Даррант Хелен Х. : другие произведения.

Яго трэцяя ахвяра (Мэт Брындл, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Яго трэцяя ахвяра (Мэт Брындл, №1) Хелен Х. Даррант
  
  
  Пралог
  Ён правёў пальцам па экране мабільнага і прыжмурыў вочы. Ад убачанага яму стала млосна. У жыцці Бэлы Рычардс з'явіўся новы мужчына. Ён здымаў на відэа Бэлу і гэтага Алана Фішэра, якія лаяліся адно да аднаго, яе пальцы гладзілі шчаку Фішэра, яе вусны на ягоных вуснах.
  Яна марнавала час. Бэла не была добрай ні для Фішэра, ні для каго-небудзь яшчэ. Чаму яна не навучылася? Рана ці позна яна зайшла б занадта далёка. Калі б гэта здарылася, яму прыйшлося б яе напалохаць. Ён ведаў, чаго Бэла, як і іншыя, больш за ўсё баіцца. Гэта было не цяжка папрацаваць. Вельмі хутка і з невялікімі намаганнямі ён спраўдзіць яе кашмары.
  Алан Фішэр быў складанасцю, з якой ён не лічыўся. Яму трэба было б разабрацца. Тым не менш, гэта не было б праблемай. Ён быў мінулым майстрам гульні ў забойствы. Наколькі стала вядома міліцыі, іх было пяць. Алана Фішэра проста дадалі б у спіс.
  Паліцыя не ведала, што пяцёра былі не чым іншым, як пабочнай шкодай. Гэта былі людзі, якія сталі на шляху і павінны былі знікнуць, таму што былі занадта блізка да яго сапраўдных мэтаў. Паліцыя пра іх не здагадвалася. Гэта было таму, што ён быў разумны і педантычны. Яго «ідэальныя злачынствы» засталіся зусім незаўважанымі. Пра знікненне жанчын ніхто нават не паведамляў.
  Ён маліўся, каб Бэла была іншай. Астатнія двое не апраўдалі надзей. Таму яму прыйшлося іх забіць. Цяпер у яго прыцэле была Бэла, і было б нядрэнна, каб яна не стала яго трэцяй ахвярай. Ёй заставалася толькі зрабіць яго шчаслівым. Прасіць было няшмат, але здавалася, што яго выбраннікі так ці інакш падводзяць яго. Усё роўна ён працягваў пошукі. Аднойчы ён знойдзе жанчыну, якая апраўдае яго мары. Ён спадзяваўся, што менавіта Бэла.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 1
  Дзень 1
   
  Паліцэйскі кінуўся на вакзал Вікторыя, бліснуў сваім бэйджам на чалавека на шлагбауме і пабег проста на чацвёртую платформу. Ён аглядаў натоўп людзей, якія чакалі цягнік Хадэрсфілда. Там яны былі. Мужчына і жанчына, рука аб руку. Яны былі прыгожай парай. Алан Фішэр быў высокі, смуглы і дорага апрануты, спартыўнага целаскладу. Бэла Рычардс была тонкай, мініяцюрнай бландынкай, яе валасы даўжынёй да падбародка развяваліся на яе далікатных рысах. Яна ўзяла яго за руку і паспрабавала пацягнуць да чакаючага цягніка.
  «Алан Фішэр?» — з нейкай настойлівасцю сказаў міліцыянер.
  Фішэр кіўнуў.
  «Мне трэба, каб вы неадкладна пайшлі са мной. Гэта твая жонка». Паліцэйскі ўбачыў, як здзіўленне Фішэра хутка змянілася шокам. Разнастайныя магчымасці будуць бушаваць у яго галаве.
  «Чаму? У чым праблема?» - спытаў Рыбак.
  «У мяне няма падрабязнасцей, сэр. Мне сказалі забраць вас і адвезці прама ў лазарэт Хадэрсфілда. Лёгка сказаць, але словы азначалі горшае.
  «Ганна ў парадку? Яна трапіла ў аварыю? Яна хворая?»
  Міліцыянт паківаў галавой. «Як я ўжо казаў, сэр, мне нічога не сказалі». Яго вочы кінуліся на вакзальны гадзіннік. «Мы павінны ісці».
  «Я спачатку патэлефаную ў дом», - рашуча сказаў Фішэр.
  Паліцэйскі ўбачыў падазронасць у вачах Фішара, і гэта не спадабалася.
  «Там нікога няма. Я лічу, што жанчына, якая робіць вашу ўборку, пайшла з ёй. Словы мелі належны эфект. Супакоены, Фішэр павярнуўся да свайго спадарожніка.
  «Мне трэба будзе ісці. Сядайце ў цягнік. Я патэлефаную табе пазней». Ён нахіліўся і пацалаваў яе ў шчаку.
  Паліцэйскі ўзяў Фішара пад руку. «Мая машына на вуліцы. Мы павінны ісці. У гэты час дарожны рух дрэнны».
  Праз некалькі імгненняў яны ехалі па Эштан-роўд.
  Алан Фішэр пастукаў пальцамі па каленях і паглядзеў на афіцэра. «Ці не лепшая была б аўтастрада? Напэўна, дзесьці затор — рух спыніўся».
  «Я забяру яго ў Стокпорце», — запэўніў паліцэйскі.
  «Ганна трапіла ў аварыю? Яна не была за рулём, праўда?»
  «Паняцця не маю, сэр».
  «Хіба вы не можаце даведацца? Ведаеш, па радыё? Спытаць каго-небудзь?»
  «Набярыцеся цярпення, вы хутка прыедзеце».
  Рух рухаўся з хуткасцю слімака. Наколькі яны маглі бачыць наперадзе, машыны толькі паўзлі. Раптам афіцэр з'ехаў з галоўнай дарогі на адну з дзесяткаў завулкаў. Ён быў вузкі, з абодвух бакоў акаймаваны шэраговымі дамамі з чырвонай цэглы. «Ярлык». Ён усміхнуўся Фішару.
  «Вы ўпэўнены?» Фішэр прагучаў сумнеўна. «Я думаў, што тут нічога няма, акрамя канала».
  «Я ведаю кароткі шлях на Рочдэйл-роўд. Адтуль мы возьмем М60, потым М62».
  Але Фішэр меў рацыю. Вузкая бакавая вулачка рэзка заканчвалася каля пешаходнага мастка праз канал, па якім не маглі праехаць машыны. Ад вады іх аддзялялі толькі іржавыя жалезныя парэнчы.
  «Што ты робіш?» Сумненне Фішэра цяпер перайшло ў раздражненне. Міліцыянт праігнараваў яго словы. Гэтага і варта было чакаць. «Мы страцім яшчэ больш часу, вяртаючыся».
  «Цяпер гэта не мае значэння, сэр. Гэта ўсё, што мы заходзім».
  Разгубленасць на твары Алана Фішэра прымусіла паліцэйскага ўсміхнуцца. Ён любіў іх накручваць.
  «Гэта няправільна. Гэта нейкая афёра. Хто ты?» — запатрабаваў Рыбак.
  Міліцыянт не адказаў. Ён быў заняты нарэзкамі ў бардачку. Ён ведаў, што чалавек губляе цярпенне і трэба дзейнічаць хутка. Праз некалькі секунд ён накіраваў зараджаны пісталет у скронь Фішара.
  «Скажы да пабачэння».
  Цяпер не магло быць ніякіх сумневаў і блытаніны. Выраз жаху на твары Фішара хутка змяніўся рашучасцю выратавацца. Ад першага ўдару «афіцэр» ухіліўся. Фішэр зноў кінуўся наперад з кулаком. Занадта позна. «Паліцэйскі» націснуў на курок, і на гэтым Фішэр скончыўся.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 2
  Была сярэдзіна ночы. Адзінае святло ішоў ад месяца, які час ад часу выходзіў з-за густой хмары. Было таксама холадна, чаго і варта было чакаць тут, наверсе, ранняй вясной.
  Вяршыня балота была змрочнай плямай нават у добры дзень. Але ўначы гэта было апошняе месца, дзе хто-небудзь хацеў быць. Паліцэйская машына спынілася на ўзбочыне вузкай дарогі, якая звілася паміж вёскамі Сэдлворт і вёскамі на ўскраіне Хадэрсфілда. Цела ляжала пад імправізаваным намётам у некалькіх метрах.
  Удалечыні былі відаць фары другой машыны, якая пад’язджала бліжэй. Адзін з афіцэраў у форме звярнуўся да калегі. «Бэнэт».
  «Спадзяюся, тады, магчыма, мы зможам выбрацца адсюль. Мае ногі як лёд».
  Інспектор Джордж Бенет працаваў у Manchester Central. Яму сказалі пра цела, і ён вырашыў прысутнічаць. Ён мог пакінуць гэта Олдхэму, але з першапачатковага паведамлення гэта мела ўсе прыкметы бандыцкага забойства.
  Ён выйшаў з машыны і адсунуў палатку. «Хто знайшоў?»
  «Хлопец з вёскі там. Падхапіў форму ў святле фар свайго аўтамабіля. Пазваніў, пакінуў свой нумар і зрабіў адзін».
  «Знайдзіце яго, спытайцеся, ці бачыў ён яшчэ каго-небудзь, ці які-небудзь іншы рух на гэтай дарозе. Ці ведаем мы, хто ахвяра?»
  «Яго кашалёк і тэлефон усё яшчэ пры ім, сэр. Гэта Алан Фішэр, выкладчык з каледжа ў Хадэрсфілдзе. У кашальку ляжыць каля сотні фунтаў стэрлінгаў, значыць, гэта не рабаванне».
  «Патолагаанатам едзе?»
  «Я пазваніў у Олдхэм. Я мяркую, што яны пасылаюць кагосьці, але знайсці яго складана, калі вы не ведаеце гэтай мясцовасці».
  Бэнэт азірнуўся на змрочныя балоты. Хіба гэта не праўда!
  «Гэта можа быць ён цяпер, сэр.»
  Па дарозе ехала іншая машына, на гэты раз з боку Ёркшыра. Ён спыніўся перад машынай Бенета, і двое мужчын выйшлі.
  * * *
  «Вы спрабуеце ўцячы з нашым целам, ці не так?» Голас гучна прагудзеў у цемры. «Спадзяюся, вы не дакраналіся да чагосьці, што пагоршыць крыміналістыку».
  Дэтэктыў-суперінтэндант Талбат Дайсан быў вялікім чалавекам гадоў за пяцьдзесят. Ён меў лішнюю вагу, і рысы яго твару не сядзелі разам. Хтосьці ахарактарызаваў бы яго як зусім непрыгожага, але было нешта ў ім, што рабіла яго сімпатычным, нават прывабным. Ён заўсёды быў бездакорна апрануты. Сёння вечарам ён быў у шэрым гарнітуры і тры чвэрці паліто, з шаўковым шалікам на шыі. Ён падышоў да Бэнэта і ўніформы, якія паказвалі яго пасведчанне, а яго калега зайшоў у палатку, каб паглядзець на цела.
  «Ты не маеш тут права. Гэта наш, - крычаў Бэнэт.
  Дайсан усміхнуўся. «Я думаю, вы ўбачыце, што гэта маё. Да мяне прыйшла дапамога, таму мы хутка расчысцім для вас гэтую дарогу».
  «Не, не, суперінтэндант. Гэты чалавек памёр на нашым баку агароджы. Гэта наш выпадак. Выцягніце свайго чалавека з гэтай палаткі, інакш экспертызам нічога не застанецца.
  Дайсан склаў рукі. «Гэта не месца злачынства. Гэта проста сметнік».
  «Што б гэта ні было, пакіньце гэта нам».
  Дайсан паказаў. «Паглядзі туды. Што вы бачыце?»
  «Дарожныя знакі. Ну і што?»
  «Той там кажа, што мы знаходзімся ў Вялікім Манчэстэры, які быў у Ланкашыры апошні раз, калі я глядзеў. Другі, насупраць, кажа, што мы ў Заходнім Ёркшыры. Разумнік паставіў яго папалам, прама паміж імі. Ён гуляе з намі, інспектар.
  Бэнэт панізіў голас. «Я падазраю, што гэта бандыцкае забойства. Вы, напэўна, чулі пра непрыемнасці, якія ўзніклі ў нас з таго часу, як пасадзілі Рона Чалкера? Кожны злыдзень у Вялікім Манчэстэры цягнецца да кароны. Верагодна, за гэтае забойства адказны сволач, якога я шукаў некалькі месяцаў. У гэтым целе могуць быць доказы, якія мне патрэбныя».
  Дайсан адышоў ад яго. «Не будзе, і вы памыляецеся». Ён звярнуўся да свайго інспектара. «Ну?»
  «Ён наш, сэр. Стрэл з пісталета ў галаву — цэлька».
  Дайсан уздыхнуў. «Якога крывавага колеру на гэты раз?»
  «Сіні, сэр».
  «Марк? Якая адзнака?» Бэнэт нахмурыўся.
  «На перадплечча. Круглы знак, зроблены гумовым штампам. Тып дзяцей, калі яны ходзяць на канцэрты і таму падобнае.»
  «Яшчэ не робіць яго вашым».
  Дайсан стараўся быць цярплівым. «Я думаю, што так, і па дзвюх вельмі важкіх прычынах, інспектар. Па-першае, большая частка яго ляжыць на баку Заходняга Ёркшыра. Акрамя таго, за апошнія тры гады ў моргу ў Хадэрсфілдзе ляжалі яшчэ пяць чалавек са слядамі на руках, як у яго».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 3
  Дайсан зайшоў у самы вялікі з трох моргаў судова-медыцынскай экспертызы Pennine. Аддзяленне судовай паталогіі было прымацавана да лазарэта Хадэрсфілда і аказвала паслугі паліцыі Усходняга Пеніна.
  "Што ў цябе ёсць для мяне, Сід?"
  «Дай нам шанец, Тальбот. Да раніцы яго не прывезлі».
  За гэтыя гады яны працавалі разам над дзясяткамі спраў і добра ведалі адзін аднаго. Прафесар Сід Бібі быў равеснікам супера. Тое, што засталося ад яго валасоў, было сівым, але ў адрозненне ад Талбата, ён клапаціўся пра сябе і падтрымліваў здаровую вагу.
  Дайсан стаяў над целам Алана Фішэра, калупаючы яго ў зубах. «Гэта той самы забойца, ці што? Вы гэта ўжо ведаеце, напэўна. У мяне ёсць каманда, якая б'е абцасамі. Патрэбна сума, каб кінуць іх.
  «Тальбот, глядзі, што робіш». Прафесар Бібі адпіхнуў важкага начальніка з дарогі. «Мы праводзім выпрабаванні кулі. Гэта быў .22, стралялі з маленькага пісталета, як і іншыя. Яму стрэліў у скронь. Я б сказаў, што дула прылягала да скуры. Бачыце, уваходная рана акружаная шырокай зонай сажы, а скура абпаленая і пачарнелая».
  «Што-небудзь яшчэ?»
  «Знак, пра які вы ведаеце. У яго быў хітры жоўцевы пузыр, але, акрамя гэтага, ён быў у выдатным здароўі. Я правяду звычайныя аналізы на наркотыкі і г.д. Не тое, каб я чакаў, што нешта знайду».
  «Вы знайшлі што-небудзь, што дапаможа нам злавіць забойцу? Ведаеце, валокны на вопратцы? Мазок крыві? Як цяпер ідуць справы, я б задаволіўся пылінкай».
  «Выпрабаванні яго адзення працягваюцца, але калі гэтае забойства пойдзе за мадэллю іншых, я не буду спадзявацца».
  Дайсан падышоў да акна. «Чаму разрыў? З апошняга прайшло больш за год. Дзе быў сволач? Што ён рабіў?»
  «Не забіваючы выпадковых людзей, так што мы павінны быць удзячныя», — дадаў Сід.
  Але Дайсан ніколі не думаў, што забойствы былі выпадковымі. У яго не было нічога, каб пацвердзіць гэта, акрамя яго кішачніка і слядоў на іх руках. Ён быў упэўнены, што колер знака таксама важны.
  «У нас было тры зялёныя і два чырвоныя. Цяпер глюк выбірае сіні колер. Што-небудзь свежае на чарнілах?»
  «Вам давядзецца даць мне больш часу. Да заўтра я павінен мець для вас нешта пэўнае. Зараз я збіраюся вызваліць цела. Усё, што трэба, у нас ёсць».
  Дайсан стомлена ўздыхнуў. «Добра, я больш не буду вас турбаваць. Я пайду і пагляджу, што я магу атрымаць з маёй цьмянай каманды. Я ўвесь час чакаю, калі адзін з іх прапануе пагаварыць з жанчынай, якая была з Фішэрам на станцыі. Акрамя забойцы, яна была апошнім, хто бачыў яго жывым».
  Сід засмяяўся. «Яны не могуць быць такімі кепскімі?»
  «О, яны. Рабіць маю крывавую галаву, іх пара.
  У цяперашні час у Дайсана быў Фрэнк Карлайл як яго DI. Ён быў пераведзены з Галіфакса, з DC Ян Беквит на буксіры. Ні ў аднаго з іх не было чаго рэкамендаваць. Карлайлу падабалася лёгкае жыццё, а Беквіт быў яшчэ зялёны вакол жабраў. Тое, што Дайсан хацеў - не, тое, што яму трэба , - гэта вяртанне інспектора Мэта Брындла.
  * * *
  Нягледзячы на змрочнасць плямы і тое, што ёй быў усяго адзін дзень, месца, дзе было знойдзена цела Фішара, стала святыняй. На ўзбочыне вузкай прасёлкавай дарогі былі складзеныя кучы памяці папулярнага лектара. Міліцэйскі намёт знік, а супрацоўнікаў у форме не было відаць. Застаўся толькі асартымент дарагіх кветак, абвітых стужкай і са словамі спачування.
  Ён адкашляўся і плюнуў на зямлю. Якая трата грошай. Алан Фішэр павінен быў памерці. Іншага шляху не было - ён быў занадта блізка да Бэлы. Людзі ведалі, што яны бачыліся. Як толькі яна знікне, Фішэра дапыталі б. Акрамя таго, мужчына абяцаў Бэле будучыню. Гэтага не дазволілі, таму ён заплаціў цану.
  Суб'ект усіх гэтых ушанаванняў закруціў галаву абяцаннямі, якія ён не мог выканаць. Дурны дурань! Будучыня Бэлы была не з Фішэрам. І падрыхтоўка была ў поўнай меры. Ён усміхнуўся. Бэла была стройная, бландынка, і ў яе была найтанчэйшая скура - бледная, чыстая, і вылучаліся самымі дзіўнымі ярка-блакітнымі вачыма. Бавіць час з ёй зусім не будзе цяжарам.
  Ён апусціўся на калені і пачаў збіраць адзін за адным букеты і паветраныя шары. Іх пакінулі сябры, калегі і студэнты з каледжа. Мужчына прачытаў кожную картку па чарзе, перш чым груба кінуць яе на зямлю. Нарэшце ён заўважыў тое, што шукаў. Яе данінай стала кампазіцыя з чырвоных руж. Ён нахіліўся наперад і схапіў яго. Картка адразу прыцягнула яго ўвагу. Паведамленне было простым: «Маёй адзінай сапраўднай любові, твая назаўжды, Бэла».
  Шлюха! Чаму вы сапсавалі рэчы? Вядома, пакіньце кветкі, калі хочаце. Гэта чакана. Яны працавалі разам. Мяккія словы раздзіралі яго душу, і ён сарваў картку з букета. Яна падманвала сябе. Яна не кахала Алана Фішэра. Ён паклаў картку ў кішэню. Ён прымусіў бы яе з'есці гэтыя словы.
  Смерць Фішэра была прагрэсам. Гэта павінна было зрабіць яго лепш. Але гэта не спрацавала, і цяпер яму стала горш. Жыццё Бэлы працягвалася, як і раней. Яна ўсё яшчэ жыла ў тым жа доме, усё яшчэ працавала на той жа працы. Яго розум быў у сумятні, настолькі поўным страху і нянавісці, што ў яго літаральна балела галава. Ён павінен дзейнічаць. Ёй патрэбны быў чарговы ўрок, нешта вострае і балючае. Нешта разбуральнае для душы і такое жудаснае, што магло ўзрушыць яе ў пачуццё.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 4
  Дзень 6
   
  Бэла гуляла з медальёнам у форме сэрца на шыі. Яна назірала, як Мэт Брындл налівае шчодрую порцыю чырвонага віна ў свой келіх, перш чым даліваць свой.
  Ён усміхнуўся. «Я ненавіджу гэтыя рэчы. Пахаванні ўсе чужыя і слёзы. Дай мне вяселле ў любы дзень».
  «Хіба гэта не робіць іх аднолькавымі?» Бэла загаварыла рассеяна, гледзячы ў прастору.
  «Так, на такім узроўні, але атмасфера зусім іншая. Вы добра ведалі Алана?»
  Бэла хутка агледзела пакой. як шмат хто тут ведае праўду? «Вы?» — спытала яна, адхіляючы пытанне.
  Брындл паківаў галавой. «Я сустрэў яго, калі ўдзельнічаў у Лонданскім марафоне ў мінулым годзе і зноў на Манчэстэрскім бегу. Мы падняліся. Мы крыху перапісалі. Алан быў кампутарным батанікам. Ён дапамог мне наладзіць невялікую сетку для хатняга офіса. Вы?»
  Яна ніколі раней не сустракала Брындла, але ён быў побач з ёй з таго моманту, як яны выйшлі з царквы. Бэла тлумачыла гэта тым, што ён нікога тут не ведаў. Ці была іншая прычына, чаму ён так да яе чапляўся? Ён спрабаваў пабалбатаць з ёй? Бэла не магла быць упэўненая. Але калі ён быў, яна павінна была спыніць гэта. Апошняе, што ёй патрэбна было ці хацелася зараз, гэта раман. Акрамя сяброўскай балбатні, яна не падбадзёрвала яго. Што гэта казаў Алан? Каб яна прыцягвала мужчын, як мух вакол варэння. Бэла адчула, як зноў навярнуліся слёзы. Думка пра Алана і пра тое, як яна будзе сумаваць па ім, была настолькі балючай, што ўразіла яе душу.
  Хаця Брындл абавязкова атрымала б пячатку адабрэння сваёй цёткі, чаго ў Алана ніколі не было. За тое, што ён жанаты, паклалі грошы. Гэты чалавек быў такім жа прыгожым, як і Алан, нават калі ў яго была нейкая траўма. Брындл кульгаў. Гэта было толькі нязначна, як быццам нешта крыху не сінхранізавана . Бэла глядзела, як ён ішоў, і нага відавочна балела. Неаднойчы за гэты поўдзень яна лавіла яго, як ён паціраў сцягно і моршчыўся. У астатнім ён быў нядрэнны, але яго цёмныя валасы выглядалі так, быццам яны нядаўна пацярпелі ад рук занадта захопленага цырульніка. Шкада, бо лепшая стрыжка ўраўнаважыць яго нос, які быў занадта доўгі. Фізічна ён быў такога ж памеру і камплекцыі, што і Алан. Больш за шэсць футаў і жылы. Ён выглядаў як спартсмен, хоць яна не магла падумаць, як ён спраўляецца з гэтай нагой. Але яна б не спытала. Гэта магло прымусіць яго падумаць, што яна зацікавілася, а яна не была. Гэта была пустая цікаўнасць, каб адцягнуць увагу ад жаху таго, што здарылася з Аланам. Блукаючы розум адхіліў жудасную рэчаіснасць, і яна была ўдзячная за адцягненне.
  «Я працаваў з тым кампутарным батанікам». Апошняе, чаго хацела Бэла сёння, гэта гутаркі, але ад гэтага нельга было пазбегнуць. Гэта былі сябры і калегі Алана, некаторыя з іх таксама яе. І яны былі ў яго дома. «Насамрэч, большасць людзей тут з ім працавалі. Мы абодва былі выкладчыкамі ў мясцовым каледжы, на аддзяленні ІТ».
  «Значыць, ён быў калегам».
  «І сябра, і нядаўна . . .” яна зрабіла паўзу. Камяк у яе горле вярнуўся, і слёзы зноў пацяклі. Прызнайце праўду. Хай гэты чалавек ведае, дзе ён знаходзіцца . «Нядаўна мы сталі каханкамі».
  Брындл кашлянуў. «Як гэта адбылося з. . . са сваёй жонкай?»
  Бэла паспрабавала ўсміхнуцца, прыняць нязмушаны тон, але гэта было цяжка. Не з-за жонкі, а таму, што гэта быў Алан, пра якога яна казала. Ён быў чалавекам, якога яна кахала, чалавекам, з якім яна спадзявалася правесці рэшту жыцця. Нічога выпадковага ў гэтым не было. «Яны былі практычна разлучаныя». Яе голас быў тонкі і напружаны. «І перш чым вы нават пачнеце гэта сумнявацца, я не стаў прычынай разбурэння іх шлюбу. Усё скончылася задоўга да таго, як мы сабраліся. Гэта вялікі дом. Хоць яны абодва жылі тут, у Алана было сваё месца».
  Брындл паглядзеў на яе. «Нягледзячы на гэта, чаму б проста не з'ехаць? Ганна не магла быць шчаслівая, што ён тут, пакуль ён бачыўся з вамі.
  Гэта была крытыка? Ці ўсе людзі тут думалі аднолькава? Яны думалі, што ў апошнія некалькі месяцаў Алан усё яшчэ падаваў надзею на шлюб? Чаму яна была такой адкрытай перад зусім незнаёмым чалавекам? Гора, вось чаму. У яе галаве замітусілася. Ні ў якім разе яна звычайна не будзе абмяркоўваць сваё любоўнае жыццё з чалавекам, якога ніколі раней не сустракала.
  Яе голас быў роўным. «Гэта было звязана з фінансамі і перамовамі аб урэгуляванні. Але нядаўна Алан атрымаў у спадчыну ад бацькі грошы. Яго праблема вырашылася, ён збіраўся пераехаць да мяне. Палова ягоных рэчаў ужо ў мяне”. У голасе Бэлы пракраўся халадок. Людзі так хутка асудзілі. «Праўда ў тым, што шлюб скончыўся. Больш сказаць няма чаго».
  Брындл кіўнуў. «Ён казаў, што Ганна складаная жанчына. Мабыць, гэтае месца было куплена за яе грошы. Яна была з заможнай сям'і. Я зразумеў, што яны з Ганнай не былі шчаслівыя. Ён таксама сказаў мне, наколькі яна пасіянарная. Каб пакінуць яе, трэба было б звяртацца ў дзіцячыя пальчаткі». Ён зрабіў паўзу. «Глядзі — прабач. Гэта павінна быць цяжка для вас. Я паняцця не меў, што вы з Аланам. . .”
  «Не варта. Мы ўсё замоўчвалі».
  Бэла ўсміхнулася яму. Мэт Брындл ведаў Алана. Цалкам натуральна, што ён павінен быць цікаўным, сумнявацца ў яе матывах. Але гэта прымусіла яе задумацца.
  «Як ён памёр, вы ведаеце, што здарылася?» — спытаў ён.
  «Мы былі разам на станцыі Вікторыя ў Манчэстэры, калі за ім прыйшоў паліцэйскі. Сказаў, што з Ганнай праблема. Мне ніхто нічога не тлумачыў, але я ведаю, што яго цела знайшлі на балоце». Яе голас задрыжаў. Яна пачула навіны па мясцовым радыё. Алан быў прабіты стрэлам у галаву. У гэтым не было ніякага сэнсу. Яна магла толькі здагадвацца, што з ім здарылася, калі ён пакінуў Вікторыю. У Алана не было ворагаў. Яна меркавала, што ён стаў ахвярай рабавання, якое пайшло не так.
  «Вы былі з ім».
  Яна адвярнулася. Гэта было не тое, пра што яна хацела гаварыць. Дзень быў досыць цяжкі. У любым выпадку яна магла прапанаваць вельмі мала. Бэла апусціла галаву. Раней яна стрымлівала слёзы. «Я прашу прабачэння. Я не магу гэтага зрабіць. Гэта ўсё занадта сыра”.
  «Мая віна. Я не павінен быў гэта ўзгадваць. А трэба было хаця б патлумачыць. Гэта ў маёй натуры быць насавым, задаваць пытанні. Раней я быў у паліцыі — фактычна ў CID Іст-Пенінаў».
  Бэла была рада змене тэмы. Яна была на грані збянтэжыць сябе, зноў расплакаўшыся. «Быў? Вы адмовіліся ад гэтага?»
  «Я пакінуў службу паўгода таму».
  «Вы сумуеце па гэтым?» — спытала яна.
  «Прапушчу я гэта ці не — гэта не пытанне. Усё, што я калі-небудзь хацеў зрабіць, гэта працаваць у CID, але непрыемны інцыдэнт паклаўся на гэта». Ён пастукаў па назе. «Разбіты. Зараз поўна металу».
  Яна без каментарыяў.
  «Вы яго ведаеце?» Брындл кіўнуў на высокага хударлявага чалавека, які стаяў на другім баку пакоя і глядзеў на іх.
  «Ён калега па працы». Бэла махнула мужчыну рукой. «Лепш я пайду і перакажу слова. Ён будзе ў цемры столькі ж, колькі і я». Усміхнуўшыся Брындлу, Бэла падышла да яго.
  «Джоэл, ты зрабіў гэта».
  Ён пацалаваў яе ў шчаку. «Я прашу прабачэння. Бэла, я ведаю, як ты ставілася да Алана. Напэўна, гэта цябе забівае».
  «Гэта так цяжка, і я сапраўды змагаюся. Я не магу паверыць, што яго няма». Слёзы свабодна цяклі па яе шчоках. Не трэба цырымоніцца з Джоэлам.
  Джоэл Доўсан прапанаваў ёй сурвэтку і абняў яе за плячо. «Мы ўсе будзем сумаваць па ім».
  Бэла цьмяна ўсміхнулася яму. Як і яна, Джоэл быў адносна новым членам аддзела, але ён добра ўпісаўся ў яго. Ён спадабаўся і супрацоўнікам, і студэнтам. Ён быў ціхім, сціплым, добрым чалавекам, але, тым не менш, такім тыпам людзі ніколі не знаёміліся.
  Усё яшчэ ўсхліпваючы, яна пахітала галавой. «Я не магу гэтага зрабіць, Джоэл. Выйду на вуліцу падыхаць паветрам. Мне лепей самому». Пакінуўшы Джоэла Доўсана глядзець ёй услед, Бэла рушыла да французскіх дзвярэй і саду за імі. Яна хацела зірнуць на месца, дзе жыў Алан, і гэта быў яе адзіны шанец. Ён гаварыў пра дом, але яе тут ніколі не было. Гэта было б не правільна. Магчыма, яны з Ганнай скончылі, але ў Бэлы не было жадання ўцірацца ў гэта носам. Але гэта не перашкодзіла ёй праявіць цікаўнасць.
  «Прыгожы сад. Усе работы Ганны. Алан не быў аматарам садоўніцтва».
  Мужчына, з якім яна яшчэ не размаўляла, выйшаў за ёй. Ён усміхнуўся ёй раз ці два падчас службы, але Бэла праігнаравала яго. Ён быў высокага росту і насіў добра пакроены цёмны касцюм.
  Ён стаяў каля яе. «Ён любіў гэты дом. Таму яго жонка згадзілася, каб памінкі былі тут. Вечарамі Алан сядзеў там на лаўцы». Ён паказаў на цяністы куток. «Ён піў віно і працаваў, пакуль Ганна не кінула прыдзіркі і не легла спаць».
  «Чаму яе няма?» Пытанне досыць відавочнае, але яна бачыла, што гэта выклікала ў чалавека няёмкасць. Нягледзячы на іх праблемы, Ганна ўсё яшчэ была законнай жонкай Алана, і гэта было яго пахаванне. Бэла не падумала, што гэтае пытанне з чаргі. Напэўна, усе тут задаюцца адным і тым жа пытаннем.
  Ён скрывіўся і паціснуў шырокімі плячыма. «Ганна не магла сутыкнуцца з гэтым. Замест гэтага паслаў сямейнага адваката. Я». Ён шырока ўсміхнуўся ёй. «Я Роберт Нолан. Я таксама сусед — там жыву». Ён паказаў на вялізную жывую загарадзь паміж гэтым і бліжэйшым домам.
  «Бэла Рычардс. Мы з Аланам працавалі разам». Яна падняла на яго вочы. Ён ведаў? «Можа, Алан расказваў табе пра мяне?»
  Роберт кіўнуў і яшчэ раз усміхнуўся ёй. «Ён кахаў цябе. Я столькі ведаю».
  «І я палюбіў яго ў адказ. У нас былі планы. Калі б ён гэтага не зрабіў. . . памёр, - яна заплюшчыла вочы, - мы б паехалі ў адпачынак на гэтым тыдні.
  Ён даў працяглы свіст. «Гэта вас моцна ўдарыць».
  «Я не думаю, што я калі-небудзь быў такім няшчасным. Гэта магло б дапамагчы, калі б я ведаў, што здарылася. Але мне ніхто не сказаў, і я не лічу, што маю права пытацца».
  Ён глядзеў на яе цёмнымі і заклапочанымі вачыма. «Алан быў застрэлены, наўмысна пакараны. Яго цела было выкінута на балоцістай дарозе».
  Свет вакол яе раптам змоўк. Яго словы грымелі ў яе галаве. Гэта не можа быць правільным. Хто хацеў бы забіць Алана? Яе пальцы зноў пацягнуліся да медальёна. Апошні падарунак Алана ёй. Словы былі рэзкія, халодныя. Яна не верыла, не магла ім паверыць.
  Праз некаторы час ёй удалося зноў загаварыць. «Хто хацеў бы гэта зрабіць? А чаму? За што?»
  «Міліцыя займаецца гэтым. Я здзіўлены, што яны з вамі не размаўлялі. Вы ведаеце, што вы галоўны бенефіцыяр завяшчання Алана?»
  Бэла адвярнулася. Яна забылася. Улічваючы абставіны, гэты факт яе збянтэжыў.
  
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел 5
  Дзень 8
   
  Прайшло два дні пасля пахавання, і Бэла вярнулася ў каледж. Яна не хацела вяртацца на працу. Цяпер было нудна, нешта страціў. Яна была зусім няшчасная. Яе думкі ўвесь час вярталіся да Алана і таго жыцця, якое яны маглі пражыць разам.
  Кейт Хэтэршоу увайшла ў пакой супрацоўнікаў ІТ-аддзела і абвясціла: «Яны наверсе хочуць нашы даныя аб прагрэсаванні студэнтаў».
  Бэла ўздыхнула. Яна была стомленая і спадзявалася на ранні фініш. «Гэта прымушае вас задумацца, ці сапраўды яны ведаюць нашых студэнтаў. Мая доля ў гэтым годзе - гэта не што іншае, як куча зладзеяў-стажораў. Насамрэч, няважна на дадзеныя, я рашу ўзяць з сабой першую старонку «Хронікі » . Чатырох зь іх адправілі ў мінулым месяцы».
  Кейт усміхнулася. «Ідзі — смей! Я хацеў бы ўбачыць твар старога «Мазгавога штурму».
  Мазгавы штурм — гэта мянушка, якую Алан даў члену вышэйшага кіраўніцтва каледжа. Гэта адлюстроўвала яго пастаяннае імкненне да новых ідэй і наватарскія спосабы пераканаць моладзь раёна прабіваць шлях да сваіх дзвярэй.
  Слёзы Бэлы зноў пагражалі праліцца. Стол Алана стаяў насупраць яе, і калі яны абодва працавалі ў кабінеце, яна магла падняць галаву і злавіць яго погляд. Цяпер яго стол быў прыбраны, гатовы да новага жыхара. Бэла спустошыла шуфляды, пераканаўшыся, што ў іх няма нічога асабістага, што можна было б знайсці. Яны з Аланам пісалі адзін аднаму невялікія запіскі. Яна не хацела, каб яе знайшоў калега.
  «Джоэл думаў, ці можа ён атрымаць стол Алана, — сказала Кейт.
  Бэла нахмурылася. Ці магла яна дзень за днём глядзець на Джоэла і ведаць, што ён глядзіць на яе? Гэтая думка прымусіла яе здрыгануцца. Алан рабіў кожны дзень прыход на працу вясёлым. Цяпер гэта была клопатная праца. Вельмі хутка ёй гэта надакучыць.
  «Мне трэба будзе нешта зрабіць з Олі». Олі быў пяцігадовым сынам Бэлы. «Я абяцаў, што забяру яго сёння». Лёгка сказаць, але не так лёгка выканаць. Яна не жыла ў гэтым раёне дастаткова доўга, каб стварыць сетку сяброў, або ведаць іншых мам, якія маглі б даглядаць за ім на працягу кароткага часу. Яна правярала кантакты ў тэлефоне. Яе звычайны наглядчык запісаўся ў бальніцу. У выніку нікога, ну, нікога, каму б яна звычайна давярала. Але сёння ў яе не было выбару. Бэла спадзявалася на павышэнне. Яна магла абысціся грашыма, таму прапускаць сустрэчы было не вельмі добрай ідэяй. Усё было вельмі добра, што Алан пакінуў ёй невялікае стан у сваім тэстаменце, але яго жонка, несумненна, аспрэчыла б гэта. Такім чынам, могуць прайсці месяцы, нават гады, перш чым яна ўбачыць ні капейкі.
  Паколькі больш нікога не было, каб забраць Олі, гэта павінен быў быць яе сусед. Калі жанчына была свабоднай, гэта было. Адчайныя часы, сказала яна сабе і націснула на нумар. Але наколькі цяжка гэта можа быць? Олі быў добрым дзіцем і звычайна рабіў усё, што яму загадалі, а школа знаходзілася ў некалькіх хвілінах хады ад іх дома.
  Яна затаіла дыханне. «Місіс Стэмфард, гэта Бэла з суседняга дома. Не маглі б вы зрабіць мне вялікую паслугу? Ці не забралі б вы сёння Олі са школы? Я б не прасіў, але на працы сустрэча, з якой я не магу сысці».
  Яе суседка адразу пагадзілася, выглядаючы вельмі задаволенай. Яна сказала Бэле, што будзе каля варот школы ў тры пятнаццаць, і паабяцала не падвесці яе.
  «Трымай яго ў сябе, пакуль я не вярнуся. Не дазваляйце яму гуляць на вуліцы. Я не спазнюся». Яна скончыла размову з палёгкай.
  «У такія часы, як гэты, партнёр, які жыве разам, вельмі карысны», — мудра сказала Кейт. «Вазьміце гэта ў мяне, голас вопыту. Магчыма, Майк не надта ўмее, але ён на кране і любіць дзяцей».
  Бэла пакруціла галавой. «Гейб пакінуў нас, калі Олі была дзіцем, памятаеш? Лічыў, што ён не мог яго ўзламаць».
  «Ганьба за Алана. Вы былі б ідэальнымі разам».
  «Кейт, пакінь гэта». Але яе калега меў рацыю. У Алана не было ўласных дзяцей, але ён адразу пайшоў да Олі, і хлопчык у адказ палюбіў яго. Яна была не адзінай, хто пакутаваў пасля яго смерці. Олі таксама было балюча. Бэла зноў узяла трубку. Ёй трэба было расказаць школе, што місіс Стэмфард забрала Олі. Цяганіна, але абнадзейвае.
  * * *
  Жанчыне было семдзесят, калі яна была суткі. Хлопчык быў далікатным выглядам, гадоў пяці, са светлымі валасамі, як у маці. Ён нёс сумку з абедам. Ён быў у школьнай форме: кароткія шэрыя штаны, белая кашуля-пола і чырвоны джэмпер са школьным лагатыпам на рукаве. Гэта прымусіла чалавека ўсміхнуцца. Дзеці ў такім узросце выглядалі вельмі міла. Потым ён успомніў, чаму ён тут.
  Жанчына адышла ад школьнай брамы, а хлопчык выскачыў наперадзе. Яна несла сумку з пакупкамі. Выглядала цяжка. Ён разважаў, ці пад'ехаць і прапанаваць ім падвезці, калі жанчына спынілася на тратуары, каб пагаварыць з нейкім хлопцам. Хлопчык быў за некалькі метраў далей і глядзеў у вітрыну газетнага кіёска.
  Мужчына праехаў міма, прыпаркаваўся за вуглом і пайшоў назад.
  «Гэта добры». Ён паказаў на комікс. «Мой хлопец атрымлівае гэта кожны тыдзень».
  Хлопчык падняў на яго вочы. «Мой купляе мама».
  Яго маці сапраўды павінна была папярэдзіць яго пра размовы з незнаёмцамі. «З кім ты?»
  «Місіс Стэмфард». Ён паказаў на жанчыну. Яна была да іх спіной і ўсё яшчэ была паглыблена ў размову з хлопцам.
  «У мяне ў багажніку машыны некалькі коміксаў. Гэта толькі за вуглом. Я адвозіў іх на перапрацоўку, але вы можаце мець іх, калі хочаце». Ён сачыў за выразам твару хлопчыка. Ён гэта разглядаў. Нарэшце хлопец кіўнуў галавой.
  Яны адышлі. - Мне падабаюцца твае татуіроўкі, - сказаў хлопчык. «Ці было балюча, калі вы іх атрымалі?»
  Мужчына засмяяўся і выцягнуў рукі перад сабой, каб хлопец мог лепш разгледзець. «Не, усё было добра».
  «Што яны?»
  Ён правёў рукой па левай руцэ. «Гэта ваўчыная галава. А з другога — цмок».
  «Я збіраюся зрабіць змяю, калі стану старэйшым».
  Гэта было занадта лёгка. Хіба дзецям не казалі не рабіць падобных рэчаў? «Вось ты і дзе». Ён адкрыў багажнік сваёй машыны, а затым адступіў, выглядаючы здзіўлена. «Напэўна, я забыўся іх пакласці. Які я?» Ён засмяяўся.
  Олівер выглядаў расчараваным. «Не мае значэння».
  «Так, так. Я сказаў, што вы можаце іх атрымаць. Я ведаю што, заходзь, я правяду цябе да сябе і прынясу іх табе. Я вярну вас праз некалькі хвілін. Гэта толькі за вуглом».
  Дурны малы нават не спрачаўся. Ён падняў сваё худое целасклад на пасажырскае сядзенне і не сказаў ні слова. Зараз самае цікавае.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Глава 6
  Яна яшчэ не пераадолела першы кашмар. Але таму, што чакала яе дома, было яшчэ горш. Бэла вярнулася пасля сустрэчы і выявіла, што яе дом поўны паліцыі. Місіс Стэмфард сядзела на канапе і плакала.
  «Я размаўляў з Джэкам секунду ці дзве, не больш. Калі я азірнулася, маленькі Олівер знік, - плакала яна.
  «Мы робім усё, што можам», — сказала Бэле кампутарная жанчына. Радыё на яе куртцы гудзела, а яна ўсё націскала на гузікі. Гэта адцягвала ўвагу. Бэла не магла зразумець, што яна гаварыла. Усё гэта была мітусня слоў, якія не мелі сэнсу. Олівер? Дзе было яе дзіця?
  Але ПК усё яшчэ размаўляў. «Нам адразу ж пазваніў ваш сусед. Яго няма даўно. Хутчэй за ўсё, ён паблукаў у парк або сустрэў сябра».
  «Олівер гэтага не робіць». Словы вырваліся з вуснаў Бэлы, быццам чужыя. Яна калацілася.
  «Хто сябры Олівера, Бэла?» Мужчына не быў апрануты ў міліцэйскую форму. У яго голасе не было спагады.
  «Я . . . не ведаю Яму толькі пяць, ён з усімі сябруе». Яна хацела сказаць усім у яго класе, але ўсё атрымалася не так. «Хто вы?»
  «Я DC Beckwith. Я з CID East Pennine».
  CID. Як яны думалі, што здарылася з Олі? «Дзе мой маленькі хлопчык?» Слёзы цяклі па яе шчоках. Яна адчула прытомнасць. «Олі проста так не сыдзе. Ён ведае, што мы заўсёды вяртаемся адразу дадому. Я расказваў яму пра бадзяжніцтва, пра размовы з незнаёмымі людзьмі».
  «У нас ёсць афіцэры, якія праглядаюць маршрут дадому і размаўляюць з уладальнікамі крам».
  Бэле стала дрэнна. Яна была смяротна белая. Міліцыянтка дапамагла ёй сесці на канапу. «Што вы маеце на ўвазе? Як вы думаеце, што з ім здарылася?» Яе галава кружылася, поўная розных магчымасцей, усе яны жахлівыя. Яна павярнулася да місіс Стэмфард, яе твар пачырванеў ад раптоўнай злосці.
  «Чаму ён не пайшоў з вамі дадому? Гэта недалёка. Напэўна, нават вы маглі б з гэтым справіцца». Бэла выплюнула словы, а потым убачыла, як жанчына расплакалася. Усё гэта было няправільна.
  Міліцыянтка паклала ёй руку на плячо. «Зараз мы не ўпэўнены, што здарылася, Бэла. Мы не ведаем, ці важна гэта, але Олівера бачылі з мужчынам каля газетных шапікаў. Зараз размаўляем з прадаўшчыцай».
  Незнаёмец забраў яе дзіця. Божа, не. Што заўгодна, акрамя гэтага.
  * * *
  Олівер Рычардс спаў на пасажырскім сядзенні побач з ім. Ён даў хлопчыку бутэльку колы з нечым дададзеным. Нічога сур'ёзнага, заспакаяльнае, але ад гэтага хлопчык прастудзіўся.
  Ён пакінуў горад і праехаў за мілі ўверх па балотах. Да гэтага часу Бэла Рычардс была б шалёнай ад турботы. Тое, што яна перажывала ў гэты раз, было б бясконца горшым, чым страта Алана Фішэра. Яе думкі пра тое, што можа адбыцца з яе хлопчыкам, з'едуць яе сырой. Служыў ёй правільна. Так моцна любіць Фішэра было памылкай.
  Час пазбаўляцца. Ён з'ехаў з дарогі на грунтавую дарогу і праехаў яшчэ паўмілі. Ён спыніўся каля маленькага катэджа і выключыў рухавік. Ён аб'ехаў з боку пасажыра і выцягнуў хлопчыка. Олівер Рычардс амаль не паварушыўся. Мужчына цягнуў яго па двары, грукнуў у дзверы дачы, а потым кінуў дзіця на падножку. Ён задрыжаў. Было холадна, і пачаўся дождж.
  * * *
  Паліцыя прызначыла афіцэра па сувязях з сям'ёй, Элісан Рэй, каб застацца з Бэлай. Яна настойвала на тым, каб Бэла пайшла спаць і паспрабавала адпачыць. Як яна павінна была спаць? Яна ніяк не збіралася праглынуць таблеткі, якія ёй пакінуў доктар. Яна павінна быць напагатове, калі што-небудзь здарыцца. У любым выпадку, яе галава была занадта поўная Олі. Было ўжо позна і на вуліцы стала цёмна. Ён быў недзе там, жадаючы яе, магчыма, балюча. Плача. У іх быў распарадак, кожны вечар адно і тое ж. Ванна, вячэра, зубы, потым гісторыя ў ложку. Ён прыціскаўся, а яна ляжала побач з ім, пакуль чытала яшчэ трохі кнігі пра піратаў, якая яму падабалася. Што рабіў яе маленькі хлопчык у гэтую хвіліну? Яму было холадна? Галодны? Гэта было больш, чым яна магла вытрымаць. Калі б яна назаўжды страціла Олі, яна б не захацела працягваць. Хутчэй бы яна памерла.
  Час ад часу яна чула галасы ўнізе, Аліса размаўляла па тэлефоне са сваімі калегамі. Аліса павінна была трымаць яе ў курсе падзей. Падзеі! Бэла ўсхліпнула ў падушку. Што гэта азначала, калі яны знойдуць Олі — жывым ці мёртвым. Яна ведала, што да гэтага часу яны пагаварылі б з усімі яго сябрамі. Ні з кім з іх яго не было, таму, відаць, нехта забраў.
  Бэла кідалася і варочалася, мучачы сябе да дня. Дарэмна, яна не магла ляжаць і нічога не рабіць. Яна нацягнула халат вакол сваёй тонкай фігуры і спусцілася ўніз. Элісан драмала ў фатэлі. Яе адзенне было ў зморшчынах, яе кароткія валасы - ускудлачаны.
  Бэла пайшла на кухню. Яна заўсёды рабіла сабе гарбату і тосты, перш чым тэлефанаваць Олі. Сёння яна не магла нічога з'есці, ад адной думкі аб гэтым ёй стала млосна. Яна задрала штору. На вуліцы ішоў дождж. Калі б Олі быў на адкрытым паветры, яму было б мокра і холадна.
  Элісан стаяла ля дзвярэй кухні, пацягваючыся і пазяхаючы. «Бэла, ты ўстала. За адну ноч адбылося развіццё».
  Вочы Бэлы кінуліся на твар жанчыны, і яна паспрабавала зразумець, што магло быць "развіццё". Усмешкі не было, выраз твару Элісан застаўся ранейшым. Так было кепска.
  «Мы знайшлі сумку, у якой дзеці бяруць спакаваныя абеды ў школу».
  Бэла глыбока ўдыхнула. «На сумцы Олі ёсць піраты, а ўнутры — яго імя».
  «Так, мы ведаем. Торба ягоная. Яго адвезлі нашым судмедэкспертам, каб яны паглядзелі».
  У Бэлы было так шмат пытанняў, але яны затрымаліся ў яе горле. Адказы мелі сілу знішчыць яе. Тым не менш, яна павінна была ведаць. «Дзе вы гэта знайшлі? Ці былі нейкія прыкметы Олі? Ці былі побач дамы?»
  — далікатна прамовіла Элісан. «Яго знайшоў прадстаўнік грамадскасці. Знікненне Олі было ў навінах. Жанчына, якая выгульвала сабаку, знайшла яго ў кювеце на дарозе непадалёк ад трасы».
  Гэтыя словы ўдарылі па ёй, як фізічны ўдар. Бэла скурчылася ад болю. «Ён мёртвы, ці не так?» - закрычала яна. «Нейкі сволач забіў майго сыночка!»
  Элісан дапамагла ёй сесці на канапу. «Мы гэтага не ведаем. Мы не можам нічога меркаваць. Расследаванне яшчэ на пачатку».
  Гэтыя словы павінны былі суцешыць яе, але не суцешылі. Бэла завыла ў падушку. Магчыма, яна больш ніколі не ўбачыць Олі, і не магла гэтага вынесці.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  РАЗДЗЕЛ 7
  Дзень 9
   
  Было рана, толькі світала. Мэт Брындл здрыгануўся. Яго вочы былі шырока расплюшчаныя, і халодны пот пакрываў яго цела.
  Яго дэманы вярнуліся. Кашмар вярнуўся і прынёс яшчэ адну дрэнную ноч.
  Ён сеў, пацёр галаву і агледзеў пакой. Усё было менавіта так, як мае быць. У тым будынку яго не было. Ніхто не спрабаваў яго падарваць. Усё тое здарылася з іншым чалавекам, у іншы час. Ён быў дома, у сваім ложку, знясілены, але цэлы. У целе, прынамсі. Ён не быў так упэўнены ў сваім розуме. Ён супакоіў дыханне. Прайшло паўгода, але наступствы той дзённай траўмы не зніклі.
  У пакой без стуку ўвайшла маці. «Кава і папера. Будаўнікі будуць тут у дзесяць. Спадзяюся, вы зрабілі тое, што хацелі. Калі гэты праект павінен быць запушчаны да наступнай вясны, вам трэба будзе прапісаць гэта».
  Ах так, будаўнікі. Яго праект. Яго планы ўдыхнуць новае жыццё ў Бриндл Хол і ў сябе. Ён ператворыць гнілы грузінскі маёнтак у яркі бізнес. Джосія Брындл, яго папярэднік-прадпрымальнік, ганарыўся б ім. Яму лепш узяць сябе ў рукі.
  Яго маці, Эвелін Брындл, было каля пяцідзесяці. Яна была стройная і бадзёрая, з цёмнымі валасамі і карымі вачыма. Сабаліны карычневы, казаў муж. Яна перадала гэтыя якасці абодвум сваім дзецям.
  «Фрэдзі добры ў сваёй працы, мама. Ён рабіў такія рэчы раней. Ён мяне не падвядзе».
  Фрэдзі Рэдман быў сябрам, які кіраваў уласнай будаўнічай фірмай. Некалькі месяцаў таму падчас п'янай ночы ў мясцовым пабе яны з Мэтам складалі планы наконт Бриндл Хола. Нягледзячы на сумніўную канцэпцыю, ідэя мела заслугі, і Мэт яе рэалізаваў.
  Маці пахітала галавой. «Асабіста я лічу, што гэта занадта, занадта рана. Памятаеце, вы павінны ставіцца да справы спакойна?»
  «Мне трэба зарабляць на жыццё, а маёнтку вельмі патрэбныя грошы. Мы тут сядзім на залатым рудніку. Гэты дом — фактычна ўвесь маёнтак Брындла — гатовы для забудовы».
  Гэта была балючая кропка паміж імі. Эвелін не хацела, каб ён вяртаўся ў CID, але яна таксама не хацела, каб ён што-небудзь мяняў у маёнтку. Што тычыцца яе, усё было проста добра, як было. Але Мэт вельмі добра ведаў, што гэта не так. Сям'я была на валасок ад банкруцтва.
  «Не дом, Мэцью. Я не хачу, каб людзі тапталіся паўсюль».
  Той самы стары аргумент. Але яго маці не была дурной. Яна павінна зразумець, што яны павінны былі нешта зрабіць. На працягу многіх гадоў маёнтак Брындл прыходзіў у заняпад. Ягоны заробак у якасці дырэктара быў зусім недастатковым, каб пакрыць утрыманне вялікага старога дома і зямлі. Сямейная скарбонка дзесяцігоддзямі была на нулі. Мэт разглядаў магчымасць продажу часткі зямлі забудоўшчыку для будаўніцтва жылля. Ён не абмяркоўваў гэта з маці, бо дакладна ведаў, якім будзе яе адказ. Такім чынам, за выключэннем наведвальнікаў, усё можа застацца такім жа, як і раней. Банк быў гатовы яго падтрымаць, таму марудзіць не было прычын.
  Ён уздыхнуў. «Мы дамовіліся, мама. Мы адкрыем частку дома, толькі асноўныя пакоі, не прыватныя. Мы адкрыем сады, будзем лавіць рыбу на возеры, створым невялікую хатнюю ферму для дзяцей, чайныя і сувенірную краму. У нас ёсць усе неабходныя гаспадарчыя пабудовы. Гэта прыцягне натоўп, але больш важна тое, што гэта дасць сям'і гэтак неабходныя грашовыя ўліванні. Існуе вялікая цікавасць да гісторыі гэтай мясцовасці і таго, што Джосія Брындл зрабіў для людзей тут. Прыйдуць людзі, мама, і патрацяць грошы».
  «Ты ўпэўнены ў гэтым, Мэцью? Нам сапраўды трэба гэта рабіць? Мы наўрад ці разарваліся».
  «Мы вельмі блізкія. Знішчы абражаны гонар, мама. Мы павінны глядзець у вочы фактам. Не хапае грошай нават на замену вокнаў у заходнім франтоне. Нам патрэбны грошы, каб утрымаць гэтае месца на плаву. Маёнтак Брындл не такі, як быў. Такіх ваўняных баронаў, як Ёсія, у родзе больш няма. Сара таксама выйграе. Яна адна з двума дзецьмі. Яна можа дапамагчы ў кіраванні гэтым месцам і зарабіць сабе добры заробак».
  «Твая сястра не ў захапленні».
  «Яна будзе дастаткова захопленая, калі пачнуць паступаць грошы».
  «Куды падзенуць усе машыны? Я не хачу, каб яны засмечвалі двор».
  «Ніжняе поле будзе асфальтаванае. Гэта будзе выдатная паркоўка. Мы зможам браць плату за ўваход. Больш грошай паступае».
  Лэдзі Брындл магла быць першакласным снобам, але ў яе быў практычны бок. Мэт быў упэўнены, што з часам яна зразумее сэнс. Пасля «інцыдэнту», як ён назваў гэта, Мэт быў зламаны, як псіхічна, так і фізічна. Праз паўгода, нягледзячы на кульганне, яго нага паправілася даволі добра. Сінякі зніклі, і ад удару па лбе застаўся толькі вельмі маленькі шнар. За гэта ён павінен быў дзякаваць маці. Яна няньчыла яго праз гэта, і ён быў ёй удзячны. Эвелін Брындл прысвяціла сябе яго выздараўленню і зрабіла ўсё магчымае, каб аднавіць сына.
  Але былі часткі Мэта Брындла, якія нельга было вылечыць. Душэўныя шнары застануцца з ім яшчэ надоўга. Тое, што адбылося ў той дзень, назаўжды змяніла яго жыццё. Гэта азнаменавала канец яго кар'еры ў CID, але гэта было нішто ў параўнанні са стратай яго сяржанта. Ён павінен быў узяць на сябе частку віны за гэта.
  Ён і інспектор Полла Райт шукалі закінуты катэдж на Марсдэн Мур. У іх была наводка, што мясцовы злыдзень дамовіўся сустрэцца з дылерам, і вялікая колькасць наркотыкаў павінна была перайсці з рук у рукі. Наводка паступіла з надзейнай крыніцы, і ў Мэта не было прычын падазраваць. Але гэта была пастка, і яны з Полай трапілі проста ў яе. Як толькі яны апынуліся ўнутры, дзверы былі забарыкадаваныя, а праз разбітае акно кінулі ручную гранату. Пола Райт загінула імгненна, а Мэт быў цяжка паранены. Успаміны былі дрэнныя, часам невыносныя, але з імі трэба было жыць.
  «Ты старанна аблічыў гэта, Мэцью?»
  «Так, і я атрымаў Томаса, каб дапамагчы мне.» Томас шмат гадоў быў сямейным бухгалтарам. «Ён лічыць, што гэта выдатная ідэя. Шчыра кажучы, мама, гэта альбо зарабіць на тым, што ў нас ёсць, альбо Нацыянальны фонд, калі яны возьмуць гэта. Як бы вы да гэтага ставіліся?»
  Яна высунула нос у паветра і замучала. «Не. Brindle Hall - ваша спадчына. Твой бацька перавярнуўся б у магіле».
  «Тады ты тут. Тэма закрытая».
  Мэту было толькі каля трыццаці. Улічваючы, што яго кар'ера ў паліцыі скончылася, яму патрэбны быў праект, каб заняцца целам і душой, нешта дастаткова вялікае, каб напоўніць яго жыццё. У яго было дастаткова часу, каб усё абдумаць. Ён сфармуляваў планы маёнтка Брындл у цёмны час аднаўлення.
  Ён заплюшчыў цёмныя вочы. Ён жыў працай у міліцыі. Гэтая рэч з домам была не проста спосабам зарабляць на жыццё, гэта была стратэгія забыцца, пакінуць сваё мінулае жыццё ззаду. Мэт Брындл спадзяваўся, што пераўтварэнне маёнтка, а затым кіраванне новым прадпрыемствам не дадуць яму часу разважаць пра тое, што магло быць. Калісьці ён быў такім амбіцыйным. Ён планаваў зрабіць DCI на працягу наступнага года. Пасля гэтага, хто мог сказаць? Ён быў добры ў сваёй працы, і яго вельмі любілі.
  Ён выпіў кавы і ўключыў радыё. Рэпарцёр паглядзеў на спорт і надвор'е, але ўвага Мэта была ў іншым. Потым ён пачуў імя «Алан Фішэр» і навастрыў вушы.
  Паліцыя павінна была апытаць Бэлу Рычардс. Яна не была падазраванай у забойстве Алана, але яе дзіця прапаў без вестак. Дзіўнае супадзенне, калі гэта было. Ён чытаў у прэсе пра тое, што здарылася на станцыі Вікторыя. Калі ён размаўляў з Бэлай на пахаванні, здавалася, што ў яе было вельмі мала інфармацыі. Ён дрэнна ведаў Алана Фішэра, але той здаваўся дастаткова прамалінейным чалавекам. Было загадкай, чаму ён стаў мішэнню.
  Мэт задаўся пытаннем, хто такі SIO, і ці варта яму сказаць слова. Да здарэння ён дзесяць гадоў працаваў у міліцыі. У яго быў добры інстынкт, і ён давяраў яму. Яго інтуіцыя падказвала яму, што зніклае дзіця было часткай таго ж злачынства, што і забойства Алана Фішэра.
  * * *
  Яны ўжо зрабілі пасмяротнае даследаванне Фішара. Яны ўбачылі кляймо, подпіс і адправілі кулю на аналіз, таму будуць ведаць. Яны дададуць імя Фішара ў спіс, які расце, і задумаюцца, што рабіць далей.
  Гэта было чаканне, што дайшло да яго. Ён быў адзінокі і хацеў пачаць усё зноў. Ён думаў пра Бэлу кожны момант няспання. Ён назіраў за ёй і ведаў, што яна будзе іншай. Яна не будзе такой патрабавальнай, як іншыя. Бэла змірыцца са сваім лёсам. Калі яна гэтага не зробіць, калі яна падвядзе яго, адмовіцца рабіць тое, што ён хоча, тады прыйдзецца заплаціць вялікую цану. У яго быў хлопчык, ягоны туз, які гарантаваў яе згодлівасць.
  Калі яна знікне, ніякіх падказак не будзе. Не тое каб гэта было важна, таму што ніхто нават не заявіць аб яе знікненні. Ён упэўніўся ў гэтым. Яшчэ пару нявырашаных пытанняў, каб разабрацца, крыху пачакаць, пакуль шум супакоіцца, і тады ён будзе дзейнічаць.
  Адным з незадаволеных быў хлопчык. Магчыма, ён і быў выдатным тузам, але яму трэба, каб паліцыя спыніла яго пошукі. У яго была ідэя. Яму проста трэба было папрацаваць над дэталямі, пераканацца, што план ідэальны, і тады ён будзе гатовы.
  Ён узяў мясцовую газету, калі выйшаў на ранішнюю прагулку. Няма згадак пра арышты, але было сказана, што Бэлу дапыталі, а потым адпусцілі. Гэтага і варта было чакаць. Што яна ім сказала? На вакзале ўсё адбылося хутка, як ён і меркаваў. Усё, што яна запомніла, гэта форма. Яна не бачыла яго маскіроўкі, парыка, пратэзаў. Калі б яна была, міліцыя б ужо грукала ў яго дзверы. Але ён проста пераканаўся б.
  Другі свабодны канец.
  Ён дастаў з кішэні пінжака фотаздымак і ўважліва яго разглядаў. На ім была жанчына гадоў сярэдзіны пяцідзесяці з кучаравымі валасамі і шырокай усмешкай. Бэла ведала яе. Яны з хлопчыкам некалькі разоў наведвалі гэтую жанчыну. Даследаваць галаваломку жыцця Бэлы было няпроста. Ён паняцця не меў, ці была жанчына сваячкай, ці сяброўкай, але мужчына ведаў дастаткова, каб зразумець, што яна - цяжкасць. Яму таксама трэба было б пазбавіцца ад яе. Яна ехала ў адпачынак на Коста-Бланку і чакала, што таксі забярэ яе і адвязе ў аэрапорт. Ён не расчаруе.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 8
  «Прабачце, што ўрываюся, але мне трэба было вас бачыць. Я чуў у навінах пра вашага сына, - сказаў мужчына.
  Гэта быў сусед Алана. Бэла сустрэла яго на пахаванні. «Што вы хочаце?» — спытала яна.
  Ён усміхнуўся. «Каб прапанаваць сваю дапамогу. Магчыма, вы не памятаеце, але я згадаў, што я быў адвакатам - Роберт Нолан?
  «Навошта мне юрыст?» Бэла была здзіўленая.
  «Новаму старшаму следчаму даручылі знайсці забойцу Алана. Я гаварыў з ім учора ўвечары. Ён дэтэктыў, суперінтэндант Дайсан. Я сказаў яму, што з вашай згоды я буду выступаць за вас».
  — не зразумела Бэла. «Я ў бядзе?»
  «Не, але вы былі адным з апошніх, хто бачыў Алана. Вы былі з ім, калі яго забралі. Паліцыя павінна апытаць вас, атрымаць заяву. Плюс яшчэ і знікненне вашага сына».
  Яна паглядзела на чалавека. «Няўжо яны не могуць думаць, што я меў дачыненне да таго, што здарылася з Аланам або Олі?» Ідэя была настолькі далёкай, што выглядала амаль смешна. Але Роберт Нолан не смяяўся.
  «Я не ведаю, якая інфармацыя ўжо ёсць у міліцыі. Яны могуць звязаць дзве падзеі. На мой погляд, табе патрэбны хтосьці ў тваім куце, Бэла.
  Роберт Нолан нагадаў ёй Алана. Можа, трохі старэйшы — на скронях былі сівыя плямы.
  «Яны хочуць пагаварыць з табой сёння», - далікатна сказаў ён ёй. «Паколькі ваша дзіця прапаў без вестак, яны таксама хочуць абшукаць гэты дом».
  Яна ледзь не захіхікала. У яе хутка пачалася істэрыка. За тыдзень яе свет апусціўся ў поўнае вар'яцтва. «Яго тут не знойдуць. Чаму яны так думаюць?»
  "Гэта звычайная справа ва ўсіх выпадках знікнення дзяцей", - растлумачыў ён. «Сёння раніцай я правяду вас у пастарунак, дзе вы адкажаце на некалькі пытанняў. Пакуль нас няма, у хаце будзе ператрус».
  «Яны не сапсуюць усё, праўда?»
  Элісан, паліцыянтка, ціха сядзела ў баку. Цяпер яна ласкава сказала: "Я паклапачуся, каб яны былі асцярожнымі".
  * * *
  Нолан завёў яе ў невялікі пакой для апытання і абнадзейліва ўсміхнуўся. «Усё, што вам трэба зрабіць, гэта сказаць ім праўду».
  «Што яны думаюць, што я ведаю? Я магу толькі паўтарыць тое, што я ўжо сказаў. Я расказаў, што адбылося на вакзале».
  «Гэта ўсё, што ім трэба. Гэта проста працэдура. Вы там былі. Прайшоў час, і ў вас быў час падумаць. Магчыма, вы ўспомнілі тое, пра што раней не думалі».
  Бэла пакруціла галавой. Гэта было катаванне. Яе розум быў пусты ад усяго, акрамя Олівера. Сын напоўніў яе думкі наяве, і яна сніла яго ноччу. Яна ўзяла водпуск з працы. Яна не магла зайсці, паспрабаваць зрабіць выгляд, што ўсё нармальна. Не з тым, што Олівер адсутнічае.
  Неўзабаве пасля таго, як Бэла і Роберт размясціліся, у пакой увайшлі два дэтэктывы. Яны прадставіліся як дэтэктыў-суперінтэндант Дайсан і DC Беквіт. Яна сустракалася з Беквитом раней. Яны селі насупраць стала. Пакой быў страшны. Жалюзі былі зачыненыя, і гарэў толькі адзін маленькі насценны свяцільнік.
  «Яшчэ некалькі пытанняў, каб усё было абсалютна зразумела», — пачаў Дайсан.
  «Ці ёсць навіны пра майго сына? Я схаджу з розуму».
  Гэта была пустая трата часу. Яны павінны быць там і шукаць Олі. Бэла зірнула на іх, жадаючы паспрачацца, каб яна магла на іх наляцець. «Ці не там было б лепш правесці час? Яму пяць гадоў, ён там адзін, а табе, відаць, няма чаго рабіць больш, як даймаць мяне!» Яе твар пачырванеў разам з нарастаючым гневам. «Я не ведаю, што вы думаеце, я магу вам сказаць. Я не ўдзельнічаў у смерці Алана. Я кахала яго. Мы планавалі ажаніцца. Вы шукаеце не ў тым месцы!»
  Дайсан адкінуўся на спінку крэсла, відаць, не збянтэжаны яе выбухам. «Мы ніколі не думалі, што вы гэта ведаеце, міс Рычардс. Нам патрэбна ваша дапамога, вось і ўсё. Разумееце, смерць містэра Фішара адна з шасці. Такім чынам, нам трэба, каб вы расказалі нам усё, што вы можаце ўспомніць пра той дзень».
  У яго была мілая ўсмешка, і ён выглядаў дастаткова прыязным. Але Бэла была ўражана. Яна з цяжкасцю ўспрыняла гэта. «Вы хочаце сказаць мне, што Алан стаў ахвярай нейкага серыйнага забойцы? Ці азначае гэта, што ён проста апынуўся не ў тым месцы і не ў той час?»
  Дайсан паківаў галавой. «Не, Фішэр быў мішэнню. У сваёй першапачатковай заяве вы сказалі, што чалавек, які прыйшоў за Аланам Фішэрам, ведаў яго імя. Ён ведаў, што ў яго ёсць жонка. Ён таксама ведаў, дзе вас знайсці на гэтай станцыі. Была гадзіна пік. Напэўна, там былі сотні людзей. Таму ён ведаў, як вы абодва выглядаеце. Гэта патрабуе даследаванняў ".
  Бэла была ў здзіўленні. Яна не надта задумвалася над гэтым. «Гэта азначае, што міліцыянт, які яго забіраў, — ён забіў Алана?»
  «На дадзены момант мы так мяркуем».
  «І ён рабіў гэта раней?»
  «Так. Ён заўсёды выкарыстоўвае адзін і той жа метад, каб забіць сваіх ахвяр, але спосаб іх здабывання адрозніваецца. На сённяшні дзень, спадарыня Рычардс, вы адзіная сведка, якая бачыла яго тварам да твару».
  Бэла заплюшчыла вочы. Яна бачыла, што гэта важна, але яе нервы былі на мяжы, што яна не магла думаць. Яна адчайна спрабавала ўспомніць кожную дробязь, але ў яе галаве быў беспарадак. Яна не магла бачыць нічога, акрамя Олі і таго, што магло з ім здарыцца.
  «Я быў здзіўлены яго раптоўным з'яўленнем, мы абодва. Для мяне ён быў падобны на любога іншага міліцыянта». Яна ведала, што гэта не дапамагае. «Нічога дзіўнага ў яго форме не было. У яго быў значок, радыё. Ён глядзеў сваю справу. Калі ён сказаў, чаму ён хацеў Алана, расказаў пра сваю жонку, мы не падумалі задаваць пытанні. Алан паехаў з ім, а я вярнуўся цягніком у Хадэрсфілд. Я хвалявалася, калі ён мне не званіў. Пазней увечары я пачуў па радыё пра тое, што здарылася».
  Дайсан кіўнуў. «Ён круты глюк, наш забойца, і без памылкі. Вы можаце апісаць яго?»
  «Не вельмі. Памятаю толькі форму. Белая кашуля з кароткімі рукавамі і камізэлька, якую яны носяць».
  «Акцэнт? Колер валасоў, што-небудзь?»
  «Ён гучаў тутэйшым, паўночным. Я думаю, што валасы ў яго былі светлыя, але я не магу быць упэўнены. Мы былі настолькі захопленыя тым, што ён нам казаў, я не зарэгістраваў, як ён выглядаў». Наглядчык, здавалася, змірыўся з гэтым. «Прабачце, я нічога не памятаю, што можа дапамагчы. Гэта адбылося так хутка. Ён быў міліцыянерам. Я ні на хвіліну не мог падумаць, што ён забірае Алана, каб забіць яго!»
  Яна выцерла вочы. Бэла злавалася на сябе. Яна глядзела чалавеку ў твар, яна ведала, што так і было. Дык чаму яна больш нічога пра яго не магла ўспомніць?
  «Мы шукаем вашага сына», — запэўніў яе Дайсан. «У нас ёсць людзі. Сёння ён будзе паказаны ў мясцовых навінах. Мы таксама хацелі б, каб вы выступілі са зваротам, які пойдзе па ўсёй краіне».
  Нервы ў Бэлы зноў пачалі курчыцца. «Не! Я не магу гэтага зрабіць, — адразу запярэчыла яна. Потым яна ўбачыла іх здзіўленне. «Я быў бы недастаткова добры. Гэта не мела б належнага эфекту». Трое мужчын пераглянуліся. «Ці звязана смерць Алана са знікненнем Олі?» Яна паспрабавала змяніць тэму, каб зняць іх са спіны адносна апеляцыі.
  «Праўда ў тым, што мы не ведаем. Але гэта занадта вялікая выпадковасць, і мяне гэта не задавальняе. Як завуць бацьку Олівера?»
  - Гейб Паркер, - адказала Бэла.
  «Як вы думаеце, тата мог забраць яго?»
  - Не, - цвёрда адказала Бэла. «Ён жыве на поўначы Шатландыі, працуе на вышках. вы шукаеце не ў тым месцы. Гейб атрымлівае асалоду ад сваёй свабоды. Яму нецікава быць бацькам. Мы з ім мала бачымся і не чуем».
  Бэла паглядзела на Нолана, які не сказаў ні слова на працягу ўсяго інтэрв'ю. «Што ты думаеш?»
  Ён нахіліўся наперад. «Я думаю, што мы павінны верыць, што суперінтэндант Дайсан ведае, што ён робіць».
  «Вы сказалі, што гэты чалавек забіваў раней. Дзеці прапалі разам з кімсьці?»
  Дайсан паківаў галавой.
  «Добра, спадарыня Рычардс, мы пагаворым пра гэта яшчэ раз. Дзякуй за ваш уклад.»
  * * *
  Роберт Нолан адвёз яе дадому. Бэла сядзела побач з ім, разважаючы пра допыт у паліцыі і пра тое, што ёй сказаў Дайсан. Яе пальцы зноў пачалі важдацца з медальёнам.
  «Алан даў табе гэта?» Роберт парушыў маўчанне.
  «Гэта было ў яго бабулі».
  «Я памятаю яе. Кожную нядзелю яна хадзіла на гарбату з Аланам і Ганнай. Высокая, худая жанчына з кароткімі валасамі і больш нізкарослым характарам. У Ганны не было на яе часу».
  Бэла паціснула плячыма. «Я ніколі не сустракаў ні Ганну, ні іншых членаў сям'і Алана. Але я бачыў фатаграфіі. Ганна вельмі прывабная. Яна павінна мяне ненавідзець».
  «Яна ў парадку. Вам не трэба пра яе турбавацца. Яна не будзе перашкаджаць. Ганна добра ведае, што грошы Алана сыходзяць у іншае месца».
  «Паліцыя размаўляла з ёй?»
  «Так, але яна мала што можа ім сказаць. Апошні раз яна бачыла Алана, калі той раніцай сыходзіў на цягнік».
  «Я ўсё яшчэ думаю, што яна мяне ненавідзіць».
  «Ганна не такая. Яна разумная жанчына. Яна ведала, што яе шлюб скончыўся».
  * * *
  Дайсан і Дзі Сі Бэквіт сядзелі ў пакоі для інтэрв'ю пасля таго, як Бэла і Нолан сышлі.
  «Яна спытала, ці зніклі дзеці ў іншых выпадках, гаспадар», — сказаў Бэквіт.
  «Ну і што? Яны гэтага не зрабілі. Я сказаў ёй праўду».
  «Вы не сказалі ёй пра сабаку».
  «Не будзе ніякай мэты, акрамя як усяліць у яе страх Божы».
  «Аднак гэта падобна».
  «Гэта быў крывавы сабака, сынок, а не дзіця!»
  «Проста кажу». Бэквіт кашлянуў.
  Дайсан вельмі добра ведаў, да чаго імкнецца малады DC. Адна з папярэдніх ахвяр, з зялёнай пячаткай на руцэ, увесь дзень даглядала сабаку, пакуль яе гаспадар ішоў на працу. Незадоўга да забойства старой жывёла знікла. Ён з'явіўся праз пару дзён, абадраны і вісеў на дубе ў мясцовым лесе, з ашыйнікам на шыі. Дайсан здагадаўся, што забойца меркаваў, што сабака належаў жанчыне, якую ён забіў.
  У пакой увайшоў афіцэр у форме. «Тэлефонны званок для вас, сэр. Гэта Мэт Брындл».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 9
  Эвелін Брындл паклікала свайго сына. «У нас ёсць кампанія. Калі б я не ведаў лепш, я б сказаў, што гэта быў Тальбот.
  «Гэта Тальбот, мама. Я пазваніў яму пару гадзін таму і запрасіў у госці».
  Яго маці глядзела з-за фіранак на машыну, якая пад'язджала па дарозе. Ён убачыў позірк. Яна памірала ад жадання спытаць, але адкусвала пытанні. Мэт ведаў, што яго маці баіцца яго вяртання ў паліцыю. Ёй таксама не надта падабаліся яго планы на дом, але яны былі пераважней, чым вяртанне ў CID.
  «Нічога страшнага. Мне проста патрэбна інфармацыя, і ўсё. Ён тут нядоўга».
  Забойства Алана Фішэра заінтрыгавала яго. Ён ведаў гэтага чалавека, не вельмі добра і нядоўга, але яны паразумеліся. Калі б яго не забілі, Мэт быў упэўнены, што ўбачыў бы яго зноў. Ён хацеў ведаць, што яго старая каманда ў CID робіць, каб злавіць вінаватага. Ён таксама хацеў ведаць, ці звязваюць яны знікненне сына Бэлы з забойствам.
  Машына суперінтэнданта Дайсана спынілася каля ўваходу, і Мэт пайшоў яму насустрач.
  Гучны ёркшырскі акцэнт Дайсана прагрымеў на яго. «Д.І. Брындл. Ці вы ў гэтыя дні маскіруецеся пад «лорда Брындла»? Цалкам вясковы джэнтльмен, ці не так? Усё, што вам не хапае, гэта пінжак і брогі. Калі сур'ёзна, у вас тут цудоўнае месца. Я забыўся, які ён вялікі».
  Брындл усміхнуўся. «Гэта не я са званнем, гэта мая маці. Мой бацька стаў пажыццёвым пэрам — займаўся дабрачыннасцю. Цяпер, калі ён памёр, мая маці захоўвае тытул. Яна "лэдзі Брындл". Гэта не мае да мяне ніякага дачынення. Я нічога не атрымаў у спадчыну, акрамя гэтай кучы».
  «Крывавая ганьба, калі вы спытаеце мяне. Назва добра падыдзе да гэтага старога дома».
  Мэт змяніў тэму. «Добра, што ты прыйшоў, Тальбот».
  «Так, хлопец, асабліва пасля таго, як ты праігнараваў усе мае электронныя лісты. Ер не адказваў на мае званкі і адхіляў маё запрашэнне зайсці і пагаварыць. Я вельмі стараўся, але ў цябе нічога не атрымалася.
  «Прабачце, сэр, нічога асабістага». Гэта было недальнабачна з яго боку. Мэт павінен быў ведаць, што прыйдзе дзень, калі ён захоча чагосьці ад Тальбота. Яго цікавасць да забойства Фішэра і выкрадання сына Бэлы не знікне. Ён паклаў гэта паліцэйскаму ў ім. Гэта, і сустрэўшы іх абодвух.
  «Як твая маці? Яна ўжо надакучыла вам?»
  «Як дабрацца, Тальбот. Я не добры пацыент. Заходзьце. Яна будзе рада вас бачыць. І мне вельмі шкада, я павінен быў вярнуцца да вас. Прынамсі, мы маглі весці такую размову». Мэт павёў Дайсана па прыступках.
  «Нічога, хлопец. Мы зараз размаўляем, і мне спадабалася ехаць тут. Гэтыя месцы нашмат прыемнейшыя за Лідс. Ваша месца знаходзіцца ў цудоўным месцы, тут, на ўзгорках».
  Яны разам стаялі ля параднага ўваходу. Адсюль сады спускаліся да возера, дагледжаны газон перамяжоўваўся рознакаляровымі кветнікамі. Прама ў цэнтры, прыцягваючы погляды, быў вялікі багата ўпрыгожаны фантан.
  «Планую нейкае развіццё. Мы збіраемся адкрыць частку дома і тэрыторыю для наведвання».
  «Трэба захапляцца вашымі амбіцыямі. Твая маці за гэта?» Тэлбат Дайсан гучаў сумніўна.
  «Я баюся, што гэта неабходнае зло. Сям'і і маёнтку патрэбны грошы».
  «Дык чаму я тут? Што ты шукаеш, хлопец?»
  «Інфармацыя. Каманда ў Хадэрсфілдзе зараз працуе над справай, якая мяне цікавіць, забойства Алана Фішэра. Я веру, што ў Карлайла ўсё атрымаецца.
  Дайсан скрывіўся. «Больш не. Справа зрушылася з месца. Справа цяпер мая. Алан Фішэр быў забіты нашым старым сябрам. Забойца «Містэр Прабачэнні». Памятаеш яго?»
  Мэт зрабіў. Іншая каманда працавала над справай, калі ён яшчэ быў актыўны. «Той самы пісталет? Стрэл у скронь? Той жа знак на руцэ?»
  Дайсан кіўнуў. «На гэты раз блакітны штамп, кітайскія літары для слова «прабачце», як і ў іншых».
  «Мне цікава, таму што я ведаў Алана. Не вельмі добра, але дастаткова добра, каб ведаць, што ён добры чалавек. Ён прыйшоў сюды, каб дапамагчы мне з кампутарнай сеткай для бізнесу. Я быў на яго пахаванні і сустрэў там Бэлу Рычардс». Мэт усміхнуўся.
  «Сёння раніцай мы ўзялі ў яе інтэрв'ю. Яна не памятае аўт. Яе сын цяпер прапаў без вестак. Я малюся, каб ён не скончыўся, як дурань».
  Мэт нахмурыўся. «Я таксама, Тальбот. Але той факт, што яго схапілі, павінен быць істотным».
  «Мы не ведаем напэўна, што гэтыя два звязаны».
  «Але ваша інтуіцыя падказвае, што яны?» — спытаў Мэт.
  «Вядома, яны ёсць. Вы так не думаеце?»
  Мэт кіўнуў. «Вы ўдзельнічаеце ў гэтай справе з моманту першага забойства. Я проста апускаўся і выходзіў па дарозе. Але ў гэтых забойствах ёсць рэчы, якія мяне непакояць».
  «Асцярожна, хлопец, ты больш не з каманды».
  «Я не магу дапамагчы. Я ведаў яго. Я ведаю пра забойствы «прабачэньня». Я чую і чытаю рэчы ў навінах, і, шчыра кажучы, Тальбот, я не магу ў гэтым зразумець ".
  Двое мужчын прайшлі шырокі калідор і ўвайшлі ў прасторную гасцёўню. Мэбля была раскошная, усе аксамітныя шторы і канапы. Шпалеры былі цяжкія і складаныя, і былі пакрытыя вялікімі алейнымі карцінамі. Дайсан стаяў з адкрытым ротам перад партрэтам над гіганцкім мармуровым камінам.
  «Такога не было, апошні раз я тут быў. Прыемная дзяўчына». Ён павярнуўся да Брындла. «Ваш сваяк?»
  «Продак, так. Гэта Джуліяна, жонка Джосіі Брындла.
  «Яна не верыла ў тое, што трэба прыкрывацца, праўда?» Ён кіўнуў на шырокае дэкальтэ жанчыны. «У Ёркшыры крыху холадна, каб так хадзіць».
  «Джуліяна была вядомай прыгажуняй свайго часу. Яна таксама была эпатажнай какеткай. Гэта было напісана ў 1802 годзе. Мы круцім карціны, таму вы гэтага не ўбачыце. Як мы робім з вялікай колькасцю мэблі. У нас у падвалах схавана шмат рэчаў».
  Дайсан зрабіў поўны круг. «У вас павінна быць цэлае багацце на гэтых сценах. Уся гэтая антыкварная мэбля таксама прынясе няшмат. Той кабінет вунь, - кіўнуў ён, - я не эксперт, але ведаю, што гэта Муркрофт. Пакой набіты рэчамі да жабраў. Чаму б вам не сабраць грошы, прадаўшы частку?»
  «Мы не можам. Гэта пункт, устаўлены ва ўсе завяшчанні Брындла, пачынаючы з самых ранніх. Калекцыя павінна заставацца на месцы. І чакаецца, што дзейны прэзідэнт дадасць да гэтага. Да гэтага часу я вельмі мала зрабіў у гэтым плане».
  Дайсан спыніўся перад іншым партрэтам. «Гэта сам хлопец?»
  «Так, гэта Джосія Брындл, чалавек, адказны за ўсю рэч — ваўняную фабрыку і маёнтак. Быў вытворцам камвольнага сукна. Ён пабудаваў млын, гэты дом і катэджы, якія вы бачылі ўздоўж завулка, калі пад'язджалі сюды. Калісьці гэта былі хаты млынароў. Ён наняў тут большасць людзей. Партрэт побач з ім - яго сын Вальтэр. Цяпер ён сапраўды запусціў прадпрыемства. Ён быў адным з інвестараў тунэля Стэндэдж. Гэта прынесла яму шмат грошай. Ён перавозіў самыя розныя тавары і машыны па каналах пад Пенінамі з Манчэстэра ў Хадэрсфілд і назад, у тым ліку нашу воўну. Гэты тунэль сапраўды павярнуў кут для сям'і Брындл. Ім больш не трэба было вазіць усё на ў'ючных конях праз пагоркі».
  «Цалкам добры ўрок гісторыі. Б'юся аб заклад, калі вы запусціце гэтае месца, гульцам гэта будзе прыемна». Дайсан паглядзеў на яго. «Ну што здарылася, Мэт? Чаму вас сапраўды так цікавіць гэтая справа? Гэта сувязь з Фішэрам, ці гэта праца?»
  Мэт звярнуўся да сябра. «Не праца. Я скончыў з сілай. Вы бачыце, як я выправіўся». Ён пацёр нагу. «Усё роўна дастаўляе мне праблемы. Вы ведаеце, што я таксама адчуваю — пасля Полы. . .”
  «Я ведаю, што вы адчувалі пасля таго, як на вас напалі, і не магу сказаць, што вінавачу вас. Але ты медзь у душы. Можа, паспрабуеш трымацца далей, зарыцца з галавой у рэканструкцыю сядзібы, у будаўніцтва свайго бізнесу. Але гэта не працуе, праўда?»
  Стары супер Мэт меў рацыю. Ён бачыў яго наскрозь. Праца была ўсім, чаго ён хацеў. Яно па-ранейшаму прыдзіралася да яго і не адпускала.
  «Пасля таго, што здарылася з Полай, я пакляўся, што ніколі не вярнуся назад».
  «Вы ведалі нашу Полу дастаткова добра, каб зразумець, што гэта не тое, чаго яна хацела б. Яна хацела б, каб ты вярнуўся на працу і затрымаўся ў ёй. Калі б яна магла бачыць цябе зараз, яна мела б права ісці».
  «Але гэта не так проста, праўда? Цяпер цяжка было б вярнуцца. Вось мая маці для пачатку. Яна настроена супраць гэтага. Пасля ўсяго, што яна зрабіла для мяне, для яе гэта было б аплявухай. Акрамя таго, я падаў вам заяву аб звальненні больш за тры месяцы таму. Нават вы не можаце зладзіць гэта».
  «Вы маеце на ўвазе гэта?» Скалісты твар Талбата Дайсана расплыўся ва ўсмешцы. Ён дастаў з кішэні канверт з сабачымі вушамі і падняў яго. «Прабач, Мэт. Я трымаўся за гэта. Ведаю, гэта непрыстойна з майго боку, але тады ты быў занадта напружаны. Я не мог дазволіць вам прыняць такое важнае рашэнне ў спешцы».
  «Дык што гэта значыць? Я ўвайшоў ці выйшаў?»
  «Ты ўсё яшчэ адзін з нас, Мэт. Калі вы хочаце быць, гэта значыць. Я спісаў цябе на гэты час па прычынах хваробы і спагады. Кароткі візіт у гігіену працы, каб распісацца, і вы вярнуліся».
  «Тальбот! Вы сапраўды кавалак працы!»
  Мэт усміхнуўся. Ён не адчуваў сябе так добра некалькі тыдняў. Ён быў у кроку ад таго, каб вярнуць сваё ранейшае жыццё, і Талбат быў на яго баку. Мэт усёй істотай хацеў сказаць "так". Потым яго ўсмешка знікла. Як ён мог? Яго ўпэўненасць была падбітая. Ён усё яшчэ пакутаваў ад прыступаў панікі, якія ўзнікалі без папярэджання. Доктар спісаў гэта на посттраўматычны стрэс. Калі б ён вярнуўся, як бы ён справіўся? Ён не хацеў нікога падвесці, калі стала цяжка.
  «Праўда ў тым, што ты мне патрэбны, Мэт». Тальбот Дайсан уздыхнуў. «Я дам вам здзелку, зраблю гэта крыху лягчэй. Пакуль што нічога не трэба выкладваць у камені. Паспрабуйце тыдзень ці два і паглядзіце, як вы сябе адчуваеце. Я дам вам частку справы Фішэра, каб вы ў яе ўвязаліся. Пасля гэтага мы можам яшчэ абмеркаваць».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 10
  Бэла глядзела ў акно на сад, прыхінуўшыся лбом да шыбы. Была ранняя вясна, таму кветнікі пуставалі. Газон быў заліты вадой ад апошняга дажджу. Увесь выгляд быў бязлюдным. Гэта было менавіта тое, што яна адчувала.
  Элісан Рэй стрымана кашлянула з парога. «У цябе госць, Бэла. Кажа, што калега. Вы хочаце яго бачыць?»
  Хто цяпер? Бэла не хацела наведвальнікаў, але яны ўсё роўна прыйшлі. Жыла яна тут нядоўга, крыху больш за два гады, але людзі былі добразычлівыя і ўжо ўсе чулі пра тое, што здарылася. Так і наведаліся. Прыносілі кветкі, стравы, торт, віно. Яе спрабавалі падбадзёрыць, але справа гэта была няўдзячная. Толькі Олівер, вярнуўшыся дадому ў цэласці і захаванасці, прымусіў бы яе зноў усміхнуцца.
  Яна ўздыхнула. «Так, упусціце яго. Тыя рэпарцёры яшчэ на вуліцы?»
  Элісан кіўнула. «Засталася толькі пара цвярозых. Чалавек з « Хронікі» і нехта з лідскіх газет». Яна зрабіла паўзу. «Вы разумееце, што нацыянальныя СМІ зараз пільнуюцца гэтага? Неўзабаве вы атрымаеце штодзённыя газеты па вашай справе.
  Гэта непакоіла Бэлу. Апошняе, чаго яна хацела, гэта каб яе твар асвятлілі бульварная прэса.
  «Супер па-ранейшаму зацікаўлены ў тым, каб вы падалі апеляцыю. Ты можаш паспрабаваць звярнуцца да таго, хто забраў Олі, папрасіць іх вярнуць твайго хлопчыка».
  «Я зараз не да гэтага, Элісан. Магчыма, пазней». Бэла разумела, чаму яны хочуць, каб яна зрабіла гэта, але на дадзены момант яна проста не магла.
  Элісан ласкава ўсміхнулася. «Вы павінны кіравацца суперінтэндантам Дайсанам. Ён скажа, калі прыйдзе час».
  «Я дам яму ведаць».
  Элісан збіралася адказаць, калі Джоэл Доўсан высунуў галаву за дзверы. «Бэла, прабач, я павінен быў прыйсці. Даведайцеся, як вы і што адбываецца. Ваш сын. . .”
  Джоэлу Доўсану было каля сарака. Ён быў высокі і хударлявы з вузкімі плячыма. Ён меў стрыжаныя каштанавыя валасы і, відавочна, адрошчваў бараду. Гэта яму не пасавала. Цёмны цень вакол яго падбародка рабіў яго старэйшым, чым ён быў. Тым не менш, ён быў прыязным тварам, чалавекам, якому Бэла давярала. Яна зірнула ў яго знаёмыя вочы і адчула, што зноў апускаецца ў яму адчаю.
  Яна пачала плакаць. «Яны кажуць, што робяць усё, што могуць, але я ім не веру. Яны думаюць, што знікненне Олі і забойства Алана звязаныя паміж сабой, але больш нічога мне не скажуць».
  Джоэл адсунуў з канапы паднос з недаедзенай ежай і сеў, нахмурыўшыся. «Вы не ясьце?»
  «Я не магу. Мяне б гэта задушыла». Яе голас гучаў змрочна. Бэла правяла доўгімі пальцамі па валасах. Яна была ў беспарадку. Калі яна вярнулася з пастарунку, яна прыняла душ і апранула халат. Яна нават не паклапацілася прычасацца. Яна выцерла шчокі. «Я не ў стане бачыць людзей».
  «Глядзі, падыдзі і сядзі. Я не «людзі». Мы разам працуем і сябруем». Яго голас дрыжаў, калі ён сказаў апошнюю частку. «Што здарылася, Бэла? Хто яго ўзяў?»
  Бэла села побач з ім на канапу і дазволіла яму абняць яе. «Мне трэба выходзіць на працу. Мне патрэбныя грошы. Гэта была тая праклятая сустрэча. Я папрасіла суседку забраць Олі. Яна спынілася, каб пагаварыць з кімсьці, і ў наступную хвіліну Олі знікла. Яна сказала, што адвяла погляд на некалькі секунд. Мабыць, мой хлопчык быў у жаху».
  «Яны яго знойдуць. Міліцыя, грамадскасць, усе яны будуць шукаць».
  Бэла праглынула. «Ён такі маленькі, Джоэл. А ён не дужы. У Олі астма. Ён выкарыстоўвае інгалятар. У яго з сабой няма. Яму будзе цяжка, асабліва калі ён напалоханы».
  Яе слёзы цяпер свабодна цяклі.
  «Вы сказалі гэта паліцыі?»
  «Я не ведаю. Я не памятаю, што я сказаў».
  «Вы павінны. Яны дадуць ведаць прэсе. Гэта будзе ў навінах. Той, хто трымае Олі, пачуе і, магчыма, знойдзе яму замену».
  Гэта было пры ўмове, што нехта трымаў Олі, і ён яшчэ не быў мёртвы. «Дзякуй, Джоэл. Я скажу Элісан, што вы прапанавалі. Яна будзе ведаць, што рабіць».
  Бэла хацела ўсміхнуцца, падзякаваць яму за клопат. Але ўсё, што яна сапраўды хацела, гэта каб ён пайшоў. Джоэл быў уважлівым чалавекам, але раздражняльным. Ён быў такім жа на працы, прыносіў ёй бясконцыя кавы, збіраў яе ксеракопію. Калі ёй хацелася толькі працягваць працу. Яна была занадта прыдзірлівай? У рэшце рэшт, Джоэл быў добрым чалавекам, надзейным і разумным. Тып мужчыны, на якога яна павінна пайсці, але ніколі не пайшла. Яна заўсёды ішла на шанцы, або тыя, што былі ўжо ўзятыя. Усё роўна цяпер гэта не мела значэння. Адзіны мужчына, якога яна кахала, памёр. У глыбіні душы яна ведала, што больш нікога не будзе.
  Ён прашаптаў ёй на вуха. «Я тут, калі я вам спатрэбіцца. Я ведаю, што гэта цяжка. Я страціў Эму некалькі месяцаў таму, памятаеш?»
  Бэла паглядзела на яго. Цяпер яна разумела, праз што ён павінен быў перажыць, калі ў яго забралі новую нявесту. «Чаму любіць кагосьці так балюча? Ведаю адно — больш нікога не пакахаю. З гэтага моманту толькі я і Олі. Ніхто больш не зазірне. Набіце іх шмат. Я магу абысціся без разбітага сэрца».
  Джоэл Доўсан нічога не сказаў. Бэла цьмяна ўсміхнулася яму. «Я зараз не такая сабе кампанія. Але я цаню ваш клопат і візіт».
  «Кожны ў каледжы пасылае сваю любоў,» сказаў ён. «Яны ўсе за цябе хвалююцца. Любыя навіны, або калі вам патрэбна дапамога, дайце нам ведаць ".
  Яна схапіла яго за руку і паглядзела ў яго сур'ёзныя цёмныя вочы. «Я не магу больш гэтага цярпець, Джоэл. Я ў роспачы. Я проста хачу, каб Олі вярнуўся, але ніхто не разумее. Я страціў Алана, і гэта было дастаткова дрэнна - але гэта! Міліцыя дапытвала мяне, і я адчуваў сябе злачынцам».
  «Што яны сказалі пра вашага хлопчыка?»
  «Нічога. Жанчына, якая цябе ўпусціла, з міліцыі. Яна засталася тут і павінна трымаць мяне ў курсе. Але яны нічога не робяць. Я адчуваю сябе такой бездапаможнай. Гэтыя першыя некалькі дзён важныя. Яны павінны прыкласці ўсё, што ў іх ёсць, каб знайсці Олі, а не марнаваць час і грошы на пераслед мяне».
  «Ты павінна быць моцнай, Бэла». Ён пацалаваў яе ў шчаку.
  Гэта быў просты ўдар, але Бэла выцерла яго. Джоэл была добрым сябрам, але яна не хацела пераходзіць гэтую мяжу. Яна магла з ім размаўляць, таму што ён быў далікатнай душой. Ён быў падобны да яе, ён пакутаваў і разумеў. Яго жонка памерла, зваліўшыся на падлогу кухні іх новага дома. Джоэл знайшоў яе, але толькі праз некалькі гадзін пасля таго, як гэта адбылося, калі ён вярнуўся дадому з працы. Да таго часу Эме было ўжо немагчыма дапамагчы. Бэла ведала, што ён павінен вінаваціць сябе. Ён нават сказаў, што трэба было сысці з працы раней. Патэлефанаваў ёй у абед. Але ў каледжы быў адкрыты вечар, і ён застаўся. Ён будзе шкадаваць аб гэтым да канца жыцця.
  «Я ведаю, як табе цяжка страціць Алана. Я быў там з Эмай, але страціў Олі на вяршыні. . . вы перажывеце гэта, толькі калі будзеце ўпарта працаваць над тым, каб утрымаць усё разам».
  «Але я не магу, Джоэл. Я апускаюся, спускаюся апошні раз, і ніхто мяне не слухае». Яна паглядзела ўніз. «Калі яны не знойдуць Олі, калі я не змагу вярнуць яго, тады я не хачу працягваць».
  «Гэта стомленасць і стрэс. Я цябе не вінавачу. Я занадта добра ведаю, як гэта адчуваеш. Але, калі ласка, Бэла, знайдзі прафесійную дапамогу, з кім-небудзь пагаварыць. Дарадца. Трэба працягваць. Олі можа вярнуцца да вас у любы час. Вы не ведаеце напэўна, што з ім здарылася нешта страшнае».
  Яна паляпала яго па руцэ. «Джоэл. Вы спрабуеце быць добрым, але вы не дурны. Мы ўсе бачылі навіны. Знікаюць маленькія дзеці, і колькі разоў яны з'яўляюцца?» Яна пахітала галавой. «Ён сышоў, я гэта ведаю».
  * * *
  «Бэла, Роберт Нолан тут».
  «Прапусціце яго». Яна павярнулася да Джоэла. «Роберт мне дапамагае. Ён адвакат, і, як і вы, ён добра ведаў Алана. Я не ведаю, што б я без яго рабіў».
  З двух мужчын, якія сядзелі з ёй у пакоі, Бэла аддала перавагу Роберту. Нягледзячы на тое, што яны толькі нядаўна сустрэліся, яна давярала яму. Джоэл быў мілым і добрым сябрам, але ў ім было нешта патрэбнае, ад чаго яна час ад часу палохалася. Яна не магла пазбавіцца ад думкі, што ён нейкім чынам сілкуе яе гора.
  «Паліцыя нічога не знайшла падчас ператрусу», - пачаў Роберт. «Ваш ноўтбук забралі на аналіз. Вам гэта вернуць, не хвалюйцеся».
  Яна ўсміхнулася яму. «Элісан пераканалася, што яны не нарабілі беспарадку. Пакуль мы вярнуліся з пастарунку, іх ужо не было».
  «Яны абшукалі ваш дом?» Джоэл выглядаў здзіўленым.
  Роберт сядзеў насупраць іх дваіх. «Проста руціна. Няма чаго захапляцца. Яны ўсё яшчэ шукаюць доказы».
  Джоэл павярнуўся да Бэлы. «Міліцыя была жорсткая з вамі? Што яны пыталіся? Што яны могуць думаць, што вы ведаеце?»
  «Яны хацелі, каб я апісаў чалавека, які забраў Алана на вакзале». Яна сцішана засмяялася. «Ён быў апрануты як міліцыянт. Ідэальная маскіроўка, таму што я бачыў толькі форму». Яна ўсхліпнула. «Я глядзеў яму прама ў твар, але не магу ўспомніць, як ні стараюся».
  «Ты стаміўся, і ўсё. Вы не ведаеце, што вернецца, калі адпачыць і паспець», — сказаў Роберт.
  «Яны хочуць, каб я выступіла са зваротам па тэлебачанні. Пагавары з тым, хто ўзяў Олі. Але я не магу. Я зламаюся і зраблю дурня. Ты раскажаш мне іх, Роберт?»
  Роберт кінуў на яе запытальны позірк. «Гэта можа дапамагчы, ведаеце, і гэта звычайная справа ў такіх выпадках. Вы ўпэўнены?»
  Джоэл зірнуў на яго. «Яна сказала, што не. Пакіньце гэта. У Бэлы дастаткова на талерцы і без паліцыі, і вы дакучаеце ёй.
  «Магчыма, пакіньце гэта на дзень або каля таго, пакуль вам не стане лепш». Роберт усміхнуўся ёй.
  «Калі я не вярну Олі, мне ніколі не стане лепш, Роберт. У вас няма дзяцей. Мне балюча ад страты Алана, але страта Олі разрывае мяне на часткі».
  Роберт паглядзеў на гадзіннік. «У мяне ёсць яшчэ адзін кліент, але я вярнуся і прынясу ежу. Б'юся аб заклад, што ты мала еў?»
  Бэла пакруціла галавой. «Я не магу есці».
  «Ты будзеш есці сёння ўвечары, нават калі мне прыйдзецца нешта прыгатаваць табе самому. Здаецца, я памятаю, як Алан казаў мне, што кітайская ваша любімая?»
  Бэла пакорліва кіўнула. Навошта змагацца? Яна ўжо бачыла, што Роберт быў немалой сілай, калі быў у настроі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 11
  Дзень 10
   
  Рэшту дня і большую частку ночы Мэт думаў пра сваю размову з Дайсанам і прапанову, якую ён яму зрабіў. Яму страшэнна хацелася скарыстацца шанцам, нырнуць і вярнуць сваё жыццё. Праблема была ў тым, ці вытрымаюць яго розум і цела? А як жа праект? Усё было гатова да выхаду. Фрэдзі і яго каманда будаўнікоў павінны былі пачаць працу ў наступны панядзелак. Потым, вядома, трэба было падумаць пра яго маці.
  Эвелін Брындл не была задаволеная. «Я ведаў гэта. У той момант, калі я ўбачыў яго. Гэты чалавек закружыў вам галаву. Вы яшчэ не прыдатныя для вяртання ў паліцыю, калі калі-небудзь. Ты павінен прызнаць гэты факт, Мэцью. Што ён табе абяцаў? Якую пражу ён напраў табе на гэты раз?»
  «Гэта я пазваніў яму, мама. Гэта справа аб забойстве, над якой працуе каманда. Я ведаў ахвяру. Я толькі некалькі дзён таму быў на яго пахаванні. Я ўвесь час чую нешта з навін і не магу проста сядзець і думаць, што адбываецца. Я мог бы змяніць сітуацыю. Прапаў без вестак і маленькі хлопчык, і, верагодна, з гэтым звязана яго знікненне. Акрамя таго, я сустрэў яго маці і хачу дапамагчы».
  «Вас збягуць з ног. Больш ні на што не паспееш. Вы ведаеце, што з вамі робіць праца». Яна ўздыхнула. «Я хвалююся, што ты не справішся».
  «Тады мне трэба ўзяць сябе ў рукі, ці не так? Справа ў тым, што ў мяне няма выбару. Я павінен правесці расследаванне. Я не магу пакінуць гэта так. Тальбот папрасіў мяне даць яму пару тыдняў. Калі я не магу яго ўзламаць, я сыходжу».
  Ён убачыў позірк маці. Як і ён, яна вельмі сумнявалася, што гэта адбудзецца.
  «І куды вы сёння збіраецеся? На станцыю?»
  «Так, мама. Я пагавару з Фрэдзі пазней.
  * * *
  Мэт Брындл стаяў каля пачатковай школы Олівера Рычардса. Ён паглядзеў карту на мабільным. Олівер і яго маці, Бэла, жылі ў некалькіх сотнях метраў. Ён абвёў пальцам маршрут. Па дарозе ад школы, міма шэрагу крамаў і далей на невялікі жылы пасёлак. Гэта была прагулка, якая не павінна заняць больш за дзесяць хвілін.
  Дзень быў вельмі халодны, але ён амаль не адчуваў гэтага. Ён быў занадта ўсхваляваны вяртаннем на працу. Ён пакляўся, што ніколі не вернецца, што нішто і ніхто не зможа яго спакусіць. Але ён памыляўся. Гэта было ў яго ў крыві і не дазваляла яму быць. Мэт дамовіўся сам з сабой. Гэты выпадак стаў бы палігонам. Калі б яму ўдалося прайсці праз гэта, не стаўшы ахвярай прыступу панікі, то ён зрабіў бы яшчэ адзін шанец сваёй кар'еры.
  У адным з навін на мясцовым радыё гаварылася, што Олівера бачылі за размовай з мужчынам каля газетнага шапіка. Перш чым зарэгістравацца ў ніку, ён пачаў бы з гэтага.
  Дарога была ажыўленай праз маршрут да Хадэрсфілда. Наўрад ці маленькі хлопчык мог перайсці яе самастойна. За газетнымі кіёскамі, дзе Олівер размаўляў з мужчынам, быў скрыжаванне з бакавой вуліцай. Гэта было верагоднае месца для паркоўкі аўтамабіля.
  Газетным кіёскам валодаў і кіраваў Асіф Бхаці і яго сям'я. Сёння за прылаўкам быў яго сын Садзік.
  Мэт увайшоў. У дзвярах крамы пачуўся званок, і Садзік падняў вочы.
  «Я пытаюся пра выкраданне дзіцяці, якое адбылося ля вашай крамы».
  «Вы паліцыянт?»
  «Так». Мэт паказаў яму свой значок. «Дэтэктыў-інспектар Брындл, Іст-Пенінскі крымінальны аддзел».
  Камяк падняўся ў горле, і ён праглынуў. Ён ніколі не чакаў, што скажа гэтыя словы зноў.
  «Вы ведаеце Бэлу Рычардс і яе маленькага сына?»
  Садзік Бхаці кіўнуў. «Яны прыходзяць сюды часцей за ўсё. Олі атрымлівае прысмакі пасля школы і свой комікс у выхадныя. Яна добрая, заўсёды пытаецца, як я, а ён добры дзіця. Я быў у той дзень. Я бачыў, як той чалавек размаўляе з хлопчыкам. Я сказаў іншаму дэтэктыву, які прыйшоў пытацца.
  «Ці не маглі б вы праглядзець гэта яшчэ раз для мяне? Гэта можа дапамагчы».
  «Хлопец глядзеў праз акно на кнігі і коміксы. Я нічога не заўважаў, пакуль той хлопец не падышоў і не далучыўся да яго. Ён паказваў рэчы і таму падобнае. Яны крыху пагаварылі, потым пайшлі».
  «Вы бачылі, у які бок яны пайшлі?»
  Садзік паківаў галавой.
  «Вы што-небудзь памятаеце пра чалавека? Як ён выглядаў?»
  «Ён выглядаў дзіўна. Высокі, у бейсболцы і хвосціку. Дзень быў халодны, але ён быў апрануты ў майку, без джэмпера і пінжака».
  «Добра. У вас усё добра. Я ўражаны, што вы так шмат памятаеце».
  Садзік зноў паківаў галавой. «Я ведаю Бэлу і Олі. Гэта жудасна, што здарылася».
  «Чалавек?» — заклікаў яго Мэт.
  «Менавіта татуіроўкі прымусілі мяне запомніць яго. Вялізныя рэчы ў абедзвюх яго руках. Я не быў дастаткова блізка, каб добра разглядзець, але адзін быў цмок, я ў гэтым упэўнены.
  «Вы сказалі паліцыі тое, што толькі што сказалі мне?»
  «Я сказаў супрацоўніку ў форме, які браў у мяне заяву».
  «Дзякуй. Гэта вельмі дапамагае».
  Мэт выйшаў з крамы і прайшоў некалькі метраў да скрыжавання з бакавой вуліцай. У выкрадальніка павінна была быць машына, інакш пару бачылі б ідучай. Ён агледзеўся — ні відэаназірання, ні крамаў з дапытлівым персаналам. Гэта месца было б ідэальным.
  «Гэта быў Форд, стары чырвоны». Голас пачуўся ззаду. «Я не думаў пра гэта, пакуль не ўбачыў фота хлопца ў газеце».
  Мэт Брындл абярнуўся. Голас належаў пажылому чалавеку на скутэры.
  «Вы толькі што пыталіся ў Садзіка аб тым, што здарылася. Я быў у краме і выпадкова пачуў. Я прыходжу гэтым шляхам кожны дзень. Адвожу ўнука ў школу, а пасля абеду забіраю. Я атрымліваю ў краме вячэрнюю газету. Хлопец быў з нейкім хлопцам. Вялікі хлопец з татуіроўкамі на ўсіх руках. Ён паказваў іх хлопчыку. Там стаяў ягоны аўтамабіль». Ён кіўнуў у бок вуліцы. «Я тут дарогу перайшоў і пакаціўся дадому. Патрапіў хлопец ці не, не ведаю».
  «Вы размаўлялі з паліцыяй?»
  «Я тэлефанаваў ім сёння раніцай, але ніхто яшчэ не з'явіўся».
  «Вы ведаеце, якая гэта была мадэль Форда?» - спытаў Мэт.
  «Гэта была ранняя мадэль «Ка» і пласціна 02, я думаю».
  Мэт падзякаваў чалавеку і вярнуўся да сваёй машыны. Вернемся да ніка, каб прачытаць іншыя заявы.
  * * *
  Офісы CID на станцыі Хадэрсфілд былі такімі, якімі іх памятаў Мэт. Змяніўся толькі персанал. У галоўным кабінеце за сталом, за якім калісьці сядзела Пола Райт, цяпер сядзеў малады малады чалавек гадоў дваццаці са свежым тварам. Было некалькі знаёмых твараў, але большасць былі новымі. Ну, мінулае сышло. Усё, што ён мог зрабіць цяпер, гэта паспрабаваць перазагрузіць сваю кар'еру, як таго хацеў Талбат.
  Дайсан падышоў да Мэта ззаду і стукнуў яго па спіне. «Вы афіцыйна SIO па знікненні Олівера Рычардса. Вы можаце час ад часу пазычаць Бэквіт і яшчэ каго-небудзь». Ён паманіў маладую жанчыну, якая сядзела ля акна кабінета. «Я думаў, наша Ліля тут. DC Лілі Хэйнс, гэта DI Мэт Брындл. Ён добры хлопец, турбаваць цябе не будзе».
  Лілі Хэйнс была маленькай, не вышэй за пяць футаў, з каштанавымі хвалістымі валасамі, падстрыжанымі на плячах. У яе была заразлівая ўсмешка, якая выклікала ў людзей цяпло да яе.
  «Наша Лілі дастаткова маладая, каб быць на вуліцах — ведаеце, «далоў дзяцей», — сказаў Тальбот. «Яна будзе карыснай».
  Лілі не магло быць больш за дваццаць пяць. Яна была апранута ў джынсы і майку, а на спінцы крэсла вісела скураная куртка. Поле таксама спадабаліся яе джынсы. У дзень, калі яны ўвайшлі ў той будынак, яна была апранута прыкладна так, як цяпер Лілі. Памяць балела.
  Лілі парушыла маўчанне. «Я адсартаваў для вас заявы».
  Мэт вярнуўся ў сучаснасць. «Выдатна, Лілі. дзякуй Вы пакладзеце іх на мой стол?»
  Тэлбат кіўнуў у бок пісьмовага стала ля сцяны, за якім была зручная кніжная шафа. «Я думаў, вам гэта спадабаецца. Перад тым, як мы пачнем, ці не прынясеш нам піва, каханы?» Да вялікага здзіўлення Мэта, Лілі пабегла да стала ў куце, які быў завалены кружкамі і пачкамі гарбаты.
  «Не вельмі ПК, Тальбот. Жаночы персанал тут не для таго, каб бегаць за хлопцамі. Што зьмянілася, ці вы не заўважылі?»
  «Я працягваю, як заўсёды. Прабачце, калі гэта крыўдзіць, але ўдзень гэты офіс працуе на гарбату. Пасля наступлення цемры ўсё падтрымліваецца толькі соладам. І я не магу цярпець гэты бруд з машыны, таму вунь куток з півам».
  Ён быў дыназаўрам, але Дайсан атрымаў вынікі і яго вельмі любілі, таму супрацоўнікі даравалі яму.
  Мэт усміхнуўся. «Справа Олівера Рычардса — я таксама хацеў бы праглядзець дошку інцыдэнтаў для забойстваў «Містэр Прабачэнні». Штосьці там магло б падысці да маёй справы».
  «Там вы знойдзеце Карлайла. Спакойна, яму не пашанцавала».
  Мэт пайшоў па суседстве. Карлайла не было, але DC Beckwith быў цяжкі ў гэтым на сваім кампутары. «Ці знайшлі вы нейкую сувязь з забойствамі «прабачэньня»?»
  ДК паківаў галавой. «Выпадковыя, ці не так?»
  Гэта гаварылася так часта, што цяпер успрымалася як належнае, і гэта турбавала Мэта. «Нават Фішэр? Напэўна, гэта патрабавала пэўнага планавання? Яго не проста заўважылі і зніклі. Забойца ведаў яго імя. Ён ведаў, што ў яго ёсць жонка. Гэта сведчыць аб тым, што ён правёў некаторыя даследаванні. Ці абмяркоўвалі вы гэтую магчымасьць зь іншымі?»
  Бэквіт зірнуў на яго здзіўлена. «Усё роўна выпадкова. Усё, што іх аб'ядноўвае, - гэта знак». Ён падняўся з крэсла. «Гэтыя тры зялёныя і гэтыя два чырвоныя. Бог ведае, чаму, таму што мы не».
  «Тады тры зялёныя. Ці ёсць сувязь паміж ахвярамі?»
  «Не тое, каб мы знайшлі».
  «Сабачая справа». Мэт кіўнуў на жудасную фатаграфію абадранага сабакі.
  «Мы думалі, што гэта належыць гэтаму», — пастукаў па дошцы Бэквіт. «Але гэтага не адбылося. Відаць, яна за кагосьці пярэчыла».
  «Каго?»
  «Слухай, прабач, інспектор Брындл, але ў мяне ёсць куча спраў, якія трэба зрабіць для інспектора Карлайла. Справа ляжыць на маім стале. Калі вы хочаце мець праз гэта root, не саромейцеся».
  Уладальнік сабакі можа быць важны. Мэт прагледзеў файл, запісаў адрас гэтай канкрэтнай ахвяры і пакінуў Бэквіта.
  Мэт уладкаваўся за свой стол. Было некалькі заяваў, звязаных са знікненнем Олівера, але ні ў адной не было нічога карыснага. Ён прагледзеў спіс людзей, якіх Олівер і яго маці ведалі. Суседзі, школьныя сябры, настаўнікі. Але, акрамя бацькоў, іншых сваякоў не было. Гэта зазваніла ў трывожныя званы. Здавалася дзіўным, што ў гэтым спісе не было ніводнага дзядулі, бабулі, цёткі, дзядзькі ці стрыечнага брата.
  Мэт пачаў бы з бацькі. Ён меркаваў, што Гейбу Паркеру сказалі, і быў здзіўлены, што гэты чалавек яшчэ не з'явіўся.
  «Чай». Лілі паклала яго на стол і ўсміхнулася.
  «Дзякуй, Лілі, гэта добра з твайго боку. Але не трэба бегчы за мной. Я не супер. Ці не маглі б вы праверыць для мяне запісы? Мы шукаем мужчыну з татуіраванымі рукамі і доўгімі валасамі. Усё, што датычыцца мясцовых дзяцей, вы ведаеце. Таксама даведайцеся, колькі людзей навокал валодаюць чырвоным Ford Ka з нумарам 02».
  * * *
  Пасля гадзіны расчаравання тэлефонных размоў стала відавочна, што Гейб Паркер не працуе ні на адной шатландскай нафтавай вышцы. Дык чаму Бэла сказала, што ён?
  «Лілі! Нам трэба паразмаўляць з Бэлай Рычардс».
  «Яна жыве па-за межамі Мэлтэма, сэр. Хочаце, каб я вадзіў?»
  «Добра. Атрымаць што-небудзь з запісаў?»
  «Нічога, што датычыцца чалавека з такім апісаннем, якое вы мне далі. Фактычна, некаторы час у нас наогул не было справы з мужчынамі і дзецьмі».
  Супакойвае, але ніякай дапамогі.
  * * *
  Элісан прапусціла іх і правяла ў гасціную. Бэла, здавалася, не была рада іх бачыць. Яна адразу пазнала Мэта Брындла. «Я сустрэў цябе на пахаванні Алана. Ты міліцыянт, ці быў. Што вы хочаце? Прабачце, калі я кажу груба, але я не спаў. Я проста збіраўся паляжаць. Ведаеце, мне вельмі цяжка. Ні спаць, ні есці не магу. Усё, што я хачу, гэта вяртанне Олі».
  Іх не запрасілі сесці. Мэт стаяў у дзвярах і ўсміхаўся ёй. «Я вярнуўся да сваёй старой працы. Як я ўжо казаў, я ведаў Алана. Я пачуў у навінах, што здарылася з вашым сынам, і мне стала цікава. Цяпер я афіцэр, адказны за пошук Олівера. Калі вы хочаце што-небудзь ведаць, Элісан звяжацца са мной з гэтага часу».
  Мэт не мог сказаць, прыемна ёй гэта чуць ці не. «Я прагледзеў сабраныя заявы. Я паўторна ўзяў інтэрв'ю ў маладога чалавека з газетных шапікаў. Цяпер у нас ёсць апісанне мужчыны, якога бачылі, размаўляючы з вашым сынам, і мы сочым за гэтым». Ён вырашыў не казаць ёй пра чырвоную машыну, пакуль яны не даведаюцца больш. «Ці заўважылі вы, хто нядаўна, магчыма, назіраў за домам? Ці бачылі каго-небудзь падазронага, калі вы ішлі ў школу Олівера і назад?»
  Бэла пакруціла галавой. «Адзіныя людзі, якія былі тут апошнім часам, гэта Джоэл, ён калега па працы, і Роберт Нолан, адвакат. Ён быў суседам Алана. Вы бачыце яго на пахаванні».
  «Добра, нешта яшчэ. Вы сказалі калегу, што бацька Олівера працуе на буравых установках у Шатландыі». Яна кіўнула. «Я правяраў, місіс Рычардс, а ён гэтага не робіць. У цяперашні час ні ў адной з кампаній не працуе чалавек з імем Гейб Паркер».
  Бэла правяла рукой па валасах. «Напэўна, нейкая памылка. Я не разумею, што адбываецца. Магчыма, ён застаўся. Калі гэта так, то я паняцця не маю, дзе ён».
  «Ён быў на сувязі?»
  Яна пахітала галавой. «Не, мы мала размаўляем, як правіла, толькі калі ёсць што сказаць важнае. Раскол не быў прыемным. Я раблю ўсё магчымае, каб пазбегнуць кантактаў з Гейбам. Ён трымаецца свайго боку нашай здзелкі, і гэта мяне задавальняе. Я меркаваў, што вы б расказалі яму, што здарылася. Я нічога не чуў, таму не ведаю».
  «Калі вы з ім чулі апошні раз?»
  Яна паціснула плячыма. «Гэта, мусіць, месяц таму. Ён пазваніў знянацку і пацікавіўся, што Олі жадае на дзень нараджэння. Дзіўна, ён ніколі раней гэтага не рабіў».
  «У вас ёсць нумар мабільнага?»
  «Так». Бэла знайшла нумар у сваім тэлефоне і запісала яго для яго.
  «Ён забяспечвае Олівера? Праца на вышках добра аплачваецца».
  «Так, ён плаціць суму кожны месяц. Ніколі не было праблем».
  «У ваш банк?»
  Бэла кіўнула.
  «Калі Гейб Паркер пачуе што-небудзь у навінах і звяжацца з вамі, мы хацелі б пагаварыць з ім. Неадкладна дайце нам ведаць».
  Бэла выглядала з сумневам. «Калі ён пайшоў далей, то яго можа не быць на некаторы час. Такая праца, як у яго, можа прывесці яго ў любую кропку свету».
  Мэт і Лілі адступілі ад парога. Здавалася, Бэла не збянтэжылася, калі ён згадаў Паркера, і яна дала яму нумар. Тым не менш, ён праверыць Паркера.
  * * *
  Неўзабаве яны вярнуліся ў машыну. Ліля паглядзела на яго. «Я павінен сказаць, сэр, яна даволі пераканаўча адказала пра бацьку хлопчыка. Яна не выглядала занепакоенай тым, што мы хацелі ведаць пра яго ".
  Але Мэт хацеў пераканацца сам. Ён пазваніў па нумары, які яна яму дала. нічога. Лінія была мёртвай, і ён сумняваўся, што нумар сапраўдны. Потым пазваніў. Ён хацеў атрымаць доступ да банкаўскага рахунку Бэлы. Яна прагучала праўдападобна, але яго інстынкт зноў падключыўся. Ён пачынаў падазраваць, што Бэла казала ім цэлую масу хлусні. Гейб Паркер павінен быў выступіць да гэтага часу. Знікненне дзіцяці было надрукавана на першых старонках газет. Жанчына нешта хавала, але ён не мог зразумець чаму.
  Ён звярнуўся да Лілі. «Яе тэлефонныя званкі адсочваюцца?»
  «Я не ведаю, сэр».
  «Разбярыцеся з гэтым, ці не так? І спіс яе мабільных званкоў».
  «Што вы думаеце, сэр?»
  «Мне цікава, ці не шантажуюць Бэлу».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 12
  Поўная жанчына асцярожна спускалася па крутой каменнай лесвіцы, кожны крок суправаджаючы рохканне болю. Ёй было цяжка дыхаць. Плач хлопчыка не даваў ёй заснуць. Ён праплакаў большую частку ночы. Як і суседзяў не было.
  — крыкнула яна ў цемру. «Кінь лухту, а то есці не будзе чаго!» Яна трымалася ў цені. Калі б дзіця пайшло адсюль жывым, яна не хацела, каб ён паказваў на яе пальцам. Хлопчык быў светлы. Пазней з ім могуць быць праблемы.
  «Я хачу дадому! Я хачу сваю маму, - плакаў хлопчык.
  Жанчына прамармытала сабе пад нос, потым крыкнула: «Ну, нельга. Ты павінен пабыць са мной яшчэ крыху. Твая мама кажа, што ты павінен быць добрым хлопчыкам».
  У склепе было цёмна, сыра і марозна. У ім не было ні вокнаў, ні ацяплення. Жанчына дала яму старую коўдру, каб сагрэцца, але матрац на ложку быў тонкі і вільготны. Яна прымацавала ланцужком шчыкалатку хлопчыка да крука на сцяне. Ён мог адысці ад ложка на метр-іншы, але не больш. Яна не хацела, каб ён уцякаў. З залішняй вагой і з цяжкасцю дыхаючы, яна не зраўнялася б з пяцігадовым дзіцем, калі б ён падняўся на пальцы.
  «Я хачу сваю маму! Мне тут не падабаецца».
  Голас яго быў жаласны, перамяжоўваючыся рыданнямі.
  «Кончы, малы». Яна не адчувала да яго ні сімпатыі, ні шкадавання за тое, што рабіла. Калі б Бэла вярнула свайго хлопчыка, ён атрымаў бы ўсю ўвагу, якую жадаў. Ён не меў патрэбы ў яе ласках. Жанчына паставіла на падлогу каля матраца міску з крупамі і вадой. «Для вас ежа. А вось і вядро — у туалет». Яна паклала яго ў яго дасяжнасці.
  Хлопчык закашляўся. Прагучала жорстка, гаўкаюча.
  «Што з табой?»
  «Мне патрэбен мой інгалятар», - залямантаваў ён.
  Яна паняцця не мела, пра што ён. «Маўчы і еш. Калі табе холадна, лезь пад коўдру».
  «Я хачу дадому. Мне патрэбныя лекі. Мама дае мне кожны дзень».
  «Якія лекі?» Жанчына падышла крыху бліжэй і атрымала рэзкі ўдар па галёнках.
  «Ты, маленькі дзядзька!» Яна кінулася факелам і схапіла хлопчыка за руку. Ён завыў ад болю і пачаў сур'ёзна плакаць.
  «Менш гэтага шуму. Яшчэ што, і я перарэжу табе горла».
  Вярнуўшыся на кухню, яна схапіла тэлефон і прагартала спіс нумароў, пакуль не знайшла нумар чалавека, які прывёў да яе хлопца.
  «Як доўга? У канцы тыдня я сыходжу ў адпачынак, таму падумайце. Наша Марыя да таго часу вернецца. Калі вы пакінеце яго з ёй, вы рызыкуеце. Занадта мяккі, вось бяда. Яна возьме да хлопца, хоча дапамагчы ім. Да гэтага яму трэба разабрацца».
  Яна прыслухалася. Ён казаў ёй быць цярплівай. Цярплівы! Для яго гэта было нармальна. У яго не было ўсяго клопату, усяго плачу. У малога была бяда. Яна чула навіны. Яго шукала палова ёркшырскага войска. Гэта было занадта рызыкоўна, і яна хацела выйсці.
  «Канец тыдня, інакш у цябе будзе куча непрыемнасцяў», — пагражала яна.
  * * *
  Лілі падняла вочы ад экрана кампутара. «У яе банкаўскіх выпісках нічога няма, сэр. Заробак з тэхнікума атрымлівае, і ўсё. Больш ні ад каго нічога няма. Больш за тое, няма плацяжоў за ўтрыманне. Так што тое, што яна сказала пра тое, што Паркер плаціў кожны месяц, было хлуснёй. Вялікіх выплат таксама няма. Такім чынам, ідэя шантажу - у акне».
  «У такім выпадку яна нам хлусіць. Але чаму?» Мэт Брындл увайшоў у свой кампутар і пачаў пошук. Ён хацеў даведацца пра Бэлу больш. Павінна быць важкая прычына, чаму яна хлусіла пра бацьку дзіцяці.
  «Магчыма, Гейб Паркер зрабіў адзін. Ён можа быць не ў стане дазволіць сабе аліменты больш. І яна мела рацыю наконт працы, якую ён выконвае. Ён мог быць дзе заўгодна».
  «Не, яна нешта хавае, і я хачу ведаць, што. Магчыма, гэта стала прычынай знікнення яе сына. Ёсць яшчэ што-небудзь пра тэлефонныя запісы?»
  «Яе мабільныя запісы будуць з намі сёння днём. Стацыянарнага тэлефона ў яе няма».
  Мэт вярнуўся да сваіх даследаванняў. Бэла Рычардс сама па сабе ператваралася ў таямніцу.
  * * *
  Праз дзве гадзіны ён стукаўся ў дзверы кабінета Дайсана.
  Супер шырока ўсміхнуўся яму. «Пасяліцца? Ведаў, што ты будзеш у парадку. Вы не маглі адмовіцца ад гэтага. Міліцэйская праца ў вас у крыві».
  «Магчыма, вы маеце рацыю, сэр».
  «Як справы? Ці можна бліжэй знайсці хлопца?»
  «Не, і справа стала нашмат больш складанай. Карлайл працуе над забойствам Фішэра?»
  Дайсан кіўнуў. «Здавалася разумным, бо ён быў на астатніх пяці».
  «Ці ведаеце вы, ці вывучаў ён гісторыю Бэлы?»
  «Вы можаце спытаць яго, але я не павінен быў так думаць. Яна не падазраваная. Што вы знайшлі?»
  «Між намі, Лілі і я праверылі ўсе наборы запісаў, якія мы можам думаць, у тым ліку нараджэнняў, шлюбаў і смерцяў, як для яе і хлопчыка. Нічога няма. Да двух гадоў таму, калі яна пераехала ў гэты дом і пачала працаваць у каледжы, ні ў Бэлы, ні ў яе сына не было гісторыі. Іх не існавала, сэр.
  Тальбот нахмурыўся. «Гэта не можа быць правільным. Напэўна, нейкая памылка, нейкіх запісаў не хапае. Яна б давала даведкі з каледжа. Калі яна купляла гэты дом, яны праверылі б іпатэку».
  «Лілі зараз гэта правярае. А пакуль буду шукаць у міліцэйскай базе».
  Дайсан паціснуў плячыма. «Я сумняваюся, што ў яе ёсць запіс. Гэта будзе нейкая выдумка адміністратара. Чаму б не спытаць у жанчыны? Даведайцеся, адкуль яна пераехала, паглядзіце, што яна скажа».
  «Я пытаўся ў яе пра бацьку хлопчыка, а яна хлусіла пра яго. Мы нідзе не можам знайсці яго слядоў. Я думаў не пра тое, што яна мае паслужны спіс, сэр.
  Супер увайшоў у свой кампутар. «Тады, давайце паглядзім, што мы можам знайсці. Б'юся аб заклад, у гэтай жанчыны не было нават штрафу за паркоўку».
  Мэт назіраў, як наступныя некалькі хвілін Дайсан шукае ў паліцэйскіх пратаколах. «Сказаў — нічога. Чысты як свісток».
  «Як я ўжо казаў, паліцэйскі пратакол не быў першым у маім спісе, сэр. Але паколькі мы не можам знайсці ніякіх слядоў Бэлы або яе сына, як наконт праграмы асоб, якія знаходзяцца пад абаронай — ведаеце, старой абароны сведак?»
  Дайсан паківаў галавой. «Калі яна ў гэтым, мы нічога не атрымаем. У нас быў выпадак некалькі месяцаў таму ў Лідсе. Хлопец, з якім каманда хацела пагаварыць, быў у праграме. Мы ведалі, што ў яго ёсць важная інфармацыя, але мы былі вымушаныя звольніць».
  У Мэта сціснулася сэрца. Калі яго падазрэнні былі справядлівымі, гэта азначала, што інфармацыя была абмежаваная або недаступная ўвогуле на працягу ўсёй лініі. Яны маглі шукаць усё, што заўгодна, але нічога не знайшлі.
  «Што цяпер, сэр? Было б карысна даведацца пра яе нашмат больш. Прынамсі, хто насамрэч бацька Олівера. Падобна на тое, што Гейб Паркер з'яўляецца часткай ілжывага мінулага, якое было створана для яе ".
  Ён глядзеў, як Дайсан змагаецца з гэтым. «Гэта невялікі скачок. Бэла Рычардс тут ахвяра. Яе сын прапаў без вестак. Навошта ёй стрымлівацца?»
  - Дык чаму мы не можам знайсці яе ні ў адным з запісаў, сэр?
  «Добра, я пагавару з ACC. Магчыма, ён зможа штосьці даць нам, але я не магу абяцаць».
  «Зрабіце ўражанне на яго, сэр. Пад пагрозай можа быць жыццё дзіцяці. Калі б інфармацыя нам не была патрэбная, мы б не прасілі».
  * * *
  Калі ён вярнуўся ў офіс, Лілі ўсё яшчэ рупілася. «Яна таямніца і ніякай памылкі. Я яшчэ раз прагледзеў запісы, каб пераканацца. Жанчыны як быццам і няма».
  Мэт кіўнуў. «Яна не робіць, Лілі. У любым выпадку не так, як Бэла Рычардс».
  «Яе іпатэка правяраецца. Яе заробак пацвердзілі ў каледжы, і яна ўнесла немалы дэпазіт. Даведак, якія яна выдала ў каледж, не існуе. Я размаўляў з персаналам, але яны адмовіліся ад каментароў».
  «Калі сказаць не каментаваць, гэта больш падобна».
  «Нешта ёсць. У заяве, якую яна дала, у нас ёсць дата нараджэння хлопчыка. Вядома, мы не ведаем, дзе ён нарадзіўся. Але я змог знайсці нас усіх хлопчыкаў, зарэгістраваных у Вялікабрытаніі з імем «Олівер» на гэтую дату».
  Мэт паківаў галавой. «Іх будуць сотні. Олівер - адно з самых папулярных імёнаў для хлопчыкаў. Акрамя таго, мы нават не ведаем, ці правільная дата нараджэння. Гэта няўдзячная задача, Лілі. Нам трэба яшчэ працаваць».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 13
  Эвелін Брындл чакала свайго сына, калі ён вярнуўся дадому ў той вечар.
  «Як гэта было?» - сказала яна.
  «Стомна, мама, але было добра адчуваць сябе зноў на станцыі і зноў трапіць у справу».
  Ён памыляўся, калі думаў, што ніколі не зможа вярнуцца. Ён забыўся, як справа можа дайсці да цябе, і знікненне сына Бэлы зрабіла менавіта гэта. Гэта прывабіла яго, і цяпер ён зноў захапіўся працай.
  «Вы мяне здзіўляеце».
  Мэт мог зразумець, што ёй гэта не спадабалася. Як усё павярнуць? Ён усміхнуўся ёй. «Цяпер я ведаю, што памыляўся, думаючы, што магу адмовіцца ад гэтага. Я падманваў сябе. Вы ведаеце, як я любіў працу, як балюча было сысці. Але я шчыра верыў, што ў мяне няма выбару. Я думаў, што пасля таго, што здарылася з Полай, адзінае, што я магу зрабіць, гэта кінуць. Я часткова вінаваціў сябе ў тым, што адбылося, і баяўся, што зраблю тую ж памылку зноў. Я ўсё яшчэ ў некаторай ступені. Але гэта няправільна, мама. Мне патрэбная праца, і праца патрэбная мне».
  Маці злосна зірнула на яго. «Не магу сказаць, што задаволены. Насамрэч, я проста раздражнёны. Але калі гэта робіць цябе шчаслівым, Мэцью, - яна паціснула плячыма, - я зраблю ўсё магчымае, каб справіцца са стрэсам. Але не памыляйцеся, гэта мяне знясіліць. Ты ў мяне ў думках кожную секунду дня. Я не вытрымаю, калі з табой яшчэ што-небудзь здарыцца».
  Мэт ведаў, што яго маці хвалюецца. Цяпер, пасля здарэння, яна будзе яшчэ больш перажываць.
  «Я буду вельмі асцярожным, мама, як з сабой, так і са сваім партнёрам. На гэты раз я занадта добра ведаю рызыкі».
  «А як жа дом і вашы грандыёзныя планы? Калі вы зноў будзеце працаваць, гэта зойме ўвесь ваш час. Гэта вялізнае прадпрыемства, і ім патрэбны нехта ў руля. Калі ня можаш, дык каго ты маеш на ўвазе?»
  Яго маці мела рацыю. — Сара, — проста адказаў ён. «Мая сястра больш чым здольная. Як я ўжо казаў, Фрэдзі ведае, чаго мы хочам. Сары трэба проста трымаць яго ў чарзе, вось і ўсё. Калі прыйдзе нешта сур'ёзнае, мы можам разабрацца разам. Я не працую ў міліцыі кругласутачна».
  «Яна сёння тут была, дзяцей прывяла. Я думаю, што яна можа прыняць гэтую ідэю. Але ты павінен сам даць ёй гэта, Мэцью. І не прымушайце яе адчуваць сябе другой па ліку».
  Ён паглядзеў на маці. «Вы таксама маглі б дапамагчы, ведаеце».
  Позірк, які яна кінула на яго, быў ледзяным. «Шчыра кажучы, Мэцью, мне не падабаецца думка аб тым, што ты вярнуўся ў войска, але яшчэ менш мне падабаюцца твае планы наконт дома».
  Ён уздыхнуў. «Мы зрабілі гэта да смерці, мама. Маёнтку патрэбныя грошы. Праект паставіць гэтае месца на ногі».
  Мэту было дастаткова. Для маці было вельмі добра крытыкаваць яго рашэнні, але ў яе не было альтэрнатывы. Ён узяў факел і пайшоў на сваю звычайную вячэрнюю шпацыр па маёнтку. Яму спатрэбіцца добрая гадзіна, і за гэты час ён спадзяваўся, што яго маці змякчэе.
  Ён прайшоў па перыметры, а затым праверыў старыя стайні і гаспадарчыя пабудовы. Фрэдзі пакінуў некалькі адзінак абсталявання і дарагіх на выгляд інструментаў, у тым ліку цэментамяшалку прамысловага памеру. Яму трэба было палепшыць замок на дзвярах. Як толькі па ваколіцах данесуцца весткі пра тое, што ён робіць, месца стане сумленнай гульнёй.
  Большы са старых каменных флігеляў быў прызначаны пад кавярню. Побач з ім будзе кафэ-марожанае і сувенірная крама. Як толькі Фрэдзі прыцягне сваю каманду будаўнікоў да працы, гэта не зойме шмат часу. На ўскрайку маёнтка, недалёка ад прасёлкавай дарогі, што праходзіла праз вёску, было возера. Яе жыў ручай, стужка вады, якая сцякала з пагоркаў. Гэта было цудоўнае месца ў гэты час года. Вясновыя цыбуліны квітнелі, а качкі красаваліся сваімі вывадкамі. Мэт ведаў, што там ёсць карп, таму што яго бацька добра трымаў яго. Рыбалка была б добрая.
  Цяпер трэба было вырашыць, дзе размясціць хатнюю ферму. Ён меркаваў пачаць з некалькіх дробных жывёл — трусоў, марскіх свінак і падобных — якіх дзеці кармілі.
  О, чаму яна так рашуча супрацьстаяла яго планам? Ён не разумеў, чаму яна не бачыць, з чым яны сутыкнуліся. Толькі рахункі за электраэнергію для памяшкання такога памеру былі астранамічнымі. Яму трэба было больш уцягнуць яе. З Сарай, адказнай, гэта стала вялікай верагоднасцю.
  * * *
  Агнес Харві абышла сваё акуратнае бунгала, правяраючы, ці ўсе вокны і дзверы зачынены. Яе не будзе на два тыдні, і яна не хацела наклікаць на сябе непрыемнасці. Агнес збіралася ў Іспанію з сяброўкай. Штогод у гэты час яны разам адпачывалі. Таксі было дамоўлена на дзевяць гадзін вечара. Па дарозе яны забяруць яе сяброўку Джоан, а потым давязуць дзесяць міль ці каля таго да аэрапорта Манчэстэра.
  Агнес было каля шасцідзесяці, хударлявая і з кароткімі сівымі валасамі. Яна жыла адна і амаль не мела сям'і. Была пляменніца, братава дзіця. Час ад часу яны размаўлялі па тэлефоне, але не нядаўна, і Агнэс не магла зразумець чаму. Яна ведала, што маладая жанчына перажывае нейкі крызіс у сваім жыцці. Яна патэлефанавала ёй толькі ўчора, і хоць плакала, але пляменніца не дала ніякіх тлумачэнняў. Агнэс прасіла, ці можа яна дапамагчы, нават прапаноўвала адкласці адпачынак, але пляменніца адмовілася. Калі яна вярнулася, Агнес вырашыла звяжацца і высветліць, што здарылася.
  Яна пачула гудок аўтамабільнага гудка. Таксі было тут. Агнэс падвезла свой чамадан да машыны, якая чакала, і апусцілася на задняе сядзенне, а кіроўца паклаў яго ў багажнік.
  «Мы едзем праз Чыдл, каб забраць майго сябра», — нагадала яна яму.
  Ён кіўнуў і выехаў з паласы. Неўзабаве яны апынуліся на дарозе з двухбаковымі дарогамі, і Агнес зноў апусцілася на сваё месца.
  На вуліцы было цёмна і імжэла. Яны ехалі на хуткасці пятнаццаць хвілін і ўжо павінны былі дабрацца да Джоан. Яна пацерлася ў запарэнае акно і прымружылася вонкі. «Мне здаецца, вы дзесьці не павярнулі», — сказала яна кіроўцу.
  "Так, я толькі што зразумеў", - сказаў ён. «Ніякіх клопатаў. Я пайду направа і развярнуся».
  — здзівілася Агнэса. Яна чакала, што таксісты ведаюць сваю справу. Яна часта карысталася гэтай фірмай, але такога кіроўцы раней не бачыла.
  Раптам ён з'ехаў на трайнік і заглушыў рухавік.
  Яе нервы пачалі бразгаць. Нешта было не так. Пры такой хуткасці яны спазніліся б на самалёт. «Што адбываецца?»
  «Матор тузае. Дай мне хвілінку».
  Ён выйшаў з машыны і падняў капот. Гэта было няправільна. Яна вырашыла, што ёй лепш патэлефанаваць Джаан і расказаць ёй пра затрымку. Але перш чым яна паспела дастаць тэлефон, кіроўца пастукаў у акно. Яна скруціла яго і паглядзела на яго.
  «Прабачце за гэта. Я баюся, што вы зменіце план.
  Потым яна ўбачыла пісталет. Праз долю секунды яна адчула гэта, моцна націснула на скронь. Па прычынах, якія Агнес не разумела, яна павінна была памерці. Яна закрычала і схапіла яго, і яе пальцы толькі скраблі яго запясце. Але гэта было марна. Ён націснуў на курок.
  Жанчына мёртвая ўпала на сядзенне, вакол яе хутка разлілася лужына крыві. Шкада абіўкі, падумаў ён, не даючы Агнес разважаць. Пярэдняе сядзенне было практычна разбітае, калі ён стрэліў у Фішэра. Цяпер задняе сядзенне было бескарысным. Ён прыхаваў машыну на некаторы час і пазбавіўся ад яе, калі ўсё супакоілася.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 14
  Дзень 11
   
  Лілі ўжо была там, калі наступнай раніцай прыйшоў Мэт. «Вы рана, сэр. Хочаце кубак?»
  «Нічога страшнага, Лілі, я магу зрабіць свой».
  «У нас ёсць тэлефонныя запісы Бэлы», - сказала яна. «Нічога незвычайнага, але яны толькі два гады назад. Я не магу знайсці кантракт на яе імя да гэтага».
  Мэт уздыхнуў. «Два гады. Як і ўсё астатняе ў яе жыцці».
  «Чырвонага Форда яшчэ няма. Вядома, ён мог наляпіць на яго фальшывыя таблічкі».
  «Супер ужо ёсць?»
  Яна пахітала галавой. «Ці збіраемся мы яшчэ раз пагутарыць з Бэлай? Магчыма, калі мы сутыкнемся з ёй тым, што ведаем. . .”
  «Я не ўпэўнены, што мы ведаем. Калі яна знаходзіцца пад аховай сведак, і мы ўварвемся, мы можам паставіць пад пагрозу яе новую асобу. Мы можам падпісаць ёй смяротны прысуд».
  Лілі нахмурылася. «Хітры».
  «Тут вельмі ціха». Мэт глядзеў на пустыя сталы.
  «Мінулай ноччу адбылося яшчэ адно забойства. Цела жанчыны было знойдзена на грунтавай дарожцы над Хепворт-шляхам».
  "Я сам там жыву", - сказаў Мэт.
  «Гэта добрае месца. Вельмі далёкі, з вялікімі каменнымі дамамі».
  Мэт не адказаў. На працы ён не любіў гаварыць пра свой «вялікі каменны дом», асабліва пра маёнтак Брындл.
  «Яе забілі ў іншым месцы і кінулі», — сказала Лілі. «Куля ў скронь і сіні след на руцэ, так што яна павінна быць адной з выпадковых».
  «Гэта цяпер дзве сінія адзнакі. Я сумняваюся, што гэта выпадкова. Павінна быць нейкая сувязь паміж гэтай жанчынай і Аланам Фішэрам, інакш рознакаляровыя знакі не маюць ніякага сэнсу».
  Лілі пахітала галавой. «Калі вы спытаеце мяне, усё гэта не мае сэнсу».
  «Вы ведаеце, куды падзеўся супер?»
  «Ён пайшоў паглядзець на звалку, а потым у морг. Лекар, які прымаў дагляд, палічыў, што ахвяра магла ўдарыць нападніка. Дайсан нарэшце спадзяецца на нейкую ДНК».
  Мэт прайшоў у суседні кабінет. Карлайла не было, але DC Beckwith толькі ўваходзіў. «У нас ёсць асоба», - сказаў ён. «Яна была Агнес Харві і жыла ў Чыдл Хіт, што недалёка ад Стокпорта. CSI прама цяпер абшукваюць яе дом. Мяркуючы па ўсім, яна была ў Іспаніі з сябрам. Учора ўвечары суседзі бачылі, як яна села ў таксі».
  «Фірма таксі? Што-небудзь пра гэта?» - спытаў Мэт.
  «Яна павінна была забраць сяброўку па дарозе ў аэрапорт. Яна кажа, што Агнес Харві патэлефанавала таму, якім яна заўсёды карыстаецца, але я сумняваюся, што гэта яны з'явіліся.
  Гэта азначала, што забойца даследаваў нядаўнюю гісторыю жанчыны. Ён ведаў пра адпачынак і якую фірму таксі яна выкарыстоўвала. «Ці збіраецеся вы праверыць сувязь з Фішэрам?»
  Бэквіт паціснуў плячыма. «Так, але іх не будзе».
  «Вы не можаце гэтага ведаць. Ці магу я прапанаваць вам выконваць задачу з больш пазітыўным настроем?»
  Мэт крутануўся на абцасах і вярнуўся ў кабінет.
  Калі ён увайшоў, Лілі падняла вочы. «Сэр, у нас быў тэлефонны званок. Некаторыя з мясцовых старшакласнікаў рабілі праект. Яны праводзілі агляд дарожнага руху ўздоўж Мэлтэм-роўд у розны час сутак».
  Мэт падняў брыво. «Гэта гучыць весела».
  «Справа ў тым, што адзін ці двое з іх былі там, калі забралі Олівера Рычардса. Адзін хлопчык з дапамогай мабільнага тэлефона здымаў дарожны рух на відэа. Пазваніла яго мама. Яна сказала, што мы можам аб'ехаць і паглядзець».
  «Дзіця не ў школе?» - спытаў Мэт.
  «Не, палова семестру, таму ён дома».
  «У такім выпадку пайшлі. Дзе ён жыве?»
  «На вяршынях — вёска Шоўлз».
  Мэт ведаў, дзе гэта. На самай справе не так далёка ад уласнага дома. «Я павязу».
  * * *
  Люку Стэндышу было чатырнаццаць гадоў, высокі для свайго ўзросту і худы. Яго твар быў пакрыты падлеткавымі вуграмі, якія не былі зусім вуграмі.
  "Дзякуй, што звязаліся", - сказала Лілі.
  Ён пачырванеў ярка-чырвоным.
  За хлопчыка выступіла маці. «Мы чулі пра маленькага хлопца ў навінах. Люк успомніў, што быў у той дарозе ў той жа дзень».
  Мэт усміхнуўся Люку. «Давайце паглядзім, што ў вас ёсць для нас».
  Люк пачаў шукаць у сваім тэлефоне.
  «Ён не памятае чалавека, - сказала маці. «Я не думаю, што будзе шмат карысці размаўляць з нашым Люкам, але ў яго ёсць шмат рэчаў на гэтую тэму».
  Хлопчык гартаў свае відэазапісы, пакуль не знайшоў патрэбнае. Ён перадаў трубку Мэту. «Я думаю, што гэта я».
  Мэт паглядзеў кадры. Вядома, хлопчык быў засяроджаны на патоку руху, але ён, напэўна, стаяў прама праз дарогу ад газетных шапікаў. Ён убачыў спіну Олівера Рычардса, а таксама чалавека, які стаяў з ім.
  Мэт кіўнуў. «Гэта добра». Ён глядзеў яшчэ некалькі секунд. Пара рушыла да бакавой дарогі, дзе, як меркаваў Мэт, была прыпаркавана машына мужчыны. Калі б яны змаглі палепшыць гэта, яны маглі б мець разумны погляд на чалавека збоку. «У вас ёсць яшчэ што-небудзь?»
  «Не для таго дня. Мы знялі гэтыя кадры і рушылі да развязкі з аб'язной».
  «Як вы думаеце, у вашых сяброў што-небудзь ёсць?»
  «Астатнія запісвалі ў бланках віды транспартных сродкаў. Я вырашыў зняць іх замест гэтага. Я буду прасіць, але сумняваюся, што ў іх нешта будзе».
  Мэт яшчэ раз паглядзеў кадры. «Люк, я збіраюся адправіць гэта на свой тэлефон. Калі вы знойдзеце яшчэ што-небудзь ці што-небудзь успомніце, калі ласка, паведаміце мне». Ён перадаў маці Люка сваю картку.
  Вярнуўшыся ў машыну, Мэт праверыў плёнку. «Гэта выдатна. У нас можа быць падабенства цыркуляваць да канца дня ".
  У Мэта зазваніў мабільны. Гэта была яго маці. Яна хацела, каб ён вярнуўся дадому. Фрэдзі з'явіўся і быў уцягнуты ў гарачую дыскусію з Сарай. Па словах яго маці, ім трэба было, каб Мэт даў апошняе слова аб любых зменах у першапачатковых планах. Якраз тое, што яму трэба.
  Ён звярнуўся да Лілі. «Кароткі абход. Я раблю некаторыя сур'ёзныя змены дома. Цяпер я вярнулася на працу, прыйшлося пакінуць сястру гаспадаркай. Яна адразу хоча нешта змяніць. Мая маці лічыць, што яны маюць патрэбу ў мяне, каб даць канчатковы ў парадку ".
  «Вы жывяце з мамай і сястрой?» Лілі была здзіўлена.
  «Проста мая маці. Мая сястра Сара жыве са сваімі двума дзецьмі ў вёсцы Хепворт.
  Лілі ўсміхнулася. «Хіба гэта не бянтэжыць ваш стыль, калі ваша мама дома?»
  Што ёй сказаць? Ну, хутка яна пераканаецца ў гэтым. «Гэта не так. Гэта сямейны дом. Ён вялікі, і ў мяне ёсць свае пакоі».
  «Цёмны конік, ці не так?»
  Мэт паціснуў плячыма. «Не зусім, я проста не люблю звязваць асабістае жыццё з працай. Чым больш людзей ведаюць пра мяне, тым больш памыляюцца. Людзі зірнуць на хату і ўявяць усякую лухту».
  Мэт выехаў на Шэфілд-роўд. Прайшоўшы пару міляў, ён павярнуў уверх па вузкай дарожцы, потым падняўся на круты пагорак. Ён праехаў яшчэ дзве мілі праз вёску Хэпворт, пакуль, нарэшце, збоку ад дарогі не выйшлі на доўгую пад'язную дарогу да Хола.
  Рот Лілі адкрыўся. Уся яе забаўка ад таго, што ён жыве з мамай, знікла. «Тут ты жывеш? Чорт вазьмі, гэта асабняк!»
  Мэт хацеў, каб яна не была з ім. «Я быў бы ўдзячны, калі б ты захавала маё жыццё пры сабе, Лілі. Я стараюся трымаць асабістае і працоўнае жыццё як мага больш асобнымі».
  «Вы што, нейкі памешчык ці што?»
  Мэт засмяяўся. «Ну, у мяне ёсць зямля, так, але я, вядома, не лорд. Усю цяжкую працу выконвалі мае продкі. Яны зарабілі грошы, купіўшы гэтую кучу, але яе ўтрыманне ўскладзена на мяне. Не ўражвайся, Лілі. Паверце, гэта адна вельмі цяжкая праца».
  Па выразе яе твару ён бачыў, што яна ні хвіліны не паверыла гэтаму. Яна глядзела на возера з адкрытым ротам, а потым, калі яны пад'ехалі да вялізнага георгіанскага дома, адзін з паўлінаў выбраў гэты самы момант, каб гучна закрычаць і абмахнуць іх рознакаляровымі пёрамі на хвасце.
  Мэт усміхнуўся. «Гэта Х'югі. Не набліжайся занадта блізка, ён жалюз.
  «Ці магу я зайсці?»
  «Так, вядома. Хадзем, я пазнаёмлю цябе з мамай».
  У тую хвіліну, калі яны ступілі праз ўваходныя дзверы, ён пачуў, як кліча маці. «Мэцью! Фрэдзі засмуціў Сару. Я баюся, што гэта не спрацуе».
  «Мама, гэта Лілі, мая новая калега».
  Яго маці агледзела Лілі з ног да ног. Яна не ўхваляла, заўсёды рабіла гэта, але не дазваляла гэтаму паказваць. Яна раскажа яму пазней, калі ён вернецца дадому пасля працы.
  Эвелін Брындл міла ўсміхнулася. «Прыемна пазнаёміцца. Зрабі што-небудзь, Мэцью, пакуль усё не пагоршылася!»
  «Давай». Ён штурхнуў Лілі. «Пойдзем і даведаемся, што яны задумалі». Мэт павёў назад вонкі, абышоў дом і да каменных гаспадарчых пабудоў. «Фрэдзі па-чартоўску добры будаўнік. Цяпер, калі я вярнуўся на працу, Сара павінна сачыць за пераробкамі. Я ўпэўнены, што любыя змены, якія яны вырашылі паміж імі, будуць у парадку».
  Калі яны дабраліся да большага з двух будынкаў, усё было ціха. Мэт адчыніў дзверы і зазірнуў. Фрэдзі і Сара былі паглыблены ў размову, разглядаючы набор планаў.
  Сара падняла вочы. «Мама тэлефанавала табе, праўда? Яна думае, што я не да гэтага. Пры першых прыкметах таго, што я хачу чагосьці іншага, - яна паказала на план, - яна бяжыць да вас.
  «Прабач, сястра. Яна сказала, што я патрэбны».
  Сястра Мэта, Сара, была высокая, як і ён, і мела такія ж каштанавыя валасы, якія насіла кароткімі. Але яе твар быў мякчэйшы, і ў яе былі вялізныя цёмна-карыя вочы з доўгімі чорнымі вейкамі.
  "Ну, вы не," сказала яна. «Мы вырашалі праблему, і ўсё». Яна спынілася, гледзячы то на брата, то на Лілі. «Вы ведаеце, пра што гэта насамрэч, ці не так? Яна хоча, каб ты быў тут, дзе яна можа сачыць за табой. Яна баіцца, што ты зноў атрымаеш траўму. Яна думае, што калі ты верыш, што я не магу з гэтым справіцца, то ты прыбяжыш назад.
  Мэт паківаў галавой. «Ужо крыху позна. Я пагавару з ёй пазней і пагляджу, што ўсё будзе добра. Яна не можа патрабаваць, каб я прыходзіў сюды кожны раз, калі яна панікуе».
  «Слова? Гэта вы пра нашу маці. Яна паслухае, кіўне, а потым зробіць, што ёй заманецца!»
  «А пра што наогул ішла размова?»
  «Я высунуў ідэю звязаць кавярню з сувенірнай крамай», — сказаў яму Фрэдзі. «Кансерваторыя. Мы маглі б размясціць там кафэ-марозіва і зрабіць сувенірную краму значна большай».
  «Кошт?» — спытаў Мэт.
  «Мы б зэканомілі на рамонце заходняга канца гэтага будынка. Па сутнасці, мы б знеслі гэтую сцяну. Кошт будзе крыху перавышаць бюджэт, але ненашмат».
  Мэт кіўнуў. «Добра, ідзі. Сара?"
  «Добра са мной. Проста пераканайцеся, што вы з мамай паразмаўляеце. Тады я змагу пра гэта паклапаціцца, і вы зможаце прыступіць да раскрыцця злачынстваў. Але будзь асцярожны, Мэт. Нічога неабдуманага».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 15
  Калі Мэт і Лілі вярнуліся на станцыю, Дайсан і Карлайл вярнуліся і паглыбіліся ў размову ў кабінеце Дайсана. Лілі ўзяла тэлефон, гатовая аднесці яго тэхнарам, каб адсартаваць відэазапіс.
  «Сумка з абедам Олівера была знойдзена і дастаўлена ў судова-медыцынскую экспертызу. Вы б даведаліся, ці ёсць у іх што-небудзь?» — спытаў яе Мэт.
  Дайсан заўважыў яго і накіраваўся да свайго стала.
  «Вобшук у доме апошняй ахвяры спарадзіў нейкую загадку. Гэта знайшлі на яе буфеце». Ён паклаў фатаграфію ў дэкаратыўнай срэбнай раме на стол Мэта. «Калі я не памыляюся, гэта маленькі хлопчык, Олівер Рычардс».
  Сапраўды так і было. Мэт утаропіўся на выяву хлопчыка ў школьнай форме. Вось і была сувязь, якую ён падазраваў паміж забойствамі «містэра прабачэння» і выкраданнем хлопчыка. Знаходжанне фатаграфіі таксама азначала, што абедзве «блакітныя» ахвяры ведалі Бэлу Рычардс.
  Дайсан буркнуў. «Гэта збянтэжыла Карлайла, і гэта не памылка».
  Гэта не кінула Мэта. Ён з самага пачатку думаў, што гэтыя два выпадкі звязаны.
  Мэт паглядзеў на супер. «Бэла Рычардс знаходзіцца ў цэнтры таго, што адбылося з Фішэрам і жанчынай мінулай ноччу, але чаму?»
  «Гэта цалкам магло быць звязана з яе мінулым жыццём. Мы павінны ўлічваць, што калі яна ўдзельнічае ў праграме абароны, той, ад каго яна хаваецца, мог яе знайсці. Гэта можа быць актам помсты».
  Мэт нахмурыўся. «А як наконт нашага «Містэра прабачэння?» Калі ваша тэорыя слушная, сэр, чаму гэта такая ж мадэль, як і ў іншых? Ад каго б яна ні хавалася, падрабязнасці справы ведаць не могуць».
  «Я не ведаю, Мэт, мы не можам быць упэўнены. Гэта залежыць ад таго, ад каго бяжыць Бэла. У турме ёсць злыдні, якія ўсё яшчэ маюць вялікі ўплыў звонку. Людзі размаўляюць. Справа «містэра прабачэння» была ў газетах, яна працягвалася некаторы час. У самым пачатку гэтая крывавая ануча апублікавала ўсе падрабязнасці. Карэспандэнт узяўся за аднаго з мундзіраў, які быў яшчэ мокры за вушамі. Дурны хлопец даў яму шмат».
  Мэт кіўнуў. «Кажаш, апошнюю ахвяру завуць Агнес Харві?» Ён запісаў імя. «Улічваючы тое, што здарылася, я пагавару з Бэлай Рычардс пра жанчыну. Калі вы маеце рацыю, то яна можа быць звязана са старым жыццём Бэлы. Яна магла быць кімсьці, ад каго Бэла не магла проста сысці. Мы сапраўды маглі б ведаць праўду пра мінулае Бэлы Рычардс».
  «Я размаўляў з ACC. Ён адмаўляецца дапамагчы. Лічыць, што, калі мы маем рацыю, гэта было б занадта небяспечна для Бэлы і яе дзіцяці. Калі казаць пра гэта, гэта адбылося сёння раніцай. Яно было адрасавана інспектору Карлайлу, але ён перадаў яго». Ён працягнуў Мэту канверт. «Гэта нібы ад Гейба Паркера. Калі гэта сапраўднае, то, здаецца, ён усё ж існуе. Паркер лічыць, што паміж ім і Бэлай некаторы час ішла сварка наконт таго, што ён мае доступ да хлопчыка. Таму ён узяў справу ў свае рукі. Ён піша, што ён яго атрымаў. Кажуць, што яны цэлыя і здаровыя і зараз знаходзяцца ў Сторнаўэі».
  «Гэта востраў Льюіс. Ён забраў яго досыць далёка! Ці пацверджана сапраўднасць гэтага ліста?»
  «У нас няма магчымасці гэта зрабіць. Мы не можам знайсці яго, памятайце. Пагаворыце з маці. Паглядзіце, ці пазнае яна почырк. Прымусьце яе расказаць пра свае адносіны з Паркерам. У мяне з гэтай нагоды дрэннае прадчуванне». Дайсан паківаў галавой.
  Мэт стомлена ўздыхнуў. «Нам трэба неадкладна праверыць гэта ў паліцыі. Калі гэта спраўдзіцца, Бэла будзе рада, што хлопчык у бяспецы, але я сумняваюся, што яна будзе рада, што яго забралі так далёка. Калі Бэла добраахвотна дасць інфармацыю пра сваё мінулае, што тады, сэр?»
  «Мы нічога не можам з гэтым зрабіць. Але яна павінна ведаць, наколькі гэта можа быць для яе небяспечна».
  * * *
  Мэт і Лілі спыніліся каля дома Бэлы.
  «Мы раскажам ёй пра хлопчыка. У залежнасці ад яе рэакцыі мы закранем тэму яе мінулага. Аднак я не збіраюся яе падштурхоўваць. Яна разумная жанчына. Хлопчык можа быць з бацькам, але яна захоча, каб ён вярнуўся, так што ў нас ёсць шанец. Нам проста трэба ісці асцярожна. Яна будзе засмучана смерцю гэтай жанчыны. Усё, што яна нам кажа, павінна быць добраахвотным, на яе ўласных умовах».
  - Значыць, яна не выдумала Паркера, сэр? Ён не проста імя, якое яна выцягнула з капелюша? Памятайце, што плацяжоў за ўтрыманне няма».
  Мэт зірнуў з лабавога шкла, задумаўшыся. «Паглядзім, як яна адрэагуе. Гейб Паркер можа быць ілжывым імем, але гэта не значыць, што хлопчык не са сваім бацькам або што яго бацька не працуе на буравых установках. Гэта можа растлумачыць, чаму мы не можам знайсці яго ці ілжывы нумар тэлефона. Калі б яна сказала нам сапраўднае імя бацькі Олівера, гэта дало б нам падказку адносна яе сапраўднай асобы».
  Ліля ўсміхнулася. «Гэта ператвараецца ў крымінальную справу. Я быў у CID роўна паўгода, і ўсе астатнія справы, над якімі я працаваў, былі рабаваннямі. Праца, але сумная, калі вы разумееце. Да таго часу, пакуль я не пачаў працаваць з вамі, я пачынаў думаць, што гэта не для мяне, што я не падыходжу. Усё, што сапраўды мясістае, ішло ў іншае месца».
  Мэт усміхнуўся ў адказ. «Вы думалі, што праца была для вас недастаткова складанай? Ну, гэтая справа паклала на гэта. І не хвалюйся, што не ўпісваюся. Я таксама ўсё яшчэ знаходжу свае ногі, Лілі.
  «Вядома, не, сэр. Ты старая рука».
  «Гэта не столькі праца, гэта больш маё паходжанне. Людзі выносяць меркаванні. Яны вырашаюць пра мяне ў залежнасці ад таго, як і дзе я жыву».
  «Вы наўрад ці можаце вінаваціць іх, сэр. Гэта вялізны дом. Вы павінны быць вартыя адной-двух штук».
  «Я не. У доме пастаянная каналізацыя. Як толькі мы адкрыем гэта і, спадзяюся, грошы пачнуць паступаць, тады, магчыма, мы паглядзім».
  «Я думаю, што гэта пышна. Я хацеў бы жыць у такім месцы. І калі падумаць, што ты адмовіўся ад магчымасці кіраваць маёнткам поўны працоўны дзень, каб вярнуцца сюды! Вы задаволены гэтым рашэннем, сэр?»
  Пытанне, якое ўзнікла нечакана, на імгненне збянтэжыла Мэта. «Я так думаю. Але я не чакаў, што загразну так глыбока і так хутка. Усё змянілася з таго часу, як я апошні раз працаваў на станцыі Хадэрсфілд. Каманда, для пачатку. З'яўляюцца новыя твары, новыя ідэі. Гэта складаны выпадак. Нам застаецца толькі спадзявацца, што мы знойдзем усе патрэбныя часткі і правільна іх збярэм».
  Яна кіўнула. «Як пазл. Вось як я сябе адчуваю, сэр. Гэты выпадак прымусіў мяне па-іншаму паставіцца да працы. Калі я прыехаў сюды, я назіраў, як каманда інспектора Карлайла працуе над справай «Містэр Прабачэнні», і мне хацелася мець удзел у гэтым».
  «Калі мы ўсё зробім правільна, Лілі, у нас абодвух будзе надзея».
  * * *
  Калі Бэла адчыніла ўваходныя дзверы, усё, што яна сказала: «Олівер?»
  Мэт кіўнуў, усміхаючыся. «Былі змены, але перш чым мы зможам пацвердзіць, што яны станоўчыя, нам патрэбна ваша дапамога».
  Яе твар заззяў, нібы яго ўключылі. «Вы знайшлі яго! Што гэта вам трэба ведаць. Калі я магу яго ўбачыць? Ты ўпэўнены, што ён у парадку?» Элісан падышла і ўстала побач з Бэлай.
  «Мы хацелі б пагаварыць з табой сам-насам, Бэла».
  «Я пакіну вас, - сказала Элісан. «У любым выпадку трэба схадзіць і зрабіць пакупкі. Рады, што ён у парадку. Поспехаў». Яна паляпала Бэлу па плячы і збегла ўніз па прыступках.
  «Не трымайце мяне ў напружанні. Дзе ён? Я звар'яцела, турбуючыся пра яго».
  «Мой калега, інспектор Карлайл, атрымаў сёння раніцай ліст нібыта ад бацькі Олівера, Гейба Паркера. Гэта ён забраў хлопчыка. Ён напісаў, што паколькі яму было адмоўлена ў доступе, ён узяў справу ў свае рукі. Іх двое застаюцца ў Сторнаўэі».
  Твар Бэлы апусціўся. Усё яе захапленне знікла, і яе вочы, мутныя ад расчаравання, пераходзілі з аднаго дэтэктыва на другога.
  «Я хацеў бы, каб вы паглядзелі на ліст і сказалі мне, ці пазнаеце вы почырк Паркера».
  Бэла ўзяла ў Брындла паперку, зірнула на яе і кіўнула.
  «Нічога страшнага. Мы ведаем, што гэта вялікая адлегласць, але паліцыя Сторнауэя на гэтым. Яны забяруць Олівера, і ён будзе дастаўлены дадому, дзе яму належыць».
  «Гэта нейкі жарт?»
  Яе рэакцыя збянтэжыла Мэта. «Зусім не. Гейб Паркер напісаў у лісце, што вы двое спрачаліся наконт Олівера. Таму, у крайнім выпадку, выхапіў хлопчыка і ўцёк. Ён прызнаў, што гэта было вельмі няправільна з яго боку, але прынамсі цяпер мы ведаем, што ваш сын у бяспецы».
  Але Бэла ўсё яшчэ выглядала няшчаснай. «Бяспечна? З Гейбам? Ты не ведаеш яго так, як я».
  «Чаму б вам не патэлефанаваць яму? Ён пацвердзіць тое, што мы вам сказалі, - прапанавала Лілі.
  «Я не магу». Слёзы каціліся па яе шчоках.
  Мэт паглядзеў на яе. «Бэла, ці магчыма, што Гейб Паркер не сапраўднае імя бацькі Олівера?»
  Позірк, які яна адкінула, быў ледзяным. «Вядома, гэта яго імя. Думаеш, я буду хлусіць пра нешта такое важнае?»
  Мэт разгубіўся. Бэла Рычардс павінна была быць вельмі рада. «Мы спрабавалі звязацца з ім самі, але нумар Гейба Паркера, які вы далі нам, не існуе. Паколькі ён узяў Олівера, то, відаць, памяняў мабільны, кінуў стары».
  «Так. . . гэта будзе ўсё ". Яна гаварыла шэптам, яе твар быў выявай жалю.
  — не зразумеў Мэт. Цяпер яна ведала, што Олівер у бяспецы. У большасці выпадкаў выкрадання дзяцей вынік быў вельмі розным.
  «Мы вернем яго. Паліцыя Сторнауэя наведае адрас, указаны ў лісце. Нават калі яго няма, яны не могуць пакінуць востраў. Мясцовая паліцыя і паромная кампанія былі папярэджаны. Гэта толькі пытанне часу, калі Олівер вернецца да вас.
  «Ён не пасылка!» - закрычала яна. «Калі б я хаця б на хвіліну падумаў, што ён насамрэч там, я б пайшоў сам». Яна зрабіла паўзу, а потым усхліпнула: «Але ён не».
  «Адкуль гэта ведаць? У нас няма прычын не верыць Гейбу Паркеру. Інакш навошта ён нам наогул пісаў?»
  Бэла Рычардс, здавалася, змагалася. У Мэта было выразнае ўражанне, што яна была на мяжы таго, каб нешта сказаць, але стрымаў словы.
  Яна глыбока ўздыхнула. «Ён пабяжыць. Ён возьме Олівера і знікне раней, чым яны дабяруцца да яго. Гейб разумны. У яго шмат кантактаў на вышках. У яго ўсё атрымаецца. Ліст быў супакойваннем, вось і ўсё. Вы забыліся, я ведаю яго з даўніх часоў.
  «Тады яго будуць пераследваць. Мы не здамося». Мэт вырашыў, што далей яны не пойдуць. «У першую чаргу мы прыйшлі паведаміць вам добрыя навіны, але мне трэба спытаць вас пра іншае. Хто гэтая жанчына?» Мэт паказаў Бэле фатаграфію Агнес Харві.
  Бэла ўзяла яго ў яго і разглядала некалькі секунд. «Паняцця не маю. чаму? Яна важная? Ці мае яна дачыненне да знікнення Олівера?»
  Яна гучала па-сапраўднаму. Але на яе твары быў дзіўны выгляд, і яна вельмі збялела. У Мэта было адчуванне, што Бэла Рычардс адчайна спрабуе стрымаць свае эмоцыі.
  «Наколькі нам вядома, яна не мае дачынення да знікнення Олівера. Я пытаюся, таму што Агнес Харві была забітая мінулай ноччу — як і Алан Фішэр». Мэт уважліва назіраў за Бэлай Рычардс. Яна не паказала ніякай прыкметнай рэакцыі на гэтую навіну. «Вы ўпэўнены, што не ведаеце яе?»
  Бэла паціснула плячыма. «Магчыма, яна ведала Алана або яго жонку Ганну. Чаму б вам не пайсці і не спытаць яе? Я паняцця не маю, хто гэтая жанчына».
  Яны нікуды не дзеліся. «Я пытаюся ў цябе пра яе, Бэла, таму што ў яе на буфеце была фатаграфія твайго сына Олівера. У вас ёсць уяўленне, чаму гэта было б?»
  «Глядзі, DI Brindle. Гейб, бацька Олівера, мае сям'ю. Я іх не ведаю, ніколі не ведаў. Магчыма, яна ў сваяцтве з ім. Чаму б вам не паехаць у Шатландыю, арыштаваць яго за тое, што ён зрабіў, і не спытаць? Але я не магу вам з гэтым дапамагчы».
  Мэт паглядзеў на яе. «Мы не можам знайсці ніякіх запісаў пра вас ці Олівера за два гады таму».
  Яна хутка адказала. «Так вы кажаце. Я пераехаў. Гэта будзе нейкая памылка адміністратара, і ўсё».
  «Гэта робіць Гейба Паркера яшчэ больш інтрыгуючым. Улічваючы, што ён бацька Олівера, ён сягае нашмат далей у тваім жыцці».
  «Дык... што ты дамагаешся?»
  «Людзі, якіх вы ведаеце, паміраюць, міс Рычардс. Алан Фішэр, а цяпер Агнес Харві. Магчыма, таму Гейб вырашыў забраць Олівера. Каб захаваць і сябе, і хлопчыка».
  «Гэта поўнае глупства. Алан быў забіты серыйным забойцам. Гэта не мела нічога агульнага ні са мной, ні з маім мінулым. А гэтую жанчыну я не ведаю». Яна сунула фатаграфію Мэту і павярнулася на пятках.
  Два дэтэктывы рушылі за ёй у гасціную. «Мы ведаем, што ў вас ёсць сакрэты, міс Рычардс. Мы падазраем, што ёсць шмат пра вас і вашым жыцці, чаго вы нам не адкрылі. Я думаю, што гэта дапамагло б нам даведацца больш пра ваша паходжанне».
  Яна сустрэлася з ім позіркам. Яе вочы былі поўныя нявыказаных пытанняў. «Што ты думаеш, я нейкі шпіён?»
  «Не. Я думаю, што вы ўдзельнічаеце ў праграме абароны сведак».
  Цішыня ў пакоі амаль гула. Выраз твару Бэлы не змяніўся. Яна была добрая, Мэт даў ёй гэта. Ён пайшоў далей. «І я ўсё больш баюся, што той, ад каго вы хаваецеся, мае дачыненне да смерці Алана Фішэра і знікнення Олівера».
  Бэла глядзела на яго безуважна і, здавалася, разважала над гэтым. «У Гейба ёсць Олівер. Цяпер, калі я думаю пра гэта, я ўпэўнены, што вы маеце рацыю. З Гейбам ён будзе ў бяспецы. Але вы памыляецеся наконт майго мінулага».
  * * *
  Бэла назірала, як машына ад'язджае ад дома. Яна глядзела на яго, пакуль ён не звярнуў з вуліцы на галоўную дарогу. Яна калацілася. Яе сэрца разрывалася на дзве часткі. Як толькі машына нарэшце знікла, яна плюхнулася на канапу, схапілася за падушку і заплакала.
  Нехта вёў з ёй жорсткую гульню. Олі не было з Гейбам Паркерам. Як ён мог быць? Гейба Паркера не існавала. І цяпер Агнэс, яе любімая цётка, памерла. Як гэта адбылося? Хто ведаў дастаткова пра яе і яе жыццё, каб знайсці тых самых блізкіх людзей і знішчыць іх? Хто б гэта ні быў, яе ні з кім не пакінулі. Ні Алана, ні Олі, ні цёткі Агнэс, да якой можна было б пабегчы, калі б стала цяжка.
  Бэла мела патрэбу ў дапамозе, цяпер як ніколі. Але не тая дапамога, якую магла ёй аказаць інспекцыя Брындл. З-за таго, як усё было, яна не магла нават пахаваць Агнэс. У беднай жанчыны больш нікога не было. На яе пахаванні будуць толькі суседзі і некалькі сяброў. Бэле прыйшлося хадзіць па цемры, калі нікога не было, каб пакінуць кветкі на сваёй магіле.
  Па выразе твару дэтэктыва ён здагадаўся, што яна ім хлусіла. Але Бэла не магла прызнацца ў якой-небудзь сувязі з Агнес або адмаўляць свае выдуманыя адносіны з неіснуючым Гейбам Паркерам. Яна заплаціла б жыццём.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 16
  Дзень 11
   
  Пасля чарговай пакутлівай бяссоннай ночы першае, што зрабіла Бэла раніцай, гэта высветліла, што Элісан запланавала на дзень. Бэле патрабаваўся час адной. Яна павінна была зрабіць тэлефонны званок, і вельмі важна, каб яго ніхто не пачуў.
  «Сёння раніцай я правяраюся са сваім губернатарам», — пацвердзіла Элісан. «Мяне не будзе больш за гадзіну. Пакуль буду на вакзале, спытаю, ці ёсць навіны. Паліцыя ў Сторнауэі ўжо павінна атрымаць абноўленую інфармацыю».
  Бэла не адказала. Яна добра ведала, што гэта будзе за навіна. Яны б не знайшлi Олi, i нiхто не ўспомнiў бы, каб бачылi каго-небудзь з iх. У тую хвіліну, як Элісан сышла, Бэла пайшла ў сваю аранжарэю і дастала са схованкі рэдка выкарыстоўваны мабільны тэлефон. Ён быў у яе з моманту пераезду ў гэты дом, і яна выкарыстоўвала яго толькі для таго, каб патэлефанаваць Агнес і яшчэ аднаму чалавеку. Гэта быў Джэймс, яе кантакт у праграме абароны сведак. Чалавек, які наладзіў яе новае жыццё.
  «Мне трэба з табой пагаварыць», — сказала яна яму. «Усё змянілася. Я думаю, што ён знайшоў мяне. Упершыню за два гады мне сапраўды страшна. Калі ён ведае, дзе я знаходжуся, удар можа прыйсці ў любы момант».
  Бэла не думала, што яна перашчыруе. Чалавек, ад якога яна хавалася, быў жорсткім злачынцам, які яе ненавідзеў.
  Джэймс супакойваў. «У нас няма разведвальнай інфармацыі, няма падставаў падазраваць, што гэта адбылося. Мы вельмі ўважліва сочым. Мы б ведалі, калі б ён цябе знайшоў».
  «Вы не бачылі навін?» - закрычала яна на яго. «Мой каханак і мая цётка забітыя — стрэлам у галаву. Сын прапаў без вестак! Што табе яшчэ трэба?»
  Цішыня, якая наступіла, перарывалася толькі рэзкім дыханнем Бэлы. Джэймс павінен быў паверыць ёй. Яна адчайна мела патрэбу ў яго дапамозе.
  «Спакойся, Бэла. Добра, сустрэнемся сёння пазней. Сесці на цягнік у Манчэстэр. Сустрэнемся ў краязнаўчым кабінеце Цэнтральнай бібліятэкі а другой гадзіне. Вас не павінны бачыць. Улічваючы, што ваш сын прапаў без вестак, паліцыя будзе бачыць вас на радарах. Едзьце на таксі і нікуды не хадзіце. Я не хачу, каб цябе знялі камеры відэаназірання. Мы не хочам, каб хто-небудзь ведаў, што мы сустракаліся».
  Бэла нічога не сказала пра тое, што паліцыя ўжо падазрае праўду. Яна пакіне гэта на потым. Але як згладзіць такую доўгую адсутнасць з Элісан? Яна проста не сказала б ёй. Было дзесяць трыццаць. Бэла вырашыла сесці на паўдзённы цягнік. Яна патэлефанавала ў фірму таксі і дамовілася, каб яе даставілі на вакзал. Яна пакінула б дом да таго часу, як вярнулася Элісан.
  * * *
  Апошні раз, калі Бэла ступала на станцыю Вікторыя, яна была з Аланам. Ахопленая ўспамінамі пра той фатальны дзень, яна зламалася і заплакала. Людзі глядзелі на яе, але ёй было ўсё роўна. Яна кінулася праз станцыю і выйшла на вуліцу. Бэла не хацела глядзець на тое, дзе яны з Аланам стаялі тады. Быць тут увогуле было досыць балюча.
  Яшчэ адна паездка на таксі пазней, яна ішла да Джэймса. Яна не бачылася і не звязвалася з ім два гады, але цалкам яму давярала. Ён быў адзіным чалавекам, які ведаў усю праўду пра яе жыццё. Два гады таму ён выратаваў яе і Олі з сітуацыі, якая магла каштаваць Бэле жыцця, і пакінуў Олі ні з кім. Яна была вечна ўдзячная за тое, што ён зрабіў.
  Ён сядзеў за сталом у дальнім куце краязнаўчай бібліятэкі і рабіў выгляд, што паглыблены ў кнігу. Джэймс быў тым чалавекам, які ўпісваўся ў яго. Яму было каля трыццаці, ён выглядаў звычайна, ніколі не ўсміхаўся. У сваім касцюме Джэймс мог быць любым іншым дзелавым тыпам, які правёў ціхія пяць хвілін у абедзенны час. Яго цяжка было пазнаць. Ён нічога не аддаў. Але гэта была яго праца.
  Тады, калі гэта было сапраўды важна, ён выратаваў ёй жыццё. Ён вырваў яе з небяспекі і зрабіў у бяспецы. Яшчэ тыдзень таму ўсё працавала бездакорна. Потым Алан быў забіты, Олі ўзятая, і цяпер яе цётка таксама памерла. Ёй прыйшлося ўгаварыць яго дапамагчы ёй высветліць, што пайшло не так.
  «За вамі не сачылі?»
  Ён быў тым самым старым Джэймсам. Ніякага «прывітання». Няма "як справы". Ён заўсёды трымаўся проста і цалкам прафесійна.
  «Не. Я сышоў, пакуль міліцыянткі не было».
  «Я не думаў пра паліцыю».
  Бэле стала дрэнна. «Вы што-небудзь ведаеце?»
  Джэймс крыху кіўнуў. «Я праверыў тое, што вы мне сказалі. Падобна на тое, што вы можаце мець рацыю. Я баюся, што калі ён даведаўся, дзе вы знаходзіцеся, то вы ў сур'ёзнай небяспецы. Прабач».
  «Не шкадуй мяне, Джэймс. Проста дапамажы мне вярнуць майго сына. Калі гэта залежыць ад яго, я магу супакоіцца тым фактам, што, што б ён ні зрабіў са мной, ён не пашкодзіць Оліверу».
  «Вы думаеце, што ён забраў хлопчыка?»
  Бэла кіўнула. «Менавіта так ён бы мяне пакараў. Акрамя таго, ён не хацеў бы Олі побач, калі ён зрабіў хіт.»
  «У такім выпадку нехта павінен даглядаць дзіця. Вы ведаеце каго-небудзь, чым ён мог бы скарыстацца?»
  «У яго ёсць сястра. Эмі. Яна жыве недзе ў Уэльсе».
  «Прозвішча?»
  «Яна ніколі не выходзіла замуж, так што гэта тое самае, што і ў яго».
  «Я буду распытвацца. Мы павінны будзем рухацца далей, зрабіць вас зноў у бяспецы».
  Бэла праглынула. «Не, Джэймс. Я не хачу гэтага зноў. Я зрабіў гэта адзін раз, і гэтага было дастаткова».
  «Што вы тады хочаце? Чаму я тут?»
  «Я хачу яго бачыць». Яна ўбачыла выраз яго твару. Гэта яму зусім не падабалася. «Я хачу прама спытаць яго, што ён зрабіў з нашым сынам».
  Ён паківаў галавой. «Пра гэта не можа быць і гаворкі».
  «Я не разумею чаму. Гэта было б простае наведванне турмы».
  «Не, не было б, і вы ведаеце чаму. Ён хоча вашай смерці. Вы далі супраць яго паказанні, і ён быў прызнаны за некалькі забойстваў. Ён не выйдзе, Бэла, і вінаваціць у гэтым цябе.
  «Я хачу спытаць яго пра Олівера тварам да твару», — зноў сказала яна. «Ён не можа прычыніць мне шкоды, калі ён у турме».
  «Вы не можаце рызыкаваць. Ваша тэорыя аб тым, што ён стаіць за забойствамі, можа быць няправільнай. Яны могуць не мець да яго ніякага дачынення. Што ты тады робіш, Бэла?»
  «Вядома, ён за гэтым стаіць», — кпіла яна. «Хто яшчэ хацеў бы смерці ўсіх тых, хто мне блізкі?»
  «Нягледзячы на гэта, вы дасце яму інфармацыю, якую ён будзе выкарыстоўваць, і вы нават не ўсведамляеце гэтага. Ён разумны чалавек, Бэла.
  «Я не спрачаюся, Джэймс. Арганізуйце гэта для мяне, ці я зраблю гэта сам».
  Ён паківаў галавой. «Гэта будзе няпроста. Вы ў праграме».
  Яе смех быў амаль што хіхікаць. «Мая вокладка ўсё роўна знята. Што мне губляць?»
  «Я звяжуся з вамі. Трымайце тэлефон пад рукой».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 17
  Карлайл падышоў да стала Мэта. Ён выглядаў злым. «Элісан Рэй размаўляла па тэлефоне. Жанчына Рычардс зрабіла адзін. Што ты ёй сказаў?»
  Мэт не збіраўся абмяркоўваць гэта з Карлайлам. «Яна ўпэўненая?»
  «Так, і яна пакінула свой мабільны, чаго звычайна не робіць».
  Мэт вырашыў вярнуцца ў дом Бэлы, каб спытаць, ці не бачыў і не чуў хто-небудзь з суседзяў.
  Лілі была здзіўлена, калі ён сказаў ёй. «Навошта ёй рабіць бягун, сэр? Улічваючы, што яе сына знайшлі і збіраюцца ёй вярнуць? Увесь тыдзень яна адчайна шукала навін. Пакінуць свой тэлефон таксама гучыць хітра. Рэч жыве ў яе руцэ».
  - Мы знойдзем яе, - сказаў Мэт.
  «Што, калі гэта справа чалавека, ад якога яна хаваецца? Што, калі ён яе забраў?»
  Мэт падняў руку. «Давайце не будзем забягаць наперад. Магчыма, ёсць больш простае тлумачэнне».
  «Чаму вы думаеце, што хтосьці ўбачыў, куды пайшла Бэла?»
  «Таму што гэта такая вуліца. Усе яе суседзі ведаюць, што здарылася. Апошні тыдзень Бэла амаль не выходзіла з дому. Яе заўважылі, паверце мне на слова».
  * * *
  Праз паўгадзіны Мэт і Лілі стукалі ў дзверы па ўсёй вуліцы Бэлы. Неўзабаве даведаліся, што яна адна выйшла з дому і ўзяла таксі. Лілі вярнулася да машыны і пачала абзвоньваць мясцовыя фірмы.
  «Ёркскія таксі, сэр!» - крыкнула яна Мэту, які ўсё яшчэ глядзеў на гэта. «Яе даставілі на вакзал у Хадэрсфілдзе. Яна хацела быць там па адным. Машыніст мяркуе, што яна ехала на манчэстэрскі цягнік».
  Мэт вярнуўся ў машыну. «Яна магла паехаць куды заўгодна. Мы вернемся ў паліцэйскі ўчастак і паглядзім, ці зможам мы забраць яе на камеру відэаназірання».
  «Як вы думаеце, яна хадзіла да кагосьці?»
  «Ну, Лілі, я не думаю, што яна хадзіла праглядаць крамы. Калі мы вернемся, праверце запісы яе тэлефонных званкоў, паглядзіце, ці не тэлефанавала яна каму-небудзь, ці не паступіла яна перад тым, як выйсці».
  Вярнуўшыся на вакзал, Лілі звязалася з службай бяспекі на вакзале Вікторыя, якая адправіла па электроннай пошце кадры платформы, на якой прыбыў хадэрсфілдскі цягнік. Фільм ахопліваў дзве гадзіны. Мэт перамотваў наперад да незадоўга да двух, і яны глядзелі.
  Цягнік пад'ехаў, з яго выйшлі каля двух дзясяткаў чалавек. Адной з апошніх сышла Бэла Рычардс. Здавалася, яна была ў здранцвенні, без касметыкі на твары і з расхрыстанымі валасамі. У яе была сумка праз плячо, а ў руцэ — мабільны тэлефон.
  Мэт паказаў. «У яе ёсць другі тэлефон. Пра гэта трэба ў яе спытаць».
  «Што цяпер, сэр?»
  «Ну, мы маглі б ведаць, куды яна ідзе».
  «Я магла б паспрабаваць атрымаць вулічныя кадры», — прапанавала Лілі.
  У гэты момант у Мэта зазваніў тэлефон. Гэта была Элісан Рэй.
  «Бэла вярнулася дадому. Яна прыйшла некалькі хвілін таму, выглядаючы разбітай, і, не кажучы ні слова, легла ў ложак.
  «Добра. Не падштурхоўвайце яе, але пераканайцеся, што вы дакладна ведаеце, куды яна ідзе ў наступны раз, яна не можа проста блукаць сама па сабе. Ужо позна. Я пагавару з ёй раніцай».
  Ліля паглядзела на яго. «Значыць, яна ўсё яшчэ цэлая?»
  «Так, Лілі. Мы разбярэмся ў гэтым, але дамо Бэле час абдумаць усё. Я мяркую, што яна пайшла на сустрэчу з кімсьці — таемна. Калі мы маем на ўвазе, што яна была абаронай сведак, гэты нехта мог быць яе кантактам. А калі так, то яна нам усё адно нічога не скажа».
  «Дарэчы, у нас была судова-медыцынская экспертыза сумкі хлопчыка». Лілі атрымала доступ да справаздачы. «Нічога асаблівага. Мяшына адбіткаў пальцаў, некаторыя з якіх належаць дзіцяці — верагодна, хлопчыку — і Бэле».
  «Выкрадальнік надзеў пальчаткі, калі кінуў яго».
  Лілі чытала другі даклад. «На балоцістых дарогах таксама ніхто не заўважыў нічога дзіўнага. Напэўна, ён ведаў, якія яны ціхія, таму і выкарыстаў іх».
  «Не дурань, наш забойца?»
  * * *
  Бэле было над чым падумаць. Што ёй сапраўды трэба было з кім пагаварыць. Агнэс была адзіным чалавекам, які ведаў яе сітуацыю, акрамя Джэймса. Бэла ляжала ў ложку, разважаючы, ці варта даверыцца каму-небудзь яшчэ. Але хто? Не адзін з яе калег - вестка абляцела б каледж як лясны пажар. Можа, Нолан? Ён быў павераным. Ён сказаў, што хоча дапамагчы. Але ці магла яна сказаць яму праўду пра сваё мінулае?
  «Ты ў парадку, Бэла?»
  Гэта была Элісан, якая прынесла ёй гарбату. Бэла паглядзела на яе і ўсміхнулася. «Дабрацца. Ёсць навіны? Ці правярала паліцыя Сторнауэя гэты адрас?» — спытала Бэла проста таму, што ад яе гэтага чакалі. Яна добра ведала, што Олі там няма.
  Элісан пахітала галавой. «Мы яшчэ нічога не чулі. Куды ты сёння хадзіў? Вы ўсе страшэнна хваляваліся. Мой губернатар быў у яркім стане».
  «Я прашу прабачэння. Я не збіраўся ўцягваць вас у непрыемнасці. Прыйшлося выбірацца. Я адчуваў сябе ў пастцы ў гэтых чатырох сценах. Глупства з майго боку, я ведаю.
  «Вас не было некаторы час».
  «Я сеў на цягнік у Манчэстэр. Хацелася яшчэ раз убачыць станцыю. Гэта было апошняе месца, дзе я бачыў Алана жывым і размаўляў з ім. Я крыху пабавіўся, а потым сеў на цягнік дадому».
  Па твары Элісан Бэла бачыла, што яна ёй не верыць. Ну, ёй было ўсё роўна. Міліцыя, як ні старалася, нічога не магла ёй зрабіць. Быў толькі адзін спосаб дзеянняў — выправіць гэта самой. Калі пашанцуе, Джэймс арганізуе візіт на працягу некалькіх дзён. Тады б яна ведала.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 18
  Дзень 13
   
  - Ты будзеш рабіць усё, што я табе скажу, Бэла, - сказаў Джэймс. «Я правяду вас у пакой чакання, але не далей. Вы сустрэнецеся з былым мужам у асобным пакоі. Будзеце прысутнічаць вы ўдваіх і наглядчык. Ваша размова будзе запісана. Не адказвайце на яго пытанні. Уся справа ў тым, што ён адказвае вам. Вы не павінны даваць яму нічога, што ён можа выкарыстоўваць, каб знайсці вас. Ён на імгненне спыніўся. «Фізічнага кантакту таксама быць не павінна».
  Бэла кіўнула. Яна зрабіла б што заўгодна. Яна проста хацела, каб ён пагаварыў з ёй, расказаў, што здарылася з Оліверам. Пры гэтым яна нервавалася. Апошні раз Бэла бачыла яго больш за два гады таму, у судзе, пасля таго, як суддзя вынес прысуд. Позірк, які ён кінуў ёй тады, быў ядавіты. Яго павялі, лаючы яе, выкрыкваючы пагрозы забойствам і непрыстойнасці. Ён ненавідзеў яе з запалам.
  Але ён любіў свайго сына.
  «Знайдзіце ўвесь час, які вам патрэбны. Я разабраўся з FLO і следчымі. Поспехаў». Джэймс асцярожна штурхнуў яе наперад.
  Бэла была ў жаху. Цяпер яна была зусім іншым чалавекам, чым той, які ён памятаў. Але што з ім? Яна кахала яго аднойчы, у іншым жыцці. Тады яна нічога не ведала пра свет, у якім ён жыў. Ён быў мужчынам яе мары. Як яна магла быць такой даверлівай? Як яна магла не бачыць яго такім, якім ён быў на самой справе, жорсткім забойцам, які не выяўляў літасці? Як яна магла выйсці замуж за аднаго з самых сумна вядомых зладзеяў Манчэстэра і не ведаць?
  У наступныя месяцы пасля арышту Бэла лічыла, што ён прамыў ёй мазгі. Але праўда была нашмат прасцей. Бэла не хацела слухаць. Людзі спрабавалі сказаць ёй, асабліва Агнэс, але Бэла была настолькі апантаная, што праігнаравала іх усіх.
  Яна павольна зайшла ў пакой. Ён выглядаў расслабленым, бяскрыўдным, зусім не падобным на ажыятаж. Проста высокі хударлявы мужчына, у якога на шчоках былі ямачкі, калі ён усміхаўся. Яшчэ ў яго сярэдзіне сарака, ён павінен быў мець усё, дзеля чаго жыць. Ён, вядома, не быў падобны на злыдня. Не было ні шнараў, ні татуіровак, толькі вялікая ўсмешка на яго твары, калі ён падняў вочы і ўбачыў яе.
  Бэла добра адчула слёзы на вачах. Яго цёмныя валасы былі вельмі коратка падстрыжаны, і ён выглядаў бледным. Ён заўсёды ганарыўся сваім загарам і сваім дызайнерскім адзеннем. Цяпер ён быў апрануты ў турэмны камбінезон і выглядаў як і любы іншы хлопец. Звычайны. Але ён быў не простым хлопцам.
  «Як справы, лялька? Ты добра выглядаеш. Ты таксама добра пахнеш».
  Бэла пасунулася наперад. Яна пачала трэсціся. Магчыма, Джэймс меў рацыю, і яна ніколі не павінна была гэтага рабіць. «Роні, я. . . Я хачу з вамі пагаварыць».
  Роні Чалкер падняў свае худыя плечы і паціснуў плячыма. «Размаўляй, дзетка. Прайшоў час. Нам трэба шмат чаго дагнаць. Я спадзяваўся, што ты прыедзеш раней. Я сумаваў па табе».
  Ён прагучаў так рэальна, так разумна. Але Роні Чалкер не быў разумным. Ён дзяліўся жартам са сваім ворагам, потым страляў яму ў галаву, пакуль яны разам смяяліся. Ён быў жорсткім, разліковым і вельмі небяспечным.
  «Чаму так добра? Ты ненавідзіш мяне. Вы павінны ненавідзець мяне пасля чаго. . . што я зрабіў».
  «Час ідзе, усё мяняецца. Я змяніўся». Ён яшчэ раз паціснуў плячыма. «Са мной здарылася аварыя. Я ўпаў з лесвіцы і атрымаў удар па галаве. Гэта паставіла мяне ў шпіталь на шмат гадоў. Гэта зрабіла мяне іншым».
  Ніхто ёй гэтага не казаў. «Цяпер ты ў парадку?»
  «Яны так кажуць. У мяне былі сканы і аналізы. Доктар кажа, што пашкоджанне галаўнога мозгу. Задняя частка чэрапа была зламана. Гэта пакінула шнар на маім мозгу. У выніку я не той самы чалавек. Тыя жудасныя настроі, увесь той гнеў, які быў у мяне раней, усё знікла. У мяне таксама прабелы ў памяці».
  Ці адважыцца яна паверыць яму? Ці было гэта часткай нейкага складанага плана? Пасля суда прайшло два гады. Ён, вядома, ненавідзеў яе тады. Ён хацеў яе забіць. Бэла была ўпэўненая, што прайшло недастаткова часу, каб ён перадумаў.
  «Як ты ўпаў? Гэта быў няшчасны выпадак?»
  «Я не памятаю. Шрубы кажуць, што было. Няважна, што. Чым ты займалася, Іззі? Раскажы мне пра Олі. Як там мой чалавечак?»
  Ізі. Здавалася, прайшло цэлае жыццё з таго часу, як яе ніхто так не называў. Калі яна пайшла ў ахову сведак, ёй прыйшлося выбраць іншае імя. Яна абрала Бэлу, таму што гэта было вытворнае ад Ізабэль, а Рычардс было дзявочым прозвішчам яе маці. Роні, вядома, нічога гэтага не ведаў.
  Бэла паглядзела на яго твар, утаропілася яму ў вочы. Ці праўду ён казаў пра аварыю? Ён здаваўся іншым, значна больш спакойным. Але яна проста не магла быць упэўненая.
  - Ты раскажы мне , як там Олівер, Роні. Вы той, хто яго ўзяў.
  Ён глядзеў на яе некалькі імгненняў, а потым засмяяўся. «Ты прыпісваеш мне нешта там, дзетка. Няўжо я ўзяў нашага Олі? Цяпер ёсць ідэя!» Выраз яго твару змяніўся. На яго твары хмурыліся хмурыны, а цёмныя вочы ператварыліся ў кропкі. «Што ты кажаш, лялька? Што здарылася?» Рэзка вярнулася, рэзкі, адрывісты тон, які Бэла так добра запомніла.
  «Олі ўзялі. Яго няма ўжо тыдзень, а паліцыя не можа яго знайсці. Людзі, блізкія мне, былі забітыя, Агнес забіта». Яна працягвала глядзець яму ў вочы. «Ім стралялі ў галаву. У храме, Роні! Гэта быў ваш любімы метад забойства, так мне сказалі.
  Ён зноў засмяяўся, паківаў галавой. «Вы думаеце, што я забіў людзей? Вы думаеце, што ў мяне выкралі ўласнага сына? Калі ты не заўважыла, дзетка, я забіты. Я скончыў з усім гэтым. У мяне няма выбару?»
  «Я не веру табе, Роні. Я думаю, вы забілі Алана Фішэра і Агнэс таксама. Я таксама думаю, што вы забралі ў мяне Олі ў пакаранне за тое, што я вам зрабіў. Хто за ім даглядае? Яму патрэбен догляд. У яго астма, а інгалятара няма».
  Роні Чалкер раптоўна нахіліўся наперад. Начальнік зрабіў рух, каб перашкодзіць, але Роні махнуў рукой.
  «Будзь вельмі асцярожнай, Іззі. Няшчасны выпадак ці не, я ўсё роўна магу прайграць, асабліва калі мяне штурхнуць. Я не дазволю табе зашыць мяне зноў, таму нават не спрабуй».
  «Гэта не жарт, Роні. Олі ўзялі. Я прыйшоў сюды сёння, каб высветліць, ці залежыць гэта ад вас».
  Ён гаварыў павольна і разважліва. «Я паняцця не маю, хто такі Алан Фішэр. Вядома, я ведаў Агнэс, і мне шкада, што яна памерла. Што да нашага сына, я не дурань, Іззі. Яго месца з вамі. Я праводзіў дні, тыдні, спрабуючы змірыцца з тым, што ты зрабіў са мной. У першыя дні, калі б я мог цябе схапіць, я голымі рукамі выбіў бы з цябе жыццё. Але пасля аварыі я змяніўся».
  Гэта была праўда? Бэла не магла сказаць. Яго вочы нічога не казалі ёй. Яна не магла яго прачытаць. Ён заўсёды ўмеў трымаць свае сапраўдныя думкі пры сабе.
  Яе голас задрыжаў. «Ты не хлусіш пра Олі? Вы клянецеся, што не бралі яго?»
  «Я нічога табе не павінен, Іззі. Мне прыемна бачыць, як ты пакутуеш. Я ні ў якім разе не хачу палегчыць твой боль. Але я не меў дачынення да знікнення Олі, абяцаю вам. Табе трэба яго знайсці».
  «Што ты кажаш?»
  «Я яго не браў. Але я абяцаю вам гэта. Калі хто-небудзь звонку пакрыўдзіць майго хлопчыка, удараны ці не, я атрымаю яго галаву».
  «Эмі забрала яго, тваю сястру? Яна дапамагла б табе, калі б ты папрасіла».
  «Эмі адмовілася ад мяне. Я нават не ведаю, дзе яна цяпер жыве».
  Бэла амаль працягнула руку, каб дакрануцца да яго. Яна адняла руку. - Мне трэба ведаць, Роні. Гэта не пра мяне, гэта пра Олі. Ён хварэе, яму патрэбныя лекі. Калі вы што-небудзь ведаеце, вы павінны сказаць мне ".
  Роні Чалкер ухмыльнуўся. «Не памыліцеся. Я ненавіджу тое, што адбываецца з Олі, дзетка. Ён у мяне адзінае дзіця. Я тут забіты і бяссільны нічога з гэтым зрабіць. Як вы думаеце, што я адчуваю? Але плюсам з'яўляецца тое, што вам падабаюцца ўсе клопаты, якія гэта ў вас выклікае. Гэта псуе вашу знешнасць».
  «Гэта не пра мяне!» - завішчала яна. «Я проста хачу, каб Олі быў у бяспецы! Напэўна, вы таксама гэтага хочаце? Ты ж яго бацька, дзеля бога!»
  Ён пляснуў рукамі па каленях. «Добра, забавы і гульні скончаны. На гэты раз не я. Я ні ў якім разе не стаў бы шкодзіць свайму сыну. Вы ведаеце, як я абагаўляў гэтае дзіця».
  «Дык што з ім здарылася?» - сказала Бэла. Увесь страўнік паніч кінуўся назад. Бэла была настолькі ўпэўненая, што Роні прымусіў Олі пакараць яе. Адна гэтая думка захавала яе розум. Калі б гэта было так, яна ведала, што хлопчык будзе пад наглядам. Роні любіў свайго сына. Але цяпер ён казаў ёй, што не мае да гэтага ніякага дачынення.
  Ён правёў рукой па сваіх прыстрыжаных валасах. «Міліцыі трэба будзе больш пастарацца, каб яго знайсці. Гэта да цябе, дзетка, ламаць бізун. Хтосьці павінен ведаць, дзе ён. Азірніся вакол сябе, Іззі. Гэта зрабіў нейкі ідыёт з вашага кола сяброў або хтосьці, з кім вы працуеце. Прымусь міліцыю разабрацца». Ён злёгку нахіліўся да яе. - Вярні яго, Іззі, - прашыпеў ён на яе. «Таму што, калі што-небудзь здарыцца з Олі, гэта будзе не вельмі добра. Я загадаю знайсьці сволач, і ты таксама пацерпіш, што дазволіў гэтаму здарыцца». Ён зноў адкінуўся назад. Усмешка вярнулася. «Разумееш, што я кажу, дзетка? Вы разумееце, як ідуць справы?»
  Бэла разумела вельмі добра. Роні не меў дачынення да знікнення Олі, але што яшчэ горш, ён абвінаваціў яе. Усведамленне таго, што Олі можа быць страчана для яе назаўжды, разрывала яе сэрца. Яе слёзы ліліся, і яна нічога не магла іх спыніць.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 19
  Бэла вярнулася дадому ўшчэнт. Турма знаходзілася ў некалькіх мілях ад Ёрка, паездка на машыне доўжылася каля гадзіны. Джэймс высадзіў яе ў цэнтры Хадэрсфілда, і яна села на мясцовы аўтобус да Мелтама. Калі Бэла ўвайшла, Элісан не стала задаваць цікаўных пытанняў, толькі калі ў яе быў добры дзень. Бэла прыдумала апраўданне, што ёй трэба правесці некаторы час па-асобку, і правяла дзень, разглядаючы вітрыны ў Хадэрсфілдзе. Элісан гэта задавальняла, пакуль яна кожныя дзве гадзіны рэгістравалася праз смс.
  «Якія-небудзь навіны?» Тыя ж старыя словы, і той жа стары адказ — паківаў галавой. «Скажы таму дэтэктыву Брындлу, што я хачу ведаць, што ён робіць, каб знайсці майго сына. Гэта займае занадта шмат часу». Бэла паднялася наверх, каб паляжаць.
  Ёй было над чым падумаць. Па дарозе назад яна спытала Джэймса пра няшчасны выпадак з Роні. Яна хацела, каб ён пацвердзіў дэталі. Калі б Роні сказаў ёй праўду, магчыма, ён ужо не быў той пагрозай, якой быў раней. Жорсткі край усё яшчэ быў, але ён здаваўся стрыманым, менш злым. Як толькі яна пераканала яго, што Олі ў рэальнай небяспецы, ён заклікаў яе звярнуцца па дапамогу.
  Але цяпер Бэле прыйшлося сутыкнуцца з жахлівай праўдай. Нехта іншы быў настроены разбурыць яе жыццё. Нехта, хто ненавідзеў яе нават больш, чым Роні, сістэматычна ліквідаваў усіх, хто ёй быў дарагі.
  Элісан прынесла ёй кубак гарбаты. «Джоэл Доўсан прыйшоў у сябе, пакуль вас не было. Цябе не было ўсяго некалькі хвілін, калі ён быў у дзвярах. Дзіўны чалавек, што. Хацеў дакладна ведаць, дзе вы знаходзіцеся, і добра апрануўся, калі не мог сказаць яму».
  «Гэта проста яго шлях. Джоэл хвалюецца. Не хвалюйся, я яму патэлефаную пазней».
  Джоэл быў сябрам, адным з нямногіх, якія ў яе засталіся. Ён разумеў, і Бэла не хацела, каб ён засмуціўся. Ёй спатрэбяцца такія людзі, як ён, каб захаваць свой розум. Бэла сутыкнулася з самым цяжкім часам у сваім жыцці.
  * * *
  Яна моцна спала пару гадзін, пакуль Элісан не разбудзіла яе. «Ды Брындл тут. Ён хоча слова».
  Бэла паспешліва апранулася і спусцілася ўніз. Яна хацела атрымаць інфармацыю. Калі яна паверыла таму, што сказаў ёй Роні — а яна думала, што паверыла, — гэта азначала, што ў яе не было іншага выбару, акрамя як спадзявацца на паліцыю. Вялікае пытанне было ў тым, колькі яна павінна ім сказаць?
  Яна прыняла сваё рашэнне. «Я павінен вам нешта сказаць. Олівера няма ў Сторнаўэі. Я магу запэўніць вас у гэтым, што ён не быў забіты духам Гэйбам Паркерам».
  Лілі паглядзела на яе. «Як ты можаш быць такім упэўненым? Містэр Паркер быў на сувязі?»
  «Гейба Паркера няма».
  Дырэктар Брындл прачысціў горла. Бэла ведала, што ён падазраваў гэта.
  «Вы хочаце растлумачыць, міс Рычардс? Гэта жыццёва важная інфармацыя. Нам трэба было ведаць гэта з самага пачатку».
  «Я пераехаў сюды два гады таму. У Олівера не было бацькі. Я не хацеў, каб людзі пра нас пляткарылі, таму прыдумаў. Я казаў усім, што Гейб працуе за міль адсюль на буравых установках у Шатландыі. Такім чынам, ніхто не чакаў бы бачыць яго побач».
  Брындл маўчаў хвіліну-другую. «Чаму вы не сказалі нам пра гэта раней?»
  «Я не думаў, што гэта важна. Я ніколі не чакаў, што ты атрымаеш гэты ліст».
  «Улічваючы тое, што вы толькі што сказалі нам, ці ведаеце вы, хто гэта адправіў?»
  Бэла апусціла галаву. «Не, і гэта праўда. Я не хаваў Гейба Паркера. Мае калегі па працы, людзі, якія тут жывуць, усе сябры Олі ведалі яго імя і тое, дзе ён. Гэты ліст мог напісаць кожны».
  Брындл уважліва паглядзеў на яе. «Я не магу падкрэсліць, наколькі важна, каб вы расказалі нам усё, міс Рычардс. Калі Гейб Паркер - выдумка, што з астатнім вашым мінулым? Ці адчуваеце вы больш жаданне расказаць нам, дзе вы былі і што рабілі два гады таму? Гэта можа дапамагчы нам у расследаванні».
  «Зноў гэта! Цяпер, калі я зраўняўся з вамі, ваш час лепш выдаткаваць на пошукі Олі. Памятаеце яго? Зніклага пяцігадовага хлопчыка? Ён недзе там, ён адзін і я яму патрэбна. Я схаджу з розуму ад клопату». Бэла пачала плакаць.
  «У нас ёсць адна-дзве зачэпкі. Зірніце на гэты фотаздымак». Інспектор перадаў ёй фатаграфію чалавека, якога бачылі з Оліверам каля газетнага шапіка.
  «Я яго не ведаю. Хто ён?»
  «Гэта паліцэйскі, які забраў Алана Фішэра са станцыі Вікторыя?»
  Бэла зноў паглядзела на выяву. Яно было зроблена збоку, таму не было выразна відаць яго твар. «Не, гэта зусім не падобна на яго. У гэтага чалавека доўгія валасы, і паглядзіце на гэтыя рукі. У міліцыянта былі кароткія валасы. Ён таксама быў апрануты ў кашулю з кароткімі рукавамі. Ніякіх татуіровак на руках, вядома, не было».
  «Вы не ведаеце яго адкуль?»
  Бэла пакруціла галавой.
  «Спадарыня Рычардс, два дні таму і зноў сёння вы паехалі кудысьці самі. Куды ты пайшоў?»
  Яна адвярнулася. «Гэта не твая справа».
  «Мы таксама ведаем, што ў вас ёсць другі мабільны тэлефон», - сказаў ён.
  «Што, калі я зраблю?»
  «Другі тэлефон вы ўзялі з сабой у Манчэстэр пазаўчора. Вы пакінулі свой звычайны тэлефон тут, у доме. Другі мы бачылі на запісах камер відэаназірання, дзе вы на станцыі Вікторыя. З кім вы звязваецеся?»
  «Як я ўжо казаў, гэта не ваша справа. У многіх людзей больш за адзін тэлефон». Яна нахіліла галаву, слёзы пайшлі. «Калі б вы патрацілі столькі ж часу на пошукі Олі, колькі шпіёнілі за мной, вы маглі б яго ўжо знайсці».
  «Ці лічыце вы, што знікненне Олівера мае нейкае дачыненне да вашага жыцця да таго, як вы пераехалі ў Мелтам?»
  Бэла пакруціла галавой. «Не, я не ведаю».
  «Як ты можаш быць упэўнены?»
  «Я, і гэта ўсё, што я гатовы сказаць».
  * * *
  Вярнуўшыся ў машыну, Мэт зноў паглядзеў на фатаграфію чалавека. «Яна сапраўды яго не ведала», - сказаў ён Лілі. «Я бачыў гэта ў яе твары».
  «Яна здавалася ўпэўненай, што выкраданне Олівера не мае нічога агульнага з яе старым жыццём».
  «Я не ўпэўнены, ці веру ёй у гэтым».
  «Дык што ж адбываецца, сэр? Чаго нам не хапае?»
  Мэт нахмурыўся. «Я думаю, што яна хлусіць. Спрабуе абараніць сябе. Ці, магчыма, мы шукаем не ў тым месцы, не тыя рэчы. Мы разглядаем яе мінулае, таму што супер лічыць, што мы павінны. Па праўдзе кажучы, гэта заўсёды была магчымасць, улічваючы, што мы лічым, што яна знаходзіцца ў абароне сведак. Я думаю, што Бэла думала ў тым жа рэчышчы. Але нешта змянілася. Бэла выйшла сёння раніцай. Як бы я ні стараўся, я не магу даведацца, куды яна падзелася».
  «Але гэта прымусіла вас задумацца, ці не так, сэр?»
  «Гэта прадчуванне, не больш за тое, але падумай, Лілі. Калі б вы думалі, што нехта, ад каго вас абараняюць, забраў ваша дзіця, што б вы зрабілі?»
  «Гэта будзе залежаць. Калі б гэта быў чалавек, з якім я калісьці быў блізкі, і калі б гэта было магчыма, я б пайшоў і спытаў яго».
  «Дакладна. Я думаю, што Бэла Рычардс сёння наведала турму. Дамоўленасці былі зроблены хутка, і, магчыма, візіт быў па-за звычайным часам наведвання. Калі б мы ведалі, у якой турме, у іх будзе запіс».
  Ліля ўсміхнулася. «Я мог бы зрабіць некаторыя стрыманыя запыты, сэр. За суткі была туды і назад. Такім чынам, гэта дастаткова мясцовае месца — магчыма, Стрэнджвэйс ці Ёрк».
  Мэт Брындл быў цёплым да Лілі. Яна была разумнай і імкнулася рабіць усё добра. Ён паняцця не меў, як доўга яны могуць працягваць працаваць разам. Ён быў яшчэ як бы на выпрабавальным тэрміне, і Лілю адпраўлялі туды, куды трэба. Ён шмат гадоў працаваў з DS Paula Wright. Да канца сумеснага часу яны нязменна прыдумлялі аднолькавыя тэорыі, падзялялі аднолькавыя здагадкі. Мэт не ведаў, ці ўдасца яму калі-небудзь знайсці такія адносіны з іншым дэтэктывам, але ў Лілі ўсё было добра.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 20
  Бэла патэлефанавала Роберту і спытала, ці прыме ён яе. Ён прыйшоў адразу. «Я хвалююся, што міліцыя робіць недастаткова».
  «Я ведаю, што прайшло ўжо некалькі дзён, але яны робяць усё, што могуць», — супакоіў ён яе. «Гэта вельмі цяжка. Ім няма на чым ісці».
  «Вы не разумееце. Яны нешта ведаюць пра мяне, і гэта змяніла іх погляд на справу. Паліцыя мяркуе, што нехта з майго мінулага мог забраць Олі, каб пакараць мяне. Да сённяшняга дня я таксама так думаў. Шчыра кажучы, гэта мяне і трымала. Я ведаў, што чалавек, якога я меў на ўвазе, ніколі не пакрыўдзіць Олі. Але цяпер я ведаю, што яны не маюць ніякага дачынення да яго знікнення».
  Роберт выглядаў разгубленым.
  «У мяне ёсць мінулае», - патлумачыла яна. «Гэта не тое, што я магу абмяркоўваць з кім-небудзь, нават з вамі. Калі б я гэта зрабіў, гэта магло б паставіць пад пагрозу і мяне, і Олі».
  «Прабач, Бэла, але табе давядзецца растлумачыць крыху далей. Я ваш адвакат, вы можаце мне давяраць. Усё, што вы кажаце, знаходзіцца ў строгім сакрэце».
  Бэла была разарваная. Яна хацела сказаць яму. Ёй трэба было з кім пагаварыць. Яна хацела абмеркаваць тое, што сказаў ёй Роні. Роберт быў адзіным чалавекам, якому яна магла давяраць.
  Яна ўздыхнула. «Я ўдзельнічаю ў праграме абароны сведак. Вы разумееце, што гэта значыць?»
  Ён глядзеў на яе, яго твар быў пустым. «Гэта азначае, што вы не той, за каго сябе выдаеце. Што ваша цяперашняе жыццё - гэта фальшыва».
  Жорстка, але тым не менш праўда. «Калі б быў іншы спосаб, Роберт, як ты думаеш, я б не пайшоў?» Ён не адказаў. «Я сапраўды думаў, што чалавек, ад якога яны мяне абараняюць, забраў Олі, што ён знайшоў мяне і помсціў. Не супраць Олі, супраць мяне. Гэта менавіта яго стыль».
  «Адкуль вы ведаеце, што гэта няпраўда?»
  «Гэты чалавек калісьці быў маім мужам, бацькам Олі. Я ведаю, што ён любіць свайго сына і што ніколі не пакрыўдзіць яго. Я быў у яго ў турме і пытаўся ў яго». Яна зрабіла паўзу. Роберт выглядаў узрушаным. «Ён не браў Олі, так што я вярнуўся да пачатку».
  «Хто ён, гэты чалавек?»
  «Я не магу вам сказаць».
  «Вы павінны быць абсалютна ўпэўнены, што ён не мае дачынення».
  «Ён не», - настойвала яна.
  «Добра, я пагавару з паліцыяй, падштурхну іх да большага».
  * * *
  Было ўжо позна, але было яшчэ над чым папрацаваць. Мэту трэба было сфармуляваць план прасоўвання справы. Яны з Лілі вярнуліся на вакзал і праверылі, што паступіла. Калі яны не шукалі адказу ў мінулым Бэлы, дзе яны збіраліся шукаць?
  «Пад пазногцямі Агнес Харві была ДНК». Лілі глядзела на вынікі на экране свайго кампутара. «Але, баюся, не супадае».
  Мэт сеў за свой стол. Калі тое, што расказала ім Бэла, было праўдай, яны былі сур'ёзна адхілены ад сваёй веры ў тое, што яна ахоўвае сведак. Але калі не, то хто разбураў яе жыццё? Яна была звычайнай жанчынай, жыла звычайным жыццём. Каго яна магла так засмуціць, каб з ёй гэта зрабілі? «Гэта павінна быць адплата», — вырашыў ён. «Магчыма, канкуруючы злыдзень з крыўдай, адыграцца».
  Ліля паціснула плячыма. «Было б карысна, калі б мы ведалі, хто яе хлопец-злыдзень, муж ці што заўгодна».
  «Астатнія пяць забойстваў «містэра прабачэння» — у нас ёсць матэрыялы справы?»
  Ліля зазірнула праз акно ў яго кабінет. «Яны будуць з інспекторам Карлайлам. Ён выйшаў. Ён пакінуў іх на сваім стале».
  Мэт пайшоў за імі. Магчыма, гэта справа Карлайла, але знікненне Олівера Рычардса было яе часткай. Наступную гадзіну ці каля таго ён правёў над файламі.
  Нарэшце ён зачыніў апошні файл. «Няма нічога асаблівага. Наколькі я бачу, забойца нагой не правініўся — акрамя сабакі. Забойца думаў, што сабака належаў Марджары Бэнтлі, адной з ахвяр зялёнай маркі. Але не, яна проста даглядала. Мы ведаем, для каго?»
  Лілі падняла вочы. «Гэта павінна быць у файле, сэр. Той, хто валодаў небаракай, павінен быў быць сказаны ".
  Але гэтага не было ў файле. Фактычна не згадвалася, каму належаў сабака.
  «Заўважце, што сабаку знайшлі не адразу. Праз некалькі дзён гэта выявілася». Ліля здрыганулася. «Занадта жудасна для мяне, абадраны сабака».
  «Мы ўпэўнены, што гэта быў той сабака?»
  «На нашыйніку была бірка, сэр. Было два адрасы — уладальніка і Марджары Бэнтлі».
  Мэт вырашыў зірнуць на гэта. «Скончы і ідзі дадому, Лілі».
  «Што з вамі, сэр?»
  «Я збіраюся зірнуць на доказы па гэтай справе, а потым адкладу».
  «Вы шукаеце гэтую бірку, ці не так, сэр?»
  «Вось з чаго я збіраюся пачаць, Лілі».
  * * *
  Бэла стамілася. Гэта быў доўгі дзень. Ад стуку ў дзверы так позна ўвечары ў яе засціла сэрца.
  "Джоэл!" Яна са здзіўленнем убачыла сяброўку і калегу, якая стаяла на прыступцы.
  «Я вельмі хваляваўся за цябе, Бэла. Вы, напэўна, з глузду з'язджаеце. Я чуў супярэчлівыя паведамленні ў навінах. Сёння раніцай яны казалі, што паліцыя ведае, дзе Олівер, а цяпер кажуць, што ён усё яшчэ знік без вестак. Вы ведаеце, што адбываецца?»
  Бэла ўпусціла яго, і ён рушыў услед за ёй па калідоры ў гасціную.
  «Кожны ў каледжы дасылае свае лепшыя».
  Яна пахітала галавой. «Я стаміўся, Джоэл. Мне не да размоў, не сёння вечарам».
  «Я бачыў, як той адвакат сыходзіў. Ён быў тут некаторы час. Ён табе дакучаў?»
  Бэла кінула на яго запытальны позірк. Джоэл сачыў за ёй? «Роберт вельмі дапамагае. Ён дзейнічае за мяне, так што нам ёсць што абмеркаваць. Ён таксама не спаганяе мяне. Вы за мной шпіёнілі?»
  Яго твар апусціўся. «Я хвалююся, што той, хто забраў Олівера, можа вярнуцца і паспрабаваць прычыніць табе шкоду. Калі я буду побач, сачу, прынамсі, я буду ведаць, што ты ў бяспецы. Калі нешта пойдзе не так, я адразу змагу паведаміць паліцыі».
  Бэла крыху задрыжала. «Гэта не трэба. Акрамя таго, мне не падабаецца думаць, што ты там боўтаешся. Я ведаю, што ты маеш добрыя намеры, але думка аб тым, што за мной нехта шпіёніць, мяне палохае. Вы павінны зразумець. Усё і так кепска”.
  Гэта было не толькі яе ўяўленне. На адным узроўні Джоэл быў у парадку, але калі паглыбіцца пад паверхню, ён быў жудасны.
  «Вы селі сёння ў машыну незнаёмага чалавека. Ён сустрэў вас з аўтобуса ў Мелтэме. Я хваляваўся, таму сачыў за табой. Чаму вы трапілі ў тую турму? Вы там кагосьці ведаеце?»
  Ён ішоў за ёй! Гэта было значна горш, чым жудаснае. Гэта межавала з апантанасцю. «Ты не маеш права ісці за мной, Джоэл! Вы павінны спыніць гэта. Вы павінны мне паверыць, калі я скажу, што са мной усё добра».
  «Дык кім ён быў?»
  «Проста той, каго я ведаю. Сябар, які мне дапамагае».
  «Як Нолан?»
  «Так, але па-іншаму. Глядзі, Джоэл, гэта трэба спыніць. Бэла ведала, што ён мае добрыя намеры, але Джоэл Доўсан можа стаць праблемай. Калі б ён даведаўся пра яе старое жыццё і расказаў каму-небудзь. . . «У мяне ёсць сакрэты. Я не гатовы гаварыць пра іх, таму не пытайцеся і не пляткарыце пра мяне. Той чалавек, з якім вы мяне бачылі, з'яўляецца часткай жыцця, ад якога я сышла».
  «Я не вымаву ні слова. Ты можаш давяраць мне, Бэла. Я заўважыў, што вы не гаворыце пра мінулае».
  «Гэта наўмысна. І я не хачу пра гэта зараз гаварыць. Навокал бяспечней».
  «Пасля Эмы я ненавідзеў заставацца адзін. Я думаў, ты можаш адчуваць тое ж самае, хочаш кампаніі. Патрэбен сябар, каб пагаварыць з ім».
  Бэла ўздыхнула. «Са мной знаходзіцца міліцыянтка. І ў мяне Роберт на хуткім наборы». Яго твар апусціўся. «Ідзі дадому, Джоэл. Хопіць пра мяне турбавацца. Мне трэба крыху адпачыць».
  «Чым ён табе дапамагае? Ён незнаёмы. Роберт не ведае цябе так, як я. Чаму ты не пускаеш мяне, Бэла? Я магу дапамагчы, суцешыць вас».
  Бэла паглядзела на яго. На яго твары быў той сур'ёзны выраз, які яна так добра ведала. «Знікненне Олі складанае. Ёсць рэчы пра мяне, пра якія ніхто не ведае. Я крыху расказаў Роберту, але больш не магу раскрыць. Гэта можа паставіць мяне ў небяспеку».
  «Я не магу зразумець, пра што вы кажаце. Я не дазволю, каб з табой што-небудзь здарылася». Ён схапіў яе за руку. «Я хачу дапамагчы. Мне трэба дапамагаць, быць побач з табой. Ты павінна кагосьці ўпусціць, Бэла, дык чаму б не мяне?»
  «Табе не варта ўмешвацца, Джоэл. Я бяда. У мяне ёсць мінулае. Раней я ведаў нядобрых людзей, у прыватнасці аднаго чалавека. Калі ён даведаецца, дзе я знаходжуся, ён загадае мяне забіць».
  Джоэл выглядаў узрушаным. «Вас нехта шукае, вось і ўсё. Вы ўцяклі ад чагосьці жудаснага і схаваліся ў гэтай глушы».
  «Нешта такое. А цяпер пакіньце, калі ласка».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 21
  Яго інфармацыя пра жыццё Бэлы была амаль поўнай. Але пакуль ён не будзе гатовы, неабходна, каб ніхто не шукаў. З відавочнымі прэтэндэнтамі разабраліся. Але паліцыя была ўпартай, асабліва той тып Брындл. І хлопчык быў раздражненнем, без якога ён мог абысціся. Ягоны твар быў замацаваны ва ўсіх газетах краіны, і ён амаль не выходзіў з тэлевізійных навін. Яму трэба было б быць асцярожным. Адным з рашэнняў праблемы хлопчыка было пазбавіцца, каб яго ніколі не знайшлі. Калі спатрэбіцца, Кора дапаможа яму ў гэтым. Праблема Brindle, аднак, патрабуе некаторых разважанняў.
  Тым не менш, ён быў упэўнены, што Бэла хутка будзе з ім. Яшчэ крыху, як сціхне шум вакол знікнення хлопчыка, і тады ён возьме яе. Але перш чым ён паспее нават падумаць пра гэта, яму трэба будзе мець справу з папярэднікам Бэлы.
  Маладая жанчына, якая належала яму амаль васемнаццаць месяцаў, ляжала голая і ўсё яшчэ ляжала на лаўцы ў склепе. У жыцці яна была прыгажуняй. Аднак пасля смерці яна хутка прагоркла, нягледзячы на холад. Яе малочна-белая скура набыла жаўтлявы адценне. Ён не ўмеў з іголкай. Ён нанёс вострым лязом некалькі глыбокіх парэзаў, з якіх моцна сыходзіла кроў. Ён зашыў раны на яе сцёгнах і тулаве і зрабіў яе цела падобным на лапікавую коўдру. Але тыя, што былі на яе твары, былі горш. Глыбокі разрэз на адной шчацэ, груба зашыты, зрабіў яе твар перакошаным.
  Крыўдна было. Напачатку яна была прыгожая і абяцала такое. Ён сапраўды верыў, што яна тая. Але яна была, як і ўсе астатнія, няўдзячная і непастаянная. Яна хацела большага, большага, чым ён быў гатовы даць. У рэшце рэшт, забіць яе было адно задавальненне.
  Гэта павінна была быць простая задача. Усё, што ён хацеў, гэта замена Кіці. Прыгожыя маладыя жанчыны са светлымі валасамі былі ўсюды, але ўсё роўна гэта ніколі не атрымлівалася. Ён стукнуў кулаком па лаўцы, цяпер злы. Думкі пра жонку заўсёды засмучалі яго. Ён даў ёй усё, пайшоў на ахвяры, але ўсё, што яна зрабіла ўзамен, гэта прасіла большага, і яна падманула яго. Ён не павінен так думаць. Усё павінна было змяніцца. Бэла была іншай. Яна была той, ён быў у гэтым упэўнены.
  Ён старанна выбіраў апошні ўбор для папярэдніка Бэлы, адзенне, якое адпавядала б яе характару. Сукенка з пяшчотна-зялёнага шоўку з дэкальтэ і абліпальнай спадніцай. Як ва ўсіх жанчын, якія яго прыцягвалі, у яе былі бледныя светлыя валасы. Зялёны ёй пасаваў, ён адлюстроўваў яе вочы. Калі ён пачаў павольна апранаць цела, ён думаў пра час, які яны правялі разам. Гэты быў забаўны. Напачатку, калі яна была новай, ён не стрымліваўся. Але, нягледзячы на боль, яна не крычала і не плакала, як першая. Гэтая прыгажуня проста глядзела на яго сваімі празрыстымі зялёнымі вачыма. Яна моўчкі цярпела свой боль, трымала пры сабе свае праклёны.
  Ён старанна апрануў яе, расчасаў яе доўгія валасы і нанёс чырвоны бляск на бясколерныя вусны. «Бывай, дарагая». Ён лёгенька пацалаваў яе ў лоб, падняў на рукі і прайшоў некалькі метраў да ямы.
  * * *
  Мэт правёў наступную гадзіну ці каля таго, капаючыся ў архіве доказаў станцыі. Інцыдэнт са знятым сабакам адбыўся як мінімум васемнаццаць месяцаў таму, і ўсе доказы былі акуратна захаваны. Праблема заключалася ў тым, што тым часам у будынку былі зроблены перабудовы з-за паводкі, таму ўсё было перанесена.
  Нарэшце яго настойлівасць прынесла плён, і ён знайшоў празрысты пакет з двума біркамі для сабак. Як і чакалася, на адным было імя і адрас Марджары Бэнтлі. Але яна не была гаспадаром. Мэт не выдаляў цэтлікі на выпадак, калі спатрэбяцца дадатковыя выпрабаванні. Ён паднёс сумку да святла. Імя на другой бірцы было «Кэралайн Шэлдан». Яна жыла ўсяго ў некалькіх пад'ездах ад сабакі.
  Ён вырашыў патэлефанаваць і паразмаўляць з гэтай жанчынай першай справай раніцай, па дарозе. Ён напіша Лілі і раскажа ёй. Мэт не быў упэўнены, што ён даведаецца з размовы з Кэралайн Шэлдан, але яна была часткай галаваломкі.
  * * *
  Гэта быў доўгі дзень. Яго не было з самай раніцы. Гэта не спадабалася яго маці.
  Яна сустрэла яго словамі: «Абед сапсаваны. Шкада, таму што місіс Херст прыгатавала смажаную бараніну».
  «Жанчыну завуць Ірэн, мама. У хуткім часе мы будзем працаўладкаваць значна больш людзей. Стаўленне давядзецца мяняць».
  «Гэтым ты маеш на ўвазе мой, Мэцью. Мяне гэтая перспектыва вельмі палохае. Незнаёмцы па ўсёй маёй уласнасці, корпаюцца ў пакоях, чапаюць рукамі нашу мэблю і антыкварыят. Бог ведае, якое смецце яны пакінуць валяцца па маёнтку. Я не думаю, што вы ўсё прадумалі. Мяне гэта хвалюе да смерці. Што з таго, і твая работа».
  Мэт уздыхнуў. Яны праходзілі праз усё гэта столькі разоў. Ён думаў, што яна ўжо прымірылася з тым, што адбываецца з маёнткам. «Праца ў мяне добрая, я ў парадку. Я не збіраюся рызыкаваць».
  «Я не разумею, як ты можаш быць у парадку. Як вы справіцеся? Яны далі табе дзіця ў напарнікі». Яна высунула нос у паветра. «І яна жавала жуйку, калі вы пазнаёмілі яе са мной. Пры першых прыкметах таго, што ўсё пагоршыцца, гэта будзе выключана. Я ведаю гэты тып».
  «Ты нічога не ведаеш пра яе, мама. У Лілі ёсць задаткі добрага афіцэра. Я быў бы ўдзячны, калі б вы пакінулі свае каментары пры сабе. Вы можаце паспрабаваць мець справу са светам такім, які ён ёсць, а не такім, якім вы хочаце, каб ён быў».
  «Ты паняцця не маеш, Мэцью. Мне ёсць над чым падумаць. Твая праца, гэты дом і орды, якія прыйдуць сюды ў наступным годзе. Я хвалююся, што мы не будзем мець над імі ніякага кантролю, і яны разбураць гэтае месца».
  «Мы будзем наймаць ахоўнікаў. Больш каштоўныя прадметы будуць устрывожаныя. Мэбля і шафы будуць ашаляваны. Наведвальнікі змогуць глядзець, але не чапаць». Ён перабраў усё гэта ў каторы раз.
  «Вяроўка! Якая карысць ад гэтага будзе супраць нягоднікаў, якія будуць шанцаваць? Я сапраўды больш ні ў чым з гэтага не ўпэўнены, Мэцью. А цяпер Сара занялася тым тваім сябрам-будаўніком. Яны сёння вечарам у пабе . Я пытаюся ў цябе, Мэцью, пра што яна думае?»
  Такім чынам, гэта было тое, што гэта было на самай справе - Сара і Фрэдзі. «Здаецца, яна добра бавіць час. Фрэдзі вельмі вясёлы. Яна не пашкодзіць. Зараз вечар віктарыны ў Fox. Калі б я не быў такі стомлены, я б, магчыма, далучыўся да іх».
  «Справа не ў гэтым. Эндру Дэнхэм наставіў на яе шапку. Яго не бянтэжыць, што яна разведзеная з дзецьмі, а ў яго ёсць грошы. Чаму яна не бачыць сэнсу?»
  «Будзь сапраўднай, мама! Сара можа дагадзіць сабе, з кім яна займаецца. Яна вялікая дзяўчынка. Дэнхэм - старамодны дурань. Сара не для яго».
  «Сёння патэлефанавала Алівія. Яна пыталася пра цябе». Маці змяніла тэму.
  Алівія Медаўз была маладой жанчынай, на якую Эвелін Брындл паклала вочы ў якасці будучай жонкі для свайго сына. Мэт паморшчыўся. На яго думку, Алівія была добрая ў вельмі малых дозах. Але, як і яго маці, яна была снобам.
  «Яна цудоўная маладая жанчына, і вельмі адрозніваецца ад той, якую ты так любіў».
  «Я ўжо казаў табе, мама, не ўмешвайся».
  «Гэта не я прагнаў яе, Мэцью. Але я не магу сказаць, што пашкадаваў, калі яна пайшла».
  «Я не вінавачу цябе ў тым, што здарылася, мама. Я вырашыў скончыць з Мелісай. Але вы павінны дазволіць гэтаму быць. І Сара, і я самі выбярэм сабе партнёраў. Калі вы працягнеце спрабаваць злучыць нас, вы выклічаце супраць нас непрыязнасць і захварэеце самі».
  «Вы не маладзееце. А ты паранены. Сям'я Медаўз збіраецца на некалькі тыдняў у дом у Дорсеце. Алівія спытала, ці хочаце вы далучыцца да іх.
  Тон змяніўся. Эвелін Брындл паставіла свой лепшы голас для падману. «Кончы лухту, мама. Я ні ў якім разе не збіраюся праводзіць час з гэтай сям'ёй. Да таго ж у мяне праца».
  Яна зноў стала ломкай. «Сярэдзіна трыццатых і ніводнай жанчыны ў тваім жыцці. Я хвалююся за будучыню, Мэцью. Я не маладзею. Я хацеў бы бачыць цябе са спадчыннікам. Вам трэба ўладкавацца, правільна расставіць прыярытэты».
  Маці пакінула яго і паднялася спаць. Да гэтага часу Мэт страціў апетыт. Яго маці ніколі не збіралася мяняцца. Але яе стаўленне яго абурыла.
  * * *
  Джоэл Доўсан пакінуў дом Бэлы і пайшоў у мясцовы супермаркет. Ён спыніўся на паркоўцы ў той момант, калі Роберт заехаў за ім. Джоэл падышоў да яго. «У такія моманты Бэле патрэбны сябры, а не такія, як ты. Вы ўвесь час даймаеце яе. Паспрабуйце пакінуць яе ў спакоі. Ёй трэба адпачыць».
  «Што вы маеце на ўвазе — такія, як я? Я не ведаю, што вы думаеце, што мая роля, але я проста раю ёй, не больш. Зразумела, не прыставаць, як вы выказаліся. І я таксама не буду браць плату».
  «Яна не для вас», - дадаў Доўсан. «Калі вы сапраўды хочаце дапамагчы, прымусіце паліцыю пачаць сваю гульню. Той хлопчык ужо павінен быў быць знойдзены».
  «Я цалкам згодны, але з мілай спадарыняй Рычардс усё не так, як здаецца. Калі б вы сапраўды ведалі яе, вы б ведалі столькі».
  Джоэл утаропіўся на Роберта. «Я ведаю дастаткова. Ты забываеш, што я ведаю Бэлу даўжэй за цябе, і мы сябры. Яна мне давярае».
  «Тады вы даведаецеся, што адзін з яе хітрых маленькіх сакрэтаў цалкам можа ляжаць у аснове ўсяго гэтага».
  Джоэл злосна паглядзеў на яго. Бэла намякнула на таемнае мінулае, і аказалася, што Роберт ведаў нашмат больш, чым ён сам. «Вы не можаце рызыкаваць. Знайдзіце хлопчыка. Пагаворыце з паліцыяй. Яна сыходзіць з розуму ад турботы».
  Роберт глядзеў у адказ. «Вы назіраеце за ёй, ці не так? Б'юся аб заклад, вы не супраць пераследу. Прыгожая дама, як Бэла, самотная, як ты. Ты дзіўны, ты гэта ведаеш? Бэла не ў бяспецы, і я збіраюся папярэдзіць яе.
  «Вы нічога не ведаеце пра нашы адносіны. Я падабаюся Бэле. Мы сябры. Я не хачу, каб ты ўмешваўся. Калі вы гэта зробіце, я вярну сабе сваё!»
  «Я спадзяюся, што гэта не пагроза, містэр Доўсан. Калі гэта так, я буду вымушаны сказаць паліцыі, што вы задумалі».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Глава 22
  Дзень 14
   
  Кэралайн Шэлдан жыла ў некалькіх пад'ездах ад Марджары Бэнтлі на бакавой вуліцы ад Хадэрсфілд-роўд у Марсдэне. Мэт патэлефанаваў туды, калі ішоў на станцыю. Ён быў здзіўлены, убачыўшы, што дом выстаўлены на продаж. Тым не менш, ён грукнуў у ўваходныя дзверы.
  «Шукаеце Кэралайн?» — паклікаў яго з адчыненага суседняга акна пажылы мужчына. «Яе няма. Уладкаваўся на працу за міль. Яна сышла ў век. Агент па нерухомасці займаецца продажам і наведваннем людзей».
  Мэт бліснуў на мужчыну сваім значком. «Яна сказала табе, куды ідзе? Я хацеў з ёй пагаварыць».
  «Яна ніколі не сказала ні слова. Аднойчы раніцай я ўстаў, і дом прыбіралі. Яна пакінула мне запіску, сказала, што звяжацца, але гэтага не адбылося».
  «Ці ёсць хто-небудзь побач, хто можа ведаць?»
  «Я паняцця не маю, хто былі сябрамі Кэралайн. Яна была ціхім тыпам. Мяне заўсёды здзіўляла, што няма хлопцаў. Яна была прыгожая, доўгія ногі і светлыя валасы. Яна працавала ў той буйной будаўнічай кампаніі ў індустрыяльным парку Марсдэна. Хтосьці там можа ведаць, куды яна пайшла».
  «Вы ведалі Марджары Бэнтлі?»
  «Крывавая ганьба, што з ёй здарылася. Застрэлілі яе, але потым вы гэта даведаецеся. Усё, што яна рабіла, гэта даглядала сабаку Кэралайн. Я заўсёды лічыў, што яна, напэўна, патурбавала рабаўніка, калі прыносіла сабаку ў тую ноч».
  Мэт нічога не сказаў. Лепш бы пажылы чалавек не ведаў. Ён вярнуўся да сваёй машыны і пазваніў Лілі на станцыю.
  «Я еду ў індустрыяльны парк у Марсдэне. Кэралайн Шэлдан больш не знаходзіцца па адрасе, указаным на бірцы. Яна працавала ў будаўнікоў-гандляроў у парку. Я спадзяюся, што хто-небудзь можа сказаць мне, куды яна пайшла».
  «Хочаце, каб я вас там сустрэў?»
  «Не, я не буду доўга. Паглядзіце яшчэ раз вынікі, якія прыйшлі. Паглядзіце, ці ёсць што-небудзь карыснае».
  Індустрыяльны парк Марсдэна ўяўляў сабой вялікую тэрыторыю, якая змяшчае як гандлёвыя, так і прамысловыя аб'екты. Купцы-будаўнікі, пра якіх згадваў сусед — Райлі — былі велізарным месцам.
  Мэт прыпаркаваў машыну, і тут жа гучны голас загрымеў на яго. «Што ты тут робіш?»
  «Фрэдзі! Маглі б спытаць вас пра тое ж самае».
  Фрэдзі ўсміхнуўся. «Ну, я працую на вас. Ведаеце, нельга будаваць без цэглы і раствора».
  «Вы часта карыстаецеся гэтым месцам?»
  «Я ведаю гэты тон — гэта голас паліцэйскага. Я ўвесь час сюды хаджу. Добрае суадносіны кошту і выдатны выбар, але яшчэ лепш, што гэта мясцовае месца».
  «Вы ведалі Кэралайн Шэлдан? Яна тут працавала».
  «Не вельмі. Зацятая сука, яна была. Аднойчы пасварыўся з ёй наконт рахунку-фактуры. Яна працавала ў офісе і амаль не выходзіла на склад. Цяпер яна засталася. Я не думаю, што яна прапусціла».
  «Дзякуй, Фрэдзі. Магчыма, убачымся пазней, калі вы ўсё яшчэ будзеце дома, калі я вярнуся».
  «Не будзе, таварыш. Я бяру Сару на абед. Твая маці неахвотна пагадзілася няньчыць».
  «Жадаю ўдачы. Ма - майстар у мінулым ламаць планы людзей. Толькі зважай на крок».
  Уладальнік і кіраўнік склада Кевін Райлі вельмі добра памятаў Кэралайн. Ён сказаў Мэту, што яна спешна сышла. Праз тыдзень яна выглядала досыць шчаслівай, а на наступны ўладкавалася на працу ў Глазга. Сышоў адразу, без тлумачэнняў.
  «Мне было шкада бачыць, што яна сыходзіць. Яна вельмі добра спраўлялася са сваёй працай, хоць я ведаю, што яе не любілі. Яна была занадта жорсткай для большасці людзей. Нядзіўна, што з таго часу пра яе ніхто не чуў».
  «Вы ведаеце каго-небудзь, з кім яна была блізкая?»
  «Тая жанчына, якая клапацілася пра сабаку. Дрэнна, што там здарылася. Забіты, а тое, што было зроблена з гэтым бедным сабакам, нават думаць не варта».
  «Хто-небудзь яшчэ?»
  «Трымалася ў сабе, Кэралайн. Але быў хлопец. Я памятаю яго, таму што я быў здзіўлены. За ўсе гады, што яна працавала тут, я не памятаю, каб у Кэралайн быў хто-небудзь у яе жыцці, пакуль ён не з'явіўся. Не зразумейце мяне няправільна. Яна выглядала добра, але з ёй было цяжка наблізіцца — прыдзірлівая і калючая». Райлі засмяяўся. «Гэты хлопец рэгулярна забіраў яе з працы і выводзіў паесці. Дуг, яго звалі. Яна пазнаёмілася з ім, калі працавала прысяжным у Хадэрсфілдзе. Яна сказала мне, што ён працаваў на Бродбенце, на папяровай фабрыцы на тым пагорку. Ён кіўнуў.
  «У вас ёсць прозвішча?»
  Ён паківаў галавой.
  «Вы ведаеце, дзе была новая праца Кэралайн?» — спытаў Мэт.
  «Яна з'ехала ў Глазга. Фірма пад назвай McIntosh Plumbing. Відавочна, што яна купілася на бізнес. Сказала, што ў яе вялікія планы».
  * * *
  «Хто ён і што, чорт вазьмі, ты з ім зрабіла, Кора? Хлопец схуднеў!» Сястра Коры, Мэры, кінула адзін позірк на Олівера Рычардса, і яе сэрца запала за яго. За ўвесь час, што быў тут, ён не памыўся. Яго тонкія светлыя валасы былі бруднымі і прыліплі да галавы. «Паслухайце гэты кашаль і ўсё. Дзе вы яго трымалі? У тым нашым крывавым склепе?»
  «Вас тут не было. Вы паехалі ляцець у адпачынак, ці не так? Ён папрасіў мяне патрымаць хлопца некаторы час. Сказаў, што добра заплацяць. Яму не трэба лашчыць, Мэры. Я зрабіў яму ложак у склепе. Час ад часу давайце яму кавалак ежы і трохі вады. Ён не даставіць вам клопатаў».
  «Такім чынам, цяпер ты сыходзіш, пакідаючы яго мне. Як доўга цябе не будзе, Кора?»
  «Тыдзень, але пагляджу, як будзе. Вы справіцеся. Толькі не выводзьце яго. Ён быў у газетах ".
  «Мне гэта не падабаецца, Кора. Можа нехта прыйдзе пашукаць».
  «Ніхто не падымаецца да канца. Вам скажуць, што з ім рабіць праз дзень-два. І не захапляйся занадта, бо гэта не будзе прыгожа».
  Мэры не спрачалася. Як толькі Кора сышла з дарогі, яна адсартавала хлопца. Першае, што яна зрабіла, гэта сагрэла яго, а потым прыняла ў доўгую гарачую ванну. Ён таксама мог абысціся рознай вопраткай.
  Мэры назірала, як яе сястра ад'язджае, і суцяшальна абняла хлопчыка. У яе была добрая ўсмешка. «Няхай вам будзе накормлена і камфортна. У Коры няма ні грама мацярынства. Што нам рабіць з гэтым кашлем, а? Вы прымаеце ад гэтага лекі?»
  Олівер Рычардс кіўнуў. «У мяне астма», — прахрыпеў ён. «Мне патрэбны мой інгалятар».
  «І наша Кора так і не атрымала для вас? Ганьба ёй!»
  Мэры раззлавалася на сястру. Дзіця было толькі пешкай у нейкай гульні, у якую гулялі яна і той вар'ят. Яна паняцця не мела, што чакае лёс хлопчыка, але яна вырашыла правесці час з ёй як мага камфортней. З гэтай мэтай Мэры заслала ложак на канапе перад камінам у гасцінай. У пакоі было цёпла, далёка ад сырога склепа, у якім ён сядзеў апошні тыдзень. Яна ўключыла тэлевізар і дала яму соку.
  Ён пачаў плакаць. «Я хачу сваю маму».
  «Не хвалюйся, маленькі чалавек. Усё будзе добра. Я зраблю што-небудзь супраць гэтага кашлю». Яна пагладзіла яго па галаве.
  «Мая мама будзе задавацца пытаннем, дзе я».
  «Вы не павінны хвалявацца. У цябе няма праблем».
  Добрыя словы Мэры, здавалася, зрабілі сваю справу, і ён пачаў расслабляцца. Упершыню за некалькі дзён хлопчыку стала камфортна. Вочы заплюшчваліся. Вельмі хутка ён будзе спаць.
  Сёння днём у вёсцы быў царкоўны распродаж. Мэры вырвала б. Яна купіла б яму што-небудзь у аптэцы супраць кашлю і што-небудзь апрануць з распродажу. Яна замкнула дзверы, а тэлефона няма. Яе не будзе максімум гадзіну.
  * * *
  Распродаж быў у царкоўнай зале ў Мелтаме. Было шмат дзіцячага адзення і цацак, усё гэта было вельмі танна. Мэры выбрала для хлопчыка адзенне, а таксама цэлы мяшок цацак і гульняў, каб ён забаўляўся.
  Яе візіт да аптэкі абярнуўся не вельмі добра. Мэры пасварылася з фармацэўтам, які адмовіўся выдаць ёй інгалятар без рэцэпту лекара. У рэшце рэшт, ёй прыйшлося задаволіцца бутэлечкай лінктуса ад кашлю.
  * * *
  Калі Мэт увайшоў, Лілі падняла вочы з шырокай усмешкай на твары. «Я трохі раскопваў, сэр. Працуючы з прадчуваннем, я зноў паглядзеў запісы аб нараджэнні і шлюбе. Адгадайце, што я знайшоў?»
  «Давай, здзіві мяне». Ён усміхнуўся ёй у адказ.
  «Мы ведаем, што Бэла Рычардс — не яе сапраўднае імя. Зараз у моргу ёсць хтосьці, хто, як мы лічым, быў блізкі да яе — Агнес Харві. Так што я паглядзеў прозвішча "Харві" і пашанцавала. Нейкая Ізабэль Харві выйшла замуж на поўдні Манчэстэра шэсць гадоў таму. Здагадайцеся, каму?»
  «Вы лічыце, што Ізабэль наша Бэла?»
  «Так, гэта скарочаная версія назвы».
  «Давай, за каго яна выйшла замуж?»
  «Рон Чалкер!»
  Мэт быў ашаломлены. Калі Лілі мела рацыю, то ён мог бы добра зразумець, што Бэла робіць для абароны сведак. З таго, што ён успамінаў пра справу, жонка Чалкера давала паказанні супраць яго. «Чаму ты так упэўнены, што ў цябе патрэбная жанчына?»
  «Таму што праз год Ізабэль Чалкер нарадзіла сына — Олівера».
  Такім чынам, Бэла хавалася ад Роні Чалкера. Але ці гэта ён забраў іх сына? Цяпер патрэбна была прамая размова.
  «Мы пойдзем і пагаворым з ёй. Занадта шмат часу прайшло, а пра хлопчыка ўсё яшчэ нічога. Трэба разарваць гэтую справу. Бэла нешта ведае. Яна наведала турму, і нам не патрэбны крыштальны шар, каб сказаць, каго яна бачыла».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 23
  «Падказка». ДС Ян Бэквіт высунуў галаву за дзверы кабінета Мэта. «Мы разаслалі ўсім мясцовым лекарам агульнай практыкі і аптэкам інфармацыю пра стан Олівера Рычардса. Мяркуючы па ўсім, раней сёння жанчына была ў аптэцы ў Мелтаме, што даставіла ім цяжкі час, таму што яны не хацелі прадаць ёй інгалятар. Яны ведаюць гэтую жанчыну, і ў яе няма хворых на грудзі. Што вы думаеце?»
  «Я думаю, што мы павінны наведаць яе. Як яе завуць?»
  «Мэры Тэрнбул. Яна жыве са сваёй сястрой на Холм-роўд. Гэта той пабелены дом, які вы бачыце, калі дасягаеце вяршыні Пагорка Казлоў адпушчэння».
  «Я ведаю гэта, сэр», - крыкнула Лілі. «Я павязу, калі хочаш».
  Яны выйшлі са станцыі і накіраваліся па дарозе ў бок Холмфірта. Адтуль яны выбраліся на Вудхед Роўд і накіраваліся ў вёску Холм. Сельская мясцовасць была прыгожая, але каб дабрацца туды, спатрэбіцца некаторы час.
  «Калі яна жыве ў Холме, навошта ехаць у Мелтам па аптэку?» — спытаў Мэт.
  Ліля ўсміхнулася. «Гэта крыху драйву, ці не так? Магчыма, у яе былі іншыя справы. У Мелтаме яшчэ ёсць банк. З такой хуткасцю, як яны зачыняюцца, людзі з'язджаюцца з некалькіх кіламетраў.
  «Дзе ты жывеш, Ліля?»
  «Я жыву ў Марсдэне, у адным з тых катэджаў на схіле гары над каналам. Мне пашанцавала, я атрымаў яго па добрай цане гадоў пяць таму. Было гэта ў пажылой пары. Яны пераязджалі ў абароненую кватэру».
  «А як наконт тваіх бацькоў?»
  «Мой бацька зрабіў адзін, калі я быў дзіцем, так што я ніколі не меў з ім шмат агульнага. Ён усё яшчэ з'яўляецца час ад часу, але ён пустая трата месца. Не стварае праблем. Мая мама таксама крыху лускаватая. Была чарада мужчын, большасць з якіх больш за ўсё хацелі даху над галавой. Калі я быў маленькім, я праводзіў шмат часу з бабуляй і дзядулем. Але цяпер яны абодва мёртвыя».
  «Твая мама яшчэ побач?»
  Лілі скоса зірнула на яго. «О, так. Рана ці позна вы абавязкова сутыкнецеся з ёй. Сэдзі Хэйнс, дзікая парафіяльная жанчына».
  «Я прашу прабачэння. Я паняцця не меў. У вас быў цяжкі час». Мэт быў у шоку. Лілі здавалася такой прыземленай і нармальнай.
  «Нічога страшнага. Я магу паклапаціцца пра сябе. Большую частку жыцця мне даводзілася. Што з вамі? Жыццё ў вашай сядзібе поўнае сонца і ружаў?»
  Мэт усміхнуўся. «З такой маці, як мая? Наўрад ці!»
  «Яна кахае цябе, аднак. Яна клапоціцца, і гэта вельмі важна. А як наконт твайго таты?»
  На імгненне Мэт выглядаў сумным. «Я страціў бацьку, калі мне было каля трыццаці. Гэта была вялікая змена для нас абодвух, і мая мама ніколі гэтага не пераадолела. Было вельмі шкада. Я хацеў бы праводзіць з ім больш часу, але мяне адправілі ў прыватную школу-інтэрнат у Лідсе, калі я быў зусім маленькім. Я амаль не быў дома».
  «Прабачце, я не хачу падкопвацца. Вы, мусіць, лічыце, што я такі-сякі знаўца».
  «У гэтым я крыху падобны да вас. Мне падабаецца, каб маё асабістае жыццё заставалася такім. Але калі вы ўвесь час з кімсьці працуеце, вы не можаце не даведацца штосьці адзін пра аднаго».
  Дарога Холм вілася змейкай на мілі праз пагоркі і балоты. Нарэшце яны праехалі праз вёску Холм і дабраліся да завулку, які падымаўся на Гару Казлоў Адпушчэння. Яны бачылі катэдж, які стаяў злева.
  «Выглядае амаль закінутым», - адзначыў Мэт. «Яны не маглі рамантаваць гадамі».
  Лілі праверыла тэлефон і прачытала паведамленне са станцыі. «Тут жывуць дзве сястры, Кора і Мэры Мэйсан. Ні пра аднаго з іх нічога не вядома».
  Мэт быў раздражнёны. Час і месца зрушыліся, крыху не ў парадку. Ён утаропіўся на старую катэдж, змураваны з пабеленага каменю. Размясціўшыся ў рэзкім профілі на схіле гары, ён выглядаў зусім як той іншы дом. Гэта таксама было ў палках, і гэтак жа абшарпаныя. Нават фарба была такога ж колеру, цёмна-вясковага зялёнага.
  Лілі зірнула на яго, але нічога не каментавала. — Я пайду пастукаю, сэр. Мэт адкінуўся назад, яго жывот рабіў сальта. Ён паспрабаваў нагадаць сабе — Гэта не тое самае месца . Усё, што цяпер зроблена.
  «Няма адказу, калі яны не маўчаць наўмысна».
  «Магчыма, яна яшчэ не вярнулася. Я пайду ззаду». Але Мэт усё яшчэ вагаўся.
  Гэта было тое, чаго ён баяўся. Прыступ панікі менавіта тады, калі яму трэба было заставацца на вышыні. Хлопчык мог быць тут. Інакш навошта Мэры Мэйсан так тэрмінова патрабаваць інгалятар? Фармацэўт палічыла, што раней ні ёй, ні яе сястры нічога падобнага не было патрэбна. Яго інстынкт зноў падключыўся.
  — крыкнула яму Лілі. «Я атрымаў яшчэ адно паведамленне ад ніка, сэр. Відавочна, што Мэры Мэйсан пайшла на царкоўны распродаж у Мелтаме і купіла кучу вопраткі для хлопчыкаў і гульняў. Здаецца, мы здабылі золата».
  Заднія дзверы былі замкнёныя. Мэт далучыўся да Лілі наперадзе. Яна глядзела праз бруднае акно ўнізе.
  «Я не вельмі добра бачу, але там дакладна хтосьці ляжыць на канапе перад камінам».
  Мэт паглядзеў. Яна мела рацыю. Ён зноў грукнуў дзвярыма. нічога.
  «Вокруг спіны. Я забіваю». Ён кінуўся прэч. Задняя дзверы была з звычайнай таннай фанеры. Ён замахнуўся здаровай нагой, моцна штурхнуў яе нагой, і яна расхінулася. Яны былі ў.
  Гэта было не толькі звонку, але і ўнутры таксама нагадвала яму тое іншае месца. Мэт стаяў на кухні, ашаломлены. Толькі вочы яго варушыліся, бегаючы з кута ў кут, агароджаны каменнымі сцяной. Гэта быў мёртвы званок для той іншай кухні, амаль без посуду. Сцены пачалі замыкацца вакол яго, і яму стала цяжка дыхаць. Ён адчуваў, што ўсё паветра высмоктваецца з лёгкіх. Дробіны пылу кружыліся вакол у дзіўным лучы сонечнага святла, якое прабівалася праз бруднае акно. Святло было дзіўнае, ненатуральнае. Ён пачаў хістацца, ён збіраўся ўпасці на зямлю. У галаве ён пачуў шум, а потым крык. На адно вар'яцкае імгненне ён адчуў пах гару пасля падзення гранаты.
  Лілі паціскала яму руку. «Сэр! Сэр! ты ў парадку? Ты збялеў».
  Мэт сагнуўся ўдвая, схапіўшыся за калені. Яго рот быў адкрыты, і ён задыхаўся. «Не. Я ў жаху!» Прыкідвацца было бескарысна, Лілі бачыла, у якім ён стане.
  Яна гаварыла з ім далікатна. «Нічога страшнага. Вы ў бяспецы. Гэта не тое самае месца».
  «Я ведаю, я ведаю. Але вось так мяне бярэ». Ён глыбока ўздыхнуў. Гэта была поўнамаштабная панічная атака. Адзіны спосаб справіцца з гэтым - пусціць яго на самацёк. Ён выцер халодны пот на лбе. Ён быў бяссільны спыніць гэта. Ён паспрабаваў глыбока ўдыхнуць.
  Каштоўныя секунды праляцелі. «Давайце агледзімся. Гэта можа адвесці цябе ад гэтага, - нарэшце прапанавала Лілі. «Канапа. . .”
  Ён спатыкнуўся за ёй праз калідор і ў гасціную. Ён не мог думаць. Ён нават забыўся, чаму яны тут. Потым ён пачуў кашаль.
  Лілі схапіла яго за руку. «Гэта гучыць нядобра».
  У гасцінай было цёпла. Удалечыні гарэў агонь. Невялікая постаць ляжала на канапе, накрытая пуховай коўдрай. Мэт падняў куток. Олівер Рычардс быў белы і ўвесь дрыжаў. Кожныя некалькі секунд рэзкі кашаль перапыняў яго дыханне. Мэт мог сказаць, што ў хлопца тэмпература. Ён дакрануўся да рукі хлопчыка.
  - Олі, - прашаптаў ён, - цяпер ты ў бяспецы. Час прачнуцца». Мэт павярнуўся да Лілі. «Яму зусім нядобра. Патэлефануйце ў хуткую дапамогу, нам таксама спатрэбіцца судова-медыцынская група».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 24
  Суперінтэндант Дайсан паляпаў Мэта па спіне. «Вы зрабілі добра. Дзіця ў бальніцы адчувае сябе добра, і Элісан Рэй адвезла маці да яго».
  Мэт паківаў галавой. «Не да мяне. Мы атрымалі падказку і проста рушылі ўслед».
  Мэт не згадваў пра сваю панічную атаку. Па дарозе назад Лілі запэўніла яго, што таксама нікому не раскажа. Калі яму пашанцуе, яны стануць менш жорсткімі, як толькі ён зноў прывыкне да працы.
  «Бэквіт арыштаваў Мэры Мэйсан у Мелтаме. Другую, яе сястру Кору, неўзабаве затрымаюць. Відаць, яна паехала ў Скарборо да цёткі».
  «Сёстры не ўзялі хлопчыка. Я стаўлю на гэта».
  «Магчыма, вы маеце рацыю. У сваёй заяве Мэры Мэйсан сказала Бэквіту, што яны лічаць яго сябрам. Бяда ў тым, што яна не скажа, хто гэты сябар». Дайсан засунуў рукі ў кішэні і пагойдваўся на пятках. «Але яна будзе, як толькі апамятаецца».
  «Крыміналістыка?»
  «Пакуль мы гаворым, мыем катэдж. Што ты зараз задумаў?»
  «Я прытрымліваюся прадчування, - сказаў Мэт. «Улічваючы, што абедзве ахвяры блакітнага штампа былі звязаны з Бэлай, я правяраю сувязь паміж іншымі. Забойствы зялёнай пячаткі, напрыклад — іх было тры. Я правяраю, ці ведалі яны ці мелі справу з жанчынай па імі Кэралайн Шэлдан. Ёй належаў абадраны сабака. Я спрабую выйсці на след жанчыны».
  «Чаму? Які яе ўдзел ва ўсім гэтым?»
  Мэт паглядзеў на начальніка. «Я думаю, што яна была чалавекам, якога насамрэч шукаў забойца. Я думаю, што прычынай трох забойстваў з зялёнай маркай было тое, каб пазбавіцца ад усіх, хто быў блізкі да Кэралайн. Калі ён браў яе, ён не хацеў, каб да нас прыйшлі яе самыя родныя і блізкія».
  «Гэта гіганцкі скачок! Як вы з гэтым справіліся?»
  «Таму што я не магу знайсці Кэралайн. Нібы яна растала ў паветры. І прынамсі адна з ахвяр зялёнай маркі, Марджары Бэнтлі, была блізкая да яе. Яна, безумоўна, праклала б шлях да нашых дзвярэй, калі б Кэралайн раптам сышла ў самаволку, нічога не сказаўшы. Каралайн павінна была паехаць на працу ў Глазга. Нібыта яна купіла акцыі фірмы McIntosh Plumbing. Фірма існуе нармальна, але Кэралайн няма. Яны ніколі не чулі пра яе. Калі б гэты крок быў сапраўдным, Кэралайн падтрымлівала б кантакт з Марджэры. Можа, нават хацеў, каб яна наведалася. Таму ад Маргеры прыйшлося пазбавіцца. Не забывайце, што цяпер у нас ёсць спасылка на забойствы «містэра прабачэння» і тое, што здарылася з сынам Бэлы. Я цвёрда падазраю, што яна - яго наступная ахвяра».
  Дайсан паківаў галавой. «Гэтая Кэралайн павінна быць недзе. Будзе нейкая памылка. Ад каго вы атрымалі інфармацыю?»
  «Яе былы працадаўца, Кевін Райлі, хлопец, які валодае гандлем будаўнікоў на Марсдэнскай прамысловай тэрыторыі. І я не думаю, што ён памыліўся».
  «Мы ведаем, як яна выглядае, гэтая Кэралайн Шэлдан?»
  «Я атрымліваю па электроннай пошце фота з яе старога месца працы». Мэт на імгненне спыніўся. «Паколькі ў нас ёсць новая інфармацыя, я хацеў бы пагаварыць з камандай «Містэр Прабачэнні». Давядзіце іх усіх да хуткасці».
  «Гэта справа Карлайла».
  «Так, я ведаю, але ён нікуды не дзенецца, так, сэр?»
  «Справядлівы каментар! Але наперадзе я прадбачу непрыемнасці». Дайсан выйшаў з кабінета.
  Мэт падняў трубку і патэлефанаваў Кевіну Райлі.
  «Інтэрфейс Мэт Брындл, Хадэрсфілд.» Цяпер гэта спатыкалася з языка лягчэй. «Ці пазнаеце вы гэтага Дуга, калі я пакажу вам пару фотаздымкаў?»
  «Так, я так думаю. Ён быў дзіўны. Элегантна апрануты, але не гаварыў шмат. Я ўяўляла, што Кэралайн зусім не той тып. Я пытаўся ў яе пра яго, але яна была хітрая. У нейкі момант я пачаў думаць, што ён мае нейкую ўладу над ёй, не тое каб я меў уяўленне аб тым, што гэта можа быць ".
  «Я прынясу пару фотаздымкаў крыху пазней». Аднак гэта не было падобна на іх татуіроўшчыка. Як толькі Олівер Рычардс задумаўся, ён спытаў хлопчыка пра яго.
  Наступная частка галаваломкі заключалася ў тым, каб паглядзець на забойствы на чырвонай марцы і паспрабаваць высветліць, ці звязаны з імі канкрэтны чалавек. Файлы ляжалі на стале Карлайла. Мэт пайшоў спытаць, ці можа ён іх пазычыць.
  Карлайл перадаў іх. «Чуў, вы хочаце канферэнцыю. Нікуды не дзенешся. Мы зрабілі ўсё, што маглі».
  "З'явіўся іншы ракурс", - сказаў Мэт. «Я падумаў, што было б дарэчы сказаць камандзе».
  «Што заўгодна. Дайсан прызначыў сустрэчу на шэсць. Але зрабіце гэта імкліва, ці не так? Сёння вечарам да спадарыні прыйшлі людзі.
  Вярнуўшыся за свой стол, Мэт паглядзеў профілі дзвюх ахвяр чырвонай маркі. Яны былі парай, Карл і Дэбора Торнлі. Іх абодвух знайшлі на Марсдэн-Маўры трынаццаць месяцаў таму з кулямі ў галаву. Профіль, які склалі Карлайл і яго каманда, быў у лепшым выпадку схематычным. Карл Торнлі быў партнёрам у стаматалагічнай практыцы ў Хадэрсфілдзе. Яго жонка была медсястрой. Мэт наведаў яго раніцай.
  З трох ахвяр зялёнай маркі, Марджэры Бэнтлі, пра якую яны ўжо ведалі. Адным з двух іншых быў Оскар Ферт, студэнт мясцовага ўніверсітэта. Ён падпрацоўваў у італьянскім рэстаране на Марсдэн Хай-стрыт. Мэт ведаў гэта. Ферт быў знойдзены ў сваёй машыне на ўніверсітэцкай паркоўцы з куляй у скронь. Апошняй ахвярай стала Соня Кросланд, цырульнік, якая жыла і працавала ў Хадэрсфілдзе. Яна была незамужняй і жыла адна. Соню знайшлі мёртвай у сваёй кватэры. Мэту трэба было праверыць, якія ў іх адносіны з Кэралайн.
  Прыйшоў электронны ліст ад Кевіна Райлі з гандляроў будаўнікоў. Мэт адправіў фатаграфію проста на прынтэр і чакаў.
  Лілі вярнулася са сталоўкі з кубкам кавы для яго. «Што вы збіраецеся сказаць іншым сёння вечарам? Вы павінны ведаць, што снайперская стральба ўжо пачалася. Бэквіт кажа ўсім, хто будзе слухаць, што вы новы фаварыт Дайсана і трэба сцерагчыся. Яны таксама кажуць, што мы з табой не пратрымаемся. Яны кажуць, што я працую з табой часова, і ты пазбавішся, як толькі зможаш. Нас называюць «мел і сыр».
  Мэт устаў з-за стала, каб узяць раздрукоўку. «Гэта крыху па-дзіцячаму, і ён памыляецца. Я яшчэ не вырашыў наконт працы, Лілі. Частка таго, што яны кажуць, праўда. Я правяраю працу, і супер паставіў вас са мной, пакуль я не прыму рашэнне. Так што няма нічога пэўнага. Але калі я вырашу застацца, я думаю, што вы станеце выдатным членам маёй каманды.
  «Дзякуй, сэр, я ў захапленні ад гэтага. Я ведаю, што гэта проста плёткі, але я перадам усё, што пачую. Я не павінен распавядаць казкі, але інспектор Карлайл валодае помслівасцю. Бэквіт нядрэнны, але ён трымаецца прыкладу Карлайла».
  Але Мэт не слухаў. Ён глядзеў на фатаграфію Кэралайн Шэлдан. Ён падняў яго, каб Лілі ўбачыла. «Каго яна вам нагадвае?»
  «Божа! Я разумею, што вы маеце на ўвазе. Гэтыя светлыя валасы, прыгожыя рысы твару. Яна тэлефануе Бэле Рычардс».
  «Значыць, у яго ёсць тып. Наш забойца асаблівы. Жанчыны, на якія ён арыентуецца, выглядаюць вось так». Мэт зноў падняў выяву. «Без сумневу, гэта яго ўяўленне аб дасканаласці. Але яны становяцца мішэнямі, толькі калі вядуць ізаляваны лад жыцця. Нядобра ісці за кімсьці з мужам, вялікай сям'ёй і шырокім колам сяброў. Яны нарабілі б шмат шуму, калі яна знікла. Насамрэч жанчыны, якіх я падазраю, што ён забраў, нават не былі заяўлены як прапаўшыя без вестак - як Кэралайн. Бэла адпавядае патрабаванням. У яе жыцці вельмі мала людзей. Падумайце пра гэта. Калі б не тое, што яна ў ахове сведак, хто б заўважыў, калі б яна таксама знікла?»
  Лілі кіўнула. «Яе сын. І вашу цікавасць выклікаў Алан Фішэр».
  «Гэта была памылка забойцы, якая спрабавала расправіцца з яе сынам. Адпраўка ліста нібыта ад Гейба Паркера.
  «Чаму б проста не забіць хлопчыка?»
  «Я не ведаю, але з улікам часу ён мог бы гэта зрабіць. Магчыма, ён чакаў, пакуль забярэ Бэлу. Магчыма, ён хацеў выкарыстаць хлопца як нейкую разменную манету. Нам трэба праверыць, ці ёсць яшчэ хто-небудзь, хто добра ведаў Кэралайн. Сваякі. Любы, з кім яна, магчыма, абмяркоўвала гэтага новага мужчыну».
  «А выпадковыя?»
  «Калі я маю рацыю, яны далёка не выпадковыя, Лілі. Наш забойца пазбаўляецца ад усіх, хто можа перашкодзіць яго планам».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 25
  Суперінтэндант Дайсан загадаў усім прысутнічаць на сустрэчы, і галоўны офіс быў набіты. Там былі Карлайл і Бэквіт з некалькімі афіцэрамі ў форме, а таксама трэцяй камандай, якую Мэт яшчэ не ведаў.
  Балбатні было шмат. Каманды абмяркоўвалі справу, і атмасфера была напружанай. Карлайл стаяў, склаўшы рукі, і глядзеў на Мэта. Позірк яго быў варожы.
  Дайсан стукнуў па стале. «Цішэй, вы шмат. Што тычыцца забойстваў "містэра прабачэння", усё адбылося. Пачынаюць назапашвацца доказы, якія паказваюць на спасылкі, дзе раней мы іх не бачылі. Гэта дзякуючы свежым поглядам DI Brindle. У нас таксама ёсць верагоднасць іншых ахвяр, пра якія мы не ведаем. Першапачаткова інспектор Карлайл займаўся гэтай справай у асноўным для сябе, але ў святле таго, што мы цяпер ведаем, гэта давядзецца змяніць».
  Мэт убачыў позірк Карлайла ў бок Дайсана. ІП гэта зусім не спадабалася.
  Дайсан звярнуўся да Карлайла. «Справа занадта разраслася. Засталіся толькі вы і Бэквіт, і з усімі новымі доказамі вы абодва ніколі не справіцеся. Супер зрабіў паўзу. У пакоі наступіла цішыня. «Я вырашыў зноў узяць на сябе ролю SIO».
  Вельмі дыпламатычна, падумаў Мэт.
  «Такім чынам, многія з вас паведамяць мне аб любых знаходках. Там мы будзем збіраць усю інфармацыю на гэтай дошцы». Ён паказаў на велізарную дошку інцыдэнтаў, усталяваную ў галоўным офісе. «Паколькі новыя рэчы былі атрыманы ў выніку расследаванняў, праведзеных DI Brindle, ён збіраецца растлумачыць, што мы маем да гэтага часу».
  Мэт падышоў да Дайсана ў пярэднюю частку пакоя і адкашляўся. «Правільна. Забойца «Містэр Прабачэнні». Калі каманда інспектора Карлайла знайшла фота Олівера Рычардса ў доме Агнэс Харві, яна дала нам спасылку. Тады мы не разумелі, што гэта значыць». Ён замацаваў фатаграфію Кэралайн Шэлдан побач з фатаграфіяй Бэлы Рычардс на дошцы інцыдэнтаў. «Цяпер мы ведаем больш. Гэтыя дзве жанчыны не толькі аднаго ўзросту і жывуць падобным жыццём, але і выглядаюць аднолькава. Я лічу, што наш забойца ў першую чаргу не зацікаўлены ў тых людзях, якіх мы называлі «выпадковымі». Яго галоўнай мэтай з'яўляецца блізкая ім жанчына».
  Па пакоі стаяў гоман. Карлайл паківаў галавой. «Адкуль вы ўзялі гэтую лухту?» — гукнуў ён.
  Мэт праігнараваў яго і напісаў на дошцы імёны «Марджэры Бэнтлі», «Оскар Ферт» і «Соня Кросланд». «Гэта трое пацярпелых з зялёнымі пячаткамі на руках. Я лічу, што ўсе яны ведалі Кэралайн Шэлдан і былі ў нечым блізкія да яе. Калі б яна знікла, яны б паднялі трывогу і заявілі аб яе знікненні, таму яны павінны былі ехаць».
  «Дзе твае доказы, Брындл?» - крыкнуў Карлайл. «Гучыць як чартоўская добрая казка, але нам спатрэбіцца не адно вашае здагадку, каб прасунуць гэта наперад».
  Чулася мармытанне.
  Дайсан ступіў наперад, і яго голас загрукатаў, змоўкшы размову. «Я думаю, што тэорыя DI Brindle мае заслугі. Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, у нас ёсць усё астатняе, таму мы зробім прыярытэтам праверыць гэтыя тры. Пагаворыце з супрацоўнікамі фірмы, у якой тут працавала Кэралайн. Праверце Crosland і Firth для спасылак на яе.» Дайсан кіўнуў на Карлайла. «Вы і DC Beckwith можаце паклапаціцца аб гэтым».
  Мэт зноў узяў на сябе справу. «Дзякуй, сэр. Ахвяраў, знойдзеных з чырвонымі пячаткамі, таксама трэба праверыць». Ён напісаў на дошцы «Карл і Дэбора Торнлі». «Паглядзіце яшчэ раз на іх жыццё, каго яны ведалі. Яны працавалі ў стаматалагічнай практыцы ў горадзе. Нам патрэбна імя зніклай самкі, каб пайсці з гэтай парай». Ён пастукаў па дошцы. «Ахвяра, якая стаіць за гэтымі двума забойствамі, будзе выглядаць як Кэралайн і Бэла: бландынка і прыгожая, але, што больш важна, яна не будзе прызнана зніклай без вестак».
  Карлайл буркнуў. «Вельмі карысна. Мы зноў вярнуліся да пагоні за крывавымі ценямі».
  «Не, калі мы будзем дбайнымі. Праверце, задайце правільныя пытанні, і я ўпэўнены, што мы знойдзем жанчыну, з якой былі блізкія Торнлі, якая адпавядае профілю. Вернемся да Кэралайн. Пакуль мы не даведаемся пра іншае, яна прапала без вестак. Я прапрацаваў інфармацыю, якую мне даў яе былы працадаўца, і зрабіў прабел. Мы павінны пашырыць нашы запыты. Незадоўга да знікнення яна бачылася з мужчынам. Усё, што ў мяне ёсць, гэта імя "Дуг". Я пакажу яе працадаўцу фатаграфію чалавека, які выкраў Олівера Рычардса, і пагляджу, ці пазнае ён яго. Гаворачы пра Олівера, Мэры Мэйсан была затрымана, але яе сястра Кора Мэйсан усё яшчэ там. Яе трэба знайсці і прывезці. Само сабой зразумела, было б вельмі карысна, калі б яны сказалі нам, для каго яны глядзяць дзіця ".
  Балбатня пачалася зноў, але ўсмешка знікла з твару Карлайла.
  – зноў прагучаў голас Дайсана. «Добра. Вы ўсе ведаеце, што трэба рабіць, таму ідзіце і рабіце гэта».
  * * *
  Слёзы цяклі па шчоках Бэлы. Яна не магла стрымацца. Яе моцная палёгка, пачуўшы навіны пра Олівера, адкрыла шлюзы. Калі афіцэр пастукаў у яе дзверы і паведаміў ёй навіны, яна зламалася. Ён супакоіў яе і сказаў, што Олівер у бяспецы, але Бэла настойвала на тым, каб убачыць яго сама. Афіцэр адвёз яе ў шпіталь.
  Яе сын спаў, але варочаўся ў сне. Ён выглядаў пачырванелым. Яго ўскудлачаныя светлыя валасы раскідаліся па падушцы.
  З ім сядзела медсястра. «Не хвалюйцеся, ён у парадку. Мы яму нешта далі, каб ён некалькі гадзінаў спаў».
  Бэла падсунула крэсла да ложка. У яе малюсенькага хлопчыка на руцэ была кропельніца. «Ён . . . паранены?» Яе голас задрыжаў.
  «Некалькі драпін, але нічога сур'ёзнага», - сказала медсястра. «Гэта яго грудзі, што выклікае непакой. Мы ведаем, што ў яго астма, але ў яго таксама інфекцыя. Таму ён і на кропельніцы. Такім чынам мы можам даць яму вадкасці і антыбіётыкі».
  Бэла ўзяла яго за руку і пагладзіла лоб. Олі спаў далей. Часткова яна верыла, што ніколі больш не ўбачыць свайго хлопчыка, але паліцыя была верная свайму слову. Яны знайшлі яго для яе. «Ці магу я застацца?»
  Медсястра ўсміхнулася і кіўнула. «Цяпер ён у бяспецы. На вуліцы стаіць афіцэр. Больш ніхто да яго не наблізіцца».
  Бэла ўсміхнулася з палёгкай, але слёзы працягвалі цячы.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 26
  Дзень 15
   
  "Сёння мы размаўляем з Оліверам Рычардсам", - сказаў Мэт.
  Лілі выглядала з сумневам. «Пры ўмове, што яго мама і лекары з гэтым згодныя, сэр. Хлопец многае перажыў. Небарака. Магчыма, ён яшчэ не ў стане прайсці праз усё гэта».
  «Не хвалюйся, я спачатку паразмаўляю з яго мамай. Тым часам мы наведаем гандляроў будаўнікоў і зноў пагаворым з Кевінам Райлі. Мы пакажам яму фота татуіраванага чалавека, і паглядзім, ці пазнае ён яго».
  «Я думаў, што ў Карлайла быў такі канцэрт?» - сказала Лілі.
  «Мы сустрэліся з Райлі. Карлайл пераследуе Кэралайн з іншага боку».
  Ліля памаўчала хвіліну. «А як наконт папяровай фабрыкі Бродбента? Можа, нехта там яго ведае».
  «Калі гэты Даг сапраўды забраў Кэралайн, я сумняваюся, што ён быў дзе-небудзь побач з Бродбентам. Гэта будзе прыкрыццём. Але мы спытаем, каб быць упэўненым».
  «Каманда Карлайла незадаволеная. Бэквіт пляткарыў пра цябе. Ён быў на гэта, як чортава рыбная жонка, калі я прыйшоў сёння раніцай. Заціх, калі ўбачыў мяне».
  Мэт усміхнуўся. «Гэтага можна было чакаць. Я новенькі — ну, як яны, дык я. Больш за палову людзей, якія тут працуюць цяпер, не было побач, калі я быў актыўны раней. Таму яны не лічаць мяне адным з іх. Яны, верагодна, лічаць, што я гадаванец Дайсана, таму што ён аддае мне частку справы і мы так дружныя».
  Ліля ўсміхнулася. «Чаму гэта, сэр?»
  «Некалькі гадоў таму Дайсан быў у захапленні ад маёй маці. Ён заўсёды быў побач. Выводзіў яе некалькі разоў».
  Ліля засмяялася. «Супер і твая маці? Я гэтага зусім не бачу. Што тычыцца жанчын, ён крыху дзівак. Ніколі не атрымліваецца правільна».
  «І на гэты раз таксама не стаў. Мая маці - сноб. Адзінае, што меў на ўвазе Талбат, гэта ранг у войску. У той час ён быў падказаны для ACC. На жаль, прычынай гэтага стаў сардэчны прыступ. З таго часу кожны год яго спрабуюць адправіць на пенсію. Яго трымае толькі чыстая ўпартасць».
  «Такім чынам, няма АКК, няма рамантыкі, сэр?»
  «Гэта прыкладна такі памер, Лілі. Мая дарагая маці кінула яго, як гарачую цагліну, у тую хвіліну, калі ён захварэў».
  «Вы бачылі ранішнюю газету?» DC Beckwith падышоў да стала Мэта. Ён стаяў, усміхаючыся, і трымаў у руках газету. «Гэта сапраўды ўзбудзіць сітуацыю».
  Мэт зусім не лічыўся з гэтым. Твар Рона Чалкера быў намаляваны на першай старонцы. У артыкуле таксама было паменшанае фота Бэлы і іх сына Олівера. Чалкер звярнуўся ў газету і скардзіўся, што яго хлопчыка скралі, а яму нічога не сказалі. Відавочна, што газета выцерла гэта, а потым адправілася на пошукі Бэлы. Склалі два і два і знайшлі яе.
  Мэту было цікава, ці ведае яна. Яна не прызналася, што знаходзіцца ў ахове сведак, але цяпер яе месцазнаходжанне і новая асоба былі цалкам выкрыты.
  «Спадарыня Чалкера, хто б гэта мог падумаць? Ёй пашанцавала вярнуць хлопчыка. Палова злачыннага свету паўночнага захаду пасварылася з гэтым злыднем».
  Бэквіт меў рацыю, але тады ён не ведаў пра пагрозу Бэле з боку самога Чалкера.
  Ліля ўжо тэлефанавала. Яна пахітала яму галавой. «Яна пайшла ў бальніцу, каб быць з сынам».
  Вядома, мела. Што б яна яшчэ рабіла? «Мы павінны сказаць ёй адразу. Спачатку бальніца, а потым гандляры будаўнікоў».
  * * *
  Бэла заснула, трымаючы Олі за руку. Яна ўсё яшчэ сядзела ў крэсле, апусціўшыся на яго ложак. Ад удару па плячы яна прачнулася.
  Гэта быў апошні чалавек, якога яна чакала ўбачыць. «Джэймс! Чаму ты тут? Што здарылася?»
  Ён працягнуў ёй скручаную газету. «Прачытайце гэта».
  Бэла села. Гэта павінна было быць чымсьці важным, каб прывесці Джэймса сюды. Яна паглядзела на першую паласу, і яе сэрца сціснулася. гэта. Якраз тады, калі справы пайшлі на лепшае. Яна паглядзела на Джэймса. «Як гэта адбылося?»
  Джэймс паківаў галавой. «Гэта справа Чалкера. Я ж казаў вам, што ён выкарыстае ваш візіт у сваіх мэтах. Калі вы сышлі, ён звязаўся са сваім адвакатам і расказаў яму пра вашага сына. Скардзіўся, што яму не сказалі. Палічыў, што калі б ты не пайшоў да яго, ён усё роўна не даведаўся б. Астатняе пра вас і Олівера залежыць ад упартага рэпарцёра, яркай іскры, якая імкнецца зрабіць сабе імя. Як толькі прэса даведалася пра выкраданне, яны сабралі яе разам».
  «Ці ведае Роні, дзе мы?»
  «Так, я падазраю, што ён робіць. Я вас папярэджваў, што ён нешта паспрабуе».
  Бэла паглядзела на яго. «Гэта быў просты візіт».
  «Наўрад ці гэта было. Распавёўшы яму пра Олівера, вы далі яму менавіта тое, што яму трэба, каб знайсці вас». Джэймс паківаў галавой.
  «Я павінен быў сказаць яму пра Олі. Гэта была ўся мэта візіту. Ці азначае гэта, што мы павінны зноў пераехаць?»
  «Гэта мая праца - трымаць цябе ў бяспецы, Бэла. Я не магу гэтага зрабіць, калі Чалкер ведае пра вашу новую асобу і пра тое, дзе вы жывяце».
  «Я хачу пра гэта падумаць. Я пакуль што нікуды не магу, Олі не да гэтага. У яго інфекцыя грудной клеткі, і яны хочуць затрымаць яго некаторы час».
  Джэймс утаропіўся на яе. «Але вы разумееце небяспеку?»
  Яна кіўнула.
  «Чалкер - помслівы злачынец».
  «Ты не павінен мне гэта казаць», - адказала яна. «Ці даведаліся вы што-небудзь пра яго аварыю?»
  «Ён не хлусіў. Ён сапраўды атрымаў пералом чэрапа. Але крыху пра тое, каб быць змененым чалавекам, сумнеўна. Людзі ў турме лічаць, што ён такі ж дрэнны, як і раней».
  Бэла глядзела на газету. «Як толькі Олі стане лепш, я падумаю. Мяне цяпер тут няма чаго трымаць. Я страціў Алана і сваю цётку. Ніхто не захоча ведаць нас, калі прачытае гэта». Яна вярнула яго Джэймсу. «Незалежна ад таго, праз што мы прайшлі, нас усё роўна будуць разглядаць як жонку і сына забойцы. Новы пачатак можа быць менавіта тым, што нам трэба».
  * * *
  Бэла сядзела са спячым Оліверам, калі прыйшлі Мэт і Лілі. Яна не выглядала задаволенай бачыць іх.
  «Не будзіце яго. Яму патрэбны адпачынак».
  Мэт усміхнуўся ёй. «Мы прыйшлі сюды не для таго, каб пагаварыць з Оліверам, хоць рана ці позна нам давядзецца. Мы прыйшлі паглядзець на цябе».
  Бэла стомлена ўздыхнула. «Вы бачылі артыкул. Мяне ўжо наведваў мой кантакт па абароне сведак. Ён зноў хоча перанесці нас, і я адказала так. Як толькі Олі перажыве горшае, мы паедзем. Мы зноў знікнем».
  «Вы прызнаеце, што ўдзельнічаеце ў праграме?»
  Яна паціснула плячыма. «Цяпер бессэнсоўна прыкідвацца адваротным. Маё прыкрыццё разляцелася. Гэтая ануча дае ўсё, раздзел і верш. Я жонка злыдня-забойцы — не менш Роні Чалкера. Мы не можам цяпер тут заставацца».
  Мэт коратка дакрануўся да яе пляча. «Я зраблю так, каб вы з хлопчыкам не засталіся адны».
  Яна кіўнула. «У калідоры стаіць афіцэр. Я адчуваю сябе тут дастаткова бяспечна».
  «Мы арыштавалі адну з дзвюх жанчын, якія ўтрымлівалі Олівера, але падазраем, што за яго выкраданнем стаіць нехта іншы. Ён што-небудзь сказаў?» — спытаў Мэт.
  «Не. Большую частку часу Олі быў па-за ім».
  «Калі гэта нейкае суцяшэнне, жанчына, якую мы трымаем пад вартай, была ў Мелтэме, купляючы яму адзенне і цацкі. Яна спрабавала даць яму інгалятар, калі яе злавілі».
  «Гэта нешта, я мяркую. Але забрала яго не жанчына. Ён нічога не казаў пра тое, што яму давялося перажыць, але мітусіўся ў сне. Гэта быў чалавек. У яго былі доўгія валасы і татуіроўкі. Олі памятае іх дастаткова добра».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Глава 27
  Чалкер! Ён з агідай кінуў газету на стол. Пэўна, Чалкер не шукаў спагады? Больш злоснага злачынца ў гэтых краях не знайсці. Але гэта азначала, што цяпер Бэла была ў цэнтры ўвагі. Усенародная ўвага. Ён заплюшчыў вочы, раптам стаміўшыся. Гэта было значна цяжэй, чым іншыя. Жанчына ніколі не магла проста знікнуць, каб ніхто не заўважыў. Не цяпер.
  Яго планы павінны былі змяніцца. Ён яшчэ раз прачытаў загаловак. Можа быць, усё было нядрэнна. З таго, што ён чуў пра Чалкера, гэты чалавек быў помслівым дзядком. Цяпер ён ведаў, дзе знаходзіцца Бэла, і Чалкер мог выкарыстаць гэтую інфармацыю, каб адпомсціць. Ён усміхнуўся. Безумоўна, гэта можна зрабіць так, каб ён выглядаў так. Гэта быў відавочны спосаб абыйсці яго дылему. На самай справе, гэта было ідэальна. Гэта пайшло яму на карысць. Бэла знікне, а Чалкера абвінавацяць у арганізацыі. Ён выклаў бы след. Калі ён зробіць гэта правільна, паліцыя будзе шукаць не далей, чым былога Бэлы. Ён вярнуўся на правільны шлях і так блізка, што адчуў смак поспеху.
  Ён быў гатовы некалькі дзён. Дом быў шыкоўны, увесь падрыхтаваны для наступнага жыхара. Апошняя выбранніца сышла ў яму, ад яе засталося толькі косці. З Бэлай у поле зроку ён не шкадаваў. Кэралайн была як першая, Аніта. Бунтарскі. Так што яму прыйшлося падаць ёй урок. На жаль, ён зноў зайшоў занадта далёка. Ён нанёс сур'ёзныя траўмы і быў вымушаны пазбавіць яе ад пакут. Яе смерць прыйшлася нялёгка. Адзінае, што ён мог зрабіць, гэта пасадзіць яе ў турму, трымаць прыкаванай да гэтай лаўкі ў холадзе і сырасці без нічога, каб палегчыць дыскамфорт. Парэзы моцна крывавіліся. Яе апошнія гадзіны былі пакутлівымі. Бедная Караліна! Як яна пакутавала.
  Яна была балюча худая ў канцы. На працягу некалькіх тыдняў ён даваў ёй толькі скарынкі і ваду, і яна была знясіленая. Павольны тарфяны агонь на дне ямы неўзабаве ператварыў яго бялявую прыгажуню ў абгарэлы шкілет. Калі яма астыла, ён паклаў яе з Анітай пад дошчачную падлогу, якую сцілаў на кухні.
  * * *
  «Зноў ты». Райлі не выглядала задаволенай бачыць Мэта і Лілі.
  Мэт дастаў фота. «Я хачу, каб вы паглядзелі на гэта. Скажыце, ці пазнаеце гэтага чалавека».
  «Будзьце рэзкімі, мы забралі аўдытараў. Я ўпэўнены, што ўсё добра, але гэты працэс мяне ўсё роўна нервуе».
  Мэт перадаў яму палепшаную фатаграфію з відэа, якое Люк Стэндыш зняў на свой мабільны. Райлі некалькі секунд разглядаў яго.
  «Я разумею, што вы маеце на ўвазе. Гэта можа быць ён. Але ў хлопца Кэралайн былі карацейшыя валасы і без шапкі.
  Мэт перадаў яму другую выяву. «Нам узарвалі татуіроўкі на яго руках».
  Райлі паківаў галавой. «Не. Хлопец, які бачыўся з Кэралайн, не меў татуіровак. Я б запомніў».
  «Вы ўпэўнены?» — расчаравана спытаў Мэт.
  «Так, станоўча. Ён быў звычайным хлопцам, у ім няма нічога дзіўнага і асаблівага».
  Яны вярнуліся да машыны.
  «Што ты думаеш?» — спытала Ліля.
  «Я не ведаю, што думаць. Калі гэта чалавек, якога мы шукаем, куды падзеліся татуіроўкі?»
  «Ён мог надзець маскіроўку, калі браў хлопчыка, сэр. Гэта маглі быць накладныя татуіроўкі. Дастаць парык было б дастаткова проста. Такім чынам ён прымусіў нас бегаць і разглядаць не тых людзей. У суседскага дзіцяці ёсць нейкія перадачы. Яны падобныя на татуіроўкі. Яна апранае іх на рукі, кожны дзень іншы дызайн».
  Мэт яшчэ раз паглядзеў на фота. «Магчыма, вы маеце рацыю. Гэтыя валасы могуць быць парыком. Магчыма, татуіроўкі таксама фальшывыя».
  «Хочаш даведацца, ці працуе гэты Дуг у Бродбента?»
  «Не. Вы можаце патэлефанаваць ім са станцыі, калі мы вернемся. Важней паглядзець на Карла і Дэбору Торнлі. Даведайцеся, ці не бачыліся хто-небудзь з іх блізкіх даўно».
  * * *
  Олівер Рычардс прачнуўся і выявіў, што яго маці дрэмле побач. Ён пяшчотна пагладзіў яе па шчацэ. Гэта тое, што ён рабіў раніцай, калі спаў у яе ложку. Бэла прачнулася і прыціснула яго да сябе, лашчачы яго валасы.
  «Ты напалохаў мяне да смерці», - прашаптала яна. «Я думаў, што больш ніколі цябе не ўбачу».
  Олівер кашлянуў. «Гэта быў чалавек. Ён сказаў, што ў яго ёсць коміксы, і я магу іх атрымаць. Прабач, мама».
  Бэла пацалавала яго. «Гэта не твая віна. Доктар кажа, што ваш кашаль паляпшаецца. Я вазьму цябе з сабой дадому, як толькі дазволяць».
  «Чалавек быў у парадку, ён мяне не пакрыўдзіў. Але дама мне не спадабалася». Голас яго быў хрыплы. «Яна замкнула мяне і казала непрыемныя рэчы. Яна сказала, што я цябе больш не ўбачу».
  Олівер заплакаў. Гэта было жудаснае выпрабаванне. Бэла ведала, што ёй пашанцавала, што ён вярнуўся. Цяпер яна павінна была трымаць яго ў бяспецы.
  "Мы збіраемся адысці", - сказала яна яму. «Туды, дзе непаслухмяныя людзі не будуць нас турбаваць».
  Олівер усміхнуўся ў адказ. Здавалася, гэтая ідэя яму спадабалася.
  «Бэла?»
  Гэта быў Роберт Нолан. Бэла падняла вочы і ўсміхнулася яму.
  «Як твой сын? Ён папраўляецца?»
  «Так, але ён вельмі стаміўся. Я застаюся тут з ім. Я не хачу выпускаць яго з поля зроку».
  «Калі вы хочаце пайсці дадому і пераапрануцца, я магу нешта арганізаваць. На вуліцы стаіць міліцыянт, і я магу прымусіць медсястру пасядзець з ім».
  «Гэта добрая ідэя. Я павінен выглядаць беспарадкам. Я з учорашняга дня не рухаюся з яго боку».
  Ён усміхнуўся. «Я не тое меў на ўвазе. Я ўпэўнены, што Олівер тут у поўнай бяспецы.
  Бэла пагладзіла сына па лбе. Ён зноў спаў. «Добра, гадзіна не мае вялікага значэння. Я магу прыняць душ і пераапрануцца. Той дэтэктыў быў тут раней, Брындл. Ён хоча пагаварыць з Олі, але я баюся, што гэта яго напалохае — вы ведаеце, перажыць усё гэта зноўку. Ты можаш што-небудзь зрабіць?»
  «Так, я скажу, прымусь яго пачакаць».
  Бэла ўсміхнулася. «Дзякуй, Роберт. Я ведаў, што ты разбярэшся».
  «Я адвязу цябе да дома. У мяне ёсць чым заняцца, таму я патэлефаную табе і паведамлю, калі прыеду за табой».
  Роберт спадабаўся Бэле. Ён быў уважлівым чалавекам. Калі б усё было інакш, ён мог бы быць добрым сябрам.
  Выехалі са шпіталя. «Паліцыя ўсё яшчэ вядзе расследаванне і нікуды не даходзіць», — сказаў ёй Роберт. «Ім трэба завастрыцца. Я спадзяюся, што яны не спадзяюцца на тое, што атрымаюць доказы ад Олівера. Прайшло некалькі дзён, а ён хварэе. Ён мала што запомніць. Яшчэ не затрымалі другую сястру, тую, што яго трымала».
  «Шчыра кажучы, Роберт, мне ўсё роўна. Олівер у бяспецы, і гэта ўсё, што для мяне важна».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 28
  Лілі паспяшалася да стала Мэта. «Я адкапаў файлы на Карла і Дэбору Торнлі. Праблема ў тым, што яны здаюцца такімі звычайнымі. Ён быў партнёрам у стаматалагічнай практыцы, а яна была медсястрой. Торнлі жылі ў кватэры над сваёй працай. Не вельмі гламурны, але ён знаходзіцца ў добрай частцы горада, недалёка ад Хадэрсфілда на Галіфакс-роўд. Там некалькі вялікіх дамоў. У той час былі апытаныя іншыя людзі, якія там працуюць, але яны нічога не змаглі нам сказаць».
  Мэт уздыхнуў. Цікава, але недастаткова. Ім трэба было ведаць нашмат больш пра гэтую пару. Яны павінны былі знайсці таго няўлоўнага чалавека, якога яны ведалі, і хто таксама знік. «Сваякі?» — спытаў ён.
  «Маці Дэборы жыве тутэйшай. Мы маглі б пагаварыць з ёй. Яна будзе ведаць пра іх больш, чым іх калегі».
  «Гэта пачатак. Знайдзіце яе нумар і запішыцеся на сустрэчу сёння днём. Нам трэба імя, каб ісці з забойствамі з чырвонай пячаткай».
  DC Ян Бэквіт увайшоў у кабінет. «Кора Мэйсан знойдзена».
  «Добра. Мне патрэбна сур'ёзная размова з ёй!»
  «Прабачце, DI Brindle, я павінен быў выказацца ясней. Яе знайшлі мёртвай. Застрэлілі ў скронь і пакінулі ў Лінфіт Вудс. Судова-медыцынская экспертыза займаецца гэтым, і я зараз адпраўляюся туды, каб паглядзець».
  Відавочна, хтосьці не хацеў, каб Кора Мэйсан размаўляла, і, судячы па тым, як яе забілі, гэта было падобна на іх забойцу. «Ці ведае яе сястра?» - спытаў Брындл.
  Бэквіт кіўнуў. «Так, і яна збянтэжаная. Мы яе яшчэ трымаем, і лекара трэба было выклікаць. Лічыць, што не можа дапамагчы. Паняцця не мае, хто мог бы такое зрабіць».
  «Яна добра ведае. Засмучаны ці не, але нам патрэбна імя чалавека, які адвёз да іх хлопчыка».
  Лілі паклала трубку. «Мама Дэборы, Сара Бакстэр, кажа, што мы можам пайсці сёння днём. Ах, і адна цікавая дробязь - стрыечнай сястрой Карла Торнлі была Аніта Верыці». Мэт выглядаў пустым. «Вы ведаеце — мадэль. Пераехаў у Лондан і стаў вялікім. Раней пісалі ва ўсіх газетах, потым па прычынах, якія яна не раскрывала, яна кінула ўсё гэта і вярнулася дадому. Прэса пераследавала яе цэлыя стагоддзі. Нарэшце надрукавалі матэрыял пра тое, што яна ўпала ў дэпрэсію пасля разрыву з нейкім футбалістам. Пасля гэтага яна стала пустэльніцай. Сара Бакстэр сказала мне, таму што думала, што таму я тэлефаную. Яна думала, што мы яе знайшлі. Мабыць, Аніта і Карл былі блізкія. Сара Бакстэр занепакоеная тым, што Аніта можа не ведаць, што Карл мёртвы. На пахаванні яе не было, на сувязь не выходзіла».
  Затворнік! Гэта адпавядала б характарыстыкам забойцы Т. «У нас ёсць фота?» — спытаў Мэт.
  «Я знайду. Не павінна быць складана». Лілі пагугліла Аніту Верыці і адправіла выяву, якую знайшла, у друкарню. «Сэр, вам трэба гэта ўбачыць. Проста наш тып забойцы».
  Мэт узяў у яе малюнак. На ім была яшчэ адна сімпатычная бландынка, такая ж, як Кэралайн і Бэла.
  * * *
  Бэла прыняла душ, пераапранулася і ўжо перакусвала, калі ў ўваходныя дзверы пазванілі. Яна чакала Роберта, які прыйшоў, каб адвезці яе назад у бальніцу. Але гэта быў Джоэл Доўсан.
  «Мне трэба было цябе бачыць. Пераканайцеся, што вы ў парадку».
  Ён выглядаў заклапочаным. Паўстрымая спроба набыць бараду знікла, і яго твар стаў худым і бледным. Бэла ўсміхнулася яму. «Цяпер Олі цэлы і здаровы, я ў парадку, Джоэл. Я як раз збіраюся вярнуцца ў бальніцу, каб пасядзець з ім. Роберт забірае мяне. На самай справе я думаў, што ты гэта ён.
  «Ён табе не патрэбны. Дазвольце мне вас правесці».
  «Роберт не супраць. У любым выпадку, у вас ёсць праца».
  «Я ўзяў некалькі дзён адпачынку. Я не мог пагадзіцца, Бэла. Я бачыў газеты і занадта хваляваўся за вас.
  — цвёрда прамовіла Бэла. «Вы не павінны ставіць пад пагрозу сваю працу з-за мяне. Вы ведаеце, якія яны. Занадта шмат адпачынку, і яны знойдуць спосаб пазбавіцца».
  Джоэл паківаў галавой, нібы хацеў адхіліць яе словы. «Вы спыніліся на імгненне, каб падумаць, што адбываецца? Вы разумееце, што знаходзіцеся ў цэнтры чагосьці вялікага? Спачатку Алан, потым твой сын. Газета напісала, што жанчына, якую днямі знайшлі мёртвай, была вашай цёткай. Бэла, я схадзіў з розуму. Я хвалююся, што забойца прыйдзе за табой наступным. Газета лічыць, што за гэтым стаіць ваш былы муж. Ён лічыць вас адказнымі за тое, што яго пасадзілі, і хоча адпомсціць. Вы ў сур'ёзнай небяспецы. Я не разумею, чаму міліцыя не робіць больш. Прынамсі, яны павінны стаяць на варце. Нехта зараз павінен дзяжурыць ля вашых дзвярэй. Я не вытрымаю, калі з табой што здарыцца. Я не думаю, што ты разумееш, наколькі ты важны для мяне».
  У Бэлы сціснулася сэрца. Не зноў гэта. Яна ведала, што яна падабаецца Джоэлу, і яна любіла яго, толькі не такім чынам. Лепш вынесці гэта на адкрытым паветры. «Слухай, Джоэл, не прывязвайся занадта. Я не ў такой вялікай небяспецы, як вы думаеце. Гэта не мой былы, хто робіць гэта, але дзеля бяспекі я будую планы пакінуць тэрыторыю. Я пайду куды-небудзь, дзе ён не можа знайсці мяне так лёгка. Так што мяне доўга не будзе».
  Джоэл выглядаў у жаху. «Зноў уцякаеш. Я ведаю, супраць чаго ты. Я хачу дапамагчы. Табе і Олі не трэба сыходзіць. Вы можаце пераехаць да мяне. Я буду трымаць вас абодвух у бяспецы.
  Бэла пакруціла галавой. «Не! Гэта не спрацавала б. Я павінен знікнуць. Я павінен падумаць пра нашу бяспеку, сваю і Олі. Ва ўсялякім разе, цяпер ніхто не захоча ведаць мяне тут. Я жонка асуджанага за забойцу Джоэла. Лепш я пачну спачатку».
  «Я спадзяваўся, што ў нас будзе сумесная будучыня. Вы павінны ведаць, што я адчуваю».
  Бэла ўздыхнула. Гэта выходзіла з-пад кантролю. «Не, Джоэл. Вы павінны забыць пра мяне. Вяртайся на працу і выкінь мяне з галавы».
  Яе мабільны загудзеў. «Гэта будзе Роберт, які піша мне паведамленне. Ён мяне падвозіць».
  «Я магу гэта зрабіць. Я адвязу цябе куды заўгодна. Пазбаўцеся ад яго. Я прыйду ў бальніцу і пасяджу з вамі абодвума. Роберт табе не падыходзіць.
  Бэла пакруціла галавой. «Нельга так казаць, гэта няпраўда. Роберт добры чалавек. Ён вельмі дапамог. Калі ласка, Джоэл, проста ідзі і пакінь мяне ў спакоі.
  Джоэл адвёў позірк. «Мне не падабаецца поўзанне. Ёсць у ім нешта дзіўнае».
  "Гэта багата, Джоэл, зыходзячы з цябе!" Бэла губляла гэта. Яна мала спала і стамілася ад настойлівасці Джоэла. Чаму б яму проста не пакінуць яе ў спакоі?
  Ён падышоў бліжэй. «Што вы маеце на ўвазе? Я не дзіўны. Я твой сябар. Я клапачуся. Я проста спрабую даглядаць за табой».
  «Ты назірай за мной. Вы заўсёды недзе на заднім плане, шпіёніце. Кожны раз, калі я паварочваюся, ты побач. У тую хвіліну, калі я думаю, што я вольны, ты вяртаешся. Дзіўны не Роберт, Джоэл, а ты. Ты самы жудасны. Я думаў, што на працягу стагоддзяў, так думаюць і іншыя людзі. Цяпер, калі ласка, ідзі. Я не хачу цябе тут!»
  Бэла пракрычала апошнія словы. Джоэл выглядаў узрушаным. Але яна павінна была гэта сказаць. Роберт быў тым, хто хацеў ёй дапамагчы. Ён ведаў Алана і ўмешваўся, калі ёй хтосьці быў патрэбны. Джоэл быў у парадку ў невялікіх дозах, але яму трэба было трымацца на адлегласці выцягнутай рукі.
  Ён стаяў вельмі роўна і глядзеў ёй у вочы. Бэла адступіла. «Калі ты так думаеш, я пайду. Але ты пашкадуеш аб гэтым, Бэла. Вельмі хутка вы пашкадуеце, што не казалі такіх рэчаў. Вы пашкадуеце аб тым, як паступілі са мной».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Глава 29
  Яны прыпаркаваліся каля вялікага каменнага дома.
  Мэт кіўнуў на шыльду на варотах. «Зубная практыка яшчэ працягваецца».
  - Кіраваць ім будзе партнёр Карла Торнлі, - сказала Лілі. «У той час у яго бралі інтэрв'ю. Шмат чаго не ведаў. Аднойчы Карл не з'явіўся на працу, і яго больш ніхто не бачыў. Наколькі было вядома партнёру, праблем не было. Торнлі былі шчаслівыя ў шлюбе і не мелі даўгоў».
  Мэт нахмурыўся. - Дык каго з сяброў Торнлі ён сапраўды шукаў, наш забойца?
  «Маці Дэборы жыве ў маёнтку вунь. Магчыма, яна ведае нешта, што можа дапамагчы».
  «Добра, давайце скончым з гэтым. Я ненавіджу такія рэчы расцягваць. Бедная жанчына, напэўна, толькі прыбірае галаву, а потым мы прыходзім і вяртаем усё назад».
  «Калі я размаўляў з ёй па тэлефоне, яна гучала добра».
  Мэт сумняваўся ў гэтым. Якое б уражанне яна ні рабіла, яна страціла дачку, а забойца ўсё яшчэ быў на волі. Яна была б далёкая ад добра.
  Сары Бакстэр было каля пяцідзесяці, высокая, з кароткімі каштанавымі валасамі.
  Мэт пазнаёміў іх. «Прабачце за гэта, місіс Бакстэр. Мы хацелі б пагаварыць з вамі пра Дэбору і Карла».
  Сара Бакстэр адчыніла ім дзверы. «Я не ўпэўнены, што я магу сказаць вам, што яшчэ не было сказана. Карл быў дантыстам, а Дэб - яго медсястрой. Гэта быў прыбытковы бізнэс, трымалі іх на новых машынах і замежных адпачынках. У іх не было ворагаў. Яны былі звычайнымі. Чаму вы тут цяпер? Штосьці здарылася?»
  «Справа працягваецца, місіс Бакстэр», - растлумачыў Мэт. «Мы разглядаем іншы аспект гэтага».
  «Ці шмат яны бачылі Аніту Верыці?» - спытала Ліля.
  «Яна была стрыечнай сястрой Карла. Жыла тутэйшая. Прыгожая дзяўчына, але праблемная, вы ведаеце, як яны могуць атрымаць. Заўсёды на дыеце, ніколі не схуднеў. Яна хадзіла сюды з імі і амаль не дакраналася да ежы. Потым я чытаў жудасныя казкі ў прэсе. У Аніты быў раман з футбалістам прэм'ер-лігі. Ён скончыў яго, і Аніта сапраўды адклеілася. Пасля гэтага яна не магла падняць галаву. Нейкі час яна занадта моцна абапіралася на Карла і Дэб. Потым яна знікла».
  Яна ўздыхнула і пакруціла галавой. «Мне хочацца плакаць. Такое марнатраўства. Не толькі мае Дэб і Карл, але і тое, што дзяўчына Аніта зрабіла з тымі шанцамі, якія ў яе былі. Яна была разумная дзяўчына, ведаеце. Правёў пару гадоў ва ўніверсітэце, займаючыся правам. Яна гадзінамі правяла ў будынку суда ў Хадэрсфілдзе. Я быў вельмі здзіўлены, калі Дэб сказала мне, што замест гэтага яна занялася мадэллю». Сара Бакстэр узяла сурвэтку і працерла вочы. «Чаму? Ці мае Аніта дачыненне да забойстваў Карла і Дэб? Міліцыянты, якія раней прыяжджалі, ніколі пра яе не пыталіся».
  «Мы сочым за шэрагам новых следаў, місіс Бакстэр. Мы ведаем, што наш забойца адказны за шэраг смерцяў, сярод іх Карл і Дэбора. Але яны былі не адны. Былі і іншыя, пра якія мы нічога не ведаем».
  «Вядома, гэтага б не адбылося. Знойдуць іх целы. Калі не, тады хто-небудзь заявіць аб іх знікненні», - здзіўлена адказала яна.
  «Для гэтага ім патрэбныя блізкія людзі, якія заўважаць. Вядома, гэта вельмі рызыкоўная стратэгія для забойцы. Ён рызыкнуў. Мы ведаем пра яго недастаткова. Можа быць, што забойства яго сапраўднай мэты - проста частка нейкага вар'яцкага рытуалу, - растлумачыў Мэт. «Мы маем справу з серыйным забойцам. Прычыны, па якіх ён здзяйсняе злачынствы, будуць складанымі».
  "І вы думаеце, што яна можа дапамагчы - Аніта?"
  Мэт кіўнуў.
  «У мяне быў яе адрас. Яна была ў маім спісе калядных паштовак. Дайце мне хвілінку, і я пагляджу, ці знайду».
  Яна знікла ў суседнім пакоі і вярнулася з адраснай кнігай.
  «Вось табе. Адрас яе кватэры ў Манчэстэры. Перш чым захварэць, яна ўладкавалася там на працу ў мадэльнае агенцтва».
  «Дзякуй, місіс Бакстэр, вы былі вельмі карысныя».
  * * *
  Яны прабіраліся праз стаянку пастарунку. Ліля пазяхнула. «Я знясілены».
  Мэт усміхнуўся. «Вы заўважылі? Яна спаслалася на будынак суда ў Хадэрсфілдзе. Аніта займалася правам і праводзіла час у грамадскай галерэі, а Кэралайн працавала там прысяжным».
  Лілі пастаяла на імгненне, збіраючы ўсё разам. «Роберт Нолан - адвакат. Ён будзе працаваць там і ў іншых месцах. Ён мог пабачыць Бэлу ў мінулым і не выпусціць».
  «Мы не можам ігнараваць гэта. Мы паглядзім, што прыдумае Карлайл, і тады спынімся. Заўтра мы разгледзім сувязь з судом».
  Калі яны дабраліся да пакоя інцыдэнтаў, Бэквіт абнаўляў дошку інцыдэнтаў. «Вы мелі рацыю. Здаецца, і Кросленд, і Ферт ведалі Кэралайн Шэлдан. Супер жадае правесці яшчэ адзін інструктаж, перш чым мы скончым».
  Лілі застагнала.
  «Ёсць куды пайсці?» — спытаў яе Мэт.
  Лілі адступіла ў прытворным здзіўленні. «Вы маеце на ўвазе, ці ёсць у мяне жыццё па-за вакзалам? У чацвер увечары я раблю, як гэта бывае. Я член каманды паб-дартс. Мы трэніруемся перад вялікім матчам, які нас чакае».
  «Што-небудзь добрае?»
  «Мы праходзім, з дзіўным бляскам. Хлопец, які называецца Грэг, наш зорны гулец. Гэта значыць, калі ён у настроі».
  Мэт усміхнуўся. «Я мог бы заскочыць і паназіраць за табой калі-небудзь».
  «Калі ласка, не трэба, гэта мяне адразу збянтэжыць. Гэта досыць дрэнна, калі Грэг увесь час робіць дурныя каментарыі. Лічыць, што я не магу кінуць на ірыску. Але я зрабіў каманду, таму я не магу быць такім дрэнным».
  «Ён, напэўна, зайздросціць. Не звяртайце ўвагі. Грэг капітан каманды?»
  «Так, і калі вам цікава, ён таксама мой хлопец».
  Мэт усміхнуўся сам сабе. Ён не заўважыў пярсцёнка на пальцы Лілі і не пытаўся. Адносіны былі, як вядома, цяжкімі, калі на вас быў капялюш дэтэктыва. Праца пакідала мала часу на што-небудзь яшчэ. Тым не менш, калі ў яе няма бацькоў, добра, што ў яе жыцці быў нехта.
  «У вас ёсць хто-небудзь, сэр?»
  Ён зноў усміхнуўся. - Вы маеце на ўвазе, акрамя маёй маці?
  Лілі прыкрыла рот далонню з прытворным шкадаваннем. «Прабачце, не трэба было пытацца. Занадта дапытлівы, гэта мая праблема».
  «Гэта нармальна, і адказ адмоўны. Нікога няма. Даўно не быў».
  - прагрымеў голас Дайсана. «Добра, вы шмат! Давайце скончым з гэтым».
  Каманда сабралася ў галоўным офісе перад дошкай. Карлайл увесь час глядзеў на офісны гадзіннік на сцяне. Ён выглядаў раздражнёным. Несумненна, ён хацеў, каб усё скончылася хутчэй, каб ён мог сысці. Бэквіт, з іншага боку, засяродзіўся на нейкіх дакументах. Ён выглядаў больш захопленым, чым за апошнія дні. Магчыма, у рэшце рэшт, ён меў задаткі добрага дэтэктыва.
  «Д.І. Брындл. Што ў цябе?»
  «Мы прытрымліваемся падказкі, дадзенай нам маці Дэборы Торнлі, сэр. Нашай невядомай ахвярай можа быць Аніта Верыці, калісьці мадэль, якая нядаўна стала пустэльніцай з-за праблем з псіхічным здароўем. У нас таксама ёсць сувязь з будынкам суда Хадэрсфілда, але гэта патрабуе далейшага расследавання. Магчыма, там забойца апазнаваў свае асаблівыя ахвяры».
  «Добра. Вы ўжо размаўлялі з хлопчыкам Рычардсам?»
  «Не. Ён спаў, калі мы ішлі. Я зраблю гэта заўтра. Яго маці сказала, што хлопец балбатаў пра чалавека з татуіроўкамі. Наконт гэтага - наш забойца мог выкарыстоўваць татуіраваныя рукі, каб наўмысна ўвесці нас у зман. Начальнік Кэралайн Шэлдан лічыць, што ў мужчыны, з якім яна бачылася, іх не было. Што не супадае з тым, што сказаў Олівер ці хлопец у газетным шапіку.
  «ДЗІ Карлайл, што ў вас ёсць для нас?»
  Карлайл кіўнуў Бэквіту, які ўстаў. «Соня Кросланд была цырульнікам. Яна працавала ў салоне ў цэнтры Хадэрсфілда. Па словах яе калегаў, яна сапраўды ведала Каралін. Яны былі дружнымі ў школе і сустрэліся пасля некалькіх гадоў перапынку, незадоўга да смерці Кэралайн. Бачыліся даволі часта. Кэралайн рэгулярна рабіла прычоску ў салоне, і яны выходзілі разам. Да таго, як Кэралайн сустрэла Дуга, пра якога даведаўся інспектор Брындл, яны хадзілі на хуткія спатканні ў пабе ў горадзе».
  «Вы ведаеце, ці сустракала яна Дуга на адным з гэтых мерапрыемстваў?» - спытаў Брындл.
  Бэквіт паціснуў плячыма. «Яе калегі не ведалі. Оскар Ферт быў студэнтам Хадэрсфілдскага ўніверсітэта. Я размаўляў з некалькімі яго сябрамі, і ніхто з іх не чуў пра Кэралайн. Аднак яго настаўнік сказаў мне, што Оскар ведаў яе. У вольны час ён рабіў для яе стары Mini Cooper».
  Дайсан кіўнуў. «Малайчына. Цяпер мы ведаем, што ўсе тры ахвяры зялёнай маркі ведалі Кэралайн Шэлдан. Ніхто не звярнуўся з заявай аб яе знікненні. Цела не знойдзена. Так што — вялікае пытанне. Яна памерла ці проста зрабіла?»
  «Быў ілжывы след, сэр», - нагадаў яму Мэт. «Праца ў Глазга, якой не існавала. Раніцай мы праверым ракурс Аніты Верыці. Калі і яе не знойдуць, то трэба сур'ёзна лічыць, што гэтых жанчын забраў наш забойца».
  Дайсан на хвіліну маўчаў, відаць, разважаючы над гэтым.
  «Калі гэта так, - працягваў Мэт, - тады цалкам верагодна, што Бэла ў рэальнай небяспецы. Улічваючы тое, што апошнім часам здарылася з усімі яе блізкімі, я лічу, што яна наступная мэта забойцы. У нас ёсць FLO, які сочыць, але ці дастаткова гэтага? Магчыма, нам варта было б за ёй сачыць».
  Дайсан паківаў галавой. «Калі Бэла Рычардс стала яго трэцяй ахвярай, гэта была памылка з яго боку. Бэла знаходзіцца пад аховай, пра якую ён нічога не ведае. Мы можам быць упэўнены, што яе кантакт будзе сачыць за ёй. Акрамя таго, з таго часу, як знайшлі сына, яна большую частку часу правяла ў бальніцы. Там у нас ёсць афіцэры».
  «Ці ёсць прысутнасць у яе доме, сэр?» - спытаў Бэквіт.
  Дайсан паглядзеў на каманду. «Я не думаю, што забойца будзе рызыкаваць. Калі яна знікне, імгненна ўзнікне шум і крык. На гэты раз наш чалавек добра і правільна накруціўся. Таксама Бэла прыцягнула да сябе ўвагу ракурсам Чалкера. Цяпер яна добра вядомая і вакол яе ёсць людзі. Г-жа Рычардс больш не жыве спакойным жыццём».
  «Мы павінны самі забяспечыць яе бяспеку, сэр», — сказаў яму Мэт. «Экіпаж па абароне сведак добры, але мы не хочам ніякіх няшчасных выпадкаў, ці не так? Калі там зараз нікога няма, то мы павінны гэта арганізаваць».
  Дайсан кіўнуў на Мэта. «Пазваніце жанчыне і скажыце. Скажы ёй заставацца на месцы, пакуль не прыйдзе хто-небудзь з нашых».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  РАЗДЗЕЛ 30
  Гэта быў доўгі дзень. Мэт быў стомлены, але падбадзёраны тым, што яны ішлі наперад. Калі ён выйшаў з вакзала, было цёмна. Ён ужо збіраўся сесці ў машыну, калі з ценю яго паклікала жанчына. «Прывітанне, ты!»
  Ён разгарнуўся. Голас быў мяккі, круглявы, з адценнем хрыпласці. Ён ведаў бы гэта дзе заўгодна.
  «Меліса!»
  «Вы не тэлефанавалі, смс не было. Я даў табе дастаткова часу, Брындл. Дык вось я».
  Яна ступіла на святло. Яе светлыя валасы былі сабраны ў хвост. Паверх джынсаў і майкі яна была апранута ў шырокую паношаную наваксаваную куртку. Яе галава была схілена набок, і на яе вуснах быў толькі намёк на ўсмешку. Здавалася, яна не была ўпэўненая ў сваім прыёме.
  Яна падышла бліжэй. «Давай тады. Я атрымаю абдымкі ці што?»
  Мэт не варухнуўся. Ён на імгненне быў ашаломлены. Яна была апошнім чалавекам, якога ён чакаў убачыць. Паміж імі ўсё было скончана. Ён дастаткова ясна заявіў пра сябе паўгода таму. Няўжо яна не зразумела слоў, якія ён напісаў? «Што ты тут робіш, Мэл? Чаму ты не патэлефанаваў мне першым?»
  «Я толькі што казаў вам — я рабіў, то на працягу некалькіх тыдняў, то нікуды не прывёў».
  «Табе не варта было прыходзіць. Вы ведаеце, што адбылося. Я зрабіў гэта досыць ясна. Я быў у беспарадку, як фізічна, так і псіхалагічна. Я не хацеў, каб ты быў часткай гэтага. Лепш зрабіць чысты перапынак».
  Ён паглядзеў у гэтыя цёмна-сінія вочы і сустрэў яе халодны позірк. У Мэта заўсёды з'яўлялася адчуванне, што яна яго ацэньвае, і яна бачыла яго прама ўнутр.
  Яна пахітала галавой. «Хіба гэта не было маё рашэнне? Хіба я нават не магу сказаць? Маё меркаванне нічога не мае, праўда? Я думаў, што мы ў адносінах, што мы любім адзін аднаго. Што ты думаў, што я буду рабіць, Мэт? Вы думалі, што нашы адносіны былі настолькі хісткімі, што я зрабіў бы гэта пасля таго, як вы пацярпелі? Я б не мог гэтага зрабіць. Я б дапамог табе вылечыцца».
  Мэт развёў рукамі. «Вы б адчувалі сябе абавязанымі. Я гэтага не хацеў. У любым выпадку, я быў жудасным пацыентам. Я пакінула догляд маці. Нягледзячы на ўсю выдатнасць і ласку, яна старая цвёрдая птушка, і яна магла б вынесці ўдар».
  Яна засмяялася. «Я б хацеў гэта бачыць!»
  «Сцішы тон, Мэл. Я многім павінен сваёй маці. Сумняваюся, што без яе я б справіўся. Вы хадзілі да дому?»
  «Не бачыў сэнсу. Твая маці наўрад ці аддавала мне час. Вы памятаеце, як гэта было. Я быў нічым іншым, як раздражненнем. Я, вядома, не была дамай маёнтка. Яна адвярнулася, паківала галавой. «Я прачытаў у газеце пра справу, над якой вы працуеце, і вырашыў, што ў мяне больш шанцаў знайсці вас тут».
  Быў час, калі Меліса Гібс была каханнем усяго яго жыцця. Калі б усё было інакш, ён ажаніўся б на ёй. Інцыдэнт, а не яго маці, стаў прычынай гэтага. Гэтае рашэнне прычыніла яму боль амаль столькі ж, колькі і граната.
  «Ты можаш зрабіць лепш, чым я, Мэл. Я нікому не годны, больш не. Я змянілася. Я магу рабіць сваю працу, але...
  Меліса павярнулася да яго, упёршыся рукамі ў сцёгны. «Гэта крывавая праца! Вяртайцеся да працы, аддайце ўсё, каб быць па-чартоўску добрым дэтэктывам, але хрэн, што ў нас было!»
  «Я раблю табе паслугу».
  «Не, не. Вы выбіраеце лёгкі шлях. Я думаў, што ты лепш, Мэт Брындл. Усе гэтыя тыдні ляжаў на спіне, бездапаможны. Твая маці дабралася да цябе, ці не так? Працягваў і казаў пра тое, што я табе не падыходжу. Як бы я зьменшыў імя Brindle, калі б ты занадта ўцягнуўся!»
  «Не! Тое, што я зрабіў, цалкам залежала ад мяне. Як бы эгаістычна ні здавалася, гэта быў адзіны шлях. Мне яшчэ не лепш. Я магу жыць так, як я ёсць, але я не магу чакаць, што вы ці хто-небудзь зробіце тое ж самае».
  «А твая маці?»
  «Яна купілася на той час, калі нарадзіла мяне». Мэт сумна ўсміхнуўся ёй і адчыніў дзверы машыны.
  «Вы бачыцеся з кімсьці яшчэ?»
  «Не. Гэта бессэнсоўна. Пакінь гэта, Мэл. Табе лепей без мяне».
  «Мы ўбачымся. Я баюся, што гэтага не пазбегнуць».
  «Чаму? Што ты нарабіў?»
  «Мне надакучыла жыць у Лондане, таму я вырашыў вярнуцца дадому. У камандзе Хадэрсфілда была вакансія сацыяльнага работніка. Я падаў заяўку і атрымаў працу. Дык вось я». Яна ўсміхнулася яму, і гэтыя вялікія блакітныя вочы заззялі выклікам. «Пакуль я не разбяруся, я працую з дзяжурнай камандай хуткай дапамогі».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 31
  Дзень 16
   
  Бэла адчула галавакружэнне і страціла прытомнасць. Яна паняцця не мела, што здарылася, толькі цьмяна ўспамінала, як нехта размаўляў з ёй - потым нічога. Яна нават не магла ўспомніць, хто гэта быў. Яна апрытомнела, паўседзячы ў цёмным, цесным памяшканні. Паніка ахапіла яе, калі яна спрабавала зразумець наваколле. Яна не магла як след выцягнуць ногі ці паварушыць рукамі. Абедзве яе лодыжкі і запясці былі моцна звязаны, а рот заткнуты кляпам. Яе запясці былі звязаныя за спіной, але, крыху манеўраваўшы, яна змагла правесці пальцамі па сцяне з аднаго боку ад сябе. Было цяжка, як гіпс. Пад ёй было дрэва, магчыма, дошкі для падлогі. Дзе яна была і як доўга была тут? Страх і адрэналін абвастрылі яе пачуцці. Яна адчайна спрабавала разарваць вяроўку, якая звязвала яе запясці. Але яна не магла ўцячы без дапамогі. Усведамленне гэтага ўразіла яе, як рэзкі ўдар у вантробы. Той, хто яе ўзяў, зрабіў яе бездапаможнай і замкнуў у шафе.
  Бэла паспрабавала закрычаць, але кляп быў занадта тугі, і не выйшла нічога, акрамя прыглушанага хныкання. Курчыўшыся ў цемры, яна стукнулася галавой аб нешта цвёрдае. Злёгку падняўшы правае калена, яна змагла выбіць нагой. Любы блізкі пачуў бы гэты гук. Яна застагнала. Дурны! Ніхто б не прыйшоў. Ён бы адвёз яе куды-небудзь, дзе б яе ніхто не знайшоў. Жоўць падступіла да горла Бэлы, ледзь не задушыўшы яе. Нарэшце яны перамаглі. Гэта быў канец.
  * * *
  Мэт патэлефанаваў Лілі і прапанаваў ім сустрэцца ў бальніцы. Яны паразмаўляюць з Оліверам Рычардсам, а потым працягнуць пошукі Аніты Верыці. У іх быў адрас яе кватэры ў Манчэстэры, таму яны спачатку шукалі там.
  Лілі чакала яго, калі ён прыйшоў у пакой Олівера. «Бэлы тут няма. Гэта праблема, таму што Олівера могуць выпісаць сёння раніцай. Той адвакат, Нолан, прыбыў каля дзесяці хвілін таму. Ён быў да яе дома, а яе таксама няма. Відаць, учора ўвечары яны дамовіліся, што сёння раніцай ён забярэ яе, прывязе сюды, а потым адвязе яе і хлопчыка дадому».
  «Я размаўляў з ёй учора ўвечары і сказаў ёй пра афіцэра, якога мы пасылаем. Яна абяцала застацца, пакуль ён не прыедзе».
  «Я мяркую, што Бэквіт арганізаваў гэта, але я нічога не чуў.
  «Элісан Рэй была дома?» Мэт пачаў адчуваць сябе не па сабе.
  «Нолан сказаў, што не, і, каб пераканацца, я пазваніў на яе мабільны. Учора ўвечары Элісан не засталася. Яна цяпер толькі ўдзень. Апошні раз яна бачыла Бэлу ўчора днём».
  Мэт дастаў тэлефон і сам патэлефанаваў Бэле. Няма адказу. «Калі яна хутка не з'явіцца, у нас могуць узнікнуць праблемы. Дзе Нолан?»
  «Ён клапоціцца пра Олівера».
  Мэт пазваніў Бэквіту наступным. «Вы сапраўды дамовіліся, каб хтосьці сачыў за Бэлай мінулай ноччу? Толькі мы не можам яе знайсці».
  «Уніформу разбіралі», — адказаў ён. «Хтосьці павінен быў быць там на працягу гадзіны пасля таго, як мы гэта абмяркоўвалі».
  Было падобна, што нешта пайшло не так. «Высветліце, хто дзяжурыў і ці бачылі яе. Тэрмінова паведаміце мне пра гэта».
  Яны зайшлі ў пакой. Олівер Рычардс сядзеў на ложку, апрануты і са спакаванай сумкай. Нолан размаўляў з медсястрой.
  Мэт усміхнуўся яму. «Прывітанне, Олівер. Ці можам мы паразмаўляць, пакуль мы чакаем, пакуль прыедзе твая мама?»
  Нолан падняў руку. «Магчыма, нам варта яшчэ крыху пачакаць. Яго маці сапраўды павінна прысутнічаць».
  «Вы адвакат Бэлы, чаму б вам не замяніць яе?» — прапанаваў Мэт. «Я толькі спытаю хлопца пра той дзень».
  Олівер пачаў выглядаць зацікаўленым. «Вы міліцыянт?»
  Мэт кіўнуў. «Так, але ў вас няма праблем. Гэта той непрыемны чалавек, якога мы хочам злавіць».
  «Ён не быў да мяне непрыемны. Ён хацеў падарыць мне коміксы». Олівер апусціў вочы. «Я не павінен быў садзіцца ў яго машыну. Мама кажа, што я не павінен гэтага рабіць зноў. Але ён выглядаў у парадку».
  «Вы памятаеце, куды ён вас павёз?»
  «Не. Здаецца, я заснуў».
  Мэт паглядзеў на Лілі.
  - Ён даваў табе выпіць, Олівер? — спытала яна.
  «Так, я думаю, колу. Пасля гэтага я мала што памятаю. Я прачнуўся ў цёмным пакоі. Дама, якая была там, не была добрай. У пакоі таксама было холадна, і яна не давала мне есці. Іншая дама была нашмат дабрэйшай».
  «Вы можаце ўспомніць яшчэ што-небудзь пра гэтага чалавека?» - спытала Ліля.
  «У яго былі вялікія татуіроўкі на руках. Адзін быў цмок. Я сказаў яму, што я таксама атрымаю адзін, калі я буду больш.
  Мэт усміхнуўся. «Дзякуй, Олівер. Калі яшчэ што-небудзь прыдумаеш і хочаш з намі пагаварыць, скажы сваёй маме».
  Нолан паглядзеў на гадзіннік. «Бэла, напэўна, спазняецца. Відавочна, яна няправільна зразумела ўчора ўвечары, калі я сказаў, што забяру яе. Я не здзіўлены. Яна вельмі стамілася».
  «Калі яна з'явіцца або звяжацца з вамі, неадкладна паведаміце мне», — сказаў Мэт Нолану.
  Выйшаўшы ў калідоры, Мэт пазваніў на станцыю і паведаміў DC Beckwith. Яны павінны былі разглядаць няяўку Бэлы як сур'ёзную. «Што здарылася мінулай ноччу?»
  «Пару ПК у службовай машыне атрымалі заданне. Яны размаўлялі з ёй рана, адразу пасля гарбаты. Але крыху пазней ім патэлефанавалі з паба за вуглом. Хлопец спрабаваў абрабаваць гэта месца. Ён махаў бейсбольнай бітай на гульцоў. Наш экіпаж быў бліжэй за ўсіх і не меў іншага выбару, акрамя як прысутнічаць. Пакуль што ў нас двое траўмаў з небясьпекай для жыцьця і пералом рукі».
  «Сёння раніцай Бэла не там, дзе павінна быць. Ідзіце ў той дом. Спытайцеся ў суседзяў, пастукайцеся ў дзверы і даведайцеся, калі яны бачылі яе апошні раз. Магчыма, яна даехала да бальніцы на аўтобусе ці таксі. Калі б яна гэта зрабіла, Бэла чакала б яго на Хай-стрыт. Спытайце ў гандляроў, ці бачылі яны яе. Дайце мне ведаць, што вы знайшлі».
  «Вы хвалюецеся, ці не так, сэр?»
  «Так, Лілі. Бэла ведала, што Олівера выпішуць сёння раніцай. Няма магчымасці, каб яна за гэтым не прыйшла».
  «Справа ў тым, што яны ў яго спачатку ёсць, потым іх няма. Ён гуляе з намі, ці не так?»
  «Магчыма, больш чым адным спосабам».
  «Мы ўсё яшчэ едзем у Манчэстэр?»
  «Так. Нягледзячы на ўсё гэта, нам усё яшчэ трэба ведаць, што здарылася з Анітай Верыці».
  * * *
  Як звычайна, рух на М62 быў інтэнсіўны. Пасля некалькіх кіламетраў адбою яны ў рэшце рэшт дабраліся да Манкуніянскай дарогі з двух праезнай часткай і ў прыгарад Халм.
  Лілі азірнулася. «Гэта не тое месца, дзе вы чакаеце знайсці топ-мадэль. Гэта ўсё вежы і бетон».
  «Мадэль не пашанцавала і хаваецца. Гэта не вельмі дрэнна. Адбываецца шмат рэгенерацыі. Гарызонт у бок цэнтра горада выглядае добра. Дзе гэты блок? Згодна са спадарожнікавай навігацыяй, мы прыбылі».
  Яны знаходзіліся на вялікай паркоўцы прама ў цэнтры паўкола вежавых дамоў.
  Лілі паказала. «Кросбі Хаўс. Вось той. Аніта жыла ў нумары восемдзесят. Якія стаўкі, што гэта ўсё там?»
  Яны павярнулі вочы ў неба. «Калі мы яе не знойдзем, паглядзім, што даведаюцца суседзі».
  У квартале нядаўна быў зроблены рамонт, таму ліфт працаваў. Да таго ж уся фарба была прыгожай, а на некалькіх падваконніках стаялі скрыні з кветкамі.
  «Выглядае, што жыў у любым выпадку». Мэт націснуў на званок нумара восемдзесят.
  Але жанчына, якая адказала, дакладна не была Анітай Верыці. Яна была азіятка і пажылая.
  «Я DI Brindle, а гэта DC Haines. Мы з паліцыі Усходняга Пеніна. Мы шукаем гэтую жанчыну». Мэт і Лілі паказалі жанчыне свае значкі, а потым Лілі паказала ёй фота.
  Жанчына пахітала галавой. «Я не ведаю гэтага чалавека».
  «Вы даўно тут жывяце?»
  «Два гады. Кватэра некаторы час пуставала, так мне сказалі. Гэта было зроблена, і тады я пераехаў. Мая суседка, якая жыве побач, нумар восемдзесят шосты, яна была ў гэтым квартале на працягу многіх гадоў. Яна можа ведаць жанчыну. Чаму б вам не спытаць яе? Як правіла, яна ведае ўсё, што тут адбываецца».
  Мэт падзякаваў ёй, і яны пайшлі па калідоры. «Скрыжуйце пальцы».
  Ён грукнуў дзвярыма.
  Жанчыну звалі Гейл Просер. Здавалася, яна вельмі рада размове. «Ведаеце, я тады казаў, што гэта ненармальна. Ён таксама быў смешным жуком. Тэлефануюць у любы час дня і ночы. І шум! Граў сваю музыку дастаткова гучна, каб абудзіць мёртвых».
  «І гэта быў сябар Аніты?»
  «Каханне ўсяго яе жыцця, так ён сказаў. Майце на ўвазе, што Аніта нічога не сказала, каб пацвердзіць гэта. У мяне склалася ўражанне, што ён меў над ёй нейкую ўладу».
  Мэт і Лілі пераглянуліся. «Ён ёй загадваў? Забараніць ёй выходзіць, бачыцца з таварышамі, як выявілася гэтая «затрымка»?» — спытала Ліля.
  «Яму, вядома, не падабалася, калі яна размаўляла з людзьмі. Заўсёды ўтыкаўся, калі знаходзіў, што мы размаўляем у калідоры. Ён узяў яе за руку і таксама з сілай пацягнуў».
  «Калі вы бачылі яе ў апошні раз?» — спытала Ліля.
  «Ну, гэта самае смешнае. Я нават не зразумеў, што яна сышла. Пайшло нашмат цішэй, але я ні пра што не падумаў. Былі Каляды, памятаю. Я кінуўся з карткай і не атрымаў адказу. Дала да Новага года, потым зноў пазваніла. Я прагледзеў паштовую скрыню і ўбачыў, што пошта склалася ў стос. Я не думаў, што яна будзе ў адпачынку. Аніта рэдка выходзіла на рог вуліцы. Жыла на нервах, разумееце. У рэшце рэшт я пазваніў у савет. Хтосьці прыйшоў і апусцеў. Сказала, што паляцела ў месячным святле. Месяцамі не плацілі арэнду».
  «Вы што-небудзь ад яе чулі? Тэлефонны званок, картка? Ці бачыў яе на вуліцы?» — спытаў Мэт.
  «Не. Яна як быццам выпарылася ў паветры».
  «Хто-небудзь прыходзіў шукаць, акрамя нас?»
  «Не, і гэта мяне таксама здзівіла. У яе ёсць стрыечны брат Хадэрсфілдзе. Раней ён прыходзіў са сваёй жонкай, калі яна толькі пераехала. Але як толькі яна прыехала з ім, гэта таксама спынілася».
  «Вы памятаеце яго імя?»
  «Дуг тое ці іншае. Не ведаю, ці чуў я калі-небудзь яго прозвішча».
  Лілі дастала з кішэні выяву татуіраванага чалавека і паказала жанчыне. «Гэта ён?»
  «Не! Нічога падобнага. Спачатку ў яго не было татуіровак, валасы ў яго былі кароткія. Але даволі прыгожы, я яму гэта аддам. Звярніце ўвагу, Аніта была мадэллю. У свой час таксама паспяховая».
  Яны вярнуліся да машыны.
  «Што ты думаеш?» — спытала Ліля.
  «Мой інтуіцыя падказвае, што мы на нешта натрапілі. Мы не можам знайсці ніякіх слядоў Кэралайн або Аніты. Ні ў аднаго з іх не было шмат блізкіх людзей. Абедзве жанчыны мёртвыя званкі Бэлы Рычардс. Усе людзі, з якімі мы размаўлялі пра гэтага "Дуга", даюць падобныя апісанні. Я думаю, што наш забойца забраў двух з іх і цяпер гуляе за Бэлу. Яна цалкам адпавядае характарыстыкам».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Глава 32
  Рух па-ранейшаму быў дрэнны, таму вяртанне на вакзал ім спатрэбілася больш за гадзіну.
  Дайсан сустрэў іх, калі яны ўваходзілі. «У нас праблема. Вы пакінулі Беквита расследаваць месцазнаходжанне Бэлы Рычардс. Здавалася б, яна знікла. Прапаў, і ніхто не ведае куды».
  Мэт быў занепакоены, што гэта так. «Нашу крывавую вахту выклікалі на працу. Здаецца, паўгадзіны, але гэта ўсё, што спатрэбілася. Ці спытаў ён на вуліцы, як я яму сказаў?»
  Дайсан кіўнуў. «Хлопец зрабіў, і нікуды не дабраўся. Хаця адзін з суседзяў казаў, што ўчора ўвечары гэты яе калега вадзіў».
  "Джоэл Доўсан?"
  «Так. Я паслаў Карлайла прывесці яго. Здаецца, ён быў апошнім, хто бачыў яе. У мяне таксама ёсць каманда судмедэкспертаў, якая аглядае дом Рычардсаў. Дайсан паківаў галавой. «Ты меў рацыю, Мэт. Я павінен быў за ёй сачыць».
  «А што з яе сынам?» — спытаў Мэт. «Мы пакінулі хлопчыка ў бальніцы, гатовага да выпіскі».
  «Медсястра некаторы час трымаецца за ім. Той адвакат усё яшчэ там. Ён папрасіўся з вамі пагаварыць».
  «Добра, мы спусцімся туды. Калі прывядуць Доўсана, я сам не буду пярэчыць ні слова».
  «Не хвалюйся. Ён застанецца на некаторы час». Дайсан адышоў, сумна паківаючы галавой.
  Лілі паглядзела на Мэта. «Вы думаеце, што яе захапілі, ці не так?»
  «Гэта выглядае не вельмі добра, праўда? Нам трэба дэталёва спланаваць, куды пайшла Бэла і з кім яна размаўляла пасля ўчорашняга дня».
  «Джоэл Доўсан? Дзіўны ён, праўда?»
  «Я сустрэў яго на пахаванні Фішара. Напэўна, ён выглядае больш дзіўна, чым ёсць. Аднак ён захапляецца Бэлай і паказвае гэта».
  * * *
  Калі два дэтэктывы прыбылі ў бальніцу, Нолан хадзіў па калідоры.
  «Вы ведаеце, што адбываецца? Я нічога не чуў ад Бэлы з мінулай ночы. Зараз палова дня, і я хвалююся. Гэта на яе зусім не падобна».
  «Мы праводзім расследаванне», — сказаў Мэт. «Скажы мне, калі ты апошні раз з ёй размаўляў і пра што».
  «Я адвёз яе дадому каля пятай дня ўчора, каб асвяжыцца. Яна павінна была звязацца са мной, калі захоча вярнуцца. Я напісаў ёй каля шасці. Яна адказала, каб не прыходзіў, што яе тут нехта іншы падвозіць».
  «Яна сказала, хто?»
  «Не, але гэта досыць лёгка папрацаваць. Гэта будзе той Доўсан. Ён увесь час туляўся побач, і Бэла таксама не была рада гэтаму. Ён прымушаў яе нервавацца. Яго чэпкія спосабы яе турбавалі».
  «У вас ёсць тэкст?» — спытаў Мэт.
  Нолан прагартаў тэксты на сваім тэлефоне і паказаў яму. Гэта было кароткае паведамленне. Але сапраўды Бэла пацвердзіла, што ў яе ўсё добра і што Роберт зрабіў дастаткова за адзін дзень. Іншы сябар, імя якога не называецца, падвозіў яе.
  - Што вы збіраецеся рабіць з Оліверам? - спытаў Роберт.
  «Я буду клапаціцца пра яго».
  Усе яны павярнуліся і ўтаропіліся на жанчыну, якая гаварыла. Яна падышла да іх па калідоры і паказала пасведчанне.
  «Меліса Гібс, сацыяльны работнік службы хуткай дапамогі ў Хадэрсфілдзе. Я тут, каб высветліць патрэбы хлопца і перадаць яго пад часовую апеку».
  Мэт быў ашаломлены. Ён не чакаў убачыць яе зноў так хутка, і, вядома, не ў сувязі з яго справай. Меліса нічым не дала зразумець, што ведае яго.
  «Я знайшоў яму месца ў прыёмных бацькоў. Яны жывуць у Марсдэне, таму, калі з'явіцца яго маці, мы можам хутка разабрацца з гэтым».
  «Мэл, я не думаю, што ты разумееш». Мэт несвядома выкарыстаў яе імя, і астатнія здзіўлена глядзелі на яго. «Олівер захварэў. Яго выкралі і некалькі дзён не дапускалі да маці. Ён траўміраваны, і яму спатрэбіцца асаблівы догляд. Мала таго, яго трэба будзе ахоўваць дзень і ноч, пакуль гэтая справа не будзе раскрытая».
  «Мы гэта ведаем. Мы былі цалкам праінфармаваныя. Але мы павінны дзейнічаць на карысць дзіцяці, і зараз яму трэба з'ехаць адсюль. Ён будзе размешчаны да неабыякавых людзей, якія будуць за ім даглядаць».
  Лілі глядзела то на аднаго, то на другога. «Яму патрэбна яго мама».
  «Ну, яе тут няма?» - адказаў Мэл.
  Лілі павярнулася да яе. «Мы лічым, што яе таксама выкралі. Яна ў небяспецы. Яна нядрэнны бацька. Ні ў якім разе Олівер не быў пакінуты».
  «Я не магу каментаваць яе бацькоўскія здольнасці». Выраз твару Мэла быў каменным. «Яна таксама не была пад аховай міліцыі?»
  «Так, але ўсё пайшло не так. У выніку Бэла была захоплена. Ці магу я пагаварыць з хлопчыкам?» — спытаў Мэт. «Спытаеце, ці памятаў ён яшчэ што-небудзь пра гэты вопыт?»
  «Не вельмі добрая ідэя. У яго зараз дастаткова на талерцы. Праз дзень-два, Мэт, калі ён уладкуецца. Меліса працягнула Мэту сваю картку. «Трымайце мяне ў курсе. Калі вы знойдзеце яго маці, патэлефануйце мне адразу».
  Яны стаялі і глядзелі, як яна ідзе да пакоя Олівера. Лілі штурхнула Мэта. «Крывавыя сацыяльныя работнікі. Вы проста ненавідзіце іх? Але ў мяне склалася ўражанне, што вы яе ведаеце. Акрамя таго, што вы былі на першым месцы, я мог адчуць, што паміж вамі ёсць "рэч". У мяне гэта добра атрымліваецца».
  Мэт сумна ўсміхнуўся. «Я яе ведаю, дакладней, ведаю. Што да таго, пра што вы гаворыце, то ўсё знікла».
  Ліля ўсміхнулася. «Былы. Не падумаў бы, што яна твой тып».
  «Сёння ў Мэл свой працоўны капялюш. Звычайна яна не такая афіцыёзная».
  Яны забыліся пра Нолана. «Я пакіну вас самім», — сказаў ён. «Тут, здаецца, усё пад кантролем. Дайце мне ведаць, калі даведаецеся што-небудзь пра месцазнаходжанне Бэлы».
  Лілі ўсё яшчэ назірала, як знікае Мэл. «Яна можа размаўляць як сацыяльны работнік, але не выглядае так. Джынсы і талстоўка? Яна занадта нязмушаная. І татуіроўка ў яе на запясце».
  Мэт усміхнуўся. «Сэрца. Нічога агульнага са мной таксама. Нешта шмат гадоў таму, яшчэ да таго, як я яе ведаў».
  Яны пайшлі назад па калідоры. У Лілі загудзеў тэлефон. Гэта быў тэкст ад Бэквіта. Мэры Мэйсан захварэла падчас інтэрв'ю з ім і Карлайлам. Фельчар, які прыехаў на станцыю, палічыў, што гэта інфаркт. Яна паказала гэта Мэту.
  Ён застагнаў. «Выдатна! Яшчэ адзін крывавы сведка, з якім мы не можам размаўляць».
  * * *
  Бэла адкрыла вочы. Яна спала ці была без прытомнасці? Яна з усіх сіл успамінала. Яна была звязана ў невялікім месцы, але цяпер яе канечнасці былі свабодныя, і кляп знік. Прамень сонечнага святла прабіваўся праз напаўадчыненыя дзверы. Яна міргнула вачыма. Ці было гэта рэальна, ці частка нейкага наркатычнага сну? Яна магла бачыць звонку! Нішто не перашкаджала ёй бегчы. Бэла павярнула галаву і зразумела, што ляжыць на лаўцы, накрыўшыся коўдрай. Яе галава ўсё яшчэ калацілася. Ці змагла б яна стаяць?
  Бэла прыўзнялася на локцях. Яна была ў пакоі без вокнаў, халодным і цёмным, не лічачы палоскі святла, якая прабівалася праз дзвярны праём. Але больш важна тое, што побач нікога не было. Бэла сцягнула коўдру і саслізнула з лаўкі. Яна апусцілася нагамі на зямлю і зразумела, што яна босая. У яе балелі канечнасці, галава таксама, але трэба было паспрабаваць. Яна цягнулася да волі, ледзь адважваючыся дыхаць.
  «Не, не, мая дарагая».
  Яна пазнала гэты голас. Ён належаў чалавеку, якому яна давярала. Бэла абярнулася. На адзін выдатны момант яна падумала, што ён прыйшоў яе выратаваць. Але потым яна паглядзела яму ў твар. Гэта было зларадства. Ён сядзеў у фатэлі, паўсхаваны ў цені. Ці быў ён там увесь час, назіраючы за ёй? Бэла ў жаху глядзела ў адказ. Як яна магла так захапіцца гэтым чалавекам?
  Яна знайшла свой голас і закрычала на яго. «Вы! Я не разумею. Чаму вы гэта робіце? Вы не можаце трымаць мяне тут. Мне трэба ісці. У мяне хворае дзіця, і вы гэта ведаеце!»
  Ён адкінуўся на спінку крэсла, даволі спакойна, цалкам па-сапраўднаму. «Спакойся, Бэла. Вам нядобра злавацца. Калі будзеш добра, я дам табе паесці. Я дазволю табе зайсці ў дом».
  «Гэта ўвесь час быў ты, ці не так? Вы рабілі ўсе тыя жудасныя рэчы. Ты той, хто зрабіў маё жыццё пеклам!» Яна хістаецца на нагах, а ў галаве размах. Гэта было больш чым жахліва.
  Ён засмяяўся. «У мяне не было выбару. Яны былі ў мяне на шляху, усе яны.»
  «Вы забілі Алана. Ты забраў у мяне Олі. Маё дзіця магло памерці». Яна зірнула на яго з агідай. «Ты пачвара!»
  «Не, я не. Я чалавек, які любіць цябе. І ты будзеш любіць мяне ў адказ».
  Бэла рашуча пахітала галавой. «Ніколі! Ідзі к чорту! Я не хачу мець з табой нічога агульнага. Ад гэтага нікуды не дзенешся. Людзі прыйдуць. Міліцыя будзе мяне шукаць».
  Ён пакруціў галавой і замучаў, нібы яна была непаслухмяным дзіцем. «Вы памыляецеся. Я сыду з рук. Падумайце пра гэта. Міліцыя нічога не ведае. Што менавіта яны атрымалі? Як яны мяне знойдуць?»
  «Яны разумныя, асабліва той Брындл. Ён будзе ведаць, што рабіць».
  «Вы падманваеце сябе. Я магу рабіць тое, што хачу, і ніхто мяне не спыніць. А ты, Бэла, альбо кахаеш мяне, альбо памрэш.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Кіраўнік 33
  Дзень 17
   
  «Вам гэта не спадабаецца». Калі Мэт прыйшоў наступнай раніцай, Дайсан чакаў яго. «Мы атрымалі запыт ад адваката Рона Чалкера. Чалкер прасіў вас бачыць.
  Гэта кінула Мэта цалкам. «Чаму ён хоча мяне бачыць? Як ён думае, што я магу для яго зрабіць? Як Чалкер увогуле атрымаў маё імя?»
  «Бог ведае. Вас не назвалі ў газэтным артыкуле. Крывавая турма. Інфармацыя там бяжыць, як вада праз сіта. Калі б Бэла не сказала яму што-небудзь.
  «Як ты думаеш, я павінен ісці?»
  «Падумайце. Не спяшайцеся ні з чым. У рэшце рэшт, Чалкер нікуды не дзенецца». Супер зрабіў паўзу. «Штосьці яшчэ. Мы не можам знайсці Доўсана. Здаецца, ён зрабіў адзін. Карлайлу прыйшлося ўварвацца ў яго дом. Усё было ў парадку, ніякіх прыкмет барацьбы не было. Яны абшукалі месца і не змаглі знайсці яго пашпарт. Мы выдалі абвесткі і апісанне».
  Ліля нахмурылася. «Чаму Джоэл Доўсан бег, сэр?»
  «Ён, напэўна, здагадаўся, што мы яго шукаем. Ён можа быць нашым чалавекам — нашым містэрам прабачэння. Што вы думаеце?» Супер паглядзеў на іх абодвух.
  «Нолан думаў, што ён назірае за Бэлай. Ён сказаў, што яна насцярожана ставілася да яго, - сказаў Мэт.
  Лілі пахітала галавой. «Дык чаму ж яна не сказала? Шчыра кажучы, можна падумаць, што людзі гэта зразумеюць. Людзей забілі, жанчын забралі, іх больш не відаць, а яна сядзіць на чымсьці такім».
  Мэт усміхнуўся ёй. «Яго хутка забяруць. Калі гэта ён, мы даведаемся. У нас ёсць ДНК Агнес Харві, узятая ад забойцы».
  «Калі ён збег, што з Бэлай? Што ён з ёй зрабіў? Забраў яе з сабой?» Ліля паглядзела на яго.
  «Вось што мяне турбуе».
  «Я таксама», — сказаў супер і пайшоў прэч.
  «Я таксама думаю, не адзінае». Лілі сказала, як толькі супер быў па-за межамі слыху. «Я крыху чуў пра Чалкера. Страшна, калі вы спытаеце мяне. Чалавек забойца, і ён разумны. Калі пойдзеш, трэба сачыць за крокам».
  «Я проста заінтрыгаваны тым, чаго ён хоча. Але мы не можам ігнараваць яго. Ён можа ведаць што-небудзь пра знікненне Бэлы.
  Лілі паморшчылася. «Зноў жа, ён мог нешта намышляць. Ён усё роўна даведаецца пра яе знікненне, сэр. Гэта было па тэлебачанні, учора ўвечары ў мясцовых навінах».
  Мэт закаціў вочы. «Я думаў, што мы ўсё замоўчваем».
  «Не глядзі на мяне. Гісторыю яны ад некага атрымалі, але не адсюль».
  Мэт выглядаў задуменным. «Магчыма, што наш забойца зліў інфармацыю».
  «Навошта яму гэта рабіць, сэр?»
  «Я не ведаю, але ў яго будзе нейкая мудрагелістая прычына».
  На стале ў Мэта ляжала куча дакументаў, але ён не мог засяродзіцца. Дні ішлі, а справы рабіліся толькі горш. Акрамя таго, што знайшлі Олівера, яны нідзе не былі. Цяпер яны страцілі Бэлу, а Джоэл Доўсан прапаў без вестак. Ім адчайна патрэбны быў перапынак.
  Лілі падняла вочы ад стала. «Ці правяралі мы гэтага «Дуга»? Я толькі што заўважыў яго імя ў кружку ў сваім нататніку».
  Мэт марудзіў з адказам. Лілі падказала яму ідэю. «У Кэралайн і Аніты быў новы бойфрэнд па імені Дуг. Я ведаю, што мы вырашылі, што гэта не яго сапраўднае імя, але сам чалавек быў дастаткова сапраўдным. Дык кім ён быў?»
  «Чалавек, які прыйшоў у іх жыццё перад тым, як яны зніклі», - адказала Лілі. «Хтосьці без адметных рысаў, але хто, на нашу думку, любіць маскіравацца пад «татуіраванага чалавека».»
  «Дык што з Бэлай? Хто такі яе «Дуг»?» — спытаў Мэт амаль сам сабе.
  «Мы не бачылі Бэлу ні з кім такім. Яна была закахана ў Фішара. Яна пакуль што не хацела б нікога іншага ў сваім жыцці. І Фішэр мёртвы, сэр, так што ён не забойца.
  «Бэла вяла такое адасобленае жыццё, што не так шмат мужчын на выбар. Але Джоэл Доўсан - адзін з іх. Яна ведае яго два гады, працуе з ім. Калі ён наш забойца, чаму ён вырашыў нанесці ўдар цяпер?»
  Ліля паціснула плячыма. «Таму што мог? Адкрылася магчымасць?»
  «Я так не думаю, Лілі. Ён быў бы лепшым, перш чым яна звязалася з Фішэрам. Гэтая справа цягнулася ўсяго некалькі месяцаў».
  «Калі не Доўсан, то хто? Больш нікога няма».
  Мэт усміхнуўся. «Так, ёсць. Вы забываеце Роберта Нолана».
  «Адвакат? Вы сапраўды яго падазраяце?» — спытала Ліля.
  «Падумайце. Кэралайн і Аніта мелі магчымасць наведаць будынак суда Хадэрсфілда. Там яны маглі сустрэць Нолана. Я лічу, што не пашкодзіць зірнуць крыху глыбей на нашага містэра Нолана і яго жыццё. Як і Доўсан, ён заўсёды побач і суне свой нос. Мы маглі б пачаць з размовы з Ганнай Фішэр, удавой Алана. Нолан яе сусед».
  DC Ян Бэквіт ледзь не забег у пакой для інцыдэнтаў. «Крыміналісты знайшлі кроў на дыване ў гасцінай дома Бэлы! Таксама выкінуты акурак на пад'ездзе звонку. Паўсюль ёсць перакулены часопісны столік і раскіданы посуд. Усе прыкметы барацьбы».
  «Вы пыталіся ў суседзяў, ці чулі яны што-небудзь?» - спытаў Мэт.
  «Я спытаў, ці бачылі яны Бэлу ўчора. Суседская жанчына, тая, што выпусціла дзіцяці з-пад пальцаў, успамінае, што ўчора ўвечары каля сямі гадзін чула крыкі. Мяркуе, што яна чула, як з'ехала машына».
  «Яна гэта бачыла?»
  «Не. Было цёмна, і шторы былі засунутыя».
  «Добра. Запішыце гэта на дошцы. Гэта можа апынуцца карысным».
  «Ёсць яшчэ нешта. Мы знайшлі яе другі мабільны. Яго схавалі ў цяпліцы. Я хутка паглядзеў, перш чым яго забралі эксперты. Кантактаў было ўсяго два. Адной з іх была памерлая жанчына, Агнес Харві — яна значылася як «цётка». Другі быў пазначаны проста як "Джэймс". Вось нумар». Бэквіт перадаў Мэту лісток паперы.
  Мэт усміхнуўся DC. «Добрая праца. Мы павінны сказаць слова».
  Лілі падняла вочы ад свайго кампутара. «Што ты думаеш?»
  «Напэўна, гэта яе кантакт з аховы сведак. У той дзень яна паехала ў Манчэстэр, я думаю, яна паехала яго сустракаць. У яе тады быў з сабой тэлефон. Магчыма, ён не ведае пра тое, што адбылося».
  «Гэта невялікі скачок. Гэты «Джэймс» можа быць кім заўгодна».
  «Не, Лілі. Бэла павінна была трымаць яго ў сакрэце. Я яму патэлефаную і даведаюся».
  «Дзе жыве Ганна Фішэр, сэр?» - спытала Ліля.
  «Назад у Марсдэн. Тая новая забудова каля вадасховішча».
  «Той, які яны называюць «Вышыні мільянера»?»
  «Так, гэта той самы. Гэта вялікі дом, вакол якога шмат зямлі. Я быў там, памятаеш? Пахаванне Фішара».
  «Вы сустракаліся з яго жонкай?»
  «Не. Як ні дзіўна, я гэтага не зрабіў. Ганны Фішэр не было. У той час я асабліва не думаў пра гэта, але цяпер я хацеў бы ведаць, чаму».
  * * *
  Лілі глядзела на дом Фішэраў. «Як вы лічыце, на што яны патрэбныя, сэр? Я памятаю, як іх будавалі гадоў дзесяць таму. Выклікаў правы смурод. Мяркуецца, што гэтая тэрыторыя будзе зялёнай зонай».
  «Давай, давайце зробім гэта». Мэт паняцця не меў, чаго чакаць ад візіту - ці Ганны Фішэр. Яна не прысутнічала на пахаванні. Чаму, бо яна ніколі не разводзілася з мужам?
  «Яе тут няма!»
  Праз бакавыя вароты з'явіўся пажылы мужчына з рыдлёўкай. «Я не бачыў місіс Фішэр некалькі тыдняў. Яна ніколі не казала мне пра тое, каб з'ехаць, і ў доме ўсё зачынена».
  «У вас ёсць ключ?»
  Чалавек паківаў галавой. «Толькі да гэтай брамы і хлява. Раз у два тыдні прыязджаю дапамагаць у садзе».
  «Вы дакладна памятаеце, калі бачылі яе апошні раз?» — спытаў Мэт.
  «Напярэдадні забілі мужа. Яна пазваніла і спытала пра бягоніі для летняй экспазіцыі. У той дзень я прынёс трохі для цяпліцы».
  «Яна выглядала ў парадку?» - спытала Ліля.
  «Правільна, як дзевяць пенсаў».
  «Вы ведаеце Роберта Нолана, адваката, які жыве па суседстве?»
  Чалавек кіўнуў. «Нолан? Вялікі хлопец. Адвакат. Я яго не ведаю, але яны з Фішэрамі сябравалі».
  Такім чынам, Нолан выпісаўся. Мэт не мог прыняць рашэнне, ці быў ён задаволены гэтым. «Вы ведаеце каго-небудзь, хто можа ведаць, куды падзелася місіс Фішэр?»
  «У яе ёсць сястра ў Корнуоле — Кэрал Сайкс. Місіс Сайкс і яе муж маюць у Трура паб Bull Inn.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 34
  Як толькі яны вярнуліся на станцыю, Мэт склікаў кароткі інструктаж. Ён хацеў, каб каманда была ў курсе таго, што ў яе ёсць. Навіны не былі добрымі.
  "Джоэл Доўсан?" — спытаў Мэт.
  Бэквіт паціснуў плячыма. «Ніякіх слядоў. Ён знік з твару зямлі. Я пытаўся ў яго суседзяў, у каледжы. Я нават паразмаўляў з групай студэнтаў, для якіх ён выкладчык курса. Нічога».
  «Магчыма, знікла і Ганна Фішэр. Вядома, яна магла паехаць у адпачынак, але мы не можам гэтага меркаваць. Садоўнік не бачыў яе з таго дня, як забілі мужа. Але ў нас ёсць перавага. Сястра ў Корнуоле». Ён перадаў Бэквіту імя і адрас. «Праверце, як толькі зможаце. Калі яна там, я хацеў бы пагаварыць з ёй сам».
  «Яна важная?» - спытаў Карлайл.
  «Праўда ў тым, што я не ведаю. А вось Ганны Фішэр на пахаванні мужа не было. Нам трэба яе знайсці. Яна можа нешта ведаць. Магчыма, ёй самой нават пагражалі».
  «Кроў, знойдзеная ў доме Бэлы, належала ёй», — пацвердзіў Бэквіт. «Значыць, яна параненая. Але цяпер сакавітае. Сліна з недакурка належыць камусьці вядомаму. Томі Джонсан, дробны злыдзень, які працаваў у фірме Чалкера.
  «Чэлкер? Вы ўпэўнены?»
  Бэквіт патрос яму паперай. «Крыміналістыка ёсць».
  «Ці былі прыкметы ўзлому ў яе доме?» — спытаў яго Мэт.
  Бэквіт паківаў галавой. «Не».
  «Бэла наўрад ці ведае кагосьці накшталт Джонсана. Адзінокі акурак нічога не значыць. Я ўсё яшчэ думаю, што Бэла ведала свайго нападніка. Яна нікому не адчыніць дзверы. Яна добра ўсведамляе небяспеку, у якой знаходзіцца». Мэт уздыхнуў. «Такім чынам, застаецца Доўсан або Нолан».
  «Мы не можам ігнараваць доказы. Яшчэ нешта знайшлі?» - спытаў супер у Бэквіта. «Напрыклад, адбіткі пальцаў?»
  «Не, проста канец підара».
  Карлайл кіўнуў. «Ну, калі мы збіраемся з ёй, ведаючы яго, мае грошы на Доўсане».
  "Не спяшайцеся судзіць", - сказаў Мэт. «Нам варта прыгледзецца да Нолана. Пра чалавека мы ведаем вельмі мала. Яго адрас спраўджваецца, і ён адвакат , але нам трэба мяса на касцях. Для пачатку падыдзе падрабязны расказ пра тое, што ён рабіў за апошнія дваццаць чатыры гадзіны». Ён звярнуўся да Лілі. «Даведайся, дзе ён сёння. Нам трэба яго бачыць».
  - А якую задачу ты выконваеш, Брындл? Карлайл усміхнуўся.
  Мэт усміхнуўся. «Я збіраюся пагаварыць з кімсьці з аховы сведак».
  У пакоі інцыдэнту кіпела актыўнасць. Мэт сядзеў за сваім сталом і націскаў нумар «Джэймса» з другога мабільнага тэлефона Бэлы.
  «Прывітанне». Голас быў адрэзаны і дзелавы.
  «Гэта DI Brindle, CID East Pennine. Я лічу, што вы кантактная асоба Бэлы ў камандзе па абароне сведак».
  Запанавала цішыня.
  Нарэшце «Джэймс» загаварыў. «Вы не павінны тэлефанаваць па гэтым нумары. Гэта толькі для надзвычайных сітуацый».
  «Гэта надзвычайная сітуацыя», - сказаў Мэт. «З кім я размаўляю?»
  «Тэлефон, якім вы карыстаецеся — дзе вы яго ўзялі?»
  «Мы знайшлі гэта ў доме Бэлы, але гэта не важна. Вы можаце не ведаць пра гэта, але яна адсутнічае. У яе дома ёсць прыкметы сваркі, і яна знікла. Мы перакананыя, што яе выкралі».
  Мэт чакаў.
  «Я ведаю справу, якую вы расследуеце. Ці шмат вы ведаеце пра мінулае Бэлы?»
  «Хопіць. Я ведаю, што яна ўдзельнічае ў праграме абароненых асоб з-за пагрозы з боку яе былога мужа Рона Чалкера. І я мяркую, што вы яе кантакт».
  Мэт пачуў уздых.
  «Я сказаў Бэле, што наведванне Чалкера было памылкай. Яна настойвала на тым, што ён нічога ад яе не даведаецца, але вы бачылі дакументы. Ён змог бы даведацца яе месцазнаходжанне. Я яе папярэджваў. Я зноў прасіў яе пераехаць, але яна адмовілася, сказала, што ў яе сын занадта кепскі».
  «Я спрабую высветліць, ці звязана знікненне Бэлы з яе былым мужам, ці гэта справа, якую мы расследуем».
  «У мяне няма нічога станоўчага, каб прапанаваць, прабачце. Але калі б мне прыйшлося пайсці з тым ці іншым, я б выбраў Чалкера. Ён убачыў свой шанец і скарыстаўся ім. Чалавек усё яшчэ мае ўплыў, ёсць людзі, да якіх ён можа звярнуцца, каб выканаць яго загад».
  «Вы таксама павінны ведаць, што Роні Чалкер запрасіў мяне наведаць».
  «Будзьце вельмі асцярожныя. Ён злыдзень і дасведчаны хлус. Не прымайце нічога, што ён вам кажа, за чыстую манету. За ўсім, што ён з вамі абмяркоўвае, будзе схаваны матыў».
  «Улічваючы рэпутацыю гэтага чалавека, я хацеў бы мець магчымасць кіраваць або выключаць Чалкера. Слухай, я разумею, што ў прыродзе тваёй працы працаваць з высокай ступенню сакрэтнасці, але Бэла ў небяспецы. Яна ўжо сказала мне, што ўдзельнічае ў праграме. Вы ведаеце пра пэўную пагрозу з боку Чалкера?»
  «Табе давядзецца прыняць рашэнне аб гэтым, як толькі ты пагаворыш з ім».
  «Вы ўсё яшчэ не сказалі мне сваё імя. Магчыма, мне спатрэбіцца звязацца з вамі зноў».
  «Вам не трэба ведаць, хто я. Калі вы хочаце пагаварыць са мной, тэлефануйце па тым жа нумары. Поспехаў. Спадзяюся, ты яе знойдзеш. Трымайце мяне ў курсе прагрэсу». Ён скончыў размову.
  Лілі назірала за ім. «Вы не выглядаеце шчаслівым».
  «Ён не быў ніякай дапамогай. У яго не было ніякай сапраўднай інфармацыі. Што з Ноланам? Ёсць прагрэс?»
  Яна ўсміхнулася. «Я паглядзеў яго. Ён партнёр у фірме ў Галіфаксе пад назвай «Брэдфілд і Нолан». Я патэлефанаваў і атрымаў рэгістратарку. Яна сказала, што ён павінен з'явіцца ў судзе ў Хадэрсфілдзе сёння днём і, магчыма, вернецца ў офіс пазней».
  Мэт пачынаў думаць, што яны ніколі нікуды не дойдуць.
  «Мабільны?»
  Лілі кіўнула. «Я паспрабаваў, але ён выключаны. Я мог бы заехаць у горад і знайсці яго».
  «Зрабі гэта, Лілі? Папрасіце яго зайсці да мяне».
  Бэквіт пастукаў у дзверы кабінета. «Ганна Фішэр. Я знайшоў яе. Вось нумар яе мабільнага, і яна рада з вамі пагаварыць».
  Мэт набраў нумар. Ганна Фішэр адказала адразу.
  Мэт прадставіўся. «У мяне ёсць пара пытанняў. Першы, я баюся, крыху асабісты. Ці можаце вы сказаць мне, чаму вы не прысутнічалі на пахаванні Алана?»
  «Я пайшоў на службу, DI Brindle. Я прыйшоў позна і сеў ззаду. Сумняваюся, што хтосьці мяне заўважыць. Я сышоў да канца. Я сабраў свае сумкі ў машыну і адразу паехаў да сястры. Я не мог сутыкнуцца з пабудкай або наступнымі тыднямі. У нас з Аланам былі праблемы, але паміж намі ўсё яшчэ было дастаткова добра. Па-свойму, я ўсё яшчэ кахала яго. Мы падзялялі шмат гісторыі. І я ведаў, што Бэла Рычардс будзе там. Яна павінна быць спустошана. Я спачуваю ёй, але нічым не магу дапамагчы. Я проста хацеў быць у баку».
  «Ці заўважылі вы, што хто-небудзь круціўся ў вашым доме да таго, як Алана забілі? Насамрэч, што-небудзь дзіўнае ў гэтыя апошнія дні?»
  «Не. Усё было як звычайна. Ні незнаёмцаў, ні смешных тэлефонных званкоў».
  «І Алан ніколі не выказваў ніякіх страхаў наконт таго, што за ім сачылі ці сачылі?»
  «Не, але сумняваюся, што ён усё роўна сказаў бы мне. Калі б Алан расказаў каму-небудзь пра нешта падобнае, то гэта быў бы Роберт, наш сусед».
  «Так, я сустракаўся з ім. Дзякуй, місіс Фішэр, вы былі вельмі карысныя».
  — усхвалявана крыкнуў DC Беквіт. «У нас ёсць Доўсан! Рух толькі што пераследваў яго па М60. Ён адклеіўся на скрыжаванні піраміды, ударыўся аб бар'ер і ледзь не трапіў у смецце. Ён знаходзіцца ў Манчэстэр Роял са страсеннем мозгу».
  Мэт паглядзеў на гадзіннік. Была гадзіна пік, і рух быў жахлівым. «Ён можа гаварыць?»
  «Ён у Рэсусе пад аховай. Медсястра лічыць, што ён сёння ў непрыдатным стане. Нават свайго імя не ведае. Яна кажа, што найхутчэй заўтра».
  «Ён быў адзін у машыне?»
  Бэквіт кіўнуў. «Пакуль мы гаворым, яго адбуксіруюць у крыміналістыку».
  Калі Доўсан забраў Бэлу, што ён зрабіў з ёй? Мэт быў стомлены і не мог разважаць. Ён сапраўды павінен ісці дадому. У яго так балела нага, што ён ледзь мог падняцца з крэсла. Ён збіраўся спусціцца ў сталовую і перакусіць, калі ў яго зазваніў тэлефон.
  Гэта была Лілі. «Сёння ніхто ў судзе не бачыў Нолана, сэр. Працэс прыйшлося адмяніць. Ён не званіў і нічога. Яны такія ж загадкавыя, як і мы. Відаць, ён ніколі раней гэтага не рабіў. Калі з табой усё добра, я іду дадому. Каб дабрацца сюды, спатрэбіўся цэлы век. Знайсці месца для паркоўкі таксама было цяжка».
  У Мэта было дрэннае прадчуванне з гэтай нагоды. Спачатку знік Джоэл Доўсан, а цяпер надышла чарга Нолана. Што адбывалася? Гэта былі адзіныя мужчыны, з якімі Бэла Рычардс мела зносіны ў апошні час. Хто-небудзь з іх быў містэрам прабачэння?
  Мэт мог бачыць грувасткую раму Дайсана са свайго кабінета. Супер стаяў перад дошкай інцыдэнтаў і глядзеў на яе.
  Дайсан пастукаў па дошцы. «Гэта дрэнная справа. Сышлі на зямлю, чортава іх шмат».
  Мэт падняўся і падышоў да яго. «Не зусім. Зараз мы дагналі Доўсана. Спадзяюся, ён пагаворыць з намі заўтра. Ён нам, безумоўна, патрэбны, таму што праўда ў тым, Тальбот, што мы не маем паняцця. Мы вычарпалі ўсе патэнцыйныя кліенты, нават другі мабільны, які быў у Бэлы. Яна выкарыстала яго, каб патэлефанаваць сваёй цётцы і яе кантакту па праграме. Я яму пазваніў. Нават не назваў бы свайго імя. Вялікае спачуванне, але ніякай дапамогі».
  «Нам трэба будзе паглядзець, што прынясе заўтра. Гэта быў доўгі дзень, і я, як і вы, стомлены». Ён паглядзеў на Мэта, які цяжка абапіраўся на стол. «Чаму ты не сыдзеш з дому? Гэтая сустрэча з Чалкерам была прызначана на заўтра ў дзве гадзіны дня. Туды вас падвязе форма».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 35
  Дзень 18
   
  Эксперты забралі мабільны тэлефон Джоэла Доўсана пасля аўтакатастрофы. На ім былі дзесяткі паведамленняў Бэле, а таксама мноства фатаграфій. За апошнія пару дзён было забрана нашмат больш. Відавочна, ён уважліва сачыў за ёй. Да таго часу, як Мэт прыбыў на станцыю, усё знойдзенае было пастаўлена ў сістэму.
  Лілі гартала экран паведамленняў. «Ён працягваў пісаць ёй паведамленні, але яна рэдка адказвала. Дзіўна, калі вы спытаеце мяне. Бэла ведала, што ён пераследуе яе, але не скардзілася нам».
  «Ёсць стос фота. Спатрэбіцца век, каб іх перажыць». Мэт паставіў іх усе на экран свайго кампутара і глядзеў на іх адну за адной. «Некаторыя вяртаюцца тыднямі назад. Ёсць нават некаторыя з Бэлы і Фішэра. Гэта неверагодна! Напэўна, мужчына праводзіў большую частку вольнага часу, назіраючы за ёй. Тут ёсць нават адзін, дзе Бэла зачыняе шторы».
  «Калі вы спытаеце мяне, Доўсан вялікі дзівак. Як вы думаеце, яна ведала ступень яго апантанасці ёю? Калі б яна нам нешта сказала, мы, магчыма, спынілі б усё гэта значна раней».
  - Не думай, што ён наш чалавек, Лілі. Паглядзіце на гэтыя».
  Мэт пракруціў да больш свежых малюнкаў. «Ён, напэўна, узяў некаторыя з іх са сваёй машыны перад домам».
  «Не вельмі добра, ці не так? На гэтым відаць, як Нолан сыходзіць. На ім стаіць дата той ночы, калі яна знікла без вестак».
  «Не дапамагае, Лілі. Нолан прызнаўся, што быў там».
  «Хто гэта?»
  Лілі паказала на іншую машыну, прыпаркаваную ў некалькіх метрах па вуліцы. Доўсан сфатаграфаваў чалавека, які сядзеў на сядзенні кіроўцы. Мэт паціснуў плячыма. «Ён мог быць кім заўгодна. Там ажыўлена. Шмат дамоў, а паркоўка мала».
  «Не, глядзі! Доўсан зноў схапіў яго каля дома Бэлы.
  Выява была нядрэнная. Доўсан убачыў твар мужчыны, асветлены вулічным святлом.
  Лілі зазірнула праз яго плячо. «Мы яго раней не бачылі. Каля трыццаці гадоў, з цёмнымі валасамі, шыкоўна апрануты. Як вы думаеце, што ён задумаў?»
  Наступныя некалькі здымкаў паказвалі мужчыну, які стаяў каля ўваходных дзвярэй Бэлы. У апошнім кадры яна ўпускала яго.
  «Мы павінны ведаць, хто гэты чалавек. Але я ведаю адно, ён не Томі Джонсан. Мне здаецца, што нехта спрабуе запусціць ілжывы след».
  «Магчыма, вы маеце рацыю. Джонсан звязаны з Чалкерам. Наш забойца спрабуе зваліць віну на яго. Чалкер быў ва ўсіх газетах, і я б сказаў, што забойца ўбачыў свой шанец і скарыстаўся ім. Заўважце, мы павінны спытаць сябе, адкуль узяўся гэты недакурак». Лілі зноў азірнулася на экран кампутара. «Я лічу, што Дуг — гэта «падарожнік». Але калі ён ёсць, адкуль ён узяўся? На астатніх фота яго няма».
  Мэт далучыў выяву да электроннага ліста і адправіў яе тэхнарам для паляпшэння. Ён павінен быў пераканацца, што іншых няма. Ён яшчэ раз прагледзеў фатаграфіі. Іх былі дзесяткі, некаторыя з іх зроблены ўсяго некалькі дзён таму. Некаторых з іх нават вывелі з турмы ў Ёрку. Яны паказалі, што Бэла сядзіць у машыне з мужчынам. Бэлу было досыць лёгка разглядзець, але мужчына быў толькі размытым плямай. Мэт працягваў шукаць. Быў яшчэ адзін. Той самы чалавек і тая ж машына, зробленыя на вуліцы Хадэрсфілд. Ён паглядзеў на штамп з датай — за пару дзён да таго, як Чалкер быў ва ўсіх газетах. Доўсан быў грунтоўны. Мэт проста хацеў, каб ён ведаў, што ўсё гэта значыць.
  Лілі падняла вочы ад тэлефона. «Уніформа, якая назірае за Доўсанам, толькі што напісала мне паведамленне. Ён у свядомасці, і мы яго бачым. Але гэта азначае крыху драйву».
  Мэт паглядзеў час. «Ты ідзеш з Бэквіт. Атрымаць поўную заяву — гэта калі ён штосьці памятае. Вазьміце з сабой копію гэтай фатаграфіі і паглядзіце, ці ведае ён гэтага хлопца. Але перш чым зрабіць гэта, ці не наведаеце вы зноў Райлі і пакажаце яму гэты?» Мэт падняў выяву чалавека на парозе. «Спытайце ў яго, Дуг, ці хлопец Кэралайн Шэлдан».
  «Вы, сэр?»
  Мэт скрывіўся. «У мяне спатканне з Роні Чалкерам крыху пазней. Не хачу спазніцца».
  * * *
  Мэт паняцця не меў, чаму Чалкер хацеў яго бачыць. Ён выказаў здагадку, што гэта павінна быць звязана з Бэлай або іх сынам. Як бы там ні было, ён гэтага не чакаў. Да таго, як яго пасадзілі, Чалкер быў моцна звязаны з арганізаванай злачыннасцю. Ён быў халаднакроўным забойцам. Недзе быў кут, проста Мэт яшчэ не прапрацаваў яго.
  Усю дарогу Мэт абдумваў справу. Усё праяснялася. Кэралайн, Аніта і, нарэшце, Бэла па той ці іншай прычыне былі ў судзе. Ён падазраваў, што чалавек, якога Бэла лічыла сваім кантактам у праграме, не той, за каго ён сябе выдаваў. Але, вядома, яму трэба было гэта даказаць. Ён мог толькі спадзявацца, што яны атрымаюць важныя апошнія часткі своечасова, каб выратаваць яе.
  Роні Чалкер сядзеў за сталом. У куце пакоя стаяў ахоўнік. Мэту прыйшло ў галаву, што злыдзень не быў асабліва дужым хлопцам. Калі ўсё стане жорсткім, ахоўнік і ён, напэўна, возьмуць верх.
  На твары Чалкера была ўсмешка. «Знайшоў яе?»
  «Не, але мы будзем». Мэт сеў за столік насупраць і паклаў перад сабой тонкі файл.
  «Вы будзеце спадзявацца, што сука ўсё яшчэ цэлая. Але я лічу, што яна мёртвая. Не магло б атрымацца лепш, калі б я сам гэта спланаваў».
  Мэт ведаў гісторыю, але ўсё роўна быў у жаху. «Вы?»
  Усмешка знікла. Вочы Чалкера прыжмурыліся, нібы ён хацеў яго вымераць. «Не, медзь, не рабіў. Але не шкадую, ні кроплі. Іззі заслугоўвае нашмат горшага. Шчыра кажучы, мяне б не хвалявала, калі б яна загінула ў парэзе».
  "Ізі?"
  «Ізабель — яе сапраўднае імя. Мяркуючы па ўсім, цяпер яна называе сябе Бэлай. Думае, што не ведаю, думае, што цяпер нічога не ведаю». Чалкер засмяяўся. «Ну, яна памыляецца. Праблема ў тым, што, калі сука мёртвая, куды застанецца наш сын? Я не дурань. Хлопчыку лепш з мамай. Гэта адзінае, што трымала яе ў жывых апошнія два гады».
  Мэт паглядзеў на яго. «Гэта, і вы не ведаеце, дзе яна».
  «Я ўвесь час дакладна ведаў, дзе яна. Яна была жывая, таму што я хацеў, каб яна была. Але аднойчы, калі хлопец вырасце, я вярну сабе сваё».
  «Вы ведаеце Томі Джонсана?»
  «Вы добра ведаеце, што я ведаю. Ён быў адным з маіх хлопцаў да таго, як мяне ўдарылі».
  «У нас ёсць доказы таго, што ён быў у доме Бэлы ў тую ноч, калі яна знікла. Вам ёсць што сказаць на гэты конт?»
  Чалкер падняў рукі. «Нічога агульнага са мной. Калі б я хацеў пазбавіцца ад сукі, я б узяў каго-небудзь, хто зробіць працу належным чынам».
  Гэта іх нікуды не прывяло. Мэту было неспакойна. Усё, што ён хацеў, каб гэта скончылася. «Чаму я тут?»
  «Я хачу паслугі».
  «Чаму я павінен табе дапамагаць?»
  Чолкер крыху падняўся з крэсла і нахіліўся наперад. Яго твар быў усяго ў некалькіх цалях ад твару Мэта. Яго пільны позірк прымусіў Мэта ўздрыгнуць. «Таму што я дапамагу табе ў адказ».
  «Я нічога ад цябе не хачу». Мэт адсунуў крэсла і склаў рукі на грудзях.
  Усмешка вярнулася. «Тут у вас дрэнная нага. Убачыў кульгаючага, калі вы ўваходзілі».
  «Гэта не мае да вас ніякага дачынення».
  «Не, але гэта шмат у чым звязана з кімсьці, каго я ведаю».
  Жывот Мэта перавярнуўся. Інцыдэнт быў старанна расследаваны — не ён, ён быў занадта хворы. Цэлая каманда працавала над справай на працягу некалькіх тыдняў, але яны так і не змаглі дасягнуць рэальнага прагрэсу. Той, хто нясе адказнасць за яго траўмы і смерць Полы, усё яшчэ быў там.
  «Бачыш, медзь, ты перасек не таго чалавека. І гэтага чалавека хацелі пазбавіць. Вы былі занадта блізкія да выкрыцця чагосьці велізарнага».
  Мэт паківаў галавой. «Нам не пашанцавала. Дробны наркагандаль, вось і ўсё».
  «Не, так гэта выглядала. Табе пашанцавала выбрацца з гэтага будынка жывым. Пашанцавала больш, чым вашаму партнёру, гэта дакладна».
  Мэт адвёў позірк. Чалкер накручваў яго? Тое, што адбылося ў той дзень, было ў навінах. Чалкер мог атрымаць падрабязную інфармацыю з любога месца.
  «Што менавіта вы ведаеце?»
  Чалкер падняў руку. «Не, пакуль вы не пагадзіцеся мне дапамагчы».
  «Што вы хочаце?»
  Чолкер зноў нахіліўся наперад. «Я хачу адсюль. Я хачу пераехаць у Манчэстэр — Strangeways».
  «Чаму? Якая розніца?»
  «Я не ў бяспецы тут. У мяне ёсць ворагі, і яны ўжо аднойчы спрабавалі мяне забіць. Адна сволач скінула мяне з лесвіцы. У Strangeways у мяне ёсць таварышы, якія будуць клапаціцца пра мяне».
  «Тое, пра што вы пытаецеся, не можа быць і гаворкі. У мяне няма моцы».
  «Вы ведаеце людзей, іншых меднікаў вышэй па лесвіцы. Пагаварыць з кім-н. Арганізуйце гэта».
  Мэт ведаў, што нічым не можа яму дапамагчы. «Вы пытаецеся не ў таго чалавека».
  «Ну, тады вы спытаеце правільных. Тое, што я павінен вам сказаць, вартае намаганняў».
  «Вам давядзецца даць мне больш працы. Трэба што-небудзь аднесці начальству. Раскажы, на што мы наткнуліся. Чаму ў той дзень на нас патрапілі?»
  Усмешка Чалкера стала самазадаволенай. «Ці гучыць імя Джэк Уодэл?»
  Мэт пахаладзеў. Чалкер быў дастаткова дрэнным, але Уодэл быў у зусім іншай лізе. Уодделл быў прызнаным кіраўніком арганізаванай злачыннасці на поўначы Англіі. Імя рэдка прамаўлялася ўслых, і гэта было таму, што людзі - у тым ліку некаторыя з яго ўласных калегаў - баяліся яго. Той, хто трапіў не з таго боку Уоддэла, пашанцавала б выбрацца жывым. Ён быў злыднем старой школы, ніколі не пэцкаў рук, таму супраць яго ніколі нічога не было даказана. Ён зрабіў такіх злачынцаў, як Чалкер, падобнымі на дробную рыбу.
  «Вы хочаце сказаць, што Уодэл стаяў за тым, што адбылося ў той дзень? Што гэта ён забіў майго напарніка?»
  «Я нічога не кажу. Разварушы мяне, і мы пагаворым як трэба. Але ведай гэта, медзь. Не толькі пра Уоддэла вы атрымаеце крыўду. У яго ёсць сябры на высокіх пасадах. Адзін з іх, у прыватнасці, высокапастаўлены міліцыянер. Гэта яшчэ адна прычына, па якой расследаванне таго, што адбылося ў той дзень, ні да чаго не прыйшло».
  Чалкер рызыкнуў, размаўляючы так шчыра з ім, паліцэйскім, і з ахоўнікам на слыху. Мэт кіўнуў у бок ахоўніка. «Што з ім?»
  «З ім усё ў парадку. Ведае, што трэба трымаць язык за зубамі».
  «Я мог бы далажыць свайму суперніку. Скажыце яму тое, што вы толькі што сказалі мне.
  «Я б адмаўляў гэта. І Стэн падтрымаў мяне. Ён кляўся б усляпую, што мы размаўлялі толькі пра Іззі і хлопчыка.
  Гэта інтэрв'ю патрабавала змены кірунку. Мэт рассеяна пагартаў файл. Унутры былі некаторыя пытанні, якія ён збіраўся задаць пра Бэлу, і фотаздымак «чалавека з парога». Ён дастаў малюнак і паказаў яго Чалкеру. «Вы ведаеце гэтага чалавека?»
  «Чаму?»
  «Проста адкажыце на пытанне. Вы калі-небудзь бачылі яго?»
  Чалкер паціснуў плячыма. «Магчыма. Як я ўжо казаў, пасуніце мяне, і я пагавару з вамі».
  «Нам неабходна яго знайсці». — люта падумаў Мэт. Было б бессэнсоўна звяртацца да Чалкера ад імя Бэлы, лепш, калі б ён паспрабаваў Олівера. «Гэта чалавек, які забраў вашага сына. Ён не быў добрым. Ён не даглядаў яго. Ён захварэў на Олівера. Ён бы і яго забіў, калі б мы своечасова не знайшлі хлопчыка. Вядома, вы хочаце, каб яго злавілі і расправіліся з ім?»
  Мэт глядзеў, як Чалкер змагаецца з гэтым.
  «Блок ідыёт. Ён пісаў мне, пытаўся пра ўсякую лухту. Хацеў ведаць пра мяне і Іззі, перш чым мяне ўдарылі».
  «Вы адпісалі?»
  «Што вы думаеце? Вядома, не зрабіў».
  «Вы калі-небудзь сустракаліся з ім?»
  «Ён нейкі клерк у павераных, якія ўзялі маю справу. Падчас суда ён пару разоў быў з маім адвакатам».
  «Ці ведаеце вы яшчэ што-небудзь пра яго? Яго імя? Дзе ён жыве? Гэта было ў лістах?»
  Чалкер паківаў галавой. «Не. Пісьмовага адказу ён не хацеў. Ён хацеў парадак наведвання. Калі я пагаджуся, я павінен быў дамовіцца праз свайго адваката».
  «Хто быў вашым адвакатам?»
  «Я карыстаўся фірмай у Галіфаксе. Брэдфілд і Нолан».
  Мэт утаропіўся на Чалкера. Гэта была сувязь, з якой ён не лічыўся. Але што гэта значыла? «Які партнёр меў з вамі справу?»
  «Брэдфілд. Была не чужая зона».
  «Вы захавалі якія-небудзь лісты?»
  «Не, я іх забраў. Мне нецікава пісаць нейкаму дзіваку. А хто я?»
  «Якое імя ён выкарыстаў, калі пісаў вам?»
  «Падпісваў лісты як «Дуг».»
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Раздзел 36
  Мэт вярнуўся да сваёй машыны і некаторы час сядзеў, цяжка дыхаючы.
  У яго зазваніў тэлефон. Гэта была Лілі. «Доўсан клянецца ўсляпую, што гэта быў не ён, сэр. Ён лічыць, што проста назіраў за Бэлай, спрабуючы абараніць яе ад каго заўгодна. У тую ноч ён бачыў «падарожніка», але не ведае яго. Ён зрабіў раннер, таму што ён быў напалоханы. Ён ведаў, як гэта выглядае. Ён ведаў, што мы пойдзем за ім першымі».
  "Чолкер сказаў мне, што "чалавек з парога" - гэта "Дуг"."
  Ліля хвіліну маўчала. «Адкуль такі чалавек, як Чалкер, гэта ведае? Ён забіты, божа! Але ён мае рацыю. Я пагаварыў з Райлі, і ён пацвердзіў, што мужчына на фота — Дуг, або «чалавек з парога» — быў хлопцам Кэралайн».
  «Ён напісаў Чалкеру ў турму, пытаючыся пра Бэлу. Чалкер сказаў мне, што Дуг быў павераным клеркам у Брэдфілдзе і Нолане ў Галіфаксе.
  «Гэта фірма Нолана. Гэта становіцца толькі лепш! Ці азначае гэта, што Нолан ведае «чалавека з парога»? Яны ў гэтым разам?»
  «Я паняцця не маю, Лілі. Ці ёсць навіны пра Нолана?»
  «Пакуль нічога. Мінулай ноччу дадому ён не вярнуўся. На вуліцы ў нас дзяжурыў афіцэр. Калі вы спытаеце мяне, ён спалохаўся і ўцёк».
  «Я не так упэўнены, Лілі. Вазьміце Beckwith і фатаграфію, і едзьце ў іх офіс у Галіфаксе. Нам патрэбныя імя і адрас для «чалавека з парога».
  «Хіба Чалкер не дапамог з гэтым?»
  «Не. Ён хоча, каб я зрабіў што-небудзь для яго, перш чым ён скажа яшчэ што-небудзь».
  * * *
  «Ты спала, Бэла».
  «Дзе гэта месца?»
  «Вы не павінны задаваць пытанні. Табе будзе лепей, калі ты пагадзішся, што ты цяпер са мной, і я буду даглядаць цябе».
  «Я магу сачыць за сабой. Вы не маеце права гэтага рабіць».
  Бэлы больш не было ў халодным цёмным пакоі. Яна ляжала на канапе ў цёплай гасцінай. У куце стаяў вялікі старадаўні гадзіннік, які адлічваў секунды. Гук зводзіў яе з розуму.
  Ён устаў і падышоў да яе. «Я маю поўнае права. Ты і я, мы павінны былі быць разам. Я ведаў гэта, калі ўпершыню ўбачыў цябе, Бэла. Вы таксама гэтага не адчуваеце?»
  Ён быў вар'ят, гэта было адзінае тлумачэнне. Бэла спрабавала ўспомніць, што ёй сказалі ў паліцыі. Ён быў бязлітасны. Ён забіў іншых, не толькі Алана. Алан і Агнэс былі забітыя стрэлам у галаву. Бэла была ў жаху. Яе моцна дрыжала, і яна думала, што яе можа вырваць. Ёй трэба было нешта зрабіць, пастарацца зрабіць яго мілым, пакуль не прыйдзе дапамога. Яна пачала плакаць. «Я сябе дрэнна адчуваю. Галава баліць. Я стукнуў, калі мяне звязалі». Яна села, адкінула светлыя валасы з твару і паспрабавала лёгка ўсміхнуцца. «Ці магу я выпіць і трохі абязбольвальных, калі ласка?»
  «Я прынясу вам што-небудзь».
  Ён знік у суседнім пакоі. Бэла азірнулася. Пакой быў вялікі, у ім дамінаваў вялізны камін. Стаялі лакіраваныя шафы ў стылі мадэрн, поўныя ваз і статуэтак. Усе дарагія рэчы. Відавочна, што гэта быў чалавек з грашыма, якія можна было траціць на свой асабісты густ. Там вялі двое дзвярэй. Той, якім ён карыстаўся, напэўна, вёў на кухню. Але быў яшчэ адзін, які, магчыма, вёў у калідор. Было адно акно, але жалюзі былі зачыненыя.
  Ён вярнуўся са шклянкай вады і парай таблетак. «Вазьмі гэтыя».
  Бэла круціла іх у пальцах, каб праверыць, ці парацэтамол.
  «Бяры іх. Вы адчуеце сябе лепш».
  Яна выцерла вочы. «Навошта вы прывялі мяне сюды?»
  «Таму што мы павінны быць разам. Табе не трэба хвалявацца, Бэла. Вы ў поўнай бяспецы са мной.
  Бэла сур'ёзна сумнявалася ў гэтым. Яна павінна была ўцячы, але ведала, што змагацца будзе бескарысна. Ёй трэба было па-іншаму падысці. Яна павінна выкарыстаць усе сілы самакантролю і захоўваць спакой, хаця на самой справе хацела накінуцца і закрычаць. «Я хвалююся за Олі. Ён будзе сумаваць па мне. Ён зноў захварэе».
  «Пра вашага сына добра клапоцяцца. Калі будзеш добра, я прынясу табе навіны пра яго. Ад цябе, Бэла, залежыць, ці будзе ён заставацца ў форме і здаровым. Рабі, як я кажу, і ўсё будзе добра. Не падвядзі мяне». Ён усміхнуўся. «Я не люблю крыўдзіць дзяцей».
  Блакітныя вочы Бэлы расплюшчыліся. Гэтыя словы напоўнілі яе жахам. Ён меў на ўвазе тое, што сказаў. Ва ўсіх сваіх зносінах з гэтым чалавекам у Бэлы ніколі не было прычын сумнявацца ў яго добрасумленнасці. Яна ўспрыняла ўсё, што ён ёй казаў, усё, што ён зрабіў для яе, за чыстую манету. Ці меў ён на ўвазе нешта з гэтага? Ці быў ён тым, за каго сябе выдаваў?
  «Хто вы?»
  «Ты ведаеш, хто я, Бэла».
  «Не, хто вы на самой справе? Ты не той, кім я цябе лічыў, ты не...
  «Не трэба! Вы не будзеце выкарыстоўваць гэтае імя. З гэтага часу ты заўсёды будзеш называць мяне «Дарагая». Вы разумееце?»
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Кіраўнік 37
  У той момант, калі супер увайшоў на станцыю, Мэт накіраваўся да яго. - Ці магу я паразмаўляць, Тальбот?
  «Гэта задуменны выгляд вашага твару. Чалкер напалохаў вас да паўсмерці, так?» Дайсан папляскаў Мэта па спіне і павёў у свой кабінет. «Што ён хацеў? Скажыце што-небудзь пра гэтую ўцечку ў газеты?»
  «Не зусім. Ён хоча маёй дапамогі». Мэт зачыніў дзверы кабінета і сеў насупраць Дайсана. «Ён хоча пераехаць у Strangeways. Наўзамен ён прапануе пэўную інфармацыю».
  Дайсан засмяяўся. «Гэтага ніколі не будзе. У яго занадта шмат сяброў у гэтым месцы. Праз некалькі тыдняў ён будзе кіраваць усёй пякельнай дзіркай. У любым выпадку, што Чалкер можа прапанаваць за такі абмен?»
  «Ён сказаў мне, што мае інфармацыю пра той дзень. Пра тое, хто забіў Полу і параніў мяне».
  «Што ён можа пра гэта ведаць? Чалкер у гэты час знаходзіўся ўнутры. Акрамя таго, гэта было расследавана. Мы рабілі ўсё, што маглі, але ўсю дарогу натыкаліся на цагляныя сцены. Вы гэта ведаеце». Тальбот Дайсан нахмурыўся.
  «Так, але чаму гэта было, Тальбот? Чаму вы нічога не атрымалі? Калі б гэта была простая справа, знайсці вінаватага павінна было быць хітрасцю. Вы калі-небудзь думалі пра гэта?»
  «Вядома, маю. Тое, што здарылася, было звязана з нейкім завулічным наркадылерам, не па сабе. Не хацеў трапляцца і зайшоў занадта далёка. Ён будзе невядомы. Пайшоў на зямлю, нікому пра гэта не казаў».
  «Чалкер кажа іншае. Ён сказаў мне, што за тым, што адбылося ў той дзень, стаіць Джэк Уоддэл.
  Супер бланшыраваны. Ён нейкі час маўчаў. «Ведае гэта дакладна, праўда?»
  Мэт кіўнуў. «Відаць, я наткнуўся на нешта вялізнае. Што менавіта, ён сказаць не стаў. Але прымусьце яго рухацца, і ён будзе больш заўзятым».
  Дайсан паківаў галавой. «Шанца на гэта няма».
  «Ён сказаў больш, але гэта не вельмі добра», - вагаўся Мэт. Талбату гэта не спадабалася. «Чолкер сказаў, што Уодэл быў застрахаваны ад расследавання, таму што ў яго заработнай ведамасці была найвышэйшая медзь».
  Твар Дайсана зноў пафарбаваўся. «Анучка ляжыць! Ніхто ў войску не адмовіцца ад шанцу атрымаць Уоддэла. Калі Уоддэла выправяць, і мы разбярэм палову злачынстваў на поўначы Англіі».
  «Тым не менш, я хацеў бы яшчэ раз паглядзець на файл, сэр. Магчыма, я мог бы яшчэ раз паглядзець, дзе я думаю, што гэта было б карысна».
  «Дарэмна, хлопец. Я ведаю, як ты сябе адчуваеш, як моцна хочаш атрымаць таго вырадка, які забіў Полу. Мы ўсе так, але Чалкер іграе вас. Ён не дурны. Ён выкарыстаў вашу адзіную слабасць і выкарыстоўвае яе ў сваіх мэтах. Адпусці, вось мая парада».
  На твары Дайсана быў выраз, які Мэт добра ведаў. Супер хацеў, каб гэтая тэма была адменена, і ўгаворваць яго не было чаго.
  * * *
  Адвакаты Брэдфілда і Нолана размяшчалі свае офісы на галоўным шляху ў цэнтр Галіфакса. Бэквіт сядзеў за рулём і заехаў на паркоўку ззаду будынка.
  «Усё атрымаў?» - спытаў Беквит у Лілі.
  «Усё, што нам трэба. Куча пытанняў і фота «чалавека з парога».
  Лілі і ён абышлі будынак да параднага ўваходу.
  «Як справы з Брындлам? Добра?»
  «З ім вельмі добра працаваць. Зусім без яго боку. Ён зусім іншы, чым я чакаў».
  «Ён нейкі шыкоўны прыдурак, так я чуў. Дзяржаўная школа».
  Лілі пляснула яго па руцэ. «Не будзь такім грубым, Ян. Гэта была прыватная школа на ўскраіне Лідса, нічога асаблівага. І ён таксама не прыдурак. DI Brindle - працавіты медзь, як і ўсе мы. Той дом, у якім ён жыве, зусім не адлюстроўвае яго”.
  «Рада, што ты шчаслівы. Гучыць так, быццам вы ўпалі на ногі. Мне не так пашанцавала. Карлайл - хуй. Праводзіць столькі часу, колькі можа, на спіне. Калі мне давядзецца застацца з ім, я нікуды не пайду, што тычыцца кар'еры».
  «Я спадзяюся, што DI Brindle застанецца з намі. Калі ён гэта зробіць, то я хачу ў яго камандзе назаўжды».
  «Здаецца, ты вырашыла, Лілі. Скажы мне добрае слова?»
  Яны ўвайшлі ў будынак і былі праведзены ў кабінет Гая Брэдфілда. Брэдфілд выглядаў заклапочаным. Яго першыя словы былі: «Гэта пра Роберта? Знікаць яму проста не так. Мы ўсе заклапочаныя. Ён быў звязаны з той жанчынай, якая была замужам за злыднем Чалкерам. Дрэнны бізнэс быў».
  Лілі і Бэквіт селі насупраць яго.
  - Вы выступалі за Рона Чалкера, - сказала Лілі.
  «Я так і зрабіў, але не памыляйцеся, у яго ніколі не было шанцаў сысці. Супраць яго былі назапашаны доказы. Апошнія пару дзён прымусілі мяне задумацца, ці гэта не нейкая помста».
  На гэта ў Лілі не было адказу. Да гэтага часу каманда не ведала, як менавіта Нолан быў уцягнуты ў справу Бэлы. «Гэта вы асабіста дзейнічалі на Чалкера?» Брэдфілд кіўнуў. «Ці ўдзельнічаў містэр Нолан наогул?»
  «Не. На самай справе я не думаю, што ён калі-небудзь сустракаў гэтага чалавека ".
  Лілі працягнула яму фатаграфію «чалавека з парога». «Вы ведаеце, хто гэта?»
  «Так, гэта Марк Тэрнер. Раней ён у нас працаваў. чаму? Які ваш інтарэс да яго?»
  «Яго нядаўна бачылі і фатаграфавалі з Бэлай Рычардс. Бэла прапала. Мы лічым, што гэты чалавек часам выкарыстоўвае імя «Дуг» і што ён можа быць адказным за выкраданне Бэлы, а таксама яе сына Олівера».
  «Але хіба хлопчык не вярнуўся?»
  Лілі кіўнула. «Так, але гэта было звязана з падказкай і добрай дэтэктыўнай працай. Пакуль нам не так пашанцавала ні з Бэлай, ні з Ноланам».
  Брэдфілд паківаў галавой. «Марк быў добрым хлопцам. Добрасумленны. Да сваёй працы ставіўся сур'ёзна. Я не магу паверыць, што ён быў умешаны ў нешта падобнае.
  «Вы ведаеце, дзе ён цяпер?»
  «У нас будзе ягоны адрас. Ён пакінуў нас крыху больш за два гады таму, таму я не магу абяцаць, што ён усё яшчэ будзе там». Брэдфілд павярнуўся на офісным крэсле і ўглядаўся ў экран кампутара. Ён раздрукаваў адрас і перадаў Лілі. «Як бачыце, ён жыве на ўскраіне Шэплі».
  «Ці шмат часу Тэрнер праводзіў у судзе?» - спытаў Бэквіт.
  «Так, паўсюль — Лідс, Галіфакс і Хадэрсфілд. Ён таксама сустрэў шмат непрыемных персанажаў, сярод якіх быў Чалкер. Гэта была яго праца».
  «Вы памятаеце, ці сустракаў ён калі-небудзь Бэлу?» — спытала Ліля.
  «Я не магу сказаць дакладна. Мы былі часткай каманды абароны Чалкера, і Бэла давала паказанні абвінавачанню. Шмат сесій праходзіла ў закрытым рэжыме. Наколькі я памятаю, яна баялася наступстваў».
  Лілі ўстала. «Дзякуй, містэр Брэдфілд. Гэта вельмі дапамагае».
  Брэдфілд адчыніў ім дзверы. «Улічваючы справу, над якой вы працуеце, гэта сур'ёзна. Я шчыра спадзяюся, што з Робертам нічога не здарылася. У хвіліну, калі вы яго знойдзеце, або калі ён звяжацца з вамі, калі ласка, неадкладна паведаміце мне аб гэтым».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Кіраўнік 38
  Мэт пісаў нататкі на дошцы інцыдэнтаў, пакуль гаварыў. Ён сабраў каманду для агляду прагрэсу. «Цяпер мы ведаем, што Дуг, наш «падарожнік», раней працаваў на Брэдфілда і Нолана, адвакатаў, якія вялі справу Чалкера».
  Мэт злавіў Карлайла на разгаре пазяхання. «Ёсць навіны пра Нолана?» — спытаў ён яго.
  Карлайл паціснуў плячыма. «Нічога. Выпаў з поля зроку. Хлопец можа быць дзе заўгодна».
  Мэт нахмурыўся. «Недастаткова добра. Нам трэба яго знайсці. правільна. Доўсан. Ці верым мы таму, што ён нам сказаў?»
  Карлайл паківаў галавой. «Ён клянецца, што не ўдзельнічае, таму ваша здагадка такая ж добрая, як і мая. Асабіста я б яго прыцягнуў і выбіў бы праўду з падла. Калі вы спытаеце мяне, ён вінаваты, як грэх. Паглядзіце на доказы, на ўсе гэтыя фатаграфіі. Вам патрэбныя доказы. Ён тыднямі сачыў за жанчынай».
  Стаўленне Карлайла было няправільным, але ён меў рацыю. «Нельга забываць, што ў кадры ёсць і іншыя. Нолан, напрыклад. Пакуль мы не даведаемся іншага, мы будзем разглядаць яго знікненне як падазронае. Акрамя таго, партнёр Нолана ідэнтыфікаваў Марка Тэрнера як чалавека, якога мы ведаем як «Дага». Ён працаваў у іх фірме адвакатаў да двух гадоў таму. Дык што ён рабіў у доме Бэлы? Адкуль ён яе ведае і калі яны сустрэліся? Гэта было падчас суда над Чалкерам? Мы не павінны забываць, што і Кэралайн Шэлдан, і Аніта Верыці цікавіліся законам. Абедзве жанчыны часта наведвалі судовыя залы». Мэт паглядзеў на Карлайла. «Мы не знайшлі доказаў таго, што Джоэл Доўсан ведаў Кэралайн або Аніту. Улічваючы вашы прадузятасці ў адносінах да мужчыны, магчыма, вы захочаце зірнуць на гэта яшчэ раз. А пакуль Лілі, Бэквіт і я паедзем да Шэплі. Паглядзіце, ці жыве Тэрнер яшчэ там».
  Карлайл ухмыльнуўся. «Мафія»,
  Мэт гаварыў павольна, як да дзіцяці. «Ён страляе ў людзей. Калі Тэрнер наш чалавек, ён небяспечны». Ён пастукаў па дошцы. «Зыходзячы з таго, што мы маем, Тэрнер - наш найбольш верагодны кандыдат».
  Па выразе яго твару ён бачыў, што Карлайл думае інакш.
  * * *
  Лілі павезла іх у гару ад Нью-Млына да вёскі Шэплі. «Вы лічыце, што Тэрнер бачыў Бэлу падчас суда над Чалкерам, і менавіта тады ён абраў яе сваёй наступнай ахвярай?»
  «Так, я ведаю. Але мая тэорыя мае недахоп. Хто-небудзь з вас гэта заўважыў?» Мэт павярнуўся і зірнуў на Бэквіта, які сядзеў ззаду. Ён ведаў, што Лілі дастаткова разумная, але што з гэтым маладым чалавекам? «Тэрнер ведае Бэлу з часоў суда. Ён убачыў яе на нейкім этапе. Лілі, ты сказала, што Бэла магла ведаць пра яго, а магла і не ведаць. Мэт паглядзеў на Лілі, потым на Бэквіт. «Яшчэ зразумеў?»
  Бэквіт паціснуў плячыма. «Мне гэта здаецца досыць простым. Тэрнер цалкам можа быць нашым чалавекам».
  Але Ліля думала. «Бэла ўдзельнічала ў праграме абароненых асоб. Адкуль Тэрнер даведаўся, дзе яе знайсці?»
  Бэквіт ткнуў ёй у спіну. «Гэта было ва ўсіх газетах, дзіва».
  Лілі пахітала галавой. «Не, вы памыляецеся. У нас ёсць фотаздымкі, на якіх Тэрнер назірае за сваім домам да таго, як навіны з'явіліся».
  Мэт кіўнуў. «Дакладна. Гэта азначае, што Тэрнер ведаў, дзе была Бэла. Напэўна, ведаў увесь час».
  «Дык хто ён?»
  «Той, хто вам сказаў Брэдфілд, — Марк Тэрнер, былы клерк адваката. Але я падазраю, што ён выдаваў сябе за кантакт Бэлы ў праграме абароненых асоб. Нягледзячы на тое, у што яна верыла, я сумняваюся, што яна калі-небудзь была ў гэтым. Ён цалкам мог арганізаваць пераезд, яе новую асобу, долю, і працягваць выгляд, каб ізаляваць яе ".
  «Гэта вельмі разумна. І гэта таксама спрацавала. Пакуль яна не закахалася ў Фішэра». Бэквіт выглядаў уражаным.
  Адрас Тэрнера быў каменнай фермай, якая трымалася на схіле гары прыкладна ў мілі ад цэнтра Шэплі. Аднак гэта было не зусім самастойна. У межах пяцідзесяці метраў з абодвух бакоў былі дамы.
  Ліля глядзела на дом. «Гэта значная маёмасць. Шмат пакояў».
  "Было зроблена шмат працы", - дадаў Бэквіт. «У гаспадара павінна быць шмат грошай».
  Лілі нахмурылася. «Жалюзі ўсе зачыненыя. Той, хто тут жыве, відавочна не хоча шпіёнаў, сэр. Як вы хочаце гуляць у гэта?»
  Мэт таксама глядзеў на дом. - Пазвані на вакзал, Бэквіт. Вазьміце форму тут. Сфатаграфуйце Тэрнера і тэрмінова распаўсюдзьце яго. Няма гарантыі, што мужчына дома».
  «Ваша інтуіцыя вам нешта кажа?» — спытала Ліля.
  «Не, але напалову схаваны чырвоны «Форд Ка», які тырчыць з хлява на той сцежцы, — сказаў Мэт.
  * * *
  Яму трэба было калі-небудзь паспаць, Бэла разлічвала на гэта. Але ў першую ж ноч ён замкнуў яе ў пакоі на верхнім паверсе, не маючы магчымасці ўцячы. У тую раніцу яна зноў прыкінулася, што ёй дрэнна, сказаўшы, што ў яе баліць галава і горла. Ён даваў ёй гарбату і таблеткі кожныя чатыры гадзіны, але рана ці позна разгледзеў яе хітрыкі.
  «Вы былі такія добрыя да мяне. Я магла б вам дапамагчы, - прапанавала яна. «Я не магу вечна ляжаць на гэтай канапе. Я мог бы навесці парадак, трохі прыгатаваць».
  Ён усміхнуўся. «Я хацеў бы гэтага, Бэла. Гэта зрабіла б нас больш нармальнай парай».
  Гэта забіла яе, але яна здолела ўсміхнуцца ў адказ. Было жыццёва важна, каб ён быў салодкім. Калі б ён страціў нервы, Бог ведае, што б ён з ёй зрабіў.
  «Яна вельмі прыгожая. Сябар?» Бэла заўважыла фатаграфію на каміннай паліцы. На ім была намаляваная бялявая жанчына прыкладна яе ўзросту.
  «Гэта Кіці. Яна была маёй жонкай».
  — здзівілася Бэла. Ён ніколі не казаў пра тое, што ў яго ёсць жонка, але яна ніколі не пыталася. «Дзе яна?»
  Ён уздыхнуў. «Кіці ніколі не была задаволеная. Што б я ні рабіў для яе, гэтага ніколі не было дастаткова. Я сапраўды стараўся, Бэла. Я зрабіў усё, што мог. Я даў ёй усе магчымасці паступіць правільна. Але яна зводзіла мяне з розуму сваімі патрабаваннямі і няслушнасцю».
  Яго голас пачаў павышацца. Размова пра жонку, відаць, накручвала яго.
  «Яна пакінула цябе?»
  «Ні адна жанчына не пакідае мяне, Бэла.» Словы былі жорсткія, халодныя. Яны прастудзілі яе да касцей. «Як толькі яны прыйшлі ў гэты дом, яны тут назаўжды. Мне падабаецца трымаць іх усіх побач».
  «Вы прывялі сюды іншых?»
  «Так, Бэла. Акрамя Кіці, было яшчэ двое. Але яны не мелі рацыі. Яны не былі нашыўкай на вас. Гэтак жа, як і з Кіці, я паспрабаваў усё, але яны зразумелі ўсё не так. Яны хацелі тое, што я не мог ім даць. У рэшце рэшт я быў вымушаны скончыць гэта».
  Што ён казаў? Ці трымаў ён іх у палоне, як яе? Ці ён іх забіў?
  «Гэта сумна. Вам не пашанцавала».
  Яе голас дрыжаў, і ён зноў утаропіўся на яе. Ці бачыў ён наскрозь яе? Ці ведаў ён, што яна робіць, што яна проста спрабуе зрабіць яго мілым? Дрыжыкі страху прабеглі па яе спіне, і ёй стала па-сапраўднаму млосна. Яна хацела спытаць яшчэ, але не адважылася. Калі гэтыя жанчыны былі забітыя, што ён зрабіў з целамі? Калі ў яе быў хоць нейкі шанец выбрацца адсюль, Бэла павінна была пераканаць яго, што яна іншая. Яна павінна была прымусіць яго паверыць, што яна на яго баку.
  Яна міла ўсміхнулася. «Я раблю злы хатні пірог. Калі вы купіце інгрэдыенты, я зраблю гэта на вячэру пазней. Мы маглі б адкрыць бутэльку віна. Адзначце, што мы нарэшце сабраліся».
  Ён адкінуўся назад і склаў рукі. «Я ведаю, што ты робіш, Бэла. На вашым месцы, несумненна, я зрабіў бы тое самае. Але папярэджваем. Мяне лёгка не прымуць. Ты можаш усміхацца і пляскаць сваімі прыгожымі вейкамі колькі заўгодна, але я табе не давяраю».
  «Шкада, таму што я хацеў бы, каб мы былі сябрамі. Вы нават не ўяўляеце, наколькі самотна ў праграме. Прыходзіцца прыкідвацца перад кожным сустрэчным. Прыдумванне гісторый пра мінулае. Гэта сапраўды цяжкая праца. Але ты ведаеш пра мяне ўсё. Я не павінен быць з табой нікім, акрамя сябе. Вы ведаеце пра Роні і тое, што ён зрабіў. Ты ведаеш, праз што я прайшоў».
  Марк Тэрнер нічога не адказаў, але дастаў нешта з кішэні. Гэта была картка з букета руж, які яна пакінула на балоце. Ён памахаў ёй перад тварам. «Я таксама ведаю ўсё пра Алана Фішэра. Ён быў для цябе адзіным мужчынам. Дык што ж змянілася, Бэла? Як я магу давяраць таму, хто так хутка забывае чалавека, якога, як яна лічыла, так кахае?»
  «Я . . . Я думаў, што кахаю Алана». Яе голас задрыжаў. «Але я быў у захапленні ад яго. Мне было прыемна, што я яму спадабаўся і захапіўся». Гэта забіла яе сказаць гэта. «Мне сапраўды патрэбны чалавек, які разумее, праз што я прайшла. Той, з кім я магу быць сабой. Такі, як ты, Марк. Бэла чакала, ледзь адважваючыся дыхаць. Ён глядзеў на яе, узважваючы тое, што яна яму сказала. Яго трэба было пераканаць, проста трэба было пераканаць.
  «Чаму ты раней нічога не сказаў? Можна было б патэлефанаваць, дамовіцца яшчэ аб сустрэчах. У цябе быў тэлефон, які я табе даў».
  «Я тады не разумеў, што я табе падабаюся. Але цяпер, калі я ведаю цябе лепш, я бачу, што твой шлях лепшы». Яна чакала. Твар яго быў безвыразны. Ён павінен быў паверыць ёй. Бэла не магла працягваць гэтае прытворства.
  Нарэшце ён усміхнуўся. «Вам не трэба гатаваць, калі вы не хочаце. Я не супраць, калі вы ставіцеся да гэтага спакойна, асабліва калі вам дрэнна».
  «Магчымасць чымсьці заняцца можа дапамагчы. Гэта адцягнула б мяне ад гэтага».
  «Добра, я праз некаторы час схаджу ў вёску, пакупаюся. Але мне давядзецца зноў пасадзіць цябе ў той пакой».
  Яна паглядзела на яго вялікімі вачыма. «Калі ласка, не трэба. Я не пайду. Ты можаш давяраць мне цяпер, Марк. Мне вельмі падабаецца праводзіць час тут з вамі. У цябе прыгожы дом. Тут так спакойна і ціха. Там, дзе я быў, жыццё было такім мітуслівым. Праца займала ўвесь мой час. Добра мець магчымасць расслабіцца. Гэта першы раз, калі я адпачываў за некалькі тыдняў». Ці пераканала яна яго? Яго б прынялі? Яна затаіла дыханне.
  Гэта спрацавала. Ён усміхнуўся, і ўвесь яго твар заззяў. Калі б ён быў катом, ён бы зараз мурлыкаў. «Добра. Я проста замкну пярэднія і заднія дзверы. Калі вы заходзіце на кухню, будзьце ўважлівыя да падлогі. Я кладу новы, і ён яшчэ не зусім скончаны. І ў склеп не спускайся».
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Кіраўнік 39
  Лілі паглядзела на Мэта. Яны пераехалі далей па паласе і прыпаркаваліся ў пад'ездзе да бліжэйшага суседа.
  «Мы чакаем падмацавання, каб дабрацца сюды, сэр?»
  Перш чым Мэт паспеў адказаць, Бэквіт прашыпеў: «Ён сыходзіць! Злазь, а то ён нас убачыць».
  Трое дэтэктываў ухіліліся.
  Праз некалькі хвілін Лілі села. «Ён быў адзін у гэтай машыне. Калі яна ў доме, гэта наш шанец».
  «Тады давай, паглядзім».
  Яны абкружылі будынак. Была адна гаспадарчая пабудова, дзе знаходзіўся Форд, іншых не было.
  Бэквіт стукнуў у ўваходныя дзверы. «Хто-небудзь там?»
  «Гэта цяжкія старыя дзверы». Мэт штурхнуў яго плячом, але ён не зрушыўся. «Калі нам давядзецца ўварвацца, спатрэбіцца некаторы час».
  Потым пачулі жаночы голас. «Прывітанне?»
  Трое дэтэктываў пераглянуліся.
  «Бэла!» - крыкнуў Мэт. «Ты ў парадку?»
  «Вы павінны мяне хутка вывесці. Ён нядоўга праедзе».
  Бэквіт адчыніў паштовую скрыню, каб ён мог убачыць яе. «Мы знойдзем дарогу ззаду. Гэтыя дзверы занадта цяжкія».
  Мэт павярнуўся да Лілі. «Заставайся тут і сачы за Тэрнерам. Калі ён вернецца, грукайце дзвярыма».
  Яны з Бэквітам абышлі да сядзібы. Там было акно, якое яны маглі выкарыстоўваць, але яно было даволі далёка ад зямлі.
  «Я дам вам нагу, тады вы выбіце гэтым шкло». Мэт працягнуў Бэквіту вялікі камень.
  Бэквіт праслізнуў праз акно проста ў кухонную ракавіну. Ён падбег да задніх дзвярэй і пасля некалькіх моцных удараў нагамі зламаў замок і ўпусціў Мэта.
  Бэквіт чыхнуў. «Дзіўны пах тут, сэр. Я думаю, што гэта ідзе адтуль». Ён кіўнуў на дзверы. "Як вы лічыце, што гэта?"
  «Падобна на склеп. Не зважайце на гэта пакуль. Давайце выцягнем Бэлу адсюль».
  Яны знайшлі яе, скурчыўшыся за ўваходнымі дзвярыма. Як толькі яна ўбачыла Мэта, яна пабегла яму на рукі. «Я думаў, што ён мяне заб'е. Я паняцця не меў, што ён такі небяспечны. Ён звар'яцеў! Калі ласка, я павінен сысці адсюль. Мне трэба пабачыць Олі».
  Мэт кіўнуў на Бэквіта. «Вядзі яе да Лілі. Мы агледзімся».
  Мэт накіраваўся прама ў склеп. Ён быў вялікі, вільготны і цёмны. Ён мог разгледзець вялікую лаву з ланцугамі, якія звісалі з кожнага кута. На падлозе таксама было нешта падобнае на засохлую кроў.
  «Бэквіт!» — закрычаў ён.
  ДК стаяў на ніжняй прыступцы. «Падмацаванне тут, сэр! Мы разаслалі фатаграфіі Тэрнера. Усе яны на станцыі, чакаюць званка. Акрамя таго, у нас усё арганізавана на выпадак, калі ён вернецца сюды. Лілі пайшла з Бэлай. Яна адвязе яе да доктара, а потым прымусіць даць заяву».
  Мэт біў нагамі па лістах брызенту, якія ляжалі на падлозе. Яго нага наткнулася на нешта мяккае, і ён зморшчыўся. «Здаецца, я знайшоў Нолана». Ён дастаў з кішэні пару пальчатак, надзеў іх і асцярожна зрушыў покрыва ўбок, адкрыўшы цела Роберта Нолана. «Напэўна, ён рушыў услед за Бэлай сюды. Небарака, куля праз шыю ад яго выгляду. Судова-медыцынская экспертыза будзе працаваць з гэтай маленькай часткай. Паглядзіце на сцяну вунь. Усё, што трэба для камеры катаванняў сваімі рукамі».
  - Як вы лічыце, што ён зрабіў з жанчынамі, сэр?
  «Яны могуць быць дзе заўгодна. Пахаваны ў садзе, замураваны за сцяной — хто ведае?»
  * * *
  Марк быў гатовы пайсці на рызыку даверыцца Бэле. Яго ферма знаходзілася ў мілях ад бліжэйшай вёскі на ўскрайку балоцістай мясцовасці, і ён наглуха зачыніўся. Дзве яго бліжэйшыя суседкі былі за мяжой, а трэцяя была пажылая жанчына. Нават калі б яна ўцякла, Бэла паняцця не мела, дзе знаходзіцца, і далёка не зайшла б. Ці паверыў ён яе мяккім словам? Ён хацеў. Астатнія толькі нылі і скардзіліся, так што яна была асвяжальнай зменай. Яна сказала, што хоча, каб яны былі сябрамі. Ён хацеў, каб гэта было праўдай. Магчыма, так і было, яна была ўразлівай і самотнай. Цяпер яна была яго палонніцай і залежала ад яго ва ўсім. Ён добра выбраў. Калі ён разважаў пра рэчы, тым больш ён разумеў, што яна сапраўды тая.
  Да Марсдэна, дзе быў бліжэйшы супермаркет, было некалькі міль. Яму хопіць запасаў на наступныя некалькі дзён. Ён не хацеў зноў выходзіць. Яму трэба было правесці час з Бэлай. Яны б лепш пазналі адзін аднаго.
  Упершыню за шмат гадоў Марк адчуў сябе шчаслівым. Значна больш, чым з двума іншымі. Нейкім чынам у глыбіні душы ён ведаў, што яны не маюць рацыі. Яны выглядалі як след, але яго любоў да іх не была ўзаемнай. Бэла была іншай.
  Ідучы да крамы, ён мінуў газетны шапік. Загаловак на дошках знадворку абвяшчаў: «Паліцыя набліжаецца да выкрадальніка дзяцей». Ён засмяяўся, не ўтрымаўся. Яны памыліліся. Але месца для самазаспакаення не было. Яму трэба было ступаць асцярожна, нічога не аддаваць. Да гэтага часу ён быў дбайным.
  Ён блукаў па супермаркеце, напяваючы сабе пад нос. Так добра не было некалькі месяцаў. Ён атрымаў усё неабходнае і накіраваўся да касы. Менавіта тады ён зразумеў, што нешта не так.
  * * *
  Пасля хуткай бойкі Марк Тэрнер быў затрыманы. Ён амаль не аказаў супраціву. Прыблізна за пятнаццаць хвілін, якія яму спатрэбіліся на пакупкі, супермаркет апусцеў, і месцы пакупнікоў занялі супрацоўнікі ў цывільным. Ён быў настолькі паглыблены ў свае думкі, што не заўважыў гэтага.
  «Гэта з-за гэтай інтрыгай сукі!» — плюнуў ён у афіцэра, які надзеў на яго кайданкі. «Яна зрабіла гэта! Але яна нікуды не дзенецца. У мяне яна будзе, вось пабачыш!» Ён не мог зразумець, што пайшло не так. Ад пытанняў у яго галаве закружылася галава. Ён быў добры ў гэтым, дагэтуль, бездакорны. Што здарылася?
  * * *
  «Мы яго ўзялі, сэр. Шопінг прадуктаў харчавання ў Марсдэне, смелы, як латунь. Яны адвезлі яго ў Хадэрсфілд, але ён не сказаў ні слова, - сказала Лілі.
  Мэт адчуў прыліў палёгкі. Судова-медыцынская экспертыза працягвала пошук фермы. Яны з Ліляй стаялі ў склепе.
  - Ніякіх прыкмет Кэралайн і Аніты, - сказала Лілі. «Бэла сказала мне, што ў Тэрнера была жонка. Яе звалі Кіці. Верагодна, яна пайшла шляхам астатніх двух. Бэла ў парадку. Лекі, якія ён ёй даў, не прынясуць ёй доўгай шкоды. У яе хапіла розуму, каб захаваць спакой, і яна рабіла выгляд, што шчаслівая быць побач. Напэўна, гэта выратавала ёй жыццё. Яна б не пратрымалася, праўда, нядоўга».
  «Не, яна не будзе, таму што Тэрнер - забойца. Ён знайшоў бы якую-небудзь прычыну, каб пасадзіць яе ў той склеп і зрабіць усё, што можа.
  Ліля здрыганулася. «Бэла ведала яго як Джэймса, а не Дуга. Што тычыцца яе, то ён быў яе кантактам у праграме. Вы мелі рацыю ў гэтым. Бэла ніколі не падазравала, што ён падробка. Менавіта ён даставіў яе ў турму ў Ёрку. Яна паняцця не мела, што ён выкарыстоўвае фальшывае імя або што ён калі-небудзь працаваў з Ноланам.
  «Як я ўжо казаў, разумны. Ён прымусіў яе паверыць, што яе абараняюць. Ён трымаў яе ізаляванай ад усяго і ўсіх, каго яна калі-небудзь ведала, каб ён мог наносіць удары па жаданні».
  Ліля паглядзела на яго. «Мы скончылі тут, сэр? Гэта месца выклікае ў мяне млоснасць».
  З прыступак склепа прагучаў голас. «Д.І. Брындл! Выдатна папрацавалі. Цяпер мы яго ўзялі, і мы не можам спыніць гэтую сволач размаўляць». Гэта быў Дайсан. Каменныя прыступкі былі стромкія і пацёртыя ад узросту, і ён ступаў асцярожна.
  «Ён шалёны, як скрыня з жабамі. Ён дапушчаны да многіх, у тым ліку да таго, каб быць нашым "містэрам прабачэння" і забіваць так званых выпадковых. Мабыць, пячаткі на зброі былі часткай нейкага рытуалу. Яны былі спосабам прабачэння за тое, што пазбавіў іх жыцця. Кожная жанчына мела свой колер. Кэралайн была зялёнай, Аніта чырвонай, а Бэла блакітнай. Бог ведае чаму. Як я ўжо казаў, дурань».
  Лілі падняла на яго вочы. «Ён казаў што-небудзь пра той акурак, сэр? Нас там ледзь не скінулі з паху».
  «Ён хацеў, каб мы абвінавацілі Чалкера. Хаця не скажу, адкуль ён гэта ўзяў. Не думаю, што ён памятае, калі шчыра. Мы супадаем яго ДНК з тым, што было ўзята з-пад пазногцяў Агнес Харві. Гэта і яго прызнанне назаўсёды заб'юць глюка».
  Яны пачулі голас, які клікаў з кухні. «Я думаю, мы маглі знайсці вашых зніклых жанчын!»
  Мэт і Лілі пераглянуліся. Гэта не было прыемным. Дайсан павёў на кухню. «Тады давай, паглядзім, што глюк зрабіў з імі».
  Шыферная плітка на кухоннай падлозе была паднята і складзена акуратнымі стосамі збоку.
  «Там. Бачыце? Засталося толькі тры няпоўныя шкілеты. Пасля таго, як мы пераехалі машыну, мы знайшлі яму ў той прыбудове. Мы правядзём аналізы, але я лічу, што менавіта там ён спаліў целы».
  Ліля скрывілася. «Значыць, ён забіў і сваю жонку. Калі ты згодны, я пачакаю на вуліцы. Я дастаткова бачыў і чуў. Гэта жудаснае месца!»
  Мэт рушыў услед за ёй. «Я пагавару з Бэлай пазней і даведаюся, што яна плануе рабіць цяпер».
  Лілі кіўнула. «Яна сказала мне, што адчувае сябе вінаватай перад Доўсанам. Яна, відаць, сказала яму нейкія брыдкія рэчы. Я растлумачыў, што яе жыццё было выратавана дзякуючы яму і яго апантанасці ёю».
  «Гэта і тое, што Чалкер прызнае «чалавека з парога» нашым містэрам прабачэннямі. Мы б не знайшлі яе без укладу ад іх абодвух ".
  «Я ўсё яшчэ думаю, што Джоэл Доўсан жудасны. Я б не хацеў, каб хтосьці хадзіў за мной, фатаграфаваў».
  Мэт усміхнуўся. «Ну добра. Гэтым разам выратаваў сітуацыю».
  Лілі глядзела на яго, схіліўшы галаву набок. «Вы прынялі рашэнне аб працы, сэр?»
  «Так, Лілі, але пра гэта заўтра. Я хачу, каб вы з Талбатам падышлі да дому і зрабілі мне невялікую паслугу.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Эпілог
  «Ідэя заключаецца ў тым, што калі наведвальнікі заходзяць у гэты пакой, яны даведаюцца нешта пра гісторыю дома і сям'і». Мэт махнуў рукой.
  «Наляпіце некалькі плакатаў на сцяну», — прапанаваў Дайсан.
  «Не. Людзі не будуць іх чытаць. У мяне ёсць значна лепшая ідэя. Мы дамо ім месца, каб сесці і што паглядзець».
  Ліля ўсміхнулася. «Як фільм?»
  Мэт кіўнуў. «Вельмі кароткі, не больш за дзесяць хвілін».
  «Дык чаму мы тут?» - спытаў Дайсан.
  «Таму што вы ўдваіх будзеце ўдзельнічаць у гэтым».
  Дайсан павярнуўся да Лілі. «Мне не падабаецца, як гэта гучыць, каханая. Ён апране нас у нейкі дзіўны старадаўні касцюм і зробіць з нас дурняў».
  «Зусім не». Эвелін Брындл увайшла ў пакой, трымаючы дзве вешалкі. Адна трымала доўгую ваўняную сукенку, карычневы пінафор і маленькі белы капялюш. З другога — атласныя брыджы, сюртук і кашуля з фальбонамі. Гэта яна перадала Дайсану. «Да гэтага ў мяне ёсць парык і туфлі. Будзьце вельмі асцярожныя з імі, гэта сапраўдны артыкул. Уолтэр сапраўды насіў гэты ўбор. У нас у гасцёўні стаіць яго апрануты партрэт».
  «Вы хочаце, каб я насіў гэта?»
  Мэт усміхнуўся яму. «Вы станеце ідэальным Уолтэрам Брындлам. Ён быў чымсьці накшталт дэндзі - любіў сваю вопратку і добрае віно. Усё, што вам трэба зрабіць, гэта апрануцца, сесці на шыкоўнае крэсла і чытаць з гэтых картак. Я падтрымаю іх для вас. Джош тут будзе здымаць».
  Малады чалавек, які чакаў у глыбіні пакоя, зрабіў невялікі паклон.
  «А я?» — спытала Ліля. «Які мой удзел у гэтай шарадзе?»
  «Пакаёўка мыйнай!» — з задавальненнем адказала Эвелін Брындл. «На паўдарозе вы ўвойдзеце і пакладзеце на агонь свежыя вуглі».
  «Як доўга гэта чытанне?»
  - Нядоўга, Тальбот. Ідэя ў тым, што наведвальнікі націскаюць кнопку на сцяне, і пачынаецца фільм. Ты будзеш сядзець у гэтым крэсле і драмаць. Калі яны націснуць кнопку, вы прачнецеся, павітаеце іх і пагаворыце пра свой дзень».
  Дайсан уздыхнуў. Змірыўшыся, ён забраў вопратку ў Эвелін. «Добра. Але за гэта прыйдзецца заплаціць цану, хлопец. Вы. На вакзале ў панядзелак раніцай, увесь свежы і гатовы разабрацца ў вашай новай камандзе.
  - Я магу з гэтым жыць, Тальбот. Што тычыцца каманды, то я ўжо вызначыўся. Я хацеў бы Лілі і Бэквіт, калі ты згодны?» Ён звярнуўся да Лілі. «Гэта нармальна? Хочаце паспрабаваць «мел і сыр»?»
   
   
  КАНЕЦ
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ДАСТУПНА ЗАРАЗ ХЕЛЕН Х. ДЮРАНТ
  КНІГІ DCI GRECO
  Кніга 1: ЦЁМНЫЯ ЗАБОЙСТВЫ
  Кніга 2: ЦЁМНЫЯ ДАМЫ
  Кніга 3: ЦЁМНЫ ГАНДАЛЬ ТАЯМНІЦЫ
  
  КАЛАДЫНА І БЕЙЛІСА
  Кніга 1: МЕРТВЫЯ НЕПРАВІЛЬНА
  Кніга 2: МЕРТВЫЯ МУЛЧЫ
  Кніга 3: СПІС МЕРТВЫХ
  Кніга 4: МЕРТВЫЯ СТРАЧАНЫЯ
  Кніга 5: МЕРТВЫЯ І BURIED
  Кніга 6: DEAD NASTY
  Кніга 7: DEAD JAVNOS
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ТАЯМНІЦЫ КАЛАДЫНА І БЕЙЛІСА (кніга 3 асаблівасці DI GRECO)
   
   
  КНІГА 1 МЕРЦВА НЕПРАВІЛЬНА:
   
  http://www.amazon.co.uk/WRONG-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B010Y7641M/
  http://www.amazon.com/WRONG-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B010Y7641M/
   
   
  Спачатку стральба, потым жудаснае адкрыццё на звычайным месцы. . .
  Партнёры з паліцыі, інспектор Каладзін і інспектор Рут Бэйліс, змагаюцца з часам, каб высачыць забойцу да таго, як ва ўсім раёне выбухне гвалт. Іх бос думае, што ва ўсім вінаваты наркабарон Рэй Фэллан, але інстынкты Каладзіны падказваюць, што ў жылым масіве Хобфілда адбываецца нешта значна больш агіднае.
   
  Ці зможа гэты дуэт высачыць забойцу да таго, як хто-небудзь памрэ і да таго, як прэса абнародуе жудасныя злачынствы? Дэтэктываў Каладзіна і Бэйліса вядуць па следзе, які небяспечна набліжаецца да дома. У захапляльным фінале яны змагаюцца з часам, каб выратаваць чалавека, які вельмі блізкі сэрцу Каладзіны.
   
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНІГА 2: МЁРТВАЯ ЦІШЫНЯ
   
  http://www.amazon.co.uk/SILENT-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01185U8NE/
  http://www.amazon.com/SILENT-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01185U8NE/
   
  Цела знойдзена ў аўтакатастрофе, але ахвяра была ўжо мёртвая. . .
   
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНІГА 3: СПІС МЕРТВЫХ
   
  Гэта першая кніга, у якой прадстаўлены Д. І. Грэка
   
   
  http://www.amazon.co.uk/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B013J9BUAW
  http://www.amazon.com/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B013J9BUAW
   
  Наўрад ці серыйны забойца са спісам ахвяр. . .
   
  
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНІГА 4: DEAD LOST
   
  
   
  http://www.amazon.co.uk/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B018W6EANQ/
  http://www.amazon.com/DEAD-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B018W6EANQ/
   
  Закінутая баваўняная фабрыка захоўвае жудасныя таямніцы
  Партнёры з паліцыі, інспектор Каладзін і інспектор Рут Бэйліс, сутыкаюцца з адным з самых складаных выпрабаванняў. Група бяздомных разбілася на тэрыторыі занядбанай баваўнянай фабрыкі, якая належыць мясцоваму бізнэсоўцу Дэміену Чэйзу.
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  КНІГА 5: Мёртвыя і пахаваныя
   
  
   
  https://www.amazon.co.uk/BURIED-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01HXXTWKA/
  https://www.amazon.com/BURIED-gripping-crime-thriller-twists-ebook/dp/B01HXXTWKA/
   
  Эні Надэн і яе муж купляюць на аўкцыёне аддалены загарадны катэдж. Гэта іх уласны дом, які яны заўсёды хацелі, але, калі яны пачынаюць рамонт, Эні знаходзіць ранец у старой пыльнай схаванай шафе. Унутры — звычайныя школьныя падручнікі, якім ужо больш за 40 гадоў, і дзённік дзяўчыны. Сярод запісаў штодзённых каханняў і поп-канцэртаў ёсць сакрэт, чые жудасныя наступствы гучаць па гэты дзень
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
   
  ТАЯМНІЦЫ ДЫ ГРЭКА
   
  DI GRECO КНІГА 1: ЦЕМНАЕ ЗАБОЙСТВА
   
  
   
  http://www.amazon.co.uk/MURDER-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B0163DVHC2/
  http://www.amazon.com/MURDER-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B0163DVHC2/
   
  Жанчыну знайшлі мёртвай ля канала. . . чаму ў яе злосна выкалолі вочы?
  Дэтэктыў Стывен Грэка толькі што пачаў новую працу ў аддзеле разведкі Олдстана, і цяпер яму пагражае серыя забойстваў, якія, здавалася б, не маюць ніякай сувязі, акрамя жорсткага знявечання ахвяр. Каманда Грэка развальваецца пад ціскам, і ён не ведае, каму можна давяраць. Затым яны выяўляюць сувязь з мясцовым наркадылерам, але, магчыма, гэта не ўсё, што здаецца.
   
  Ці зможа Грэка атрымаць кантроль над сваёй хаатычнай камандай і спыніць забойствы?
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  DI GRECO КНІГА 2: ЦЕМНЫЯ ДАМА
   
  
   
  http://www.amazon.co.uk/HOUSES-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01CGR9KEQ
  http://www.amazon.com/HOUSES-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B01CGR9KEQ
   
  А маладая жанчына знойдзена жорстка забітай у пустым доме
  Дэтэктыў Стывен Грэка і яго каманда павінны сабраць яе жыццё як мага хутчэй. На працягу дваццаці чатырох гадзін адбываецца яшчэ адно забойства тым жа метадам. Дэтэктывы разумеюць, што ахвяры выпадковыя, але іх месцазнаходжанне - не. Забойца больш заклапочаны тым, каб знайсці патрэбны дом – дзе яго ніхто не будзе турбаваць.
   
  
  OceanofPDF.com
  
  
   Гласарый англійскага слэнгу для чытачоў з ЗША
  A & E: аддзяленне неадкладнай дапамогі ў бальніцы
  Aggro: гвалтоўныя паводзіны, агрэсія
  Узровень A: экзамены, здадзеныя ад 16 да 18 гадоў
  Надзел: арандаваны ў рады ўчастак зямлі, на якім вырошчвалі гародніну ці кветкі
  Барм: булачка
  Шклянка: шклянка або кубак для вадкасці
  Ільготы: сацыяльная абарона
  Сагнуты: карумпаваны
  Пункт ставак: месца, дзе можна рабіць стаўкі на коней і іншыя віды спорту
  Сметніца: кошык для смецця (назоўнік) або выкінуць у смецце (дзеяслоў)
  Хлопец: хлопец
  Удар: какаін
  Боб: грошы
  Букмекерскія канторы: месца, дзе можна рабіць стаўкі на коней і іншыя віды спорту
  Burger bar: рэстаран хуткага харчавання з гамбургерамі
  Купля для арэнды: купля дома/кватэры для здачы ў арэнду з мэтай атрымання прыбытку
  Дабрачынная крама: крама беражлівасці
  Сумка-пераноска: поліэтыленавы пакет з супермаркета
  Дом апекі: установа, дзе даглядаюць старыя
  Аўтастаянка: аўтастаянка
  Размова: флірт, спроба падхапіць кагосьці дасціпнымі жартамі або кампліментамі
  Хімік: аптэка
  Чынваг: гутарка
  CID: Дэпартамент крымінальнага вышуку
  Гадзіннік: перфаратар
  Падман: наблытаць, памыліцца
  Агульныя: зона парку / або ніжэйшага класа
  Звычайная або садовая : звычайная
  Агульнаадукацыйная школа (параўн.): Сярэдняя школа
  Паліцыянт трымае: схапіць
  Медны: паліцэйскі
  Камбінезон: камбінезон, або бойлерны касцюм
  CPS: Каралеўская пракуратура, вырашыце, ці працягваць справы паліцыі
  Няня: той, хто за грошы даглядае дзяцей
  Савет : мясцовае самакіраванне
  Каронныя каштоўнасці: каштоўнасці і карона каралевы, якія носяць на дзяржаўных мерапрыемствах (таксама могуць быць выразам для чаго-небудзь каштоўнага)
  DCI: галоўны інспектар дэтэктыва
  Палуба: адзін з паверхаў вежы
  DI: дэтэктыўны інспектар
  ДС: сяржант
  Зрабіць нары: знікнуць
  Зрабіце бягун: знікніце
  Зрабі адно: сыдзі
  Doc Martens: цяжкія чаравікі з падэшвай з паветранай падушкай
  ДС: сяржант
  ЭД: аддзяленне хуткай медыцынскай дапамогі бальніцы
  Ранні дартс: рана сыходзіць з працы
  Маёнтак: дзяржаўны/сацыяльны жылы комплекс (па аналогіі з жыллёвымі праектамі)
  Агент па нерухомасці: рыэлтар (ЗША)
  Підар: цыгарэта
  Садовы цэнтр: прадпрыемства па продажы раслін і садовага інвентара
  Пазбавіцца: утылізаваць
  Урач агульнай практыкі: урач агульнай практыкі, урач у суполцы
  Прышчэпка: цяжкая праца
  Прычоска: заколка
  Цвёрды арэшак: цвёрды чалавек
  ХОЛМС: камп'ютэрная сістэма паліцыі Вялікабрытаніі выкарыстоўваецца падчас расследавання буйных інцыдэнтаў
  Дом: дом для састарэлых або хворых людзей
  Інне: ці не ён
  Пад апеку: дзіця, забранае сацыяльнымі службамі з сям'і
  Карк: памерці
  Каленная чашачка: караць стральбой у каленную чашачку
  Хлопец: малады чалавек
  Дзяўчына: маладая жанчына
  Лекі: электрычнасць
  Ліфт: ліфт
  Ліпі: губная памада — таксама можа азначаць гаваркі
  Грузавік: грузавік
  Кабыла: прыніжальны тэрмін для жанчыны або можа азначаць дрэнны дзень (кашмар)
  Спадарыня: жонка
  MIT: Вялікая следчая група
  Мабільны тэлефон: сотавы тэлефон
  Дэпутат: Дэпутат, палітык, які прадстаўляе вобласць
  Наф: кульгавы, нядобра
  Наркі: злы характар
  Шторы-сетка: разнавіднасць напаўпразрыстых штор
  NHS: Нацыянальная служба аховы здароўя, служба аховы здароўя Вялікабрытаніі
  Нік: паліцэйскі ўчастак (як дзеяслоў: арыштоўваць)
  Без знака: няўдачнік
  Вось: нічога
  NQT: Нядаўна кваліфікаваны выкладчык
  Наттэр: вар'ят
  Гадавальнік: месца, дзе вырошчваюць расліны, кусты і дрэвы для продажу (часта оптам)
  Ой: што заўгодна
  Аплата па меры выкарыстання: мабільны тэлефон, за званкі якога вы аплачваеце загадзя
  ПК: паліцыянт
  Грушападобная : памыліцца
  Бензін : бензін
  Злаваць: як выклічнік, ідзі прэч (груба). Таксама можа азначаць раздражняць.
  Сцае: дождж
  Плеб: звычайны чалавек (часта абразлівы)
  Portakabin: пераносны будынак, які выкарыстоўваецца ў якасці часовага офіса і г.д.
  Дэпартамент планавання : аддзел мясцовай улады, які выдае ліцэнзіі на будаўніцтва і развіццё маёмасці
  Прэм'ер-ліга: вышэйшы англійскі футбольны дывізіён
  Выпускны вечар: канцэрт класічнай музыкі, дзе частка гледачоў стаіць
  Punter: той, хто гуляе ў азартныя гульні ў букмекерскай канторы
  Калыска: калыска
  Querent: асоба, для якой праводзіцца чытанне карт Таро
  Анучка : газета
  Рабаванне: рабаванне, калі транспартны сродак пратараніць вітрыну
  Рэндзі: рагавой
  Правільны стан: бязладны
  Званок: тэлефон (дзеяслоў)
  Дарожныя работы: рамонт дарог
  Лускавата: шалапут
  Скроат: нізкае жыццё
  Semi: двухкватэрны дом, дом з іншым домам, далучаным да яго толькі з аднаго боку
  Нагрузка: вялікая колькасць
  Крычыце шанцы: размаўляйце гучна, уладна
  Шосты клас каледжа: школа для старшакласнікаў апошніх двух гадоў.
  SIO: старшы следчы
  Скіп: вялікі адкрыты кантэйнер для будаўнічых адходаў
  Ляпец: дзындра
  SOCO: супрацоўнік паліцыі, які займаецца зборам судовых доказаў
  Сод: раздражняльны чалавек
  Сартаванне: зрабіць або зрабіць
  Адвакат: адвакат
  Ашаламляльная: прыгожая жанчына
  Супер: суперінтэндант (званне паліцыі)
  Салодкі: ласкавы, як каханая
  Таблоід: газета
  Чай: вячэра (паўночнаанглійская)
  Тэнер: дзесяціфунтовая банкнота
  Каса: каса
  Падвыпіўшы : крыху п'яны
  Toerag: дрэнны чалавек
  Тона: сто фунтаў
  Факел: ліхтарык
  Выхавальнік: выкладчык ВНУ
  Шматвежавы дом: высокі будынак/шматпавярхоўка з кватэрамі (звычайна сацыяльнае жыллё)
  Грабаўшчык : магільшчык
  Элітны: заможны або шыкоўны
  Мыццё: пральная машына
  Кіраванне водазабеспячэннем: кампанія, якая пастаўляе ваду ў тэрыторыю
  Wheelie bin: вялікі смеццевы бак на колах
  Чалавек з белага фургона: тыповы мужчына з рабочага класа, які кіруе невялікім грузавіком
  
  OceanofPDF.com
  
  СПІС ПЕРСАНАЖАЎ
  DI Мэцью Брындл
  Настроены атрымаць у спадчыну маёнтак Брындл. Ён заўсёды хацеў працаваць у CID і пайшоў у паліцыю, калі скончыў універсітэт. Ён дасягнуў звання DI ў CID East Pennine. Яго партнёрам была DS Пола Райт. Абодва ладзілі і добра працавалі разам.
   
  Сур'ёзны інцыдэнт, у выніку якога Мэт быў цяжка паранены, а яго напарніца Пола загінула, паклала пагрозу яго кар'еры. Высокі і жылы, Мэт бегаў. Аднак траўмы, якія ён атрымаў у выніку інцыдэнту, прымусілі яго кульгаць. Яму трыццаць пяць, ён не жанаты і не мае адносін.
   
  Эвелін Брындл
  Маці Мэта за пяцьдзесят. Яна сноб, галоўным чынам таму, што была «лэдзі» Брындл, бо яе памерламу мужу было прысвоена рыцарскае званне за дабрачынныя заслугі. Яна жыве ў Brindle Hall з Мэтам. Эвелін не разумее, чаму ўсё павінна змяніцца. Эвелін не згодная з планамі Мэта адкрыць залу для публікі, але яна таксама не хоча, каб ён быў у CID.
   
  Сара Брындл
  Малодшая сястра Мэта. Яна жыве ў вёсцы Хепворт недалёка ад хола. У яе двое маленькіх дзяцей і няўдалы шлюб.
   
  DC Лілі Хэйнс
  Лілі нядаўна далучылася да CID. За сваю кароткую кар'еру яе перасаджвалі з адной станцыі на іншую. Яна маладая, мясцовая і родам з разбітага дома. Лілі адчувае, што не ўпісваецца. Нешта яна падзяляе з Мэтам. Нягледзячы на тое, што яны вельмі розныя па паходжанні і ладзе жыцця, яны вельмі добра ладзяць.
   
  Суперінтэндант Талбат Дайсан
  Яму ўжо за пяцьдзесят, ён мае лішнюю вагу і робіць усё па-свойму. Ён без празмернасцяў, скажыце так, як ёсць, дэтэктыў. Ён ведае і любіць Мэта. Аднойчы ён трымаў факел для Эвелін, але як толькі яна зразумела, што ён не можа прасунуцца далей па кар'ернай лесвіцы, яна кінула яго.
   
  Бэла Рычардс
  Адзіная сям'я Бэлы - яе пяцігадовы сын Олівер і цётка Агнес. Апошнія два гады Бэла працавала ў мясцовым каледжы. У яе раман з жанатым калегам Аланам Фішэрам. Яна з'яўляецца галоўнай часткай справы, калі яна разгортваецца.
   
  DS Ян Беквит
  Нядаўна ён быў пераведзены на станцыю Хадэрсфілд з Галіфакса. Ён вельмі хоча атрымаць поспех, але яго спалучаюць з працавітым інспекторам Фрэнкам Карлайлам. Чым больш ён бачыць Брындла і яго метады, тым больш ён хоча з ім працаваць.
   
  DI Фрэнк Карлайл
  Нядаўна перайшоў у Хадэрсфілд з DS Beckwith. Што тычыцца працы, ён робіць так мала, што можа сысці з рук. Яму не вельмі падабаецца Мэт.
   
  Роберт Нолан
  Адвакат і сусед Алана Фішэра.
   
  Джоэл Доўсан
  Ён працуе з Бэлай у мясцовым каледжы. Яму падабаецца Бэла, але яна лічыць яго жудасным. Калі яна губляе Алана, ён спрабуе яе суцешыць. Нядаўна страціў жонку.
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
  БЯСПЛАТНЫЯ КНІГІ KINDLE
  Калі ласка, далучайцеся да нашага спісу рассылкі, каб атрымаць бясплатныя крымінальныя трылеры, дэтэктывы, таямніцы і рамантычныя кнігі і новыя выпускі Kindle, а таксама навіны аб чарговай таямніцы Хелен!
  http://www.joffebooks.com/contact/
   
  
   
   
  Дзякуй за чытанне гэтай кнігі . Калі вам спадабалася, пакіньце водгук на Amazon, і калі мы што-небудзь прапусцілі або ў вас ёсць пытанні, звяжыцеся з намі. Аўтар і каманда выдавецтва цэняць вашыя водгукі і час, праведзены на чытанне гэтай кнігі.
   
  Наша электронная пошта office@joffebooks.com
   
   
  http://joffebooks.com
   
  Сачыце за намі на Facebook www.facebook.com/joffebooks , каб даведацца пра наступную кнігу Хелен Даррант
   
   
  Мы ненавідзім памылкі друку, але часам яны праскокваюць. Калі ласка, дасылайце ўсе знойдзеныя памылкі на corrections@joffebooks.com
  Мы выправім іх як мага хутчэй. Мы вельмі ўдзячныя чытачам, якія знаходзяць час, каб звязацца з намі.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  ВЫ ТАКСАМА МОЖАЦЕ КАСАВАЦЦА
   
  
  http://www.amazon.co.uk/SECRET-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B00XYMC5GI/
   
  http://www.amazon.com/SECRET-gripping-detective-thriller-suspense-ebook/dp/B00XYMC5GI/
   
   
  Шакавальныя сямейныя таямніцы раскрываюцца, калі маладую жанчыну забіваюць
   
  Эмі Хіл, дзевятнаццацігадовая студэнтка, задушана, а яе цела выкінута на адкрыты грунт у горадзе. Новыя партнёры з паліцыі, інспектор Джым Ніл і інспектор Ава Мэры, выкліканы для расследавання гэтага жорсткага злачынства. Апошнім чалавекам, які бачыў Эмі жывой, быў Сайман, сын сябра сям'і, але перш чым яго паспелі дапытаць, ён знікае.
  Дэтэктываў Ніла і Мэры выводзяць на след шакавальных сямейных таямніц і злачынстваў. Ці зможа гэты дуэт высачыць забойцу, перш чым хто-небудзь памрэ? Спыненне гэтага трагічнага цыклу гвалту паставіць пад пагрозу жыццё DS Merry у захапляльным і заміраючым сэрца фінале.
  Калі вам падабаюцца Анджэла Марсанс, Рэйчэл Эбат, Рут Рэндэл або Марк Білінгем, вас захопіць гэты захапляльны новы аўтар крымінальнай фантастыкі.
  DEAD SECRET - першы ў новай серыі дэтэктыўных трылераў з удзелам інспектора Авы Мэры і інспектора Джыма Ніла. Ава Мэры - маладая паліцыянтка, нядаўна прызваная да сяржанта. Яна фанатык фітнесу з густам да небяспечных адносін. Джым Ніл - бацька-адзіночка, які сумяшчае сваю адданасць сваёй працы з клопатам пра сына.
  Гэтая дэтэктыўная таямніца, якая разгортваецца ў выдуманым паўночным горадзе Стромфард, захопіць вас ад пачатку да шакавальнага завяршэння.
  
  OceanofPDF.com
  
  
   
   
  HABIT - трылер № 1, які прадаецца, ад якога вы не зможаце адмовіцца,
   
  
  Маладая жанчына, Рэбека Хейлсхорн, ляжыць забітая да смерці ў сваім ложку ў аддаленым фермерскім доме. Дэтэктыў-пачатковец Брэндан Хілі выкліканы для расследавання. Усё пекла пачынаецца, калі на сцэну ўрываецца яе брат. Аказалася, што Рэбека мае шмат сакрэтаў і сувязяў з паскуднай сеткай, якая змешвае ўладу, багацце і сэкс. Дэтэктыў Брэндан Хілі, спрабуючы пакінуць трагічнае мінулае ззаду, праводзіць небяспечнае расследаванне, якое рызыкуе яго жыццём і розумам. Звычка - захапляльны трылер, які спадабаецца ўсім аматарам крымінальнай фантастыкі. TJ Brearton узмацняе напружанне на кожным кроку, аж да шакавальнага і захапляльнага завяршэння.
    http://
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"