Паркінсан Брэйлі : другие произведения.

Хто яна была (Таямніцы Сільвіі Ўілкакс, №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Хто яна была (Таямніцы Сільвіі Ўілкакс, №1) Брэйлі Паркінсан
  
  
  Пралог
  
  ДЭтройт, Мічыган: «Бедны Брайтмур» - ліпень 2011 г
  Смурод падымаўся з іржавага сметніка за вінна-гарэлачнай крамай. Пах быў дастатковым доказам для Алі Мансу, каб ведаць, што побач знаходзіцца мёртвае цела. Уладальнік крамы мармытаў малітвы да Алаха, калі адчуваў, што валасы на яго шыі ўсхапіліся. Гарачы гніласны пах гнілой плоці напоўніў яго ноздры, прымусіўшы яго выпусціць пакет са смеццем і зазірнуць у сметнік. Страшлівы позірк адкрываў толькі пакеты са смеццем, але за сметнікам, у зарасніку пустазелля, ляжала, працягнуўшыся да неба, бледная скураная рука.
  Пальцы, зацвярдзелыя ад мёртвага кацянення, былі выгнутыя ў кіпцюры. Паміж зараснікамі і абломкамі пад прабітым чэрапам утварылася лужына крыві, пачарнелая з цягам гадзін. Пасмы наравістых светлых валасоў, залітых крывёй, прыліплі да цэменту. Нават па знясіленым стане было відаць, што гэтая жанчына не з Дэтройта. На сапсаванай руцэ былі прыкметы нядаўняга манікюру, а вялікі дыямент, які звісаў з яе пальца, распавядаў гісторыю, якая выходзіла за рамкі рабавання. Было выкарыстана пяць куль. Першы зрабіў бы працу, але той, хто забіў гэтую жанчыну, быў злы. Матывам не былі грошы. Сэрца Алі калацілася, калі ён пабег да задніх дзвярэй.
  Міліцыянты з 8-га аддзелу прыбылі праз гадзіну. Перагружаныя працай і малааплатныя дэтэктывы агледзелі месца здарэння і паразмаўлялі з Алі, але ў яго было вельмі мала інфармацыі. Крама была адкрыта толькі пару тыдняў, і ён яшчэ мала што ведаў пра наваколле. Дэтэктывы ўзялі заяву ўладальніка крамы, накіраваліся назад у завулак і чакалі, пакуль з'явіцца судмедэксперт.
  OceanofPDF.com
  
   1
  
  Тгэта тое, што вы атрымліваеце за тое, што знаходзіцеся ў офісе напярэдадні Калядаў
  «, — падумаў я, назіраючы, як машына паралельна паркуецца перад маім офісам. Гэта быў чацвёрты год майго ўдаўства, але я ўсё яшчэ не прыдумаў, як паспяхова правесці сезон адпачынкаў дома. Правёўшы апошнія Каляды за горадам, я пераканаў сябе застацца дома ў гэтым годзе. На жаль, я пераацаніў аб'ём спраў, якія адкрыюцца ў снежні, і большую частку сваіх дзён патраціў на арганізацыю і афармленне дакументаў. Цяпер, калі надышоў калядны вечар, у горле калацілася нейкая адчувальная пачуццё адзіноты. Мой муж, Дэрэк, быў калядным фанатыкам: на наступны дзень пасля Хэлоўіна ён пачынаў запальваць агні вакол краю нашага дома. Кожны раз, калі я заплюшчваў вочы, у маіх думках праскоквалі ўспаміны аб цёплым, асвяжальным водары хвоі або водары вялізнага, гарачага, з бурбалкамі кавалка яблычнага пірага. Віды, гукі і пахі сезона прасякнулі мае пачуцці, хаця я не ўдзельнічаў ні ў якіх святах пасля смерці Дэрэка. У мяне былі цудоўныя ўспаміны, але цяпер знаходжанне дома падчас канікул азначала сутыкнуцца з ціхай пустой сядзібай. Вось чаму я быў у офісе, арганізоўваючы квітанцыі за падатковы сезон.
  Каб прагнаць пакуты адзіноты, я пачынаў дзень з чаркі гарэлкі. Звычайна я трымаўся далей ад алкаголю, але былі дні, калі горкі яд запавольваў мае думкі і дапамагаў мне забыць. Да 10:00 я прачэсваў груды квітанцый. Прыкладна праз гадзіну я зрабіў перапынак і прайшоўся па офісе, заўважыўшы, як гучна Марцін, мой швагер/памочнік, храпе за суседнім сталом. Я наліў сабе яшчэ адну порцыю. Хаця ў нас нічога не было ў кнігах, Марцін вырашыў прыйсці на працу. Мы абодва былі там для нявыказанага камфорту. Я падышоў да вітрыны, адным глытком выпіў гарэлку і сеў на карніз. Мічыган гуляў у сваю звычайную біпалярную надвор'е. На папярэднім тыдні выпала паўфута снегу, але цяпер тэмпература была ніжэй за сорак, і халодны, няўмольны дождж біў у акно большую частку трох дзён. Я глядзеў на Мічыган-авеню, любуючыся цішынёй горада ўнізе, калі ў поле зроку з'явілася машына. Я назіраў, як спартыўная чорная Mazda 3 уціскаецца ў малюсенькую прастору паміж Camry Марціна і старым іржавым Bonneville.
  Я стукнуў па нізе Марцінавых чаравік.
  «Глядзі жывы! Хтосьці падыходзіць».
  "Га?"
  «У нас ёсць кліент».
  «Дзе?»
  «Ён падымаецца».
  «Адкуль ты даведаўся, што гэта для нас?» - спытаў Марцін, адкідваючыся на спінку крэсла і спрабуючы вярнуцца да свайго сну.
  «Таму што ніхто больш у гэтым будынку не настолькі дурны, каб быць адкрытым. Устань, - сказаў я, адсоўваючы спінку яго крэсла ў вертыкальнае становішча.
  «Божа, Сіл», — сказаў ён, чухаючы галаву, перш чым сесці прама.
  Я кінуў бутэльку гарэлкі ў ніжнюю шуфляду стала, адсунуў чэкі і адчыніў ноўтбук. Праз некалькі секунд я правёў чалавека ў кабінет.
  Ён быў мокры з ног да галавы.
  «Прывітанне», — сказаў я, перш чым працягнуў руку і пачакаў, пакуль ён сцягне сваю мокрую ад дажджу парку. Ён адмахнуўся ад мяне рукой і асцярожна павесіў парку на вешалку. Калі ён падняў вочы, я адразу пазнаў яго твар.
  «Мяне завуць Сільвія Ўілкакс. Чым я магу вам дапамагчы?»
  Яго звалі Карсан Старк, і ён быў у начных навінах на працягу некалькіх месяцаў пасля заўчаснай смерці яго жонкі. Ён быў такім жа худым, як выглядаў па тэлевізары. Прыкладна шэсць футаў чатыры, лысы, з вялізнымі блакітнымі вачыма, якія не дакучаюць да спакою, і ў яго быў доўгі, востры нос, які быў крыху збочаны, што сведчыць аб тым, што ён, верагодна, зламаў яго ў нейкі момант. Гусіныя лапкі ў кутках яго вачэй казалі мне, што ён старэйшы, чым здаецца, але цела ў яго было гладкім і падцягнутым, як у бегуна на доўгія дыстанцыі.
  Калі ён не змог адказаць або паварушыцца, я вырашыў падказаць яму другі раз.
  «Прывітанне, я Сільвія Уілкакс. Што я магу для вас зрабіць?» — спытаў я, зноў працягваючы руку для поціску. Ён далікатна паціснуў мне руку, накіраваўся да стала і апусціўся ў крэсла побач з Марцінам без усялякіх тлумачэнняў.
  Я хутка ў думках правёў інвентарызацыю чалавека. Ад Карсана Старка пахла старымі грашыма. Спартыўная, але эканамічная Mazda 3 падмацоўвала той факт, што яму няма чаго нікому даказваць. Грошы ў яго заўсёды былі і заўсёды будуць, таму не трэба было паказвацца. Яго зморшчаны лоб быў прамым вынікам забойства яго жонкі, таму што гэта быў чалавек, які мог вырашыць практычна любую праблему, якая ўзнікла ў яго жыцці. Страта жонкі і адсутнасць адказаў забівалі яго.
  «Вам патрэбны прыватны дэтэктыў».
  Ён кіўнуў, але не ўдакладняў. Пасля доўгай нязручнай паўзы я сказаў: «Пачні з пачатку».
  Я сеў перад сваім ноўтбукам, адкрыў новы дакумент і скоса зірнуў на Марціна, даючы знак, каб ён сышоў. Марцін прадставіўся і хутка знік у малюсенькім пакоі побач з кабінетам, зачыніўшы за сабой дзверы. Падчас маёй кароткай працы ў якасці прыватнага дэтэктыва я даведаўся, што лепш праводзіць першапачатковую кансультацыю сам-насам. Кліенты былі больш схільныя быць шчырымі, калі яны выказваліся аднаму чалавеку.
  «Мая жонка...» пачаў Карсан Старк, але пачуцці пераціснулі яго горла. Ён апусціў галаву, моцна заплюшчыў вочы. «Маю жонку забілі. Я хачу ведаць, што з ёй здарылася. У паліцыі няма слядоў, і яны дапытвалі мяне да пераследу. Цяпер справу нават толкам не расследуюць. Я павінен ведаць, што здарылася». На вочы навярнуліся слёзы. Я выцягнуў скрынку з сурвэткамі і падсунуў яе да яго.
  «Колькі часу прайшло?» — спытаў я.
  «Семнаццаць месяцаў».
  «Як вы думаеце, хто б гэта зрабіў?»
  «Вось у чым справа — я не ведаю. Яна была прыгожым чалавекам, і я не магу прыгадаць нікога, каму яна не падабалася. Яна была выдатнай маці, жонкай і сябрам. Свет быў лепшы, калі яна была тут».
  Ён не мог прыдумаць нікога, хто зрабіў бы балюча яго жонцы, але рэальнасць была такая, што нехта зрабіў больш, чым прычыніў ёй боль. Нехта пазбавіў яе жыцця, і пазбаўленне жыцця, хоць часам і было выпадковай спробай незнаёмца, часцей было ахопленым запалам учынкам знаёмага чалавека.
  «Мне спатрэбіцца больш інфармацыі, перш чым я вырашу, ці магу я дапамагчы. Якія ракурсы з вамі падзялілі міліцыянты?» — спытаў я.
  «Міліцыя думае, што гэта быў я, толькі ў іх няма доказаў, таму што гэта быў не я. Яе забілі на захадзе Дэтройта, і я паняцця не маю, чаму яна апынулася там. Без GPS я асабіста нават не ведаю, як дабрацца да месца, дзе знайшлі яе цела».
  «Ёсць яшчэ падазраваныя?»
  «Нічога, наколькі я ведаю... хаця былі здагадкі, што ў яе быў раман».
  Я добра запомніў гісторыю. Карсан Старк, доктар з пасёлка Нортвіл, страціў жонку ў выніку забойства. Яе застрэлілі ў Брайтмуре, неверагодна бедным раёне Дэтройта на ўскрайку мястэчка Рэдфард. Перш чым стаць прыватным дэтэктывам, я працаваў у раёне, які патрулюецца 8-м участкам, дзе адбылося забойства. Большасць маіх старых калег лічылі, што яна мела раман з наркадылерам.
  «Памятаю гісторыю з навін. Яе расстралялі, так?»
  «Так».
  «Як ты думаеш, у яе быў раман?»
  «Не».
  «У вас ёсць яе фота?»
  «Вядома». Ён пакапаўся ў кішэні пінжака і дастаў невялікі стос фотаздымкаў. Ён з любоўю глядзеў на фотаздымак зверху, перш чым аддаць яго мне. Ліза Старк была амаль ідэальнай. Ростам пяць футаў шэсць, каля трыццаці пяці гадоў, з мяккімі блакітнымі вачыма, якія глядзелі ў камеру, і добрай усмешкай з роўнымі белымі зубамі. Яе клубнічна-светлыя валасы былі сабраны ў хвост, які каскадам спадаў па спіне. Яна пазіравала побач з мініяцюрнай жанчынай з прыгожай скурай сабалінага колеру. Яны стаялі рука аб руку, з шырокімі ўсмешкамі на тварах. Абедзве жанчыны былі яркія, але ў прыгожай усмешцы Лізы была цвёрдасць - тое, што я не мог зразумець.
  «Ліза бландынка, праўда?»
  «Так».
  «Хто другая жанчына?»
  «Мэдэлін Прайс. Я падумаў, што табе таксама будзе добра ведаць, як яна выглядае».
  «Чаму гэта?»
  «Яна была апошнім чалавекам, які размаўляў з Лізай, перш чым яна… Яны павінны былі сустрэцца на спатканне на каву, але Ліза так і не з'явілася. Мэдэлін пачакала некаторы час, але ў рэшце рэшт сышла і патэлефанавала мне, каб паведаміць, што Ліза падставіла яе».
  «Вы падазраяце, што Мэдэлін Прайс мела дачыненне да забойства?»
  «О, не. Проста... Я проста падумаў, што ты, магчыма, захочаш з ёй пагаварыць. Яны з Лізай былі лепшымі сябрамі».
  «Так. Мне абавязкова трэба будзе з ёй пагаварыць. Мне вельмі шкада, што вы страцілі жонку, - сказаў я, вяртаючы фота містэру Старку. Ён не працягнуў руку, каб узяць.
  «Вы можаце мне дапамагчы?»
  Добрае пытанне. Забойства цяжка раскрыць, нават калі на вашым баку арганізаваная паліцыя. Я была агенцтвам для адной жанчыны з памочнікам па адсеве юрыдычнай школы. Справа была занадта вялікая для мяне, і я паабяцаў сабе, што забойствы выключаны са спісу майго агенцтва.
  «Спадар Старк, я хачу дапамагчы, але ў мяне тут невялікая аперацыя, і я насамрэч не займаюся справамі аб забойствах. У мяне ёсць...
  «Вы страцілі мужа і жонку, і гэта змяніла ваша жыццё. Вы ведаеце, што гэта такое».
  Я адсунуў ноўтбук і ўтаропіўся на Карсана Старка. Ён даследаваў мяне. Гэта было звычайнай з'явай, але людзі звычайна хацелі ведаць пра мае паўнамоцтвы, а не пра асабістае жыццё.
  «Не палохайцеся. Вам вельмі рэкамендую. Афіцэр у Дэтройце вельмі захапляецца вамі. Ён расказаў мне вашу гісторыю і тое, чаму вы пакінулі паліцыю. Сказаў, што вы не можаце прыняць няведанне. Каб вы змагаліся і змагаліся, пакуль не раскрылі справы. Зрабіў цябе непапулярным сярод іншых афіцэраў. Ён таксама сказаў мне, што ў вас ёсць ступень магістра крыміналогіі - амаль лепшая ў вашым класе.
  Я не ведаў, ці мяне гэта ўразіць, ці мне трэба падумаць аб падачы загаду аб асабістай ахове.
  «Ну, я мяркую, вы зрабілі сваю хатнюю працу. Я мяркую, што гэта азначае, што вы таксама ведаеце, што ўсе гэтыя фальшывыя хітрыкі, якія выкарыстоўваюць фіктыўныя прыватныя асобы, пасадзяць мяне ў турму. Як толькі я здаў значок, я зноў стаў грамадзянінам. Прыватнае расследаванне - гэта не так гламурна і не так весела, як здаецца. Інтуіцыя, пачуцці і тое, што кажуць людзі, накіроўваюць шлях. Часам міліцыя дапамагае, але іншы раз яна крыўдзіцца на ўварванне старонняй асобы».
  «У тым-то і справа: што б ні здарылася з Лізай, традыцыйнае міліцэйскае расследаванне не высветліць. Мне патрэбен той, хто можа адчуваць і адрозніваць дробныя дэталі. Вы павінны быць у стане бачыць рэчы, якія не бачныя вокам звычайнага паліцэйскага».
  Я страціў мужа і жонку пры загадкавых абставінах. Было цяжка знайсці праўду, але я не спыняў пошукі, пакуль не даведаўся, што менавіта адбылося. Я старанна працаваў, каб раскрыць праўду. Гэта была непрыгожая праўда, але заўсёды лепш ведаць, што здарылася. Нават калі гэта брудная таямніца, пра якую вы ніколі нікому не кажаце, вы адчуваеце сябе лепш, ведаючы. Але… гэтая справа была для мяне занадта цяжкай. Напамін пра тое, што мужа і жонкі часам забіраюць несправядліва, думка пра тое, што там быў эгаістычны забойца, якога трэба злавіць… Для мяне гэта было б занадта. Я ўвязаўся б у справу і згубіўся.
  Але... у мяне было імкненне да справядлівасці, і Карсан Старк заслужыў гэта. Справа выпала з уліку на ўчастку. Лізу Старк спісалі з рахункаў як ашуканку, якая атрымала тое, што заслужыла. Але яна заслугоўвала лепшага; яе муж заслугоўваў лепшага.
  «Добра, містэр Старк. Я зраблю ўсё магчымае».
  «Знайдзіце, калі ласка, чалавека, які з ёй гэта зрабіў. Маіх дзяцей пакінулі без маці, а мяне…”
  «Мне вельмі шкада вашай страты», - сказаў я яшчэ раз, перш чым даць яму некалькі хвілін, каб аднавіць сябе. Як толькі маршчыны на яго лбе палегчыліся, я пачаў задаваць пытанні.
  «Давайце пачнем з той раніцы. Ці здарылася нешта незвычайнае?»
  «Яна была самой сабой — нічога незвычайнага. Магчыма, крыху ўсхваляваны дзецьмі, але так было некаторы час. У той час Ізабель было два, а Шэйну тры. Мы толькі што нанялі ахмістрыню і няню на няпоўны працоўны дзень».
  «Гэта было нешта новае?»
  «Гэта працягвалася некалькі тыдняў. Розніца ў дзяцей сямнаццаць месяцаў. Я думаю, што Ліза была проста знясіленая ад стрэсу за папярэднія чатыры гады. Мне было цяжка быць там, як бы я ні хацеў. Я быў у шпіталі ўсяго некалькі месяцаў, і нагрузка была значна большай, чым на маім папярэднім прызначэнні. Таму я прапанаваў ёй дапамагчы».
  «Калі няня павінна была сысці ў гэты дзень?»
  «Сем вечара. Ні адзін з нашых дзяцей ніколі не драмаў шмат, таму яны кладуцца спаць рана. Першапачаткова планавалася, што няня будзе працаваць па некалькі гадзін у дзень, але да таго часу яна працавала з гадзіны да сямі вечара пяць дзён на тыдзень».
  «Раскажыце мне пра гадзіны, якія прывялі да вашага ад'езду на працу. Любыя дэталі, незалежна ад таго, наколькі яны дробныя, могуць быць карыснымі».
  «Мы купаліся і гулялі з дзецьмі. Пасля гэтага мы адправіліся на абед і правялі час у парку. Ліза сказала мне, што збіраецца выканаць справы, зрабіць манікюр і сустрэцца з сяброўкай на кавы».
  «Значыць, няня была там, каб назіраць за дзецьмі, пакуль Ліза выконвала справы?»
  «Так. Першапачаткова яна проста збіралася рабіць для нас хатнюю гаспадарку, але ёй вельмі спадабаліся дзеці. І Лізе трэба было больш часу для сябе».
  Нараджэнне двух малых - гэта стрэс, таму было зразумела, што Лізе патрэбны перапынак, але гэта таксама выклікала пытанні аб тым, што яна рабіла падчас гэтых перапынкаў.
  «Як вы думаеце, Ліза апынулася ў Брайтмур па сваёй волі?»
  «Я не думаю, але яна была за рулём, і яе машыну знайшлі цэлай. Гэта прымушае мяне думаць, што яна сама ехала туды, што пакідае ў мяне дадатковыя пытанні. Я не ведаю… Можа, яна згубілася ці што, але сапраўды няма апраўдання, што яна была там».
  Цікавы спосаб сфармуляваць тлумачэнне. Уважлівая прычына не абавязкова была. Часам людзі ірацыянальныя, а часам у людзей ёсць сакрэты. Брайтмур уяўляў сабой пустыню з дамамі з падпаленымі бомбамі, аптэкамі і партыйнымі крамамі. На самай справе не было важкіх прычын для знаходжання ў гэтым раёне нерэзідэнтаў.
  «Ліза сустракалася з сябрам... Мэдэлін, праўда?»
  «Так, Мэдэлін Прайс — яе лепшая сяброўка. Другая жанчына на фота».
  «Ліза прыгатавала гэта для кавы?»
  «Не, але яна патэлефанавала Мэдэлін і сказала ёй, што спазняецца. Гэта было каля трох гадзін дня. Каля дваццаці пятай яна адправіла яшчэ адно смс. Гэта было апошняе дзеянне на яе мабільным тэлефоне».
  «Мадэлін таксама ў Нортвіле?»
  «Не. Яна жыве ў Эн-Арбар, не так далёка адсюль».
  «Вы ведаеце, дзе яны збіраліся?»
  «Не. У той час гэта не здавалася важным».
  «Мне спатрэбіцца яе інфармацыя».
  Карсан кіўнуў, і ў кабінеце запанавала няёмкая паўза. Я не ведаў, з чаго пачаць гэтую справу. Я спадзяваўся, што гэта не справа аб няслушнасці, але з таго, што я чуў, верагоднасць была. Большая частка маёй працы прыйшла ад былых жонак-трафеяў, якія сталі мамамі-футбалісткамі, якія хацелі атрымаць доказ нявернасці, каб атрымаць значны пагадненне аб разводзе. Мужчыны, як вядома, кепскія ашуканцы, таму гэтыя справы заўсёды былі простымі і хуткімі. Але жанчыны, якія здрадзілі сваім мужам… Гэтыя выпадкі могуць быць цяжкімі, і раскрыцьцё забойства, якое адбылося ў горадзе, які штогод змагаецца за сталіцу забойстваў краіны, было зусім іншай гісторыяй.
  «У Лізы ёсць сям'я ў гэтым раёне?»
  «Так».
  Я чакаў, але нічога не прыйшло.
  «Ці магу я ведаць іх імёны?»
  «Я лепш не ўцягваюся ў іх».
  «Гэта немагчыма. Калі вы хочаце, каб я ўзяўся за справу, мне патрэбна ўся інфармацыя. Усё можа стаць нязручным. Калі вы гэтага не хочаце, мы не можам рухацца наперад».
  На яго твары з'явіўся пакутлівы выраз. Забойства можа ўбіць сур'ёзны клін паміж членамі сям'і, але пагаварыць з імі не абышлося.
  «Спадар Старк, я разумею, наколькі гэта цяжка для ўсіх удзельнікаў, але мне трэба будзе пагаварыць з сям'ёй Лізы. Ці былі ў яе браты і сёстры? Яе бацькі жывыя і ў раёне?»
  «У Лізы ёсць брат Пітэр Абернаці, але яны не былі блізкімі. Я сумняваюся, што ён што-небудзь ведае. Яе бацькі — Ральф і Джэніс Абернаці — жывуць у Лівоніі, але мы рэдка іх бачылі».
  Я зрабіў паўзу і дазволіў Карсану пагаварыць пра нікчэмнасць сям'і Лізы. Самае цікавае ў шлюбе заключаецца ў тым, што ён стварае ілжывае пачуццё знаёмства. Вы жывяце, ясьце і спіце з мужам. Паўторнае бачанне гэтага чалавека кожны дзень стварае выдумку, што вы ведаеце яго лепш, чым хто-небудзь іншы, і, магчыма, ведаеце, але зноў жа, магчыма, і не ведаеце.
  «Я ўсё роўна хацеў бы пагаварыць з братам і бацькамі Лізы, каб было ўсё больш падрабязна. Ці магу я атрымаць кантактную інфармацыю Пітэра, Мэдэлін і місіс і містэра Абернаці?» — спытаў я, выбіваючы ўсмешку, якая, як я спадзяваўся, была абнадзейлівай.
  Карсан працягваў бесперапынны глядзельны кантакт. Прайшло некалькі маўклівых, нерухомых хвілін, перш чым ён дастаў тэлефон. Яго зрэнкі былі бляклыя і грубыя, як сінія джынсы, якія занадта часта мылі. Яго рухі былі жорсткімі, але ўтойлівымі для чалавека яго росту; разліковыя і механічныя. Ён даў мне інфармацыю і зноў зірнуў на пусты позірк. Я амаль чуў, як круцяцца колы ў яго галаве.
  «Вам зараз патрэбныя грошы?» — спытаў містэр Старк.
  «Проста фіксатар. Вы можаце перавесці грошы праз Інтэрнэт, калі ў вас будзе магчымасць».
  Мы паціснулі адзін аднаму рукі, і я вывеў яго, паведаміўшы, што звяжуся, калі буду мець інфармацыю. Пасля гэтага я асцярожна зачыніў дзверы і сабраўся. Мінулае бурліла ў маёй душы. Страта мужа і жонкі была адной справай, але страціць мужа і жонку і не ведаць, чаму яны зніклі, было невыносна. Адчуванне было занадта знаёмым. Я адмахнуўся ад гэтай думкі і паклікаў Марці ў кабінет.
  «У нас ёсць справа».
  «Так!»
  «Не хвалюйцеся занадта. Мы ў галаве».
  OceanofPDF.com
  
   2
  Вe зачыніўся ў шэсць вечара. Я выцягнуў з шуфляды стала запакаваную падарункавую скрынку і працягнуў яе Марці, перш чым выключыць святло.
  «Сіл... табе не трэба было нічога мне дастаўляць».
  «Не рабіце вялікіх спраў. Гэта ж Каляды, дзеля дабра. Кожнаму патрэбны падарунак».
  Я глядзеў, як ён чырванее.
  «Хадзем адсюль. У вас ёсць планы? Апоўначная імша на кране, калі вы вольныя». – сказаў я, хапаючы свой парасон.
  «У мяне ёсць планы, але дзякуй».
  Напэўна, хлусня, але я адпусціў гэта. Калі мы спускаліся па вузкай лесвіцы, Марцін задаў шэраг пытанняў пра Карсана Старка. Як вы думаеце, ён гэта зрабіў? Як вы думаеце, што паліцыя скажа пра тое, што вы возьмецеся за справу? Што вы хочаце, каб я зрабіў?
  Унізе лесвіцы я павярнуўся да яго тварам, захоўваючы маўчанне. Маім першым жаданнем было агрызнуцца і сказаць яму супакоіцца, але потым я ўспомніў, колькі я яму павінен. Ён даў мне мэту, і я быў вечна ўдзячны за гэта. Я паправіў рысы твару, змякчыўшы зацвярдзелую хмурынку. Пазнаючы погляд, які казаў: «Павольна; трымайся, - мякка кіўнуў Марцін. Я разгарнуў свой парасон і раскрыў яго, перш чым выйсці пад дождж.
  «Хочаш падвезці?» — спытаў Марцін.
  «Не, дзякуй. Я пайду».
  «Сільвія, тут ідзе дождж».
  «Я ведаю. Вось чаму я хачу хадзіць. З Калядамі». Я паслаў яму пацалунак і накіраваўся да пешаходнага пераходу.
  Жыццё ў пяці кварталах ад офіса рабіла амаль немагчымым ездзіць, нават калі надвор'е было кепскае. Калі Марцін ад'ехаў, халодны дождж пачаў пераходзіць у мокры снег, а шлёпат маіх ботаў па халодных лужынах узмацніў маё пачуццё адзіноты і шкадавання. Сустрэча з Карсанам Старкам яшчэ больш паглыбіла мяне ў змрочны настрой. Ёсць нешта дэпрэсіўнае ў тым, каб правесці свята ў адзіноце ў месцы, дзе вы павінны ведаць людзей. Адваротнае дакладна для калядных вакацыяў за горадам, і я зноў задумаўся, чаму я не забраніраваў рэйс.
  Я правёў папярэднія Каляды ў Квебеку, папіваючы ледзяное віно і закусваючы пуцін ва ўтульным пансіёне. Я правёў тыдзень у старым раёне горада, заводзячы часовых сяброў са выпадковымі незнаёмцамі і блукаючы па халодных, заснежаных брукаваных вуліцах. Сустрэча незнаёмых людзей, якіх я сустрэў, была занадта кароткай, каб сапсавацца, але дастаткова доўгай, каб задаволіць патрэбу ў чалавечым кантакце. Я вярнуўся пасля Новага года, адчуваючы сябе бадзёрым і гатовым вярнуцца ў свой свет працы, без гульняў.
  Я нарадзіўся і вырас у Дэтройце і большую частку жыцця правёў на паўднёвым усходзе Мічыгана. Мае бацькі, якія ўсё яшчэ жылі ў Дэтройце, цярпелі штогадовыя візіты, але мы не былі блізкія доўгі час. У дзесяць гадоў мой брат-блізнюк Сайман знік аднойчы, калі мы гулялі на ўскрайку тупіка, які прымыкае да нашага дома. Страта Саймана разбурыла нашу сям'ю, прымусіўшы мяне шукаць бежанства кудысьці далей ад бацькоў.
  У падлеткавым узросце я вучыўся ў школе-інтэрнаце ў Канэктыкуце, але нешта цягнула мяне назад у Мічыган, каб паступіць у каледж. Па іроніі лёсу, Мічыган - гэта месца, дзе я адчуваю сябе найбольш адзінокім. Маё пакутлівае мінулае хадзіла за мной па ўсім штаце, і прывід, здавалася, не мог пакінуць Мічыган. Падчас майго знаходжання ў Канэктыкуце я быў вольны ад пачуцця віны за тое, што быў блізнюком, якога не выкралі, але вяртанне ў Мічыган аднавіла балючыя ўспаміны пра адсутнасць майго брата. У цяперашні час я жыву ў Іпсіланці, штат Мічыган, невялікім студэнцкім гарадку прыкладна ў сарака хвілінах ад Дэтройта. Іпсіланці - гэта гістарычны раён, які сустракаецца з гета, з перакрыжаваннем студэнцкага жыцця. Горад знаходзіцца паміж Эн-Арбар і Вышэйшым гарадком у акрузе Ваштэна, і ён служыць больш танным варыянтам для тых, хто хоча жыць побач з культурай і прыгажосцю раёна Эн-Арбор. Я пераехаў у Ypsi для аспірантуры і закахаўся ў гэта месца. У ім ёсць фанабэрыстасць Сярэдняга Захаду з адценнем паўднёвай гасціннасці і краем небяспекі. Калі ў вас лопне кола, хто-небудзь спыніцца і дапаможа вам яго замяніць, але калі вы пакінеце ўваходныя дзверы незачыненымі, нехта можа ўвайсці…і, магчыма, забраць рэч ці дзве. Людзі размаўляюць адзін з адным, ідучы па вуліцы, і хіпі, навукоўцы, студэнты і наркагандляры ўмудраюцца змяшацца без асаблівага трэння.
  Уздрыгнуўшы пад парасонам, я адчуў холад адзіноты. На вуліцы было ціха і спакойна, але бляск вокнаў, цёплых калядным вясёлым настроем, напаўняў мой перыферыйны зрок. Я павінен быў запрасіць Марціна выпіць, але была частка мяне, якая не жадала кампаніі. Страта Дэрэка нагадала мне, што некаторыя часткі жыцця былі цёмнымі: не было магчымасці іх ліквідаваць. Прыняцце гэтага факту дапамагло мне справіцца з горам. Замест таго, каб думаць, што ўсё скончыцца або што мне трэба змагацца з болем, я пагадзіўся з тым, што большасць дзён будзе не лепш і не горш, чым папярэдні. Дэрэк заўсёды будзе ў кутку майго розуму, маўклівы, але заўсёды прысутны.
  Я зразумеў, што заставацца занятым і прадуктыўным - выдатны спосаб здушыць адзіноту, але бываюць выпадкі, калі занятасць не адцягвае ад ісціны. Нягледзячы на гэта, я збіраўся зрабіць усё магчымае, каб гэтая новая справа паглынула мяне. Калі я ўторкнуў ключ у ўваходныя дзверы, я пачаў складаць план дзеянняў, каб высветліць, хто забіў Лізу Старк.
  Я накіраваўся на кухню і кінуў палову скрынкі лінгвіні ў рондаль. У другой рондалі я змяшаў пармезан і сметанковы сыр, каб зрабіць просты, але адэкватны соус Альфрэда. Я наліў сабе шклянку рыслінга, змяшаў макароны і соус і сеў за доўгі драўляны стол для ціхай вячэры. Пасля гэтага я ўздыхнуў і сутыкнуўся з рэальнасцю. Ноч яшчэ не скончылася, таму лепш пачаць наводзіць сябе ў парадак.
  Апоўначная Імша была апошнім месцам, куды я хацеў пайсці, але, паколькі быў вечар Каляд, гэта быў прыпынак у маім самотным калядным падарожжы. Няма нічога падобнага да паўночнай імшы, але вы не ўспомніце пра гэта, пакуль не ўвойдзеце ў касцёл. Схільнасць згарнуцца з гарачай какава і паглядзець " Гэта цудоўнае жыццё" заўсёды спакушае мяне застацца дома, але як толькі я прыходжу ў царкву, я ўспамінаю, чаму я іду кожны год. Мяне прыцягвае пах ладану і смірны, які плыве ў паветры, мігатлівае полымя свечак, запаленых на аброку, і агульная цеплыня людзей у перапоўненай царкве, многія з якіх не былі на Імшы пасля Вялікадня ці папярэдні Калядны вечар. Я ніколі не хачу ісці, пакуль не прыйду туды, але я ніколі не прызнаю гэтай праўды, пакуль не прыеду.
  Я прыняла душ, перш чым надзець кардіган, доўгую чорную спадніцу ў складкі і боты. Чакаючы, пакуль гадзіннік наблізіцца да поўначы, я пачаў праглядаць папярэднія пытанні, якія пачынаюць расследаванне ўсіх забойстваў. Хто хацеў смерці Лізы Старк? У каго былі сродкі, каб забіць яе? Як яна апынулася ў такім уразлівым становішчы, што дазволіла яе забіць?
  Пытанне аб тым, хто хацеў смерці Лізы Старк, было важным, але не такім важным, як тое, як яна апынулася ўразлівай для забойства. Некаторыя людзі не падабаюцца, або яны нажываюць ворагаў на сваім шляху. Магчыма, ёсць некалькі людзей, якія хацелі б бачыць іх мёртвымі, але вельмі нешматлікія ворагі будуць дзейнічаць, кіруючыся гэтым імпульсам. Акрамя таго, абсалютна незнаёмы чалавек можа забіць вас, калі вы апынецеся не ў тым месцы і не ў той час, так што была верагоднасць таго, што забойства Лізы было чыста выпадкова. Яна была ў адным з горшых раёнаў краіны. Быць забітым у Брайтмуры было лёгка, але быць у Брайтмуры - не. Такім чынам, першае пытанне было: як яна апынулася ў часе і месцы, якія дазволілі яе забіць?
  Паколькі гэта быў пярэдадзень Калядаў, было мала што можна было даследаваць. Я напісаў свае тры важныя пытанні на аркушы паперы, аднёс яго ў хатні офіс, паклаў на стол і прымусіў сябе зачыніць дзверы. Жыццё больш, чым праца, сказаў я сабе.
  Снег працягваў ісці ўвесь вечар. Без чвэрці дванаццатай я неахвотна накіраваўся ў люты мокры холад. Я прыйшоў у касцёл за некалькі хвілін да пачатку працэсіі. Амаль усе месцы былі занятыя, і паветра было напоўнена ладанам. Ад набітых лавак ішло цяпло. Я праслізнуў у невялікае месца на адной з задніх лавак, побач з сям'ёй з шасці чалавек. Маляня падскокваў на каленях у маці і радасна вішчаў. Я перавярнуў калені і прамовіў некалькі малітваў перад тым, як пачалася музыка для працэсіі.
  
  Каляды надышлі ў халоднай, пустой цішыні, якая прымусіла мяне адцягнуцца і адасобіцца. Падаў лёгкі тонкі снег, і тэмпература працягвала паніжацца на працягу дня. У тую раніцу я прапусціў прабежку і згарнуўся на канапе з кубкам гарбаты. Я правёў дзень, чаргуючы свой ложак і пацёртае бэжавае крэсла ў гасцінай. Мой сняданак і абед складаліся з супу, прыгатаванага з індычкі на Дзень падзякі. Увечары я адчуваў сябе неспакойным і вырашыў знайсці фільм для прагляду. Пасля трыццаці хвілін сакавітай гісторыі пра міжнародны абмен дамамі і закаханасць я апошні раз зірнуў на Джуда Лоў і выключыў тэлевізар. Час зрабіць нешта канструктыўнае.
  Быць іп. складана, таму што ты працуеш у праваахоўных органах, але ў цябе няма льгот, якія ёсць у звычайных паліцэйскіх. У мяне ёсць доступ да агульнадаступнай інфармацыі ў інтэрнэце, але я не магу проста зазірнуць у базу дадзеных і знайсці цікавыя кавалачкі пра ахвяру. Замест гэтага я павінен знайсці доказы старамодным і найменш надзейным спосабам… размаўляючы з людзьмі. Я не думаў, што хто-небудзь будзе ўдзячны, калі я перапыню іх калядную вячэру, каб задаць пытанні пра забойства, таму я вырашыў зрабіць кібервышук.
  Першае пытанне па справе было: што, чорт вазьмі, Ліза Старк рабіла ў Дэтройце? У паўднёва-ўсходнім Мічыгане ёсць два вельмі простыя правілы: ведайце сваё месца і заставайцеся там. Ліза Старк была белай жанчынай з прыгарадаў, а не з "сініх каўнерыкаў", Аб'яднаных аўтамабільных рабочых прыгарадаў. На самай справе не было законнай прычыны для яе знаходжання ў раёне Брайтмур у Дэтройце. У гэтым раёне не так шмат прадпрыемстваў, за выключэннем цэркваў і спіртных крам, і нават іх мала. Можна меркаваць, што людзі, якія жывуць у Брайтмуре, застаюцца ў гэтым раёне і рэдка, калі наогул, выязджаюць за межы раёна. Той, хто жыве ў Брайтмуре, не апынецца ў Нортвіле, прыгарадзе вышэйшага сярэдняга класа, які знаходзіцца ў светлавых гадах ад большасці раёнаў Дэтройта. Нехта, хто жыве ў мястэчку Нортвіл, можа апынуцца ў Брайтмуре, калі шукае тое, што не можа атрымаць у сваім раёне. Нягледзячы на гэта, яны павінны ведаць кагосьці ў Брайтмуры. Каго ведала Ліза ў той мясцовасці? Як бы яна іх сустрэла? Першапачаткова я думаў, што наркотыкі маглі павабіць Лізу ніжэй за Васьмімільную дарогу, але ў артыкуле, апублікаваным праз некалькі месяцаў пасля яе забойства, гаварылася, што ўскрыццё паказала, што ў яе арганізме не было ніякіх наркотыкаў. Карсан Старк ужо распавядаў мне пра другую тэорыю: Ліза была адчайнай хатняй гаспадыняй, якая шукала вострых адчуванняў з маладым бедняком. Трэцім, вядома, было тое, што Карсан сам забіў сваю жонку. Ні адна з гэтых тэорый сапраўды не націснула на правільныя кнопкі для мяне, але я падумаў, што ракурс няслушнасці варты ўвагі.
  Можна быць вар'яцка закаханым у таго, каму ты падабаешся настолькі, каб застацца, але ў каго няма праблем з тым, каб хлусіць табе. Слёзы і боль, якія паказаў Карсан Старк, здаваліся рэальнымі, але хто скажа, што тая Ліза, якую ён ведаў, была адзінай, якая існавала? Можа быць, быў нейкі хлопец, які гандляваў наркотыкамі, вадзіў скрадзеныя машыны, які задаволіў першасныя патрэбы Лізы. З таго часу, як я стаў прыватным дэтэктывам, асноўная частка маёй працы была сканцэнтравана на справах аб нявернасці. Людзі здольныя на высокі ўзровень падману. Ліза магла ўвязацца ў смяротны раман; магчыма, яе кавалер з ніжэйшага саслоўя патрабаваў грошай, а яна адмовілася.
  Яшчэ не скончылася ноч, я даведаўся некаторыя асноўныя факты пра Лізу. Яна вучылася ў гімназіі Стывенсана ў Лівоніі, але даты заканчэння не было ўказана. Яна таксама правяла два гады ў Скулкрафтскім каледжы, але так і не атрымала ступені або сертыфіката. На момант яе забойства ёй было трыццаць чатыры гады, і яна была дамашняй мамай - па ўсіх меркаваннях звычайная жонка з прыгарада. Яе жыццё да шлюбу з Карсанам было крыху менш пэўным. Яе працоўны стаж быў плямістым. Некаторы час яна працавала дыпламаваным памочнікам медсястры і настаўніцай на замену, але ні тая, ні іншая кар'ера не працягвалася доўга. Яна хадзіла на заняткі па дашкольнай адукацыі ў каледжы, але яны былі не вельмі вялікія. Некаторыя людзі бяруць адпачынак паміж сярэдняй школай і каледжам, каб папрацаваць ці падарожнічаць, але Ліза, падобна, не была часткай працоўнага свету да дваццаці двух гадоў. Гэта здавалася дзіўным, але не цалкам выключаным. Некаторыя людзі лайдакі.
  Я прагледзеў імя Лізы на белых старонках у Інтэрнэце і знайшоў адрасы ў Лівоніі, Новым Арлеане, Луізіяне, Нортвіле і Дэтройце. Даты паказвалі, што яна жыла ў Лівоніі ў дзяцінстве, у Дэтройце ў падлеткавым узросце і ў Луізіяне і Нортвіле ў дарослым жыцці. Было дзіўна, што яна ўвогуле жыла ў Дэтройце, і яшчэ больш дзіўна, што яна жыла там у падлеткавым узросце, але віртуальныя белыя старонкі, як вядома, недакладныя. У спісе, верагодна, была яшчэ адна жанчына з такім жа імем, змешаная з вынікамі адрасу Лізы.
  Я таксама правяраў старонкі Лізы ў сацыяльных сетках, але там было не так шмат чаго паглядзець. Магчыма, яна паклапацілася аб жорсткай бяспецы сваіх старонак у сацыяльных сетках, і незнаёмцы не змаглі праглядзець вялікую частку яе інфармацыі. Я не мог быць упэўнены, але спіс яе сяброў быў даволі рэдкім. На яе старонцы была фатаграфія Карсана і дзяцей без яе самой, і ў яе было дваццаць дзевяць сяброў. Яна не публікавала нічога з 2009 года, за два гады да яе забойства. Вядома, у той час сацыяльныя сеткі толькі набіралі абароты, таму не было дзіўна, што ў яе не было шмат інфармацыі, але гэта выклікала маю цікавасць. Публікацыя ў сацыяльных сетках і наяўнасць «сяброў» ні ў якім разе не з'яўляюцца прыкметай нармальнасці, але для мамы, якая засталася дома ў шыкоўным прыгарадзе, гэта было б выдатным месцам, каб пахваліцца і, магчыма, пахваліцца сваім светам. Яна была прыгожай, выйшла замуж за доктара, мела двое дзяцей, фенаменальны паштовы індэкс... усё тое, што людзі думаюць, што прыносіць шчасце. Вядома, з вопыту я ведаю, што чым больш людзей ты ўключаеш у сваё жыццё, тым складаней быць шчаслівым. Магчыма, Ліза прыйшла да падобнай высновы і вырашыла пакінуць сваё жыццё ў таямніцы. Ці, можа быць, яна звярнулася да старонняй крыніцы па нейкае вызваленне.
  Я прагартаў некалькі паведамленняў на старонцы Лізы і знайшоў мінімальную, вельмі стрыманую інфармацыю. У яе спісе сяброў не было бандыцкіх людзей. Затым я праверыў на сайце газеты артыкулы пра забойства. Я прачытаў кароткі змест злачынства і некалькі заяваў аднаго з дэтэктываў па гэтай справе — Келвіна Коўла. Пасля некалькіх гадзін прагляду Інтэрнэту мой зрок затуманіўся з-за занадта доўгага часу перад камп'ютарам. Я зачыніў ноўтбук, схапіў тэлефон і патэлефанаваў Марціну.
  «Яна нешта хавала», — сказаў я, як толькі ён узяў трубку.
  «Чаму вы так думаеце? Ну, з Калядамі, - сказаў Марцін. На заднім плане я чуў прыглушаны гук відэагульні.
  «Яе старонкі ў сацыяльных сетках рэдкія. Ёсць адно яе фота...на астатніх фота яе сям'і, але ні на адным з гэтых фота яе няма. Яна ніколі не з сям'ёй, таму што яна іншая ".
  «Чым яна адрозніваецца?»
  «Я не ведаю, але яна адрозніваецца ад іх».
  Шум на заднім плане спыніўся.
  «Заўтра я прызначу сустрэчы з Карсан, яе лепшай сяброўкай Мэдэлін і ўладальнікам крамы. Я хачу паглядзець, дзе жыла Ліза. Пасля адпачынку звярніцеся да яе былых калег. Яна выкладала ў Сэнт-Барт на працягу года. Пагаворыце з дырэктарам і настаўнікамі, якія з ёй працавалі. Я таксама патэлефаную ў 8-ы ўчастак і зайду, каб паглядзець матэрыялы справы».
  «Вы лічыце, што Ліза зрабіла нешта, каб забіць сябе?» — спытаў Марцін.
  «Я думаю, што ёсць нешта, пра што яе муж не ведае, што спрыяла яе забойству. Я ведаю, як гэта - мець сакрэты».
  OceanofPDF.com
  
   3
  ТНа наступны дзень пасля Каляд я прачнуўся з неспакойным пачуццём, але адзін позірк вонкі паказаў слізкія бліскучыя тратуары. Пракляты лёд… Я спадзяваўся раней выйсці з дому і атрымаць адрэналін, але бегчы па лёдзе было немагчыма. Замест гэтага я вырашыў працаваць з тэлефонамі. Мэта складалася ў тым, каб прызначыць сустрэчы з Мэдэлін Прайс - сяброўкай, Пітэрам Абернаці - братам і ўладальнікам спіртной крамы, дзе было знойдзена цела Лізы.
  Спачатку я паспрабаваў Мэдэлін Прайс. Мяккі, спакойны голас паведаміў мне, што я звязаўся з Мэдэлін яшчэ да таго, як паведамленне дало некалькі варыянтаў. Націсніце адзін, каб атрымаць інфармацыю аб занятках ёгай, два, каб атрымаць паслугі па псіхічным здароўі, і тры, каб атрымаць асабістыя запыты. Я націснуў тры і пакінуў у галасавой службе сваё імя, прычыну званка і нумар. Затым я патэлефанаваў Пітэру Абернаці і атрымаў яго галасавую пошту. Яго голас гучаў гнеўна і паспешліва, але ён здолеў стрымаць сябе і запісаць паведамленне, якое гучала адносна прафесійна.
  Адзіны чалавек, з якім мне ўдалося схапіцца, быў уладальнік спіртной крамы Алі Мансу.
  Тэлефон зазваніў двойчы, перш чым хтосьці падняў трубку і сказаў: "Ну".
  «Ці магу я пагаварыць з містэрам Алі Мансу?»
  «Гэта ён».
  «Прывітанне. Мяне клічуць Сільвія Уілкакс. Я прыватны дэтэктыў, які расследуе забойства Лізы Старк, і я хацеў бы зайсці, каб пагаварыць з вамі аб забойстве.
  На лініі панавала цішыня.
  «Спадар Мансу?»
  «Так».
  «Я—»
  «Я не хачу мець з гэтым нічога агульнага. Даўным-даўно, і я ўжо размаўляў пра гэта з паліцыяй, - крычаў мужчына з цяжкім блізкаўсходнім акцэнтам.
  «Спадар Мансу, я разумею. Мне проста трэба крыху...»
  «Не!»
  «Спадар Мансу—»
  «Не, не, не!»
  «Сэр, што здарылася б, калі б міліцыянты прыйшлі і праверылі спіс вашых супрацоўнікаў?»
  Цішыня.
  «Што рабіць, калі паліцыянты пад прыкрыццём былі ў вашай краме і чакалі непаўналетняга, каб купіць алкаголь?»
  Я ненавідзеў быць адным з тых прыватных асоб, але часам даводзіцца выцягваць паліцэйскую картку.
  «Добра. Што вы хочаце ведаць?»
  «Я хацеў бы зайсці і пагаварыць з вамі».
  «Гэта гэта?»
  «Так».
  «Не зграя мянтоў?»
  «Не. Толькі я».
  «Ой. Добра». Яго голас цяпер быў спакойны. «Гэта нармальна. Я думаў, вы хочаце прывесці шмат паліцыянтаў.
  «Не. Лепш за ўсё, каб былі толькі мы з табой».
  «Калі?»
  «Сёння. Каля поўдня».
  «Добра», — сказаў ён, перш чым павесіць трубку. Я прыняў душ, апрануўся ў сіні касцюм у палоску і цёмна-сінія туфлі і выйшаў. Падштурхнуўшы Taurus усяго на некалькі міль у гадзіну дапушчальнай хуткасці, я змог даехаць да I-96 у 11:11. Падчас язды я ў думках агледзеў сцэну. Цела знайшлі незнаёмцы ў незнаёмай частцы горада. Нягледзячы на тое, што ў гэтай мясцовасці адбылося мноства забойстваў, а страляніна была штодзённай часткай жыцця, забойства Лізы было унікальным. Яна не была падобная на тыповую страву Брайтмура. У гэтым кутку горада было мала разнастайнасці, але ў жыхароў быў «выгляд» — глыбокія мяшкі пад вачыма, збляклыя твары, павольная шаркаючая хада і бычыныя позіркі, якія распавядалі гісторыю безнадзейнасці. Калі б Ліза Старк кінула яго на кавалак збоку, хто-небудзь заўважыў бы яе бліскучы чырвоны Range Rover, які круціўся вакол.
  У гэты час дарожнага руху было адносна мала, і я з лёгкасцю дабраўся да Брайтмура. Праязджаючы праз мястэчка Рэдфард, я нагадаў пра дом, які мы з Дэрэкам дзялілі на поўнач ад Тэлеграф-роўд. Быў час, калі паліцыянты Дэтройта павінны былі жыць у межах горада, але да таго часу, калі мы апынуліся ў DPD, гэта абмежаванне было знята. Нягледзячы на гэта, мы вырашылі пераехаць у раён горада, дзе жыла куча адстаўных паліцэйскіх і старых, якія ўсё яшчэ служылі ў паліцыі. Наш маленькі раён на ўскраіне горада быў поўны паліцэйскіх і іншых дзяржаўных служачых, якім патрэбны быў адрас у Дэтройце, але яны хацелі быць як мага бліжэй да мяжы. Ціхія, дагледжаныя газоны ўздоўж вуліц са сціплымі двухпавярховымі цаглянымі бунгаламі і дарожкамі; дзеці гулялі на старанна размешчаных вуліцах. Разнастайнасць, якой не хапае большай частцы Дэтройта, жыла ў пяці кварталах, якія папярэднічалі рабочаму прыгарадзе Рэдфард. Некалькі прадпрыемстваў мамы і папы перажылі выбух гандлёвых цэнтраў і карпаратыўных сетак хуткага харчавання, што зрабіла наваколле схаванай жамчужынай супольнасці і бяспекі. Мы былі добра ўзброеныя, і ўсе бандыты па той бок Тэлеграф-роўд гэта ведалі.
  Не было ніякіх прычын адважвацца на Тэлеграф-Роўд, за выключэннем працы, але я незлічоную колькасць разоў праязджаў міма месца, дзе знаходзілі цела Лізы, падчас майго знаходжання ў паліцыі. Нягледзячы на тое, што забойства адбылося больш за два гады таму, і ўсе рэчавыя доказы даўно зніклі, размова з уладальнікам крамы, які знайшоў цела, можа быць плённай. Каля дзесяці гадзін раніцы я спыніўся перад крамай. Шыльда на вітрыне абвяшчала проста: «Піва/віно/спіртныя напоі».
  Крама на куце служыла універсальнай прадуктовай крамай, крамай і крамай усяго, што вам можа спатрэбіцца. Ён быў большы за сярэдні, але на ім былі характэрныя прыкметы большасці суседніх стыкаў. Апынуўшыся ў дзвярах, я заўважыў на паліцах ежу са скончаным тэрмінам прыдатнасці, розныя гнілыя садавіна, якія звісалі з пярэдняй стойкі, і тлустую апрацаваную піцу, курыцу і гамбургеры, якія запаўнялі стэнды каля касы. Тоўстае куленепрабівальнае шкло аддзяляла клерка ад наведвальнікаў, і прама пад прылаўкам віднеўся прыклад стрэльбы... Проста тыповы магазін для вечарынак у Дэтройце.
  Алі Мансу насіў вязаную шапку на лысіну і традыцыйны халат крэмавага колеру. Яго ўсмешка — тонкая і навязлівая — была выразнай, нават калі ён быў за тоўстым лістом аргшкла. Мы паглядзелі вочы ў той момант, калі я адчыніў цяжкія шкляныя дзверы. Ён злёгку памахаў рукой, завяршыў здзелку і кінуў жменю дробязі ў неглыбокі срэбны калодзеж. Ён паклікаў маладую жанчыну ў хіджабе, якая складвала паліцы ў харчовым праходзе. Яна падняла вочы, кіўнула, усміхнулася мне і накіравалася за прылавак.
  «Спадар Мансу?»
  «Спадарыня Ўілкакс?» У яго вачах з'явілася сумесь страху і цікаўнасці.
  «Так, прывітанне. Сільвія Уілкакс, - сказаў я, працягваючы руку і атрымаўшы цвёрды поціск рукі ў адказ ад Алі.
  «Спадарыня Уілкакс — прыемна пазнаёміцца. Мы можам пагаварыць у камеры захоўвання, - сказаў Алі, адмыкаючы клетку, якая аддзяляла касу ад крамы.
  Рост Алі быў каля шасці футаў, але ён хадзіў горбіўшыся, з-за чаго выглядаў крыху апушчаным. Яго твар пакрывала густая чорная барада, акуратна падстрыжаная ў двух-трох цалях ад падбародка.
  «Дзякуй, што знайшлі час сустрэцца са мной», — сказаў я.
  "Няма праблем", - сказаў Алі мяккім тонам.
  Я пайшоў за ім па малюсенькім калідорчыку, які пераходзіў у пакой, напоўнены расплюшчанымі скрынкамі і бязладным запасам. Ён паказаў мне сесці на іржавае, шэрае, раскладное крэсла.
  «Такім чынам, вы былі адкрыты толькі нядоўга, перш чым знайшлі цела, так?» — спытаў я. Хісткае раскладнае крэсла трохі хіснулася. Я прамовіў ціхую малітву, каб яна пратрымалася да канца інтэрв'ю.
  «Так. Мы былі адкрыты толькі некалькі тыдняў, - сказаў Алі з моцным акцэнтам.
  «Цяпер вы працуеце каля двух гадоў, так?»
  «Правільна. Амаль два гады»
  «Ці ведалі вы, што гэта была тэрыторыя банд і вельмі дрэннае суседства, калі вы адкрывалі краму?»
  «Я вырас у Газе. Я не баюся дрэнных раёнаў».
  «Вы б сказалі, што ў вас адны і тыя ж кліенты зноў і зноў?» Я ведаў, што так, але хацеў падрыхтаваць яго да наступнага пытання.
  Алі паківаў галавой — так. Ён пачынаў выглядаць сумна.
  «Я ведаю, што гэта будзе цяжка ўспомніць, але ці здарылася што-небудзь незвычайнае за дзень да таго, як вы знайшлі цела Лізы? Ці было занята?»
  «У мяне нарадзіўся чацвёрты сын, - сказаў Алі. Усмешка расплылася па яго твары.
  «Віншую», — сказаў я. Калі б сын Алі нарадзіўся за дзень да выкідання цела Лізы, ён запомніў бы гэты дзень лепш, чым калі б нічога важнага ў яго жыцці не адбылося. Гэта інтэрв'ю можа даць добрую інфармацыю.
  «Я быў у краме, за прылаўкам, калі патэлефанавала жонка. Я скакаў уверх і ўніз, сказаў кліентам, што павінен зачыніцца рана, і выйшаў каля васьмі вечара».
  «Ці былі людзі ў краме, калі вы даведаліся?»
  «Так, але я іх не памятаю. Я была занадта ўсхваляваная за свайго сына».
  Некаторыя пакупнікі маглі ведаць, што ў тую ноч крама зачынілася рана. Яны маглі распаўсюдзіць інфармацыю.
  «Ці ёсць яшчэ што-небудзь, што вы памятаеце пра тую ноч?»
  «Я сыходзіў каля васьмі, але ў выніку застаўся яшчэ на некалькі хвілін, таму што з'явіўся кліент. Яна злавалася, бо я рана зачыняўся. Я спытаўся ў яе, ці было гэта надзвычайнай сітуацыяй; яна сказала "не", і пасля таго, як я растлумачыў, чаму зачыняюся рана, яна зразумела ".
  «Вы ведаеце імя жанчыны?»
  «Ах, так. Яна заўсёднік. Вельмі прыемна. Жыве за вуглом. Добры дом. Добры муж».
  «Ці магу я сказаць яе імя?»
  «Бурштын. Я думаю, яе завуць Эмбер Дзюкс. Добры дом. Нельга прапусціць».
  «Дзякуй. Гэта карысна. Вы памятаеце, што вывесілі шыльду ці нешта падобнае, каб людзі ведалі, што крама зачыняецца раней?»
  «Не. Я не хацеў, каб усе ведалі — толькі тыя, хто заходзіў у краму. Было б неразумна паведамляць пра гэта ўсім наваколлям. Калі б нехта зайшоў і ўбачыў, што крама зачынена, лепш бы падумалі, што яна не працуе, чым я ўсім расказваў, што зачыняюся раней».
  У яго быў добры момант. Паведамленне аб тым, што ён рана зачыняецца, было б запрашэннем на рабаванне.
  «Такім чынам, адзіныя людзі, якія ведалі, гэта кліенты, якія прыйшлі ў краму ў той дзень?»
  Алі кіўнуў. Гэта азначала, што забойца, верагодна, быў у краме.
  «У вас ёсць запісы відэаназірання?»
  «Вядома. Іх забрала міліцыя».
  Я павінен быў пракансультавацца з дэтэктывам, які займаўся гэтай справай, каб даведацца, ці са стужак былі сабраны якія-небудзь доказы.
  «Спадар Мансу, ты памятаеш яшчэ што-небудзь?»
  «Паліцыя, здаецца, не зацікавілася, але вам можа быць цікава».
  «Мне ўсё роўна. Што іх не цікавіла?»
  «Першыя некалькі тыдняў крама працавала, нас турбавалі банды. Вось чаму ў нас ёсць пісталет. Пасля таго, як гэтую даму знайшлі мёртвай у завулку, нас больш ніякія банды не турбавалі».
  Гэта было цікава. Магчыма, Ліза ўсё-такі ляжала.
  «Што рабілі банды?»
  «Біццё вокнаў, графіці, пераслед маёй дачкі».
  «І гэта спынілася пасля таго, як знайшлі цела?
  «Так».
  Дзіўна.
  «Ці магу я паглядзець алею?» — спытаў я.
  «Вядома».
  Я пайшоў за Алі ў глыб кладоўкі, ухіляючыся ад кардона.
  «Я буду чакаць у дзвярах. Я не хачу пакідаць жанчыну ў завулку саму».
  Я кіўнуў і накіраваўся ў завулак. Бледна-карычневы іржавы сметнік стаяў пасярод смецця і зарослай травой. Уздоўж алеі стаялі закінутыя будынкі. Гэта было выдатнае месца, каб скінуць цела. Я спрабаваў уявіць сцэнар, які скончыцца тым, што цела Лізы ляжаць за сметніцай. Чаму яна апынулася ў гэтым завулку?
  «Спадарыня Уілкакс, - паклікаў Алі з парога. «Ты будзеш доўга?»
  Я б вярнуўся пазней, калі мне трэба.
  «Не. Фактычна, я ўсё зрабіў. Дзякуй за ваш час».
  Мы вярнуліся ўнутр. Купіў у Алі пачак жуйкі, памахаў на развітанне і выйшаў з крамы. На выхадзе міма мяне праштурхаліся нейкія непрыемныя дзецюкі ў бандыцкіх колерах. Тры крыклівыя хлапечыя дзяўчыны з васількамі, банданамі і абвіслымі джынсамі прамармыталі цэлую літанію лаянак, бегаючы ўзад і ўніз па праходах. Дзве дзяўчыны былі высокія і худыя, але трэцяя, невысокая, каржакаватая дзяўчына, аказалася іх лідэрам. Я спрабаваў пазбягаць глядзельнага кантакту, але Каржакаваты Дзяўчынка спрабаваў сутыкнуцца са мной вачыма. Ёй было не больш за чатырнаццаць, можа, пятнаццаць гадоў, але твар яе быў ужо зацвярдзелы ад жыццёвай зношанасці. На яе лбе было некалькі ліній маршчын, а вочы былі брудна-зялёнага колеру, што прымусіла мяне падумаць пра забруджаны акіян. Я кіўнуў і прасунуўся міма дзяўчат.
  Звонку на баку пасажыра Taurus хісталася цела, падобнае на шкілет. Я правёў рукой па прыкладу пісталета і ўпэўніўся, што мае чаравікі гучна ляскаюць па асфальце. Будзем спадзявацца, што істота ўцячэ прэч, калі пачуе, што я набліжаюся. Калі я падышоў на чатыры футы, схуднелае цела пачало павольна паварочвацца да мяне. Рэшткі грудзей плазам ляжалі на яе жываце, а белая плёнка акружала рот жанчыны. Калі яна паспрабавала загаварыць, дзірка на яе твары ўтварыла пустую ружова-чорную дарожку, якая прахрыпала: «Запасныя дробязі?» хрыплым голасам. Я зняў руку з прыклада пісталета, пакапаўся ў кішэні і дастаў кавалак ворса і дзве чвэрці. Я ўпусціў іх ёй у руку і прамармытаў: «Няхай Бог злітуецца».
  Вяртаючыся на аўтастраду, я вырашыў праехаць міма дома Эмбер, жанчыны, якая зайшла ў краму ў той вечар, калі Алі Мансу зачыніўся рана. Прыгожыя дамы ў Брайтмуре кідаюцца ў вочы тым, што яны з'яўляюцца выключэннем. Я праехаў па Дакоста-стрыт і адразу пазнаў дом Эмбер. Сціплы, але дагледжаны цагляны дом стаяў за агароджай. Я паглядзеў на тэлефоне час і агледзеў наваколле. Імправізаваныя інтэрв'ю - гэта не ідэальны варыянт, але я хацеў хаця б зірнуць на пейзаж. Я агледзеў квартал спаленых дамоў. Я выказаў здагадку, што некаторыя з іх былі падвергнуты запальваючым бамбардзіроўкам у войнах за наркотыкаў. Тое, што я лічыў домам Эмбер Дзюкс, стаяла за агароджай з рабіцай, якая мела толькі што вычышчаныя рыдлёўкамі тратуары і пырскі солі на лесвіцы, якая вядзе да малюсенькага непрыкрытага ганка. Я выйшаў і пайшоў па вуліцы перад домам. На ганку ляжаў пацёрты дыванок «Welcome», залеплены шэрым снегам і соллю. На варотах з рабіцай быў надпіс «Сцеражыся сабакі», і ў падмацаванне гэтага папярэджання два вялікія ратвейлеры з задавальненнем бегалі па баках дома, брахаючы і даючы зразумець аб сваёй прысутнасці. Я запісаў адрас і накіраваўся назад да машыны.
  
  У той дзень я вярнуўся ў офіс і правёў некаторыя даследаванні таго, што адбывалася ў Брайтмуры за апошнія некалькі гадоў. Пасля майго сыходу з паліцыі ў наваколлі з'явіліся іскрынкі надзеі. Адзін мужчына пачаў ездзіць і адпужваць людзей, якія прыйшлі выкінуць смецце або скарыстацца паслугамі прастытутак у раёне. Іншыя жыхары стварылі грамадскія сады і суседскія назіральныя групы. Нягледзячы на гэта, Брайтмур быў, безумоўна, адным з самых небяспечных раёнаў горада.
  Да пятай вечара мае вочы пачалі туманіцца. Я зачыніў ноўтбук і патэлефанаваў Карсану Старку.
  «Вы ўжо нешта знайшлі?» — спытаў ён.
  «Я працую над зборам інфармацыі. Насамрэч, я хацеў бы спыніцца ў вашым доме і адчуць месца, якое Ліза называла домам.
  «Яе...не было там даволі даўно. Што з гэтага будзе добрага?»
  «Гэта звычайная справа. Я проста хачу лепш зразумець, кім была Ліза. Я таксама магу паведаміць вам тое, што я даведаўся да гэтага часу ".
  Размяшчэнне інфармацыі дапамагло Карсану перадумаць.
  «Добра. На гэтым тыдні я працую апоўначы, так што калі вы зможаце прыйсці раніцай, гэта было б выдатна».
  Як наконт заўтра ў дзесяць раніцы?»
  «Ідэальна. Тады да сустрэчы».
  На наступную раніцу ў дзевяць пяцьдзесят пяць я быў перад домам Карсана. Карсан Старк жыў у новай частцы горада Нортвіл. Негабарытныя асабнякі, якія дэманстравалі празмернасці цяперашняга тысячагоддзя, але не мелі шарму папярэдняга стагоддзя, запаўнялі падраздзяленне за падраздзяленнем. Дом Старкаў быў разгалістым будынкам недалёка ад дзяржаўнага парку. Карсан сустрэў мяне ля бакавых дзвярэй, якія адчыняліся на кухню. Ён напружана ўсміхнуўся і кіўнуў прывітанне. Я ступіў на цёмныя драўляныя падлогі, якія зіхацелі дасканаласцю. Адпаведны паліраваны драўляны стол меў гарнітуры для чатырох пасажыраў, якія маглі размясціцца ў бэжавых крэслах з тканкавымі спінкамі. Маленькая дзяўчынка з тонкімі светлымі валасамі сарамліва прамармытала «прывітанне» і падняла руку брата, каб памахаць мне.
  «Спадарыня Уілкакс - дзякуй, што прыйшлі. Сардэчна запрашаем».
  Мы паціснулі адзін аднаму рукі. Хуткі агляд дома сказаў мне дзве рэчы: Ліза выбрала месца, але Карсан адказваў за ўнутранае аздабленне. Інтэр'ер дома меў старасвецкі шарм. Знешні выгляд быў ідэнтычны астатнім дамам раёна.
  Карсан быў апрануты ў чорныя штаны са зморшчынамі і белую кашулю з доўгімі рукавамі і пінжак. Яго адзенне было сціплай якасці, што яшчэ раз паказвала на тое, што ён старыя грошы. Ён выглядаў так, нібы ішоў на дзелавую сустрэчу. Канечне, мэта нашай сустрэчы была дзелавая, але я быў крыху агаломшаны яго парадным адзеннем.
  «Прывітанне, містэр Старк. Прывітанне, - сказаў я, махнуўшы рукой на двух дзяцей за сталом.
  «Прывітанне», - зноў сказала дзяўчынка, усміхаючыся.
  «Калі ласка, называйце мяне Карсан. Амелія?» — паклікаў Карсан і павярнуўся да фае. «Вы можаце ўзяць дзяцей?»
  На кухню ўвайшла маленькая смуглая жанчына, мармычучы па-іспанску. Карсан адказала на іспанскай мове, калі яна сабрала дзяцей і выйшла з пакоя. Няня/ахмістрыня, пра якую Карсан распавядаў мне… Ці захоўвала яна якія-небудзь сакрэты Лізы? Магчыма, у яе была нейкая інфармацыя аб тым, чаму Ліза была ў Брайтмуры ў той дзень, калі яе забілі. Я павінен быў пагаварыць з ёй перад ад'ездам.
  «Яна наша ахмістрыня і выратавальнік. Я не думаю, што я мог бы справіцца з дзецьмі без яе… Так рада, што Ліза знайшла яе раней…» Ён уздыхнуў і правёў рукой па сваёй лысіне. Прыняцце страты мужа і жонкі было бесперапынным працэсам. Гэта былі заднія думкі, якія нагадалі вам, што так, яны сапраўды зніклі. Я вельмі добра пазнаў гэты далёкі, рассеяны погляд.
  «Спадар Старк, - сказаў я, спрабуючы вярнуць яго ў сучаснасць, - я спрабаваў рэканструяваць жыццё Лізы. Калі ў кагосьці страляюць столькі ж разоў, колькі ў яе, злачынцам звычайна з'яўляецца хтосьці знаёмы. Маючы гэта на ўвазе, мне трэба ведаць, чым займалася Ліза ў вольны час і хто яе сябры і сям'я. Мне трэба ведаць, хто такая Ліза».
  Карсан стаяў у некалькіх футах перада мной з апушчанымі вачыма і маршчынамі на лбе. Я ўявіў, што яго розум разбірае ўсё, што я кажу. Дачакаўшыся адказу, які так і не прыйшоў, я паспрабаваў высветліць, колькі інфармацыі яму даць. Расследаванне было новым і няпоўным, і ніхто не хоча чуць, што ў іх мужа і жонкі было іншае жыццё, таму я захаваў скупыя дэталі.
  «Мяркую, містэр Старк, што Ліза ведала свайго забойцу. Вось чаму я хачу даведацца больш пра жыццё, якое вы абодва падзялілі».
  «Я ведаю, што выпадковыя забойствы рэдкія, але я не думаю, што мы ведалі забойцу, місіс Уілкакс», - адказаў Карсан, перш чым прапанаваць мне напой. Я бачыў, што ён не быў гатовы паверыць, што Ліза магла ведаць кагосьці, каго ён не ведаў. Мне спатрэбіўся новы ракурс.
  «Што бярэш? Піва, віно, каньяк? Заходзьце ў бар. Я згатую марціні, - сказаў ён, перш чым я паспела адказаць. Я пайшоў за ім праз вялізны сямейны пакой з саборнай столлю. Дайшоўшы да гасцёўні, мы спыніліся, і ён махнуў мне рукой да вялікай бэжавай скураной секцыі насупраць круцістай лесвіцы, перш чым накіравацца за даволі вялікую барную стойку, засунутую ў кут пакоя. Цёплы агонь патрэскваў на адной сцяне, а побач з ёй плазменны тэлевізар памерам з кінатэатр без гуку круціў кругласутачную інфармацыйную станцыю.
  «Я толькі што прачытаў тыкер. Не магу цярпець тое, што яны кажуць, - сказаў Карсан, паказваючы на тэлевізар перад тым, як пачаць гатаваць напоі. Я заўважыў, што ён не чакаў, каб пачуць, што я хацеў бы выпіць, ці нават калі я хацеў выпіць. Асоба тыпу А? Не гатовы да прапаноў? Гэта было распаўсюджанай з'явай сярод хірургаў, і хоць анальнасць была выдатнай якасцю падчас аперацыі, у шлюбе гэта рэдка атрымлівалася добра. Што было б быць замужам за ім? Я вырашыў спыніць яго, перш чым ён зайшоў занадта далёка.
  «Спадар Старк, мне яшчэ ранавата, а я працую, таму не змагу выпіць».
  «Ой. Так, я мяркую, што вам яшчэ рана. Я толькі што выйшаў з працы некалькі гадзін таму. Прабачце. Мой графік блытаецца. Перасуньцеся да каміна… Прыемна», — сказаў ён.
  Карсан падаў мне кубак, напоўнены вадой. Я ўзяў шклянку і паглядзеў, як ён зрабіў вялікі глыток марціні.
  «Вы сапраўды лічыце, што Ліза ведала забойцу? Мне цяжка ў гэта паверыць. Я маю на ўвазе, што ў нас тут было добрае жыццё. Яна была выдатнай мамай. Выкладаў у сярэдняй школе год. Потым, калі ў нас нарадзіліся дзеці, яна хацела застацца дома, каб клапаціцца пра іх. Мы былі шчаслівыя. Паліцэйскія былі вельмі сур'ёзныя наконт няслушнасці. Гэта проста няпраўда. Мы былі вельмі шчаслівыя».
  Я паглядзеў фатаграфіі на мантыі. Былі фотаздымкі сям'і за фатаграфіяй. Аканомка была на некалькіх, але Мэдэлін Прайс, жанчына на фота, якое Карсан паказаў мне ў офісе, таксама была на двух здымках. Яе вусны былі сціснутыя ў шчыльную лінію, якая, здавалася, служыла яе версіяй усмешкі. Толькі члены сям'і, ахмістрыня і Мадэлін... Брата Лізы нідзе не было відаць. Яе бацькі і бацькі Карсана таксама адсутнічалі. Дзіўна.
  «Гэта сяброўка Лізы, Мэдэлін Прайс?» - спытаў я, перарываючы паток адмаўлення Карсана.
  «Так, лепшы сябар і настаўнік ёгі Лізы».
  Мэдлін была апошняй, хто размаўляў з Лізай; Напярэдадні я пакінуў ёй паведамленне, але яна не ператэлефанавала. Я памятаў, што паспрабую звязацца з ёй, як толькі выйду з дому Карсана. Мэдэлін зрабіла сямейную мантыю. Відавочна, што яна была важная для ўсёй сям'і.
  «Што было першым? Дружба ці заняткі ёгай?»
  «О, безумоўна, сяброўства. Я маю на ўвазе, што Ліза любіла ёгу, але ёй не падабаўся ўвесь лад жыцця, як Мэдэлін».
  Я агледзеў дарагі дом празмернасці і ўявіў, што Ліза была далёка не ёгам.
  «Вы б сказалі, што яны былі лепшымі сябрамі?»
  Карсан адпіў марціні, зірнуў на мяне збянтэжана і прамармытаў: «Ліза была маім лепшым сябрам; мы былі вельмі блізкія. Але па-за межамі нашага шлюбу, так, Мэдэлін была яе самай блізкай сяброўкай».
  «Яна жыве ў Эн-Арбор, праўда?»
  «Правільна. Не так далёка ад вашага офіса. Ты павінен пагаварыць з ёй, але я ведаю, што яна не мае дачынення да забойства Лізы. Спадзяюся, вы не разважаеце ў гэтым ключы».
  Карсан быў усхваляваны. Я паспрабаваў расшыфраваць, ці быў гэта яго звычайны тэмперамент, ці яго проста ахапіла новае гора.
  «Каб я ведаў, кім была Ліза, я павінен пазнаёміцца з людзьмі, з якімі яна бавіла час. Вось і ўсё. Яе бацькі і брат таксама ў маім спісе».
  Карсан закаціў вочы і зрабіў вялікі глыток марціні.
  «Пітэр — дурань. Мы рэдка бачыліся з ім, таму што ён п'яны ... становіцца крыклівым і злым, калі справы ідуць не так. Эбігейл, яго жонка - хутчэй, былая жонка - добрая. Спадзяюся, яна пагаворыць з вамі. Яны з Лізай былі нейкія блізкія».
  «Я звяжуся з Эбігейл. Ці ёсць яшчэ з кім-небудзь, з кім мне варта пагаварыць?»
  Карсан зрабіў глыток марціні.
  «Я не магу думаць ні пра каго іншага».
  «Ці магу я пагаварыць з Амеліяй?»
  «Вядома, але яна ахмістрыня. Думаеце, у яе будзе чым падзяліцца?»
  «Я не даведаюся, пакуль не пагавару з ёй. Часам людзі нават не разумеюць, што тое, што яны ведаюць, важна. Я проста хачу быць грунтоўным».
  «Вядома. Дзякуй. Мне падабаецца грунтоўна. Я вазьму дзяцей, і вы можаце пагаварыць з ёй.
  Здавалася, Карсан быў трохі занепакоены тым, што я хацеў пагаварыць з ахмістрыняй, але ён загаварыў з Амеліяй па-іспанску і паклікаў дзяцей да сябе. Яны пайшлі за ім у іншы пакой, а я пайшоў на кухню.
  "Hola, сеньёра", сказаў я, працягнуўшы руку. Амелія спачатку вагалася, але потым саступіла і паціснула мне руку.
  «Прывітанне, місіс Уілкакс», - адказала Амелія сарамлівай усмешкай.
  «Ці можна, калі я задам вам некалькі пытанняў?»
  «Так, так. Нічога страшнага. Сядайце, калі ласка». Амелія паказала на стол. Мы абодва селі.
  «Я спрабую высветліць, хто забіў місіс Старк. Я ведаю, што вы пачалі працаваць на яе толькі за некалькі тыдняў да яе смерці, але я хацеў бы пачуць пра вашы адносіны з ёй. Што вы можаце сказаць мне пра місіс Старк?»
  «Вы паліцэйскі?»
  «Не. Я цывільны, звычайны грамадзянін, які самастойна расследуе злачынствы».
  «Як… як яны гэта называюць? Гм...фрылансер?»
  «Так. Вось менавіта так. Я фрылансер».
  «А, добра. Ну, я магу вам сказаць, што місіс Старк увесь час вельмі добрая, але часам яна нервуецца з-за чагосьці.
  «Як вы даведаліся, што яна нервавалася?»
  «У яе ціхія тэлефонныя званкі, і калі гэтая дама падыходзіць да дзвярэй, яна кажа мне не адказваць. Яна сама адкажа».
  «Такім чынам, вы звычайна адчыняеце дзверы, але яна адчыніла аднаму наведвальніку?»
  «Так. Маленькая дама. Яна стукае ў дзверы і дае місіс Старк запіску. Гэта было за дзень да яе смерці. Я ніколі раней не бачыў даму».
  «Місіс Старк нервавалася ці злавалася, шчаслівая ці добразычлівая, калі з'явілася гэтая дама?»
  «Нервовы. Спадарыня гаварыла жорсткім голасам. Не ведаю, што яна кажа, але гэта не выглядае добра ".
  «Вы не маглі б апісаць яе мне? Як яна выглядала?»
  «Кароткі, чорны, крыху вялікі».
  Я запісаў падрабязнасці. Дык вось, за дзень да забойства Лізы ў дзверы з'явілася жанчына. Яна гаварыла злым голасам, і аканомка не пазнала яе. Не зусім лід.
  «Вы бачылі гэтую жанчыну раней? Як вы думаеце, яна была прадаўцом ці кімсьці, хто спрабаваў пагаварыць з Лізай пра рэлігію?»
  «Не. Я ніколі не бачыў яе раней, але місіс Старк бачыла яе раней.
  «Чаму вы так думаеце?»
  «Таму што яна пазнала яе яшчэ да таго, як яна падышла да дзвярэй. Яна сказала мне "пачакай", калі дама ішла да дзвярэй. І яна не пыталася, хто гэта быў. Місіс Старк заўсёды адчыняе дзверы, калі ведае людзей.
  «Добра. Такім чынам, вы звычайна адчыняеце дзверы, калі толькі місіс Старк не ведае гэтага чалавека, так?»
  «Так. Калі яна не скажа мне "не".
  «Спадарыня Старк сказаў табе не адчыняць дзверы?»
  «Так. Яна кажа: «Не, Амелія, я зразумеў, я зразумеў», і яна робіць гэта са мной». Амелія прадэманстравала гэта, грэбліва пляснуўшы рукой.
  «Вы можаце яшчэ што-небудзь расказаць пра жанчыну?»
  «У яе няма машыны. Ніякай машыны перад домам».
  Дзіўна. Вам патрэбна была машына, каб перасоўвацца па горадзе Нортвіл. Калі ў вас не было машыны, вы ехалі з кімсьці. Сістэма грамадскага транспарту не цягнулася занадта далёка ў прыгарад.
  «Гэта ўсё, што я ведаю».
  «Вы сказалі пра гэта паліцыі?»
  Амелія пацёрла рукі і чакала, перш чым адказаць.
  «Яны ніколі не размаўляюць са мной».
  «Я першы, хто задае вам пытанні пра місіс Старк?»
  «Так. Са мной ніхто не размаўляе. Калі яны размаўляюць са мной, я ім кажу».
  «Ці можаце вы яшчэ што-небудзь расказаць пра місіс Старк?»
  «Э, не. Проста яна моцна нервавалася».
  «Добра. Дзякуй. Я цаню, што вы знайшлі час пагаварыць са мной».
  Амелія кіўнула, адштурхнулася ад стала і накіравалася назад у гасціную, дзе знаходзіўся Карсан з дзецьмі.
  За дзень да забойства Лізы да дзвярэй прыйшла невысокая чарнявая жанчына з невялікім лішкам вагі без машыны. Гэта было няшмат, але гэта было нешта. Цяпер прыйшоў час зірнуць на кнігу забойстваў.
  
  Я сустрэў Чарльза Кетэрынга, калі мне было пяць гадоў. Упершыню мы перасекліся ў той дзень, калі мой брат-блізнюк упаў з ровара і падрапаў сабе калена. Пакуль я супакойваў брата і дапамагаў яму падняцца, да нас падышоў мажны хлапчук з тоўстым нізкім стрыжкай афра.
  «Ён у парадку?» - ціхім голасам спытаў вялікі хлопчык.
  «Так. Ён проста не павярнуў, - сказала я, выціраючы слёзы на шчацэ Саймана. Я быў на чатыры хвіліны старэйшы за свайго брата, але з узростам гэтыя хвіліны здаваліся больш падобнымі на гады. «Ці можаце вы прайсціся на ровары да нашага дома?»
  - Так, - сказаў Чарльз. Я павярнуўся да Саймана і ўзяў яго за руку. Як толькі мы пайшлі, Чарльз праехаў міма мяне на ровары Саймана.
  «Гэй! Вы не можаце ездзіць на ровары! Я сказаў, ідзі назад!» - закрычаў я, цягнучы Саймана за сабой, бегучы да Чарльза. Калі я дагнаў яго, я ўдарыў яго так моцна, як мог. Ён упаў з матацыкла і пачаў плакаць. Уся мітусня вывела абодвух бацькоў на вуліцу, дзе яны знайшлі двух рыдаючых хлопчыкаў і адну ўладарную дзяўчынку, якая стаяла, упёршыся рукамі ў сцёгны. Больш за тры дзесяцігоддзі праз мы з Чарльзам усё яшчэ былі сябрамі.
  Чарльза не было, калі я прыйшоў на 8-ы ўчастак, але я ўсё яшчэ змог дабрацца да кнігі забойстваў. Некалькі гадоў таму з-за значнага змяншэння насельніцтва Дэтройт вырашыў аб'яднаць участкі. Шмат хлопцаў, з якімі я працаваў у 8-м, былі аб'яднаны ў тое, што коратка называюць Паўночна-Заходнім участкам. Цяпер, пасля ўсіх кансалідацый і рэканфігурацый, «новы» участак вярнуўся да таго добрага 8-га. Я прайшоў праз двайныя дзверы і заўважыў Дарэла Андэрсана за стойкай выкліку.
  «Сільвія Ўілкакс... А што зрабілі мы, сціплыя людзі, каб атрымаць задавальненне ад вашай кампаніі?»
  Дарэл Андэрсан ператварыў сваю натуральную асобу прадаўца змяінага алею ў аснову для паспяховай кар'еры ў праваахоўных органах. Ён быў каралём пакоя для допытаў; ён мог ісці пад прыкрыццём і ўплятацца практычна ў любую злачынную аперацыю.
  «Вы мяне ведаеце. Я прыходжу толькі тады, калі мне нешта трэба, - сказаў я, падміргнуўшы, перш чым стукнуць рукой у тоўстую далонь Дарэла і дазволіць яму пацягнуць мяне ў "абдымкі братка".
  «Як да цябе лёгкая вуліца?» — спытаў Дарэл, маючы на ўвазе мой статус прыватнага следчага.
  «З кожным днём усё лягчэй і лягчэй».
  Мы пасмяяліся і паразмаўлялі некалькі хвілін. Пасля гэтага я пагутарыў з некалькімі іншымі хлопцамі, пахваліў майго былога боса, а потым папрасіў сустрэцца з дэтэктывам Коўлам. З падазронай ухмылкай на твары ён выйшаў з задняй часткі ўчастка. Я працягнуў руку, калі ён наблізіўся.
  «Дэтэктыў Коўл. Я Сільвія Ўілкакс, і я...
  «Я ведаю, я ведаю. Кетэрынг ужо засунуў мне жучка ў вуха. Давайце пагаворым».
  Кельвін Коўл быў невысокі і каржакаваты з невыразнымі, але добра захаванымі кавалачкамі бараніны, аблямоўванымі верхняй губой. Яго вочы былі вострыя і цёмныя, і яны рэзка кантраставалі з яго светла-карычневай скурай.
  «Я ненавіджу, каб у маёй справе былі людзі», — сказаў Коўл, моцна сціскаючы маю руку.
  «Зразумела. Дзякуй за размову са мной».
  Ён быў каля пяці футаў шэсць, прывабны, і, зыходзячы з таго факту, што ён быў адзіным хлопцам з носам у файле, калі я прыехаў, верагодна, добры паліцэйскі. Я мог сказаць па яго фанабэрыстасці і нязмушанаму пачуццю гумару, што ён, верагодна, нарадзіўся і вырас у Дэтройце. Кароткая размова з маім старым начальнікам паведаміла мне, што Коўл быў вядомы як добры сем'янін і ўжо набліжаўся да высокіх паказчыкаў разгадкі, нават калі ён быў дэтэктывам усяго чатыры гады.
  «Як справы?» — спытаў ён, гартаючы кнігу забойстваў.
  Я спрабаваў зірнуць на інфармацыю, перагортваючы старонкі. Кнігі пра забойствы - выдатныя рэсурсы, таму што яны ўтрымліваюць выявы, нататкі і інфармацыю з інтэрв'ю, але з таго, што я бачыў, у гэтай не так шмат.
  «Гэта не так хутка, як хацелася б, але ёсць некаторыя падказкі».
  «Сапраўды? Ну вось і добра. Такім чынам, вы выбралі PI. Як справы?»
  Я думаў пра вялікія сумы грошай, якія я сабраў ад мужа і жонкі, якія жадалі ведаць, ці здраджваюць ім другія значныя людзі. У адным выпадку можна было атрымаць дастаткова грошай, каб утрымліваць мяне на працягу некалькіх месяцаў, і калі інфармацыя дапамагала ахвяры атрымаць добрае пагадненне аб разводзе, яны былі літасцівымі і плацілі мне нават больш. Калі я вырашыў стаць прыватным дзеячам, я не думаў пра фінансавыя выгады. У той час я не хацеў быць часткай міліцыі. Я быў азлоблены і абвінаваціў у смерці Дэрэка міліцыю. У рэшце рэшт высветлілася, што смерць Дэрэка не адбылася па віне дэпартамента, але я ўсё роўна вырашыў не вяртацца з водпуску. Пасля першых некалькіх спраў у якасці прыватнага дэтэктыва я зразумеў, што мой даход будзе расці рэзка.
  «Справы ідуць добра. Вядома, гэтая справа аб забойстве будзе цяжкая, але я думаю, што мы можам яе раскрыць. Нам проста чагосьці не хапае. Нам патрэбныя доказы, якіх няма».
  «Як вы думаеце, што гэта?»
  «Паняцця не маю, але прагляд доказаў можа дапамагчы».
  Доказаў было мала. Адзінымі прадметамі, сабранымі з месца здарэння, былі залаты бранзалет Лізы, яе заручальны пярсцёнак, тушка мёртвай вавёркі, якая знаходзілася пад яе целам, і бандана, якую яна засунула ў сваю сумачку. Бандана была тым прадметам, які прымусіў паліцыю падумаць, што ў яе раман. Брайтмур быў вядомы сваімі цікавымі пабочнымі групамі Blood and Crip. Лізу падазравалі ў тым, што яна бачыла аднаго з членаў банды, і лічылася, што бандана была нейкім падарункам або пакінута, таму што забойца быў перапынены. Іншая рэч, якая была цікавая ў забойстве Лізы, — гэта тое, што забойца не забраў у яе ні каштоўнасцяў, ні грошай, ні аўтамабіля. Замест гэтага яны застрэлілі яе і сышлі… Магчыма, у паніцы, але, магчыма, таму, што іх не цікавілі ні грошы, ні іншыя рэчы. Гэта было вельмі дзіўна і не падтрымлівала аповед пра ашуканцаў. Чалавек у Брайтмуре мог бы пракарміць сябе прынамсі год з той колькасцю грошай і ювелірных вырабаў, якія былі ў Лізы ў дзень яе забойства. Калі б ён уключыў грузавік у здзелку, яго б чакалі больш чым на год. Адбывалася нешта іншае.
  «Няма ДНК?»
  «Не. нічога. Сцэна была чыстая. Мы амаль упэўнены, што яе забілі там, а не кінулі, але гэта азначае, што днём і ўвечары яна была дзесьці яшчэ. Нейкім чынам яна апынулася ў тым завулку».
  «Завабілі туды?»
  «Магчыма. Яе стралялі з уваходу ў завулак, так што яе маглі завабіць туды, або пагнацца».
  Я перачытаў рапарты афіцэраў. Аказалася, што Ліза не заходзіла ў партыйную краму, значыць, яна, верагодна, сустракала кагосьці ў завулку, або яе завялі ў завулак і пакаралі смерцю. Забойца быў знаёмы з завулкам і здольнасцю забіраць жыццё, калі чалавек быў схаваны там, таму была вялікая верагоднасць, што чалавек быў з Брайтмура. Я запісаў у нататнік «мясцовыя».
  «Як вы яе туды завялі?» Я прамармытаў сабе пад нос. Што прывабіла Лізу ў гэты край? Хто гэта быў? Што гэта было?
  «У брудзе побач з целам быў след», — сказаў Коўл.
  «Пра які памер ног мы гаворым?»
  «Маленькі. Чувак павінен быць маленькім».
  «Сапраўды? Ёсць фотаздымкі друку?»
  «Вядома».
  След быў прыкладна памерам восем ці менш. Гэта было захапляльна. Калі б у іх быў адбітак абутку, напэўна, было б лёгка падабраць яго да чаравіка.
  «Якія яшчэ ёсць доказы?»
  «Было няшмат, але ёсць некалькі нязначных рэчаў, якія мы сабралі з месца здарэння. Па тым, як знайшлі Лізу, было відаць, што яна не адбівалася. Яна ведала і давярала таму, хто яе забіў. Гэта была поўная нечаканасць».
  Каму даверылася Ліза? Муж, вядома, але павінны былі быць і іншыя.
  «Уладальнік крамы выклікаў цела, праўда?»
  «Так. Ён знайшоў яе толькі ў дзесяць гадзін раніцы, але яна была там з папярэдняй ночы. Да таго часу смецце не выносіў».
  У кнізе забойстваў сказана, што Ліза памерла паміж поўначчу і 3:00 раніцы. Чым яна займалася да гэтага часу? Калі ў яе быў раман і ўсё пайшло не так, гэта тлумачыла б час смерці. Але, паколькі доказаў рамана не было, мне прыйшлося падумаць пра іншыя сітуацыі, якія маглі заняць яе час да таго, як яе забілі. Ці маглі яе недзе трымаць перад тым, як вывесці на завулак і пакараць смерцю?
  «Якія ў вас былі падказкі?»
  «Практычна нічога. У нас не было шмат патэнцыйных кліентаў, таму мы падумалі, што праблема можа быць у падмане. З мужам было цяжка мець справу, і мы павінны былі лічыць яго падазраваным, але ніхто сапраўды не думаў, што ён гэта зрабіў. Здавалася, што ён кахаў жанчыну ... ён быў даволі разбіты праз рэчы. Мы яго ненавідзелі, але ён не быў забойцам».
  «Чаму ты яго ненавідзеў?»
  «Ён быў грубы; думалі, што мы павінны яму нешта, што мы і зрабілі, і мы гэта ведалі, але ён ставіўся да нас як да простых слуг. Заўсёды кідаўся ў нашыя твары і вельмі засмуціўся, таму што мы не маглі сказаць яму, чаму ягоная жонка апынулася ў гета ці чаму яе забілі».
  «Ён ніколі не быў падазраваным?»
  «На хвілінку, але ён быў на працы ў той час, калі яна была забітая, так што няма ніякага спосабу, што ён зрабіў гэта. Думалі пра наёмнае забойства, але сур'ёзных матываў у хлопца не было. Грошай у Лізы не было, а яны, відаць, былі шчаслівыя, таму не было чаго ад яе пазбаўляцца. З часам мы палічылі, што ён нам проста не падабаўся асабіста, але ён не быў рэальным падазраваным».
  З Карсанам было адносна лёгка мець справу, але ён не быў цёплым і невыразным хлопцам. Лёгка было ўявіць, як ён сутыкнуўся з супрацоўнікамі ДПУ.
  «Я мяркую, што вы, хлопцы, даследавалі кут нявернасці».
  Коўл нахіліў галаву набок, нібы фармулюючы тое, што хацеў сказаць.
  «Начальнік хацеў, каб мы хутка закрылі справу. Калі мы не маглі, нам трэба было кінуць падазрэнне на ахвяру. Гэта было няправільна, і гэта было не тое, што мы хацелі зрабіць. Гэта частка прычын, чаму я адзіны тут, хто з вамі размаўляе».
  На некаторых участках павялічылася карупцыя. Няма прымальнага апраўдання, але праца спараджае ўнутраныя зрывы.
  «Што здарылася з вашым партнёрам?»
  «Ён адчуваў агіду да палітыкі — адзін з тых чувакоў, якія жадаюць рабіць усё, што трэба. Наколькі я чуў, ён быў вельмі падобны да вас: мэтанакіраваны і абапіраўся на мараль і этыку, якія не заўсёды адпавядаюць таму, як мы павінны дзейнічаць. Вы разумееце, што я маю на ўвазе?»
  Я, вядома, зрабіў, і гэта было прычынай, чаму я пакінуў міліцыю.
  «Ён працаваў у войску дзесяць гадоў, але пачынаў маладым, хутка прасунуўся і па большай частцы пазбягаў палітыкі. Увесь яго поспех быў па заслугах, але гэты выпадак ... У ім было больш ... Рэчы, якія былі па-за нашым кантролем ".
  «Ці быў нехта, якога вы лічылі падазраваным, але не змаглі правесці расследаванне, таму што вас прыспешылі?»
  «Не, нічога такога не было. Я проста... ну, сям'я была дзіўнай».
  «Карсан Старк? Як так?»
  «Не столькі муж, колькі бацькі і брат. Адзіным чалавекам у гэтай сям'і была нявестка. Яна сказала, што ў Лізы ёсць нейкі сакрэт. Яна сустракалася з нейкім чуваком, але нявестка думала, што гэта не раман».
  «Цікава. Гэта тая нявестка, што нядаўна развялася з Лізіным братам?»
  «Я не ведаў, што яны развяліся, але мяне гэта не здзіўляе. Гэты хлопец быў так моцна паранены».
  «Нявестка думала, што Ліза нешта хавае?»
  «Так, і яна была добразычлівай, у адрозненне ад астатніх. Хочаш, каб цябе пагналі, звярніся да нявесткі».
  «Дай мне адчуць сям'ю. Чым яны цяжкія?»
  «Сям'я Старкаў - гэта старыя грошы. Абернаты - гэта новыя грошы. Абедзве сям'і адчуваюць сябе знясіленымі, калі вы задаеце ім нязручныя пытанні, і паколькі яны вядомыя тым, што ахвяруюць грошы розным дабрачынным арганізацыям і арганізацыям у Дэтройце, у тым ліку DPD, мы павінны быць «асцярожнымі». Дэтэктыў Коўл выкарыстаў паветраныя цытаты і закаціў вочы.
  «Што значыць «асцярожна»?» — спытаў я.
  «Вось што дастало Арчы. Мы хацелі паглыбіцца ў гісторыю дзвюх сем'яў - падумалі, што было б добра пагаварыць з усімі, разумееце? Сваты, браты і сёстры, усе. Ну, мы працягвалі пакідаць паведамленні Старкам і бацькам Лізы, але яны не ператэлефаноўвалі. У рэшце рэшт мы завіталі ў іх офіс у Плімуце, і ў рэгістратара здарыўся прыступ. Яна сказала нам, што іх не было ў офісе ў той дзень, таму мы сышлі. На наступны дзень у Арча на стале ляжала цыдулка».
  «Спыніць і адмовіцца?»
  «Правільна. Без тлумачэнняў і прычын. Там проста гаварылася, што Старкі не маюць дачынення да справы. Вядома, мы спрачаліся, што не можам гэтага сказаць, пакуль не пагаворым з імі, але бос сказаў нам змякчыць тон і пакінуць іх у спакоі. Арч вельмі раззлаваўся — аднойчы пайшоў да іх дадому, калі яго не было. Ён не павінен быў так паступаць, але ў яго была правільная ідэя. Яго запісалі, але мы працягвалі спрабаваць працягваць справу. Мы абодва вырашылі ісці наперад, і мы абодва сталі нашмат менш папулярнымі тут, на ўчастку, але яно таго вартае. Мы думалі, што можам нешта прыдумаць».
  «Вы былі?»
  «Магчыма, але мы былі агароджаныя. Мы не былі гатовыя здавацца. Замест гэтага мы перайшлі на Abernathys. У чарговы раз мы спрабавалі прызначыць сустрэчы, але сустрэцца адмовіліся. Мама даслала нам ліст з надпісам «Без каментароў». Ніякіх каментароў да забойства іх дачкі? Здавалася дзіўным, але пасля некалькіх кантактаў з імі мы атрымалі падобнае паведамленне на цыдулцы».
  «Ці аспрэчвалі вы ідэю, што вы не можаце апытваць людзей, якія маюць дачыненне да справы?»
  «Так. Вось чаму Арчы цяпер арганічны фермер хіпі на захадзе. Мы кінулі выклік, а яны адбіваліся. У рэшце рэшт, пайшлі чуткі аб няслушнасці. Сродкі масавай інфармацыі білі нашы дзверы, а бос хацеў вынікаў. Калі мы не змаглі супрацоўнічаць ні з адной сям'ёй, і было ясна, што яны ненавідзяць адна адну, нас заахвоцілі даць чуткам разгарнуцца і пайсці. Нікога не хвалюе жанчына, якая падманвае. Мы былі раззлаваныя, але, паколькі нам сказалі пакінуць гэта ў спакоі, мы зноў павінны былі адмовіцца ад гэтага ".
  «Адкуль пайшла чутка?»
  «Як ні дзіўна, гэта пачалося падчас гутаркі з начальнікам. Ён выкінуў гэта як магчымы сцэнар. Сродкам масавай інфармацыі спадабаўся гэты ракурс, і яны пабеглі з ім».
  «Гэта была расліна».
  «Я не магу ні пацвердзіць, ні абвергнуць, але было дзіўна, што ён даваў ім грызці гэтую костку. Вы ведаеце, што СМІ любяць драмы. Пасля таго, як Шэф выкінуў гэта, гэта стала часткай кожнай навіны».
  Чаму начальнік пусціў чуткі? Чаму б Абернаці і Старкам не паразмаўляць з паліцыяй? Мне было цікава, ці зможа Карсан прымусіць сваіх бацькоў сустрэцца са мной. Магчыма, я мог бы праз прыязную нявестку дабрацца да Лізіных бацькоў. Яны, безумоўна, былі ў маім спісе людзей для інтэрв'ю.
  «Якія-небудзь тэорыі аб тым, чаму гэта павінна было быць прыкрыццём?»
  «Не вельмі. Сям'і Старк і Абернаці ахвяравалі шмат грошай і часу гораду Дэтройт. Звычайна гэта азначае, што ёсць штуршок, каб раскрыць справу, калі не можа быць скандалу. Калі б у Лізы Старк быў раман з нікчэмнікам, гэта было б ганьбай для сям'і. Магчыма, яны ведалі, што гэта адбываецца, палічылі, што яе падбіў наркадылер, і не хацелі, каб гэта запляміла іх рэпутацыю».
  «Гэта крыху псуе рэпутацыю... Распусная дачка кідае ўсё дзеля хлопца-гандляра наркотыкамі».
  «Але на дадзены момант гэта толькі чуткі — чыстая здагадка. Лепш, каб грамадскасць так падумала, чым каб гэта было даказана. Гэта таксама здымае ціск з DPD, што з'яўляецца цікавым ракурсам, але я ўпэўнены, што гэта ўвайшло ў спекуляцыі начальніка».
  «Я ўпэўнены. Гэй, а як наконт відэакамер назірання? Хлопцы, вы што-небудзь сабралі ў краме?»
  «Так, але на іх нічога не было. Яны былі нізкай якасці і былі сканцэнтраваны на ўваходных дзвярах і ззаду будынка. На жаль, на стужках нічога не відаць. У тую ноч быццам нічога не здарылася. Ракурсы былі інтэнсіўна сканцэнтраваны на краме, што мае сэнс, асабліва ў гэтай зоне».
  «А як наконт банды? Алі Мансу, уладальнік крамы, сказаў, што банды пераследвалі яго да таго, як было знойдзена цела Лізы, але з таго часу яны яго не турбавалі. Ці былі доказы ўдзелу ў групоўцы?»
  «Не. Было дзіўна, што напады спыніліся пасля гэтага, але я думаю, што гэта больш звязана з тым, што Мансу зрабіў пасля гэтага».
  «Што ён зрабіў?»
  «Ён выступаў за наваколле. Замест таго, каб сысці або пагаварыць аб гэтым месцы, ён сапраўды стаў на абарону грамадства. Я думаю, што ён заслужыў аўтарытэт на вуліцы, і таму яго пакінулі ў спакоі».
  «Хм. Цікавы ракурс».
  «Я ведаю, што яны члены банды, але ў пэўным сэнсе ў іх ёсць гонар Брайтмура. Убачыўшы, як хтосьці адстойвае свой капот, яны адчуваюць сябе добра».
  Я кіўнуў, але ў глыбіні душы я падумаў, што гэта павінна быць нешта большае.
  «Цікава. Дзякуй за ваш час і інсайдэрскі погляд. У адну з гэтых начэй вячэра за мой кошт».
  «Не давай абяцанняў, якія не можаш выканаць».
  «Па-сапраўднаму. Вячэра. Гэй, я магу атрымаць ад цябе нумар Арчы?»
  Коўл вагаўся.
  «Дайце мне магчымасць пагаварыць з ім. Я дам яму ваш нумар, і ён можа патэлефанаваць, калі захоча».
  «Дастаткова справядліва. Добра, падумай пра вячэру. Ты выберы месца, а я правяду ноч, выбіраючы твой мозг».
  «Здзелка». Мы паціснулі адзін аднаму рукі, і я накіраваўся да машыны.
  OceanofPDF.com
  
   4
  яправёў рэшту дня ў офісе, абдумваючы ідэі з Марцінам. Мой швагер Марцін Бэйнбрыдж быў больш чым на дзесяць гадоў маладзейшы за майго мужа. Падчас дзелавой паездкі ў Уэльс у маці Дэрэка, Шэрон, завязаўся раман, які разбурыў яе васемнаццацігадовы шлюб і нарадзіў новага члена сям'і. Марцін быў поўнай нечаканасцю для ўсіх, акрамя маці Дэрэка. Нягледзячы на тое, што Шэрон пераехала ў Уэльс і выйшла замуж за свайго новага кахання, а Дэрэк быў разбіты сэрцам з-за таго, што яго бацькі рассталіся, ён даражыў малодшаму брату. Калі Марціну споўнілася дзесяць, Дэрэк вазіў хлопчыка ў Мічыган на лета і доўгія школьныя перапынкі. Астатні час ён знаходзіўся ў школах-інтэрнатах у Англіі, пакуль яму не споўнілася трынаццаць, і яго адправілі ў Вермонт. Маці Дэрэка і яе новы муж амаль кінулі хлопчыка, каб жыць раскошным жыццём у падарожжах.
  Марцін быў спустошаны смерцю Дэрэка. Ён застаўся ў горадзе на некалькі тыдняў, гуляючы, спрабуючы знайсці дарогу. Я ўзяў водпуск з аддзела і праводзіў большую частку сваіх дзён дома, вывучаючы дэталі меркаванага самагубства Дэрэка. Марцін заходзіў кожны дзень, каб падзяліцца падзеямі жудаснай серыі забойстваў жывёл, якія ў выніку перараслі ў забойствы людзей. Зразумела, мае папярэджанні Марціну і парады спыніць расследаванне забойстваў былі праігнараваныя, і перш чым я гэта зразумеў, я пачаў супер-шукаць са сваім шваграм. Гэта быў пачатак нашага партнёрства. Праз некаторы час Марціну спатрэбілася жыллё. Насуперак парадам усіх маіх сяброў і сям'і, я дазволіў свайму швагру пераехаць і прапанаваў яму працу ў якасці майго памочніка. Натхнёны яго самаадданасцю і прагай праўды, я вырашыў пачаць свой прыватны дэтэктыўны бізнес. Мы з Марцінам разам перажылі некалькі вялікіх прыгод, і цяпер ён быў як сын, якога ў мяне ніколі не было.
  «Што-небудзь даведацца?» — спытаў Марцін. Ён сядзеў за сваім сталом, згорбіўшыся над кантэйнерам з раскладанкі з пенаполістыролу, напоўненым дымлівым пад-тай.
  «Так. DPD не хацела, каб супрацоўнікі гэтай справы апытвалі сем'і. Яны цалкам прастрэлілі ім нагу. Адзін хлопец звольніўся. Другі ўсё яшчэ працуе ў DPD, але ён быў гатовы».
  «Што з мужам? Ёсць новая інфармацыя?»
  «Насамрэч, так. Яны ніколі не апытвалі пакаёўку».
  «Што? Чаму не?»
  «Я не ўпэўнены, але частка мяне думае, што яны, магчыма, нават не ведалі пра яе. Забойства адбылося ў завулку далёка ад дома Лізы, і магчыма, што інтэрв'ю Карсана адбывалася ва ўчастку. Ён быў цяжкім, я мяркую, але гэта гучыць так, як гэта таму, што яны павінны былі расследаваць яго ў якасці падазраванага. Гэта нязручна, але неабходна. Ва ўсякім выпадку, пакаёўка сказала мне, што за дзень да забойства Лізы ў дом прыйшла жанчына».
  «Жанчына-загадка! Хатнія прыслужніцы звычайна ведаюць увесь бруд на гаспадыні дома, - сказаў Марцін.
  «Вы маеце рацыю. Напэўна, Амелія больш за ўсіх ведала пра тое, што адбываецца ў Лізіным жыцці. На жаль, яе англійская мова абмежаваная, і яе праца магла б быць парушана, калі б яна сказала не тое».
  «Здаецца, мы нічога пра яе не ведаем».
  «Ну, у нас ёсць яшчэ крыху. Ліза была мамай, якая заставалася дома, і жыла ў мястэчку Нортвіл. Да яе ў госці прыйшла чарнявая жанчына, а ў яе, здаецца, няма колаў. Гэта кажа мне, што ў Лізы былі кантакты за межамі Нортвіля. Адсутнасць аўтамабіля падыходзіць камусьці з Брайтмура».
  «Так, але ён таксама можа адпавядаць значнай частцы жыхароў Дэтройта. Не кажучы ўжо пра тое, што тое, што яна зараз не была за рулём, не азначае, што ў жанчыны дзесьці не было машыны. Як звузіць фокус?”
  «Мы молімся і спадзяемся, што нам пашанцуе. Акрамя гэтага, я думаю, мы можам сказаць, пакуль не даведаемся нешта, што супярэчыць гэтаму, што гэты чалавек быў з Брайтмура. Яна з'яўляецца за дзень да забойства Лізы, у яе няма машыны, і яна не заходзіць у дом. Яна застаецца па-за домам, таму мы не гаворым пра сябра, але Ліза ведала гэтую жанчыну. Яна сказала ахмістрыні, што дастане дзверы. Дык да яе прыйшоў знаёмы Лізы з Брайтмура, каб пагаварыць».
  Нягледзячы на тое, што Амелія не распавяла нічога занадта асабістага, гэтая таямнічая жанчына магла трымаць ключ да справы.
  «Якія адносіны?»
  «Не ўпэўнены, але падумайце. Ліза павінна была быць у Брайтмур перад тым, як яе забілі. Яна ведала даму. Я сумняваюся, што нехта з Брайтмура проста выпадкова трапіў у Нортвіл і сустрэў Лізу.
  «Правільна. Ліза правяла час у Брайтмуре».
  «Так. Акрамя таго, дом Старкаў знаходзіцца крыху далей ад гэтай галоўнай дарогі, і там шмат людзей, так што кім бы ні была жанчына, яна магла прыпаркавацца ў канцы дарогі і пайсці да дому. Я проста не бачу, каб яна дабралася да дому без паездкі, нават калі яна не была за рулём. Калі б яна прыпаркавалася далёка ад дома, сумняваюся, што хто-небудзь з суседзяў яе ўбачыў бы, - сказаў я, падыходзячы да дошкі, каб намаляваць эскіз маёмасці Карсана.
  «Так, гэта магчыма, але навошта паркавацца ў канцы дарогі? Я думаю, мы павінны ўлічваць, што яна магла не быць за рулём. Вядома, дзіўна, бо без машыны яна б не змагла туды дабрацца. Хтосьці, хто гуляе па гэтым раёне, будзе вылучацца, і гэта не зусім разнастайная частка горада, - сказаў Марцін.
  «Так, але маёмасць пабудавана для прыватнасці. У кожнага ёсць трохі зямлі, і ёсць даволі шмат зеляніны з-за дзяржаўнага парку. Было б лёгка праскочыць і выйсці з гэтага месца, каб ніхто вас не ўбачыў». Я намаляваў доўгую пад'язную дарогу і напісаў назву галоўнай вуліцы, якая прымыкае да маёмасці Карсана. Потым я схапіў зялёны маркер і накрэмзаў вакол дома, каб адлюстраваць траву і дрэвы.
  «Як вы думаеце, гэты чалавек быў знаёмы з мясцовасцю?»
  «Яна прыехала, пакуль Карсана не было, затрымалася нядоўга, так што гэта магчыма, але так ці інакш сказаць цяжка. Магчыма, Ліза мела зносіны з жанчынай».
  «Вы думаеце, яны былі сябрамі? Дылер і наркаман? Ці нешта іншае?»
  Я напісаў варыянты на дошцы, дадаўшы пытальнікі за кожным варыянтам.
  «На момант смерці ў яе арганізме не было наркотыкаў, але мы не павінны цалкам выключаць гэта. Ужыванне наркотыкаў у мінулым магчыма. Сябры? Ну, гэта магчыма, але малаверагодна. Асацыіраваны мае большы сэнс. Я патэлефанаваў і пакінуў паведамленне сяброўцы Лізы Мэдэлін, той, з якой яна збіралася сустрэцца на каву ў дзень, калі яе забілі, але яна не адказала на мой званок. Магчыма, яна зможа даць мне больш дакладнае ўяўленне аб грамадскім жыцці Лізы». Я прыляпіў маркер назад да краю дошкі і вярнуўся да свайго стала.
  «Як была кніга забойстваў? Што-небудзь там ашаламляльнае?»
  «Не, але D сказаў мне нешта цікавае. Ён сказаў, што сям'я Лізы не дае інфармацыі. Адзіным, хто быў гатовы дапамагчы, была нявестка. Ён сказаў мне, каб я пагаварыў з ёй, калі я хачу свінцу ".
  «Гэта дзіўна. Што з мужам? Яго цалкам выключылі?»
  «Ён ніколі не быў жыццяздольным свінцом, але яны расследавалі яго. Ён быў грубы, але ніхто яго асабліва не падазраваў. Іншая рэч, якая цікавая, гэта тое, што другі D па справе звольніўся з-за палітыкі вакол расследавання».
  «Ён удакладніў гэта? Што за палітыка?»
  «Бацькі Карсана не хацелі даваць інтэрв'ю. Сышчыкам было прапанавана пакінуць абодвух бацькоў у спакоі. Спачатку далікатна, але пасля другой спробы наладзіць інтэрв'ю ім сказалі спыніцца і адмовіцца. У рэшце рэшт, пайшлі чуткі пра тое, што ў Лізы раман, і бос хацеў, каб яны дазволілі гэтым чуткам расці і пашырацца. Адзін з дэтэктываў звольніўся. Я ўпэўнены, што ў гэтым было нешта большае, але кінуць паліць D павінна азначаць, што гэта было вельмі дрэнна. На ўчастку дзейнічае нейкі кодэкс маўчання пра такія рэчы. Той факт, што ён мне гэта сказаў, паказвае, што ён сапраўды імкнуўся дапамагчы. Я ўпэўнены, што з часам мы даведаемся больш пра тое, што можа быць утойванне».
  «Хм. Які наш наступны крок?»
  «Спадзяюся, D, які звольніўся, патэлефануе мне. Зараз ён знаходзіцца на другім канцы краіны, таму яго можа не цікавіць палітыка DPD».
  «Што б ты хацеў, каб я зрабіў?» — спытаў Марцін.
  «Нам патрэбна больш інфармацыі пра Карсана. Я не думаю, што ён забіў сваю жонку, але ён дзіўны. П'е марціні ў дзесяць раніцы, не жадае задумвацца аб тым, што яго жонка, магчыма, ведала чалавека, якога ён не ведаў... Поўнае адмаўленне. Там магло нешта быць. Ён мог быць знаёмы з забойцам і не ведаць пра гэта».
  «Добра. Што ж, я магу папрацаваць над яго лічбавай інфармацыяй — можа быць, пагляджу, ці ёсць у яго цёмны бок ці нешта такое».
  «Выдатна. Я пагляджу на Старкаў. Мне цікава пра яго сям'ю і адкуль у іх грошы. Акрамя таго, Карсан лекар. Людзі яго ведаюць. Забойства Лізы можа быць нейкай вендэтай».
  «Вы лічыце, што Карсан брудны?»
  «Не зусім, але ён з заможнай сям'і. Часам такія людзі наступаюць на пальцы ног».
  Марцін запіхнуў у рот яшчэ некалькі кавалачкаў пад-тай, перш чым схапіць куртку і накіравацца.
  
  Я адкрыў ноўтбук і пачаў шукаць біяграфічныя звесткі пра сям'ю Старкаў. Просты пошук у інтэрнэце Карсана Старка прывёў да сотні хітоў. Я прагледзеў спісы і націснуў на аб'яву аб яго заканчэнні сярэдняй школы. У той час Карсан насіў кудлаты фасон, які рабіў яго маладзейшым за старшакласніка. Лёгкая ўхмылка скрывіла правы бок яго рота, але вочы былі суровыя і сур'ёзныя. Старкі абышлі дзяржаўную школу і адправілі Карсана ў прыватную школу ў Блумфілд-Хілз, штат Мічыган. Ён дасягнуў поспехаў у матэматыцы, прыродазнаўстве і англійскай мове і гуляў у рэгбі. Пад першай фатаграфіяй было некалькі фотаздымкаў меншага памеру. У адным быў высокі даўганогі бландзін з такой жа стрыжкай, як у Карсана, з такімі ж вачыма, як у яе сына, і жорсткай рукой, абнятай яго за плечы. Яшчэ адна фатаграфія паказала Карсана і яго бацьку, мужчыну, які быў прынамсі на пяць цаляў ніжэйшы за свайго сына, з цёмна-каштанавымі валасамі і халоднымі блакітнымі вачыма. Сямейны партрэт, на якім былі ўсе трое Старкаў, нагадваў змрочныя фатаграфіі, зробленыя ў пачатку 1900-х гадоў: на іх тварах ні ўсмешак, ні эмоцый. Мяркуючы па ўсім, Карсан быў звычайным багатым доктарам, які нарадзіўся і вырас у вядомай сям'і з гарадка Нортвіл, якая пражывала ў гэтым раёне з канца 1700-х гадоў. Прынамсі, так выглядала на паверхні. Другое трапленне ў вышук дало асабістыя звесткі пра сям'ю. У той час як бацькоўская частка сям'і Карсана, здавалася, прытрымлівалася ўсталяванай схемы спадчыннасці багатай сям'і, яго маці была зусім не звычайнай.
  Зыходзячы з дня нараджэння Эйлін Старк, ёй было семдзесят сем гадоў. Жанчына, якая апярэдзіла свой час, гісторыя Эйлін Макдональдсан была сапраўднай казкай пра багацце. Яе бацькі эмігравалі з Ірландыі ў 1920-я гады і жылі ў рабочым раёне на заходнім баку Дэтройта. Эйлін атрымала стыпендыю ў прэстыжнай прыватнай школе, паступіла ў Мічыганскі ўніверсітэт і стала доктарам. Гэта азначала, што яна вучылася ў медыцынскай школе ў 1960-х гадах - сапраўды выдатны подзвіг.
  Акрамя таго, што Эйлін была хірургам, яна не нараджала Карсана, пакуль ёй не споўнілася сорак тры гады. Было некалькі фатаграфій і відэа з Эйлін Старк. Яна была не менш за шэсць футаў два, бландынка і блакітнавокая, стройная і каралеўская. Эйлін сама па сабе была знакамітасцю. Як жанчына-лекар і маці, яна была б улюбёнкай СМІ. Я націснуў на размытае відэа інтэрв'ю з мясцовым філіялам навін. Эйлін Старк была апранута ў сіні пінжак і белую кашулю. Адна доўгая, стройная нага была перакрыжаваная на другой, і плоскі цёмна-сіні туфель боўтаўся ў паветры. Яе тон быў мяккім і роўным, калі яна адказвала на пытанні інтэрв'юера.
  «Як гэта было быць адной з дзвюх жанчын у медыцынскай школе Мічыганскага ўніверсітэта ў той год, калі вы паступілі?» Гаспадар быў чарнавалосы мужчына з лёгкімі гусінымі лапкамі ў кутках вачэй. Ён нахіліўся пасля таго, як задаў пытанне, і яго бровы падняліся, чакаючы адказу.
  Эйлін Старк сядзела з жорсткай спіной і суровым тварам. Яна чакала, уздыхаючы, перш чым адказаць.
  «Гэта было знясільваюча. Пастаянная праца над тым, каб даказаць, што я такі ж добры, як і іншыя вучні, была абсалютна знясільваючай, але гэта было не толькі ў школе. Гэта перайшло і ў маю сям'ю, дзе ўсе мае браты і сёстры выходзілі замуж, працавалі на аўтазаводах або станавіліся мамамі, якія заставаліся дома. Я вучыўся ў школе, быў адзінокім і бяздзетным. На мяне глядзелі як на няўдалую жанчыну».
  «У той час як вы ўвесь час былі першапраходцам. Цікава. Такім чынам, як гэта цяпер, калі вы выйшлі замуж і нарадзілі сына? Практыка медыцыны ўсё яшчэ такая ж вартая, як і да таго, як вы сталі маці і жонкай?»
  Эйлін Старк адкінула галаву назад і моцна, але стрымана засмяялася. «Гэта ніколі не бывае асобна, але і ролі ніколі не спалучаюцца разам. Тры сутнасці — маці, лекар і жонка — суіснуюць. Я люблю кожную ролю і не думаю, што адна прымяншае іншыя. Жанчыны могуць і павінны дамагацца сваіх кар'ерных мэтаў. Муж і дзеці будуць, калі яны павінны, але ні адна жанчына не павінна рабіць гэта сваёй адзінай мэтай у жыцці.
  Я спыніў відэа, адчуваючы захапленне і інтрыгу. Я хацеў пазнаёміцца з гэтым першапраходцам.
  Затым я прачытаў артыкул у дзелавым часопісе, у якім была кароткая інфармацыя пра любоўныя адносіны Старкаў. Ажаніліся ў 1968 годзе, Браян і Эйлін ўпершыню сустрэліся ў 1960 годзе ў Мічыганскім універсітэце, але іх шляхі не перасякаліся зноў на працягу васьмі гадоў. У артыкуле апісвалася, як Браян і яго сябры ўпотай смяяліся з амбіцыйнага выбару кар'еры Эйлін, але калі ён зламаў руку і трапіў у аддзяленне хуткай дапамогі, яго аказала рэзідэнт па імені Эйлін Макдональдсан. У артыкуле цытуюцца словы Браяна Старка: «Я ведаў, што павінен ажаніцца на ёй. Такая дзяўчына рэдка сустракаецца». Да таго часу Браян быў віцэ-прэзідэнтам Stark Construction і адным з самых жаданых халасцякоў у Мічыгане. Іх шлюб праз тры месяцы пасля візіту ў аддзяленне хуткай дапамогі быў толькі ў горадзе.
  З-за ўзросту Эйлін і адданасці сваёй кар'еры дзеці не чакаліся, але праз шэсць гадоў шлюбу Карсан з'явіўся. У артыкуле падрабязна расказваліся пра ўзнагароды Карсана і абмяркоўваліся яго продкі-імігранты і ўздым імперыі Олівера Старка. Олівер Старк прыехаў у ЗША з Англіі ў канцы 1700-х гадоў. Першапачаткова сям'я жыла ў Нью-Ёрку, але прадзед Карсана пераехаў у Мічыган у сярэдзіне 1800-х і ўклаў грошы ў сталь і паравыя рухавікі. Да канца 1800-х гадоў імя Старк асацыявалася з поспехам і багаццем.
  Карсан Старк працягваў па слядах бацькоў, будучы выдатным спартсменам і навукоўцам у сярэдняй школе. Ён атрымаў стыпендыю ў Ельскім універсітэце, скончыў медыцынскую школу шэсць гадоў таму і працаваў хірургам у Медыцынскім цэнтры Дэтройта. Па ўсіх меркаваннях, Карсан здавалася ідэальнай сумленнай, прадказальнай гісторыяй поспеху. У хлопца былі грошы, прыгожая знешнасць і ўлада. Ліза была прыгожай жанчынай, але наўрад ці было падобна, што яны рухаюцца ў адным коле. Як яны знайшлі адзін аднаго? Такі чалавек, як Карсан, мог мець любую жанчыну. Чаму ён выбраў Лізу Абернаці?
  Я лічыў, што ён можа быць проста альтруістычным, сардэчным хлопцам, але з таго, што я бачыў да гэтага часу, гэта было не так. Справа была не ў тым, што Карсан быў халодным або напышлівым, але ад яго таксама не вялася цеплыня. Ён здаваўся ўтылітарным і стэрыльным — якасці, выдатныя для хірурга, але не абавязкова выдатныя для шлюбу. Я адкрыў дакумент Word і набраў Карсан + Ліза? Пасля гэтага я вярнуўся да вывучэння сям'і Старкаў.
  Да дваццатага стагоддзя стан сям'і Старкаў павялічыўся ў разы дзякуючы пераходу ў будаўнічы бізнес. Дзед Карсана ўвайшоў у пазалочаны век Дэтройта, час, калі жыллё і хмарачосы будаваліся хуткімі тэмпамі. У той час, калі архітэктура і стыль мелі значэнне, Старкі дапамаглі ажывіць класічныя, але даступныя па цане бунгала, віктарыянскія асабнякі і сядзібы ў стылі італьянскага адраджэння. Сусветна вядомыя архітэктары прыехалі ў Дэтройт і ў партнёрстве са Старкамі ляпілі бездакорныя цэрквы і разгалістыя маёнткі. З часам, калі густы і кішэнныя кашалькі жыхароў Дэтройта пачалі мяняцца, сям'я Старкаў пачала будаваць больш простыя дамы. Кампанія Stark Construction пабудавала мноства жылых дамоў для людзей з нізкім узроўнем даходу вакол метро Дэтройта, у тым ліку ў Брайтмуре. Да таго часу, як з'явіўся Карсан, стан быў надзейным і моцным. Я чуў пра Stark Construction, але да гэтага часу не звязваў гэта.
  Большая частка асвятлення забойства Лізы, якую я чытаў, была засяроджана на шоку ад таго, што свецкая ільвіца Нортвіля была знойдзена мёртвай у Дэтройце, але некалькі паведамленняў уключалі фрагменты пра Эйлін Старк і пра тое, як яна была піянерам для жанчын у галіне медыцыны. Яна была адной з нямногіх жанчын, якія паспяхова скончылі медыцынскую школу ў 1960-х гадах. Спалучэнне багацця Старкаў і наватарскіх дасягненняў маці Карсана зрабіла Старкаў уплывовай парай - рухальнікамі ў Metro Detroit. Я меў справу з электрастанцыяй у Карсане Старку. Хуткі пошук у Інтэрнэце паказаў мне, што Эйлін і Браян Старк па-ранейшаму кіруюць Stark Construction з офіса ў Плімуце. Цікаўнасць прымусіла мяне сесці ў машыну і накіравацца ў іх офіс.
  OceanofPDF.com
  
   5
  РУсх гадзіна пачынала абцяжарваць рух, але праз дваццаць пяць хвілін я даставіў мяне да офіса Старкаў. Офіс уяўляў сабой невялікі, дагледжаны віктарыянскі дом. Я прыпаркаваўся на суседняй пляцоўцы, уціснуўшы Taurus паміж бліскучым вінтажным чорным Monte Carlo і састарэлым Chevy Lumina, і сабраўся, перш чым ступіць на халоднае паветра. Шэраг званкоў абвясціў аб маім прыбыцці, і гуд павабіў мяне ва ўтульнае вестыбюль. Мініяцюрная жанчына з біркай з імем «Latoya» і скурай колеру карамельнай кукурузы сустрэла мяне з усмешкай.
  «Прывітанне. Сардэчна запрашаем у Stark Real Estate and Construction. Чым я магу вам дапамагчы?»
  Я адказаў ёй шырокай усмешкай і працягнутай рукой. Яе малюсенькія пальчыкі, млявыя і слабыя, упалі мне на далонь.
  «Мне трэба пагаварыць з містэрам і місіс Старк».
  «Добра. Вы арандатар ці домаўладальнік?»
  «Я домаўладальнік».
  Я не хлусіў. Я быў домаўладальнікам. Я проста не купіў маёмасць у Старкаў.
  «Выдатна. Дайце мне адрас, і я вас неадкладна давязу».
  Я даў рэгістратару свой адрас, спадзеючыся, што місіс Старк не ведае на памяць усе адрасы сваёй нерухомасці. Я сядзеў у элегантным бронзавым крэсле з ільвінай галавой на канцы кожнай рукі, чакаючы, калі мяне выкінуць з кабінета. Адміністратарка прайшлася па кароткім калідоры, пратрымалася каля пяці хвілін і вярнулася да стала.
  «Спадар Старк заняты, але місіс Старк пагадзілася прыняць вас.
  Эйлін Старк стаяла, калі я ўвайшоў у пакой. Яна моцна сціснула маю руку, узвышаючыся нада мной, нібы атожылак. У яе тонкіх светлых валасах тут і там былі некалькі сівізны, але яна выглядала не старэйшыя за пяцьдзесят пяць. Яе цела было падцягнутым і падцягнутым, і яна хадзіла так, як сядзела ў старым інтэрв'ю, якое я глядзеў на відэа: высокая, гордая і моцная. Яе валасы былі падстрыжаныя даволі блізка да чэрапа, і заставалася столькі, каб прыемныя кудзеркі цягнуліся па баках яе галавы. У яе быў крыху мужчынскі выгляд, які быў распаўсюджаны сярод жанчын, якія працавалі ў сферах, дзе дамінавалі мужчыны.
  «Спадарыня Ўілкакс. Я цябе чакаў».
  Нічога не згадваецца пра падман, які я выкарыстаў з рэгістратаркай.
  «Дзякуй за сустрэчу са мной».
  «Прыемна сустрэць яшчэ аднаго піянера. Я чуў пра вас выдатныя рэчы ад Карсана.
  «Для мяне таксама вялікі гонар сустрэцца з вамі, доктар Старк».
  «Вы даследавалі мяне».
  «Просты набор дадзеных... але не менш уражлівы, доктар Старк».
  На яе тонкіх вуснах расплылася сціснутая ўсмешка.
  «Вы тут з нагоды Лізы. Чым я магу дапамагчы?»
  «Як вы ведаеце, Карсан папрасіла мяне разабрацца ў яе забойстве. Аказваецца, што ў Лізы не было шмат сяброў, таму я размаўляю з членамі сям'і, каб зразумець, кім яна была».
  «Хм, я разумею. Тып, скажам так, псыхалягічнага ўскрыцьця?»
  «Нешта ў гэтым духу. DPD было так ласкава падзяліцца са мной невялікай інфармацыяй, і я не змог знайсці ніякай інфармацыі аб інтэрв'ю з вамі ці вашым мужам».
  «Гэта правільна. Я не мог цярпець размовы з дробнымі паліцыянтамі. Каментарыі, якія яны рабілі ў навінах, і тое, як яны вялі расследаванне, былі жахлівымі. Калі яны настойвалі на сустрэчы з намі, мы прынцыпова адмовіліся».
  «Вы лічылі, што міліцыя дрэнна расследавала справу?»
  «Спадарыня Уілкакс, я значна больш веру ў рашучую маладую жанчыну, якая шукае праўду, чым у кучу маладых, непадрыхтаваных і неадукаваных мужчын».
  Я думаў пра ўзровень інтэлекту і дыпломы каледжа, якія маюць хлопцы з войска. Меркаваць, што афіцэры непадрыхтаваныя і неадукаваныя, было даволі нахабна.
  «Афіцэры вас пакрыўдзілі?»
  «Не... Проста задавалі элементарныя пытанні. Я падазраю, што вашы пытанні будуць значна больш прасунутымі. Вы ўжо заінтрыгавалі мяне псіхалагічным выкрыццём».
  Паліцыя мае іншы аб'ём і паслядоўнасць, чым прыватныя дэтэктывы. Я б не задаваў місіс Старк асноўных пытанняў, таму што дэтэктывы з DPD гэта ўжо зрабілі. Я быў ім удзячны, таму што іх «элементарная» лінія допыту ішла мне на карысць. Ключ да падтрымання размовы з Эйлін Старк - заставацца для яе цікавай.
  «Як вы думаеце пра Лізу?»
  «Я не ведаю, што я меў пра яе сваё меркаванне. Я любіў яе, таму што яе любіў мой сын. Ён быў шчаслівы, і гэта ўсё, што для мяне важна».
  «Добра. Ці былі ў вас з Лізай спатканні з нявесткай/свякрухай?»
  Эйлін Старк засмяялася і адкінула галаву назад.
  «О, місіс Уілкакс, вы нічога не ведаеце пра нашу сям'ю, праўда?»
  «Не, мэм, я не ведаю. Не маглі б вы сказаць мне тое, што мне трэба ведаць?»
  «Так, я думаю, што мы павінны пачаць з гэтага. Дат няма. Нават у нас з Браянам няма спатканняў. У нас ёсць сустрэчы і справы, і мы робім усё магчымае, каб убачыць Карсана і яго сям'ю на святах. Наша каханне не заснавана на часе, праведзеным разам. Клішэ праўдзівае: адсутнасць прымушае сэрца расці».
  «Добра. Мае сэнс. Калі вы апошні раз бачылі Лізу перад смерцю?»
  «Прайшло як мінімум месяц, а можа, і больш. Браян і я хочам заставацца здаровымі, таму працягваем займацца. Калі мы не ў офісе, мы праводзім прагулкі з сябрамі або наведваем дабрачыннае мерапрыемства. Карсан і Ліза таксама былі вельмі занятыя, таму мы ў асноўным пакідалі святы для сямейных сустрэч».
  «Як вы думаеце, што здарылася з Лізай?»
  Эйлін Старк уздыхнула.
  «Ніякіх тэорый?»
  - Я не прыватны дэтэктыў, місіс Уілкакс. Я не люблю спекуляваць».
  «Я разумею, але дзеля Карсана, ці не хочаце вы паспрачацца?»
  «Раман сапсаваўся».
  «Такім чынам, вы лічыце, што канкрэтныя плёткі вакол справы дакладныя?»
  «Часам звычайныя плёткі з'яўляюцца агульнымі, таму што яны праўда.»
  «Я згодны, але часам, калі нешта здараецца з чалавекам, з якім мы блізкія, у нас ёсць свае тэорыі».
  «Так дакладна. Калі б я быў бліжэй да Лізы, у мяне, напэўна, было б некалькі здагадак пра тое, што з ёй здарылася».
  Не саромеўся таго, што ёй было пляваць на Лізу.
  «Гэта там твой Монтэ», — спытаў я, спрабуючы палепшыць настрой.
  «Гэта так».
  «Выдатна выглядае».
  «Мы захапляемся аўтамабілямі. Я езджу на ім толькі ў асаблівых выпадках».
  «Прыемна. Якая асаблівая нагода?»
  «Сёння вечарам у Нові ў нас мерапрыемства па зборы сродкаў. Не хвалюйся, я не буду гэта насіць. Маю сукенку даставяць перад тым, як я паеду... і перш чым вы спытаеце, збор сродкаў прызначаны для маці-адзіночак у Дэтройце».
  «Гучыць як годная справа».
  «Спадарыня Уілкакс - Я разумны, але мне таксама пашанцавала. Я не верыла таму, што мне казалі пра жаночасць; гэта змяніла ўсё. Такім чынам, я вяртаюся да тых, хто стаў ахвярай ідэі, што жанчыне патрэбны мужчына або дзеці, каб быць вартай. Гэта па-ранейшаму распаўсюджаная тэорыя ў нашым грамадстве, таму я нікому не стаўлю гэта супраць. Паколькі вы тут, я павінен меркаваць, што вы адчуваеце тое ж самае».
  Гэта была праўда. Мне было шкада жанчын, якія лічылі сябе нявартымі проста таму, што не былі замужам або не мелі дзяцей. Жыццё было больш складаным, чым гэта.
  «З улікам гэтага, місіс Старк, я ўсё яшчэ бачу каштоўнасць быць замужам і быць маці, і таму я тут. Двое дзяцей і муж, да якога ніколі не вернуцца жонка і маці. Жанчына проста апынулася вашай нявесткай. Ці можаце вы сказаць мне яшчэ што-небудзь, каб даведацца, хто пазбавіў яе жыцця?»
  Эйлін Старк пачакала хвіліну; яе лоб нахмурыўся, пакуль яна разважала над пытаннем.
  «Хацелася б, каб у мяне было нешта большае, штосьці, што магло б дапамагчы, але гэтага няма. Прабачце, што змарнаваў ваш час, місіс Уілкакс.
  Дастаткова справядліва. Здавалася, што я атрымаў усю інфармацыю, якую збіраўся атрымаць ад Эйлін Старк.
  «Дзякуй за ваш час, місіс Старк. Калі ў спадара Старка будзе перапынак у раскладзе, я таксама хацеў бы пагаварыць з ім».
  Яна кіўнула галавой такім чынам, каб я сказаў, што вельмі малаверагодна, што містэр Старк калі-небудзь зможа пагаварыць са мной. Мы зноў паціснулі адзін аднаму рукі, і я выйшаў.
  
  У мяне было ўяўленне аб тым, што магло прымусіць сям'ю Карсана раўняцца, але я не ўяўляў, чаго чакаць ад Абернаці. Страта дзіцяці, несумненна, была балючай, але ў той час, калі я працаваў паліцэйскім, сем'і ахвяр часта былі празмерна руплівыя і поўныя рашучасці даваць афіцэрам кожную інфармацыю, нават калі яна здавалася зусім неістотнай. Той факт, што яны адмовіліся ад супрацоўніцтва, быў дзіўным. Прыйшоў час пазнаёміцца з людзьмі ахвяры. Папярэдняя інфармацыя, якую я сабраў, сказала мне, што Ліза была з іншага свету, чым Карсан.
  Занатаваўшы некалькі нататак, я другі раз патэлефанаваў Пітэру Абернаці, каб дамовіцца аб сустрэчы. Ён быў менш чым энтузіязмам, але пагадзіўся сустрэцца ў 16:00 наступнага дня. Пасля размовы з Пітэрам Абернаці мне ўдалося знайсці Мэдэлін Прайс, і мы прызначылі сустрэчу на наступную раніцу. Да таго часу, як я скончыў з кібервышукам і сустрэчамі, была 17:30, я вырашыў зачыніць свой ноўтбук, адпачыць да канца вечара і пачаць раніцу нанова.
  
  я прачнуўся рана , зварыў каву і прыбег да 6:00 раніцы. Зіма змагалася з вясной, змагаючыся за тое, каб утрымаць холад у паветры. Ветрык быў свежым, прахалодным і асвяжальным, але мяккія прамяні ранняга сонца паднялі тэмпературу да ідэальнага надвор'я. Пасля прабежкі я прыняў душ, надзеў шэры штановы касцюм і боты і сабраў валасы ў пучок. Мэдлін Прайс пагадзілася сустрэцца са мной у дзесяць гадзін раніцы, а Пітэр Абернаці быў прызначаны на 16:00. Я прагледзеў папярэднюю інфармацыю пра Мэдлін, еў міску аўсяных шматкоў з кавалачкамі свежага яблыка і карыцай.
  Мэдэлін Прайс была апошняй, хто пачуў ад Лізы, што зрабіла яе відавочнай асобай, але той факт, што яна ўсё яшчэ падтрымлівала Карсана, рабіў яе малаверагоднай падазраванай. Мэдэлін і Ліза павінны былі сустрэцца на каву ў дзень забойства, і хаця Ліза так і не паспела, яны абмяняліся тэкставымі паведамленнямі. Цалкам магчыма, што гэта магло быць арганізавана, калі Мэдэлін была забойцам, але гэта быў скачок у логіцы на дадзены момант.
  Тэлефонная размова з Мэдэлін Прайс была дзіўнай. Яна гаварыла павольным, ціхім тонам, пазбаўленым эмоцый, якія я чакаў пачуць ад аднаго з добрых сяброў Лізы. Яе адрас паставіў яе на ўскраіну Эн-Арбор, недалёка ад мяжы Дэкстэр. Я паехаў па Ann Arbor Trail на зацішную грунтавую дарогу, якую б прапусціў, калі б не бледна-блакітная паштовая скрыня з надпісам «Цана». Голыя галіны абадраных зімой дрэў ахутвалі вузкую, калдобістую дарогу. Мудрагелісты хутарскі дом з чырвонай цэглы быў схаваны за гушчаром дрэў у канцы грунтавай дарогі. Я спыніўся каля шэрагу машын, якія стаялі побач з домам каля 10:00 раніцы
  Халодны вецер ударыў мяне ў твар, калі я выйшаў з машыны. Я схапіў свой партфель і імкліва рушыў на шырокі вясковы ганак, міма падвесных лаўак-арэляў і да ўваходных дзвярэй. Шыльда з надпісам: «Заходзьце! Мы адкрытыя!» вісеў над акном. Калі я ўвайшоў, пачуўся невялікі званок.
  Мэдэлін Прайс валодала студыяй ёгі, якую яна выпусціла з ніжняга паверха свайго дома. Мяккае асвятленне атачала пустую стойку рэгістрацыі, а ў калідор даносіліся ціхія, спакойныя шумы заняткаў ёгай. Я спусціўся па цьмянай вузкай лесвіцы ў фае, заняў месца ў шырокім калідоры, які служыў вестыбюлем, і назіраў за заканчэннем заняткаў праз рыпучыя шкляныя дзверы. Мэдэлін і яе вучні скруціліся ў сабаку, якая глядзіць уніз, перш чым сесці для астуджэння. Калі занятак скончыўся, з пакоя пачулася калектыўнае мармытанне «Намастэ». Я ўглядаўся ў прыемны твар Мэдэлін, калі яна гаварыла мяккім тонам, які мякка адбіваўся ад шкляных дзвярэй. Пасля некалькіх расслабляльных удыхаў Мэдэлін распусціла клас, і натоўп жанчын рознага паходжання і ўзросту сабраўся вакол свайго настаўніка. Яна ўсміхнулася і коратка паразмаўляла са студэнтамі, бліснуўшы цёплай, але добра натрэніраванай усмешкай. У Эн-Арбор поўна мужчын-ёгаў — мне было цікава, ці праводзіць Мэдэлін Прайс заняткі і для мужчын. Праз некалькі хвілін у пакоі было чыста, і Мэдэлін стаяла перада мной з нацягнутай усмешкай на твары.
  «Прывітанне. Мяркую, місіс Уілкакс?
  Мэдэлін, якая была ледзьве пяці футаў ростам, працягнула маленькую, неверагодна мяккую і дагледжаную руку. Гэта была маленькая жанчына з бездакорнай сабалінай скурай, па якой не было прыкмет яе ўзросту. Яе вочы былі вялікія, крыху міндалепадобныя і такія глыбокія карыя, што з некаторых ракурсаў яны выглядалі паўночна чорнымі. Яе вострыя, моцныя пазногці ўчапіліся ў маю далонь пры вызваленні ад поціску рукі. Яна тонка ўсміхалася і пазбягала любых спроб зірнуць у вочы, а яе маленькая фігура выдавала адценне ўразлівасці, а таксама дзіўны выгляд асцярожнасці і камфорту.
  «Дзякуй за сустрэчу са мной, спадарыня Прайс».
  «Вядома. Мы можам пагаварыць у маім кабінеце, - сказала Мэдэлін.
  Я пайшоў за ёй праз пастэльна-ружовую студыю ў памяркоўнае, акуратнае і чыстае памяшканне, якое, верагодна, некалі служыла прыбіральняй. У левым куце пакоя стаяў вялікі пісьмовы стол, вольны ад канцылярскіх цацанак. У Мэдэлін Прайс не было ніякіх асабістых рэчаў у яе кабінеце: ён быў чыстым і прафесійным, а два крэслы, накрытыя чырвонай тканінай, стаялі побач са сталом. Не паварочваючы галавы, Мэдэлін злавіла мой цікаўны позірк і зморшчыла бровы.
  Я бачыў, як яе вочы круцяцца вакол. Інтэнсіўны перыферыйны зрок... Перажытак злачынных паводзін, які ляжыць проста пад спакоем, ці я рабіў гэтую працу занадта доўга?
  «Мой офіс іншы, я ведаю. Я хачу, каб мае студэнты адчувалі, што мы ўсе на адным узроўні, таму мы сядзім побач, калі яны прыходзяць са мной паразмаўляць».
  «Цікава. Мне падабаецца такі падыход», — сказаў я.
  «Дзякуй. Я спадзяюся, што гэта стварае пачуццё гасціннасці ".
  Яна ўсміхнулася і села, склаўшы рукі на каленях у сінім трыко.
  «Яшчэ раз дзякуй за сустрэчу са мной. Мне цікава, што вы мне раскажаце пра Лізу».
  «Так. Я ведаю, - адказала Мэдэлін тонам і спакоем Буды. Я паспрабаваў усталяваць глядзельны кантакт, але яна працягвала пазбягаць майго позірку.
  «Як вы думаеце, што здарылася з Лізай?»
  «Цяжка сказаць. Яна была маёй вучаніцай і паплечніцай, але я не думаю, што ў мяне ёсць інфармацыя аб забойстве Лізы. Я магу расказаць вам крыху пра нашу сувязь».
  «Добра. Усё, што вы мне скажаце, будзе карысным».
  «Мы сустрэліся шмат гадоў таму, калі абодва жылі іншым тыпам жыцця».
  «Яна таксама была вашым лепшым сябрам?»
  Мэдэлін выглядала здзіўленай пытаннем.
  «Мы былі знаёмыя, і яна была маёй вучаніцай. Я ўпершыню сустрэў яе ў сярэдняй школе, калі мы, як я ўжо казаў, жылі іншым тыпам жыцця ".
  Студэнт і знаёмы? Гэта было крыху інакш, чым быць лепшымі сябрамі.
  «Якім іншым тыпам жыцця вы двое жылі?»
  «Выпівалі, гулялі... мы былі безразважнымі, раскаванымі. Нашы хлопцы былі сябрамі. Быў час, калі мы сварыліся з-за няўдачніка, але вы ведаеце, якое падлеткавае «каханне». Мы толькі некалькі разоў кантактавалі адзін з адным. Пасля гэтага мы разарваліся, а праз гады сутыкнуліся. Мы абмяняліся інфармацыяй і… ну, вы ведаеце, як гэта бывае. Старыя знаёмыя абяцаюць аднавіць адносіны і падтрымліваць сувязь. Часцей за ўсё гэтага не адбываецца, але на гэты раз адбылося. Мы перапісваліся па электроннай пошце, некалькі разоў сустракаліся за вячэрай і сябравалі. Калі я адкрываў студыю, то запрашаў яе на бясплатныя заняткі, як і ўсіх сваіх сяброў. Ліза была адной з нямногіх, хто прыняў маю прапанову, - сказала Мэдэлін
  «Карсан сказаў мне, што вы часта прыходзіце на абед і час ад часу назіраеце за дзецьмі. Вы з Лізай, напэўна, былі блізкія».
  «Я мяркую, што мы былі сябрамі. Я ўсё яшчэ раблю гэтыя рэчы з Карсанам і дзецьмі, нават калі Лізы ўжо няма». Адсутная рука прыгладзіла валасы, якія былі ідэальна сабраныя ў пучок.
  «Здаецца, вы з Лізай былі вельмі добрымі або лепшымі сябрамі. Яна табе давярала».
  «Так, і я ёй давяраў».
  «Я спрабую адчуць Лізу як асобу. Усё, што вы ведаеце, можа быць карысным».
  Мэдэлін кіўнула галавой, але прамаўчала. Яна не збіралася даваць нічога, чаго я ў яе не выцягнуў.
  Я сказаў: «Карсан кажа, што пра раман не можа быць і гаворкі».
  «Ён мае рацыю. Не было рамана. Ліза любіла сваю сям'ю больш за ўсіх, каго я ведаю».
  Рэзкі голас, заклапочаны твар. Яна павярнулася ў крэсле да мяне тварам.
  "Вы гучыце ўпэўнены", сказаў я.
  «Безумоўна».
  «Сапраўды? Без сумневу, магло быць нешта, што яна табе не сказала?»
  «Не — не пра гэта. У яе не было рамана».
  У яе голасе было занадта шмат упэўненасці, і яе рукі ўхапіліся за борцікі крэсла. Адкуль яна магла быць настолькі ўпэўненая, што ў Лізы не было рамана? Яе маленькія пальцы ціснулі дастаткова, каб страціць колер. Я вырашыў змяніць тэму.
  «Ці можаце вы распавесці мне, што адбылося ў той дзень, калі вы з Лізай павінны былі сустрэцца за кавай?»
  «Вядома. Ліза патэлефанавала мне напярэдадні вечарам і спытала, ці можна сустрэцца выпіць кавы. Сказала, што ёй ёсць пра што пагаварыць са мной. Не, яна мне не падказвала, і было позна, таму я проста пагадзіўся сустрэцца. На наступны дзень мы вырашылі тры, кафэ Sunrise у Фармінгтане».
  «Які быў яе тон? Яна гучала нервова ці ўсхвалявана?»
  Мадэлін на імгненне задумалася. «Я б сказаў, што яна гучала асцярожна».
  «Хто-небудзь уяўляеце, чаму яна павінна быць асцярожнай?»
  «Не. Ліза была прыватнай асобай. Я таксама».
  «Што здарылася ў той дзень, калі вы двое павінны былі сустрэцца?»
  «Я прыйшла ў кавярню каля двух сарака. Паслаў Лізе смс, у якім паведамляў, што я прыехаў і збіраюся заняць столік».
  «Ці адказала яна на гэты тэкст?»
  «Не наўпрост. Я прасядзеў там да трох трыццаці, перш чым замовіць каву і круасан. Я еў павольна і атрымліваў асалоду ад надвор'я на ўнутраным дворыку. У дзесяць на пятую я атрымаў тэкставае паведамленне ад Лізы: «Спазняюся, але ўсё роўна прыйду…» Я працягваў чакаць да пяці трыццаці. У той час я быў крыху раздражнёны і вырашыў сысці. Пасля таго, як я заскочыў у машыну, я падумаў: "А што, калі што-небудзь здарылася?" Я адправіў Карсану смс з пытаннем, ці чуў ён ад Лізы. Некалькі гадзін не было вестак ад яго. Ён хірург, таму я чакаў гэтага, але за гэты час я двойчы тэлефанаваў Лізе, адправіў некалькі смс. Калі Карсан адказаў мне, што не можа з ёй звязацца, я патэлефанаваў яму і растлумачыў, як яна мяне падставіла. Мы абодва былі ў разгубленасці».
  «Ці змаглі вы пакінуць галасавое паведамленне, калі патэлефанавалі Лізе?»
  «Так, але я гэтага не зрабіў. Я быў разгублены і злы. Не быў упэўнены, што сказаць, але я не хацеў быць грубым у паведамленні, таму я проста патэлефанаваў і паклаў трубку, калі яна не адказала».
  «Вы зноў размаўлялі з Карсанам той ноччу?»
  «Так. Ён патэлефанаваў каля другой гадзіны раніцы».
  Дзве гадзіны ночы быў у зоне забойства. Ці маглі яны супрацоўнічаць і забіць Лізу?
  «Што Карсан павінен быў сказаць у дзве гадзіны ночы?»
  «Гэта гучыць дзіўна, што ён патэлефанаваў мне ў гэты час, так? Але каго яшчэ ён мог паклікаць? Сям'я Лізы разышлася. Яны не былі б ніякай суцяшэннем. Я сказаў яму, што яму трэба падаць заяву ў міліцыю, як толькі ён выйшаў з працы, што ён і зрабіў. Ён патэлефанаваў мне з паліцэйскага ўчастка, каб сказаць, што афіцэры спрачаюцца наконт падачы заявы аб знікненні чалавека да абавязковага дваццацічатырохгадзіннага перыяду чакання. Я сказаў яму, што гэта няпраўда. Яму трэба было толькі фарсіраваць, і пратакол будзе складзены».
  Разумная дама. Няма закона аб тым, што павінна прайсці дваццаць чатыры гадзіны, перш чым можна будзе падаць заяву аб знікненні чалавека. Нейкім чынам гэта агаворка праскочыла ў гаворцы паліцэйскіх па ўсёй краіне, але ў значнай ступені гэта быў міф, які, здавалася б, быў створаны ў 1970-х гадах, калі людзі былі схільныя ездзіць аўтаспынам і з'язджаць, не паведамляючы блізкім, куды яны ідуць.
  «Калі вы даведаліся пра забойства Лізы?»
  «У той дзень. Яе цела было знойдзена раніцай, неўзабаве пасля таго, як паліцыя нарэшце дазволіла Карсану падаць справаздачу. Карсан патэлефанаваў мне каля трох гадзін дня. Ідэнтыфікаваць было лёгка, і паліцэйскія былі ў дзвярах Карсана неўзабаве пасля таго, як было выяўлена цела».
  «Што здарылася далей?»
  «Я прыбег, каб быць з Карсанам і дзецьмі. Гэта было хаатычна. Яго бацькі былі там; таксама былі Лізіны бацькі. Я іх усіх ведаю, таму было прыемна быць побач, каб працягнуць руку. Я дапамагаў з дзецьмі, рабіў запяканку з тунца і спрабаваў супакоіць яго бацькоў і сваякоў. У той жа дзень Пётр — брат Лізы — з сям'ёй прыйшлі ў дом. Астатняе туманна».
  Ліза была забітая паміж поўначчу і 3:00 раніцы. Дзе яна была з 16:20 да моманту сваёй смерці? Ліза ніколі не адмяняла сваё спатканне з Мэдэлін, што было цікава. Яна альбо планавала зрабіць гэта, але забойца адвёў яе ўбок, альбо ў яе былі планы, якія супадалі. У апошнім паведамленні, якое Ліза даслала, гаварылася, што яна спазняецца, але ўсё роўна прыходзіць, што пацвярджае тэорыю, што яна сутыкнулася са сваім забойцам у той дзень. Калі забойца быў палюбоўнікам, магчыма, яны паспрачаліся, памірыліся, зноў паспрачаліся, і ў другі раз сварка скончылася забойствам. Карсан сказаў мне, што Мэдэлін патэлефанавала яму ў 17:45 і спытала, ці чуў ён ад Лізы. Першапачаткова іх сустрэча была запланавана на 15:00. Здавалася, доўга чакаць, пакуль нехта з'явіцца.
  «Чаму вы так доўга чакалі ў кавярні?»
  «Ліза заўсёды спазнялася. Кожны раз, калі мы сустракаліся, я ведаў, што трэба прынесці што-небудзь, каб заняць мяне, пакуль я чакаў яе прыезду. У той раз я забраў свае кнігі са студыі. Я праглядаў плацяжы за мае інтэрнэт-падпіскі і выплаты маім памочнікам выкладчыкаў. Час праляцеў незаўважна».
  «Ці ёсць уяўленне, чаму Ліза хацела сустрэцца ў кафэ Sunrise?»
  «Мы часта там сустракаемся… Добрая кава і добразычлівыя твары, і гэта проста добры, мудрагелісты раён. Там мы пачалі сустракацца, калі яна жыла з бацькамі ў Лівоніі. У той час мы хадзілі па цэнтры Фармінгтана — вырашалі ўсе праблемы свету».
  «Такім чынам, гэтая канкрэтная кавярня займае асаблівае месца ў вашых сэрцах: гэта будзе справядліва сказаць?»
  Мадэлін на імгненне задумалася.
  «Можна так сказаць, але мы проста сустракаліся за кавай. Па сутнасці, гэта не асаблівае месца. Прыемна, што нас там ведаюць. Накшталт робіць сустрэчу за кавай яшчэ больш прывабнай».
  «Калі вы апошні раз атрымлівалі паведамленне ад Лізы?»
  «СМС у дваццаць пятую. Пасля гэтага нічога».
  У дасье аб забойстве не тлумачылася прамежак паміж часам, калі яны павінны былі сустрэцца, і запытам ад Мэдэлін. Незадоўга да 4:30 Ліза даслала Мэдэлін тэкставае паведамленне. Гэта быў апошні раз, калі хтосьці чуў пра Лізу. Карсан і Мэдэлін тэлефанавалі і адпраўлялі тэкставыя паведамленні на яе тэлефон на працягу ўсяго вечара. Калі Лізы не было дома да заканчэння змены Амеліі ў 18:00, Карсан упрасіў ахмістрыню застацца з дзецьмі, пакуль Ліза не вернецца дадому. У 6:00 наступнай раніцы, пасля таго, як змена Карсана скончылася, ён накіраваўся прама ў аддзел паліцыі, каб падаць заяву аб знікненні.
  «І як вы заняліся ёгай?» — спытаў я.
  «Памятаеце іншы тып жыцця, пра які я згадваў? Што ж, ёга дапамагла мне расслабіцца, калі я змяняў сваё жыццё».
  «Я разумею. Сама ўвайшла ў гэта пасля смерці мужа. Гэта было вельмі карысна».
  «Ёга выдатна падыходзіць для многіх рэчаў. Я пачаў каля пятнаццаці гадоў таму. Я стаміўся ад кардыё - захацелася чагосьці, ад чаго я мог бы атрымаць больш карысці». Мэдэлін зрабіла паўзу, а потым сказала: «Мне шкада вашага мужа. Карсан сказаў мне, што менавіта таму ён абраў цябе.
  Я быў здзіўлены каментарыем, але здолеў захаваць выгляд. Карсан Старк даследаваў мяне, я ведаў. Было дзіўна, што ён праводзіў даследаванне пра майго памерлага мужа, але яшчэ больш дзіўна, што ён распавёў Мэдлін пра мяне. Тое, што яна ўзгадвала пра гэта, таксама было дзіўным — нібы яна спрабавала адвесці мяне ад паху. Але які водар яна думала, што я адчуў? Я разважаў, пакуль яна балбатала.
  «Ён сказаў, што ў вас ёсць усе неабходныя паўнамоцтвы; Вы таксама ведаеце, што такое страціць мужа і жонку. Вы жанчына, таму вы паважаеце яго патрэбу ведаць, што здарылася, нават калі падказкі не існуюць. А ты хамелеон».
  «Хамелеон?» У свой час мяне называлі шмат чым, але ніколі хамелеонам.
  «Вы з Дэтройта. Ты чорны, але ты свой чалавек. Вы не ўпісваецеся ў стэрэатыпы тых, каго некаторыя называюць «нас».
  Мэдэлін прыняла маё рашэнне змяніць тэму і павярнула гэта супраць мяне. Яе вочы былі малюсенькімі, навязваючымі шчылінкамі цемры. Мне было з ёй не зусім камфортна, але яна мела што сказаць мне, і мне трэба было даведацца, што гэта было.
  «Што з табой, Мэдэлін? Вы таксама не стэрэатып. Раскажыце мне крыху пра сябе. Я хачу адчуць чалавека, якога Ліза Старк называла сваім лепшым сябрам».
  «Нарадзіўся ў Дэтройце, штат Мічыган; з'ехаў з горада, калі мне было васямнаццаць, і рэдка вяртаўся. Я пераехаў у Новы Арлеан на кароткі перыяд, але сумаваў па жыцці ў Мічыгане. Я наведваў U of M і маю ступень магістра ў галіне кансультавання. Я выкладаю ёгу і займаюся тэрапіяй па выхадных. Я не п'ю, не куру і не ем чырвонага мяса. Я прамаўляю свае малітвы да Буды, Ісуса, Алаху і ўсіх, хто там, наверсе, можа слухаць. У мяне няма тэлевізара…»
  «Гэта ўсё, а? Дзе вы жылі ў Дэтройце?»
  «Вестсайд».
  «Ах так? Які раён?»
  Была доўгая паўза, перш чым яна сказала: «Я не разумею, якое гэта мае значэнне».
  Супрацьстаянне. Раздражнёны пытаннем.
  «Проста цікава. Я вырас вакол Скулкрафта і Лівернуа».
  «Я вырас на заходнім баку горада».
  Надзвычай расплывісты. Было ясна, што Мэдэлін не хацела абмяркоўваць гэта.
  «Ну, што вы скажаце пра Лізу? Якой яна была?»
  «Добрыя, клапатлівыя і адданыя: усё тое, чым жанчыны хочуць быць, але рэдка бываюць. Яна знайшла спосаб стаць гэтымі рэчамі».
  «Цікава. І як ёй гэта ўдалося?”
  Мадэлін усміхнулася і пахітала галавой. «Дэтэктыў, калі б гэты адказ было лёгка знайсці, я быў бы мільянерам».
  Маё інтэрв'ю пачынала трапляць туды, куды я не хацеў. Мэдэлін Прайс была загадкай, адной з тых людзей, у якіх на кожнае пытанне была загадка ці філасофская здагадка.
  «Дзе вы пазнаёміліся з Лізай?»
  «Мы выпадкова сустрэліся ў горадзе, недалёка ад маёй сярэдняй школы».
  «Дзе ты вучыўся ў сярэдняй школе?»
  «Чаму?»
  «Проста цікава... Я таксама вырас у Дэтройце».
  Мэдэлін вагалася. Я ўбачыў зморшчыну ў яе сківіцы. Мінулае не было тым, з чым яна адчувала сябе камфортна.
  - Рэдфард, - сказала яна пасля некаторага вагання.
  Рэдфардская сярэдняя школа была зачынена, але яна знаходзілася ў некалькіх мілях ад месца, дзе было знойдзена цела Лізы. Мэдэлін ведала, што я заўважу гэта і пачну задумвацца, ці знаёмая яна з мясцовасцю. Нягледзячы на гэта, ваганні былі відавочныя.
  «Дзе ты жыў?»
  «Вакол Тэлеграфа».
  Яшчэ адзін няўцямны адказ, але не настолькі цьмяны, каб было дзіўна. Але паколькі цела Лізы Старк было знойдзена ў некалькіх кварталах ад Telegraph, гэта было дзіўна.
  — Я добра ведаю гэтую мясцовасць, — сказаў я. ««Бедны Брайтмур», як мы яго называлі. Былі сябры, якія жылі там, калі я быў дзіцем. Гэта таксама быў рытм, калі я працаваў паліцэйскім. На якой вуліцы вы жылі?»
  Мэдэлін кінула хуткі погляд на свае рукі, перш чым адказаць: «Дэльфін-стрыт».
  Я даўно не быў у Брайтмуры, але добра запомніў мясцовасць. Мяне змясцілі ў 8-ы ўчастак, толькі што скончыў паліцэйскую акадэмію, і я хутка даведаўся, што Брайтмур - выдатнае месца, каб знікнуць або памерці. Чакалася, што дзеці стануць ахвярамі наркотыкаў, цяжарнасці ці смерці, таму ніхто не сачыў за свавольнай моладдзю. Сэкс і наркотыкі свабодна цяклі па гэтых залітых крывёю вуліцах, і такія жанчыны, як Мэдэлін, рэдка выходзілі з гэтай часткі горада. Скончыць сярэднюю школу было практычна нечувана, а заканчэнне каледжа было цудам. Здавалася дзіўным месцам для росту такой, як Мэдэлін.
  «Калі вы пераехалі з Дэльфін-стрыт?»
  «Сярэдзіна дзевяностых».
  «Куды вы пераехалі пасля гэтага?»
  «Луізіяна».
  «Прыемна. Мне там падабаецца. Як доўга вы жылі ў Луізіяне?»
  «Некалькі гадоў. Потым я перайшоў ва Універсітэт і пераехаў у Эн-Арбор».
  «Эн-Арбор — цудоўнае месца для жыцця. Вы калі-небудзь вяртаецеся ў Новы Арлеан?»
  «Часам… Не так часта, як хацелася б, але некалькі разоў на год».
  "Я правёў некаторы час у Новым Арлеане пасля таго, як скончыў каледж - выдатнае месца для наведвання", - сказаў я.
  Мэдэлін кіўнула. Інтэрв'ю пачынала слабець. Я вырашыў задаць яшчэ некалькі пытанняў і падвесці вынік.
  «Ліза захаплялася ёгай, але на практыцы яна выглядала як мама-футбалістка. Хатняя гаспадыня, едка чырвонага мяса, адрас у мястэчку Нортвіл... здаецца, яе жыццё значна адрознівалася ад вашага. Якая была сувязь?»
  Мэдэлін на імгненне задумалася над пытаннем і ўсміхнулася. Гэта быў першы раз, калі яе вусны скрывіліся ў паблажлівасці.
  «Так атрымалася, што розныя людзі, якія вядуць розны лад жыцця, могуць сябраваць, місіс Уілкакс. Як доўга вы былі жанатыя?
  Гэта было дзіўнае пытанне, каб прымацаваць да канца яе заявы. Я вагаўся, перш чым адказаць.
  «Недастаткова доўга». Змаганне стрымаць боль у голасе не атрымалася.
  «Ах. За гэта мне вельмі шкада, місіс Ўілкакс. На гэты раз яна была шчырая і заклапочаная — дарадца ў сваім камінгаўце.
  «Я сустрэў Дэрэка, калі мне было пяць. Мы пажаніліся ў сярэдзіне дваццатых гадоў, і Дэрэк памёр праз некалькі месяцаў пасля свайго трыццаць чацвёртага дня нараджэння».
  «Тваё адзінае сапраўднае каханне...»
  «Правільна».
  У паветры павісла няёмкая паўза. Мае думкі адляцелі ад інтэрв'ю.
  «У мяне занятак праз дзесяць хвілін; Я павінна падрыхтавацца, - сказала яна, выцягваючы візітную картку са стала.
  "Дзякуй за ваш час", сказаў я.
  «Я ведаю, што я не быў вельмі карысным, але калі вам спатрэбіцца пагаварыць са мной зноў, не саромейцеся тэлефанаваць або пісаць па электроннай пошце».
  Мэдэлін паднялася і працягнула мне картку. Яна была такой маленькай, але ад яе зыходзіла нейкае пачуццё сілы. Я не мог зразумець, што гэта было.
  «Яшчэ раз дзякуй, Мэдэлін». Я паціснуў яе малюсенькую руку і ўсміхнуўся, улавіўшы нервовую ўхмылку на яе вуснах, перш чым павярнуўся, каб сысці.
  «Спадзяюся, вы даведаецеся, што здарылася з Лізай. Яна была добрым чалавекам, і Карсан заслугоўвае таго, каб ведаць, - сказала Мэдэлін, калі я накіраваўся да ўваходных дзвярэй. Я заўважыў, што яе цёплы, спакойны тон вярнуўся.
  OceanofPDF.com
  
   6
  МАдэлін Прайс было цяжка чытаць, але той факт, што яна жыла ў Брайтмуре, азначаў, што яна мела сувязі з раёнам, дзе была забітая Ліза. Хаця амаль два дзесяцігоддзі аддзялялі яе пражыванне па суседству і смерць Лізы, гэта было суцэльнае супадзенне. Былі таксама некаторыя ваганні ў тым, каб сказаць мне, дзе яна вырасла. Мэдэлін сказала, што сустрэла Лізу, калі яны жылі «іншым жыццём». Яна ніколі не згадвала, дзе яны сустрэліся, але ведала яе са школы. Але калі яны сустрэліся каля Рэдфардскай школы, то, верагодна, былі недзе ў Брайтмуры.
  Розныя сцэнарыі круціліся ў мяне ў галаве, пакуль я краўся па вузкай грунтавай дарозе. Ліза Старк была забітая ў завулку ў Брайтмур. Завулак, у якім яе кінулі, знаходзіўся на адну вуліцу ад месца, дзе жыла Мэдэлін Прайс. Калі б Мэдэлін жыла на Дэльфін-стрыт паміж Фенкел і Сікс-Майл-Роўд, было б занадта вялікім супадзеннем, што цела Лізы было знойдзена на Дакоста-стрыт паміж гэтымі двума магістралямі. Вядома, Мэдэлін з'ехала з Брайтмура дзесьці ў дзевяностыя гады, а цела Лізы было знойдзена ў 2011 годзе. Прайшло больш за дзесяць гадоў паміж тым, як Мэдэлін жыла ў Брайтмуры, і тым, як было знойдзена цела Лізы. Якая была сувязь?
  Мэдэлін Прайс ведала больш, чым казала. Яна таксама была крыху хітрая ў сваім жыцці. Я зрабіў у думках запіс, каб даведацца пра яе больш, калі вярнуся дадому. Я зірнуў на час на прыборнай панэлі аўтамабіля: 10:50 раніцы. Я не збіраўся сустракацца з Пітэрам Абернаці да 16:00 таго дня, што азначала, што я мог заехаць у Брайтмур.
  У Брайтмуре не так шмат рэстаранаў, але калі б Ліза правяла час з гарнірам або кім-небудзь іншым, яны, верагодна, спыніліся б у Mickelson's Fish N Chips. Ён знаходзіўся па суседстве дзесяцігоддзямі, і іх рыба была добра вядомая за межамі Дэтройта. Я зайшоў на "Знакамітую рыбу і чыпсы". У рэстаране стаялі простыя драўляныя крэслы і сталы ў стылі кафетэрыя. Сцены былі пакрытыя рыбалоўнымі і суднаходнымі атрыбутамі, а ў куце стаяў стары музычны аўтамат. Я агледзеў славутасці і цярпліва чакаў, каб пагаварыць з касірам.
  Жанчына за прылаўкам насіла нічым не характэрны конскі хвост, які дакранаўся верхняй часткі яе таліі. Яе твар быў простым, але прыгожым і без макіяжу.
  «Як справы ў Брайтмуры ў гэтыя дні?»
  «Тое самае», - сказала жанчына сярэдніх гадоў, не адрываючыся ад касы. Яна паказала мне ў напрамку хісткага двухверхага аўтамабіля.
  Я сеў і агледзеў пакой, звярнуўшы ўвагу на шасцярых іншых наведвальнікаў. Ніхто з іх не быў падобны на жыхароў закінутага і абпаленага квартала, які ўздоўж вуліцы Дэльфін. Гэта было месца, якое захавалася ў Брайтмур, але яно не належала да наваколля. Крэслы былі запоўненыя прафесіяналамі і пажылымі парамі, якія стоўпіліся вакол хісткіх драўляных сталоў. Гэта было месца па-за часам. Белы палёт 1970-х гадоў прывёў пастаянных наведвальнікаў у дамы ў прыгарадзе, але яны вярнуліся, каб аднавіць настальгічныя ўспаміны пра сваё дзяцінства. Абнаявіўшы некалькі наведвальнікаў, жанчына з касы падышла да майго стала з ручкай і блокнотам у руках.
  «Вы калі-небудзь бачылі гэтую даму?» Я выцягнуў Лізіну фатаграфію і паставіў яе на стол.
  «Так, яна была тут з іншай жанчынай».
  «Больш за адзін раз?»
  «Так, пару разоў. Хто пытаецца?»
  «Сільвія Ўілкакс. Я расследую яе забойства».
  Касір падняў вочы; яе вочы расплюшчыліся ад трывогі.
  «О, гэта дама, ці не так? Той, што меў раман і быў забіты? Напэўна, бандыт. Яна павінна была ведаць лепш ... "
  «Што вы можаце сказаць мне пра дзвюх жанчын?»
  «Нічога асаблівага... Проста здавалася, што два сябры. Смяяліся, абедалі, размаўлялі».
  «Як выглядала іншая жанчына?»
  «Невысокі, малюсенькі, з чорнымі валасамі ў пучок. Прыгожая».
  Мэдэлін Прайс? Чаму яны апынуліся ў Брайтмур? Ні адзін з іх не жыў у наваколлі.
  «Яны былі заўсёднымі?»
  «Не, але яны заходзілі некалькі разоў. Нічога істотнага. Напэўна, тры-чатыры разы. У нас не так шмат новых людзей, таму, калі прыходзяць пачаткоўцы, мы заўважаем. Паспрабуйце, каб яны вярталіся».
  Крама рыбы і чыпсаў знаходзілася праз дарогу ад завулка, дзе знайшлі цела Лізы. Чаму жанчыны тусаваліся ў Брайтмур? Дзве паспяховыя, прывабныя жанчыны з дастаткам адправіліся ў адзін з самых небяспечных раёнаў штата, каб тусавацца? чаму? Рыба і чыпсы былі цудоўныя, але Брайтмур быў так далёка ад іх царства.
  Ліза і Мэдэлін не былі суседзямі, але ў іх была блізкасць да Брайтмура. На самай справе лепшага тлумачэння, якое я мог прыдумаць, не было. Магчыма, яны вярнуліся, каб прагуляцца па завулку памяці. Але наколькі добрымі могуць быць успаміны? Не лепш, чым быць паспяховым настаўнікам ёгі і заставацца дома мамай, якая замужам за доктарам. Навошта жыць мінулым?
  «Дзякуй. Гэй, цудоўная ежа!» Я кінуў на стол сорак працэнтаў чаявых і пайшоў. Ідучы да машыны, я праскочыў міма групы дзяўчат, апранутых у чырвонае, з чырвонымі банданамі ў кішэнях і на галовах. Гэта быў той самы пакет, які я бачыў у партыйнай краме на мінулым тыдні. Я развярнуўся і накіраваўся назад у рэстаран.
  «Гэй, мясцовыя жыхары часта прыходзяць?»
  Касір падняў вочы. «Не. Мы не дапускаем групоўкі, таму большасць мясцовых жыхароў трымаюцца далей. У нас добрая рэпутацыя. Людзі ахвотна перасякаюць Тэлеграф за нашай рыбай. Тут трэба захоўваць бяспеку».
  Я выслізнуў за дзверы, шукаючы дзяўчат, але іх нідзе не было. Да гэтага часу ў мяне было пацверджанне таго, што Ліза і Мэдэлін былі па суседстве; цяпер мне трэба было больш інфармацыі аб тым, чаму яны былі там. Я паняцця не меў, як гэта даведацца. Я вырашыў пераключыць перадачы і накіравацца за вугал да дома жанчыны, уладальнік партыйнай крамы сказаў мне, што спыніўся пасля таго, як крама зачынілася ў тую ноч, калі Лізу застрэлілі. Я заехаў за вугал і сеў побач з домам Эмбер Дзюкс. Я сачыў за прыкметамі жыцця. Прыкладна праз дваццаць хвілін выйшла маленькая жанчына ў тоўстых акулярах і пайшла па вуліцы. Яна вярнулася хвілін праз дзесяць з кубкам кавы ў руцэ. Эмбер Дзюкс насіла тоўстыя акуляры, падобныя на бутэльку кока-колы, якія былі высока насунуты на яе востры завостраны нос. Яе скура была бледнай з аранжавым адценнем, што звычайна бывае ў людзей, якія праводзяць час у салярыі. Яе валасы ўяўлялі сабой густую коўдру дзікіх, кучаравых сівых валасоў, якія распускаліся вакол галавы. Яна адчыніла брамку перад сваім домам, выцягнула з кішэні два павадкі для сабак і прычапіла імі пару ратвейлераў у двары. Я выйшаў з машыны і накіраваўся да дому.
  «Я нічога не хачу, таму нават не спрабуйце гэта прадаць».
  «Я нічога не прадаю. Я прыватны следчы, расследую забойства жанчыны. Яна была з мястэчка Нортвіл, - сказаў я, ведаючы, што згадка пра шыкоўны горад прывядзе яе ў памяць. «Яе забілі і пакінулі за партыйнай крамай на вуліцы. Я хачу справядлівасці для яе сям'і». Я гаварыў гучна, каб пераадолець брэх сабак.
  «Справядлівасць? Ну, хіба гэта не прыемна. Дзесяцігоддзямі на гэтых вуліцах паміралі дзеці, і цяпер, калі памерла нейкая багатая белая дама, нам трэба знайсці справядлівасць? Мне няма чаго сказаць».
  Гэта быў не самы добразычлівы адказ, але ён сведчыў аб тым, што жанчына жыве па суседстве даволі даўно. Я дазволіў яе гневу крыху прыцішыцца, перш чым працягваць.
  «Спадарыня, я некалькі гадоў працаваў на гэтых вуліцах супрацоўнікам аддзела паліцыі. Я клапачуся аб справядлівасці для жыхароў гэтага раёна, але не думаю, што нехта не заслугоўвае справядлівасці толькі таму, што тут не жыве або належыць да пэўнай расы. Я хачу справядлівасці для ўсіх — асабліва для маленькіх дзяцей, якіх пакінула Ліза Старк».
  Жанчына адчыніла вароты і азірнулася.
  «Вы працавалі ў гэтым капюшоне? Дакажыце».
  «У 2008 годзе мы правялі спецаперацыю, якая паклала канец групе наркотыкаў, якая ішла ад Dolphin да Trinity. Гэта прывяло да павелічэння пустуючых дамоў, але большасць з іх былі парушанымі, таму наваколле было больш бяспечным. Ваш былы сусед, Джон Джэнінгс, жыў двума дамамі ніжэй. У адзін з выходных яго абрабавалі са зброяй, а ў наступны застрэлілі. За тыдзень мы злавілі яго забойцу. Мне працягваць?»
  Жанчына вызваліла адну руку і павярнулася да мяне тварам.
  «Амбер Дзюкс», - сказала яна, цёпла паціскаючы мне руку. «Прабачце, што я такі салёны. Я проста стаміўся ад людзей, якія шукаюць справядлівасці толькі для некаторых людзей. Мяркую, вы працуеце з усіх бакоў, і мяне гэта задавальняе. Што вы хочаце ведаць?»
  «Як доўга вы тут жывяце?»
  «Дваццаць пяць гадоў... Купіў дом за дваццаць тысяч даляраў. Гэта не ідэальна, але гэта наш маленькі кавалачак шчасця. Я не ведала, што наркотыкі і банды будуць узнікаць тут, як яны, але мой муж вырас у гэтай мясцовасці. Яму чамусьці захацелася вярнуцца — напэўна, таму, што ён дальнабойнік і яму не даводзіцца тут часта бываць». Эмбер Дзюк зарагакаў. Лініі смеху паказвалі яе радасць і шчасце.
  «Ці ведаеце вы, што жанчына, якая была забітая ў 2011 годзе, жыла ў тым доме насупраць у 1996 годзе?»
  «Не! Ні ў якім разе! Ты павінен прагуляцца са мной: гэтыя сабакі не будуць чакаць».
  Я ішоў побач з Эмбер, калі два сабакі цягнулі яе па вуліцы.
  «Ліза Абернаці жыла насупраць. Яна была б маладая, у падлеткавым узросце. Што-небудзь з гэтага здаецца знаёмым?»
  Лоб жанчыны зморшчыўся, калі яна з усіх сіл не адставала ад сабак і правярала, ці ўспомніла яна Лізу.
  «Тады яна выглядала зусім інакш, але вось больш свежая фатаграфія». Я выцягнуў фатаграфію, якую даў мне Карсан.
  «Так, я памятаю яе. Яна жыла з нядобразычліўцам. Ён быў небяспечны. Уся яго сям'я займалася рэчамі. Аднойчы яго сястру, якая таксама некаторы час жыла з імі, бацька яе дзяцей цягнуў па вуліцы. Ходзяць чуткі, што тата дзіцяці вярнуўся і забіў яе тату. Вар'яцкае дзярмо!»
  «Вы памятаеце яго імя?»
  «Хм...дай падумаць. Дэжуан? Не, гэта было Дэ-нешта. Можа, Дэмарыё… Так, вось і ўсё! Я гэта памятаю, таму што потым яго за нешта арыштавалі. Ён быў у навінах, і я яго пазнаў».
  «Добра, а бацька Дэмарыё нібыта быў забіты яго псеўда шваграм?»
  «Гэта тое, што мы чулі. Бацьку знайшлі ў зарослым полі... Некалькі тыдняў быў Джонам Доу. Не ведаю, наколькі гэта было праўдай, але быў момант, калі маці меркаванага забойцы прыйшла ў дом, і адбылася моцная сварка. Яны былі на вуліцы, крычалі і лямантавалі. Мы выклікалі міліцыю. Гэта было непрыгожа».
  «Колькі людзей, на вашу думку, жыло ў доме?»
  «Не ведаю, але сям'я гэтага чалавека заўсёды прыходзіла і з'язджала. Аднойчы ноччу стрыечны брат разбіў пярэдняе акно. Гэта была адна з тых рэчаў, дзе сям'я проста вар'яцела: увесь час спрачаліся, заўсёды біліся, час ад часу яны стралялі адзін у аднаго або білі вокны... Не самыя лепшыя суседзі. Фактычна, яны і з'яўляюцца прычынай таго, што ў нас ёсць плот. Мы хваляваліся, таму што іх дзеці прыходзілі да нас у двор і рабілі што заўгодна. У іх няма хатняга навучання».
  - Што ты можаш сказаць мне пра дзяўчыну, Лізу Абернаці?
  «Няшмат. Яна была звычайнай падпісчыцай, якая не зрабіла асаблівага ўражання. Яе вочы былі цьмяныя і цьмяныя - відавочна, не ў самай светлай жанчыны. Мы ніколі не бачылі іншых белых людзей, таму яе сям'я не ўдзельнічала ў яе жыцці. Мы думалі, што яны ад яе адмовіліся, разумееце? Не таму, што ён быў чорны, а таму, што ён не быў добрым. Адзіны сапраўдны ўспамін пра яе, які ў мяне застаўся, - гэта бойка, якую яна мела з дзяўчынай, якая прайшла міма. Яна была маленькай дзяўчынкай, але яна была лагоднай. Яны біліся за нікчэмнага чалавека, што было проста сорамна. Чарнявая дзяўчынка мела з сабой маленькага. Яна пасадзіла дзіця на газон і з вялікай лютасцю пайшла да дзвярэй. Гэта былі бананы! Я назіраў за ўсім са свайго акна. Я выклікаў міліцыю, але яны ў гэты раз не прыехалі».
  «Вы б не пазналі Лізу пасля таго, як яна выйшла замуж, але яна ездзіла на чырвоным Range Rover. Вы калі-небудзь бачылі гэты грузавік на квартале?»
  Эмбер на імгненне задумалася, пакуль чакала, пакуль адзін з сабак зоймецца сваімі справамі. Яна выцягнула мяшок і прыбралася, калі сабака скончыў.
  «Ну, цяпер, калі вы згадалі пра гэта, я ўбачыў чырвоны грузавік, які быў занадта новым для гэтага раёна. Калі вы разумныя, вы не купляеце тут новыя машыны. Іх украдуць, або яны заб'юць вас. Так, у гэтых краях быў чырвоны Range Rover, але я яго даўно не бачыў».
  Вядома, таму што Ліза была мёртвая. Я адчуў, што вяртаюся да бойкі, якая павінна была адбыцца паміж Лізай і Мэдэлін.
  «Бойка, пра якую вы мне расказвалі, вы ведаеце, пра што гэта было?»
  «Так, усе ў квартале ведалі. Любоўны трохкутнік. Ён жыў з абодвух. Скажам так, некаторы час гэта была наша мыльная опера. Кожны дзень адбывалася нешта новае».
  «Ці ёсць яшчэ што-небудзь, што вы памятаеце пра Лізу, Дэмарыё або Мэдэлін?»
  «Хадзілі чуткі, што чарнаскурая дзяўчына была разумнай... Умыла ад яго рукі і з'ехала з раёна пасля таго, як скончыла сярэднюю школу».
  Мэдэлін Прайс прайшла доўгі шлях. Уражвае.
  Я падзякаваў Эмбер Дзюкс і накіраваўся назад да машыны.
  «Гэй, трымай мяне ў курсе. Я таксама хачу справядлівасці!» — паклікала мяне ўслед Бурштына.
  «Зробім!» Я перазваніў Эмбер. У мяне было дастаткова доказаў, каб з упэўненасцю сказаць, што Ліза была ў Брайтмур перад смерцю, і гэтая інфармацыя можа змяніць усё расследаванне.
  
  Я сустракаўся з Пітэрам Абернаці ў Liv's Diner, шыкоўным невялікім месцы на ўскрайку цэнтра Плімута. Я заўважыў высокага хударлявага мужчыну са светлымі валасамі, расчасанымі ва ўсе бакі. Ён прытуліўся да дзвярэй закусачнай, ахоплены клубам дыму. Пітэр Абернаці меў жорсткі выгляд, як і яго сястра. Па словах Карсана, ён быў старэйшы за Лізу на пяць гадоў, злы, і рэдка з імі кантактаваў. Я прыпаркаваўся ў крайнім правым куце стаянкі і накіраваўся да закусачнай.
  «Спадар Абернаці, - сказаў я, працягваючы руку Пітэра.
  Пітэр кіўнуў і на імгненне патрымаў маю руку, не аказваючы ніякага ціску, перш чым праз некалькі секунд адцягнуў руку. Я глядзеў, як ён выцягвае з рота цыгарэту, тушыць недакурак і просіць прабачэння за курэнне.
  «Не турбуйся аб гэтым», — сказаў я, затаіўшы дыханне, каб не ўдыхнуць пасіўнага курэння.
  Здавалася, жыццё Пітэра Абернаці было цяжкім. Твар у яго быў пацёрты і скураны, і ён выглядаў гадоў на дзесяць старэйшым за сябе. Я глядзеў, як ягоныя вузлаватыя рукі цягнуцца да дзвярэй, і думаў, што яго заўчасна пастарэла.
  «Дзякуй за сустрэчу са мной, містэр Абернаці».
  Ён кіўнуў, сказаў, што гэта не праблема, і сказаў мне называць яго Пітэрам. Я пайшоў за ім у рэстаран, дзе знак накіраваў нас сесці.
  «Якія-небудзь перавагі?»
  «Як наконт той будкі вунь каля акна?» — сказаў я, паказваючы праз сталовую. Мы падышлі да будкі і селі адзін насупраць аднаго.
  Высокая афіцыянтка з сумным выглядам падышла да стала і прыняла наш заказ: гамбургер і фры з колай для Пітэра, салата з італьянскай запраўкай і ваду для мяне. Калі афіцыянтка сышла, я паспрабаваў зірнуць у вочы, але Пітэр ухіляўся ад гэтага. Я пачуў рып скураной будкі пад яго дрыжачай нагой і падумаў, ці ў яго ўжо адмена нікаціну, ці ён нервуецца з-за чагосьці яшчэ.
  «Такім чынам, ты хочаш ведаць пра Лізу», — пачаў ён, кіўнуўшы галавой і злосна ўсміхнуўшыся, перш чым нахіліцца да стала.
  «Так, але спачатку я хачу сказаць, што мне вельмі шкада аб вашай страце. Я таксама цаню, што вы знайшлі час сустрэцца са мной».
  Пятрусь фыркнуў і паціснуў плячыма. Я выстаяў.
  «Ваш швагер наняў мяне для расследавання забойства вашай сястры, і хоць я разумею, што вы абодва не былі блізкія, мне цікава, што вы можаце расказаць мне пра Лізу. Дэтэктывы па справе цалкам забітыя і не маюць слядоў. Карсан хоча атрымаць адказы, і я веру, што некаторыя з гэтых адказаў атрымаю ад мяне, калі я даведаюся больш пра вашу сястру».
  Пітэр правёў рукой па валасах, зрабіўшы іх поўным беспарадкам, перш чым надзьмуць шчокі і выпусціць у мой бок паветра з цыгарэтным дымам. Я затрымаў дыханне і кантраляваў кручэнне вачэй, як мог.
  «Што вы хочаце ведаць?»
  «Якія ў вас былі адносіны з Лізай?» — спытаў я, жадаючы як мага хутчэй зрабіць інтэрв'ю.
  «Мы не былі блізкія. У яе было сваё жыццё, а ў мяне было сваё. Розніца ў нас была пяць гадоў, таму мы ніколі не хадзілі ў адну школу адначасова і не мелі адных і тых жа сяброў. Да таго часу, калі яна пайшла ў сярэднюю школу, я ўжо выйшаў з дому».
  Яго нага пачасцілася.
  «Я магу гэта зразумець. Калі паміж вамі ёсць такая розніца ва ўзросце, бывае цяжка быць блізкімі, але ўсё, што вы можаце сказаць мне пра гады, якія вы правялі разам, будзе карысным».
  Пятрова галава зноў тузанулася. З-за чаго была такая нервовасць? Магчыма, у яго проста быў цік. Ці ён меў дачыненне да смерці сваёй сястры?
  «Яна была анёлкам маіх бацькоў. Яна падняла святое пекла ў сярэдняй школе, але яны забралі яе назад, калі яна пастукалася. Я тады вучыўся ў каледжы, але ведаю, што яна збегла і звязалася з некаторымі дрэннымі людзьмі». Пітэр Абернаці выцягнуў са свайго зялёнага армейскага кіцеля пачак Camel Reds. Ён пастукаў пачку цыгарэт па стале, перш чым паклаў яе назад у кішэню. Яго нервовасць нарастала.
  «Прайшло тры месяцы... Цвярозасць - гэта сука, але гэта адзіны спосаб, якім я магу бачыць сваіх дзяцей. Можа нават вярнуць жонку, калі я буду так працягваць».
  Я адчуў, як мае бровы выгінаюцца ў «ах-ха!» момант. Ён быў алкаголікам - усё яшчэ праходзіць дэтоксікацыю. Нервовасць тлумачылася… Ці гэта было?
  «Віншую», — сказаў я, усміхнуўшыся цёплай усмешкай, якая выклікала пробліск надзеі ў вачах Пітэра Абернаці. У яго былі свае дэманы; напэўна, не так шмат думаў пра сваю сястру. Наркаманы не эгаісты. Іх свет пабудаваны на эгацэнтрычнасці, неабходнай для любой залежнасці: у іх няма здольнасці думаць пра іншых, таму што яны кантралююцца рэчывам. Магчыма, Пітэру не было чаго сказаць мне, але я працягнуў інтэрв'ю.
  «Я ўпэўнены, што вы чулі здагадкі пра тое, што Ліза, магчыма, уцягнута ў пазашлюбную сувязь. Што вы думаеце пра гэтыя чуткі?»
  «Яны спадабаліся. Я маю на ўвазе, без крыўд, але яна захаплялася чорнымі хлопцамі да Карсана. Калі мы выраслі ў Лівоніі, мы не мелі іх у запасе, але Ліза ўсё роўна знайшла іх. Таксама не прыгожыя. Я маю на ўвазе, без крыўд, але яна выбрала тых, у якіх шырокія штаны і косы ў валасах. Не такія… як вы».
  Ніхто не пакрыўдзіўся, але было цікава назіраць, наколькі гэтая тэма выклікала ў яго раздражненне. Ён не абавязкова быў расістам, але чалавекам, якому раса не падабалася. Я разважаў пра тое, што ён мне казаў. Такім чынам, быў час, калі Ліза цікавілася тыпам мужчын, якіх звычайна ствараў Дэтройт. Няўжо смяротная цяга прывяла да яе смерці? Ці былі бандыцкія напады на краму Алі Мансу неяк звязаны з Лізай?
  «Ці ведаеце вы што-небудзь пра адносіны Карсана і Лізы? Вы адчулі, што яны былі шчаслівыя, калі вы іх убачылі?»
  Верхняя губа Пятра здрыганулася, перш чым ён загаварыў. «Я не фанат Карсана. Ён заядлы панк, які хоча ўсё кантраляваць».
  «Ці ёсць яшчэ што-небудзь, што вы можаце прыдумаць пра Лізу, яе шлюб… што-небудзь, што можа дапамагчы мне даведацца, хто яе забіў?»
  «Мне няма чаго сказаць. Мы не былі блізкія. Гэта быў яе выбар, як і мой».
  «Ці былі ў Лізы ворагі?»
  «Напэўна. Яна была дзіўная. Не вельмі цёплы і пухнаты. Нейкі самотнік».
  «Калі вы апошні раз бачылі Лізу?»
  «Я думаю, што гэта быў Дзень памяці. Гэта было якраз у той час, калі мы з Эбігейл пачалі спрабаваць усё выправіць».
  «Ліза сама была? Здавалася, што-небудзь не так?»
  «Яна была крыху ціхая і выглядала рассеянай, але большую частку дня яна была на кухні з дзяўчынкамі, маёй мамай і Эбі. Я быў на лодцы са сваімі шваграмі — братамі Эбі. Карсан уваходзіў і выходзіў, сцвярджаючы, што яму трэба працаваць».
  «Вы згадалі, што Ліза была непакорлівай у сярэдняй школе. Яна калі-небудзь адлучалася ад сям'і?»
  «Так...яна збегла ў сярэдняй школе і не стала на працягу многіх гадоў. Урэшце яна з’явілася на парозе маіх бацькоў».
  «Ці казала яна калі-небудзь пра тое, дзе была ў гэты час?»
  «Не, яна проста сышла і гадамі трымалася далей. Я быў вельмі раззлаваны на яе за тое, што прымусіла маму і тату праз тое дзярмо; не вельмі шмат размаўляў з ёй, калі яна вярнулася. У рэшце рэшт Эбі заахвоціла мяне загладзіць віну».
  «Як вы думаеце, ваша сястра была звязана з Брайтмурам?»
  «Месца, дзе яе забілі? Ну, я падумаў, што яна павінна кагосьці там ведаць. Я ніколі там не быў, але чую, што там даволі трушчоба. У яе мог быць раман, але на самой справе невядома, што там задумала Ліза. Яна не заўсёды была лепшым суддзі характару ... Магла нават зрабіць што-небудзь глупства, напрыклад, прапанаваць каму-небудзь падвезці ".
  «Вы ведаеце яе сяброўку Мэдэлін?»
  Твар Пятра памякчэў.
  «Так... Я ведаю Мэдэлін. Яна добры чалавек».
  «Гэта тое, што я чуў. Якія ў вас з ёй адносіны?»
  «У нас няма адносін, але я сустракаўся з ёй некалькі разоў. Яна раз-пораз прыязджала ў дом маіх бацькоў. Яны з Лізай разам ездзілі ў паездкі, гулялі дома… Яна добра ўплывала на Лізу — дапамагала ёй сабрацца».
  Твар Пітэра быў спакойным і прыемным, калі ён гаварыў пра Мэдэлін. Ці мог быць закручаны любоўны трохкутнік? Пітэр кахаў Мэдэлін… Ліза кахала Мэдэлін… значыць, кагосьці трэба было выкрасліць?
  «Калі вы апошні раз бачылі Мэдэлін?»
  «Ну, дазвольце… Гэй, што гэта? Чаму вы пытаецеся пра Мэдэлін? Я думаў, што вы хочаце ведаць што-небудзь пра маю сястру.
  Афіцыянтка вярнулася з нашай ежай. Яна асцярожна паставіла талеркі, заўважыўшы, што Пітэр усё больш хвалюецца.
  «Я проста хачу пераканацца, што ў мяне ёсць дакладнае ўяўленне аб тым, кім была Ліза. Каб гэта адбылося, я павінен ведаць пра яе сяброў і сям'ю».
  «Ну, усё, што вам трэба ведаць, гэта тое, што Мэдэлін была добрая да яе. Яна была выдатным сябрам, таму не трэба брахаць на гэтае дрэва».
  «Добра. Ці ведаеце вы, што г-жа Прайс некаторы час жыла ў Брайтмур? Яна жыла прыкладна ў двух кварталах ад месца, дзе знайшлі цела Лізы».
  «Не, я гэтага не ведаў, але не разумею, як гэта можа быць дарэчным. Я ведаю, што Мэдэлін жыве ў А2 і жыве ўжо некалькі гадоў».
  Так, я дасягаў, але я расследаваў занадта шмат забойстваў, каб паверыць у выпадковасць. Што азначала, што Мэдэлін калісьці жыла так блізка ад месца забойства? Гэта нешта значыла; Я проста не быў упэўнены, што.
  «Ці былі ў Лізы шкілеты ў шафе хлопца? Мужчыны, якія маглі б раззлавацца, што яна іх пакінула?»
  «Вядома, як я ўжо казаў, яна сустракалася з дрэннымі хлопцамі».
  «Вы памятаеце імёны мужчын, з якімі яна сустракалася?»
  «Не вельмі. Як я ўжо казаў, мы не былі блізкія. Насамрэч, чым менш я ведаў пра махінацыі Лізы, тым лепш. Я павінен хутка вярнуцца да працы».
  Я паеў як мага хутчэй і падзякаваў Пятру за сустрэчу са мной.
  «Спадар Абернаці, калі ты памятаеш яшчэ што-небудзь, калі ласка, дай мне ведаць.
  - Ага, - сказаў ён, адштурхваючыся ад стала, з пачкам цыгарэт у руцэ.
  - Дзякуй, - сказаў я, але Пётр быў амаль у дзвярах.
  OceanofPDF.com
  
   7
  ТСустрэчы далі неадназначныя вынікі. Я не быў упэўнены, што мы наперадзе, ззаду, ці менавіта з таго, з чаго мы пачалі да інтэрв'ю. Я ўключыў Bluetooth і патэлефанаваў Марціну.
  «Прагрэс у гэтым плане павольны. Як ідуць справы?»
  «Гэта будзе няпроста. Я нічога не прыдумаў, але я збіраюся ў Сэнт-Барт, каб пагаварыць са старымі калегамі Лізы. Яна была настаўнікам на замене, якая атрымала доўгатэрміновую пасаду. Школа не магла знайсці пастаяннага настаўніка на месца, таму яна пратрымалася ўвесь год. Не падобна на тое, што гэта быў добры вопыт для дырэктара ".
  «Добра. Ну, вазьміце ад іх усё, што можаце, і мы сустрэнемся заўтра раніцай. Я збіраюся ў офіс, каб заняцца суперразведкай».
  "Інтэрнэт?"
  «Ты зразумеў!»
  «10-4».
  Паколькі ў мяне не было падазраваных, я вырашыў пашукаць інфармацыю пра Мэдэлін і Пітэра. Ён быў горкім братам і сястрой са сваімі праблемамі, але яго гнеў з-за яе падлеткавых трывог, магчыма, быў больш звязаны з яго тэмпераментам, а менш з тым, што ён сапраўды адчуваў да Лізы. Мэдлін, з другога боку, шмат працавала, каб прадставіць карціну поўнай стабільнасці і спакою; аднак яна была вельмі насцярожаная, калі я пытаўся пра яе жыццё, і калісьці яна жыла ў раёне, дзе было знойдзена цела Лізы. На дадзены момант усе былі падазраванымі, але Мэдэлін і Пітэр насамрэч не адпавядалі профілю падазраваных. У Пятра не было матыву, калі толькі гэта не была горыч, а гнеў мог быць проста часткай яго настрою. Вылечыцца ад алкагалізму было нялёгкай справай. Калі ў Мэдэлін быў матыў, то ў ім быў удзел Карсан, але раман паміж Карсанам і Мэдэлін быў малаверагодны. Гэта быў бы відавочны шлях для расследавання паліцыі. Нягледзячы на гэта, калі гэта была тэорыя, яна не мела вялікай вагі. Па сутнасці, ніводная з інфармацыі, якую я сабраў да гэтага часу, сапраўды не з'яўлялася падказкамі або падазраванымі. Мне трэба было нешта праўдападобнае.
  Мэдлін Прайс была менш эмацыянальнай, чым я чакаў, але з часам любы чалавек, які перажывае гора, вучыцца спраўляцца, заціскаючы боль у малюсенькае месца ў сваім сэрцы. Справа не ў тым, што яны не былі засмучаныя і не сумавалі па каханым, а ў тым, што немагчыма актыўна смуткаваць і пры гэтым паспяхова працаваць. Нягледзячы на гэта, было дзіўна, што Мэдэлін жыла ў Брайтмуры. Верагоднасць таго, што яна даведаецца больш, чым гатовая падзяліцца, была добрай.
  Адсачыць адрасную інфармацыю ў інтэрнэце нескладана, таму я вырашыў прыступіць да бяздумнай лёгкай задачы адсочвання адрасоў. Я пачаў з Пятра. Ён жыў у Лівоніі, Іст-Лансінгу, Фармінгтан-Хілз і Плімуце. Апошні адрас быў у Плімуце, добрым ціхім раёне на ўскрайку Кантона. Хуткі пошук у сацыяльных сетках Пітэра выявіў кароткія простыя паведамленні, такія як «Тут так холадна» і «Сумую па сваіх дзяўчынках. Усе чацвёра». Здавалася, што ён публікаваў допісы кожныя пару месяцаў, але, як і Ліза, ён насамрэч не захапляўся сацыяльнымі сеткамі.
  Далей я вырашыў пашукаць у гісторыі адрасоў Мэдэлін. Яна жыла на Дэльфін-стрыт паміж 1992 і 1994 гадамі, што азначала, што яна пераехала туды, калі ёй было каля пятнаццаці гадоў. Лізе было шаснаццаць у 1993 годзе, калі яна жыла ў Брайтмуры — не зусім у тым узросце, калі большасць маладых людзей з'язджаюць самастойна або маюць дом на сваё імя. Было дзіўна, што абедзве жанчыны так рана пайшлі з дому. Ці магчыма, што абодва былі эмансіпаванымі маладымі людзьмі? Адрас у Дэтройце быў у Брайтмуре, але ён адрозніваўся ад Мэдэлін. Ліза жыла на вуліцы Дакоста, што была зусім побач з Дэльфінам. Я выцягнуў адрас і пераканаўся, што Дакоста была толькі адной вуліцай далей, а адрас, дзе жыла Ліза, прылягаў да завулка, дзе было знойдзена яе цела. Цікава, але гэта не доказ нічога, акрамя таго, што і Ліза, і Мэдэлін жылі ў Брайтмуры.
  Я вярнуўся да спісу адрасоў Мэдэлін. Яна жыла на бульвары Окман, які быў моднай вуліцай у 1980-х і пачатку 1990-х. Дамы сярэдняга памеру, сем'і сярэдняга класа і адносна нізкі ўзровень злачыннасці ў Дэтройце зрабілі гэты раён жаданым для паспяховых жыхароў горада. Тое, што Мэдэлін пераехала ў Брайтмур, было дзіўным. Магчыма, у яе былі праблемы з бацькамі і яна пераехала жыць да цёткі і дзядзькі ці стрыечнага брата.
  Навошта дзвюм шаснаццацігадовым дзяўчатам, якія не былі родам з гэтага раёна, жыць у Брайтмуры? Гэта не мела сэнсу. Затым я выцягнуў адрас Мэдэлін і ўбачыў, што ён знаходзіцца ў радыусе аднаго квартала ад былога дома Лізы.
  Абедзве жанчыны жылі ў Брайтмур, але гэта было каля пятнаццаці гадоў таму. Што гэта значыць? Ці магло быць, што мне трэба было скарэктаваць часовыя рамкі расследавання, каб уключыць канец 1990-х? Я планаваў пачакаць, каб зарэгістравацца ў старэйшага Абернаціса, але цяпер гэта здавалася неабходным. Я патэлефанаваў Лізіным бацькам. Пасля чатырох званкоў уключылася галасавая пошта. Я пачуў ціхі мужчынскі голас, з адценнем разгубленасці, які шаптаў мне на вуха.
  «Вы дабраліся да Абернатиса. Э-э... пакіньце паведамленне, і мы зробім усё магчымае, каб звязацца з вамі». Я пакінуў паведамленне, растлумачыўшы, хто я такі, і запытаўся, ці можам мы арганізаваць сустрэчу. Я двойчы паўтарыў свой нумар тэлефона і разарваў званок.
  Пасля званка я задумаўся аб стратэгічных пошуках у сеціве, якія дапамогуць мне расшыфраваць інфармацыю пра Мэдэлін. Як прыватны дэтэктыў, Інтэрнэт - ваш сябар. Я быў зарэгістраваны ва ўсіх адпаведных сацыяльных сетках і вэб-сайтах, і я падумаў, у якіх з іх можа быць інфармацыя пра Мэдэлін Прайс. Я спыніўся на вэб-сайце, які дазваляў старым аднакласнікам знаходзіць адзін аднаго. Імя Мэдэлін было пазначана ў яе класе, паказваючы, што яна аднойчы зарэгістравалася і ўвайшла ў сістэму. Празмерна заўзятыя арганізатары сустрэчы адсканавалі штогоднік і загрузілі яго на вэб-сайт.
  Мэдэлін Прайс, як высветлілася, была прэзідэнтам Французскага клуба, членам Таварыства гонару і мамай-падлеткам. Яна заплаціла за поўную старонку ў штогодніку, але большая частка старонкі была занята фотаздымкамі яе дачкі Кары. Здавалася, яна была яшчэ малым, калі Мэдэлін пайшла ў дванаццаты клас. Я ўспомніў, якой асцярожнасцю была Мэдэлін, калі я спытаў пра яе мінулае. Яе дачка цяпер была б падлеткам. Я націснуў на іншую ўкладку і пагугліў Кара Прайс. Першымі ўсплывалі вынікі турніру па спартыўнай гімнастыцы. Хударлявая дзяўчынка з невялікімі косткамі і яркай усмешкай, Кара выглядала маладой версіяй сваёй маці. У яе былі бліскучыя вочы і густыя густыя валасы, сабраныя ў мілы пучок, як у яе мамы, але, у адрозненне ад маці, валасы Кары не паддаваліся прыручэнні. Па выніках яна заняла другое месца ў турніры і выйшла на рэспубліканскі ўзровень. На іншай старонцы была паказана Кара на агульнадзяржаўным арфаграфічным конкурсе і сказана, што яна вучылася ў жаночай падрыхтоўчай школе. Я быў знаёмы з Сэнт-Мэры — плата за навучанне была высокай. На самай справе, некаторыя каледжы былі танней. Ці дапамагала заробак таемнай «забойцы» фінансаваць адукацыю маленькай Кары? Гэта было надумана, але ў Карсана было шмат грошай, і калі б ён хацеў смерці Лізы, было б лёгка завабіць яе ў пастку з яе «лепшым сябрам». Зразумела, не было б сэнсу наймаць прыватнага супрацоўніка для расследавання забойства, якое вы арганізавалі. Мне было цікава, колькі Мэдэлін прыносіць студыі ёгі.
  У Мэдэлін не было акаўнтаў у сацыяльных сетках, але ў Кара быў адзін, якім яна, здавалася, карысталася спарадычна. Яе паведамленні былі яркімі і разумнымі. Здавалася, што падлетак спрабаваў, і часам у яго атрымлівалася, быць самааналізаваным, праніклівым — і безасабовым. Адзінае выключэнне - 22 красавіка:
  Віншую з днём нараджэння маю цудоўную маці, якая многім ахвяруе дзеля мяне! Яна - маё натхненне, і я заўсёды буду імкнуцца прытрымлівацца яе бездакорнага прыкладу! Люблю цябе, мама
  Кара была паважнай, паступіла ў адну з лепшых школ штата, была выдатнай спартсменкай і навукоўцам. Мадэлін павінна была ганарыцца мамай. Адзіная прычына, па якой Мэдэлін не згадвала Кару, - гэта тое, што яна думала, што яе дачка можа пацярпець ці падвергнуцца небяспецы з-за таго, што яна сказала мне. Ці, магчыма, Мэдэлін не хацела шмат чаго дзяліцца, таму што чым менш яна дзялілася, тым менш я падазраваў, што яна вінаватая. Я вярнуўся на сайт штогодніка і раздрукаваў фатаграфію Мэдэлін Прайс. Мама-падлетак, якая стала ёгам, прафесарам каледжа і кансультантам, была некалькі нерэгулярным шляхам. У мяне не было статыстыкі, але я быў упэўнены, што жыццё Мэдэлін уяўляла сабой дарогу, па якой менш хадзілі.
  Я запісаў імя і дзень нараджэння дачкі Мэдэлін. Пасля гэтага я правёў у сістэме імя Лізы, але не змог знайсці яе следу. Быў шанец, што Ліза проста ніколі не зарэгістравалася на вэб-сайце, але я задумаўся, ці не скончыла яна сярэднюю школу. У неспакойнай маладосці яна магла не скончыць і дванаццаці класаў.
  Я правёў рэшту дня, шукаючы прабелы і дзіркі ў апавяданні. Мне трэба было аднавіць жыццё Лізы з шаснаццацігадовага ўзросту. Я выдаткаваў некаторы час на пошук дадатковай інфармацыі ў Інтэрнэце; Я капаў далей і даведаўся, што ў Лізы быў GED, а не атэстат сярэдняй школы, гэта значыць, што яна не толькі жыла ў Брайтмуры, але і кінула школу, пакуль была там. Я падумаў аб усіх непрыемнасцях, у якія яна магла патрапіць у падлеткавым узросце з такой колькасцю вольнага часу, і задаўся пытаннем, што яна рабіла, каб заняць сябе.
  Некалькі іншых імёнаў прыйшлі ў пошуках магчымых сваякоў. Узніклі імёны, якія я чакаў, — Пітэр Абернаці, бацькі Лізы і Карсан Старк, — але было яшчэ адно імя: Дэмарыё Мастэрс. Я ўвёў у камп'ютар «Demario Masters» і атрымаў некалькі фотаздымкаў. Я адкрыў іншую ўкладку і пашукаў інфармацыю аб адрасе Demario Masters. Яму ўсплыло некалькі адрасоў. Адна з іх уключала Мэдэлін Прайс і Лізу Абернаці, а таксама Мастэрс, па іншым адрасе. Ліза і Мэдэлін жылі з адным хлопцам?
  «Бінга!» — прамармытаў я.
  Затым я ўвёў імя Дэмарыё ў Інфармацыйную сістэму адсочвання правапарушальнікаў і даведаўся, што ён здзейсніў некалькі нязначных правапарушэнняў у Мічыгане і Луізіяне, але ўсе гэта былі датаваныя злачынствы. У цяперашні час ён адначасова адбываў чатыры тэрміны пазбаўлення волі ад 15 да 60 гадоў за сэксуальныя дамаганні. Ён таксама здзейсніў цяжкае злачынства, будучы непаўналетнім, і знаходзіўся пад вартай ва ўзросце ад пятнаццаці да дзевятнаццаці гадоў. Здавалася, што яго вызвалілі ў студзені 1996 года; Кара нарадзіўся ў снежні 1996 года. Гэта азначала, што ён сустрэў Мэдэлін, якой было пятнаццаць, калі яго вызвалілі, і яна амаль адразу зацяжарыла.
  Замах на забойства ў пятнаццацігадовым узросце звычайна быў знакам таго, што адбудзецца. Не было цяжка падумаць, што Дэмарыё здзейсніў злачынства паблізу, калі не ў межах Брайтмура. Я меркаваў, што ён вырас у гэтым раёне, і таму Мэдэлін апынулася там жыць. Мой былы ўчастак знаходзіўся па-за межамі юрысдыкцыі неіснуючай цяпер Рэдфардскай сярэдняй школы — школы, якую скончыла Мэдэлін, і я меркаваў, што ў ёй вучыўся Дэмарыё Мастэрс. Я шукаў у базе даных газет, выкарыстоўваючы ў якасці ключавых слоў «Сярэдняя школа Рэдфарда» і «нажом». З'явілася некалькі хітоў, але толькі адзін адбыўся ў 1993 годзе, у год, калі Дэмарыё быў зняволены. Паколькі ён быў непаўналетнім, імёны не выкарыстоўваліся, але ў артыкуле апісвалася бандыцкая бойка, якая скончылася нажом у галаву аднаго студэнта. Гэта вызначана трапляла ў катэгорыю замахаў на забойства, але гэты раён горада ў той час кішэў гвалтам з-за эпідэміі какаіну крэка. Дэмарыё мог быць злачынцам, але таксама мог быць любы іншы гвалтоўны малады чалавек у гэтым раёне. Я паспрабаваў падумаць пра старых супрацоўнікаў паліцыі, якія, магчыма, прагнулі прагуляцца па завулку памяці. Злачынства адбылося ў 6-м участку, праз дарогу ад Рэдфард Хай. Мне было цікава, ці ёсць яшчэ хлопцы ў 8-м участку, якія памятаюць нажавое раненне, ці хлопчыка, які здзейсніў злачынства. Я адправіў дэтэктыву Коўлу смс з пытаннем, ці чуў ён пра Дэмарыё Мастэрса. Мой тэлефон зазваніў праз некалькі хвілін пасля адпраўкі тэксту.
  «Гэй, Коўл. Што вы можаце сказаць мне пра яго?»
  Коўл маўчаў на другім канцы. Павагаўшыся і ўздыхнуўшы, ён сказаў: «Я заняты на наступныя пару дзён, але не рухайся да гэтай справы, пакуль мы не пагаворым, добра?»
  «Я зраблю ўсё магчымае. Што вы можаце сказаць мне цяпер?»
  «Павольна, Сільвія. Пачакайце некалькі дзён, і мы сустрэнемся». У ягоным голасе чулася вострая нотка папярэджання. Я прыслухаўся да гэтага.
  «Добра. Патэлефануй мне, калі будзеш вольны, і мы нешта дамовімся».
  Пасля таго, як я паклаў трубку, мая галава пачала кружыцца ад пытанняў, на якія не збіраўся адказваць у той вечар. Я зачыніў ноўтбук, згарнуўся на канапе і спаў да наступнай раніцы.
  
  Халоднае ранішняе паветра прыносіла лёгкія пушыстыя сняжынкі. Я сядзеў пад бэжава-карычневым афганем, галава была схіленая пад крыху нязручным вуглом. Адмахнуўшыся ад дрыжыкаў на шыі, я пайшоў на кухню, наліў кавы і накіраваўся ў душ. У 6:30 раніцы я надзеў чорныя штаны і чырвоную блузку на гузіках. Затым я адправіў Марціну смс з паведамленнем сустрэцца са мной у Blue Gill у 7:30 на сняданак. Калі я ўжо выходзіў, містэр Абернаці патэлефанаваў і дамовіўся сустрэцца ў 10:00 той раніцы.
  Нягледзячы на тое, што было ўсяго семнаццаць градусаў, я вырашыў прайсціся да Блакітнага Жабра. Я апрануўся ў вязаны шалік і цяжкі кардіган, надзеў паліто і чорныя боты на плоскай падэшве. Па снезе было лёгка прайсці. Мае чаравікі здрабнілі белы парашок, яшчэ свежы і нязграбаны, ствараючы за мной слізкі след. Храбусценне назапашаных шматкоў адбівалася з кожным крокам, пакуль я ішоў тры кварталы да рэстарана.
  Доўгае худае цела Марціна было складзена ў кабінку ў задняй частцы слаба асветленай закусачнай. На ім быў бэжавы швэдар, выцвілыя джынсы і карычневыя макасіны.
  «Гэй», — сказаў я, слізгаючы ў супрацьлеглы бок будкі.
  «Раніца. Вы знайшлі што-небудзь цікавае?»
  Я ўсміхнуўся і паківаў галавой. «Вы ніколі не паверыце ў гэта».
  «Паспрабуй мяне».
  «Ліза і Мэдэлін жылі ў Брайтмур адначасова. Ім было шаснаццаць гадоў, яны жылі менш чым за квартал адзін ад аднаго, і ёсць мужчына, які пазначаны як пражываючы па іх абодвух адрасах».
  «Той самы хлопец?»
  «Так! Вы можаце ў гэта паверыць?»
  «О, чувак! Як вы думаеце, што адбываецца?» — спытаў Марці.
  Да нашага століка падышла мініяцюрная афіцыянтка з плямай вяснушак і густымі кучаравымі рудымі валасамі, сабранымі ў пучок. Яна ўсміхнулася і папрасіла нашы заказы.
  Я замовіў амлет з хатняй бульбай фры і пшанічнымі тостамі, а Марцін замовіў стос чарнічных бліноў.
  «Я не ведаю. Гэта не мае вялікага сэнсу. Гэтыя дзве маладыя дзяўчыны з зусім розных светаў — Дэтройта і Лівоніі — трапляюць у адно і тое ж месца на год. У іх ёсць агульны чалавек. На працягу многіх гадоў яны, здаецца, сябры, але дванаццаць гадоў праз, адзін з іх быў забіты ў некалькіх кроках ад таго, дзе яны абодва жылі.»
  «Але нават калі ў іх быў гэты чалавек агульны, і быў любоўны трохкутнік, ён, відавочна, разыграўся задоўга да забойства Лізы. Ліза жыла ў Нортвіле і была замужам і мела дзяцей. Мэдэлін - кансультант і інструктар па ёзе, жыве ў А2 і, відавочна, мае поспех. Магчыма, у мінулым былі нейкія праблемы, але яны, здаецца, дастаткова разумныя жанчыны, каб пераадолець гэта, так?»
  «Вядома, але ў гэтым ёсць адна праблема».
  «Што?»
  «Ліза Старк памерла».
  «Ну, скажы мне, што ты думаеш».
  «Я думаю, што Мадэлін павінна была быць крыху больш эмацыйнай, чым калі я пайшоў з ёй пагаварыць пра Лізу. Я ведаю, што прайшло шмат часу, але калі б мой лепшы сябар быў забіты, мне спатрэбілася б вечнасць, каб перажыць гэта. Абмеркаванне гэтага праз два гады ўсё роўна выклікала б эмоцыі. Гэта яшчэ адна прычына, па якой я думаю, што Мэдэлін нешта ведае ці неяк звязана… Я проста не ведаю, як».
  «Так, смерць такая вечная. Гэта не тое, што вы пераадольваеце. Тым больш, што яны, здаецца, былі знаёмыя з даволі юных гадоў».
  «Правільна. Такім чынам, нам трэба даведацца больш пра тое, што адбылося ў Брайтмуры».
  «Вы лічыце, што гэта сапраўды звязана?»
  «Я не ведаю. Гэта было даўно, але ўсё роўна трэба праверыць».
  Афіцыянтка паставіла нам талеркі. Стос чарнічных бліноў у Марціна быў шырокі, як талерка. Мой амлет быў начынены гароднінай і сырам.
  «Што-небудзь яшчэ?» — спытала афіцыянтка.
  «Не, у нас усё добра. Дзякуй, - сказаў я.
  Марцін адпілаваў кавалак бліна і прамачыў яго сіропам. Я змяшаў амлет і хатнюю бульбу фры, перш чым пырскаць на кашу кетчупам.
  «Брат таксама быў дзіўным. Ён быў стрыманы і крыху грубы. Я адчуваў, што паміж братамі і сёстрамі ёсць дрэнная кроў, і ніхто не есць так, як пагарджаюць браты і сёстры. Ён усё яшчэ здаецца горкім з-за бацькоў, якія выхоўваюць яе».
  «Глупства ўсё яшчэ трымаць крыўду на памерлага брата. Дробязны і халодны, - сказаў Марці.
  Пітэр не выяўляў ні раскаяння, ні любові, калі я гаварыў з ім пра Лізу. Мой брат прапаў без вестак з таго часу, як мне было дзесяць гадоў, і не было дня, каб ён не прыходзіў мне ў галаву. Я быў у стане жалобы больш за два дзесяцігоддзі, але Пітэр Абернаці не выяўляў ніякіх прыкмет смутку з нагоды страты сястры.
  «Вы маеце рацыю, але я не думаю, што ў яго ёсць дакладны матыў. Пра Пітэра ў інтэрнэце не так шмат — некалькі паведамленняў у сацыяльных сетках пра яго сям'ю і надвор'е, але нічога асаблівага. Правядзіце яго праверку; магчыма, пагаварыць з людзьмі з яго працы. Я збіраюся арганізаваць яшчэ адно інтэрв'ю з ім на наступным тыдні і наведаю Карсана дадому».
  «Які план для Мэдэлін?» — спытаў Марці.
  Выдатнае пытанне. У сацыяльных сетках не было ніякай інфармацыі пра Мэдэлін Прайс, і ў гуглі яе імя знайшлося вельмі мала. Яна валодала студыяй ёгі і была тэрапеўтам. Звычайна гэта будзе азначаць нейкую прысутнасць у Інтэрнэце. Было дзіўна, што яе імя нічога не знайшлося.
  «Я думаю, Мэдэлін нешта хавае. Сувязь з Брайтмура можа мець дачыненне да забойства».
  «Вы сапраўды лічыце, што смерць Лізы з'яўляецца вынікам таго, што адбылося больш за дзесяць гадоў таму?»
  Не, не рабіў. Але я не ведаў, з чаго пачаць гэтую справу. Да гэтага часу не было ніякіх доказаў таго, што Ліза была чымсьці іншым, акрамя добрасумленнай жанчыны ў момант сваёй смерці. Той факт, што яе добры сябар калісьці жыў па суседстве, дзе было знойдзена яе цела, прымусіў мяне задумацца. Я не ведаў, якая сувязь, але нешта не атрымалася.
  «Як вы думаеце, у чым тут справа?» — спытаў я Марці.
  «Я думаю, што Ліза Старк спала з нейкім хлопцам, ён папрасіў у яе грошай ці нешта падобнае, яна адмовілася, ён забіў яе і кінуў у Брайтмур. Справа закрыта. Прабачце, містэр прыгарадны доктар Гай, ваша жонка спала з нейкім няўдачнікам.
  «Гэта нейкі сюжэт з аднаго з тых паліцэйскіх шоу па серадах? Не той адказ, які я чакаю ад майго геніяльнага маленькага напарніка, - сказаў я, перш чым кінуць грошы на стол і ўстаць, каб пайсці.
  «Часам самы просты адказ - правільны».
  «Праўда, але мы не маем шмат, каб пацвердзіць гэтую тэорыю. Вы знойдзеце доказы, і мы пойдзем у гэтую трусіную нару».
  «Дастаткова справядліва».
  Няслушнасць адчувалася занадта лёгка. У гісторыі павінна быць больш. Я думаў пра сваю размову з Мэдэлін. Яна была трохі расплывістай, але ці здавалася яна забойцам Лізы? Не зусім, але гэта не азначала, што яна не вінаватая — а можа, яна проста ведала больш, чым сказала мне. У любым выпадку мне трэба было правесці расследаванне.
  «Мне трэба ведаць больш пра Карсана і Мэдэлін. Гэта быў бы адзіны спосаб убачыць, як Мэдлін была забойцам. Яны з Карсанам блізкія, але яна таксама вельмі падабаецца Пітэру. Асабіста мне яна не здаецца такой цёплай і невыразнай, але, зноў жа, я яе даследую».
  «А ты жанчына. Напэўна, яна зачаравала тых хлопцаў».
  «Праўда. Добра, як гэта прайшло ў Сэнт-Бартсе?»
  Марцін перадаў мне файл з імем Лізы. «Праверце яе асабістае дасье».
  «Як вы атрымалі файл?»
  «Гэта сакрэтна», — сказаў Марцін, падміргнуўшы і хіхікнуўшы.
  «Дзёрзка, дзёрзка», — сказала я, павіваючы пальцам, як заклапочаная маці.
  Я адкрыў тэчку і пагартаў старонкі. За год, калі яна выкладала ў Сэнт-Барту, Лізу двойчы крыўдзілі за тое, што ў школе было занадта шмат наведвальнікаў. У абодвух запісах было сказана, што наведвальнік перапыніў яе занятак. У яе асабістай справе таксама было пазначана, што ў наступным годзе яе не запрасілі выкладаць.
  «Такім чынам, у яе было занадта шмат кампаніі і яна нічым не вылучалася, таму яе звольнілі?»
  «У гэтым сутнасць. Акрамя таго, яе калегі не вельмі любілі яе. Здавалася, ні ў кога не было крыўды ці чагосьці іншага, але яны былі крыху абыякавыя, калі я сказаў ім, што яе забілі».
  «Што яны казалі пра яе?»
  «Увогуле, яна спазнялася на працу, не такая добранадзейная, і не магла ладзіць з бацькамі студэнтаў. Здавалася, год, які яна правяла там, быў цяжкім. Дырэктар не хацеў са мной размаўляць, але была адна дама, місіс Доўсан, якая абліла мяне брудам».
  «І файл». Я падміргнуў і ўсміхнуўся, гледзячы, як апусціўся твар Марціна.
  «Ты заўсёды павінен сапсаваць мне задавальненне».
  «Вось дзеля чаго я тут», — сказаў я, стрымліваючы хіхі.
  «Што яна сказала?»
  «Спадарыня Здаецца, Доўсан быў адзіным чалавекам, які кантактаваў з Лізай па-за працай. Яна сказала мне, што Ліза была там толькі для таго, каб зрабіць уражанне на Карсана. Яны пачалі сустракацца летам раней. Ён верны католік, амбіцыйны, паспяховы і г.д., і яна хацела прымусіць яго падумаць, што яна добрая справа. Місіс Доўсан сказала мне, што Ліза ніколі не планавала заставацца там, таму яна не супраць, каб яе маці рэгулярна прыходзіла ў школу і перапыняла яе заняткі».
  «Што? Яе маці?»
  «Так. Мама, відаць, была крыху ўладарная. Місіс Доўсан сказала мне, што непакоіцца за Лізу, таму што яна не была... Як яна гэта выказала? «Усё там».
  «Вы думаеце, што гэтая місіс Доўсан была з вамі адкрытай?»
  «Так. Верагодна, яна ўжо за пенсійным узростам — любіць выкладаць; мацярынскі род. Я бачыў, як яна бярэ пад сваё крыло новага настаўніка. Падобна на тое, Лізе гэта было патрэбна».
  «Цікава, што зрабіла Лізу такім жабраком?»
  Карсан Старк быў выдатным уловам. Ён мог мець любую жанчыну, якую хацеў. Чаму ён выбраў Лізу?
  «Нам трэба даведацца больш пра сувязь мамы з Лізай. Яе з'яўленне на працы дарослай дачкі - гэта дзіўна. Сёння я збіраюся пагаварыць з мамай і татам. Вы атрымаеце інфармацыю пра бацькоў?»
  «Канечне».
  «Я не магу зразумець, як Ліза і Карсан апынуліся разам».
  «Так, здаецца дзіўным, але гэта не мае значэння, ці не так?»
  «Ну, я думаю, што гэта мае значэнне. Што, калі іншая жанчына палічыць сябе больш вартай? Магчыма, ёй проста спатрэбілася некалькі гадоў, каб набрацца духу, каб адпомсціць. Карсан можа здацца добрым, але ён з'яўляецца часткай эліты. Часам тое, што нас, абывацеляў, не хвалюе, наносіць незваротную шкоду эліце».
  «Хм. Я пра гэта не думаў».
  «Таму я ўвесь час здзіўляюся, як і чаму яны апынуліся разам. У іх шлюбе можа быць нешта большае».
  "Я пагляджу, ці змагу знайсці якія-небудзь сувязі".
  «Добра. Я збіраюся працягваць пошук інфармацыі. Магчыма, Ліза пакінула нейкія намёкі, калі ў яе быў нейкі раман. Гэй, я ледзь не забыўся згадаць пра дзейнасць банды, якая адбылася ў краме Алі Мансу. Так, перад забойствам Лізы Алі Мансу кажа, што падвяргаўся нападам з боку банд. Пасля забойства Лізы іншых нападаў не было».
  «Такім чынам, вы лічыце, што гэта пустая справа? Ліза зблыталася з бандытам? Але якое дачыненне гэта мае да ўладальніка крамы?»
  Гэта не мела сэнсу. Як Ліза была звязана з Алі Мансу і крамай?
  «Нам чагосьці не хапае. Цікава, чаму другі дэтэктыў звольніўся?»
  «Карупцыя? Ці мае Ліза дачыненне да міліцыі?»
  «Не тое, што я ведаю, але мы павінны пакінуць гэтую магчымасць адкрытай».
  Я ўспомніў, які ціск аказваўся, калі ў Дэтройце адбылося забойства, а ахвяра была з аднаго з шыкоўных прыгарадаў. Прастытуткі, гандляры наркотыкамі і жыхары Дэтройта, якія трапілі ў перакрыжаваны агонь банды, разглядаліся як нізкі прыярытэт, але маладая прыгожая бландынка была на першым месцы. Ці яна была? Чаму міліцыя не ўзялася за большае расследаванне забойства?
  «Той факт, што начальнік сказаў ім не дапусціць чутак аб няслушнасці, кажа мне, што раскрыць злачынства было не важна. Важна было зрабіць так, каб злачынства не было».
  «Чаму?»
  «Яна адрозніваецца ад астатніх свецкіх ільвіц з Тауншыпа Нортвіл, але тым не менш, яна не з тых людзей, пра якіх СМІ звычайна забываюць. Яна прывабная белая жанчына з вышэйшага сярэдняга класа. Чаму яе так хутка выцеснілі з-пад увагі?
  «Яна чамусьці не ўпісваецца ў гэта грамадства».
  Мы паглядзелі адзін на аднаго і адначасова спыталі: «Чаму?»
  «Добра. Вы робіце некаторыя папярэднія пошукі Лізы і яе сям'і. Я буду спаткацца з бацькамі Лізы».
  
  Я спусціўся па праспект-роўд да аўтастрады і накіраваўся ў бок Лівоніі. Падчас дарогі я думаў пра інфармацыю, якую знайшоў у інтэрнэце пра бацькоў Лізы. Ральф і Джэніс Абернаці былі парай сярэдняга ўзросту, якая жыла тыповым прыгарадам паўднёва-ўсходняга Мічыгана. Абодва былі школьнымі настаўнікамі на пенсіі, актыўнымі ў лютэранскай царкве, якая знаходзілася ў двух кварталах ад іх дома, а таксама падарожнікамі па свеце і вядомымі філантропамі. Я знайшоў некалькі запісаў пра іх у іх роднай газеце. Пітэр быў паказаны некалькі разоў, калі ён гуляў у футбол у сярэдняй школе, і яго бацькі, здавалася, рэгулярна з'яўляліся ў газетах. У Лізы было пяць запісаў. Яе аб'ява аб нараджэнні, паведамленні аб нараджэнні двух дзяцей, аб'ява аб яе шлюбе з Карсанам Старкам і яе некралог.
  У Лівонію я дабіраўся хвілін дваццаць пяць. Двухпавярховы каланіял Абернаці знаходзіўся на Шэсці-Майл-Роўд, на поўнач ад Ньюбурга. Калі я заехаў на пад'язную дарогу, я заўважыў, што дзверы гаража былі паднятыя, а шыкоўны чырвоны Corvette зіхацеў і зіхацеў паміж арганізаванай сістэмай паліц і інструментаў. На краі пад'язной дарогі сядзела сіняя Camry позняй мадэлі. Я спыніўся каля Camry і накіраваўся да дзвярэй.
  Джэніс Абернаці адчыніла дзверы раней, чым я паспеў пастукаць. Маці Лізы выглядала на рост пяць футаў сем, каля 125 фунтаў і нагадвала састарэлую ляльку Барбі. У яе былі стэрэатыпныя светлыя валасы і блакітныя вочы, а яе цела было гладкім і падцягнутым. Тым не менш, яе твар быў пацёрты, са зморшчынамі скуры, і яна мела тую ж ледзь прыкметную цвёрдасць, якую я заўважыў на фотаздымках Лізы. Яна вымушана ўсміхнулася, адкрыўшы глыбокія гусіныя лапкі вакол вачэй.
  «Прывітанне, місіс Абернаці. Я..."
  «Сільвія Ўілкакс. Так, ведаю. Калі ласка, заходзьце».
  Місіс Абернаці правяла мяне да белай скураной канапы ў гасцінай праз доўгі калідор, застаўлены сямейнымі партрэтамі і асобнымі фотаздымкамі Пітэра. Карычневы плюшавы дыван, здушаны пад маімі ботамі, ствараў адчуванне, што я іду па аблоках. Выявы сям'і таксама былі згрупаваны на мантыі. Быў Пётр у футбольнай форме ў маладыя, больш шчаслівыя часы. Ліза была намалявана з дзецьмі без Карсана, якія ўсміхаюцца пустой усмешкай. Яе вочы здаваліся такімі ж пустымі, як і на фотаздымку, які я меў.
  «Такім чынам, Карсан наняў кагосьці, каб паспрабаваць высветліць, хто забіў яго жонку. Што ж, самы час».
  Дзіўны выбар слоў: жонка, а не дачка.
  «Так, ён імкнецца знайсці забойцу Лізы, і я поўны рашучасці дапамагчы яму дамагчыся справядлівасці для яе».
  Місіс Абернаці жорстка, злосна засмяялася.
  «Спадарыня Уілкакс, я захапляюся тваёй рашучасцю, але ты і Карсан не можаце мець адну мэту».
  «Чаму гэта?»
  «Таму што ён забіў маю Лізу!»
  «Што прымушае вас так сказаць?»
  «Ён лекар, з грашыма, уладай і знешнасцю. Ні ў якім разе ён не абраў бы Лізу перад усімі іншымі дзяўчатамі, якія хацелі яго — калі б у яго не быў план. Ён нажыўся на яе смерці. Ён шчаслівы, што яе няма».
  Не самая вытанчаная інтэрпрэтацыя злачынства, але яна была маці, якая аплаквала сваё дзіця. Насуперак інтэрпрэтацыі місіс Абернаці, Карсан не атрымаў прыбытку ад смерці Лізы. Пара адмовілася ад страхавання жыцця, таму што ў іх быў давер і вялікае багацце, атрыманае ад імперыі Старкаў.
  «Я хацеў бы даведацца пра Лізу больш. Чаму вы лічыце, што Ліза і Карсан не падыходзяць?»
  «Ліза была… іншай. Яна не была такой, як звычайная дзяўчына. Рана мы зразумелі, што ў яе былі праблемы з апрацоўкай інфармацыі, і ў школе ёй было цяжка. Гэта было дзіўна, таму што яна любіла школу, але ў яе ніколі не было поспеху. Настаўнікам было прыемна, калі яна была на ўроку, але Лізе пашанцавала атрымаць тройку. Пётр заўсёды быў разумным».
  Я думаў запытацца пра Ральфа Абернаці, бацьку Лізы, але вырашыў пачакаць, пакуль місіс Абернаці раскажа, ці будзе ён прысутнічаць на сустрэчы.
  «Мы заўсёды думалі, што яна скончыць з нейкім добрым хлопцам: пратэстантам, фабрычным рабочым, які любіў піва і футбол… Ведаеце, мара з блакітнымі каўнерыкамі — разумееце, пра што я?»
  Скруціла жывот. Мяне турбавалі катэгорыі.
  «Такім чынам, вы думалі, што Карсан не ў Лізе?»
  Місіс Абернаці няўтульна засмяялася, адкінула галаву з саркастычнай забаўкай і паклала моцную цвёрдую руку мне на калена.
  «Спадарыня Уілкакс, ты думаеш, што гэта нейкая гісторыя пра мілую даму, якую застрэлілі ў дрэнным раёне; выпадковая рэч. Але я вам скажу, што гэта была нейкая помста. Карсан злавіў Лізу на здрадзе і прымусіў яе заплаціць вялікую цану. Бачыш, у Лізы была цяга да... ну, па-іншаму не скажаш... чорных мужчын. Голас місіс Абернаці сцішыўся да шэпту, нібы яна адкрывала брудную таямніцу.
  «Ці ёсць у вас доказы таго, што ў Лізы быў раман?»
  «Не, але я ведаю, што яна была. Ліза была вельмі падступнай».
  Не зусім той партрэт, які большасць маці малявала б сваіх дачок. Я адчуў адценне суму па Лізе. Яе сям'я, здаецца, не лічыла яе забойства вялікай несправядлівасцю. Брат і маці нібы вінавацілі яе. Я таксама стаміўся ад таго, што людзі так упэўненыя ў Лізінай нявернасці. Нічога не паказвала на яе нявернасць, але нават яе ўласная маці была гатовая абвінаваціць яе ў нявернасці.
  «Мой памочнік наведаў Сэнт-Барт, і аказалася, што ў файле Лізы былі запісы аб тым, што ў яе занадта шмат наведвальнікаў. Вам што-небудзь пра гэта вядома?»
  «Гэта была яе першая сапраўдная праца. Я ведаў, што ёй спатрэбіцца дапамога, таму некалькі разоў браў з ёй абед. Гэтыя людзі зрабілі з гэтага вялікую справу, але гэта не было нічога незвычайнага. Зноў жа, гэта тое, што вы атрымліваеце з католікамі: правілы, правілы і яшчэ больш бессэнсоўныя правілы».
  Я паспрабаваў уявіць, як маці прыносіць мне абед на маю першую «сапраўдную» працу. Я ўпарта працаваў, каб стрымаць смех.
  «Ці падабалася Лізе вучыць?»
  «Ну, як я ўжо казаў, яна не была разумнай, але яна любіла школу. Ёй падабалася вучыцца ў школе, але яна не была добрай настаўніцай. Карсан ажаніўся на ёй раней, чым гэта мела значэнне, але яе не збіраліся запрашаць назад у наступным годзе. Выкладанне было не для яе».
  «Таму яна стала CNA?»
  «Не. Гэта было ўсё для Карсан, і яна занялася гэтым, перш чым уладкавацца на замену ў школе. Яна была поўная рашучасці атрымаць яго, і, божа, у яе ўсё атрымалася - і паглядзіце, што здарылася. Ён прымусіў яе заплаціць».
  Мне стала цікава, чаму місіс Абернаці так не любіць Карсана. Ён быў выдатным уловам па большасці стандартаў, і, шчыра кажучы, здавалася, што ён перажываў страту жонкі. Вядома, ён быў крыху напышлівым, але, мяркуючы па ўсім, ён любіў Лізу. Я вырашыў змяніць тэму.
  «Вы ведаеце Мэдэлін Прайс?»
  «Вядома, мы ведаем Мэдзі. Яна цудоўная жанчына; яна сапраўды дапамагла Лізе стаць лепшым чалавекам. Яна была адзіным яркім святлом у групе сяброў Лізы, але трымалася на адлегласці. Яна талковая — заўсёды робіць нешта геніяльнае».
  «Ліза ехала на сустрэчу з Мэдэлін у дзень, калі яе забілі, але яна так і не прыгатавала кавы. Як вы думаеце, ці магчыма, што Мэдэлін можа быць уцягнута?»
  «У чым удзельнічалі? Забойства Лізы? Місіс Уілкакс, Мэдзі - выдатная дзяўчына. Яна б ніколі не зрабіла нічога такога глупства».
  Чалавек, падобны на ляльку Кена для састарэлай Барбі, ён жа місіс Абернаці, увайшоў у фае. На ім была бледна-зялёная футболка-пола з закасанымі да локцяў рукавамі і пара докераў колеру хакі. Акуратная зморшчына праходзіла па кожнай калені яго штаноў. Ліза атрымала ў спадчыну яго здольнасць выглядаць амаль ідэальна. Чагосьці не хапала, але, як і яго дачка, ён быў вельмі прывабны. Я звярнуў увагу на яго сумныя блакітныя вочы, скураную, штучна залітую сонцам скуру і дзве тонкія шчыліны там, дзе павінны былі быць вусны. Ён усміхнуўся і прывітальна, але лагодна махнуў мне рукой, перш чым сесці побач са сваёй жонкай.
  «Спадарыня Уілкакс, прашу прабачэння, што не далучыўся да вас раней. Цяжка, але я хачу падзякаваць вам за расследаванне забойства Лізы. Мы вельмі сумуем па ёй, але я не ведаю, наколькі мы можам вам дапамагчы», - сказаў Ральф Абернаці.
  «Ну, усё, што вы мне скажаце, будзе карысным».
  «Ліза хавала ад нас сакрэты. Я ўпэўнены, што тое ж самае было дакладна для яе шлюбу «.
  - Мне не падабаецца, што ты так гаворыш, Ральф, - рэзка сказала місіс Абернаці.
  «Мілая, гэта праўда. Вы ведаеце -
  «Я не хачу, каб вы кінулі нашу дачку пад аўтобус. Так, у яе былі праблемы, але Карсан забіў яе, і вы гэта ведаеце!»
  Місіс Абернаці ў парыве гневу адскочыла ад канапы і ўтаропілася на мужа. Яна перайшла ад нуля да ста ў самыя кароткія тэрміны.
  «Я проста хачу сказаць місіс Уілкакс праўду. Мы не так добра ведалі Лізу».
  «Яе забілі! Гэта не мела б значэння, калі б мы ведалі яе знутры і звонку — мы б не змаглі гэтага спыніць. Чаму вы не можаце прыняць гэта?»
  Містэр Абернаці ўздыхнуў і зірнуў у мой бок, маляючы вачыма.
  «Спадарыня Абернаці, ты не мог бы расказаць мне, якой была Ліза? Гэта дапамагло б мне адчуць, хто яна, - сказаў я, спрабуючы прымусіць яе супакоіцца.
  Маці Лізы кінула на мяне змрочны позірк, перш чым сабрацца і сесці. Ральф Абернаці паклаў руку ёй на калені і пачаў гаварыць.
  «Ліза заўсёды была непрыемнай. Пётр часам злаваўся, але звычайна ён быў добрым дзіцем. Лёгка мець справу большую частку часу. Першапачаткова я думаў, што гэта таму, што яна была дзяўчынкай, і ў мяне ніколі не было сясцёр, але з часам стала ясна, што пол - гэта найменшая праблема».
  «Ці былі вы ў кантакце з Лізай, калі яна жыла ў Дэтройце?»
  Абернаціі пераглянуліся, расплюшчыўшы вочы ад узрушэння.
  «Гм, Ліза некаторы час жыла ў Дэтройце ... Мы страцілі з ёй сувязь на некалькі гадоў. Гэта быў яе выбар. Яна хацела быць са сваім хлопцам больш, чым яна хацела быць з намі, таму мы проста дазволілі ёй быць», - сказаў містэр Абернаці.
  Лізе было шаснаццаць гадоў, калі яна жыла ў Брайтмуры. Найбольш верагодным спосабам для яе дабрацца да Брайтмура было ўцяканне. Сумна было чуць, наколькі Абернаціі раўнадушна ставіліся да сваёй дачкі.
  «Яе лічылі зніклай без вестак?»
  Містэр Абернаці ўздыхнуў. «Ну, мы заявілі аб яе знікненні ў першыя пару разоў, калі яна ўцякла. Пасля гэтага мы з маці вырашылі, што гэтага рабіць не варта».
  Дзіўна. Уцекачоў не знаходзяць, калі яны не прызнаны зніклымі без вестак.
  «Ці магу я спытаць, чаму вы не працягнулі заяву аб яе знікненні?»
  «Вы не маеце права судзіць нас. Мы не хацелі яе ў сістэме! Хіба гэта не мае сэнсу?» - закрычала Джэніс Абернаці.
  Мяне не задавальняла тое, як ішло гэтае інтэрв'ю, але я павінен быў ісці наперад, нават калі місіс Абернаці працягвала паводзіць сябе як вар'ятка.
  «Я разумею, што гэта павінна быць цяжка, але для мяне важна высветліць, ці было нешта ў мінулым Лізы, што прывяло да яе забойства. Паколькі яна была забітая ў Брайтмуры і калісьці жыла там, тое, што адбылося ў мінулым, можа быць актуальным».
  «Ну, я сур'ёзна сумняваюся. Я маю на ўвазе, ці не забілі б яе тады?»
  «Неабавязкова. Часам людзі доўга крыўдзяцца. Яны чакаюць зручнага моманту, каб нанесці ўдар».
  «Не. Мы не паведамлялі пра яе знікненне. У нас былі свае прычыны, - сказаў містэр Абернаці тым самым ціхім ціхім голасам, якім ён карыстаўся на аўтаадказчыку.
  Большасць падлеткаў жадалі рабіць тое, з чым іх бацькі не згодныя, але дзецям не дазвалялася проста рабіць тое, што яны хочуць. Чаму б двум, здавалася б, добрасумленным грамадзянам не падаць заяву, калі іх дачка ўцякла ў небяспечны раён, заражаны наркотыкамі?
  «Спадарыня Уілкакс, Ліза была забітая праз доўгі час пасля падлеткавага ўзросту. Я не думаю, што мінулае мае такое значэнне, як вы думаеце». Джэніс Абернаці працягвала абурацца на заднім плане, пакуль яе муж гаварыў спакойным ціхім голасам.
  «Спадар Абернаці, - сказаў я, засяроджваючыся на бацьку Лізы і не звяртаючы ўвагі на надуты твар яе маці. «Я лічу, што забойства Лізы было звязана з яе мінулым. Мяркуючы па ўсім, яна жыла добрым жыццём, і няма ніякіх падказак, якія паказваюць на няслушнасць або правіну з яе боку, таму я хачу ведаць, ці вярнуўся хто-небудзь з мінулага, каб адпомсціць».
  «Сапраўды? Вельмі цікава, місіс Уілкакс. Цяпер я разумею лінію пытання».
  «Гэта не мае ніякага сэнсу. Паліцыянты расследавалі б яе мінулае, калі б былі доказы, якія паказваюць на гэта. Яна была ашуканкай, якую злавілі, і Карсан прайграў. Вы ведаеце, што ў яго шмат зброі, ці не так?» – спытала місіс Абернаці.
  Трэба было задаць яшчэ шмат пытанняў, але я падумаў, што місіс Абернаці можа сапсавацца. Дэтэктыў Коўл папярэджваў мяне аб тым, наколькі сям'я можа адмовіцца ад супрацоўніцтва, але ён таксама прапанаваў пагаварыць з нявесткай. Магчыма, гэта далікатна, бо Пётр і яго жонка толькі што развяліся, але былая жонка не магла злавацца так, як маці Лізы. Я вырашыў праверыць ваду.
  «Спадар і місіс Абернаці, я хацеў бы даведацца больш пра астатніх членаў сям'і. Што вы можаце сказаць мне пра Эбігейл, былую жонку Пітэра?»
  «Мілая дзяўчына. Шкада, што яны там не трымаліся, - сказаў містэр Абернаці, на яго твары з'явіўся сумны выраз.
  "Яна ў парадку, але яна кідае паліць", - дадала місіс Абернаці.
  «Яна была блізкая з Лізай?»
  «Яны добра ладзілі... лепш, чым Ліза і Пітэр. Мы будзем сумаваць па Эбігейл у сям'і, - сказаў містэр Абернаці. Перш чым працягнуць, ён строга паглядзеў на жонку. «У Лізы былі некаторыя праблемы, але, шчыра кажучы, у яе жыцці былі ідэальныя людзі. Карсан быў добры для яе; таксама была Эбігейл».
  «Пётр і Ліза не былі блізкія?»
  «Зусім не. Яны заўсёды спаборнічалі. Пётр больш, чым Ліза. Яна не была настроена на бітву, але Піцер заўсёды імкнуўся праявіць сябе, ці не так?» Містэр Абернаці павярнуўся да жонкі, кінуўшы на яе запытальны позірк. Яна адвярнулася ад яго і пакінула пытанне без адказу.
  «Ці былі ў Лізы стрыечныя браты або блізкія сябры, якія маглі б падзяліцца больш інфармацыяй?»
  «Не вельмі. Мы трымалі нашу сям'ю побач. На самай справе былі толькі мы і дзеці. Павялічаная сям'я раскідана па краіне, таму не было стрыечных братоў і братоў, з якімі можна бавіць час».
  «Сябры?»
  - Мэдэлін Прайс, - сказала місіс Абернаці.
  «Ці можаце вы прыдумаць якую-небудзь прычыну, чаму Ліза апынулася ў Брайтмур?»
  Містэр Абернаці павольна паківаў галавой, перш чым заплюшчыць вочы. Жонка маўчала. Далёкі смутак слізгануў па яе твары.
  «Ці ёсць яшчэ што-небудзь, што можа дапамагчы нам даведацца, хто забіў Лізу?»
  «Не», — адказалі яны абодва.
  «Добра. У мяне ёсць яшчэ некалькі пытанняў. Мне цікава, ці падтрымлівалі вы сувязь са сваёй дачкой, пакуль яна жыла ў Новым Арлеане».
  «Што?» - сказала місіс Абернаці, яе голас павысіўся. О не, вось і пайшлі, падумаў я.
  «Прабачце?» Містэр Абернаці выглядаў злым.
  «У 1999 годзе Ліза жыла ў Новым Арлеане. Яна пераехала туды ненадоўга. Вы зь ёй кантактавалі?»
  «Пра што ты гаворыш? Яна пражыла ўсё сваё жыццё тут, у Мічыгане».
  «Здаецца, яна нядоўга жыла ў Новым Арлеане».
  «Спадарыня Уілкакс, я не думаю, што нам ёсць што сказаць пра гэта. Лізы ўжо няма, і хаця я паважаю жаданне Карсана даведацца, хто забіў нашу дачку — я маю на ўвазе, мы таксама хочам гэтага, — але з моманту яе забойства прайшло амаль два гады. Мы толькі пачынаем лячыцца. Нам няма чаго дадаць, што мы не сказалі афіцэрам, калі гэта адбылося», - сказаў г-н Абернаці. Голас яго дрыжаў.
  Пасля яго прамовы абодва Абернаці сядзелі моўчкі, гледзячы ў падлогу. Іх пустыя твары выглядалі сапраўднымі. Я адчуваў сябе жудасна ад таго, што ўзяў іх на гэты балючы ўчастак памяці. Густая, цяжкая цішыня ў пакоі, здавалася, працягвалася вечна. Калі Абернаціі адначасова паднялі галовы і доўга глядзелі адзін на аднаго, я зразумеў, што нанёс дастаткова шкоды за адзін дзень.
  «Спадар і місіс Абернаці, дзякуй за ваш час. Вы вельмі дапамаглі. Я буду на сувязі». Я ўстаў з канапы, паціснуў абодвум іх млявым рукам і выйшаў.
  
  Марцін быў у офісе і націскаў на кампутар.
  «Як прайшло спатканне з Лізінымі бацькамі?»
  «Не так добра. Было вельмі сумна бачыць, як мала Абернаціі ведалі пра сваю дачку. Яны паняцця не мелі, што яна жыве ў Новым Арлеане».
  «Сапраўды? Чалавек, у гэтай дамы былі сакрэты».
  «Вы маеце рацыю. Я..."
  Перш чым я паспеў расказаць Марціну пра астатнюю сустрэчу з бацькамі Лізы, як зазваніў тэлефон, перапыніўшы нашу размову. Ён адказваў на тэлефонныя званкі, але не мог вымавіць ні слова. Відаць, чалавек на тым канцы спяшаўся.
  «Гм… вядома», — сказаў ён, працягваючы мне тэлефон.
  «Прывітанне, гэта...»
  «Спадарыня Ўілкакс. Вы можаце сустрэцца са мной праз дваццаць хвілін?»
  Гэта быў Пітэр Абернаці. Гук яго нерваваўся і кідаўся.
  «Так. Я ў Іпсі. Назавіце месца і час».
  «Вы ведаеце тую маленькую кавярню праз дарогу ад Liv's Diner? Божа, я не памятаю імя».
  «Ніякіх клопатаў. Я гэта добра ведаю. Да сустрэчы праз дваццаць».
  Я паклаў трубку і схапіў ноўтбук і нататнік.
  «Пітэр Абернаці хоча сустрэцца».
  «Нічога сабе. Ён казаў, што гэта тэрмінова.
  «Я вярнуся пазней. Трымайце мяне ў курсе любой інфармацыі, якую вы сустрэнеце».
  Amour - гэта кавярня, размешчаная ў задняй частцы малюсенькай вітрыны. Гэта цёмнае, скразняковае месца, застаўленае старымі настольнымі гульнямі і пазламі. Я не быў там некаторы час, але падчас аспірантуры я праводзіў шмат начэй, вучыўшыся ў заднім куце. Я прыехаў праз дваццаць пяць хвілін пасля тэлефоннага званка з Пітэра.
  Ні адзін са сталоў і крэслаў у Amour не падыходзіў, а па кутах стаяла некалькі брудных канап. Каля прылаўка стаяў Пётр. Мы паціснулі адзін аднаму рукі і замовілі напоі. Пітэр выбраў мокко з белага шакаладу з дадатковымі ўзбітымі сліўкамі; Я замовіў вялікую чорную каву. Мы накіраваліся да брудна-жоўтай канапы.
  Пітэр сказаў: «Прабачце за той дзень. Гэта было цяжка. Мне дрэнна з-за Лізы, але ў мяне ёсць сваё дзярмо, разумееш?»
  Я спачувальна кіўнуў і чакаў далейшага. Пётр зрабіў глыток напою, уздыхнуў і зноў пачаў.
  «Я не думаю, што гэта ні да чаго звязана, і мае бацькі любяць рабіць выгляд, што гэтага не было, але Ліза жыла ў тым раёне. Гэта старыя рэчы, але дзіўна, што яе знайшлі мёртвай у гэтым раёне».
  «Сапраўды?» — сказаў я, робячы выгляд, што першы раз чую гэтую інфармацыю. «Дзіўна, што яна жыла там і была знойдзена забітай у гэтым раёне. Калі ласка, раскажыце больш».
  Твар Пятра пачырванеў. Я мог сказаць, што ён збіраўся раскрыць дарагія сакрэты.
  «Я цаню, што вы звярнуліся да мяне. Я тут не для таго, каб судзіць вас ці вашу сям'ю. Мая адзіная мэта - высветліць, хто забіў вашу сястру. Яе дзеці і муж заслугоўваюць праўды, але Ліза таксама заслугоўвае справядлівасці. Мы не павінны проста дазволіць камусьці пазбавіць яе жыцця і сысці з рук».
  Пётр кіўнуў і склаў рукі на стале. Ён уздыхнуў, спыніўся на хвіліну, а потым пачаў з павольнай, ледзь чутнай кадэнцыі.
  «Магчыма, цяжка знайсці яе афіцыйны адрас. У яе была дамоўленасць, якая трымала ў сакрэце, што яна там жыве. Ёсць нешта яшчэ. Мама і тата сказалі, што гэта не будзе актуальна — яны не хочуць сапсаваць яе імя, разумееш? Людзі ўжо думаюць, што ў яе быў раман з нейкім чорным чуваком, і гэта толькі ўзмацняе гэтую тэорыю. Я маю на ўвазе, што гэта было вельмі даўно, і гэта ні ў якім разе не адыграе ніякай ролі, але я думаю, што вам будзе добра ведаць гэта. Ліза некаторы час жыла ў Дэтройце і жыла не адна. Быў такі хлопец, які жыў з ёй. Ён быў адным з тых чувакоў з доўгімі косамі, абвіслымі штанамі, аблажанай сям'ёй і ўсім іншым у дадатак. Я ўпэўнены, што ён быў гандляром наркотыкамі, магчыма, бандытам, і проста адным з тых увогуле дрэнных людзей. Я не памятаю яго імя, але ведаю, што раней ён жыў у іншым месцы на вуліцы».
  «Яны жылі на Дэльфін-стрыт? Што яшчэ вы можаце сказаць мне пра гэтага хлопца? Вы бачылі яго, я мяркую?»
  «Некалькі разоў. Ён вельмі хваляваўся прыезду ў Лівонію. Ліза была дастаткова дурная, каб аднойчы прывесці яго дадому на калядную вячэру. Ідыёт».
  «Такім чынам, якога росту быў гэты хлопец?» — спытаў я, спрабуючы вывесці Пітэра Абернаці з сферы нянавісці да братоў і сясцёр.
  «Ён павінен быў быць каля шасці футаў ... магчыма, крыху больш. Не ведаю наконт вагі, але ён быў меншы за мяне, таму я б сказаў, што хударлявы. У яго была пышная барада і шмат валасоў — калі Ліза прынесла яго на вячэру, яна распушылася ў вялізнае афра. Яна сапраўды думала, што ён піжама ката. Для мяне ён быў..."
  - Добра, - перабіў я. «Раскажы мне яшчэ што-небудзь, што памятаеш з таго часу пра Лізу ці яе хлопца».
  Пётр правёў дрыготкай рукой па валасах. Я меркаваў, што ён усё яшчэ адмаўляўся ад алкаголю, але, да яго гонару, падчас гэтай сустрэчы не курылі.
  «У хлопца заўсёды была чырвоная бандана ў задняй кішэні або завязаная на галаве. Я думаю, што ён быў членам банды, або хацеў ім быць».
  Кроў? Я адчуў, што ў мяне падняўся адрэналін. Калі Ліза калісьці ўвязалася ў банды, у яе, верагодна, былі іншыя шкілеты, якія проста чакалі, каб выпасці з шафы. Добрай навіной было тое, што ў Дэтройце была дзіўная бандыцкая структура, якая перашкаджала бандытам з іншых штатаў звязвацца з імі. Гэтая ўнікальная бандыцкая структура была натхнёная моцнай тэндэнцыяй Дэтройта мець раёны, падзеленыя па этнічнай групе, рэлігіі і расе. Колеры банды менш важныя, таму што вы - ваш сцяг: колер скуры, рэлігійнае адзенне ці прозвішча вызначалі чалавека. Калі б у гэтай справе была нейкая сувязь з бандай, было б лёгка выключыць людзей з іншага горада. Дэтройт мае асаблівы спосаб забіваць сваіх.
  «Значыць, у яго была чырвоная бандана. Добра. Вось і добра. Што-небудзь яшчэ вы памятаеце?»
  «У іх быў сумны разрыў. Мама і тата хваляваліся. Я мяркую, што ён крыху фізічны з ёй. Летам, калі яны рассталіся — здаецца, Лізе было дзевятнаццаць — мае бацькі адправілі яе ў UP».
  Верхні паўвостраў знаходзіцца даволі далёка ад Лівоніі. Калі б Ліза пагадзілася паехаць так далёка, я б падазраваў, што ў нейкі момант усё стала вельмі фізічным.
  «Я думаю, што яна выставіла яму абвінавачанне. Пра гэта можа быць міліцэйскі пратакол».
  У паліцэйскім запісе было б імя, але я быў гатовы паспрачацца, што злачынцам быў Дэмарыё Мастэрс.
  «Гэта вельмі дапамагае. Што-небудзь яшчэ вы можаце ўспомніць?»
  Пятрусь уздыхнуў і пакапаўся ў кішэні.
  «Я быў вымушаны вынесці іх з дому. Не ведаю, ці ведаюць мама і тата, што яны існуюць, але я памятаю, як Ліза захоўвала іх у гаражы. Калі ласка, не кажыце ім, што я даў іх вам. Проста прыдумай што-небудзь, добра?»
  Я кіўнуў, узяў канверт і падзякаваў Пітэру за час. Я аддаў яму візітоўку і пайшоў. Вяртаючыся да машыны, я зазірнуў унутр канверта. У мяне адвісла сківіца, калі я глядзеў на Лізу, апранутую ў чырвоную бандану, яе пальцы сагнутыя ў знак банды. Побач з ёю стаяў высокі хударлявы светла-русы мужчына, які трымаў дзіця. «Людзі, - сказаў я, успомніўшы бандыцкі жаргон, які я чуў, як крычалі на вуліцах Брайтмура, калі быў паліцэйскім. Ліза была ў бандзе? Гэта здавалася малаверагодным, але вось яна была ў чырвонай бандане і з чалавекам, які відавочна, зыходзячы з яго вялікай колькасці чырвонага, быў у бандзе Бладза або прыкідваўся бандытам. У любым выпадку, было шакавальна бачыць, як Ліза сур'ёзна рабавала камеру.
  «Омігош, у што ўвязлася гэтая дзяўчына?» — прамармытаў я, перш чым сунуць фатаграфію назад у канверт.
  Удзел банды, нават калі гэта было проста для паказухі, адкрыў зусім новую банку чарвякоў. Што, калі б Ліза зрабіла нешта шмат гадоў таму, а член банды знайшоў яе і спагнаў адплату? Што, калі б Ліза заставалася звязанай з бандай усе гэтыя гады? Гэта магло патлумачыць, чаму яна апынулася ў Брайтмур, але гэтая тэорыя здавалася такой дзіўнай. Маці дваіх дзяцей, жонка доктара, бандытка на баку? Неверагодны сцэнар, але, зноў жа, я не чакаў, што Ліза будзе мець нейкія адносіны да банд.
  «Кім, чорт вазьмі, ты быў?» — здзівіўся я ўголас.
  Я залез у машыну і абдумваў гэтую новую інфармацыю пра Лізу. Тайныя жыцці — у многіх з нас яны ёсць, і час ад часу дэман, якога мы лічылі мёртвым і зніклым, вяртаецца, каб пераследваць нас. Калі ў Лізы быў жорсткі былы хлопец, была верагоднасць, што ён вярнуўся, каб забіць яе, асабліва калі яна прад'явіла яму абвінавачанне. Вядома, з тых адносін прайшло шмат часу, але крыўдлівыя мужчыны рэдка мяняюць. Цяпер мне проста трэба было пацвердзіць яго асобу.
  Едучы на аўтастраду, я падумаў, што справа можа стаць небяспечнай. Марцін быў выдатным памочнікам, але цяпер, калі ў справу маглі ўцягнуцца банды, я не адчуваў сябе камфортна выкарыстоўваць яго для збору інфармацыі. Я меў справу з бандамі ў раёне Брайтмур: з імі нельга гуляць. Бязлітасны характар юнакоў і дзяўчат у гэтых бандах непараўнальны з бандамі ў іншых раёнах. Мне давялося б займацца гэтай справай без Марціна, але я не справіўся б самастойна. Мне патрэбна была дапамога, але яна не магла быць ад цывільнага.
  
  «Чарльз, мне патрэбна паслуга». Вяртаючыся ў офіс, я заехаў у 8-ы ўчастак. На гэты раз Чарльз быў у наяўнасці. Я павінен быў атрымаць абноўленую інфармацыю аб сітуацыі з бандамі ў Брайтмур.
  Чарльз быў пяць футаў сем і 180 фунтаў. У яго была гладкая чорная, як кава, скура, ён выглядаў як міні-танк, але ён быў дастаткова далікатным, калі быў без формы. Ён узяў маю руку ў сваю і моцна яе паціснуў.
  «Што? Памятай, Сільвія, ты вырашыла вярнуцца да грамадзянскага жыцця. Вы ўсё яшчэ можаце мець доступ да ўсіх гэтых выдатных праваахоўных інструментаў».
  «Так, але ў мяне ёсць сябар на ўсё жыццё, паліцэйскі, і ён ведае, што мы абодва змагаемся за праўду і справядлівасць, таму ён збіраецца мяне падключыць». Мы падзяліліся смехам.
  «Добра, што вам трэба?»
  «Вы не паверыце ў гэта». Я падсунуў да яго фатаграфію Лізы, якая кідае знак банды і носіць сваю чырвоную бандану з гонарам. Немаўля, якое было загорнута ў чырвоную коўдру, трымаў на руках хударлявы мужчына з такой жа банданай.
  «Што? Я не магу ў гэта паверыць! Гэй, слухай, Сільвія, ты не можаш працягваць гэта. Банды ў Брайтмуре не такія, як калі вы былі на 8-м. Яны ператварыліся ў нешта значна больш пачварнае і небяспечнае, чым тое, з чым мы мелі справу тады. Федэралы займаюцца большасцю бандыцкіх спраў, таму што ўсё стала так дрэнна. Ты павінен адступіць».
  «Мне проста патрэбна невялікая інфармацыя аб сітуацыі з бандамі. Мне заплацілі вялікую цану, таму я буду працягваць справу. З асцярогай, вядома».
  Чарльз уздыхнуў, але зразумеў, што я не збіраюся спыняць расследаванне, з важнай інфармацыяй або без яе.
  «Добра. Я скажу вам тое, што вам трэба ведаць, але вы павінны быць вельмі асцярожнымі. Гэтыя дзеці бязлітасныя. Некаторыя з банд ператварыліся ў гібрыды; Вы не можаце дакладна вызначыць Народ ці Народ. Часам ёсць банды, якія змяшалі аспекты Crip і Blood. Банды, як гэта было ў 1980-х, састарэлі для многіх дзяцей, якія з'яўляюцца цяпер. Ім хочацца чагосьці новага, таму яны ўдасканалілі свае стратэгіі і тактыку найму. Шчыра кажучы, яны кіруюць бандай як бізнесам. Відэа вярбоўкі ў сацыяльных сетках, гандаль наркотыкамі пад адкрытым небам, запалохванне і забойства сведак, а таксама тайнік са зброяй і грашыма. Я не ведаю, якое дачыненне ахвяра мела да тых хлопцаў, але калі што, яна была ідыёткай. Як усталявалі сувязь?»
  «Невялікая дапамога ад маіх сяброў». Я падміргнуў Чарльзу.
  «Вось вы зноў заводзіце сяброў; ты заўсёды быў добры ў гэтым. Ну, вы адкрылі немалы паварот. У гэтай жанчыны было таемнае жыццё. Ты скажаш мужу?»
  «Так, але я хачу пачакаць, каб убачыць, ці актуальна гэта. Я маю на ўвазе, што на дадзены момант я не ведаю, якая сувязь, але паколькі яна была забітая ў Брайтмуре, я ўпэўнены, што яна ёсць. Я проста хачу пачакаць, пакуль атрымаю больш інфармацыі. Небарака ўжо пакутуе. Высвятленне таго, што жанчына, з якой ён ажаніўся, мела таемнае жыццё, не зробіць усё лепш».
  «Праўда. Добра, які твой наступны крок?»
  «Я ведаю, што гэта далёка, але я павінен паспрабаваць знайсці каго-небудзь на Дэльфін-стрыт, хто памятае яе і ведае больш пра тое, што адбывалася, калі яна там жыла. Ці ёсць у вас інфарматары ў раёне?»
  «Так, ёсць адзін хлопец».
  «Вы думаеце, што ён будзе гаварыць са мной?»
  «Напэўна. Яго клічуць Дон. Ён усё яшчэ дробны гандляр. Вялікі інфарматар. Мае траіх дзяцей і дом на Дэльфін-стрыт. Ён адзін з нямногіх жыхароў Брайтмура ў другім пакаленні. Занадта бедны, каб пакінуць; не матываваныя рабіць больш, чым збіраць сацыяльнае страхаванне і выпадкова прадаваць наркотыкі. Ён толькі што выйшаў з турмы па дробных абвінавачаннях у наркотыках. Не ведаю, ці ўспомніць ён што-небудзь з таго даўно, але я нешта арганізую».
  
  Я выйшаў з участку, накіраваўся ў кабінет і пашукаў у інтэрнэце дадатковую інфармацыю. Чаму Пётр вырашыў даць мне інфармацыю пра мінулае Лізы? Які быў яго ракурс? Вядома, я ацаніў падказку, але які быў яго матыў? Я пачаў шукаць падказкі.
  Пітэр Абернаці быў добрасумленным грамадзянінам, за выключэннем трох папярэджанняў, якія ён набыў за апошнія дзесяць гадоў. Гэта тлумачыла яго зноў здабытую цвярозасць і нядаўні развод з Эбігейл Абернаці. Адной з сфер, дзе Пітэр быў паслядоўным і надзейным, была лабараторыя судовай экспертызы штата Мічыган. Ён працаваў там пасля таго, як скончыў Універсітэт штата Мічыган са ступенню судовай экспертызы. Залішняя колькасць інтэнсіўных сітуацый не паўплывала на яго працу ў лабараторыі, што здавалася вельмі дзіўным, але некаторыя людзі плацяць больш высокую цану, чым іншыя. Магчыма, ён меў нейкія сувязі. Астатняя публічная інфармацыя была стандартнай.
  У Пітэра і Эбігейл было трое дзяцей, і яны былі жанатыя пятнаццаць гадоў да разводу, які быў завершаны два месяцы таму. Першапачаткова яны падалі на развод праз два месяцы пасля забойства Лізы. Было б цікава пачуць, што Эбігейл думала пра сваю былую нявестку і былога мужа. Я знайшоў цяперашні адрас Эбігейл у горадзе Плімут, недалёка ад таго месца, дзе я сустрэўся з Пітэрам на абед. Я не быў упэўнены, што ўказаны нумар тэлефона актуальны, але ўсё роўна вырашыў паспрабаваць. Тэлефоннага званка будзе дастаткова - не трэба ехаць назад у Плімут.
  «Прывітанне?» Эбігейл адказала на другі гудок. Яе голас гучаў тонка і напружана.
  «Прывітанне. Ці магу я пагаварыць з Эбігейл Абернаці?»
  «Яна ў цябе. Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Мяне завуць Сільвія Ўілкакс, і я займаюся расследаваннем забойства Лізы Абернаці».
  «О! Дэтэктыў! Я думаю, мой муж нядаўна размаўляў з вамі. Спадзяюся, ён быў карысны. Я сказаў яму быць добрым і рабіць усё магчымае. Чым я магу вам дапамагчы?»
  Я не задаваў ніякіх пытанняў, але быў упэўнены, што сарву куш. Рэдка, калі наогул, людзі былі рады дапамагчы прыватнаму дэтэктыву. Як правіла, людзі разглядалі ІП як ілжэдэтэктыва, які ўмешваецца ў паліцэйскія справы. Стаўленне Эбігейл было асвяжальным. Гэта можа стаць выдатнай магчымасцю.
  «Я спрабую адчуць Лізу як асобу і даведацца больш пра яе сям'ю і паходжанне. Не маглі б вы падзяліцца сваім меркаваннем і ўяўленнем пра Лізу?»
  «Ну, я ведаў Лізу каля дванаццаці гадоў. Пётр не згадваў пра яе, калі мы сустракаліся, і яна не была запрошана на наша вяселле. Гучыць дзіўна, але я не ведаў, што яна існуе, пакуль мы не пажаніліся. Вядома, я быў раззлаваны - ой - прабачце за язык, але на самой справе я быў далёка за межамі шаленства, калі даведаўся, што ў мяне ёсць нявестка, пра існаванне якой я не ведаў. Вы можаце сабе ўявіць, каб не сказаць свайму мужу пра брата або сястру? Дзіўна, праўда?»
  «Так, гэта дзіўна. Пётр патлумачыў, чаму ён табе нічога пра яе не сказаў?»
  «Ён сказаў, што яна мёртвая для Абернаціяў. Яна ўцякла, і пасля працяглых пошукаў было зроблена выснова, што яна павінна быць мёртвая, але гэта дзіўна, праўда? Я маю на ўвазе, што сем'і дзесяцігоддзямі шукаюць сваіх зніклых блізкіх. У мяне ёсць тры свінагаловыя браты, але божа, калі адзін з гэтых гігантаў прападзе, мы будзем шукаць яго «да самай смерці, так? Нельга кідаць сям'ю, так?»
  «Я згодны». Я падумаў пра Саймана, майго брата-блізнюка, якога выкралі больш за дваццаць гадоў таму. Першае, што я зрабіў пасля таго, як стаў міліцыянерам, — узяў яго матэрыялы і паспрабаваў яго знайсці. Кожныя два гады я пераглядаю справу. Ніколі не будзе часу, калі я перастану яго шукаць. Я адмахнуўся ад успамінаў і засяродзіўся на размове з Эбігейл.
  «Як вы думаеце, чаму яны перасталі яе шукаць?»
  «Абернаці думаюць, што ўсё павінна быць ідэальным, але гэта немагчыма, таму яны прыкідваюцца, хлусяць і ствараюць гісторыі, пакуль не атрымаюць ідэальны свет. Ліза была дзікая. Яна, так бы мовіць, раскрыла іх гісторыю, калі ўцякла. Нельга было хаваць той факт, што аднойчы ў іх нарадзілася дачка-падлетак, а на наступны - не, разумееце? Яна рабіла не тое, што яны хацелі, таму яны выключылі яе з усёй справы».
  «Я бачу. І што было, калі Ліза вярнулася?»
  «Омігош, гэта было так, быццам яна ніколі не сыходзіла. Бацькі зноў палюбілі яе, але Пятру было непрыемна. Ён адчуваў, што было так фальшыва паводзіць сябе так, быццам нічога не здарылася. Яму было балюча, што ён ужо не адзіны дзіця. Ён не монстр, але да таго моманту ён купіўся на ўсё, што спрабавалі яму прадаць бацькі, разумееш?»
  «Я так лічу. Якія ў вас былі адносіны з Лізай?»
  «О, я проста любіў яе. Яна была сястрой, якую я заўсёды хацеў, але ніколі не меў. Я старэйшы з чатырох, як я ўжо казаў, у мяне тры браты, так што ў мяне ніколі не было гэтага сястрынскага адносіны. Калі Ліза прыйшла ў сябе, у мяне нарэшце была магчымасць адчуць гэта. Яна была выдатнай нявесткай. Я яе вельмі любіў».
  Дрыжанне ў голасе Эбігейл Абернаці было першым сапраўдным выразам моцнага пачуцця да Лізы, якое я пачуў, акрамя Карсана. Тое, як яе голас заціснуў у горле; нечаканая эмацыйная рэакцыя мімаволі выклікала, хоць прайшлі гады. Нязломны боль ад страты каханага. Гэтая малаверагодная крыніца інфармацыі апраўдвала сустрэчу. Горычы ад разводу не было, і, нягледзячы на тое, што тэхнічна яна больш не была часткай сям'і, Эбігейл ласкава адгукалася пра Лізу. Мне трэба было больш пачуць тое, што яна скажа.
  «Спадарыня Абернаці, ці будзе добра, калі я зайду, каб пагаварыць з табой асабіста?»
  «О, так - усё, што можа дапамагчы. Ліза заслугоўвае справядлівасці. Сёння я вольны».
  Эбігейл Абернаці жыла ў шырокім новым кватэрным комплексе на ўскрайку гарадка Плімут — прасторныя памяшканні з бледнай цэглай, брукаванымі тратуарамі і каванай агароджай, якая акружала тэрыторыю, якая з усіх бакоў была абрамлена вялікімі палосамі зеляніны. Эбігейл жыла ў канцы тупіка на вуліцы пад назвай Дэваншыр.
  Штуршок дзвярнога званка выклікаў шэраг брэхаў, якія прагучалі разлічаным чынам, кажучы мне, што прысутнасць сабакі была выдуманай. Амаль адразу ж дзверы адчыніліся. Эбігейл Абернаці была невысокай, мажнай жанчынай з прывабным і цёплым тварам. На ёй была сіняя фланелевая кашуля, недарагія эластычныя джынсы і карычневыя рабочыя чаравікі са сталёвым наском. Яе ярка-рудыя і кучаравыя валасы, здавалася, выбіваліся з слаба завязанага хваста. Яе вялікія блакітныя вочы былі амаль празрыстыя, і яны іскрыліся ліхаманкавай энергіяй. Вяснушкі на пераноссі маршчыніліся, калі яна ўсміхалася, а шчокі былі тоўстыя і румяныя. Я ўзяў яе мясістую, вузлаватую руку ў сваю і моцна паціснуў яе, перш чым зайсці ў кватэру.
  «Прывітанне. Ці можна вам гарбаты ці кавы?»
  «Не, дзякуй. Я цаню вашу гатоўнасць пагаварыць са мной».
  У кватэры было ўтульна. Ён быў упрыгожаны з антычным ухілам, але дапаўнялі дэкор ноткі прыроды. Прамасленыя латуневыя свяцільні ў кухоннай ракавіне і паркетныя падлогі надалі гэтаму месцу вясковы, але віктарыянскі выгляд. Вялікія імітаваныя драўляныя пянькі, якія ўздоўж лесвіцы, дапаўнялі чыгунную краты. На сцяне вісеў вялізны калаж з фотаздымкаў трох ружовашчокіх падлеткаў і Пятра. Было цікава, што на ўсіх фотаздымках Пітэр усё яшчэ гуляў важную ролю, што нагадала мне, што Эбігейл называла яго сваім мужам па тэлефоне. Я зірнуў на фотаздымак Піцера перад гранд-гатэлем на востраве Макінак. Яго твар ззяў гонарам, калі ён моцна абняў сваіх трох дачок. Ён выглядаў такім шчаслівым — зусім не падобным на чалавека, якога я нядаўна сустракала.
  «Так, мы былі вельмі шчаслівай сям'ёй, за выключэннем выпадкаў, калі Пітэр быў п'яны. На жаль, мне прыйшлося аформіць развод, каб ён кінуў піць. Цяпер ён цвярозы. Я проста хацеў бы, каб ён мог зрабіць гэта да таго, як пачнецца гэтая каша, разумееш?»
  «Мне шкада гэта чуць».
  «Ну, ён заўсёды быў упарты. Хто ведае, што цяпер будзе», — сказала яна, але яе твар з усіх сіл стрымліваў выбух аптымізму.
  «Жадаю табе ўсяго найлепшага», — сказаў я, і хоць толькі што сустрэў яе, я сапраўды гэта меў на ўвазе.
  «Добра, вось што мяне хвалюе ваша расследаванне. Ліза і Пітэр большую частку часу не былі ў добрых адносінах, і вы напэўна сутыкнецеся з некаторымі чырвонымі сцягамі».
  «Як што?»
  «Як той факт, што на Дзень падзякі тры гады таму адбылася бойка наконт апошняй волі і завяшчання майго цесця».
  «Што вы можаце сказаць мне пра спрэчку?»
  «Ён хацеў зноў дадаць Лізу ў сваё завяшчанне. Я паняцця не маю, чаму мая свякроў вырашыла аб'явіць пра гэта на вячэры ў Дзень падзякі, але яна гэта зрабіла. Пётр быў вельмі раззлаваны, таму што да гэтага моманту, ён стаяў, каб атрымаць у спадчыну ўсё, што яго бацькі «.
  «Ці ёсць у Абернаці дастаткова грошай?»
  «О, так. Яны жывуць сціпла, але ў іх ёсць некалькі інвестыцый у нерухомасць. Мая свякроў любіць падарожнічаць, таму яны спыніліся ў доме Livonia, таму што гэта дазволіла ім набыць некалькі дамоў для адпачынку і рэгулярна ездзіць у Еўропу. Нерухомасць — гэта іх справа».
  «У гэты час яны актыўна падтрымліваюць нерухомасць? Ці яны проста купляюць асабістую маёмасць?»
  «Абодва. Яшчэ ў пачатку 1980-х гадоў, калі цэны на дамы ў Дэтройце рэзка ўпалі, яны пачалі купляць недарагія дамы і здаваць іх у арэнду. З тых часоў яны прадалі большасць з іх, але ў іх усё яшчэ ёсць некалькі, якія прыносяць штомесячны даход. Мой свёкар - выдатны бізнесмен і грашовы менеджэр. Гэта, у дадатак да пазаштатнай працы, якую ён робіць, зрабіла іх багатымі».
  Нерухомасць у Дэтройце. Мне было цікава, дзе гэтыя ўласцівасці знаходзяцца. Упэўнены, што я ўжо ведаў адказ.
  «Ці валодаюць Абернаціі дамамі каля Олд-Рэдфарда?»
  «Э-э, я не надта знаёмы з раёнам, дзе яны валодаюць дамамі, але я магу вам сказаць, што гэта крыху ніжэй Тэлеграф-Роўд, на другім баку Рэдфардскага гарадка».
  Словы Эбігейл былі перапоўнены доўгімі глыбокімі зваротамі некаторых слоў, якія нагадвалі мне канадскі дыялект, але завяршаліся мічыганскай тэндэнцыяй апускаць зычныя на канцах слоў, паказваючы, што яна, верагодна, з Верхняга паўвострава. Верагоднасць таго, што яна даведаецца, што і дзе Брайтмур, была малая.
  «Пітэр быў не задаволены ідэяй, што Ліза будзе дададзена назад у тэстамент? Ёсць канкрэтная прычына?»
  «О, гэта зусім не так, як вы думаеце. Я проста сказаў вам гэта, таму што вы пра гэта пачуеце, і я не хачу, каб вы думалі, што гэта мае нейкую вагу, разумееце? Ён быў проста шалёны, але гэта натуральна, разумееш? Калі вы размаўляеце з маімі сватамі, я ведаю, што яны кінуць майго мужа пад аўтобус. Я проста хачу, каб вы ведалі, што ўваходзіце...»
  Дзіўна. Навошта бацькам Піцера спрабаваць уцягнуць яго ў забойства, асабліва ў забойства яго сястры? Не кажучы ўжо пра тое, што яны на самой справе гэтага не рабілі. Фактычна, абыходным шляхам яны намалявалі Пітэра як добрае дзіця.
  «Ці ёсць яшчэ што-небудзь, што вы хацелі б сказаць мне пра Лізу, Пітэра або забойства?»
  Эбігейл агледзела ціхі, ціхі кватэру, нібы там быў нехта іншы.
  «Ну, ёсць яшчэ адна рэч. Я думаю, што ў Лізы, магчыма, быў раман».
  Узрушаны, але зацікаўлены даведацца, чаму яна так падумала, я нахіліўся бліжэй і чакаў далейшага. «Яна сказала мне, што ёсць хтосьці, з кім яна хоча, каб я сустрэўся. Прасіў нікому не гаварыць. Гэты чалавек быў асаблівым, сказала яна. Я задаваў пытанні, але яна не хацела на іх адказваць. Проста сказаў мне пачакаць, пакуль яна нас не пазнаёміць».
  Прыемна было ведаць, што Ліза адчувала сябе дастаткова блізкай да Эбігейл, каб давяраць ёй. Нарэшце, была падказка, якая магла б растлумачыць, чаму нехта адчуваў Лізу настолькі моцна, каб пазбавіць яе жыцця. Гэта быў прарыў!
  «Добра, мне трэба, каб вы расказалі мне ўсё, што ведаеце пра гэтага чалавека. Усё, што яна вам скажа, можа быць карысным».
  Гэта было першым прыкметай таго, што ў Лізы, магчыма, быў раман, і гэта зыходзіла ад таго, хто шчыра клапаціўся пра яе. Гэта можа быць надзейнай крыніцай для вугла няслушнасці, таму я хацеў атрымаць як мага больш падрабязнасцей.
  «Яна не дала шмат канкрэтных слоў — толькі тое, што ён быў з яе мінулага, і што ён быў засмучаны тым, як яны рассталіся. Што ж, паспрабую ўспомніць, як яна гэта сказала. Мне здаецца, яна сказала: «Ён злуецца, таму што я ніколі не развітвалася». Я толькі што сышоў». Яна сказала, што проста хацела ўсё выправіць. Я сказаў ёй не гуляць з агнём. Пітэр сказаў мне, што калісьці ёй падабаліся не тыя хлопцы. Я думаў, што яна можа гаварыць пра аднаго з іх, і што гэта можа стаць небяспечным. Да таго ж яна была шчаслівая ў шлюбе; Я быў збіты з панталыку, чаму яна адчувала, што абавязана гэтаму хлопцу».
  «Ці згадвала яна, як даўно былі гэтыя адносіны?»
  «Не, але гэта павінна было адбыцца да таго, як яна вярнулася ў бацькоўскі дом, так што гэта было б. Паглядзім. Я мяркую, што гэта было прыкладна ў 2000 годзе, таму што мы з Пітэрам былі жанатыя некалькі гадоў і ў нас ужо быў Рэйган. Мы пажаніліся ў 1997 годзе, а пазней у тым жа годзе нарадзіўся Рэйган. Яна была дзіцёнкам, але яна наша шчаслівая маленькая памылка. Мы ўжо былі заручаны, так што ніякай шкоды і фолу».
  «Чаму вы не думаеце, што гэта быў той, каго яна сустрэла пасля вяртання ў бацькоўскі дом?»
  Эбігейл уздыхнула і крыху пачакала, перш чым загаварыць. «Вы яшчэ не былі ў доме Абернаці?»
  «Я быў там учора».
  «Як гэта адбылося?»
  Я думаў пра дзіўны візіт. «Добра. Я разумею, што вы маеце на ўвазе. Місіс Абернаці ўмяшалася б.
  «Правільна. Ліза не магла сустрэць нікога ліха пасля свайго вяртання. Мая свякроў вельмі кантралюе: яна ведала кожны крок Лізы. Карсан быў шчаслівым выпадкам, і адзіная прычына, па якой місіс Абернаці не кантралявала гэтыя адносіны, заключалася ў тым, што ён працаваў у бальніцы, і яна не магла атрымаць доступ, каб шпіёніць за ім».
  Я падумаў пра сваю размову з Марцінам пра настаўніцкую пасаду Лізы. Яе запісалі, таму што яе маці занадта часта з'яўлялася ў школе. Колькі разоў місіс Абернаці з'яўлялася, каб Ліза не падпарадкавалася? Лізе на той час было б ужо далёка за дваццаць. Навошта яе маці наогул з'яўляцца?
  «Гэта цікава. Думаеш, гэта таму, што Ліза ўцякла? Магчыма, вінаваты ў тым, што не сачыў за ёй дастаткова ўважліва?»
  «Магло і так, але Ліза была дарослай, калі вярнулася. Так, у яе былі свае праблемы, і было добрай ідэяй прыглядаць за ёй крыху больш, чым за іншымі людзьмі, але яна была здольная. Ёй не патрэбны быў суправаджальнік».
  «Што б вы сказалі, складаюць яе «праблемы»?»
  «У яе не было шмат здаровага сэнсу. Мілая жанчына, але яе трэба было даглядаць у гэтай галіне. Гэта была больш рэч, калі вы хацелі б параіцца з ёй, калі яна павінна была прыняць важнае рашэнне. Хутчэй за ўсё, што яна прыме няправільнае рашэнне, або яна будзе грунтаваць сваё рашэнне на нейкай скажонай логіцы, якая ўвогуле не была лагічнай».
  «Што вы думаеце пра адносіны Карсана і Лізы?»
  «Яны выглядалі вельмі шчаслівымі. Карсан быў цярплівым і добрым, і яму падабалася быць яе абаронцам. Вось чаму ён выказаў здагадку, што яна можа застацца дома з дзецьмі. Ліза адчула палёгку, таму што яна не была такой добрай на працоўным месцы».
  «Яны былі шчаслівыя, але ў Лізы быў раман?»
  «Ну, каб было зразумела, я не ведаю, ці была гэта поўнамаштабная справа. Яна проста сказала мне, што ёсць нехта з мінулага, з кім яна хоча, каб я сустрэўся. Я думаю, што яна адчувала сябе вінаватай за тое, што пакінула хлопца такім чынам, але ні пра сэкс, ні пра што-небудзь падобнае не гаварылася. І я накшталт меркаваў, што гэта хлопец, але ў сваё апраўданне яна ніколі не сказала, жанчына гэта ці мужчына. Мог быць старым сябрам. Яна таксама ніколі не скардзілася на Карсана. Яна любіла яго і дзяцей».
  «Я нічога не чуў пра раман», — сказаў я. Спадзеючыся, што мая хлусня прагучала пераканаўча.
  «Ну, магчыма, вам трэба нешта ведаць…»
  «Вы казалі пра гэта міліцыі? Калі не, то чаму вы перадумалі?»
  Эбігейл на імгненне задумалася, перш чым сказаць: «Таму што яшчэ хтосьці збіраецца стрэліць у цябе пяць разоў? праўда? Гэта альбо каханне, альбо грошы, і яе не абрабавалі, таму я, мабыць, проста зразумеў, што спадзяваўся, што ў яе не раман. Да таго ж міліцыянты зрабілі такую ж выснову, і мне не хацелася яшчэ больш запляміць яе імя, чым яно было».
  «Як вы лічыце, магчыма, што яе хтосьці шантажаваў? Можа, хлопец з яе мінулага нанёс на яе бруд?»
  «О, гэта, безумоўна, магчыма. Як я ўжо казаў, Ліза была не самай разумнай, таму яна магла закруціцца ў якую-небудзь порнаграфію або сфатаграфавацца аголенай. Я бачыў, як яе шантажуюць».
  «Што яшчэ яна расказала вам пра хлопца, з якім бачылася? Штосьці вылучаецца?»
  «Аднойчы яна дазволіла яму зайсці ў дом».
  «Сапраўды?»
  «Так. Амелія магла б расказаць вам больш.
  Я думаў пра размову, якую меў з ахмістрыняй. Яна сказала, што ў хату зайшла жанчына, а не мужчына. Ці не перашчыравала Эбігейл, мяркуючы, што ў Лізы быў раман? Ці быў раман з жанчынай? Паколькі Эбігейл свабодна давала інфармацыю, я вырашыў зрабіць стрэл у цемры.
  «Вы ведаеце Мэдэлін Прайс?»
  Эбігейл нахмурылася. «Так, я яе ведаю. Дзіўная яна».
  «Яна была лепшай сяброўкай Лізы, праўда?»
  «Хм. Я не ведаю, што яны былі лепшымі сябрамі, але яны былі паплечнікамі. Ну, я мяркую, што можна сказаць, што яны былі сябрамі, але я б не сказаў, што яны ўвесь час тусаваліся, ці нешта ў гэтым родзе».
  Карсан лічыў жанчын лепшымі сябрамі. Мне было цікава, ці гэта было з-за недахопу ўспрымання, ці Ліза і Мэдэлін пераканалі Карсана, што яны бліжэй, чым яны былі? З якой мэтай яны мелі падрабляць моц сяброўства? Думка аб тым, што Ліза і Мэдэлін былі лепшымі сяброўкамі, не была такой, як бачыла Эбігейл. І маска спакою і шчасця Мэдэлін не падманула яе.
  «Чаму ты думаеш, што Мэдэлін дзіўная?»
  «Гэта тое, як яна пазбягае размоў пра што-небудзь асабістае. Яна як таямніца, і яна так хоча, каб гэта было».
  «У сваю абарону, быць таямніцай не з'яўляецца злачынствам, і гэта можа проста азначаць, што Мэдэлін любіць сваё прыватнае жыццё».
  «Што табе сказаў Пётр?»
  Я вагаўся дастаткова доўга, каб Эбігейл адпусціла пытанне.
  «Ён расказваў вам што-небудзь пра мінулае?»
  «Крыху. Ці ёсць што-небудзь істотнае, што я павінен ведаць пра мінулае?»
  «Пётр ведае больш за мяне. Я не ведаю дакладна, але думаю, што гэта можа быць важна».
  Я чакаў. Вочы Эбігейл казалі мне, што ёй ёсць чым падзяліцца. Апытваныя часта жадаюць даць інфармацыю следчым, але баяцца наступстваў. Лепш было не націскаць, а я не хацеў здраджваць даверу Пятра. Ён канфідэнцыйна даў мне фатаграфіі Лізы.
  «Мэдэлін і Ліза, здавалася, былі паплечнікамі, як людзі, якія працуюць разам, але не збіраюцца тусавацца дзеля гэтага — разумееш, што я маю на ўвазе?»
  «Так. Людзі, якіх вы час ад часу бачыце разам, але ў іх не будзе дзявочага вечара. Ці працавалі яны калі-небудзь разам?»
  «Не. Мэдэлін адна з такіх разумніц. Яна вельмі рашучая і паспяховая. Ліза ніколі не захаплялася кар'ерай. Яны б рабілі рэчы разам, але здаваліся далёкімі. Нейкі ты з людзьмі, з якімі працуеш, але не сябруеш».
  «Значыць, яны былі паплечнікамі», — уставіў я.
  «Так. Ні ў якім разе не лепшыя».
  OceanofPDF.com
  
   8
  яправёў больш за гадзіну ў Эбігейл Абернаці, і было вельмі сумна сыходзіць. Яна прыгатавала чай з прыправамі і працягвала даваць лепшую інфармацыю, якую я атрымліваў пра Лізу. Да таго часу, як я сышоў, было ясна, што Мэдэлін Прайс трэба будзе яшчэ раз наведаць. Яна нешта хавала.
  Калі Мэдэлін і Ліза не былі блізкімі сябрамі, калі б існавала адлегласць, здавалася б дзіўным, што Мэдэлін была апошнім чалавекам, які размаўляў з Лізай перад яе смерцю. Мне трэба было даведацца, чаму яны сустракаліся ў дзень яе забойства. Я быў упэўнены, што ў Мэдэлін больш інфармацыі, чым яна дзялілася. Магчыма, Ліза і Мэдэлін працавалі разам у нейкім бізнэсе, але навошта гэта павінна быць сакрэтам? Акрамя таго, навошта ім сустракацца ў Брайтмуре? Эбігейл Абернаці была вельмі карыснай, але ў мяне ўсё яшчэ было больш пытанняў, чым адказаў.
  На наступную раніцу я ўстаў з ложка ў 5:00 раніцы і сеў за руль у 7:15 да Мэдэлін. Мне ўдалося пазбегнуць рыкання на US-23, пачаўшы да таго, як надышла гадзіна пік. На вуліцы было холадна і бадзёра, і на дарогах у ваколіцах Эн-Арбар застаўся іней. Я асцярожна манеўраваў па тым, што магло быць чорным лёдам, а магло і не быць, і затармазіў да поўзання, калі набліжаўся да пад'язной дарогі Мэдэлін. Я вярнуўся ў яе перароблены хлеў да 8:00 раніцы. Taurus з лёгкасцю каціўся па замерзлых грунтавых дарогах, але як толькі я выйшаў з машыны, мне ў твар ударыў марозны вецер.
  Дзверы былі незамкнёныя, і на дзвярах боўтаўся надпіс «Мы адчынены». Маленькі званок апавясціў Мэдэлін аб маім ўваходзе.
  «Я зараз да вас», — паклікала яна са студыі. Праз некалькі хвілін яна выйшла ў фае і спынілася.
  - Што вас прывяло, місіс Ўілкакс?
  «Гэта». Я выцягнуў фатаграфію Лізы, невядомага мужчыны і дзіцяці. Мэдэлін страпянулася.
  «Што гэта?»
  «Фота, спадарыня Прайс. Гэта тып іншага ладу жыцця, які вы вялі, калі сустрэлі Лізу?»
  «Я не думаю, што гэта ваша справа».
  «Вы ведаеце, хто гэты чалавек? Калі казаць пра бізнес, ці быў у вас з Лізай нейкі бізнес? Я чуў, што вашы сустрэчы былі не зусім тыповымі дзявочымі вечарамі».
  «Спадарыня Уілкакс, мне вельмі шкада, што ў вас узніклі праблемы з пошукам інфармацыі, але таму гэта недапрацаваная справа. Ёсць толькі некаторыя рэчы, якія мы не ведаем пра мінулае Лізы».
  «Спадарыня Прайс, я спрабую дамагчыся закрыцця для чалавека, які страціў жонку, маці сваіх дзяцей. Калі ў вас ёсць інфармацыя, якая дапаможа мне зрабіць гэта, яна мне патрэбна. Я проста хачу праўды».
  «Я сказаў вам усё, што ведаю».
  «Вы ведаеце гэтага чалавека на фота?» Я сунуў фота ў яе поле зроку.
  «Не, місіс Ўілкакс. Гэта мая справа. Калі ў вас ёсць дадатковыя пытанні, не саромейцеся тэлефанаваць, але не спыняйцеся без папярэдняга паведамлення. Калі гэта паўторыцца, я буду вымушаны выклікаць міліцыю».
  Ахілесава пята быць прыватным дэтэктывам. Вы не маеце права ўвесь час з'яўляцца і дапытваць сведку або падазраванага. Яны павінны быць гатовыя пагаварыць з вамі.
  Я паклаў здымак назад у кішэню. "Дзякуй за ваш час", сказаў я, павярнуўшыся, каб сысці.
  Было ясна, што Мэдэлін хлусіла, але мне трэба было больш дадзеных, каб падштурхнуць яе праз край. Вярнуўшыся ў офіс, мы з Марцінам абмеркавалі магчымасці.
  «У Мэдэлін усё добра, але, магчыма, яе бізнес - гэта прыкрыццё для продажу наркотыкаў», - сказаў Марцін.
  «Я не лічу, што Мэдэлін і Лізе трэба гандляваць наркотыкамі. Навошта гэта рабіць, калі не дзеля грошай?»
  «Ёсць бандыцкая сувязь. Яны абодва звязаны з гэтым персанажам Дэмарыё. Ён у турме, але, магчыма, хтосьці звонку аддае загады. Ён можа прымусіць іх выконваць яго загады, пакуль ён знаходзіцца пад замком».
  «Вы збіраецеся аднесці гэта мужу?»
  «Яшчэ не».
  «Так, пачуць, што настаўнік ёгі або трафейная жонка пражыла жахлівае жыццё ў горшых трушчобах Дэтройта, верагодна, было б вельмі шакавальным для лекара».
  «Не зусім той профіль, які вы чакаеце ні ад аднаго з іх».
  «У чым справа з хлопцам, які ў іх агульны?»
  «Падобна на тое, што Дэмарыё Мастэрс для іх абодвух быў проста школьным кідком. Я амаль упэўнены, што ён бацька дачкі Мадэлін, але, верагодна, у яго ёсць дзеці па ўсім горадзе. Нярэдкія выпадкі, калі ў немаўлят Брайтмура ёсць таты-смяротнікі. Верагодна, Ліза проста трапіла ў гэтую кашу. Б'юся аб заклад, што гэта было дзіця Мэдэлін і Дэмарыё на фота з ім і Лізай».
  «Гэта можа быць іншы хлопец. Нягледзячы на гэта, здаецца дзіўным, што Ліза і Мэдэлін былі сябрамі, - сказаў Марцін.
  «Гэта, безумоўна, здаецца малаверагодным сяброўствам. Зноў жа, я аднолькава стаўлюся да Лізы і Карсана. Я не бачу сувязі».
  Я дастаў фатаграфію Лізы, мужчыны ў бандане і дзіцяці. Затым я выцягнуў выяву Кары Прайс у spelling bee і паставіў выяву побач з выявай на кампутары. Шырока расстаўленыя вочы Кары былі цямнейшымі, чым калі яна была немаўляткам - калі б выявы былі таго ж дзіцяці. Вядома, гэта не было рэдкасцю. Немаўляты моцна мяняюцца па меры росту.
  «Які наш наступны крок?»
  «Я не ведаю, Марцін. Падумайце. Шукайце тое, што ў нас ёсць, і даведайцеся, што мы прапусцілі».
  «Гэта праца не працуе так, як на тэлебачанні».
  «Я ведаю. Напарнік звычайна падае бліскучую падказку прама зараз».
  Марцін усміхнуўся мне, перш чым схапіць ноўтбук і накіравацца да стала. Наступныя паўгадзіны мы шукалі выпадковыя прынадныя кавалкі пра Лізу і яе сувязі. Я збіраўся даць Марціну адпачынак, калі ў офісе зазваніў тэлефон.
  «Сільвія Ўілкакс».
  «Гэта Арчы Паладоскі.
  Голас Паладоскага быў глыбокі, тон асцярожны і разліковы. У яго голасе адчуваўся адценне ваганняў.
  «Спадар Паладо скі. Дзякуй, што патэлефанавалі».
  «Няма праблем».
  «Я працую над забойствам Лізы Старк. Кніга забойстваў малая, і мне цікава, ці ёсць што-небудзь, што вы маглі б ведаць, чаго няма ў файле».
  Паладоскі памаўчаў некалькі секунд, перш чым сказаў: «Вы размаўлялі з гаспадаром крамы».
  «Так. Я размаўляў з Алі Мансу, і ён сказаў мне, што былі праблемы з бандамі да таго, як было знойдзена цела, але праблемы спыніліся пасля таго, як Лізу забілі. Ён таксама сказаў, што былі камеры назірання, але я не знайшоў ніякіх стужак».
  «Спадарыня Уілкакс, вы працавалі ў DPD, так?»
  «Так». Ён шукаў мяне, перш чым патэлефанаваць.
  «Тады вы ведаеце, што ёсць некаторыя падказкі, якія бос не дазволіць вам працягваць. Па якой-небудзь прычыне, начальнік не хацеў, каб мы рабілі групоўку. Гэта было дзіўна. Яны былі членамі банды, так што калі мы змаглі прымусіць гэтых хлопцаў да чаго-небудзь, нават калі гэта не было звязана з забойствам, гэта павінна было быць добра, так? Але нас заблакіравалі. Не ведаю, чаму».
  «Ці былі іншыя падказкі, якіх вам загадалі не прытрымлівацца?»
  «Ну, у нас ніколі не было інтэрв'ю са сваякамі ахвяры».
  Дзіўна. Першае, што трэба было зрабіць у такім забойстве, гэта выключыць членаў сям'і.
  «Я нешта пра гэта чуў. Вам сказалі не браць інтэрв'ю ў Старкаў?»
  «Не. Яны адмовіліся з намі сустрэцца, і ў нас на самой справе не было ніякіх доказаў, якія б паказвалі на іх, таму начальнік сказаў нам пакінуць гэта ў спакоі. Мы зрабілі, але магло там нешта быць. Сем'і Старкаў і Абернаціс не любяць адна адну».
  «Спадар Паладоскі, спадзяюся, вы не супраць майго пытання, але мне цікава, чаму гэты выпадак прымусіў вас пакінуць міліцыю».
  Паладоскi ўздыхнуў некалькi разоў, нiбы змагаючыся з пытаннем, адказаць яму на пытанне цi не.
  «За тое, што не закрылі справу, нас шмат пакаралі. Спачатку нас падштурхоўвалі да хуткага закрыцця справы, але пасля таго, як мы пачалі кудысьці дабівацца ці хаця б спрабаваць сфармуляваць тэорыі, нас спынілі ў расследаванні злачынства».
  «Вы думалі, што гэта бандыцкі ўдар?»
  «Была схільнасць да такой высновы, таму што за некалькі месяцаў пасля забойства нападаў на краму не было. Здавалася б, гэта жыццяздольны шлях, але, як вы ведаеце, бандыты не спыняцца проста так. І багатыя людзі нічога не робяць для сябе, таму я падумаў, што Карсан, магчыма, заплаціў членам банды за забойства яго жонкі, таму што яна была нявернай».
  «Вось чаму вы хацелі большага доступу да сям'і Старкаў».
  «Правільна. Я проста падумаў, што гэтыя бандыты спыніліся б, толькі калі б у іх быў нейкі стымул. Гэта была мая першапачатковая тэорыя, але мы павінны былі абыходзіцца з сям'ёй у дзіцячых пальчатках. Было млосна. Сем'і пагарджаюць адна адной, а муж - адзінае дзіця. У яго сям'і даўно былі грошы. Abernathys - не вельмі. Карсан быў такім залатым хлопчыкам-героем, у якога было ўсё. Яго бацькі нарадзілі яго пасля таго, як адмовіліся ад дзяцей, так што ён нейкі цуд. Ён прывык дамагацца свайго. Што будзе, калі жонка адступіць ад яго?»
  З-за статусу Карсана яго саюз з Лізай быў яшчэ больш дзіўным. Залаты хлопчык сустракае дзяўчыну-няўдачу. Яго бацькі наймаюць наёмнага забойцу, каб пазбавіць дзяўчыну-няўдачы і вярнуць свайго залатога хлопчыка. Ці быў гэта рэалістычны сцэнар? Карсан, здавалася, быў шчыра засмучаны стратай Лізы. Цяжка было ўявіць, што любыя бацькі наўмысна прычыняць свайму сыну столькі болю.
  «Здаецца, жорстка. Вы змаглі яшчэ што-небудзь даведацца пра Старкаў?»
  «Толькі тое, што мы знайшлі ў інтэрнэце. Пра іх усё даволі стрымана».
  «А як наконт сяброўкі, з якой збіралася сустрэцца Ліза? Ці трапляла яна ў спіс падазраваных?»
  Доўгая нязручная цішыня напоўніла тэлефон.
  «Спадар Паладоскі, ты яшчэ там?»
  «Так. Я проста... Так і не. Мэдэлін Прайс увайшла ў наш спіс падазраваных, але яе хутка выключылі».
  «Таму што вы з Коўлам ачысцілі яе, ці начальства загадала вам прыбраць яе?»
  Яшчэ адна паўза, перш чым ён сказаў: «Мы выдалілі яе, таму што там нічога не было. Яна не надта спагадлівая, але гэта не мае нічога агульнага з яе віной ці невінаватасцю. Проста здаецца, што яна ёсць ".
  Я ўлавіў у яго голасе адценне абароны. Магчыма, ён закахаўся ў Мэдэлін Прайс. Што было з гэтай дамай? Здавалася, яна ўмела чараваць на мужчын.
  «Спадар Паладоскі, гэта крыху асабістае пытаньне, і я разумею, калі вы ня хочаце на яго адказваць, але чаму вы пакінулі войска?”
  На гэты раз ён адказаў, як толькі пытанне сарвалася з маіх вуснаў.
  «ДПД быў зусім не тым, чым казалі мне мой бацька і яго сябры. Я хацеў змагацца за справядлівасць. Не палітыка і карупцыя. Ёсць шмат людзей, якія робяць шмат добрага па-за межамі службы. У гэтай справе ўсё проста перакручана, і было цяжка зразумець. Я вырашыў, што з мяне хопіць горада і ДПД. Я кінуў і накіраваўся на захад. Ёсць тут маленькая ферма. Часта займаюся серфінгам - я вырашыў, што з мяне хопіць. Вы ведаеце, як гэта».
  «Арганічнае земляробства. Гэта даволі вялікая змена».
  «Гэта так. Неабходная змена».
  «Вы яшчэ што-небудзь хочаце мне сказаць?»
  «Проста... Не сапсуй нічога, чаго не трэба сапсаваць. Калі наткнешся на штосьці добрае, нават калі яно дзіўнае, няхай будзе».
  «Я ўпэўнены, што з часам гэта нешта будзе азначаць. Дзякуй, што знайшлі час пагаварыць са мной».
  «Канечне. Проста трымайце маё імя далей».
  «Так. Я абяцаю гэта зрабіць».
  
  Тэлефонная размова з Арчы Паладоскі не пашырыла ніводнай з маіх працоўных тэорый. Ракурс банды быў цікавы, але паколькі Карсан наняў мяне, гэта не мела ніякага сэнсу. Не кажучы ўжо пра тое, што па-ранейшаму не было доказаў таго, што ў Лізы быў раман - за выключэннем здагадак Эбігейл. Судячы па фотаздымку, які мне даў Пітэр Абернаці, здаецца, сапраўды былі нейкія бандыцкія сувязі. Я не спаў паўночы, разважаючы пра мноства магчымасцей, перш чым заснуць на канапе. На наступную раніцу я накіраваўся сустрэцца з дэтэктывам Коўлам.
  Мы сустрэліся ў малюсенькай кавярні ў горадзе Рэдфард. У Коўла былі глыбокія мяшкі пад вачыма, а яго паласаты гальштук быў скрыўлены. Ён выглядаў растрапаным.
  «Гэй. Цяжкая ноч?»
  «Вы паняцця не маеце. Магчыма, у Арчы была правільная ідэя. Падніміце стаўкі, кідайце гэтую працу і рухайцеся на захад. Калі казаць пра Арка, я чуў, што ён тэлефанаваў вам.
  «Так, ён зрабіў. Я цаню, што вы перадалі паведамленне. У яго было некалькі загадкавых саветаў, якія, напэўна, будуць нешта значыць пазней».
  «У рэшце рэшт усё нешта значыць. У гэтым свеце няма выпадковасцей. Калі гэтая праца мяне нечаму навучыла, дык гэтаму. Нішто не выпадковае».
  «Што вы можаце сказаць мне пра Дэмарыё Мастэрса», — спытаў я. Пераключэнне перадач.
  «Я рэкамендую вам перагледзець працу па гэтай справе. Вы наткнуліся на члена адной з самых вядомых злачынных сем'яў у Дэтройце, - сказаў мне дэтэктыў Коўл.
  «Сапраўды? Раскажы мне больш».
  Коўл паківаў галавой і дастаў з задняй кішэні маленькі канверт.
  «Я магу вам сказаць, што ён брудны вырадак. Нарадзіўся ў злачыннай сям'і, але Майстры хітрыя. Яны зарабляюць грошы, але трацяць іх на глупствы, таму я называю іх нізкапробнай злачыннай сям'ёй. Майстры забіваюць і прадаюць дурман з канца шасцідзесятых. Ніхто з іх ніколі не адбываў тэрмін ні за адно з гэтых злачынстваў, і толькі Дэмарыё адбываў цяжкія тэрміны. Бацька Дэмарыё быў пастаўшчыком гераіну на аўтамабільным заводзе, яго брат адседзеў тэрмін за крадзеж асабістых дадзеных, а яго псеўда швагер нібыта забіў яго бацьку. Майстры - гэта Дэтройт у самым горшым выпадку.
  Коўл вываліў змесціва канверта на стол і расклаў фотаздымкі высокага жылісты мужчыны з доўгімі гладкімі косамі, якія спадалі на спіну — таго самага чалавека, які быў на фотаздымках, якія падарыў мне Пітэр. На адным фота мужчына пазіраваў з абрэзам стрэльбы. На іншым побач з ім стаялі мужчына і жанчына — меркавана, яго браты і сёстры, зыходзячы з аднолькавых высокіх скул і раскосых вачэй. Трыо трымала пачкі грошай як доказ сямейнага багацця.
  «Гэты чувак разумны. Амаль выйграў сваю апошнюю апеляцыю, але ён звар'яцеў - вось што прайграла для яго. Пракурор выкрыў яго псіхапатычныя схільнасці; даказаў, што ён такі ж нестабільны, як мы меркавалі. Увогуле, ён не мог утрымацца на працы, быў вядомым крыўдзіцелем над жанчынамі і дзецьмі, і ў журы выглядаў разліковым. У вачах прысяжных ён не мог быць невінаватым. І добра, што так адчулі: гэты хлопец — ізгой».
  «Я думаю, што ён можа быць звязаны са справай Старка, якой я займаюся».
  «Мы не знайшлі ніякіх доказаў гэтага».
  «Я лічу, што ў яго было дзіця ад адной са сведак характару — Мэдэлін Прайс».
  «Сапраўды? Настаўнік ёгі? Ні ў якім разе! Яна не была яго тыпам».
  «Так. Відаць, быў нейкі любоўны трохкутнік. Гэты Дэмарыё Мастэрс звязаны і з Лізай, і з Мэдэлін. У дзевяностыя гады Ліза жыла літаральна за вуглом ад Мадэлін, іх хлопцы сябравалі, а цела Лізы знайшлі ў завулку паміж дзвюма вуліцамі, дзе яны жылі».
  «Забойства адбылося ў 2011 годзе. Як вы думаеце, што гэта адпавядае?»
  «Я не ўпэўнены. Я проста лічу занадта вялікім супадзеннем тое, што Мэдэлін Прайс і Ліза жылі ў гэтым раёне і што яны былі звязаны з адным бандытам».
  «Вы маеце рацыю, але Мастэрс некаторы час знаходзіцца ў турме. Падчас забойства ён не быў на волі».
  «Так, але я думаю, што Мастэрс мог ведаць хлопца, які ў той час сустракаўся з Лізай».
  «І вы лічыце, што забойства ў 2011 годзе было помстай?»
  Усё гэта гучала так надумана, але вулічнае жыццё і галеча падсілкоўваліся неабходнасцю. Дылеры ніколі не зараблялі дастаткова, каб вылучыць сябе з наваколля, і напады, якія яны наносілі, звычайна вызначаліся адчаем. Я не мог зразумець, чаму нехта вярнуўся і забіў Лізу пасля таго, як прайшло больш за дзесяць гадоў.
  «Я проста хачу крыху інфармацыі, перш чым паехаць у дзяржаўную турму, каб пагаварыць з гэтым хлопцам. Якая ў яго ахілесава пята?»
  Коўл паківаў галавой і ўхмыльнуўся.
  «Вы сапраўды думаеце, што там нешта ёсць, ці не так?»
  «Так. Проста адчуйце».
  «Добра. Ну, як я ўжо казаў, гэты хлопец разумны. Ён умее маніпуляваць, але ў дзяцінстве падвяргаўся гвалту. Боль і пакуты дзяцінства сапраўды прымушаюць яго прагнуць нармальнасці. За ўсім гвалтам усё, што ён хацеў, - гэта тое, чаго хочам усе мы: каханне, грошы, сям'я, дзе трэба належаць. Ён быў занадта хворы, каб усё атрымалася».
  «Калі ён псіхапат, ён не можа адчуваць эмпатыі».
  «Не, але ён высокафункцыянальны псіхапат. Ён ведае, што ён іншы. Ён ніколі не прызнаў бы, што розніца з'яўляецца прычынай таго, што ён не можа функцыянаваць, але ён гэта ўсведамляе. Гуляйце ў яго гульню — так вы атрымаеце ад яго інфармацыю».
  Халоднасць. Я не знаёмы з гэтым, і я не выкарыстоўваю гэта ў якасці тактыкі. Некаторыя людзі становяцца кемлівымі злачынцамі; іншыя ідуць у праваахоўныя органы.
  «Што-небудзь яшчэ?»
  «Так. Вы размаўлялі з нявесткай?»
  «Так. Яна дала мне некаторую інфармацыю. Старкі займаюцца будаўніцтвам, а Абернаці — нерухомасцю. Лізу збіраліся запісаць у тастамент бацькі, і гэта не спадабалася брату».
  У Колі загарэліся вочы. Я назіраў, як нервовая рука сціскала край яго абястлушчанага соевага латте.
  «Што?»
  Коўл пакруціў свой напой па крузе. Магчымая спроба яшчэ больш змяшаць сваю шыкоўную каву ці дэманстрацыя нервовай энергіі?
  «Начальнік не надта захапляўся справай. Толькі будзьце асцярожныя».
  «Чаму?»
  «Ну, некаторыя палічылі, што яна атрымала менавіта тое, што заслужыла. Жанчыны не атрымліваюць сумневу, калі яны падманваюць».
  «Якія былі доказы таго, што яна падманвала?»
  «Месцазнаходжанне, месцазнаходжанне, месцазнаходжанне».
  «Вы не думаеце, што можа быць іншае тлумачэнне?
  «У цябе ёсць лепшая прычына, чаму яна нюхала вакол Брайтмура?» — спытаў Коўл.
  «Я займаюся справамі аб няслушнасці, і гэта адчуваецца інакш. Я думаю, што нешта з мінулага вярнулася да Лізы. Яе сябар таксама ўцягнуты ў гэтую справу. Я проста павінен зразумець, як».
  «Магчыма, мы нешта прапусцілі. Як я ўжо казаў, ніхто не хацеў, каб мы капалі занадта глыбока».
  «Я ведаю, як гэта адбываецца. Ёсць якія-небудзь парады наконт майго візіту да Мастэрса?»
  «Калі вы ідзяце да гэтага хлопца, вам трэба прымусіць яго думаць, што вы паважаеце яго інтэлект, і ставіцеся да яго як да старога сябра, ці нешта ў гэтым родзе. Ён вялікі ў павазе. Ах, і вазьміце з сабой Twinkies і Mountain Dew. Хлопцы з участковага сказалі мне, што ён любіць такія рэчы».
  «Павага. Добра, я магу гэта зрабіць. Агідная попса і напоўненыя цукрам губкі пад выглядам ежы... Ёсць яшчэ парады?»
  «Не пытайцеся ў яго пра злачынства, якое ён здзейсніў. Ён цвёрда перакананы, што гэтага не рабіў. Сэксуальны гвалт, які ён зведаў у дзяцінстве, сапраўды нашкодзіў яму, і я думаю, што ён зводзіць з розуму ўсведамленне таго, што ён прычыніў дзіцяці такі ж боль, як і ён».
  «У мяне няма паўнамоцтваў кіраваць або весці справу. Лепш правядзіце разведку, перш чым я праеду дзве з паловай гадзіны».
  «У яго ёсць сям'я ў раёне. Вы можаце спачатку пагаварыць з імі. Яны будуць ведаць пра яго больш, чым я. Я проста ведаю, што мы бачылі ў зале суда».
  Я падзякаваў Коўлу і вярнуўся ў офіс, каб правесці дадатковыя даследаванні Мастэрса і яго сям'і. Кароткі змест жыцця Дэмарыё Мастэрса нават на паперы выглядаў сумна. Ён быў чацвёртым з пяці дзяцей. Адна сястра памерла, адна жыла ў Каліфорніі, а адна жыла ў Брайтмуры. Бягучага адраса брата Дэмарыё не было, але быў нумар Сары Квік, сястры ў Каліфорніі, і адрас яго другой сястры, Алісы Мастэрс.
  У Мастэрса было толькі двое братоў і сясцёр, якія пазбягалі сістэмы крымінальнага правасуддзя - зводная сястра Сара Куік, якая была на пятнаццаць гадоў старэйшая за наступнага брата і сястру, і Дар'я, памерлы брат і сястра, якая была на тры гады старэйшая за Дэмарыё. У Алісы Мастэрс была фатаграфія онлайн, а таксама спіс дробных правапарушэнняў. У Сары Квік, відаць, усё было добра: яна працавала псіхіятрычнай медсястрой і мела трох уласных сыноў, якія жылі ў паўднёвай Каліфорніі. На старонках Сары ў сацыяльных сетках яна была прадстаўлена адзінокай, і на ўсіх яе фотаздымках быў адзін або некалькі з трох яе кучаравых хлопчыкаў. Яе сынам на выгляд было гадоў дваццаць, і кожны атрымаў у спадчыну яе таямнічыя карыя вочы. Яны былі даволі мілай сям'ёй. Я не хацеў іх турбаваць, але, як і ў выпадку з Пітэрам, ніхто не есць так, як брат. Магчыма, геаграфічны падзел быў на месцы нездарма.
  Тэлефон зазваніў адзін раз перад званком.
  «Гэта Сара Куік», - манатонным голасам сказала жанчына на іншым канцы трубкі.
  «Прывітанне, міс Хуткая. Мяне клічуць Сільвія Уілкакс. Я прыватны следчы, які расследуе забойства Лізы Абернаці, жанчыны, якая, як мне сказалі, у свой час сустракалася з вашым братам.
  За кароткім маўчаннем рушыў услед расчараваны ўздых.
  «Я памятаю Лізу. Яна была смеццем, але і мой брат таксама. Проста кепскія людзі. Мне вельмі шкада, што яе забілі, але яна была не лепшым чалавекам».
  - Ці не маглі б вы расказаць мне, што вы памятаеце пра свайго брата Дэмарыё і яго адносіны з Лізай Абернаці?
  «Мой брат такі ж, як яго бацька, Альберт Мастэрс: ашуканец, несумленны і непрыдатны для грамадства. Розніца была ў тым, што Альберт быў дастаткова разумны, каб не трапляць у турму, але мае браты не перанялі яго хітрасці. Яны абодва дурныя злачынцы».
  Пасля кароткай паўзы мёртвае паветра. Я чакаў дадатковай інфармацыі.
  «Ліза Абернаці не была добрым чалавекам. Яна была як мой бацька. Мая маці, якая таксама была махляркай, крымінальна настроенай асобай, сустрэла майго бацьку Олівера Куіка, зацяжарыла, і гэты чалавек больш ніколі не паказваў свайго твару. Ліза была падобная на яго. Нейкі час яна тулілася ў трушчобах, знайшла найгоршага мужчыну, якога змагла знайсці, і аднойчы ноччу збегла. Свайго першынца яна пакінула са злачынцам».
  Дзіця? Я ўпершыню пачуў пра дзіця па-за шлюбам Лізы. Фотаздымкі яе, Дэмарыё Мастэрса і дзіцяці мільганулі ў маёй галаве.
  «У Лізы было дзіця ад вашага брата?»
  «Так. У іх была маленькая дзяўчынка, і яна пакінула яе з маім братам. Вам не здаецца, што гэта дрэнь?»
  Я праігнараваў пытанне і спытаў: «Вы ведаеце, дзе дачка?»
  «Не з рук».
  «Вы думаеце, што Дэмарыё звязаўся з Лізай перад яе забойствам?»
  «Магчыма. Я не размаўляў ні з братам, ні з іншымі братамі і сёстрамі некалькі гадоў. Я дасылаю паштоўкі на святы, але гэта ступень нашай сувязі ў гэтыя дні. Я пераехаў у Каліфорнію, каб уцячы ад сям'і. Яны ўвесь час прасілі грошай, а мы проста палавінкі — ніхто з іх не з'яўляецца цэлымі братамі і сёстрамі, — таму я сабраў чамаданы і адышоў ад іх як мага далей».
  Я маляваў прыблізны генеалагічны дрэва Абернаці і Мастэрс, пакуль слухаў Сару Квік. Яе горыч была густой і жорсткай. У чарговы раз раззлаваны брат быў гатовы да размовы.
  «Што здарылася з вашай пляменніцай?»
  «Ніякага ўяўлення. Яна можа быць мёртвая, або яна можа быць у сістэме ювенальнай юстыцыі да гэтага часу. У Майстроў дрэнная кроў. Я з усіх сіл стараўся трымаць сваіх хлопчыкаў далей ад іх».
  «Вы ведаеце Мэдэлін Прайс?»
  «Так. У майго брата таксама было дзіця з ёй, але Мэдэлін была разумная. Яна проста зрабіла памылку, калі была маладой, але пасля кароткага часу з Дэмарыё, яна стала мудрай і пакінула яго. Я не думаю, што ён больш ніколі не бачыў яе маленькую дзяўчынку. Гучыць дрэнна, але гэта, безумоўна, было да лепшага».
  «Ліза Абернаці кінула сваё дзіця Дэмарыё? Я ведаю, што вы даўно з ёй не кантактавалі, але вы памятаеце яе імя?»
  «Даніка. Яна была маленькая мілая; заслугоўваў чагосьці лепшага за тых двух няўдачнікаў. У мяне не было шмат кантактаў, але я гатовы паспрачацца, што яна ў жудасным становішчы, калі яна зайшла так далёка ".
  Лізіна жыццё працягвала складаць сумныя абароты. Я ніколі не сустракаўся з Лізай, але не мог не шкадаваць аб тым, як склалася яе жыццё. Далёкія бацькі, злы брат… прынамсі, у яе былі Карсан і Эбігейл. Мяне крыху суцешыла думка, што ў Лізы было некалькі людзей, якія па-сапраўднаму ведалі і любілі яе.
  «Вялікі дзякуй за размову са мной. Ці можна яшчэ што-небудзь прыдумаць?»
  «Ліза, верагодна, сустракалася з нейкім хлопцам у Брайтмур. Яна была апантаная маім братам. Не важна, што ён рабіў, яна змагалася за тое, каб быць з ім».
  «Вы памятаеце, калі яны сустрэліся?»
  «Давайце паглядзім... Ён быў зняволены ва ўзросце ад пятнаццаці да дзевятнаццаці гадоў, так што ён выйшаў бы ў студзені 1996 года. Ён сустрэў Мэдлін, якая была яшчэ дзіцем, і прымусіла яе зацяжарыць, але яна заўсёды была занадта разумнай для яго. Хітры і хітры, але не самы горшы чалавек у свеце. Мы ведалі, што яна рана ці позна пакіне яго. Ліза нарадзіла неўзабаве пасля таго, як дзіцяці Мэдэлін споўніўся год. Тады Мэдэлін вырашыла пакінуць яго».
  Я перастала маляваць генеалагічнае дрэва. Мэдэлін Прайс нарадзіла дзіця ад Дэмарыё Мастэрса. Я падумаў пра спакойнага, ціхага настаўніка ёгі, які жыў у пераабсталяваным фермерскім доме на ўскраіне Эн-Арбор. У тэорыі не было ніякага спосабу, каб яна калі-небудзь была звязана з бандытам, але доказы таго, што яна насамрэч была звязана з Дэмарыё Мастэрсам, былі пераканаўчымі. Але што было яшчэ больш шакавальным, так гэта тое, што ў Лізы было дзіця ад Дэмарыё, і я ўпершыню пра яе чую. Гэта было неверагодна.
  «Міс Куік, я проста хачу быць упэўненым, што ў мяне ўсё зразумела».
  «Добра».
  «У Лізы Абернаці і Мэдэлін Прайс ёсць дзеці ад Дэмарыё Мастэрса? Яны трапілі ў любоўны трохкутнік, у выніку якога нарадзілася двое дзяцей, так?»
  «Так».
  «Ліза і Мэдэлін былі ворагамі ці, прынамсі, суперніцамі?»
  «Правільна».
  Мой мозг амаль адмаўляўся прымаць тое, што мне казалі. Потым я пачаў аналізаваць размову, якую меў з Мэдэлін. Яны з Лізай пазнаёміліся, калі жылі «іншым жыццём». Іх хлопцы не сябравалі. Замест гэтага дзве жанчыны былі звязаны з адным мужчынам.
  «Міс Куік, вялікі дзякуй за інфармацыю».
  «Вам няма чаго».
  «Я цаню ваш час».
  Я схапіў ручку і пачаў запісваць меркаваны графік. Мэдэлін нарадзіла дзіця ў снежні 1996 года, а дзіця Лізы нарадзілася ў красавіку 1998 года. Тэрмін быў вельмі кароткім. Прыблізна ў той час Дэмарыё і Ліза жылі ў Брайтмуры, і чамусьці Мэдэлін забылася ўзгадаць гэтую дзіўную сувязь, якую яна падзяліла з Лізай. Робячы гэта, Мэдэлін Прайс толькі што перайшла на першае месца сярод падазраваных у забойстве.
  OceanofPDF.com
  
   9
  СУ той вечар Харлз даслаў мне паведамленне пра сустрэчу са сваім інфарматарам Донам. Ён прызначыў гэта на 10:00 наступнай раніцы на Люсі Коні-Айлэнд у Брайтмур. Пасля майго бегу падышоў Марцін, і я паведаміў яму аб тым, што даведаўся.
  «Мэдэлін Прайс наша падазраваная?» — спытаў ён.
  «Так. Яна хлусіла пра тое, як пазнаёмілася з Лізай, і яна таксама была часткай любоўнага трохкутніка паміж ёй, Дэмарыё і Лізай. Помста — магчыма, невялікая рэўнасць або зайздрасць. Я не ведаю, але яна нумар адзін, і мне трэба ўсё, што вы знойдзеце пра яе. Што заўгодна».
  «Добра».
  «Я павінен сустрэцца з інфарматарам у Брайтмур. Я патэлефаную табе, калі мы скончым».
  Аўтастрады былі добрымі, і я прыбыў на Люсі Коні-Айлэнд каля 9:45 раніцы. Высокі мужчына ў чорным балахоне і цёмных акулярах стаяў наперадзе. Дон быў хударлявым і шурпатым, але было бачна, што калісьці ён быў прывабным. Яго смуглая скура паказвала зношанасць кароткага знаходжання ў турме і жыцця, праведзенага ў галечы. Ён стаяў перад рэстаранам і курыў цыгарэту, калі я пад'ехаў. Напэўна, Чарльз сказаў яму, як я выглядаю, таму што ён выцягнуў дым, выцягнуў з кішэні сонцаахоўныя акуляры і надзеў іх.
  "Дон?"
  «Мне здаецца, вы Сільвія», — сказаў ён, працягваючы руку.
  Ён энергічна паціснуў мне руку, перш чым адчыніць дзверы ў рэстаран і пайшоў за мной да кабінкі ззаду. Калі мы селі, я сказаў яму заказаць усё, што ён хоча.
  
  « Вялікі дзякуй за сустрэчу са мной».
  - Не, - сказаў ён, здымаючы сонечныя акуляры.
  «Я шукаю інфармацыю пра жанчыну па імі Мэдэлін Прайс. Яна жыла б на Дэльфін-стрыт паміж 1996 і 1998 гадамі. Ёй было шаснаццаць, калі яна пераехала туды, і ў яе было дзіця па імені Кара».
  Дон пачухаў лысіну і выцягнуў меню з каруселі ў канцы стала.
  «Вы кажаце пра старыя часы. Я думаю, што я курыў што-небудзь з дзевяностых. Я тады быў дзіцем».
  Я выкапаў са сваёй сумачкі раздрукоўку фота Мэдэлін са школьнага штогодніка і паклаў перад ім.
  «Супер-разумная дзяўчына; яна была не з гэтых краёў».
  Дон узяў карціну і ўважліва яе ўгледзеў. Ягоныя бровы зморшчыліся. Я бачыў, як круцяцца колы. Ах так, агонія гарбуша, які імкнецца ўспомніць...
  «Гэтая паласатая дзяўчына».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Паласа. Ён быў такім задзірам, які бегаў з бандай. Я ніколі не захапляўся бандыцкімі рэчамі, але я ведаю Страйпа, таму што ён некаторы час спрабаваў катацца. Ён быў лянівы, праўда. Нельга было пакінуць яго на месцы, калі ты хацеў нешта зрабіць».
  «Я мяркую, што яго сапраўднае імя было не Страйп?»
  «Напэўна, не. Не ведаў яго занадта добра. Проста час ад часу курыў з ім. Меў шмат валасоў. Часцей за ўсё насіла яго ў косах. Раз-пораз выдзімаў бы гэта».
  Афра. Нагадаў мне тое, што Пітэр Абернаці расказаў мне пра чалавека, якога Ліза прывезла дадому на канікулы.
  «Што яшчэ вы можаце мне сказаць?» — спытаў я, дастаючы нататнік.
  «Ён такога ж росту, як я. Некаторыя называлі яго Д. Раней быў худым, заўсёды раз'юшаным і гатовым да бою ў любы момант. Меў дзіцяці ці двух. Адзін можа быць дзіцем гэтай дамы. Я не ведаю».
  Размнажацца з кімсьці, хто называў сябе Страйпам — гэта не гучала як маленькая цвёрдая і прыстойная Мэдэлін Прайс, якую я ведала.
  «Вы памятаеце дзяўчыну па імені Ліза?» — спытаў я, дастаючы са сваёй сумачкі адну з фатаграфій, якую даў мне Пітэр, і кладучы яе на стол.
  Дон глядзеў на карціну, прыжмурыўшы вочы і пачухаючы лоб.
  «Так. Я памятаю яе. Яна таксама была дзяўчынай Страйпа. Аднойчы паміж імі адбылася падобная разборка. Гэта было дзіка».
  «Ці можаце вы расказаць мне яшчэ што-небудзь пра Лізу?»
  «Не вельмі. Я яе не ведаў, але драму памятаю».
  «Што вы можаце сказаць мне пра драму?»
  «Дзве дзяўчыны сварыліся з-за хлопца, якому было ўсё роўна ні на адну з іх. Не ведаю шмат пра гэта. Проста ведайце, што гэта былі плёткі па ўсім капюшоне».
  Я задаў яшчэ некалькі пытанняў, на якія не было адказаў, сказаў Дону замовіць, заплаціў за яго кошт і сышоў.
  У тую ноч я заставаўся дома і не праглядаў ніякай інфармацыі па справе. Замест таго, каб працаваць звышурочна, я падсмажыў выразку, прыгатаваў на пару спаржу, наліў келіх мерла і спакойна павячэраў за доўгім сасновым сталом у гасцінай. Я ўпрыгожыў дом мудрагелістай антыкварнай мэбляй з магазінаў і продажаў нерухомасці. Людзі заўсёды выкідвалі старую мэблю, таму што яна не новая. Любаваўся мінулым, вольны час займаўся рэстаўрацыяй падабраных рэчаў. Пасля абеду я залез у бронзавую ванну на нагах у галоўнай ваннай пакоі і прамок. Маё жыццё не было ідэальным, але я ніколі не адчуваў болю і пакут, якія, напэўна, адчувала Ліза. Пачуццё ўдзячнасці сагрэла сэрца.
  «Мне пашанцавала», — прамармытаў я і ўсміхнуўся, перш чым выбрацца з ванны, выцерціся і апусціцца пад мяккія прахалодныя бамбукавыя прасціны.
  
  На наступную раніцу Марцін завітаў да мяне, калі я заканчваў снедаць. Я падрыхтаваў яму талерку з рэшткамі ежы, два лустачкі бекону і яечню і зварыў свежай кавы. Ён выглядаў растрапаным і змучаным.
  «Доўгая ноч?» — спытаў я.
  «Ня вельмі дрэнна. Я мяркую, што я проста з усіх сіл, каб убачыць якія-небудзь прыстойныя ракурсы ў гэтай справе.»
  Я адчуў адценне болю за тое, што ўцягнуў Марціна ў гэтую справу аб забойстве. Мы працавалі над справамі аб нявернасці больш за год. Першапачаткова я не быў адкрыты для любых спраў, звязаных са зніклымі дзецьмі або забойствамі, таму што гэтыя два тыпы спраў становяцца для мяне асабістымі. Адной з прычын, чаму я дазволіў свайму швагру быць маім памочнікам, было тое, што я думаў, што гэта будзе добрым спосабам засцерагчы яго. У маім сэрцы была пэўная доля віны за смерць Дэрэка. Захаванне бяспекі і псіхічнага здароўя Марціна было прыярытэтам.
  «Ну, гэта цяжкі выпадак. На самай справе не тое, што я павінен быў прыняць, і гэта становіцца небяспечным. Я думаю, што вы павінны адмовіцца. Я магу справіцца з гэтым.
  «Што ў гэтым небяспечнага?»
  «Я лічу, што Мадэлін забіла Лізу, але і Мэдэлін, і Ліза былі звязаны з членам банды. Я накіроўваюся ў турму ў Маскегоне, каб наведаць Дэмарыё Мастэрса. Ён звязаны з бандай, і ён з крымінальнай сям'і».
  «Вы збіраецеся адмовіцца ад справы?»
  Разумнейшая жанчына кінула б гэтую справу і вярнулася б да больш лёгкай і бяспечнай працы, але я ведаў, што такое мець мёртвага мужа і ніводнага адказу. Я ведаў, што такое мець тлумачэнне, якое не мела сэнсу. Адкрыццё праўды пра смерць Дэрэка было самым балючым вопытам у маім жыцці, але цяпер я мог спаць па начах. Я хацеў таго ж для Карсана і ўсіх, хто страціў каханага чалавека пры загадкавых абставінах.
  «Не. Я еду ў Маскегон, каб пагаварыць з былым хлопцам Лізы і Мэдэлін. Мне таксама трэба сустрэцца з Мэдэлін. Яна, дарэчы, хлус».
  «Вы лічыце, што гэты былы хлопец мае дачыненне да справы?»
  «Мне патрэбна больш інфармацыі пра Лізу і Мэдэлін. Паколькі Мэдэлін - мая падазраваная нумар адзін, мне патрэбны матыў яе нянавісці да Лізы. Ад каго лепш атрымаць інфармацыю, чым ад былога хлопца-члена банды?»
  Я паставіў кубак кавы перад Марцінам і сабраў са стала свае нататкі.
  «Добры момант. Магчыма, ён зможа дакладна вызначыць момант, які мог падштурхнуць помсту. Але вы сапраўды думаеце, што Мэдэлін зрабіла гэта?»
  «Паняцця не маю, але яна лепшая падазраваная ў мяне. Карсан проста не выглядае праўдападобным. Ах так, у Лізы таксама ёсць дачка ад бандыта - і адгадайце, у каго яшчэ ёсць дзіця ад яго?»
  «Не!»
  «Так. У Мэдэлін і Лізы ёсць зводныя сёстры».
  «Гэта велізарна! Што, чорт вазьмі, адбываецца?»
  «Паняцця няма, але я збіраюся разабрацца. Я іду ў турму. Чаму б вам не паспрабаваць знайсці Лізінага дзіцяці? Яе клічуць Даніка Мастэрс».
  «Зразумеў. Я раблю гэта».
  «Атрымайце адрас, нумар тэлефона, што заўгодна. Звычайна я б вам гэтага не расказваў, але калі вам трэба… сом. Зрабі выгляд, што я гэтага не казаў».
  Я выйшаў за дзверы, перш чым Марцін паспеў адказаць. Я спыніўся на запраўцы і ўзяў Mountain Dew і Twinkies, перш чым дапоўніць свой бак. Паездка ў папраўчую ўстанову ў Маскегоне прайшла без прыгод. Я прайшоў агляд і праверку абутку, і мяне завялі ў вялікі пакой для наведванняў. Я сядзеў за сталом і чакаў. Спачатку я не вырашаўся наведаць асуджанага, але паколькі ён не быў тым чалавекам, які забіў Лізу, і ён быў у турме, магчыма, ён хацеў бы крыху пагаварыць пра іх адносіны. Што яму было губляць?
  Дэмарыё быў крыху больш за шасці футаў у вышыню, але хадзіў ён крыху сагнутай «гангстарскай хадой». Яго валасы, якія былі ў шаўкавістых чорных валасах з сівізной, цяклі па спіне. Раскосыя цёмна-карыя вочы бегалі па пакоі, нібы правяраючы, ці ёсць выйсце. Яго твар выглядаў нецярплівым і поўным імпульсіўнасці.
  «Спадар Майстры, — сказаў я, працягнуўшы руку. Дэмарыё праігнараваў маю далонь і шмыгнуў у крэсла па другі бок стала.
  «Называй мяне Д.»
  «Добра. Мяне завуць Сільвія Уілкакс, і я тут, таму што расследую забойства Лізы Абернаці Старк».
  «Што? Ліза?»
  Лоб асуджанага зморшчыўся ад заклапочанасці, нечаканага выразу.
  «Так. Мне вельмі шкада паведамляць вам, што ў Лізу каля двух гадоў таму каля крамы ў Брайтмуре пяць разоў застрэлілі».
  Як ён мог не ведаць, што Ліза памерла? Дэмарыё Мастэрс адвёў вочы ў падлогу, і на хвіліну я падумаў, што яны могуць пераляцець.
  «Я не маю да гэтага ніякага дачынення. Што вы хочаце ад мяне?» — спытаў ён.
  «У яе былі дзеці і муж. Мяне нанялі, каб даведацца, што з ёй здарылася».
  «Чаму вы тут? Калі яна памерла некаторы час таму, гэта не мог быць я. Я быў тут. Чаму вы тут?»
  Добрае пытанне. Я не хацеў паказваць усе свае карты. Я б застаўся на кансерватыўным баку з пытаннямі і адказамі.
  «Забойства Лізы, магчыма, было звязана з яе мінулым».
  «Чаму вы так думаеце?»
  «Брайтмур. Вы двое жылі там калісьці, так?»
  «Так».
  «Ну, яе забілі ў Брайтмур. Яна павінна была быць там чамусьці, і нішто ў яе цяперашнім жыцці не прывяло б яе туды».
  Дэмарыё кіўнуў, ахоплены настальгіяй.
  «Ёй там ніколі не падабалася. Проста гуляў у гульню, каб быць са мной».
  «Як вы двое пазнаёміліся?»
  «Яна сябравала з гэтай дзяўчынай, якую я ведаў».
  «Мэдэлін Прайс?»
  «Вы ўжо ўсё ведаеце. Чаму вы тут?»
  «Як вы двое рассталіся?»
  Цішыня.
  «Д, як вы рассталіся?»
  «Яна пакінула мяне. Мы былі ў Новым Арлеане. Толькі што пераехаў, каб паспрабаваць нешта новае. Мая мама была там у гасцях, і мы добра ладзілі, але потым яна збегла ў навагоднюю ноч. Кінуў мне ў твар напой і забраніраваў».
  Таямнічы пераезд у Новы Арлеан зноў аказаўся інтрыгуючым.
  «Як доўга вы жылі ў Новым Арлеане?»
  «Я прабыў там каля двух гадоў. Праз два-тры месяцы Ліза з'ехала».
  «Вы ведаеце, чаму яна сышла?»
  «Не зусім, але я думаю, што ўсё было з-за татавых грошай. Пакуль яна была са мной, яна не магла мець татавых грошай. Яна павінна была працаваць за дзякуй. Я думаю, што яна з'ехала, таму што хацела быць на Easy Street. Я ведаю, што пасля вяртання ў Мічыган яна выйшла замуж за лекара. Золаташукальнік».
  «Ці размаўлялі вы з ёй, калі яна вярнулася ў Мічыган?»
  «Не. Ну, ненадоўга. Праз некалькі гадоў, пасля таго як я вярнуўся ў Мічыган, яна паспрабавала падаць на мяне ў суд».
  «За што?»
  «Проста дзякуй, што было паміж намі. Яна хацела, каб іх вярнулі».
  «Матэрыяльныя рэчы?»
  «Штосьці падобнае».
  «Што здарылася?»
  «У той час у яе была невялікая праблема з залежнасцю. Гэта была сапраўдная цішыня, але суддзя справу закінула».
  «Адкуль вы ведаеце, што ў яе былі праблемы з наркотыкамі?»
  «Не сказаў наркотыкі. Яна была залежная ад мяне». Ён засмяяўся і задаволена ўсміхнуўся. «Дзяўчына была добрай актрысай».
  «Вы не злаваліся, што яна займалася з вамі сэксам і прыцягнула вас да суда?»
  Дэмарыё паціснуў плячыма.
  «Мне было ўсё роўна. Ні з чым з гэтага яна далёка не зайшла. Мы абодва гэта ведалі».
  Маладая белая жанчына кідае выклік чорнаму хлопцу з працяглай крымінальнай гісторыяй у судзе? Чаму б справа не зайсці далёка?
  «Што прымушае вас так сказаць?»
  Дэмарыё нахіліўся праз стол і прашаптаў: «Таму што Ліза ніколі не хацела таго, што яна казала, што хоча. Магчыма, таму яна апынулася ў Брайтмуры. Яна шукала такога, як я, а не свайго мужа».
  Было дзіўна тое, што Дэмарыё не ненавідзеў Лізу. Ён быў разбэшчвальнікам дзяцей, крыўдлівым чалавекам і асуджаным з доўгім лістом рэп, але ён не ненавідзеў гэтую жанчыну, якая кінула яго і прывяла ў суд. Чаму ён усё яшчэ быў мілы да яе?
  «У вас з Лізай нарадзілася дзіця. Што з ёй здарылася?»
  «Яна памерла».
  «Калі?»
  Дэмарыё адштурхнуўся ад стала.
  «Я не хачу пра гэта гаварыць».
  «Гэта можа быць карысным».
  «Чым карысна мёртвае дзіця? Слухай, лэдзі, гэта не мае сэнсу, і я скончыў ".
  «Я ведаю, што ты ўсё яшчэ клапоцішся пра Лізу. Вы не хочаце, каб яна мела справядлівасць?»
  «Не. Яна памерла. Гэта ўсё, што ёй патрэбна справядлівасць. Цяпер яна атрымала Ісуса.
  Пасіўна-агрэсіўнасць выклікала маю цікавасць. Было відавочна, што Дэмарыё быў закрануты смерцю Лізы і смерцю іх дзіцяці. Хаця гэта здавалася надуманым, я ўсё ж быў упэўнены, што ён нешта ведае пра забойства Лізы.
  «Добра. У мяне ёсць пытанне наконт Мэдэлін Прайс».
  «Што з ёй?» — спытаў Дэмарыё цікаўным, збольшага прыязным тонам. Я зразумеў, чаму і Ліза, і Мэдэлін прываблівалі яго. Ён быў таварыскі, прывабны і разумнейшы, чым выглядаў.
  «Якой была Мэдэлін Прайс, калі вы яе ведалі?»
  «Гэтая сука? Цяпер яна дакладна ведае , чаго хоча. Яна хітрая сука. Што вы хочаце пра яе ведаць?»
  «Вы сустракаліся з ёй?»
  «Яна мая дзіцятка мама».
  «Я чуў гэтую чутку».
  «У нас разам нарадзілася дзіця. Я не бачыў сваю маленькую дзяўчынку з васьмі месяцаў, але я ведаю, што яна там. Якое дачыненне Мэдэлін да ўсяго гэтага?»
  «Яна была лепшай сяброўкай Лізы».
  Дэмарыё ўстаў з-за стала.
  «Цяпер ты тут ляжыш! Яны ніколі не сябравалі!»
  «Вы ўпэўнены?» Я адкапаў адну з фатаграфій, якія даў мне Карсан. Ліза і Мадэлін стаялі рука аб руку перад елкай, а вакол усміхаліся.
  Дэмарыё паглядзеў на карціну, перш чым шпурнуць яе праз пакой. Тонкі фотаздымак паплыў і мякка апусціўся на край стала.
  «Што, чорт вазьмі, адбываецца? Ты мне хлусіш!» Дэмарыё закрычаў, яго шчокі запаліліся ад гневу.
  Маё сэрцабіцце пачасцілася, калі я глядзеў, як чалавек стукнуў кулаком па сцяне. У дзвярах з'явіўся ахоўнік. Я кіўнуў, каб ён ведаў, што ўсё ў парадку.
  «Так. Відаць, да смерці Лізы яны былі добрымі сябрамі. Фактычна Мэдэлін была апошнім чалавекам, які размаўляў з Лізай перад тым, як яе забілі».
  «Пачакайце, лэдзі. Проста пачакай, добра? Гэта не мае сэнсу. Мне трэба, каб вы пачакалі хвілінку».
  Асуджаны зноў сеў за стол і абхапіў галаву рукамі. Я адчуваў сябе крыху вінаватым за тое, што ўзрушыў яго свет.
  «Я ведаю, што гэта шмат, але я думаю, што вы хочаце, каб забойца Лізы быў злоўлены».
  «Я проста спатыкаюся. Скажы мне праўду. Пра што гэта?»
  «Я не ведаю, Д. Вось чаму я тут. Раскажы мне пра цябе і Мэдэлін, Лізу і Мэдэлін. Што здарылася?»
  Дэмарыё даў мне агляд таго, што я ўжо ведаў, але таксама дадаў некаторыя дэталі, пра якія я не ведаў. Дзве жанчыны злавілі яго на хлусні, і Мэдэлін рассталася з ім. Пасля нараджэння дзіцяці Лізы яны пераехалі ў Новы Арлеан, каб пачаць новае жыццё. Яна збегла ў навагоднюю ноч 1999 года, і ён не бачыў яе некалькі гадоў. Мэдэлін ніколі не падаваў на аліменты, таму ён не змог знайсці Кару. Ён сказаў мне, што дзіця, якое нарадзілася ў яго з Лізай, трагічна загінула неўзабаве пасля таго, як Ліза пакінула Новы Арлеан, і я ведаў, што гэта была нахабная хлусня.
  «Як дзіця памерла?»
  Дэмарыё зноў адмовіўся гаварыць пра сваё страчанае дзіця, таму што ў яго не было часу прыдумаць праўдападобную хлусню. Я палічыў, што атрымаў ад яго дастаткова інфармацыі за дзень, але паколькі ён схлусіў мне, у яго не застанецца ні Mountain Dew, ні Twinkies. Я падзякаваў Дэмарыё за час і выклікаў ахоўніка. Я хутка патэлефанаваў Марціну, перш чым адправіцца ў дарогу.
  «Марці, мне трэба, каб ты зрабіў мне паслугу».
  «Вядома».
  «Знайдзіце судовыя пратаколы па грамадзянскай справе: Ліза Абернаці супраць Дэмарыё Мастэрса. Мабыць, Ліза адвяла яго ў суд за рэчы ці нешта падобнае пасля таго, як ён вярнуўся з Новага Арлеана.
  «Вы ведаеце, які год і краіна?»
  «Праверце гады з 2000 па 2002 у акрузе Уэйн. Вярнуўшыся, Ліза жыла ў Лівоніі з бацькамі».
  «На ім. Вы даведаліся яшчэ што-небудзь?»
  «Так. Мастэрс усё яшчэ любіць Лізу».
  «Ні ў якім разе!»
  «Так! Яму было крыху балюча пачуць, што яна памерла. Я думаю, што гэта крыху збянтэжыла яго, што можа растлумачыць, чаму ён хлусіў пра смерць Данікі, калі яна была дзіцем. Акрамя таго, ён выглядаў нейкім абыякавым да таго, што Ліза прывяла яго ў суд. Ён не мог сказаць пра яе шмат дрэннага, але ён сказаў, што Ліза ніколі не хацела таго, што яна казала, што хоча».
  «Хм. Як вы думаеце, што гэта значыць?»
  «Я думаю, гэта азначае, што смерць Лізы вызначана была звязана з таямніцай, якую яна захоўвала. Магчыма, вы маеце рацыю наконт падману».
  «А-ха! Навабранца больш няма!»
  «Цяпер, цяпер, не захапляйцеся. Я проста сказаў, што гатовы прыняць гэтую ідэю. Пакуль няма цыгар, Kemosabe.
  «Як вы думаеце, чаму ён схлусіў пра Даніку?»
  «Я не ведаю. Магчыма, ён проста спрабуе яе абараніць».
  «А можа, вырашыла адпомсціць маці, якая яе кінула».
  «Цьфу. Я спадзяюся, што мы не маем справу з забойствам маці, але мы былі б нядбайнымі, калі б не разглядалі гэта».
  «Навічок зноў наносіць удары!» — крыкнуў Марцін у трубку.
  Я паклаў трубку і накіраваўся да шашы.
  
  Рух быў рэдкім, пакуль я не дабраўся праз гадзіну да метро Дэтройта. Дарога дадому заняла дадатковыя дваццаць хвілін, што ссунула стрэлкі гадзінніка за працоўны час. Марцін даслаў мне паведамленне, што ён накіроўваецца да мяне дадому. Часам, калі дні былі доўгімі, ён праслізгваў да мяне і задрамаў. Звычайна гэта азначала, што ён валодае добрай інфармацыяй, якая не можа чакаць да наступнага дня.
  У доме было ціха і нерухома, калі я прыехаў. Марцін расцягнуўся на сіняй канапе ў гасцінай. Запіскі былі раскіданыя па падлозе, а яго ноўтбук быў адкрыты ў падножжы канапы. Я дазволіў яму паспаць, а сам пайшоў на кухню, прыгатаваў мясны рулет і кінуў яго ў духоўку разам з дзвюма чырвонымі бульбінамі. Пасля гэтага я прыняў доўгі гарачы душ, перш чым апрануцца ў потнік і адну са старых белых футболак Дэрэка. Я накрыў стол на дваіх і наліў сабе шклянку шыразы. Чаму Мэдэлін і Ліза ўсё яшчэ былі ў кантакце адна з адной, калі ўсё ў іх мінулым паказвала на тое, што яны павінны быць ворагамі? Мой мозг пачаў перабіраць людзей, якія, як я лічыў, могуць даць мне зразумець складаныя адносіны жанчын. Яшчэ раз, браты і сёстры могуць быць лепшым спосабам.
  Я напісаў на лістку паперы імя трох жывых братоў і сясцёр Дэмарыё і імя Пітэра. Я ўжо размаўляў са зводнай сястрой Дэмарыё ў Каліфорніі, але іншыя браты і сёстры былі ў Дэтройце. Напэўна, яны лепш разумелі адносіны брата. Я схапіў ноўтбук Марціна і ўвёў кожнае імя ў пошукавік. Пасля некалькіх клікаў я знайшоў адрас сястры Дэмарыё, Алісы, якая жыла на ўскраіне Брайтмура. Да профілю Алісы быў прымацаваны нумар. Я патэлефанаваў на нумар, праслухаў серыю званкоў і пакінуў паведамленне, калі ўключылася галасавая пошта. Далей я адшукаў яго брата, які жыў у Дэтройце, у раёне Кас-Карыдор. Што тычыцца Лізінага брата, я падумаў, што было б добра пагаварыць з Пітэрам і яго жонкай разам. Вядома, нядаўні развод можа зрабіць сустрэчу няёмкай, але ў мяне было адчуванне, што Эбігейл Абернаці можа правесці сустрэчу без асаблівых праблем. Я шмат прасіў, але справядлівасць для Лізы таго вартая. Я патэлефанаваў Эбігейл Абернаці і спытаў самым добрым голасам, ці не жадае яна сустрэцца са мной яшчэ раз і ці можна папрасіць Пітэра далучыцца да нас.
  «Тады вы павінны думаць, што ў вас нешта ёсць. Мы сустрэнемся з табой. Пётр зараз тут. Вы можаце зайсці заўтра раніцай?»
  «Канечне. У які час?»
  «Дзевяць? Пасля таго, як мы закінем дзяцей у школу».
  Я запраграмаваў сустрэчу ў тэлефон і дастаў вячэру з духоўкі. Марцін усё яшчэ хроп на канапе. Я разважаў, ці варта мне яго будзіць. Адзiн позірк на яго касцяную руку, апушчаную праз край канапы, прыняў рашэнне за мяне. Яму трэба было добра паесці. Я называў яго імя, пакуль ён не перавярнуўся і не адкрыў вочы.
  «Прабач, дружа, але час вячэры».
  «Нічога страшнага. Я галодны, - сказаў Марцін, расцягваючыся ўсім целам.
  «Гэй, адгадай што?»
  «Што?»
  «Судовая справа, якую вы загадалі мне вывучыць, здагадайцеся, для чаго гэта было?»
  «Што?»
  «Ліза прыцягнула Дэмарыё ў суд за апеку над іх дачкой. Яна пачала справу, але чамусьці рэзка кінула».
  «Што? Праўда?»
  «Так выглядае».
  «Вы шукалі яе?»
  «Вядома. Нічога не знайшоў.
  «Вы шукалі дату смерці? На ўсялякі выпадак».
  «Так. Там нічога няма. Я амаль упэўнены, што яна жывая».
  «Мы павінны знайсці яе. Заўтра я сустрэнуся з Пітэрам і Эбігейл Абернаці і, магчыма, паспрабую дамагчыся сустрэчы з Алісай Мастэрс — калі змагу з ёй звязацца. Гэта цікавае развіццё падзей. Вы правяралі сацыяльныя сеткі?»
  «Так. Нічога не знайшоў, але зноў жа, некаторыя з маладых людзей любяць выкарыстоўваць псеўданім для гэтых уліковых запісаў».
  «Добры момант. Яна падлетак, таму я ўпэўнены, што ў яе ёсць адзін ці два. Напэўна, яны пад нейкім недарэчным псеўданімам».
  «Так. Падобна на тое, што Ліза падала на Дэмарыё Мастэрса ў суд на апеку над іх дачкой. Гэта стала крыху непрыгожа, і адна з рэчаў, якія выявіліся, - гэта думка, што Ліза не мае падтрымкі ў сям'і. У Демарио былі сёстры, старэйшыя пляменніцы і пляменнікі, а таксама маці, якія дапамагалі з дзіцем. Шчыра кажучы, так, як усё ішло, думаю, Ліза прайграла б».
  «Сапраўды? Чалавек, якога я толькі што сустрэў, не крычыць, што стаў бацькам года».
  «Так, але калі б ён меў падтрымку, а яна не, ён быў бы лепшым выбарам. І здаецца, што яна была зусім непрыдатная. Бо пакінула малога з ім.
  «Эбігейл Абернаці і ўсе астатнія, з кім я размаўляў пра Лізу, за выключэннем Карсана, паказвалі яе як недарэчную. Здаровы сэнс, наколькі я чуў, не быў яе моцным бокам».
  «Наконт суда вось што: дачцэ Даніцы было амаль тры гады, калі ўсё гэта адбывалася. Думаеш, яна пра гэта ведае?»
  Дзеці звычайна больш дасведчаныя, чым разумеюць дарослыя. У складанай сям'і інфармацыя можа выцячы на вочы дзецям. Магчыма, яны дакладна не ведаюць, што адбываецца, але была верагоднасць таго, што дачка Лізы была дзесьці там з гэтымі ўспамінамі пра маці, якая кінула яе, спрабавала пазней атрымаць апеку, але ў рэшце рэшт вырашыла, што гэта таго не варта.
  «Даніка павінна быць у спісе падазраваных».
  «Яна даволі маладая, ці не так?»
  «Калі яна была з Дэмарыё і яго сям'ёй, значыць, яна вырасла ў Брайтмур, што азначае, што яна значна старэйшая, чым пазначана ў яе пасведчанні аб нараджэнні. Яна была ледзь падлеткам, калі Ліза была забітая, але гэта дастаткова стары, каб быць забойцам.»
  «Добра, значыць, Мэдэлін — нумар адзін, а Даніка — нумар два?»
  Марцін выглядаў крыху разгубленым. Цяжка было ўявіць, каб дзіця забівала сваю маці, але гэта было не так ужо і надумана.
  «Я ведаю. Гэта не тое, што мы хочам бачыць, але падумайце аб тым, як звар'яцела б мець бацькоў, якія кінулі вас, а потым нарадзілі яшчэ дзяцей і жылі ў міні-асабняку. Тым часам Даніка засталася на волю ваўкоў. Яе бацька ў турме. Хто ведае, дзе яна жыла? Я стаўлю, што яна на вуліцы».
  «Калі вы так кажаце, гэта прымушае мяне заўзець за яе».
  «Ну так, у пэўным сэнсе, але закон ёсьць закон. Нельга забіваць людзей, нават калі адчуваеш сябе пакрыўджаным».
  «Ці даведаліся вы яшчэ што-небудзь пра Настаўнікаў?»
  «Так. Я думаю, што было б добрай ідэяй адшукаць астатніх братоў і сясцёр, асабліва сястру, якая жыве ў Дэтройце. Верагодна, яна мела больш кантактаў з Дэмарыё, чым іншыя. Калі я шукаў іх імёны, я выявіў, што яны з Дэмарыё жылі пад адным дахам некалькі разоў на працягу многіх гадоў».
  «Даніка, напэўна, таксама жыла з імі».
  «Дакладна. Нам абавязкова трэба яе знайсці».
  OceanofPDF.com
  
   10
  МАрцін і я абедалі і размаўлялі. Была адна тэма, якая заўсёды ўзнікала, калі заканчвалася размова ў краме.
  «Такім чынам, я вывучаў смерць Дэрэка».
  Каб маё маўчанне не здалося дзіўным, я ўставіў у рот кавалак мясной рулета.
  «Сіл, я не думаю, што ён скончыў жыццё самагубствам».
  Жуючы і гледзячы ўдалячынь, я стараўся захоўваць прахалоду і спакой.
  «Ці збіраецеся вы адказаць?»
  «Марці, я не хачу пра гэта цяпер думаць».
  «Але што, калі было прыкрыццё і...»
  «Марцін! Стоп! Не рабі гэтага ні сабе, ні мне. Добра?»
  «Я-»
  «Не! Дэрэк заехаў у раку Гурон - вось і ўсё. Іншых машын паблізу не было, і ён проста… Яго няма. Памяць пра яго трэба любіць і шанаваць».
  Марцін пакруціў галавой і пераключыў тэму.
  «Я даследаваў Мэдэлін Прайс. Вы сапраўды лічыце яе жыццяздольнай падазраванай?»
  Я быў удзячны, што ён адмовіўся ад расследавання самагубства свайго брата, але я ведаў, што ён ціха працягне гэта самастойна. Я не ведаў, што з гэтым рабіць, таму не ўспамінаў пра гэта. Замест гэтага я прытрымліваўся павароту Марціна да новай тэмы.
  «Яна ёсць верагоднасць, але я разумею вашу думку. Нам сапраўды трэба разгледзець іншых падазраваных, такіх як Даніка і, магчыма, Пітэр, але ў Мэдэлін больш матываў, чым у каго-небудзь іншага, каго мы сустракалі».
  «Вы сапраўды лічыце, што яна наш забойца? Яна проста здаецца маленькім інструктарам па ёзе».
  «Справядлівы, але поўны таямніц. Калі я быў паліцэйскім, часам гэта быў найменш верагодны чалавек, які здзейсніў злачынства. Я б скіраваў вочы на відавочнага злачынцу, гатовы ўдарыць пры першых прыкметах памылковага кроку, і тады сумленны, праведны чалавек зробіць нешта, што зменіць ход расследавання».
  «Цалкам справядліва, але матыву, здаецца, няма».
  «Яе матывам магло быць мінулае. Нешта здарылася, і яна вырашыла, што прыйшоў час нанесці ўдар».
  «Як што? Што прымусіла б яе забіць Лізу пасля таго, як больш чым дзесяцігоддзе было зроблена з любоўным трохкутнікам?»
  Марцін меў рацыю. Мэдэлін Прайс сапраўды здавалася ў міры з усім светам, і было ясна, што яе адносіны з Лізай былі некранутымі на момант забойства. Магчыма, з часам яны сабраліся разам, стварыўшы нейкі альянс супраць Дэмарыё Мастэрса.
  «Ну, заўтра я буду мець больш інфармацыі. Эбігейл і Пітэр Абернаці, здаецца, жадаюць пагаварыць са мной. Магчыма, яны змогуць праліць святло на іншага падазраванага. Хопіць казаць пра краму… Я збіраюся пасяліцца на ноч. Калі ласка, заставайцеся».
  «Дзякуй, але мне лепш вярнуцца дадому».
  Я думаў пра тое, каб спытаць, ці з'яўляецца дом усё яшчэ арандаваным пакоем у падвале дома яго старой сужыцелькі па каледжу, але я ўстрымаўся. Ён быў дарослым чалавекам, свабодным рабіць тое, што яму заўгодна, без уладнай нявесткі, якая кантралявала яго жыццёвы выбар.
  «Добра. Убачымся раніцай». Я адштурхнуўся ад стала і сабраў нашы талеркі.
  «Мая мама вярнулася».
  Пласціны на маім перадплеччы трохі хісталіся. Відэлец з грукатам упаў на падлогу.
  «О, я разумею».
  «Я не хачу, каб вы хваляваліся. На гэты раз яна была ў парадку. Я сапраўды думаю, што яна хоча мець мяне ў сваім жыцці цяпер ".
  «Вядома. Я проста... я рады гэта чуць». Я не быў, але што я мог яшчэ сказаць?
  «Мне лепш ісці», — сказаў Марцін, павольна адыходзячы ад стала, але не зводзячы зроку. Ён хацеў майго адабрэння. Для яго гэта было важна, таму я зрабіў усё магчымае, каб разгладзіць трывожныя маршчыны на лбе і ўсміхнуцца.
  «Добра, малы. Добрай ночы».
  «Вы таксама. Дзякуй за вячэру, Сіл.
  
  Я спыніўся на пад'ездзе да Эбігейл Абернаці адразу пасля 9:00 раніцы наступнай раніцы. Дзвярны званок рэхам раздаўся па калідоры, і я слухаў, як Эбігейл шастае па фае. Яна ўсміхалася, адчыняючы дзверы. Пётр стаяў на другім плане, засунуўшы рукі ў кішэні. Ён кіўнуў і прымусіў сарамліва ўсміхнуцца.
  «Заходзьце. Мы гатовыя. Хочаце гарбаты ці кавы? У нас таксама на стале ёсць выпечка».
  «Кава была б цудоўнай», — сказаў я, залазячы на адно з крэслаў бістро вакол чырвонага стала ў стылі закусачнай.
  Пакуль Эбігейл была на кухні, Пётр прыйшоў і сеў за стол.
  «Спадар Абернаці, вялікі дзякуй за згоду зрабіць гэта. Я думаю -"
  «Я хачу, каб ты знайшоў яго».
  «Так, я хачу...»
  «Спадарыня Уілкакс, днямі ў майго малодшага дзіцяці быў дзень нараджэння. Там былі дзеці маёй сястры, але мая сястра… Яе там не магло быць і ніколі не будзе. Сапраўды мяне ўдарыў, разумееш? Таму што нехта пазбавіў яе жыцця, яе няма. Знайдзіце гэтага сукінага сына, місіс Уілкакс. Усё, што вам трэба ад нас, мы гатовыя зрабіць».
  «Дзякуй, містэр Абернаці, я вельмі цаню дапамогу. Я хацеў бы пагаварыць з вамі і вашай жонкай пра тое, што я даведаўся за апошнія некалькі дзён».
  Эбігейл паставіла перада мной кубак гарачай кавы. Я падзякаваў ёй, калі яна села на адно з крэслаў бістро.
  «Добра. Мы да гэтага гатовыя. Раскажы нам, - сказала Эбігейл.
  «Пітэр, ты ведаў, што Мэдэлін і Ліза сустракаліся з Дэмарыё Мастэрсам, мужчынам на фота, якое ты мне даў?»
  Пётр нахмурыўся і паківаў галавой. «Ні ў якім разе. Мэдэлін - добрая дзяўчынка. Яна б не мела нічога агульнага з такім прыдуркам».
  Я вырашыў не фарсіраваць пытанне. Відавочна, што ў Пітэра былі цёплыя пачуцці да Мэдэлін. Калі б я націснуў занадта моцна, ён, верагодна, закрыўся б.
  «Хто такі Дэмарыё Мастэрс?» - спытала Эбігейл.
  «Мужчына, з якім Ліза сустракалася вельмі даўно».
  «Хм… Цікава», — сказала яна.
  «Спадар Абернаці, мне трэба, каб ты падумала пра тое, калі Ліза жыла за межамі штата. Вы зь ёй кантактавалі?»
  «Не. Я не ведаў, што яна жыла за межамі штата, але зноў жа, як я ўжо казаў, мы ніколі не былі блізкія».
  «Яна жыла ў Новым Арлеане некалькі месяцаў».
  «Сапраўды? Я ніколі гэтага не ведаў. Яна хадзіла туды з тым чуваком?»
  «Так. Ліза вярнулася ў Мічыган у пачатку 2000 года, пакінуўшы дачку з Дэмарыё і яго маці».
  «Дачка? Што?»
  «У Лізы і Дэмарыё нарадзілася дзіця ў 1998 годзе, непасрэдна перад тым, як яны пераехалі ў Новы Арлеан. Падобна на тое, што Ліза пакінула Дэмарыё і дзіця ў Новым Арлеане. Калі вы сказалі, што яна памірылася з вашымі бацькамі?»
  «Э-э, я не ўпэўнены ў дакладных датах, але яна дакладна была ў 2000 годзе. Я памятаю, як вяртаўся дадому са штата і быў у шоку, калі яна адчыніла дзверы. Яна не вярнулася да 2001 года, але яна была побач крыху раней ".
  «Вы памятаеце, што яна згадвала імя Даніка?»
  «Ніколі. Хто гэта?"
  «Даніка Мастэрс - яе дачка».
  «Што з ёй здарылася?»
  «Ну, спачатку я думаў, што яна памерла немаўляткам — раптоўная дзіцячая смерць, інфекцыя, нешта ў гэтым родзе, — але я не магу знайсці нічога, што сведчыць аб тым, што яна памерла».
  «О, не». Эбігейл уздыхнула.
  Пётр правёў рукамі па сваіх касічках.
  «Я не магу ў гэта паверыць», - прамармытаў ён. «У мяне ёсць пляменніца, якую я не ведаю? Ліза пакінула яе з сям'ёй таго няўдачніка? Колькі ёй цяпер гадоў?»
  «Каля пятнаццаці. Мне не ўдалося высачыць яе, але тое, што няма дакладных запісаў пра яе, не азначае, што яе няма. Калі яе пакінулі з Настаўнікамі, немагчыма даведацца, як яе выхоўвалі і ці бралі яе ў школу. Ёсць адна кур'ёзная судовая справа дванаццацігадовай даўніны».
  «Пра што справа?»
  «Апека. Ліза змагалася за апеку».
  «Яна ніколі не казала нам».
  Упершыню Пятро выглядаў сумна. Лоб яго наморшчыўся, і ён хвіліну сядзеў моўчкі.
  «Слухай, я ведаю, што мы, напэўна, гучым як самая небяспечная сям'я, але вы павінны разумець. Мама заўсёды спрабавала паставіць гэта шоу, і калі мы не пагадзіліся з гэтым, яна спрабавала прымусіць яго. Вы разумееце, што я маю на ўвазе?»
  «Чаму б вам не растлумачыць мне гэта. Проста каб быць упэўненым, што я разумею, - сказаў я, далікатна заахвочваючы Пітэра адкрыцца і падзяліцца дадатковай інфармацыяй.
  «Мама хацела гэтую ідэальную маленькую сям'ю, а мы такой не былі. Яна не хацела пагадзіцца з тым, што мы людзі, таму прымушала нас рабіць шмат рэчаў, якія мы не хацелі рабіць. Некаторыя з іх не былі добрымі для нас. Ліза была вымушана браць на сябе ўсе гэтыя недарэчныя заняткі і пазакласныя заняткі, таму што на іх бралі іншыя дзяўчынкі з нашага квартала. Мая сястра была іншай. Яна мела патрэбу ў большай кіраванні, чым больш за ўсё, але мая мама абыходзілася з ёй так, быццам у яе быў суперзоркавы інтэлект, разумееш, пра што я?»
  «Я не хачу нічога меркаваць», — сказаў я, пазбягаючы пагаднення, каб Пітэр працягнуў.
  «Добра, ну, я мяркую, што я спрабую сказаць, што Ліза крыху адстала. Часам ёй трэба было, каб нехта нагадваў ёй памыцца, паесці, памыць рукі, і яна не магла выканаць хатняе заданне без вялікай дапамогі. Яна не была чалавекам, які спраўляўся самастойна. Мая мама не магла з гэтым справіцца. Яна адмовілася пагадзіцца з тым, што ў Лізы аслаблена некалькі шруб».
  Саслабленыя шрубы? Я не быў упэўнены, што Пітэр казаў мне, што Ліза была з адсталым інтэлектуальным развіццём, ці яна перажыла нейкае псіхічнае захворванне. У любым выпадку, падобна, місіс Абернаці ў ёй расчаравалася.
  «Я ведаю, што Карсан не ваш любімы чалавек, але мне цікава, як яны з Лізай сабраліся разам. Вы сказалі, што ў Лізы былі некаторыя праблемы, але Карсан - хірург. Як гэтыя двое сабраліся?»
  «Не ведаю, ці будзе гэта актуальна, але яны звязаліся, калі Ліза некаторы час працавала ў шпіталі. Я думаю, што яна была CNA ці нешта падобнае. У свой час яна думала стаць медсястрой, але курсавая была занадта жорсткай. Яна таксама ніколі не здавала экзамен на атэстацыю настаўніка. Дзяўчына не была добрая з навукоўцамі, але, наколькі я чуў, яна сапраўды захапілася CNA. Карсан сустрэў яе ў шпіталі, так што ён убачыў бы яе ў лепшым святле».
  «Ліза была дыпламаванай медсястрой у бальніцы, і так яна пазнаёмілася з Карсанам?»
  «Ну, яна некаторы час працавала валанцёрам у бальніцы, перш чым працаваць там. У Лізы было добрае сэрца. Часам яна магла вельмі расчаравацца, але заўсёды любіла дапамагаць людзям, калі магла. Да таго часу, як яна пазнаёмілася з Карсанам, яна некаторы час была ў доме нашых бацькоў. Паколькі яна не працавала на поўную стаўку, вырашыла пайсці валанцёрам, каб запоўніць вольны час. Мама выказала здагадку, што яна можа захацець стаць медсястрой, Ліза сказала, што добра, стала CNA і паступіла ў вячэрнюю школу. Курсавая праца далася ёй цяжка, і, папрацаваўшы некаторы час CNA, яна кінула школу і пачала думаць пра іншыя рэчы, якія магла б зрабіць. Да таго часу яна была побач з Карсанам, таму ён, верагодна, згадаў, што настаўнік - гэта высакародная прафесія, ці нешта ў гэтым родзе. Ён проста быў католікам, і я думаю, што гэта натхніла яе на жаданне выкладаць у каталіцкай школе. Мы лютэране, таму я думаю, што яна ўзяла працу настаўніка, каб зрабіць уражанне на Карсана.
  Я ведаў, што Пітэр не будзе ў курсе асноўных дэталяў іх заляцанняў, але мне было цікава, ці ведае ён адну не вельмі інтымную дэталь.
  «Што вы падумалі пра Карсана, калі ўпершыню сустрэліся з ім?»
  «Я думаў, што ён у парадку. Я маю на ўвазе, што спачатку ён быў не такі ўжо і дрэнны. Здавалася, што яму вельмі падабаецца Ліза, так што ён мне спадабаўся ў пачатку ".
  «Што змянілася?»
  Пётр зноў працёр рукамі валасы. На гэты раз ён апусціў галаву і пакруціў ёю з боку ў бок.
  «Спадарыня Уілкакс, я павінен быць шчырым тут. Я ведаю, што я казаў табе, што ненавіджу Карсана і што лічу, што ён вінаваты ў смерці Лізы, але ты павінен зразумець. За апошнія некалькі гадоў я ненавідзеў усіх. Карсан не мой чалавек, але я думаю, што ён шчыра любіў маю сястру. Ён быў далікатны з ёй. Было падобна, што ён разумеў яе і любіў такой, якая яна была. Яны былі... шчаслівыя».
  Эбігейл правяла рукой па плячы Пітэра і сціснула яе. Сукаваты твар Пітэра Абернаці памякчэў і расслабіўся. Ён выглядаў бліжэй да сваіх гадоў, і яго выцвілыя блакітныя вочы расчулена блішчалі. Мужчына любіў сваю сястру.
  - Дзякуй за шчырасць, містэр Абернаці, - сказаў я, зрабіўшы паўзу, перш чым спытаць: - Такім чынам, калі б гэта не быў Карсан, хто б, на вашу думку, хутчэй за ўсё забіў бы вашу сястру?
  «Гэта добрае пытанне. Адзіны чалавек, пра якога я магу думаць, гэта той чувак Мастэрс. Я бачыў, як ён мае нейкую крыўду на яе. Калі б ён ажаніўся на ёй, то падняўся б на некалькі сацыяльна-эканамічных узроўняў. Іх разрыў быў інтэнсіўным, і калі ў ім быў замяшаны дзіця, я мог бачыць, што ён быў надзвычай горкім ".
  «Ну, я таксама так думаў, але Дэмарыё Мастэрс быў у турме ў момант забойства Лізы. Містэр Абернаці, у мяне ёсць ракурс, які можа вам не спадабацца, але ў мяне ёсць падстава думаць, што гэта магчыма».
  «О, працягвай. Мы хочам ведаць, што вы ведаеце, - сказала Эбігейл.
  Я рыхтаваўся да таго, што мая тэорыя будзе адхілена.
  «Я думаю, што Мэдэлін Прайс можа мець дачыненне да забойства Лізы».
  Пітэр нахіліўся наперад, гатовы запярэчыць, але Эбігейл утрымала яго руку і зноў сціснула. Ён закрыў рот і стаў чакаць.
  «Чаму вы так думаеце, місіс Ўілкакс?» - спытала Эбігейл.
  «Мэдэлін і Ліза адначасова сустракаліся з Дэмарыё Мастэрсам. Гэта быў любоўны трохкутнік. Мэдэлін была першай, а Дэмарыё - бацька яе дачкі. Ліза нарадзіла Даніку прыкладна ў першы дзень нараджэння дзіцяці Мэдэлін. Мэдэлін пакінула Дэмарыё, але не раней, чым сутыкнулася з Лізай.
  - Пагарджаная жанчына, - прамармытала Эбігейл.
  «Так. Такім чынам, маё першае пытанне: наколькі блізкія былі Ліза і Мэдэлін? Маё другое пытанне: чаму яны былі блізкія, калі ў іх была такая гісторыя, і чаму Мэдэлін звязана з месцам, дзе была знойдзена Ліза? Яна жыла ў квартале адсюль, Ліза збіралася сустрэцца з ёй, калі яе забілі, і хаця ўсе казалі мне, што яны былі выдатнымі сябрамі, Мэдэлін ахарактарызавала Лізу як «студэнтку», калі я браў у яе інтэрв'ю».
  «Гэта не гучыць добра для Мэдэлін», - сказаў Пітэр.
  «Спадарыня Прайс не казала ў інтэрв'ю, і я шукаю любую інфармацыю, якую вы маеце пра яе. У мяне проста адчуванне, што яна неяк звязаная з забойствам Лізы».
  Эбігейл выглядала так, быццам разважала, ці актуальна тое, што яна сказала. Пасля некалькіх хвілін пакутлівага маўчання яна загаварыла.
  «Ну, яна заўсёды за горадам. Гэта дзіўна. Ліза часам хадзіла з ёй, але, як я ўжо казаў, яны здаваліся мне не такімі блізкімі. Было дзіўна, што яны ездзілі разам».
  «Добра. Добра. Дзякуй, што падзяліліся гэтым. Што-небудзь яшчэ?»
  «Яна сапраўды дзіўная, калі гаворка ідзе пра яе дзіцяці. Яна нават не любіць, каб людзі ведалі яе імя. Быццам бы ў шыкоўнай школе ў яе схаваны цудоўны дзіця, які займаецца рознымі выдатнымі справамі, але яна не гаворыць пра яго. Я мама, і я не магла ўявіць, каб не гаварыць пра сваіх дзяцей. Гэта дзіўна».
  «Ці ўдзельнічалі вы ў якіх-небудзь з дзявочых вечароў, якія ладзілі Ліза і Мэдэлін?»
  «Ну, як я ўжо казаў раней, гэта былі не зусім дзявочыя вечары. Ім было не вельмі весела, калі яны былі разам. У Лізы і Мэдэлін не было нічога агульнага, і гэта было відаць, калі яны тусаваліся».
  За выключэннем Дэмарыё Мастэрса. Навошта ім сябраваць?
  Я спытаў, ці могуць яны прыдумаць што-небудзь яшчэ, але ні ў аднаго з іх не было чым падзяліцца. Мне сказалі, што патэлефануюць, калі яшчэ што-небудзь прыйдзе ў галаву. Інтэрв'ю не зусім асвятляльнае, але яны пацвердзілі некаторыя дзіўныя назіранні, якія я зрабіў пра Мэдэлін. Я выйшаў з Абернаці і накіраваўся ў офіс.
  OceanofPDF.com
  
   11
  «Су яго павінен быў быць раман, - сказаў Марцін.
  «Я не адчуваю такой атмасферы. У нас таксама няма ніякіх доказаў, якія пацвярджаюць гэтую думку».
  Пасля шэрагу новых доказаў справа застыла. Мы з Марцінам некалькі дзён вялі адну і тую ж размову. Час ішоў без якіх-небудзь падзей і яснасці, і я пачаў адчайвацца. Марцін стукнуўся аб сцяну са сваімі даследаваннямі, і мы зноў сядзелі ў офісе, затрымаўшыся.
  «Добра, як нам выбрацца з гэтай каляіны?» — спытаў Марцін.
  «Я не ведаю, куды з гэтым падзецца. Ліза была забітая з-за чагосьці, што здарылася шмат гадоў таму, але, зноў жа, гэта магло быць з-за таемнага жыцця, якім яна жыла непасрэдна перад смерцю. Але ў нас няма доказаў таго, што ў яе быў раман або што-небудзь яшчэ, дык што ж яна рабіла ў Брайтмур?»
  «Так, гэта падводзіць вынік. Нічога не мае сэнсу».
  «Магчыма, нам трэба паспрабаваць нешта іншае».
  «Як што? Што вы рабілі, калі трапілі ў справу, калі былі супрацоўнікам міліцыі?»
  Я на момант задумаўся. Што я рабіў, калі быў паліцэйскім? Звычайна я прыводзіў нейкую нестандартную тэорыю свайго партнёра або маляваў дыяграму з доказамі і ствараў гіпотэзу. На гэты раз мне падалося, што для любога сцэнарыя занадта шмат адсутных звёнаў.
  «Нам трэба больш доказаў».
  «Я ведаю, Марці, але я не ведаю, дзе яго ўзяць. Я размаўляў з...» Я спыніўся на паўсказе. Так, я размаўляў з усімі, да каго мог дацягнуцца, але, магчыма, размовы ў гэтым выпадку былі таннымі. Магчыма, мне трэба было глядзець, а не размаўляць. Аднойчы ўвечары за апошнія некалькі тыдняў я назіраў за домам Мэдэлін, але без дадатковых доказаў пагоня здавалася марнай. Але Мэдэлін была цярплівай, разумнай жанчынай. Калі б ёй было што хаваць, яна была б неверагодна няўлоўнай.
  Я схапіў тэлефон, кампутар і нататнік.
  «Куды ты ідзеш?» — спытаў Марцін.
  «Глядзець Мэдэлін Прайс».
  
  Сачэнне не заўсёды эфектыўнае, але калі ў мяне ёсць добрае прадчуванне, я буду падвяргаць сябе гадзінамі марнавання часу ў машыне. Калі я толькі пачаў назіраць за Мэдэлін, яна здавалася істотай па звычцы. Яе заняткі ёгай праходзілі з 8.00 да 12.00 па панядзелках, серадах і пятніцах, з 1.00 да 4.00 дня па аўторках і чацвяргах і з 12.00 да 15.00 па суботах. Яна выкладала курс ва ўніверсітэце па аўторках і чацвяргах раніцай, а астатні час праводзіла на сустрэчах з сябрамі за абедам ці вячэрай. Яна адзначала нядзелю як дзень адпачынку, які ўключаў наведванне царквы. У першую нядзелю я сачыў за ёй у падрыхтоўчы гарадок Святой Марыі, дзе яна прысутнічала на Імшы са сваёй дачкой, пасля чаго быў абед. Потым, пасля трох тыдняў назірання, як Мэдлін выконвае сапраўды такі ж рэжым, я здаўся і вырашыў перастаць назіраць за ёй.
  «Чаму ты больш не сочыш за ёй?» — спытаў Марцін.
  «Таму што яна проста настаўніца ёгі, якая выпадкова сябравала з Лізай. Я не бачу сувязі паміж імі і ніякіх прыкмет таго, што яна мела дачыненне да забойства».
  «Але ў вас было прадчуванне. Хіба дэтэктывы не павінны кіравацца сваімі здагадкамі?»
  «Так, але некаторыя дэтэктывы маюць лепшыя здагадкі, чым іншыя. У мяне сапраўды няма прычын ісці за ёй, акрамя таго, што ў мяне няма чым заняцца».
  «Хаця б нешта. Дарэчы, я думаў пра сястру асуджанага, тую, што табе не перазвоніць. Як яе завуць?»
  «Аліса Мастэрс. Што з ёй?»
  «Ну, а калі яна нешта ведае пра забойства і таму не перазвоніць табе?»
  «Так, напэўна, гэта так. Якая ваша кропка?»
  «Выслухай мяне. Яна жыве ў Брайтмур, а яе брат знаходзіцца ў турме. Што, калі б ён загадаў ёй забіць Лізу?»
  Гэта быў цікавы ракурс, але малаверагодны. У Дэмарыё Мастэрса было дастаткова часу, каб забіць Лізу, перш чым ён трапіў у турму. Навошта чакаць, каб ваша сястра выканала чорную працу? Ён таксама выглядаў шчыра ўзрушаным, калі даведаўся, што Лізу забілі.
  «Я не ведаю, ці бачу я тут сувязь. Я мяркую, што яна ўсё яшчэ жыве ў Брайтмур, таму што яна бедная і яе сям'я мае там след.»
  «Але яны з Лізай ведалі адна адну. Няўжо ня можа быць, што яны кантактавалі?»
  «Так. На самай справе гэта магчыма. Добра. Больш нічога ў нас няма. Можа, гэта кудысьці пойдзе. Давайце ўдакладнім гэта крыху больш. Такім чынам, перад смерцю Ліза была ў Брайтмуре некалькі разоў. Там жыве Аліса Мастэрс. Дэмарыё Мастэрс, відавочна, не кантактаваў з Лізай шмат гадоў, але ёсць сямейная сувязь».
  «Даніка».
  «Так, Даніка. Магчыма, яна трапіла ў сістэму прыёмнай сям'і, але яе таксама мог прыняць адзін з братоў і сясцёр Дэмарыё. Па словах старэйшай сястры, яго малодшы брат хворы, а адна сястра памерла, таму Аліса была б адзінай, з кім Даніка магла б жыць, калі яна з блізкім членам сям'і.
  «Што магло б прымусіць яе палохацца ператэлефанаваць табе».
  «Яна хацела б абараніць сваю пляменніцу. Хлопец ужо страціў абодвух бацькоў — аднаго ў турме, другога — забойства. Добра, Марці, мне падабаецца. Сёння я хачу, каб вы даведаліся пра Алісу Мастэрс усё, што можна, — дзе яна працуе, яе графік і любыя іншыя цікавыя дробязі, на якія вы трапіце».
  «Я займаюся гэтым».
  «Добра. Сёння я выйду».
  «Куды ты ідзеш?»
  «У мяне ёсць здагадка», — сказаў я, падміргнуўшы Марціну, перш чым выйсці за дзверы.
  Малы меў рацыю. У мяне было прадчуванне, і я павінен яго прытрымлівацца. Дык што, калі Мэдэлін не змяніла свой распарадак дня за тры тыдні? Яна была ўтоенай і закрытай. Магчыма, у яе нават была схільнасць, што за ёй сочаць. Цяпер, калі я звольніўся на дзень або каля таго, любыя падазрэнні, якія яна магла мець, маглі знікнуць. Маё здагадванне было надуманым, але мне больш не было на што пайсці, дык чаму б не прытрымлівацца яго і не давесці да канца? У рэшце рэшт, Карсан Старк плаціў мне невялікую суму, каб я даведаўся, што здарылася з яго жонкай. Нават калі Мэдэлін не мела дачынення да смерці Лізы, я быў упэўнены, што яна ведала больш, чым сказала мне.
  Руцінны графік Мэдэлін зацягнуўся яшчэ на два тыдні, але якраз калі я збіраўся другі раз адмовіцца ад назірання, усё стала цікавым. Аднойчы ўвечары Мэдэлін выйшла з дому каля 6:15, якраз калі змяркалася. Яна села ў сваю «Хонду Акорд» і паляцела. Позні зімовы шторм пакрыў даліну Гурон снегам у некалькі цаляў, што ўскладніла адсочванне Мэдэлін. Я цягнуўся за ёй праз дарогі, ледзь не згубіў яе на Гедэсе. Яна зрабіла рэзкі паварот, які прымусіў мяне завагацца. Я не мог ісці за ёй, але ведаў, што калі я вярнуся назад і павярну налева на Гедэс-Роўд, я знайду іншую дарогу, якая прывядзе мяне бліжэй да гэтай мясцовасці. Я праехаў міма дарогі, пачакаў і павярнуў назад, крочачы сам і дазволіўшы некалькім іншым машынам павярнуць на праспект.
  На заснежаных палях і бязлюднай двухпалоснай дарозе ніколі не было вялікага руху, і тым больш ноччу. Грунтавая дарога ў зімовую завіруху не з'яўляецца папулярным сродкам перамяшчэння. Прыйшлося пачакаць даволі доўга, перш чым павярнула іншая машына. Прыкладна праз сем хвілін пасля таго, як Мэдэлін сышла з дарогі, я падкраўся за сіні Мустанг, які з усіх сіл набіраў счапленне ў моцным снезе. Машыны Мэдэлін нідзе не было відаць, але месцаў, дзе можна было б звярнуць з дарогі, было няшмат. Я падумаў, што яна павінна быць у канцы якой бы ні была гэтай вуліцы.
  Праязджаючы па ўскрайку Ан-Арбар, я заўважыў, што снег патаўсцеў. Я ехаў скрозь белую коўдру, спадзеючыся, што Мэдэлін не была дзесьці на ўзбочыне дарогі і слухала, як мае шыны храбусцяць па снезе і лёдзе. Удалечыні я заўважыў будынак з дымавымі трубамі, якія выдзімалі забруджванне ў паветра. Я мог бачыць некалькі машын, прыпаркаваных перад ім, але апошняе асвятленне гэтага дня згасала. Я хутка адсканаваў сцэну ў пошуках машыны Мэдэлін, але нічога не знайшоў.
  Я працягваў красціся па дарозе, набліжаючыся да будынку, падобнага да нейкага заводчыка. На зацішнай дарозе справа ад будынка былі сляды ад шын. Працягванне можа азначаць рызыку быць злоўленым або затрымацца ў снезе. Калі б я прыпаркаваўся на другім баку завода, мая машына выглядала б проста яшчэ адным транспартным сродкам для супрацоўнікаў. Я заехаў на стаянку, апрануўся ў паліто з пухам і выйшаў. Заснежаны хмызняк быў густым, а буйныя пушыстыя шматкі зніжалі бачнасць. Пара лыжных ачкоў засланяла мне вочы, але я ўсё роўна з цяжкасцю разбіраў што-небудзь. Я заўважыў сцежку з пакамечанага снегу, што вяла ўглыб лесу. Здавалася, я ішоў за ім усё жыццё, але на самой справе прайшло ўсяго дзесяць хвілін, перш чым я заўважыў катэдж, які стаяў далёка ад дарогі. Маленькі дом можна лёгка прапусціць, калі вы не ведаеце, што шукаеце. Я падышоў да краю дарогі, стаў на калені за кустоўем і дастаў бінокль.
  Хата хавалася за зблытанымі галінамі і гурбамі. Я падкраўся бліжэй і навёў бінокль на жалюзі. Паміж шчылінамі я бачыў, што ўнутры некалькі маладых жанчын і дзяцей. Я назіраў за тым, што, як мне падалося, верагодна, было падачай абеду. На кухні працавалі тры жанчыны, дзве жанчыны расстаўлялі месцы за доўгім драўляным абедзенным сталом, некалькі дзяцей мітусіліся. Мэдэлін працавала пад кухоннай ракавінай і, здавалася, рамантавала трубу. Магчыма, уцечка? З таго, што я мог сказаць, у размове было не так шмат. Гэта не была сяброўская сцэна. Гэта быў бізнэс.
  Пасля таго, як Мэдэлін скончыла пад ракавінай, яна нібы інструктавала жанчын, што рабіць і як накрываць на стол. Я назіраў, як разгортваецца халодны і бесчувальны абед. Мэдэлін засталася і ела разам з астатнімі, але гэта не была сардэчная сустрэча сяброў. Сустрэча была яркай і афіцыйнай. Вочы ў жанчын былі цьмяныя і апушчаныя, а вусны маўчалі. Я агледзеў групу, заўважыўшы змрочныя погляды. Вельмі дзіўная сацыяльная абстаноўка. Я паклаў бінокль назад у футляр і накіраваўся да машыны. Мае чаравікі-макасіны слізгалі на свежым цвёрдым парашку, пакуль я ішоў да машыны.
  
  «Добра, гэта няшмат, але крыху дзіўна».
  «Што?» — спытаў Марцін. Я патэлефанаваў яму, як толькі ўвайшоў у дзверы.
  «Я сачыў за Мэдэлін сюды, і яна, здаецца, была фрылансерам у якасці сантэхніка. Яна пайшла ў катэдж, які быў поўны жанчын і дзяцей, і гэта не было падобна на сяброўскую сустрэчу. Мэдэлін паправіла трубку і павячэрала, але я не бачыў ні балбатні, ні ўсмешак. Я не магу зразумець, якая сувязь была паміж ёй і іншымі людзьмі.
  «Раскажы мне больш».
  «Ну, паправіла нешта пад ракавінай, накіравала рух у доме і павячэрала з кампаніяй. Не было асаблівай размовы ці чагосьці падобнага. Насамрэч гэта не выглядала як сяброўская сцэна».
  «Хм. Як вы думаеце, што адбываецца?»
  «Не ўпэўнены. Яны могуць быць проста нейкімі паплечнікамі».
  «Як вы лічыце, гэта мае дачыненне да забойства Лізы?»
  «Цяжка сказаць. Здаецца дзіўным адправіцца ў адасоблены катэдж, паправіць трубку і павячэраць у маленькім катэджы, набітым жанчынамі і дзецьмі».
  «Гэта дзіўна. Здагадайцеся, што я даведаўся пра Даніку?»
  «Што?»
  «Яна была ў прыёмнай сям'і і выйшла з яе, як вы думалі, і вы таксама мелі рацыю наконт таго, што яна жыве з Алісай. Яна пражыла з ёй каля года. Не ведаю, што здарылася, але я думаю, што яе ўжо няма. Яна ідзе ў Кодзі Хай на другім канцы горада.
  «Як вы гэта даведаліся?»
  «Правёў крыху часу ў Брайтмур. Чаму так шмат дзяцей удзень на вуліцы?»
  «Прагулы — гэта іх справа. Са колькiмi дзецьмi вы размаўлялi?»
  «Тры. Яны стаялі кучкай насупраць спаленага дома. Не выглядала, што яны наркадылеры ці нешта падобнае, таму я вырашыў з імі пагаварыць. Яны ведаюць Даніку. Часам яна бывае побач — ведае членаў банды, але не з'яўляецца членам банды. Яе бацька, як вы ведаеце, у турме, і яна плыве ў наваколлі і з'язджае з іх. Часам яна застаецца ў прытулку ў гэтым раёне, іншы раз жыве ў сяброў або знаходзіць спосаб абысціся. Аліса нешта робіць у галіне медыцыны, і, магчыма, яна пойдзе ў школу».
  «Добрая праца, Марці! Гэта выдатная інфармацыя. Цяпер мы ведаем, што мы проста павінны быць у пошуку яе. Магчыма, нам варта памяняць дэталі. Я магу паехаць у Брайтмур, а ты можаш назіраць за Мэдэлін. Я думаў, вы будзеце шукаць інфармацыю ў інтэрнэце».
  «Вы не думаеце, што я дастаткова жорсткі для Брайтмура?»
  «Справа не ў тым, каб быць дастаткова жорсткім. Я проста не хачу, каб вы пацярпелі».
  Я быў шчаслівы атрымаць інфармацыю, але думка пра тое, што Марцін тусуецца па Брайтмуру, выклікала ў мяне дрыжыкі.
  «Я магу з гэтым справіцца», - сказаў Марцін з рэзкасцю ў голасе.
  «Я ведаю. Дзякуй за ўсю вашу цяжкую працу, - сказаў я, адначасова разважаючы, як я магу пазбавіць Марціна ад дэтэктыўнага бізнесу.
  
  На наступную раніцу я выпіў два кубкі моцнай кавы і адправіўся на ранішнюю прабежку. Па дарозе я ўспомніў дзіўную сцэну, якую сустрэў мінулай ноччу. Колькі жанчын там было? Як мінімум дванаццаць. Колькі дзяцей? Пяць? Не, можа, сем. Здавалася, нічога страшнага не адбывалася, але нешта было не так. Што гэта ўсё значыла?
  Дзіўны фрукт, але прынамсі мне было над чым паразважаць. У інструктара па ёзе/незвычайна спакойнага "лепшага сябра" быў нейкі сакрэт. Я не быў упэўнены, што азначала гэтая таямніца, але знаходжанне ў невялікім катэджы за паўмілі ад дарогі паказвала на тое, што Мэдэлін магло быць што хаваць. Што б там ні было, я збіраўся высветліць.
  Пасля прабежкі я заскочыў у душ, апрануўся і накіраваўся ў офіс. Пачыналася зімовая адліга, і прагулка ў офіс рабілася вельмі прыемнай. Марцін прыйшоў праз некалькі хвілін пасля дзевяці.
  - Які план на сёння, - спытаў Марцін.
  «Нам трэба высветліць, што адбываецца ў тым катэджы ў лесе. Сёння вечарам я пакажу вам, дзе ён знаходзіцца. Я хачу, каб вы назіралі і бачылі, хто прыходзіць і сыходзіць».
  «Ці змагу я сядзець у машыне, ці мне давядзецца мерзнуць на вуліцы?»
  «Ну, калі вы паркуецеся досыць далёка, вы можаце застацца ў машыне. Вазьміце бінокль, і ўсё будзе добра».
  «Што наконт сённяшняй раніцы?»
  «Я пагляджу, што яшчэ можна даведацца пра Мэдэлін. Чаму б вам не раздрукаваць усю нашу інфармацыю, упарадкаваць яе і ўклеіць у падшыўку?»
  «Дастаткова лёгка», - сказаў Марцін, схапіў свой ноўтбук і накіраваўся да друкаркі.
  Я сеў за свой стол і зноў пачаў даследаваць Мэдэлін Прайс. Пасля некаторай матэматыкі і здагадак я знайшоў фота Мэдэлін з заканчэння каледжа. Інфармацыі пра яе было няшмат, але ў анонсе гаварылася, што яна вучылася ў U of M па стыпендыі. Падчас навучання ва ўніверсітэце яна была студэнткай-выдатніцай і лідарам некалькіх клубаў, у тым ліку групы маці-адзіночак. Здавалася, што яна прыроджаны лідэр і вылучаецца з натоўпу.
  Адзіная рэч, якая, здавалася, не была ўключана ў жыццё Мэдэлін, - гэта рамантычныя інтарэсы. Яе прысутнасць у Інтэрнэце была мінімальнай, але фатаграфіі яе дачкі ў сацыяльных сетках уключалі некалькі выяваў Мэдэлін. На ўсіх здымках яна была сама або са сваёй дачкой Карай. Зыходзячы з таго, што я назіраў, і інфармацыі, якую я знайшоў у інтэрнэце, Мэдэлін, здавалася, была засяроджана на тым, каб студыя ёгі працавала і каб яе дачка атрымлівала ўсё лепшае. Маючы гэта на ўвазе, я вырашыў зазірнуць у студыю ёгі. Дзіўна, але сайта студыі ёгі не было. Як Мэдэлін пабудавала бізнес і падтрымлівала яго, захоўваючы пры гэтым стрыманы статус?
  Студыя ёгі не мела назвы як такой. Мэдэлін дала свайму прадпрыемству расплывістую, нязначную назву. Калі вы шукалі «студыю ёгі», адрас з'яўляўся, але не было назвы ўстановы. Я быў упэўнены, што ў яе ёсць ліцэнзія на прадпрымальніцкую дзейнасць, але каб мець яе, яна павінна была даць нейкае імя. Было дзіўна не мець канкрэтнай інфармацыі ў інтэрнэце. Як людзі знайшлі студыю? Лепшы спосаб высветліць гэта - пагаварыць з адным з патронаў Мэдэлін. Я вырашыў пераключыць фокус назірання.
  Тое, што мне трэба, - гэта ўваход. Адзіны спосаб атрымаць гэта - звязацца з кімсьці з блізкага атачэння Мэдэлін. Я меркаваў, што заступнікі Мэдлін мелі з ёй іншыя сувязі, і такім чынам яна набывала кліентаў. Заняткі ёгай, на якія бралі толькі жанчын, без афіцыйнай назвы студыі... усё было так схавана. Адзіны спосаб даведацца больш - пракрасціся.
  Пасля дня вышуку ў інтэрнэце Марцін рушыў услед за мной у катэдж на ўскраіне пасёлка Эн-Арбар. Мы прыпаркаваліся ля маленькай фабрыкі, і я правёў Марціна праз дрэвы і паказаў яму домік. У той вечар падалі буйныя сняжынкі, ствараючы пэўны ўзровень маскіроўкі.
  «Трымайся далей ад вачэй, добра?»
  «Будзе рабіць».
  «Вы можаце сядзець у машыне і чакаць, ці не едзе хто-небудзь па дарозе. Калі яны ёсць, паспрабуйце прытрымлівацца іх. Толькі не пападайся».
  «Не хвалюйся. У мяне ёсць гэта, - сказаў ён. Лёгкае раздражненне праслізгвае ў яго голасе.
  «Добра, малы. Да хуткай сустрэчы. Патэлефануйце мне, калі вам што-небудзь спатрэбіцца».
  Марцін кіўнуў, і я вярнуўся да сваёй машыны. Здавалася, ён не падазраваў, што я даў яму гэтую працу, таму што гэта было бяспечна.
  
  Дні ператварыліся ў тыдні без патэнцыйных кліентаў. Нічога не адбывалася, і кожны раз, калі Карсан тэлефанаваў з просьбай сустрэцца, я прыдумляў апраўданне, чаму я быў недаступны. Я стараюся заставацца сумленным у адносінах з іншымі і не люблю ўцягваць у справу невінаватых людзей, калі расследую справу. На жаль, я быў у той момант, калі адчуваў, што ў мяне не было выбару. Мне патрэбна была інфармацыя ад інсайдэра - чалавека са свету Мэдэлін. Я выбраў ранні вясновы дзень у канцы сакавіка, каб ажыццявіць свой план. Прыпаркаваўшыся на краі пад'язной дарогі Мэдэлін, схаваўшыся за голымі галінамі пабітых зімой дрэў, я чакаў, пакуль нехта паверне на галоўную дарогу. Прайшла гадзіна, перш чым з'явіліся машыны, але як толькі я адчуў, што мая галава пачала ківаць ад соннай нуды, я пачуў грукат і гул машыны. Сіні Volkswagen Beetle пачатку 1980-х гадоў поўз па выбоістай грунтавай дарозе, выгінаючыся і кашляючы, перш чым утрымацца на чорным даху. Я пачакаў дзве хвіліны, пакуль Жук падняўся на невялікі пагорак, які знаходзіўся ў некалькіх сотнях ярдаў ад пад'язной дарогі Мэдэлін, перш чым выехаць на праезную частку.
  Блакітны Жучок пыхкаў па Уітмар-Лэйк-Роўд, на ўскрайку сельскай мясцовасці Эн-Арбар, пакуль не дайшоў да Бартан-драйв. Ён цягнуўся да Плімут-Роўд і ўрэшце спыніўся ў маленькай кавярні Mocha's on Main на Мэйн-стрыт. Маладая жанчына вылезла з машыны і схапіла фартух з задняга сядзення, перш чым накіравацца ў кавярню. Я запісаў нумар яе машыны і адрас кавярні, перш чым адправіцца дадому, каб памяняць. Калі я збіраўся пагутарыць з барыста, мне трэба было выглядаць адпаведна.
  
  Я патэлефанаваў у Mochas на Main, як толькі вярнуўся дадому. Першы раз, калі я патэлефанаваў, адказаў мужчына з глыбокім трамбонным голасам. Я паклаў трубку і патэлефанаваў праз дзесяць хвілін. На гэты раз у трубку прамурлыкала жанчына з мяккім паўднёвым голасам.
  «Гэта выдатны дзень у Mocha's on Main, гэта Lacresha. Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Прывітанне. Які ў вас сёння час?”
  «Мы адкрытыя сёння да дзесяці вечара».
  "Дзякуй", сказаў я, перш чым павесіць трубку.
  Лакрэша. Добра, цяпер у мяне было імя. Гэта было як адна кропля вады ў сажалцы, але гэта было нешта. Я ўвёў у пошукавую сістэму Lacresha, Mocha's on Main і Ann Arbor. Камбінацыя прынесла сотні вынікаў. Пераход на сайт сацыяльных сетак скараціў вынікі да дванаццаці. Я прагледзеў кожны вынік, неадкладна выключыўшы тыя, што былі з малюнкамі, і засяродзіўся на пяці, якія не мелі малюнкаў. У рэшце рэшт, я спыніўся на паведамленнях, якія змяшчалі тое, што я лічыў паўднёвым дыялектам. Дадзеных было мала, але яны прымусілі мяне паверыць, што профіль, які я разглядаў, належаў дзяўчыне, з якой я размаўляў у кавярні. Узгадваліся як Эн-Арбар, так і Новы Арлеан, і некалькі фотаздымкаў, якія яна апублікавала, былі з цэнтра горада Эн-Арбор. Я вырашыў накіравацца ў кавярню.
  Лакрэша Ньюман узмацніла шарм цёмнай, сырой, але некалькі мудрагелістай дзіркі ў сцяне пад назвай Mocha's on Main. Кавярня ўяўляла сабой маленечкую вітрыну, заціснутую паміж крамай букіністычных кніг і рэстаранам з дробнымі стравамі. Я тузануў цяжкія дубовыя дзверы і ўвайшоў у слаба асветлены пакой з маленькімі таннымі столікамі і старымі абвіслымі канапамі ўздоўж сцяны. У пярэдняй частцы кавярні быў таксама бар з табурэткамі. За прылаўкам я заўважыў Лакрэшу Ньюман. Я накіраваўся да апошняга зэдліка ў канцы бара.
  Лакрэша быў ціхім, з паўднёвым расцягваннем і вялікімі, карымі, сумнымі вачыма. На ёй была фіялетавая кашуля ў стылі бэбі-дал з гальштукамі і недарагія вузкія джынсы, якія саромеліся быць занадта маленькімі. Было ясна, што калісьці яна была мініяцюрнай - магчыма, заняткі ёгай былі часткай яе пошукаў, каб палепшыць форму джынсаў. На яе кашулі, на поўдзень ад падбародка, боўталася бірка. Я цярпліва чакаў, пакуль яна змяшае кававы напой для хіпстэра перада мной.
  Каб адпавядаць ролі, я выцягнула валасы з пучка і распусціла іх у бесклапотным, прыручаным афра. Я надзеў капры, майку, біркенштокі і заплечнік. Так, на вуліцы ўсё яшчэ было холадна, але гэта не перашкаджала нікому ў Эн-Арбор апранацца так, як у сярэдзіне чэрвеня. Я дадаў акуляры і каралі з амулетам хіпі, якія насіў у каледжы. Была яшчэ зіма, але цёплае надвор'е прывяло нас да соракавых гадоў, таму я надзеў вінтажны джынсавы пінжак. Магчыма, гэта было крыху пераборам, але я добра ўпісаўся ў эклектычную сцэну Эн-Арбор. Я замовіў абястлушчаную мокко і некаторы час сядзеў ля стойкі, назіраючы за працай Лакрэшы. Нервовыя, дрыготкія рукі выклікалі шчыры прабачлівы шэпт, але яна рабіла лепш, чым думала. Клапатлівы кіраўнік падбадзёрваў яе. Мне было ледзь не дрэнна за тое, што я збіраўся зрабіць, але з гэтага не было выхаду. Мне патрэбна была інфармацыя.
  «Гэты мокко выдатны».
  «Рада, што табе падабаецца».
  «Вы пачатковец?» — выпадкова спытаў я.
  «Так».
  «Сардэчна запрашаем. Я люблю гэта месца. Лепшы мокко ў А2.»
  Адказу няма.
  «Гэта я чую акцэнт?»
  «Так».
  «Адкуль ты?»
  «Новы Арлеан».
  «Прыемна. Я люблю гэты горад. Вы студэнт?»
  «Не, я толькі што пераехаў сюды з сынам. Яму два. Мы пачынаем спачатку, свежыя і новыя».
  Яе ўсмешка была шчырай і надзейнай. Пачаць спачатку можа азначаць многае. Пасля ўрагану "Катрына" ўцёкі з узбярэжжа Мексіканскага заліва не былі рэдкасцю, але цяпер гэтая катастрофа засталася ў мінулым. Магчыма, яна пакінула Луізіяну па іншай прычыне.
  «Такім чынам, што прымусіла вас выбраць Мічыган?»
  «У мяне тут некалькі добрых сяброў. Яны дапамагаюць мне навесці парадак. Маё жыццё было сапсавана дома. Пасля Катрыны было вельмі цяжка сабраць усё разам. Я быў дзіцем, калі гэта адбылося, але пасля гэтага нічога не было ранейшым. Няма больш барацьбы. Я гатовы зрабіць гэта вялікім у гэтым жыцці».
  Яна з усіх сіл старалася схаваць свой акцэнт і гаворку, але ўвесь час спаўзала ў сваю паўднёвую расцяжку.
  «Ці плануеце вы пайсці ў школу?»
  «У рэшце рэшт, але мая сяброўка кажа, што яна дапаможа мне сабраць дзякуй і ўключыць мяне ў праграму. У яе ёсць дзіцячы садок, таму мне не трэба хвалявацца "ні пра што".
  «Гэта так крута. Што ж, сардэчна запрашаем у A2».
  «Дзякуй».
  «Што вы думаеце пра горад?»
  «Я мала што бачыў, але мне падабаецца тое, што я бачыў».
  «Гэта цудоўнае месца. А2 унікальны. Я думаю, вам спадабаецца».
  «Я таксама. Я сумую па Луізіяне не так моцна, як думаў. Жадаеце пірог з ключавым лаймам? Можа, цытрынавы пірог. Усё зроблена дома».
  Я разглядаў цытрынавы пірог, але адмовіўся.
  «Не, я проста напіваю кавы для лабараторыі сёння».
  «Што ты бярэш?»
  «Хімія».
  «Ой, я не мог з гэтым справіцца».
  «Гэта складана, але мне гэта падабаецца. Нічога вартага не бывае лёгка, так?»
  «Амін», — сказала яна, перш чым уключыць блендер, каб змяшаць напой.
  «Такім чынам, вы прыехалі сюды ў госці і вырашылі застацца?»
  «Не. Гэта было больш падобна на скачок веры. Да пераезду я тут не была».
  «Сапраўды? Як вы пасябравалі?» — спытаў я.
  Яна вагалася і паглядзела ў столь, перш чым адказаць.
  «Ну, як бы знайшлі. Дзякуй богу, што знайшлі, — ціхамірным голасам сказала яна.
  Наступныя некалькі хвілін я праводзіў светскую размову і працаваў над тым, каб выцягнуць ад яе дробныя дэталі. Лакрэша была мілая і ахвотна расказвала частку сваёй гісторыі, але галоўнае яна захавала пры сабе. Я адчуваў сябе вінаватым, скарыстаўшыся аптымізмам і наіўнасцю маладой дзяўчыны, але на працягу наступнага тыдня я працягваў заходзіць на мокко і латте.
  На шосты дзень я ўзяў з сабой Марціна. Падступнасць даецца яму лёгка, таму, калі я расказаў яму план, ён быў усхваляваны і гатовы дапамагчы. Я ўзяў яго і прадставіў як свайго хіміка. партнёр лабараторыі.
  - Гэй, - сказала Лакрэша.
  - Прывітанне, - сказаў Марцін, і яго вочы бліснулі ад захаплення.
  Сёння валасы Лакрэшы былі сабраны ў пучок, а яе цёмная скура набыла новы бляск. Цяпер яна асвоіла сваю працу і, відаць, прызвычаілася да Эн-Арбар, бо яе паўднёвая гасціннасць выяўлялася ў поўнай меры. Яна свабодна размаўляла з Марцінам, які, я думаю, ёй шчыра спадабаўся. Ён падтрымліваў глядзельны кантакт, і яны двое праігнаравалі мае каментарыі, як патэнцыйныя палюбоўнікі ігнаруюць трэцяе кола. Бліжэй да канца нашага знаходжання я ўстаў і пайшоў у ванную. Стоячы ля люстэрка, я распушыў свае непаслухмяныя пасмы, памыў рукі і дастаў тэлефон, каб праверыць нябачныя тэкставыя паведамленні. Я палічыў да трыццаці, перш чым вярнуцца на сваё месца. Марцін падміргнуў мне, калі я сеў. Мы пабылі яшчэ некалькі хвілін, потым, апраўдаўшыся, пайшлі. хім. лабараторыя чакала.
  Мы прабраліся да машыны, крута, спакойна і калектыўна. Як толькі мы выязджалі з паркоўкі, Марцін загаварыў.
  «Яна сказала мне, што ёй было цяжка, што яна не была гатовая ні да чаго новага. Сказала, што яе апошні хлопец не быў з ёй «добры». Яна крыху заікалася і апусціла вочы, калі гаварыла гэта. Я думаю, вы мелі рацыю. З ёй нешта здарылася».
  «Як ты думаеш, што можа быць?»
  «Паняцця не маю».
  «Дзе яна жыве?»
  «Яна не дала мне дакладны адрас, але здаецца, што яна магла жыць з Мэдэлін. Яна сказала, што засталася ў сяброўкі».
  «Што яшчэ вы даведаліся?»
  «Падобна на тое, што яна была ў жорсткіх адносінах. Я спытаў пра ёгу, і яна згадала, што яе настаўнік ёгі цудоўны. Можа, Мэдэлін Прайс добрая жанчына?»
  Я слухаў, як мы курсіравалі па Эн-Арбор. Ці эксплуатаваў я маладую маці-адзіночку і свайго адзінокага швагра? Пачуццё віны падступіла да горла.
  «Яна табе вельмі спадабалася, ці не так?»
  Марцін пасунуўся на пасажырскім сядзенні. Мы пакінулі цішыню на некалькі хвілін, а потым я загаварыў.
  «Яна табе спадабалася. Марцін, я не павінен быў уцягваць цябе ў гэта. Я больш не буду прасіць вас зрабіць што-небудзь падобнае. Гэта было несправядліва».
  «Нічога страшнага. Я заўсёды прашу большай адказнасці. Ну, ты даў яго мне. Яна мне неяк спадабалася. Яна такая прыгожая».
  «Ну, магчыма, ты вернешся і наведаеш яе пасля таго, як усё гэта скончыцца. Мэдэлін не ведае, хто вы, таму няма ніякіх прычын, каб вы былі звязаны з гэтай катастрофай. Пасля гэтага вярніцеся і зноў спытаеце яе нумар. З ёй можа быць прыемна пазнаёміцца».
  Марціну стала відавочна няёмка. Слабы адценне румянца напаўзаў на яго шчокі. Ён быў падобны на закаханага школьніка.
  «Колькі ёй гадоў?»
  «Дваццаць тры».
  «Магчыма, ёй падабаюцца маладыя мужчыны».
  «Сільвія!»
  «Проста кажу». Я засмяяўся і стукнуў яго па руцэ.
  «Што заўгодна. Давайце прытрымлівацца тэмы, - сказаў ён, стрымліваючы смех.
  «Як яна знайшла студыю ёгі?»
  «Не сказала, але яна сказала, што сустрэла сябра, у якога яна засталася ў Новым Арлеане. Мэдэлін мае там нейкія сувязі, так?»
  «Так. Ліза таксама».
  «Вы думаеце, што Лакрэша сустрэў Мэдэлін у Big Easy, падтрымліваў сувязь і пераехаў да яе?»
  «Падобна на тое. Гэта прывяло б да ведаў пра студыю ёгі».
  «Цікава, як яны пазнаёміліся. Лакрэша крыху маладзейшая за Мэдэлін».
  «Можа, канферэнцыя па ёзе? Гэта ў іх агульнае».
  «Добра, я мяркую, што гэта працуе, але большае пытанне ў тым, якое дачыненне гэта мае да забойства Лізы?» — спытаў Марцін.
  «Няма паняцця».
  «Мадэлін, магчыма, даручыла іншым забіць Лізу — можа, за грошы ці проста дзеля забавы.
  «Але які будзе матыў?»
  «Вось у чым справа. Матыву няма. Мэдэлін не пераязджае да Карсана, у яе не было фінансавых сувязяў, і студыя ёгі не мае да Лізы ніякага дачынення».
  «Вы лічыце, што мы чагосьці прапускаем?»
  «Павінен быць. Я проста не ведаю, што гэта… пакуль».
  OceanofPDF.com
  
   12
  Тастатак працоўнага тыдня расцягнуўся, не раскрыўшы шмат інфармацыі пра забойства Лізы. Чацвер і пятніцу я правёў за камп'ютарам, уводзячы розныя камбінацыі слоў, якія, на маю думку, маглі б знайсці каштоўныя падказкі. Субота звычайна ў мяне выхадны, але я правёў шэсць гадзін, шукаючы ў бібліятэцы старыя дакументы і газетныя выразкі. У тую ноч я страціў прытомнасць яшчэ да абеду і прачнуўся толькі крыху пасля шасці раніцы наступнага дня.
  Суботу захоўваю, наколькі магу. Бываюць моманты, калі мне трэба папрацаваць, але я амаль заўсёды трымаю дату ў 6:30 раніцы на Імшы. У тую нядзельную раніцу я апрануў касцюм і, як звычайна, накіраваўся ў Сэнт-Джонс. У 7:15 раніцы я ўжо звычайна вяртаўся дадому.
  У тую нядзелю я памахаў знаёмым тварам, большасць з якіх былі седымі, перш чым сесці на перадапошнюю лаву ў задняй частцы царквы. Імша пачалася ў 6.29 і працягвалася сорак хвілін. Айцец Кіган прамовіў далікатную гамілію, заахвочваючы нас вітаць незнаёмца, незалежна ад таго, кім ён быў. Пасля завяршэння працэсіі са святыні я выслізнуў з лавы, схіліўся да алтара і завяршыў урачыстасць з вадасвятным крыжам на чале.
  Як правіла, пасля Імшы я апусціў галаву, памахаў некалькім знаёмым і каротка пагутарыў з айцом Кіганам, які быў маім святаром з самага пачатку, і іду дадому. Аднак у гэтую нядзелю ён трымаў мяне за руку пасля нашага сардэчнага поціску і ціха спытаў: «Ці магу я ўзяць час?»
  Айцец Кіган і я ведалі адзін аднаго дзесяцігоддзямі. Ён быў святаром у каталіцкай школе, якую я наведваў у дзяцінстве. У той час ён быў спрытным маладым чалавекам, які імкнуўся ратаваць маладыя душы. Цяпер ён быў крыху менш спрытны, але ўсё роўна выдатны святар. Ён дапамагаў мне арыентавацца ў эмацыйных водах вакол смерці Дэрэка.
  У адказ на яго пытанне я сказаў: «Вядома, айцец Кіган».
  «Я буду ў сацыяльнай зале праз некалькі хвілін. У вас ёсць час чакаць?»
  «Безумоўна». Я схапіў кубак кавы, памахаў некалькім пажылым парафіянам і атрымаў некалькі пацалункаў ад сініх дам. Праз дзесяць хвілін айцец Кіган падсунуў крэсла да майго самотнага стала.
  «Як справы, сябар?»
  «Добра. Усё ў парадку?»
  «Ну, я не ведаю. Вы займаецеся нейкімі справамі?»
  Увогуле, я не адказваю на гэтае пытанне таму, каму не трэба ведаць, але бацька, будучы маім святаром і даверанай асобай, быў у шэрай зоне, таму я сказаў яму, што так.
  «Я бачу. Нехта прыйшоў сюды і распытваў пра вас».
  «Сапраўды? Ён ці яна пакінулі сваё імя?»
  «Не. Жанчына была не вельмі добразычлівая, і адмовілася назваць сваё імя. Яна была маленькая, мініяцюрная, валасы сабраны ў пучок. Пытанні, якія яна задавала, былі назойлівымі. Я мяркую, што яна думала, што стары святар проста адмовіцца і адкажа ім».
  Сапраўды памылка. Айцец Кіган некалькі дзесяцігоддзяў быў святаром у самым цэнтры Дэтройта, перш чым пераехаць у прыгарадную парафію; ён ведаў, як абыходзіцца са зламыснікамі, і трымаў пад рукой глок.
  «Я працую па гучнай справе. Вы памятаеце гісторыю пра жанчыну, якую забілі ў Брайтмуре? Гэта было каля двух гадоў таму. Яна была маці з Нортвіля, якая заставалася дома, замужам за доктарам».
  «О, так. Я гэта памятаю».
  «Яе муж папрасіў мяне знайсці яе забойцу».
  «О, Сільвія, чаму ты заўсёды хочаш зрабіць сабе ўсё цяжка? Я думаў, вы звычайна адмаўляецеся ад спраў аб забойствах. Вы ІП - гэта можа быць небяспечна.
  «Не хвалюйся. Я буду асцярожны. Пра што вас пыталася гэтая жанчына?»
  «Яна хацела ведаць, дзе вы жывяце і якую Імшу наведваеце. Я сказаў ёй, што не маю права раскрываць якую-небудзь інфармацыю. Было трывожна, што яна ведала, што вы наведваеце гэтую парафію. Яна не была добразычлівай, Сільвія. Я не ведаю, небяспечная яна ці не, але трэба быць асцярожным».
  Мэдэлін Прайс, відавочна, расследавала мяне. Было вельмі дзіўна, што яна хацела даведацца пра мае царкоўныя звычкі і пра тое, дзе я жыву.
  «Вы паспрабуеце сфатаграфаваць жанчыну, калі яна вернецца? Яна вельмі хітрая і сарамлівая. Калі я буду супрацьстаяць ёй без якіх-небудзь канчатковых доказаў, яна будзе ўсё адмаўляць».
  «Я буду выкарыстоўваць свой шыкоўны тэлефон, каб зрабіць здымак, але майце на ўвазе, што вы яшчэ не ведаеце, хто яна».
  «Не, але я добра разумею, што гэта мой падазраваны нумар адзін. Яе клічуць Мэдэлін Прайс. Выкіньце яе імя, калі яна вернецца; паглядзім, ці адрэагуе яна».
  «Вы сапраўды думаеце, што яна забойца?»
  «Частка прычын, па якіх яна мая падазраваная нумар адзін, заключаецца ў тым, што яна вельмі неахвотна адказала на маё інтэрв'ю з ёй, і я думаю, што гэтае забойства сыходзіць каранямі ў мінулае. Яна не хацела адказваць на пытанні і, як вы сказалі, яна непрыязная».
  «Сільвія, ці думала ты сысці з праваахоўных органаў? Дэрэк так ганарыўся табой. Ён быў бы не супраць, калі б вы пайшлі іншым шляхам».
  Гэта была праўда: Дэрэку было б усё роўна, што я раблю. Ён заўсёды быў маім вялікім прыхільнікам.
  «Дзякуй, што сказалі гэта. Я ведаю, што гэта праўда, але я адчуваю жаданне займацца гэтай працай, таму буду працаваць у праваахоўных органах, пакуль гэта не перастане мяне натхняць».
  «Гэта не ваша віна, тое, што адбылося. Ты не абавязана кампенсаваць тое, у чым не твая віна, Сільвія.
  «Ойча, я раблю гэта, таму што адчуваю да гэтага пакліканне. Ведаеце, як гэта, калі вас да чагосьці выклікаюць, так?»
  Ён кіўнуў. «Вы мяне там. Толькі будзь асцярожная, Сільвія».
  «Ніякіх клопатаў. Я заўсёды асцярожны».
  «Ну, я спадзяюся, што гэтая справа хутка будзе раскрытая. Непрыемна ведаць, што нехта шпацыруе вакол, спрабуючы атрымаць пра вас інфармацыю».
  Мне было цікава, ці ведае Мэдэлін, што яна мая падазраваная нумар адзін. Я адчуваў сябе крыху пакрыўджаным, але ўсведамляў, наколькі крывадушнай была гэтая думка. Мы абодва падазрона ставіліся адзін да аднаго і шукалі адказы.
  «Не хвалюйся, я выдатны стрэл», — сказаў я, падміргнуўшы і падняўшыся, каб сысці.
  «Да сустрэчы на наступным тыдні!» Айцец Кіган паклікаў мяне ўслед.
  
  Ідучы дадому, я разважаў пра сэнс таго, што Мэдэлін распытвала майго святара. Яна спытала пра маю веру, калі я браў у яе інтэрв'ю. Яна таксама была ў місіі па высвятленні фактаў? Мы абодва гулялі ў адну гульню. Вярнуўшыся дома, я праверыў свае паведамленні. Адзін з калег Карсана пакінуў мне галасавое паведамленне.
  «Спадарыня Уілкакс, я ведаю, што вы тэлефанавалі мне некалькі месяцаў таму, але я быў так заняты, што толькі цяпер у мяне была магчымасць звязацца з вамі. Калі вы вольныя, калі ласка, заходзьце ў бальніцу ўвечары. Я змагу пабалбатаць пра Лізу і Карсана».
  Калегу звалі доктар Брэана Фрыман, але я не памятаю, як тэлефанаваў ёй. Насамрэч я быў упэўнены, што не тэлефанаваў ёй, таму што быў задаволены высновай, да якой прыйшла міліцыя. Карсан не быў жыццяздольным падазраваным. Нягледзячы на гэта, мне было цікава, што гэтая жанчына хацела мне сказаць, таму я вырашыў падыграць і пайсці ў бальніцу. Я чакаў да 8:00 вечара ў той вечар, спадзеючыся, што доктар можа зрабіць зацішша ў дзеянні.
  Я чакаў паўгадзіны, перш чым доктар Фрыман змог сысці і пагаварыць са мной. Ростам яна была амаль шэсць футаў, стройная і спрытная. Я глядзеў, як яна хутка і грацыёзна скакала па калідоры бальніцы, яе кучаравыя сівыя валасы танцавалі ў паветры.
  "Я мяркую, што вы місіс Уілкакс", сказала яна, узвышаючыся нада мной, моцна паціскаючы маю руку.
  «Так. Дзякуй, што пагадзіліся сустрэцца са мной».
  «Вядома. Усё, што дапаможа знайсці забойцу Лізы. Давайце пойдзем у гасціную ўнізе і крыху пагутарым».
  Я схапіў свой партфель і пайшоў за ёй на лесвічную клетку.
  Доктар Фрымэн падняўся на два лесвічныя пралёты з лютым прыступам энергіі. Я імчаўся, каб не адставаць ад яе. Гэта была высокая жанчына з упэўненым крокам. Лабараторны халат цячэ за ёй, калі яе доўгія ногі рухаюцца па лесвіцы.
  «Я ніколі не карыстаюся ліфтам. Захоўвае мяне маладым».
  У сталоўцы доктар Фрыман схапіў пластыкавы шкляначку з персікамі і яблыкам. Я пайшоў за бутэлькай грэйпфрутавага соку і пайшоў за ёй да кабінкі ў далёкім канцы. Мы сядзелі адно насупраць аднаго, доктарка з цяжкасцю складвала свае доўгія ногі пад сталом.
  «Такім чынам, вы хочаце ведаць пра Карсана і Лізу?» - сказала яна.
  - Так, - сказаў я, дастаючы з партфеля ручку і нататнік.
  «Ну, Ліза была мілая: добрая, простая і ціхая. Яна заўсёды прысутнічала на сваіх зменах, усміхалася і рабіла тое, пра што вы яе прасілі, але яна не была завадатаркай».
  «Як так?»
  «Яна больш нічога ў жыцці не хацела. Большасць дзяўчат прыходзяць сюды як CNA, таму што калі-небудзь хочуць стаць медсёстрамі або ўрачамі. Ліза была адной з нямногіх, хто ніколі не планаваў прасунуцца далей за CNA - гэта як найгоршая праца, якую вы можаце мець тут. Яны займаюцца ўсім, чым ніхто іншы не хоча займацца».
  «Ці спадабалася ёй праца?»
  «Я так не думаю. Я думаю, што ёй спадабалася тут працаваць, але яна не была ў захапленні ад гэтай працы. Гэта было накшталт: «Я тут, я буду працаваць, але калі вам спатрэбіцца хто-небудзь дадому…» Яна не была той асобай, якой трэба тэлефанаваць, калі ў вас не хапае кадраў».
  Гультаяваты, падумаў я, робячы нататкі. Гэта апісанне крыху супярэчыла таму, што сказаў мне Пётр. Ён меркаваў, што Ліза ўразіла Карсана на працоўным месцы.
  «Такім чынам, што вы можаце сказаць мне пра адносіны Карсана і Лізы?»
  «Я думаю, што гэта было каханне з першага погляду. Карсан такі далікатны. Ён заўсёды добры і цёплы з пацыентамі; гэтак жа ён быў і з Лізай. Фактычна, яны пачалі сустракацца пасля таго, як доктар налажыў Лізу. Ліза проста скурчылася ў куце, пакуль доктар лаяў яе за тое, што яна змяніла прасціны ў адным з аддзяленняў неадкладнай дапамогі, і Карсан уступіў, каб яе абараніць. Ён па-ранейшаму быў спакойны і спакойны, але даў зразумець іншаму доктару, што яму нельга ні з кім так размаўляць. Так усё пачалося».
  «Такім чынам, Карсан не чалавек тыпу А?»
  «Ну, я б так далёка не хадзіў. Я скажу, што ён вельмі добры і цёплы чалавек. У яго ўсё яшчэ ёсць некаторыя схільнасці чалавека тыпу А, але не такія, як вы бачыце па тэлевізары. Ён далікатны, і ён быў асабліва далікатны з Лізай».
  «А што пасля смерці Лізы? Ён такі ж?»
  Доктар Фрыман пахітала галавой. «На жаль, гэта ўжо не той чалавек. Вельмі сумуе па жонцы».
  Я кіўнуў і чакаў далейшага. Я не быў упэўнены, чаму доктар Фрыман патэлефанаваў мне, але гэта было не таму, што я ёй патэлефанаваў, так што яна, відавочна, хацела мне нешта сказаць.
  "Мне шкада гэта чуць", - сказаў я. Размова была няёмкай, і я не ведаў, як атрымаць патрэбную інфармацыю.
  «У вас ёсць падазраваныя?» — спытаў доктар Фрыман.
  Перш чым адказаць, я ў думках адзначыў, што вочы доктара Фрымэна былі трывожнымі і нецярплівымі. Ці была яна проста блізкай сяброўкай Карсана, ці адбывалася нешта іншае?
  «Ну, як вядома, падазраваным можа стаць кожны».
  «Але некаторыя людзі часцей падазраюцца, чым іншыя».
  Ёй не было чаго мне сказаць. Замест гэтага яна шукала інфармацыю.
  «Я буду мець гэта на ўвазе, доктар Фрыман. Дзякуй, што сустрэліся са мной, - сказаў я, устаючы, каб паказаць, што сыходжу. Яна працягвала сядзець за сталом у сталоўцы.
  «Я рада дапамагчы ўсім, чым магу», — сказала яна, чакаючы далейшага.
  Я кіўнуў, яшчэ раз падзякаваў і накіраваўся да паркоўкі. Я не быў упэўнены, што думаць пра інтэрв'ю. Яна шукала ў мяне інфармацыю, але я не ведаў, чаму. Карсан не быў у маім спісе падазраваных, і я не думаў, што доктар Фрыман звязаўся са мной па яго просьбе. Няўжо яна думала, што я недастаткова разумны, каб памятаць, што я ёй не тэлефанаваў?
  Я збіраў розныя сцэнарыі, калі накіроўваўся да машыны. Пстрычка маіх чорных туфляў рэхам разносілася па паркоўцы. Я ўсё яшчэ быў у царкоўным адзенні, і ад жудаснай цішыні вечара валасы на маёй патыліцы ўсталі дыбам. Прыціскаючы партфель да нагі, я слізгануў другой рукой па прыкладу стрэльбы. У мяне было адчуванне, што нехта назірае за мной. Позірк на стаянку не выявіў нічога недарэчнага, але, здавалася, было двайное рэха. Пстрык, пстрык, пстрык, грук. Стук быў не з маіх пят. Я спыніўся і агледзеў гараж, маўчаючы і шукаючы якіх-небудзь адхіленняў. Мае вочы ўпалі на нейкі рух у паўночным канцы гаража. Я заўважыў зваротны позірк у цемры на долю секунды, але потым ён знік. Я пабег у цёмны кут.
  Здавалася, што там нікога не было, але павольны агляд паркоўкі каля выхаду выявіў чалавека, апранутага ў чорнае з ног да галавы.
  «Гэй!» Я закрычаў перад тым, як узляцець у нязручным спрынце. Спатыкнуўшыся некалькі футаў, я спыніўся і скінуў чаравікі, перш чым працягваць бегчы да фігуры.
  Чалавек павярнуўся і пачаў бегчы ў цемру, з гаража. Я не думаў, што змагу злавіць яго ці яе, але мне трэба было як мага лепш у думках зафіксаваць знешні выгляд чалавека. Фігура была невялікага росту — каля пяці футаў аднаго — і відавочна была жаночай. Мае босыя ногі балелі, калі я стукаў аб халодны брук. Пасля пяціхвіліннай пагоні я перастаў бегчы і дазволіў ценявой постаці знікнуць у ночы. Цяпер было пэўна: хтосьці сачыў за маімі рухамі. Я вярнуўся да гаража, знайшоў чаравікі і накіраваўся дадому.
  
  Мой дом абсталяваны сігналізацыяй і камерамі з усіх бакоў. Вярнуўшыся дадому, я некаторы час назіраў за камерамі і зараджаў стрэльбу. Прыход у мой дом быў бы вялікай памылкай, але гэты чалавек быў смелы. Я павінен быў быць гатовы. Марцін патэлефанаваў каля 22:00, каб даведацца, які план на панядзелак раніцай.
  «Марці, хтосьці сачыў за мной сёння».
  «Што?»
  «Так, нехта сачыў за мной у гараж ля бальніцы. Нядоўга я гнаўся за імі, але не змог дагнаць».
  «Я еду». Марцін паклаў трубку, перш чым я паспеў сказаць яму, што ў гэтым няма неабходнасці.
  Мэдэлін палявала на мяне? Гэта здавалася надуманым, але ясна, што нехта сачыў за мной. Было позна, але я вырашыў ёй патэлефанаваць. Яна не адказала, што прымусіла мяне задумацца, ці не назірала яна за мной з нейкага зацішнага месца ў квартале. Раніцай я хадзіў міма яе дома.
  Марцін з'явіўся ў той вечар і размясціўся на маёй канапе. Я спаў крыху менш за шэсць гадзін і ўстаў з ложка каля 4:30 раніцы. Я пачаў дзень з прагляду дакументаў і варэння кавы. Пасля першага кубка я надзеў спартыўны спарт і футболку і адправіўся на прабежку. Ранішняе паветра было чыстым і жорсткім, а лёгкі туман пакідаў на маіх шчоках маленькія крышталікі. Рыверсайд-парк быў нерухомы і закінуты; булькатанне халоднай вады гарманавала з маімі крокамі. Я думаў пра тое, што я збіраўся сказаць Мэдэлін. Калі б яна ішла за мной, то чакала б мяне сёння раніцай. Гэта можа даць ёй час падрыхтавацца. Я вырашыў зрабіць ёй сюрпрыз, з'явіўшыся адразу пасля світання. Груба, але эй, гэта можа быць адзіны шанец у мяне.
  Чырвоны перароблены хлеў сядзеў ціха і нерухома. Машын не было відаць, а хуткая праверка паштовай скрыні паказала, што пошта не забіралася ўжо шмат дзён. Я пастукаў па ўваходных дзвярах, заўважыўшы, што надпіс «Мы адчынены» ўсё яшчэ вісіць. Я паспрабаваў адкрыць дзверы і з лёгкасцю адчыніў іх. Было 6:00 раніцы, але сеанс ёгі на ўзыходзе сонца быў нечуваным.
  «Спадарыня Прайс», — паклікаў я, адчыняючы дзверы. Студыя ёгі была пустая і бездакорная, а ў кабінеце Мэдэлін быў поўны парадак — ніякіх прыкмет барацьбы. Мэдэлін Прайс прапала без вестак ці яна звольнілася па ўласным жаданні? Я не быў упэўнены, але ад выцця ветру і ізаляцыі ў мяне мурашкі пайшлі па мурашках. Нягледзячы на гэта, цікаўнасць пераважыла маё пачуццё самазахавання, і я выявіў, што шукаю дом. Хата нібы пуставала. Я быў упэўнены, што Мэдэлін сачыла за мной, але яна таксама магла быць у небяспецы.
  На яе стале ляжаў стос лістоў. Падышоўшы бліжэй, я зразумеў, што гэта не лісты — гэта былі рахункі за камунальныя паслугі за розныя дамы па ўсім штаце. Я зірнуў на рахункі і зразумеў, што адрасы розныя. Цікава. Як арэндадаўцу было б разумна перакласці частку кошту камунальных паслуг на арандатараў, але Мэдэлін гэтага не зрабіла, а гэта азначала, што яна, верагодна, не арэндадаўца, прынамсі, не ў традыцыйным разуменні гэтага слова. Я адчыніў ніжнюю скрыню стала і знайшоў падрабязныя файлы на кліентаў Мэдэлін. У кожнай папцы была дэмаграфічная інфармацыя, малюнкі і, здавалася, кароткія біяграфіі. Я зачыніў шуфляду і накіраваўся ў заднюю частку студыі ёгі, дзе перад дзвярыма была навалена куча кілімкоў.
  Адсунуўшы дыванкі, я паспрабаваў адкрыць дзверы, якія былі замкнёныя. Нешта ў глыбіні душы пстрыкнула. Як цывільны чалавек, я павінен быў быць асцярожным — нават калі ў мяне быў бэйдж, не было прычын меркаваць, што Мэдэлін прапала без вестак або ў небяспецы. Я не павінен быць у яе доме. Я выйшаў з дому і накіраваўся дадому.
  
  Пасля таго, як на трэці дзень я не мог атрымаць адказ у студыі ёгі або злавіць Мэдлін, калі яна была дома, я вырашыў, што яна можа адсутнічаць нездарма. Вядома, хто-небудзь з маёмасцю вакол дзяржавы заўсёды можа сысці. Магчыма, яна вырашыла ўцячы, таму што мы адчулі пах і ведалі, што яна забіла свайго лепшага сябра. А можа, яна была ў перапынку. Я вырашыў звязацца з Карсанам.
  «Спадар Старк, ты чуў пра Мэдэлін?»
  «Не за апошнія некалькі дзён. Чаму?»
  «Мне не ўдалося з ёй звязацца. У мяне ёсць некалькі пытанняў, але, здаецца, яна з'ехала з горада».
  «Ах, так, яна, напэўна, не ў горадзе — нічога страшнага. Б'юся аб заклад, што яна вернецца праз некалькі дзён. Ёсць новая інфармацыя?»
  Я думаў расказаць Карсану пра следы, за якімі мы шукалі, але зразумеў, што мы былі не бліжэй да высвятлення таго, хто забіў Лізу, чым у той дзень, калі ўзяліся за справу.
  «Я дам вам інфармацыю ў канцы тыдня».
  «Добра. Дзякуй».
  Я думаў пра тое, як можа гучаць абнаўленне для Карсана. Містэр Старк, я выявіў, што лепшы сябар вашай жонкі, верагодна, быў датычны да яе забойства, але ў мяне сапраўды няма ніякіх канкрэтных доказаў. Ах, і ў вашай жонкі ёсць дзіця, якога яна кінула, і яна можа быць забойцам. Так што, па сутнасці, у мяне няма чым падзяліцца канкрэтным, але гіпатэтычныя меркаванні вельмі хвалююць. Дзякуй! Параза западала ў душу, калі зазваніў тэлефон.
  «Прывітанне?»
  «Гэта Аліса Мастэрс. Я адказваю на званок ад Сільвіі Ўілкакс».
  Я на хвіліну затаіў дыханне. Нарэшце! Зваротны званок ад сястры Дэмарыё, якая жыла ў Брайтмуры.
  «Дзякуй, што ператэлефанавалі мне, спадарыня Мастэрс. Я расследую злачынства і...
  «Мой брат у турме, але ён, верагодна, зрабіў гэта да таго, як яго пасадзілі». Яе голас быў сумным.
  «Насамрэч, я хацеў бы пагаварыць з вамі пра некаторых людзей, якіх ведае ваш брат. Можна заехаць?»
  «Я мяркую, што так».
  Яна дала мне свой адрас, які супаў з адным са шматлікіх спісаў, якія я знайшоў у Інтэрнэце. У цяперашні час Аліса Мастэрс жыла на Рокдэйле, у двух вуліцах ад месца, дзе было знойдзена цела Лізы. Дом з вінілавым фасадам быў у аварыйным стане, але выглядаў значна лепш, чым многія іншыя суседнія дамы. Я прыпаркаваўся на вуліцы, агледзеў наваколле і накіраваўся да ўваходных дзвярэй. Калі я пастукаў, сястра Дэмарыё гатавала ежу. Яна адчыніла дзверы і кіўнула мне, каб я ўвайшоў. Не кажучы ні слова, яна вярнулася на кухню. Я стаяў каля маленькай хаткі ля дзвярэй, затаіўшы дыханне, спрабуючы пазбегнуць клубоў дыму з печы. Аліса смажыла вялізную кучу бекону, і паўсюль былі дзеці. Я не магла не задацца пытаннем, колькі ў яе было дзяцей.
  «Трэба прыгатаваць гэтым дзецям абед. Вы можаце зайсці сюды». Яна гаварыла, не паварочваючыся, каб убачыць, ці іду я за ёй.
  Хлопчык гадоў пятнаццаці-шаснаццаці сядзеў на мяшку з навушнікамі, прымацаванымі да мабільнага тэлефона. Малодшы хлопчык гадоў пяці-шасці гуляў з Лега на брудна-бэжавым дыване. Маленькая дзяўчынка, якой не магло быць больш за два гады, стаяла каля акна і гуляла з пацёртымі жоўтымі фіранкамі. Нейкі голас вырваўся са спальні перад тым, як маленькая маладая жанчына выбегла, рыкаючы ад гневу. Я ўбачыў яе палаючыя зялёныя вочы, калі яна адкідала са сваёй дарогі пудзілы жывёл. Выбуханебяспечная, дзіцячая жанчына, у чырвонай бандане і доўгім хвосціку, яна была відавочна напалохана маёй прысутнасцю. Я пазнаў у ёй аднаго з бандытаў, якіх я бачыў у вечарынцы Алі Мансу. Розніца толькі ў тым, што цяпер яна значна схуднела. Аліса Мастэрс сустрэла позірк дзяўчыны, і маладая жанчына супакоілася.
  "Роу, я займаюся справай", - сказала Аліса, высцілаючы талерку папяровымі ручнікамі.
  «Прабач, мама», - сказала дзяўчынка, перш чым вярнуцца ў спальню.
  Хата была надзвычай сціплая, але чысціня надавала ёй прыгожы выгляд. Драўляная вагонка была старая, але чыстая і цэлая. Цьмяная, выцвілая карычневая плітка цягнулася па ўсёй кухні, а ў заднім куце дома была маленькая імправізаваная ванная пакой. З таго, што я мог бачыць, у доме была толькі адна спальня. Дзе спалі ўсе дзеці?
  «Дзякуй, што знайшлі час пагаварыць са мной», — сказаў я.
  «Так. Што вы хочаце ведаць?»
  «Такім чынам, раскажыце мне пра Дэмарыё, Лізу Абернаці і Мэдэлін Прайс».
  Сястра Дэмарыё была ледзьве пяці футаў ростам, у яе былі сумныя карыя вочы і міндалепадобны твар. Яе валасы былі сабраны ў хвост, які струменіўся да сярэдзіны спіны, і яна была апранута ў скрабы.
  «Я працую над тым, каб стаць медсястрой. Цяжка з усімі дзецьмі, але ў нас усё нармальна».
  «Віншую. Усе дзеці твае?»
  Яна паглядзела на мяне.
  «Так. Усе сем».
  «Дзякуй, што сустрэліся са мной», — сказаў я другі раз, спадзеючыся прасунуць інтэрв'ю наперад. Я працягнуў руку. Аліса сунула сваю руку ў маю руку і млява паціснула яе.
  «Няма чаго. Думала адмовіцца, але Ліза была прыстойнай дзяўчынай. Не разумна, але яна мела добрыя намеры. Мне сумна чуць, што яе забілі».
  Я не чакаў такой рэакцыі.
  «Так, гэта сапраўды сумна. Дык што вы скажаце мне пра Лізу?»
  «Ну, напачатку яна была мілым дзіцем, якога мой брат аднойчы прывёў дадому. Мы былі здзіўлены, бо Дэмарыё ніколі не любіў школу. Ён усё роўна быў занадта стары, каб быць там, таму мы ведалі, што ён не задумаў нічога добрага. Яго планам было сустрэцца з жанчынай, якая будзе клапаціцца пра яго. Ён заўсёды быў лянівым; заўсёды шукае бясплатны праезд. Я не думаю, што Лізіна сям'я была багатай, але грошы былі».
  «Лізу забілі недалёка адсюль».
  «Так. Памятаю, чуў пра гэта. Імя спачатку не пазнаў».
  «Яе застрэлілі тут, у Брайтмуры. Вам гэта цікава?»
  «Так. Напэўна, яна знайшла такога, як мой брат. Ліза была добрая, але не разумная. Мой брат хварэе, але ён заўсёды вельмі захапляўся дзяўчатамі, з якімі сустракаўся. Праз некаторы час Ліза пачала гуляць з ім у нейкую гульню, але я не думаю, што яна магла дапамагчы. Багатая белая дзяўчына не збіралася быць з ім. Яна заўсёды збіралася бегчы да бацькоў. Усе гэта ведалі».
  «Вы ведаеце, ці падтрымліваў ваш брат сувязь з Лізай пасля таго, як яны рассталіся?»
  «Я так не думаю, але ён зрабіў шмат рэчаў, пра якія я ніколі не ведаў».
  «Вы ведалі пра смерць Лізы, але Дэмарыё не ведаў».
  «Мы не блізкія. З-за дзяцей не магла з ім кантактаваць».
  «Дэмарыё не мог быць побач з дзецьмі?»
  «Так. І я ведаю, што ты ведаеш чаму, - сказала яна рэзкім голасам.
  «Што вы яшчэ можаце расказаць мне пра свайго брата?»
  «Дэмарыё заўсёды быў нематываваны і парушаны. Ён ніколі не трымаўся на працы даўжэй некалькіх тыдняў. Ні адна жанчына, асабліва тая, якая любіць грошы, не збіралася заставацца з ім - гэта проста здаровы сэнс. Ліза пакінула малога з ім, таму ён застаўся задаволены. Мне было ўсё роўна, што яе няма».
  Аліса Мастэрс размяркоўвала бекон на папяровых ручніках.
  «Дзеткі! Гатова!» - закрычала яна. Прызнаючы, што Аліса не была адкрытая для абмеркавання прычыны, па якой Дэмарыё не можа быць побач з дзецьмі, я задаў іншае пытанне.
  «Чаму ў Дэмарыё былі праблемы з захаваннем працы?»
  Аліса закаціла вочы. «Мая маці ставілася да яго як да залатога цяля. Яна пакланялася таму хлопчыку. Усё, што ён хацеў, было ягоным. Мы ўсе ведалі, што гэта прывядзе да праблем, але яна проста працягвала яго песціць».
  «Што ваш бацька падумаў пра гэта?»
  «Ён быў занадта заняты іншымі жанчынамі, каб турбавацца пра нас ці пра тое, як мама нас выхоўвала. Бацька хадзіў і выходзіў з дому, і было зразумела, што ён падманвае маму. Здавалася, яна прыняла гэта як лад жыцця. Я ніколі не чуў, каб яна скардзілася на ўсіх жанчын у сваім жыцці. Да таго часу, калі мне было шаснаццаць, мы пазнаёміліся з пастаяннай каханкай майго бацькі. Мама прымала яго паводзіны. Гэта быў жудасны прыклад для нас. Мае брат і сёстры трапілі ў падобныя схемы».
  «Такім чынам, Дэмарыё не быў часткай вашага жыцця на працягу дзесяці гадоў?»
  «Правільна. У яго ёсць дачка, якую, я думаю, ён прыставаў. Пра свае падазрэнні я паведаміў у сацыяльныя службы. У рэшце рэшт я атрымаў апеку над Данікай, але яе было няшмат. У мяне пяцёра дзяцей, таму, калі Дэмарыё хацеў яе вярнуць, я адпусціў яе. Сем гадоў таму Дэмарыё і яго дачка жылі ў майго брата. У Дэмарыё была дзяўчына, у якой таксама было дзіця, і з трох дарослых яна была адзінай, хто прыносіў грошы. На той момант хатняя гаспадарка ператварылася ў паўнавартасны прытулак для махлярства. Я не хацеў мець з гэтым нічога агульнага, таму разарваў адносіны і працягнуў жыццё».
  Я ў думках занатаваў неадпаведнасць колькасці дзяцей, якія, па яе словах, былі ў яе. Спачатку было сем, цяпер — пяць.
  «Колькі братоў і сясцёр?»
  «Пачалі з пяці чалавек, але на дадзены момант мы скараціліся да трох з паловай. Мой другі брат, Рэйманд, хутка памрэ».
  Гэта была сумная, але звычайная дэтройцкая гісторыя.
  «Як ты думаеш, Дэмарыё будзе крыўдзіцца на Лізу?»
  «Я думаю, што Дэмарыё выкарыстаў бы любую нагоду, каб забіць каго-небудзь, але я не разумею, як ён мог бы злавацца на Лізу. Ён заўсёды казаў ёй, што адзіны спосаб заб'е яе - гэта калі яна забярэ іх дзіця. Я ўпэўнены, што таму яна прыняла цяжкае рашэнне пакінуць дзіця, калі пакінула яго. Яна не была чэрствай. Яна проста ведала, што гэта адзіны спосаб, якім Дэмарыё дазволіць ёй жыць».
  «Дэмарыё добра перанёс разрыў, таму што ён атрымаў тое, што хацеў?»
  «Так, ён усё пра кантроль. Калі ён можа кантраляваць сітуацыю і нашкодзіць чалавеку, з якім мае справу, ён шчаслівы. Ліза прынесла вялікую ахвяру, і я ўпэўнены, што ён быў надзвычай задаволены».
  «Што вы можаце сказаць мне пра іх дачку?»
  «Даніка? Такая ганьба. Прыгожая дробязь, але ў яе ніколі не было шанцу. Яна нарадзілася ў сям'і, у якой не было надзеі калі-небудзь быць нармальнай. Мае бацькі клапаціліся, каб мы былі добрымі і лажанымі, і мы перадавалі гэта нашым дзецям. Гэтая маленькая дзяўчынка зведала голад, жорсткае абыходжанне і грэбаванне ў сваім маладым жыцці. Я не ўпэўнены, якой маладой жанчынай яна стала, але я ўпэўнены, што ёй цяжка. Я час ад часу шукаў яе, але не ведаю, як былі гэтыя сем гадоў. Да гэтага я ведаю, што яна заўсёды была нахмураная. Яе вочы былі пустымі і цьмянымі».
  «Колькі ёй было б цяпер?»
  «Каля пятнаццаці».
  «І ў вас няма магчымасці звязацца з ёй?»
  «Не вельмі. Мае дзеці кажуць мне, што бачаць яе па наваколлі, але я не сустракаў яе. Магчыма, вы захочаце праверыць новы прытулак, які яны пабудавалі на Гранд-Рывер і Лашэр. Я чуў, што яна там шмат часу праводзіць».
  «Спадарыня Мастэрс, што вы можаце сказаць мне пра Мэдэлін Прайс?»
  Вочы Алісы звузіліся.
  «Бедная Мэдзі. З усіх дзяўчат, якіх мой брат мог аблажаць, яна была горшым выбарам».
  «Чаму гэта?»
  «Яна была мілай, бліскучай дзяўчынай, у якой усё ішло. Ён уцягнуў яе ў свой свет і ледзь не сапсаваў ёй справы, але Мэдзі была разумнай: яна ўцякла ад яго».
  «Мэдзі і Ліза былі знаёмыя?»
  «Мой брат бачыўся з абодвума. Мая старэйшая сястра сказала Мэдэлін, і яна сутыкнулася з Лізай. Абодва пасварыліся, але Мэдзі скончылася. Яна з'ехала, забраўшы з сабой маю пляменніцу. Я не вінавачу яе. Яна зрабіла правільны выбар».
  «Вы калі-небудзь чулі ад дачкі Мэдэлін?»
  «Не. Ніколі».
  «Ці спрабавала Ліза звязацца з Данікай?»
  «Яна не хацела яе. Яна была… ну, яна была чарнявай, і Лізіны бацькі не надта гэтым захапляліся. Лізе было прасцей проста пакінуць яе».
  «Ці ўспомніла Даніка Лізу?»
  «Не. Апошні раз яна бачыла яе падчас суда над апекай. Ёй было ўсяго каля трох гадоў, таму я сумняваюся, што яна памятае гэта. Пасля гэтага Ліза больш не спрабавала звязацца з ёй».
  «Такім чынам, вы памятаеце, што Лізу забілі за партыйнай крамай?»
  «Так. Я памятаю, як пачуў пра гэта і спачатку асабліва не задумваўся. Як я ўжо казаў, некалькі тыдняў я не ведаў, што гэта яна. Убачыўшы яе твар ва ўсіх навінах, я пазнаў яе».
  З падвала вылезла дзіця, якога я раней не бачыў. На выгляд ёй было гадоў дзесяць. Твар у яе быў міндалепадобны, як у маці.
  «Мама, мы можам паесці?» - спытаў падлетак.
  Аліса Мастэрс паглядзела на пустую талерку, дзе быў бекон.
  «Вы павінны прабачыць нас, місіс Уілкакс. Мне трэба знайсці што-небудзь яшчэ для астатніх, каб паесці, - сказала мне Аліса. Паўсмешка перасекла яе вусны. Яна выглядала старой і стомленай.
  «Вы вельмі дапамаглі. Я цаню вашу шчырасць». Я паціснуў млявую руку Алісы Мастэрс і накіраваўся да машыны.
  Па дарозе дадому я зноў заехаў у дом Мэдэлін. Мае стукі засталіся без адказу, а дзверы ўсё яшчэ былі незачыненыя. Так, не выключана, што Мадэлін была за горадам, але навошта ёй пакідаць дзверы незачыненымі? Што, калі з ёй нешта здарылася, і я быў адзіным, хто ведаў, што яна прапала? Я вырашыў, што гэта дастатковая прычына, каб увайсці без дазволу.
  Я вярнуўся да дзвярэй, якія, відаць, вялі ў склеп. Адсунуўшы дыванкі для ёгі, я зноў пацягнуў за ручку дзвярэй. Ён усё яшчэ быў наглуха зачынены. Я павінен адкрыць яго? Не. Што, калі б Мэдэлін выкралі ці яшчэ горш? Было б дрэнна мець адбіткі пальцаў на дзвярах. Я выцер ручку, азірнуўся і заўважыў, што на вуліцы цямнее. Магчыма, гэта была не лепшая ідэя. Мэдлін пазбягала мяне да таго, як знікла, таму, магчыма, яна і не знікала зусім. Я вярнуўся да машыны і яшчэ гадзіну назіраў за нерухомым домам. Калі змяркалася, я з'ехаў з пад'езда і накіраваўся дадому. Дзе была Мэдэлін Прайс?
  OceanofPDF.com
  
   13
  ТПа дарозе дадому надвор'е пачало псавацца. Быў пачатак красавіка, зіма адбівалася ад вясны. У тую ноч надвячоркам пачаўся халодны дождж, і пакуль я вярнуўся дадому, тэмпература апусцілася ніжэй за сорак градусаў. Калі я заехаў на пад'язную дарогу, пачаў матэрыялізавацца мокры снег. Па дарозе дадому я заходзіў у прадуктовы магазін, каб купіць некалькі прадуктаў, і праглядаў у галаве рэцэпт тако, пакуль збіраў пакеты з пасажырскага сядзення. Каб пазбегнуць шматразовых паездак, я ўзяў пад рукі шэсць сумак і пабег да дому. Трохі памацаўшы ключамі, я адчыніў дзверы і кінуўся ў цемру, паклаўшы сумкі на падлогу перад халадзільнікам. Лёгкі рып перавёў мой радар-парушальнік у перагрузку. Калі я вярнуўся ў вертыкальнае становішча, я схапіў пісталет і павярнуўся тварам да дзвярэй.
  «Не варушыся!» Я закрычаў.
  Мэдэлін Прайс стаяла ў дзвярах, прамоклая і збянтэжаная. Яе грудзі ўздымалася ўверх і ўніз, а булачка была нехарактэрна дзікай і недарэчнай.
  «Калі ласка! Місіс Ўілкакс, я ў небяспецы! Мне патрэбна дапамога!»
  Не жадаючы адрываць рукі ад пісталета, я слізгануў локцем па краі сцяны і націснуў выключальнік.
  «Заходзьце».
  Мэдэлін пачала апускаць рукі ў бакі.
  «Рукі ўверх!» — скамандаваў я. Яна абавязана.
  «Зачыніце дзверы і зачыніце засаўку. Пасля гэтага вазьміце крэсла з гасцінай і пастаўце яго пасярэдзіне кухоннай падлогі».
  Мэдэлін выканала мае інструкцыі, асцярожна зайшла ў гасціную і павольна ўзяла крэсла. Яна прынесла яго на кухню.
  «Добра. Сядайце, павольна».
  Пісталет застаўся прыцэлены да грудзей Мэдэлін. Усё яшчэ было магчыма, што Мэдэлін забіла Лізу; Я не мог рызыкаваць.
  «Я збіраюся прыбраць пісталет. Тады ты скажаш мне, чаму ты падвяргаеш сябе небяспецы, прабраўшыся да мяне.
  «Я не ведала, куды яшчэ пайсці», - адказала Мэдэлін, і слёзы змешваліся з кроплямі дажджу на яе твары.
  «Што з табой здарылася? Ты паранены?» Я пацягнуўся да яе за плячо, але яна адцягнулася. На яе твары быў выраз чыстага жаху, быццам яна ўбачыла прывід.
  «Я гатовы».
  Я ведаў, што яна мела на ўвазе - нарэшце яна скажа мне праўду.
  «Добра. Заходзьце ў гасціную. Ты дрыжыш, і там цяплей”.
  Я прыбраў пісталет і выцягнуў аднаго з афганцаў з шафы ў пярэднім пакоі. Мэдлін села на крэсла, як мага мацней зацягнуўшы коўдру вакол сябе. Яна выглядала як спалоханае дзіця.
  «Тут ты ў бяспецы. Калі яны прыйдуць сюды, то нікуды не сыдуць і не паспеюць цябе пакрыўдзіць».
  «Вы не разумееце! Ён мог загадаць каму-небудзь пакрыўдзіць каго-небудзь, і яны б гэта зрабілі! Ён так шмат ведае, і ён... - Яна спынілася на паўсказе і зарыдала.
  «Супакойся. Я пастаўлю гарбаты, - сказаў я перад тым, як пайсці на кухню. Я не спяшаўся паставіць чайнік на пліту і дастаць кубкі з шафы, даючы ёй час ускрыкнуць. Пакуль я вярнуўся з двума кубкамі імбірнага чаю, яна была спакойная. Я паставіў кубкі і кінуў некалькі паленаў у камін. Спатрэбілася ўсяго пару хвілін, каб добра распаліць агонь.
  «Нам спатрэбіцца больш, чым адзін кубак».
  Я кіўнуў і залез у сваё скураное крэсла.
  «Вы можаце мець столькі гарбаты, колькі вам трэба. Я думаю, вы прыйшлі сюды, каб сказаць мне нешта.
  Мэдэлін кіўнула і ўздыхнула, узяла кубак гарбаты і пачала з таго, што я лічыў пачаткам.
  «Спачатку мы былі жорсткімі ворагамі. Час ад часу мы сутыкаліся з дурнымі бойкамі, якія заўсёды пачыналіся з: «Ты скраў майго чалавека!» Мэдэлін апусціла галаву і засмяялася. У гэтую секунду ўспамінаў яна выглядала блізкай да свайго ўзросту.
  «Дэмарыё быў выглядам, які апынуўся небяспечным чалавекам — псіхапатам. Ён быў крыўдлівы і няўмольны. Аднойчы Ліза збегла на Верхні паўвостраў, каб уцячы ад яго. Вы можаце падумаць: «Вау, яна перастрашылася», але Дэмарыё сапраўды быў монстрам. Ён зрабіў такія жудасныя рэчы з Лізай. Пасля пераезду ў Новы Арлеан яна даслала мне ананімны ліст. Гэта было пяць старонак, і гэта магло сысці за непажаданую пошту. Я нават не памятаю, чаму я яго адкрыў. Мяне пераследваў ліст. Гэта быў крык аб дапамозе, але я не ведаў, хто яго паслаў».
  «Як вы даведаліся, што гэта ад Лізы?»
  «Я гэтага не зрабіў, пакуль праз месяц яна не даслала мне электронны ліст. Там было сказана толькі: «Гэта быў я». Пасля гэтага я вырашыў дапамагчы».
  «Чаму?»
  «Я не ведаю. Я мяркую, што я адчуваў нейкую сувязь з Лізай. Кара прыйшла першай, але Ліза нарадзіла дзіця, яшчэ адну дзяўчынку, прыкладна праз год. Яна была занадта напалоханая, каб сказаць бацькам. Замест гэтага яна пакінула дзіця сястры Дэмарыё і пайшла дадому».
  «Значыць, яна кінула дзіця. Вы калі-небудзь чулі, што здарылася з маленькай дзяўчынкай?»
  Мэдэлін пахітала галавой. Я адзначыў, што гэтая гісторыя крыху адрозніваецца ад таго, што Аліса Мастэрс расказала мне, што адбылося з дзіцем Дэмарыё і Лізы. Мне надакучыла хлусня Мэдэлін.
  «Добра, мне трэба пачуць усю гісторыю; не хлусі мне. Пачні з самага пачатку і нічога не прапускай».
  Чайнік зноў свіснуў. Я дастаў яго і напоўніў нашы кубкі. Падаючы гарбату Мэдэлін, я заўважыў, якой маленькай і напалоханай яна выглядала - зусім не падобна на жанчыну, з якой я некалькі разоў сустракаўся ў студыі ёгі.
  «Вам не трэба ўсё ведаць».
  «Так, я ведаю. Мне трэба ведаць усё, таму што вы ніколі не ведаеце, што актуальна, пакуль гэта не раскрываецца, - сказаў я, расчараваўшыся гульнёй, у якую спрабавала гуляць Мэдэлін.
  «Я ведаю, ці актуальная інфармацыя, ці...»
  «Вы хочаце, каб паліцыянты былі ўцягнутыя? Вы можаце разабрацца з імі замест мяне. Уся ваша тайная жыццё будзе адкрытай. Гэта тое, што вы хочаце?»
  «Вы не разумееце! У небяспецы столькі жыццяў! Выкрыццё мяне пашкодзіла б многім маладым нявінным жанчынам».
  «Я ведаю пра катэдж і невялікую групу з жанчынамі і дзецьмі, ці што там, чорт вазьмі, кіруеш. Мне ўсё роўна, чым вы займаецеся ў вольны час, але я хачу ведаць, што здарылася з Лізай Старк».
  «Добра, добра. Я пачну з самага пачатку, але мне трэба вашае слова, што вы не прычыніце шкоды невінаватым людзям».
  «Калі яны невінаватыя, няма прычын для турботы. Пачні гаварыць».
  Яна ўздыхнула і зрабіла паўзу, перш чым пачаць.
  «Гэта пачалося, калі я вучыўся ў сярэдняй школе. Дэмарыё пачаў збіваць мяне пасля таго, як мы пераехалі жыць разам. Я была студэнткай-выдатніцай, у жыцці ўсё было добра, але калі я сустрэла яго, то падумала, што закахалася. Ён быў старэйшы, прывабны і цікавы. Калі я зацяжарыла, мае бацькі не хацелі мець са мной нічога агульнага. Яны сказалі мне, што я не магу больш жыць з імі, таму Дэмарыё заахвоціў мяне атрымаць дзяржаўную дапамогу. Як толькі ў мяне гэта было, сацыяльны работнік дапамог мне знайсці дом у Брайтмур. Там была сям’я з дамамі, і яны хацелі дапамагчы маладым маці-адзіночкам».
  «Дазвольце мне ўгадаць — Абернаціі».
  Мэдэлін кіўнула.
  «Так. Яны былі маімі гаспадарамі».
  Гэта тлумачыла, чаму яны мелі такую высокую думку пра Мэдлін. Яна прайшла доўгі шлях ад таго, каб быць мамай-падлеткам.
  "Працягвай гаварыць", сказаў я.
  «На адным з маіх перадродавых прыёмаў лекар заўважыў сінякі на маіх руках і шыі. Яна дала мне нумар жаночага прытулку, але там былі агаворкі. Я хацеў свабоды без балбатні, ярлыкоў і сумнай рэальнасці таго, што я слабы. Тое, што я хацеў, - гэта ўцёкі - новы пачатак з маім дзіцем. Нейкі час я вагаўся, але пасля нараджэння Кара стала ясна, што Дэмарыё не зменіцца. Я заставаўся ў адносінах занадта доўга, але як толькі скончыў навучанне, я быў гатовы пайсці. Ліза рыхтавалася нарадзіць дзіця, а я проста хацела выйсці з гэтай сітуацыі».
  «Як вы ўцяклі ад Дэмарыё?»
  «Мне было цяжка скончыць сярэднюю школу; Я яшчэ была з Дэмарыё, і ў нас нарадзілася дзіця. Ён біў мяне да чорта, і я таксама ведаў, што ён разбэсціў дачку майго гаспадара. Яна была цяжарная і жыла за вуглом. Я не мог сысці без дапамогі, але ў той час у мяне не было нікога. Я пачаў хадзіць у гэтую царкву пад назвай «Каштоўная Кроў» і сустрэў пажылую пару Шэрон і Рэйманда Картэраў. Яны адразу забралі мяне і дзіця. Было падобна, што яны ведалі, што мне балюча. Яны трымалі бяспечны дом для маладых жанчын, якія ўцяклі з дому, былі цяжарнымі або цярпелі гвалт».
  «Значыць, прынялі цябе», — уставіў я.
  «Ну, яны спрабавалі — двойчы, — але абодва разы Дэмарыё знайшоў мяне. Гэта паставіла ўсіх дзяўчат у небяспеку, таму Картэрам прыйшлося адмовіць мне. Шарон спрабаваў пераканаць Рэйманда, што яны могуць забяспечыць бяспеку ўсіх нас, але ён ведаў, што гэта няпраўда. Аднойчы ў нядзелю пасля царквы Рэйманд падсунуў мне паперку з нумарам тэлефона. Я спытаў, чый гэта нумар, бо імя не было. Ён сказаў мне проста патэлефанаваць па нумары. Мяне чакалі».
  «Нумар быў для групы, якая дапаможа вам уцячы і пакінуць штат».
  «Так. Я патэлефанаваў на наступны дзень. Чалавек, які падняў трубку на другім канцы, не ўдаваўся ў падрабязнасці, яна проста спынілася на секунду, перш чым сказаць: «Сустрэнемся на старым вакзале». Прыходзь адзін. Вазьміце сваё дзіця». Калі я прыехаў туды, я сеў у машыну з Карай, і чалавек за рулём сказаў мне, што я ніколі не вярнуся».
  «Гэта арганізацыя для збітых жанчын і дзяцей, падземная чыгунка».
  «Нешта такое. Былі людзі, якія жадалі дапамагчы, і я ведаў, што я перад імі абавязаны тым, што для мяне зроблена. Пасля таго, як я зноў стаў на ногі, я вырашыў, што трэба вярнуць. Я не ведаў, як, пакуль не атрымаў гэты ананімны ліст. Да гэтага я проста працаваў валанцёрам у прытулку, але ў гэтых месцах так шмат правілаў і агаворак; Хацелася зрабіць нешта большае. Ва ўсялякім разе, ліст, які даслала Ліза, выкладае жудасныя абразы, але не падпісаны. Гэта пераследвала мяне некалькі месяцаў, але я не мог даведацца, хто яго адправіў. У рэшце рэшт я атрымаў ліст ад Лізы».
  «Ліза была натхненнем для вашай арганізацыі?»
  «Не. Я ўжо працаваў з арганізацыямі, якія дапамагалі жанчынам, якія пацярпелі ад збіцця, але я хацеў свайго. З часам я выявіў, што мне не падабаюцца ўсе ўмовы. Некаторыя групы патрабуюць групавой тэрапіі, ярлыкоў і г.д. Я хацела нешта пачаць, таму што я была адной з тых дзяўчат, і мне хацелася, каб арганізацыя была крыху больш пашыранай для жанчын. Я пачаў з дзяўчат з Брайтмура. Ліза была першым выратавальнікам за межамі штата».
  «Вы займаецеся гэтым гадамі? Як вы можаце дазволіць сабе клапаціцца пра ўсіх жанчын і дзяцей?»
  «Жанчыны могуць заставацца ў нас першыя тры месяцы, ні пра што не турбуючыся. Пасля гэтага яны плацяць па сто долараў у месяц за камунальныя паслугі, арэнду і г. д. Там вельмі строгія правілы: яны не пакідаюць ахоўны дом і не маюць права мець зносіны з староннімі. Праз тры месяцы яны могуць выйсці і знайсці працу. Мы даем ім псеўданімы, і ў нас ёсць некалькі працадаўцаў у горадзе, з якімі мы працуем. Яны вельмі мала ведаюць пра аперацыю, але ведаюць мяне, таму гатовыя рызыкнуць. Яны падрабляюць неабходныя дакументы, але я даю доказы таго, што жанчыны маюць права працаваць у гэтай краіне. Некаторы час іх трэба не адсочваць. Мы бярэм дваццаць працэнтаў зверху, каб аперацыя працавала, а жанчыны могуць пакінуць астатнія грошы. Часцей за ўсё ёсць лішак, і мы выкарыстоўваем лішак для фінансавання перасялення жанчын».
  "Гэта гучыць добра, але я сумняваюся, што вы ў стане заплаціць за ўсё, што трэба гэтым жанчынам - дамы, ежу, адзенне і г.д. - усяго за дваццаць працэнтаў іх даходаў".
  «Даходы ад студыі ёгі дапаўняюць гэта».
  «І ваш заробак. Вось чаму вы час ад часу бярэце сеансы тэрапіі, ці не так?»
  Мадэлін адмовілася ні пацвердзіць, ні абвергнуць гэтыя абвінавачванні. У ёй было вялікае пачуццё бескарыслівасці. Гэта было натхнёна альтруізмам ці пачуццём віны?
  «У вас не было праблем з тым, што дамы не падпарадкоўваліся патрабаванням?»
  «Яны бездапаможныя да таго часу, калі думаюць, што ім патрэбны рашучы план уцёкаў, таму яны вельмі згаворлівыя. У некаторых былі праблемы са структурай, але праз пару тыдняў яны падпарадкаваліся. Давайце паглядзім праўдзе ў вочы: адмова падпарадкоўвацца азначае, што вы самі па сабе, што звычайна азначае вяртанне да крыўдзіцеля».
  «Як доўга яны застаюцца?
  «Большасць дзяўчат маюць дастаткова грошай, каб атрымаць уласнае жыллё на працягу паўгода».
  «Большасць з іх сыходзяць праз паўгода?»
  «Большасць застаецца як мінімум на год».
  «Таму што ты добры да іх».
  Мэдэлін мацней зацягнула афган і пахітала галавой. «У мяне даўгі, якія ніколі не вернуць. Дапамагчы гэтым дзяўчатам - гэта найменшае, што я магу зрабіць».
  «Такім чынам, правядзіце мяне праз гэта. Як яны вас знаходзяць?»
  «Чаты, студэнцкія кафетэрыі або — і я не ганаруся гэтым — нават у цёмным сеціве. Я ведаю, што ёсць стыгма, але падумайце: усе злачынцы знаходзяцца ў цёмнай сетцы. Некаторыя з пацярпелых таксама ёсць».
  «Сапраўды? Што там робяць пацярпелыя?»
  «Яны натыкаюцца на гэта — маладыя жанчыны, падлеткі, якім цікава, што там можна знайсці. Іх засмоктваюць, але калі яны сутыкнуцца з адным з маіх форумных шпіёнаў, іх можна выратаваць. Ну, хаця б некаторыя з іх».
  Цёмная павуціна, Мічыган, Луізіяна — дзе яшчэ была прысутнасць Мэдэлін? Я пачаў разумець, што маю справу з нечым значна большым, чым былая жанчына, якая была ахвярай гвалту і стала жулікам. Я меў справу з высокаарганізаванай арганізацыяй з вялікімі маштабамі. Мэдэлін Прайс не была той асобай, якой я яе лічыў. У маёй галаве адгукнуліся словы Арчы Паладоскага. Усё гэта было вельмі захапляльна, але я адчуў, што мой падазраваны нумар адзін выслізгвае.
  «Вы заязджалі да майго святара?»
  Мэдэлін нахіліла галаву і наморшчыла лоб. «Што? Не. Навошта мне ісці да вашага святара?»
  «Нехта, які адпавядае вашаму апісанню, спыніўся ў маёй царкве, каб задаць пытанні пра мяне. Мой святар апісаў маленькую чорную жанчыну з валасамі ў пучок. Я меркаваў, што гэта вы».
  «Навошта мне гэта рабіць?»
  «Я паняцця не маю, чаму - я проста падазраваў, што гэта ты». Калі гэта была не яна, то хто гэта быў? «Вы ішлі за мной у бальніцу, калі я сустрэўся з доктарам Фрыманам?»
  Мэдэлін вагалася, перш чым адказаць.
  «Доктар Фрыман - сябар. Яна дапамагае ў справах, і мы ведалі, што вы набліжаецеся да таго, каб даведацца, чым мы займаемся. Яна... мы нерваваліся і думалі, што калі дапаможам табе зразумець, што гэта быў проста выпадковы акт гвалту, ты перастанеш капацца ў маім мінулым».
  Гэта тлумачыла хлусню доктара Фрымэна наконт адказу на тэлефонны званок, але не зразумела, чаму нехта заходзіў да айца Кігана. Мэдэлін была адзіным чалавекам, пра якога я мог думаць, але, па-сапраўднаму, для яе было б глупствам спыніцца і паразмаўляць з маім святаром. Усім вядома, што святар не збіраецца расказваць незнаёмаму чалавеку што-небудзь пра каго-небудзь са сваіх прыхаджан без іх дазволу. Але, мабыць, быў нехта, хто гэтага не ведаў.
  «Вы лічыце, што забойства Лізы было выпадковым актам гвалту?»
  «Так. Часам яна была няўважлівай».
  «Добра. Растлумачце, як яна была неасцярожнай».
  «Ну, часам мы ездзілі дапамагаць дзяўчыне ў іншы штат, і Ліза «сябравала» з незнаёмымі мужчынамі. Яна не абавязкова падманвала Карсана, але ёй падабалася фліртаваць і прыцягваць увагу іншых мужчын».
  Я падумаў пра размову, якую меў з Эбігейл Абернаці. Яна думала, што ў Лізы быў раман, перш чым яе забілі. Магчыма, Мэдэлін была замешана ў гэтай справе, і менавіта таму дама за стойкай у Мікельсана пазнала фатаграфію Лізы.
  «Вы з Лізай праводзілі час у Мікельсана?»
  «Не. Ліза заўсёды адмаўлялася туды ехаць, нават калі мы дапамагалі дзяўчыне ў раёне. Я быў там шмат разоў, але ніколі з Лізай».
  Цяжка было сказаць, ці была Мэдэлін цалкам шчырай. Здавалася, што яна ўсё яшчэ хавае інфармацыю, але мне трэба было даведацца больш пра тое, чаму яна з'явілася на маім парозе.
  «Чаму вы сюды прыйшлі?»
  «Мне патрэбна дапамога. Хтосьці сачыў за мной і пакідаў запіскі з пагрозамі. Я не ведаю, чаму гэта адбываецца цяпер, але я думаю, што гэта звязана з Demario Masters».
  «Дэмарыё Мастэрс знаходзіцца ў турме і знаходзіцца ў турме ўжо шмат гадоў. Чаму вы падазраяце, што ён за вамі?»
  «Я забрала ў яго дзіця. Адзінае, што ён заўсёды казаў, што я магу пайсці, а яго дачка не можа. Я ўзяў яго дзіця; яго сям'я ненавідзела мяне за гэта. Я думаю, што ён сказаў ім знайсці мяне ".
  Здавалася, Мэдэлін зманвала наконт Дэмарыё. Каханне не страчана, але, здавалася, у Дэмарыё не хапіла яду, каб высачыць і забіць Мэдэлін, а Аліса Мастэрс нават адчувала да яе невялікую блізкасць.
  «А як наконт аднаго з мужоў або хлопцаў жанчын, якім вы дапамагалі? Хіба нехта з іх не можа быць за вамі?»
  «Гэта магчыма, але я рабіў гэта на працягу многіх гадоў, і нічога не адбылося. Я вельмі асцярожны. Падумайце пра гэта. Вы думалі, што мы ў культы ці нешта падобнае. Няма шмат доказаў, каб злучыць мяне з жанчынамі».
  Гэта была праўда: аперацыя Мэдэлін была таемнай і ўражлівай, але я ўсё яшчэ не быў упэўнены, як гэта ўпісваецца ў гібель Лізы.
  «Спадарыня Прайс, як Ліза ўдзельнічала ва ўсім гэтым і як вы думаеце, якое дачыненне гэта мае да яе забойства?»
  Мэдэлін уздыхнула. «Я шкадую аб адной сітуацыі — аб тым, як мы яе вырвалі. Калі б я мог вярнуць гэтыя моманты, я б так моцна змяніў».
  «Вы думаеце, што яе забілі з-за яе мінулага?»
  «Так».
  Я кіўнуў, перш чым пайсці на кухню, каб закіпяціць яшчэ адзін чайнік вады. Калі я вярнуўся, я падсунуў крэсла бліжэй да Мэдэлін.
  «Пачаць з самага пачатку; нічога не пакідайце».
  
  Новы Арлеан, Луізіяна - навагодняя ноч, 1999
  
  Новы Арлеан сядзеў у густым воблаку смугі. Дамба была запоўнена пасажырамі і раннімі тусоўшчыкамі, захопленымі сюжэтам Y2K. Што будзе, калі гадзіннік праб'е дванаццаць? Ці паваліўся б свет у масавы хаос? Нягледзячы на тое, што на другім канцы свету Новы год надышоў і прайшоў без праблем, удзельнікі вечарыны дазволілі прывабе Y2K узмацніць іх страсці. У навагоднюю ноч 1999 года Big Easy прапанаваў больш лайкі, чым звычайна.
  Ліза Абернаці з нецярпеннем чакала масавага закрыцця горада апоўначы, але не таму, што хацела вечарынкі. Замест гэтага Ліза хацела хаосу на Бурбон-стрыт апоўначы, бо ад гэтага залежала яе жыццё. Канечне, каб выратавацца, яна ахвяравала б невінаватым, і з-за гэтага ёй было шчыра шкада, але што яшчэ яна магла зрабіць?
  «Нельга панікаваць. Як толькі ў вас з'явіцца магчымасць, зрабіце гэта. Пасля гэтага вы бяжыце, як чорт, да рагу Канала і Бурбона. На вуліцах Канал і Бурбон пачынаюцца ўсе ўрачыстасці, таму да таго часу натоўпы будуць рухацца да Эспланады. У нас будзе карысць ад натоўпу, і ніхто не будзе звяртаць увагу на завулкі. Мы ўзброеныя, так што нам не прыйдзецца турбавацца аб дармаедах і прастытутках. Калі мы замкнем дзверы і будзем трымаць пад рукой зброю, у нас усё будзе добра. Апынуўшыся ў фургоне, вы ў бяспецы. Чуеш, Ліза? Апынуўшыся ў фургоне, вы ў бяспецы, таму проста дабірайцеся да фургона. Калі вы не паспееце да фургона да 12:45, мы з'язджаем».
  Чорны фургон Ford Econoline прастойваў бы ў завулку. Яны ведалі, што трафік будзе жудасным, але гэта было нармальна. Пакуль Дэмарыё не бачыў, як яна села ў фургон, не мела значэння, як доўга яны затрымаліся ў корку і ці змаглі яны выбрацца з горада ў тую ноч.
  «Мы размесцім лагер на некалькі дзён у дзяржаўным парку Фантэнбло. Гатэлі простыя, і ўся інфармацыя прасочваецца, але знаходжанне ў парку выйграе нам час. 4 студзеня мы выедзем на шашу і вернемся ў Мічыган, але вы павінны змяніць свой адрас на бяспечны дом у Французскім квартале перад нашым ад'ездам. Зразумеў?»
  Каманда накіроўвалася на поўнач, але пакідала след, які вёў да Французскага квартала. Ліза Абернаці будзе пазначана як жылая з Мэдэлін Прайс у маленькай двухпакаёвай кватэры на Дзюмэйн-стрыт. Калі б Дэмарыё пайшоў іх шукаць, ён бы шукаў у Луізіяне.
  Ліза з вялікім трапятаннем слухала інструкцыі хуткастрэла. Відавочна, Мэдэлін рабіла гэта раней — магчыма, мільён разоў, — але гэта было яе першае падарожжа.
  «Ён вар'ят, таму мы не можам рызыкаваць. Не будзе часу ні на развітанне, ні на нешта падобнае. Насамрэч, я павінен настойваць на тым, каб вы нікому не казалі ні тут, ні дома, што мы робім. Проста бегчы, як чорт. Пра астатняе мы паклапоцімся».
  Ліза кіўнула.
  «Мне патрэбна цвёрдая прыхільнасць. Маё жыццё таксама можа быць на кану. Я гатовы ўзяць на сябе рызыку, калі гэта азначае, што ты будзеш вольны, але я павінен ведаць, што ты гатовы ўзяць на сябе абавязацельства».
  Мадэлін гаварыла і рухалася, як салдат. Яе вочы былі пільныя і засяроджаныя, а словы выразныя і дакладныя. Указанні і дзеянні даваліся без эмоцый.
  «Вы хочаце вярнуцца ў Мічыган, і гэта нармальна, але вам трэба будзе застацца ў ахоўным доме тры месяцы, перш чым вы паведаміце сваёй сям'і, што вы ў бяспецы і ў горадзе».
  «У мяне мала зэканомленых грошай. Як будзе?»
  «Вы застанецеся ў ахоўным доме ў Чэбойгане тры месяцы. У гэты час Дэмарыё паспрабуе высачыць вас. Па-першае, ён даведаецца, што вы знялі тут жыллё, што будзе ілжывым. Далей ён будзе шукаць вас у Дэтройце і Лівоніі. Ён думае, што ты слабы і дурны, і што ты ўмееш толькі бегчы да бацькоў».
  «Што, калі ён працягне мяне шукаць праз тры месяцы?»
  «Да таго часу, калі ён знойдзе цябе — а ён знойдзе — ты будзеш кантраляваць сваё жыццё. Вы таксама не будзеце жыць у Дэтройце. Гэта яшчэ адна ўмова. Калі вы хочаце яго стрымаць, жывіце ў прыгарадзе. Калі ён з'явіцца ў Нортвіл Тауншып, Нові, Фармінгтан-Хілз і г.д., яму трэба будзе паводзіць сябе лепш. Ён чорны. Міліцыя ўжо будзе сачыць за ім, таму што ведае, што яму не месца».
  Ліза ашчацінілася ад інсінуацыі, што прыхаваны расізм можа выратаваць ёй жыццё. — заўважыла Мадэлін.
  «У дадзеным выпадку вас абараняюць злашчасныя стэрэатыпы. Гэта тое, што ёсць. Не трэба так ці інакш адчуваць сябе з гэтай нагоды. Да таго ж ён пачвара. Не шкадуйце яго».
  «Чаму б нам неадкладна не пакінуць Новы Арлеан?»
  «Калі вы бяжыце, ніхто не чакае, што вы застанецеся ў тым месцы, адкуль бяжыце. Гэта таксама дае вам час зразумець вагу таго, што мы робім. Дэмарыё будзе шукаць вас у горадзе, але не ў парку. Ён гарадскі хлопец; ён будзе лічыць, што вы ў горадзе. Ён звяжацца з любымі вашымі сябрамі або сям'ёй, якіх ён ведае ў Мічыгане, і, паколькі яны нічога не ведаюць, а вы ад іх адарваліся, яны не будуць дзейнічаць. Демарио - нахабны злачынец. Ён не пойдзе ў паліцэйскі ўчастак і напіша заяву аб знікненні».
  Ліза ўжо ведала адказ, але вырашыла, што ўсё роўна варта спытаць.
  «Мэдэлін, а як наконт Данікі? Няўжо мы не можам дастаць яе? Магчыма, мы можам заехаць і забраць яе, перш чым адправіцца назад у Мічыган. Я..."
  Мэдэлін стукнула кулаком па борце фургона.
  «Мы гэта праходзілі. Вы ведаеце план. Не адступай ад плана!»
  «Але яна маё дзіця. Мне трэба..."
  «Дэмарыё Мастэрс лянівы. Ён не знойдзе працы і праз некалькі месяцаў вернецца ў Мічыган. Праз год, калі станеш на ногі, ты яго знойдзеш, дасі ў суд і вернеш сваё дзіця. Так яно і павінна быць».
  OceanofPDF.com
  
   14
  МАдэліна расказала мне гэтую гісторыю з пустым, невыразным выразам, але я бачыў боль і шкадаванне ў яе вачах. Яна не памылілася — яе дзеянні былі наўмыснымі, і іх нельга было адмяніць.
  «Што б вы змянілі ў гэтай сітуацыі?» — спытаў я.
  «Хлусня. Я б ім не сказаў. Мы маглі выцягнуць іх абодвух. Я тады быў маладзейшы і дурнейшы. Пасля таго, як я пакінуў Дэмарыё, я быў злы. Я вінаваціў Лізу ў спыненні маіх адносін з Дэмарыё. Вядома, гэта было знаходкай, але ў маладосці я не бачыла гэтага такім. Я хацеў, каб яна заплаціла за тое, што зрабіла. Нягледзячы на тое, што я быў за Дэмарыё, я не быў за тое, як яна прабралася ў чорны ход і забрала тое, што я лічыў сваім».
  «Чаму яна звярнулася да вас?»
  «Я не ведаю. Мяркую, яна ведала, што я зразумею. Усё сваё жыццё яна пакінула ззаду. Яе бацькі былі разгубленыя, але лепшае, што яны маглі зрабіць, гэта зняць для яе малюсенькі каркасны дом у Брайтмур. Яна працягвала ўцякаць, а яны проста хацелі, каб яна была ў бяспецы. Значыць, яны знялі ёй дом, але не мелі з ёй справы. Яна адправіла чэк на арэнду і ніколі іх не бачыла. Яны паняцця не мелі, наколькі ўсё дрэнна. Ім не падабалася, як яна жыве, і яны трымаліся далей. Я нават не думаю, што яны ведалі, што яна была ў Луізіяне ".
  «Чаму ты згадзіўся ёй дапамагчы?»
  «Ёй патрэбна была дапамога».
  «І ты ведаў, як гэта дрэнна, таму што ты быў з ім».
  Мэдэлін кіўнула.
  «Ён быў надзвычай жорсткім; Я ведаў гэта. Ліза высачыла мяне, бо хацела ведаць, што я зрабіў, каб выбрацца. Усё, што яна хацела, гэта выбрацца, і я прымусіў яе пакінуць дачку. Гэта была сляпая рэўнасць. Я тады нават не ведаў, што гэта такое. Зараз я зрабіў бы ўсё, каб гэта змяніць».
  Гэта была не тая гісторыя, якую я чакаў пачуць, але яна мела сэнс: усё пра каханне або грошы. На гэты раз каханне ці, прынамсі, адносіны, якія вяліся пад выглядам кахання, спарадзіла нешта непрыемнае. Цяпер мне проста трэба было даведацца, ці ўсё гэта фігуруе ў забойстве Лізы.
  «Што здарылася пасля таго, як Ліза вярнулася ў Мічыган?»
  «Пасля таго, як мы выцягнулі Лізу, яна была настолькі ўдзячная, што захацела адплаціць нам дапамогай. Гэта было выдатна, таму што яна магла ахапіць пэўную дэмаграфічную групу, якая не рэагавала на мяне. Ліза ведала ўсіх былых чырлідэршак, якія сталі алкаголічкамі, якія жылі ў прыгарадзе. Я ведаў усіх дзяўчат з каледжа, якія хавалі свой боль у цішыні інтэрнатаў. За гэтыя гады мы дапамаглі больш чым шасцідзесяці жанчынам выйсці з гвалтоўных адносін».
  «Вы сказалі, што Ліза нядбайна ставілася да мужчын. Чаму ты так упэўнены, што ў яе не было рамана?
  «Яна больш дражніла — проста падабалася ўвага. Мы не былі лепшымі сябрамі, але з-за таго, што мы рабілі, мы павінны былі адкрыта гаварыць пра сакрэты. Я б ведаў, калі б у яе быў раман».
  «З чым вы сустракаліся ў той дзень, калі Лізу забілі?»
  «Яна хацела пагаварыць са мной аб нечым; сказаў, што было нейкае развіццё. Мы заўсёды ўважліва ставіліся да таго, што казалі па тэлефоне. Мы не думалі, што нашы тэлефоны праслухоўваюцца, але мы даведаліся, што лепшы спосаб перадаць далікатную інфармацыю - асабіста».
  У мяне было адчуванне, што Мэдэлін дакладна ведала, пра што Ліза хацела з ёй пагаварыць. Нягледзячы на гэта, я прытрымаў язык. Яна дала мне больш чым дастаткова інфармацыі для даследавання. Цяпер мне проста трэба было даведацца, хто быў засмучаны падпольнай сеткай Лізы і Мэдэлін.
  «Колькі людзей ведаюць, што вы робіце?»
  «Толькі тыя з нас, хто працуе, каб выцягнуць дзяўчат. Іншыя ведаюць, што мы дапамагаем жанчынам, але не ведаюць падрабязнасцяў».
  «Скажы мне, чаму ты думаеш, што нехта гоніцца за табой?»
  «Хтосьці пакідаў запіскі і сачыў за мной. Сёння вечарам за мной сачылі з гаража на У да майго дома».
  «У вас ёсць запіскі?»
  «Так». Мэдэлін выцягнула з кішэні пінжака два паловы аркуша паперы. Абедзве нататкі былі накрэмзаны бязладным злосным шрыфтам. Здавалася, што літары былі высечаны на паперы з вялікай сілай. Чарнільныя сляды прабіваліся праз бляклыя сінія лініі. У першай запісцы гаварылася: «Жыві ад мяча, памры ад мяча». Другая запіска гаварыла: «Грахі бацькі».
  «Гэта клішэ — нічога асабістага. Хтосьці адчувае, што вы яго пакрыўдзілі, але ён недастаткова добра вас ведае, каб нападаць на яго асабіста. А шабляй… Каго ты зарэзаў?»
  «Вы думаеце, што гэта нейкая метафара ці сімвалічны пасыл? Гэта можа быць занадта занадта шмат думаць пра гэта трохі.»
  «Ну, калі б нехта проста хацеў вас напалохаць, паведамленні былі б больш злавеснымі. Гэтыя паведамленні закліканы пасарамаціць і нагадаць вам пра нешта. Нехта адчувае, што ты ўдзельнічаў у несправядлівасці».
  «Я нікога не пакрыўдзіў».
  Я падумаў паказаць гісторыю, якой толькі што распавяла Мэдэлін, але разважыў. Замест гэтага я сказаў: «Магчыма, вы нікога не пакрыўдзілі ў вашых вачах. Я не кажу, што вы зрабілі нешта, каб заслужыць гэта, але ўспрыманне суб'ектыўнае. Хтосьці там адчувае, што вы ім нешта зрабілі».
  - Гэтага не можа быць, - канчаткова сказала Мэдэлін.
  Мне патрэбна была Мэдэлін з маіх валасоў. Яна прыйшла да мяне па дапамогу, але спрачацца было марна. Мне патрэбны быў час і свабода для працы.
  «Спадарыня Цана, у вас ёсць дамы па ўсім штаце. Вам трэба пайсці ў той, які знаходзіцца за межамі гэтай зоны. Пабудзьце там некаторы час. Я пашлю свайго памочніка з вамі. Перш чым мы гэта зробім, вы думаеце, што за вамі тут сачылі?»
  «Я так не думаю. Машына, я думаю, едзе за мной, - гэта стары, чырванавата-карычневы Cutlass. Верагодна, гэта 1984 ці 1985 год, у выдатнай форме. Я страціў іх, пракраўшыся ў хлеў ззаду і ад'ехаўшы на чатырохколавым аўтамабілі ад дому. Прыкладна ў двух мілях ад майго дома ёсць яшчэ адзін бяспечны дом. Я ўзяў сваю іншую машыну, як толькі прыехаў».
  Стары Cutlass не вылучаўся б, калі б быў у добрым стане. Людзі любяць свае аўтамабілі ў Мічыгане, і запаветную класіку бачаць рэгулярна. «Добра. Што ж, я паклічу майго памочніка, каб ён застаўся з вамі ў адным з вашых дамоў. Ці ёсць у вас што-небудзь па-за гэтай сферай? Магчыма, штосьці на другім баку Дэтройта?»
  Яна кіўнула, але не стала ўдакладняць, што было добра. У гэты момант мне не трэба было ведаць, і Марцін раскажа мне пазней. Я патэлефанаваў Марціну і папрасіў яго прыехаць да мяне як мага хутчэй.
  
  Марцін і Мэдэлін з'ехалі невядома куды, а я накіраваўся ў свой хатні офіс у падвале. У галаве праносіліся пасланні з запісак. 'Грахі бацькі'; «ад мяча жыць, ад мяча загінуць» — нехта дасылаў паведамленне. Гэта гучала як помста, што дало некаторую давер да ідэі, што Дэмарыё Мастэрс быў уцягнуты, але ён быў у турме. Малодшы брат жыў у пазыку ў Кас-Карыдоры, адна сястра даглядала за групай дзяцей, а другая сястра жыла на другім краі краіны. Вядома, таксама была верагоднасць таго, што Мэдэлін проста спрабавала зрушыць увагу. Яе гісторыя была цікавай. Зразумела, чаму яна першапачаткова не распавяла мне пра свае таемныя намаганні па дапамозе збітым жанчынам, але з-за характару яе намаганняў злачынцам мог быць хто заўгодна — былы муж ці нават збітая жанчына, якая прызнала Мэдэлін адказнай за яе жыццё пасля выхаду з гвалтоўных адносін. Але калі што-небудзь з гэтага было праўдай, якое дачыненне гэта мела да смерці Лізы Абернаці? Чаму Ліза хацела сустрэцца з Мадэлін у дзень яе смерці? Хто быў той чалавек, пра якога Ліза расказала Эбігейл Абернаці? Мэдэлін сказала, што Ліза не была «асцярожнай» з мужчынамі. Па словах Мэдлін, Ліза любіла ўвагу, але не была падманшчыцай.
  Мастэрс павінен быў быць адсутным звяном. Дэмарыё быў заключаны, але дзве яго сястры, брат, дачка і некалькі пляменнікаў і пляменнікаў засталіся ў свеце. Магчыма, хтосьці выконваў загад Дэмарыё. Гэта быў бы не першы раз, калі хтосьці ў турме замовіў удар. У Мічыгане было позна, але ў Каліфорніі вечар толькі пачынаўся. Я вырашыў патэлефанаваць Сары Куік другі раз.
  Яна адказала на трэці гудок.
  «Спадарыня Хутчэй, мне трэба знайсці вашу пляменніцу Даніку. Любая інфармацыя, якую вы маеце, якая дапаможа мне зрабіць гэта, будзе карыснай».
  Сара ўздыхнула і пачакала, перш чым загаварыць.
  «Спадарыня Уілкакс, я не хачу адкрываць банку з чарвякамі, якую я не магу зачыніць. Я трымаю дыстанцыю нездарма».
  «Я разумею, але мне трэба пагаварыць з Данікай. Калі ласка, калі вы чым-небудзь можаце дапамагчы, я буду ўдзячны за гэта».
  Доўгая, напружаная цішыня напоўніла тэлефон. Праз некалькі хвілін нічога не было, я збіраўся развітацца з Сарай Квік, калі яна сказала: «Яна дома ў Алісы. Я праверыў пасля таго, як мы размаўлялі».
  «Вы ўпэўнены?» – спытаў я, не кажучы Сары, што я толькі што быў у доме Алісы і не было згадак пра тое, што Даніка была там. Я падумаў пра дзяцей у хаце. Хлопчык па мабільніку, малы, пачатковыя школьнікі з падвалу і… злосная дзяўчынка з зялёнымі вачыма.
  «Дзякуй, місіс Куік. Вы вельмі дапамаглі».
  Я заходзіў да Алісы рана раніцай і чакаў, пакуль Даніка сыдзе. Яна можа хадзіць у школу, а можа і не хадзіць, але здавалася, што Аліса, па меншай меры, спрабавала рабіць правільныя рэчы для дзяцей. Я вырашыў даць ёй права сумнявацца. Магчыма, яна сапраўды ўпарта працавала, каб дзеці трымаліся роўна і вузка. А пакуль я пагляджу, што яшчэ можна даведацца пра сям'ю Мастэрсаў.
  Сям'я Мастэрсаў не мела вялікага прысутнасці ў Інтэрнэце. У брата Дэмарыё, Рэйманда, было некалькі акаўнтаў у сацыяльных сетках, якімі ён не карыстаўся некалькі гадоў. Пасты, якія ён стварыў, былі невыразнымі і рэдкімі. Твар яго быў худы і змардаваны, з прыкметамі хваробы. Апошні ўказаны адрас Рэйманда Мастэрса знаходзіўся ў Кас-Карыдоры, частцы Дэтройта, куды я не меў жадання наважвацца. Я не бачыў прычыны размаўляць з Рэймандам, але яшчэ адно наведванне турмы магло быць дарэчы. Спачатку я паспрабаваў бы высачыць Даніку. Навошта Алісе Мастэрс хлусіць, ведаючы, дзе жыве яе пляменніца? Відавочным адказам было абараніць яе, але я паняцця не меў, ад чаго ёй патрэбна абарона. Асуджэнне за забойства? Мноства дрэнных успамінаў? Я не мог зразумець, што адбываецца з інтэрв'ю з Алісай. Мне патрэбна была іншая перспектыва.
  Мне трэба было кімсьці кіраваць усім гэтым. Марцін быў заняты, таму я вырашыў патэлефанаваць старому сябру. Айцец Кіган быў маім давераным чалавекам на працягу некалькіх дзесяцігоддзяў. У дзяцінстве, пасля выкрадання майго брата, мае бацькі ўвайшлі ў сталую жалобу. Невытлумачальная страта дзіцяці і пастаянны пошук адказаў зрабілі іх аддаленымі. Гэта было балюча, але калі я пастарэў, я зразумеў, што нашай сям'і быў нанесены незваротны шкоду. Калі я быў маладзейшым і горкім, айцец Кіган дапамог мне не стаць жахлівым чалавекам.
  Ён прызвычаіўся да маіх начных тэлефонных званкоў і распытванняў па-за межамі яго ведаў. Было крыху за поўнач, калі я вырашыў яму патэлефанаваць.
  «Айцец Кіган, вы можаце гаварыць?»
  «Прывітанне, Сільвія. Я ў бальніцы. Усё ў парадку?»
  «Так. Я проста хацеў пагаварыць, але здаецца, што вы занятыя».
  На заднім плане бушавала мітусня шпітальнага корпуса. Напэўна, ён кагосьці памазваў або здзяйсняў апошнія абрады.
  «Я не надта заняты. Я скончыў на ноч».
  Айцец Кіган заўсёды вельмі ўважліва ставіўся да таго, што гаварыў мне. Свае абавязкі святара ён лічыў святымі і прыватнымі. Ён мог сказаць мне, каго бачыў у шпіталі, але ў яго была спрыт раскрываць толькі тое, што было неабходна. Гэта была адна з прычын, чаму ён быў такім вялікім даверанай асобай: я ведаў, што ўсё, што я яму скажу, не знойдзе дарогі ні да каго іншага.
  «Айцец Кіган, мне цяжка вызначыць падман. Тая жанчына, якая прыйшла да вас, была тут сёння вечарам. Сцвярджае, што за ёй нехта гоніцца, але я не ведаю, ці яна проста спрабуе мяне збіць са следу, ці за ёй сапраўды хтосьці гоніцца».
  «Сустрэнемся ў Чонсі праз дваццаць хвілін. Мне патрэбна паўлітра».
  Chauncey's - гэта сыры маленькі паб у двух кварталах ад майго дома і ў чатырох кварталах ад царквы. Я прыбыў у 12:45 раніцы і накіраваўся да пары зэдлікаў у канцы слаба асветленага бара. Мяне чакала пінта Гінеса, калі прыехаў айцец Кіган. Яго тонкія белыя валасы выбіваліся з-пад чорнай шапачкі, а карыя вочы паказвалі знясіленне. Мне стала крыўдна за тое, што я патурбаваў свайго пажылога сябра ў такі позні час.
  «Бацька, прабач, што не даваў табе спаць. Я павінен быў адправіць Марціна на працу і...
  Ён адмахнуўся ад маіх прабачэнняў і ўзяў сваю пінту, трымаючы яе ў паветры, паказваючы рукой на тост.
  «Я ведаю, як гэта быць адзінокім, быць чалавекам, да якога ўсе звяртаюцца, але не тое, што ў мяне ёсць гэтыя праблемы. Я проста кажу, што разумею».
  Пасля смерці Дэрэка жыццё было самотным. Першапачаткова я не лічыў свой званок айцу Кігану крыкам аб дапамозе, але, магчыма, у пэўным сэнсе так і было. Мне быў патрэбны нехта.
  «Дзякуй за разуменне», — сказаў я, падымаючы сваю шклянку і стукаючы ёю аб шклянку айца Кігана.
  «Ну што ж ты ў тупік?»
  «Я не ведаю, ці вінаватая гэтая жанчына, ці яна спрабуе збіць мяне з паху. Яна была маёй падазраванай нумар адзін, але цяпер яна кажа мне, што нехта гоніцца за ёй. Магчыма, гэта той самы забойца, але навошта так доўга чакаць, каб нанесці ўдар?»
  «Ну, можа, усё не так чорна-бела. Магчыма, жанчына нешта ці кагосьці абараняе. Магчыма, яна баіцца таго, што будзе, калі вы даведаецеся праўду, але, магчыма, да самога забойства яна не мае дачынення».
  «Яна кагосьці абараняе, таму што…»
  «Таму што яна лічыла іх апраўданымі — нешта накшталт забойства ў імя выпраўлення крыўды. Так, забіваць усё яшчэ няправільна, але гэта яшчэ нешта. Гэта як памер віны ў злачынстве».
  «Як грэх?»
  «Так, як грэх. Існуюць лёгкія і смяротныя грахі, але цяжар смяротнага граху можа быць зменшаны абставінамі сітуацыі».
  «Як забіць кагосьці ў мэтах самаабароны».
  «Дакладна. Здаецца, вы памятаеце той урок».
  «Я дакладна памятаю «Revisiting Confession». Вы далі нам пяцікласнікам гэты раздатачны матэрыял з мільёнам старонак. Я ніколі не думаў, што прачытаю гэта, але я прачытаў; гэта ўсё яшчэ застаецца ў маёй памяці ".
  Я выпіў і ўспамінаў пачатковую школу. Майго брата на той момант не было ўсяго некалькі месяцаў. Я памятаю, як быў на яго такі гнеў. Настолькі крыўдлівы і поўны нянавісці, што я не змог яго прапусціць. Часам здавалася, што тады ўсё было так лёгка, але нічога не было — ці ніколі не было — лёгкім. Пацешна, як наш розум спрабуе пераканаць нас, што мінулае было лепш, чым яно было.
  «Сільвія, ты не абавязкова шукаеш падман. Вы можаце шукаць літасці — магчыма, памылковай літасці, але хтосьці шукае іншага чалавека, які не заслугоўвае таго, што з ім здарылася. Ці, магчыма, вы знайшлі не таго падазраванага».
  Я падумаў пра Мэдэлін Прайс. Яна была хітрая, але, магчыма, хавала нешта іншае, акрамя таго, што яна забойца. Можа, яна нешта абараняла, ці яшчэ каго. Так, у іх з Лізай было хісткае мінулае, але яны відавочна прайшлі праз усё гэта. Навошта так доўга чакаць страйку? Абгрунтаванне не мела сэнсу.
  - Памылковая міласэрнасць, - паўтарыў я. «Цікава. Я мяркую, што мой падазраваны можа абараняць кагосьці іншага, або я мог проста мець не таго падазраванага. Я сапраўды не глядзеў на гэта з гэтага боку».
  «Я дакладна не ведаю, з чым вы маеце справу, але падумайце, што хвалюе падазраванага. Што чалавеку дарагое?»
  «Яна актывістка нейкая. Яна сапраўды робіць дабро ў свеце, але робіць гэта ўтойліва. Мала хто ведае, чым яна займаецца».
  «Яна не хоча быць героем. Што ж, гэта кажа вам, што, верагодна, адбываецца супрацьлегласць відавочнаму. Гучыць як галаваломка, але, я ўпэўнены, вы яе разгадаеце. Ты заўсёды быў адным разумным печывам». Айцец Кіган падняў келіх і выпіў рэшткі піва. Я зрабіў тое ж самае, перш чым кінуць дваццацідаляравую купюру на бар.
  OceanofPDF.com
  
   15
  ТНа наступную раніцу я крыху паспаў, пачакаўшы, каб падняцца пасля 5 гадзін раніцы. Пасля дзвюх кубкаў кавы я пабег сваім звычайным маршрутам, прыняў душ і быў апрануты ў 6:15. Наведвала Даніка школу ці не, было спрэчна, але многія жыхары Брайтмура былі занятыя няпоўнай працай, і адпраўка дзяцей у школу часта была адтэрміноўкай ад таго, каб быць у асяроддзі дзяцей. Калі я быў паліцэйскім, мы сутыкаліся з мноствам падлеткаў, якія блукалі па вуліцах у школьныя гадзіны, хутчэй за ўсё, удзельнічаючы ў дробных здзелках з наркотыкамі. Бацькі ў Брайтмуре кожную раніцу адпраўлялі сваіх дзяцей у свет, але школа не была месцам прызямлення для многіх падлеткаў. У Алісы быў поўны дом дзяцей; адпраўка іх у школу была б яе адзінай палёгкай.
  Нягледзячы на тое, што быў ранні дзень, можна было заўважыць маладых людзей, рассыпаных па ўсім наваколлі. Я дабраўся да Брайтмура да 7:00 раніцы і прыпаркаваўся на вуліцы ад дома Алісы Мастэрс. Некаторыя з малодшых дзяцей выйшлі з дому і накіраваліся ўніз па вуліцы. Я заставаўся ў канцы вуліцы і назіраў за домам амаль дзве гадзіны, перш чым дзяўчынка-падлетак, якую я бачыў днямі, выйшла з дзвярэй. На ёй былі шырокія сінія джынсы, якія свабодна віселі на сцёгнах, і чырвона-чорная фланелевая кашуля. Я ведаў, што гэта значыць: прыналежнасць да банды ці жадаючы. У любым выпадку, гэта расказала мне крыху пра яе менталітэт. Яе густыя кучаравыя валасы былі сабраны ў пучок і складзены пад чырвонай банданай. На яе плячы звісаў пацёрты карычневы заплечнік, а твар быў прысунуты да экрана мабільніка. Я завёў машыну і паехаў па вуліцы, ідучы за ёй на роўнай хуткасці. Здавалася, яна накіроўвалася ў Фенкель, верагодна, на аўтобусны прыпынак. Я думаў спыніць яе, але вырашыў, што будзе цікавей даведацца, куды яна ідзе.
  Дзяўчынка спынілася на праспекце Фенкель і стала чакаць на аўтобусным прыпынку, які быў ахутаны смеццем і ранняй вясновай травой. Заплечнік звісаў з яе левага пляча. Яна была ўважліва засяроджана на сваім мабільным тэлефоне, пальцы хутка рухаліся па экране. Я чакаў на рагу вуліцы дзесяць хвілін і глядзеў, як яна садзіцца ў аўтобус. Я адставаў ад абмежавання хуткасці, ідучы на тры машыны назад, чакаючы, ці выйдзе яна з аўтобуса. Дзіўна, але яна, здаецца, збіралася ў школу. Пасля закрыцця Рэдфардскай сярэдняй школы большасць студэнтаў Брайтмура апынуліся ў сярэдняй школе Кодзі, што патрабавала працяглай паездкі на аўтобусе. Я ехаў наперадзе і рызыкнуў, прыпаркаваўся на завулку побач са школай і чакаў прыбыцця аўтобуса.
  Пачуўшы грукат аўтобуса па вуліцы, я выйшаў з машыны і стаў каля маленькага навеса каля прыпынку.
  «Даніка», — сказаў я, калі дзяўчына выйшла з аўтобуса. Яна павярнулася і паглядзела, яе густыя цёмныя валасы хавалі бок твару. Як толькі мой твар заўважыў, яна кінулася ўцякаць. Яна была ў поўным палёце, бегла на поўнач ад школы ў наваколле згарэлых дамоў, але сорак пяць, прывязаныя да маёй шчыкалаткі, давалі некаторае суцяшэнне. Я не чакаў, што патраплю ў раён Дэтройта. Дзейнічайце асцярожна, нагадаў я сабе, набліжаючыся да дзяўчыны. Яе заплечнік і сумачка пляскалі на спіне. Яна была хуткай, але пасля блока затармазіла, спатыкнулася і ўпала на зямлю. Я схапіў яе заплечнік.
  «Супакойся. У мяне ёсць толькі некалькі пытанняў, - сказаў я, трымаючыся за падлетка, які курчыўся.
  «Я нічога не кажу!»
  «Слухай, я адпушчу твой заплечнік. Не спрабуй бегчы, добра?» Я пачакаў, пакуль яна кіўнула галавой у знак згоды.
  Даніка Мастэрс была невысокага росту, і яе твар быў абветраны гадамі жыцця ў нявызначанасці. Яе цела плавала пад вялікім адзеннем.
  «Даніка, я проста хачу раскрыць забойства. Халоднакроўна забілі жанчыну, і я проста хачу ведаць, чаму».
  «Адкуль я магу што-небудзь ведаць?»
  «Я проста хачу апытаць усіх, хто звязаны з загінулым. Мяркую, вы ведаеце, чаму я хачу з вамі пагаварыць».
  Данік кіўнуў, але не сказаў. Яна склала рукі і паспрабавала выглядаць жорсткай, але з трэскам пацярпела няўдачу. Пад бандыцкай знешнасцю была напалоханая маленькая дзяўчынка.
  «Я тут, каб задаць некалькі пытанняў пра тваіх бацькоў».
  Яна паспрабавала выглядаць незацікаўленай, але я ўбачыў лёгкі бляск цікавасці ў яе вачах.
  «Вы ведаеце гэтую жанчыну?» Я выцягнуў з кішэні фатаграфію Лізы. Даніка паглядзела на фота. У яе вачах не было пазнання. Яна пахітала галавой — не. Затым я выцягнуў фатаграфію Мэдэлін Прайс і паказаў ёй.
  «Вы ведаеце гэтую жанчыну?» У Даніка загарэліся вочы.
  «Я яе не ведаю, але бачыў».
  «Дзе?»
  «Брайтмур. Яна час ад часу прыходзіць. Часам яна ходзіць у тое рыбнае месца, час ад часу праязджае».
  «Што яшчэ вы можаце сказаць мне пра яе?»
  Я спыніўся, адчуваючы сябе вінаватым з-за наступнага допыту. Бедная дзяўчынка не пазнала фота сваёй маці.
  «Пачакай». Даніка падняла галаву і ўпершыню паглядзела мне ў вочы.
  «Гэта была... мая мама?»
  Раптам грубы вулічны бандыт стаў падобны да малога дзіцяці. Я вагаўся, перш чым адказаць.
  «Так. Гэта была фатаграфія вашай маці».
  «Ці магу я ўбачыць гэта зноў?»
  Я працягнуў ёй здымак. Даніка правяла пальцамі па фотаздымку, быццам хацела дакрануцца да маці. Гэта было не зусім тое, што я чакаў. Воблака сораму накрыла мяне, калі я зразумеў, што прымушаў яе перажываць боль ад успамінаў пра пакінутасць.
  «Вы калі-небудзь бачыце свайго бацьку?»
  Яна падняла вочы ад карціны. «Так. Калі ў нас была машына, цётка падвозіла мяне туды. Наша машына была ў краме, таму мы даўно не падымаліся. Але мы пішам, я і мой тата».
  «Такім чынам, вы ведаеце пра сваю маці, так?»
  «Так».
  «Ці былі ў вас зносіны з маці?»
  «Не, але я ведаю, што яна пасылала грошы таму, хто клапаціўся пра мяне. Усё роўна прыходзіць».
  Стыпендыя для тых, хто будзе клапаціцца пра Даніку. Сумна, але цікава. Цікава было і тое, што яго ўсё роўна дасылаюць. Хто прысылаў грошы? Карсан?
  «Як доўга вы жылі ў сваёй цёткі?»
  «Каля месяца. Прыёмныя бацькі стаміліся ад мяне; адправіў мяне назад».
  «Чаму ты называў сваю цётку мамай?»
  «Таму што яна такая мама, якую я калі-небудзь ведаў! Што вы думаеце?»
  Дзіўна — яна была там толькі месяц. Нягледзячы на гэта, я адчуваў сябе вінаватым, што мучыў Даніку пытаннямі.
  «Добра, значыць, вы бачылі даму на другім фота. Ці можаце вы сказаць мне, дзе менавіта вы яе бачылі, акрамя рыбнага месца?»
  «Вакол. Звычайна Дакоста, Дэльфін — вулачкі ля рыбнага месца. Яна павінна ведаць людзей вакол.
  Я думаў пра Марціна, схаванага з Мэдэлін. Ці быў ён у бяспецы? Я падумаў, ці не падставіў я яго абараняць забойцу.
  «Добра. Пераканайцеся, што вы накіроўваецеся ў школу. Не зробіш — адштурхнуся за прагул». Пустая пагроза, але, магчыма, яна падумае, што гэта магчыма, і насамрэч пойдзе ў школу. Я выпусціў заплечнік Данікі і накіраваўся назад да машыны. Даніка хутка ўзляцела ў адваротны бок. Я думаў пайсці за ёй, але вырашыў, што яна, верагодна, проста прагульвае школу. Не кажучы ўжо пра тое, што ў мяне была праблема з Алісай Мастэрс. Чаму яна хлусіла мне? Чаму згадзіўся сустрэцца, але не сказаў, што Даніка жыла з ёй?
  Мне трэба было праверыць Марціна. Чым даўжэй ён быў з Мэдэлін, тым больш неспакойна я адчуваў сябе. Я патэлефанаваў яму, калі вярнуўся ў машыну.
  «Як ідуць справы?»
  «Добра, але я не ўпэўнены, што Мэдэлін цяпер у небяспецы. Мы сапраўды не ў баку».
  «Так, я проста думаў пра гэта. Як далёка вы ад офіса?
  «Прыкладна дзве гадзіны язды».
  «Было развіццё. Сустрэнемся ў офісе праз дзве з паловай».
  
  «Такім чынам, дачка Дэмарыё і Лізы жывая і жыве з цёткай. Гэта прымушае мяне думаць, што мужа трэба вярнуць у спіс падазраваных», — сказаў Марцін.
  «Чаму гэта?»
  «Падумайце. Ліза памерла; Карсан і яго дзеці ўспадкуюць усё, калі няма іншага дзіцяці: таго, хто мае патрэбу. Яна жыве ў Брайтмуре, а яны жывуць у горадзе Нортвіл.
  «Хтосьці плаціць стыпендыю за Даніку».
  «Ну, можа, гэта была лютасць. Карсан забіў Лізу, бо даведаўся пра існаванне Данікі. Што, калі за яго спіной Ліза дасылала дзяўчыне грошы? Што, калі ён не ведаў пра існаванне Данікі некалькі гадоў таму, непасрэдна перад забойствам Лізы?»
  Гэта быў цікавы ракурс, але Карсану насамрэч не патрэбныя былі грошы, а невялікая стыпендыя не здавалася чымсьці, з-за чаго ён мог бы сарвацца. Ён быў багаты задоўга да таго, як сустрэў Лізу, і яе смерць не змяніла яго фінансавага становішча, але што, калі б ён даведаўся, што ў Лізы ёсць дзіця ад іншага мужчыны? Тайнае дзіця? Якой была б яго рэакцыя? Грошы - гэта адно, але даведацца, што ваша жонка забылася сказаць вам, што ў яе пазашлюбнае дзіця, можа быць няшмат.
  «Давайце яшчэ раз паглядзім на Карсана. Цікава, ці ведаў ён пра Даніку».
  «Ён мог быць зусім не ў курсе пра яе, але калі б даведаўся, я сумняваюся, што яму спадабаецца тое, што жонка яму хлусіла. Ён здаецца жорсткім?»
  «Не. На самай справе, ён даволі далікатны з дзецьмі і ахмістрыняй. Здаецца, ён асоба тыпу А, але ў гэтым сэнсе ён мяккі і не выдае атмасферы забойцы».
  «Такім чынам, які наш наступны крок?» — спытаў Марцін.
  Былі шляхі для вывучэння, але толькі таму, што былі сакрэты, я не мог зрабіць выснову, што ўсе сакрэты звязаны са злачынствам. Некаторыя людзі захоўваюць сакрэты, каб абараніць тых, каго любяць; Я ведаў гэта занадта добра.
  «Я яшчэ раз дам інтэрв'ю ў Карсана. На гэты раз ты пойдзеш са мной. Сачыце за яго рэакцыяй, калі я згадваю Даніку. Мне таксама трэба яшчэ раз пагаварыць з Абернаціямі. У іх ёсць унучка, пра якую яны могуць не ведаць, але калі яны ведаюць пра яе, мне цікава, чаму яны не згадалі пра яе. Аліса Мастэрс таксама заслугоўвае яшчэ раз. Яна зручна забылася сказаць мне, што Даніка жыла з ёй, і абодва прыкідваліся маці і дачкой.
  «Які там кут?»
  «Аліса магла проста абараняць Даніку, але я не ведаю чаму. Яна абараняе яе, таму што яна вінаватая ў злачынстве? Ці таму, што яна дзіця, якое ўжо зведала столькі болю?»
  «Што вы спадзяецеся даведацца ад Абернаці?»
  «Дачка Абернаціс была забітая, і я спрабую знайсці забойцу. Я спадзяюся, што яны будуць натхнёныя падзяліцца са мной усім, што ведаюць. Уся інфармацыя актуальная, пакуль яна не актуальная. У іх унучка засталася на розных парогах, а дачка памерла. Што там адбываецца? Дэмарыё раззлаваўся з-за гэтай пакінутасці? Даніка кіпіць ад нянавісці і крыўды за тое, што яе пакінулі бедным сваякам, калі яе маці жыла ў раскошы?»
  «Ліза не проста спаліла масты, яна распаліла вечныя агні».
  «Правільна. Яна змяніла жыццё некалькіх людзей; крыўды могуць быць глыбокімі.»
  «Што вы хочаце, каб я зрабіў з Мэдэлін?»
  Я амаль забыўся пра яе.
  «Вы шмат з ёй размаўлялі?»
  «Не вельмі. Яна здаецца нервовай і хітрай. Калі Карсан не забіваў сваю жонку, то гэта зрабіла гэтая дама Мэдэлін. Яна такая дзіўная».
  «Тое, што яна дзіўная, не азначае, што яна забойца. Вярніцеся і правядзіце з ёй яшчэ пару гадзін. Пагаворыце з ёй пра Лізу і паглядзіце, як яна адрэагуе. Спачатку я еду да Абернаці, а потым да Алісы. Сёння ўвечары мы дакранемся да базы».
  Я прыбыў у дом Абернацісаў каля поўдня. Яшчэ раз місіс Абернаці адчыніла ўваходныя дзверы, перш чым я паспеў пастукаць. Яна была апранута ў бледна-блакітныя штаны-капры і туніку з кветкавым прынтам. Яе валасы былі закручаны ў заколку. Некалькі бліскучых светлых пасмаў свабодна спадалі на ўпрыгожванне з ракавінак на патыліцы.
  «Спадарыня Ўілкакс. Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Спадарыня Абернаці, былі некаторыя падзеі. Вы не супраць, калі я задам вам яшчэ некалькі пытанняў?»
  Я ўспомніў эмацыянальны ўсплёск, які адбыўся ў мінулы раз, калі мы размаўлялі. Сэрца калацілася ў горле, але я трымала голас ціхім і спакойным, быццам не мела значэння, згодная яна са мной пагаварыць ці не. Я назіраў, як яе вочы мяняюцца з падазроных на цікаўныя і сумныя. Якой бы шалёнай яна ні была, мацярынскі інстынкт, жаданне даведацца, што здарылася з дачкой, прымусілі яе зморшчаны лоб разгладзіцца, а галава схіліцца.
  «У мяне мала часу, але вы можаце зайсці», - сказала місіс Абернаці, адступаючы і дазваляючы мне ўвайсці ў дом.
  Інфармацыя, якой я павінен быў падзяліцца, не была б прыемнай. Я ведаў, што гэта рызыка, але мне трэба было ўваскрасіць мінулае, калі я спадзяваўся раскрыць справу.
  «Хочаце гарбаты?»
  «Не, дзякуй, місіс Абернаці».
  «Я пайду за мужам. Калі ў вас ёсць навіны пра Лізу, ён захоча іх пачуць.
  Я пайшоў за ёй у гасціную, сеў і стаў чакаць. Місіс Абернаці паднялася наверх, і пасля таго, што прагучала як прыглушаная спрэчка, выйшла пара. Валасы містэра Абернаці былі ўскудлачаны, а вочы былі чырвоныя. Было падобна, што ён задрамаў.
  «Спадарыня Ўілкакс. Мая жонка кажа, што ў вас ёсць інфармацыя пра Лізу. Калі гэта праўда, я думаю, што мы павінны звольніць усю паліцыю ў Дэтройце і даць вам раскрыць непрынятыя справы горада, - сказаў містэр Абернаці саркастычным, але вясёлым голасам.
  «Ну, у мяне ёсць інфармацыя. Па-першае, мне цікава, ці ведалі вы, што Ліза нарадзіла дзіця, калі жыла ў Брайтмуры. Паколькі яна жыла ў вашым доме, я мяркую, што вы ведаеце пра Даніку.
  Місіс Абернаці ўстала і выйшла з пакоя. Містэр Абернаці назіраў, як яна сыходзіць, але нічога не сказаў.
  «Я даведаўся, што вы валодаеце дамамі ў Брайтмуры. Вы арандавалі дом Лізе і Дэмарыё Мастэрсам, так?»
  Маё пытанне было сустрэта маўчаннем і пустым позіркам.
  «Спадар Абернаці, я тут не для таго, каб судзіць цябе ці тваю сям'ю... Мне проста трэба ведаць, што здарылася, калі Ліза жыла ў Брайтмуры. Цяпер гэта можа выклікаць шок, але я думаю, што Мэдэлін Прайс можа мець дачыненне да забойства вашай дачкі».
  «Калі Ліза была падлеткам, яна ўцякла і рабіла, што хацела. Нас гэта турбавала, але мы не хацелі, каб яна была ў сістэме. Мы дазволілі гэтаму самому выйсці».
  «Вы лічылі, што лепш за ўсё пасяліць яе ў яе ўласным доме?»
  «Мы знялі Лізе дом, таму што хацелі, каб яна была ў бяспецы. Вы павінны разумець: яна ў свой час была расчараваннем, але мы яе ніколі не кідалі. Мы не хацелі апраўдваць яе паводзіны, але мы хацелі яе бяспекі. З гадамі ў нас склалася звычка здаваць гэтыя месцы маладым маці-адзіночкам, але Ліза была выключэннем. Былі толькі яна і той мужчына, але мы падумалі: ну чаму б і не? Прынамсі, мы ведаем, дзе яна».
  «Вы наведвалі яе?»
  «Ніколі. Мы сказалі ёй вярнуцца дадому, калі яна будзе гатовая. Мы не збіраліся прымаць яе лад жыцця, але любілі яе. Місіс Уілкакс, вы павінны паверыць, што мы любілі яе.
  «Вы ведалі пра Даніку?»
  Ён чакаў, прыадкрыў вусны, але не сказаў.
  «Вы ведалі пра Даніку?» — паўтарыў я.
  «Мы сказалі ёй зрабіць аборт. Мы меркавалі, што яна зрабіла гэта, але ў рэшце рэшт мы даведаліся, што яна нарадзіла дзіця і пакінула яго Мастэрсам. Гэта гучыць груба, але мы думалі, што гэта да лепшага. У рэшце рэшт, мы мала ведалі пра такіх дзяцей, таму палічылі, што лепш за ўсё, каб дзяўчынка была са сваімі людзьмі».
  З агідай да яго няздольнасці прызнаць, што Даніка быў адным з «яго людзей», я перайшоў да Мэдэлін.
  «Вы арандавалі Мэдэлін Прайс. Скажы мне, як яна ўпісваецца ва ўсё гэта».
  «Мэдэлін была добрай дзяўчынай — адной з дачок майго дзелавога партнёра. Выдатныя адзнакі, стабільны дом. Нейкім чынам яна зблыталася з персанажам Дэмарыё Мастэрса. Праз некалькі месяцаў яна зацяжарыла. Яе бацькі былі абураныя і не хацелі мець з ёй нічога пасля гэтага. Мы сустракаліся з Мэдэлін некалькі разоў і спрабавалі наладзіць сувязь паміж дзяўчатамі, таму што шукалі добры ўплыў на Лізу. Гэта быў поўны шок, калі Мэдэлін зацяжарыла. Гэтыя двое дрэнна ладзілі, але пасля таго, як Ліза некалькі разоў наведвала Мэдэлін, дзяўчаты, здавалася, пасябравалі. Потым праўда высветлілася - гэта быў хлопец Мэдэлін, які прыцягнуў увагу Лізы».
  У гэтых жанчын была гісторыя знаёмства, але не абавязкова сяброўства. Як глыбока зайшоў падман?
  «У канчатковым выніку Ліза завязала адносіны з хлопцам Мэдэлін?»
  «Так. Яна пачала ўцякаць, прагульваць школу і не слухаць нічога, што мы гаворым. Мы паняцця не мелі, што з ёй рабіць. У рэшце рэшт, мы пайшлі на кампраміс. Мы стварылі для яе дом у Брайтмуре, таму што яна хацела быць там».
  «Як Мэдэлін паставілася да таго, што Ліза забрала яе хлопца?»
  «Відавочна, што паміж дзвюма дзяўчынамі былі непрыемнасці. Мэдэлін раззлавалася, але вельмі хутка пераадолела гэта. На працягу года пасля таго, як пакінула гэтага хлопца аднаго, яна скончыла навучанне і адчувала сябе добра. У рэшце рэшт яна атрымала стажыроўку ў маёй кампаніі і стала падобна на нашу сурагатную дачку. За гэты час, на жаль, мы страцілі сувязь з Лізай. Яна заўсёды дасылала чэк на арэнду, таму нам ніколі не даводзілася ісці за кватэрай. Гэта сумна і сорамна, але мы проста не вытрымалі таго, што яна рабіла».
  Сапернікі. Ліза і Мэдэлін змагаліся не толькі за Дэмарыё, яны таксама змагаліся за прыхільнасць Абернаці. Блудная дачка не была прынята назад у статак так лёгка, як яе выгналі. «Калі б сябар заняў маё месца ў маёй сям'і, мы б перасталі сябраваць», — падумаў я.
  «Мэдэлін Прайс была чалавекам, з якім Ліза збіралася сустрэцца, калі яе забілі. Што вы пра гэта думаеце? Безумоўна, узніклі сумненні наконт алібі Мэдэлін. Яна апошні чалавек, які размаўляе з вашай дачкой, чалавек, які першым заўважыў яе знікненне, і чалавек, з якім Ліза збіралася сустрэцца».
  Містэр Абернаці маўчаў, пракручваючы інфармацыю ў галаве.
  «Спадарыня Уілкакс, я не магу думаць пра Мэдэлін у такім ключы».
  «Чаму гэта?»
  «Таму што гэта было б як страціць яшчэ адну дачку!»
  Гэта мела сэнс, але мне трэба было ведаць, што ён насамрэч думае пра ўсе супадзенні, звязаныя з Мэдэлін.
  «Спадар Абернаці, Мэдэлін Прайс звязана з апошнім момантам вашай дачкі на гэтай планеце. Мне трэба, каб вы падумалі, што гэта сапраўды значыць. Рэальна, яна павінна быць падазраванай нумар адзін».
  «Часам я думаў пра гэта. Дзіўна, што Мадэлін звязана з апошнімі гадзінамі жыцця Лізы, але я не веру, што яна забіла маю дачку».
  «Падумайце: Ліза шмат гадоў таму скрала свайго хлопца, але Ліза выходзіць замуж за багатага чалавека. Яна не завязвае з мацярынствам-адзіночкай, таму што кідае дзіця, і Мэдэлін у канчатковым выніку выхоўвае дзіця сама. Мэдэлін не атрымлівае чароўнага прынца - уявіце сабе, як нарастала крыўда. Былі ўсе тыя гады, калі мы прыкідваліся сябрамі, а на самой справе ніхто з іх не быў у захапленні ад сувязі».
  Містэр Абернаці склаў рукі перад тварам. Здавалася, ён думаў, што Мэдэлін Прайс магла быць кімсьці іншым, чым той, кім ён яе лічыў.
  «Гэта здаецца дзіўным, але калі б вы ведалі Мэдэлін так, як мы, вы б зразумелі, што яна не магла гэтага зрабіць. Яна такая асаблівая душа».
  Я паспрабаваў уявіць, што зрабіла на містэра Абернаці такое ўражанне пра Мэдэлін. У галаваломцы павінен быў адсутнічаць кавалачак. Я мог бы прызнаць, што ў яе жылах цякла культура ёгі, але было ясна, што ў нейкі момант яна была для іх чымсьці іншым. Калі Абернаціі знялі ёй дом, яны ведалі пра яе мінулае. Чаму б ім гэта не ўлічыць?
  «Спадар Абернаці — Ліза і Мэдэлін пасварыліся з-за Дэмарыё Мастэрса. Гэта тое, што памятаюць суседзі. Іх суперніцтва было не проста дурной школьніцай».
  «Спадарыня Уілкакс, я думаю, што мы тут амаль скончылі. Калі вы хочаце марнаваць свой час на пошукі гэтага шляху, не саромейцеся, але мне няма чаго дадаць да вашых падазрэнняў. Мы любім Мэдзі, і яна была добрай для Лізы».
  Я вырашыў адпусціць гэты кут.
  «Што вы можаце сказаць мне пра Лізу і Карсана?»
  «Я думаю, што мы сказалі вам усё, што ведаем пра гэтую сітуацыю».
  «Чаму яны былі разам?»
  «Ну, я мяркую, што паміж імі павінна было быць каханне. Я..."
  «Спадар Абернаці, гэта твая дзяўчынка. Яна мёртвая; пайшоў. І нехта скраў яе ў вас. Толькі скажы мне, чаму яны былі разам. Хірург ажэніцца на дзяўчыне, якая не надта ладзіцца ў жыцці. Як гэта адбылося?»
  Словы, напэўна, уразілі. Містэр Абернаці паківаў галавой. На яго твары з'явіўся змрочны выгляд, перш чым ён сказаў: «Яны заўсёды любілі адзін аднаго. Мы ведалі Старкаў па дзелавых здзелках у мінулым. З часам мы пасябравалі; нашы дзеці гулялі разам. Пітэр ніколі не любіў Карсана, але Карсан і Ліза заўсёды былі звязаны. Старкі не хацелі, каб яны былі разам. Мы таксама не, але яны апынуліся разам».
  Цяпер гэта мела сэнс. Сувязь замацавалася ў дзяцінстве, як і я з Дэрэкам. Успаміны дзяцінства, тыя моманты ў жыцці, калі ты вольны быць сабой - маладым, свежым, нявінным чалавекам - ляжалі ў аснове кахання Лізы і Карсана. Гэта было паэтычна і горка. Карсан Старк, асоба тыпу А, суперзвездны хірург і багаты хлопец, ніколі не забываў свайго першага кахання.
  — Значыць, сябравалі ў дзяцінстве?
  «Так. У дзяцінстве яны разам гулялі. Нейкі час яны былі лепшымі сябрамі. Потым, калі Лізе споўнілася сем гадоў, мы спынілі кантакт».
  «Чаму?»
  «Ліза не была той дзяўчынай, на якой Карсан павінен быў ажаніцца».
  Я захоўваў самавалоданне, слухаючы гісторыю кахання Лізы і Карсана.
  «Чаму гэта такі вялікі сакрэт? Чаму б не сказаць мне, што вы заўсёды ведалі Карсана?»
  «У нас з яго бацькам быў дрэнны вопыт. Было задзейнічана шмат грошай, і мы пасварыліся. З таго часу мы не размаўлялі, нават пасля таго, як Ліза і Карсан пажаніліся».
  «Вы можаце прыдумаць яшчэ што-небудзь, што магло б дапамагчы расследаванню?»
  «Не, але я хачу, каб вы зразумелі: мы так любілі Лізу. Былі памылкі, але мы яе любілі».
  «Яшчэ адно пытанне…»
  «Добра».
  «Вы дапаўняеце даглядчыкаў Данікі?»
  «Што?»
  «Данічынай цётцы нехта дасылае грошы. Гэта ты?»
  «Не. Як я ўжо казаў, былі дапушчаныя памылкі, але мы не зрабілі б такога глупства. Не было б ніякага спосабу даведацца, што грошы выкарыстоўваліся на карысць дзяўчыны».
  «Дзякуй за ваш час, містэр Абернаці», — сказаў я, устаючы і паціскаючы яму руку. Яшчэ раз я выпусціў сябе.
  OceanofPDF.com
  
   16
  ТАбернаціі расчаравалі мяне сваёй неабходнасцю захоўваць выгляд. Калі я з'ехаў з пад'езда, я прагледзеў іншыя патэнцыйныя кліенты. Цяпер у мяне быў іншы шлях, каб разгледзець. У гісторыі Лізы і Карсана было значна больш. Чаму Карсан не сказаў мне, што яны былі сябрамі дзяцінства? Я б звязаўся з ім і прызначыў сустрэчу, але перш чым зрабіць гэта, я хацеў вярнуцца ў офіс і даць сабе час пераварыць інфармацыю.
  Калі я вярнуўся, Марцін быў у офісе і шукаў інфармацыю пра Абернаты.
  «Гэй. Як ішлі справы?»
  «Марцін, ты не паверыш таму, што я даведаўся, але перш чым мы разбярэмся з гэтым, давайце вынесем нашых падазраваных на дошку».
  «Што з Абернаці? Ад іх нешта важнае?»
  «Так».
  «Што?»
  «Мэдэлін і Ліза заўсёды супернічалі, настолькі, што Абернаціі не жадаюць думаць, што Мэдэлін можа быць датычная да забойства, таму што яна для іх як дачка — магчыма, любімая дачка. Акрамя таго, Карсан і Ліза былі каханымі ў дзяцінстве, але Абернаціі спынілі кантакт паміж імі, калі яны былі маладымі».
  «Што? Чаму Карсан не сказаў вам, што яны з Лізай былі каханымі ў дзяцінстве? Гэта неяк дзіўна».
  «Так, я думаю, што мы нешта прапусцілі. Давайце пройдзем гэта разам».
  Я націснуў некалькі кнопак на сваім кампутары, адправіўшы на прынтэр файл з фотаздымкамі нашых патэнцыйных падазраваных.
  Марцін схапіў фатаграфіі, калі машына выплюнула іх, і пачаў прыляпляць іх да дошкі.
  «Па-першае, у нас ёсць Мэдэлін Прайс», — сказаў я. «Інструктар па ёзе, апошні чалавек, які размаўляў з Лізай, вораг».
  «Хто наступны? Карсан?»
  «Не. Даніка».
  «Вы хочаце, каб дзіця быў у спісе падазраваных?»
  Даніка здавалася мілай і мяккай, калі я ішоў за ёй у той дзень, але гэта не значыць, што яна не магла забіць сваю маці, асабліва ўлічваючы, што мама кінула яе жыць у галечы, а Ліза і яе зводныя браты і сёстры жылі ў раскошы. Акрамя таго, яна была ў Брайтмуре - гэта азначала, што яна, верагодна, ведала членаў банды і мела б магчымасць далучыцца.
  «Так. Падумайце пра гэта. Вы ведаеце, што такое раён Карсана, і вы ведаеце, як выглядае Брайтмур. Уявіце сабе, што вы засталіся са злачынцам, які разбэшчвае дзяцей, і вы бачыце, што ваша маці пераехала і завяла новую сям'ю».
  «Добрая думка: я мяркую, што яна з'яўляецца жыццяздольнай падазраванай. Было б проста сумна, калі б курок націснула менавіта яна».
  «Тым не менш, яна павінна быць там».
  Марцін дадаў Даніку ў дошку падазраваных.
  "Мэдэлін - падазраваная нумар адзін, але Даніка - нумар два".
  «Якія-небудзь іншыя?»
  «Вядома. Карсан Старк: муж, доктар, багаты — здавалася, кахаў сваю жонку, але не ведаў пра яе мінулае; успамінае маленькую дзяўчынку, якую ён ведаў да таго, як яна прагулялася па завулку бандытаў. Але Карсан мог даведацца некаторыя з гэтых рэчаў пра Лізу і адрэагаваў вельмі рэзка».
  «Ці з'яўляюцца Абернаціі дабрадзеямі Данікі?»
  «Спадар Абернаці сцвярджае, што гэта не так».
  «Як ты думаеш, Карсан кахаў Лізу?»
  «Я адчуваю, што ён кахаў яе, але мінулае Лізы даволі дзіўнае. Карсан мае добрую рэпутацыю, якую трэба абараняць. Даведацца, што Ліза была маці-адзіночкай, якая жыла ў трушчобах у Дэтройце, было б шакавальна. Гэта магло быць занадта».
  «Вы лічыце, што ён дабрачынца?»
  «Магчыма, але ён таксама можа быць злы з-за ўсёй сітуацыі. Мы будзем трымаць яго там. Далей у нас Пітэр Абернаці. Горкі брат Лізы - адзіны спадчыннік грошай Абернаці, і ён, здаецца, пагарджае сваёй сястрой. Ён быў мякчэй, калі я размаўляў з ім і Эбігейл, але першая сустрэча пакінула непрыемны прысмак у роце. Акрамя таго, грошы з'яўляюцца матывацыяй многіх злачынстваў. Мы не ведаем, колькі грошай, але мы ведаем, што яны займаюцца нерухомасцю, таму, напэўна, прыстойная сума».
  «Але бацькі здаровыя, так?» — спытаў Марцін.
  «Так, але Ліза не была ў завяшчанні, пакуль не вярнулася ў сям'ю».
  «Навошта чакаць, каб забіць Лізу?»
  «Не ведаю, але трэба пакінуць яго ў спісе».
  Марцін падняў чысты аркуш паперы.
  «Для чаго гэта?»
  «Таямнічы хлопец з Брайтмура».
  «Што мы ведаем пра яго?»
  «Ну, жыве ў Брайтмур, так што ён бедны; давайце таксама выкажам здагадку, што ён чорны, таму што дзевяноста працэнтаў насельніцтва ў гэтай мясцовасці, і дапусцім, што ён гандляр наркотыкамі.
  "Гэта шмат здагадак", - сказаў Марцін.
  «Вядома, але ён мой падазраваны ў стварэнні», — сказаў я, падміргнуўшы яму.
  «Ёсць яшчэ падазраваныя?»
  Я паспрабаваў падумаць, каго яшчэ можна дадаць у спіс.
  «Я так не думаю».
  «А як наконт выпадковага забойцы?»
  «Выпадковыя забойцы заўсёды магчымыя, але я так не думаю».
  «Чаму не?»
  «Таму што Лізу забілі ў Брайтмуры. Яна прыехала туды сама, яе бачылі, як тусуецца ў папярэднія тыдні, і ў яе стрэлілі пяць разоў. Нешта цягнула яе туды, і той, хто яе стрэліў, зрабіў гэта асабістым. Акрамя таго, яе не абрабавалі: засталіся пярсцёнак з дыяментам, грошы, кашалёк і грузавік».
  «Што вы думаеце пра былога асуджанага, з якім яна жыла?»
  «Ён мог прымусіць міньёна забіць яе, але гэта было б дзіўна з-за прамежку часу. Гэта адзіная рэч у гэтым сцэнары — ён не мае сэнсу».
  «Добра, тады ў нас сапраўды ёсць толькі тры добрыя падазраваныя, і толькі двое сапраўды жыццяздольныя, так?»
  Я ўздыхнуў і паківаў галавой. Нягледзячы на тое, што Пітэр адчуваў мяне падчас першай сустрэчы, ён не адчуваў сябе добрым падазраваным.
  «Складаем пратаколы на падазраваных, афармляем іх і едзем дадому. Акрамя таго, я думаю, вы можаце сказаць Мэдэлін, што можна ісці дадому. Я не думаю, што ёй сапраўды пагражае нейкая небяспека. На сёння хопіць».
  Мы скапіявалі інфармацыю з дошкі ў файлы для кожнага, прыбралі іх і зачынілі краму. Я сказаў Марціну сустрэць мяне ў офісе ў 9:00 на наступны дзень і накіраваўся дадому.
  У хаце было занадта ціха і ціха ў тую ноч. Я паставіў «Зіму» Вівальдзі, знайшоў у халадзільніку капусту, шпінат і часнок і пачаў наразаць іх. Калі ўсё было нарэзана, я кінуў гэта ў блендер, дадаў базілік, пармезан і аліўкавы алей і змяшаў камбінацыю. У рэшце рэшт я сеў з міскай фетучыні з песта на вячэру. Калі я клаў у рот пікантныя макароны з зялёнай абалонкай, я разважаў, хто будзе найбольш жыццяздольным падазраваным. Мадэлін была лепшай вядучай роляй, але чым больш я думаў пра гэта, тым больш мне падабалася думка, што за забойствам Лізы стаіць сям'я Мастэрс. Карсан Старк будзе патрабаваць абнаўлення ў бліжэйшы час. Я пярэчыў яму, каб ён не сказаў мне, што яны з Лізай ведалі адзін аднаго ў дзяцінстве. Гэта змяніла б фокус нашай размовы. Я скончыў сваю пасту і накіраваўся ў хатні офіс.
  Я складваў графік жыцця Лізы, калі зазваніў тэлефон. Перш чым адказаць, я наклеіў на дошку яшчэ адну падказку.
  «Прывітанне?»
  «Вы шукаеце не ў тым месцы». У слухаўцы прахрыпеў сухі, прарэзлівы голас.
  «Прывітанне? Хто гэта?"
  «Вы шукаеце тое, чаго няма. Пакаленне, якому было ўсё роўна, пайшло і прытрымлівалася канчатковай смеласці. Вы не знойдзеце трэкаў, якім можна давяраць, але стварэнне справы неабходна. Мінулае захоўвае падказкі, якія вядуць да ісціны».
  Голас быў хрыплы, драпаў мае барабанныя перапонкі. Па спіне прабег халадок.
  Было блізка да поўначы, і мае вочы пачалі гарэць ад стомы. Нягледзячы на гэта, я натыкаўся па офісе ў пошуках ручкі і паперы. Пяро праткнула маю далонь, але я пазбавіўся ад болю, спрабуючы знайсці лісток паперы, каб напісаць. Я вырваў з нататніка лісток і пачаў запісваць пачутае.
  «Мінулае захоўвае падказкі, якія вядуць да ісціны. Што ты яшчэ хочаш мне сказаць?» Я прамармытаў у трубку, каб падтрымліваць размову чалавека на іншым канцы. Голас быў старанна падабраны, каб гучаць па-мужчынску, але за загадкай я чуў намёк на жаноцкасць. Я занатаваў дзіўнае паведамленне.
  «Так. Пакаленне, якому было ўсё роўна, пайшло і прытрымлівалася канчатковай смеласці».
  «Пакаленне, якому было ўсё роўна»… Гэта была спасылка на Лізу? Яе не цікавіла мінулае сям'і. Справа ў тым, што яны былі забяспечанымі, белымі і не зацікаўленымі ў зносінах з людзьмі па-за межамі іх непасрэднай сацыяльнай сферы.
  «Хто гэта?» Дарэмна пытаўся я.
  «Сябар, які клапаціўся, але не мог застацца там, каб убачыць, як яна памірае ўнутры».
  Голас быў жудасны і дзіўны, а тэлефонны званок проста раздражняў. Калі гэты чалавек ведаў, хто забіў Лізу, чаму б проста не расказаць пра гэта?
  Я паўтараў словы, калі запісваў іх.
  «Сябар, які клапаціўся? Пра каго клапаціўся сябар? Ліза Абернаці?»
  - Не, - адрэзаў голас, рэзкі і халодны.
  «Мэдэлін Прайс?»
  «Не». Яшчэ адна аснастка.
  «Тады хто?» — спытаў я.
  Адказу няма.
  «Я слухаю. Што ты хочаш мне сказаць?» — спытаў я.
  Тэлефон адключаны. Я паспрабаваў успомніць голас. Ці чуў я гэта раней? Загадкі былі падобныя на паведамленні, якія атрымала Мэдэлін. Я не думаў, што чуў голас раней, але таму што ён быў замаскіраваны, я не мог быць упэўнены. Што азначала загадка? Я ламаў галаву на працягу наступнай гадзіны ці каля таго, спрабуючы высветліць, што хоча абанент і хто ён. У рэшце рэшт я быў вымушаны прызнаць, што паняцця не меў, хто тэлефанаваў. Я лёг спаць і пакутаваў праз ноч неспакойнага сну.
  «Я шукаю місіс Сільвію Ўілкакс».
  Тэлефон званіў сем разоў, перш чым я ўзяў трубку. Мой мозг шукаў яснасці, пакуль я падносіў тэлефон да вуха.
  «Прывітанне? Гэта місіс Сільвія Ўілкакс?» Голас быў высокі, але па-мужчынску, і той, хто тэлефанаваў, злёгку шапяляў.
  «Так, гэта Сільвія Ўілкакс».
  Цішыня.
  «Ты там?» — спытаў я.
  «Мяне завуць Рэйманд Мастэрс, і я павінен цябе бачыць».
  Рэйманд Мастэрс быў малодшым братам Дэмарыё. Я быў агаломшаны. Глянуўшы на мабільнік, я ўбачыў, што 6:30 раніцы, я праспаў.
  «Спадар Магістры, я быў бы рады сустрэцца з вамі. Скажыце, калі і дзе».
  «Я магу сустрэць вас у вашым офісе праз гадзіну».
  «Добра».
  «Я буду там праз гадзіну», — сказаў ён, паклаўшы трубку. Адрас не патрэбны.
  Я ўскочыў з ложка. Маё сэрца білася. Магчыма, турэмны ўдар меў нейкую слушнасць. Магчыма, Дэмарыё Мастэрс падставіў Лізу і забіў яе адным з членаў банды з боку.
  Хутка прыняўшы душ і выпіўшы кубак кавы, я кінуўся ў офіс. Я не ведаў, як Рэйманд знайшоў мяне і чаму ён патэлефанаваў, але я хацеў пачуць, што ён скажа. Ён прыехаў праз гадзіну. Я стаяў каля дзвярэй, калі ён пазваніў.
  «Прывітанне, спадар Мастэрс. Дзякуй, што прыйшлі, — сказаў я, адчыніў дзверы і працягнуў руку.
  Маленькі, схуднелы чалавек абхапіў маю руку сваімі шкілетнымі пальцамі і слаба паціснуў. Яго твар быў не па гадах старым, але былі намёкі на тое, якім ён быў прыгожым. Яго бровы былі выскубаныя і сфармаваныя, а шчыліны і маршчыны на твары пакрываў тоўсты пласт танальнага крэму.
  - Я павінен быў прыйсці, - сказаў Рэйманд Мастэрс, ступаючы праз дзверы, па-жаночаму пахіснуўшыся.
  «Добра. Я гатовы выслухаць усё, што вы скажаце». Я падвёў яго да зручных крэслаў каля стала і паказаў знакам сесці.
  - Я ведаю, што здарылася, - выпаліў Райманд, як толькі сеў.
  «Выдатна. Скажы мне».
  «Па-першае, ты павінен зразумець, што мой брат вар'ят. Ён падвяргаўся гвалту ў дзяцінстве, і ён працягваў гвалт над мной і сваёй дачкой, і, магчыма, з іншымі».
  «Пра які злоўжыванне ідзе гаворка?»
  Вочы Раймона ўтаропіліся ў падлогу. Я кіўнуў галавой, каб паказаць, што разумею.
  «Мне шкада, што вам давялося праз гэта прайсці. Вы ведалі Лізу Абернаці ці Мэдэлін Прайс?»
  «Абодва. Ліза была ў парадку, толькі не занадта разумная. Мадэлін была разумная і добрая. Мне заўсёды было яе шкада. Мы паспрабавалі папярэдзіць Мэдэлін аб Дэмарыё; яна проста не слухала. Перш чым яна паспела ад яго сысці, яна была цяжарная. Яе бацькі былі жанатыя, і я думаю, што яна была дастаткова маладая, каб думаць, што яна зможа выйсці замуж за Дэмарыё.
  «Даніку катаваў мой брат. Яна правяла час у лячэбных цэнтрах, і калі даведалася, што яе маці вяла светскае жыццё, яна проста выбухнула. Спачатку яна хацела пазнаёміцца з ёй і іншымі дзецьмі, але Ліза гэтага не хацела. Ёй было добра сустрэцца з Данікай, але яна хацела, каб яна была маленькай бруднай таямніцай».
  Гэта тлумачыла, чаму Ліза была ў Брайтмуры: гэта было адзінае месца, дзе яна хацела сустрэцца з Данікай, таму што там не было нікога, каго яна ведала. Цяжка было ўявіць Даніку забойцам, але чым больш я чуў пра тое, як з ёй абыходзілася Ліза, тым больш адчуваў, што Даніка можа быць падазраванай.
  — Вы хочаце сказаць, што Даніка забіла Лізу?
  Райманд паглядзеў на свае рукі.
  «Так».
  «Яна сказала табе, што забіла Лізу?»
  «Я ведаю, што яна зрабіла гэта, і яна не скончыла. Таму я тут».
  «Што вы маеце на ўвазе, што яна не скончыла?»
  «Ліза кінула Даніку, але не сама: Мадэлін падбадзёрвала яе. Я стараўся быць сябрам абодвум».
  Сябар… Мяккі, прарэзлівы голас з тэлефоннага званка напярэдадні вечарам згадваў, што я сябар. Рэйманд Мастэрс быў жартам.
  «Вы думаеце, што Даніка зробіць балюча Мэдэлін?»
  У гэтай здагадцы была логіка. Магчыма, Ліза не кінула б Даніку, калі б яе не падбадзёрылі. Зноў жа, калі сітуацыя была адчайнай, а здавалася, судзіць Лізу было цяжка.
  «Я думаю, вам трэба яе знайсці».
  Хітрая рэч у тым, каб быць ІП, заключаецца ў тым, што вы не можаце арыштаваць. Вы праводзіце расследаванне, і калі ў вас ёсць важкія доказы, вы накіроўваецеся ў паліцэйскі ўчастак. Пасля таго, як вы падзяліліся сваёй інфармацыяй з афіцэрамі, яны вырашылі, ці выканалі вы сваю працу. Наступны крок — пракуратура. Да таго часу вашы падазраваныя, магчыма, збеглі з горада. Калі Даніка была забойцай Лізы, я павінен быў быць асцярожным, як падыходжу да яе, перш чым аднесці інфармацыю ў паліцыю.
  «Спадар Майстры, я прыватны дэтэктыў. Я нічога не магу зрабіць з гэтай інфармацыяй, пакуль у мяне не будзе чагосьці канчатковага, каб аднесці ў паліцыю. Чаму вы прыйшлі да мяне, а не ў міліцыю?»
  Некалькі хвілін ён разважаў над пытаннем, потым працягнуў шкілетную руку да скроні. Інтэрв'ю відавочна высмоктвала яго сілы.
  «Спадарыня Уілкакс, я жыў тым жа жыццём, што і мае брат і сёстры. Я займаўся махлярствам з крэдытнымі картамі, курыў дурман і займаўся прастытуцыяй. Быў момант, калі я думаў, што раблю ўсё гэта таму, што мне гэта падабалася. Даніка маладзейшая за мяне на семнаццаць гадоў. Я назіраў, як яна расла такім жа дысфункцыянальным спосабам, як і я. І я ведаю, што калі б яна магла зрабіць нешта іншае, яна б зрабіла гэта, але гэта ўсё, што яна ведае, і паліцыя не заўсёды гэта разумее. Думаю, вы гэта зразумелі».
  Гэта было дзіўна. Што чуў пра мяне Рэйманд Мастэрс?
  «Калі яна забіла Лізу, я хачу, каб яна адбыла за гэта. Вы гэта разумееце, так?»
  «Так, і я згодны. Гэта правільна. Місіс Ўілкакс, дактары сказалі мне, што мне яшчэ нядоўга. Я чакаў, пакуль не стала занадта позна, каб пайсці да лекара і пачаць лячэнне. Да таго часу, як я прайшоў аналіз, ВІЧ ператварыўся ў СНІД. Цяпер назад не вернецца. Перш чым памерці, я хачу пабачыць як мага больш маіх пляменніц і пляменнікаў у як мага больш бяспечным месцы. Розум Алісы не ў парадку, таму яна не можа даць дзецям тое, што ім трэба — шанец. Даніка павінна быць далей ад усяго гэтага. Калі яна апынецца пад замком, яна можа атрымаць дапамогу, магчыма, нават дыплом сярэдняй школы і вышэйшую адукацыю. Калі яна застанецца на вуліцы, яна скончыць, як і ўсе мы».
  Мне было цікава, чаму ён лічыў, што розум Алісы не ў парадку. Яна збіралася вучыцца на медсястру і давала сям'і ўсё, што магла. Відавочна, што яна была адным з найбольш стабільных членаў клана Майстроў, але не было сэнсу казаць пра гэта свайму брату.
  «Гэта мае сэнс, але я не магу абараніць яе ад таго, што можа зрабіць міліцыя. Лепш за ўсё было б, каб яна сама здалася».
  «Так, але Дэмарыё - яе бацька, і яна ведае, што ён ніколі не хацеў бы, каб яна рабіла гэта. Яна будзе бегчы, пакуль вы яе не зловіце. Вы павінны яе злавіць».
  «Чаму я?»
  «Таму што вы будзеце вагацца страляць. Вы ІП, таму вы паспрабуеце зрабіць усё па-іншаму, таму што вам трэба».
  Рэйманд Мастэрс ведаў, як гэта працуе. Я быў грамадзянінам, які выпадкова меў зброю, але правы праваахоўных органаў на мяне больш не распаўсюджваліся. Ён быў у маім кабінеце і распавядаў мне, што зрабіла яго пляменніца, таму што я не мог застрэліць яе, калі гэта не было крайняй неабходнасцю. Разумны.
  «Вы ведаеце, дзе цяпер Даніка?»
  Вочы Раймона напоўніліся слязьмі. Ён апусціў твар у рукі і зарыдаў.
  «Я спрабаваў яе спыніць. Я спрабаваў, але яна не слухала. Сказала, што павінна скончыць; сказалі, што яны гэта заслужылі».
  «Пра што ты гаворыш? Спадар Мастэрс, што вы спрабавалі ёй перашкодзіць?»
  «Яна дастала машыну і некалькі людзей з капота. Учора позна ўвечары выйшлі ў Эн-Арбор…»
  Мне больш нічога не трэба было чуць. Даніка пайшла да Мэдэлін. Я спадзяваўся, што не спазніўся.
  «Спадар Майстры, я павінен папрасіць вас сысці", - сказаў я, перш чым набраць тэкставае паведамленне Марціну і Чарльзу: "Сустрэнемся ў Брайтмур як мага хутчэй!
  «Калі ласка, не рабі ёй балюча. Яна проста дзіця, і яна столькі ўсяго перажыла, - маліў Райманд, калі я праводзіў яго з кабінета.
  «Я зраблю ўсё, што магу, але ніякіх абяцанняў». Я думаў пра дадатковыя зборы, якія назапашвала Даніка. Калі б яна забрала Мэдэлін з дому, яе б абвінавацілі ў выкраданні і, крый Божа, дадатковае абвінавачанне ў забойстве. Яе будуць судзіць як дарослае, і яе жыццё, па сутнасці, скончыцца. Вядома, гэта не было б несправядліва, калі б яна пазбавіла жыцця дзвюх жанчын.
  Я замкнуў і кінуўся ўніз па лесвіцы. Чарльз пераклікаў мяне, калі я ўварваўся праз падвойныя дзверы і пабег да пешаходнага пераходу.
  «Што здарылася, Сільвія?»
  «Ты мне патрэбны. Я думаю, што ў мяне на руках патэнцыяльнае выкраданне».
  «Дзе?»
  «Гэта на вашым участку. Брайтмур. Таму я звярнуўся да вас».
  «Добра. Раскажы, што здарылася».
  «Дачка Лізы Старк забіла Лізу, і яна хоча адпомсціць жанчыне, якая заахвоціла яе маці кінуць яе. Гэта доўгая гісторыя, але я думаю, што ў нас тут нешта ёсць. Нам трэба як мага хутчэй дабрацца да Брайтмура».
  «Павольна, павольна. Спачатку патэлефануйце жанчыне, якую, на вашу думку, выкралі. Паглядзіце, ці зможаце вы да яе дабрацца».
  «Так, так, вы маеце рацыю. Добра, зараз тэлефаную, - сказаў я, калі святло змянілася і я кінуўся праз вуліцу.
  Як толькі я дабраўся да іншага боку, я набраў нумар Мэдэлін і патэлефанаваў. Яна адказала на другі званок.
  «Прывітанне?»
  «Мэдэлін?»
  «Так. Хто гэта?"
  «Сільвія Ўілкакс. Вы ўсё яшчэ ў ахоўным доме?»
  «Так. Чаму?»
  «Вы чулі ад Данікі Мастэрс?»
  Цішыня на тым канцы.
  «Мэдэлін, гэта важна. Вы чулі ад яе?»
  «Не. Навошта мне ад яе чуць?»
  Мэдэлін была ў бяспецы. Што, калі Рэйманд Мастэрс толькі што сказаў мне кучу хлусні?
  «Добра. Ну, проста ператэлефануй мне, калі здарыцца што-небудзь незвычайнае, добра?»
  «Вядома. Я зраблю гэта. Дзякуй, што праверылі мяне».
  Я запаволіў крок і пераклікаў Чарльза.
  «Ілжывая трывога. Мяне, відаць, падыгралі. Мэдэлін Прайс дома і не заўважыла нічога незвычайнага. Чорт вазьмі, Чарльз, мае вочы пачынаюць перасякацца на гэтай рэчы. Мне патрэбна дапамога».
  «Добра, расслабцеся. Сёння днём я вольны. Сустрэнемся ў Мікельсана».
  OceanofPDF.com
  
  17
  МІкельсан быў маланаселены. Абедзенны пік складаўся з групы пажылых людзей за сталом, якія балбаталі і смяяліся ў другой палове дня. Тая самая дзяўчына, з якой я размаўляў некалькі тыдняў таму, працавала на прылаўку. Яна яшчэ раз паглядзела на мяне, калі я ўвайшоў. Было пазнанне, але не было жадання ўспамінаць. Я сеў на адну з драўляных двухпавярховых шасі і стаў чакаць Чарльза. Ён прыехаў хвілін праз дзесяць.
  Чарльз выглядаў змучаным і ўскалыхнутым. Яго бардовы гальштук быў скрыўлены, а шэрае паліто няроўна вісела на вялікіх руках.
  «Доўгая ноч?» — спытаў я.
  «Так. У мяне справы нейкія шалёныя. Мой брат і яго сям'я «здзівілі» мяне візітам. Яны ўсе застаюцца ў мяне. Дзеці — гэта цудоўна, але я рада, што ў мяне іх няма».
  "Яшчэ", сказаў я.
  «Не варажы мне!» – сказаў Чарльз, узмахнуўшы рукой для поціску. Мы сядзелі і чакалі, пакуль дама за прылаўкам падыдзе і прыме наш заказ. Дзве знакамітыя рыбы і чыпсы, вада для мяне і кола для Чарльза. Пасля таго, як заказ быў прыняты, мы прыступілі да справы.
  «Добра. Скажы мне тое, што мне трэба ведаць».
  «Дзядзька кажа, што гэта зрабіў малы».
  «Вы яму верыце?»
  «У яе ёсць добрыя матывы, яна добра ведае мясцовасць, а з кім яшчэ Ліза пайшла б сустрэцца ў Брайтмур?»
  «Начальства не хацела, каб мы занадта шмат займаліся гэтай справай з-за людзей, якія ўдзельнічаюць. Старкі падобныя на каралеўскую сям'ю, і Абернаці таксама важныя. Яны не хацелі, каб іх разбіралі, але калі б мы ведалі пра дзіця…»
  «Дзіця - добры ракурс, але ў яе таксама быў матыў не забіваць Лізу».
  «Так? Як што?»
  «Хтосьці дасылае грошы таму, хто клапоціцца пра яе; Я мяркую, што нехта быў Лізай. Цяпер, калі яе няма, грошы могуць працягваць паступаць, але ёсць верагоднасць, што яны спыняцца. Я не ведаю, наколькі, але жыццё дзіцяці ў Брайтмуре цяжкае. Кожная капейка дапамагае».
  «Такім чынам, пытанне ў тым, ці была яна настолькі злая, каб не клапаціцца пра грошы».
  «Гэта адно пытанне, другое галоўнае пытанне: чаму дзядзька прыйшоў да мяне? Навошта даваць мне гэтую інфармацыю пра яго пляменніцу? Гэта падстаўка?»
  Было дзіўна, што паліцыя не даведалася, што ў Лізы ёсць дзіця, але я ведаў, як палітыка можа паўплываць на расследаванне.
  «Знешнія сілы сапраўды могуць сапсаваць расследаванне. Не лічыце гэта няўдачай. Цяпер нам ёсць што працягваць. Мне проста патрэбна ваша дапамога, каб прывесці гэтага дзіцяці».
  «Добра, але нам патрэбны доказы, перш чым я змагу ўмяшацца. Начальнік не хоча, каб мы рабілі нешта, што не спалучаецца».
  «Так, я думаю...» Мой тэлефон пачаў вібраваць на стале.
  «Прывітанне?»
  «Кара прапала!»
  Гэта была Мэдэлін Прайс, гук якой быў шалёны.
  «Павольна. Пачаць з самага пачатку».
  «Тэлефанавалі са школы. Сёння Кара не прыйшла ні на адзін са сваіх заняткаў. Яна прапала! Думаю, яна ў кагосьці ёсць!»
  «Добра. Супакойся. Дзе ты?»
  «Я іду дадому! Я павінен знайсці яе!»
  «Я накіроўваюся да вас, але я ў Дэтройце, таму мне спатрэбіцца некаторы час, каб дабрацца».
  Я паклаў трубку і расказаў Чарльзу пра тое, што адбываецца.
  «Давайце збярэм абед», - сказаў Чарльз, схапіўшы мяне за запясце, калі я ўстаў, каб сысці.
  Ён падышоў да стойкі і растлумачыў, што нам трэба сыходзіць. Наша ежа была дастаўлена ў белых папяровых пакетах з тлушчавымі плямамі на дне.
  «Патэлефануй мне пасля размовы з ёй».
  «Зробім», — сказаў я, перш чым сесці ў Taurus і накіравацца да I-96.
  Я на пяць разоў перавысіў дазволеную хуткасць і прыехаў да Мэдэлін праз трыццаць пяць хвілін пасля выхаду з Мікельсана. Я праверыў маёмасць, пераканаўшыся, што яна бяспечная і свабодная ад зламыснікаў. Мэдэлін з'явілася прыкладна праз сорак пяць хвілін.
  «Спадарыня Уілкакс, я не ведаю, дзе шукаць. Кара такая добрая дзяўчынка. Яна ніколі не будзе прапускаць школу. Я проста ведаю, што яна ў кагосьці ёсць!»
  «Добра. Калі вы апошні раз размаўлялі з Кара?»
  «Мінулая ноч. Размаўляем кожны вечар з шасці да сямі».
  «Здаецца, нешта не так? Яна сказала штосьці незвычайнае?»
  Мэдэлін некалькі хвілін глядзела ў падлогу, перш чым падняць вочы.
  «Заходзьце ў мой кабінет».
  Мы накіраваліся ў офіс Мэдэлін і селі. Яна адкрыла шуфляду стала і дастала нататнік.
  «Відавочна, што я заўсёды імкнуся зрабіць так, каб маё дзіця не скончылася так, як я. Мінулай ноччу ўсё было добра, але на мінулым тыдні Кара сказала тое, што выклікала ў мяне здзіўленне».
  Мэдэлін штурхнула нататнік праз стол. Яна надрапала «Пляма?» у нататніку разам з надпісам «Што гэта значыць?»
  «Кара прамовіла, што сустрэла новага сябра. Яна не сказала мне, дзе пазнаёмілася з ёй, але ім абодвум падабалася гуляць у гульні віртуальнай рэальнасці. Яна згадала, што ёсць новы клуб для падлеткаў «Пляма» і яе новы сябар запрасіў. Я спрабаваў пашукаць, але нічога не знайшоў. Я ведаю сяброў Кары, таму мне гэта падалося дзіўным. Я задаў больш пытанняў, але яна зашпілілася пра рэчы ".
  Калі я быў паліцэйскім, дзеці ў Брайтмуре называлі "Пляма". Гэта была старая фабрыка, якая заняпала. Будынак быў у спісе на знос, але горад марудзіў з яго разбураннем. Я не быў там шмат гадоў, але ён, напэўна, яшчэ стаяў.
  «Вы можаце мне яшчэ што-небудзь сказаць? Што-небудзь яшчэ адметнае?»
  «Не. Гэта было ўсё».
  «Добра. У мяне ёсць ідэя. Я буду на сувязі». Я адсунуў нататнік праз стол і накіраваўся да дзвярэй.
  «Спадарыня Ўілкакс! Куды ты ідзеш? Што ты будзеш рабіць?»
  «Проста заставайся тут. Замкні дзверы і трымай тэлефон побач, - сказаў я, зачыняючы за сабой дзверы.
  Я патэлефанаваў Марціну.
  «Гэй, што далей?»
  «Я накіроўваюся ў Брайтмур. Я збіраюся адправіць вам і Чарльзу адрас. Ідзі туды, але не ўвязвайся, пакуль я не ператэлефаную».
  «Добра».
  «У мяне ёсць прадчуванне».
  
  «Пляма» - гэта невялікае збудаванне, якое пасля спынення вытворчасці ўпаковачнай фабрыкі служыла крамай, кавярняй і ламбардам. Ён знаходзіўся на ўскрайку парку Руж, недалёка ад Коні-Айленда, дзе я сустрэў Дона, інфарматара. Калі я быў паліцэйскім, днём гэта была неафіцыйная завулак для палюбоўнікаў, а ноччу - рай для згвалтаванняў і ўжывання наркотыкаў. Яркія вулічныя ліхтары парку Руж давалі Пляме дастаткова святла для злачынцаў, не прымушаючы нападнікаў забяспечваць дадатковае асвятленне. Я заехаў на стаянку ў парку, побач з вуліцай, дзе стаяў стары, занядбаны будынак.
  Я прывязаў адзін пісталет да сваёй шчыкалаткі і яшчэ раз праверыў, ці няма люгера збоку. Парк Руж не быў звычайным месцам для не злачынцаў, і пустая паркоўка зрабіла "Пляму" ідэальным месцам для злачынства. Я пракраўся па краі алюмініевай агароджы, якая аддзяляла парк ад былога мікрараёна. Пералезшы праз агароджу, я змагаўся праз зараснікі і смецце, спадзеючыся, што храбусценне лісця і зеляніны не такое гучнае, як мне падалося. Падышоўшы да борціка будынка, я пераканаўся, што мяне нікому не відаць у ім. Я прытуліўся спіной да калечанага алюмініевага сайдынгу і прыслухаўся. Спачатку нічога не было, але потым я пачуў слабы голас. Я павярнуўся тварам да пустога падаконніка і ўбачыў Даніку Мастэрс, якая трымала ў руках маленькі пісталет і стаяла перад маладой жанчынай, прывязанай да крэсла: Кара Прайс.
  «Значыць, ты мая сястра?» — спытала Даніка, падыходзячы да Кары. «Ці ведаеце вы, што ваша мама загадала маёй кінуць мяне? Не тое, каб я вінаваціў тваю маму, таму што мая маці павінна была мець больш розуму, але гэта ні тут, ні там. Мой бацька расказваў мне пра тваю маму — якая яна такая разумная. Як яна падманула яго, каб ён думаў, што яны з Лізай лютыя ворагі, калі яны на самой справе вялі бізнес разам».
  Кара збянтэжана падняла вочы.
  «О, так. Вы не ведалі? Так, нашы мамы дапамагалі жанчынам пакінуць сваіх мужоў і хлопцаў і пачаць новае жыццё; гэта даволі рэч. Яны разам аб'ездзілі ўсю краіну. Твая мама - гэта сапраўдны мозг, але мая маці была фінансавай падтрымкай. Напэўна, ваша мама расказала вам усё гэта? не? Ну, ёсць яшчэ. Наш тата хацеў цябе бачыць і наладжваць адносіны, але твая мама перашкаджала. Яна не хацела, каб ты меў зносіны ні са мной, ні з нашым бацькам. Ён стамляецца ў турме, цікавіцца, як справы ў яго старэйшай дачкі. Не хвалюйся, я ўдакладніў яго, але ты не думаеш, што гэта ганьба, што мужчына павінен цікавіцца, як справы ў яго дзіцяці, проста таму, што яе маці - дурная, эгаістычная сука?»
  «А можа, яна проста разумная», - сказала Кара.
  Даніка працягнула руку і ўдарыла Кару па твары, раз'юшыўшыся ў прыпадку. Я скарыстаўся гэтай магчымасцю, каб праслізнуць праз дзірку ў сцяне і хутка шмыгнуць за стос кардонных скрынак. Моцны смурод экскрыментаў біў у нос, прымушаючы стрымлівацца, каб не заткнуцца. Кардон не даваў мне шмат чаго бачыць, але я не мог рызыкаваць вызірнуць з-за вяршыні стоса. Я паглядзеў у неба, просячы сіл, перш чым акуратна апусціцца на брудную падлогу.
  «Я таксама бачу, што ты проста дурная сука». Даніка працягвала лаяць сваю зводную сястру.
  Я прасканаваў пакой, шукаючы свой наступны крок. Бэжавы канапа, без падушак, стаяў насупраць груды кардону. Калі б я мог дабрацца туды, я мог бы здзівіць Даніку ззаду. Мне проста трэба было пачакаць, пакуль яна зноў раззлуецца. З майго досведу, калі злачынцы катавалі ахвяру або лаяліся на яе, яны нешта прапускалі. Даніка зноў ударыла сястру аплявухай і падсунула яе твар да Кары. Пакуль яна крычала, я хутка дастаў тэлефон з кішэні і адправіў смс Чарльзу: The Spot. Становішча закладнікаў.
  Я застаўся за кардонам, прыслухоўваўся і чакаў зручнага моманту, каб застаць Даніку знянацку. У той момант я павінен быў меркаваць, што яна халодная і разліковая забойца, і яе паводзіны, здавалася, нарасталі. Перасесці на канапу не было часу — трэба было дзейнічаць хутка і быць гатовым да стральбы. У Данікі не ўзнікне праблем з тым, каб пазбавіць мяне і Кары.
  «Твая маці была такая раўнівая. Дзяўда-адзіночкая маці, якая жыве самотным жыццём. Яна пакрыўдзілася на маю маці. Зараз без маці засталіся трое дзяцей. Твая маці не вытрымала і пазбавіла жыцця маёй маці. Яна ведала, што ніхто нічога не пачуе. Брайтмур - горад-прывід у гэтых краях. У нас тут амаль няма паліцэйскіх».
  Я абышоў кардонную горку, злавіўшы погляд Кары і прыціснуўшы ўказальны палец да вуснаў.
  «Твая маці была слабая, але яна не была дрэнным чалавекам», - сказаў я.
  «Што?»
  Даніка павярнулася, накіраваўшы стрэльбу ў мой бок.
  «Твая маці была слабая, але ты больш падобны на яе, чым думаеш».
  «Што? Як так?» Цяпер я меў поўную ўвагу Данікі.
  «Яна проста спрабавала атрымаць лепшы вынік для сябе, і вы спрабуеце зрабіць тое ж самае. Вы пацярпелі, таму вы шукаеце помсты, бо думаеце, што гэта палегчыць вам жыццё. Ваша маці кінула вас, таму што думала, што гэта палегчыць ёй жыццё. Вы абодва памыляецеся. Гэта - тое, што вы робіце - пагоршыць ваша жыццё, і вы ніколі не зможаце гэта выправіць. Твая маці зрабіла тое самае. Вось чаму яна была гатова сустрэцца з вамі. Адмова ад цябе пакінула ў яе жыцці дзірку, якую нельга было выправіць. Яна думала, што боль знікне, гэтак жа, як вы думаеце, што забойства Кары - вашай сястры - прымусіць боль знікнуць. Такім чынам, вы бачыце? У вас з Лізай шмат агульнага. Адсутнасць разумення, ці не так?»
  Даніка раззлавалася, але ашаломлена. Яна нерухома стаяла, гледзячы на мяне, а яе плечы пачалі цяжка падымацца і апускацца. Я бачыў, як Кара ціха выкручваецца з вяровак. Я падышоў бліжэй да Данікі, прыцэліўшы стрэльбу ёй у лоб.
  «Вы думаеце, што ведаеце ўсё, ці не так? Ты нічога не ведаеш ні пра мяне, ні пра маю маці!»
  «Я ведаю, што твая маці ваявала за цябе. Яна хацела атрымаць апеку, але занадта баялася, што скажуць бацькі. Яны грашылі на яе жыццё, але яна забрала б цябе назад. Яна ніколі не хацела пакідаць цябе, але твой бацька быў настолькі крыўдлівым, што яна проста не магла застацца».
  Дзіця, незалежна ад таго, наколькі пакрыўджаным або адкінутым яно сябе адчувае, заўсёды хоча ведаць гісторыю таго, чаму бацькі яго кінулі. Я назіраў, як вочы Данікі напаўняюцца нянавісцю, перш чым яна павярнулася і кінулася назад да Кары. Падбегшы да яе, я схапіў яе за хвосцік і націснуў на яе левую лытку, перш чым уторкнуць пісталет у яе чэрап.
  «Я не хачу, але ты ведаеш, што я ведаю, як гэтым карыстацца», — сказаў я. «ДПД будзе тут праз некалькі хвілін. Ты ў парадку, малы?» Я пазваніў Кара.
  Я чуў моцны плач Кары, але не адважваўся адвесці вачэй ад Данікі. Удалечыні завішчалі сірэны.
  OceanofPDF.com
  
   18
  СРазгадванне справы заўсёды дае штуршок вашаму эга. Пачуццё задавальнення і спакою зараджаецца ў душы, і вы ўспамінаеце, для чаго вы робіце тое, што робіце. Але ў той дзень я не адчуваў задавальнення; замест гэтага я адчуў камяк у горле. Ці магчыма, што Даніка Мастэрс забіла сваю маму? Я ўспомніў рэчы, якія яна расказвала Кара, перш чым я перапыніў. Яна думала, што Мэдэлін забіла яе маці. Паліцэйскія думалі, што Даніка забіла Лізу, але ў мяне нешта не так.
  «Яна гаварыла, але ў нас няма нічога пра гэтага дзіцяці», - сказаў Чарльз. Ён заходзіў у мой офіс, каб расказаць мне пра тое, што адбываецца са справай.
  «Я не думаю, што яна гэта зрабіла. Не ведаю, хто гэта зрабіў і чаму, але сварка паміж ёй і Карай - гэта нейкае дзіўнае спаборніцтва паміж зводнымі братамі або помстай Мэдлін».
  «Павінен з вамі пагадзіцца: няма ніякіх доказаў таго, што Даніка мела дачыненне да смерці сваёй маці. На самай справе, яна не можа гаварыць пра Лізу Абернаці без слёз. Яна перакананая, што гэта зрабіла Мэдэлін Прайс, але няма падставаў меркаваць, што і яна ўдзельнічала».
  «Я ненавіджу, што я ўзяўся за гэтую справу».
  «Чаму? Вы шмат працавалі. Ты зрабіў выдатную працу, Сыл».
  «Але ёсць чалавек, які чакае, пакуль я скажу яму, што я знайшоў забойцу яго жонкі. Ён чакае, што я прынясу гэтую рэч дадому, а я проста не магу разарваць справу. Я пацярпеў няўдачу».
  Чарльз сеў насупраць мяне. Сказаць ужо не было чаго. Я пацярпеў няўдачу. Прыйшоў час сказаць Карсану, што забойца яго жонкі не быў ідэнтыфікаваны і, верагодна, ніколі не будзе знойдзены.
  «Што яшчэ сказала Даніка?»
  «Па сутнасці, яна сказала, што яны з Лізай паспрачаліся з-за таго, каб зрабіць свае адносіны публічнымі. Даніка хацела быць яе дачкой увесь час, а не толькі тады, калі Ліза праскочыла ніжэй за Васьмімільную дарогу. Ну, па словах Данікі, яна планавала выйсці на публіку і сказала пра гэта Лізе. Так што Ліза засталася там спрачацца з ёй. У рэшце рэшт Ліза пайшла за ёй у завулак, і яны ледзь не пабіліся, але перш чым што-небудзь здарыцца, чорны Монтэ-Карла спыніўся. Нехта выйшаў, апрануты ў чорнае, лыжная маска і ўсё такое, і яны стрэлілі ў Лізу пяць разоў».
  Простая гісторыя. Амаль занадта проста, але адна рэч вылучалася: чорны Монтэ-Карла. Чаму гэта вылучалася?
  «Чорнае Монтэ-Карла...» - сказаў я.
  «Так. Яна сцвярджае, што гэта была старадаўняя машына — бліскучая, прыгожая машына».
  Я езджу на ім толькі ў асаблівых выпадках.
  Я магу памыляцца. Я павінен быў памыліцца.
  "Чарльз?"
  «Так, што не так? Вы выглядаеце ў паніцы».
  «Мне трэба ісці».
  «Што вы маеце на ўвазе? Куды ты ідзеш?»
  Я адпіхнуў дакументы, ускочыў, схапіў ключы і пабег да машыны. Калі б я паспяшаўся, то паспеў бы да 17:00. Я наехаў на М-14, затрымаўся ў тупіку і з'ехаў з шашы ў 4:45. Я спыніўся на стаянцы ў 4:57. Эйлін Старк выходзіла з кабінета, упэўнена ступаючы ў касцюме ў тонкую палоску. Я заехаў на стаянку, кінуў машыну на паркоўку і выскачыў. Эйлін працягвала ісці, нібы не бачыла маёй машыны.
  «Спадарыня Старк!» Я крыкнуў ёй у спіну.
  Эйлін павярнулася, нізка апусціўшы сонечныя акуляры на нос.
  «Спадарыня Ўілкакс. Я цябе чакаў».
  «Чаму гэта?»
  «Ты рэзкі».
  «Вы прызнаеце?»
  «Я вельмі рады, што вы злавілі забойцу Лізы. Яна маладая; Я спадзяюся, што яна атрымае кароткі прысуд. Яна заслугоўвае другога шанцу».
  «Адкуль вы пра гэта ведаеце?»
  «Вы былі б здзіўлены тым, што я ведаю».
  «Яна не вінаватая».
  «Не? Тады за што вы яе затрымалі?» - з'едліва спытала яна.
  «Вы ж не дазволіце пятнаццацігадовай дзяўчынцы ўзяць на сябе падзенне, праўда?»
  «Спадарыня Уілкакс, я паняцця не маю, пра што ты кажаш.
  «Сёння не едзеш на Monte? Добры Cutlass.»
  Эйлін усміхнулася і пахітала галавой.
  «Памятайце, я казаў вам, што езджу на гэтай машыне толькі ў асаблівых выпадках».
  «Як калі ты ідзеш забіваць сваю нявестку?»
  «Гэта жудасна сказаць.
  «Карсан любіў яе».
  «Ён зноў пакахае».
  «Як ты мог быць такім халодным?»
  - Дзякуй, што завіталі, місіс Уілкакс, але калі вы не супраць, я павінен...
  «Вы падставілі яе».
  «Спадарыня Уілкакс-"
  «Вы падставілі маладую дзяўчыну! Дзіця вашай нявесткі. Вы былі той, хто пераследваў Мэдэлін.
  «Навошта мне калі-небудзь гэта рабіць?»
  «Таму што вы не хацелі, каб хто-небудзь даведаўся, што вы забілі Лізу, і тым больш вашага сына».
  Эйлін Старк гучна, злосна засмяялася, перш чым сказаць: «Ніхто не скажа сыну, што яго маці забіла яго жонку. Падумайце, наколькі гэта было б жахліва».
  «Можа быць адзін чалавек, які думае, што яму важна ведаць, нават калі гэта балюча».
  «У гэтага ж чалавека занадта шмат спачування, каб зрабіць гэта. Добры дзень, місіс Уілкакс.
  Эйлін Старк, забойца Лізы Старк, залезла ў яе машыну і з'ехала.
  
  Я перадаў у DPD усю інфармацыю, якую сабраў, але ведаў, што доказаў недастаткова, каб прад'явіць абвінавачанне. Эйлін Старк было семдзесят сем гадоў, яна была багатай. Верагоднасць таго, што яна калі-небудзь апынецца ў турме, была мізэрнай. Верагоднасць таго, што пракурор калі-небудзь рушыць наперад, была яшчэ менш верагоднай. Даніка таксама пазбегла судовага пераследу за забойства Лізы. Таму што не было ніякіх доказаў яе дачынення да злачынства. Яе асудзілі на тры месяцы ў лячэбным цэнтры за тое, што яна зрабіла з Карой - кароткае знаходжанне ў выніку таго, што Кара і Мэдэлін выступалі за тое, каб яна атрымала больш мяккае пакаранне.
  Я адкладваў непазбежнае на некалькі тыдняў, але ў рэшце рэшт мне прыйшлося ператэлефанаваць Карсану і дамовіцца аб сустрэчы. Не было задавальнення ведаць, хто быў забойца, не маючы магчымасці нічога з гэтым зрабіць, але я не браўся за справу з думкай, што яна калі-небудзь дойдзе да суда. Я ўзяў яго, таму што хацеў даведацца праўду для Карсана.
  - Як ты скажаш яму, - спытаў Марцін.
  «Я не. Ён сам разбярэцца».
  «Як?»
  «Злучаючы кропкі».
  «Але...»
  «Марцін, я не кажу яму, што яго маці забіла яго жонку. Ён разбярэцца. Гэта будзе адна з тых...» Я адчуў, як пачуццё падхоплівае горла. Грошай не хапала: нічога не хапала маці, каб прычыніць сыну такі боль.
  «Мяркую, ты маеш рацыю, але я хацеў бы ведаць праўду, нават калі б яна была жахлівай».
  Словы Марціна ўразілі мяне. Ці заўсёды было карысна ведаць праўду? Няўжо праўда была лепш, чым пачуць зручную хлусню? У мяне не было адказаў на гэтыя пытанні.
  «Карсан Старк - хірург; ён разбярэцца».
  «Як вы думаеце, чаму яна гэта зрабіла?»
  Гэта было выдатнае пытанне. Прагледзеўшы гэтую сітуацыю ў галаве зноў і зноў, я ўсё яшчэ быў у збянтэжанасці. Навошта маці рабіць гэта са сваім сынам? Альтэрнатыўны адказ быў яшчэ горшы.
  «Ёсць шанец, добры шанец, што кулі былі прызначаны не для Лізы».
  «Што? Чаму вы так думаеце?»
  «Калі б Эйлін Старк хацела забіць Лізу, яна зрабіла б гэта да таго, як выйшла замуж за Карсана. Але што яшчэ больш важна, яна не збіралася, каб Даніка сапсавала іх добрае імя. Калі б Даніка дала аб сабе знаць, чутка пра гэта дайшла б. Эйлін Старк клапоціцца аб захаванні знешняга выгляду і захаванні як мага больш грошай у сям'і».
  «Даніка магла запатрабаваць грошы, каб усё было ціха».
  «Дакладна, і Эйлін Старк не збіралася гэтага дапускаць».
  «Хворы».
  «Я ведаю. Я не ведаю, як адрэагуе Карсан, але я не магу больш марудзіць.
  
  Карсан чакаў каля дзвярэй з высокай шклянкай Століса і апельсінавым сокам. Ён прапанаваў мне выпіць, ад чаго я адмовіўся, перш чым паклаў свой партфель на стол і выцягнуў стос справаздач з падрабязным апісаннем таго, што я даведаўся.
  «Вы ведаеце, хто гэта зрабіў?»
  «Калі ласка, сядзьце».
  «Гэта так дрэнна?»
  «Проста... містэр Старк, сядайце, калі ласка. Я прачытаю рэзюмэ».
  Змякчэння інфармацыйнага ўдару не атрымалася. Замест таго, каб маляваць дэталі, я імчаўся па кароткіх абзацах. Карсан схіліўся і заплакаў, калі я расказаў яму пра Даніку, яго вочы пяклі ад болю здрады. Я даў яму час паплакаць некалькі хвілін, перш чым працягнуў. Калі я пачаў тлумачыць падрабязнасці Данікі, Карсан перапыніў мяне.
  «Дзе зараз Даніка?»
  «Яна знаходзіцца ў лячэбным цэнтры некалькі месяцаў».
  «Я хачу з ёй сустрэцца».
  «Добра. Думаю, ёй гэта спадабаецца. Я магу даць вам яе інфармацыю».
  «Калі яна знайшла Лізу?»
  «Прыкладна за год да забойства Лізы. Даніка хацела быць часткай яе жыцця; яна хацела сустрэцца з вамі і дзецьмі, сваім дзядзькам, цёткай, стрыечнымі братамі і бабуляй і дзядулем. Ліза баялася, што вы яе не прымеце, таму трымала Даніку ў цені даўжэй, чым хацела б. Даніка пагражала з'явіцца і раскрыць таямніцу, чым напалохала Лізу. У той дзень, калі Ліза памерла, яна пайшла на сустрэчу з Данікам. Яны гадзінамі спрачаліся ў закінутым будынку. У рэшце рэшт Даніка ў гневе сышла. Ліза не хацела пакідаць Брайтмур, пакуль яны не ўладкуюць справы. Яна шукала Даніку і ў рэшце рэшт знайшла яе каля вечарынкі. Даніка накіравалася ў завулак; Ліза пайшла следам. Потым з'явілася машына — чорная, Монтэ-Карла 1982 года».
  Карсан паглядзеў на мяне пустым позіркам, які змяніўся вачыма, поўнымі жаху.
  «Кулі былі накіраваныя на Даніку, але Ліза выскачыла перад ёй. Яна ахвяравала сваім жыццём дзеля свайго першынца».
  Было так цяжка глядзець Карсану ў вочы, але я не мог прымусіць сябе адвесці погляд. Больш не было чаго сказаць ці зрабіць. Спагадлівы глядзельны кантакт быў адзіным, што я мог даць яму.
  Дасягнуўшы паразумення, мы сядзелі ва ўтульнай цішыні. Гэта быў тып цішыні, у якой вы апынуліся, калі праўда занадта праўдзівая, занадта горкая. Прыкладна праз дзесяць хвілін я паклаў на стол запячатаны канверт з копіяй дакументаў Карсана, зачыніў свой партфель і павярнуўся, каб сысці.
  - Сільвія, - сказаў Карсан, хапаючы мяне за плячо. Я павярнуўся і павярнуўся да яго. Ён ніколі раней не называў майго імя. «Ваша аплата».
  «Карсан...» Гэта быў першы раз, калі я памыліўся і назваў яго па імені, тым самым скінуўшы ахоўны прафесійны бар'ер.
  «Не. Справядлівы ёсць. Вы больш чым зрабілі сваю працу. У мяне ёсць адказы, і гэта ўсё, што я хацеў». Карсан схапіў са стала чэкавую кніжку і выпісаў чэк на суму, значна большую, чым ён быў павінен.
  «Карсан, гэта занадта».
  «Не, не, гэтага мала. Вы не ведаеце, што вы для мяне зрабілі».
  «Я не…»
  «Вы даказалі, што мая жонка была добрым чалавекам; што яна кахала мяне і памерла таму, што любіла сваю дачку, а не таму, што бачылася з кімсьці іншым. Дзякуй, Сільвія. Дзякуй».
  Ён уціснуў мне ў далонь складзены чэк. Не ведаючы, што рабіць з усімі эмоцыямі, я проста кіўнуў, павярнуўся і імкліва накіраваўся да дзвярэй. Карсан назваў маё імя, перш чым я паспела выйсці.
  «Я хачу сустрэцца з Данікай. Вы можаце гэта арганізаваць?»
  Я вагаўся не таму, што не хацеў дапамагчы звесці іх дваіх разам, а таму, што быў у захапленні. Ён толькі што атрымаў жахлівыя навіны, але ў яго ўсё яшчэ было сэрца турбавацца за дзіця, якога ён ніколі не бачыў: сапраўдны чалавек з істотай.
  «Вядома. Я нешта наладжу».
  OceanofPDF.com
  
   19
  «Джпамятайце, што вы прыватная асоба, а не сацыяльны работнік, - сказаў Чарльз.
  Прайшло чатыры месяцы пасля закрыцця справы Лізы. Мы з Чарльзам сядзелі ў Мікельсана, атрымліваючы асалоду ад халоднай гарбаты і рыбы з чыпсамі.
  «Я ведаю. Я проста хачу запусціць працэс выздараўлення».
  «Гэта вельмі высакародна. Я мяркую, што таму ты іл. У вас ёсць час пагуляць у сацыяльнага работніка, калі хочаце. Колькі спраў вы зараз працуеце?»
  «Зараз я раблю невялікі перапынак».
  «Гэта не падобна на вас. Справа шмат у вас забрала, га?»
  «Так, гэта было жорстка. Ніколі не чакаў, што ўсё атрымаецца так, як атрымалася. Змусіў мяне падумаць пра Марціна і…
  «Стоп. Не трэба пра гэта шкадаваць. Вы зрабілі правільна. Лепш, каб ён не ведаў усіх дэталяў. Дэрэк скончыў жыццё самагубствам. Гэта ўсё, што яму трэба ведаць».
  «Ну, лепш гэта ці не, я не спяшаюся нешта мяняць».
  «Як наконт адпачынку? Вы можаце забраніраваць рэйс куды заўгодна. Некалькі тыдняў на белым пяшчаным пляжы. Можа быць менавіта тое, што загадаў доктар».
  Гэта гучала як добры выбар.
  «Магчыма, пасля таго, як я тут усё выпраўлю. Было б нядрэнна ўзяць час і сысці на некаторы час».
  «Такім чынам, які план на сёння ў другой палове дня?»
  «Я сустракаю Даніку ў яе цёткі. Адтуль мы едзем да Карсана. Ён папрасіў мяне застацца на першай частцы сустрэчы, але калі ўсё пойдзе добра, я сыду, і яны застануцца на сувязі».
  «Вы паедзеце на закат».
  «Правільна».
  «Сыль?»
  «Так?»
  «Ты анёл».
  
  Алісы Мастэрс кіпеў ад актыўнасці. Наперадзе было некалькі дзяцей, якія каталіся на роварах. Я спыніўся, калі яшчэ падлетак вылецеў з дому, дазволіўшы дзвярной сетцы стукнуцца аб дзвярную раму. Даніка была наперадзе, са скрыжаванымі нагамі, сядзела на бетоне, паглыбленая ў свой мабільны тэлефон. Была апранута ў вузкія джынсы, чорную футболку з надпісам «Yes» спераду і шэрую вятроўку. Яна падняла вочы, калі я сігналіў, і злёгку памахала, перш чым сунуць тэлефон у кішэню і накіравацца ў свой бок.
  "Гэй", сказала яна, яе голас крыху дрыжаў.
  «Прывітанне, Даніка. Ты гатовы?»
  «Здагадваюся».
  «Добра. Залазь».
  Лета было напоўнена гарачымі, вільготнымі днямі, якія вагаліся паміж праліўнымі дажджамі, але надвор'е нядаўна змянілася. Гэта быў адзін з першых восеньскіх дзён, якія мы адчулі, і надвор'е было пахмурным і халаднаватым, з ноткай дажджу ў паветры. Змена настроіла мяне на расслаблены, спакойны настрой. Прахалодны ветрык пракраўся ў машыну, калі Даніка зашпільвала вятроўку перад тым, як сесці ў Taurus.
  Першыя пятнаццаць хвілін мы ехалі моўчкі, але калі пад’ехалі да з’езда на М-14, Даніка спытала: «Як ты думаеш, яна мне калі-небудзь даруе?»
  «Кара? Можа — з часам. Проста дайце ёй час і памятайце, што ёй таксама балюча».
  «Я хачу ведаць яе. Мы сям'я».
  «Так, вы. Але памятайце, што вы жылі, не ведаючы адзін пра аднаго больш за дзесяць гадоў, і ваша першая сустрэча не была такой пазітыўнай».
  «Я проста не ведаў, што рабіць. Мне было страшна і сумна».
  Я кіўнуў галавой, не ведаючы, што адказаць. Даніка ўжо столькі перажыла, а была яшчэ падлеткам. На працягу некалькіх месяцаў я дараваў Даніцы тое, што яна хлусіла пра тое, што не пазнала фатаграфію Лізы, і заходзіла дапытаць майго святара, але злачынствы супраць Кары былі значна больш абуральнымі. Была верагоднасць, што Кара больш ніколі не захоча бачыць яе. Я не быў упэўнены, што дапаможа супакоіць яе боль.
  «Прабач сабе», — сказаў я. «Зрабіце гэта спачатку. Пасля гэтага працаваць над наладжваннем адносін».
  
  Карсан быў на вуліцы, калі мы прыехалі. Ён быў гладка паголены і апрануты ў акуратныя плісаваныя штаны хакі і сінюю кашулю пола. Перш чым мы выйшлі з машыны, Карсан перасёк пад'язную дарогу і стаў каля дзвярэй маёй машыны.
  «Сільвія, рады цябе бачыць», — сказаў ён ціхім, стрыманым тонам.
  Карсан Старк стаў чымсьці накшталт сябра. Напэўна, гэта была не самая лепшая ідэя - спалучаць бізнес з задавальненнем, але ўсе плацяжы былі зроблены, і мы абодва былі адзінокімі дарослымі людзьмі, балюча і сумуючы па сваіх памерлых мужах. Я кіўнуў і ўсміхнуўся.
  Даніка адчыніла дзверы машыны і выйшла на жвір.
  «Карсан Старк, знаёмцеся з Данікай Мастэрс», — сказаў я, паказваючы Даніцы падысці да нашага боку машыны.
  - Прывітанне, Даніка, - сказаў Карсан, працягваючы руку. Даніка ўзяла яго і моцна паціснула яму руку, але не хацела глядзець на яго твар.
  «Ну, нам ёсць што дагнаць. Ці добра, калі мы пойдзем унутр? У мяне ёсць некалькі людзей, з якімі я хацеў бы, каб вы пазнаёміліся».
  — Вядома, — прамармытала Даніка.
  Я ішоў за двума. Карсан азірнуўся, кінуўшы погляд, які казаў, што можна сыходзіць.
  «Я збіраюся выканаць некалькі даручэнняў. Даніка, ці можна, калі я вярнуся праз гадзіну і забяру цябе?»
  Збянтэжаны выгляд на твары Данікі прымусіў мяне задумацца, ці не памыліўся я, дапамагаючы Карсану і Даніцы злучыцца.
  «Даніка, ты...»
  «Нічога страшнага».
  
  Я вярнуўся праз сорак хвілін і ўбачыў Даніку і яе зводных братоў і сясцёр, якія гуляюць у Лега. Карсан глядзеў з усмешкай на твары. Візіт, відаць, прайшоў добра, бо ў выніку Даніка захацела застацца даўжэй, чым на гадзіну. Пасля таго, як яна развіталася са сваімі братам і сястрой і Карсанам, мы накіраваліся. Перш чым я паспела зачыніць дзверы, Карсан назваў мяне па імені.
  «Так?»
  «Калі ў вас заўтра будзе час, можа, мы паабедаем? Мой пачастунак».
  Я вагаўся. «Карсан… я…»
  «Гэта толькі абед, Сіл. Я не на каленях ці нешта падобнае».
  Мы абодва засмяяліся. Мне трэба было больш смяяцца; больш сяброў у свеце, таму я сказаў так.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"