Даррант Хелен Х. : другие произведения.

Його третя жертва (Метт Бріндл, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Його третя жертва (Метт Бріндл, №1) Хелен Х. Даррант
  
  
  Пролог
  Він провів пальцем по екрану свого мобільного і прищурив очі. Від того, що він побачив, йому стало погано. У житті Белли Річардс з'явився новий чоловік. Він зняв на відео, як Белла та цей Алан Фішер підлабузнювалися один над одним, її пальці гладили Фішерову щоку, її губи прилягали до його рота.
  Вона марнувала час. Белла не годиться ні для Фішера, ні для когось іншого. Чому вона не навчилася? Рано чи пізно вона зайшла б занадто далеко. Якби це сталося, йому довелося б налякати її. Він знав, чого Белла, як і інші, найбільше боїться. Це було не важко попрацювати. Дуже скоро і з дуже невеликими зусиллями він здійснить її кошмари.
  Алан Фішер був ускладненням, з яким він не рахувався. Йому доведеться це сортувати. Тим не менш, це не буде проблемою. Він був минулим майстром гри у вбивства. Наскільки стало відомо поліції, наразі їх було п'ять. Алана Фішера просто додали б до списку.
  Чого поліція не знала, це те, що ці п’ятеро були лише супутньою шкодою. Це були люди, які стали на заваді та мусили зникнути, тому що були надто близько до його справжніх цілей. Поліція про них не здогадувалася. Це тому, що він був розумним і прискіпливим. Його «ідеальні злочини» залишилися зовсім непоміченими. Про зникнення жінок ніхто навіть не повідомляв.
  Він молився, щоб Белла стала іншою. Двоє інших не виправдали сподівань. Тому йому довелося вбити їх. Тепер у нього в прицілі Белла, і було б добре, якби вона не стала його третьою жертвою. Їй залишалося лише зробити його щасливим. Просити було небагато, але його обранці, здавалося, завжди так чи інакше підводили його. І все одно він наполегливо продовжував пошуки. Одного разу він знайде жінку, яка виправдає його мрії. Він сподівався, що саме Белла.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Глава 1
  День 1
   
  Поліцейський увірвався на станцію «Вікторія», показав жетоном на чоловіка на шлагбаумі й побіг просто на четверту платформу. Він оглядав натовп людей, які чекали на потяг Гаддерсфілда. Ось вони були. Чоловік і жінка, рука об руку. Вони були гарною парою. Алан Фішер був високим, темним і дорого одягненим, атлетичної статури. Белла Річардс була стрункою, мініатюрною блондинкою, її волосся довжиною до підборіддя розвівалося на її ніжних рисах. Вона взяла його за руку і спробувала потягнути до поїзда, що чекав.
  «Алан Фішер?» — з деякою поспіхом сказав поліцейський.
  Фішер кивнув.
  «Мені потрібно, щоб ви негайно пішли зі мною. Це твоя дружина». Поліцейський побачив, як здивований погляд Фішера швидко змінився на шок. У його голові вирували б усілякі можливості.
  «Чому? У чому проблема?» — запитав Фішер.
  «Я не маю жодних подробиць, сер. Мені сказали забрати вас і відвезти прямо в лазарет Хаддерсфілда». Сказати легко, але слова передбачають найгірше.
  «Анна в порядку? Вона потрапила в аварію? Вона хвора?»
  Міліціонер похитав головою. «Як я вже сказав, сер, мені нічого не сказали». Його погляд перевів на станційний годинник. «Ми повинні йти».
  — Спершу я подзвоню додому, — твердо сказав Фішер.
  Поліцейський побачив підозру в очах Фішера, і це йому не сподобалося.
  «Там нікого немає. Я думаю, що жінка, яка прибирає вас, пішла з нею». Слова справили правильний ефект. Заспокоєний, Фішер звернувся до свого напарника.
  «Мені доведеться йти. Сідайте на поїзд. Я передзвоню тобі пізніше». Він нахилився й поцілував її в щоку.
  Поліцейський узяв Фішера під руку. «Моя машина надворі. Ми повинні йти. У цей час затори погані».
  Через кілька хвилин вони їхали Ештон-роуд.
  Алан Фішер постукав пальцями по колінах і подивився на офіцера. «Хіба автострада не була б кращою? Десь має бути затор — рух зупинився».
  «Я заберу це в Стокпорті», — запевнив поліцейський.
  «Анна потрапила в аварію? Вона не була за кермом, чи не так?»
  — Поняття не маю, сер.
  «Хіба ти не можеш дізнатися? Знаєш, потрапити на радіо? Запитати когось?»
  «Наберіться терпіння, ви скоро будете там».
  Рух рухався з швидкістю равлика. Оскільки вони могли бачити попереду, транспортні засоби лише повзали. Раптом офіцер з’їхав з головної дороги на одну з десятків вулиць. Воно було вузьким, облямованим з обох боків рядовими будинками з червоної цегли. «Ярлик». Він посміхнувся Фішеру.
  «Ви впевнені?» Фішер прозвучав сумнівно. «Я думав, що тут немає нічого, крім каналу».
  «Я знаю короткий шлях на Рочдейл-роуд. Звідти ми візьмемо M60, а потім M62».
  Але Фішер мав рацію. Вузька бічна вулиця раптово закінчувалася біля пішохідного мосту через канал, яким не могли проїхати машини. Єдине, що відокремлювало їх від води, — заржавілі залізні поручні.
  «Що ти робиш?» Сумніви Фішера тепер перетворилися на роздратування. Міліціонер проігнорував його слова. Цього слід було очікувати. «Ми витратимо ще більше часу на повернення».
  — Зараз це не має значення, сер. Це все, що ми зайшли».
  Розгубленість на обличчі Алана Фішера змусила поліцейського посміхнутися. Він любив їх заводити.
  «Це неправильно. Це якесь шахрайство. хто ти?» — запитав Фішер.
  Міліціонер не відповів. Він був зайнятий нишпорити в бардачку. Він знав, що чоловік втрачає терпіння і йому потрібно діяти швидко. Через кілька секунд він направив заряджений пістолет у скроню Фішера.
  «Скажи до побачення».
  Тепер не могло бути жодних сумнівів чи плутанини. Вираз жаху на обличчі Фішера швидко змінився рішучістю врятуватися. Від першого удару «офіцер» ухилився. Фішер знову кинувся вперед кулаком. Надто пізно. «Поліцейський» натиснув на курок, і це був кінець Фішера.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 2
  Була серед ночі. Єдине світло йшов від місяця, який час від часу виходив із-за густої хмари. Також було холодно, чого тут, нагорі, можна було очікувати лише ранньою весною.
  Вершина болота була похмурою плямою навіть у гарний день. Але вночі це було останнє місце, де хтось міг би бути. Поліцейська машина зупинилася на узбіччі вузької дороги, яка петляла між селами Седдлворт і околицями Гаддерсфілда. Тіло лежало під імпровізованим наметом за кілька метрів.
  Здалеку було видно фари другого автомобіля, який під’їжджав ближче. Один із офіцерів у формі звернувся до колеги. «Беннет».
  «Сподіваюся, тоді, можливо, ми зможемо вибратися звідси. Мої ноги, як лід».
  Інспектор Джордж Беннетт працював у Manchester Central. Йому сказали про тіло, і він вирішив прийти. Він міг залишити це Олдхему, але, судячи з початкового звіту, це мало всі ознаки бандитського вбивства.
  Він вийшов із машини й відсунув намет. «Хто це знайшов?»
  — Хлопець із села там. Підібрав форму у фарах свого автомобіля. Подзвонив, залишив свій номер і зробив один».
  «Знайдіть його, спитайте, чи бачив він ще когось або інший рух на цій дорозі. Ми знаємо, хто жертва?»
  «Його гаманець і телефон все ще при ньому, сер. Це Алан Фішер, викладач коледжу в Хаддерсфілді. У гаманці близько сотні фунтів, тож це не було пограбування».
  «Патолог уже в дорозі?»
  «Я подзвонив в Олдхем. Я припускаю, що вони посилають когось, але важко знайти його, якщо ви не знаєте цю місцевість».
  Беннет озирнувся на похмуру трясовину. Хіба це не правда!
  «Це міг бути він, сер».
  По дорозі їхала інша машина, цього разу з боку Йоркшира. Він зупинився перед автомобілем Беннета, і з нього вийшли двоє чоловіків.
  * * *
  «Ти намагаєшся втекти з нашим тілом, правда?» Голос пролунав у темряві. «Сподіваюся, ви ще не торкалися чогось, що зашкодить криміналістиці».
  Детектив-суперінтендант Телбот Дайсон був здоровим чоловіком років за п’ятдесят. Він мав зайву вагу, і риси його обличчя не збігалися. Дехто описав би його як відверто потворного, але було в ньому щось таке, що робило його симпатичним і навіть привабливим. Він завжди був бездоганно одягнений. Сьогодні ввечері він був у сірому костюмі й пальті три чверті з шовковим шарфом на шиї. Він підійшов до Беннетта та уніформи, що висвітлювала його посвідчення, а його колега зайшов у намет, щоб подивитися на тіло.
  «Ти не маєш тут права. Цей — наш, — крикнув Беннет.
  Дайсон посміхнувся. «Я думаю, ти побачиш, що це моє. Мені прийшла допомога, тому ми розчистимо цю дорогу для вас дуже скоро».
  «Ні, інспекторе. Цей чоловік помер з нашого боку паркану. Це наш випадок. Виведіть свою людину з того намету, або криміналісти нічого не знайдуть».
  Дайсон склав руки. «Це не місце злочину. Це просто звалище».
  «Що б це не було, залиште це нам».
  Дайсон вказав. «Подивіться туди. Що ти бачиш?»
  «Дорожні знаки. Ну і що?»
  «Той там каже, що ми у Великому Манчестері, який був у Ланкаширі, коли я востаннє дивився. Інший, навпроти, каже, що ми в Західному Йоркширі. Розумна дупа залишила його навпіл, прямо між двома. Він грає з нами, інспекторе.
  Беннет знизив голос. «Я підозрюю, що це бандитське вбивство. Ви, мабуть, чули про проблеми, які у нас виникли після того, як Рона Чалкера забрали? Кожен лиходій у Великому Манчестері тягнеться до корони. Виродок, якого я переслідував місяцями, ймовірно, відповідальний за це вбивство. Це тіло може містити докази, які мені потрібні».
  Дайсон відійшов від нього. «Не буде, і ти помиляєшся». Він звернувся до свого інспектора. «Ну?»
  — Він наш, сер. Постріл з пістолета в голову, і він отримав мітку».
  Дайсон зітхнув. «Якого кривавого кольору цього разу?»
  «Синій, сер».
  «Марк? Яка позначка?» Беннет нахмурився.
  «На його передпліччі. Круглий знак, зроблений гумовим штампом. Такий тип, який відчувають діти, коли ходять на концерти тощо».
  «Це все одно не робить його вашим».
  Дайсон намагався бути терплячим. — Я думаю, що так, і з двох дуже вагомих причин, інспекторе. По-перше, більша частина його лежить на стороні Західного Йоркширу. Крім того, за останні три роки в морзі в Хаддерсфілді у нас було ще п’ятеро людей зі слідами на руках, як у нього».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 3
  Дайсон увійшов до найбільшого з трьох моргів Pennine Forensics. Відділення судово-медичної патології було приєднано до лікарні Хаддерсфілда та надавало послуги поліції Східного Пенніну.
  «Що ти маєш для мене, Сіде?»
  «Дай нам шанс, Телбот. Його привезли лише вранці».
  Протягом багатьох років вони разом працювали над десятками справ і добре знали один одного. Професор Сід Біббі був ровесником суперника. Те, що залишилося від його волосся, було сивим, але, на відміну від Тальбота, він дбав про себе та підтримував здорову вагу.
  Дайсон стояв над тілом Алана Фішера, колупаючи його в зубах. «Це той самий вбивця, чи що? Ви вже точно це дізнаєтеся. У мене є команда, яка накиває п’ятами. Потрібен суммат, щоб кинути їх».
  «Тальбот, дивись, що робиш». Професор Бібі відштовхнув вагомого наглядача з дороги. «Ми проводимо випробування кулі. Це був .22, стріляли з маленького пістолета, такого ж, як і інші. Йому застрелили скроню. Я б сказав, що дуло було притиснуте до шкіри. Дивіться, вхідна рана оточена широкою ділянкою кіптяви, а шкіра обпалена й почорніла».
  "Ще щось?"
  «Знак, про який ти знаєш. У нього був важкий жовчний міхур, але, крім цього, він був у відмінному здоров’ї. Я проведу звичайні тести на наркотики тощо. Не те, щоб я сподівався щось знайти».
  — Ви знайшли щось, що допоможе нам розкрити вбивцю? Ви знаєте, волокна на одязі? Мазок крові? Як зараз йдуть справи, я б погодився на порошинку».
  «Тести його одягу тривають, але якщо це вбивство повторюється за схемою інших, то я не буду сподіватися».
  Дайсон підійшов до вікна. «Чому розрив? Минуло більше року з останнього. Де подівся? Що він робив?»
  «Не вбиваємо випадкових людей, тож ми повинні бути вдячні», — додав Сід.
  Але Дайсон ніколи не думав, що вбивства були випадковими. Він не мав нічого, щоб підтвердити це, крім свого кишечника та слідів на їхніх руках. Він був упевнений, що колір знака теж має значення.
  «У нас було три зелених і два червоних. Тепер дурник вибирає синій. Щось свіже на чорнилі?»
  «Тобі доведеться дати мені більше часу. До завтра я повинен мати для вас щось певне. Зараз я збираюся звільнити тіло. У нас є все, що нам потрібно».
  Дайсон стомлено зітхнув. «Гаразд, я більше не буду вас турбувати. Я піду і подивлюся, що я можу отримати від моєї тьмяної команди. Я чекаю, що хтось із них запропонує поговорити з жінкою, яка була з Фішером на станції. Крім убивці, вона була останньою людиною, яка бачила його живим».
  Сід посміхнувся. «Вони не можуть бути такими поганими, правда?»
  «О, вони. Увімкніть мою криваву голову, їх пара».
  У Дайсона наразі Френк Карлайл був його DI. Його перевели з Галіфакса разом із DC Ієном Беквітом. Жодна з них не мала чого рекомендувати їх. Карлайлу подобалося легке життя, а Беквіт був ще зелений навколо зябер. Те, що Дайсон хотів — ні, те, що йому було потрібно — це повернення інспектора Метта Бріндла.
  * * *
  Незважаючи на похмурість плями та те, що їй було лише день тому, місце, де було знайдено тіло Фішера, стало святинею. На узбіччі вузької сільської дороги звалили пам'ять популярного лектора. Поліцейського намету зникло, а офіцера у формі не було видно. Залишився лише асортимент дорогих квітів, обмотаних стрічкою та зі словами співчуття.
  Він прочистив горло і сплюнув на землю. Яка трата грошей. Алан Фішер мав померти. Іншого шляху не було — він був надто близько до Белли. Люди знали, що вони бачилися. Якби вона зникла, Фішера б допитали. Крім того, чоловік пообіцяв Беллі майбутнє. Це було заборонено, тому він заплатив ціну.
  Об’єкт усіх цих вшанувань закрутив її голову обіцянками, які він не міг виконати. Дурний дурень! Майбутнє Белли було не з Фішером. І підготовка була в повному обсязі. Він усміхнувся. Белла була стрункою, блондинкою, і мала найкращу шкіру — бліду, чисту, з неймовірними яскраво-блакитними очима. Проводити з нею час взагалі не буде тягарем.
  Він став навколішки і почав збирати букети та повітряні кульки один за одним. Їх залишили друзі, колеги та студенти його коледжу. Чоловік читав кожну картку по черзі, перш ніж грубо кинути її на землю. Нарешті він знайшов те, що шукав. Її даниною стала композиція з червоних троянд. Він нахилився вперед і схопив його. Картка відразу привернула його увагу. Повідомлення було простим: «Моя єдина справжня любов, твоя назавжди, Белла».
  повія! Чому ви зіпсували речі? Звичайно, залиште квіти, якщо хочете. Це очікувано. Вони працювали разом. Лагідні слова рвали його душу, і він вирвав листівку з букета. Вона обманювала себе. Вона не любила Алана Фішера. Він поклав картку в кишеню. Він би змусив її з’їсти ці слова.
  Смерть Фішера була прогресом. Це повинно було полегшити його самопочуття. Але це не спрацювало, і тепер йому стало гірше. Життя Белли продовжувалося, як і раніше. Вона все ще жила в тому ж будинку, все ще працювала на тій самій роботі. Його розум був у сум’ятті, настільки сповненому страху й ненависті, що буквально викликав у нього головний біль. Він повинен діяти. Їй потрібен був новий урок, щось гостре й болюче. Щось руйнівне для душі й настільки жахливе, що це могло б змусити її до тями.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 4
  День 6
   
  Белла грала з медальйоном у формі серця на шиї. Вона спостерігала, як Метт Бріндл наливає щедру порцію червоного вина в свій келих, перш ніж доливати свій.
  Він усміхнувся. «Я ненавиджу ці речі. Похорони все чужі і сльози. Дайте мені весілля в будь-який день».
  «Хіба це не робить їх однаковими?» Белла промовила розсіяно, дивлячись у простір.
  «На такому рівні, так, але атмосфера зовсім інша. Ви добре знали Алана?»
  Белла швидко оглянула кімнату. як багато хто тут знає правду? «Ви?» — запитала вона, відхиляючи запитання.
  Бриндл похитав головою. «Я познайомився з ним, коли брав участь у Лондонському марафоні минулого року, і знову під час Манчестерського забігу. Ми сіли. Ми трохи листувалися. Алан був комп’ютерним ботаніком. Він допоміг мені налаштувати невелику мережу для домашнього офісу. ти?»
  Вона ніколи раніше не зустрічала Бріндла, але він був поруч із нею відтоді, як вони вийшли з церкви. Белла пояснювала це тим, що він тут нікого не знає. Або була інша причина, чому він так до неї чіплявся? Він намагався її побалакати? Белла не могла бути впевнена. Але якщо він був, вона мала покласти цьому край. Останнє, чого вона зараз потребувала або хотіла, — це роман. Крім дружніх балачок, вона не підбадьорювала його. Що це казав Алан? Що вона вабить чоловіків, як мух навколо варення. Белла відчула, як знову наверталися сльози. Думка про Алана і про те, як вона сумуватиме за ним, була настільки болісна, що врізала її в саму душу.
  Хоча Бріндл точно отримала б печатку схвалення тітки, чого Алан ніколи не мав. Його те, що він був одружений, заплатило за це. Цей чоловік був таким же гарним, як і Алан, навіть якщо він мав якусь травму. Тигровий накульгував. Це було лише незначно, наче щось трохи не синхронізувалося . Белла спостерігала, як він ходить, і нога явно боліла. Цього дня вона не раз ловила його, як він потирає стегно й морщиться. В іншому він був непоганий, але його темне волосся виглядало так, ніби воно нещодавно постраждало від рук надмірно захопленого перукаря. Це було шкода, тому що краща стрижка збалансувала б його ніс, який був трохи задовгим. Фізично він був такого ж розміру та статури, що й Алан. Вище шести футів і жилавий. Він був схожий на спортсмена, хоча вона не могла подумати, як він справляється з цією ногою. Хоча вона б не питала. Це могло змусити його подумати, що вона зацікавлена, а вона не була. Це була просто пуста цікавість, щось, щоб відвернути увагу від жаху того, що сталося з Аланом. Блукаючий розум відвернув жахливу реальність, і вона була вдячна за відволікання.
  «Я працював із тим комп’ютерним кретином». Останнє, чого Белла хотіла сьогодні, це невеликі розмови, але уникнути цього було неможливо. Це були друзі та колеги Алана, деякі з них і її. І вони були в його домі. «Насправді більшість людей тут працювали з ним. Ми обоє були викладачами в місцевому коледжі, на відділі ІТ».
  «Так він був колегою».
  «І друг, і недавно . . .” вона замовкла. Комок у її горлі повернувся, і сльози знову потекли. Визнайте правду. Нехай цей чоловік знає, де він стоїть . «Нещодавно ми стали коханцями».
  Бриндл закашлявся. «Як це сталося з . . . зі своєю дружиною?»
  Белла спробувала посміхнутися, прийняти невимушений тон, але це було важко. Не через дружину, а тому, що це був Алан, про якого вона говорила. Він був чоловіком, якого вона любила, чоловіком, з яким вона сподівалася провести решту свого життя. У цьому не було нічого випадкового. «Вони були практично розділені». Її голос був тонким і напруженим. «І перш ніж ви навіть почнете це сумніватися, я не спричинив розпад їхнього шлюбу. Це було скінчено задовго до того, як ми зібралися. Це великий будинок. Хоча вони обидва жили тут, у Алана був свій власний простір».
  Бріндл подивився на неї. «Незважаючи на це, чому б просто не виїхати? Анна не могла бути щасливою, що він тут, поки він зустрічався з вами».
  Це була критика? Чи всі люди тут думали так само? Чи вони думали, що останні кілька місяців Алан все ще мав надію на одруження? Чому вона була такою відкритою до абсолютно незнайомої людини? Горе, ось чому. Її голова була в сумі. Ні в якому разі вона б не обговорювала своє любовне життя з кимось, кого ніколи раніше не зустрічала.
  Її голос був рівним. «Все зводилося до фінансів і переговорів про врегулювання. Але нещодавно Алан успадкував гроші від свого батька. Його проблема вирішилася, він збирався переїхати до мене. Половина його речей уже в мене». У голосі Белли прокрався холодок. Люди так швидко судили. «Правда в тому, що шлюб закінчився. Більше нічого сказати».
  Бріндл кивнув. «Він дійсно казав, що Анна була важкою жінкою. Очевидно це місце було куплено за її гроші. Вона була із заможної родини. Я зрозумів, що вони з Анною не щасливі. Він також сказав мені, яка вона власницька. Залишити її вимагало б лікування дитячої рукавички». Він зробив паузу. «Дивіться — вибачте. Це, мабуть, важко для вас. Я поняття не мав про вас і Алана. . .”
  «Немає жодних причин. Ми мовчали».
  Белла посміхнулася йому. Метт Бріндл знав Алана. Цілком природно, що він мав цікавитися, сумніватися в її мотивах. Але це змусило її задуматися.
  «Як він помер, ти знаєш, що сталося?» запитав він.
  «Ми були разом на вокзалі Вікторія в Манчестері, коли поліцейський прийшов за ним. Сказав, що з Анною проблеми. Мені ніхто нічого не пояснював, але я знаю, що його тіло знайшли на болотах». Її голос затріпотів. Вона почула новини по місцевому радіо. Алан отримав кулю в голову. Це не мало сенсу. Вона могла лише здогадуватися, що з ним сталося, коли він покинув Вікторію. У Алана не було ворогів. Вона припустила, що він став жертвою пограбування, яке пішло не так.
  «Ви були з ним».
  Вона відвела погляд. Це було не те, про що вона хотіла говорити. День був досить важкий. У будь-якому випадку вона мала що запропонувати. Белла опустила голову. Раніше вона стримала сльози. «Мені шкода. Я не можу цього зробити. Це все надто сире».
  «Моя вина. Я не повинен був це згадувати. І я мав принаймні пояснити. Це в моїй натурі бути носатим, задавати питання. Раніше я працював у поліції — фактично в CID Східного Пенніну».
  Белла була рада зміні теми. Вона була на межі осоромитися, знову розплакавшись. «Був? Ти відмовився від цього?»
  «Я залишив службу шість місяців тому».
  «Ти сумуєш за цим?» — запитала вона.
  «Пропустив я це чи ні, це не питання. Все, чого я коли-небудь хотів, це працювати в CID, але неприємний інцидент став причиною цього». Він постукав по нозі. «Розбитий. Зараз він повний металу».
  Вона нічого не прокоментувала.
  «Ти знаєш його?» Бріндл кивнув на високого худорлявого чоловіка, який стояв з іншого боку кімнати й дивився на них.
  «Він колега по роботі». Белла помахала чоловікові рукою. «Я краще піду і перекажу слово. Він буде так само в темряві, як і я». Посміхаючись Бріндлу, Белла підійшла до нього.
  «Джоеле, ти це зробив».
  Він поцілував її в щоку. «Мені шкода. Белла, я знаю, що ти відчуваєш до Алана. Це вас, напевно, вбиває».
  «Це так важко, і я справді борюся. Я не можу повірити, що він пішов». Сльози вільно текли по її щоках. Не потрібно церемонитися з Джоелем.
  Джоел Доусон запропонував їй серветку й обняв її за плече. «Ми всі сумуватимемо за ним».
  Белла блідо посміхнулася йому. Як і вона, Джоел був відносно новим членом відділу, але добре вписався в нього. Він сподобався і співробітникам, і студентам. Він був тихою, скромною, доброю людиною, але тим не менше люди ніколи не пізнали його.
  Все ще схлипуючи, вона похитала головою. «Я не можу цього зробити, Джоел. Я йду подихати повітрям. Мені краще самому». Залишивши Джоела Доусона дивитися їй услід, Белла рушила до французьких дверей і саду позаду. Вона хотіла поглянути на місце, де жив Алан, і це був її єдиний шанс. Він говорив про будинок, але її тут ніколи не було. Це було б неправильно. Можливо, вони з Анною покінчили, але Белла не мала бажання втирати носа. Але це не завадило їй проявити цікавість.
  “Гарний сад. Всі роботи Анни. Алан не був любителем садівництва».
  Чоловік, з яким вона ще не розмовляла, вийшов за нею. Він кілька разів посміхався їй під час служби, але Белла не звертала на нього уваги. Він був високого зросту і носив гарно скроєний темний костюм.
  Він став біля неї. «Він любив цей будинок. Тому його дружина погодилася провести тут поминки. Вечорами Алан сидів там на лавці». Він показав на тінистий куток. «Він пив вино і працював, поки Анна не припинила причіпки й не лягла спати».
  «Чому її тут немає?» Досить очевидне запитання, але вона бачила, що чоловікові стало незручно. Незважаючи на їхні проблеми, Анна все ще була законною дружиною Алана, і це були його похорони. Белла не подумала, що запитання позачергове. Усі тут, мабуть, дивуються одному і тому ж.
  Він скривився і знизав широкими плечима. «Анна не могла змиритися з цим. Натомість послав сімейного адвоката. я». Він широко посміхнувся їй. «Я Роберт Нолан. Я теж сусід — я там живу». Він показав на величезну живопліт між цим і найближчим будинком.
  «Белла Річардс. Ми з Аланом працювали разом». Вона підняла на нього очі. Він знав? «Може, Алан розповідав тобі про мене?»
  Роберт кивнув і ще раз посміхнувся їй. «Він любив тебе. Я знаю стільки».
  «І я полюбила його у відповідь. У нас були плани. Якби він цього не зробив. . . помер, — вона заплющила очі, — цього тижня ми б поїхали у відпустку.
  Він дав довгий свисток. «Це сильно вдарить по вас».
  «Мені здається, я ніколи не був таким нещасним. Це могло б допомогти, якби я знав, що сталося. Але ніхто мені не сказав, і я не вважаю, що маю право запитувати».
  Він дивився на неї темними й стурбованими очима. «Алан був застрелений, навмисно страчений. Його тіло знайшли скинутим на болотистій дорозі».
  Світ навколо неї раптом затих. Його слова прогриміли в її голові. Це не може бути правильно. Хто хотів би вбити Алана? Її пальці знову потягнулися до медальйона. Останній подарунок Алана їй. Слова були різкі, холодні. Вона не вірила, не могла їм повірити.
  Через деякий час їй вдалося знову заговорити. «Хто б хотів це зробити? І чому? Для чого?»
  «Поліція займається цим. Мене дивує, що вони з тобою не розмовляли. Ти знаєш, що ти головний бенефіціар заповіту Алана?»
  Белла відвернулася. Вона забула. Зважаючи на обставини, цей факт її збентежив.
  
  OceanofPDF.com
  
   Розділ 5
  День 8
   
  Минуло два дні після похорону, і Белла повернулася в коледж. Вона не хотіла повертатися на роботу. Зараз було нудно, щось втратив. Вона була зовсім нещасною. Її думки постійно поверталися до Алана та до життя, яке вони могли б мати разом.
  Кейт Хатершоу зайшла до кабінету персоналу відділу ІТ і оголосила: «Вони нагорі хочуть наші дані про прогрес студентів».
  Белла зітхнула. Вона втомилася і сподівалася на швидкий фініш. «Це змушує вас задуматися, чи справді вони знають наших студентів. Моя доля цього року — це не що інше, як вантаж стажерів-лиходіїв. Насправді, не звертайте уваги на дані, я маю намір взяти з собою першу сторінку Хроніки . Чотири з них були відправлені минулого місяця».
  Кейт посміхнулася. «Давай — дерзай! Я хотів би побачити обличчя старого «Мозкового штурму».
  Мозковий штурм — це прізвисько, яке Алан дав члену команди вищого керівництва коледжу. Це відображало його постійне прагнення до нових ідей і інноваційні способи переконати молодь району торкнутися стежкою до своїх дверей.
  Сльози Белли погрожували знову пролитися. Стіл Алана стояв навпроти її, і коли вони обоє працювали в кімнаті для персоналу, вона могла підвести очі й перехопити його погляд. Тепер його стіл був прибраний, готовий до нового мешканця. Белла спорожнила шухляди, переконавшись, що там немає нічого особистого, що могли б знайти шпигуни. Вони з Аланом писали одне одному маленькі записки. Вона не хотіла, щоб її знайшов колега.
  «Джоел цікавився, чи міг би він отримати стіл Алана», — сказала Кейт.
  Белла спохмурніла. Чи могла вона витримати, дивлячись на Джоела день за днем, і знати, що він дивиться на неї? Ця думка змусила її здригнутися. Алан зробив прихід на роботу щодня веселим. Тепер це була клопітка робота. Дуже скоро їй це набридне.
  «Мені доведеться щось зробити з Оллі». Оллі був п'ятирічним сином Белли. «Я обіцяв, що заберу його сьогодні». Легко сказати, але не так легко виконати. Вона не жила в цьому районі достатньо довго, щоб створити мережу друзів або знати інших мам, які могли б піклуватися про нього протягом короткого часу. Вона перевірила контакти в телефоні. Її постійний опікун записався на прийом до лікарні. Це не залишило нікого, ну, нікого, кому б вона зазвичай довіряла. Але сьогодні у неї не було вибору. Белла сподівалася на підвищення. Вона могла обійтися грошима, тому пропускати зустрічі було не гарною ідеєю. Це дуже добре, що Алан залишив їй невеликий статок у своєму заповіті, але його дружина, безперечно, оскаржила б це. Тому можуть пройти місяці, навіть роки, перш ніж вона побачить хоч копійку.
  Оскільки більше нікого не було, щоб забрати Оллі, це мав би бути її сусід. Якби жінка була вільна, це було б. «Відчайдушні часи», — сказала вона собі й натиснула на номер. Але наскільки важко це може бути? Оллі був хорошою дитиною, яка зазвичай робила все, що йому казали, а школа була лише за декілька хвилин ходьби від їхнього дому.
  Вона затамувала подих. «Місіс Стемфорд, це Белла з сусіднього будинку. Чи не могли б ви зробити мені велику послугу? Чи не могли б ви забрати Оллі зі школи для мене сьогодні? Я б не питав, але на роботі є зустріч, з якої я не можу вирватися».
  Її сусідка погодилася негайно, виглядаючи дуже задоволеним. Вона сказала Беллі, що буде біля шкільних воріт о третій п’ятнадцятій, і пообіцяла не підвести її.
  — Тримай його у себе, поки я не повернуся. Не дозволяйте йому гратися на вулиці. Я не запізнюся». Вона завершила розмову, зітхнувши з полегшенням.
  «У такі часи партнер, який живе разом, стає в нагоді», — мудро сказала Кейт. «Прийміть це від мене, голос досвіду. Можливо, Майк не дуже вміє, але він на чеканні, і він любить дітей».
  Белла похитала головою. «Гейб покинув нас, коли Оллі була дитиною, пам’ятаєш? Вважав, що він не міг його зламати».
  «Ганьба за Алана. Ви були б ідеальними разом».
  «Залиш це, Кейт». Але її колега мав рацію. У Алана не було власних дітей, але він одразу прийшов до Оллі, і маленький хлопчик полюбив його у відповідь. Вона була не єдиною, хто постраждав після його смерті. Оллі теж було боляче. Белла знову взяла трубку. Їй потрібно було розповісти школі про те, що місіс Стемфорд забрала Оллі. Тяганина, але заспокоює.
  * * *
  Жінці було сімдесят, якщо вона була день. Хлопчик був тендітним на вигляд хлопчиком, років п’яти, зі світлим волоссям, як у його матері. Він ніс свою сумку з обідом. Він був у шкільній формі: короткі сірі штани, біла сорочка-поло та червоний джемпер із шкільним логотипом на рукаві. Це змусило чоловіка посміхнутися. Діти виглядали такими милими в такому віці. Тоді він згадав, чому він тут.
  Жінка пішла від шкільних воріт, а хлопчик вискочив попереду. Вона несла сумку для покупок. Виглядало важко. Він розмірковував, чи зупинитися та запропонувати їм підвезти, коли жінка зупинилася на тротуарі, щоб поговорити з якимось хлопцем. Хлопець був за кілька метрів далі, дивлячись у вітрину газетного кіоску.
  Чоловік проїхав повз, припаркувався за рогом і пішов назад.
  «Це хороший». Він показав на комікс. «Мій хлопець отримує це щотижня».
  Хлопець подивився на нього. «Моя мама купує мій».
  Його мама справді мала попередити його про розмови з незнайомцями. «З ким ти?»
  «Місіс Стемфорд». Він показав на жінку. Вона була до них спиною і все ще була поглиблена розмовою з хлопцем.
  «У мене в багажнику машини є кілька коміксів. Це тільки за рогом. Я брав їх на переробку, але ви можете мати їх, якщо хочете». Він спостерігав за виразом обличчя хлопчика. Він розглядав це. Нарешті хлопець кивнув головою.
  Вони пішли геть. — Мені подобаються твої татуювання, — сказав хлопець. «Чи було боляче, коли ти їх отримав?»
  Чоловік розсміявся й простягнув перед собою руки, щоб хлопець міг краще роздивитися. «Ні, все було добре».
  «Що вони?»
  Він провів рукою по лівій руці. «Це голова вовка. А з іншого — дракон».
  «Коли подорослішаю, я збираюся зробити змію».
  Це було надто легко. Хіба дітям не казали не робити подібних речей? «Ось ти тут». Він відкрив багажник свого автомобіля, а потім здивовано відступив. «Мабуть, я забув їх покласти. Який я?» Він засміявся.
  Олівер виглядав розчарованим. «Не має значення».
  «Так, так. Я сказав, що ти можеш їх отримати. Я знаю що, заходь, я підвезу тебе до свого і принесу їх тобі. Я повернуся до вас за кілька хвилин. Це лише за рогом».
  Дурне дитя навіть не сперечалося. Він підняв свою худеньку статуру на пасажирське сидіння й не сказав ні слова. А тепер найцікавіше.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 6
  Вона ще не подолала перший кошмар. Але той, що чекав її вдома, був ще гіршим. Белла повернулася після зустрічі та побачила, що її будинок повний поліції. Місіс Стемфорд сиділа на дивані й виплакала очі.
  «Я розмовляв з Джеком секунду чи дві, не більше. Коли я озирнулася, маленький Олівер зник», — заплакала вона.
  «Ми робимо все, що в наших силах», — сказала жінка-комп’ютер Беллі. Радіо на її куртці дзижчало, і вона продовжувала торкатися ґудзиків. Це відволікало. Белла не могла зрозуміти, що вона говорила. Усе це була плутанина слів, які не мали сенсу. Олівер? Де була її дитина?
  Але ПК все ще говорив. «Нам одразу подзвонив ваш сусід. Його не було довго. Швидше за все, він побродив у парку або зустрів друга».
  «Олівер цього не робить». Слова вилетіли з уст Белли, схожі на чужі. Вона тремтіла.
  «Хто друзі Олівера, Белло?» Чоловік не був одягнений у поліцейську форму. У його голосі не було співчуття.
  «Я . . . не знаю Йому лише п’ять, він з усіма дружить». Вона хотіла сказати всім у його класі, але все вийшло не так. «Хто ти?»
  «Я DC Беквіт. Я з CID Іст-Пенніну».
  CID. Як вони думали, що сталося з Оллі? «Де мій маленький хлопчик?» Сльози текли по її щоках. Вона відчула непритомність. «Оллі не пішов би просто так. Він знає, що ми завжди повертаємося прямо додому. Я розповідав йому про тиняння, про розмови з незнайомцями».
  «У нас є офіцери, які перевіряють маршрут додому, спілкуються з власниками магазинів».
  Беллі стало погано. Вона була смертельно білою. Поліцейська допомогла їй сісти на диван. «Що ти маєш на увазі? Як ви думаєте, що з ним сталося?» Її голова оберталася, повна різних можливостей, і всі вони були жахливими. Вона обернулася до місіс Стемфорд, її обличчя почервоніло від раптової люті.
  «Чому він не прийшов з тобою додому? Це недалеко. Напевно, навіть ти міг би впоратися з цим». Белла виплюнула ці слова, а потім побачила, як жінка розплакалася. Це все було неправильно.
  Поліцейська поклала їй руку на плече. «Зараз ми не впевнені, що сталося, Белло. Ми не знаємо, чи це важливо, але Олівера бачили з чоловіком біля газетних кіосків. Зараз ми розмовляємо з продавцем».
  Її дитину забрав незнайомець. О Боже, ні. Що завгодно, крім цього.
  * * *
  Олівер Річардс спав на пасажирському сидінні поруч. Він дав хлопцеві пляшку коли з чимось доданим. Нічого особливого, заспокійливе, але хлопця збило з ладу.
  Він покинув місто й поїхав милями вгору по болотах. Тепер Белла Річардс була б шаленою від хвилювання. Те, що вона пережила цього разу, було б нескінченно гіршим, ніж втрата Алана Фішера. Її думки про те, що може статися з її хлопчиком, з’їдять її сирою. Зробила своє. Так сильно любити Фішера було помилкою.
  Час позбутися. Він з’їхав з дороги на ґрунтову дорогу та проїхав ще півмилі. Він зупинився біля маленького котеджу й вимкнув двигун. Він підійшов до пасажирського місця та витягнув хлопця. Олівер Річардс майже не поворухнувся. Чоловік протягнув його через двір, грюкав у двері дачі, а потім кинув дитину на сходинку. Він здригнувся. Було холодно, почався дощ.
  * * *
  Поліція призначила офіцера зі зв’язків із родиною, Елісон Рей, щоб залишитися з Беллою. Вона наполягала, щоб Белла пішла спати й спробувала трохи відпочити. Як вона мала спати? Вона ніяк не збиралася ковтати таблетки, які їй залишив лікар. Їй потрібно було бути напоготові, якщо щось трапиться. У всякому разі, її голова була надто повна Оллі. Було вже пізно, надворі темно. Він був десь там, бажав її, можливо, боляче. Плаче. У них був розпорядок дня, те саме щовечора. Ванна, вечеря, зуби, потім історія в ліжку. Він притискався, а вона лежала поруч, поки читала ще трохи піратської книги, яка йому подобалася. Що робив її маленький хлопчик у цю хвилину? Йому було холодно? Голодний? Це було більше, ніж вона могла витримати. Якби вона назавжди втратила Оллі, вона б не захотіла продовжувати. Краще б вона була мертва.
  Час від часу вона чула внизу голоси, Аліса розмовляла по телефону з колегами. Аліса мала тримати її в курсі подій. Події! Белла схлипнула в подушку. Що це означало, якщо вони знайдуть Оллі — мертвим чи живим. Вона знала, що вони вже поговорили б з усіма його друзями. Його не було ні з ким із них, тому хтось його, мабуть, забрав.
  Белла металася й оберталася, мучачи себе до світла. Це було марно, вона не могла лежати і нічого не робити. Вона натягнула халат навколо своєї тонкої статури й спустилася вниз. Елісон дрімала в кріслі. Її одяг був пом’ятий, коротке волосся — скуйовджене.
  Белла пішла на кухню. Вона завжди готувала собі чай і тости, перш ніж дзвонити Оллі. Сьогодні вона не могла нічого їсти, від думки про це її нудило. Вона підняла штору. Надворі йшов дощ. Якби Оллі був просто неба, він був би мокрий і холодний.
  Елісон стояла біля кухонних дверей, потягуючись і позіхаючи. «Белла, ти встала. За одну ніч відбувся розвиток».
  Очі Белли злетіли на обличчя жінки, і вона спробувала зрозуміти, що може бути «розвиток». Посмішки не було, вираз обличчя Елісон залишався таким же. Так було погано.
  «Ми знайшли сумку, у якій діти носять ланч до школи».
  Белла глибоко вдихнула. «На сумці Оллі зображені пірати, а всередині — його ім’я».
  «Так, ми знаємо. Сумка його. Його передали нашим судово-медичним експертам, щоб вони подивились».
  У Белли було стільки питань, але вони застрягли в її горлі. Відповіді мали силу знищити її. Все ж вона мусила знати. «Де ви це знайшли? Чи були якісь ознаки Оллі? Поруч були будинки?»
  — тихо промовила Елісон. «Це знайшов представник громадськості. Зникнення Оллі було в новинах. Жінка, яка вигулювала собаку, знайшла її в кюветі на дорозі неподалік від траси».
  Ці слова вразили її, як фізичний удар. Белла звелася від болю. «Він мертвий, чи не так?» — скрикнула вона. «Якийсь виродок убив мого маленького хлопчика!»
  Елісон допомогла їй сісти на диван. «Ми цього не знаємо. Ми не можемо нічого припустити. Розслідування ще на початку».
  Ці слова мали її втішити, але ні. Белла завила в подушку. Вона могла ніколи більше не побачити Оллі, і вона не могла цього витримати.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 7
  День 9
   
  Було рано, тільки-но світало. Метт Бріндл здригнувся. Його очі були широко розплющені, і холодний піт вкрив його тіло.
  Його демони повернулися. Кошмар повернувся і приніс ще одну погану ніч.
  Він сів, потерся об голову й оглянув кімнату. Все було саме так, як повинно бути. Його не було в тій будівлі. Ніхто не намагався його підірвати. Все це сталося з іншою людиною, в інший час. Він був удома, у власному ліжку, виснажений, але цілий. Принаймні в тілі. Він не був настільки впевнений у своєму розумі. Він заспокоїв дихання. Минуло півроку, але наслідки травми того дня не зникли.
  До кімнати без стуку увійшла його мати. «Кава і папір. Будівельники будуть тут о десятій. Сподіваюся, ви досягли того, що хотіли. Якщо цей проект має бути запущений наступної весни, вам потрібно буде це чітко описати».
  О так, будівельники. Його проект. Його плани вдихнути нове життя в Бріндл Холл і в нього самого. Він перетворив би занепалий грузинський маєток на активний бізнес. Джосія Бріндл, його предок-підприємець, пишався б ним. Йому краще взяти себе в руки.
  Його матері, Евелін Бріндл, було трохи за п’ятдесят. Вона була струнка й життєрадісна, з темним волоссям і карими очима. Соболиний коричневий, казав її чоловік. Вона передала ці якості обом своїм дітям.
  «Фредді добре виконує свою роботу, мамо. Він робив подібні речі раніше. Він мене не підведе».
  Фредді Редман був другом, який керував власною будівельною фірмою. Кілька місяців тому вони з Метом вигадали плани щодо Brindle Hall під час п’яної ночі в місцевому пабі. Незважаючи на сумнівну концепцію, ця ідея мала переваги, і Метт її реалізував.
  Його мати похитала головою. «Особисто я вважаю, що це занадто, занадто рано. Ви повинні сприймати все спокійно, пам’ятаєте?»
  «Мені потрібно заробляти на життя, а маєтку вкрай потрібні гроші. Ми тут сидимо на золотій жилі. Цей будинок — фактично весь маєток Бріндла — готовий для забудови».
  Це була болюча точка між ними. Евелін не хотіла, щоб він повертався до CID, але вона також не хотіла, щоб він щось змінював у маєтку. Щодо неї, все було добре, як було. Але Мет дуже добре знав, що це не так. Сім'я була на волосок від банкрутства.
  — Не будинок, Метью. Я не хочу, щоб люди тинялися повсюди».
  Той самий старий аргумент. Але його мати не була дурною. Вона повинна усвідомити, що вони повинні були щось зробити. Протягом багатьох років маєток Бріндла приходив у занепад. Його зарплата як інспектора була далеко не достатньою, щоб покрити утримання величного старого будинку та землі. Сімейна казна десятиліттями була на нулі. Метт розглядав можливість продажу частини землі забудовнику під будівництво. Він не обговорював це з матір’ю, тому що точно знав, якою буде її відповідь. Таким чином, окрім відвідувачів, все може залишатися майже таким же, як і раніше. Банк був готовий підтримати його, тому не було причин зволікати.
  Він зітхнув. «Ми домовилися, мамо. Ми відкриємо частину будинку, лише основні кімнати, а не приватні. Ми відкриємо сади, влаштуємо рибалку на озері, невелику тваринницьку ферму для дітей, чайні та сувенірний магазин. У нас є всі необхідні господарські будівлі. Це приверне натовп, але що важливіше, це забезпечить сім’ю такою необхідною грошовою ін’єкцією. Є багато цікавого в історії цієї місцевості та в тому, що зробив Йосія Бріндл для людей тут. Люди прийдуть, мамо, і вони витрачатимуть гроші».
  «Ти впевнений у цьому, Метью? Чи справді нам потрібно це робити? Навряд чи ми розбиті».
  «Ми дуже близькі. Знизь ущемлену гордість, мамо. Ми маємо дивитися в очі фактам. Не вистачає грошей навіть на заміну вікон у західному фронтоні. Нам потрібні гроші, щоб утримати це місце на плаву. Маєток Бриндл не те, що було. Таких вовняних баронів, як Йосія, в родині більше немає. Сара теж піде на користь. Вона сама з двома дітьми. Вона може допомогти в управлінні закладом і заробити собі непогану зарплату».
  «Твоя сестра не в захваті».
  «Вона буде достатньо зацікавлена, коли почнуть надходити гроші».
  «Куди подінуть усі машини? Я не хочу, щоб вони засмічували подвір’я».
  «Нижнє поле буде асфальтоване. Це стане чудовою автостоянкою. Ми зможемо стягувати плату за вхід. Надходить більше грошей».
  Леді Бріндл може бути першокласним снобом, але в неї була практична сторона. Метт був упевнений, що з часом вона побачить сенс. Після «інциденту», як він назвав це, Метт був зламаний як морально, так і фізично. Через шість місяців, незважаючи на кульгавість, його нога досить добре вилікувалась. Синці зникли, а від удару по чолу залишився лише маленький шрам. За це він мав дякувати своїй матері. Вона доглядала за ним, і він був їй вдячний. Евелін Бріндл присвятила себе його одужанню і зробила все можливе, щоб її син знову став здоровим.
  Але були частини Метта Бріндла, які неможливо було вилікувати. Душевні шрами залишаться з ним ще надовго. Те, що сталося того дня, назавжди змінило його життя. Це означало кінець його кар’єри в CID, але це було ніщо в порівнянні з втратою його сержанта. Він мав взяти на себе частину провини за це.
  Він і детектив Паула Райт обшукували занедбаний котедж на Марсден Мур. Вони отримали інформацію про те, що місцевий лиходій домовився про зустріч із дилером, і велика кількість наркотиків мала перейти з рук у руки. Довідка надійшла з надійного джерела, і Метт не мав причин підозрювати. Але це була пастка, і вони з Полою потрапили просто в неї. Коли вони зайшли всередину, двері забарикадували, а ручну гранату кинули в розбите вікно. Пола Райт була вбита миттєво, а Метт був важко поранений. Спогади були погані, іноді нестерпні, але він мусив з ними жити.
  «Ти ретельно це обрахував, Метью?»
  «Так, і я запросив Томаса, щоб мені допоміг». Томас роками був сімейним бухгалтером. «Він вважає, що це чудова ідея. Чесно кажучи, мамо, це або капіталізувати те, що ми маємо, або Національний фонд, якщо вони це візьмуть. Як би ви до цього ставилися?»
  Вона висунула носа в повітря й зарепетувала. «Ні. Brindle Hall — ваша спадщина. Твій батько перевернувся б у могилі».
  «Отож, ти там. Тему закрито».
  Метту було лише близько тридцяти. Зважаючи на те, що його поліцейська кар’єра закінчилася, йому потрібен був проект, щоб поринутись тілом і душею, щось досить велике, щоб заповнити його життя. Він мав достатньо часу, щоб все обдумати. Він сформулював плани щодо маєтку Бріндл у темні години відновлення.
  Він заплющив темні очі. Він жив роботою в міліції. Ця річ із будинком була не просто способом заробити на життя, це була стратегія забути, залишити минуле життя позаду. Метт Бріндл сподівався, що перетворення маєтку, а потім управління новим підприємством не дадуть йому часу думати про те, що могло бути. Колись він був таким честолюбним. Він планував зробити DCI протягом наступного року. Після цього, хто міг сказати? Він добре справлявся зі своєю роботою, і його любили.
  Він випив каву й увімкнув радіо. Репортер прокоментував спорт і погоду, але увага Метта була зосереджена деінде. Потім він почув ім’я «Алан Фішер» і нашорошив вуха.
  Поліція повинна була опитати Беллу Річардс. Вона не була підозрюваною у вбивстві Алана, але її дитина зникла. Дивний збіг обставин, якщо це було так. Він читав у пресі про те, що сталося на вокзалі Вікторія. Коли він розмовляв із Беллою на похоронах, здавалося, що вона мала дуже мало інформації. Він погано знав Алана Фішера, але він здавався достатньо прямолінійною людиною. Чому він став мішенню, було загадкою.
  Метт цікавився, хто такий SIO, і чи варто йому сказати слово. До інциденту він був поліцейським десять років. У нього був добрий інстинкт, і він довіряв йому. Його інтуїція підказувала йому, що зникла дитина була частиною того самого злочину, що й убивство Алана Фішера.
  * * *
  Вони вже зробили розтин Фішера. Вони побачать клеймо, підпис і відправлять кулю на аналіз, тому знатимуть. Вони додадуть ім’я Фішера до зростаючого списку та будуть думати, що робити далі.
  Це було очікування, що зачепило його. Він був самотній і дуже хотів почати все знову. Кожної миті він думав про Беллу. Він спостерігав за нею і знав, що вона буде іншою. Вона не буде такою вимогливою, як інші. Белла змирилася б зі своєю долею. Якщо вона цього не зробить, якщо вона підведе його, відмовиться робити те, що він хоче, тоді доведеться заплатити велику ціну. У нього був хлопчик, його туз у лузі, який мав забезпечити її поступливість.
  Коли вона зникне, не буде жодних слідів. Не те щоб це було важливо, тому що ніхто навіть не повідомить про її зникнення. Він переконувався в цьому. Ще кілька нерозв’язаних моментів, щоб розібратися, трохи почекати, поки галас заспокоїться, і тоді він діятиме.
  Одним із незавершених кінців був хлопчик. Можливо, він був чудовим, але йому потрібно, щоб поліція припинила його пошуки. У нього була ідея. Йому потрібно було лише попрацювати над деталями, переконатися, що план ідеальний, і тоді він буде готовий.
  Він узяв місцеву газету, коли вийшов на ранкову прогулянку. Жодної згадки про арешти, але було сказано, що Беллу допитали, а потім відпустили. Цього слід було очікувати. Що вона їм сказала? На вокзалі все сталося швидко, як він і мав намір. Єдине, що вона пам’ятає, — це форма. Вона не бачила його маскування, перуки, протезів. Якби вона була, поліція вже б грюкала йому в двері. Але він би просто переконався.
  Другий вільний кінець.
  Він дістав із кишені піджака фотографію і вивчив її. На ньому зображена жінка років п’ятдесяти з кучерявим волоссям і широкою посмішкою. Белла знала її. Вони з хлопчиком кілька разів відвідували цю жінку. Дослідити головоломку, якою було життя Белли, було нелегко. Він не мав уявлення, чи була ця жінка родичкою чи подругою, але чоловік знав достатньо, щоб знати, що вона є проблемою. Йому також доведеться її позбутися. Вона їхала на Коста-Бланку у відпустку і чекала таксі, яке забере її та відвезе в аеропорт. Він би не розчарував.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 8
  «Вибачте, що вриваюся, але я мав вас побачити. Я чув у новинах про вашого сина», — сказав чоловік.
  Це був сусід Алана. Белла познайомилася з ним на похоронах. «Чого ти хочеш?» — запитала вона.
  Він усміхнувся. «Запропонувати свою допомогу. Можливо, ви не пам’ятаєте, але я згадав, що був адвокатом — Роберт Нолан?»
  «Навіщо мені потрібен адвокат?» Белла була спантеличена.
  «Розшукати вбивцю Алана призначено нового старшого слідчого. Я розмовляв з ним минулої ночі. Він старший детектив Дайсон. Я сказав йому, що за вашої згоди я виступатиму за вас».
  — не зрозуміла Белла. «Я в біді?»
  — Ні, але ти був одним із останніх, хто бачив Алана. Ви були з ним, коли його забрали. Поліція повинна буде опитати вас, отримати вашу заяву. Крім того, є зникнення вашого сина».
  Вона подивилася на чоловіка. «Звичайно, вони не можуть думати, що я мав якесь відношення до того, що сталося з Аланом чи Оллі?» Ідея була настільки далекою, що виглядала майже смішною. Але Роберт Нолан не сміявся.
  «Я не знаю, якою інформацією вже володіє поліція. Вони можуть пов’язувати дві події. На мою думку, тобі потрібен хтось у твоєму кутку, Белла».
  Роберт Нолан нагадав їй Алана. Мабуть, трохи старший — біля скронь були сиві цятки.
  «Вони хочуть поговорити з тобою сьогодні», — лагідно сказав він їй. «Оскільки ваша дитина зникла, вони також хочуть обшукати цей будинок».
  Вона мало не захихікала. Вона швидко впадала в істерику. За тиждень її світ опустився в повне божевілля. «Вони його тут не знайдуть. Чому вони так думають?»
  «Це рутина у всіх справах про зникнення дітей», — пояснив він. «Сьогодні вранці я проведу вас до відділку поліції, де ви відповісте на деякі запитання. Поки нас не буде, вдома проведуть обшук».
  «Вони ж не зіпсують усе, чи не так?»
  Елісон, поліцейська, тихо сиділа осторонь. Тепер вона люб’язно сказала: «Я подбаю про те, щоб вони були обережні».
  * * *
  Нолан провів її до невеликої кімнати для допитів і заспокійливо посміхнувся. «Все, що вам потрібно зробити, це сказати їм правду».
  «Що вони думають, що я знаю? Я можу лише повторити те, що я вже сказав. Я розповів їм, що сталося на станції».
  «Це все, що їм потрібно. Це просто процедура. Ви там були. Минуло трохи часу, і ви встигли подумати. Можливо, ви згадали те, про що раніше не думали».
  Белла похитала головою. Це були тортури. Її розум був порожній від усього, крім Олівера. Її син наповнював її думки наяву, і вона мріяла про нього вночі. Вона взяла відпустку з роботи. Вона не могла зайти, спробувати вдати, що все нормально. Не тому, що Олівер зник.
  Невдовзі після того, як Белла й Роберт уселися, до кімнати увійшли двоє детективів. Вони представилися як суперінтендант детектива Дайсон і Ді Сі Беквіт. Вона зустрічалася з Беквітом раніше. Вони сіли з протилежного боку столу. Кімната лякала. Жалюзі були закриті, і горів лише один маленький настінний світильник.
  «Ще кілька запитань, щоб все було абсолютно ясно», — почав Дайсон.
  «Чи є якісь новини про мого сина? Я сходжу з глузду».
  Це була марна трата часу. Вони повинні бути там і шукати Оллі. Белла зиркнула на них, схиляючи їх до сварки, щоб вона могла кинутися на них. «Хіба не там краще провести час? Йому п’ять, він там один, а тобі, здається, немає нічого іншого, як докучати мені!» Її обличчя почервоніло разом із зростаючим гнівом. «Я не знаю, що ви думаєте, що я можу вам сказати. Я не брав участі в смерті Алана. Я його любив. Ми планували одружитися. Ви шукаєте не в тому місці!»
  Дайсон відкинувся на спинку крісла, очевидно, не збентежений її спалахом. «Ми ніколи не думали, що ви це знаєте, пані Річардс. Нам потрібна ваша допомога, от і все. Розумієте, смерть містера Фішера одна з шести. Тож нам потрібно, щоб ви розповіли нам усе, що можете пригадати про той день».
  У нього була гарна посмішка, і він здавався досить привітним. Але Белла була вражена. Вона намагалася це зрозуміти. «Ви хочете сказати мені, що Алан став жертвою якогось серійного вбивці? Чи означає це, що він просто опинився не в тому місці в невідповідний час?»
  Дайсон похитав головою. «Ні, Фішер був мішенню. У своїй початковій заяві ви сказали, що людина, яка прийшла за Аланом Фішером, знала його ім’я. Він знав, що має дружину. Він також знав, де вас знайти на цій станції. Це була година пік. Там, мабуть, були сотні людей. Тому він знав, як ви обоє виглядаєте. Для цього потрібні дослідження».
  Белла була здивована. Вона не надто про це думала. — Це означає, що поліцейський, який його забрав — він убив Алана?
  «На даний момент ми припускаємо, що так».
  «І він робив це раніше?»
  «Так. Він завжди використовує один і той самий метод, щоб вбити своїх жертв, але спосіб їх отримання відрізняється. На сьогоднішній день, пані Річардс, ви єдиний свідок, який бачив його віч-на-віч».
  Белла закрила очі. Вона розуміла, що це важливо, але її нерви були настільки на межі, що вона не могла думати. Вона відчайдушно намагалася пригадати кожну дрібницю, але в її голові був безлад. Вона не бачила нічого, крім Оллі, і того, що могло з ним трапитися.
  «Мене здивувала його раптова поява, нас обох. Для мене він був схожий на будь-якого іншого поліцейського». Вона знала, що це не допомагає. «У його формі не було нічого дивного. Мав значок, радіо. Він дивився свій бізнес. Коли він сказав, чому хоче Алана, розповів нам про свою дружину, ми не подумали ставити запитання. Алан поїхав з ним, а я повернувся потягом до Гаддерсфілда. Я хвилювався, коли він мені не дзвонив. Пізніше тієї ночі я почув по радіо про те, що сталося».
  Дайсон кивнув. «Він крутий дурень, наш убивця, і без помилки. Чи можете ви його описати?»
  «Не зовсім. Все, що я пам'ятаю, це уніформа. Біла сорочка з короткими рукавами та жилет, які вони носять».
  «Акцент? Колір волосся, щось?»
  «Він звучав місцево, північно. Я думаю, що його волосся було світле, але я не можу бути впевненим. Ми були настільки захоплені тим, що він нам розповідав, я не зафіксувала, як він виглядав». Начальник, здавалося, погодився з цим. «Вибачте, я не пам’ятаю нічого, що може допомогти. Це сталося так швидко. Він був міліціонером. Я навіть на мить не міг уявити, що він забирає Алана, щоб убити його!»
  Вона витерла очі. Белла була роздратована сама на себе. Вона подивилася чоловікові прямо в обличчя, вона знала, що так і було. Так чому ж вона більше нічого про нього не згадала?
  «Ми шукаємо вашого сина», — запевнив її Дайсон. «У нас там є люди. Пізніше сьогодні він з’явиться в місцевих новинах. Ми також хотіли б, щоб ви зробили звернення, яке розповсюдиться по всій країні».
  У Белли знову почали здригатися нерви. «Ні! Я не можу цього зробити, — відразу запротестувала вона. Потім вона побачила їхнє здивування. «Я був би недостатньо добрим. Це не дасть належного ефекту». Троє чоловіків перезирнулися. «Чи смерть Алана пов’язана зі зникненням Оллі?» Вона спробувала змінити тему, щоб відвести їх від себе щодо апеляції.
  «Правда в тому, що ми не знаємо. Але це занадто велика випадковість, і я не в захваті від цього. Як звати батька Олівера?»
  — Гейб Паркер, — відповіла Белла.
  «Як ти думаєш, його батько міг забрати його?»
  — Ні, — твердо відповіла Белла. «Він живе на півночі Шотландії, працює на бурових установках. ти шукаєш не в тому місці. Гейб насолоджується своєю свободою. Йому нецікаво бути батьком. Ми мало бачимося і не чуємо про нього».
  Белла подивилася на Нолана, який протягом інтерв’ю не сказав жодного слова. «Що ти думаєш?»
  Він нахилився вперед. «Я думаю, ми повинні вірити, що суперінтендант Дайсон знає, що він робить».
  «Ви сказали, що цей чоловік убивав раніше. Діти зникли разом з кимось?»
  Дайсон похитав головою.
  «Добре, пані Річардс, ми поговоримо про це ще раз. Дякуємо за ваш внесок».
  * * *
  Роберт Нолан відвіз її додому. Белла сиділа біля нього, думаючи про допит у поліції та про те, що їй сказав Дайсон. Знову її пальці возилися з медальйоном.
  «Алан дав тобі це?» Роберт порушив мовчанку.
  «Це належало його бабусі».
  «Я пам'ятаю її. Кожної неділі вона ходила на чай з Аланом і Анною. Висока, худа жінка з коротким волоссям і низькою вдачею. Анна не мала на неї часу».
  Белла знизала плечима. «Я ніколи не зустрічався ні з Анною, ні з будь-яким іншим членом родини Алана. Хоча я бачив фотографії. Анна дуже приваблива. Вона, мабуть, ненавидить мене».
  «З нею все гаразд. Тобі не потрібно турбуватися про неї. Вона не буде втручатися. Анна добре знає, що гроші Алана йдуть в інше місце».
  «Поліція говорила з нею?»
  «Так, але вона мало що може їм сказати. Востаннє вона бачила Алана, коли він того ранку відправлявся на потяг».
  «Я все ще думаю, що вона мене ненавидить».
  «Анна не така. Вона розумна жінка. Вона знала, що її шлюб закінчився».
  * * *
  Дайсон і Ді Сі Беквіт сиділи в кімнаті для допитів після того, як Белла і Нолан пішли.
  «Вона запитала, чи зникали діти в інших випадках, шефе», — сказав Беквіт.
  «Ну що? Вони цього не зробили. Я сказав їй правду».
  «Ти не сказав їй про собаку».
  «Не було б ніякої цілі, окрім як вселити в неї страх Божий».
  «Однак це схоже».
  «Це був клятий пес, сину, а не дитина!»
  «Просто кажу». Беквіт закашлявся.
  Дайсон дуже добре знав, до чого хотів молодий DC. Одна з попередніх жертв, із зеленою печаткою на руці, цілий день доглядала за собакою, поки її господар виходив на роботу. Незадовго до вбивства старенької тварина зникла. Через пару днів він знайшовся, здертий і висів на дубі в місцевому лісі з нашийником на шиї. Дайсон припустив, що вбивця припустив, що собака належала жінці, яку він убив.
  До кімнати увійшов офіцер у формі. «Телефонний дзвінок для вас, сер. Це Метт Бріндл».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 9
  Евелін Бріндл покликала свого сина. «У нас є компанія. Якби я не знав краще, я б сказав, що це був Тальбот».
  «Це Телбот, мамо. Я подзвонив йому пару годин тому і запросив його в гості».
  Його мати визирала з-за фіранок на машину, що під’їжджала по алеї. Він побачив погляд. Вона вмирала від бажання запитати, але кусала запитання. Метт знав, що його мати боїться його повернення до служби. Їй теж не дуже подобалися його плани щодо будинку, але вони були кращими, ніж він повернувся до CID.
  «Все нормально. Я просто хочу трохи інформації, от і все. Він тут недовго».
  Вбивство Алана Фішера зацікавило його. Він знав цього чоловіка, не дуже добре чи недовго, але вони порозумілися. Якби його не вбили, Метт був упевнений, що побачив би його знову. Він хотів знати, що його стара команда в CID робить, щоб зловити винуватця. Він також хотів знати, чи пов'язують вони зникнення сина Белли з убивством.
  Машина суперінтенданта Дайсона зупинилася біля головного входу, і Мет пішов йому назустріч.
  На нього прогримів сильний йоркширський акцент Дайсона. «Д. І. Бріндл. Або ти маскуєшся під "лорда Бріндла" в ці дні? Непоганий сільський джентльмен, чи не так? Все, чого вам не вистачає, це піджак і броги. Якщо серйозно, у вас тут чудове місце. Я забув, який він великий».
  Бриндл усміхнувся. «Це не я з титулом, це моя мама. Мій батько став довічним пером — заслуговував на благодійність. Тепер, коли він помер, моя мати зберігає титул. Вона «Леді Бріндл». Це не має до мене жодного відношення. Я не успадковую нічого, крім цієї купи».
  «Кривава ганьба, якщо ви запитаєте мене. Титул підійде до цього старого будинку».
  Мет змінив тему. — Добре, що ти прийшов, Телбот.
  «Так, хлопче, особливо після того, як ти проігнорував усі мої електронні листи. Єр не відповідав на мої дзвінки й відхиляв моє запрошення зайти й поговорити. Я дуже старався, але у вас нічого не вийшло».
  «Вибачте, сер, нічого особистого». Це було недалекоглядно з його боку. Метт мав знати, що настане день, коли він захоче чогось від Телбота. Його інтерес до вбивства Фішера та викрадення сина Белли не зникав. Він поклав це поліцейському в нього. Це, і зустрівши їх обох.
  «Як твоя мама? Вона вже набридла тобі?»
  «Як дістатися, Телбот. Я не хороший пацієнт. Заходьте. Вона буде рада вас бачити. І мені справді шкода, я повинен був повернутися до вас. Принаймні ми могли вести цю розмову». Мет повів Дайсона сходами.
  «Нічого, хлопче. Ми зараз розмовляємо, і я насолоджувався поїздкою сюди. Ці частини набагато приємніші, ніж Лідс. Ваше місце в чудовому місці, тут, на пагорбах».
  Вони разом стояли біля парадного входу. Звідси сади спускалися до озера, а доглянутий газон перемежовувався різнокольоровими клумбами. Прямо в центрі, привертаючи увагу, був великий вишуканий фонтан.
  «Планую розвиток. Ми збираємося відкрити частину будинку та територію для відвідування».
  «Слід захоплюватися вашою амбіцією. Твоя мати за це?» Телбот Дайсон прозвучав сумнівно.
  «Боюся, що це необхідне зло. Сім'ї та маєтку потрібні гроші».
  «Так чому я тут? Чого ти шукаєш, хлопче?»
  «Інформація. Команда в Гаддерсфілді зараз працює над справою, яка мене цікавить, — убивство Алана Фішера. Я вірю, що Карлайл отримав це».
  Дайсон скривився. «Більше ні. Справи зрушили з місця. Справа тепер моя. Алана Фішера вбив наш старий друг. Вбивця "Містер Вибачення". Пам'ятаєте його?»
  Метт зробив. Інша команда працювала над справою, коли він ще був активним. «Та самий пістолет? Пострілом у скроню? Та сама мітка на руці?»
  Дайсон кивнув. «Цього разу блакитний штамп, китайські літери для слова «вибачте», як і в інших».
  «Мені цікаво, тому що я знав Алана. Не добре, але досить добре, щоб знати, що він хороший. Він прийшов сюди, щоб допомогти мені з комп’ютерною мережею для бізнесу. Я був на його похоронах і там зустрів Беллу Річардс». Мет посміхнувся.
  «Сьогодні вранці ми взяли у неї інтерв’ю. Вона не пам'ятає. Зараз її син зник безвісти. Я молюся, щоб він не закінчив, як дворняга».
  Мет нахмурився. «Я теж, Телбот. Але той факт, що його забрали, має бути значущим».
  «Ми не знаємо напевно, чи вони пов’язані».
  «Але твій інстинкт підказує, що так?» — запитав Метт.
  «Звичайно, є. Ви так не думаєте?»
  Мет кивнув. «Ви берете участь у цій справі з моменту першого вбивства. Я просто занурювався туди й виходив по дорозі. Але в цих вбивствах є речі, які мене турбують».
  «Обережно, хлопче, ти більше не в команді».
  «Я не можу допомогти. Я його знав. Я знаю про вбивства з «вибаченнями». Я чую та читаю в новинах, і, чесно кажучи, Телбот, я не можу зрозуміти це».
  Двоє чоловіків пройшли широким коридором до просторої вітальні. Меблі були розкішні, всі оксамитові штори та дивани. Шпалери були важкі й вишукані, вкриті великими олійними картинами. Дайсон стояв із відкритим ротом перед портретом над гігантським мармуровим каміном.
  «Такого не було, востаннє я тут був. Гарна дівчина.» Він звернувся до Бриндла. — Твій родич?
  «Предок, так. Це Джуліанна, дружина Джосії Бріндла».
  «Вона не вірила в те, що потрібно прикриватися, чи не так?» Він кивнув на широке декольте жінки. «У Йоркширі трохи прохолодно, коли так ходити».
  «Юліанна була відомою красунею свого часу. Вона також була епатажною кокеткою. Це було написано в 1802 році. Ми обертаємо картини, тому ви цього не побачите. Як і з багатьма меблями. У нас у підвалах сховано купу речей».
  Дайсон зробив повний круг. «У вас, мабуть, є статок на цих стінах. Всі ці антикварні меблі теж будуть коштувати трохи. Той кабінет там, — кивнув він, — я не експерт, але знаю, що це Муркрофт. Кімната наповнена дрібницями. Чому б вам не заробити грошей, продавши частину цього?»
  «Ми не можемо. Це положення, вставлене в усі заповіти Бриндла, починаючи з найдавніших. Колекція має залишатися на місці. І очікується, що до цього додасть чинний президент дня. Поки що я зробив дуже мало в цьому відношенні».
  Дайсон зупинився перед ще одним портретом. «Це сам хлопець?»
  «Так, це Джозайя Бріндл, людина, відповідальна за всю цю справу — шерстяну фабрику та маєток. Був фабрикантом камвольного сукна. Він побудував млин, цей будинок і котеджі, які ви бачили вздовж провулку, коли під’їжджали сюди. Колись це були хати млинарів. Він найняв більшість людей тут. Поруч із ним зображений його син Вальтер. Тепер він справді запустив підприємство. Він був одним з інвесторів тунелю Standedge. Це принесло йому багато грошей. Він перевозив різноманітні товари та обладнання по каналу під Пенінськими горами, з Манчестера в Гаддерсфілд і назад, у тому числі нашу вовну. Той тунель справді став поворотом для родини Бріндл. Їм більше не потрібно було возити все на в’ючних конях через пагорби».
  «Цілком урок історії. Б’юся об заклад, що гравці захопляться цим, коли ви запустите заклад». Дайсон подивився на нього. «Так що трапилося, Мет? Чому вас так цікавить ця справа? Це зв’язок із Фішером чи робота?»
  Мет звернувся до друга. «Не робота. Я закінчив із силою. Ви бачите, як я виправився». Він потер собі ногу. «Досі створює мені проблеми. Ви знаєте, що я теж відчуваю — після Паули. . .”
  «Я знаю, що ви відчували після того, як на вас напали, і не можу сказати, що звинувачую вас. Але ти в душі мідь. Ви можете спробувати триматися подалі, заритися з головою в ремонт маєтку, будівництво свого бізнесу. Але це не працює, чи не так?»
  Старий супер Метт мав рацію. Він бачив його наскрізь. Робота була всім, чого він коли-небудь хотів. Воно все ще приставало до нього і не відпускало.
  «Після того, що сталося з Полою, я поклявся, що ніколи не повернуся».
  «Ви досить добре знали нашу Полу, щоб розуміти, що це не те, чого вона хотіла б. Вона хотіла б, щоб ти знову застряг на роботі. Якби вона могла побачити тебе зараз, вона мала б право».
  «Це не так просто, чи не так? Зараз було б важко повернутися. Ось моя мама для початку. Вона налаштована проти цього. Після всього, що вона для мене зробила, для неї це було б ляпасом. Крім того, я подав вам заяву про звільнення понад три місяці тому. Навіть ти не можеш це зробити».
  «Ви маєте на увазі це?» Скелясте обличчя Телбота Дайсона розпливлося в посмішці. Він дістав із кишені конверт із собачими вушками й підняв його. «Вибач, Мет. Я повис на цьому. Я знаю, це неслухняно з мого боку, але тоді ти був надто напруженим. Я не міг дозволити тобі прийняти таке важливе рішення поспішно».
  «То що це означає? Я готовий чи ні?»
  «Ти все ще один з нас, Мет. Якщо ви хочете бути, тобто. Я списав вас на цей час через поєднання хвороби та міркувань співчуття. Короткий візит до гігієни праці, щоб розписатися, і ви повернулися».
  «Тальбот! Ти справді чудова робота!»
  Мет посміхнувся. Він не почувався так добре тижнями. Він був за крок від того, щоб повернути своє старе життя, і Телбот був на його боці. Мет усім своїм єством хотів сказати «так». Потім його усмішка зникла. Як він міг? Його впевненість була підірвана. Він все ще страждав від нападів паніки, які виникали без попередження. Лікар списав це на посттравматичний стрес. Якби він повернувся, як би він впорався? Він не хотів нікого підводити, коли ставало важко.
  «Правда в тому, що ти мені потрібен, Метте». Телбот Дайсон перевів подих. «Я домовлюся, зроблю це трохи легше. Поки що не потрібно нічого викладати в камені. Спробуйте протягом тижня або двох і подивіться, як ви себе почуваєте. Я дам тобі шматочок справи Фішера, щоб ти потрапив у нього. Після цього ми можемо обговорити це далі».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 10
  Белла дивилася у вікно на задній сад, упершись чолом у віконне скло. Була рання весна, тому клумби були порожні. Газон був залитий водою від останніх дощів. Весь вид був безлюдний. Що було саме тим, що вона відчувала.
  Елісон Рей непомітно кашлянула з дверей. — До тебе в гостях, Белло. Він каже, що він колега. Ти хочеш його побачити?»
  Хто це зараз? Белла не хотіла відвідувачів, але вони все одно прийшли. Вона прожила тут недовго, трохи більше двох років, але люди були доброзичливі і вже всі чули про те, що сталося. Так вони відвідали. Принесли квіти, страви, торт, вино. Вони намагалися її розвеселити, але це було невдячне завдання. Тільки Олівер, повернувшись додому цілий і неушкоджений, змусить її знову посміхнутися.
  Вона зітхнула. «Так, впустіть його. Ті репортери все ще надворі?»
  Елісон кивнула. «Залишилася лише пара завзятих. Людина з « Кронікл» і хтось із газет «Лідс». Вона зробила паузу. «Ви усвідомлюєте, що зараз національні ЗМІ займаються цим? Невдовзі ви матимете щоденні газети про вашу справу».
  Це хвилювало Беллу. Останнє, чого вона хотіла, це щоб про її обличчя писали таблоїди.
  «Супер все ще хоче, щоб ви подали апеляцію. Ти можеш спробувати зв’язатися з тим, хто забрав Оллі, попросити їх повернути твого хлопчика».
  «Я зараз не готовий до цього, Елісон. Можливо, пізніше». Белла розуміла, чому вони хотіли, щоб вона це зробила, але на даний момент вона просто не могла.
  Елісон ласкаво посміхнулася. «Вами повинен керувати суперінтендант Дайсон. Він скаже тобі, коли прийде час».
  «Я дам йому знати».
  Елісон збиралася відповісти, коли Джоел Доусон просунув голову за двері. «Белла, вибач, я мав прийти. Дізнайся, як ти, і що відбувається. Ваш син. . .”
  Джоелю Доусону було близько сорока. Він був високий і худий з вузькими плечима. Він мав підстрижене каштанове волосся і, очевидно, відрощував бороду. Йому це не підходило. Темна тінь навколо його підборіддя робила його старшим, ніж був. І все ж він був доброзичливим обличчям, тим, кому Белла довіряла. Вона подивилася в його знайомі очі і відчула, ніби знову занурюється в яму відчаю.
  Вона почала плакати. «Вони кажуть, що роблять усе можливе, але я їм не вірю. Вони думають, що зникнення Оллі та вбивство Алана пов’язані між собою, але нічого більше вони мені не скажуть».
  Джоел відсунув тацю з недоїденою їжею з дивана й сів, нахмурившись. «Ти не їси?»
  «Я не можу. Це мене задушить». Її голос звучав похмуро. Белла провела довгими пальцями по волоссю. Вона була в безладі. Коли вона повернулася з відділку, вона прийняла душ і одягла халат. Вона навіть не потрудилася розчесатися. Вона витерла щоки. «Я не в стані бачити людей».
  «Дивіться, йдіть і сідайте. Я не «люди». Ми працюємо разом і дружимо». Його голос коливався, коли він сказав останню частину. «Що сталося, Белла? Хто його забрав?»
  Белла сіла поруч із ним на диван і дозволила йому обійняти її. «Я маю вийти на роботу. Мені потрібні гроші. Це була та проклята зустріч. Я попросив сусіда підвезти Оллі. Вона зупинилася, щоб поговорити з кимось, і наступної хвилини Оллі зникло. Вона сказала, що відвела погляд лише на кілька секунд. Мій хлопчик, мабуть, був наляканий».
  «Вони його знайдуть. Поліція, громадськість, усі вони будуть шукати».
  Белла ковтнула. «Він такий маленький, Джоел. А він не сильний. У Оллі астма. Користується інгалятором. Він не має його з собою. Йому буде важко, особливо якщо він наляканий».
  Тепер її сльози текли вільно.
  «Ви сказали про це поліції?»
  «Я не знаю. Я не пам’ятаю, що я сказав».
  «Ви повинні. Вони повідомлять пресі. Це буде в новинах. Той, хто тримає Оллі, почує і, можливо, знайде йому заміну».
  Це було за умови, що хтось тримав Оллі, і він ще не був мертвий. «Дякую, Джоел. Я скажу Елісон те, що ти запропонував. Вона знатиме, що робити».
  Белла хотіла посміхнутися, подякувати йому за турботу. Але все, що вона насправді хотіла, це щоб він пішов. Джоел був уважним чоловіком, але дратував. Він був таким же на роботі, нескінченно приносив їй каву, збирав її фотокопії. Коли їй хотілося лише продовжувати роботу. Вона була надто прискіпливою? Зрештою, Джоел був добрим, надійним і розсудливим. Тип чоловіка, на якого вона мала піти, але так і не пішла. Вона завжди йшла на шанці, або ті, що вже були взяті. Зараз це все одно не мало значення. Єдиний чоловік, якого вона любила, помер. У глибині душі вона знала, що більше нікого ніколи не буде.
  Він прошепотів їй на вухо. «Я тут, якщо я вам знадоблюся. Я знаю, що це важко. Я втратив Емму кілька місяців тому, пам’ятаєш?»
  Белла подивилася на нього. Тепер вона зрозуміла, через що йому довелося пройти, коли в нього відібрали нову наречену. «Чому любити когось так боляче? Я знаю одне — я ніколи більше нікого не полюблю. Відтепер ми з Оллі. Ніхто інший не загляне. Набийте їх багато. Я можу обійтися без розбитого серця».
  Джоел Доусон нічого не сказав. Белла блідо посміхнулася йому. «Я зараз не компанія. Але я ціную вашу турботу та візит».
  «Кожен у коледжі дарує свою любов», — сказав він. «Вони всі хвилюються за вас. Будь-які новини або якщо вам потрібна допомога, дайте нам знати».
  Вона схопила його за руку й подивилася в його серйозні темні очі. «Я більше цього терпіти не можу, Джоел. Я в розпачі. Я просто хочу повернути Оллі, але ніхто не розуміє. Я втратив Алана, і це було досить погано — але це! Поліція допитала мене, і я відчув себе злочинцем».
  «Що вони сказали про вашого хлопчика?»
  «Нічого. Жінка, яка вас впустила, з поліції. Вона залишилася тут і повинна тримати мене в курсі. Але вони нічого не роблять. Я відчуваю себе таким безпорадним. Ці перші кілька днів важливі. Їм слід докласти всіх зусиль, щоб знайти Оллі, а не витрачати час і гроші, переслідуючи мене».
  «Ти маєш бути сильною, Белла». Він поцілував її в щоку.
  Це був простий укол, але Белла витерла його. Джоел був хорошим другом, але вона ні в якому разі не хотіла переступати цю межу. Вона могла з ним поговорити, тому що він був ніжною душею. Він був схожий на неї, він страждав і розумів. Його дружина, з якою він прожив лише два місяці, померла, впавши на підлогу кухні їхнього нового будинку. Джоел знайшов її, але лише через кілька годин після того, як це сталося, коли він повернувся додому з роботи. На той час Еммі було вже неможливо допомогти. Белла знала, що він повинен звинувачувати себе. Він навіть сказав, що мав піти з роботи раніше. Подзвонив їй під час обіду. Але в коледжі був вечір відкритих дверей, і він залишився. Він би шкодував про це все життя.
  «Я знаю, як тобі важко втратити Алана. Я був там з Еммою, але втратив Оллі на вершині. . . ви переживете це, лише якщо наполегливо працюватимете над тим, щоб зберегти це разом».
  — Але я не можу, Джоел. Я тону, спускаюся востаннє, і ніхто мене не слухає». Вона глянула вниз. «Якщо вони не знайдуть Оллі, якщо я не зможу його повернути, тоді я не хочу продовжувати».
  «Це говорять про втому і стрес. Я не звинувачую вас. Я дуже добре знаю, як це відчувати. Але будь ласка, Белла, знайдіть професійну допомогу, когось, з ким можна поговорити. Консультант. Ви повинні продовжувати. Оллі може повернутися до вас у будь-який час. Ви не знаєте напевно, чи сталося з ним щось жахливе».
  Вона поплескала його по руці. «Джоель. Ти намагаєшся бути добрим, але ти не дурний. Ми всі бачили новини. Маленькі діти пропадають, і скільки разів вони з’являються?» Вона похитала головою. «Він пішов, я це знаю».
  * * *
  «Белла, Роберт Нолан тут».
  «Відправте його». Вона звернулася до Джоела. «Роберт мені допомагає. Він соліситор, і, як і ви, він добре знав Алана. Я не знаю, що б я робив без нього».
  З двох чоловіків, які сиділи з нею в кімнаті, Белла віддала перевагу Роберту. Хоча вони нещодавно познайомилися, вона довіряла йому. Джоел був милим і хорошим другом, але в ньому було щось нужденне, що час від часу її лякало. Вона не могла позбутися думки, що він якимось чином підживлює її горе.
  «Поліція нічого не знайшла під час обшуку», — почав Роберт. «Ваш ноутбук забрали на експертизу. Ви отримаєте це назад, не хвилюйтесь».
  Вона посміхнулася йому. «Елісон подбала про те, щоб вони не влаштували безлад. Коли ми повернулися з поліцейської дільниці, їх уже не було».
  «Вони обшукали ваш будинок?» Джоел виглядав здивованим.
  Роберт сидів навпроти них двох. «Просто рутина. Нема чого захоплюватися. Вони все ще шукають докази».
  Джоел звернувся до Белли. «Поліція була жорстка з вами? Що вони запитали? Що вони можуть думати, що ти знаєш?»
  «Вони хотіли, щоб я описав чоловіка, який забрав Алана на вокзалі». Вона тихенько засміялася горлянкою. «Він був одягнений як поліцейський. Ідеальне маскування, тому що я бачив лише форму». Вона схлипнула. «Я подивився йому прямо в обличчя, але не можу згадати це, як не намагаюся».
  «Ти втомився, от і все. Ти не знаєш, що повернеться, якщо дати трохи відпочинку та часу», — сказав Роберт.
  «Вони хочуть, щоб я зробив звернення на телебаченні. Поговори з тим, хто взяв Оллі. Але я не можу. Я зламаюся і зроблю дурницю. Ти розкажеш їх за мене, Роберте?»
  Роберт кинув на неї запитливий погляд. «Це може допомогти, знаєте, і це зазвичай у таких випадках. Ви впевнені?»
  Джоел зиркнув на нього. «Вона сказала ні. Залиште це на цьому. У Белли достатньо на тарілці і без поліції, і ти її не турбуєш».
  «Можливо, залиште це на день або близько того, поки вам не стане краще». Роберт посміхнувся їй.
  «Якщо я не поверну Оллі, мені ніколи не стане краще, Роберте. У вас немає дітей. Мені боляче від втрати Алана, але втрата Оллі розриває мене на частини».
  Роберт подивився на годинник. «Мені потрібно побачити ще одного клієнта, але я повернусь і принесу трохи їжі. Б’юся об заклад, ти мало їв, чи не так?»
  Белла похитала головою. «Я не можу їсти».
  «Ти будеш їсти сьогодні ввечері, навіть якщо мені доведеться щось приготувати тобі самому. Здається, я пам’ятаю, як Алан сказав мені, що китайська твоя улюблена мова?»
  Белла покірно кивнула. Навіщо воювати? Вона вже бачила, що Роберт був досить сильним, коли був у настрої.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 11
  День 10
   
  Решту дня та більшу частину ночі Мет думав про свою розмову з Дайсоном і про пропозицію, яку він йому зробив. Йому страшенно хотілося скористатись нагодою, зануритися та повернути своє життя. Проблема полягала в тому, чи витримають його розум і тіло? А як щодо проекту? Все було готове до виходу. Фредді та його команда будівельників збиралися почати наступного понеділка. Потім, звісно, треба було подумати про його матір.
  Евелін Бріндл не була щаслива. «Я знав це. У той момент, коли я його побачив. Цей чоловік закрутив тобі голову. Ви ще не можете повернутися в поліцію, якщо колись. Тобі доведеться змиритися з цим фактом, Метью. Що він тобі обіцяв? Яку пряжу він спряв тобі цього разу?»
  «Це я подзвонив йому, мамо. Команда працює над справою про вбивство. Я знав жертву. Лише кілька днів тому я був на його похоронах. Я постійно чую щось у новинах і не можу просто сидіти й гадати, що відбувається. Я міг би щось змінити. Зник безвісти і маленький хлопчик, з яким, ймовірно, пов’язано його зникнення. Крім того, я зустрів його матір і хочу допомогти».
  «Вас збіжать з ніг. Більше ні на що не встигнеш. Ви знаєте, що для вас ця робота». Вона зітхнула. «Я хвилююся, що ти не впораєшся».
  «Тоді мені доведеться схопитися, чи не так? Справа в тому, що в мене немає вибору. Я маю провести розслідування. Я не можу це залишити. Телбот попросив мене дати йому пару тижнів. Якщо я не можу його зламати, то я піду».
  Він побачив погляд матері. Як і він, вона дуже сумнівалася, що це станеться.
  «І куди ти сьогодні збираєшся? На станцію?»
  «Так, мамо. Я поговорю з Фредді пізніше».
  * * *
  Метт Бріндл стояв біля початкової школи Олівера Річардса. Він перевірив карту на своєму мобільному. Олівер і його мати Белла жили за кілька сотень ярдів звідси. Він провів пальцем маршрут. По дорозі від школи, повз ряд магазинів і далі на маленький житловий масив. Це була прогулянка, яка не мала тривати більше десяти хвилин.
  Був дуже холодний день, але він майже не відчував цього. Він був надто схвильований поверненням на роботу. Він поклявся, що ніколи не повернеться, що ніщо і ніхто не зможе спокусити його. Але він помилявся. Це було в нього в крові і не дозволяло йому бути. Метт уклав угоду сам із собою. Цей випадок був би полігоном. Якщо йому вдасться пройти через це, не ставши жертвою нападу паніки, то він дасть своїй кар’єрі ще один шанс.
  В одному з новин на місцевому радіо говорилося, що Олівера бачили за розмовою з людиною біля газетних кіосків. Перш ніж зареєструватися в нік, він почав би там.
  Дорога була насиченою наскрізь до Гаддерсфілда. Навряд чи маленький хлопчик зміг би її перетнути самостійно. За газетними кіосками, де бачили, як Олівер розмовляв із чоловіком, було перехрестя з бічною вулицею. Це було можливе місце для паркування автомобіля.
  Газетними кіосками володів і керував Асіф Бхатті та його родина. Сьогодні за прилавком був його син Садік.
  Увійшов Метт. У дверях крамниці пролунав дзвінок, і Садік підняв очі.
  «Я запитую про викрадення дитини, яке відбулося біля вашого магазину».
  «Ви поліція?»
  «Так». Метт показав йому свій значок. «Детектив-інспектор Бріндл, Східний Пеннінський кримінальний відділ».
  Комок піднявся в його горлі, і він ковтнув. Він ніколи не сподівався сказати ці слова знову.
  «Ви знаєте Беллу Річардс і її маленького хлопчика?»
  Садік Бхатті кивнув. «Вони приходять сюди більшість днів. Оллі отримує солодощі після школи та свій комікс на вихідних. Вона хороша, завжди питає, як я, а він хороша дитина. Я був того дня. Я бачив, як той чоловік розмовляв із хлопчиком. Я сказав іншому детективу, який прийшов запитувати».
  «Чи не проти переглянути це ще раз для мене? Це може допомогти».
  «Хлопець дивився у вікно на книжки та комікси. Я нічого не помітив, поки той тип не підійшов і не приєднався до нього. Він вказував на речі тощо. Вони трохи поговорили, а потім пішли».
  — Ви бачили, куди вони пішли?
  Садік похитав головою.
  «Ви щось пам’ятаєте про цього чоловіка? Як він виглядав?»
  «Він виглядав дивно. Високий, у бейсболці та хвостику. Був холодний день, але він був одягнений у футболку, без джемпера чи піджака».
  «Добре. у тебе все добре Я вражений тим, що ви так багато пам’ятаєте».
  Садік знову похитав головою. «Я знаю Беллу та Оллі. Це жахливо, що сталося».
  «Чоловік?» — переконував його Мет.
  «Саме татуювання змусили мене запам’ятати його. Величезні речі на обох його руках. Я був недостатньо близько, щоб добре розгледіти, але один був драконом, я впевнений у цьому».
  «Ти сказав поліції те, що щойно сказав мені?»
  «Я сказав офіцеру у формі, який брав мою заяву».
  «Дякую. Це дуже допомагає».
  Метт вийшов із крамниці й пройшов кілька метрів до перехрестя з бічною вулицею. У викрадача мав бути автомобіль, інакше пару побачили б, як вони йшли. Він озирнувся — ні камер відеоспостереження, ні магазинів із цікавим персоналом. Це місце було б ідеальним.
  «Це був Ford, старий червоний». Голос почувся позаду нього. «Не дуже про це думав, поки не побачив фото хлопця в газеті».
  Метт Бріндл обернувся. Голос належав літньому чоловікові на скутері.
  «Ви щойно розпитували Садіка про те, що сталося. Я був у магазині і випадково почув. Я йду цим шляхом щодня. Я відвожу онука до школи, а вдень забираю. Я отримую вечірню газету в магазині. Хлопець був із якимось хлопцем. Великий хлопець із татуюваннями на руках. Він показував їх хлопчикові. Там був припаркований його автомобіль». Він кивнув у бік вулиці. «Я тут переходив дорогу і покотився додому. Я не знаю, потрапив хлопець чи ні».
  «Ви говорили з поліцією?»
  «Я дзвонив їм сьогодні вранці, але ще ніхто не з’явився».
  «Ви знаєте, яка це була модель Форда?» запитав Метт.
  «Це була рання модель «Ka» і пластина 02, я думаю».
  Метт подякував чоловікові та повернувся до власної машини. Поверніться до ніка, щоб прочитати інші твердження.
  * * *
  Офіси кримінального розшуку на станції Гаддерсфілд були такими, якими їх пам’ятав Мет. Змінився лише персонал. У головному офісі за столом, де колись сиділа Пола Райт, тепер сидів свіжий молодий чоловік років двадцяти. Було кілька знайомих облич, але більшість були новими. Ну, минуле минулося. Усе, що він міг зробити зараз, — це спробувати перезавантажити свою кар’єру, як того хотів Телбот.
  Дайсон підійшов ззаду до Метта й ляснув його по спині. «Ви офіційно SIO зі зникнення Олівера Річардса. Ви можете періодично позичати Беквіт і ще когось». Він поманив молоду жінку, що сиділа біля вікна кабінету. «Я думав, наша Лілі тут. DC Лілі Хейнс, це DI Метт Бріндл. Він хороший хлопець, не буде вас турбувати».
  Лілі Хейнс була крихітною, не вище п’яти футів, з каштановим хвилястим волоссям, підстриженим на плечах. У неї була заразлива посмішка, через яку люди ставилися до неї тепло.
  «Наша Лілі досить молода, щоб бути на вулицях — ви знаєте, «геть дітей», — сказав Телбот. «Вона буде корисною».
  Лілі не могло бути набагато старше двадцяти п’яти. Вона була одягнена в джинси та футболку, а на спинці стільця висіла шкіряна куртка. Полі теж сподобалися її джинси. Того дня, коли вони зайшли в ту будівлю, вона була одягнена приблизно так, як зараз Лілі. Болить пам'ять.
  Лілі порушила мовчанку. «Я відсортував для вас заяви».
  Мет повернувся до сьогодення. «Чудово, Лілі. дякую Ви покладете їх на мій стіл?»
  Телбот кивнув на стіл біля стіни, за яким стояла зручна книжкова шафа. «Я думав, тобі це сподобається. Перш ніж ми почнемо, чи не принесеш нам пива, коханий?» На превеликий подив Мета, Лілі побігла до столу в кутку, який був завалений кухлями та пакетами чаю.
  «Не дуже ПК, Телбот. Жіночий персонал тут не для того, щоб бігати за хлопцями. Щось змінилося, чи ти цього не помітив?»
  «Я продовжую, як завжди. Вибачте, якщо це образливо, але вдень цей офіс працює на чай. Після настання темряви саме односолодовий напій підтримує роботу. І я терпіти не можу цей бруд із машини, отже, ось там куточок пивоваріння».
  Він був динозавром, але Дайсон досяг результатів і його дуже любили, тому персонал пробачив його.
  Мет посміхнувся. «Справа Олівера Річардса — я хотів би переглянути дошку інцидентів щодо вбивств «містера Вибачення». Щось там може підключитися до моєї справи».
  «Там ви знайдете Карлайла. Спокійно, йому не пощастить».
  Мет пішов поруч. Карлайла не було, але Ді-Сі Беквіт на своєму комп’ютері робив це важко. «Чи знайшли ви якийсь зв’язок із «вибаченнями» вбивств?»
  DC похитав головою. «Випадкові, чи не так?»
  Це говорили так часто, що тепер сприймали як належне, і це непокоїло Мета. «Навіть Фішер? Це, напевно, потребувало певного планування? Його не просто помітили та зникли. Вбивця знав його ім'я. Він знав, що має дружину. Це говорить мені про те, що він провів певне дослідження. Ви обговорювали цю можливість з іншими?»
  Беквіт кинув на нього спантеличений погляд. «Все випадково. Єдине, що їх об’єднує, — це знак». Він підвівся з крісла. «Ці три зелених і ці два червоних. Бог знає чому, тому що ми цього не робимо».
  «Три зелені тоді. Чи є зв’язок між жертвами?»
  «Не те, що ми знайшли».
  «Собака». Метт кивнув на жахливу фотографію здертого собаки.
  «Ми думали, що це належить цьому», — постукав по дошці Беквіт. «Але не сталося. Мабуть, вона за когось це захотіла».
  «Якого?»
  «Слухайте, вибачте, інспектор Бріндл, але я маю багато справ, які потрібно зробити для інспектора Карлайла. Справа лежить у мене на столі. Якщо ви хочете отримати root через це, не соромтеся».
  Власник собаки може бути важливим. Метт переглянув файл, записав адресу конкретної жертви й залишив Беквіта.
  Метт сів за свій стіл. Було кілька заяв щодо зникнення Олівера, але в жодному з них не було нічого корисного. Він проглянув список людей, яких знали Олівер і його мати. Сусіди, шкільні друзі, вчителі. Але, крім батьків, інших родичів не було. Це дзвонило на сполох. Здавалося дивним, що в цьому списку не було жодного дідуся, бабусі, тітки, дядька чи двоюрідного брата.
  Метт почав би з батька. Він припустив, що Гейбу Паркеру сказали, і був здивований, що чоловік ще не з’явився.
  «Чай». Лілі поклала його на стіл і посміхнулася.
  «Дякую, Лілі, це добре з вашого боку. Але тобі не треба бігти за мною. Я не супер. Чи не могли б ви перевірити для мене записи? Ми шукаємо чоловіка з татуйованими руками і довгим волоссям. Усе, що залучає місцевих дітей, ви знаєте. Крім того, дізнайтеся, скільки людей навколо володіють червоним Ford Ka з номером 02».
  * * *
  Після години розчарування телефонних дзвінків стало очевидно, що Гейб Паркер не працює на шотландській нафтовій платформі. Тож чому Белла сказала, що він?
  «Лілі! Нам потрібно поговорити з Беллою Річардс».
  — Вона живе за межами Мелтема, сер. Хочеш, щоб я водив?»
  «Добре. Отримати щось із Записів?»
  «Нічого, що стосується людини з таким описом, який ви мені дали. Фактично, у нас вже деякий час взагалі нічого не стосується чоловіків і дітей».
  Заспокоює, але не допомагає.
  * * *
  Елісон впустила їх і провела до вітальні. Здавалося, Белла не рада їх бачити. Вона відразу впізнала Метта Бріндла. «Я зустрів тебе на похоронах Алана. Ти поліцейський, або ним був. Чого ти хочеш? Вибачте, якщо я звучу грубо, але я не спав. Я просто збирався лягти. Знаєш, мені справді важко. Я не можу ні спати, ні їсти. Єдине, чого я хочу, це повернення Оллі».
  Їх не запросили сісти. Метт стояв у дверях і посміхався їй. «Я повернувся до своєї старої роботи. Як я вже казав, я знав Алана. Я почув у новинах, що сталося з вашим сином, і мені стало цікаво. Зараз я офіцер, відповідальний за пошуки Олівера. Якщо ви хочете щось знати, Елісон зв’яжеться зі мною відтепер».
  Метт не міг сказати, приємно їй це чути чи ні. «Я переглядав зібрані заяви. Я знову взяв інтерв’ю у молодого чоловіка з газетних кіосків. Тепер у нас є опис чоловіка, якого бачили, що розмовляв із вашим сином, і ми слідкуємо за ним». Він вирішив не розповідати їй про червону машину, доки вони не дізнаються більше. «Чи помічали ви, хтось останнім часом спостерігав за будинком? Або бачив когось підозрілого, який вештався, коли ти ходив до школи Олівера та назад?»
  Белла похитала головою. «Останнім часом тут були тільки Джоел, він колега по роботі, і Роберт Нолан, адвокат. Він був сусідом Алана. Ви побачите його на похоронах».
  «Добре, ще щось. Ви сказали колезі, що батько Олівера працює на бурових установках у Шотландії». Вона кивнула. «Я перевіряв, пані Річардс, а він цього не робить. Наразі жодна з компаній не наймає нікого на ім’я Гейб Паркер».
  Белла провела рукою по волоссю. «Має бути якась помилка. Я не розумію, що відбувається. Можливо, він залишився. Якщо це так, то я не знаю, де він».
  «Чи був він на зв’язку?»
  Вона похитала головою. «Ні, ми мало спілкуємося, як правило, тільки якщо є щось важливе сказати. Розкол був не з приємних. Я роблю все можливе, щоб уникнути контакту з Гейбом. Він дотримується своєї сторони нашої угоди, і це мене влаштовує. Я припускав, що ви б розповіли йому, що сталося. Я нічого не чув, тому не знаю».
  «Коли ви востаннє з ним чули?»
  Вона знизала плечима. «Це має бути місяць тому. Він пролунав зненацька й подумав, що Оллі хоче на день народження. Дивно, він ніколи раніше цього не робив».
  «У вас є номер мобільного?»
  «Так». Белла знайшла номер у своєму телефоні й записала його для нього.
  «Він забезпечує Олівера? Робота на бурових установках добре оплачується».
  «Так, він платить певну суму щомісяця. Ніколи не було проблем».
  «У ваш банк?»
  Белла кивнула.
  «Якщо Гейб Паркер почує щось у новинах і зв’яжеться з вами, ми хотіли б поговорити з ним. Дайте нам знати негайно».
  Белла виглядала сумнівно. «Якщо він пішов далі, то він може піти на деякий час. Така робота, як у нього, може привести його в будь-яку точку світу».
  Мет і Лілі відступили від дверей. Здавалося, Белла не збентежилася, коли він згадав Паркера, і вона дала йому номер. Тим не менш, він перевірить Паркера.
  * * *
  Незабаром вони повернулися в машину. Лілі подивилася на нього. — Треба сказати, сер, вона досить переконливо розповіла про батька хлопчика. Вона не виглядала стурбованою тим, що ми хотіли знати про нього».
  Але Мет хотів переконатися сам. Він подзвонив за номером, який вона йому дала. нічого Лінія була обірвана, і він сумнівався, що номер дійсний. Потім подзвонив на нік. Він хотів отримати доступ до банківського рахунку Белли. Вона звучала правдоподібно, але його інстинкт знову підхопив. Він почав підозрювати, що Белла розповідала їм цілу купу брехні. Гейб Паркер уже мав виступити. Зникнення дитини було висвітлено на перших сторінках газет. Жінка щось приховувала, але він не міг зрозуміти чому.
  Він звернувся до Лілі. «Чи відстежуються її телефонні дзвінки?»
  — Не знаю, сер.
  «Розберіться з цим, чи не так? І список її мобільних дзвінків».
  «Про що ви думаєте, сер?»
  «Мені цікаво, чи Беллу шантажують».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 12
  Огрядна жінка обережно спускалася крутими кам’яними сходами, кожен крок супроводжуючи бурчанням болю. Їй було важко дихати. Плач хлопчика не давав їй заснути. Він проплакав майже всю ніч. Так само, щоб не було сусідів.
  — крикнула вона в темряву. «Кинь лайно, а то не буде що їсти!» Вона трималася тіні. Якщо дитина пішла звідси живою, вона не хотіла, щоб він показував на неї пальцем. Хлопець був яскравим. Пізніше він може мати проблеми.
  «Я хочу додому! Я хочу свою маму, – плакав хлопчик.
  Жінка пробурмотіла собі під ніс, а потім гукнула: «Ну, ти не можеш. Ви повинні залишитися зі мною ще трохи. Твоя мама каже, що ти маєш бути хорошим хлопчиком».
  У підвалі було темно, сиро і морозно. У ньому не було ні вікон, ні опалення. Жінка дала йому стару ковдру, щоб зігрітися, але матрац на ліжку був тонкий і вологий. Вона прикріпила щиколотку хлопчика до гака на стіні ланцюжком. Він міг відійти від ліжка на метр-інший, але не більше. Вона не хотіла, щоб він тікав. Із зайвою вагою і важко дихати, вона не зрівняється з п’ятирічним дитиною, якби він піднявся на пальці.
  «Я хочу свою маму! Мені тут не подобається».
  Його голос був жалібним, перемежовуваним риданнями.
  «Припиніть, хлопче». Вона не відчувала до нього ні співчуття, ні докорів сумління за те, що робила. Якби Белла повернула свого хлопчика, він отримав би всю увагу, яку бажав. Він не потребував жодних її пестощів. Жінка поставила миску з пластівцями та водою на підлогу біля матраца. «Для вас трохи їжі. А ось відро для унітазу». Вона поклала його в його досяжність.
  Хлопець закашлявся. Звучало різко, гавкаюче.
  «Що з тобою?»
  «Мені потрібен мій інгалятор», — голосив він.
  Вона поняття не мала, про що він. «Замовкни і їж. Якщо тобі холодно, заліз під цю ковдру».
  «Я хочу додому. Мені потрібні ліки. Моя мама дає його мені щодня».
  «Які ліки?» Жінка підійшла ближче й отримала різкий удар по гомілках.
  «Ти маленький дурень!» Вона кинулася смолоскипом і схопила хлопця за руку. Він зойкнув від болю і почав щиро плакати.
  «Менше цього шуму. Ще щось, і я переріжу тобі горло».
  Повернувшись на кухню, вона взяла телефон і гортала список номерів, доки не знайшла номер чоловіка, який привів до неї хлопця.
  «Як довго? Я піду у відпустку наприкінці тижня, тому подумайте. Наша Мері до того часу повернеться. Якщо ви залишите його з нею, ви ризикуєте. Надто м'якосердий, ось біда. Вона піде до хлопця, хоче допомогти йому. До цього його потрібно сортувати».
  Вона слухала. Він казав їй бути терплячою. Терплячий! Для нього це було добре. Він не турбувався, не плакав. З дитиною була біда. Вона чула новини. Половина йоркширського війська шукала його. Це було надто ризиковано, і вона хотіла геть.
  «Кінець тижня, інакше ви отримаєте купу неприємностей», — пригрозила вона.
  * * *
  Лілі підняла очі від екрана комп’ютера. — У її банківських виписках нічого немає, сер. Їй виплачується зарплата з коледжу, і все. Більше нічого немає. Більше того, немає жодних платежів за утримання. Тож те, що вона сказала про те, що Паркер платить щомісяця, було брехнею. Великих виплат теж немає. Тож ідея шантажу викинута з вікна».
  «В такому випадку вона бреше нам. Але чому?» Метт Бріндл увійшов у свій комп’ютер і почав пошук. Він хотів дізнатися про Беллу набагато більше. Має бути вагома причина, чому вона збрехала про батька дитини.
  «Можливо, Гейб Паркер зробив один. Можливо, він більше не зможе дозволити собі платити за утримання. І вона мала рацію щодо роботи, яку він виконує. Він міг бути будь-де».
  «Ні, вона щось приховує, і я хочу знати, що. Це може бути причиною зникнення її сина. Щось є в записах телефонних розмов?»
  «Її мобільні записи будуть у нас сьогодні вдень. У неї немає стаціонарного телефону».
  Мет повернувся до своїх досліджень. Белла Річардс сама по собі перетворювалася на таємницю.
  * * *
  Через дві години він постукав у двері кабінету Дайсона.
  Супер широко всміхнувся йому. «Поселення? Знала, що ти будеш добре. Ви не могли відмовитися від цього. Поліцейська робота у вас у крові».
  — Можливо, ви маєте рацію, сер.
  «Як у вас справи? Чи ближче до того, щоб знайти хлопця?»
  «Ні, і справа стала набагато складнішою. Карлайл працює над вбивством Фішера?»
  Дайсон кивнув. «Здавалося розумним, оскільки він був серед інших п’яти».
  «Ви знаєте, чи він вивчав минуле Белли?»
  «Ви можете запитати його, але я не повинен був так думати. Вона не підозрювана. Що ти знайшов?»
  «Між нами, ми з Лілі перевірили всі записи, які могли придумати, включно з народженнями, шлюбами та смертями, як для неї, так і для хлопчика. Немає нічого. Два роки тому, коли вона переїхала в той будинок і почала працювати в коледжі, ні Белла, ні її син не мали жодної історії. Їх не існувало, сер.
  Телбот спохмурнів. «Це не може бути правильним. Має бути якась помилка, бракує деяких записів. Вона б дала довідки з коледжу. Коли вона купувала той будинок, вони б перевірили іпотеку».
  «Лілі зараз це перевіряє. А тим часом я шукатиму базу даних поліції».
  Дайсон знизав плечима. «Я сумніваюся, що в неї є рекорд. Це буде якась вигадка адміністратора десь далі. Чому б не запитати жінку? Дізнайтеся, звідки вона переїхала, подивіться, що вона скаже».
  «Я запитав її про батька хлопчика, і вона збрехала про нього. Ми ніде не можемо знайти його слідів. Я думав не про те, що вона має послужний список, сер.
  Супер увійшов до свого комп’ютера. «Тоді давайте подивимось, побачимо, що ми можемо знайти. Б’юсь об заклад, що ця жінка не має навіть штрафу за паркування».
  Мет спостерігав, як Дайсон протягом наступних кількох хвилин шукав поліцейські записи. «Я тобі сказав — нічого. Чистий як свисток».
  — Як я вже сказав, поліцейське досьє не було першим у моєму списку, сер. Але оскільки ми не можемо знайти жодних слідів Белли чи її сина, як щодо програми осіб, які знаходяться під захистом — знаєте, старої програми захисту свідків?»
  Дайсон похитав головою. «Якщо вона в цьому, ми нічого не отримаємо. У нас був випадок кілька місяців тому в Лідсі. Хлопець, з яким команда хотіла поговорити, був у програмі. Ми знали, що він володіє важливою інформацією, але були змушені звільнитися».
  У Метта стиснулося серце. Якщо його підозри виправдалися, це означало, що інформація була обмежена або взагалі недоступна на всьому протязі лінії. Вони могли шукати все, що хотіли, але нічого не знайшли.
  «Що тепер, сер? Було б корисно дізнатися про неї набагато більше. Принаймні, ким насправді є батько Олівера. Схоже, Гейб Паркер є частиною фальшивого минулого, створеного для неї».
  Він спостерігав, як Дайсон бореться з цим. «Це трохи стрибок. Белла Річардс тут жертва. Її син пропав. Навіщо їй стримуватися?»
  «То чому ми не можемо знайти її в жодному з записів, сер?»
  «Добре, я поговорю з ACC. Можливо, він зможе нам щось принести, але я не можу обіцяти».
  — Зробіть враження на нього, сер. Під загрозою може бути життя дитини. Якби нам справді не була потрібна інформація, ми б не запитували».
  * * *
  Коли він повернувся до офісу, Лілі все ще було важко. «Вона загадка, і це не помилка. Я знову переглядав записи, щоб переконатися. Жінки наче не існує».
  Мет кивнув. — Ні, Лілі. У всякому разі, не як Белла Річардс».
  «Її іпотека перевіряється. Її зарплату підтвердив коледж, і вона поклала чималий депозит. Довідок, які вона дала коледжу, не існує. Я спілкувався з персоналом, але вони відмовилися від коментарів».
  «Сказав не коментувати, це скоріше».
  «Щось є. У заяві, яку вона дала, ми маємо дату народження хлопчика. Звичайно, ми не знаємо, де він народився. Але я міг би знайти всіх хлопців, зареєстрованих у Великобританії на ім’я «Олівер» на цю дату».
  Мет похитав головою. «Їх будуть сотні. Олівер – одне з найпопулярніших імен хлопчиків. Крім того, ми навіть не знаємо, чи правильна дата народження. Це невдячна робота, Лілі. Нам потрібно більше працювати».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 13
  Евелін Бріндл чекала свого сина, коли він повернувся додому того вечора.
  «Як це було?» сказала вона.
  «Втомно, мамо, але було приємно повернутися на станцію і знову потрапити у справу».
  Він помилявся, вважаючи, що ніколи не зможе повернутися. Він забув, як справа може потрапити до вас, і зникнення сина Белли стало саме цим. Це захопило його, і тепер він знову захопився роботою.
  «Ти мене дивуєш».
  Їй це не подобалося, Мет міг зрозуміти. Як повернути ситуацію? Він посміхнувся їй. «Тепер я знаю, що помилявся, вважаючи, що можу відмовитися від цього. Я обманював себе. Ви знаєте, як я любив цю роботу, як боляче було піти. Але я справді вірив, що в мене немає вибору. Я думав, що після того, що сталося з Полою, єдине, що я можу зробити, це кинути справу. Я частково звинувачував себе в тому, що сталося, і боявся, що повторю ту саму помилку. Я все ще певною мірою. Але це неправильно, мамо. Мені потрібна робота, а роботі потрібен я».
  Мати зиркнула на нього. «Не можу сказати, що я задоволений. Насправді я відверто роздратований. Але якщо це робить тебе щасливим, Метью, — вона знизала плечима, — я докладу всіх зусиль, щоб впоратися зі стресом. Але не помиляйтеся, це мене втомить. Ти в моїх думках кожну секунду дня. Я не зможу винести, якби з тобою ще щось трапилося».
  Метт знав, що його мати хвилюється. Тепер, після інциденту, вона ще більше хвилюється.
  «Я буду дуже обережний, мамо, як із собою, так і зі своїм партнером. Цього разу я дуже добре знаю ризики».
  «А як щодо будинку і ваших грандіозних планів? Якщо ви знову працюватимете, це займе весь ваш час. Це величезне підприємство, і йому потрібен хтось на чолі. Якщо ви не можете цього зробити, то кого ви маєте на увазі?»
  Його мати мала рацію. «Сара», — просто відповів він. «Моя сестра більш ніж здатна. Як я вже сказав, Фредді знає, чого ми хочемо. Сарі просто потрібно тримати його в лінії, от і все. Якщо прийде щось важливе, ми можемо розібратися разом. Я не працюю в поліції цілодобово».
  «Вона була сьогодні тут, привела дітей. Я думаю, що вона може підтримати цю ідею. Але тобі потрібно самому пояснити їй це, Метью. І не змушуйте її почуватися другою найкращою».
  Він глянув на матір. «Ви теж можете допомогти, знаєте».
  Погляд, який вона кинула на нього, був крижаним. «Чесно кажучи, Метью, мені не подобається ідея про те, що ти повертаєшся до лав, але ще менше мені подобаються твої плани щодо будинку».
  Він зітхнув. «Ми зробили це до смерті, мамо. Маєтку потрібні гроші. Проект поставить це місце на ноги».
  Метту було досить. Матері було дуже добре критикувати його рішення, але вона не мала альтернативи. Він узяв смолоскип і пішов на свою звичайну вечірню прогулянку по маєтку. Йому знадобилася добра година, за цей час він сподівався, що його мати розм’якне.
  Він обійшов периметр, а потім перевірив старі стайні та прибудови. Фредді залишив валятися кілька одиниць обладнання та дорогі інструменти, включно з цементомішалкою промислового розміру. Йому потрібно було б краще замкнути двері. Щойно по всій території дійдуть чутки про те, що він робить, це місце стане чесною грою.
  Більший із старих кам’яних флігелів був призначений для кав’ярні. Поруч буде кафе-морозиво та сувенірний магазин. Щойно Фредді залучив свою команду будівельників до роботи, це не займе багато часу. На краю маєтку, недалеко від сільської дороги, що пролягала через село, було озеро. Його живив струмок, стрічка води, яка стікала з пагорбів. Це було чудове місце в цю пору року. Весняні цибулини цвіли, а качки демонстрували свої виводки. Метт знав, що там є короп, тому що його батько добре запасав його. Рибалка була б непоганою.
  Тепер йому потрібно було вирішити, де розмістити тваринницьку ферму. Він передбачав почати з кількох маленьких тварин — кроликів, морських свинок тощо — яких діти могли б годувати.
  О, чому вона так категорично протистояла його планам? Він не розумів, чому вона не бачить, з чим вони стикаються. Лише рахунки за електроенергію для місця такого розміру були астрономічними. Йому потрібно було більше залучити її. Оскільки Сара керувала, це стало великою ймовірністю.
  * * *
  Агнес Харві обійшла своє охайне бунгало, перевіряючи, чи всі вікна та двері зачинені. Її не було б на два тижні, і вона не хотіла накликати на себе проблеми. Агнес збиралася в Іспанію з подругою. Щороку в цей час вони відпочивали разом. Таксі домовилися о дев’ятій вечора. Дорогою вони заберуть її подругу Джоан, а потім довезуть приблизно десять миль до Манчестерського аеропорту.
  Агнес було близько шістдесяти, струнка й з коротким сивим волоссям. Вона жила сама і майже не мала родини. Була племінниця, братова дитина. Час від часу вони розмовляли по телефону, але не останнім часом, і Агнес не могла зрозуміти чому. Вона знала, що молода жінка переживає якусь кризу в своєму житті. Вона зателефонувала їй лише вчора, і, хоча її племінниця плакала, нічого не пояснила. Агнес запитувала, чи може вона допомогти, навіть пропонувала перенести відпустку, але племінниця відмовилася. Коли вона повернулася, Агнес вирішила, що зв’яжеться з нею та дізнається, що не так.
  Вона почула звуковий сигнал автомобіля. Таксі було тут. Агнес підвезла свою валізу до машини, що чекала, і ковзнула на заднє сидіння, поки водій клав її в багажник.
  «Ми їдемо через Чедл, щоб забрати мого друга», — нагадала вона йому.
  Він кивнув і виїхав зі смуги. Невдовзі вони опинились на смузі з двома дорогами, і Агнес знову вмостилася на своєму місці.
  Надворі було темно й моросило. Вони їхали на швидкості п’ятнадцять хвилин і вже повинні були дістатися до Джоан. Вона потерлася об запотіле вікно й примружилася. «Мені здається, ти, мабуть, десь неправильно повернув», — сказала вона водієві.
  «Так, я щойно зрозумів», — сказав він. «Не хвилюйтеся. Я поверну на наступний поворот праворуч і повернуся».
  — здивувалася Агнеса. Вона очікувала, що водії таксі знатимуть свою справу. Вона часто користувалася цією фірмою, але такого водія раніше не бачила.
  Він раптово з’їхав на стрижню і вимкнув двигун.
  Її нерви затріщали. Щось пішло не так. З такою швидкістю вони б спізнилися на літак. «Що відбувається?»
  «Двигун тягне. Дай мені хвилинку».
  Він вийшов з машини і підняв капот. Це було неправильно. Вона вирішила, що їй краще подзвонити Джоан і розповісти їй про затримку. Але перш ніж вона встигла дістати телефон, водій постукав у вікно. Вона згорнула його й подивилася на нього.
  «Вибачте за це. Я боюся, що для вас зміниться план».
  Потім вона побачила пістолет. Через частку секунди вона відчула це, міцно притиснувшись до скроні. З незрозумілих для Агнес причин вона мала померти. Вона закричала й схопила його, а її пальці лише подряпали його зап’ястя. Але це було марно. Він натиснув на курок.
  Жінка мертвою впала на сидіння, калюжа крові швидко поширилася навколо неї. «Соромно за оббивку», — подумав він, не даючи Агнес жодної думки. Переднє сидіння було практично розбите, коли він застрелив Фішера. Тепер заднє сидіння стало марним. Він приховав машину на деякий час і позбувся її, коли все заспокоїться.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 14
  День 11
   
  Лілі вже була там, коли Мет прийшов наступного ранку. «Ви прийшли рано, сер. Хочеш чашку?»
  «Нічого страшного, Лілі, я можу зробити свій сам».
  «У нас є телефонні розмови Белли», — сказала вона. «Нічого незвичайного, але вони повертаються лише на два роки назад. Я не можу знайти контракт на її ім’я до цього».
  Метт зітхнув. «Два роки. Як і все інше в її житті».
  «Червоного Форда ще немає. Звичайно, він міг наклеїти на нього фальшиві таблички».
  «Супер уже в наявності?»
  Вона похитала головою. «Ми збираємося ще раз побалакати з Беллою? Можливо, якщо ми зустрінемося з нею тим, що знаємо. . .”
  «Я не впевнений, що ми знаємо. Якщо вона захищає свідків, а ми вдеремося, ми можемо поставити під загрозу її нову особу. Ми могли б підписати їй смертний вирок».
  Лілі спохмурніла. «Хитрий».
  «Тут дуже тихо». Мет дивився на порожні парти.
  «Минулої ночі сталося ще одне вбивство. Тіло жінки знайшли на ґрунтовій дорозі над дорогою Хепворт».
  «Я сам живу там, — сказав Метт.
  “Це гарне місце. Дуже затишно, з великими кам’яними будинками».
  Метт не відповів. Він не любив говорити про свій власний «великий кам’яний будинок» на роботі, особливо про маєток Бриндла.
  «Її вбили в іншому місці й кинули», — сказала Лілі. «Куля в скроню і синя мітка на руці, тому вона, мабуть, одна з випадкових».
  «Це дві сині позначки. Хоча я сумніваюся, що це випадково. Між цією жінкою та Аланом Фішером має бути якийсь зв’язок, інакше різнокольорові позначки не матимуть сенсу».
  Лілі похитала головою. «Якщо ви запитаєте мене, це не має жодного сенсу».
  «Ви знаєте, куди подівся супер?»
  «Він пішов оглянути сміттєзвалище, а потім у морг. Лікар, який наглядав, припустив, що потерпіла могла вдарити свого нападника. Дайсон нарешті сподівається на ДНК».
  Метт пройшов до сусіднього офісу. Карлайла не було, але DC Beckwith саме заходив. «У нас є особистість», — сказав він. «Вона була Агнес Харві, і вона жила в Чідл-Хіт, це недалеко від Стокпорта. Зараз розвідники обшукують її будинок. Очевидно, вона поїхала до Іспанії з подругою. Вчора ввечері сусіди бачили, як вона сідала в таксі».
  «Фірма таксі? Щось про це?» запитав Метт.
  «Вона мала зустріти друга по дорозі в аеропорт. Вона каже, що Агнес Харві подзвонила тому, яким вона завжди користується, але я сумніваюся, що це вони з’явилися».
  Це означало, що вбивця дослідив недавню історію жінки. Він знав про відпочинок і яку фірму таксі вона користувала. «Ви збираєтеся перевірити зв’язки з Фішером?»
  Беквіт знизав плечима. «Так, але їх не буде».
  «Ти не можеш цього знати. Чи можу я запропонувати вам виконати завдання з більш позитивним настроєм?»
  Мет крутнувся на підборах і попрямував назад до офісу.
  Лілі підвела очі, коли він увійшов. «Сер, у нас був телефонний дзвінок. Дехто з місцевих старшокласників робив проект. Вони досліджували дорожній рух уздовж Мелтем-роуд у різний час доби».
  Мет підняв брову. «Звучить весело».
  «Справа в тому, що один чи двоє з них були там, коли забрали Олівера Річардса. Один хлопець за допомогою мобільного телефону знімав дорожній рух на відео. Його мама подзвонила. Вона сказала, що ми можемо обійти і подивитися».
  «Дитина не в школі?» запитав Метт.
  «Ні, зараз половина семестру, тому він вдома».
  «У такому разі ходімо. Де він живе?»
  «На вершинах — село Шоулза».
  Метт знав, де це. Насправді не надто далеко від власного дому. «Я буду водити».
  * * *
  Люку Стендішу було чотирнадцять років, високий для свого віку й худий. Його обличчя було вкрите підлітковими прищами, які не були зовсім акне.
  «Дякую, що звернулися», — сказала Лілі.
  Він почервонів яскраво-червоним.
  За нього виступила мати хлопчика. «Ми почули про маленького хлопчика в новинах. Люк згадав, як був у тій дорозі того самого дня».
  Мет посміхнувся Люку. «Давайте подивимося, що у вас є для нас».
  Люк почав шукати вміст свого телефону.
  "Він не пам'ятає цього чоловіка", - сказала його мати. «Я не думаю, що буде багато користі говорити з нашим Люком, але він має багато речей щодо цього».
  Хлопець гортав свої відео, поки не знайшов потрібне. Він простягнув телефон Метту. «Я думаю, що це я».
  Метт переглянув кадри. Звичайно, хлопець зосереджувався на потоці транспорту, але він, мабуть, стояв прямо навпроти газетних кіосків. Він упіймав позаду Олівера Річардса, а також чоловіка, що стояв із ним.
  Мет кивнув. «Це добре». Він дивився ще кілька секунд. Пара рушила до бічної дороги, де, як гадав Метт, була припаркована машина чоловіка. Якби вони могли це покращити, вони могли б мати розумний погляд на людину збоку. «У вас є ще щось?»
  «Не для того дня. Ми зняли ці кадри, а потім рушили до перехрестя з об’їзною».
  «Як ти думаєш, твої друзі щось отримали?»
  «Інші реєстрували типи транспортних засобів у своїх формах. Натомість я вирішив їх зняти. Я запитаю, але сумніваюся, що вони щось матимуть».
  Мет ще раз переглянув кадри. «Люк, я надішлю це на свій телефон. Якщо ви знайдете ще щось або згадаєте щось, будь ласка, дайте мені знати». Він передав матері Люка свою листівку.
  Повернувшись у машину, Метт перевірив плівку. «Це чудово. У нас може бути схожість на циркуляцію до кінця дня».
  У Метта задзвонив мобільний. Це була його мати. Вона хотіла, щоб він повернувся додому. Фредді з’явився і зараз був залучений у гарячу дискусію з Сарою. За словами його матері, їм потрібно, щоб Мет дав останнє слово щодо будь-яких змін у початкових планах. Саме те, що йому було потрібно.
  Він звернувся до Лілі. «Короткий обхід. Я роблю серйозні зміни вдома. Тепер я повернувся на роботу, мені довелося залишити сестру головною. Вона відразу хоче щось змінити. Моя мама вважає, що я їм потрібен, щоб дати остаточний результат».
  «Ти живеш з мамою і сестрою?» — голос Лілі був здивований.
  «Просто моя мати. Моя сестра Сара живе зі своїми двома дітьми в селі Хепворт».
  Лілі посміхнулася. «Хіба це не шкодить вашому стилю, коли ваша мама вдома?»
  Що їй сказати? Що ж, незабаром вона переконається в цьому сама. «Це не так. Це сімейний будинок. Він великий, і в мене є власні кімнати».
  «Темна конячка, чи не так?»
  Метт знизав плечима. «Не зовсім, я просто не люблю пов’язувати своє особисте життя з роботою. Чим більше людей знають про мене, тим більше помиляються. Люди кинуть один погляд на будинок і уявляють собі всяку нісенітницю».
  Метт виїхав на Шеффілд-роуд. Пройшовши пару миль, він звернув угору вузькою смугою, а потім піднявся на крутий пагорб. Він проїхав ще дві милі через село Гепворт, аж поки нарешті, з’їхавши з бічної дороги, вони не виїхали на довгий під’їзний шлях до Холу.
  Рот Лілі розкрився. Уся її потіха від думки про те, що він живе з мамою, зникла. «Ти тут живеш? До біса, це ж особняк!»
  Метт хотів, щоб вона не була з ним. «Я був би вдячний, якби ти залишила мої умови проживання при собі, Лілі. Я намагаюся максимально розділяти моє особисте та робоче життя».
  — Ти що, якийсь землевласник чи що?
  Мет посміхнувся. «Так, у мене є земля, але я точно не лорд. Мої предки виконували всю важку роботу. Вони заробили гроші, купивши цю купу, але це я обтяжений її утриманням. Не вражайся, Лілі. Повірте, це справді важка робота».
  З виразу її обличчя він бачив, що вона ні на хвилину не повірила цьому. Вона дивилася на озеро, роззявивши рота, а потім, коли вони під’їхали до величезного георгіанського дому, один із павичів вибрав саме цю мить, щоб голосно крикнути й обмахнути їх різнобарвним пір’ям на хвості.
  Мет посміхнувся. «Це Г'югі. Не наближайся надто близько, він поганий настрій».
  «Можна я зайти?»
  «Так, звичайно. Давай, я познайомлю тебе з моєю мамою».
  У ту хвилину, коли вони ступили через вхідні двері, він почув, як його мама вигукнула. «Метью! Фредді засмутив Сару. Я боюся, що це не спрацює».
  «Мамо, це Лілі, моя нова колега по роботі».
  Його мати оглянула Лілі з ніг до голови. Вона не схвалювала, завжди так робила, але не дозволяла цьому показуватися. Вона розповість йому пізніше, коли він прийде додому після роботи.
  Евелін Бріндл люб’язно всміхнулася. «Приємно познайомитися. Зроби щось, Метью, поки все не стало погано!»
  «Давай». Він штовхнув Лілі. «Ходімо і дізнаємося, що вони задумали». Мет повів назад на вулицю, обійшов будинок і до кам’яних господарських будівель. «Фредді чертовски хороший будівельник. Тепер, коли я повернувся на роботу, Сара повинна подбати про зміни. Я впевнений, що будь-які зміни, про які вони домовилися, будуть у порядку».
  Коли вони підійшли до більшої з двох будівель, усе було тихо. Мет відчинив двері й зазирнув. Фредді й Сара були поглиблені розмовою, розглядаючи набір планів.
  Сара підвела очі. «Мама дзвонила тобі, правда? Вона думає, що я не готовий до цього. За перших ознак того, що я хочу чогось іншого, — вона вказала на план, — вона біжить до вас.
  «Вибач, сестро. Вона сказала, що я потрібен».
  Сестра Метта, Сара, була високою, як і він, і мала таке ж каштанове волосся, яке носила коротко. Але її обличчя було м’якше, і вона мала величезні темно-карі очі, обрамлені довгими чорними віями.
  «Ну, ти ні», - сказала вона. «Ми вирішували проблему, от і все». Вона замовкла, дивлячись то на брата, то на Лілі. «Ви знаєте, про що насправді йдеться, чи не так? Вона хоче, щоб ти був тут, де вона могла стежити за тобою. Вона боїться, що ти знову постраждаєш. Вона думає, що якщо ти повіриш, що я не зможу впоратися з цим, ти побіжиш назад».
  Мет похитав головою. «Трохи пізно для цього. Я поговорю з нею пізніше і переконаю її, що все буде добре. Вона не може вимагати, щоб я приходив сюди щоразу, коли вона панікує».
  «Слово? Ви про нашу маму говорите. Вона буде слухати, вона кивне, а потім буде робити те, що їй заманеться!»
  «Про що взагалі була дискусія?»
  «Я висунув ідею зв’язку між кафе та сувенірною крамницею», — сказав йому Фредді. «Оранжерея. Ми могли б розмістити там кафе-морозиво і зробити сувенірний магазин набагато більшим».
  «Вартість?» — запитав Метт.
  «Ми б заощадили на ремонті західної частини цієї будівлі. По суті, ми б знесли цю стіну. Вартість трохи перевищує бюджет, але не набагато».
  Мет кивнув. «Гаразд, давай. Сара?»
  «Мені добре. Просто подбайте про цю розмову між тобою та мамою. Тоді я подбаю про це, а ти зможеш розкривати злочини. Але будь обережний, Мет. Нічого необдуманого».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 15
  Коли Мет і Лілі повернулися на станцію, Дайсон і Карлайл повернулися й поглинули розмову в кабінеті Дайсона. Лілі взяла телефон, готова віднести його до техніків, щоб відсортувати відеозапис.
  «Сумку з обідом Олівера знайшли та доставили до судово-медичної експертизи. Ви б дізналися, чи є у них щось?» — запитав її Метт.
  Дайсон помітив його і прямував до свого столу.
  «Обшук будинку останньої жертви підкинув певну загадку. Це було знайдено на її буфеті». Він поклав фотографію в вишуканій срібній рамці на стіл Мета. «Якщо я не помиляюся, це маленький хлопець, Олівер Річардс».
  Так і було. Мет витріщився на зображення хлопчика в шкільній формі. Ось і був зв’язок, який він підозрював між убивствами «містера Апологія» та викраденням хлопчика. Знахідка фотографії також означала, що обидві «блакитні» жертви знали Беллу Річардс.
  Дайсон буркнув. «Це кинуло Карлайла, і це не помилка».
  Це не кинуло Метта. З самого початку він думав, що ці два випадки пов’язані.
  Мет подивився на супер. «Белла Річардс перебуває в центрі того, що сталося з Фішером і жінкою минулої ночі, але чому?»
  «Це цілком могло мати відношення до її минулого життя. Ми повинні враховувати, що якщо вона бере участь у програмі захисту, хто б не ховався, міг її знайти. Це може бути акт помсти».
  Мет нахмурився. «А як щодо нашого «Містера вибачення?» Якщо ваша теорія правильна, сер, чому це така сама картина, як і в інших? Від кого б вона не ховалася, не може знати подробиць справи».
  «Я не знаю, Метте, ми не можемо бути впевнені. Це залежить від того, від кого втікає Белла. У в’язниці є лиходії, які все ще мають великий вплив зовні. Люди говорять. Справа «містера вибачення» була в газетах, вона триває деякий час. Ще на початку ця кривава ганчірка опублікувала всі подробиці. Репортер взявся за одного з мундирів, який був ще мокрим за вухами. Дурний хлопець дав йому багато».
  Мет кивнув. — Кажете, її останню жертву звуть Агнес Гарві? Він записав ім'я. «Враховуючи те, що сталося, я поговорю з Беллою Річардс про цю жінку. Якщо ви праві, то вона може бути пов’язана зі старим життям Белли. Вона могла бути тим, від кого Белла не могла просто піти. Нам дійсно не завадило б знати правду про минуле Белли Річардс».
  «Я розмовляв з ACC. Він відмовляється допомогти. Вважає, якщо ми маємо рацію, це було б надто небезпечно для Белли та її дитини. До речі, це сталося сьогодні вранці. Його було адресовано інспектору Карлайлу, але він передав його». Він простягнув Метту конверт. «Це нібито від Гейба Паркера. Якщо він справжній, то, схоже, він все-таки існує. Паркер вважає, що між ним і Беллою вже деякий час точиться сварка щодо того, що він має доступ до хлопчика. Тому взяв справу у свої руки. Він пише, що він його отримав. Каже, що вони цілий і неушкоджений і зараз у Сторновеї.
  «Це острів Льюїс. Він забрав його досить далеко! Чи підтверджено справжність цього листа?»
  «У нас немає можливості це зробити. Пам'ятайте, ми не можемо його знайти. Поговори з матір'ю. Подивіться, чи впізнає вона почерк. Змусьте її розповісти про свої стосунки з Паркером. У мене погане передчуття з цього приводу». Дайсон похитав головою.
  Мет втомлено зітхнув. «Нам потрібно негайно перевірити це поліцією. Якщо це перевіриться, Белла буде рада, що хлопець у безпеці, але я сумніваюся, що вона буде щаслива, що його забрали так далеко. Якщо Белла добровільно надасть інформацію про своє минуле, що тоді, сер?»
  «Ми нічого не можемо з цим зробити. Але вона повинна знати, наскільки це може бути для неї небезпечно».
  * * *
  Метт і Лілі зупинилися біля будинку Белли.
  «Ми розкажемо їй про хлопчика. Залежно від її реакції ми порушимо тему її минулого. Однак я не збираюся її штовхати. Вона розумна жінка. Хлопчик може бути зі своїм батьком, але вона захоче, щоб він повернувся, тож у нас є шанс. Ми просто повинні йти обережно. Вона буде засмучена через смерть тієї жінки. Усе, що вона нам скаже, має бути добровільним, на її власних умовах».
  — Отже, вона не вигадала Паркера, сер? Він не просто ім'я, яке вона витягла з капелюха? Немає жодних платежів за обслуговування, пам’ятайте».
  Мет подивився на вітрове скло, замислившись. «Побачимо, як вона відреагує. Гейб Паркер може бути помилковим ім’ям, але це не означає, що хлопчик не з батьком або що його батько не працює на бурових установках. Це може пояснити, чому ми не можемо знайти його або фальшивий номер телефону. Якби вона сказала нам справжнє ім’я батька Олівера, це дало б нам ключ до її справжньої особи».
  Лілі посміхнулася. «Це перетворюється на кричущу справу. Я пробув у розвідці рівно півроку, і всі інші справи, над якими я працював, були пограбуваннями. Робота, але нудна, якщо ви розумієте мою думку. Поки я не почав працювати з вами, я почав думати, що це не для мене, що я не підходжу. Усе, що справді м’ясо, пішло кудись інше».
  Мет посміхнувся у відповідь. «Ви думали, що робота недостатньо складна для вас? Що ж, ця справа поклала на це справу. І не турбуйся про те, що не підходжу. Я все ще знаходжу свої ноги, Лілі».
  «Звичайно ні, сер. Ти стара рука».
  «Справа не стільки в роботі, скільки в моєму досвіді. Люди роблять судження. Вони вирішують про мене залежно від того, як і де я живу».
  — Навряд чи їх можна звинувачувати, сер. Це величезний будинок. Ви, мабуть, варті одного-двох бобів».
  «Я ні. В будинку постійна каналізація. Коли ми відкриємо це і, сподіваюся, гроші почнуть надходити, тоді, можливо, ми побачимо».
  «Я думаю, що це пишно. Я б хотів жити в такому місці. І подумати, що ти відмовився від шансу керувати маєтком повний робочий день, щоб повернутися сюди! Ви задоволені цим рішенням, сер?»
  Запитання, яке виникло раптово, на мить збентежило Метта. «Я так думаю. Але я не очікував, що застрягну так глибоко, так швидко. З тих пір, як я востаннє працював на станції Гаддерсфілд, усе змінилося. Команда, для початку. Є нові обличчя, нові ідеї. Це складна справа. Нам залишається сподіватися, що ми знайдемо всі потрібні частини та правильно їх з’єднаємо».
  Вона кивнула. «Як пазл. Ось що я відчуваю, сер. Цей випадок змусив мене по-іншому ставитися до роботи. Коли я приїхав сюди, я спостерігав, як команда детектива Карлайла працює над справою «містера вибачення», і мені хотілося, щоб я міг взяти участь у цьому».
  «Якщо ми все зрозуміємо, Лілі, у нас обох є надія».
  * * *
  Коли Белла відчинила вхідні двері, все, що вона сказала, було: «Олівер?»
  Мет кивнув, усміхаючись. «Були зміни, але перш ніж ми зможемо підтвердити, що вони позитивні, нам потрібна ваша допомога».
  Її обличчя засяяло, наче його ввімкнули. «Ви знайшли його! Що це вам потрібно знати. Коли я зможу його побачити? Ви впевнені, що з ним все гаразд?» Елісон підійшла й стала біля Белли.
  «Ми хотіли б поговорити з тобою наодинці, Белло».
  «Я залишу вас, — сказала Елісон. «У будь-якому випадку треба кудись піти і зробити покупки. Радий, що з ним все гаразд. Удачі». Вона поплескала Беллу по плечу й збігла східцями.
  «Не тримайте мене в напрузі. Де він? Я збожеволіла, хвилюючись за нього».
  «Мій колега, інспектор Карлайл, сьогодні вранці отримав листа нібито від тата Олівера, Гейба Паркера. Саме він забрав хлопчика. Він написав, що оскільки йому було відмовлено у доступі, він взяв справу у свої руки. Вони живуть у Сторновеї».
  Обличчя Белли похмуріло. Усе її захоплення зникло, а очі, помутнілі від розчарування, переходили з одного детектива на іншого.
  «Я хотів би, щоб ви подивилися на листа і сказали мені, чи впізнаєте ви почерк Паркера».
  Белла взяла папірець у Бріндла, глянула на нього та кивнула.
  «Все нормально. Ми знаємо, що це жахлива відстань, але поліція Сторноуей на цьому. Вони заберуть Олівера, і він буде доставлений додому, де йому місце».
  «Це якийсь жарт?»
  Її реакція спантеличила Метта. «Абсолютно ні. Гейб Паркер написав у листі, що ви сперечалися про Олівера. Тому, як крайній випадок, він вихопив хлопця і втік. Він визнав, що це було дуже неправильно з його боку, але принаймні тепер ми знаємо, що ваш син у безпеці».
  Але Белла все одно виглядала нещасною. «Безпечно? З Гейбом? Ти не знаєш його так, як я».
  «Чому б тобі не подзвонити йому? Він підтвердить те, що ми вам сказали, — припустила Лілі.
  «Я не можу». Сльози котилися по її щоках.
  Мет подивився на неї. «Белла, чи можливо, що Гейб Паркер — не справжнє ім’я батька Олівера?»
  Погляд, який вона кинула у відповідь, був крижаним. «Звичайно, це його ім'я. Думаєш, я б збрехав про щось таке важливе?»
  Метт був розгублений. Белла Річардс мала бути в захваті від радості. «Ми намагалися самі з ним зв’язатися, але номер Гейба Паркера, який ви дали нам, не існує. Оскільки він забрав Олівера, він, мабуть, змінив мобільний, кинув старий».
  «Так. . . це буде все». Вона говорила пошепки, її обличчя було відображенням жалюгідного страждання.
  — не зрозумів Мет. Тепер вона знала, що Олівер у безпеці. У більшості випадків викрадення дітей результат був дуже різним.
  «Ми повернемо його. Поліція Сторновея відвідає адресу, указану в листі. Навіть якщо його там немає, вони не можуть покинути острів. Місцева поліція та поромна компанія були попереджені. Це лише питання часу, коли Олівер повернеться до вас».
  «Він не посилка!» — скрикнула вона. «Якби я хоч на мить подумав, що він справді там, я б пішов сам». Вона замовкла, а потім схлипнула: «Але це не він».
  «Звідки ти можеш це знати? У нас немає причин не вірити Гейбу Паркеру. Інакше навіщо він нам взагалі писав?»
  Здавалося, що Белла Річардс бореться. У Метта було чітке враження, що вона хотіла щось сказати, але стримав слова.
  Вона глибоко вдихнула. «Він побіжить. Він забере Олівера і зникне, перш ніж вони до нього доберуться. Гейб розумний. У нього багато контактів на бурових установках. У нього все вийде. Лист був заспокоєнням, от і все. Ти забув, я знаю його здавна».
  «Тоді його будуть переслідувати. Ми не здамося». Метт вирішив, що далі вони не пройдуть. «Насамперед ми прийшли повідомити тобі хороші новини, але мені потрібно запитати тебе про інше. Хто ця жінка?» Метт показав Беллі фотографію Агнес Харві.
  Белла взяла його в нього й розглядала кілька секунд. «Я поняття не маю. чому Вона важлива? Чи має вона якесь відношення до зникнення Олівера?»
  Вона звучала реально. Але на її обличчі був якийсь дивний вираз, і вона дуже зблідла. Метт мав відчуття, що Белла Річардс відчайдушно намагається стримати свої емоції.
  «Наскільки нам відомо, вона не має відношення до зникнення Олівера. Я запитую, тому що Агнес Харві була вбита минулої ночі — як і Алан Фішер». Мет уважно спостерігав за Беллою Річардс. Вона не виявила помітної реакції на цю новину. «Ви впевнені, що не знаєте її?»
  Белла знизала плечима. «Можливо, вона знала Алана чи його дружину Анну. Чому б тобі не піти і не запитати її? Я поняття не маю, хто ця жінка».
  Вони нікуди не ділися. «Я запитую вас про неї, Белла, тому що в неї на буфеті була фотографія вашого сина Олівера. У вас є уявлення, чому це було б?»
  «Дивіться, DI Brindle. Гейб, батько Олівера, має сім'ю. Я їх не знаю, ніколи не знала. Можливо, вона пов'язана з ним. Чому б вам не поїхати до Шотландії, не заарештувати його за те, що він зробив, і не запитати? Але я не можу тобі з цим допомогти».
  Мет подивився на неї. «Ми не можемо знайти жодних записів про вас чи Олівера до двох років тому».
  Вона швидко відповіла. «Так ти кажеш. Я переїхав. Це буде якась помилка адміністратора, от і все».
  «Це робить Гейба Паркера ще більш інтригуючим. Зважаючи на те, що він батько Олівера, він дійсно сягає набагато давнішої історії у вашому житті».
  «То що ти маєш на меті?»
  «Люди, яких ви знаєте, вмирають, пані Річардс. Алан Фішер, а тепер Агнес Харві. Можливо, тому Гейб вирішив взяти Олівера. Щоб убезпечити себе і хлопця».
  «Це повна нісенітниця. Алана вбив серійний вбивця. Це не мало нічого спільного ні зі мною, ні з моїм минулим. І я не знаю цієї жінки». Вона тицьнула фотографію Метту й повернулася на каблуках.
  Двоє детективів пішли за нею до вітальні. «Ми знаємо, що у вас є секрети, пані Річардс. Ми підозрюємо, що про вас і ваше життя є багато чого, чого ви нам не розкрили. Думаю, це допомогло б нам більше дізнатися про ваше походження».
  Вона зустрілася з ним поглядом. Її очі були сповнені невисловлених питань. — Як ти думаєш, я якийсь шпигун?
  «Ні. Я думаю, що ви берете участь у програмі захисту свідків».
  Тиша в кімнаті майже гуділа. Вираз Белли не змінився. Вона була хороша, Мет дав їй це. Він пішов далі. «І я все більше боюся, що той, від кого ти ховаєшся, має якесь відношення до смерті Алана Фішера та зникнення Олівера».
  Белла незворушно витріщилася на нього і, здавалося, зважилася на це. «У Гейба є Олівер. Тепер, коли я думаю про це, я впевнений, що ти правий. З Гейбом він буде в безпеці. Але ти помиляєшся щодо мого минулого».
  * * *
  Белла спостерігала, як машина від'їжджає від будинку. Вона спостерігала за ним, поки він не повернув з вулиці на головну дорогу. Вона тремтіла. Її серце розривалося надвоє. Як тільки машина нарешті зникла, вона плюхнулася на диван, вчепилася в подушку і заплакала.
  Хтось вів з нею жорстоку гру. Оллі не було з Гейбом Паркером. Як він міг бути? Гейба Паркера не існувало. А тепер Агнес, її улюблена тітка, померла. Як це сталося? Хто знав про неї та її життя достатньо, щоб знайти тих самих людей, яким вона була найближче, і знищити їх? Хто б це не був, вони залишили її ні з ким. Ні Алана, ні Оллі, ні тітоньки Агнес, до якої можна було б бігти, коли стає важко.
  Зараз Белла потребувала допомоги, як ніколи. Але не таку допомогу міг їй надати інспектор Бріндл. Через те, що склалося, вона навіть не змогла поховати Агнес. Бідолашній жінці більше нікого не було. На її похоронах були лише сусіди та кілька друзів. Беллі доводилося ховатися в темряві, коли нікого не було, щоб залишити квіти на її могилі.
  З виразу обличчя детектива він здогадався, що вона їм бреше. Але Белла не могла визнати будь-який зв’язок з Агнес або заперечити свої вигадані стосунки з неіснуючим Гейбом Паркером. Вона заплатила б життям.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 16
  День 11
   
  Після ще однієї напруженої безсонної ночі Белла перше, що зробила того ранку, це дізналася, що Елісон планувала на день. Белла потребувала часу на самоті. Їй потрібно було подзвонити, і було вкрай важливо, щоб ніхто його не почув.
  «Сьогодні вранці я завітаю до свого губернатора», — підтвердила Елісон. «Мене не буде більше години. Поки буду на вокзалі, розпитаю, чи є новини. Поліція в Сторновеї вже повинна мати оновлення».
  Белла не відповіла. Вона дуже добре знала, якою буде ця новина. Вони б не знайшли Оллі, і ніхто б не пригадав, щоб когось із них десь бачив. У ту хвилину, коли Елісон пішла, Белла пішла до своєї оранжереї та дістала зі схованки рідко використовуваний мобільний телефон. Вона мала його відтоді, як переїхала до цього будинку, і використовувала його лише для того, щоб зателефонувати Агнес та ще одній людині. Це був Джеймс, її контакт у програмі захисту свідків. Чоловік, який влаштував її нове життя.
  «Мені потрібно з тобою поговорити», — сказала вона йому. «Все змінилося. Мені здається, він мене знайшов. Вперше за два роки мені дуже страшно. Якщо він знає, де я, удар може статися будь-коли».
  Белла не думала, що вона переборщила. Чоловік, від якого вона ховалася, був жорстоким злочинцем, який її ненавидів.
  Джеймс заспокоював. «У нас немає розвідданих, немає підстав підозрювати, що це сталося. Ми дуже уважно стежимо. Ми б знали, якби він вас знайшов».
  «Хіба ви не бачили новин?» — закричала вона на нього. «Мого коханця і мою тітку вбили — пострілами в голову. Мій син пропав! Що вам ще потрібно?»
  Тиша, що запанувала, переривалася лише важким диханням Белли. Джеймс мав повірити їй. Вона вкрай потребувала його допомоги.
  «Заспокойся, Белла. Гаразд, я зустрінуся з вами пізніше сьогодні. Сісти на поїзд до Манчестера. Зустрінемося в краєзнавчому кабінеті Центральної бібліотеки о другій. Вас не повинні бачити. Зважаючи на те, що ваш син зник безвісти, поліція буде стежити за вами. Беріть таксі, а не ходіть нікуди. Я не хочу, щоб вас зафіксували камери відеоспостереження. Ми не хочемо, щоб хтось знав, що ми зустрічалися».
  Белла нічого не сказала про те, що поліція вже підозрює правду. Вона б залишила це на потім. Але як компенсувати таку довгу відсутність з Елісон? Вона просто не хотіла їй сказати. Була десята тридцять. Белла вирішила сісти в обідній поїзд. Вона зателефонувала в таксі і домовилася, щоб її відвезли на вокзал. Вона б пішла з дому, коли Елісон повернулася.
  * * *
  Востаннє, коли Белла ступала на вокзал Вікторія, вона була з Аланом. Охоплена спогадами про той фатальний день, вона зламалася й заплакала. Люди дивилися на неї, але їй було байдуже. Вона промчала через вокзал і вийшла на вулицю. Белла не хотіла дивитися, де вони з Аланом тоді стояли. Бути тут взагалі було досить боляче.
  Ще одна поїздка на таксі пізніше, вона йшла до Джеймса. Вона не бачила його і не спілкувалася з ним два роки, але повністю йому довіряла. Він був єдиною людиною, яка знала всю правду про її життя. Два роки тому він врятував її та Оллі з ситуації, яка могла коштувати Беллі життя, і залишив Оллі ні з ким. Вона була вічно вдячна за те, що він зробив.
  Він сидів за столиком у дальньому кутку краєзнавчої бібліотеки, вдаючи, що занурений у книгу. Джеймс був тим типом людей, які вписувалися в життя. Йому було трохи за тридцять, він мав звичайний вигляд, ніколи не посміхався. У своєму костюмі Джеймс міг бути будь-яким іншим діловим типом, який мав спокійні п’ять хвилин під час обідньої години. Його було важко пізнати. Він нічого не віддав. Але це була його робота.
  Тоді, коли це було справді важливо, він врятував їй життя. Він вирвав її з небезпеки і зробив її безпечною. Ще тиждень тому все працювало ідеально. Потім Алана вбили, Оллі взяли, а тепер її тітка теж мертва. Їй довелося переконати його допомогти їй з’ясувати, що пішло не так.
  «За вами не стежили?»
  Він був тим самим старим Джеймсом. Жодного "привіт". Ні "як справи". Він завжди був простим і цілком професійним.
  «Ні. Я пішов, поки поліцейської не було».
  «Я не думав про поліцію».
  Беллі стало погано. «Ти щось знаєш?»
  Джеймс трохи кивнув. «Я перевірив те, що ви мені сказали. Схоже, ви можете мати рацію. Я боюся, що якщо він дізнається, де ти, то ти в серйозній небезпеці. Мені шкода».
  — Не шкодуй мене, Джеймсе. Просто допоможіть мені повернути мого сина. Якщо це залежить від нього, я можу втішитися тим фактом, що що б він не зробив зі мною, він не зашкодить Оліверу».
  — Ти думаєш, він наказав забрати хлопця?
  Белла кивнула. «Саме так він би мене покарав. Крім того, він не хотів би, щоб Оллі був поруч, коли він зробив удар».
  «У такому випадку за дитиною має хтось піклуватися. Ви знаєте когось, кого він міг би використати?»
  «У нього є сестра. Емі. Вона живе десь в Уельсі».
  «Прізвище?»
  «Вона ніколи не виходила заміж, тому це те саме, що й він».
  «Я розпитаю. Нам доведеться рухати вас далі, знову зробити вас безпечними».
  Белла проковтнула. «Ні, Джеймсе. Я не хочу цього знову. Я зробив це один раз, і цього було достатньо».
  «Що ти тоді хочеш? Чому я тут?»
  «Я хочу його побачити». Вона побачила вираз його обличчя. Це йому зовсім не подобалося. «Я хочу прямо запитати його, що він зробив із нашим сином».
  Він похитав головою. «Про це не може бути й мови».
  «Я не розумію чому. Це було б просте відвідування в’язниці».
  «Ні, не було б, і ти знаєш чому. Він хоче вашої смерті. Ви дали свідчення проти нього, і він був засуджений за численні вбивства. Він не вийде, Белла, і він звинувачує тебе в цьому».
  «Я хочу віч-на-віч запитати його про Олівера», — повторила вона. «Він не може завдати мені шкоди, якщо він у в'язниці».
  «Ви не можете ризикувати. Ваша теорія про те, що він стоїть за вбивствами, може бути неправильною. Вони можуть не мати до нього нічого спільного. Що ти тоді робиш, Белла?»
  «Звичайно, він за цим стоїть», — глузувала вона. «Хто ще хотів би смерті всіх найближчих мені людей?»
  «Незважаючи на це, ви дасте йому інформацію, яку він використає, і ви навіть не усвідомлюєте цього. Він розумна людина, Белла».
  «Я не сперечаюся, Джеймсе. Організуйте це для мене, або я зроблю це сам».
  Він похитав головою. «Це буде нелегко. Ви в програмі».
  Її сміх був майже хихиканням. «Моя обкладинка все одно знята. Що я маю втрачати?»
  «Я зв'яжуся з вами. Тримайте телефон під рукою».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 17
  Карлайл підійшов до Меттового столу. Він виглядав злим. «Елісон Рей телефонувала. Жінка Річардс зробила один. Що ти їй сказав?»
  Мет не збирався обговорювати це з Карлайлом. «Вона впевнена?»
  «Так, і вона залишила свій мобільний, чого зазвичай не робить».
  Метт вирішив повернутися до будинку Белли, щоб запитати, чи хтось із сусідів щось бачив або чув.
  Лілі була спантеличена, коли він сказав їй. «Навіщо їй бігати, сер? Зважаючи на те, що її сина знайшли і збираються їй повернути? Весь тиждень вона відчайдушно шукала новин. Залишити свій телефон теж звучить хитро. Річ живе в її руці».
  «Ми знайдемо її», — сказав Метт.
  «А що, якщо це пов’язано з чоловіком, від якого вона ховається? А якщо він її забрав?»
  Мет підняв руку. «Не будемо забігати наперед. Може бути простіше пояснення».
  «Чому ти думаєш, що хтось побачив, куди пішла Белла?»
  «Тому що це така вулиця. Усі її сусіди знають, що сталося. Белла майже не виходила з дому останній тиждень. Її помітять, повірте мені на слово».
  * * *
  За півгодини Мет і Лілі стукали в двері по всій вулиці Белли. Незабаром вони дізналися, що вона вийшла з дому сама і взяла таксі. Лілі повернулася до машини й почала обдзвонювати місцеві фірми.
  «Yorky Cabs, сер!» — гукнула вона Метта, який все ще був на цьому. «Її відвезли на залізничну станцію в Гаддерсфілді. Вона хотіла бути там до одного. Машиніст вважає, що вона їде на манчестерський потяг».
  Мет повернувся в машину. «Вона могла піти куди завгодно. Ми повернемося до поліцейської дільниці й подивимось, чи зможемо ми забрати її на камеру відеоспостереження».
  — Як ти думаєш, вона пішла до когось?
  «Ну, Лілі, я не думаю, що вона ходила по магазинах. Коли ми повернемося, перевірте записи її телефонних дзвінків, подивіться, чи дзвонила вона комусь і не отримувала дзвінок перед тим, як вийти».
  Повернувшись на станцію, Лілі зв’язалася з охороною вокзалу Вікторія, яка надіслала електронною поштою кадри платформи, на якій зупинився потяг Хаддерсфілд. Фільм охоплював період у дві години. Метт перемотав вперед до незадовго до другої, і вони дивилися.
  Поїзд підійшов, з нього вийшло близько двох десятків людей. Однією з останніх зійшла Белла Річардс. Здавалося, вона була в заціпенінні, без косметики на обличчі та зі скуйовдженим волоссям. У неї була сумка через плече, а в руці – мобільний телефон.
  Метт показав. «У неї є другий телефон. Ми повинні запитати її про це».
  «Що тепер, сер?»
  «Ну, ми могли б знати, куди вона йде».
  «Я могла б спробувати отримати вуличні кадри», — запропонувала Лілі.
  Саме тоді задзвонив телефон Мета. Це була Елісон Рей.
  «Белла повернулася додому. Вона прийшла кілька хвилин тому, виглядаючи розбитою, і пішла в ліжко, не сказавши ні слова».
  «Добре. Не штовхайте її, але переконайтеся, що ви точно знаєте, куди вона йде наступного разу, вона не може просто заблукати сама. Вже пізно. Я поговорю з нею вранці».
  Лілі подивилася на нього. — Значить, вона все ще ціла?
  «Так, Лілі. Ми дійдемо до суті, але дамо Беллі час все обдумати. Я припускаю, що вона пішла зустрітися з кимось — таємно. Якщо ми маємо на увазі, що вона була захищена свідками, цей хтось міг бути її контактом. І якщо це так, то вона все одно нічого нам не скаже».
  «До речі, ми повернули криміналістику сумки хлопчика». Лілі отримала доступ до звіту. «Нічого особливого. Суміш відбитків пальців, деякі з яких належать дитині — імовірно, хлопчику — і Беллі».
  «Викрадач одягав рукавички, коли кидав його».
  Лілі читала другий звіт. «Ніхто не помітив нічого дивного на болотистих дорогах. Мабуть, він знав, які вони тихі, тому й використав їх».
  — Наш вбивця не здурів?
  * * *
  Белла мала над чим подумати. Їй справді потрібен був хтось, з ким можна поговорити. Агнес була єдиною людиною, яка знала її ситуацію, крім Джеймса. Белла лежала в ліжку, розмірковуючи, чи варто довіряти комусь іншому. Але хто? Жодного з її колег — звістка розлетілася б по коледжу, як лісова пожежа. Можливо Нолан? Він був повіреним. Він сказав, що хоче допомогти. Але чи могла вона розповісти йому правду про своє минуле?
  «З тобою все гаразд, Белла?»
  Це була Елісон, яка принесла їй чай. Белла підняла на неї погляд і посміхнулася. «Як дістатися. Є новини? Чи перевірила поліція Сторноуей цю адресу?» — запитала Белла просто тому, що від неї цього очікували. Вона добре знала, що Оллі там немає.
  Елісон похитала головою. «Ми ще нічого не чули. Куди ти ходив сьогодні? Ви всі страшенно хвилювалися. Мій губернатор був у гніві».
  «Мені шкода. Я не мав наміру втягнути вас у біду. Мені довелося вибратися. Я відчував себе в пастці цих чотирьох стін. Дурно з мого боку, я знаю».
  «Вас не було деякий час».
  «Я сів на потяг до Манчестера. Хотілося ще раз побачити станцію. Це було востаннє місце, де я бачив Алана живим і розмовляв з ним. Я трохи побув, а потім сів на потяг додому».
  Белла бачила з обличчя Елісон, що вона їй не вірить. Ну, їй було байдуже. Поліція нічого не могла для неї зробити, як не намагалася. Був лише один вихід — виправити це самому. Якби пощастило, Джеймс організував би візит протягом кількох днів. Тоді б вона знала.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 18
  День 13
   
  — Ти зробиш саме те, що я тобі скажу, Белло, — сказав Джеймс. «Я проведу вас до кімнати очікування, але не далі. Ви зустрінетеся з колишнім чоловіком в окремій кімнаті. Будете присутні ви двоє та наглядач. Ваша розмова буде записана. Не відповідайте на його запитання. Вся суть цього в тому, що він відповідає на ваші. Ви не повинні давати йому нічого, за допомогою чого він може знайти вас». Він на мить замовк. «Фізичного контакту теж не повинно бути».
  Белла кивнула. Вона зробила б усе. Вона просто хотіла, щоб він поговорив з нею, розповів, що сталося з Олівером. При цьому вона нервувала. Белла востаннє бачила його понад два роки тому, у суді, після того, як суддя виніс вирок. Погляд, який він кинув на неї тоді, був отруйним. Його відвели, проклинаючи її, кричачи, погрожуючи вбивством і нецензурно висловлюючись. Він ненавидів її з пристрастю.
  Але він любив свого сина.
  «Візьміть стільки часу, скільки вам потрібно. Я налагодив справи з FLO та слідчими. Удачі». Джеймс обережно штовхнув її вперед.
  Белла була налякана. Тепер вона зовсім не відрізнялася від тієї, яку він пам’ятає. Але що з ним? Вона кохала його колись, у іншому житті. Тоді вона нічого не знала про світ, який він населяв. Він був чоловіком її мрії. Як вона могла бути такою довірливою? Як вона могла не побачити його таким, яким він був насправді, жорстоким вбивцею, який не виявив милосердя? Як вона могла вийти заміж за одного з найвідоміших лиходіїв Манчестера і не знати?
  Протягом кількох місяців після його арешту Белла вважала, що він промив їй мозок. Але правда була набагато простішою. Белла не слухала. Люди намагалися розповісти їй, особливо Агнес, але Белла була настільки приголомшена, що проігнорувала їх усіх.
  Вона повільно зайшла до кімнати. Він виглядав розслабленим, нешкідливим, зовсім не схожим на ажіотаж. Просто високий, худий чоловік, у якого на щоках були ямочки, коли він посміхався. Йому ще за сорок років, і він повинен був мати все, заради чого міг жити. Він точно не був схожий на лиходія. Не було ні шрамів, ні татуювань, тільки широка усмішка на його обличчі, коли він підвів очі й побачив її.
  Белла добре відчула сльози на своїх очах. Його темне волосся було підстрижене дуже коротко, і він виглядав блідим. Він завжди пишався своєю засмагою та дизайнерським одягом. Тепер він був одягнений у тюремний комбінезон і виглядав так само, як і будь-який інший хлопець. Звичайний. Але він був не просто іншим типом.
  «Як справи, лялько? Ви добре виглядаєте. Ти теж добре пахнеш».
  Белла просунулася вперед. Вона почала труситися. Можливо, Джеймс мав рацію, і їй ніколи не слід було цього робити. «Ронні, я . . . Я хочу з тобою поговорити».
  Ронні Чалкер підняв свої плечі й знизав плечима. «Відмовляй, дитинко. Пройшов час. Ми маємо багато чого надолужити. Я сподівався, що ти приїдеш раніше. Я сумував за тобою».
  Він звучав так реально, так розумно. Але Ронні Чалкер не був розумним. Він ділився жартом зі своїм ворогом, а потім стріляв йому в голову, поки вони разом сміялися. Він був жорстким, розрахованим і дуже небезпечним.
  «Чому так гарно? Ти ненавидиш мене. Ти повинен ненавидіти мене після чого. . . що я зробив».
  «Час минає, все змінюється. Я змінився». Він ще раз знизав плечима. «Я потрапив в аварію. Я впав зі сходів і отримав удар по голові. Це поставило мене в лікарню на цілу вічність. Це зробило мене іншим».
  Ніхто їй цього не казав. «З тобою все гаразд?»
  «Вони так кажуть. Я пройшов сканування та аналізи. Лікар каже, що було пошкодження мозку. Задня частина черепа була зламана. Це залишило шрам у моєму мозку. У підсумку я не той самий чоловік. Ті жахливі настрої, вся та злість, яка була в мене раніше, все це зникло. У мене теж є прогалини в пам’яті».
  Сміє вона йому повірити? Це було частиною якогось складного плану? Після судового розгляду минуло два роки. Тоді він точно її ненавидів. Він хотів її вбити. Белла була впевнена, що минуло недостатньо часу, щоб він передумав.
  «Як ти впав? Це був нещасний випадок?»
  «Я не пам'ятаю. Гвинти кажуть, що так і було. Не зважайте на це. Що ти робила, Іззі? Розкажи мені про Оллі. Як мій маленький чоловічок?»
  Іззі. Здавалося, минуло ціле життя, відколи її так ніхто не називав. Коли вона пішла на захист свідків, їй довелося обрати інше ім’я. Вона вибрала Белла, тому що це було похідне від Ізабель, а Річардс — дівоче прізвище її матері. Ронні, звичайно, нічого про це не знав.
  Белла вдивилася в його обличчя, подивилася йому в очі. Чи правду він говорив про аварію? Він справді здавався іншим, набагато спокійнішим. Але вона просто не могла бути впевнена.
  «Ти скажи мені , як там Олівер, Ронні. Це ти наказав його взяти».
  Він дивився на неї кілька хвилин, а потім розсміявся. «Ти приписуєш мені щось там, крихітко. Наш Оллі взяв, я? Тепер є ідея!» Вираз його обличчя змінився. Його обличчя затьмарилося, а темні очі звузилися до шпилькових уколів. «Що ти кажеш, лялько? Що сталося?» Повернулася різкість, різкий, уривчастий тон, який Белла так добре пам’ятала.
  «Оллі забрали. Його немає вже тиждень, а поліція не може його знайти. Близькі мені люди були вбиті, Агнес». Вона продовжувала дивитися йому в очі. «Їм стріляли в голову. У храмі, Ронні! Мені сказали, що це був ваш улюблений метод убивства.
  Він знову засміявся, похитавши головою. «Ви думаєте, що я вбив людей? Думаєш, я викрала власного сина? Якщо ти не помітила, дитино, я розбитий. Я покінчив з усім цим. Немає вибору, чи не так?»
  «Я не вірю тобі, Ронні. Я думаю, ви вбили Алана Фішера і Агнес теж. Я також думаю, що ти відібрав у мене Оллі як покарання за те, що я тобі зробив. Хто за ним доглядає? Він потребує догляду. У нього астма, а інгалятора немає».
  Ронні Чалкер раптом нахилився вперед. Наглядач зробив рух, щоб втрутитися, але Ронні відмахнувся від нього.
  «Будь дуже обережна, Іззі. Випадок чи ні, я все одно можу програти, особливо якщо мене штовхнуть. Я не дозволю тобі зашити мене знову, тому навіть не намагайся».
  «Це не жарт, Ронні. Оллі забрали. Я прийшов сюди сьогодні, щоб дізнатися, чи це залежить від вас».
  Він говорив повільно й виважено. «Я поняття не маю, хто такий Алан Фішер. Звичайно, я знав Агнес, і мені шкода, що вона померла. Щодо нашого сина, я не дурний, Іззі. Його місце з вами. Я витратив дні, тижні, намагаючись змиритися з тим, що ти зробив зі мною. У перші дні, якби я міг схопити вас, я б вирвав із вас життя голими руками. Але після аварії я змінився».
  Це була правда? Белла не могла сказати. Його очі їй нічого не сказали. Вона не могла його прочитати. Йому завжди вдавалося тримати свої справжні думки при собі.
  Її голос затріпотів. «Ти не брешеш про Оллі? Клянешся, що не брав його?»
  «Я нічого тобі не винен, Іззі. Моєму серцю радісно бачити, як ти страждаєш. Я зовсім не хочу полегшувати твій біль. Але я не мав нічого спільного зі зникненням Оллі, обіцяю вам. Тобі потрібно його знайти».
  «Що ти кажеш?»
  «Я не наказав його взяти. Але я обіцяю вам це. Якщо хтось ззовні заподіє біль моєму хлопчику, вдарений чи ні, я отримаю його голову».
  «Емі взяла його, вашу сестру? Вона б тобі допомогла, якби ти попросив».
  «Емі зреклася мене. Я навіть не знаю, де вона зараз живе».
  Белла майже простягнула руку, щоб доторкнутися до нього. Вона відвела руку. «Мені потрібно знати, Ронні. Це не про мене, це про Оллі. Він хворіє, йому потрібні ліки. Якщо ви щось знаєте, ви повинні сказати мені».
  Ронні Чалкер усміхнувся. «Не помиляйтеся. Я ненавиджу те, що відбувається з Оллі, дитино. Він моя єдина дитина. Я затиснутий тут і безсилий що-небудь з цим зробити. Як ти думаєш, що я відчуваю? Але плюсом є те, що ви любите всі хвилювання, які це вас викликає. Це псує вашу зовнішність».
  «Це не про мене!» — скрикнула вона. «Я просто хочу, щоб Оллі був у безпеці! Напевно, ви теж цього хочете? Ти ж його батько, ради Бога!»
  Він ляснув руками по колінах. «Гаразд, розваги та ігри закінчені. Цього разу не я. Я ні в якому разі не заподію шкоди власному синові. Ви знаєте, як я боготворив цю дитину».
  «То що з ним сталося?» - сказала Белла. Вся паніка, що крутила живіт, кинулася назад. Белла була настільки впевнена, що Ронні наказав Оллі покарати її. Лише ця думка зберегла її здоровий глузд. Якби це було так, вона знала, що про хлопчика подбають. Ронні любив свого сина. Але тепер він казав їй, що не має до цього жодного стосунку.
  Він провів рукою по своєму застриженому волоссю. «Поліції доведеться докладати більше зусиль, щоб знайти його. Це залежить від вас, щоб тріснути батогом, дитино. Хтось повинен знати, де він. Озирнись навколо, Іззі. Це зробив якийсь ідіот із вашого кола друзів або хтось, з ким ви працюєте. Змусьте поліцію розібратися». Він злегка нахилився до неї. «Поверни його, Іззі», — прошипів він на неї. «Бо якщо щось трапиться з Оллі, це буде неприємно. Я розкажу, що виродок знайдеться, і ти теж постраждаєш, дозволивши цьому статися». Він знову відкинувся назад. Посмішка повернулася. «Розумієш, що я кажу, дитино? Ви розумієте, як йдуть справи?»
  Белла дуже добре розуміла. Ронні не мав жодного відношення до зникнення Оллі, але гірше того, він звинуватив її. Усвідомлення того, що Оллі може бути втраченим для неї назавжди, роздирало її серце. Її сльози текли, і вона нічого не могла їх зупинити.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 19
  Белла повернулася додому розбитою. В’язниця була за кілька миль від Йорка, дорога на машині тривала близько години. Джеймс висадив її в центрі Гаддерсфілда, і вона сіла на місцевий автобус до Мелтема. Коли Белла увійшла, Елісон не ставила допитливих запитань, лише якщо вона добре провела день. Белла придумала виправдання, що їй потрібно провести час на самоті, і провела день, оглядаючи вітрини в Гаддерсфілді. Елісон це було добре, якщо вона надсилала повідомлення кожні дві години.
  «Будь-які новини?» Ті самі старі слова і та сама стара відповідь — хитання головою. «Скажіть тому детективу Бріндлу, що я хочу знати, що він робить, щоб знайти мого сина. Це займає надто багато часу». Белла піднялася нагору полежати.
  Їй було над чим подумати. По дорозі назад вона запитала Джеймса про аварію з Ронні. Вона хотіла, щоб він підтвердив деталі. Якби Ронні сказав їй правду, можливо, він уже не був тією загрозою, якою був раніше. Жорстка гра все ще була там, але він здавався пригніченим, менш злим. Коли вона переконала його, що Оллі в реальній небезпеці, він закликав її по допомогу.
  Але тепер Беллі довелося дивитися в очі жахливій правді. Хтось інший там мав намір зруйнувати її життя. Хтось, хто ненавидів її навіть більше, ніж Ронні, систематично винищував усіх, хто їй був дорогий.
  Елісон принесла їй чашку чаю. «Джоел Доусон прийшов, поки вас не було. Тебе не було лише кілька хвилин, коли він був у дверях. Дивна людина, що. Я хотів точно знати, де ти був, і як слід одягнувся, коли не міг йому сказати».
  «Це просто його спосіб. Джоел починає хвилюватися. Не хвилюйся, я подзвоню йому пізніше».
  Джоел був другом, одним із небагатьох, хто в неї залишився. Він розумів, і Белла не хотіла, щоб він засмучувався. Їй знадобляться такі люди, як він, щоб зберегти її здоровий глузд. Белла пережила найважчий час у своєму житті.
  * * *
  Вона міцно спала кілька годин, поки Елісон не розбудила її. «ДІ Бріндл тут. Він хоче слово».
  Белла поспішно одяглася і спустилася вниз. Вона хотіла отримати інформацію. Якщо вона повірила тому, що сказав їй Ронні — а вона думала, що вірила, — це означало, що в неї не було іншого вибору, як покладатися на поліцію. Головне питання полягало в тому, скільки вона повинна їм розповісти?
  Вона прийняла своє рішення. «Я маю тобі дещо сказати. Олівера немає в Сторновеї. Я можу вас у цьому запевнити, що його не вбив Гейб Паркер».
  Лілі подивилася на неї. «Як ти можеш бути таким впевненим? Містер Паркер виходив на зв’язок?»
  «Гейба Паркера немає».
  Інспектор Бриндл прокашлявся. Белла знала, що він про це підозрював.
  «Ви хочете пояснити, пані Річардс? Це життєво важлива інформація. Нам потрібно було знати це з самого початку».
  «Я переїхав сюди два роки тому. У Олівера не було тата. Я не хотів, щоб люди про нас пліткували, тож вигадав. Я казав усім, що Гейб працює за милі на бурових установках у Шотландії. Таким чином ніхто не очікував би побачити його поруч».
  Бріндл мовчав хвилину чи дві. «Чому ти не сказав нам це раніше?»
  «Я не вважав це важливим. Я ніколи не сподівався, що ти отримаєш цього листа».
  «З огляду на те, що ви нам щойно сказали, чи знаєте ви, хто це надіслав?»
  Белла опустила голову. «Ні, і це правда. Я не приховував Гейба Паркера. Мої колеги по роботі, люди, які тут живуть, усі друзі Оллі знали його ім’я та те, де він був. Будь-хто міг написати цього листа».
  Бріндл пильно подивився на неї. «Я не можу підкреслити, наскільки важливо, щоб ви розповіли нам усе, пані Річардс. Якщо Гейб Паркер — вигадка, то як щодо решти вашого минулого? Чи відчуваєте ви більше бажання розповісти нам, де ви були і що робили два роки тому? Це може допомогти нам у розслідуванні».
  «Знову це! Тепер, коли я вирівнявся з вами, ваш час було б краще витратити на пошуки Оллі. Пам'ятаєте його? Зниклий п'ятирічний хлопчик? Він десь там, він один і я йому потрібна. Я сходжу з розуму від хвилювання». Белла почала плакати.
  «У нас є один чи два підказки. Подивіться на це фото». Інспектор передав їй фотографію чоловіка, якого бачили з Олівером біля газетних кіосків.
  «Я його не знаю. Хто він?»
  «Це той поліцейський, який забрав Алана Фішера зі станції Вікторія?»
  Белла знову подивилася на зображення. Це було зроблено збоку, тому не було чітко видно його обличчя. «Ні, це зовсім не схоже на нього. У цього чоловіка довге волосся, і подивіться на ці руки. У міліціонера було коротке волосся. Він також був одягнений у сорочку з короткими рукавами. Татуювань на його руках точно не було».
  «Ви не знаєте його з іншого місця?»
  Белла похитала головою.
  «Міс Річардс, два дні тому і знову сьогодні ви пішли кудись самі. Куди ти подівся?»
  Вона відвела погляд. «Це не ваша справа».
  «Ми також знаємо, що у вас є другий мобільний телефон», — сказав він.
  «А якщо я це зроблю?»
  «Другий телефон ви взяли з собою в Манчестер позавчора. Ви залишили свій звичайний телефон тут, у будинку. Ми бачили другий на записі камери відеоспостереження, де ви на станції Вікторія. З ким ви використовуєте його для зв’язку?»
  «Як я вже сказав, це не ваша справа. Багато людей мають більше ніж один телефон». Вона схилила голову, її сльози пішли. «Якби ви витратили на пошуки Оллі стільки ж часу, скільки шпигували за мною, ви могли б уже його знайти».
  «Чи вірите ви, що зникнення Олівера має якесь відношення до вашого життя до того, як ви переїхали до Мелтема?»
  Белла похитала головою. «Ні, не знаю».
  «Як ти можеш бути впевнений?»
  «Я, і це все, що я готовий сказати».
  * * *
  Повернувшись у машину, Мет знову подивився на фотографію чоловіка. «Вона справді його не знала», — сказав він Лілі. «Я бачив це на її обличчі».
  «Здавалося, вона переконана, що викрадення Олівера не має нічого спільного з її колишнім життям».
  «Я не впевнений, що вірю їй у цьому».
  «То що відбувається, сер? Чого нам не вистачає?»
  Мет нахмурився. «Я думаю, що вона бреше. Намагається захистити себе. Або, можливо, ми шукаємо не в тому місці, не ті речі. Ми дивимось на її минуле, тому що супер вважає, що ми повинні. Чесно кажучи, це завжди була можливість, враховуючи, що ми вважаємо, що вона захищає свідків. Я думаю, що Белла думала в тому ж ключі. Але щось змінилося. Белла вийшла сьогодні вранці. Як би я не намагався, я не можу дізнатися, куди вона поділася».
  «Але це змусило вас задуматися, чи не так, сер?»
  «Це передчуття, не більше, але подумай про це, Лілі. Якби ви думали, що хтось, від кого вас захищають, забрав вашу дитину, що б ви зробили?»
  «Це буде залежати. Якби ця людина була кимось, з ким я колись був близький, і якби це було можливо, я б пішов і запитав його».
  «Точно так. Мені здається, Белла Річардс відвідала в'язницю раніше сьогодні. Домовленості були зроблені швидко, і, можливо, візит був поза звичайним часом. Якби ми знали, яка саме в'язниця, у них був би це запис».
  Лілі посміхнулася. — Я міг би зробити кілька обережних запитів, сер. Була туди і назад за день. Тож це досить місцеве — можливо, Стренджвейс чи Йорк».
  Метт Бріндл тепло ставився до Лілі. Вона була розумною і прагнула робити все добре. Він навіть не підозрював, як довго вони ще працюватимуть разом. Він ще був начебто на випробувальному терміні, а Лілі посилали куди треба. Він роками працював із детективом Полою Райт. До кінця часу, проведеного разом, вони незмінно придумували однакові теорії, поділяли однакові передчуття. Метт не знав, чи він колись знайде такі стосунки з іншим детективом, але Лілі все гаразд.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 20
  Белла зателефонувала Роберту і запитала, чи хоче він її побачити. Він прийшов відразу. «Мене хвилює те, що поліція робить недостатньо».
  «Я знаю, що минуло кілька днів, але вони роблять усе можливе», — заспокоїв він її. «Це дуже важко. Їм нема чого продовжувати».
  «Ти не розумієш. Вони щось знають про мене, і це змінило їхній погляд на цю справу. Поліція вважає, що хтось із мого минулого міг забрати Оллі, щоб покарати мене. До сьогодні я теж так думав. Чесно кажучи, саме це мене тримало. Я знав, що людина, яку я мав на увазі, ніколи не завдасть Оллі болю. Але тепер я знаю, що вони не мають жодного стосунку до його зникнення».
  Роберт виглядав розгубленим.
  «У мене є минуле», — пояснила вона. «Я не можу обговорювати це ні з ким, навіть з тобою. Якщо я це зроблю, це може поставити мене та Оллі в небезпеку».
  «Вибач, Белла, але тобі доведеться пояснити трохи далі. Я ваш адвокат, ви можете мені довіряти. Все, що ви говорите, є суворою конфіденційністю».
  Белла була розірвана. Вона хотіла йому сказати. Їй потрібно було з ким поговорити. Вона хотіла обговорити те, що їй сказав Ронні. Роберт був єдиною людиною, якій вона могла довіритися.
  Вона зітхнула. «Я беру участь у програмі захисту свідків. Ви розумієте, що це означає?»
  Він дивився на неї, його обличчя було порожнім. «Це означає, що ти не той, за кого себе видаєш. Що твоє нинішнє життя — обман».
  Жорстоко, але тим не менше правда. «Якби був якийсь інший вихід, Роберте, ти думаєш, я б не пішов ним?» Він не відповів. «Я думав, що людина, від якої вони мене захищають, взяв Оллі, що він знайшов мене і мститься. Не проти Оллі, а проти мене. Це точно його стиль».
  «Звідки ти знаєш, що це неправда?»
  «Цей чоловік колись був моїм чоловіком, батьком Оллі. Я знаю, що він любить свого сина і що він ніколи не скривдить його. Я відвідав його у в'язниці і запитав його». Вона зробила паузу. Роберт був шокований. «Він не взяв Оллі, тому я повернувся на круги своя».
  «Хто він, ця людина?»
  «Я не можу тобі сказати».
  «Ви повинні бути абсолютно впевнені, що він не причетний».
  «Ні, — наполягала вона.
  «Гаразд, я поговорю з поліцією, підштовхну їх робити більше».
  * * *
  Було вже пізно, але ще було над чим попрацювати. Метту потрібно було сформулювати план просування справи. Вони з Лілі повернулися на станцію та перевірили, що надійшло. Якби вони не шукали відповіді в минулому Белли, де б вони шукали?
  «Під нігтями Агнес Харві була ДНК». Лілі дивилася на результати на екрані комп’ютера. «Але, боюся, немає збігу».
  Мет сидів за своїм столом. Якщо те, що розповіла їм Белла, було правдою, вони були серйозно відведені вбік через свою віру в те, що вона захищає свідків. Але якщо ні, то хто руйнував її життя? Вона була звичайною жінкою, жила нормальним життям. Кого вона могла так засмутити, що з нею це зробили? «Це має бути відплата», — вирішив він. «Можливо, суперник-лиходій із образою, поквитаючись».
  Лілі знизала плечима. «Було б корисно, якби ми знали, хто її хлопець-лиходій, чоловік чи хтось інший».
  «Інші п’ять вбивств «містера Вибачення» — у нас є матеріали справи?»
  Ліля зазирнула крізь вікно в його кабінет. «Вони будуть з інспектором Карлайлом. Він вийшов. Він залишив їх на своєму столі».
  Мет пішов за ними. Це може бути справа Карлайла, але зникнення Олівера Річардса було її частиною. Він провів наступну годину чи близько того, розглядаючи файли.
  Нарешті він закрив останній файл. «Нічого особливого. Наскільки я бачу, вбивця нічим не помилився — хіба що собака. Вбивця думав, що собака належить Марджорі Бентлі, одній із жертв зеленої марки. Але це не так, вона просто доглядала за ним. Ми знаємо для кого?»
  Лілі підвела очі. — Це має бути у файлі, сер. Кому б не належала ця бідолаха, напевно, йому сказали».
  Але цього не було у файлі. Насправді не було жодної згадки про те, кому належить собака.
  «Зверніть увагу, собаку знайшли не відразу. Це виявилося через кілька днів». Лілі здригнулася. «Занадто жахливо для мене, обдертий пес».
  «Чи впевнені ми, що це була та собака?»
  — На нашийнику була бирка, сер. Було дві адреси — власника та Марджорі Бентлі».
  Метт вирішив поглянути на нього. «Закінчуй і йди додому, Лілі».
  — А ви, сер?
  «Я збираюся поглянути на докази цієї справи, а потім відкладу».
  «Ви шукаєте цей жетон, чи не так, сер?»
  — Ось з чого я збираюся почати, Лілі.
  * * *
  Белла втомилася. Це був довгий день. Від стуку в двері так пізно ввечері її серце завмерло.
  «Джоель!» Вона була здивована, побачивши свого друга та колегу, що стоїть на підніжці.
  «Я дуже хвилювався за тебе, Белла. Ви, мабуть, сходите з розуму. Я чув суперечливі повідомлення в новинах. Сьогодні вранці вони казали, що поліція знала, де Олівер, а тепер кажуть, що він досі зник безвісти. Ви знаєте, що відбувається?»
  Белла впустила його, і він пішов за нею коридором до вітальні.
  «Кожен у коледжі надсилає найкращі з них».
  Вона похитала головою. «Я втомився, Джоел. Мені не до розмов, не сьогодні ввечері».
  «Я бачив, як той адвокат пішов. Він був тут деякий час. Він тобі докучав?»
  Белла кинула на нього запитливий погляд. Джоел спостерігав за нею? «Роберт дуже допомагає. Він виступає за мене, тому нам є про що обговорити. Він також не бере з мене гроші. Ви за мною шпигували?»
  Його обличчя впало. «Я хвилююся, що той, хто взяв Олівера, може повернутися і спробувати заподіяти тобі шкоду. Якщо я буду поруч, буду стежити, принаймні я знатиму, що ти в безпеці. Якщо щось піде не так, я зможу негайно повідомити поліцію».
  Белла трохи здригнулася. «Це не потрібно. Крім того, я не люблю думати, що ти там вештаєшся. Я знаю, що ти хочеш добре, але думка про те, що хтось шпигує за мною, мене лякає. Ви повинні зрозуміти. Усе досить погано, як є».
  Це була не лише її уява. На одному рівні Джоел був чудовий, але якщо заглибитися нижче поверхні, він був моторошним.
  «Сьогодні ви сіли в машину незнайомої людини. Він зустрів вас з автобуса в Мелтемі. Я хвилювався, тому стежив за тобою. Чому ви потрапили в ту тюрму? Ти когось там знаєш?»
  Він пішов за нею! Це було набагато гірше, ніж моторошно. Це межувало з одержимістю. «Ти не маєш права йти за мною, Джоел! Ви повинні зупинити це. Ви повинні вірити мені, коли я кажу вам, що зі мною все гаразд».
  «То ким він був?»
  «Просто хтось, кого я знаю. Друг, який мені допомагає».
  «Як Нолан?»
  «Так, але по-іншому. Слухай, Джоел, це має припинитися». Белла знала, що він мав намір добре, але Джоел Доусон міг стати проблемою. Якби він дізнався про її старе життя і розповів комусь. . . «У мене є секрети. Я не готовий говорити про них, тому не питайте і не пліткуйте про мене. Той чоловік, з яким ти мене бачив, є частиною життя, з якого я пішла».
  «Я не вимовлю жодного слова. Ти можеш довіряти мені, Белла. Я помітив, що ви не говорите про минуле».
  «Це навмисно. І я не хочу зараз про це говорити. Навколо безпечніше».
  «Після Емми я ненавидів бути самотнім. Я думав, ти можеш відчувати те саме, хочеш компанії. Потрібен друг, щоб поговорити з ним».
  Белла зітхнула. «Зі мною стоїть поліцейська. І у мене Роберт на швидкому наборі». Його обличчя впало. «Іди додому, Джоел. Перестань хвилюватися про мене. Мені потрібно трохи відпочити».
  «Як він тобі допомагає? Він незнайомий. Роберт не знає тебе так, як я. Чому ти не впускаєш мене, Белла? Я можу допомогти, трохи розрадити вас».
  Белла подивилася на нього. Його обличчя мало той серйозний вираз, який вона так добре знала. «Зникнення Оллі є складним. Є речі про мене, про які ніхто не знає. Я трохи розповів Роберту, але більше не можу розповісти. Це може наражати мене на небезпеку».
  «Я не можу зрозуміти, про що ви говорите. Я не дозволю, щоб з тобою щось трапилося». Він схопив її за руку. «Я хочу допомогти. Мені потрібно допомагати, бути поруч з тобою. Ти повинна когось впустити, Белла, то чому б не мене?»
  «Тобі не варто втручатися, Джоел. Я біда. У мене є минуле. Я знав кількох поганих людей, зокрема одного чоловіка. Якщо він дізнається, де я, він накаже мене вбити».
  Джоел виглядав шокованим. «Хтось вас шукає, ось і все. Ти втік від чогось жахливого і сховався в цій глухій глушині».
  «Щось на зразок цього. Тепер відпустіть це, будь ласка».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 21
  Його інформація про життя Белли була майже повною. Але поки він не буде готовий, необхідно, щоб ніхто не шукав. З очевидними претендентами розібралися. Але поліція була наполегливою, особливо той хлопець Бріндл. І хлопець був роздратуванням, без якого він міг обійтися. Його обличчя було заклеєно в усіх газетах країни, і він майже ніколи не знімався з телевізійних новин. Він мав би бути обережним. Одним із рішень проблеми хлопчика було позбутися, щоб його ніколи не знайшли. Якщо знадобиться, Кора допоможе йому в цьому. Проблема Brindle, однак, потребує певних роздумів.
  І все ж він був упевнений, що Белла скоро буде з ним. Ще трохи, як тільки вщухне галас навколо зникнення хлопчика, і тоді він забере її. Але перш ніж він міг навіть подумати про це, йому доведеться мати справу з попередницею Белли.
  Молода жінка, яка належала йому майже вісімнадцять місяців, лежала роздягнена й досі лежала на лавці в підвалі. У житті вона була красунею. Однак після смерті вона швидко згіркла, незважаючи на холод. Її молочно-біла шкіра набула жовтуватого відтінку. Він погано вмів з голкою. Він завдав гострим лезом кілька глибоких порізів, які сильно кровоточили. Він зашив рани на її стегнах і тулубі й зробив її тіло схожим на клаптеву ковдру. Але ті, що були на її обличчі, були ще гіршими. Глибокий розріз на одній щоці, грубо зашитий, зробив її обличчя кривобоким.
  Це було соромно. Спочатку вона була красивою і обіцяла таке. Він справді вірив, що вона та сама. Але вона була, як і решта, невдячна і непостійна. Вона хотіла більше, більше, ніж він був готовий дати. Зрештою, вбити її було одним задоволенням.
  Це мало бути просте завдання. Все, що він коли-небудь хотів, це замінити Кітті. Вродливі молоді жінки зі світлим волоссям були всюди, але все одно це ніколи не виходило правильно. Він вдарив кулаком по лаві, тепер розлючений. Думки про дружину завжди засмучували його. Він дав їй усе, йшов на жертви, але все, що вона робила у відповідь, це просила більше, і вона зрадила його. Він не повинен так думати. Усе було налаштовано на зміни. Белла була іншою. Вона була тією, він був у цьому впевнений.
  Він ретельно вибирав остаточне вбрання для попередниці Белли, одяг, який відповідав би її характеру. Сукня з ніжно-зеленого шовку, з низьким вирізом і спідницею, що облягає фігуру. Як і всі жінки, які його приваблювали, вона мала бліде світле волосся. Їй пасував зелений, він віддзеркалював її очі. Коли він почав повільно одягати тіло, він думав про час, який вони провели разом. Цей був розважальним. На початку, коли вона була новою, він не стримався. Але, незважаючи на біль, вона не кричала і не плакала, як вперше. Ця красуня просто дивилася на нього своїми прозорими зеленими очима. Вона мовчки терпіла свій біль, тримала прокляття при собі.
  Він дбайливо одягнув її, розчесав їй довге волосся й наніс червоний блиск на безбарвні губи. «До побачення, мій любий». Він легенько поцілував її в лоб, підняв на руки і пройшов кілька метрів до ями.
  * * *
  Метт провів наступну годину чи близько того, копаючись в архіві доказів станції. Інцидент зі здертим собакою був щонайменше вісімнадцять місяців тому, і всі докази були акуратно збережені. Проблема полягала в тому, що тим часом у будівлі були зроблені зміни через затоплення, тому все було перенесено.
  Нарешті його наполегливість окупилася, і він знайшов прозору сумку з двома жетонами для собак. Як і очікувалося, на одному було ім’я та адреса Марджорі Бентлі. Але вона не була власницею. Метт не видалив мітки на випадок, якщо знадобляться додаткові тести на них. Він підніс сумку до світла. Ім’я на другій бирці було «Керолайн Шелдон». Вона жила лише за кілька будинків від доглядальниці за собаками.
  Він вирішив зателефонувати та поговорити з цією жінкою першим ділом уранці, по дорозі. Він напише Лілі та розповість їй. Метт не був упевнений, що він дізнається, розмовляючи з Керолайн Шелдон, але вона була частиною головоломки.
  * * *
  Це був довгий день. Його не було з самого ранку. Це не сподобалося його матері.
  Вона привітала його словами: «Обід зіпсований. Шкода, бо місіс Херст приготувала свою баранину».
  «Жінку звуть Ірен, мама. Скоро ми працевлаштуємо набагато більше людей. Ставлення доведеться змінити».
  — Ти маєш на увазі моє, Метью. Мене ця перспектива дуже лякає. Незнайомці по всьому моєму майну, нишпорять у кімнатах, торкаються руками наших меблів і антикваріату. Бог знає, який мотлох вони залишать валятися по маєтку. Я не думаю, що ви все продумали. Мене це хвилює до смерті. Що з того, і ваша робота».
  Метт зітхнув. Вони про все це говорили стільки разів. Він думав, що вона вже змириться з тим, що відбувається з маєтком. «Моя робота в порядку, я в порядку. Я не збираюся ризикувати».
  «Я не розумію, як ти можеш бути добре. Як ти впораєшся? Вони дали тобі дитину як напарника». Вона висунула носа в повітря. «І вона жувала жуйку, коли ти представив її мені. При перших ознаках того, що все погіршиться, це буде вимкнено. Я знаю цей тип».
  — Ти нічого про неї не знаєш, мамо. У Лілі задатки хорошого офіцера. Буду вдячний, якщо ви залишите свої коментарі при собі. Ви можете спробувати сприймати світ таким, яким він є, а не таким, яким би ви хотіли, щоб він був».
  «Ти поняття не маєш, Метью. Мені є над чим подумати. Ваша робота, цей будинок і орди, які прийдуть сюди наступного року. Я хвилююся, що ми не матимемо над ними жодного контролю, і вони зруйнують це місце».
  «Будемо працювати з охороною. Більш цінні предмети будуть стривожені. Меблі та шафи будуть закріплені. Відвідувачі зможуть дивитися, але не торкатися». Він перебрав усе це вкотре.
  «Мотузка! Яка користь від цього буде проти негідників, які будуть ризикувати своєю долею? Я справді більше не впевнений у цьому, Метью. А тепер Сара поспілкувалася з тим твоїм другом-будівельником. Вони сьогодні в пабі . Я запитую вас, Метью, про що вона думає?»
  Тож це було те, про що насправді йшлося — Сара та Фредді. «Схоже, вона добре проводить час. Фредді дуже веселий. Вона не заподіє ніякої шкоди. Зараз вечір вікторин у Fox. Якби я не був такий втомлений, я б, можливо, приєднався до них».
  «Суть не в цьому. Ендрю Денхем націлив на неї. Його не хвилює, що вона розлучниця з дітьми, а у нього є гроші. Чому вона не бачить сенсу?»
  «Подумай, мамо! Сара може порадувати себе тим, з ким вона займається. Вона велика дівчина. Денхем — старомодний дурень. Сара не для нього».
  «Сьогодні дзвонила Олівія. Вона питала про вас». Його мати змінила тему.
  Олівія Медоуз була молодою жінкою, на яку Евелін Бріндл поклала око як на майбутню дружину для свого сина. Метт скривився. На його думку, Олівія була в порядку в дуже малих дозах. Але, як і його мати, вона була снобом.
  «Вона прекрасна молода жінка, яка дуже відрізняється від тієї, яку ти так любив».
  «Я вже казав тобі, мамо, не втручайся».
  — Це не я прогнав її, Метью. Але я не можу сказати, що мені було шкода, коли вона пішла».
  «Я не звинувачую тебе в тому, що сталося, мамо. Я вирішив закінчити з Мелісою. Але ви повинні дозволити цьому бути. Ми з Сарою самі виберемо партнерів. Якщо ви й надалі намагатиметеся з’єднати нас, ви настроїте на нас ворогування і захворієте».
  «Ти не молодішаєш. А ти поранений. Сім'я Медоуз збирається в будинок в Дорсет на кілька тижнів. Олівія запитала, чи хочеш ти приєднатися до них».
  Тон змінився. Евелін Бріндл використала свій найкращий «підступний» голос. «Кинь дурниці, мамо. Я ні в якому разі не збираюся проводити час з цією родиною. Крім того, я маю роботу».
  Вона знову стала крихкою. «Середина тридцятих і жодної жінки в твоєму житті. Мене хвилює майбутнє, Метью. Я не молодшу. Я хотів би бачити вас із спадкоємцем. Тобі потрібно влаштуватися, правильно розставити пріоритети».
  Мати покинула його й пішла спати. До цього часу Мет втратив апетит. Його мати ніколи не збиралася змінюватися. Але її поведінка розлютила його.
  * * *
  Джоел Доусон вийшов з дому Белли та пішов до місцевого супермаркету. Він зупинився на автостоянці саме тоді, коли Роберт заїхав за ним. Джоел підійшов до нього. «У такі моменти Беллі потрібні друзі, а не такі, як ти. Ви постійно дошкуляєте їй. Спробуйте залишити її в спокої. Їй потрібно відпочити».
  «Що ви маєте на увазі — такі, як я? Я не знаю, яка, на вашу думку, моя роль, але я просто даю їй пораду, не більше того. Звичайно, не приставати, як ви сказали. І я також не буду стягувати плату».
  «Вона не для вас», — додав Доусон. «Якщо ви дійсно хочете допомогти, змусьте поліцію почати свою гру. Цього хлопця вже мали знайти».
  «Я повністю згоден, але з чарівною пані Річардс все не так, як здається. Якби ви дійсно її знали, ви б знали стільки».
  Джоел витріщився на Роберта. «Я знаю достатньо. Ти забув, я знаю Беллу довше за тебе, і ми друзі. Вона мені довіряє».
  «Тоді ти знатимеш, що в основі всього цього цілком може бути одна з її хитромудрих таємниць».
  Джоел сердито поглянув на нього. Белла натякнула на таємне минуле, і виявилося, що Роберт знав набагато більше, ніж він сам. «Ти не можеш так ризикувати. Знайди хлопця. Поговори з поліцією. Вона божеволіє від хвилювання».
  Роберт витріщився у відповідь. «Ти спостерігаєш за нею, чи не так? Б'юся об заклад, ти не проти переслідування. Гарна жінка, як Белла, самотня, як ти. Ти дивний, знаєш це? Белла не в безпеці, і я збираюся її попередити».
  «Ти нічого не знаєш про наші стосунки. Я подобаюся Беллі. ми друзі Я не хочу, щоб ти втручався. Якщо ви це зробите, я отримаю своє назад!»
  «Я сподіваюся, що це не загроза, містере Доусон. Якщо так, я буду змушений розповісти поліції, що ви задумали».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 22
  День 14
   
  Керолайн Шелдон жила за декілька під’їздів від Марджорі Бентлі на бічній вулиці біля Гаддерсфілд-роуд у Марсдені. Мет зателефонував туди по дорозі на вокзал. Він був здивований, побачивши будинок, виставлений на продаж. Незважаючи на це, він грюкав у вхідні двері.
  «Шукаєте Керолайн?» — гукнув його літній чоловік із сусіднього відчиненого вікна. «Вона пішла. Знайшов роботу за милі. Вона минула віки. Агент з нерухомості займається продажем і показує людей».
  Мет показав на чоловіка бейдж. «Вона сказала тобі, куди йде? Я хотів поговорити з нею».
  «Вона ніколи не сказала ні слова. Одного ранку я встав, і будинок прибирали. Вона залишила мені записку, сказала, що зв’яжеться, але цього не сталося».
  «Чи є хтось поруч, хто, ймовірно, знає?»
  «Я не знаю, ким були друзі Керолайн. Вона була тихим типом. Мене завжди дивувало, що немає хлопців. Вона була гарна, довгі ноги і світле волосся. Вона працювала у великій будівельній компанії в індустріальному парку Марсден. Хтось там може знати, куди вона поділася».
  «Ви знали Марджорі Бентлі?»
  «Кривава ганьба, що з нею сталося. Вона була застрелена, але тоді ти це дізнаєшся. Все, що вона робила, це доглядала за собакою Керолайн. Я завжди вважав, що вона, мабуть, потурбувала грабіжника, коли приносила собаку тієї ночі».
  Метт нічого не сказав. Краще б літній чоловік не знав. Він повернувся до своєї машини й подзвонив Лілі на станцію.
  «Я їду до промислового парку в Марсдені. Керолайн Шелдон більше не за адресою, зазначеною на бирці. Вона працювала на будівельників-торговців у парку. Я сподіваюся, що хтось може сказати мені, куди вона поділася».
  «Хочеш, я зустріну тебе там?»
  «Ні, я не буду довго. Ще раз перегляньте результати, які надійшли. Подивіться, чи є щось корисне».
  Індустріальний парк Марсден був розгалуженою територією, що містила як торговельні, так і промислові підрозділи. Торговці-будівельники, про яких згадував сусід — Riley's — були величезним місцем.
  Метт припаркував свою машину, і тут же на нього пролунав гучний голос. «Що ти тут робиш?»
  «Фредді! Можу запитати вас про те саме».
  Фредді посміхнувся. «Ну, я працюю на вас. Знаєте, не можна будувати без цегли та розчину».
  «Ви часто відвідуєте це місце?»
  «Я знаю цей тон — це голос поліцейського. Я приходжу сюди весь час. Гарне співвідношення ціни і якості та чудовий вибір, але навіть краще те, що це місцеве.”
  «Ви знали Керолайн Шелдон? Колись вона тут працювала».
  «Не зовсім. Запекла сука, вона була. Якось посварився з нею щодо рахунку-фактури. Вона працювала в офісі і майже ніколи не виходила на склад. Вона залишилася зараз. Я не думаю, що вона сумувала».
  «Дякую, Фредді. Можливо, побачимося пізніше, якщо ти все ще будеш вдома, коли я повернуся».
  «Не буде, друже. Я веду Сару на вечерю. Твоя мати неохоче погодилася няньчити».
  «Удачі вам у цьому. Ма в минулому майстер руйнувати плани людей. Просто стежте за кроком».
  Власник і менеджер складу Кевін Райлі дуже добре пам’ятав Керолайн. Він сказав Метту, що вона пішла поспішно. Одного тижня вона здавалася досить щасливою, а наступного знайшла роботу в Глазго. Відразу пішов, без реальних пояснень.
  «Мені було шкода, що вона йде. Вона дуже добре виконувала свою роботу, хоча я знаю, що її не любили. Вона була надто абразивною для більшості людей. Не дивно, що відтоді про неї ніхто не чув».
  «Ви знаєте когось, з ким вона була близькою?»
  «Та жінка, яка піклувалася про собаку. Погано, що там сталося. Убитий, а те, що було зроблено з тим бідолашним собакою, годі й думати».
  «Ще хтось?»
  — Керолайн трималася осторонь. Але був хлопець. Я пам'ятаю його, тому що я був здивований. За всі роки, які вона тут працювала, я не пригадую, щоб у Керолайн хтось був у її житті, поки він не з’явився. Не зрозумійте мене неправильно. Вона виглядала добре, але важко підійти до неї — вибаглива й колюча». Райлі засміявся. «Цей хлопець регулярно забирав її з роботи та виводив поїсти. Дуг, його звали. Вона познайомилася з ним, коли працювала присяжним у Хаддерсфілді. Вона сказала мені, що він працював на паперовій фабриці Бродбента на тому пагорбі. Він кивнув.
  «У вас є прізвище?»
  Він похитав головою.
  «Ви знаєте, де була нова робота Керолайн?» — запитав Метт.
  «Вона поїхала до Глазго. Фірма McIntosh Plumbing. Очевидно, вона купилася на бізнес. Сказала, що у неї великі плани».
  * * *
  «Хто він і що, в біса, ти з ним зробила, Коро? Дитина схудла!» Сестра Кори, Мері, хоч раз подивилася на Олівера Річардса, і її серце запалилося до нього. За весь час, що був тут, він не мився. Його тонке світле волосся було брудним і прилиплим до голови. «Послухайте цей кашель і все. Де ти його тримав? У тому нашому кривавому підвалі?»
  «Тебе тут не було. Поїхали лебедями у відпустку, чи не так? Він попросив мене залишити хлопця на деякий час. Сказав, що добре заплатить. Йому не потрібні пестощі, Мері. Я зробив йому ліжко в підвалі. Час від часу давайте йому шматочок їжі та трохи води. Він не завдасть тобі жодних проблем».
  «Тож тепер ти йдеш геть, залишаючи його мені. Як довго тебе не буде, Коро?»
  «Тиждень, але я подивлюся, як воно буде. Ви впораєтеся. Тільки не виймайте його. Він був у газетах».
  «Мені це не подобається, Кора. Може хтось прийде шукати».
  «Ніхто не підійде аж сюди. Тобі скажуть, що з ним робити через день-два. І не захоплюйся надто, бо це буде негарно».
  Мері не сперечалася. Як тільки Кора зникне з дороги, вона відсортує хлопця. Перше, що вона зробила, це зігріла його, а потім прийняла довгу гарячу ванну. Він міг обійтися і іншим одягом.
  Мері спостерігала, як її сестра від’їжджає, і втішно обняла хлопця. У неї була ласкава посмішка. «Давайте нагодуємо вас і затишно. Кора не має в собі ані граму материнства. Що нам робити з цим кашлем, а? Ви приймаєте ліки від цього?»
  Олівер Річардс кивнув. «У мене астма», — прохрипів він. «Мені потрібен мій інгалятор».
  «І наша Кора так і не принесла тобі? Ганьба їй!»
  Мері розгнівалася на свою сестру. Хлопчик був нічим іншим, як пішаком у якійсь грі, в яку грали вони з тим божевільним. Вона й гадки не мала, якою буде доля хлопця, але вирішила провести його час із нею якомога комфортніше. З цією метою Мері застелила ліжко на дивані перед каміном у вітальні. Кімната була теплою, далекою від вогкого підвалу, в якому він був останній тиждень. Вона ввімкнула телевізор і дала йому соку.
  Він почав плакати. «Я хочу свою маму».
  «Не хвилюйся, маленький чоловічок. Все буде добре. Я підберу щось проти цього кашлю». Вона погладила його по голові.
  «Моя мама буде дивуватися, де я».
  «Ви не повинні хвилюватися. У вас немає проблем».
  Ласкаві слова Мері, здавалося, зробили свою справу, і він почав розслаблятися. Уперше за кілька днів маленькому хлопчикові стало комфортно. Його очі заплющувалися. Дуже скоро він би заснув.
  Сьогодні вдень у селі був церковний розпродаж. Мері вирвалася б. Вона купила б йому в аптеці щось проти того кашлю та щось одягнути з розпродажу. Вона замикала двері, а телефону не було. Її не було б щонайбільше годину.
  * * *
  Розпродаж відбувався в церковному залі в Мелтемі. Там було багато дитячого одягу та іграшок, і все це було дуже дешево. Мері підібрала одяг для хлопчика, а також повну сумку іграшок та ігор, щоб він розважився.
  Її візит до аптеки обернувся не дуже добре. Мері посварилася з аптекарем, який відмовився видати їй інгалятор без рецепта лікаря. Зрештою, їй довелося задовольнитися пляшкою лікеру від кашлю.
  * * *
  Коли Метт увійшов, Лілі підвела очі з широкою посмішкою на обличчі. «Я трохи копав, сер. Працюючи на передчутті, я знову переглянув записи про народження та шлюб. Вгадайте, що я знайшов?»
  «Давай, здивуй мене». Він усміхнувся їй у відповідь.
  «Ми знаємо, що «Белла Річардс» не її справжнє ім'я. Зараз у морзі є хтось, хто, на нашу думку, був близький до неї — Агнес Харві. Тож я знайшов прізвище «Гарві» і мені пощастило. Одна Ізабель Харві вийшла заміж на півдні Манчестера шість років тому. Вгадай, кому?»
  «Ви думаєте, що Ізабель наша Белла?»
  «Так, я знаю, це скорочена версія назви».
  «Тоді продовжуй, за кого вона вийшла заміж?»
  «Рон Чалкер!»
  Метт був приголомшений. Якщо Лілі мала рацію, то він цілком міг би зрозуміти, що Белла робила для захисту свідків. З того, що він пам’ятав у цій справі, дружина Чалкера свідчила проти нього. «Чому ти такий впевнений, що ти маєш правильну жінку?»
  «Тому що через рік Ізабель Чалкер народила сина — Олівера».
  Отже, Белла ховалася від Ронні Чалкера. Але чи це він забрав їхнього сина? Зараз потрібна була відверта розмова.
  «Ми підемо і поговоримо з нею. Забагато часу минуло, а про хлопчика все ще нічого. Треба розірвати цю справу. Белла щось знає. Вона відвідала в'язницю, і нам не потрібна кришталева куля, щоб сказати, кого вона бачила».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 23
  «Порада». Доктор Ян Беквіт просунув голову за двері офісу Мета. «Ми надіслали повідомлення всім місцевим лікарям загальної практики та аптекам щодо стану Олівера Річардса. Мабуть, одна жінка була в аптеці в Мелтемі раніше сьогодні, доставляючи їм важкі часи, тому що вони не хотіли продати їй інгалятор. Вони знають цю жінку, і у неї немає захворювання грудей. Що ти думаєш?»
  «Я думаю, що нам варто її відвідати. Як її звати?»
  «Мері Тернбулл. Вона живе зі своєю сестрою на Холм-роуд. Це той побілений будинок, який ви бачите, коли досягаєте вершини Пагорба Козла Відпущення».
  — Я знаю, сер, — вигукнула Лілі. «Я проведу, якщо хочеш».
  Вони вийшли зі станції та попрямували до Холмфірта. Звідти вони вирушили на Вудхед-роуд і попрямували до села Холм. Сільська місцевість була красивою, але щоб дістатися туди, знадобився деякий час.
  «Якщо вона живе в Холмі, навіщо їхати до Мелтема за аптекою?» — запитав Метт.
  Лілі посміхнулася. «Це трохи драйву, чи не так? Можливо, у неї там були інші справи. У Мелтемі ще є банк. З такою швидкістю, як вони закриваються, люди з’їжджаються з багатьох кілометрів.
  «Де ти живеш, Лілі?»
  «Я живу в Марсдені, в одному з тих котеджів на схилі пагорба над каналом. Мені пощастило, отримав його за хорошою ціною років п'ять тому. Було у літньої пари. Вони переїжджали в захищену квартиру».
  «А як щодо твоїх батьків?»
  «Мій батько робив один, коли я був дитиною, тому я ніколи не мав з ним багато спільного. Він усе ще час від часу з’являється, але це марна трата місця. Зараз не викликає проблем. Моя мама теж трохи лускава. З’явилася ціла низка чоловіків, більшість із яких понад усе бажали даху над головою. Коли я був маленьким, я проводив багато часу з бабусею та дідусем. Але зараз вони обоє мертві».
  «Твоя мама ще поруч?»
  Лілі кинула на нього косий погляд. «О так. Рано чи пізно ти обов’язково зіткнешся з нею. Седі Хейнс, парафіяльна дика жінка».
  «Мені шкода. Я поняття не мав. У вас був важкий час». Метт був шокований. Лілі здавалася такою приземленою і нормальною.
  «Все нормально. Я можу подбати про себе. Мені доводилося більшу частину мого життя. Що з вами? Життя у вашій сільській садибі — сонце та троянди?»
  Мет посміхнувся. «З такою матір’ю, як моя? Навряд чи!»
  «Проте вона любить тебе. Вона піклується, і це дуже важливо. А як щодо твого тата?»
  Метт на мить виглядав сумним. «Я втратив тата, коли мені було трохи за тридцять. Це була велика зміна для нас обох, і моя мама ніколи цього не пережила. Було дуже шкода. Я хотів би проводити з ним більше часу, але мене відправили до приватної школи-інтернату в Лідсі, коли я був зовсім маленьким. Я майже ніколи не був вдома».
  «Вибачте, я не хочу дошкуляти. Ти, мабуть, думаєш, що я такий-то допитливий».
  «У цьому я трохи схожий на вас. Мені подобається, щоб моє особисте життя залишалося таким. Але коли ви працюєте з кимось весь час, ви не можете не дізнатися щось один про одного».
  Холмська дорога звивалась на милі через пагорби та болота. Нарешті вони проїхали через село Холм і дісталися доріжки, що піднімалася на Пагорб Козла Відпущення. Вони могли бачити котедж, що самотньо стояв ліворуч.
  «Виглядає майже занедбано», — зазначив Метт. «Вони не могли ремонтувати роками».
  Лілі перевірила телефон і прочитала повідомлення зі станції. «Тут живуть дві сестри, Кора і Мері Мейсон. Про жодного з них нічого не відомо».
  Метт був роздратований. Час і місце змінилися, трохи не в порядку. Він дивився на стару хату, змуровану з біленого каменю. Розташований у різкому профілі на схилі пагорба, він виглядав так само, як той інший будинок. Це теж було в палиці, і так само розшарпане. Навіть фарба була такого ж кольору, темно-сільського.
  Лілі глянула на нього, але нічого не прокоментувала. — Я піду постукаю, сер. Метт відкинувся назад, його живіт крутився. Він намагався нагадати собі — Це не те саме місце, . Усе, що зроблено зараз.
  «Немає відповіді, якщо тільки вони не мовчать навмисне».
  «Можливо, вона ще не повернулася. Я піду ззаду». Але Мет все ще вагався.
  Ось чого він боявся. Напад паніки саме тоді, коли йому потрібно було залишатися на висоті. Хлопець міг бути тут. Інакше навіщо Мері Мейсон так терміново потрібен інгалятор? Аптекарка порахувала, що раніше ні їй, ні її сестрі нічого подібного не було потрібно. Його інстинкт знову підхопив.
  — гукнула його Лілі. «Я отримав ще одне повідомлення від ніка, сер. Очевидно, Мері Мейсон пішла на церковний розпродаж у Мелтемі й купила купу одягу та ігор для хлопчиків. Схоже, ми знайшли золото».
  Задні двері були замкнені. Мет приєднався до Лілі попереду. Вона вдивлялася в брудне вікно внизу.
  «Я не дуже добре бачу, але там точно хтось лежить на дивані перед вогнем».
  Метт подивився. Вона була права. Він знову грюкнув дверима. нічого
  «Округла спина. Я введу це». Він кинувся геть. Задні двері були зі звичайної дешевої фанери. Він замахнувся своєю здоровою ногою, сильно вдарив її, і вона розчахнулася. Вони були в.
  Це було не тільки зовні, але й всередині нагадувало йому те інше місце. Метт стояв на кухні, приголомшений. Тільки його очі рухалися, бігаючи з кутка в куток, огороджений кам’яною стіною. Це був мертвий дзвінок для тієї іншої кухні, майже без посуду. Навколо нього почали змикатися стіни, і йому стало важко дихати. Він відчув, ніби все повітря висмоктується з його легенів. Пилинки кружляли спіралі в дивному сонячному світлі, яке проникало крізь брудне вікно. Світло було дивне, неприродне. Він почав хитатися, збирався впасти на землю. У своїй голові він почув шум, а потім крик. На одну божевільну мить він відчув запах гару після падіння гранати.
  Лілі трясла його рукою. «Пане! сер! ти в порядку Ти мертво побілів».
  Мет зігнувся вдвічі, схопивши коліна. Його рот був відкритий, і він задихався. «Ні. Я в жаху!» Не варто було прикидатися, Лілі бачила, в якому він стані.
  Вона ніжно говорила з ним. «Все нормально. Ви в безпеці. Це не те саме місце».
  «Я знаю, я знаю. Але ось як це мене сприймає». Він глибоко вдихнув. Це була повномасштабна панічна атака. Єдиний спосіб впоратися з цим — дати йому самопливу. Він витер холодний піт на лобі. Він був безсилий зупинити це. Він намагався глибоко дихати.
  Минули дорогоцінні секунди. «Давайте подивимося навколо. Це може відвести вас від цього, — нарешті запропонувала Лілі. «Диван. . .”
  Він пошкандибав за нею через коридор до вітальні. Він не міг думати. Він навіть забув, чому вони тут. Потім він почув кашель.
  Лілі схопила його за руку. «Звучить недобре».
  У вітальні було тепло. Вогонь палав геть. Маленька фігура лежала на дивані, накрита ковдрою. Метт підняв кутовий. Олівер Річардс був білий і тремтів. Кожні кілька секунд різкий кашель переривав його дихання. Метт міг сказати, що у хлопця температура. Він торкнувся руки хлопчика.
  «Оллі, — прошепотів він, — тепер ти в безпеці. Час прокидатися». Мет звернувся до Лілі. «Він зовсім не добре. Викличте швидку допомогу, нам також знадобиться команда криміналістів».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 24
  Суперінтендант Дайсон поплескав Мета по спині. «Ви зробили добре. З дитиною в лікарні все гаразд, і Елісон Рей відвезла матір до нього».
  Мет похитав головою. «Було не до мене. Ми отримали наказ і просто пішли за ним».
  Метт не згадав про свій напад паніки. По дорозі назад Лілі запевнила його, що теж нікому не розповідатиме. Якщо йому пощастить, вони стануть менш суворими, коли він знову звикне до роботи.
  «Беквіт заарештував Мері Мейсон у Мелтемі. Іншу, її сестру Кору, незабаром затримають. Мабуть, вона поїхала в Скарборо до тітки».
  «Сестри не забрали хлопчика. Я поставлю на це ставку».
  «Можливо, ви маєте рацію. У своїй заяві Мері Мейсон сказала Беквіту, що вони вважають його другом. Біда в тому, що вона не каже, хто цей друг». Дайсон засунув руки в кишені й похитувався на підборах. «Але вона буде, як тільки прийде до тями».
  "Криміналістика?"
  «Поки ми розмовляємо, миємо котедж. Що ти зараз задумав?»
  «Я випливаю з передчуття», — сказав Метт. «Враховуючи, що обидві жертви синього штампа були пов’язані з Беллою, я перевіряю зв’язки між іншими. Вбивства зеленого штемпеля, наприклад — їх було три. Я перевіряю, чи знали вони або мали справу з жінкою на ім'я Керолайн Шелдон. Їй належав здертий собака. Я намагаюся відстежити жінку».
  «Чому? Яка її роль у всьому цьому?»
  Мет подивився на інспектора. «Я думаю, що вона була тією людиною, за якою вбивця насправді переслідував. Я думаю, що причиною трьох вбивств зелених марок було позбутися будь-кого, хто був близький до Керолайн. Коли він її брав, то не хотів, щоб до нас приходили її найрідніші».
  «Це гігантський стрибок! Як ти впорався з цим?»
  «Тому що я не можу знайти Керолайн. Вона наче розтанула в повітрі. І принаймні одна з жертв зеленої марки, Марджорі Бентлі, була близька до неї. Вона, безсумнівно, протоптала б дорогу до наших дверей, якби Керолайн раптом залишилася в самоволі без жодного слова. Керолайн мала поїхати на роботу в Глазго. Нібито вона купила акції фірми під назвою McIntosh Plumbing. Фірма існує, але Керолайн немає. Вони ніколи про неї не чули. Якби цей крок був справжнім, Керолайн підтримувала б контакт із Марджері. Можливо, навіть хотів, щоб вона відвідала. Тому від Маргері довелося позбутися. Не забувайте, тепер у нас є зв’язок із вбивствами «містера Вибачення» та тим, що сталося з сином Белли. Я сильно підозрюю, що вона його наступна жертва».
  Дайсон похитав головою. «Ця Керолайн має десь бути. Була б якась помилка. Від кого ви отримали інформацію?»
  «Її колишній роботодавець, Кевін Райлі, хлопець, який володіє торговими точками будівельника на промисловій території Марсдена. І я не думаю, що він помилився».
  «Ми знаємо, як вона виглядає, ця Керолайн Шелдон?»
  «Я отримую фото з її старого робочого місця». Метт на мить замовк. «Оскільки у нас є нова інформація, я хотів би поговорити з командою «Містер Вибачення». Прискоріть їх усіх».
  «Це справа Карлайла».
  «Так, я знаю, але він нікуди не дінеться, чи не так, сер?»
  «Справедливий коментар! Але я передчуваю неприємності». Дайсон вийшов з офісу.
  Метт підняв трубку й подзвонив Кевіну Райлі.
  «Інспектор Метт Бріндл, Хаддерсфілд, CID». Тепер воно легше сходило з язика. «Чи впізнали б ви цю людину з Дагом, якщо я покажу вам пару фотографій?»
  «Так, я так думаю. Він був дивним. Шикарно одягнений, але нічого не сказав. Зовсім не той тип, який, на мою думку, піде Керолайн. Я запитав її про нього, але вона була хитрою. У якийсь момент я почала думати, що він має якусь владу над нею, але не те, щоб я уявляла, що це може бути».
  «Я принесу пару фотографій трохи пізніше». Це не схоже на їхнього татуювальника. Як тільки Олівер Річардс задумався, він запитав хлопчика про нього.
  Наступна частина головоломки полягала в тому, щоб подивитися на вбивства на червоній печатці та спробувати з’ясувати, чи пов’язана з ними певна особа. Файли лежали на столі Карлайла. Метт пішов запитати, чи може він їх позичити.
  Карлайл передав їх. «Чув, що ви хочете конференції. Нікуди вас не заведе. Ми зробили все, що могли».
  «З'явився інший ракурс», — сказав Метт. «Я подумав, що буде доречно сказати команді».
  «Що завгодно. Дайсон призначив зустріч на шість. Але зроби це швидко, чи не так? Сьогодні ввечері до місіс завітали люди.
  Повернувшись до свого столу, Мет подивився на профілі двох жертв червоної печатки. Вони були парою, Карл і Дебора Торнлі. Їх обох знайшли на Марсден-Мор тринадцять місяців тому з пострілами в голови. Профіль, який склали Карлайл і його команда, був у кращому випадку схематичним. Карл Торнлі був партнером у стоматологічній практиці в Гаддерсфілді. Його дружина була медсестрою. Метт навідався вранці.
  З трьох жертв зеленої печатки, Марджері Бентлі, про яку вони вже знали. Одним із двох інших був Оскар Ферт, студент місцевого університету. Він працював неповний робочий день в італійському ресторані на Марсден Хай-стріт. Метт це знав. Ферта знайшли в його машині на парковці університету з пострілом у скроню. Останньою жертвою стала Соня Кросленд, перукар, яка жила і працювала в Хаддерсфілді. Вона була незаміжня і жила одна. Соню знайшли мертвою у своїй квартирі. Метт мав перевірити їхні стосунки з Керолайн.
  Надійшов електронний лист від Кевіна Райлі з продавців будівельника. Мет відправив фотографію просто на принтер і чекав.
  Лілі повернулася з їдальні з чашкою кави для нього. «Що ти збираєшся сказати іншим сьогодні ввечері? Ви повинні знати, що снайперська стрілянина вже почалася. Беквіт каже всім, хто слухатиме, що ти новий фаворит Дайсона і варто стерегтися. Вони також кажуть, що ми з тобою не витримаємо. Кажуть, я тимчасово з тобою працюю, і ти позбудешся, коли зможеш. Вони називають нас «крейда та сир».
  Мет підвівся з-за столу, щоб взяти роздруківку. «Це трохи по-дитячому, і він не правий. Я ще не вирішив щодо роботи, Лілі. Дещо з того, що вони говорять, правда. Я даю роботу випробування, і супер прийняв вас до мене, поки я не прийму рішення. Так що нічого точного. Але якщо я все-таки вирішу залишитися, я думаю, ти станеш чудовим членом моєї команди».
  «Дякую, сер, я в захваті від цього. Я знаю, що це просто плітки, але я передам усе, що почую. Мені не варто розповідати байки, але інспектор Карлайл має мстивість. Беквіт непоганий, але він наслідує приклад Карлайла».
  Але Метт не слухав. Він дивився на фотографію Керолайн Шелдон. Він підняв його, щоб Лілі побачила. «Кого вона вам нагадує?»
  «Дорогі небеса! Я розумію, що ви маєте на увазі. Це світле волосся, гарні риси обличчя. Вона дзвонить Беллі Річардс».
  «Отже, у нього є тип. Наш вбивця особливий. Жінки, на які він орієнтується, виглядають так». Мет знову підняв зображення. «Без сумніву, це його уявлення про досконалість. Але вони стають мішенями, лише якщо ведуть життя на острові. Немає сенсу шукати когось із чоловіком, великою родиною та широким колом друзів. Вони здіймуть багато шуму, коли вона зникне. Нам навіть не повідомляли про зниклих безвісти жінок, яких, як я підозрюю, він забрав, як-от Керолайн. Белла відповідає вимогам. У її житті дуже мало людей. Подумайте про це. Якби не той факт, що вона в службі захисту свідків, хто б помітив, якби вона теж зникла?»
  Лілі кивнула. «Її син. І ваш інтерес викликав Алан Фішер».
  «Це була помилка вбивці, яка намагалася розправитися з її сином. Надіслав лист нібито від Гейба Паркера».
  «Чому б просто не вбити хлопця?»
  «Я не знаю, але з огляду на час він міг би це зробити. Можливо, він чекав, поки забере Беллу. Можливо, він хотів використати хлопця як якусь розмінну монету. Нам потрібно перевірити, чи є ще хтось, хто добре знав Керолайн. Родичі. Кожен, з ким вона могла б обговорити цього нового чоловіка».
  «А рандоми?»
  «Якщо я правий, вони далеко не випадкові, Лілі. Наш вбивця позбавляється всіх, хто може завадити його планам».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 25
  Суперінтендант Дайсон наказав усім відвідати зустріч, і головний офіс був переповнений. Там були Карлайл і Беквіт з кількома поліцейськими в уніформі, а також третя команда, з якою Метт ще не знав.
  Балачок було багато. Команди обговорювали справу, атмосфера була напруженою. Карлайл стояв, склавши руки на грудях, не дивлячись на Мета. Його погляд був ворожий.
  Дайсон постукав по столу. «Тихше, ви, ви. Що стосується вбивств «містера Апологія», то щось сталося. Починають накопичуватися докази, які вказують на посилання, яких раніше ми не бачили. Це завдяки свіжому погляду DI Brindle тут. У нас також є ймовірність інших жертв, про які ми не знаємо. Спочатку детектив Карлайл займався здебільшого своєю справою, але в світлі того, що ми тепер знаємо, це доведеться змінити».
  Мет побачив, як Карлайл кинув погляд на Дайсона. Інспектору це зовсім не сподобалося.
  Дайсон звернувся до Карлайла. «Справа занадто розросла. Залишилися тільки ви та Беквіт, і з усіма новими доказами ви двоє ніколи не впораєтеся». Супер зробив паузу. У кімнаті запала тиша. «Я вирішив знову взяти на себе роль SIO».
  Дуже дипломатично, подумав Мет.
  «Тож багато з вас повідомлять мені про будь-які знахідки. Ми зіставимо всю інформацію на цій дошці». Він вказав на величезну дошку інцидентів, встановлену в головному офісі. «Оскільки нові матеріали були отримані в результаті розслідувань, проведених DI Brindle, він збирається пояснити, що ми маємо на даний момент».
  Мет підійшов до передньої частини кімнати поруч із Дайсоном і прочистив горло. «Правильно. Вбивця "Містер Вибачення". Коли команда детектива Карлайла знайшла фотографію Олівера Річардса в будинку Агнес Харві, вона дала нам наше посилання. Тоді ми не розуміли, що це означає». Він закріпив фотографію Керолайн Шелдон поруч із фотографією Белли Річардс на дошці інцидентів. «Тепер ми знаємо більше. Ці дві жінки не тільки однакового віку та живуть схожим життям, але й виглядають схожими. Я вважаю, що нашого вбивцю не цікавлять ті люди, яких ми називали «випадковими». Його головною метою є близька їм жінка».
  По кімнаті стояв гомін. Карлайл хитав головою. «Звідки ти взяв цю нісенітницю?» — гукнув він.
  Метт проігнорував його і написав на дошці імена «Марджері Бентлі», «Оскар Ферт» і «Соня Кросленд». «Це троє постраждалих із зеленими клеймами на руках. Я вважаю, що всі вони знали Керолайн Шелдон і були певним чином близькі до неї. Якби вона зникла, вони б підняли тривогу і повідомили про її зникнення, тому їм довелося піти».
  «Де твій доказ, Бриндл?» — крикнув Карлайл. «Звучить як чудова казкова історія, але нам знадобиться не одне ваше передчуття, щоб просунути це вперед».
  Почулося бурмотіння.
  Дайсон зробив крок уперед, і його голос прогримів, заглушивши розмову. «Я думаю, що теорія DI Brindle має переваги. Давайте подивимося правді в очі, у нас є все інше, тому ми зробимо пріоритетом перевірити ці три. Поговоріть із співробітниками фірми, в якій тут працювала Керолайн. Перевірте Кросленд і Ферт, щоб знайти посилання на неї». Дайсон кивнув на Карлайла. «Ви та Ді-Сі Беквіт можете подбати про це».
  Мет знову взяв за себе. «Дякую, сер. Ті жертви, знайдені з червоними штампами, також потребують перевірки». Він написав на дошці «Карл і Дебора Торнлі». «Подивіться ще раз на їх життя, на те, кого вони знали. Вони працювали в стоматологічній практиці в місті. Нам потрібно ім’я зниклої самки, щоб піти з цією парою». Він постукав по дошці. «Передбачувана жертва цих двох вбивств виглядатиме як Керолайн і Белла: блондинка й гарненька, але, що важливіше, її не вважатимуть зниклою безвісти».
  Карлайл буркнув. “Дуже корисно. Ми знову повертаємося до погоні за кривавими тінями».
  «Ні, якщо ми будемо ретельними. Перевірте, поставте правильні запитання, і я впевнений, що ми знайдемо жінку, з якою були близькі Торнлі, яка відповідає профілю. Назад до Керолайн. Поки ми не дізнаємося іншого, вона зникла. Я перевірив інформацію, надану мені її колишнім роботодавцем, і зробив порожнє. Ми повинні розширити наші запити. Незадовго до зникнення вона бачилася з чоловіком. Все, що в мене є, це ім'я "Даг". Я покажу її роботодавцю фотографію чоловіка, який викрав Олівера Річардса, і побачу, чи впізнає він його. Якщо говорити про Олівера, Мері Мейсон затримали, але її сестра Кора Мейсон все ще там. Її потрібно знайти й доставити. Само собою зрозуміло, що було б надзвичайно корисно, якби вони сказали нам, для кого вони доглядають за дитиною».
  Балаканина почалася знову, але посмішка зникла з обличчя Карлайла.
  — знову пролунав голос Дайсона. «Добре. Ви всі знаєте, що потрібно робити, тож ідіть і робіть це».
  * * *
  Сльози текли по щоках Белли. Вона не могла вдіяти. Її сильне полегшення, почувши новини про Олівера, відкрило шлюзи. Коли офіцер постукав у її двері й повідомив їй новини, вона зламалася. Він заспокоїв її і сказав, що Олівер у безпеці, але Белла наполягла на тому, щоб побачити його сама. Офіцер відвіз її до лікарні.
  Її син спав, але ворочався уві сні. Він виглядав розчервонілим. Його скуйовджене світле волосся розкидалося по подушці.
  З ним сиділа медсестра. «Не хвилюйтеся, він у порядку. Ми дали йому щось, щоб він спав кілька годин».
  Белла підсунула до ліжка стілець. У її крихітного хлопчика на руці була крапельниця. «Він . . . поранений?» Її голос тремтів.
  «Кілька подряпин, але нічого серйозного», — сказала медсестра. «Це його груди викликають занепокоєння. Ми знаємо, що він хворий на астму, але він також має інфекцію. Тому він на крапельниці. Таким чином ми можемо дати йому рідини та антибіотики».
  Белла взяла його за руку й погладила лоб. Оллі спав далі. Частина її вірила, що ніколи більше не побачить свого хлопчика, але поліція була вірна своєму слову. Вони знайшли його для неї. «Я можу залишитися?»
  Медсестра посміхнулася і кивнула. «Зараз він у безпеці. Надворі стоїть офіцер. Більше ніхто до нього не наблизиться».
  Белла полегшено посміхнулася, але сльози продовжували напливати.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 26
  День 15
   
  «Сьогодні ми говоримо з Олівером Річардсом, — сказав Метт.
  Лілі виглядала сумнівно. «За умови, що його мама та лікарі погодяться з цим, сер. Хлопець багато пережив. Бідолаха. Можливо, він ще не готовий пройти через усе це».
  «Не хвилюйся, я спочатку поговорю з його мамою. Тим часом ми відвідаємо торговців будівельниками та знову поговоримо з Кевіном Райлі. Ми покажемо йому фотографію татуйованого чоловіка, і побачимо, чи впізнає він його».
  «Я думав, у Карлайла був той концерт?» Лілі сказала.
  «Ми зустрілися з Райлі. Карлайл переслідує Керолайн з іншого боку».
  Лілі на мить замовкла. «А як щодо паперової фабрики Бродбента? Хтось там може його знати».
  «Якщо цей Дуг справді взяв Керолайн, я сумніваюся, що він був десь поблизу Бродбента. Це буде прикриттям. Але ми запитаємо, щоб бути абсолютно впевненими».
  «Команда Карлайла незадоволена. Беквіт пліткує про вас. Коли я підійшов сьогодні вранці, він кидався на це, як клята риба. Затих, коли побачив мене».
  Мет посміхнувся. «Це слід було очікувати. Я новачок — ну, як вони стурбовані, я. Більше половини людей, які тут працюють зараз, не були поруч, коли я був активним раніше. Тому вони не вважають мене одним із них. Вони, мабуть, вважають, що я улюбленець Дайсона, тому що він віддає мені частину справи, а ми такі дружні».
  Лілі посміхнулася. «Чому це так, сер?»
  «Кілька років тому Дайсон любив мою матір. Він завжди був поруч. Виводив її кілька разів».
  Лілі засміялася. «Супер і твоя мама? Я взагалі цього не бачу. Що стосується жінок, він трохи дивний. Ніколи не вдається правильно».
  «І цього разу теж не зробив. Моя мама - сноб. Єдине, що мав на увазі Телбот, це його ранг у війську. У той час він був натяканий на ACC. На жаль, цьому послужив серцевий напад. Відтоді щороку його намагалися відправити на пенсію. Лише чиста впертість тримає його».
  «Тож ні ACC, ні романтики, сер?»
  «Це приблизно його розмір, Лілі. Моя дорога мама кинула його, як розпечену цеглину, коли він захворів».
  «Ви бачили ранкову газету?» Ді-Сі Беквіт підійшов до Меттового столу. Він стояв, усміхаючись, і тримав газету в руках. «Це справді сколихне ситуацію».
  Метт взагалі з цим не рахувався. Обличчя Рона Чалкера було висвітлено на першій сторінці. У статті також містилася менша фотографія Белли та їхнього сина Олівера. Чалкер звернувся до газети зі скаргою, що його хлопчика викрали, а йому нічого не сказали. Газета, вочевидь, притерла це, а потім пішла на пошуки Белли. Вони склали два і два і знайшли її.
  Метт поцікавився, чи знає вона. Вона не зізналася, що перебувала під захистом свідків, але тепер її місцеперебування та нова особистість були розкриті.
  «Хіба Чалкера, хто б міг таке подумати? Їй пощастило повернути хлопця. Половина злочинного світу Північного Заходу посварилися з цим лиходієм».
  Беквіт мав рацію, але тоді він не знав про загрозу Беллі з боку самого Чалкера.
  Лілі вже телефонувала. Вона похитала йому головою. «Вона пішла до лікарні, щоб бути з сином».
  Звичайно, мала. Що б вона ще зробила? «Ми повинні сказати їй відразу. Спочатку лікарня, а потім торговці будівельниками».
  * * *
  Белла заснула, тримаючи Оллі за руку. Вона все ще сиділа в кріслі, перекинувшись на його ліжко. Її прокинув удар по плечу.
  Це була остання людина, яку вона очікувала побачити. «Джеймс! чому ти тут? Що сталося?»
  Він простягнув їй згорнуту газету. «Прочитайте це».
  Белла сіла. Це мало бути щось важливе, щоб привести Джеймса сюди. Вона подивилася на першу сторінку, і її серце завмерло. Це. Саме тоді, коли справи йшли на краще. Вона подивилася на Джеймса. «Як це сталося?»
  Джеймс похитав головою. «Все залежить від Чалкера. Я сказав тобі, що він використає твій візит у своїх цілях. Коли ви пішли, він зв’язався зі своїм адвокатом і розповів йому про вашого сина. Він скаржився, що йому не сказали. Порахував, що якби ви не пішли до нього, він би й досі не знав. Решта про вас і Олівера залежить від наполегливого репортера, яскравої іскри, яка прагне зробити собі ім’я. Коли преса дізналася історію про викрадення, вони зібрали її докупи».
  «Чи знає Ронні, де ми?»
  «Так, я підозрюю, що він знає. Я вас попереджав, що він щось спробує».
  Белла подивилася на нього. «Це був простий візит».
  «Навряд чи це було. Розповівши йому про Олівера, ви дали йому саме те, що йому було потрібно, щоб знайти вас». Джеймс похитав головою.
  «Мені довелося розповісти йому про Оллі. Це була вся мета візиту. Чи означає це, що ми повинні знову переїхати?»
  «Моя робота — берегти тебе, Белла. Я не можу цього зробити, якщо Чалкер знає про вашу нову особу та про те, де ви живете».
  «Я хочу подумати про це. Я ще не можу нікуди йти, Оллі не до цього. У нього інфекція грудей, і вони хочуть залишити його на деякий час».
  Джеймс витріщився на неї. — Але ви розумієте небезпеку?
  Вона кивнула.
  «Чалкер — мстивий злочинець».
  «Ти не повинен мені це говорити», — відповіла вона. — Ви щось дізналися про його нещасний випадок?
  «Він не брехав. Він дійсно отримав перелом черепа. Але дещо про те, щоб бути людиною, що змінилася, сумнівно. Люди у в'язниці вважають, що він такий же поганий, як і раніше».
  Белла розглядала газету. «Як тільки Оллі стане краще, я подумаю про це. Зараз мене тут нема чого тримати. Я втратив Алана і мою тітку. Ніхто не захоче нас знати, прочитавши це». Вона повернула його Джеймсу. «Незалежно від того, через що ми пройшли, на нас все одно дивитимуться як на дружину та сина вбивці. Новий початок може бути саме тим, що нам потрібно».
  * * *
  Белла сиділа зі сплячим Олівером, коли прийшли Метт і Лілі. Вона не виглядала задоволеною, побачивши їх.
  «Не будіть його. Йому потрібен відпочинок».
  Мет посміхнувся їй. «Ми прийшли сюди не для того, щоб поговорити з Олівером, хоча рано чи пізно доведеться. Ми прийшли подивитися на вас».
  Белла втомлено зітхнула. «Ви бачили статтю. Мене вже відвідав мій контакт із захисту свідків. Він знову хоче нас перемістити, і я погодився. Коли Оллі переживе найгірше, ми підемо. Ми знову зникнемо».
  «Ви визнаєте, що ви берете участь у програмі?»
  Вона знизала плечима. «Зараз безглуздо прикидатися іншим. Моє покриття розвіялося. Ця ганчірка дає все, розділ і вірш. Я дружина лиходія-вбивці — не менше Ронні Чалкера. Ми не можемо залишатися тут зараз».
  Метт коротко торкнувся її плеча. «Я подбаю про те, щоб ви з хлопчиком не залишилися самі».
  Вона кивнула. «У коридорі стоїть офіцер. Я почуваюся тут достатньо безпечно».
  «Ми заарештували одну з двох жінок, які утримували Олівера, але підозрюємо, що за його викраденням стоїть хтось інший. Він щось сказав?» — запитав Метт.
  «Ні. Більшу частину часу Оллі був поза ним».
  «Якщо це втішає, жінка, яку ми тримаємо під вартою, була в Мелтемі, де купувала для нього одяг та іграшки. Вона намагалася доставити йому інгалятор, коли її спіймали».
  — Мабуть, це щось. Але забрала його не жінка. Він нічого не сказав про свої випробування, але він блукав уві сні. Це був чоловік. У нього було довге волосся і татуювання. Оллі їх добре пам’ятає».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 27
  Чалкер! Він з огидою кинув газету на стіл. Напевно, Чалкер не шукав співчуття? Більш злісного злочинця ви не знайдете в цих краях. Але це означало, що Белла тепер у центрі уваги. Національна увага. Він заплющив очі, раптово втомлений. Це було набагато складніше, ніж інші. Жінка ніколи не могла просто зникнути, щоб ніхто не помітив. Не зараз.
  Його плани повинні були змінитися. Він ще раз прочитав заголовок. Можливо, все було не погано. З того, що він чув про Чалкера, він був мстивим хлопом. Тепер він знав, де Белла, і Чалкер міг використати цю інформацію, щоб помститися. Він усміхнувся. Це, безперечно, можна було б зробити таким. Це був очевидний спосіб обійти його дилему. Насправді це було ідеально. Це спрацювало йому на користь. Белла зникне, а Чалкера звинуватять у організації. Він проклав би слід. Якби він зробив це правильно, поліція звернула б увагу на колишнього Белли. Він повернувся на правильний шлях і був настільки близьким, що відчув смак успіху.
  Він уже кілька днів був готовий. Будинок був шикарним і готовим до наступного мешканця. Остання обраниця пішла в яму, тепер від неї мало що залишилося, крім кісток. Коли Белла була в його прицілі, він не шкодував. Керолайн була як перша, Аніта. Бунтарський. Тому йому довелося дати їй урок. На жаль, він знову зайшов занадто далеко. Він завдав серйозних травм і був змушений позбавити її страждань. Її смерть далася нелегко. Єдине, що він міг зробити, це ув’язнити її, тримати прикутою до цієї лави в холоді та вогкості без будь-чого, що полегшувало б дискомфорт. Порізи сильно кровоточили. Її останні години були нестерпними. Бідна Керолайн! Як вона страждала.
  Наприкінці вона була болісно худою. Тижнями він давав їй лише кірки та воду, і вона була виснажена. Торф’яний вогонь, що повільно горів на дні ями, незабаром перетворив його біляву красуню на обгорілий скелет. Коли яма охолола, він поклав її з Анітою під плитну підлогу, яку стелив на кухні.
  * * *
  «Знову ти». Райлі не виглядала задоволеною, побачивши Метта та Лілі.
  Мет дістав фото. «Я хочу, щоб ти подивилася на це. Скажи, чи впізнаєш цього чоловіка».
  «Будьте чіткими, ми запросили аудиторів. Я впевнений, що все гаразд, але процес все ще змушує мене нервувати».
  Мет передав йому покращений кадр із відео, яке Люк Стендіш зняв на свій мобільний. Кілька секунд Райлі розглядав його.
  «Я розумію, що ви маєте на увазі. Це міг бути він. Але хлопець Керолайн мав коротше волосся і не мав капелюха».
  Мет передав йому друге зображення. «Нам підірвали татуювання на його руках».
  Райлі похитав головою. «Ні. Хлопець, який зустрічався з Керолайн, не мав татуювань. Я б запам'ятав».
  «Ти впевнений?» — розчаровано спитав Мет.
  «Так, позитивно. Він був звичайним хлопцем, у ньому взагалі нічого дивного чи відмінного».
  Вони повернулися до машини.
  "Що ти думаєш?" — спитала Ліля.
  «Я не знаю, що думати. Якщо це той чоловік, якого ми шукаємо, куди поділися татуювання?»
  — Він міг одягнути маску, коли брав хлопця, сер. Це могли бути накладні татуювання. Перуку було б досить просто отримати. Таким чином він змусив нас бігати навколо, дивлячись на не тих людей. У сусідської дитини є якісь речі для передачі. Вони виглядають так само, як тату. Вона надягає їх на руки, кожен день інший дизайн».
  Мет знову подивився на фото. «Можливо, ви маєте рацію. Це волосся може бути перукою. Можливо, татуювання теж фальшиві».
  «Хочеш дізнатися, чи цей Даг працює в Бродбента?»
  «Ні. Ви можете подзвонити їм зі станції, коли ми повернемося. Важливіше дивитися на Карла і Дебору Торнлі. Дізнайтеся, чи хтось із їхніх близьких давно не бачив».
  * * *
  Олівер Річардс прокинувся та побачив, що його мати дрімає біля нього. Він ніжно погладив її щоку. Це те, що він робив уранці, якщо спав у її ліжку. Белла прокинулася і притиснула його до себе, причепившись до його волосся.
  «Ти налякав мене до смерті», — прошепотіла вона. «Я думав, що більше ніколи тебе не побачу».
  Олівер закашлявся. «Це був чоловік. Він сказав, що в нього є кілька коміксів, і я можу їх отримати. Вибач, мамо».
  Белла поцілувала його. «Це не твоя вина. Лікар каже, що ваш кашель покращується. Я візьму тебе додому, щойно мені дозволять».
  «З чоловіком все гаразд, він мені не завдав шкоди. Але жінка мені не сподобалася». Його голос був хрипким. «Вона замкнула мене і сказала неприємні речі. Вона сказала, що я тебе більше не побачу».
  Олівер почав плакати. Це було жахливе випробування. Белла знала, що їй пощастило, що він повернувся. Тепер вона повинна була захистити його.
  «Ми збираємося відійти», — сказала вона йому. «Туди, де неслухняні люди нас не турбуватимуть».
  Олівер усміхнувся у відповідь. Здавалося, ця ідея йому сподобалася.
  «Белла?»
  Це був Роберт Нолан. Белла підняла очі й усміхнулася йому.
  «Як твій син? Він одужує?»
  «Так, але він дуже втомився. Я залишаюся тут з ним. Я не хочу випускати його з поля зору».
  «Якщо ти хочеш піти додому і переодягнутися, я можу щось організувати. Надворі є поліцейський, і я можу попросити медсестру сісти з ним».
  «Це гарна ідея. Я повинен виглядати безладно. Я не рухався з його боку з учорашнього дня».
  Він усміхнувся. «Я не це мав на увазі. Я впевнений, що Олівер тут у безпеці».
  Белла погладила сина по лобі. Він знову спав. «Гаразд, година не має великого значення. Я можу прийняти душ і переодягнутися. Той детектив був тут раніше, Бріндл. Він хоче поговорити з Оллі, але я боюся, що це його налякає — знаєте, пережити все це заново. Ти можеш щось зробити?»
  «Так, я перекажу слово, змусьте його почекати».
  Белла посміхнулася. «Дякую, Роберте. Я знав, що ти все впорядкуєш».
  «Я відвезу вас до вашого дому. У мене є чим зайнятися, тому я подзвоню тобі і повідомлю, коли приїду за тобою».
  Роберт сподобався Беллі. Він був уважною людиною. Якби все було інакше, він міг би бути хорошим другом.
  Виїхали з лікарні. «Поліція все ще проводить розслідування, але нічого не досягає», — сказав їй Роберт. «Їм потрібно відточуватися. Сподіваюся, вони не покладаються на докази від Олівера. Минуло кілька днів, а він хворий. Він не запам'ятає багато. Другу сестру, яка його тримала, досі не затримали».
  «Чесно кажучи, Роберте, мені все одно. Олівер у безпеці, і це все, що для мене важливо».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 28
  Лілі поспішила до Меттового столу. «Я відкопав файли на Карла і Дебору Торнлі. Проблема в тому, що вони здаються такими звичайними. Він був партнером у стоматологічній практиці, а вона була медсестрою. Торнлі жили в квартирі над своєю роботою. Не дуже гламурний, але він знаходиться в гарній частині міста, недалеко від Гаддерсфілда на Галіфакс-роуд. У той бік є кілька великих будинків. У той час були опитані інші люди, які там працюють, але вони нічого нам сказати не змогли».
  Метт зітхнув. Цікаво, але недостатньо. Їм потрібно було знати про цю пару набагато більше. Їм потрібно було знайти того невловимого когось, кого вони знали, і хто також зник. «Родичі?» запитав він.
  «Мати Дебори живе тут. Ми могли б поговорити з нею. Вона знатиме про них більше, ніж їхні колеги».
  «Це початок. Знайдіть її номер і домовтеся про зустріч сьогодні вдень. Нам потрібне ім’я, яке б відповідало вбивствам із червоною печаткою».
  До кабінету зайшов DC Ян Беквіт. «Кору Мейсон знайшли».
  «Добре. Мені потрібна серйозна розмова з нею!»
  «Вибачте, інспектор Бриндл, я мав би висловитися ясніше. Її знайшли мертвою. Застрелений у скроню і залишений у лісі Лінфіт. Криміналісти займаються цим, і я зараз їду туди, щоб подивитися».
  Очевидно, хтось не хотів, щоб Кора Мейсон говорила, і, судячи з того, як її вбили, це звучало як їхній убивця. «Чи знає її сестра?» — спитав Бріндл.
  Беквіт кивнув. «Так, і вона збентежена. Ми її ще тримаємо, і лікаря треба було викликати. Вважає, що не може допомогти. Поняття не має, хто б зробив таке».
  «Вона добре знає. Збентежені чи ні, але нам потрібно ім’я людини, яка привела до них хлопчика».
  Лілі поклала трубку. «Мама Дебори, Сара Бакстер, каже, що ми можемо поїхати сьогодні вдень. О, і одна цікава маленька дрібниця — двоюрідною сестрою Карла Торнлі була Аніта Веріті». Метт виглядав порожнім. «Ви знаєте — модель. Переїхав до Лондона і став великим. Колись писали в усіх газетах, а потім, з причин, які вона не хотіла розкривати, кинула все це й повернулася додому. Преса переслідувала її століттями. Нарешті надрукували історію про те, що вона впала в депресію після розриву з якимось футболістом. Після цього вона стала самітницею. Сара Бакстер сказала мені, бо думала, що саме тому я дзвоню. Вона думала, що ми її знайшли. Очевидно, Аніта та Карл були близькі. Сара Бакстер стурбована тим, що Аніта може не знати, що Карл мертвий. Вона не була на похороні і не виходила на зв’язок».
  Відлюдник! Це відповідало б характеристикам вбивці букві Т. «У нас є фото?» — запитав Метт.
  «Я знайду один. Це не повинно бути важко». Лілі погуглила Anita Verity і надіслала знайдене зображення на принтер. «Сер, вам потрібно це побачити. Просто наш тип убивці».
  Метт забрав у неї зображення. На ньому була ще одна симпатична блондинка, така ж, як Керолайн і Белла.
  * * *
  Белла прийняла душ, переодягнулася і хотіла перекусити, коли в двері подзвонили. Вона чекала Роберта, який прийшов відвезти її назад до лікарні. Але це був Джоел Доусон.
  «Мені треба було тебе побачити. Переконайтеся, що з вами все гаразд».
  Він виглядав стурбованим. Половинна спроба бороди пропала, і його обличчя виглядало худим і блідим. Белла посміхнулася йому. «Тепер Оллі цілий і неушкоджений, я в порядку, Джоел. Я збираюся повернутися до лікарні, щоб посидіти з ним. Роберт підвозить мене. Я насправді думав, що ти це він».
  «Він тобі не потрібен. Дозволь мені відвезти тебе».
  «Роберт не проти. У будь-якому випадку, у вас є робота».
  «Я взяв кілька вихідних. Я не міг погодитися, Белла. Я бачив газети і дуже хвилювався за вас».
  Белла сказала твердо. «Ти не повинен ставити під загрозу свою роботу через мене. Ви знаєте, які вони. Візьміть занадто багато відпусток, і вони знайдуть спосіб позбутися».
  Джоел похитав головою, ніби хотів відкинути її слова. «Ви зупинилися на мить, щоб подумати про те, що відбувається? Ви усвідомлюєте, що перебуваєте в центрі чогось великого? Спочатку Алан, потім ваш син. Газета написала, що жінка, яку вони днями знайшли мертвою, була вашою тіткою. Белла, я з глузду з'їхав. Я хвилююся, що вбивця прийде за тобою наступним. Газета вважає, що за цим стоїть ваш колишній чоловік. Він вважає вас відповідальним за те, що його вигнали, і хоче помститися. Ви в серйозній небезпеці. Я не розумію, чому поліція не робить більше. Принаймні вони повинні стояти на варті. Зараз хтось повинен чергувати біля ваших дверей. Я не витримаю, якщо з тобою щось станеться. Я не думаю, що ти усвідомлюєш, наскільки ти важливий для мене».
  У Белли стиснулося серце. Не знову це. Вона знала, що Джоел любить її, і вона любить його, тільки не таким чином. Краще вивести його на відкритий майданчик. «Слухай, Джоел, не прив’язуйся надто. Я не в такій небезпеці, як ви думаєте. Це не мій колишній, хто це робить, але для безпеки я будую плани залишити це місце. Я піду кудись, де він не зможе знайти мене так легко. Тож мене довго не буде».
  Джоел виглядав нажаханим. «Ти знову тікаєш. Я знаю, проти чого ти маєш справу. Я хочу допомогти. Вам з Оллі не потрібно йти. Ти можеш переїхати до мене. Я захищаю вас обох».
  Белла похитала головою. «Ні! Це б не спрацювало. Я повинен зникнути. Я маю подбати про нашу безпеку, мою та Оллі. У будь-якому випадку, тепер ніхто не захоче знати мене тут. Я дружина засудженого вбивці, Джоела. Краще я почну все заново».
  «Я сподівався, що у нас буде спільне майбутнє. Ви повинні знати, що я відчуваю».
  Белла зітхнула. Це виходило з-під контролю. «Ні, Джоел. Ви повинні забути про мене. Повертайся до роботи і викинь мене з голови».
  Її мобільний дзижчав. «Це буде Роберт, який напише мені повідомлення. Він мене підвозить».
  «Я можу це зробити. Я відвезу тебе куди забажаєш. Позбудься його. Я прийду в лікарню і посиджу з вами обома. Роберт тобі не підходить».
  Белла похитала головою. «Не можна так говорити, це неправда. Роберт хороша людина. Він дуже допоміг. Будь ласка, Джоел, просто йди й залиш мене в спокої».
  Джоел відвів погляд. «Мені не подобається плаз. У ньому є щось дивне».
  «Це чудово, Джоел, від тебе!» Белла втрачала це. Вона мало спала і втомилася від наполегливості Джоела. Чому б йому просто не залишити її в спокої?
  Він підійшов ближче. «Що ти маєш на увазі? Я не дивна. я твій друг я дбаю. Я просто намагаюся піклуватися про вас».
  «Ти спостерігай за мною. Ти завжди десь на задньому плані, шпигуєш. Кожен раз, коли я обертаюся, ти поруч. У ту хвилину, коли я думаю, що я вільний, ти повертаєшся. Не Роберт дивний, Джоел, а ти. Ти моторошний. Я вважав це протягом століть, так само думають і інші люди. Тепер, будь ласка, йди. Я не хочу, щоб ти тут!»
  Белла прокричала останні слова. Джоел виглядав шокованим. Але вона мусила це сказати. Роберт був тим, хто їй допоміг. Він знав Алана і втрутився, коли їй хтось був потрібен. Джоел був нормальний у невеликих дозах, але йому потрібно було триматися на відстані витягнутої руки.
  Він стояв дуже прямо і дивився їй у вічі. Белла відступила. «Якщо ти так вважаєш, я піду. Але ти про це пошкодуєш, Белла. Дуже скоро ви пошкодуєте, що не сказали ці речі. Ви пошкодуєте про те, як поводилися зі мною».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 29
  Вони припаркувались біля великого кам’яного будинку.
  Мет кивнув на табличку на воротах. «Стоматологічна практика ще триває».
  «Це керуватиме партнер Карла Торнлі», — сказала Лілі. «В той час у нього брали інтерв’ю. Багато чого не знав. Одного дня Карл не з’явився на роботу, і його більше ніхто не бачив. Наскільки стало відомо партнеру, проблем не було. Торнлі були щасливі в шлюбі і не мали боргів».
  Мет нахмурився. «Тож кого з друзів Торнлі він насправді переслідував, нашого вбивцю?»
  «Мати Дебори живе в цьому маєтку. Вона може знати щось, що допоможе».
  «Гаразд, покінчимо з цим. Я ненавиджу тягнути такі речі. Бідолашна жінка, напевно, просто збирається в голову, а потім ми приходимо й повертаємо все це знову».
  «Коли я розмовляв з нею по телефону, вона звучала добре».
  Мет сумнівався в цьому. Яке б враження вона не справила, вона втратила дочку, а вбивця все ще був на волі. Вона була б далека від того, щоб добре.
  Сарі Бакстер було близько п’ятдесяти, висока, з коротким каштановим волоссям.
  Мет познайомив їх. «Вибачте за це, місіс Бакстер. Ми хотіли б поговорити з вами про Дебору та Карла».
  Сара Бакстер відчинила їм двері. «Я не знаю, що я можу вам сказати, чого ще не було сказано. Карл був дантистом, а Деб — його медсестрою. Це був прибутковий бізнес, тримав їх на нових машинах і закордонних відпустках. У них не було ворогів. Вони були звичайними. Чому ти зараз тут? Щось сталося?»
  «Справа триває, місіс Бакстер», — пояснив Мет. «Ми розглядаємо інший аспект».
  «Чи багато вони бачили Аніту Веріті?» запитала Лілі.
  «Вона була двоюрідною сестрою Карла. Вона жила тутешньо. Гарна дівчина, але проблемна, ти знаєш, як вони можуть отримати. Завжди на дієті, ніколи не худне. Вона ходила сюди з ними і ледь торкалася їжі. Тоді я читав жахливі казки в пресі. У Аніти був роман з футболістом Прем'єр-ліги. Він закінчив це, і Аніта справді відклеїлася. Після цього вона не могла підняти голову. Деякий час вона надто сильно налягала на Карла та Деб. Потім вона зникла».
  Вона зітхнула й похитала головою. «Мені хочеться плакати. Таке марнотратство. Не тільки мої Деб і Карл, але й те, що дівчина Аніта зробила з шансами, які мала. Вона була розумною дівчиною, ти знаєш. Провів пару років в університеті, вивчаючи право. Вона проводила години в будівлі суду в Гаддерсфілді. Я був дуже здивований, коли Деб сказала мені, що замість цього вона займеться моделлю». Сара Бакстер взяла серветку й витерла очі. «Чому? Чи має Аніта якесь відношення до вбивства Карла і Деб? Поліція, яка приходила раніше, ніколи про неї не питала».
  «Ми слідкуємо за кількома новими слідами, місіс Бакстер. Ми знаємо, що наш вбивця відповідальний за низку смертей, серед них Карл і Дебора. Але вони були не самотні. Були й інші, про які ми нічого не знаємо».
  «Звичайно, цього б не сталося. Їх тіла знайшли б. Якщо ні, тоді хтось повідомить про їх зникнення», — спантеличено відповіла вона.
  «Щоб це сталося, вони повинні мати близьких людей, які помітять. Звичайно, це дуже ризикована стратегія для вбивці. Він пішов на ризик. Ми знаємо про нього недостатньо. Цілком можливо, що вбивство найближчої і найдорожчої його справжньої мети є просто частиною якогось божевільного ритуалу», — пояснив Метт. «Ми маємо справу із серійним убивцею. Причини, через які він вчиняє злочини, будуть комплексними».
  «І ти думаєш, що вона може допомогти — Аніта?»
  Мет кивнув.
  «У мене була для неї адреса. Вона була в моєму списку різдвяних листівок. Дайте мені хвилину, і я подивлюся, чи зможу я його знайти».
  Вона зникла в сусідній кімнаті й повернулася з адресною книгою.
  «Ось. Адреса її квартири в Манчестері. Перш ніж захворіти, вона влаштувалася там на роботу в модельне агентство».
  «Дякую, місіс Бакстер, ви дуже допомогли».
  * * *
  Вони пройшли через автостоянку відділку поліції. Лілі позіхнула. «Я змучений».
  Мет посміхнувся. «Ви помітили? Вона послалася на будівлю суду в Гаддерсфілді. Аніта займалася правом і проводила час у публічній галереї, а Керолайн працювала там присяжними».
  Лілі на мить завмерла, збираючи все докупи. «Роберт Нолан — адвокат. Він працюватиме там і деінде. Він міг побачити Беллу в минулому і не повідомити».
  «Ми не можемо це ігнорувати. Подивимося, що придумає Карлайл, а потім зупинимося. Завтра ми розглянемо зв’язок із судом».
  Коли вони дійшли до кімнати інцидентів, Беквіт оновлював дошку інцидентів. «Ви мали рацію. Здається, і Кросленд, і Ферт знали Керолайн Шелдон. Начальник хоче ще один брифінг, перш ніж ми закінчимо».
  Лілі застогнала.
  «Є куди піти?» — запитав її Метт.
  Лілі відступила назад, удавано здивована. «Ви маєте на увазі, чи є у мене життя поза станцією? У четвер увечері я це роблю, як це буває. Я член команди пабу з дартсу. Ми тренуємося до великого матчу, який наближається».
  «Чи добре?»
  «Ми проходимо, з дивним ударом блиску. Хлопець на ім’я Грег — наш зірковий гравець. Коли він у настрої, тобто».
  Мет посміхнувся. «Можливо, колись я заскочу й подивлюсь на тебе».
  «Будь ласка, не треба, це мене відразу збентежить. Досить погано, що Грег постійно робить дурні коментарі. Гадаю, я не можу кинутись на іриску. Але я потрапив у команду, тому я не можу бути таким поганим».
  «Він, мабуть, ревнує. Не звертайте уваги. Грег капітан команди?»
  «Так, і якщо вам цікаво, він також мій хлопець».
  Мет посміхнувся сам собі. Він не помітив каблучки на пальці Лілі, і не питав. Відносини були, як відомо, важкими, коли на тобі був капелюх того детектива. Робота залишала мало часу на щось інше. І все-таки, оскільки в неї немає батьків, добре, що в її житті є хтось.
  «У вас є хтось, сер?»
  Він знову посміхнувся. — Ви маєте на увазі, крім моєї матері?
  Лілі затиснула рота рукою з удаваним жалем. «Вибачте, не варто було питати. Надто допитливий, це моя проблема».
  «Це нормально, і відповідь – ні. Нема нікого. Давно не був».
  — прогримів голос Дайсона. «Гаразд, ви багато! Давайте покінчимо з цим».
  Команда зібралася в головному офісі перед дошкою. Карлайл продовжував поглядати на офісний годинник на стіні. Він виглядав роздратованим. Безсумнівно, він хотів, щоб усе закінчилося швидше, щоб він міг піти. Беквіт, з іншого боку, звернув увагу на деякі документи. Він виглядав більш захопленим, ніж за останні дні. Можливо, все-таки він мав задатки хорошого детектива.
  «Д. І. Бріндл. Що у вас є?»
  «Ми слідуємо вказівкам, які нам дала мати Дебори Торнлі, сер. Нашою невідомою жертвою може бути Аніта Веріті, колишня модель, яка нещодавно стала самітницею через проблеми з психічним здоров’ям. У нас також є зв’язок із будівлею суду Хаддерсфілда, але це потребує подальшого дослідження. Можливо, вбивця впізнав там свої особливі жертви».
  «Добре. Ти вже говорив із хлопцем Річардсом?»
  «Ні. Він спав, коли ми йшли. Я зроблю це завтра. Його мати сказала, що хлопець балакав про чоловіка з татуюваннями. Щодо цього — наш вбивця міг використовувати витатуйовані руки, щоб навмисно ввести нас в оману. Бос Керолайн Шелдон вважає, що чоловік, з яким вона зустрічалася, їх не мав. Що не узгоджується з тим, що сказав Олівер чи хлопець із газетного кіоску».
  «Інспектор Карлайл, що у вас для нас?»
  Карлайл кивнув Беквіту, який підвівся. «Соня Кросланд була перукарем. Вона працювала в салоні в центрі Хаддерсфілда. За словами її колег, вона дійсно знала Керолайн. Вони дружили в школі й зустрілися після кількох років перерви, незадовго до смерті Керолайн. Вони досить часто бачилися. Керолайн регулярно робила зачіску в салоні, і вони виходили разом. До того, як Керолайн познайомилася з тим Дугом, про якого дізнався інспектор Бріндл, пара ходила на швидкісні побачення в паб у місті».
  «Ви знаєте, чи зустрічала вона Дага на одному з цих заходів?» — спитав Бріндл.
  Беквіт знизав плечима. «Її колеги не знали. Оскар Ферт був студентом Хаддерсфілдського університету. Я розмовляв з кількома його друзями, і ніхто з них не чув про Керолайн. Однак його репетитор сказав мені, що Оскар знав її. Він робив для неї старий Mini Cooper у вільний час».
  Дайсон кивнув. «Молодець. Тепер ми знаємо, що всі три жертви зеленої печатки знали Керолайн Шелдон. Ніхто не повідомив про її зникнення. Жодного тіла не знайдено. Отже — велике питання. Вона мертва чи просто зробила щось?»
  «Був фальшивий слід, сер», — нагадав йому Мет. «Робота в Глазго, якої не існувало. Ми перевіримо ракурс Аніти Веріті вранці. Якщо її також не вдасться знайти, тоді ми повинні серйозно вважати, що наш убивця забрав цих жінок».
  Дайсон якусь мить мовчав, очевидно, обдумуючи це.
  «Якщо це так, — продовжив Метт, — то цілком ймовірно, що Белла в реальній небезпеці. Враховуючи те, що останнім часом сталося з усіма її близькими, я вважаю, що вона наступна мета вбивці. У нас є FLO, який стежить, але чи цього достатньо? Можливо, нам варто було б спостерігати за нею».
  Дайсон похитав головою. «Якщо Белла Річардс стала його третьою жертвою, це була його помилка. Белла підпорядковується шару захисту, про який він нічого не знає. Ми можемо бути впевнені, що її контакт буде стежити за нею. Крім того, вона проводила більшу частину свого часу в лікарні, оскільки її сина знайшли. У нас там є офіцери».
  «Чи є присутність у її будинку, сер?» — запитав Беквіт.
  Дайсон подивився на команду. «Я не думаю, що вбивця ризикне. Якщо вона зникне, миттєво почнеться плач. Цього разу наша людина впоралася добре і правильно. Також Белла привернула увагу завдяки ракурсу Чалкера. Тепер вона добре відома, і навколо неї є люди. Більше немає спокійного життя для пані Річардс».
  «Ми повинні самі подбати про її безпеку, сер», — сказав йому Метт. «Група захисту свідків хороша, але ми не хочемо жодних нещасних випадків, чи не так? Якщо наразі там нікого немає, ми маємо це організувати».
  Дайсон кивнув на Метта. «Подзвони жінці та скажи їй. Скажи їй залишатися на місці, доки хтось із наших не прибуде».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 30
  Це був довгий день. Метт був втомлений, але підбадьорений тим, що вони прогресували. Було темно, коли він вийшов зі станції. Він уже збирався сісти в машину, коли жінка покликала його з тіні. «Привіт, ти!»
  Він розвернувся. Голос був м’яким, округлим, з відтінком сиплості. Він би знав це будь-де.
  «Мелісса!»
  «Ви не дзвонили, не було жодних смс. Я дав тобі достатньо часу, Бріндл. Отже, я тут».
  Вона ступила на світло. Її світле волосся було зібрано у хвіст. На ній була вільна, поношена вощена куртка поверх джинсів і футболки. Її голова була схилена набік, а на губах була лише натяк на посмішку. Здавалося, вона не була впевнена в тому, що її приймуть.
  Вона підійшла ближче. «Тоді давай. Мене обіймуть чи що?»
  Мет не поворухнувся. Він на мить був приголомшений. Вона була останньою людиною, яку він очікував побачити. Між ними все було скінчено. Він досить чітко висловився шість місяців тому. Невже вона не зрозуміла слів, які він написав? «Що ти тут робиш, Мел? Чому ти не подзвонив мені першим?»
  «Я щойно сказав тобі — я робив, то вимикав тижнями, то ні до чого не привів».
  «Тобі не слід було приходити. Ви знаєте, що сталося. Я зробив це досить зрозуміло. Я був у безладі, як фізично, так і психологічно. Я не хотів, щоб ти був частиною цього. Краще зробити чистий розрив».
  Він подивився в ті темно-сині очі й зустрів її холодний погляд. У Метта завжди було відчуття, що вона оцінює його, і вона бачила його прямо.
  Вона похитала головою. «Хіба це не було моє рішення? Хіба я навіть не можу сказати? Моя думка нічого не має, чи не так? Я думав, що ми у стосунках, що ми любимо одне одного. Що, як ти думав, я зроблю, Мет? Ти думав, що наші стосунки настільки хиткі, що я зроблю це після того, як тобі завдано болю? Немає шансів, щоб я зробив це. Я б допоміг тобі видужати».
  Мет розвів руками. «Ви б відчували себе зобов’язаними. Я цього не хотів. У всякому разі, я був жахливим пацієнтом. Я залишила догляд за мамою. Незважаючи на всю витонченість і витонченість, вона – міцний старий птах, і могла б витримати удар».
  Вона засміялася. «Я б хотів це побачити!»
  «Знизь тон, Мел. Я багато в чому зобов'язаний своїй мамі. Без неї я сумніваюся, що я б це зробив. Ви були вдома?»
  «Не бачив сенсу. Ваша мати навряд чи приділила б мені час. Ви пам'ятаєте, як це було. Я був лише роздратуванням. Я точно не була володаркою садиби». Вона відвела погляд, похитавши головою. «Я прочитав у газеті про справу, над якою ви працюєте, і вирішив, що у мене більше шансів знайти вас тут».
  Був час, коли Мелісса Гіббс була коханням усього його життя. Якби все було інакше, він би одружився з нею. Це був випадок, а не його мати. Це рішення завдало йому болю майже так само, як граната.
  «Ти можеш краще за мене, Мел. Я нікому не годюсь, більше ні. Я змінився. Я можу виконувати свою роботу, але...
  Мелісса стояла перед ним, упершись руками в стегна. «Ця кривава робота! Повертайся до роботи, віддавайся всім, щоб бути біса хорошим детективом, але хрен, що ми мали!»
  «Я роблю тобі послугу».
  «Ні, ні. Ви обираєте легкий шлях. Я думав, що ти кращий, Метт Бріндл. Усі ті тижні безпорадного лежання на спині. Твоя мати дісталася тобі, чи не так? Постійно говорив про те, що я тобі не годився. Як би я знищив ім'я Бріндла, якби ти надто втягнувся!»
  «Ні! Те, що я зробив, залежало від мене. Як би егоїстично це не здавалося, це був єдиний спосіб. Мені ще не краще. Я можу жити таким, яким я є, але я не можу очікувати, що ви чи хтось інший робитимете те саме».
  «А твоя мати?»
  «Вона купилася на час, коли народила мене». Метт сумно посміхнувся їй і відчинив дверцята машини.
  «Ти зустрічаєшся з кимось іншим?»
  «Ні. Це безглуздо. Залиш це, Мел. Тобі краще без мене».
  «Ми побачимось. Боюся, цього не уникнути».
  «Чому? Що ти зробив?»
  «Мені набридло жити в Лондоні, тому я вирішив повернутися додому. У команді Хаддерсфілда була вакансія соціального працівника. Я подала заявку й отримала роботу. Отже, я тут». Вона всміхнулася йому, і ці великі блакитні очі сяяли викликом. «Поки я не розберусь, я працюю з бригадою екстреної допомоги».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 31
  День 16
   
  Белла відчула запаморочення і знепритомніла. Вона поняття не мала, що сталося, лише смутний спогад про те, як хтось із нею розмовляв, а потім нічого. Вона навіть не могла згадати, хто це був. Вона прийшла до тями, напівсидячи в темному тісному приміщенні. Паніка охопила її, коли вона намагалася зрозуміти, що її оточує. Вона не могла правильно витягнути ноги чи рухати руками. Її щиколотки та зап’ястки були міцно зв’язані, а рот був закритий кляпом. Її зап’ястки були зв’язані за спиною, але, трохи маневруючи, вона змогла провести пальцями по стіні збоку від себе. Це було важко, як штукатурка. Під нею було дерево, можливо, дошки підлоги. Де вона була і як довго тут була? Страх і адреналін загострили її почуття. Вона відчайдушно намагалася роздерти мотузку, що зв’язувала її зап’ястки. Але вона не могла втекти без допомоги. Це усвідомлення вразило її, як різкий удар у кишки. Той, хто її взяв, зробив її безпорадною та замкнув у шафі.
  Белла спробувала скрикнути, але кляп був надто тугий, і не виникло нічого, крім приглушеного скиглення. Звиваючись у темряві, вона вдарилася головою об щось тверде. Злегка піднявши праве коліно, вона змогла вибити ногою. Хтось із близьких почув би цей звук. Вона застогнала. Дурний! Ніхто б не прийшов. Він би відвіз її кудись, де б її ніхто не знайшов. Жовч піднялася до горла Белли, ледь не задушивши її. Нарешті вони перемогли. Це був кінець.
  * * *
  Мет зателефонував Лілі та запропонував їм зустрітися в лікарні. Вони поговорять з Олівером Річардсом, а потім продовжать пошуки Аніти Веріті. Вони мали адресу її квартири в Манчестері, тому спершу шукали саме туди.
  Лілі чекала на нього, коли він прибув до кімнати Олівера. «Белли тут немає. Це проблема, тому що Олівера можуть виписати сьогодні вранці. Той адвокат, Нолан, прибув близько десяти хвилин тому. Він був у її домі, а її теж немає. Очевидно, минулої ночі вони домовилися, що він забере її сьогодні вранці, привезе сюди, а потім відвезе її та хлопчика додому».
  «Я розмовляв з нею вчора ввечері і розповів про офіцера, якого ми посилаємо. Вона пообіцяла залишитися, поки він не приїде».
  «Я припускаю, що це організував Беквіт, але я нічого не чув.
  «Алісон Рей була вдома?» Мет почав відчувати незручність.
  «Нолан сказав, що ні, і щоб переконатися, я подзвонив на її мобільний. Елісон не залишилася ввечері. Зараз вона працює тільки вдень. Востаннє вона бачила Беллу вчора вдень».
  Мет дістав свій телефон і сам подзвонив Беллі. Відповіді немає. «Якщо вона не з’явиться незабаром, у нас можуть виникнути проблеми. Де Нолан?»
  «Він піклується про Олівера».
  Наступним Мет подзвонив Беквіту. «Ти справді домовився, щоб хтось наглядав за Беллою минулої ночі? Тільки ми не можемо її знайти».
  «Уніформу сортували», — відповів він. «Хтось мав бути там протягом години після того, як ми це обговорювали».
  Здавалося, щось пішло не так. «Дізнайтеся, хто чергував і чи бачили вони її. Терміново зв’яжіться зі мною щодо цього».
  Вони зайшли в кімнату. Олівер Річардс сидів на ліжку, одягнений і зі спакованою сумкою. Нолан розмовляв з медсестрою.
  Мет посміхнувся йому. «Привіт, Олівер. Чи можемо ми побалакати, поки чекатимемо, поки твоя мама прийде сюди?»
  Нолан підняв руку. «Можливо, нам варто почекати ще трохи. Його мати справді повинна бути присутньою».
  «Ти соліситор Белли, чому б тобі не заступити її?» — запропонував Метт. «Я лише розпитаю хлопця про той день».
  Олівер почав цікавитися. «Ви поліцейський?»
  Мет кивнув. «Так, але у вас немає проблем. Це той мерзенний чоловік, якого ми хочемо зловити».
  «Він не був противним мені. Він хотів подарувати мені кілька коміксів». Олівер опустив очі. «Я не повинен був сідати в його машину. Мама каже, що я не повинен цього робити знову. Але він виглядав добре».
  — Ти пам’ятаєш, куди він тебе повів?
  «Ні. Здається, я заснув».
  Мет подивився на Лілі.
  — Він дав тобі випити, Олівер? — запитала вона.
  «Так, я думаю, трохи коли. Після цього я мало пам'ятаю. Я прокинувся в темній кімнаті. Жінка, яка була там, була неприємною. У кімнаті також було холодно, і вона не давала мені багато їсти. Інша жінка була набагато добрішою».
  «Чи можете ви згадати ще щось про цього чоловіка?» запитала Лілі.
  «У нього були великі татуювання на руках. Один був драконом. Я сказав йому, що я теж отримаю один, коли виросту».
  Мет посміхнувся. «Дякую, Олівер. Якщо ти думаєш про щось інше і хочеш поговорити з нами, скажи своїй мамі».
  Нолан подивився на годинник. «Белла, мабуть, запізнюється. Вона, очевидно, неправильно зрозуміла вчора ввечері, коли я сказав, що заберу її. Я не здивований. Вона була дуже втомлена».
  «Якщо вона з’явиться або зв’яжеться з тобою, негайно повідом мені», — сказав Метт Нолану.
  У коридорі Мет зателефонував на станцію та пришвидшив DC Beckwith. Їм довелося розглядати неявку Белли як серйозну. «Що сталося минулої ночі?»
  «Парі ПК у патрульній машині дали завдання. Вони справді розмовляли з нею рано, одразу після чаю. Але трохи пізніше їм подзвонили з пабу за рогом. Хлопець намагався пограбувати це місце. Він махав бейсбольною битою на гравців. Наш екіпаж був найближчим і не мав іншого вибору, як бути присутнім. Наразі ми маємо двоє поранених із загрозою для життя та перелом руки».
  «Сьогодні вранці Белла не там, де повинна бути. Йдіть до того будинку. Розпитайте сусідів, постукайте в двері і дізнайтеся, коли вони бачили її востаннє. Можливо, вона дісталася автобуса або таксі до лікарні. Якби вона це зробила, Белла чекала б цього на Хай-стріт. Запитайте у продавців, чи бачили вони її. Дайте мені знати, що ви знайдете».
  «Ви хвилюєтеся, чи не так, сер?»
  «Так, Лілі. Белла знала, що Олівера випишуть сьогодні вранці. Немає шансів, щоб вона не прийшла за цим».
  «Сама річ — спочатку вони у нього є, потім їх немає. Він грає з нами, чи не так?»
  «Можливо, декількома способами».
  «Ми все ще їдемо в Манчестер?»
  «Так. Незважаючи на все це, нам все одно потрібно знати, що сталося з Анітою Веріті».
  * * *
  Як завжди, рух на М62 був інтенсивним. Після кілометрів зупинок вони врешті-решт вийшли на двопроїзну дорогу Манкуніан Вей і в передмістя Халме.
  Лілі озирнулася. «Тут ви не очікуєте знайти топ-модель. Це все вежі та бетон».
  «Модель не пощастило і ховається. Це не так вже й погано. Відбувається багато регенерації. Вид на центр міста гарний. Де цей блок? За даними супутникової навігації, ми прибули».
  Вони були на великій автостоянці прямо в центрі півкола багатоповерхівок.
  Лілі вказала. «Кросбі Хаус. Це той самий. Аніта жила під номером вісімдесят. Які ставки, що це все там?»
  Вони звернули очі до неба. «Якщо ми її не знайдемо, то подивимося, що знають сусіди».
  Блок нещодавно відремонтували, тому ліфт працював. Крім того, вся фарба була шикарною, а на кількох підвіконнях стояли ящики з квітами.
  «Все одно виглядає, як живе». Мет натиснув на дзвінок у двері номер вісімдесят.
  Але жінка, яка відповіла, точно не була Аніта Веріті. Вона була азіатом і літньою.
  «Я інспектор Бриндл, а це DC Хейнс. Ми з поліції Східного Пенніну. Ми шукаємо цю жінку». Мет і Лілі показали жінці свої значки, а потім Лілі показала їй фото.
  Жінка похитала головою. «Я не знаю цю людину».
  «Ви давно тут живете?»
  «Два роки. Мені сказали, що квартира деякий час пустувала. Його зробили, а потім я переїхав. Моя сусідка, яка живе там, номер вісімдесят шість, вона живе в цьому кварталі роками. Вона може знати жінку. Чому б вам не запитати її? Як правило, вона знає все, що тут відбувається».
  Мет подякував їй, і вони пішли коридором. «Тримайте кулаки».
  Він грюкав дверима.
  Жінку звали Гейл Проссер. Здавалося, вона дуже рада розмові. «Знаєте, я тоді сказав, що це ненормально. Він теж був кумедним дурнем. Дзвінок в будь-який час дня і ночі. І шум! Грав свою музику настільки голосно, щоб розбудити мертвих».
  «І це був друг Аніти?»
  «Кохання всього її життя, так він сказав. Майте на увазі, Аніта нічого не сказала, щоб підтвердити це. У мене склалося враження, що він мав якусь владу над нею».
  Метт і Лілі обмінялися поглядами. «Він їй керував? Заборонити їй виходити, бачитися з товаришами, як це «утримання» проявилося?» — спитала Ліля.
  «Йому точно не подобалося, коли вона розмовляла з людьми. Завжди врізався, якщо застав нас балакати в коридорі. Він схопить її за руку і теж силою потягне».
  «Коли ти востаннє бачив її?» — спитала Ліля.
  «Ну, це найсмішніше. Я навіть не помітив, що вона пішла. Стало набагато тихіше, але я ні про що не думав. Пам’ятаю, було Різдво. Я заскочив із карткою й не отримав відповіді. Дав до Нового року, потім знову подзвонив. Я переглянув поштову скриньку й побачив, як пошта скупчилася. Я не думав, що вона буде у відпустці. Аніта рідко виходила на ріг вулиці. Жила їй на нервах, знаєте. Зрештою я подзвонив у раду. Хтось прийшов і спустошив місце. Сказала, що літала в місячному світлі. Місяцями не платили орендної плати».
  «Ви щось чули від неї? Телефонний дзвінок, листівка? Або бачив її на вулиці?» — запитав Метт.
  «Ні. Вона ніби випарувалася в повітрі».
  «Хтось прийшов шукати, крім нас?»
  «Ні, і це мене теж здивувало. У неї є двоюрідний брат Хаддерсфілд. Він приходив зі своєю дружиною, коли вона вперше переїхала. Але коли вона прийшла до нього, це теж припинилося».
  «Ви пам'ятаєте його ім'я?»
  «Дуг щось чи інше. Не знаю, чи чув я колись його прізвище».
  Лілі дістала з кишені зображення татуйованого чоловіка й показала жінці. «Це він?»
  «Ні! Нічого схожого. Спочатку він не мав татуювань і мав коротке волосся. Хоча досить гарний, я йому це віддам. Майте на увазі, Аніта була моделлю. У свій час теж успішна».
  Вони повернулися до машини.
  «Що ти думаєш?» — спитала Ліля.
  «Мої інстинкти підказують мені, що ми на щось натрапили. Ми не можемо знайти жодних слідів Керолайн чи Аніти. У жодного з них не було багато близьких людей. Обидві жінки є мертвими дзвінками для Белли Річардс. Люди, з якими ми спілкувалися про цього «Дуга», дають схожі описи. Гадаю, наш вбивця взяв двох із них і тепер грає за Беллу. Вона ідеально відповідає характеристикам».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 32
  Затори все ще були поганими, тому їм знадобилася більша частина години, щоб повернутися на станцію.
  Дайсон зустрів їх, коли вони зайшли. «У нас проблема. Ви залишили Беквіт розслідувати місцезнаходження Белли Річардс. Здавалося б, вона зникла. Зник, і ніхто не знає куди».
  Метт хвилювався, що це так. «Нашу кляту годину викликали на роботу. Здається, півгодини, але це все, що знадобилося. Він запитав на вулиці, як я йому сказав?»
  Дайсон кивнув. «Хлопець зробив, і нікуди не дійшов. Хоча один із її сусідів казав, що той її колега вчора ввечері довкола носом носився».
  «Джоел Доусон?»
  «Так. Я послав Карлайла привести його. Схоже, він був останнім, хто бачив її. У мене також є команда криміналістів, яка перевіряє будинок Річардсів». Дайсон похитав головою. «Ти мав рацію, Мет. Я повинен був спостерігати за нею».
  «А як щодо її сина?» — запитав Метт. «Ми залишили хлопчика в лікарні, готового до виписки».
  «Медсестра якийсь час тримається за ним. Той адвокат досі там. Він попросив вас поговорити».
  «Добре, ми спустимося туди. Коли приведуть Доусона, я сам не заперечу жодного слова».
  «Не хвилюйся. Він залишиться на деякий час». Дайсон пішов, сумно хитаючи головою.
  Лілі подивилася на Метта. «Ви думаєте, що її забрали, чи не так?»
  «Це виглядає недобре, чи не так? Нам потрібно детально визначити, куди поділася Белла і з ким вона розмовляла після вчорашнього дня».
  «Джоель Доусон? Дивний він, чи не так?»
  «Я зустрів його на похоронах Фішера. Мабуть, він виглядає дивніше, ніж є. Але він захоплений Беллою, і він це показує».
  * * *
  Коли двоє детективів прибули до лікарні, Нолан ходив туди-вниз по коридору.
  «Ви знаєте, що відбувається? Я нічого не чув від Белли з минулого вечора. Зараз середина дня, і я хвилююся. Це зовсім не схоже на неї».
  «Ми проводимо розслідування», — сказав Метт. «Скажи мені, коли саме ти востаннє з нею розмовляв і про що».
  «Я відвіз її додому близько п’ятої дня вчора, щоб освіжитися. Вона мала зв’язатися зі мною, коли хотіла повернутися. Я написав їй приблизно о шостій. Вона відповіла, щоб не приходила, що її тут хтось інший підвозить».
  «Вона сказала, хто?»
  «Ні, але це досить легко відпрацювати. Це буде той хлопець Доусона. Він завжди тинявся поруч, і Белла теж була не в захваті від цього. Він змушував її нервувати. Його чіпкі манери її турбували».
  «У вас є текст?» — запитав Метт.
  Нолан прокрутив тексти на своєму телефоні та показав йому. Це було коротке повідомлення. Але правильно, Белла підтвердила, що з нею все добре, і що Роберт зробив достатньо за один день. Інший друг, ім'я якого не називається, підвозив її.
  «Що ти збираєшся робити з Олівером?» — запитав Роберт.
  «Я буду піклуватися про нього».
  Усі обернулися, щоб витріщитися на жінку, яка говорила. Вона підійшла до них по коридору і показала своє посвідчення.
  «Мелісса Гіббс, соціальний працівник команди швидкої допомоги Хаддерсфілда. Я тут, щоб з’ясувати потреби хлопця та тимчасово помістити його».
  Метт був приголомшений. Він не сподівався побачити її знову так скоро, і точно не у зв’язку зі своєю справою. Мелісса нічим не показала, що знає його.
  «Я знайшов йому місце у прийомних батьків. Вони живуть у Марсдені, тож якщо з’явиться його мати, ми швидко розберемося».
  «Мел, я не думаю, що ти розумієш». Метт несвідомо використав її ім’я, і інші здивовано дивилися на нього. «Олівер захворів. Його викрали і кілька днів тримали від матері. Він травмований і потребує особливого догляду. Мало того, його доведеться охороняти вночі і вдень, поки ця справа не буде вирішена».
  «Ми це знаємо. Ми були повністю проінформовані. Але ми маємо діяти на благо дитини, і зараз їй потрібно звідси піти. Він буде розміщений з турботливими людьми, які будуть піклуватися про нього».
  Лілі переводила погляд то на одного, то на іншого. «Йому потрібна його мама».
  «Ну, її тут немає, так?» Мел відповів.
  Лілі звернулася до неї. «Ми думаємо, що її теж викрали. Вона в небезпеці. Вона не поганий батько. Ні в якому разі Олівера не покинули».
  «Я не можу коментувати її батьківські здібності». Вираз обличчя Мела був кам'яним. — Вона теж не була під охороною поліції?
  «Так, але все пішло не так. У результаті Белла була захоплена. Чи можу я поговорити з хлопцем?» — запитав Метт. «Запитайте, чи пам’ятає він ще щось про цей досвід?»
  «Не гарна ідея. У нього зараз достатньо на тарілці. За день-два, Метте, коли він освоїться. Мелісса простягнула Метту свою картку. «Тримайте мене в курсі. Коли ви знайдете його матір, подзвоніть мені негайно».
  Вони стояли й дивилися, як вона йде до кімнати Олівера. Лілі штовхнула Мета. «Криваві соціальні працівники. Хіба ти просто не ненавидиш їх? Але у мене склалося враження, що ти її знаєш. Крім того, що ви спілкуєтеся по імені, я відчуваю щось між вами. У мене це добре виходить».
  Мет сумно посміхнувся. «Я її знаю, точніше, знаю. Щодо того, про що ти говориш, то все зникло».
  Лілі посміхнулася. «Колишній. Не подумав би, що вона твій тип».
  «Сьогодні у Мел є робочий капелюх. Зазвичай вона не така офіційна».
  Вони забули про Нолана. «Я залишу вас, — сказав він. «Тут ніби все під контролем. Дайте мені знати, якщо ви щось дізнаєтеся про місцезнаходження Белли».
  Лілі все ще спостерігала, як Мел зникає. «Вона може говорити як соціальний працівник, але не виглядає такою. Джинси і худі? Вона занадто невимушена. І в неї тату на зап’ясті».
  Мет посміхнувся. «Серце. Нічого спільного зі мною теж. Щось багато років тому, ще до того, як я її знав».
  Вони пішли назад по коридору. У Лілі дзижчав телефон. Це був текст від Беквіта. Мері Мейсон захворіла під час співбесіди з ним і Карлайлом. Фельдшер, який приїхав на станцію, подумав, що це серцевий напад. Вона показала його Метту.
  Він застогнав. “Чудово! Ще один кривавий свідок, з яким ми не можемо поговорити».
  * * *
  Белла відкрила очі. Вона спала чи була без свідомості? Вона намагалася згадати. Вона була зв’язана в невеликому просторі, але тепер її кінцівки були вільні, і кляп зник. Промінь сонячного світла проникав крізь напіввідчинені двері. Вона кліпала очима. Це було реальністю чи частиною сну, викликаного наркотиками? Вона могла бачити назовні! Ніщо не заважало їй бігти. Белла повернула голову й усвідомила, що лежить на лавці, вкрита ковдрою. Її голова все ще була нечіткою. Чи змогла б вона стояти?
  Белла підвелася на ліктях. Вона була в кімнаті без вікон, холодній і темній, якщо не брати до уваги смужки світла, що просвічувало двері. Але що ще важливіше, здавалося, що поруч нікого не було. Белла стягнула ковдру й зісковзнула з лави. Вона поставила ноги на землю і зрозуміла, що вона боса. Її кінцівки боліли, голова також, але вона мусила постаратися. Вона повільно йшла до свободи, ледь наважуючись дихати.
  «Ні, ти не хочеш, моя люба».
  Вона впізнала той голос. Він належав людині, якій вона довіряла. Белла обернулася. На одну чудову мить вона подумала, що він прийшов її врятувати. Але потім вона подивилася йому в обличчя. Це було злорадство. Він сидів у кріслі, напівзахований у тіні. Він був там весь час, спостерігаючи за нею? Белла дивилася у відповідь, нажахана. Як вона могла так захопитися цим чоловіком?
  Вона знайшла свій голос і закричала на нього. «Ти! я не розумію навіщо ти це робиш Ви не можете тримати мене тут. мені треба йти У мене хвора дитина, і ти це знаєш!»
  Він відкинувся на спинку крісла, цілком спокійно, цілком по суті. «Заспокойся, Белла. Вам недобре злитися. Якщо будеш добре, я дам тобі щось поїсти. Я дозволю тобі зайти в будинок».
  «Це весь час був ти, чи не так? Ви зробили всі ті жахливі речі. Це ти зробив моє життя пеклом!» Вона гойдалась на ногах, а її голова розмахом. Це було більш ніж жахливо.
  Він засміявся. «У мене не було вибору. Вони були на моєму шляху, усі».
  «Ти вбив Алана. Ти забрав у мене Оллі. Моя дитина могла померти». Вона подивилася на нього з огидою. «Ти монстр!»
  «Ні, я ні. Я чоловік, який любить тебе. І ти полюбиш мене у відповідь».
  Белла різко похитала головою. «Ніколи! Іди до біса! Я не хочу мати з тобою нічого спільного. Від цього нікуди не дінешся. Люди прийдуть. Поліція буде мене шукати».
  Він похитав головою і задерекотав, ніби вона була неслухняною дитиною. «Ви помиляєтеся. Я вийду з рук. Подумайте про це. Поліція нічого не знає. Що саме вони отримали? Як вони мене знайдуть?»
  «Вони розумні, особливо той Бріндл. Він знатиме, що робити».
  «Ви обманюєте себе. Я можу робити те, що хочу, і ніхто мене не зупинить. А ти, Белло, або любиш мене, або помреш».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 33
  День 17
   
  «Це вам не сподобається». Коли Мет прийшов наступного ранку, Дайсон чекав його. «Ми отримали запит від адвоката Рона Чалкера. Чалкер запросив вас побачитися.
  Це повністю збентежило Метта. «Чому він хоче мене бачити? Що, на його думку, я можу для нього зробити? Як Чалкер узагалі отримав моє ім’я?»
  «Бог знає. Вас не назвали в газетній статті. Кривава в'язниця. Інформація протікає, як вода крізь сито. Якщо Белла йому щось не скаже».
  «Як ти думаєш, мені варто піти?»
  «Подумайте. Ні в чому не поспішайте. Зрештою, Чалкер нікуди не піде». Супер зробив паузу. «Щось ще. Ми не можемо знайти Доусона. Він, здається, зробив один. Карлайлу довелося проникнути в його будинок. Все було добре, жодних ознак боротьби не було. Вони обшукали місце і не змогли знайти його паспорт. Ми видали сповіщення та опис».
  Лілі насупилася. «Чому Джоел Доусон балотувався, сер?»
  «Мабуть, він зрозумів, що ми його шукаємо. Він міг би бути нашою людиною — нашим містером Апологією. Як ти думаєш?» Супер глянув на них обох.
  «Нолан думав, що спостерігає за Беллою. Він сказав, що вона обережно ставилася до нього», — сказав Метт.
  Лілі похитала головою. «Так чому ж вона не сказала? Чесно кажучи, можна подумати, що люди це зрозуміють. Людей убили, жінок забрали, їх більше ніколи не побачили, а вона сидить на чомусь такому».
  Мет посміхнувся їй. «Його незабаром заберуть. Якщо це він, ми дізнаємося. У нас є ДНК Агнес Гарві, взята від вбивці».
  «Якщо він утік, що з Беллою? Що він з нею зробив? Взяв її з собою?» Лілі подивилася на нього.
  «Ось що мене хвилює».
  «Я теж», — сказав супер і пішов геть.
  «Також не єдине, я думаю». Лілі сказала, як тільки супер був поза межами чутності. «Я трохи чув про Чалкера. Страшно, якщо ви запитаєте мене. Чоловік убивця, і він розумний. Якщо ви підете, вам доведеться стежити за кроком».
  «Я просто заінтригований тим, чого він хоче. Але ми не можемо його ігнорувати. Він може щось знати про зникнення Белли».
  Лілі скривилася. «Знову ж таки, він міг щось замишляти. Він усе одно дізнається про її зникнення, сер. Це було по телевізору, вчорашні місцеві новини».
  Мет закотив очі. «Я думав, що ми все мовчаємо».
  «Не дивись на мене. Вони отримали історію від когось, але вона прийшла не звідси».
  Метт виглядав задуманим. «Цілком можливо, що наш вбивця злив інформацію».
  «Навіщо йому це робити, сер?»
  «Я не знаю, але в нього буде якась хитра причина».
  У Метта на столі лежала купа паперів, але він не міг зосередитися. Минали дні, а все погіршувалося. Крім того, що вони знайшли Олівера, вони ніде не були. Тепер вони втратили Беллу, а Джоел Доусон зник. Їм конче потрібна була перерва.
  Лілі підвела погляд від свого столу. «Чи перевірили ми того «Дага»? Я щойно помітив його ім’я в моєму блокноті».
  Мет не поспішав з відповіддю. Лілі підказала йому ідею. «У Керолайн і Аніти був новий хлопець на ім’я Дуг. Я знаю, що ми вирішили, що це не його справжнє ім’я, але сам чоловік був досить справжнім. Так ким він був?»
  «Чоловік, який увійшов у їхні життя перед тим, як вони зникли», — відповіла Лілі. «Хтось без особливостей, але хто, на нашу думку, любить маскуватися під «людину з татуюванням».
  «Так як щодо Белли? Хто такий її «Дуг»?» — запитав Метт майже про себе.
  «Ми не бачили Беллу ні з ким таким. Вона була закохана в Фішера. Вона поки що не хотіла б нікого іншого у своєму житті. А Фішер мертвий, сер, тому він не вбивця.
  «Белла вела таке замкнуте життя, що не так багато чоловіків на вибір. Але Джоел Доусон – один із них. Вона знайома з ним два роки, працює з ним. Якщо він наш убивця, чому він вирішив завдати удару зараз?»
  Лілі знизала плечима. «Тому що він міг? Випала можливість?»
  «Я так не думаю, Лілі. Він був би кращим, перш ніж вона зв'язалася з Фішером. Цей роман тривав лише кілька місяців».
  «Якщо не Доусон, то хто? Більше нікого немає».
  Мет посміхнувся. «Так, є. Ви забуваєте Роберта Нолана».
  «Адвокат? Ви справді його підозрюєте?» — спитала Ліля.
  «Подумайте про це. Керолайн і Аніта мали нагоду відвідати будівлю суду Хаддерсфілда. Там вони могли зустріти Нолана. Я вважаю, що не зашкодить глянути глибше на нашого містера Нолана та його життя. Як і Доусон, він завжди поруч, пхає свого носа. Ми могли б почати з розмови з Анною Фішер, вдовою Алана. Нолан її сусід».
  DC Ян Беквіт ледь не вбіг у кімнату інцидентів. «Криміналісти знайшли кров на килимі у вітальні будинку Белли! Також викинутий недокурок у під’їзді ззовні. Повсюди розкиданий посуд і перекинутий журнальний столик. Усі ознаки боротьби».
  «Ви питали сусідів, чи вони щось чули?» запитав Метт.
  «Я запитав, чи бачили вони Беллу вчора. Жінка з сусіднього будинку, та, яка випустила дитину з-під своїх пальців, пригадує, що чула крики минулої ночі близько сьомої. Здається, вона почула, як поїхала машина».
  «Вона це бачила?»
  «Ні. Було темно, її штори були засунуті».
  «Добре. Запишіть це на дошці. Це може виявитися корисним».
  «Є щось інше. Ми знайшли її другий мобільний. Його заховали в теплиці. Я швидко подивився, перш ніж криміналісти забрали це. Було лише два контакти. Однією з них була мертва жінка, Агнес Харві — вона була вказана як «тітка». Інший був просто "Джеймс". Ось номер». Беквіт простягнув Метту аркуш паперу.
  Мет посміхнувся DC. «Хороша робота. Ми повинні сказати слово».
  Лілі підняла очі від комп’ютера. «Що ти думаєш?»
  «Це, мабуть, її контакт із захисту свідків. Того дня вона поїхала в Манчестер, я думаю, що вона пішла зустріти його. Телефон у неї тоді був із собою. Він може не знати про те, що сталося».
  «Це трохи стрибок. Цей «Джеймс» може бути ким завгодно».
  «Ні, Лілі. Це той, кого Белла тримала в таємниці. Я подзвоню йому і дізнаюся».
  «Де живе Анна Фішер, сер?» запитала Лілі.
  «Назад у Марсден. Та новобудова біля водосховища».
  «Той, який вони називають «Висота мільйонера»?»
  «Так, це той самий. Це великий будинок, навколо якого багато землі. Я там був, пам'ятаєш? Похорони Фішера».
  «Ви зустрічалися з його дружиною?»
  «Ні. Як не дивно, я цього не зробив. Анни Фішер там не було. Тоді я не дуже про це думав, але тепер я хотів би знати, чому».
  * * *
  Лілі дивилася на будинок Фішерів. «Як ви вважаєте, на що вони потрібні, сер? Я пам'ятаю, як їх будували років десять тому. Викликав правильний сморід. Ця територія має бути зеленою зоною».
  «Давай, давай це зробимо». Мет поняття не мав, чого очікувати від візиту — чи Анни Фішер. На похоронах вона не була. Чому, адже вона ніколи не розлучалася з чоловіком?
  «Її тут немає!»
  Через бічні ворота з’явився літній чоловік із садовою лопатою. «Я не бачив місіс Фішер кілька тижнів. Вона ніколи не говорила мені про те, щоб піти геть, і весь будинок закритий».
  «У вас є ключ?»
  Чоловік похитав головою. «Тільки до цих воріт і до сараю. Я приходжу кожні два тижні, щоб допомогти в саду».
  «Ви точно пам’ятаєте, коли бачили її востаннє?» — запитав Метт.
  «Напередодні вбили її чоловіка. Вона подзвонила і запитала про кілька бегоній для літньої виставки. Того дня я приніс трохи для теплиці».
  «Вона виглядала добре?» запитала Лілі.
  «Як дев’ять пенсів».
  «Ви знаєте Роберта Нолана, адвоката, який живе по сусідству?»
  Чоловік кивнув. «Нолан? Великий хлопець. Юрист. Я його не знаю, але вони з Фішерами були друзями».
  Отже, Нолан перевірив. Метт не міг прийняти рішення, чи був він задоволений цим. «Ви знаєте когось, хто міг би знати, куди поділася місіс Фішер?»
  «У неї є сестра в Корнуолі — Керол Сайкс. Місіс Сайкс і її чоловік мають паб у Труро, Bull Inn».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 34
  Коли вони повернулися на станцію, Метт скликав короткий брифінг. Він хотів, щоб команда прискорилася з тим, що у неї є. Новини не були хорошими.
  «Джоел Доусон?» — запитав Метт.
  Беквіт знизав плечима. «Жодних слідів. Він зник з лиця землі. Я запитав його сусідів, коледж. Я навіть поспілкувався з групою студентів, для яких він навчає. Нічого».
  «Можливо, Анна Фішер також зникла. Звичайно, вона могла поїхати у відпустку, але ми не можемо цього припустити. Садівник не бачив її з дня вбивства її чоловіка. Але ми маємо перевагу. Сестра в Корнуолі». Він передав Беквітові ім’я та адресу. «Перевірте це якнайшвидше. Якщо вона там, я хотів би поговорити з нею сам».
  «Вона важлива?» — запитав Карлайл.
  «Правда в тому, що я не знаю. Але Анни Фішер не було на похоронах чоловіка. Нам потрібно її знайти. Вона може щось знати. Можливо, їй самій навіть погрожували».
  «Кров, знайдена в будинку Белли, належала їй», — підтвердив Беквіт. «Так вона була поранена. Але тепер соковитий біт. Слина від недопалка належить комусь із знайомих. Томмі Джонсон, дрібний лиходій, який раніше працював у фірмі Чалкера».
  «Челкер? Ви впевнені?»
  Беквіт потрусив йому папером. «Криміналістика є».
  «Чи були ознаки злому в її будинку?» — запитав його Метт.
  Беквіт похитав головою. «Ні».
  «Белла навряд чи знає когось на зразок Джонсона. Самотній недокурок нічого не означає. Я все ще думаю, що Белла знала свого нападника. Вона б не відкрила двері будь-кому. Вона добре усвідомлює небезпеку, в якій перебуває». Метт зітхнув. «Тож залишаємося з Доусоном або Ноланом».
  «Ми не можемо ігнорувати докази. Ще щось знайшли?» — запитав супер Беквіт. «Відбитки пальців, наприклад?»
  «Ні, просто педик».
  Карлайл кивнув. «Ну, якщо ми йдемо з нею, знаючи його, мої гроші на Доусона».
  «Не поспішайте судити», — сказав Метт. «Ми повинні придивитися до Нолана ближче. Ми дуже мало знаємо про цю людину. Його адреса перевірена, і він адвокат , але нам потрібно м’ясо на кістках. Для початку буде достатньо детального звіту про те, що він робив протягом останніх двадцяти чотирьох годин». Він звернувся до Лілі. «Дізнайтеся, де він сьогодні. Нам потрібно його побачити».
  — А яке завдання ти виконуєш, Бриндл? Карлайл посміхнувся.
  Мет посміхнувся. «Я збираюся поговорити з кимось із захисту свідків».
  У кімнаті інциденту кипіла активність. Метт сидів за своїм столом і натискав номер «Джеймса» з другого мобільного телефону Белли.
  "Привіт." Голос був відрізаним і діловим.
  «Це DI Brindle, CID Східного Пенніну. Я вважаю, що ви контакт Белли в групі захисту свідків».
  Настала тиша.
  Нарешті «Джеймс» заговорив. «Ви не повинні дзвонити на цей номер. Це лише для екстрених випадків».
  «Це екстрена ситуація», — сказав Метт. «З ким я розмовляю?»
  «Телефон, яким ви користуєтеся — де ви його взяли?»
  «Ми знайшли це вдома у Белли, але це не важливо. Ви можете не знати про це, але вона пропала. У її будинку є ознаки сварки, і вона зникла. Ми твердо переконані, що її викрали».
  Мет чекав.
  «Мені відома справа, яку ви розслідуєте. Скільки ти знаєш про минуле Белли?»
  «Досить. Я знаю, що вона бере участь у програмі захисту осіб через погрозу з боку її колишнього чоловіка Рона Чалкера. І я припускаю, що ви є її контактом».
  Мет почув зітхання.
  «Я сказав Беллі, що відвідати Чалкера було помилкою. Вона наполягала на тому, що він нічого від неї не дізнається, але ви бачили документи. Він зміг би дізнатися її місцезнаходження. Я її попередив. Я знову просив її переїхати, але вона відмовилася, сказала, що її син дуже поганий».
  «Я намагаюся з’ясувати, чи пов’язане зникнення Белли з її колишнім чоловіком, чи справа, яку ми розслідуємо».
  «Я не можу запропонувати нічого позитивного, вибачте. Але якби мені довелося піти з тим чи іншим, я б вибрав Чалкера. Він побачив свій шанс і скористався ним. У людини все ще є вплив, є люди, яких він може викликати, щоб виконати його завдання».
  «Ви також повинні знати, що Ронні Чалкер запросив мене відвідати».
  «Будьте дуже обережні. Він лиходій і досвідчений брехун. Не приймайте нічого, що він вам говорить, за чисту монету. За всім, що він з вами обговорюватиме, буде прихований мотив».
  «Враховуючи репутацію цієї людини, я хотів би мати можливість виключати або виключати Чалкера. Слухай, я розумію, що в природі твоєї роботи працювати з високим ступенем секретності, але Белла в небезпеці. Вона вже сказала мені, що бере участь у програмі. Ви знаєте про явну загрозу з боку Чалкера?»
  «Тобі доведеться прийняти рішення щодо цього, коли ти з ним поговориш».
  «Ти досі не сказав мені свого імені. Можливо, мені доведеться зв’язатися з вами знову».
  «Вам не потрібно знати, хто я. Якщо ви хочете поговорити зі мною, дзвоніть за тим самим номером. Успіхів. Сподіваюся, ти її знайдеш. Тримайте мене в курсі прогресу». Він завершив розмову.
  Лілі спостерігала за ним. «Ви не виглядаєте щасливим».
  «Він не допоміг. У нього не було жодної справжньої інформації. А як щодо Нолана? Є прогрес?»
  Вона посміхнулася. «Я шукав його. Він партнер у фірмі в Галіфаксі під назвою «Бредфілд і Нолан». Я подзвонив і викликав портьє. Вона сказала, що він має постати перед судом у Гаддерсфілді сьогодні вдень і, можливо, повернеться в офіс пізніше».
  Метт почав думати, що вони ніколи нікуди не дійдуть.
  «Мобільний?»
  Лілі кивнула. «Я пробував, але він вимкнений. Я міг би заскочити в місто й знайти його».
  «Зроби це, Лілі? Попросіть його зайти і побачитися зі мною».
  Беквіт постукав у двері кабінету. «Анна Фішер. Я її знайшов. Ось номер її мобільного, і вона рада з вами поговорити».
  Мет набрав номер. Анна Фішер відповіла негайно.
  Мет представився. «У мене є пара запитань. Перше, на жаль, трохи особисте. Чи можете ви сказати мені, чому ви не були на похоронах Алана?»
  «Я пішов на службу, DI Brindle. Я прийшов пізно і сів ззаду. Сумніваюся, що мене хтось помітить. Я пішов до кінця. Я зібрав свої сумки в машину і відразу поїхав до сестри. Я не міг зустрітися з поминками чи наступними тижнями. У нас з Аланом були свої проблеми, але між нами все ще було досить добре. По-своєму я все ще любила його. У нас багато спільної історії. І я знав, що Белла Річардс буде там. Вона, мабуть, спустошена. Я співчуваю їй, але нічим не можу допомогти. Я просто хотів бути подалі».
  «Ви помічали, що хтось вештається біля вашого будинку до того, як Алана вбили? Насправді, щось дивне за ці останні кілька днів?»
  «Ні. Все було як завжди. Ні незнайомців, ні смішних телефонних дзвінків».
  «І Алан ніколи не висловлював жодних побоювань, що за ним стежать або за ним стежать?»
  — Ні, але я сумніваюся, що він все одно сказав би мені. Якби Алан комусь довірився про щось подібне, то це був би Роберт, наш сусід».
  «Так, я зустрічав його. Дякую, місіс Фішер, ви дуже допомогли».
  — схвильовано вигукнув Ді Сі Беквіт. «У нас є Доусон! Транспорт щойно переслідував його по M60. Він відклеївся на перехресті піраміди, вдарився об бар’єр і ледь не потрапив у смітник. Він у Манчестер Роял зі струсом мозку».
  Мет подивився на годинник. Це була година пік, і трафік був би жахливим. «Він може говорити?»
  «Він у Ресусі під охороною. Медсестра вважає, що він сьогодні в нездоровому стані. Навіть свого імені не знає. Вона каже, що швидше завтра».
  «Він був один у машині?»
  Беквіт кивнув. «Поки ми говоримо, його буксирують до криміналістики».
  Якщо Доусон забрав Беллу, що він з нею зробив? Метт був втомлений і не міг правильно думати. Він справді повинен піти додому. У нього так боліла нога, що він ледве вставав зі стільця. Він уже збирався спуститися в їдальню й щось поїсти, коли в нього задзвонив телефон.
  Це була Лілі. «Сьогодні ніхто в суді не бачив Нолана, сер. Провадження довелося скасувати. Він не дзвонив чи нічого. Вони такі ж загадкові, як і ми. Мабуть, він ніколи раніше цього не робив. Якщо з тобою все гаразд, я йду додому. Щоб потрапити сюди, потрібен вік. Знайти місце для паркування теж було нелегко».
  Метт мав погане передчуття з цього приводу. Спочатку зник Джоел Доусон, а тепер настала черга Нолана. Що відбувалося? Це були єдині двоє чоловіків, з якими Белла Річардс нещодавно мала справу. Хтось із них був містером Апологія?
  Метт бачив громіздку раму Дайсона зі свого кабінету. Супер стояв перед дошкою інцидентів і дивився на неї.
  Дайсон постукав по дошці. «Це погано. Пішли на землю, клята їхня кількість».
  Метт підвівся й пішов до нього. «Не зовсім. Зараз ми наздогнали Доусона. Сподіваюся, він поговорить з нами завтра. Він нам, звичайно, потрібен, бо правда в тому, Телбот, що ми не маємо жодної гадки. Ми вичерпали всі контакти, навіть другий мобільний, який мав Белла. Вона використала його, щоб подзвонити своїй тітці та її контакту на програмі. Я подзвонив йому. Навіть не назвав би свого імені. Велике співчуття, але ніякої допомоги».
  «Потрібно подивитися, що принесе завтра. Це був довгий день, і я, як і ви, виснажений». Він подивився на Мета, який важко сперся на стіл. «Чому ти не йдеш додому? Цю зустріч із Чалкером призначили на завтра о другій годині дня. Туди вас підвезе уніформа».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 35
  День 18
   
  Криміналісти вилучили мобільний телефон Джоела Доусона після автокатастрофи. На ньому були десятки повідомлень Беллі, а також численні фотографії. За останні пару днів було вилучено набагато більше. Очевидно, він пильно стежив за нею. Коли Мет прибув на станцію, усе знайдене було введено в систему.
  Лілі гортала екран із повідомленнями. «Він постійно писав їй повідомлення, але вона рідко відповідала. Дивно, якщо ви запитаєте мене. Белла знала, що він переслідує її, але не скаржилася нам».
  «Є стос фотографій. Щоб пройти через них, потрібен вік». Мет показав їх усі на екрані комп’ютера й розглядав їх одну за одною. «Деякі повертаються тижнями назад. Є навіть деякі з Белли та Фішера. Це неймовірно! Напевно, чоловік проводив більшу частину свого вільного часу, спостерігаючи за нею. Тут навіть є одна, де Белла закриває штори».
  «Якщо ви запитаєте мене, Доусон великий дивак. Як ви думаєте, вона знала ступінь його одержимості нею? Якби вона нам щось сказала, ми могли б припинити все це набагато раніше».
  — Не вважай, що він наша людина, Лілі. Подивіться на ці».
  Метт перейшов до останніх зображень. «Він, напевно, взяв деякі з них зі своєї машини перед будинком».
  «Не дуже добре, чи не так? На цьому показано, як Нолан йде. На ньому стоїть дата тієї ночі, коли вона зникла».
  «Не допомагає, Лілі. Нолан зізнався, що був там».
  «Хто це?»
  Лілі вказала на іншу машину, припарковану за кілька метрів по вулиці. Доусон сфотографував чоловіка, який сидів на водійському сидінні. Метт знизав плечима. «Він міг бути будь-ким. Навколо зайнято. Багато будинків, а паркування мало».
  «Ні, подивіться! Доусон знову взяв його біля дому Белли.
  Зображення було непоганим. Доусон упіймав обличчя чоловіка, освітлене вуличним ліхтарем.
  Лілі визирнула через його плече. «Ми не бачили його раніше. Близько тридцяти чи близько того, темне волосся, стильно одягнений. Як ти гадаєш, що він задумав?»
  Наступні кілька зображень показали чоловіка, який стоїть біля вхідних дверей Белли. На останньому кадрі вона впускала його.
  «Ми повинні знати, хто ця людина. Але я знаю одне, він не Томмі Джонсон. Мені здається, ніби хтось намагається навести фальшивий слід».
  «Можливо, ви маєте рацію. Джонсон пов'язаний з Чалкером. Наш вбивця намагається звалити провину на нього. Чалкер був у всіх газетах, і я б сказав, що вбивця побачив свій шанс і скористався ним. Зверніть увагу, ми повинні запитати себе, звідки взявся цей недопалок». Лілі озирнулася на екран комп’ютера. «Я роблю ставку на те, що «людина з порога» — це Дуг. Але якщо він є, то звідки він узявся? Його немає ні на одній з інших фотографій».
  Метт прикріпив зображення до електронного листа та надіслав технічним працівникам для покращення. Він повинен був переконатися, що немає інших. Він знову переглянув фотографії. Їх було десятки, деякі зроблені лише кілька днів тому. Декого з них навіть вивели з в'язниці в Йорку. На них показали, як Белла сидить в машині з чоловіком. Беллу було досить легко розгледіти, але чоловік був лише розмитою плямою. Мет продовжував шукати. Був ще один. Той самий чоловік і та сама машина, зняті на Гаддерсфілд Хай-стріт. Він подивився на штамп з датою — за пару днів до того, як Чалкер був у всіх газетах. Доусон був ґрунтовним. Метт просто хотів знати, що це все означає.
  Лілі підняла очі від телефону. «Уніформа, яка стежить за Доусоном, щойно надіслала мені повідомлення. Він при свідомості, ми його бачимо. Хоча це означає трохи драйву».
  Метт перевірив час. «Ти йдеш з Беквітом. Отримайте повну заяву — якщо він щось пам’ятає. Візьміть із собою копію цієї фотографії та перевірте, чи знає він цього хлопця. Але перед тим, як ти це зробиш, чи не міг би ти знову відвідати Райлі й показати йому це?» Мет підняв зображення чоловіка на порозі. «Запитайте його, чи це хлопець Керолайн Шелдон, Дуг».
  «Ви, сер?»
  Мет скривився. «У мене буде побачення з Ронні Чалкером трохи пізніше. Не хочу запізнюватися».
  * * *
  Мет не мав уявлення, чому Чалкер хоче його бачити. Він припустив, що це має бути щось пов’язане з Беллою чи їхнім сином. Що б це не було, він не чекав цього з нетерпінням. До того, як його ув'язнили, Чалкер був активно пов'язаний з організованою злочинністю. Він був холоднокровним вбивцею. Десь би був кут, просто Мет ще не встиг його визначити.
  Мет провів всю дорогу, обдумуючи цю справу. Речі ставали зрозумілішими. Керолайн, Аніта і, нарешті, Белла з тієї чи іншої причини були в суді. Він підозрював, що чоловік, якого Белла вважала своїм контактом у програмі, не був тим, за кого він видавався. Але, звичайно, йому потрібно було це довести. Він міг тільки сподіватися, що вони вчасно отримають життєво важливі останні частини, щоб врятувати її.
  Ронні Чалкер сидів за столом. У кутку кімнати стояв охоронець. Метту спало на думку, що лиходій не був особливо міцним хлопцем. Якби все стало насильницьким, охоронець і він, ймовірно, мали б гору.
  На обличчі Чалкера була посмішка. «Знайшов її?»
  «Ні, але ми це зробимо». Мет сів за столик навпроти й поклав перед собою тонку папку.
  «Ти будеш сподіватися, що сука все ще ціла. Але я вважаю, що вона мертва. Не могло б вийти краще, якби я сам це спланував».
  Метт знав історію, але все одно був приголомшений. «Ви?»
  Посмішка зникла. Очі Чалкера звузилися, наче він намагався зміряти його. «Ні, мідь, я не знав. Але я не шкодую, анітрохи. Іззі заслуговує набагато гіршого. Чесно кажучи, мене б не хвилювало, якби вона опинилася мертвою в рані».
  "Іззі?"
  «Ізабель — її справжнє ім'я. Здається, зараз вона називає себе Белла. Думає, що не знаю, думає, що зараз нічого не знаю». Чалкер засміявся. «Ну, вона помиляється. Проблема в тому, якщо сука мертва, куди це залишить нашого сина? Я не дурень. Хлопчику краще з мамою. Це єдине, що тримало її в живих останні два роки».
  Мет подивився на нього. «Це, і ти не знаєш, де вона».
  «Я весь час точно знав, де вона. Вона була жива, тому що я хотів, щоб вона була. Але одного разу, коли хлопець виросте, я поверну собі своє».
  «Ти знаєш Томмі Джонсона?»
  «Ви дуже добре знаєте, що я знаю. Він був одним із моїх хлопців до того, як мене вдарили».
  «У нас є докази того, що він був у будинку Белли в ніч, коли вона зникла. Вам є що сказати з цього приводу?»
  Чалкер підняв руки. «Нічого спільного зі мною. Якби я хотів позбутися стерва, я б знайшов когось, хто виконає цю роботу належним чином».
  Це їх нікуди не привело. Метт був неспокійний. Все, що він хотів, це щоб це закінчилося. «Чому я тут?»
  «Я хочу послуги».
  «Чому я повинен тобі допомагати?»
  Чалкер трохи підвівся зі стільця й нахилився вперед. Його обличчя було всього в декількох дюймах від Меттового. Його пильний погляд змусив Мета здригнутися. «Тому що я допоможу тобі у відповідь».
  «Я нічого від вас не хочу». Мет відсунув стілець і склав руки.
  Посмішка повернулася. «У вас погана нога. Побачив кульгавого, коли ти входив».
  «Це не має до вас нічого спільного».
  «Ні, але це має багато спільного з кимось, кого я знаю».
  У Метта перевернувся живіт. Інцидент був ретельно розслідуваний — не він, він був надто хворий. Ціла команда працювала над справою тижнями, але вони так і не змогли досягти реальних успіхів. Хто б не відповідав за його травми та смерть Паули, все ще був там.
  «Бачиш, мідь, ти перетнув не ту людину. І ця людина хотіла позбутися. Ви були надто близькі до того, щоб викрити щось величезне».
  Мет похитав головою. «Нам не пощастило. Дрібна торгівля наркотиками, ось і все».
  «Ні, це виглядало так. Тобі пощастило вийти з будівлі живим. Пощастить більше, ніж вашому партнеру, це точно».
  Метт відвів погляд. Чи Чалкер згортав його? Те, що сталося того дня, було в усіх новинах. Чалкер міг отримати деталі будь-де.
  «Що саме ви знаєте?»
  Чалкер підняв руку. «Ні, поки ти не погодишся мені допомогти».
  «Що ти хочеш?»
  Чолкер знову нахилився вперед. «Я хочу звідси. Я хочу переїхати до Манчестера — Strangeways».
  «Чому? Яка різниця?»
  «Мені тут не в безпеці. У мене є вороги, і вони вже намагалися мене вбити один раз. Один мерзотник кинув мене зі сходів. У Strangeways у мене є товариші, які подбають про мене».
  «Те, про що ви запитуєте, не може бути й мови. Я не маю влади».
  «Ви знаєте людей, інших копів вище по сходах. Поговорити з кимось. Організуйте це».
  Метт знав, що нічим не міг йому допомогти. «Ви запитуєте не ту людину».
  «Ну, тоді ви запитуєте правильних. Те, що я маю вам сказати, варте зусиль».
  «Тобі доведеться дати мені більше для роботи. Треба щось передати начальству. Розкажи, на що ми натрапили. Чому ми були ціллю того дня?»
  Посмішка Чалкера стала самовдоволеною. «Чи звучить ім’я Джек Водделл?»
  Метт похолодів. Чалкер був досить поганий, але Ведделл був у зовсім іншій лізі. Уодделл був визнаним лідером організованої злочинності на півночі Англії. Це ім’я рідко вимовлялося вголос, і це було тому, що люди — включно з деякими з його власних колег — боялися його. Той, хто потрапить не на той бік Водделла, пощастить вибратися живим. Він був лиходієм старої школи, ніколи не бруднив рук, тому нічого проти нього ніколи не було доведено. Він зробив таких злочинців, як Чалкер, схожими на дрібну рибу.
  «Ви хочете сказати, що Уодделл стоїть за тим, що сталося того дня? Що це він убив мого партнера?»
  «Я нічого не кажу. Зворушіть мене, і ми поговоримо як слід. Але знай це, мідь. Це не тільки Уодделл, якого ви будете відчувати. У нього є друзі на високих посадах. Один із них зокрема високопоставлений міліціонер. Це ще одна причина, чому розслідування того, що сталося того дня, ні до чого не дійшло».
  Чалкер ризикував, розмовляючи так відверто з ним, поліцейським, і з охоронцем на відстані чутного. Мет кивнув у бік охоронця. «Що з ним?»
  «З ним все гаразд. Знає, що тримати язика за зубами».
  «Я міг би доповісти своїй суперниці. Скажи йому те, що ти щойно сказав мені».
  «Я б це заперечив. І Стен підтримав би мене. Він присягнувся б наосліп, що все, про що ми говорили, це Іззі та хлопчик».
  Це інтерв’ю потребувало зміни напрямку. Мет неуважно погортав файл. Усередині було кілька запитань, які він мав намір поставити про Беллу, і фотографія «чоловіка на порозі». Він дістав зображення й показав його Чалкеру. «Ви знаєте цього чоловіка?»
  «Чому?»
  «Просто дайте відповідь на запитання. Ви коли-небудь бачили його раніше?»
  Чолкер знизав плечима. «Можливо. Як я вже сказав, порухай мене, і я поговорю з тобою».
  «Вкрай важливо, щоб ми його знайшли». — люто подумав Мет. Немає сенсу звертатися до Чалкера від імені Белли, краще б він спробував Олівера. «Це людина, яка забрала вашого сина. Він не був добрим. Він не доглядав за ним. Він захворів на Олівера. Він би й його вбив, якби ми вчасно не знайшли хлопця. Ти напевно хочеш, щоб його спіймали й розправилися з ним?»
  Мет спостерігав, як Чалкер бореться з цим.
  «Блок ідіот. Він писав мені, запитував всяку дурницю. Хотів знати про мене та Іззі до того, як мене вдарили».
  «Ти відповів?»
  “Що ти думаєш? Звичайно, я цього не зробив».
  «Ви коли-небудь зустрічали його?»
  «Він такий собі клерк у соліситорів, які взяли мою справу. Він був з моїм адвокатом кілька разів під час суду».
  «Ви знаєте ще щось про нього? Його ім'я? Де він живе? Це було на листах?»
  Чалкер похитав головою. «Ні. Письмової відповіді він не хотів. Він хотів порядок відвідування. Якщо я погоджуся, я маю домовитися про це через свого адвоката».
  «Хто був вашим адвокатом?»
  «Я використовував фірму в Галіфаксі. Бредфілд і Нолан».
  Мет витріщився на Чалкера. Це був зв’язок, з яким він не рахувався. Але що це означало? «Який партнер мав з вами справу?»
  «Бредфілд. Це не була область іншого».
  «Ви зберегли якісь із листів?»
  «Ні, я їх забрав. Мені не цікаво писати якомусь диваку. Як ти думаєш, хто я?»
  «Яке ім'я він використовував, коли писав вам?»
  «Підписував листи як «Дуг».»
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 36
  Мет повернувся до своєї машини й трохи посидів, важко дихаючи.
  Його телефон задзвонив. Це була Лілі. «Доусон клянеться, що це був не він, сер. Він вважає, що просто спостерігав за Беллою, намагаючись захистити її від будь-кого. Тієї ночі він бачив «чоловіка на порозі», але не знає його. Він бігав, бо боявся. Він знав, як це виглядає. Він знав, що ми підемо за ним першими».
  «Чолкер сказав мені, що «людина на порозі» — це «Дуг».»
  Ліля хвилину мовчала. «Звідки така людина, як Чалкер, це знає? Його вдарили, ради бога! Але він правий. Я поспілкувався з Райлі, і він підтвердив, що чоловік на фото — Даг, або «людина з порога» — був хлопцем Керолайн».
  «Він написав Чалкеру у в'язницю, запитуючи про Беллу. Чалкер сказав мені, що Дуг був клерком повіреного в «Бредфілд і Нолан» у Галіфаксі».
  «Це фірма Нолана. Це стає ще краще! Чи означає це, що Нолан знає «чоловіка з порога»? Вони в цьому разом?»
  «Я поняття не маю, Лілі. Є якісь новини про Нолана?»
  «Ще нічого. Минулої ночі він не повернувся додому. Надворі у нас чергував офіцер. Якщо ви запитаєте мене, він злякався і втік».
  «Я не дуже впевнений, Лілі. Візьміть Беквіт і сфотографуйте його та їдьте до їхнього офісу в Галіфаксі. Нам потрібні ім’я та адреса для «людини на порозі».
  «Хіба Чалкер не допоміг із цим?»
  «Ні. Він хоче, щоб я щось зробив для нього, перш ніж він скаже щось більше».
  * * *
  — Ти спала, Белло.
  «Де це місце?»
  «Ви не повинні задавати питань. Тобі буде краще, якщо ти погодишся, що ти зараз зі мною, і я подбаю про тебе».
  «Я можу подбати про себе. Ви не маєте права цього робити».
  Белли більше не було в холодній темній кімнаті. Вона лежала на дивані в теплій вітальні. У кутку стояв великий старовинний годинник, який відбивав секунди. Звук зводив її з розуму.
  Він підвівся і підійшов до неї. «Я маю повне право. Ти і я, нам судилося бути разом. Я знав це, коли вперше побачив тебе, Белло. Ви теж цього не відчуваєте?»
  Він був божевільний, це було єдине пояснення. Белла намагалася пригадати, що їй сказали поліцейські. Він був безжалісний. Він убивав інших, не тільки Алана. Алан і Агнес були застрелені в голову. Белла була налякана. Вона сильно тремтіла, і їй здалося, що її може вирвати. Їй потрібно було щось зробити, спробувати зробити його солодким, поки не прибуде допомога. Вона почала плакати. «Мені погано. Голова болить. Я вдарив по ньому, коли мене зв’язали». Вона сіла, відкинула світле волосся з обличчя й спробувала легенько посміхнутися. «Можна я випити і трохи знеболюючого, будь ласка?»
  «Я принесу тобі щось».
  Він зник у сусідній кімнаті. Белла озирнулася. Кімната була великою, в ній переважав величезний камін. Були лаковані шафи в стилі модерн, повні ваз і статуеток. Всі дорогі речі. Очевидно, це була людина, яка мала гроші, щоб витрачати їх на свій індивідуальний смак. Там вели двоє дверей. Той, яким він користувався, ймовірно, вів до кухні. Але була ще одна, можливо, вела в коридор. Було одне вікно, але жалюзі були засунуті.
  Він повернувся зі склянкою води та парою таблеток. «Візьми ці».
  Белла покрутила їх у пальцях, щоб перевірити, чи це парацетамол.
  «Візьми їх. Вам стане краще».
  Вона витерла очі. «Чому ви привели мене сюди?»
  «Тому що нам призначено бути разом. Не хвилюйся, Белла. Ти в безпеці зі мною».
  Белла серйозно в цьому сумнівалася. Вона мусила втекти, але знала, що намагатися боротися буде марно. Їй потрібно було застосувати інший підхід. Вона мусить використати кожну унцію свого самоконтролю та зберігати спокій, хоча насправді вона хотіла накидатися й кричати. «Я хвилююся за Оллі. Він сумуватиме за мною. Він знову захворіє».
  «Про вашого сина добре піклуються. Якщо будеш добре, я розповім тобі про нього новини. Від тебе, Белла, залежить, чи буде він у формі та здоровим. Роби, як я кажу, і все буде добре. Не підведи мене». Він усміхнувся. «Я не люблю ображати дітей».
  Блакитні очі Белли розширилися. Ці слова сповнили її жахом. Він мав на увазі те, що сказав. За всі свої стосунки з цим чоловіком у Белли ніколи не було причин сумніватися в його чесності. Вона сприйняла все, що він їй сказав, усе, що він для неї зробив, за чисту монету. Чи мав він на увазі щось із цього? Чи був він тим, ким себе називав?
  «Хто ти?»
  «Ти знаєш, хто я, Белла».
  «Ні, хто ти насправді? Ти не той, ким я тебе вважав, ти не…»
  «Не треба! Ви не будете використовувати це ім'я. Відтепер ти завжди називатимеш мене «Кохана». Ви розумієте?»
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 37
  У той момент, коли суперник увійшов на станцію, Метт підскочив до нього. «Чи можу я поговорити, Телбот?»
  «Це задумливий вираз вашого обличчя. Чалкер налякав вас до півсмерті, чи не так?» Дайсон поплескав Мета по спині й повів до свого кабінету. «Що він хотів? Скажіть щось про той витік інформації в газети?»
  «Не зовсім. Він хоче моєї допомоги». Мет зачинив двері кабінету й сів навпроти Дайсона. «Він хоче переїхати до Strangeways. Натомість він пропонує певну інформацію».
  Дайсон засміявся. «Цього ніколи не станеться. У нього забагато друзів у цьому місці. За кілька тижнів він керував би цілою пекельною дірою. У будь-якому випадку, що Чалкер може запропонувати за такий обмін?»
  «Він сказав мені, що має інформацію про той день. Про те, хто вбив Паулу і поранив мене».
  «Що він може знати про це? Чалкер був у той час усередині. Крім того, це було розслідувано. Ми робили все, що могли, але всю дорогу стикалися з цегляними стінами. Ти це знаєш». Телбот Дайсон нахмурився.
  «Так, але чому це було, Телбот? Чому ти нічого не отримав? Якби це була проста справа, знайти винуватця мало б бути пустою справою. Ви коли-небудь думали про це?»
  «Звичайно, маю. Те, що трапилося, пов’язано з якимось завулковим наркодилером, який не в його розумі. Не хотів бути спійманим і зайшов занадто далеко. Він буде невідомий. Пішов на землю, нікому про це не говорив».
  — Чалкер каже інше. Він сказав мені, що Джек Водделл стоїть за тим, що сталося того дня».
  Супер бланшований. Деякий час він мовчав. «Він це знає напевно, правда?»
  Мет кивнув. «Мабуть, я наштовхнувся на щось величезне. Що саме, він не сказав би. Але змусьте його рухатися, і він буде більш привітним».
  Дайсон похитав головою. «Немає жодного шансу на це».
  «Він сказав більше, але це не добре», — вагався Метт. Телботу це не сподобається. «Чалкер сказав, що Ведделл був захищений від розслідування, тому що на його платіжній відомості був найвищий мідь».
  Обличчя Дайсона знову почервоніло. «Лантя бреше! Ніхто в армії не відмовиться від шансу отримати Уодделла. Виправте Уодделла, і ми розберемо половину злочинів на півночі Англії».
  — Тим не менш, я хотів би ще раз переглянути файл, сер. Можливо, я міг би ще раз подивитися, де, на мою думку, це буде корисно».
  «Марно, хлопче. Я знаю, що ти відчуваєш, як сильно ти хочеш отримати виродка, який убив Паулу. Ми всі так, але Чалкер грає вас. Він не дурний. Він зачепив вашу єдину слабкість і використовує її у своїх цілях. Відпусти це, ось моя порада».
  На обличчі Дайсона був вираз, який Мет добре знав. Супер хотів, щоб ця тема була залишена, і його не було б вмовляти.
  * * *
  Бредфілд і Нолан Солісіторс мали свої офіси на головному шляху до центру Галіфакса. Беквіт був за кермом і зупинився на автостоянці позаду будівлі.
  «Все отримав?» — спитав Беквіт у Лілі.
  «Все, що нам потрібно. Купа запитань і фото «чоловіка на порозі».
  Вони з Лілі обійшли будівлю до парадного входу.
  «Як у вас справи з Бриндлом? Гаразд, він?»
  «З ним справді добре працювати. Зовсім не на його боці. Він зовсім інший, ніж я очікував».
  «Він якийсь шикарний придурок, так я чув. Народна школа».
  Лілі ляснула його по руці. «Не будь таким грубим, Іане. Це була приватна школа на околиці Лідса, нічого особливого. І він теж не дурак. DI Brindle — працьовитий мідь, як і всі ми. Той будинок, у якому він живе, зовсім не відображає того, яким він є».
  «Радий, що ти щасливий. Звучить так, ніби ви впали на ноги. Мені не так пощастило. Карлайл хуй. Проводить стільки часу, скільки може, на спині. Якщо мені доведеться залишитися з ним, я нікуди не піду, якщо говорити про кар’єру».
  «Я сподіваюся, що інспектор Бриндл залишиться з нами. Якщо він це зробить, то я хочу бути в його команді назавжди».
  «Звучить так, наче ти прийняла рішення, Лілі. Скажи про мене добре слово?»
  Вони увійшли в будівлю і були проведені в кабінет Гая Бредфілда. Бредфілд виглядав стурбованим. Його перші слова були: «Це про Роберта? Це просто не те, що він зникає. Ми всі стурбовані. Він був пов'язаний з тією жінкою, яка була одружена з лиходієм Чалкером. Це був поганий бізнес».
  Лілі й Беквіт сіли навпроти нього.
  — Ви грали для Рона Чалкера, — сказала Лілі.
  «Я так і зробив, але не помиляйтеся, у нього ніколи не було жодного шансу злізти. Проти нього було багато доказів. Ці останні кілька днів змусили мене задуматися, чи це не якась помста».
  Лілі не мала на це відповіді. Наразі команда не знала, як саме Нолан був залучений у справу Белли. «Це ви особисто діяли для Чалкера?» Бредфілд кивнув. «Чи брав участь пан Нолан взагалі?»
  «Ні. Насправді я не думаю, що він коли-небудь зустрічав цю людину».
  Лілі простягнула йому фотографію «чоловіка на порозі». «Ти знаєш, хто це?»
  «Так, це Марк Тернер. Він у нас працював. чому Який у вас інтерес до нього?»
  «Нещодавно його бачили і фотографували з Беллою Річардс. Белла пропала. Ми вважаємо, що цей чоловік іноді використовує ім’я «Даг» і що він може бути відповідальним за викрадення Белли, а також її сина Олівера».
  «Але хіба хлопець не повернувся?»
  Лілі кивнула. «Так, але це сталося завдяки наводці та хорошій детективній роботі. Нам поки що не пощастило ні з Беллою, ні з Ноланом».
  Бредфілд похитав головою. «Марк був хорошим хлопцем. Сумлінний. Він серйозно ставився до своєї роботи. Я не можу повірити, що він був замішаний у чомусь подібному».
  «Ви знаєте, де він зараз?»
  «Ми матимемо його адресу в файлі. Він залишив нас трохи більше двох років тому, тому я не можу обіцяти, що він все ще буде там». Бредфілд розвернувся на офісному кріслі й уважно вдивився в екран комп’ютера. Він роздрукував адресу й передав її Лілі. — Як бачите, він живе на околиці Шеплі.
  «Тернер провів багато часу в суді?» — запитав Беквіт.
  «Так, усюди — Лідс, Галіфакс і Хаддерсфілд. Він також зустрів багато неприємних персонажів, серед яких Чалкер. Це була його робота».
  «Ти пам’ятаєш, чи зустрічав він колись Беллу?» — спитала Ліля.
  «Я не можу сказати точно. Ми були частиною команди захисту Чалкера, і Белла давала свідчення звинувачення. Багато сеансів проходили в закритому режимі. Наскільки я пам’ятаю, вона боялася наслідків».
  Лілі підвелася. «Дякую, містере Бредфілд. Це дуже корисно».
  Бредфілд відкрив їм двері. «Враховуючи справу, над якою ви працюєте, це серйозно. Я щиро сподіваюся, що з Робертом нічого не сталося. Щойно ви його знайдете або якщо він зв’яжеться з вами, будь ласка, негайно повідомте мене».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 38
  Говорячи, Метт писав нотатки на дошці інцидентів. Він зібрав команду для огляду прогресу. «Тепер ми знаємо, що Даг, наш «домовик», раніше працював на Бредфілда та Нолана, адвокатів, які вели справу Чалкера».
  Мет спіймав Карлайла на розпале позіхання. «Будь-які новини про Нолана?» запитав він його.
  Карлайл знизав плечима. «Нічого. Випав з поля зору. Хлопець може бути де завгодно».
  Мет нахмурився. «Недостатньо добре. Нам потрібно його знайти. правильно. Доусон. Чи віримо ми тому, що він нам сказав?»
  Карлайл похитав головою. «Він клянеться, що не замішаний, тож ваші припущення такі ж хороші, як і мої. Особисто я привів би його і вибив би правду з цього мерзотника. Він так само винен, як гріх, якщо ви запитаєте мене. Подивіться на докази, на всі ці фотографії. Ось докази, які вам потрібні. Він переслідував жінку тижнями».
  Ставлення Карлайла було неправильним, але він мав право. «Не можна забувати, що в кадрі є й інші. Нолан, наприклад. Поки ми не дізнаємося іншого, ми будемо вважати його зникнення підозрілим. Крім того, партнер Нолана ідентифікував Марка Тернера як людину, яку ми знаємо як «Дага». Він працював у їхній адвокатській фірмі до двох років тому. Отже, що він робив у будинку Белли? Звідки він її знає і коли вони познайомилися? Це було під час суду над Чалкером? Ми не повинні забувати, що і Керолайн Шелдон, і Аніта Веріті були зацікавлені в законі. Обидві жінки часто відвідували зали суду». Мет подивився на Карлайла. «Ми не знайшли доказів того, що Джоел Доусон знав Керолайн чи Аніту. Враховуючи ваше упередження щодо цього чоловіка, можливо, ви захочете переглянути це ще раз. А тим часом Лілі, Беквіт і я поїдемо до Шеплі. Подивіться, чи Тернер ще живе там».
  Карлайл усміхнувся. «Натовп»,
  Метт говорив повільно, наче до дитини. «Він стріляє в людей. Якщо Тернер наша людина, він небезпечний». Він постукав по дошці. «З того, що ми маємо, Тернер є нашим найімовірнішим кандидатом».
  За виразом його обличчя він міг зрозуміти, що Карлайл думав інакше.
  * * *
  Лілі повела їх на пагорб від Нью-Мілл до села Шеплі. «Ви думаєте, Тернер бачив Беллу під час суду над Чалкером, і саме тоді він обрав її своєю наступною жертвою?»
  «Так, я знаю. Але моя теорія має недолік. Хтось із вас це помітив?» Мет обернувся, щоб поглянути на Беквіта, який сидів позаду нього. Він знав, що Лілі досить розумна, але що з цим молодим чоловіком? «Тернер знає Беллу з часів суду. Він побачив її на якомусь етапі. Лілі, ти сказала, що Белла могла знати про нього, а може й ні. Мет подивився на Лілі, потім на Беквіта. «Зрозумів?»
  Беквіт знизав плечима. «Мені здається досить простим. Тернер цілком міг би стати нашою людиною».
  Але Ліля думала. «Белла брала участь у програмі захисту осіб. Звідки Тернер дізнався, де її знайти?»
  Беквіт тицьнув їй у спину. «Про це писали в усіх газетах, диво».
  Лілі похитала головою. «Ні, ти помиляєшся. У нас є фотографії, на яких Тернер спостерігає за своїм будинком до того, як новини пролунали».
  Мет кивнув. «Точно так. Це означає, що Тернер знав, де Белла. Він, мабуть, знав весь час».
  «Так хто він?»
  — Той, хто вам казав Бредфілд — Марк Тернер, колишній клерк адвоката. Але я підозрюю, що він маскується під контакт Белли в програмі захисту осіб. Незважаючи на те, у що вона вірила, я сумніваюся, що вона коли-небудь була в цьому. Він цілком міг організувати переїзд, її нову особу, долю, і продовжував удавати, щоб ізолювати її».
  «Це дуже розумно. І це теж спрацювало. Поки вона не закохалася в Фішера». Беквіт був вражений.
  Адреса Тернера була кам’яним фермерським будинком, що тримався на схилі пагорба приблизно за милю від центру Шеплі. Однак це було не зовсім само по собі. Метрів за п’ятдесят з обох боків були будинки.
  Ліля витріщилася на будинок. «Це значне майно. Багато кімнат.”
  «Було зроблено багато роботи», – додав Беквіт. «У власника має бути багато грошей».
  Лілі спохмурніла. «Всі жалюзі закриті. Той, хто тут живе, явно не хоче шпигунів, сер. Як ти хочеш грати в це?»
  Мет теж дивився на будинок. — Подзвони на станцію, Беквіт. Візьми сюди форму. Сфотографуйте Тернера та терміново розповсюдьте його. Немає гарантії, що чоловік вдома».
  «Твоя інтуїція тобі щось говорить?» — спитала Ліля.
  «Ні, але напівзахований червоний «Форд Ка», що стирчить із сараю на отій стежці, — сказав Мет.
  * * *
  Він повинен був якось спати, Белла розраховувала на це. Але в першу ж ніч він замкнув її в кімнаті на верхньому поверсі, не маючи можливості втекти. Того ранку вона знову вдала, що їй погано, сказавши, що у неї болить голова та горло. Він давав їй чай і таблетки кожні чотири години, але рано чи пізно розгледів її підступи.
  «Ви були такими добрими до мене. Я могла б тобі допомогти, — запропонувала вона. «Я не можу лежати на цьому дивані вічно. Я міг би навести порядок, трохи приготувати їжу».
  Він усміхнувся. «Я б хотів це, Белла. Це зробило б нас більш нормальною парою».
  Її це вбило, але вона зуміла посміхнутися у відповідь. Важливо було зберегти його солодким. Якби він вийшов із себе, Бог його знає, що б він з нею зробив.
  «Вона дуже гарна. Друг?» Белла помітила фотографію на камінній полиці. На ньому була білява жінка приблизно її віку.
  «Це Кітті. Вона була моєю дружиною».
  — здивувалася Белла. Він ніколи нічого не говорив про те, що має дружину, але вона ніколи не питала. «Де вона?»
  Він зітхнув. «Кітті ніколи не була задоволена. Що б я для неї не робив, цього ніколи не було достатньо. Я справді старався, Белла. Я зробив усе, що міг. Я дав їй усі можливості вчинити правильно. Але вона зводила мене з розуму своїми вимогами та невірністю».
  Його голос почав підвищуватися. Розмови про його дружину, очевидно, розчаровували його.
  «Вона покинула вас?»
  «Жодна жінка не покидає мене, Белла». Слова були жорсткі, холодні. Вони простудили її до кісток. «Як тільки вони прийшли в цей будинок, вони тут назавжди. Мені подобається тримати їх усіх поруч».
  «Ти привів сюди інших?»
  «Так, Белла. Окрім Кіті, було ще двоє. Але вони були не праві. Вони не були на тобі латкою. Так само, як і з Кітті, я спробував усе, але вони все зробили не так. Вони хотіли те, чого я не міг їм дати. Зрештою мені довелося це закінчити».
  Що він говорив? Чи він тримав їх у полоні, як її? Або він їх убив?
  «Це сумно. Тобі не дуже пощастило».
  Її голос тремтів, і він знову дивився на неї. Чи він прозрів її? Чи знав він, що вона робила, що вона просто намагалася зробити його солодким? Тремтіння страху пробігло по її спині, і їй стало щиро погано. Вона хотіла запитати ще, але не наважувалася. Якщо цих жінок було вбито, що він зробив із тілами? Якщо в неї був хоч якийсь шанс вибратися звідси, Белла повинна була переконати його, що вона інша. Вона мала змусити його повірити, що вона на його боці.
  Вона мило посміхнулася. «Я роблю підлий домашній пиріг. Якщо ви купите інгредієнти, я зроблю це на вечерю пізніше. Ми могли б відкрити пляшку вина. Святкуйте, що ми нарешті зібралися».
  Він відхилився назад і склав руки. «Я знаю, що ти робиш, Белла. На твоєму місці я, безсумнівно, вчинив би так само. Але попереджаємо. Мене не сприймуть легко. Ти можеш посміхатися і тріпати цими красивими віями скільки завгодно, але я тобі не довіряю».
  «Шкода, тому що я хотів би, щоб ми були друзями. Ви не уявляєте, як самотньо в програмі. Потрібно прикидатися перед усіма, кого зустрінеш. Придумування історій про минуле. Це дійсно важка робота. Але ти знаєш про мене все. Я не повинен бути з тобою ніким, крім себе. Ви знаєте про Ронні та про те, що він зробив. Ви знаєте, через що я пройшов».
  Марк Тернер нічого не відповів, але дістав щось із кишені. Це була листівка з букета троянд, який вона залишила на болотах. Він помахав їй перед обличчям. «Я теж знаю все про Алана Фішера. Він був для тебе єдиним чоловіком. Отже, що змінилося, Белла? Як я можу довіряти людині, яка так швидко забуває чоловіка, якого, на її думку, так любила?»
  «Я . . . Я думав, що люблю Алана». Її голос затріпотів. «Але я була закохана в нього. Мені лестило, що я йому сподобався і захопився». Її вбило це сказати. «Мені справді потрібна людина, яка розуміє, через що я пройшла. Хтось, з ким я можу бути собою. Такий, як ти, Марк». Белла чекала, ледь наважуючись дихати. Він спостерігав за нею, зважуючи те, що вона йому сказала. Його треба було переконати, просто треба було переконати.
  «Чому ти раніше нічого не сказав? Ви могли подзвонити, домовитися про інші зустрічі. У вас був телефон, який я вам дав».
  «Я тоді не знав, що я тобі подобаюся. Але тепер, коли я знаю вас краще, я бачу, що ваш шлях найкращий». Вона чекала. Його обличчя було безвиразним. Він мав повірити їй. Белла не змогла довго триматися такої прикидки.
  Нарешті він усміхнувся. «Вам не потрібно готувати, якщо ви цього не хочете. Я не проти, якщо ти ставишся до цього спокійно, особливо якщо тобі погано».
  «Мати щось робити може допомогти. Це відвернуло б мене від цього».
  «Гаразд, я піду в село за деякий час, зроблю покупки. Але мені доведеться знову посадити вас у ту кімнату».
  Вона звела на нього великі очі. «Будь ласка, не треба. Я не піду. Тепер ти можеш мені довіряти, Марк. Мені дуже подобається проводити час тут з вами. У вас гарний будинок. Тут так спокійно і тихо. Там, де я був, життя було таким бурхливим. Робота займала весь мій час. Добре мати можливість розслабитися. Це перший раз, коли я відпочиваю за кілька тижнів». Чи переконала вона його? Його приймуть? Вона затамувала подих.
  Це спрацювало. Він усміхнувся, і все його обличчя засяяло. Якби він був котом, то зараз би мурчав. «Добре. Я просто замкну передні та задні двері. Якщо заходите на кухню, будьте обережні з підлогою. Я кладу нову, і вона ще не зовсім закінчена. І в льох не спускайся».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Розділ 39
  Лілі подивилася на Метта. Вони переїхали далі по смузі і припаркувались на під’їзді до найближчого сусіда.
  «Чекаємо на підкріплення, сер?»
  Перш ніж Метт встиг відповісти, Беквіт прошипів: «Він іде! Злазь, а то він нас побачить».
  Троє детективів ухилилися.
  Через кілька хвилин Лілі сіла. «Він був один у цій машині. Якщо вона вдома, це наш шанс».
  «Тоді ходімо, давайте подивимося».
  Вони кружляли навколо будівлі. Там була одна господарська будівля, в якій містився «Форд», інших не було.
  Беквіт застукав у вхідні двері. «Хтось там?»
  «Це важкі старі двері». Метт штовхнув його плечем, але він не зрушив з місця. «Якщо нам доведеться вламуватися, це зажадає певних змін».
  Потім вони почули жіночий голос. "Привіт?"
  Троє детективів перезирнулися.
  «Белла!» — закричав Мет. «Ти в порядку?»
  «Ти маєш швидко вивести мене. Він не залишиться надовго».
  Беквіт штовхнув поштову скриньку, щоб він міг її побачити. «Ми знайдемо шлях туди-сюди. Ці двері занадто важкі».
  Мет звернувся до Лілі. «Залишайтеся тут і стежте за Тернером. Якщо він повернеться, стукайте дверима».
  Вони з Беквітом пішли до задньої частини фермерського будинку. Там було вікно, яким вони могли скористатися, але воно було досить далеко від землі.
  «Я дам тобі ногу, тоді ти вибий цим скло». Мет простягнув Беквіту великий камінь.
  Беквіт проскочив крізь вікно прямо в кухонну раковину. Він підбіг до задніх дверей і після кількох сильних ударів ногами зламав замок і впустив Мета.
  Беквіт чхнув. «Дивний запах тут, сер. Я думаю, що це йде звідти». Він кивнув на двері. «Як ви вважаєте, що це?»
  «Схоже на льох. Не зважайте на це наразі. Давайте заберемо Беллу звідси».
  Вони знайшли її, яка скорчилася за вхідними дверима. Щойно вона побачила Метта, вона побігла йому в обійми. «Я думав, що він збирався мене вбити. Я й гадки не мав, що він такий небезпечний. Він божевільний! Будь ласка, мені потрібно піти звідси. Мені потрібно побачити Оллі».
  Мет кивнув на Беквіта. «Веди її до Лілі. Ми оглянемо».
  Мет попрямував прямо до підвалу. Він був великий, вогкий і темний. Він міг розгледіти велику лаву, з кутів якої звисали ланцюги. Також на підлозі було щось схоже на засохлу кров.
  «Беквіт!» — закричав він.
  DC стояв на нижній сходинці. «Підкріплення тут, сер! Ми надіслали фотографії Тернера. Вони всі готові на станції, просто чекають дзвінка. Крім того, ми все організували на випадок, якщо він повернеться сюди. Лілі пішла з Беллою. Вона відведе її до лікаря, а потім змусить її зробити показання».
  Мет штовхнув ногою листи брезенту, розкидані по підлозі. Його нога натрапила на щось м’яке, і він здригнувся. «Здається, я знайшов Нолана». Він дістав із кишені пару рукавичок, одягнув їх і обережно відсунув чохол набік, відкриваючи тіло Роберта Нолана. «Він, мабуть, слідував за Беллою сюди. Бідний чоловік, куля в шию від його вигляду. Криміналісти матимуть польовий день із цією маленькою партією. Подивіться на стіну там. Усе, що потрібно для камери тортур своїми руками».
  — Що, на вашу думку, він зробив із жінками, сер?
  «Вони можуть бути де завгодно. Похований у саду, замурований за стіною — хто знає?»
  * * *
  Довіряючи Беллі, Марк був готовий піти на ризик. Його будинок на фермі був за милі від найближчого села на краю відкритого болота, і він наглухо замкнув його. Двоє його найближчих сусідів були за кордоном, а третя була літньою жінкою. Навіть якби вона втекла, Белла не знала, де вона, і не зайшла б далеко. Чи повірив він її ніжним словам? Він хотів. Інші лише скиглили й скаржилися, тож вона була свіжою зміною. Вона сказала, що хоче, щоб вони були друзями. Він хотів, щоб це було правдою. Можливо, вона була вразливою і самотньою. Тепер вона була його в’язнем і покладалася на нього в усьому. Він добре вибрав. По мірі того, як він міркував про все, він усвідомлював, що вона справді була тією.
  До Марсдена, де був найближчий супермаркет, було кілька миль. Він отримає достатньо запасів на наступні кілька днів. Він не хотів знову виходити. Йому потрібно було проводити час з Беллою. Вони б пізнали один одного краще.
  Уперше за багато років Марк відчув себе щасливим. Набагато більше, ніж з двома іншими. Якось у глибині душі він знав, що вони не правильні. Вони виглядали якнайкраще, але його любов до них не була взаємною. Белла була іншою.
  Йдучи до магазину, він проминув газетний кіоск. Заголовок на дошках зовні був таким: «Поліція наближається до викрадача дітей». Він засміявся, не міг стриматися. Вони помилялися. Але місця для самовдоволення не було. Треба було ступати обережно, нічого не віддавати. Досі він був прискіпливим.
  Він тинявся по супермаркету, наспівуючи собі під ніс. Так добре не було кілька місяців. Він отримав усе необхідне і пішов до каси. Саме тоді він зрозумів, що щось не так.
  * * *
  Після швидкої бійки Марка Тернера затримали. Він майже не чинив опору. Приблизно за п’ятнадцять хвилин, які йому знадобилися, щоб зробити покупки, супермаркет спорожнів, а місця покупців зайняли поліцейські в цивільному. Він був настільки поглинений своїми думками, що не помітив цього.
  «Це через цю інтриганську суку!» він плюнув на офіцера, який одягнув на нього наручники. «Вона зробила це! Але їй це нікуди не дінеться. Я її візьму, ось побачиш!» Він не міг зрозуміти, що сталося. Від запитань у його голові запаморочилося в голові. Він був у цьому добрий, досі бездоганний. Що сталося?
  * * *
  «Ми його взяли, сер. Шопінг їжі в Марсдені, сміливий, як латунь. Вони відвезли його в Хаддерсфілд, але він не сказав жодного слова", - сказала Лілі.
  Метт відчув приплив полегшення. Криміналісти продовжували обшук ферми. Вони з Лілею стояли в погребі.
  — Керолайн і Аніти — жодних слідів, — сказала Лілі. «Белла сказала мені, що у Тернера є дружина. Її звали Кітті. Ймовірно, вона пішла шляхом двох інших. Белла в порядку. Ліки, які він їй дав, не завдадуть їй довготривалої шкоди. У неї вистачило дотепності, щоб зберегти спокій, і вона видала, що щаслива бути там. Ймовірно, це врятувало їй життя. Однак вона б не протрималася так, недовго».
  «Ні, вона не стане, тому що Тернер — убивця. Він би знайшов якусь причину, щоб ув'язнити її в тому підвалі й зробити все, що міг».
  Лілі здригнулася. «Белла знала його як Джеймса, а не як Дуга. Щодо неї, то він був її контактом у програмі. Ви мали рацію щодо цього. Белла ніколи не підозрювала, що він підробка. Саме він доставив її до в'язниці в Йорку. Вона поняття не мала, що він використовує вигадане ім’я або що він коли-небудь працював з Ноланом».
  «Як я вже сказав, розумний. Він змусив її повірити, що її захищають. Він тримав її ізольованою від усього і всіх, кого вона коли-небудь знала, щоб він міг завдавати ударів, як забажає».
  Лілі подивилася на нього. «Ми закінчили тут, сер? Це місце змушує мене відчувати нудоту».
  Зі сходів підвалу пролунав голос. «ДІ Бріндл! Ви чудово попрацювали. Тепер він у нас є, і ми не можемо зупинити цю сволоту говорити». Це був Дайсон. Кам’яні сходи були круті й потерті від віку, і він ступав обережно.
  «Він божевільний, як коробка з жабами. Його допустили до багатьох, у тому числі до того, щоб бути нашим «містером вибачення» та вбивати так званих рандомів. Очевидно, клейма на зброї були частиною якогось ритуалу. Вони були його способом вибачитися за те, що позбавили їх життя. Кожна жінка мала свій особливий колір. Керолайн була зеленою, Аніта червоною, а Белла синьою. Бог знає чому. Як я вже сказав, божевільні».
  Лілі підвела на нього очі. «Він щось говорив про той недокурок, сер? Нас там ледь не відбило від запаху».
  «Він хотів, щоб ми звинуватили Чалкера. Хоча не сказав би, звідки він це взяв. Не думаю, що він пам’ятає, чесно кажучи. Ми зіставляємо його ДНК з тим, що було взято з-під нігтів Агнес Харві. Це та його зізнання назавжди затримають дурня».
  Вони почули голос, що кличе з кухні. «Я думаю, що ми знайшли ваших зниклих жінок!»
  Мет і Лілі перезирнулися. Це не буде приємним. Дайсон повів на кухню. «Тоді ходімо, подивимося, що з ними зробив дурень».
  Шиферну плитку на кухонній підлозі було підібрано й складено акуратними купками збоку.
  «Там. Бачите? Залишилося лише три неповні скелети. Коли ми переїхали машину, ми знайшли яму в тій прибудові. Ми проведемо тести, але я вважаю, що саме там він спалив тіла».
  Лілі скривилася. «Так він убив і свою дружину. Якщо ти згоден, я почекаю надворі. Я бачив і чув достатньо. Це жахливе місце!»
  Метт пішов за нею. «Я поговорю з Беллою пізніше і дізнаюся, що вона планує робити зараз».
  Лілі кивнула. «Вона сказала мені, що почувається винною перед Доусоном. Мабуть, вона сказала йому якісь неприємні речі. Я пояснив, що її життя було врятовано завдяки йому та його одержимості нею».
  «Це, і Чалкер визнав «людину з порога» нашим містером Вибачення. Ми б не знайшли її без допомоги обох».
  «Я все ще думаю, що Джоел Доусон моторошний. Я б не хотів, щоб хтось ходив за мною, фотографував».
  Мет посміхнувся. «А добре. Цього разу врятував ситуацію».
  Лілі подивилася на нього, схиливши голову набік. «Ви вирішили щодо роботи, сер?»
  «Так, Лілі, але про це завтра. Я хочу, щоб ви з Телботом підійшли до дому і зробили мені невелику послугу.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Епілог
  «Ідея полягає в тому, що відвідувачі, заходячи в цю кімнату, дізнаються щось про історію будинку та сім’ї». Метт махнув рукою.
  «Наклейте кілька плакатів на стіну», — запропонував Дайсон.
  «Ні. Люди їх не читатимуть. У мене є набагато краща ідея. Ми дамо їм місце, щоб сісти і на що подивитися».
  Лілі посміхнулася. «Як фільм?»
  Мет кивнув. «Дуже короткий, не більше десяти хвилин».
  «То чому ми тут?» — запитав Дайсон.
  «Тому що ви двоє збираєтеся бути в цьому».
  Дайсон звернувся до Лілі. «Мені не подобається, як це звучить, коханий. Він збирається одягнути нас у якийсь дивовижний старовинний костюм і зробити з нас дурнів».
  «Зовсім ні». Евелін Бріндл увійшла до кімнати, тримаючи в руках дві вішалки. Один тримав довгу вовняну сукню, коричневий передник і маленький білий капелюшок. З іншого — атласні бриджі, сюртук і сорочка з оборками. Це вона передала Дайсону. «До них у мене є перука та туфлі. Будьте дуже обережні з ними, це справжній товар. Волтер справді носив це вбрання. У нас у вітальні є його портрет, одягнений у нього».
  «Ви хочете, щоб я одягнув це?»
  Мет посміхнувся йому. «З вас вийде ідеальний Волтер Бріндл. Він був чимось на зразок денді — любив свій одяг і гарне вино. Все, що вам потрібно зробити, це одягнутися, сісти на цей шикарний стілець і читати з цих карток. Я підтримаю їх для вас. Джош тут буде знімати».
  Молодий чоловік, який чекав у глибині кімнати, злегка вклонився.
  «А я?» — спитала Ліля. «Яка моя роль у цій шараді?»
  “Покоївка-мийниця!” — із задоволенням відповіла Евелін Бріндл. «На півдорозі ти ввійдеш і підкладеш свіже вугілля».
  «Як довго це читання?»
  — Недовго, Телбот. Ідея полягає в тому, що відвідувачі натискають кнопку на стіні, і це запускає фільм. Ти будеш сидіти в тому кріслі й дрімати. Коли вони натиснуть кнопку, ти прокинешся, привітаєш їх і поговориш про свій день».
  Дайсон зітхнув. Змирившись, він забрав одяг у Евелін. «Добре. Але за це доведеться заплатити певну ціну, хлопче. Ви. На станції в понеділок вранці, усі свіжі та готові розібратися у вашій новій команді».
  «Я можу з цим жити, Телбот. Щодо команди, то я вже визначився. Я хотів би Лілі та Беквіт, якщо ти не згоден?» Він звернувся до Лілі. «Це нормально? Хочете спробувати «крейду та сир»?»
   
   
  КІНЕЦЬ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ЗАРАЗ ДОСТУПНИЙ ХЕЛЕН Х. ДЮРРАНТ
  КНИГИ DCI GRECO
  Книга 1: ТЕМНЕ ВБИВСТВО
  Книга 2: ТЕМНІ БУДИНИ
  Книга 3: ТЕМНА ТОРГІВЛЯ СЕРІЯ
  
  ТАЄМНИЦЬ КАЛЛАДІНА ТА БЕЙЛІСА
  Книга 1: МЕРТВІ НЕПРАВИЛЬНО
  Книга 2: МЕРТВІ МОЛЧАННЯ
  Книга 3: СПИСОК МЕРТВИХ
  Книга 4: МЕРТВІ Втрачені
  Книга 5: МЕРТВІ та ПОХОВАНИЙ
  Книга 6: МЕРТВИЙ НАСТИ
  Книга 7: МЕРТВИЙ РЕВНИВИЙ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ТАЄМНИЦІ КАЛЛАДІНА ТА БЕЙЛІСА (книга 3 присвячена ДІ ГРЕКО)
   
   
  КНИГА 1 НЕПРАВИЛЬНО:
   
  http://www.amazon.co.uk/WRONG-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B010Y7641M/
  http://www.amazon.com/WRONG-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B010Y7641M/
   
   
  Спочатку стрілянина, потім жахлива знахідка на загальному . . .
  Партнери з поліції, інспектор Калладін і інспектор Рут Бейлісс змагаються з часом, щоб вистежити вбивцю до того, як у всьому районі вибухне насильство. Їхній бос вважає, що в усьому винен наркобарон Рей Феллон, але інстинкти Калладіни підказують, що в житловому масиві Хобфілда відбувається щось набагато жахливіше.
   
  Чи зможе цей дует вистежити вбивцю до того, як хтось інший помре і до того, як преса розголосує про жахливі злочини? Детективів Калладіна та Бейліса ведуть на слід, який небезпечно наближається до дому. У захоплюючому фіналі вони змагаються з часом, щоб врятувати когось, хто дуже близький серцю Калладіни.
   
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНИГА 2: МЕРТВА ТИША
   
  http://www.amazon.co.uk/SILENT-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01185U8NE/
  http://www.amazon.com/SILENT-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01185U8NE/
   
  В автокатастрофі знайшли тіло, але жертва вже була мертва. . .
   
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНИГА 3: СПИСОК МЕРТВИХ
   
  Ця книга є першою, в якій розповідається про Д. І. Греко
   
   
  http://www.amazon.co.uk/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B013J9BUAW
  http://www.amazon.com/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B013J9BUAW
   
  Неймовірний серійний вбивця з повним списком жертв. . .
   
  
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНИГА 4: DEAD LOST
   
  
   
  http://www.amazon.co.uk/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B018W6EANQ/
  http://www.amazon.com/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B018W6EANQ/
   
  Покинута бавовняна фабрика зберігає жахливі таємниці
  Партнери-поліцейські, інспектор Калладін і інспектор Рут Бейліс, стикаються з одним із найважчих завдань. Група безпритульних розбила табір на території занедбаної бавовняної фабрики, що належить місцевому бізнесмену Деміену Чейзу.
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНИГА 5: МЕРТВІ ТА ПОХОВАНІ
   
  
   
  https://www.amazon.co.uk/BURIED-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01HXXTWKA/
  https://www.amazon.com/BURIED-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01HXXTWKA/
   
  Енні Наден і її чоловік купують на аукціоні віддалений заміський котедж. Це їхній власний дім, якого вони завжди хотіли, але коли вони починають ремонт, Енні знаходить ранець у запорошеній старій шафі. Всередині звичайні шкільні підручники, яким уже понад 40 років, і щоденник дівчинки. Серед записів щоденних кохань і поп-концертів є таємниця, жахливі наслідки якої звучать досі
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
   
  ГРЕЦЬКІ МІСТЕРІЇ
   
  ДІ ГРЕКО КНИГА 1: ТЕМНЕ ВБИВСТВО
   
  
   
  http://www.amazon.co.uk/MURDER-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B0163DVHC2/
  http://www.amazon.com/MURDER-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B0163DVHC2/
   
  Жінку знайшли мертвою біля каналу. . . чому її очі злісно викололи?
  Детектив Стівен Греко щойно почав нову роботу в Олдстонському відділі розвідки, і тепер він стикається з серією вбивств, які, здавалося б, не мають жодного зв’язку, окрім жорстокого спотворення жертв. Команда Греко розвалюється під тиском, і він не знає, кому можна довіряти. Потім вони знаходять зв'язок із місцевим торговцем наркотиками, але, можливо, це не все, що здається.
   
  Чи зможе Греко отримати контроль над своєю хаотичною командою та зупинити вбивства?
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  ДІ ГРЕКО КНИГА 2: ТЕМНІ ДОМИ
   
  
   
  http://www.amazon.co.uk/HOUSES-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01CGR9KEQ
  http://www.amazon.com/HOUSES-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01CGR9KEQ
   
  А молоду жінку знайшли жорстоко вбитою в порожньому будинку
  Детектив Стівен Греко та його команда повинні якомога швидше зібрати її життя. Протягом двадцяти чотирьох годин відбувається ще одне вбивство тим же методом. Детективи розуміють, що жертви випадкові, але місцезнаходження ні. Вбивця більше стурбований тим, щоб знайти потрібний будинок – де його ніхто не турбуватиме.
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   Глосарій англійського сленгу для читачів із США
  A & E: відділення невідкладної допомоги в лікарні
  Aggro: насильницька поведінка, агресія
  Рівень A: іспити з 16 до 18 років
  Наділ: орендована у ради земельна ділянка, на якій вирощують овочі чи квіти
  Батончик: булочка
  Стакан: скло або чашка для рідин
  Пільги: соціальне забезпечення
  Зігнутий: корумпований
  Пункт ставок: місце, де можна робити ставки на коней та інші види спорту
  Кошик для сміття (іменник) або кидати сміття (дієслово)
  Хлопець: хлопець
  Удар: кокаїн
  Боб: гроші
  Букмекерські контори: місце, де можна робити ставки на коней та інші види спорту
  Burger bar: гамбургерний ресторан швидкого харчування
  Купівля з метою оренди: купівля будинку/квартири для отримання прибутку
  Благодійний магазин: комісійний магазин
  Сумка-переноска: пластиковий пакет із супермаркету
  Будинок догляду: заклад, де доглядають за людьми похилого віку
  Автостоянка: автостоянка
  Спілкування: флірт, спроба підхопити когось дотепними жартами чи компліментами
  Хімік: аптека
  Чинваг: розмова
  CID: відділ кримінального розшуку
  Годинник: перфоратор
  Коктейль: зіпсувати, зробити помилку
  Загальний: територія парку або нижчого класу
  Звичайний або садовий : звичайний
  Загальноосвітня школа (Комп.): Середня школа
  Поліцейський тримає: схопити
  Мідь: поліцейський
  Спецодяг: комбінезон, або бойлерний костюм
  CPS: Королівська прокуратура, вирішіть, чи розглядають справи поліції
  Няня: той, хто доглядає за дітьми за гроші
  Рада : місцеве самоврядування
  Коштовності корони: коштовності та корона королеви, які носять на державних заходах (також можуть означати будь-що цінне)
  DCI: головний інспектор детектива
  Палуба: один з поверхів вежі
  DI: Детектив-інспектор
  ДС: сержант-детектив
  Зробити койку: зникнути
  Виконайте бігун: зникніть
  Зроби одне: іди геть
  Doc Martens: важкі черевики з підошвою з повітряною подушкою
  ДС: сержант
  ЕД: відділення невідкладної та невідкладної медичної допомоги лікарні
  Ранній дартс: рано піти з роботи
  Маєток: державний/соціальний житловий масив (подібно до житлових проектів)
  Агент з нерухомості: ріелтор (США)
  Пидор: сигарета
  Садовий центр: бізнес, де продаються рослини та садовий інвентар
  Позбутися: утилізувати
  GP: лікар загальної практики, місцевий лікар
  Щеплення: важка праця
  Зачіска: шпилька
  Міцний горішок: міцна людина
  ХОЛМС: Комп’ютерна система поліції Великої Британії використовується під час розслідування великих інцидентів
  Дім: будинок для людей похилого віку або хворих
  Інне: чи не він?
  Під опіку: дитина, яку соціальні служби забрали із сім'ї
  Карк: померти
  Колінна чашечка: карайте пострілом у колінну чашечку
  Хлопець: молодий чоловік
  Дівчина: молода жінка
  Лекі: електрика
  Підйомник: ліфт
  Ліппі: губна помада — також може означати балакучий
  Вантажівка: вантажівка
  Кобила: принизливий термін для жінки або може означати поганий день (кошмар)
  Пані: дружина
  MIT: Головна слідча група
  Мобільний телефон: мобільний телефон
  Депутат: депутат, політик, який представляє територію
  Нафф: погано, погано
  Нарки: поганий характер
  Штори-сітка: різновид напівпрозорих штор
  NHS: Національна служба охорони здоров'я, служба охорони здоров'я Великобританії
  Нік: поліцейська дільниця (як дієслово: заарештовувати)
  Без позначки: невдаха
  Тепер: нічого
  NQT: нещодавно кваліфікований викладач
  Нуттер: божевільна людина
  Розсадник: місце, де вирощують рослини, кущі та дерева для продажу (часто оптом)
  Ой: що завгодно
  Pay-as-you-go: мобільний телефон, за дзвінки якого ви оплачуєте наперед
  ПК: констебль поліції
  Грушоподібна : помилитися
  Бензин : бензин
  Злаватися: як вигук, іди геть (грубо). Також може означати дратувати.
  Писання вниз: дощ
  Pleb: звичайна людина (часто образливо)
  Portakabin: переносна будівля, яка використовується як тимчасовий офіс тощо.
  Відділ планування : відділ місцевої влади, який видає ліцензії на будівництво та забудову нерухомості
  Прем'єр-ліга: вищий англійський футбольний дивізіон
  Випускний бал: концерт класичної музики, де частина глядачів стоїть
  Гравець: той, хто грає в букмекерській конторі
  Коляска: коляска
  Квент: особа, для якої проводиться читання карт Таро
  Ганчірка : газета
  Таран: пограбування, коли автомобіль протаранив вітрину магазину
  Ренді: збуджений
  Правильний стан: безлад
  Дзвінок: телефон (дієслово)
  Дорожні роботи: ремонт доріг
  Scally: scallywag
  Скроат: низьке життя
  Напівбудинки: напівквартирний будинок, будинок, до якого приєднаний ще один будинок лише з одного боку
  Навантаження: велика кількість
  Кричіть шанси: розмовляйте голосно, владно
  Шостий клас коледжу: школа для старшокласників останніх двох років.
  СІО: старший слідчий
  Скіп: великий відкритий контейнер для будівельного сміття
  Ляпас: шлак
  SOCO: офіцер з місця події, офіцер поліції, який збирає докази
  Сод: надокучлива людина
  Сортувати: зробити або зробити
  Соліситор: адвокат
  Приголомшлива: красива жінка
  Супер: суперінтендант (звання поліції)
  Sweeting: ніжність, як кохана
  Таблоїд: газета
  Чай: вечеря (півн. англ.)
  Тенер: десятифунтова банкнота
  До: каса
  П'яний : трохи п'яний
  Тоераг: погана людина
  Тонна: сто фунтів
  Факел: ліхтарик
  Вихователь: викладач університету
  Багатоквартирний будинок: високий будинок/ багатоповерхівка з квартирами (зазвичай соціальне житло)
  Гробар : похоронник
  Елітний: заможний або шикарний
  Прання: пральна машина
  Управління водопостачання: компанія, що постачає воду в район
  Контейнер на колесах: великий контейнер для сміття на колесах
  Білий фургон: типовий чоловік із робітничого класу, який керує невеликою вантажівкою
  
  OceanofPDF.com
  
  СПИСОК ПЕРСОНАЖІВ
  DI Метью Бріндл
  Має намір успадкувати маєток Бриндл. Він завжди хотів працювати в CID і приєднався до поліції, коли закінчив університет. Він досяг звання DI в CID Східного Пенніну. Його партнером була DS Paula Wright. Ці двоє добре працювали разом.
   
  Серйозний інцидент, під час якого Метт був тяжко поранений, а його напарниця Паула вбита, став причиною його кар'єри. Високий і жилавий Метт бігав. Однак травми, які він отримав під час інциденту, призвели до того, що він кульгає. Йому тридцять п'ять, він неодружений і не має стосунків.
   
  Евелін Бріндл
  Матері Метта за п'ятдесят. Вона сноб, головним чином через те, що вона «леді» Бріндл, оскільки її померлому чоловікові було присвоєно лицарське звання за заслуги в благодійності. Вона живе в Brindle Hall з Метом. Евелін не розуміє, чому все має змінитися. Евелін не погоджується з планами Метта відкрити зал для публіки, але вона також не хоче, щоб він був у CID.
   
  Сара Бріндл
  Молодша сестра Метта. Вона живе в селі Хепворт неподалік від залу. У неї двоє маленьких дітей і невдалий шлюб.
   
  DC Лілі Хейнс
  Лілі нещодавно приєдналася до CID. За свою коротку кар'єру її переводили з однієї станції на іншу. Вона молода, місцева і з розбитого дому. Лілі відчуває, що вона не вписується. Щось, що вона ділить з Меттом. Незважаючи на те, що вони дуже різні за походженням і способом життя, вони дуже добре ладнають.
   
  Суперінтендант Телбот Дайсон
  Йому вже за п’ятдесят, він має надлишкову вагу і робить усе по-своєму. Він без надмірностей, скажи, як є, детективе. Він знає і любить Метта. Колись він тримав факел для Евелін, але як тільки вона зрозуміла, що він не зможе просунутися далі по кар’єрних сходах, вона кинула його.
   
  Белла Річардс
  Єдина сім'я Белли - це її п'ятирічний син Олівер і тітка Агнес. Останні два роки Белла працювала в місцевому коледжі. У неї роман з одруженим колегою Аланом Фішером. Вона є основною частиною справи, коли вона розгортається.
   
  DS Ян Беквіт
  Нещодавно його перевели з Галіфакса на станцію Гаддерсфілд. Він прагне досягти успіху, але його об’єднали з роботящим інспектором Френком Карлайлом. Чим більше він бачить Бріндла та його методи, тим більше хоче з ним працювати.
   
  DI Френк Карлайл
  Нещодавно перейшов до Гаддерсфілда з DS Beckwith. Що стосується роботи, то він робить так мало, як може зійти з рук. Він не дуже любить Метта.
   
  Роберт Нолан
  Юрист і сусід Алана Фішера.
   
  Джоел Доусон
  Він працює з Беллою в місцевому коледжі. Йому подобається Белла, але вона вважає його моторошним. Коли вона втрачає Алана, він намагається її втішити. Нещодавно він втратив дружину.
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  БЕЗКОШТОВНІ КНИГИ KINDLE
  Будь ласка, приєднайтеся до нашого списку розсилки, щоб отримати безкоштовні кримінальні трилери, детективи, таємниці та любовні книги та нові випуски, а також новини про наступну таємницю Гелен!
  http://www.joffebooks.com/contact/
   
  
   
   
  Дякую, що прочитали цю книгу . Якщо вам сподобалося, будь ласка, залиште відгук на Amazon, і якщо ми щось пропустили або у вас є запитання, будь ласка, зв’яжіться. Автор і команда видавництва цінують ваші відгуки та час, витрачений на читання цієї книги.
   
  Наша електронна адреса office@joffebooks.com
   
   
  http://joffebooks.com
   
  Слідкуйте за нами на Facebook www.facebook.com/joffebooks , щоб отримувати новини про наступну книгу Хелен Даррант
   
   
  Ми ненавидимо друкарські помилки, але іноді вони проскакують. Будь ласка, надсилайте будь-які помилки, які ви знайдете, на corrections@joffebooks.com
  Ми виправимо їх якомога швидше. Ми дуже вдячні уважним читачам, які знайшли час, щоб зв’язатися з нами.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ВИ ТАКОЖ МОЖЕТЕ НАСОЛОДИТИСЯ
   
  
  http://www.amazon.co.uk/SECRET-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B00XYMC5GI/
   
  http://www.amazon.com/SECRET-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B00XYMC5GI/
   
   
  Шокуючі сімейні таємниці випливають наяву, коли молоду жінку вбивають
   
  Емі Хілл, дев'ятнадцятирічну студентку, душили, а її тіло викинули на відкритий ґрунт у місті. Для розслідування цього жорстокого злочину викликані нові партнери з поліції, детектив Джим Ніл і детектив Ава Меррі. Останньою людиною, яка бачила Емі живою, був Саймон, син друга сім’ї, але він зникає, перш ніж його встигають належним чином допитати.
  Детективи Ніл і Меррі виходять на слід шокуючих сімейних таємниць і злочинів. Чи зможе цей дует вистежити вбивцю, перш ніж хтось інший загине? Зупинка цього трагічного циклу насильства поставить під загрозу життя DS Merry у захоплюючому фіналі, що зупиняє серце.
  Якщо вам подобаються Анджела Марсонс, Рейчел Ебботт, Рут Ренделл або Марк Біллінгем, вас захопить цей захоплюючий новий письменник кримінальної фантастики.
  DEAD SECRET — перший із нової серії детективних трилерів за участю інспектора Ави Меррі та інспектора Джима Ніла. Ава Меррі — молода поліцейська, нещодавно підвищена до сержанта. Вона фанатик фітнесу зі смаком до небезпечних стосунків. Джим Ніл – батько-одинак, який поєднує свою відданість роботі з турботою про сина.
  Ця детективна таємниця, яка розгортається у вигаданому північному місті Стромфорд, захопить вас від початку до шокуючого завершення.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"