Мармелл Арі : другие произведения.

In Truth and Claw (Мік Оберон, №4) Арі Мармелл

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  In Truth and Claw (Мік Оберон, №4) Арі Мармелл
  
  
  
  
  Це твір фантастики. Імена, персонажі, місця та події є або продуктом уяви автора, або використовуються вигадано, і будь-яка схожість із реальними особами, живими чи мертвими, підприємствами, подіями чи місцевостями є цілком випадковою. Видавець не контролює та не несе жодної відповідальності за авторські чи сторонні веб-сайти чи їхній вміст.
  Арі Мармелл стверджує моральне право називатися автором цього твору.
  Авторське право No 2018 Арі Мармелл. Всі права захищені.
  Жодна частина цієї публікації не може бути відтворена, збережена в пошуковій системі або передана в будь-якій формі чи будь-яким способом без попереднього письмового дозволу видавця, а також іншим чином поширюватися в будь-якій формі палітурки чи обкладинки, крім тієї, в якій він опублікований і без подібних умов, накладених на наступного покупця.
  Запис каталогу CIP для цієї назви доступний у Британській бібліотеці.
  Вам сподобалася ця книга? Ми любимо чути від наших читачів. Будь ласка, напишіть нам на readerfeedback@titanemail.com або напишіть нам на Reader Feedback за вказаною вище адресою.
  Щоб отримувати попередню інформацію, новини, конкурси та ексклюзивні пропозиції онлайн, підпишіться на розсилку Titan на нашому веб-сайті:
  www.titanbooks.com
  OceanofPDF.com
  Для Джо, цілком можливо, найдобрішої та наймудрішої людини, яку я коли-небудь знав.
  OceanofPDF.com
   КОРОТКЕ СЛОВО ПРО МОВУ
  Ту романах Міка Оберона я робив усе можливе, щоб більшість сленгу 30-х років можна було взяти з контексту, а не намагатися включити те, що стане масовим (і, як би я не був обережний, ймовірно неповний) словник. Отже, під час читання не повинно бути важко зрозуміти, що «лампи» та «підглядалки» — це очі, «чопери» та «чиказькі друкарські машинки» — це рушниці Томмі тощо.
  Але є два терміни, на які я хочу звернути увагу, головним чином через те, як вони виглядають у сучасних читачів.
  «Птах», коли сьогодні вживається як сленг у деяких місцевостях, майже завжди стосується жінки. Однак у 1930-х роках це було просто інше слово для «чоловіка» або «хлопця».
  «Gink» звучить так, ніби це має бути расовий епітет для сучасних вух (і справді, хоч і рідко, мені сказали, що воно використовується як таке в кількох регіонах). У 30-х роках цей термін знову був просто словом для «людини», хоча він мав дещо поблажливий відтінок. (Тобто ви не будете використовувати його для позначення будь-кого, кого ви любите чи поважаєте.) Саме таким чином я використовував його в усіх романах.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ПЕРШИЙ
  яВсе почалося так само, як і мало закінчитися: снігом.
  Ви, птахи, ніколи не бачили нічого схожого на ельфамську зиму. Ковдра найяскравішого білого кольору поверх абсолютно всього, і я маю на увазі білий . Помиї, які ви викачуєте в небо з ваших фабрик, ваших флівверів і хто знає чого ще, роблять ваші власні зими сірими, як чума, але навіть ваш найчистіший, найсвіжіший сніг не зрівняється. Я вже розповідав тобі про кольори тут, що вони не просто відтінки та відтінки. Суб'єкти самі по собі. Наш сніг? Це ніби боги просто забули його намалювати. Це блиск всього і нічого. Боляче дивитися, але надто чисто, щоб дивитися вбік.
  Як холод. Гостріший холод вашого світу. Ви відчуваєте це більше, але це вас турбує менше.
  І крізь усе це постійні бризки коричневого, золотистого та червоного — і я маю на увазі золотий і червоний , а не ті не зовсім коричневі у вашому світі, — де гілки дерев і листя струсили зі своїх снігових покривів. Кілька квітів, які забули, що вони повинні були спати на сезон, або, можливо, у них просто безсоння. Маленькі острівці, де мухомори визирали крізь сніг, здебільшого живі й не сплячі, бо піксі їх так любили.
  Я бачив це мільйон разів раніше. Піт бачив це раніше ще кілька разів, тому він уже витерся пил, прямуючи глибше в пустелю на свої волохаті вихідні. Цікаво: відбитки, які він залишив на снігу, були вовчими слідами, хоча він зміниться ще кілька годин.
  Але Піт був не єдиним моїм гостем.
  «О, Мік, це прекрасно!»
  «Так, сестро. Це справді так, — відповів я більше тому, що вважав, що вона чекала відповіді, а не тому, що я любив милуватися краєвидом. Я був надто зайнятий, обговорюючи її, хоча й припускав, що не побачу нічого нового.
  Адаліна виглядала так само, як виглядала вже більше року. Величезні підгляданки, розташовані надто широко по її обличчю, шкіра блідіша, як черв'як, із смугами, і взагалі... рибна. Вона почала підходити, коли я щомісяця ходив убік із Пітом, що я дозволяв собі, сподіваючись дізнатися про неї більше. Я маю на увазі, що я виглядаю тут інакше, ніж у вашому світі. Коротший, менш людський. Подумав, що, можливо, вона теж буде.
  Поки що я присідав. Я не знав про неї нічого більше, ніж того дня, коли вона прокинулася, того дня, коли вона виговорила якусь нісенітницю півдюжиною мов — кілька з них були мертві від мумії, яка допомогла її оживити. Здавалося, вона нічого з цього не пам’ятає, і ми з її батьками вирішили, що нам не потрібно про це їй розповідати.
  У мене було багато чого, про що я їй не сказав. Або їх, якщо на те пішло. Ще не придумав як.
  старогельська. старопольська. Давньосхідноскандинавська мова, не кажучи вже про кількох інших, усе заплуталося в її початковій дезорієнтації. Щось у цій комбінації набридало мені, жуючи потилицю, наче завзята воша, але я просто не міг зрозуміти, чому.
  Якщо вона взагалі була вражена тим, що не померла того дня у згорілій церкві, коли вона увійшла в бабусине заклинання у відчаї через те, що стала «монстром», вона ніколи не казала. Насправді, за ті місяці, що вона не спала, вона взагалі мало говорила про ті дні, і ім’я Орсоли жодного разу не пройшло з її вуст.
   Мій теж. Як я вже казав, було пряжа, яку я ще не пряла ні для кого з родини.
  У будь-якому випадку, справа в тому, що я не відкрив нічого проклятого, чого б ще не знав. Перенести Адаліну в інший світ не спрацювало. Я провів деякий час носом у Чикаго — я маю на увазі наше Чикаго, а не ваше, — і це також виявило бупки. На майдані мені не вистачало б місць, щоб копати.
  Ну, ні, це не зовсім так. У мене ще було кілька людей, яких я міг запитати, але… Ну, це означало б говорити про Адаліну з придурками, я не був впевнений, що хочу про неї знати. Або, принаймні, знати, що вона може бути важливою.
  Наразі в мене не було вагомих причин продовжувати брати її з собою, коли я привів сюди Піта в повний місяць, але й не було вагомих причин відмовлятися. Їй подобалися ці подорожі, а Фіно та Б’янка любили все, що робило їх маленького підмінювача щасливим.
  І якщо мені вже набридло її широко розплющені очі: «Все таке гарне, дивовижне, ох і ааа », то це був тягар, який я міг взяти на плечі.
  Крім того, вона вперше справді побачила наш сніг. Я думав, що вона зламає собі шию, намагаючись прийняти все це відразу. «Однаковий сніг у всіх напрямках, лялько».
  «Це ніби щось із країни чудес!»
  Отже, ви сказали, більше, ніж пару разів. «Так, можливо».
  «Тіней досі немає».
  «Ніколи не перебувайте на стороні Благих. Я тобі це сказав».
  Вона знизала плечима, повернувшись. «Я знаю, це просто… На тлі всього цього білого? Здається, мають бути тіні». Вона зупинилася на півоберті, потім подивилася на невеликий лісок через моє плече і справді запищала . «Це як країна чудес!»
  Моя черга, ну, черга. «Що це таке?»
  «Ти ніколи не казав мені, що Чеширський кіт справжній, Мік!»
  Я вдивлявся в гілки. Звичайно, великі очі, великі вуха, ще більша усмішка.
  «Вибач, Адаліно, але це не так».
   «Що це тоді?»
  «Це, — сказав я, зітхнувши, — клятий піксі з добрим слухом, надто багато часу на руках і кепським почуттям гумору».
  Зображення зникло з вологим тріском , залишивши крихітну оголену фігуру з крилами бабки та брудним, скуйовдженим волоссям. Сухий теж; гострі риси обличчя, і не в красивий спосіб.
  «Хай, Обероне!»
  Ви коли-небудь чули, як піксі сильно намагається відірватися? Звучить як упряжник із бабаків.
  «Ах, нудьгуй, маленький придурк! Твоя мама була дятлом».
  Крихітний виродок полетів геть, верещачи щось непридатне для друку — і я не маю на увазі «нецензурне», я маю на увазі, що в жодній мові смертних буквально немає букв, щоб передати ці звуки, — і ми знову залишилися самі.
  «Вибачте», — сказав я.
  Адаліна просто кліпнула на мене очима. Лампи такі великі, я здивований, що не відчув вітерця. «Чому б це…?»
  «Як я сказав. Паскудне почуття гумору, ціла купа. Чесно кажучи, вам пощастило. Це був просто дурний жарт. Я бачив, як люди починали або навіть втрачали свої сім’ї через те, що деякі з цих поганців вважають смішним».
  Щасливчик . Це нагадало мені…
  Я витягнув із кишені пальта дрібку солі й перекинув її через плече. Навіть після всіх цих місяців я все ще страждав від тих випадкових ударів нещастя. (Я розповідав тобі про них ще під час усієї проблеми з Цурою та мумією Нессумонту, і наразі мені пощастило знайти жінку, за якою я був майже впевнений, що стоїть за цим, так само, як і в розкритті будь-якого більше про Адаліну.) Швидше за все, смертна магія не вдарила б мене надто сильно тут, у Потойбічному світі, але, з іншого боку, цілком можливо, що якби магія була достатньо потужною чи всепроникною, це було б гірше. Так, я все ще носив різні чари та робив кроки.
  Якби Адаліна дивувалася, чому я, в біса, щойно приправив сніг за мною, вона вирішила не питати.
  Мені, однак, хоч мені комфортніше тут, подалі від усіх шипіючих, тріскотливих і сверблячих технологій вашого світу, я майже закінчив це місце. «Тож ти готовий повернутися?»
  «Ми щойно сюди!»
  «Так, але ви знаєте, як це. Мені байдуже..."
  «Я хочу побачити місто, Мік».
  Так, я знав, що зрештою це буде. Її цікавість не могла назавжди задовольнитися кількома квадратними милями пустелі.
  «Адаліно, ми говорили про це…»
  У нас теж було. Це був не перший раз, коли вона питала, і не перший раз, коли вона збиралася отримати «це надто небезпечно». Ми пройшли через цілу канадію ще під час другої поїздки.
  І третя.
  І четвертий.
  Вона пропустила це минулого разу, але так, рано чи пізно воно знову виникне. Я просто подумав, що в мене буде більше часу.
  Тож ми пройшли все це ще раз. Тобі доведеться жити зі мною, пропускаючи деталі. Перший раз не було справжньою забавою, не кажучи вже про четвертий; Я точно не хочу повторювати це для вас.
  Але знаєш що? Приблизно через десять хвилин я здався.
  Звісно, я не хотів, щоб хтось із Благородного двору — не кажучи вже про вихід із нього — почав розуміти, чому вона важлива для мене, що вона була таємницею, яку навіть я не міг розгадати. Безумовно, не хотів, щоб комусь спало на думку, що вона може бути корисною чи сильною. І навіть в Ельфемі, або принаймні в цивілізованих частинах, вона мала б трохи виділятися.
  Однак вона не збиралася цього відпускати. Тут у нас був хтось, хто не мав жодного уявлення про те, хто вона така, де вона належить. Також підлітковий і гормональний.
  Вдома у неї було небагато. Я не можу ходити до школи, чи різати килим, чи що ще діти роблять, коли ти виглядаєш так вугор. Її сім’я дуже любила її і робила все, що могла, але вона була ізгоєм і замкнутою. Її мало що радувало, окрім цих щомісячних поїздок, тож що сталося, коли блиск зник з них?
  Отже, добре. Гаразд Вже добре.
  «У мене є трохи землі… Гей!» Я спробував ще раз, коли вона закінчила стрибати та пищати, і всі навколо намагалися обійняти мене у вівсяну кашу. «У мене є основні правила, якщо ми збираємося це зробити, Адаліно. Ви просто зігнете одну з них, і ми вирвемося так швидко, що пройде година, перш ніж ваше власне ім’я наздожене вас».
  Тоді всі вуха з тим самим серйозним виразом, до якого я звик більше її носити. Відверто кажучи, як би мені не подобалося це бачити, «щаслива» все одно не сиділа на ній цілком природно. — Я слухаю, — пообіцяла вона.
  нікуди без мене не підеш , я маю на увазі навіть через дорогу. Ти завжди слідкуй за мною. Ти робиш реверанс, коли я кланяюся, ти уникаєш того, кого я уникаю, ти не дихаєш ні слова, якщо я не скажу тобі поговорити. І… дивись, лялько, ти знаєш, я не дуже люблю казати тобі це робити, але ти тримаєш капелюх низько натягнутим, а шарф високо закутаним, розумієш?»
  Це викликало глибоке зітхання — мабуть, вона сподівалася, що це не знадобиться далеко від людей, — але вона взялася влаштувати все саме так. Не буду приховувати, що вона не була людиною, але комусь може бути важче сказати, що вона була дивною людиною, навіть для нас.
  А потім у мене закінчилися виправдання, щоб зволікати, тож ми вирушили.
  Крім того, він був на щиколотках, хоча нам довелося перетинати мідні залізничні колії, щоб дістатися туди. Гадаю, ми могли б сісти на поїзд; це те, що я робив, частіше за все. І я впевнений, що вона була б справді захоплена цим досвідом, побачивши мідь, бронзу та золото, можливо, навіть зазирнувши вниз, щоб побачити гоблінів-веслярів, які постійно обертали колеса.
  Справа в тому, що стрибнути на борт, поки дингус гуркоче, не зовсім легко. Я знаю, що можу це зробити; не була настільки впевнена, що зможе, хоч і дрібна. Спроба й невдача могла завдати їй шкоди, погано, і ви можете пам’ятати, що рана тут, Elphame — це не те, від чого ми можемо так легко відмахнутися.
  Крім того, я хотів якомога більше втомити її на прогулянці. Спробуй заохотити її проводити трохи менше часу, граючись у туриста у великому місті, розумієш?
  Не дай мені це. Я намагався зробити її щасливою та безпечною. Хіба це не легко навіть із людськими дітьми, чи не так?
  Крім того, їй було на що подивитися на прогулянці. Бурульки, що звисають з гілок дерев, настільки чіткі, що збільшували все, що було за ними, — а це було в Потойбічному світі, іноді навіть більше, ніж збільшували. Подивіться крізь один якраз, у потрібний момент, ви можете побачити, як дерево за ним обертається й танцює; Але подивися навколо , і побачив, що це ще один твердий і нерухомий стовбур. Деякі з них зібрані в кластери різної висоти, так що, якщо ви знаєте лише кут, щоб отримати хороший нахил, і ви випадково знаєте стародавні мови, ви можете прочитати тексти старовинних пісень. Вона почула крики, крики та поезію тих звірів і птахів, які не втекли, як тільки почав падати сніг, і вона обмінялася хвилями з кількома самотніми перехожими. Нічого надто дивного. Кілька кобольдів, що марширують на роботу в дощ, у ясну погоду чи сніг; гіллі дху з білою інею , який, мабуть, мав бути десь важливе, щоб бути десь, де його кора та листя майже замерзли. І, звичайно, ще кілька піксі, які знали, що для них добре, щоб триматися на відстані.
  Ми справді помітили здалеку силует, який мчав по снігу, і будь я проклятий, якщо це не виглядало як барбегазі , з крижаною бородою, що шмагає на вітрі, катаючись на лижах на тих великих стуках, які вони смішно називають «ногами». Не міг уявити, що хтось із них робив би тут, у районі Чикаго — чи на цій висоті, чи навіть на цьому континенті — але я ніколи не розумів цих кухлів надто добре.
  До біса, можливо, він теж був просто туристом. що я знаю
  правильно. Ми погуляли. Ми бачили деякі речі. Кілька навіть межували з цікавими.
   І тоді ми були там.
  Адаліна раніше бачила деякі вищі будівлі здалеку, але це її не підготувало. Дерева, більші, ніж вона коли-небудь бачила, з дверима, вбудованими в стовбури на кожній висоті, будівлі, побудовані на гілках. Блискучі хмарочоси зі скла та бронзи з опорними колонами, зробленими з кількох дерев, високі, але хиткі. Білий мармур і чорний граніт. Вулиці, вимощені бруківкою, і стіни, побудовані з цегли з усіх будівель, які коли-небудь горіли або руйнувалися у вашому Чикаго.
  Фейрі в костюмах і нарядних сукнях, у брюках і на підтяжках, кілька недоторканних у моді минулих століть. Карети, запряжені кіньми, або велетнями, або грифонами з підрізаними крилами, або, іноді, людьми. Незліченна кількість робітників і слуг, їх більше, ніж нас може бути. Свист зимового вітру. Слова, які змішалися в хор пісень, і пісні, що складаються з нічого схожого на слова.
  Чикаго. Наше Чикаго.
  До біса, мені було добре бути тут, і я не міг дочекатися, щоб піти.
  Тож ми зробили обхід, і я вказав на пам’ятки. Ратуша, де місцевий благодійний суд вдавав, що вони мери, поліцейські та олдермени, і вони були серйозніші, суворіші та небезпечніші у своїх іграх, ніж ви, напевно, насправді. Сусідній заклад, наполовину замок, наполовину офісна будівля, і все в мармурі, де жили король Сієн Бхіра і королева Лореллін — вибачте, це «суддя» Сієн Бхеара і «начальник поліції» Лореллін, бо, боже, ми всі погані. і кидали свої гуляння та все інше, що робить королівська сім’я, коли вони не проводили суд у мерії. Вказав на нашу власну поліцейську станцію, яка являла собою потворний шматок граніту, який більше був казармою та складом зброї.
  І, звісно, гігантська кам’яна змія, яка звивається навколо найкрасивішого громадського закладу в цьому місці, Хробака Лембтона.
  «Це реально?» — запитала Адаліна, задихавшись.
  «Це справжній камінь».
  Гаразд, можливо, це було трохи коротко. Але ми блукали вже пару годин, і я почав дуже, дуже нервувати.
  Кілька дивних поглядів? Тих, яких я очікував. Як я вже сказав, «маскування» Адаліни не було взірцем ремесла. Звичайний Джо, можливо, не встигає добре її оцінити, можливо, не зможе її описати, але він зрозуміє, що вона не зовсім підходить, навіть тут. Той факт, що вона пильно дивилася на все, наче хижак із ферми, теж не приносив нам користі.
  Але тут незвичайне ще не таке вже й незвичайне. Так, я очікував деяких поглядів, але нічого іншого. Навіть якби хтось важливий прийшов із цікавістю, було б нечемно просто підійти до нас і почати копати. Пізніше вони зроблять примітку, щоб накачати мене інформацією, а я справді вмію уникати такого роду речей.
  Однак за останню годину чи близько того я бачив набагато більше, ніж «кілька поглядів». Здавалося, ніби всі оглядають нас.
  А справа була в тому, що я давно роблю те, що роблю, і, іноді, мені це навіть добре вдається. Тож, хоч це може здатися параноїчною, але коли поруч зі мною була Адаліна, я справді дедалі більше відчував, що ці дивні мигалки спрямовані не в її бік, а в мій.
  Я міг просто поцупити одного з бомжів тут же з вулиці, прикрутити його до шурупів, доки він не розповість мені, чим усі раптом знайшли в мені такого захоплення. Але я повинен зрозуміти, якби я ще не був у гарячій воді, це б занурило мене в неї досить добре. Ця якась пряма грубість не була зробленою справою. Був би не ввічливим.
  Крім того, у мене не було тут друзів, з якими я міг би поспілкуватися, можливо, отримати деякі відповіді. Зауважте , у мене тут не було багато друзів, але жодного.
  напевно.
  «Привіт, Адаліно. Чи хотіли б ви поглянути на хробака Лембтона зблизька?»
  Якби хтось мав потрібний мені реп, і міг би просто як я достатньо добре, щоб насправді розповісти, це був би Іелвейт, власник Lambton, sidhe про місто, і найближче, що я справді мав до друга в цьому місті.
  Також жінка, якій я вже заборгував кілька послуг, і тут я збирався попросити її про допомогу. Справжня мудра голова, я.
  І все-таки, хороша ідея чи погана, врешті-решт це не мало значення, так чи інакше. Adalina'n me досягла великих мармурових колон, які навіть стародавні греки вважали б надмірною компенсацією, блискучого скляного фасаду, поворотних дверей у латунній рамі — і це все, що ми дійшли.
  Величезна густа руда борода з рудиментарною людиною, прикріпленою до її спини, підійшла, щоб перегородити нам шлях. «Не потребую проблем, містере Оберон».
  «Ти серйозно, Slachaun? Знайди новий танець. Цей справді зношений».
  Готельний член Лембтона надув його груди, буквально. Зараз гілочка була трохи вищою за мій зріст, що означало, що він виріс достатньо, щоб дивитися на мене вниз, але не настільки великий, щоб справді чекати неприємностей. Він почав лепетати, і я був готовий до звичайних висловлювань, погроз і всіх інших приємностей, якими він кидав одне одному щоразу, коли ми зустрічалися…
  І так швидко він здувся. Аж до його нормального розміру, який у мене приблизно до грудей, коли я в Потойбічному світі.
  «Подивіться сюди. Я просто намагаюся утримати боса від голландців. Це моя робота, пам'ятаєш? Місіс Іелвейт, здається, вас любить, fer причини, які розуміють жебраки. Вона простягала тобі руку, коли вона тобі була потрібна. Здається, найменше, що ви могли б зробити натомість, це залишити свої безлади при собі».
  Гаразд, маленький луг був надто ввічливим щодо всього цього. Це не була його звичайна яловичина зі мною, не тільки тому, що він не хотів, щоб я заскочив, щоб зачарувати. Сталося щось конкретне.
  Або все ще відбувалося.
  «Ти скажи мені, який безлад, на твою думку, я наводжу на Ілвейта…» — почав я.
   «Це тобі місіс Іелвейт, хлопче!» Це був рефлекс; його серце не було в цьому.
  «…і, можливо, мені більше не потрібно з нею говорити».
  Яскравий погляд Слахауна завдає такого ж удару, як і його кулаки, які завдають такого ж удару, як і його особистість, але, незважаючи на всю його лайку та щетину, його вірність роботодавцю сильніша за все інше, навіть за його гнів і образу. Ідея допомогти мені могла завдати йому фізичного болю, але він би це зробив, якби це означало допомогти й їй.
  “Áebinn стріляє за тобою, Обероне. Не маю найтуманнішої причини, і я не можу сказати, оскільки мене це хвилює. Але вона була в Лембтоні вже тричі. Така увага нам з місіс Іелвейт не потрібна. Ви мене розумієте?»
  «Я вас розумію. Дякую, Slachaun.»
  «Не дякуй мені, хлопче, просто розбирайся». Він відступив на крок назад і зник у дверях, що обертаються. Досить впевнений, що він тримав його і з іншого боку, на всякий випадок, якщо я вирішив проштовхнути повз і все одно спробувати зустрітися з Іелвейтом.
  «Адаліно, ми йдемо додому».
  «Але хто…»
  « Зараз ».
  Не зайчик, та дівчинка. Що б вона не чула в моєму голосі, вона тримала голову замкненою та йшла за мною.
  Теж добре. Зрештою мені доведеться відповісти на деякі питання Адаліни, звичайно, але наразі я не був у настрої пояснювати.
  Áebinn . лайно
  Ви пам'ятаєте Áebinn, так? Бін Сідхе зі старої країни. Кровна лінія, з якою вона була пов’язана, вимерла, тож вона знайшла нову мету — працювати детективом у Суді Благородних. Дуже корисна в цій роботі, її здатність відчувати смерть приходить.
  Я кілька разів перетинався з нею, востаннє під час фіаско зі Списом Луга, і, чесно кажучи, я не дуже хотів повторювати це знову. Якщо ви розумієте, ми не пили з однієї пляшки.
  Так, я знаю. Lotta Fae, здається, мене не дуже хвилює. Що хочеш від мене?
  Справа в тому, що чи вона шугала за мною за дорученням від Суду, чи з більш особистих причин, це не було для мене гарною новиною. Я не міг знати, чи було це достатньо важливо, що вона прийшла шукати у світі смертних, але я не збирався тинятися тут і полегшувати їй завдання.
  Ми не зовсім бігли назад до Шляху, який привів нас назад до мого офісу в підвалі брудного сірого каменю посеред Пльзені, але це була набагато жвавіша прогулянка, ніж ми йшли під час нашого шляху.
  * * *
  Тунель із мокрого суглинку, райдужних форм і звивистих ниток, які могли бути корінням, чи черв’яками, чи чимось іншим, привів нас назад до маленької ніші в моєму кабінеті. Ви знаєте одну: там, де в інших людей був холодильник чи шафа, у мене був порожній простір із цвіллю по кутах саме з цієї причини.
  Адаліна була досить терплячою зі мною, зважаючи на те, як сильно її цікавість, мабуть, палила, і коли ми повернулися на моє місце, вона нарешті запитала: «Так хто ж цей Ебінн?»
  Коли ми повернулися на своє місце, Френкі підвівся зі стільця біля мого столу й сказав: «Тож, Міку, та штука з відьмами, яку ти хотів, щоб я покопався…»
  Вони обидва зупинилися й кліпали одне одним, що мені дуже сподобалось, оскільки це дало мені півхвилини мовчання, щоб швидко подумати.
  «Відьма?» — запитала Адаліна. «Яка відьма?» Вона чудово впоралась із збереженням рівності голосу, але я все одно чув тремтіння, яке вона не випускала. Нічого несподіваного; враховуючи її бабусю, це мало бути делікатною темою.
  «Не відьма. Яка річ. Він шукає для мене цілу купу речей, чи не так, Френкі?»
  «Ну, звичайно, Мік».
   «Але це не те, що він…»
  «Так, це так. Френкі, це Адаліна Оттаті. Ви могли чути, як я згадував про неї раз чи два. Адаліна, «Чотири листочки» Френкі Донован. Ніколи не згадував про нього тобі. Вибачте, що перериваю цю серію».
  "Гей!" — запротестував Френкі. А потім: «Зачекай, а як щодо Ебінна?»
  «Нічого». Ні про кого».
  «Але...» сказала вона.
  «Тихіше».
  «Але...» сказав він.
  « Тихше! »
  Я перекинув свій флогер через одну ручку стійки, взяв пальто й шарф Адаліни й повісив їх набагато акуратніше на іншу. Тоді я передав їй п’ять п’ядер.
  «Ти знаєш, де повітродувка, лялько. Чому б не повідомити своїм батькам, що ми повернулися, і вони можуть прийти за тобою?»
  «Я все ще хочу знати про… Гм. Тоді я просто піду їм подзвонити».
  Я змусив себе перервати будь-який вираз, який змінив її мелодію посмішкою. Вона прослизнула в передпокій, залишивши двері відчиненими лише настільки, щоб підслуховувати. Я переступив, зачинив його, налив собі склянку молока з ледь теплої холодильної коробки, а потім плюхнувся в крісло. Френкі опустився навпроти мене.
  Мабуть, він або прямував на важливу зустріч, або йшов з неї. На ньому були найкращі золоті ланцюжки — ну, найкращі з останньої серії — і ті його потворні зелені лахміття виглядали так, ніби вони справді могли провести деякий час у тій самій кімнаті, що й мило та прасувальна дошка.
  Зробив великий ковток молока, а потім: «Я майже впевнений, що замкнув двері свого офісу, перш ніж піти набік, Френкі».
  «О, давай. Я знаю, що ти мав на увазі цей замок не для мене ».
  «Справді? І звідки ти взяв таке поняття?»
  «Якби ти був, ти б отримав кращу».
  Варто ввічливого сміху, я думаю. Слідом за іншим кілька ковтків, які добили склянку. Я вирішив, що не варто вставати, щоб допомогти.
  «Отже, це Адаліна, га? Ви маєте рацію. Вона не схожа ні на що, що я впізнаю. Може трохи схожий на багієник , але…»
  «Але тільки трохи, так».
  «То що ти думаєш?»
  «Френкі, якщо ти маєш для мене новини, я дуже ціную це, але ти прийшов сюди не для того, щоб поговорити про Адаліну».
  «Ні, точно не. Але ти перший».
  «Я? Ви прийшли до...
  «Що це з Ебінном, Міку?»
  Мені дуже хотілося зітхнути, але це було справедливе запитання. У нього було багато вагомих причин більше не хотіти з нею зустрічатися, як і в мене.
  «Не так багато, щоб розлити», — визнав я. «Вона мене шукає. Не знаю чому. Планую зробити все можливе, щоб не дізнатися».
  «Це все?»
  «Це...»
  Двері відчинилися, і Адаліна зайшла назад. «Вони вже в дорозі».
  «Добре. Візьміть..." Га. У моєму місці лише два стільці. Я підскочив, штовхнув її ногою — не відскочив надто далеко, але, мабуть, намір був зрозумілий, — потім відсунув друкарську машинку вбік і вмостився на краю столу.
  Так, перш ніж запитати, ця друкарська машинка. Той, що каркав чоловіка. І ні, перш ніж ви запитуєте, я все ще не розповідаю цю історію.
  — Гм… — сказав Френкі.
  Я по-справжньому дружелюбно посміхнувся і сказав: «Ви знаєте, що я не можу говорити про клієнта перед гостем».
  Я мав на увазі: тримай свою пастку замкненою, інакше я її закрию. Френкі, здавалося, добре мене зрозумів, оскільки його губи стиснулися сильніше, як у вампіра з замком.
  Якби ми просто сиділи втрьох і вивчали один одного, це могло б стати незручним. Тож, не маючи більше про що стикатися, я закінчив розповісти Френкі про Адаліну перший досвід в Потойбічному Чикаго. Вона додала свої власні спостереження, і Френкі почав розповідати ганебні чутки про те чи інше фейрі.
  Він щойно закінчив твір про малолітнього дворянина сидхе на ім’я Кілі, і тієї ночі, коли він повністю загорівся на амброзії та помилково прийняв одного з гілі дху за компостну купу, коли швидкий стукіт у двері офісу сповістив про якийсь нових відвідувачів.
  Б’янка Оттаті, темне волосся та бордове плаття та дружина Фіно «Акула»; і Арчі Карісто в його темно-коричневому костюмі, лейтенант Фіно і, наскільки я міг зрозуміти, найкращий друг — і нічого більше — Б’янки.
  «Привіт, Мік», — привітала мене Б’янка, досить тепло, щоб розтопити сніг, з якого ми нещодавно прийшли.
  — Оберон, — додав Арчі. Але він насправді не звертав на мене особливої уваги. Звертала увагу лише на незнайомця в одній кімнаті з Б’янкою та Адаліною. Він не посмикнувся ані на дюйм у напрямку до опуклості свого пальта, але все одно було кристально ясно, що він думає про це.
  «Нема про що турбуватися, Арчі. Це Френкі. Він добрі люди».
  «Добрі люди, га?»
  «Насправді, він теж не є , але він не становить загрози».
  Погляд Френкі продовжував миготіти між нами двома. Арчі лише востаннє кивнув його вбік, а потім хрипко посміхнувся.
  «Знаєш, Обероне, до того, як я зустрів тебе, казати, що хтось не «люди», здавалося б химерним».
  «Це я. Відкриваючи людям горизонти».
  «Відкриття горизонтів. Правильно».
  Б’янка вже перетнула офіс і обняла Адаліну. Не виявляла жодних ознак того, що її турбує одна з її доньок, яка була вся рибна. Одного разу мені справді довелося зібратися, щоб запитати, як така жінка, як вона, потрапила в зв’язки з бандитом. Вона ніколи не вважала мене таким типом.
   «Як пройшла подорож, люба?»
  Адаліна відразу ж почала повторювати все те, про що вона марила Френкі, тільки більше — і навіть не пишаючи про те, що хтось полює на мене. Я мав би подякувати їй за це пізніше.
  Під час безперервного монологу дівчини Б’янка й Арчі були змушені кивнути й помахати рукою на прощання, оскільки найближчим часом ніхто не вловив жодного слова, аж поки зовнішні двері підвалу містера Сучека не зачинилися за ними. що голос Адаліни нарешті замовк.
  «Цей хлопець завжди повторює те, що ти йому говориш?» — запитав Френкі.
  «Вони не називають його «Ехо» без причини».
  «Угу. І чи була у вас причина сказати йому, що я не людина?»
  Взяв собі ще молока, оскільки я все одно встав, і повернувся до стільця, який я позичив. «Тому що ти маєш проблеми з усіма , Френкі. Я щиро здивований, що ви ще не зіткнулися з командою Акули. Одного разу ти опинишся винен їм гроші, і коли це станеться, ми обоє будемо набагато щасливіші, якщо вони прийдуть до мене, а не намагатимуться поводитися з тобою, як з будь-яким іншим придурком».
  «Хрм».
  «Тепер… Молоко?»
  «Ні. Це чудова річ у тому, щоб бути частково людиною. Я ніколи не торкаюся нічого такого натурального, як молоко».
  «Добре». Я зробив ковток, подумавши, чи не зволікаю. Якби я нервував від ідеї нарешті отримати відповідь.
  Пів року. Більшу частину півроку я шукав, стукаючи по тротуару, досліджуючи ефір, виплачуючи більше листової капусти та дрібних послуг, ніж міг собі дозволити, переконавши Френкі та інших моїх знайомих триматися на місці. І я витратив весь цей час на те, щоб мовчати про все це перед Оттаті, частково тому, що правда завдала б їм болю та сильно налякала…
   І частково тому, що, принаймні щодо Фіно, я не був впевнений, на чиєму боці він буде, жодного разу він не дізнався, що вона ще жива.
  Божевільна відьма. Один із бенанданті зіпсувався. І що стосується Акули, люба мамо.
  Орсола Мальдера.
  Я знав, як вона імітувала свою смерть; я зрозумів це ще до того, як знайшов кістки фуки в її труні. Я був набагато менш упевнений, як вона взагалі вижила, оскільки, відьма чи ні, рушниця Томмі вартістю чверть барабана нікому не принесе здоров’я .
  Але важливіше те, що я не мав першого уявлення про те, де вона була чи що вона задумала, інакше колись наклав на мене прокляття на невдачу. І це мене збентежило.
  Якби Френкі нарешті знайшов її…
  «Тож розливайся, Френкі».
  «Я… міг би її знайти».
  Бо не дай Бог мені отримати пряму відповідь на будь-що.
  «У Грейпвайні є відомості, — продовжував він, — що збираються збори. Жменька перспективних чиказьких відьом, чорнокнижників-любителів тощо».
  Я хотів кинути склянку молока йому в голову. Або моя друкарська машинка. Або, може, мій стіл. «Френкі…»
  Він підняв обидві руки, долонями назовні, звиваючись на своєму сидінні. «Знаю, знаю, але дозвольте закінчити!»
  «Гаразд. Все ще слухаю».
  «Тож, так, дівчина, за якою ми всі спостерігаємо, є прямою протилежністю аматора, її не спіймали б на смерть, коли б вона приєдналася до будь-якої такої групи. Приблизно куди ти збирався?»
  Вважаю, що мій плоский погляд був таким же добрим, як кивок, тому що він продовжив. «Тепер, що, якби я сказав тобі, що суть цієї зустрічі — зустрітися з іншою відьмою — набагато могутнішою?»
  Тепер це мало потенціал. Я виявив, що схилився над своїм столом. «Чому?»
   Посмішка Френкі стала збентеженою (що насправді є одним із його природних станів). «Я не міг тобі сказати, Мік. Лише стільки всього можна дізнатися з чуток із третіх рук. Якась торгівля? Ви вчите нас, ми робимо вам послуги? Або велика відьма хоче щось від маленьких відьом? Я не знаю».
  Розчарування, але справедливо. «І тому ви точно не знаєте, Орсола це чи ні».
  «Ви зрозуміли. Слово було «могутня відьма», а у нас у Чикаго таких не надто багато, тож я б сказав, що це хороший шанс, але…» Він завершив, знизавши плечима.
  «Я скористаюся «хорошим шансом» щодо бупків, які я наразі знайшов. У вас є дата й час для цього відьомського крилатого?»
  Ця усмішка стала ще більш збентеженою, аж поки я не очікував, що він відпустить вуса, і його очі зиркнули на його костюм.
  Я застогнав. «Ти мене підкидаєш. Сьогодні ввечері? »
  «Я прийшов до тебе, як тільки почув, Мік», — запротестував він. «Я намагався подзвонити раніше, але ви не відповіли на гудок». Він помахав рукою на запліснявілий закуток. «Здається, ти вже вийшов».
  «І ви думали, що варто було б витратити час, щоб навести порядок до цієї нагоди?»
  Ще одне знизування плечима. «Я кажу вам, що я не хочу йти, я можу просто дати вам напрямок. Ви наполягаєте на тому, щоб я пішов з вами, щоб переконатися, що ви знайдете це місце. Я стверджую, що, можливо, я захочу працювати з одним із цих людей у майбутньому. Ви все одно вимагаєте, щоб я прийшов. Ось, я щойно заощадив нам п’ять хвилин».
  Ну, він мене добре знає . «Добре, але...»
  «Я думав, що принаймні спробую справити гарне перше враження».
  На це нічого сказати. Я підвівся, потягнувся до пальта…
  га Адаліна була настільки схвильована й захоплена розповіддю Б’янки про все, що вона бачила в Ельфаме, що залишила свій шарф. Муста пропустила це, коли схопила своє пальто. Ну, я б повернув це їм пізніше.
  І якщо вам цікаво, чи її те, що вона забула, це було просто випадковістю, чи це дивовижна удача фей, добре чи погано, ну, я теж. Я не такий вже й великий зайчик. Але оскільки Я не мав способу сказати, я не витрачав надто багато часу на це хвилювання.
  «Добре, Френкі, давай...»
  «Е, Мік». Він кашлянув один раз.
  ох правильно. Угода є угодою, і він дійшов до чогось, в що варто було б покопатися. Я видобув із біржі подвійну пилку і передав її.
  «Це… більше, ніж ти обіцяв».
  «Це, мабуть, боляче визнавати».
  «Я відчуваю себе трохи непритомним, так».
  Я засміявся, одягнув пальто й ще раз перевірив кобуру на плечі. Luchtaine & Goodfellow Model 1592, сидить там, де має бути. Немає причин, щоб цього не було, але навіть з моїми запобіжними заходами я не міг бути впевнений, коли і як ця бігаюча невдача висушить мене. І якби ми зіпсували вечірку Орсоли, я точно хотів, щоб моя паличка була з собою.
  «Оплата додаткового обов’язку небезпечна», — сказав я йому.
  «Ой. Гм Чи можу я його повернути?»
  «Звичайно, якщо хочеш. Але ти все одно підеш зі мною».
  «Я знав, що ти це скажеш», — зітхнув Френкі, потім розправив плечі. «Гаразд. Ходімо посилити відьом».
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ДРУГИЙ
  Со, чого ти очікуєш? Ковен відьом у чорних клобуках, що збираються в пізньому осінньому лісі? Опале листя, покручене віття, може, повний місяць за гострими хмарами?
  Кінське пір'я.
  Це все ще Чикаго, сучасне місто. Шикарні костюми та обтягуючі сукні були в розпорядженні дня, і звичайна відьма чи чорнокнижник мандрували містом потягом чи консервною банкою, а не мітлою.
  (Насправді вони ніколи не подорожували на мітлах, але ви розумієте, що я маю на увазі.)
  І той, хто влаштовував цей вечір, Орсола чи ні, не соромився виходити нанівець. Столик на десять у College Inn, можливо, і не зруйнує банк, але точно завдасть йому серйозних ударів. Місце також має бути вартим кожного цента. Я майже хотів сам спробувати курку по-королівськи, за винятком того, що я не їв у вашому світі.
  У вашому Чикаго ще не випав сніг — осінь і зима ще не йшли, — але вітер уже був набагато холоднішим, я люблю своє молоко. Газети ганялися за листям короткими колами та за кутами, а рубці притискалися до щиколоток і литок, можливо, бажаючи приєднатися до гри.
  Але ніде не настільки холодно чи вітряно, щоб утримати вас від вечірніх розваг. Я Френкі зробив наш далеко вниз по Рендолфу, обмінюючись кивками та дружніми «хау д'я дос» з багатьма іншими відвідувачами ранньої ночі. Дехто навіть прямував до того самого місця, де ми були — чесно кажучи, ми обидва були трохи недоодягнені в наших дешевих костюмах, але не так вже й погано, що ми, ймовірно, зачепили бомжа; лише кілька крижаних насмішок — і нас просто поштовхнули разом із невеликим натовпом, який постійно заходив і виходив через двері будинку Шермана.
  так College Inn, який є рестораном, розташований всередині Sherman House, який є готелем. Whaddaya хоче від мене, це ви lugs, які називають ці речі. Якщо ти не розумієш, то як я маю це зрозуміти?
  У всякому разі, будинок Шермана. Статуї та арки, що прикрашають дах, біла та червона цегляна кладка, все справді шикарно, але мене завжди вражає не стиль. Це розмір.
  Місце величезне . Я маю на увазі, я був тут деякий час, і я провів багато своїх ранніх років, спостерігаючи за людьми, які живуть у містах, менших за це. Більше тисячі кімнат для гостей, банкетний зал, достатньо великий, щоб слони могли грати в хованки. Я радий, що Нессумонту ніколи не бачив такого місця, коли був у місті. Усі труднощі, через які пройшов він, його народ, щоб побудувати свої шикарні гробниці, викликали б у нього невпевненість.
  Було б цікаво показати Цуру.
  Між парою тисяч голосів у сотнях розмов, ще кількома, які наказували персоналу так і сюди, та джазом, що викрадався з College Inn, цього гамону було достатньо, щоб хлопцеві загинули вуха. Френкі привернув мою увагу кількома криками й драматичними жестами, достатньо довгими, щоб я зосередився на ньому крізь галас.
  Не те, щоб я був великим шанувальником того, що він мав сказати.
  «Що означає «я буду чекати там»?»
  «Слухай, Мік, якщо виникнуть якісь проблеми або ти не зможеш знайти того, кого шукаєш, просто помахай мені рукою. Я не залишу вас у біді. Але я не піду туди, якщо мені це абсолютно не потрібно».
   Сперечатися з ним було б більше зусиль, ніж того варте. «Знаєш що? добре! Подивіться, чи я вам знову заплачу!»
  Я не потурбувався сказати йому, що якщо він таки втече й покине мене, то краще сподіватиметься, що Орсола витер мене, інакше йому буде погано. Мені не довелося.
  Крім того, це було б образливо. Френкі не найнадійніший кухоль, але він би не кинув мене просто так.
  напевно.
  Тож він протиснувся крізь натовп, що прибув, в одну сторону, а я в іншу.
  І яким би великим не був Будинок Шермана та яким би він не був наповнений, малоймовірно, що я зіткнувся з кимось іншим, кого знаю. Зрештою, ми їхали в те саме місце.
  «Добрий вечір, Джина».
  Вона завмерла, скинувши своє шикарне хутро перед тим, як гардеробник встиг закрити їх рукавицями. Навіть ззаду я бачив, як вона набралася сили, перш ніж повернулася до мене.
  «Містер Оберон».
  Відтоді, як я востаннє бачив її, вона підстригла своє волосся на коротку та стильну стрижку, але, крім цього та вечірнього вбрання, вона була тією самою відьмою, яку я пам’ятала: трохи солодше було для неї добре, враховуючи компанія, яку вона складала, і надто прагнула дізнатися секрети та знання, без яких їй було краще.
  «Тож, — запитав я, головним чином тому, що вона майже задерев’яніла, намагаючись не вередувати, — як там Бампі?»
  Вона обернулася, ледь не запанікувавши.
  «Розслабся, сестро. Будь-хто тут, хто ще не знає, що ти пов’язаний з групою мафіозі, теж не буде байдужим».
  Було б великим перебільшенням сказати, що вона розслабилася, але вона принаймні перестала намагатися виглядати як сова.
  «Ви знаєте, пан Скола не любить, коли хтось його так називає», — сказала вона.
  «Я не скажу, якщо ви не скажете».
  Усе вийшло одним різким подихом. «Чому ти тут Містер Оберон?» Мабуть, вона боялася відповіді.
  «Я думаю, ви знаєте. І я думаю, що тобі, мабуть, варто піти додому. Скажи їм, що ти прийшов із головним болем чи щось таке».
  На кілька ударів серця її очі майже розширилися, коли кінчики пальців Адаліни й її тремтіли. А потім випрямилася.
  «Ні».
  «Вибачте, це була глуха сторона моєї голови. Прийди знову?»
  «Я сказав ні». Будь-яка блідість, і вона могла б зникнути в місячному промені, і вона збиралася відірвати собі половину губи, якби прикусила ще сильніше, але до біса, якби вона насправді не намагалася дивитися на мене вниз.
  Це було б досить великою вигадкою навіть для одного з фей, якби я сказав, що мене це не вразило. Тим паче, що вона добре знала, ким я є, і що її магія не хотіла б ще більше лоскотати мене.
  «Ти не можеш просто заходити в мій світ і говорити мені, що робити», — продовжувала вона. Я думаю, що вона могла справді тренуватися для цього. «Ми працювали разом, і я не хочу бути ворогами, але в мене є своє навчання і своє життя , і...»
  «Джина. СТІЙ."
  Вона завмерла. Ймовірно, це на межі її мужності. Я міг просто влізти в її конк, сказати їй піти таким чином, щоб вона не могла відмовитися, але ця ідея мені була байдужа. Мені ніколи не подобалася ця дівчина, і сьогодні вона заслужила трохи поваги.
  «Це не стосується вас чи вашого життя, за винятком того, що я хотів би, щоб ви трималися цього. Я точно не знаю, з ким ви тут зустрічаєтеся, але якщо я думаю, що це той, хто, на мою думку , між нами серйозна неприємна сварка. Ти справді хочеш бути поруч, коли ми зі справжньою відьмою вирішимо звести рахунки?»
  Вона трохи щетинилася від «справжньої відьми», але вона не була зайчиком. Вона стала навколішки, щоб підняти свою впала шубку, змахнула її й наробила слідів.
  І якщо ти думаєш: « Гей, Мік, цицько, ти міг би запитати її, з ким вона сидить і чому», що ж, вітаю. Ти прийшов туди за кілька секунд до мене. Я був надто зайнятий, поплескуючи себе по спині, щоб змусити її зникнути без магії.
  Цих кількох секунд було достатньо, щоб Джина зникла в натовпі настільки, що я б витратив більше часу, щоб полювати за нею, ніж просто просунути свій шнозл у ресторан і подивитися, що я можу побачити.
  Іноді я дивуюся, як я прожив стільки.
  Коледж-інн був таким гарним місцем проживання, як і можна було очікувати в будинку Шермана. Такі собі абстрактні візерунки плюща на панелях і стелі, цілий ряд вигадливого посуду, виставленого на ліпнині, і, звісно, закутані в смокінги офіціанти, що ковзають між столиками, виконуючи те дивне «гідне снування», яке лише для найрозкішніших обслуговуючий персонал може зняти. Я відчував запах і навіть чув, як смажаться кури, варяться омари та хліб, що піднімається, і, напевно, це було б справді апетитним для будь-кого іншого.
  «Як я можу вам допомогти, сер?»
  Це ще щось, у чому файні офіціанти дуже добре вміють: насміхатися над моїм одягом і загалом говорити мені, що я не в тому закладі, навіть трохи не просочуючись у їхніх словах чи виразі обличчя. Це класний трюк.
  «Не хвилюйся про це, бо. Я просто зустрічаюся з кимось. Вони вже повинні бути тут».
  «Дуже добре, сер», цим він мав на увазі, що в цьому немає нічого хорошого. «Можливо, вам було б зручніше, якби ви залишили своє пальто прислугі?» Під цим він мав на увазі, будь ласка, принаймні скиньте цей потертий і пошарпаний шматок зморшки, перш ніж надто багатьом якісним відвідувачам доведеться постраждати від цього.
  «Ні». Я обійшов його й почав блукати по краях головної кімнати, добре крутячи все місце.
  Там нічого немає, але я не думав, що буде. Орсола — чи хтось інший — напевно віддав би перевагу приватнішому столику в одному з менших куточків.
  Це було в другій із бічних кімнат, де я їх знайшов, і це зовсім не Орсола Мальдера скликала цю зустріч.
   Хоча я знав, що мати справу з нею публічно буде складно, я хотів, щоб це було так.
  Я витріщився через стіл, понад ногоги з півдюжини чи близько того відьом і чорнокнижників, на найкрасивішу рудоволосу, яку я коли-небудь бачив. Навіть після всього, що трапилося, моя помпа пропустила один або два удари. Якби я не витрачав стільки зусиль, щоб захиститися від її сили — її присутності — у минулому, я б відчув, що вона тут, щойно я зайшов у ресторан.
  «Мушу сказати, Рамоно, ти… не та, на кого я очікував».
  Вона стояла, проводячи руками по темно-смарагдовому шовковому номеру рухом, несвідомо досить чуттєвим, щоб спричинити апоплексичний удар єпископа. «Я міг би сказати те саме, містере Оберон».
  Містер Оберон , га? Холодно. Мені було цікаво, чи це вона грає перед публікою, чи через те, як ми зупинилися.
  Якщо ви пам’ятаєте, я з нею не закінчив безлад із Нессумонту на дуже добрих умовах. Кілька разів, коли ми зіштовхнулися з того часу, теж не дали нам можливості виправитися.
  Припустимо, ми навіть хотіли. Я все ще не був упевнений, чого хочу , а тим більше, що вона робила.
  «Пані та панове, — сказала вона, не знімаючи з мене очей, — я боюся, що нам доведеться перенести час. Я буду на зв'язку. Не турбуйтеся про рахунок; Я впораюся з цим, перш ніж піду».
  Кілька пробурмотілих протестів — нічого надто серйозного, ця група, здавалося, дуже любила стрибати на кожну її команду — і стіл прибрався. Вона сиділа, напівмахаючи рукою, щоб я зробив те саме.
  — Отже, ми робимо все це формально, міс Вебб ?
  «Я не бачу причин не робити цього. З друзями я лише випадково».
  Ой
  «Я допоміг тобі вбити суперника-сукуба, який хотів відтягнути тебе додому, щоб катувати!»
  «Використовуючи мене як приманку ! І заважає мені виконувати мою роботу!»
  «О, так, ваша «робота». А як там старий помічник державного прокурора Баскін?»
  Вона перехопила себе перед тим, як озирнутися, щоб переконатися ніхто не чув, але я все одно помітив інстинкт.
  «То що ти взагалі робиш, коли сваришся з цілою зграєю відьом?»
  Вона відкинулася назад, постукуючи нігтем по столу, і тримала голову зімкнутою.
  «Гаразд. Тобі не важко буде переконати їх, що ти маєш чого навчити. Ви, звичайно, ні. Твоя магія вроджена, така ж, як і я. Це не те, що можна передати смертному, але ти міг би влаштувати досить гарне шоу, щоб вони подумали, що ти така ж відьма, як вони. Але саме так, а не чому».
  Мушу визнати, мені це трохи насолоджувалося, і, можливо, вона теж. Нам двом завжди подобалося спостерігати за роботою один одного.
  «Шукаєте лазівку у вашому контракті з Баскіним? Ні, — продовжив я, перш ніж вона встигла відповісти, — у вас залишилося менше десяти років на це. Не варто було б клопоту. І навіть якби це було так, ви б не шукали допомоги у цих аматорів».
  Торкніться. Торкніться. Торкніться.
  Ні, вона була тут не для себе. Не відслідковував. Тоді для Баскіна, але чому? Цей виродок завжди прагнув збільшити свою колекцію грімуарів і містичних дингусів, але, знову ж таки, він не збирався отримати від цих нікчемів нічого вартого ні копійки.
  Йому потрібна була допомога з якимось ритуалом? Це було можливо, але той факт, що Джина була в списку гостей, робив це малоймовірним. Цілком впевнений, що він намагався уникати будь-кого, кого захопили чи іншим чином пов’язали з…
  Почекай.
  «О, заради Дагди, Рамоно! Ти що, під прикриттям для Баскіна?»
  Вона все одно сказала нада, але стукіт припинився.
  «Ти є! З любові до…”
  Невипадково Джина була у списку гостей. І я знав, що, якби я їх дослідив, принаймні кілька інших також були б пов’язані з командою Outfit або з кимось іншим в організованій злочинності.
   Гадаю, це мало сенс, у якийсь викривлений спосіб. Якщо у вас є жменька гангстерів, які розуміються на магії, і у вас є власний домашній фей — або демон, залежно від того, кому ви вірите, — можливо, має сенс спробувати дістатися до них через їхніх відьом.
  Ви знаєте, що це було ще? Це не пов’язано зі мною. Коли я підвівся, мій стілець вдарився об якийсь кухоль, який їв за столом позаду мене, змусивши його бризнути ложкою супу на свої радісні ганчірки.
  — А ти, Міку? — запитала Рамона, підводячись зі мною. «Кого ви тут шукали?»
  Можливо, це було грубо. Грубо, навіть. Але я здригнувся від несподіваного зіткнення з нею. Увесь вечір я був готовий до бою, і мене хвилювало, що після всього цього я все ще не наблизився до того, щоб знайти Орсолу.
  Тож так, я, ймовірно, переборщив, коли відповів: «Розумійте, міс Вебб. Ви щойно спостерігали, як я це роблю, тому я впевнений, що ви зрозумієте, як».
  Мене давно не було, перш ніж я дозволив собі пошкодувати про те, що сказав.
  * * *
  Наступний день видався таким же холодним, вітряним і сірим, як і закінчився попередній. Хмарне небо та шквали старої газети.
  Я провів цілу ніч, згорбившись за своїм столом, попиваючи молоко й дивлячись на шафу з документами. Це проблема з потребою спати набагато менше, ніж ви, кухлі: Це означає, що я сплю набагато менше, ніж ви, кухлі.
  Турбуватися за Адаліну. Знову хвилювався про те, як я залишив речі Рамоні . Боюся, що не знайду Орсолу. Хвилюючись , що Ебінн знайде мене , оскільки я не хотів мати справу з будь-яким досить великим безладом, щоб вона підпорядкувала себе вашому світу.
  До біса з цим. Мені треба було вийти, щось зробити. І оскільки в мене не було жодних нагальних справ чи чогось більш термінового, щоб зробити протягом кількох днів, поки не настав час забирати Піта додому, я стягнув шарф Адаліни з вішалки й пішов навідати Акулу та родину .
   Дотепер я вже їздив цим самим маршрутом на L достатньо разів, я дивуюся, що лавки не знали мене на ім’я. Звичайний фоновий свербіж і дзижчання почали працювати в моєму конку, коли поїзд гуркотів і бурчав по колії, сьогодні трохи гірше, ніж зазвичай.
  Озираючись назад, мені здається, що я зосередився на цьому, а не намагався ігнорувати це. Дозвольте болю прийти. Здається, я був пригнічений тим, як впорався зі своєю сваркою з Рамоною.
  Зійшов з потяга, поплентався до Калюмета. Вітер був якраз правильний, щоб наповнити мене димом від пролітаючих флівверів, і це було добре. Підходило під настрій. Кілька механічних ревів, хлоп-хлоп і стукіт-стукіт фургона, запряженого кіньми, ще кілька механічних ревів. Ще один день на іншій вулиці Чикаго.
  Я пробирався повз ті самі благородні будинки з червоної цегли, ті самі доглянуті газони, все звичне. Елегантні, наскільки можуть бути будинки, залишаючись анонімними, або, можливо, такими ж анонімними, якими вони можуть бути, залишаючись пишними. Усе це подобається заможному та поважаючому себе бандиту.
  Можливо, це був просто мій настрій, але мені все це набридло. Я підняв блок Фіно і трохи подумав про те, щоб зупинити фургон із молоком, який прямував до мене, чи можна купити пляшку у водія та…
  Зачекайте. Ще один молочний вагон на тому ж маршруті? Менше ніж десять хвилин?
  Ні, не інший. Взяв важку хвилину, думаючи назад, оскільки я не платив нічого особливого, але це був той самий фургон. Той самий строкатий карапуз, що тягне штуковину. Ті самі подряпини на брудно-білій фарбі, ті самі відколи в колесі.
  І ось я вже був досить близько, той самий запах давно згорнутого молока, прихований від смертних почуттів дешевим гламуром, але не зовсім моїм.
  Будь-яка біса до всякого пекла, яке можна собі уявити.
  Швидко посмикуйте за струни долі, що тягнуться від людей, які проходять повз у своїх ковзанках, не дуже від жодного з них, дав мені достатньо удачі та магії, щоб побачити крізь ілюзію, а також відчути її запах. Кінь залишився конем, віз залишився возом. Водій, однак, був згорбленою масою шкірястої шкіри та вузлуватих м’язів у потертому костюмі та капелюсі кольору старої крові.
  Здебільшого тому, що воно було вкрите старою кров’ю.
  Червоні шапочки. Я завжди ненавидів червоних шапочок — які всім підходили, оскільки вони завжди ненавиділи мене — і після того, як минулого року плани Ґренгуллі ледь не знищили цілу купу людей, включно зі мною, я ненавидів їх ще більше.
  Я бачив цю конкретну установку раніше. Червоні шапочки в молочному вагоні, я маю на увазі. Я був лише за кілька кварталів звідси. Насправді, цілком можливо, що цей виродок був одним із тих самих червоношапок, з якими я зіткнувся тоді.
  Я не думав, що вони переслідують мене — вони знали, де я працюю, не хотіли б сидіти на місці Оттаті й сподіватися, що я покажу — тож що вони тут роблять ?
  Він приклеїв до мене свої кульки-намистинки, точно знав, хто я, але я не думав, що він знав, що я вже розгледів його чарівність. Я продовжував ходити, наче мені було байдуже в двох світах, і намагався зрозуміти, як я з цим впораюся. На вулицях небагато людей, але час від часу їздить автомобілем або проїжджає, а багато хто вирішить визирнути у вікно, якщо щось стане гучним. Багато можливостей для людей постраждати або побачити більше, це було добре для них.
  Крім того, у фургоні могла бути будь-яка кількість Невидимих. Хм.
  Я почекав, доки не зрівнявся з водієм, а потім розвернувся й глянув на нього з іншого боку вулиці, витягнувши L&G з кобури.
  Він кинувся на ноги, рукою тягнучись до свого шматка. Здавалося, що це був .38 — зроблений Elphame, судячи з того, що він був латунним.
  «Це для Ґренгуллі, блядь!» — закричав він. Говорити про диявола.
  Але це було нормально. Використовуючи паличку, щоб збільшити його на пару З десяток разів я пригадав деякі зі своїх найдавніших страхів — не найстрашніші , бо це б убило бідолашну істоту, але досить погані — і запхнув їх усі в куш коня.
  Кричачи, як ви ніколи не чули, з закоченими очима та піною з рота, істота помчала вулицею, кидаючи фуру до швидкості, наче вона взагалі нічого не важила. Від раптового старту водія червоної шапочки викинуло з ніг, він відскочив від сидіння, а потім впав на проїжджу частину. Колесо фургона просто проминуло його, коли прогриміло повз, а потім фургон зник швидше, ніж швидкий м’яч Діззі Діна. Я чув скрегіт шин, автомобільні гудки та сердиті крики.
  Я вже мчав через вулицю. Я приземлився на впав червоношапок, коліном йому в живіт і сильно встромив L&G йому в горло, настільки сильно, що міг розтрощити людині трахею. Для цього маленького лайна це просто означало, що було дуже боляче.
  «А це тобі», — сказав я йому, продовжуючи там, де він зупинився. «Хто, на вашу думку, отримає доставку першим?»
  Ой, він розлютився. Воно з гуркотом вилетіло з нього, досить гаряче, щоб спалити. Але він був досить розумний, щоб не рухатися і не хапатися за свій упав Роско.
  Я простягнув руку й відштовхнув її другою рукавицею, достатньо далеко, щоб він не міг її дістати, якби й спробував.
  «Одного чортового дня, Обероне…» — прогарчав він.
  «Так, мабуть. Але коли цей день настане? Це все одно будеш не ти».
  Звучало, як його зуби розмелювали каміння — і, чесно кажучи, напевно, могли б і каміння.
  Я мав зробити це швидко. Я впевнений, що ми вже привертали допитливі очі, і мені справді не потрібно було, щоб хтось кликав биків, бо все, що вони бачили, це якийсь божевільний мудик, який б’є молочника.
  Не думав, що Фіно теж оцінить поліцію, яка бігає по його вулиці.
  Тож я відтягнув цього виродка за чиюсь огорожу, перш ніж запитати: «Яке твоє тут діло, ти маленьке лайно?»
  Отримав потворну, нерівну усмішку за свої проблеми. Червоношапочки жорсткі виродки, і навіть якби йому не наказали мовчати, він би мовчав із злості. Можливо, я міг би проникнути в його думки й змусити його розповісти мені, але на це потрібен час, якого я не здогадувався. Також не міг йому чимось погрожувати; Ніщо, що я міг би зробити на публіці, завдало б йому великої шкоди, а коли б він зараз не був реальною загрозою, я б серйозно поспілкувався з голландцями з людьми, яких мені справді не потрібно було стріляти.
  Я підвівся, намагаючись схопити обігрівач, який він упустив. «Іди геть. Я знову бачу тебе чи когось із твоїх тут, рудий, ти мертвий і збожеволів від наслідків. Розумний?»
  Він нічого не сказав, але ця огидна посмішка, що перейшла в не менш жахливе гарчання, сказала мені так само добре, як кивок, що він зрозумів і повірив. Він піднявся, кинув на мене ще один блискучий погляд для доброї міри й потоптав тротуаром.
  Ймовірно, він, його друзі, доповів би тому, кому вони відповідали — сподіваюся, не самій Юді, «Королеві натовпу», інакше це стане ще складнішим — перш ніж робити будь-які подальші кроки. З іншого боку, не було сумніву, що він збирався забрати тих друзів, перш ніж повернутись і спробувати познайомити мене з нижньою стороною деяких позасезонних ромашок. Я вирішив, що зайти всередину з вулиці — це сьогоднішня спеціальна вистава «Краща частина доблесті».
  Звісно, лише тоді я зрозумів, що втратив хватку за шарф Адаліни, коли стрибнув через кляту червону шапочку. Тільки боги знали, куди занесли вітряне місто осінні пориви.
  Випадкове нещастя? Чи ще один прояв того прокляття нещастя, яке навіть мої найкращі запобіжні заходи все ще не можуть повністю скасувати?
  У будь-якому випадку, блядь.
  Не треба було стукати в двері Оттаті; Хлопці Фіно, які завжди були на сторожі неприємностей, бачили цю бійку крізь вікна. Вони відчинилися мені, щойно я вийшов на ґанок, і провели мене всередину.
  У холі мене зустрів сам Фіно «Акула». «Що це було за біса ?»
   «Емм. Фіно, чому б нам не поговорити десь приватніше? Можливо, захочу залучити до цього також дружину та дітей».
  Побачив, як його плечі опустилися під пальто. Почувши це, Фіно зрозумів, що «у вас скоро виникнуть труднощі, пов’язані з Фейрі». Він наказав кільком своїм людям принести напої у вітальню Б’янки — включно зі склянкою молока — і пішов вперед. Я бував тут достатньо разів, і хлопці більше не були збентежені, коли він виключив їх із сидіння, а запросив свою родину, хоча я впевнений, що вони все ще здогадувалися та пліткували про те, що відбувалося за тими дверима.
  Я відчув звичайний слабкий свербіж охорон, які він тримав навколо, щоб захистити від мого роду. Слабкі й загалом марні, але від них йому стало легше.
  Його мати, тепер знайшовся хтось, хто вмів вписати палату. Я був щасливіший, коли думав, що вона мертва.
  Я досі нічого не сказав йому про неї.
  * * *
  «Гаразд». Я ставлю порожню склянку молока на стіл. Я сидів на тому самому старому дивані, у тій самій забитій кімнаті з надто великою кількістю розп’яття та релігійних свічок. Б’янка тримала в пальцях розарій, який залишився ще до того, як вона зайшла в кімнату. Адаліна лежала маленькою та тугою калачиком на сидінні поруч із нею, Селія — сестра Адаліни, начебто; швидше, кажучи «дочка, яку забрали, коли замість неї залишилася мінявка Адаліна» — стоячи позаду, руки на спинці стільця. Фіно нахилився вперед у власному кріслі, наче збирався вискочити з нього будь-якої секунди, одна рукавиця була обгорнута навколо склянки віскі, а друга міцніше стиснута в гаманці лепрекона .
  "Гм." Тепер, коли я був тут, я виявив, що на диво не бажаю втручатися в це — частково тому, що відчував себе трохи винним через безлад, у який вони потрапили. «Ну, як справи, Фіно?»
  «Ти справді тут, щоб поговорити про мій довбаний бізнес, Міку?»
  «Удай, що я є, щоб ми всі могли залишитися щасливими ще кілька хвилин, так?»
   «Хто-небудь у цій довбаній кімнаті здається вам біса щасливим?»
  «Що, це не твоє обличчя, яке сміється?»
  Фіно зітхнув. «З бізнесом все гаразд. Не чудово. Ми всі досі з’ясовуємо, куди переорієнтуватися та як розділити операції зараз, коли заборона згортається. там. Ти, чорт, задоволений?»
  «Ні». Тоді, перш ніж він встиг лопнути кровоносну судину, «Але ми все одно з цим продовжимо. Друзі, у вас проблеми. Небачні проблеми».
  Не знадобилося багато часу, щоб розглянути те, що впало. Що не було тією частиною, яка справді зацікавила Оттаті. Першим великим питанням було…
  «Чому?» Селія була тією, хто запитав, що вони всі мали думати. Вона звучала так само схвильовано, так і розчаровано, що їй довелося мати справу з цим новим фігням у своєму житті. Врятуй мене від надутих дітей-підлітків.
  «Не можу сказати напевно». Я обернувся, щоб поглянути на іншу дівчину, явно не людину. «Але я думаю, що ми маємо бути чесними і визнати, що вони, швидше за все, переслідують вас».
  Адаліна, начебто, скрипнула від свого маленького клубка колін і ліктів і стиснулася ще сильніше, аж стілець заскрипів.
  Тут нікому не потрібно було нагадувати, що Невидимий уже одного разу намагався викрасти її, після того, як я уклав з ними справжню невдалу угоду, щоб допомогти знайти та повернути Селію. У той час, найкраще, що я міг уявити, вони зробили це лише тому, що вона була хитрою, трохи невідомою кількістю, яку, як вони думали, могли б використати. Це було до того, як магія Орсоли виявила, що вона навіть дивніша, ніж ми думали. І ще до того, як вона ледь не померла і на рік залишилася Сплячою Красунею.
  Але якщо вони не знали, що вона більше, ніж здавалося, навіщо намагатися знову? А якщо так, навіщо чекати? Вона лежала там, дозріла для збору, протягом тривалого часу, і вже кілька місяців.
  «Цілком можливо, — визнав я, хоч мені було байдуже і сподівався, що я помилявся, — що це була наша маленька подорож до іншого Чикаго, яка підказала їм. Суди мають очі та вуха на території один одного, і навіть з вами твоє обличчя приховане, хтось може скласти два і два разом».
  Я кивнув головою на Фіно, перш ніж він встиг вибухнути. «Я сказав, що можливо, і якщо це так, я вже все сказав собі, ти збираєшся на мене кричати. Але це малоймовірно . Ми тільки вчора були там. Звернутися до Юді чи когось із інших босів, щоб вони з’ясували, хто така Адаліна, а потім запросили когось на ваше місце? Думаю, на налаштування знадобиться більше дня. І це все одно не скаже нам, у чому полягає їхній інтерес».
  «Ти можеш поколупатися, Мік?» — спитала Б’янка, чотки почали клац-клац-клац. «Я знаю, що ви не маєте багато спільного з Unseelie, але ви повинні мати контакти?»
  «Я… можу трохи покопатися, але не так багато, як хтось із нас хотів би. Я повинен бути обережним». Я відповідав їй, але переконався, що впіймав погляд Фіно. «У мене є... певні борги, які можуть поставити нас усіх за вісімку, якби не той Невидимий зацікавився».
  Він кивнув, думаючи, що зрозумів, і я дозволив йому вірити в це. Через клятви фей борги натовпу виглядають як дитячі боргові зобов’язання, а той, який я був винен Юді, був жахливим. Якби вона зателефонувала до того маркера й просто сказала мені видати Адаліну… Що ж, я піклувався про дівчину та більшість її родини, але вони були не варті моєї душі. Вибачте, їх просто не було.
  Тому я повинен був переконатися, що до цього ніколи не дійшло. Я запропонував цей маркер заради однієї дочки Оттаті. Я не хотів, щоб це коштувало нам іншого.
  «Я маю намір дізнатися, як це все виглядає», — сказав я їм. — Чого вони хочуть — Адаліни, чи решти вас, чи чогось іншого. Чому це зараз падає. Все це. Але це не першочергове завдання».
  Це підвело нас до другого великого запитання, і це Б’янка поставила його. «Що ми робимо?»
  «Я знаю, що робити», — зізнався Фіно, хоча тихе гарчання досить ясно говорило, що він не в захваті.
  «Ви знаєте?»
  "Він", - сказав я. «Знай, ми говорили про це деякий час тому».
   Розарій Б’янки перестав клацати. «Без мене?»
  «О, Меддон ! Ми щойно повернули обох дівчат, лялько, — запротестував він. «Ти був щасливий. Я не хотів, щоб щось зіпсувало це, але…» Він ніби вимовив, розмахуючи руками.
  Я не збирався допускати цю суперечку, не зараз. немає часу «Ти йди до матраців», — сказав я. «Ти лежиш у спальні, ніби ти мішень номер один у найбільшій мафіозній війні, яку ти коли-небудь уявляв, і залишаєшся там . Ви віддаєте свої накази Арчі над повітродувкою, ви не дозволяєте нікому знати, де ви знаходитесь. Вам доставляють те, що вам потрібно, під фальшивими іменами з різних магазинів. Ви так швидко зникаєте зі своїх життів і так повністю, що ваші прокляті мрії не можуть вас знайти».
  Селія відкрила свою пастку на знак протесту, захлопнула її, коли побачила мої погляди, якими на неї кинув її батько. Тож більше надувалась, але принаймні вона також однією рукою тримала Адаліну за плече.
  Фіно повернув мені назад. «Ти знаєш, про що ти хрена питаєш, Мік? Ви знаєте, як важко вести бізнес таким чином? Плюс довбана школа Селії і...
  «Ти знаєш альтернативу, Фіно».
  «Будь! Так, я знаю. Я просто… Ми справді вже там? Немає інших варіантів?»
  «Так, я думаю, що ми, і ні, я не бачу жодного».
  «Х*й!»
  «Гадаю, ви вже згадували про це».
  Він почав крокувати, розмахуючи порожньою склянкою, наче зброєю. «Мені байдуже, який він монстр і що потрібно, щоб його вбити, я коли-небудь знайду, хто б за цим не стояв, він до біса мертвий !»
  Краще сподівайся заради себе, Фіно.
  «У такі часи я б хотів, щоб мама була жива. За все, що вона робила, вона знала б, як захистити нас від цього».
  Я мало не прикусив язика. Судячи з їхніх виразів обличчя, ніхто інший у кімнаті також не був дуже радий нагадати про Орсолу, якщо не з тих самих причин.
   — Гаразд, — нарешті сказав він. «Добре. Ми будемо спаковані та вийдемо за годину. Ми підемо до...
  «Ні!» Потім, від шоку на кожній із їхніх чашок, «Вибачте. Просто набагато безпечніше, якщо навіть я не знаю, де ти».
  — Ти б нас не зрадив, Міку! — запротестувала Б’янка.
  Клятва, яку я склав, можливо, у мене не буде вибору. Але я сказав: «Якщо Невидимі достатньо відчайдушні, у них є способи завдати шкоди іншим Фейрам. багато​ ​Можливо, вони не зайшли б так далеко, але поки я не зрозумію, чого вони хочуть і чому, я не можу бути впевненим. Краще, якби я просто не мав чого розливати».
  Зараз вони були навіть менш щасливі, ніж раніше, але вони купилися, що було важливою частиною. Я зависав досить довго, щоб провідати їх, переконатися, що ніхто й ніщо не виявилося, щоб за ними стежити, а потім я повернув його назад до L.
  Невидимий дивиться на Оттаті. Домашній улюбленець банші благородного двору стріляє на мене. Орсола все ще десь ховається, творячи незнайомі-які чари.
  Підключено? Випадковість? Деякі з кожного?
  Багато над чим подумати, багато чого зробити. Але принаймні, як я вважав, нікому не загрожує безпосередня небезпека.
  Чарівна, чи не так?
  OceanofPDF.com
   ГЛАВА ТРЕТЯ
  Сo, у пулі «Скільки часу знадобилося Міку, щоб зрозуміти, яким оптимістом він був», хто мав гроші за три дні? Вітаю. Ви виграєте.
  Здебільшого це були спокійні дні. Я оформив документи на кілька дрібних робіт, пішов за Пітом з Ельфаму, коли минув повний місяць, мені швидко подзвонили від Оттаті, щоб повідомити, що вони оселяються, хоча я все одно не дозволив їм сказати мені де, а в іншому випадку сидів навколо, обертаючи мої великі пальці.
  Ну ні. В іншому випадку я продовжував копатися, намагаючись дізнатися щось нове про те, що могли задумати Орсола, Невидимий чи Ебінн, але оскільки я придумав пшик, результати були однакові в будь-якому випадку.
  Можливо, мені пощастило б більше, якби я захотів понишпорити в іншому Чикаго, але в мене було багато вагомих причин не показувати там свою чашку. Але принаймні я почав думати, що Ебінн не буде турбувати мене тут, у вашому світі; Я маю на увазі, якби вона планувала показати тут, вона б це вже зробила, чи не так?
  так Дивіться вище, про те, що я дурень.
  Отже, три дні. Погода стала трохи прохолоднішою, небо трохи сірішим, дощу було достатньо, щоб утримувати все прохолодно й вогко, не змиваючи з повітря жодного лайна, яке накачуєш на заводі та фліввері.
   Жахлива, в принципі.
  Я пнувся по офісу, уникаючи працювати над чимось великим, уникаючи роботи над чимось дрібним, коли в коридорі задзвонив амеш.
  На площі я дуже подумав проігнорувати це. Я ненавиджу цю штуковину, і я вже був зайнятий хвилюванням про все, що відбувається. Все-таки це могло бути пов’язано, а якщо ні, ну, навіть такий жорсткий, як я, іноді повинен працювати. Я вийшов із дверей, сердито поглянув на дингуса, сподіваючись, що зможу злякати його й замовк, а потім відповів.
  «Привіт, Мік?»
  У мене вже був знайомий свербіж у вухах і голові, який з’являється з телефоном, але мені було легко почути його. Він уже говорив досить голосно, перекриваючи гомін навколо нього. Я звик до шуму поліцейської дільниці, а це було ще гірше.
  «Напружений день там, Піте?» Я сказав.
  «Ти поняття не маєш. Власне тому я й дзвоню. Є шанс, що ви можете спуститися? У них… Почекай. Будете ya pipe down! Я намагаюся тут говорити! вибач Є для вас робота, якісь легші речі вони хочуть забрати з рук».
  Я дозволив собі зловмисне бурчання щодо часу, але я не збирався відмовляти. Я заробив значну частину моїх складних зелених коштів у поліцейському департаменті, а коштів стало менше, ніж мені хотілося. Мені не принесло б користі залишитися без молока — чи пальмового жиру — під час полювання на Орсолу чи стеження за червоношапками.
  «Добре, Піте. Дай мені пришпилити підгузки, і я буду там».
  Скільки разів я описував поїздку на L, або цеглину будівлі, яка була клубом, або постійний потік биків і людей, які скаржилися на биків і кухлів, яких схопили бики? Я теж не впевнений, але справа в тому, що я більше цього не роблю. Попрямував туди, потрапив, зайшов.
  Місцем був зоопарк. Добре, якщо ви поміняли сигаретний дим на гній зебри. Громадян набили в зону очікування спереду, тільки для стоячих місць. Багато з них чекали годинами, судячи з того, що вони кричали на обложеного сержанта — принаймні ті частини, які не були ненормативними. Сержант навіть не зиркнув на мене своїм звичайним злим поглядом, коли я пройшов повз нього, не ввійшовши в обліковий запис, тому я знав, що у нього поганий день.
  Детективи штовхалися туди-сюди крізь столи, перекликаючись один з одним, і натомість тут тинялася купа уніформених, які мали бути на вулиці. Можливо, чекаю інструкцій? Піт був одним із них, але він би мене не почув, якби я спробував кричати через усю кімнату, і в будь-якому разі він зараз був зайнятий, коли детектив Шогнесі докоряв йому щось чи інше.
  Я також упізнав кількох інших місцевих інспекторів і кивнув їм у знак привітання. Здавалося, департамент намагався зробити все, що б це не було.
  Кевін Кінан, детектив відділу вбивств і друг Піта — і, можливо, мій? У всякому разі, знайомий — нарешті махнув мені рукою до свого столу. Воно було вкрите шарами зім’ятого, забрудненого кавою паперу, досить глибокого, щоб поховати тіло, і, безперечно, виглядало краще.
  Він теж виглядав краще; плями від поту на його сорочці, ймовірно, назавжди утворили зморшки, і він мав якийсь дикий, позбавлений сну край на своїх мигах.
  «Повільний день, Кінан? Принаймні спокій і тиша приємні».
  Він почав щось говорити, а потім зиркнув, коли сигарета, про яку він забув, що висіла з його губ, впала на підлогу в бризках вугілля. Він порився в пальто, накинуте на його стілець, у пошуках пачки «Лакі», витягнув один і запхнув його собі в рот, не запалюючи.
  «Вибачте», — сказав він таким тоном, що це звучало дуже схоже на те, що вам до біса . «Ми затоплені».
  «Я не помітив. Здається, ти кращий детектив».
  «Хочеш роботу чи ні, Обероне?»
  «Гаразд, вибачте. Не задуйте свою перуку. Чому б не сказати мені, що це таке, і тоді я дам тобі відповідь».
   «Кілька справ про напади, і все в одній квартирі. Нічого надто серйозного, але деякі люди порізані. У будь-який звичайний день ми б просто призначили молодшого детектива поліції, але…»
  «Так. але. Що з усім цим взагалі? Що відбувається?»
  «Не можу вам сказати. Шеф хоче, щоб про це поки що мовчали».
  Я думав про те, щоб продовжити — чи, знаєте, продовжити, — але бідолаха вже була безладною, і це не так, наче мені справді потрібно було знати.
  І якщо я вирішив, що так, у мене були інші методи.
  «Добре, я ще раз огляну, подивлюся, що знайду».
  «Дякую». Він уже перейшов до інших питань, копаючись у купі форм і звітів, шукаючи що-небудь. «Я попрошу Піта провести вас на місце події. Поговоріть із сержантом заздалегідь, він організує звичайні ваучери на звичайні суми».
  Я озирнувся на партійного сержанта, який хрипло кричав на натовп розлючених людей, які кричали по черзі, доки не було жодного шансу, що хтось із них почув хоч одне слово з того, що інші говорив.
  Якби я був людиною, я б зітхнув. Me'n Pete не збирався бути в нашій дорозі найближчим часом.
  * * *
  «То що відбувається? Що всіх так розбурхало?»
  Піт не зовсім насупився, але й не зовсім не насупився. «Я насправді не маю нічого про це говорити, Мік».
  «Насправді я не повинен існувати, тому я все ще один із вас».
  Не-нахмурився, і він перевірив, чи нас ніхто не слухає, хоча я зачекав, поки станція залишиться за пару кварталів, перш ніж запитати. Тоді, нарешті, «Я не знаю багато деталей. Щось пов’язане з двома вбивствами. Справді погані. Такий, з яким газети мали б час, якби дізналися, і, ймовірно, викликали б справжню паніку».
  Нічого собі Вони , мабуть, були чимось іншим. Чикаго не гидливе місто.
   Ми пішли далі. Піт нахилив кепку вниз, щоб мряка не падала йому на обличчя. Я не носив свого капелюха — мені байдуже, як він натирає мої вуха, навіть якщо більшість із вас не бачить їх належним чином, — тому я задовольнився тим, що примружився.
  Ми були, мабуть, ще за один квартал від залізничної станції, коли я отримав своє перше нагадування за день, що я насправді дурень.
  «Ми знову зустрілися, Обероне».
  Я замовк, зробив справді важливе завдання не рухати руками чи стискати кулаки чи будь-що, що могло б потрапити навіть у загальне середовище ворожості; оскільки наші люди не схильні до метушні, вона сприйняла б будь-який такий рух як прелюдію до нападу. «Більшість людей сьогодні просто вітаються, лялько».
  «Я не більшість людей». Навіть коли їй було найхолодніше, її тембр був музичним, як інструмент, так і голос. Бін-сідхе такі. «Більшість людей сьогодні також кажуть «лялька». Розмовляючи зі мною, я пропоную вам також не бути більшістю людей».
  «Правильно». Все ще не рухаючись: «Піте, що ти бачиш, коли дивишся на неї?»
  «Ух. Дама в чоловічому костюмі. Це трохи дивно, але не більше».
  Я нарешті обернувся, і так, вона була гламурною, якщо це все, що він бачив. Я маю на увазі, що вона була одягнена в чоловічий костюм. Крім того, у неї було золоте, як віскі, волосся, яке сягало їй аж до колін, і — що ще більше тривожило — очні ямки зяяли порожніше, ніж у зміїного сумління.
  «Як справи, Ебінн? Я не знав, що ти в місті».
  «Ти ні? Або ти просто сподівався, що я ні?»
  «Вони не виключають одне одного».
  «Справді. Я шукав тебе вже деякий час, Обероне.
  Кілька пішоходів пройшли повз, розсіяно відійшовши вбік, не припиняючи розмови і навіть не помічаючи. Який би гламур вона не носила, це ще більше впливало на інших, ніж на Піта. Чи було це з її боку навмисно, я подумав? Або щось пов’язане з його… станом?
   «Мене не важко відкопати. Мій офіс зазначений у телефонній книзі».
  «Мені знадобився деякий час, щоб переконати потрібних людей, що це достатньо важливо для мене, щоб продовжити роботу за межами Ельфама», — зізналася вона.
  «Ах. Отже, ви працюєте від імені Суду, а не від себе».
  «Усе, що я роблю, — для благого суду».
  Я помітив, що це не зовсім підтвердження. Але з Ебінн було скоріше, що вона була помпезною, ніж навмисно лукавою, і мені справді не потрібно було, щоб її погіршували, тому я не тиснув.
  «Ну, ви мене знайшли. Вітаю. Чого хочеш?»
  Я не зовсім впевнений, як описати те, що вона зробила далі. Ви знаєте, як, коли ви з кимось розмовляєте, і вони мають справжні наміри щодо чогось? Схвильований, одержимий, до того моменту, коли вони більше проповідують вам, ніж сваряться з вами? Їхні очі широко розширюються, яскравіють, можливо, навіть виглядає так, ніби вони збираються висунути голову?
  так Вона це зробила, тільки без очей.
  «У цьому місті є смерть, Обероне».
  «Це Чикаго, серденько. Смерть є резидентом, який платить податки».
  «Не грай зі мною дурня!»
  «Чому ти думаєш, що він пла...?»
  «Мабуть, не зараз, Піте».
  Áebinn повністю проігнорував його, що було абсолютно найкращим варіантом. «Я не кажу про те, що кілька нікчемних смертних гинуть! Я маю на увазі щось потужне, справжню силу розпаду, розчинення. Корумпований і далекосяжний».
  Ну, вона привернула мою увагу. Áebinn не була з тих, хто легко впадає в паніку, і відчуття приходу смерті було її справою. Якщо це її збентежило, то не було на що чхати.
  «Були ці вбивства…» — почав Піт.
  «Замовкни свого вихованця, Обероне, інакше це зроблю я».
  «Дивись, сестро...»
  «Я просто сказав, що це виходить за рамки кількох людей! не знаю з чим ми маємо справу, але це може бути небезпечно для нас ».
  Мені було б зручніше, якби вона махала, крокувала чи щось таке, як хтось із вас. Але, як і мені, їй бракувало багатьох людських манер, якщо вона активно не думала про них. Не дивлячись на те, що не було підглядаючих, це було наче слухати справжнього схвильованого манекена.
  «Я вас чую. Небезпечно. важливо. Але навіщо прийти шукати саме мене? Справа не лише в тому, що я знаю людське Чикаго, ти ніколи не поважав…
  «Це зворушило тебе, Обероне».
  На кілька секунд, поки я не зміг вимовити слова, я клянусь, усі звуки міста зникли, поки в моїх вухах не залишилося нічого, крім легкого стукоту дощу.
  «Це що зараз?»
  Добре, що я не поспішав це подумати.
  «Я не зовсім розумію, як і коли, але вас це зворушило. Або ви підключені до нього. Я відчував вас навіть у своїх найраніших передчуттях, і я відчуваю ваш запах зараз».
  Чудова. Просто довбаний пух. Це мені не було потрібно.
  Орсола? Чи це її прокляття нещастя, яке «пахнуло» Ебінном? Якщо так, то що, в ім’я всього святого чи навіть невиразно приємного, мала стара відьма до того, що мала квасолевий сидхе, готовий кинути інг-бінг? Або що, якщо...?
  «Очевидно, — сказала вона, націлюючись на Піта своїми порожніми гніздами, наче вона щойно вперше заграла його трубкою, — мені доведеться пильно допитати всіх ваших товаришів. Ми почнемо з цього тут, а потім ви можете надати мені список. Ми привеземо їх до вас в офіс або підемо до...
  «Повільніше, лялько». Я подумав, що це приверне її увагу, хоча став між нею та Пітом. Там було багато місця, оскільки він мудро почав крутити педалі назад, щойно вона повернула його бік.
  «Геть з мого шляху, Обероне!»
  “Не відбувається. Ви хотіли моєї уваги, ви її отримали. Ти хочеш моєї допомоги, ти її теж маєш, але по- моєму . Я точно буду стежити за будь-якими неприємностями, будь-чим химерним. Якщо хочеш сказати мені, як з тобою зв’язатися, я підкажу тобі, щойно напишу щось важливе.
  «Але якщо ви хочете накрутити гвинти на когось із моїх людей, ви прийдете через мене, щоб зробити це. Capisce? »
  Це обличчя повернулося в мій бік, і я не буду вигадувати, мороз пройшов по мені. Ті ямки тепер здавалися глибшими, темнішими, і я почув щось у її горлі, другий, дзвінкий тон позаду її голосу.
  «Ти віриш, що я не міг, Мік ? Або твій зв’язок зі справжнім Обероном зупинить мене?»
  «По-перше, сестро, я справжній, як він. І забудьте про нього; він лише мій троюрідний брат. Він би навіть не помітив, якби зі мною щось трапилося, і мені не потрібен захист від його імені».
  Я зробив крок до неї, випроставшись. Дощ навколо нас став холоднішим, майже крижаним, хоча й залишався рідким. На вулиці позаду неї зупинилося кілька автомобілів, двигуни димилися, фари лопали, наче дешеві повітряні кульки.
  «А по-друге, Ебінн, можливо, ти міг би пройти через мене, якби спробував». Люди, що зібралися довкола розбитих флівверів, відскочили, кричачи, коли радіатор розірвався, і пара вилетіла з пащі раптово перекрученого металу. «Знову ж таки, коли ти погрожуєш моїм друзям, можливо, ти не міг». Свист пари посилився, спочатку як чайник, потім сирена, потім жахливий, затамований вереск. «Хочеш дізнатися?»
  Це було б драматичніше, якби ми після цього повністю дивилися вниз, але вона майже відразу похитала головою. Її кухоль знову став нормальним, або настільки нормальним, наскільки це могло бути з тими порожніми ямками. Я також знову став нормальним. Різноманітні деталі та кулі в машинах замовкли, і вони, мабуть, знову працювали б чудово, якби вони, знаєте, не розійшлися.
  «Конфлікт між нами нікому не приносить користі», — сказала вона. Чи справді тому вона відступила? Або вона рятувала обличчя? Хто знав, з нею? «Ні, немає хорошого способу зв’язатися зі мною, але я перевірю вас. Ви поділіться інформацією, яку ви знайшли, і я зроблю те саме. Будь напоготові, Обероне».
  Навіть не чекала, поки я погоджуся на її умови, просто пішла. Не дуже чемно з її боку.
  Власні підглядалки Піта були приблизно таких розмірів, як блюдечко, якими я їх ніколи не бачив. — Що… — він безпорадно махнув на машини. «Що це було ?»
  «Биття в груди. Нема про що хвилюватися».
  «Подумайте, можливо, я все одно трохи хвилюватимусь».
  На площі я теж трохи хвилювався. Я знаю, що я вже розповідав тобі про ці епізоди раніше, часи, коли я втрачаю контроль над собою. Справа в тому, що вони не траплялися так часто; За останні пару років у мене було більше, ніж за останні кілька десятиліть. Також стаю сильнішим. Раніше кілька лампочок могли мерехтіти або лопнути. Це з машинами? Це було нове.
  Можливо , частково це був прокляття Орсоли. Я дуже сподівався, що це прокляття Орсоли.
  Я зрозумів, що ми пройшли ще півкварталу мовчки, коли Піт знову заговорив. «Гей, Мік?»
  "Так?"
  «Чи не троюрідний брат?»
  Я зупинився. «Що?»
  «Я чув ваші балачки раніше. Про короля Оберона. Він твій троюрідний брат по лінії матері».
  «Так. Отже?»
  «Отже, там. Ви сказали, що троюрідний брат».
  "Ха".
  га
  «Вона мене збентежила», — зізнався я. «Мабуть, помилився».
  Гадаю, Піт майже навіть у це повірив.
  Я не був впевнений, що я зробив.
  * * *
  Гуркотливий, брязкітливий L переніс нас до Енглвуда, справді процвітаючої частини Вітряного міста за винятком справді бідних його частин — або навпаки, якщо хочете. У вас є справді успішні універмаги майже, але не зовсім у полі зору багатоквартирних будинків, настільки дешевих, що вони навіть не запропонують щурів пристойної якості; ви повинні імпортувати свій власний.
  Гей, вгадайте, які частини були здебільшого ірландськими, італійськими та польськими, а які – здебільшого старомодними «правильними» американськими білими? Я зачекаю, поки ви розгадаєте її.
  Ми проминули пару торговців на тротуарі прямо біля кордону між одним видом району та іншим, з одягненими у фартухи власниками крамниць, які вигукували ті чи інші товари. Піт кинув одному з них пенні й узяв яблуко зі столу. І так, це був поза сезоном; більшість фруктів, які я тут бачив, були.
  Це була не химерна частина. У Чикаго достатньо заможних людей, які хочуть те, що хочуть, коли хочуть, і готові заплатити або за доставку, або за те, щоб кілька фермерів вирощували товари вдома.
  тут продавали ? Це був або поганий лот, або він надто довго чекав, і вони перевозили його дешево.
  «Як це?» запитав я.
  Не те щоб мені довелося. Коли Піт уперше відкусив, воно не хруснуло , а провалилося. Він пожував один раз, а потім завмер, його обличчя спотворилося в дуже близькому родичі жаху.
  «Як добре, га?»
  «Я не думаю, що це яблуко зроблено з яблука», — сказав він, наповнившись ротом… ну, не яблука, за його словами.
  Йому знадобилася хвилина, щоб оговтатися, і ми пішли далі. Він кинув цю штуку в найближчий жолоб, і ми обидва погодилися поклястися, що нічого про неї не знали, якщо вона переросте у щось жахливе.
  Тим не менш, продавці вели активну справу. Коли ви досить бідні, ви купуєте те, що можете собі дозволити, і знаходите спосіб зробити це приємним. Пироги, може, чи варення. Або бродіння.
  Перехрестя, поворот ліворуч, ще одне перехрестя, і Піт перевірив свій блокнот на адресу. «Я знаю, що це один із сусідніх багатоквартирних будинків…»
   «Гей, я лише здогадуюсь, Піте, але, можливо, це той, де поліцейські тиняються попереду?»
  Він підвів погляд від своїх нотаток, униз, а потім на мене. «Ти думаєш, що ти набагато розумніший за мене, чи не так?»
  «Ну, це не те, що ви робите це викликом…»
  Місце особливо не вирізнялося. Просто ще одна сіра цегляна будівля, триповерхова, брудна і починає руйнуватися, повна людей, які не можуть дозволити собі краще. Просто… там.
  Ми швидко познайомилися з биками, які сиділи тут, чиї імена я навіть не претендую, що пам’ятаю. Я не мав справжнього бажання стати друзями, а вони були так само щасливі, що йшли.
  «Семеро жертв», — пролунав один, перш ніж витерти пил, а за ним — інші імена, яких я не пам’ятаю, і чотири номери квартир. «Всі вони прокинулися від різаних ран рук чи ніг, але сказали, що не бачили нападника. Той, хто це зробив, уже зник, поки вони закінчили колотнечі й дійшли до вогнів. Двері все ще були замкнені. удачі До побачення.
  Ці хлопці дуже корисні.
  І повна койка, крім того. Вони навіть не правильно розповіли мені історію, мабуть, тому, що вони лише наполовину слухали, коли почули її.
  Я впевнений, що більшість жертв були італійцями, а пара – темношкірими, не мав до цього жодного відношення.
  Тож Піт пішов по різних квартирах. Бідолахи чекали в холі вже кілька годин. Бики сказали їм не повертатися, доки ми не прийдемо, щоб ретельно оглянути це місце. У багатьох із них були закривавлені бинти навколо рук, ніг чи обох.
  Більшість співали більш-менш ту саму пісню, але один старший хлопець розповів іншу історію. Він не був жертвою, принаймні спочатку. Сказав, що прокинувся і почув крик з іншої кімнати, де спить його дочка. Він забіг туди з підробленим Луїсвільським Слаггером і непогано розтрощив це місце, намагаючись захистити свою дівчину. Немає світла, тому він би ніколи не міг добре побачити, що напало на неї, але він поклявся мені, що це була якась тварина.
  «Якщо ваші боси покликали мене сюди після єнота, — сказав я Піту, — я ніколи не дозволю ні їм, ні вам, жити так».
  Ось тоді старий смикнув бинт з руки. Травма не вбила б його, можливо, навіть не позбавила б його сили в руці, якщо він належним чином доглядав, але це точно не єнот.
  Рана була надто товстою, щоб бути кігтями будь-якої тварини, з якою я знайомий — принаймні будь-якої маленької тварини, яку описував хлопець, — і надто рваною, щоб бути лезом. Я б майже подумав, що це якийсь теслярський інструмент, чи шпатель, чи що у вас, але не надто багато бродячих тварин носять їх, навіть у великому місті.
  Що ще дивніше, рана мала запах. Я маю на увазі, окрім крові, поту та ганчірок, якими він його перев’язав. Слабкий, надто слабкий, щоб навіть я міг його впізнати, але він мене мучив. Це точно не належало, але більше того, воно було якимось знайомим…
  Я вирішила спочатку спробувати його квартиру.
  Пройшли по коридору, увійшли всередину, зачинили за собою двері, тому що ми не хотіли, щоб хтось йшов за нами та намагався бути «корисним»…
  І зупинився.
  Нічого не сталося, ні мерехтіння, ні іскри, коли Піт клацнув вимикачем. Можливо, була середина дня, але між осінньою хмарністю й наступним багатоквартирним приміщенням, що закривало більшу частину вікна, тут було темніше, ніж у дуллахановій дірці. Басейни тіней і загальні форми для мого відчуття; Піт, мабуть, був майже сліпим.
  Я помітив якийсь солодкий аромат, а не квітковий.
  Я засунув руку в пальто, провів пальцем чарівну паличку й вплев у свою ауру трохи удачі. Недостатньо, щоб налагодити справу для Піта чи змінити загальну егіду кімнати, лише крихітний додатковий шарм. Я міг би сказати тобі, щоб допомогти мені шукати підказки, і це було б частково правдою, але здебільшого я просто не хотів наштовхнутися ні на що, коли бовтався, і збентежити себе перед смертним. Піт друг, але я маю гордість.
  Отже, що ми мали? З одного боку, розбита лампа — схоже, була однією з перших жертв бейсбольної біти — що пояснювало, чому вимикач на стіні працював. Диван із ковдрами та кількома зайвими подушками, тепер нагромадженими на підлозі, де, я думаю, спала дівчина. Штори, що висять нерівно там, де штанга була частково опущена. Стіл, непошкоджений, лежить на боці. Набір розкиданих і частково розбитих фруктів: пара яблук, частково роздавлена диня, кавун із великою порізою на одному боці. Принаймні я знав, звідки цей запах.
  Це теж була лише одна кімната. Ще мав кухню розміром з половину розміру та спальню розміром із шафу, щоб перевірити тут.
  Ну, оскільки нічого цікавого мені не спалахнуло, я вирішив почати з дивана. Я став на коліна, ліниво тицяючи в простирадла, щоб перевірити, чи не загорнулося в них щось…
  І щось цікаве вискочило на мене.
  Немає поняття, що це було. Щось сильно вдарилося в литку, на якій я лежав. Швидкий, роздираючий біль пробіг по моїй нозі; усе моє тіло напружилося, як від несподіванки, так і від болю, і я відчув, як кров, липка й волога, збирається в роздертій штанині.
  «Мік!» З його силуету в темряві я міг розгледіти, що Піт очистив свій револьвер, але все, що він міг зробити, це трохи помахати ним. Він ніяк не міг бачити достатньо добре, щоб мати хоч найменше уявлення, куди стріляти, не кажучи вже про те, щоб справді влучити в ціль. «Мік, що, в біса, відбувається?»
  Я спіткнувся, шиплячи від болю в нозі, і витягнув L&G. «Я не знаю! Ставтеся спиною до чогось твердого! я..."
  Щось розірвало край моєї лопатки — я перебираю більше пальто! — і я напівступив, напів упав вперед, вириваючи себе з рук того, що це було. Стіл застукотів, коли щось врізалося в нього, а потім знову зникло в темних кутах.
   Темно, але вже не тихо.
  Вологий, тремтливий звук — ніби бррр! бррл! — як воркочучий голуб і муркотливий кіт, що ричить на лозопилі.
  Він знову рухався, я міг це сказати. Я поставив себе перед Пітом, не знаючи, що ще робити, і миттєво глянув крізь тіні, щоб зрозуміти, з чим я сперечався.
  «Ти маєш бути …»
  Напевно, я хотів би закінчити це жартома чи чимось таким же кліше, але натомість я пішов із болючим криком, коли ця штука врізалася мені в ногу й продовжувала жувати мене моїми оксфордами.
  Я відштовхнув його ногою, лише на кілька кроків, а потім упав на коліна, вдаривши по ньому L&G, не лише проткнувши його фізично, але й вирвавши частину оживляючої сили з його аури. Воно вислизнуло з моїх рук — бррр! бррл! — і почав вислизати.
  «Ні, не треба!»
  Я підскочив, натоптав його — і він, незважаючи на діри, які я щойно в ньому зробив, був набагато твердішим, ніж я очікував. Він закрутився в один бік, а я перекинув інший, тріснувши головою об стіну, перш ніж впасти в купу.
  Імпульс цього тупоту заштовхнув його на кухню, де він відскочив від стільниці й повернувся прямо до мене.
  Що я чув про вбивство цих речей? Опустіть його в окріп, а потім... почистіть? Старою мітлою?
  Горіхи до цього !
  Я випрямився, стиснувши чарівну паличку в зубах. Я простягнув руку, підняв упав стіл за ніжки й — прокричавши повз листяну деревину L&G — перекинувся на предмет, щойно він наблизився до мене, першою стільницею. Ми прокотилися лише на мить, а потім воно захлинулося, розірвавшись під поверхнею з липким бризком .
  Я просто лежав і чекав, поки зупиниться кровотеча. Підійшов Піт, і я вважаю, що я віддаю перевагу паніці чи розгубленості, а не порожній масці, яку він мені показував. «Ми повинні перевірити?»
  «Я фпупофе…» Я взяв чарівну паличку зі своєї пастки, знову встав її в кобуру та спробував ще раз. — Гадаю, нам буде краще.
  Тепер подивіться. Я знаю, що деякі з вас подумають. Я розумію це. Я вже розповідав тобі деякі справді дивні речі, але нічого такого дивного, як це. Я маю на увазі, що я чув легенду, але навіть незважаючи на все, що бачив, я жодної секунди не припускав, що це правда. Ти хочеш зрозуміти, що це все дурниця, що я тягну тебе за ногу, я не можу тебе звинувачувати. Але ось що сталося. Що хочеш від мене?
  Ми обережно підняли стіл і оглянули червону м’якоть і зелену шкірку, подрібнену на пасту під нею.
  «Мік?»
  «Ні».
  «Ти не знаєш, що я хотів запитати!»
  «Не має значення. Відповідь на всі можливі запитання – ні».
  «На вас… щойно напав кавун?»
  «Н—насправді, так. Так, я був. Вампір, якщо вам потрібно знати».
  «Що?»
  «Дивіться, про це є фольклор. Серед однієї конкретної групи ромів у, ну, десь у Сербії. Вампірські кавуни. І гарбузи».
  Блін, я був радий, що це були не гарбузи. У мене проблеми з гарбузами після вашої війни за незалежність — я вперше побував на цьому континенті — і всієї тієї кошмарної халепи з Воротами Ліхтаря Джека…
  вибач Блукання. І так, я знаю, що ти такий самий недовірливий, як і Піт, і так, ти можеш сам переглянути ці кляті історії, якщо хочеш. Я не вигадую цього.
  І так, це означає, що «поріз», який я бачив у шкірці, був там, де вона розколювалася на «зуби», щоб різати шкіру людей, щоб вона могла харчуватися сама. Чи згадував я, що я жодної миті не розглядав можливість того, що ці речі були реальними?
  Що стосується Піта, то він перейшов від розслабленості, як порожні підтяжки, до такого сміяння, що я думав, що його дурна голова відлетить і кататися в каші.
  Я б дивився, але він би цього не побачив. "Ви майже закінчили?"
  «Мушу тобі сказати, Міку», — почав він, насилу дихаючи.
  «Ви справді ні, і я не можу сказати, що рекомендую це».
  Це знову його збентежило. Мені було цікаво, чи допоможе йому ляпас.
  Я думав про те, щоб зробити це, навіть якщо це не буде.
  «Що ти думаєш?» — нарешті спитав він, усе ще сміючись. «Кровописні плоди. Це велика смертельна небезпека, про яку говорив ваш друг?»
  Я знав, що він жартує, але… «Ні. Але це пов’язано».
  Це його протверезило. «Це? Звідки ти знаєш?»
  «Тому що за тисячі років я ніколи раніше не бачив такого».
  «Я не слідкую».
  Я рішуче рухався вперед, доки ми не опинилися біля дзьоба. «Тому що я щойно боровся з вампірським кавуном. Вампірський чортовий кавун, Піте!»
  «Так?»
  «І навіть у моєму абсурдному житті я відмовляюся думати, що боротьба з вампірським довбаним кавуном — це клятий збіг обставин !»
  З цим і тими крихітними клаптиками гідності, які залишила мені ця клята історія, я рушив до дверей.
  * * *
  Я можу тільки уявити, що, мабуть, подумав маленький натовп, який зібрався в коридорі, коли я вийшов, весь у крові та різних липких соках, штани та пальто, роздерті до біса. Вони в унісон вдихнули, щоб почати вигукувати запитання, і в унісон здулися, коли я підняв палець, підкріплений найзлішим запалом, на який міг зібратися.
  «Ні. Один. Слово».
  Потім, коли я був упевнений, що мир і тиша найближчим часом не вибухне, «Піте, дай мені свою палицю».
  «Мік, ти знаєш, що я не можу просто…»
   «Паличка».
  Він зітхнув і передав його.
  Тепер, коли я знав, з чим маю справу, і мав час отримати набагато більше удачі, перш ніж потрапити в це, інші таємні вороги були не надто важкими для боротьби. Біллі в одній руці та чарівна паличка в іншій, мені знадобилося лише кілька хвилин, щоб пройти через інші квартири на місці злочину та розібратися з багатьма.
  Виявилося, що один із них був гарбузом, але я впорався з ним.
  «Ви в безпеці», — сказав я жертвам, коли витирав дубинку на моєму флогері — можливо, мені все одно доведеться замінити його — перш ніж передати його Піту. «Не задавайте питань. Просто прийміть це. Якщо вам справді потрібно знати, не соромтеся вимагати офіційний звіт про подію в поліції».
  «Гей, дякую», — буркнув Піт, коли ми поверталися вниз. «Як, у біса, я маю це написати?»
  «Скажи, що це був єнот».
  «Мік…»
  «Що ти хочеш від мене? Я розкрив цю кляту справу, але нічого не можу показати. Я не можу сказати нічого такого, що хтось купить. Думаєш, мені за це заплатять? Мені пощастить, якщо я зможу вичавити кілька «витратних» доларів із відділу хімчистки. Сьогодні був крах, тож якщо мені трохи не вистачає співчуття, тобі доведеться з цим змиритися».
  був перебір? Я був серйозним, коли сказав Піту, що це має бути пов’язано з тим, що розслідує Ебінн. Час був надто хитрим, щоб не бути таким, як і характер ситуації. Навіть якби зіпсована духовна сутність, яку тут намалювали, взяла людський труп замість, ну, поганого продукту, стала б справжнім вампіром… Що ж, Чикаго пережило б поганий час, але це, мабуть, не було б погано достатньо, щоб привернути увагу боба Сідхе . Але вони були духами розкладання та смерті, як вона сказала, тож мав бути зв’язок, чи не так?
  Забагато запитань. Вони дали мені над чим поміркувати на L, що приємно відволікало увагу від поглядів, які я приваблював своєю новою кривавою модою для бродяг, але вони вперто відмовлялися відповідати будь-яким відповідям.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ЧЕТВЕРТИЙ
  яобдумував усе це, і все ще не наблизився до того, щоб пов’язати кровожерливі мелені фрукти з хвилюваннями Ебінна, коли задзвонила повітродувка.
  Знову. Два дні поспіль. Я міг би обійтися без цього.
  «Так, що?» Можливо, це не найввічливіше привітання, яким я міг би скористатися, але між свербінням і загальним розчаруванням це було все, що я мав у собі.
  «Так вітаєшся з усіма своїми друзями, друже ?»
  Я фактично зупинився, щоб подумати про це. «Так, дійсно. Що за гул, Фіно?»
  «Ми подумали, що ми повідомимо вам, що ми нарешті влаштувалися. І дайте вам номер тут. Я хочу знати, що до чого на кожному кроці...
  «Фер, плач вголос, ми через це проходили! Я нічого не можу знати про те, де ти!»
  «Це довбана нова лінія, Міку. Ніхто нічого не знає про те, кому він належить і де його підключено».
  «Біржа каже мені, у якій частині міста ти, бабо !» Можливо, якби я кинув йому трохи італійця, він би звернув увагу.
  «Ми ризикнемо», — відповів він, упертий і трохи холодний. «Я хочу, щоб мене тримали в курсі, якщо ти щось дізнаєшся моя донька чи довбаний Невидимий, і це означає, що ти маєш бути в змозі до біса дістатися до нас, capisce ?»
  Я трохи подумав про те, щоб просто покласти йому трубку, але... Оттаті були лише наполовину переконані, що ховатися було правильною грою. Якби я їх ізолював, тримав у темряві або не давав хоч трохи тут і там, Фіно був достатньо свавільним, щоб відкинути всю ідею та спробувати щось дурне.
  Я спробував останній раз. «Ти знаєш, що це не просто Uptown Boys або команда Бампі, від яких ти ховаєшся, чи не так? Що ці виродки вже мають способи викопати вас, ніж ніхто інший...
  «Так, я вже зрозумів!»
  Не був упевнений, що розквіт головного болю був більше від телефону чи від нього. «Добре. Дай номер». Можливо, я б навіть запам’ятав це.
  Він пролунав, я повторив. «Зрозуміло. Однак поки що нічого тобі сказати. Багато чого падає, але я не знаю, наскільки це пов’язано з Адаліною чи Невидимим. Якщо є». Тоді, справді більше за звичкою, ніж будь-що інше, «Як Адаліна взагалі? Добре справляєшся з хвилюванням?»
  «Вона… добре».
  «Фіно?»
  "Так?"
  «Знаєш, я чую це , коли ти так вагаєшся».
  Він гаркнув цілу ланцюжок італійської, яку я не збираюся перекладати, здебільшого тому, що половина її була варіаціями слова fuck. «Я не хочу дошкуляти тобі нічим, поки ти намагаєшся з’ясувати, чого довбаний стронці хоче від неї…»
  «Чому б вам не пролити, і дозвольте мені вирішити, чи це нічого».
  «Я… Так, добре. Першої ночі з нею все було добре, а з того часу? Їй сняться кошмари, жахливі кошмари. Прокидається з криком. Одна лише думка про те, щоб заснути, зараз змушує її плакати».
  Не добре. Я маю на увазі, звичайно, це могли бути просто погані сни, у дівчини було багато поганого на думці. Або це могло бути більше, коли вона перетворювалася на те, на що вона перетворювалася в. Але коли вона була зовсім непритомна, вона все ще відчувала, що Спис Луга був у місті. Якою б вона не була — пророчицею, екстрасенсом, чим би там не було — ви не ігноруєте сни про когось, щось, подібне.
  До того ж, навіть якби це була просто молода дівчина чи молоде фейре, яке страждало від нічних жахів, можливо, я міг би допомогти.
  «Я поговорю з нею», — сказав я.
  «Цінуй це, Мік. Ти хочеш, щоб я поставив її на ріг, чи...?»
  «Ні! Ну, я не думаю, що це чудова ідея. Знаєш, мені від цього незручно, вона, ймовірно, теж не дуже добре почувається, і я не можу по-справжньому побачити її реакцію чи вникнути в її голову, якщо мені потрібно… Ні, приведи її. Просто переконайся..."
  «Переконайтеся, що нас не стелять, так, так. Знаєш, я робив це раніше».
  Подумав, що це займе деякий час, навіть якщо вони негайно підуть. Я взяв своє пальто, потім згадав, якого воно вигляду, кинув його через кімнату й витягнув із задньої частини вішалки набагато поношеніше й загалом потворніше. Я думаю, що початковий відтінок був насичено-коричневим. Тепер він був просто старого кольору.
  Якщо все йшло так, як йшло останні пару років, мені потрібно було почати купувати оптом.
  Мосій вийшов на вулицю досить далеко, щоб взяти ганчірку від новинка на розі, а потім пірнув назад, перш ніж дощ промок її наскрізь. Впав назад на своє місце, підкинув п’яти на стіл, розгорнув аркуш…
  га Мені було цікаво, чи це було одне з вбивств, про які поліцейські намагалися приховати від преси. Якщо так, то сьогодні в клубі було б багато пари та ненормативної лексики.
  Ця історія не мала багато деталей, оскільки вони ніколи не наближалися до заклятого, і наразі всі, хто хотів залишатися в спокої, залишалися в ньому, тож їм довелося йти по-справжньому непристойно, роблячи все, що могли. Іншими словами, я не міг сказати, наскільки огидним чи безладним міг бути злочин, лише те, що він був потворним і жорстоким. Здебільшого це була ціла купа тривог ймовірність того, що це стане початком чергового конфлікту між бандами, з багатьма натяками «Купіть вечірній випуск або завтрашню газету, і, сподіваюся, ми до того часу дізнаємося!»
  І так, незважаючи на те, що Ебінн сказав про «просто» смертні смерті, мені було цікаво, чи було це пов’язано з тим, що вона відчувала. Я не зовсім ослаблений; ти повісиш щось подібне переді мною, я буду сумніватися.
  Однак я нічого не міг зробити звідси, тому я продовжував гортати сторінки й читати, поки нарешті не почув важкий стукіт у двері кабінету.
  «Відкрито!»
  Адаліно, я очікував, але я подумав, що її буде супроводжувати хтось із її рідних. Натомість Арчі пройшов у двері поруч із нею.
  «Оберон. Як справи?»
  «Добре. Боротьба з кавунами. ти?»
  «Боротьба з чим?»
  Ви знаєте, я не пригадую, щоб коли-небудь зупиняв його холодним під час одного з його «відлунь», як це раніше. Не міг не посміхнутися.
  Проте тривало лише секунду. «Будь ласка, скажи мені, що Фіно не казав тобі…»
  «Отримайте навантаження на цього хлопця!» Арчі гавкнув на Адаліну. Здається, він вирішив не стежити за кавуном. «Давай, Обероне. За що нас прийняти?»
  Е, люди?
  «Бос знав, що ти зірвеш свою перуку через це. Він подзвонив мені. Ми зустрілися на випадковому розі вулиці. Я не знаю більше, де вони сховалися, ніж ти».
  «Ха. добре Тож чому Фіно чи Б’янка не зіграли таксі для Адаліни? Звісно, я не радий вас бачити, як завжди.
  «Радий бачити мене. Правильно». Він знизав плечима. «У боса багато чого на тарілці, він намагається вести бізнес виключно через повітродувку. До того ж, подумав він, якщо хтось стежить за вашим офісом на його чи місіс Оттаті, вони з меншою ймовірністю впізнають мене».
   добре Я припускаю, що Фіно мав якусь ідею, як лежати в гуртожитку, коли це необхідно.
  Отже, покінчивши з тією дурницею, я повісив стільці, запропонував пальта — чи щось подібне, у всякому разі — і пішов по молоко. Арчі, як завжди, пройшов повз, але Адаліна взяла склянку. Вона була тиха, як сплячий равлик, а її руки були ще мокрішими, ніж зазвичай. Ці кошмари сильно її сколихнули.
  І тоді Арчі мене здивував. Він схопив газету з мого столу, оголосив, що вийде в коридор, якщо він нам знадобиться, і пішов у піжму. Не знаю, чи це була його власна ідея, чи йому сказали дати нам трохи приватності, але в будь-якому випадку це був жест підняття.
  «Добре, лялько. Давайте почуємо».
  «Я не... я не хочу про це говорити, Мік». Якби вона ще більше возилася зі складкою на спідниці, то розірвала б тканину. Дивно, що вона взагалі вередувала, якщо подумати; мабуть, це тому, що вона була вихована людиною. «Я тут тільки тому, що тато сказав, що я повинен бути».
  «Він правий. Ви знаєте, що можете поговорити зі мною. Можливо, я зможу допомогти».
  «Я не хочу !» Вона була справді поруч із заповненою водопровідною станцією, ці величезні риб’ячі зірочки мерехтіли у світлі лампи.
  Я чекав, просто дивився. Вона ще трохи заворушилася, один раз схлипнула. Встав, побродив по кабінету, розсіяно відкриваючи та закриваючи шухляди. Я дозволив їй це попрацювати, хоча мені довелося б її зупинити, якби вона підійшла до моєї шухляди зі спеціальними дрібничками та дрібничками. Деякі речі є приватними.
  Я подумав, що вона чекала, поки я посварюся. Якби я влаштував їй бій, вона могла б зосередитися на цьому, тягнути ноги. Але я цього не зробив, і нарешті тиша запанувала в ній.
  «Смерть». Вона впала на спинку крісла, така обм’якла, що я здивований, що вона не сповзла відразу на підлогу. «Я мріяв про смерть».
  Горіхи. Будь-які надії, які я мав, що це не було пов’язано з передчуттями Ебінна, згасли в їхніх останніх подихах.
   «Скажи мені».
  Вона сказала мені. Самі зображення були не такими вже й жахливими . Я маю на увазі, вони не були веселими; криваві бійки, згнилі трупи, могили близьких, сама Адаліна з заплямованим кров’ю ножем. Досить жахливі речі, буквально, але я чув і гірші від людей, і від фей. Цього достатньо, щоб зіпсувати твій чудовий сон, особливо пару ночей поспіль, але, за словами Адаліни, це було не найгірше.
  Що підвело мене до очевидного запитання. «Так що було?»
  І вона знову затихла. Жодне очікування, жодне переконання чи вмовляння не витягли б її з неї. Вона просто сиділа в кріслі, дивлячись собі на коліна, і плакала.
  Так, я міг нав’язати проблему, вникнути в її думки і змусити її розповісти мені. З фей важче, ніж із смертними, з деякими неможливо, але вона не мала вчень, не знала, як мене блокувати. Я міг це зняти.
  Але ні в якому разі. Я намагався допомогти їй, не погіршити ситуацію і не залишити її зрадженою єдиною людиною, з якою вона могла по-справжньому поговорити.
  Натомість… «Адаліна?»
  Вона двічі шмигнула носом, підвела очі.
  «Це можуть бути не просто погані сни».
  Присягаюся тобі, я хвилювався якусь частку секунди, щоб вона просто встала й померла на мені, навіть бліда. «Що ти маєш на увазі?» Голос був тихим, як мишаче зітхання, але я все одно почув, відчув паніку під поверхнею.
  Можливо, я не повинен був нічого говорити, але я не міг залишити це зараз.
  «Я чув від Ебінна. Ви пам'ятаєте? Той, хто намагався знайти мене в Ельфамі?»
  Вона кивнула.
  «Вона відчула щось у Чикаго, щось погане. І відчуття приходу смерті - це, по суті, вся її фішка. Я думаю, ви також можете це помітити у своїх мріях. Як я вже казав, ви зробили зі Списом Луга».
   Погляд Адаліни був таким пильним, що я на мить подумав, що вона намагається возитися з моїм носком. «І це може пояснити кошмари? Я маю їх, тому що я відчуваю це… ще одну жахливу річ?»
  «Можливо, так».
  Вона знову схлипнула — від полегшення. Я відчув, і я маю на увазі буквально, величезну вагу напруги, різкого жаху, вийшовши з кімнати. «Дякую, Міку. Дякую, що розповіли мені».
  «Е… Так. Завжди радий допомогти». Я був майже впевнений, що пропустив інгредієнт, починаючи цю розмову.
  «Отже, послухай, Адаліно… Якщо ці сни сняться тому, що ти щось відчуваєш, можливо, ти зможеш мені допомогти. Якщо вони продовжуватимуть приходити, і ви почнете бачити багато будь-де або будь-кого, кого знаєте, будь-де або когось справжнього, ви кричите мені».
  «Буду, безумовно».
  «Набряк. Давай повернемо Арчі сюди і відвеземо тебе додому».
  Вона ледь не підвелася на ноги й опинилася навколо столу, щоб обійняти мене ще до того, як я встиг підвестися. Я дозволив йому тривати кілька, потім обережно розплутав себе і попрямував до вішалки.
  Мені дуже хотілося дізнатися, що саме вона мені не сказала, який тягар чи тривогу я зняв з її плечей. Можливо, пізніше, коли це буде зроблено, вона буде більш схильна розливатися.
  Адаліна висунула голову з дверей, щоб сказати Арчі, що вона готова дертися, і пішла забирати свої речі.
  «Деякі хлопці тримають ухилу в домі боса, хоча бос там не залишився», — сказав він мені, поки вона вбиралася в пальто. «Ми не маємо бачення, щоб побачити крізь ці, ну, гламур, тому я не знаю, люди вони чи ні, але хтось сидить на місці».
  «Приємно знати. Тільки не дозволяй їм впасти до тебе. І..."
  «Так, так, і будьте обережні. Змініть уже запис, бо. Я навіть сказав хлопцям взяти з собою кілька залізних труб або стрижнів, на випадок, якщо їм доведеться переплутати це з феями».
  «Ха. Це насправді досить гостра думка, Арчі».
  «Ви, мабуть, так здивовані цим?»
   «Мені не потрібно , але це приходить само собою».
  «Приходить природно. Мило.
  Він почав йти, але… «Ей, Арчі?»
  "Так?"
  «Як ти це їм пояснив? Залізо?»
  «Хе. Сказав їм, що займуся цим пізніше. Сподіваюся, до того часу я щось придумаю».
  Я пирхнув. «Удачі».
  «Удачі. Правильно».
  Він кивнув. Я кивнув. Вони пішли. Я цього не зробив.
  Я був наодинці зі своїми думками, а вони були кепською компанією.
  Мене не надто хвилювала ця ідея, але я мав перестати розглядати це як відволікання, просто як ще одну роботу, яку потрібно викреслити зі свого списку. Що б не відчував Ебінн — і, мабуть, Адаліна — це потребувало моєї повної уваги. Або принаймні досить солідну його частину.
  Отже, відкласти мої триваючі пошуки Орсоли Мальдери? Це не було правильно. Знову ж таки, я працював під таким кутом протягом місяців, і мав присідати, щоб показати це.
  Знову ж таки , залежно від того, що вона готувала, відьма цілком могла бути саме тим, що відчував Ебінн, або принаймні пов’язаним із цим.
  Але можливо…
  Горіхи. Боліла голова.
  Отже, добре. Ніхто не знав нічого про Орсолу, тож поки що я б покинув цю стежку. Але мої люди можуть знати щось, що може привести мене до цієї «смертельної сили» з іншого боку. Настав час ще більше шкурити взуття та гумку, а також шукати мої різноманітні контакти, про які ви любите слухати майже так само, як я люблю це робити.
  Зазвичай я першою зупинявся біля Чотирилистого Френкі, але коли ми розлучалися того вечора, він пообіцяв крикнути, якщо дізнається щось цікаве — про Орсолу чи Ебінна. Так, він не прислухався до чогось конкретного про цю справу про корупцію та смерть, що б це не означало, але… Ну, хоч би я завдавав йому труднощів, і незважаючи на те, що він потрапляє в гарячу воду частіше, ніж увесь міський запас омарів, Френкі не кролик. Між бобовим сидхе та відьмою, якби він натрапив на щось на шляху неприродної смерті, він би кинув мені копійку.
  Тож мені довелося відкопати одного з інших.
  Ґолман утік зі свого останнього божевільного будинку та зруйнованого міста. Він повертався досить скоро, завжди повертався, але тепер це не принесло мені користі. Мені знадобився цілий день, щоб вистежити Рожевого Педді, і він був настільки переборений із баранами на скотчі та кислому молоці, що навіть втиснути свою волю в його голову та спробувати змусити його протверезіти нічого, крім як отримати мене невиразна критика про те, наскільки кращим був смак хуча, коли він був незаконним.
  Ленай навіть не відчиняла переді мною свої двері та чітко розповіла, які частини мене вона видалить садовими ножицями, якщо я погрожую зламати їх, як минулого разу, і як вона їх підготує перш ніж змусити мене їх з'їсти.
  «Я чула, — сказала вона мені через двері, — що деякі з моджо-хамперів…» так би вона називала будь-якого з фейрівських мешканців Другого міста з більшою магією, яку вона мала «… для пагорбів, або, принаймні, підняли вітальні килимки та потрійно замкнули їхні двері. Чому б тобі не піти до них дошкуляти, а не дошкуляти старенькій, ти, придурок?»
  Здавалося, що це така ж хороша провідниця, як і будь-яка інша, і, безумовно, найкраще, що я збирався отримати від неї, тому я вирішив зробити саме це.
  І вона мала рацію. «Моджо-хампери» пішли на землю, багато з них. Я провів ще пару днів, копаючись навколо, і придумав щось. Я просто думав, чи був я настільки відчайдушним, щоб піти грюкати в двері Дена Баскіна, перевірити, чи є у нього чи Рамони якусь мудрість, щоб поділитися, коли мені нарешті пощастило.
  Що ж, пощастило, можливо, не те слово. Не зовсім так, як я хотів, щоб усе обернулося, і точно не так, як він би.
  Не можу сказати, що коли-небудь знав його справжнє ім'я. Чорт, я навіть не впевнений, що він знав своє справжнє ім'я. Ми всі просто називали його L King. Старий, скелястий волоцюга жив здебільшого на залізничних станціях і навколо них, викрикуючи пророцтва перехожим і голубам, обидва звертали на нього увагу приблизно однаково. Він був не зовсім оракулом, якщо говорити про точність, але він мав рацію лише трохи частіше, ніж ви можете покластися на випадковий випадок. І поміж усіма ляптаннями, він тримав вуха на землі та виявив набагато більше того, що відбувалося поблизу, ніж більшість думала йому.
  Але він ніколи не бачив і не чув цього , я думаю.
  Мене до нього привели голуби. Я щойно витерся з однієї зі станцій, де він іноді тинявся і ламав мою локшину, намагаючись придумати, де ще шукати, коли я помітив їх далеко, вони кружляли, як грифи чи хижі птахи, і дуже схожі на голубів. 't.
  Мені знадобилося деякий час, щоб дістатися туди, оскільки мені довелося перелазити через кілька провулків, через кілька парканів і розкиданого мотлоху, а також через якийсь здебільшого голий, застиглий від осені чагарник. Я покотився туди, куди йшов, як тільки наткнувся на колії — боляче, що з залізом, — але вони привели мене прямо до невеликого отвору на схилі пагорба. Вхід до одного з підземних вантажних і поштових залізничних тунелів, які проходять через частину Чикаго, як величезний мурашник.
  На отворі зібралося більше голубів, які стояли занадто нерухомо. Майже уважно. Можливо, вони прислухалися до деяких із тих пророцтв.
  Гнило добової гнилі теж було зібрано досить густо. Навіть якби я ще не здогадувався, що я збираюся знайти, це б сказало мені все, що мені потрібно.
  L King був лише за кілька кроків усередині, неохайно викинутий прямо за першим поворотом. Той, хто залишив його тут, зробив усе необхідне, щоб тіло не було надто очевидним, але явно не надто дбав про таємницю. Старий був купою м'яса, вже не застиглим. Інша справа — його одяг, накрохмалений не просто звичайним брудом і потом, а й кров’ю. Це покривало його підборіддя, плечі, груди, луската коричнева шаль, яка ніколи не мала популярності в індустрії моди.
  Запах зник так близько, звичайно. Це завжди була одна з найхимерніших речей про L King: ви відчували його запах з-за кварталу, навіть з вітру та з найгіршим холодом у вашому житті, але повітря завжди було чистим у кількох футах від нього. Ніби його сморід не почався, доки ти не опинився далеко від рук.
  Як я вже сказав, не зовсім по-людськи.
  Я стояв над ним, відчуваючи, що повинен щось сказати, але не вистачало слів. Ми ніколи не були тими, кого я б назвав друзями, ніколи не пиячили з однієї пляшки, але його було корисно знати. Він був нешкідливим. І він був одним із моїх.
  У когось мав бути дуже поганий день, коли я дізнався, хто це з ним зробив.
  Або що .
  Розумієте, тіло було досить сильно понівечене, горло розірване майже повністю, тому я не мав достатньо, щоб переконатися. І навіть якби це дало мені можливість продовжити, це був не той висновок, який я хотів би зробити на основі одного трупа.
  Але все, що я бачив, вказувало на можливість...
  Ну, пам’ятаєш, як я сказав, що Чикаго може бути дуже погано, якби ми мали справжнього вампіра, а не якийсь зіпсований фрукт?
  Здавалося, Чикаго чекає справді поганий час.
  * * *
  Подзвонив у найближчий клуб, залишив анонімне повідомлення про тіло — подумав, що дозволю бикам упоратися з цим, і навіть якщо деякі з них помітять неприємний запах, вони не будуть здогадуватися, чому — і повернувся до моїх контактів.
  Все одно зі мною ніхто не розмовляв.
  Я маю на увазі, що не потрібно бути детективом, щоб зрозуміти, що якщо ви маєте справу з вампіром — або навіть якщо це якийсь інший чудовисько-вбивця — і у вас на руках одне злісне, криваве вбивство, то перш за все вирушайте на полювання. оскільки підказки є в інших недавніх жорстоких, кривавих вбивствах. Геній, ні?
   Але преса все ще не винюхала нічого корисного щодо подробиць. Кінан досі не був “уповноважений” розмовляти зі мною. Піт досі не знав нічого. Баскін і Рамона не відповідали на мої дзвінки, і ідея нанести візит моєму не дуже улюбленому помічнику державного прокурора, зіткнувшись з Рамоною кухоль до кухля, приваблювала мене приблизно так само, як супозиторій для бормашини.
  Я навіть знову зіткнувся з жахливою штуковиною в кінці коридору й знайшов номер, який мені дав Фіно, щоб запитати його, чи могли вбивства пов’язані з натовпом, і чи чув він щось про них . Він цього не зробив, сказав, що трохи пошкурить, але він майже впевнений, що вони не мають жодного стосунку до його «бізнесу». Якби вони були, він би майже напевно щось дізнався. Я попросив його уважно подивитися на Саула Флейшера, гангстера-каббаліста, з яким я посварився кілька місяців тому, про всяк випадок.
  Я повторив свої кроки та повернувся до всіх своїх звичайних контактів, але ніхто не почув нічого нового за останні пару днів, і більшість із них просто замкнули ще міцніше або потягли свої нори за ними, коли я навіть отримав біля слова «вампір». Можливо, для мене було б краще, якби я не розлив цей ласий шматочок, але я не така вже й велика крихта. Вони мали право знати та вживати заходів, особливо тому, що ми не обов’язково маємо такий же захист від носферату, як ви, смертні.
  Тоді добре. Я намагався зробити це ввічливо й ненав’язливо, але настав час жорсткіших заходів.
  «Давай, Кінан». Його робочий стіл був навіть більшою зоною лиха, ніж того дня. Таким був хороший детектив; якби він ще більше дивився в голову від недосипу, я, мабуть, кинув би на нього часником або встромив кіл у його насос, щоб бути певним. «Це гарна угода».
  «Скільки разів, Обероне? Ми всі отримали суворі накази про...
  «Ви знаєте, що я добре справляюся зі своєю роботою». Добре, коли я можу розповісти вам , як я розкрив справу, наприклад, коли це не стосується кровожерливих динь. «Ви знаєте, я можу тримати голову закритою навколо таємниці. Вам потрібні всі люди, яких ви можете залучити до цього, перш ніж все розірветься. І я готовий повністю відмовитися від своїх добових , якщо я справді не відкопаю щось корисне. Я не доставляю, департамент мені не винен ні копійки. Що втрачати?»
  Це був серйозний аргумент за цих обставин, і він це знав. Це тільки полегшило роботу. Коли він перевів подих, щоб відповісти, я перехопила його погляд і проскочила за його думками. Все, що я мав зробити, це трохи підняти його відчай, придушити його занепокоєння щодо виконання наказів. Це дійсно не взяло багато; він був досить відчайдушним, як це було.
  «Гаразд, Обероне», — сказав він, хитаючи головою, ніби щойно згадав, де він. «Мені ще потрібно змусити капітана підписати, але я думаю, що зможу привести його».
  А якщо ні, я завжди можу змусити вас дозволити мені поспілкуватися з ним і переконати його сам. «Звучить добре. Я почекаю».
  Трохи пізніше я сидів у порожній кімнаті для допитів, заповнюючи кілька звичайних форм і кілька незвичайних, щоб я міг ознайомитися зі справою цілком офіційно та належним чином.
  «Оберон».
  Я підняв очі, коли детектив Дрісколл Шогнессі тицьнув у кімнату свою голову. Я знав, що це він, ще до того, як він заговорив або навіть дійшов до дверей; Волосся хлопця майже світиться оранжевим у темряві. Я знав, що він теж серйозний, тому що рукави його сорочки були засучені ще тугіше, ніж зазвичай.
  «Що трапилося, Шон?»
  «Для вас це «детектив Шогнесі», поки я не скажу інакше, друже!»
  «Ваше прізвисько, ваше рішення, мабуть».
  «Чортово правильно!»
  «Але чому ви хочете, щоб люди називали вас «Інакше»?»
  Його рот був широко розкритий і робив такі дивні посмикування з одного боку. Також…
  «Твоє обличчя почервоніло, детективе». Не зрозумійте неправильну ідею, у мене з Шоном немає яловичини, інші, крім нього, просто ваш загалом недружній тип. Але його весело заводити. «Ти червонієш? Я щось сказав? Або ті ластовиння просто додають...
  «Я не знаю, у яку гарячу воду ти потрапив цього разу, Міккі». Здається, він був сповнений рішучості дійти до своєї мети, але мушу визнати, що я бачив, що ця точка зовсім не така. «Але що б це не було, візьміться за це. Мені не потрібне те довбане Бюро, яке тут торочиться і псує нам день, коли ми маємо прибирати власні безлади!»
  Я обережно поклав олівець біля форми, яку заповнював, і підвівся. «Зіграйте мені це ще раз, починаючи з першого куплету».
  «Ти чув мене, ти…»
  Йому було більше цікаво накричати на мене, ніж пояснити, що, в біса, він мав на увазі, тож я повернувся крізь очі й у мозок.
  Виявилося, що вчора тут був агент з Бюро розслідувань і розбирався про мене. Ну, ні, не розслідування мене особисто; він зробив велику мету запевнити всіх у цьому. Ні, він хотів отримати інформацію про те, хто мої зв’язки, з ким я дружив. «Відомі спільники», як кажуть у торгівлі. Особливо зацікавлений у всьому новому або зміненому в недавньому минулому. Він читав про Френкі Донована (ти що, ти не думав, що Чотирилистий Френкі з усіх хлопців мав запис?), Фіно Оттаті та сім’ю, службове досьє Піта. Навіть докопався до Вінса Сколи та Сола Флейшера, двох бандитів, з якими я стикався кілька разів, але жодного разу з ними не спілкувався. Чесно кажучи, ніхто з Бюро не повинен був розуміти, що я взагалі маю з ними якийсь зв’язок.
  Але тоді я навіть на секунду не вірив у те, що це був справжній агент.
  Вона робила це раніше, пам'ятаєш? Минулого року, хоча вона була більш конкретною, прийшла як частина відділу Бюро заборони. Хоча в основному той самий гламур. Немає причин, щоб хтось тут намагався побачити це крізь нього, навіть якби міг.
  Отже, Ебінн усе ще шукав мої контакти. Ну нехай вона. Я маю на увазі, так, я хотів би, щоб вона зосередилася на своєму шнозлі в іншому місці, але поки вона просто читала та дивилася, мабуть, нічого страшного не було. І все-таки я не зміг її зупинити, не спровокувавши пожежу, яка нам зараз не потрібна чи не потрібна.
  Хоча я не думав, що вона багато чого навчиться. Я майже впевнена, що жоден із людей із файлами тут, швидше за все, не був джерелом тієї гидоти, яку вона відчула. А тепер, Орсоло, можливо, Баскін і його колекція містичних штуковин, про які він не знав достатньо… Це могло б привести її до чогось корисного.
  Можливо, я б навіть згадав про це, якби наші шляхи знову перетнулися. Бін Сідхе може більше пощастити знайти стару відьму, ніж мені.
  Шогнесі пішов геть, мабуть, щоб гарчати на когось іншого, а я поклав свою кайстру назад до столу, але форма все ще була наполовину порожньою, моя рукавиця майже замерзла навколо олівця. Думки продовжували переслідувати одна одну в моєму мозку, як закохані білки, і я був надто відволікався, щоб зосередитися на паперах.
  Орсола, Баскін, можливо, навіть сама Рамона з її пекельним минулим… Хто ще? Це свербіло в мене, як телефон чи лінія електропередач, але все всередині. Я щось сумував. Я знав це, відчував це, брав, штовхав і намагався схопити, але воно не приходило. Посилання, яке я не бачив, або деталь, яку я забув, те, що я мав мати перед собою, зрозуміле, як день, і воно не з’явилося . Чому я не міг це довести до розуму?
  Лампочка в лампі, та, якою вони крутяться і світять дурням в обличчя, коли вони пітніють, пішла першою. Він розлетівся з різким тріском , майже як крихітний снаряд. Той над головою, який фактично освітлював кімнату, почав тьмяніти, і я почув півдюжини повітродувок на рингу одночасно, і всі вони були трохи не синхронізовані. Вікна кімнати запітніли, струмочки стікали вниз, малюючи кумедні форми в конденсаті, хоча температура не змінилася ні на градус.
  Це… було недобре .
  Я затиснув, зламав олівець, і все припинилося так само швидко, як і почалося. Я чув гул голосів з усього клубу, збентежений, здогадуючись про стрибки напруги в лініях тощо, хвилюючись, чи не було щось пошкоджено.
  Мене хвилювало більше. Так, як я вже згадував, це траплялося частіше за останні кілька місяців, можливо, за останні пару років. Але завжди, завжди , коли я перевищував лють, кров кипіла до того, що я коливався на межі втрати контролю.
  Не зараз. Звичайно, я був розчарований, але здебільшого я був просто збентежений. Крім того невеликого загострення, я був абсолютно, абсолютно спокійним. Я був під повним контролем.
  І це все одно сталося.
  На решту документів доведеться почекати. Я мав піти, подалі від дільниці, вийти на слід того, за чим я переслідував.
  Тоді сподівайся на все небо й пекло, що знайти його й зупинити — прокляття Орсоли, вплив смерті тощо — було достатньо, щоб виправити все, що йшло не так і зі мною.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ П'ЯТИЙ
  Пete не було доступно, і я не мав настрою чекати, тому я дозволив якомусь випадковому бику — офіцеру Нетлі, якщо я правильно пам’ятаю, і мені байдуже, якщо я цього не зроблю — грати в ескорт.
  Я міг би зробити інший вибір, якби знав, що він збирався підвезти нас замість того, щоб брати L, але до того часу, як я впав до цього маленького факту, ми вже були в дорозі. Жодної справжньої вагомої причини я не міг придумати відмовитися, і я був надто схвильований тим, що щойно сталося в клубі, щоб хотіти возитися з його думками, якби мені не довелося.
  Тоді нічого, окрім як залізти в його машину з радіоприймачем, підготуватися до того, що насуває, і пробратися через це якнайкраще.
  Він кинув на мене дивний погляд, коли я залізла на заднє сидіння. «Випадкові заколисування» — це була єдина відповідь, яку я дав йому, частково тому, що я не думав, що «у мене алергія на клятий двигун, і я хочу бути якомога далі від нього» буде добре сприйматися.
  Ми їхали. Свербіло, боліло і пекло, як завжди. Я впорався.
  Ви бачили одну лікарню, ви бачили їх усі, тож я не збираюся давати вам повний огляд округу Кук. Усе було звично; лікарі та медсестри в білому, хворі люди в болі, запах миючих засобів і мила, які ведуть окопну війну проти смороду поту, блювоти та крові. Я маю на увазі, не зрозумійте мене неправильно, здебільшого хороші люди стараються, і набагато краще зіткнутися зі зламаною кісткою чи грипом без сторонньої допомоги, але це не робить це ігровим майданчиком, розумієте?
  У всякому разі, власне лікарня не була нашим призначенням. Ні, мій приятель у синьому показав бейдж тут і там, і ми спустилися вниз.
  Морг округу Кук.
  Тепер це? Це було не гарне місце.
  Я міг би балакати про яскраве освітлення, холодну плитку та більш холодні сталеві ящики, плоскі столи та потворні інструменти. Або, можливо, про атмосферу, різкі хімічні речовини, які перетворили лікарню над головою на запашну ділянку квітів. Штучне охолодження холодильника? Мляві очі та мляве тіло бідолашних душ, яких обробляють, розпилюють і зашивають по всій широкій кімнаті?
  ні. Бачите, все це нічого, просто те, що ви помітили. Тобі пощастило більше за мене.
  Смерть повісила свій капелюх у цій кімнаті. Постійна, нескінченна смерть; іноді жорстокий, іноді хворобливий і дуже, дуже часто просто потворний. Стінки, замариновані в ньому; воно булькало і крутилося в каналізації. Я відчував привидів, майже не міг поворухнутися проти їх натовпу. Нещасливі духи, засмучені чи розлючені, ті, які, з часом, можуть розбеститися від власної люті, аж поки не ковзнуть набік, щоб поповнити стадо слаґа . Або ще гірше.
  Погане місце. Невидиме місце.
  Коронер був частково причиною цього. Проклятий обраний посадовець, який більше стурбований тим, щоб утриматися на своїй посаді, ніж виправити патологію; робити поліцейських щасливими, ніж правдою, відповідями чи справедливістю. Хороший спосіб справді розлютити цілу місиву привидів уже на коротких запалах. На щастя, його в той час не було поруч, а це означало, що мені не потрібно було проявляти самоконтроль, я не був впевнений, що повинен утриматися від того, щоб не вдарити його.
   Один із помічників, після кількох хвилин скигливої суперечки з Нетлі про те, чи варто мені знову бути в тому самому закладі, чи ні, підійшов до рядів ящиків і мляво помахав нам приєднатися до нього. Металева плита вислизнула з глухим гуркотом і коротким, але злим писком.
  Я наполягав на тому, щоб мій поліцейський шофер розповів мені всі деталі справи по дорозі; дав мені на чому зосередитись, окрім Hellspawned-toaster on-wheels, у якому я застряг. Серед цих деталей був той факт, що тіло, яке ми збиралися побачити, було сьомим, якого копи приписували тому самому вбивці чи вбивцям. Їм не вдалося запобігти витоку інформації про злочини в пресу, але вони принаймні поки що тримали масштаби проблеми під капелюхом. Немає сенсу, сказав Нетлі, робити це сенсаційно чи спричиняти паніку, особливо коли вони не були впевнені, що всі смерті пов’язані між собою. Та сама причина смерті та те саме криваве місиво, але жодних доказів того, що жертви були пов’язані будь-яким іншим чином.
  Так, я теж не купив.
  Справа в тому, що бідолаха, на яку я зараз дивився вниз, був номером сьомий, і якщо всі інші дійсно були вбиті так само, наша проблема була ще більшою, як я думав.
  Бачите, на відміну від L King, це тіло було очищено, тому я мав справжнє чітке бачення рани. Його горло виглядало так, ніби він щиро намагався започаткувати нову модну тенденцію краваток із колючого дроту.
  Більше жодних запитань про це, жодних тривог, жодних надій. У нас був вампір. До біса, я майже все ще відчував духовну гниль, що віє від трупа.
  Але я майже цього очікував. Ні, проблема полягала в семи жертвах протягом менш ніж кількох тижнів. Якими б дикими та здичавілими вони не були, носферату не дурні. Вони більше не хочуть привертати увагу, як людей, так і інших, як і більшість істот Потойбіччя.
  Семеро мертвих, так близько один до одного?
  Швидше за все, це була робота не одного вампіра.
  * * *
  Я залишився на деякий час, погортав деякі інші звіти та перевірив ще пару тіл, просто щоб порівняти рани та переконатися, що я на правильному шляху. Не весело і, зрештою, не дуже корисно. Я навіть не міг використати місця злочину, щоб спробувати точно визначити лігво вампірів, не коли мав справу з мисливцями, які можуть перетворюватися на кажанів і туману та харчуватися, як би їм далеко від дому, протягом ночі. Так, я виключив межі, але все одно залишилося більше половини міста.
  Як я вже сказав, не дуже корисно.
  Сонце збиралося лягати спати до того часу, коли я промчав звідти. Я повернувся потягом до свого офісу, ввічливо, але рішуче відмовившись від ще однієї поїздки в ящик для тортур. Я маю на увазі, що L також не викликає сміху, але після флівверу це міг би бути ніжний масаж.
  Крім того, це дало мені час подумати, хоча я не придумав багато чого. Знати напевно, що я мав справу з тим, про що я вже підозрював , було гарним підтвердженням, але це зовсім не допомогло ні з «чому», ні з «що з цим робити». »
  Потім я повернувся на своє місце, і час для роздумів закінчився.
  Коли я ступив у двері, мене накрило навіть не хвилею, а лавиною. Холодний глинистий запах могили. Сморід гнилого м'яса. Більш ніж запахи, це були емоції, духовна сутність розбещеності: відчай самогубця, мокрий від крові жар убивства, біль голоду та безпристрасна радість терплячого мисливця.
  Смерть, розпад, жах і первісне знущання, накинуте на кістки й загорнуте в шкіру, присідає у висохлій мушлі, де колись сяяла душа.
  Вампір.
  У мене завжди було багато свіфта, але я не впевнений, що коли-небудь так швидко витягував чарівну паличку, як у той момент. Я вискочив із дверей, вдарився об тонкий, розтоптаний килим і скочив на ноги. У мене вже був нахил на ньому, закута в тінь, чекаючи в кутку біля картотеки. Я висмоктав ту удачу, яку я міг встигнути за цю частку секунди, перекидаючись через кімнату, а потім кинувся, тримаючи L&G знизу, щоб ударити, як кинджал.
  Як кол.
  Він не зовсім гострий, але майже непорушний, і я досить сильний. Можливо, цього було б достатньо. Можливо, якби я мав час почерпнути більше удачі, ніж у мене, або витягти цю удачу прямо з самої істоти, а не з кімнати навколо нас, удар би взагалі приземлився.
  Але я не мав, і не було. Проклята штука була швидкою, такою швидкою. І набагато сильніше мене. Тильна сторона його долоні вдарила мене прямо під зап’ясток, і вся моя рука майже заніміла від удару. Присягаюся, я відчув, як кістка трохи зігнута , і L&G вилетів з мого кулака, застукав об стіну, перш ніж упасти з тихим ударом.
  Вампір уже посунувся, лише на крок чи два, ставши між моєю чарівною паличкою, але я пішов у іншому напрямку. Я дозволив собі впасти назад, щоб уникнути удару у відповідь, якого очікував, але так і не надійшов, а потім знову перекотився на ноги. Мертве тіло було лише на крок позаду мене, але воно відскочило — я вважаю, радше інстинктивно, ніж справжнє хвилювання, — коли я схопив край ліжка Мерфі, пригорнув до стіни, і жбурнув його вниз із брязкотом і тріском. аварія прямо там, де був мій партнер по танцю.
  Це дало мені секунду, щоб простягнути руку всередину заглиблення за ліжком і витягти свою надійну рапіру. Сталь не паралізувала б вампіра так, як це зробило б дерево, але якщо трохи пощастить (ну, гаразд, багато пощастить), я зможу розрізати його так сильно, щоб утримати його, поки я не натягну свої рукавиці паличка знову.
  Мій перший поштовх глибоко впав у м’ясо лівої руки вампіра, що викликало у мене шипіння мертвого дихання, дозрілого з вологою сморід бойні. На жаль, я не отримав жодної нагоди; його права рука піднялася, молот із холодної плоті, і лезо з дамаської сталі, яке так добре служило мені пару століть, луснуло, як проклята паличка від льодяника.
  Ой, тепер я розпарився! Я дивився на його поворотники, намагаючись працювати швидко; не так легко проникнути в свідомість іншого фейра, як це є людина, не кажучи вже про одного з мертвих, не кажучи вже про того, хто має власний розумовий удар, щоб відкинути назад, але якби я був достатньо швидким …
  Воно відскочило назад, перетнуло весь офіс і ледь-ледь оминуло стелю, перш ніж я встиг бодай бодай зрозуміти якусь ідею. Коли він приземлився, він у відповідь дивився на мене, але сфокусувався біля мого лівого вуха, не встановлюючи зорового контакту. Не зайчик, цей. Я міцніше стиснув руків’я зламаного меча, готовий кинути його, а потім кинутися до L&G…
  «Оберон, зупинись». Його голос був хрипким, хрипінням істоти, яка промовляла крізь жорсткі й зморщені голосові зв’язки. «Я прийшов сюди не для боротьби».
  І я зупинився , здебільшого від шоку. Вампіри не розумні, але вони дикі. Звірі. Нестерпний голод, палаюча лють і холодна ненависть. Багато з них взагалі не розмовляють, і я ніколи не чув, щоб хтось насправді розмовляв або робив щось інше, вбиваючи чи втікаючи, як тільки хтось почав писати.
  Я розглядав його кухоль, так само обережно, щоб не дивитися йому в очі, як і мені. Воно було в’ялим, худим, таким же, як і всі його огидні. Пластівці старої засохлої крові заплямували складки його рота, пожовклий комір, невідомо як давно. Без іклів, не так, як ти думаєш; а не два акуратних маленьких ікла, як Лугосі. Ні, кожен брудний, закривавлений зуб у його пащі був нерівним і зламаним, ідеальним для роздирання шкіри та тканин. Насправді це вже не людські зуби, але вони виглядали так, оскільки ясна відступили, а губи зморщилися, як на будь-якому іншому трупі.
  Коротше кажучи, це виглядало не як якийсь східноєвропейський дворянин чи корпоративна висока подушка, а як те, що насправді був. Як виглядали всі вампіри.
  Жорстокий, що витягся з-під землі, щоб пити кров людей.
  І, мабуть, воно хотіло зі мною щелепити. набрякають.
  «Ти зламав мою рапіру».
  «Ти вдарив мене рапірою».
  «Я… Так, добре. Чесно». Я маю на увазі, що я зробив перший крок. Звісно, у мене були вагомі підстави вважати, що напад — це моя найкраща гра, а саме, що це був клятий вампір , — але я мав це зробити.
  Досі чекаючи найменшого кумедного руху, я пройшов по кімнаті, щоб зібрати Luchtaine & Goodfellow. Потім, навмисне натякаючи не носити цю річ у кобурі, я притулився до стіни.
  «Отже, якщо ти тут не для того, щоб спробувати мене витерти, чому ти тут?»
  «Мене звати Варуджан». Воно—він; Гадаю, якби ми були на місці традиційних імен і підборіддя, як звичайні люди, я мав би піти з ним — теж примостився спиною до стіни, майже віддзеркалюючи мою позицію в кімнаті. «Я прийшов сюди, щоб отримати вашу допомогу».
  Ну гаразд. Якби я мав список можливих відповідей у тому порядку, в якому я їх очікував, це було б десь на сторінці ніколи, безпосередньо перед «Ти вийдеш за мене заміж?»
  Тож, будучи гострим приватним хуем, я відповів: «Що?»
  «Я знаю про вас, Міку Обероне, і про те, що ви робите. Ви знаєте це місто, ви знаєте сторони обох світів, і ви детектив. Ви людина, щоб допомогти мені».
  Ой Це був один із тих днів, коли я справді хотів пити більше, ніж молоко.
  Я не був готовий повірити хоча б одному слову цього, але тоді мене все одно кинув той факт, що я чую хоча б одне слово про це.
  «Перш ніж ми почнемо це робити, — сказав я, частково тому, що мені потрібно було це знати, але й не мав часу на роздуми, — скажи мені, чому б мені просто не встромити чарівну паличку в твоє серце і відпиляв твій клятий чубок бритвою? Вісім загиблих !»
  «Вісім — це не так багато». Потім, перш ніж я встиг вибухнути, сказав: «Але я нікого з них не вбиваю».
  "Чортове кінське пір'я!"
  «Ні, це правда, Обероне. Я в Чикаго недовго. Ось я ще не годую».
  Якщо план цього неживого виродка полягав у тому, щоб змусити мене довіряти всьому, що він сказав, він дуже, дуже збився з курсу.
  «Я не ковтатиму це, бо». Так, можливо, не найкращий вислів для використання з носферату. Що хочеш від мене? «Вас, ходячих трупів, не так багато. Навіть якщо я повірю, що вас у Чикаго більше, вам буде дуже важко переконати мене, що ви не всі з однієї зграї».
  Я не знаю, можливо, я хотів почати бійку. Немає нічого про вампірів, що б не було злим, неприродним. Здавалося , що це погано, усе й усі навколо були брудні від страждань і смерті. Я ледь не задихнувся від гнилі в його аурі. Я зроблю послугу не тільки собі, але й усьому світу, якщо відкладу ту чортову річ.
  А потім…
  «Але ви вже стикалися з іншим. Вампір, але не з мого роду. Не з моєї зграї. Я відчуваю цей запах, пляму на твоїй... сутності. Так?»
  Він не помилився. Я ледь не здув це, це було так смішно, але я не забув.
  «Це був поганий плід. Проклятий кавун».
  — Ти зустрічав багато вампірів, які полюють з кавунами поруч, Обероне?
  Я відкинув образ купи носферату, що повзає лісом з динями на повідках, як зелені гончі, що котяться. Я не був готовий сприймати це як випадковість, оскільки вони всі з’явилися з інтервалом у кілька днів, але я мав принаймні розглянути можливість того, що вони не всі разом.
  «Добре. Пряди мені пряжу, Варуджане.
   «Так».
  Він зупинився, і в кімнаті затихло, як... Ну, знаєте. Я маю на увазі, що жоден із нас не напружувався, не крокував, не метушився, навіть кліпав. У нежиті навіть не було серцебиття.
  — Це почалося кілька днів тому, — нарешті продовжив він. «Я на вантажному судні, перетинаю озеро Мічиган. Я погодувався перед посадкою, тому в екіпажу немає підстав підозрювати, що я на борту. І я хочу, щоб це було так, так? Якщо вони дізнаються про мене або запідозрять щось недобре, це буде незручно».
  Ну добре. Радий знати, що він здатний не вбивати, якщо це незручно .
  «Але через деякий час я починаю чути… Я не знаю, як сказати. Дзвінок. Повістка .​ Але це зовсім не стільки звук. Я чую головою, а не вухами».
  Тепер він привернув мою увагу. Якщо це йшло туди, куди я припускав, у поєднанні з усім, про що лепетав Ебінн, ми всі говорили голландською.
  «Я думаю, я можу проігнорувати це. Дзвінок, він не такий сильний. Але я ніколи раніше не відчував нічого подібного, і тепер мені стало цікаво. Очевидно, я не можу сам залишити човен…»
  Цікаво. Не те, щоб він не міг просто перетнути озеро сам; проточна вода, вампіри, все таке. Ні, він просто припустив, що я вже розумію обмеження його роду.
  «...тому я більше не можу залишити екіпаж сам. Капітан, його легко переконати, тому ми виконуємо заклик. І це приводить нас сюди, до Чикаго».
  — І ти вбив капітана після того, як загіпнотизував його? Я намагався тримати свій тон добрим і доброзичливим, але не буду вдавати, що мені це вдалося.
  «Це приверне увагу, я не хочу. Кажу капітану забути мене».
  Ну, це було приємно...
  «Натомість я годую одного з матросів. Екіпажу буде цікаво, що з ним сталося, але не так багато уваги, як капітану. Крім того, менше уваги в місті, якщо мені не потрібно годувати якийсь час».
   L&G почав ранити мої пальці, вони були так сильно стиснуті.
  «Я не знаходжу нічого корисного. Дзвінок слабкий. Важко знайти, як звук, який ви ледве чуєте, так? Але багато людей розмовляють зі мною, розповідають правду, яку, можливо, хотіли б приховати, і ніколи не згадують мене. Від них я чую про вас. Мік Оберон, вигнаний лорд сідхе . Детектив, який знає Потойбічний і цей. Цей чоловік, я думаю, може відстежити дзвінок. Він може задовольнити мою цікавість; більше того, він може сказати мені, чи це становить небезпеку для мене чи мого роду. І ось я тут».
  «Є магія, — сказав я йому, — заклинання в старих гримуарах, некромантії смертних і фейрів, які можуть викликати вампірів…»
  Варуджан уже хитав головою, дивний людський жест. «Я старий, хоч і не такий, як ти. Я відчував ці чари раніше. Цей дзвінок інший. Слабше, та все ж… Глибше? Більше… можливо, найкраще слово «первісний»?» Він знизав плечима, що виглядало так само недоречно, як і кивок. «Я справді не знаю, як сказати».
  «Натомість придумайте, як це сказати. Чому я маю тобі допомагати?»
  Виродок усміхнувся, показавши ті жахливі зазубрені зуби, і це виглядало на ньому цілком природно. «Тому що ви вже це розслідуєте. Намагаєшся знайти цього вбивцю, і вже думаєш, що, може, він ще один, як я, притягнутий тією ж повісткою. Крім того, ви дивитеся на магію чи силу, що пахне смертю, і думаєте, чи це також пов’язано з тим, що я вам сказав. Ви продовжуватимете робити те, що ви робите, і розповідатимете мені, що знайдете, і я допоможу, де зможу».
  Ну, лайно. З ким він розмовляв ? Очевидно, він відстежив свій шлях до принаймні одного з моїх нелюдських контактів. Немає справжнього сенсу отримувати пару на них за розлив; якби він завдав їм удару, вони б не мали вибору або навіть згадали б про це. І все ж я не був у захваті від того, скільки він накопав.
  Він також не помилився щодо того, куди зайшли мої власні думки. Але хоча він міг здогадатися про питання, над якими я роздумував, він не міг зрозуміти, що я вже працюю над теорією, яка могла б відповісти на них.
  Однак не збирався йому цього казати.
  «Ну, я маю для тебе хороші та погані новини, спорт. Добре те, що так, це пов’язано з усім, у що я вже копаюся. Я можу пообіцяти тобі, що зроблю все можливе, щоб розібратися, і якщо я це зроблю, тобі більше нема про що хвилюватися».
  «І ця погана новина?»
  «Погана новина полягає в тому, що я жодним чином не працюю з кимось із вас, для чи навіть поруч. Ти доклав зусиль, щоб не вбивати в моєму місті, і ти прийшов до мене, тож я дозволю тобі пройти, або махнути, або вилетіти з тих дверей. Але добре слухай, друже. Ти вийди з Чикаго до того, як прийде час знову годуватись, тому що, якщо ти скривдиш хоча б одну душу в цьому місті, я знайду тебе і закину під землю так глибоко, що тобі доведеться залізти, щоб дістатися пекла».
  Я був готовий, щоб він здув свою перуку. Він уже виявив у мільйон разів більше терпіння, ніж будь-який інший носферату, якого я знав. Він збирався спалахнути в пориві гнилої люті, кинутися на мене зубами й цвяхами. У мене був готовий L&G, я зібрав свою волю, щоб отримати від нього якомога більше удачі та сили одним ударом…
  ні. Все, що він зробив, це ще раз посміхнувся. «Ти думаєш про це зараз, Обероне. Скоро ви думатимете інакше. Тоді ми знову поговоримо».
  Одну секунду він був там. Наступний дверний отвір був затягнутий холодною імлою, яка влилася в коридор, як вода, витікала повз телефон і зникла.
  Гадаю, для нього було б не досить мелодраматично просто вийти за кляті двері. Але принаймні ця кімната більше не давала мені відчуття, ніби я задихаюся черв’яками та могильним брудом.
  Я знайшов кілька хвилин, щоб насолодитися звичайним смородом міста, що проникає в мій офіс. Витрачений на це довше, ніж я повинен, відверто; потрібен був час, щоб відпочити. Я був готовий до сварки з нежиттю, зрештою. Це не качиний суп, який виходить від того свого роду гніву — чи страху, якщо я кажу абсолютно чесно.
  Лише коли я нарешті підвівся, я зрозумів, що все ще тримаю L&G. Я засунув його назад у кобуру, нарешті зняв пальто, а потім зібрав зламане лезо своєї рапіри.
  Провів ще кілька хвилин, просто дивлячись на це. Я носив цей меч довгий час, і він провів мене через безліч різних боїв і багато іншого, а також кілька справжніх воєн.
  Чортовий вампір.
  Я пішов до своєї шухляди з дивацтвами й поклав туди дві зламані половинки разом із різними іншими значущими чи містичними дингусами, які я збирав роками. Це не був один із моїх дивних інстинктів, коли я відчуваю, що незабаром щось стане важливим. Я просто не хотів позбутися цього.
  Коли я почав відчувати бажання спустошити всю шухляду, щоб упорядкувати та каталогізувати весь асортимент, я знав, що зволікаю. У мене була поїздка, і я не надто хотів їхати.
  Я зачинив шухляду, підійшов до шафи для документів і засукав рукави сорочки. Як я вже сказав, я сильніший за більшість із вас, але не настільки . Це буде важко.
  Кілька хвилин потрібно було штовхати та розгойдувати цю дурну штуку туди-сюди — було б багато рохкання, потіння та лайок, якби… Ну, знаєте, — але нарешті я пересунув кляту шафу настільки далеко, що міг протиснутися позаду це.
  Пересуваючи його, я виявив дірку, яку я пробив у стіні того дня, коли вперше переїхав до будинку містера Сучека. Моя власна маленька схованка, дупло, куди я запхав кілька дрібниць, які я сподівався ніколи не знадобитися, але знав, що їх краще не викидати. Те, що я шукав — довгий, тонкий пучок, загорнутий у ганчір’я — було прямо зверху, тож мені не довелося копатися в жодному з…
  За винятком того, що це було не правильно зверху, не зовсім. На ньому лежала невелика тріска дерева, може бути, два дюйми завдовжки. Це було свого роду мерехтливий білий колір; природно, я маю на увазі, не з фарбою чи причиною віку чи чимось іншим.
  Як, в ім’я Дагди, це потрапило туди? Цю шафу не пересували роками. Чи я сам його туди впустив? Якщо так, то чому, і чому, чорт візьми, я не міг пригадати…
  Електричний вентилятор пискнув один раз і почав повільно обертатися назад. У передпокої повітродувка випустила півкільця, а у ванній дзеркало голосно тріснуло, наче 22-й калібр. Наді мною — як ви вже здогадалися — лампочка блимнула й потьмяніла.
  Спокійно. Спокійно, Мік. Розташуватися. Спокійно…
  Останнє заїкання, і лампочка повернулася до нормального стану. Вентилятор сповільнився і зупинився. І я залишився витріщитися, як ідіот, із шматком дерева в руці.
  Тепер двічі. Двічі це траплялося, коли я не був злий або був на межі втрати контролю. Що зі мною відбувалося ? Ні в якому разі це не був лише продукт того прокляття невдачі, з яким я боровся, чи не так?
  Я ненавидів відкладати це вбік, ненавидів відсутність відповідей, але я не збирався їх копати прямо зараз, і роздумувати над цим було начебто не створювати додаткових проблем. Дуже обережно, щоб не думати про це надто багато, я поклав шматок дерева назад у яму й дістав посилку, за якою йшов спочатку. Поклавши його на стіл, я повернувся до своїх запасів і зібрав кілька речей.
  Незалежно від того, належала прокляття Орсола чи ні, відповідальна вона за ці «епізоди» чи ні, я стримував її лише тим, що вживав належних заходів. Напевно, час оновити їх, про всяк випадок.
  Тож я підмела кімнату, гомілки (це для вас проти годинникової стрілки), потім викинула пил і волокна килима з дверей. Наповнив кишеню жолудями, врятованими від весни, і кинув сіль через ліве плече в чотири сторони. І так далі.
  Сподіваюся, те, що трапилося з дзеркалом, не враховується як те, що я його розбив. Це була б додаткова порція нещастя, яка мені не потрібна.
   Покінчивши з цією халепою, я повернув картотеку туди, де вона мала бути (більш-менш), і нарешті, після останньої хвилини зволікання, розгорнув посилку на своєму столі.
  Одна з останніх моїх домашніх реліквій. Я маю на увазі мій перший дім.
  Він був трохи коротший за рапіру, але ширший — у основі, так, але особливо біля кінчика, де він спалахував майже у формі листя. Не мав особливої хрестовини, лише форму підкови, дещо товщу за сам клинок. У ньому немає ані трохи сталі, ані навіть заліза (не те, щоб я все одно володів залізною зброєю); коли це було викувано, залізо навіть не було відкрито. Чиста бронза, за винятком дерев’яної рукояті, але з достатніми чарами фейрів, які зробили її гострішою та міцнішою за сучасну сталь.
  Студенти, які вивчають кельтську історію, мали б із цим повний день. Я, враховуючи пов’язані з ним спогади — не лише про те, що я з ним зробив так давно, а й про те, ким я був, — я сподівався більше ніколи не побачити його.
  Я швидко оглянув його, хоча й знав, що магія захистить його від пошкоджень навіть через стільки часу, а потім засунув його назад у піхви й одягнув під пальто. Двічі перевірив L&G у власній кобурі, і тоді не залишилося нічого іншого, як це зробити.
  Я підійшов до порослого пліснявою кутка з іншого боку офісу й відійшов убік.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ШОСТИЙ
  АІ ось я знову був, одне з моїх найменш улюблених місць у двох світах.
  Було не так багатолюдно, як минулого разу, коли я відвідав, завдяки сильним снігопадам, але це просто означало, що шум був оглушливим, а не смертельним. Багато натовпу були смертними, їхні вирази обличчя були трохи млявими, живучи в напівсвіті мрій, Ельфам стає для більшості людей настільки нудним, щоб їсти чи пити все, що їм пропонують. Вони тягали ящики, надсилали повідомлення або виконували будь-яку чорну роботу, з якою їхні «господарі» Фейри не могли турбуватися.
  Проте тут теж чимала кількість фей. Таке з’єднання мало надто велике значення, щоб залишити більшу частину рабам. (Ні, тутешніх людей це не дуже хвилює, коли ви називаєте їхніх смертних домашніх улюбленців «рабами». Не можу сказати, що мене дуже хвилює, що їм цікаво.) Фейри всіх видів і розмірів, які тільки можна уявити, від дванадцяти дюймів до дванадцяти футів ; дві ноги або чотири; руки, хвости і крила; шкіра, волосся, шерсть і листя; говорити, кричати і співати.
  Але всі Благі, за винятком кількох важливих в’язнів.
  Усе, чого ви очікуєте від мерії Чикаго.
  Ну а мерія нашого Чикаго.
  І в усьому цьому галасі, у всьому цьому натовпі, у всій цій суміші дивного, дикого, прекрасного й огидного, здогадайтеся, на кого дивилися найбільше.
   ні справді Вгадай.
  Не зрозумійте мене неправильно, це не те, що моя репутація настільки поширена, що всі тут мене знали. Їх достатньо, щоб я став помітним.
  Хоча це було просто чудово. Хоч раз я хотів, щоб мене помітили.
  Я стояв біля масивного столу з червоного дерева у передпокої, навпроти портьє мерії. Лепрекон у шикарному лахмітті й окулярах із золотою оправою, вона була або тією самою секретаркою, з якою я зіткнувся минулого разу, коли був тут, або досить схожою на неї, вони могли бути сестрами.
  Припускаючи, що я міг судити по виразу цілковитої відрази, який мерехтів за її окулярами, типу виразу, який зазвичай призначають, коли в омлеті знайдеш мертву плотву чи піксі, я збирався вдарити першу.
  «Гей, лялько».
  «Ні. Будь ласка, залиште».
  «Ви навіть не чули мого запитання».
  Вона зітхнула — я знав, що це був навмисний вияв презирства, оскільки, як і ми, сидхе , лепрекони зазвичай цього не роблять — і дуже акуратно склала руки на столі. «Дуже добре, містере Оберон. Запитай».
  «Чи є шанс, що я побачу суддю Сієн Бхеару чи начальника Лорелліна? Я знаю, що зазвичай потрібні місяці, щоб отримати аудиторію, але це дуже терміново».
  «І це ваш повний запит?»
  «Так?»
  «Тож можу я відповісти зараз?»
  «Так. Це навіть очікувалося».
  «Ні. Будь ласка, залиште».
  Ну, я прямо в це потрапив, чи не так?
  Ось чому я не так сильно заперечував, що привернув увагу по дорозі. Минулого разу, коли мені довелося побувати в одному з наймогутніших представників чиказького Сілі Корту, я влаштував достатньо шуму, щоб Немає причин не спробувати ще раз.
  Звісно, минулого разу я намагався побачити когось із нижчих суддів, а не самих їхніх величностей, але цього разу мені довелося працювати не лише зі своїм чарівним я.
  «Дивись, сестро…»
  «Мені доведеться викликати охорону, містере Оберон?»
  «Вони захочуть мене бачити». Я не кричав, але й не намагався стишати голос. Я знав, навіть у шумі, що велика частина кімнати навколо нас добре чує мене. «Йдеться про розслідування Ебінна. Це велика справа, чи не так? Вони поставили на це свій найкращий член, навіть відправили її в світ смертних. Напевно, вони хочуть знати, чого я навчився».
  «Містер Оберон..."
  «І я повинен зрозуміти, вони хочуть, щоб це було мовчазно, оскільки вони послали лише її, а не всю команду, як минулого разу. Вони непомітні — у всякому разі для них».
  «Містер Оберон!»
  «Або, я не знаю, можливо, вони її не прислали. Можливо, великий детектив Ебінн пішов із-за шахрая, а суд нічого не знає. Маю зрозуміти, що це було б незручно, якби це стало відомо. Але привіт, ми можемо продовжувати щелепи про це. Тут можна довіряти кожній душі, чи не так? Це не так, якби хтось міг мати якісь політичні мотиви, щоб хотіти збити їхні величності чи…»
  Я відчув, як вони маячать позаду мене, перш ніж хтось із них сказав хоч слово.
  «...два». Я повернувся, повільно й обережно.
  Один був спрігганом, як Слахаун у Ламбтон Вормі, тільки цей гінк був громіздким і тримав його лісову бороду під кращим контролем. Злегка. На даний момент він був у своєму повному зрості або близько до нього, височів наді мною майже на чотири фути.
  Другий був нижчим за мене, вдвічі нижчим за нинішній зріст Спріггана. На ньому був капюшон, але я бачив лише кінчик довгого носа та густу бороду, що стирчала з тіні, і хоча він і пальцем на мене не торкнувся, щось у ньому було просто... важким. Твердий. Ніби він був лише видимим виступом чогось здебільшого духовного і набагато вагомішого, ніж ви могли навіть уявити.
  Халтія . Точніше один із вуорен вакі , народу гори, охоронця пагорбів і каменю. Ймовірно, у цьому випадку це був конкретний камінь, використаний для будівництва ратуші, і це зробило б його людиною, з якою я міг би впоратися без зайвих проблем деінде, але не з кимось, з ким би я хотів посваритися прямо тут.
  «Правильно. Тоді я просто відштовхнуся, — сказав я.
  «Справді», — сказала портьє, і вона була недостатньо професійною — або їй просто було байдуже — щоб приховати злорадство в своєму тоні. «Ці джентльмени супроводжуватимуть вас, якщо вам знадобиться допомога… штовхання».
  Вони й далі не сказали ні слова, лише супроводжували мене до дверей, що оберталися, і спостерігали, як я знову виходжу на легкий снігопад. А потім вони продовжували спостерігати, мабуть, щоб переконатися, що я продовжую тримати щиколотки. Немає жодного реального шансу повернутися до них, і навіть якби я мав, я не був упевнений, що це принесе користь. Схоже, я мав придумати щось набагато витонченіше, ніж прямий підхід.
  Можливо, намагатися віднести це до Сієн Бхеари чи Лорелліну було навіть не розумним кроком, але я не міг придумати кращого. Мені потрібен був хтось зі справжнім глибоким знанням магії та історії, щоб сказати мені, чи я взагалі на правильному шляху, чи вся ця лінія розслідування була поїздкою за печивом. Думка, яку я придумав, була просто смішною, але… таємничий виклик Варуджана, присутність інших вампірів одночасно, кляті кавуни… Більше нічого не підходить. Я мав знати, чи це взагалі можливо.
  Ні в якому разі я не збирався йти з цим до Невидимих, не знаючи, як вони вже загорнуті в це, не тоді, коли я вже був винен Юді. І в той час, як у кількох інших благородних, напевно, було те, що мені було потрібно, я також не хотів виходити з цього через борги . З членами королівської сім’ї я міг би принаймні довести, що нам потрібно співпрацювати на благо міста, а не розглядати це як особисту послугу.
   Але це не вийде, якби я навіть не зміг зайти, щоб побачити їх.
  Я пройшов, мабуть, півкварталу і все ще обмірковував варіанти, коли хтось з’явився з сірого снігу поруч зі мною. Aes sidhe , як я, але набагато молодша. І під його важким шльопачем я бачив той самий формальний одяг, який був звичайним для штатного персоналу та бігунів мерії.
  — Будь ласка, йдіть за мною, містере Оберон. Запрошення надійшло лише після того, як він швидко озирнувся навколо, ніби перевіряв, чи ніхто — або принаймні ніхто важливий — не має на нас ухилу. Оскільки мені не було чим зайнятися, а він викликав мій інтерес, я пішов слідом.
  Він повів у тому напрямку, куди я прийшов, або досить близько до нього. Ми пішли маленькою вуличкою, підійшовши до Зали збоку. Зрештою він зупинився перед шматком мармуру, який нічим не відрізнявся від будь-якого іншого мармуру, і кінчиком пальця провів візерунок у смугах.
  Нічого очевидного не змінилося, але він ще раз махнув мені слідувати за ним, а потім ступив крізь камінь, наче це був просто густий туман.
  Ну, добре. Я здогадувався, що там були таємні шляхи до міської ратуші та виходу з неї, але я ніколи не думав, що насправді їх побачу, не кажучи вже про те, щоб ним скористатися.
  Але я це зробив, і після кількох інших уривків і поворотів, які не варті слів, щоб розповісти, я опинився в шикарній вітальні. Дивани з подушками з гусячого пуху, столик із червоного дерева з графинами із золота, срібла та малиновими фруктовими соками, книжкові шафи, наповнені фоліантами з підсвічуванням вручну, що датуються давнішими часами в більшості країн.
  Не те, щоб я мав час сісти на кейстер і розслабитися, оскільки я був не один у кімнаті. «Шеф» Лореллін, королева благородного двору Чикаго, чекала на мене.
  Чи потрібно мені казати тобі, що вона була красива? Звичайно, вона була. Ми феї, вона королівська особа, і ми нічого не робимо навпіл. Волосся від сонячного світла, смарагдові очі, вербові, але повні сили, бла, бла, бла. Усе це ви чули в казках.
   Але це була порожня краса, принаймні для мене. Холодний. Як витвір мистецтва, а не людина.
  Хоч би якою вона була, вона була старою, магічною та володіла більшою владою серед фей, ніж будь-хто, з ким я мав справу з часів двору мого двоюрідного брата. Я вклонився — глибоко, з розмахом, і лише трохи саркастично.
  «Ваша величність».
  У неї нічого з цього не було.
  «Я мав би вас заарештувати й ув’язнити на триста років!» Її голос… Ну, він відповідав її зовнішності.
  "Ем, для чого?"
  «За те, що це загострення!» Присягаюся, вона мало не прошипіла, ступивши назустріч мені. — Ти занадто довго провів зі смертними, Обероне. Не забувайте, в якому світі ви зараз! Ми могли б віддати перевагу законній підставі ув’язнити вас, але насправді вона нам не потрібна !»
  Принаймні вона називала мене «Обероном». Лотті, високій подушці в Благому дворі, не дуже подобається, що я взяв ім’я свого двоюрідного брата, тому відмовляюся використовувати його. До біса, вона, мабуть, теж не була в захваті від цього, але вона завжди була справжньою шанувальником етикету.
  «Добре, правда, — сказав я, — але тоді ти не дізнаєшся того, що я знаю».
  «О, ти б говорив. Зрештою».
  Нічого собі Вона була справді розпарена.
  «Можливо. Але не найближчим часом. І коли б я це зробив, я б не був у настрої чи стані, щоб допомогти тобі з цією ситуацією, чи не так?»
  «Нам не потрібна твоя допомога, Обероне!»
  «Звичайно. Ось чому я стою тут, у вашій приватній кімнаті для зустрічей за таємним проходом». Потім, перш ніж вона встигла роздути свою перуку, «Давай, ваша величність. Я більше не член суду. Я тут не тягнуся, тож не потрібно зберігати зі мною обличчя. Давайте припинимо сварку і просто перейдемо до тієї частини, де ми з’ясуємо, як працювати разом».
  Лауреллін стояла нерухомо, насуплена статуя, майже півгодини за хвилину до... «Добре. Сісти. Випийте, якщо хочете».
  Вона, мабуть, побачила щось на моїй чашці, спалах сумніву, який я не міг приховати, чи, можливо, вона просто вловила його подих у моїй аурі, тому що її погляд став ще сильнішим. «За кого ти мене вважаєш, Обероне? Я не один із невидимих головорізів, з якими тобі надто комфортно тримати компанію. Я не граю в такі шулерські ігри».
  Я не міг вдіяти. Я все ще вагався.
  В її очах спалахнув вогонь — і я не метафоричний, — але вона кивнула. «Дуже добре. Ця закуска пропонується без умов. Їж і пий вільно, і нічого мені не повинен».
  Що вони кажуть? Це не параноя, якщо вони справді хочуть отримати вас?
  «Дякую, ваша величність». Я сів і налив собі склянку чогось із фруктів, про які ви ніколи не чули, які вимерли протягом століть.
  На смак нагадував яблучний сік.
  Я маю на увазі, не зрозумійте мене неправильно, дійсно, неймовірно хороший яблучний сік. Але все ж яблука.
  Вона теж взяла склянку, трохи покрутила нею, а потім зробила справжній вишуканий ковток. Закуска як театр. Я не міг дочекатися, щоб піти.
  Я також вирішив, що не можу дочекатися, поки вона вирішить найдраматичніший спосіб почати мене смажити.
  «Отже, Ебінн працює на вас над цим? Або вона сама по собі? Я ніколи раніше не знав, щоб вона працювала без команди».
  Погляди королеви — вибачте, «вождя» — звузилися, і я думаю, що вона могла уявити, як розчавить мене повіками. «Усе, що робить детектив Ебінн, робиться від імені благого суду».
  Це була не тільки не відповідь, але це була більш-менш та сама відповідь «не-відповідь», яку я отримав від самої Бін Сіде . Тут ми почали дуже гарно.
  «З усією повагою, — почав я, — якщо ти не збираєшся…»
  «Ви тут, щоб відповісти на мої запитання. Тоді, якщо я вважаю, що це в інтересах кожного, я можу відповісти на ваші».
  Я починав злитися. Це був час, якого навіть у неї ніколи не було говорив зі мною так, і так, я відмовився від усього цього за власним бажанням, але… «Можливо, тому ваш лакей повернув мене назад, але я прийшов не для цього».
  «Чому ти прийшов, це ні…» Вона замовкла, насупилася, обережно поставила склянку на стіл. «Гаразд, Обероне. Чому ви шукали мене саме? Останнім часом ви досить часто брали участь у судових справах, але ніколи не вимагали королівської аудієнції.
  «Тому що не так багато людей, які мають знання, щоб сказати мені, чи ця дика теорія, яку я придумав, є цілковитою дурницею, чи є хоч найменший шанс, що я щось натрапив. Ви або його величність були тими, хто, на мою думку, міг би це зробити, а не зв’язувати мене мережею послуг».
  «Я бачу». Ще одна пауза, потім: «Розкажи мені все».
  І я зробив. Я маю на увазі, я пропустив речі з Ottatis, але я розлив майже все інше. Ебінн та її смертельні видіння — про які, на мою думку, Лореллін, мабуть, уже знала, але все одно описала — разом із іншими дивними подіями в місті, тілами та закінчуючи Варуджаном.
  Коли я закінчив, вона виглядала стурбованою, і це було добре; вона повинна була хвилюватися. Нічого з цього не могло означати нічого позитивного.
  — А ця твоя теорія? — запитала вона.
  Це була складна частина. Якби вона вирішила, що я божевільний, я більше нічого від неї не добував би. Але я мав знати, чи це можливо.
  «Вампіри, — почав я, — це ніби «наполовину фейри». Це тіла...
  «Я знаю, що таке вампіри, Обероне!»
  Я підняв обидві руки долонями вперед. — Я знаю, ваша величність. Я не хочу образити. Але, будь ласка, прослідкуйте за мною. Моє уявлення значною мірою вкорінене в їхній природі».
  «Добре. Давай».
  «Людські тіла, які померли внаслідок справжнього емоційного насильства, особливо самогубства, час від часу залишаються відкритими для поселення певного роду духів фей. Або тіла, убиті іншими вампірами, звичайно. Коли ця сутність населяє труп, саме тоді він повстає, маючи доступ до деяких спогадів людини, але абсолютно нової — і цілком хижої — душі.
  «Тепер ми знаємо, що небагато некромантів, справді могутніх, розробили ритуали виклику або навіть контролю над вампірами. Але це не з тих. Отже...
  «Чи можливо, щоб хтось розробив магію, щоб викликати або контролювати духів ? Суть того, що стане вампіром?»
  Лореллін витріщилася на мене так, наче я щойно витер носа об її речі, про які не можна згадувати. «Це безумство».
  — Тоді ти кажеш, що це неможливо?
  «Оберон, ці духи… З практичної точки зору вони несправжні! У них немає окремого, вимірюваного існування, немає буття, особистості, влади. Вони не більше ніж фрагменти більшого тіла чистої ефірної сутності! Ви говорите про еквівалент виклику та опису кошмару ще до того, як смертний навіть наснився! Так, потенціал для цього конкретного кошмару існує в його думках, але як річ сама по собі вона ще не існує!»
  «Я розумію, що це малоймовірно, непросто. Що цього ніколи не було зроблено, що ми можемо не мати найменшого поняття, як це можна зробити. Але враховуючи все, що ви знаєте про магію, все, що ви дізналися, бачили, навіть про що чули, аж до найпростіших фундаментальних теорій… У крайньому випадку, за найбожевільніших і найдикіших обставин, це можливо ?»
  «Ні! Це... — Вона замовкла. Уперше з тих пір, як я пройшов крізь ці двері, її величність, здавалося, лише на один дотик зменшилася, і кілька секунд вона не зустрічала мого погляду. «Чесно кажучи, не знаю».
  Ну, це означало, що мені поки що не потрібно було починати все спочатку, але, кажу вам, як правильно? Думаю, я був би щасливіший, якби вона залишилася без .
  «Але навіть якщо я визнаю, що така річ здійсненна, — продовжила вона, і поза, і тон знову зміцніли, — це навряд чи означає, що ти переслідуєш життєздатну перевагу з цією… цією фантазією. Цього ніколи не робили, немає відомих способів зробити це, і навряд чи це навіть щось досягне! Така магія все одно не дасть відьмаку реального контролю над утвореними вампірами. Який сенс?»
  «Я ще не знаю. Можливо, це лише перший крок. Існують інші некромантії, які пропонують певний вплив на вампірів, так? Але в будь-якому випадку я не вважаю це настільки неймовірним, як ви».
  «А чому це?»
  «По-перше, — сказав я, ставлячи їх на пальцях, — ми отримали дзвінок, який, згідно з нашими очевидцями, може почути лише носферату, але який не є достатньо сильним, щоб змусити їх щось зробити. По-друге, ми маємо достатньо трупів, щоб припустити невелику жменьку вампірів у Чикаго, але вони не всі належать до однієї зграї, що майже нечувано. Три, кавуни. Вампір проклятий кавуни, ваша величність. Щось настільки рідкісне, що навіть я вважав, що це чистий хокум, і що є лише міфом в одній крихітній частині Східної Європи. І по-четверте, яку б моторошну магію смерті не нюхав твій зламаний біб Сідхе. Все в Чикаго, все за кілька тижнів.
  «Тож, можливо, це заклинання як таке, а може, й ні, але я б сказав, що щось приваблює цих довампірських духів у аномально великій кількості, так? Я насправді не розумію, як щось інше відповідає фактам».
  Лореллін, первісна і справжня королева Чикаго, виглядала так, ніби хотіла плюнути. «Ні», — зізналася вона. «Ні, мабуть, я теж не можу».
  Кожен з нас зробив ще по кілька ковтків, поглинаючи сказане.
  — Добре, детективе, — сказала вона, витираючи губи шовковою — так, шовковою — серветкою. «Як ви рекомендуєте нам діяти?»
  «Ну, само собою зрозуміло, що ми повинні визначити, хто відповідальний і чому».
  «Так, має».
  хех «Почнемо з того, що ми, ймовірно, шукаємо смертного окультиста. Я маю на увазі, ми не можемо виключати фейрі, і це було б погано робити забагато припущень, але просто розігруючи шанси, наш поганий хлопець, швидше за все, людина».
  «І як ви дійшли такого висновку?»
  «Тому що, як ви сказали, цього ніколи раніше не робили. І коли ви маєте справу з абсолютно новою ідеєю, ну..."
  Все, що я міг зробити, це знизати плечима, коли вона сердито дивилася на мене. Звичайно, деякі люди є винятками з правил, але ні для кого не секрет, що ми, Фейрі, загалом більше імітуємо, ніж новатори. Щоб побачити це, вам потрібно лише подивитися, як ми структуруємо наше суспільство, цілу смішну установку «муніципальна влада проти організованого натовпу», яку створили Благородні та Неблаговірні суди в Чикаго. Хоча, можливо, відкрито говорити про це не ввічливо.
  «Якщо припустити, що це так, — холодно сказала Лореллін, — для цього знадобиться смертний із жахливо глибоким розумінням містики й окультизму. Невже на іншому кінці Чикаго справді є такі обізнані й могутні люди?»
  «Так, деякі».
  Орсола Мальдера була моєю підозрюваною номер один, звичайно. Нічого дивного. Але чи дозволили б її безглузді релігійні уявлення навіть спілкуватися з вампірами та темними духами? Вона майже відкинула мене як якесь нечестиве чудовисько — я маю на увазі, ще до того, як ми почали намагатися каркати одне одного, — але я не мав першого уявлення, як працює розум тієї божевільної старої жінки.
  Але я не міг дозволити собі занадто зациклюватися, і вона була не єдиною можливістю. У Дена Баскіна було достатньо старих писань, гримуарів і потужних реліквій, щоб він міг наштовхнутися на щось небезпечне, на те, що він був надто великим аматором, щоб зрозуміти, що йому не варто возитися з цим. А як щодо Сола Флейшера? Я зіткнувся з ним лише один раз, над Нессумонту. Я й гадки не мав, наскільки потужною була його кабалістична магія, чи був він взагалі здатний на щось подібне.
  І горіхи, це були лише ті три, про які я знав. Могли б бути інші; можливо , ні, але я не міг цього виключити. Або це зрештою, міг би бути фейром, з більшою творчою схильністю, ніж більшість із нас, і схильністю до духовної чи магії смерті…
  У мене почала боліти голова.
  «Що для цього потрібно?» запитав я. «Я маю на увазі, щоб хтось це зробив?»
  «Хм». Я дозволив їй поміркувати над цим для заклинання. Так би мовити. «Конкретні інгредієнти можуть різко відрізнятися, якщо вони мають сильний символічний зв’язок зі смертю чи нежиттю. Кістки, могильний бруд, стара похоронна упаковка. Кров, звичайно. Список довгий».
  «Тож неможливо вистежити когось на основі цього».
  «Малоймовірно». Більше пауз для роздумів. «Жертва, майже напевно. Людське життя. Насправді, ймовірно, кілька життів. Я не можу сказати напевно, не знаючи точно, скільки сили вимагає такий ритуал. Боюся, теж не надто допоможе, якщо ви не вірите, що можете вибрати ритуальне жертвоприношення серед усіх жорстоких убивств Чикаго.
  «Я хороший, ваша величність, але я не дуже » .
  «Шокуюче. Мені здається, місце проведення обряду також мало б значення. Так само символічно, як і компоненти. Кладовище було б найочевиднішим вибором, але навряд чи єдиним. Наприклад, церква чи інше місце релігійного значення, яке більше не освячується».
  Я не міг не згадати про битву з Орсолою в обвуглених руїнах Санта-Марія-Аддолората. Так, я не хотів надто зациклюватися на своїх припущеннях, але це точно звучало все більше й більше як її бенкет.
  Тон Лореллін не змінився, коли ми розглядали можливості, але вона була схвильована. Хоча вона талановито придушувала будь-які ознаки своїх внутрішніх почуттів, я відчував це в її аурі.
  «Що вас бентежить, ваша величність?»
  «Я постійно повертаюся до того факту, що якщо ми маємо рацію щодо того, що відбувається, то маємо справу з окультистом не тільки з великими знаннями, але й з великою уявою. Хтось бажає спробувати магію, яку, наскільки я знаю, ніколи не пробували. І хто готовий мати справу з воістину темними силами. Мені дуже не подобається думка про те, що хтось такий безконтрольно бігає в моєму місті…»
  Ваше місто?
  «...але більше того, я дуже хвилююся через те, що може статися, якщо ця людина зробить помилку».
  Ой, тепер була весела думка.
  «У Чикаго вже відбувається достатньо, — закінчила вона, — чого я не розумію».
  Це була моя уява чи вона трохи уважніше дивилася на мене, коли це сказала? Вона говорила про щось, до чого я був залучений?
  Вона говорила про Адаліну?
  Коли, в біса, моє життя стало таким складним?
  Оскільки я не надто прагнув до цієї теми, я придумав ще кілька запитань про це гіпотетичне «заклинання духу вампіра». Ми перекинулися ще кількома поняттями, створили кілька теорій, жодна з яких не дала помітного значення. Суть була в тому, що ми обговорили все, що могли. Для цього не було нічого іншого, крім того, щоб я перевірив, чи не зможу я розкопати якийсь міцний наркотик, спробувати перетворити деякі з цих теорій на факти та сподіватися, що це приведе мене до «хто» або принаймні до «чому» і «що далі».
  Я поставив ще один напій, ввічливо поклонився та попрощався, і був на півдорозі до дверей, коли…
  «Оберон?»
  Я зупинився, повернувся. — Ваша величність?
  Хоча вона важко працювала, щоб приховати це, вагання та невпевненість додали гіркуватий відтінок її аурі. Якби вона була людиною, вона б стискала рукавиці або, можливо, працювала щелепою, нічого не кажучи.
  «Я… стурбований причетністю Ебінна до цієї справи».
  «Як це? Ви сказали, що вона діяла як офіційна».
   «Справді так, але вона стала, ну, надмірно захоплена цією справою. Саме вона першою привернула нашу увагу до проблеми, першою повідомила про смертельну сутність, яку вона відчула, і навіть тоді її прагнення переслідувати це було трохи вражаючим. Я відчув те саме від неї, коли вона наполягала на дозволі продовжити справу у смертному світі. Вона була різкою у своїх повідомленнях і пропустила кілька запланованих звітів. Це, м’яко кажучи, на неї не схоже».
  Так, я скажу. Зазвичай, коли справа доходила до правил і процедур, детектив Бін-сідхе був накручений щільніше, ніж двергрів кишеньковий годинник.
  «Я ціную повідомлення, ваша величність. Ну, я думаю. Чому ви мені навіюєте, ваша величність?»
  — Це рішення я приймаю нелегко, Обероне. Але я поняття не маю , чому Ебінн так захоплена цією справою, і оскільки вона в потенційно скомпрометованому стані — і якщо припустити, що наші припущення мають рацію, — я так само не знаю, як вона відреагує на цього опонента непередбачуваний і поза її досвідом».
  «Добре. звичайно Я можу це зрозуміти. Але я все одно не зовсім розумію, чому ти зізнаєшся в цьому…
  «Тому що тобі потрібно бути готовим втрутитися і завершити роботу, якщо вона не зможе, або прибрати будь-які... залишкові пошкодження. Тепер, коли ви самі взяли участь у цій справі, і тепер, коли я знайшов час, щоб допомогти вам у цьому, я очікую, що ви діятимете від імені Благого Суду, якщо це виникне необхідність».
  Я не думав, що слово «не цікавить» буде дуже добре, і це не те, що вона помилялася. Я брав участь сам. Отже, «Так, добре. Я подбаю про те, щоб це не обійшло вас у відповідь, якщо я зможу це впоратися».
  «Добре».
  Я пройшов три чверті шляху до дверей, коли…
  «Оберон!»
  Я знову зупинився, знову повернувся. «Так, ваша величність?»
  Тепер вона була справою, її аура була такою ж холодною й майже безбарвною стіною, як зазвичай. «Це вдвічі більше, ніж ти залякували та продиралися до аудиторії з особою, яка має владу та вплив у Суді, не проходячи належних каналів. Це на два більше, ніж дозволено більшості, і це останнє , що вам буде дозволено. Спробуй ще раз, і мене не хвилює, які можуть бути обставини, ти постанеш перед судом і опинишся у в’язниці — у кращому випадку.
  «Ви можете йти».
  Останнє було відверто непотрібним, оскільки я вже був на шляху, але я не здогадувався, що вказати це було мудрим вибором. Я також не дуже думав, що вона жартує щодо наслідків, якщо я знову зроблю такий трюк.
  Не маючи більше нічого сказати, що принесло б нам користь, я втретє підійшов до дверей і подерся.
  * * *
  Я був, мабуть, за півмилі від мерії, голова й плечі вкриті легким сніговим порошином, коли я побачив, як вони гуркочуть вулицею, і попрямував у свій бік.
  Чорна карета. Потьмяніла срібна обробка. Темноволосі та злі коні, які, судячи з того, що я міг зрозуміти на цій відстані, могли бути келпі, а могли й ні.
  Я вже згадував раніше, що нечувано знайти Невидимого на території Благих, або навпаки. Дипломатичні місії, або фейрі, що ведуть справи на різних сторонах, або навіть час від часу дружнє спілкування; Ви знаходите дивних друзів і стосунки між двома сторонами. Однак це досить рідко, щоб привернути вашу увагу. Особливо, коли ти просто опинився в центрі розслідування, яке випадково стосується великих імен у Суді, і ти просто випадково посварився з кількома червоношапками не так давно.
  Я пішов швидше. Вагон усе закривався.
  Я звернув з головного проспекту. Карета повернула за мною.
  Горіхи.
  Це все ще могла бути випадковість. Вони, як правило, слідкують за мною, особливо з тим прокляттям, що завжди ховається на задньому плані незалежно від того, наскільки ретельно я захищав себе від цього.
  З іншого боку — більш ймовірна сторона — вони могли стріляти за мене. Ні в якому разі вони б відкрито не напали на мене так глибоко в дерні Благих, але напад був не найстрашнішою можливістю.
  Вони могли бути тут, щоб відвідати мій маркер із Queen Mob.
  У найкращому випадку це означало, що Юді хотів від мене чогось великого, чогось, чого я, ймовірно, не хотів би робити, і що віддаляло б мене від цієї халепи з Ебінном і вампірами на довше, ніж я міг дозволити собі бути далеко.
  У гіршому? Вона хотіла, щоб я допоміг їй щось пов’язане зі справою — або з Адаліною. І незважаючи на наслідки, я не зроблю це, або зроблю себе клятвопорушником.
  Справжні, справжні неприємні речі трапляються з Фейрі, які порушують клятву. Досить огидно, що, якби я вирішив… я міг би зробити що завгодно, у тому числі віддати бідолашну дівчинку-перемінницю, щоб уникнути цього.
  Не думай про мене через це, якщо хочеш. Ви поняття не маєте. Ви справді ні.
  На щастя, це все ще залишало мені один вихід.
  Я побіг.
  Я біг так, ніби ніколи не пам’ятав, щоб бігати, збиваючи за собою бризки снігу. Я прогинався кожною вузькою вуличкою, будь-якою іншою, яка вважалася досить тісною, щоб карета не могла проїхати. Я робив дикі, випадкові повороти; перестрибнув кілька парканів, заліз у пару вікон. Я навіть увірвався через задні двері квартири якогось бідолашного брата, перекинувши його обідній стіл, а потім вийшов через передні. Його приятель cu sidhe переслідував мене кілька кварталів, гавкаючи, поки не вирішив, що холод на його лапах не вартий.
  Я відчував… Я не знаю, як це описати. Холод обтягнув мою душу, як прохолодний вітерець, що тягне мене замість дмухати, і я затремтів. Навіть намагатися не дати їм дати присягу таким чином було небезпечно, можливо, могло привернути увагу до кошмарних речей, які неминуче відбудуться, якщо я справді порушу слово.
  Але я продовжував, і це зникло через кілька.
  Можливо, Невидимі просто не планували, щоб я звільнився таким чином, і я застав їх зненацька, або, можливо, вони не знали, де знайти кільце поганки, яке позначало Шлях назад до мого кабінету у світі смертних. (Я сподівався, що це останнє. Я намагався зберегти в таємниці цю особливу каблучку, але ніколи не знаєш). сиділи в центрі міста, дивуючись несамовитому сидхе , який просто втік, коли їх тільки побачив.
  У будь-якому випадку, ніхто не чекав між мною та дорогою додому, тому я залишався вільним, щоб дістати свій кейстер з Ельфама та повернутися до свого офісу, свого столу, величезної склянки теплого молока та ціла купа питань без відповіді.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ СЬОМИЙ
  Юти маєш хоч якесь уявлення, скільки кладовищ у Чикаго?
  Я теж. Я не врахований. Але я можу вам сказати, що це ціла купа, і жертви вампірів не були достатньо зосереджені в одному місці, щоб звузити його.
  До біса, можливо, я шукав навіть не кладовище. Це могла бути стара церква, місце масових вбивств або дюжина інших чудових місць. Якби я обшукав кожну з них одну за одною і сподівався, що знайшов або підібрав щось навмання, тоді «смертельна магія», яку відчув Ебінн, полягала б у тому, що я приклав чарівну паличку до голови й утік, щоб втекти від нудьга.
  Мабуть, краще знайти інший підхід.
  Я сприйняв ідею почати з Orsola. Вона все ще почувалася моїм найкращим підозрюваним. Але я не знав , що це вона, і після того, як я витратив стільки часу на полювання на Госуайт на початку року, я не дозволив собі зациклюватися на іншому припущенні. До того ж, у всякому разі, мені не вдалося її знайти. Ні, хоч би це було корисно, якби я знав, на кого стріляю, я мав би тримати свій розум відкритим.
  Отже, наступного ранку, після ще однієї порції солі та інших засобів захисту — плюс великої порції вершків, щоб підкріпитися — я дав детективу Кінану кільце на повітрі.
   Дзвінок був коротким і не допоміг. Ще три криваві вбивства лише за два дні, які знадобилися мені, щоб відвідати Потойбічний світ і розпочати пошуки. Він же весь клятий відділ мішався, намагаючись все приховати, а він не мав жодної підказки, щоб запропонувати мені. Сказав мені, що я можу переглянути ці сцени, якщо захочу, але доведеться почекати, доки копи не закінчать з ними. Він дав би мені знати.
  І як тільки він дав мені знати, оглянути їх виявилося великою тратою часу. Я навчився саме присідати.
  Гаразд, що далі? Я не бачив перед собою багато вибору, тож, на ваше велике здивування, я впевнений, я пішов шукати звичайну банду дурнів. Знову. Ні, жоден із них раніше не давав мені багато чого, але тепер я знав більше. Я не просто запитував про Ебінна чи якісь туманні «темні сили». Тепер у нас були вампіри, дивна магія та жорстокі вбивства. Набагато більше шансів, що хтось із моїх контактів чи інформаторів щось почув .
  І все одно було краще вибирати випадкові кладовища з карти.
  Проблема полягала в тому, що Френкі не був у першому зі своїх звичайних відвідувань. Або другий. Або третє.
  Під час останньої нашої розмови він нічого не сказав про гуртожиток. І так, його не завжди найлегше знайти, але це здалося химерним. Я почав трохи хвилюватися.
  Тоді бармен в одному з улюблених занурень Френкі, місці, такому ж темному, брудному та загалом брудному, як і під час розпалу сухого закону — можливо, навіть більше — сказав мені, що він був там учора, виглядаючи нервовим. Не залишався надовго, просто поставив один міцний напій, запитав, чи хтось нишпорив за ним, і пішов.
  Тепер я трохи хвилювався.
  Я знав більшість схованок Френкі, і я перевірив їх усі так швидко, як L і мої власні два скакальні лапи несли мене. Нічого.
  Люди почали уникати мене на вулиці чи то через вираз мого обличчя, чи то через темні емоції, що оберталися в моїй аурі, досить важкий, щоб ви його могли відчути, навіть якщо ви ніколи не впізнаєте це відчуття. Я знаю, що я жорстко говорю про Френкі, і мені доводилося поводитися з ним раз чи два, але він був одним із моїх людей. Якби з ним щось трапилося, хтось би заплатив набагато більше, ніж фунт м’яса.
  Тож куди б подівся Чотирилистий Френкі, якби він справді був позаду вісімки? Ну, як правило, для мене, але цього не траплялося. Тоді куди ще?
  Ах Або хто ще?
  Невдовзі я стояв перед хиткими дверима в залитому брудом і пропахлому сечею багатоквартирному будинку, одному з найбідніших у бідному районі Канарівіль. Я постукав кістяком пальців по дереву, намагаючись переконатися, що випадково не вдарив ту чортову річ.
  Це було набагато солідніше, ніж виглядало. Навіть міцніше, ніж коли я був тут востаннє.
  Жодної відповіді, крім швидкого подиху чимось, що пахло мильною піною. 'Sokay; Я не очікував такого.
  «Ми повинні проходити через це кожного разу, Ленай?» — спитав я крізь зачинені двері. «Ви знаєте, що я можу увійти, якщо захочу. Я просто хочу поговорити. Вам обом».
  «Кого обох, осел?» Дерево між нами змусило її голос звучати набагато хрипкішим і дряпучим, ніж це було раніше. «Це просто я! Ви думаєте, що мені телефонує джентльмен?» Щоб підсилити абсурдність, вона перекреслила запитання хрипким регітанням.
  «Я добре з ним ладнаю, але я б не назвав його джентльменом».
  Хвилина мовчання, потім: «Іди геть, Обероне!»
  «Відчини двері, або я».
  «Чому ти не можеш просто залишити мене в спокої, хуесосу?»
  Я не хочу, щоб ви думали, що я отримав від цього радість. На площі я почувався хуліганом. Попри всю нецензурну лексику, я почув справжнє засмучення в її тоні.
  «Тому що справа не в тому, що я хочу чи що ти хочеш, Ленай. Якби я міг дозволити собі піти й залишити вас, я б зробив це. Чим швидше ми зробимо це, швидше я вийду з твоєї голови».
  Кілька різких шепотів, які я вдав, що не почув, потім шкрябання меблів — мабуть, тому двері здавалися міцними — і, нарешті, клацання замка.
  Крихітна жінка, яка дивилася на мене з убивчими поглядами, здавалося, що вона на схилі середнього віку, що було проблемою. Ленай зазвичай здається старішим у бруді та носиться як шкіра взуття. Вона починає молодіти лише тоді, коли відчуває справжній стрес. Злий…
  Або злякався.
  «Лізь до біса всередину, якщо ти йдеш, м’яч-зморшка!»
  Я так і зробив, і перше, що мене вразило, це запах. Не загальний міазм будівлі, навіть не мильний запах прачки, який зазвичай супроводжував її, а часник.
  Його цілі нитки розвішані по квартирі, як вівсянка. Я також помітив півдюжини розп’яття, прикріплених до стіни, і одне збоку від дверей. До одвірка притулилася стара мітла з відламаним і загостреним кінцем.
  Хм.
  Я також відчув легкий запах старої засохлої крові — не те, щоб мені це було потрібно. Я відчував біль, що випромінював фігуру, що розкинулася на матраці Ленаї.
  «Приємно з вашого боку, що ви взяли його до себе», — сказав я, не повертаючись до неї, коли вона знову замикала все за мною. — Хіба ти не називав його «золотососним півнем-конюшиною» минулого разу, коли він згадував у розмові?
  «Я впевнений, що так», — слабко сказав Френкі з-під ковдри. «Вона називала мене набагато гірше. Але вона мала на увазі це найкращим чином».
  «Черт я зробив», — пробурчав Ленай. «Я мав на увазі кожне слово і багато іншого, до чого я так і не дійшов».
  Я підійшов трохи ближче, щоб оглянути його пошарпане обличчя, розпухлу щелепу та нерівні рани на щоках, шиї та плечах. «Що сталося, Френкі?»
  «Він спіткнувся!» — наполягав Ленай, перш ніж він встиг відповісти, підходячи до ліжка. Френкі нічого не сказав.
  «Спився?» Я дивився спочатку на них, потім на часник, хрести, загострений віник. «То ти, що? Був необережним і впав на зграю вампірів?»
  Френкі пробурмотів щось нерозбірливе. Ленай помолодшав ще на п'ять років.
  «Він не хоче втручатися, Обероне», — майже благаюче сказала вона.
  «Поглянь уважно на нього, сестро». Я намагався звучати співчутливо, але мені довелося продовжувати натискати. «Він уже залучений. А ті рани? Це не обличчя людини, з якою вони покінчили».
  «Ти до біса, осел!» Але він був спрямований до її ніг, а не прямо до мене.
  Не було жодних причин продовжувати сперечатися, якщо вона більше не збирається битися, тому я знову звернув увагу на Френкі. І його рани. — Хіба їх не треба перев’язувати?
  «Вони були, коли він прийшов сюди», — сказав Ленай. — Теж брудний. Ми просто змінювали їх».
  Просто? Він був тут деякий час; про це говорили пом’яті простирадла та плями крові, що на них давно засохли. Я звів брову.
  «Ну, ми могли сперечатися про заклинання. Це могло сповільнити процес».
  Брова залишилася вгорі.
  «Він не віддасть свої кляті ланцюги!» — нарешті скрикнула вона.
  «Я заблукав».
  «Мої золоті ланцюжки», — сказав Френкі, простягаючи кінчик пальця вгору, ніби перевіряючи, чи вони досі на його шиї. «Даффі бажає розплавити їх, щоб покрити бинти!»
  «Вона…» У мене запаморочиться голова, якщо я продовжуватиму крутитися між ними двома таким чином. «Навіщо вам це робити ?»
  Уперше її кухоль був невпевненим, а не роздратованим. «Я думав… Френкі частково лепрекон, так? Золото має бути корисним для них!»
  Я беру це назад. У мене все одно запаморочиться голова. «Вони напевно подобається», — погодився я. «Навіть трохи розрадіться, доторкнувшись до нього. Але це все, Ленай. Вони, я не знаю, не харчуються цим, чи не течуть у їхніх венах, або будь-яке інше, що у вас було безглузде уявлення. Звідки, в біса, ти це придумав ?»
  Вона знову бурчала на підлогу. Більшість слів були незрозумілими, а ті, які я міг розібрати, починалися на «Ф».
  «Ленай? Dollface? Чи не могли б ви принести чистих бинтів і алкоголю для бідолашного старого Френкі?»
  «Я йду, осел, я йду!» Але вона знову почала виглядати старшою, і це було добре. Поки вона вешталася й збирала те, що нам було потрібно, я знову повернувся до Френкі.
  «Розливай», — наказав я м’яко, як можна так наказувати.
  «Не так багато , Міку». Він здригнувся, покрутився, намагаючись знайти положення, яке не погіршувало б ту чи іншу травму, а потім здався. «Я дізнався, що хтось розпитував про мене, тому я вже нервував минулої ночі. Він наздогнав мене за пару годин до світанку».
  — Вампір, — сказав я. Це було не питання, тому він не потрудився відповісти. Потім: «Почекай. Питаю особисто для вас?»
  «І назва, і опис».
  Сучий син. — Отже, він знав про вас усе.
  «Ну, не всі . Думаю, він очікував, що я буду людиною. Це підкинуло його, коли це... — він махнув рукою на найгіршу рану на своїй шиї, — не вбило мене. Це вагання — єдина причина, чому я втік». Можливо, промовивши це вголос, це стало реальністю, тому що він почав тремтіти.
  «Все гаразд, Френкі. Ти в безпеці». Я знову подивився на різні засоби захисту, які висунув Ленай. «Напевно, більше тут, деінде».
  — І все-таки, якби я не був так близько до неї чи якби вона мене не впустила…
  «Вона завжди впустила б вас. У Ленаї добре серце».
  «На біса я роблю, трав'яний півень!» солодко долетів з кухні.
  «Десь», — додав я набагато тихіше. «Мабуть, у банці».
  Френкі засміявся, потім знову здригнувся.
  У цей момент повернулася господиня будинку. Вона вилила добрячу порцію гнилої кишки, що залишилася від ранньої заборони, у стравохід свого гостя, від чого той ледь не задихнувся, і ще одну добрячу порцію на рани, що ледь не змусило його кричати, і нарешті взялася за бинт.
  «Не так туго!» — прохрипів він, коли вона обернула одну йому на шию. «Я ще маю дихати!»
  «Якщо це не дасть тобі лякнути своїй клятій дурній голові, тобі просто доведеться навчитися обходитися без цього!»
  На жаль, у мене не було часу чекати, поки він прийде в кращу форму. «Чи можеш ти описати вампіра, Френкі?»
  «Мм, мертвий? Я не знаю, Мік, це був клятий вампір!»
  «Чоловік? Жінка?»
  «Все ще йде з «мертвим». Хто може сказати?»
  «Ти тут мало допомагаєш».
  «Гей, мені справді шкода. Наступного разу я попрошу в нежиті посвідчення, перш ніж вони спробують висмоктати мене насухо, як апельсин».
  Здається, я не можу його звинувачувати. Це може бути важко сказати, і я впевнений, що він мав інші проблеми. «Якого він був високим? Вищий за мене? Вище за тебе?»
  «Я не… Зачекайте. Коротше. Принаймні, нижчий за мене. Я пам’ятаю, як він потягнувся до мене, коли ударив мене задньою стороною». Він знову вказав на рану, цього разу на блискавку та порізану шкіру навколо лівого поворотника. Ленай гавкнула на нього, щоб він не рухався, але їй знадобилося набагато більше слів, щоб донести суть.
  «Хороший чоловік. Зрештою, не зовсім марно».
  Коротший Френкі мав на увазі, що ми говорили не про Варуджана. Носферату, який відвідав мене, був досить великим хлопчиком. Помітно вищий за мене, і Френкі змусив мене випередити мене лише на дюйм і змінитися. (У всякому разі, тут, у світі смертних.)
  Ще один вампір. Ще один вампір, який навмисно намагався знищити мого друга.
  І раптом я замислився, чи була смерть Л. Кінга випадковим збігом. Дві атаки вампірів на людей, яких я знав? Не зовсім люди, яких я знав, на додаток?
   Це точно звучало як робота якоїсь відьми. Я не зовсім був готовий надряпати ім’я Орсоли Мальдери власною кров’ю, оскільки я був ідейним організатором цієї справи, але я точно перейшов від олівця до чорнила.
  «Тоді від вас потрібна ще одна річ».
  Френкі вказав мені, куди на нього впали, і я рушив до дверей. «Бережи його, Ленай».
  «Ні, до біса. Я щойно очищав ці огидні рани, перев’язував його та приховував, щоб побачити здивування на його гівному обличчі, коли дозволив йому померти».
  — Ще не пізно піти зі мною, Френкі. З вампіром може бути легше».
  «Не спокушай мене».
  Я вийшов і попрямував до сходів, за мною лунав звук меблів, які шкрябали й стукали по дверях.
  * * *
  Вампір погнався за Френкі в провулку за однією з багатьох залізничних станцій, але я не попрямував туди. Подумав, що спершу побалакаю з обслуговуючим усередині, чи побачив він щось корисне. Виявилося, що так, але не так, як я очікував.
  «Я прийшов на зміну лише пару годин тому», — пояснив він, спершу сказавши мені відійти, щоб він міг розібратися з пасажирами, які платять, а також після того, як я втягнувся в його голову й жонглював кількома його емоціями та ставлення, як кеглі. «Але ви не перший тут, хто питає про пряник із золотими ланцюжками та дешеве лахміття».
  "Ой?"
  «Так. Позаминулої ночі тут був справжній живий агент Бюро розслідувань, який стріляв на того самого хлопця».
  Ну, добре. Що з цього робити? Я міг би вигадувати причини, чому вампір міг шукати Френкі, але чого, на бога, будь-хто з них міг хотіти Ебінну від нього? До біса, я все ще не був у захваті від того, що вона взагалі знала про нього чи інших моїх контактів.
   Вона мене шукала? Деякий час я ступав убік…
  Ах, горіхи. Одна річ за раз. Я б запитав її, коли б побачив її. Саме зараз час піти, провести, безсумнівно, кілька чудово запашних хвилин, оглядаючи провулок.
  Так Забруднена цегла, цемент, покритий сміттям і склом. Справжній гострий букет із мокрої газети, гнилої їжі, вихлопних газів фліввера, масла з сусідніх поїздів, розлитого алкоголю та застарілої сечі. А чарівна компанія жуків все ще готова витримати прохолоднішу погоду.
  Мені вдалося знайти трохи засохлої крові, і я змусив себе притулити свій шноцль досить близько, щоб відчути, що він не зовсім смертельний. Я мав на увазі, що це належить Френкі, але я мав переконатися, розумієш?
  Однак тепер, коли я його отримав, я не знав, що робити з цим знанням. Це мене нікуди не вказувало. мені потрібно було-
  Чудовий аромат провулку зник під густою ковдрою їдкої гнилі. Я крутнувся, заклавши руку під пальто.
  «Варуян». Це не було випадковістю, навіть для нас, Фейрі. «Мені не дуже подобається, коли мене стежать».
  «Приємного вечора, Обероне». Не звертаючи уваги на мою скаргу, труп вийшов у тьмяно-жовте світло вуличного ліхтаря неподалік. Це не зробило його гарнішим.
  «Це ранок. За пару годин світанок».
  Знову ця потворна пряма посмішка. «Темно. Для мене цього вечора достатньо».
  «Набряк. Яку частину «течіть до біса з мого міста, поки я вас не втягнув» було занадто складно для вас зрозуміти?»
  «Я все це розумію. Ви не розумієте, що ми повинні співпрацювати в цьому питанні».
  «Я так не думаю. Особливо з тих пір, як ми розмовляли, минуло пару днів і три нові шльопанці. Спробуєш сказати мені, що ти досі не нагодований? Що жодне з тих тіл не було твоєю рукою?»
  «Я не буду намагатися вам говорити такі речі, ні. Але тільки один. Ми всі робимо те, що повинні, Обероне».
  L&G був у мене в кулаці ще до того, як я навіть подумав про це. «Так, ми робимо. Наприклад, я дав вам обіцянку, і я «повинен» її виконати. По всьому тобі».
  «Я розумію». Але він уже зникав, перетворюючись знову на туман. «Ви побажаєте отримати мою допомогу сьогодні ввечері. Можливо, після цього ти послухаєш». Останній був шепіт, що відлунював між цегляними стінами, і він зник.
  До біса! Наступного разу я мусив бути швидшим, покласти Варуджана до того, як у нього з’явиться можливість… чому запах гнилі не зник, коли він це зробив?
  Я різко кинувся на тротуар, але мені не вистачило швидкості, щоб зірвати його. Щось гостре, болюче й гидке , наче інфекція, що надала форму, проштовхнулося по лопатці, змусивши мене ковзати крізь мастило та боги-знали-що ще, щоб натрапити на зламаний дерев’яний піддон. Моя чарівна паличка заскочила, бо це було б надто легко, чи не так?
  І на секунду все, що я міг подумати, це не інше пальто! Горіхи, щоб купувати оптом, я повинен купити акції ...
  Я піднявся, шиплячи від болю, коли щось гарячкове пробігло крізь рану та мою вже закривавлену спину. Я вихопив старий меч із листовим лезом і зайняв бойову позу, якої не приймав століттями, але все ще вкарбувався в моїй м’язовій пам’яті, як Заповіді в камені.
  Вампір прошипів у відповідь, на жаль, не відчуваючи болю. Приблизно на п’ять копійок коротше за мене, я думаю, що в певний момент це могло бути жіночим, хоча, чесно кажучи, я не міг сказати напевно, поміж впалої плоті та розпатланого волосся, пошарпаного ганчір’я та старих плям крові. Не дивно, що у Френкі були проблеми.
  «Добре, мій упир. Ти такий балакучий, як твій приятель Варуджан, чи ми просто перейдемо до…?»
  Воно кинулося, стогначи якимсь жахливим хрипом, що горло від бруду. Тоді добре.
  Я зустрів його на півдорозі, лезо обертається. Зважаючи на те, як мені було погано Я вже став напруженим і дуже пишаюся тим, що зробив перший чистий удар. Воно відскочило, завиваючи, вчепившись протилежною лапою в руку. З порізу сочився водянистий чорний суп — майже фотонегатив свіжого гною.
  Однак не сповільнювався надовго. Це повернулося прямо до мене, поставило мене на п’яти, і це було все, що я міг зробити, щоб утримати його. У гарний день у мене було б достатньо стрімкого свіфта, але з тією раною на спині я не міг бігти з повною упряжкою.
  Меч і зазубрені цвяхи летіли, і ми кружляли один навколо одного, наскільки це дозволяла тісна алея. Кожен рух був агонією, але я ігнорувала це. У мене не було вибору.
  Я отримав ще кілька порізів, змочив лезо ще більшою кількістю цього гротескного дренажу, але не був таким глибоким чи таким яскравим, як перший. Тим часом мої руки почали нагадувати боковини котячого улюбленого дивана. Цівки крові потекли по моїх пальцях, погрожуючи зробити мою хватку меча небезпечно гладкою.
  Цей вампір також не був дурним. У якийсь момент я раптом відкинувся, намагаючись схопити паличку, що впала. Він підскочив, ледь не пролетів над моєю головою з вереском, гіршим, ніж гальмування L, ненадовго застряг у стіні та приземлився між мною та моєю ціллю.
  Бля
  Я також натрапив на щось інше, щось, що не змусило мене почуватися краще в моєму становищі. Усі маленькі рани на моїх руках? Їх там не було, тому що вампір міг дотягнутися до моїх рук. Його позиція, кут його ударів… Він намагався завдати мені болю, а не витерти мене.
  Я не мав поняття, чому, але це точно не могло означати нічого хорошого.
  Чи я б помер, якби це означало вбити мене? Хотів би я сказати. Можливо, у мене виходило досить добре, щоб чіплятися за цю безсмертну котушку, а може, й ні. Це теж не та річ, про яку мені подобається не знати, але вона є.
  Танці, кружляння, удари, захист і взагалі боротьба, щоб не бути подрібненим на aes sidhe конфетті тягнулося… ну, мабуть, лише хвилину-дві, але, здавалося, назавжди. І це говорить хтось такий же, як я, багато чого говорить.
  Але я знав, що мав зробити щось таке, чого носферату не очікував, інакше це не закінчиться добре. Тому я знову відступив, цього разу подалі від L&G. Звичайно, це послідувало, але не так швидко; він не вважав, що має причини поспішати. Поки моя нога не впала прямо на те місце, де я впав, коли почалася вся ця біда.
  Я зробив раптовий випад, рівно стільки, щоб налякати його та відштовхнути назад, купивши мені додаткову секунду. Тоді я дотягнувся до піддону, об який стукнувся раніше, і відламав шматок дерева.
  Його сухі жовті взірці широко розгорнулися, коли він побачив, що я зробив, і побачив, як я перемінив руку, щоб тримати меч у лівій, а кіл у правій.
  Я не думаю, що це було весело більше.
  Ви можете вбити вампіра мечем, звичайно, але тільки якщо обезголовити цю річ і знищити тіло після цього. Можливо, але нелегко, особливо якщо ти надто повільний, щоб проникнути до його охоронця, як я тієї ночі.
  Правда, ставити через насос? Не так просто, як здається, але швидше, легше, ніж альтернатива.
  Він прошипів у мене востаннє — мабуть, треба було сказати останнє слово — а потім, як і Варуджан, розвіявся в тумані й зник у ранковій темряві.
  Залишивши мене кривавою, агонізуючою шишкою, яка не збиралася виконувати присідання, бовтатися тут — чи будь-де ще сьогодні ввечері. Я вклав меч у піхви, взяв чарівну паличку й почав свою довгу й болісну подорож додому.
  * * *
  Я вважаю, що найболючішою частиною подорожі були постійні стрибки при кожному ударі та стукіті, намагання стежити за всіма напрямками одночасно — постійно смикати відкриті рани. я однак не міг вдіяти. Вампір хотів заподіяти мені біль, і це вдалося.
  Але я все ще не знав чому. Це означало, що це могло бути налаштування абсолютно для будь-чого.
  Це означало, що я повинен бути обережним абсолютно будь-чого.
  Вийшов з потяга, похитуючись, пройшов пару кварталів до будинку містера Сучека, похитуючись, спустився сходами. Початок ставати другою натурою, приголомшливий. Усю дорогу ніхто не кинув на мене брудного погляду — чи будь-якого іншого погляду, окрім випадкових зиряків, які помічали великі криваві ренти в моїй бічці — не кажучи вже про те, щоб щось починати. З іншого боку, я ледь не отримав би постійних тріщин у шиї, намагаючись всю дорогу витягти сову, тож, можливо, мені було б краще, якби хтось щойно тицьнув у мене.
  Незважаючи на те, що я був уповільнений, мені знадобилося більше години, щоб дістатися до дому, хоча ранковий натовп ще не зібрався, і моя спина та руки почувалися не так приємно, коли я дійшов до свого офісу, ніж вони d був у провулку. У всякому разі, печіння ставало ще сильнішим.
  Я знав, що це буде. Такі неприродні рани, як ці, вони не загоюються так швидко, як будь-яка звичайна травма. Я очікував, що це не допомогло Джеку зробити це менш болісним. Мені потрібен був час і відпочинок, і...
  І судячи з того факту, що гудок почав дзвеніти зі стіни буквально в ту хвилину, коли я намацав свій ключ у дверях офісу, мені теж було нелегко вловити.
  Я майже проігнорував це. Напевно, було б, якби я знайшов час, щоб обдумати це. Останнє, що мені зараз було потрібно, окрім усього іншого, — це незручність, пов’язана з тим, що я приставляю до вуха цю диявольську штуковину. Все-таки я відповів. Я можу сказати вам, що це тому, що я хвилювався, що це може бути щось термінове, враховуючи, скільки тарілок у мене було в повітрі. Але справа в тому, що моя локшина працювала не зовсім правильно, і все, що я міг думати, це те, що я маю заткнути цю біса !
  «Ло?»
  «Привіт, Мік? Це Б'янка».
  «Так. Так, це».
  «Я бачу». Тиша, потім: «Фіно хотів, щоб ви знали, він не думає, що Сол Флейшер — ваша людина. Зараз його немає в місті, і це вже кілька тижнів. Нью-Йорк. Дещо про зустріч із п’ятьма сім’ями».
  «Добре. чудово дякую Добре. Проте вона все ще була на лінії. «Ще щось?»
  «Я просто… Ну, ми не чули про вас, і ми хотіли побачити, чи ви чогось дізналися».
  Я кивнув, хоча мав на увазі « ні» , і хоча вона все одно не бачила мене. «Про що?»
  «Гм. Невидимий? Спостерігаєш за нашим будинком? Їхній можливий інтерес до нашої дочки?»
  «О, правильно». Я знову кивнув, чи, може, похитав головою. Я не знаю. Я зробив щось із шиєю. «Так. так Ні».
  «Мік? З тобою все гаразд?»
  «Я в порядку», — сказав я килиму. Тоді я задумався, чому я в’явся в килим, а не в вентилятор. Тоді я вирішив, що мені все одно, і пішов спати.
  * * *
  Отже, знову ж таки, будучи з тобою цілком згідним, я не впорався з цим добре.
  Ні, я не маю на увазі клятий телефонний дзвінок, хоча я теж, очевидно, не впорався з цим надто акуратно. Я маю на увазі неживого Бродеріка, якого мені дали.
  Вампірські рани — неприємна справа, але я міг би дещо її пом’якшити. Я міг би насолоджуватися удачею та дотиком навколишньої магії, позбувшись їх. Але я був настільки позаду в провулку, між травмами та всіма запитаннями, що крутилися в моїй голові, що я не думав про це, поки не сів у поїзд. Через біль мені було важко зосередитися — це було надто важко, щоб я міг бути настільки тонким, як зазвичай. Я не збирався виконувати будь-який очевидний фокус-покус перед свідками; Я вирішив я міг терпіти це, поки я не дістався свого місця. А потім… ну, можливо, якби мене не перервали, я мав би шанс впоратися з цим, перш ніж моє тіло вихопить це з моїх рук.
  Справа в тому, що я був погано зі своєї гри. Ще було, дещо, коли я прокинувся. Ось чому…
  Ні, я прийду до цього.
  Коли я прокинувся, перше, що я побачив, була стеля. Справді захоплююче, правда? «Звичайно, я мав на увазі, що я заглядав у килими, коли ходив увечері. І це точно не була стеля в моєму офісі чи будь-якому іншому місці, яке я впізнав. (Хоча, чесно кажучи, я не знаю, чи визнав би забагато стель. Просто це не моя область дослідження.)
  Місце також не було знайомим і не пахло, хоча я впізнав кілька запахів. Алкоголь, молоко та Оттаті серед них.
  До біса, вони не зробили!
  Я обернувся, щоб нахилити на кімнату, і, звичайно, вони це зробили.
  Я лежав на дивані в гарній шикарній вітальні. Поруч стояла купа м’яких стільців і маленький столик, і всі вони — включно з подушками піді мною — були досить новими. Радіоприймач, також досить молодий, і я сумніваюся, що він коли-небудь прозвучав більше сотні мелодій або близько того, тулився в дальньому кутку. Навіть на такій відстані я відчував, що він не лише вимкнений, але й від’єднаний від мережі, що я оцінив. Кілька квітів, що тільки почали в’янути, барвиста зав’язка на шторі та кілька щойно підвішених розп’яття додавали домашнього відтінку.
  Ми були в квартирі, а не в будинку. Навіть якби я не зміг зрозуміти це за крихітним краплином огляду, який відкривали штори та осінній дощ, я б знав це лише з ваги стін і загального відчуття кімнати.
  Навколо мене зібралася вся родина Оттаті; Адаліна ходила кроками, а інші сиділи: Фіно з напоєм у рукавиці, Б’янка клацала намистинами своїх чоток, Селія з непрочитаною книгою на колінах.
  «Мік!» Здається, вона бачила, як мої повіки розплющилися. Адаліна миттєво опинилася біля мене, стоячи на одному коліні біля дивана, простягаючи склянку молока в пропозицію.
   «Краще, — сказав я, — інакше ми всі заплутаємося. Повільніше, лялько». Я змусив себе сісти, намагався вдавати, що це не робить мою спину — мою забинтовану спину, як я зрозумів, відчувши смикання — кричати, наче її розпиляли навпіл. Лише коли я піднявся й переконався, що не збираюся перекидатися, я взяв склянку й кинув її назад кількома швидкими ковтками.
  «Дякую», — сказав я їй, а потім подивився поверх її голови на інших. «Фіно?»
  "Так?"
  «Ти зовсім з’їхав з голови?»
  «Я теж радий тебе бачити».
  «Ми говорили про це! Ми—"
  Б’янка нахилилася вперед, її намистини замовкли. «Ми не знали, що ще робити. Ти перестав говорити, я чув, як ти вдарився об підлогу…»
  «Тож ти поїхав прямо до мене, де ніхто не міг стежити за тобою!»
  «Я знаю, як потрясти довбаним хвостом», — сказав Фіно. «Ми не збиралися просто покинути тебе, капіс ? І коли ти навіть не людина, ми не могли просто підкинути тебе до лікарні».
  Я глибоко вдихнув, щоб показати їм, що намагаюся заспокоїтися, бо це для мене неприродно. «Я розумію це. Я навіть ціную це. Але я не хотів знати, де ти сховався!»
  «Ти все ще ні. Дорогою сюди ви були не зовсім уважні. І так, я до біса думав про подорож назад. Ми, я не знаю, зав’яжемо тобі очі чи щось таке».
  «Я детектив, Фіно. Навіть знаючи, що ти в квартирі, на якому ти поверсі, я міг би…
  «Мік, ти можеш бути справжнім довбаним стронзо , ти це знаєш? Я не ідіот. У мене є купа нерухомості по всьому місту під фальшивими іменами та фальшивим бізнесом. Повір мені, я не хочу, щоб мене знайшли, мене ніхто, хрень, не знайде. Не закон, не North Side Gang. Навіть не ти».
  Я подумав, що він мене недооцінює, але до біса. Я вже був тут, і хоча я почав покращуватись, я все ще дуже боляче, щоб я хотів сперечатися. Тому я просто кивнув. «Гаразд. ярмарок І дякую».
  «Знаєш, скільки ворогів не нажив Ґосвіт, — раптом сказала Селія, — за два роки тебе били частіше, ніж його за шістнадцять».
  Я витріщився на неї. Її тон, її вираз обличчя, навіть її клята аура… Я, чесно кажучи, не міг сказати, чи вона просто зауважувала, чи стріляла в мене.
  І я був трохи здивований, до того ж. Я майже забув, що вона була там. Здавалося, вона ніколи не мала що сказати, коли я був поруч.
  Її батьки виглядали приблизно так само спантеличено, як і я, а в Адаліни сіпнулася щелепа, тому я сказав: «Ми всі повинні мати свої хобі».
  Вона кинула мені неглибоку посмішку, яка не могла б чіткіше сказати: «Я жартую тобі», якби вона витатуювала її на губах, і більше не коментувала.
  — Ти міг би принести мені ще трохи коров’ячого волосся, серденько? Я попросив Адаліну, щоб вона не дувала перукою на свою сестру.
  «Звичайно». Стакан був повний і майже відразу в мене в кулак.
  «То що сталося, Міку?» — спитала Б’янка після того, як я швидко з’їв. Питання витало в повітрі відколи я прокинувся. Мабуть, я повинен бути вражений тим, що вони так довго терпіли.
  Фіно кивнув у відповідь дружині. «Я бачив, як вас били, але ніколи таких довбаних ран!»
  «Хе. Ви повинні були бачити мене, коли мене вистрелили в голову на початку цього року». Тоді, перш ніж вони встигли запитати, я зайшов у це. Вони заслуговували на деякі відповіді — особливо тому, що я не мав для них жодної відповіді щодо їхніх власних проблем — і я вважав, що в цьому немає нічого страшного.
  Якого біса я знав, вірно?
  Тож вони отримали історію про Ебінн та її передчуття, про вампірів та їхню причетність до вбивств. Навіть сказав їм, що не бачу жодного очевидного способу пов’язати все це з Невидимими, які стережуть їх, або з будь-якою небезпекою для Адаліни, але я не можу присягтися, що вони також не пов’язані.
  — тихим і переляканим голосом запитала Адаліна. «Як ви думаєте, хто все це робить? Чого вони хочуть?»
  І боги мені в поміч, відповів я.
  Я сказав тобі, мені було боляче. Я все ще був поза ним. У мене був мільйон речей, які я намагався відслідкувати, зібрати докупи й чітко подумати.
  Це не виправдання, це пояснення. Я кажу вам, як я міг зробити такий дурний крок, але я не намагаюся це виправдати. Це не можна вибачити .
  Можливо, колись я зможу принаймні пробачити себе за це, за все, до чого це призвело.
  «Не можу бути впевненим, — сказав я, — але я вважаю, що Орсола все ще мій найкращий вибір».
  Я навіть не усвідомлював, що я щойно випалив, поки не відчув, як повітря витікає з кімнати, не побачив вирази всіх чотирьох чашок, які дивилися на мене згори.
  Ой, блядь.
  «Що ти кажеш, Обероне?» — запитав Фіно ледве пошепки.
  Я почав лепетати, щоб стверджувати, що я все ще дезорієнтований, що я неправильно висловився, не хотів назвати її імені. Відкрив і знову закрив.
  Вони не збиралися це купувати, жоден із них. Мені не потрібно було відчути смак їхніх емоцій, щоб це зрозуміти. Все, що можна було б обманути їм, це лише погіршити ситуацію.
  Не думаю, що я впав на диван, але я відчував, ніби повинен був.
  «Я думаю, твоя мама жива, Фіно. Ти пам’ятаєш, я намагався вистежити Ґосвайта, щоб переконатися, що він не піде за Селією чи кимось із вас? Стежка привела мене до могили Орсоли. Кістки в її труні належать пхуці , а не їй».
   Селія видихнула, приплив змішаного шоку й полегшення, але інші майже не помітили.
  — Ви її викопали? Фіно обережно поставив свій напій на стіл. Золота рідина все ще хлюпала, його рука так тремтіла.
  «Це була не вона, Фіно».
  «Але це могло бути. І ти ніколи не сказав ні слова».
  Маю сказати тобі, що для хлопця, який бігав так само гаряче, як він, той факт, що він був таким тихим, що він не вимовив жодного слова «ебать», був страшним знаком.
  «Я не був впевнений, що...»
  «Коли?»
  До біса, я дуже сподівався, що йому не спаде на думку запитати мене про це.
  «Фіно, ти повинен зрозуміти…»
  «Коли?»
  Нічого за це. Можливо, мені варто було збрехати, але… «Кілька місяців тому. Приблизно тоді, коли Адаліна прокинулася».
  «Місяці. Кілька місяців».
  Ще ні крику, ні лайки. Бля, це було погано.
  Він штовхнув обидві руки в підлокітники, підвівся й вирвався зі стільця, як чоловік на двадцять років старший. «Я тобі довіряв. Я назвав тебе mio amico ».
  «Я твій друг, Фіно. я…”
  Але я говорив йому в спину, а потім взагалі ні до чого. Він зник з кімнати, а через хвилину вхідні двері зачинилися.
  «Селіє, — сказала Б’янка, — йди за своїм батьком. Я не хочу, щоб він залишився в такому стані».
  Дівчина схмурилась і побігла.
  «Б'янка». Мені не подобається думати, наскільки я звучав близько до жебрацтва. «Ви знаєте , як він став, коли його мати хвилювалася. Я мав бути впевнений, мав зрозуміти, що вона задумала, перш ніж...
  «Я розумію, Мік», — сказала вона рівно й відсторонено. «Я розумію, чому ви думали, що повинні приховувати це від нас».
   Не «чому ти мусив». «Чому ви думали, що повинні». Ой.
  Селія повернулася, хитаючи головою. «Він уже пішов, мамо. Я не можу його знайти».
  Б’янка глухо кивнула й підвелася. Її чотки звисали зі стиснутого кулака, здавалося, забуті. «Я раптом дуже втомився. Будь ласка, залишайся стільки, скільки тобі потрібно, Мік».
  «Б'янка…»
  «На добраніч».
  Ще одне зникнення, знову зачинені двері. Селія за мить пішла слідом.
  Залишилися тільки я та Адаліна, які все ще стояли на колінах біля дивана.
  Я допив останню склянку молока. «Це пройшло гладко. Вам не здається, що все пройшло гладко?»
  «Що тепер станеться?» Вона звучала жалюгідно, бідна дитина.
  — Слухай, твій батько повернеться, як тільки встигне охолонути. Я мушу продовжувати копатися у всьому, що коїться, особливо якщо це стосується вас, але я знайду спосіб виправити ситуацію. Вам нема про що хвилюватися».
  Вона спробувала змусити посміхнутися, але кинула це як поганий крок і лише знизала плечима. «Я не впевнений, що вірю в це».
  «Так, я, мабуть, теж не став би. Я, чесно кажучи, не знаю, Адаліно. Ваша особлива натура може бути більшою проблемою, ніж я думав. Якщо Unseelie все ще цікавляться тобою — або знову цікавляться — я повинен припустити, що вони щось натрапили на тебе, чого я ще не знайшов. І це те, що зацікавить інших, якщо вони дізнаються про це. Я зроблю все можливе, щоб убезпечити вас, але… ну, можливо, ви озираєтеся через плече набагато частіше, ніж ми сподівалися».
  Адаліна міцно стиснула підглядалки, потім кивнула. «Дякую, що сказав мені правду», — сказала вона, підводячись. «У всякому разі, про це».
  «Почекай. Що ти маєш на увазі?»
  Вона вже відвернулася. «Я завжди знав, що є речі, які ти мені не говорив, Міку. Щоб захистити мене, або я б цього не зробив турбуватися. Мене це не хвилювало, але я прийняв це.
  «Але зараз? Тепер я відчуваю, що не можу довіряти тобі, що ти скажеш мені, навіть коли мені потрібно знати. Розпізнати, коли настав час перестати зберігати таємниці».
  І разом з цим вона теж зникла, залишивши мене одного, у темряві, у вітальні сім’ї, яка називала мене другом.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ВОСЬМИЙ
  явитерся звідти пізно вранці.
  Я ще не був на сто відсотків, але гарного сну — добре, сну; це було не дуже добре — я виправив багато того, що мене хвилювало. Для решти просто потрібен був час і трохи пощастило з L&G, чого я не збирався робити навколо Ottatis. Їм не потрібно було, щоб я псував їхні статки гірше того, що я вже мав.
  І мені потрібно було втекти від них, придумати, як я взагалі почну налагоджувати ситуацію. Особливо з Адаліною. Не довіряючи мені, я міг би завести її в усілякі голландські справи, можливо, більше, ніж я міг би колись її витягнути.
  Було б легше, якби я був кимось, хто заслуговує такої довіри, але що ти будеш робити?
  Так, я пішов сам, а значить, так, я знав, де вони ховаються. Чомусь попросити Б’янку організувати для мене поїздку тоді не здавалося найрозумнішим вчинком.
  Пройшовши кілька кварталів, тож я був не в такому шикарному районі, я зайшов у перший магазин одягу, який зміг знайти, і який не виглядав цілком поза моїм ціновим діапазоном. Вибрав сорочку, щоб замінити ту, в яку Оттаті закутав мене, коли я був на вулиці (вона не дуже добре сиділа), і пальто, щоб замінити ті, які вампір порвав. А потім а другий шар, тому що я подумав, що мені знадобиться запасний. (Мій меч привернув якісь дивні погляди продавця, але я душевно дивився йому в очі і змусив його забути про це.) Підійшов до прилавка, дізнався, що вони все ще не в моєму ціновому діапазоні, поговорив з продавцем, де ми одного разу знову задушевно дивилися один одному в очі — я мала купити йому квіти за такою ціною — і тоді вони вже не виходили за мій діапазон цін.
  Так, я знаю. Це не трюк, який я часто використовую, але ти робиш те, що маєш робити, чи не так? Крім того, країна все ще перебувала в депресії. У будь-якому випадку вони не повинні були стягувати стільки грошей.
  Взяв собі документ — жодних вбивств за останній день, або жодного, про який яструби дізналися, — і повернувся до офісу, щоб просто все перевірити.
  Нема чого перевіряти. Жодної важливої пошти, жодних нашкрябаних нотаток, жодних клієнтів, що чекали, і якщо хтось намагався зв’язатися зі мною по телефону-автомату, ні містер Соучек, ні хтось із інших орендарів не прийняли повідомлення.
  Не те, щоб вони часто робили це.
  Я зайшов усередину, трохи посолив і підмітав, кілька разів помахав Luchtaine & Goodfellow над головою і відчув себе трохи краще. І що тепер?
  Досі не було жодних слідів щодо вампірів, і я не горів бажанням почати копати навколо випадкових кладовищ, ніж учора. Досі немає жодних натяків на Орсолу, і після того, як я все полагодив з Оттаті, я не хотів надто довго обдумувати цю тему. Так, рано чи пізно мені доведеться це зробити, але зараз я наполегливо голосував за «потім».
  Що я міг зробити, так це трохи обнюхати довкола, щоб визначити, чи зможу я виключити інших підозрюваних.
  Це означало, що мені доведеться поспілкуватися з кимось іншим , хто на мене дуже розлючений, але, чорт забирай, намагайся уникнути всіх, кого я дратував, означало б просто пролежати в офісі десятиліття чи два. Тож я одягнув свій новий флогер і повернувся до L.
  Оскільки я пізно виїхав із «Оттаті», перетнув місто, щоб дістатися додому, провів довгий час, працюючи в офісі, а потім знову перетнув місто , до вечора я вже був на відстані тріщини. очолював. Я стояв і мочив свої оксфорди в калюжі, що залишилася після вчорашнього дощу, розглядаючи шикарний, але не надто шикарний будинок із червоної цегли, до якого мені ніколи не було цікаво повертатися.
  Світло горіло, але я не помітив особливого руху, тому попрямував до дверей. Був приблизно на півдорозі, коли він відкрився, і вона вийшла мені назустріч, така ж обтягнута й «вдягнена в сукню», як завжди.
  «Добрий вечір, Рамона».
  «Містер Оберон».
  І ми без глядачів, цього разу. Так, це починалося з розмаху.
  «Отже, гм».
  «Так?»
  Гаразд, прямий маршрут. «Як щодо того, щоб ви дозволили мені швидко переглянути розкопки вашого боса?» Просто щоб я міг переконатися, що він не викликає вампірів до Чикаго чи іншим чином не грається з небезпечними некромантами? Знаєш, заради старих часів».
  Якщо нічого іншого, я мав задоволення знати, просто спостерігаючи, як вона моргає, що я повністю збив її за петлю.
  «Знаєш, — нарешті сказала вона, — я щиро не можу зрозуміти, серйозно ти це чи ні».
  «Так, чесно кажучи, я теж».
  Вона кивнула, потім різко зупинилася, наче це була якась помилка, і схрестила руки. «У будь-якому випадку, ви вже повинні знати відповідь на це питання».
  «Так, але я вічний оптиміст. Рамона, будь ласка. Я просто маю бути впевненим, і я можу викреслити його зі свого списку і більше не турбувати вас. Якщо це означає підкрадатися, поки вас із Баскіним немає, ти знаєш, що я зможу це зробити».
  «Я б не був таким впевненим. Ми покращили безпеку, відколи ви були тут востаннє, і я маю на увазі не лише засуви на вікнах».
  «Я впевнений, що ні. Рамона…”
   «Будь ласка, покиньте зараз». Вона почала повертатися вгору.
  «Вони переслідують моїх друзів».
  «Що?»
  «Вони порізали Френкі щось погане. L King мертвий. Unseelie спостерігали за Ottatis, і я не знаю, пов’язано це чи ні». Мені не слід було все це розповідати їй, але це накопичувалося всередині, і — навіть після всього — ми все ще мали зв’язок. Просто я вже не знав, якого роду. «Я не думаю, що Баскін є моїм хлопцем у цьому, я просто хочу переконатися! Я не збираюся втрачати нікого через це, до біса!»
  «І це стосується мене, Міку?» — запитала вона — не зовсім тихо, але менш жорстко чи злісно, ніж я чув останнім часом.
  «Я не знаю». І чи я казав їй, що не знаю, чи той, хто це був, прийде за нею, чи що я не знаю, чи ми взагалі друзі… Ну, цього я теж не знав.
  «Я не можу впустити тебе, щоб просто кинути це місце, Мік. Ти знаєш, що я не можу. Але можу вас запевнити, це не Даніель. Він не практикує навіть найдрібніші ритуали без мого відома і, як правило, допомоги. Він не втручається ні в що настільки потужне, як ви натякаєте, чи в щось некромантичне. Він навіть не знав би, з чого почати».
  «Ти впевнений?»
  «Я впевнений. Я обіцяю».
  І ось воно було. Чи я довіряв обіцянці Рамони Вебб? чи можу я
  так Можливо, у мене все ще трохи запаморочилося через те, що ми мали, або мною маніпулювали відчуття, що ми маємо, чи… що завгодно. Але кожен інстинкт говорив мені, що так, я міг їй повірити.
  Принаймні на цьому.
  Звичайно, можливо, вона була ще кращою брехухою, ніж я думав, хоча це було б до біса майже неможливим. І, можливо, Баскіну якось вдалося приховати те, що він робив, від суккуба, який жив у його будинку та допомагав своєю магією, але це не звучало більш вірогідно. На даний момент…
   «Добре. Дякую, лялько. На даний момент він виключений з мого списку».
  Вона усміхнулася тією клятою посмішкою, від якої ти думав, що сонце забуло час і намагається знову зійти. Я повернув його, як міг, і рушив униз.
  «Мік? удачі Сподіваюся, ви знайдете того, кого шукаєте. І віддай Френкі найкраще».
  Добре, що вона повернулася в дім, не чекаючи відповіді, тому що мені точно не було чого запропонувати.
  * * *
  Після цього більше нічого не було. З огляду на те, що Флейшера виключено зі списку підозрюваних, я не міг придумати жодного іншого місцевого жителя, який міг би влаштувати всю цю справу. Тож поки я не знайшов кращого сліду, настав час спробувати й почати обшук цвинтарів та інших смертельних місць, дружніх до вампірів.
  Один. за. чортів Один.
  Я прив’язав Піта до цього, коли він не гуляв, чи не був на роботі. Додатковий набір підглядань не зашкодить, навіть якщо він насправді не знав, що ми шукаємо, як я, і його бейдж привів нас до кількох приватних бонеярдів без зайвих клопотів. (Так, я міг би використати для цього свій власний моджо, але його шлях був швидшим і легшим.)
  Здебільшого, хоча, якщо я збирався спотикатися сліпо, я хотів компанії.
  Але ми не просто почали вибирати навмання. Якщо нічого іншого, ми могли б почати з кладовищ, найближчих до того місця, де відбулися вбивства, де Френкі був розбитий у лісі, де ті бідолахи тероризували суперечливими фруктами. Ці точки були не надто близько одна до одної, але ми могли принаймні встромити в них шпильки на карті, а потім працювати з центру, все методично.
  Не допомогло. Незалежно від того, чи був я зі своїм приятелем биком, чи сам, я охопив цвинтарі за пару днів, а також час від часу морг, лікарню та сцени вбивства. Знайшов купу бруду, багато мертвих хлопців, жменьку плакальниць і… далі один раз — зграя маленьких баргестів у формі чорного собаки ласувала нещодавно викопаним трупом. Вони бігли, виючи, коли побачили, що я йду, але сама їхня присутність була поганим знаком. Прикмета смерті.
  Тому що ми вже не мали досить цього.
  Але нічого, що мене кудись привело. Навіть найбільше, як я вирішив після додаткового огляду того конкретного цвинтаря, були випадковими. Приваблювала будь-яка магія, за якою полював Ебінн, але не мала прямого зв’язку з нею, чи з вампірами, чи з чимось іншим.
  До третьої ночі цієї нісенітниці мені потрібно було змінити темп. Тож, незважаючи на те, що у мене не було жодних причин вважати, що це має якийсь зв’язок, я вирішив піти й швидко прогулятися навколо Поля.
  Так, так, я розумію. Ви втомилися слухати про Музей Філда. Я не буду затримуватися.
  У мене були вагомі причини. Через це місце проходить багато реліквій і старої магії, які або стають частиною експонату, або просто зберігаються десь у підвалі. Час від часу один із них виявляється до біса потужним або привертає не ту увагу. Спис Луга, наприклад.
  Тож так, якби якийсь великий поганий артефакт був джерелом наших проблем, він цілком міг бути там. Тому варто було перевірити.
  Але здебільшого мені було просто нудно.
  Знайшов джек, який був взагалі актуальний. Але я провів кілька хвилин, прогулюючись коридорами, розглядаючи все, що мені припало до душі, і згадуючи кілька останніх візитів.
  Старі артефакти та твори мистецтва, деякі з яких викликали у мене справжню тугу за домом, я маю на увазі, це змусило мене згадати мій дім у Старому Світі, і від цих спогадів мене нудило. Експонати тих чи інших тварин, замкнених у стазісі: лось, що шукає їжу, і газель, що пасеться. Крадуться тигри. Олені, що падають перед вовками, і зебри, які тікають від левів (звичайно, безкровно, щоб це не засмутило дітей). Таксидермісти надали одній із цих зебр вираз обличчя, яке, на мій погляд, виглядало набагато більше роздратованим, ніж наляканим.
   «Ти мені обоє, бо», — сказав я.
  Банер, до якого я чіплявся під час боротьби з Мисливцем Герне, зник, його замінила нова реклама нової виставки. Зараз вони швидко пробігли їх, намагаючись привернути увагу людей, які були в Чикаго на Всесвітній виставці, сподіваючись, що вони проведуть день у музеї, перш ніж покинути місто.
  Усі пошкодження річної давнини, звісно, давно усунули. Вітрина, яку Герн знищив; скло, що захищає численні експонати, яке Грангуллі та Рейгаллан розбили — або, як у випадку з перепарованими тушами людожерів Цаво, просто вибили — за допомогою магії Списа… Все абсолютно нове. Ти б ніколи не дізнався, що я тут був.
  Гадаю, хоч якими б заплутаними були схеми того хитрого червоношапочка, тепер я був розчарований більше, ніж будь-коли в цій справі.
  Прикрути це. Це була гарна розвага, але це все. Час рухатися далі.
  Щоб шукати більше кладовищ. О, хлопче.
  Де був божевільний Невидимий із реліквією Туата Де Дананн, коли вона вам була потрібна?
  * * *
  Це був наступний день, коли кілька з тих альтернативних слідів, на які я сподівався, нарешті впали мені на голову, як прокляте ковадло.
  Мені справді потрібно припинити сподіватися на щось.
  Після чергової ранкової поїздки за печивом на ще пару кладовищ я зайшов до свого офісу, щоб відвідати газету та морозиво, наповнене молоком. Або це був план, у всякому разі.
  Біля моїх дверей чекала — або, краще сказати, крокувала біля моїх дверей, тупотіла, наче б’ючи по килиму, щоб підкоритися — жінка, яка виглядала б цілком нормально, якби на ній не була стара блузка, спідниця й шаль щонайменше два покоління вийшли з моди.
  Навіть з цією реплікою мені знадобилася секунда.
   «Ленай?»
  «Настав час тобі повертатися, ти, придурок! Думаєш, у мене є цілий день?»
  Не знаю, чи бачив я колись її такою молодою. Жодної зморшки на її карті. «Що не так?»
  «Неправильно? що не так Ми ледве відбилися від клятого вампіра, дурень, ось що не так!»
  Більше ніхто в будівлі не міг її почути, навіть незважаючи на крики, але… «Чому б нам не поговорити про це в моєму кабінеті?»
  «Тобі знадобилося достатньо часу, щоб запросити мене! Я пам’ятаю, коли у людей були манери!»
  Оскільки очевидна відповідь не принесла жодної користі, замість того, щоб зробити це, я відімкнув двері й запустив її всередину.
  «Тепер», — сказав я, повісивши свою лопату, запропонувавши їй склянку молока, мене зрадили, і налив собі. «Що сталося?»
  «Я щойно сказав тобі, що сталося! Наскільки ти дурний?»
  Великий ковток, а потім: «Деталі, Ленай. Що сталося в деталях ?»
  «Я не знаю. Гадаю, нарешті цей лохун вистежив Френкі до мене».
  Або переслідував вас особисто.
  «Кілька разів пробував двері, вікна. Але часник, хрести та інше, здавалося, зробили свою роботу. Приблизно через годину він зник». Тише пробурчавши, вона додала: «Я боялася, що він просто вирішить спалити всю довбану будівлю».
  «Так, ну, я думаю, вони намагаються залишатися непомітними». Тоді, на її вираз обличчя, «У всякому разі, для вампірів».
  «Ну, що, в біса, ти з цим робиш , лох?» Палко розмахуючи, вона кинула рукою по вішалці, а потім схопила зап’ясток і зиркнула на мене так, ніби це була моя вина.
  «Те саме, що я робив ! Я працюю над тим, щоб розкопати тих, хто стоїть за безладом, дізнатися, чого в біса вони намагаються досягти, і зупинити їх!»
  «Зроби це швидше!»
   Ще один ковток молока. Гарне, тепле, заспокійливе молоко.
  «Як Френкі?»
  «З ним все добре! Я ж казав, не потрапило!»
  «Ах». Потім, усвідомивши, що вона щойно сказала, «Почекай, він усе ще у тебе? Ти ніколи не дозволяв мені залишатися довше, ніж на десять хвилин».
  «Він недостатньо здоровий, дупе! Він не заживає так швидко, як ти. І якщо вампір все ще полює за ним, йому там небезпечно».
  «Я бачу».
  «І ніхто тебе, біса, не питав!»
  "Ні". Ця розмова виривалася з моїх рук, як намащене кошеня. «Ніхто не робив».
  Вона скрипіла на мене зубами — так, на мене — гаркнула: «Виправляй уже!» і вилетів.
  Що ж, я вдячний, що вона повідомила мене. Сподіваюсь, її захист витримає достатньо довго, щоб я міг це виправити, як вона ввічливо просила.
  Допив молоко, дочитав газету — ще два вбивства за останні три дні, про які вони знали, — і збирався повертатися, коли…
  Так телефон. Знову.
  Коли я став таким біса популярним, і як я міг це зупинити?
  «Мік? Це… це Б’янка».
  «О! Гей.
  Я не знав, що сказати. Я ще деякий час не думав почути від Оттаті, і хоча це було непогано, вона точно могла вибрати зручніший час для будь-якої серцевої розмови, яку вона мала на увазі.
  Плюс, як завжди, повітродувка… Не найкращий спосіб для затяжної сварки зі мною.
  «Приємно чути від вас, — почав я, — але…»
  «Мік, Фіно пропав».
  Між моїм власним відволіканням і дзижчанням у моєму носі від проклятого дингуса знадобилася секунда, щоб увійти в нього. «Він що ?»
  «Він просто пішов!» Тепер я був уважний, я чув паніку під поверхнею. «Він так і не прийшов додому, і ми його ніде не знайшли! Я думав, що йому потрібно лише кілька годин, щоб продумати це в голові, але минули дні !»
  днів? Ніколи не повертався додому? «Ви не маєте на увазі, що його не було з тих пір, як я був там!»
  «Так! Так, саме це я маю на увазі! Він так і не повернувся після того, як вирвався, за тобою... О, Боже...»
  лайно Бля, це було недобре.
  «Добре, сестро, заспокойся. Ви не ходили шукати самі, чи не так?»
  Я чув, як вона крокує, чув розарій, навіть поза чергою. «Звичайно ні! Арчі мав хлопців по всьому Чикаго, навіть викликав інших синдикатів, щоб допомогти в пошуках! Поки…”
  Так, це було не те слово, яке я хотів почути. — До чого, Б’янка?
  «Сьогодні нас вдарили». Вона була на межі сліз, однією ногою через край. — Я маю на увазі декого з людей Фіно. Ми не знаємо ким. Арчі… Ну, Арчі головний, а Фіно відсутній. Йому довелося розібратися в цьому, незалежно від того, скільки він хотів би знайти…»
  Мав сенс. Але хоча у банд завжди були невеликі територіальні суперечки, особисті сварки, непорозуміння, останнім часом між ними все було більш-менш спокійно. Ні в якому разі я не купив це випадково.
  «Він зараз там?» запитав я.
  Вона не відповідала ні секунди; на здогад, вона кивнула, забувши, що я не бачу. Потім: «Так. Він отримав дзвінок лише годину або близько того. Я не знала, кому ще...
  «Я ввійду в це. Де вони?»
  Вона дала мені адресу, яку після важких роздумів я впізнав як вузьку вулицю, що пролягає за рядом магазинів. Принаймні одним із них був Фіно: магазин скакальних виробів, який водночас служив низька орендна плата та букмекерська діяльність.
  Я запевнив Б’янку, що ми обидві знали, що там порожньо, одягнув усе, що потрібно було нести під пальто, і кинувся за двері.
  Хмари висіли дуже низько, їх ледве відштовхував горизонт Чикаго, але дощу знову не було. Це все ще міг бути якийсь напівпристойний доказ, якби Арчі та його палюки не розтоптали його.
  Коли я завернув за ріг за магазинами, пара великих лопатів із явними опуклостями на своїх дешевих пальтах перегородила мені шлях, але Арчі помітив мене й відкликав їх, сказавши: «З ним усе гаразд».
  «Вулиця» була в основному провулком із претензіями і пахла старим сміттям — і новою кров’ю. Довкола трьох сходинок до металевих дверей розкинулися пара свіжих стулок, і навіть звідси я міг відчути й понюхати, що всередині є ще щось. Я переступив, стежачи за тим, щоб не протягнути пластини крізь кров чи відпрацьовані оболонки.
  «Арчі».
  «Мік. Б'янка дзвонить тобі?»
  «Так».
  «Вона розповіла вам, що відбувається крім цього безладу? «Про боса?»
  «Так». Я присів, щоб краще бачити мертвих хлопців. Потворний. Не потворний вампір, і я точно бачив багато гірших, але потворний.
  «То що ти думаєш?» — запитав я, показуючи все вгору-вниз.
  «Що я думаю? Хіба не тому ти тут?»
  «Потіш мене, Арчі».
  «Гартуйте. Так. Він справді зітхнув. «Здається, я не розумію, хто нас вдарив, але нам краще розібратися, перш ніж вони зроблять це знову. Я думаю, що ми не можемо дозволити собі війну, але, можливо, ми не можемо дозволити собі не мати її після цього. Особливо якщо той, хто це зробив, теж стоїть за зникненням містера Оттаті».
  «О, я б не дуже хвилювався про війну, Арчі. Це не був хітом — не так, як ти це мав на увазі». Я підвівся, перевірив, чи не занурив край свого лопатки в щось, що легко вимиється. «Це було постановкою».
  «Інсценували? Про що ти говориш?»
  Я вказав спершу на роско, які лежали на бетоні в руках, а потім, піднявшись східцями, на ті, що вдарилися об підлогу біля тіл усередині. Я знав, що Арчі не відчує запаху того, що я мав — чи ні, — тому я сказав: «Перевірте кліпи. Жоден із цих обігрівачів не загорівся. Ви думаєте, що кожна людина тут мала достатньо часу, щоб витягнути ґет, але не бризнути металом?
  «А подивіться сюди. Усі ваші хлопці дивляться від дверей, незалежно від того, чи вони всередині, чи назовні. Незалежно від того, звідки наближалися стрільці, навіть якби вони не здавалися загрозою, ваші люди принаймні повернулися б до них, чи не так?»
  «Можливо, це було кілька стрільців», — запротестував Арчі.
  «Не думай. Кожна людина тут була знята з одного ракурсу. Виміряйте рани, якщо не вірите. Треба визначити, кілька стрільців, деякі цілі будуть вражені з більш одного напрямку. Крім того, подивіться на стіни. Лише кілька ударів, і вони відповідають бризкам. Жодного пропущеного удару».
  Я стишив голос, щоб почув лише Арчі. «Ні, хтось поставив ваших людей саме туди, куди вони хотіли. А потім хлопці стояли і чекали своєї черги на розстріл».
  «Чекали своєї черги, щоб… Навіщо, хрень,…? Ой. Гарчання, що б’ється за його кухлем, відлякало б скаженого добермана. «Тож це був хтось із вашого боку колії, а не з нашого».
  «Боюсь, що так це виглядає, так».
  «Чому?»
  «Це справді гарне запитання, Арчі». Я відійшов на кілька кроків, щоб розсіяно витріщитися на вулицю. Він підійшов до мене, але мовчав.
  Я думав про вампірів, які стріляли на мене друзі, але відкинув цю думку. Так, технічно вампір міг загіпнотизувати когось, щоб він стояв поруч, щоб його застрелили, але тут не було жодного виклику. Вони не соромилися напасти на Френкі чи L King. Більшість із них навіть не були здатні на таку тонкість, і я не міг придумати жодної причини, чому б вони ...
  Крім того, Фіно був моїм другом — можливо, Арчі, якщо розтягнути визначення, — але я не знав цих хлопців ні від кого. Немає причин націлюватися на них, щоб дістатися до мене.
  Не я …
  «Арчі?»
  "Так?"
  «Якби Фіно не був відсутній, що б він робив зараз?»
  «Що б він робив? Те саме, що я роблю. Дивився на своїх людей і намагався зрозуміти, хто з ними це зробив».
  «Навіть якщо він мав би ховатися?»
  — глузував Арчі. «Ти краще знаєш боса».
  «Так, я знаю. Я думаю, що це була суть. Я думаю, що весь цей безлад мав на меті виманити його».
  Що дивним чином могло означати, що добре, що я змусив його тягнути Джека Гріффіна. Чомусь, однак, я не очікував, що ця логіка добре підійде для решти Оттаті, тож, можливо, я залишив би цю думку при собі.
  «Чому?» запитав він.
  «Ще не знаю, але це частина того, що я копаюся».
  Арчі не виглядав надто задоволеним цією відповіддю. Я не міг його звинувачувати. «Ти думаєш, що нам потрібно більше про це хвилюватися?»
  «Я сподіваюся, що ні. Тим більше, що ніхто не має навіть туманного уявлення, де він або його родина». Я підвищив свій голос для останнього. Арчі кинув на мене цікавий погляд, але додатковий том був призначений не для нього.
  Якби це була приманка, хтось би все ще спостерігав. Я хотів дати зрозуміти, що це не виграшна гра.
  «Я не впевнений, що ви скажете своїм людям, — сказав я, — але вам потрібно загорнути це й прибрати пил».
   «А що з тобою?»
  «Я знаю, де шукати далі».
  * * *
  Сказане поняття є місцем Оттаті.
  Ні, не квартира, де вони лежали в гуртожитку, я маю на увазі будинок. Не так, якби я ще не знав принаймні одну групу, яка була надто зацікавлена стежити за цим місцем. Чи це були ті самі, хто намагався витягнути його звідти… добре, я б просто ввічливо запитав.
  Вони все ще користувалися молоковозом. Можливо, вони не змогли покласти свої рукавиці на інший безмоторний транспортний засіб, який би не виділявся, або, можливо, вони просто не сприймали мене серйозно, як мали б. Тим не менш, для redcaps, вони доклали зусиль, щоб бути витонченим: штуковина була припаркована за два квартали звідси, замість того, щоб бути прямо через дорогу. Мені знадобилося додаткові, о, майже п’ять хвилин, щоб знайти їх.
  Водійське місце цього разу було порожнім, що здавалося химерним. Навіть якби більшість із них були біля Оттаті — я не надто копався там, хотів спершу знайти їхнє відро, — вони хотіли б, щоб хтось був на сторожі, чи не так?
  Я рушив до фургона, насторожений щодо прихованих вартових, відчував, що цілу дорогу мене оцінюють. Але ніхто не стріляв, не вистрибував зі схованки і навіть не сказав «Бу!» Наскільки я міг судити, єдиний, хто бачив, як я йду, був кінь, і йому справді було байдуже.
  Коли я підійшов на кілька кроків, я почав розуміти, чому.
  Сморід був прихований — хтось накинув на нього нюхової чарівності, щоб не привертати уваги та, можливо, щоб не налякати коня, — але так близько я міг пронюхати його. Цей вагон містив набагато більше молока, а новий вантаж розкисав набагато швидше.
  Рука на обух чарівної палички, я відчинив двері лише настільки, щоб швидко оглянути.
  Червоні шапочки. Мертві червоношапочки. П'ять із них. Не можу присягтися щодо мегалітів Стоунхенджа, чи той, на який я натрапив раніше, був одним із них, але я був готовий зробити припущення.
  Кожен був охолоджений одним надрізом, акуратним, як вам заманеться. Тут перерізали горло, там проткнули насос. Жодних ознак боротьби, але деякі з них все ще носили свої останні живі вирази, мов посмертні маски.
  Вони померли в страху. Ні, страх - не те слово. Абсолютний смертельний жах, такий, що вас паралізує, вбиває перед смертю.
  правильно.
  «Добре, Ебінн. Давай і побалакай».
  Нічого. Гілки шкрябали одна одну мертвим листям на вітрі, вдалині гуркотіли хвилі, слабкі та зернисті мелодії просочувалися з радіоприймачів і крізь погано закриті вікна вгору та вниз по кварталу.
  «Слухай, у нас немає цілого дня. Я не знаю, чи ти йшов за мною з магазину, чи ти вже був тут, але я знаю, що ти тут . Я знаю, що ти проквакав цих червоношапок — і хлопців Фіно теж, чого не було потрібно, і я не в захваті — і я знаю, що ти сподіваєшся, що якщо триматимеш свою пастку замкненою, я приведу тебе до Фіно. Цього не відбувається. Я навіть не знаю, де він».
  Ще мить, усе ще нічого. Я був упевнений, що за кровопролиття відповідальна Бін Сідхе , але я почав думати, чи не помилявся, коли вона все ще ховається, коли…
  «Я починаю сумніватися, що ти взагалі хочеш вирішити цю справу, Обероне».
  Вона стояла біля мене, і від неї пахло кров’ю. І не тільки кров червоної шапочки. У суміші з цим чудовим букетом я також відчув подих людини і навіть крихітний слід якоїсь тварини, яку я не зміг одразу впізнати. Куди, в біса, завело її розслідування?
  Я ледве зволив повернути голову. «Скільки людей ви вбили сьогодні? Ви хоч знаєте?»
   «Люди?» — глузувала вона. «Невидимий. Червоні шапочки».
  — І люди Фіно!
  «Смертні. Ми взагалі їх рахуємо?»
  Мені потрібно було зберігати холоднокровність тут, хоча я й прагнув зробити інакше. «Це не схоже на тебе, Ебінн». Звичайно, вона ніколи не дуже високо ставилася до людей, але випадкова бійня? Не кажучи вже про можливі політичні наслідки з Unseelie…
  «Ти не розумієш. Ви кажете, що робите — ви всі кажете, що робите, — але ніхто не робить. Ніхто, крім мене, цього не відчув ! Червоні шапочки були загрозою моїй місії! Ви не можете усвідомити небезпеку, яку ми загрожує...
  Так, вона була налаштована на старомодний божевільний балак, а я був не в настрої. «Що вам тут потрібно?»
  Клянуся, вона ледь не прошипіла, коли її перебили. «Оттаті».
  «Ну, так, я насправді впав на стільки. Я мав на увазі чому?» Я вже знав, що червоні шапочки цікавляться Адаліною, визнав у ній щось незвичайне. Якби Ебінн теж на це впав, я не був упевнений, що збирався…
  «Тому що вони твої… друзі». Вона виплюнула останнє слово на тротуар, як гниле місце на стиглій сливі.
  Моє роздратування з цього приводу було насправді хорошою річчю; це допомогло мені приховати моє полегшення. «Знову повертаємось до цього? У вас немає кращих підказок, ніж «Мік був зворушений цією смертю, що таке, тож я збираюся закрутити всіх його друзів, ніби вони розкладалися по полицях»? Знайди нову мелодію, сестро. Ця платівка не продається».
  «Оттаті, Оберон. Відведи мене до них».
  «Я вже казав вам, я не знаю, де Фіно».
  — Тоді інші.
  «Цього теж не знаю», — збрехав я. «І навіть якби я це зробив, я б швидше посватався до карбюратора».
  «Ти намагаєшся зробити з мене ворога, Обероне?»
  І ось нарешті я повернувся до неї обличчям. «Ні, лялько, ти чудово справляєшся з цим сама. Я все ще розбираюся в цьому безладі, і якщо ти хочеш знати, що я накопав, і, можливо, попрацюємо разом над тим, щоб зупинити нежить, ми можемо попрацювати щось вийшло. Але ви залишите моїх людей подалі від цього, доки ми не отримаємо реальних доказів того, що хтось із них дійсно причетний».
  Я насправді не висловлював погрози, але вона навряд чи була непомітною.
  «Або ще що?» — запитала вона, звучачи швидше цікаво, ніж сердито чи стурбовано.
  Вона дійсно мала бути обома. Тож я це виклав.
  «Інакше я зроблю так, щоб ти «відчував смерть» набагато особистіше, і якщо це матиме наслідки в Суді, я розберуся з ними».
  Її не-очі розширилися; Я не впевнений, чи їй коли-небудь так відкрито погрожували. «Я міг би вас заарештувати лише за те, що ви мені це сказали !»
  «Спробуй, сестро. Подивіться, як далеко це зайде кожного з нас».
  Вона нічого не робила, нічого не говорила, лише сердито дивилася, ніби хотіла, щоб я підвівся й упав у одну з тих роззяваних ямок у її кухлі. Я кивнув і пішов геть.
  Я також зробив кілька додаткових і непотрібних поворотів, повертаючись до L, про всяк випадок.
  Чи на ній просто були емоційні шори, що вона не бачила жодного шляху вперед, який не залучав би людей, з якими я був близький? Невже її бачення, що мене «торкнулася» ця смертельна сила — що б це навіть не означало! — справді була її єдиною проклятою підказкою? І якщо так, чи це тому, що вона справді не могла знайти інших, чи її обмеженість була частиною одержимості, про яку мене попереджала королева Лореллін?
  Однак те, що вона вбила тих головорезів і червоношапок, і все ще стріляла на моїх друзів, переконала мене в одному. Я точно не міг дозволити собі продовжувати займатися цим сам.
  * * *
  «Не візит чи лист місяцями, а потім два візити за один тиждень? Підозріла дівчина може засумніватися у ваших намірах».
  Ми знову стояли на доріжці галявини Дена Баскіна. Якби ми продовжували зустрічатися тут, щоб побалакати, я б це зробив hafta попросіть їх поставити стіл і кілька стільців.
  — Добре, що ти зовсім не підозрілий, чи не так?
  Вона довго відтягувала снайпер, відбивала попіл, щоб він упав у вологу від дощу траву. «Що ти хочеш цього разу?»
  Я подумав, що не можна туди потрапити, але просто пройти. «Мені потрібна твоя допомога, Рамона».
  «Я вже сказав тобі, що...»
  «Ні, це не про Баскіна. Я маю на увазі, що мені потрібна ваша допомога. Ти - це я, разом. Як минулого року».
  Вона завмерла посеред чергової тяги; тонкий шлейф диму тріпотів, майже як азбука Морзе. Якби вона була смертною, я вважаю, що ми побачили б чортів напад удушення.
  «І навіщо мені це робити?»
  «Слухай, якби я взяв капелюха, він був би в моїх руках. Хочеш, щоб я благав? Я буду..."
  «Ти збрехав мені! Використав мене як наживку!»
  «Ну, довбана скрипка-де-ді! І чим це відрізняється від того фейку, який ти накидав на мене, коли ми вперше зустрілися?»
  «Це було ще до того, як ми по-справжньому познайомилися!» Це було слабке виправдання, і вона знала, що я це знаю.
  «І це спрацювало, чи не так? Назавжди позбувся демона-суперника зі свого сліду!»
  «Я не можу тобі довіряти, Мік!»
  І я теж не міг їй довіряти. Ніколи не міг. Ось куди нас привела ця суперечка, куди нам знадобилося півдюжини разів, перш ніж ми майже перестали говорити. Кругом і кругом ми йдемо.
  За винятком цього разу, це не те, що вийшло з моєї пастки.
  «Ну що? Ви ніколи не робили !»
  Ти думав, що я її вдарив. Вона відступила на крок назад. Приклад випав з її пальців і приземлився з бризками іскор на мокрий газон.
  І тут же загорілися її підглядалки, наче в голові лампочка клацнула.
  «Ти справді в це віриш». Вона більше не звучала сердито. Це був тон подиву, справжнього одкровення.
  Вона знала, що я їй не довіряю. До біса, для неї, як тільки хтось дізнався, ким вона є, це було цілком припущенням. Але, мабуть, їй навіть не спало на думку, що я можу придумати зворотне. Річ про суккубів; Мені здається, вони такі знавці брехні, вони не завжди добре володіють правдою.
  Я хотів продовжити це, більше нічого. Але я б прийшов недарма. «Ти будеш допомагати не тільки мені, серденько. Якщо це вдасться, нам буде надано ціле гніздо вампірів-вбивць, які кинуться з-під юрисдикції вашого боса.
  Чи вплинув на неї цей останній аргумент? Чи інакше вона відкинула б мене? Або це був її привід сказати «так», яке вона вже хотіла сказати?
  Я не мав жодного уявлення, і, здавалося, це ніколи не був відповідний час запитати.
  «Гаразд, Мік. Що саме вам потрібно?»
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ДЕВ'ЯТИЙ
  ЛГарний і здоровий, Чотирилистий Френкі прогулювався разом із вечірніми пішохідними хвилями. Він спустився по щиколотках до Холстеда, самовдоволений, як кіт у вершках. Його золото сяяло, щойно відполіроване, і навіть його гарне лахміття виглядало так, ніби вони ненадовго ділили кімнату з прасувальною дошкою.
  Він випромінював такий життєрадісний дух, який змушує вас відірватися й тицьнути когось. Махав будь-кому, хто хоча б кидав погляд у його бік, тиснув руку кожному, хто був схожий на будь-кого, кого він міг би впізнати. Це був чоловік, закоханий у світ, і він збирався заговорити вас про кожну частинку, поки ви цього не зробили.
  Якщо він проходив повз планку, він повертав щось назад; пройшов дубиною, вирізав килимок хоча б на мелодію-другу; пройшов повз букмекера, заклав кілька баксів на все, що можна було закласти. Похмуре нічне небо вгорі та хмарне сяйво навколо зісковзували з нього, наче конденсат на замерзлій склянці пива.
  Коли він нарешті дійшов до своїх звичних місць, його кроки — бадьорі, як завжди — почали хитатися. Незважаючи на те, що він бив, будь-яка чистокровна людина була б абсолютно переборщена з баранами. Ймовірно, не зміг би скласти речення чи похитнутися ще на кілька кроків. Френкі, звичайно, не був повністю людиною, але все ж таки був показуючи перші ознаки початку, добре і по-справжньому освітлений.
  Його історія теж почала дещо змінюватись. Тепер, коли він пояснив, чому зник на деякий час, він не був хворий; тепер він потрапив у справжню неприємну бійку, таку, що принищила його на кілька днів, «але ви повинні були бачити, як погано виглядали інші Джо». Це викликало в нього симпатію, звісно, але також його неабияку частку закочування очей і придурків, які ховали свої недовірливі насмішки в чашках. Кожен, хто його знав, кожен, хто чув про нього, знав, що Чотирилисник Френкі не дуже міцний.
  І коли він дістався до своїх кількох справжніх близьких друзів — тих, хто, як і він, не були, строго кажучи, смертними або, принаймні, були мудрими до неприродного, — його історія стала ще більш дикою. «Напав вампір», — сказав він усім, хто міг повірити хоч одному слову. «Намагався вирвати мені горло, але не мені! Чотирилистого Френкі не так легко вбити! Струснув його, як надокучливого цуценя, я точно тут стою!»
  Будь-хто не знав краще, може здатися, що Френкі хотів, щоб проклята нежить почула, що він тут і тут. Ніби він хотів змусити їх спробувати ще раз на нього.
  Враховуючи, що вампір, який врізав його вперше, стріляв особисто для нього, навіть знайшов койку Ленаї, щоб спробувати ще раз, не дивно, що він наважився на це.
  Це сталося в іншому провулку. Звичайно, це було; це Чикаго, і жодна з нежитлових вулиць ніколи не буває повністю порожньою, навіть після півночі. Якщо у вас немає офісу чи вітрини, але ви хочете усамітнитися, щоб вести справи — або відірвати голову якомусь нахабному напівлепрекону й випити його, як молочний коктейль, — єдиний варіант — алея.
  Болезнясті сірі руки, висохлі й обтягнуті пошарпаними клаптиками, вилетіли з того провулка, коли повз пройшов Френкі. Вони миттєво висмикнули його подалі від світла, перекинувши через розвалені сміттєві баки та порожнє тіло справжнього нещасного бомжа, щоб він врізався в дальню стіну. З цегли здригнувся пил, а стара пожежна драбина затріщала й скрипнула від удару.
   Тварина, одягнена в труп якогось бідолахи, повернулася обличчям до своєї здобичі, а закривавлена та брудна паща роззявила, показуючи зламані зубчасті ікла.
  І його здобич піднявся, змахнув пил і по черзі зіткнувся з вампіром.
  Тільки воно перестало бути «ним».
  «Мабуть, я повинен тобі подякувати». Останні залишки її одягу та тіла здригнулися, коли Рамона позбулася всіх слідів Френкі та прийняла свою справжню форму. І я не маю на увазі її звичайну розкішну томатну маску, я маю на увазі її справжню форму: шкіра, багряна, як кипляча кров, скручені роги, чорні кігті без ямок, перетинчасті крила, що розтягувалися й скрипіли, притискаючись до обох сторін алеї, коли розгорталися. . Запахи сильного хрипа й густого поту сусіднього бару, пішоходів і стрибків вулиць за ним, придушених задушливою хмарою сірки.
  «Ми боялися, що це може тривати кілька днів», — продовжувала вона, і її голос був тепер щільним, сиропоподібно-солодким і отруйним, як болиголов. «Так довго грати в бовдура, можливо, я ледь не загнав мене за поворот».
  Вампір відкинувся назад, звісивши щелепу. Він прогарчав щось таке, що могло б бути питанням, якби хтось міг зрозуміти це слово.
  "Вибачте, що це було?" — запитала Рамона. «Я не зовсім зрозумів. Чому б тобі не спробувати трохи ближче?»
  Чотири групи пазуристих пальців зігнулися, два горла гарчали звуками, які не могла відтворити жодна людина, і два монстри — повсталі мертві та так званий демон — кинулися один на одного.
  Рамона схопила зап’ястя вампіра своїми кулаками. Напіврозгорнуті крила привели її до короткого стрибка; всупереч імпульсу вона зупинилась і повернулася, вирвавши свого суперника з повітря та сильно вдаривши його в будівлю поряд. Він відскочив від стіни, залишивши павутину тріщин у цеглі, і повернувся прямо до її чекаючих рукавиць. Цього разу вона спершу вдарив кігтями, вириваючи жмені м’яса й м’язів із грудей вампіра.
  Я сподівався, вуха боліли від болісного вереску істоти, що вона згадала, що нам потрібно взяти цю штуку живою.
  Так би мовити. У всякому разі, не мертвий.
  Я думаю, що мені не варто було хвилюватися. Навіть коли воно кричало, вампір стиснув її руки й потягнувся вперед, жертвуючи ще більше тканини своїм пекельним кігтям — як кабан, що настромився на спис мисливця, щоб потрапити на дурня, який наважився на нього напасти. Його власні зазубрені нігті вчепилися в обличчя Рамони.
  Її ліве крило згорнулося, захищаючи її та відкинувши істоту, але не раніше, ніж носферату загрібав ці цвяхи та наскрізь тонку шкірясту шкіру. Розірвана мембрана затріпотіла, гротескний вимпел, і поки Рамона не давала болю виразитися на її обличчі, все крило обвисло, смикаючись і плюхнувшись.
  Вампір підхопився, викопав зубами маленьку стрічку крила з-під цвяха й засмоктав її, як пасмо спагетті. Довгу мить супротивники дивилися. Якби це був Старий Захід, я б наполовину очікував побачити між ними перекати-поле.
  Натомість знову почався дощ. І я вирішив, що вампір постраждав достатньо для другої частини нашої маленької засідки.
  По-перше, паличка. Я намалював, прицілився і вистрілив. Жодної вишуканості, рівно стільки сили, скільки я міг спрямувати через дингус. Я висмоктав у вампіра стільки удачі, скільки міг, за півсекунди, що мав, послабивши його магію та давши собі поштовх для того, що мало статися.
  Тоді — якщо говорити про ковбоїв і таке інше — я почав крутити те, що тримав у другій руці, над головою, як ласо, і кинув це. Навіть крізь дощ, і навіть незважаючи на те, що мертвий дурень бачив, як я йду, додаткового стану, який я здобув, було достатньо. Він спустився з даху, звідки я спостерігав за тим, що відбувається, і розташувався навколо вампіра, як вам подобається.
   «Це» нитка — наддовга нитка — зубчиків часнику, зав’язаних у петлю.
  Наша ціль згорбилася, гарчала, звивалася в пошуках виходу. Петля довго не протрималася; річ може досить легко перетворитися на кажана чи туман, або, чорт забирай, навіть просто перестрибнути через нього настільки високо, що зможе перетнути межу. Але це було боляче, збентежено та здивовано, і це, ймовірно, виграло нам кілька секунд.
  Все одно було б добре, якби воно постраждало гірше.
  Я стрибнув униз, пальто розвіялося навколо мене, і з бризком приземлився біля Рамони. План полягав у тому, щоб наблизитися, негайно вдарити його сильно, щоб вона сильно поранила його, поки я вичерпую решту його сил і удачі. Ми розраховували, що це дасть нам достатньо часу, щоб закрутити це, отримати кілька відповідей.
  Це теж могло б спрацювати, якби щось не затьмарило все. Те саме, що схоже на все інше.
  Люди.
  Так, ви кухлі.
  Можливо, вони почули метушню, вереск вампіра навіть за звуками міста? Я не знаю. Але пара перехожих з’явилася в гирлі провулка, дивлячись, поки я не подумав, що їхні голови можуть просто вискочити.
  Мене не дуже хвилювало те, що вони побачили. Не дивлячись на погоду та погане освітлення, я сумніваюся, що вони могли розрізнити мене та Рамону більше, ніж загальні форми. Що стосується вампіра, то зрештою вони переконають себе, що щойно бачили справжнього худого, брудного хлопця — можливо, хворобливого бродягу. Ви всі досить вправні в самообмані.
  За винятком того, що воно їх теж побачило. Побачив і встановив зоровий контакт.
  Навіть крізь мертве, рідко використовуване, задушене брудом і загустілою кров’ю горло істоти її наступні слова були кристально чистими.
  «Вбийте їх».
  Бідолаха кинувся, подол його шльопача та її спідниці змітали мокре сміття та бруд. Вони не були швидкими, вони не були сильними — я сумніваюся, що хтось із них щось підняв важчий за ложку пластівців або боровся з чимось більш важким, ніж застуда, роками, але це не мало значення. Їхні обличчя були порожніми масками, і якби ми їм дозволили, вони б зробили саме те, що наказав їхній господар-немертвий.
  Ми цього не зробили. Рамона, я збивав їх із якомога меншою жорстокістю, і як тільки це було зроблено, для мене був качиний суп, щоб влізти в їхні голови та виправити все. Але це коштувало нам тих додаткових секунд, які нам потрібні. Навіть коли я кинув на мене дурня, швидко тицьнувши в живіт, вампір зменшився, випустивши крила. Я нічого не міг зробити, окрім того, як спостерігав, як потворний рябий кажан піднявся в небо, зникаючи в ночі та хмарах.
  «Рамона!»
  Вона розвернулася, щоб провулок не сковував її крила, широко розправила їх — і похитувалася, здригаючись. Я знав, що погляд, який вона звернула до мене, був спрямований не на мене, а на поранену мембрану. Усе ж я відчув тепло по його краях.
  «Я не можу. Принаймні ще кілька хвилин. Я… Мені шкода, Мік».
  “ Черт! »
  Все це ні за що. Немає підказок, немає способу відстежити втікачів...
  «Тепер, можливо, настав час прийняти мою допомогу, так?»
  Варуджан. Знову нізвідки.
  «Що я тобі казав про те, щоб слідувати за мною?» Але я не дочекався відповіді на це; У мене були набагато більш невідкладні речі, про які я міг би потурбуватися. «Ви дивилися. Ви могли зупинити його втечу!»
  «Можливо, так, але чому? Ми не працюємо разом. Якщо ви не скажете інше?»
  Мені дуже хотілося його вдарити. Або ще краще, нехай Рамона вдарить його. Як довго він стежив за мною, чекаючи своєї нагоди? До біса, наскільки я знав, можливо, він навіть послав цю бідолашну тупу пару в провулок, сподіваючись, що це станеться.
  Мені це не сподобалося. Ще менше довіряв. Але ти скажи мені, який у мене був вибір, бо я точно його не бачив.
   — Міку, — почала Рамона, — що відбувається?
  немає часу Ніколи будь-коли. лайно
  «Добре, Варуджане. Ти знищиш цього виродка, і ми домовимось».
  «Ви впевнені в цьому? Я б не бажав непорозумінь».
  « Іди , проклята!»
  Знову той жахливий, кривий, прямий усмішок, і він зник, другий кажан, що дико та стрімко зник з поля зору.
  лайно
  Рамона підійшла до мене, а я спостерігав, як він зникає. Коли я нарешті розкрив шию й подивився в її бік, вона була одягнена у свій звичайний людський вигляд — чудовий для людини, але людський — вигляд.
  «Як крило?» запитав я.
  «Яке крило?»
  «Я маю на увазі, що все ще не болить? Е, десь?»
  «Чому б це? Зникло».
  Вирішила не тиснути.
  «Отже, Мік. Ті деталі, які ти сказав мені, що скупився, коли розповідав мені всю цю історію?»
  "Так?"
  «Час припинити скупитися».
  «Так».
  Ми зайшли до сусіднього бару не тому, що хтось із нас хотів занурити свої рахунки — особливо я, оскільки це не так, наче в такому закладі збиралися пропонувати молоко, тепле чи інше, — а тому, що це було більш природно, і, безперечно, виглядало більш природно для будь-кого, хто проходив повз, ніж довбати щелепи решту ночі в провулку під дощем. Аромат дешевої смаженої їжі насправді був сильнішим, ніж випивка, що здавалося дивним, оскільки на вулиці домінував запах алкоголю. Можливо, просто занесло далі.
  Увесь заклад дивився на нас, коли ми ступили в двері, і це не тому, що ми були незнайомцями.
  «Гей, лялько? Може, трохи змочити, га?»
   «Правильно. Вибач".
  Надприродна привабливість, яку вона випромінювала, згасла до тьмяної іскри. Лотта, люди відвернулися й повернулися до того, що робили. Більше того не зробили.
  Їй не потрібно було нічого надприродного. Те, як вона виглядала, те, як ті кухлі все ще дивилися на неї, природної привабливості було ще недостатньо.
  Мені було добре, коли я страждав від найменшої ревнощів.
  Ми знайшли собі маленький столик позаду, трохи подумки підштовхнули, щоб «переконати» персонал, що ми маємо повне право бути там, навіть якщо ми не купуємося. І я розповів їй про все, про кожну дрібницю та подробиці, які привели мене — нас — сюди опівночі.
  Ну, не кожна деталь. Про Адаліну я не розповідав багато. Я маю на увазі, що Рамона вже дещо знала про неї, була розумною, що вона була чимось особливим. І так, ми чудово ладнали, справжня чудова зміна порівняно з останніми місяцями, але давай.
  Ну, тут я також перебиваю себе, щоб нагадати вам, що я не зайчик. Я, Рамона, між нами було багато брехні, зрад і порушеної довіри. Мене все ще тягнуло до неї, так. Не впевнений, що хтось із пульсом, людина чи фейрі, міг би сказати інакше. Але я не збирався, знаєте, втручатися.
  Але повернути її в моє життя, мати її як добросовісного друга після всього, що сталося, яким би складним не було моє життя в Чикаго за останні пару років? Це було б просто денді. І якщо це буде досить гладко протягом достатнього часу, тоді , можливо.
  Не зараз. Але можливо.
  «То що?» вона почала, а потім затиснула губи, коли до столу підійшов офіціант, чи бігун, чи хтось інший, запитуючи, чи хочемо ми ще чогось, і пропонував нам миску арахісу. Я сказав йому кинутись.
  «Що, — знову сказала вона, витягаючи колоду старого золота бог-зна-звідки, — ти гадаєш, він хоче з тобою?»
  Я дочекався, поки вона чиркне сірником і запалить свого бекаса перед цим відповідаючи. «Повірте мені, я багато про це говорив. Він каже, що йому просто потрібна моя допомога, щоб розкопати джерело того, що викликало його сюди. Не можна звинувачувати його в тому, що він хотів отримати наркотик, особливо якщо він усвідомив, що ця магія, якою б вона не була, впливає на духів, які стають вампірами. Ніхто раніше цього не робив, я ніколи не чув. Тож, можливо, він зі мною абсолютно чесний».
  «Але ти на це не повернешся». Присягаюся, дим сплітав косу між її губ і кожного слова. Не можу вдавати, що вона не була абсолютно захоплюючою, якими б не були мої наміри рухатися вперед.
  «Е, припустимо, я знімаю. У мене немає нічого, крім моєї підозрілої натури — і того факту, що він — ходячий труп, сповнений темної магії та душі хижака — щоб припустити, що він говорить неправду. Але я абсолютно впевнений, що не повірю йому на слово чи не підведу свою пильність».
  «Добре. Я радий, що ти все ще обережний щодо того, кому довіряєш».
  Я не міг би сказати тобі, чи вона чесно не бачила іронії в тому, що щойно сказала мені, чи демонструвала чудову невинність.
  «Шкода, — сказав я, і так, це була навмисна зміна теми, — що Френкі не зміг побачити ваш виступ. Думаю, він був вражений».
  Вона засміялася навколо сигарети. «Тим більше, що виходу на біс ніколи не буде».
  «Ти так ненавидів цю роль?»
  «Мало значення, наскільки мені це сподобалося», — виправила вона мене. «Я думаю, що якби вона спіймала мене на тому, що я витрачаю ще час на думки про Френкі, Ленай справді спробувала б мене вбити».
  «Ленай?» Якби я був одним із вас, я б кліпав достатньо, щоб викликати протяг. «Чому?»
  Рамона якусь мить дивилася, а потім щиро засміялася. Це був радісний, гіпнотичний звук. Половина бару обернулася, щоб спостерігати, і багато з них затрималися більше, ніж їм було потрібно (або ніж були задоволені їхніми супутниками).
   «О, Мік», — нарешті сказала вона, витираючи серветкою одну мигалку. «Хоч ти й не людина, і ти чудовий детектив, але ти все одно така людина ».
  «Почекай. Почекай, повільніше. Френкі? Ленай? Ти тягнеш мене за ногу? Немає шансів, щоб вона...
  Решта зачекалася. З натовпу ближче до дверей поширилося тихе шепотіння, наче розлитий напій, коли ззовні налетів особливий туман заввишки до щиколоток. Увійшов і, як тільки я відсунув свій стілець і встав, знову вийшов.
  Ну, мабуть, було б краще, ніж він прогулювався і дозволяв усім дивитися на те, як він ходить напружено. Для одного з носферату Варуджан був просто хитрим.
  Не був впевнений, що мене це хвилює.
  Я витер пил, а Рамона йшла за мною, проштовхуючи цілу збірку розмов про дивну погоду, холодний бетон, незвичайні вітри Вітряного міста.
  Найкраще дозволити їм піти прямо на таку думку.
  Ми вдвох пішли за ним назад у провулок. Бродячий кіт, який заліз після сміття, прошипів на нас своїм роздратуванням, а потім вирішив пошукати вечерю в іншому місці. Коли ми добре повернулися з вулиці, Варуджан повернувся до своєї нормальної — га — форми.
  «Я віддаю перевагу туману», — сказав я.
  «Ми...» це я чи мертвий хлопець здавався трохи збентеженим? «—може виникнути проблема».
  когось чути , бо. Від вампіра найменше. Не кажи мені, що ти його втратив!»
  Якби цей убивчий немертвий виродок не годився навіть для того, щоб стежити за кимось із своїх…
  Або він навіть намагався? Можливо, він відпустив би іншого. Можливо, вони робили якусь власну аферу. я—
  «Я не загубив його», — прогарчав Варуджан. Потім більш природним тоном або настільки близько, наскільки це можливо, він додав: «Точно».
  «Ой, для любви… Як же ти його точно не втратив?»
  «Він таки втік від мене», — зізнався вампір. «Але його пункт призначення знаходиться недалеко від того місця, де це сталося. Це повинно бути. Це так Єдиний спосіб, яким я… можу втратити його, якщо він упаде в сусідню будівлю, перш ніж я зможу визначити, яка».
  Гаразд, це насправді мало сенс. І навіть якби він побачив яку саме будівлю, Варуджан міг би не піти за нею. Якби ці інші вампіри працювали з людиною-чаркнином… Ну, він міг би увійти до мого офісу, тому що це офіс , і, можливо, тому, що я не людина. Я не знаю, як це працює. Але місце смертного? Тільки запрошені.
  «Гаразд. Де це було?»
  «Знаходиться на 114-му або близько нього. Біля озера.”
  Тоді це було б озеро Калумет. І 114-й…
  «Це ще багато дверей, у які треба постукати», — буркнула Рамона.
  «Можливо, у мене є інший варіант», — сказав я.
  Це не буде весело з цілої низки причин, і це може взагалі не окупитися. Залежно від того, чи була моя підозрювана тим, ким я її вважав.
  Я залишив суккуба й вампіра в провулку, викопав із кишені п’ядерну монету й пішов шукати ще один із твоїх клятих пристроїв тортур.
  Взяв кілька каблучок, перш ніж хтось підняв. Оскільки було вже далеко за північ, це не дивно.
  «Ло?»
  «Добрий вечір, Бьянка. Це Мік».
  «Мік». Вона миттєво прокинулася, насторожена. Я почув надію в її голосі, якщо, можливо, менше ніж у мене колись. «Ви знайшли його?»
  «Ще ні. Мені потрібна деяка інформація від вас. Вибачте, що дзвоню в цю годину, але це важливо».
  «Цьому бісу краще стати частиною ваших пошуків Фіно!»
  «Це пов’язано», — підстрахувався я.
  напевно. можливо. Можливо кількома способами.
  Вона зітхнула, і я почув, як вона шукає олівець і папір. «Гаразд. Що вам потрібно?»
  «Ті властивості, про які згадав Фіно? Ті, які не на його ім’я, не можуть бути віднесені до нього?»
   "Так?"
  «Він знайшов щось у Pullman або поблизу нього?»
  Вона сказала мені, що зробить декілька дзвінків, і я маю до неї повернутися. Я відпустив її, щоб вона могла розбудити людей, які були б набагато менш раді почути її так пізно, ніж вона почула від мене. Але коли я передзвонив за тридцять хвилин, вона знайшла те, що мені потрібно.
  Будинок, старший і набагато менший за той, у якому вони жили. Наскільки вона знала, ним не користувалися багато років. Навіть не був упевнений, для чого Фіно мав на увазі його використання.
  На самому краю Пулмана. На південь від 114-ї. Я знав, куди йти.
  І я знав, на кого чекати.
  * * *
  Це смішно. Я мало пам'ятаю сам будинок.
  Я можу сказати, де це було. Я знаю, що він не був великим, не показним, просто гарним. Але щось інше, щось конкретне? Колір, форма, скільки поверхів, скільки вікон? Просто розмиття.
  Можливо, це тому, що у мене було так багато іншого на думці, так багато іншого, з чим потрібно було мати справу. Можливо, це був побічний ефект опіки, про яку я підозрював, а потім дізнався напевно, що там були.
  Але після всього, що трапилося в тому будинку, як саме в цьому місці, в точній хвилині так багато чого почало йти не так… можна подумати, що я запам’ятаю.
  Нас троє йшли вулицею до того будинку за пару годин після півночі. я Рамона Вебб. І Піт Стейтен.
  Я дуже вагався щодо подальшого залучення Піта. Навіть якби він не одягнув дерев’яне кімоно поверх нього, уся ця вистава могла б поставити його в серйозну гарячку. Я не дуже хотів цим ризикувати. Крім того, минулого разу, коли він мав справу з суккубом, він був поневолений і мало не вбитий. Це була не Рамона і навіть не її провина — ну, не здебільшого, — але я все одно не почувався чудово запитувати про це в нього.
  Але мені потрібен був хтось, кому я міг би повністю довіряти, і цей хтось мав бути людиною. Зважаючи на те, з ким ми зіткнулися, був пристойний шанс, що варди чи інша магія могли вивести мене та Рамону з бою. Напевно, ненадовго, але недовго все одно було занадто довго.
  Тож я захопився й запитав його, і це дещо говорить про відданість Піта — чи, можливо, просто про його здоровий глузд — що він не заперечував.
  Варуджан? Він був десь поруч, кажан чи клаптик туману, криваворотий виродок. Але він оголосив прямо біля станції Кенсінгтон, що знищити його вампіра для нас — це стільки ж, скільки він готовий зробити. Звичайно, якби це справді було джерелом його «виклику», він би з радістю стрибнув назад, але доки ми не дізнаємося це напевно, «це не моя боротьба».
  придурка.
  Ми були, напевно, за пару кварталів, промоклі до нитки, коли Піт спіткнувся об бордюр, підхопився й продовжував йти, ніби нічого не сталося. Він не дивився, куди йде; він спостерігав за Рамоною.
  Якщо подумати, мій фокус теж почав збиватися.
  «Ти знову це робиш».
  «Що?»
  «Та річ. З емоціями і, ну, кровотоком».
  Вона зупинилася, провела рукою по спідниці, щоб розгладити зморшки та змити трохи дощу, який потрапив під її пальто, що зовсім не допомогло вирішити проблему. «Ти ж розумієш, що це відбувається само собою, правда?»
  «Ти все одно маєш щось з цим зробити, лялько. Мені досить важко зосередитися, не кажучи вже про певну іншу людину, котра на все своє життя впоралася з цим достатньо».
  «Я не чую скарг Піта».
  — Я теж, — мрійливо наполягав Піт.
  «Рамона, будь ласка».
  «О, добре».
   Я відчув, як емоційний тиск спадає. Піт почав кліпати.
  «Скажи мені, Міку, — сказала вона, — тобі колись було весело?»
  «Я? Мені весело!»
  «Так, це наш Мік», — сказав Піт. «Більше весело, ніж бочка наркоманів».
  Я отримав його версію «херувимського невинного обличчя» в обмін на моє сяяння. Не найкращий його вигляд.
  «Мені дуже весело, коли є відповідна нагода! Я аж сміюся!»
  "Ой?" Рамона посміхнулася. «Це те , чим ти насичений?»
  Піт усміхнувся.
  «Чи можемо ми , будь ласка, повернутися до полювання на вампірів?» Я мало не благав.
  Її мокре від дощу волосся розвіялося на шиї, коли вона похитала головою. «Ви бачите? Ось проблема. Якщо це ваше уявлення про веселощі…”
  «У всякому разі, більше, ніж ця розмова».
  Ми пішли далі, обидва посміхнулися.
  Озираючись назад, я радий, що вони мали можливість посміятися.
  Дощ припинився, коли ми підійшли до будинку, і завіса розсунулася під час наступної дії. Ще капало з голих гілок і сотень стріх, калюжі хлюпали з кожним кроком, вітер час від часу шелестів, як сторінки програми, але в іншому глядачі замовкали.
  «Ще б хотілося, щоб ми дочекалися світанку», — пробурмотів Піт, тримаючи руку на обігрівачі.
  Я не міг його звинувачувати, але ми вирішили, що краще зробити це, доки Варуджан ще міг долучитися, якщо він зволив потурбуватися, і поки нам не доведеться мати справу з вулицею, повною свідків.
  Знову раптовий вереск згори, коли вампір нижчого зросту з’явився над дахами, з мембраною, схожою на летючу мишу, натягнуто під руками, був ніби додатковим аргументом для контингенту «чекати світла».
  «Рамона? Чи можете ви?»
  «Яйця в каві». Її голос спотворився, її тіло змінилося, і з різким вигуком повітря вона відскочила від землі й злетіла вгору, щоб зустріти істоту, її власні великі крила більше не були стиснуті й обмежені стінами алеї.
  — Господи, — прошепотів Піт.
  «Це від хлопця, який перетворюється на вовка в повний місяць».
  «Піди на великий палець».
  Він залишився на місці, що було частиною плану. Він би прийшов і розбризкував свинець, якби йому довелося, але до того часу нам не потрібен бик, який вривається в приватний будинок без запрошення.
  я? Я підійшов, тицьнув L&G у замок, доки йому не пощастило залишитися й він повністю розвалився всередині, і штовхнув його.
  Хробак легкої нудоти пройшов моїми кишками. Так, під опікою. Проте напрочуд легкі варди — вони не дуже веселі, але я міг легко їх проштовхнути. Або вона втратила зв’язок, була надзвичайно самовпевненою, або мала причину стримуватися.
  Мене справді не цікавив останній варіант. Я перекинув чарівну паличку в ліву руку, правою витягнув меч із бронзовим лезом і проліз усередину.
  Двері відкривалися в довгий коридор, закривалися з обох боків і освітлювалися однією лампочкою, старою, жовтою та тьмяною. Для людини, яка перебуває поза вулицею, місце було б лише на пару кроків кращим, ніж суцільна темрява.
  Я добре бачив. Достатньо добре, щоб знати, що передпокій різко повернувся одразу після цієї низки дверей. Оскільки я нічого не чув крізь тонкий ліс, я вирішив поки що рухатися вперед. Я б повернувся назад і почав тицяти своїм шнозлом у кімнати, якби нічого не знайшов.
  Піт жодним чином не міг побачити мене ззовні, навіть до того, як я зайшла за кут. Мені було цікаво, як довго він стоятиме там, нервуючи та нервуючи, перш ніж вирішить зіграти в кавалерію.
  Тож я зайняв той кут — і там, у іншому короткому коридорі, такому ж погано освітленому, як і перший, я побачив його.
   «Фіно!» Він рушив до мене, і я опустив і чарівну паличку, і лезо, хоча й не дуже. «Що в біса ти тут робиш?»
  Він не сказав ні слова. Просто продовжував приходити.
  «Фіно?»
  Крок. Повільно. Методична. Крок. Без змін. Без розгойдування. Його руки не розмахувалися. Це було майже хитання, наче нахаба, що тільки вчиться ходити, але він ніколи не втрачав рівноваги.
  «Поговори зі мною, друже». Але це було сказано виключно через заперечення, через мою потребу помилятися. Тому що я вже добре знав, що там не було з ким поговорити.
  Він зупинився за пару кроків, і я міг це побачити. Його очі, які вже стали молочними, закотилися аж ліворуч і застрягли там. Його щелепа відвисла, але також трохи вліво. Мабуть, це був той бік, на який він приземлився і якийсь час лежав, після…
  Після того, як він помер.
  «Ой, до біса, Фіно…»
  « Тут не будеш хулити, тварюко! »
  Палати спалахнули, високо і гаряче, і все було агонією.
  Знайома агонія.
  Я впізнав це навіть тоді, коли воно прибило мене до брудного килима, коли мої кишки закрутилися й кожен нерв кричав. Якби я не очікував її, якби вона не оголосила про себе тим гірким, лютим, самовдоволеним вереском, я все одно знав би, хто стоїть за ними.
  Тремтячи на руках і колінах, відмовляючись взяти цю останню крихітну розтяжку, щоб лягти рівно, я дивився, як вона пливе в слабкому світлі, осі старого інвалідного візка скрипіли, як привиди тисячі щурів.
  Орсола Мальдера.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ДЕСЯТИЙ
  Свін мав бути мертвим.
  Яке б чаклунство не врятувало її жалюгідне життя від чиказької друкарської машинки Фіно того дня, майже два роки тому, на нечестивих руїнах святого місця, воно не змогло повністю захистити її. Вона згорбилася в кріслі, пригорнувшись до нього. Її голова лежала важко набік на шиї, надто зморщеній і пошкодженій, щоб тримати її у вертикальному положенні. Одна рука мляво звисала, спираючись на ручку інвалідного візка. Другу вона міцно тримала складеною на грудях, на якій, навіть закритому шарами важкої блузи, виднілися увігнуті ямки, розбиті летючим свинцем. Її ноги були сховані під товстою ковдрою, але я не міг уявити, щоб вони були в кращій формі. Пару галонів несвіжого Le Jade спробували та не змогли прикрити сморід немитої плоті та забруднених сечею подушок.
  Її щелепа була трохи викривлена. Слюнка вкрапала її пергаментне підборіддя, звисаючи нитками з одного куточка потрісканих губ.
  Сумнівно, я прозвучав майже так само жорстко, чи навіть стійко, як мені хотілося, але я все-таки встиг пробурмотіти: «Ти виглядав краще, Орсоло».
  Вона кинула на мене глузливу насмішку, коли я затремтів на підлозі біля її ніг. «Ви не маєте».
  Не знаю, що б я сказав далі, зробив би далі, якби Фіно—або що був Фіно — не повернувся в поле зору, пройшов повз маму й потоптав у темряву за тим чи іншим дорученням.
  «Твій власний довбаний син…» Мені здається, це вийшло шипінням.
  «Так».
  «У нього є сім’я, ти…»
  « І він був мій! Полетіла плювка, і відьма трохи задихалася, перш ніж змогла продовжити.
  «Він зробив це зі мною», — продовжила вона, хрипко й майже нечутно. «Якщо це було навмисне, то тепер у нього душа горить, як і годиться! Якщо це не так, якби ти змусив його чи обманом до цього… тоді він у безпеці з Христом, поза тобою, демоне!»
  «Я бачу, ти, як завжди, здоровий».
  Було б так легко дозволити їй зникнути за болем, але я намагався говорити так само, як я намагався зібратися з силами й пробитися через захист. Я мав змусити її розповісти стільки, скільки міг, хоч багато мук прийшло в очікуванні цих відповідей.
  До того ж, чим довше я тримав її під рукою, тим більше було шансів, що Рамона чи Піт увірвуться, перш ніж вона зробить щось, на що я б не відреагував, незалежно від того, наскільки мені погано.
  «То ти — що? — викликав…» Коридор поплив. Це було ще сильніше, ніж ті опіки, які вона мала вдома в минулі часи. Мені було цікаво, скільки часу знадобилося їй, у її стані, щоб написати їх. «Викликав зграю вампірів до Чикаго, щоб помститися? Так багато про всі ваші протести щодо Бога, чорної магії та...
  «Не смій звинувачувати мене в такій мерзотності!» Вона знову задихнулася, і на хвилину ми страждали разом. Напевно, в цьому є мораль. Жоден із нас не кидався.
  «Я побожна», — прохрипіла вона, коли її горло знову запрацювало.
  Набожно горіхи.
  Проблема була в тому, що я їй повірив. І це було проблемою, тому що це означало, що після всього цього я все ще не мав уявлення про те, що насправді відбувається в моєму місті, хто насправді такий поганий хлопець, на якого я стріляв .
  Ну, інший поганий хлопець. Це не те, що Орсола все ще не пройшов кваліфікацію з відзнакою.
  Цікаво, якби вона мала можливість подумати про це, чи збрехала б вона мені. Якби вона зрозуміла переваги того, щоб дати мені руля. Але вона була настільки розлючена думкою, що хтось може подумати, що вона вдасться до такої профанної магії — так, я знаю, — що я ніколи не сумнівався, що кожне її слово було квадратним.
  «Не я приносив сюди ці гидоти, тварюко. Я просто відчув їхнє прибуття і... позичив одного з них, перш ніж той, хто його призиває, встиг його прив’язати. Тепер це служить мені».
  «Ти випадково мав моджо керувати духом-вампіром? Щось, про що я навіть не знав, що це можливо до кількох днів тому? правильно. Потягни другу, сестро».
  Я не дуже сумнівався в ній, як я щойно сказав. Я підштовхував. І це спрацювало.
  «Це було досить схоже на те, що я вже вивчав, щоб помститися тобі! Адаптуватися виявилося нескладно».
  О, чудово. Отже, що саме вона вивчала?
  «Тож чому він напав на моїх друзів? Щоб витягнути мене?»
  Вона плюнула. «Я знаю, де вас знайти, коли захочу. Воно напало на тих, хто був достатньо дурний, щоб підтримати вас, з тієї самої причини, чому я прокляв вас нещастям. Щоб ти страждав, до кінця!» Тепер не просто плювали. Бульбашка соплів вискочила в її лівій ніздрі й повисла, хитаючись.
  Чарівний.
  «Шкода тобі, — простогнав я, майже встаючи, а потім знову впавши, — цього не протримається достатньо довго, щоб завдати мені чи мені ще більше болю».
  «О, так, твоя демонська повія». Вона знову плюнула. «Нехай вона знищить це». Вона посміхнулася, показуючи нерівний жовтий пейзаж, не привабливіший за поцілунок Варуяна. «Це повернеться».
  «Це не так… Що ти зробив?»
  «Робити? Я годував його, Обероне! Не кров, а ненависть, священна і чиста! Я поділився з нею своєю ненавистю до вас, прив’язав її до вас, як я зробив своє праведне прокляття! Нехай помре. Воно знайде нову форму і приходь за тобою, знову і знову! Вона, як і моя ненависть, вічна!»
  Син баргеста…
  Щось ще спало мені на думку саме тоді, щось, про що я думав кілька хвилин тому, чи я не був напівосліплений болем, чи не вкладав усі сили, щоб зосередитися на цьому й дізнатися все, що міг від безглуздої широкої.
  Головне те, що вона не намагалася мене витерти чи щось зі мною зробити, поки я був спійманий у її палатах. Здавалося, що вона так само хотіла поговорити, як і я, щоб продовжити її говорити.
  Що я був не єдиним, хто зволікав.
  І я зрозумів, що попри всю її браваду й презирство, всю силу, яку вона мала — і, можливо, навіть ту додаткову силу, яку я надав їй у своїй голові, — вона була просто важко пораненою маленькою старенькою в інвалідному візку. Її підопічні, ті, що забирали богзна-скільки часу, були єдиним, що вона мала; навіть якщо її розум був налаштований на те, щоб метатися в магії, як вона це робила раніше, її тіло ні.
  Вона не була готова до того, щоб я її знайшов.
  Упевнений, що я кричав вголос, не від болю — хоча його було багато, — а від чистого зусилля. Я стискав L&G, поки не здалося, що в мене клацнуть пальці, змусив себе зосередитися. Уламки скла розривали мої думки на шматки, тицьнули всередину моєї голови, але повільно, дуже повільно, цівка щастя почала просочуватися з магії гліфів крізь паличку в мене.
  Крапля за краплею захист відьми слабшав, а я ставав сильнішим.
  І вона це побачила. За все інше, що пішло не так того дня, я дорожу виглядом її чашки, коли вона відчула, що магія починає змінюватися, так само, як я дорожу будь-якими трофеями та дрібничками в моїй спеціальній шухляді.
  Якби я мав час, ще кілька хвилин, я б її взяв.
  Але я припускаю, що вона закричала (подумки, не вголос), і так само, як він робив майже все своє життя, її син Фіно прибіг.
  Я почув гуркіт і розбій — пізніше з’ясувалося, що він пакував її найважливіші речі в задній частині свого V-16 Кедді, поки вона була, я мав наш маленький підборіддя; вона готувалася до вамосу відтоді, як я вперше увірвався, а потім він з’явився під час швидкого перемішування. Її стілець уже відкочувався назад, здавалося, сам по собі, але повільно. Щойно його мертві рукавиці були на кермі, він повернув їх навколо, і вони зникли.
  Мені так хотілося слідувати, що ледь не втопило мене, потреба настільки глибока й сильна, що мала вагу, смак. Навіть незважаючи на біль і тиск опіки, я проповз на ярд або близько того, навіть не усвідомлюючи, що зробив це. І знову, якби я встиг…
  Але біль не вщухав досить швидко, і навіть якби я міг піднятися на ноги, я зробив би, можливо, два кроки, перш ніж впав втретє. І я вже почув, відчув, як закрутив двигун із гаража, який міг бути за ліги звідси.
  «Улюблений розкішний транспорт мертвих людей і понівечених відьом». Не думав, що Cadillac найближчим часом запустить цю рекламну кампанію. Я сподівався, що той чопорний, яким був Фіно Оттаті, або будь-яке інше ремесло, яке тримало його на ногах, зможе впоратися з вулицями Чикаго, не вбивши нікого.
  Прокидаючись кожен шматочок шляху, шалено палаючи над тим, щоб дозволити Орсолі вислизнути, і при думці почати полювання за нею знову, я перемішав кейстер і поповз у іншому напрямку.
  Я знову випрямився, коли підійшов до вхідних дверей. Поміж постійним потоком удачі та моджо від гліфів до мене, вони стали настільки слабкими, що я міг пройти через них, не втрачаючи жодного кроку. (Якби я тільки мав більше швидкості!) Але це не було, коли я відчинив ці двері, і почув крик.
  Рамона кричить. Кричить за мене.
  А між цими дзвінками й навколо них жахливе гарчання, хиже виття, що пронизує ніч голосніше, ніж будь-яка сирена. Люди прокинуться, вмикатимуть світло та дивитимуться у вікна щохвилини, якщо вони цього ще не зробили, і я не хотів, щоб хтось із них став натякати на те, що, як я знав, було там, навіть якщо Я був абсолютно збентежений тим, як це зробити .
  Бачите, жоден вампір ніколи не вимовляв такого звуку. Але я знав, що зробив, незважаючи на те, наскільки це неможливо. Я чув це надто багато разів після того, як мій найкращий приятель зник у глибинах лісів Ельфаме.
  За кілька годин до світанку, тієї ночі, коли місяць був лише обрізаним півмісяцем нігтя високо над дощем і шарами просочених маслом бавовняних хмар, Піт змінився .
  Кілька клаптів сорочки та штанів розвіялися з шерсті сивого волосся — і ні, я не думаю, що я мав на увазі «хутро». Це майже більше нагадувало те, що ви знайдете на сріблястоспиній горили, ніж на будь-якому вовку, якого ви коли-небудь бачили. Він був довгий, вузлуватий, потворний… Майже хворий. Відкриті виразки мокли на парі залисин. Смуги водянистої слизу випадковими цятками вкривали волосся на його тілі, і навіть звідси я відчував кислий запах гною.
  Його зріст був би близько дев’яти футів, якби він стояв прямо, але горбистість і опуклість його плечей опускали його голову ближче до семи. Його морда, його руки, його ноги… Усе довге, покручене, наче якийсь божевільний скульптор взяв глиняну модель людини й розтягнув їх. Але кігті й ікла, слизькі від крові, що неухильно стікала з ясен і нігтьових лож, виглядали прямими й міцними.
  Не проста тварина. Нічого природного. Нічого чистого . Ви називаєте це «перевертнем».
  Не так гарно.
  Але я бачив, як він змінюється раніше, і це було ще гірше — нормально. І без того зіпсований процес був зіпсований ще гірше.
  Рамона стрибнула над його головою, поза межами досяжності цих жахливих, неможливих рук. Я не знаю, чи вона стрималася, тому що не хотіла ризикувати завдати шкоди моєму другу, чи просто тому, що не мала уявлення, як закритись і взяти свої кігті, щоб Піт не розірвав її надвоє. У будь-якому випадку, я цінував це, але їй бракувало варіантів.
  «Мік! Заради бога, зроби щось!»
  Навіть попри все, я не міг не посміятися над нею, з усіх людей, вживаючи такий вираз.
  Але що в біса робити ? Звичайно, його треба було зупинити раніше він комусь боляче або хтось бачив його. Як це було, хтось врізав стару модель A купе в дерево за півкварталу нижче і залишив його там, двері висіли навстіж, а двигун випускав пару вгору в голі гілки. Мені було цікаво, що бідолашний водій думав, що він побачив у світлі своїх фар, або як копи відреагують на його дику історію.
  Однак, оскільки багато людей не чекали світанку і не збиралися працювати, незабаром ми повинні були хвилюватися про набагато більше, ніж про одного нічного водія.
  Перевертень, перевертень. Як ти боровся з перевертнем? Звичайно, срібло, але я не мав звички носити його з собою, і, крім того, я не збирався вбивати Піта! Wolfsbane, що було б чудово, якби, знову ж таки, у мене було щось при собі.
  І це було припущення, що застосовуються стандартні правила, якби те, що спричинило цю позапланову трансформацію, не…
  Зачекайте.
  «Де вампір?» — крикнув я, ховаючи меч у піхви й наближаючись із націленою чарівною паличкою.
  «Вам?» Вона закрутилася, спірально піднявшись угору, коли раптовий стрибок ледь не зачепив її. «Воно мертве!» — крикнула вона у відповідь, і, хоча вона цього не сказала, її тон сказав мені, що я дурень, коли навіть хвилююся про це зараз. «Я просто збирався сказати Піту, що ми повинні піти вас шукати, коли…»
  Піт заревів, тож я не міг почути решту, але це не те, що я не зрозумів, що вона мала на увазі.
  правильно. «Ми повинні його утримати!»
  « Тримати його? Ти збожеволів?»
  Я вистрілив із L&G не в нього, а в неї, відправивши велику дозу того, що я витяг із захисту відьми, змішати з її власною аурою. Навіть з землі я бачив, як її підглядачі розлітаються від припливу сили.
  «На мій знак!» Я закричав, а потім повернув чарівну паличку на свого найкращого друга.
  Агонія, яку я зазнав у домі, нудотна мука підопічних, була ще свіжа; насправді я все ще відчував себе хороша частина цього. Я вичавив маленький сплеск моджо, якого вистачило лише на швидкий укол невдачі.
  Увага Піта була прикута до суккуба над головою, інстинкт хижака визнав у ній загрозу, але тепер він обмахнувся своєю мордою, кинувши на мене вбивчий погляд. А тепер я привернула його увагу, він мене впізнав.
  Ні, воно впізнало мене. Тому що мисливець, розум, з яким я зараз мав справу, не був Пітом — перевертнем, людиною чи іншим.
  «Давай, сволота!»
  Господи, він був швидкий! Раптовий стрибок, і він майже на мене. Але між нашими поглядами, і посилення від L&G, цього було достатньо.
  Я зібрав кожну частинку болю, яку відчув або відчув за останні кілька хвилин, і встромив її крізь чарівну паличку в його ніжку.
  Піт вискочив на вулицю з пронизливим криком, стиснувши скручені пазуристими руками по боках черепа. Він бив, бив ногами, і, присягаюся, він почав копатися у власній шкурі, можливо, намагаючись прокопати тунель до болю та випустити його.
  «Рамона, зараз!»
  Вона вдарилася об бетон поруч із ним і кинулася. Між одним кроком і наступним її крила зникали, а все її тіло роздувалося, її форма змінювалася на шар м’язів поверх м’язів. Вона з бурчанням врізалася в звиваючогося вовкулака, схопивши його в доволі вражаючу хватку борця, але навіть із додатковою силою та магією, які я їй надіслав, вона не могла довго триматися. Вона вже напружувалася й боролася з кожним поштовхом; щойно Піт — або те, що носило Піта — подолає біль настільки, щоб по-справжньому відбиватися, вона залишиться позаду вісімки, погано.
  Тому я мав зробити це швидко.
  «Іди геть від мого друга!»
  Якщо хтось дивився, я, мабуть, виглядав так, ніби диригую симфонією. Я вплела кожну частинку моєї власної магії, збільшеної через паличку, через тіло перевертня, аура і душа. Або душі. Я витягнув цілі мотузки удачі та сили, звернув їх на свої власні цілі та одразу ж повернув.
  Намагається передати це все Піту, витягуючи це з того, що всередині Піта. І якщо це звучить легко чи просто, ти дурень.
  Я не знаю, яку саме частину процесу ми порушили. Можливо, ми дали Піту чи природному циклу перевертня достатньо вставати та йти, щоб відновити себе. Або, можливо, ми досить сильно послабили дух, щоб він не зміг підтримувати примусову трансформацію, або він завдав надто великої шкоди, або…
  Горіхи. Що хочеш від мене? Це спрацювало.
  Перевертень замовк напівгарчанням, усе тіло розслабилося, як упущене йойо. Єдиний вологий, огидний звук пролунав, наче постріл, по всій околиці, коли м’ясо скривилося й кістка тріснула, все одночасно. Волосся звисало й розсипалося двома чи трьома масивними жмутами, ставало ламким і розсипалося на порох, не встигнувши навіть впасти на землю.
  І так швидко він знову став Пітом, голим, як сойка, що дивився на нас із спершу порожнім, як у манекена, а потім таким жахливим, якого я ніколи не бачив на людях.
  «Ми повинні потрапити всередину», - сказав я. «З вулиці».
  Все ще вдягаючи власне неймовірно опукле тіло, Рамона підняла його й пригорнула, як цуценя. «Куди?»
  До біса «Розкопки Орсола. Єдиний варіант».
  «Підохи?»
  «Я трохи попрацював над ними. Це не буде весело, але ми можемо терпіти їх достатньо довго, щоб знайти гліфи та впоратися з ними належним чином».
  Вона скривилася, але попрямувала до дверей. Я, я зачерпнув зламаний ремінь Піта — і обігрівач, прикріплений до нього; йому не потрібно було втрачати свій матеріал, присвячений відділу, до всього — і пішов за ним.
  * * *
  Я мав рацію. У палатах було не весело. Але вони не досягли того удару, який мали, коли вперше забили Мені та мені вдалося знайти більшість напилених крейдою та залізом гліфів — під килимами, на задній частині меблів — і розірвати лінії.
  Тепер у мене була нагода гарненько оздоровити все місце, стало зрозуміло, що Орсола був тут давно. Місяці, принаймні. І вона була зайнята. Я знайшов усілякі нашкрябані нотатки та заклинання, розкидані навколо того, що було таким собі кабінетом чи бібліотекою. Хтось італійською, хтось англійською, усі тонкі, павукоподібні й до біса майже незрозумілі. Я подумав, що кілька сторінок можуть виявитися корисними, ті, де вона, очевидно, розповідає про духів-вампірів, про те, як їх викликали, як викрасти контроль над одним із них. Але не пощастило. Лотта балакає про могильний бруд і порушені права на поховання, молодики та духів-заступників, жертви та кров серця, але нічого надто зрозумілого. Я зім’яв їх і засунув у кишеню пальта.
  Їй також допомогли, пересувалися, прибирали… Не знаю, ким міг бути її помічник до Фіно (до біса, Фіно), але нам пощастило принаймні в одному: хлопець залишив трохи одяг, неохайно складений у запорошеному старому бюро.
  Він був більшим за Піта, який тепер виглядав так, ніби носив ручні речі старшого брата, але було краще сидіти — або намагатися потрапити додому — коли Маленький Піт розгойдувався на волі.
  Зараз він сидів згорблено в кріслі, його оббивка потріскалася й пожовкла від старості, рукавиці були зачеплені навколо чашки чаю, яка охолола, не зробивши навіть ковтка. Не мав жодного уявлення, куди Варуджан вискочив, і на даний момент мені було байдуже. Я Рамона, яка знову виглядала просто надприродно чудовою, а не повністю надприродною, стояла в кінці кімнати, м’яко кричачи.
  Ми точно не шепотілися, і це не так, ніби ми намагалися щось приховати від Піта. Мені просто... було некоректно говорити про це перед ним вголос, ніби це не було нічого великого.
  Крім того, я напівслухав справжні слабкі звуки ззовні. Люди встали, тепер, коли були бики прийшли розслідувати будь-яку божевільну історію, яку їм розповіли, і досліджували розбитий Форд. Безсумнівно, вони ловили всілякі чудернацькі звіти від людей, які бачили уламки того, що впало, з-за важких штор на темній уночі вулиці. Вони кивали й намагалися не глузувати вголос із милих працьовитих громадян із їхньою безглуздою уявою, а потім поверталися до клубу й реготали та били по колінах із цього приводу. Але один або двоє, хто бачив кілька речей, були кілька разів у цьому кварталі, трохи нервово сміялися й замислювалися, чи, можливо, ці історії не такі дурні, як звучать.
  Вони б нічого не сказали про це ні своїм товаришам, ні нікому іншому. Але вони б дивувалися.
  «Мік? Ти все ще там?»
  «Га? Вибач, лялько. Відволікся».
  «Ви не кажете?» Вона зробила затяжку сигаретою, кинула в пошуки чогось, щоб використати його як попільничку, а потім — можливо, згадавши, чиє це місце було — знизала плечима й дозволила попелу впасти на підлогу.
  «У мене багато на думці».
  «Так. Я сказав, що ніколи раніше не чув, щоб вампір вижив після знищення свого тіла. Ви впевнені?»
  «Ну, я не можу бути повністю впевненим, але так, цілком впевнений. Я думаю, що коли ви його вбили, його дух привабив хижак, що ховається всередині Піта, і він спробував увійти, а не шукати іншу зручну тушку. Не надто добре вийшло, і я не думаю, що це тривало б довго, навіть якби ми його не вигнали, оскільки Піт все ще був там, але… очевидно, він трохи зачепився».
  «Я мало знаю про духів, які вселяються у вампірів», — зізналася вона. «Ніколи навіть не думав про це до сьогодні, і я ніколи не чув про будь-якого нелюдського чи не трупного вампіра до вашого... гм, кавуна». Вона похитала головою, розвівши волосся, наче тихий приплив.
  «Не багато знають про них багато. Я маю на увазі, що ні навіть справді індивідуальні духи, як такі, лише фрагменти духовної… я не знаю, енергії? Суть? У них немає особистості, немає індивідуального існування. Можливо, вони не лише джерело вампірів, а й інших фей, пов’язаних із нежиттю чи смертю. Я поняття не маю. Зазвичай, коли вампір помирає, сутність просто… поглинається назад у це ціле. Як вилити відро води назад в океан.
  «Але після того, що Орсола зробила з цим, чи каже, що зробила? Я не знаю. Можливо, він справді тримається разом, зберігає свою ідентичність, свої спогади — або, принаймні, достатню кількість особистості, яку вона надала йому, щоб бути справжнім болем у тилу».
  Ми обоє завмерли від стуку у вхідні двері. Теж не вперше. Бики шукали свідків аварії та бійки — чи що там там — що сталася на вулиці. Ми мовчали, чекали, поки вони припустять, що або нікого немає, або нікого немає вдома, і підуть далі. Сподіваюся, це був останній раз, коли вони турбувалися.
  «Ви їй вірите?» — запитала Рамона ще тихіше, коли ми дали цьому кілька хвилин. «Чи ти думаєш, що це буде відбуватися з тобою знову і знову, життя за життям, вічно?»
  «Я на це дивився». У мене теж було; це було в глибині моєї пам’яті, чіплялося та дошкуляло мені з тієї хвилини, як відьма погрожувала мені цим. «Я лише здогадуюсь, розумієте, але враховуючи природу цих речей? Ні, я не думаю, що вона могла б повністю це змінити. Я вважаю, що рано чи пізно її магія — і яловичина зі мною — зникнуть. Воно розвіється, повернеться до крихти потенціалу, змішаного з іншими.
  «Але я не знаю, коли . Чи це лише питання часу, чи питання того, скільки втілень воно проходить, чи що? Тож так, він продовжуватиме стріляти для мене деякий час, перш ніж я його позбудуся».
  «Або це позбудеться вас», — прошепотіла вона, знову довго тягнучи.
  «Все можливо, серденько, але зараз це не план».
  Вона простягнула руку, стиснула мою руку. Було приємно, особливо після останніх кількох місяців.
  Здавалося, що сказати на це нема чого, тож я проскочив через кімнату й став біля старого стільця. «А ти, друже? Як справи?»
  Він крутив чай, який ми взяли з кухні Орсоли, здавалося, був зачарований обертанням і танцем листя. Спочатку я не був упевнений, що він мене почув.
  Потім: «Скільки часу минуло, Міку? Близько двох з половиною років?»
  "Е-е." Ми знали одне одного довше, хоча весь цей час ми не пили з однієї пляшки, тож я не здогадався, що він мав на увазі саме це. Який залишив…
  З тих пір, як він отримав укус.
  «Так, це звучить приблизно правильно. Дайте чи візьміть».
  «Знаєте, чого я найбільше боявся, кожну секунду відтоді? Через що мені сняться кошмари принаймні тричі на місяць, скільки б я не намагався звикнути до цього, скільки повних місяців ти водив мене набік?»
  Я міг би зробити досить тверде припущення. «Піте, ти...»
  «В один повний місяць, якось, тебе б не було поруч. Або я в чомусь заплутався і не зміг би встигнути. Або десяток інших речей. Що я втрачу контроль». Нарешті він підвів очі, і його очі вологі засяяли в слабкому світлі лампи. «Що я когось скривджу, когось убиваю. Щоб монстр у мені…
  «Піте, ти нікому не завдав шкоди». Я присів біля стільця. Мені було погано змушувати його дивитися на мене. «Звичайно, все могло піти дуже погано. Не можна заперечувати. Але вони цього не зробили. Ми — ви — пройшли через це».
  «А як щодо наступного разу?»
  «Наступного разу не буде, друже. Цей вампір, дух, як би ви його не називали, він перейшов на щось інше. Він знає, що не може втримати вас зараз. І інших подібних немає. Ви всі аси».
  «Але тепер я знаю, хіба ти не бачиш? Тепер я знаю, що це можливо . Що навіть коли зараз не повний місяць, я не можу бути абсолютно впевнений, що я в безпеці, що люди навколо мене в безпеці. Гаразд, можливо, цей клятий дух не схопить мене знову, але що, якщо щось інше схопить? Ти не знав, що це можливо до сьогодні, Мік. Тож ви не можете знати, що ще могло б… змінити мене». У нього була повна система водопостачання. На це було важко дивитися; Піт не хотів би, щоб його бачили таким.
  Я намагався заспокоїти його, намагався сказати йому, що ймовірність того, що він зіткнеться з чимось іншим у своєму житті, що могло б це зробити — міг зробити те, що я вважав неможливим через тисячі років — були настільки високими, що я я впевнений, що цифри навіть зайшли так далеко.
  Можливо… Можливо, я теж дещо ввійшов йому в голову. Я не зробив багато, не зробив би цього з ним. Досить заспокоїти свої емоції, дозволити йому взяти себе в руки.
  Мені б хотілося сказати, що я зробив це виключно заради нього. Переважно так і було. Але ми повинні були повернутися до цього, продовжувати працювати над справою. Люди загинули б не від кігтів перевертня, а від іклів вампірів і ще від якоїсь магії Дагда-зна-зна-яка, якби ми не прочитали це.
  І трішки, якщо я прямолінійний, тому що мені було неприємно бачити його таким розбитим.
  Судячи з порожнього погляду, який Рамона вказувала на мій шлях, вона знала, що я щойно зробив. Я не міг сказати, схвалювала вона це чи ні, і вона, очевидно, не збиралася виливати свої почуття в будь-якому випадку.
  «Гаразд», — сказав я, коли Піт знову став спокійним. «Якщо вам двом це подобається, я попрошу вас повернутися до мого закладу й чекати мене там».
  — Можна, — сказав Піт, майже не тремтячи.
  «Це добре, — сказала Рамона, — але чому? Куди ти йдеш?»
  Останнє місце в світі, куди я хочу піти, лялько.
  «Я мушу піти поговорити з друзями», — відповів я. Слова майже не приходили. Мені довелося проштовхнути їх через горло головною силою. «Я отримав…» Я озирнувся навколо, і в мене раптово виникло уявлення, раптове бажання спалити весь довбаний будинок дотла. Ніби це могло змінити хоч на йоту того, що тут сталося. Що я тут відкрив.
  Будь проклята, Орсола.
  «Я маю дещо їм сказати».
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ОДИНАДЦЯТИЙ
  яТільки-но з’явилося перші світанки, пара ранніх натяків на рожевий рум’янець за водами озера Калумет, коли я дійшов до квартири Оттаті.
  Так, після всіх тих докорів, які я їм докоряв про те, що я знаю, де вони лежать, усіх хвилювань про те, що хтось там стежить, можливо, це була погана ідея. Але що я мав робити, брати повітродувку й дзвонити? Деякі речі… Деякі речі люди заслуговують почути віч-на-віч.
  Як би тобі не хотілося так сказати.
  О, я зробив кроки, звичайно. Подвоївся ще кілька разів, закутався в тугий кокон додаткової удачі, перевірив кожне відображення й кожну тінь у вуличних ліхтарях. У жодному разі ніхто, смертний чи фейрі, не був за мною на хвості.
  Усі ці зусилля також дали мені привід не думати про те, що чекає. Але тепер я був усередині будівлі, кістки пальців піднялися, щоб стукати в їхні двері, і все, що я міг робити, це думати. Про те, що впало.
  Про те, що було далі.
  Був час, коли я був таким же, як і більшість інших у своєму роді. Коли смертні життя означали для мене присідання, і я міг грати з ними — або покінчити з ними — навіть у мене в голові не спала думка про докори сумління, не кажучи вже про те, щоб відчути хоча б крихту цього.
   Це був я, якого я наполегливо працював, щоб убити чи принаймні поховати. Я з давніх-давен. Я, який міг би відчувати певну прихильність до людини як до домашньої тварини або до чогось, до чого прагнув, але який був би приголомшений, навіть образений від ідеї назвати когось із вас «другом».
  Зараз я знаю вас багато особисто. У мене є багато контактів і зв’язків, багато союзників.
  Не так багато друзів.
  Тепер на одну менше. І я припустив, що, можливо, Фіно був не останнім, кого я збирався програти сьогодні.
  Я постукав, бо що я міг ще зробити?
  Клацнуло кілька засувів, і двері відчинилися. Навіть так рано Б’янка була одягнена, хоча й не зовсім так, щоб кудись ходити. Я сумнівався, що вона повернулася спати після нашої телефонної розмови.
  Щойно вона побачила мене, її кулак стиснув чотки, її губи розтулилися в короткому вдиху. Можливо, вона ще не знала, що я мав сказати, але вона знала, що щось не так.
  Жодного виклику для мене, щоб я просто з’явився таким чином інакше. Не одна.
  «Чи можу я, е-е… Чи можу я зайти, Б’янка?»
  Вона відійшла вбік, мовчала. Вона тихенько зачинила двері, не хотіла турбувати сусідів, але все одно це було найгучніше, що я чув за багато років.
  Я виявив, що стою біля столу, біля дивана, на якому спав кілька ночей і століть тому. Не пам'ятаю, як ходив туди.
  «Що таке, Міку?»
  Сильна жінка, і не помиляйтеся. Я думаю, що більшість уже кричали б про відповіді чи ридали. Б'янка Оттаті? Її голос ледь тремтів.
  Я ледь не продав свою душу, щоб не бути в тій кімнаті.
  «Б’янка, він… Фіно першим знайшов Орсолу».
  «Він…?» Клац-клац-клац пролунали чотки, і я клянуся, що кожна намистина струсувала кімнату, наче падаючі валуни. «Не кажи мені, що він знову з нею кинувся? Ні після того, що вона з нами зробила!»
  Вона не хотіла в це вірити, крім свого тіла, своєї аури, кричала на мене, що вона це зробила . Тому що це все одно був кращий варіант.
  «Я не думаю, що вона навіть колись давала йому шанс». Я простягав обидві руки, благаючи не знаю про що. «Вона…»
  «Ні».
  «Мені дуже шкода, Бьянка».
  «Ні!»
  Вона закусила губу, ніби намагалася вловити крик, перш ніж він вирвався. Сльози текли по щоках, які стали білими, як її зуби, і все її тіло тремтіло від зусилля мовчати, тримати себе в руках.
  Нескінченну хвилину вона мовчки плакала.
  Потім вервиця вислизнула з її пальців. Намистини застукотіли, вдарившись об килим, і це... це було занадто далеко.
  Це був не зовсім крик, не зовсім ридання. Воно було коротким, різким, пронизало її тіло одним сильним здриганням і так само швидко зникло.
  Але цього було достатньо. Селія й Адаліна вилетіли в один із дверей і стали пліч-о-пліч, дивлячись на нас через вітальню. Обидві були в нічних сорочках із воланами, які, хоч і досить скромні, вони, мабуть, не хотіли б, щоб я бачив, якби обставини…
  Ну так. Обставини.
  Немає зайчиків, жодна з дівчат Оттаті. Вони побачили мене там, коли сонце ледве встало. Побачив їхню матір, одну з найсильніших жінок, яких вони коли-небудь зустрічали, заплакану і непохитну, як єдина сніжинка в шквалі. І вони знали.
  Адаліна розкрила рота, раз, два.
  Коли вона нарешті промовила слово, це був навіть не шепіт. «Тату?»
  Б’янка старалася, справді старалася. «Коханий, я…»
  Вона не могла цього зробити. Усе, що вона хотіла сказати, перехопило її горло, і все, що вона могла зробити, це задихнутися. Адаліна впала на свої кістляві коліна, досить сильно, щоб похитнути підлогу, обхопивши руками живіт, різко хитаючись, коли вона ридала.
  А Селія…
  Селія стала навколішки, ніжно тримаючи сестру за плечі, повільно зупинивши погойдування. Але її очі, сяючі й брижі від сліз, які вона ще не хотіла пролити, ніколи не покидали моїх.
  «Ти мав бути кращим. Ти повинен був бути кращим за Госуайт».
  «Що?»
  не треба
  «Тату… Це була його мати, чи не так? Він знав, де шукати, а ти ні».
  «Я… Так. Боюся, що так».
  Не робіть цього. Будь ласка
  Але вона це зробила.
  Це було не те, що я вже не думав про це тисячу разів. Якби вона нічого не сказала, я міг би впоратися з цим у свій час. Якби вона кричала, верещала, ридала, я міг би закрити себе від емоційного хвилювання та захистити себе від слів у процесі.
  Але вона просто присіла, дивлячись, повністю контролюючи себе, і її слова врізалися в мене, як залізне свердло.
  «Якби ви спочатку сказали нам, що вона ще жива, якби ви довіряли нам, як завжди хотіли, щоб ми довіряли вам , ви могли б знайти її разом. Він міг би привести вас прямо до неї, і йому б не довелося зустрічатися з нею наодинці.
  «Він би не пішов».
  Що я міг на це сказати? Що я міг зробити?
  Нічого. Жодної проклятої речі.
  Можливо, я б просто стояв там, як пень, і взагалі нічого не робив. Але, мабуть, горе — не кажучи вже про страх, з яким вона жила днями, що на неї стріляють Невидимі — наростало в Адаліні швидше, ніж її ридання могли його випустити. Воно спалахнуло.
  Вона заплакала, довго й голосно, криком нерозбавленого болю. Воно наповнило кімнату, заглушило розум. Все вперед і далі, коливаючись, падаючи, піднімаючись так, як не могло б створити людське горло. Задиханий і, здавалося, нескінченний, він тривав довго після будь-якого смертний чи навіть більшість фейрів були б змушені відірватися й хапнути ротом.
  І все одно це не зупинялося.
  І Селія, і Б’янка дивилися в мій бік, тепер не лише в горі, а й у страху, чекаючи, щоб я щось зробив. Я зробив один крок, намагаючись зрозуміти, що я можу зробити…
  Лампочка спалахнула, зашипіла й різко тріснула, залишивши ранкове сяйво між шторами єдиним освітленням. Павутинка тріщить у вікні з різким, майже дзвінким звуком, і стельовий вентилятор над нами повільно закрутився назад. Кран на кухні — ні, вся раковина — почав тремтіти, ніби якийсь дракон заревів і поповз по трубах до нас.
  О, це було знайоме, звичайно. Занадто знайомий, останнім часом. Тільки це робив не я.
  Зробив ще один крок до дівчини, намагаючись придумати, як її вгамувати, не нагнітаючи все ще гірше… А потім усе стало дивним.
  Ручки закрутилися самі по собі, і кран почав текти, наповнюючи раковину швидше, і злив міг її проковтнути — але це був не звичайний міський сік. Навіть з іншого боку квартири я відчував запах гнилої ламінарії, різкий присмак солоної води.
  Щілини у вікні? Вони почали змінювати форму , одні наближалися назад і зникали, інші корчилися, як очерет на вітрі, але залишали скло цілим після того, як пройшли.
  А світло…
  Розбита лампочка знову почала світитися, але це був тьмяно-червоний відтінок, такий, який ви бачите на межі світла багаття. Між тим джерелом і дальньою стіною взагалі нічого не стояло, але тіні вкраплювали фарбу, спершу стрибаючи й заїкаючись, як поганий фільм, але з кожним ударом серця ставали все плавнішими. Майже людські форми пливли по тій стіні жаб’ячими штрихами й змієподібними хвилями. Інші піднялися їм назустріч із тупими фігурами, що могли бути мечі чи палиці в руках. але все це було розмитим, розмазаним, так що хтось міг подумати, що вони все це уявили, що вони бачать лише розмиті тіні в танцюючому світлі.
  Що ти в двох світах , Адаліно?
  Лише коли каламутна морська вода почала заливати раковину й бризкати по лінолеуму, поки щілини почали невпевнено, запитально вириватися з вікна , наче цікава проклята медуза, я відірвав увагу від запитання. Я майже пробіг останні пару кроків і впав перед нею на коліна.
  «Адаліна». Я взяв її за руки. Вона спробувала відірватися, але без справжньої сили. «Адаліно, серденько, тобі треба гасити. Бери себе в руки».
  Нічого. Вона продовжувала голосити, речі продовжували рухатися.
  «Все буде добре, це буде…»
  Ні, це не вирішило. Навіть якби вона не так далеко пішла, коли почути це своєрідне чуття коли-небудь по -справжньому втішило скорботних?
  Я міг проникнути в її розум, змусити її зупинитися, але, боже, я не хотів цього робити. Це було б одне порушення занадто далеко.
  «Адаліна!» Селія і Б’янка підстрибнули від крику, але не їм потрібно було мене почути. «Ви припиніть істерику зараз . Ти зробиш боляче мамі та сестрі! »
  Стрекіт припинився настільки різко, що ти думав, що я переріжу їй горло. Червоне сяйво згасло. Вода перестала текти. І вона зловила мене тими широкими, налитими кров’ю мигалками і не відпускала.
  «Вибач, лялько. Я знаю, що це було жорстоко. Ти маєш більше права плакати, ніж будь-хто. Я лише… я мав змусити вас почути мене».
  Вона гикала, кивнула й схилила голову, щоб дивитися на підлогу.
  Б’янка, тремтячи, похитувалася, щоб засунути штори, впустити більше світла всередину, а потім стала на коліна, щоб обійняти обох своїх дочок. Вони обернулися, мокрі обличчя міцно притиснулися до її плечей, грудей, і всі троє затрусилися.
  Я відійшов і виявив, що майже наступаю на впала вервиця. Я взяв його, хвилину вивчив, а потім повернувся, щоб віддати його Б’янці.
  Погляд, який вона кинула на мене, коли взяла його, був не зовсім вдячним.
  Я залишився ще на кілька хвилин, лише стільки, щоб переконатися, що припадок у Адаліни справді минув. Ми збиралися розглянути це, сказати кілька слів, але… Пізніше.
  Пізніше.
  Тоді я пішов; це здавалося найкращим для всіх. Двері зачинилися за мною, і ніхто не сказав ні слова.
  І навіть після всього цього? Я ще не все розлив. Я досі не сказав їм, що Фіно не просто мертвий, а й метушився навколо, оживлений клятою магією дорогої мами. Що навіть будучи жорстким, він не міг втекти від неї.
  Можливо, ненадовго — нелегко тримати мертве тіло на ногах, не кажучи вже про презентабельність, — але все ж. Чи мав я їм сказати? Чи було милосердям тримати свою пастку замкненою, чи я повторював ті самі помилки, які щойно зробив?
  Я не знаю. Ні тоді, ні досі. Але я пішов, не повертаючись, і якщо ви хочете засудити мене за це, йдіть вперед.
  Це не те, що я не мав.
  * * *
  Після тривалої можливості, ніж я хотів, обміркувати все, що щойно сталося, і звичайного дискомфорту, пов’язаного з перетином Чикаго по L, мій настрій не дуже покращився до того часу, як я повернувся до офісу. Я ледь не вибив двері ногою й ледь не вихопив меча — або, принаймні, виплюнув якісь нелагідні слова, яких не зміг би відреагувати, — коли побачив, що на мене чекає Рамона Піт.
  Чесно кажучи, я геть не розумів, що вони там були.
  Я кинув своє пальто на вішалку, кинувся до крісла й приземлився, наче намагався його покарати.
   Рамона відкинулася на інше крісло, хоча вона напівпідвелася, коли я вдерся. Піт дозволив собі стягнути Мерфі й ловив якусь кухню до мого парадного входу. Тепер вони обоє спостерігали за мною — хоча він так кліпав очима, що важко було бути впевненим — мабуть, чекали, поки я проголошу наш наступний крок.
  правильно. Тому що я поки що відбив довбану тисячу.
  «Що?» Я вимагав.
  "Гм." Піт стиснув його обличчя, прочистив горло. «Чекаємо Варуджана?»
  — Він спить десь у темряві, — сказала Рамона. «Хоч би з маленьким мішком землі його батьківщини, якщо я правильно пам’ятаю?»
  «Так», — сказав я неохоче. «Щось подібне. Не великий любитель сонячного світла, носферату. Це тільки ми».
  Піт кивнув, його підборіддя зникло в комірі сорочки, яка справді була йому завелика. «То що тепер?»
  « Звідки я, хрень, знаю? »
  Вони обидва справді трохи підстрибнули. Я стиснув моїх підглядаючих закляття.
  «Вибачте». Я підвівся, відчинив холодильну коробку й дістав коробку з хорошими вершками, яку приберіг для особливої нагоди.
  Сьогодні нічого особливого, але, безперечно, це була нагода.
  «Не все добре, Міку?» — наважився Піт.
  Добре, що я вже викинув слимака, тому що якби мій поцілунок не був повним, я б сказав щось погане. Поки я зміг заговорити, співчуття в тоні Піта згладилося над дурним запитанням.
  Крім того, сьогодні вранці він теж пройшов власне пекло.
  «Я б краще провів тиждень у найгіршій палаті цієї клятої дівчини, ніж коли-небудь заново переживати півгодини так».
  «Вибач, друже».
  — Я теж, Міку, — сказала Рамона.
  Вона була? Я знав, що вона може бути засмучена, постраждати — я маю на увазі емоційно, — але чи справді суккуб розуміє горе? Або почуття провини?
   Що ж, незалежно від того, розуміла вона повністю чи ні, звучало так, ніби вона це мала на увазі. Я змусив її неглибоко посміхнутися.
  Я зробив ще кілька ковтків, запропонував Піту трохи молока — він випив, оскільки в мене не було кави — і почекав, доки Рамона пориє в сумочці й вирішить, чи хоче вона випити газ. Вона цього не зробила.
  «Вибачте», — сказав я їм ще раз. «Але я не знаю, що буде далі. Орсола не просто вбила мого друга, вона вбила слід. Вона була моєю найкращою підозрюваною».
  «Ми впевнені, що вона все ще ні?» — запитала Рамона. «Ви пояснили свою думку, і вона переконлива, але все ж таки ви впевнені, що можете повірити тому, що вона вам сказала?»
  Я не міг вдіяти. Я розсміявся, різко й гірко. «Кохана, я не дуже в чому впевнений. Зараз я довіряю своїм судженням приблизно так само, як я довіряв би голодній червоній шапочці з дитиною. Але все, що я маю, розум і інстинкт, говорить, що Орсола не наш хлопець. У неї є купа відповідей, і тобі краще повірити, що вона це зробить. Але не виклик вампірів, не те, що лоскоче носа Ебінна».
  У них були сумніви; Я бачив це в їхніх кухлях, куштував у повітрі. Але вони погодилися з цим.
  На жаль, це залишило їх так само збентеженими, як і мене.
  «Невидимий?» — спитала Рамона, ворушившись на своєму сидінні. Я б подумав, що вона нервує, але якщо так, я майже впевнений, що це було для мене, як я збирався відреагувати, а не для розслідування чи думки суду. — Ви сказали, що вони стежать за Оттаті.
  І так, у мене більше не було невеликого бажання крикнути або змінити тему, коли вони повернулися, але… «Можливо. Я досі не зрозумів, що вони прагнули, чи це була Адаліна, чи щось зі мною, чи ще щось. І закликати зграю вампірів до Чикаго? Це не те, що я б залишив поза ними».
  Піт, який відкинувся на матрац, щоб спертися об стіну, сказав: «Але ти на це не повернешся».
  Ну, він знав мене деякий час. «Ні, не знаю. Вони б зробити це, але я не думаю, що вони можуть . Вони б не знали, як, більше ми решта».
  Рамона напівнасупилася в красивому миші, що миттєво привернуло увагу Піта. Він знав, ким вона була, і вона гальмувала спекотний шлях — не лише своєю поведінкою, але й загальні хвилі емоцій, які сукуби завжди стримували, — але вони то зростали, то слабшали разом із її концентрацією. І хоч би яким настороженим був Піт чи тим фактом, що він бачив її в дещо менш похмурих формах, він був лише людиною.
  «Багато Невидимих, — сказала вона, зовсім не дивлячись на жадібний щенячий погляд Піта, — уже однією ногою в могилі. Або мати справу з духами руйнування та темряви набагато частіше, ніж більшість інших фей».
  Я дозволив, що це правда, так.
  «Тож лише тому, що ви ніколи не чули про будь-яку магію, яка впливає на духів носферату до того, як вони знайдуть труп, щоб причепити його, або навіть тому, що Лореллін цього не чула, я не думаю, що це означає, що ви повинні відкидати ймовірність того, що вони мають».
  Я подивився на Піта, який повернув обличчя поліцейського, незалежно від того, відчував він це справді чи ні, а потім повернувся.
  «Гаразд. Це непогано. Справа в тому, що... Червоні шапки, тролі та всі ці хлопці досить запальні та імпульсивні, але королева натовпу та інші високі подушки? Вони не тупі. Якби вони збиралися зробити нам подібний сюрприз, я майже впевнений, що вони хотіли б почекати, доки не вдасться серйозно вдарити по Благому. це? Якщо ви не вважаєте, що Ебінн закінчився, вони навіть не завдали незручностей суду. Все, що вони роблять, це спричиняють хаос у смертній половині Чикаго».
  «Хіба це не все, що вони, здається, робили рік тому зі Списом Луга?» — запитала вона трохи самовдоволено.
  До біса
  «Ти справді думаєш, що вони розкриють свій новий трюк з вампірською вечіркою, щоб влаштувати ту саму аферу, яку влаштували проти нас минулого року?»
  — Я не кажу, що це ймовірно, Міку. Я кажу, що це можливо».
  «Добре». Я почав пити ще один напій, зрозумів, що допив вершки, і майже підвівся зі стільця, аби вдарити ногою власну кайстру. Я відволікся, випивав решту, поки ми були в дурні. Кращі речі на полицях, і я навіть не пам’ятав, що пробував.
  Я сердито глянув на пляшку, огризнувся: «Добре!» знову та відкладіть його біля друкарської машинки. «Невидимі залишаються в списку, не те щоб у нас був хороший спосіб їх розслідувати.
  — Але я все-таки вважаю, що смертний більш імовірний. Рамоно, ти абсолютно впевнена, що це не...
  «Я впевнений».
  Її тон говорив: « Не сперечайся », тому я не сварився. Піт мудро тримав свою пастку замкненою.
  Я переглянув реєстр, як і коли розпочався цей вечір, і цього разу це не було більш корисним.
  Одного разу, багато століть тому, я бачив, як ку-сідхе запалили — це було в Потойбічному світі, тож знайти, чого Фейрі напитися — не проблема — і цілу годину ганялася за власним хвостом, як звичайний гончак, тільки ще незграбніший. Спіткнувшись об її лапи, впала на морду, навіть кілька разів перекинулася дупою по вуха. Коли ми розмовляли наступного дня, вона зізналася мені, що одна з причин, чому вона мала стільки проблем, намагаючись зловити свій хвіст, полягала в тому, що вона бачила трьох із них, і вони були навіть виляти в унісон.
  Я починав відчувати, ніби я уявляю, що вона мала це зробити.
  "Гм."
  Ми, Рамона, витягнули голови, дивлячись у бік Піта.
  «Я не експерт у цій кімнаті, що стосується фей, вампірів чи будь-чого з цього», — сказав він. «А я просто поліцейський, а не детектив. І, е-е… — Він завагався, кинувши мені вибачливу посмішку. «І я знаю, що ти зазвичай можеш зібрати пазл разом із відсутніми частинами, а потім піти їх знайти».
  "Але?"
  «Але, можливо, ми зараз не хвилюємося про те, хто кращий підозрюваний є. Можливо, ми просто повернемося до доказів і побачимо, куди вони нас приведуть».
  «О, подивіться на докази ! Блін, я такий зайчик! Чому я ніколи цього не робив?»
  Він похмуро поглянув на мене. Я не звинувачую його.
  «Я вже про все це говорив , Піте. Це привело мене саме туди, де ми сидимо».
  «Це було кілька днів тому», — докоряла Рамона. «Було ще кілька вбивств, якщо нічого іншого. І ми були тут не для того, щоб дивитися на це з тобою».
  Тому, не маючи кращих ідей, я дістав копії поліцейських звітів, карту, де я позначив місця вбивств, протоколи розтину жертв. Все це. Ми втрьох нахилилися над усім цим і почали читати.
  На жаль, після нечисленних годин у нас, ми все ще мали bupkis. Я не наткнувся ні на що, що пропустив у перший раз, і вони не помітили жодних нових деталей і не були вражені новим натхненням.
  Ми додали на карту найновіші криваві смерті, але якщо на ній було приховане зображення, ця чортова штука не була в кращому фокусі. Так само, як і раніше, за винятком кількох винятків, більшість із них були згруповані в одному шматку Чикаго, але через те, наскільки швидко й далеко вампіри можуть подорожувати під час полювання, це був досить великий шматок, що його практично неможливо було знайти.
  Піт здавався особливо похмурим. Гадаю, він сподівався, що його пропозиція розкриє все. «Вибач, Мік».
  «Я теж». Рамона виткнула недопалок у маленькому блюдечку, яке я дав їй використовувати як попільничку. «Можливо, якби ми дізналися більше про те, як магія була створена, я міг би щось придумати або принаймні мати якусь ідею, до якого з гримуарів боса звернутися. Але, боюся, не знаючи, що ми шукаємо, я…
  Я підвівся з-за столу. «Тримайся».
  Я розжував її запитання. Я подивився на купу записів і звітів. Я вивчав карту. Я вийняв зі своєї кишені зім’ятий папірець і поклав його біля карти.
   І, хрен, якби вони були не праві. Мені це спало на думку через пропозицію Піта повернутися до всього цього, а також через коментар Рамони.
  Не відповідь. Ледве навіть свинець. Але принаймні це був напрямок.
  — Отримайте пальта, люди. У нас є поїздка».
  Піт усміхнувся й підійшов до трибуни. Він почав з пальто Рамони, а не зі свого, і тримав його для неї. Її усмішка ледь не вразила його, і вона ледве дала йому половини сил.
  «Куди?» — запитала вона, просунувши руку крізь рукав.
  «Лише найкращі місця для тебе, лялько», — сказав я їй. «Ми прямуємо до моргу».
  * * *
  Працівники моргу якимось чином виглядали одночасно перевантаженими роботою і водночас нудьгуючими до сліз, і вони не дуже хотіли бачити мене знову.
  «Ми вже показали тобі все, що можна побачити. Більше немає».
  «Нові стиффи нічого не мають, а старі не мали».
  «У нас забагато на тарілках, щоб так гаяти час».
  Але я мав свої повноваження, і ми мали посмішку Рамони, і ми мали значок Піта. (Крім того, мабуть, варто згадати, що ми зупинялися біля його копанок, щоб він міг вдягнути одяг, який справді підходить, щоб він не виглядав так, ніби зморщився під час прання.)
  Плюс, звісно, я міг би змусити придурків змінити свою думку, якби мені це було потрібно, але ми до цього не дійшли. ще.
  Справа в тому, що, незважаючи на бурчання та затримки, вони відкрили тривожно велику кількість холодильних ящиків і вивалили стос звітів на порожній сталевий стіл, щоб ми могли досліджувати досхочу.
  Шкода для них, що я насправді нічого не потребував від цих тіл. Я просто відновлював свою добросовісність як слідчого у справі та в інших випадках перевіряв раніше Я дійшов до справжньої суті — так би мовити — нашого візиту.
  Я невимушено зиркнув на них, потім підійшов до похиленої вежі з паперами, постукав по ній, щоб привернути їхню увагу, а потім кинув зверху свою розмічену карту.
  «Набряк. Тепер я хочу побачити всі поранення ножем та інші смертельні випадки, привезені з цього шматка міста — я обвів це тут, щоб вам не довелося шукати адреси — за два тижні до серії кривавих убивств почався».
  Ну, можна було б подумати, що я щойно вимагав, щоб вони вирвали пломби зі своїх власних перламутрових білків, щоб передати їх.
  «Ви хоч уявляєте, скільки звітів нам доведеться розглянути?»
  «Більшості цих тіл тут уже немає!»
  «Здається, що ми просто сидимо? Ми тут працюємо!»
  — Крім того, ти навіть не маєш права їх бачити! Департамент надав вам доступ лише до однієї справи!»
  Я хочу чітко заявити в протоколі, що я намагався бути розумним. Я пояснив, що це частина того самого розслідування тієї самої справи. Я зауважив, що копатися у звітах було частиною їхньої роботи. Я сказав їм, що «більшість тіл» зникла, це означає, що деякі з них все ще тут і чекають, коли їх заберуть. Я навіть запропонував їм трохи фолд-гріна як заохочення, хоча в мене було лише кілька доларів.
  Лише після того, як усе це провалилося, я спіймав їхні погляди, одного за іншим, і грав у бік із їхніми емоціями, доки образа, підозра та лінь не зникли, і я знайшов ясний шлях до настроїв співпраці.
  Зайняв деякий час, навіть після цього. Я маю на увазі, що вони не помилялися, оскільки це означало пошукати купу паперів, побачити, які вбивства мали правильну причину смерті та потрапили в зону, перевірити етикетки доказів, вивезти тіла з холодного сховища (оскільки, як старі випадки, вони не займали місця в ящиках). Але після години-дві минькання ми отримали свої призи.
   Сім стифів, кілька десятків ящиків із доказами та ще одна вежа папок, деякі з яких мають одну форму, інші напхані до розриву.
  Я відправив обслуговуючого персоналу назад до їхніх інших обов’язків, залишивши мене, Піта та Рамону в дальньому кінці холодної, кахельної кімнати.
  До цього часу в обох уже повністю вичерпався терпець.
  «Добре, Мік», — зажадала Рамона. «У вас є ваші тіла. Будь ласка , скажіть нам, якого біса ми повинні шукати?»
  Піт додав трохи сварливо: «Так, це. Але без «будь ласка».
  «Ми починаємо з двох припущень», — сказав я, блукаючи туди-сюди між столами з трупами. «По-перше, поточне лігво вампірів — це те саме місце, куди вони були викликані спочатку, або принаймні досить близько. І по-друге, це також було лігво або, принаймні, робочий простір того, хто їх викликав. Він хотів би знати місцевість, мати час, щоб організувати ритуал тощо».
  Два кивки. Поки що вони були на борту.
  «Отже, якщо вони обидва точні, має сенс, що жертвоприношення, вбивства, які використовуються для виклику ритуалу виклику духів, також походять з тієї самої території».
  — Територія, яка охоплює значну частину міста, — запротестувала Рамона, — і про яку ви неодноразово казали, що вона надто велика, щоб її обґрунтовано шукати.
  «Так. Поки ти не Піт змусив мене зупинитися й подумати, і я зрозумів, що знаю, що шукаю.
  — Нотатки Орсоли, — пояснив я. «Мені спало на думку, а якби вона не була метафоричною? Коли вона написала про «кров серця», що, якщо вона мала на увазі це буквально? Отже, це те, що ми шукаємо в наших жертовних жертвах, леді та джентльмени».
  Я сказав Лорелліну, що навіть я не настільки хороший, щоб відокремити кілька жертв від усіх убивств у Чикаго. Але кілька жертв від меншої частини вбивств у Чикаго, коли я мав досить добре уявлення про те, вбивства виглядали б набагато більш здійсненними.
  Що зовсім не те саме, що «легко».
  Багато чого довелося пережити. Звісно, підключатися до розетки є більш поширеним явищем, але удари ножем не є чимось нечуваним у Другому Місті. Ми проводили години в цьому прохолодному морзі, на нас зіштовхувалися й сердито дивилися помічники й коронери, чий простір ми анексували, всмоктуючи огидні суміші хімікатів, миючих засобів і гнилі, намагаючись точно визначити ті крихітні деталі, які могли б, якби ми слухали дуже пильно, прошепотіть нам, що так, це був той самий.
  Ми читали звіти, доки листи не переставали мати сенс, переглядали коробки та мішки з речовими доказами, досліджували тіла, з яких давно не було майже всього, що могло бути корисним.
  До того моменту, як ми закінчили, ми всі були дратівливі, розчаровані, готові зірвати собі кришки за найменшої незручності. Я не був упевнений, чи хочу я посадити своїх компаньйонів на одну з цих сталевих плит, чи хочу просто сказати про все це «горіхи», і дозволити їм покласти мене на одну.
  Але ми його знайшли.
  Одна з ув'язнених, які у нас ще були, і ще чотири, судячи з письмових звітів, видалися для мене. Усіх п’ятьох їх викинули прямо через насос.
  Зрештою, вони були не єдиними жертвами ножових ударів, яких ми бачили. Навіть не ті, хто вдарив ножем у серце. Але це не так легко, як ви можете собі уявити, прохрипіти когось одним поштовхом, не якщо вони рухаються або усвідомлюють, що ви йдете. І якщо вам таки вдасться прокрастися, дістати їх, коли вони не розумні, і скинути їх одним ударом, це майже завжди буде зі спини.
  Ці п'ять? Впав одним акуратним поштовхом спереду.
  Один чи два? Я міг би подумати про це випадково, можливо, не був би переконаний, що був на правильному шляху, або що я правильно витлумачив курячу подряпину Орсоли. Але п'ять, за один тиждень, півтора тижні?
  так У нас були свої жертви.
  Тож я знову занурився в це, досліджуючи те тіло ці чотири звіти ближчі, ніж ви коли-небудь хотіли б отримати. Перечитуйте кожне слово, кожну ноту, кожну цифру. Відкривав сумки, які я не мав відкривати. (Тому що давайте будемо прямолінійними: якщо хтось спіймав цього виродка, то це були б ми, і в цьому випадку «належна процедура» та «ланцюжок опіки» не мали б значення. Але я все-таки перевів кілька спогадів. Не мені потрібно повернути департамент, що це я зіпсував докази; ні, якщо я коли-небудь хотів іншу роботу в місті.)
  Я навіть, супроводжуваний безліччю огидних задихань чи пирхань Піта та кількох обслуговуючих, не поспішав, щоб фактично обнюхати весь труп, дюйм за дюймом. Завжди можливо, що після прання залишилося щось, що я міг би підібрати, навіть якщо ви не могли.
  І, власне, на парі пальців лівої руки воно було.
  Грязь, під нігтями. Лише кілька крихітних цяточок, що залишилися після прання, збережені холодом у морозилці.
  Більше бруду в доказах. Знятий з двох інших заколотих, які були зарізані. Нічого не було зібрано чи записано з останньої пари, але навіть якби цього не було — або якби екзаменатори просто пропустили це — три з п’яти було достатньо для мене, щоб назвати підказкою.
  Не те, щоб ця річ була підказкою сама по собі. Грязь? У дощовий місяць? Велика справа, правда?
  Але це мало... присмак. Я вловив лише найменший подих чогось більшого, ніж бруд і вода.
  Я прочистив голову, закричав, щоб тиша, нахилився так близько, що ледь не просунув ці два пальці собі в ніздрі. М'який, ніжний подих. Нюхай, не хрипи. Нехай приходить…
  так
  У речі була змішана кров. І не тільки людини; Ви б очікували людської крові на стрижених мертвих хлопцях, чи не так? Ні, це була тварина.
  Так чому… О. Ну, пекло, звичайно.
  Швидко згадав експозиції, повз які я блукав у музеї, замерзлі та майже безтурботні полювання, коли хижаки переслідували, стрибали на них, збивали здобич. Справжнього не було поруч так мирно, правда? Можливо, це б мені ніколи не спало на думку, якби ті польові експонати були свіжими в моїй пам’яті, але… весь цей час я споглядав місця людських страждань , страху, смерті, коли ніхто ніколи не казав, що все це мало бути людьми, якби вони ?
  Юніон Стокярдс був практично власним маленьким містечком із загонами, офісами та більшою кількістю м’яса на копитах, ніж ви можете порахувати, яке сиділо посеред південного Чикаго.
  І між клятими майже біблійними потопами кровопролиття на бойнях і центрах обробки та стражданнями бідних тупих звірів в умовах, від яких навіть гобіт здригнувся б, це місце справді мало символізм, резонанс із хижацтвом, жахом і смертю, для ритуалів духів вампірів.
  Звісно, скотарі, а також частини району Пакінгтаун, де проживала більшість робітників, потрапили в грубе коло на моїй карті.
  Піт Рамона, мабуть, щось побачив у моєму виразі обличчя, якийсь натяк на те, що я нарешті впав на нього. Вони обоє стояли захоплені, чекаючи, поки я розлиюсь. Я випростався з-за столу, усміхнувшись настільки, що розбив кухоль навстіж, готовий зробити саме це.
  Але я цього не зробив. Я завмер, і мені здається, що моя посмішка могла розбити плитку на підлозі, вона так сильно впала. Тому що саме тоді я згадав ще дещо.
  Я згадав, коли — і на кого — нещодавно відчув легкий запах тваринної крові.
  Кожна моя теорія, уся моя картина розслідування перевернулися в моїй голові, і дещо нижче мій інстинкт робив те саме. Я схопив карту зі столу, зім’яв її в кишеню й відстежив двері та найближчу станцію L, мої збентежені та дедалі більше стурбовані друзі йшли за мною.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ДВАНАДЦЯТИЙ
  яЯкщо ви ніколи цього не бачили, я не жартую про розмір Union Stockyards. Вони тягнуться блок за блоком. Загалом понад триста акрів, з більш ніж двома тисячами окремих загонів для худоби — плюс усі офіси, бійні, пакувальні заводи, вантажні доки, склади, сараї для обладнання, зерносховища та склади кормів… Це окрема громада. Спільнота, повністю побудована на болю, страху та смерті.
  Земля, стежки, що ведуть у всіх напрямках за масивними головними воротами, були мулом. Грязь, дощова вода, кров, сеча та лайно. Смороду було достатньо, щоб задушити навіть дуллахана , який залишив свою кукурудзу в Ельфамі; Насправді мені довелося використати на собі невеликий фокус-покус, щось на кшталт нюхової ілюзії, що це не так уже й погано, щоб впоратися з цим. Я не був впевнений, що Піт зможе залишатися з нами, але хоча я ніколи не бачив, щоб людина йшла в такий відтінок зеленого, він махав нам, щоразу, коли я запитував, чи потрібно йому повернутися.
  Проте, здавалося, це ні на йоту не турбувало Рамону. Гадаю, зважаючи на те, звідки вона, свого часу вона пахла гірше.
  Хоча запах був не найгіршим. Повітря було… липким. Подібно до всієї крові та поту, а все інше просто тиняється навколо, примарний міазм, що переслідує скотарі замість будь-яких справжніх привидів. Я почувався слизовим, якось незручно тепло, навіть незважаючи на те, що вечір був прохолодним, мрячило та вітряно.
  Це місце колись було болотом, перш ніж люди забудували його та перетворили на те, чим воно було. І я думаю, що, можливо, це було використано те, що людство зробило з ним, щоб нагадати всім про цей факт.
  Зрештою, можна подумати, що це була б поїздка за печивом, щоб знайти схованку нашого поганого хлопця, справжнє лігво вампірів. Виявилося, що це була найпростіша частина всієї плутанини.
  Вони б не хотіли, щоб їх викрили, розумієте? Сквірти ніколи не були повністю порожніми, і останнє, що потрібно нежиті, якщо вони, їхні нові господарі, намагаються лежати в гуртожитку, це щоб робітники спотикалися об них посеред їхнього денного сну.
  Тож усе, що мені потрібно було зробити, це знайти одного з тих робітників — як я вже сказав, було з чого вибрати навіть після заходу сонця — і трохи залізти в його голову. Дізнайтеся, від якого офісу чи будівлі їм нещодавно наказали триматися подалі, або їх зайняв новий керівник, який хотів, щоб їх залишили в спокої, чи що у вас.
  І це привело нас сюди. Невелика дерев’яна будівля в одному кутку двору, в основному об’єднаний офіс і сарай для зберігання і нічого іншого. Він був наглухо замкнений — я не міг не помітити, новий шикарний замок, — але це не принесло особливих труднощів.
  З першого погляду виглядав не дуже, просто маленька тьмяна печера офісу. Одна підвішена лампочка, жахливий вентилятор, письмовий стіл навпроти вікна, закритого дешевою, але важкою шторою, і двері, що ведуть у іншу половину будівлі.
  Але ми були тут не для того, щоб швидко ознайомитись.
  Окультні руни та гліфи були вирізані на підлозі сусідньої кімнати, кімнати припасів, заховані під кількома мішковинами та бочкою з граблями та мотиками. Я ніколи раніше не бачив такої точної комбінації символів, але тоді я вже знав, що це не магія, з якою я знайомий. Стара кров, засохла й розшарована, була вставлена в лінії.
  Людська кров, судячи з її запаху.
  Проте що ще більше зацікавило мене від гліфів, так це колекція паперів, нотаток і файлів у нижній шухляді столу. (Він також був заблокований. Я закінчив бути непомітним і виправив це, різко потягнувши.)
  Копія особистої справи Піта з клубу. Кілька нотаток, написаних від руки, з описом Чотирилистого Френкі, Ленаї та деяких інших. Навіть сторінка про Баскіна та Рамону.
  Але ті? Це були лише кілька каракулів, нагадувань і місць для запису випадкових думок. Основна маса матеріалу?
  Це було на Ottatis.
  І дозвольте сказати вам, що це було до біса всебічно. Імена, не лише сім’ї, а й усіх членів команди Фіно, священика та персоналу старої церкви Орсоли, друзів Б’янки, вчителів Селії, вчителів Адаліни аж до того моменту, коли вони перестали відправляти її до школи. Колонка для відомих союзників, колонка для відомих ворогів. Адреси не лише самих Оттаті, а й більшості обкладинок і вітрин магазинів Фіно, законних чи інших.
  Якби копи мали половину цього, вони б давно відправили Фіно вгору по річці.
  Насправді бракувало лише двох речей. По-перше, будь-що пов’язане з Адаліною за останні пару років. Це мало сенс, оскільки протягом цього часу вона не могла видати себе за людину і майже весь час була без свідомості.
  А по-друге, я нічого не знайшов про приховані властивості Фіно. Це також мало сенс, оскільки вся суть цих повідомлень полягала в тому, що вони були під вигаданими іменами, і їх неможливо було відстежити.
  Але цього було достатньо, щоб сказати мені, що вся ця справа пов’язана з Оттаті. Це завжди було про Оттаті.
  Частина мене теж зрозуміла чому, хоча я не був готовий слухати цю частину. Я мав би на увазі налагодити деякі зв’язки та прийняти деякі істини, які б мене не дуже цікавили.
  Відкрив мій лепет, щоб сказати щось іншим, почати розробляти наші подальші кроки, коли тіні в дверях згущувалися туманом, і він з’явився знову.
  «Оберон. Вебб». Не знаю, чи він не привітався з Пітом навмисне зневага, або просто тому, що він не звик думати про людей як про щось більше, ніж обід.
  «Варуян».
  «Як добре, що ти тут». Він увійшов — я б ледь не сказав, що «прокрався» — до офісу, висунувши плечі вперед, обнюхуючи навколо себе, наче розкладається гонча. «Це джерело дзвінка, так? Я відчуваю це тут. Дуже сильний».
  Я тицьнув великим пальцем по плечу. «Наступна кімната».
  Він занесло в той бік, просунув голову, але не ввійшов. Я обмінявся швидким поглядом з Рамоною Пітом, інакше не зводив поглядів із вампіра.
  «Так. Я бачу». Потім він повернувся. «Інші теж тут. Я відчуваю їх».
  «Набряк. Відведіть нас до них».
  Якби він був справді жорстким, шматочки губ і носа відпали б, коли він похитав головою. (Я маю на увазі, якщо залишити осторонь той факт, що якби він був справді жорстким, для нього було б дивно взагалі хитати головою.) «Боюсь, це не так легко, Обероне. Відчуття інших носферату не є... точним. Я знаю, що вони поруч, але не більше. Особливо коли стільки крові просочилося в бруд, стіни та повітря». Він глибоко зітхнув. «Гадаю, у нас немає вибору, окрім як обшукати цілі скотарі».
  А-а-а. І той факт, що це займе цілу ніч — чи довше — був лише нашим нещастям, чи не так?
  Кінське пір'я.
  — Спершу допоможи мені з чимось, Варуджане, якщо ти не проти.
  «Звичайно».
  «Ви не могли цього разу слідкувати за нами. Ми пішли в морг вдень, а потім прийшли сюди. То як ви нас знайшли?»
  Раптовий нахил його голови був ще більш схожим на собачий, ніж попередній понюх.
  «Тут виклик сильний. Я казав тобі це раніше».
  «Так, крім того, ви також сказали мені, що не можете це визначити з усього Чикаго. Ось чому вам потрібна була моя допомога, щоб знайти його. Тож якщо ви не очікуєте, що я повірю, що ви випадково кружляли в вальсі біля стокових дворів досить близько, щоб відчути, як він тягне вас, саме в той момент, саме того вечора, коли ми знайшли це місце — і просто щоб заощадити ваш час, ні, Я на це не вірю — це означає, що ви або брехали раніше, або брешете зараз».
  Варуджан рухався, коли я з ним говорив. Нешвидко, нічого явно ворожого, просто ніби бездіяльно шаркаючи вбік. На той момент, коли він зупинився, він мав дуже хороший кут на мене й на Рамону обох — на дві загрози — саме так, щоб жоден із нас не міг спробувати вдарити його ззаду.
  Мудрий. Не тонко, але мудро.
  Це також означало, що він не міг стежити за Пітом. А навіщо йому? Смертний не становив жодної небезпеки, принаймні порівняно з суккубом і айз сідхе з його вірною паличкою.
  Я опустив праву руку на бік, почав ворушити пальцями й сподівався, що мій друг зрозуміє те, що я говорю, а вампір ні.
  «Зізнаюся, — сказав Варуджан, — я слідкував за тобою. Як кажан, як туман. Ми союзники, але я знаю, що ти мені не довіряєш, тому я не знаю, чи можу тобі довіряти».
  Стиснув руку в кулак, потім випрямив вказівний палець і опустив великий палець, наче молоток.
  Другий удар, бо. Сонце ще не зовсім зійшло, коли ми вийшли з мого офісу».
  Підняв руку, пошкрябав пальцем моє бадилля й знову впав.
  «Минуло багато часу з тих пір, як ти насправді когось наносив, чи не так? Зазвичай ви просто хапаєте їх або зачаровуєте. Боюся, що ти поганий брехун, Варуджане.
  Мабуть, він визнав, що джиг вийшов. «Так здається». Він не поспішав нічого починати. Зрештою, він міг просто перетворитися на туман, якщо Рамона або я зробимо крок до нього, чи не так?
  Знову стиснув кулак, потім випрямив три пальці.
   Варуджан глянув на мою рукавицю, але все одно не турбувався. Чому він має бути?
  «А оскільки ти паршивий брехун, — продовжив я, — я повинен зрозуміти, що ти говорив мені правду, коли ми вперше зустрілися. Ви справді не знали, що це за повістка, хто за нею стоїть, звідки вона. Оскільки він був націлений на дитинчат-духів-вампірів, а не на нежить великих хлопчиків, ви справді були збентежені. Тож що змінилося?»
  Ви коли-небудь бачили, як труп знизує плечима? Навіть говорити про ходячих мерців, це дивно. «Я достатньо довго в Чикаго, щоб краще знати виклик. Я відчуваю це більше. Йшов за викликом, літав над містом, поки воно не зміцніло. Окультист пропонує навчити мене цій магії, якщо я підглядаю за тобою, доповісти про прогрес».
  Тепер два пальці.
  «Так, я просто впевнений, що здатність викликати і впливати на цілу купу новеньких вампірів була б для вас цінною. Скажи мені, чи Ебінн коли-небудь повідомляв тобі про те, що саме вона намагається витягнути?»
  Це його кинуло. Мені навіть не довелося відчути це в його аурі — те дрібне, що в нього було, — я бачив, як воно розклеєно по всій його чашці. Я не повинен був цього знати.
  Але мав, ще з моргу. З тих пір, як я пам’ятав запах тваринної крові на ній, коли ми виходили біля будинку Оттаті.
  Я просто не мав найтуманнішого уявлення про те, чому .
  Один палець.
  «Чого вона хоче?» — запитав я знову, коли Варуджан промовчав. «Чому вона стріляє на Оттаті?»
  — Міку, — тихо сказала Рамона. «Ви знаєте чому».
  Так, до біса, я зробив. Адаліна. Я мав перестати прикидатися, що це не завжди було про Адаліну.
  Навіть якби це означало, що те, що відчув Ебінн...
  Ой, нахрен на мене.
  Я повернувся до їхньої квартири, щоб розповісти їм про Фіно. Я був такий обережний, робив хибні повороти, перевіряючи, чи немає тіні в кожному кварталі.
  Але я зробив це ще до світанку . І навіть я б не помітив одна кажана, яка пурхає та пурхає високо над головою, спостерігаючи та хихикаючи з кожним обходом…
  Тоді він не міг звітувати. Занадто близько до світанку; небо вже рожевіло на горизонті, коли я постукав у їхні двері.
  Але сьогодні ввечері, перш ніж вона прислала його сюди — можливо, через те, що ми спрацювали якийсь психічний тривогу, можливо, просто під час регулярної перевірки, щоб перевірити, чи її виявили, — так, у них було багато часу побалакати.
  Я знав, чому Варуджан затримує нас, і я знав, що не міг дозволити собі цього продовжувати.
  Мій кулак стиснувся. Нуль.
  Вампір напружився, напружився. Я маю на увазі, що це був досить очевидний сигнал, чи не так? Він був готовий до будь-кого з нас, до мене чи до Рамони, залежно від того, хто з них накинувся на нього першим.
  У тісному замку напівтемно освітленого офісу гавкіт 38-го калібру Піта був коротким різким гуркотом грому.
  Частина обличчя Варуджана просто пішла геть, забризкавши підлогу та стіну між мною та Рамоною — і ми обидва швидко відскочили вбік, дозвольте тобі сказати! — густим, згорнутим мулом, який був надто брудним і занадто блискучий, щоб називатися чорним. Келихи гнилої плоті вдарилися по дереву, ворушилися, наче черв’яки, а жовта липка плівка, яка колись могла бути склоподібною рідиною, похитнулася з рукава мого пальта.
  Звісно, вампіра не можна витерти кулею, яким би гарним не був постріл. Але там також не так багато створінь, включно з носферату, які можуть просто знищити слимака через череп. Варуджан похитався вперед і впав на коліна, наосліп витягнувши руки попереду.
  Я, чесно кажучи, не знаю, скільки часу йому знадобилося, щоб оговтатися від такого удару. Секунди? днів? Десь між?
  Мабуть, це не мало значення, бо ми теж не хотіли його давати.
  Рамона кинулась усередину, різко й швидко, з пальцями, випустивши чорні кігті без кісточок. Вона відкрила його і витягла, плоть і органи між стегном і ребрами на його правому боці перетворилися на величезну купку тремтячої гнилі. Вереск носферату був проклятим залізничним шипом у вуха, що змусило корів мукати в найближчому загоні.
  Я пірнув і схопив його за комір, коли він зіщулився на підлогу, підняв його лівою рукою, а L&G тримав не як паличку, а як кіл у правій. Я вже збирав навколишнє щастя з кімнати, вириваючи його з вампіра, більше того, щоб компенсувати затуплений кінчик.
  Крик затих, і Варуджан… захихотів.
  «Інший... полює на вас». Було жахливо спостерігати, як його губи рухаються під тим перекрученим уламком кухля, як ця гнила, облямована м’ясом, ямка розтрощеної кістки коливається разом зі словами. «Було легко… знайти й умовити його… слідувати…»
  Тоді я міг би вимагати від нього більшого, але навіть у його розбитому стані він накинувся, намагаючись схопити мене за руку, поки я ламався над тим, що він сказав. За винятком того, що я не дозволив собі надто відволіктися, і те, що він отримав за свої зусилля, — це Лухтейн і Гудфелло, вдарені кулаком у груди та через його кисле, гниле серце.
  Жодних драматичних смертельних мук, жодного спалаху чи розсипання на прах. Варуджан просто обвис, млявий, як щойно зварене спагетті, і шматки гниття повільно злізли, коли стан його туші наздогнав його. Я дозволив тілу впасти, відступаючи від раптового міазму. Воно влучило вологим бризком на підлогу.
  «Черт». Я схопив жменю паперу зі столу, зім’яв його й стер ним кров зі своєї чарівної палички. Весь сенс захопити Варуджана зненацька полягав у тому, щоб мені не довелося бути втягнутим у якусь тривалу сварку. Мені довелося потрапити до Оттаті, до Адаліни раніше за Ебінна, і вона вже мала серйозну перевагу. але...
  «Якщо цей мерзотник каже правду…» — почав я.
  «Ми можемо взяти іншого вампіра, Мік», — запевнила мене Рамона.
  Я не міг не глянути в бік Піта, згадуючи події того ранку. «Це припущення, — нагадав я їм, «що це просто черговий вампір. Але той дух...
  Тоді корови вже не мучали. Тоді вони закричали.
  І не тільки корови. Свини верещали, вівці голосили. По всій території Союзу звірі викликали жах, який перевищував первісний. Копита запускали грязьові гейзери, які лллися потоками. Кілька воріт і навіть одна чи дві стіни впали, коли тонни за тоннами м’яса тварин кинулися на бар’єри, відчайдушно намагаючись втекти від того, що тепер ходило між ними. Поховані в метушні, голоси кількох нічних робітників кричали в розгубленості, паніці, гадаючи, що збило худобу, гадаючи, що, в біса, вони могли б з цим зробити, якби весь двір перетворився на одну велику тисняву.
  Так вони були щасливіші. Не знаю.
  У мене вже почало підійматися, Рамона присіла, намагаючись дивитися в усіх напрямках водночас, а Піт перетворився із зеленого на біло-білого, як старе молоко, обома руками міцно стиснувши обігрівач, щоб не дати їм струшування.
  Біля крихітної офісної будівлі, яка ніби була зроблена з паперу, а не з дерева, щось заревло.
  А може, точніше, ні.
  Ми це відчули, усі. Як газель у савані, коли гордість наближається, все в нас затряслось. Кінцівки напружилися, готові стрибнути, бігти, робити все можливе, щоб утекти, мчати до крихітного проблиску надії на виживання. Серця калатали. Ті з нас, хто міг потіти, були змочені ним. Час уповільнився, кожен маленький звук збільшувався в десятки разів, кожне мерехтіння руху — кінець світу.
  Але насправді ми нічого не чули , окрім худоби, яка була настільки ж налякана, як і ми. Ми відчули це виття мисливця, але воно не видало жодного звуку.
  За єдиним винятком Сілґейра, який був частиною клятого Дикого Полювання, я не відчував нічого подібного протягом століть.
  Піт вистрілив у тінь, наляканий мерехтінням взагалі нічого. Рамона, я обидва підскочили, обертаючись, щоб зиркнути на нього. Його пряма усмішка була найкращим вибаченням, яке він міг зібрати.
  Наступний рух, який ми побачили, не був нічим.
  Він безшумно прошмигнув за дверний отвір, ледь навіть утворившись у важких тінях, і гарчачий кінець цього примарного реву тягнувся за ним. Навіть за допомогою своїх органів чуття я ледве бачив це: скляне мерехтіння, повзуча фігура, смикаючий хвіст.
  І я знав. Навіть за ту частку секунди до того, як дерев’яна дверна рама розкололася й розлетілася по кімнаті, наче багато конфетті, до того, як вона опинилася в офісі з нами у всій своїй неможливості, я знав.
  Я знав, що це таке.
  Я знав, чому мої думки — думки, які розвивалися й росли протягом тисячі років на Британських островах і в Європі, перш ніж прийти в Новий Світ, думки, які мали б бігти до вовків чи ведмедів, уявляючи хижаків — пішли до левів Африки луки.
  Стіна вибухнула всередину, і вона згорбилася посеред нас, голова піднята в страшному гарчанні, хоча паща була зашита, хоча це був не що інше, як дерев’яний каркас і тканинна набивка, загорнута в шкуру, яка померла близько тридцяти п’яти років тому, через половину земної кулі.
  Він знову заревів, той тихий рев — не до нас, а до свого партнера. Ось вони! Я їх знайшов! Приходьте та бенкетуйте! І звідкись із-за двору відгукнувся другий.
  Фантоми з Африки, через Чиказький польовий музей.
  Привид — так їх назвали місцеві — і Темрява.
  Людожери Цаво.
  Воно ходило туди-сюди перед дверима чи отвором у стіні, що тримав двері. Не поспішало, та й навіщо? Це могло дозволити собі потерпіти. Інший був би тут за мить.
  в центрі Чикаго є проклятий лев ?» Піт явно був настільки ж розгублений, наскільки й наляканий; він мав Вистачить сюрпризів на день. Рамона похитала головою на знак заперечення, чи розгубленості, чи просто роздратування, якого я не міг зрозуміти.
  Однак він не збирався чекати, поки я відповім. Піт поцілив три патрони в бік мертвої істоти, здійнявши хмари пилу, і це не так, щоб порушити крок.
  Я намагався позбутися духовного жаху, який охопив мене цим переслідуючим монстром, намагався думати швидше, ніж коли-небудь.
  Як це взагалі можливо? Людожери вбили від тридцяти з чимось до ста тридцяти з чимось із чимось людей, тож гаразд, цього було достатньо жорстокості, щоб привернути дух вампіра. Але що ж? Він не повинен бути в змозі володіти ними; вони не були живі, навіть не були трупи . Збережені та таксідермовані шкури поверх рукотворних форм, це були не більше «тіла», ніж статуя в норковій палантині, тож як…?
  ох О, звичайно.
  На частку секунди мене більше не було в офісі в Union Stockyards. Я знову був у музеї рік чи близько того тому. Бігав, ворожив, ухилявся, робив усе можливе, щоб мене не прохрипіла чиста магічна сила, яка кидається в мій бік.
  Вистрілив у мене зрадницький сидхе , Райгаллан, використовуючи проклятий Спис Луга.
  Знову я побачив розрив, побачив скло вітрини тіні. Бачив Привида і Темряву, купану тільки богами, які точно знають, якою магією. І побачив, що це нічого не робить для них.
  Принаймні, нічого я не міг виявити в той час. Але воно просочилося, чи не так? Просочив і напоїв грібані речі, ґрунтуючи їх. І тому вони чекали, і, можливо, нічого б з цього не вийшло, якби не одна довбана відьма, яка мала бути мертвою, і один дух вампіра, якого вона спотворила на власні цілі.
  Світ прискорився, і я знову опинився у дворах, і я не було більше часу думати чи дивуватися.
  Більше ніж наскок, він просто піднявся в повітря, перетинаючи крихітний простір робочого простору швидше за помах крил піксі. Пекло, йому ледве довелося перетинати простір; він міг би подолати більше половини відстані з розтяжкою. Блін, але тут він виглядав набагато більшим, ніж будь-коли в музеї.
  Я відкотився вбік, витрачаючи останню удачу, яку я витяг із двічі запізнілого Варуяна, та навіть це ледве допомогло. Істота промахнулася двома пальцями віскі.
  Він вдарився об дальню стіну, знову розтрощив дерево, повернувшись і повернувшись на мене, навіть не торкнувшись підлоги. Рамона посунулася, щоб взятися за це, витягнувши кігті на обох руках. Гадаю, навіть відчуваючи первісний страх у потилиці, вона недооцінила це. Я маю на увазі, що в нього не було ні кігтів, ні іклів, ні навіть рота, щоб їх утримати. Якої шкоди це може завдати?
  Багато, виявилося.
  Воно скрутилося, коричневе розмиття руху, яке я навіть не зміг встежити, і викинуло її з повітря. Тканина й плоть рвались, я чув , як вони рвуться, навіть не дивлячись на її болісний крик. Ні, у цього чудовиська таксидермії може не бути кігтів, але вони були, коли воно жило. Воно запам'яталося.
  І цього було достатньо, поміж затримкою магії Списа та люттю духу хижака.
  Товсті, рвані виїмки псували груди Рамони. Кров текла, гаряча й швидка, але недостатньо, щоб повністю приховати рожеву тканину й блискуче ребро всередині. Вона схопилася обома рукавицями, котилася, намагаючись підвестися, пересунутись.
  Повільно, дуже повільно, краї ран з’єднувалися, змикалися, навіть коли решта її тіла змінювалася навколо них. Знову її шкіра почервоніла, тіло стало струнким від м’язів. Виросли роги й крила, перекинувши стіл на один вузький кінець, де він хитався й гойдався.
  «Назовні!» Я крикнув, уже рухаючись. Я кинувся на порожнє місце, де був дверний отвір, а Піт пірнув до завішеного вікна.
   Спочатку не бачив, що сталося з Рамоною. Те, що колись було левом, йшло за мною по п’ятах, ревучи своїм тихим ревом, клацаючи на мене фантомними щелепами, які, як я добре знав, здадуться мені надто реальними, більш ніж справжніми, якщо я дозволю їм зловити мене. Навіть при цій думці вони зачинилися, штовхнувши мене за пальто.
  Я навіть не намагався його відтягнути, просто склав руки назад і вислизнув з нього, залишивши бічука позаду. Звір знищив його лише на секунду — коли я озирнувся, здавалося, що він абсолютно ні на чому не звисає з підборіддя лева, але з кожним поштовхом з’являлися величезні діри — а потім він знову погнався за мною.
  Загон навпроти мене лопнув, коли невелике стадо великої рогатої худоби помчало геть від загрози, яку вони відчували, але навіть не могли усвідомити, дерев’яна огорожа не збігалася з такою кількістю тон панічної яловичини. Кілька менших корів не пройшли, розчавилися об бар’єр, а потім під копитами решти.
  Я хитався, ковзав, ковзав крізь багнюку, намагаючись зосередитися через чарівну паличку, зачерпнути якомога більше чистої удачі з усього і вся навколо мене, намотати її навколо себе як щит проти неможливості, яка намагається розірвати мене на частини. До біса, я міг бути відповідальним за кілька з тієї мертвої худоби, нещастя знищило їх, тому що я витягнув з них всю удачу.
  Я б сказав, що мені шкода, але за цих обставин…
  Черговий примарний рев ледь не розколов мою багету, і вона накинулася знову.
  Я крутнувся на півкроку, дозволяючи собі перекинутися назад. Коли я приземлився, бруд розбризкувався вгору та навколо мене, покриваючи мене брудом, ледь не задушивши мене запахом тваринних випорожнень, що просочив усе подвір’я. Жах у формі лева проплив крізь те місце, де я стояв, наді мною, і я вдарив L&G, коли він проходив повз.
  Немає сенсу пробувати біль; з фальшивим тілом, я не знав, чи ця чортова штука навіть відчуває біль. Натомість я протягнув чарівну паличку крізь її ауру, не просто витягуючи з неї удачу, а й... навмисне перекручування та псування того, що залишилося.
  Лопнулися шви, тріснуло дерево, подряпини та зношені дірки прорізали шкуру, яка раптово піддавалася кожному поганому дню, кожній можливій біді, кожному процесу старіння, який утримували музейні консервуючі хімікати.
  Істота приземлилася, захиталася, завила й обернулася. З відкритих «ран» сипалися цілі потоки пилу, а шкіра звисала з неї клаптями, як погана шаль.
  Воно дивилося крізь порожні скляні кулі, що не надто відрізнялися від кульок, які слугували штучними очима. Мені спочатку здалося, що вони світяться, але ні, це було… щось інше, що змусило їх сяяти. Щось більш дивне.
  Всередині них не було світла, яке б відтіснило сутінки й морок. Ні, це була сама темрява, яка не могла наблизитися до цих куль. Наприклад, я не знаю, бульбашка або поверхневий натяг у склянці чорнильної води. Вони не були світлі, просто менш темні.
  Найкраще, що я можу описати.
  Він повернувся до мене, і я піднявся, живлячись новою удачею, зберігаючи власну есенцію жирною та рум’яною, щоб знову не посковзнутися в мулі. Кинувши чарівну паличку в ліву рукавицю, я вихопив меча правою. Він стрибнув, і я закрутився, якесь дивне поєднання матадора та балерини, і випад навіть не наблизився, але також не зробив удар, який я націлив йому в бік.
  Ще одна посадка, ще більше бризкання брудом. Він знову повернувся, і я напружився…
  Дах офісної будівлі, що стрімко руйнувалася, розлетівся, коли Рамона злетіла в небо, широко розправивши крила, повний суккуб у всій своїй диявольській красі. Вона ширяла в ночі, вимальовуючись на тлі осінніх хмар, і її очі неодмінно світилися.
  Ні, згоріли .
  «Хочеш спробувати ще раз, неслухняне кошеня?»
  Він люто заревів, і Рамона кинулася.
  Але не без швидкого погляду в мій бік. Я різко кивнув їй.
   Лев-створ напружився, живіт ледь не затягнувся, готовий стрибнути й зустріти демона, що стрімко падав, на півдорозі. Це означало, що лише на секунду він забув про мене на користь більш безпосередньої загрози.
  З усією швидкістю, на яку міг зібрати старий айз-сідхе , доповнений резервуаром магії, який практично виливався з L&G, я кинувся вперед, відтягнув руку назад і...
  Ну, по-іншому це не можна сказати. Я стриг того лева в кайстері своєю чарівною паличкою.
  Це була не дуже рана, враховуючи, що в ній не було м’яса чи органів для проколу. Але я випустив вибух нещастя, розірвавши не лише дерево й тканину, а й моджо, що тримало це разом.
  Він опустився на коліна, похитуючись, а потім кинувся ногою назад більше мула, ніж лева. Сорочка, шкіра й тканина розірвалися від дотику цих примарних кігтів, і я, ймовірно, закричав, м’ячись навкруги від пекучого болю та слизької крові. Без додаткової удачі, сплетеної через мою ауру, я б хапався за свої кишки, коли вони ковзали між моїми пальцями.
  Наскільки сильною була ця річ?
  Ще більш зношений і пошарпаний, виглядаючи так, наче навіть ніжний нічний вітерець мав би розірвати його на частини, він усе ще підставив задні лапи під себе й кинувся вгору, щоб зустріти падіння Рамони. Протягом нескінченних ударів серця вони оберталися на місці, всього на пару ярдів над землею, з кігтями, іклами та кігтями копаючи й махаючи.
  Нарешті, зі справжнім нежіночим бурчанням, вона схопила його обома руками й відкинула від себе, відчайдушно потребуючи місця, щоб дихати й оговтатися. Незважаючи на всю потужність, яка наповнювала цю штуку, це все ще була модель таксидермії, яка важила не так багато, як справжній Маккой. Підштовхуваний її неприродною міццю, він пролетів над сусідньою халупою з припасами й розбився крізь дах далекого загону.
  Я б сказав, що Рамона приземлилася поряд зі мною, але насправді це була скоріше катастрофа. Вона вдарилася об багнюку колінами, тулилася навколо власних ран так само, як і я. Ні в кого з нас не було дихання слова, але багато чого пройшло між нами в той момент.
  Піт вискочив поруч із нами з того місця, де він ховався, допоміг Рамоні підвестися — перш за все жінки, правда? — а потім мені.
  Він дійшов до того, що: «Що робити?» перед тим, як нові крики тварин, десятки наляканої худоби заглушили все, що він хотів сказати. Більше деревини розбилося, і вони протоптали наш шлях, вирвавшись із загону, який уже не був безпечним.
  Кілька впали під час втечі, з піною на роті, подих переривався раз, два, перш ніж померти, охоплені надприродним жахом. Решта бігли швидше, ніж ви коли-небудь бачили, щоб корова йшла, і відразу за ними долинуло порожнє виття.
  Я штовхнув Піта до Рамони, яка, здригнувшись від своїх травм, обхопила його рукою й піднялася в повітря. Я, я вклав меч у піхви, міцно вчепився в чарівну паличку, чекав, поки перша бичача хвиля припливу наблизиться ближче, ближче…
  А потім я кинувся через його спину, сильно поранивши ребра об його хребет, обхопивши його власною вільною рукою за шию. Божевільний звір був настільки наляканий, що, здається, навіть не знав, що я там.
  Корова не найшвидша тварина у світі, але вони швидше, ніж можна подумати, і ця тварина вийшла з усіх сил. У всякому разі , це було швидше, ніж я в своєму поточному стані. Цього було б недостатньо, недостатньо близько, щоб утримати людожера-вампіра від мене, але це займе набагато більше часу, щоб виграти.
  Втім, це вдалося. Ми продиралися крізь скотарі, роблячи випадкові повороти за логікою чи інстинктом, за якими слідує налякана корова, і лев кинувся за нами. Інша худоба відштовхувалася, тікаючи цією стежкою або між тими будівлями, мініатюрне стадо розступалося перед ним, наче проклятий Мойсей біля Червоного моря. Я відчув під собою ревуче дихання, піт, що просочив жорстке волосся, і подумав, скільки часу залишилося в ній у Бессі.
  Я розвернувся, хоча це означало послабити хватку, і почав стріляти.
  З кожним ударом копит біль пронизував мої груди; з кожним ударом копит я вносив маленьку рану на тілі лева. Якби магію чи удачу було видно, це залишило б за собою кривавий слід, просто ще одну поранену тварину. І навіть коли відстань скоротилася, коли я відчув, як ці щелепи, яких я не бачив, широко роззявились, я подумав…
  Просто можливо…
  Він нарешті, нарешті почав сповільнюватися. Його довгі кроки стали нерівними, трохи незграбними.
  Зараз були тільки ми. Людожер Цаво, я і моя корова. Решта худоби зникла глибше у дворі. Знову я вистрілив у нього, і знову, і тепер він точно був у шаховому порядку, але все ще надто швидкий, і я приготувався викотитися, перш ніж він міг стрибнути…
  Рамона приземлилася на нього, наче бомба, крила згорнувшись, тіло згорбилося, щоб кігті вдарили їй по ногах. Шкура порвалася, дерево лопнуло. До біса, ліс ледь не розпався. Твір впало під нею, ледь не зарившись у багнюку, заскочивши досить далеко, щоб утворити стіну бруду заввишки по коліна, перш ніж нарешті зупинитись.
  Я впав із бігучої корови, втративши рівновагу між імпульсом і болем у животі. Я підповз до стовпа огорожі, підтягнувся й похитнувся. Напевно, я більше нагадував якогось ґолема, ніж будь-яку живу істоту, істоту, повністю зроблену з бруду та бруду.
  Рамона також стояла, коли я туди прийшов. Я вдихнув повітря, вихопив меч і встромив його в дерев’яний череп лева.
  «Досить певна, що він уже мертвий», — видихнула вона. Червона шкіра її справжньої форми була бліда, майже рожева, від виснаження та болю.
  «Я теж, лялько. Тепер я дуже впевнений».
  І знову Піт з’явився звідти, куди вона його посадила. Він виглядав… ошелешеним. Не всі там. Здається, я міг це зрозуміти.
  «Чи немає ще одного?» У його стані це звучало радше цікаво, ніж налякано.
  "Є?" — запитала мене Рамона. «Два тіла, але одне дух, так? Є шанс, що вбити когось…?»
  «Це можливо, але я на це не розраховую». Хоча боги допомагають нам, тому що я не мав уявлення, як ми можемо заплутатися з другою з цих речей і, можливо, вижити...
  Час сповільнився.
  Я побачив, ясно, як полуденне сонце, жах, що охопив обличчя Рамони перед чимось просто над моїм плечем.
  Я відчув пульсацію плеча й синець під її рукою, коли вона відштовхнула мене вбік, кидаючись, щоб перехопити те, що вона бачила.
  Рятуючи моє життя.
  Я чув, як вона кричить «Мік!» коли вона почала рухатися.
  Моє ім'я було останнім словом Рамони Вебб перед її смертю.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ТРИНАДЦЯТИЙ
  яУ мить між поштовхом Рамони й відчуттям, як моє тіло дрейфує в повітрі перед тим, як ще раз хлюпнути вниз у бруд, знову почався дощ, повільний, але сильний.
  Перша крапля потекла по моїй шиї, досить сильно, що майже заболіло.
  Я вдарився об землю, ковзнув на кілька футів. Багнюка хлюпала мені під комір і по спині мокрим ляпасом.
  Другий з одержимих вампірами людожерів Цаво зіскочив з даху сусідньої будівлі, фігура корабля у формі лева, що розколов щойно падав дощ.
  Рамона піднялася назустріч, розправивши крила, пальці на ногах не відривалися від землі.
  У мене відвисла щелепа, я думаю, щоб щось крикнути, але я навіть не міг сказати тобі, що це могло бути.
  Її руки піднялися, кігті розчепірилися. Вона не мала на меті розчепити його — хоча я впевнений, що вона б не скаржилася, якби витягла з нього хоч шматок, — а впіймати його. Щоб повторити її попередній трюк, відкинути його, дати нам усім пару секунд, щоб перегрупуватися, відреагувати.
  І це знову спрацювало, здебільшого. Як і раніше, ця істота пливла вгору і знову, підштовхувана нелюдською силою, щоб зникнути над сусіднім дахом і розтягнутися в ще одна з тепер порожніх ручок.
  Але цього разу він забрав із собою шматок Рамони.
  У той момент, коли вона схопила його, він теж схопив її. Фантомні щелепи міцно стиснуті, фантомні зуби роздирають м’язи та кістки.
  Я був поруч з нею, перш ніж її крик закінчився задушливим бульканням, я впав на коліна й схопив її, перш ніж вона вдарилася об багнюку.
  Я не міг нічого зробити.
  Вона ще не зникла, але це була різниця в секунди. Її ключиці та плеча не було лише від шиї. М'язи, суглоби, інші кістки; її передпліччя звисало з тіла на пасмі пахви, і більше нічого. Кров навіть не пішла з жахливої рани, вона просто впала .
  Ми можемо витерпіти багато чого, Фейрі. Якщо це нас не вразить, зазвичай ми можемо відновитися за певний час. Але не це. Не щось таке погане.
  «Рамона? Рамона, люба, давай. Це була дурниця, я знав, що це дурість, і все одно не міг не сказати це. «Термись. Я… Ми щось зробимо . Ми…”
  Вона здригнулася. Її губи рухалися, але вона не могла дихати, щоб говорити, і я не міг бачити достатньо чітко, щоб навіть спробувати це розібрати.
  І я навіть не знаю, чи я плакала, чи це був просто дощ.
  «Ні. Рамона, ні, будь ласка. Не зараз. Ми все ще… У нас ще є місяці, щоб наздогнати, розумієте? Коли ми не розмовляли, коли ми… Рамона, будь ласка !»
  Її очі, блискучі від дощової води — і ні від чого іншого, ні більше — заплющилися.
  Я тримав її, обвивався навколо неї. Моя сорочка, вже промокла, прилипла до моїх грудей її кров’ю. Це було гарячіше по-людськи, гарячіше за мене.
  Вона ще не зовсім зникла, але ледь-ледь. І лише на кілька ударів серця більше.
  Я міг би влити в неї всю останню частинку магії, кожну йоту удачі, яку міг витягти з навколишнього світу, і до біса наслідки. Це було б різницею, я б не протримав її тут ні хвилини довше, не кажучи вже про те, щоб врятувати, але я все одно міг це зробити. Крім…
  «Мік?»
  Рука Піта лягла мені на плече. Печаль і співчуття, що лилися з нього, ледь не згоріли, але й страх теж. «Мік, воно повертається».
  Так воно і було. Я помітив темну фігуру крізь зливу, яка низько підкрадалася з-за зруйнованого офісу.
  Це наближалося, і це вбило б нас.
  Я маю на увазі, що ще може статися? Ми ледве змогли здолати першу, і це було тоді, коли нас було двоє — мабуть, троє, але Піт у цій ситуації особливо не рахував — починаючи з усіх циліндрів. Тепер я був розбитий, буквально та емоційно, а Рамона… Ну, вона більше не зможе нам допомогти.
  Вона була?
  Вітер піднявся, змусив краплі дощу танцювати, наче він несе мелодію, яку чують лише вони. Здалеку небо промовило єдиним гуркотом грому.
  І, можливо, він щось шепотів, що міг почути лише я , бо я знав, що робити. Що я мав зробити.
  Чого б мені це не коштувало.
  «Рамона, мені дуже шкода».
  Я не міг її врятувати. Вона помре, незважаючи ні на що. І хоч би я почувався винним, мій живіт, що згортався від болю, не мав нічого спільного з моєю раною, я знав, що вона це зрозуміла. Тому я вибачився, але не попросив у неї вибачення.
  Не звертаючи уваги на зростаючий страх, моє відчуття, що левиня стає ближчою з кожною секундою, я зосередився на L&G…
  І витяг до останньої часточки магії, до останньої часточки удачі з мого вмираючого друга. Вона здригнулася в останній раз, з усіх сил пробилася крізь криваву піну, що стискала їй горло, щоб зробити останній подих, і замовкла.
  Мені хотілося б думати, що я врятував її від болю там, наприкінці. Або принаймні, що її залишилося достатньо, щоб зрозуміти і схвалити мій вибір. Але, мабуть, я ніколи не дізнаюся.
  Я обережно поклав її і пам’ятаю найменшу секунду божевільного хвилювання. Її волосся… Її збираються розпарити, я дозволив їй набрати стільки бруду на волосся…
  Моя чарівна паличка пронизала величезну силу. Звичайно, це не найбільше, що коли-небудь було, але набагато більше, ніж зазвичай. Моджо в будь-якому фейрі, сила нашої сутності, не те, на що чхати. Є магія в…
  В жертовності.
  І, чесно кажучи, я не зовсім впевнений, що влада належала їй. Я знову був на межі втрати контролю, мої звичні бар’єри та зосередженість були розбиті болем, страхом, люттю. Горе.
  Більшість ліхтарів по цей бік стокових дворів уже були розбиті або перекинуті в хаосі, але я не сумнівався, що лампочки детонували б навколо мене, як гранати, якби цього не було.
  Я встав і повернувся, Піт поруч зі мною, щоб зустрітися з другим людожером. Ми дивилися, усі замкнені в ненависті й люті, очі в скло в очі, крізь водяну завісу.
  Можливо, я міг би це зняти тоді й тут. Можливо, багатство та магія, які я відібрав від Рамони, у поєднанні з моїми власними вибуховими емоціями могли розірвати його на частини, подрібнивши окультну сутність, яка тримала його разом, одним вибухом.
  Але, можливо, не вдалося. Що, якщо це було досить швидко, щоб я промахнувся? А що, якби дух і тривала магія Списа були достатньо сильні, щоб витримати цей вибух? Я не знав і не міг дозволити собі витрачати свій шанс на надію.
  Ні, я мав на увазі інший план. Інша ціль.
  Як я вже сказав, я щиро вірив, що Рамона зрозуміла б мене, пробачила б мене, якби могла.
  Я сподівався — я молився, хоча не міг сказати, кому, — що одного дня Піт може пробачити і мене.
  Я простягнув руку, щоб покласти руку йому на плече, як і він мені. «Мені дуже шкода».
  Він відірвав погляд від лева, щоб зустрітися з моїм. «Що? Мік, ти що?»
   Усе, що я міг зібрати до останньої часточки удачі, яку я витягнув у першого людожера, яку я взяв у Рамони, текло через L&G. Крижоруби встромляли мені в скроні, коли я намагався вплести випадковий випадок у магію, перетворити майже неможливе на реальність.
  Двадцять чотири години тому я навіть не підозрював, що це може статися. Тепер я мав зробити так, щоб це сталося, незалежно від того, наскільки були проти цього шанси.
  І завдяки Рамоні, тому додатковому поштовху, який мені дала її сутність, я це зробив.
  До цього дня частина мене хотіла б, щоб цього не було.
  Лев кинувся вперед, ричачи тихим ревом.
  І Піт скинув зойк у відповідь, коли, абсолютно не зважаючи на відсутність повного місяця, змінився.
  Набряклі м’язи, подовжені кістки та густе, хоч і клаптике хутро розірвали його лопатку, сорочку, штани на стрічки. Шкіряний вибух, позаду черевики та ремінь; коли я впав на одне коліно, здебільшого через втому, я мав на меті знову зачерпнути його шматок.
  Кислий мускус неприродного хижака, гниле поєднання вовка й чуми, змило інші запахи двору. Мукаючі звірі та верескливі свині на дальній стороні загонів, притиснуті своєю панікою до суцільної стіни, ще більше шаленіли. Я б не подумав, що це можливо.
  Його паща зирилася на мене, звисаючи маятниками слини, настільки густими, що вони відмовлялися розпадатися під дощем, і на мить я подумав, що зробив останню помилку в своєму житті, що мені не потрібно турбуватися про таксидермічний вампір.
  Але ця ще більш неприродна штука все одно пробігла наш шлях, і вовкулака вирішив не брати мого баклажан як опівнічну закуску. Можливо, як я й очікував, коли вигадував цей божевільний план, він визнав більшу загрозу — чи, можливо, маленький шматочок Піта все ще не спав десь там, смикаючи за якісь мотузки та важелі.
  Якою б не була причина, вона повернулася від мене, і від віку Битва кота проти собаки знову спалахнула переді мною в гротескному, неймовірному масштабі.
  Кігті та ікла; кров, осколки та прах; оглушливий зойк і душевний рев. Вони лютували подвір’ям, відриваючи один від одного шматки, пробиваючись через паркани та стіни без найменшої зупинки. Вони топталися глибоко в багнюці, залишаючи поглиблення, до біса біля крихітних кратерів, які швидко заповнювалися й ставали калюжами.
  Щелепи перевертня зачепили шматок лопатки, розірвавши шкуру та роздробивши деревину. Примарні кігті розкрили собачу шкіру, і хоча зброя не була срібною, не могла вбити чи навіть калічити, її духовна сила не давала рані закритися так швидко, як мала.
  Ні техніки, ні інтелекту. Після перших кількох ударів навіть не дуже хитрий. Це була суцільна жорстока битва, роздирання, рубання та жування, доки те чи інше просто не розвалилося.
  І якщо це звучить так, ніби я тримався, дозволяючи Піту виконувати всю роботу та нести все покарання… Ну, на хвилинку, так, я був. Я все ще намагався перевести подих, щоб дати своєму кишечнику шанс почати самостійне загоєння — а це зайняло більше часу, а не мало з тієї ж причини, що й у вовка. Я був побитий, втрачений рівновагу, і ні Піту, ні мені це не принесе жодної послуги, якщо я стрибну назад, перш ніж я це зроблю.
  Але поволі я відчув своє друге дихання. Або третій, чи дев’ятий, чи що там, до біса, я задумав. Дощ на моєму кухлі перестав відчувати себе як дрібні постріли і почав трохи будити мене. Я все ще не був у формі, щоб підбігти й почати розмахувати мечем; це був хороший спосіб змусити себе вбити, як Піт, так і людожер.
  Тож я залишився стояти навколішках, спершись ліктем на коліно, подивився на L&G, наче в нього був приціл, і чекав.
  Вони бісалися туди-сюди так біса швидко, але обоє були великими мішенями. Минуло небагато часу, аж поки вони розвернулися так, поки не стали перпендикулярно до мене, відкривши всю довжину лева.
   Банг.
  Він важко похитнувся, мовчки скрипнувши, коли величезна мотузка чистої удачі розмотала його ауру й зникла в чарівній паличці. Скляні кулі, що спалахували цим несвітом, він повернувся до мене, готовий кинутися, і Піт увірвався в нього, забравши половину його обличчя і, що було б, якби на ньому ще були кістки, його череп.
  Повернувшись до нього, змахнувши лапою, яка відштовхнула перевертня на крок назад… І я вистрелив ще раз.
  І знову.
  Кіготь. Паличка. Паличка. Ікла.
  І, нарешті, з останнім криком — тим, який я справді чув — не виттям звіра, а лютим лементом згасаючого духу — воно впало.
  Що все ще залишило мене з однією глибоко злою, тривожно волохатою, семифутовою проблемою.
  З одного боку, у мене був план і на це.
  З іншого боку, він базувався, у кращому випадку, на обґрунтованому припущенні. Переконливе припущення, але я не мав можливості перевірити його.
  Першу порцію сили, яку я взяв від людожера, я поглинув сам, дозволивши їй піти на лікування травм. Решту я врятував, тримаючи її в невидимому вирі навколо L&G, навколо мене.
  Піт зробив один гарчачий крок до мене, і я випустив його.
  Розумієш, те, що я зробив з ним — для нього — було майже неможливим. Більше того, це було неприродно.
  Так, так, уся ця справа з перевертнями неприродна, але те, що я тут зробив, було ненормальним навіть для цього. Я порушив правила, які зв'язували його, переривали і впливали на розвиток подій. Тож повернути його назад має виявитися набагато легше та потребуватиме набагато менше магії.
  Слід . В теорії. Якщо я помилявся…
  Виявляється, іноді я справді знаю, про що перукаю. Піт упав на четвереньки, уже наполовину людина до того моменту, як грязюка розбризкала, і я рідко був такий радий, коли теорія підтвердилася.
   На жаль, це все ще залишилося… що було далі.
  «Піт?» Я обережно перетнув дорогу, щоб приєднатися до нього. «Піте, ти в порядку?»
  «Ти негідник». Вийшов здавлений шепіт, заглушений стиснутим горлом, потоплений у сльозах і краплях дощу. «Ти довбаний виродок».
  «Піте, у мене не було…»
  «Мій найстрашніший кошмар. Найбільший страх за все моє життя. Я сказав тобі це сьогодні , Мік. До біса сьогодні!»
  «Тут не було кого образити!» Я знав, що починаю захищатися, і я міг чимось допомогти. «Я знав це! Я знав, що ти не можеш...
  Він був на ногах, стиснувши кулаки в багнюці, яка була моїм нашийником. «Як ви думаєте, це має значення? Ви можете навіть почати розуміти, чому це не так ?» Він відкинувся, похитнувся й сперся на стовп огорожі. «Ісус Христос. Я бачу це зараз. Весь цей час я знав, що ти не людина, але я не знав » .
  «Що ти хочеш від мене?» Я зрозумів, що розмахую його рушницею, кинув її на землю біля найближчої будівлі, щоб вона не загубилася в бруді. «Я нічого не міг зробити! Ви хотіли б, щоб вас розчленували? Краще мене розчленували?»
  Якби я мав смертні вуха, я б ніколи не почув його відповіді. «Можливо, ні. Але це був не ваш вибір за мене». Він почав тремтіти; Я вважаю, що стояти голим під осіннім дощем це зробить.
  «Гм. В одному з кабінетів, напевно, є запасний одяг чи хоч чийсь шльопач… — почав я.
  «Я розберусь. Мені не потрібна твоя допомога».
  — До біса, Піте! Я щойно втратив Рамону! Я теж не збирався дивитися, як ти помреш!» Або я теж, але це, мабуть, само собою зрозуміло.
  І я думаю, можливо, його поза трохи пом’якшилася від цього, нагадавши про те, що я, мабуть, відчував у той момент.
  Але лише трохи.
   «Іди. Ви ще не закінчили. Я подбаю про Рамону, а про решту ми... розберемося пізніше».
  Він мав рацію. Існували всі шанси, що я запізнився, що Ебінн уже давно дістався Оттатіс. Адаліна.
  Але мої ноги не хотіли робити перший крок. «Піт…»
  «Іди, проклятий, поки це все ще може щось означати!»
  Я пішов.
  * * *
  Я запізнився . Просто не так, як я очікував.
  Незважаючи на те, що він знову зник до легкої бризки, дощ змив з мене найгіршу частину багнюки до того часу, як я дістався до станції, і це, мабуть, єдина причина, чому ніхто не викликав на мене біків. Досі, я отримав багато hinky поглядів, та небагато людей були у машині коли я boarded L досить швидко посунули на інший. Заплямований брудом і вкривав підозрілий пакунок — мій меч, хоч вони не були мудрі, — загорнутий у пошарпані залишки мого пальта, я не міг їх звинувачувати.
  Насправді я був вдячний. Чим менше відволікаючих факторів, тим краще. Я провів всю поїздку, наполегливо зосереджуючись, тримаючись на межі контролю. Якби я хоч трохи послабився, я майже впевнений, що вогні поїзда згасли б.
  Але знаєте, я вітав це. Зосередження на тому, щоб не здувати мою перуку, не давало мені думати. Або відчувати. Про те, що я міг би знайти, коли дістануся, куди прямував.
  Про те, що я залишив позаду.
  Я виявив першу тушку біля багатоквартирного будинку Оттаті — понюхав її задовго до того, як помітив її — лежав у гілках сусіднього дерева. Я здогадався, що це було кинуто через вікно, і я не міг здогадатися, яке саме. Він уже сильно загнив, і постійне замочування лише погіршувало ситуацію.
  Вампір .
  Новий, ймовірно, один із духів, яких викликав Ебінн. Тоді вона прийшла не сама; вона принесла нежить підкріплення. Яка слабка надія ще була в мене, залишилася свічка без великого воску.
  Кілька людей кинулися мене зупинити, коли я увійшов у будівлю, оскільки я явно не мав жодного діла в такому чудовому місці, як це. Я змусив їх забути мене.
  Двері Оттаті були прочинені, лише на дюйм чи близько того. L&G у моїй лівій руці, мій клинок — все ще загорнутий у те, що колись було пальто, але я міг легко скинути його — у правій, я штовхнув двері пальцем ноги й увійшов.
  Світло було вимкнено, але освітлення, що прокрадалося із залу, було достатньо для роботи. Достатньо для мене, щоб сказати, що це місце було руїною. Близько мільйона футів уже простежили бруд і воду скрізь, достатньо, щоб навіть при яскравому денному світлі мій власний внесок залишився непоміченим. Диван, на якому я спав, і стіл біля нього були перевернуті, а кілька подушок розкидані по всій вітальні.
  Так само була жменька тіл, також надто гнилих, щоб бути чимось іншим, крім носферату. Всі мертві.
  Я маю на увазі справді мертвих, а не мертвих, які «ходять навколо шиї».
  Швидкий погляд убік сказав мені, що на кухні не набагато краще. Дверцята холодильника були відірвані, і щось врізалося в них, висипавши на підлогу їжі на пару банкетів. Кран працював: цього разу вода з-під крана, а не сіль, хоча слабкий запах у повітрі натякав на те, що нещодавно це могло бути не так.
  Я прокрався, прямуючи до спалень. Знову одні з дверей були прочинені, і я знову штовхнув їх…
  Ебінн сиділа на ліжку, притулившись до узголів’я, підгорнувши коліна до грудей. Навіть звідси я бачив неприємні рани на її руці, боці й одній щоці. Вона підвела очі, коли я увійшов, із особливим виразом під цими роззявленими гніздами, але спершу я майже навіть не помітив її.
  Б’янка та Селія лежали, розпластавшись, на килимі в кутку, все ще одягнені в нічні сорочки.
  Я не знаю, що Ебінн побачила в моїй реакції, але вона похитала головою, хоча й скривилася від цього руху. «Вони живі, Обероне. Я дав їм лише частину свого крику, щоб не дати їм зі шляху. Вони будуть боліти, коли прокинуться, і, ймовірно, будуть мати погані сни тижнями, але з ними все буде добре».
  «Не маю на увазі, що ти це зробиш», — і це майже налякало мене , наскільки спокійним і стійким я звучав. «Адаліна?»
  «Зник». І знову, коли хмари збиралися на моєму кухлі: «Я не маю на увазі мертвий, я маю на увазі пішов. Мені здається, вона навіть залишила записку. Мені здалося, що я почув шкрябання ручкою по паперу».
  «І ти думаєш, що це тебе врятує, Бін Сіде ?» Ти прийшов сюди, щоб убити її. Твоя проклята схема таки вбила двох...» Я зупинився, почувши, як одна з потемнілих лампочок тріснула, і зрозумів, що мій меч і чарівна паличка затремтіли. «У мене ніколи не було багато справжніх друзів. Звичайно, не так давно. Тепер двоє з них мертві, а я, можливо, втратив більше. Усе через тебе .
  «Скажи мені, чорт забери, я не вбиваю тебе прямо зараз».
  «Тому, — сказала вона, і я лише зараз усвідомив, наскільки гірким був її тон, — що ти марнуєш час. Незабаром я помру».
  Це був не зовсім сплеск крижаної води, але образа та холодна правда в її словах трохи заспокоїли мене. «Ти виглядаєш як лайно, — погодився я, — але я бачив, як багато з нас видужували від гірших ран». Зрештою, вона була Фейрі. Як я вже казав, зазвичай, якщо це не прохрипить нас відразу, або принаймні протягом декількох хвилин, воно не буде.
  «Але я знаю, що мене поранило». Вона поворухнулася, намагаючись зручно влаштуватися на подушках. «Гадаю, я маю бути вдячним. Вона могла дати мені гірше за смерть. У мене є хвилини. Можливо, якщо мені справді пощастить, кілька годин».
  «Моє серце обливається тобою».
  «Я впевнений, що так».
  Я притулив меч до стіни, став на коліна, щоб оглянути Б’янку та Селію, щоб переконатися. Так, вони дихали.
  Тому я встав і притулив себе до стіни. «Гаразд. як це місце не кишить поліцейськими чи принаймні стурбованими перехожими? Не дуже схоже, що все пройшло тихо».
  «Ніхто не помітив. Ні однієї душі. Думаю, тому що вона цього не хотіла».
  Мені не довелося запитати, хто вона . «Ви хочете сказати мені, що це все було?»
  «А чому я повинен?»
  Моя усмішка була злою . «У вас є ще щось робити?»
  Потім, коли все, що я отримав, був безочим поглядом: «Ти мені дорого коштував, Ебінн. Ви повинні мені відповісти, принаймні. Ми ніколи не дуже дбали одне про одного…»
  Навіть у своєму болі вона сміялася з цього применшення.
  «Але ти завжди мав свою честь».
  Я не додав, що все ще можу зробити її останній час справді неприємним. Я не хотів йти туди, але я б пішов, якби вона мене змусила.
  Вона цього не зробила.
  «Що ти вже придумав?» — запитала вона.
  «Що це, професійна цікавість?»
  «Щось на зразок цього».
  Я знову повністю затих. Це моя друга натура — зберігати ваші манери — метушити, жестикулювати тощо, — але зараз я не почувався надто людиною.
  «Все це було про Адаліну. Ви полювали на неї. Це з вампірами, які відчувають «велику і смертельну силу», це було обманом».
  «Ні, не… зовсім». Її дихання стало коротшим? Я не міг сказати.
  «Тоді що це було?»
  «Я відчув щось жахливе, щось смертельне, що загрожує нам у Чикаго. Але це було кілька місяців тому».
  Ой, лайно. «Коли Адаліна прокинулася».
  «Так, хоча я тоді цього не знав. Я тільки спочатку знав, що це тут. Потім поступово до мене дійшло більше деталей. Його зв’язок із вами, наприклад. І тоді, нарешті, я визнав це таким, яким воно було».
  Її голос тремтів. Ебін злякався .
  «Так що ж таке...»
  Але біб-сідхе не чула мене, дивилася повз мене, коли говорила. Тепер, коли вона почала, вона не збиралася зупинятися.
  «Я знав, що не можу повідомити суду про те, що відчував. А якщо вони хотіли залишити її живою, спробувати використати у своїх цілях? Ніби таке можна було тримати на прив'язі! Я не міг дозволити їм грати в політичні ігри, не з цим . Я також не міг ризикнути, щоб Невидимі дізналися про це. Мені довелося зробити це самостійно, я мав переконатися, що її знищили. Я не міг нікому довірити правду, навіть Сієн Бхеарі чи Лореллін.
  щось розслідую . Мені довелося погрожувати їм, чимось досить серйозним, щоб вони дозволили мені розслідувати це в будь-якому світі. Щось, на що я міг би вас сповістити, щоб я міг працювати з вами для отримання інформації та тримати вас подалі від себе. І мені довелося мати «лиходія», якого я міг би надати суду. Духи-вампіри зробили саме це. Це дало тобі та їм «смертельну силу», за якою потрібно прагнути, і це дало мені міньйонів, якими я міг керувати, які не мали відданості чи навіть зв’язку з кимось іншим. Якби це не привернуло ще й справжнього вампіра…»
  — Ви вкрали цю частину плану у Грангуллі та Рейгаллана, чи не так? — запитав я, вирішивши отримати запитання.
  Вона підскочила, наче забула, що я там взагалі. Потім: «У них це спрацювало».
  « У них це майже спрацювало. Що здається правильним, так само добре, як це спрацювало для вас».
  «Так здавалося б».
  «Ви мене змусили», — зізнався я. «Я був настільки впевнений, що шукаю підозрювану людину… Як вам це вдалося?» Це було справжнє питання, над яким я працював. «Контроль над вампірами — у всякому разі, новонародженими слабкими — це магія, про яку я чув. Але духи? Ніхто інший навіть не знав, що якась магія можлива , а ти не некромант».
   «Не формально, ні. Але ти знаєш, хто я. Я добре знайомий із припливами та відпливами смерті та відчуваю їх. Що стосується вампірів, то я вивчав їх більше століття. Цілком можливо, що я найкращий експерт із них». Одного разу вона засміялася ще гіркіше. «У всякому разі, ще трохи».
  «Вивчив…?»
  «Моя кровна лінія, Обероне». Вона мала на увазі родинну лінію, до якої вона була прив’язана, з чиєю смертю вона вперше пов’язала, як і всі біб-сідхе . «Останніх з них убили вампіри. З тих пір я їх ненавиджу».
  Ну як тобі таке?
  «Гаразд. Ви переслідували Адаліну, не могли повідомити про це нікому, викликали купу кровососів, щоб «розслідувати» та допомогти вам. добре. Але навіщо мене взагалі втручати, якщо… О».
  «О, справді».
  Вона не знала. Вона прагнула чогось могутнього, що щойно з’явилося або виникло в Чикаго, навіть знала , що це таке, але не мала поняття, хто … Можливо, вона нарешті перекинула його після того, як я кілька разів відвіз Адаліну в Потойбічний світ. Можливо, вона розпитала власних контактів і нарешті точно дізналася, коли дівчина Оттаті, про яку вона, як вона б знала, була підмінювачем, прокинулася від річної дрімоти. Але як би вона цього не навчилася, потрібен був час.
  «І одразу після того, як ти нарешті розібрався, — сказав я, — я перевіз всю родину. Через Невидимку. І всі ваші дослідження були марними, тому що ви більше не могли їх знайти . Ось чому ти зупинив мене, Піта, — я намагався не здригнутися, вимовляючи його ім’я, — того дня на вулиці, даючи мені третій ступінь про всіх, кого я знав.
  «Проклятий Невидимий», — гаркнула вона, що я сприйняв як підтвердження. «Вони справді все псують, чи не так?»
  «І ви вважаєте, що вони просто випадково з’явилися саме тоді?»
  Вона спробувала знизати плечима й застогнала від болю. «Можливо, вони теж нарешті дізналися, що дівчина не спить. Намагалися взяти її колись раніше, чи не так?»
  — Або, можливо, їм було цікаво, якого біса головний слідчий Благородного суду збирався колупатися навколо «дівчини» та її родини. Ти привів їх до неї!»
  «Я сумніваюся. Але зараз це навряд чи має значення. Оберон, послухай мене! Ви повинні знайти її!»
  «Я планую це зробити. я..."
  «І ти повинен її знищити!»
  Хадда дуже бореться з собою, щоб не зрізати її тут і там. «З нас двох, я думаю, ти забув, хто не ти . Ти збожеволіла, сестро. Я не мав наміру..."
  «Ви повинні !» Вона нахилилася до мене, майже кинулась настільки далеко, наскільки їй дозволяло опуститися. Її тулуб фактично націлився на мене з-поміж колін у різкому вигині, який не вдалося б здійснити багатьом людям. Страх виливався з її аури повільним виверженням, шари речовини стікали з боків ліжка і наповнювали кімнату, поки я ледве міг дихати. «І до того, як вона набереться повної сили! Я не знаю, чого ти можеш досягти, Обероне. Яку гру ти граєш, чи яку помсту хочеш Благому Суду за те, що він тобі образив, але я знаю, що ти не дурень! Ви повинні знати, що не можете контролювати це, лихо, за яким залицяєтеся! Ви..."
  « Заради богів, про що ви говорите ? »
  Ебінн завмерла, її поцілунок вільно висів. Хтось стукав по сусідній стіні, кричав нам, щоб тишили, хіба ми не знали, котра година, люди намагалися спати тут!
  «Ти не знаєш». Вона випросталася, незграбна, як узголів’я, до якого притулилася. «Ні схеми, ні планів, ти справді не… Весь час, який ти провів з нею, як ти міг не знати ?»
  І мушу вам сказати, я сам це замислювався. Відтоді, як Адаліна прокинулася, я дивувався , що в глибині моєї свідомості нагадує мені те неприємне маленьке ремство, яке постійно нагадує мені, що я щось пропускаю. Щось велике.
  "Я не знаю", - сказав я. «Як щодо того, щоб ти вже розлився, а потім ми можемо розібратися».
   «Мік…» Господи, чи вона колись раніше називала мене Міком? «Адаліна, вона…»
  Ебінн ледь помітно видихнула, ніби вона щойно згадала чийсь день народження або тримала в руках горілий сірник на секунду задовго. «Здається, — прошепотіла вона, — мені сьогодні не «справді пощастило».
  Просто так вона померла.
  Порожні раковини в її черепі, ці калюжі темряви глибші, ніж вони мали на це право бути, розрослися. Все ширше й ширше, перекриваючи, розширюючись, поглинаючи обличчя Ебінн, увесь її череп. Потім вони падали, рухаючись вниз, на шию, плечі, груди і далі.
  Потім нічого не залишилося, нічого, крім кількох плям чорнильної рідини, що забруднювали ковдри, і останніх згасаючих відлунь далекого гострого відлуння.
  Не можу сказати, що мені було дуже шкода, але я розчарований? Що я зізнаюся.
  І більше, трохи підозріло. Так, вона вже вмирала. Так, вона сказала, що, ймовірно, мала лише хвилини. Але саме цей момент? Прямо перед тим, як вона збиралася довести мене до великої таємниці Адаліни?
  Я не знаю. Та збентежена й невинна маленька дівчинка зіткнулася з боб-сідхе та купкою вампірів, і разом з ними мила підлогу. І вона подбала про те, щоб сусіди або не почули, або принаймні нічого не помітили. Це, плюс уся сила, яку відчула Ебінн, коли розпочала всю цю катастрофу?
  У будь-якому випадку це змусило мене задуматися.
  Я пішов у сусідню кімнату — до Селії та Адаліни — і зібрав кілька чистих подушок і ковдр. Я вирішив зробити так, щоб двом жінкам було якомога комфортніше, коли вони прокинуться. Тоді я пішов і обшукав місце в пошуках передбачуваної записки Адаліни.
  Я справді знайшов пару, прикріплену до шафи на кухні, скріплену там ножем для масла, встромленим у дерево. Один для її родини, який я не читав, і один для мене. Це…
  Подивіться, багато з цього було особисте. Я не повторюю це за вас. Але я дам вам суть.
  Вона була налякана ще до сьогоднішніх подій. The насильницькі сни ставали лише жахливішими — і що гірше, вона нарешті зізналася в тому, чого не визнала чи не змогла того дня, коли ми розмовляли в моєму офісі: вона почала насолоджуватися насильством, з нетерпінням чекала кошмарів, чим кривавіших краще.
  Тепер, коли вона знала, на що здатна, вона не могла залишитися. Не могла ризикнути піддати ризику те, що залишилося від її сім'ї.
  І вона не прийшла до мене, тому що… Вона більше не могла мені довіряти. Вона запевнила мене, що знала, що я мав намір добре, але після того, як тримала Орсолу в таємниці, вона просто не вірила, що я завжди захочу сказати їй те, що, на її думку, їй потрібно, має право знати.
  Це боляче. Частково тому, що я чудово знав, що вона не помилилася.
  Вона сказала мені не намагатися її знайти. Що вона знову втече, якщо я це зроблю. І сказати мамі та сестрі, що любить їх.
  Я обережно вийняв ніж із шафи, склав записку й посунув її до застиглої брудом кишені. Тоді я повернувся й сів на ліжко навпроти того місця, де сидів Ебінн.
  І я чекала.
  Б'янка і Селія Оттаті рано чи пізно прокинуться. У них буде багато питань. Вони заслуговували на відповіді, навіть більше, ніж я. Я хотів бути тут, щоб забезпечити те, що міг.
  Тим паче, що я не знав, чи захочуть вони знову побачити мене після цього вечора.
  Або, якщо на те пішло, скільки я буду поруч після цього вечора.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ ЧОтирнадцятий
  ЮВи могли б пригадати, що я згадував, що мав передчуття, що скоро мені знадобиться багато грошей, так? Ось чому я взяв роботу з відділу, той, який привів мене до скаженого кавуна та… інших речей.
  Виявилося, я мав рацію. Ці інстинкти зазвичай є. Проблема полягала в тому, що я дійсно не заробив багато. Тож те небагато, що в мене було, я збирався скоротити.
  Взяв у мене заклинання, щоб все влаштувати, і місто в цей час не стояло на місці.
  Вбивства, звичайно, припинилися, але оскільки нікого не відправляли за ними вгору по річці, новини продовжували працювати. Чи вбивця все ще був там? Чи вдарив би він знову? Хтось був у безпеці? Обов’язково купуйте наступний номер, щоб бути в курсі новин!
  Польовий музей закрив кілька експонатів на «ремонт». Коли вони знову відкрили їх через пару днів, там стояли людожери Цаво, виглядаючи такими ж штучно лютими, як і раніше. Підробки, майже напевно. Це не те, що місце збиралося визнати втрату відомого експонату, особливо після злому минулого року.
  Але що я знаю? Можливо, вони якимось чином потрапили до справжніх шкурок, зшили їх назад і наклеїли на нові рами. Я не розумію, як, але тут трапляються більш дивні речі місто. Можливо, якби мені колись було справді цікаво, я б пішов поглянути на них зблизька й подивитися, чи можу я сказати.
  Однак зараз я не думав, що захочу їх знову побачити.
  Похорони Фіно Оттаті — ну, меморіальні, оскільки вони не мали тіла — були великою, складною справою. католицька церемонія як кинута багатіями і злочинцями; багато прикрашений і плаксивий, що бореться за верховенство. Ймовірно, були присутні добрих п’ятнадцять-двадцять відсотків бандитів з Міста Вітрів, що дало набагато більше зброї, ніж ви знайдете у звичайному соборі чи цвинтарі. Припустімо, що все могло піти погано, але якщо хтось із суперників Фіно з’явився, то вони не влаштували жодної бійки.
  Мене не запросили, і не знаю, чи пішов би я, якби був.
  Помічник державного прокурора Деніел Баскін також влаштував похорони, набагато меншу та більш приватну справу, для свого «адміністративного помічника», Рамони Вебб, яку поліція повідомила як останню — і поки що останню — жертву вбивці, що полював на вулицях Чикаго. Я точно не знаю, що їм сказав Баскін, чи як він впорався з домовленостями, чи навіть які заклики він міг викопати, але в жодному звіті не було нічого про те, що тіло мало крила чи роги.
  Мене не запросили, і я б точно не пішов, якби був.
  Моє горе, більше всього про мене, це моє власне.
  Після тієї ночі я не обмінявся жодним словом із Б’янкою чи Селією Оттаті. Я не знав, чи колись це зроблю.
  Гадаю, Піт був би щасливішим, якби я міг сказати те саме про нього. Але він стійкий хлопець, Піт Стейтен. Він не збирався дозволяти, щоб його сварка зі мною заподіяла комусь біль, і повний місяць знову повернувся за своїм звичайним розкладом, не турбуючись ні про нього, ні про мої почуття. Він дозволив мені провести його набік, і він дозволив мені повернути його додому. Але це було все. Він ніколи не говорив про те, що сталося, що я зробив. І не потрібно було пробувати його емоції в повітрі, щоб зрозуміти, що він також не буде радий, якщо я про це згадаю.
   Зроблена коротка зупинка сама, в той час, як я була в Elphame, та я навіть не hafta кричу або змусила будь-кого (або себе) у голландській мові зробити це.
  Слуга провів мене до того самого таємного входу, закинув у ту саму вітальню, запропонував склянку того самого, чи принаймні схожого, напою. Здається, я чекав години дві, перш ніж з’явилися Її Королівська Величність і начальник поліції Лореллін.
  «Після цього у мене ще десяток зустрічей, Обероне», — оголосила вона, вриваючись у кімнату в пориві зарозумілої старанності. «Тож усе, що вам потрібно повідомити, робіть це швидко».
  «Аебінн мертвий».
  Це не дуже весело, коли вся вага й увага когось такого старого, як я, раптом падає на тебе, як тисяча фунтів мішковини. Жодного разу не відводячи погляду, вона відступила до дверей, щось покликала про скасування наступного гостя, а потім різко впала на сидіння навпроти мене.
  «Якщо це ваша ідея витівки…», — почала вона. Не те щоб вона повірила в це ні на мить.
  «Ти знаєш мене краще за це. Я не така вже й велика воша».
  «Ні. Ні, ні». Вона потягнулася за власним напоєм. «Що сталося?»
  Гаразд, це займе певну роботу. Навіть мені важко ввести в оману інше фейре, принаймні такого древнього й могутнього. Мені доводилося вибирати кожне слово, наче в ньому отруєні колючки.
  «Ми визначили джерело магії, яку вона відчувала. Дзвінок, який приваблював вампірів. Це більше не буде проблемою, але я боюся, що Ебінн… не пройшов через остаточне прибирання пилу».
  Ну, технічно, жодне слово з цього не було неправдою, чи не так?
  «Некромант був якимсь смертним», — продовжував я, не бажаючи, щоб вона запитала, щоб ця частина розповіді хоч якось виділялася. «Я натрапив на деякі старі магії та екстраполював решту. Він пішов, і секрет маніпулювання духами-вампірами втрачений разом з ним».
  І ось воно було. Єдина справжня вигадка в усьому ухилянні і напівправду. Я хотів би просто пропустити це, але вона хотіла запитати, хто стоїть за всім цим, і я мав їй щось дати, розумієш?
  Я сидів, зосереджуючись і намагаючись не виглядати так, ніби зосередився, а вона спостерігала за мною біля свого наповненого нектаром келиха.
  «Ти не все мені кажеш, Обероне», — сказала вона нарешті.
  лайно «Хіба я?»
  «Не беріть мене за дурня. І не робіть з мене ворога. Що ти намагаєшся приховати від мене?»
  Гаразд, вона вловила обман, але не деталі. Я все ще можу впоратися з цим.
  Якщо кожен. неодружений. Слово. Правильно вийшов.
  «Дивіться, Лор, ваша величність. Під кінець Ебінн став ще більш одержимим. Що б там не було в цій справі, вона потрапила в неї головою вперед. Вона зробила кілька серйозних помилок, і, якщо бути чесним, через них її вбили. Про її поведінку дізнаються, і це, в кращому випадку, погано позначиться на суді, можливо, викличе у вас юридичні проблеми або спричинить помсту за її минулі розслідування. Розповсюдження подробиць не принесе користі ні тобі, ні мені, ні комусь іншому».
  Знову все факти. Так чи інакше.
  «А якби я наказав «розповісти подробиці»? Чи кинув би ти виклик мені?»
  Я тримав свою пастку замкненою і бажав їй відчути правду того, що я сказав.
  «Дуже добре. Дякуємо за вашу допомогу та вашу... розсудливість. Я чітко маю домовленості та оголошення. Хтось проведе вас».
  Знадобилося багато, але я стримував своє полегшення — мені не потрібно було, щоб хтось пробував це на мене й ставив дурні запитання, — поки я не повернувся до свого офісу.
  У всякому разі, це був один повний місяць, коли Піт подбав про нього. Я б не був тут для наступного, хоча, можливо, не для багатьох із них. Товста пачка тих маленьких грошей, які я мав, пішла Френкі разом із ключем від мого закладу. Він зрозумів, що було на кону, якщо він не дотримувався розкладу, використовуй мій куточок, щоб щомісяця доставляти Піта до Елфейма. Він не вийшов і не сказав, що, ймовірно, використав би мій офіс як місце для спання, поки він був там, але це було зрозуміло.
  У мене було плаксиве прощання — його водопровідна станція, а не моя — теж з містером Сучеком. Сказав йому, що з Френкі та Пітом все гаразд, що йому не варто хвилюватися, якщо він побачить їх у офісі. Він запитав мене, коли я повертаюся. Я сказав, що не впевнений.
  Він не запитав мене, чи я повернуся. Я б сказав йому те саме, якби він сказав.
  Я маю на увазі, я хотів . Але все залежало, чи не так?
  Тож, нарешті, коли я переконався, що Адаліна не залишила мені жодного сліду, за яким я міг би піти, і коли всі домовленості були зроблені, я зібрав кілька нарядів, мою чарівну паличку, мій меч і мого єдиного бічура, що залишився.
  Мішок солі та кілька інших чар, щоб я міг продовжувати стримувати наслідки проклятого прокляття Орсоли.
  І ще один маленький дингус.
  Приклеїв табличку на дверях мого кабінету. Сказав, що ми тимчасово закриті для роботи, дав адреси кількох інших поліцейських, яких я знав як наполовину порядних як детективів, так і як людей. А потім я пішов.
  * * *
  Зазвичай тієї кількості капусти, яка в мене залишилася, не вистачило б, щоб купити мені спальне місце.
  Але більшість людей не мають навичок торгувати, як я.
  Тож я наполовину купив, наполовину загіпнотизував свій шлях до квитка на American Line, трансатлантичні подорожі з усією розкішшю, яку тільки можна забажати. Я не пам'ятаю, який конкретно корабель, але знову ж таки, я не бачив багато корабля.
  Я маю на увазі двигуни, насоси, радіо… І хоча сам корабель і більшість машин виготовлені зі сталі, є також достатня частка сирого заліза. Я провів кілька днів хворий у своїй каюті, не розмовляючи ні з ким, окрім прислуги, коли вони принесли мені замовлене молоко.
   Частина мене насправді вітала дискомфорт. Мені мала бути довга подорож, щоб розповісти про все, що трапилося, і я хотів відкласти це надовго.
  Я не люблю програвати. І, наприкінці дня, я начебто мав. Адаліна зникла. Люди, про яких я піклувався, померли або відвернулися. Орсола втекла, прокляті їй боги. Мені довелося жити з усім цим. Тож так, навіть якщо це було тому, що моя голова й кишки горіли, я вітав привід відкласти думки про це на кілька днів.
  Летіти було б швидше, але було б набагато більше боляче. Більше того, я все ще не був впевнений, чому останнім часом у мене було більше «епізодів», і останнє, чого я хотів, — це втратити контроль і розпочати роботу на пару миль у повітрі, розумієте?
  Тоді…
  Подивіться, було багато подорожей. Корабель. Потяги. Тренери. І безлад прогулянок.
  Більша частина була тут, на вашому боці, а не в Ельфамі. Мені було б легше пройти частину подорожі, якби я спершу ступив убік, але я мав історію з дворами Старого Світу. У сто разів більше, ніж я тут. І я не хотів, щоб мене знову втягнули в це, або щоб вони дізналися, що я їх відвідую.
  Я був тут, щоб побачити рівно одну людину, а решта могли стрибати.
  Як це було, я ледве встиг. Коли я перетнув кордон із Радянським Союзом, я був розбитий. Не мав жодного уявлення, як я збираюся потрапити додому, але я б хвилювався про це пізніше.
  І ні, навіть для мене потрапити на територію Росії не найпростіше. Але це не та історія. Я ввійшов; це зробить.
  Я більше ходив. Скочив сюди на інший потяг, просив підвезти туди візок, але здебільшого, дні й дні, я йшов пішки.
  Земля піднялася вище, повітря стало тоншим і набагато холоднішим, химерні маленькі села стали спорадичними. Температура мене не сильно турбує, не в твоєму світі, але я все одно хотіла мати важчий одяг.
  Вдень йшов дрібний сніг, вночі сильніший. Пробираючись крізь нього, розбиваючи слід, коли він доходив до моїх литок, іноді до колін, почало виснажувати навіть мене. Але я продовжував, бо в мене більше не було вибору.
  Я казав тобі, що ця історія закінчиться снігом. Зокрема, сніг на півночі України, біля кордонів з Росією та Білоруссю.
  Сніг і ліс.
  Я міг використати магію, спираючись на навколишню удачу, щоб збільшити свої шанси, тому я не просто наосліп спотикався навколо, сподіваючись, що мені пощастить. Я ніколи не турбувався. Я не був впевнений, що це спрацює, не в цьому місці.
  І я не був упевнений, що ці зусилля чи маніпуляції цими конкретними припливами долі будуть оцінені.
  Зі мною такого не трапляється, але я втратив уявлення про те, як довго блукав тими темними лісами. Тижнів, я впевнений. У темних тінях голих гілок, які тягнулися, щоб пошкрябати мою душу, коли я не дивився, і під оповитими хмарами зірками та місяцем, які здавалися тут набагато ближчими, ніж будь-коли в Чикаго, я блукав. Здавалося, я ніколи не чув жодного птаха, ані виття хоча б одного вовка. Я думав, що мав більше разів на відстані. Але щоразу, коли я зупинявся, щоб прислухатися, це був лише вітер.
  Мені було холодно. Я втомився.
  Я також був наляканий, тому я вважав, що я був близько до потрібного місця.
  Я не хотіла сюди приходити. Кілька десятків разів я мало не відмовлявся від цього. І я не був упевнений, яка ідея лякає мене більше: те, що я не знайду те, що шукаю, чи те, що я знайду.
  І ось одного дня я це зробив.
  Невже я нарешті спіткнувся? Або воно нарешті вирішило мене впустити? У цьому місці те й інше було настільки ймовірним.
  Холодно й цікаво, чи можливо, щоб айз сідхе тремтіли — я ніколи цього не робив, але відчував, що повинен — я проштовхнувся крізь бар’єр із голих тріскотливих гілок і побачив це. Я був вище, на схилі неглибокого горба. Внизу простяглася кругла галявина, вільна від дерев і здебільшого вільна від снігу. Ця трава була здебільшого коричневою та дрімаючою, але кілька кольорових плям — здебільшого зелених, але кілька червонуватих квітів тут-там — порушували монотонність.
  На дальньому боці галявини стояла хатинка.
  Це була стара річ, спорадично залатана новішою деревиною, її солом’яний дах круглий і особливо загострений. З одного кінця стирчав жерстяний димар, видихаючи маленькі клубочки диму…
  «Як Old Golds Рамони», — хотів сказати мій розум. Я шмагав і штовхав цю думку, поки вона не втекла, щоб сховатися.
  Двері були відчинені, але звідси, завдяки ракурсу та освітленню, я мало що міг побачити всередині.
  я бачив , що було зовні . Те, що спочатку виглядало як величезний котел, насправді було гігантською ступкою, виплавленою з чорного заліза. Як і товкач, що спочивав усередині. Я знав, що мені доведеться створити досить широке коло навколо цих знарядь тортур.
  І так я зробив. Я, хитаючись, спустився схилом і вийшов на галявину, яка, незважаючи на відсутність снігу, була не теплішою, ніж у лісі. Я тримався на відстані від праски та нахилився до дверей, але, крім дров’яної печі та каструль, сковорідок, ріжків і трав, які звисали на різних рівнях зі стелі всередині, це місце, здавалося, мало містило. .
  Зробив ще один крок, ніби збирався увійти… і хатинка посунулася.
  Спочатку він зрушився, нахилившись набік, ніби хотів перекинутися, потім знову випростався — тепер уже на п’ять футів над землею. Потім десять, п’ятнадцять, більше, коли він піднявся на весь свій зріст на вершині гігантської пари лускатих курячих лапок.
  Коли він повністю піднявся, він відступив від мене на два кроки, ледь не врізавшись у дерева.
  «Гаразд, спокійно», — сказав я. Так, до хатини. «Я не ввійду».
  Потім, вигукнувши набагато голосніше : «Ти тут, не так? я Я пройшов довгі шляхи, щоб побачити вас, і я не хотів би марнувати цю подорож. Крім того, ваш будинок не дуже радий бачити мене. Краще б я не залишався з цим наодинці. Я поняття не маю, яку світську розмову він віддає перевагу».
  Першим натяком на те, що я в цьому будинку не один, був звук підмітання. Вона з’явилася з лісу праворуч від мене, викидаючи з галявини останні шматочки снігу віником, вищим і товщим за мою вішалку вдома.
  Мітла з сорту сріблясто-білого дерева.
  «Навряд чи справедливо очікувати, що стара жінка порушить свій розпорядок дня», — сказала вона, дивлячись на сніг, який бризкав з кінця мітли й зникав у тіні. Її голос був надривним подихом хворої старі, але він доносився по галявині, і я впевнений, що далеко за її межами. Наскільки вона хотіла, щоб її почули, мабуть. Вона говорила російською, але навіть якби я не мандрував радянськими територіями, мені знадобилася б лише хвилина, щоб її зрозуміти.
  «Особливо, — продовжувала вона, — коли ти приходиш у гості без попередження. Це ваше щастя навіть знайти мене вдома».
  «Так. Так, я припускаю, що так. Доброго дня, бабусю».
  «Добрий день тобі, Мік Оберон», — сказала Баба Яга.
  Її кухоль являв собою купу зморшок і скелець, достатньо глибоких, щоб укласти кинджал, достатньо кістлявих, щоб забити цвях. Її шноз був довгим, крученим, схожим на моркву, загорнуту в шкіру, а її жилаве волосся кольору заліза. Її зуби та нігті були залізними, і якщо ви хочете знати, як будь-яка істота, пов’язана з Фейрі, могла таким чином вижити, могла розвиватися таким чином, не збожеволівши та не вмираючи, ну, ви обоє — це я. Навряд чи це була найбільша таємниця навколо відьми, яку навіть я вважав стародавньою, не кажучи вже про єдину.
  О, вона також була на чотири фути вища за мене. Напевно, змогла б перемогти троля з однією рукою, зв’язаною за спиною. Не те, щоб найтупіший, найпідліший, найбожевільніший троль навіть спробував.
  «Отже, маленька айз сидхе ». Вона зробила кілька неймовірно довгих кроків до ступи, поклала товкачик на край і сіла на нього, ніби це було найбільш стійке і зручне крісло. Вона дозволила впустити мітлу на землю поруч із собою. «Що привело вас так багато ліг до мого місця?»
  Я почав говорити, але вона різко підняла палець. «Хвилинку. Я сказав, до моєї сутулості !»
  Хатка, наче засмучена, опустилася вниз, поштовхнула за нею й опинилася на місці, так що ступка — а тепер і сама Баба-Яга — знову сіли прямо біля дверей.
  «Краще. А тепер продовжуйте, будь ласка».
  «Ну, коротка версія така: хтось возився з моєю пам’яттю».
  Це був єдиний висновок, до якого я зміг дійти. Стільки речей, які я пропустив з Адаліною, я відчував, що повинен пригадати, різні «епізоди», коли я виявляв себе збентеженим або надто жорстким на певних темах, мій момент розгубленості, коли я, очевидно, забув про свої точні стосунки зі своїм тезка.
  «У когось справді є? Пам’ятаєте, що це відбувалося?» Вона пирхнула й захихотіла над власним жартом, а я чекав, поки вона закінчить.
  «Навіть якщо це так, — зрештою сказала вона, — навіщо прийти до мене?»
  «Тому, — сказав я, беручи бика за роги, — я думаю, що ти зробив це зі мною».
  «Чи ти?» Не зовсім питання. Вона більше не посміхалася. Не розпарена, ще ні — і боги, я ніколи не хотів, щоб вона була! — але не посміхалася. «Це суворе звинувачення, Міку Обероне. Є й інші, які мають таку силу».
  «Кілька. Не багато, правда. Крім того, є ось що».
  Я витягнув із кишені шматок дерева, який знайшов у схованці свого офісу. Біла береза. Прямо як мітла Баби Яги.
  Я кинув це її дорогою. Вона не потрудилася його зловити, лише оглянула, коли він лежав у майже мертвій траві біля її ніг.
  «Ніхто не міг покласти це там, де я знайшов», — сказав я. «Ніхто, крім мене. Але для мене це не мало сенсу, поки я не зрозумів, що в моїй пам’яті є діри. Я повинен був знати, що щось було станеться, тому що я залишив собі слід із хлібних крихт, маленька бабусю.
  «І подивіться», — швидко додав я. Не зли її, не зли її. «Я тут не для того, щоб звинувачувати вас. Я розповідаю вам факти, якими я їх знаю, перш ніж попросити вашої допомоги».
  «Ах. Ти хочеш, щоб я скасував те, що з тобою зробили».
  «Так. Так, якби ви хотіли».
  «Знову ж таки, є інші, хто міг би це зробити».
  «Знову ж таки, небагато. А хто міг? Вони мають свої власні плани. Усі вони так чи інакше прив’язані до Благого чи Неблагого Судів. Ви… вільний агент».
  Вона знову зареготала. «Вільний агент. так Так, це хороший термін. Я вільний агент». Потім нізвідки: «Ти знаєш, що на тобі лежить прокляття, так?»
  «Я… Так. Наставлений смертною відьмою, могутньою. Я намагався цьому протистояти, але...
  Вона помахала мені кількома вузлуватими волохатими кісточками пальців, і я відчув себе на сто фунтів легшим. «Він зник».
  проклятий Просто так. « Спасиба , бабуся».
  “ Пожалуйста . Але не будьте такими розкутими у своїй вдячності. Щодо вашої іншої справи, я не можу вам допомогти».
  Не пам’ятаю, як я вирішив сісти, але опинився, схрестивши ноги, в траві. Боже, якби це було за межами самої Баби Яги…
  «Ви впевнені? Магія така сильна?»
  «Це не магія, Міку Обероне».
  Знадобилася хвилина, щоб зануритися, а потім я стиснув рукавиці навколо двох жмень трави та мерзлої землі, щоб не кричати. «Ви хочете сказати, що не допоможете мені».
  «Якби мені довелося приховати від тебе шматки твого минулого, — сказала вона, ліниво чешучи бородавку завбільшки з кубик цукру на одній щоці, — це було б лише з найважливіших причин. Причини, які навряд чи змінилися».
  «Черт. лайно! »
  Вона підняла брову, нічого не сказала.
   Я підвівся і повернувся, щоб піти. Це було грубо, але все, що я міг змусити себе сказати їй, було б ще менш ввічливим. Що я збирався робити? Я не міг змусити її співпрацювати. Вона не звучала так, ніби ми мали бути ворогами через це, але якби вона розтерла мій мозок, як би ми могли не ворогувати? я—
  Скажи...
  «Якщо ти не допоможеш мені заради мене, — сказав я, — що буде з усіма, хто може постраждати?»
  «І чому це має зашкодити ще комусь, Міку Обероне?»
  Тож я розповів їй про Адаліну. Все це. Її обміняли на Селію, виростили як людину, її повільне дозрівання перетворилося на щось, чого явно не було. Її вплив магії Орсоли, її поранення та її кома, її пробудження від рук Нессумонту, її напівпрокинутийся крик — багатьма мовами, деякі з них давно мертві — що вона не готова. І, звичайно, те, що сталося за останні пару місяців.
  Коли все було сказано, вона виглядала такою серйозною, як я її ніколи не бачив. Ну, ніж я коли-небудь пам'ятаю, що бачив її. Близько десяти хвилин вона сиділа, думала, вирішувала, а я був недостатньо поруч із кроликом, щоб заважати їй.
  Коли вона нарешті закінчила міркувати, я зрозумів, що вона жує шматок м’яса. Я не знав, звідки це взялося; вона не рухалася зі своєї імпровізованої лавки. І я точно не хотів знати, що це було.
  У ньому були пальці.
  «Я дуже тобі допоможу, Міку Обероне. З тих пір, як ви вперше зустріли цю дівчину, ви ставите неправильне запитання».
  «О? Як це?»
  «Ви запитували «що». Ви повинні були запитати «хто».
  Я мало не похитнувся, наче мене щойно вдарив у щелепу один із Фірболгів. «Перевтілення? Так буває лише з найтемнішими прокляттями, бабусю! Прокляття, як… як…»
  Не вдалося витягти. Ледве міг рухатися. Я хотів, щоб вона передбачила, що я намагаюся сказати, щоб сказала мені, що я помиляюся.
   Можливо, перше вона зробила, але з другим мені не пощастило.
  Те, що я нарешті витіснив, було навіть не шепотом. «Позбавлені».
  Баба Яга кивнула один раз. Незважаючи на всі її зусилля змітати сніг з порогу, він знову почав падати, густий і важкий.
  Ви не почуєте від мене цього імені. Не знайдеш цього у своїх легендах. Але ви чули, як я говорю про концепцію, навколо.
  Я вже казав тобі, Фейри не дають клятви легковажно, бо за її порушення є наслідки. Іноді це прокляття. Іноді це емоційна пляма, яка налаштовує інших проти нас. Іноді це істота, з якою ми не можемо протистояти, не можемо втекти, яка зробить набагато гірше — уб’є нас.
  І іноді, коли порушена клятва завдає великої шкоди комусь із наших, одному з фей, вони повертаються. Знову і знову, щоб змусити нас — усіх нас, але особливо відповідальних — страждати.
  Це Позбавлені.
  Якщо хвилину тому я почувався так, ніби мене вдарили кулаком, то тепер я знову опинився в Union Stockyards, із фантомними кігтями глибоко вп’яними в мій кишківник — тільки гірше, зараз, гірше вдесятеро.
  Тому що тепер, знаючи те, що я знав, шматочки поверталися до мене. Усі ці підказки Ебінн був шокований, що я пропустив.
  Вона була права. О, боги, вона була права. Я мав знайти Адаліну. Можливо... можливо, я навіть мав її вбити.
  Вона прокинулася до того, як її розум відновився, до того, як її спогади — її минулі життя — наздогнали її. Якби вони це зробили… вона б більше не була Адаліною.
  І тоді я, можливо, взагалі не зможу її зупинити.
  Її зовнішність. Розмовляючи давньогельською. старопольська. Староскандинавська.
  Я знав. Я знав, я пам'ятав , хто вона, хто був цей Бериф. Десятки імен, деякі — коли її знайшли, убили, перш ніж вона встигла почати полювання — ніхто ніколи не чув. Але в неї були інші, і тепер, у тіні Баби Я згадав Ягу, хоча деталі відмовлявся повертати, що я знав її чи знав про неї так багато…
  Дженні Грінтус, мисливка британських річок. Вонда, володарка багієнників , так звана королева підводних галявин. Можливо, Каоранах, яку називають Матір’ю демонів, хоча ми ніколи не були повністю впевнені, чи ця істота справді була нею. І більше.
  Але той, про який я знаю, ви чули? Її перше і найганебніше жахливе втілення? У неї ніколи не було власного імені, яке я чи хтось інший чув. Її знали далеко й далеко лише за ім’ям сина.
  Як мати Гренделя.
  Ось ким була — чи мала стати — дорога, збентежена, невинна Адаліна. Це те, що прокляті чиказькі фейрі пустили у світ.
  Я поняття не мав, де вона. Не знаю, що вона зможе зробити, або коли прокляття її минулого наздожене її, перетворивши на монстра, гіршого за будь-якого Невидимого.
  Я знав лише одне. Я все ще не пам’ятав про це, не міг сказати тобі, звідки я знав, але я це відчував. З глибини минулого я не міг згадати, з глибини душі. Це була моя вина. Бо якось, колись, стільки століть тому…
  Я її створив.
  OceanofPDF.com
   КОРОТКА ПІСЛЯМОВА
  Со, перш за все. Весь вампірський кавун/гарбуз?
  Так, він не брехав тобі. Це справді справжній міф. Незрозумілий, але справжній. Воно сходить до певної гілки ромів на Балканах. Не соромтеся шукати це.
  Але головна причина, чому я пишу цю післямову, — це розповісти про помилки.
  Я їх роблю. Я багато досліджую ці книжки, і намагаюся отримати все просто так, але все одно мені не вдається. Використання рожевого кольору для дівчат у Hot Lead, Cold Iron — у той час він вважався більш доречним для хлопчиків — або використання «Ms.» як назва в Dead to Rites . Він існував, але не був у загальному вжитку. Знаєте, такі дрібниці.
  Але те, що мене турбує, і те, що я тут обговорюю, — це фата .
  Як ви могли помітити, Орсола часто використовує цей термін для позначення Міка в « Гарячому свинці, холодному залізі» , але вона не робить цього в цій книзі. Це тому, що між цими двома я розмовляв з італійським носієм і зрозумів, що використав цей термін неправильно. Це не означає «фей», як я думав, а більше стосується жінки-чарівниці чи відьми. Гірше того, у наш час це стало чимось на кшталт принизливого слова щодо жіночих чоловіків.
  Очевидно, я не можу повернутися назад і змінити Hot Lead, Cold Iron . Але оскільки я не буду використовувати його надалі, я хотів пояснити невідповідність читачам, які можуть помітити це, і вибачитися, хоч і ненавмисно, за використання образи. Меа винна .
  OceanofPDF.com
   ПОСІБНИК З ВИМОВИ FAE
  Áebinn [ ey -b uh n]
  аес сидхе [ейс ши]
  bagiennik [ baig -yen-nik]
  barbegazi [bar-buh- gey -zee]
  barghest [ бар -жест]
  біб сідхе [бан ши]
  benandanti [ben-ahn- dahn -tee]
  brounie [ br oo h -nee]
  cu sidhe [ку ши]
  dullahan [ d oo l - uh -han]
  двергр [ двер -гр]
  Elphame [ ельф -ейм]
  Eudeagh [ee- yood - uh ]
  Firbolg [ fir -bohlg]
  ghillie dhu [ ghil -lee doo]
  Goswythe [ gawz -weeth]
  Grangullie [gran- gull -ee]
  haltija [hawl- tee -yah]
  Ielveith [ahy- el -veyth]
  kobold [ koh -жирний]
  Laurelline [ Лор -ель-лін]
  Luchtaine [ l oo kh 1 -teyn]
  Луг [ луг 2 ]
  Оберон [ о -бер-рон]
  Phouka [ poo -k uh ]
  Raighallan [ ганчір'яний газон ]
  Sealgaire [sal- gayr ]
  Seelie [ дивись -лі]
  Сіен Бхеара [ пиво шахин - ну ]
  Slachaun [ слах -шон]
  sluagh [ sloo -ah]
  spriggan [ sprig - uh n]
  Tuatha Dé Danann [теж- awt 3 -h uh de 4 дан 4 - uh n]
  Unseelie [ uhn -see-lee]
  vuoren väki [воур 5 -рен ва-ких]
  1 Цей звук знаходиться між «ch» і «k», як у слові «loch».
  2 «Gh» вимовляється як «ch», але більш гортанно.
  3 Це «t» майже беззвучне та відокремлене від наступного «h», а не утворює один звук, як це зазвичай робить «th» в англійській мові.
  4 Строго кажучи, ці «d» знаходяться десь між «d» і твердим «th» — наприклад, у «though», — але просте «d» представляє найближчий звук в англійській мові.
  5 Це рухається r .
  OceanofPDF.com
   ПРО АВТОРА
  ВУ Арі Мармелла залишається вільний час між годуванням котів і публікаціями в соціальних мережах, він трохи пише. Його творчість включає романи, оповідання, рольові і відеоігри, і все це йому подобалося замість шкільних занять, коли ріс. Окрім серії про Міка Оберона , він є автором фентезі-серії Widdershins YA, The Goblin Corps та багатьох інших видавництв, таких як Del Rey, Pyr Books, Wizards of the Coast, Omnium Gatherum — і, звичайно, Titan Книги.
  Зараз Арі проживає в Остіні, штат Техас. Він живе в безладі, де є помірна кількість квартир, разом із Джорджем — його дружиною — та вищезгаданими котами, які, ймовірно, чогось хочуть.
  Ви можете знайти Арі в Інтернеті, якщо не будете обережні.
  Веб-сайт: mouseferatu.com
  Twitter: @mouseferatu
  Facebook: facebook.com/mouseferatu
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"