий, худий, русявий чоловік, який тримав дитину. «Люди геть», — сказав я, пригадуючи гангстерський жаргон, який я чув, як кричали на вулицях Брайтмура, коли був копом. Ліза була в банді? Це здавалося малоймовірним, але ось вона була в червоній бандані та з чоловіком, який явно, виходячи з його великої кількості червоного, належав до банди Бладса або прикидався гангстером. У будь-якому випадку, було шокуюче побачити, як Ліза серйозно пограбувала камеру.
  «Омігош, у що вплуталася ця дівчина?» — пробурмотів я перед тим, як засунути фотографію назад у конверт.
  Участь банди, навіть якщо це було лише для показу, відкрила цілу нову банку черв’яків. Що, якби Ліза зробила щось багато років тому, а член банди знайшов її та зажадав відплати? Що, якби Ліза залишалася пов’язаною з бандою всі ці роки? Це могло б пояснити, чому вона була в Брайтмурі, але ця теорія здавалася такою дивною. Мати двох дітей, дружина лікаря, гангстер на стороні? Неймовірний сценарій, але знову ж таки, я не очікував, що Ліза матиме якийсь зв’язок із бандами.
  «Хто ти був?» — здивувався я вголос.
  Я заліз у машину й обдумав цю нову інформацію про Лізу. Таємні життя — у багатьох із нас вони є, і час від часу демон, якого ми вважали мертвим і зниклим, повертається, щоб переслідувати нас. Якщо у Лізи був образливий колишній хлопець, існував шанс, що він повернувся, щоб убити її, особливо якщо вона висунула проти нього звинувачення. Звичайно, з тих стосунків минуло багато часу, але образливі чоловіки рідко змінюють. Тепер мені просто потрібно було підтвердити його особу.
  Під’їжджаючи до автостради, я вважав, що справа може бути небезпечною. Мартін був чудовим помічником, але тепер, коли тут могли бути замішані банди, мені було незручно використовувати його для збору інформації. Я мав справу з бандами в районі Брайтмур: з ними не можна гратися. Безжальний характер молодих чоловіків і дівчат у цих бандах незрівнянний з характером банд в інших регіонах. Мені довелося б займатися цією справою без Мартіна, але я не міг би впоратися з нею сам. Мені потрібна була допомога, але це не могло бути від цивільного.
  
  «Чарльз, мені потрібна послуга». Повертаючись до офісу, я заїхав до 8-ї дільниці. Цього разу Чарльз був присутній. Я мав би отримати оновлену інформацію про ситуацію з бандами в Брайтмурі.
  Чарльз мав п’ять футів сім і 180 фунтів. У нього була гладка, кавово-чорна шкіра, і він був схожий на міні-танк, але він був достатньо ніжним, коли був без уніформи. Він узяв мою руку у свою й енергійно потис її.
  «Що? Пам’ятай, Сільвіє, ти вирішила повернутися до цивільного стану. Ви все ще можете мати доступ до всіх цих чудових інструментів правоохоронних органів».
  «Так, але у мене є друг на все життя — поліцейський, і він знає, що ми обоє боремося за правду та справедливість, тому він збирається мене підключити». Ми поділилися сміхом.
  «Добре, що тобі потрібно?»
  «Ти не повіриш цьому». Я посунув йому фотографію Лізи, яка кидає вгору табличку з бандою і з гордістю одягає свою червону бандану. Дитину, яка була загорнута в червону ковдру, тримав на руках худорлявий чоловік із такою ж банданою.
  «Що? Я не можу в це повірити! Гей, послухай, Сільвіє, ти не можеш продовжувати це. Банди в Брайтмурі не такі, як коли ви були на 8-му. Вони перетворилися на щось набагато потворніше й небезпечніше, ніж те, з чим ми мали справу тоді. Федерали займаються більшістю бандитських справ тут, тому що все стало так погано. Ви повинні відступити».
  «Мені просто потрібна невелика інформація про ситуацію з бандами. Мені заплатили високу ціну, тому я буду продовжувати справу. З обережністю, звичайно».
  Чарльз зітхнув, але визнав, що я не збираюся припиняти розслідування, маючи чи не маючи життєво важливої інформації.
  «Добре. Я скажу вам те, що вам потрібно знати, але ви повинні бути дуже обережними. Ці діти безжальні. Деякі банди перетворилися на гібриди; ви не можете точно визначити людей чи людей. Іноді існують банди, які змішують аспекти Crip і Blood. Дія банди, як це було в 1980-х, застаріла для багатьох дітей, які приходять зараз. Вони хочуть чогось нового, тому вдосконалили свої стратегії та тактики підбору персоналу. Чесно кажучи, вони керують бандою як бізнесом. Відео про вербування в соцмережах, торгівля наркотиками під відкритим небом, залякування та вбивство свідків, схованка зброї та грошей. Я не знаю, яке відношення жертва мала до тих хлопців, але якщо це було щось, то вона була ідіоткою. Як ви встановили зв’язок?»
  «Невелика допомога від моїх друзів». Я підморгнув Чарльзу.
  «Ти знову заводиш друзів; ти завжди був хороший у цьому. Ну, ви розкрили досить великий поворот. У цієї жінки було таємне життя. Ти скажеш чоловікові?»
  «Так, але я хочу почекати, щоб побачити, чи це актуально. Я маю на увазі, на даний момент я не знаю, який зв’язок, але оскільки її вбили в Брайтмурі, я впевнений, що він є. Я просто хочу зачекати, поки я отримаю більше інформації. Бідолаха вже страждає. Дізнатися, що жінка, з якою він одружився, мала таємне життя, не покращить ситуацію».
  «Правда. Гаразд, який твій наступний крок?»
  «Я знаю, що це небагато, але я повинен спробувати знайти когось на Дельфін-стріт, хто пам’ятає її і знає більше про те, що відбувалося, коли вона там жила. У вас є інформатори в районі?»
  «Так, є один хлопець».
  — Думаєш, він зі мною розмовлятиме?
  «Напевно. Його звуть Дон. Він все ще дрібний дилер. Чудовий інформатор. Має трьох дітей і будинок на вулиці Дельфін. Він один із небагатьох жителів Брайтмура у другому поколінні. Занадто бідний, щоб залишити; не мають мотивації робити щось більше, ніж отримувати соціальне страхування та випадково продавати наркотики. Він щойно вийшов із в'язниці за дрібними звинуваченнями в наркотиках. Не знаю, чи згадає він щось із того давно, але я щось організую».
  
  Я вийшов з дільниці, попрямував до офісу та пошукав в Інтернеті більше інформації. Чому Пітер вирішив надати мені інформацію про минуле Лізи? Який був його ракурс? Звичайно, я оцінив підказку, але який був його мотив? Я почав шукати підказки.
  Пітер Абернаті був чесним громадянином, якщо не брати до уваги трьох несправностей, які він отримав за останні десять років. Це пояснювало його новознайдену тверезість і нещодавнє розлучення з Ебігейл Абернаті. Однією з сфер, де Пітер був послідовним і надійним, була лабораторія криміналістики штату Мічиган. Він працював там після того, як закінчив Мічиганський державний університет зі ступенем судової експертизи. Надмірні навантаження не вплинули на його роботу в лабораторії, що здавалося дуже дивним, але деякі люди платять вищу ціну, ніж інші. Можливо, він мав якісь зв’язки. Решта публічної інформації була стандартною.
  У Пітера та Ебігейл було троє дітей, і вони були одружені за п’ятнадцять років до розлучення, яке завершилося два місяці тому. Спочатку вони подали на розлучення через два місяці після того, як Лізу вбили. Було б цікаво почути, що Ебігейл думає про свою колишню невістку та свого колишнього чоловіка. Я знайшов поточну адресу Ебігейл у містечку Плімут, неподалік від того місця, де я зустрівся з Пітером за обідом. Я не був впевнений, що вказаний номер телефону актуальний, але все одно вирішив спробувати. Телефонного дзвінка буде достатньо — не потрібно їхати назад до Плімута.
  "Привіт?" Ебігейл відповіла на другий дзвінок. Її голос звучав тонко й напружено.
  "Привіт. Чи можу я поговорити з Ебігейл Абернаті?»
  «Ти маєш її. Чим я можу вам допомогти?»
  «Мене звуть Сільвія Вілкокс, і я розслідую вбивство Лізи Абернаті».
  «О! Детектив! Здається, мій чоловік нещодавно розмовляв з вами. Сподіваюся, він був корисним. Я сказав йому бути добрим і робити все можливе. Чим я можу вам допомогти?»
  Я не задавав жодних питань, але був упевнений, що зірву куш. Рідко, якщо взагалі колись, люди були раді допомогти приватному детективу. Як правило, люди сприймали детектива як лжедетектива, який втручається у справи поліції. Ставлення Ебігейл освіжало. Це може бути чудовою можливістю.
  «Я намагаюся відчути Лізу як особистість і дізнатися більше про її родину та походження. Чи не могли б ви поділитися своєю думкою та сприйняттям Лізи?»
  «Ну, я знав Лізу близько дванадцяти років. Пітер не згадував про неї, коли ми зустрічалися, і її не запросили на наше весілля. Звучить дивно, але я не знав, що вона існує, доки ми не одружилися. Звичайно, я був розлючений — ох — вибачте за мою мову, але насправді я був далеко за межею божевільного, коли дізнався, що в мене є невістка, про існування якої я навіть не знав. Чи можете ви уявити, як не розповідати чоловікові про свого брата чи сестру? Дивно, правда?»
  «Так, це дивно. Пітер пояснив, чому він нічого тобі про неї не сказав?»
  — Він сказав, що вона мертва для Абернатісів. Вона втекла, і після тривалих пошуків дійшло висновку, що вона, мабуть, мертва, але це дивно, чи не так? Я маю на увазі, що родини десятиліттями шукають своїх зниклих близьких. У мене є троє тупих братів, але боже, якщо один із тих ягу пропаде, ми шукатимемо його до самої смерті, чи не так? Ніяк не кидати сім'ю, чи не так?»
  «Я згоден». Я подумав про Саймона, мого брата-близнюка, якого викрали понад двадцять років тому. Перше, що я зробив після того, як став поліцейським, це взяв його справу та спробував його знайти. Кожні два роки я переглядаю справу. Ніколи не буде часу, коли я перестану його шукати. Я струснув спогади й зосередився на розмові з Ебігейл.
  «Як ви думаєте, чому вони перестали її шукати?»
  «Абернати думають, що все має бути ідеальним, але це неможливо, тому вони прикидаються, брешуть і створюють історії, поки не отримають ідеальний світ. Ліза була дикою. Вона розбила їхню історію, так би мовити, коли втекла. Не можна було приховувати той факт, що одного разу у них народилася дочка-підліток, а наступного – ні, розумієте? Вона робила не те, що вони хотіли, тому вони виключили її з усієї угоди».
  «Я бачу. І що було, коли Ліза повернулася?»
  «Омігош, це було так, наче вона ніколи не йшла. Батьки знову полюбили її, але Петро був засмучений. Він відчував, що було так фальшиво робити так, ніби нічого не сталося. Йому було боляче, що він уже не єдина дитина. Він не монстр, але до того моменту він купувався на все, що намагалися йому продати батьки, розумієш?»
  «Я так вірю. Які у вас були стосунки з Лізою?»
  «О, я просто любив її. Це була сестра, яку я завжди хотів, але ніколи не мав. Я старша з чотирьох, як я вже казала, у мене троє братів, тож у мене ніколи не було цього сестринського зв’язку. Коли Ліза прийшла в себе, я нарешті мав шанс це відчути. Вона була чудовою невісткою. Я її дуже любив».
  Тремтіння в голосі Ебігейл Абернаті було першим справжнім виявом глибоких почуттів до Лізи, який я почув, окрім Карсона. Те, як її голос застряг у горлі; несподівана емоційна реакція, яку мимоволі викликала, хоча минули роки. Незламний біль втрати коханої людини. Це малоймовірне джерело інформації вимагало зустрічі. Гіркоти розлучення не було, і хоча вона формально більше не була частиною сім’ї, Ебігейл ласкаво говорила про Лізу. Мені потрібно було більше почути, що вона скаже.
  «Пані Абернаті, чи буде добре, якщо я заїду, щоб поговорити з тобою особисто?»
  «О, так, будь-що, щоб допомогти. Ліза заслуговує справедливості. Сьогодні я вільний».
  Ебігейл Абернаті жила в розгалуженому новому кондомініумі на краю Плімутського містечка — просторі квартири з блідо-кольоровою цегляною кладкою, бруківкою та кованою огорожею, що оточувала дім, який з усіх боків обрамляв великі смуги зелені. Ебігейл жила в кінці тупика на вулиці Девоншир.
  Поштовх дверного дзвінка викликав низку гавкань, які пролунали розрахованим чином, кажучи мені, що присутність собаки була вигаданою. Майже одразу двері відчинилися. Ебігейл Абернаті була невисокою, кремезною жінкою з привабливим і теплим обличчям. На ній була блакитна фланелева сорочка, недорогі еластичні джинси та коричневі робочі черевики зі сталевими носками. Її яскраво-руде й кучеряве волосся, здавалося, вибивалося з нещільно зав’язаного хвоста. Її великі блакитні очі були майже напівпрозорими, і вони виблискували гарячковою енергією. Веснянки на її переніссі зморщувалися, коли вона посміхалася, а щоки були товстими й рожевими. Я взяв її м’ясисту, вузлувату руку в свою і міцно потис її перед тим, як зайти в квартиру.
  «Привіт. Можна принести тобі чаю чи кави?»
  «Ні, дякую. Я ціную вашу готовність поговорити зі мною».
  Квартира була затишною. Він був прикрашений під старовину, але натяки на природу доповнювали декор. Промаслені латунні світильники в кухонній раковині та паркетні підлоги надавали приміщенню сільського, але вікторіанського вигляду. Великі дерев’яні пеньки, що були вздовж сходів, доповнювали чавунну решітку. На стіні висів чималий колаж із фотографій, на якому були зображені троє рожевощоких підлітків і Пітер. Цікаво, що Пітер все ще грав помітну роль на всіх фотографіях, що нагадало мені, що Ебігейл назвала його своїм чоловіком по телефону. Я глянув на фотографію Пітера перед Гранд Готелем острова Макінак. Його обличчя сяяло гордістю, коли він міцно обіймав своїх трьох дочок. Він виглядав таким щасливим — зовсім не схожим на чоловіка, якого я нещодавно зустрічала.
  «Так, ми були дуже щасливою сім’єю, за винятком випадків, коли Пітер був п’яний. На жаль, мені довелося завершити розлучення, щоб він кинув пити. Зараз він тверезий. Я просто хотів би, щоб він зробив це раніше, ніж у цій халепі, розумієш?»
  «Мені прикро це чути».
  «Ну, він завжди був упертим. Хто знає, що тепер буде», — сказала вона, але її обличчя насилу стримало вибух оптимізму.
  «Я бажаю тобі всього найкращого», — сказав я, і хоча я щойно зустрів її, я це мав на увазі.
  «Добре, ось що мене хвилює ваше розслідування. Ліза та Пітер не були в хороших стосунках більшу частину часу, і ви, ймовірно, зустрінете деякі червоні прапорці».
  «Як що?»
  «На кшталт того факту, що три роки тому на День подяки сталася бійка про останню волю та заповіт мого тестя».
  «Що ви можете сказати мені про суперечку?»
  «Він хотів знову додати Лізу до свого заповіту. Я поняття не маю, чому моя свекруха вирішила оголосити про це під час обіду на День подяки, але вона це зробила. Петро був дуже розгніваний, тому що до цього моменту він мав успадкувати все, що мали його батьки».
  «Чи є у Абернаті достатньо грошей?»
  «О, так. Вони живуть скромно, але мають кілька інвестицій у нерухомість. Моя свекруха любить подорожувати, тому вони зупинилися в будинку Livonia, оскільки це дозволило їм придбати кілька будинків для відпочинку та регулярно подорожувати Європою. Нерухомість – це їхня справа».
  «У цей час вони активно обслуговують власність? Або вони просто купують особисте майно?»
  «Обидва. Ще на початку 1980-х років, коли ціни на будинки в Детройті різко впали, вони почали купувати недорогі будинки та здавати їх в оренду. З тих пір вони продали більшість із них, але у них все ще є кілька, які приносять щомісячний дохід. Мій свекор чудовий бізнесмен і менеджер грошей. Це, окрім позаштатної роботи, яку він виконує, зробило їх багатими».
  Нерухомість в Детройті. Мені було цікаво, де розташовані ці властивості. Упевнений, що я вже знав відповідь.
  «Чи володіють Абернаті будинками поблизу Олд-Редфорда?»
  «Е, я не надто знайомий із районом, де вони володіють будинками, але я можу вам сказати, що це трохи нижче Телеграф-роуд, на іншому боці Редфордського містечка».
  Слова Ебігейл були пронизані довгими, глибокими інтонаціями на певних словах, які нагадували мені канадський діалект, але доповнювалися мічіганською тенденцією випадати приголосні в кінці слів, що вказувало на те, що вона, ймовірно, з Верхнього півострова. Шанси на те, що вона дізнається, що і де був Брайтмур, були мізерними.
  «Пітер не був задоволений ідеєю, що Лізу повернуть до заповіту? Якась конкретна причина?»
  «О, це зовсім не так, як ти думаєш. Я просто сказав тобі це тому, що ти почуєш про це, і я не хочу, щоб ти думав, що це має якусь вагу, розумієш? Він просто розлютився, але це природно, розумієте? Коли ви говорите з моїми свекрами, я знаю, що вони кинуть мого чоловіка під автобус. Я просто хочу, щоб ви знали, що входите..."
  Дивно. Чому батьки Пітера намагалися притягнути його до вбивства, особливо до вбивства його сестри? Не кажучи вже про те, що вони насправді цього не зробили. Насправді, обхідним шляхом, вони зобразили Пітера як хорошу дитину.
  — Ти ще щось хотів би мені розповісти про Лізу, Пітера чи вбивство?
  Ебігейл озирнулася по тихій, тихій квартирі, наче там був хтось інший.
  «Ну, є ще одна річ. Я думаю, що у Лізи, можливо, був роман».
  Вражений, але зацікавлений дізнатися, чому вона так подумала, я нахилився ближче й чекав ще. «Вона сказала мені, що є хтось, з ким вона хоче, щоб я зустрівся. Благав мене нікому не казати. Ця людина була особливою, сказала вона. Я ставив запитання, але вона не хотіла на них відповідати. Просто сказав мені почекати, поки вона нас познайомить».
  Було приємно знати, що Ліза відчула себе настільки близькою до Ебігейл, щоб довіряти їй. Нарешті, була підказка, яка могла б пояснити, чому хтось відчував настільки сильні почуття до Лізи, щоб позбавити її життя. Це був прорив!
  «Добре, мені потрібно, щоб ти розказав мені все, що знаєш про цього чоловіка. Все, що вона вам скаже, може бути корисним».
  Це була перша ознака того, що у Лізи, можливо, був роман, і він походив від того, хто щиро піклувався про неї. Це може бути надійним джерелом інформації про невірність, тому я хотів отримати якомога більше деталей.
  «Вона не дала багато деталей — лише те, що він із її минулого, і що він засмучений тим, як вони розлучилися. Ну, давай я спробую згадати, як вона це сказала. Мені здається, вона сказала: «Він злий, тому що я ніколи не прощалася». Я щойно пішов». Вона сказала, що просто хоче все виправити. Я сказав їй не гратися з вогнем. Пітер сказав мені, що колись їй подобалися не ті хлопці. Я подумав, що вона може говорити про одного з них і що це може стати небезпечним. До того ж вона була щаслива в шлюбі; Я був збентежений тим, чому вона відчувала, що винна цьому хлопцеві».
  «Вона згадувала, як давно були ці стосунки?»
  «Ні, але це мало бути до того, як вона повернулася до батьківського дому, тож це було б. Подивимося. Я припускаю, що це було близько 2000 року, тому що ми з Пітером були одружені кілька років, і у нас уже був Рейган. Ми одружилися в 1997 році, а пізніше того ж року народився Рейган. Вона була дитиною, але вона наша щаслива маленька помилка. Ми вже були заручені, тому ніякої шкоди чи фолу».
  «Чому ти не думаєш, що це був хтось, кого вона зустріла після повернення до батьківського дому?»
  Ебігейл зітхнула й трохи почекала, перш ніж заговорити. «Ви ще не були в будинку Абернаті, чи не так?»
  «Я був там учора».
  «Як це пройшло?»
  Я думав про дивний візит. «Добре. Я розумію, що ви маєте на увазі. Місіс Абернаті втрутилася б».
  «Правильно. Після повернення Ліза не могла зустріти когось поганого. Моя свекруха дуже контролює: вона знала кожен крок Лізи. Карсон був щасливою випадковістю, і єдина причина, чому місіс Абернаті не контролювала ці стосунки, полягала в тому, що він працював у лікарні, і вона не могла отримати доступ, щоб шпигувати за ним».
  Я подумав про розмову, яку мав із Мартіном про вчительську посаду Лізи. Її записали через те, що її мати надто часто з’являлася в школі. Скільки разів місіс Абернаті з’являлася, щоб Ліза виявила непокору? На той час Лізі було б уже за двадцять. Чому її мати взагалі з’являється?
  «Це цікаво. Думаєш, це тому, що Ліза втекла? Можливо, провина за те, що не стежив за нею достатньо уважно?»
  «Це могло бути, але Ліза була дорослою, коли повернулася. Так, у неї були свої проблеми, і було гарною ідеєю піклуватися про неї трохи більше, ніж про інших людей, але вона була здатна. Це не те, що їй потрібен був наглядач».
  «Що, на вашу думку, є її «проблемами»?»
  «У неї не було багато здорового глузду. Мила жінка, але про неї потрібно було піклуватися в цій області. Це було скоріше те, що ви хотіли б порадити їй, якщо вона мала прийняти важливе рішення. Була ймовірність, що вона прийме неправильне рішення, або вона збиралася заснувати своє рішення на якійсь спотвореній логіці, яка взагалі не була логічною».
  «Що ви думаєте про стосунки Карсона та Лізи?»
  «Вони виглядали дуже щасливими. Карсон був терплячим і добрим, і йому подобалося бути її захисником. Ось чому він припустив, що вона може залишитися вдома з дітьми. Ліза відчула полегшення, тому що вона не була такою чудовою на роботі».
  «Вони були щасливі, але у Лізи був роман?»
  «Ну, щоб було зрозуміло, я не знаю, чи це був повномасштабний роман. Вона просто сказала мені, що є хтось із минулого, з ким вона хоче, щоб я зустрівся. Я думаю, що вона почувалася винною за те, що покинула хлопця так, як вона це зробила, але там не було жодної згадки про секс чи щось подібне. І я начебто припустив, що це хлопець, але на свій захист вона ніколи не сказала, жінка це чи чоловік. Міг бути старим другом. Вона також ніколи не скаржилася на Карсона. Вона любила його і дітей».
  «Я нічого не чув про роман», — сказав я. Сподіваючись, що моя брехня прозвучала переконливо.
  «Ну, можливо, вам потрібно щось знати…»
  «Ви казали про це поліції? Якщо ні, то чому ви передумали?»
  Ебігейл на мить подумала, перш ніж сказати: «Тому що ще хтось збирається вистрелити в тебе п’ять разів? правильно? Це або кохання, або гроші, і її не пограбували, тому, мабуть, я просто зрозумів, що сподівався, що в неї не роман. Крім того, поліція дійшла такого ж висновку, і я не хотів заплямувати її ім’я ще більше, ніж воно було».
  «Як ви думаєте, чи можливо, що її хтось шантажував? Можливо, хлопець з її минулого мав на неї щось брудне?»
  «О, це точно можливо. Як я вже сказав, Ліза була не найрозумнішою, тож вона могла загорнутись у якусь порнографію чи сфотографуватись оголеною. Я бачив, як її шантажують».
  «Що вона ще розповіла вам про хлопця, з яким зустрічалася? Щось виділяється?»
  «Одного разу вона дозволила йому зайти в дім».
  «Справді?»
  «Так. Амелія могла б розповісти тобі більше».
  Я думав про розмову, яку мав з економкою. Вона сказала, що до хати зайшла жінка, а не чоловік. Чи Ебігейл переборщила, припустивши, що у Лізи роман? Чи був роман із жінкою? Оскільки Ебігейл вільно роздавала інформацію, я вирішив постріляти в темряві.
  «Ви знаєте Мадлен Прайс?»
  Ебігейл зморщила брову. «Так, я її знаю. Вона якась дивна».
  «Вона була найкращою подругою Лізи, правда?»
  «Хм. Я не знаю, що вони були найкращими друзями, але вони були однодумцями. Ну, я думаю, можна сказати, що вони були друзями, але я б не сказав, що вони весь час тусувалися чи щось подібне».
  Карсон назвав цих жінок найкращими друзями. Мені було цікаво, чи це сталося через відсутність сприйняття, чи Ліза та Мадлен переконали Карсона, що вони ближчі, ніж вони були? З якою метою вони мали імітувати міцність дружби? Думка про те, що Ліза й Мадлен були найкращими подругами, Ебігейл сприймала це зовсім не так. І маска спокою й щастя Маделін не одурила її.
  «Чому ти думаєш, що Мадлен дивна?»
  «Це те, як вона уникає говорити про щось особисте. Вона як таємниця, і саме так вона хоче, щоб це було».
  «На її захист, бути таємницею не є злочином, і це може просто означати, що Мадлен любить своє приватне життя».
  «Що Петро тобі сказав?»
  Я вагався досить довго, щоб Ебігейл дозволила цьому питанню забути.
  «Він розповідав вам щось про минуле?»
  «Трохи. Чи є щось суттєве, що я повинен знати про минуле?»
  «Пітер знає більше, ніж я. Я не знаю напевно, але думаю, що це може бути важливо».
  Я чекав. Очі Ебігейл сказали мені, що їй є чим поділитися. Опитувані часто хочуть надати слідчим інформацію, але бояться наслідків. Краще було не наполягати, і я не хотів зраджувати довіру Пітера. Він конфіденційно дав мені фотографії Лізи.
  «Медлін і Ліза, здавалося, були партнерами, як люди, які працюють разом, але не хочуть тусуватися заради цього — розумієте, що я маю на увазі?»
  «Так. Люди, яких ви час від часу бачите разом, але вони не влаштовуватимуть дівочий вечір. Вони колись працювали разом?»
  «Ні. Мадлен одна з тих розумниць. Вона дуже цілеспрямована та успішна. Лізу ніколи не цікавила кар’єра. Вони б робили щось разом, але здавалися далекими. Якийсь спосіб поводження з людьми, з якими працюєш, але не дружиш».
  — Отже, вони були спільниками, — вставив я.
  «Так. Ні в якому разі не найкращі».
  OceanofPDF.com
  
   8
  япровів більше години в будинку Ебігейл Абернаті, і мені було дуже сумно йти. Вона приготувала пряний чай і продовжувала надавати найкращу інформацію про Лізу, яку я отримував досі. Коли я пішов, було зрозуміло, що Мейдлін Прайс доведеться відвідати ще раз. Вона щось приховувала.
  Якби Мадлен і Ліза не були близькими друзями, якби була відстань, здавалося б дивним, що Мадлен була останньою людиною, яка розмовляла з Лізою перед її смертю. Мені потрібно було дізнатися, чому вони зустрілися в день її вбивства. Я був упевнений, що Мадлен має більше інформації, ніж ділиться. Можливо, Ліза й Мадлен працювали разом у якомусь бізнесі, але чому це має бути таємницею? Крім того, навіщо їм зустрічатися в Брайтмурі? Ебігейл Абернаті була дуже корисною, але в мене все одно було більше запитань, ніж відповідей.
  Наступного ранку я встав з ліжка о 5:00 ранку, а о 7:15 поїхав до Маделін за кермо. Мені вдалося уникнути гарчання на US-23, вирушивши до години пік. Надворі було холодно й жваво, залишаючи шар морозу на проїздних дорогах навколо Енн-Арбор. Я обережно маневрував через те, що могло бути або не було чорним льодом, і сповільнився до повзання, наближаючись до під’їзної дороги Маделін. Я повернувся до її переобладнаного сараю о 8:00 ранку. «Таурус» легко котився по обмерзлих ґрунтових дорогах, але як тільки я вийшов з машини, холодний вітер ударив мене в обличчя.
  Двері були незамкнені, а на дверях бовталася табличка «Ми відчинені». Маленький дзвінок сповістив Мадлен про мій вхід.
  «Я зараз буду з вами», — покликала вона зі студії. За кілька хвилин вона вийшла у фойє й різко зупинилася.
  «Що вас привело, місіс Вілкокс?»
  «Це». Я витягнув фотографію Лізи, невідомого чоловіка та дитини. Мадлен здригнулася.
  «Що це?»
  «Фотографію, пані Прайс. Чи це був інший спосіб життя, коли ви зустріли Лізу?»
  «Я не думаю, що це ваша справа».
  «Ви знаєте, хто такий чоловік? Говорячи про бізнес, ви з Лізою мали якийсь бізнес? Я чув, що ваші зустрічі були не зовсім типовими дівочими вечірками».
  «Пані Вілкокс, мені шкода, що у вас виникли проблеми з пошуком інформації, але саме тому ця справа закрита. Просто є деякі речі, які ми не знаємо про минуле Лізи».
  "РС. Прайс, я намагаюся завершити справу для чоловіка, який втратив дружину, матір своїх дітей. Якщо у вас є інформація, яка допоможе мені це зробити, вона мені потрібна. Я просто хочу правди».
  «Я сказав тобі все, що знаю».
  «Ви знаєте цього чоловіка на фото?» Я сунув фотографію в її поле зору.
  «Ні, місіс Вілкокс. Це моя справа. Якщо у вас виникнуть додаткові запитання, не соромтеся телефонувати, але не заходьте до нас без попередження. Якщо це повториться, я буду змушений викликати поліцію».
  Ахіллесова п’ята бути приватним детективом. Ви не маєте права постійно з’являтися та допитувати свідка чи підозрюваного. Вони мають бути готові поговорити з вами.
  Я поклав фотографію назад у кишеню. «Дякую за ваш час», — сказав я, повертаючись, щоб піти.
  Було зрозуміло, що Мадлен бреше, але мені потрібно було більше даних, щоб підштовхнути її до краю. Повернувшись в офіс, ми з Мартіном обговорили можливості.
  «Медлін почувається добре, але, можливо, її бізнес є прикриттям для продажу наркотиків», — сказав Мартін.
  «Я не вважаю, що Мадлен і Ліза повинні продавати наркотики. Навіщо це робити, як не заради грошей?»
  «Є бандитські зв’язки. Вони обидва пов’язані з персонажем Демаріо. Він у в'язниці, але, можливо, хтось ззовні віддає накази. Він міг би змусити їх виконувати його накази, поки він під замком».
  «Ти збираєшся віднести це чоловікові?»
  «Ще ні».
  «Так, дізнавшись про те, що вчитель йоги чи трофейна дружина жила жахливим життям у найгірших нетрях Детройта, лікар, мабуть, був би досить шокованим».
  «Не зовсім той профіль, якого ви очікували б від жодного з них».
  «Що це за спільний хлопець?»
  «Схоже, що Демаріо Мастерс для них обох був просто шкільним романом. Я майже впевнений, що він батько доньки Медлін, але, напевно, у нього є діти по всьому місту. Це не рідкість, коли у немовлят Брайтмура є тата-мертвоїди. Мабуть, Ліза просто потрапила в халепу. Б’юсь об заклад, що на фото з ним і Лізою була дитина Мадлен і Демаріо».
  «Це може бути інший хлопець. Незважаючи на це, це здається таким дивним, що Ліза та Мадлін були друзями», — сказав Мартін.
  «Це однозначно здається малоймовірною дружбою. Знову ж таки, я відчуваю те саме щодо Лізи та Карсона. Я не бачу зв’язку».
  Я дістав фотографію Лізи, чоловіка в бандані та дитини. Далі я підняв зображення Кари Прайс біля орфографічної бджоли та поставив зображення поруч із зображенням на комп’ютері. Широко розставлені очі Кари були темнішими, ніж коли вона була немовлям, якби на зображеннях була та сама дитина. Звичайно, це не було рідкістю. Немовлята так сильно змінюються, коли ростуть.
  «Який наш наступний крок?»
  «Я не знаю, Мартін. Подумайте. Шукайте те, що ми маємо, і дізнайтеся, що ми пропустили».
  «Ця робота працює не так, як на телебаченні».
  «Я знаю. Помічник зазвичай дає блискучу підказку прямо зараз».
  Мартін усміхнувся мені, а потім схопив свій ноутбук і пішов до столу. Протягом наступних півгодини ми шукали випадкові ласі шматочки в Інтернеті про Лізу та її зв’язки. Я вже готувався дати Мартіну вихідний до кінця дня, коли в офісі задзвонив телефон.
  «Сільвія Вілкокс».
  «Це Арчі Паладоскі.
  Голос Паладоського був глибоким, тон обережний і розважливий. У його голосі відчувався відтінок вагання.
  «Містер Паладоскі. Дякую, що зателефонували».
  «Немає проблем».
  «Я працюю над вбивством Лізи Старк. Книга вбивств невелика, і мені цікаво, чи є щось, що ви можете знати, чого немає в досьє».
  Паладоскі помовчав кілька секунд, а потім сказав: «Ви розмовляли з власником магазину».
  «Так. Я розмовляв з Алі Мансу, і він сказав мені, що були проблеми з бандами до того, як було знайдено тіло, але проблеми припинилися після вбивства Лізи. Він також сказав, що є камери спостереження, але я не знайшов жодної плівки».
  «Пані Вілкокс, ти працював у DPD, так?»
  «Так». Він шукав мене перед тим, як дзвонити.
  «Тоді ви знаєте, що є деякі підказки, які бос не дозволить вам переслідувати. З якоїсь причини начальник не хотів, щоб ми працювали з групою. Це було дивно. Вони були членами банди, тож якби ми змогли отримати тих хлопців на щось, навіть якщо це не було пов’язано з вбивством, це мало бути добре, чи не так? Але нас заблокували. Не знаю, чому».
  «Чи були інші підказки, яких вам сказали не слідувати?»
  «Ну, у нас ніколи не було співбесіди зі свекрами жертви».
  Дивно. Перше, що потрібно було зробити в такому вбивстві, як це, — це виключити членів родини.
  «Я щось чув про це. Тобі сказали не брати інтерв’ю у Старків?»
  «Ні. Вони відмовилися зустрітися з нами, і ми насправді не мали жодних доказів, які вказували б на них, тому бос сказав нам залишити це в спокої. Ми зробили, але там могло щось бути. Сім’ї Старків і Абернатісів не люблять одна одну».
  «Містер Паладоскі, сподіваюся, ви не заперечуєте, що я запитав, але мені цікаво, чому цей випадок змусив вас залишити службу».
  Паладоський кілька разів зітхнув, ніби намагався відповісти на запитання чи ні.
  «Ми отримали багато критики за те, що не закрили справу. Спочатку нас змушували швидко закрити справу, але після того, як ми почали кудись досягати або, принаймні, намагалися сформулювати теорії, нас перестали розслідувати злочин».
  «Ти думав, що це якийсь злочин банди?»
  «Була схильність зробити такий висновок, тому що за кілька місяців після вбивства нападів на магазин не було. Здавалося, що це життєздатний шлях, але, як ви знаєте, гангстери не просто так зупиняться. Крім того, багаті люди нічого не роблять для себе, тому я подумав, що Карсон міг заплатити членам банди за те, щоб вони вбили його дружину за те, що вона була невірною».
  «Ось чому ти хотів отримати більше доступу до родини Старків».
  «Правильно. Я просто подумав, що ці гангстери зупиняться, лише якщо у них буде якийсь стимул. Це була моя початкова теорія, але нам довелося поводитися з родиною в дитячих рукавичках. Було нудотно. Сім'ї зневажають одна одну, а чоловік єдина дитина. У його сім'ї давно були гроші. Абернатіс — не так багато. Карсон був таким золотим хлопчиком-героєм, у якого було все. Його батьки народили його після того, як відмовилися мати дітей, тож він наче чудо. Він звик добиватися свого. Що станеться, якщо дружина кине його?»
  Через статус Карсона його союз з Лізою був ще більш дивним. Золотий хлопець зустрічає дівчину-невдачу. Його батьки наймають вбивцю, щоб убити дівчину-невдаху та повернути свого золотого хлопчика. Чи це був реалістичний сценарій? Карсон здавався щиро засмученим через втрату Лізи. Важко було уявити, що будь-які батьки свідомо заподіюють своєму синові стільки болю.
  «Здається жорстоким. Ви змогли ще щось дізнатися про Старків?»
  «Лише те, що ми знайшли в Інтернеті. Про них все досить маломовно».
  «А як щодо подруги, з якою збиралася зустрітися Ліза? Чи входила вона до списку підозрюваних?»
  Тривала незручна тиша заповнила телефон.
  «Містер Паладоскі, ти ще там?»
  «Так. Я просто... Так і ні. Мадлен Прайс потрапила до нашого списку підозрюваних, але її швидко вилучили».
  — Тому що ви з Коулом її звільнили, чи начальство наказало вам її прибрати?
  Ще одна пауза, перш ніж він сказав: «Ми прибрали її, тому що там нічого не було. Вона не надто привітна, але це не має нічого спільного з її виною чи невинністю. Просто здається, що вона є».
  Я вловив у його голосі нотку оборони. Можливо, він полюбив Мадлен Прайс. Що було з цією жінкою? Здавалося, вона вміє зачаровувати чоловіків.
  «Містер Паладоскі, це дещо особисте запитання, і я розумію, якщо ти не хочеш на нього відповідати, але чому ти залишив службу?»
  Цього разу він відповів, щойно питання злетіло з моїх вуст.
  «ДПД була не такою, як казали мені тато та його друзі. Я хотів боротися за справедливість. Не політика і корупція. Є багато людей, які роблять багато добра поза силами. У цій справі все просто перекручено, і було важко зрозуміти. Я вирішив, що з мене досить міста та DPD. Я кинув і попрямував на захід. Тут є маленька ферма. Частіше займаюся серфінгом – просто вирішила, що з мене досить. Ви знаєте, як це».
  «Органічне землеробство. Це суттєва зміна».
  «Це так. Необхідна зміна».
  «Щось ще ти хочеш мені сказати?»
  «Просто… Не зіпсуй нічого, що не потрібно зіпсувати. Якщо ви натрапили на щось хороше, навіть якщо воно дивне, нехай це буде».
  «Я впевнений, що з часом це щось означатиме. Дякую, що знайшли час поговорити зі мною».
  «Звичайно. Просто тримай моє ім’я подалі».
  «Так. Я обіцяю це зробити».
  
  Телефонна розмова з Арчі Паладоскі не розширила жодної з моїх робочих теорій. Ракурс банди був цікавим, але оскільки Карсон найняв мене, це не мало сенсу. Не кажучи вже про те, що досі не було доказів того, що у Лізи був роман, за винятком припущень Ебігейл. Судячи з фотографії, яку мені дав Пітер Абернаті, здавалося, що там був якийсь зв’язок між бандами. Я не спав півночі, міркуючи про безліч можливостей, перш ніж заснути на дивані. Наступного ранку я пішов зустрітися з детективом Коулом.
  Ми зустрілися в маленькому кафе в Редфорд Тауншип. У Коула були глибокі мішки під очима, а його смугаста краватка була перекошена. Він виглядав розпатланим.
  «Гей. Тяжка ніч?»
  «Ти поняття не маєш. Можливо, Арчі мав правильну ідею. Підніміть ставки, кидайте цю роботу та рухайтеся на захід. Говорячи про Арча, я чув, що він дзвонив вам.
  «Так, він зробив. Я ціную, що ви передали повідомлення. У нього було кілька загадкових порад, які, мабуть, щось означатимуть пізніше».
  «Зрештою все щось означає. У цьому світі немає випадковостей. Якщо ця робота мене чогось навчила, так це цього. Ніщо не є випадковим».
  «Що ви можете сказати мені про Демаріо Мастерс», — запитав я. Перемикання передач.
  «Я рекомендую вам переглянути цю справу. Ви натрапили на члена однієї з найвідоміших злочинних родин Детройта, — сказав мені детектив Коул.
  «Справді? Розкажи мені більше».
  Коул похитав головою й видобув із задньої кишені маленький конверт.
  «Я можу вам сказати, що він брудний виродок. Народився в злочинній родині низького рівня, але Майстри хитрі. Вони заробляють гроші, але витрачають їх на дурниці, тому я називаю їх низькосортною злочинною родиною. Майстри вбивають і продають наркотики з кінця шістдесятих. Жоден з них ніколи не відбував покарання за жодне з цих порушень, і лише Демаріо відсидів важкі терміни. Батько Демаріо був постачальником героїну на автомобільному заводі, його брат відсидів за крадіжку особистих даних, а його псевдошурин нібито вбив його батька. Мастерс – це Детройт у найгіршому прояві».
  Коул висипав вміст конверта на стіл і розклав фотографії високого сухорлявого чоловіка з довгими гладенькими косами, що спадали вниз по спині — того самого чоловіка, який був на фотографіях, які дав мені Пітер. На одному фото чоловік позував з обрізом рушниці. На іншій його оточували чоловік і жінка — ймовірно, його брати й сестри, судячи з відповідних високих вилиць і розкосих очей. Трійця тримала пачки готівки як доказ сімейного багатства.
  «Цей чувак розумний. Майже виграв свою останню апеляцію, але він божевільний — ось що його втратило. Прокурор викрив його психопатичні нахили; довів, що він настільки ж нестабільний, як ми припускали. Загалом він не міг утриматися на роботі, був відомим кривдником жінок і дітей, і він виглядав розважливим для присяжних. Він не міг бути невинним в очах присяжних. І добре, що вони так відчули: цей хлопець ізгой».
  «Я думаю, що він може бути пов’язаний зі справою Старка, якою я займаюся».
  «Ми не знайшли жодних доказів цього».
  «Я вважаю, що він народив дитину від одного зі свідків-характерів — Мадлен Прайс».
  «Справді? Вчитель йоги? Ні в якому разі! Вона не була його типом».
  «Так. Мабуть, виник якийсь любовний трикутник. Цей Демаріо Мастерс пов’язаний і з Лізою, і з Мадлен. У дев'яностих Ліза жила буквально за рогом Маделін, їхні хлопці були друзями, а тіло Лізи знайшли в провулку між двома вулицями, де вони жили».
  «Вбивство сталося в 2011 році. Як ви думаєте, як це підходить?»
  «Я не впевнений. Я просто вважаю, що це занадто великий збіг, що Мадлен Прайс і Ліза обидві жили в цьому районі, і що вони були пов’язані з тим самим бандитом».
  «Ви праві, але Мастерс деякий час перебуває у в’язниці. Під час вбивства він не був на волі».
  «Так, але я думаю, що Мастерс міг знати хлопця, який у той час зустрічався з Лізою».
  «І ви вважаєте, що вбивство в 2011 році було помстою?»
  Все це звучало так надумано, але вуличне життя та злидні підживлювалися необхідністю. Дилери ніколи не заробляли достатньо, щоб вирватися з околиць, і напади, які вони здійснювали, зазвичай були зумовлені відчаєм. Я не міг зрозуміти, чому хтось повернувся і вбив Лізу після того, як минуло більше десяти років.
  «Я просто хочу трохи інформації, перш ніж поїхати до державної в'язниці, щоб поговорити з цим хлопцем. Яка його ахіллесова п’ята?»
  Коул похитав головою й усміхнувся.
  «Ти справді думаєш, що там щось є, чи не так?»
  «Так. Просто відчуйте».
  «Добре. Ну, як я вже казав, цей хлопець розумний. Він вміє маніпулювати, але в дитинстві зазнав насильства. Біль і страждання його дитинства дійсно змушують його прагнути нормального життя. При цьому насильстві все, що він хотів, — це те, чого хочемо всі ми: кохання, грошей, сім’ї, місця, де потрібно належати. Він був надто хворий, щоб усе вийшло».
  «Якщо він психопат, він не може відчувати співчуття».
  «Ні, але він високофункціональний психопат. Він знає, що він інший. Він ніколи не визнає, що різниця є причиною того, що він не може функціонувати, але він усвідомлює це. Грайте в його гру — так ви отримаєте від нього інформацію».
  холодність. Мені це не знайоме, і я не використовую це як тактику. Деякі люди стають кмітливими злочинцями; інші йдуть в правоохоронні органи.
  "Ще щось?"
  «Так. Ви розмовляли з невісткою?»
  «Так. Вона дала мені деяку інформацію. Старки займаються будівництвом, а Абернаті — нерухомістю. Лізу збиралися додати до заповіту батька, і братові це не сподобалося».
  Очі Коула спалахнули. Я спостерігав, як нервова рука стискає край його нежирного соєвого латте.
  «Що?»
  Коул покрутив свій напій по колу. Можлива спроба ще більше змішати його вишукану каву чи прояв нервової енергії?
  «Начальник не надто захоплювався справою. Просто будьте обережні».
  «Чому?»
  «Ну, деякі люди думали, що вона отримала саме те, що заслужила. Жінки не отримують переваги сумнівів, коли вони зраджують».
  «Які були докази того, що вона зраджувала?»
  «Розташування, розташування, розташування».
  «Ви не думаєте, що може бути інше пояснення?
  — У тебе є вагоміша причина, чому вона нюхала навколо Брайтмура? — запитав Коул.
  «Я працюю зі справами про невірність, і це виглядає інакше. Я думаю, що щось з минулого повернулося, щоб переслідувати Лізу. Її друг також залучений у цю справу. Я просто маю зрозуміти, як».
  «Можливо, ми щось пропустили. Як я вже сказав, ніхто не хотів, щоб ми копали занадто глибоко».
  «Я знаю, як це відбувається. Будь-яка порада в останню хвилину щодо мого візиту до Мастерса?»
  «Коли ви йдете до цього хлопця, вам потрібно змусити його думати, що ви поважаєте його інтелект, і ставитесь до нього як до старого друга чи щось подібне. Він величезний на повагу. О, і візьміть з собою Twinkies і Mountain Dew. Хлопці з дільниці сказали мені, що він любить це».
  «Повага. Гаразд, я можу це зробити. Огидна губка, наповнена цукром, маскуючись під їжу... Ще якісь поради?»
  «Не питайте його про злочин, який він скоїв. Він впевнений, що не робив цього. Сексуальне насильство, яке він зазнав у дитинстві, справді вразило його, і я думаю, що він зводить його з розуму, коли знає, що він завдав дитині такого ж болю, як і сам».
  «Я не маю жодних повноважень керувати чи торгувати. Краще проведіть розвідку до того, як я проїду дві з половиною години».
  «У нього є родина в районі. Ви можете спочатку поговорити з ними. Вони знатимуть про нього більше, ніж я. Я просто знаю, що ми бачили в залі суду».
  Я подякував Коулу й повернувся до офісу, щоб провести додаткові дослідження щодо Мастерса та його родини. Короткий зміст життя Демаріо Мастерса виглядав сумно навіть на папері. Він був четвертим із п’яти дітей. Одна сестра померла, одна жила в Каліфорнії, а одна жила в Брайтмурі. Не було поточної адреси брата Демаріо, але був номер Сари Квік, сестри в Каліфорнії, і адреса його іншої сестри, Аліси Мастерс.
  У Мастерса було лише двоє братів і сестер, які уникали системи кримінального правосуддя: зведена сестра Сара Квік, яка була на п’ятнадцять років старша за наступного брата, і Дар’я, померла сестра, яка була на три роки старша за Демаріо. У Алісси Мастерс була фотографія онлайн, а також список дрібних правопорушень. Сара Квік, судячи з усього, почувалася добре: вона була психіатричною медсестрою з трьома власними синами, які жили в південній Каліфорнії. Сторінки Сари в соціальних мережах представляли її самотньою, і на всіх її фотографіях був один або кілька з трьох її кучерявих хлопчиків. Її синам на вигляд було років двадцять, і кожен успадкував її таємничі горіхові очі. Вони були гарною родиною. Я ненавидів їх турбувати, але, як і у випадку з Пітером, ніхто не їсть так, як рідний брат. Можливо, географічне розділення було недарма.
  Телефон задзвонив один раз перед з’єднанням дзвінка.
  «Це Сара Квік», — сказала жінка на іншому кінці трубки монотонним голосом.
  «Привіт, міс Квік. Мене звуть Сільвія Вілкокс. Я приватний детектив, який розглядає вбивство Лізи Абернаті, жінки, яка, як мені казали, колись зустрічалася з вашим братом.
  Коротке мовчання послідувало розчароване зітхання.
  «Я пам'ятаю Лізу. Вона була сміттям, але мій брат теж. Просто погані люди. Мені шкода, що її вбили, але вона була не найкращою людиною».
  — Чи не могли б ви сказати мені, що ви пам’ятаєте про свого брата Демаріо та його стосунки з Лізою Абернаті?
  «Мій брат такий самий, як його батько, Альберт Мастерс: шахрай, нечесний і непридатний для суспільства. Різниця полягала в тому, що Альберт був достатньо розумним, щоб не потрапити у в’язницю, але мої брати не успадкували його хитрості. Вони обоє дурні злочинці».
  Після короткої паузи мертве повітря. Я чекав більше інформації.
  «Ліза Абернаті не була хорошою людиною. Вона була як мій батько. Моя мати, яка також була шахрайкою, злочинно налаштованою людиною, зустріла мого батька Олівера Квіка, завагітніла, і чоловік більше ніколи не показував свого обличчя. Ліза була схожа на нього. Вона деякий час побилася в нетрі, знайшла найгіршого чоловіка, якого змогла знайти, а потім втекла однієї ночі. Вона залишила свого первістка зі злочинцем».
  Дитина? Я вперше почув про дитину поза шлюбом Лізи. Картинки її, Демаріо Мастерса та дитини промайнули в моїй пам’яті.
  «Ліза народила дитину від вашого брата?»
  «Так. У них була маленька дівчинка, і вона залишила її з моїм братом. Вам не здається, що це погано?»
  Я проігнорував запитання і запитав: «Ти знаєш, де дочка?»
  «Не з рук».
  «Як ви думаєте, чи міг би Демаріо зв’язатися з Лізою до її вбивства?»
  «Можливо. Я не розмовляв зі своїм братом чи іншими братами та сестрами кілька років. Я надсилаю листівки на свята, але це ступінь нашого зв’язку в ці дні. Я переїхав до Каліфорнії, щоб втекти від сім’ї. Вони постійно просили грошей, а ми лише половинки — ніхто з них не є цілими братами й сестрами, — тому я зібрав валізи й відійшов від них якомога далі».
  Я накидав приблизне генеалогічне дерево для Абернатісів і Мастерів, поки слухав Сару Квік. Її гіркота була густою і різкою. Знову розлючений брат був готовий говорити.
  «Що сталося з твоєю племінницею?»
  «Не знаю. Вона могла бути мертвою, або вже могла бути в системі ювенальної юстиції. У Майстрів погана кров. Я докладав усіх зусиль, щоб мої хлопці не наближалися до них».
  «Ви знаєте Мадлен Прайс?»
  «Так. У мого брата теж була дитина, але Мадлен була розумна. Вона просто зробила помилку, коли була молодою, але після короткого часу з Демаріо вона порозумнішала і покинула його. Я не думаю, що він ніколи більше не бачив її дівчинку. Звучить погано, але це точно було на краще».
  «Ліза Абернаті покинула свою дитину Демаріо? Я знаю, що ви давно з нею не спілкувалися, але чи пам’ятаєте ви її ім’я?»
  «Даніка. Вона була маленькою милою; заслуговував на щось краще, ніж ті двоє невдах. У мене не було багато контактів, але я готовий посперечатися, що вона в жахливому місці, якщо вона зайшла так далеко».
  Розповіді про життя Лізи продовжували складати сумні обороти. Я ніколи не зустрічався з Лізою, але не міг не пошкодувати про те, як склалося її життя. Далекі батьки, розлючений брат… принаймні у неї були Карсон і Ебігейл. Мене трохи втішила думка, що в житті Лізи було кілька людей, які по-справжньому знали і любили її.
  «Дуже дякую за розмову зі мною. Ви можете ще щось придумати?»
  «Ліза, ймовірно, зустрічалася з якимось хлопцем у Брайтмурі. Вона була одержима моїм братом. Неважливо, що він робив, вона боролася, щоб бути з ним».
  «Ти пам'ятаєш, коли вони зустрілися?»
  «Давайте подивимось… Він сидів у в’язниці у віці від п’ятнадцяти до дев’ятнадцяти років, тож вийшов би в січні 1996 року. Він зустрів Мадлін, яка була ще дитиною, і завагітніла від неї, але вона завжди була занадто розумною для нього. Хитрий і хитрий, але не найгірша людина в світі. Ми знали, що вона рано чи пізно залишить його. Ліза народила невдовзі після того, як дитині Маделін виповнився рік. Саме тоді Мадлен вирішила покинути його».
  Я перестав малювати сімейне дерево. Мадлен Прайс народила дитину від Демаріо Мастерса. Я подумав про спокійного тихого вчителя йоги, який живе в переобладнаному фермерському будинку на околиці Енн-Арбор. Теоретично вона не була пов’язана з бандитом, але докази того, що вона насправді була пов’язана з Демаріо Мастерсом, були переконливими. Але ще більше шокувало те, що Ліза народила дитину від Демаріо, і я вперше про неї чую. Це було неймовірно.
  «Міс Квік, я просто хочу бути впевненим, що все добре».
  «Добре».
  «Ліза Абернаті та Мадлен Прайс мають дітей від Демаріо Мастерса? Вони потрапили в любовний трикутник, в результаті якого народилося двоє дітей, чи не так?»
  «Так».
  «Ліза і Мадлен були ворогами чи принаймні суперницями?»
  «Правильно».
  Мій мозок майже відмовлявся сприймати те, що мені говорили. Потім я почав аналізувати розмову, яку мав із Мадлін. Вони з Лізою познайомилися, коли жили «іншим життям». Їхні хлопці не були друзями. Натомість дві жінки були пов’язані з одним і тим же чоловіком.
  «Міс Квік, дуже дякую за інформацію».
  «Будь ласка».
  «Я ціную ваш час».
  Я схопив ручку й почав записувати передбачувану хронологію. Маделін народила дитину в грудні 1996 року, а дитина Лізи народилася в квітні 1998 року. Час був надзвичайно коротким. Демаріо та Ліза приблизно в той час жили в Брайтмурі, і чомусь Мадлен забула згадати про цей дивний зв’язок між нею та Лізою. Зробивши це, Медлін Прайс щойно перейшла на перше місце серед підозрюваних у вбивстві.
  OceanofPDF.com
  
   9
  CТого вечора Гарлз надіслав мені повідомлення про зустріч зі своїм інформатором Доном. Він призначив це на 10:00 наступного ранку на острові Люсі Коні в Брайтмурі. Після мого бігу підійшов Мартін, і я розповів йому про те, що дізнався.
  «Медлін Прайс наша підозрювана?» запитав він.
  «Так. Вона збрехала про те, як познайомилася з Лізою, і також була частиною любовного трикутника між нею, Демаріо та Лізою. Помста — можливо, невелика ревнощі або заздрість. Я не знаю, але вона номер один, і мені потрібно все, що ви знайдете про неї. Що завгодно».
  «Добре».
  «Я маю зустрітися з інформатором у Брайтмурі. Я подзвоню тобі, коли ми закінчимо».
  Автостради були добрими, і я прибув на Lucy's Coney Island близько 9:45 ранку. Попереду стояв високий чоловік у чорному худі та темних окулярах. Дон був худорлявим і грубим, але можна було побачити, що колись він був привабливим. Його темна шкіра демонструвала зношеність короткого перебування у в’язниці та життя, проведене в злиднях. Він стояв перед рестораном і курив сигарету, коли я зупинився. Чарльз, мабуть, сказав йому, як я виглядаю, тому що він викурив, витягнув із кишені пару сонцезахисних окулярів і одягнув їх.
  "Дон?"
  «Мені здається, ти, мабуть, Сільвія», — сказав він, простягаючи руку.
  Він енергійно потис мою руку, перш ніж відкрити двері в ресторан і пішов за мною до кабінки позаду. Коли ми сіли, я сказав йому замовляти все, що він хоче.
  
  « Дуже дякую за зустріч зі мною».
  — Ні, — сказав він, знімаючи сонцезахисні окуляри.
  «Я шукаю інформацію про жінку на ім’я Медлін Прайс. Вона жила б на вулиці Дельфін між 1996 і 1998 роками. Їй було шістнадцять, коли вона переїхала туди, і в неї була дитина на ім’я Кара».
  Дон почухав лисину й витягнув меню з каруселі в кінці столу.
  «Ти говориш про старі часи. Мені здається, я курив щось із дев’яностих. Тоді я був дитиною».
  Я видобула зі своєї сумочки роздруківку зображення Меделін у шкільному щорічнику й поклала її перед ним.
  «Суперрозумна дівчина; вона була не з цих країв».
  Дон підняв фотографію і вивчив її. Його брови зморщилися. Я бачив, як обертаються колеса. Ах так, агонія каструлі, яка прагне запам’ятати…
  «Та смугаста дівчина».
  "ВООЗ?"
  «Смужка. Він був тим поганцем, який бігав з бандою. Я ніколи не захоплювався бандитськими справами, але я знаю Страйпа, тому що він деякий час пробував грати. Він був ледачий, правда. Не можна було залишити його на місці, якщо ви хотіли щось зробити».
  «Я припускаю, що його справжнє ім’я не було Страйп?»
  «Напевно, ні. Не надто добре його знав. Час від часу курив з ним. Мав багато волосся. Носила його найчастіше в косах. Час від часу надував би це».
  афро. Це нагадало мені те, що розповідав Пітер Абернаті про чоловіка, якого Ліза привела додому на свята.
  «Що ти ще можеш мені сказати?» — запитав я, дістаючи блокнот.
  «Він такого ж росту, як я. Дехто називав його Д. Раніше був худим, завжди розлюченим і готовим до бою в будь-який момент. Мала дитину чи двох. Один може бути дитиною цієї жінки. Я не знаю».
  Діти з кимось, хто називав себе Страйпом, — це не звучало як та маленька сувора і чесна Мадлен Прайс, яку я знав.
  «Ти пам’ятаєш дівчину на ім’я Ліза?» — спитав я, дістаючи зі своєї сумочки одну з фотографій, яку дав мені Пітер, і ставлячи її на стіл.
  Дон дивився на картину, примруживши очі й почухавши лоб.
  «Так. Я пам'ятаю її. Вона також була дівчиною Страйпа. Одного разу між ними відбулася неначе розбірка. Це було дико».
  «Чи можете ви розповісти мені ще щось про Лізу?»
  «Не зовсім. Я її не знав, але пам’ятаю драму».
  «Що ви можете сказати мені про драму?»
  «Дві дівчини сваряться через чувака, якому байдуже жодне з них. Не знаю багато про це. Просто знайте, що це були плітки по всьому капюшону».
  Я поставив ще кілька запитань, на які не було відповідей, сказав Дону замовляти, заплатив і пішов.
  Тієї ночі я залишився вдома і обмежився від перегляду будь-якої інформації про справу. Замість того, щоб працювати понаднормово, я обсмажив вирізку, приготував спаржу на пару, налив келих мерло й тихо повечеряв за довгим сосновим столом у вітальні. Я прикрасив будинок химерними антикварними меблями з комісійних магазинів і розпродажів нерухомості. Люди завжди викидали старі меблі, тому що вони не були новими. Я милувався минулим, а вільний час витрачав на реставрацію підібраних речей. Після обіду я заліз у бронзову ванну на ніжках у головній ванній і промок. Моє життя не було ідеальним, але я ніколи не відчував болю й страждань, які, мабуть, відчувала Ліза. Почуття вдячності зігріло моє серце.
  «Мені пощастило», — пробурмотів я й усміхнувся, перш ніж вийти з ванни, витертися й ковзнути під м’які прохолодні бамбукові простирадла.
  
  Наступного ранку Мартін зайшов до мене, коли я закінчував снідати. Я приготував йому тарілку з залишками їжі, двома скибочками бекону та омлетом і зварив горнятко свіжої кави. Він виглядав розпатланим і виснаженим.
  «Довга ніч?» запитав я.
  «Не дуже погано. Я думаю, що я просто намагаюся побачити будь-які пристойні кути в цьому випадку».
  Я відчув відтінок болю через те, що втягнув Мартіна в цю справу про вбивство. Ми працювали над справами про невірність більше року. Спочатку я не був відкритий до жодних справ, пов’язаних із зниклими дітьми чи вбивствами, тому що це два типи справ, які стають для мене особистими. Одна з причин, чому я дозволив своєму зятю бути моїм помічником, полягала в тому, що я думав, що це буде хороший спосіб убезпечити його. У моєму серці була певна частка провини через смерть Дерека. Пріоритетом було забезпечення безпеки та психічного здоров’я Мартіна.
  «Ну, це важкий випадок. Насправді я не мав брати, і це стає небезпечним. Я думаю, тобі слід відступитися. Я можу впоратися з цим».
  «Що в цьому небезпечного?»
  «Я вважаю, що Мадлен вбила Лізу, але Мадлен і Ліза були пов’язані з членом банди. Я прямую до в’язниці в Маскегоні, щоб відвідати Демаріо Мастерса. Він пов'язаний з бандою і походить із кримінальної родини».
  «Ви збираєтеся відмовитися від справи?»
  Розумніша жінка кинула б цю справу й повернулася до легшої та безпечнішої роботи, але я знала, як це мати померлого чоловіка й жодної відповіді. Я знав, як це мати пояснення, яке не мало сенсу. Відкриття правди про смерть Дерека було найболючішим досвідом у моєму житті, але тепер я міг спати вночі. Я хотів того ж для Карсона та будь-кого іншого, хто втратив кохану людину за загадкових обставин.
  «Ні. Я їду в Маскегон, щоб поговорити з колишнім хлопцем Лізи та Медлін. Мені також потрібно зустрітися з Мадлін. До речі, вона брехун».
  «Ви думаєте, що цей колишній хлопець має відношення до справи?»
  «Мені потрібно більше інформації про Лізу та Мадлен. Оскільки Мадлен — моя підозрювана номер один, мені потрібен мотив її ненависті до Лізи. Від кого краще отримати інформацію, як не від колишнього хлопця-учасника банди?»
  Я поставив чашку кави перед Мартіном і зібрав свої нотатки зі столу.
  «Гарна думка. Можливо, він зможе точно визначити момент, який міг спонукати до помсти. Але ти справді думаєш, що це зробила Мадлен?»
  «Не знаю, але вона найкращий підозрюваний, який у мене є. Карсон просто не виглядає правдоподібно. О так, Ліза також має дочку від бандита — і вгадайте, хто ще має дитину від нього?»
  «Ні!»
  «Так. Мадлен і Ліза мають доньок, які є зведеними сестрами».
  «Це здорово! Що в біса відбувається?»
  «Не знаю, але я розберуся. Я прямую до в'язниці. Чому б тобі не спробувати знайти Лізиного малюка? Її звати Даніка Мастерс».
  «Зрозуміло. Я на цьому».
  «Отримайте адресу, номер телефону, все, що можете. Зазвичай я б вам цього не казав, але якщо вам доведеться… сом. Зробіть вигляд, що я цього не сказав».
  Я вийшов за двері, перш ніж Мартін встиг відповісти. Я зупинився на заправці і взяв Mountain Dew і Twinkies, перш ніж долити бак. Поїздка до виправної установи в Маскегоні пройшла без пригод. Я пройшов огляд і перевірку взуття, і мене привели у велику кімнату для відвідувань. Я сидів за столом і чекав. Спочатку я вагався відвідати засудженого, але оскільки він не був тим, хто вбив Лізу, і він був у в’язниці, можливо, він захоче трохи поговорити про їхні стосунки. Що йому було втрачати?
  Демаріо був трохи більше шести футів на зріст, але ходив трохи зігнутою «гангстерською ходою». Волосся, шовковисто-чорні гомілки з сивиною, спускалися по спині. Розкосі темно-карі очі бігали по кімнаті, ніби перевіряючи, чи є вихід. Його обличчя виглядало нетерплячим і сповненим імпульсивності.
  «Містер Майстри, — сказав я, простягаючи руку. Демаріо проігнорував мою долоню й прослизнув у крісло по інший бік столу.
  «Називайте мене Д.»
  «Добре. Мене звуть Сільвія Вілкокс, і я тут, тому що розслідую вбивство Лізи Абернаті Старк».
  «Що? Ліза?»
  Засуджений стурбовано зморщив лоб, несподіваний вираз.
  «Так. Мені прикро повідомляти вам, що в Лізу вистрілили п’ять разів біля магазину в Брайтмурі близько двох років тому».
  Як він міг не знати, що Ліза мертва? Демаріо Мастерс перевів очі в підлогу, і на хвилину я подумав, що вони можуть перевернутись.
  «Я не маю до цього нічого спільного. Що ти хочеш від мене?» запитав він.
  «У неї були діти і чоловік. Мене найняли з’ясувати, що з нею сталося».
  «Чому ти тут? Якщо вона давно померла, це не можу бути я. Я був тут. Чому ти тут?»
  Гарне запитання. Я не хотів показувати всі свої карти. Я б залишився на консервативному боці щодо питань і відповідей.
  «Вбивство Лізи могло бути пов’язане з її минулим».
  «Чому ти так думаєш?»
  «Брайтмур. Ви обоє жили там колись, правда?»
  «Так».
  «Ну, її вбили в Брайтмурі. Вона повинна була бути там з якоїсь причини, і ніщо в її теперішньому житті не привело б її туди».
  Демаріо кивнув, охоплений ностальгією.
  «Їй там ніколи не подобалося. Просто грав у гру, щоб бути зі мною».
  «Як ви познайомилися?»
  «Вона дружила з тією дівчиною, яку я знала».
  «Медлін Прайс?»
  «Ти вже все знаєш. Чому ти тут?»
  «Як ви двоє розлучилися?»
  Тиша.
  «Д, як ви розлучилися?»
  «Вона покинула мене. Ми були в Новому Орлеані. Щойно переїхав, щоб спробувати щось нове. Моя мама була там у гостях, і ми щиро раділи, але потім вона втекла в новорічну ніч. Кинув мені в обличчя напій і замовив».
  Таємничий переїзд до Нового Орлеана знову виявився інтригуючим.
  «Як довго ви прожили в Новому Орлеані?»
  «Я пробув там близько двох років. Ліза пішла через два-три місяці».
  «Ти знаєш, чому вона пішла?»
  «Не зовсім, але я думаю, що це все через татові гроші. Поки вона була зі мною, вона не могла мати татових грошей. Їй довелося працювати за спасибі. Я думаю, що вона пішла, тому що хотіла бути на Easy Street. Я знаю, що вона вийшла заміж за лікаря після повернення до Мічигану. Золотошукач».
  «Чи розмовляли ви з нею, коли вона повернулася до Мічигану?»
  «Ні. Ну, не надовго. Кілька років потому, коли я повернувся до Мічигану, вона намагалася подати на мене до суду».
  «За що?»
  «Просто дякую, що було між нами. Вона хотіла, щоб їх повернули».
  «Матеріальні речі?»
  «Щось на зразок цього».
  «Що сталося?»
  «Тоді у неї були невеликі проблеми з залежністю. Було справжнє замовчування, але суддя відхилив справу».
  «Звідки ви знаєте, що в неї були проблеми з наркотиками?»
  «Не сказав наркотики. Вона була залежною від мене». Він захихотів і задоволено посміхнувся. «Дівчина була гарною актрисою».
  «Ти не сердився, що вона займалася з тобою сексом і подала на тебе до суду?»
  Демаріо знизав плечима.
  «Мені було все одно. З цим вона не збиралася далеко зайти. Ми обидва це знали».
  Молода біла жінка кидає виклик чорношкірому хлопцю з тривалим кримінальним минулим у суді? Чому б справа не зайшла далеко?
  «Що змушує вас це говорити?»
  Демаріо перехилився через стіл і прошепотів: «Тому що Ліза насправді ніколи не хотіла того, що вона хотіла. Мабуть, тому вона була в Брайтмурі. Вона шукала такого, як я, а не свого чоловіка».
  Дивно було те, що Демаріо не ненавидів Лізу. Він був розбещеником дітей, жорстокою людиною та засудженим із довгим аркушем репетицій, але він не ненавидів цю жінку, яка покинула його та привела до суду. Чому він досі любив її?
  «У вас з Лізою народилася дитина. Що з нею сталося?»
  «Вона померла».
  «Коли?»
  Демаріо відштовхнувся від столу.
  «Я не хочу про це говорити».
  «Це може бути корисним».
  «Чим корисна мертва дитина? Слухай, леді, це не має сенсу, і я закінчив».
  «Я знаю, що ти все ще дбаєш про Лізу. Хіба ти не хочеш, щоб вона мала справедливість?»
  «Ні. Вона мертва. Це все, що їй потрібно. Тепер вона отримала Ісуса».
  Пасивно-агресивність викликала мій інтерес. Було ясно, що на Демаріо вплинула смерть Лізи та смерть їхньої дитини. Хоча це здавалося надуманим, я все одно був переконаний, що він щось знав про вбивство Лізи.
  «Добре. У мене є запитання щодо Маделін Прайс».
  «Що з нею?» — запитав Демаріо цікавим, дещо дружнім тоном. Я розумів, чому і Ліза, і Мадлен приваблювалися ним. Він був товариським, привабливим і розумнішим, ніж виглядав.
  «Якою була Мадлен Прайс, коли ви її знали?»
  «Ця сука? Тепер вона точно знає , чого хоче. Вона хитра сука. Що ти хочеш знати про неї?»
  «Ти зустрічався з нею?»
  «Вона моя маленька мама».
  «Я чув цю чутку».
  «У нас разом народилася дитина. Я не бачив свою маленьку дівчинку з восьми місяців, але я знаю, що вона там. Яке відношення до всього цього має Мадлен?»
  «Вона була найкращою подругою Лізи».
  Демаріо підвівся з-за столу.
  «Тепер ти тут брешеш! Вони ніколи не були друзями!»
  «Ви впевнені?» Я відкопав одну з фотографій, які дав мені Карсон. Ліза та Мадлен стояли, взявшись за руки, перед ялинкою, усмішки навколо.
  Демаріо подивився на картину, перш ніж кинути її через кімнату. Тонка фотографія попливла й м’яко приземлилася на край столу.
  «Що в біса відбувається? Ти мені брешеш!» Демаріо закричав, його щоки розпалилися від злості.
  Моє серцебиття прискорилося, коли я дивився, як чоловік вдарив кулаком по стіні. У дверях з’явився охоронець. Я кивнув, щоб дати йому зрозуміти, що все гаразд.
  «Так. Мабуть, до смерті Лізи вони були хорошими друзями. Насправді Мадлен була останньою людиною, яка розмовляла з Лізою перед її вбивством».
  «Зачекайте, леді. Зачекай, гаразд? Це не має сенсу. Мені потрібно, щоб ти зачекав хвилинку».
  Засуджений знову сів за стіл і обхопив голову руками. Я відчував себе трохи винним за те, що розгойдав його світ.
  «Я знаю, що це багато, але я думаю, що ти хочеш побачити вбивцю Лізи спійманим».
  «Я просто спотикаюся. Скажи мені правду. Про що це все?»
  «Я не знаю, Д. Ось чому я тут. Розкажи мені про себе та Мадлен, і про Лізу та Мадлен. Що сталося?»
  Демаріо надав мені огляд того, що я вже знав, але також додав деякі деталі, про які я не знав. Дві жінки спіймали його на брехні, і Мадлен порвала з ним. Після народження дитини Лізи вони переїхали в Новий Орлеан, щоб почати нове життя. Вона втекла в новорічну ніч 1999 року, і він не бачив її кілька років. Маделін ніколи не подавав на аліменти, тому він не зміг знайти Кару. Він сказав мені, що дитина, яку він народив з Лізою, трагічно померла невдовзі після того, як Ліза покинула Новий Орлеан, і я знав, що це була відверта брехня.
  «Як померла дитина?»
  Демаріо знову відмовився говорити про свою втрачену дитину, я вважав, що це тому, що він не встиг вигадати правдоподібну брехню. Я подумав, що отримав від нього достатньо інформації за день, але оскільки він мені збрехав, у нього не залишиться ні Mountain Dew, ні Twinkies. Я подякував Демаріо за час і викликав охорону. Я швидко подзвонив Мартіну перед тим, як вирушити в дорогу.
  «Марті, мені потрібно, щоб ти зробив мені послугу».
  «Звичайно».
  «Знайти судові протоколи цивільної справи: Ліза Абернаті проти Демаріо Мастерса. Мабуть, Ліза привела його до суду за речі чи щось подібне після того, як він повернувся з Нового Орлеана».
  «Ви знаєте, який рік і округ?»
  «Перевірте роки з 2000 по 2002 в окрузі Вейн. Повернувшись, Ліза жила в Ліфляндії з батьками».
  «На ньому. Ти ще чогось навчився?»
  «Так. Мастерс усе ще любить Лізу».
  «Ні в якому разі!»
  «Так! Йому було трохи боляче дізнатися, що вона померла. Я думаю, це його трохи збентежило, що може пояснити, чому він брехав про смерть Даніки, коли вона була дитиною. Крім того, він здавався байдужим до того, що Ліза подала його до суду. Він не міг сказати про неї багато поганого, але він сказав, що Ліза насправді ніколи не хотіла того, що вона хотіла».
  «Хм. Як ви думаєте, що це означає?»
  «Мені здається, це означає, що смерть Лізи точно була пов’язана з таємницею, яку вона зберігала. Можливо, ви маєте рацію щодо обману».
  «Ага! Новобранець більше не має!»
  «Тепер, зараз, не захоплюйся. Я просто сказав, що готовий прийняти цю ідею. Сигар ще немає, Кемосабе».
  «Чому, на вашу думку, він збрехав про Даніку?»
  «Я не знаю. Можливо, він просто намагається її захистити».
  «А може, вона вирішила помститися матері, яка її кинула».
  «Тьху. Сподіваюся, ми не маємо справу з вбивством матерів, але ми були б недбалими, якщо б не розглянули це питання».
  «Сищик-початківець знову б’є!» — гукнув Мартін у трубку.
  Я поклав трубку і попрямував до шосе.
  
  Рух був рідким, поки я не дістався до метро Детройта за годину. Дорога додому зайняла ще двадцять хвилин, що призвело до того, що годинник перевищив робочий час. Мартін надіслав мені повідомлення, що він прямує до мене додому. Іноді, коли дні були довгими, він пробирався до мене й дрімав. Зазвичай це означало, що він має хорошу інформацію, яка не може чекати до наступного дня.
  Коли я прийшов, у домі було тихо і тихо. Мартін розтягнувся на синьому дивані у вітальні. Нотатки були розкидані по підлозі, а його ноутбук стояв відкритим біля ніжок дивана. Я дозволив йому поспати, а сам пішов на кухню, приготував м’ясний рулет і кинув його в духовку з двома червоними картоплинами. Після цього я прийняв довгий гарячий душ, а потім одягнувся в піт і одну зі старих білих футболок Дерека. Я накрила стіл на двох і налила собі келих Ширазу. Чому Мадлен і Ліза все ще спілкувалися одна з одною, коли все в їхньому минулому вказувало на те, що вони повинні бути ворогами? Мій мозок почав перебирати людей, які, як я вважав, можуть дати мені зрозуміти складні жіночі стосунки. Знову ж таки, брати і сестри можуть бути найкращим шляхом.
  Я написав на аркуші паперу ім’я трьох живих братів і сестер Демаріо та ім’я Пітера. Я вже розмовляв із зведеною сестрою Демаріо в Каліфорнії, але інші брати й сестри були в Детройті. Ймовірно, вони краще розуміли стосунки свого брата. Я схопив ноутбук Мартіна і ввів кожне ім’я в пошукову систему. Після кількох клацань я знайшов адресу сестри Демаріо, Аліси, яка жила на околиці Брайтмура. До профілю Аліси було прикріплено номер. Я подзвонив на номер, прослухав серію дзвінків і залишив повідомлення, коли увімкнулася голосова пошта. Далі я знайшов його брата, який жив у Детройті, у районі Кас Коридор. Що стосується Лізиного брата, я подумав, що було б гарною ідеєю разом поговорити з Пітером і його дружиною. Звичайно, нещодавнє розлучення може зробити зустріч незручною, але я мав відчуття, що Ебігейл Абернаті зможе провести зустріч без особливих проблем. Я багато просив, але справедливість для Лізи того варта. Я зателефонувала Ебігейл Абернаті і запитала якнайдобрішим голосом, чи не хоче вона зустрітися зі мною ще раз і чи можемо ми попросити Пітера приєднатися до нас.
  «Тоді ви повинні думати, що у вас щось є. Ми з тобою зустрінемось. Пітер зараз тут. Ви можете зайти завтра вранці?»
  «Звичайно. О котрій годині?»
  «Дев'ятий? Після того, як ми відсадимо дітей до школи».
  Я запрограмував зустріч у телефоні й дістав вечерю з духовки. Мартін усе ще хропів на дивані. Я міркувала, чи варто мені його будити. Один погляд на його кістляву руку, перекинуту через край дивана, прийняв моє рішення. Йому потрібно було добре поїсти. Я кликав його ім’я, поки він не перевернувся й не відкрив очі.
  «Вибач, друже, але час вечері».
  «Це нормально. Я голодний, — сказав Мартін, розтягуючись усім тілом.
  "Гей, здогадався що?"
  «Що?»
  «Судова справа, яку ви мені доручили дослідити — здогадайтеся, для чого це було?»
  «Що?»
  «Ліза звернулася до суду з Демаріо, щоб отримати опіку над їхньою дочкою. Вона почала справу, але чомусь різко її кинула».
  «Що? справді?»
  «Так виглядає».
  «Ви шукали її?»
  «Звичайно. Нічого не знайшов.
  «Ви шукали дату смерті? Про всяк випадок».
  «Так. Нічого там. Я майже впевнений, що вона жива».
  «Ми повинні знайти її. Завтра я зустрічаюся з Пітером та Ебігейл Абернаті, і, можливо, я спробую втиснути зустріч з Алісою Мастерс, якщо я зможу до неї дістатися. Це цікавий розвиток подій. Ви перевіряли соціальні мережі?»
  «Так. Нічого не знайшов, але знову ж таки, дехто з молодшого натовпу любить використовувати псевдоніми для цих облікових записів».
  «Гарна думка. Вона підліток, тож я впевнений, що у неї є один чи два. Ймовірно, вони під якимось безглуздим прізвиськом».
  «Так. Схоже, що Ліза звернулася до суду з Демаріо Мастерсом за опіку над їхньою дочкою. Це стало трохи неприємно, і одна з речей, яка виникла, була думка, що Ліза не мала жодної підтримки в сім’ї. У Демаріо були сестри, старші племінники і племінники, а також мати, щоб допомогти з дитиною. Чесно кажучи, як би все було, я думаю, що Ліза програла б».
  «Справді? Чоловік, якого я щойно зустріла, не кричить, як батько року».
  «Так, але якби він мав підтримку, а вона ні, він був би кращим вибором. І, здається, була зовсім непридатною. Адже вона залишила з ним малюка.
  «Ебігейл Абернаті та всі інші, з ким я спілкувався про Лізу, крім Карсона, зображували її трохи невдало. З того, що я чув, здоровий глузд не був її сильною стороною».
  «Ось що стосується судової справи: дочці Даніці було майже три роки, коли все це відбувалося. Думаєш, вона про це знає?»
  Діти зазвичай усвідомлюють більше, ніж уявляють дорослі. У складній сім'ї інформація може витікати на очі дітям. Можливо, вони точно не знають, що відбувається, але був шанс, що донька Лізи була десь там із цими спогадами про матір, яка покинула її, намагалася пізніше отримати опіку, але зрештою вирішила, що це того не варто.
  «Даніку потрібно включити в список підозрюваних».
  «Вона досить молода, чи не так?»
  «Якщо вона була з Демаріо та його родиною, то вона виросла в Брайтмурі, а це означає, що вона набагато старша, ніж зазначено в її свідоцтві про народження. Вона була ледве підлітком, коли Ліза була вбита, але це досить дорослий, щоб бути вбивцею».
  «Гаразд, значить, Мадлін буде нашим номером один, а Даніка — нашим номером два?»
  Мартін виглядав трохи розгубленим. Важко було уявити, щоб дитина вбила свою матір, але це було не так вже й надумано.
  «Я знаю. Це не те, що ми хочемо бачити, але подумайте про те, як божевільно було б мати батька, який кинув вас, а потім народив додаткових дітей і жив у міні-особняку. Тим часом Даніку залишили вовкам. Її батько у в'язниці. Хто знає, де вона жила? Б’юся об заклад, що вона на вулиці».
  «Коли ви так говорите, це змушує мене вболівати за неї».
  «Ну так, певною мірою, але закон є закон. Ви не можете вбивати людей, навіть якщо відчуваєте себе несправедливо».
  «Чи дізналися ви ще щось про Майстрів?»
  «Так. Я думаю, було б гарною ідеєю відстежити решту братів і сестер, особливо сестру, яка живе в Детройті. Ймовірно, вона мала б більше контактів з Демаріо, ніж інші. Коли я шукав їхні імена, я виявив, що вони з Демаріо жили під одним дахом кілька разів протягом багатьох років».
  — Даніка, мабуть, теж жила з ними.
  «Точно так. Нам обов’язково потрібно її знайти».
  OceanofPDF.com
  
   10
  ММи з Артіном вечеряли і розмовляли. Була одна тема, яка, здавалося, завжди піднімалася, коли закінчувалася розмова в магазині.
  «Отже, я досліджував смерть Дерека».
  Щоб моє мовчання не здавалося дивним, я вколотив собі в рот шматок м’ясного рулета.
  «Сіл, я не думаю, що він покінчив життя самогубством».
  Жуючи й дивлячись удалину, я намагався зберігати холоднокровність і спокій.
  «Ти збираєшся відповісти?»
  «Марті, я не хочу зараз думати про це».
  «Але що, якби було прикриття і...»
  «Мартін! СТІЙ! Не робіть цього ні собі, ні мені. Гаразд?»
  «Я-»
  «Ні! Дерек в'їхав у річку Гурон - і все. Поруч не було жодної іншої машини, і він просто… Його вже немає. Треба любити і берегти його пам’ять».
  Мартін похитав головою й перейшов на іншу тему.
  «Я досліджував Медлін Прайс. Ви дійсно вважаєте її життєздатною підозрюваною?»
  Я був вдячний за те, що він відмовився від розслідування самогубства свого брата, але я знав, що він тихенько продовжить це самостійно. Я не знав, що з цим робити, тому не згадував про це. Натомість я дотримувався вказівок Мартіна до нової теми.
  «Вона є можливість, але я розумію вашу думку. Нам дійсно потрібно розглянути інших підозрюваних, як-от Даніка і, можливо, Пітер, але у Медлін більше мотивів, ніж у будь-кого іншого, кого ми зустрічали».
  «Ви справді думаєте, що вона наш убивця? Вона просто виглядає як маленький інструктор з йоги».
  «Відвертий, але сповнений таємниць. Коли я був поліцейським, іноді це була найменш імовірна особа, яка скоїла злочин. Я б звернув увагу на очевидного злочинця, готовий вдарити за перших ознак помилки, і тоді чесна, справедлива людина зробила б щось, що змінило б хід розслідування».
  «Досить справедливо, але мотиву, здається, немає».
  «Минуле могло бути її мотивом. Щось сталося, і вона вирішила, що настав час завдати удару».
  «Як що? Що змусило б її вбити Лізу після того, як більше десяти років покінчила з любовним трикутником?»
  Мартін мав рацію. Мадлен Прайс справді здавалося, що в мирі зі світом, і було ясно, що її стосунки з Лізою були непорушними на момент вбивства. Можливо, з часом вони об’єдналися, створивши якийсь альянс проти Демаріо Мастерс.
  «Ну, завтра я отримаю більше інформації. Ебігейл і Пітер Абернаті, здається, прагнуть поговорити зі мною. Можливо, вони зможуть пролити світло на іншого підозрюваного. Досить розмов про цех… Я збираюся оселитися на ніч. Будь ласка, залишайтеся».
  «Дякую, але мені краще повернутися додому».
  Я думав запитати, чи дім усе ще є орендованою кімнатою в підвалі будинку його старого сусіда по коледжу, але я стримався. Він був дорослим чоловіком, вільним робити те, що йому заманеться, без владної невістки, яка контролювала його життєвий вибір.
  «Добре. Побачимося зранку». Я відштовхнувся від столу й зібрав наші тарілки.
  «Моя мама повернулася».
  Пластини на моєму передпліччі трохи хиталися. Вилка з гуркотом впала на підлогу.
  «О, я бачу».
  «Я не хочу, щоб ти хвилювався. Цього разу вона була в порядку. Я справді думаю, що вона зараз хоче мати мене у своєму житті».
  «Звичайно. Я просто... я радий це чути». Я не був, але що я міг ще сказати?
  «Мені краще йти», — сказав Мартін, повільно відступаючи від столу, але зберігаючи зоровий контакт. Він хотів мого схвалення. Для нього це було важливо, тож я зробив усе можливе, щоб розгладити тривожні зморшки на лобі та посмішку.
  «Добре, дитино. Гарної ночі».
  «Ти теж. Дякую за вечерю, Сил».
  
  я зупинився на під’їзній алеї Ебігейл Абернаті одразу після 9:00. У коридорі пролунав дзвінок у двері, і я слухав, як Ебігейл кудись пробирається через фойє. Вона посміхалася, коли відчиняла двері. Петро стояв на задньому плані, заклавши руки в кишені. Він кивнув і змусив сором'язливу усмішку зобразити на обличчі.
  «Заходьте. Ми готові. Хочеш чаю чи кави? У нас теж є тістечка на столі».
  «Кава була б чудовою», — сказав я, сідаючи на один із стільців бістро навколо червоного столу в стилі закусочної.
  Поки Ебігейл була на кухні, Пітер підійшов і сів за стіл.
  «Містер Абернаті, дуже дякую, що погодився це зробити. Я думаю..."
  «Я хочу, щоб ти знайшов його».
  «Так, я хочу…»
  «Пані Вілкокс, у моєї молодшої дитини днями був день народження. Діти моєї сестри були там, але моя сестра… Вона не могла бути там, і її ніколи там не буде. Справді вдарив мене, розумієш? Оскільки хтось позбавив її життя, її немає. Знайдіть цього сучого сина, місіс Вілкокс. Все, що вам від нас потрібно, ми готові зробити».
  «Дякую, містере Абернаті, я дуже ціную допомогу. Я хотів би поговорити з вами та вашою дружиною про те, що я дізнався за останні кілька днів».
  Ебігейл поставила переді мною чашку гарячої кави. Я подякував їй, коли вона сідала на один зі стільців бістро.
  «Добре. Ми до цього готові. Розкажи нам, — сказала Ебігейл.
  «Пітере, ти знав, що Медлін і Ліза зустрічалися з Демаріо Мастерсом, чоловіком на фото, яке ти мені дав?»
  Пітер спохмурнів і похитав головою. «Ні в якому разі. Мадлін хороша дівчина. Вона б не мала нічого спільного з таким придурком».
  Я вирішив не форсувати питання. Пітер, очевидно, мав теплі почуття до Мадлін. Якби я натиснув надто сильно, він, мабуть, вимкнувся б.
  «Хто такий Демаріо Мастерс?» — запитала Ебігейл.
  «Чоловік, з яким Ліза зустрічалася дуже давно».
  «Хм… Цікаво», — сказала вона.
  «Містер Абернаті, мені потрібно, щоб ти подумав про те, коли Ліза жила за межами штату. Чи контактували ви з нею?»
  «Ні. Я не знав, що вона жила за межами штату, але знову ж таки, як я вже казав, ми ніколи не були близькими».
  «Вона жила в Новому Орлеані кілька місяців».
  «Справді? Я ніколи цього не знав. Вона ходила туди з тим чуваком?»
  «Так. Ліза повернулася до Мічигану на початку 2000 року, залишивши дочку з Демаріо та його матір’ю».
  «Дочка? що?»
  «У Лізи та Демаріо народилася дитина в 1998 році, безпосередньо перед тим, як вони переїхали в Новий Орлеан. Схоже, Ліза могла залишити і Демаріо, і дитину в Новому Орлеані. Коли ви сказали, що вона помирилася з вашими батьками?»
  «Я не впевнений щодо точних дат, але вона точно була десь у 2000 році. Пам’ятаю, як повертався додому зі штату і був шокований, коли вона відчинила двері. Вона не повернулася до 2001 року, але вона була тут трохи раніше».
  «Ви пам’ятаєте, що вона згадувала ім’я Даніка?»
  «Ніколи. Хто це?»
  «Даніка Мастерс — її дочка».
  «Що з нею сталося?»
  «Ну, спочатку я думав, що вона померла немовлям — раптова дитяча смерть, інфекція, щось подібне, — але я не можу знайти нічого, що вказувало б на те, що вона померла».
  «О ні». Ебігейл зітхнула.
  Пітер провів руками по косому волоссю.
  «Я не можу в це повірити», — пробурмотів він. «У мене є племінниця, яку я не знаю? Ліза залишила її з родиною того невдахи? Скільки їй зараз років?»
  «Близько п'ятнадцяти. Мені не вдалося її відстежити, але те, що немає чітких записів про неї, не означає, що її немає. Якщо її залишили з Майстрами, неможливо дізнатися, як її виховували, чи забрали її до школи. Є одна курйозна судова справа дванадцятирічної давності».
  «Про що справа?»
  «Опіка. Ліза боролася за опіку».
  «Вона ніколи не розповідала нам».
  Уперше Петро виглядав сумним. Його чоло зморщилося, і він якусь мить посидів мовчки.
  «Слухай, я знаю, що ми, напевно, схожі на найбільш неблагополучну сім’ю, але ти повинен зрозуміти. Мама завжди намагалася поставити це шоу, і якщо ми не погоджувалися з цим, вона намагалася його змусити. Ви розумієте, що я маю на увазі?»
  «Чому б вам не пояснити це мені. Просто щоб бути впевненим, що я розумію», — сказав я, ніжно заохочуючи Пітера відкритися та поділитися додатковою інформацією.
  «Мама хотіла цю ідеальну маленьку сім’ю, а ми не були нею. Вона не хотіла визнати, що ми люди, тому змушувала нас робити багато речей, які ми робити не хотіли. Деякі з них не були для нас хорошими. Лізі доводилося брати на себе всі ці безглузді заняття та позакласні речі, тому що це брали інші дівчата з нашого кварталу. Моя сестра була іншою. Вона потребувала більше вказівок, ніж інші, але моя мама поводилася з нею так, ніби вона була суперзіркою, розумієте, що я маю на увазі?»
  «Я не хочу нічого припускати», — сказав я, уникаючи згоди, щоб Пітер продовжив.
  «Гаразд, я думаю, що я намагаюся сказати, що Ліза трохи відстала. Часом їй потрібно було, щоб хтось нагадав їй скупатися, поїсти, помити руки, і вона не могла виконати домашнє завдання без величезної допомоги. Вона не була тим, хто добре справлявся сам. Моя мама не могла з цим впоратися. Вона відмовилася погодитися з тим, що у Лізи послабилися кілька гвинтів».
  Ослаблені гвинти? Я не був упевнений, чи Пітер говорив мені, що Ліза мала інтелектуальні проблеми, чи вона пережила якесь психічне захворювання. У будь-якому випадку, схоже, місіс Абернаті розчарувалася в ній.
  «Я знаю, що Карсон не твоя улюблена людина, але мені цікаво, як вони з Лізою зійшлися. Ви сказали, що у Лізи були деякі труднощі, але Карсон — хірург. Як ці двоє зібралися?»
  «Не знаю, чи буде це актуально, але вони познайомилися, коли Ліза деякий час працювала в лікарні. Я думаю, що вона була CNA або щось подібне. Свого часу вона думала стати медсестрою, але курсова робота була надто складною. Вона також ніколи не складала тест на атестацію вчителя. Дівчина погано спілкувалася з науковцями, але, як я чув, вона справді захопилася CNA. Карсон познайомився з нею в лікарні, тому він побачив би її в найкращому світлі».
  «Ліза була дипломованою медсестрою в лікарні, і так вона познайомилася з Карсоном?»
  «Ну, вона деякий час працювала волонтером у лікарні, перш ніж попрацювати там. Ліза мала добре серце. Часом вона могла дуже засмучуватись, але завжди хотіла допомагати людям, якщо могла. До того часу, як вона зустріла Карсона, вона деякий час була в будинку наших батьків. Оскільки вона не працювала повний робочий день, вона вирішила піти волонтером, щоб заповнити свій вільний час. Мама запропонувала їй стати медсестрою, Ліза погодилася, стала CNA і записалася до вечірньої школи. Курсова робота була важкою для неї, і, попрацювавши деякий час CNA, вона кинула школу й почала думати про інші речі, які могла б зробити. На той час вона деякий час була поруч із Карсоном, тож він, мабуть, згадав, що вчитель — це благородна професія чи щось подібне. Просто він був католиком, і я думаю, що це надихнуло її на бажання викладати в католицькій школі. Ми лютерани, тому я думаю, що вона взяла роботу вчителя, щоб справити враження на Карсона».
  Я знав, що Пітер не буде втаємничений в основні подробиці їхнього залицяння, але мені було цікаво, чи знає він одну не надто інтимну подробицю.
  «Що ви подумали про Карсона, коли вперше його зустріли?»
  «Я думав, що з ним все гаразд. Я маю на увазі, що спочатку він був не таким вже й поганим. Здавалося, йому дуже подобається Ліза, тому він мені сподобався на початку».
  «Що змінилося?»
  Пітер знову протер руками волосся. Цього разу він опустив голову й похитав нею з боку в бік.
  «Пані Вілкокс, я повинен бути чесним. Я знаю, що я казав тобі, що ненавиджу Карсона і вважаю, що він винен у смерті Лізи, але ти повинен зрозуміти. Останні кілька років я всіх ненавидів. Карсон не моя людина, але я думаю, що він щиро любив мою сестру. Він був ніжним з нею. Він ніби розумів її і любив такою, яка вона була. Вони були... щасливі».
  Ебігейл провела рукою по плечу Пітера й стиснула її. Сукувате обличчя Пітера Абернаті пом’якшало й розслабилося. Він виглядав ближче до своїх років, і його вицвілі блакитні очі блищали від емоцій. Чоловік любив свою сестру.
  «Дякую за чесність, містере Абернаті», — сказав я, зробивши паузу, перш ніж запитати: «Отже, якби це не був Карсон, хто б, на вашу думку, швидше за все вбив вашу сестру?»
  «Це гарне запитання. Єдина людина, про яку я можу згадати, це чувак Мастерс. Я бачив, як він мав на неї якусь образу. Якби він одружився з нею, то піднявся б на кілька соціально-економічних рівнів. Їхній розрив був інтенсивним, і якщо це була дитина, я бачив, що він був надзвичайно гірким».
  «Ну, я теж так думав, але Демаріо Мастерс був у в’язниці під час убивства Лізи. Містере Абернаті, у мене є точка зору, яка може вам не сподобатися, але я маю підстави думати, що це можливо».
  «О, давай. Ми хочемо знати, що ти знаєш, — сказала Ебігейл.
  Я готувався до того, що моя теорія буде відкинута.
  «Я думаю, що Мадлен Прайс може мати якесь відношення до вбивства Лізи».
  Пітер нахилився вперед, готовий запротестувати, але Ебігейл утримала його руку, знову стиснувши її. Він закрив рота й чекав.
  «Чому ви так думаєте, місіс Вілкокс?» — запитала Ебігейл.
  «Медлін і Ліза зустрічалися з Демаріо Мастерсом одночасно. Це був любовний трикутник. Мадлен була першою, а Демаріо — батьком її дочки. Ліза народила Даніку приблизно в перший день народження дитини Маделін. Мадлен покинула Демаріо, але не раніше, ніж зіткнулася з Лізою».
  — Зневажена жінка, — пробурмотіла Ебіґейл.
  «Так. Отже, моє перше запитання: наскільки близькі були Ліза та Мадлен? Моє друге запитання: чому вони були близькі, якщо мали таку історію, і чому Мадлен пов’язана з місцем, де знайшли Лізу? Вона жила за квартал, Ліза збиралася зустрітися з нею, коли її вбили, і хоча всі казали мені, що вони були чудовими друзями, Мейдлін описала Лізу як «студентку», коли я брав у неї інтерв’ю».
  «Це звучить недобре для Мадлен», — сказав Пітер.
  "РС. Прайс не дав інтерв’ю, і я шукаю будь-яку інформацію про неї, яку ви маєте. У мене просто відчуття, що вона якимось чином пов’язана з убивством Лізи».
  Ебігейл виглядало так, ніби розмірковувала над тим, чи те, що вона хотіла сказати, було доречним. Після кількох хвилин болісного мовчання вона заговорила.
  «Ну, вона завжди за містом. Це дивно. Ліза іноді ходила з нею, але, як я вже казав, вони не здавалися мені такими близькими. Було дивно, що вони подорожували разом».
  «Добре. добре. Дякую, що поділилися цим. Щось ще?»
  «Вона справді дивна, коли справа стосується її дитини. Вона навіть не любить, щоб люди знали її ім'я. Таке враження, що вона приховала цю чудову дитину в шикарній школі, яка робить усілякі чудові речі, але вона не говорить про неї. Я мама, і я не могла уявити, щоб не говорити про своїх дітей. Це дивно».
  «Чи брав ти участь у дівочих вечорах, які проводили Ліза та Мадлен?»
  «Ну, як я вже казав раніше, це були не зовсім дівочі вечори. Їм було не дуже весело, коли вони були разом. У Лізи та Медлін не було нічого спільного, і це було видно, коли вони тусувалися».
  За винятком Демаріо Мастерса. Чому вони будуть друзями?
  Я запитав, чи можуть вони придумати щось інше, але жоден із них не мав чим поділитися. Мені сказали, що подзвонять, якщо щось прийде в голову. Не зовсім яскраве інтерв’ю, але воно підкріпило деякі дивні спостереження, які я зробив про Мадлін. Я вийшов із «Абернаті» й пішов до офісу.
  OceanofPDF.com
  
   11
  «Су нього, мабуть, був роман, — сказав Мартін.
  «Я не відчуваю такого настрою. У нас також немає жодних доказів на підтримку цієї ідеї».
  Після низки нових доказів справа затихла. Ми з Мартіном кілька днів вели ту саму розмову. Час минав без будь-яких подій чи ясності, я почав падати духом. Мартін зіткнувся зі своїми дослідженнями, і ми знову сиділи в офісі, застрягши.
  «Добре, як нам вибратися з цієї колії?» — запитав Мартін.
  «Я не знаю, куди з цим подітися. Лізу вбили через щось, що сталося багато років тому, але, знову ж таки, це могло бути через якесь таємне життя, яке вона жила безпосередньо перед смертю. Але ми не маємо жодних доказів того, що в неї був роман чи щось інше, тож що, в біса, вона робила в Брайтмурі?»
  «Так, це приблизно підсумок. Нічого не має сенсу».
  «Можливо, нам потрібно спробувати щось інше».
  «Як що? Що ви робили, коли застрягли у справі, коли були поліцейським?»
  Я на мить замислився. Що я робив, коли був копом? Зазвичай я наводив якусь нестандартну теорію свого партнера або малював діаграму з доказами та створював гіпотезу. Цього разу я відчув, що для обох сценаріїв забагато відсутніх ланок.
  «Нам потрібні додаткові докази».
  «Я знаю, Марті, але я не знаю, де його взяти. Я розмовляв з...» Я зупинився на півслові. Так, я спілкувався з усіма, до кого міг дотягнутися, але, можливо, розмова була дешевою в цьому випадку. Можливо, мені потрібно було спостерігати, а не говорити. Одного вечора я спостерігав за будинком Маделін протягом останніх кількох тижнів, але без додаткових доказів погоня здавалася марною. Але Мадлен була терплячою, розумною жінкою. Якби їй було що приховувати, вона була б неймовірно невловимою.
  Я схопив телефон, комп’ютер і блокнот.
  "Куди ти йдеш?" — запитав Мартін.
  «Дивитися Мадлен Прайс».
  
  Спостереження не завжди ефективне, але коли у мене є гарне передчуття, я годинник за годинами марную час у машині. Коли я вперше почав спостерігати за Мадлен, вона виглядала створінням звички. Її заняття йогою тривали з 8:00 до 12:00 по понеділках, середах і п'ятницях, з 1:00 до 4:00 дня у вівторок і четвер і з 12:00 до 15:00 по суботах. Вона викладала в університеті по вівторках і четвергах вранці, а решту часу проводила на зустрічах з друзями за обідом або вечерею. Вона відзначала неділю як день відпочинку, який включав відвідування церкви. У першу неділю я стежив за нею до підготовчого кампусу Св. Марії, де вона відвідала месу з дочкою, а потім пообідала. Потім, після трьох тижнів спостереження за Мадлен, яка проходила через ту саму процедуру, я здався й вирішив перестати спостерігати за нею.
  «Чому ти більше не дивишся за нею?» — запитав Мартін.
  «Тому що вона просто вчителька йоги, яка випадково подружилася з Лізою. Я не бачу зв’язку між ними чи жодних ознак того, що вона мала причетність до вбивства».
  «Але у вас було передчуття. Хіба детективи не повинні керуватися своїми передчуттями?»
  — Так, але деякі детективи мають кращі передчуття, ніж інші. У мене справді немає причин стежити за нею, окрім того, що я не маю нічого кращого».
  «Хоч би щось. До речі, я думав про сестру каторжника, про ту, яка тобі не передзвонить. Як її звати?»
  «Алісса Мастерс. Що з нею?»
  «Ну, а якщо вона щось знає про вбивство і тому тобі не передзвонить?»
  «Так, мабуть, це так. Яка ваша думка?»
  «Вислухайте мене. Вона живе в Брайтмурі, а її брат ув'язнений. Що, якби він наказав їй убити Лізу?»
  Це був цікавий ракурс, але малоймовірний. У Демаріо Мастерса було достатньо часу, щоб убити Лізу, перш ніж він потрапить у в'язницю. Навіщо чекати, а потім доручити своїй сестрі виконувати брудну роботу? Він також був щиро вражений, коли дізнався, що Лізу вбили.
  «Я не знаю, чи бачу тут зв’язок. Я припускаю, що вона все ще живе в Брайтмурі, тому що вона бідна, і її родина залишила там слід».
  «Але вони з Лізою знали одна одну. Невже вони не були на зв’язку?»
  «Так. Це насправді можливо. Гаразд У нас більше нічого немає. Можливо, це кудись піде. Давайте конкретизуємо це трохи більше. Отже, перед смертю Ліза була в Брайтмурі кілька разів. Там живе Алісса Мастерс. Демаріо Мастерс, очевидно, не спілкувався з Лізою протягом багатьох років, але є родинний зв’язок».
  «Даніка».
  «Так, Даніка. Можливо, вона потрапила в систему опіки, але її також міг взяти один із братів і сестер Демаріо. За словами найстаршої сестри, його молодший брат хворий, а одна сестра померла, тому Алісса була б єдиною, з ким Даніка могла б жити, якщо вона з близьким членом сім’ї».
  «Це може змусити її боятися передзвонити вам».
  «Вона хотіла б захистити свою племінницю. Малюк уже втратив обох батьків — одного ув'язнив, а другого вбив. Гаразд, Марті, мені подобається. Сьогодні я хочу, щоб ви дізналися все, що можете, про Алісу Мастерс — де вона працює, її розклад і будь-які інші цікаві шматочки, на які ви випадково натрапите».
  «Я на цьому».
  «Добре. Сьогодні я вийду».
  "Куди ти йдеш?"
  «У мене є передчуття», — сказала я, підморгнувши Мартіну, перш ніж вийти.
  Малюк мав рацію. У мене було передчуття, і я повинен його дотримуватися. То що, якби Мадлен не змінила свого розпорядку за три тижні? Вона була непомітною та приватною. Можливо, вона навіть мала нахил, що за нею стежать. Тепер, коли я звільнився на день або близько того, будь-які підозри, які вона могла мати, могли зникнути. Моє передчуття було надуманим, але мені не було на що зупинитися, тож чому б не дотриматися його й не довести до кінця? Зрештою, Карсон Старк платив мені невеликі статки, щоб я дізнався, що сталося з його дружиною. Навіть якщо Мадлен не мала жодного відношення до смерті Лізи, я був упевнений, що вона знала більше, ніж сказала мені.
  Рутинний графік Мадлен затягнувся ще на два тижні, але якраз коли я збирався вдруге припинити роботу зі спостереження, все стало цікавим. Мадлен вийшла з дому близько 6:15 одного вечора, якраз у сутінки. Вона сіла в свою Honda Accord і злетіла. Пізній зимовий шторм укрив долину Гурон кількома дюймами снігу, що ускладнило відстеження Мадлін. Я слідкував за нею через прохідні дороги, ледь не втративши її на Геддесі. Вона різко повернула, що змусило мене завагатися. Я не міг піти за нею, але я знав, що якщо я поверну назад і зверну ліворуч на Геддес-роуд, я знайду іншу дорогу, яка приведе мене ближче до цього району. Я проїхав повз дорогу, почекав і повернув назад, крокуючи сам і дозволивши кільком іншим машинам повернути на Проспект.
  На засніжених полях і безлюдній двосмуговій дорозі ніколи не було великого руху, а вночі ще менше. Грунтова дорога в зимову грозу не є популярним видом транспорту. Мені довелося чекати досить довго, перш ніж інша машина розвернулася. Приблизно через сім хвилин після того, як Маделін з’їхала дорогою, я підкрався позаду блакитного «Мустанга», який насилу набирав зчеплення з дорогою на сильному снігу. Машини Маделін не було видно, але було небагато місць, куди можна звернути з дороги. Я подумав, що вона мусить бути в кінці цієї магістралі.
  Звиваючи через край Анн-Арбор, я помітив, що сніг згус. Я проїхав крізь білу ковдру, сподіваючись, що Мадлен не десь на узбіччі дороги й слухає, як мої шини хрускітять на снігу й льоду. Удалині я помітив будівлю з димовими трубами, що дихають забрудненнями в повітря. Я бачив кілька машин, припаркованих перед ним, але останнє світло цього дня тьмяніло. Я швидко просканував сцену в пошуках автомобіля Маделін, але нічого не знайшов.
  Я продовжував повзти дорогою, наближаючись до будівлі, яка була схожа на якусь маленьку фабрику. На затишній дорозі праворуч від споруди були сліди шин. Продовження може означати ризик бути спійманим або застрягти в снігу. Якби я припаркувався на дальній стороні фабрики, моя машина виглядала б просто ще одним транспортним засобом для працівників. Я зупинився на стоянці, одягнувся в своє пухове пальто й вийшов. Засніжений хмиз був густим, а великі пухнасті пластівці погіршували видимість. Пара лижних окулярів захищала мої очі, але мені все одно було важко розрізнити багато чого. Я помітив стежку з потоптаного снігу, що вела вглиб лісу. Здавалося, я йшов за нею все життя, але насправді минуло лише десять хвилин, перш ніж я помітив котедж, що стояв далеко від дороги. Маленький будинок можна легко пропустити, якщо ви не знаєте, що шукаєте. Я підійшов до краю дороги, став навколішки за кущами й дістав бінокль.
  Хата ховалася за сплутаними гілками та заметами. Я підкрався ближче й сфокусував бінокль на жалюзі. Між щілинами я бачив, що всередині кілька молодих жінок і дітей. Я спостерігав за тим, що, на мою думку, ймовірно, було подачею обіду. Троє жінок працювали на кухні, дві жінки розставляли місця за довгим дерев’яним обіднім столом, і кілька дітей метушилися. Мадлен працювала під кухонною раковиною і, здавалося, лагодила трубу. Можливо, витік? З того, що я міг сказати, у розмові було небагато. Це не була дружня сцена. Це був бізнес.
  Після того, як Мадлен закінчила під раковиною, вона ніби інструктувала жінок, що робити і як накрити стіл. Я спостерігав, як розгортається холодна й бездушна вечеря. Маделін залишилася й їла разом з іншими, але це не була сердечна зустріч друзів. На цій зустрічі було чітке та офіційне відчуття. Очі жінок були тьмяні й опущені, а уста мовчазні. Я оглядав групу, помітивши похмурі погляди. Дуже дивна соціальна обстановка. Я поклав бінокль назад у футляр і попрямував до машини. Мої черевики-мокасини ковзали на свіжому твердому порошку, коли я йшов до машини.
  
  «Добре, це небагато, але трохи дивно».
  «Що?» — запитав Мартін. Я подзвонив йому, коли зайшов у двері.
  «Я стежив за Мадлен сюди, і здавалося, що вона працює якимось сантехніком. Вона пішла в котедж, де було повно жінок і дітей, і це не було схоже на дружню зустріч. Мадлен полагодила люльку й повечеряла, але я не бачив ні балачок, ні усмішок. Я не можу зрозуміти, який зв'язок між нею та іншими людьми там.
  «Розкажи мені більше».
  «Ну, вона щось полагодила під раковиною, скерувала рух у домі та повечеряла з компанією. Не було особливої розмови чи чогось подібного. Насправді це не виглядало як дружня сцена».
  «Хм. Як ви думаєте, що відбувається?»
  «Не впевнений. Вони можуть бути просто спільниками».
  «Як ти думаєш, це має якесь відношення до вбивства Лізи?»
  «Це важко сказати. Просто здається дивним піти до відокремленого котеджу, полагодити трубку та повечеряти в маленькому котеджі, набитому жінками та дітьми».
  «Це дивно. Вгадайте, що я дізнався про Даніку?»
  «Що?»
  «Вона була в прийомній сім’ї та вийшла з неї, як ти думав, і ти мав рацію щодо того, що вона живе з Алісою. Вона жила з нею близько року. Я не знаю, що сталося, але я думаю, що її більше немає. Вона йде до школи Коді на іншому кінці міста».
  «Як ти це дізнався?»
  «Провів трохи часу в Брайтмурі. Чому в цьому районі так багато дітей вдень?»
  «Прогули — це їхня справа. Зі скількома дітьми ви розмовляли?»
  «Три. Вони стояли купкою перед згорілим будинком. Не було схоже, що вони торговці наркотиками чи щось подібне, тому я вирішив з ними поговорити. Вони знають Даніку. Вона іноді буває поруч — знає членів банди, але не є частиною банди. Її тато у в’язниці, як ви знаєте, і вона пливе туди й звідти. Іноді вона залишається в притулку в цьому районі, іноді вона живе з друзями або знаходить спосіб обійтися. Алісса займається медициною, і, можливо, вона піде до школи».
  «Гарно, Марті! Це чудова інформація. Тепер ми знаємо, що нам просто потрібно стежити за нею. Можливо, нам варто поміняти деталі. Я можу піти до Брайтмура, а ти поспостерігаєш за Медлін. Я думав, ти будеш шукати інформацію в Інтернеті».
  «Ти не думаєш, що я достатньо жорсткий для Брайтмура?»
  «Справа не в тому, щоб бути достатньо жорстким. Я просто не хочу, щоб ти постраждав».
  Я був радий отримати цю інформацію, але думка про те, що Мартін вештається в Брайтмурі, викликала у мене мурашки.
  «Я з цим впораюся», — різко сказав Мартін.
  «Я знаю. Дякую за вашу важку працю, — сказав я, водночас роздумуючи, як би я міг вивести Мартіна з детективного бізнесу.
  
  Наступного ранку я випив дві чашки міцної кави й пішов на ранкову пробіжку. По дорозі я згадав дивну сцену, яку побачив минулої ночі. Скільки жінок там було? Щонайменше дванадцять. Скільки дітей? П'ять? Ні, може, сім. Здавалося, нічого лихого не відбувається, але щось не так. Що це все означало?
  Дивний плід, але принаймні мені було над чим поміркувати. У інструктора йоги/ненормально спокійного «найкращого друга» був якийсь секрет. Я не був упевнений, що означала ця таємниця, але те, що я сховалася в маленькому будиночку за півмилі від дороги, свідчило про те, що Медлін могла щось приховувати. Що б це не було, я мав намір дізнатися.
  Після пробіжки я стрибнув у душ, одягнувся й пішов до офісу. Починалася зимова відлига, що робило прогулянку до офісу досить приємною. Мартін прибув за кілька хвилин після дев’ятої.
  «Який план на сьогодні», — запитав Мартін.
  «Нам потрібно з’ясувати, що відбувається в тій хатинці в лісі. Сьогодні ввечері я покажу вам, де він знаходиться. Я хочу, щоб ви спостерігали і бачили, хто приходить і йде».
  «Чи зможу я сидіти в машині, чи мені доведеться мерзнути надворі?»
  «Ну, якщо ви припаркуєтеся досить далеко, ви можете залишитися в машині. Візьміть бінокль, і все буде добре».
  «А що з цього ранку?»
  «Я збираюся подивитися, що ще можна дізнатися про Мадлен. Чому б вам не роздрукувати всю нашу інформацію, не впорядкувати її та не вклеїти в папку?»
  «Досить легко», — сказав Мартін, схопивши свій ноутбук і прямуючи до принтера.
  Я сів за свій стіл і знову почав досліджувати Медлін Прайс. Трохи порахувавши та придумавши, я знайшов фотографію Медлін на випускному в коледжі. Інформації про неї було небагато, але в анотації було зазначено, що вона відвідувала U of M за стипендію. Під час навчання в університеті вона була відмінницею та лідером кількох клубів, у тому числі групи одиноких матерів. Здавалося, що вона була природженим лідером і виділялася з натовпу.
  Єдина річ, яка, здавалося, не була включена в життя Медлін, це романтичні інтереси. Її присутність в Інтернеті була мінімальною, але фотографії її доньки в соціальних мережах містили кілька зображень Мадлін. На всіх знімках вона була сама або з донькою Карою. Судячи з того, що я спостерігав, і інформації, яку я знайшов в Інтернеті, Мадлен, схоже, була зосереджена на тому, щоб студія йоги працювала та переконалася, що її донька отримує все найкраще. Зважаючи на це, я вирішила заглянути в студію йоги. Дивно, але сайту студії йоги не було. Як Мадлен побудувала бізнес і підтримувала його, зберігаючи такий невідомий характер?
  Студія йоги не мала назви як такої. Мадлен дала своєму бізнесу розпливчасту назву, яка не містить подій. Якщо ви шукали «студію йоги», з’являлася адреса, але не було назви закладу. Я був упевнений, що в неї була ліцензія на підприємницьку діяльність, але щоб її мати, їй потрібно було назвати якесь ім’я. Було дивно не мати конкретної інформації в Інтернеті. Як люди знайшли студію? Найкращий спосіб з’ясувати це — поговорити з одним із покровителів Маделін. Я вирішив переключити фокус спостереження.
  Мені потрібен був доступ. Єдиний спосіб отримати це — зв’язатися з кимось із найближчого оточення Маделін. Я припускав, що покровителі Мадлен мали з нею інші зв’язки, і таким чином вона набувала клієнтів. На заняття йогою брали лише жінок, офіційної назви студії не було… все було настільки приховано. Єдиний спосіб дізнатися більше — проникнути.
  Після дня онлайн-розшуку Мартін пішов за мною до котеджу на краю містечка Енн-Арбор. Ми припаркувались біля маленької фабрики, я провів Мартіна між деревами та показав йому маленький будиночок. Того вечора сипали великі сніжинки, створюючи певний рівень маскування.
  «Тримайся подалі від очей, добре?»
  «Зроблю».
  «Ви можете сидіти в машині і чекати, чи хтось проїде по дорозі. Якщо так, спробуйте слідувати за ними. Тільки нехай вас не спіймають».
  «Не хвилюйся. У мене є це», – сказав він. У його голосі проскочило легке роздратування.
  «Гаразд, дитино. До скорої зустрічі. Подзвони мені, якщо тобі щось знадобиться».
  Мартін кивнув, і я повернувся до своєї машини. Він, здається, не підозрював, що я дав йому цю роботу, тому що це було безпечно.
  
  Дні перетворювалися на тижні без підказок. Нічого не відбувалося, і кожного разу, коли Карсон дзвонив із проханням зустрітися, я вигадував відмовку, чому я був недоступний. Я намагаюся залишатися чесним у своїх відносинах з іншими, і я не люблю втягувати невинних людей під час дослідження справи. На жаль, я був у точці, коли я відчував, що в мене не було вибору. Мені потрібна була інформація від інсайдера — людини зі світу Медлін. Я вибрав ранній весняний день наприкінці березня, щоб втілити свій план у життя. Припаркувавшись на краю під’їзної алеї до Маделін, ховаючись за безплідними гілками побитих зимою дерев, я чекав, поки хтось зверне на головну дорогу. Минуло годину, перш ніж з’явилися машини, але як тільки я відчув, що моя голова почала кивнути від сонної нудьги, я почув гуркіт і гул автомобіля. Синій Volkswagen Beetle початку 1980-х повз по вибоїстій ґрунтовій дорозі, звиваючись і кашляючи, перш ніж затриматися на чорному верху. Я зачекав дві хвилини, поки Жук піднявся на невеликий пагорб, що знаходився за кілька сотень ярдів від під’їзної дороги Маделін, перш ніж виїхати на проїжджу частину.
  «Блакитний Жук» мчав уздовж Вітмор-Лейк-роуд, на околиці сільської місцевості Енн-Арбор, аж поки не дійшов до Бартон-драйв. Він змійкою вивів до Плімут-роуд і зрештою зупинився біля Mocha's on Main, крихітної кав'ярні на Мейн-стріт. Молода жінка вилізла з машини і схопила фартух із заднього сидіння, перш ніж піти до кав'ярні. Я записав номерний знак її машини та адресу кав'ярні, перш ніж піти додому, щоб змінити. Якщо я збирався поспілкуватися з бариста, мені потрібно було виглядати зі своєї сторони.
  
  Я подзвонив у Mochas на Main, щойно повернувся додому. Коли я вперше зателефонувала, трубку відповів чоловік із глибоким тромбонним голосом. Я поклав трубку і подзвонив через десять хвилин. Цього разу в трубку промуркотіла жінка з тихим, південним голосом.
  «Це чудовий день у Mocha's на Main, це Lacresha. Чим я можу вам допомогти?»
  "Привіт. Який у вас сьогодні робочий час?»
  «Сьогодні ми працюємо до десятої».
  «Дякую», — сказав я перед тим, як покласти трубку.
  Лакреша. Гаразд, тепер у мене є ім’я. Це було як мати одну краплю води в ставку, але це було щось. Я ввів у пошукову систему Lacresha, Mocha's on Main і Ann Arbor. Ця комбінація дала сотні результатів. Перехід на сайт соціальних мереж зменшив результати до дванадцяти. Я переглянув кожен результат, негайно виключивши ті, що мали зображення, і зосередився на п’яти, які не мали зображень. Зрештою я зупинився на дописах, які містили те, що я вважав південним діалектом. Даних було небагато, але це змусило мене повірити, що профіль, який я переглядав, належить дівчині, з якою я розмовляв у кафе. Згадувалися й Енн-Арбор, і Новий Орлеан, а кілька фотографій, які вона опублікувала, стосувалися центру Енн-Арбора. Я вирішив піти до кав'ярні.
  Лакреша Ньюман посилила чарівність темної, вогкої, але дещо химерної діри в стіні під назвою Mocha's on Main. Кафе являло собою крихітну вітрину, затиснуту між букіністичним магазином і рестораном з дрібними тарілками. Я смикнув важкі дубові двері й увійшов до тьмяно освітленої кімнати з маленькими дешевими столиками й старими обвислими диванами вздовж стіни. Перед кав’ярнею також був бар зі стільцями. За прилавком я помітив Лакрешу Ньюман. Я підійшов до останнього табурета в кінці бару.
  Лакреша був тихим, південним виразом і великими карими сумними очима. Вона була одягнена у фіолетову сорочку з краватками та недорогі вузькі джинси, які виглядали занадто маленькими. Було зрозуміло, що колись вона була маленькою — можливо, уроки йоги були частиною її прагнення покращити посадку джинсів. На її сорочці, трохи південніше підборіддя, бовталася табличка з іменем. Я терпляче чекав, поки вона змішає кавовий напій для хіпстера переді мною.
  Щоб відповідати цій частині, я зняла волосся з пучка і розпушила його в безтурботному, прирученому афро. Я одягла капрі, майку, біркенштоки та рюкзак. Так, на вулиці все ще було прохолодно, але це ніколи не заважало нікому в Енн-Арбор одягатися так, ніби зараз середина червня. Я додав окуляри та намисто хіпі, які я носив у коледжі. Була ще зима, але тепла погода дала нам час за сорок, тож я одягнув вінтажну джинсову куртку. Можливо, це було трохи надмірно, але я добре вписався в еклектичну сцену Енн-Арбор. Я замовив знежирений мокко і трохи посидів біля стійки, спостерігаючи за роботою Лакреші. Нервові, тремтячі руки спричинили щирі вибачливі шепоти, але вона робила краще, ніж думала. Дбайливий керівник підбадьорював її. Мені мало не стало погано через те, що я збирався зробити, але з цього не було виходу. Мені потрібна була інформація.
  «Цей мокко чудовий».
  «Радий, що вам подобається».
  «Ти новачок?» — недбало спитав я.
  «Так».
  «Ласкаво просимо. Я люблю це місце. Найкращі мокко в А2».
  Відповіді немає.
  «Я чую це акцент?»
  «Так».
  «Звідки ти?»
  «Новий Орлеан».
  «Приємно. Я люблю це місто. Ви студент?»
  «Ні, я щойно переїхала сюди з сином. Йому два. Ми починаємо спочатку, свіжі та нові».
  Її усмішка була щирою і повною надії. Початок заново може означати багато чого. Після урагану Катріна втеча з узбережжя Мексиканської затоки не була рідкістю, але ця катастрофа вже давно в минулому. Можливо, вона покинула Луїзіану з іншої причини.
  «Отже, чому ви вибрали Мічиган?»
  «У мене тут кілька хороших друзів. Вони допомагають мені навести порядок. Моє життя було зіпсоване вдома. Після Катріни було просто надто важко зібратися. Я був дитиною, коли це сталося, але після цього нічого не було як раніше. Більше ніякої боротьби. Я готовий досягти великого в цьому житті».
  Вона наполегливо працювала, щоб приховати свій акцент і рідну мову, але продовжувала скочуватися до свого південного розтягування.
  «Ти плануєш ходити до школи?»
  «Врешті-решт, але моя подруга каже, що вона допоможе мені зібратись і залучити мене до програми. У неї є дитячий садок, тож я не мушу хвилюватися «ні про що».
  «Це так круто. Ласкаво просимо до A2».
  «Дякую».
  «Що ти думаєш про місто?»
  «Я не бачив багато, але мені подобається те, що я бачив».
  “Це чудове місце. А2 унікальний. Думаю, тобі це сподобається».
  «Я теж. Я сумую за Луїзіаною не так сильно, як думав. Бажаєте ключового лаймового пирога? Можливо, лимонний пиріг. Це все зроблено вдома».
  Я розглядав лимонний пиріг, але відмовився.
  «Ні, я просто заправляюся кавою для лабораторії сьогодні».
  «Що ти береш?»
  «Хімія».
  «Ой, я не міг цього впоратися».
  «Це складно, але мені це подобається. Нічого вартого не буває легко, чи не так?»
  «Амінь», — сказала вона, перш ніж увімкнути блендер, щоб змішати напій.
  «То ви приїхали сюди в гості і вирішили залишитися?»
  «Ні. Це було більше схоже на стрибок віри. Я не був тут до того, як переїхав».
  «Справді? Як ви подружилися?» запитав я.
  Вона завагалася й подивилася на стелю, перш ніж відповісти.
  «Ну, мене якось знайшли. Слава Богу, вони мене знайшли, — сказала вона спокійним голосом.
  Наступні кілька хвилин я витратив на світські розмови та намагався витягнути з неї будь-які дрібні подробиці. Лакреша була милою й охоче розповіла частину своєї історії, але головне вона приховала при собі. Я почувався винним, скориставшись оптимізмом і наївністю молодої дівчини, але протягом наступного тижня я продовжував заглядати за мокко та латте.
  На шостий день я взяв із собою Мартіна. Підступність дається йому легко, тому, коли я розповів йому план, він був схвильований і готовий допомогти. Я прийняв його і представив як свого хіміка. партнер лабораторії.
  — Привіт, — сказала Лакреша.
  «Привіт», — сказав Мартін, його очі виблискували захопленням.
  Сьогодні волосся Лакреші було зібрано в пучок, а її темна шкіра набула нового блиску. Тепер вона впоралася зі своєю роботою і, мабуть, звикла до Енн-Арбор, тому що її південна гостинність виявлялася на повну. Вона вільно розмовляла з Мартіном, який, я думаю, їй щиро сподобався. Він підтримував зоровий контакт, і вони двоє ігнорували мої коментарі, як потенційні коханці ігнорують третє колесо. Ближче до кінця нашого перебування я встав і пішов до ванної кімнати. Стоячи біля дзеркала, я розпушив свої непокірні пасма, вимив руки й дістав телефон, щоб перевірити невидимі текстові повідомлення. Я порахував до тридцяти, перш ніж повернутися на своє місце. Мартін підморгнув мені, коли я сів. Ми залишилися ще на кілька хвилин, а потім вибачилися й пішли. Chem. лабораторія чекала.
  Ми пройшли до машини, прохолодно, спокійно та колективно. Коли ми виїжджали з паркувального місця, Мартін почав говорити.
  «Вона сказала мені, що їй було важко, що вона не була готова ні до чого нового. Сказала, що її останній хлопець не був «добрим» до неї. Вона трохи затиналася, коли це сказала, опустила погляд. Я думаю, ти мав рацію. Щось із нею трапилось».
  «Як ти думаєш, що щось може бути?»
  «Не знаю».
  «Де вона живе?»
  «Вона не дала мені точної адреси, але схоже, що вона може жити з Мадлін. Вона сказала, що зупинилася у подруги».
  «Що ти ще дізнався?»
  «Звучить так, ніби вона була в насильницьких стосунках. Я запитав про йогу, і вона згадала, що її вчитель йоги чудовий. Можливо, Мадлен Прайс хороша жінка?»
  Я слухав, як ми подорожували через Анн-Арбор. Чи я експлуатував молоду матір-одиначку та свого самотнього зятя? Почуття провини підхопило мене в горлі.
  «Тобі вона дуже сподобалася, чи не так?»
  Мартін пересів на пасажирському сидінні. Ми дозволили тиші затриматися на кілька хвилин, а потім я заговорив.
  «Вона тобі сподобалася. Мартіне, я не повинен був втягувати тебе в це. Я більше не проситиму вас робити нічого подібного. Це було несправедливо».
  «Все нормально. Я завжди вимагаю більшої відповідальності. Ну, ти дав його мені. Мені вона сподобалася. Вона така красива».
  — Ну, можливо, ти повернешся й відвідаєш її, коли все це закінчиться. Мадлен не знає, хто ви, тому немає жодних причин, щоб вас пов’язували з цим розгромом. Після цього поверніться та знову запитайте її номер. З нею було б приємно познайомитися».
  Тепер Мартіну стало помітно незручно. Слабкий відтінок рум'янцю наповз на його щоки. Він був схожий на закоханого школяра.
  «Скільки їй років?»
  «Двадцять три».
  «Можливо, їй подобаються молодші чоловіки».
  «Сільвія!»
  «Просто кажу». Я засміявся і вдарив його по руці.
  «Що завгодно. Давайте продовжувати тему, — сказав він, стримуючи сміх.
  «Як вона знайшла студію йоги?»
  «Не сказала, але вона сказала, що зустріла подругу, у якої вона зупинилася в Новому Орлеані. Мадлен має там якісь зв’язки, чи не так?»
  «Так. Ліза теж».
  «Ти думаєш, що Лакреша познайомився з Медлін у «Біг Ізі», підтримував зв’язок і переїхав до неї?»
  «Звучить так. Це призвело б до знання студії йоги».
  «Цікаво, як вони познайомилися. Лакреша трохи молодша за Мадлен».
  «Може, конференція з йоги? У них це спільне».
  «Гаразд, мабуть, це спрацює, але важливіше питання, яке відношення це має до вбивства Лізи?» — запитав Мартін.
  «Немає поняття».
  «Мадлен, можливо, доручила іншим вбити Лізу — можливо, за гроші чи просто заради розваги.
  «Але який би був мотив?»
  «Ось у чому річ. Немає мотиву. Мадлен не переїжджає до Карсона, у неї не було фінансових зв'язків, а студія йоги не має нічого спільного з Лізою».
  «Як ви думаєте, ми щось втрачаємо?»
  «Повинен бути. Я просто не знаю, що це… поки що».
  OceanofPDF.com
  
   12
  ТЗалишок робочого тижня розтягнувся, не розкривши багато інформації про вбивство Лізи. Четвер і п’ятницю я провів за комп’ютером, вводячи різні комбінації слів, які, на мою думку, могли б знайти цінні підказки. Субота, як правило, мій вихідний, але я витратив шість годин на пошук старих актів і газетних вирізок у бібліотеці. Тієї ночі я знепритомнів перед обідом і прокинувся лише трохи після шостої ранку наступного дня.
  Я дотримуюся суботи, наскільки можу. Бувають моменти, коли мені потрібно попрацювати, але я майже завжди дотримуюся дати стоячи на 6:30 ранку для меси. Того недільного ранку я одягнув костюм і, як завжди, попрямував до Сент-Джона. О 7:15 ранку я вже повертався додому.
  Тієї неділі я помахав знайомим обличчям — більшість із сивим волоссям — перш ніж сісти на передостанню лавку в глибині церкви. Меса почалася о 6:29 ранку і тривала сорок хвилин. Отець Кіган виголосив ніжну проповідь, заохочуючи нас вітати незнайомця, незалежно від того, ким він був. Після завершення процесії від святилища я вислизнув із лави, вклонився до вівтаря й завершив урочисту подію з водосвятним хрестом на чолі.
  Як правило, після меси я опускаю голову, махаю кільком знайомим і коротко спілкуюся з отцем Кіганом, який був моїм священиком від початку часів, і йду додому. Однак цієї конкретної неділі він взяв мене за руку після нашого сердечного рукостискання і тихо запитав: «Можна я приділити хвилинку вашого часу?»
  Ми з отцем Кіганом знайомі десятиліттями. Він був священиком у католицькій школі, яку я відвідував у дитинстві. У той час він був спритним юнаком, який прагнув рятувати молоді душі. Тепер він був трохи менш спритним, але все одно чудовим священиком. Він допоміг мені орієнтуватися в емоційних водах навколо смерті Дерека.
  У відповідь на його запитання я сказав: «Звичайно, отче Кігане».
  «За кілька хвилин я буду в громадському залі. У вас є час чекати?»
  «Абсолютно». Я взяв чашку кави, помахав кільком літнім парафіянам і отримав декілька поцілунків від блакитноволосих дам. Через десять хвилин отець Кіган підсунув стілець до мого самотнього столу.
  «Як справи, друже?»
  «Гарно. Чи все гаразд?»
  «Ну, я не знаю. Ви працюєте над якимись справами?»
  Загалом я не відповідаю на це запитання тим, кому це не потрібно знати, але батько, будучи моїм священиком і довіреною особою, був у сірій зоні, тож я сказав йому так.
  «Я бачу. Хтось приходив сюди і розпитував про вас».
  «Справді? Він чи вона залишили своє ім’я?»
  «Ні. Жінка була не дуже доброзичливою і відмовилася називати своє ім’я. Вона була маленька, мініатюрна, і її волосся було зібране в пучок. Питання, які вона ставила, були настирливими. Гадаю, вона думала, що старий священик просто відмовиться і відповість їм».
  Дійсно помилка. Отець Кіган кілька десятиліть був священиком у центрі Детройта, перш ніж переїхати до приміської парафії; він знав, як впоратися зі зловмисниками, і тримав під рукою глок.
  «Я працюю над резонансною справою. Ви пам'ятаєте історію про жінку, яку вбили в Брайтмурі? Це було близько двох років тому. Вона була мамою, яка залишалася вдома в Нортвіллі, одружена з лікарем».
  «О, так. Я це пам'ятаю».
  «Її чоловік попросив мене знайти її вбивцю».
  «О, Сільвіє, чому ти завжди хочеш ускладнювати собі справи? Я думав, ти зазвичай відмовляєшся від справ про вбивства. Ви поліцейський — це може бути небезпечно».
  «Не хвилюйся. Я буду обережний. Що вас запитала ця жінка?»
  «Вона хотіла знати, де ти живеш і яку месу відвідуєш. Я сказав їй, що не маю права розголошувати будь-яку інформацію. Її хвилювало те, що вона знала, що ти відвідуєш цю парафію. Вона не була доброзичливою, Сільвіє. Не знаю, небезпечна вона чи ні, але треба бути обережним».
  Мадлен Прайс, очевидно, розслідувала мене. Було дуже дивно, що вона хотіла знати про мої церковні звички і про те, де я живу.
  «Ви спробуєте сфотографувати жінку, якщо вона повернеться? Вона дуже хитра і скромна. Якщо я протистояти їй без жодних остаточних доказів, вона все заперечуватиме».
  «Я скористаюся своїм модним телефоном, щоб зробити фото, але майте на увазі, що ви ще не знаєте, хто вона».
  «Ні, але я добре розумію, що це мій підозрюваний номер один. Її звуть Мадлен Прайс. Викиньте її ім'я, якщо вона повернеться; подивіться, чи вона відреагує».
  «Ви справді думаєте, що вона вбивця?»
  «Частиною причини, чому вона є моїм підозрюваним номер один, є те, що вона була дуже неохоче під час моєї бесіди з нею, і я думаю, що це вбивство має коріння в минулому. Вона не хотіла відповідати на запитання, і, як ви сказали, вона недружелюбна».
  «Сільвіє, чи думала ти піти з правоохоронних органів? Дерек так пишався тобою. Він був би не проти, якби ви пішли іншим шляхом».
  Це була правда: Дереку було б байдуже, що я роблю. Він завжди був моїм найбільшим фанатом.
  «Дякую, що сказали це. Я знаю, що це правда, але я відчуваю бажання займатися цією роботою, тому я буду в правоохоронних органах, поки це не перестане мене надихати».
  «Це не твоя вина, те, що сталося. Тобі не потрібно компенсувати щось, у чому не твоя провина, Сільвіє».
  “Батьку, я роблю це, тому що відчуваю до цього покликання. Ви знаєте, як це – бути покликаним до чогось, правда?»
  Він кивнув. «Ти мене там. Просто будь обережна, Сільвіє».
  «Не хвилюйтеся. Я завжди обережний».
  «Я сподіваюся, що цю справу найближчим часом розкриють. Неприємно знати, що хтось шпигує навколо, намагаючись отримати інформацію про вас».
  Мені було цікаво, чи знала Мадлен, що вона моя підозрювана номер один. Я почувався трохи скривдженим, але визнав, наскільки лицемірною була ця думка. Ми обоє підозрювали одне одного і шукали відповіді.
  «Не хвилюйся, я чудовий стрілок», — сказав я, підморгнувши й підвівшись, щоб піти.
  «До зустрічі наступного тижня!» — крикнув мені вслід отець Кіган.
  
  По дорозі додому я розмірковував над значенням того, що Медлін допитувала мого священика. Вона запитала про мою віру, коли я брав у неї інтерв’ю. Чи вона теж була на місії зі встановлення фактів? Ми обоє грали в одну гру. Повернувшись вдома, я перевірив свої повідомлення. Один із колег Карсона залишив мені голосове повідомлення.
  «Пані Вілкокс, я знаю, що ти дзвонив мені кілька місяців тому, але я був такий зайнятий, що тільки зараз мав нагоду повернутися до тебе. Якщо ви вільні, зайдіть до лікарні сьогодні ввечері. Я зможу побалакати про Лізу та Карсона».
  Колегу звали доктор Бреанна Фріман, але я не пам’ятав, як її телефонував. Насправді я був упевнений, що не дзвонив їй, бо був задоволений висновком, до якого прийшла поліція. Карсон не був життєздатним підозрюваним. Незважаючи на це, мені було цікаво, що ця жінка хотіла мені сказати, тож я вирішив підіграти і піти до лікарні. Я чекав до 8:00 вечора того вечора, сподіваючись, що лікар може заспокоїтися.
  Я чекав півгодини, перш ніж доктор Фрімен зміг піти й поговорити зі мною. Вона була майже шести футів на зріст, струнка й спритна. Я спостерігав, як вона швидко й витончено стрибає коридором лікарні, її коротко підстрижене кучеряве сиве волосся танцює в повітрі.
  «Мені здається, ви — місіс Вілкокс», — сказала вона, підносячись наді мною, міцно потискаючи мою руку.
  «Так. Дякую, що погодилися зустрітися зі мною».
  «Звичайно. Все, що допоможе знайти вбивцю Лізи. Давайте підемо до вітальні внизу і трохи побалакаємо».
  Я схопив свій портфель і пішов за нею на сходи.
  Доктор Фрімен у шаленому припливі енергії піднявся двома сходами. Я мчав, щоб не відстати від неї. Це була висока жінка з впевненим кроком. Лабораторний халат розвівався за нею, коли її довгі ноги рухалися по сходах.
  «Я ніколи не користуюся ліфтом. Зберігає молодість».
  У кафетерії доктор Фрімен схопив пластиковий стакан з персиками та яблуком. Я пішов за пляшкою грейпфрутового соку й пішов за нею до кабінки в дальньому кінці. Ми сиділи одне навпроти одного, лікар насилу склала свої довгі ноги під столом.
  — Отже, ти хочеш знати про Карсона та Лізу? сказала вона.
  «Так», — сказав я, дістаючи з портфеля ручку й блокнот.
  «Ну, Ліза була мила: мила, проста і тиха. Вона завжди була присутня на своїх змінах, посміхалася і робила те, про що ви її просили, але вона не була легковажною».
  «Як так?»
  «Вона більше нічого в житті не хотіла. Більшість дівчат приходять сюди як CNA, тому що хочуть колись стати медсестрами чи лікарями. Ліза була однією з небагатьох, хто ніколи не планував просуватися далі CNA — це ніби найгірша робота, яку можна мати тут. Вони займаються всім тим, чого ніхто інший не хоче».
  «Чи сподобалася їй робота?»
  «Я так не думаю. Я думаю, що їй подобалося тут працювати, але вона не була в захваті від цієї роботи. Це було таке: «Я тут, я буду працювати, але якщо тобі потрібно, щоб хтось пішов додому…» Вона не була тією людиною, якій можна дзвонити, якщо у вас не вистачає штату».
  Лінивий, подумав я, поміж строчанням нотаток. Цей опис дещо суперечив тому, що сказав мені Пітер. Він припускав, що Ліза вразила Карсона на робочому місці.
  «То що ви можете мені сказати про стосунки Карсона та Лізи?»
  «Я думаю, що це було кохання з першого погляду. Карсон такий ніжний. Він завжди добрий і теплий з пацієнтами; він був таким же з Лізою. Насправді вони почали зустрічатися після того, як один лікар образив Лізу. Ліза просто зіщулилася в кутку, поки лікар лаяв її за те, що вона змінила простирадла в одному з відділень невідкладної допомоги, і Карсон виступив на її захист. Він усе ще був плавним і спокійним, але дав зрозуміти іншому лікарю, що йому не можна ні з ким так розмовляти. Так все почалося».
  «Отже, Карсон не людина типу А?»
  «Ну, я б не зайшов так далеко. Я скажу, що він дуже добра і тепла людина. Він все ще має деякі тенденції людини типу А, але не так, як ви бачите по телевізору. Він ніжний, і він був особливо ніжним із Лізою».
  «А що було після смерті Лізи? Він такий самий?»
  Доктор Фрімен похитала головою. «На жаль, він не той самий чоловік. Дуже сумує за дружиною».
  Я кивнув і чекав ще. Я не був упевнений, чому мені подзвонила доктор Фрімен, але це було не тому, що я їй подзвонив, тож вона, очевидно, хотіла мені щось сказати.
  «Мені прикро це чути», — сказав я. Розмова була незручною, і я не знав, як отримати потрібну інформацію.
  «У вас є підозрювані?» — запитав доктор Фрімен.
  Перш ніж відповісти, я помітила, що очі доктора Фрімена були тривожними й нетерплячими. Чи була вона просто близькою подругою Карсона, чи сталося щось інше?
  «Ну, як відомо, будь-хто може бути підозрюваним».
  «Але деякі люди є більш ймовірними підозрюваними, ніж інші».
  Їй не було що мені сказати. Натомість вона шукала інформацію.
  — Я буду мати це на увазі, докторе Фрімен. Дякую, що зустрілися зі мною», — сказала я, підводячись, щоб показати, що йду. Вона продовжувала сидіти за столиком їдальні.
  «Я рада допомогти всім, чим можу», — сказала вона, чекаючи на більше.
  Я кивнув, подякував ще раз і попрямував до гаража. Я не знав, що думати про інтерв’ю. Вона вимагала від мене інформації, але я не знав, чому. Карсона не було в моєму списку підозрюваних, і я не думав, що доктор Фрімен зв’язався зі мною на його прохання. Невже вона справді думала, що я недостатньо розумний, щоб пам’ятати, що я їй не телефонував?
  Я збирав різні сценарії, коли прямував до своєї машини. Клацання моїх чорних човників лунало по всьому гаражу. Я все ще був у своєму церковному одязі, і від моторошної вечірньої тиші волосся на моїй шиї стало дибом. Притиснувши портфель до ноги, я ковзнув другою рукою по прикладу рушниці. У мене було відчуття, що хтось спостерігає за мною. Озирнувшись навколо стоянки, нічого непотрібного не виявилося, але, здавалося, було подвійне відлуння. Клац, клац, клац, клац. Скрегіт був не з моїх п'ят. Я зупинився й оглянув гараж, мовчав і шукав будь-яких відхилень. Мій погляд упав на якийсь рух у північній частині гаража. На частку секунди я помітив у темряві зворотний погляд, але потім він зник. Я побіг у темний куток.
  Здавалося, там нікого не було, але повільне сканування стоянки біля виходу виявило людину, одягнену в чорне з ніг до голови.
  "Гей!" Я закричав перед тим, як злетіти в незручному спринті. Споткнувшись кілька футів, я зупинився й скинув черевики, перш ніж продовжити біг до фігури.
  Людина розвернулася і почала тікати в темряву, з гаража. Я не думав, що зможу зловити його чи її, але мені потрібно було подумки зафіксувати зовнішність людини якомога краще. Фігура була невелика на зріст — приблизно п’ять футів один — і явно була жіночою. Мої босі ноги боліли, коли я стукав об холодний тротуар. Після п’ятихвилинної гонитви я припинив тікати й дозволив темній постаті зникнути в ночі. Тепер було певно: хтось стежив за моїми рухами. Я повернувся до гаража, знайшов своє взуття та попрямував додому.
  
  Мій будинок обладнаний сигналізацією і камерами з усіх боків. Повернувшись додому, я деякий час дивився на камери та заряджав свою рушницю. Прийти до мене додому було б великою помилкою, але ця людина була сміливою. Я мав бути готовим. Мартін зателефонував близько 22:00, щоб дізнатися, який план на ранок понеділка.
  «Марті, сьогодні хтось стежив за мною».
  «Що?»
  «Так, хтось пішов за мною в гараж біля лікарні. Я трохи погнався за ними, але не зміг наздогнати».
  «Я вже в дорозі». Мартін поклав трубку, перш ніж я встигла йому сказати, що в цьому немає потреби.
  Мадлен полювала на мене? Це здавалося надуманим, але явно хтось стежив за мною. Було пізно, але я вирішила їй подзвонити. Вона не відповіла, що змусило мене задуматися, чи не спостерігала вона за мною з якогось відлюдного місця в кварталі. Зранку я проходив до неї додому.
  Того вечора з’явився Мартін і розташувався на моєму дивані. Я спав трохи менше шести годин і встав з ліжка близько 4:30 ранку. Я почав день із перегляду документів і варіння кави. Після першої чашки я одягнув спортивний костюм і футболку та вирушив на пробіжку. Ранкове повітря було чистим і жорстоким, а легкий туман залишав маленькі кристали на моїх щоках. Ріверсайд-парк був нерухомим і покинутим; дзюрчання холодної води гармоніювало з моїми кроками. Я думав про те, що я збирався сказати Мадлен. Якби вона йшла за мною, вона б чекала мене сьогодні вранці. Це може дати їй час підготуватися. Я вирішив зробити їй сюрприз, з’явившись одразу після світанку. Грубо, але привіт, це може бути єдиний мій шанс.
  Червоний переобладнаний сарай стояв тихо й нерухомо. Машин не було видно, а швидка перевірка поштової скриньки показала, що пошту не забирали багато днів. Я постукав у вхідні двері, помітивши, що табличка «Ми відчинені» все ще висіла. Я спробував відкрити двері й з легкістю штовхнув їх. Була 6:00 ранку, але сеанс йоги зі сходом сонця не був нечуваним.
  "РС. Прайс, — покликав я, штовхаючи двері. Студія йоги була порожньою й бездоганною, а в кабінеті Мадлін панував ідеальний порядок — жодних ознак боротьби. Чи зникла Мадлен Прайс, чи вона звільнилася за власним бажанням? Я не був впевнений, але від завивання вітру та ізоляції в мене мурашки пройшли. Незважаючи на це, цікавість переважила моє почуття самозбереження, і я виявив, що обшукую будинок. Будинок наче порожній. Я був упевнений, що Мадлен стежить за мною, але вона також могла бути в небезпеці.
  На її столі лежала купа листів. Підійшовши ближче, я зрозумів, що це були не листи — це були рахунки за комунальні послуги за різні будинки в штаті. Я поглянув на рахунки і зрозумів, що адреси різні. Цікаво. Як орендодавцеві було б розумно перекласти частину вартості комунальних послуг на орендарів, але Мадлен цього не зробила, а це означало, що вона, ймовірно, не була орендодавцем, принаймні не в традиційному розумінні цього слова. Я відчинив нижню шухляду столу й знайшов докладні файли клієнтів Мадлін. Кожна папка містила демографічну інформацію, фотографії та, здавалося, короткі біографії. Я закрив шухляду й пішов у задню частину студії йоги, де перед дверима була звалена купа килимків.
  Відсунувши килимки, я спробував відкрити двері, які були замкнені. Щось у глибині мого розуму клацнуло. Як цивільний, я мусив бути обережним — навіть якби я мав жетон, не було жодних підстав вважати, що Мадлін зникла безвісти чи в небезпеці. Я не повинен бути в її резиденції. Я вийшов з дому і пішов додому.
  
  Після третього дня, коли я не зміг отримати відповідь у студії йоги чи застати Мадлен, поки вона була вдома, я вирішив, що вона може бути зникла з причини. Звичайно, хтось із нерухомістю навколо штату завжди може втекти. Можливо, вона вирішила втекти, тому що ми відчули запах і знали, що вона, мабуть, убила свого найкращого друга. А може, вона була на перерві. Я вирішив зв’язатися з Карсоном.
  «Містер Старку, ти чув про Мадлен?»
  «Не за останні кілька днів. чому?»
  «Мені не вдалося з нею зв’язатися. У мене є кілька запитань, але здається, що вона поїхала з міста».
  «О так, вона, мабуть, не в місті — нічого страшного. Б'юся об заклад, що вона повернеться найближчими днями. Є нова інформація?»
  Я думав розповісти Карсону про сліди, які ми шукали, але зрозумів, що ми були не ближче до з’ясування того, хто вбив Лізу, ніж у день, коли взялися за справу.
  «Я надішлю вам оновлення наприкінці тижня».
  «Добре. Дякую».
  Я думав про те, як може звучати оновлення для Карсона. Містере Старк, я виявив, що найкращий друг вашої дружини, ймовірно, причетний до її вбивства, але я справді не маю жодних конкретних доказів. О, і ваша дружина має дитину, яку вона покинула, і вона може бути вбивцею. Тож, по суті, я не маю нічого конкретного, щоб поділитися, але гіпотетичні думки дуже тривожні. дякую Поразка западала в душу, коли задзвонив телефон.
  "Привіт?"
  «Це Алісса Мастерс. Мені телефонує Сільвія Вілкокс».
  Я на хвилину затамував подих. Нарешті! Зворотний дзвінок від сестри Демаріо, яка жила в Брайтмурі.
  «Дякую, що мені передзвонили, пані Мастерс. Я розслідую злочин і...
  «Мій брат у в'язниці, але, ймовірно, він зробив це до того, як його посадили». Її голос був скорботним.
  «Насправді я хотів би поговорити з тобою про деяких людей, яких знає твій брат. Чи можу я зупинитися?»
  «Здається, так».
  Вона дала мені свою адресу, яка відповідала одному з численних списків, які я знайшов в Інтернеті. Зараз Алісса Мастерс жила на Рокдейлі, за дві вулиці від місця, де було знайдено тіло Лізи. Вініловий будинок був у занедбаному стані, але виглядав набагато краще, ніж багато інших сусідніх будинків. Я припаркувався на вулиці, оглянув оточення й попрямував до вхідних дверей. Коли я постукав, сестра Демаріо готувала їжу. Вона відчинила двері й кивнула, щоб я зайшов. Не сказавши ні слова, вона повернулася на кухню. Я стояв біля маленької хатинки прямо біля дверей, затамувавши подих, намагаючись уникнути клубів диму з печі. Аліса смажила величезну гору бекону, і всюди були діти. Я не міг не запитувати, скільки в неї дітей.
  «Потрібно приготувати цим дітям вечерю. Ви можете зайти сюди». Вона говорила, не обертаючись, щоб перевірити, чи слідкую я за нею.
  Хлопець років п’ятнадцяти чи шістнадцяти сидів на мішку з навушниками, прикріпленими до мобільного телефону. Молодший хлопчик років п'яти-шести грався Лего на брудному бежевому килимі. Маленька дівчинка, якій було не більше двох років, стояла біля переднього вікна і гралася з потертими жовтими фіранками. Голос пролунав зі спальні якраз перед тим, як крихітна молода жінка вибігла, вибухаючи від гніву. Я помітив її палаючі зелені очі, коли вона відкидала м’які тварини. Вибухонебезпечна жінка з червоною банданою та довгим хвостиком, що нагадує дитину, її явно налякала моя присутність. Я впізнав у ній одного з головорізів, яких я бачив у магазині вечірок Алі Мансу. Єдина різниця полягала в тому, що тепер вона стала набагато худою. Алісса Мастерс зустрілася поглядом дівчини, і дівчина заспокоїлася.
  «Ру, я займаюся справою», — сказала Алісса, вистеляючи тарілку паперовими рушниками.
  «Вибач, мамо», — сказала дівчина, перш ніж піти назад у спальню.
  Будинок був надзвичайно скромним, але завдяки чистоті він виглядав гарно. Дерев’яна обшивка була старою, але чистою та неушкодженою. Тупий вицвілий коричневий кахель простягався по всій кухні, а в задньому кутку будинку була маленька імпровізована ванна кімната. З того, що я бачив, у будинку була лише одна спальня. Де всі діти спали?
  «Дякую, що знайшли час поговорити зі мною», — сказав я.
  «Так. Що ти хочеш знати?»
  «Тож розкажи мені про Демаріо, Лізу Абернаті та Мадлен Прайс».
  Сестра Демаріо була ледве п'ять футів на зріст, у неї були сумні карі очі та мигдалеподібне обличчя. Її волосся було зібрано в хвіст, який спадав до середини спини, і вона була одягнена в косичку.
  «Я працюю над тим, щоб стати медсестрою. Важко з усіма дітьми, але у нас все гаразд».
  «Вітаю. Чи всі діти ваші?»
  Вона глянула на мене.
  «Так. Усі семеро».
  «Дякую за зустріч», — сказав я вдруге, сподіваючись перенести інтерв’ю вперед. Я простягнув руку. Алісса сунула свою руку в мою руку й мляво потиснула її.
  «Будь ласка. Думала сказати «ні», але Ліза була порядною дівчиною. Не розумно, але вона мала намір добре. Мені сумно чути, що її вбили».
  Я не очікував такої реакції.
  «Так, це справді сумно. Отже, що ви можете сказати мені про Лізу?»
  «Ну, на початку вона була милою дитиною, яку одного дня мій брат привіз додому. Ми були здивовані, тому що Демаріо ніколи не любив школу. Він був надто старим, щоб бути там, тому ми знали, що він не задумав нічого доброго. Його планом було зустріти якусь жінку, яка б про нього подбала. Він завжди був ледачим; завжди шукає безкоштовний проїзд. Я не думаю, що сім'я Лізи була багатою, але вони мали гроші».
  «Лізу вбили недалеко звідси».
  «Так. Я пам'ятаю, як чув про це. Спочатку не впізнав ім’я».
  «Її застрелили тут, у Брайтмурі. Вам це цікаво?»
  «Так. Вона, мабуть, знайшла такого, як мій брат. Ліза була гарною, але не розумною. Мій брат хворий, але він завжди дуже любив дівчат, з якими зустрічався. Через деякий час Ліза почала грати з ним у якусь гру, але я не думаю, що вона могла вдіяти. Багата біла дівчина не збиралася бути з ним. Вона завжди збиралася тікати до батьків. Усі це знали».
  «Ти знаєш, чи твій брат підтримував зв’язок із Лізою після того, як вони розлучилися?»
  «Я так не думаю, але він зробив багато речей, про які я навіть не знав».
  «Ти знав про смерть Лізи, але Демаріо ні».
  «Ми не близькі. Не міг підтримувати з ним зв’язок через дітей».
  «Демаріо не міг бути поруч з дітьми?»
  «Так. І я знаю, що ти знаєш чому, — сказала вона різким голосом.
  «Що ти ще можеш розповісти про свого брата?»
  «Демаріо завжди був невмотивованим і збентеженим. Він ніколи не залишався на роботі довше кількох тижнів. Жодна жінка, особливо та, яка любить гроші, не збиралася залишатися з ним — це просто здоровий глузд. Ліза залишила малюка з ним, тому він залишився задоволений. Мені було все одно, що вона зникла».
  Алісса Мастерс розклала бекон на паперові рушники.
  «Діти! Готово!» - вигукнула вона. Визнаючи, що Алісса не відкрита до обговорення причини, чому Демаріо не може бути поруч з дітьми, я поставив інше запитання.
  «Чому Демаріо було важко втримати роботу?»
  Аліса закотила очі. «Моя мама ставилася до нього, як до золотого теляти. Вона обожнювала цього хлопця. Все, що він хотів, було його. Ми всі знали, що це призведе до проблем, але вона просто продовжувала його дитинчати».
  «Що твій батько думав про це?»
  «Він був надто зайнятий своїми іншими жінками, щоб хвилюватися про нас або про те, як мама нас виховувала. Мій батько входив і виходив з дому, і було зрозуміло, що він зраджує мамі. Здавалося, вона прийняла це як спосіб життя. Я жодного разу не чув, щоб вона скаржилася на всіх жінок у своєму житті. Коли мені виповнилося шістнадцять, ми познайомилися з татовою коханкою. Мама прийняла його поведінку. Це був жахливий приклад для нас. Мої брат і сестри потрапили в схожу схему».
  «Отже, Демаріо не був частиною вашого життя протягом десяти років?»
  «Правильно. У нього є дочка, яку, я думаю, він розбещував. Я повідомила про свої підозри в соцслужби. Згодом я отримав опіку над Данікою, але її було небагато. У мене п’ятеро власних дітей, тому, коли Демаріо захотів її повернути, я відпустив її. Сім років тому Демаріо та його дочка жили з моїм братом. У Демаріо була дівчина, у якої також була дитина, і з трьох дорослих лише вона приносила гроші. На той момент домогосподарство перетворилося на повноцінну гавань шахрайства з соціальної допомоги. Я не хотів мати з цим нічого спільного, тож розірвав стосунки та жив далі».
  Я подумки відзначив розбіжність у кількості дітей, яких вона мала. Спочатку було сім, тепер п’ять.
  «Скільки братів і сестер?»
  «Почали з нас п’ятьох, але на даний момент ми скоротилися до трьох з половиною. Мій інший брат, Реймонд, скоро помре».
  Це була сумна, але звичайна історія Детройту.
  «Як ти думаєш, Демаріо мав би образу на Лізу?»
  «Я думаю, що Демаріо використав би будь-який привід, щоб убити будь-кого, але я не розумію, як він мав би образу на Лізу. Він завжди казав їй, що єдиний спосіб убити її — це якщо вона забере їхню дитину. Я впевнений, що саме тому вона прийняла важке рішення залишити дитину, покинувши його. Вона не була черствою. Вона просто знала, що це єдиний спосіб, яким Демаріо залишить її жити».
  «Демаріо сприйняв розрив, тому що він отримав те, що хотів?»
  «Так, він все про контроль. Якщо він може контролювати ситуацію і нашкодити людині, з якою має справу, він щасливий. Ліза пішла на найбільшу жертву, і я впевнений, що він був надзвичайно задоволений».
  «Що ви можете мені сказати про їхню дочку?»
  «Даніка? Така ганьба. Гарненька дрібниця, але в неї ніколи не було шансу. Вона народилася в сім’ї, яка не мала надії коли-небудь бути нормальною. Батьки дбали про те, щоб ми були хорошими і поганими, і ми передавали це нашим дітям. Ця маленька дівчинка зазнала голоду, насильства та зневаги протягом свого молодого життя. Я не знаю, якою молодою жінкою вона виросла, але я впевнений, що їй важко. Час від часу я її шукав, але не знаю, якими були останні сім років. До цього я знаю, що вона завжди була насуплена. Її очі були порожні й тьмяні».
  «Скільки їй було б зараз років?»
  «Близько п'ятнадцяти».
  «І у вас немає способу зв’язатися з нею?»
  «Не зовсім. Мої діти кажуть мені, що бачать її по сусідству, але я її не зустрічав. Ви можете перевірити новий притулок, який вони побудували на Гранд-Рівер і Лешер. Я чув, що вона проводить там багато часу».
  "РС. Майстри, що ви можете сказати мені про Мадлен Прайс?»
  Очі Аліси звузилися.
  «Бідна Медді. З усіх дівчат, яких мій брат міг облажати, вона була найгіршим вибором».
  «Чому це?»
  «Вона була милою, блискучою дівчиною, у якої все йшло. Він затягнув її у свій світ і мало не зіпсував їй справи, але Медді виявилася розумною: вона втекла від нього».
  «Чи були Медді та Ліза знайомі?»
  «Мій брат бачився з обома. Моя старша сестра розповіла Мадлін, і вона зіткнулася з Лізою. Вони посварилися, але Медді покінчила. Вона поїхала, забравши з собою мою племінницю. Я не засуджую її. Вона зробила правильний вибір».
  «Ти коли-небудь чув про доньку Мадлен?»
  «Ні. Ніколи».
  «Ліза коли-небудь намагалася зв’язатися з Данікою?»
  «Вона не хотіла її. Вона була... ну, вона була чорношкірою, і Лізині батьки не надто цим захоплювалися. Лізі було легше просто залишити її».
  «Чи згадала Даніка Лізу?»
  «Ні. Востаннє вона бачила її під час слухання питання про опіку. Їй було лише близько трьох років, тому я сумніваюся, що вона це пам’ятає. Після цього Ліза ніколи не намагалася з нею зв’язатися».
  — Отже, ти пам’ятаєш, як Лізу вбили за партійною крамницею?
  «Так. Я пам’ятаю, як почув про це і спочатку не дуже про це думав. Як я вже казав, кілька тижнів я не знав, що це вона. Побачивши її обличчя у всіх новинах, я впізнав її».
  З підвалу вийшла дитина, якої я раніше не бачив. На вигляд їй було близько десяти років. Її обличчя було мигдалеподібне, як у матері.
  «Мамо, ми можемо поїсти?» запитав підліток.
  Алісса Мастерс подивилася на порожню тарілку, де був бекон.
  — Вам доведеться вибачити нас, місіс Вілкокс. Мені потрібно знайти щось інше, щоб вони поїли, — сказала мені Алісса. На її губах промайнула напівусмішка. Вона виглядала старою і втомленою.
  «Ви дуже допомогли. Я ціную вашу відвертість». Я потиснув мляву руку Аліси Мастерс і попрямував до машини.
  По дорозі додому я знову зупинився біля будинку Маделін. Мої стуки залишилися без відповіді, а двері все ще були незамкнені. Так, цілком можливо, що Мадлен була за містом, але навіщо їй залишати двері незамкненими? Що, якби з нею щось трапилося, і я був єдиним, хто знав, що вона зникла? Я вирішив, що це достатня причина, щоб увійти без дозволу.
  Я повернувся до дверей, які, ймовірно, вели до підвалу. Відсунувши килимки для йоги, я знову потягнув за ручку дверей. Вона все ще була наглухо замкнена. Мені відкрити його? Ні. Що, якби Мадлін викрали чи ще гірше? Було б поганою ідеєю мати мої відбитки пальців на дверях. Я витер ручку, озирнувся й помітив, що надворі темніє. Можливо, це була не найкраща ідея. Мадлен уникала мене до того, як зникла, тому, можливо, вона взагалі не зникала. Я повернувся до машини й ще годину дивився на нерухомий будинок. Коли настали сутінки, я з’їхав із під’їзду та попрямував додому. Де була Мадлен Прайс?
  OceanofPDF.com
  
   13
  ТПо дорозі додому погода почала псуватися. Був початок квітня, і зима боролася з наступом весни. Тієї ночі рано ввечері почався прохолодний дощ, і поки я повернувся додому, температура опустилася нижче сорока градусів. Коли я виїхав на під’їзну дорогу, почав матеріалізуватися мокрий сніг. По дорозі додому я зайшов до продуктового магазину, щоб придбати кілька продуктів, і в голові переглядав рецепт тако, збираючи пакети з пасажирського сидіння. Щоб уникнути багаторазових поїздок, я взяв під руки шість сумок і помчав до дому. Трохи пошарпавши з ключами, я відчинив двері й кинувся в темряву, поставивши пакети на підлогу перед холодильником. Легкий скрип перевів мій радар-порушник у перехід. Повернувшись у вертикальне положення, я схопив свій пістолет і повернувся обличчям до дверей.
  «Не рухайся!» Я закричав.
  Мадлен Прайс стояла просто за дверима, промокла й збентежена. Її груди то здіймалися, то опускалися, а пучок був нетипово диким і недоречним.
  «Будь ласка! Місіс Вілкокс, я в небезпеці! Мені потрібна допомога!»
  Не бажаючи відривати руки від пістолета, я ковзнув ліктем по краю стіни й натиснув вимикач.
  «Заходьте».
  Мадлен почала опускати руки в боки.
  «Руки вгору!» Я наказав. Вона погодилася.
  «Зачиніть двері та закрийте засув. Після цього візьміть стілець із вітальні та поставте його посередині кухонної підлоги».
  Мадлен виконала мої вказівки, обережно пройшла до вітальні й повільно взяла стілець. Вона принесла його на кухню.
  «Добре. Сідайте, приємно повільно».
  Пістолет залишився приціленим до грудей Маделін. Все ще було можливо, що Мадлен убила Лізу; Я не міг ризикувати.
  «Я збираюся прибрати пістолет. Тоді ти скажеш мені, чому ти наражаєш себе на небезпеку, пробираючись до мене.
  «Я не знала, куди ще піти», — відповіла Мадлен, і сльози змішувалися з краплями дощу на її обличчі.
  «Що з тобою сталося? Ти поранений?» Я потягнувся до її плеча, але вона відсторонилася. На її обличчі був вираз чистого жаху, ніби вона бачила привида.
  «Я готовий».
  Я знав, що вона мала на увазі — нарешті вона скаже мені правду.
  «Добре. Заходь у вітальню. Ти тремтиш, і там тепліше».
  Я відклав пістолет і витягнув одного з афганців із шафи в передпокої. Мадлен сіла в крісло, якомога тугіше обтягнувши себе ковдрою. Вона була схожа на налякану дитину.
  «Тут ти в безпеці. Якщо вони прийдуть сюди, вони нікуди не підуть і не встигнуть тобі нашкодити».
  «Ти не розумієш! Він міг наказати комусь зробити будь-кому боляче, і вони б це зробили! Він так багато знає, і він… — Вона замовкла на півслові й заридала.
  «Заспокойся. Я поставлю чаю, — сказав я перед тим, як піти на кухню. Я не поспішав, ставлячи чайник на плиту й дістаючи чашки з шафи, даючи їй час виплакатися. Коли я повернувся з двома чашками імбирного чаю, вона була спокійна. Я поставив чашки й кинув кілька полін у камін. Знадобилося лише кілька хвилин, щоб розпалити гарний вогонь.
  «Нам знадобиться не одна чашка».
  Я кивнув і заліз у своє шкіряне крісло.
  «Ви можете пити стільки чаю, скільки вам потрібно. Мені здається, ти прийшов сюди, щоб мені щось сказати».
  Мадлен кивнула й зітхнула, взяла чашку чаю й почала з того, що я вважав початком.
  «Спочатку ми були жорстокими ворогами. Час від часу ми стикалися з безглуздими сварками, які завжди починалися зі слів: «Ти вкрав мою людину!» — Медлін опустила голову й засміялася. Саме в цю секунду спогадів вона виглядала близькою до свого віку.
  «Демаріо був виглядачем, який виявився небезпечною людиною — психопатом. Він був образливим і невблаганним. Одного разу Ліза побігла на Верхній півострів, щоб втекти від нього. Ви могли б подумати: «Вау, вона переборщила», але Демаріо справді був монстром. Він робив такі жахливі речі з Лізою. Після того, як вона переїхала до Нового Орлеана, вона надіслала мені анонімного листа. У ньому було п’ять сторінок, і його можна було вважати небажаною поштою. Навіть не пам'ятаю, навіщо відкрив. Мене переслідував лист. Це був крик про допомогу, але я не мав уявлення, хто його надіслав».
  «Як ти дізнався, що це від Лізи?»
  «Ні, доки через місяць вона не надіслала мені електронного листа. Все, що там було написано: «Це був я». Після цього я вирішив допомогти».
  «Чому?»
  «Я не знаю. Мабуть, я відчув якийсь зв’язок із Лізою. Кара прийшла першою, але Ліза народила дитину, ще одну дівчинку, приблизно через рік. Вона була надто налякана, щоб розповісти про це своїм батькам. Натомість вона залишила дитину сестрі Демаріо й повернулася додому».
  «Отже, вона кинула дитину. Ви коли-небудь чули, що сталося з маленькою дівчинкою?»
  Мадлен похитала головою. Я зауважив, що ця історія дещо відрізняється від того, що мені розповіла Алісса Мастерс, що сталося з дитиною Демаріо та Лізи. Мені набридла брехня Мадлен.
  «Добре, мені потрібно почути всю історію; не бреши мені Почни з самого початку і нічого не пропускай».
  Знову засвистів чайник. Я дістав його і знову наповнив наші чашки. Подаючи чай Мадлен, я помітив, якою маленькою та наляканою вона виглядала — зовсім не схожою на жінку, з якою я кілька разів зустрічався в студії йоги.
  «Вам не потрібно знати все».
  «Так, я знаю. Мені потрібно знати все, тому що ти ніколи не знаєш, що актуально, доки це не розкриють», — сказав я, розчаровуючись від гри, у яку намагалася грати Мадлен.
  «Я знаю, чи актуальна інформація чи...»
  «Ви хочете, щоб поліція залучила? Ви можете розібратися з ними замість мене. Усе твоє таємне життя стане відкритим. Ти цього хочеш?»
  «Ти не розумієш! У небезпеці стільки життів! Викриття мене завдасть шкоди багатьом молодим невинним жінкам».
  «Я знаю про котедж і невелику групу з жінками та дітьми, або що там, до біса, ти керуєш. Мене не хвилює, чим ти займаєшся у вільний час, але я хочу знати, що сталося з Лізою Старк».
  «Добре, добре. Я почну з самого початку, але мені потрібне ваше слово про те, що ви не завдасте шкоди невинним людям».
  «Якщо вони невинні, немає причин для хвилювання. Почніть говорити».
  Вона зітхнула й замовкла, перш ніж почати.
  «Це почалося, коли я був у старшій школі. Демаріо почав бити мене після того, як ми переїхали жити разом. Я була відмінницею, у мене все було добре, але коли я зустріла його, то подумала, що закохалася. Він був старший, привабливий і цікавий. Коли я завагітніла, батьки не хотіли мати зі мною нічого спільного. Вони сказали мені, що я більше не можу жити з ними, тож Демаріо заохотив мене отримати державну допомогу. Коли це сталося, соціальний працівник допоміг мені знайти будинок у Брайтмурі. Там була сім’я, яка мала будинки, і вони хотіли допомогти молодим матерям-одиначкам».
  «Дай мені вгадати — Абернатіс».
  Мадлен кивнула.
  «Так. Вони були моїми господарями».
  Це пояснювало, чому вони так високо оцінювали Мадлен. Вона пройшла довгий шлях від того, щоб бути мамою-підлітком.
  «Продовжуйте говорити», — сказав я.
  «На одному з моїх допологових прийомів лікар помітив синці на моїх руках і шиї. Вона дала мені номер жіночого притулку, але там були умови. Я хотів свободи без балакани, ярликів і сумної реальності, що я слабкий. Чого я хотіла, так це втечі — почати заново з дитиною. Деякий час я вагався, але після народження Кара стало зрозуміло, що Демаріо не зміниться. Я залишався у стосунках занадто довго, але як тільки я закінчив навчання, я був готовий піти. Ліза готувалася народжувати дитину, а я просто хотів вийти з ситуації».
  «Як ти втік від Демаріо?»
  «Мені було важко закінчити середню школу; Я все ще була з Демаріо, і у нас народилася дитина. Він бив мене до біса, і я також знав, що він розбестив доньку мого хазяїна. Вона була вагітна і жила за рогом. Я не міг піти без допомоги, але на той момент у мене не було нікого. Я почав ходити до цієї церкви під назвою «Дорогоцінна кров» і зустрів літню пару, Шерон і Реймонда Картерів. Вони миттєво забрали мене і дитину. Вони ніби знали, що мені боляче. Вони керували притулком для молодих жінок, які втекли з дому, були вагітними або зазнали насильства».
  «Отже, вони прийняли вас», — вставив я.
  «Ну, вони намагалися — двічі, — але обидва рази Демаріо знайшов мене. Це поставило всіх дівчат у небезпеку, тож Картери були змушені відмовити мені. Шерон намагалася переконати Реймонда, що вони можуть забезпечити безпеку всіх нас, але він знав, що це неправда. Однієї неділі після церкви Реймонд підсунув мені аркуш паперу з номером телефону. Я запитав, чий це номер, тому що імені не було. Він сказав мені просто зателефонувати за номером. Вони чекали мене».
  «Номер був для групи, яка допоможе тобі втекти та покинути штат».
  «Так. Зателефонував за номером наступного дня. Людина, яка підняла трубку на іншому кінці, не стала вдаватися в подробиці, вона просто замовкла на секунду, перш ніж сказати: «Зустрічайте мене на старому вокзалі». Приходьте самі. Приведи свою дитину». Коли я приїхав туди, я заліз у машину з Карою, і людина за кермом сказала мені, що я ніколи не повернуся».
  «Це організація для постраждалих жінок і дітей, підземна залізниця».
  «Щось на зразок цього. Були люди, які хотіли допомогти, і я знав, що я в боргу перед ними за те, що для мене зробили. Після того, як я став на ноги, я вирішив, що маю віддати. Я не знав, як це зробити, поки не отримав цього анонімного листа. До цього я просто працював волонтером у притулку, але в цих місцях так багато правил і умов; Я хотів зробити щось більше. У всякому разі, лист, який надіслала Ліза, містить детальні жахливі образи, але він не був підписаний. Це переслідувало мене місяцями, але я не міг дізнатися, хто його надіслав. Зрештою я отримав електронний лист від Лізи».
  «Ліза надихнула вашу організацію?»
  «Ні. Я вже працювала з організаціями, які допомагали жінкам, які постраждали, але я хотіла свого. З часом я виявив, що мені не подобаються всі умови. Деякі групи вимагають групової терапії, ярликів тощо. Я хотіла щось почати, тому що я була однією з тих дівчат, і мені хотілося організацію, яка б трохи більше розширювала можливості жінок. Я почав з дівчат із Брайтмура. Ліза була першим рятувальником за межами штату».
  «Ви робили це роками? Як ти можеш дозволити собі піклуватися про всіх жінок і дітей?»
  «Жінки можуть вільно залишатися з нами, ні про що не турбуючись протягом перших трьох місяців. Після цього вони платять сто доларів на місяць за комунальні послуги, оренду тощо. Там дуже суворі правила: вони не залишають притулку, їм заборонено спілкуватися зі сторонніми. Через три місяці вони можуть піти і знайти роботу. Ми даємо їм псевдоніми, і в нашому місті є кілька роботодавців, з якими ми працюємо. Вони дуже мало знають про операцію, але знають мене, тож готові ризикнути. Вони підробляють необхідні документи, але я надаю докази того, що жінки мають право працювати в цій країні. На деякий час їх потрібно залишити без сліду. Ми беремо двадцять відсотків згори, щоб операція працювала, а жінки можуть залишити решту своїх грошей. У більшості випадків є надлишок, і ми використовуємо надлишок для фінансування переселення жінок».
  «Це звучить добре, але я сумніваюся, що ти в змозі заплатити за все, що потрібно цим жінкам — будинки, їжу, одяг тощо, — лише двадцятьма відсотками їхніх доходів».
  «Дохід від студії йоги доповнює це».
  «І ваша зарплата. Ось чому ти час від часу береш участь у сеансах терапії, чи не так?»
  Мадлен відмовилася ні підтвердити, ні спростувати звинувачення. У ній було велике почуття безкорисливості. Це було навіяно альтруїзмом чи почуттям провини?
  «У вас не було проблем з тим, що жінки не підкорялися вимогам?»
  «Вони вже безпорадні, коли думають, що їм потрібен рішучий план втечі, тому вони дуже поступливі. Дехто мав проблеми зі структурою, але через пару тижнів вони погодилися. Давайте подивимося правді в очі: відмова підкоритися означає, що ви самі по собі, що зазвичай означає повернення до кривдника».
  «Як довго вони залишаються?
  «У більшості дівчат достатньо грошей, щоб отримати власне житло протягом шести місяців».
  «Більшість із них йдуть через шість місяців?»
  «Більшість залишаються принаймні на рік».
  «Тому що ти добрий до них».
  Мадлен міцніше стягнула афганець і похитала головою. «Я маю борги, які ніколи не повернути. Допомагати цим дівчатам – найменше, що я можу зробити».
  «Отже, проведіть мене через це. Як вони тебе знаходять?»
  «Чати, їдальні коледжів або — і я не пишаюся цим — навіть у темній мережі. Я знаю, що є клеймо, але подумайте про це: усі злочинці знаходяться в темній мережі. Деякі жертви також там».
  «Справді? Що там роблять жертви?»
  «Вони натрапляють на це — молоді жінки, підлітки, яким цікаво, що там можна знайти. Їх засмоктують, але якщо вони натраплять на одного з моїх шпигунів на форумі, їх можна врятувати. Ну, принаймні деякі з них».
  Темна мережа, Мічиган, Луїзіана — де ще була присутність Мадлен? Я почала розуміти, що маю справу з чимось набагато більшим, ніж колишня жінка, яка стала жертвою жорстокого поводження і стала розбійницею. Я мав справу з високоорганізованою, широкомасштабною організацією. Мадлен Прайс була не тією людиною, якою я її вважав. У моїй голові луною пролунали слова Арчі Паладоскі. Все це було дуже захоплююче, але я відчув, що мій підозрюваний номер один вислизає.
  «Ти заходив до мого священика?»
  Мадлен нахилила голову й зморщила брову. «Що? Ні. Навіщо мені йти до вашого священика?»
  «Хтось, хто відповідає вашому опису, зайшов до моєї церкви, щоб запитати про мене. Мій священик описав маленьку чорнявку з волоссям, зібраним у пучок. Я припустив, що це ти».
  «Навіщо мені це робити?»
  «Я не знаю, чому — я просто підозрював, що це ти». Якщо це була не вона, то хто це був? «Ви пройшли за мною до лікарні, коли я зустрівся з доктором Фріменом?»
  Мадлен вагалася, перш ніж відповісти.
  «Доктор Фрімен - друг. Вона допомагає з чимось, і ми знали, що ти наближаєшся до того, щоб дізнатися, що ми робимо. Вона... ну, ми нервували і думали, що якби ми допомогли тобі зрозуміти, що це був лише випадковий акт насильства, ти перестав би копатися в моєму минулому».
  Це пояснювало брехню доктора Фрімена про відповідь на телефонний дзвінок, але не було зрозуміло, чому хтось зайшов до отця Кігана. Мадлен була єдиною людиною, про яку я міг згадати, але насправді було б нерозумно, щоб вона зупинилася і поговорила з моїм священиком. Всі знають, що священик не збирається розповідати незнайомій людині щось про когось зі своїх парафіян без їхнього дозволу. Але, очевидно, був хтось, хто цього не знав.
  «Ви думаєте, що вбивство Лізи було випадковим актом насильства?»
  «Так. Часом вона була необережна».
  «Добре. Поясніть, як вона була необережною».
  «Ну, іноді ми їздили допомагати дівчині в іншому штаті, і Ліза «дружила» з незнайомими чоловіками. Вона не обов’язково зраджувала Карсону, але їй подобалося фліртувати та привертати увагу інших чоловіків».
  Я подумав про розмову, яку мав з Ебігейл Абернаті. Вона думала, що у Лізи був роман, перш ніж її вбили. Можливо, Мадлен була замішана в цьому романі, і тому жінка за стійкою в Мікельсоні впізнала фотографію Лізи.
  «Ви з Лізою проводили час у Мікельсона?»
  «Ні. Ліза завжди відмовлялася туди йти, навіть якщо ми допомагали дівчині в районі. Я був там багато разів, але ніколи з Лізою».
  Важко було зрозуміти, чи Мадлен була цілком відвертою. Здавалося, вона все ще приховувала інформацію, але мені потрібно було дізнатися більше про те, чому вона з’явилася на моєму порозі.
  «Чого ти сюди прийшов?»
  «Мені потрібна допомога. Хтось стежив за мною і залишав записки з погрозами. Я не знаю, чому це відбувається зараз, але я думаю, що це якось пов’язано з Демаріо Мастерсом».
  «Демаріо Мастерс перебуває у в'язниці вже багато років. Чому ви підозрюєте, що він за вами?»
  «Я забрала його дитину. Єдине, що він завжди казав, це те, що я можу піти, а його дочка — ні. Я забрала його дитину; його родина ненавиділа мене за це. Думаю, він сказав їм знайти мене».
  Мадлен, здавалося, марила щодо Демаріо. Любов не втрачена, але Демаріо, схоже, не мав достатньої отрути, щоб вистежити та вбити Мадлін, а Алісса Мастерс, здавалося, навіть мала до неї невелику близькість.
  «А як щодо одного з чоловіків або хлопців жінок, яким ви допомогли? Чи не міг хтось із них переслідувати вас?»
  «Це можливо, але я роблю це роками, і нічого не відбувається. Я дуже обережний. Подумайте про це. Ви думали, що ми в культі чи щось подібне. Немає багато доказів, які б пов’язували мене з жінками».
  Це була правда: операція Мадлен була таємною та вражаючою, але я все ще не був упевнений, як це вписується в смерть Лізи.
  "РС. Прайс, як Ліза була причетна до всього цього і як ви думаєте, яке відношення це має до її вбивства?»
  Мадлен зітхнула. «Я шкодую про цю одну ситуацію — про те, як ми її витягли. Якби я міг просто повернути ті моменти, я б так сильно змінився».
  «Ви думаєте, що її вбили через її минуле?»
  «Так».
  Я кивнув, перш ніж піти на кухню, щоб закип’ятити ще один чайник води. Повернувшись, я підсунув свій стілець ближче до Мадлен.
  «Почніть з початку; не пропускайте нічого».
  
  Новий Орлеан, Луїзіана – Новорічна ніч, 1999
  
  Новий Орлеан сидів у густій хмарі туману. Дамба була переповнена пасажирами та ранніми тусовщиками, захопленими сюжетною лінією Y2K. Що станеться, коли годинник проб’є дванадцяту? Чи впаде світ у масовий хаос? Незважаючи на те, що на іншому кінці світу Новий рік настав і минув без сучка, учасники вечірки дозволили спокусі Y2K розпалити їхні пристрасті. Напередодні Нового року 1999 року Big Easy запропонував більше негідності, ніж зазвичай.
  Ліза Абернаті з нетерпінням чекала масового закриття міста опівночі, але не тому, що хотіла вечірки. Натомість Ліза хотіла хаосу на Бурбон-стріт опівночі, бо від цього залежало її життя. Звісно, щоб врятуватися, вона пожертвувала б невинним, і їй було щиро за це шкода, але що вона могла зробити?
  «Не можна панікувати. Як тільки ви отримаєте шанс, зробіть це. Після цього ви біжите, як біс, до рогу Канал і Бурбон. На вулицях Канал і Бурбон починаються всі свята, тож на той час натовпи рухатимуться до Еспланади. Ми матимемо користь від натовпу, і ніхто не буде звертати увагу на провулки. Ми озброєні, тому нам не доведеться турбуватися про наркоманів і повій. Якщо ми замкнемо двері й триматимемо зброю під рукою, у нас усе буде добре. Опинившись у фургоні, ви в безпеці. Ти чуєш, Лізо? Опинившись у фургоні, ви в безпеці, тож просто підійдіть до фургона. Якщо ви не встигнете до фургона до 12:45, ми вирушаємо».
  Чорний фургон Ford Econoline простоював на провулку. Вони знали, що трафік буде жахливим, але це було нормально. Поки Демаріо не бачив, як вона сідає у фургон, не мало значення, як довго вони стояли в заторах і чи змогли вони виїхати з міста тієї ночі.
  «Ми розмістимо табір на кілька днів у парку штату Фонтенбло. Готелі легко, і вся інформація простежується, але перебування в парку виграє нам час. 4 січня ми виїдемо на шосе та повернемося до Мічігану, але перед тим, як ми поїдемо, вам доведеться змінити адресу на безпечний будинок у Французькому кварталі. Зрозумів?»
  Команда прямувала на північ, але залишала слід, який вів до Французького кварталу. Ліза Абернаті буде вказана як проживає з Мадлен Прайс у маленькій двокімнатній квартирі на Дюмен-стріт. Якби Демаріо пішов їх шукати, він би шукав у Луїзіані.
  Ліза з великим трепетом слухала вказівки скорострілів. Зрозуміло, Мадлен робила це раніше — можливо, мільйон разів, — але це була її перша подорож.
  «Він божевільний, тому ми не можемо ризикувати. Не буде часу на прощання чи щось подібне. Насправді я мушу наполягти, щоб ти нікому не розповідав ні тут, ні вдома, що ми робимо. Просто біжи як біс. Про решту подбаємо ми».
  Ліза кивнула.
  «Мені потрібна тверда відданість. Моє життя також може бути на кону. Я готовий ризикнути, якщо це означає, що ви будете вільні, але я повинен знати, що ви готові взяти на себе зобов’язання».
  Мадлен говорила й рухалася, як солдат. Її очі були уважні й зосереджені, а слова чіткі й точні. Вказівки та дії давалися без емоцій.
  «Ви хочете повернутися до Мічигану, це добре, але вам доведеться залишитися в безпечному будинку протягом трьох місяців, перш ніж ви повідомите своїй родині, що ви в безпеці і в місті».
  «У мене небагато заощаджених грошей. Як буде...?»
  «Ти пробудеш у притулку в Чебойгані три місяці. Протягом цього часу Демаріо намагатиметься вистежити вас. По-перше, він дізнається, що ви орендували тут житло, що буде неправдою. Далі він шукатиме вас у Детройті та Лівонії. Він думає, що ти слабкий і дурний, і що ти знаєш лише тікати назад до своїх батьків».
  «А що, якщо він продовжить шукати мене через три місяці?»
  «До того часу, коли він знайде вас — а він знайде — ви будете контролювати своє життя. Ви також не будете жити в Детройті. Це ще одна умова. Якщо ви хочете його стримати, живіть у передмісті. Якщо він з’явиться в Нортвілл Тауншипі, Нові, Фармінгтон-Гіллз тощо, йому доведеться поводитися якнайкраще. Він чорний. Поліція вже стежитиме за ним, бо знає, що він не місце».
  Ліза щетинилася від інсинуації, що прихований расизм може врятувати їй життя. — помітила Мадлен.
  «В даному випадку вас захищають невдалі стереотипи. Це те, що є. Не потрібно відчувати те чи інше почуття з цього приводу. Крім того, він монстр. Не жалійте його».
  «Чому б нам негайно не покинути Новий Орлеан?»
  «Якщо ти біжиш, ніхто не очікує, що ти залишишся в тому місці, звідки біжиш. Це також дає вам час зрозуміти вагу того, що ми робимо. Демаріо шукатиме вас у місті, але не в парку. Він міський хлопець; він вважатиме, що ти в місті. Він зв’яжеться з усіма вашими друзями чи родиною, яких він знає, у Мічигані, і оскільки вони нічого не знають, а ви від них відчужені, вони не діятимуть. Демаріо - зарозумілий злочинець. Він не збирається заходити в поліцейську дільницю і подавати заяву про зникнення».
  Ліза вже знала відповідь, але вирішила, що все одно варто запитати.
  «Медлін, а як щодо Даніки? Невже ми не можемо отримати її? Можливо, ми зможемо заїхати та взяти її перед тим, як повернутися до Мічигану. я..."
  Мадлен вдарила кулаком по борту фургона.
  «Ми проходили через це. Ви знаєте план. Не відступай від плану!»
  «Але вона моя дитина. Мені потрібно..."
  «Демаріо Мастерс ледачий. Він не знайде роботи, і через кілька місяців повернеться в Мічиган. Через рік, коли станеш на ноги, знайдеш його, подаси до суду і повернеш свою дитину. Так воно і має бути».
  OceanofPDF.com
  
   14
  МАделін розповіла мені цю історію з порожнім, невиразним виразом, але я бачив біль і жаль в її очах. Вона не зробила помилки — її дії були навмисними, і не було жодного способу їх виправити.
  «Що б ви змінили в цій ситуації?» запитав я.
  «Брехня. Я б їм не сказав. Ми могли витягти їх обох. Я тоді був молодший і дурний. Коли я залишив Демаріо, я був злий. Я звинувачував Лізу в тому, що мої стосунки з Демаріо закінчилися. Звичайно, це була знахідка, але як молода жінка, я не сприймала це так. Я хотів, щоб вона заплатила за те, що зробила. Хоча я переживав за Демаріо, я не переймався тим, як вона прокралася через задні двері й забрала те, що я вважав своїм».
  «Чому вона до вас звернулася?»
  «Я не знаю. Гадаю, вона знала, що я зрозумію. Вона залишила все своє життя позаду. Її батьки були збентежені, але найкраще, що вони могли зробити, це орендувати для неї крихітний каркасний будинок у Брайтмурі. Вона продовжувала тікати, а вони просто хотіли її безпеки. Отже, вони орендували їй будинок, але вони не мали з нею нічого. Вона надіслала чек за оренду й так і не побачила їх. Вони навіть не підозрювали, наскільки все погано. Їм не подобалося, як вона живе, тому вони трималися подалі. Я навіть не думаю, що вони знали, що вона була в Луїзіані».
  — Чому ти погодився їй допомогти?
  «Їй потрібна була допомога».
  «І ти знала, як це погано, тому що ти була з ним».
  Мадлен кивнула.
  «Він був надзвичайно жорстоким; Я знав це. Ліза вистежила мене, бо хотіла знати, що я зробив, щоб вибратися. Все, що вона хотіла, це вибратися, і я змусив її залишити дочку. Це була сліпа ревнощі. Тоді я навіть не знав, що це таке. Зараз я б зробив усе, щоб це змінити».
  Це була не та історія, яку я очікував почути, але вона мала сенс: все про кохання чи гроші. Цього разу кохання чи принаймні стосунки, що відбувалися під маскою кохання, породили щось неприємне. Тепер мені просто потрібно було дізнатися, чи все це пов’язано з убивством Лізи.
  «Що сталося після того, як Ліза повернулася до Мічигану?»
  «Після того, як ми витягли Лізу, вона була настільки вдячна, що хотіла відплатити нам, допомогши. Це було чудово, тому що вона могла охопити певну демографію, яка не реагувала на мене. Ліза знала всіх колишніх вболівальниць, які стали алкоголіками, які жили в передмісті. Я знав усіх студенток, які ховали свій біль у тиші кімнат гуртожитку. За ці роки ми допомогли більш ніж шістдесяти жінкам вийти з жорстоких стосунків».
  «Ви згадали, що Ліза недбала з чоловіками. Чому ти такий впевнений, що в неї не було роману?
  «Вона більше дражнила — просто подобалася увага. Ми не були найкращими друзями, але через те, що ми робили, ми повинні були відкрити таємниці. Я б знав, якби у неї був роман».
  «З чим ви зустрічалися в той день, коли Лізу вбили?»
  «Вона хотіла про щось зі мною поговорити; сказав, що був якийсь розвиток. Ми завжди уважно ставилися до того, що говорили по телефону. Ми не думали, що наші телефони прослуховуються, але ми дізналися, що найкращий спосіб передавати делікатну інформацію – це особисто».
  У мене було відчуття, що Мадлен точно знала, про що Ліза хоче з нею поговорити. Незважаючи на це, я притримав язик за зубами. Вона дала мені більш ніж достатньо інформації для дослідження. Тепер мені просто потрібно було дізнатися, хто був засмучений підпільною мережею Лізи та Медлін.
  «Скільки людей знають, що ви робите?»
  «Лише ті з нас, хто працює, щоб вивести дівчат. Інші знають, що ми допомагаємо жінкам, але не знають подробиць».
  «Скажи мені, чому ти думаєш, що хтось женеться за тобою?»
  «Хтось залишав записки і стежив за мною. Сьогодні ввечері за мною стежили від гаража на U до мого будинку».
  «У вас є нотатки?»
  «Так». Мадлен витягла з кишені піджака два аркуші паперу наполовину. Обидві нотатки були написані нерівним, злим шрифтом. Здавалося, літери були вирізьблені на папері з великою силою. Чорнильні сліди проникали крізь вицвілі сині лінії. У першій записці було написано: «Живи від меча, помри від меча». У другій записці було написано: «Гріхи батька».
  «Це кліше — нічого особистого. Хтось відчуває, що ви його образили, але він недостатньо добре знає вас для особистих нападок. Що ж до меча… Кого ти зарізав?»
  «Ви думаєте, що це якась метафора чи символічне повідомлення? Можливо, це трохи передумати».
  «Ну, якби хтось просто хотів вас налякати, повідомлення були б більш зловісними. Ці повідомлення мають присоромити вас і про щось нагадати. Хтось вважає, що ви брали участь у несправедливості».
  «Я нікого не кривдив».
  Я думав про те, щоб вказати на історію, якою щойно розповіла Мадлен, але передумав. Натомість я сказав: «Можливо, ти нікого не образив у своїх очах. Я не кажу, що ти зробив щось, щоб заслужити це, але сприйняття суб’єктивне. Хтось там відчуває, що ти йому щось зробив».
  — Цього не може бути, — остаточно сказала Мадлен.
  Мені потрібна була Мадлен з мого волосся. Вона приходила до мене по допомогу, але брати участь у дебатах було марним. Мені потрібен був час і свобода для роботи.
  "РС. Прайс, у вас є будинки по всьому штату. Вам потрібно піти до того, що знаходиться за межами цієї області. Побудьте там трохи. Я пришлю з вами свого помічника. Перш ніж ми це зробимо, ви думаєте, що за вами тут стежили?»
  «Я так не думаю. Автомобіль, який, я думаю, їде за мною, — це старий, червонувато-коричневий Cutlass. Ймовірно, це 1984 чи 1985 рік, у чудовій формі. Я втратив їх, пробравшись у сарай позаду та від’їхавши на своєму чотириколісному автомобілі від дому. Приблизно в двох милях від мого будинку є ще один безпечний будинок. Я підібрав свою іншу машину, коли приїхав туди».
  Старий Cutlass не виділявся б, якби був у хорошому стані. Люди люблять свої автомобілі в Мічигані, і улюблену класику можна побачити регулярно. «Добре. Що ж, я подзвоню своєму помічнику, і він залишиться з вами в одному з ваших будинків. У вас є щось поза цією територією? Можливо, щось по той бік Детройта?»
  Вона кивнула, але не розповіла, що було добре. У цей момент мені не потрібно було знати, і Мартін розповість мені пізніше. Я зателефонував Мартіну і попросив його приїхати до мене якомога швидше.
  
  Мартін і Мадлін поїхали невідомо, а я пішов до домашнього офісу в підвалі. Повідомлення із записок промайнули в голові. «Гріхи батька»; «жити від меча, померти від меча» — хтось посилав повідомлення. Це звучало як помста, що надавало певної достовірності ідеї причетності Демаріо Мастерса, але він сидів у в’язниці. Молодший брат жив у позику в Кас Коридор, одна сестра доглядала за купою дітей, а інша сестра жила на іншому кінці країни. Звичайно, існував також шанс, що Мадлен просто намагалася змістити фокус. Її історія була цікавою. Було зрозуміло, чому вона спочатку не розповіла мені про свої таємні спроби допомогти побитим жінкам, але через характер її зусиль злочинцем міг бути хто завгодно — колишній чоловік або навіть побита жінка, яка вважала Мадлен відповідальною за її життя після розриву насильницьких стосунків. Але якщо будь-яке з них було правдою, яке відношення це мало до смерті Лізи Абернаті? Чому Ліза хотіла зустрітися з Мадлен у день її смерті? Про кого Ліза розповіла Ебігейл Абернаті? Мадлен сказала, що Ліза не «обережна» з чоловіками. За словами Мадлен, Ліза любила увагу, але не була шахрайкою.
  Мастерс мав стати відсутньою ланкою. Демаріо був ув'язнений, але його дві сестри, брат, донька та кілька племінників і племінників залишилися у світі. Можливо, хтось виконував наказ Демаріо. Це був би не перший раз, коли хтось у в'язниці замовляв вбивство. У Мічигані було пізно, але в Каліфорнії вечір тільки починався. Я вирішив подзвонити Сарі Квік вдруге.
  Вона відповіла на третій дзвінок.
  «Пані Швидше, мені потрібно знайти вашу племінницю Даніку. Будь-яка ваша інформація, яка допоможе мені це зробити, буде корисною».
  Сара зітхнула й зачекала, перш ніж заговорити.
  «Пані Вілкокс, я не хочу відкривати банку з хробаками, яку я не можу закрити. Я тримаю дистанцію неспроста».
  «Я розумію, але мені потрібно поговорити з Данікою. Будь ласка, якщо ви чимось можете допомогти, я буду вдячний».
  Тривала, напружена тиша заповнила телефон. Після кількох хвилин нікчемності я вже збирався попрощатися з Сарою Квік, коли вона сказала: «Вона вдома в Аліси. Я перевірив після нашої розмови».
  «Ви впевнені?» — запитав я, утримуючись від того, щоб сказати Сарі, що щойно був у домі Аліси, і про Даніку там не було жодної згадки. Я подумав про дітей у домі. Хлопець на мобільному телефоні, малюк, діти молодшого шкільного віку з підвалу та… сердита дівчина із зеленими очима.
  «Дякую, місіс Квік. Ви дуже допомогли».
  Рано вранці я заїжджав до дому Аліси й чекав, поки Даніка піде. Вона може ходити до школи, а може й ні, але здавалося, що Алісса принаймні намагалася робити те, що правильно для дітей. Я вирішив дати їй право сумніватися. Можливо, вона справді наполегливо працювала, щоб діти були прямими та вузькими. Тим часом я хотів би подивитися, що ще можна дізнатися про родину Мастерів.
  Сім'я Мастерів не мала великої присутності в Інтернеті. У брата Демаріо, Реймонда, було кілька акаунтів у соціальних мережах, якими він не користувався кілька років. Пости, які він створив, були нерозбірливими та скупими. Його обличчя було худим і виснаженим, з ознаками хвороби. Остання зазначена адреса Реймонда Мастерса була в Касс Коридор, районі Детройта, куди я не мав бажання заходити. Я не бачив причини розмовляти з Реймондом, але ще один візит до в’язниці може бути доречним. По-перше, я б спробував вистежити Даніку. Чому Алісса Мастерс брехала, знаючи, де живе її племінниця? Очевидною відповіддю було захистити її, але я не мав уявлення, від чого їй потрібен захист. Засудження за вбивство? Безліч поганих спогадів? Я не міг зрозуміти, що відбувається з інтерв’ю з Алісою. Мені потрібна була інша перспектива.
  Мені потрібно було всім цим керувати. Мартін був зайнятий, тому я вирішив зателефонувати своєму старому другові. Отець Кіган був моїм довіреним протягом кількох десятиліть. У дитинстві, після того як мого брата викрали, мої батьки перебували в постійному траурі. Незрозуміла втрата дитини та постійний пошук відповідей зробили їх осторонь. Це було боляче, але з віком я зрозумів, що нашій родині було завдано непоправної шкоди. Коли я був молодшим і озлобленим, отець Кіган допоміг мені не стати жахливою людиною.
  Він звик до моїх нічних телефонних дзвінків і розпитувань поза його сферою знань. Було трохи за північ, коли я вирішив йому подзвонити.
  «Отче Кіґан, ви можете говорити?»
  «Привіт, Сільвіє. Я в лікарні. Чи все гаразд?»
  «Так. Я просто хотів поговорити, але здається, ти зайнятий».
  На задньому плані вирувала метушня лікарняного корпусу. Мабуть, він когось помазував або проводив останні обряди.
  «Я не дуже зайнятий. Я закінчив на ніч».
  Отець Кіган завжди дуже обережно ставився до того, що мені розповідав. Свої обов'язки священика він вважав священними і приватними. Він міг би розповісти мені, кого бачив у лікарні, але мав хист розповідати лише те, що було необхідно. Це була одна з причин, чому він був таким чудовим довіреною особою: я знав, що все, що я йому скажу, ні до кого не знайде шляху.
  «Отче Кігане, мені важко визначити обман. Ця жінка, яка прийшла до вас, була сьогодні тут. Стверджує, що за нею хтось женеться, але я не знаю, чи вона просто намагається збити мене зі сліду, чи за нею справді хтось женеться».
  — Зустрінемось у Чонсі за двадцять хвилин. Мені потрібна пінта».
  Chauncey's — маленький сирий паб у двох кварталах від мого дому та в чотирьох кварталах від церкви. Я прибув о 12:45 і пішов до пари табуретів у кінці тьмяно освітленого бару. На мене чекала пінта Гіннеса, коли прибув отець Кіган. Його густе біле волосся виповзало з-під чорної тюбетейки, а карі очі свідчили про втому. Мені було погано, що я потривожив свого літнього друга в таку пізню годину.
  «Батьку, вибачте, що не даю вам спати. Мені довелося відправити Мартіна на роботу і...
  Він відмахнувся від моїх вибачень і взяв свою пінту, тримаючи її в повітрі, показуючи тост.
  «Я знаю, як це бути самотнім, бути людиною, до якої всі звертаються, не тому, що у мене є ці проблеми. Я просто кажу, що розумію».
  Після смерті Дерека життя було самотнім. Спочатку я не сприймав свій дзвінок до отця Кігана як крик про допомогу, але, можливо, це було певним чином. Мені потрібен був хтось.
  «Дякую за розуміння», — сказав я, піднімаючи свій келих і цокнувши ним об склянку отця Кіґана.
  «То що ти заплутався?»
  «Я не знаю, чи ця жінка винна, чи вона намагається збити мене з запаху. Вона була моєю підозрюваною номер один, але тепер вона каже мені, що хтось переслідує її. Можливо, це той самий вбивця, але навіщо чекати так довго, щоб завдати удару?»
  «Ну, можливо, все не так чорно-біле. Можливо, жінка щось або когось захищає. Можливо, вона боїться того, що станеться, якщо ви дізнаєтесь правду, але вона може не мати жодного стосунку до самого вбивства».
  «Вона захищає когось, тому що…»
  — Тому що вона вважала їх виправданими — щось на зразок убивства в ім’я виправлення кривди. Так, вбивати все ще неправильно, але це ще щось. Це як ступінь провини у злочині».
  «Як гріх?»
  «Так, як гріх. Існують легкі та смертні гріхи, але тяжкість смертного гріха може бути зменшена обставинами, що оточують ситуацію».
  «Як убити когось під час самооборони».
  «Точно так. Здається, ти пам’ятаєш той урок».
  «Я точно пам’ятаю «Revisiting Confession». Ви дали нам, п’ятикласникам, роздатковий матеріал із мільйоном сторінок. Я ніколи не думав, що прочитаю цю річ, але я її прочитав; це все ще залишається в моїй пам’яті».
  Я випив і згадав про початкову школу. Мого брата на той час не було всього кілька місяців. Я пам’ятаю, як був на нього злий. Такий образливий і сповнений ненависті, що я не міг пропустити його. Часом здавалося, що тоді все було так легко, але нічого не було — і ніколи не було — легким. Дивно, як наш розум намагається переконати нас, що минуле було краще, ніж воно було.
  «Сільвіє, ти не обов’язково шукаєш обману. Ви можете шукати милосердя — можливо, помилкового милосердя, але хтось шукає іншу людину, яка не заслуговує того, що з ним сталося. Або, можливо, у вас не той підозрюваний».
  Я подумав про Мадлен Прайс. Вона була хитрою, але, можливо, вона приховувала щось інше, крім того, що вона вбивця. Може, вона щось захищала, чи ще когось. Так, у них з Лізою було хитке минуле, але вони явно пережили все це. Навіщо так довго чекати, щоб нанести удар? Обґрунтування не мало сенсу.
  «Оманиве милосердя», — повторив я. «Цікаво. Я припускаю, що мій підозрюваний може захищати когось іншого, або я міг мати не того підозрюваного. Я насправді не дивився на це під таким кутом».
  «Я точно не знаю, з чим ви маєте справу, але подумайте, що хвилює підозрюваного. Що людині дорого?»
  «Вона якась активістка. Вона дійсно робить добро у світі, але робить це приховано. Мало хто знає, що вона робить».
  «Вона не хоче бути героєм. Що ж, це говорить вам про те, що, ймовірно, відбувається протилежне очевидному. Звучить як головоломка, але я впевнений, що ви її розгадаєте. Ти завжди був розумним печивом». Отець Кіґен підняв келих і випив остатки пива. Я зробив те саме, перш ніж кинути двадцятидоларову купюру на стійку.
  OceanofPDF.com
  
   15
  ТНаступного ранку я трохи поспав, чекаючи, поки я встану о 5:00. Після двох чашок кави я побіг своїм звичайним маршрутом, прийняв душ і був одягнений о 6:15. Відвідувала Даніка школу чи ні, було дискусійним, але багато людей у Брайтмурі були зайняті неповною мірою, і відправляти дітей до школи часто було відстрочкою, щоб бути в оточенні дітей. Коли я був поліцейським, ми стикалися з безліччю підлітків, які бродили вулицями під час навчання, швидше за все, беручи участь у дрібних угодах з наркотиками. Батьки в Брайтмурі щоранку відправляли своїх дітей у світ, але школа не була місцем приземлення для багатьох підлітків. У Аліси був повний дім дітей; відправити їх до школи було б її єдиним полегшенням.
  Незважаючи на те, що був ранній день, молодих людей можна було побачити по всій околиці. Я встиг до Брайтмура о сьомій ранку й припаркувався на вулиці біля будинку Аліси Мастерс. Дехто з молодших дітей вийшов із дому й попрямував вулицею. Я залишився в кінці вулиці й спостерігав за будинком майже дві години, перш ніж дівчина-підліток, яку я бачив днями, вийшла з вхідних дверей. На ній були широкі сині джинси, які вільно звисали на стегнах, і червоно-чорна фланелева сорочка. Я знав, що це означає: чи приналежність до банди, чи те, що я хочу. Так чи інакше, це трохи розповіло мені про її менталітет. Її густе кучеряве волосся було зібрано в пучок і стримано під червоною банданою. На її плечі звисав пошарпаний коричневий рюкзак, а обличчя було притулене до екрана мобільного телефону. Я завів машину й помчав вулицею, слідуючи за нею на постійній швидкості. Здавалося, вона прямувала до Фенкеля, ймовірно, до автобусної зупинки. Я думав зупинити її, але вирішив, що буде цікавіше дізнатися, куди вона йде.
  Дівчина зупинилася на авеню Фенкелл і чекала на автобусній зупинці, яка була вкрита сміттям і ранньою весняною травою. Рюкзак звисав з її лівого плеча. Вона пильно зосередилася на своєму мобільному телефоні, швидко рухаючись пальцями по екрану. Я чекав на розі вулиці десять хвилин і дивився, як вона сідає в автобус. Я відстав від обмеження швидкості, слідував за три довжини автомобіля назад, чекаючи, чи вона вийшла з автобуса. На диво, вона ніби збиралася до школи. Після закриття Редфордської середньої школи більшість учнів Брайтмура закінчили школу Коді, до якої потрібно було трохи довше їхати автобусом. Я їхав попереду й ризикнув, припаркувавшись на провулку поруч зі школою й чекаючи на прибуття автобуса.
  Почувши гуркіт автобуса вулицею, я вийшов з машини і став біля маленького навісу біля зупинки.
  «Даніка», — сказав я, коли дівчина вийшла з автобуса. Вона обернулася й подивилася, її густе темне волосся приховувало її обличчя. Щойно моє обличчя помітило, вона побігла. Вона була в повному польоті, бігла на північ від школи в околиці спалених будинків, але сорок п’ять, прив’язані до моєї щиколотки, трохи втішили. Я не очікував, що зайду в район Детройта. Будь обережним, нагадав я собі, наблизившись до дівчини. Рюкзак і сумочка тріпотіли на спині. Вона була швидкою, але після блоку сповільнилася, спіткнулася і впала на землю. Я схопив її рюкзак.
  «Заспокойся. У мене лише кілька запитань, — сказав я, тримаючись за підлітка, що звивався.
  «Я нічого не кажу!»
  «Слухай, я відпущу твій рюкзак. Не намагайся втекти, гаразд?» Я чекав, поки вона кивнула головою на знак згоди.
  Даніка Мастерс була невисокого зросту, її обличчя було зіпсоване роками життя в невизначеності. Її тіло плавало під великим одягом.
  «Даніка, я просто хочу розкрити вбивство. Жінку холоднокровно вбили, і я просто хочу знати, чому».
  «Звідки я можу щось знати?»
  «Я просто хочу допитати всіх, хто пов’язаний із загиблим. Думаю, ви знаєте, чому я хочу з вами поговорити».
  Даніка кивнула, але промовчала. Вона склала руки на грудях і спробувала виглядати жорсткою, але їй це не вдалося. Під бандитською зовнішністю була налякана маленька дівчинка.
  «Я тут, щоб поставити кілька запитань про твоїх батьків».
  Вона намагалася виглядати байдуже, але я помітив легкий блиск інтересу в її очах.
  «Ти знаєш цю жінку?» Я витягнув із кишені фотографію Лізи. Даніка подивилася на фото. В її очах не було впізнання. Вона похитала головою — ні. Потім я дістав фотографію Мадлен Прайс і показав їй.
  «Ти знаєш цю жінку?» У Даніки засвітилися очі.
  «Я її не знаю, але бачив її».
  "Де?"
  «Брайтмур. Вона час від часу приходить. Іноді вона ходить до того рибного закладу, час від часу проїжджає туди».
  «Що ти ще можеш мені розповісти про неї?»
  Я зупинився, відчуваючи провину через наступний рядок допиту. Бідна дівчина не впізнала фото своєї матері.
  «Почекай». Даніка підняла голову і вперше подивилася мені в очі.
  «Це була... моя мама?»
  Раптом грубий вуличний бандит став схожий на малу дитину. Я вагався, перш ніж відповісти.
  «Так. Це була фотографія твоєї матері».
  «Чи можу я побачити це знову?»
  Я простягнув їй фотографію. Даніка провела пальцями по фотографії, ніби намагалася доторкнутися до матері. Це було не зовсім те, чого я очікував. Хмара сорому накрила мене, коли я усвідомив, що змушував її переживати біль спогадів про покинуту.
  «Ти коли-небудь бачиш свого батька?»
  Вона підвела погляд від картини. «Так. Коли у нас була машина, тітка возила мене туди. Наша машина була в магазині, тож ми давно не вставали. Але ми пишемо, я і мій тато».
  «Тож ти знаєш про свою матір, так?»
  «Так».
  «Чи спілкувалися ви з мамою?»
  «Ні, але я знаю, що вона надсилала гроші тому, хто піклувався про мене. Воно все одно приходить».
  Стипендія для тих, хто буде піклуватися про Даніку. Сумно, але цікаво. Цікаво було й те, що його все одно надсилають. Хто надсилав гроші? Карсон?
  «Скільки ти живеш у своєї тітки?»
  «Приблизно місяць. Прийомні батьки втомилися від мене; відправив мене назад».
  «Чому ти називав свою тітку «мама»?»
  “Тому що вона вся мама, яку я коли-небудь знав! Що ти думаєш?»
  Дивно — вона була там лише місяць. Незважаючи на це, я відчував провину за те, що мучив Даніку запитаннями.
  «Добре, значить, ви бачили жінку на другому фото. Чи можете ви сказати мені, де саме ви її бачили, окрім рибного закладу?»
  «Навколо. Зазвичай Дакоста, Дельфін — ті вулиці біля рибного закладу. Вона, мабуть, знає людей навколо».
  Я думав про Мартіна, який сховався з Мадлен. Чи був він у безпеці? Мені було цікаво, чи я підставив його захищати вбивцю.
  «Добре. Обов’язково йдіть до школи. Якщо ні, то я вас запишу за прогул». Пуста погроза, але, можливо, вона подумає, що це можливо, і справді попрямує до школи. Я відпустив Данічин рюкзак і повернувся до машини. Даніка швидко помчала в протилежному напрямку. Я думав піти за нею, але вирішив, що вона, ймовірно, просто прогулює школу. Не кажучи вже про те, що мені доводилося колупатися з Алісою Мастерс. Чому вона збрехала мені? Чому погодився зустрітися, але не сказав мені, що Даніка живе з нею?
  Мені потрібно було перевірити Мартіна. Чим довше він був із Мадлен, тим неспокійніше я почувався. Я подзвонив йому, коли повернувся в машину.
  «Як справи?»
  «Добре, але я не впевнений, що Маделін зараз у небезпеці. Ми справді в стороні від второваного шляху».
  «Так, я просто про це подумав. Як далеко ти від офісу?
  «Приблизно дві години».
  «Є розвиток. Зустрінемося в офісі через два з половиною».
  
  «Отже, дочка Демаріо і Лізи жива, і вона живе з тіткою. Це змушує мене думати, що чоловіка слід знову додати до списку підозрюваних», – сказав Мартін.
  «Чому це?»
  «Подумайте про це. Ліза мертва; Карсон і його діти успадковують усе, якщо немає іншої дитини: тієї, яка потребує допомоги. Вона живе в Брайтмурі, а вони живуть у Нортвіллі.
  «Хтось платить стипендію за Даніку».
  «Ну, можливо, це була лють. Карсон убив Лізу, бо дізнався про існування Даніки. А якщо Ліза за його спиною надсилала гроші дівчині? А що, якби він навіть не підозрював про існування Даніки кілька років тому, безпосередньо перед тим, як Лізу вбили?»
  Це був цікавий ракурс, але Карсону насправді не потрібні були гроші, а невелика стипендія не здавалася чимось, через що він би зіпсувався. Він був заможним задовго до того, як зустрів Лізу, і її смерть не змінила його фінансового становища, але що, якби він дізнався, що Ліза народила дитину від іншого чоловіка? Таємна дитина? Якою була б його реакція? Гроші — це одне, але дізнатися, що ваша дружина не повідомила вам, що у неї є позашлюбна дитина, може бути занадто.
  «Давайте знову подивимося на Карсона. Цікаво, чи знав він про Даніку».
  «Він міг бути абсолютно не в курсі про неї, але якби він дізнався, я сумніваюся, що йому сподобається те, що його дружина йому брехала. Він здається жорстоким?»
  «Ні. Насправді він досить ніжний з дітьми та домробітницею. Він, здається, особистість типу А, але в цьому сенсі він м’який і не видає атмосфери вбивці».
  «Отже, який наш наступний крок?» — запитав Мартін.
  Були шляхи для дослідження, але лише тому, що були таємниці, я не міг зробити висновок, що всі таємниці пов’язані зі злочином. Деякі люди зберігають секрети, щоб захистити тих, кого люблять; Я знав це надто добре.
  «Я візьму у Карсона інтерв’ю ще раз. Цього разу ти підеш зі мною. Слідкуйте за його реакцією, коли я говорю про Даніку. Мені також потрібно знову поговорити з Абернатісами. У них там є внучка, про яку вони можуть не знати, але якщо вони знають про неї, мені цікаво, чому вони про неї не згадали. Алісса Мастерс також заслуговує на інший візит. Вона випадково забула сказати мені, що Даніка жила з нею, і вони прикинулися матір’ю та дочкою».
  «Який там кут?»
  «Алісса могла просто захищати Даніку, але я не знаю чому. Вона захищає її, бо вона винна у злочині? Чи тому, що вона дитина, яка вже зазнала стільки болю?»
  «Чого ви сподіваєтеся дізнатися від Абернаті?»
  «Дочку Абернатісів убили, і я намагаюся знайти вбивцю. Я сподіваюся, що вони отримають натхнення поділитися зі мною тим, що знають. Уся інформація доречна, поки вона не актуальна. У них є внучка, яку залишають на різних порогах, а донька мертва. Що там відбувається? Демаріо розлютився через цю відмову? Невже Даніка кипить ненавистю та образою за те, що її залишили бідним родичам, коли її мати жила в розкоші?»
  «Ліза не просто спалювала мости, вона розкладала вічні вогні».
  «Правильно. Вона змінила життя кількох людей; образа може бути глибокою».
  «Що ти хочеш, щоб я зробив із Мадлін?»
  Я майже забув про неї.
  — Ви багато з нею розмовляли?
  «Не зовсім. Вона виглядає нервовою та хитрою. Якщо Карсон не вбив свою дружину, то це зробила ця леді Медлін. Вона така дивна».
  «Те, що вона дивна, не означає, що вона вбивця. Поверніться і проведіть з нею ще пару годин. Поговоріть з нею про Лізу та подивіться, як вона відреагує. Спочатку я йду до Абернатісів, а потім до Аліси. Сьогодні ввечері ми торкнемося бази».
  Я прибув до дому Абернатісів близько полудня. Місіс Абернаті знову відчинила вхідні двері, перш ніж я встиг постукати. Вона була одягнена в ніжно-блакитні капрі та туніку з квітковим принтом. Її волосся було зібране в заколку. Кілька сяючих світлих пасом вільно спадали на прикрасу з мушлі на потилиці.
  «Пані Вілкокс. Чим я можу вам допомогти?»
  «Пані Абернаті, є певні зміни. Чи не проти, якщо я задам вам ще кілька запитань?»
  Я згадав емоційний сплеск, який стався під час нашої останньої розмови. Моє серце билося в горлі, але я тримав м’який і спокійний голос, ніби було байдуже, погодиться вона зі мною поговорити чи ні. Я спостерігав, як її очі змінюються від підозрілих до цікавих і сумних. Якою б божевільною вона не була, материнський інстинкт, потреба знати, що трапилося з дочкою, змусили її зморшкувате лобо розгладитись, а голову схилити.
  «У мене небагато часу, але ви можете зайти», — сказала місіс Абернаті, відступаючи й дозволяючи мені зайти до будинку.
  Інформація, якою я повинен був поділитися, була б неприємною. Я знав, що це ризик, але мені довелося воскресити минуле, якщо я сподівався розкрити цю справу.
  «Чаю?»
  — Ні, дякую, місіс Абернаті.
  «Я йду за своїм чоловіком. Якщо у вас є новини про Лізу, він захоче їх почути».
  Я пішов за нею у вітальню, сів і став чекати. Місіс Абернаті піднялася нагору, і після того, що прозвучало як приглушена сварка, пара вийшла. Волосся містера Абернаті було скуйовджене, а очі червоні. Здавалося, він задрімав.
  «Пані Вілкокс. Моя дружина каже, що у вас є інформація про Лізу. Якщо це правда, я думаю, що нам слід звільнити всю поліцію в Детройті, а ви розкриєте незавершені справи в місті, — сказав містер Абернаті саркастичним, але веселим голосом.
  «Ну, я маю певну інформацію. По-перше, мені цікаво, чи знали ви, що Ліза народила дитину, коли жила в Брайтмурі. Оскільки вона жила у вашому будинку, я припускаю, що ви знаєте про Даніку.
  Місіс Абернаті встала й вийшла з кімнати. Містер Абернаті дивився, як вона йде, але нічого не сказав.
  — Я дізнався, що ви володієте будинками в Брайтмурі. Ви орендували будинок Лізі та Демаріо Мастерсам, чи не так?»
  Моє запитання зустріли мовчанням і порожнім поглядом.
  «Містер Абернаті, я тут не для того, щоб судити вас чи вашу родину… Мені просто потрібно знати, що сталося, коли Ліза жила в Брайтмурі. Тепер це може бути шоком, але я думаю, що Мадлен Прайс може мати якесь відношення до вбивства вашої дочки».
  «Коли вона була підлітком, Ліза втекла і робила те, що хотіла. Нам це заважало, але ми не хотіли, щоб вона була в системі. Ми дозволили цьому самому вийти».
  — Ви думали, що найкраще було б оселити її в її власному будинку?
  «Ми здавали Лізі будинок, тому що хотіли, щоб вона була в безпеці. Ви повинні розуміти: вона свого часу була розчаруванням, але ми ніколи її не покидали. Ми не хотіли виправдовувати її поведінку, але ми хотіли її безпеки. З роками у нас склалася звичка здавати ці приміщення молодим матерям-одиначкам, але Ліза була винятком. Це була тільки вона і той чоловік, але ми подумали, чому б і ні? Принаймні ми знаємо, де вона».
  «Ви відвідували її?»
  «Ніколи. Ми сказали їй повернутися додому, коли вона буде готова. Ми не збиралися приймати її спосіб життя, але ми любили її. Місіс Вілкокс, ви повинні повірити, що ми її любили».
  «Чи знали ви про Даніку?»
  Він чекав, розтулив губи, але не говорив.
  «Чи знали ви про Даніку?» — повторив я.
  «Ми сказали їй зробити аборт. Ми припускали, що вона це зробила, але зрештою ми дізналися, що вона народила дитину і залишила її Майстрам. Це звучить бездушно, але ми думали, що це на краще. Зрештою, ми мало знали про таких дітей, тож подумали, що найкраще, щоб дівчинка була зі своїми людьми».
  З огидою через його нездатність визнати, що Даніка була одним із «його людей», я перейшов до Маделін.
  «Ви орендували Маделін Прайс. Скажи мені, як вона вписується у все це».
  «Медлін була хорошою дівчиною — однією з дочок мого ділового партнера. Чудові оцінки, стабільний будинок. Якимось чином вона змішалася з персонажем Демаріо Майстра. За кілька місяців вона завагітніла. Її батьки були обурені і після цього не хотіли мати з нею нічого спільного. Ми кілька разів зустрічалися з Мадлін і намагалися налагодити зв’язок між дівчатами, тому що шукали, щоб Ліза вплинула на неї. Це був повний шок, коли Мадлен завагітніла. Ці двоє погано ладнали, але після того, як Ліза кілька разів відвідувала Мадлен, дівчата, здавалося, подружилися. Потім правда випливла назовні — це був хлопець Мадлен, який привернув увагу Лізи».
  У цих жінок була історія знайомства, але не обов’язково дружби. Наскільки глибоко зайшов обман?
  «Ліза врешті-решт розпочала стосунки з хлопцем Медлін?»
  «Так. Вона почала тікати, прогулювати школу і не слухати нічого, що ми говоримо. Ми поняття не мали, що з нею робити. Зрештою ми пішли на компроміс. Ми знайшли для неї будинок у Брайтмурі, тому що вона хотіла бути там».
  «Як Медлін ставилася до того, що Ліза забрала її хлопця?»
  «Очевидно, між двома дівчатами виникли проблеми. Мадлен була розлючена, але дуже швидко пережила це. Через рік після того, як залишила цього хлопця одного, вона закінчила школу і почувалася добре. Згодом вона потрапила на стажування в мою компанію і стала ніби нашою сурогатною донькою. За цей час, на жаль, ми втратили зв’язок із Лізою. Вона завжди надсилала чек за оренду, тож нам ніколи не доводилося йти забирати. Це сумно і соромно, але ми просто не могли витримати того, що вона робила».
  Суперники. Ліза та Мадлен змагалися не лише за Демаріо, вони також змагалися за прихильність Абернатісів. Блудну доньку не так легко прийняли назад у отар, як її вигнали. Якби друг зайняв моє місце в моїй родині, ми б перестали бути друзями, подумав я.
  «Медлін Прайс була тією людиною, яку Ліза мала зустріти, коли її вбили. Що ви про це думаєте? Напевно, мали виникнути сумніви щодо алібі Мадлен. Вона остання людина, яка розмовляла з твоєю дочкою, та людина, яка першою помітила, що вона зникла, і людина, з якою Ліза мала зустрітися».
  Містер Абернаті мовчав, проганяючи інформацію в голові.
  «Пані Вілкокс, я не можу думати про Маделін у таких термінах».
  «Чому це?»
  «Бо це було б все одно, що втратити ще одну дочку!»
  Це мало сенс, але мені потрібно було знати, що він насправді думає про всі випадковості, пов’язані з Мадлен.
  «Містер Абернаті, Мадлен Прайс пов’язана з останньою миттю вашої дочки на цій планеті. Мені потрібно, щоб ти подумав, що це насправді означає. Реально, вона має бути підозрюваною номер один».
  «Іноді я думав про це. Дивно, що Мадлен пов’язана з останніми годинами життя Лізи, але я не вірю, що вона вбила мою дочку».
  «Подумайте про це: Ліза багато років тому вкрала свого хлопця, але Ліза виходить заміж за багатого чоловіка. Вона не застрягла в материнстві-одиначці, тому що кинула дитину, і Мадлен зрештою виховує дитину сама. Мадлен не отримує чарівного принца — уявіть, як розгорілася образа. Були всі ті роки, коли ми прикидалися друзями, хоча насправді жоден із них не був у захваті від зв’язку».
  Містер Абернаті склав руки перед обличчям. Схоже, він думав, що Мадлен Прайс могла бути кимось іншим, ніж він її вважав.
  «Це здається дивним, але якби ви знали Маделін так, як ми, ви б зрозуміли, що вона не могла цього зробити. Вона така особлива душа».
  Я спробував уявити, що справило на містера Абернаті таке враження про Мадлен. У головоломці мав бути відсутній фрагмент. Я міг визнати, що в її жилах текла культура йоги, але було зрозуміло, що в певний момент вона була для них чимось іншим. Якщо Абернаті здали їй будинок, вони знали про її минуле. Чому б їм не взяти це до уваги?
  «Містер Абернаті — Ліза та Медлін посварилися через Демаріо Мастерса. Це те, що пам'ятають сусіди. Їхнє суперництво було не просто дурною школяркою».
  «Пані Вілкокс, я думаю, ми тут майже закінчили. Якщо ви хочете марнувати свій час на пошуки цього шляху, не соромтеся, але мені нема чого додати до ваших підозр. Ми любимо Медді, і вона була добра для Лізи».
  Я вирішив відмовитися від цього кута.
  «Що ви можете сказати мені про Лізу та Карсона?»
  «Я думаю, ми розповіли вам усе, що знаємо про цю ситуацію».
  «Чому вони були разом?»
  «Ну, я думаю, між ними мало бути кохання. я..."
  «Містер Абернаті, це твоя дівчинка. Вона мертва; пішов. І її хтось у вас вкрав. Просто скажи мені, чому вони були разом. Хірург одружується з дівчиною, яка не дуже ладнає в житті. Як це сталося?»
  Ці слова, напевно, вразили. Містер Абернаті похитав головою. На його обличчі з’явився похмурий вираз, перш ніж він сказав: «Їм завжди було приємно одне до одного. Ми знали Старків за бізнес-угодами в минулому. З часом ми стали друзями; наші діти грали разом. Пітер ніколи не любив Карсона, але між Карсоном і Лізою завжди був зв’язок. Старки не хотіли, щоб вони були разом. Ми теж ні, але вони опинилися разом».
  Тепер це мало сенс. Зв’язок закріпився в дитинстві, як і я з Дереком. Дитячі спогади, ті моменти в житті, коли ти вільний бути самим собою — молодою, свіжою, невинною людиною — лежали в основі кохання Лізи та Карсона. Це було поетично і гірко. Карсон Старк, особистість типу А, суперзірковий хірург і багатий хлопець, ніколи не забував свого першого кохання.
  — Отже, вони дружили в дитинстві?
  «Так. Вони гралися разом у дитинстві. Деякий час вони були найкращими друзями. Потім, коли Лізі було сім років, ми припинили зв’язок».
  «Чому?»
  «Ліза не була тією дівчиною, на якій Карсон мав одружуватися».
  Я зберігав самовладання, слухаючи історію кохання Лізи та Карсона.
  «Чому це така велика таємниця? Чому б не сказати мені, що ти завжди знав Карсона?»
  «Ми з його батьком мали поганий досвід. Було залучено багато грошей, і ми посварилися. З тих пір ми не спілкувалися, навіть після того, як Ліза і Карсон одружилися».
  — Ви можете придумати ще щось, що могло б допомогти розслідуванню?
  «Ні, але я хочу, щоб ти зрозумів: ми так любили Лізу. Були помилки, але ми її любили».
  «Ще одне запитання…»
  «Добре».
  «Ви доповнюєте доглядачів Даніки?»
  «Що?»
  «Хтось надсилає гроші тітці Даніки. Це ти?»
  «Ні. Як я вже сказав, були зроблені помилки, але ми б не зробили щось таке дурне. Не було б способу дізнатися, що гроші були використані для дівчини».
  «Дякую за ваш час, містере Абернаті», — сказав я, підвівшись і потиснувши йому руку. Знову я вийшов.
  OceanofPDF.com
  
   16
  ТАбернатії розчарували мене своєю потребою зберігати зовнішність. Виїхавши з під’їзду, я переглянув інші підказки. Тепер у мене був інший шлях для розгляду. В історії Лізи та Карсона було набагато більше. Чому Карсон не сказав мені, що вони були друзями дитинства? Я б зв’язався з ним і призначив зустріч, але перш ніж це зробити, я хотів повернутися в офіс і дати собі час переварити інформацію.
  Коли я повернувся, Мартін був в офісі й шукав інформацію про Абернатіс.
  «Гей. Як справи?»
  «Мартіне, ти не повіриш тому, що я дізнався, але перш ніж приступити до цього, давайте винесемо наших підозрюваних на дошку».
  «А як щодо Абернатісів? Щось важливе від них?»
  «Так».
  «Що?»
  «Медлін і Ліза завжди змагалися настільки сильно, що Абернаті не бажали думати, що Мадлен могла бути причетною до вбивства, тому що вона для них як дочка — можливо, улюблена дочка. Крім того, Карсон і Ліза були коханими в дитинстві, але Абернаті припинили контакт між ними, коли вони були молодими».
  «Що? Чому Карсон не сказав вам, що вони з Лізою були коханцями в дитинстві? Це якось дивно».
  «Так, я думаю, що ми щось упустили. Давайте пройдемо це разом».
  Я натиснув кілька кнопок на своєму комп’ютері, відправивши на друкарню файл фотографій наших потенційних підозрюваних.
  Мартін схопив малюнки, коли машина виплюнула їх, і почав приклеювати їх до дошки.
  «По-перше, у нас є Мадлен Прайс», — сказав я. «Інструктор йоги, остання людина, яка розмовляла з Лізою, друже».
  «Хто наступний? Карсон?»
  «Ні. Даніка».
  «Ви хочете, щоб дитина була у списку підозрюваних?»
  Даніка здавалася милою та м’якою, коли я слідкував за нею того дня, але це не означало, що вона не могла вбити свою матір, особливо враховуючи, що мама покинула її до життя в злиднях, тоді як Ліза та її зведені брати та сестри жили в розкоші. Крім того, вона була в Брайтмурі — це означало, що вона, ймовірно, знала членів банди і мала б можливість приєднатися.
  «Так. Подумайте про це. Ви знаєте, як виглядає район Карсона, і ви знаєте, як виглядає Брайтмур. Уявіть собі, що ви залишилися зі злочинцем, який розбещує дітей, і бачите, що ваша мати переїхала й завела нову сім’ю».
  «Гарна думка: я вважаю, що вона життєздатна підозрювана. Було б просто сумно, якби вона натиснула на курок».
  «Все одно вона повинна бути там».
  Мартін додав Даніку до групи підозрюваних.
  «Медлін — підозрювана номер один, але Даніка — найближче друге».
  "Будь-які інші?"
  «Звичайно. Карсон Старк: чоловік, лікар, заможний — здавалося, любив свою дружину, але не знав про її минуле; згадує маленьку дівчинку, яку він знав до того, як вона прогулялася вулицею бандитів. Але Карсон міг дізнатися щось із цього про Лізу і відреагував дуже різко».
  «Чи є Абернати Даніка благодійниками?»
  «Містер Абернаті стверджує, що ні».
  «Як ви думаєте, Карсон любив Лізу?»
  «Я маю відчуття, що він любив її, але минуле Лізи досить дивне. У Карсона хороша репутація, яку потрібно захищати. Дізнатися, що Ліза була мамою-одиначкою, яка живе в нетрях у Детройті, було б шоком. Це могло бути занадто багато».
  «Як ви думаєте, він благодійник?»
  «Можливо, але він також може бути злим через всю ситуацію. Ми будемо тримати його там. Далі у нас Пітер Абернаті. Запеклий брат Лізи є єдиним спадкоємцем грошей Абернаті, і він, здається, зневажає свою сестру. Він був м’якшим, коли я спілкувався з ним та Ебігейл, але перша зустріч залишила неприємний присмак у роті. Крім того, гроші є мотиватором багатьох злочинів. Ми не знаємо, скільки грошей, але ми знаємо, що вони займаються нерухомістю, тому, ймовірно, це пристойна сума».
  «Але батьки здорові, чи не так?» — запитав Мартін.
  «Так, але Ліза не була в заповіті, поки вона не приєдналася до сім’ї».
  «Навіщо чекати, щоб убити Лізу?»
  «Я не знаю, але ми повинні залишити його в списку».
  Мартін підняв чистий аркуш паперу.
  «Для чого це?»
  «Таємничий хлопець Брайтмура».
  «Що ми знаємо про нього?»
  «Ну, живе в Брайтмурі, тому він бідний; припустімо також, що він чорний, тому що дев’яносто відсотків населення в цьому районі є таким, і припустімо, що він торговець наркотиками».
  «Це багато припущень, — сказав Мартін.
  «Звичайно, але він — мій підозрюваний у творенні», — сказав я, підморгуючи йому.
  «Ще є підозрювані?»
  Я намагався згадати, кого ще можна додати до списку.
  «Я так не думаю».
  «А як щодо випадкового вбивці?»
  «Випадкові вбивці завжди можливі, але я так не думаю».
  «Чому ні?»
  — Тому що Лізу вбили в Брайтмурі. Вона приїхала туди сама, її бачили, як тинялася в минулі тижні, і в неї вистрілили п’ять разів. Щось тягло її туди, і той, хто її застрелив, зробив це особистим. Крім того, її не пограбували: залишилися діамантова каблучка, гроші, гаманець і вантажівка».
  «Що ти думаєш про колишнього арештанта, з яким вона жила?»
  «Він міг наказати міньйону вбити її, але це було б дивно через проміжок часу. Це єдине в цьому сценарії — він не має сенсу».
  «Гаразд, тоді у нас справді є лише три хороших підозрюваних, і лише двоє справді життєздатні, правда?»
  Я зітхнув і похитав головою. Хоч як незручно почувався Пітер під час першої зустрічі, він не почувався хорошим підозрюваним.
  «Заповнюємо протоколи на підозрюваних, складаємо їх і йдемо додому. Крім того, я думаю, ви можете сказати Мадлін, що можна йти додому. Я не думаю, що їй справді загрожує якась небезпека. На сьогодні з нас досить».
  Ми скопіювали інформацію з дошки у файли для кожного, відклали їх і закрили магазин. Я сказав Мартіну зустрітися зі мною в офісі о 9:00 наступного дня й пішов додому.
  Тієї ночі в будинку було надто тихо й тихо. Я поставив «Зиму» Вівальді, знайшов у холодильнику капусту, шпинат і часник і почав рубати тріо. Коли все було подрібнено, я кинув це в блендер, додав базилік, пармезан і оливкову олію, і змішав суміш. Зрештою я сів на вечерю з мискою феттучіні з песто. Покидаючи в рот солону пасту з зеленим покриттям, я думав, хто буде найбільш життєздатним підозрюваним. Мадлен була найкращою головною версією, але чим більше я думав про це, тим більше мені подобалася ідея про те, що сім’я Мастерсів стоїть за вбивством Лізи. Карсон Старк незабаром вимагатиме оновлення. Я сперечався з ним за те, що він не сказав мені, що вони з Лізою знали одне одного в дитинстві. Це б змістило фокус нашої розмови. Я доїв пасту й пішов до домашнього офісу.
  Я складав хронологію Лізиного життя, коли задзвонив телефон. Перш ніж відповісти, я наклеїв на дошку ще одну підказку.
  "Привіт?"
  «Ви шукаєте не в тих місцях». У трубку прохрипів сухий, хрипкий голос.
  "Привіт? Хто це?»
  «Ви шукаєте те, чого немає. Покоління, якому було байдуже, пішло і пішло назустріч. Ви не знайдете слідів, яким можна довіряти, але створення справи є обов’язковим. Минуле містить підказки, які ведуть до істини».
  Голос був хрипкий, дряпаючи мої барабанні перетинки. Холод пробіг по спині.
  Було близько півночі, і мої очі почали горіти від втоми. Незважаючи на це, я спотикався по офісу в пошуках ручки та паперу. Ручка проткнула мою долоню, але я струснув біль, намагаючись знайти аркуш паперу, щоб написати. Я вирвав аркуш із зошита й почав записувати почуте.
  «Минуле містить підказки, які ведуть до істини. Що ти ще хочеш мені сказати?» Я пробурмотів у трубку, щоб продовжити розмову людини на іншому кінці. Голос був ретельно підібраний, щоб звучати чоловічо, але за загадкою я чув натяк на жіночність. Я записав дивне повідомлення.
  «Так. Покоління, якому було байдуже, пішло і пішло назустріч».
  «Покоління, якому було байдуже»… Це було посилання на Лізу? Її не хвилювало минуле її родини. Факт полягав у тому, що вони були забезпечені, білі й не зацікавлені в спілкуванні з людьми поза межами своєї безпосередньої соціальної сфери.
  «Хто це?» — дарма питав я.
  «Друг, який піклувався, але не міг залишитися там, щоб побачити, як вона помирає всередині».
  Голос був моторошним і дивним, а телефонний дзвінок просто дратував. Якби ця людина знала, хто вбив Лізу, чому б просто не розповісти про це?
  Я повторював слова, записуючи їх.
  «Друг, який піклувався? Про кого потурбувався друг? Ліза Абернаті?»
  — Ні, — різко пролунав голос, різкий і холодний.
  «Медлін Прайс?»
  «Ні». Ще один знімок.
  «Тоді хто?» запитав я.
  Відповіді немає.
  «Я слухаю. Що ти хочеш мені сказати?» запитав я.
  Телефон відключено. Я намагався пригадати голос. Чи чув я це раніше? Загадки були схожі на повідомлення, які отримувала Мадлен. Я не думав, що чув голос раніше, але оскільки він був замаскований, я не міг бути впевнений. Що означала загадка? Наступну годину чи близько того я ламав голову, намагаючись з’ясувати, чого хоче той, хто телефонує, і хто він. Зрештою я мусив визнати, що не мав уявлення, хто дзвонив. Я ліг спати і неспокійно спав всю ніч.
  «Я шукаю місіс Сільвію Вілкокс».
  Телефон дзвонив сім разів, перш ніж я взяв трубку. Мій мозок шукав ясності, поки я тримав телефон біля вуха.
  "Привіт? Це місіс Сільвія Вілкокс?» Голос був високим, але чоловічим, і той, хто дзвонив, трохи шепеляв.
  «Так, це Сільвія Вілкокс».
  Тиша.
  «Ти там?» запитав я.
  «Мене звуть Реймонд Мастерс, і я хочу вас побачити».
  Реймонд Мастерс був молодшим братом Демаріо. Я був приголомшений. Глянувши на свій мобільний телефон, я побачив, що зараз 6:30 ранку, я проспав.
  «Містер Майстри, буду радий зустрічі з вами. Скажи коли і де».
  «Я можу зустрітися з вами у вашому офісі за годину».
  «Добре».
  «Я буду там за годину», — сказав він, кладучи трубку. Адреса не потрібна.
  Я схопився з ліжка. Моє серце забилося. Можливо, тюремний удар мав певну силу. Можливо, Демаріо Мастерс підлаштував Лізу та вбив її одним із членів банди ззовні.
  Після швидкого душу та чашки кави я помчав до офісу. Я не був упевнений, як Реймонд знайшов мене чи чому він дзвонив, але мені дуже хотілося почути, що він скаже. Він прибув протягом години. Я стояв біля дверей, коли він подзвонив.
  «Привіт, містер Мастерс. Дякую, що прийшли, — сказала я, відчиняючи двері й простягаючи руку.
  Маленький виснажений чоловік обхопив мою руку своїми скелетними пальцями й слабко стиснув. Обличчя його постаріло за роки, але було видно, яким він був красивим. Його брови були вищипані та сформовані, а тріщини та зморшки на обличчі покривав важкий шар тонального крему.
  «Я мусив прийти», — сказав Реймонд Мастерс, по-жіночому похитуючись, ступаючи в двері.
  «Добре. Я готовий вислухати все, що ти маєш сказати». Я підвів його до зручних стільців біля столу й жестом попросив сісти.
  «Я знаю, що сталося», — випалив Реймонд, щойно сів.
  «Чудово. Скажи мені».
  «По-перше, ти повинен зрозуміти, що мій брат божевільний. У дитинстві він піддавався жорстокому поводженню, і він продовжив жорстоке поводження зі мною, своєю дочкою та, ймовірно, з іншими».
  «Про який тип насильства ми говоримо?»
  Очі Реймонда звели в підлогу. Я кивнув головою, щоб показати, що розумію.
  «Мені шкода, що вам довелося через це пройти. Ви знали Лізу Абернаті чи Мадлен Прайс?»
  «Обидва. Ліза була в порядку, тільки не надто розумна. Мадлен була розумна і мила. Мені завжди було її шкода. Ми намагалися попередити Мадлін про Демаріо; вона просто не слухала. Перш ніж вона встигла втекти від нього, вона була вагітна. Її батьки були одружені, і я думаю, що вона була досить молода, щоб думати, що зможе вийти заміж за Демаріо.
  «Даніку катував мій брат. Вона провела час у лікувальних центрах, і коли дізналася, що її мати веде світське життя, вона просто вибухнула. Спочатку вона хотіла познайомитися з нею та іншими дітьми, але Ліза цього не хотіла. Вона погодилася зустрітися з Данікою, але хотіла, щоб вона була маленькою брудною таємницею».
  Це пояснювало, чому Ліза була в Брайтмурі: це було єдине місце, де вона хотіла зустрітися з Данікою, тому що там не буде нікого, кого вона знає. Важко було уявити Даніку вбивцею, але чим більше я чув про те, як з нею поводилася Ліза, тим більше відчував, що Даніка ймовірно підозрювана.
  «Ви хочете сказати мені, що Даніка вбила Лізу?»
  Реймонд подивився на свої руки.
  «Так».
  «Вона сказала вам, що вбила Лізу?»
  «Я знаю, що вона зробила це, і вона не закінчила. Ось чому я тут».
  «Що ти маєш на увазі, що вона не закінчила?»
  «Ліза кинула Даніку, але не сама: Мадлен підбадьорювала її. Я намагався бути другом для обох».
  Друг… М’який, хрипкий голос під час телефонного дзвінка минулої ночі згадав, що я друг. Реймонд Мастерс був жартом.
  «Ти думаєш, що Даніка заподіє Медлін біль?»
  У цьому припущенні була логіка. Можливо, Ліза не кинула б Даніку, якби її не підбадьорили. Знову ж таки, якщо ситуація була безвихідною, а це здавалося, судити Лізу було важко.
  «Я думаю, тобі потрібно її знайти».
  Складність у тому, щоб бути детективом, полягає в тому, що ви не можете заарештувати. Ви проводите розслідування, і якщо у вас є вагомі докази, ви йдете до поліцейської дільниці. Після того, як ви поділилися своєю інформацією з офіцерам, вони вирішили, чи виконали ви свою роботу. Наступний крок – прокуратура. До того часу ваші підозрювані могли втекти з міста. Якщо Даніка була вбивцею Лізи, я повинен був бути обережним, як підходити до неї, перш ніж передати інформацію в поліцію.
  «Містер Майстри, я приватний детектив. Я нічого не можу вдіяти з цією інформацією, доки не матиму чогось остаточного, щоб передати в поліцію. Чому ти прийшов до мене, а не в поліцію?»
  Кілька хвилин він розмірковував над запитанням, а потім простягнув скелетну руку до скроні. Інтерв'ю явно виснажило його сили.
  «Пані Вілкокс, я жив таким же життям, як мої брат і сестри. Я займався шахрайством з кредитними картками, курив наркотики та займався проституцією. Був час, коли я думав, що роблю все це тому, що мені це подобалося. Даніка на сімнадцять років молодша за мене. Я спостерігав, як вона зростала так само неблагополучно, як і я. І я знаю, що якби вона могла зробити щось інше, вона б це зробила, але це все, що вона знає, і поліція не завжди це розуміє. Я думаю, ви це зрозуміли».
  Це було дивно. Що Реймонд Мастерс чув про мене?
  «Якщо вона вбила Лізу, я хочу, щоб вона відсиділа за це. Ви це розумієте, чи не так?»
  «Так, і я згоден. Це правильно. Місіс Вілкокс, лікарі сказали мені, що мені недовго. Я чекав, поки не стало надто пізно, щоб піти до лікаря та почати лікування. На той час, коли я проходила тестування, ВІЛ перетворився на СНІД. Тепер уже не повернеться. Перед смертю я хочу побачити якомога більше своїх племінниць і племінниць у якомога безпечнішому місці. Розум Аліси не в порядку, тому вона не може дати дітям те, що їм потрібно — шанс. Даніка повинна бути подалі від усього цього. Якщо її посадять під варту, вона може отримати допомогу, можливо, навіть диплом середньої школи та коледжу. Якщо вона залишиться на вулиці, вона закінчить, як і всі ми».
  Мені було цікаво, чому він думав, що Алісса не в розумі. Вона збиралася вчитися на медсестру і забезпечувала свою сім’ю найкращим, що могла. Вона явно була однією з найбільш стабільних членів клану Майстрів, але не було сенсу розповідати про це своєму братові.
  «Це має сенс, але я не можу захистити її від того, що може зробити поліція. Найкраще було б, щоб вона здалася сама».
  «Так, але Демаріо — її батько, і вона знає, що він ніколи не хотів би, щоб вона робила це. Вона буде тікати, поки ви її не спіймаєте. Це ти повинен зловити її».
  «Чому я?»
  «Тому що ти будеш вагатися стріляти. Ви приватна особа, тож спробуєте зробити щось по-іншому, тому що вам доведеться».
  Реймонд Мастерс знав, як це працює. Я був громадянином, який випадково мав зброю, але права правоохоронних органів на мене більше не поширювалися. Він був у моєму офісі і розповідав мені, що зробила його племінниця, тому що я не міг застрелити її, якщо це не було абсолютно необхідно. Розумний.
  «Ти знаєш, де зараз Даніка?»
  Очі Реймонда наповнилися слізьми. Він опустив обличчя руками й заридав.
  «Я намагався її зупинити. Я намагався, але вона не слухала. Сказала, що має закінчити; сказав, що вони це заслужили».
  «Про що ти говориш? Містере Мастерс, що ви намагалися їй завадити?»
  «Вона дістала машину і кілька людей з капоту. Вчора пізно пішов до Енн-Арбор..."
  Мені більше нічого не потрібно було чути. Даніка пішла до Маделін. Я сподівався, що не запізнився.
  «Містер Майстри, я мушу попросити вас піти», — сказав я, перш ніж набрати текстове повідомлення Мартіну та Чарльзу: «Зустрінемось у Брайтмурі якомога швидше!
  «Будь ласка, не роби їй боляче. Вона просто дитина, і вона стільки всього пережила, — благав Реймонд, коли я виводив його з офісу.
  «Я зроблю все, що зможу, але без обіцянок». Я думав про додаткові збори, які збирала Даніка. Якби вона забрала Мадлін з дому, їй висунули б звинувачення у викраденні та, не дай Бог, додаткове звинувачення у вбивстві. Її судитимуть як дорослу, і її життя, по суті, закінчиться. Звичайно, це не було б несправедливо, якби вона позбавила життя двох жінок.
  Я замкнув і кинувся вниз по сходах. Чарльз перекликав мене, коли я вирвався крізь подвійні двері й помчав до пішохідного переходу.
  «Що трапилося, Сільвіє?»
  «Ти мені потрібен. Я думаю, що у мене на руках потенційне викрадення».
  "Де?"
  «Це на вашій дільниці. Брайтмур. Ось чому я звернувся до вас».
  «Добре. Розкажи мені, що сталося».
  «Дочка Лізи Старк вбила Лізу, і вона хоче помститися жінці, яка спонукала її матір покинути її. Це довга історія, але я думаю, що ми тут щось маємо. Нам потрібно якомога швидше дістатися до Брайтмура».
  «Повільніше, повільніше. Спочатку зателефонуйте жінці, яку, на вашу думку, викрали. Подивіться, чи зможете ви до неї дістатися».
  «Так, так, ви маєте рацію. Гаразд, телефоную зараз, — сказав я, коли світло змінилося, і я кинувся через вулицю.
  Коли я дістався іншого боку, я набрав номер Медлін і подзвонив. Вона відповіла на другий дзвінок.
  "Привіт?"
  «Медлін?»
  «Так. Хто це?»
  «Сільвія Вілкокс. Ти все ще в притулку?»
  «Так. чому?»
  «Ви чули про Даніку Мастерс?»
  Тиша на іншому кінці.
  «Медлін, це важливо. Ви чули про неї?»
  «Ні. Навіщо мені її чути?»
  Мадлен була в безпеці. Що, якби Реймонд Мастерс щойно сказав мені купу брехні?
  «Добре. Ну, просто передзвони мені, якщо трапиться щось незвичайне, добре?»
  «Звичайно. Я це зроблю. Дякую, що перевірили мене».
  Я сповільнив крок і передзвонив Чарльзу.
  «Помилкова тривога. Здається, мене могли обіграти. Мадлен Прайс вдома і не помітила нічого незвичайного. До біса, Чарльз, мої очі починають перетинатися на цій речі. Мені потрібна допомога».
  «Гаразд, розслабся. Я вільний сьогодні вдень. Зустрінемось у Мікельсона».
  OceanofPDF.com
  
  17
  МІкельсон був малонаселеним. Обід поспіх складався з групи людей похилого віку за заднім столиком, що розмовляли та сміялися вдень. Та сама дівчина, з якою я розмовляв кілька тижнів тому, працювала за лічильником. Вона ще раз глянула на мене, коли я зайшов. Було впізнання, але не було бажання згадувати. Я сів на одне з дерев’яних ліжок і чекав на Чарльза. Він прибув хвилин через десять.
  Чарльз виглядав виснаженим і скуйовдженим. Його бордова краватка була перекошена, а сіре пальто нерівно звисало на великих руках.
  «Довга ніч?» запитав я.
  «Так. У мене вдома божевільні справи. Мій брат і його родина «здивували» мене візитом. Вони всі залишаються в мене. Діти – це чудово, але я рада, що їх у мене немає».
  «Ще», — сказав я.
  «Не наворожуй мені!» — сказав Чарльз, змахнувши рукою для рукостискання. Ми сиділи та чекали, поки жінка за стійкою підійде та прийме наше замовлення. Дві знамениті риба з чіпсами, вода для мене та кола для Чарльза. Після того, як замовлення було прийнято, ми приступили до справи.
  «Добре. Скажи мені те, що мені потрібно знати».
  «Дядько каже, що це зробив хлопець».
  «Ви йому вірите?»
  «У неї є хороший мотив, вона добре знає місцевість, а з ким би ще Ліза поїхала в Брайтмур?»
  «Начальство не хотіло, щоб ми надто багато займалися цією справою через залучених людей. Сім'я Старків схожа на королівську сім'ю, і сім'я Абернатіс теж важлива. Вони не хотіли, щоб їх розслідували, але якби ми знали про дитину…»
  «Дитина — хороший ракурс, але у неї також був мотив не вбивати Лізу».
  «Так? Як що?»
  «Хтось надсилає гроші тому, хто піклується про неї; Я припускаю, що хтось був Лізою. Тепер, коли її немає, гроші можуть продовжувати надходити, але є шанс, що це припиниться. Не знаю, наскільки, але дитині в Брайтмурі важко жити. Кожна копійка допомагає».
  «Отже, питання в тому, чи була вона настільки розлюченою, щоб не дбати про гроші».
  «Це одне питання, інше головне питання: чому дядько прийшов до мене? Навіщо давати мені цю інформацію про його племінницю? Це підстановка?»
  Було дивно, що поліція не виявила, що у Лізи є дитина, але я знав, як політика може впливати на розслідування.
  «Зовнішні сили дійсно можуть зіпсувати розслідування. Не сприймайте це як невдачу. Тепер нам є чим займатися. Мені просто потрібна ваша допомога, щоб привести цю дитину».
  «Добре, але нам потрібні докази, перш ніж я зможу втрутитися. Начальник не хоче, щоб ми працювали над тим, що не підходить».
  «Так, я думаю…» Мій телефон почав вібрувати на столі.
  "Привіт?"
  «Кара пропала!»
  Це була Мадлен Прайс, яка звучала шалено.
  «Повільніше. Почни з самого початку».
  «Дзвонили зі школи. Сьогодні Кара не прийшла на жодне зі своїх занять. Вона пропала! Думаю, вона у когось є!»
  «Добре. заспокойся де ти?»
  «По дорозі додому! Я маю її знайти!»
  «Я прямую до вас, але я в Детройті, тому мені знадобиться деякий час, щоб дістатися туди».
  Я поклав трубку й розповів Чарльзу про те, що відбувається.
  «Давай зберемо обід», — сказав Чарльз, схопивши моє зап’ястя, коли я встав, щоб піти.
  Він підійшов до стійки і пояснив, що нам потрібно піти. Нашу їжу доставляли в білих паперових пакетах із жирними плямами на дні.
  «Зателефонуй мені після того, як поговориш з нею».
  «Зроблю», — сказав я, перш ніж сісти в Taurus і попрямувати на I-96.
  Я на п’ять разів перевищив дозволену швидкість і прибув до Маделін через тридцять п’ять хвилин після того, як виїхав із Мікельсона. Я перевірив майно, переконавшись, що воно безпечне та вільне від зловмисників. Мадлен з’явилася приблизно через сорок п’ять хвилин.
  «Пані Вілкокс, я не знаю, де шукати. Кара така хороша дівчинка. Вона б ніколи не прогулювала школу. Я просто знаю, що вона в когось є!»
  «Добре. Коли ви востаннє розмовляли з Карою?»
  «Останньої ночі. Ми розмовляємо щовечора між сьомою та сьомою».
  «Здається, щось не так? Вона сказала щось незвичайне?»
  Мадлен дивилася в підлогу кілька хвилин, перш ніж підвести очі.
  «Заходьте до мене в кабінет».
  Ми пішли до офісу Маделін і сіли. Вона відкрила ящик свого столу й витягла блокнот.
  «Звичайно, я завжди намагаюся переконатися, що моя дитина не закінчить так, як я. Минулої ночі все було добре, але минулого тижня Кара сказала щось, що змусило мене здивуватися».
  Мадлен штовхнула блокнот через стіл. Вона нашкрябала «Пляма?» у блокноті разом із «Що це означає?»
  «Кара промовчала, що зустріла нового друга. Вона не сказала мені, де познайомилася з нею, але їм обом подобалося грати в ігри віртуальної реальності. Вона згадала, що є новий клуб для підлітків «The Spot» і її новий друг запросив її. Я намагався це знайти, але нічого не міг знайти. Я знаю друзів Кари, тому це здалося мені дивним. Я ставив більше запитань, але вона заговорила про речі».
  Коли я був поліцейським, у Брайтмурі діти називали місце «Пляма». Це була стара фабрика, яка занепала. Будівля була в списку на знесення, але місто не поспішало її зносити. Я там не був багато років, але, мабуть, він ще стояв.
  «Чи можете ви мені ще щось сказати? Щось ще виділяється?»
  «Ні. Це було все».
  «Добре. У мене є ідея. Я буду на зв'язку». Я штовхнув блокнот назад через стіл і попрямував до дверей.
  «Пані Вілкокс! куди ти йдеш Що ти збираєшся робити?»
  «Просто залишайся тут. Замикай двері й тримай телефон поруч», — сказала я, зачиняючи за собою двері.
  Я подзвонив Мартіну.
  «Гей, який наступний крок?»
  «Я прямую до Брайтмура. Я збираюся написати адресу вам і Чарльзу. Ідіть туди, але не беріть участь, доки я не передзвоню».
  «Добре».
  «У мене є передчуття».
  
  «The Spot» — це невелика будівля, яка слугувала магазином, кафе та ломбардом у роки після того, як фабрика з упаковки припинила виробництво. Він знаходився на краю парку Руж, недалеко від Коні-Айленда, де я зустрів Дона, інформатора. Коли я був поліцейським, удень це була неофіційна вулиця коханців, а вночі – притулок для зґвалтувань і вживання наркотиків. Яскраві вуличні ліхтарі парку Руж давали Плямі достатньо світла для злочинців, не змушуючи нападників забезпечувати додаткове освітлення. Я під'їхав до стоянки в парку, що прилягала до вулиці, де стояла стара, занедбана будівля.
  Я прив’язав одну рушницю до щиколотки й ще раз перевірив наявність бокового люгера. Руж-парк не був звичайним місцем для незлочинців, а порожня автостоянка зробила «Місце» ідеальним місцем для злочину. Я прокрався по краю алюмінієвої огорожі, що відділяла парк від колишнього мікрорайону. Перелізши через огорожу, я боровся крізь зарості та сміття, сподіваючись, що хрускіт листя та зелені не такий гучний, як мені здалося. Повільно підійшовши до стіни будівлі, я переконався, що мене ніхто не бачить усередині. Я притулився спиною до понівеченого алюмінієвого сайдингу й прислухався. Спочатку нічого не було, але потім я почув слабкий голос. Я повернувся до порожнього підвіконня й побачив Даніку Мастерс, яка тримала маленький пістолет і стояла перед молодою жінкою, прив’язаною до стільця: Карою Прайс.
  «Отже, ти моя сестра?» — спитала Даніка, підходячи до Кари. «Ти знаєш, що твоя мама сказала моїй мамі кинути мене? Не те, щоб я звинувачував твою маму, бо моя мама мала б мати більше розуму, але це ні тут, ні там. Мій батько розповідав мені про твою маму — яка вона була така розумна. Як вона змусила його подумати, що вони з Лізою були запеклими ворогами, хоча вони насправді вели спільний бізнес».
  Кара підвела очі, розгублена.
  «О, так. Ви не знали? Так, наші мами допомагали жінкам покинути своїх чоловіків і хлопців і почати нове життя; це справді річ. Разом вони об’їздили всю країну. Твоя мама — справжній мозок, який стоїть за цим, але моя мама була фінансовою підтримкою. Напевно твоя мама тобі все це розповіла? ні? Ну, є ще щось. Наш тато хотів побачити вас і налагодити стосунки, але ваша мама цьому завадила. Вона не хотіла, щоб ти спілкувався зі мною чи нашим батьком. Він томиться у в'язниці, дивуючись, як справи його старшої дочки. Не хвилюйся, я доповнив його, але ти не думаєш, що це соромно, що чоловік повинен цікавитися, як почувається його дитина, просто тому, що її мати — дурна, егоїстична сука?»
  «А може, вона просто розумна», — сказала Кара.
  Даніка простягнула руку і вдарила Кару по обличчю, розлютившись до нападу. Я скористався цією нагодою, щоб прослизнути крізь зяючу діру в стіні та швидко пошмигнути за стос картонних коробок. Сильний сморід екскрементів вдарив мені в ніс, змусивши стриматися, щоб не задихатися. Картон заважав мені багато чого бачити, але я не міг ризикнути визирнути поверх стосу. Я подивилася вгору, просячи сили, перш ніж обережно опуститися на брудну підлогу.
  «Я бачу, що ти теж дурна сука». Даніка продовжувала лаяти свою зведену сестру.
  Я просканував кімнату в пошуках наступного кроку. Навпроти горби картону стояв бежевий диван без подушок. Якби я міг туди потрапити, я міг би здивувати Даніку ззаду. Мені просто довелося почекати, поки вона знову розлютиться. З мого досвіду, коли злочинці катували жертву або знущалися на неї, вони щось упускали. Даніка знову вдарила сестру і притиснула її обличчя до Кари. Поки вона кричала, я швидко видобув телефон із кишені та надіслав Чарльзу текстове повідомлення: The Spot. Ситуація із заручниками.
  Я залишився за картоном, прислухаючись і чекаючи слушного моменту, щоб застати Даніку зненацька. У той момент я мав припустити, що вона холодна й розрахована вбивця, і її поведінка, здавалося, загострювалася. Не було часу пересуватися на диван — треба було діяти швидко і бути готовим до стрільби. У Даніки не виникне жодних труднощів вивести мене і Кару.
  «Твоя мати так ревнувала. Мати-одиначка-діва, яка живе самотнім життям. Вона образилася на мою маму. Зараз без мами троє дітей. Твоя мати не витримала, тому позбавила життя мою маму. Вона знала, що ніхто нічого не почує. Брайтмур — місто-привид у цих краях. У нас тут майже немає копів».
  Я обійшов горбу картону, піймавши погляд Кари й приклавши вказівний палець до своїх губ.
  «Твоя мати була слабкою, але вона не була поганою людиною», — сказав я.
  «Що?»
  Даніка обернулася, направивши пістолет у мій бік.
  «Твоя мати була слабкою, але ти більше схожий на неї, ніж ти думаєш».
  «Що? Як так?» Тепер я мав повну увагу Даніки.
  «Вона просто намагалася отримати найкращий можливий результат для себе, і ти намагаєшся зробити те саме. Ви поранені, тому ви прагнете помститися, тому що думаєте, що це полегшить вам життя. Ваша мати покинула вас, бо думала, що це полегшить їй життя. Ви обоє неправі. Це — те, що ви робите — зробить ваше життя гіршим, і ви ніколи не зможете це виправити. Твоя мати зробила те саме. Ось чому вона була готова зустрітися з вами. Покинувши вас, у її житті залишилася діра, яку неможливо було виправити. Вона думала, що біль зникне, як ти думаєш, що вбивство Кари — твоєї сестри — змусить біль зникнути. Отже, бачите? У вас з Лізою багато спільного. Брак розуміння, чи не так?»
  Даніка була сердита, але приголомшена. Вона стояла нерухомо, дивлячись на мене, а її плечі почали важко підніматися й опускатися. Я бачив, як Кара тихенько звивалася з мотузок. Я підійшов ближче до Даніки, приціливши пістолет до її чола.
  «Ти думаєш, що все знаєш, чи не так? Ти нічого не знаєш ні про мене, ні про мою матір!»
  «Я знаю, що твоя мати воювала за тебе. Вона хотіла отримати опіку, але дуже боялася, що скажуть її батьки. Вони фінансували її життя, але вона забрала б вас назад. Вона ніколи не хотіла залишати вас, але ваш тато був настільки образливим, що вона просто не могла залишитися».
  Дитина, незалежно від того, наскільки пораненою або зневаженою вона почувається, завжди хоче знати історію, чому її батьки покинули її. Я спостерігав, як очі Даніки наповнюються ненавистю, перш ніж вона повернулася й кинулася назад до Кари. Я кинувся до неї, схопив її за хвіст і натоптав її ліву гомілку, а потім встромив пістолет у її череп.
  «Я не хочу, але ти знаєш, що я знаю, як цим користуватися», — сказав я. «ДПД буде тут за кілька хвилин. Ти в порядку, дитино?» Я подзвонив Карі.
  Я чув бурхливий плач Кари, але не смів відвести очей від Даніки. Здалеку завили сирени.
  OceanofPDF.com
  
   18
  СВирішення справи завжди підвищує ваше его. В душі з’являється відчуття задоволення і спокою, і ти згадуєш, навіщо робиш те, що робиш. Але того дня я не відчував почуття задоволення; замість цього я відчув клубок у горлі. Чи можливо, що Даніка Мастерс убила свою маму? Я згадав те, що вона розповідала Карі до того, як я її перебив. Вона думала, що Мадлен убила її матір. Копи думали, що Даніка вбила Лізу, але в моєму розумі щось не так.
  «Вона говорила, але ми нічого не маємо про цю дитину», — сказав Чарльз. Він зайшов до мого офісу, щоб розповісти мені, що відбувається зі справою.
  «Я не думаю, що вона це зробила. Не знаю, хто це зробив і чому, але суперечка між нею та Карою – це якась дивна конкуренція між зведеними братами або помстою Мадлен».
  «Мушу з вами погодитися: немає жодних доказів того, що Даніка мала відношення до смерті своєї матері. Насправді, вона не може говорити про Лізу Абернаті без сліз. Вона переконана, що це зробила Мадлен Прайс, але немає підстав вважати, що вона також була причетна».
  «Я ненавиджу, що взявся за цю справу».
  «Чому? Ви наполегливо працювали. Ти зробив чудову роботу, Сил».
  «Але є чоловік, який чекає, поки я скажу йому, що я знайшов убивцю його дружини. Він очікує, що я принесу цю штуку додому, а я, здається, не можу розкрити справу. Я зазнав невдачі».
  Чарльз сів навпроти мене. Більше було нічого сказати. Я зазнала невдачі. Настав час сказати Карсону, що вбивця його дружини не ідентифікований і, ймовірно, ніколи не буде знайдений.
  «Що ще сказала Даніка?»
  «По суті, вона сказала, що вони з Лізою посварилися через те, щоб оприлюднити їхні стосунки. Даніка хотіла бути її донькою весь час, а не лише тоді, коли Ліза проскочила нижче Восьмимильної дороги. Ну, за словами Даніки, вона планувала вийти на публіку, і сказала про це Лізі. Отже, Ліза залишилася там сперечатися з нею. Згодом Ліза пішла за нею в провулок, і вони ледь не посварилися, але перш ніж щось встигло статися, під’їхав чорний Монте-Карло. Хтось вийшов, одягнений у чорне, лижна маска і все таке, і вони вистрілили в Лізу п’ять разів».
  Проста історія. Майже занадто просто, але одна річ вирізнялася: чорний Монте-Карло. Чому це виділялося?
  «Чорне Монте-Карло…» — сказав я.
  «Так. Вона стверджує, що це була вінтажна форма — блискуча, гарна машина».
  Я їжджу на ньому лише в особливих випадках.
  Я можу помилятися. Я мав помилятися.
  "Чарльз?"
  «Так, що не так? Ви виглядаєте запанікованим».
  «Я мушу йти».
  «Що ти маєш на увазі? Куди ти йдеш?»
  Я відсунув документи, схопився, схопив ключі й побіг до машини. Якби я поспішав, то встиг би до 17:00. Я виїхав на М-14, застряг у пробці й зійшов з шосе о 4:45. Я зупинився на стоянці о 4:57. Ейлін Старк виходила з офісу, впевнено крокуючи в костюмі в тонку смужку. Я зупинився на стоянці, кинув машину на стоянку й вискочив. Ейлін продовжувала йти, наче не бачила моєї машини.
  «Пані Старк!» Я крикнув їй у спину.
  Ейлін обернулася, низько насунувши сонцезахисні окуляри на ніс.
  «Пані Вілкокс. Я вас чекав».
  «Чому це?»
  «Ти гострий».
  «Ви визнаєте?»
  «Я дуже радий, що ви спіймали вбивцю Лізи. Вона молода; Я сподіваюся, що вона отримає коротке речення. Вона заслуговує на другий шанс».
  «Звідки ти про це знаєш?»
  «Ви були б здивовані тим, що я знаю».
  «Вона не винна».
  «Ні? Тоді чому ви змусили поліцію її заарештувати?» — глузливо спитала вона.
  «Ти не збираєшся дозволити п’ятнадцятирічній дівчині взяти на себе відповідальність, чи не так?»
  «Пані Вілкокс, я не розумію, про що ти говориш».
  «Сьогодні не керував Monte? Хороший Cutlass.»
  Ейлін усміхнулася й похитала головою.
  «Пам’ятайте, я казав вам, що їду на цій машині лише в особливих випадках».
  «Наприклад, коли ти йдеш убивати свою невістку?»
  «Це жахливо сказати.
  «Карсон любив її».
  «Він знову полюбить».
  «Як ти міг бути таким холодним?»
  «Дякую, що зайшли, місіс Вілкокс, але якщо ви не заперечуєте, я повинен...»
  «Ви підставили її».
  «Пані Вілкокс-"
  «Ти підставив молоду дівчину! Дитина вашої невістки. Ти був тим, хто переслідував Мадлін».
  «Навіщо мені колись це робити?»
  — Тому що ти не хотів, щоб хтось знав, що ти вбив Лізу, а найменше свого сина.
  Айлін Старк голосно, сердито засміялася, а потім сказала: «Ніхто не скаже синові, що його мати вбила його дружину. Подумайте, як це було б жахливо».
  «Може бути одна людина, яка думає, що для неї важливо знати, навіть якщо це боляче».
  «Ця сама людина має занадто багато співчуття, щоб зробити це. Доброго дня, місіс Вілкокс».
  Ейлін Старк, вбивця Лізи Старк, залізла в її автомобіль і поїхала.
  
  Я передав всю зібрану інформацію в DPD, але знав, що доказів недостатньо, щоб висунути звинувачення. Ейлін Старк було сімдесят сім років, і вона була багатою. Шанси на те, що вона будь-коли посидить у в’язниці, були нульовими. Імовірність того, що прокурор коли-небудь просунеться, була ще меншою. Даніка також уникла кримінального переслідування за вбивство Лізи. Тому що не було доказів її причетності до злочину. Її засудили до трьох місяців у стаціонарному центрі за те, що вона зробила з Карою — коротке перебування внаслідок того, що Кара та Мадлін виступали за те, щоб вона отримала більш м’який вирок.
  Я відкладав неминуче на кілька тижнів, але зрештою мені довелося відповісти на телефонні дзвінки Карсона та домовитися про зустріч. Мені було неприємно знати, хто вбивця, не маючи змоги нічого з цим вдіяти, але я не брався за справу з думкою, що вона колись дійде до суду. Я взяв його, бо хотів дізнатися правду для Карсона.
  «Як ти збираєшся йому сказати», — запитав Мартін.
  «Я ні. Він сам розбереться».
  «Як?»
  «З’єднавши крапки».
  «Але...»
  «Мартіне, я не кажу йому, що його мати вбила його дружину. Він розбереться. Це буде один із тих…» Я відчув, як емоції підхоплюють моє горло. Грошей не вистачало: нічого не вистачало матері, щоб завдати синові такого болю.
  «Мабуть, ви маєте рацію, але я хотів би знати правду, навіть якби вона була жахливою».
  Слова Мартіна вразили мене. Чи завжди було корисним знання правди? Чи правда була кращою, ніж почути комфортну брехню? У мене не було відповідей на ці запитання.
  «Карсон Старк — хірург; він розбереться».
  «Як ви думаєте, чому вона це зробила?»
  Це було чудове запитання. Пробігаючи цю ситуацію знову і знову в голові, я все ще був збентежений. Навіщо матері робити це зі своїм сином? Альтернативна відповідь була ще гіршою.
  «Є шанс, хороший шанс, що кулі не були призначені для Лізи».
  «Що? Чому ти так думаєш?»
  «Якби Ейлін Старк хотіла вбити Лізу, вона зробила б це до того, як вийшла заміж за Карсона. Але що ще важливіше, вона не збиралася допустити, щоб Даніка зруйнувала їхнє добре ім’я. Якби Даніка дала знати про себе, чутка про це дійшла б навколо. Ейлін Старк піклується про зовнішній вигляд і збереження якомога більше грошей у родині».
  «Даніка могла вимагати грошей, щоб все було тихо».
  «Точно так, і Ейлін Старк не збиралася цього допустити».
  «Хворий».
  «Я знаю. Я не знаю, як відреагує Карсон, але я не можу більше зволікати.
  
  Карсон чекав біля дверей із високою склянкою Століса та апельсиновим соком. Він запропонував мені випити, від чого я відмовився, а потім поклав свій портфель на стіл і витяг звідти стос звітів із докладним описом того, що я дізнався.
  «Ви знаєте, хто це зробив?»
  «Будь ласка, сідайте».
  «Це так погано?»
  «Просто... Старку, сядьте, будь ласка. Я прочитаю резюме».
  Пом'якшення інформаційного удару не відбулося. Замість того, щоб вимальовувати деталі, я пробігав короткими абзацами. Карсон зігнувся й почав плакати, коли я розповіла йому про Даніку, його очі палали від болю зради. Я дав йому час поплакати кілька хвилин, перш ніж продовжити. Коли я почав пояснювати подробиці Даніки, Карсон перебив.
  «Де зараз Даніка?»
  «Вона кілька місяців у лікувальному центрі».
  «Я хочу зустрітися з нею».
  «Добре. Думаю, їй це сподобається. Я можу надати вам її інформацію».
  «Коли вона знайшла Лізу?»
  «Приблизно за рік до того, як Лізу вбили. Даніка хотіла бути частиною її життя; вона хотіла познайомитися з вами та дітьми, своїм дядьком, тіткою, двоюрідними братами та бабусею. Ліза боялася, що ви її не приймете, тому тримала Даніку в тіні довше, ніж хотіла. Даніка погрожувала з'явитися і розкрити таємницю, що налякало Лізу. У той день, коли Ліза померла, вона пішла зустрітися з Данікою. Вони годинами сперечалися в покинутій будівлі. Згодом Даніка розлючена пішла. Ліза не хотіла залишати Брайтмур, доки вони не залагодять справи. Вона шукала Даніку і зрештою знайшла її біля магазину для вечірок. Даніка попрямувала в провулок; Ліза пішла слідом. Потім з’явилася машина — чорна, Монте-Карло 1982 року».
  Карсон подивився на мене порожнім поглядом, який змінився очима, повними жаху.
  «Кулі були призначені для Даніки, але Ліза вискочила перед нею. Вона пожертвувала життям заради свого первістка».
  Було так важко дивитися Карсону в очі, але я не міг змусити себе відвести погляд. Більше нічого було сказати чи зробити. Співчутливий зоровий контакт був єдиним, що я міг дати йому.
  Порозумівшись, ми сиділи в комфортній тиші. Це була тиша, в якій ти опиняєшся, коли правда надто правдива, надто гірка. Приблизно через десять хвилин я поклав на стіл запечатаний конверт Карсонової копії документів, закрив свій портфель і повернувся, щоб піти.
  — Сільвія, — сказав Карсон, хапаючи мене за плече. Я обернувся й зіткнувся з ним. Він ніколи раніше не називав мого імені. «Ваш платіж».
  «Карсон…» Це був перший раз, коли я помилився й назвав його на ім’я, тим самим скинувши захисний професійний бар’єр.
  «Ні. Справедливий є справедливий. Ви більше ніж виконали свою роботу. У мене є відповіді, і це все, що я хотів». Карсон схопив зі столу чекову книжку й написав чек на набагато більшу суму, ніж він заборгував.
  «Карсоне, це занадто».
  «Ні, ні, цього недостатньо. Ти не знаєш, що ти для мене зробив».
  «Я не…»
  «Ви довели, що моя дружина була хорошою людиною; що вона любила мене і що вона померла тому, що любила свою дочку, а не тому, що зустрічалася з кимось іншим. Дякую, Сільвіє. Дякую».
  Він притиснув мені в долоню складений чек. Не знаючи, що робити з усіма емоціями, я просто кивнув, повернувся і стрімко попрямував до дверей. Карсон назвав моє ім’я, перш ніж я встигла вийти.
  «Я хочу зустрітися з Данікою. Чи можете ви це організувати?»
  Я вагався не тому, що не хотів допомогти звести їх обох разом, а тому, що був у страху. Він щойно отримав жахливу звістку, але все ще мав серце хвилюватися за дитину, яку ніколи не бачив: справжню людину, яка має силу.
  «Звичайно. Я щось влаштую».
  OceanofPDF.com
  
   19
  «ДжПам’ятайте, ви приватний працівник, а не соціальний працівник, — сказав Чарльз.
  Минуло чотири місяці після закриття справи Лізи. Ми з Чарльзом сиділи в Мікельсона, насолоджуючись холодним чаєм і рибою з картоплею картоплею.
  «Я знаю. Я просто хочу запустити процес загоєння».
  «Це дуже благородно. Мабуть, тому ти ФО. У вас є час пограти в соціального працівника, якщо хочете. Скільки справ ви зараз працюєте?»
  «Наразі я роблю невелику перерву».
  «Це не схоже на вас. Кейс у вас багато чого забрав, га?»
  «Так, це було важко. Ніколи не очікував, що все вийде так, як сталося. Змусив мене подумати про Мартіна та...
  "СТІЙ. Вам не потрібно про це шкодувати. Ти вчинив правильно. Краще, щоб він не знав усіх подробиць. Дерек покінчив життя самогубством. Це все, що йому потрібно знати».
  «Ну, краще чи ні, я не поспішаю щось міняти».
  «Як щодо відпустки? Ви можете забронювати рейс куди завгодно. Кілька тижнів на білому піщаному пляжі. Може бути саме те, що лікар призначив».
  Це звучало як хороший вибір.
  «Можливо, після того, як я виправлю ситуацію тут. Було б непогано взяти час і піти на деякий час».
  «Отже, який план на сьогоднішній день?»
  «Я зустрічаюся з Данікою в будинку її тітки. Звідти ми їдемо до Карсона. Він попросив мене залишитися на першу частину зустрічі, але якщо все піде добре, я піду, і вони вчотирьох залишаться для спілкування».
  «Ти поїдеш на захід».
  «Це вірно».
  «Сіл?»
  "Так?"
  «Ти ангел».
  
  Аліси Мастерс кипіла активність. Попереду було кілька дітей, які їхали на велосипедах. Я зупинився, коли підліток вилетів з дому, дозволивши дверній сіті вдаритися об дверну коробку. Даніка була попереду, схрестивши ноги, сиділа на бетоні, заглиблена в свій мобільний телефон. Була одягнена у вузькі джинси, чорну футболку з написом «Yes» спереду та сіру вітровку. Вона підвела очі, коли я просигналив, і злегка помахала, а потім поклала телефон до кишені й пішла.
  «Гей», — сказала вона, її голос трохи тремтів.
  «Привіт, Даніка. Ви готові?»
  «Гадаю».
  «Гаразд. Залазь».
  Літо було сповнене спекотними, вологими днями, що змінювалися між проливними зливами, але нещодавно погода змінилася. Це був один із перших осінніх днів, які ми відчули, і погода була похмурою та прохолодною, з натяком на дощ у повітрі. Ця зміна привела мене в розслаблений, спокійний настрій. Прохолодний вітерець заповз у машину, коли Даніка застібала свою вітровку перед тим, як сісти в Taurus.
  Перші п’ятнадцять хвилин ми їхали мовчки, але коли під’їхали до з’їзду на М-14, Даніка запитала: «Як ти думаєш, вона колись мене пробачить?»
  «Кара? Можливо — з часом. Просто дайте їй час і пам’ятайте, що їй теж боляче».
  «Я хочу знати її. Ми сім'я».
  «Так, ви. Але пам’ятайте, що ви жили, не знаючи один про одного більше десяти років, і ваша перша зустріч була не такою позитивною».
  «Я просто не знав, що робити. Мені було страшно і сумно».
  Я кивнув головою, не знаючи, що відповісти. Даніка вже стільки пережила, а була ще підлітком. За кілька місяців я пробачив Даніку за те, що вона збрехала про те, що не впізнала фотографію Лізи, і зайшла, щоб допитати мого священика, але злочини проти Кари були набагато кричущими. Був шанс, що Кара більше ніколи не захоче її бачити. Я не був упевнений, що допоможе заспокоїти її біль.
  «Пробач собі», — сказав я. «Зробіть це спочатку. Після цього працювати над налагодженням стосунків».
  
  Карсон був надворі, коли ми прибули. Він був гладко поголений і одягнений у акуратні плісовані кросівки хакі та блакитну сорочку поло. Перш ніж ми вийшли з машини, Карсон перетнув під’їзну дорогу й став біля дверей моєї машини.
  «Сільвія, радий тебе бачити», — сказав він тихим, приглушеним тоном.
  Карсон Старк став чимось на зразок друга. Напевно, це була не найкраща ідея поєднувати бізнес із задоволенням, але всі платежі були зроблені, і ми обоє були самотніми дорослими, боляче та сумували за нашими померлими подружжями. Я кивнув і посміхнувся.
  Даніка відчинила двері машини й вийшла на гравій.
  «Карсон Старк, познайомтеся з Данікою Мастерс», — сказав я, показуючи Даніці підійти з нашого боку машини.
  «Привіт, Даніка», — сказав Карсон, простягаючи руку. Даніка взяла його й міцно потиснула йому руку, але не хотіла дивитися на його обличчя.
  «Ну, нам є багато чого надолужити. Чи добре, якщо ми підемо всередину? У мене є кілька людей, з якими я хотів би, щоб ти познайомився».
  — Звичайно, — пробурмотіла Даніка.
  Я пішов за двома. Карсон озирнувся, кинувши погляд, який казав, що можна піти.
  «Я збираюся виконати кілька доручень. Даніка, можна, якщо я повернуся за годину, щоб забрати тебе?»
  Збентежений вираз обличчя Даніки змусив мене задуматися, чи не зробив я помилки, долучившись до допомоги Карсону та Даніці.
  «Даніка, ти...»
  «Нічого страшного».
  
  Я повернувся через сорок хвилин і побачив Даніку та її зведених братів і сестер, які граються з Лего. Карсон дивився з усмішкою на обличчі. Візит, мабуть, пройшов добре, тому що Даніка зрештою захотіла залишитися довше, ніж на годину. Після того як вона попрощалася зі своїми братом і сестрою та Карсоном, ми вирушили. Перш ніж я встигла зачинити двері, Карсон назвав мене по імені.
  "Так?"
  «Якщо у вас буде час завтра, можливо, ми зможемо пообідати? Моє частування».
  Я вагався. «Карсон… я…»
  «Це просто обід, Сил. Я не стою на колінах чи щось подібне».
  Ми обидва засміялися. Мені потрібно було більше сміху; більше друзів у світі, тому я сказав так.
  
  Зареєструйтеся в ексклюзивному клубі читачів! Зараз ми читаємо «Дівчину в блакитному» , приквел до серіалу про Сільвію Вілкокс у формі серіалу. Щомісяця ви отримуватимете розділ історії. Це абсолютно безкоштовно, і ви можете будь-коли скасувати підписку.
  Ексклюзивна реєстрація в читацькому клубі
  Давайте губитися в історіях разом!
  
  Брейлі
  OceanofPDF.com
  
  Інші книги Брейлі Паркінсон
  Таємниці Сільвії Вілкокс
  Хто вона була
  Переміщення
  Перелом
  Різдво Сільвії Вілкокс
  Дорога в нікуди
  Пробудження
  Девіантність OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"