Фесперман Дэн : другие произведения.

Хлусня ў цемры (Улада Петрыч №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  Для Ліз
  
  
  
  
  
  
  
  Я хацеў бы выказаць удзячнасць некаторым з многіх людзей, якія дапамагалі на гэтым шляху. Дзякуй Клаўдзіі Стылман і Джыму Шумэйкеру за інструменты; Джэфу Прайсу за магчымасць; Уладзіміру Ёванавічу, Невену Неземавічу, Мустафе-пашы і Слабадану Касанавічу за тое, што яны падзяліліся сваімі ведамі; Муамеру Герцэгліі, Даўту Бібічу і Жарко Булічу за тое, што яны правялі мяне праз юрыдычную сістэму Сараева ваеннага часу; Чарльзу Хілу са Скотланд-Ярда і Коліну Кайзеру з Рады Еўропы за разуменне крадзяжоў свету мастацтва; Мілашу Васічу і цудоўнай кнізе Лін Х. Нікалас « Згвалтаванне Еўропы» за гістарычную перспектыву; Лауры Ліпман, Уільяму К. Боўі і Патрыку Макгуайру за каштоўныя парады і падтрымку; Джэйн Чэліус і Юрысу Юр'евічу за выразнае рэдагаванне і тое, што ўсё гэта стала магчымым; і маёй жонцы Ліз Боўі і маім бацькам Білу і Джыні Фесперман за ўсё вышэйсказанае і ўсё паміж імі.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 1
  Ён пачаў дзень, як заўсёды, з падліку магілёўцаў у сваім акне. Сёння раніцай іх было дзевяць, якія рухаліся па снезе ў ста ярдах пасярод таго, што раней было дзіцячым футбольным полем. Яны спыніліся, каб запаліць цыгарэты, схіліўшы галовы, як плакальшчыкі, цені іржышча слаба бачныя на ўпалых шчоках. Потым яны скінулі свае тонкія паліто і разышліся паасобку ў ірваную лінію. Сагнуўшы спіны, яны пачалі калоць зямлю кіркамі і рыдлёўкамі.
  Спачатку яны рухаліся павольна, выганяючы холад і соннасць з рыпучых суставаў. Але Улад Петрыч не спяшаўся. Ён дастаткова часта назіраў, каб ведаць, што будзе далей.
  Неўзабаве ля іх ног з'явіліся карычневыя плямы гразі. Потым, калі мужчыны разбіраліся са сваёй задачай, парэзы пашыраліся ў акуратныя прамавугольнікі, і па меры паглыблення прастакутнікаў магілёўцы знікалі ў зямлі. Праз гадзіну былі б бачныя толькі іх галовы. Потым Улада выходзіў з кватэры, каб ісці на працу па вуліцах Сараева.
  Улад стаў залежаць ад пунктуальнасці магілёўцаў. Ён ведаў, што яны любяць заканчваць рана, пакуль снайперы і артылерыйскія разлікі з навакольных пагоркаў яшчэ спалі ў тумане, апухлыя ад чарговай ночы ў гразі са слівовіцай. Да поўдня артылерысты таксама будуць расцягваць мышцы і запальваць цыгарэты. Потым яны таксама заняліся сваёй працай, і з таго часу да ночы футбольнае поле будзе бяспечным толькі для мёртвых.
  Улада часам здзіўляўся, чаму ён па-ранейшаму клапоціцца пра гэты ранішні рытуал, але ён знаходзіў яго арыфметыку неадольнай. Гэта быў яго штодзённы перапіс вайны. Калі дзіркі набылі форму, яны склалі рахунак дня, як чорныя пацеркі на рахунку. Вялікія натоўпы непазбежна рушылі ўслед за днём моцнага абстрэлу або за адным з сумных невялікіх наступальных дзеянняў на схіле пагорка, які бразгаў здалёк, як зламаная цацка. Адной напружанай раніцай ён налічыў трыццаць чатыры чалавекі на працы, двойчы правяраючы, каб пераканацца, што яны ткаліся і перакрыжоўваліся, бруд ляцеў, быццам ад серыі невялікіх выбухаў. Пары, якія ўздымаліся ад поту і цыгарэт, ліліся ў неба, як дым маленькай фабрыкі.
  Апошнім часам, аднак, былі звальненні і скарочаны працоўны дзень. Сённяшні экіпаж з дзевяці чалавек вынес рашэнне аб дрэнным прыцэльванні і недахопе боепрыпасаў у папярэдні дзень. Зімой вайна заўсёды губляла абароту.
  Можна таксама назваць інтарэсы Улада прафесійнымі. Часам уласны працоўны дзень складваўся на полі, у магілах тых, каго забралі не снайперы, выбухі, хвароба і старасць. Улада быў следчым у аддзеле забойстваў у мясцовай паліцыі, і па-ранейшаму прыносіў прыбытак, хоць і мізэрна.
  Гэта быў занятак, прыдатны для таго, каб некалькі горка пасмяяцца з сябрамі, пацешыўшыся, што дробныя забойствы ўсё яшчэ вартыя ўвагі пасля дваццаці аднаго месяца вайны. Для іх задачай Улада было тое, што сантэхнік рамантуе дзіравыя ўнітазы пасярод паводкі, аўтаслесар латае шыны, пакуль рухавік згарае ў попел. Навошта турбавацца, спыталі б яны. Чаму б проста не пакінуць усё гэта да канца вайны. Да таго часу ўсе вашы падазраваныя ў любым выпадку будуць мёртвыя.
  Ён нязменна адказваў мармычучы смехам, апусціўшы вочы, у ацэненай часам пакоры ўсіх, хто павінен адказваць за тое, што зарабляў сабе на жыццё з мёртвых. Тады ён дазволіў бы, як, так, напэўна, яны мелі рацыю. Які ж ён быў дурань. Смяецца ўсё вакол. Дайце мне яшчэ адну, панове.
  Вось вып'юць за яго глупства, перададуць з рук у рукі чыю-небудзь бутэльку прагорклага самавару, а потым пераходзяць на іншыя тэмы — футбол, або жанчыны, або вайна. Заўсёды, урэшце, вайна. Але ён на хвіліну затрымліваўся са сваімі думкамі. Не, яны зусім не мелі рацыі, супакойваў ён сябе. Тыя ж дзве матывацыі, якія падтрымлівалі яго да вайны, усё яшчэ маглі падтрымліваць яго. Ці, прынамсі, ён спадзяваўся, што змогуць.
  Адным з іх было маленькае тонкае абяцанне, якое вабіць усіх дэтэктываў па забойствах,— што калі-небудзь з яго працы атрымаецца нешта годнае і высакароднае. Для разумных і настойлівых, магчыма, за штодзённым падлікам трупаў хавалася нешта большае. Падобна таму, як эпідэміёлаг ведае, што адно ўскрыццё можа даць ключ да пандэміі, Улада трымаўся пераканання, што час ад часу адно забойства адкрывала шлях да махінацый, нашмат большых, чым націсканне на курок або навядзенне лязо.
  Але ці можа гэта быць праўдай у ваенны час? І тут сумненні пагражалі спыніць яго, таму ён паспешліва перайшоў да прычыны нумар два - галаваломкі матыву, малюючы ўнутраныя рычагі і махавікі, якія кіруюць механізмам гневу. І тут вайна пераблытала разлікі. Цяпер усе механізмы здаваліся ўсё больш прадказальнымі, кіраванымі дыстанцыйным кіраваннем з вялікіх гармат на пагорках. Кожная дзея калацілася сваім рэхам. Кожнае імгненне страсці ўзнікла з двух гадоў пакут.
  Тым не менш, Улада не мог не здзівіцца трывалай папулярнасці забойства. Са сваіх гістарычных тэкстаў ён ведаў, што павінна рабіць з людзьмі вайна. У Сталінградзе елі пацукоў і палілі мэблю, каб сагрэцца, але трымаліся разам. Нават у Лондане, тоўстым і мяккім Лондане, колькасць самагубстваў знізілася, а псіхічнае здароўе палепшылася. Але цяпер ён задумаўся, ці не было ўсё гэта вялікай цёплай хлуснёй ваеннай прапаганды. Таму што, ва ўсякім разе, людзі цяпер лягчэй паддаваліся страсцям, якія заўсёды іх збівалі. І пакуль аблога працягвалася, адкінутыя каханкі па-ранейшаму стралялі адзін у аднаго голымі і мёртвымі, п'яныя калолі іншых п'яніц за бутэльку, а гульцы паміралі, як заўсёды за свае даўгі.
  Магчымасці для такіх забойстваў ніколі не былі такімі багатымі.
  Паўсюль была зброя — пабітыя мадэлі з Ірану і Афганістану з абоймамі, якія скручваліся, як бананы, гладкія бельгійскія аўтаматы з акуратных зброевых крамаў Швейцарыі, старажытныя і грувасткія старыя «Томі» з бог ведае адкуль, і ўсе танныя падробкі Калашнікава, якія калі-небудзь вырабляліся на Усходзе. Блок. Пагоркі старой Югаславіі былі нарэшце захопленыя рукамі Варшаўскай дамовы так, як нябожчык, вялікі Ціта ніколі не ўяўляў сабе.
  У тыя моманты, калі вайна адставала, поўную занятасць гэтай зброяй гарантавалі кантрабандысты і гандляры чорным рынкам, якіх не падлічыць. Яны кідаліся ў сваёй уласнай вайне на знясіленне, падманутыя ў помслівай пагоні за падманам. І калі бегчы не было куды, акрамя смяротнай пятлі пагоркаў, пагоня звычайна была кароткай і рашучай.
  Нават калі абедзве прычыны, па якіх Улада апраўдваў працяг працаўладкавання, зніклі, у яго быў годны запасны варыянт: праца ўтрымала яго ад арміі. Гэта было немалым дасягненнем у нашы дні, калі нават маладыя хлопцы ў брудных джынсах і фланелевых кашулях кожную ноч цягнуліся ў гару да фронту.
  Гэта была думка, якая заўсёды цягнула яго з акна ў самыя чорныя раніцы, на дарожку маркотнага шматкватэрнага дома, што стаяў над футбольным полем.
  Калі б магілёўцы хоць раз спыніліся, каб зірнуць на гэтыя раніцы, яны ўбачылі б худы постаць чалавека гадоў трыццаці, апранутага ў цёмную вопратку. Хударлявы з самага пачатку, Улада быў яшчэ больш звузены дыетай ваеннага часу, пакуль яго глыбокія карыя вочы не сталі амаль прывідамі ў арбітах. Твар, які раней хутка ўсміхаўся, стаў стрыманым, няўпэўненым. Невялікая зморшчына над яго пераноссям паглыбілася і ўглыбілася, усталяваўшы сябе ў якасці новага, урачыстага гаспадара маршчынак ад смеху, якія зморшчыліся вакол яго вачэй. Яго чорныя валасы былі жорсткія, коратка і няроўна падстрыжаныя яго ўласнай рукой тупымі дзіцячымі нажніцамі, усё хутчэй спадаючы на цемені і скронях. Адзіным перажыткам часоў перад вайной быў яго голас, глыбокі і мяккі, усё яшчэ той зручны барытон, які вабіць у цёплы дымны пакой старых сяброў.
  За ім, у маленькай гасцёўні і кухні, засталося ўсё, што засталося ад даваеннага свету Уладзі. Больш за паўтара года не было жонкі і дачкі, эвакуяваныя ў Германію. Дзверы ў пакой яго дачкі не адчыняліся тыднямі, як і дзверы ў яго і яго жонкі старую спальню. Ён паступова аб'яднаў сваю маёмасць і сваё існаванне, часткова таму, што гэта трымала яго далей ад вокнаў, больш схільных снайперскаму і артылерыйскаму агню, і часткова, каб захаваць каштоўнае святло і цяпло ад яго нелегальных газавых падключэнняў, якія згаралі бесперапынна і слаба пры змяншэнні ціск. Але гэта таксама быў яго спосаб закопвацца ўнутр надоўга, даглядаць сваё слабае полымя супраць сіл, якія маглі яго патушыць.
  Набліжаючыся да кожнага дня, ён развіў вострае пачуццё тэмпу, пастаяннага прыстасавання. Тыя, хто гарэў занадта ярка, як ён ведаў з назірання, ніколі не працягваюцца. Яны былі тымі, чые страсці ў рэшце рэшт прывялі іх у зоны свабоднага агню, крычачы ці то ад вар'яцтва, ці то ў апошнім выбуху бяссільнай лютасці.
  Але дазвольце вашаму полымю апусціцца занадта нізка, не ўдалося ўгаварыць яго, і вы апынуліся ў іншай крайнасці, знясіленым і пустым. Вы бачылі іх у дзвярах або згорбленых у кавярнях, з зашмальцаванымі валасамі, якія глядзелі пуста, адзенне ў лахманах. Яны не пераставалі адступаць, апынаючыся то на дне бутэлькі, то на дне магілы.
  Улада быў каталіком, што азначала, што ён быў класіфікаваны як харват, пра што ён ніколі не думаў і не хацеў гэтага да апошніх двух гадоў. Дакладнасць этыкеткі была сумніўнай, улічваючы яго змешанае паходжанне. Яго бацька быў мусульманінам, маці - каталічкай. Яна паклапацілася аб тым, каб яго ахрысцілі, хаця сама яна ніколі не захаплялася царквой. Потым яна гадамі цягнула яго на рэлігійнае навучанне і святочную імшу, каб убачыць, як яе намаганні пайшлі марна.
  Цяпер, здавалася, першае, што хацеў ведаць кожны чалавек на афіцыйным становішчы, — нацыянальнае паходжанне. Ваш адказ можа прывесці да таго, што ў некаторых месцах вас забіваюць, а ў іншых - павышаюць.
  Гэтую інфармацыю было лёгка даведацца, яна была пазначана ў вашых дакументах, якія сведчаць асобу. Этнічныя ярлыкі былі рэшткамі розных канкуруючых імперый, якія стагоддзямі змагаліся на гэтых пагорках. Туркі-асманы некаторы час кіравалі шоў, прыносячы іслам і бюракратыю султана, толькі каб сутыкнуцца з аўстрыйцамі, якія прынеслі каталіцызм, бездакорнае вядзенне дакументацыі і вуліцы, нагружаныя іх архітэктурай пластовага пірага.
  З усходу заўсёды трэба было турбавацца пра расейцаў, якія падзяліліся з сербамі праваслаўным хрысціянствам і кірыліцай. Потым прыйшлі нацысты і перамаглі ўсіх, звязаўшыся з харватамі-нацыяналістамі, усташамі, дастаткова, каб знішчыць некалькі сотняў тысяч сербаў. Часам да забойства далучаліся і мусульмане. Часам яны траплялі ў лік пацярпелых. Але ўсе бакі нібыта былі дараваныя пад новай мантыяй канчатковага пераможцы, пасляваеннага камуністычнага рэжыму маршала Ціта. Ціта працягваў утрымліваць сварлівыя бакі разам на працягу амаль паўстагоддзя, галоўным чынам дзейнічаючы так, як быццам ніхто ніколі не ненавідзеў адзін аднаго. Ён прагнаў усе размовы пра этнічны нацыяналізм і недавер, лёгка абвясціўшы, што з гэтага часу братэрства будзе пераважаць.
  Гэта амаль спрацавала.
  Але калі Ціта памёр, этнічныя рупліўцы зноў адкрылі для сябе свае галасы, і сербы кукарэкалі мацней за ўсіх. Аповеды пра мінулыя масавыя забойствы, якія захоўваліся на працягу дзесяцігоддзяў за сямейнымі сталамі, паўсталі бліскучымі і адноўленымі. Старыя страхі былі выгнаныя са скляпоў і гарышчаў, падкормленыя новай дыетай этнічнай прапаганды. Выйшлі старыя ярлыкі недаверу. Калі ты быў харватам, гэта павінна азначаць, што ты быў усташам. Любы серб быў чэтнікам. Мусульманін? Не лепшы за турка. Калі ўсё пачало развальвацца, яны ў спешцы разваліліся.
  Сербы, утрымліваючы асноўную частку арміі, неадкладна і бязлітасна захапілі верх, і канчатковая няўдача Ціта цяпер была відавочнай на лініях агню, якія падзялялі горад. На ўсіх навакольных пагорках стаялі сербскія гарматы і траншэі, а таксама армія, якая вырашыла сціснуць Сараева, пакуль яно не стане іх уласнасцю. Яны таксама ўтрымлівалі вялікую частку зямлі ў горадзе на далёкім беразе ракі Міляцка, якая вілася праз горад з усходу на захад, як крывы хрыбет.
  У пастцы разам з Улада на паўночным беразе, у цэнтры старога горада, апынуліся дзвесце тысяч чалавек, у асноўным мусульмане, зрэдку харваты і вельмі зрэдку сербы. Але, як і ў выпадку з Уладам, ярлыкі часта былі неадназначныя. Змешаныя шлюбы складалі чвэрць насельніцтва, што толькі яшчэ больш раз'юшыла сербаў. Багемнае маленькае Сараева, занадта разумнае для ўласнага дабра, расплачвалася гадамі інцэстуальных уцех. Цяпер сербы, здавалася, імкнуліся зраўняць горад, калі яны не змогуць яго захапіць, разбіраючы яго па цагліне, чалавека за чалавекам.
  Улада ўсё жыццё не задумваўся над тым, што значыць быць католікам, і не бачыў прычын пачынаць зараз. За апошнія дванаццаць гадоў ён заходзіў у царкву толькі тройчы, двойчы на пахаванне, і, вядома ж, зусім не на шлюб, грамадзянскую цырымонію, падчас якой ён ажаніўся з мусульманскай дачкой сербскай маці.
  Яго адзіная іншая паездка ў царкву была апошнім, каб расследаваць забойства святара, знойдзенага мёртвым у спавядальні. Раўнівы муж застрэліў святара пасля таго, як знайшоў у шафе сваёй жонкі на парафіяльных канцтаварах поўную скрынку палкіх лістоў. Муж зайшоў у кабінку, сеў, двойчы стрэліў праз кратаваную перагародку, потым павярнуў стрэльбу на сябе. Улад адчуў сябе падманутым самагубцам. Ён заўсёды хацеў ведаць, ці была якая-небудзь апошняя размова. Ён задаўся пытаннем, ці прапанаваў адзін з бакоў адпушчэнне, перш чым пісталет вынес прысуд абодвум. Абодва ў рэшце рэшт здзейснілі адпаведнае пакаянне, паводле спосабу мыслення Улада, няважна, што думае Касцёл.
  Калі б сёння раніцай магілёўцы паглядзелі ў бок Улада, яны маглі б таксама ўбачыць у яго руцэ кубак кавы. Пры 20 доларах за фунт пры заробку ў адзін долар у месяц, які часта аплачваўся цыгарэтамі, гэта была немалая раскоша. Такім быў стан мясцовай валюты і чорнага рынку, які панаваў у горадзе.
  Ён усміхнуўся сам сабе з лёгкай збянтэжанасцю, успомніўшы, як набываў каву напярэдадні. Ён сапраўды прасіў аб гэтым. Не адкрыта, але досыць відавочным чынам, навучыўшыся рабіць такія рэчы.
  Брытанскі журналіст патэлефанаваў, каб даць інтэрв'ю, і Улада з радасцю прызначыў час. Тэмай мусілі стаць забойствы ў горадзе смерці, а таксама нязменная тэма мясцовай карупцыі, якая раз'ядае горад знутры. Гэта была тэма, якую Уладзю было забаронена абмяркоўваць, але гэта было не да справы. Ён, як ніхто іншы, ведаў, што журналісты, супрацоўнікі ААН і іншыя староннія асобы заўсёды імкнуцца падлашчыць сябе сваімі торбамі, поўнымі здабычы — кавы, віскі, скрынак «Мальбара», часам нават цукру. Хто ведае, наколькі шчодрымі яны былі б, калі б вы мелі інфармацыю, якую яны хацелі, незалежна ад таго, маглі вы яе даць ці не.
  Прадметы, якія можа прапанаваць журналіст, могуць прынесці маркі, долары, сяброў і ўплыў ці нават прастытутку на гадзіну ці каля таго. Шлюх, якія хадзілі ля варот французскага гарнізона ААН, можна было набыць за пару пачак Marlboro, цана, якую войскі ААН палічылі цалкам прымальнай. Некаторыя зусім адмовіліся ад курэння.
  Журналіст прыбыў якраз своечасова, мясісты пучок мітусні і брытанскага добрага настрою, ружовы па краях ад яго ўздыму па лесвіцы, як мяккі кавалачак садавіны, які вось-вось сапсуецца. Ён выцягнуў руку ў знак прывітання і пракрычаў: «Тобі Перкінс, Evening Standard. Рады пазнаёміцца».
  Улада адказаў сур'ёзным позіркам, наліваючы лыжкай растваральную каву ў кубак з вадой, якая кіпела, а затым памешваючы карычневыя крышталі з павагай алхіміка, які абыходзіцца з залатым пылам.
  «Мой апошні кубак», — абвясціў ён, падаючы яго рэпарцёру. «Бяры, калі ласка». Гэта задало якраз патрэбны тон, падумаў Улад. Ён унутрана павіншаваў сябе, ведаючы па тонкай усмешцы Тобі і пачырванелых шчоках, што астатняе будзе лёгка.
  І гэта было.
  Тобі неадкладна паставіў кружку і нахіліўся да сваёй сумкі, крэкчучы і нязграбна сагнуўшыся ад масы бронекамізэлькі, якая апяразвала яго грудзі. Практычна кожны старонні чалавек насіў іх, хаця мясцовыя жыхары, як правіла, задаваліся пытаннем, з-за чаго ўвесь гэты шум. Навошта ламаць галаву, калі ўсё роўна можна разнесці галаву?
  Калі Тобі падняўся, яго ўсмешка была шырокай і шчодрай, і ён трымаў у руках слоік Nescafe вагой адзін фунт. Цяпер ён быў мільянерам з бліскучай манеткай для няшчаснага бяздомніка. Заставалася толькі пагладзіць хлопчыка па галаве. Але гонару Уладзя не адчуваў. Яму было толькі цікава, што яшчэ можа бразгаць у вялікай сумцы.
  Улада спачатку прапанаваў абавязковую адмову, панізіўшы сваю вытанчаную ангельскую мову да пявучай кадэнцыі, каб лепш адпавядаць моманту. Некаторы час пагуляйце ў тупога, жорсткага мясцовага бюракрата, і Тобі можа здацца крыху хутчэй.
  «О, не, гэта было б немагчыма»
  Тобі настойваў, як заўсёды. «Сапраўды. Калі ласка. Наперад. У мяне іх так шмат, і ўсё роўна я з'язджаю ў панядзелак».
  Выезд у панядзелак. Гэта заўсёды перашкаджала яму з гэтымі людзьмі, няхай гэта былі журналісты, гуманітарныя работнікі або некаторыя заходнія знакамітасці, якія шукалі крыху атмасферы ваеннага часу і рэкламы. Яны прыходзілі і сыходзілі, як турысты, паказваючы бела-блакітнай карткай ААН, каб праехаць праз кантрольна-прапускныя пункты, дзе практычна любога мясцовага жыхара спынілі б. Або расстралялі. Нават калі ён быў паліцэйскім следчым. Толькі замежнікі так лёгка пакідалі горад. Яны селі на борт грузавых самалётаў ААН, пузатых зялёных кадкаў, якія грувасціліся па ўзгорках і далей. Потым яны, несумненна, падсмажылі сваё выжыванне ў тую ж ноч у цёплым месцы, дзе вокны былі шклом, а не пластыкавымі лістамі. , і дзе было электрычнае асвятленне і шмат халоднага піва.
  Такім чынам, Улада адчуў толькі найменшы ўкол віны, калі зачыніў слоік з кавай у шуфляду стала і абвясціў: «Прабачце, але маё начальства сказала мне, што я сапраўды не павінен з вамі размаўляць. Прынамсі, не на гэтую тэму. Можа быць, мы можам пагаварыць некалькі хвілін «не для запісу», як кажуць людзі ў вашай прафесіі, але нічога больш было б немагчыма».
  Потым надышла непрыемная частка. Тобі вырашыў прачытаць лекцыю. «Так, гэта дух, ці не так. Маўчаць і захоўваць міф».
  «Міф?» — спытаў Улада, яму было цікава пачуць апошняе меркаванне знешняга свету пра балканскае вар'яцтва.
  «Міф пра этнічны мір і згоду сярод бедных жыхароў Сараева. Чыстага ўрада толькі з высакароднымі намерамі. Так, вы ахвяры, мы ўсе гэта ведаем. Чорт вазьмі, мы не можам уключыць нашы тэлевізары, не ўбачыўшы яшчэ аднаго плачучага сараяўляніна, які кажа: «Усё, што табе трэба, гэта каханне». Але кожны раз, калі ўсплывае тэма незаконна атрыманых прыбыткаў і дрэнных гульцоў за кулісамі, вы маўчыце на нас і звяртаецеся да свайго канчатковага варыянту: вінаваціць сербаў. Гэта зрабілі чэтнікі. І яны зрабілі, ці не так. Выкінуў вас з паловы горада і трох чвэрцяў вашай краіны.
  «Але вы тут не зусім святыя, прабачце за няўдалую рэлігійную метафару. А як наконт раскрыцця вашых уласных дрэнных яблыкаў для змены? Як вы думаеце, як доўга працягвалася б гэтая вайна, калі б некаторыя ключавыя людзі ў ключавых месцах раптам перасталі зарабляць на ёй грошы?»
  «Вы лічыце нашу нянавісць непераканаўчай, я так разумею? Магчыма, бедны стары Маркс у рэшце рэшт меў рацыю, нават калі ён ужо не ў модзе. На Захадзе заўсёды справа ў грошах».
  «Таму што справа заўсёды ў грошах, ці ўладзе, ці любой форме багацця, якую вы хочаце назваць», - сказаў Тобі. «І на Усходзе таксама так. Як вы думаеце, чаму сербы захапілі палову вашай краіны адразу з варот? Не так, каб яны маглі панаваць над вамі, мілыя людзі, я магу вам гэта сказаць. Гэта быў эканамічны захоп зямлі, просты і просты, апрануты пад этнічны святы крыжовы паход. «Ратуйце нашых сербскіх братоў. О, але пакуль вы на гэтым, вазьміце тую фабрыку, ці не так? Я не кажу, што на гэтых пагорках не хапае сапраўднай нянавісці. Ёсць дастаткова рупліўцаў, каб падтрымліваць гарэць гэтыя арміі гадамі. Але паглядзіце на сістэмы падтрымкі і лініі паставак. Усе бітавыя гульцы, якія гэта падтрымліваюць. Каму патрэбны маральны дух, калі ў вас ёсць добры прыток цвёрдай валюты, каб афіцэры былі шчаслівыя? Забярыце гэта, і хто ведае, можа, усё пачне гніць знутры. Магчыма, нянавісці ўжо недастаткова. Магчыма, вы нават у выніку спыніце агонь, які будзе доўжыцца дастаткова доўга, каб не толькі дазволіць наступнай партыі тытуню і спіртных напояў трапіць праз лініі. Зразумела, пяцьдзесят працэнтаў выручкі ідзе мясцовай паліцыі».
  «Я думаю, што вы занадта спрашчаеце складаную сітуацыю».
  «Так, гэта ж тое, за што мне плацяць, ці не так. Вазьміце ўсе прыгожыя размытыя шэрыя колеры і ператварыце іх у чорна-белыя, каб публіка іх пераварыла, перш чым перайсці да гараскопаў і апошніх навінак ад Каралеўскай сям'і. Але перш чым вы адкінеце мяне як чарговага хакера, якім я, дарэчы, і з'яўляюся, дазвольце мне расказаць вам невялікую гісторыю, якую я ўзяў у вашым горадзе Мостар, тады мы паглядзім, што вы думаеце».
  Апошняе, чаго Уладо хацеў ад гэтага пышнага чалавечка, - гэта нагляднага ўрока, але ён заплаціў прынамсі за столькі фунтам кавы, таму Улад дазволіў яму балбатнічаць.
  «Вы ведаеце сітуацыю ў Мостары, так?» - сказаў Тобі, і з кожнай хвілінай яго твар усё больш чырванеў. «У пэўным сэнсе нават горш, чым тут. Харваты і мусульмане змагаюцца адзін з адным на вуліцах, страляючы адзін у аднаго з-за ракі, у той час як сербы сядзяць на гарах на ўсходзе і кідаюць снарады па іх абодвух. Як засумавалая старая хатняя гаспадыня, якая вылівае кіпень на пару б'юцца катоў.
  «Ну, некалькі тыдняў таму мясцовы мусульманскі камандзір выконвае сваю звычайную ролю на карысць радзімы, калі ў яго пачынае не хапаць артылерыйскіх снарадаў. Такім чынам, ён падключаецца да радыё і тэлефануе свайму таварышу на суседнім узгорку, каб папрасіць яшчэ. «Прабачце, хлопцы, мы самі заканчваюцца. Не магу пашкадаваць вам ніводнага стрэлу. Эмбарга на пастаўкі зброі і ўсё такое, ведаеце».
  «Такім чынам, хто павінен працаваць на адной частаце, таму што ўсё роўна ўсе карыстаюцца аднымі і тымі ж старымі югаслаўскімі армейскімі радыёпрыёмнікамі, але наш сербскі сябар на гары. Назавем яго Слаба.
  «Калі вам спатрэбяцца снарады, у нас ёсць усё, што вам захочацца», — кажа генерал Слоба. «І па папулярных цэнах».
  «Выдатна, — кажа генерал Махамад. «А як наконт дастаўкі? Харваты паміж вамі і намі».
  «Няма праблем, — кажа Слаба. «Мой харвацкі сябар, камандзір Таміслаў, можа даставіць іх прама да вашага парога за невялікую камісію, скажам, дваццаць пяць працэнтаў боепрыпасаў». Таму некаторы час таргуюцца аб цане, вызначаюць час і месца дастаўкі. Потым яны гутараць з ААН, каб арганізаваць часовае «спыненне агню», каб дазволіць пастаўкі «гуманітарнай дапамогі», і ўсё праходзіць без задзірынкі. Супрацоўнікі ААН цэлы дзень паляпваюць сябе па плячах, потым не могуць зразумець, чаму ўсё сапсуецца, як толькі ад'язджае апошні грузавік. Дык вось: вораг нумар адзін узбройвае ворага нумар два з дапамогай ворага нумар тры, змазваючы па дарозе бог ведае колькі генералаў, штабных афіцэраў, падначаленых і кантрольна-прапускных троляў. І ўсё, пра што вы тут хочаце гаварыць, гэта нянавісць, нецярпімасць і «гора мне». Калі тэма карупцыйная, усе заціхаюць».
  Улад не знайшоў яму адказу. Ён таксама не сумняваўся, што маленькая гісторыя Тобі была праўдай. Шмат чаго падобнага ён чуў тут. Таму ён вырашыў проста пасядзець. Тобі хутка стане сумна.
  Сапраўды, ён быў. Уздыхнуўшы, ён выцягнуў з сумкі візітоўку.
  «Калі ты калі-небудзь перадумаеш, вось мая картка. Вы можаце звязацца са мной у нумары чатыры трыццаць чатыры гатэля Holiday Inn. Вы ведаеце гэтае месца, вялікая жоўтая звалка на лініі фронту з усімі дзірамі ад снарадаў. Але гэта адзіны пакой у горадзе. Хто ведае, калі ты вырашыш пагаварыць праз тыдзень, я, магчыма, нават змагу выкрасці ў цябе мяшок цукру. Трохі змазкі для добрых хлопцаў для змены ".
  І менавіта гэтае развітальнае паведамленне, меркаваў Улад, пакінула ў яго горкі прысмак, адценне сораму, які гуляў у краі яго думак да канца дня, як яркі апошні вобраз са сну.
  Але кава кавай, і ён зрабіў яшчэ адзін глыток, трымаючы кубак абедзвюма рукамі, каб сагрэцца, і глядзеў на футбольнае поле. Што ж такога няёмкага ў маленькай вынаходлівасці, сказаў ён сабе. Ён адпіў рэшткі пяску і зірнуў на вуліцу. Магілёўцы былі па пояс. У яго было яшчэ паўгадзіны, перш чым снайперы заварушыліся, хоць ён адчуваў, што гэта будзе яшчэ адзін павольны дзень.
  Некалькі раніц ён забіваў лішні час, працуючы над расце арміяй узорных салдат. Яны ляжалі перад ім на невялікім варштаце, які ён паставіў на кухні, шэраг за шэрагам рысак і колераў. Гэта было хобі, якім ён захапіўся шмат гадоў таму, часткова з-за свайго кніжнага захаплення ваеннай гісторыяй, але адразу ж выявіў, што яно стамляе, галаўны боль ад нязначных дэталяў. І калі нецярплівасць зрабіла яго працу неакуратнай, ён кінуў яе, спакаваўшы дзесяткі нефарбаваных свінцовых чалавечкаў, якія набыў у працавітым парыве аптымізму.
  Потым прыйшла вайна. Яго жонка і дачка эвакуіравалі горад пасля першых двух месяцаў баёў, выехаўшы ў пыльнай калоне школьных аўтобусаў цёплай травеньскай раніцай. Жанчыны, дзеці і старыя махалі з кожнага вакна няшчаснай аўдыторыі маладых і сярэдніх гадоў, якіх армія прымусіла застацца. Іншыя сем'і высыпалі з бартоў набітых грузавікоў, іх рознакаляровыя шалікі развяваліся на ветрыку, які высушваў слёзы.
  У той вечар Уладзя забраўся на дах іхняга чатырохпавярховага дома, падцягнуўшы сябе па пажарнай лесвіцы разам з невялікім раскладным крэслам і бутэлькай слівіцы. Ён сеў, каб назіраць за начной бамбардзіроўкай, быццам гэта была летняя навальніца, якая накатвае з гор. Далёкія артылерыйскія ўспышкі гулялі на аблоках чырвонымі патокамі трасіруючых куль, і ён адчуў, што ацэньвае далёкасць кожнага ўдару, падлічваючы секунды перад выбухам, гэтак жа, як ён рабіў са сваёй дачкой, каб супакоіць яе страх грому. На імгненне ён успомніў бацькоўскі камфорт, калі сядзеў на каленях вага дзіцяці, паклаўшы падбародак на макушку маленькай галавы, валасы пахлі сонечным святлом, пяском на дзіцячай пляцоўцы і дзіцячым шампунем.
  Ён трымаў бутэльку каньяку, пацягваючы кожныя некалькі хвілін, адчуваючы, як агонь ад кожнага глытка блукае ў горле, узровень падае за паўдарогі, калі бамбардзіроўка навобмацак праносілася па горадзе.
  Ён быў уважлівым гледачом. Недалёка ад бальніцы прагрымеў выбух, жоўты і глыбокі, гук далятаў яму да жывата. На паўднёвым захадзе некалькі спіральных расьцяжак прасьвісталі ў небе, як ашалелыя птушкі, накіраваўшыся да будынку прэзыдэнта. У асноўным усё астатняе адбывалася ў напрамку да вышынных прыгарадаў на захадзе або на пагорках на поўначы. Заўтра было б яшчэ што паглядзець. І праз дзень пасля гэтага. Ён мог правесці тут усю вайну.
  Потым побач з раптоўным стогнам завішчаў снарад і з рэзкім выбухам упаў. Сціск збіў яго з крэсла, і, разваліўшыся на спіне, ён слухаў шум шкла з вокнаў суседняга будынка. Хвіліну ён ляжаў нерухома, лічачы сябе, уважлівы да болю, да соку і хлынучай крыві. Не адчуваючы нічога, ён стаяў. Яго твар быў пакрыты пылам. Ён усё яшчэ сціскаў у правай руцэ горлышко бутэлькі з брэндзі, але астатняе было разбіта асколкам. Ён хістаючыся азірнуўся на горад, не бачачы ні душы і не чуючы нічога, акрамя лёгкага звону ў вушах. Затым ён павярнуўся і спусціўся па драбіне так хутка, як дазвалялі яго дрыготкія ногі.
  На наступную раніцу ён пераехаў у гасціную, зачыніўшы дзверы дзвюх спальняў і расклаўшы канапу-ложак. Потым ён адчыніў сваю старую шафку, каб забраць свае страчаныя батальёны вядучых людзей разам з малюсенькімі бутэлечкамі з фарбай і тонкімі далікатнымі пэндзлямі. Ён паставіў варштат у канцы маленькай кухні і вітаў стомнасць у сваім доме. Цяпер ён зразумеў, што гэтае дзеянне паклала пачатак павольнаму і асцярожнаму догляду за яго ўласным слабым полымем, спосабам падтрымліваць яго ў глухія гадзіны зімовай цемры. Дакрануўшыся да залатога краю маленечкай спражкі рамяня або да срэбра ляза шаблі, да жоўтага колеру шлема, ён рухаўся праз гадзіны і пакідаў іх за сабой.
  Праз шэсць дзён пасля выбуху на даху ён атрымаў паведамленне ад Чырвонага Крыжа, што яго жонка і дачка прыбылі ў Берлін. Яны жылі ў шматпавярхоўцы на ўсходнім баку з двума іншымі маці і дзецьмі з Босніі. З таго часу ён быў звязаны з імі толькі поштай, якая прыходзіла адрывіста, калі наогул, і тэлефонным званком раз на месяц, які ён рабіў з дапамогай радыёаматараў у Сараеўскім яўрэйскім супольным цэнтры, адным з нямногіх лініі сувязі са знешнім светам, якія не кантралююцца ні ўрадам, ні міжнароднымі СМІ.
  Цяпер, у яго другую зіму ў адзіноце, большасць начэй знаходзіў яго пагружаным у смугу пароў фарбы і цыгарэтнага дыму, жмурачыся ў цьмяным святле тонкага полымя прыроднага газу. Праца павольна асляпляла яго, але не давала даху і бутэлькі.
  Інтарэсы Улада тычыліся армій эпохі Напалеона. Ён мог паведаміць вам траекторыю і далёкасць кожнай размаляванай палявой часткі ў яго мадэльным арсенале або баявыя магчымасці амаль любога падраздзялення той эпохі, няхай гэта будзе прускае, рускае ці французскае.
  Яму прыйшло ў галаву, што, мабыць, цяпер варта лічыць гэтае хобі недарэчным, практыкай безгустоўнасці. Ён ніколі не меў ілюзій наконт таго, што ўяўляюць сабой узорныя салдаты. Ён таксама не сумняваўся, што захапленне зброяй і ўніформай адыграла пэўную ролю ў падтрыманні вайны. Ён чуў занадта шмат гісторый пра хлопчыкаў-бежанцаў з вясковых вёсак, навічкоў у акопах, якія прагнулі звесці старыя рахункі ў той момант, калі адчулі ў сваіх руках моц аўтамата Калашнікава.
  Але гэтак жа, як людзі на пагорках не былі салдатамі — у лепшым выпадку ўзброеным натоўпам, казаў ён сабе, — гэтыя свінцовыя фігуры мелі прыкладна такое ж дачыненне да сапраўднай вайны, як і малюнкі ў яго падручніках па гісторыі, з іх яркімі стрэламі, якія бязгучна сутыкаліся з чыстымі. , маляўнічыя карты.
  Тыдзень таму ён выстраіў дваццаць аўстрыйскіх драгунаў, каб папырскаць іх грунтоўкай, наляпіўшы на іх галовы некалькімі хвілінамі раней. Яму варта было пачакаць даўжэй, пакуль клей схопіцца, але ён паспяшаўся. Выбух пырскаў знёс кожную галаву, нібы маленечкая расстрэльная каманда. Гэта была ранішняя праца, якая прапала дарма, але ён, не зважаючы на тое, засмяяўся і рвануў за дзверы. Пазней ён пачаў расказваць пра гэта некаторым сябрам, потым перастаў. І калі ён вярнуўся дадому той ноччу, ён не змог сустрэцца з імі, людзьмі з яго паваленага ўзвода, абезгалоўленымі на варштаце, з галовамі, раскіданымі па падлозе, як драбіны.
  Сёння раніцай ён чакаў, пакуль занадта позна, каб пачаць, але яго салдаты пратрымалі б да вечара. Іх шанцы паехаць куды-небудзь былі прыкладна такія ж, як і ў яго. Ён паціснуў плячыма паліто і пайшоў за дзверы.
  Яго офіс знаходзіўся на беразе ракі Міляцка, праз мост на другім беразе і ўсяго ў некалькіх сотнях ярдаў ад лініі фронту. У свой час штаб міліцыі размяшчаўся ў будынку МУС у цэнтры горада. Але ў пачатку вайны міністэрства сфармавала новыя спецыяльныя паліцэйскія сілы, якія неадкладна выгналі атрад Улада з будынка і ўзялі на сябе практычна ўсе важныя расследаванні ў горадзе.
  Улада то здзіўлена, то разгублена назіраў, як спецназ МУС жорстка выкарчоўваў бандыцкае ядро чорнага рынку, у той жа час спрытна адступаючы, калі адчуваў афіцыйны ўдзел. Як выказаў здагадку Тобі, ні для каго не сакрэт, што некаторыя высокапастаўленыя людзі з прыбытковымі сувязямі хутка ўбачаць, што вайна працягнецца сваім павольным, марудным ходам, трымаючы іх рынкі ў палоне яшчэ некаторы час. Тым не менш, гэтыя адкрытыя веды былі вельмі расплывістыя, імёны скрытыя.
  Улада быў раздражнёны гэтым невідавочным паніжэннем, ведаючы, што сакрэтныя парталы, якіх ён шукаў, зніклі далей за межы бачнасці. Але яго начальства ціха падпарадкавалася, і яго аддзел перабраўся за раку ў новы будынак у глыбокім блоку дамоў і прадпрыемстваў, размешчаных у некалькіх кварталах ад сербскай лініі. Большая частка далёкага берага ракі, насамрэч, належала сербам, распаўсюджваючыся ў гару праз дамы і царкоўныя пагосты Грбавіцы да лясістай ускраіны горных вяршыняў, дзе стаялі вялікія гарматы.
  Галоўным буферам паміж паліцэйскім участкам і бліжэйшымі сербскімі пазіцыямі быў французскі гарнізон ААН, размешчаны ўніз па рацэ ў Скендэрыі, побач са старым катком з Алімпійскіх гульняў 1984 года. Выцвілая фрэска з выявай талісмана Алімпіяды, ухмыляючайся лісы, пазірала ўніз з высокай цаглянай сцяны, яго ўсмешка была выцягнутая і пашкоджана мінамётнымі снарадамі.
  Новы будынак міліцыі ўяўляў сабой прысадзісты пачварны будынак з бетону і карычневага шкла. У перыяд росквіту Югаславіі тут размяшчаўся моладзевы цэнтр Камуністычнай партыі. Цяпер прыкладна чацвёртая частка вокнаў была альбо патрэсканая, альбо выбухнула, замененая фанерай і лістамі пластыка ААН, прыціснутымі стужкай ААН.
  Урадавыя будынкі былі аднымі з нямногіх у горадзе з надзейным электрычнасцю. Тры вялікія бензінавыя генератары падтрымлівалі столькі соку, каб асвятляць і астуджаць злачынную лабараторыю такой, якой яна была. Пасля гэтага было дастаткова энергіі для некалькіх люмінесцэнтных лямпаў і россыпу перагружаных абагравальнікаў, якія свяціліся, як тостэры. У апошні час кожную раніцу яны былі завешаны мокрымі шапкамі і шкарпэткамі. Аднаго паху было дастаткова, каб захацелася прыйсці позна.
  Прагулка Улада заняла амаль паўгадзіны, паступова спускаючыся да ракі. Калі ён выйшаў з дому, пайшоў снег, і пакуль ён дайшоў да офіса, снег перайшоў у дождж. Зіма была мяккая, зямля нават не прамерзла настолькі, каб даставіць магілёўцам клопатаў. Шэрая слякота ў ямках ад ракушак і на абваленых дахах кінутых машын.
  Да таго часу, як Улада прыбыў, Дамір Бегавіч сядзеў за суседнім сталом. Ён быў адзіным у горадзе следчым па забойствах. Перад вайной быў яшчэ трэці, серб Дэян Васіч. Ён быў сябрам Улада, таварышам па картачных гульнях і сямейным абедам. Іх малыя дзеці гулялі разам па выхадных, хапаючыся за валасы і пускаючы сліну на цацкі адзін аднаго. Калісьці яны цягнулі свае сем'і на пляжны адпачынак на Адрыятыку, а потым адсвяткавалі сваё вяртанне, разам пабудаваўшы арэлі. Яны сказалі, што калі-небудзь яны пабудуюць сваім дзецям домік на дрэве ў добрым месцы на ўзгорках, прыгожым з вяровачнай лесвіцай, добра схаваным ад турыстаў і старэйшых дзяцей, але досыць блізка ад добрага месца для пікніка, каб прывезці ўсіх сем'яў.
  За тыдзень ці каля таго да пачатку вайны Дэян пакінуў горад, не кажучы ні слова, забраўшы са стала толькі сям'ю і службовы рэвальвер. Пазней Улада пачуў, што яны спадзяваліся перабрацца праз пагоркі ў Бялград, але задаўся пытаннем. Магчыма, Дэян усё яшчэ быў у горадзе, далей на супрацьлеглым узгорку або ўсяго ў некалькіх кварталах ад яго, пісаў рапарты аб забойствах у Грбавіцы ці ў паўночна-заходнім прыгарадзе Ілізды. Магчыма, ён быў у арміі, біў з мінамётаў цэнтр горада. Ці ён мог быць мёртвым і гніць у траншэі. Можа, дабраўся да Вены ці Берліна. Хто б мог сказаць?
  Амаль усе ў Сараеве ведалі кагосьці падобнага, звычайна серба, таго, хто знік без папярэджання напярэдадні баявых дзеянняў, нібы быў дасведчаны пра тое, якім будзе горад.
  Застаўся толькі Дамір, досыць сімпатычны, але на сем гадоў маладзейшы, які нават у ваенны час шчасліва сноўдаўся ў задымленым свеце кавярняў і гучнай музыкі. Сапраўды, у сваёй бясконцай пагоні за новымі жанчынамі ён быў крыху граблям, але гэта было даравальна, хаця б толькі за дзіцячую радасць, якую ён атрымліваў ад сваіх задавальненняў. Калі Дамір убачыў Уладавых салдат, ён хмыкнуў, як школьнік, і на яго шырокім пляскатым твары расплылася багатая ўсмешка. Ён свавольна намякнуў, што Улада мог бы нават пашкадаваць яму некалькі, не разумеючы, што Улад не раней падзеліў адзінку, чым калекцыянер антыкварыяту разаб'е набор крэслаў. У любым выпадку гэта быў катастрафічны вечар, калі Дамір уварваўся ў кватэру з жанчынай у руках і па бутэльцы ў кожнай кішэні паліто, каб «развесяліць» Улада вечарынкай. Дзве гадзіны спатрэбілася, каб вывесці іх за дзверы, хіхікаючы і калыхаючыся ў шкодным воблаку брэндзі.
  Але з ім было досыць лёгка працаваць у яго часам уладнай манеры. У пачатку вайны яны пагадзіліся, што кожны дэтэктыў возьме на сябе ўсе іншыя забойствы, першапачаткова гэта мела на мэце не дапусціць адцягвання працы, калі яны хочуць быць як мага больш занятымі. Цяпер Даміру здавалася, што смерць ва ўсіх яе іпастасях надакучыла, і адзіны іхні распарадак не даваў яму скаціцца да пастаяннай бяздзейнасці на працы.
  Гэты дзень, як і некалькі папярэдніх, атрымаўся чарговым марудным, дзе не было чаго рабіць, акрамя як чытаць, пляткарыць і курыць. Што яшчэ горш, Дамір быў далёкі ад сваёй звычайнай вясёласці, пануры і бурчаў кожную гадзіну. Так што было некаторай палёгкай, калі позна ўвечары нарэшце зазваніў тэлефон.
  Дамір прыняў званок, трохі паслухаў, нешта накрэмзаў, прамармытаў фразу-другую, потым паклаў трубку і павярнуўся да Улада.
  «Здаецца, цыганка з крыўдай і немаўляткам толькі што забіла да смерці свайго п'янага мужа падчас яго пасляабедзеннага сну. Яе суседка кажа, што цыганка гатовая прызнацца. Я сказаў ёй, што вулічны афіцэр завязе яе. А пакуль вось дзе вы знойдзеце нябожчыцу. Ён працягнуў накрэмзаны адрас. «Усё тваё».
  «Усё маё? Вы прынялі званок». Уладзь быў ахвочы да працы, але гэта наўрад ці было падобна на той выпадак, які ён меў на ўвазе.
  «Я атрымаў апошні, памятаеш? У мінулую сераду? Картачныя гульцы спрачаюцца аб палітыцы са зброяй. Адзін забіты, адзін п'яны, адзін арыштаваны. Твая чарга».
  Уладзя нахмурыўся і ўзяў паліто. Праз гадзіну ён быў бы за дзвярыма, накіраваўся на чарговую вячэру з фасоляй і рысам і спакойнай ноччу, малюючы сваіх драгунаў і гусараў. Ён прамармытаў нешта наконт глупства чаргавання, потым пракляў дзёрзкасць адказваць на тэлефонныя званкі пасля 15:00. Ён схапіў адрас і пайшоў прэч.
  «Калі я вярнуся, няхай цыган пачакае ля майго стала», — паклікаў ён праз плячо Даміра. «Я хачу, каб яна супакоілася і была гатовая да размовы. І паспрабуй не запрашаць яе на сустрэчу, пакуль я не вярнуся, хоць яна падобна на твой тып.
  «Так, добра з ручнымі прыладамі», - адказаў Дамір, усміхаючыся першай за дзень.
  «І яшчэ раз дзякуй».
  – З задавальненнем, – крыкнуў Дамір, ужо адкідваючыся на спінку крэсла.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 2
  Владо накіраваўся ў растаючую слякоту, накіроўваючыся да дома сямейнай пары ў месцы, якое выдавалася за цыганскі квартал, вузкі шэраг двухпавярховых шлакаблокавых будынкаў каля вяршыні крутога адкрытага пагорка на поўнач ад цэнтра горада. Боснійская армія часта трымала там адну са сваіх нямногіх буйных гармат, у асноўным для стральбы па сербах, што выклікала шмат адказнага агню, як правіла, з яшчэ больш буйных гармат. Але гэта былі толькі цыганы, разважалі ўлады. У горадзе, дзе людзі ўсё яшчэ любілі казаць пра няважнасць нацыянальнай прыналежнасці, цыганы заўсёды лічыліся найніжэйшымі з нізкіх. Жыцьцё ў іхніх кватэрах было непрыемным нават па мерках ваеннага часу.
  Хвілін праз дзесяць пасля хады побач з ім з'явіўся расчырванелы і задыханы Дамір.
  «Перадумаў?» - сказаў Улад.
  «Патрэбна была прагулка. Учора цэлы дзень прасядзеў толькі з паперамі, потым усю раніцу з пахмеллем. А паміж імі была мінулая ноч, якую я хацеў бы зусім забыць. Так што я, па меншай меры, паспею з табой падняцца на гару. Калі гэта не дапаможа, я нават дапамагу вам напісаць справаздачу. Але не хвалюйся. Я вярнуся своечасова, каб цыганку зарэгістравалі і падрыхтавалі да допыту».
  — Значыць, непрыемнасці з жанчынай? — спытаў Уладзя. Гэта была адзіная непрыемнасць, якую ён мог сабе ўявіць у Даміра.
  «Я хачу. Гэта мае маці і бацька».
  Калі пачалася вайна, Дамір вярнуўся да бацькоў, каб яны былі забяспечаны. Акрамя таго, каб скарыстацца тым, што гатуе маці. З-за таго, што свежае мяса і прадукты практычна зніклі, яна была адной з тых знаходлівых кухарак, якія ўсё яшчэ атрымлівалі некаторую разнастайнасць — пірагі з рысу, «бульбу фры» з кукурузнай мукі і садовых слімакоў, замачаных на ноч, а потым абсмажаных на патэльні з дзікім травы. Але цаной за напоўнены страўнік быў нораў яго маці, неабсяжны і выбуховы, і Улад палічыў, што, напэўна, адбыўся яшчэ адзін выбух.
  «Твая маці зноў сышла?»
  «Так. Найгоршы за ўвесь час. І на гэты раз яна пайшла на максімальны ўрон і атрымала яго. Прынамсі, ад бацькі, а можа, і ад мяне».
  «Ну, дайце некалькі дзён, і ўсё знікне».
  - Не ў гэты раз, - сказаў Дамір, змрочна пахітаўшы галавой. «Усё, што яна зрабіла на гэты раз, гэта сказала мне, што ўсё, у што я калі-небудзь верыў пра свайго бацьку, было хлуснёй».
  Улада не ведаў, як на гэта адказаць, і, зыходзячы з мінулага досведу, Дамір наўрад ці прапанаваў бы што-небудзь больш, пакуль не будзе гатовы і жадаючы. Так яны ішлі яшчэ некалькі хвілін, не кажучы ні слова, пакуль Дамір раптоўна не вярнуўся.
  «Усе гэтыя гады ён расказваў мне, якім ён быў героем у мінулую вайну. Барацьба нацыстаў з партызанамі Ціта. Хаваўся ў пячорах і на кукурузных палях разам з самім вялікім чалавекам. Скаканне з парашутам на нейкую гару ў цемры. Гісторыі, якія я чуў тысячу разоў і запомніў кожную дэталь».
  «Тады твая маці кажа, што ён нешта выдумляў, так? Што толькі робіць яго падобным на ўсіх мужчын у гэтым горадзе ва ўзросце старэйшыя за 70. Мой дзядзька быў такім жа. Прымусілі нас паверыць, што ён быў Божым дарам для партызанскай вайны. І хто скажа, што твая маці мае рацыю. Яна проста злавалася і казала ўсё, што магла, каб зрабіць гэта балюча».
  «Мой бацька кажа, што яна мае рацыю, вось хто. І гэта былі не проста дэталі, пра якія яна гаварыла, ці перабольшванні. Было ўсё. Усю праклятую вайну. Схаваўся зусім, у суседзяў, у іхнім склепе. Даглядаюць дваіх дзяцей. Аднойчы ён выйшаў дапамагчы перавезці кароў — украсці, напэўна, лепш — з суседняй вёскі. Адзіную стрэльбу, якая была ў яго сям'і, ён закапаў, схаваў ад роднага бацькі і больш не адкапаў. Калі мама расказала мне ўсё гэта, ён нават не спрабаваў больш прыкідвацца. Ён прызнаўся, як і любы звычайны злачынец, які ведае, што доказы супраць яго. Потым ён адсунуў крэсла ў кут і нічога не рабіў, толькі плакаў. Твар у яго быў шэры, быццам ён ператвараўся ў попел на нашых вачах. Мой бацька, вялікі партызан, толькі спалоханы селянін, які выцірае насы дзецям у склепе».
  Уладзь перажываў, што амаль любы адказ падасца слабым, банальным, але ўсё ж стараўся.
  «Нават Ціта хлусіў пра гэтыя рэчы», - сказаў ён. «Цяпер усе кажуць, што ён быў хворы ў пячоры падчас таго, што павінна было быць яго самай вялікай бітвай.»
  «Так, але Ціта хлусіў пра ўсё. Гэта была яго праца. Гэта мой бацька, Улада, і я заўсёды быў вялікім дурнем, каб паверыць яму. Адна з прычын, па якой я хацеў быць вялікім паліцэйскім следчым, заключалася ў тым, каб у мяне была палова такіх прыгод, як ён. Калі пачалася вайна, таму я ледзь не звольніўся, каб пайсці ў армію, палічыўшы, што гэта мой самы вялікі шанец на геройства. І калі б не мая маці, якая плакала і не ладзіла з-за гэтага прыступ — і, дзякуй Богу, яна плакала, — я б так і зрабіў. Цяпер, хто ведае ". Ён паціснуў плячыма, пайшоў далей. «Такім чынам, я тут. Проста шпацырую і раблю сваю працу. Але я гэта перажыву».
  Але было зразумела, што, прынамсі, некаторы час не будзе. Нават звычайныя лекі Даміра ад чорнага настрою — жанчыны і алкаголь, багата выпітыя на працягу аднаго поўнага вечара — маглі быць занадта слабымі, каб выклікаць хуткае выздараўленне. Уладзя думаў, што сказаць далей, калі што. Ён паспрабаваў успомніць некалькі фраз, пакуль яго думкі не перапыніў гучны і блізкі стрэл з-за ракі.
  Кожны раз, калі снайпер адкрываў агонь пры дзённым святле, ён уключаў усе нервовыя сістэмы ў межах дасяжнасці, асабліва ў тых, хто стаяў на адкрытай лініі агню. Сківіцы сціснуліся, вочы расплюшчаны, целы сагнуліся і скурчыліся, нібы спрабуючы растаць на бруку.
  Як бы доўга ні цягнулася вайна, да гэтага не прывыкаўся, бо непазбежна нехта зачапляўся не ў тым месцы, падаў, ліючыся крывёю, і станавіўся дрыготкім цэнтрам пустога круга, калі ўсе разбягаліся. Круг заставаўся пустым, пакуль небяспека не абмінула і не прыехала хуткая дапамога. Затым натоўп вярнуўся да сярэдзіны, і цела знікла. Кроў засталася, каб дождж змыў.
  На гэты раз целам быў мужчына ў ваеннай форме, прыкладна ў 30 футах наперадзе, на скрыжаванні, не абароненым ні будынкамі, ні сценамі старых аўтамабіляў, складзеных у ахоўныя бар'еры.
  Жанчына, якая толькі што прабегла па тэрыторыі, ахнула, дабраўшыся да бяспечнага кута, дзе стаялі Уладзі і Дамір.
  «Я была практычна побач з ім, калі гэта здарылася», — сказала яна, расплюшчыўшы вочы, закрыўшы рот рукой, шырока расплюшчыўшы вочы. Яе макіяж пачынаў змяншацца выбухам поту. Правае плячо яе паліто было запырскана крывёю мужчыны.
  «Ён проста ішоў», - сказала яна, даходзячы да істэрыкі. «Проста хадзіць. Нібы ён лічыў сябе старым месцам, а ўсе астатнія бегалі. Ён павінен быў ведаць лепш. Як ён мог не ведаць?»
  На імгненне здалося, што ніхто не ўлезе, каб праверыць, ці жывы чалавек. Ён не рухаўся, і з-пад яго сачыўся паўкола крыві, як пунсовая накідка, вытанчана кінутая на зямлю. Потым буйны, добра апрануты мужчына, ад якога моцна пахла крэмам пасля галення, прасунуўся праз натоўп і пабег да цела. Ён хутка ўкленчыў, на шыі ў яго звісаў залаты ланцужок.
  «Адступайся! Я паклапачуся пра гэта, - крыкнуў ён. Людзі з абодвух бакоў набліжаліся да пляцоўкі, нібы саромеючыся дапамагчы. Ён схапіў мужчыну абедзвюма рукамі, прахрыпеў і пацягнуў цела праз пэцканую крывёю сцежку да абароненага месца, дзе стаялі Улада і Дамір.
  «Магчыма, нам трэба нешта зрабіць», - сказаў Улада.
  - Пакіньце лепш гэтага, - прамармытаў Дамір. «Вялікі хлопец кіруе адным з бензінавых ракетак. Напэўна, гэта атрымаў адзін з яго салдат».
  Прачытаўшы думкі Улада, Дамір сказаў: «Я мяркую, што ён думаў, што быць чалавекам для ўсіх бакоў азначае, што ён больш не знаходзіцца ў небяспецы».
  Замест гэтага смелая прагулка гангстара праз скрыжаванне парушала няпісаны кодэкс паводзін асадніка. Калі б вы праявілі павагу да снайпера, бегаючы, як і ўсе астатнія, хутчэй за ўсё, ён кінуў бы на вас толькі сумны позірк праз прыцэл. Але гэты чалавек зрабіў сабе хадзячую абразу, і стралок, які, магчыма, меў намер узяць адпачынак, быў падахвочаны да дзеяння.
  На імгненне ўвагу натоўпу адцягнулі недалёкія крыкі маленькага чалавека, які пачаў гнеўна чытаць лекцыю салдату ААН на вартавым пасту за паўквартала.
  «Вы будзеце стаяць тут і нічога не рабіць усю вайну, пакуль яны нас усіх не заб'юць!» - зноў і зноў крычаў маленькі чалавек, яго твар быў пацямнелы ад гневу. Пластыкавыя мяшкі ў яго руках, адзін з рысам, а другі з хлебам, хісталіся ўзад і ўперад, нібы маятнікі, а мужчына плёскаўся і роў. Салдат, ярданец, быццам не разумеў мясцовай мовы, хоць не мог прапусціць паведамленне. Ён няўцямна глядзеў перад сабой, у той час як мужчына падышоў бліжэй, скінуўшы з рук торбу, каб тыцнуць у блакітны шлем салдата.
  Відовішча было настолькі захапляльным, што Улад спачатку не звярнуў увагі, калі Дамір пачаў гаварыць.
  «Цыганская справа — уся твая, Уладзя. Па сутнасці, уся астатняя вайна за вамі».
  Дамір пайшоў прэч. Калі Улад павярнуўся, ён да сваёй трывогі ўбачыў, што Дамір накіроўваецца прама да адкрытага скрыжавання, дзе толькі што быў застрэлены чалавек, ідучы не хутчэй, чым шаркаючы стары чалавек, апусціўшы плечы і схіліўшы галаву, з рукамі ў кішэнях.
  «Што ты робіш?» — крыкнуў Уладзя.
  Дамір спыніўся толькі на момант, азірнуўшыся з халоднай пустой злосцю ў вачах.
  «Не хвалюйся, Улада, я ўсё роўна буду рабіць сваю працу. Цыгана табе, як і прасіў, прыгатую».
  «Хрэн праца. Вазьмі выхадны, цэлы тыдзень. Проста выбрацца з адкрытага месца. Бяжы!»
  Але Дамір вярнуўся да сваёй няўцямнай хады, на гэты раз адказваючы Уладу праз плячо. «У мой добры час, Улада. Ні твой, ні чый-небудзь».
  Невялікі натоўп, які сабраўся, каб назіраць за вынасам цела, цяпер са стомленым зачараваннем сачыў за Дамірам. Ніхто, акрамя Улада, не крычаў і не падштурхоўваў яго, захоўваючы гэтую энергію для блізкіх. Улада вырашыў уцячы, спадзеючыся альбо захапіць Даміра, альбо адштурхнуць яго ў бяспечнае месца. Перш чым ён паспеў паварушыцца, пачуўся хуткі свіст, а затым гучны металічны піск, калі куля трапіла ў жоўты дарожны знак у некалькіх футах ззаду Даміра. Потым пачуўся рэзкі рэпартаж самай вінтоўкі, бо гук дагнаў наступствы. Дарожны знак задрыжэў, нібы вырваны рукой з аблокаў. Свежая дзірка з шэрай апраўкай злучалася з дзвюма іншымі, ужо аранжавымі ад іржы.
  Напэўна, снайпер двойчы не прамахнецца, і Улад зноў кінуўся бегчы, але быў перапынены другім стрэлам. Ён таксама стукнуўся аб знак, хоць Дамір працягваў рухацца наперад. Потым прагучаў трэці стрэл і чацвёрты, прычым кожны раз шыльда дрыжала і дрыжала.
  Снайпер займаўся стральбой, і з кожным ударам ён выціскаў паведамленне, лаканічную, цынічную тэлеграму аб сваёй пагардзе да іх усіх.
  Дамір, вядома, успрыняў сігнал гучна і выразна, і, нарэшце, дабраўшыся да сховішча ў супрацьлеглым куце, ён павярнуўся і манатонна крыкнуў Уладзю: «Вось бачыш, гэта наша вайна. Азартныя гульні перад жывой аўдыторыяй. І калі забойства выліваецца на трыбуны, мы з вамі павінны разабрацца. Магчыма, калі-небудзь мы зможам скласці ўласныя гісторыі пра тое, наколькі гераічна ўсё гэта было».
  Дамір працягваў ісці, не хутчэй і не павольней, чым раней. Яго крокі заглушалі крыкі з каравульнага паста ААН. Маленькі раз'юшаны чалавечак усё яшчэ не сціхаў у сваёй гаворцы пра салдата, які, нягледзячы на ўсю бясстраснасць яго твару, мог быць зроблены са свінцу.
  
  
  Цыганскі дом быў дастаткова прадказальным, як і любая іншая перапоўненая кватэра ў горадзе ў наш час: два пакоі, з аблупленай фарбай на брудных сценах, садовы шланг, які поўзае па сценах, як доўгая зялёная змяя, несучы газ ад нелегальнага падключэння да імправізаванай пліты і да другой насадкі, ненадзейна ўсталяванай на ўзроўні вачэй, выпырскваючы невялікую струменьчык полымя, які забяспечваў адзінае святло ў змроку позняга дня. На пліце стаяў вялікі гаршчок, усыпаны сутачнай фасоллю. Аконнае шкло знікла, залепленае малочным пластыкам, які калыхаўся. Ложак адсунулі ў кут ад акна. Побач на падлозе сядзела маленькая люлька. Паветра было брудным ад поту, віскі, старой ежы і запэцканых падгузнікаў. І, так, пах крыві.
  На ложку ляжала цела буйнога мужчыны, распластанага тварам уніз, з галавой у крывавай кашыцы і злуднымі валасамі. Побач на падлозе ляжаў малаток, аблеплены тым жа самым брудам. Улада дастаў свой нататнік і сеў у маленькае крэсла, каб пачакаць Таміслава Грэба, які ў скарочаным паліцэйскім аддзеле цяпер быў і тэхнікам па доказах, і судмедэкспертам, хаця яго праца ў паліцыі была відавочна другараднай у параўнанні з яго кар'ерай няпоўнага працоўнага дня. скрангер і дробны рознічны гандляр. Грэба быў у партнёрстве са сваім стрыечным братам Мікі, які меў здольнасць прыдумляць шанцы і мэты, неабходныя для таго, каб працягваць жыць у разбураным горадзе. Часцей за ўсё раніцай вы знаходзіце іх, якія сядзяць за картачным сталом у паўзмроку скразняковай старой рыначнай залы ў цэнтры горада, гандлюючы сантэхнічным абсталяваннем, якое спатрэбілася для ўсяго: ад падключэння газу да самаробных пліт. Нядаўна яны пашырылі сваю дзейнасць да другога стала, перавозячы бяздомныя скрынкі Marlboro або любыя іншыя рэчы, якія ім удалося набыць.
  Гэта азначала, што заўсёды патрабавалася некалькі хвілін, каб злавіць Грэба. Звычайна нехта павінен быў дайсці да яго пешшу. Але праз паўгадзіны ўвайшоў у кватэру, паціраючы рукі ад холаду. Ён быў высокі і худы, з непаслухмянымі хвалістымі цёмна-каштанавымі валасамі і густымі вусамі, якія звісалі над доўгім вузкім падбароддзем.
  Грэба паглядзеў на ложак, скрывіўся і выцягнуў камеру Instamatic з выпуклай кішэні паліто.
  "Што сёння асаблівага?" – спытаў Улад, спрабуючы пазбавіцца ад таго, што ў яго ўвайшло пасля таго, як ён убачыў, як Дамір сыходзіць.
  «Запальніцы. BIC таксама. Мікі прыдумаў цэлую справу, не пытайся, як». Ён зрабіў паўзу, паклаўшы цыгарэту на столік, з краю якога звісаў слупок попелу. «Мы прадалі некалькі і памянялі іншыя на піва — Amstel, а не на мясцовае дзярмо — і мяшок солі».
  Ён зрабіў фотаздымак, успыхнула ўспышка, потым пачакаў, пакуль адбітак саслізне з пярэдняй часткі камеры.
  «Няблагая раніца. Ён думае, што калі мы будзем цярплівыя, то можам абмяняць астатняе на бензін».
  «Навошта камусьці мяняць бензін на запальніцы?» — спытаў Уладзя.
  Грэба апусціў камеру, нахмурыўшыся. «Навошта камусьці мяняць мінэт на Marlboro?»
  «Добры момант».
  «Усё залежыць ад патрэбы. Попыт і прапанова. Гэта капіталізм на ўзроўні кішачніка, Улад. Пасля вайны ўсё будзе банкамі, бухгалтарамі і пасярэднікамі, так што вучыцеся лёгкаму, пакуль можаце».
  Уладзя прывык да гэтых лекцый. Яму было цікава думаць пра такіх, як Грэба, як пра будучыню гарадской эканомікі. Тым не менш, ён прызнаў, што шляхі бартэру і чорны рынак бянтэжаць яго. Ён разглядаў свой новы слоік Nescafé. Магчыма, ён мог бы крыху памяняць на што-небудзь, каб разбурыць аднастайнасць свайго рацыёну, хоць бы на якую-небудзь капусту.
  «Як ты думаеш, колькі капусты я мог бы атрымаць за чвэрць фунта Nescafé?» — спытаў ён.
  Грэба зноў апусціў камеру, нахмурыўшыся. «Ісус, Марыя і Бог, Улада», — сказаў Грэба. Як і Улада, бацька Грэба быў мусульманінам, маці — каталічкай, і ён быў ахрышчаны ў каталіцтве. Але, як і некаторыя жыхары Сараева, ён выказваў сваю рэлігійную прыналежнасць пераважна праз выбар лаянак. «Толькі ідыёт прамяняе каву на капусту».
  «Але вы толькі што сказалі...»
  «Гэта іншае. Marlboro для мінэтаў, так. Кава за капусту, нават не на адной карце. Гэта пытанне параўнальнай вартасці. Я ўвесь час кажу вам, гэта попыт і прапанова. Ты яшчэ разважаеш як камуніст, ёбаны югаслаў. Кава такая ж добрая, як і цвёрдая валюта, захавайце яе на нешта асаблівае. Капусту можна дастаць з армейскімі цыгарэтамі, а армейскія цыгарэты можна атрымаць дзе заўгодна». Ён крадком акінуў пакой позіркам, дадаўшы паніжаным голасам. «Магчыма, вы нават знойдзеце тут, калі толькі цыган іх не вычысціў».
  Улада працягваў разважаць пра сваё Nescafé. Калі не капуста, дык, можа, апельсіны? Ён стамляўся думаць пра гэта. Лепш проста пакінуць каву, інакш ён адчуе сябе падманутым.
  Размаўляючы, яны хадзілі вакол цела, ні разу не згадваючы яго. Грэба рабіў фотаздымкі, а Улада раз-пораз рабіў нататкі, вызначаючы памеры пакоя на выпадак, калі хто-небудзь спытае, чаго ніхто ніколі не рабіў. Яны пачалі гаварыць пра ежу. Часам здавалася, што людзі ў Сараеве не гавораць ні пра што іншае.
  "Вы чулі пра Гаравіча", - сказаў Грэба. «Ёсць зноў на ўкладцы ААН, і яны адвезлі яго ў клуб Yez. Зноў».
  Гаравіч быў Лютва Гаравіч, іх начальнік. Club Yez быў лепшым рэстаранам Сараева, бяспечным і ўтульным у глыбокім цагляным склепе з камінам і піяністам. Кожная бутэлька ў бары мела адпаведную этыкетку, незалежна ад таго, што на самой справе было ўнутры, а на кухні былі спецыі і свежае мяса. Толькі нямецкія маркі. Прадстаўнікі ААН, замежныя журналісты і паспяховыя кантрабандысты былі адзінымі, хто мог дазволіць сабе гэтае месца, і ў любы вечар іх можна было сустрэць за вячэрай разам, не задаваючы адзін аднаму пытанняў, акрамя, магчыма, таго, ці варта было паспрабаваць.
  «Трэці раз за гэты месяц», — з агідай сказаў Грэба. «І, вядома, ён павінен быў расказаць мне пра ўсё гэта. Ён усё гаварыў пра гэты кавалак цяляціны. Філе, «Ружовае, як зморшчаная пізда», — сказаў ён, мудак. І ўдвая больш сакавіты' Усё, што вы можаце зрабіць, гэта сядзець і слухаць. Скажы яму, што ты насамрэч думаеш, і да канца тыдня ты будзеш на Зуку страляць па чэтніках».
  «Тлусты шанец. Калі ён вас звольніць, яму давядзецца запаўняць формы, наймаць замену, адказваць на пытанні вышэйшага кіраўніцтва. Абвастрэнне - не яго стыль».
  «Ты павінен сказаць, што ён ніколі не адпусціць мяне, таму што я незаменны, Улада. Таму што без мяне аддзел разваліўся б».
  «Як быццам гэта была б трагедыя. Да таго ж, навошта адпраўляць цябе на фронт, калі ён можа зрабіць табе жыццё няшчасным тут.
  «Гэта дакладна, сволач».
  Неўзабаве прыбылі яшчэ двое паліцэйскіх, каб перанесці цела назад у лабараторыю Грэба. Калі Улада і Грэба выйшлі з кватэры, з пагоркаў на поўначы рэхам данёсся нізкі глыбокі стук.
  Грэба махнуў правай рукой у бок гуку. «Калі казаць пра Цука, — сказаў ён. «Як заўсёды, занятыя, небаракі».
  
  
  Пакуль Улад вярнуўся ў кабінет, цыганка з міліцыянерам, як і абяцаў Дамір, чакала ля яго стала, хоць яго нідзе не было.
  Жанчына была невысокая, мініяцюрная, з тонкімі рысамі твару і высокімі скуламі. Відавочна, што яна правяла некаторы час, збіраючыся ў доме сваёй сяброўкі, і яе твар быў вычышчаны і акуратна нафарбаваны, яркая памада старанна нанесена, а валасы ідэальна прычасаныя. На ёй была элегантная карычневая спадніца і смуглявая блузка. Адзенне пасля забойства, падумаў Улад.
  Інтэрв'ю прайшло прадказальна. Яна сказала, што яе муж быў дзікам, увесь час п'е і гуляе ў азартныя гульні. Ён таксама ўхіліўся ад прызыву ў армію, згадала яна, у яе вачах успыхнуў адчайны ўкол патрыятызму. Большасць людзей лічыла, што любы чыноўнік новага ўрада быў уцягнуты ў справу баснійскага нацыяналізму, і Улада дазваляў ім думаць пра гэта, знаходзячы, што часам гэта давала яму рычагі ўплыву.
  Жанчына працягвала. Яе муж мог бы працаваць, але ніколі не рабіў, заўсёды быў занадта лянівы або п'яны. Ён біў яе, калі яму хацелася, і крычаў на дзіця без перапынку. Есці ледзь хапала. Сёння пасля абеду ён даў ёй аплявуху, патрос дзіця, потым таксама даў аплявуху дзіцяці, перш чым спатыкнуцца ў ложак, дзе ўпаў у ступар ад храпу. Яна ўбачыла малаток, узяла яго і падышла да ложка. У наступнае, што яна ўведала, яна глядзела ўніз на свайго спячага мужа, але ён ужо не спаў, а яго галава была падобная на вішнёвы пірог. Яна ўзяла дзіця і пайшла да суседа, а потым пакінула навіны разам з дзіцем.
  Давядзецца апытаць суседзяў, каб праверыць частку яе гісторыі, але Улад ні на хвіліну ў гэтым не сумняваўся. У яго было паўдумства адправіць яе назад да сына і дазволіць судовым сакратарам разабрацца ў гэтым раніцай. Але ў калідоры яе чакаў міліцыянт, каб адвесьці яе ў турму. Заўтра суддзі зноў будуць старшынстваваць у сваіх неацяпляемых залах судоў з цьмянымі бруднымі калідорамі, спадзеючыся, што суды і слуханні дня не перапыняць выбухам. Працягвалася працэдура мірнага часу.
  Уладка ўздыхнуў, некалькі хвілін друкаваў яе заяву, потым папрасіў яе падпісаць. Яна прачытала яго павольна, хвіліну вагалася, потым надрапала сваё імя. Калі Улада ставіў свой подпіс, яна спытала: «Што будзе з маім дзіцем?»
  Улад адказаў, не падымаючы вачэй: «Напэўна, у дзіцячы дом, хаця б на сёння».
  «Як доўга ён будзе там?»
  Няўжо гэта сапраўды не прыходзіла ёй у галаву дагэтуль? Улада ўспомніў часы, калі яму даводзілася расказваць сужэнцам і сябрам пра забітых блізкіх. Амаль заўсёды былі слёзы і няёмкія паўзы, і яго ўвесь час хацела ўцячы, уцячы ад гора як мага хутчэй, хоць замест гэтага яму трэба было быць пільнай увагай, правяраць, ці няма фальшывага гора ці адсутнасці здзіўлення. Гэта было неяк горш. Вестка пра смерць прынесла канчатковасць, імператыў рухацца далей. Навіна гэтай жанчыне абяцала толькі доўгае, бясконцае спаўзанне ў роспач.
  Ён зірнуў убок, паправіўшы гадзіннік на далёкай сцяне, які не працаваў некалькі месяцаў, потым павольна павярнуўся, каб сустрэць яе позірк. Яе вочы напоўніліся слязамі, але пакуль ніводная не пралілася.
  «Ён будзе там прынамсі да вашага суда, калі ў вас, вядома, няма сям'і, якая возьме яго». Яна ўжо згадвала, што сірата.
  "Не", сказала яна, паківаўшы галавой. «Ёсць толькі я».
  Яны абодва ведалі, што ў такіх умовах мала хто будзе браць дадатковы рот для кармлення. Ды і хто, калі ўжо на тое пайшло, захоча цыганка.
  «Калі будзе суд, вас асудзяць. Ваша заява гэта запэўнівае. Нават без гэтага доказы былі б пераважнымі. Але калі вашы суседзі могуць пацвердзіць вашу гісторыю пра вашага мужа, хто ведае?» Ён паціснуў плячыма. «Магчыма, суддзя праявіць стрыманасць. Магчыма, вам пашанцуе. Прысуд можа быць лёгкім».
  «І гэта будзе азначаць?»
  «Гады тры, а можа, і больш. Напэўна, не менш».
  Яна нічога не сказала. Адзіная сляза ўпала на яе правую шчаку, і яна выцерла яе. Яна глядзела проста перад сабой, сціснуўшы сківіцы, потым кіўнула. Ён стаяў, праводзячы яе ў калідор, дзе ў раскладным крэсле спаў міліцыянер, які чакаў яго, скупіўшыся ад холаду. Яго рот быў разяўлены, выдыхаючы мірныя ўздыхі пары ў цёмны калідор. Улад штурхнуў яго, і праз некалькі імгненняў яны з жанчынай зніклі, іх крокі рэхам разнесліся па лесвіцы.
  Гума валасоў Грэба калацілася за вуглом.
  «Толькі заканчваю», — сказаў ён, жвава выціраючы рукі ручніком, рэзкі пах хімічных рэчываў суправаджаў яго, як асобная прысутнасць. «Гэта выглядае як дваццаць шэсць удараў, плюс-міну некалькі. Вельмі крыўдна за такую дробязь. Знакаміты цыганскі гнеў, прыклад А. Слухай, у мяне ёсць бутэлька хатняй слівавіцы, каб выпіць пасля каменданцкай гадзіны, калі ты можаш пачакаць хвіліну-другую.
  Уладзя замяцеў ад думкі завязаць размову. Ён аддаваў перавагу сну і цішыні.
  «Не, дзякуй», — адказаў ён. «Я крыху скончыў. Аднак выпіце для мяне».
  «На што можна разлічваць. Убачымся заўтра, калі будуць нейкія дзеянні. Я пакіну справаздачу на вашым стале. Без сюрпрызаў, аднак. У мужчыны ў крыві было дастаткова алкаголю, каб распаліць печ».
  Звонку амаль не было чуваць ніводнага гуку, калі Улада рушыў да дзвярэй выхаду ўніз. Да каменданцкай гадзіны заставалася ўсяго некалькі хвілін, таму на вуліцах было пуста, за выключэннем ваеннай паліцыі і некалькіх прастытутак, якія адчайна жадалі апошняй здзелкі. Калі б тэлефоны працавалі, калі ён вяртаўся дадому, ён тэлефанаваў, каб даведацца, як справы ў Даміра. Было пахмурна, але дождж перастаў. Снайперскі агонь ліўся на працягу дня, як сала на патэльні, але ў цэлым гэта быў яшчэ адзін ціхі дзень, нават унізе ля ракі. Магчыма, гэта працягнецца да канца месяца.
  Потым, якраз перад тым, як Улада адчыніў дзверы, пачуўся стрэл - гучны, рэзкі, магчыма, усяго ў некалькіх кварталах ад
  Снайперскі агонь ноччу натхняў на зусім іншыя паводзіны. Ніхто не разбягаўся, калі толькі сербы не выпусцілі ракетную ракету. Вулічных ліхтароў не было, і цемра падштурхоўвала да ўтаймаванай версіі непакорлівасці і бравады, крыху фліртуючы з мясцовым фаталізмам, які Дамір так неабдумана праявіў днём.
  Такім чынам, адказам Улада на стрэл было тое, што ён закурыў цыгарэту, стоячы на ганку, і глыбока ўдыхнуў, каб асвятліць аранжавую кропку святла.
  Вось я, калі цікава, цыгарэта сказала. Але б'юся аб заклад, што ты занадта лянівы.
  Ён спусціўся па прыступках і накіраваўся да моста, на вуліцах зноў стала ціха, за выключэннем рыпання яго падэшваў па мокрым пяску. Ён перайшоў, гледзячы на цьмяную ваду ўнізе, белыя плямы пены і рабізна, ледзь прыкметныя ў фільтраваным месячным святле. Ён прайшоў пад расцягнутым па мосце транспарантам, нібы на святочным парадзе, які папярэджваў: АСЦЯРОЖНА. СНАЙПЕР! Павярнуўшы з моста налева, ён накіраваўся яшчэ на адзін блок да кута, які павінен быў вывесці яго з лініі агню, загадваючы сабе не спяшацца, не панікаваць. Потым спытаў сябе: каго мы тут дурым, і паскорыў крок. Наперадзе на тратуары ляжала цёмная форма.
  Ён спыніўся.
  Гэта быў камяк, скручаны, з мужчынскі рост.
  Гэта было цела.
  Ён нахіліўся, каб прыгледзецца бліжэй, і адчуў пах потнай воўны і нечага металічнага. Лужына чорнай вадкасці, цёплай навобмацак, крыху ліпкай, сачылася да яго ног. Здавалася, што гэта ішло з галавы. Уладзя пацягнуўся да рукі, схапіў запясце, каб праверыць пульс, але не знайшоў яго, але заўважыў цяжкі, дарагі гадзіннік. Прыгожыя запанкі таксама, а паліто было навобмацак багатага кашміру. Добра апрануты чалавек, наколькі можна было меркаваць у цемры.
  Верагодна, ён быў забіты стрэлам некалькі імгненняў таму, несумненна, ад кагосьці, які сядзеў у акне за ракой, нейкага мудака з начным прыцэлам і не было чым заняцца. Уладзь злосна адкінуў цыгарэту, гледзячы, як дробны след іскраў выгінаецца праз ноч, калі яна падае.
  На імгненне ён адчуў сябе паралізаваным. За ўсе гэтыя месяцы вайны і чатыры гады следчага яму ніводнага разу не ўдалося знайсці цела. Заўсёды яго выклікалі, да гэтага моманту. За лічаныя гадзіны ён убачыў, як аднаго застрэлілі, а другога без патрэбы рызыкаваў жыццём. А цяпер гэта, цела ля яго ног, больш нікога не відаць. Гэта было вельмі трывожна, але быў і бясспрэчны намёк на вострыя адчуванні, таму што на імгненне ведалі толькі ён і забойца. Магчыма, снайпер і цяпер назіраў за ім, слухаў крокі Улада і глядзеў, як кінутая цыгарэта плыла канцом на канец, і пры гэтым дакладна ведаў, якое жудаснае веданьне адкрываецца на рагу.
  Але снайпер не пагадзіўся на прыбыццё прафесіянала, чалавека, для якога гэта было б не проста выпрабаваннем, але адкрыццём, у якога можна павучыцца, нервовым адчуваннем дзіўнай блізкасці паміж забойцам і ахвярай.
  Улада выпрастаўся і пайшоў за вугал на зацішную вуліцу, пакуль не дайшоў да наступнага квартала. Ён паглядзеў у абодва бакі і злева ледзь разглядзеў ахоўніка перад Міністэрствам унутраных спраў метраў за пяцьдзесят.
  - Ты, - крыкнуў ён гучным, але адначасова нейкім слабым голасам. Руху не было. Чалавек драмаў? Мёртвы?
  Нарэшце ахоўнік павярнуўся, буркліва крыкнуўшы ў адказ: «Каменданцкая гадзіна ўжо пасля. Вы павінны прыйсці сюды на допыт. Павольна, калі ласка».
  Уладзя пачуў шчоўк засцерагальніка.
  «Я міліцыянт», — крыкнуў ён у адказ, адчуваючы, як у яго голасе вяртаецца ўладны тон. «Інспектар Петрык. Тут, ля ракі, ёсць чалавек, якога застрэлілі. Ідзі і дапамажы мне. Цяпер».
  Салдат — ці ён быў вайсковай паліцыяй? Цяжка зразумець у цемры, усе яны неслі аднолькавую зброю — ішлі нетаропка. Але яго бесклапотнасць стала жорсткай, калі Улада павёў яго ў поле агню ля ракі, і калі яны рыхтаваліся падняць цела, ён некалькі разоў пазіраў на сцяну цемры на схіле гары над вадой.
  «Дапамажыце мне перанесці яго», — сказаў Уладзь. «Вы бяры зброю». «Няхай і патрэцца аб гэту кашу галаву», — падумаў Уладзь. «Я вазьму ногі».
  Ахоўнік ахнуў, і Уладзю не трэба было пытацца, чаму.
  Уладзь падумаў, што можна было б выцягнуць цела на ганак будынка міліцыі. Грэба мог напісаць гэта і патэлефанаваць у бальніцу, зэканоміць хлопчыкам у моргу некалькі хвілін папяровай валакіты. Яны былі б яму вінныя.
  «Чаму мы пераходзім раку», — настойліва прашаптаў ахоўнік, устрывожаны, калі яны рушылі на мост, унізе булькатала вада.
  «Расслабцеся. Мы вязём яго ў пастарунак. Яшчэ ўсяго некалькі ярдаў».
  Як толькі падышлі да ганка, салдат апусціў рукі забітага. Ён ужо баяўся, што яго не прапусцяць на пасадзе. Ён паглядзеў уніз, пачысціўшы мундзір і правяраючы, ці няма плям крыві, потым пачаў адыходзіць.
  «Пачакай хвілінку», — сказаў Улад. Ён загадаў маладому чалавеку прыцягнуць Грэба з лесвіцы.
  Ганак быў прыкрыты ад агню, таму Уладзь выцягнуў запальнічку, каб лепш разглядзець.
  Добры Божа. Прама ў твар. Большая паскуда, чым муж цыган. Тым не менш, было нешта цьмяна знаёмае ў тым, што засталося ад сківіцы, у масе і форме цела.
  Грэба праштурхнуўся ў дзверы, за ім — салдат.
  «Божа, Улада. Ведаў, што табе трэба было застацца выпіць. Наколькі вы былі блізкія?»
  «Не вельмі. Мне здаецца, я пачуў стрэл, калі выходзіў з дзвярэй. Ён быў над ракой, кварталам ніжэй».
  «І вы вярнулі яго сюды?» Нотка раздражнення ў голасе.
  «Думалі, што мы маглі б з ім справіцца, ці што вы маглі б прынамсі зірнуць», - сказаў Улада, адчуваючы сябе цяпер дурным, збянтэжаным.
  Грэба паціснуў плячыма, выдыхнуўшы праз нос, дым слівовіцы туманіўся ў ноч, потым выцягнуў з кішэні кашулі ліхтарык і накіраваў прамень у бок разбуранага твару. На гэты раз Уладзя адвёў позірк, засяродзіўшы ўвагу на Грэба, і ўбачыў, як яго бровы здзіўлена выгінаюцца.
  «Гэта не снайпер», - сказаў Грэба, нахіліўшыся бліжэй, прыжмурыўшыся. «Той, хто гэта зрабіў, быў блізкі».
  «Дастаткова блізка, каб быць на адным беразе ракі?»
  «Дастаткова блізка, каб наступаць яму на пальцы».
  Улада дазволіў гэтаму зразумець, а потым абвясціў тое, што Грэба ўжо ведаў:
  «Я мяркую, што ён наш кліент».
  «Так выглядае».
  Цяпер трэба было б працаваць, і сумесь стомленасці і агіды ахапіла Улада, хоць і не без варушэння яго дрымотнай цікаўнасці. Яго розум пераключыўся на завучванне следчага, які толькі што апынуўся на месцы злачынства, і яго першай думкай было пытанне: навошта забіваць кагосьці ў вядомай снайперскай зоне, калі вы не хочаце, каб выглядала, што гэта зрабіў снайпер? Гэта азначала б план, нешта большае, чым сляпыя эмоцыі на працы, магчыма, нават нешта складанае для змены. У гэтага ёсць магчымасці, сказаў ён сабе.
  Ён падумаў пра ахоўніка, які без слоў ужо знік на сваім месцы і цяпер яго трэба будзе дапытаць, каб даведацца, ці бачыў ён ці чуў каго-небудзь паблізу некалькі хвілін таму. Тое ж самае і з шлюхамі ў Скендэрыі, калі такія дзяжурылі ў гэты час. Яны былі якраз на другім баку ракі ад страляніны, хаваючыся каля насыпаных мяшкамі з пяском сцен, якія трымалі іх далей ад лініі агню, але ўсё яшчэ былі зручныя для французскіх і егіпецкіх салдат. Магчыма, яны чулі што-небудзь раней ці пазней, хоць Бог ведае, што яны не маглі нічога ўбачыць у гэтай цемры.
  Ён ужо рабіў памылкі. Ён з агідай падумаў пра тое, як яны з ахоўнікам тапталі ўсё месца забойства, ступаючы ў крыві, потым цягнулі галоўныя доказы па вуліцы і цераз мост. Ён з лёгкай трывогай зразумеў, наколькі ён дазволіў сабе паслізнуцца, нягледзячы на ўсе меры засцярогі. Гэтаму не было апраўдання. Ён запісаў сабе выкупацца і пагаліцца сёння ўвечары, як толькі вернецца дадому, незалежна ад таго, наколькі халодная вада, нават калі яму давядзецца выйсці раніцай з грузам пустых збаноў, каб стаць у чаргу па свежыя запасы.
  На дадзены момант яму давядзецца вярнуцца з ліхтарыкам да месца, дзе ён знайшоў цела, і абшукаць месца здарэння — але асцярожна, асцярожна кідаючы святло, каб не прыцягнуць увагу сапраўднага снайпера — у пошуках басейна кроў і ўсё, што можа быць вакол.
  Але па-першае. Трэба было ўстанавіць асобу загінулага.
  Улад працягнуў руку ззаду цела і выцягнуў кашалёк чалавека. Здавалася поўным, усяго каля сямідзесяці D-марак, невялікае багацце ў нашы дні. Ніякага рабавання дакладна не было.
  - Дай мне святло, - сказаў ён Грэба, які павярнуў ліхтарык да кашалька. Вузкі прамень упаў на ідэнтыфікацыйны фотаздымак каревокага мужчыны каля сарака з вугальна-чорнымі валасамі. Уладзь адразу пазнаў яго.
  - Эсмір Вітас, - сказаў ён, не паклапаціўшыся прачытаць дробны шрыфт, і яго жывот крыху падскочыў.
  — Вітас, — сказаў Грэба. «Гучыць знаёма».
  «Трэба. Ён начальнік АМАП МУС. Ці быў». Ён паглядзеў на Грэба. «Я б сказаў, што ён наш кліент».
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 3
  «Ён не наш», — абвясціў Лютва Гаравіч на наступную раніцу, крочачы праз кабінет, як толькі прыйшоў Улада.
  Гаравіч быў начальнікам дэтэктываў, бюракратам, інстынкты якога ніколі не падводзілі яго, за выключэннем выпадкаў, калі справа даходзіла да таго, каб усё было зроблена. Ён перажыў смерць Ціта, перастаноўкі ў ведамствах, партыйныя чысткі, распад Югаславіі і першыя два гады вайны, і, несумненна, ён усё яшчэ будзе кіраваць малаважнымі людзьмі праз гады, незалежна ад таго, хто ў выніку стане кіраваць горадам. Тры дзесяцігоддзі блукання ў плыні бюракратыі навучылі яго, што адзіны спосаб утрымацца на плаву ў зменлівых плынях - гэта плыць не занадта моцна і не занадта хутка. Ён асвоіў мастацтва таптаць ваду, квітнеючы, ніколі не імкнучыся да чагосьці большага, чым слава таго, хто выпадкова аддаваў яго загады. Калі камунізм выйшаў з моды, ён быў адным з першых, хто перастаў выкарыстоўваць модныя словы партыі. Калі б гэта калі-небудзь вярнулася, ён хутка навучыўся б казаць іх зноў.
  Ніякая сфера дзяржаўнай машыны не была вышэй за такія таленты. Гаравіч быў менеджэрам па персаналу на дзяржаўным бровары, «міждзяржаўным сувязным» на гарадской водаправоднай станцыі, адміністратарам сярэдняга звяна ў Міністэрстве жыллёва-камунальнай гаспадаркі і функцыянерам з невыразнымі, але выключна важнымі абавязкамі ў Міністэрстве юстыцыі. У гэтым была прыгажосць таго, што дзяржава прыклала руку да такой колькасці прадпрыемстваў. Пры правільным спалучэнні мякка пасрэднай кваліфікацыі можна было працаваць практычна дзе заўгодна.
  Праз некалькі месяцаў пасля пачатку вайны аднойчы раніцай ён матэрыялізаваўся ў зашклёнай клетцы кабінеце начальніка дэтэктываў. Яго папярэднік, грубы, але кампетэнтны Зіяд Імамавіч, ваяваў пры абароне горада толькі пасля таго, як быў забіты мінамётным снарадам, які разляцеў сцены будынка каля лініі фронту.
  Імамавіч быў адзіным босам, якога Улада ведаў за чатыры гады працы следчым у аддзеле забойстваў. Ён быў разважлівым чалавекам, які раіў прафесіяналізм і дбайнасць. Ён быў поўны рашучасці, што кожная справа будзе весціся па кнізе, незалежна ад таго, наколькі нязначнай і бессэнсоўнай яна здавалася, і ён выдаткаваў усе да апошняй унцыі свайго бюджэту, каб адправіць сваіх трох следчых на некалькі тыдняў запар, каб забраць правільнае навучанне. Улада ўяўляў сабе будучыню, у якой ён вывучыць сваю справу навыварат, без справы, з якой ён не зможа справіцца. Потым прыйшла вайна, забраўшы з сабой Імамавіча і гэтыя надзеі.
  Гаравічу спатрэбілася ўсяго некалькі хвілін, каб уладкавацца за шэрым металічным сталом Імамавіча, нібы ён ніколі больш нідзе не працаваў, і да таго часу, як прыйшлі Улада і Дамір, ён прыляпіў да сцяны фатаграфію сваёй сям'і, расклаў перад ім была куча матэрыялаў справы і была ахутана воблакам цыгарэтнага дыму. Гэта была такая добрая імітацыя дзелавітасці, якой Улад ніколі не бачыў, і яна дурніла ўсіх прынамсі да сярэдзіны дня.
  Гаравіч быў сярэдняга росту, з мяккім бледным целам, якое расцякалася пасярэдзіне, як расталы кавалачак масла. Доўгія чорныя валасы былі зачэсаны назад на шырокім твары, а яго скура была белай і пухлай ад капусты, піва і бульбы. Ён быў адным з нямногіх у Сараеве, каму ўдалося набраць вагу падчас вайны. Яго вочы, якія, здавалася, увесь час міргалі, былі шэра-зялёныя ад слабога булёну, і ён гаварыў высокім, траскучым голасам птушкі, якую прызвычаілі чуваць сярод вялікіх балбатлівых зграй.
  Нічога Гаравіч не цаніў больш, чым парадак і спакой звычайнай справы, асабліва сярод хаосу і бязладзіцы вайны. А ў выпадку з забітым начальнікам спэцназу МУС адчуў трывожны парыў віру.
  Ён вырашыў адразу ж выплыць на адкрытую ваду.
  «Не ў нашай юрысдыкцыі, нават блізка», — сказаў ён, энергічна паківаўшы галавой, падышоўшы да стала Улада. «І каб пераканацца, я патэлефанаваў у МУС за гадзіну да вашага прыезду. Згодныя, канечне».
  Твар яго пачырванеў, нібы ён толькі што бегаў. Ён нахіліўся праз спінку стала Улада, яго белыя рукі тыкалі ў непакорлівы стос кніг і папер. Улада безвыразна назіраў за ўварваннем, адкінуўшыся на спінку крэсла, склаўшы рукі на грудзях. Тады Гаравіч знайшоў тое, па што прыйшоў. Ён падняў бледна-зялёную папку са справаздачай за мінулую ноч.
  «Вітас, Эсмір», — пераможна шчабятаў ён, чытаючы друкаваныя літары. «Цікавы выпадак, бясспрэчна. Хто, сапраўды, заб'е самага магутнага праваахоўніка ў горадзе? Ёсць пра што паразважаць, Уладзь, пакуль будзеш маляваць свой наступны полк.
  Пэўна, Дамір балбатаў пра салдат.
  «Але зараз афіцыйна гэта не ваша справа. Ці мой».
  «Чыя тады справа? Афіцыйна?» — спытаў Уладзя, хоць ведаў адказ.
  «Спэцназ міліцыі МУС. Жывы ці мёртвы, ён іх хлопчык».
  
  
  Пашырэнне вобласці спецыяльнай паліцыі стала для Улада бясконцай крыніцай расчаравання і захаплення. Спачатку ён толькі раздражняўся, гледзячы на тое, як самыя цікавыя выпадкі ў горадзе перацякаюць праз раку да гэтага гібрыда ў той час, калі ён мог вучыцца на гэтым вопыце. Гэта была адна частка паліцыі, адна частка арміі і трэцяя частка сакрэтнай разведкі. Некаторыя людзі любілі казаць, што чацвёртая частка была самай вялікай — частка мафіі, са складанай сеткай, якая распаўсюджваецца на кожную банду кантрабандыстаў і гандляроў чорным рынкам у горадзе, дасягаючы нават сербскіх пагоркаў. Было цяжка сказаць, наколькі спекуляцыі былі праўдай, калі такія былі.
  Такая нявызначанасць была непазбежнай у горадзе, які абавязаны сваім выжываннем прыватным групам узброеных бандытаў. Калі сербы былі гатовыя кінуцца праз масты і захапіць усе галоўныя дарогі ў першыя тыдні баёў, гэта былі па-за законам — злодзеі, ліхвяры, рэкеціры і іх розныя сілавікі — якія згуртавалі абарону, узброіўшы і арганізаваўшы дастаткова людзей, каб адбівацца ад наступаючых танкаў з дапамогай не больш чым пісталетаў і кулямётаў. Улад павінен быў перадаць ім. Яны змагаліся як тыгры, ратуючы музеі, бальніцы, банкі, дзяржаўныя будынкі і ўвесь цэнтр горада. Калі б па дарозе яны дапамаглі сабе частку змесціва гэтых будынкаў або наладзілі сеткі паставак, якія напоўнілі іх уласныя кішэні гэтак жа, як яны напоўнілі страўнікі сараеўцаў, ну, хто будзе скардзіцца?
  Але як толькі сербы акапаліся вакол горада і стала ясна, што ніхто не з'едзе ў бліжэйшы час, баланс прыйшоў да гэтага нестандартнага ахоўнага рэкету. Прыватнікі і іх вандроўныя арміі сталі дэ-факта мясцовым урадам, і на працягу некалькіх месяцаў яны аказаліся значна больш спрытнымі, чым маладая баснійская бюракратыя і яе зусім новая паліцыя Міністэрства ўнутраных спраў. Яны панавалі на вуліцах з жахлівай смеласцю, спыняючы транспартныя сродкі, каб выкачаць бензін, або, калі ім было лянота, проста забіралі транспартныя сродкі. Яны кралі бронекамізэлькі ў рэпарцёраў і гуманітарных работнікаў, выганялі мужчын з кавярняў і вадаправодаў, каб капаць акопы на фронце, кралі або афармлялі пропускі ААН у рамках квітнеючага гандлю людзьмі, кантрабанднага вывазу сяброў і кліентаў з краіны. Па цане, вядома. Усё па жорсткай цане.
  І вось яны зарабілі грошы. Шмат марак і даляраў. Яны таксама набывалі маёмасць, вітрыну за вітрынай, але не марнуючы свае багацці. Іх улюбёным метадам было перакананне гаспадароў пад пагрозай зброі падпісаць свае акты. Нешматлікія ўладальнікі доўга пярэчылі, асабліва калі прапанавалі магчымасць застацца на пасадзе кіраўніка з добрай зарплатай.
  Калі іх вотчыны ўзмацняліся і станавіліся больш шматлікімі, іх свет непазбежна ператвараўся ў жорсткую вайну ў вайне. Барацьба за першынство стала ашаламляльнай з-за яе зменлівых альянсаў, з-за яе рэзкіх выбліскаў стральбы, але неўзабаве яна перарасла ў сур'ёзнае супрацьстаянне паміж двума відавочнымі каралямі, Энка і Зарка, якія ў рэшце рэшт заключылі цяжкі мір, падзяліўшы паміж сабой самыя вялікія ракеткі . Недзе на ўскраіне знаходзілася спецыяльная паліцыя, якая ўсё яшчэ спрачалася аб юрысдыкцыі з грамадзянскай паліцыяй, арміяй, міліцыяй і ваеннай паліцыяй, як быццам нехта сапраўды быў галоўным.
  У рэшце рэшт, гэта іх фанабэрыстасць, як і іх фанабэрыстасць, прывяла да іх. Зарка стаў вядомы тым, што падчас штодзённага зацішша падчас абстрэлаў заскокваў да прэзідэнцкага будынка, скідваючы сваю вялізную масу мускулаў і тлушчу ў шэрыя праходы па сталах, гучна чытаючы лекцыі усіх, хто будзе слухаць, альбо пра перавагі бодзібілдынгу, альбо пра тое, хто сапраўды кіруе краінай. Яго, вядома, і вы не забывайце пра гэта.
  Ягонай аўдыторыяй звычайна быў лагодны шэраг клеркаў і машыністак, хоць кіраўнікі новай улады, несумненна, таксама чулі праз адчыненыя дзьверы, скрыгаючы зубамі і павольна будуючы пляны помсты. ААН была гэтак жа бяссільная спыніць такія паводзіны, але неўзабаве прыняла беззаконне як зручную нагоду, каб не дзейнічаць агрэсіўна супраць сербаў. У рэшце рэшт, яны спрачаліся, што было б горш: захоп сербамі ці гэтая дробная тыранія бандытаў?
  Пасля крыху больш чым года гэтага баснійскі ўрад, які імкнецца да ўлады, вырашыў, што з іх дастаткова, але прайшло яшчэ некалькі месяцаў, перш чым яны былі гатовыя нанесці ўдар у адказ. Вось тады нарэшце ўстала на ногі маладая міліцыя новага ўрадавага МУС, і Эсмір Вітас узначаліў яе.
  І які лепшы чалавек для гэтай працы? Будучы маладым вучоным, ён атрымаў усе магчымыя ўзнагароды за абавязак і гонар, аднак аднакласнікі ніколі не лічылі яго стукачом або самарэкламу. Пасля ўніверсітэта і больш высокіх адзнак ён перайшоў у армію, потым у праваахоўныя органы, а калі пачалася вайна, ён быў натуральным выбарам узначаліць спецназ. Менавіта дзякуючы яму міністэрству ўдалося кінуць выклік бандам, а тым больш моцнаму нападу, які яны ў выніку развязалі. І яго моцныя бакі былі як евангельскія, так і арганізацыйныя.
  Аднойчы ўвечары Улада пачуў яго, калі ён прапаведаваў у кавярні перад набітым сталом афіцэраў сярэдняга звяна, гукаючы тонамі маральнай упэўненасці над шумам моцнай бамбардзіроўкі. Бутэлькі пераносіліся вакол стала, калі Вітас выступаў супраць «спекулянтаў і забойцаў паперы, тых, хто хоча, каб мы сядзелі тут, у гэтай місцы крыві, назаўжды, пакуль яны могуць кантраляваць рынкі, якія робяць іх багатымі».
  Улада то забаўляла, то сорамна ўсведамляў, наколькі гэтая тырада гучала падобна да той, якую два дні таму прамовіў Тобі, брытанскі журналіст.
  «Яны могуць быць мусульманамі, але яны з'яўляюцца нашымі ворагамі гэтак жа, як і сербы», - сказаў Вітас. «Спыніце іх, і мы спынім палову прычыны аблогі. Спынім іх, і мы выратуем сябе як у сваіх уласных вачах, так і ў вачах свету».
  І на імгненне Улад амаль паверыў у гэта, седзячы і атрымліваючы асалоду ад глытка бутэлькі, якую нарэшце перадалі да яго стала. Праўда гэта ці не, але гэта быў смелы момант натхнення. Таксама небяспечна, бо ніколі не ведаў, хто яшчэ будзе слухаць у такім месцы. Хтосьці з натоўпу амаль напэўна паведаміў бы пра заўвагі групам. Небяспечныя людзі цалкам могуць пакрыўдзіцца на такое стараннасць.
  Неўзабаве пасля гэтага Вітас падмацаваў свае словы справамі, абапіраючыся на элементы арміі, ваеннай паліцыі і нават некаторых іншых груповак, якія прайгралі ў ранейшай барацьбе за ўладу. Ён распачаў вялізны штурм апорных пунктаў Зарко і Энка, і два дні ў кастрычніку горад трэсўся пад самананесеным агнём з мінамётаў, кулямётаў і рэактыўных гранатамётаў. Дзяржаўнае радыё выдавала ўсім сігналы, каб яны трымаліся далей ад вуліц, як быццам яны былі ў бяспецы, і на працягу гэтага ўсе далёкія сербскія наводчыкі захоўвалі дзіўны маўчанне. Можна было ўявіць, як яны з прыемным здзіўленнем глядзяць у прыцэлы і біноклі, бачачы, як іх вораг руйнуецца з лютасцю, якой доўга не было ў тупіковых баях на пагорках.
  Энка быў лягчэйшым арэхам. Ён быў забіты ў першы ж дзень, кінуўшыся ў адчайную атаку. Ён пакінуў пасля сябе дзесятак мёртвых закладнікаў, спаленых, як завязаныя драты ў склепе, з завязанымі за спінамі рукамі.
  Жарко даўжэй. Нарэшце ён здаўся, калі яго будынак быў акружаны. Ён не мог не заўважыць абсурднасці свайго цяжкага становішча — акружаны і абложаны арміяй, якая сама была акружаная і абложаная. Такім чынам, ён здаўся, шпацыруючы ў двор з залатым каштанавым лісцем позна ўвечары са сваім старшым лейтэнантам Невенам Халілавічам і жменькай іншых. Праз чатыры гадзіны ён быў мёртвы, застрэлены спецназам пры спробе ўцячы. Прынамсі так гучала афіцыйная версія, але ўсе заўсёды задаваліся пытаннем, і ўзнікла тысяча розных версій, каб растлумачыць, што насамрэч адбылося. Яго цела так і не знайшлі, выкрыццё не праводзілася. На наступную раніцу сербская бамбардзіроўка аднавілася, як быццам ніколі не спынялася.
  З таго часу горад пачаў засяляцца, наколькі горад мог пры такіх абставінах. Але ніхто ніколі не сумняваўся, што папярэдні звер у той ці іншай форме захаваўся. У яго было занадта шмат шчупальцаў, і меркавалася, што яны адновяцца пад новай галавой, нават калі галава будзе больш афіцыйнага характару.
  Так што цяпер Уладзя зноў стане назіральнікам дзеянняў спецназа, нібы падслухоўшчык, які напружваецца, каб пачуць размову праз цяжкія дзверы замкнёнага пакоя.
  Яму было цікава, ці пачуе ён яшчэ пра расследаванне. Безумоўна, не будзе добрай рэкламай прызнанне таго, што гарадскі змагар з бандамі быў забіты. Такім чынам, магчыма, будзе прыглушаны афіцыйны запыт, які апублікуе прыглушаныя афіцыйныя вынікі. Забойства было прыпісана, напрыклад, да асабістых рознагалоссяў, магчыма, з удзелам раўнівага мужа. Слабасцю Вітаса былі жанчыны. Ён быў халасцяком, і мужчына на яго пасадзе ў гэтых умовах меў на выбар увесь горад.
  Ці, магчыма, улады выдумалі б казку пра сербскую хітрасць і здраду — узброены чалавек пракраўся праз лініі і пераправіўся праз раку. Бог ведае, што гэта здаралася, але гэта было рэдка, і звычайна зламыснікі займаліся шпіянажам, а не стралянінай.
  Магчыма, нават афіцыйнае тлумачэнне было б праўдай. Але Улада сумняваўся, у асноўным таму, што ведаў, што было б, калі б ён не знайшоў цела. Замест гэтага яго выявіла б якая-небудзь бедная старая жанчына ці вандроўны хлопчык адразу пасля світання. Ранішняя брыгада шпіталя забрала б яго, і з-за спешкі, небяспекі і ўсеагульнай стомленасці смерцю яго адразу палічылі б снайперскім нейкім перагружаным маладым доктарам або начальнікам морга, які не доктар наогул. Выснова была б дастаткова праўдападобнай, калі б толькі з-за месцазнаходжання, без пытанняў і без выкрыцця. Нават калі б хтосьці папрацаваў паставіць пад сумнеў знаходку пазней, яго было б дастаткова лёгка прымусіць замаўчаць правільнай камбінацыяй пагроз і нямецкіх марак. Асоба ахвяры выклікала б невялікі ажыятаж, але да таго часу цела было б пазначана, загорнута і закапана глыбока ў зямлю, у іншым свежым прастакутніку на футбольным полі за акном Улада. Справа закрыта.
  Калі б гэтая справа была адным з тых рэдкіх парталаў, якія шукаў Улад, яму б ніколі не дазволілі зазірнуць у яе зараз. Яго сябры, як ён пачынаў верыць, мелі рацыю. Але праца па-ранейшаму перамагала службу ў акопе. Цяпер яму давядзецца чакаць наступнага тэлефоннага званка. А дакладней, на другі званок. Наступны атрымаў Дамір. А дзе ж Дамір, з нейкім невыразным пачуццём трывогі здзіўляўся Улад. Уладзя не бачыў яго цэлы дзень. Ён паспрабаваў зайсці ў дом, але нават яго маці і бацька былі на вуліцы. Ці, магчыма, лінія не працавала, што яшчэ больш важна.
  Уладзь выцягнуў са стоса на стале кнігу ў мяккай вокладцы і адкінуўся на спінку, каб чытаць. Нешта пра падарожжа па Тыбеце. Праз гадзіну ён ужо драмаў, раскінуўшы кнігу на грудзях, спінка крэсла, што круцілася, стагнала ззаду.
  Затым халодная, млявая рука лягла на яго плячо, штурхаючы яго прачнуцца. У яго вуха прахрыпеў высокі голас.
  «На працу, Уладзя, на працу. Я ведаю, што вы вельмі занятыя сваёй вялікай нагрузкай, але ёсць рэальная праца, якую трэба зрабіць».
  Зноў Гаровіч. Зялёная папка зноў апынулася ў яго руцэ, быццам ён ніколі яе не адкладваў. Ён вымушана ўсміхнуўся.
  «Здаецца, гэта твой шчаслівы дзень, Улада». Ён зрабіў паўзу, каб перавесці дух. «Эсмір Вітас цалкам твой. Гэта слова прама з МУС. І хто я такі, каб здагадвацца? Падобна на тое, што яны хочуць, каб гэта было незалежнае расследаванне, усё вельмі правільна і высока, і гэтак далей, і гэтак далей. Дык вось, захавайце файл. Але перш чым рабіць што-небудзь яшчэ, вы павінны сустрэцца з Касічам апоўдні, праз гадзіну, у штабе спецназа.
  «Юсо Касіч?»
  «Так. Выконваючы абавязкі начальніка Касіч».
  «Вельмі эфектыўна». Ён з усіх сіл стрымліваў хваляванне ў сваім голасе, каб Гаравіч не выхапіў файл. «Магчыма, хаця б крэсла астудзілі».
  Гаравіч адмовіўся падхапіцца на вуду.
  «Хтосьці павінен умяшацца і сачыць за крамай», - сказаў ён. «Ва ўсялякім разе, калі яны збіраюцца мець новага начальніка, гэта можа быць Джусо». Ён першы раз размаўляў з Касічам пяць хвілін таму і ўжо называў яго па імені.
  «І, Улада».
  "Так?"
  «Гэта не нейкі п'яны цыган з малатком у галаве. Не рабі праблем ні табе, ні мне. Трымайце гэта паважліва. Чым хутчэй вы з гэтым справіцеся, тым лепш. І, перш за ўсё, трымайце гэта акуратна».
  «Пабачым», — падумаў Уладзя. Яму ўсё яшчэ трэба было паводзіць сябе спакойна з Гаравічам, каб не пабіць бюракратычны радар гэтага чалавека. Але ён цалкам меў намер бегчы з гэтым, пакуль не ўпаў. Чым шырэй і неахайней справы становяцца, тым лепш.
  
  
  Пакуль справа была даволі акуратнай. У папцы з справамі, да якой Гаравіч ставіўся з такой грандыёзнай асцярогай, не было нічога, акрамя справаздач папярэдняй ночы. Высновы Грэба былі стандартнымі: смерць ад пісталета вялікага калібра з блізкай адлегласці. У крыві няма алкаголю і наркотыкаў. Апошняя ежа Вітаса была прыкладна за дзве гадзіны да яго забойства — смажанае кураня (Грэба, відаць, уздыхнуў ад зайздрасці) і капуста, трохі рысу і кава. Нічога не сведчыла, акрамя простай смерці ад расстрэлу. Перад стрэлам на целе не было дзіўных слядоў, якія б паказвалі на барацьбу. Таксама Вітас не быў узброены, калі толькі забойца не ўзяў зброю. Калі Вітас і дамаўляўся, то, відаць, не з кімсьці, каго баяўся.
  Калі Улада вярнуўся на месца злачынства, ён не знайшоў нічога, акрамя лужыны крыві. Снег на тратуары растаў, таму слядоў не засталося, альбо ён не мог іх знайсці, поўзаючы, прыціснуўшыся носам да мокрага бетону. Побач ніхто не жыў, былі толькі закінутыя, дзіравыя, вытрашчаныя і залітыя вадою офісныя будынкі. Бліжэйшым населеным пунктам у тую гадзіну былі казармы Скендэрыя на другім баку ракі, хоць там наўрад ці хто-небудзь што-небудзь убачыў. Усё ж варта было б паразмаўляць і з дзяжурным ахоўнікам з папярэдняй ночы, і са звычайным натоўпам прастытутак.
  Вайсковы міліцыянер, які дапамагаў Уладу перанесці цела, нічога не заўважыў перад стралянінай, хаця памятаў, што Вітас пакідаў будынак дзесьці хвілін дзесяць таму, таму, відаць, прыйшоў проста з кабінета. Ахоўнік не памятае, каб чуў стрэлы як такія, бо чуў стрэлы на працягу ўсёй сваёй пасты, якая пачалася чатыры гадзіны таму. Яго больш турбаваў холад, які прасочваўся праз дзіркі ў падэшвах ботаў, і чаканы візіт яго дзяўчыны, якая так і не з'явілася. Яна павінна была прынесьці яму вячэру, таму ён застаўся толькі з дзённай порцыяй цыгарэт «Дрына» — адным пачкам, і змагаўся з голадам глыбокімі ўдыхамі. Але пасля Вітаса на вуліцы больш нікога не было, акрамя Улада, і ніякіх машын, акрамя звычайнай бронетэхнікі ААН, якая праносілася міма ўвесь час.
  У кашальку Вітаса таксама было няшмат — звычайныя пасведчанні і некалькі старых квітанцый, некаторыя з якіх былі яшчэ да вайны. Уладзь з замілаваннем зірнуў на аднаго з зачыненага рэстарана. Аднойчы ён хадзіў туды са сваёй жонкай, спецыяльна абедаў на іх пятую гадавіну вяселля. Ён на кароткі час падумаў пра бараніну і лясныя грыбы, шклянкі чырвонага віна, мядовую выпечку на дэсерт.
  У адной кішэні штаноў быў толькі калматы аловак, у другой — зморшчаная і запэцканая насоўка. У кішэнях кашулі нічога.
  Калі Улада яшчэ раз прагледзеў справаздачу, Грэба матэрыялізаваўся за сваім сталом.
  «Прабач за мінулую ноч», — сказаў Улада, падымаючы вочы. «Спадзяюся, вы змаглі спакойна дапіць свой напой».
  «О, больш-менш».
  Грэба мітусіўся, азіраючыся ў бок кабінета Гаравіча. «Насамрэч, я баюся, што, магчыма, занадта спяшаўся, каб дабрацца да бутэлькі».
  «Што вы маеце на ўвазе? А ў чым справа, Грэба? Усё яшчэ марудлівы? Увогуле, што вы тут робіце? Вы сустракаецеся з Дамірам па тэлефоне?»
  «Не. Справа ў Вітасе. У вас ёсць хвіліна?» Зноў азіраючыся.
  «У мяне быў бы ўвесь дзень, калі б мне не трэба было бачыць Касіча праз гадзіну. Што з Вітасам?»
  Грэба падцягнуў крэсла і сеў, нахіліўшыся да Улада і панізіўшы голас. «Я здурнеў. Але я думаю, што магу ўсё выправіць. магчыма. Калі ў нас яшчэ будзе час».
  «Што вы маеце на ўвазе, што вы здурнелі. Прычына смерці?»
  «Калі ласка. Дайце мне крэдыт. На гэтым я ніколі не дурню. Невялікая памылка пропуску, і ўсё. І калі я не магу гэта выправіць, верагодна, усё роўна нічога важнага. Гэта так: кожны раз, калі я раблю цела, я даволі ўважліва перабіраю ўсю вопратку, я ведаю, што і ты таксама. Але, тым не менш, рэчы часам з'яўляюцца, і не заўсёды ў верагодных месцах. Калі мы яшчэ займаліся кантрабандай, было дзіўна, што можна было знайсці ў падкладцы паліто».
  Уладзь цьмяна задаваўся пытаннем, куды апынуліся плёны мінулых адкрыццяў. Магчыма, на картачных сталах Мікі і Грэба на рынку.
  – Ва ўсякім разе, сёння раніцай я зразумела, што забылася апрануць Вітаса. Мінулай ноччу яны былі такім крывавым беспарадкам, і, ну ... гэта не было насамрэч праблемай, таму што адзенне амаль усіх, каго я атрымліваю, - гэта крывавае месіва. Праблема заключалася ў тым, што я ўсё ж знайшоў нейкае таварыства па выпіўцы. І дазволь мне сказаць табе, Улада, на яе было нашмат цікавей глядзець, чым на цябе. Такім чынам, я мяркую, што я спяшаўся сысці, і я праскочыў, перш чым праверыць вопратку.
  «Зразумела. І цалкам даравальна. Што вы тады маеце на ўвазе?»
  «Я маю на ўвазе тое, што сёння раніцай я палічыў, што мне лепш спусціцца сюды і паклапаціцца пра гэта, нават калі я ўсё яшчэ быў пахмельны. У любым выпадку трэба было скончыць некалькі выпрабаванняў. І мне таксама пашанцавала. У хвіліну, калі я скончыў, Гаравіч спусціўся з формай заяўкі, каб адправіць сумку з доказамі і ўвесь файл у Міністэрства ўнутраных спраў. У любым выпадку, у мяне было дастаткова часу, каб знайсці гэта.
  Ён працягнуў Уладзю невялікі лісток паперы. Прозвішча было накрэмзана хісткім алоўкам побач з адрасам вуліцы ў Дабрыні, нестабільным ускрайку горада каля старой Алімпійскай вёскі.
  «Гэта было ў яго правай кішэні штаноў», - сказаў Грэба.
  «Гэтага не магло быць. Я абшукаў яго кішэні адразу пасля таго, як зрабіў пасведчанне, што заўсёды раблю».
  «Гэта была кішэня гадзінніка. Ведаеце, часам у вялікай кішэні ёсць меншая кішэня. Лёгка не заўважыць».
  Уладзя спахмурнеў. У цемры запальніцы ён прапусціў яе. У былыя часы Імамавіч скруціў бы сабе шыю за такую неахайнасць, і ён бы яе заслужыў.
  «Ну, чаму ты проста не аддаў яго Гаравічу, не прыслаў разам з сумкай?»
  «Гэта магло выглядаць не так добра, ці не так. Я ў апошнюю хвіліну прыдумваю тое, што мы абодва павінны былі з'есці мінулай ноччу. Я ведаю, што ён лічыць, што мы неахайныя. І, чорт вазьмі, маем. Але ў такім вялікім выпадку, ну, як я ўжо казаў, не надта добра. Такім чынам, я палічыў, што калі ў вас усё яшчэ ёсць файл, вы можаце падсунуць яго, сказаць, што вы яго знайшлі. Або зарэгіструйце гэта постфактум. Калі не...» Ён паціснуў плячыма.
  «У мяне сапраўды ёсць файл. Гаравіч узяў яго гадзіну таму, але толькі што вярнуў. Так што не хвалюйцеся, я дадам гэта ў запіс, і ніхто не будзе разумней. Хаця я мяркую, што з гэтага часу нам абодвум лепш быць крыху больш асцярожнымі.
  Грэба з палёгкай абвіс.
  "Дзякуй", сказаў ён. «Я ўжо ўяўляў, як іду да Зука. Ва ўсялякім разе, яго выцерлі. Папера, я маю на ўвазе. Усе гравюры належаць Вітасу. Так што ўсё роўна гэта, напэўна, няшмат».
  Грэба павярнуўся, каб пайсці, а Улада спытаў: «Як яна там?»
  Грэба на хвіліну здзіўлена нахіліў галаву, потым сказаў: «О. Яе. Так, добра, не варта пахмелля, гэта дакладна. Напэўна, яшчэ адна прычына, па якой гэтая справа сёння раніцай здавалася такой тэрміновай. Служба абавязкаў раптам стала нашмат больш прывабнай, калі вы разумееце, пра што я».
  Паміж Грэба і Дамірам Улад пачаў адчуваць сябе службовым еўнухам.
  Уладзя паглядзеў на накрэмзаны адрас. Дабрыня, паўвостраў на кантраляванай мусульманамі тэрыторыі ў моры сербскай артылерыі, быў зусім не прыемным месцам для наведвання. Занадта шмат ліній агню. Але тэлефоны там амаль не працавалі, таму трэба было правяраць асабіста. Ён ставіўся да гэтага як да экскурсіі, стараўся з гэтага чамусьці навучыцца.
  Ён пачаў класці нумар у папку з файламі, потым задумаўся, ці не захоча Касіч яшчэ раз зірнуць. Ён згарнуў паперу і засунуў яе ў кішэню кашулі. Няма сэнсу прыцягваць увагу да іх расхлябанасці. Да таго ж, калі яны сапраўды хацелі незалежнага расследавання, якое гэта мела значэнне?
  «Яшчэ адзін нумар для вашай чорнай кніжкі?» - сказаў голас, напалохаўшы Улада на імгненнае пачуццё віны. Але гэта быў толькі Дамір, выглядаючы стомленым, але ўхмыляючыся, зноў трыумфуючы воін, які вярнуўся з чарговага паспяховага набегу на маладых, ахвотных жанчын Сараева.
  «Так, мая вельмі тоўстая чорная кніга», — з палёгкай адказаў Уладзя. "Вы можаце ў любы час для новых кантактаў."
  - Усё ў парадку, - сказаў Дамір. «Я ўжо атрымаў нумар офіса. І я не жадаю пераследваць вашу жонку ў Берліне, і я, напэўна, апошні чалавек у Сараеве, ад якога яна хацела б пачуць. І гэта, мабыць, вашы адзіныя лічбы, ці не так?»
  «Блізка».
  Ён уважліва ўглядаўся ў твар Даміра, каб не знайсці намёку на фальшывую нотку, вымушаную ўсмешку. Але ён сапраўды здаваўся ачышчаным, нават абноўленым. Магчыма, у рэшце рэшт, старыя лекі спрацавалі.
  «Ну, я чую, тут сапраўды напружаны дзень для змены. Гучыць як сапраўднае хваляванне мінулай ноччу пасля майго сыходу. Гучыць добра, калі толькі Гаравіч не вырашыць, што для нас занадта горача, і не перакіне гэта ў Інтэр'ер».
  «Ужо ёсць, але яны адкінулі. Яны прымусілі ААН глядзець праз плячо і не хацелі здавацца інцэстуальнымі. Значыць, усё ж такі наша».
  «Ці так вы думаеце».
  «Вы думаеце, што яны будуць умешвацца, значыць».
  «Не відавочна. Але я чакаў бы, што яны пасадзяць вас на вельмі кароткі павадок, прапаноўваючы шмат «дапамогі», падабаецца вам гэта ці не. Скажыце, ваша першая сустрэча была б не з памочнікам начальніка Юса Касічам, ці не так?»
  Уладзя засмяяўся. «Не, гэта з новым выканаўцам абавязкаў кіраўніка Юса Касічам».
  Дамір выгнуў бровы. "Уражвае", - сказаў ён. «Я падазраю, што вы будзеце часта з ім сустракацца, пакуль гэта не скончыцца. І ён, верагодна, будзе вельмі шчодры на прапановы «тэхнічнай дапамогі» ад сваіх розных бандытаў і ламальнікаў ног, калі я ведаю гэтых хлопцаў. На афіцыйным узроўні яны будуць трымаць нос далей, каб зрабіць уражанне на Вашынгтон, Лондан і Парыж. Але на тваім месцы я б не глядзеў занадта праз плячо. Можа быць шокам убачыць, што хаваецца ў тваім цені».
  Затым Улада закрануў магчымасць, пра якую ён думаў з таго часу, як Гаравіч вярнуў яму матэрыялы справы. «Вядома, ты заўсёды можаш дапамагчы мне прыгледзець спіну», — сказаў ён, ацэньваючы рэакцыю Даміра. «І я ведаю, што мне спатрэбіцца дапамога ў вышуку патэнцыйных кліентаў, такіх як яны. Я скажу пра гэта Касіку, калі хочаце. Я мяркую, што міністэрства захоча, каб гэта было завершана даволі хутка».
  «Вы сур'ёзна?» — спытаў Дамір, у ягоным тоне прагучала шчанячая ахвота. «Ці, дакладней, вы думаеце, Касіч пагодзіцца з гэтым?»
  «Не перашкодзіць спытаць. Хто ведае, магчыма, яму нават прыйдзецца сказаць "так". Прыемна адчуваць сябе нейкім рычагом уплыву на гэтых хлопцаў для змены, ці не так?»
  «Так, прыемна», — пагадзіўся Дамір з усмешкай. «Але памятайце. Верагодна, менавіта так Касіч хоча, каб вы сябе адчувалі».
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 4
  Пры ўсёй сваёй магутнасці Міністэрства ўнутраных спраў не мела ацяплення ў сваім ніжнім холе. Улада далучыўся да сямі іншых, якія чакалі, апрануўшыся ў цяжкія паліто і сеўшы на пацёртыя вінілавыя крэслы і канапы. Карычневая падлога з лінолеўма была пусткай з недакуркаў і дробнага пустазелля пылу. Воблакі цыгарэтнага дыму ледзь маскіравалі смурод мачы з прыбіральні з заднім ходам у калідоры. Знутры невялікай будкі, пабудаванай з фанеры і празрыстых лістоў пластыка, чуўся гулкі гул генератара, дзе сядзеў афіцэр у форме, выконваючы абавязкі рэгістратара, выбіраючы імёны і тэлефануючы наверх, каб атрымаць дазволы, якія, здавалася, ніколі не прыходзілі.
  Пакуль Улада чакаў, ён абдумваў тое, што ведаў пра Касіча. Ён быў чалавекам з рэпутацыяй стрыманага як у сваім гневе, так і ў добрай волі, і гэта, як кажуць, было прадуктам яго гісторыі. Ён быў маладым чалавекам з імпульсам і распылянай энергіяй, чые рэзкія заўвагі і неразважлівасць на доўгія гады загналі яго ў вялікую выпукласць сярэдняй бюракратыі. Як толькі ён перасягнуў узрост, у якім пачаткоўцы звычайна пачыналі пакідаць свой след, многія людзі спісалі яго з рахункаў.
  Потым, на пачатку васьмідзесятых, калі жорсткая дзяржаўная машына расслабілася і прыстасавалася пасля смерці Ціта, Касіч са спазненнем пачаў узвышацца, даганяючы больш шчаслівых аднагодкаў, а затым пераўзыходзячы іх. Ён хутка рухаўся па партыйных шэрагах пад расплывістымі тытуламі, якія, здавалася, паказвалі яму важную ролю ў дзяржбяспецы. Тыя, хто знаходзіўся звонку, ніколі не маглі быць упэўненыя, кіравала яго ўзыходжанне яго ўласнай сілай ці чыёй-небудзь яшчэ, і, здавалася, Касіч аддаваў гэтаму перавагу.
  Да таго часу, калі Міністэрства ўнутраных спраў пачало ствараць новыя паліцэйскія сілы, ён быў натуральным выбарам для іерархіі, і ён стаў за Вітасам як верны лейтэнант, неўзабаве вядомы сваёй бязлітаснай працаздольнасцю.
  Як і Вітас, ён зрабіў сабе імя ў кастрычніцкіх рэйдах, кіруючы цяжкай працай падчас манеўру, які на другі і вырашальны дзень захапіў Зарко. Калі памылковы мінамётны снарад яго падраздзялення ўпаў у квартале на поўнач ад знака, забіўшы трох старых жыхароў разбуранай кватэры, ён уздрыгнуў, але ненадоўга. «Невялікая цана ў доўгатэрміновай перспектыве», — так тут скажуць», — сказаў ён на месцы сваім падначаленым, якія, натуральна, пагадзіліся.
  Улад агледзеў вестыбюль на астатніх, усе мужчыны. Яны выглядалі сумнымі, быццам чакалі гадзінамі. Двое, нягледзячы на холад, задрамалі.
  Але ўжо праз некалькі хвілін мужчына ў кабінцы грукнуў па фанеры і памахаў Уладу наверх, глуха крыкнуўшы: «Містэр! Касіч чакае. Другі паверх».
  Уладо падняўся па прыступках, каб пагрэцца, мінаючы папярэджанні бяспекі і прапагандысцкія плакаты, прылепленыя да сцен. БАСНІЙСКАЯ АРМІЯ НА БАСНІЙСКАЙ МЕЖЫ абвяшчала адзін плакат, выкананы ў мадэрновым сацрэалістычным стылі. Чорны сілуэт змрочнага вуглаватага салдата ўзвышаўся з-за няроўных чорна-белых пагоркаў на фіялетавым фоне, нібы ён стаў часткай тых самых гор, якія абараняў.
  Кашыч стаяў на вяршыні прыступак каля адчыненых дзвярэй у позе памяркоўнага школьнага настаўніка, чакаючы, каб правесці апошняга вучня ў клас. Яго серабрыста-чорныя валасы былі падстрыжаныя па баках, і калі Улада падышоў бліжэй, ён убачыў, што твар Касіча быў пейзажам з вострымі кутамі і глыбокімі ценямі, худым, як у спартсмена, які нагадваў салдата на плакаце. Тым не менш, тут, у сярэдзіне студзеня, у гэтым горадзе, дзе ўсё стала папялістым і бледным, ён усё яшчэ быў напоўнены сілай і фарбамі, нібы ён займаўся на чыстай падлозе трэнажорнай залы з лакіраванага дуба, у яркім асвятленні і туманнай спякоце. .
  Ён паціснуў руку, моцна схапіўшы яе вялізнаю рукою. Улада заўважаў яго раней на сумесных сустрэчах службы бяспекі і афіцыйных сустрэчах, чалавека, чыя інтэнсіўнасць схілялася да вас праз сталы, абедзенныя сталы і пакоі для допытаў, ствараючы адначасова ўражанне сур'ёзнасці і апетыту.
  Тэндэнцыя сярод іншых заключалася ў тым, каб выдаць яго альбо за паслухмянага пагаджальніка, які дэманструе свой энтузіязм перад начальствам, альбо за чалавека, які сапраўды адданы сваёй місіі. Улада ніколі не ведаў яго настолькі добра, каб прыняць рашэнне.
  Касіч павёў Улада па адкрытай пляцоўцы з загрувашчанымі сталамі, дзе мужчыны ў цёмна-сіняй уніформе міністэрскай паліцыі дзелавіта займаліся тым, што яны тут рабілі. Уладзь налічыў пяць абагравальнікаў, кожны з якіх працаваў на поўную магутнасць. У пакоі было зручна, нават утульна
  Яны падышлі да вялікага кабінета, на дзвярах якога стаяў НАЧАЛЬНІК СПЕЦПАЛІЦЫІ. «Значыць, ён ужо засяліўся», — падумаў Улад, шукаючы прыкмет Вітаса на сценах і стале і ўладкоўваючыся ў крэсле. Ён быў злёгку раззлаваны, не знайшоўшы ніводнага. Ён спадзяваўся першым абшукаць кабінет Вітаса, але было відавочна, што яго падбілі.
  Касіч слізгануў за стары стол Вітаса, азірнуўшыся на імгненне, нібы ўсё яшчэ арыентуючыся, потым нахіліўся наперад, сашчапіўшы перад сабой рукі на стос запісак. Яго голас прагучаў у глыбокай напоўненасці загаду, хоць словы былі ветлымі.
  «А цяпер, Улада. Прыемна бачыць, што вы займаецеся гэтай справай. Я правёў некаторую праверку і выявіў, што вы дбайны чалавек і салідны следчы, хаця павінен прызнаць, што ваш недахоп вопыту прымушае мяне задумацца. Менш за два гады сышчыкам да пачатку вайны, а ўсяго чатыры гады, праўда?»
  Уладзя кіўнуў.
  «І я разумею, вы не былі занадта занятыя з пачатку вайны. Прынамсі, не ў такім выпадку».
  «Правільна».
  «Я таксама разумею, што ваш бос, містэр Гаравіч, хаця і быў карысным, але не вельмі імкнуўся адпусціць вас ад гэтага. Ён, як я разумею, даволі асцярожны чалавек».
  Уладзь дазволіў сабе кароткую ўсмешку. «Гэта мякка кажучы», — сказаў ён.
  «Ну, я магу зразумець яго ваганні. Гэта адчувальная справа. І па ўсім права гэта павінна быць наша справа. Калі б не нейкія асаблівыя меркаванні, мы б з гэтым справіліся, і, я не сумняваюся, справіліся б з гэтым прафесійна і якасна».
  «Асаблівыя меркаванні?»
  «ААН У некаторыя дні мы нават не можам памачыцца тут, калі трое з іх не спытаюць, ці могуць яны прыйсці. Мы лічым, што павінны даказваць сябе кожны дзень, а потым складаць справаздачу аб гэтым у трох экзэмплярах. Калі б я хацеў, я б загадаў ім займацца сваімі справамі - гэта не тое, што яны самі кіруюць самым жорсткім караблём. Я не магу сказаць вам, колькі разоў мы маглі б расправіцца з французамі ці егіпцянамі, займаючыся пасрэдніцтвам з шлюхамі і цыгарэтамі або прадаючы пропускі ААН на незаконны вываз людзей з краіны па тры тысячы марак за штуку. А мы ўсе ведаем, што яны ўсю вайну лізалі боты супрацьлеглага боку.
  «Але нягледзячы на ўсё гэта, мы, або, гэта значыць, людзі, якія стаяць вышэй за мяне, лічым, што можам павярнуць за вугал разам з імі з правільнымі вынікамі ў гэтым аддзеле. І калі мы з імі павярнемся, тады, магчыма, мы здолеем атрымаць належную дапамогу для вядзення гэтай вайны. Больш буйныя гарматы, супрацьтанкавая зброя — вы ўжо чулі гэты спіс пральні, і ён не будзе запоўнены ў бліжэйшы час, пакуль дзейнічае эмбарга на пастаўкі зброі. Але прынамсі ў некаторых колах ёсць імпульс».
  Касіч спыніўся, каб закурыць, дастаючы з пачка на стале «Мальбара». Гэта была лекцыя пра вайну ці калі-небудзь абмяркоўвалі Вітаса?
  «Вось тут і ўваходзіць гэтае маленькае расследаванне», - сказаў Касіч, нібы чытаючы думкі Улада. «Кожны раз, калі яны ловяць найменшы подых чагосьці бруднага, што дзьме з нашага боку, што-небудзь звязанае з карупцыяй, рэкетам, спекуляцыяй з нашага боку, гэта становіцца яшчэ адной часткай боепрыпасаў для захавання эмбарга. Гэта даволі лёгка прадаць: «Калі баснійцы не могуць нават прыбраць за сабой, чаму мы павінны дапамагаць ім рабіць яшчэ большы беспарадак». Мы думалі, што даказалі сваю правату рэйдамі ў кастрычніку, але ААН не паверыла. Яны кажуць, што засталося занадта шмат незанятых канцоў. І ім не спадабалася, як Вітас прыцягнуў пад канец некалькі «непажаданых», каб дапамагчы нам. Яны сказалі, што ўсе нашы станоўчыя вынікі сапсаваныя. Мы толькі наладзілі некалькі былых, каб стаць новымі лордамі. Тым не менш, занадта шмат смешных грошай круціцца вакол і занадта шмат смешных спосабаў іх зарабіць, сказалі яны. І доля праўды ў гэтым ёсць. Вы глядзіце на рынкі бензіну, цыгарэт, мяса, кавы, чаго хочаце выбраць, і ўсё яшчэ ў руках людзей, недаступных нам. І я мяркую, што гэта само сабой зразумела, але я ўсё роўна скажу, што гэтая размова не павінна выходзіць за гэтыя сцены. Ясна?»
  «Дастаткова ясна».
  Касік шпурнуў цыгарэтай у попельніцу.
  «Але кожны, хто мае вочы, бачыць, што праблемы ўсё яшчэ ў нас. Нават калі гэта не так відавочна, як раней. Занадта шмат людзей усё яшчэ атрымліваюць прыбытак ад статус-кво».
  Затым Касіч нахіліўся наперад праз стол, апусціў галаву, яго вочы прыжмурыліся ад засяроджанасці, як вялікі гладкі сабака, які тыкае ў норку значна меншай жывёлы.
  «І, шчыра кажучы, Улада, хоць мне вельмі балюча гэта казаць, Вітас, магчыма, быў сярод тых, хто нажываўся. Прынамсі, так гэта выглядае з таго нямногага, што мы ўжо даведаліся. Калі мы ўпершыню пачулі, што Вітаса забілі, мы падумалі, што павінна быць у кожнага. У кастрычніку ён нажыў шмат вельмі моцных ворагаў, і адзін з іх, напэўна, адпомсціў. Але цяпер здаецца, што гэта можа быць больш складаным і значна больш брудным. І як толькі мы ўбачылі, куды гэта ідзе, мы выклікалі вас. Няма сэнсу ў тым, каб ААН лічыла, што лісы спрабуюць ахоўваць куратнік на гэтым месцы».
  Улад пачаў перабіваць пытаннем, бо цяпер у яго было ўсяго. Але Касіч каціўся.
  — Да таго ж, я шмат чуў пра цябе, — сказаў ён, паказваючы цыгарэтай Уладзю на грудзі. «Дастаткова ведаць, што ты добры чалавек для такіх рэчаў. Тупы. Не баяцца наступаць на пальцы ног, нават калі гэта можа быць для вас нядобра. Напэўна, гэта тыя самыя рэчы, якія напалохаюць Гаравіча, але гэта тое, што нам трэба ў гэтай справе, хоць я не мяркую, што ў вас яшчэ быў выпадак, падобны да гэтага, ці не так?»
  «Не, сэр. Не зусім».
  «І гэта не тое, што вы атрымалі шмат шанцаў для іх з таго часу, як мы заняліся бізнесам. Так, я ведаю, мы таксама скралі большую частку рэсурсаў. І калі б Імамавіч быў яшчэ жывы, ён бы ніколі не дазволіў гэтаму адбыцца без адной чортавай барацьбы. Але, шчыра кажучы, Улада, і гэта не для таго, каб ачарніць твой талент ці каго-небудзь з тваіх людзей, нашы людзі тут прывыклі мець справу з гэтым асаблівым злачынным светам. Яны пазналі ўсе яго вулачкі і завулкі, асабліва з кастрычніка, нават калі ў нас яны яшчэ не ўсе пад кантролем. І мы, бясспрэчна, маем лепшыя рэсурсы для выканання такой працы.
  «Што падводзіць мяне да наступнага пункту. Калі ласка, Улада, выкарыстоўвайце наш вопыт, калі можаце. Заставацца незалежным не азначае заставацца ў цемры. Трымайце мяне ў недасведчанасці, так, добра, колькі хочаце. Але наш тэхнічны персанал - гэта ваша пытанне. І я ведаю, што ў нас ёсць лепшая лабараторыя, чым у вашага чалавека Грэба. Тое ж самае і з нашымі файламі. Адкрыта для вас. Вядома, у межах разумнага, таму што калі вы думаеце, што вы яшчэ не ведаеце нас і не давяраеце нам, гэта пачуццё абавязкова ўзаемнае ў гэты момант».
  Улад кіўнуў, потым вырашыў, што гэта зручны момант, каб перапыніць. «Пакуль мы абмяркоўваем магчымую дапамогу, я хацеў бы мець магчымасць прыцягнуць Даміра Бегавіча да справы са мной. Ён з маім аддзелам, я яму давяраю, і мы добра працуем разам».
  Касіч нахмурыўся, нібы толькі што з'еў нешта непрыемнае. Затым ён уздыхнуў, выпусціўшы з ноздраў доўгі і пакутлівы ўдых.
  «Напэўна, гэта не той партнёр, якога я б абраў для вас, калі б выбар залежаў ад мяне. Але...»
  Зрабіўшы паўзу, Улада задаўся пытаннем, ці запісвалася сустрэча, ці, магчыма, Касіч паўторыць усё пазней для якога-небудзь міжнароднага назіральніка, проста каб даказаць, што ён паводзіў сябе як мага лепш. Якой бы ні была прычына, Улада імгненна атрымаў адказ, на які спадзяваўся.
  «Вельмі добра, тады. Выкарыстоўвайце Бегавіча, як вам трэба. Але ашчадна. Асноўную працу пакіньце сабе. Чым менш тых, хто мае доступ да вашых знаходак, тым лепш. І калі вы адчуваеце сябе прыгнечанымі ў пошуку людзей ці нават у атрыманні патрэбнай вам інфармацыі, як я ўжо казаў, мы можам вам прапанаваць дапамогу. Я не ведаю, якія ў вас навыкі весці допыт, але калі вы сутыкнецеся з кім-небудзь аб цагляныя сцены, у нас ёсць адны з самых старых спецыялістаў у горадзе, якія займаюцца падобнымі рэчамі». Улад, хутчэй за ўсё, ведаў, што гэта значыць. Вялікія хлопцы сядзелі ў ярка асветленых пакоях, папіваючы каву, разбіваючы каленныя чашачкі і падключаючы электроды.
  «Незалежна ад таго, якую краіну мы хочам мець у будучыні, - сказаў Касіч, - старыя метады часам усё яшчэ працуюць лепш за ўсё. Не зразумей мяне няправільна, Улада. Ты начальнік. Як я ўжо казаў, мы хочам разабрацца ў гэтым, чым хутчэй, тым лепш. Таму, калі сёння раніцай я пачаў чуць некаторыя рэчы пра самога Вітаса, стала тым больш важна, каб мы неадкладна адмовіліся ад сваёй юрысдыкцыі».
  «Што за рэчы?»
  Касіч апусціў галаву, павольна хітаючы ёю, перад партрэтам засмучанага сына.
  «Я заўсёды чуў, што ён быў прамым стралком», - падказаў Улада.
  «Я таксама. Насамрэч, нічога прасцейшага. Але, магчыма, з вайной ён адчуваў, што правілы іншыя, або што яны больш не прымяняюцца ".
  «Баюся, вам давядзецца быць крыху больш канкрэтным».
  «Так, я мяркую, што вы зараз дапытваеце». Касіч расплыўся ў шырокай усмешцы. «На самай справе, пакуль вы тут, вы, напэўна, хацелі б спытаць мяне некалькі рэчаў пра маё месцазнаходжанне мінулай ноччу. У мяне, вядома, дастаткова матываў. Маё павышэнне па службе адбылося практычна аўтаматычна, калі Вітаса не стала».
  «Гэтая думка прыйшла мне ў галаву», - сказаў Улада, асцярожна кажучы, у сваім тоне. «Я павінен ведаць, дзе вы былі падчас забойства і, калі ў вас ёсць алібі, дзе вы былі, калі ўпершыню пачулі пра гэта, хто вам сказаў. Ваша рэакцыя. Не толькі ад вас, але і ад іншых. І гэтак далей».
  Касік кіўнуў, затушыў цыгарэту. «Вельмі добра. У вас будзе ўвесь час, неабходны для гэтых спраў, як толькі гэтая размова скончыцца. Але, вяртаючыся да Вітаса...”
  «Яго адсутнасць цноты».
  «Так. Чорны рынак, я баюся. Нічога мудрагелістага. У асноўным мяса, цыгарэты і спіртное».
  «Мальбара, напрыклад?» - спытаў Улада, працягваючы руку да пакуначка Касіча і дапамагаючы сабе адным.
  Касік усміхнуўся. Ён прапанаваў Уладзю закурыць, а сабе ўзяў цыгарэту. «Так, Marlboro. Дрынас таксама. І ён, відаць, залез дастаткова глыбока, каб загінуць. Я мяркую, што гэта не сапраўдная галаваломка, чаму. Ці то ён кагосьці ціснуў, ці то нехта яго ціснуў. Дайшло да галавы, і трэба было ад кагосьці пазбаўляцца. Ім аказаўся Вітас. Што датычыцца таго, хто націснуў на спускавы кручок, то, напэўна, мы маглі б правесці рэшту вайны, адсочваючы яго, калі гэта падобна на большасць гэтых выпадкаў. Вы ведаеце, як гэта працуе».
  «Насамрэч, я не ўпэўнены, што ведаю. Наш маленькі аддзел, здаецца, страціў сувязь».
  Упершыню Касіч выглядаў крыху збянтэжаным. «Так. Гэта вялікая ўвагнутасць, якую мы нанеслі вашаму бізнесу. І як раз тады, калі вы павінны былі вывучаць вяроўкі. Што ж, у нашы дні гэта звычайна працуе так: калі нехта хоча купіць спускавы механізм, ён бярэ салдата, які сышоў з фронту на дзень-два, хтосьці шукае некалькі дадатковых нямецкіх марак для сябе ці сваёй сям'і. Яму далі пісталет, імя і, магчыма, нават месца і час. Ён выконвае працу, хавае свой пачак у матрац дзе-небудзь далей ад акна, ці куды-небудзь яшчэ, каб яго не спалілі ці разнесла на кавалачкі, і зноў знікае ў гразі. Гэта апісанне звужае колькасць да некалькіх тысяч. Але калі гэта сапраўды адбылося, то нас цікавіць не спускавы механізм, а той, хто аддаў загад, чалавек, які, як мяркуецца, займае дастаткова высокае месца ў кантрабанднай сетцы, каб замовіць забойства начальніка міліцыі МУС. »
  «Здаецца, вы ўжо шмат ведаеце пра гэтую справу».
  «Што з'яўляецца альбо пахвалой за хуткую працу маіх людзей сёння раніцай, альбо дыпламатычным спосабам сказаць, што мы тут крыху апярэджваем сябе. Праўда. І я зусім не мяркую, што вы выключаеце іншыя магчымасці. Я толькі кажу вам, куды паказваюць нашы першыя сляды».
  «Тады ў вас ёсць для мяне некаторыя падказкі».
  «Так, але толькі ў шырокім сэнсе».
  Касіч адчыніў шуфляду стала, у якой, відаць, да раніцы ляжалі ўласныя працы Вітаса. Ён дастаў чатыры тонкія папкі і паклаў іх на стол. «Мне сказалі, што гэтыя людзі могуць чымсьці дапамагчы», — сказаў ён, стукаючы па файлах. «Яны ўжо накіравалі нас у пэўны бок, як я ўжо казаў».
  «І гэтыя людзі...?»
  «Адзін — мяснік. Другі — майстрам вытворчасці папяроснай фабрыкі. Двое іншых займаюцца пастаўкамі віскі з чорнага рынку. Усе чацвёра выконвалі для нас нейкую тайную працу. Яны чулі што-небудзь пра Вітаса раней, але, натуральна, яны наўрад ці адчувалі сябе свабоднымі перадаць гэта, пакуль ён быў галоўным.
  «Слова, відаць, падарожнічала хутка».
  «У такіх сетках звычайна так і адбываецца. Гэтыя чатыры джэнтльмены выступілі са сваімі гісторыямі яшчэ да таго, як я сеў сёння раніцай да свайго стала. Матываваны думкай аб бонусах, без сумневу. Гэта яшчэ адзін спосаб нажывы, і наўрад ці гэтыя людзі без уласнай віны. Насамрэч, мяне больш за ўсё хвалюе тое, што ў гэтым няма нашых людзей, таму што я баюся, што часам вы будзеце адчуваць сябе як рыба на вадзе. Нашы крыніцы не зусім звычайныя, нават для людзей пад прыкрыццём. Па-першае, мы не можам плаціць ім шмат, таму большая частка іх заробку атрымліваецца за кошт атрымання ўласнага прыбытку ад сістэмы, якую мы спрабуем закрыць. Што, вядома, ставіць нас у дзіўнае становішча, калі мы вымушаны гэта цярпець. Давайце паглядзім праўдзе ў вочы, усе мы пачаткоўцы ў гэтай гульні. Да вайны палова з іх або ездзіла на таксоўках, або жыла ў якой-небудзь горнай вёсцы, гадаючы, колькі яек удасца ўкрасці з суседскага куратніка. Спытайце ў гэтага «мясніка», дзе разрэзаць карэ бараніны, і ён, верагодна, пакажа на огузок. Нават рэкеціры, якія раней мелі пэўны вопыт, дзейнічаюць на такім узроўні, пра які яны нават і не марылі, са сваімі прыватнымі войскамі, нават цяпер, нават пасля кастрычніка. Але гэтыя інфарматары, па меншай меры, ведаюць вуліцы, нават калі яны не заўсёды тыя, што можна назваць вулічнымі разумнікамі. Верагодна, вы знойдзеце трохі шурпаты па краях ".
  «Падобна на тое, што яны ні на што не падыходзяць».
  «Я сам часам дзіўлюся гэтаму. Але Вітас заўсёды лічыў, што яны таго вартыя».
  «Магчыма, таму, што ён выкарыстоўваў іх, каб прывязаць сябе да рынку».
  «Магчыма, і калі гэта так, то любая іх інфармацыя можа быць падазронай. Але на дадзены момант гэта адзінае месца, з якога мы павінны пачаць. Калі, вядома, вы што-небудзь не здабудзеце. Ці калі не было чагосьці на месцы здарэння. Але з таго, што я бачыў у вашым дакладзе раней, было мала ці нічога».
  Такім чынам, ён прачытаў справаздачу. «Так, каштоўнае мала». Уладзь на імгненне падумаў пра складзеную ў кішэні паперу з імем і адрасам у Дабрыні, потым прапусціў гэтую думку без каментароў.
  «Аднак я павінен сказаць, — сказаў Кашыч, — хоць гэтыя нашы людзі далёкія ад анёлаў, іх гісторыі гучаць праўдай».
  «Што прымушае вас так сказаць?»
  «Якая прычына ў іх будзе хлусіць? Безумоўна, яны маглі б атрымаць некалькі D-знакаў за свае праблемы, але перадача інфармацыі пра нешта падобнае толькі зробіць іх уразлівымі для таго, хто аддае загад».
  «Калі яны не ў саюзе з тым, хто аддаў загад».
  «Магчыма. Але мы прарабілі даволі добрую працу па праверцы гэтых людзей. І не думайце, што мы іх ніколі не правяралі. Ёсць і іншыя, якія нічога не робяць, а толькі інфармуюць нашых інфарматараў, проста каб пераканацца, што мы атрымліваем прамую гісторыю. Так што я сумняваюся, што яны будуць рызыкаваць сваімі адносінамі з намі, раздаючы нам смецце. Мы можам вывесці іх з бізнесу вельмі хутка. Акрамя таго, гэтыя чацвёра мужчын працуюць у чатырох розных месцах, з трыма рознымі прадуктамі і жывуць у розных частках горада. Наколькі нам вядома, яны ніколі не размаўлялі адзін з адным. І ўсё ж іх гісторыі надзіва падобныя, прынамсі ў тым, што тычыцца Вітаса. І яшчэ адна рэч: у сваёй аснове ўсе гэтыя незаконныя аперацыі даволі простыя, незалежна ад таго, гаворыце вы пра ланцуг камандавання або ланцуг паставак. Іх мэты таксама простыя: шмат грошай з як мага меншымі клопатамі. Нават калі ўзнікае спакуса шукаць складаныя рашэнні і заблытаныя схемы, чым даўжэй вы бачыце гэтых людзей за працай, тым больш разумееце, чым звычайна з'яўляецца прамалінейная гаспадарская прагнасць.
  «Такім чынам, я думаю, што вы можаце паверыць гэтым людзям на слова, прынамсі ў цэлым. Што можа быць усё, што вы атрымаеце ад іх у любым выпадку. Не чакайце шмат дэталяў. З аднаго боку, гэта ніколі не было іх сілай. Яны інфарматары, а не падрыхтаваныя следчыя. З іншага боку, яны не могуць не баяцца таго, хто ўсё яшчэ вырашае. Забойства чалавека ў рангу Эсміра Вітаса, як правіла, вельмі дрэнна ўплывае на памяць людзей. Але гэта пачатак, і цяпер гэта ўсё, што я магу прапанаваць».
  «Нават калі выказаць здагадку, што яны гавораць праўду, — сказаў Улада, — ці застаўся хто-небудзь на такім высокім узроўні ў рэкеце, хто-небудзь яшчэ дастаткова магутны, каб замовіць гэтае забойства? Я маю на ўвазе мяса, цыгарэты і віскі. Наўрад ці гэта верх лініі. Не так, як бензін. Ці людзей, калі на тое пайшло».
  Улада мог уявіць, як Грэба здрыгануўся ад апошняга слова. Несумненна, ён толькі што выдаў абуральную дзірку недасведчанасці аб працы чорнага рынку.
  «Вы б так падумалі, ці не так», - адказаў Касіч. «Магчыма, Вітас па-свойму дзіўным чынам думаў, што ён паводзіць сябе этычна, не займаючыся найбольшай сферай адчаю, паліва і свабоды. Мяса - гэта раскоша, да таго ж хутка псуецца. Гэта не тое, што вы можаце захоўваць гэта ў якасці валюты. Але цыгарэты, давайце паглядзім праўдзе ў вочы, гэта самае блізкае, што некаторыя людзі маюць да цвёрдай валюты. Гэта тое, як мы плацім нашым салдатам або паліцыі. З кастрычніка мы адчувалі, што пэўны адчай ахоплівае ўсе гэтыя рынкі, паколькі пастаўкі скараціліся. І калі ты ўжо адчуваеш ціск, а тут раптам начальнік міліцыі МУС локцямі лезе ў тваё поле, дык бачыш, як нехта можа ўспрыняць гэта як пытанне жыцця і смерці, якім бы магутным Вітасам ні быў. Але ваша меркаванне добра зразумела. Здаецца, што на нашым баку ракі не засталося занадта шмат людзей з дастатковай уплывам, каб загадваць такія рэчы».
  «Тады вы думаеце, што загад мог прыйсці з-за ракі. Ад сербаў».
  «Гэта магчымасць».
  «Гэта азначае, што нават калі мы можам вызначыць, хто аддаў загад, мы не зможам нічога з гэтым зрабіць».
  «Як я ўжо казаў. Магчымасць». Ён затушыў яшчэ адзін Marlboro. «І не шчаслівы. Але прынамсі гэтага было б дастаткова, каб задаволіць ААН, асабліва зыходзячы ад кагосьці па-за межамі нашага аддзела. Гэта можа нават лепш служыць нашай мэты. Перакладзіце больш віны на супрацьлеглы бераг Міляцкі, і, магчыма, яны ўбачаць нашы аргументы крыху больш выразна. Але гэта падводзіць мяне да самага трывожнага элемента з таго, што мы ведаем пра Вітаса. Гаворка ідзе пра яго магчымыя кантакты з другім бокам.
  «Вітас вырас у Grbavica, вы ведаеце,» сказаў Kasic. «На самай справе, вы ведалі яго ў дзяцінстве, ці не так? Хоць я лічу, што вы былі лепшымі сябрамі з яго малодшым братам.
  Улада быў уражаны, здзіўляючыся, як Касіч мог выкапаць гэты прадмет у такі кароткі тэрмін. Пэўна, Гаровіч не ведаў. Тым не менш, гэта быў такі маленькі горад у многіх адносінах, які з кожным днём станавіўся ўсё менш. Хуткая праца, тым не менш.
  «Мы вучыліся ў адной школе, — сказаў Улад. «Але ён апярэдзіў мяне на восем гадоў. І так, я добра ведаў яго малодшага брата. Ён быў аднакласнікам. Забіты ўсяго год таму».
  «Так, мінамётны снарад праз дах. Я памятаю. Уся яго сям'я. Што, мабыць, пакінула Вітаса зусім аднаго. Яго маці была сербкай, ведаеце. Яго бацька быў мусульманінам, хоць ён не меў бы ніякага дачынення да гэтых ярлыкоў. Ён быў першым і адзіным югаславам, казаў ён. Можна толькі гадаць, што б ён цяпер сказаў».
  «Вы ведалі яго бацьку?»
  «Збольшага. Я сустрэў яго некалькі гадоў таму, перад самай яго смерцю. Неўзабаве памерла і яго маці».
  «Такім чынам, вы лічыце, што Вітас усё яшчэ меў кантакты ў сваім старым раёне». — спытаў Уладзя. «А калі і зрабіў, гэта так незвычайна?»
  «Не як такой. Здараецца і цяпер. Людзі паспяваюць атрымліваць навіны туды і назад, разам з бензінам і кавай. Часам нават тэлефонныя сувязі на некаторы час аднаўляюцца. Гэта зводзіць армію з розуму, калі гэта адбываецца, але вось вы. Я сам яшчэ ведаю людзей там. Мой дзед па бацькавай лініі быў сербам, хоць мы з бацькам выхоўваліся як мусульмане».
  На самай справе гэта азначае, што ён, верагодна, не быў выхаваны ні сербам, ні мусульманінам, ні чымсьці іншым, пакуль не прыйшоў час выбіраць бок, як толькі пачалася вайна. Як амаль усе астатнія ў горадзе, Касіч, напэўна, лічыў сябе ў асноўным сараеўцам, асобна ад тых абмежаваных вяскоўцаў любога паходжання. Такім чынам, Касіч звязаў сваю долю з групай, якая паабяцала захаваць Сараева такім, якім яно было, а гэта быў мусульманскі ўрад новай нацыі Босніі. Дагэтуль ён падтрымліваў таго, хто прайграў у вайне, хоць ні гэта, ні сербскі прысмак у яго паходжанні, здавалася, не пашкодзілі яго кар'ернаму росту.
  «Ведаеце, мой дом быў у Іліздзе», — сказаў Касіч.
  «Насамрэч, не». Гэта было прадмесце, якое цяпер належыць сербам.
  «Так, і добры дом таксама. Вялікі і зручны. Напэўна, там цяпер гарнізонаваў які-небудзь камандуючы арміяй, падпёршы боты на мой часопісны столік, а яго сабака згарнуўся на маім ложку».
  На імгненне Касіч выглядаў далёка, нібы ён зірнуў на падлогу кабінета і заўважыў генерала ў ботах, які разваліўся за адным са сталоў.
  «Але з Вітасам, — рэзюмаваў Касіч, — я баюся, што ў яго, магчыма, былі адкрыты некаторыя каналы, якія былі ў лепшым выпадку непрыстойнымі».
  «А ў горшым выпадку?»
  «Правады для незаконнай дзейнасці. Кантрабанда. Што, калі гэта праўда, складае крыху больш, чым аказанне дапамогі і камфорту ворагу, не кажучы ўжо пра значны прыбытак. Тыя самыя людзі, супраць якіх ён так пераканаўча лаяўся, магчыма, нават сталі яго плацельшчыкамі. Гэта, вядома, не мне казаць адназначна. Гэта вы павінны выявіць падчас расследавання. Я толькі хачу, каб вы ведалі, пра што ідзе гаворка».
  «І адкуль такое ўражанне?»
  «Там жа месца, дзе і іншая наша інфармацыя», — сказаў ён, перадаючы тонкія файлы. «Ад гэтых чатырох джэнтльменаў. Вы знойдзеце мясніка на рынку Маркале ў любы дзень тыдня. Цыгарэтнік яшчэ на змене на цыгарэтнай фабрыцы...» — ён зрабіў паўзу, каб паглядзець гадзіннік, масіўную мадэль, любімую ў старой Югаслаўскай Народнай Арміі, — «яшчэ дзве з паловай гадзіны. Такім чынам, вы можаце злавіць яго там сёння, калі хочаце. Тое ж самае і з двума злучэннямі віскі. Іх адрасы пазначаныя ў справе, і ўсе чацьвёра чакаюць візыту».
  Ён зрабіў паўзу, нібы збіраючыся завяршыць, а потым сказаў: «А цяпер, калі вы будзеце гатовыя, вы можаце распытаць мяне».
  Уладзя быў заспеты знянацку. Ён хутка пераключаў перадачы, разважаючы, ці не выпрабоўваюць яго. Ён яшчэ не быў гатовы распытваць Касіча і не збіраўся рабіць з сябе дурня, спрабуючы. Яму трэба было перакласці кантроль над размовай.
  «Насамрэч, было б лепш пазней. Але я б, напэўна, пачаў з таго, што папрасіў бы зазірнуць у той стол, - сказаў Улада, зірнуўшы на прастору пад локцямі Касіча.
  Цяпер Кашыч быў тым, хто раптам разгубіўся.
  "Так, стол", - сказаў ён. «Я б пачакаў, каб пераехаць, але тут усё адбываецца так хутка, што я палічыў за лепшае разабрацца адразу. Я захаваў яго бізнес-дасье, прынамсі, тыя, якія не мелі ніякага дачынення ні да гэтай справы, ні да любой з гэтых дзеянняў».
  Улада пачаў пярэчыць, але Кашыч падняў руку, нахіліўшы галаву, і сказаў: «Я ведаю, ты хацеў бы быць суддзёй аб гэтым. Але вы проста павінны паверыць мне на слова. Я ведаю, што гэта няпроста, але ў нашых файлах ёсць некаторыя рэчы, занадта адчувальныя, каб ніхто, акрамя нашых людзей, мог іх бачыць. Ніякага дачынення да Вітаса яны не маюць. Яны тычацца іншых расследаванняў, і я не хачу, каб яны былі скампраметаваныя».
  «Хіба гэта не было б важна прынамсі для кантэксту. Магчыма, я лепш даведаюся, дзе падыходзяць дэталі, калі змагу лепш разгледзець увесь асартымент».
  Акрамя таго, Уладзі было цікава, таму што ён занадта доўга адчуваў сябе зачыненым. Ён адчуваў, як паслабляецца ў рытме расследавання, адчуваў, як у глыбіні душы шуміць там, дзе праца прастойвала месяцамі.
  «Я веру, што з гэтымі людзьмі вы знойдзеце ўвесь неабходны кантэкст», — сказаў Касіч, паказваючы на тонкія файлы ў руках Улада. «Што да іншых рэчаў Вітаса, я іх захоўваў асобна ад сваіх. Яны прама тут». Ён паказаў на вялікую кардонную скрынку ў куце кабінета, заклееную скотчам. Гэта азначала, што ён ці нехта іншы ўжо прайшоў праз усё.
  «Мне таксама спатрэбіцца доступ да яго кватэры. Яго машына таксама, калі яна яшчэ была».
  «Вядома». Касіч зноў пацягнуўся да стала. «Вось ключы ад яго дома. Машыну ў яго, баюся, разбілі месяц таму. Прамое трапленне ў будынак насупраць, калі ён стаяў на вуліцы. І, Улада, я ведаю, што Гаравіч нервуецца з-за ўсяго гэтага. Пра адчувальнасць справы. Вось ён проста такі. Дазвольце мне разабрацца з гэтым. Едзеш куды трэба. Спытайце тое, што вам трэба, і не хвалюйцеся, што наступіце каму-небудзь на пальцы. У тым ліку і маё».
  Кашыч падняўся з-за стала, працягнуўшы руку на развітанне. Калі Улада павярнуўся, каб ісці, Касіч цвёрда паклаў яму руку на плячо.
  «Улада?»
  «Так».
  «Апошняе слова засцярогі». Касік зрабіў паўзу. «Будуць людзі, якія ўважліва за вамі назіраюць за гэтым, і я кажу не толькі пра мяне і ААН. Некаторыя з іх я, напэўна, нават не ведаю пра сябе, але дастаткова сказаць, што ў іх ёсць сродкі ўплываць на любыя і усе аспекты вашага жыцця. Яны захочуць вынікаў, Улада, і захочуць іх хутка. Яны не захочуць, каб ім сказалі пра нейкі ланцужок доказаў, які сыходзіць у горы да невядомых кропак. Яны захочуць канкрэтыку, імя за імем».
  Дзесьці на другім баку горада снарад упаў на зямлю, забіўшы кропку, і Уладзь адчуў сумесь страху і радасці. Дамір меў рацыю. Ні ў кога не было карты, каб правесці іх праз гэтую цемру, і той, хто прапанаваў бы асвятліць ім шлях, па сваёй прыродзе быў бы ненадзейным.
  «Такім чынам, што вы спрабуеце мне сказаць?» – спытаў Уладзя, калі яны выйшлі на лесвічную пляцоўку.
  «Каб трымаць вочы адкрытымі. Сачыць за спіной. І ўсведамляць, што цяпер ты ўзяўся за гэтую справу, дарогі назад няма. І што, нягледзячы на ўсю тую дапамогу, якую я хацеў бы і, сапраўды, магу вам прапанаваць, у самым важным сэнсе вы будзеце ў значнай ступені самі».
  - Я ў курсе, - адказаў Улад, стараючыся не выглядаць такім нясмелым, як адчуваў. «І я гатовы».
  «Мы ўсе на гэта спадзяемся», — сказаў Касіч. І з усмешкай павярнуўся ў бок свайго кабінета.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 5
  Влада была менавіта такой. Усе машыны паліцэйскага ўпраўлення былі канфіскаваныя арміяй, а ўласная машына Улада, цагляна-чырвоны Yugo, даўно далучылася да сотняў іншых смеццевых аўтамабіляў на паркоўцы каля яго дома пасля таго, як мінамётны снарад напоўніў яе дзіркамі і раздрабніў. яго жыццёва важныя органы.
  Грузавікі ААН нядаўна пачалі буксіраваць пакамечаныя кузавы аўтамабіляў з усяго горада, ахвяры ўсіх магчымых відаў стрэлаў і снарадаў. Яны былі ўзарваныя, разарваныя, пабітыя, парваныя, спаленыя і прабітыя. Гледзячы са схілу пагорка пасярод горада, калекцыя ўяўляла сабой прыгожае відовішча, сабранае разам у колеры вясёлкі і час ад часу водбліск хрому, іх руіны хаваліся з-за адлегласці, хаця тут і там згарэлыя вылучаліся пачварна-чорнымі. плямы, падобныя на вялікія абгорткі ад жавальнай гумкі, якія былі скамечаныя і трымаліся над полымем.
  Такім чынам, Улада хадзіў, куды б ні пайшоў, назапашваючы больш кіламетражу, чым калі-небудзь у якасці пешага патрульнага. Ён прызвычаіўся да гэтага, і пры ўсёй небяспецы дадатковага ўздзеяння стрэлаў хада стала чымсьці накшталт камфорту. На больш працяглых адрэзках ён працаваў у рытме, выносячы свае самыя змрочныя думкі на адкрытыя вочы, потым стукаючы імі пад нагамі, рухаючыся, пакуль яго розум не апусцеў і ён не мог панесціся па дрэйфу, прыглядаючыся да людзей, якія бягуць ці ўхіляюцца, і слухаючы адкрыты для свісту падыходу снарада.
  Акрамя таго, адзіныя людзі, якія па-ранейшаму ездзілі ў машынах, - гэта прадстаўнікі ААН, замежныя журналісты, мафіёзі, афіцэры арміі ці ўрада або хто-небудзь яшчэ, хто стаў адной з дробных рухомых частак ваеннага механізму. Гэта была ідэнтычнасць, без якой Уладо хутка абышоўся.
  Ён і Дамір падзялілі чатыры кантакты, прадастаўленыя Касічам. Дамір будзе займацца двума мужчынамі ў гандлі спіртным. Уладзь браў мяса і цыгарэты.
  Адзіным іншым меркаваннем было пераканацца, што ён зможа дабрацца да яўрэйскага абшчыннага цэнтра своечасова для свайго штомесячнага званка Ясміне, запланаванага, як заўсёды, на 15:00. Прапусціце гэта, і вам прыйшлося чакаць яшчэ трыццаць дзён да наступнага шанцу.
  Ён вырашыў спачатку накіравацца на цыгарэтную фабрыку. Гэта азначала доўгую прагулку міма заходняй ускраіны цэнтра горада, што, верагодна, не будзе праблемай, таму што дзень заставаўся ціхім да ранняга дня.
  Ад офіса Касіча Улада рушыў у гару ў бок вуліцы Краньчэвіча, якая ішла паралельна рацэ і так званай Снайперскай алеі, але была абаронена доўгім шэрагам высокіх будынкаў або, на адкрытых пляцоўках, імправізаванымі сценамі, збудаванымі з разбітых аўтобусаў, лістоў. -металічныя скрыні і бетонныя бар'еры на шашы. Некаторыя з гэтых рэчаў не спынілі б нават самыя слабыя кулі, але яны закрылі лінію бачнасці снайпераў. Часам яны ўсё роўна стралялі, магчыма, ад нуды, і некаторыя ўчасткі бляхі былі настолькі дзіравыя, што выглядалі як гіганцкія таркі для сыру.
  У гэты час года маршрут быў ахутаны смугой ляснога дыму, які валіў з труб, што выглядвалі з затынкаваных адтулін у баках будынкаў. Гэта быў яшчэ адзін спосаб, якім людзі сфальсіфікавалі сістэмы ацяплення, яшчэ адзін спосаб, у якім горад павольна ператвараўся ў лабірынту патрапаных горных хацін, адна на іншую ў шэрых будынках, якія павольна разбіваліся на кавалкі.
  Кожныя некалькі кварталаў Уладо праходзіў міма рабочых па шыю ў гразкіх ямах. Яны вырывалі вантробы старых газаправодаў або збівалі новыя трубы, робячы так, каб тая ці іншая жыццёва важная субстанцыя цякла ў іншы куток горада. Некаторыя працавалі на горад. Іншыя працавалі на сябе ці сваіх суседзяў, раскопваючы вуліцу, каб усталяваць чарговае незаконнае газавае падключэнне.
  На вуліцы шпацыраваў звычайны натоўп. Некаторыя цягнулі пустыя ёмістасці ад малака і каністры на невялікіх калясках, накіроўваючыся да пунктаў збору вады. Іншыя ішлі да рынку Маркале ў цэнтры горада, дзе большасць пакупнікоў павольна праходзіла міма мізэрных куч гародніны — у асноўным капусты і бульбы — гледзячы, але рэдка купляючы.
  Трэція, як Улада, проста спрабавалі перабрацца праз горад, пакуль гэта было бяспечна. Былі старыя жанчыны ў хустках, якія сціскалі хусткі і пацёртыя сумкі, жылістыя мужчыны, схіліўшыся да патрапаных кіёў, а затым былі тыя выдатныя маладыя жанчыны, усё яшчэ шыкоўна апранутыя, нягледзячы ні на што, з прычоскамі і памадай, падводкай і румянамі.
  Скрозь гэтую плынь, як зефіры, праносіліся падлеткі па двое і па трое, бадзёрыя і са шклянымі вачыма, ужо прызвычаеныя да вайны, нібы гэта былі ўпартыя вугры. Чамусьці Улада ніколі не мог уявіць, што калі-небудзь гэтыя хлопчыкі будуць кіраваць банкамі і прадпрыемствамі, калі скончыцца вайна.
  На працэсіі быў зімовы букет аблогі — пах вільготнай і бруднай вопраткі, варанай капусты і адталага смецця, знітаваных з'едлівай дымкай ляснога дыму.
  У некалькіх кутках на тратуары пабудавалі гандлёвыя крамы, якія стаялі за невялікімі раскладнымі столікамі або ў закінутых кіёсках, дзе да вайны гандлявалі цукеркамі, часопісамі і ахаладжальнымі напоямі, свежымі закускамі і газетамі. Цяпер вы маглі выбіраць з патрыманых кніг у мяккай вокладцы, стосаў цыгарэт, некалькіх вельмі старых шакаладных батончыкаў па цане значна вышэйшай за дзённы прыбытак і час ад часу бутэлькі піва прыкладна за тыднёвы заробак.
  Амаль усе старыя крамы і вітрыны былі зачыненыя і зачыненыя аканіцамі, хаця на паўднёвым баку вуліцы, менш уразлівым для снарадаў, што ляцелі з-за ракі, некаторыя вітрыны былі цэлыя. Манекены былі ў тых жа сукенках, што насілі два гады таму, жорстка паказваючы на поўныя паліцы адзення, складзеныя за імі ў пыле і цемры. У месцы, якое жыве дзякуючы карупцыі і хітрасці, яшчэ не лічылася дазволеным узломваць гэтыя крамы, або, магчыма, злачынцы палічылі, што гэта проста не варта клопатаў.
  Гэта было тым больш незразумелым, што тавар тратуарных разносчыкаў быў значна ніжэйшы за якасць таго, што быў за вітрынамі. Яны былі самай нізкай прыступкай чорнага рынку, які стаў настолькі мізэрным, што яго можна было шкадаваць. Уладзь падумаў пра Грэба і Мікі, якія так пераможна набылі некалькі запальнічак Bic, і здзівіўся, як Вітас мог паддацца такім мізэрным спакусам.
  Ці можна было? Магчыма. У такіх штодзённых абставінах малыя спакусы лёгка вырасталі. Калі здавалася, што будучыні ніколі не наступіць, кожны дзень станавіўся своеасаблівым судным. Кожная раніца здавалася апраўданнем тваіх паводзін напярэдадні, незалежна ад таго, што ты зрабіў, і неўзабаве ўсім стала відавочна, што невінаватыя ідуць не лепш, чым вінаватыя. Старыя правілы сталі здавацца амаль што мудрагелістымі ў тым сэнсе, як дарослы чалавек, азіраючыся на падлеткавы ўзрост, здзіўляецца, як ён калі-небудзь так затлумляўся такімі дробязнымі справамі, як экзамены і выхадныя дні.
  Такім чынам, магчыма, Вітас знайшоў нейкі новы парадак дня, па якім мог дзейнічаць, хаця ён не адпавядаў ні з чым, што Улада калі-небудзь ведаў і чуў пра яго.
  Ён успомніў змрочны дом сям'і ў Грбавіцы, самы стары і вялікі ў квартале, які стаяў, як бункер, сваімі вуглавымі ценямі і двухсхільнымі вокнамі. Унутры былі карункавыя фіранкі, сурвэткі на канапах, стомленае пачуццё бясконцага мыцця пылу і пыласосу, падушак, якія надзімаюцца, а чахлоў разгладжваюцца, як толькі вы выходзіце з пакоя. Яму было страшна сесці дзе-небудзь, асабліва калі маці Вітаса спускалася па доўгай лесвіцы. Яна была пырхаючай, раздражнёнай жанчынай, якая імкнулася заляцацца з сябрамі сваіх маленькіх сыноў, уважлівай, але заўсёды, здавалася, засяроджанай на чымсьці праз правае плячо. Яна гаварыла далікатным, дрыготкім голасам, складанымі прапановамі, якія збольшага згасалі перад завяршэннем, быццам яе думкі пачыналі выпарацца, як толькі выплывалі на паверхню, і яна ніколі не магла іх дагнаць, перш чым яны зніклі.
  Ён асабліва запомніў яе з апошняга тыдня ў сярэдняй школе. Сям'я Вітасаў запрасіла аднакласнікаў малодшага сына ў сваю хатку ў гарах. Яны смажылі кевапчычы на распаленым драўняным вуголлі, пах дыму і смачнага мяса з прыправамі на рэзкім чыстым паветры. Вясновыя кветкі расцвілі на зялёных пахілых лугах, з некалькімі палоскамі снегу, якія ўсё яшчэ хаваліся ў зморшчынах і ценях. Усе яны здзейснілі добры шпацыр, перасякаючы травяністыя палі масляніц, сякучы пад духмянымі насаджэннямі бальзаму і пераступаючы праз празрыстыя бурлівыя ручаі.
  Яны ехалі дадому разам на грузавіку, падскокваючы па крутых паваротах на паўдарогі ўніз з гары, перш чым Улад успомніў, што пакінуў заплечнік. Ён узяў яго на наступную раніцу ў доме Вітасаў у горадзе, асцярожна седзячы на адной з бездакорных канап, каб застацца неабходны час для ветлівасці, пакуль місіс Вітас распытвала яго ўсё больш рассеяна пра свайго старэйшага сына Эсміра. , відаць, забыўшыся, што Улада быў аднакласнікам яе малодшага сына Хусэйна. Фактычна, Эсмір на той момант ужо быў у войску, служыў на ўзбярэжжы Адрыятычнага мора і ўжо заваёўваў бліскучыя рэпартажы, як ён рабіў ва ўсіх пачынаннях дагэтуль.
  Улада дабраўся да заходняй ускраіны цэнтра горада, прабіраючыся за шматпавярховымі кватэрамі ўздоўж Снайперскай алеі, таксама вядомай як вуліца Ваяводы Радаміра Путніка, хаця новы ўрад ужо прыдумаў уласную, больш палітычную назву для шырокага бульвара.
  Будынкі тут перанеслі адны з самых жорсткіх удараў, але ўсё яшчэ былі практычна запоўненыя жыхарамі, калі не лічыць кватэр, якія выходзілі на раку. Большасць з іх былі пустымі, разбуранымі ў першыя тыдні вайны, калі верталёты лілі праз вокны чырвоныя патокі трасіруючага агню, ці то каб знішчыць гнёзды снайпераў, ці то проста каб пазбавіцца ад дзённага расчаравання. Некалькі цэлых паверхаў згарэлі, а некаторыя вокны былі пустыя і пачарнелыя. Цэлыя секцыі бетоннай абліцоўкі былі разарваны, а ў некаторых пакоях, разарваных, усё яшчэ можна было ўбачыць габелены і кавалкі пачарнелай мэблі.
  На другім баку вуліцы і бліжэй да ракі была нічыйная зямля з вытрашчанымі, спаленымі шматпавярховікамі, краявід з пацёртага металу і бітага шкла, дзе некаторыя людзі па-ранейшаму крадком рабілі ўначы, рызыкуючы жыццём, шукаючы старыя дзвярныя рамы, аконныя створкі, зламаная мэбля, усё, што можа быць выкарыстана на дровы. Яны паўзлі праз вільготную і затхлую чарнату, ухіляючыся ад пацукоў і шырокіх прамянёў снайперскіх прыцэлаў.
  За жылымі дамамі і па-за лініяй агню была цэлая субкультура маладых людзей, моцных, якія заўсёды знаходзілі спосаб пацешыцца, чаго б гэта ні каштавала. Уладзя прайшоў міма некалькіх груп балбатлівых падлеткаў, некаторыя са старэйшых хлопцаў у форме або са зброяй. На адной стаянцы ішоў баскетбольны матч. Хлопчыкі вялі слізкі, неданадзьмуты мяч на мокрай пляцоўцы, мяч шалёна біў нагамі, натыкаючыся на краю ямачак снарада. Сталёвы шчыт быў выбіты старым узорам аскепкавых пырскаў. Джынсы і кашулі хлопчыкаў былі чорныя ад бруду мяча, іх твары і рукі запэцканы, як у вугальнікаў.
  Свіг рэактыўнай гранаты перапыніў плёск і пінг мяча, але толькі на імгненне. Усе за будынкам імгненна зразумелі, праз нейкі добра адпрацаваны ўнутраны разлік, што гучнасць і тон азначалі, што снарад быў недастаткова блізкі, каб нанесці ім шкоду, і жыццё працягвалася пасля толькі кароткага вагання, калектыўнага ўздрыгвання, настолькі лёгкага, што пачатковец ніколі б не заўважыў.
  Неабдуманы хук ударыў з вобада. Снарад разарваўся за шэсць кварталаў. Самы нізкі хлопчык на пляцоўцы выцягнуўся на дыбачках і схапіўся за адскок, брудная вада ляцела пляскам яго рук.
  Пасля яшчэ аднаго квартала Уладо павярнуў направа, прайшоўшы пад чыгуначнай пуцеправодам і падняўшыся на невялікі ўзгорак, перш чым павярнуць налева да ўваходу ў цыгарэтную фабрыку.
  Натоўп з амаль сотні чалавек сабраўся ля брамы з ланцугом, шчыльна сабраўшыся ў купкі, але ціха чакаючы, калі штодзённа з'явяцца поліэтыленавыя пакеты па фунту з нарэзаным тытунём. Яны куплялі мяшкі па дзесяць марак за штуку, а потым спрабавалі перапрадаць іх удвая даражэй у цэнтры горада людзям, у якіх не хапіла сіл і адвагі ісці на завод.
  Уладзя паказаў пропуск і праскочыў міма трох ахоўнікаў з буйнакалібернымі кулямётамі. Ахова тут была ўзброеная лепш, чым ля будынку прэзыдэнта, хаця гэтыя людзі былі апранутыя ў старыя трыкатажныя штаны і кашулі з прынтам, а таксама ў цёмныя шапкі з ворсанай воўны. Верныя духу прадпрыемства, на якім яны працавалі, цыгарэты гарэлі ў ротах усіх трох.
  Уладзь прапусціў яшчэ ахоўнікаў ля дзвярэй завода, потым спусціўся па лесвіцы ў шырокі шумны склеп. Большая частка вытворчасці была перанесена пад зямлю даўно пасля таго, як снарады пачалі ўразаць верхнія паверхі. Уладзь увайшоў у пакой, дзе дзесяць жанчын стаялі паабапал доўгага стала і складалі цыгарэты ў пачкі. Самі пакеты былі зроблены з любой даступнай паперы — старых абгортак для рулонаў туалетнай паперы, абгортак ад мыла, старонак са старых школьных падручнікаў і нават выкарыстаных дзяржаўных бланкаў. Уладзь няўцямна падумаў, ці ляжаць у высокіх стосах якія-небудзь з яго старых пратаколаў аб арышце. Ён бяздзейна ўзяў новы пачак і пачаў чытаць урывак са старонкі 283 школьнага падручніка па фізіцы. Сёе-тое пра прынцып Бернулі.
  Вакол яго людзі каталі вялізныя зялёныя кантэйнеры з нарэзаным тытунём, накіроўваючыся да бункераў машын, якія скручвалі і рэзалі тысячы цыгарэт. З фабрыкі заўсёды паступалі скаргі на тое, што пастаўкі тытуню скарачаюцца да апошніх запасаў, але Улада здавалася, што вытворчасць на поўным ходу. Ён ішоў далей, назіраючы, як канвеер нясе толькі што вырабленыя цыгарэты да жаночага стала. Насуплены і зморшчаны лоб падышоў чалавек, здавалася, брыгадзір. Яны крычалі адзін аднаму, перакрываючы гоман машын.
  «Улад Петрыч. Я тут, каб сустрэцца са спадаром Купрычам».
  Брыгадзір кіўнуў і знік за вуглом вялікай зялёнай машыны, якая гудзела і грукатала прэч. Улад чакаў, пакуль з'явіцца Купрыч, напалову чакаючы кагосьці ў таемным прадчуванні, нервова азіраючыся. Ён думаў, ці варта яму рухацца ў больш цёмны кут. У любым выпадку, як адбываліся гэтыя прызначэнні?
  Праз некалькі імгненняў чалавек, які, відаць, быў Купрычам, зайшоў за вугал машыны, далёка наперадзе яго вялізны жывот, які расцягваўся да межаў потнай белай майкі. У знак прывітання ён працягнуў пульхную правую руку. Шырокая ўсмешка расплылася на яго шырокім твары, нібы ён сустракаўся з паважаным кліентам, каб заключыць здзелку.
  «Дык гэта наш файны і скрытны падпольшчык», — падумаў Уладзя.
  «Калі ласка, ідзіце за мной». — крыкнуў у шум Купрыч. «Кіраўнік завода выдзеліў свой кабінет, дзе ціха і мы можам атрымліваць асалоду ад прыватнасці.
  - І, - сказаў ён, яго ўсмешка пашырылася, - мы можам выкурыць. Я ўвесь дзень працую ў сярэдзіне гэтага, і адзіны час, калі я магу паліць гэта абед. Надта небяспечна. Калі б гэтае месца калі-небудзь згарэла, вайна была б прайграна за тыдзень».
  Гэта было недалёка ад ісціны. Фабрыка была адным з найвялікшых сэрцаў вайны, такім жа жыццёва важным, як і завод па вытворчасці боепрыпасаў. Калі кажуць, што большасць армій падарожнічаюць на жываце, то баснійскія сілы пакутліва поўзалі на лёгкіх. Штодзённая порцыя цыгарэт давала ім тлець начамі ў халодных брудных акопах. Пайкі на франтах былі вышэйшыя, а цыгарэты з фільтрам атрымлівалі толькі салдаты ў горадзе. Гэта не гучала як прывілей, пакуль вы не ўдыхнулі нефільтраваную Дрыну. Востры, з'едлівы ўкус натхніў хатнюю прамысловасць драўляных мундштукаў ручной працы, якія цяпер можна ўбачыць па ўсім горадзе.
  Купрыч адвёў Улада наверх, у службовае крыло будынка. Пакінуўшы шум, яны на імгненне нырнулі ў вялікі пакой для пасяджэнняў, які выглядаў так, нібы калісьці быў даволі цудоўным, абабіты панэлямі і засланы дыванамі. Цяпер доўгі дубовы стол у сярэдзіне пакоя быў расколаты пасярэдзіне, яго паламаныя бакі былі пакрытыя апалай тынкоўкай і столлю. Перакуленыя паваротныя крэслы і таблічкі з указаннямі мінулых вытворчых дасягненняў былі звалены на адным канцы, а ашалёўка была разарвана доўгімі палосамі. Над галавой у столі была ірваная дзірка, па краях якой прараслі драты і абарваная ізаляцыя.
  «Ад мінамётнага снарада на мінулым тыдні», — сказаў ззяючы Купрыч, які, здавалася, з гонарам разглядаў разбураны пакой. «На шчасце, ніхто не пацярпеў».
  Яны прайшлі па калідоры ў кабінет дырэктара завода і селі на яго канапу каля нізкага часопіснага століка ў некалькіх футах ад вялізнага дубовага стала. На стале менеджэр расклаў каля дзясятка секцый і формаў з цяжкага, скручанага металу, адборныя ацалелыя кавалкі снарадаў, якія ўпалі на завод або вакол яго.
  Улада бачыў падобныя выставы ў офісах па ўсім горадзе — у бальніцы, у крамах, у будынку суда, у некалькіх бюракратычных установах, якія ўсё яшчэ працавалі. Захапленне гэтымі прыладамі пакут збянтэжыла яго. Ён на імгненне паглядзеў на гэты збор: канічныя вяршыні некалькіх вялікіх снарадаў, няроўныя бакі меншых рэактыўных гранат.
  У офісе Улада Дамір узяўся збіраць аскепкі стрэляных снайперскіх куль, якія знайшоў на вуліцах і тратуарах. Гэта былі парваныя і пацьмянелыя кавалачкі латуні. За паўгода ён назбіраў 79 — ён пералічваў іх кожны тыдзень ці каля таго, — і калі ён спальваў нервовую энергію, ён сядзеў за сталом, стукаў кубкам уверх і ўніз у такт якой-небудзь мелодыі ў галаве, час ад часу бразгаючы імі як кубак колатага лёду.
  Можна было бачыць хлопчыкаў на вуліцы, якія збіралі для сябе ўласныя сталы і спальні, легіёны маленькіх экспертаў-аматараў, якія навучыліся вызначаць далёкасць, калібр і паходжанне амаль усіх відаў зброі. Яны таксама ведалі звычкі і трапнасць розных суседскіх снайпераў, і калі б вы спыталі, яны сказалі б вам, якая цяпер верагоднасць быць абстраляным, калі вы ступіце на суседні завулак або скрыжаванне. Яны намецілі лініі агню ў сваіх галовах так, як міжземнаморскія хлопчыкі знаёмяцца з мясцовымі руінамі і славутасцямі, спадзеючыся зарабіць падказкі ад турыстаў.
  Купрыч крыху пастаяў, потым нешта сабраў з насценнай паліцы за сталом кіраўніка. Ён вярнуўся з працягнутай рукой, падаючы Уладу маленькую плоскую бляшанку з-пад цыгарэт. На вечку прыгожа намаляваная сцэна Сараева ў яго былой славе на аранжавым фоне.
  «Калі ласка, з павагай ад мяне, а таксама ад кіраўніка», — сказаў Купрыч.
  Да гэтага часу Улад напалову чакаў, што праз дзверы прамаршыруе вітальны камітэт, які разгорне транспарант «ПРЫВІТАЕМ ІНСПЕКТАР ПЕТРЫЧ», скандуючы фабрычныя лозунгі.
  «Скажы мне, — спытаў Улада, — ці заўсёды твае прыёмы ў паліцыю такія публічныя?»
  Купрыч нібы знямогся. Яго ўсмешка знікла. «Людзі не ведаюць, чаму я з вамі размаўляю», — сказаў ён. «Ці нават тое, што вы працуеце ў МУС. У мяне давер кіраўніка. Я брыгадзір. І калі я сказаў, што прымаю важнага госця з паліцыі, ён быў толькі рады прыняць мяне. Калі б ён папрасіў дадатковую інфармацыю, я быў гатовы сказаць яму, што ўрад патрабуе дапамогі ў выяўленні кантрабандыстаў тытуню, але ён ніколі не папрацаваў спытаць. Як я ўжо казаў, ён мне давярае. І ваша служэнне таксама».
  Купрыч закурыў, з дакорлівым пстрычкай зачыніў срэбны Zippo. «Я б падумаў, што маё стаўленне і здольнасці будуць падставай для ўпэўненасці, а не для насмешак».
  "Магчыма, я проста не знаёмы з тым, як гэтыя рэчы працуюць", - сказаў Улада, не ведаючы, адчуваць сябе жахам ці дурнем. Ён палез у сумку, перабіраў паперы, пакуль не знайшоў спіральную падкладку і ручку.
  «Такім чынам, спадар Купрыч, калі вы змірыцеся з маёй адноснай неспрактыкаванасцю ў гэтых пытаннях, мне сказалі, што ў вас ёсць навіны пра спадара Вітаса. Магчыма, вы маглі б пачаць з першага разу, калі вы пачулі яго імя з чым-небудзь, што вы лічыце непрыстойнымі або незаконнымі паводзінамі».
  Твар Купрыча стаў доўгім і сур'ёзным. Ён сказаў, што ўпершыню пачуў пра тое, што Вітас пачаў гандляваць цыгарэтамі, некалькі месяцаў таму.
  «Тады ўсё гэта было даволі расплывістым, нешта накшталт спробы вяндліны запхнуць Drinas у пустыя кардонныя скрынкі Marlboro. У гэтай гульні няма асаблівай будучыні. Адзін раўнд продажаў, і ваш аўтарытэт быў спалены назаўжды. Калі б вы не былі начальнікам міліцыі МУС. Тады, магчыма, вы адчулі, што можаце ствараць свае ўласныя правілы».
  «І калі гэта было?»
  «Два-тры месяцы таму. Не так доўга. Наступнае, што я чую, магчыма, праз некалькі тыдняў пасля гэтага, гэта тое, што ён адбіваў долю тытуню, які паступае. Мы тут любім скардзіцца на забеспячэнне, але ў нас было багата запасаў яшчэ да вайны. І незалежна ад таго, колькі баёў ідзе, новы груз, здаецца, заўсёды прыходзіць праз пагоркі ў самы час. ААН не паварушыць за нас пальцам, пакуль вы не заплаціце патрэбным людзям, і нават тады гэта цяжка. Але на грузавіку і іншым спосабам ён дабіраецца сюды. Нават на асліным возе аднойчы.
  «Такім чынам, гэта была лінія паставак, да якой Вітас хацеў падключыцца. Як я ўжо казаў, слова на ім было расплывістым, але ён нібыта выкарыстаў сваіх людзей, каб вызваліць некаторых, калі гэта пераляцела праз гару.
  «Яго людзі?» Гэта значыць, міліцыя МУС?»
  «Хто ведае? Але чаму не. Яму досыць лёгка сказаць, што яны канфіскуюць яго для судовага пераследу па справах аб кантрабандзе. Пасля гэтага досыць лёгка, каб потым усё гэта знікла».
  «І ці магу я спытаць, адкуль узялося гэтае «слова»?»
  «З маіх крыніц, вядома».
  «Некаторыя імёны былі б карыснымі. Ці нават адно імя».
  Купрыч прыняў насмешлівы выгляд, нібы меў справу з дылетантам.
  «Я не вельмі добры ў якасці падпольшчыка, калі выбухну свае крыніцы», - сказаў ён, выдыхаючы дым з ноздраў. «Дастаткова сказаць, што гэта людзі, якія ведаюць, пра што гавораць. Гэта людзі, якія падключаны да сетак, да ліній паставак, і ўсе мы ведаем, куды ў канчатковым выніку вядуць гэтыя лініі паставак. Відавочна, што ў іх ёсць свае прычыны жадаць застацца ананімнымі, і калі мы не патураем ім, або калі мы пачнем раскідваць іх імёны не ў тых колах, то праз тыдзень яны нам не прынясуць ніякай карысці , я магу сказаць вам гэта дакладна. Акрамя таго, вы хочаце іх босаў. Не яны».
  Тым не менш, Улада раздражняла гэтая ідэя.
  — працягваў Купрыч. «Чым даўжэй Вітас сядзеў, тым мацней ён аказваў ціск. Ёсць спосабы зрабіць гэта ў гэтым відзе бізнесу. Адзін са спосабаў - пачаць забіваць сваіх канкурэнтаў, на якіх у нашы дні не глядзяць, таму што яны прыцягваюць не тую ўвагу. Іншы шлях, як і ў любой справе, праз пот і мітусню. Вы зніжаеце цэны канкурэнтаў, прасоўваецеся на іх рынкі з лепшым абслугоўваннем і больш хуткай дастаўкай». «Яшчэ адзін новы капіталіст, які ўжо думае, што ўсё ведае», — з задавальненнем падумаў Улад. «Тады ёсць спосаб, якім карыстаўся Вітас. Ён проста пачаў раскідвацца, і гэта выклікае толькі адплату, а не такую, якая можа пакінуць вас на месцы. Думаю, таму Вітас памёр».
  «Ты думаеш? Ці вы ведаеце?»
  «Я ведаю, або ведаю так добра, як мог бы, не бачачы страляніны і не чуючы загаду».
  «Як так?»
  «Як я ўжо казаў, гэта была інфармацыя ў сетцы. Аднойчы здалося, што гэта было ўсюды: Вітас націснуў занадта моцна, і з занадта мала доказаў таго, што ў яго было сілы, каб падтрымаць гэта. Ён быў чалавекам з тытулам і імем, але мала іншых сувязяў, якія б дапамаглі яму перажыць любы сур'ёзны выклік. Адзіны спосаб справіцца з такой пагрозай - выдаліць імя і назву. Што азначала вывезці самога чалавека. Калі вы робіце сябе мішэнню ў зоне ваенных дзеянняў, рана ці позна вас чакае ўдар. Так і здарылася з Вітасам, хутчэй за ўсё».
  «Што-небудзь, што вы чулі «ў сетцы», як вы кажаце, у рэчышчы канкрэтыкі? Ці пра структуру гэтых канкуруючых аперацый, якія могуць даць намёкі на тое, хто нясе адказнасць. Хто, напрыклад, мог больш за ўсё пацярпець ад таго, што ён задумаў?»
  «Канкрэтна, хто аддаваў загад? Няма. Наўрад ці той, хто ведае, будзе гаварыць пра гэта, калі ён не жадае таго ж лёсу. Што тычыцца структуры і таго, хто пацярпеў, выбірайце самі. Любы з паўтузіна чалавек у гэтым горадзе меў дастатковую ўладу, каб загадаць, ці нават два дзясяткі з наступнай прыступкі, хаця ліквідаваць начальніка міліцыі МУС, напэўна, ішлі б з самага верху, і вы, несумненна, гэта зрабілі. бачыў справаздачы разведкі аб гэтай ланцугу камандавання».
  Фактычна ў яго былі чатыры аркушы, надрукаваныя праз адзін інтэрвал, якія Касіч засунуў у тонкі файл, каб праінфармаваць Улада аб сучасным стане з кантрабандай у горадзе. Гэтая інфармацыя дакладна супадала з ацэнкай Купрыча — паўтузіна чалавек, кожны з якіх узначальваў даволі невялікую вытворчасць, кожны з якіх меў кавалкі рынкаў для любога спажывецкага тавару ад бензіну да мяса.
  Пасля невялікай паўзы Купрыч сказаў: «Глядзі, я не змагу за цябе разгадаць тваю справу і не пакажу на твайго чалавека пальцам. Я кажу вам толькі тое, што было вядома ўсім, хто чуў за апошнія два тыдні».
  «Хоць я мяркую, што вы захочаце атрымаць дадатковую кампенсацыю за гэта «агульнавядомае», калі вы яшчэ гэтага не атрымалі, або тое, што яны вам дадуць ад буйнейшых дзеянняў за гэтыя выбраныя фрагменты інфармацыі».
  «Толькі тое, што належыць мне. І нічога, што стварае што-небудзь больш на шляху незаконнага абароту. Я толькі аддзяляю, як вы кажаце, тую долю, якая ў любым выпадку непазбежна прыйдзе да мяне. Толькі столькі, каб захаваць сваю руку ў гульні, каб захаваць свае кантакты».
  «Вядома, усё для большага дабра».
  «Вы паводзіце сябе так, быццам вы вышэй за ўсё гэта, з вашым вызваленнем ад арміі і вашай звычайнай зарплатай і вашым ацяпленым офісам. Дык скажыце, у вас ёсць сям’я?»
  «Так».
  «І яны ўсё яшчэ тут, у горадзе?»
  — Не, — сказаў Улад. «Паехаў у Нямеччыну».
  «Так, я разумею», - рушыў услед маўклівы позірк, быццам адказ Улада закрыў справу. «Мой яшчэ тут. Чацвёра хлопчыкаў і дзяўчынка. І мая жонка, вядома. Усе жывуць у чатырох пакоях, хаця мы сапраўды не можам карыстацца чацвёртым пакоем, самым вялікім, таму што ён выходзіць на поўдзень, праз раку, і акна няма, і сцены поўныя металу. Так што не кажыце мне, як мне жыць у жыцці, ці што я занадта стрымліваюся, і не думайце, што вы можаце якім-небудзь чынам дыктаваць, што я магу, а што не магу рабіць».
  За такую цану, як мог, ледзь не сказаў Улада, хаця ён зусім не быў упэўнены, якая гэта цана і хто яе заплаціць. Ён толькі ведаў, што стаміўся ад апраўданняў дробязнага долата ўсіх, адной гульні ў карагоды і мітусню за другой, і звычайна ні за што, акрамя вады, трохі дадатковай ежы і даху над галавой.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 6
  Улада перасёк горад у накірунку да цэнтра горада, каб сустрэцца з другім з крыніц Касіча. Гэта быў мяснік Мухамер Хрніч, які трымаў прылавак з мясам у гандлёвай зале каля адкрытага рынку Маркале. Быў ужо поўдзень, так што натоўп дасягнуў піку. Толькі некалькі дзясяткаў чалавек яшчэ хадзілі сярод кіёскаў і прылаўкаў у цьмянай, працякаючай залай. Гэта быў лепшы час года для паўтузіна або каля таго мяснікаў, якія размясцілі крамы ўздоўж доўгіх сцен будынка. Надвор'е было дастаткова халодным, каб іх мяса не псавалася, нават калі не было электрычнасці, і дзверы і вокны ў будынку былі адчыненыя, каб так і не было. Калі кліенты нахіліліся, каб зазірнуць у вокны прылавак, іх дыханне запацела шкло.
  На прылаўках пасярод залы некалькі занядбаных жанчын у хустках і хустках спрабавалі прадаць апошнія з сваіх маленькіх стосаў рассыпаных цыгарэт і іншую дробязь. Іншыя прапаноўвалі асірацелыя бутэлькі «Сараеўскага піва», мясцовага піва, якое ўсё яшчэ варыцца, хоць апошнім часам яно мела кіслы смак кукурузы і старых шкарпэтак.
  Побач, у адным канцы пакоя, стаяла некалькі картачных сталоў, на якіх прадаваліся старыя кавалкі садовага шланга, сантэхнічныя злучэнні, заціскі, разнастайныя гайкі і балты, зблытаныя кавалкі дроту і лямпачкі, перагарэлыя за некалькі гадзін пасля заканчэння тэрміну службы. Быццам брыгада майстроў вываліла змесціва сваіх скрынь з інструментамі. Уладзя азірнуўся ў пошуках картачнага століка Грэба, але яны з Мікі ці то сабралі яго на дзень, ці то сёння пасля абеду прадавалі на вуліцы.
  Мясная стойка Хрніка была ў далёкім канцы. Гэта быў вялікі мужчына ў белым халаце, усыпаным засохлай крывёю кароў, казлоў і ягнят, пацямнелай у паласы і пырскі, а потым запэцканай. Адзенне выглядала так, быццам яго не мылі тыднямі. У яго быў шырокі твар і шэрыя вочы, а таксама коратка падстрыжаныя серабрыстыя валасы з тонкай чубком з некалькімі пасмамі, якія спускаліся да броваў, як развязаныя шнуркі.
  Яго мяса выглядала дастаткова свежым. Два бакі таго, што Улад лічыў баранінай, віселі на круках, падвешаных над прылаўкам. У вітрыне было некалькі свіных адбіўных, якія можна было прахадзіць, а зверху ляжалі некалькі вялікіх каўшыкоў вяленага мяса, салёная вяндліна, якая лепш за ўсё падыходзіла з хлебам і некалькімі паясамі слівовага брэндзі.
  Цэны заўсёды прымушалі Улада ахнуць: трыццаць марак за фунт за свежае мяса, сорак і больш за вяленую вяндліну.
  Улада ціха прадставіўся, і Хрнік загадаў дзяўчыне-падлетку за прылаўкам, верагодна, сваёй дачцэ, у дзеянне. Яна наліла гарачай вады з тэрмаса ў кубак растваральнай кавы і цукру, потым узбіла іх у пену шакаладнага колеру. Яна падвяла іх да пустога прылаўка, куды Хрнік прывёў Улада. Затым мяснік накіраваў сваю дачку да вяленага мяса, расставіўшы два пальцы, каб паказаць шырыню, якую яна павінна нарэзаць. Яна спрытна загарнула кавалак у белую паперу і прынесла Уладзю.
  «За твае клопаты», — сказаў мяснік.
  Сёння ўсе былі такія шчодрыя.
  Улада на імгненне не звярнуў на гэта ўвагі, сказаўшы: «Я мяркую, вы ведаеце, чаму я тут. Вы далі нам пэўную інфармацыю пра Эсміра Вітаса, і я шукаю падказкі або ідэі аб тым, чаму ён мог быць забіты і хто можа несці адказнасць».
  Хрнік рушыў услед з аповедам, падобным да таго, што Улада чуў ад Купрыча, толькі на гэты раз Вітас, як кажуць, быў умешаны ў гандаль мясам. Ён націскаў занадта моцна і занадта хутка, ідучы не так, як даводзілася рабіць у нашы дні. Потым дайшла інфармацыя, што з ім хутка разбяруцца, што ў яго не хапае мускулаў, каб падтрымаць свой тытул. Вядома, гэта было агульнавядома. Потым ён быў мёртвы.
  «Тады скажы мне, калі б гэтае слова было настолькі агульнавядомым, ты не думаеш, што чалавек з такімі сувязямі, як Вітас, таксама пачуў бы гэта і зрабіў бы крокі, каб спыніць гэта ці даць адпор? І, напэўна, ён не быў бы настолькі дурным, каб сустрэць кагосьці ўнізе ля Міляккі ў адзіноце і пасля цемры.
  «Мяркую, вы, будучы супрацоўнікам спецназа МУС, ведаеце гэтыя рэчы лепш за мяне», — сказаў Хрніч. Ён сказаў гэта з адценнем насмешкі, быццам Улада сам быў пашкоджаным таварам, прыбыўшы з таго самага карабля, які яшчэ ўчора меў за штурвалам такога карумпаванага капітана.
  Улада знайшоў час, каб растлумачыць сваю пазіцыю і абяцанне міністэрства аб яго незалежнасці. Нішто з гэтага, здавалася, не выклікала нічога, акрамя далейшай пагарды.
  "Такім чынам, у вас нават няма добрых кантактаў у міністэрстве", - сказаў Хрніч.
  Улада адчуваў, што загнаны ў тупік. «Не. Ні пра якія кантакты міністэрства і гаворкі. Але мы тут, каб пагаварыць пра вашы кантакты. Адкуль у вас мяса?»
  «Ігман», — сказаў ён з гонарам, як вінароб, які толькі што згадаў пра свой вінаград з Бардо.
  «Гара Ігман? Мяркуючы па ўсім, небяспечнае месца».
  «Так. Мы любім казаць, што ў залежнасці ад таго, у які бок ягня ўпадзе, калі яго забіваюць, ён можа апынуцца на той ці іншай талерцы».
  «Насамрэч, любыя стабільныя пастаўкі з такой нестабільнай крыніцы, як Ігман, здавалася б, паказваюць на пэўнае супрацоўніцтва з, як бы мы гэта назвалі, недружалюбнымі крыніцамі? Скажыце, ці згодныя вы на такое супрацоўніцтва, ці так робіць ваша крыніца? А можа, гэта вы абодва».
  Усмешка знікла з твару Хрніка. Ён азірнуўся на свой прылавак з мясам, робячы выгляд, што правярае справы, хоць Улад бачыў, што кліентаў у дадзены момант няма.
  «Вядома, я не магу сказаць вам напэўна», — паніжаным голасам працягваў Хрнік. «Ведаю толькі, што мой пастаўшчык кажа, што крыніца — Ігман. Усе астатнія меры застаюцца за ім. Я апошні чалавек у вельмі доўгім ланцугу, таму хто я такі, каб казаць, куды гэты ланцуг сапраўды вядзе».
  «Калі мы не вырашылі, што для гэтага расследавання мы павінны ўцягваць звёны гэтага ланцуга адно за адным, што мы можам зрабіць, вы ведаеце».
  «Мяне строга запэўнілі, што ў дадзеным выпадку гэтага не адбудзецца. Строгія гарантыі, што мая бяспека будзе абаронена, - сказаў Хрніч, яго голас зноў павысіўся, а твар пачырванеў.
  «Ваша бяспека», — сказаў Улад, адчуваючы стомленасць. «Што добрага ад вашай бяспекі, калі ў вас ёсць інфармацыя пра тое, што начальніка МУС збіраюцца забіць, і вы не робіце гэта, пакуль ён не памёр. Наколькі каштоўным можа быць забеспячэнне аховы такой крыніцы?»
  «І я кажу вам, я быў упэўнены, што буду абаронены».
  «Забяспечаны кім?»
  «Міністэрства. Людзі, на якіх вы насамрэч не працуеце, таму што вы настолькі «незалежныя». Яны загадалі мне супрацоўнічаць з вамі, але не ставіць пад пагрозу ні свае сувязі, ні сваю працу».
  «Так, ваша аперацыя», — сказаў Улада, і ў памяці прыйшло бачанне грукочучага прыстасавання са зношанымі рамянямі і шківамі, якое хрыпіць і дыміцца. Ён паглядзеў на прылавак Хрніка, на яго цвёрдую шалупіну вяленага мяса і жылістую бараніну, якая магла быць баранінай ці нават казляцінай, наколькі ведаў Улад, і падумаў аб мізэрных магчымасцях прыбытку на такім узроўні таго, што выдавалася за арганізаваную злачыннасць.
  Ён уздыхнуў, потым спытаў стомленым, але прыемным тонам: «Вы можаце хаця б раскрыць наступную спасылку ад вас. Ваш пастаўшчык. Толькі адно імя».
  Хрнік нічога не сказаў.
  «Такім чынам, гэта наша добрая сетка людзей пад прыкрыццём», — сказаў Улада. «Скажыце, пасля сустрэчы з двума з вас сёння, вы ўсе так неахвотна задаеце пытанні сваім крыніцам, так баязліва паўтараеце імёны каго-небудзь, акрамя нядаўна памерлых? Вас заўсёды ўзнагароджваюць за тое, што так мала даведаецеся так позна?»
  «Адзіны спосаб даведацца рэчы - гэта маўчаць», - строга сказаў Хрніч. «Каб не задавалі пытаньняў. Вось тады рэчы пачынаюць вылівацца, толькі калі яны думаюць, што вам усё роўна».
  «І я мяркую, што толькі тады, калі яны хочуць бурчэць пра нешта дробязнае, напрыклад, пра тое, што начальніка ўнутраных спраў пазначылі смерцю, яны вырашаюць расказаць пра гэта вам і ўсім астатнім».
  Хрнік сціснуў рот цвёрдай, цвёрдай лініяй. Уладзя схапіў з прылаўка белы пачак мяса і апусціў яго ў свой партфель на маланцы.
  «Дзякуй за мяса», — ветліва сказаў ён і пайшоў прэч.
  Ён прайшоў каля трыццаці футаў, калі паклікаў мяснік.
  - Пачакай, - крыкнуў Хрнік.
  Уладзя спыніўся, павольна паварочваючыся. Магчыма, Хрніч збіраўся папрасіць вярнуць мяса, але хай бы Уладо вярнуў яго. За нахабства ў адносінах да міліцыі павінна была быць нейкая плата. Да таго ж ён быў галодны.
  Але Хрніч выглядаў зусім не злым. Ён усміхаўся, амаль дзіка, усмешлівым сцягам злоснай радасці.
  «Вы хочаце, каб вас прадставілі наступнаму этапу маёй «ланцужкі камандавання»? Добра, тады. Вы яго сустрэнеце». Ён сцягнуў з сябе брудны фартух і кінуў яго на шалі. «Глядзі на лічыльнік», — адрэзаў ён дачцэ; затым ён прайшоў міма Улада з рашучасцю чалавека на заданні.
  «Ідзі за мной», - сказаў ён, не паварочваючы галавы, калі праходзіў міма. «У вас будзе сустрэча, добра».
  Яны шпарка прайшлі два кварталы ўверх па крутым узгорку, Хрнік цяжка дыхаў, як старая паравая машына, якая раптоўна знайшла свой рытм пасля многіх гадоў невыкарыстоўвання. Потым яны накіраваліся па вузкай бакавой вулачцы, дзе трое маладых хлопцаў білі нагамі пацёрты футбольны мяч па бруку праз растаючыя плямы лёду. Бяззубы жабрак, які стаяў на каленях у дзвярах, няўпэўнена падняўся на ногі. Нібы пазнаўшы Хрніка, ён умольна працягнуў руку.
  Хрнік не звярнуў на яго ўвагі, шпарка крочыў далей, не кажучы ні слова, пакуль яны не дабраліся да пабітых сталёвых дзвярэй на паўдарозе ўверх па квартале. «Пачакай тут», — сказаў ён праз плячо, перш чым знікнуць усярэдзіне.
  Праз некалькі імгненняў ён з'явіўся зноў, ужо больш спакойны, амаль самазадаволены ў тым, як ён глядзеў Уладзю прама ў вочы, нібы прымушаючы яго павярнуцца назад, нібы гэтая сцэна была яму прыдумана з самага пачатку.
  «Ён вас зараз прыме», — абвясціў Хрнік з пышнасцю кансьержа.
  Уладзя рушыў за ім праз дзверы, дзе сыры, элементарны смурод ледзь не паваліў яго на падлогу. Напэўна, гэта іх бойня, бо ў паветры смярдзела свежай крывёй. Гэта быў пах жыцця, які сцякае па кроплях, вадкасцяў, якія ўжо гніюць, калі яны падаюць, сутнасць жывёльнай панікі, якая лунае ў паветры, як прывід. Напэўна, менавіта гэта прымусіла жывёл бляяць яшчэ да таго, як яны ўбачылі водбліск ляза або адчулі першы ўдар металу, які слізгаў па іх плоці.
  У цемры яны падняліся па лесвіцы на два маршы, пах узмацняўся, калі яны падымаліся. Потым Хрніч штурхнуў Улада праз адчыненыя дзверы, дзе двое барадатых мужчын у выцвілых камуфляжных куртках груба абшукалі яго.
  «Сядай за парту і павярні крэсла да сцяны», — буркліва загадаў адзін, і калі Улад завагаўся, мужчына падняў з крэсла аўтамат Калашнікава і тыцнуў ім у бок Улада.
  «Рухайцеся».
  Уладзя сядзеў у рыпучым офісным крэсле, развярнуўшыся тварам да сцяны. Чым гэтае месца калісьці было? Яма для бюракратаў? Бізнес-офіс якой-небудзь патагоннай? Уся гэтая сцэна здавалася крыху абсурднай, улічваючы тое, што ён бачыў да гэтага часу ад двух так званых падпольшчыкаў. Ён адчуваў сябе больш блудным школьнікам, які чакае пакарання, чым чалавекам, які патрапіў у непрыемнасці з натоўпам. Ён задаваўся пытаннем, наколькі далёка яны вырашылі б прасунуць сваю ўладу з дапамогай міліцыянта. Магчыма, нават яны больш раззлаваліся б на Хрніка за тое, што ён увогуле прывёў яго сюды.
  Улад азірнуўся цераз плячо, спрабуючы лепш разгледзець пакой.
  «Вы не павінны паварочваць галаву, калі вам гэтага не скажуць», — сказаў чалавек са зброяй. Улад зрабіў тое, што яму было сказана, не адказаўшы, і хвіліну ці каля таго ўсе стаялі нерухома, відавочна, чакаючы, пакуль нехта прыйдзе. Улада не ведаў, сышоў Хрніч ці не, але з цягам секунд ён стаў мітусіцца, ужо нецярплівы да гэтай малабюджэтнай спробы запалохвання.
  Потым пачуўся шоргат ног, калі людзі падняліся, і набліжэнне цяжкіх ботаў з калідора. Суровы, але стрыманы голас абвясціў: «Дык гэта наш містэр Петрык?»
  Гэты тон разбудзіў Улада. Гэта не быў няўпэўнены голас дылетанта. Прыступкі перасеклі падлогу, спыніўшыся адразу за Уладам.
  «І калі ласка, містэр Петрыч, вы не будзеце паварочваць галавы падчас нашай размовы, калі толькі не захочаце апынуцца на кучы з козамі і авечкамі ў калідоры».
  Ствол пісталета моцна ўпіхнуў у шыю Улада, нязручны штуршок халоднага металу. Улада чуў трэск статычнага накірунку з партатыўнага тэлефона — «Матаролы», як усе называлі іх — гэта быў знак членства любога высокапастаўленага функцыянера мафіі. Тэлефоны працавалі не лепш, чым любая іншая частка мясцовай тэлефоннай сістэмы. Іх каштоўнасць была не меншай для статусу, чым для зносін. У кавярні было дзіўна, як хутка палепшылася абслугоўванне панурага афіцыянта, калі кліент дастаў з сумкі Motorola.
  З таго боку сцяны, што стаяў насупраць Улада, раптам пачуўся дзікі стукат, працяглы, высокі віск, потым ляскат і грукат капытоў, перш чым віск рэзка ператварыўся ў ірваны і гартанны, захлынуўшыся ў сабе. Паступова ён сціх, пасля чаго пачуўся шум грувасткага грузу, які падымаўся на падлогу. Потым прыглушаны скрыгат і слізгаценне лёзаў, якія паслабіліся пад поўсцю і целам, ці так гэта прагучала для Улада.
  «Незапланаваны, але годны паказальны ўрок», - сказаў голас за спіной Улада. «Магчыма, вы будзеце мець гэта на ўвазе падчас нашай маленькай гутаркі. Мне сказалі, што вы хацелі са мной сустрэцца». У голасе з'явіліся ноткі весялосці. «Каб вы нават захацелі задаць мне некалькі пытанняў».
  Уладзь нічога не сказаў.
  «Ну, ты ці не?»
  «Так, я».
  «Пытанні, якія можна забыцца. Усе яны. Таму што я скажу табе адзіны адказ, які ты павінен пачуць. Асабліва калі вы прыйшлі спытаць пра Эсміра Вітаса. І калі я скончу, твой шлях уверх па ланцужку камандавання таксама скончыцца, калі толькі ты не захочаш адчуваць больш гэтага, - ён упіхнуў ствол пісталета крыху глыбей у шыю Улада, - толькі з большым укусіць у наступны раз.»
  Уладзь востра адчуваў сваю кволасць, сваю нядаўнюю страту вагі, быццам яго хрыбетнік мог сагнуцца і зламацца ад націску, які павялічыўся на унцыю.
  «Вітась быў падонкам, ты мяне разумееш? Самаўпэўнены маленькі прыдурак, які лічыў сябе канкурэнтам. Але ён склаў нявартую канкурэнцыю. Такім чынам, у рэшце рэшт, нашмат больш годны канкурэнт забіў яго. Не я, разумееце. Не тое каб я не змог бы гэтага зрабіць, калі б хацеў. Што павінна сказаць вам, якую дапамогу вы атрымаеце ад свайго міністэрства, калі вы вырашыце працягваць пытанне аб маёй асобе або маім месцазнаходжанні далей пасля гэтай сустрэчы. Зразумела?»
  Ён зноў націснуў наперад ствалом пісталета. Уладзь намачыў вусны, каб загаварыць, але марудзіў.
  «Такім чынам, вы разумееце, як усё будзе працаваць з гэтага часу, так?»
  «Так».
  «Пакончым з гэтым», — падумаў ён. Гэтыя людзі даўно перасталі быць забаўнымі. Хрнік таксама мог вярнуць сваё праклятае мяса. Проста вызвалі яго ад гэтага смуроду, гэтага ціску ў падставы шыі.
  «Тады вы зараз з заплюшчанымі вачыма і рукамі за галавой будзеце рухацца далей, пакуль не выйдзеце з гэтага будынка. І калі хто-небудзь у гэтым пакоі калі-небудзь зноў убачыць вас на гэтай вуліцы, яны заб'юць вас на месцы, а потым здзяруць на кавалкі для пацукоў. Зразумела?»
  «Зразумела».
  «Вельмі добра».
  Ціск ствала аслаб, і Улад адчуў, як усё яго цела расслабілася. Ён зрабіў няўпэўнены рух, каб падняцца, але моцная рука адразу лягла яму на правае плячо. Ствол вярнуўся на месца, і голас загаварыў зноў.
  «Не спяшайцеся так. Спачатку вы павінны атрымаць асалоду ад некалькіх момантаў нашай гасціннасці. Скончыўшы справу, мы можам гаварыць як мужчыны, як захавальнікі нашых сем'яў, як сябры-патрыёты. Так?»
  «Так».
  «Мы павінны гаварыць пра нашых жонак. Ваш, напрыклад. Ясьміна, яе завуць?»
  Уладу не спадабалася, куды гэта вядзе, ён намякаў на рэсурсы і сувязі, якія цягнуцца бог ведае куды.
  «Яна, я так разумею, працуе клеркам у архітэктара ў Берліне, так? Нейкі канструктар. І калі я не памыляюся, тэхнічна яна з'яўляецца нелегальным супрацоўнікам, які працуе без належных дакументаў ад урада Германіі, і я мяркую, што гэта нармальна, пакуль улады не даведаюцца пра гэта».
  Усё гэта было праўдай. Улада пайшоў шукаць сакрэтны партал, але цяпер адчуваў сябе так, нібы ўваліўся праз люк у яму, дзе ўнізе ляжалі ўсе гэтыя козы, выпотрашаныя і ліпкія ад уласнай вадкасці, чорныя ад мух. Што казаў Касіч? Дарогі назад не было б. Уладзь тады быў рады, усхваляваны. Цяпер гэта здавалася мізэрным камфортам.
  Голас працягваў: «Што нагадвае мне, мы павінны вас адпусціць у бліжэйшы час, інакш вы спозніцеся на тэлефонны званок у гэтым месяцы. Уявіце сабе непатрэбныя клопаты, калі вам не ўдалося патэлефанаваць. Што б падумала ваша маленькая дачка? Соня, праўда?»
  Уладзь з цяжкасцю адказаў, здолеўшы толькі сухое патрэскванне, ледзь чутнае па-над статыкам Motorola: «Так. Соня».
  «Цудоўнае імя. Так што ідзі і тэлефануй. І трымай вочы заплюшчанымі, калі ласка, усю дарогу ўніз па лесвіцы, пры ўмове, што твае слабыя ногі яшчэ могуць несці цябе. Ешце мяса, калі вы дома. Гэта зробіць вас мацней. Бачыце, як нават мы робім свой унёсак у захаванне здароўя нашых міліцыянтаў? Нават ваш сябар спадар Хрніч патрыёт? Вы бачыце гэта цяпер, ці не так, містэр Петрыч?»
  «Так».
  «Добра. Тады прэч з вамі».
  Ствол падняў яго ўверх, як крук, і Улада заплюшчыў вочы, убачыўшы кватэру ў Германіі са сваёй жонкай і дачкой, з колам іх сяброў, у асноўным іншых баснійскіх бежанцаў, некаторых яны ведалі, некаторых не ведалі. Ён пачаў бачыць, як нават тут уплыў некалькіх нядобразычліўцаў можа распаўсюджвацца не толькі на баявую лінію, але і на мяжу. Гэта былі не людзі, якіх ён хацеў ведаць лепш. Ва ўсякім выпадку, не на дадзены момант.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 7
  Прайшло прынамсі тры кварталы, перш чым ён цалкам заўважыў наваколле. Хрнік пайшоў, верагодна, назад на рынак, не кажучы ні слова, каб займацца сваёй справай. Уладзь ледзьве не спатыкаўся на брукаванцы, спускаючыся з гары, нейкім чынам накіраваўся ў правільным накірунку да моста, які вядзе яго да Яўрэйскага абшчыннага цэнтра.
  Больш за ўсё яму зараз патрэбна было выпіць, штурхнуць што-небудзь, каб спыніць дзікае кручэнне яго ўяўлення. Ён, вядома, чуў апавяданні пра тое, што яго так узрушылі. Чуў, як яны здабывалі інфармацыю і выкарыстоўвалі яе супраць вас. Гэтыя прыёмы заўсёды здаваліся таннымі і простымі, як картачныя трукі, лёгкімі ў засваенні, не больш цяжкімі, чым тое, як цыгане варажылі, зазірнуўшы ў кашалёк. Але ўсё роўна гэта падзейнічала на яго трывожную магію. Колькі ён ні ўпэўніваў сябе, што пагрозы былі пустымі, што дэманстрацыя сілы была ілюзорнай, ён не мог пазбегнуць адчування, што стаўкі следства раптам падняліся. Бяда была ў тым, што ён паняцця не меў, хто іх выхаваў і хто будзе вырашаць, ці не парушыў ён гэтыя новыя нявызначаныя правілы, перайшоўшы нейкую нябачную мяжу ў цемры.
  У любым выпадку, сустрэча доўжылася не так доўга, як меркаваў Улад. Ён выявіў, што ў яго яшчэ ёсць некалькі вольных хвілін, каб запісацца на штомесячны званок да Жасміны, хоць зараз гэта здавалася неадназначным шчасцем. Нягледзячы на тое, што ён заўсёды з нецярпеннем чакаў размовы з ёй, іх размовы нязменна былі поўныя цяжкіх момантаў, звязаных альбо з болем разлукі, альбо з-за адлегласці, якая з кожным званком павялічвалася. І цяпер, калі ён больш за ўсё меў патрэбу ў кімсьці, каму можна было б даверыцца, расказаць пра свае страхі і жах, замест гэтага яму даводзілася трымаць у сваім голасе кожны намёк страху. Кожны, хто рабіў гэтыя званкі, ведаў, што лінія не бяспечная. Наколькі Улада ведаў, што яго мучыцелі атрымалі ўсю інфармацыю з яго ранейшых званкоў. Радыёаматарскія званкі з любой часткі горада, верагодна, перахопліваліся арміяй з абодвух бакоў, іх слухалі салдаты ў гарнітурах.
  Улада тэлефанаваў з Габрэйскага абшчыннага цэнтра ў старой сінагозе ў некалькіх кварталах ад паліцэйскага ўпраўлення на другім беразе ракі. Ён стаў своеасаблівым нервовым цэнтрам падчас аблогі. Гэта была не толькі адна з наймацнейшых сувязяў са знешнім светам, але і адзіная, якая не кантралявалася непасрэдна ўрадам.
  Міжгародняя тэлефонная сувязь цэнтра была працай вынаходлівасці. Усе лініі, якія вядуць з горада, даўно былі абарваны, таму радыёаматар падключыўся да тэлефоннай сеткі ў Заграбе, сталіцы суседняй Харватыі, якая потым выкарыстоўвала званкі ў любым месцы, акрамя Сербіі і іншых частак Босніі. Сербія была табу, таму што яна ўсё яшчэ была ворагам Харватыі. Боснія была забароненая проста таму, што занадта шмат тэлефонных ліній было абарвана. Вы можаце патэлефанаваць па ўсім свеце, але вы не можаце патэлефанаваць за некалькі міляў уверх па дарозе ў такі горад, як Кіселяк або Пале.
  Нават калі армія падслухоўвала, людзі, якія працавалі ў радыёрубцы, таксама не маглі не пачуць ваш званок, бо трымалі сувязь адкрытай. У вас таксама не было асаблівай прыватнасці ад іншых, якія стаялі з вамі ў чарзе.
  Калі абстрэл не быў моцным, днём у цэнтры заўсёды быў вялікі натоўп. На першым паверсе можна было атрымаць гарачы абед з фасолі, макаронаў, рысу і хлеба. Калі вам было сумна, вы маглі пагуляць у карты ці шахматы, і была гасцінная хваля цяпла ад дроўных печаў і шум людзей, якія стоўпіліся за маленькімі столікамі.
  Цэнтр таксама кіраваў паштовай службай, адпраўляючы і прымаючы грузавікамі праз канвоі дапамогі, якія прыбывалі праз нестабільныя прамежкі часу з партовага горада Спліт на Адрыятычным моры, дзесяцігадзінны шлях па няроўных горных дарогах, якія былі высечаны з казіных сцежак брытанскімі інжынерамі для ААН. Канвоі часта затрымліваліся на некалькі тыдняў, альбо з-за баёў, альбо з-за дакументаў на сербскіх кантрольна-прапускных пунктах на ўездзе ў горад.
  Цэнтр таксама арганізаваў некаторыя з нямногіх эвакуацыйных канвояў, якія ўсё яшчэ выходзілі з горада кожныя некалькі месяцаў, заўсёды напоўненыя жанчынамі, дзецьмі і старымі. Для мужчын баявога ўзросту або тых, хто валодаў некаторымі тэхнічнымі навыкамі, якія ўрад лічыў неабходнымі, адзіным выхадам быў самастойна падняцца праз пагоркі, што патрабавала праходу праз дзве лініі супрацьлеглых армій.
  У адной з першых калон выехалі жонка Улада Ясьміна і дачка Соня. Яны перажылі снарады і страляніну ў цяжкай дарозе, у рэшце рэшт прабраўшыся з Харватыі ў Германію, задоўга да таго, як немцы вырашылі, што з іх хопіць, і ўвялі жорсткія законы аб бежанцах і прытулку.
  Як добра ведаў чалавек на бойні, Ясьміна цяпер працавала на архітэктара, хоць і не легальна, атрымліваючы зарплату і льготы значна ніжэйшыя за нямецкі стандарт. Яны з Соняй жылі ў разваленым шматпавярховіку. І кватэру, і працу ўладкаваў даўні міліцыянт Улада. Ён быў усходненямецкім паліцэйскім, які перажыў праверкі пасля ўз'яднання, каб захаваць сваю працу, хоць ён усё яшчэ затрымаўся на сваёй нязграбнай патрульнай машыне савецкай вытворчасці Lada, а яго заходнія калегі працавалі ў мікрааўтобусах VW.
  Улада пазнаёміўся з ім у паездцы ў Берлін менш чым за год да вайны, на спецыяльных курсах падрыхтоўкі. Імамавіч зрушыў правілы і бюджэт, каб пераканацца, што Улада павінен быў прысутнічаць, таму што гэта быў семінар па апрацоўцы доказаў і пошуку месцаў злачынстваў, урокі, якія ён цалкам сапсаваў мінулай ноччу, спатыкаючыся каля цела Вітаса ў цемры.
  Толькі ўспаміны Улада з паездкі заставаліся, пакуль ён спрабаваў уявіць новае жыццё Ясміны. У Берліне тады была мітусня, усяго за некалькі тыдняў да ўз'яднання. Больш за ўсё ён успамінаў жанчын, такіх высокіх, амаль прывідных і нязменна ў чорным адзенні, такіх жа халодна-змрочных, як сама зіма, з іх суровымі прычоскамі, цяжкімі ботамі і тварамі без усмешкі. Ён успомніў свае паездкі на S-Bahn, штурханіну прыгарадных цягнікоў з дзвярыма, якія зачыняліся з грукатам, легіёны змрочных людзей, якія мітусіліся на кожным прыпынку, не звяртаючы ўвагі на графіці ў іх упарадкаваным, але растрапаным асяроддзі, гнеўныя паведамленні ў балончыках, якія патрабаваў, AUS-LÄNDER RAUS! Замежнікі.
  Яго хада да габрэйскага цэнтра заняла ўсяго некалькі хвілін, і да таго часу, як ён прыйшоў, ён амаль супакоіўся. Чым менш сказана пра сустрэчу, тым лепш. Ён думаў, колькі яму сказаць Даміру. Магчыма, у яго быў падобны вопыт.
  Перад цэнтрам быў натоўп, твары былі паднятыя, каб праглядзець доўгі спіс імёнаў людзей, чыя пошта прыйшла. Ён праціснуўся локцем і накіраваўся наверх, у радыёрубку.
  Штомесячны тэлефонны званок Улада нязменна адбываўся паміж двума людзьмі — закаханым маладым салдатам у хвасце, які тэлефанаваў сваёй дзяўчыне ў Вену, і згорбленай старой жанчынай, якая тэлефанавала свайму ўнуку ў Венгрыю. Ён заўсёды прыязджаў з Бялграда, каб прыняць яе званок, перасякаючы сербскую мяжу з Венгрыяй, дастаткова доўга для іх кароткай размовы, а таксама працяглай паездкі па віскі, бензін і цыгарэты, якія ён мог перапрадаць у Бялградзе.
  Улада пазнаваў твары іншых заўсёднікаў, і яны звычайна ківалі галовамі і балбаталі, чакаючы ў калідоры, але заўсёды не адмаўляючыся ад сябе, мяркуючы, што яны ўжо дастаткова раскрылі ў сваіх тэлефонных размовах. Сёння было асабліва прыемна бачыць, як заўсёды ўсе на сваіх месцах, быццам нічога не змянілася з мінулага разу.
  Улада пачаў шмат марыць пра Ясміну толькі праз тыдзень пасля таго, як яна сышла, і неўзабаве ён адчуў, што ўважлівы да яе значна больш, чым тады, калі яны былі разам, занятыя штодзённымі абавязкамі па гаспадарцы і выхаванні дзіцяці. Раптоўна адарваны ад гэтых будняў і пакінуты сам-насам супрацьстаяць вайне, ён часта ўяўляў яе. У хвіліны бяздзейнасці, калі ён менш за ўсё гэтага чакаў, перад ім паўставаў яе вобраз, яе доўгія стройныя ногі ў чорных шлейках знікалі ў спадніцы. Імгненні падкрадаліся да яго з павольным нарастаннем сціскання ў грудзях, і ноччу ён бачыў у сне, як яны сядуць адна на адну ў шалёнай энергіі і руху, а яе твар схаваны ў грымасе задавальнення. Заўсёды пасля, лежачы без сну на ложку, ён уяўляў, што чуе павольнае, мернае дыханне іх дачкі, якая даносілася з другога боку калідора, якая спала ў ложачку, скруціўшыся, нібы плод, пад мяккай жоўтай коўдрай.
  Заняткі каханнем у гэтых снах сталі значна больш палкімі і частымі, чым гэта было ў апошні год сумеснага жыцця, і ён зразумеў, што так і павінна было быць раней. Першыя некалькі тыдняў разлукі спатрэбіліся, каб зноў адкрыць для сябе каханку, як нешта большае, чым жонка і маці, якой яна стала. Але калі тыдні ператвараліся ў месяцы, мары хісталіся, расплываліся па краях. Часцей за ўсё твар перад ім на ложку быў запазычаны ў нейкай жанчыны, якую ён сустрэў на вуліцы ў той дзень, адной з неверагодна дагледжаных жанчын, якіх вы бачылі паўсюль у горадзе, у іх адпрасаваных спадніцах і цёмнай памадай, кожны валасок на месцы.
  Два месяцы таму Улад няўмела паспрабаваў разарваць цыкл, купіўшы прастытутку ўвечары пасля працы. Ён пераканаўся, што выйшаў з офіса апошнім, а потым прайшоў два кварталы да засыпанага пяском завулка ля бакавога ўваходу ў французскі гарнізон. У святле лямпы бяспекі ААН ён ацаніў перспектывы — тры жанчыны стаяць млявыя і млявыя ў вялікіх паліто. Двое выставілі нагу наперад, паказваючы доўгія ногі ў нейлонах і без намёку на тое, дзе можа пачынацца спадніца. Трэці паспрабаваў усміхнуцца. Потым, са спазненнем заўважыўшы калег, яна таксама высунула з-пад шыняля сцягно наперад.
  Улада абраў яе як з-за адсутнасці прафесійнага бляску, так і з-за ўсяго іншага. Заўсёды кепскі гандляр, ён хутка спыніўся на цане шасці пачкаў Marlboro, якую трэба было аплаціць з кардоннай скрынкі, якую ён атрымаў на мінулым тыдні ад чыноўніка ААН. Затым ён адвёў яе назад у свой будынак і падняўся па лесвіцы ў офіс, спадзеючыся, што ніхто выпадкова не вярнуўся.
  Месца было яшчэ пустое, і калі ён пстрыкнуў выключальнікам святла, ён з палёгкай выявіў, што генератары ўсё яшчэ працуюць. Ён замкнуў дзверы кабінета знутры, потым асцярожна накіраваў яе за локаць да канапы ўздоўж сцяны ў маленькай зале чакання офіса. Ніхто з іх яшчэ не размаўляў і не дакранаўся да таго часу, як дамовіліся аб цане.
  Яму прыйшло ў галаву, што гэта, напэўна, адно з лепшых месцаў, дзе яна працавала апошнім часам. І французскія, і егіпецкія салдаты на гэтым баку горада аддавалі перавагу ладзіць свае паніжаныя сустрэчы ў кузаве бронетранспарцёра, іх сябры выглядвалі з люкаў і дзвярэй, балбаталі і курылі, магчыма, пажартавалі, і на імгненне Уладзя падумаў пра яе, схіліўшыся пад нізкай браняванай столлю, у прасторы, затхлым ад старога поту і паху металу; смактала нейкага незнаёмага мужчыну здалёку, потым непрыкметна плюнула, пакуль ён зашпільваў сваю вопратку, і яна моўчкі падлічвала, што магла б купіць за свае новыя пачкі цыгарэт.
  Яна пачала распранацца, і Улад рушыў услед за ёю, абодва важдаліся з гузікамі і маланкамі, халадок пакоя напаўзаў на іх, падымаючы мурашкі па скуры. Ён паглядзеў на бледную скуру яе твару ў блакітным люмінесцэнтным святле і на імгненне ўспомніў, якім жыццём яна, відаць, жыла да вайны, бо па яе дыскамфорце было відаць, што гэта не яе прафесія. доўгі. Ён уявіў, як яна, акуратная і працавітая ў нейлонах і прывабнай сукенцы, прыходзіць у офіс, вельмі падобны на гэты, здымае тое самае ваўнянае паліто, потым сядзіць перад пішучай машынкай, ці адчыняе шуфляду з файламі, ці, магчыма, падымае тэлефонную трубку, каб гаварыць выразна. да падначаленага на іншым паверсе, увесь час асветленага тым жа бледным флюарэсцэнтным святлом.
  Яна павярнулася да яго з пустым тварам, цвёрда стуленымі вуснамі, якія ўсё яшчэ расшпільваліся і расшпільваліся.
  - Калі ласка, - сказаў ён ціхім голасам. «Стоп».
  Яна паглядзела на яго, і на яе твары была сумесь палёгкі і трывогі. У рэшце рэшт, ёй спатрэбіліся гэтыя цыгарэты.
  — Вось, — паспешліва сказаў ён. «Бяры іх». Ён аддаў не толькі дамоўленыя шэсць пачкаў, але і ўсю скрынку. «Бяры іх і ідзі, пакуль я не перадумаў».
  Яна хуценька задрала спадніцу і зашпіліла блузку, цяпер зусім не валяючыся, потым шпарка пайшла прэч, ляскаючы абцасамі да лесвіцы, пакуль яна зашпільвала паліто, пакінуўшы Улада апусціцца на канапу, на імгненне з'явілася Жасміна , потым згасае, зноў невыразны.
  
  
  Яго сувязь з дачкой Соняй стала яшчэ больш аддаленай. Ёй было адзінаццаць месяцаў, калі яна сышла, яна была вернай дзяўчынкай, якая трымалася за свайго бацьку пры кожнай магчымасці, падымалася на ногі, трымаючы яго за руку, і хутка поўзала за ім кожную раніцу, калі ён ішоў у ванную пагаліцца. Цяпер ёй было два гады і восем месяцаў. Яна амаль утрая вырасла з таго часу, як ён бачыў яе апошні раз. Яна навучылася хадзіць, гаварыць і лічыць да пяці.
  Цяпер яна балбатала на сумесі нямецкай і сербахарвацкай, і нават яе голас здаваўся іншым, калі ён чуў яго на фоне тэлефонных званкоў у Берлін. Хоць апошнім часам ён яе зусім не чуў.
  Раней яна падыходзіла да тэлефона кожны раз, калі ён тэлефанаваў, занадта сарамлівая, каб выдаць любы гук, акрамя хіхікання, але з ахвотай слухаць і не жадаючы здаваць слухаўку без жаласнага ляманта абурэння. Але ён хутка згас для яе, і цяпер яе нельга было падцягнуць да тэлефона.
  «Я не хачу», — ён чуў, як яна сказала, або проста строгае «Не!» яе ўпартасць патрэсквала праз статыку з сотні міль. Звычайна цяпер ён не пытаўся, хоць сёння адчуваў асаблівую неабходнасць зноў пачуць яе голас, пачуць мяккае, роўнае дыханне праз мілі.
  Набор фатаграфій прыбыў у нядаўнім пакеце канвойнай пошты са штэмпелем у кастрычніку 1993 года - вядома, са спазненнем на тры месяцы, пасля доўгай затрымкі кантрольных пунктаў і дазволаў. Яны адлюстроўвалі моцнага маладога незнаёмца, усмешлівага і ўпэўненага ў сабе, апранутага ў яркі цёплы снежны касцюм і які стаіць на разграбленым пяску берлінскай дзіцячай пляцоўкі. На заднім плане былі трывалыя драўляныя арэлі, парк калясак і іншыя дзеці і іх маці, якія без клопатаў адпачывалі ў сонечны дзень.
  Надышла чарга Улада тэлефанаваць, і радыст зірнуў на яго і паўтарыў нумар берлінскага тэлефона ў гарнітуру, нават не пытаючыся.
  Пасля невялікай паўзы ён паказаў Уладзю зняць трубку. Улада прыслухаўся да серыі гул і пстрычак, потым пачуў, як паднялі трубку. Потым ён перачакаў тую невялікую, прыпыненую затрымку перадачы, якая заўсёды нагадвала яму дзіцячыя перадачы савецкіх касманаўтаў, якія прыляцелі з космасу.
  — Прывітанне, — адказала Ясміна. «Як справы?»
  «Бяспечна. Цалкам бяспечна. А як ты?»
  «Мне заўсёды цікава, што я буду рабіць, калі ты прапусціш званок або спазнішся. Калі я буду панікаваць, ці што я падумаю».
  «Не, на гэтым тыдні было ціха. Вайна запавольваецца. Магчыма, гэта добрая навіна».
  Ён адчуваў, што пачынае амярцвець, анямець, халадзець і маркотна, пакідаючы праўду. Ужо не першы раз ён задумаўся, як гэта павінна быць для людзей, якія працуюць у радыёпакоі, якія штодня ўдзельнічаюць у гэтых размовах, чуючы, як індэкс надзеі спаўзае да канца рэестра, калі месяцы праходзяць без змен.
  Ён сказаў Жасміне, што яму амаль хацелася больш змагацца, каб дні праходзілі хутчэй, але потым зразумеў, як толькі гэтыя словы зляцелі з яго вуснаў, што гэта было за глупства.
  «Дык як справы, — спытаў ён, — і як праца. А Соня, як яна”. Супраць свайго разумення, ён дадаў: «Я не мяркую, што яна...»
  «О! ну не. мне шкада. Я стараўся трымаць яе тут столькі, колькі мог, але цяпер яна на дзіцячай пляцоўцы з сябрам. Спяшаліся купацца. Ёсць новы крыты грамадскі басейн. Ёсць новыя ўрокі для малых, і яна вельмі ў захапленні».
  На заднім плане Улад чуў тэлевізар. Гэта было падобна на рэзкія перабольшаныя гукі з мультфільма, які Соня, відаць, увесь час глядзела. Ён адчуў, як за яго тварам падымаецца цяпло, і азірнуўся на астатніх у пакоі, але ўсе яны глядзелі ад яго.
  «Ты б так ганарыўся ёю, Улада. Цяпер яна гаворыць поўнымі сказамі. Доўгія думкі, вельмі складаныя. Яна такая разумная. І яе нямецкая лепшая за маю. Вы павінны пачуць, як яна размаўляе са сваімі сябрамі. Іх бацькі кажуць, што яна размаўляе нават лепш, чым іхнія дзеці».
  «Цудоўна. Мне спатрэбіцца размоўнік, каб размаўляць з уласнай дачкой».
  Затым паўза, пасля якой або глыбокі ўдых, або выбух статыкі.
  «Калі ласка, не кажы рэчы, якія выклікаюць у мяне пачуццё віны. Гэта тое, што мы павінны зрабіць тут. Вы ведаеце, што мы б засталіся, калі б гэта залежала ад мяне. Дастаткова цяжка ўжыцца тут, нават ведаючы мову. Мы павінны меркаваць, што можам апынуцца тут назаўжды».
  «Я ведаю. Я ведаю. Усё ў парадку. І я не спрабую прымусіць вас адчуваць сябе вінаватым. І не варта. Я проста канстатаваў факт. Часам я адчуваю, што яна сышла ад мяне назаўжды, нават калі б я мог быць там заўтра. І гэта дэпрэсіўна, як і ўсё тут”.
  «Я ведаю. Я разумею. Мы не павінны марнаваць тры хвіліны на спрэчкі».
  Яна згадала, што некаторыя баснійскія сябры заўважылі на вуліцах Берліна некалькіх сумнавядомых сербаў, адзін з іх быў асабліва непрыемным ахоўнікам з лагера. Яны паведамлялі пра тое, што бачылі, давалі доўгія заявы ў паліцыю, але нікога гэта не зацікавіла. Фактычна, станавілася цяжка атрымаць якія-небудзь навіны пра Сараева, акрамя штодзённай зводкі аб абстрэлах, магчыма, падліку загінулых ці некалькіх слоў пра чарговы спынены канвой ААН.
  Радыст паказаў Уладу, што яго час амаль скончыўся.
  "Беражыце сябе", - сказаў ён. «Не давярайце ўсім. Нават хатнія».
  «Гэта той, пра каго мы павінны турбавацца», - сказала яна. «Ці не ты ўсё яшчэ жывеш у зоне ваенных дзеянняў?»
  - Я сур'ёзна, - сказаў ён строгім голасам. «Беражыце сябе і Соню». Яго вочы агледзелі пакой, але ўсе галовы былі павернутыя. «Тыя ж людзі, якія небяспечныя для мяне, могуць быць небяспечныя і для вас, нават там».
  "Добра", сказала яна няўпэўнена. «Я буду». Яна прагучала здзіўлена. Яна таксама ведала, што гэтыя званкі, верагодна, будуць адсочвацца; што калі бяспека Улада нейкім чынам парушаецца, гэта можа быць настолькі канкрэтна, наколькі ён сабе дазволіць.
  "Я кахаю цябе", - сказала яна.
  «І я кахаю цябе». І для змены ён не сумняваўся, сказаўшы гэта перад пакоем, поўным брудных, абыякавых сведак.
  Ён лагодна падзякаваў радысту і пайшоў.
  Праз некалькі імгненняў ён не мог успомніць, як локцямі прабіваўся праз натоўп людзей уніз па двух лесвічных пралётах або выштурхоўваўся з ўваходных дзвярэй. Ён толькі ведаў, што раптам апынуўся на вуліцы, узрушаны халодным пяшчаным ветрыкам і міргаючы на сонечным святле. Ён быў ахоплены новым светам сваёй сям'і, з яго гульнявымі пляцоўкамі, цёплымі дамамі і шматлюдным, шчодрым рынкам. Ён заўсёды быў здзіўлены тым, наколькі глыбока ён мог пагрузіцца ўсяго ў некалькі імгненняў прыпыненай размовы, і як цяжка было прабіцца назад на паверхню.
  Ён нырнуў у натоўп, які сабраўся каля рассылання, разяўляючы рот, як чалавек, які толькі што выскачыў з зацемненага тэатра. Погляд на гадзіннік. Яшчэ дастаткова часу, каб зрабіць іншыя прыпынкі на гэты дзень, вярнуцца праз раку. Не трэба спяшацца. Ён расслабленай хадой прайшоў цэлы квартал, перш чым заўважыць, што вакол яго бегаюць людзі, схіліўшы галовы. У апошнія дні ён пераехаў на адкрытую пляцоўку, выразна пазначаную снайперскую зону, да таго ж ажыўленую. Уладзь апусціў галаву і напалову рыссю кінуўся на мост.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 8
  Владо заўсёды знаходзіў пэўную прывабнасць у абшуку пакояў і кватэр нябожчыкаў — вядома ж, пасля вывазу цела. Гэта было падобна на ўваход у капсулу часу, прывілеяваны погляд на здымак жыцця, які працягваецца, пункт адпраўлення для яшчэ адной няшчаснай душы.
  Менавіта гэтае дзіўнае прыемнае чаканне падштурхоўвала Улада ісці да Вітасавай кватэры, не давала яму лішніх позіркаў праз плячо. Нягледзячы на тое, што ён усё яшчэ быў узрушаны сустрэчай на бойні, ён сумняваўся, што хто-небудзь там папрацаваў сачыць за ім.
  Ён бяздзейна разважаў, як пажыў Дамір. Верагодна, ён ужо скончыў, а пасля гэтага Улада чакаў яшчэ адзін прыпынак. Ён адчуў, што стомлена жадае размеркаваць больш дзённых клопатаў. Але, магчыма, Кашыч меў рацыю. Напэўна, Уладзю лепш за ўсё спраўляўся з большай часткай працы сам. Няма сэнсу турбаваць міністэрства яшчэ больш, чым яно было, інакш яны могуць увогуле пазбавіць яго справы, хай бы чорт вазьмі.
  Кватэра Вітаса знаходзілася ў дзесяці хвілінах язды, на трэцім паверсе прыгожага будынка ў цэнтры горада канца васемнаццатага стагоддзя, пабудаванага падчас панавання Аўстра-Венгерскай імперыі. Некаторы час памацаўшы вялікі ключ, які даў яму Касіч, Улада адчыніў цяжкія драўляныя дзверы.
  Адразу ўразіла адсутнасць велічы, адсутнасць вытанчаных рэчаў. Вітас ніколі не ўяўляў яго ні асобай, ні знаўцам мастацтва, ні мэбляй, але Улада чакаў, прынамсі, мяккага выразу вульгарнасці, якой звычайна валодаюць халасцякі, якія дасягаюць вяршыні сваёй справы ў сярэднім узросце. Тым не менш, тут быў тэлевізар Вітаса, не вялікая заходняя мадэль, а кавалак карычневага пластыку з маленькім экранам, якому не менш за дваццаць гадоў. Не тое, каб лепшы набор быў добрым для чаго-небудзь у нашы дні.
  Стэрэамагнітола Вітаса была такой жа старой, з шырокім паваротным кругам і высокім шпіндзелем, каб складаць па пяць альбомаў адначасова. Гледзячы на гэта, можна было амаль пачуць балючае лясканне, слізгаценне вінілу аб вініл.
  Сцены былі голыя, за выключэннем старой гравюры з выявай горада, умацаванай над канапай. Ніякіх пасведчанняў і ўзнагарод армейскіх часоў у рамачках. Няма фатаграфій сям'і або сяброў.
  Электрагенератара таксама не было, лёгкае здзіўленне, у кватэры чалавека з такім высокім званнем. У яго сапраўды была новая моцная дроўная печ, а побач з ёй ляжаў вялікі стос акуратна нарэзаных дроў. А ў некалькіх кутках столі паблісквалі абрэзаныя медныя трубы добра праведзеных газаправодаў. Без сумневу, нехта быў выкліканы, каб сфальсіфікаваць гэта. А чаму не? Чаго былі вартыя ўлада і прывілеі, калі яны не прыносілі хаця б крыху выгод.
  Другое ўражанне Улада было тое, што ён быў не адзіным чалавекам, які быў тут апошнім часам. Ён адназначна адчуў прысутнасць кагосьці, хто нядаўна выйшаў з пакоя, хоць таксама адчуваў, што гэта было глупствам, таму што калі людзі Касіча былі тут першымі - а яны, верагодна, былі, бачачы, што Касіч не сумняваўся абшукаць кабінет Вітаса, - тады яны... я, верагодна, скончыў тут рана раніцай.
  Пакуль ён шпацыраваў, былі заўважаныя невялікія прыкметы беспарадкаў — часткова адчыненыя шуфляды, мэбля крыху зрушылася са сваіх старых слядоў на дыване. Шыльды кідаліся ў вочы таму, што ў адваротным выпадку кватэра здавалася домам кагосьці навязліва акуратнага і клапатлівага. Без пылу. Без мітусні. Вітас не пайшоў на самацёк толькі таму, што ішла вайна.
  Улада падумаў пра сваё месца, дзе рондалі, пакрытыя скарыначкай фасолі, толькі напалову мылі перад тым, як паступіла чарговая порцыя. Рассыпаныя зерне рысу былі раскіданы па ўсіх кутках маленькай кухоннай падлогі, і апошнім часам у яго, здавалася, не хапала сіл і сіл. схільнасць высачыць іх. Яго ложак не засцілалі тыднямі, а прасціны пасівелі ад такой невялікай колькасці мыцця. Праўда, мінулай ноччу ён памыўся і пагаліўся, як і пакляўся сабе. Але ён успомніў свой ручнік, пракіслы і запхнуты ў кут ваннай. Тут на паліцах у ваннай пакоі былі акуратна складзеныя свежыя ручнікі, якія лёгка і прыемна пахлі мылам і сродкам пасля галення. Свечка стаяла ў сподачку ў зацвярдзелай лужыне воску.
  На ложку ляжалі чыстыя прасціны, у кожным кутку акуратна запраўлена пакрывала. Фактычна, кожны пакой, акрамя сталовай, якая выходзіць на поўнач з поліэтыленавай стужкай і заклеенай на вокны, здавалася, у парадку. Гэта не быў дом чалавека, чыё жыццё было недарэчным, і не чалавека, які стаў няўважлівым.
  Калі Улад ішоў на кухню, ён пачуў шум з суседняй кватэры, грукат, а затым плач дзіцяці, ішло чужое жыццё. Потым зноў цішыня.
  Уладзя праверыў халадзільнік. Вялікая глыба лёду сядзела на паліцы і павольна капала. Частка мяса пачынала псавацца. Стаяла напалову поўная бутэлька малака. Уладзя адкрыў яго і панюхаў. Яшчэ свежы. Яму захацелася зрабіць глыток. Прайшло больш за год, як у яго не было нічога. Яму гэта ніколі не падабалася раней, але гэты пах раптам здаўся такім вабным, такім поўным асацыяцый з мінулага. Але штосьці стрымлівала яго: ці то прафесіяналізм, ці то вышэйшае прызванне гэтай справы, ці то адчуванне, што яго выпрабоўваюць, правяраюць падчас працы. Калі б нехта іншы быў тут раней, ён мог бы заўсёды вярнуцца.
  Улад захаваў на апошні вялікі віктарыянскі пісьмовы стол у куце Вітасавай спальні з цёмным чырвоным дрэвам, багатым на закуткі і шчыліны. Над галавой на толькі што ўсталяваным круку вісеў керасінавы ліхтар. Столь над ім крыху пачарнела, відаць, ад шматначэйнага выкарыстання.
  Пісьмовы стол быў адзіным месцам у хаце, дзе былі відавочныя прыкметы бязладзіцы, хаця немагчыма было сказаць, ці яны з'явіліся ў выніку ператрусу, ці ў выніку ўласнай энергіі Вітаса.
  Уладзя перабраў нейкія паперы зверху, не знайшоўшы нічога важнага. У некалькіх верхніх закутках ляжалі кавалачкі даваенных рахункаў разам з паведамленнямі аб падпісцы з замежных часопісаў, якія ўсё яшчэ былі складзеныя ў храналагічным парадку да апошніх месяцаў, калі ўсе такія рахункі спыніліся. У канвертах усё яшчэ ляжала некалькі старых лістоў з акуратна разарванымі верхавінамі: адзін ад сябра з Вены, балбатлівы і банальны, другі з Заграба, трэці з Бялграда, усе даваенныя і кожны, відаць, нічога не варты для Улада. Але ён запісаў імёны і адрасы, усё роўна.
  Нідзе не было ніякага адрасніка, што асабліва раздражняла Улада, бо яго таксама не было ў скрыні з рэчамі ў Вітасавым кабінеце. Сам Кашыч, відаць, ужо пагартаў яго. Магчыма, пазней ён атрымае дэзінфікаваную версію. У гэтым радку ў яго былі толькі накрэмзаныя імя і адрас, якія Грэба знайшоў у кішэні гадзінніка Вітаса.
  Сярод кавалачкаў парванай ці скамечанай паперы ў смеццевым кошыку каля стала было некалькі перарваных лістоў да сяброў, толькі з некалькімі абзацамі ў кожным, выкінутых ці то з-за бессэнсоўнасці пісання, ці то з перспектывай, што яны могуць не дайсці да месца прызначэння на працягу доўгага часу. месяцаў, калі наогул.
  Потым адзін з гэтых фальстартаў прыцягнуў яго ўвагу знізу кучы, не столькі за тое, што было сказана, колькі за тое, як было адрасавана:
  «Мілая мама», — пачалося яно. Спаткання не было.
  Так шмат пра тое, што яго маці памерла, хаця Касіч гучаў даволі ўпэўнена. Уладзя пашукаў яе адрас, не знайшоўшы ні знаку яго ні на лісце, ні канверта на стале ці ў смеццевым кошыку. У двух абзацах, якія напісаў Вітас, таксама не было ніякіх падказак, якія далікатныя прапановы, што ён здаровы і спадзяецца, што яна таксама будзе добрая.
  Ён азірнуўся ў смеццевы кошык у пошуках астатніх двух лістоў. Абодва яны былі напісаны на тонкай, як пласцінка, паперы для авіяпашлі, таму што нават калі вы дасылалі выходную пошту праз журналістаў, якія ад'язджалі, або праз Габрэйскі цэнтр, у рэшце рэшт нехта аплачваў паштовыя выдаткі, таму вы стараліся захаваць вагу лёгкай.
  Запіска для яго маці, аднак, была на паперы крэмавага колеру, накшталт трывалай пісчай паперы, якую маці магла купіць свайму сыну ў надзеі калі-небудзь атрымаць яе назад. Гэта таксама, здавалася, яшчэ адзін перажытак з жыцця Вітаса. да вайны, гэтак жа састарэлыя цяпер, як часопісы і рахункі эпохі, якая ўжо здавалася шматвяковай.
  Ён абшукаў астатнія адсекі стала. У адной шуфлядзе, якая зачынялася на замок, якую Уладо мог паспрачацца, што яна была вымушана зачынена і адкінута, былі толькі старыя фінансавыя дакументы, некалькі сямейных дакументаў і выцвілы фотаздымак прывабнай жанчыны, якая стаяла побач з значна маладзейшым Эсмірам Вітасам, без нічога напісанага на адваротным баку. Здавалася, больш нічога цікавага не было, ні імёнаў, ні нумароў мяснікоў, ні рэзак для цыгарэт, ні кантрабандыстаў віскі. Калі і былі раней, то цяпер яны ляжаць у нейкай шуфлядзе ў справах МУС.
  Да гэтага часу ён ужо амаль не мог бачыць, каб чытаць. Святло згасла да позняга змяркання. Калі ён падняўся з-за стала, да яго данёсся пах мяса, якое падарыў мяснік, і ў жываце буркатала, нягледзячы на страх, які ён адчуваў за ўсё, што звязана з Хрнікам. Ён замкнуў кватэру і пачаў спускацца па лесвіцы, зноў пачуўшы з суседняга пад'езда дзіцячы плач. Выйшаўшы на вуліцу, ён павольна азірнуўся, але вуліцы ўжо былі пустыя. Потым ён пацягнуўся да ракі для апошняга прыпынку дня.
  
  
  Гэта быў візіт, да якога ён падсвядома рыхтаваўся з раніцы, ведаючы, што яго лепш адкласці да цемры. А калі ўлічыць, што ён размаўляў з Ясьмінай усяго гадзіну таму, ён адчуваў сябе ледзь не вінаватым, што ўвогуле наведаў гэты візіт, асабліва таму, што нейкім невялікім, няўпэўненым чынам чакаў гэтага з нецярпеннем.
  Да таго часу, калі ён дасягнуў цемры казармы Скендэрыя, адзінае святло ішоў ад невялікіх пражэктараў, якія французы ўсталявалі па перыметры свайго комплексу. Уладзь прабіраўся да мяшкоў з пяском, складзеных ля ўваходу. Зблізку можна было адчуць іх волкасць, пах мокрага цэменту, які перадаваў іх вагу і шчыльнасць. Французы пабудавалі сцены даўным-даўно, калі баявыя дзеянні канчаткова аслаблі. Улада назіраў з акна офіса, як яны метадычна складалі пакеты з серыяй цвёрдых удараў, гук, які прымушаў зразумець, які самы шум выдае куля, калі яна трапляе - прыглушаны ўдар , калі снарад рабіў дзірку, а затым шыпенне сыпучага пяску.
  Адразу за вуглом ад уваходу, як Улада ведаў з яго аднаго папярэдняга прадпрыемства, быў бліжэйшы бізнес для мясцовых прастытутак. Да змяркання заўсёды збіралася некалькі, нібы птушкі, якія злятаюцца на заходзе сонца на голыя, зацішныя дрэвы ў парку.
  Калі б раней, яны былі б занадта добра асветлены нават для ААН. Які-небудзь вартавы загадаў ім сысці, акунуўшыся тварам у натоўп, не толькі каб адчуць дух парфумы, але і захаваць абачлівасць, калі ён параіў ім, даволі цывілізавана, адступіць ад загадаў камандзіра.
  Але з надыходам цемры іх нельга было праганяць, калі толькі камандзір гарнізона не хацеў бунту, бо якія яшчэ задавальненні можна было атрымаць ад гэтай занядбанай пасады. Французам было прызначана ўперціся ў лінію фронту двух заклятых ворагаў, якія разбілі лагер на беразе ракі, жаданай абодвума, у той час як снарады і кулі плылі над галавой у абодвух накірунках. Ваш блакітны шлем быў карысны толькі для пагарды і гарантаванага білета дадому, калі вы прайшлі праз шасцімесячную службу цэлым і цэлым. Дык што ж тады мела значэнне, калі хто-небудзь набываў выпадковую жанчыну або нават калі адзін-два асабліва ініцыятыўныя салдаты займаліся невялікім бізнесам у якасці працадаўцаў мясцовых талентаў. Лепш мець такое адцягненне, чым выпіць занадта шмат і, магчыма, падвергнуць рызыцы сваіх аднапалчан.
  Гэта было менавіта тое месца, дзе Улада здзейсніў уласную недарэчную здзелку з рэзкай маладой прастытуткай — «банкаўская касірка» — так ён думаў пра яе цяпер, — і ён напружыўся, завярнуўшы за кут.
  Ён знайшоў чатырох жанчын, якія чакалі на адлегласці некалькіх ярдаў адна ад адной. Трохі далей за паваротам быў выстаўлены вартавы. Можна было толькі разглядзець яго ствол і наканечнікі ботаў.
  Ніводная з жанчын не паліла. Гэта было б траціць іх заробак, як яны працавалі.
  Уладка адкашляўся. Чатыры твары падняліся насустрач ягонаму, і ён адразу ўбачыў яе, трэцюю па чарзе. На ёй была чырвоная ваўняная сукенка, якая ўсё яшчэ выглядала строга і па-дзелавому для гэтай прафесіі, хоць сукенка выглядала падшытай, прынамсі, як ён здагадаўся, прыкладна на чатыры цалі вышэй каленяў. Адрозненне ад ранейшага заключалася ў тым, што яе макіяж быў цяжэйшым, выразаным і зробленым алоўкам з відавочнай дбайнасцю, але пакідаючы ўражанне — што? — вядома, не страсці і не жадання адмовіцца. Нешта меланхалічнае, застылае. Тым не менш, здавалася, яна была больш упэўненая ў сабе, чым месяц таму.
  «Я інспектар Петрык, — сказаў ён, — і мне трэба распытаць вас чатырох наконт страляніны ўчора ўвечары».
  «Якая, усяго каля тысячы», — адказала бліжэйшая жанчына, самая высокая, з доўгімі цёмнымі валасамі. На ёй было паліто з штучнага футра, расхінутае пад шаўкавістую чорную сукенку. Астатнія двое, заўважыў ён, былі даволі звычайна апранутыя. Ці то яны былі навічкамі, ці то ім было ўсё роўна. Ці, магчыма, з такой палоннай кліентурай існаваў пэўны рынак чыстай нармальнасці, фантазійны прадавец кінуўся з вуліцы проста ў ваш бронетранспарцёр.
  «Мяне цікавіць адзіночны стрэл незадоўга да дзевяці, перад самым закрыццём, і, напэўна, самы гучны, які вы пачулі б за ўвесь дзень, калі б доўга стаялі тут. Пацярпелы стаяў за ракой, крыху ніжэй па плыні. Можа, метраў пяцьдзесят адсюль. Можа больш. І гэта быў не снайпер. Той, хто ў яго страляў, стаяў побач з ім».
  «І вы думаеце, можа, мы залезлі на сумкі тут, каб лепш паглядзець, ці, магчыма, каб прапанаваць лепшую мішэнь», — зноў прамовіла першая, закурваючы Marlboro, дэманструючы сваё багацце і, у сваю чаргу, сваё становішча сярод яе равеснікі. «Слухай, апошняе, што прыцягне маю ўвагу, гэта стрэл. Калі яны не страляюць у мяне, яны могуць страляць увесь дзень».
  «Мяне цікавіць не сам здымак. Гэта моманты непасрэдна перад або пасля, усё, што вы маглі бачыць ці чуць падчас каменданцкай гадзіны. Крокі кагосьці спяшаюцца. Аўтамабіль, які едзе па дарозе ля ракі, - гэта рэдкасць у наш час. Або любога кліента, якога вы, магчыма, адпусцілі ў гэтым кірунку толькі раней. Увогуле што заўгодна, таму што ў той час на вуліцах не было шмат сведак».
  «Ну, мілая, прабач, але тут не было нічога незвычайнага, пра што можна было б паведаміць».
  «І вы прэс-сакратар гэтай бізнес-асацыяцыі?»
  «На самай справе для ААН».
  Яна працягнула руку, нібы для вельмі брытанскага поціску. - Кіраўнік аддзела па сувязях з грамадскасцю, Бюро асабістых паслуг ААН, - сказала яна, хрыпла хрыпечы.
  Улад павярнуўся да астатніх. «Такім чынам, нічога не прыходзіць у галаву з мінулай ночы. Нічога незвычайнага і нават прыкметнага», — спытаў ён, але гаварыў усё роўна першы.
  «Калі б мы сказалі вам тое, што прыйшло ў галаву ўчора ўвечары, вы б так расхваляваліся, што мы павінны былі б спагнаць з вас», — сказала яна, у той час як астатнія моўчкі паціскалі плячыма. «У астатнім гэта была звычайная беганіна самотных твараў і абразлівых прапаноў. Я маю рацыю, дамы?»
  Шэраг невялікіх кіўкоў. Жанчына Улада ў чырвоным глядзела ў зямлю. Яму хацелася ўзяць яе за плечы, прымусіць зірнуць яму ў вочы, хоць ён не мог дакладна сказаць, ці толькі таму, што хацеў атрымаць адказы на свае пытанні. Як бы там ні было, гэта быў відавочны тупік, пакуль кіравала вышэйшая жанчына. Ён павінен быў дазволіць Даміру разабрацца з гэтым, як падказвала яму першая інтуіцыя. У Даміра гэтая вопытная старая бабка ўжо балбатала і дзялілася цыгарэтамі з ім, расказваючы па дарозе палову гісторыі свайго жыцця.
  «Ну. Калі вам што-небудзь прыйдзе ў галаву пазней, я адразу ў наступным квартале, на чацвёртым паверсе. Інспектар Петрык».
  «Не хвалюйся, мы ведаем гэтае месца», - гукнуў яму ўслед першы жаночы голас, калі ён абыходзіў мяшкі з пяском. «Там працуюць адны з нашых лепшых кліентаў. Я чую, таксама добрыя чаявыя».
  Яе рагатанне ўзнялося высока ў цемру, і Уладзь насуперак пачырванеў.
  
  
  Пакуль Улад дайшоў да сваёй кватэры, пайшоў туманны халодны дождж. Ён быў стомлены і галодны. Гэта быў яго самы доўгі працоўны дзень за апошнія месяцы.
  Але ён быў бадзёры, якога не было з пачатку вайны. Безумоўна, у справы былі праблемы, сур'ёзныя. Але пры ўсіх прадвесніках страху і цяжкасцей ён хутчэй вернецца да спраў аб забітых цыганах і п'яніцах, чым вернецца да той бойні, з яе смуродам крыві і панікі.
  Ён пачаў расследаванне з сумневаў ва ўласных здольнасцях, і некаторыя настойвалі. Ён быў у яго праз галаву? Магчыма. Але хто б не апынуўся на гэтым ландшафце, дзе правілы і прыхільнасці могуць мяняцца кожную гадзіну.
  Значна больш трывожным, чым яго недахоп ведаў, была сутнасць ранніх доказаў, такімі, якімі яны былі. Здавалася, што гэта занадта пагладжана, занадта прыстасавана да яго ўласных патрэбаў і патрэбаў МУС. Цалкам магчыма, што гэта была выдумка альбо для выгады інфарматараў, альбо для іх босаў, якія, магчыма, імкнуліся схаваць нешта значна больш складанае і прыбытковае. Нават калі б яны казалі праўду, якое б гэта мела значэнне. Іх расповеды далі некалькі карысных дэталяў.
  Калі Улада быў проста зацікаўлены ў тым, каб развязаць справу акуратна, як, несумненна, пажадаў бы Гаравіч, ён быў упэўнены, што яму трэба толькі перадаць свае і Даміравыя чатыры «крыніцы» Касічу для далейшага допыту. Затым, калі будзе дастаткова часу для больш пераканаўчага допыту або больш творчай фантазіі, каб прынесці плён, людзі Касіча з'явяцца з дастатковай колькасцю часу, каб зрабіць выснову.
  Нехта будзе абраны з прыблізнага спісу бандытаў, каб узяць на сябе віну. Магчыма, мафіёзі нават вылучылі б кагосьці са сваіх кандыдатаў, скарыстаўшыся шанцам яшчэ больш выйграць у канкурэнцыі. Калегі на бойні, вядома, не былі б вышэй за такі трук.
  Потым справа будзе вернута Улада для афіцыйнага закрыцця, фікцыя, якую ён падпіша і прапануе ў трох экзэмплярах адпаведным міжнародным назіральнікам. Ён будзе загорнуты ў той жа запэцканы пачак з акрываўленай рэпутацыяй Вітаса, памахаў некалькі разоў перад незацікаўленым светам, а потым знік з поля зроку і забыты.
  Улада вырашыў, што ён не будзе працягваць гэты шлях, не атрымаўшы загаду, нават калі гэта азначала блукаць праз тыдні тупікоў. Акрамя магчымай небяспекі такога падыходу, адзіная праблема заключалася ў тым, што ў яго было вельмі мала падказак.
  Але ў яго быў адзін. Тупік ці не, але выезд можа заняць большую частку дня, хаця б з-за яго месцазнаходжання.
  Ён выцягнуў з ранца скамечанае імя і адрас, якія былі ў кішэні Вітаса ў ноч забойства. Потым ён запаліў лянівы двухцалевы агонь ад патрубка шланга, які ішоў праз кухонную сцяну. Ён падышоў да кніжнай паліцы і склаў патрапаную карту горада, разгарнуўшы яе на кухонным стале ў мігатлівым святле.
  «Мілан Главас» было імя на палосцы паперы, і адрас сапраўды быў у Дабрыні, што азначае, што Уладу спатрэбіцца машына. Ён правёў пальцам па маршруце, перасякаючы зморшчыны і дробныя разрывы карты. Як заўсёды з мапамі, гэтая перанесла яго ў мінулае, у паркі і на дзіцячыя пляцоўкі з дачкой, у звілістыя прагулкі яго маладосці па вузкіх лясістых сцежках, якія вядуць у гару. Ён вадзіў пальцам па знаёмых завулках і завулках, перасякаючы снежныя гурбы і зялёныя лугі з даўніх, лепшых часоў, прапускаючы пахі любімай пякарні, гасцінны покліч старога сябра, цяпер памерлага.
  Свет тады быў такім вялікім, нават калі горад быў меншым. Вы можаце падняцца на гару, каб падухаць паўночна-ўсходнім ветрыкам, ведаючы, што яго пах і тое, як ён адчуваецца ў вашых лёгкіх, раскажуць вам крыху пра кожную мяжу і бераг, якія ён перасёк, каб дабрацца да вас - ад Альп і праз Італію , потым праз Адрыятыку і на сухія пагоркі Далмацыі, перш чым, нарэшце, падняцца па зялёных перавалах і гарах Босніі да гэтага горада ў даліне.
  Цяпер паветра толькі здавалася затхлым і замкнёным, што, як ведаў Улад, не мела сэнсу. І ўпершыню за амаль два гады ён адчуў жаданне падняцца на дах свайго шматпавярховага дома, удыхнуць горнага паветра і зноў пачуць покліч далёкіх краёў. Ён будзе аглядаць свой горад, які спачывае перад ім уначы, яго шнары схаваныя цемрай. Не толькі сербы павінны атрымліваць асалоду ад віду.
  Ён павольна падымаўся па драбіне, прыслухоўваючыся да свісту снарада, які мог бы збіць яго назад, але ноч была ціхая. Ступіўшы на дах у россыпы бітага шкла, ён на сваё задавальненне выявіў, што туман рассеяўся, і недзе з-за хмар месяц кідаў бледнае святло праз полаг. З захаду да яго даносіўся перарывісты стрэлак, але ён быў далёкім і бяскрыўдным.
  Ён утаропіў вочы ў бок пагоркаў на поўдні, за далёкім берагам ракі, разважаючы, ці не варушыцца хто-небудзь на фронце бітвы. Потым павярнуў на захад, гледзячы на чорны горб Зука, сабранага, як спячы мядзведзь. На поўначы ён агледзеў больш хрыбтоў, потым на ўсход. І ў кожнай кропцы назірання, як ён ведаў, былі людзі і зброя, якія маглі забіць яго ў адно імгненне, калі б даведаліся, што ён тут і глядзіць у іх бок. Ён задаўся пытаннем, што гэтыя людзі павінны бачыць удзень, калі яны глядзяць у гэты бок, усемагутнасць, якую яны павінны адчуваць, калі наводзяць свае ствалы на будынкі і людзей, беспамылкова бачачы, хто павінен памерці, ці якія будынкі чакаюць падзення, а потым назіраючы за выбухамі, іх стрэлы ўзляцелі да месца прызначэння.
  Вобраз нагадаў некаторыя вершы з яго юнацтва, верш з аднаго з яго класаў англійскай мовы. Хто гэта напісаў? Стывенсан, успомніў ён. Так, Роберт Луіс Стывенсан, імя, якое ў той час гучала так смешна і чужародна для яго вушэй. Гэта была паэма «Краіна шкла», і калі яе трэба было запомніць, некаторыя вершы засталіся ў яго на памяць, сталі яго любімымі з-за таго, што яны нагадвалі яму пра яго ўласнае дзяцінства — дзіця дома ў ложку са сваімі цацкамі. вакол яго, як маленькая імперыя, уладаром і гаспадаром якой ён быў.
  Ён успомніў радок з сярэдзіны, штосьці пра тое, каб адправіць свае «караблі ў флатах усё ўверх і ўніз паміж лістамі».
  Але апошні верш захапіў яго больш за ўсё, і ён прыйшоў да яго, калі ён падумаў пра артылерыстаў у сваіх горных бункерах, якія глядзелі ўніз на яго дом:
  Я быў гігантам вялікім і да гэтага часу
  Што сядзіць на гары падушкі,
  І бачыць перад сабой, даліну і раўніну,
  Прыемная зямля контрапанаў.
  
  Ён зноў паглядзеў у бок пагоркаў і, як і раней, адчуў, што працуе падземная тэхніка, уздым і гул сіл, якія ледзь стрымліваліся швамі гарызонту. Магчыма, калі б ты прыклаў вуха да зямлі, яму здалося, што ты нават пачуў бы гэта, як пульсацыя, падобная на пульс, які надае жыццё і парадак кожнаму жахліваму дзеяньню ўгары.
  Яму хацелася зірнуць на гэты механізм, праслізнуць незаўважаным паміж слізгальнымі зубцамі яго шасцярні і знайсці людзей за пультам кіравання; застаць іх знянацку і ведаць. Проста ведаць.
  Пры ўсіх недахопах, вырашыў Улада, гэтая справа была для яго лепшым шанцам зрабіць гэта, але спачатку ён павінен паверыць, што ўваход магчымы. Ён вырашыў, што так і будзе, хаця б таму, што з таго нямногага, што ён ужо заўважыў, магчыма, людзі за пультам не заўсёды былі такімі пільнымі. Два гады ваеннага часу зрабілі іх такімі ж тупымі і нядбайнымі, як і ўсіх астатніх.
  Кінуўшы апошні позірк на той бераг ракі, Уладзь зноў спусціўся па драбіне. Затым ён асцярожна перагарнуў карту, нарэзаў трохі вяленага мяса са шчодрай прапановы мясніка і наліў шклянку вады з пластыкавага збана. Гэта была вячэра, і сёння яна здавалася багатай, святам для прывілеяваных.
  Перад тым, як легчы ў ложак пад пуховай коўдрай і трыма пластамі воўны, ён пацягнуўся да жорсткай сантэхнічнай ручкі, якая кіравала газавай бруёй. Ён на імгненне падумаў намаляваць сваіх салдат. Яны сядзелі на варштаце ў куце, нечапаныя цэлымі днямі, расслабленыя і недысцыплінаваныя. Ён усміхнуўся гэтай думцы, потым закрыў газ, занадта стомлены, каб не спаць. Полымя ненадоўга ўспыхнула на кончыку сопла, перш чым бясшумна знікнуць, вярнуўшыся ў шланг да сваёй крыніцы глыбока ў зямлі.
  Праз сцяну ён чуў радыё суседа, якое грала ўпершыню за некалькі тыдняў. Напэўна, яны нейкім чынам атрымалі новыя батарэі. І ён пагрузіўся ў сон пад слабыя бляшаныя мелодыі старой народнай мелодыі з узбярэжжа Далмацыі, гітара, якая стукала ад статыкі, у той час як шаўкавісты пласт холаду прабіваўся пад коўдры.
  Ён праваліўся ў неспакойны сон, дзе светлыя твары жанчын з дзённых вуліц і дарожак ішлі да яго трывожным і вабным парадам. Яны ўсміхаліся, але іх макіяж быў цяжкім, а колеры - крыху цьмянымі. Яны былі занадта бледныя і яркія, нібы ўсе яны былі вымазаныя і ўпрыгожаныя халаднаватымі, жвавымі рукамі магільшчыка. Але ён усё ж крочыў да іх.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 9
  Падрыхтоўка да паездкі ў Дабрыню была чымсьці падобная да экіпіроўкі для экспедыцыі ў пустыню. Улада прыйшлося дамовіцца аб наяўных, наняць машыну, знайсці бензін, спланаваць свой маршрут загадзя і ездзіць з неасцярожнай дакладнасцю, каб пазбегнуць дзірак ад снарадаў і разарванага металу, не зніжаючы хуткасці настолькі, каб выклікаць стральбу. Тут не было месца, каб спыніцца, каб паглядзець на карты, таму што калі Сараева стала нейкім пеклам на зямлі, то Дабрыня была яго найглыбейшым колам адчаю і ізаляцыі.
  Вышынныя кварталы Дабрыні схіліліся на адзінокім паўвостраве на паўднёвым захадзе, нязручна заціснутым з трох бакоў сербскімі гарматамі і траншэямі, слаба злучанымі з астатняй часткай горада вузкай дарожкай, якая праходзіць паміж закінутымі будынкамі і сценамі стаячых аўтамабіляў і аўтобусаў. Маршрут вёў праз кантрольна-прапускныя пункты і супрацоўнікаў службы бяспекі, і ўзнагародай у канцы чаргі была невялікая ціхая суполка будынкаў, насыпаных пяском і ўкапаных супраць штодзённых прыліўных удараў артылерыі.
  Самым бяспечным спосабам было паехаць аўтастопам на браняваным аўтамабілі ААН, але гэта азначала паездку праз афіцыйныя каналы. Трэба было б падпісаць формы і адмовы, страціўшы як мінімум дзень і прыцягнуўшы непажаданую ўвагу ў рамках здзелкі.
  Уладзь даволі лёгка знайшоў машыну, белы VW Golf яго суседа з дзвюма кулявымі адтулінамі ў пасажырскіх дзвярах. Заклеены пластык у заднім шкле. Сусед не хацеў ездзіць у Дабрыню, таму перадаў Уладу ключы і пажадаў яму дабра. Ён таксама не асабліва хацеў, каб ягоная машына ехала ў Дабрыню, пакуль Улада не падсаладзіў чатыры пачкі Дрынаса паловай пакінутага мяса з мясніка. Мяркуючы па яго нецярплівым прыняцці, Улада, верагодна, мог бы заключыць здзелку з значна меншымі выдаткамі.
  Попыт і прапанова, - разважаў Улад.
  Набыць бензін было няпроста, хоць практычна кожны мог паказаць на дзвярныя праёмы і вітрыны, дзе нехта прадаваў бензін. Апошнім часам пастаўкі былі абмежаваныя, і першыя два месцы пуставалі. Трэці быў за два кварталы ад гарадскога рынку. Уладзя прыпаркаваўся на ўзбочыне, на рагу, дзе за раскладным столікам, засланым паперкамі ў мяккай вокладцы, у нішы зачыненай аканіцамі фірмы стаяў чалавек з калматым тварам у ваўнянай шапачцы. Уладзя вывучаў назвы — танныя таямніцы з пажоўклымі старонкамі і напаўаголенымі жанчынамі на вокладцы, кіраўніцтва па рамонце Yugo 83-га выпуску, турыстычны даведнік па Грэцыі, сербскахарвацкі пераклад «Піквікскіх дакументаў» Дыкенса.
  «Бензін?» — спытаў Уладзя.
  «У цябе ёсць грошы?»
  Улад паказаў яму пяць пакамечаных купюр на суму шэсцьдзесят марак. Ён атрымаў іх раней ад Гаравіча, які атрымліваў грошы на асаблівыя выпадкі, падымаючыся наверх у месца, якое ведала толькі ён. Ён нязменна падыходзіў да яго, згорбіўшыся і мармычучы, як заклапочаны стары троль, з'яўляючыся праз некалькі хвілін з шчыльна складзенымі купюрамі ў правай руцэ.
  «Толькі два літры», — сказаў ён Уладзю. Гэтага, плюс лужыны, якая ўжо ёсць у баку, ледзь хопіць на паездку.
  Чалавек у кепцы перайшоў вуліцу да дзвярэй яшчэ аднаго закінутага будынка, адмыкаючы вялікі замок на пагнутай ручцы. З некаторымі цяжкасцямі ён адчыніў металічныя дзверы, якія стогнулі, аблепленыя пашматаванымі афішамі з даваенных цыркаў і канцэртаў, і знік на цёмнай лесвіцы.
  Уладзя задрыжаў, часткова ад холаду, часткова ад жудаснага падабенства ўсёй устаноўкі з магазіннай бойняй напярэдадні. Ён паглядзеў на вокны на верхнім паверсе ў пошуках прыкмет святла або руху, разважаючы, хто там можа быць — колькі людзей у самаробных уніформах, разваліўшыся са зброяй. Колькі мужчын з матороламі курылі за нейкім патрапаным сталом перад кнігамі, ужо запоўненымі чорнымі чарніламі. Стосы бензінавых каністраў, якія пахлі дымам, як у іншым месцы смярдзела крывёй. Наколькі ён ведаў, магчыма, нават яго сябар з бойні, той, пра якога ён чуў, але не бачыў, быў там, наверсе, наведваючы іншае царства яго імперыі.
  Праз некалькі хвілін з дзвярэй выйшаў другі мужчына, які ненадоўга агледзеўся, перш чым перайсці вуліцу. У адной руцэ ён нёс пластмасавую варонку. У другой была вялікая вінная бутэлька, якая пырскала бурштынавай вадкасцю. Уладзя пазнаў этыкетку мізэрнага віна з Мостара, але карціна была даволі прыемная — пастэльны малюнак старажытнага каменнага моста ў горадзе. Некалькімі месяцамі таму яго знесла ў раку абстрэлам.
  Калі мужчына падышоў бліжэй, Улад нахмурыўся.
  «Вы ўпэўнены, што гэта два літры?»
  «Цалкам упэўнены. Бачыце?» - сказаў ён, паказваючы на маркіроўку на этыкетцы. «Як сказана».
  «Так, але бензіну нават не па шыю».
  «На гэтым тыдні так поўна, як вы яго знойдзеце дзе заўгодна», — сказаў мужчына, крыва ўсміхаючыся, яго дыханне было воблакам слівавіцы і цыгарэт.
  Пары бензіну дзейнічалі на Улада як танізавальнае сродак, стары пах настальгіі на кароткі час перанёс яго ў доўгія паездкі па сельскай мясцовасці, грукат шын на пустой шашы. Пагоркі, зялёныя і нішто не пагражаючыя, потым невялікае хваляванне ад таго першага блакітнага пробліску акіяна пасля доўгай язды да ўзбярэжжа. Ты абагнуў высокую крывулю і адкрыўся далягляд неба і вады. Убачыў хвалі, якія плылі доўгімі далёкімі радамі па бясконцым моры.
  Газавая крышка з грукатам зачынілася.
  Чалавек шурхнуў назад праз вуліцу, на гэты раз не азіраючыся, зноў закурыў цыгарэту і знік за дзвярыма, пакінуўшы стол з кнігамі без дагляду. Уладка апошні раз зірнуў на верхняе акно, дзе за запэцканым шклом на імгненне паказаўся бледны твар. Потым пстрыкнуў шторай, і твар знік. Уладзь сеў у «Гольф» і зрабіў разварот, які накіроўваўся ў Дабрыню.
  Раней той раніцай яны з Дамірам параўноўвалі нататкі з папярэдняга дня. Тайныя людзі Даміра былі прыкладна такімі ж прадуктыўнымі, як і Улада, што азначае, што ён не атрымаў ад іх толькі агульных слоў, і іх лінія была аднолькавай: Вітас уваходзіў у наш гандаль. , на гэты раз у спіртным, і тым самым зрабіў сябе пазначаным чалавекам.
  «Яны херня, вось што я думаю», - грэбліва заключыў Дамір. «Чыесьці саджаюць, прычым, чортава нязграбныя. Але чыя? І з якой мэтай? Прывесці нас да чагосьці ці ад чагосьці».
  Улада згадаў перастрэлку на бойні, але значна змякчыў гэта, часткова з-за збянтэжанасці, а часткова з-за абяцання, якое ён даў Касічу, трымаць большасць фактаў справы пры сабе.
  Фактычна, ён адчуваў сябе абсалютна няўпэўненым, як яму паступіць з Дамірам, выконваючы абяцанне. Дамір раздражняўся б і скардзіўся, калі б адчуваў, што выконваў толькі ролю праслаўленага клерка, і гэта было справядліва. Нягледзячы на розніцу ў гадах, Дамір быў яму роўным па званні і адказнасці. Ён таксама заслужыў свой шанец на справу па сутнасці.
  Але калі яны абмеркавалі свае наступныя крокі, Улада сказаў толькі, што ён збіраецца пераследваць лідэрства ў Дабрыні, і ўжо адчуваў незадаволенасць Даміра.
  Дамір падахвоціўся вярнуцца да шлюх у Скендэрыі, і Улада быў вельмі рады пагадзіцца.
  «Магчыма, мне там будзе крыху зручней», — прапанаваў ён з усмешкай. «Насамрэч, я ведаю, што буду. Пакінь жанчын прафесіяналам, Уладо, ці хаця б адзінокім мужчынам».
  
  
  Было добрае надвор'е для язды ў Сараеве. Нізкія хмары моцна абвіслі, прапускаючы халодны туман, хоць на захадзе было трывожнае святленне. Але нават пры дрэннай бачнасці Улад паскорыўся, трапіўшы ў шырокі каньён Снайперскай алеі. Ніякай іншай машыны не было відаць, толькі некалькі мужчын і жанчын шпацыравалі нетаропкай хадой, ці то нахабныя, ці то пазбаўленыя надзеі. Ён збочыў вакол двух снарадаў, адчуваючы, як бензін булькае і сцякае з хуткасцю некалькі нямецкіх марак у хвіліну. Прыбытак, які мог утрымліваць усю сям'ю на працягу некалькіх тыдняў, знікаў з яго выхлапных газаў.
  Ён павярнуў налева, перасякаючы чыгуначныя лініі, дзе некалькі пустых трамвайных вагонаў ляжалі на рэйках, нібы іх скінулі з вялікай адлегласці, поўныя дзірак, кожнае акно разбіта. Урад усё яшчэ казаў пра аднаўленне трамваяў як праяву духу і рашучасці. Бліскучая ідэя, падумаў ён, — рухомая мішэнь на фіксаваным курсе для забавы снайпераў.
  Ад пачатку вайны Уладзь ужо аднойчы быў у Дабрыні і цьмяна памятаў маршрут шафёра, уверх і па тратуарах і вакол армейскіх заслонаў. Ён накіраваўся на захад, дзе гмахі пачалі радзець, сярод некаторых новых прыгарадаў горада. «Гольф» нахіляўся праз бардзюр і паркоўку пустога міні-гандлёвага цэнтра, стукнуўся на тратуар і паскорыўся. Двое мужчын на роварах з'ехалі з дарогі. Аўтамабіль з храбусценнем ударыўся аб разбітае шкло, а потым зноў вярнуўся на стаянку. Яшчэ праз паўмілі такім чынам ён павярнуў налева па невялікім схіле і на стаянку, каб праехаць праз армейскі кантрольна-прапускны пункт, апошні прыпынак перад Дабрыняй. Сумны салдат, які туліўся ў ахоўным цяні першага паверха, правяраў яго дакументы і махаў рукой.
  Па ўсіх правах, Улада павінен быў дрыжаць, калі кідаў Гольф назад на адкрытае месца. У некалькіх сотнях ярдаў з абодвух бакоў былі перадавыя пазіцыі сербаў. Яму давядзецца прабегчы пальчатку чвэрць мілі, перш чым сысці за прыкрыццём вышынных дамоў, што ўздоўж шырокай вуліцы далей. Тым не менш, навакольнае асяроддзе яго супакоіла, і не толькі таму, што гэта быў лянівы дзень, калі снайперы гулялі ў карты і змазвалі свае вінтоўкі, альбо занадта сумуючы, альбо занадта скупыя на патроны, каб аказаць яму гонар сваёй увагай. І з узрушэньнем ён зразумеў, што пачаў баяцца свайго гораду як за сілы ў ім, так і за сілы на пагорках.
  Дабрыня таксама, несумненна, была тэрыторыяй нейкага дробнага ваеначальніка ці кантрабандыста, але яна была занадта ізаляванай, каб адчуваць сябе звязанай, і гэта рабіла яго бяспечным, ці, магчыма, гэта было толькі адчуванне вызвалення, уцёкаў. Вузкі паўвостраў з цеснымі лініямі агню чакаў яго як часовы прытулак. Любога, хто вырашыў ісці за ім, было вельмі лёгка заўважыць, і, зірнуўшы ў люстэрка, ён убачыў, што дарога за ім пустая.
  Калі Golf пранёсся, пачуўся моцны грукат. Уладзя ўздрыгнуў, нізка прыгнуўся за руль, але гук быў далёка. Хмары пачалі рассейвацца.
  Па абодва бакі цяпер былі вежы Алімпійскай вёскі, у асноўным бязлюднай у гэтым канцы. Не хапала цэлых кавалкаў цэглы. Некаторыя аконныя праёмы былі чорныя ад пажараў. На іншых развяваліся шторы. Ён адчуваў сябе археолагам, які прыбывае на месца страчанага храма ў трапічных лясах, дзе цэлая цывілізацыя сабралася і з'ехала некалькі стагоддзяў таму.
  Ён скіраваў «Гольф» уніз, віляючы паміж выгнутымі сцянамі стаячых аўтамабіляў і аўтобусаў, потым палёг на галоўны бульвар Дабрыні сярод лабірэнку жылых дамоў і гразкіх двароў. У некалькіх сотнях ярдаў злева вымалёўваўся парослы травой пагорак Моміла, яго зеляніна амаль ззяла ў бледным святле, самотная і талісманская, падобная да нейкага вялікага цырыманіяльнага кургана, пабудаванага, каб намаляваць кружэнне нябёсаў.
  У самыя цяжкія дні вайны ўзгорак быў усеяны стваламі і вежамі, сад сербскай зброі, які прарос у першую вясну ваеннага часу і, здавалася, ніколі не перастане расці. Але неяк мясцовыя жыхары са сваёй стралковай зброяй упарта адганялі сербаў, гармата за гарматай, і цяпер там было пуста, але па-ранейшаму пагрозлівая прысутнасць. Калі прыгледзецца бліжэй, можна ўбачыць слабыя лініі слядоў, якія перакрыжоўваюцца, як сляды ад старых ран.
  Кожны жылы дом тут быў засыпаны мяшкамі з пяском на ўзроўні зямлі. Калі запасы мяшкоў з пяском скончыліся, людзі зрабілі свае ўласныя са старой вопраткі, коўдраў, фіранак, усяго, што магло змясціць некалькі рыдлёвак бруду. Затармазіў, каб яшчэ раз праверыць сваю карту, Улад заўважыў двух хлопчыкаў, якія рыссю ішлі побач з машынай, не адстаючы. Ён раптам зразумеў, што яны выкарыстоўваюць яго для прыкрыцця, каб прабрацца па вуліцы, хаваючыся за ім, нібы ён быў браняваным аўтамабілем. Ён інстынктыўна націснуў на акселератар, перажываючы, што яго нізкая хуткасць можа выклікаць агонь. Потым з пачуццём віны ён паглядзеў у люстэрка задняга віду і ўбачыў, што хлопчыкі цяпер бягуць хутчэй; не хмурыцца і не трэсці кулаком, проста бег хутчэй.
  Будынак Мілана Главаса быў падобны да ўсіх астатніх — высокі, са шнарамі і шэры, з траншэямі, якія па дыяганалі прасякалі тэрыторыю паміж будынкамі і служылі тратуарамі. Насупраць аднаго канца будынка былі невялікія гразкія могілкі з грубымі драўлянымі знакамі. У Дабрыні ты хаваў нябожчыкаў, дзе мог.
  Стрэлы з вінтоўкі выскачылі паблізу. Некалькімі хвілінамі раней у паветры за некалькі кварталаў прагрымела граната. Тым не менш, воблака было даволі нізка, і некалькі дзяцей гулялі на суседнім полі, нагамі футбольны мяч праз рэшткі слоці.
  Большасць прозвішчаў на паштовых скрынях сцерліся, і Уладзя дарэмна шукаў «Главася», пакуль маладая жанчына, якая спускалася з лесвіцы, не спытала, каго ён шукае.
  «Вы ведаеце спадара Главаша?»
  «Так. Чацвёрты паверх, правая задняя дзверы».
  Уладзя завёўся.
  «Ён чакае цябе?» — крыкнула яна яму ўслед.
  Ён азірнуўся, убачыўшы яе прыўзняты твар, вусны ў форме сэрца з акуратнымі пластамі яркай памады.
  «Я б так не падумаў. Я не змагла яму датэлефанавацца і толькі што прыехала з цэнтра горада».
  Здавалася, яна была ўражана, нават засумавала ад адной толькі думкі, што была ў цэнтры горада толькі некалькі хвілін таму.
  «Тады стукайце моцна, — сказала яна, — і будзьце гатовыя чакаць».
  «Ён дрэнна чуе ці проста павольна стаіць на нагах?»
  «Абодва, але толькі тады, калі ён гэтага хоча. Часцей за ўсё ён проста стары і бурклівы, а часам і нейкі сволач. Ці, па меншай меры, ён любіць, каб мы думалі, што ён ёсць ".
  «Ці верагодна, што ён будзе?»
  «Ён амаль заўсёды. Стойце перад яго дзвярыма дастаткова доўга, і вы пачуеце, як ён кашляе. Вось адкуль мы ведаем, што ён усё яшчэ жывы, там, як сабака, які не перастае брахаць. Ні зімой, ні летам, ён ніколі не спыняецца. Калі вы жывяце па суседстве, гэта можа быць як катаванне вадой. Часам молішся, каб абстрэл яго заглушыў».
  Уладзя ўсміхнуўся. «Я прапаную яму цыгарэты. Магчыма, гэта дапаможа».
  «Так, вы робіце гэта». Яна ўсміхнулася ў адказ. «І ўдачы з ім».
  Уладзя дайшоў да чацвёртага паверха і гучна пастукаў, потым адстаў, гледзячы на цяжкія зялёныя дзверы. Ён прыслухоўваўся да гукаў, якія рухаліся ўверх і ўніз па лесвіцы, да дзяцей, якія бегалі па калідоры, да крыку аднекуль знізу. Пахла старой ежай і сырасцю. Недзе ўдалечыні зашамацела стрэльба.
  Уладзя пастукаў яшчэ раз. Усё яшчэ без адказу, акрамя рэха ад дзвярэй.
  Потым з кватэры, як і прадказвала жанчына, пачуўся глыбокі кашаль. Ён паскорыўся ў хуткую серыю хакаў, сухіх і буйных, з гукам, падобным на тое, што бляху разрываюць на часткі кароткімі рэзкімі ўрыўкамі. Божа мой.
  Пастукаў трэці раз, пачакаў хвіліну. Затым чацвёрты. Прайшло амаль дзесяць хвілін, перш чым Уладзя нарэшце пачуў набліжаючае шарканне, слізгаценне пантофляў па лінолеуме, потым бразгат страхавальнага ланцуга, гук, які не часта пачуеш у горадзе. Адзін ніт з трэскам саслізнуў назад. Потым яшчэ адзін, пасля чаго глыбокі кашаль з хрыпам і вільготнае сопанне. Нарэшце, шчоўк ручкі і металічны стогн, калі дзверы адчыніліся.
  Яго сустрэў шакавальны твар, але не праз узрост ці хваробу — хаця гэтыя прыкметы былі таксама ў вялікіх маршчынах і плямах — а адразу з-за таго, што ён адчуваў акуратную, пераборлівую прысутнасць, якая раптоўна знікла. Спачатку былі валасы мужчыны, густы выбух беласці, які выпраменьваўся ад твару, пакрытага шэрай іржышчам, дзе ў шматлікіх шчарбінах і драпінах можна было знайсці прыкметы адмененай габлюшкі.
  Тым не менш, у ім усё яшчэ было нешта ад вытанчанага старога джэнтльмена, у тым, як лініі цудоўнага старога саду ўсё яшчэ праступаюць скрозь нават пасля таго, як пустазелле захапіла яго. Калісьці тут дзейнічала нейкая элегантнасць, здагадаўся Уладка, некалі чалавек, які, магчыма, падпілоўваў і падстрыгаў пазногці, які мог акуратна засунуць насоўку ў нагрудную кішэню і насіць штаны са зморшчынамі ў складкі. Тым не менш, цяпер мужчына апрануў цёмна-сіні шарсцяны халат паверх тоўстых шарсцяных штаноў і зялёную коўдру, накінутую на ўсё гэта, як брызент.
  У паветры адчувалася сутнасць старога поту, а таксама лёгкі водар мыла і пудры для цела, быццам ён толькі што выйшаў з парнай ванны.
  Некалькі імгненняў Главас стаяў, уважліва аглядаючы Улада, перш чым нарэшце абвясціць глыбокім старым карканнем, павольна падсмажаным дзесяцігоддзямі цыгарэт: «Чаму я абавязаны гэтай асалодай?»
  Яго адкрыты рот агаліў мноства жоўтых, прытупленых зубоў, загнутых унутр, як у старога чэрапа.
  «І калі на тое пайшло, хто ты, чорт вазьмі, прыехаў сюды з горада, каб турбаваць мяне».
  «Улад Петрыч. Следчы паліцыі. Вы спадар Главаш?»
  «Мілан Главас, так», — сказаў ён, і ў яго вачах бліснула кароткая цікавасць. Ён крыху падняў галаву, нібы хацеў лепей разглядзець, але нічога не сказаў.
  — Адкуль ты ведаў, што я з горада? — спытаў Уладзя.
  «Таму што ад вас капустай не пахне», — сказаў Главас. «Ці пра брудных дзяцей і іх падгузнікі і насмарк. І вы не кашляеце, як хворы на сухоты, і не выглядаеце так, быццам вы правялі апошнія дваццаць месяцаў, бегаючы па гразі ці скурчыўшыся ў куце далей ад вокнаў. Ці варта працягваць? Тады, калі ласка, калі вы прайшлі ўвесь гэты шлях з такой вялікай рызыкай, заходзьце ўнутр.
  Яны перамясціліся ў дальні пакой, верагодна, некалі гасцявую спальню, а цяпер гасцёўню, мяркуючы па мэблі, несумненна, абраную з-за яе размяшчэння далей ад самых ажыўленых ліній агню. У адным куце стаяла невялікая дроўная печ ручной работы, мадэль, груба зробленая з цяжкога металічнага ліста. Здавалася, што калі сесці на яго, ён скамячыцца, і наўрад ці прыдатны для моцнага агню. Было холадна, ледзь счарнела.
  «Мой геніяльны сусед пабудаваў», — сказаў Главас, прасачыўшы позірк Улада. «У першы раз, калі я паспрабаваў, ледзь не спаліў кватэру. Але гэта спрацавала, па-свойму. Усё роўна. Праз тры дні скончыліся дровы. І гэта пасля таго, як ён каштаваў мне сорак марак. Жыві і вучыся».
  Апусціўшыся на канапу, Главаш узяў з канапы другую ваўняную коўдру і накінуў яе на спіну. На крайнім стале стаяла напалову запоўненая міска фасолі.
  - Спадзяюся, я не перапыніў ваш абед, - сказаў Улада.
  «Каб толькі ты меў. Гэта час, калі я заўсёды быў бы рады перапынку. Вось і калі мне давядзецца пасраць на гэтыя смярдзючыя прыбіральні. Я дазваляю сабе адно прамыванне ў тыдзень. Я проста не магу прымусіць сябе марнаваць ваду, выліваючы яе ў туалет пасля таго, як цягнуў яе на шэсць лесвічных пралётаў».
  Уладзь акінуў позіркам пакой. Там было стыльнае зялёнае крэсла з шаўковай абіўкай, тоўсты ўсходні дыван на падлозе, тонка вытканы. Ён зірнуў уверх і ўбачыў два прыгожыя эскізы пяром і чарніламі ў элегантнай рамцы і карціну алеем, якая нават для неспрактыкаванага вока Улада каштавала невялікага багацця.
  «Калі ласка, містэр Петрыч, скажыце мне, хаця я наўрад ці з тых нецярплівых, каму трэба адразу пераходзіць да сутнасці, што прывядзе паліцэйскага інспектара да маіх дзвярэй». Ён злёгку нахіліўся наперад, нібы хаваючы сваё маленькае здзіўленне.
  «Я расследую забойства. Пацярпелы меў ваша імя і адрас у кішэні, і я падумаў, што ён наведваў вас нядаўна, магчыма, нават дзесьці за апошнія некалькі дзён».
  Главаш павольна адкінуўся назад, ускінуўшы бровы. «Ах. Значыць, Эсмір Вітас?»
  «Так. Значыць, ён быў тут».
  «О, так. Аўторак, я лічу, гэта быў? Ці незалежна ад таго, што гэта было тры дні таму. Я больш не перашкаджаю вызначаць дні як такія. Яны альбо добрыя, альбо дрэнныя, у асноўным у залежнасці ад бачнасці, а потым яны мёртвыя і знікаюць. Але Вітаса я добра памятаю, так. Мой адзіны наведвальнік за некалькі месяцаў, літаральна І пакуль вы не прыйшлі, я думаў, што ён можа быць апошнім яшчэ на некалькі месяцаў. Калі вы пастукалі, я падумаў, што вы проста яшчэ адзін з сумных дзяцей, якім няма чаго рабіць, акрамя як даставіць сабе непрыемнасці, пастукаўшы ў дзверы старога, а потым уцячы са смехам, як толькі дзверы адчыняцца. Ці яшчэ горш, яны зусім не ўцякаюць. «Калі ласка, — кажу ім, — чаму б вам не пабегчы і не пагуляць пад абстрэлам? Выклічце на нас артылерыю. Дазвольце нам сачыць за нашымі вокнамі, пакуль вы ўцякаеце, ратуючы сваё жыццё». »
  Ён хмыкнуў, буркнуўшы ў бок выступу глыбокага кашлю, перш чым нейкім чынам узяў сябе пад кантроль.
  «Дык тады», - працягнуў ён, цяпер усміхаючыся. «Вы, можа, вырашылі, што я падазраваны ў гэтым забойстве?» кажучы гэта так, нібы перспектыва яго задавальняла.
  «Галоўным чынам я думаю, што я хацеў бы задаць вам некалькі пытанняў. Хачу ведаць, навошта Вітась сюды прыйшоў, і пра што, калі што, хацеў пагаварыць. Вы сябравалі?»
  «Не. Я ніколі не сустракаў яго да таго дня. Аўторак, я казаў? І гэта быў жудасны аўторак. Усю раніцу лунаюць гранаты. Загінуў сусед, проста стаяў у двары, нібы чакаў гэтага. Некаторыя людзі робяць гэта, ведаеце, проста здаюцца і ідуць туды з просьбай аб гэтым. Хлопчык тут вышэй быў на сваім балконе. Страціў руку. І сярод усяго гэтага раздаецца стук у дзверы. На самай справе іх тры, і калі я нарэшце адчыняю, гэты Вітас чакае, запаўняючы дзвярны праём у цёмна-сінім паліто. Я таксама ведаў, што ён не тутэйшы. Чысты як свісток. На ім ні плямы гразі».
  — І вы яго не чакалі?
  «Не больш, чым я чакаў цябе. Тэлефон не працуе, таму ён не мог патэлефанаваць. Ён даведаўся пра мяне ў горадзе і прыйшоў шукаць, ці так ён сказаў. Ён хацеў пагаварыць».
  «Пра што?»
  «Вельмі шмат рэчаў, як аказалася. Ён быў тут некалькі гадзін. І ён дакладна перайшоў да справы, як я мяркую, што вы зробіце».
  «Магчыма, мы маглі б пачаць проста з прагляду вашай з ім размовы, наколькі вы памятаеце. Нават тыя часткі, якія вы не лічыце асабліва цікавымі, калі вы не супраць. Таму што рэчы, якія здаюцца вам бессэнсоўнымі, могуць мець для мяне вялікую каштоўнасць».
  «Так, я думаў, што вы гэта скажаце. Так і сказаў Вітас, — і пры гэтым Главас заліўся хрыплым хрыплым смехам, які хутка перайшоў у кашаль. Спатрэбілася цэлая хвіліна, каб узлом сціх.
  «Ён прыхапіў з сабой картку», — сказаў Главас. «І ён хацеў спытаць мяне пра гэта. Картка 3 на 5 з маім імем і подпісам і маленькім чырвоным кружком у правым верхнім куце. Картка з вопісных спраў Нацыянальнага музея. Вы знаёмыя з месцам?»
  «Так, прама на рацэ. Выратавалі, ледзь-ледзь».
  «Выратаваны, сапраўды. Нашай доблеснай міліцыяй, нашымі бандытамі ў зялёным камуфляжы. Аматары мастацтва, я ўпэўнены, усе. Лютаваў супраць абывацеляў сербаў у іх асветніцкай, самаадданай барацьбе. Але гэта іншая гісторыя. Дык вось Вітас паказаў мне гэтую картку, выцягвае яе з кішэні паліто з размахам, нібы прынёс мне брыльянт «Надзея». Потым ён паглядзеў мне прама ў вочы, гэтак жа, як вы робіце цяпер, і сказаў: «Вы можаце сказаць мне, што гэта важна?»
  «І я сказаў: «Сапраўды, магу, гадзінамі запар, спадар Вітас, гадзінамі запар. Толькі я не ўпэўнены, што вы захочаце выслухаць усю гісторыю», — тады ён і сказаў мне тое, што вы толькі што сказалі. Раскажыце яму ўсё, няважна, як бы нязначна. Дазвольце яму разабрацца ў тым, што было важным. Проста працягвайце гаварыць, пакуль не застанецца нічога, што можна сказаць. Потым прапанаваў мне цыгарэту са свежага пачка. Фактычна Marlboro, якія, я мяркую, у вас не былі б?»
  «Не. Толькі Дрынас. Але ў мяне ёсць свежы пакет ".
  Главаш выцягнуў руку з паліто, чакаючы, пакуль Уладзь разарве нетрывалую паперу. Ён прагна схапіў першую цыгарэту, і на яго твары з'явілася палёгка, калі Улад нахіліўся наперад з запальнічкай. Главаш апусціўся на канапу, уцягнуўшы першую цягу дыму якраз у час, каб заглушыць нарастаючы кашаль. Шырокая ўсмешка расплылася па яго твары. "Там", сказаў ён. «Нашмат лепш. Нават з Дрынасам».
  Ён удыхнуў другі раз гэтак жа глыбока, пакуль Улада чакаў, потым выдыхнуў доўгі раскошны клуб дыму, перш чым працягнуў, на палову такту павольней, чым раней.
  – Дык вось, Вітас закурыў маю цыгарэту, першую з многіх, так што, спадзяюся, вы ўзялі не адзін пачак. Потым ён сказаў: «Ну, чаму б вам проста не сказаць мне, што вы ведаеце пра картку, і калі вы скончыце, мы вернемся да некаторых рэчаў, якія мяне цікавяць». Я сказаў яму, што гэта можа заняць літаральна некалькі гадзін, таму што гісторыя гэтай карткі налічвае паўвека, і той факт, што яна была ў яго, сказаў мне, што яе гісторыя, магчыма, усё яшчэ пераглядаецца.
  «Не турбуйцеся пра гэта, спадар Главаш», — сказаў ён вельмі па-джэнтэльмэнску. Ён быў падобны на добрага маладога пляменніка, які заскочыў на гарбату. Па-свойму даволі прыемны. Вывелі мяне з панталыку. «Я вельмі цярплівы чалавек, — сказаў ён, — і, мяркуючы па ўсім, ніхто з нас нікуды не паедзе ў бліжэйшы час». Бо бачыце, абстрэлы ўсё яшчэ рабілі немалы шум. Я быў здзіўлены, што ён увогуле прыехаў, а тым больш, што прыбыў у цэласці і цэласці з такім нязломным выглядам. А цяпер вы кажаце, што яго забілі. Вы ў гэтым упэўнены».
  «Баюся, што так. Сам бачыў цела».
  «Ах, ганьба». Главаш паківаў галавой, стукнуўшы цыгарэтай па падлакотніку канапы, потым хуткімі рухамі пераборлівага чалавека змахнуў рассыпаны попел. Ён адкінуўся назад, каб яшчэ раз павольна зацягнуцца цыгарэтай.
  «Ці магу я спытаць, як гэта было зроблена?» — спытаў Главаш. «Я маю на ўвазе забойства».
  «Стрэлам у галаву. Ноччу ля ракі. Хутчэй за ўсё, каб выглядала, што ён стаў ахвярай снайпера».
  Некалькі імгненняў ён, здаецца, абдумваў гэта, а потым буркнуў, быццам вырашыўшы працягваць справу.
  «Ну, дык дзе я быў?»
  «Індэксная картка, тая з чырвонай кропкай. Вы сказалі, што ў Вітаса быў такі».
  «Так, гэта паходзіць з так званага файла перадачы, вельмі важнай, але малавядомай часткі «нашай культурнай спадчыны», як любяць называць яе арт-бюракраты. Я сказаў спадару Вітасу, што быў вельмі здзіўлены, убачыўшы, што ў яго ўвогуле ёсць карта, а ён толькі ўсміхнуўся і нічога не сказаў. Такім чынам, я расказаў яму ўсё, што ведаў пра гэтую картку і сотні іншых падобных да яе, і я мяркую, што вы хацелі б паўтарыць гульню, хаця ў вас ёсць толькі Drinas, а не Marlboro, і, хутчэй за ўсё, вы не таксама кавы з вамі».
  «Ні зярнятка». Уладзя ўсміхнуўся.
  «Не. Я павінен думаць, што не. І ў мяне ўсё роўна няма гарачай вады, хаця, мяркую, я мог бы навязаць каго-небудзь са сваіх мілых суседак, прапанаваўшы ўзамен лыжку Nescafé. Але ў вас іх няма, таму...»
  Потым з вялікім намаганнем Главаш удыхнуў так глыбока, як дазвалялі хрыпечыя лёгкія, нібы рыхтаваўся да нырца ў глыбокую ваду. Ён апусціў вочы на свае рукі, нібы трымаў у руках тую самую картку, якую ў той дзень прынёс Вітас. І пачаў свой аповед.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 10
  « Разумееце, у гэтай паштоўцы ўсё пра мастацтва», — сказаў Главас. «Выдатныя творы мастацтва».
  Уладзя адчуў укол трывогі. Дык ці гэта была сутнасць сакрэту, за які памёр Вітас? Нейкія карціны з музея? Крыху культуры, вырванай са сцяны?
  «А, — сказаў Главаш. «Я бачу, што я табе ўжо надакучыла. Нават не настолькі зацікаўлены, каб рабіць нататкі».
  Уладзь пачырванеў зразумеў, што паклаў ручку.
  «Я быў такім відавочным?» — спытаў ён. «Напэўна, я спадзяваўся, што гэта можа быць нешта большае. Больш чым некалькі скрынь спіртных напояў ці цыгарэт, або некалькі бараніны. І мне вельмі шкада, але некалькі фотаздымкаў падаюцца мне яшчэ менш натхняльнай прычынай для таго, каб загінуць на вайне. Мяркуючы, што гэта можа прывесці, вядома. Мяса, прынамсі, можна есці».
  «Так, мяса», — сказаў Главас. «Гэта і алкаголь, і бензін, і цыгарэты могуць зрабіць вас багатымі на чорным рынку. З часам. І з вялікай канкурэнцыяй, пра якую трэба турбавацца. Але з дапамогай усяго некалькіх фатаграфій, як вы кажаце, вы можаце разбагацець амаль за адну ноч. Мільянер у некалькі разоў, калі вы зробіце правільны выбар. Нават з мізэрнымі прапановамі гэтага горада.
  «І ў працэсе вы можаце пачаць знішчэнне цэлай культуры. Любая з гэтых рэчаў сама па сабе, спадар Петрыч, здаецца дастатковай прычынай для забойства кагосьці ў гэтай атмасферы рабавання і генацыду, ці не згодныя вы? У рэшце рэшт, што можа быць больш спакойным для сумлення, калі вы можаце пахваліцца тым, што вы знішчаеце эмацыйную спадчыну нацыі, нават калі вы набіваеце ўласныя кішэні багаццем на ўсё жыццё».
  «Мяркую, калі вы паглядзіце на гэта такім чынам, гэта сапраўды здаецца крыху бліжэй да сутнасці рэчаў». Уладзя выцягнуў сваю цыгарэту з пачка «Дрына», які ляжаў паміж імі.
  «А ў выпадку з перадачным файлам, або з гэтымі карткамі з чырвоным кругам, — сказаў Главаш, — гаворка ідзе ня толькі пра карціны, але і пра рукапісы, скульптуры, абразы з храмаў, як каталіцкіх, так і праваслаўных. . Нават некалькі старых яўрэйскіх рэліквій, да якіх камуністы паспелі прыкласці руку. Некалькі старых манет тут і там, і некалькі мячоў, ваз, прыгожых старых скрыначак, да таго падобнае. І кожны твор, ці, прынамсі, кожны твор мастацтва ў «файле перадачы» апынуўся ў файлах вопісу музея з маленькім чырвоным кружком у правым верхнім куце і маім імем унізе. І калі вы захочаце даследаваць далей, вы ўбачыце, што кожная з гэтых карт расказвае сваю ўласную гісторыю пра тое, як мастацтва рухаецца і мігруе, прыходзіць і сыходзіць, сюды-туды, у залежнасці ад лёсу вайны, прагнасці бюракратаў, хітрасць палітыкаў і капрызы лёсу. Таму што, не памыляйцеся, містэр Петрыч, у кожнай гісторыі пра вайну заўсёды ёсць гісторыя пра мастацтва ў руху, пра тое, як адна культура спрабуе скрасці душу другой, ці то ў імя здабычы, ці то пад пяшчотным выглядам " захаванне.'
  «Вось чаму, расказваючы вам пра файл перадачы, я мушу спачатку вярнуцца да вясны 1945 года, у гаротны канец яшчэ адной гаротнай вайны. Такім чынам, мы пачнем з гэтага, калі вы не супраць».
  «Калі ласка, зрабіце».
  Главаш палегчыў на канапе, перакінуў на плечы грубую коўдру, зноў сабраўшыся з глыбокім удыхам.
  «Тады было нашмат горш, чым цяпер, я вам скажу», — сказаў ён. «І гэта не проста прыдзіркі з пакалення ў пакаленне старога чалавека, які вырашыў даказаць, што ў яго было горш, чым у каго-небудзь цяпер. Я сяджу тут пад грудай коўдраў без цяпла і, магчыма, дзве гадзіны на тыдзень праточнай вады, і гэта ў добры дзень. А гэта, дальбог, раскоша ў параўнанні з той вайной. Ежа цяпер адна і тая ж кожны дзень, але гэта ежа. Сцены цяпер забітыя асколкамі, але яны яшчэ стаяць. Вораг страляе па нас, але ён хоць на пагорках трымаецца. Гэта дрэнная гульня ў рулетку. Тая вайна ішла адна за другой. Вы хочаце даведацца пра сапраўдныя этнічныя чысткі? Тады вярніцеся і пачытайце пра тую мясарубку. А яшчэ лепей спытай у бацькі ці дзядзькі».
  Уладзю не трэба было нікога прасіць. Ён чуў большасць такіх гісторый з усімі іх крывавымі дэталямі. І ў той час як больш слаўныя аповеды пра гераізм былі перабольшанымі — спытайцеся, напрыклад, у бацькі Даміра — апавяданні пра цяжкасці і жахі калі штосьці змякчылі. Харваты забівалі сербаў, сербы забівалі мусульман, камуністы забівалі раялістаў, немцы забівалі практычна ўсіх — і для тых, хто выжыў, стары гнеў і недавер ніколі не былі далёкімі ад паверхні. З іх успамінаў з'явіліся вугольчыкі, якія цяпер так ярка гарэлі па ўсёй Босніі, нібы агонь быў пад зямлёй усяго паўстагоддзя.
  «Вёскі маёй не стала, спалілі ў попел, мястэчка на ўсходзе, усяго дзесятак хат», — сказаў Главас. «Знішчаны нацыстамі і тымі брыдкімі харватамі ў усташах. Я вучыўся ва ўніверсітэце да таго, як усё закрылі, вывучаў гісторыю мастацтва і марыў калі-небудзь кіраваць дзяржаўным музеем, і толькі што атрымаў стажыроўку куратара ў Бялградзе, калі пачаліся баі. Усё гэта тады, вядома, скончылася. І вёска знікла прыкладна за той час, калі вы куплялі прадукты. Да таго часу, калі прыйшлі салдаты, я выбраўся з горада на фургоне з чатырма іншымі хлопцамі майго ўзросту. Потым мы беглі ад блокпоста і праз лес, пакуль я не дайшоў сюды. Ніхто з астатніх трох не паспеў. Страляў, пакуль мы беглі, хоць я ні разу не азірнуўся. Проста адчуў, як яны падаюць вакол мяне, апускаюцца ўніз, быццам яны раптам стаміліся і здаліся на месцы. Дзіўна, што мяне не ўдарылі. Тры дні я жыў на снезе і адной пятцы хлеба, а астатнюю вайну праседзеў па падвалах і падпольках, хаваючыся ад таго, што тады выдалася за ўладу».
  Яшчэ хвілінаў дваццаць Главаш гаварыў пра тыя часы, голас ягоны павысіўся з запалам, быццам падзеі адбыліся толькі на мінулым тыдні. Уладзь шукаў спосабу, каб вярнуць яго да разгляданай тэмы, але было відавочна, што Главаш скажа сваё слова. Такі чалавек больш не перашкаджаў наведвальнікам. Дык хай сабе і гаворыць, — падумаў Уладзя, зірнуўшы на гадзіннік. Мяркуючы па ўсім, Галаш нарэшце набліжаўся да канца Другой сусветнай вайны.
  «Да таго часу, калі вы перажылі нешта падобнае, у вас не толькі страшыўся страх перад Богам, але ў вашым жываце гарэў агонь помсты, і вы былі гатовыя адпомсціць любым спосабам. Мой шанец прыйшоў бы праз мастацтва. Праз некалькі месяцаў пасля заканчэння вайны мяне запрасілі далучыцца да дэлегацыі, якая накіроўвалася ў Германію, каб вярнуць рэчы, якія былі нарабаваны ў новай дзяржавы Югаславіі падчас вайны. Я кажу дэлегацыя, і гэта гучыць грандыёзна, але на самой справе гэта былі толькі я і яшчэ адзін чалавек. Калі б столькі музейшчыкаў не забілі і не вывезлі ў лагеры, мяне б ніколі не выбралі. Але я быў для іх лёгкім выбарам. Маё навучанне вылучыла мяне, і калі я пачула, што яны шукаюць дапамогі, я скарысталася гэтай магчымасцю. Я мог здабываць помсту палатно за палатном. І скажу вам, з самага пачатку ў мяне не было мэты прытрымлівацца чыіхсьці правілаў. Я быў поўны руплівасці, гатовы прэтэндаваць на ўсё, што не звязана, асабліва калі я падазраваў, што гэта частка, якая сапраўды належыць Германіі. Мая галоўная заклапочанасць была ў тым, як я змагу ўтрымаць майго боса ад даведаўся пра гэта — Пенчыча, дырэктара музея з Белграда. І тады, вядома, мне таксама давядзецца мець справу з афіцэрамі саюзнікаў, якія адказваюць за аперацыю. Афіцэры помнікаў, яны назвалі сябе. Амерыканцы, у асноўным.
  «Але Пенчыч быў значна наперадзе мяне. Калі мы сустрэліся, каб разгледзець наш баявы план перад ад'ездам, ён паказаў мне ўсю дакументацыю, якую мы павінны былі забраць. Кожная даступная сертыфікацыя, штамп і страхавая форма для кожнага тавару, які, як мы ведалі, адсутнічае, усяго некалькі тысяч прадметаў. Дзіўна, што ўсё было зроблена, поўная дбайнасць.
  «Потым ён выцягнуў стос пустых бланкаў сертыфікатаў. Нарыхтоўкі! А навошта гэтыя, як і не здагадаўшыся, спытаў я. Усё, што мы маглі б вярнуць, сказаў ён, і я зразумеў, што знайшоў свайго гаспадара. Перад намі гэта былі інструменты стараннага крадзяжу, і ён не задаволіўся планам забраць тузін, дваццаць ці нават пяцьдзесят. Калі ён збіраўся рызыкаваць махлярствам і падманам, то, клянуся Божа, ён збіраўся зрабіць гэта на поўную моц. У яго было дзвесце чыстых бланкаў. Дзвесце! І мы б выкарысталі іх з розумам, а не дзеля любога смецця, якое можна патрабаваць, і ні для чаго дзеля ўласнай асабістай выгады. Мы выконвалі місію дзеля Бога і краіны».
  Главаш змоўк, уздыхнуўшы.
  «У цябе яшчэ адна Дрына — гэтая заканчваецца. Дзякуй». Звонку прагучаў пранізлівы свіст, за якім раздаўся моцны выбух. Будынак нібы здрыгануўся. Главаш зірнуў у бок сваіх плястыкавых вокнаў.
  «Ах, неба праясняецца. Наперадзе, хутчэй за ўсё, шумны поўдзень. Дык вось. Мы выехалі ў Берлін у чэрвеньскі панядзелак. У трафейным старым Fokker, перафарбаваным у белы колер. Я першы раз у самалёце, і я да гэтага часу памятаю, як гэта было дзіўна. Мы выехалі адсюль, і я падумаў, які прыгожы горад. Раней, нават прыязджаючы сюды вясковым хлопчыкам з шырока расплюшчанымі вачыма, я заўсёды бачыў Сараева нейкім шнарам на гарах, вялікай шэрай расколінай у зеляніне. Але адтуль яно зрабілася жывым, доўгае зграбнае цела пасялілася ў даліну, каб задрамаць пасля жудаснай бяссоннай ночы, з комінаў курчыўся дым. А рака — была ранняя раніца, калі мы ўзляцелі, у яркім сонцы — рака была падобная на нейкія цудоўныя залатыя каралі на вельмі элегантнай жанчыне. Цудоўны момант. Затым уверх, праз горы, і далей у Германію «Берлін. Божа мой, Берлін. Калі вы хочаце ўбачыць траты вайны, вы павінны былі ўбачыць Берлін. Нават пасля ўсяго, што здарылася, я шкадаваў гэтых людзей. Цэлыя блокі ператвараліся ў цэглу, але цяпер яна рабілася акуратнай. Паўсюль ляжалі гэтыя прускія стосы цэглы, і паўсюль гэтыя мажныя жанчыны ў хустках рабілі іх усё больш, складвалі ўсё вышэй і вышэй, прапускалі іх на доўгіх зборачных канвеерах, некаторыя з жанчын насамрэч зусім маладыя і прыгожыя, худыя ад недахопу ежы. , аўдавелыя прывіды блукаюць па руінах. І калі вы думаеце, што тут жанчыны на ўсё зробяць дзеля цыгарэт, дык... Але больш за ўсё мне запомніўся смурод. Нябёсы дапамогуць вам, калі вы апынуліся па ветру ад вялікай ракі Шпрэе. Гэта была гіганцкая каналізацыйная труба, і ўсё яшчэ поўная целаў, распухлых, як дохлыя пацукі, чорных і надзьмутых, памерам з маленькіх кітоў».
  Ён зрабіў паўзу, каб зацягнуцца цыгарэтай. Улад ужо зразумеў, чаму гэта можа заняць некаторы час, таму падштурхнуў Главаса назад да тэмы. «І тады вы пачалі пошукі. За нарабаванае мастацтва».
  «Так. Мы засяліліся, зарэгістраваліся ва ўладаў. Спачатку з расейцамі, у іхняй акупацыйнай зоне, якая ў асноўным была безвыніковай. Гэта было ўсё, што мы маглі зрабіць, каб хоць што-небудзь знайсці ў іх зоне, каб яны не павезлі гэта ў Маскву. Яны рабавалі марадзёраў, і, вядома, як мы думалі, мы ніколькі не вінавацілі іх, асабліва пасля таго, праз што яны прайшлі. Хаця да канца першага тыдня я стаў да іх такой жа брыдкай, як і да немцаў. Ходзяць у ботах і шынялях, катаюць танкі па завалах, правяраючы ў кожнага дакументы. Здзяйсненне дурных арыштаў. І дапамагае сабе палова жаночага насельніцтва старэйшыя за дзесяць гадоў. Яны сапраўды былі звярамі, хаця людзі мастацтва ў іх былі на вышэйшым узроўні. Дакладна ведаў, што ўзяць у першую чаргу».
  Наступныя дваццаць хвілін былі вандроўным даследаваннем шляхоў і сродкаў рускіх мастацкіх атрадаў, займальным, але ашаламляльна далёкім ад разглядаемай тэмы. — некалькі разоў перабіваў Улад, але гэта было падобна на тое, каб спрабаваць кіраваць паравозам, які сышоў з рэек. Главаш ускокваў на рэйкі, калі хацеў.
  «Далей прыйшлі заходнія хаўрусьнікі», — сказаў Главас, канчаткова пакінуўшы расейцаў ззаду. «Справіцца з гэтым не нашмат прасцей, але вы, па меншай меры, не хваляваліся, што на наступнай лодцы дастаўляюць палову таго, што ў іх было дадому. І французы былі б такімі ж кепскімі, як і рускія, калі б у іх была палова шанцу. Хаця не паверыце, што брытанцы і амерыканцы таксама не бралі. Кожны з гэтага нешта атрымаў.
  «Галоўны зборны пункт для амерыканцаў знаходзіўся ў Мюнхене, але ў тыя дні было яшчэ шмат рэчаў, раскіданых па сельскай мясцовасці, шмат з іх у пустыні, у месцах, дзе немцы схавалі рэчы ў апошнія месяцы вайны, што яшчэ не сабраны. Мы дасталі нашы карты і адправіліся з нашым амерыканскім гідам у адну падземную экскурсію за другой, наведваючы старыя падзямелля, пячоры і шахты, склепы манастыроў і манастыроў, вінакурні, бровары, замкі. Куды б мы ні пайшлі, паўсюль былі адна цудоўная калекцыя за другой. Я не мог трымаць вочы ў галаве цэлымі днямі. І паціху мы ішлі наперад. У мяне быў свой спіс, і я пачаў адзначаць рэчы адну за адной. Яны пакавалі нашы рэчы для ўпакоўкі і адпраўлялі ў цэнтральны пункт для адпраўкі назад у Югаславію.
  «І, вядома, па дарозе мы заўсёды працягвалі шукаць, як казаў Пенчыч, «страчаных ягнят мастацтва», рэчы, якія блукаюць незапатрабаванымі на пустых пашах. Гэта была наша задача, сказаў ён, прыняць іх у нашу зграю, як калі б яны былі роднымі. Так мы і зрабілі».
  — засмяяўся Главаш.
  «Я ўсё яшчэ магу ўспомніць некаторыя гісторыі, якія мы распавядалі, некаторыя тонкасці, якія спатрэбіліся, каб заявіць нашы прэтэнзіі. І я ведаю, што часам людзі нам проста не верылі. Але ў рэшце рэшт у іх часта не было выбару. Нярэдка гэта былі не куратары, з якімі мы мелі справу, ва ўсякім разе, за выключэннем больш буйных пунктаў збору. Нам заставалася толькі ашукаць клеркаў і чыноўнікаў ніжэйшага звяна, распраўшчыкаў паперы, якія не ведалі розніцы паміж Батычэлі і Божоле. Такім чынам, за дзевяць знясільваючых тыдняў мы пераўзышлі саміх сябе. Да таго часу, калі мы былі гатовыя сесці ў наш цудоўны белы Фокер назад у Сараева, мы выкарысталі сто шэсцьдзесят пяць з двухсот пустых бланкаў».
  «Вы не баяліся, што вас зловяць?»
  «О, мы ведалі, што ў рэшце рэшт нас зловяць. І мы былі. Да канца 50-х гадоў стала відавочна, што адбылося. Нашы паводзіны сталі добра вядомым дробным абурэннем у блізкіх колах еўрапейскага свету мастацтва, не столькі з-за аб'ёму і кошту таго, што мы ўзялі, зусім невялікіх у агульнай схеме. Што іх раз'юшыла, так гэта думка, што два маленькія людзі, як мы, зрабілі гэта з такой нахабнай лёгкасцю і не збіраліся прасіць прабачэння. І, вядома, успаміны хутка старэюць, асабліва сярод велізарных полчышчаў армейскіх клеркаў, якія больш не маглі ўспомніць нічога пра тое, што яны нам падпісалі, а тым больш пра дэталі нашых дробных выдумак і ўпрыгожванняў. Але тыя, хто быў наверсе, ведалі, што мы ўцяклі з таварам».
  — Значыць, прыйшлося ўсё вярнуць?
  «О, не. Мы з самага пачатку чакалі, што нас даведаюцца. Мы ведалі, што законныя ўладальнікі ў некаторых выпадках стануць вядомыя. Такім чынам, мы з самага пачатку прынялі меры засцярогі, якія б максімальна ўскладнілі выманне гэтых прадметаў. І вось тут прыходзіць файл перадачы».
  «Як?»
  «Мы ведалі, што не можам пакінуць іх з нашымі музейнымі калекцыямі. Занадта лёгка адсачыць такім чынам. Таму мы адразу пачалі іх распаўсюджваць. Некаторыя творы ішлі ў дзяржаўныя міністэрствы, прыгожыя карціны, якія ў канчатковым выніку віселі б за сівым, змрочным клеркам, які цэлы дзень чыркнуў па формах. Іконы ішлі ў цэрквы, як правіла, невялікія вясковыя парафіі, якія былі вельмі рады іх мець. Гэта была адзіная праява добразычлівасці ўрада да рэлігіі, якую Ціта калі-небудзь дазваляў.
  «Некаторыя часткі пайшлі ў некалькі буйных дзяржаўных гатэляў. Але асноўная частка дасталася фізічным асобам. Партыйныя функцыянеры. Міністэрскія буйныя дзеячы. Я мяркую, што гэта быў маральны эквівалент калекцыянера-мільянера, які хаваў прадметы ў сваёй шафе. Але гэта быў найлепшы спосаб паказаць іх увогуле, гарантуючы, што мы захаваем іх у краіне. Такім чынам, як толькі староннія людзі пачалі пытацца, ці не маглі б яны вярнуць гэтыя прадметы, мы маглі шчыра сказаць: «О, божа мой, гэтых твораў больш няма ў нашых музеях, і каб іх адшукаць, спатрэбіцца шмат гадоў, і, добра, мы будзем вядома, уладкуйся на працу, але гэта не можа быць прыярытэтам, разумееш». Толькі мы ўвесь час ведалі, дзе што”.
  «Таму што ўсё гэта было запісана ў файлы перадачы».
  «Так. А я быў іх уладаром і гаспадаром. Нават калі мае абавязкі тут, у музеі, пачалі пашырацца, я захаваў гэтую ролю. Часткова таму, што я ведаў пра гэта больш, чым хто-небудзь іншы, але часткова таму, што адчуваў эмацыйную прыхільнасць. Я іх выратаваў і вярнуў.
  «Але потым здарылася смешная рэч. Усе партыйныя чыноўнікі і начальнікі міністэрстваў, якія былі бенефіцыярамі нашай схемы, выявілі, што ім вельмі падабаецца мець прыгожыя творы мастацтва ў сваіх дамах. І, вядома, іх падначаленыя ўсе зайздросцілі. Яны таксама хацелі мастацтва для сваіх дамоў. З ростам бюракратыі рос і попыт. І, вядома, нам тады не заставалася нічога, каб даць ім, акрамя ўласных музейных экспанатаў».
  «А ты зрабіў?»
  «Але вядома. Тое, што яны не былі міністрамі, не азначае, што яны не могуць зрабіць ваша жыццё няшчасным, калі вы іх пераступіце. Такім чынам, мы падпарадкаваліся, і файлы перадачы пачалі расці. Музейнае мастацтва пачало рухацца кавалак за кавалкам».
  Ён зноў засмяяўся.
  «Я нават атрымаў кавалак, адзін з арыгінальных прадметаў перадачы, насамрэч».
  Ён паказаў на другі бок пакоя на карціну алеем, якая так уразіла Улада, калі ён упершыню ўвайшоў. Гэта было зялёнае поле лілей у святле позняга дня, шэдэўр імпрэсіяністаў.
  «Гэта дзевятнаццатае стагоддзе. Хутчэй за ўсё, ён належаў невялікаму музею ў Штутгарце. «Tut mir leid », як кажуць немцы».
  «Вы не турбуецеся, што гэта будзе пашкоджана?»
  «Спачатку я быў. Калі пачалася вайна, я паставіў яго ў склепе будынка ў сваёй зачыненай шафе. Але праз некаторы час я не мог цярпець думкі пра гэта там, унізе, з мышамі, іржавымі веласіпедамі і бруднымі вулічнымі вожыкамі, са скупчанымі сем'ямі, якія занадта напалоханы рухацца кожны раз, калі пачынаецца абстрэл. Так што аднойчы ўвечары я пайшоў, каб атрымаць яго, і добра, што я зрабіў. Склеп быў па шчыкалатку ў вадзе з труб, што лопнулі падчас абстрэлу. Вада была ўсяго ў некалькіх цалях ад таго, каб знішчыць яго цалкам. Гэта было дзіўна. Менавіта так яны знайшлі шмат старых нямецкіх мясцін у скляпах і шахтах. У адстаялай вадзе або інкруставаны соллю. Пакрыты цвіллю. Некаторыя рэчы разбураны або напалову разбураны. Іншыя зляпіліся ў пыл, або згрызены мышамі, або зажыва пахаваныя ў пячорах. Яны запіхвалі карціны паміж матрацаў, завешвалі іх бялізнай, коўдрамі і карункавымі фіранкамі. Дзіўна, што яны зрабілі з некаторымі з іх. І было маё ўласнае каштоўнае старое палатно, якое павольна памірала, калі вада падымалася. Так што я прынёс гэта сюды. Калі снарады патрапяць, калі нейкі снайпер праробіць дзірку, дык лепш хуткая смерць, чым маруднае мучэнне вільгаццю і цвіллю. Прынамсі, такім чынам я магу атрымліваць асалоду ад гэтага, пакуль альбо ён, альбо я не скончым. У любым выпадку, дзе я быў?»
  Уладзя праверыў свой нататнік. «Мастацтва сыходзіла з музеяў, вы сказалі, сыходзячы кавалкам за кавалкам».
  «Так, і строга па кнізе. Безумоўна, не кожны можа прыйсці і папрасіць «пазычыць» карціну на ўсё жыццё. Трэба было мець нейкія сувязі, ці нейкую вагу ў партыі. Некаторыя прасілі, але ім было адмоўлена. Я павінен быў дапамагчы вырашыць, хто варты, што, вядома, азначала для мяне пэўныя перавагі. Пункты абмену. Вось гэты дыван вы бачыце. Тое крэсла, на якім вы сядзіце. На маім становішчы можна было б папрацаваць нядрэнна, але пры гэтым гарантаваць, што мастацтва ў бяспецы, занесена ў каталог, застрахавана і старанна ўлічана.
  «Праз некаторы час мы нават выявілі добры пабочны эфект практыкі, акрамя нашага ўласнага ўзбагачэння, вядома. Мы выявілі, што ствараем месца для нашых уласных новых артыстаў. Для гэтага большасць музеяў адпраўляе прадметы на захоўванне. З іншага боку, мы змаглі зрабіць нашых мецэнатаў шчаслівымі, размясціўшы творы мастацтва ў іх дамах, а таксама даючы нашым больш яркім маладым мастакам месца, каб павесіць свае працы. Іронія лёсу ў тым, што калі некаторыя з іх сталі папулярнымі, некаторыя творы іх таксама былі «пазычаны». Такім чынам, разумееце, мастацтва нараджае мастацтва, калі яно рухаецца і змяняецца».
  «Гэта гучыць як вялікі аб'ём, пра які вы кажаце».
  «Да канца васьмідзесятых, я б сказаў, каля тысячы штук. І калі кожны фрагмент кудысьці перамяшчаўся, ён станавіўся часткай майго дамену. Мы б вынялі картку з цэнтральнага файла, змясцілі чырвоны кружок у верхнім куце яе інвентарнай карты, побач з маім подпісам, і змясцілі яго ў файл перадачы. І хаця я ўсё яшчэ знаходзіўся тут, Бялград так і не атрымаў кантроль над ім. Я думаю, збольшага таму, што ніхто сапраўды не хацеў дурыцца з ім, калі ён стаў занадта вялікім і грувасткім. Калі Пенчыч памёр, я быў апошнім, хто сапраўды мог прасачыць усё да пачатку. Такім чынам, я быў куратарам самай раскіданай калекцыі ў свеце. Пастух, калі хочаце, усіх вандроўных ягнят нашай краіны».
  «Хіба нікога ўсё гэта хоць трохі не хвалявала? Маючы так шмат частак - што, больш за тысячу, вы сказалі? - паўсюль вось так.
  «Што было турбавацца? Тысяча — кропля ў вядро ў параўнанні з народным інвентаром. І ўсё гэта адбывалася занадта паступова, каб кагосьці насцярожыць. І давайце паглядзім праўдзе ў вочы, спадар Петрыч, колькі людзей, за выключэннем некалькіх сагнутых старых дзівакоў, сапраўды дастаткова ведаюць пра інвентары музея, каб заўважыць, калі які-небудзь прадмет тут і там быў выдалены. Так ці інакш, усё ішло гладка, мая імперыя ўвесь час расла.
  «Потым пачалася вайна. Закралася нейкая рэзкасць. Я запаволіў рух, фактычна спыніў яго. Таму што калі што, мы хацелі пачаць размяшчаць некаторыя з нашых лепшых музейных экспанатаў у больш бяспечных месцах. Банкаўскія сховішчы, такое месца. Такім чынам, мы змянілі нашу энергію. І якраз у гэты час мяне наведаў — тут, а не ў офісе — вельмі незвычайны патрон, нават большы, чым вы ці містэр Вітас.
  «І калі гэта было?»
  «Сакавік дзевяноста другога. Проста перад тым, як усё пайшло к чорту. Гэта быў генерал, брыгадзір Югаслаўскай народнай арміі. Генерал Маркавіч. Мне сказалі, што цяпер ён дзесьці на пагорках, недалёка адсюль. Яго людзі абстрэльваюць нас кожны дзень»
  — Значыць, серб.
  «Так, серб. І ён раптам вельмі зацікавіўся светам мастацтва, і асабліва маёй разрозненай калекцыяй. У афіцыйнай якасці, вядома. Ён сказаў, што прадстаўляе «інтарэсы дзяржавы». Трэба сказаць, што гэта быў зусім не той чалавек, якога можна сустрэць у галерэях Нацыянальнага музея».
  «Што ён хацеў ведаць?»
  «Усё. Ён ужо зірнуў на файл перадачы, ці то гэта, ці то нехта сказаў яму пра гэта, і ён па-чартоўску добра ведаў, што азначаюць чырвоныя кружочкі. Яму хацелася азнаёміцца з кожным пунктам перадачы ў горадзе, зводкай па месцазнаходжанні — наколькі раскіданы, наколькі лёгка знайсці, наколькі ўладальнікі могуць быць супраціўляльнымі «ахоўнаму вывазу», як выглядае наша дакументацыя, што ведаюць страхавыя кампаніі. І каштоўнасці, ён хацеў ведаць, якія рэчы маюць найбольшую каштоўнасць. Ці, як ён так няшчыра выказаўся, якія прадметы патрабуюць неадкладнай увагі, каб выратаваць іх ад вайны, калі вайна сапраўды пачалася. Ці пытаўся ён пра тэхніку, пра вартасці розных школ, пра каштоўнасць пейзажу ў адрозненне, скажам, ад нейкай абстракцыі, якая магла б азначаць нешта большае, нешта фантазійнае, нейкі татэм ці талісман? Чорт вазьмі, не. Як я ўжо казаў, гэты чалавек быў бізнэсмэнам».
  «Ці папрацаваў ён калі-небудзь патлумачыць сваю зацікаўленасць, акрамя таго, што ён прадстаўляе ўрад?»
  «О, матывы ў яго былі, вядома, вельмі патрыятычныя. Ён сказаў, што ён і яго начальства баяліся, што хутка пачнецца вайна, таму яны хацелі разабрацца з гэтай вельмі ўразлівай часткай нашай нацыянальнай мастацкай спадчыны — месцазнаходжаннем, каштоўнасцямі, маштабам усяго гэтага — каб, як толькі справы пагоршацца, ён мог пераканацца, што ўсё гэта абаронена. Ён сказаў, што людзі на самым высокім узроўні выказалі сваю заклапочанасць і прызначылі яго адказным за абарону».
  «Вы паверылі яму?»
  «Вы б? Гэты вялікі абывацель з часнаком і слівавіцай на дыханні? Ні на хвіліну. Ні слова пра гэта. Калі б нехта быў зацікаўлены ў абароне, гэта ішло б праз афіцыйныя каналы, і былі б візіты ў музей, а не да мяне дадому. Былі б формы для падпісання ў трох экзэмплярах, памяткі для распаўсюджвання і сустрэчы для правядзення. Гэта было б больш валакіты, чым вы маглі б сабе ўявіць, і ўсё было б вельмі добра наладжана, усімі адпаведнымі каналамі, так што мастацтва было б у самым уразлівым месцы, якое магчыма ў момант здымкі пачаўся.
  «Генерал, наадварот, цікавіўся толькі хуткасцю, аператыўнасцю і, калі вы спытаеце мяне, скрытнасцю. Для вас гэта падобна на афіцыйную дзяржаўную аперацыю? Не, гэта быў найміт, стары бальшавік з шаўковымі падшыўкамі, які хацеў толькі больш ведаць пра кошт і таварнасць. Капіталіст на стадыі падрыхтоўкі шукае сваю вялікую магчымасць, такі няшчасны выпадак, які чакаў здарэння з гэтай краінай пасля смерці Ціта».
  «Тады што вы яму сказалі?»
  Главаш выпрастаўся ў крэсле, нацягнуўшы на плечы коўдру.
  «Усё, што я ведаў. Месцы, значэнні, ацэнкі аб тым, колькі ён можа быць у стане акругліць і ў які перыяд часу. Што б ён ні прасіў, сапраўды».
  Уладзь на імгненне збянтэжыўся. Ён крыху нахмурыўся, выклікаўшы ў Главаша нецярплівы ўздых.
  «Чаму вы дапамагалі яму?» — спытаў Уладзя.
  «Чаму не? Навошта рызыкаваць гневам гэтага чалавека. Калі б у мяне быў сябар у Грбавіцы, калі набліжаецца вайна, а сербы прыгінаюцца, каб наскочыць на горад, як кот, чаму б і не. А я серб, спадар Петрыч». Ён зноў нахіліўся наперад, коўдра саслізнула. «Ні сербскі патрыёт, ні праваслаўны фанат, ні той, хто да гэтага часу аплаквае нашы слаўныя страты Бог ведае колькі сотняў гадоў таму на раўнінах Косава. Але ўсё роўна серб, з ідэнтычнасцю, якая мне калі-небудзь можа спатрэбіцца. Тое, што мне тады было патрэбна. І я не буду марнаваць магчымую каштоўнасць гэтай ідэнтычнасці, містэр Петрыч, ні для вас, ні для ўсяго гэтага праклятага намаляванага палатна ў гэтым горадзе. Скажыце, спадар Петрыч, у гэтых абставінах вы б? Адмовіцца ад вашай бяспекі, я маю на ўвазе, выступаючы за прынцыпы супраць якога-небудзь філістэра ў надзеі не даць некалькім сотням твораў мастацтва пакінуць краіну?»
  «Гэта тое, што вы думаеце, адбылося? Каб гэтае мастацтва сышло з краіны».
  «З'ехаў ці сыходзіць, выбірайце самі. Як інакш вы маглі б з гэтага атрымаць прыбытак. Прадаючы на Маркале, побач з бульбай і сантэхнікай? Паставіць яго на картачны стол з страхавой ацэнкай, прымацаванай да рамы? Карыстайцеся галавой, містэр Петрыч. Мастацтва можа выжыць у зоне ваенных дзеянняў, але мастацкая «супольнасць», якая павінна яго абараняць, звычайна ўцякае на баязлівых лісіных нагах. Некалькі сьмяротнікаў заўсёды застаюцца, каб спрабаваць утрымаць стары парадак, або каб паспрабаваць «абараніць нашу спадчыну», як яны кажуць. Але іншыя выбіраюцца, пакуль могуць, выкарыстоўваючы ўсе даступныя ім злучэнні, пакідаючы нас забітых. Як твой сябар спадар Вітас».
  «Вітас таксама думаў, што мастацтва сыходзіць з краіны?»
  «Я думаю, што ён моцна падазраваў гэта яшчэ да таго, як прыбыў сюды, і як толькі я расказаў яму пра сваю размову з добрым генералам Маркавічам, ён, здавалася, быў цалкам у гэтым упэўнены. Ці так я зразумеў з яго пытанняў».
  «Што за пытанні?»
  «Ён хацеў даведацца аб бягучым забеспячэнні, аб тым, што яшчэ можа быць у горадзе з файла перадачы. Пра тое, што магло быць перавезена з пачатку вайны, хто гэта кіраваў перавозкай, хто ахоўваў, калі хто. І хто, акрамя мяне, адказваў за запісы ці меў да іх доступ. Ён спытаў, ці звязваўся хто са страхоўшчыкамі, ці цікавіўся хто з ААН. І ён хацеў ведаць, які рынак можа быць для гэтых рэчаў, пры ўмове, што іх сапраўды можна вывезці з горада, з краіны. Фактычна, ён хацеў ведаць вельмі шмат таго ж, што і генерал Маркавіч, за выключэннем таго, што ён, відавочна, адставаў на некалькі гадоў».
  «Вы не думаеце, што ён быў звязаны з генералам? Спрабуючы высветліць, ці меў ён з ім справу наўпрост, напрыклад?»
  «Ён мог быць, я мяркую. Калі я падумаў пра гэта пазней, я зразумеў, што Вітас мог проста пайсці па слядах генерала, каб праверыць, ці праўда яго гісторыя. Цікава, ці не падмануў яго, так бы мовіць, партнёр па злачынстве. Так, гэта мне прыйшло ў галаву. Незвычайным падалося і тое, што начальнік міліцыі МУС будзе займацца ўласным расследаваннем. Я, вядома, не з вашай сферы працы, але я разумею, што ў начальніка звычайна ёсць нехта ніжэйшы, як вы, каб на самой справе выйсці ў поле і выпацкаць сабе ногі. Асабліва калі яны павінны прыехаць у такое месца. Што вы думаеце?»
  «Я не ведаю, што думаць. Відаць, у Вітаса была прычына самому весці расследаванне, калі ён гэтым займаўся. А можа, як вы сказалі, ён спрабаваў праверыць сваіх партнёраў».
  «Не, я вырашыў, што не вельмі ў гэта веру. Але ён мог спрабаваць умяшацца ва ўсю схему, я мяркую, спазніўся, які даведаўся пра схему і хацеў зрабіць сваё ўласнае забойства, перш чым скончыліся запасы. Гэта таксама магло патлумачыць яго цікавасць. Таму што ён таксама, здавалася, быў зацікаўлены ў тым, як выявіць след, як ідэнтыфікаваць сляды прадметаў, якія ўжо перамясціліся, віды знакаў, якія могуць застацца пасля такога роду дзеянняў»
  «А якія знакі пакіне?»
  «У асноўным пустыя месцы. Пустыя месцы на сценах, дзе раней віселі карціны». Главаш засьмяяўся, хіхікаў і хрыпеў, даючы рукой па чарговую цыгарэту. Ён глыбока ўдыхнуў, стрымліваючы чарговы хрып, потым спыніўся, каб перавесці дыханне.
  «Пустыя месцы? Вось і ўсё?»
  «Не. Гэта толькі самы відавочны знак. Калі вы хочаце захаваць бачнасць прыстойнасці і замясціць сляды, на картках у файлах перадачы павінны быць новыя пазнакі для кожнага ўзятага прадмета. На вайне гэта было б досыць проста. «Знішчана, прэтэнзія заяўлена» або «Разрабавана, прэтэнзія заяўлена». Усе з датамі з пачатку вайны, у будынках, якія, як вядома, пацярпелі ад удараў, нападаў або захопленых не тымі людзьмі. Такія рэчы. Ці, калі вы былі занадта лянівы і, магчыма, занадта прагны, быў і больш просты спосаб. Вы можаце проста знішчыць файлы перадачы, тады нават не будзе ніякіх запісаў для лекара. А адзінаццаць месяцаў таму менавіта так і адбылося».
  «Знішчылі? Усе?»
  «Да апошняй карты. Адзін вырадкавы снарад праз акно, а потым агонь. Ці так казалі ў музеі. Агонь цудам удалося лакалізаваць у адным пакоі».
  «Вы кажаце так, быццам лічыце, што гэта было наўмысна».
  «Паглядзіце, хто ахоўваў месца. Тыя самыя бандыты, якія яго выратавалі. Раптам аднойчы раніцай усё ў тэчцы знікла, дакладней, згарэла, але ніводная карціна ў музеі не пашкоджана. спрабаваў падняць смурод, і ўсё роўна буду падымаць, але праз два дні мяне звольнілі».
  «Чаму?»
  «Той вырадак Муровіч, пустагаловы малады дурань, які захапіў Нацыянальны музей праз тры тыдні пасля пачатку вайны, адразу пасля таго, як дырэктар быў забіты мінамётным снарадам. Ён ненавідзеў усіх старых, і больш за ўсіх ён ненавідзеў тых, хто ведаў больш, чым ён сам, што было двума ўдарамі адразу супраць мяне. Тое, што я быў сербам, таксама не надта адзначыла мяне для прасоўвання. І калі файлы перадачы зніклі, Муровіч знайшоў патрэбнае апраўданне. Без сваёй калекцыі я састарэў».
  «Якая яго роля ва ўсім гэтым?»
  «Муровіч? Няшмат да апошняга часу. І так у музеі з пачатку вайны была поўная замяшанне. Два месяцы ўсе больш-менш знаходзіліся ў сваіх падвалах падчас найгоршых баёў. Потым, калі яны пачалі вылазіць, церці вочы і атрасаць пыл, тады людзі пачалі думаць, што яны проста перажывуць гэта. А потым, занадта позна, усе пачалі хвалявацца за мастацтва.
  «Але да таго часу Муровіч і яго маладыя бюракраты накінуліся на мяне. Ён вярнуўся туды, як толькі мог, заяўляючы пра сябе як выконваючы абавязкі дырэктара і нахіляючы вушы ўсім, хто застаўся ў мясцовых аддзяленнях Міністэрства культуры. Тым часам я ўсё яшчэ быў тут, у Дабрыні, не мог рухацца. Прайшло яшчэ шэсць тыдняў, перш чым я змог трапіць у горад, ды і то толькі на бронетранспарцёры ААН. У тыя дні я заставаўся ў горадзе на тыдзень ці каля таго, каб папрацаваць, потым вяртаўся сюды ў тых жахлівых трунах. Але да таго моманту, як я ўпершыню вярнуўся ў горад, Муровіч пераканаў міністэрства, што я быў сербскім фанатам, якому нельга давяраць, і што я, акрамя таго, састарэў і больш не спраўляюся з гэтай працай. , асабліва, як ён выказаўся, «у хаосе ваеннага часу».
  «Я таксама не мог адмаўляць, што ў апошнія некалькі гадоў усё было на самацёк. Я расслабіўся, разленаваўся. Але маё справаводства ўсё яшчэ было чыстым, і я ўсё яшчэ меў найлепшую інстытуцыйную памяць з усяго міністэрства. Апошнім, каго Муровіч хацеў побач, быў той, хто ўвесь час папраўляў яго і здагадваўся, калі ён браў на сябе пасаду. Але, як я думаю, я мог бы запісаць чвэрць файла перадачы з памяці прама зараз, давёўшы яго да капейкі па ацэнцы і страхавой кошту, а таксама мноства месцаў. Усё, што мне трэба, гэта цэлы тыдзень у чыстым, ціхім пакоі, з добрай ежай і неабмежаваным запасам Marlboro.
  «Вядома, я сказаў гэта Муровічу, але ён толькі засмяяўся. Ён палічыў гэта дзіўным, пажадаў мне поспехаў на пенсіі, загадаў трымацца далей ад бяды. Ён сказаў мне, што ААН у рэшце рэшт разбярэцца ва ўсім, і ў нашмат больш навуковым ключы. Потым ён адправіў мяне адразу ў Дабрыню, і там пайшоў мой дазвол на суправаджэнне ААН у горад. Ён саслаў мяне гэтак жа эфектыўна, як калі б адправіў мяне на Эльбу. Такім чынам, я знаходжуся ў сваім зняволенні, дзе, на жаль, я страціў усякую сувязь з гэтым замкнёным маленькім светам, які называецца арт-супольнасцю»
  Ён зрабіў паўзу, апусціўшыся на спінку крэсла.
  - Калі ласка, яшчэ адну цыгарэту, - слаба сказаў ён.
  Працягваючы запальнічку, Улад паспрабаваў пераварыць усё, што пачуў. Потым яму прыйшла ў галаву загадка. Ён на імгненне прагартаў свае нататкі, потым спытаў: «Калі файлы былі знішчаны адзінаццаць месяцаў таму, што Вітас рабіў з карткай у мінулы аўторак?»
  «Ах. Гэта менавіта тое, што я хацеў ведаць. Таму што ў яго быў арыгінал, а не копія. Мой уласны почырк тут, на адваротным баку. Ён быў вельмі стрыманы з гэтай нагоды. Вельмі чароўны, але прыдворны джэнтльмен. Ён сказаў мне, што для нас абодвух было б лепш, калі б я не ведаў. Ён як бы ўсміхнуўся, калі сказаў гэта. Я спытаў, ці засталіся астатнія файлы, і ён сказаў мне нешта вельмі дзіўнае. Ён сказаў, што яны знаходзяцца ў сытых руках у небяспечным асяроддзі. Што б гэта ні значыла».
  «Вы сказалі, што ён таксама спытаў вас, ці нехта, акрамя генерала Маркавіча, калі-небудзь цікавіўся гэтай справай. Іншыя дзяржаўныя людзі ці нават прадстаўнікі ААН. Яны мелі?»
  «Наколькі мне вядома, ніхто. Магчыма, вам варта спытаць гэта ў Муровіча».
  «Ці называлі Вітас ці Маркавіч іншыя імёны, іншыя магчымыя кантакты?»
  «Ні адзін. Як я ўжо казаў, Вітас быў вельмі асцярожны. Яго пытанні казалі мне мала, і ў асноўным ён проста сядзеў і слухаў, ківаючы галавой, быццам ведаў усё з самага пачатку. І калі б ён калі-небудзь чуў імя генерала Маркавіча раней, то вы б гэтага не даведаліся па яго рэакцыі. Ён быў пусты, як камень. Не той, з кім я хацеў бы гуляць у карты».
  Уладзь крыху паразважаў, потым прапанаваў Главасу яшчэ адну цыгарэту.
  - Дык вось, - сказаў Улад. «Магчыма, вы дапаможаце мне зразумець, з чаго мне пачаць. Куды я магу пайсці адсюль. Калі файлы зніклі або схаваны, я мяркую, што іншая магчымасць заключаецца ў адсочванні мастацтва, якое можа сыходзіць. Калі выказаць здагадку, што кавалкі ўсё яшчэ здымаюцца, ці што ўвогуле былі захопленыя, як можна было б вывезці карціну з горада, не выклікаючы падазрэнняў».
  «У такіх умовах? Карыстайцеся галавой, містэр Петрыч. Ніколі не было лепшага часу. Палова горада эвакуіравана, або мёртвыя і пахаваныя. Будынкі разбураны або напалову разбураны. Нават фашыстам было не так проста. Прынамсі, з імі, калі скончылася вайна, мы ведалі, у каго гэта было, дзе шукаць. У гэтых умовах хто можа сказаць, куды што-небудзь можа апынуцца, калі яго разрабуюць. На выбар будзе тысяча падазраваных. Сербы будуць вінаваціць мусульман, мусульмане будуць вінаваціць чэтнікаў, харваты таксама. Усе будуць вінаваціць усіх, і тады ў вас ёсць гангстэры, Зарко або Энка або любы з тузіна капотаў у гэтым горадзе. І калі вам не падабаецца знешні выгляд вашага суседа, вы заўсёды можаце абвінаваціць яго. Я серб і ведаю сваю справу, так што, можа быць, хтосьці нават думае абвінаваціць мяне. Магчыма, яны ўжо ёсць. А можа, зараз нехта ўсё гэта на Вітаса прышпіліць. Мёртвыя заўсёды маюць здольнасць прыцягваць да сябе віну.
  «Справа ў тым, што ёсць тысяча ўбудаваных апраўданняў, калі вы хочаце растлумачыць шмат страчанага мастацтва, і гэта дае вам усе магчымасці ў свеце падымаць, рабаваць або «недарэчна размяшчаць» любую частку, якая можа вам трапіцца ў рукі на. І гэта ўдвая больш для элементаў з файлаў перадачы, пакуль няма ніякіх запісаў. Хто нават можа сказаць, што было ўзята, калі вы не ведаеце, што існавала ад пачатку? І нават калі гэты ідыёт Муровіч калі-небудзь прыцягне ЮНЕСКА на свой бок, да таго часу ўсё, што выявіцца без вестак, будзе спісана як ахвяра вайны. І той, хто ўзяў, будзе дома вольны».
  «Так, але на самой справе вывезці яго адсюль - іншая справа. Гэта не тое, што вы можаце проста скласці фатаграфію ў скрыню і перавезці яе праз гару на грузавіку, калі ў вас няма суправаджэння ААН. Нават тады вы можаце страціць яго па дарозе на кантрольна-прапускным пункце. Адзіны надзейны шлях - гэта паветра, і гэта выключна ААН "
  «І вы лічыце, што гэта перашкода?»
  «Ці не так?»
  «Ах, ААН»
  Главаш захіхікаў, зноў хрыпеў, потым прарэзліва кашлянуў. Улада ўжо чакаў, што яго нутро пачне булькаць з рота чырвона-шэрай пенай. Главаш паднёс да рота пакрытую скарынкай пажоўклую хустку і ўвайшоў у яе. Калі ён адцягнуў яго, гумавая зялёная нітка цягнулася з яго ноздраў, як нітка плаўленага сыру з кавалачка піцы. Главаш выцер яго рукавом другой рукі, мякка ўздымаючыся ад смеху.
  «Прабачце, містэр Петрык. Адно, трэба сказаць, мяне радуе ваенны час. Больш не трэба абапірацца на ўмоўнасці і добрыя манеры. Усё гэта занадта стамляе, так што я вольны быць проста гратэскавым старым чалавекам, і я магу абвінаваціць ва ўсім чэтнікаў».
  Ён зноў засмяяўся, і на імгненне Уладу здалося, што ён вось-вось спусціцца ў чарговую цясніну хакавання. Але хрып сціх, і Главас апусціўся на спінку крэсла, знясілены.
  «Так, ААН», — пачаў ён зноў цішэйшым голасам, нахіліўшы твар да столі. «Наш абаронца ад зла. Ці разумееце вы, спадар Петрыч, што калі вы хочаце перавозіць штосьці іншае, акрамя бабоў, рысу і мукі, ААН вам не дазволіць? Несправядліва, кажуць. Гэта было б стаць на бок вайны. Нават не лекі. Сэрбы, маўляў, будуць супраць. Можа, трохі пасаліць і паперчыць? Ці, магчыма, груз гародніны ці два? Не, немагчыма. Супраць правілаў. Тым не менш я цвёрда перакананы, што калі вы дастаткова моцна хочаце адправіць што-небудзь з горада на гэтых пустых лятаючых самалётах, што-небудзь маленькае і партатыўнае, што лёгка загрузіць у паветраны грузавы адсек, то гэта цалкам магчыма, калі ў вас ёсць патрэбныя сумы грошай. Ці ведаю я гэта афіцыйна? Ці напэўна? Не, спадар Петрыч, не ведаю. Але я інтуітыўна адчуваю гэта з шэптаў, якія я чуў у галерэі ў пачатку вайны, размоваў пра прыватных калекцыянераў, якія абараняюць свае лепшыя творы мілагучнымі падначаленымі ЮНЕСКА і марскімі афіцэрамі ў блакітных касках. Некалькі нямецкіх марак тут і там. Усё гэта прыватная справа, некалькі паслуг для сяброў, і тады пра гэта ніколі не трэба казаць. Так што, я лічу, што ААН не такая ўжо і вялікая перашкода».
  «Але што тады, як толькі вы яго адправілі? Які міжнародны рынак скрадзенага мастацтва? Няўжо нехта ня будзе пытацца, адкуль гэта?”
  «Ці ведаеце вы, містэр Петрыч, колькі выкрадзеных твораў мастацтва калі-небудзь знаходзіць? Увогуле ёсць ідэя?»
  «Трэці? Можа, чвэрць?»
  «Менш за адзін працэнт. І калі ні ў каго нават не будзе паперы, каб папярэдзіць міжнародныя аўкцыённыя рынкі, вы збіраецеся згаліць гэтую лічбу яшчэ бліжэй. Усё, што вам трэба, гэта брокер, гатовы задаць як мага менш пытанняў. Лондан, Цюрых, Нью-Ёрк, любое з гэтых трох месцаў, напэўна, падыдзе. А калі яшчэ ёсць клопаты, у Тэхасе заўсёды знойдзецца які-небудзь стрыманы нафтавік, які возьме гэта за свой склеп. Або якога-небудзь багатага старога немца ў Паўднёвай Амерыцы, у якога палова мясцовай паліцыі ляжыць у насцегнавай кішэні яго ледерхозэна. Прадаваць яго і трымаць у сакрэце - не складаная частка, калі толькі гэта не штосьці настолькі вядомае, што ўсе гэта адразу заўважаць. І нічога адсюль не адпавядае гэтаму апісанню. Што не значыць, што на гэтым нельга зарабіць шмат грошай».
  «Дык пра колькі тавараў мы гаворым? Вы сказалі, што файлаў перадачы пераваліла за тысячу, але, відавочна, не ўсё было ў Сараева».
  «Не. Але больш, чым вы думаеце. Бялград і Заграб ніколі не выглядалі такімі зацікаўленымі, як мясцовыя людзі і чыноўнікі. Гэта заўсёды быў горад, які ганарыўся сваімі густамі, сваімі прыватнымі калекцыямі. Каля трохсот з нечым тут было».
  «Тады пра якія грошы ідзе гаворка? У сярэднім».
  «Мастацтва — гэта не тое, што паддаецца асерадненні. Прынамсі, так я казаў людзям, каб паказаць сваю чысціню. Але ў сталым узросце я стаў вульгарным, і адразу скажу вам, што кошт трохсот з лішкам прадметаў перадачы ў горадзе, напэўна, складаў каля ста шасцідзесяці тысяч долараў за штуку. Наўрад ці тое, што можа захапіць людзей мастацтва ў Скотланд-Ярдзе. Але вазьміце траціну запасу, і вы атрымаеце шаснаццаць мільёнаў. Нядрэнна для эканомікі з цвёрдымі грашыма. І калі вы хочаце быць крыху больш разборлівымі, вы можаце лёгка павялічыць сваю сярэднюю суму, магчыма, па чатырыста тысяч за кожную траціну. Цяпер вы глядзіце на сорак мільёнаў ці, па меншай меры, на дваццаць мільёнаў, нават калі вы ўлічылі скідкі, якія часам даводзіцца рабіць, калі вы прадаеце прадметы сумніўнага паходжання. Я бачу, што з-за гэтага кагосьці забіваюць, містэр Петрыч, ці не так?»
  «Вось і мяса і цыгарэты», — падумаў Уладзь. Столькі пра сумнае, непрывабнае падбрушша гарадской арганізаванай злачыннасці. Цяпер смерць у малых памерах пачала мець пэўную логіку.
  «Я хацеў бы, каб вы зрабілі мне ласку», — сказаў ён Главашу. «Я не магу даць вам ні чысты, цёплы пакой, ні добрую ежу, а ў мяне няма Marlboro. Але я магу пакінуць вам поўны пакет Drinas, калі вы пачнеце спрабаваць сабраць тое, што памятаеце пра мясцовыя прадметы, якія былі ў файлах перадачы».
  «У гэтых абставінах я палічыў бы гэта шчодрай прапановай».
  «Выдаткуйце наступныя два дні і запішыце столькі, колькі вы можаце ўспомніць пра самыя каштоўныя творы. У каго яны былі. У якім месцы. Асабліва ў цэнтры горада. Не звяртайце ўвагі на месцы Grbavica і Ilidza. Таксама не зважайце на тое, што ваш кавалак на сцяне. Я хачу пачаць шукаць некаторыя з тых «пустых месцаў», пра якія вы казалі, чым нядаўна пустыя, тым лепш, і адзіны спосаб, якім я буду ведаць, дзе шукаць, гэта з дапамогай вашай памяці».
  «Лічы, што зроблена», — сказаў Главас, бліснуўшы старой высакароднасцю і грацыяй, якую ён, напэўна, выкарыстаў за гады працы ў сусвеце мастакоў і музеяў. «Гэта будзе прывілей зноў адчуць сябе карысным. Я пачну, як толькі вы сыдзеце».
  Уладзя зачыніў нататнік, згорбіўшыся, нібы гатовы ўстаць, потым спытаў: «Вітась казаў што-небудзь пра тое, куды ён ідзе далей? Пра тое, з кім яшчэ ён можа бачыцца?»
  «Баюся, нічога. Як я ўжо казаў, ён вельмі ўважліва ставіўся да гэтых рэчаў. І калі такога асцярожнага чалавека, як ён, можна так лёгка забіць, то, я думаю, вам варта сачыць за сабой, містэр Петрык.
  «Мне прыйшла ў галаву гэтая думка. І калі вы яшчэ зацікавіцеся гэтай тэмай, спадар Главаш, паведаміце мне».
  «І як мне гэта зрабіць? Як, калі на тое пайшло, я магу перадаць вам гэты спіс, калі скончу. Тэлефоны тут працуюць прыкладна раз на месяц. І нешта мне падказвае, што вы не хочаце, каб я рассылаў паведамленні праз паліцыю ці ААН”
  «Прыйду забяру. У той жа час праз два дні. Але не палохайцеся, калі я спазнюся, хоць на дзень-два».
  «У любым выпадку. Я нікуды не паеду».
  Уладзя стаяў, ступаючы да дзвярэй.
  «Тым часам я мяркую, што я павінен наведаць вашага сябра, містэра Муровіча. Вы ведаеце, дзе яго знайсці?»
  «У сваім новым офісе ў Нацыянальным банку Босніі, побач з галоўным склепам, як Тутанхамон у сваёй магіле. Наш хлопчык, кароль мастацтва, і ўсё гэтак жа наіўны і лёгка кіраваны. Але калі вы сапраўды зацікаўлены ў пошуку гэтых «пустых месцаў» адразу, містэр Петрыч, я думаю, што я магу знайсці для вас адпраўную кропку».
  Уладзя спыніўся, паклаўшы руку на ручку дзвярэй.
  - Так, - ціха сказаў ён. «Я быў бы ўдзячны за гэта».
  «Паспрабуйце пачаць з галавы Муровіча», — сказаў Главас. «Гэта самае пустое месца ва ўсім Сараева».
  І з гэтымі словамі ён упаў у яшчэ адзін моцны выбух хрыпячага смеху, які працягваўся, калі ён памахаў Уладу за дзверы.
  Калі Улад пачаў спускацца па прыступках, хрыпы ператварыліся ў рэзкі кашаль, і ён усё яшчэ рушыў наперад, калі Улад выйшаў з выхаду ўнізе, дзе гук канчаткова заглушылі настойлівыя дзіцячыя крыкі і грукат стрэлаў.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 11
  Дарога назад з Дабрыні прайшла без асаблівых здарэнняў, і да таго часу, як Улада высадзіў з машыны, свяціла сонца, ліючы на цукровыя схілы пагоркаў, дзе снег выпаў найбольш рана і глыбей. Знізу ў горадзе далёкія групы дахаў і бальзамаў нагадвалі мініяцюрныя калядныя вёскі, пазіраваныя для фатаграфій. Спатрэбіўся бінокль, каб убачыць, дзе сцэна патрабуе рэтушы — дзіркі ў дахах, сляды гарэў і разбітыя вокны. І спатрэбілася б асабліва магутная мадэль, а таксама крыху цярпення, каб тут і там выкалупваць ствалы гармат, што тырчаць з замаскіраваных нор.
  Банк Босніі, раней YugoBanka, быў вымушаны ўвайсці ў спячку падчас вайны з-за недахопу грошай і патрэбы ўрада ў яго глыбокіх надзейных сховішчах. Яны былі ўбудаваныя ў схіл пагорка сорак гадоў таму, і спатрэбіцца ядзерны выбух, каб вызваліць іх, а тым больш разбіць на часткі. Такім чынам, менавіта там урад захоўваў свае самыя каштоўныя скарбы, ад самых рэдкіх музейных экспанатаў да дакументаў аб уласнасці і фінансах. І менавіта тут, па словах Мілана Главаса, Улада знойдзе Энвера Муровіча, новага маладога дырэктара Нацыянальнага музея.
  Уладзь прайшоў праз уваход у збройны лагер. Пяцёра мужчын з цяжкімі аўтаматамі адразу падняліся, каб прывітаць яго, як легіён нудных прадаўцоў, якія жадаюць прадаць яму касцюм. Тут пахла гадавым потам і цыгарэтамі, і тоўсты пласт пылу пакрываў пустыя прылаўкі і касы.
  «Энвер Муровіч», — няўпэўнена спытаў Улада і, калі ніхто не адказаў, дадаў: «Я інспектар Петрыч... прадстаўляю паліцыю МУС».
  Па-ранейшаму ніхто не адказаў, але адзін з мужчын знік за задняй дзвярыма, у той час як трое іншых павольна ўладкаваліся на сваіх месцах. Пяты прайшоў міма Улада, не гледзячы далей, за ўваходныя дзверы, заняўшы пост звонку, дзе, напэўна, павінен быў быць увесь час.
  Голас Муровіча данёсся да яго ў пакой, пырхаючы выбух пакрыўджанай улады, вымаўлены з абсалютнай пагардай. Улад падхапіў гэта на паўсказе.
  «... проста не можа быць такога роду перапынкаў у будучыні без лепшай ідэнтыфікацыі або пацверджанага прызначэння».
  Ён выйшаў з-за вугла ў змрок, высокі чалавек, хударлявы, апрануты ва ўсё чорнае, за выключэннем акуляраў у тоўстай ярка-пурпуровай аправе. Валасы былі акуратна падстрыжаныя, прылягалі да галавы. Гэта, а таксама яго жвавая, афіцыёзная манера, прымусіла яго падацца Улада вытанчанай версіяй Гаравіча. Ягоны стыль і імідж былі эстэтнымі, але чамусьці ён усё ж выдаваў асцярожную, учэпістую душу кар'ернага бюракрата. Уладзь вельмі лёгка мог уявіць, як гэты хлопец выпіхвае стары багаж, як Главас, за дзверы. Ці ўніз па доўгай лесвіцы.
  Раптоўна павярнуўшы да Улада, Муровіч павольна агледзеў яго, праводзячы позірк зверху ўніз, потым вярнуўшыся на твар, ацэньваючым позіркам, які казаў: «Не, так не атрымаецца, але мы будзем такімі ж ветлівымі» як таго патрабуе пратакол».
  «Так. Я пан Муровіч, — сказаў ён з ноткай нецярплівасці.
  - Інспектар Петрык, - сказаў Улада. «Я праводжу праверку па даручэнні МУС».
  «Ідэнтыфікацыя?»
  Уладзь паказаў яму сваё пабітае пасведчанне, патлумачыўшы: «Мяне часова дэталізавалі ў спецназ МУС. Вы можаце патэлефанаваць выконваючаму абавязкі начальніка Касічу, калі ў вас ёсць якія-небудзь сумненні».
  - Без сумневу, - сказаў ён лёгка, тонам чалавека, які толькі тэставаў, гуляў у гульню.
  «Такім чынам, сюды. Да сябе ў кабінет», — сказаў ён. Ён пайшоў прэч, зірнуўшы праз плячо і дадаў: «Перад тым, як прыступіць да справы, магчыма, вам спадабаецца кароткая экскурсія. На самай справе гэта даволі ўражлівы невялікі дамен, і не той, у які можа быць дасведчаны кожны. Вы можаце таксама скарыстацца доступам, пакуль вы тут».
  Запрашэнне, а таксама знешні выгляд кабінета Муровіча - акуратны, высыпаны пылам, пустая кошык для смецця, кожны тонкі стос папер, складзеных акурат так - прымусілі Улада ўсміхнуцца першапачатковай дэманстрацыі спешкі і нецярплівасці. Здавалася, што гэта чалавек, якому мала чым заняцца, акрамя як сядзець і мітусіцца, чакаючы, каб зрабіць уражанне на ўсіх наведвальнікаў, якія завітаюць, калі яны не былі «кім заўгодна»
  Яны спусціліся па сырой лесвіцы, Муровіч уключыў святло, затым націснуў некалькі кнопак на маленькай клавіятуры, каб выключыць сігналізацыю. Ён адамкнуў дзверы ў склеп з пакоямі ў клетках, якія вядуць у галоўнае сховішча.
  Ён адамкнуў першы ўваход у клетку і вальсаваў у пакой, запоўненую шафамі для дакументаў і стосамі вялізных кніг у тканкавых пераплётах. «Старыя граматы і дакументы аб маёмасці яшчэ з часоў Ціта», — растлумачыў Муровіч. «Калі-небудзь яны ўсё разбяруць, але гэта будзе пякельны беспарадак. Я нават не ведаў, што такія рэчы перажылі апошнюю вайну, а тым больш апошнія паўстагоддзя».
  Ён адамкнуў другую клетку, якая вядзе ў большую камеру. Тут, прыхінуўшыся адна да адной, былі рамы ўсіх памераў, размешчаныя тканінай паміж кожнай.
  Муровіч уздыхнуў.
  «Гэта адны з самых каштоўных экспанатаў музея», — сказаў ён. «Вядома, не з такімі рэгулятарамі тэмпературы і вільготнасці, якія мы хацелі б, і я хацеў бы, каб яны не стаялі так адзін да аднаго. Але месца абмежавана, як бачыце. Я баюся, што гэта лепшае, што мы можам зрабіць на дадзены момант».
  Наступны пакой быў галоўным сховішчам, яго гіганцкі замок ззяў, як капітанскі штурвал карабля. Муровіч лёгенька пастукаў па дзвярах, выдаўшы толькі прыглушаны пстрычка па тоўсты метал.
  «І тут, - сказаў ён, - нашы самыя каштоўныя часткі з усіх. Маленькія скарбы, якім шмат стагоддзяў. Каралеўскія ювелірныя вырабы, самыя рэдкія карціны, ілюмінаваная яўрэйская Агада з пятнаццатага стагоддзя. Толькі гэта каштуе некалькі мільёнаў, і ўсе і яго браты ў міжнароднай мастацкай супольнасці хацелі б атрымаць гэта ў свае рукі, каб абараніць яго да канца вайны, кажуць яны. Але няма шанцаў. Калі мы адпусцім гэта зараз, гэта будзе апошні раз.
  «Нікога, акрамя мяне і трох іншых, сюды часцей за ўсё не пускаюць, так што лічыце гэты дзень сваім шчаслівым днём. Бачыш, яшчэ і ложак невялікая раскладная. І там наш прэзідэнт спіць, калі становіцца асабліва дрэнна».
  Ён прапанаваў гэта з усмешкай, быццам іх лідэр, магчыма, зладзіў там любоўнае гняздзечка. Здавалася, ён быў вельмі ўсхваляваны сваёй блізкасцю да гэтага невялікага парыву сілы. Уладзя мог бы пасмяяцца. Ён прызвычаіўся бачыць новых магутных у дзеянні, калі яны спрабавалі кіраваць гэтай краінай, трымаючыся за свае штаны. Яны былі прыціснутыя ў гэтым горадзе разам з усімі, іх свет з кожным днём станавіўся ўсё больш кампактным, і ў такіх абставінах блізкасць улады выклікала ў яго толькі пачуццё клаўстрафобіі, як і гэтае сховішча, гэтая магіла з яе скарбамі.
  Главаш меў рацыю. Тут Муровіч быў тут крыху Тутанхамонам. Не хапала толькі залатога галаўнога ўбору і маленькай пырскаватай бародкі. Калі б выбух нейкім чынам запячатаў яго, магчыма, яго таксама не выкапалі б яшчэ дваццаць стагоддзяў, пакінуўшы муміфікаваць разам з яго скарбамі і ложкам яго прэзідэнта.
  Ён правёў Улада назад праз першыя два пакоі, шумна зачыніўшы за сабой дзверы клеткі, потым падняўся наверх. Затым ён паказаў на офіснае крэсла каля свайго стала.
  Уладзь зрабіў глыбокі ўдых, адчуваючы патрэбу ў свежым, чыстым паветры, але адчуваючы толькі тухласць ціхага кабінета.
  — Дык вось, — сказаў Муровіч. «Расследаванне. Якога роду?»
  «Тое, што можа быць звязана з вашымі файламі перадачы, якія, як я разумею, прапалі без вестак».
  «Наўрад ці я б гэта так выказаўся. Яны не прапалі, яны зусім зніклі. Знішчаны ў пажары».
  «Я думаю, гэта быў танкавы снарад?»
  «Танк. Граната. Раствор. Якая розніца. Ён увайшоў праз акно, і ўсё ў пакоі знікла».
  «Праз акно?»
  «Так, вырадак стрэл сапраўды. На наступную раніцу я сам убачыў шкоду. Ахоўнікі нават паказалі мне некаторыя аскепкі снарадаў, якія яны знайшлі. Напярэдадні вечарам быў вялікі напад. Я памятаю, як слухаў гэта ў ложку».
  «І ўвесь файл перадачы знік? Да апошняй карты? Нават у самых страшных пажарах звычайна можна нешта выратаваць».
  «О, не. Усе зніклі. Практычна выпараецца. Я асабіста правяраў. Напачатку было ўсяго тры ці чатыры шуфляды. Нічога, акрамя попелу. Гэта было досыць дрэнна, але шуфляды са страхавымі запісамі таксама былі знішчаны. Гэта сапраўды трагедыя. Гэта адзіная частка гарадской калекцыі, якой мы пакуль не валодаем, таму на дадзены момант мы адчуваем сябе ўразлівымі».
  «І вы кажаце, што ахова была?»
  «Так. Цэлая дэталь».
  «Войска? Міліцыя?» Хоць Уладзь ужо ведаў адказ.
  «Некаторыя з людзей Зарко, на самай справе», - сказаў ён, гледзячы проста на Улада, нібы прымушаючы яго падняць брыво.
  «Вы, напэўна, назвалі б іх бандытамі», - працягнуў ён. «І гэта яны, я мяркую. Але найперш я б назваў іх выратавальнікамі. Цыгарэта? Яны французы. Ніякіх гэтых прагорклых Дрын для мяне».
  «Таму што яны выратавалі ваш музей, вы хочаце сказаць. Дзякуй».
  «Музей і ўсё, што ў ім. За тры дні да пажару мы перанеслі сюды лепшыя рэчы. Мы таксама пачалі з запісаў, інвентарызацыі і страхавых ацэнак. Файлы перадачы павінны былі выйсці на наступную раніцу. Яшчэ дванаццаць гадзін, і яны сядзелі б прама ўнізе, у сховішчы.
  «Тады дзіўны паварот лёсу».
  «О, я разумею шанцы. І я ведаю, што вы думаеце, будучы міліцыянерам. Але гэтыя людзі былі вельмі клапатлівыя, ахвотна выконвалі загады дырэктара музея, а таксама пільныя. Да таго ж жменька людзей наўрад ці зможа спыніць снарад».
  «Вы зусім не падазраваліся? Нягледзячы на пільнасць, гэтыя людзі наўрад ці былі святымі».
  «Так усе кажуць, але, на мой погляд, іх паводзіны былі ўзорнымі. Калі б яны хацелі скарыстацца намі, яны маглі б разрабаваць або сысці з любым прадметам, які выбралі, у любую ноч. Але яны захоўвалі чысціню. Чысты як свісток».
  «Але вы самі сказалі, што файлы самі па сабе каштоўныя, што элементы перадачы даволі ўразлівыя, пакуль файлы адсутнічаюць».
  Муровіч ледзь не ўсміхнуўся. «Гэтыя людзі, хоць і былі мужнымі, але, як бы сказаць, элементарнымі? Калі б яны былі схільныя да крадзяжоў, яны б забралі тое, што ім спадабалася. Яны ніколі не здаваліся мне тыпам, які б працаваў над нейкай складанай схемай, які мог бы зразумець, што файлы былі ключом да чагосьці каштоўнага, асабліва калі ўсе гэтыя скарбы ляжалі проста перад імі. Гэта менталітэт піратаў. Навошта турбавацца аб хітрыках бухгалтэрыі, калі трэба забраць куфар з золатам?»
  «Я больш думаў пра іх боса. Я ўпэўнены, што Зарко ўсведамляў каштоўнасць патрэбнай інфармацыі, як ніхто ў гэтым горадзе».
  «Так, але цяпер ён мёртвы, ці не так». І для Муровіча гэта, відавочна, закрыла магчымасць далейшых падазрэнняў.
  «Тады раскажыце мне крыху больш пра гэтых людзей. Якія падрабязнасці яны звычайна размяшчалі на ноч?
  «Пяць чалавек, і не толькі самыя нізкія салдаты. Зарко запэўніў мяне, што ў нас будуць некаторыя з яго лепшых людзей, пакуль яны нам патрэбныя».
  «Яго лепшыя людзі. Вы маеце на ўвазе афіцэраў».
  «Яго галоўны афіцэр, насамрэч. Дзяжурыць кожны вечар».
  «Яго імя, калі вы памятаеце?»
  «Халілавіч. Лейтэнант Невен Халіловіч. Можа, вы пра яго чулі?»
  Ён меў. Пачуўшы імя, Улада адчуў, што перасякае тую нябачную мяжу ў цемры, якая хвалявала яго раней. Халіловіч быў правай рукой Зарко, які знаходзіўся ў турме пасля лістападаўскага рэйду. Ці ён таксама быў сярод забітых у апошнім штурме? А можа, потым, падчас «спрабавання ўцячы», як у Зарко.
  «Дык ён быў там, калі трапіў гэты снарад?»
  «Так».
  «А ці былі страты сярод ахоўнікаў?»
  «Не як такой».
  «Не, вядома, не. Тады яшчэ адзін дзіўны паварот фартуны. І ці прыходзіла каму-небудзь потым у галаву, у тым ліку і вам, спадару Муровічу, папрасіць следчага па падпалах ненадоўга агледзецца. Калі б толькі абараніць добрае імя пільнага спадара Галіловіча».
  «Як я ўжо казаў, містэр...»
  «Петрык. Інспектар Петрык».
  «Інспектар Петрык. Для мяне сумненняў не было. Мы былі ў надзейных руках, руках, якія захавалі практычна ўсё, што ў нас было. І, знаходзячыся толькі на лініі фронту ў зоне баявых дзеянняў, не здавалася практычным, каб у будынку і вакол яго працаваў следчы. І, шчыра кажучы, гэта была б вельмі безгустоўная праява нядобрасумленнасці, збянтэжанасць, улічваючы ўсё, што гэтыя людзі зрабілі для нас. Магчыма, у тую ноч і не было ахвяр, але яны пацярпелі раней, і літаральна на нашым парозе. Я ведаю іх меркаваны паслужны спіс, іх кантрабанду і чорныя рынкі. Але для нас, як я ўжо казаў. Выратавальнікі».
  Ён зацягнуў цыгарэту і доўга драматычна зацягваўся. Улада накрэмзаў у сваім нататніку, а потым Муровіч спытаў: «Дарэчы, спадар Петрыч, хто падштурхнуў вас да ўсяго гэтага? Ці цікавасць да мастацтва ўзнікла натуральна?»
  «На самай справе адзін з вашых былых калег. Мілан Главас».
  «Ах, так. Мілан. Я мог бы ведаць. Ён заўсёды быў захоплены тэорыямі змовы. Заўсёды здагадваючыся пра матывы людзей, імгненна імкнучыся іх вымераць. Вельмі офісны палітык».
  «Відаць, не вельмі добры»
  «Ён сказаў вам, што я звольніў яго, я мяркую. І несправядліва, несумненна. Ведаеце, ён хацеў гэтую працу. Дырэктар музея. Але, вядома, ён проста на некалькі гадоў перавышаў патрабаванні да энергіі. І пагадзіцеся, спадар Петрыч, тое, што ён быў сербам, не дапамагло. Добры, можа быць. Але ў святле ўсяго, што адбылося за апошнія два гады, цяпер для іх мала месца на высокіх пасадах, прынамсі, на гэтым баку горада»
  «Такім чынам, вы яго звольнілі».
  «Так. Што, несумненна, назаўсёды раззлавала яго супраць мяне. Быццам бы ён яшчэ не адмовіў мне ў прызнанні таго, што я ведаю шмат чаго пра маю справу ці наогул пра мастацтва. Але калі б Мілан быў напалову такім разумным, як ён думае, ён бы ведаў, што копія ўсяго файла перадачы існуе ў Бялградзе».
  Муровіч прамовіў гэта з ноткай трыумфу, нібы падказваючы адказ на падвох для асабліва шчыльнага вучня. На яго твары расквітнеў румянец гонару, які сам сябе віншаваў.
  «Бялград?» - сказаў Улад. Ён павінен быў прызнаць, што быў заспеты знянацку.
  Здаецца, гэтым тлумачылася заўвага Вітаса да Главаша, што файл — як ён яго склаў? «у надзейных руках у небяспечным асяроддзі».
  «Такім чынам, — сказаў Улада, — тады ў вас ёсць файлы ці, прынамсі, копія».
  «Яшчэ не месяц. Як вы можаце сабе ўявіць, Бялград не вельмі імкнуўся супрацоўнічаць з новай незалежнай Рэспублікай Боснія і Герцагавіна, існаванне якой ён нават не прызнае, хаця, наколькі я чуў, гэтыя файлы з'яўляюцца публічнай справай для студэнтаў і студэнтаў. мастацтвазнаўцы. Практычна хто заўгодна можа зайсці з вуліцы, і калі мы захочам, каб нас аб гэтым не ведалі, ёсць людзі, якіх мы маглі б паслаць, каб скапіяваць гэта ўручную і кантрабандай перадаць нам вынік. Магчыма, я быў наіўны, але я хацеў зрабіць нешта вышэйшае. Вайна не будзе доўжыцца вечна, і калі-небудзь нам зноў трэба будзе працаваць з гэтымі людзьмі. Таму я вырашыў спачатку прыкласці намаганні добрасумленна праз адпаведныя міжнародныя каналы».
  «ААН?»
  «Так. ЮНЕСКА. Бялград нарэшце пагадзіўся, і 15 лютага копія дакументаў будзе адпраўлена кур'ерам ЮНЕСКА».
  «Гэта яшчэ месяц. Чаму затрымка?»
  «Тады ўступае ў сілу грант ЮНЕСКА. Гэта грошы на захаванне, спецыяльна прызначаныя для Сараева. Іх чалавек не можа ні рэквізаваць сашчэпку, ні тым больш браніраваць цягнікі і рэйсы, пакуль грошы не з'явяцца афіцыйна. Затым ён едзе ў Бялград. І трэба сказаць, гэта будзе палёгка. На працягу некалькіх месяцаў мы лічылі, што ў рэшце рэшт нам давядзецца зрабіць гэта цяжкім спосабам, параіўшыся са старажыламі, у тым ліку з Міланам, каб паспрабаваць сабраць усё разам з урыўкаў надакучылі старых успамінаў».
  «Чаму б не зрабіць штосьці з гэтага ў любым выпадку, прынамсі для некалькіх больш каштоўных частак. Абавязкова знойдуцца такія, якія лёгка прыйдуць на розум. Здаецца, Главас думае, што мог бы сабраць даволі шмат, калі б у яго быў час і жаданне, і, магчыма, невялікая дапамога».
  «Так, я не сумняваюся, што робіць. Гэта гучыць як тое, што Мілан хацеў бы прэтэндаваць. Па-свойму абаяльны мужчына, напоўнены таемнымі ведамі, старымі ведамі, якія могуць быць вельмі прывабнымі, калі ён пачынае расказваць нейкую гісторыю, пакуль у вас ёсць сілы, каб адключыць яго. Але, баюся, нашмат менш ведаў, чым ён хоча, каб мы ўсе паверылі. Думаю, калі б вы прынялі яго прапанову, то вярнуліся б праз некалькі гадзін і знайшлі б яго з некалькімі чыстымі аркушамі паперы і попельніцай, поўнай недакуркаў, вядома, ад вашых уласных цыгарэт».
  «Насамрэч, я прыняў яго прапанову. І вы, напэўна, маеце рацыю наконт попельніцы. Пра пустыя старонкі паглядзім. Але калі ЮНЕСКА прыедзе з копіямі, я хацеў бы паглядзець, калі вы не супраць».
  «Ой, а што трэба? Я ўпэўнены, што з Міланам, які працуе на вас, вы ўжо будзеце мець усё неабходнае да таго часу. Ён заліўся смехам, такім атрутным смехам, які лепш за ўсё падыходзіць для кактэйльных вечарынак і невялікіх шыкоўных рэстаранаў.
  Ён правёў Улада да дзвярэй.
  «Сёння не забудзьцеся аб стральбе», — папярэдзіў ён. «Перадайце Мілану мае прывітанні. І паспрабуйце не быць занадта жорсткім з ім, калі ён не дацягвае».
  Пра тое, як справы ў Главаса, ён пакуль не задаў ніводнага пытання, адзначыў Уладо. Ніводнага пытання пра здароўе або бяспеку старога ў Дабрыні. Вайна знішчыла палову горада, але гэта не значыць, што вы ўсё яшчэ не можаце пагрузіцца ў старыя дробязнасці мірнага часу.
  Але Улада атрымаў як мінімум дзве важныя звесткі. Файлы перадачы вернуцца ў рукі яшчэ праз месяц, а гэта значыць, што калі творы мастацтва па-ранейшаму кантрабандай вывозяць з краіны, кантрабандысты, верагодна, ведалі, што працуюць у парушэнне тэрміну, і маглі быць схільныя альбо да неахайнасці, альбо да адчаю.
  Ён таксама даведаўся, што з Невенам Халілавічам варта было б пагаварыць, калі б ён быў жывы і адкрыў бы рот. Касіч ведаў бы, дзе яго знайсці. Магчыма, і Дамір, з усімі клубамі і кавярнямі, якія ён наведваў.
  Але Горан Філіпавіч таксама ведаў бы.
  
  
  Горан быў сябрам Улада, які правёў першы год вайны афіцэрам у харвацкай брыгадзе. Падраздзяленне было расфарміравана нервовымі ўрадавымі чыноўнікамі, як толькі пачаліся харвацка-мусульманскія баі ў Мостары і цэнтральнай Босніі. Яе салдаты былі раскіданыя па іншых падраздзяленнях, паглынаючы харвацкую пагрозу мусульманскай большасці, хоць брыгада па-ранейшаму дэманстратыўна трымала невялікі штаб на заходнім ускрайку цэнтра горада, брудны офіс у закінутай піцэрыі, з шахматным харвацкім гербам. сцяг наперадзе.
  Горан скарыстаўся магчымасцю адмовіцца ад арміі ў цэлым, спаслаўшыся на асколачнае раненне правай нагі. Гэта пакінула яго кульганне, якое ўзмацнялася пры набліжэнні любога вышэйшага афіцэра, і чамусьці ніхто ніколі не сумняваўся, ці здольны ён да бою.
  Потым ён аб'яднаў даваенныя зберажэнні ў нямецкіх марках сваіх сваякоў і дзвюх старых цётак, каб адкрыць маленькую кавярню ў нізкім, добра абароненым будынку ў цэнтры горада. Ён дакладна разлічыў гэта, адкрыўшы якраз у той момант, калі людзі зноў пачалі шукаць начное жыццё, разумеючы, што ім прыйдзецца альбо пачаць пераймаць рытмы звычайнага жыцця, альбо звар'яцець у сваіх падвалах. Кавярня так спадабалася, што потым ён адкрыў невялікі кінатэатр у пакоі насупраць калідора, нацягнуўшы праз сцяну з аднаго канца вялікую прасціну ў якасці экрана, і сабраў восемдзесят неадпаведных складаных крэслаў для сядзення.
  Любы бізнэс у наш час, асабліва любы паспяховы бізнес, непазбежна вядзе да кантакту з людзьмі, якія кіруюць рэкетам і чорнымі рынкамі, і Горан выкарыстаў сваю выгадную пазіцыю і свае армейскія сувязі, каб зрабіць сябе нефармальным экспертам па розных канкурэнцыях. і адносіны. Ён вынюхаў верагоднасць лістападаўскага рэйду за тры дні да таго, як ён адбыўся, і мог сказаць табе на працягу любога тыдня, хто ў стане, хто ў падзенні, а каму лепш шукаць выхад з горада. Праз усё гэта ён развіў у сабе здольнасць ведаць, калі можна працягваць пляткарыць, а калі пара перастаць задаваць пытанні, і ён ведаў, што лепш не прасіць чагосьці большага, акрамя ўласнай мізэрнай долі дзеянняў, роўна дастаткова каб яго бар і яго тэатр працаваў. Гэта было досыць кепска быць павінны гэтым людзям грошы. Апошняе, чым вы хацелі быць вінны ім, гэта паслуга.
  У наш час яго звычайна можна было сустрэць альбо ў бары, альбо ў суседнім кабінеце ў калідоры, які прымыкаў да тэатра, у цесным месцы, дзе пахла бензінам і пульсавала ад двух генератараў, якія падтрымлівалі яго бізнес-імперыю з маленькай каморкі. Ён амаль увесь час сядзеў згорбіўшыся над клавіятурай кампутара, выкарыстоўваючы спецыяльнае праграмнае забеспячэнне для ўводу субтытраў на апошнюю відэастужку, якую яму ўдалося правезці праз прыязнага журналіста ці супрацоўніка службы дапамогі. Цяпер у яго было дастаткова дадатковых назваў, каб надрукаваць невялікі расклад паказаў на наступны месяц, і яго намаганні па маркетынгу і расклейцы шыльдаў па горадзе акупіліся. За выключэннем дзён моцнага абстрэлу, тэатр звычайна быў перапоўнены, нават калі цана была роўнай марцы D за галаву.
  Яны з Уладам па-ранейшаму час ад часу выпівалі разам, некалькі куфляў піва, а не слівоўкі, роўна столькі, каб адрыгнуць пару-другую і прымусіць успаміны тыдня зіхацець і слізгаць, дастаткова, каб адчуваць галавакружэнне ўсю дарогу дадому, а потым тануць глыбока ў дражджавы сон.
  Улада спачатку зайшоў у кавярню, адчыніўшы дзверы ў атмасферу дыму і шуму, такую густую, што здавалася, што яму прыйдзецца прабівацца. Ён агледзеў пакой, кожны столік быў запоўнены, усяго чалавек сорак. Было толькі 4:30, але з 9 вечара каменданцкая гадзіна, начное жыццё, як гэта было, пачалося з першымі прыкметамі змяркання. Гутарка была гучнай і бурнай. Тут не было ніводнай душы без цыгарэты, але Улад бачыў толькі чатырох, хто набыў выпіўку — двое з півам, двое з кавай. З гіганцкіх дынамікаў у кожным кутку гучалі гітары і вакал старой югаслаўскай рок-групы No Smoking. Калектыў быў папулярны да вайны. Цяпер яны былі расфармаваныя, а саліст апынуўся ў Бялградзе. Здавалася, ніхто тут не супраць.
  Уладзь перабіраў столікі да бара, дзе стаяла маладая жанчына, якая сумна шукала ў абутковай скрынцы з касетамі наступны выбар. Каб прыцягнуць яе ўвагу, яму давялося двойчы крыкнуць.
  «Горан тут?»
  «Паспрабуй побач», - сказала яна. «У тэатры».
  Уладзя рушыў у калідор, прайшоўшы локцямі міма чатырох толькі што прыбылых гуляк, потым падышоў да яшчэ аднаго дзвярнога праёму, дзе за картачным сталом сядзеў мужчына, які толькі што прадаў апошні білет на першы вечаровы сеанс.
  «Улада», — ухмыляючыся, сустрэў мужчына, хоць Улад не мог успомніць яго імя. «Вы шукаеце Горана?»
  «Так. У сваім кабінеце?»
  «Па тэлефоне. Але я скажу яму, што ты тут. Пачакайце ўнутры. Вы можаце злавіць першыя некалькі хвілін фільма, пакуль я дабяру яго. На дом».
  Уладзя з лёгкасцю рушыў у дзверы. Унутры было холадна, хоць і не так дымна, і калі не лічыць размовы па-ангельску, якія час ад часу даносіліся з саўндтрэку да фільма, было ціха, як у магіле. Калі яго вочы прызвычаіліся да цемры, ён убачыў, што ўсе месцы былі запоўненыя, натоўп людзей усё яшчэ быў у сваіх цяжкіх паліто, у шырокім пучку святла ад праектара над галавой было бачна ўзыходзячае дыханне.
  З незлічоных іншых фільмаў і тэлешоу Улад адразу мог зразумець, што дзеянне гэтага адбывалася ў Нью-Ёрку, і па паўзучай кадэнцыі і нізкіх тонах саўндтрэку было відавочна, што адбываецца нешта злавеснае, што небяспека набліжаецца. Але больш за ўсё яго ўразіла ў сцэне яе акуратнасць і парадак. Тут было працоўнае грамадства з незагрувашчанымі ямамі і спаленымі машынамі вуліцамі. Месца з яркім святлом, шклянымі вітрынамі. Можна было зайсці за вугал, выпіць піва, гарачай ежы, кубачка кавы, застацца колькі заўгодна і вярнуцца дадому ў цёплую кватэру з чыстымі прасцінамі і выключальнікам на сцяне. І ўсё, пра што вам трэба было турбавацца, гэта некалькі злачынцаў, якія спрабавалі вас застрэліць. Гэта выглядала як рай. Цяпер ён зразумеў, чаму гэтыя людзі так ахвотна адмаўляліся ад тыднёвай платы за дзве гадзіны забаваў.
  Рука пастукала яго па правым плячы.
  - Тут, - прашаптаў голас. «Цяпер ён бачыць цябе».
  Улада неахвотна пакінуў вуліцы Нью-Ёрка і ўвайшоў, каб знайсці Горана за клавіятурай, які мармытаў, а яго хвост кашулі звісаў праз адтуліну ў спінцы раскладнога крэсла.
  Ён павярнуўся, усмешка расплылася на яго шырокім няголеным твары. «Улада. Што ж, самы час. Два тыдні я не магу забраць цябе сюды на піва, і цяпер ты выбіраеш дзень, калі я спрабую скончыць з камедыяй, якую нават не ўпэўнены, што змагу перакласці. Занадта шмат мовы амерыканскага хіп-хопа і ўнутраных жартаў. Дык дзе ты быў?»
  «Вакол».
  «Так я чуў. Чалавек пра горад. Заставаўся ў сваёй кватэры дапазна адзін. Захапляльнае жыццё, Улада».
  Уладзя ўсміхнуўся. Гэта была старая і частая тэма паміж імі.
  «Дык што ж тады. Нешта па позірку тваіх вачэй кажа мне, што ты тут не дзеля кіно ці піва».
  «Я кагосьці шукаю. Невен Халіловіч. Што было пасля рэйду, не памятаю. Ці яго забілі, ці памілавалі ў войска, ці ён яшчэ ў турме».
  «Вы можаце перастаць шукаць. Апошні раз я чуў, што ён памёр. Забралі ў войска, добра, але не дацягнуў першы месяц. Адзін з тых дзікіх нападаў на габрэйскія могілкі, якія ніколі не прыводзяць да нічога, акрамя новых целаў на магілах. Але наўпрост я не памятаю, хто мне ўсё гэта сказаў, так што я магу распытаць, каб пераканацца. чаму? Ці вы, хлопцы, нарэшце патрапілі ў карупцыйныя справы, ці пайшлі ў спецназ, не сказаўшы мне?»
  «Толькі ў пазыку. Гэта расследаванне Вітаса. Мяркую, вы чулі пра яго».
  «Толькі сёння раніцай». Ён паківаў галавой. «Дык гэта твой, праўда?» Горан зрабіў паўзу, потым злёгку кіўнуў: «Так. Я мяркую, што гэта было б зразумела. Уразіце блакітных касак незалежным чалавекам. Пакажыце, што мы сапраўды ачысцілі сваю гульню ва ўсіх патрэбных месцах». Ён засмяяўся. «Усяму гэтаму ты цалкам верыш, Улада, праўда?»
  «Як лаяльны дзяржаўны служачы, я магу толькі шчыра пагадзіцца».
  «Дык якая гісторыя з Вітасам? Божа, ён таксама быў не па шыю ў тутэйшым пацучыным гняздзе?»
  Ён працягнуў Уладзю піва.
  «Дзякуй. Я спадзяваўся, што вы самі ўжо сфарміравалі абгрунтаваную здагадку. Але, відаць, у міністэрстве так лічаць. Ці, прынамсі, Касіч і некалькі людзей пад прыкрыццём.
  «Касіч», - фыркнуў Горан. «Як калі б ён ведаў».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «На самай справе нічога. Проста я заўсёды лічыў, што яго машыны занадта добра змазаныя, стыль больш за сутнасць, і гэта заўсёды атрымлівалася для яго. Адзін з тых хлопцаў, якія заўсёды паспяваюць паставіць сябе на патрэбнае месца для наступнага павышэння».
  «Не ўсе мы можам зарабляць на жыццё прадаваць фільмы і піва».
  «Праўда. Некаторыя з нас замест гэтага пачынаюць маляваць маленькіх французскіх салдацікаў для задавальнення».
  Уладзя засмяяўся. «Цяпер вы пераходзіце да асабістага. Ты здзекуешся з маіх сяброў. Больш спелая размова, чым я магу атрымаць ад Даміра, і не заўсёды так, як Грэба. І мне не трэба марнаваць месячны заробак або кардон Marlboro, каб правесці з імі вечар».
  «Цяпер, калі б вы змаглі знайсці спосаб намаляваць чалавека ростам каля пяці футаў пяці, рыжага з доўгімі нагамі і блузкай з нізкім выразам, тады вы таксама маглі б стаць бізнесменам. І можна было браць нашмат больш, чым месячны заробак».
  «Можа, калі б я пераплавіў цэлую дывізію. Французы ў Скендэрыі не вельмі пераборлівыя. Я мог проста паставіць яе на ганку штаб-кватэры побач з прайс-лістам. Я хацеў бы, каб яны прабілі шлях Marlboro да маіх дзвярэй».
  «Проста пераканайцеся, што вы зрабілі ўсе дзіркі ў патрэбных месцах. Вы заўсёды можаце спытаць мяне, калі вы забыліся ".
  «Яшчэ некалькі месяцаў, і мне спатрэбіцца».
  «Усё яшчэ так дрэнна, га?»
  Уладзь нічога не сказаў, толькі пакруціў галавой з жаласнай усмешкай.
  «Што вы чуеце ад Ясміны?» - сказаў Горан. Менавіта ў яго былі сувязі, каб вывезці яе і Соню на аўтобуснай калоне з горада.
  «Тое самае. Усё яшчэ ўладкоўваюся. Яшчэ вучуся гаварыць па-нямецку. З кожным тэлефонным званком усё далей ад мяне. Часам думаю, што ў арміі мне будзе лепш. Тады, можа, хаця б паспрабаваў бы выбрацца праз Ігман».
  «Гэта пры ўмове, што вы нават хочаце пакінуць гэтае месца».
  «Што, вы думаеце, што мне тут становіцца прыемна?»
  «Не. Вы проста не маглі пакінуць гэта ззаду. Ты занадта баішся, што гэта можа знікнуць у воблаку дыму, пакуль цябе няма, і ты вернешся ў вялікую дзірку ў зямлі».
  «Вы ведаеце, чаму я застаюся, як быццам у мяне ўсё роўна быў выбар. З'язджайце зараз, і сям'я бежанцаў будзе жыць у маім доме, калі скончыцца вайна. І з дазволу ўрада. Я застануся без працы і, да таго часу, без грошай. І, верагодна, абвінавачаны ў дэзерцірстве ў дадатак да ўсяго іншага. Акрамя таго, калі я змагу пражыць два гады гэтага, я мог бы таксама пайсці на дыстанцыю ".
  «За што? Прывілей жыць тут пасля вайны?»
  «Чаму б і не. Гэта мой дом. Ваш таксама. І калі гэта такая добрая ідэя - уцячы, чаму б табе не падкрасціся праз пагоркі?»
  «Не паверце, я не думаў пра гэта. Але зараз я зарабляю грошы. Рэальныя грошы. Нямецкія маркі і даляры. Каб выбрацца, мне трэба было б патраціць палову з іх, і куды б я ні апынуўся, напэўна, мне давядзецца патраціць астатняе, каб працягваць жыць, пакуль я шукаю працу. Але калі б гэтая вайна скончылася заўтра, я б адразу сышоў адсюль. У Харватыю. Ці Славенія. Што заўгодна, каб выбрацца з гэтага месца».
  «Гэта будзе час застацца, а не сысці».
  «Вы сапраўды так лічыце? Калі вы ў апошні раз павольна шпацыравалі па наваколлі?»
  «У маім раёне больш ніхто не ходзіць павольна».
  «Вы ведаеце, што я маю на ўвазе, і вам не трэба павольна ісці, каб зразумець, пра што я кажу. Колькі вашых старых суседзяў альбо забілі, альбо сабралі рэчы і паехалі».
  Улад паціснуў плячыма. «Можа, чвэрць. Можа быць, больш».
  «Дзве траціны, хутчэй, а хто засяліўся пасля таго, як яны з'ехалі? Вяскоўцы і бежанцы. Сяляне. Усе з чыпам на плячы і сякерай замалоць. Палова жанчын у хустках і лаюць усіх, хто не падобны на іх. Вы католік і жонка мусульманка. Думаеце, пасля вайны тут будзе шмат цярпімасці да гэтага? Зірніце на наш урад, калі вас цікавіць пасляваенная дэмаграфія. Мабільныя ўверх будуць мусульманамі і палітычна актыўнымі, мне ўсё роўна, колькі на словах вы чуеце пра шматэтнічнае грамадства. Той загінуў з першымі чатырма сотнямі снарадаў».
  «Гэта цяпер. Калі людзям не трэба змагацца, каб жыць, або стаяць у чарзе па ваду, або думаць, што іх дзяцей разнясуць на кавалкі кожны раз, калі яны выйдуць за дзверы, яны зноў зменяцца».
  «Не рабіце на гэта стаўку. І не думайце, што гэтыя ўцекачы калі-небудзь сыдуць. У іх гэта занадта добра. Забіраюць усе лепшыя працы, лепшыя пустыя кватэры. І яны трымаюцца разам. Калі адзін атрымлівае працу, гэта робяць і ўсе яго сябры і сям'я. Акрамя таго, вы забываеце, як тут працуе памяць. Размаўляў з якімі-небудзь старымі партызанамі саракавых гадоў, хто што-небудзь добрае можа сказаць пра немцаў? Ці якім-небудзь старым чэтнікам, якія маюць што-небудзь добрае сказаць пра Ціта? Не кажучы ўжо пра старых добрых фашысцкіх усташах. Гэты горад мёртвы, Улада, і ўсе ў ім, хто застаюцца ў ім постфактум, таксама.
  «Магчыма. А можа, я проста занадта ўпарты, каб прызнацца ў гэтым».
  «Не ўпарты. Сентыментальны. Вы адзін з тых людзей, якія закапаліся ў сваім маленькім бункеры і пайшлі спаць, думаючы, што калі вы проста перажывеце абстрэл і снайперскую стральбу, то зможаце прачнуцца праз некалькі гадоў і сонца будзе выходзьце, ваша сям'я вернецца дадому, і вы працягнеце там, дзе спыніліся».
  «Не там, дзе я спыніўся. Я не наіўны. Я ведаю, што ўсё будзе інакш. З аднаго боку я не змагу размаўляць на адной мове з дачкой».
  «Гэта вы можаце выправіць. Што вы можаце адрамантаваць за некалькі месяцаў, а можа і менш. Але, магчыма, Ясьміне лепш было б надзець хустку на галаву, калі яна вернецца. І калі ў вас яшчэ ёсць сябры ў Грбавіцы, то лепш напішыце ім развітальны ліст зараз, таму што яны альбо пераедуць, альбо будуць жыць за сцяной, той, што цячэ ля ракі з кантрольна-прапускным пунктам на кожны мост. Калі нам пашанцуе, мы будзем новым Берлінам, калі не, мы будзем наступным Бейрутам.
  «Ты адзін з тых бедных ашуканых душ, якія думаюць, што ён усё зразумеў, Улада, якія вераць, што выжыванне - гэта сапраўды ўсё, што ёсць. Што пакуль вы трымаеце галаву ўніз, трымаецеся далей ад бутэлькі і час ад часу галіцеся, вы будзеце перажываць гэта такім жа, як і раней, без нічога горшага, чым некалькі дрэнных успамінаў, якія будуць турбаваць вас у шчаслівыя мірныя гады што наперадзе. Гэта ты ўвесь, Улада, малюеш сваіх салдат у цемры і бегаеш за сваімі дробнымі злачынцамі».
  «Дык я павінен выпіць? Або кінуць сваю працу і пайсці ў войска? Ці, можа быць, шлюха па горадзе кожны тыдзень ці каля таго, каб я зноў «жыў». Гэта вашы лекі ад такіх, як я?»
  «Ты павінен рабіць што заўгодна, гэта ўсё, што я кажу. Любы акт часовага вар'яцтва падыдзе. Усё, што пераканае мяне, што вы на самой справе не верыце, што вы ўсё яшчэ той бяспечны, асцярожны чалавек, якім лічылі сябе ў пачатку гэтай вайны. Самакантроль - гэта цнота, а не рэлігія. Таму што ў такім месцы любы крок, які вы зробіце — любы крок — можа прывесці да смерці, дык чаму б не выбраць некалькі з пэўным сэнсам, з некаторым запалам. Тады, магчыма, ты не прачнешся аднойчы раніцай праз дзесяць гадоў і не даведаешся, што пахаваў сябе жыўцом і больш няма каму цябе выкапаць».
  Пакуль Улада шукаў адказ, дзверы офіса адчыніліся з прыцемненага кінатэатра, і галава білецёра высунулася. «Набліжаецца твая сцэна, Горан».
  «Дзякуй. Будзьце тут жа».
  Улада прыняў запытальны выгляд, вітаючы перапыненне, адчуваючы сябе няёмка, неспакойна. «Ваша сцэна? Вы зараз робіце канцэрт?»
  «Сцэна з ежай», - сарамліва адказаў Горан. «Гэта частка фільма, і, ну, я ніколі не хачу яго прапускаць. Прыходзіць адразу пасля перастрэлкі. Велізарная ежа для амерыканскага свята. Птушка памерам з хэтчбэк Yugo, зашклёная і карычневая. Супніцы гарачага супу, бульба, гародніна, выпечка. Віно, напоі. Хвіліна-другая, а ўвесь натоўп губляе прытомнасць. Практычна чуваць, як сліна пырскае па падлозе. Пасля таго, хто клапоціцца пра сюжэт. Я гэта ўжо дзевяць разоў глядзеў і ўсё роўна не наеўся».
  Ён рэзка падняўся на ногі. «Але, слухай, я прачытаю гэтую гісторыю Нэвена і вярнуся да цябе».
  Калі ён падышоў да дзвярэй, Улад успомніў яшчэ нешта.
  - Яшчэ адна рэч, - сказаў Улад. «Вы памятаеце, што чулі што-небудзь пра маці Вітаса. Дзе яна. Што яна задумала?»
  Горан спыніўся, паклаўшы руку на дзвярную ручку.
  «Так, яна памерла».
  «Вы ўпэўнены?»
  «Наколькі я магу быць упэўнены, не бачачы цела»
  «Гэта не так шмат упэўненасці ад эксперта, які аднойчы сказаў, што вайна скончыцца праз тры месяцы. Наколькі надзейная ваша крыніца?»
  «Даволі надзейны. Вітас мне расказваў».
  «Калі?»
  «Пэўна, год таму. Ён прыходзіў сюды, робячы нешта падобнае да вас, шукаючы генеалагічнае дрэва таго ці іншага капюшона. Я спытаў пра яго сям'ю, і ён прамармытаў нешта пра сваю памерлую маці. Сказала, што памерла некалькі месяцаў таму. Старыя паміраюць, ведаеце, нават калі вайны няма. Асабліва калі ім сумна і самотна, як табе. Калі ласка, Улада, не забудзься патэлефанаваць на наступным тыдні, а то я сам прыеду і выцягну цябе з кватэры. І я наступлю на некаторых з гэтых чалавечкаў, пакуль буду там. А цяпер да сталовых Нью-Ёрка».
  Ён адчыніў дзверы пад віск шын і галівудскія стрэлы, якія зусім не былі падобныя на рэзкі трэск снайперскай вінтоўкі. Гэта былі ціхія гукі, гукі дзяцей прымушалі верыць.
  
  
  Да таго часу, як ён пайшоў ад Горана, было, верагодна, занадта позна, каб заспець Даміра ў офісе, і, хутчэй за ўсё, тэлефоны таксама не працуюць, што раздражняла, таму што цяпер у яго было шмат абмеркаваць. Цяпер ім прыйшлося б перагледзець сваю стратэгію. Калі б Главас змог зрабіць, як абяцаў, у іх было б мноства патэнцыйных кліентаў, якія можна было б праверыць па горадзе з файлаў перадачы ў пошуках страчаных карцін.
  Калі ён дабраўся да сваёй кватэры, яму было холадна і знясілена, упершыню за некалькі тыдняў ён адчуў сябе такой стомленай, адчуванне, якое ён мог бы нават вітаць, калі яго чакала гарачая ванна. Замест гэтага была толькі абарваная тэлефонная лінія. Тэмпература ў памяшканні здалася яшчэ халаднейшай.
  Ён адчыніў дзверцы духоўкі і павярнуў ручку газу, пачуўшы слабае шыпенне, потым запаліў запалкай. Ён у думках зрабіў нататку, каб падхапіць яшчэ некалькі запалак. У яго скрыні засталося менш за дзесятак.
  Кволае сіняе кольца полымя выскачыла з гарэлкі. Па меры таго як усё больш сем'яў падключаліся да труб, ціск працягваў падаць, і падача была схільная да частых перапынкаў, часам на некалькі дзён. Пры такой хуткасці яму спатрэбіцца дваццаць хвілін, перш чым ён зможа закіпяціць рондаль з вадой, і яшчэ больш, перш чым ён насамрэч абагрэе нават куток кватэры.
  Ён падышоў да варштата ў куце вузкай кухні, некалькі імгненняў мацаючы нейкія напалову размаляваныя салдаты, але яго рукі ўсё яшчэ былі занадта жорсткімі для любой дэталізацыі.
  Ён нарэзаў кавалак мяса мясніка і павольна жаваў, загарнуўшы астатняе ў шурпатую паперу, затым глытнуў вады з пластыкавага збана з малаком і адарваў чэрствы кавалачак хлеба.
  Ён прысунуў свой ложак да кухонных дзвярэй, спадзеючыся забраць як мага больш цяпла, і вырашыў пакінуць духоўку ўключанай на ўсю ноч. Гэта была рызыкоўная прапанова. Калі б падачу газу перакрылі, полымя б патухла, а калі б газ потым зноў уключылі, ён бы задыхнуўся або падняўся ў полымя. То адна, то другая падзея адбывалася ў горадзе ў гэтыя дні прыкладна раз на тыдзень, альбо з-за няправільнага падключэння, альбо з-за азартнай гульні, як гэтая. Не дапамагло і тое, што мясцовае камунальнае прадпрыемства даўно вычарпала свае запасы прысадак, якія надавалі газу сігнальны папераджальны водар, і сербы ў бліжэйшы час не падзеляцца сваімі.
  Уладзь абдумваў факты справы, сцягваючы з паліцы шафы дадатковую коўдру. Дастаткова лёгка было зразумець, куды павінен трапіў файл перадачы. Людзі Зарко, звязаныя з генералам Маркавічам і Бог ведае кім яшчэ, вывезлі яго. Магчыма, яны нават праводзілі канкуруючыя аперацыі. Але як Вітась атрымаў картку? Ён таксама быў часткай гэтага? Або ён выявіў карту ў сваім уласным расследаванні. Магчыма, ён здабыў гэта ў кастрычніцкім налёце на штаб Зарко. Невен Халілавіч ведаў бы адказы, але ён быў мёртвы. Усе, хто, здавалася, нешта ведаў, насамрэч былі альбо мёртвыя, альбо апынуліся не ў тым баку горада. Дырэктар галерэі Муровіч не будзе дапамагаць прынамсі месяц, калі грант ЮНЕСКА пачне дзейнічаць. Калі Главаш не прыйдзе, Улада апынецца ў тупіку. І як бы Улада імгненна не палюбіў Муровіча, магчыма, ён меў рацыю наконт Главаса. Магчыма, усё, што ў выніку атрымае Улада, - гэта попельніца, поўная недакуркаў.
  Але чаму гісторыі з мясніка і папяросніка. І навошта дэманстрацыя мускулаў на яго шэйкдаўне. Яны падыходзяць адзін аднаму, але ні з чым іншым. Ці былі яны проста апартуністамі, якія спрабавалі зрабіць некалькі адзнак, і ці быў Касіч узяты? Магчыма, ён таксама быў у гэтай справе праз галаву. Заўсёды гаварылі, што Вітас быў мозгам МУС, і, магчыма, гэта і праўда. Горан зрабіў годнае меркаванне. Касіч заўсёды атрымліваў больш высокія балы за стыль, чым за сутнасць. Калі ўсё было сказана і зроблена, магчыма, ён быў не больш кемлівым, чым Гаравіч, проста чарговы бюракрат, які спрабуе таптаць ваду. Першапачатковыя справаздачы ад людзей пад прыкрыццём выглядалі перспектыўным шляхам да хуткага канца. Ён, несумненна, знаходзіўся пад моцным ціскам, каб паспешліва завяршыць гэта.
  Зубы ў Улада ляскалі, калі ён лез у ложак, зацвярдзелы і хворы. Сёння вечарам у суседнім доме не было радыё. Адна ноч весялосці, а потым вяртанне да эканоміі батарэек для больш важных мэтаў. Ён павярнуў галаву на падушку, зазірнуўшы праз дзвярны праём кухні ў адчыненую духоўку, дзе сіняе полымя свяцілася, як ліхтары прыцемненага тэатра перад выхадам спектакля на сцэну. Ён пагрузіўся ў сон, усё яшчэ чакаючы выступлення, і неўзабаве яму прысніўся жаночы твар, які глядзеў на яго са сцэны, цвёрды і бледны, з вуснамі ў форме сэрца, занадта ярка нафарбаванымі памадай. Гэта быў мілы твар, але таксама і наклеплівы. Насамрэч гэта была жанчына з кватэры Главаса. Ці гэта была маска? Не, гэта быў твар, але раптам ён ашаламляльна збялеў і цяпер глядзеў на яго знізу лесвічнай клеткі, выдаючы прыглушаны вадзяністы гук, які быў занадта скажоны, каб зразумець. Тым не менш, ён адчуваў, што яна мела для яго паведамленне, калі б толькі магла яго сфармуляваць. Жанчына сціснула вусны, потым прыціснула палец да вуснаў, ці то ў свавольстве, ці то ў знак папярэджання, у той час як ён неспакойна адхіснуўся, не ведаючы, ці ўсміхнуцца, ці паказаць заклапочанасць. Замест гэтага ён проста працягваў рухацца, нібы кіраваны пультам дыстанцыйнага кіравання, рухаючыся далей па лесвіцы, якая з кожным крокам рабілася ўсё больш халоднай.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 12
  Моцны выбух прачнуў яго. Ён расплюшчыў вочы на сонечную раніцу і дрыжыкі афтэршоку, штосьці падобнае да грукату аддаленага ўдару навальніцы. На імгненне ён адчуў, быццам нехта сеў яму на жывот, і пачуў, як звонку на зямлю падалі прадметы.
  Хваля халоднага паветра накрыла яго, і ён зразумеў чаму, калі сеў і паглядзеў на пакой. Яго апошняе непашкоджанае акно было вынесена ветрам і цяпер уяўляла сабой груду бліскучых аскепкаў на падлозе гасцінай. У супрацьлеглую сцяну было ўбіта некалькі аскепкаў. Іншыя гронкамі тырчэлі са старога сіняга фатэля, як пёры дзікабраза.
  Ён устаў, каб пашукаць запасны рулон пластыка, схаваны ў кухоннай шафе, і імгненна парэзаў левую нагу аб асколак ля кухонных дзвярэй. Ён азірнуўся на свой ложак і ўбачыў, што некалькі кавалачкаў упалі на яго коўдру, але ніводнага з іх не хапіла сілы, каб праткнуць яго. Ён паглядзеў у люстэрка ў ваннай і вырваў з валасоў дзве-тры пасмачкі.
  Вось як гэта тут працуе, сказаў ён сабе. Ён устаў сярод ночы, каб перакрыць газ, падштурхнуты прачнуцца нейкім глыбокім, настойлівым страхам быць паглынутым удушшам або выбухам. Потым звонку ўсё роўна пачуўся выбух, нібы нагадваючы яму, што меры засцярогі не маюць значэння. Усё гэта былі шанцы і ўдача, і не было ніякага спосабу перахітрыць іх.
  Гледзячы ў расчыненае акно, яго рукі ўжо здранцвелі і зубы ляскалі, ён разглядаў пашкоджанні спераду, заклейваючы ліст пластыка. Кватэру суседа разадралі. Ён пуставаў да тыдня таму, пакуль туды не пераехала сям'я з шасці чалавек, чарговая вандроўная група бежанцаў з нейкага маленькага заселенага мястэчка на пагорках.
  Па пашкоджаннях даху і фасада было відаць, што снарад уляцеў прама ў верхні вугал дома - нічога вялікага калібру, верагодна, толькі рэактыўная граната, але дастаткова вялікая, каб зрабіць сваю працу, разбурыўшы фасад пакой і выдзьмуў кожнае суседняе акно, якое яшчэ было цэлым. На шчасце, сям'я спала ззаду. Гледзячы праз адтуліну, Улада не ўбачыў целаў, і ён не збіраўся шукаць іх на холадзе, тым больш, калі на шляху, магчыма, было больш снарадаў.
  Але ён не мог адарвацца ад акна. Здавалася, нікога не было. Ён уважліва прыслухаўся, затуліўшы вуха, але не было ні стогнаў, ні крыкаў аб дапамозе, толькі цішыня ранняй раніцы з яркімі сонечнымі прамянямі, якія ўспыхвалі на новым снежным пыле. Гарачы металічны пах уперамешку з звычайнай рэзкасцю ляснога дыму і падпаленага смецця.
  Ён завяршыў спешны рамонт свайго акна, прыціснуўшы апошнюю палоску клейкай стужкі на месца. Ранішніх вопісаў магілёўцаў ужо не будзе, і гэтая думка нечакана напоўніла яго пачуццём палёгкі, той лёгкасці, якая прыходзіць пасля завяршэння любой даўняй справы.
  Потым, адышоўшы ад працы, зноў падумаў пра сям'ю ў суседняй кватэры. Яго аконны пластык злёгку калыхаўся ад свежага ветрыку, і ён задрыжаў. З суседняга дома па-ранейшаму не было ні гуку. Пазней нехта іншы ўсё разбярэ, казаў ён сабе. Але ён вырашыў зірнуць яшчэ раз, і калі ён адклеіў новую стужку, пачуўся мужчынскі голас, які казаў камусьці застацца ўнутры. Уладзь адкруціў столькі пластыка, каб убачыць растрапанага чалавека з валасамі і барадой, поўнымі гіпсавага пылу, які няўпэўнена ішоў праз дзірку ў пярэдняй сцяне ў снег.
  «Усё ў парадку?» — спытаў Уладзя. Чалавек робатам павярнуўся, і яго вочы на кароткі час упіваліся ў Улада пустым позіркам. Тонкія струменьчыкі крыві сачыліся з кожнай ноздры, але ў астатнім ён выглядаў цэлым. Чалавек, не кажучы ні слова, павярнуўся, і калі яшчэ хвіліна не адказала, Улад зноў заклеіў пластык на акне.
  «Варта закіпяціць ваду для кавы», — сказаў ён сабе, павярнуўшыся да кухні. Варта заняцца яго ачысткай, пагаліцца і падрыхтавацца да працы. Ім было б добра там, кім бы яны ні былі. А калі не, то бальніца будзе значна лепш абсталявана, чым ён, каб наладзіць іх.
  Некалькімі днямі раней ён убачыў двух самых маленькіх дзяцей у сям'і, якія гулялі на вуліцы, хлопчыка і дзяўчынку, воркуючы і смяючыся, тузаючы маленькую абшарпаную ляльку. Ён павярнуўся да дзвярэй і пайшоў у снег.
  Праз праём выбітага акна кватэры быў бачны мужчына, якога ён бачыў раней. Прайшоўся Уладзь па падворку, пераступіў парог і ўбачыў, што чалавек дрыжыць, ледзьве не страціць. Уладзя схапіў яго за плечы і апусціў у крэсла, пакрытае пылам і кавалкамі тынкоўкі. Прагрымеў другі выбух, магчыма, праз квартал, і ўнізе ў калідоры загаласіла маленькае дзіця. Цяпер ён заўважыў, што ў столі таксама была вялікая рваная дзірка.
  - Давай, - строга сказаў Уладзя. «Гэтыя стрэлы ідуць з поўначы, і іх будзе больш. У вас цяпер няма ніякай абароны. Вазьміце са мной сваю сям'ю па суседстве, пакуль гэта не скончыцца».
  Чалавек усё яшчэ не гаварыў, але, здавалася, ён заварушыўся і няўпэўнена пакрочыў па калідоры да месца, адкуль хвіліну таму даносіўся лямант. Ён выйшаў на чале калоны, якая адступіла, а яго жонка цягнулася за дзецьмі. Яны ўсе былі ціхія, як і бацька, чацвёра дзяцей глядзелі шырока расплюшчанымі вачыма, маці выглядала толькі стомленай, нібы яна нарэшце здалася.
  «Прыходзьце. Хутчэй, - заклікаў іх Улад, больш каб паварушыць цягліцамі, чым ад страху перад непазбежнай небяспекай. Часта гэтыя «бамбардзіроўкі» складаліся не больш чым з двух-трох снарадаў адначасова, якія кідаліся ў выпадковыя кропкі горада. Потым, зрабіўшы заяву на працягу гадзіны, артылерысты засумавалі і вярнуліся да свайго сну ці картачных гульняў.
  Але чым хутчэй гэтая група падымецца, меркаваў Улада, тым хутчэй яны здымуць шок са сваіх сістэм.
  Ён з палёгкай убачыў, што ўсе выглядалі цэлымі, хоць яны яшчэ не сказалі ні слова. Услед за Уладзём пайшлі ў снег, апранутыя не зусім па надвор'і. Ён азірнуўся, каб пераканацца, што дзеці хаця б абутыя.
  Апынуўшыся ў сваёй кватэры, яму практычна прыйшлося запхнуць іх у крэслы, парэзаўшы правую руку, калі ён паспешліва шпурнуў аскепкі разбітага шкла на падлогу з падушак. Потым ён перайшоў на кухню, як заклапочаны гаспадар вячэры, распальваючы гарэлку, каб нагрэць ваду для кавы.
  «Вам, відаць, трэба прайсці абследаванне да доктара», — крыкнуў Улад з кухні, але нічога не адказаў. «Страсенне мозгу ад гэтых выбухаў можа нанесці больш шкоды, чым вы думаеце. Вы можаце сысці без драпін і памерці праз гадзіну ад унутранага крывацёку».
  «Шпіталь», — нарэшце сказаў нехта. Гэта была жанчына. «Ці можаце вы сказаць нам, як гэта знайсці?»
  Божа, гэтыя сапраўды былі навічкамі, калі яны гэтага не ведалі. «Вось там на вяршыні пагорка», — паказаў Улада на сваё засланае акно на ўсход. «Прама праз могілкі, а адтуль па вуліцы. Але пасля апошняга снарада я б пачакаў хаця б паўгадзіны».
  Ён працягваў сваю гасціннасць, выціраючы пару запыленых і даўно нявыкарыстаных кававых кубкаў і чатыры маленькія стаканы для дзяцей. Ён думаў, што б ён мог даць ім на сняданак, мяркуючы, што для гэтага спатрэбіцца хлеб. Ва ўсялякім разе, напэўна, да гэтага яны прывыклі.
  Іх маўчанне аднавілася, і гэта пачало трывожыць яго. Ён хутка падняў вочы, нібы каб пераканацца, што ў яго гасцінай няма цэлага пакоя зомбі, якія сядзелі на сваіх крэслах і зацяклі ад мёртвага акамянеласці, і з палёгкай убачыў, што двое малодшых дзяцей упалі на падлогу. , і гулялі з нечым.
  Калі ён убачыў, што іх цацка была адным з яго металічных салдат, яго першым жаданнем было папрасіць іх прыбраць яе. Але што можа быць для іх лепшай карысці, сказаў ён сабе. Гуляйце з імі, колькі хочаце. Бацькі, аднак, маўчалі, як каменныя.
  - Дык як доўга ты ў горадзе? - спытаў Уладзя.
  На момант здавалася, што ніхто не адкажа. Потым бацька, нібы з вялікім намаганнем, увільгатніў вусны і загаварыў. «Чатыры тыдні», — сказаў ён. Ён перастаў дрыжаць і, здавалася, трохі сабраўся.
  Уладзь падаў яму гарачую кружку слабой кавы, другую — жонцы. «Дзеці, яны паелі?»
  «Так, хлеба», — сказала маці. «Сёння раніцай мы атрымаем больш».
  «Якім быў ваш горад?» — спытаў Уладзя. «Адкуль вы ўзяліся?»
  Яны назвалі нейкую вёску, пра якую Улада амаль не чуў, нейкую кропку з адной з яго карт, якая знаходзілася каля сарака міляў, пасярод вузкага акружанага калідора паставак. Напэўна, яны добра правялі час за апошнія некалькі гадоў, і дабрацца сюды таксама было няпроста.
  «Як вы трапілі ў горад?»
  «У іншай сям'і», - сказаў бацька. «Вазком. Напаткалі Ігман. Часам вы ўсё яшчэ можаце прайсці. Нам пашанцавала. Сям'я, якая з'ехала ўсяго праз гадзіну пасля нас, страціла па дарозе ад снайпераў двух сыноў».
  «Я нават не ведаў, што хтосьці ўсё яшчэ спрабуе ўвайсці», — сказаў Улада. «Я думаў, што гэта проста людзі, якія спрабуюць выбрацца».
  «Нельга», — сказаў мужчына. «Прынамсі, не над Ігманам, не калі ты мужчына. Салдаты ў пасе прапусцяць толькі сям'ю з працаздольным мужчынам. Для большай колькасці салдат. Я ўвесь час думаю, калі мяне за гэта забяруць. Але гэта быў адзіны спосаб, якім мы трапілі».
  «О, яны хутка знойдуць цябе, я думаю. Але на тваім месцы я б адправіў тваю жонку самую да чаргі з хлебам і вадою, нават калі б яна столькі не магла цягаць назад. Такім чынам яны атрымліваюць большую частку».
  Потым чалавеку нібы нешта здалося. І ён паглядзеў Уладу ў вочы, калі спытаў: «А ты. Як вы трымаецеся на вуліцы? Я заўважыў вас у першы тыдзень нашага тут і задаўся пытаннем. Ты малады і моцны».
  «Моцна, не. Малады, дыскусійны пасля двух такіх гадоў. Але вы маеце рацыю, адназначна прызыўнога ўзросту. Але я служу ў міліцыі. Дэтэктыў. Расследаванне забойстваў».
  Чалавек паківаў галавой, пагаджаючыся з разумнасцю заняткаў Улада з выглядам паслужлівага вар'ята. Такі адказ Улад бачыў ці не ўпершыню.
  «Цяпер, я мяркую, што нам трэба будзе знайсці новае месца для жыцця», - сказаў мужчына. «Але гэта не павінна быць цяжка. Зараз так шмат кватэр адкрыта, і заўсёды будзе больш».
  Улада лічыў гэтую велізарную бесперапынную перастаноўку, якая адбывалася ў яго пад носам, унутраным колам міграцыі.
  — Я Алія Конджык, — сказаў мужчына, нібы раптам успомніўшы яго манеры. «Мая жонка Нэля».
  «Улада Петрыч».
  «Я мяркую, што мы павінны сысці зараз. Выходзьце шукаць ежу і іншае месца для жыцця. І я мяркую, што вы маеце рацыю, што спачатку трэба звярнуцца да доктара».
  Усе яны ўсталі, не кажучы ні слова, і выглядалі больш спакойнымі, хоць усё яшчэ нагадвалі яму параненых вайскоўцаў, якіх лекары прызналі прыдатнымі да службы пад ціскам даставіць падмацаванне.
  «Вярніся, калі табе што-небудзь спатрэбіцца», — сказаў Улада, з прыступам расчаравання ўбачыўшы, што маленькі хлопчык паклаў салдаціка туды, дзе ён яго знайшоў. «І калі вам спатрэбіцца скарыстацца маім месцам, пакуль вы шукаеце новую кватэру, калі ласка».
  «Дзякуй, але я ўпэўнены, што гэта будзе няцяжка. Гэта было трэцяе пустое месца, якое мы бачылі пасля прыезду. Выбіраць сапраўды ёсць з чаго».
  «Вам патрэбна дадатковая вопратка?» - спытаў Улада, адчуваючы роспач таго, чыя партыя правалілася, скончылася занадта хутка. «Ці коўдры? У мяне ёсць некалькі запасных».
  «Не. У нас усё добра», — сказала маці. Але прынамсі яна ўсміхалася, і на дадзены момант гэтага здавалася больш чым дастаткова.
  «Дзеці», — паклікала яна. «Час рухацца. Калі ласка, падзякуйце спадару Петрыку». І рабілі яны так, адзін за адным, пачынаючы ад старэйшага і заканчваючы малодшым, як быццам яны практыкаваліся ў гэтай руціне.
  «І як я ўжо казаў», — дадаў Улад. «Я буду тут зноў сёння вечарам, калі я табе спатрэбіцца». Але ён ведаў, што больш ніколі іх не ўбачыць.
  Ён глядзеў, як яны ішлі ад адчыненых дзвярэй, з двума пустымі кубкамі кавы ўсё яшчэ трымаючы ў руках, і калі яны адышлі ў вузкай лініі слядоў на тонкім слоі снегу, яму зразумела, што яны былі яго першымі наведвальнікамі пасля Даміра. усе гэтыя месяцы таму на падпітку ўварваўся да яго.
  Зачыніўшы дзверы, ён заўважыў, што ў пакоі ўсё яшчэ захоўваецца іх пах, але не непрыемны, а проста яшчэ некалькі варыянтаў мясцовай сумесі дыму і поту. І калі ён прыбіраўся пасля сваіх невялікіх абавязкаў гаспадара, ён адчуў невялікі ўздым, напоўненасць, якой даўно не было.
  Ён змяшаў свой кубак кавы, пераканаўшыся, што ён быў такім жа слабым, як кубкі, якія ён размешваў для сваіх гасцей, і, выконваючы гэтыя рухі, да яго няпрошана вярнулася думка з апошніх момантаў сну. Яго розум сартаваў, адбіраў, шукаў галаваломкі папярэдняга вечара. Але цяпер, з першым глытком кавы, рашэнне прыйшло да яго: будзе спосаб атрымаць поўную копію файла перадачы, і ён можа атрымаць яе раней, чым Муровіч ці нават ЮНЕСКА. І гэта не павінна было б залежаць ад старэючай памяці Мілана Главаса. Але для гэтага спатрэбяцца спадарожнікавы тэлефон і факс, на лініі без урадавага наглядчыка або падслухоўвальніка, і для любога з іх яму трэба будзе наведаць Holiday Inn.
  Тэлефоны там таксама можна было сканаваць, але шанцы былі нашмат лепшыя, чым з любым афіцыйным тэлефонам, асабліва з улікам колькасці журналістаў, якія тэлефанавалі і выходзілі ў любы час сутак.
  Ён яшчэ раз паспрабаваў датэлефанавацца да Даміра, але калі лінія аднавілася ўначы, выбух збіў іх у ягоным раёне. Такім чынам, ён нацягнуў боты і паліто, затым накіраваўся да дзвярэй.
  Удалечыні ад імправізаваных магіл ён убачыў сваю сям'ю суседзяў, якія ківалі галовамі, ад іх падымалася дробнае дыханне, калі яны падымаліся на ўзгорак да бальніцы.
  
  
  Holiday Inn стаў абраным месцам для журналістаў і міжнародных знакамітасцяў, у асноўным таму, што гэта быў адзіны выбар. Практычна кожны іншы гатэль значнага памеру быў зачынены або ліквідаваны, і ў цяперашніх умовах ніякія Hiltons або Hyatts не пачнуць будаваць зямлю ў бліжэйшы час. Такім чынам, амаль штовечар у «Холідэй Ін» быў аншлаг, нягледзячы на яго хісткае размяшчэнне ў трохстах ярдах ад лініі фронту.
  Яркі фасад гатэля, колеру яечнага жаўтка, глядзеў на Снайперскую алею і раку Міляцка на сляпыя позіркі пустых шматпавярховак без вокнаў Грбавіцы, дзе снайперы і гранатамётчыкі вялі жвавы прыцэл і стральбу, асвятляючы памяшканне. ноччу з чырвонымі струменямі трасіруючага агню і жоўтымі разрывамі пушчаных гранат.
  У выніку практычна ўсе нумары гатэля на пярэдняй або паўднёвай частцы сталі непрыдатнымі для пражывання. Тое ж самае было і з некаторымі на ўсходнім баку, з дзірачкамі ад снарадаў у сценах.
  Улада з цеплынёй успамінаў гатэль з 1984 года, калі ён быў не толькі новым, але і цэнтрам усяго грамадскага жыцця, звязанага з зімовай Алімпіядай у Сараеве. Ён быў адзінокім мужчынам гадоў за дваццаць, які пажадліва гуляў вечарынкамі і дапазна на перапоўненай дыскатэцы, выпіваючы пад шум і святло, а потым хістаючыся вяртаўся дадому, часта з дзяўчынай пад рукой з іншага кутка свету. , найлепшым чынам выкарыстаўшы сваю добрую англійскую мову, і ўсе гэтыя заняткі ўрэшце акупіліся.
  За гэтыя некалькі каштоўных тыдняў горад нейкім чынам функцыянаваў, як ніколі раней, з цудоўным чынам працуючымі тэлефонамі, выразнымі і выразнымі тэлевізійнымі сігналамі і трамвайнай сістэмай, якая зіхацела і працавала бездакорна па раскладзе. З гэтым прыйшла ўпэўненасць, што, калі Ціта ўжо чатыры гады ў магіле, Сараева збіраецца рухацца наперад, за межы камунізму і за межы Югаславіі, у нейкую новую сферу, якая можа быць толькі надзвычай лепшай і поўнай магчымасцей. Свет пакінуў свой след , і знак ніколі не будзе сцёрты.
  Зараз на гатэльнай дыскатэцы было цёмна і зачынена. Рэстаран на перадпакоі быў перанесены ў больш бяспечнае месца ў канферэнц-залу ззаду, халоднае і цьмянае, з уласнымі пластыкавымі вокнамі. І адзіны спосаб, якім свет пакідаў свой след, - гэта блікі тэлевізійных агнёў або белы флот і блакітныя каскі салдат ААН.
  Але гатэль працягваў працаваць, падсілкоўваючыся мафіёзнымі грашыма і сувязямі, а таксама змрочнай рашучасцю яго персаналу трымацца за сваю працу. Яшчэ ўдавалася тройчы раздаваць гарачае, амаль заўсёды з мясам. Афіцыянты ў запэцканых пінжаках патрулявалі з выпадковай аператыўнасцю, спакойна адкладаючы сабе недапітыя бутэлькі з віном і вадой, якія так часта пакідалі на стале рыкаючыя зграі стомленых журналістаў. Кожны дзень пасля абеду пад'язджала цыстэрна і злівала поўны груз вады ў бакі гатэля, забяспечваючы яшчэ некалькі гадзін чысткі зубоў, халоднага душа і змывання туалетаў. Пастаянныя, але ўсё больш дарагія пастаўкі бензіну сілкавалі дастатковую колькасць генератараў, каб падтрымліваць электрычнасць частку кожнага дня, хоць і нерэгулярна, і раз у вельмі шмат дзён была цёплая вада. У такіх выпадках ледзь не з вуліцы можна было пачуць стогны задавальнення журналістаў.
  Такім чынам, гатэль зноў стаў абавязковым пунктам прызначэння для любой прыезджай эліты, нават калі зорныя акцёры і музыкі, якія час ад часу прыязджалі ў горад, жадаючы забраць свой сараеўскі знак заслуг перад тым, як ляцець праз пагоркі, часта былі нізкімі або цьмянымі. магутнасць. Сараева стала месцам, дзе можна было падняць кар'еру, якая правісала, хуткай, але рызыкоўнай публічнасцю, не кажучы ўжо пра піяр-балы, атрыманыя за «дзяржаўную службу» або «салідарнасць з народам Босніі».
  Прынамсі, такім чынам сараеўцы прыходзілі бачыць парушальнікаў. Спачатку яны імкнуліся да ўвагі, нават усцешаныя, знайшоўшы тонкую падкладку ў сваім цяжкім становішчы. І, магчыма, рэклама дапамагла б. Цяпер яны ведалі лепш і бачылі сваіх наведвальнікаў у бронежылетах менавіта такімі, мінучымі людзьмі, якія караскаліся на руіны сваёй пакуты на некалькі кароткіх імгненняў у святле сусветных пражэктараў, а потым сыходзілі, як толькі выключалася святло. Адзіным уздзеяннем, якім хто-небудзь больш займаўся, была эканамічная рабізна марак D і Marlboro, рассыпаных за імі.
  Уладзь падышоў да будынка ззаду, перасякаючы адкрыты двор. Каля галоўнага ўваходу сабраўся звыклы строй разбойнікаў. За дзвярыма стаялі маленькія хлопчыкі і прасілі падачкі. Маладыя мужчыны, якія сядзелі за пяткамі, курылі і дэманстравалі сваё валоданне ангельскай мовай, спадзеючыся атрымаць працу перакладчыка і экскурсавода, за якую можна было плаціць да ста марак у дзень, а то і больш, калі вам пашчасціла зачапіцца за японскую тэлевізійная група.
  Размовы сярод зброды гэтай раніцай ішлі пра супрацоўніка гатэля, які быў забіты снайперам у спіну. Ён быў дзяжурным падземнага гаража, уладаром невялікага, але дарагога парку транспартных сродкаў, якія належалі журналістам і гуманітарным работнікам, якія спыняліся ў гатэлі. Яго праца складалася ў тым, каб сачыць за тым, каб нічога не было скрадзена, выкрадзена або пашкоджана, трымаючы іх на замку за сеткавым уваходам усю ноч. Большасць з іх былі браніраваныя, але не ўсе, як ён выявіў сёння раніцай, пераносячы адзін за гатэль, каб падрыхтаваць яго для аднаго з рэпарцёраў. Куля праляцела праз задняе шкло, прайшла скрозь вадзіцельскае сядзенне, перш чым трапіла яму ў левую нырку. Некалькі імгненняў таму яго адвезлі ў бальніцу, яго кашуля і штаны былі прасякнуты чырвоным. Журналіст цяпер знаходзіўся ззаду і аглядаў машыну ў падветраным баку ад будынка, бронекамізэлька была расхінута спераду, калі ён зазірнуў унутр, хмурачыся на акрываўленае сядзенне. Потым ён адышоў да задняй часткі, мацаючы пальцамі кулявую дзірку ў відавочным зачараванні. Паколькі ён працаваў у адным з дзікіх лонданскіх таблоідаў, магчыма, ён ужо разважаў, як можна выратаваць танную меладраму ад першай асобы ад ранішняй шкоды: «Гэта была куля з маім імем, але на гэты раз нехта іншы ўзяў хіт». Так, гэта было б добра. Ён будзе працаваць над гэтым.
  Улада адчыніў дзверы і ўбачыў ахоўніка ў шкляной кабіне, дзе гудлівы тэлевізар паказваў амерыканскі фільм з субтытрамі па баснійскім тэлебачанні. У астатняй частцы горада, як звычайна, адключылася электрычнасць, гэта было адно з нямногіх месцаў, дзе можна было глядзець трансляцыі мясцовай сеткі.
  Вартавы строгім рохканнем спыніў яго. Мясцовых жыхароў не пускалі сюды, асабліва калі яны прыязджалі без просьбы, каб турбаваць плацежаздольных кліентаў. Улада паказаў сваё пасведчанне, і ахоўнік памахаў яму разам з яшчэ адным рохканнем.
  Ісці на падобную да гандлёвага цэнтра плошчу гатэля было ўсё роўна, што ступіць на дно глыбокага каньёна ў прыцемках, цьмянае і халоднае, з глухім рэхам ад кожнага кроку. Гледзячы ўверх на разбітыя мансардныя вокны на восем паверхаў вышэй, ніхто не здзівіўся б, убачыўшы сталактыты, якія капаюць са столі. Па чутках, адзін французскі радыёжурналіст праводзіў тут свой вольны час, адточваючы свае навыкі альпінізму, спускаючыся па спусках па ўнутраных сценах.
  Пярэдняя стойка была акружаная каркасам з дрэва і пластыка, каб утрымліваць цяпло ад маленькага абагравальніка. Клерк быў недаверлівы, пакуль Улад не паказаў сваю картку. Ён папрасіў Тобі Перкінса і быў накіраваны ў пакой 434.
  Ён падняўся па прыцемненай лесвіцы на чацвёрты паверх, потым навобмацак пайшоў па калідоры, пакуль не здолеў разабраць нумары на дзвярах. Ён пастукаў.
  Знутры пачуўся голас: «Найджэл? Заходзьце».
  Улада адчыніў дзверы і ўбачыў Тобі Перкінса, той самы ружовы і сыты твар з дня на днях, які сядзеў на краі незасланага ложка і гартаў маленькі нататнік.
  «Ну што ж, наш бясстрашны дэтэктыў?»
  «Інспектар Петрыч, так. Спадзяюся, я не замінаю».
  «Зусім не. На самай справе прыемны сюрпрыз. Улічваючы тое інтэрв'ю, магчыма, яшчэ раз падумалі? Ці, можа быць, мая невялікая лекцыя аб сацыяльнай адказнасці дасягнула сэнсу. Не, гэта дакладна, я мяркую. У любым выпадку, я чакаў свайго фатографа, але ў вас усё атрымаецца значна лепш. Дастаўляючы мне гарачую падказку, без сумневу.»
  Зноў была тая ўсмешка херувіма, твар як з вясёлага вечара ў пабе. Ля дзвярэй Уладзь сумеўся.
  - Калі ласка, калі ласка, заходзьце, - сказаў Тобі. «Сядай і скажы, што я магу для цябе зрабіць. Аднак, баюся, кавы больш няма».
  Няяўны папрок уразіў, і Улад палічыў, што заслужыў яго. Але ўсё роўна.
  «Насамрэч, гэта паслуга, якая мне патрэбна. Доступ да спадарожнікавага тэлефона, калі ён у вас ёсць, — і Уладка ўжо пераканаўся, што ён ёсць. Яно сядзела на крэсле каля акна, яго антэна раскрылася, як белы парасон, ля акна, якое нават тут было лістом пластыка.
  - Вы прыйшлі ў патрэбнае месца, - сказаў Тобі. «Я проста рыхтаваўся спакаваць рэчы і, магчыма, адправіцца ў аэрапорт на дзень раней, чым планавалася. Апошнім часам тут так павольна. Мая ануча пасылала кагосьці яшчэ праз тыдзень, і мы вырашылі, што можам пакінуць гэтае месца на некаторы час адкрытым. Потым дзесяць хвілін таму мне патэлефанавалі са стала, і мой кляты рэдактар сказаў, што хоча, каб я быў тут на час. Кажа, што думае, што хутка ўсё зноў нагрэецца. Ён называе гэта сваім інстынктам, але гэта вам рэдактары. Здаецца, заўсёды дакладна ведаеш, чаго не хочаш чуць. У любым выпадку, з тэлефонам праблем няма. Заходзьце, і я дам вам гэта па лініі ўверх».
  Уладзя выкапаў з сумкі нумар тэлефона.
  - Дык тады, - працягваў Тобі, - куды ты тэлефануеш, калі ты не супраць, што я спытаў?
  Улада вагаўся, потым вырашыў, што Тобі ўсё роўна даведаецца код краіны. Няма сэнсу трымаць гэта ў сакрэце.
  «Бялград».
  «Ну, тады». Усмешка Тобі растала ў выразе цікаўнасці. «Я мяркую, што ў гэтыя дні не так шмат баснійскіх дзяржаўных служачых хочуць тэлефанаваць у Бялград. Сям'я?»
  «Сябар».
  «Так, добра, пакуль я не ўдзельнічаю ні ў чым незаконным». Ён сказаў гэта, смеючыся, і ў яго вачах бліснуў разумны агеньчык. «Я магу проста набраць лічбы, каб вы патрапілі на спадарожнік, а вы можаце набраць астатнія. Код краіны для Yugo цяпер тры-восем-адзін, калі вы не ведаеце. Бялград па-ранейшаму адзін-адзін».
  Улада збіраўся пакорліва папрасіць аб канфідэнцыяльнасці, калі Тобі сказаў: «І я, вядома, пачакаю звонку, хоць бы ні было спакуса падслухаць званок паліцэйскага ў варожую сталіцу. Да таго ж, нават калі б я мог вас падслухаць, я не размаўляю на гэтай мове, а мой перакладчык усю раніцу быў на вуліцы і піў каву».
  «Яшчэ адна просьба, перш чым сысці, калі ўсё ў парадку».
  «Вядома».
  «Я бачу, у вас таксама ёсць факс. Калі мой сябар мае што даслаць мне, які нумар ён выкарыстае?»
  «Ну, гэта становіцца цікавым, ці не так. Скажы мне, ты можаш пра гэта са мной пагаварыць? Калі ўсё скончыцца, вядома. І цяпер я мяркую, што гэта павінна мець нейкае дачыненне да вашай працы, прынамсі перыферыйнай».
  «Так. Перыферыйна, як вы кажаце. Магчыма, так. І калі вы можаце дапамагчы мне, я магу паабяцаць вам, што ніхто іншы не атрымае нічога з гэтага раней, чым вы».
  «Лёгка паабяцаць, таму што, верагодна, ніхто не прасіў аб гэтым. Але, безумоўна, я пайду на такую дамоўленасць. Эксклюзіў. Тады дастаткова справядліва. Ну, вось і пайшлі ... О, і паспрабуйце не бегаць занадта доўга, калі вы не супраць. На маім рахунку дзесяць марак за хвіліну».
  Улада прыслухаўся да сігналу набору, потым набраў лічбы, пачуўшы шыпенне, за якім ішлі старыя хрыпы і пстрычкі, да якіх прызвычаіліся ў тэлефонных перадачах былой Югаславіі. І пакуль ён чакаў адказу, ён думаў пра свайго сябра на тым канцы, Багдана Дэліча. Улада быў знаёмы з ім ва ўніверсітэце і падтрымліваў зносіны да пачатку вайны. Ён быў мастаком, ці, прынамсі, так заўсёды называў сябе Багдан, балбатлівы пераходзячы з адной дзіўнай працы на іншую, хадзячы па галерэях, каб паказаць свае работы, і не спаць да вечара з сябрамі і бутэлькамі самаробнага каньяку.
  Ён быў жывым адмаўленнем тэрміна «галадаючы мастак», з шырокім калацістым жыватом, які абвісаў праз пояс, і вялікай хрыбетнай барадой, якая пакрывала ягоны твар. У апошні раз, калі Улада бачыў яго, у яго было двое крыклівых, брудных дзяцей на буксіры і худая, як чарот, жонка, якая, здавалася, ніколі не гаварыла больш за два словы адначасова. Гэта быў старадаўні Багдан, які мармытаў і гаварыў пра ўсе свае старыя апантанасці, нібы не звяртаючы ўвагі на дзяцей, якія бегаюць, або на змрочны выгляд жанчыны, якая цягнулася ззаду. Яму нават удалося праігнараваць нарастаючую хвалю сербскага нацыяналізму, калі яна пачала падымацца на вуліцах Бялграда. Што ж, падумаў Уладзя, цяпер паглядзім, якога серба з яго зрабілі.
  І раптам на другім канцы лініі пачуўся ягоны голас, такі ж грубы і гучны, як заўсёды. Сувязь была выдатнай.
  «Багдан, гэта Улада Петрыч. З Сараева».
  «Улад? Божа мой, гэта сапраўды ты? А з Сараева? Гэта як мёртвыя клічуць. Званок з Сараева. Гэта так дрэнна, як кажуць?»
  «Я мяркую, што гэта залежыць ад таго, наколькі дрэнна яны гэта кажуць».
  — адказаў Богдан сваім пузатым смехам.
  «Той самы стары Улада. Ніколі не выдае сваіх пачуццяў без жартаў і барацьбы». Гэта назіранне Улада крыху здзівіла, нават крыху раздражняла. Але пры дзесяці D-марках у хвіліну гэта не было часу, каб даследаваць гэта далей.
  «Бялград ненавідзіць вас, дарэчы, не вас асабіста, а вас як жыхара Сараева. І нават я крыху стаміўся ад цябе. Вы ўсё, пра каго ў свеце чуюць з гэтай вайны. Увесь свет цябе шкадуе і ўсіх нас ненавідзіць. У нас няма працы, няма бензіну, інфляцыя падвойваецца кожную гадзіну, але на CNN плачуць пра Сараева. Але цяпер гэта не ў мяне, сябар. На божа, як справы? Як твая сям'я?»
  «Яны пайшлі».
  На другім канцы на хвіліну запанавала цішыня, і Улада зразумеў, што яго няправільна зразумелі.
  «З'ехаў у Германію, я маю на ўвазе. Берлін. З чэрвеня дзевяноста другога».
  «Добры Божа. Доўгі час. Але яны прынамсі жывыя».
  «Так, жывы і расце. Соні ўжо амаль тры».
  Багдан і яго ўласныя дзеці без лішніх слоў зразумелі вагу гэтай заўвагі і ўсе яе наступствы. Ён ведаў, як хутка мяняюцца дзеці ў такім узросце, як хутка яны адлучаюцца ад кагосьці далёкага.
  «Дык вось, слухай, Багдан, я на пазычаным і вельмі дарагім тэлефоне і не магу марнаваць шмат часу. Але мне патрэбна паслуга, калі ты можаш яе зрабіць. Я не думаю, што гэта будзе рызыкоўна, але калі вы так вырашыце, то не хвалюйцеся».
  Улада патлумачыў, што яму трэба, копію інфармацыі з таго, што Белград называў файламі перадачы, у прыватнасці, тых элементаў, якія пазначаны ў Сараеве. Богдан сказаў, што паспрабуе. У яго былі сябры ў Міністэрстве культуры, якія знойдуць для яго, без пытанняў, а астатняе будзе лёгка.
  «Я ўсё роўна апошнім часам спрачаюся з некаторымі з іх людзей. Нарэшце я пачаў рабіць сабе імя, але цяпер некаторыя з іх лічаць маю працу занадта авантурнай. Або хутчэй падрыўная». Ён зноў засмяяўся. «Але я скажу ім, што спрабую скласці спіс таго, якія нашы нацыянальныя каштоўнасці ўсё яшчэ могуць знаходзіцца ў руках тых брудных маджахедаў у Босніі, у вашым інцэстуальным горадзе язычнікаў і змешаных шлюбаў. Гэта павінна прымусіць іх рухацца».
  «Гэта некалькі сотняў элементаў, але скапіруйце як мага больш, прынамсі, тыя з больш высокімі значэннямі. А потым вы можаце адправіць яго па факсе на гэты нумар. Гэта спадарожнікавы тэлефон, таму ён можа каштаваць няшмат. Але ўсё, што вы маглі б зрабіць, было б вялікай дапамогай».
  «Вы можаце сказаць мне што-небудзь пра тое, для чаго гэта?»
  «Расследаванне забойства. Гэта сапраўды ўсё, што я магу сказаць. Выбачайце».
  «Для мяне гэта дастаткова добра, Улада. Я зраблю тое, што магу».
  
  
  Дамір чакаў яго ў кабінеце, стомлены і прыгнечаны.
  «Ці пашанцавала ў Дабрыні?» — спытаў ён.
  - Магчыма, - сказаў Улад. «Я спадзяюся, што праз некалькі дзён атрымаю ўсе падказкі, якія мы можам прасіць. Я толькі спадзяюся, што яны не завядуць у той жа тупік». Дамір чакаў яшчэ, але гэта было ўсё, што ён пакуль атрымліваў. Улад ведаў, што гэта несправядліва, але працягваў. «Што з вамі? Яшчэ што-небудзь?»
  «Усе мае крыніцы наконт гэтага сухія. Прыкладна ўсё, у чым яны згодныя, гэта тое, што супрацоўнікі міністэрства пад прыкрыццём - гэта сапраўды сумныя асобы. Але, магчыма, гэта азначае, што яны добрыя людзі пад прыкрыццём. не ведаю Чым больш я думаў пра гэта, тым больш я адчуваў, што, магчыма, мы выйшлі з нашай лігі. Можа, і нездарма гэтыя справы ўсе гэтыя месяцы бярэ міністэрства, а не мы».
  «Як наконт шлюх?»
  Твар Даміра пасвятлеў. «Была адна, якая мне вельмі падабалася», — сказаў ён, і Улада адчуў прыступ рэўнасці, разважаючы, ці была гэта «яго», «касірка ў банку», як ён думаў пра яе. Потым гэтак жа хутка ён адчуў сябе вінаватым за клопат. Каталіцтва яго маці, відаць, усё-такі знікла.
  «Яна называе сябе Франчэска. Прыемная бландынка, нізкая, крыху мяккая па краях, але ва ўсіх патрэбных месцах». І насуперак сабе Улад расслабіўся. Ён думаў, што памятае адзін. Па сваёй манеры яна здавалася амаль такой жа вопытнай, як і тая, што называла сябе правадыром.
  «Даведацца што-небудзь ад яе?»
  «Для нашых мэтаў? Не. Такая ж праблема была ў вас. Начальства ўвесь час адкрывала рот. Якая сука. Але, здаецца, я ўбачуся з Франчэскай іншым разам. Яна не так даўно ў бізнэсе, каб забыцца, што яна ўсё яшчэ можа ацаніць мужчыну за вячэрні выхад. Вядома, пакуль ён ёй аплачвае дарогу».
  Дамір быў на мяжы далейшага апісання вартасцей і здаровага розуму гэтай жанчыны, калі ў Улада зазваніў тэлефон. Прыемна чуць, як яны зноў звоняць, падумаў ён.
  Гэта быў Горан.
  - Улад, - крыкнуў ён. Ён друкаваў, калі Уладзь падняў слухаўку, але цяпер ляскат ключоў сціх.
  «Прывід жывы, Улад. Ваш чалавек Невен Халілавіч, былая правая рука нябожчыка, які аплакваў Зарко. Ён на Зуку, жыве ў сваёй маленькай цвярдыні, калі гэта можна назваць жыццём. Здаецца, яму ўдалося сабраць там сваю прыватную армію. Задаволіць рэгулярнае войска, утрымліваючы ключавую частку лініі, а яны робяць яго шчаслівым, трымаючыся далей ад яго. Хаця, мяркуючы па большасці, ён зусім не шчаслівы. Зразумела ў гэтых абставінах. Не магу ўспомніць ніводнага іншага ўчастка лініі, дзе апошнім часам было больш абстрэлаў і стральбы з дня ў дзень».
  Уладзь зрабіў паўзу. Ён быў рады пачуць, што Халіловіч жывы, але наўрад ці чакаў яго знайсці тут. Турэмная камера была б значна больш спрыяльнай для хуткага і прадуктыўнага інтэрв'ю. Але хацеў ён дакапацца да сутнасці гэтай справы ці не?
  «Як мне падняцца туды?» — спытаў ён.
  «Зук? Вы сур'ёзна? Нават калі вы пайшлі, няма ніякай гарантыі, што вы зможаце прайсці міма яго ахоўнікаў і ўбачыць яго. І калі гэта адбудзецца, ён заўсёды можа вырашыць патрымаць вас некаторы час. Ён можа быць павінен арміі, але не павінен міліцыі».
  «Вы сапраўды заклікаеце мяне быць асцярожным, Горан? Чалавек, які лічыць, што я павінен пажыць крыху, нават калі гэта азначае смерць? Толькі скажы мне, як туды падняцца».
  «Гэта досыць проста, сапраўды», - ціха сказаў Горан. «Зменныя блокі падымаюцца кожную ноч. Невялікія групы. У асноўным гэта навабранцы, без падрыхтоўкі і без уласнай зброі. Яны робяць начлег і вяртаюцца раніцай перад самым світаннем, здаюць свае вінтоўкі, забіраюць сваю зарплату ў выглядзе цыгарэт і ідуць дадому спаць. Хлопчыкі, па большай частцы. Дзеці з прышчамі ў скураных куртках і нервовыя сяброўкі, якія іх чакаюць».
  «Кожную ноч?»
  «Нават сёння ўвечары, калі вы хочаце. Я хацеў сказаць, што гэта не вельмі добры час. Сёння раніцай абстрэл быў мацнейшы. Але праваслаўны Новы год заўтра ўвечары і тады дакладна не хочацца ісці. Так што, так, вам лепш зрабіць гэта сёння ўвечары, калі вы цвёрдыя і поўныя рашучасці ісці. Вы чортава сагнуты і рашучы, ці не так? Таму што, калі вы не, вам няма справы быць там нават на хвіліну.
  «Тады лічыце мяне чортавым і рашучым».
  «Цяпер вы прымусілі мяне пашкадаваць, што я ніколі не адкрываў рота».
  «Менавіта тое, на што я спадзяваўся».
  «Я проста хацеў, каб ты выйшаў з дому, выпіў піва ці нешта падобнае. Вы ўпэўнены, што гэта таго варта?»
  «Не вельмі. Але адзіны спосаб, як я даведаюся, гэта пайсці. У любым выпадку, гэта адзіны спосаб даведацца што-небудзь больш, чым я ўжо ведаю, што вельмі мала».
  «Ну, — сказаў Горан, уздыхнуўшы, — у мяне ёсць сябар, якому вы можаце патэлефанаваць, каб арганізаваць гэта. Збіраюць агрэгаты каля цыгарэтнай фабрыкі. Я патэлефаную яму, паведамлю твае імя і нумар, і, калі ты захочаш, ён ператэлефануе табе».
  Уладзь на секунду змоўк. Затым ён зрабіў скачок. «Так. Наперад».
  «Добра». - сказаў Горан. «Але калі апамятаешся, ператэлефануй мне, вып'ем піва».
  
  
  «Нешта павінна быць», - сказаў Дамір, як толькі Улад паклаў трубку. «Вы сапраўды выглядалі ўсхваляванымі».
  «Альбо так, або напалоханы да смерці», — сказаў Улада і, яшчэ раз абдумаўшы, куды ён ідзе, вырашыў пагадзіцца з Дамірам, прынамсі ў гэтым пытанні.
  «Я збіраюся сёння ўвечары ў Цук. Шукаць Невена Халілавіча».
  - Бог вялікі, - прамармытаў Дамір. «Я нават не ведаў, што ён жывы. І ён ненадоўга пратрымаецца, калі будзе хавацца там, наверсе».
  «Відаць, кіруе ўласнай арміяй. Яны ўмоўна вызвалілі яго ваяваць «.
  «Я мяркую, што гэта мае пэўны скажоны сэнс. Гэта больш, чым я магу сказаць за тое, што вы робіце. Мяркую, што калі хто-небудзь ведае, што адбываецца ў свеце капюшонаў, дык гэта нехта накшталт яго, але што, калі ты дабярэшся туды, а ён нават не ўбачыць цябе?»
  «Магчыма. Ці нават калі ён убачыць мяне, ён можа нічога не сказаць. Але ёсць шанец, што ён можа быць менавіта тым, што мы шукаем. Былым капюшонам заўсёды спатрэбіцца сябар з паліцыяй».
  «Гэта пры ўмове, што ён былы, а не цяперашні».
  «У любым выпадку ён, хутчэй за ўсё, даволі не ў курсе, знаходзячыся там, што, як мне падаецца, надае яму пэўны давер, калі ён усё ж вырашыць загаварыць».
  «Так, але Зук? Прычына, па якой я захаваў гэтую кепскую працу, была ў тым, каб трымацца далей ад падобных месцаў».
  «А я думаў, што ўвесь гэты час вы былі ў гэтым дзеля таварыства і добрай падрыхтоўкі. Або магчымасць пазнаёміцца з новымі цікавымі людзьмі, такімі як Франчэска». Уладка ўздыхнуў. «Але я ведаю, што вы кажаце. Zuc - гэта не зусім тое, на што мы разлічвалі».
  «Дык чаму б мне не пайсці замест гэтага. У вас ёсць сям'я. У мяне няма нічога, акрамя некалькіх сябровак, якія аплаквалі б толькі страту час ад часу вечара ў горадзе. Мае маці і бацька могуць самі за сябе, бо ўсё, што я больш клапачуся. Проста сфармулюйце мне пытанні, і я задам іх, вельмі проста. Гэта сапраўды не конкурс, праўда?»
  «Дзякуй. Але, баюся, у Касіча не было б іншага шляху. Гэта маё расследаванне, калі вы прыступаеце да яго, і калі я не збіраюся дзяліцца з вамі вялікай колькасцю інфармацыі ...»
  «Так, я заўважыў гэта».
  «...Тады мне няма справы так свабодна сутыкацца з небяспекамі. Што мне нагадвае. Днямі я расказаў вам пра гэта, калі я паціху адпусціў гэтую справу з пераборкай. На самай справе яны напалохалі мяне да смерці, але я да гэтага часу не ўпэўнены, наколькі яны сур'ёзныя».
  «Ну, гэта павінна быць добрай практыкай на сёння ўвечары. У вас будзе шмат часу, каб напалохацца да смерці».
  Дамір пляснуў далонню па спіне Улада, паклаўшы яе туды, нібы хтосьці суцяшае загінулага на магіле. Потым без следу сваёй звычайнай весялосці сказаў: «Жадаю поспеху, Улад. Там, наверсе, вам спатрэбіцца ўсё, што вы можаце атрымаць.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 13
  Што бралі на вайну? Бо Уладзю прыйшло ў галаву, што ён ішоў менавіта туды. На вайну. Ён лічыў, што апошнія два гады ён ужо жыве ў сярэдзіне аднаго. Аднак цяпер, калі ён разважаў прайсціся да акопаў Цука, ён зразумеў адваротнае. Ён працаваў толькі на яго ўскраінах, хадзіў, як і ўсе астатнія, у надзеі пазбегнуць увагі снарадаў і снайпераў.
  Пасля таго, як мінула лютасць першых некалькіх месяцаў баёў, буйнейшыя гарматы засяродзілі большую ўвагу на ўскраінах горада, на перадавой армій, якія стаялі лагерам у снезе і гразі. Толькі зрэдку ў цэнтры горада вялі суткі моцныя стральбы. Толькі час ад часу нейкі вырадкавы стрэл са смяротнай дакладнасцю трапляў у натоўп, які сабраўся пагуляць у дзіцячыя гульні, аплакаць пахаванне, зрабіць пакупкі на рынку або стаць у чаргу па хлеб ці ваду.
  Уладзя абышоў свой дом, адчыняючы дзверы і пакоі, якія былі зачыненыя месяцамі. Ён адчуваў сябе дзіўна не падрыхтаваным для свайго падарожжа. Спальны мяшок? У яго не было. Шлем? Тое самае. Але ў гэтым не было нічога незвычайнага. У большасці салдат былі толькі шынялі і цёмныя ваўняныя шапкі, якія кожны мужчына насіў зімой. Пісталет? Яны перадалі вам адзін на вяршыні пагорка, і вы вярнулі яго, спускаючыся ўніз.
  Ён адчыніў дзверцы даччынай шафы, бязмэтна корпаючыся. Ён падабраў некалькі цацак з невялікай кучы на падлозе побач з разабранымі панэлямі яе ложачка. Ён паднёс да носа пухнатага рыжага сабаку. Сінтэтычнае футра было жорсткім і халодным, ад яго ледзь пахла слінаю і старымі кансерваванымі садавінай.
  Ён зайшоў у сваю і Ясмініну спальню, адчыніў шуфляду тумбачкі і знайшоў напалову прачытаную кнігу, у сярэдзіне якой была замацавана абалонка, каб пазначыць месца, дзе Ясміна апошні раз адклала яе. Ён уявіў, як яна сядзіць у ложку і чытае яе, яе позу кожны вечар, адкінуўшыся на падушку, прыхінутую да сцяны, невялікі конус святла лямпы, які зліваецца на старонкі кнігі, беласць аркушаў, сабраных на каленях, яе доўгія каштанавыя валасы спадалі на голыя плечы.
  Ён успомніў размову адной з апошніх начэй разам.
  «У панядзелак едзе калона з дваццаці аўтобусаў. Горан кажа, што можа дамагчыся вас і Соні».
  Яна кінула кнігу сабе на калені, што само па сабе было дасягненнем, і падняла вочы, расплюшчыўшы вочы. «А ты?»
  «Вы ведаеце правілы».
  Правілы былі і заўсёды былі такімі, што мужчына ва ўзросце ад шаснаццаці да шасцідзесяці не можа пакінуць горад. Яны былі жыццёва неабходныя для абароны. Няпісаныя правілы заключаліся ў тым, што тыя, хто не ўваходзіў у рэгулярную армію, маглі набыць выключэньне за стаўку, роўную 3 тысячам даляраў, пры ўмове, што ў вас былі адпаведныя сувязі, і нават купля выхаду была звязаная з рызыкай, не апошняй зь якіх было быць альбо стралялі ў спіну, альбо выбіралі кожную капейку.
  Яна на імгненне зноў паглядзела на сваю кнігу, гледзячы, але не чытаючы, потым зноў падняла вочы, усё яшчэ трымаючы кнігу адкрытай на каленях.
  «Тым больш прычын, што мы не павінны сыходзіць», - сказала яна. «Чаму б нам проста не пачакаць, пакуль мы ўсе паедзем?»
  Але яны абодва ведалі, што яе абарона павінна была разваліцца калі не ў гэты вечар, то ў наступны вечар. Як і ўсе, яны напачатку меркавалі, што вайна хутка адыдзе ці то ў нябыт, ці то ў выратаванне. Прайшло б, як моцная ліхаманка, забівае ці ламае. Замест гэтага гэта ператварылася ў працяглую хваробу, якая павольна адбівалася, і да таго часу яны абодва ведалі, што прагноз наўрад ці зменіцца ў бліжэйшы час. Тыя, хто мог выбрацца, пры наяўнасці розуму выбраліся, нават калі гэта азначала пакінуць сыноў і бацькоў.
  "Мы маглі б пачакаць два гады, і мы ўсё роўна не зможам выбрацца адразу", - сказаў ён.
  Яна закрыла кнігу, паклала яе каля сябе на ложак і адвяла позірк у акно, у ноч. Яна задзьмула свечку. «Я не ведаю. Напэўна, не, я мяркую».
  Ён чакаў хвіліну маўчання, ведаючы па рытме яе дыхання, што яна змагаецца, каб узяць пад кантроль свае эмоцыі, магчыма, таксама падрыхтаваўшы сваё наступнае абвяржэнне.
  «Я застануся і прытрымаю дом, — сказаў ён, — сачу, каб яго адрамантавалі, як трэба. Трымайце дах цэлым і вокны зачыненымі, не давайце сем'ям бежанцаў заехаць. Калі ўсё скончыцца, мы зноў будзем разам».
  «А куды нам ісці? Заграб? А жыць дзе? Карлавац? Жыць у нейкім намётавым гарадку з дзесяткамі тысяч іншых бежанцаў? Германія? Значыць, на Соню можна ўсё жыццё крычаць? Аўстрыя? Швейцарыя? А што я буду рабіць? А што Соня робіць без бацькі?»
  «Хочаш, каб яна тут расла? З усім гэтым? Хочаш, каб яна прызвычаілася да такога жыцьця, каб лічыла нармальным бегчы ад куль ці кожны дзень стаяць у чарзе зь вёдрамі па ваду».
  Ясьміна нацягнула прасціны на плечы і перавярнулася, падцягнуўшы ногі, каб падумаць. Ён падышоў да яе ззаду, абгарнуўся вакол яе, узяў яе руку і моцна сціснуў, і яны павольна пагрузіліся ў сон.
  На наступную раніцу Улад прачнуўся ад снарадаў і стральбы, і, расплюшчыўшы вочы, убачыў Ясміну, апранутую і якая стаяла перад сваёй шафай, з ужо адкрытым чамаданам на ложку.
  
  
  Уладзя адвярнуўся ад ложка і адчыніў шуфляды камоды. Унутры было адзенне, якое ён не насіў шмат гадоў, пасля таго, як правеяў свой гардэроб да некалькіх трывалых кашуль і штаноў і адзінага швэдара з грубай карычневай воўны. Прадметы ў шуфлядзе падаліся яму дзіўнымі, нібы яны былі іншай эпохі, артэфакты ў незачыненай магіле. У гэтым пакоі нават пылінкі, якія куляліся праз бледнае святло, здавалася, былі зашыфраваны з мінулым. Ён удыхнуў нясвежасць, адчуў яе розніцу ў лёгкіх, усе ранейшыя настроі і атмасферы змяняліся і асядалі ў ім. Нейкі ўнутраны хімічны пераключальнік, за якім доўга не звярталіся, ненадоўга ўключыўся пры раптоўным рэгістры гэтых ілжывых паказанняў, і ён глыбока выдыхнуў, каб сабрацца, са слязамі на вачах. Ён выпрастаўся, міргнуў адзін раз і цяжка праглынуў, потым пачаў пакаваць невялікую рэчмяшку з цяжкай цёмнай вопраткай, некалькімі старымі прадметамі, якія ён не супраць выпацкаць брудам, і кінуў туды коўдру для добрай меры разам са сталоўкай і старым дажджом. пінжак.
  І гэта было прыкладна ўсё, што ён мог зрабіць. У хаце быў маленькі ліхтарык, але не было батарэек. Закусак не было, а яго пісталет, службовы рэвальвер, зачынены ў шуфлядзе на працы, здаваўся б яшчэ больш бескарысным, чым тут.
  Ён распрануўся, каб пераапрануцца, адчуўшы кіслы пах нямытай скуры. Калі ён апошні раз купаўся? Чатыры дні таму? Пяць? У цемры ён абцёр сябе халоднай вяхоткай, намыльваючы тонкім нажом мыла. Затым увесь наступны дзень ён адчуваў сверб.
  Ён павярнуўся і ўбачыў сваю выяву ў люстэрку ў поўны рост, якое вісела ў дзвярах шафы Жасміны. На яго глядзеў бледны прывідны чалавек, у якога віднеліся рэбры і мурашкі па скуры, і яго ахапіла адчуванне ўласнага трупа, расцягнутага на пліце.
  Грудзі, цяпер крыху апушчаныя, былі б яшчэ больш, як разбітая зямля марозу, збялела і спусцілася; мышцы яго рук сталі млявымі; яго вочы пустыя, павекі апухлыя, вейкі пакрытыя брудам; валасы жорсткія і стаяць ва ўсіх напрамках. Будуць расці толькі пазногці, прынамсі, як кажуць у кнігах, але ўжо не ружовыя і не чыстыя. Ён паглядзеў на адлюстраванне сваіх грудзей, разважаючы, ці не раздзіраецца яна адной з тых ран, да якіх ён так прызвычаіўся бачыць, толькі больш пачварныя, рваныя краю, пакрытыя брудам, брудны і іржавы ілюмінатар, які выліваў сваё слізкае змесціва ў дымлівы змеявік . Ён нават ведаў пах, яго сутнасць халоднай і вільготнай глебы і гнілі, якая зараджалася пасля некалькіх дзён у стыхіі.
  Ён рэзка павярнуўся да ложка, каб страсянуць выяву, потым зноў паглядзеў на люстэрка і ўбачыў, што яно засталося, прывід нейкай будучыні, да якой ён ніколі не хацеў дасягаць, але праз некалькі гадзін павінен быў ісці да яго. Чаму б проста не адмяніць: гэта не тое, што Касіч быў бы супраць, калі б ён перадаў свае першыя вынікі. Потым ён успомніў наступны дзень за пісьмовым сталом, падпёршы ногі, а слабамоцныя люмінесцэнтныя лямпы гудзелі і пульсавалі над яго галавой. Гаравіч рухаецца да свайго стала з тэчкай у руцэ, Дамір бразгае слоікам са снарадамі і распавядае пра сваю апошнюю перамогу. І ачапленне, якое нясецца наперад сваёй нястрымнай механічнай сілай. Не, ён пайшоў бы да Зука. Паглядзіце, што можна было даведацца, ці пра вайну, ці пра гэтую справу.
  Ён зачыніў дзверцы шафы, павярнуўшы люстэрка з поля зроку, потым выйшаў з пакоя.
  Такім чынам, гэта быў страх перад вайной з яго сухім металічным прысмакам і змрочнай гульнёй уяўлення. Ён дастаткова начытаўся пра траншэі, бункеры і бітвы, каб ведаць, у што ён можа патрапіць, падышоўшы да Цука. Яму ўжо былі знаёмыя расколатыя дрэвы, месяцовы пейзаж з гразі ў кратэрах, пацукі, якія таўсцелі, і ногі, якія рабіліся мяккімі і зморшчанымі ў мокрых ботах. Што ж да скуголення і аскепкаў снарадаў, то ў іх, па меншай меры, нічога новага.
  Ён чуў, як хлопчыкі-падлеткі ў кавярнях размаўлялі пра штотыднёвыя сустрэчы на адну ноч. Яны слаба ўсміхнуліся і некалькі разоў пажартавалі, напалову з бравады, напалову з катарсіснай патрэбы, і іх размовы працягваліся, пакуль яны не адышлі на прымальную адлегласць ад сваіх самых глыбокіх страхаў. Прынамсі, да наступнага разу.
  Атакі пяхоты там былі рэдкасцю, ён таксама гэта ведаў. Ні адзін з бакоў ніколі не атрымаў дастатковай перавагі, каб паспрабаваць іх часта. Абодва бакі былі тонкімі ўздоўж большай часткі лініі, і ні адзін з іх не мог набраць дастаткова масы для наступу, калі другі не даведаецца пра гэта і не адкажа такім жа чынам. Абарона заставалася ў асноўным на мінах і артылерыі, і начное дзяжурства звычайна заключалася ў чаканні ад снарадаў і жаданні вярнуцца дадому. Гэта была ўзнагарода за ноч, перадранішні шпацыр назад у чару горада, з яго манатоннымі выгодамі расстрэлу і аблогі, яго разарванай сантэхнікай і слабым газавым полымем, яго цвёрдымі ложкамі, прыціснутымі да менш аголеных сцен, яго павольным клубком ляснога дыму. і дымячыя кучы смецця, а ноччу чарніліца цемры.
  
  
  Месцам спаткання Улада быў штаб брыгады на заходнім баку цэнтра горада. Ён прыехаў толькі ўвечары. Закутаная ў чырвоны шаль бабулька прысела на зямлю каля вадаправоднай трубы і раскідвала адну за адной невялікую гару цыгарэт.
  Кантынгент людзей, якія павінны былі ісці да Зука, павінен быў сабрацца ў групу прыкладна з шасцідзесяці чалавек, затым падзяліцца на шэсць груп па дзесяць чалавек, якія будуць адыходзіць з інтэрвалам у дзесяць хвілін, каб не прыцягваць занадта шмат увагі варожых стралкоў. Няголены камандзір загадаў Уладу ісці за ім першай групай.
  «Проста маўчы і рабі, як я кажу, гэта ўсё, што я прашу. Калі цябе заб'юць, я магу паабяцаць, што мы вернем цябе. Калі вы паранены, вы атрымаеце любое лячэнне, якое вы можаце атрымаць там. Вы не атрымаеце нічога лепшага, чым тое, што атрымліваюць салдаты, што не заўсёды так добра. Але гэта ваша рашэнне».
  Было відаць, што ніхто з прыбылых салдат не ўваходзіў у склад добра падрыхтаванага падраздзялення. Яны з'яўляліся ў вулічнай вопратцы і красоўках, быццам для гульні ў баскетбол, на некаторых былі апранутыя тыя ж брудныя джынсы і курткі, якія яны насілі ў апошні раз, падымаючыся на ўзгорак, не паклапаціўшыся пра тое, каб памыць іх.
  Камандзір прызначыў правадыроў іншым групам, якія рушылі ўслед, а затым сабраў першыя дзесяць. Трое мужчын, якім было каля сарака, стаялі асобна, туліліся ў братэрстве ўзросту і цішыні, эканомячы сілы, каб падняцца на ўзгорак і бяспечна перажыць ноч.
  Малодшыя, аднак, саступілі хлапечай схільнасці лагодна ставіцца нават да самай урачыстай падзеі. Яны мітусіліся і кружыліся ў цені, прайграваючы касеты па вялікім радыё, на плячах якога сядзеў высокі хлопчык з вуграмі і чорным хвосцікам.
  Ён перабіраў стос касет, цыгарэта калыхалася ў яго ў роце, калі ён гаварыў. Іншы з маладзейшых працягнуў яму стужку, у якой напісаў сваю просьбу падняцца на гару.
  Іншы член гэтай групы быў заняты збоку, цалуючы сваю дзяўчыну на развітанне, ён у карыкатурнай строгасці і абавязку, яна ў слязлівай міміцы смутку.
  Пачаўся марудны шпацыр, і Уладзя лёг да малодшых, часткова з цікаўнасці, часткова таму, што ведаў, што са старэйшымі ўсё роўна не будзе размовы, ніяк не паскорыць час. Магчыма, у гэтым была розніца паміж тым, што вы павінны рабіць гэта зноў і зноў, і тым, як Улада, што гэта будзе аднаразовае падарожжа.
  Нейкі час адзіным шумам быў стук басоў з вялікага радыёпрыёмніка, які ўсё яшчэ стаяў на плячы высокага хлопчыка, музыка скакала, быццам у такт руху яго клятчастай фланелевай кашулі, якая калыхалася ўзад і ўперад з кожны крок у гару.
  У цемры яны праходзілі міма людзей, якія накіроўваліся ўніз з гары, адны віталіся, іншыя неслі збаны з вадой або цягнулі фурманкі. Большасць накіравалася дадому на начлег, хоць некаторыя з маладых накіраваліся да слабых і дарагіх прапаноў начнога жыцця Сараева.
  Яшчэ праз некалькі кварталаў дамы пачалі радзець. Чым вышэй падымалася група, тым большыя былі пашкоджанні.
  Двое хлопчыкаў пачалі жартаваць, трэцяга пра яго дзяўчыну. З іх размовы было відаць, што ён пазнаёміўся з ёй толькі некалькі дзён таму, і праз некалькі хвілін гэтага Уладка падняўся і спытаў, як удалося так лёгка набыць новую дзяўчыну, пакуль ішла вайна.
  Усе трое азірнуліся, пытаючыся ў яго, не кажучы ні слова. Ён сказаў ім, што ён міліцыянт, якога шукае, сведка па нейкай справе. Проста з сабой, каб паехаць.
  «Няшмат, - сказаў хлопчык з новай дзяўчынай.
  Астатнія засмяяліся, нібы дасведчаныя ў старым жарце.
  «Дык ты хочаш ведаць, як знайсці дзяўчыну?» — спытаў хлопчык.
  «Не зусім. Я замужам. Проста цікава, як ідуць справы ў вашым узросце. Наколькі я памятаю, было дастаткова цяжка займацца такім бізнесам, калі не было вайны».
  «О, гэта лёгка. Нават прасцей. Сустрэча з імі, ва ўсякім выпадку. Цяжкая частка - знайсці час сам-насам з імі. Мамы і таты цяпер заўсёды дома. Заўсёды ў памяшканні. І гэта не тое, што вы можаце пайсці тусавацца ў парку. Вашай лепшай надзеяй раней было дачакацца, пакуль усе астатнія пойдуць спаць. Цяпер уведзена каменданцкая гадзіна, і вы павінны самі вяртацца дадому. Але заўсёды ёсць спосаб. Яна начуе ў сяброўкі, і вы робіце тое ж самае. Ці, можа быць, вы скажаце сваім бацькам, што зноў едзеце на «фронт», толькі вы сапраўды едзеце ў іншае месца».
  «Але сустрэцца лягчэй? Я ўсё яшчэ не разумею».
  «Ва ўсякім выпадку, тыя, што ў вашым будынку. Вось гэтыя хлопцы». Ён паказаў на сваіх сяброў у групе. «Да вайны ніхто з нас не быў знаёмы. Мы тусаваліся з іншымі людзьмі, усе мы. Але цяпер большасць маіх старых сяброў зніклі, іх таксама. Большасць пакінула. Некаторыя былі забітыя. І ў гэтыя першыя некалькі месяцаў вы памятаеце, як гэта было. Усе ў падвалы і хованкі. Гэта былі вы і ўсе астатнія з вашага будынка, і вы не збіраліся правесці вечар, размаўляючы з бацькамі. Такім чынам, вы знайшлі іншых людзей вашага ўзросту і зладзілі вечарыну. Праз некалькі тыдняў у вас з'явіцца новая група сяброў. Яшчэ некалькі тыдняў, і некаторыя хлопчыкі і дзяўчынкі пачнуць аб'ядноўвацца. А калі вайна, месяц з дзяўчынай здаецца годам. Усё больш інтэнсіўна. Больш сур'ёзны. Яны пачынаюць гаварыць пра нараджэнне дзяцей, хочуць пакінуць пасля сябе нешта ад сябе».
  Другі далучыўся: «І ты кажаш, так, так, давай нарадзім дзіця, толькі ты вельмі спадзяешся, што дзіцяці не будзе, але ты больш чым гатовы працягваць спробы».
  Астатнія засмяяліся.
  Першы член групы, той, што перадаў сваю касету хлопчыку з радыё, затым паўтарыў сваю просьбу, на гэты раз гучна, каб зайгралі яго музыку.
  Высокі хлопчык з хвосцікам адказаў тым, што выцягнуў касету, якую ён прайграваў, і ўставіў іншую, але яна ўсё яшчэ была не патрэбнай.
  «Гэй, гэта ўсё яшчэ Aerosmith», — крыкнуў пацярпелы. «К чорту Aerosmith».
  «К чорту Guns 'N' Roses», — крыкнуў хвосцік у адказ.
  «Ён заўсёды такі», - прамармытаў другі хлопчык. «Прайграе свае рэчы, пакуль мы не апынемся занадта высока, а затым уключае вашы рэчы, калі нам трэба паменшыць шум».
  «Дык як гэта там, наверсе», - спытаў Улад. «Чаго мне чакаць?»
  — Холадна, — адказаў адзін. «Мутны. Шмат бруду і шмат чэтнікаў».
  «Страшна?»
  «Часам. Звычайна ціха і сумна. Вось тады ўсю ноч проста сядзіш, размаўляеш і курыш».
  «Вы чуеце іх з таго боку?»
  «Увесь час. Часам вы крычыце ўзад і ўперад. Яны нешта крычаць, мы нешта крычым у адказ, потым гэта працягваецца, пакуль нейкі афіцэр не спыніць гэта, або пакуль не стане непрыемна. Таму што, калі становіцца занадта непрыемна, хтосьці заўсёды пачынае страляць. Тады ўсе злуюцца на таго, хто гаварыў, таму трэба сачыць за тым, што гаворыш».
  «Хто-небудзь калі-небудзь спіць?»
  «Вы не павінны, але вы можаце паспрабаваць. Мы ніколі не сонныя там. Мы не засынаем, пакуль не спусцімся з гары на паўдарогі. І вось тады мудак з радыё нарэшце пачынае круціць нашу музыку».
  Усе зноў засмяяліся.
  Да таго часу яны былі на адкрытым паветры, дарога вілася ўздоўж схілу травяністага пагорка ў цемры. Цяпер, калі выбухнуў снарад, у небе можна было ўбачыць успышкі. Цяпер яны былі на сельгасугоддзях. Кожны дом знаходзіўся за сотню ярдаў ад апошняга, дзе сем'і пасвілі коз і кароў і вырошчвалі доўгія рады кукурузы, гарбузоў і капусты. Цяпер хаты пуставалі, дахаў няма, жывёлы таксама.
  Яны абмінулі падарваны аўтобус, нахілены ў кювет, афарбаваны ў камуфляжны зялёны колер. Нейкі вайсковы транспарт, які сышоў з рэек. Нават у цемры можна было заўважыць, што вільготныя палі ўсеяны ямамі ад ракушак, нібы гіганцкія суслікі капалі апошнія некалькі гадоў.
  Зверху наперадзе пачуўся віск і рык Guns 'N' Roses. Чацвёра бліжэйшых да Улада хлопчыкаў ускрыкнулі.
  Потым, услед за кароткім бразганнем аўтамата аднекуль з-за ўзвышша, камандзір на чале калоны загадаў змоўкнуць.
  «Прыключыце музыку і размовы», — крыкнуў ён. «Усе цыгарэты, пакуль мы не дасягнем вяршыні».
  «Хрэн з вамі, сэр», - прамармытаў хлопчык са стужкай, люта зацягнуўшыся, перш чым выкінуць цыгарэту ў кювет.
  Стужка выкідвалася з апарата са пстрычкай, якая сігналізавала аб перасячэнні нейкай нябачнай лініі. Праз некалькі хвілін іх сустрэў снарад, а потым гул. Потым неба азарылася буянствам чырвоных трасіруючых куль, якія ліліся ў дзікім пошуках цэляў. З набліжэннем праваслаўнага Новага года такія святочныя стральбы станавіліся ўсё больш звыклымі, і да наступнай ночы яны не спыняліся да самай гадзіны.
  Яны дасягнулі невялікага шэрагу разбураных дамоў, вёскі высока на ўзгорку перад хрыбтом, і тут яны спыніліся. Афіцэр прывітаў іх часць, паказаўшы знак налева. Улад падышоў да яго, каб аб'явіць свой тытул і пункт прызначэння.
  «Такім чынам, табе патрэбны Невен. Вы можаце мець яго. Уніз па гэтым шляху, яшчэ чвэрць мілі, можа крыху больш. Я зраблю, каб хто-небудзь цябе адвёў».
  Неўзабаве пасля гэтага да яго далучыўся яшчэ адзін падлетак у клятчастай ваўнянай куртцы, запэцканай брудам. Здавалася, ён быў рады магчымасці рухацца.
  Паміж хатамі складвалі і прыбівалі дошкі, умацоўвалі насыпамі зямлі. Мужчыны сядзелі за імі на кукішках або сядзелі на зямлі за хатамі, напаўголаса размаўляючы і курылі цыгарэты. Адзін кіпень да кавы над маленькай плітой.
  Уладзька пачуў зблізку балбатню, а потым смех, і падумаў, ці не з таго боку. Потым пачуўся крык, яшчэ больш смеху, потым нехта закрычаў, на гэты раз паблізу.
  Яны з хлопчыкам пасунуліся далей па лініі, па сцежцы за некалькімі дамамі, абыходзячы зламаныя галіны і правальваючыся па шчыкалатку ў гразь. Потым сцежка павярнула вакол схілу пагорка ў бок больш адкрытай зямлі, дзе не было дамоў і дрэў.
  Праз некалькі імгненняў пачуўся свіст снарада, жоўтая ўспышка і сакрушальны ўдар глыбока ў жывот Улада. Адчулася таксама лёгкае ўздыманне зямлі, прынамсі, так здалося Уладзю, калі ён раптам апынуўся на кукішках са скрыўленым ад страху тварам.
  Ён паглядзеў на свайго эскорта і ўбачыў хлопчыка, які стаяў вертыкальна, расслаблена, зацягваўся цыгарэтай і з лёгкай цікаўнасцю разглядаў Улада. - Расслабся, - сказаў хлопчык. «Гэта было не так блізка». Улада павінен быў бы перагледзець сваё вызначэнне блізкасці, калі ён хацеў пратрымацца тут вельмі доўга.
  Нарэшце яны дабраліся да месца прызначэння, спусціўшыся ў канал сувязі, які вёў да невялікага бункера, дзе яны знайшлі вартавога, які чытаў кнігу ў мяккай вокладцы пры святле керасінавага ліхтара. Хлопчык павярнуўся, каб ісці, не кажучы ні слова, калі вартавы падняў вочы.
  «Я жадаю пабачыцца з Нэвэнам Халілавічам», — абвясьціў Улада нібы швейцару ў гатэлі ці сакратарцы нейкага бізнэсоўца.
  «Генерал Халіловіч звычайна не бачыць нікога, акрамя сваіх», — адказаў вартавы.
  Генерал. Гэта быў смех. Хаця, калі б вы змаглі сабраць уласную армію, знаходзячыся пад афіцыйным арыштам, тады, магчыма, вы заслужылі б права называць сябе як хочаце.
  «Скажыце яму, што інспектар МУС Петрык хацеў бы пагаварыць з ім аб справе, якая яго цікавіць».
  «Сумнеўна. Але перадам”.
  Адказ прыйшоў усяго праз пяць хвілін.
  «Нэвэн кажа, што трэба адысці і вярнуцца ўніз з гары, адкуль ты прыйшоў».
  Уладзя хвіліну разважаў, што рабіць. Было ясна, што вартавы не жадаў перапытваць. Уладзя пашукаў у кішэнях пяць марак, якія ён дастаў з шуфляды перад выхадам. Вартавы пагардліва паглядзеў на яго, але ўзяў.
  «Скажыце яму, што я хачу абмеркаваць узровень ацэнкі мастацтва нябожчыка Эсміра Вітаса».
  На гэты раз гэта заняло дзесяць хвілін, але калі вартавы вярнуўся, ён паказаў рукой Уладу ісці за ім. Яны накіраваліся ўніз па доўгай, акуратна выкапанай траншэі, уваходзячы ў глыб асабістай вайны Невена Халілавіча.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 14
  Яны прайшлі некалькі сотняў ярдаў, здзяйсняючы павароты і павароты, перш чым праз некалькі хвілін дабрацца да бункера з бярвенняў і дзёрну, акружанага салдатамі, якія валяліся сярод гармат і скрынь з боепрыпасамі. З даху бункера тырчэла печкавая труба, з яе валіў дым. Потым голас паклікаў яго ўнутр, дзе было цёпла, але дымна і ярка асветлена керасінавым ліхтаром.
  І быў Нэвэн, які па-каралеўску апусціўся ў алюмініевым крэсле, вінілавыя раменьчыкі якога ламаліся па краях. Ён быў барадаты і выглядаў стомленым, але па-ранейшаму меў нотку лютасці, асабліва ў яркіх, круглых вачах, цёмна-карых, зрэнках амаль ненармальна вялікіх.
  Ён гаварыў, не падымаючыся і не падаючы рукі. «Такім чынам. Нябожчык Эсмір Вітас?»
  «Так. Вам гэта дапамагае ці шкодзіць?»
  «Напэўна, ні тое, ні другое. Але гэта тое, пра што я хацеў бы ведаць больш. У цябе ёсць адзінае, што мне больш каштоўна. Інфармацыя».
  Ён паглядзеў на Улада на імгненне, нібы нешта вырашаючы, потым паказаў на другое пашарпанае крэсла насупраць маленькага драўлянага чайнага століка. «Калі ласка. Сядайце».
  Нэвэн паклікаў памочніка, потым замовіў дзьве кавы, нібы ў кавярні, дэманструючы свой лёгкі аўтарытэт, а таксама магчымасьці, якія ён меў.
  «Гэта сапраўдная кава», — сказаў ён. «Не імгненна».
  Калі Улад прамаўчаў, Невен працягнуў. «Такім чынам, вы тут, каб абмеркаваць мастацтва і спадара Вітаса».
  Уладзя вырашыў адразу ж выкласці на стол большасць сваіх карт. «Больш за тое, я хацеў бы спытаць вас пра файлы перадачы і пра тое, як Зарко мог іх выкарыстоўваць. Вітас, відаць, нешта ведаў пра аперацыю, і, здаецца, гэта прывяло яго да смерці. Магчыма, ён удзельнічаў; магчыма, ён толькі расследаваў. Я думаю, вы можаце дапамагчы мне вырашыць, што».
  «Пра гэта я магу вам сказаць вельмі мала, акрамя таго, што я ведаю, што ў нас былі картотэкі і што па нейкіх прычынах яны лічыліся вельмі важнымі. Але іх альбо канфіскавалі, альбо зьнішчылі падчас рэйду, дык якое яны цяпер маюць значэньне?»
  Ну хоць нешта было. Файлы перажылі «пажар» у музеі, як падазраваў Улад, і, магчыма, усё яшчэ знаходзяцца тут. Імаверна, яны былі ці ў МУС, ці ў арміі. Ён зноў задумаўся над словам Вітаса: «у надзейных руках у небяспечным асяроддзі».
  «Кім канфіскаваны?» — спытаў Уладзя.
  «Трэба пытацца ў МУС. Вы працуеце на іх, ці не так? Я толькі ведаю, што мы пакінулі іх ззаду, калі пайшлі здавацца. Хаця да таго часу будынак загарэўся, так што мала што».
  «А потым, правёўшы некалькі тыдняў у турме, вас памілавалі. У армію, па вашым прызнанні, як пасадзілі? ...”
  «Мая неацэнная паслуга маёй краіне», — сказаў Нэвен, упершыню ўсміхнуўшыся крывымі зубамі, пажадлівай усмешкай, заплямленай нікацінам. Яго дыханне было ад цыбулі і смажанага мяса, пары, цяжкія ад тлушчу. Уладзя ўявіў сабе бараніны, якія смажацца над плітой унізе, у нары нейкага дымнага бункера. У жываце забурчэла, калі Нэвен нахіліўся, каб затушыць цыгарэту на стале.
  «І менавіта так я хацеў бы захаваць адносіны са сваёй краінай зараз», — працягнуў Невен. «Устойлівы і цёплы. І я не ўпэўнены, што змагу зрабіць гэта, размаўляючы з вамі пра што-небудзь з гэтага. Можа быць, усё, што я зраблю, гэта прымусіць іх вырашыць, што я ўсё ж павінен быў застацца ў турме».
  «А можа, яны вырашаць, што хтосьці іншы павінен сядзець у турме замест гэтага».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Хто б гэта ні быў, прымушае вас заставацца тут, у атачэнні людзей з аўтаматамі Калашнікава, жыць так. Калі вам больш камфортна побач з арміяй чэтнікаў, чым побач з уласным урадам, я б сказаў, што ў вас ёсць ворагі, пра якіх вам трэба клапаціцца, але вы не можаце. Можа, хтосьці зь іх да гэтага ўсяго, да гэтага арт-бізнэсу датычны. Напэўна, гэта зарабляла больш грошай, чым што-небудзь яшчэ, з чым быў звязаны Зарко».
  Нэвен, які дагэтуль адчуваў нейкую нуду, зірнуў прама ў твар Улада, вочы яго гарэлі моцнай, пагардлівай фанабэрыстасцю. «Дазвольце мне сказаць вам, як гэта працуе тут, містэр дэтэктыў, і больш не называйце мне сваё імя, таму што я не хачу яго ведаць, а тым больш памятаць. Тут у мяне ёсць свае людзі, і войска мяне пакідае ў спакоі. Яны нават больш за мяне ненавідзяць МУС. Адзінае, каго яны ненавідзяць больш, - гэта ваенная паліцыя. Любое з гэтых суперніцтва можа прывесці да таго, што вы забітыя, або, калі вы ведаеце, як выкарыстоўваць іх, яны могуць пакінуць вас у жывых, нават зрабіць вас багатым ".
  «Насамрэч, на вуліцах кажуць, што цябе сапраўды забілі».
  «Так. На габрэйскіх могілках. Гэта была карысная гісторыя. Нават калі некаторыя людзі ведалі, што гэта няпраўда, яны вырашылі, што гэта вызваліла іх ад кручка. Калі людзі ў горадзе думалі, што я памёр, тады больш не трэба было спрабаваць прыцягнуць мяне да адказнасці, цяпер ці пазней. І я таксама ўдзельнічаў у некаторых з тых праклятых нападаў дурняў на габрэйскіх могілках, на пачатку. Вось што пераканала мяне, што я павінен быў сабраць сваіх людзей і сысці адтуль, нават калі гэта азначала прыехаць у такое месца. Такім чынам, я пераканаў некаторых салдат далучыцца да мяне, у звычайным парадку ".
  «Вы іх купілі».
  «Вядома».
  «А хіба некаторыя афіцэры рэгулярнай арміі не мелі на гэты конт свайго ўяўлення?»
  «У іх былі свае ідэі, але ў мяне былі адзнакі D, прынамсі, я быў гатовы патраціць свае. Навошта ім марнаваць грошы, спрабуючы перасягнуць мяне, калі яны маглі б зарабіць на гэтай дамоўленасці?»
  «Ты маеш на ўвазе, што ты ім таксама заплаціў».
  «Канечне, па афіцэрскіх стаўках. Усё дзеля маёй уласнай камфортнай нарыхтоўкі тут, на Zuc. Дастаткова аддаленая, каб трымаць далей ад цікаўных вачэй генералаў, і дастаткова важная частка лініі, каб зрабіць сябе неабходным. Адно я заўсёды быў добрым байцом. Яны гэта ведаюць, і іх лініі месцамі настолькі тонкія, што яны рады, што я ў іх ёсць».
  Кава прыбыла на маленькім медным падносе. Памочнік наліў густую турэцкую брагу з рондаля ў форме пясочных гадзін. Уладзя пацягнуў яго і са здзіўленнем выявіў, што ён быў нават прыпраўлены кардамонам, якога ў наш час амаль немагчыма знайсці ў горадзе.
  «Што перашкаджае табе кінуцца на другі бок. Многія іншыя гэта робяць». Сапраўды, гэта здаралася кожны тыдзень, часам у падраздзяленнях па дваццаць і больш чалавек.
  «Скажам так, з таго боку мне трэба баяцца яшчэ больш людзей, чым тут. Яны па-ранейшаму не вельмі задаволеныя тым, што адбылося два гады таму. Мы прымусілі многіх афіцэраў ЮНА выглядаць вельмі дрэнна, адбіваючы іх танкі са стралковай зброі. І заўсёды ёсць тыя, хто ворагі па іншых прычынах».
  «Як генерал Маркавіч, напрыклад».
  Упершыню Нэвен быў крыху ўражаны. Ён злёгку кіўнуў галавой, як бы каб пераацаніць патэнцыял сустрэчы. Потым павольна сказаў: «Так. Генэрал Маркавіч, напрыклад».
  «Яшчэ адзін прыхільнік выяўленчага мастацтва, як мне сказалі».
  «Сапраўды ён». Ён на імгненне спыніўся. «Такім чынам, вы кажаце, што можаце мне дапамагчы. Як?»
  «Глядзіце, мы ведаем, што мастацтва вывозяць з краіны, нават калі музей нібы не ведае. Калі мы зможам звязаць гэтую аперацыю з забойствам Вітаса і выкараніць яе, я мяркую, што мы ў канчатковым выніку адпусцім некаторых людзей, якія хочуць, каб вас адпусцілі».
  «Як генерал Маркавіч? Наўрад ці, калі ў вас няма вельмі дакладнай артылерыі і добрых крыніц з іншага боку».
  «Не. Але дыскрэдытаваць яго мы, безумоўна, можам». Уладзь адважыўся на канечнасці. «Мы маем поўную падтрымку і падтрымку міжнароднай супольнасці»
  «Вы маеце на ўвазе ААН?»
  «І гэта ставіць наш ахоп патэнцыяльна праз раку». Па рэакцыі Нэвена ён заўважыў, што канечнасць толькі што саступіла.
  — ААН, — фыркнуў Нэвэн, зноў крыва ўсьміхаючыся. «Як вы думаеце, хто дазваляе гэтаму мастацтву пакінуць краіну?»
  «Гэта менавіта тое, што мы хацелі б ведаць».
  «Вы хочаце ведаць занадта шмат. І ўсё, што я магу зрабіць, сказаўшы вам, гэта нажыць яшчэ больш ворагаў у большай колькасці неналежных месцаў».
  «Слухай, я не прашу ўсяго, што ты ведаеш. Проста разглядайце пытанне за пытаннем, і калі вы пачнеце адчуваць, што рызыка перавышае карысць, спыніце адказ. Але дайце сабе шанец».
  І тады першы і адзіны ўдар провіду Улада ўпаў літаральна на зямлю. З боку сербскай лініі ў бок іх пазіцыі ляцеў снарад: высокі, выгнуты мінамётны ўдар з некалькіх сотняў ярдаў. Яны абодва распласталіся на зямлі і былі апырсканы дажджом бруду, зямля дрыжала і бурчала пад імі. Калі Нэвэн падняўся, ягоны бярэт быў наперакос, а гразь запеклася на яго пругкай чубцы. Брусы, з якіх быў заснаваны яго «кабінет», былі загнутыя ўнутр. Паднос з кавай быў перакулены. Нэвен больш не выглядаў нейкім гаспадаром, нават на гэтым невялікім адрэзку лініі, і ягоны твар на імгненне выдаваў, што ён таксама гэта ведаў. Яны крыху пачакалі, пачуўшы ў адказ стрэлы і кароткую перастрэлку паміж аўтаматамі. Потым Нэвен ледзь чутна сказаў: «Што за пытанні».
  Улад не злараднічаў, не паводзіў сябе так, быццам дынаміка хаця б зрушылася.
  «Пачнем з файлаў. Вы арганізавалі выбух і пажар у музеі, а потым іх скралі, так?»
  «Так».
  Да здзіўлення Улада, Нэвен сказаў, што артылерыйскі абстрэл быў арганізаваны ад іх імя генералам Маркавічам.
  «І гэта было тады, калі Зарко далучыўся да аперацыі?»
  «Гэта была яго першая галоўная роля, можна сказаць. Маркавіч прыцягнуў нас да гэтага некалькімі днямі раней».
  «Як ён дамаўляўся? Была невялікая нязручнасць вайны, якая ішла ў той час, і, як вы сказалі, Зарко рабіў армію Маркавіча даволі кепскай».
  «Калі б яны маглі нас знішчыць, яны б гэта зрабілі. Маркавіч з такой жа гатоўнасцю, як ніхто. Але да таго часу было зразумела, што масты ім не ўзяць, і ў музей яны не патрапяць. Як толькі ён гэта зразумеў, ён дамовіўся аб сустрэчы».
  «Як?»
  «Гэта было досыць лёгка. Вы прасілі аб перамовах аб спыненні агню на ўзроўні падраздзяленняў. Гэта заўсёды лепшы спосаб прымусіць блакітныя каскі рухацца ад вашага імя, каб усталяваць афіцыйны кантакт з другім бокам. Такім чынам, аднойчы раніцай мы ўсе сабраліся разам, Маркавіч і двое яго афіцэраў, і Зарко, я і яшчэ адзін з нашых, разам з двума назіральнікамі Еўрапейскай супольнасці, тымі хлопцамі ў белай форме, тымі, што выглядаюць як раздачы марожанага. Яны заўсёды вераць, што чым больш яны змогуць прымусіць нас размаўляць, тым бліжэй мы будзем да міру».
  «У такіх умовах наўрад ці можна абмяркоўваць дамоўленасці аб кантрабандзе».
  «Спачатку мы гэтага не рабілі. Мы размаўлялі аб абмене палоннымі, маніторынгу артылерыі, снайперскіх мараторыях. Усё тое, што ні адзін з бакоў не меў намеру рабіць, таму што незалежна ад таго, колькі грошай мы хацелі б зарабіць разам, у сутнасці гэтага мы ўсё роўна ненавідзелі іх, а яны ненавідзелі нас. Калі прыйшоў час заняцца рэальнымі справамі, Маркавіч сказаў назіральнікам ЕК, што яму і Зарко патрэбныя некалькі момантаў адзіноты для большай адкрытасці і адкрытасці. Далі, канечне. Такім чынам, мы ўсё гэта арганізавалі, седзячы ў белым БТР ААН, прама на беразе ракі».
  «І менавіта тут Маркавіч расказаў табе пра гэта і прапанаваў падключыць цябе, калі ты дапаможаш».
  «Ён сказаў Зарко, што хоча творы мастацтва з нашага боку ракі. Ён сказаў, што там лепшыя прадметы. Сказаў, што зможа перавезці з краіны, калі мы зможам перавезці іх праз мост. Але спачатку ён хацеў, каб мы паклапаціліся аб файлах перадачы. У яго ўжо ёсць свой асобнік аднекуль».
  Бялградская копія, падумаў Уладо. Калі б сябар Улада мог атрымаць копію, Маркавіч, безумоўна, не меў бы праблем.
  «Ён хацеў знішчыць копію ў музеі», — сказаў Невен. «Ён прызначыў нам дату і сказаў, што можа забяспечыць агонь. Жарко сказаў яму, што добра, пакуль ён не стукнуўся аб будынак, пакуль мы былі ў ім. Мы крыху пасмяяліся, пакурылі, выпілі каньяку і сышлі. Хлопцы з EC выглядалі расчараванымі, калі мы сказалі яму, што нічога не дасягнулі».
  «Такім чынам. Вы павінны былі ўзяць на сябе кіраванне музеем і знайсці спосаб знішчыць запісы. Але вы захавалі іх замест гэтага, ці не так. Потым зладзілі знішчэнне».
  «Жарко не быў дурнем. Ён палічыў, што са сваёй уласнай копіяй ён можа кіраваць аперацыяй лягчэй, з большай незалежнасцю. Ён прадаў гэтую ідэю Маркавічу як спосаб скараціць матэрыяльна-тэхнічнае забеспячэнне, спрасціць яго, каб нам не прыйшлося рызыкаваць з дапамогай кур'ераў або загадкавых паведамленняў на кароткіх хвалях кожны раз, калі ў Маркавіча была карціна, якую ён хацеў, каб мы забралі. Я не думаю, што Маркавіч калі-небудзь па-сапраўднаму прызвычаіўся да гэтай ідэі, але ён працягваў атрымліваць сваю частку, таму жыў з гэтым».
  «Але спачатку трэба было замацавацца ў музеі. Засяліцеся на месца як яго «абаронцы». Што, я мяркую, было даволі лёгка, калі Муровіч кіраваў месцам».
  «Ён быў закаханы ў нас. І я маю на ўвазе гэта літаральна. Заўсёды губляў прытомнасць ад мужных байцоў у сваім холе, прыносіў нам каву і пірожныя. Мне падабалася думаць, што я яму падабаюся асабліва». Невен засмяяўся. «Для яго мы былі без папрокаў. Мы прыйшлі, каб выратаваць яго цудоўныя галерэі, і тым самым выратавалі яго працу. Мы былі яго высакароднымі дзікунамі, якія яшчэ больш высакародна супрацьстаялі жаданню рабаваць. Да гэтага Зарко заўсёды ставіўся вельмі строга. Не павінна было быць рабавання музея, нават самага дробнага прадмета, а гэта былі адны з лепшых».
  «Таму што ён хацеў файлы. А пасля таго, як яны ў вас былі, што потым?»
  «З таго часу, акрамя Зарко, нас удзельнічалі толькі двое. Алія Нерэвіч і я. Алія быў забіты ў першы дзень паліцэйскага рэйду ў кастрычніку, стоячы на вуліцы як дурань, думаючы, што гэта толькі чэтнікі абстрэльваюць, а мы астатнія беглі ў сховішча».
  — Вас толькі двое, акрамя Жарко?
  «Гэта было столькі, колькі ён мог давяраць. Ён праглядаў файлы, знаходзіў картку, якая яму спадабалася, з больш высокім коштам, а потым адпраўляў нас, каб мы яе забралі».
  «Проста так? Пара бандытаў заходзіць у чыйсьці дом, каб зняць карціну са сцяны?»
  «Гэта было прасцей, чым вы думаеце. Пакуль мы былі ў музеі, мы дапамаглі сабе некаторыя канцылярскія прылады Муровіча, таму мы падрабілі яго подпіс на афіцыйных дазволах на «ахоўнае ўтрыманне», потым заплацілі кожнаму па сто марак за іх супрацоўніцтва і нязручнасці. Дзіўна, як хутка людзі ўспрымаюць намёк. Нават калі яны былі падазронымі, як толькі вы ім заплацілі, яны не адважыліся задаць ніякіх пытанняў ні музею, ні іншым уладам. Навошта рызыкаваць страціць свае каштоўныя адзнакі D? Асабліва, калі гэта насамрэч была не іх карціна.
  «Але што было смешней, некаторыя людзі ўжо зразумелі для сябе магчымасці атрымання прыбытку. Прыкладна на кожным пятым прыпынку не было і карціны, і людзей, якія там жылі. Некалькі іншых ужо склалі яго ў скрыню і паклалі ў склеп ці каморку. Яны пачырванелі і сказалі, што рабілі гэта дзеля захаванасці. Толькі адзін чалавек калі-небудзь спрабаваў нас ганіць. Крычаў на нас і пагражаў пайсці ў міліцыю».
  «І?»
  «Мы адвялі яго да ракі і прастрэлілі яму галаву. На наступную раніцу яго забраў морг. Гэта быў напружаны дзень, і яны спісалі яго як снайпера».
  «Знаёмая методыка. Так Вітасу дасталося».
  Нэвен ніколькі не здзівіўся.
  «Тады вы проста хадзілі па вуліцах з карцінай?» — спытаў Уладзя.
  «Мы стварылі яго на месцы. Заўсёды браў з сабою дошкі, цвікі, анучку. Пагрузілі скрыню на грузавік, а затым пачакалі, пакуль не наступіць цемра, каб зрабіць кропку ".
  «Дзе».
  «Некаторы час у месцы на беразе ракі, каля КПП, куды праз бакавы канал паступалі харчы. З абодвух бакоў былі дазволеныя пасярэднікі, якія прывозілі тытунь, мяса, спіртныя напоі. Праца небяспечная, але пры жыцці яны зарабілі шмат грошай, і абодва бакі выкарыстоўвалі іх для інфармацыі. Яны перанясуць нашу скрыню, прынамсі, пакуль накладныя выдаткі не стануць смешнымі».
  «Накладныя выдаткі?»
  «Занадта шмат выплат занадта вялікай колькасці людзей. Скімінг і сіфон. Аперацыя цякла, як рэшата, і паколькі Маркавіч адпраўляў усё праз пагоркі на грузавіках, на кожным кантрольным пункце было больш выплат, і нават у гэтым выпадку груз ніколі не даходзіў да месца прызначэння. Такім чынам, мы спрасцілі».
  «Як».
  «Як інакш. «Магчыма, авіялініі». Так салдаты ААН называюць свае штодзённыя палёты, таму што, магчыма, яны паляцяць, а можа, і не. Гарантаваная дастаўка на працягу ночы, пакуль на наступны дзень сербы не страляюць і не абстрэльваюць аэрапорт. І часам Маркавіч мог вырашыць гэтую праблему, але не заўсёды».
  «Дык ты б кінуў карціны куды?»
  «На грузавой і марской базе ААН, каля будынка PTT па дарозе ў аэрапорт. Адразу за штаб-кватэрай сіл ААН. Асабліва зручна, таму што гэта было з нашага боку лініі. Мы праязджалі праз вароты, размахваючы нашым рахункам-фактурай ААН, і пакідалі скрыню на задняй пагрузачнай пляцоўцы, гатовай да дастаўкі першым рэйсам у Франкфурт раніцай».
  «Як часта?»
  «Магчыма, спачатку раз на тыдзень. Жарко не хацеў перастарацца, пачаць прыцягваць лішнюю ўвагу. Наш кантакт у ААН таксама заўсёды быў настроены з гэтай нагоды. Маркавіч будзе дамагацца большай колькасці паставак, прадстаўнік ААН - меншай. Потым, магчыма, за месяц да рэйду, мы даведаліся, што Муровіч працуе над тым, каб праз ЮНЕСКА атрымаць спіс з Бялграда. Таму мы павялічылі графік. Тры разы на тыдзень, часам нават чатыры-пяць, калі было ціха і рэйсы ішлі кожны дзень. Мы ведалі, што гэта рызыкоўна, але як толькі Муровіч атрымае копію файлаў, мы спынімся. Мы гаварылі аб яго забойстве, але палічылі, што яго замена можа быць толькі горш. Гэта можа быць нават той, хто захоча глыбей вывучыць прычыну пажару».
  «Ну, ён атрымаў ухвалу ЮНЕСКА. Але грант задзейнічаюць толькі ў лютым».
  «Такім чынам, яны, напэўна, усё яшчэ гэта робяць».
  «Як? Налёт пазбавіў вас справы».
  «Гэта атрымалася. І аднаго гэтага павінна было хапіць, каб Вітаса забілі. Але ён відавочна меў уплыў, каб прымусіць рэпрэсіі прытрымлівацца. Што раздражняла Зарко, так гэта тое, што ён ніколі не быў папярэджаны. Ён заўсёды хваліўся, што ў Міністэрстве ёсць нехта, але, напэўна, яны не былі вельмі высокімі, таму што ён ніколі не чуў ні слова. Калі пасля забілі Зарко, я быў упэўнены, што яго крыніца не годная».
  «А яго не застрэлілі пры спробе ўцячы?»
  «Гэта афіцыйная версія, але ніякай. У Зарко быў добры адвакат і шмат адзнак D, і занадта шмат спосабаў выбрацца з горада, нават калі яго злавілі. Ён ніколі б не рызыкнуў бегчы. Магчыма, добра спланаваны ўцёкі з турмы, пазней, падчас цяжкіх баёў, з вялікай колькасцю выплат і ўнутранай дапамогай. Але не няўмелая спроба вырвацца».
  «Чаму б і не. Нават такія людзі, як Зарко, могуць прыйсці ў роспач».
  - Гэтага не здарылася , - люта закрычаў Нэвен.
  Уладзя даў яму хвіліну супакоіцца. «Як вы гэта апісваеце, нават Вітас мог быць кантактам Жарко ў МУС. Дастае Зарко, бярэ напільнікі, павялічвае свой разрэз і ідзе далей».
  «Што таксама тлумачыць, чаму Вітаса забілі. Больш суперніцтва і больш крыві. Вы жывяце гэтым дастаткова доўга, і ў рэшце рэшт вы паміраеце ад гэтага ".
  Але інсайдэру не спатрэбіўся б брыфінг Мілана Главаса на мінулым тыдні, падумаў Улада. Гэта гучала як следчы, які шукае адкрыццё.
  «Хутчэй за ўсё, яго забілі таму, што ён быў на аперацыі», - сказаў Улада. «Што пакідае пытанне, з кім Маркавіч яшчэ павінен працаваць. Можа, наняў каго новага».
  «Заўсёды ёсць жадаючыя ўзяць такую працу», — сказаў Невен. «І як толькі вы атрымліваеце ўбор, напрыклад, з удзелам ААН, гэтыя рэчы набываюць бюракратычную інерцыю. Вы не спыніце нешта падобнае, проста выдаліўшы аднаго з дырэктараў. Вы толькі робіце гэта больш прыбытковым для тых, хто ўсё яшчэ ў гульні».
  «Такім чынам, давайце паглядзім, хто застаўся ў бізнэсе пасля рэйду. Ёсьць Маркавіч, а яшчэ ёсьць нехта з ААН. А хто гэта можа быць?»
  «Нехта ў адгрузцы. Бланкі адгрузкі заўсёды былі загадзя падпісаны і завераны пячаткай. Зарко заставалася толькі ўпісаць дэталі. Мы адправілі ўсё франкфурцкаму кантакту, які, я мяркую, атрымаў скарачэнне за продаж, маркетынг і што заўгодна. Мы з Аліяй атрымлівалі дадатковую плату за кожную працу, але, напэўна, нічога блізкага да таго, што зарабляюць асноўныя гульцы. Мы былі толькі часткай накладных выдаткаў».
  «Давайце запоўнім некаторыя імёны, пачынаючы з Франкфурта і ААН»
  «Я не ведаю ніводнага».
  «Як ты не мог? Яны абодва былі там жа на рахунку-фактуры, калі хтосьці не выкарыстоўваў падроблены подпіс у адным канцы і псеўданім у іншым.
  Невен нахмурыўся, мітусіўся і глядзеў у зямлю. На імгненне запанавала цішыня, калі ён нахіліўся, каб падняць адзін з упаўшых кубкаў кавы.
  - Давай, - сказаў Улад. «Вы не можаце забыцца.»
  «Магчыма, я іх ніколі не ведаў», - з горыччу сказаў Невен, гледзячы прама ў твар Улада. «Таму што я не ўмею чытаць. Ніколі не навучыўся. Дыслексія, думаю, цяпер гэта называюць. За выключэннем таго, што нашы прагрэсіўныя школы пры маршале Ціта ніколі не ведалі, як абыйсці гэтую перашкоду. Я быў моцным хлопчыкам, таму гэта ніколі не мела вялікага значэння. Мне заўсёды знаходзіліся іншыя прымяненні, і такія людзі, як Зарко, заўсёды былі рады прыцягнуць мяне да працы. Я заўсёды лічыў гэта слабасцю, а потым прыйшоў Зарко са сваім ліхвярскім бізнесам, і мая будучыня была забяспечана. Калі пачалася вайна, будучыня была яшчэ больш вясёлкавай. Вось чаму ён заўсёды мог мне так давяраць. Гэта быў мой ключ да павышэння. Не было нічога, чаго я не мог бы зрабіць для яго, няма пісьмовага паведамлення, якое я не мог бы даставіць без поўнай гарантыі канфідэнцыяльнасці. Я быў ідэальным кур'ерам».
  «Але Алія ўмеў чытаць».
  «А Алію ніколі не дазвалялі ні трымаць паперы, ні бачыць іх. Ён быў толькі часткай каманды дастаўкі. Такім чынам, я паняцця не маю, грузаадпраўшчыка ААН і хлопца ў Франкфурце. Ведае толькі Зарко».
  «Што пакідае мяне амаль там, дзе я пачынаў. Хіба што».
  «Хіба што?»
  «Калі вы ўсё яшчэ не ўдзельнічаеце. Усё яшчэ кіруюць усім гэтым адсюль і выкарыстоўваюць мяне, каб пракласці ілжывы след».
  Невен усміхнуўся, амаль сумна.
  «Так. Тут без файлаў і без якой-небудзь прамой лініі сувязі, за выключэннем бедных тупых хлопчыкаў, якія прыходзяць сюды кожны дзень са сваімі гучнымі радыё і падобнымі да вас. Акрамя таго, калі б я ўсё яшчэ быў уцягнуты, вы б зараз былі ў даволі цяжкім стане. Цяпер, калі я атрымаў ад вас усю неабходную інфармацыю, было б лёгка кінуць вас у брудную яму і забыць, як гэта хутка зрабілі б усе астатнія. Калі-небудзь твае косці апынуцца пад плугам якога-небудзь фермера, а можа, турыст сваім металашукальнікам знойдзе спражку твайго рамяня. Ці разумееце вы, містэр дэтэктыў, як мала вы ведаеце пра тое, што прымушае гэтае месца ўнізе працаваць?» Ён паказаў у даліну, на калодзеж цемры, дзе спаў горад. «Гэта тое ж самае, што прымушае гэтае месца працаваць. Азірніцеся вакол сябе на гаўняныя ямы і акопы. Гэта будучыня нашага цудоўнага роднага горада. І калі такія людзі, як я, кіруюць тут, гэта павінна сказаць вам нешта пра людзей, якія кіруюць там, унізе. Як вы думаеце, ці сапраўды хто-небудзь з іх будзе давяраць вам яшчэ доўга выконваць такое дурное даручэнне, містэр дэтэктыў? Я б сказаў, што вы хутка станеце вельмі самотным чалавекам».
  Ён кінуў свой Marlboro ў гразь і ўстаў, каб сысці.
  «А цяпер, містэр дэтэктыў, наша размова скончана».
  Ён павярнуўся і пайшоў прэч, знікаючы за паваротам траншэі.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 15
  Хлопчыкі на схіле гары мелі рацыю. Начныя наведвальнікі Жука не спалі. Яны курчыліся і размаўлялі, курылі і пілі. Пракліналі і вайну, і снарады, і чэтнікаў. Але больш за ўсё яны глядзелі і слухалі, як спалоханыя дзеці, запраўленыя ў сваіх ложках, чуючы кожны скрып дошак падлогі.
  Зрэдку чаркі чырвонага трасіруючага агню шалёна праносіліся над галавой, асвятляючы хвалістую глеістую раўніну. З другога боку гары грымнуў снарадны агонь і ўспыхнула з далёкага пагорка. На шчасце, большая частка дзеяння засталася ў далейшым.
  Самым вялікім сюрпрызам для Улада быў выпадковы, бязмэтны характар усяго гэтага. Нават у самых жудасных апісаннях мінулых войнаў, якія ён чытаў, заўсёды было падабенства плана. Нават бессэнсоўнасць Першай сусветнай вайны мела на сабе пячатку нейкага вялізнага, неўтаймаванага арганізма з плоці і сталі, з шырокай сеткай камунікацый, раскінутых ва ўсе куткі фронту. Бамбардзіроўкі былі скаардынаванымі, працягваючыся днямі, толькі каб выклікаць адзіны шалёны момант самагубчага нападу. Кожная масавая хваля забойстваў была загадзя спланаванай.
  А тут? Вайна хісталася ў цемры, як звер, у якога ўсе канечнасці былі страчаны. Страляніна была спарадычная, нібы па капрызе. Выпадковыя снайперскія перапалкі хутка ператварыліся ў гарачую асабістую помсту, а потым гэтак жа хутка сціхлі. Гарматныя разлікі працавалі ці не працавалі ў залежнасці ад запасу снарадаў, сну і брэндзі, хаця часцей за ўсё ад апошняга. Камандаванне і кіраванне былі паняццямі для іншага схілу пагорка, для якой-небудзь іншай часткі краіны, дзе лінія перыядычна зрушвалася, магчыма, для якой-небудзь іншай вайны ўвогуле. Ці, магчыма, так заўсёды адчувалася вайна знутры, нібы чалавек быў часткай вялізнага партрэта, які набываў форму і парадак толькі пры поглядзе здалёк.
  
  
  Бліжэй да 4 гадзін раніцы пачаўся дождж, які пачаўся з густога туману, які перайшоў у цвёрды дождж з халодных тлустых кропель. Уладзя апусціў галаву, напружваючы вочы ў цемры, назіраючы, як вада сцякае з размоклай шапкі ў лужыну ля ног.
  Вузкі прамень ручнога ліхтарыка пракаціўся ў яго траншэю, асвятляючы іншых людзей, якія стаялі ў падобных позах. Нечая рука ўхапілася за яго правае плячо ззаду, штурхаючы яго, быццам ён задрамаў. «Хадзем, калі ты ідзеш».
  Гэта афіцэр вывеў іх атрад на гару. Выцягвалі.
  Ён вылез, мяккая зямля апускалася пад яго цяжарам, яго суставы зацяклі ад шматгадзіннага стаяння і сядзення на холадзе.
  Яны выстраіліся ў гаі з расколатых дрэў і пачалі свой парад уніз. Улад быў занадта стомлены, каб праверыць, хто перад ім і ззаду. Усе глядзелі сабе пад ногі. Ніхто не гаварыў. Вогнішчы, якія гарэлі некалькі гадзін таму, цяпер патухлі.
  Прайшло яшчэ дваццаць хвілін, перш чым ён ацаніў сітуацыю, зрабіўшы ў думках пераклічку, кінуўшы позірк з пярэдняй часткі на заднюю частку хісткай калоны. Наперадзе ішлі пажылыя мужчыны, усё яшчэ згрупаваныя па ўзросце і настроях. Павярнуўшыся ззаду, ён са сваёй трывогай убачыў, што двое хлопчыкаў-падлеткаў неслі паміж сабой коўдру, цяжка накінутую, як насілкі. Было відавочна, што ў ім нехта быў, мёртвы або паранены. Напэўна, мёртвы, мяркуючы па тым, як выпукласць увесь час натыкаўся на зямлю.
  Гэта быў хлопчык з хвосцікам, аказалася, той, што з радыё. Яму трапіла ў нос асколак, які адарваў палову твару, але застаўся некранутым. Іншыя хлопцы павярнулі яго цела тварам уніз у коўдру, цягнучы яго так, нібы ён толькі драмаў у мокрым гамаку. Кут яго клятчастай кашулі звісаў збоку. Яго радыё нідзе не было відаць: альбо знішчанае тым жа выбухам, альбо спрытна канфіскаванае нейкім ветэранам лініі.
  Калі яны дабраліся да падножжа пагорка, цьмянае святло пралівалася ў шэрае неба на ўсходзе, і дождж спыніўся. Яны падышлі да месца спаткання з папярэдняга вечара, і камандзір пачаў раздаваць дзённую порцыю цыгарэт. За ноч на фронце атрымаўся цэлы пакунак. Заўсёднікі Frontline нават атрымалі парады па фільтрах. Афіцэр сунуў Уладу пачак, што было прыемным здзіўленнем, пакуль яму не прыйшло ў галаву, як пачак раптам стаў даступны. Уладзя адмахнуўся. «Аддайце яго аднаму з яго сяброў».
  «Якія сябры?» — буркліва спытаў афіцэр. «Яго ўсе ненавідзелі. Ён і яго праклятае радыё».
  Уладзь здранцвела працягнуў руку, каб узяць пачак, потым, раздумаўшыся, адцягнуў руку.
  «Аддайце аднаму з іх», — сказаў ён, паказваючы ў бок астатніх у атрадзе. «Я скончыў з раздачамі».
  «Гэтаксама добра», — сказаў афіцэр. «Я пакіну гэта сабе. Той, хто стаміўся браць падачкі ў гэтым месцы, мог бы застрэліцца, пакуль не памрэ з голаду».
  
  
  Да дому заставалася яшчэ паўгадзіны хады, і Ўладзю было ўсё, каб працягваць ставіць адну нагу перад другой. Размова з Нэвэнам ужо здавалася такой, нібы яна адбылася некалькі дзён таму, успамін пра сцэну амаль сюррэалістычны з яе пробліскамі святла, вострым смакам кавы ў турцы. Безумоўна, той іншы свет на ўзгорку больш не існаваў, акрамя як у галаве Улада.
  Ён прыйшоў на парог прамоклы да касцей, і менавіта ў такія часы яму больш за ўсё хацелася гарачага душа і цёплага ложка. Замест гэтага ён зняў вопратку і паклаў яе на ракавіну ў ваннай, выціраючы бруд з цела вільготнай кіслай губкай. Ён запаліў два газавыя полымя на кухоннай пліце: адзін, каб нагрэць рондаль з фасоллю, якую ён пакінуў замачыць на ноч, другі, каб нагрэць ваду для кавы. У Nescafé было да апошніх крупінак, таму ён выпіў іх усе, аддаючы перавагу адной моцнай кубку, чым пары слабых.
  Праз некалькі імгненняў ён адпіў пякучага варыва, і ў горле і жываце адчуваў кароткі боль ад жару. Затым нацягнуў тоўстыя сухія шкарпэткі і доўгую бялізну, майку і швэдар, залез пад коўдру.
  Ён праспаў амаль да поўдня, прачынаючыся з цяжкасцю ад гуку далёкага выбуху. Ягоны страўнік быў сціснуты і газаваны, а дыханне пахла нясвежымі зернямі і кавай. Ён паспрабаваў патэлефанаваць у офіс, каб паведаміць, дзе ён знаходзіцца, але сувязі зноў былі абарваныя. Ён паглядзеў у люстэрка, паціраючы рукою шчымлівыя шчокі, але не хапіла духу правесці халоднай, цьмянай брытвай па двухдзённым росце. На вуліцы было яшчэ шэра. Ён наліў у рот шклянку вады, плюнуў у ракавіну, нацягнуў на сябе запэцканыя, але сухія штаны і апрануўся ў паліто. Надышоў час ісці ў кабінет.
  — нібы ў здзіўленні сустрэў яго Дамір.
  «Ты вярнуўся з мёртвых!» — закрычаў ён, а потым папрасіў, каб вечарам быў поўны выклад. Улада расказаў яму тое, што ён даведаўся, паведаміўшы толькі некалькі дэталяў, згадаўшы аперацыю па кантрабандзе, але нічога пра тое, што кантрабанда была. Дадатковыя падрабязнасці могуць пачакаць, пакуль ён не атрымае спіс ад Главаша. У адваротным выпадку ён усё яшчэ адчуваў сябе звязаным сваім абяцаннем Касічу стрымаць усё, што мог. Ён апусціўся ў крэсла, знясіленне ўжо даганяла яго.
  «Цяжка паверыць, што сволач не ўмее чытаць», - сказаў Дамір. «Няздарма Жарко давяраў яму. Як толькі вайна скончыцца, нам давядзецца завербаваць лепшага класа злачынцаў, інакш яны ніколі не дазволяць нам далучыцца да Еўрасаюза».
  «Яшчэ ёсць ад каго-небудзь слова?» — спытаў Уладзя.
  «Усё ціха. Зусім нічога. Сёння раніцай я так адчайна хацеў нешта зрабіць, што амаль спадзяваўся на чарговае забойства. Няма такой удачы. Але гэтая справа Вітаса — нам патрэбныя новыя падказкі, Улада, інакш мы апынемся ў тупіку. Якая б сьцежка ні была некалькі дзён таму, напэўна, ужо астыла».
  «Гэта самы доўгі паток заходніх дэтэктыўных клішэ, якія я чуў з вашых вуснаў з таго часу, як мы пачалі працаваць разам», — сказаў Улада.
  Дамір засмяяўся, але душой не было. На імгненне Уладзя заўважыў цень змрочнасці, якая аплыла на твары Даміра некалькі дзён таму, калі ён шпацыраваў па снайперскай зоне.
  «Што цябе турбуе?» — занепакоена спытаў Уладка, хаця ў яго ўжо была даволі добрая ідэя. «Я думаў, што ў цябе, прынамсі, ёсць твая новая сяброўка Франчэска, каб бавіць час. У любым выпадку ваш вечар не мог быць такім жа дрэнным, як мой».
  «Ты стрымліваеш мяне, Улада. Калі вы папрасілі мяне дапамагчы ў гэтым расследаванні, я быў вельмі ўсхваляваны, але мяне цалкам закрылі. Я не што іншае, як хлопчык на даручаннях. Вы праводзіце ноч з, напэўна, самым сумна вядомым мафіёзам горада, які выжыў, і падсумоўваеце гэта ў трох хвілінах невыразнай балбатні. Днямі вы чатыры гадзіны бралі інтэрв'ю ў нейкага старога ў Дабрыні. Чатыры гадзіны! Затым вы растлумачыце мне гэта за дзве хвіліны шырокіх запэўненняў, што хутка ў нас будзе шмат новых патэнцыйных кліентаў. Я павінен верыць вам на слова, нават не ведаючы яго імя і таго, чым ён займаецца, і тады я павінен падтрымліваць сябе шчаслівым, размаўляючы з шлюхамі, і я мяркую, што гэта ўсё, на што вы думаеце, што я добры. Чаму я думаю, што нават калі я бегаю па гэтых падводах, я ўсё роўна не буду ведаць, што я шукаю?»
  Дамір на хаду набраўся пары, ледзь не закрычаўшы, калі скончыў. Знясілены, ён адкінуўся на спінку крэсла.
  «Ты маеш рацыю, — сказаў Улада, — і мне вельмі шкада».
  На імгненне ён падумаў паспрачацца, што трымае Даміра ў цемры толькі дзеля ўласнай абароны, таму што гэта сапраўды выклікала клопат. Чым менш людзей будзе наганяць гэтую інфармацыю, тым лепш для бяспекі Улада, асабліва з улікам схільнасці Даміра да поўзання ў кафэ.
  Тым не менш, ён ведаў, што калі штуршок даходзіць да штуршка, Дамір можа трымаць язык за зубамі так моцна, як ніхто. За бестурботнымі паводзінамі хавалася заўзятая паласа прафесійных амбіцый, якая час ад часу выяўлялася, і Улад адчуваў гэта зараз па ўпартым сціску сківіц Даміра, па цвёрдасці яго вачэй. Гэта не быў вясёлы хлопец, які шукаў нічога, акрамя лёгкага баўлення часу. Дамір хацеў, каб яго ўспрымалі сур'ёзна, і адчуваў сябе прыніжаным.
  Да таго ж, нават калі далейшае распаўсюджванне інфармацыі было рызыкай, была пэўная бяспека ў лічбах, якая стала вынікам таго, што Дамір быў лепш інфармаваны. Калі б ён ведаў, на што трэба звярнуць увагу, ён быў бы больш дасведчаны ў тым, каб ахоўваць спіну Улада, не кажучы ўжо пра сваю ўласную.
  - Гэта Касіч, - нарэшце сказаў Улада. «Ён прымусіў мяне паабяцаць. Каб усё гэта было побач з камізэлькай».
  Дамір нічога не сказаў. Праўда гэта ці не, але было відавочна, што і гэтага тлумачэння недастаткова, і Улада зразумеў. Пасля двух гадоў назірання, як Міністэрства не дапускала іх да найбуйнейшых спраў у горадзе, яны нарэшце атрымалі сваю частку справы, але Улад трымаў усё гэта для сябе.
  «Мы пагаворым пра гэта пазней», - сказаў Улада. «Я абяцаю. А я вам яшчэ раскажу. Як мага больш падрабязна. Напэўна, вам усё роўна пара ведаць, калі я атрымаю ад Дабрыні падказкі, на якія я спадзяюся.
  Ён ведаў, што яму трэба будзе прыдумаць спосаб прынамсі ўшанаваць дух свайго абяцання Касічу, не наносячы далейшага ранення эга свайго партнёра. І, хто ведае, лепш інфармаваны Дамір можа нават дапамагчы пераламаць сітуацыю. Але ўсё гэта прыйшлося пачакаць да ранняга вечара. Улад спазьніўся і мусіў пасьпець.
  Але ён вырашыў зрабіць першую невялікую прапанову інфармацыі, кавалачак, каб хаця б пераканаць Даміра, што яго сэрца знаходзіцца ў правільным месцы.
  «Стары чалавек з Дабрыні лічыць, што ўсё гэта звязана з мастацтвам, яго кантрабандным вывазам з краіны».
  Дамір глядзеў шырока расплюшчанымі вачыма, відавочна, супакоены. «Ой, але я ледзь не забыўся», - сказаў ён, паспрабаваўшы адкрыць свой нататнік. «Сёння раніцай тэлефанаваў ваш супрацоўнік Nescafé».
  Прайшло імгненне, перш чым Улада зразумеў, што ён меў на ўвазе Тобі, брытанскага журналіста.
  «Ён кажа, што ваша пасылка прыйшла. І калі гэта азначае яшчэ кавы, то я спадзяюся, што вы не забудзеце сваіх сяброў. У любым выпадку, ён сказаў, што вам лепш рухацца далей. Здаецца, ён распірае ад цікаўнасці».
  Гэта было апошняе, што трэба было Уладу, нейкі рэпарцёр распытваў па ўсім горадзе пра копію файла перадачы. Ён баяўся думкі пра яшчэ адну доўгую прагулку так хутка пасля вяртання з Цука, але вырашыў, што яму лепш перабрацца ў Холідэй Ін.
  
  
  Тобі быў у бадзёрым і бадзёрым настроі, вычышчаны і гладка паголены з прыватнага водазабеспячэння Holiday Inns.
  Гэтая думка толькі прымусіла Улада адчуць сябе больш брудным і знясіленым, з доляй бурклівасці. А можа, гэта было звязана з тым, дзе ён начаваў. На імгненне ён падумаў пра хлопчыка-падлетка з дзяўчынай і задумаўся, што ён цяпер задумаў. Напэўна, абдымаліся з ёй дзесьці далей ад бацькоў, прыціскаліся да цяпла гладкай жаночай шыі. Расказваць ёй пра хлопчыка з радыё, пра тое, як яго твар знік з мокрым, цмокаючым гукам і выбухам чырвонага туману, або ўвогуле не гаварыць пра гэта, але трымаць гэта ў сабе, глыбока, куды ніхто ніколі не дацягнецца. гэта.
  «Такім чынам, вы нейкі аматар мастацтва, я так разумею», - сказаў Тобі, ухмыляючыся, размахваючы стосам факсавай паперы ў правай руцэ.
  Улада бачыў, што напісана кірыліцай, алфавітам сербаў і расіян, і задаваўся пытаннем, наколькі Тобі змог расшыфраваць, калі ўвогуле ўвогуле змог расшыфраваць. Здавалася, Тобі адчуў яго клопат.
  - Не ўтрымаўся ад таго, каб мой перакладчык зірнуў на гэта, - сказаў Тобі.
  «Адзін Бог ведае, хто гэта быў», — падумаў Улад, успомніўшы паскудную з выгляду групу, якая вісела ля задняга ўваходу ў гатэль.
  «Ён кажа, што гэта не што іншае, як музейныя рэчы, рэчы, якія тут захоўваюцца. Вы цяпер займаецеся крадзяжамі мастацтва? Ці гэта нешта прыватнае, нешта збоку?»
  «Калі ласка», — сказаў Улада, адчуваючы сябе надта стомленым, каб адбівацца ад такой прагнай цікавасці. «Вы не павінны нікога пытацца пра гэта. Нікога. Гэта вельмі адчувальная справа, нават небяспечная».
  Твар Тобі стаў сур'ёзным і сур'ёзным.
  «Не. — Вядома, не. Не хвалюйцеся, я ведаю, што вы падкажаце мне, як толькі зможаце. А пакуль, - сказаў ён, нахiляючыся да сваёй вялiкай сумкi, - ты выглядаеш так, што табе магло б спатрэбіцца яшчэ трохі гэтага.
  Гэта быў яшчэ адзін слоік Nescafé.
  «Лепш бы не», — падумаў Уладзь, але яго рот так і не вымавіў гэтых слоў, а правая рука пацягнулася да слоіка.
  Ён не меў ілюзій наконт таго, як Тобі глядзеў на гэтыя транзакцыі. Кожнае ахвяраванне было дадатковай прэтэнзіяй на лаяльнасць Улада, першапачатковым плацяжом за любыя паліцэйскія сакрэты, якія ў канчатковым выніку маглі адкрыцца. І лепш, каб яны былі ў бліжэйшы час, здавалася, казаў ён, інакш ён пайшоў бы шукаць уласных інтэрпрэтацый наяўных фактаў. Наколькі ведаў Улада, Тобі зрабіў уласную копію спісу. Уладо павінен быў ведаць лепш, чым давяраць журналісту ў якасці кур'ера канфідэнцыйнай інфармацыі. Гэта было ўсё роўна, што папрасіць алкаголіка прынесці табе бутэльку віна. Але з-за дэфіцыту факсаў і міжнародных тэлефонных ліній у яго не было выбару.
  «Дзякуй. Гэта вельмі шчодра, - сказаў Улада.
  «Як я ўжо казаў. Ідзе з бізнесам. Раздаваць гэтыя рэчы ўжо амаль што звычайна. І я не прыходжу сюды напалову такім грузам, як некаторыя хлопцы, якіх вы бачыце. Віскі, цыгарэты, цукар, шакалад. Божа, усё, што яны могуць зрабіць, - прыляцець з кавалкам мыла і чыстай ніжняй бялізнай і пры гэтым дасягнуць ліміту ААН па вазе. Сараеўскі бакшыш».
  Так, — падумаў Уладзя. Яшчэ адзін спосаб прымусіць бабоў размаўляць у камеры і магнітафоны. Але калі Тобі адчуваў сябе такім шчодрым сёння раніцай, чаму б не заняць яго яшчэ некаторы час. Несумненна, у яго была б машына або доступ да яе, і Уладу трэба было падвезці ў Дабрыню, каб прабегчыся па файле з Главашам. Мяркуючы па ўсім, Багдан паспеў пераслаць па факсу дэталі больш чым сотні прадметаў.
  «Ці не захочаце вы сёння раніцай здзейсніць невялікае падарожжа ў Дабрыню?» - спытаў ён у Тобі. «У нас крыху не хапае службовых аўтамабіляў, і мне трэба кагосьці пабачыць. Гэта зойме ўсяго некалькі хвілін».
  Тобі на імгненне задумаўся, потым паціснуў плячыма. «Вядома. Чаму не. Сёння ўдзень я нічога не рабіў, але сядзеў на задніцы, спрабуючы працягнуць ранішні брыфінг некалькімі тэлефоннымі званкамі, і сувязі не працуюць ужо гадзіну. У любым выпадку даўно не быў у Дабрыні. Заўсёды прыгода. І тут няма чаго рабіць, пакуль сербы заўтра ўвечары не адпусцяць свой навагодні балік. Як ідуць справы, гэта толькі феерверкі, якія мы будзем атрымліваць тут некаторы час. Божа, але гэта ішло марудна».
  Улада падумаў, што Тобі размаўляе такім чынам з кім заўгодна ў горадзе, напрыклад, са смуткуючай маці і дзіцем у нейкай змрочнай кватэры; так адкрыта ў сваёй пагардзе да марудлівасці вайны, адсутнасці яе медыйнай падкаванасці. Чамусьці ён так не думаў. Для іх ён меў бы свой твар, вымаўляючы спагадлівыя банальнасці, каб прымусіць яшчэ некалькі цытат. Але штосьці ў тым, што Улада быў паліцэйскім, прымусіла Тобі адмовіцца ад прытворства, быццам ён гуляе толькі з калегамі. Паліцэйскія і рэпарцёры, разважаў Улада, любяць і ненавідзяць партнёраў у стомленым братэрстве тых, хто занадта шмат бачыў.
  
  
  Яны здзейснілі паездку ў браніраваным аўтамабілі з вялікімі сінімі налепкамі на абедзвюх дзвярах, якія абвяшчалі The Evening Standard гатычнымі надпісамі. Улад быў уражаны важкасцю і абароненасцю машыны. Задняя частка была набіта каністрамі і кардонамі, набітымі ежай, сшыткамі і бруднай вопраткай. Ён сказаў Тобі, што для змены было прыемна адчуваць сябе куленепрабівальным.
  «Таксама гранатаўстойлівы. Ці практычна. Нейкія шведы, кіруючы адным з такіх днямі, атрымалі ранал з РПГ, не прамым пападаннем, але па-чартоўску амаль. Усё, што ён зрабіў, гэта крыху збіў іх. Зламаў некалькі рэбраў, едучы ў кювет, але ў астатнім усё ў парадку.
  «Аднойчы я блізка размаўляў. Насупраць Holiday Inn. Калега не зачыніў дзверы, і калі я выехаў на дарогу, яны расчыніліся не ў той бок. Напэўна, там былі снайперы, якія сказалі: «Ну, мы зараз павязем адзін», і перш чым я нават паспеў развярнуць яе і зачыніць дзверы, вакол нас прагрымелі тры стрэлы. Ні пра што больш не думаў, пакуль на наступны дзень мы не запраўлялі яе газам. Бензінавы бак радасна пацёк. Пэўна, рыкашэт з вуліцы адскочыў прама ў яе. Цяпер я не магу запоўніць яго больш чым на дзве траціны. На некалькі сантыметраў ніжэй, і мы пайшлі б у дым. Гэта было два тыдні таму, і я да гэтага часу не паправіў яе. І, Божа, як яны выбіваюць цябе на рамонт, магчыма, я ніколі не буду. Наколькі я ведаю, яны робяць васковую форму з вашых ключоў, пакуль яны гэта робяць.
  - Так ці інакш, - працягваў Тобі, - каго гэта мы збіраемся бачыць?
  «Хтосьці, хто займаецца справай».
  Тобі чакаў далейшага, і калі нічога не было, ён усміхнуўся, павольна паківаў галавой і скоса зірнуў на Улада. «Божа, ты сапраўды гуляеш у гэта побач з камізэлькай, ці не так. І што за справа?»
  «Забойства».
  Тобі фыркнуў. «Толькі адзін? Наўрад ці гэта варта намаганняў».
  «Гэта залежыць ад забойства, я мяркую.»
  Тобі чакаў, зноў спадзеючыся на большае. Але Уладзя ўтаропіўся ў бакавое акно і закурыў.
  Тобі распачаў прамову пра сваё падарожжа па Босніі. Здавалася, ён сапраўды быў усюды. Цэнтральная Боснія, Пасаўскі калідор каля Брчко на паўночным усходзе, Баня-Лука і Санскі Мост на поўначы, Мостар на паўднёвым захадзе. У Дабрыні ён таксама бываў неаднойчы, мяркуючы па спрыту ў праходжанні паласы перашкод праз бардзюры, тратуары і кантрольна-прапускныя пункты.
  Ён нават адседзеў у Біхачы, горадзе ў далёкім паўночна-заходнім кутку Босніі, які выглядаў вельмі падобна на Сараева, толькі з значна меншай увагай СМІ і, як следства, з значна меншай міжнароднай дапамогай.
  «Паглядзі, што яны там цяпер выкарыстоўваюць за грошы», — сказаў Тобі, дастаючы кашалёк з задняй кішэні, пакуль ехаў. Ён працягнуў Уладу зморшчаны лісток паперы памерам 2 на 4 цалі. На адным баку была маленькая выява ракі, якая працякае праз Біхач — Улада пазнаў яе падчас паездкі шмат гадоў таму — і лічба пяць была надрукавана ў абодвух верхніх кутах. Тыльны бок быў пусты.
  «Горш, чым гульнявыя грошы, — сказаў Тобі, — але каштуе пяць марак у Біхачы. Не хапіла нават марак D пад матрацамі, каб пратрымацца праз вайну, і не было дзяржаўнай валюты, таму ім прыйшлося друкаваць гэтыя. Выглядае горш, чым нешта з настольнай гульні».
  Дзіўна было чуць справаздачу аб краіне ад гэтага чалавека, які прыязджаў і сыходзіў, як бізнесмен, расказваючы пра месцы, дзе Улад быў усё жыццё, як пра раённыя прыпынкі ў гандлёвай сетцы.
  «Ведаеш, табе тут у пэўным сэнсе пашанцавала», — казаў цяпер Тобі. «Вы сабраныя разам у гэтай дзярмовай аблозе, вас выбіраюць аднаго за адным. Але, па меншай меры, вы не дапусцілі сволачы. Як толькі дрэнныя хлопцы трапляюць унутр, незалежна ад таго, хто з дрэнных хлопцаў апынуўся ў вашым лесе, тады ўсё скончыцца. Вы едзеце ў некаторыя з гэтых маленькіх вёсак у цэнтральнай Босніі і знаходзіце дваццаць-трыццаць разбураных дамоў, не проста спаленых, але і разбураных. Але потым прыглядаешся бліжэй, і заўсёды ёсць адзін ці два дамы, якія здаюцца ў парадку. Пральня на чарзе, вокны цэлыя, куры на падворку, дым з коміна. Вы распытваеце і выяўляеце, што яны мусульмане, а ўсе астатнія былі харватамі, або яны харваты, а ўсе астатнія былі мусульманамі. Цяпер менавіта над такімі справамі аб забойствах павінен працаваць басьнійскі дэтэктыў. Вырашыце адну з іх, і вы прыбярэце ўвесь беспарадак».
  
  
  Яны падняліся па лесьвіцы да дому Главаса і моцна пастукалі, але пасьля чатырох спробаў і пяці хвілін адказу ўсё яшчэ не было, ні нават кашлю. Улад паспрабаваў адкрыць дзверы, і яны былі незамкнёныя, і калі ён адчыніў іх, пачуў крокі, якія набліжаліся знізу.
  Гэта была тая жанчына з тых часоў, з вуснамі ў форме сэрца.
  «Ён пайшоў», - сказала яна. «З учорашняга дня. Чацвёра ў БМВ. Добры, цёмна-сіні, без драпін. Вы не бачыце такіх шмат тут. Кожны хлопчык на блоку выйшаў, каб дакрануцца да гэтага».
  «Ці былі гэтыя людзі ўзброеныя?»
  «Не тое, каб я мог бачыць. Трое з іх падняліся па лесвіцы, зайшлі ўнутр, потым праз некалькі хвілін выйшлі, і ён быў з імі, усе ціхія, амаль не гаворачы ні слова. З таго часу я яго не бачыў. Мне здалося, што я чуў кагосьці тут учора ўвечары, але я правяраў сёння раніцай, і яго ўсё яшчэ няма.
  Відавочна, што яна хвалявалася. Так быў і Улад.
  «Ну, тады паглядзім».
  Кватэра стала такой жа, як і раней. На тумбачцы побач з поўнай попельніцай ляжаў стос пісчай паперы і пара алоўкаў. Да падгалоўя ложка ляжалі падушкі, а прасьціны былі адвернутыя назад, быццам Главаш сядзеў і працаваў, калі мужчыны падышлі да дзьвярэй. На адной старонцы нічога не было напісана. Ці то Муровіч у музэі меў рацыю ў ацэнцы Главаша, ці то мужчыны ўзялі з сабой нешта лішняе.
  Але больш за ўсё трывожыла адсутнасць на сцяне гасцінай, дзе калісьці квітнела поле лілей тонкай рукой майстра-імпрэсіяніста. Цяпер гэта было толькі пустое месца, сляды пылу паказвалі старыя абрысы рамы — менавіта тое, што загадаў яму шукаць Главаш.
  Улада выцягнуў з сумкі пачку факсавай паперы і гартаў старонкі, пакуль не знайшоў яе: карціну, выстаўленую Главасу, Мілан, з адрасам у Дабрыні, з красавіка 1979 года.
  Апошняя пераацэнка: чэрвень 1988 г. Страхавы кошт: 112 000 долараў.
  «Такім чынам, там павінна была быць адна з вашых карцін?» — спытаў Тобі. Улад забыўся, што ён там, перастаў за яго турбавацца, таму што ён не размаўляў на мове. Але, мусіць, было досыць лёгка зразумець, чаму Улад так заклапочана разглядаў спіс.
  — Так, — адказаў Уладзя. «Можна так сказаць. Не хвалюйцеся, вы будзеце праінфармаваныя аб усім. Неўзабаве, як усё выглядае».
  Ён павярнуўся да жанчыны. Яна глядзела з парога, нібы баючыся ступіць унутр.
  «Гэтыя людзі, яны неслі што-небудзь, калі сыходзілі?»
  «Я так не думаю. Хіба што яны пакладуць сабе ў кішэню. У Главаша была начная сумка, ці я так думаў».
  «Можа, партфель?»
  «Магчыма. Я не разглядзеў гэта добра. Я глядзеў на іх са свайго акна».
  «І вы сказалі пазней, што вам здалося, што вы чулі кагосьці тут мінулай ноччу?»
  «Гэта маглі быць проста хлопчыкі на лесвіцы. не ведаю Але так, гэта нешта гучала. Гэта прымусіла мяне адчуваць сябе лепш, таму што я думаў, што ён, напэўна, вярнуўся, пакуль не зразумеў сёння раніцай, што ён не вярнуўся».
  «Мужчыны былі ў форме?»
  Яна пахітала галавой.
  «Усе былі ў шынялях. Цёмныя паліто».
  «Як яны былі апранутыя інакш?»
  «Акуратна. Дорага, калі я павінен быў здагадацца ".
  «Адзенне, якое вы надзелі б у офіс?»
  «Больш падобна на тое, што вы апранецеся ў добрае кафэ».
  Ці любое іншае месца, дзе ў нашы дні тусуюцца мафіёзі, падумаў Улад.
  
  
  Ён вярнуўся ў офіс і выявіў, што Дамір усё яшчэ знаходзіцца ў нецярплівым і гарэзлівым настроі, але, здавалася, яго падсілкоўвае нешта больш п'янлівае, чым кола і шакалад, якія ён, напэўна, з'еў за апошнія некалькі гадзін. Калі Улада наблізіўся, Дамір паказаў на зону чакання каля кабінета Гаравіча, і Улада з заняпаду пачуццяў убачыў, што прымусіла яго партнёра так узняцца.
  «У цябе госць», - сказаў Дамір. «Вельмі цярплівая, мяркуючы па тым, як доўга яна цябе чакала».
  Яна сядзела на той самай канапе, куды некалькі тыдняў таму адвёз яе Улад, толькі цяпер выглядала цвёрда, калені разам, трымаючы на каленях сумачку. Яна падняла вочы, здзіўлена ўбачыўшы, што Улад накіраваўся ў яе бок.
  «Спачатку чалавек Nescafé, цяпер госць з французскіх казармаў», - сказаў Дамір. «Гэта павінен быць твой шчаслівы дзень».
  «Твая таксама. Пакуль я з ёй размаўляю, магчыма, вы можаце падрыхтавацца да праверкі новых патэнцыйных кліентаў. Ён памахаў факсам ад Багдана.
  «Што гэта?»
  «Я растлумачу, калі скончу з ёй. Але калі нам пашанцуе, гэта сутнасць справы».
  
  
  Пры дзённым святле яна выглядала па-іншаму, а можа, проста з яе знік макіяж. Няма больш румян, падводкі для вачэй або губной памады, пакідаючы просты, але прыемны твар, стомлены выгляд, але даволі добра накормлены, больш, чым раней, крыху больш поўны, ці, магчыма, яго памяць падманвала яго.
  Уладзь няўпэўнена падышоў, не ведаючы, што сказаць.
  «Я думаю, што гэта месца, дзе мы бачыліся апошні раз у вашым кабінеце», - сказала яна, дзякуй Богу, не настолькі гучна, каб Дамір пачуў. Гэтае заўвагу трохі зняло напружанне, і яна працягнула руку ў знак прывітання. «Магчыма, на гэты раз вынікі будуць для вас больш прадуктыўнымі».
  «Залежыць ад таго, дзеля чаго вы тут», — сказаў Улада, адразу пашкадаваўшы аб заўвазе.
  «Мне трэба было з табой пагаварыць», - сказала яна крыху больш халодным тонам, ці, магчыма, зноў гэта было ўяўленнем Улада. «Наконт расстрэлу. У той вечар, калі Марыя была там, я не адчуваў сябе камфортна, калі што-небудзь сказаў».
  Марыя. Гэта павінна быць тая прастытутка, якая ўсё гаварыла.
  «Калі ласка», — сказаў ён, паказваючы на пакой для допытаў са шклянымі перагародкамі. «Мы можам пагаварыць тут».
  Яны ўладкаваліся на крэслах па розныя бакі пакамечанага драўлянага стала. Над галавой гудзелі і пырскалі састарэлыя люмінесцэнтныя трубкі. Улада адчуў, што дыскамфорт вяртаецца, і хутка пасунуўся, каб запоўніць цішыню. - Па-першае, - сказаў ён, адкрываючы нататнік. Ён надрапаў дату ўверсе і спытаў: «Ваша імя, калі ласка. Для запісу».
  «Ходзіч, Аміра», — сказала яна.
  «Адрас? І нумар тэлефона, калі ён ёсць».
  «Па якой прычыне?» - спытала яна з раптоўнай рэзкасцю ў голасе.
  «На той выпадак, калі мне спатрэбіцца пагаварыць з табой яшчэ раз», — сказаў ён, гледзячы ёй у вочы. «Калі толькі вы, вядома, не хочаце, каб я прыйшоў да вас на працу, каб задаць якія-небудзь дадатковыя пытанні ў прысутнасці Марыі, якая, як я мяркую, была той, хто гаварыў мінулай ноччу».
  «Так, яна была, і, не, я мяркую, што я не хацеў бы гэтага. Нумар сем-дванаццаць вуліца Босанская, кватэра трыццаць сем. У мяне няма тэлефона».
  «Што, відаць, азначала, што яна бежанка», — падумаў Улад, — інакш у яе засталася б сувязь з да вайны, незалежна ад таго, працавала яна ці не.
  «Такім чынам. Ноч расстрэлу, значыць. Я мяркую, што вы былі там, за баракам».
  «Так. Звычайнае месца».
  «І вы чулі стрэл?»
  «Так. Аднак у адным Марыя мела рацыю. Гадзінамі вялася страляніна. Звычайныя рэчы ў гэтай мясцовасці. Але гэты быў іншы. Гучней і бліжэй, і з блізкага боку ракі. Марыя адразу падумала, што гэта, напэўна, звязана з яе мужчынам. Яе звычайны мужчына. Ці, прынамсі, самае блізкае да звычайнага мужчыны. Аказалася, вядома, што не. Яе мужчына быў у бяспецы ў іншым месцы. На наступную раніцу мы ўсе даведаліся, хто сапраўды быў забіты. Але, здаецца, табе было цікава ведаць любую дэталь, якой бы дробнай яна ні была, таму я падумаў, што я абавязаны табе хаця б таму, што Марыя была такой цвёрдай рашучасцю, што ніхто з нас не прамовіць ні слова.
  «Чаму яна думала, што яе чалавек можа быць там? Ці чакала яна яго?»
  «Не. Яна бачыла яго ўсяго некалькі хвілін таму. Ён бы выйшаў праз вароты».
  — З казармы?
  «Так».
  «Пешшу?»
  «Не. На джыпе. Адзін з белых ААН. Браніраваны, з тоўстымі вокнамі, але мы ўсе бачылі, хто ехаў, бо ведалі яго з іншых часоў».
  «Дык ён тады быў ваенным. Не грамадзянскі служачы».
  «Так, афіцэр».
  «Званне?»
  «Палкоўнік. Ці так яго называе Марыя. Яе французскі палкоўнік. Ці часам яна проста называе яго Мілы Морыс. Або Маленькі палкоўнік, як Напалеон».
  «Ну, тады палкоўнік са звычайнай прэсай чакае каля варот».
  «Так, я думаў, што вы захочаце ведаць, асабліва калі я пачуў, што забіты чалавек быў важнай асобай». Яна зірнула ў бок стала. «Як вы думаеце, я магу атрымаць адну з вашых цыгарэт?»
  «Калі ласка».
  Ён сунуў па сталу пачак «Дрынаса». Ён працягнуў запальнічку і глядзеў, як яна ўдыхае, сціснуўшы вусны. Калі яна зноў загаварыла, яна сціскала цыгарэту ў зубах, выпускаючы невялікія парывы дыму з кожным словам. Гэта здавалася амаль выдуманым, каб надаць ёй выгляд рэзкасці, але яна не змагла гэтага цалкам зрабіць. Штосьці ў гэтым жэсце не прагучала. Аднак яна відавочна аддавала перавагу праецыраваць гэты вобраз перад тым, што магло быць сапраўдным, і Уладзю прыйшло ў галаву, што, напэўна, дома ёсць дзеці, магчыма, муж у горадзе ці на перадавой. Пастава была дзеля іх. Гаварыла прастытутка, а не маці ці жонка. Ён на імгненне задумаўся, якой яна павінна быць у тым іншым свеце.
  «Такім чынам, — сказаў ён, — у нас ёсць французскі палкоўнік за рулём джыпа ААН, магчыма, у гэтым раёне за некалькі хвілін ці нават за некалькі секунд да страляніны, — сказаў Улада, — магчыма, у стане сам нешта бачыць ці чуць».
  «Так».
  «Ці можаце вы прыціснуць гэта крыху больш? Што вы маеце на ўвазе пад некалькімі хвілінамі? дзесяць? Пяць? Адзін ці два?»
  «Адзін, калі я павінен быў здагадацца. Яно сапраўды было даволі кароткім, або так здавалася, - сказала яна, і з яе рота вырываліся невялікія клубы дыму.
  Ну, гэта было нешта, магчыма. Як мінімум варта было б пагаварыць з палкоўнікам, падумаў Улад. Калі б ён ехаў у правільным напрамку, то, магчыма, заўважыў бы хаця б Вітаса, які стаяў на рагу, ці яшчэ каго-небудзь, хто мог быць з ім. Гэта быў далёкі стрэл, але лепшы, чым любы іншы стрэл у сведку, які ён меў зараз, і гэта быў зусім не стрэл.
  «Ці ёсць яшчэ што-небудзь, што вы памятаеце з тых момантаў непасрэдна перад або пасля стрэлу? Любыя іншыя гукі. Нехта бяжыць. Магчыма, машына, якая ад'язджае».
  «Я не ведаю. Я не ўпэўнены, што пачуў бы што-небудзь яшчэ. З той хвіліны, як мы пачулі стрэл, у Марыі была істэрыка. Гэта было ўсё, што мы маглі зрабіць, каб утрымаць яе ад поўзання вакол мяшкоў з пяском і перабегчы праз мост, каб на свае вочы ўбачыць, што здарылася. Яна крычала пра свайго маленькага Морыса, свайго маленькага палкоўніка. У любым выпадку была блізкая каменданцкая гадзіна, і мы баяліся, што яна пасадзіць нас усіх на ноч у турму. І, шчыра кажучы, гісторыі, якія вы чуеце пра паліцыю і прастытутак...»
  Яна спынілася, раптам збянтэжаная.
  «Што ты нарэшце зрабіў?»
  «Праз некалькі хвілін яна супакоілася. Мы хацелі правесці яе дадому, але яна адмовілася. Сказала, што едзе да яго на кватэру, што ён будзе там, калі ён будзе ў парадку, што яна застанецца там начаваць, таму пайшла. Калі яго не было, у яе быў ключ, каб яна сама ўвайшла, сказала яна. Астатнія з нас — у той вечар былі толькі Лэйла і я — мы ішлі дадому разам. Яна жыве ў суседнім са мной будынку. Дзе жыве Марыя, ніхто з нас не ведае, палкоўнік таксама. А наступнай ноччу ўсё вярнулася на кругі свая. Марыя выглядала добра. Адзіны раз, калі яна паводзіла сябе смешна, гэта калі вы з'явіліся.
  «Гэты палкоўнік. Ён прывык, што яна была ў яго на кватэры? Гэта нармальна ў гэтым бізнэсе? Я маю на ўвазе з афіцэрамі ААН».
  «Гэта частка расследавання?»
  Гэта было? Уладзя не быў упэўнены. «Я не ведаю, шчыра кажучы. Проста трэба знайсці кожную дэталь, якую я магу».
  «Вам трэба спытаць у таго, хто займаецца гэтым крыху даўжэй, чым я. Я новенькі. Таксама і Лэйла. Мы пачалі на тым жа тыдні, крыху больш за месяц таму, і, наколькі я чуў, жанчыны прыходзяць і сыходзяць ад гэтага месяц да месяца, за выключэннем такіх, як Марыя, якія робяць гэта гадамі».
  «Дык раскажыце мне, што вы ведаеце, з другіх рук ці яшчэ што, пра Марыю і гэтага палкоўніка. Морыс, ты сказаў. Яна калі-небудзь называла яго прозвішча? І гэта, безумоўна, частка расследавання, таму што я хацеў бы пагаварыць з ім».
  Яна пахітала галавой.
  «З таго, што мне сказалі некалькі іншых, гэта быў раман, прынамсі, з яе боку. Ён быў камандзіраваны ў Сараева год таму, і забраў яе амаль адразу. Некалькі начэй на тыдзень. Праз некаторы час атрымаў сабе кватэру. Відаць, так робяць некаторыя вышэйшыя афіцэры, і яна пачала заставацца ў яго дома па два-тры дні.
  «Праз некаторы час ён, напэўна, астыў да яе. Магчыма, ён нават знайшоў кагосьці іншага, які яму больш спадабаўся. Яна вярталася ў рытм усё больш і больш начэй, лунаючы каля казармы, як падлетак, чакаючы, пакуль ён заедзе або выедзе на сваім джыпе. Некалькі разоў, калі я бачыў, як ён праязджаў міма, ён усміхаўся і махаў ёй рукой, і ўсё. Гэта прымусіла мяне задумацца, ці праўда ўсё, што яна сказала пра іх дваіх. У рэшце рэшт, яна не самы стабільны чалавек у свеце. Але яна паказала нам ключ ад яго кватэры. І здавалася, што яна ведала пра яго вельмі шмат».
  «Як што?»
  «Маленькія падрабязнасці з яго кватэры. Больш, чым тое, што вы проста падабралі б за некалькі хвілін паміж прасцінамі. Ведаў, як завуць жонку. Як выглядала яна і іх дзеці. Яна бачыла ўсе яго фатаграфіі з дому. Ведаў, якую зброю захоўвае. Сказаў нам, што ён важны чалавек у ААН. Сказаў, што ён больш жорсткі, чым іншыя. Каб у яго стрэліў чэтнік, ён адстрэліўся б і не прамахнуўся б. Не так, як тыя, хто проста ўкрываецца і складае пратакол. Мне падалося, што ён нагаварыў ёй шмат мужнай лухты, і яна ў гэта паверыла».
  «А цяпер я мяркую, што мы даведаемся, ці ёсць у яго назіральнасць і памяць. У любым выпадку, вы мелі рацыю, калі ўвайшлі. Часам дробязі вядуць да вялікіх».
  Яны разам выйшлі за дзверы, і ён праводзіў яе да прыступак, прыслухоўваючыся да грукату яе абцасаў на першым паверсе, рэхам гэтак жа рэзкім, як і ў папярэдні раз.
  Ён праігнараваў запытальны позірк Даміра, седзячы за сталом, але Дамір не зразумеў намёку. - Дык вось, - прашчабятаў ён. "Поспех?"
  «Не той гатунак, які вы маеце на ўвазе», — адказаў Улада.
  «Але, спадзяюся, у вас ёсць нумар тэлефона».
  «Канфідэнцыйна. Калі вы хочаце дабрацца да яе, вам прыйдзецца спусціцца ў Скендэрыю. Проста не забудзьцеся ўзяць з сабой скрынку Marlboro, калі хочаце чагосьці большага, чым размова». У той момант, калі ён прамовіў гэтае слова, ён адчуў сябе таннейшым, хаця, здавалася, Даміру гэта вельмі спадабалася. - Акрамя таго, у вас няма працы?
  «Гэта залежыць. Дзе тыя новыя падказкі, якія вы абяцалі».
  «Так. Гэтыя». Уладзя выцягнуў з ранца факс. «Вось, вазьміце некалькі старонак, і вы можаце пачаць працу адразу».
  Дамір прагледзеў кірыліцу, і вочы ў яго загарэліся. «Адкуль гэта, чорт вазьмі,? Дзесьці, дзе мы не належым, гэта дакладна».
  «Няхай гэта будзе. Проста намажце сваю іржавую кірыліцу і пачынайце чытаць. Гэта спіс карцін, каштоўных твораў мастацтва, якія вісяць па горадзе, з іх апошнімі вядомымі адрасамі. Мы хочам ведаць, якія з іх яшчэ тут, а якія прапалі без вестак. Праверце іх адзін за адным, адрас за адрасам. Калі будынак разбураны, пераходзьце да наступнага. Калі кватэра разбурана, спытайцеся ў суседзяў, што здарылася, куды падзеліся жыхары, потым працягвайце. А калі месца занятае, але карціны няма, даведайцеся, калі і кім яна была ўзятая, а таксама афіцыйную прычыну. Атрымайце апісанне таго, каго яны бачылі, як мага больш падрабязна. Калі пашанцуе, праз дзень мы выйдзем на след да забойцы Вітаса».
  Дамір зірнуў на паперы, на рысах ягоных твараў прасочвалася ахвота. «Хутчэй, калі я магу дапамагчы», — сказаў ён. «Я еду». І ён мітусіўся за дзверы, разлятаючы, як крылы, хвасты.
  
  
  Застаўшыся сам-насам, Улад падняў слухаўку і з радасцю зноў пачуў гудок. Ён пагартаў даведнік ААН і набраў нумар казармы Скендэрыя. Адказаў мужчынскі голас па-англійску з моцным французскім акцэнтам.
  «Так, гэта інспектар Петрыч з грамадзянскай паліцыі. Я спрабую звязацца з адным з вашых палкоўнікаў, але баюся, што ў мяне ёсць толькі імя.
  «Гэта не павінна быць праблемай, у батальёне толькі адзін палкоўнік, і яго імя Ален. Вы хочаце, каб я вас звязаў?»
  Уладка ўздыхнуў. "Вось і трызненне старой няўстойлівай прастытуткі", - падумаў Улад.
  «Няхай, дзякуй. Палкоўніка, якога я шукаў, завуць Морыс. Відавочна, я атрымаў дрэнную інфармацыю».
  «Не, не. Проста не ў тым месцы. Вы шукаеце палкоўніка Морыса Шэвара. Ён быў афіцыйна прызначаны сюды з батальёнам у мінулым годзе, але ён прызначаны ў штаб у будынку PTT. Вы хочаце яго нумар?»
  «Абавязкова».
  
  
  У будынку PTT размяшчаўся штаб сіл ААН, змрочная шэрая крэпасць на заходнім баку горада ўздоўж алеі Снайпераў, каля павароту на Дабрыню. Гэта было хісткае месца, акружанае мяшкамі з пяском і мноствам спадарожнікавых антэн і антэн. У лепшыя часы тут размяшчаліся цэнтральная тэлефонная кампанія і паштовая служба.
  Улад набраў нумар.
  «Офіс адгрузкі», - сказаў голас з брытанскім акцэнтам.
  Уладзь так разгубіўся, што хвіліну маўчаў.
  «Прывітанне?» – зноў загаварыў голас.
  «Так. Прабачце. Я набраў няправільны нумар».
  Улад паклаў трубку.
  Палкоўнік Шэвард працаваў у марскім аддзяленні, што азначала, што ён быў напрамую звязаны з авіякампаніяй «Майбэ», галоўнай ратавальнай лініяй Сараева і лепшым спосабам уезду і выезду з горада для ежы, салдат і, магчыма, каштоўных твораў мастацтва. Гэта паказала паездку на джыпе Маленькага палкоўніка ў новым святле. Ці гэта зрабіў? Гэта сапраўды не было вялікай сувязі. І ён паняцця не меў, колькі людзей працавала ў адгрузцы або колькі з іх маглі мець дазвол пераканацца, што твор мастацтва ў скрыні паляціць наступным рэйсам. З правільнай камбінацыяй выплат амаль кожны мог бы зрабіць гэта, меркаваў ён.
  Уладзя ўстаў з-за стала і прайшоўся па пакоі. Ён запаліў цыгарэту і некалькі хвілін абдумваў свае варыянты, потым зноў сеў, мяркуючы, што прайшло дастаткова часу, каб той, хто адказаў першы раз, забыўся яго голас. Ён зноў набраў нумар будынку PTT.
  «Офіс адгрузкі», — адказаў той жа брытанскі голас.
  «Так, я хацеў бы спытаць пра магчымасць адправіць прыватную пасылку адным з вашых рэйсаў. Звычайна я публікую іх праз канвоі Габрэйскага цэнтру, але гэта справа вельмі тэрміновая. Магчыма, вы падкажаце мне, як гэта можна зрабіць».
  «Не можа быць. Жорсткая палітыка супраць гэтага. Без выключэнняў. Выбачайце».
  І з гэтымі словамі ён, здавалася, гатовы быў пакласці трубку, таму Улад хутка загаварыў. «Вядома, ёсць выключэнні. Мне сказалі, што такія рэчы можна рабіць час ад часу, нават калі рэдка».
  «Слухай, прыяцель, я не хачу грубіяніць з табой, але я асабіста яшчэ раз правяраю амаль кожны выходны маніфест, і я магу сказаць табе з вельмі цвёрдых аўтарытэтаў, што нішто прыватнае або публічнае, калі на тое пайшло, ніколі не выходзіць адсюль з маёй згоды. Мой бос здзіраў бы мяне жыўцом, калі б што-небудзь зрабіў, няважна, што здарылася б, калі б пра гэта даведалася прэса».
  «Ці магу я абскардзіць гэта. Магчыма, вашаму босу. І я таксама не веру, што ведаю вашае імя».
  Улада выявіў, што калі вы маеце справу з вайскоўцамі ці іншымі падобнымі іерархіямі, запыт чыёсьці імя амаль заўсёды дае вам не менш, чым накіраванне на наступную прыступку ў ланцугу камандавання. Быццам бы, назваўшы вам сваё імя, яны былі абавязаны даслаць вам дадому задаволенага кліента, інакш рызыкуюць растлумачыць любую афіцыйную скаргу, якую вы можаце падаць. Ён так і не зразумеў, чаму яны проста не адмовіліся назваць сваё імя і не паклалі трубку. Перакласці праблему на кагосьці іншага, здавалася, было агульнапрынятым спосабам дзеянняў.
  «Мяне завуць Маклін, сэр. Лейтэнант Маклін.
  «Вельмі добры лейтэнант. І ваш начальнік».
  «Глядзіце, містэр...»
  «Юсуфавіч», — сказаў ён, кажучы першае, што прыйшло яму ў галаву, — дзявочае прозвішча жонкі.
  «Спадар Юсуфовіч. Адказваючы на ваша першапачатковае пытанне, ёсць некаторыя рэдкія, вельмі рэдкія выпадкі, калі мы можам перавозіць прыватныя пасылкі нашымі рэйсамі, звычайна толькі ў якасці асаблівай паслугі людзям, якія аказалі нам асаблівую паслугу ў пытаннях дапамогі або паставак. І нават у гэтым выпадку гэта строга зацішша, і толькі ў якасці паслугі асобным асобам, а не баснійскаму ўраду, па зразумелых прычынах беспартыйнасці. Калі вы просіце такога дазволу, я не толькі не магу з гэтым справіцца, але вам давядзецца падаць запыт асабіста майму начальніку. Ён адзіны, хто можа сказаць "так", і я магу сказаць вам прама зараз, што дзевяць разоў часта ён кажа "не".
  «А яго імя?»
  «Палкоўнік Шэвард, сэр, і ён зможа ўбачыць вас не раней за наступную сераду. Калі вы не супраць парады, сэр, ён можа быць трохі калючым. Калі ёсць спосаб зрабіць так, каб здалося, што гэта яго ідэя, у вас будзе больш шанцаў. Вось як гэта працуе з французамі, ведаеце. Такім чынам, я магу прызначыць вам сустрэчу ў наступную сераду? Спадар Юсуфовіч? Вы тут? Ісус. Усё гэта, і крывавы жудак вешаецца на мяне».
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 16
  Владо прачнуўся і выявіў, што ноччу выпаў снег, а потым расчысціўся. Сонца свяціла ярка, і, гледзячы праз дзверы, ён добра бачыў пагоркі з рэдкай для гэтай пары года яснасцю.
  Ён адчуваў сябе бадзёрым не толькі ад трывалага начнога сну, але і ад новага пачуцця мэты. Зьнікненьне Главаса адначасова занепакоіла яго і зарадзіла энэргіяй. У нейкі момант падчас сну ён спрабаваў пераканаць сябе, што Главас імпульсіўна вырашыў абмяняць сваю карціну на выезд з горада, што, магчыма, візіт Улада нават падштурхнуў гэтую ідэю, і што людзі, якія суправаджалі яго ў такім парадку мода — відаць, няма чаго хаваць, бо яны зрабілі гэта ў сярэдзіне дня — толькі пачынала яго падарожжа. Пры дзённым святле гэтая ідэя здавалася недарэчнай, але ён усё яшчэ трымаўся гэтай магчымасці.
  У любым выпадку, яго дзеянні за апошнія некалькі дзён нейкім чынам запусцілі падзеі, якія цяпер ён мог бы прасачыць, калі б толькі ведаў, дзе шукаць знакі. У стомленасці мінулай ночы такая перспектыва здавалася безнадзейнай, але сённяшняй раніцай, з яе багатым адчуваннем абяцанняў і магчымасцей, яна здавалася ў межах дасяжнасці, магчыма, толькі на адну ўспышку разумення.
  Ён адкрыў пячатку на новым слоіку Nescafé і пачаставаў сябе шыкоўна моцным кубкам. Затым ён сеў за працоўны стол на кухні і дастаў поўную скрынку сваіх недабітых салдат. Гэта было б добрым спосабам ачысціць галаву, часова аддаліцца ад фактаў справы, якія поўнілі яго мары.
  На імгненне ён задумаўся, ці ўдалося Даміру яшчэ што-небудзь знайсці ў пошуках зніклых карцін. Пошукі, верагодна, будуць больш цяжкімі і зоймуць шмат часу, чым яны спадзяваліся. Ну добра. Ён быў гатовы да насычанага і напружанага дня
  Ягоным салдатам, як адзначыў ён з задавальненнем, трэба было зусім няшмат папрацаваць, перш чым яны былі скончаны, справа ў некалькіх невялікіх, але важных штрыхах — золата на гузіках і спражках рамянёў, срэбра для размахваючых лёзаў шабляў.
  З паліцы ён зняў вялікі атлас ваеннай гісторыі. Выдадзены ў Лондане, гэта быў адзін з самых каштоўных яго набыткаў. Ён адкрыў яго для карты і поўнакаляровага малюнка з бітвы пад Аўстэрліцам. Там, у чэшскім горадзе баваўняных і цукровых заводаў, Напалеон атрымаў сваю самую бліскучую перамогу ў 1805 годзе, перамогшы не толькі аўстрыйцаў, але і расейцаў. Ідэя выйгрышу з вялікімі шанцамі спадабалася Уладу толькі цяпер. Ён выкарыстоўваў малюнак бітвы ў якасці мадэлі для сваіх аўстрыйскіх гусар, якія ў той дзень пайшлі дрэнна, былі выбіты з поля з вялікімі стратамі.
  Ён падняў адзін тонкім пінцэтам на сонечнае святло, якое прасочвалася скрозь цьмяны пластык над кухонным акном, і пачаў мазаць золатам гузікі маленькага чалавечка, стараючыся не размазаць ярка-блакітныя тунікі. Такія прыемныя колеры. Такія рывкі з паднятымі ў паветра мячамі дзёрзка рваліся наперад. Ён на кароткі час падумаў пра брудных людзей на Зуку, пра іх твары ў святле пліт і ліхтароў. У гэтых салдат былі гладкія смуглыя твары і блакітныя кропкі вачэй. Ён на імгненне спыніўся, панюхаўшы фарбу, адпіваючы каву і дазваляючы думкам знікнуць з галавы. Ён рассеяна паставіў кружку на кнігу, і калі праз некалькі імгненняў яго задуменнасць сарвалася, ён убачыў, што пакінуў карычневае кольца кавы на баявой карце, прама насупраць сіняй стрэлкі наступу Напалеона. Ён сарваў брудную кашулю з кучы адзення ў нагах свайго ложка і выцер палі Аўстэрліца, потым паставіў кружку на варштат.
  Ён зірнуў на гадзіннік, разважаючы, куды падзеліся апошнія дваццаць хвілін, потым сабраў свой ранец і накіраваўся да дзвярэй.
  
  
  Стол Даміра быў пусты, але Гаравіч чакаў, зірнуўшы на гадзіннік з дадатковай доляй нервовасці, яго бюракратычныя антэны тузаліся, нібы ён быў тараканам, які толькі што адчуў набліжэнне чаравіка.
  «Сёння раніцай ты павінен пабачыцца з Кашычам», — цвёрда крыкнуў ён. «Ты крыху спазняешся, ці не так. Я спрабаваў датэлефанавацца да вас дадому, але тэлефонныя сувязі не працуюць».
  Улада задаваўся пытаннем, колькі часу пройдзе, перш чым яму давядзецца зрабіць справаздачу Касічу, мяркуючы, што гэта тое, што ён хацеў.
  «Кашыч сказаў, чаму ён хоча мяне бачыць?»
  «Справаздача аб прагрэсе. Спадзяюся, у вас ёсць. Дзеля цябе і мяне».
  
  
  На гэты раз не было чакання ўнізе ў вестыбюлі. Гаравіч, які заўсёды хацеў дагадзіць, патэлефанаваў загадзя, каб папярэдзіць міністэрства, што Улада ўжо ў дарозе. Ён прыехаў і знайшоў высокага мужчыну ў цёмна-сіняй форме, які чакаў каля ўваходу. Здавалася, што ён пазнаў Улада ў вочы, што крыху збянтэжыла, бо Улад ніколі ў жыцці не бачыў гэтага чалавека. Магчыма, гэта была яшчэ адна маленькая хітрасць Касіча, каб зрабіць на яго ўражанне. Было б лёгка паказаць ахоўніку фатаграфію Улада некалькімі хвілінамі раней. Але, магчыма, гэта таксама азначала, што яны паказвалі яго фота іншым, або што гэты чалавек назіраў за Уладам раней.
  Касіч зноў чакаў наверсе лесвіцы, і як толькі яны ўладкаваліся ў сваім кабінеце, ён адчыніў двума словамі, якія, здавалася, былі ў пачатку ўсіх яго размоў. «Дык, тады».
  Ён зрабіў паўзу, расстаўляючы паперы на сваім стале. «Раскажы мне, як справы».
  Па дарозе Уладо думаў, як бы ён адказаў на такое пытанне. Зьнікненьне Главаша прымусіла яго насьцярожыцца практычна да ўсіх. І калі ён мог захоўваць інфармацыю пра свайго партнёра цэлымі днямі, то ён мог бы захоўваць і Касіча, прынамсі, пакуль не будзе гатовы зрабіць канчатковую справаздачу. Таксама ён не хацеў, каб Касіч выстаўляў сваіх людзей на след, за яго спіной, муціў ваду і прыцягваў далейшую ўвагу да таго, куды ён накіроўваўся. Ідучы ў міністэрства, ён выпрацаваў агульную стратэгію, як на дадзены момант адбіцца ад Касіча, але нават калі ён адкрыў рот, каб адказаць, ён не вырашыў, што менавіта сказаць.
  Але Кашыч зноў загаварыў, перш чым Улада паспеў пачаць. «Я мяркую, што ўсё ідзе добра. Прынамсі, я вырашыў, што так павінна быць, інакш вы папрасілі б нашай дапамогі да гэтага часу».
  Такім чынам, выклік адразу.
  «Магчыма, мне яшчэ спатрэбіцца дапамога», — адказаў Улада. «На далейшыя допыты, такія рэчы. Але ў адваротным выпадку, так, я думаю, што я раблю прагрэс. Пакуль не дастаткова для нейкіх арыштаў, але я распрацаваў некалькі тэорый». Ён старанна ўзважыў свае наступныя словы: «І, здаецца, яны сапраўды супадаюць з некаторымі вашымі раннімі меркаваннямі і падазрэннямі».
  Касіч заззяў ад гэтай навіны, яго гімназічная жыццёвая сіла ззяла на яго доўгім твары, карыя вочы ў сваёй мяккасці былі амаль бацькоўскімі. Уладзю было цікава, як доўга пратрымаецца ўсмешка.
  «Такім чынам, — рэзюмаваў Касіч, — нашы людзі пад прыкрыццём былі чымсьці карыснымі».
  «Напэўна, для сябе. Я мяркую, што ім абодвум выплацілі прэміі».
  Усмешка знікла.
  «Як вы сказалі, — працягваў Улада, — ім не хапіла канкрэтыкі. І нават у агульных рысах яны былі ў пэўнай ступені на правільным шляху. Відавочна, што Вітас уцягнуўся ў нейкі злачынны рэкет, знутры ці звонку».
  «Звонку?»
  «Даследуючы гэта. Сам, відаць, нікому ў аддзеле нічога не сказаў. Або каб мець магчымасць урэзацца ў кантрабандную аперацыю, або таму, што ён не давяраў астатнім супрацоўнікам міністэрства».
  — Маецца на ўвазе я, — з доляй абурэння заявіў Касіч.
  «Маецца на ўвазе ўсіх, акрамя яго самога, уключаючы вас і некалькі сотняў іншых».
  Касік зрабіў паўзу.
  «А вось што тычыцца іншага ракурсу падпольшчыкаў, агульны ракурс мяса і цыгарэт. Прадуктыўна?»
  «Я не так упэўнены. Магчыма, гэта было нешта больш прыбытковае». Гэта было тое, што Уладо хацеў зайсці, і ён прывёў сваю стратэгію ў рух. «Акрамя гэтага, я баюся, што пакуль не гатовы сказаць нічога больш. Вядома, у інтарэсах міністэрства».
  Касіч выглядаў такім жа ашаломленым, як і спадзяваўся Улада, хоць прыкметы гневу хутка праступалі на яго тварах.
  «Вядома, вы не лічыце, што ў інтарэсах міністэрства заставацца ў недасведчанасці па гэтым пытанні. І, вядома, у вас не складзе працы падзяліцца са мной сваімі высновамі, - сказаў Касіч, яго тон быў злёгку недаверлівым.
  «Нічога, калі б гэта было проста пытаннем даверу», — сказаў Улада. «Гэта больш пытанне вашай уласнай абароны і міністэрства ў цэлым». Касіч хацеў перапыніць, але Улада падняў руку і кінуўся далей. «Калі ласка. Дай мне скончыць. Вітаса забілі з-за таго, што ён даведаўся. Альбо ён спрабаваў выкарыстаць інфармацыю ў сваіх фінансавых інтарэсах, альбо супраць кагосьці іншага, але ў любым выпадку гэта прывяло да яго гібелі. У такім выпадку я не бачу ніякіх падставаў ставіць пад пагрозу іншых высокапастаўленых супрацоўнікаў міністэрства або дэпартамента такім жа чынам, асабліва калі афіцыйна ваша роля ў гэтай справе заключаецца толькі ў аказанні дапамогі».
  Затым, перш чым Кашыч паспеў уварвацца, Улада сыграў свой адзіны блеф. «Але больш важным з'яўляецца пытанне незалежнасці гэтага расследавання», - сказаў Улада. «Вы павінны ведаць, сэр, што некаторыя людзі ў камандаванні ААН далі мне зразумець, што яны ўважліва сочаць за мной, каб пераканацца, што я захоўваю сваю «аб'ектыўнасць» - іх слова, а не маё - і што я не ўтульны да міністэрства. Я не хацеў бы рабіць нічога, што пашкодзіла б даверу ААН да дэпартамента, які, я магу сказаць вам з добрага аўтарытэту, на дадзены момант даволі высокі. Я нават разглядаў магчымасць адмяніць гэтую сустрэчу, каб мяне не бачылі, калі я ўваходжу ў будынак або выхожу з яго. Але я мяркую, што адзін візіт не будзе па-за межамі, пакуль я не кажу занадта шмат ".
  Улада на імгненне задумаўся, ці не наклаў ён гэта занадта тоўста, але Кашыч выглядаў хутчэй збянтэжаным, чым скептычным. Ён відавочна чакаў поўнага інструктажу без супраціву. Ён адчыніў шуфляду стала і выцягнуў свежы пачак Marlboro, на гэты раз не прапанаваўшы Улада, а рассеяна запаліўшы сабе.
  «Што тычыцца вашай першай прычыны, — сказаў Касіч. «Ваша занепакоенасць членамі дэпартамента недарэчная, не кажучы ўжо пра неразумнасць. З аднаго боку, чым больш з нас вы будзеце інфармаваць - вядома, у межах разумнага - тым больш вы будзеце гарантаваць сваю бяспеку. Як я бачу, адзіная праца над справай — гэта тое, што прывяло да сьмерці Вітаса, незалежна ад таго, былі ў яго матывы добрыя ці злыя. Адзінокі паляўнічы - гэта заўсёды лягчэйшая мішэнь.
  «Што да вашых клопатаў аб маёй бяспецы, не будзь смешным. Частка маёй працы - ведаць, як клапаціцца пра сябе. Мы не нейкія цывільныя людзі, якія выпадкова сталі сведкамі злачынства і маюць патрэбу ў абароне. Мы — закон, і чым больш мы ведаем, тым мацней наша пазіцыя.
  «Гэта ваш апошні пункт, я мяркую, што ліпкі. Хаця я сумняваюся, што нават самы патрабавальны чыноўнік з камандавання ААН будзе інтэрпрэтаваць вашу «незалежнасць» як тое, што перашкаджае час ад часу праводзіць нефармальныя брыфінгі».
  «Я б не быў у гэтым упэўнены», — сказаў Улада і вырашыў спыніцца на гэтым, каб даць ідэі пакіпець яшчэ некаторы час. Калі маўчанне падоўжылася, стала ясна, што ён паставіў Касіча ў становішча, якое не быў гатовы абараняць. Як, сапраўды, ён мог прымусіць руку Улада? Нават калі ён падазраваў, што Улада перабольшвае, ён не мог быць упэўнены. Яго адзінай альтэрнатывай было спыніць расследаванне Улада, і гэта мела б кепскі эфект не толькі ў Сараеве, але, магчыма, і ў Вашынгтоне, Лондане і Парыжы. Вядома, ён зможа разабрацца з Уладам пазней, але Улад можа патурбавацца аб гэтым іншым разам.
  Улада глядзеў, як эмоцыі адбіваюцца на твары Касіча, і яшчэ раз падумаў, што, магчыма, Касічу на гэтай новай працы не хапае галавы. За гады дакладнага выканання загадаў у яго было мала шанцаў выпрацаваць правільны падыход да лідэрства. Бязлітасная эфектыўнасць часам была дрэннай заменай спрыту і гнуткасці, хоць часам яна ўсё роўна перамагала дзякуючы сваёй грубай інерцыі.
  Нарэшце Кашыч адступіў ад свайго стандартнага ножа. «Такім чынам... Відавочна, што вы не зрушваецеся з месца. І куды гэта нас пакідае, акрамя цемры?»
  «Я спадзяюся, што да атрымання вынікаў застаецца ўсяго некалькі дзён».
  «І тады вы будзеце мець для нас імёны?»
  «Напэўна, некалькі. Ці хаця б агульны план аперацыі». Калі Касіч пераварваў гэта, ён, здавалася, быў уцягнуты ў нейкую ўнутраную дыскусію. Ён павагаўся на імгненне, потым няўпэўнена пачаў. «Улада. Цалкам магчыма... Вам проста належыць не выключаць унутраных падазраваных. Я маю на ўвазе ўнутры міністэрства. Ці, магчыма, гэта прычына вашых ваганняў наконт брыфінгу».
  Наўрад ці гэта было тое, чаго Улад чакаў, але гэта была палёгка, хоць ён усё яшчэ павінен быў ступаць лёгка. «У вас ёсць падазрэнні ў гэтым плане?» — спытаў ён у Касіча.
  «Невыразна. Нічога канкрэтнага. Проста пагаворыце, сапраўды. Старыя размовы ў міністэрстве некалькі тыдняў таму, якія ў святле таго, што здарылася з Вітасам, цяпер набываюць іншы сэнс. Але я не магу з вамі размаўляць, прынамсі, пакуль я не даведаюся больш падрабязнасцей пра тое, што вы прыдумалі.
  Улада тут жа адчуў спакусу расказаць Касічу ўсё, што ён даведаўся. Карыя бацькавы вочы цяпер здаваліся больш трагічнымі, чым гасціннымі. Відавочна, Касіку было балюча прызнаць, што ён можа быць за штурвалам сапсаванага карабля, і зноў, здавалася, ён быў прыгнечаны сваімі новымі абавязкамі.
  Але жаданне прайшло. З аднаго боку, прапанова поўнага брыфінгу зараз сапсавала б яго гісторыю пра кантроль ААН. З іншага боку, ён усё яшчэ не быў упэўнены, каму можна давяраць. Да таго ж, калі ён перадумае, ён заўсёды можа звязацца з Касічам заўтра ці паслязаўтра. Ён сапраўды задаўся пытаннем, пра што павінна быць гэтая «распусная размова», хоць было ясна, што ён не збіраўся атрымаць нічога далей, не даўшы што-небудзь узамен. Але былі і іншыя спосабы атрымаць інфармацыю з міністэрства, і гэта таксама патрабавала пэўнай тонкасці.
  «Тым часам, - сказаў Улада, - вы маглі б мне дапамагчы».
  — Абавязкова, — сказаў Касіч, трохі ажывіўшыся.
  «Вашы файлы».
  Хмурынка вярнулася.
  «Нічога, што я ўжо не бачыў», — хутка дадаў Улад. «Толькі некалькі рэчаў у асабістай папцы Вітаса, якія я хацеў яшчэ раз праверыць, у святле таго, што я даведаўся з таго часу».
  Касіч выглядаў з палёгкай. "Няма праблем", - сказаў ён. «У мяне ёсць справы з будынка, сустрэча ў будынку прэзідэнта, так што я правяду вас туды. Акрамя таго, зараз у нас ёсць наведвальнік, якога я не супраць уразіць». Апошняе ён дадаў хітра, быццам Улад добра ведаў, пра што гаворыць, хоць і не меў паняцця.
  Ён павёў Улада ўніз па лесвіцы, лёгенька паклаўшы руку на спіну Улада, нібы вёў сына ў бібліятэку з пратэрмінаванымі кнігамі. Яны ўвайшлі ў двайныя дзверы аддзела запісаў, яго вялізная пакой для файлаў, афарбаваная ў некалькі аблезлых слаёў прамысловага зялёнага колеру. Нядаўні абстрэл суседняга прэзідэнцкага будынку пачаў выбіваць частку тынкоўкі са столі, а дробны белы пыл пакрыў верх металічных шафаў, размешчаных доўгімі маркотнымі радамі.
  Супраць іх праз шырокую стойку стаяў мітуслівы клерк, які махнуў праз плячо, нахіліўшыся да Касіча, прашаптаў: «Гэта Морыс з ААН, сэр».
  - Цалкам добра, - прашаптаў Касіч у адказ. «Я атрымаў паведамленне».
  Такім чынам, падумаў Улада, рэзідэнт назіральніка ААН быў тут, каб пашукаць, хаця ні для каго не сакрэт, што пад выглядам супрацоўніцтва ўрад сур'ёзна дэзінфікаваў усё, што ААН прасіла ўбачыць. Не тое, каб ААН калі-небудзь прасіла нешта асабліва свежае або актуальнае, здавалася б, такое ж несумяшчальнае з рэальнасцю, як і любая іншая бюракратыя ў свеце. Улада ведаў, што гэта слабае месца ў яго гісторыі прыкрыцця, хоць пакуль здавалася, што гэта трымаецца.
  Кашыч цвёрда паклаў руку на правае плячо Улада і нахіліўся бліжэй, прашаптаў: «Прабач мяне на хвілінку, Улада, калі я скарыстаю цябе для кароткага нагляднага ўрока».
  - Капітан Морыс, - прагрымеў Касік. «Я бачу, што зноў да нас у гасцях».
  Морыс, схіліўшыся над адкрытай шуфлядай файлаў, адказаў, адвёўшы позірк ад сваіх прац з незразумелым рохканнем. Але прахалодны прыём не перашкодзіў Касічу.
  «Гэта інспектар Петрык, містэр Морыс, хоць, магчыма, мне не трэба вас прадстаўляць. Вядома, гэта чалавек, якога выклікалі звонку, каб правесці расследаванне справы Эсміра Вітаса. Я запрасіў яго на брыфінг, і вы будзеце рады даведацца, што ён недвухсэнсоўна сказаў мне, што гэта не мая справа. Неахвотна мушу пагадзіцца».
  Морыс глядзеў на яго, выглядаючы раздражнёным і больш чым здзіўленым. Для Улада было відаць, што ён нічога не ведае ні пра Вітаса, ні пра расследаванне, і яму гэта менш важна. Верагодна, ён проста выконваў даручэнне для кагосьці іншага, шукаючы ў файлах нейкія дробязі, каб укласці іх у тоўстую справаздачу, якую ніхто ніколі не прачытае. Касіч нібы не заўважыў. Ён занадта імкнуўся завяршыць сваю нязграбную частку тэатра.
  «Спадзяюся, вы не будзеце пярэчыць ні на хвіліну, калі ён далучыцца да вас у вашым праглядзе». Затым Касіч пышна павярнуўся да клерка і сказаў: «Якія файлы яму патрэбныя, Круліч», але да таго часу Морыс пакланіўся сваёй працы з новым бурчаннем. Улада адчуваў сябе амаль збянтэжаным за гэты хамскі выступ, але ён прынамсі паслужыў важнай мэты, разумеў гэта Касіч ці не.
  Калі Круліч паспяшаўся забраць асабістае дасье Вітаса, Касіч яшчэ раз нахіліўся, каб прашаптаць Улада на вуха, і калі ён загаварыў, стала зразумела, што ён распрацаваў контратаку на стратэгію Улада. «Не забывай маю прапанову дапамогі, Улада. Выкарыстоўвайце нашу працоўную сілу, наш вопыт. Калі вы лічыце, што нашы супрацоўнікі пад прыкрыццём не зусім адкрытыя, магчыма, мы зможам пераканаць іх быць больш згаворлівымі.
  - Але што б вы ні рабілі, - сказаў ён, у яго тоне з'явіўся раптоўны адценне сталі, - не сядзіце занадта доўга на сваёй інфармацыі. Гэты хлопец Морыс быў тут тры дні запар. Магчыма, яны гуляюць з вамі ў таварыскія адносіны, але мы зусім не так ставімся да іх. Так што, калі вы турбуецеся аб тым, каб звязаць усё, перш чым рабіць якія-небудзь крокі, не рабіце гэтага».
  «Што вы кажаце, менавіта?»
  «Гэтая акуратнасць не з'яўляецца сур'ёзнай праблемай. Гэта хуткасць - гэта ўсё. Што нават дакладнасць ці знайсці менавіта таго чалавека, які патрэбна, можа быць не самай важнай рэччу, пакуль мы знойдзем каго-небудзь з калекцыі нікчэмнікаў гэтага горада, чым хутчэй, тым лепш. Лепш для ўсіх нас, Улада. За міністэрства, за краіну. І не забывайце ва ўсім гэтым свой уласны дабрабыт».
  Ён схапіў Улада за плячо і ўсміхнуўся, свідруючы яго сваімі карымі вачыма, якія ў адну хвіліну выглядалі цёплымі і вадкімі, а ў наступную — халоднымі і металічнымі. Гэты апошні каментар быў прапановай працы ці пагрозай? — здзівіўся Уладзя.
  «Добрага палявання», - абвясціў Касіч у пакой. Ён нахіліўся да Улада і прашаптаў: «Але, калі ласка, стары сынок, не затрымлівайся доўга ў полі адзін. Там небяспечна. Хутчэй выбірайце кадры. Цэліцца з розумам».
  Уладзю ўжо не было сорамна за яго. Магчыма, ён недаацаніў Касіча. Круліч вярнуўся з асабістай картай Вітаса, але з папярэдняга агляду Улада ведаў, што ўнутры не будзе нічога карыснага. Тое, што ён сапраўды хацеў убачыць, заняло б крыху больш часу, але калі б пашанцавала, Касіч мімаволі даў ключ. Праз некалькі хвілін перабіраючы паперы для паказу, Улада вярнуў файл і сказаў: «А цяпер, пакуль вы на гэтым, я таксама хацеў бы паглядзець файлы для кастрычніцкага рэйду».
  Круліч спалохана падняў вочы. «Для гэтага вам спатрэбіцца дазвол зверху», — неадкладна адказаў ён. Ён быў добра навучаны казаць «не», і цяпер, калі Касіч сышоў на дзень, ён вярнуўся да свайго натуральнага стану лянівага служачага, які паліць на ланцугу, у лепшых традыцыях эпохі Ціта, неахвотна рэагуючы ні на што. акрамя жадання нікаціну, кафеіну або незаслужанага прасоўвання па службе.
  «Вы чулі Касіча», — сказаў Улада, гаворачы крыху гучней. «Я павінен мець доступ да ўсяго, што хачу. Якое яшчэ ўзгадненне трэба, чым загадчык аддзела».
  На гэты раз Морыс быў больш уважлівай аўдыторыяй, выпростваючыся, каб слухаць. Цяпер гэта не ўразіла Круліча. «Прабачце. Дазвол павінен быць пісьмовы. Гэта правіла».
  Правілы. Заўсёды апошняя лінія абароны для ўкаранёнай ляноты. Але ў Улада быў апошні артылерыйскі снарад.
  «Вельмі добра. Я пашлю каго-небудзь, каб ён патурбаваў спадара Касіча, які толькі што паехаў у прэзідэнты на важную сустрэчу. Мы можам сарваць сустрэчу і выклікаць яго ў залу, што, я ўпэўнены, выкліча няёмкасць. Потым яму давядзецца вярнуцца ў офіс, каб ён мог падпісаць належныя формы, вядома, таму што правілы не дазваляюць яму проста адправіць запіску. І ён, несумненна, будзе ўдзячны за тое, што вы так старанна выконвалі правілы да апошняй літары, нават пасля таго, як ён так ясна выказаў свае жаданні за некалькі хвілін да ад'езду.
  Гэта было прамое пападаньне. Круліч трымаўся цвёрда толькі імгненне, а потым адступіў. Ён згорбіўся, каб дастаць файл, не кажучы ні слова. Морыс нырнуў назад у сваю шуфляду, і Улада дазволіў сабе лёгка ўсміхнуцца трыумфам.
  
  
  Нягледзячы на тое, што Рэспубліка Боснія і Герцагавіна была самай новай краінай у свеце і адной з самых маленькіх, яе ўрад ужо сабраў кучу рэкордаў, вартых нацыі, у дзесяць разоў большай за яе памер і ўзрост. Частка проста засталася з аб'ёмнай дакументацыі Югаславіі, але ў папярэднія два гады мясцовыя чыноўнікі заўзята абапіраліся на гэтыя асновы. Яны вярнуліся да старога эмпірычнага правіла, што чым больш дакументаў стварае ваш аддзел, тым важней ён павінен быць, і пасля двух гадоў вайны ні смерць, ні адцягненне ўвагі не спынілі іх стараннасць.
  Сапраўды гэтак жа, калі вы рыхтаваліся да правядзення важнай праваахоўнай аперацыі, адным з апошніх паказчыкаў яе маштабу быў бы аб'ём дакументаў. Па гэтай прычыне Улада ўскладаў вялікія спадзяванні на файл аб кастрычніцкім рэйдзе, і калі Круліч цяжка апусціў тоўстую папку на прылавак, ён убачыў, што не будзе расчараваны.
  Ён аднёс пачак да суседняга століка і доўга чытаў. Файл распавядаў сваю гісторыю на сухім, стэрыльным жаргоне паліцэйскіх бюракратаў і службовых запісак. Але калі Улада прабіраўся праз рэквізіцыі, арганізацыйныя схемы, спісы абавязкаў, загады аб прызначэннях, мэты місіі і шырокія палітычныя заявы, ён пачаў адчуваць не толькі аперацыю, але і атмасферу, якая павінна была існаваць у аддзеле. у той час.
  Настрой быў змрочны, адчуванне знаходжання ў аблозе дзікай і ўсё больш смелай тактыкі банд і іх ваеначальнікаў. Праца рук Вітаса была відавочная ў большай частцы дакументаў, і Улада адчуваў, якім чынам ён спрабаваў закрыць усе ўцечкі і каналы інфармацыі вонкі, каб пасля вялікага перыяду відавочнай цішыні міністэрства змагло ударыць з раптоўнасцю ката з цёмнага кута, з аголенымі кіпцюрамі.
  Бланкі за бланкамі і стосы падпісаных загадаў і паўнамоцтваў, некаторыя з якіх ішлі адразу ад Вітаса да міністра ўнутраных спраў і далей у адміністрацыю прэзідэнта.
  Былі гарантыі супрацоўніцтва з боку мясцовага армейскага корпуса, абяцанне дапамогі з боку ваеннай паліцыі. Вітас прыклаў шмат клопатаў, каб дамагчыся партнёрства з іншымі, хто падзяліў бы віну, калі справы пойдуць не так. Тым не менш, ён таксама пастараўся захаваць аўтарытэт, неабходны для таго, каб прэтэндаваць на ільвіную долю заслуг у поспеху.
  Пры ўсёй гэтай актыўнасці, вядома, было б практычна немагчыма захаваць піваварную аперацыю ў сакрэце, незалежна ад таго, колькі Вітас заціскаў. Банды, відавочна, зразумелі, што іх чакае бойка, хаця, па словах Невена, яны былі здзіўлены як яе лютасцю, так і своечасовасцю. Альбо іх крыніцы ў Міністэрстве падвялі банды з-за адсутнасці пільнасці, альбо наўмысна пакінулі банды ў недасведчанасці па ўласных прычынах.
  Уладу спатрэбілася гадзіна, каб знайсці першы патрэбны прадмет. Гэта быў вопіс маёмасці, канфіскаванай у штабе Зарко пасля яго капітуляцыі.
  Яны пералічылі ўсё: зброю, валюту, скрыні з патронамі, аж да скрынак з цыгарэтамі, поўных каробак жаночых панчошна-шкарпэткавых вырабаў і стосаў парнаграфічных часопісаў, усё яшчэ загорнутых у пластык. Здольнасць Зарко ўтрымаць сваіх людзей ад разрыву апошняга прадмета была найвялікшым сведчаннем яго лідэрскіх здольнасцяў.
  У сярэдзіне другой старонкі спісу з адным інтэрвалам Улада знайшоў першы цікавы прадмет: 79. Драўляны скрыню, прыбл. 8' × 6' × 2' форма дастаўкі прыкладаецца.
  Далей на той жа старонцы быў наступны пункт: 96. Картотэка ў стылі бібліятэкі, 2 шуфляды.
  Побач з абодвума пунктамі на палях былі рукапісныя запісы: Апека перададзена, 10-04-93, гл.
  Уладзя пагартаў пальцам да канца справаздачы, дзе на адваротным баку была прымацавана старонка крэмавага колеру, такога ж гатунку, які ён знайшоў у смеццевым баку Вітасавай кватэры. Яе паведамленне было кароткім: прадметы №79 і №96 перададзены на асабістае захоўванне начальніку аддзела Э.Вітасу. Яе падпісаў Вітас без дадатковых тлумачэнняў. Дата была ўсяго праз два дні пасля рэйду. Відавочна, што прадметы выклікалі ў яго цікавасць, і ён, відаць, не адчуваў, што яны будуць у бяспецы ў міністэрстве. І да таго часу, калі ён нарэшце паспеў праявіць свае падазрэнні, яго праціўнікі былі гатовыя і чакалі. Прынамсі, так прачытаў Уладзя. Гэта таксама можа азначаць, што Вітас проста пачакаў, перш чым паспрабаваць зарабіць на сваёй знаходцы.
  Уладзь прагледзеў матэрыялы справы аб захопе і расстрэле Зарко, пачынаючы з падрабязнага, падпісанага камандзірам атрада пратаколу аб падзеях. Ён нагадаў, што ў той час у горадзе было шмат нараканняў вакол абставінаў смерці Зарко. З аднаго боку, Зарко дагэтуль для многіх быў героем, які запомніўся абаронай горада. З іншага боку, страляніна насіла несумнеўны водар пакарання без суда, такога кшталту, што адбывалася ў былыя часы.
  Дакументы паказвалі, што ў групу апекі ўваходзілі шэсць чалавек, і яны былі сабраны з асаблівай дбайнасцю больш чым за тыдзень наперад, спецыяльна для выканання задання, якое яны тады сапсавалі. Відавочна, што Вітас хацеў усё зрабіць як трэба, баючыся той самай крытыкі, якая выклікала стрэл у Зарко. Уладзя прагледзеў спіс імёнаў, пазнаў трох з шасці, у тым ліку камандзіра. Усе славіліся надзейнымі, пільнымі афіцэрамі. Астатніх трох ён не пазнаў, хоць адзін здаўся дзіўна знаёмым. Ён быў выбелены і перадрукаваны, як мяркуецца, з-за памылкі друку. Але не было прычын меркаваць, што гэтыя трое не былі адабраны з такой жа дбайнасцю.
  Згодна з данясеннем камандзіра з грыфам ТОЛЬКІ ДЛЯ ВЕДАМАСЦЯЛЬНАГА ВЫКАРЫСТАННЯ, дэталь перамяшчалася ў невялікім грузавіку з брезентовым адтулінай у кузаве і браняванымі бартамі. Забраўшы Зарко, ён з людзьмі павінен быў ехаць проста ў турму. Яны зрабілі адзін прыпынак на кантрольна-прапускным пункце, размешчаным на барыкадах у квартале ад іх, прабягаючы міма замежнай тэлевізійнай каманды, потым не сутыкнуліся з дадатковымі затрымкамі, пакуль не спыніліся на кароткі час для дзяцей, якія білі на вуліцы футбольны мяч. У гэты момант, па словах камандзіра, падазраваны спрабаваў уцячы, саскочыўшы з кузава грузавіка. Ён дайшоў толькі да таго, каб расчыніць заднія шчыткі, калі ў яго застрэлілі. Аднак у далучаным дакладзе сведак гаварылася, што створкі ніколі не адчыняліся, што азначае, што ён ніколі не скакаў. Нядзіўна, што людзі былі засмучаныя. На гэты раз дзікія вулічныя чуткі здаваліся некаторай слушнасцю. Былі рознагалоссі наконт таго, чыя куля яго забіла, сказаў камандзір, і ў яго дакладзе не было названа, хто з шасці чалавек адкрыў агонь. Гэта было дзіўнае ўпушчэнне, улічваючы, што гэта была выключна ўнутраная справаздача. Але нехта, несумненна, быў хуткі на курку.
  – вярнуліся да яго словы Невена. Жарко ніколі б не паспрабаваў уцячы, казаў ён. Магчыма, пасля трох дзён бою ён агрызнуўся, не ў стане ясна думаць. Але калі гэта было так, чаму ён здаўся? Невен меў рацыю. Гэта мела мала сэнсу. І нават калі б ён збег, ці не паспрабаваў бы ён прынамсі спачатку схапіць пісталет, а не проста выскачыць ззаду? Уладзя вярнуўся да пачатку рэпартажу. Так, як ён і думаў. На Зарко таксама былі кайданкі.
  Уладзя вярнуўся да спісу дэталяў з шасці чалавек, і ў вочы кінулася тое ж імя, што і раней. «Кемаль Станич». Дзе ён гэта чуў раней? Ён папрасіў асабістае дасье чалавека. Круліч гучна ўздыхнуў, потым млява дастаў папку, перш чым апусціцца на спінку крэсла з газетай і цыгарэтамі.
  Спачатку здавалася, што ў паходжанні гэтага чалавека не было нічога незвычайнага, хоць, магчыма, было трохі дзіўна, што да вайны ён быў бакалейшчыкам. Узрост 35. Нічога дзіўнага.
  Толькі калі Улад убачыў імёны чатырох дзяцей гэтага чалавека з надпісам «памерлы» побач з двума з іх, ён зразумеў, што гэтае імя здалося яму знаёмым. Так, гэта было ўсё: прадуктовая крама Кемаля. Годам раней там была перастрэлка, калі сам Зарко біўся з членамі канкуруючай групоўкі. У перакрыжаваным агні загінулі двое дзяцей.
  Іх бацькам, бакалейшчыкам, быў Кемаль Станич. Праз некалькі дзён у будынку суда ён выклікаў невялікі ажыятаж, выкрыкваючы некаторых суддзяў і адвакатаў, выступаючы супраць горада ў цэлым і сістэмы правасуддзя ў прыватнасці, бо, вядома, у тыя дні ніхто не рабіў кроку да затрымаць Зарко. Мясцовая газета нешта напісала пра гэта, а потым яно згасла.
  Божа, хто пры здаровым розуме паставіў бы яго ў дэталь ахоўваць Зарко? Вітас, відаць, за подпісам стаяў на апошняй старонцы ў спісе заданняў, побач з чырвонай друкаванай пячаткай «ЗАЦВЕРДЖАНА».
  Але Улада яшчэ раз прагледзеў дасье Станіка, і на гэты раз дата прыёму на працу саскочыла са старонкі. Ён далучыўся да сіл толькі за пяць дзён да рэйду. Датацыйны грыф Вітаса быў датаваны трыма днямі раней. Праз два дні пасля расстрэлу Станіч быў звольнены ў войска, але ў месцы, дзе павінны былі быць запісаны тэрміны і статус яго аддзялення, быў толькі запіс, гл. На гэты раз у правым верхнім куце задняй старонкі былі знакі сшывання, але без прымацавання. Магчыма, Вітась узяў і гэты прадмет. Здавалася, што ён трымаў усе ключавыя карты ў калодзе, калі памёр. Але дзе ён іх пакінуў і ў каго яны былі цяпер?
  Уладзь яшчэ раз вярнуўся да спісу дэталь апекі. Зноў было імя: Кемаль Станіч, надрукаванае на засохлай белай карэкцыйнай вадкасці. Была памылка друку ўнізе ці чужое імя? Улад пазногцем саскрабаў папраўку, працуючы павольна, асцярожна, як рэстаўратар, які шукае арыгінал. Назва ніжэй была даўжэйшай. Першае імя пачыналася на Б, хаця ў астатнім Улад не мог быць упэўнены. Прозвішча, аднак, з большай часткай яго цягнецца за рамкі Станіч, здавалася Мілуціновіч. Уладзь папрасіў яшчэ адзін файл.
  На дадзены момант прадстаўнік ААН сышоў. Так было з усімі астатнімі, акрамя Круліча, які згорбіўся ў куце, хмыкаючы дымам, як раз'юшаны, але недастатковы цмок.
  - Усё ў парадку, - сказаў Улад. «Гэты, верагодна, зробіць гэта на працягу дня, і я перадам лепшыя адзнакі за вашыя паводзіны ў наступны раз, калі ўбачу Касіча. Мне патрэбна асабістая папка Б. Мілуціновіча».
  «Барамір ці Боська?» — праз імгненне спытаў Круліч, трымаючы ў руках папку.
  «Абодва».
  Абодва былі аўтарытэтнымі афіцэрамі. Ні ў адным з іх не было згадак пра адмысловае размяшчэнне ў дэталях апекі. Улада не быў упэўнены, што ўсё роўна гэта было б уключана, калі б пазней іх не назвалі за выключную працу. Але адзін элемент у дасье Бараміра прыцягнуў яго ўвагу. Ветэран спецназа МУС са стажам, яго некалькі разоў адзначалі за добрую працу, пакуль усё не абрынулася ў апошні дзень верасня, за два дні да рэйду. Калі б Вітас уключыў яго ў групу па апецы, ён страціў бы свае паслугі ў непадыходны момант.
  Прычына звальнення: Супрацьпраўнасць. Глядзіце прымацаванае. На гэты раз прывязка сапраўды была.
  Гэта была справаздача аб расследаванні з адным інтэрвалам, заснаваная на аповедах двух агентаў пад прыкрыццём, і калі Улада ўбачыў іх імёны, ён адчуў, як мурашкі пацяклі ў яго на патыліцы. Адзін быў наглядчыкам на цыгарэтнай фабрыцы па прозьвішчы Купрыч. Другі быў мяснік па імі Хрнік. Кожны з іх расказаў гісторыю сумных сувязяў, звязаных з няўдачлівым г-ном Мілітунавічам з незаконным гандлем мясам і цыгарэтамі.
  Уся гэтая справа заняла ўсяго два дні, каб пачаць і завяршыць, дзіўная шпаркасць пры любых абставінах, тым больш сярод мітуслі, якая павінна была панаваць у дні непасрэдна перад налётам.
  Тым не менш, нягледзячы на ўсю ганьбу, якую Мілуцінавіч раптоўна абрынуў на сябе, яго не толькі не прыцягнулі да крымінальнай адказнасці, але яму далі шчодрую — неверагодна шчодрую, у гэтых абставінах — выхадную дапамогу ў пяцьсот D-марак. Не дзіва, што ён не нарабіў смуроду. Гэта было больш, чым ён зарабіў бы за год працы. Не тое каб на яго крычанне ў той хаатычны час не звярнулі б асаблівай увагі. У спешцы апошніх дэталяў Вітас, верагодна, нават не ведаў, што Мілуцінавіча выгналі з арыштнага аддзела, а тым больш замянілі на няўстойлівага бакалейшчыка з забойчай сякерай. Для Зарко гэта было раўназначна смяротнаму прысуду. Калі нехта хацеў яго прыбраць з дарогі, каб атрымаць большую долю ад кантрабанднага мастацтва, гэта зрабіла сваю справу.
  Улада перагарнуў справаздачу аб дысцыплінарным слуханні Мілуціновіча, і там зноў быў чырвоны штамп са словам ЗАЦВЕРДЖАНА. Ён быў датаваны 30 верасня.
  Пад ім быў поўны тлусты подпіс чалавека, які арганізаваў увесь гэты манеўр, памочніка начальніка Юса Касіча.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 17
  Владо азіраўся праз плячо кожныя некалькі футаў, ідучы дадому, напалову чакаючы ўбачыць Касіча, ці, можа, чалавека ў берэце, які сустракаў яго ў міністэрстве, ці нават чатырох мужчын у цёмных шынялях, якія забралі Главаша. . Думаючы пра іх, ён вырашыў пайсці ў аб'езд і павярнуў да невялікага пагорка на ўсходнім баку горада, які стаў сімвалам таго, як вялася гэтая вайна.
  На вяршыні ўзгорка раскінуліся будынкі Косеўскага шпіталя, дзе пражывалі забітыя, паміраючыя і параненыя жыхары горада. Гэты статус зрабіў шпіталь прыкметным месцам на карце прыцэльвання кожнага асаднага наводчыка. Хаця каму патрэбныя былі карты, калі з большасьці пунктаў агляду Косева было відаць гэтак жа лёгка, як самую высокую офісную вежу. Для ўсіх, хто глядзеў уніз на доўгі ствол гаўбіцы, ён узвышаўся на сваім гарбе зямлі, як разбураная сярэднявечная крэпасць, яго перапоўненыя палаты спелі абяцаннем скончыць працу, якую толькі пачалі ўчарашнія снарады.
  Лекары і адміністратары шпіталя — ці, прынамсі, тыя, хто не выехаў і не быў забіты — належным чынам і старанна нанеслі на карту кожны з сотняў удараў снарадаў. Яны шчодра раздавалі карты журналістам, праваабарончым арганізацыям і наведвальнікам усіх масцей, яшчэ адзін невялікі крык абурэння з непазбежнай вычварэнскай кропкай гонару: паглядзіце, што мы перажылі.
  Мэтай Улада быў нізкі атынкаваны будынак на паўдарозе да ўзгорка. Табе больш не трэба было дарогі да яго з-за паху, які абвяшчаў за сто ярдаў, што гэта, напэўна, гарадскі морг.
  У пачатку вайны гэтае месца было літаральна завалена смерцю, камеры яго склепа па калена ў складзеных трупах, чарвяках і паводкавай вадзе з труб, якія лопнулі падчас абстрэлу. Дырэктар збег разам з паловай супрацоўнікаў. Спатрэбіліся тыдні, каб стварыць і запусціць іншую каманду, і да таго часу перагрузка была амаль невыноснай. Вада і большасць чарвякоў з тых часоў былі вычышчаны, але пах тых тыдняў так і не знік, і некаторыя верылі, што ніколі не знікне.
  Пах быў яшчэ мацнейшы ў памяшканні, як толькі Улада адчыніў дзверы, адчуў смурод гнілі і гніення, які ледзь не падвоіў яго. Ён пацягнуўся да насоўкі, потым спыніўся, цяжка дыхаючы ротам, адчуваючы хрып смуроднага паветра ў горле. Двое мужчын сядзелі за цьмянай шэрай стойкай за пустымі сталамі, палілі цыгарэты і чыталі састарэлыя часопісы, нібы ў офісе аўталаўкі. Абодва былі ў тоўстых чорных гумовых ботах. За імі на сцяне побач з цяжкімі гумовымі пальчаткамі віселі заплямленыя баваўняныя халаты.
  «Паліцэйскі інспектар Петрык», — абвясціў Улада, усё яшчэ спрабуючы не ўдыхнуць праз нос. Нейкім чынам смурод адчуваўся, хутчэй як смак, чым пах.
  «Я хацеў бы паглядзець на вашы навінкі. Асабліва ўсё, што магло паступіць з Дабрыні. Або хто-небудзь за апошнія дваццаць чатыры гадзіны, хто з'явіўся з адрасам Дабрыні, незалежна ад таго, дзе яны былі знойдзены.
  «Ёсць імя?» - сказаў адзін з мужчын, адкладаючы часопіс.
  «Главаш, Мілан. Пажылы чалавек. Канец шасцідзясятых, пачатак сямідзесятых».
  Чалавек праверыў буфер абмену, перагарнуў старонку, потым паківаў галавой, выдыхаючы дым.
  «Ніхто з такім імем. Але ў нас трое без пасведчанняў»
  Ён адчыніў заднія дзверы і нахіліўся ўніз па лесвіцы. Смуродны пах узмацніўся ўдвая. Уладзь нязручна паварушыўся.
  «Мустафа!» — крыкнуў мужчына ўніз па лесвіцы. «Тры безназоўныя, хто-небудзь быў з Дабрыні?»
  Мустафа ў адказ падняўся па лесвіцы, выціраючы рукі аб брудную анучу. Яго кіцель таксама быў у карычневых плямах, толькі ён блішчаў свежымі дадаткамі.
  — Так, — нарэшце адказаў ён. «Я думаю, што іх два. Мужчына і жанчына. Абодва старэйшыя. Яна яшчэ тут, заўтра пахаванне».
  «А чалавек?» — спытаў Уладзя.
  «Сёння раніцай пахаваны».
  Клерк павярнуўся да Улада. «Прабачце, інспектар. Здаецца, вы спазніліся».
  «Я хачу, каб яго выкапалі». - сказаў Улад. «Зараз».
  «Вам спатрэбіцца адабрэнне сям'і». Відавочна, што клерк быў гатовы ісці дадому на дзень, і Улад наўрад ці мог яго вінаваціць.
  «Ухваленне сям'і, калі ты нават не ведаеш яго імя?»
  Улада меў яго на гэтым, але клерк яшчэ не быў гатовы саступіць. «Слухай, мы рады адкапаць яго для цябе. Мы нават не прымусім вас атрымаць пастанову суддзі, хаця тэхнічна мы маглі б. Але цяпер кепскі час сутак. Занадта шмат святла. Менш чым праз гадзіну сцямнее, дык чаму б вам проста не сесці, не пакурыць і не пачакаць, пакуль сцямнее. Можаш пачакаць да раніцы, але тады зямля будзе мацней прамерзла, так што табе лепш сысці туды, пакуль капаць лягчэй».
  Дастаткова добра. Але быў ён пракляты, калі б чакаў тут. «Значыць, праз гадзіну, але я сустрэну вашага чалавека на полі».
  «Шукайце яго на свежых купінах. Толькі яны не засыпаныя снегам. Вы ведаеце месца?»
  «Ведай гэта добра», — сказаў Улад.
  «Мустафа таксама будзе». Мустафа выглядаў не вельмі шчаслівым пачуць гэта. «У выпадку, калі вы апазнаеце асобу».
  Наступную гадзіну Улад правёў, спрабуючы пазбавіцца ад паху, які вісеў на яго пінжаку, штанах, твары. Ён закашляўся і сплюнуў, нібы костка засела ў яго ў горле, але праз некаторы час ён не мог вырашыць, ці гэты пах, ці проста думка пра яго быў мацнейшы.
  Калі надышоў прызначаны час, ён спусціўся з гары і па заснежаным полі, намачыўшы чаравікі і шкарпэткі, праходзячы міма шэрагаў грубых драўляных знакаў — вузкіх пліт для мусульман уперамешку з крыжамі для каталікоў і праваслаўных. У цемры ён бачыў, што далакоп ужо за працай. Зямля была яшчэ мяккай ад ранішняй працы, таму ісці было лёгка, і прайшло ўсяго некалькі хвілін, перш чым рыдлёўка стукнулася аб дрэва.
  Год таму цела магло нават не заслужыць раскошы труны. Смерць прыйшла так імкліва, што ў горадзе скончыліся труны, і большасць драўніны была выкарыстана на дровы. Цяпер, калі страты памяншаюцца, прапанова зноў адпавядае попыту. Нешматлікія майстры шкатулак, якія ўсё яшчэ займаліся бізнесам, ладзілі сваю будучыню, пры ўмове, што яны самі выжывуць.
  Мустафа таксама прыбыў, чакаючы ля магілы з рукамі на сцёгнах. Яшчэ праз некалькі хвілін магілёвец ачысціў ад рэшткаў бруду вечка труны. Затым ён выкапаў у гразі невялікую паліцу побач з труной і выйшаў адтуль, абапіраючыся на рыдлёўку. Уладзя спрабаваў прыгадаць твар магілёўца з усіх ягоных раніц ля вакна, але ён быў такі ж, як і ўсе астатнія, галоўным чынам пазнаўшы яго па крыху сутулых плячах, насунутай на галаве фуражцы, тонкай куртачцы, распушчанай на спіне.
  Мустафа ступiў да невялiкай палiцы глей. Ён выцягнуў з кішэні паліто адвёртку і адчыніў вечка, потым пстрыкнуў маленькім ліхтарыкам. Жоўты прамень кінуўся на твар Мілана Главаса.
  «Гэта ваш чалавек?» — спытаў Мустафа, гледзячы на Улада.
  - Так, - сказаў ён. «Главаш, Мілан».
  Прынамсі, яму дазволілі б зняць брудны халат і коўдру, хаця на грудзях у яго былі плямы парванай тканіны і засохлай крыві. Рот у яго быў прыадчынены, нібы ён расплюшчыўся пасярод дрымоты. Выраз твару яго выглядаў хутчэй нудой, чым болем ці жахам. Агульнае ўражанне было чалавекам, які прайшоў па жыцці брудным і растрапаным, і гэта засмуціла Улада. Гэта было не так, як хацелася пахаваць Главаса, гэта было пэўна, і чамусьці ад гэтага ўсьведамленьня ва Ўладзя навярнуліся сьлёзы, калі ён глядзеў у магілу на счарнелы, шэры твар.
  «Я памятаю яго з мінулай ночы», - сказаў Мустафа.
  «Вы яго аглядалі?» — спытаў Уладзя.
  «Так. Ён прыйшоў позна. Пазней, чым звычайна. Я быў на паўдарогі ад дзвярэй».
  «Прычына смерці?»
  «Шрапнэль. Снайпер. Хто ведае? Я не вельмі навучаны гэтым рэчам. Трапіў чымсьці, аднак. Увесь куфар разарваны, як бачыце самі. Смерць на вайне. Што яшчэ варта сказаць, калі вы гэта сказалі?»
  «Хто яго прывёў?»
  «Армія. З Дабрыні звычайна так атрымліваецца».
  «Ці сказалі, дзе яго знайшлі?»
  «Яны ніколі не робяць. Магчыма, гэта было не побач з яго домам, інакш яны змаглі б зрабіць пасведчанне асобы. Звычайна просяць суседзяў паглядзець, калі яны могуць. Хаця яму пашанцавала. Безназоўнікаў у Дабрыні звычайна закопваюць на заднім двары».
  «Так. Вельмі шчаслівы чалавек».
  
  
  Уладзь ішоў праз могілкі да дому, стомлены і галодны, на яго клалася інфармацыя дня. Ён усё яшчэ адкашляўся і сліваўся пасля візіту ў морг, хоць да гэтага часу ведаў, што пах практычна знік.
  Убачыўшы, што сталася з Главашам, ён здзівіўся ўласнаму бядотнаму становішчу. Каго ён падмануў сваёй настойлівасцю ці сваімі хісткімі апраўданнямі Кашычу? Калі на тое пайшло, якой мэце ён сапраўды служыў? Нават калі б ён узламаў справу, каму б ён паведаміў аб сваіх знаходках, не адчуваючы, што рызыкуе сваёй шыяй. Кашыч, відавочна, быў гатовы разабрацца з ім у момант. Ён таксама не мог разлічваць на дапамогу ААН. Перажыць два гады вайны і загінуць, расследуючы забойства, было б верхам абсурду. Навошта турбавацца?
  Апошнім, хто прайшоў гэты шлях, быў Эсмір Вітас, і Улада вельмі добра бачыў, куды гэта вядзе. Калі культурная спадчына горада знікае, ці так гэта страшна ў параўнанні з іншымі стратамі горада?
  Зноў жа, намаганні па кантрабандзе твораў мастацтва здавалася настолькі часткай машыны самой вайны, што спыніць гэта, здавалася, было такім высокім пакліканнем, як калі-небудзь прапаноўвала яго праца.
  Але заставалася іншая праблема: як прымяніць яго высновы. Калі нават каналы ААН уяўляюць небяспеку, ці былі даступныя каналы, якія прымалі б інфармацыю, не звяртаючыся потым супраць яго ў якасці зброі. Што ж да Касіча, то справа супраць яго здавалася дастаткова асуджальнай, але ўсё яшчэ была верагоднасць, што ён быў толькі інструментам кагосьці іншага, магчыма, нават вышэйшага ва ўрадзе. Наколькі Улада ведаў, усё міністэрства было карумпаваным, цяпер, калі Вітас быў у баку. Было так шмат аб чым падумаць, і так мала часу і месца для гэтага.
  Нават калі б Уладо захацеў адмовіцца ад расследавання зараз, як бы ён мог? Надышоў час яму туліцца да Даміра, шукаць нейкага выйсця з гэтай калатнечы. Ён меркаваў, што яны маглі б паведаміць аб знаходках, каб супакоіць тых, хто можа баяцца праўды. Але ці будзе гэтага дастаткова, каб абараніць іх, улічваючы тое, што яны даведаліся? Наколькі Улада ведаў, Дамір натрапіў на дом, дзе была знята карціна, і сваімі запытамі выклікаў нейкую нябачную трывогу.
  Уладку не першы раз прыйшло ў галаву, наколькі маленькім стаў яго свет. За апошнія некалькі дзён ён прайшоў практычна ўвесь яго пешшу, і нават да самай аддаленай мэты, Зука, ён дабраўся за некалькі гадзін. Насамрэч не было куды бегчы, калі не было жадання перайсці да сербскай лініі ўначы, і Улада са здзіўленнем выявіў, што думае, што такая выпадковая прапанова цяпер здаецца разумнай, ці, прынамсі, варыянтам, які ён больш не можа адхіліць. рукі. Аднак нават гэта выклікала дадатковыя ўскладненні. З іншага боку, трэба мець справу з уплывам генерала Маркавіча.
  
  
  Як толькі ён увайшоў у дзверы, у яго кватэры здалося, што нешта не так. Неахайнасць была такая ж, як заўсёды. Але ён адчуў тое самае несумненнае пачуццё трывогі, якое адчуў у кватэры Вітаса. Ён павольна хадзіў вакол, шукаючы адчувальных адрозненняў ад таго, як ён пакінуў рэчы. Праз некалькі хвілін, не знайшоўшы нікога, ён пачаў супакойвацца. Гэта былі проста яго нервы, проста назапашванне фактаў дня ў яго розуме. Ён звары кубак кавы, перакусіць, потым расслабіцца. І як толькі яго страўнік перастане быць пустым, ён будзе маляваць сваіх салдат, каб ачысціць галаву. Можа, нарэшце скончыць узвод.
  Ён узяў кавалак вяленага мяса ў мясніка. Хапала яшчэ на некалькі прыёмаў ежы, калі ён паспеў паспець, хоць ён вырашыў, што сёння павінен з'есці кавалак большы, чым звычайна. Распаліў пліту, каб закіпяціць ваду для кавы.
  Праз некалькі хвілін, калі вада закіпела, ён падняў кружку, каб наліць у яе трохі Nescafe, і калі ён гэта зрабіў, яна пакінула пасля сябе шакаладна-карычневы пярсцёнак на зялёных палях Аўстэрліца, амаль у тым самым месцы на старонцы, дзе ён выцерлі той раніцай.
  Хтосьці пасунуў кружку.
  З горла да жывата пракаціўся холад, і ён бегла аглядаў свой размаляваны ўзвод. Яны таксама, здавалася, былі ў беспарадку, наблізіўшыся да краю варштата, чым ён пакінуў іх. Фактычна ў падраздзяленні цяпер не хапае чалавека. Той, хто абшукваў гэтае месца, напэўна, выбіў аднаго ў стосы газет унізе. Несумненна, яны спяшаліся. Нядаўна Улада трымаў такія дзіўныя гадзіны, што яны, напэўна, меркавалі, што ён можа ўвайсці ў любы момант. Але там дакладна не было чаго знайсці. Як заўсёды, Улада захоўваў усе запіскі і лічбы ў сваёй сумцы, якую браў з сабою, куды б ні пайшоў.
  Уладзь задумаўся, чым гэта магло быць выклікана. Няўжо цікаўнасць Кашыча была занадта моцнай для яго? Магчыма, Круліч, клерк з запісаў, адчуў згрызоты бюракратычнага сумлення і патэлефанаваў Касічу, каб папярэдзіць яго аб незвычайных просьбах Улада. Магчыма, некаму ў моргу далі падказку сачыць за тым, хто распытвае пра старога з Дабрыні. А можа, палкоўнік Шэвард даведаўся пра дзіўную просьбу аб дастаўцы пасылкі з горада. Перад смерцю Главас мог сказаць Бог ведае што, у залежнасці ад таго, наколькі моцна яны дзейнічалі з ім, перш чым дабіць яго стрэлам у грудзі.
  Чым больш Улада думаў пра гэта, тым больш ён разумеў, што амаль кожны, з кім ён размаўляў за апошнія некалькі дзён, мог свядома ці міжволі падказаць вышэйшым асобам аб яго прагрэсе ў справе.
  Ён раптам адчуў сябе такім дылетантам, поўным і поўным наіфам. Ён быў рыбаком, выпушчаным на рыф, поўным акул, які толькі цяпер заўважыў гніласць у корпусе свайго тонучага карабля. Занадта позна ён задумаўся над глыбінёй сваёй неасцярожнасці, калі перад ім адкрылася змрочная рэч.
  Ён дазволіў Тобі, рэпарцёру, убачыць файл перадачы, і Бог ведаў, у каго Тобі мог спытаць пра гэта. Ён набалбатаў пра Главаса пляткарскаму дырэктару Нацыянальнага мастацкага музэю, чалавеку, якому такая інфармацыя, несумненна, была на карысць. Потым былі яго рэзкія пытанні самому Нэвену, чалавеку, які шукаў выйсця з цяжкага становішча, чалавеку з добрымі сувязямі, які не менш за ўсіх ведаў, як выкарыстоўваць правільную інфармацыю для патрэбнага ўплыву.
  Нават калі б Круліч яшчэ не патэлефанаваў Касічу, да заўтрашняй раніцы ўсё міністэрства даведалася б, якія менавіта файлы запытаў Улада. Ён не змог бы прыцягнуць увагу да свайго следу лепш, чым калі б запаліў за сабой доўгі шэраг факелаў. Ён уварваўся так, нібы гэта было нейкае забойства ў любым горадзе.
  Дык дзе ж гэта пакінула яго, акрамя як уразлівым? Ён мог усё расказаць Тобі; тады Тобі атрымаў бы прыгожую гісторыю. Ці, магчыма, Тобі толькі задаваў бы шмат няёмкіх пытанняў і не пісаў бы ніякай гісторыі, улічваючы, што ў Улада ўсё яшчэ было мала фактычных доказаў. У любым выпадку, Улада, хутчэй за ўсё, скончыцца куляй, і Дамір таксама. І на імгненне панікі ён задумаўся, ці не быў Дамір ужо мёртвы, схаваны ў якім-небудзь завулку або выкінуты ў раку, задаўшы занадта шмат дэлікатных пытанняў, неасцярожна хаця б таму, што Улад даў яму так мала, каб працягваць.
  Ён мог зрабіць так, як прасіў Касіч, і перадаць нікчэмных людзей пад прыкрыццём у міністэрства для далейшых пытанняў. Але нават нікчэмныя мужчыны, якія займаюцца дробнай хабарніцтвам, маюць сем'і, якіх трэба ўтрымліваць, і малыя роты, якія трэба карміць, дык навошта імі ахвяраваць? Калі ён натрапіў на гэтую думку, зазваніў тэлефон.
  Такім чынам, лініі нарэшце былі адноўлены. Але быў ён пракляты, калі адкажа зараз. З кожным званком ён адчуваў усё большую клаўстрафобію, нібы паветра ў пакоі павольна паглынаўся гукам.
  Ён узяў кавалак мяса, запхаў яго ў кішэню паліто і адчыніў дзверы. Відавочна было толькі горы, якія цьмяна акрэсліваліся ў бледным цьмяным святле ўзыходзячага месяца, які толькі што прабіўся скрозь хмары. Могілкі ўнізе, дзе Главаш і ўсе астатнія ляжалі пад насыпамі гразі і снегу, свяціліся бела, толькі з адценнем іскры.
  Ён выйшаў на вуліцу, зачыніўшы за сабою дзверы на тэлефонны званок, і шпаркімі крокамі накіраваўся ў цэнтр горада.
  
  
  Да таго часу, як ён дабраўся да офіса, воблакі перамясціліся па Месяцы, і, мяркуючы па небе, неўзабаве іх павінна было быць больш, яшчэ больш зацямніўшы святло ў чарговую ноч без электрычнасці. Але ён адчуў палёгку, убачыўшы, што офісныя генератары запрацавалі і што ўсе на яго паверсе сышлі на дзень. Няма Гаровіча, каб схіліцца цераз плячо. Ён толькі пачаў супакойваць свае нервы сярод цішыні і спакою, калі яго тэлефон зазваніў, нібы папярэдні званок пераследваў яго ўніз з гары.
  На гэты раз ён падняў трубку.
  Гэта быў Дамір. Пачуўшы знаёмы голас, ён адчуў палёгку. «Дзе ты, чорт вазьмі, быў, Улада? Я ўсюды спрабаваў».
  «Гэта вы званілі ў мой дом каля дваццаці хвілін таму?»
  «Вы маеце на ўвазе, што вы былі там? Чаму ты не падняў?»
  «Я не ведаю. Занадта бадзёры. У мяне тут быў ператрус».
  «Маці Божая. Хто?»
  «Людзі Касіча, калі я павінен быў здагадацца».
  «Маці Божая», — сказаў ён зноў, на гэты раз цішэй. «Уладзь, што адбываецца з гэтай справай?»
  «Вось што я хацеў бы ведаць. Занадта шмат людзей на высокіх пасадах з адбіткамі пальцаў. Вы не паверыце, што я знайшоў у некаторых файлах сёння днём. Але гэта не тое, што мы павінны адважвацца абмяркоўваць па тэлефоне. Дастаткова сказаць, што вы не павінны нікому давяраць. Чым далей я іду, тым больш задаюся пытаннем, ці, магчыма, Гаравіч меў рацыю. Магчыма, мне варта было пакінуць гэта ў спакоі».
  «Ну, на жаль, у мяне для вас яшчэ кепскія навіны. Нейкі чалавек з ААН увесь дзень спрабаваў звязацца з вамі. З таго моманту, як вы пайшлі да Касіча, ён тэлефанаваў, мусіць, шэсць разоў. Настолькі шалёны, што ён быў напалову з глузду. Я сказаў яму, што ён можа размаўляць са мной гэтак жа лёгка, але ён настойваў на тым, што падыдзеце толькі вы. Ён хацеў твой хатні нумар, але я не даў яго яму. Ён таксама хацеў твой адрас, але ты ведаеш, што я яму гэтага не дам.
  «Што ён хацеў?»
  «Ён не сказаў бы. Імя і нумар таксама не пакінуў бы. Але я думаю, што ён сапраўды замежнік ААН, у любым выпадку ".
  «Французскі?»
  «Брытанец, з акцэнту. І не ваш Nescafé чалавек. Я запамінаю галасы такіх шчодрых людзей».
  «Можа, ён патэлефануе сюды».
  «Магчыма. Але тым часам ён толькі што патэлефанаваў мне сюды некалькі хвілінаў таму».
  «Дома?»
  «Так. Як, чорт вазьмі, ён атрымаў гэты нумар, я хацеў бы даведацца, але, улічваючы некаторых жанчын, якіх я ведаю, я думаю, што магу здагадацца. Мне гэта не падабаецца, Улада. У гэтай справе з Вітасам нас заб'юць. Ці затрымаўся дзесьці ў акопе».
  «Што ён сказаў?»
  «Што ён павінен быў вас схапіць. Давялося сустрэцца з вамі. Цяпер, а не заўтра. Я сказаў яму, што я нічога не магу зрабіць, каб арганізаваць гэта, таму што я не ведаў, дзе вы знаходзіцеся, але адзіны спосаб, якім я магу нарэшце пазбавіцца ад яго, гэта пагадзіўшыся сустрэць вас сёння ўвечары. Па нейкай прычыне ён усё яшчэ не можа атрымаць ваш хатні нумар. Мяркую, адна з пераваг твайго цэлібату.
  «Але ён не пакінуў свой нумар?»
  «Сказаў, што гэта занадта адчувальна, што ён не можа прымусіць вас тэлефанаваць яму, калі можа адказаць не той чалавек, не толькі ў яго офісе, але і ўсюды, дзе ён жыве. Такім чынам, усё, што ён пакінуў, - гэта паведамленне. Ён хоча сустрэчы сёння вечарам, з вамі і толькі вы. Праз паўгадзіны пасля каменданцкай гадзіны».
  Улад зірнуў на гадзіннік.
  «Божа, гэта праз сорак хвілін. Дзе?”
  «Канец вуліцы Даковіца. Унізе ля ракі. Ён сказаў, што тады або ніколі. А Улад?»
  «Так».
  «Ён сказаў, што перакананы, што яго жыццё ў небяспецы, і ваша таксама. Але не сказаў, чаму і ад каго».
  «І вы ўпэўнены, што ён быў брытанцам?»
  «Наколькі я мог меркаваць».
  «Але не французскі? Вы ўпэўнены, што ён не мог быць французам?»
  «Я б адразу адчуў французскі акцэнт. Мая першая жанчына была францужанкай, вы ведаеце, яшчэ падчас Алімпіяды. Мне было ўсяго чатырнаццаць. Думаеш, пасля гэтага я забуду французскія акцэнты? Я проста рады, што гэты хлопец дасягнуў мяне, а не Гаравіча. Уяўляеце, як бы ён звар'яцеў?»
  Адна толькі думка пра такую магчымасць, пра тое, што Гаравіч плюхае і чырванее, паралізаваны бюракратычным жахам гэтага моманту, была дастатковай для жаданай легкадумнасці. Яны ўдваіх пасмяяліся па тэлефоне.
  Дамір перайшоў на даверлівы тон. «Улад, я ведаю, што ты не лічыш мяне міліцыянерам».
  «Гэта няпраўда».
  Насамрэч, у нечым так і было. Не тое каб Дамір быў неразумны ці не меў навыкаў. Здавалася, што ён заўсёды быў занадта зацікаўлены ў жанчынах, выпіўцы і добрым часе, каб калі-небудзь зрабіць вялікае расследаванне. Улада прызнаў сабе, што, магчыма, адна з прычын, па якой ён стрымаўся, таксама звязана з гэтым, а не толькі з яго абяцаннем Касіку, які ў любым выпадку апынуўся нявартым такой лаяльнасці.
  «Я толькі часам сумняваўся ў вашай сур'ёзнасці, і ўсё. Ваша прыхільнасць. Але ты малады. Вы гэта перарасцеце. І хто можа навучыцца быць добрым следчым з вайной? Мы ўсе занадта занятыя выратаваннем уласнай скуры».
  «Ну, адна рэч, пра якую я сур'ёзна, і гэта падтрымка маіх калег. ведаю, што вы заўсёды былі бліжэй да Васіча да вайны, што вы абодва заўсёды лепш працавалі разам. І я гэта разумею. У яго была жонка, дзеці, як і вы. Але Улад, ты не павінен лезці ў гэта адзін. Вы нават не ведаеце імя гэтага чалавека, і вы збіраецеся сустрэцца з ім толькі ў квартале ад таго месца, дзе Вітас быў забіты тым жа чалавекам, наколькі мы ведаем».
  Гэта прыйшло ў галаву Уладу, і ён адчуў палёгку ад прапановы дублёра.
  «Ваша дапамога была б вітацца, але здаецца, што двое з нас могуць адпудзіць яго».
  «Такім чынам, я схаваюся. Я пайду рана, працую з самага краю, як заўсёды вучыў нас наш стары начальнік, калі ў нас быў сапраўдны начальнік. Ён бы ганарыўся мной за змены».
  Спасылка на Імамавіча, іх старога правадыра, дзейнічала неяк супакойвала, нібы стары сам толькі што прашаптаў мудрую параду з-за магілы.
  «Калі я зараз пайду, — працягваў Дамір, — я паспею хвілін на дзесяць раней запланаванага. Я магу азнаёміцца з сітуацыяй да вашага прыбыцця, і калі ўсё будзе выглядаць хістка, я папярэджу вас двайным свістам, калі пачую, што вы набліжаецеся. Лічыце ўсё астатняе, маўчанне ці іншае, як усё ясна. Нягледзячы на тое, што сёння вечарам цёмна, перасоўвацца, каб вас не заўважылі, павінна быць даволі лёгка».
  «Толькі не палохай яго. Калі ён так нервуецца, як вы кажаце, ён пабяжыць пры першых прыкметах таго, што ён з'яўляецца падвоенай камандай. У цябе ёсць стрэльба?»
  «Заўсёды. Ты той, хто не лічыць, што табе трэба быць узброеным у гэтым горадзе».
  «Ну, мой дзесьці тут, у шуфлядзе». Уладзя зноў паглядзеў на гадзіннік. «У нас ёсць каля трыццаці пяці хвілін. Вам лепш рухацца, калі вы збіраецеся зрабіць гэта ". Дамір жыў на заходнім баку горада. Быў бы перавоз. Уладу трэба было прайсці ўсяго некалькі кварталаў. У яго быў бы час, каб забіць.
  – Давядзецца паспяшацца, – згадзіўся Дамір. «Але я маладзейшы за цябе. Я паспею. Тады да сустрэчы».
  — А Дамір?
  "Так?"
  «Дзякуй. Я буду вам вінен».
  «Адзін? Хутчэй пяць-шэсць».
  Ён паклаў слухаўку сярод смеху.
  Уладзь паклаў слухаўку. Справы ішлі занадта хутка. Ён зноў паглядзеў на гадзіннік. Ён усё яшчэ не еў і быў галодны, хоць цяпер у яго быў час на мяса і цыгарэту. Магчыма, гэта сцішыла б хваляванне. У адваротным выпадку ўсё астатняе — доўгая дарога да Зука і назад, бяссонная ноч у акопе і ўсе дзённыя адкрыцці — магло б апанаваць яго якраз тады, калі яму патрэбна была ясная галава.
  Ён разгарнуў мяса з няшчыльнай абалонкі мясной паперы. Ад паху ў яго пацякла сліна. Пасля гэтага вечара яму трэба было б адрэзаць для Даміра добры кавалак. Ну, не будзем перабіраць, - падумаў ён. Апошнім часам Дамір выглядаў даволі забяспечаным самастойна.
  Ён пацягнуўся за сталом па швейцарскі армейскі нож, жаданы сувенір з перадваеннай паездкі ў Берлін, потым успомніў, што пазычыў яго Даміру на мінулым тыдні.
  Магчыма, гэты хлопец з ААН, калі ён сапраўды быў ААН, меў тавары на Chevard ці нават усю аперацыю. Магчыма, гэта быў нават брытанец, з якім ён днямі размаўляў па тэлефоне. Магчыма, вестка аб расследаванні таксама дайшла да некаторых патрэбных людзей. «Хто ведае, — сказаў ён сабе, — гэта яшчэ можа вылічыцца». Але будзьце асцярожныя. І атрымаць ежу ў страўніку.
  Ён тузануў верхнюю шуфляду Даміравага стала. Зачынены. Няма праблем. Уладо і яго стары напарнік Васіч даўно выявілі недарэчны недахоп тытаўскай офіснай мэблі, пра які не ўсе ведалі нават цяпер. У большасці офісаў адзін ключ падыходзіць для ўсіх, стол за сталом, шуфляда за шуфлядай, за выключэннем абсталявання кіраўнікоў, вядома. Яны яшчэ не вырашылі, ці была гэтая памылка тыповай камуністычнай хітрасцю ці хітрым спосабам дазволіць партыйным фанатам і стукачам падглядаць за сваімі калегамі. У любым выпадку, Васіч і ён выкарысталі гэта для многіх розыгрышаў, пакуль Імамавіч не даведаўся. Ён рэквізаваў зусім новы набор замкоў і ключоў, але з улікам такой сістэмы яны так і не прыбылі.
  Такім чынам, Улад узяў уласны ключ і сунуў яго ў замок Даміра. Ён лёгка адкрыўся.
  Божа мой, які бардак. Дамір быў нават большым пацуком, чым ён падазраваў. Былі запэцканыя кавай сурвэткі, скамечаныя памяткі, ірваныя паперкі з нумарамі тэлефонаў — напэўна, Дамірава версія маленькай чорнай кніжкі — касеты з хэві-метал гуртамі, пра якія Улада ніколі не чуў, сашчэпкі і розныя іншыя дробязі. Уладзь перабіраў кучу, адсоўваючы ўбок невялікія грудкі скамечанай паперы, моршчачыся ад болю, укалоўшы вялікі палец у шпільку.
  Тады поспех. Ён заўважыў чырвоную ручку армейскага нажа, якая ляжала ўнізе, насупраць спіны. Але калі ён пацягнуўся да яго, нешта прыцягнула яго ўвагу, як успышка знаёмага твару ў рухомым натоўпе. Гэта была маленькая блакітная туніка з малюсенькімі залатымі гузікамі, распісанымі ўручную. Маленькі аўстрыйскі гусар, каля 1805 г., са сваёй яшчэ неафарбаванай шабляй, смела ўзнятай у неба.
  Уладзя падняў салдата, падняўшы яго ўверх у слабым флуоресцентном святле. Ахвяра Напалеона, цяпер ненадоўга ўзятая ў палон Дамірам. Улада зачыніў і зноў замкнуў шуфляду, потым запхнуў салдата глыбока ў кішэню, разбіраючыся ў наступствах свайго адкрыцця. Ён спрабаваў прыдумаць нявіннае тлумачэнне, але яго не было. Зараз таксама не было часу прасіць аб адным. Ён палез у свой стол і выцягнуў службовы рэвальвер з такой жа хаатычнай кучы папер і стужак. Убачыўшы, што патроннік цалкам зараджаны, ён адключыў засцерагальнік і насунуў пісталет на салдата. «Малюсенькі чалавечак цяпер стане яго дублёрам», — змрочна разважаў ён.
  Ён схапіў ранец, перакінуў раменьчык праз плячо. Потым ён прайшоўся па кабінеце і выйшаў за дзверы, пакінуўшы на працоўным стале неўпакаванае і недаедзенае мяса, і адчуваў сябе сапраўды адзінокім.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 18
  Па дарозе да месца спаткання Улад спрабаваў вылічыць глыбіню здрады Даміра. Можа быць, ён быў усяго толькі праслаўленым вандроўнікам, які праводзіў ператрус ва Уладавай кватэры і больш нічога не рабіў — усё б атрымалася, любы сусед, які б яго бачыў, прызнаў бы ў ім сябра і ніколі не западозрыў бы нічога непрыстойнага. Магчыма, ён падаваў рэгулярныя справаздачы аб прыходах і ад'ездах Улада, яго кантактах, але мала ведаў пра сапраўдную ролю Касіча. Гэта патлумачыла б некалькі рэчаў, меркаваў ён.
  І, магчыма, сапраўды быў шалёны супрацоўнік ААН, які сапраўды спрабаваў данесці да Улада важную інфармацыю.
  Зноў жа, магчыма, Дамір падрыхтаваў усё гэта, спадзеючыся даставіць Улада ў цёмны і ўразлівы куток пасля каменданцкай гадзіны, дзе кожны забіты будзе спісаны як чарговая ахвяра снайпера.
  Нават калі б гэта была больш дабраякасная роля, Улад спытаў сябе, ці зрабіў бы ён тое ж самае. Не, ён ніколі не данясе калегу, не папярэдзіўшы калегу аб дамоўленасці. Але Дамір вырашыў, што ўсё ў парадку. Здраджаны ўласным бацькам, азлоблены Дамір вырашыў, што таксама можа гуляць у гэтую гульню. У вачах Улада ён быў вінаваты. Пытанне было толькі ў ступені.
  Калі б у Улада быў час паразважаць далей і на поўны страўнік, ён ведаў, што можа ўвогуле прапусціць сустрэчу. Але яго імпэт дасягнуў кропкі, калі ён адчуў, што ў яго не было іншага выбару, акрамя як кінуцца наперад.
  
  
  Дарога заставалася ўсяго ў некалькіх кварталах, але Улад выкарыстаў свой дадатковы час для абыходнага падыходу. Пераход наўпрост мог паставіць яго на месца першым. Магчыма, ён нават абышоў Даміра ўшчэнт, што стала відавочнай перавагай. Але некалькі хвілін таму Дамір, якому нельга было давяраць, мог тэлефанаваць адкуль заўгодна, у тым ліку з МУС, што знаходзілася па вуліцы. І калі б Улада заходзіў у памяшканне, усё роўна ўсе былі б на сваіх месцах, магчыма, нават чакалі б яго раней за графік.
  Хмарнае покрыва было цяжэйшым, чым калі-небудзь, закрываючы месячнае святло з неба, а каменданцкая гадзіна апусцела на вуліцах. Снайперскі агонь і артылерыя ў той дзень былі слабыя, быццам усе на ўзгорках бераглі сілы і боепрыпасы да сённяшняга праваслаўнага Новага года. Чакалася моцная стральба, і, здавалася, бары і кавярні рана вызваліліся, і ўсе адправіліся дадому ў свае самыя бяспечныя пакоі. Уладзь сумняваўся, ці нават прастытуткі затрымаліся на сваіх пасадах так позна, як звычайна. Калі нехта хацеў спланаваць сустрэчу з як мага меншай верагоднасцю сведак, гэта была ноч для гэтага.
  Падышоўшы да месца сустрэчы ў квартале, ён трымаўся ўзбочыны вуліцы, як мага бліжэй да закінутага офіснага будынка. Ён спыніўся і ўважліва прыслухаўся. Нічога, акрамя слабага булькатання вады, гуку, які даносіцца ад стромкіх каменных сцен, якія берагуць раку Міляцка. Але было яшчэ нешта, гук, які ён ведаў, але не мог вызначыць. Гэта быў гук цікання, больш павольны, чым гадзіннік. Гэта быў шум, які стварае машына, калі яе рухавік астывае.
  Ён зрабіў яшчэ некалькі крокаў, усё яшчэ не мог разабраць нічога наперадзе. Потым яшчэ некалькі, і вось яна, машына. Не, дзве машыны, якія стаялі насупраць адна адной прыкладна ў дзесяці ярдах адна ад адной, толькі адну было лягчэй заўважыць, таму што яна была белай. Па сілуэту гэта здалося джыпам, а белы джып мог азначаць толькі ААН. Ён меркаваў, што гэта супакойвае, але другая машына — не. У Даміра такой не было.
  Улада пачакаў некалькі імгненняў, цяжка дыхаючы, стрымліваючы ціск у грудзях. Ён думаў аб тым, каб павярнуцца і ціха пайсці назад у бок цэнтра горада. Хай яны зробяць наступны крок, кім бы яны ні былі. Але дзе б ён застаўся тым часам? Дзе б ён працаваў? Зараз з гэтага не было выхаду, і, вядома, не было выхаду з Сараева. Ён павольна зрабіў яшчэ тры крокі, потым спыніўся, калі цішыню парушыў голас.
  «Улада. Гэта ты?»
  Гэта быў Дамір, які гучаў радасна, прыветна. Улад адсунуў ранец і палез у кішэню, хапаючыся за пісталет. Успыхнула запальнічка, асвятліўшы Даміраў твар. Ён усміхаўся, нязмушана. Магчыма, ён сядзеў на барным зэдліку і чакаў свайго прыяцеля, нягледзячы на трывогу, відавочную на яго твары.
  «Ён тут, Улада. Ён знайшоў мяне раней, чым я знайшоў яго. Спускайся ўніз, а потым я адыду на стрыманую адлегласць, каб ты мог пагаварыць сам-насам, пакуль я буду назіраць.
  Уладзь зрабіў яшчэ два крокі і спыніўся, цяпер у дзесяці ярдах ад Даміра і краю берага, але ўсё яшчэ нічога не сказаў. Дамір жмурыўся ў цемру, спрабуючы адшукаць Улада, і трывожны выраз пачаў моршчыць яго лоб.
  «Улад, усё ў парадку. Нішто не можа пайсці не так. Я тут».
  «І гэта сапраўды праблема з гэтай устаноўкай, ці не так», - сказаў Улада, напалоханы раптоўнай гучнасцю ўласнага голасу. «Асабліва цяпер, калі ты збіраеш маіх салдат. Вы атрымаеце астатнія з іх, калі я апынуся ў рацэ? Гэта частка ўгоды?»
  Пры гэтым усмешка Даміра знікла. Яго запальнічка вырвалася, і нехта іншы скарыстаў гэты момант. Фары джыпа ўспыхнулі, асвятліўшы Улада на фоне будынка, як чалавека на сцэне. Ён хіліўся ад бэлек, выбягаючы на сярэдзіну вуліцы. Калі ён гэта зрабіў, затрашчаў стрэл. Улада рэзка павярнуў да ракі, кінуўся ззаду другой машыны і кінуўся на зямлю, калі прагучаў чарговы стрэл.
  Гэта было так гучна, падумаў ён, так гучна. Потым ён апусціўся на траву і пакаціўся, ужо далёка ад святла фар, адчуваючы, як мокрыя лёзы кранаюць яго твар, потым зноў каціўся, хутка да яго ляскалі крокі, галасы крычалі. Жалезная агароджа закранула яму спіну, і калі ён падкаціўся пад яе, Дамір крыкнуў: «Ён ідзе да ракі!»
  Вызваліўшыся з парэнчаў, ён раптоўна нырнуў, яго жывот падскочыў да горла. Ён адскочыў адзін раз, рэзкім ударам аб каменную сцяну, потым упаў на пятнаццаць футаў у ваду. Ён ударыў з гучным воплескам, узрушаны спачатку холадам, а потым камяністым дном. Глыбіня ракі тут была не больш за два футы, і ўдар ледзь не збіў з яго вецер. Ён плёскаўся і задыхаўся, чуючы крыкі і бег. Раздаўся яшчэ адзін стрэл, які трапіў у ваду недзе справа ад яго. Ён нырнуў, але яму было цяжка ўтрымацца на водмелі. Але цячэнне, якое з мастоў заўсёды здавалася такім лянівым, ужо гнала яго ўніз па плыні, прыціскаючы да бяспекі.
  Крыкі працягваліся, да голасу Даміра далучыліся двое іншых, Улад не пазнаў ніводнага. Тады ён зразумеў, што на дадзены момант ён у бяспецы, выратаваны бездапаможнасцю горада. Рака была непранікальнай цяснінай цемры, праз якую не прабіваліся ні вулічныя ліхтары, ні гарадскія ліхтары. Хтосьці развярнуў джып, але яго фары былі бескарысныя, скакалі над ракой, як пражэктары, накіраваныя ў нябёсы. Нішто не магло накіраваць іх туды, дзе веславаў Улад.
  Цяпер яго праблемай быў холад. Ён брыкнуў на процілеглы бераг, але ногі ўжо адчувалі сябе цяжкімі, мокрае адзенне абвісла вакол яго. Яго ранец плыў перад ім, раменьчык цёрся на шыі. Стрэльба правісла ў кішэні, як якар, ужо бескарысная, і ён з цяжкасцю выцягнуў яе, і яна апусцілася на дно. На смак вада была пясчаная, металічная, як жменя брудных манет.
  Да гэтага часу ён быў каля дваццаці ярдаў уніз па плыні. Ён пачуў дробны ўсплёск, а затым лаянку і стукіт. У яго пачалі ляскаць зубы. Ён зразумеў, што не можа доўга заставацца ў вадзе. Заставалася максімум некалькі хвілін, перш чым ён паваліўся ад пераахаладжэння. Вылазіць і караскацца кіпцюрамі па беразе было ўсё яшчэ занадта рызыкоўна, і ён не быў упэўнены, што зможа дабрацца да аднаго з месцаў, дзе жалезныя прыступкі ўзвышаліся па сцяне. Фары джыпа цяпер слабелі ўніз па плыні ўздоўж дарогі ўверсе, кіроўца, напэўна, углядаўся ў бераг, каб убачыць, ці не выйшаў Улада. Той, хто быў у гэтай групе, верагодна, меў сувязі, каб мабілізаваць больш людзей, каб застацца на паўночным беразе да канца ночы, пад той ці іншай падставай, хоць навагодняя бамбардзіроўка ўскладніла б для іх справу апоўначы.
  – зноў загучаў голас Даміра.
  «Вазліў! Водазліў! Ідзіце на мост, і мы ўбачым яго, калі ён пройдзе!»
  Уладзь дакладна ведаў, што меў на ўвазе. Кожную чвэрць мілі ўніз па рацэ былі трохфутавыя кроплі, якія стваралі серыю маленькіх акуратных вадаспадаў, якія затрымлівалі смецце і цацачныя лодкі ў іх падставы. Нават у цемры на фоне белага каскаду з'яўлялася цела, лёгкая мішэнь для тых, хто хутка на курок. Нават калі кулі праляцелі міма, плынь можа захапіць яго пад вадой і павольна зрабіць працу за іх. Ён зноў кінуўся на супрацьлеглы бераг, ногі пацяжэлі, чым раней, а рукі абмяклі. Здавалася, плынь адказвала на кожны рух з удвая большай сілай. Цяпер ён мог пачуць, як набліжаецца рывок вадаскіду, шыпенне перарастала ў грукат. Ён зірнуў у бок моста ўніз па плыні і ўбачыў постаць, якая расплывіста вымалёўвалася на фоне цьмянага неба. З'явілася другая форма, і прамень святла выскачыў з яе і накіраваўся ў раку. У іх быў ліхтарык.
  Ён зноў рушыў да супрацьлеглага берага, нарэшце дабраўся да яго, але адчуў толькі слізь мокрай каменнай сцяны, занадта гладкай і крутой, каб ухапіцца. Плынь паднялася вакол яго, вада паглыбілася ў зацішшы перад разлівам. Грукат яго каскаду цяпер заглушаў кожны голас зверху, хоць ён адчуваў прамень святла, які гуляе па вадзе ззаду.
  Чорная круглая дзірка з'явілася проста над ім, у двух футах ад вады. Гэта была адна з ліўневых калекцый, якая асушала паўднёвы бок горада, і, буркнуўшы, Улад толькі змог падняць левую руку настолькі высока, каб ухапіцца за край трубы, калі ён слізгануў па Яго нагах, слізгаючы ў хвалю вады. вадазліў, і яму спатрэбілася ўся сіла, каб адцягнуцца супраць плыні, хоць цяпер абедзвюма рукамі ён трымаўся за трубу. З апошнім запасам энергіі ён уцягнуў галаву, плечы і грудзі ў адтуліну, увесь час разважаючы, калі яго заўважаць і застрэляць. Людзі на мосце, напэўна, ускладаюць усе свае надзеі на вадазліў.
  Уладзь падцягнуў ногі і апусціўся ў неглыбокую плынь вады, якая цякла па трубе. Паветра тут было цяплейшае, нават бадзёрае, нягледзячы на цяжкі кіслявы пах. Дно і бакі былі слізкімі ад багавіння, але было дастаткова месца для перамяшчэння. Яму трэба было адысці ад праёму, перш чым прамень знайшоў яго, таму ён папоўз, спачатку хістаючыся, злёгку стукнуўшыся галавой аб верх. Усё не так дрэнна, сказаў ён сабе, хоць абсалютная цемра наперадзе была жахлівай. Адзіным гукам было цурчанне вады, якое рэхам даносілася з глыбіні цемры. Але ён выйшаў з ракі. Больш важна, ён быў па-за полем зроку.
  Ён адпачыў некалькі імгненняў, дазваляючы цягліцам расслабіцца, нават калі яго зубы працягвалі ляскаць. Адчуўшы, што крыху падмацаваўся, крыху пацяплела, ён слепа пачаў паўзці наперадзе. З таго шляху, па якім ён прыйшоў, не было б выйсця. У рэшце рэшт хтосьці можа зразумець, куды ён пайшоў, і вырашыць зайсці за ім. Тунэль ішоў у гару, у напрамку, які мог азначаць толькі непрыемнасці, ён ведаў. Няправільны бок лініі быў не далей за сто ярдаў ці каля таго. Але на дадзены момант здавалася, што правага боку горада не існуе. Цяпер усё Сараева было забаронена для Улада. Ён працягваў павольна, раўнамерна поўзаць.
  Спыніўшыся ненадоўга, каб адпачыць, ён успомніў пра сваю запальнічку. Яно было ў яго ў кішэні, ля маленькага салдата. Пацягнуўшыся да яго, ён намацаў малюсенькі меч, стараючыся яго не зламаць. Ён выцягнуў запальнічку. Крэмень быў намочаны, але пасля дзесятка спроб ён заміргаў. Тунэль віўся далей, наколькі ён мог бачыць, далёка за межамі дыяпазону святла.
  Ён падвёў вынікі. Яго ранец, хоць і мокры, усё яшчэ быў зашпілены, магчыма, дастаткова запячатаны, каб усё ўнутры было даволі сухім. Ён патушыў святло і працягнуў.
  Ён працягваў поўзаць яшчэ паўгадзіны, перасякаючы палкі, дохлага пацука і іншыя прадметы, пра якія мог толькі здагадвацца, спыняючыся кожныя некалькі хвілін, каб асвятліць сабе дарогу і перавесці дух. Кожны раз шлях наперад быў не што іншае, як чарната. Ён мінуў некалькі меншых труб, якія злучаліся з абодвух бакоў, але да гэтага часу кожная была занадта маленькай, каб можна было аб'ехаць.
  Праз некалькі імгненняў ён адчуў, як нешта гладкае і металічнае прайшло пад ім. Ён быў круглы, памерам прыкладна з перавернутую салатніцу, і амаль адразу ж яго твар наткнуўся на грубы клубок жалезнага дроту, які пахне іржой. Адцягнуўшы твар, ён адчуў востры ўкол у левай шчацэ, за якім пацякла цёплая кроў, і, уздыхнуўшы, зразумеў, дзе ён павінен быць.
  Ён пстрыкнуў запальнічкай і перавярнуўся на бок, убачыўшы, што прайшоў праз міну. Па ўсіх правах ён павінен быў быць мёртвы зараз, але міна апярэдзіла яго, адолеўшы яе працяглым знаходжаннем у вадзе. За ім быў іржавы скрутак калючага дроту, і наступныя дваццаць хвілін ён асцярожна разблытваў яго і адцягваў убок, некалькі разоў парэзаўшы пры гэтым рукі. Павольна ён пацягнуў раскручаныя ніткі міма сябе да сваіх ног, а калі шлях быў вызвалены, працягнуў, кожныя некалькі хвілін уключаючы запальнічкай, каб праверыць, ці няма далейшых мін. Калі б адзін бок папрацаваў мініраваць тунэль, маглі б абодва бакі.
  Але не было ўжо ні мін, ні скруткаў дроту. Цяпер ён апынуўся на варожай тэрыторыі.
  Ён працягваў яшчэ паўгадзіны, мінаючы яшчэ адно адтуліну справа ад сябе. Падчас аднаго прыпынку ён пачуў грукат аўтамабіля над галавой. Нарэшце ён убачыў наперадзе цьмяны прамень святла, дасягнуўшы яго і знайшоў прама над ім ліўневую рашотку. Месца было дастаткова, каб прысесці, і ён ухапіўся за жалезную сетку. Ён быў цяжкі, але рухомы. Ён пстрыкнуў запальнічкай прама пад рашоткай, цэлую хвіліну чакаючы якой-небудзь рэакцыі. Калі іх не было, ён сілай адсунуў краты і вызваліўся.
  Хмары разрываліся, і свяціў месяц. Гадзіннік Улада нейкім чынам дажыў да вечара, таму ён пашкадаваў, што не трымаў стрэльбу. Была толькі 23.00. У яго заставалася каля гадзіны, пакуль навагоднія святы асвецяць вуліцы, хоць тут, як і на другім канцы горада, людзі, здаецца, ужо заляпілі люкі ў чаканні. У вокнах тут і там ён мог разабраць бледны бляск свечак, ліхтароў ці мізэрнага полымя газу, але ў асноўным была цемра.
  Вуліца была цьмяна знаёмая, хоць Улад усё яшчэ не ведаў, дзе ён знаходзіцца. Але па цяжкасці чорнага пагорка, які навіс наперадзе, ён зразумеў, што знаходзіцца далёка за ракой і далёка ў сербскім раёне Грбавіца. І пакуль ён быў тут, ён хацеў зрабіць адзін прыпынак, перш чым паспрабаваць знайсці дарогу назад. Калі самае дзікае з яго здагадак было правільным, ён знайшоў бы прытулак і, магчыма, нават інфармацыю.
  Калі б ён памыляўся, ніякай дапамогі не было б, толькі далейшыя прыкметы смерці, у тым ліку прадвеснікі яго ўласнай.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 19
  Быць злоўленым па гэты бок лініі было б фатальна, і Улада гэта ведаў. Але ён не мог пазбавіцца адчування, што ён усё яшчэ знаходзіцца ў сваім горадзе, усё яшчэ на знаёмых вуліцах. Прайшло больш за два гады з таго часу, як ён быў у Грбавіцы, што надае адчуванне разняволенасці знаходжанню там цяпер. Як з маладым чалавекам, які вяртаецца ў былую школу ці на дзіцячую пляцоўку, ён мог успомніць нявіннасць сваіх старых прагулак тут, адчуваў іх знаёмства нават цяпер, але ведаў, што гэтае месца ніколі больш не будзе такім жа, як раней.
  Ён таксама адчуў дзіўнае ўзбуджэнне, падобнае на тое, што ён ведаў у падлеткавым узросце, выбраўшыся з бацькоўскага дому пасля поўначы. Гэта было тое самае адчуванне раптоўнага вызвалення, знаходжання на волі на забароненай тэрыторыі — насцярожанасць ад наступстваў, але ўзрушаная дзёрзкасцю выслізнуць за люстэрка.
  Ён стаяў над каналізацыйнай рашоткай цэлыя дзве хвіліны, спрабуючы зарыентавацца на наступны крок, і сетка вуліц няўцямна афармлялася ў яго свядомасці, як зношаная карта. Ён быў павернуты тварам з усходу на захад. Гэта азначала, што яму трэба было прайсці адзін квартал на поўдзень, перш чым зноў павярнуць направа, на захад. Потым тры кварталы прама і яшчэ адзін налева на поўдзень, і вось яно і будзе.
  Ён спыніўся на першым скрыжаванні, прыслухоўваючыся да крокаў, сачачы за любым рухам. З пагорка на ўсходзе бразгатала аўтаматная зброя, апоўначы літаральна кідаліся на зброю, растрачваючы патроны, нецярплівыя юбіляры. Азірнуўшыся на бульвар, у цемры вымалёўваліся будынкі, нібы спячыя старыя сябры. Тут ён ганяў мяч з гары з чатырма сябрамі. Там ён пабег у мясную краму, якую яго маці аддавала перавагу для асаблівых выпадкаў, хоць крама знаходзілася за цэлую мілю ад іх дома. Але нават у цемры больш пільны агляд выявіў сімптомы невылечнай хваробы вайны — сколы, раскладанне ў кратэрах ад шроту і аскепкаў, белы пластык, які млява вісеў у аконных рамах, дажджавая вада, якая сцякае на разбітых машынах, і ўсе тыя асаблівыя пахі гарадскога выжывання... эсэнцыя драўнянага дыму, спаленага смецця і ежы, якая даўно прайшла свой росквіт.
  Каб пачуць, як людзі на яго баку горада кажуць пра гэта, Грбавіца зрабіў гэта. І праўда, такія тавары, як цукар, кава, яйкі, мяса тут было прасцей дастаць і па меншых коштах. Але пакуль ішла вайна, Грбавіца была ў самым гушчы падзей, не пазбаўленая асноўнага цяжару баёў, як і некаторыя прыгарады, якія ўтрымлівалі сербы. Тут таксама былі напісаныя ад рукі надпісы: « Асцярожна, снайпер». Толькі гэтыя былі напісаны кірыліцай.
  Адразу на ўзгорку і ў некалькіх кварталах на ўсход быў край яўрэйскіх могілак, спрэчная тэрыторыя, якая вытрымала шмат нападаў баснійскай арміі. Калі атака калі-небудзь атрымаецца, гэта адкрые наваколле для абстрэлу з трох бакоў. Гэта стала б яшчэ адной Дабрыняй, з сербамі, прыціснутымі да ракі. Улада назіраў за адным з гэтых нападаў, як і многія з яго боку горада. Яны разыгрываліся на схіле пагорка, які выходзіць насустрач, як драма на адкрытым паветры ў далёкім амфітэатры, вайна як від спорту. Людзі без шлемаў у зялёным кідаліся скрозь надмагільныя камяні ў бок карычневай плямы гразі, якая вылівала дым і метал назад на могілкі. Бразгат гармат рэхам разносіўся па ўсім горадзе, у той час як нападнікі паваліліся на зямлю, адны, каб схавацца, некаторыя, каб далучыцца да натоўпу мёртвых. Целы мусульман, харватаў і сербаў у вялікай колькасці пасыпаліся на пахаваных яўрэяў у бунце шматэтнічнай распушчанасці.
  У Грбавіцы, як і на другім беразе ракі, увесь час грукаталі грузавікі і джыпы ААН з грузам міжнародных вайскоўцаў у блакітных касках або з мяшкамі з мукой, рысам і фасоллю. Гэтая думка на імгненне прымусіла Улада спыніцца, з думкай, што Шэвард, ці той, хто быў у джыпе ААН з Дамірам некалькі гадзін таму, можа прыехаць шукаць яго сюды. Але нават ААН лёгка загналі ў тупік аблогавыя рубяжы, якія прасякалі горад. Ноччу пераправіцца было б практычна немагчыма, асабліва ў такі кароткі тэрмін. Нават на досвітку ў любым месцы, акрамя аэрапорта, спатрэбіцца некаторая афармленне дакументаў і бесперашкодная размова. Генерал Маркавіч, меркаваў ён, можа быць у стане арганізаваць што-небудзь у спешцы, але ён сумняваўся, што аперацыя па кантрабандзе рызыкуе зрабіць крок, які папярэдзіць столькі іншых — з усіх бакоў — аб тым, што павінна адбывацца нешта незвычайнае.
  Двойчы на працягу наступных некалькіх хвілін ён чуў грукат і скрыгат грузавікоў, якія грукаталі перадачамі ў гару, але гук, здавалася, даносіўся з-за ракі. Яго здзівіла, наколькі блізка яны гучалі. Ён адчуваў сябе так, быццам ён прайшоў сотні міль, але бесперашкодная прагулка прывядзе яго да ўласнага парога менш чым за паўгадзіны.
  Завярнуўшы за апошні вугал, ён убачыў дом, які шукаў, імгненна пазнаўшы яго па франтонах, лініі даху і, калі ён падышоў бліжэй, па вокнах на верхніх паверхах, два з якіх, здавалася, захаваліся. . У цемры ён не мог сказаць, наколькі моцна гэта месца пашкоджана. Такім чынам, ён усё яшчэ выглядаў уражлівым узорам архітэктуры ампір, пакінутай аўстрыйцамі ў ХІХ ст.
  Уладзь быў прыемна здзіўлены, убачыўшы цьмянае святло з-за акна другога паверха. Ён пастукаў у ўваходныя дзверы і пачакаў, потым паспрабаваў другі раз, але без адказу. Ён паспрабаваў націснуць на ручку, і дзверы адчыніліся. Ён увайшоў унутр, ціха прычыніўшы за сабой дзверы.
  Было надзіва цёпла, хоць ён міжвольна здрыгануўся, часткова ад палёгкі, часткова ад раптоўнай знясіленасці. У паветры адчуваўся пах нядаўняга прыгатавання ежы. Смажанае мяса, здагадаўся ён, і ў яго пайшла сляза. З-за вугла ён пачуў патрэскванне вогнішча, якое аранжавым святлом асвятляла ўсходні дыван у пакоі перад ім. Ён таксама пачуў роўнае ціканне гадзінніка.
  Зверху рыпнула дошка падлогі. Ён паглядзеў уверх па лесвіцы, і з'явілася ззянне, якое ўспыхнула, слізгаючы, як вогнішча ліса. Гэта быў ліхтар, і ён чакаў, што неўзабаве сустрэнецца з насцярожаным тварам якога-небудзь бежанца, нейкага пачаткоўца, які хаваўся ў доме праз вайну, у якога было б шмат пытанняў, які мог быць дастаткова ўстрывожаны з'яўленнем Улада - напэўна, цяпер ён выглядаў жахліва — званіць да начальства або прасіць дакументы, якія сведчаць асобу.
  Але замест гэтага твар, як і дом, можна было адразу пазнаць, хоць цяпер на ім былі глыбокія маршчынкі. Яе валасы пабялелі і сталі тонкімі, цяпер скручаныя ў пучок дзявочай ружовай стужкай. На ёй быў доўгі белы фланелевы халат, вельмі падобны да тых, што насіла яго маці. І чамусьці яна не выглядала ні здзіўленай, ні ўстрывожанай, убачыўшы яго, нягледзячы на відовішча, якое ён зрабіў, не кажучы ўжо пра пах, калі ён стаяў і капаў у яе дзвярах. Насамрэч, здавалася, яна амаль рада яго бачыць.
  – Добры вечар, спадарыня Вітас, – сказаў ён.
  Яна зрабіла паўзу, быццам голас быў не такім, якім яна чакала. «Эсмір?» - сказала яна. «Гэта ты, сынок?»
  Перш чым Улада паспела загаварыць, яна дала свой адказ.
  «Але, вядома, гэта ты. Ты спазніўся, Эсмір, і мокры. Заходзьце і пагрэйцеся ля вогнішча». Яна працягвала спускацца па прыступках.
  «Не. Прабачце, гэта не Эсмір. Я Улада Петрыч, яго стары сябар». Ён дадаў крыху збянтэжана: «Са школьных часоў».
  Выраз яе твару не змяніўся. Яна прасунулася ў футзе ад яго, адной рукой трымаючы ліхтар на яго твары, а другой цягнучыся, каб лёгка пагладзіць яго лоб. Яна вярнула яго мокрыя чубы на месца. Толькі тады яе пустая ўсмешка знікла, на яе брове з'явілася занепакоенасць.
  «Ты маеш рацыю», - сказала яна стомлена, нібы вымушаная пагадзіцца ў спрэчцы. «Гэта не Эсмір. Прабач». Як быццам гэта была яе віна. «Я сапраўды думаў, што не. Але вы яго бачылі? Вы ад яго прыйшлі?»
  Тады ён вырашыў, што не ён панясе дрэнныя навіны. Ён ведаў, што пра смерць сына яна не даведаецца толькі пасля вайны. Хаця яна сапраўды, здавалася, чакала яго з'яўлення, што магло азначаць або тое, што яна была ў зман і не на сувязі, або што ён сапраўды час ад часу наведваўся, праз любыя каналы ўплыву.
  «Так, я бачыў яго».
  «І ён у парадку?»
  Улада зноў атрымаў магчымасць выправіць яе, і калі б ён верыў, што мае справу са здаровым і рацыянальным розумам, то, магчыма, знайшоў бы спосаб далікатна паведаміць ёй. Але яе паводзіны, здавалася, сведчылі пра адваротнае. Ён таксама быў зачараваны сюррэалістычнай хатняй выгодай, цяплом і святлом, пахам добрай ежы. Усё, у тым ліку і мэбля, наводзілі на думку пра свет, які быў зачынены шмат гадоў таму, задоўга да вайны.
  Пакуль яна гаварыла, ён адчуў тое самае дзіўнае адчуванне, якое адчуваў у школьныя гады, калі заходзіў забраць свой заплечнік пасля экскурсіі ў горы.
  «Так, ён у бяспецы», — адказаў Улад.
  «Ён сказаў, што будзе».
  «І вы яго часта бачыце?»
  «О, так, кожны месяц. Прыходзіў бы, вядома, часцей, але ён вельмі заняты. Ён важны, ведаеце, важны чалавек у горадзе».
  Ні пра вайну, ні пра штосьці незвычайнае — ні слова. Улада задалася пытаннем, што яна ведае пра тое, што адбываецца за дзвярыма, акрамя грукату і грукату, які час ад часу ўскалыхваў яе дом.
  «І вы ад яго прыйшлі? Вы з яго людзей?» - спытала яна, усё яшчэ звязваючы ўсё са светам, які круціўся вакол яе сына. «Ён цябе прыслаў з дровамі? Ці ежа?»
  Гэта тлумачыла ўтульнасць дома. Такім чынам, Вітас аказаў свой уплыў. Не для свайго ўзбагачэння, відаць, з-за беднасці кватэры, а для маці. Захоўваць яе з-за ракі было хітрасцю і, напэўна, каштавала нятанна. Гэта тлумачыла няскончаны ліст да маці, які Уладзя вылавіў са смеццевага вядра Вітаса. Гэта таксама патлумачыла вокладку, якую распаўсюдзіў Вітас. Было б нашмат прасцей трымаць каналы паставак адкрытымі і сакрэтнымі, калі б усе лічылі, што яна памерла. Гэта таксама магло б растлумачыць, як ён мог пранікнуць глыбей у лабірынт мастацкай схемы. Любы чалавек, які мае дастатковую колькасць сувязяў з гэтай паловай горада, каб ацяпляць і карміць дом, таксама будзе мець магчымасць скарыстацца вінаграднай лазой кантрабандыстаў. Фактычна, як паказала смерць Вітаса, магчыма, у канчатковым выніку ён адчуваў сябе на гэтым беразе ракі ў большай бяспецы, чым на «сваім» баку, — пачуццё, якое Улад на момант ведаў занадта добра.
  Гэтая думка навяла Улада на ідэю, але ён ведаў, што яму трэба дзейнічаць тактоўна, калі ён хоча дзейнічаць. Гэта запатрабуе асцярожнай хлусні ўразлівай старой жанчыне, думка, якая не сядзела зручна.
  «Так», — сказаў ён, нарэшце адказваючы на яе пытанне. «Эсмір прыслаў мяне. Толькі на гэты раз у мяне ні дроў, ні ежы. Я павінен быў толькі прыйсці праверыць цябе і дом. Каб даведацца, ці патрэбны вам рамонт».
  «Ты мокры», — сказала яна, быццам упершыню заўважыўшы. Ён быў больш чым мокры. Ён быў брудны і няголены, смярдзела ракой і ліўневай каналізацыяй. Калі яна вяла яго за люстэркам па дарозе ў гасціную, ён быў шакаваны сваім знешнім выглядам, і той факт, што яго погляд не прымусіў яе з крыкам зноў падняцца па лесвіцы, сказаў яму больш пра яе адасоблены стан. Ён меркаваў, што ўсе, акрамя яе сына, у канчатковым выніку апынуліся ў той самай непрыкметнай форме, што тычыцца яе.
  «Эсмір клапоціцца пра мяне», — сказала яна вясёлым спевам, саджаючы Улада на канапу. Ён скурчыўся, апусціўшы прамоклыя штаны на выдатную старую абіўку, хоць таксама не мог не заўважыць густы пыл. Хатняе гаспадарка, відаць, усё яшчэ заставалася на ёй, з прадказальнымі вынікамі.
  «Ён кажа мне, што мне небяспечна выходзіць з дому. Злачынцы, стральба і рабаванне. Кажа, што іх шмат. Так што я не пайду на вуліцу, а ён прысылае ўсё, што мне трэба». Усё гэта гаварылася з мацярынскай гордасцю, як быццам яна магла апісваць добрыя манеры свайго хлопчыка.
  «Тады я зраблю для нас гарбаты», — сказала яна. «Эсмір заўсёды спачатку п'е гарбату». І яна паднялася, слізгаючы ў бок кухні. Гадзіннік на мантыі, які цікаў, паказваў, што 11:30, і ўжо можна было пачуць, як уступаюць у ход папярэднія баявыя дзеянні, грукат кулямётнага агню і некалькі мінамётных снарадаў, грукат і ўзлёт. Здавалася, яна не заўважыла і не збянтэжыла ўяўленне пра наведвальніка ў такі позні час. І з болем ён зразумеў, што цалкам можа быць яе апошнім наведвальнікам на доўгі час. Назаўжды, нават.
  Вітаса не было і тыдня, таму яго адсутнасць яшчэ не паспела з'явіцца ні ў яе запасе дроў, ні на паліцах кладоўкі. Але гэта не зойме шмат часу, і што тады будзе?
  Калі вайна паглынала горад, пра дзяцей заўсёды чуў у першую чаргу, гэта прыйшло ў галаву Уладу, і іх трагедыя была бясспрэчнай; таварышы па гульні, забітыя разрывам снарада, калі каталіся на санках або гулялі ў мяч; сіроты з сумнымі вачыма і без бачнай будучыні, загартаваныя не па гадах.
  Тым не менш, маладыя заўсёды мелі ўстойлівасць і энергію, каб працягваць ісці, паглынаючы ўдары чыстай сілай колькасці ў вялікім клане моладзі. Незалежна ад таго, колькі іх сяброў загінула, заўсёды будуць новыя сябры. Тыя, хто прабіўся ў цэлым, заўсёды будуць мець іншае жыццё, як толькі страляніна спыніцца.
  Старыя, аднак, заканчваліся такімі, ці як Главас, адрэзанымі і адзінокімі, паваліўшыся ад цяжару ці то страху, ці то няўвагі, трымаючыся дастаткова доўга, каб памерці незаўважанымі, або змарнець, пакуль жыццё перастане мець значэнне. Так ці інакш, вайна іх дабіла.
  Немагчыма было даведацца, як доўга маці Вітаса была ў такім стане, але, зыходзячы з таго, што маленькі Улад бачыў яе ў мінулыя гады, ён меркаваў, што яна, верагодна, была блізкая да гэтага стану да першага стрэлу. Потым памёр яе малодшы сын — магчыма, Эсмір паведаміў бы пра гэта — і, калі б яна ўсё яшчэ трымалася за край, гэта падштурхнула б яе да канца.
  Прынамсі, у яе застаўся свой дом. Нават калі яно было затхлым і пакрытым пылам, з пластыкам на вокнах тут і там, яно было ў асноўным цэлым. І да мінулага тыдня можна было сказаць, што ў яе ўсё яшчэ быў галоўны абаронца, сын з дастатковай колькасцю сувязяў, каб сагрэць яе і накарміць.
  Але цяпер? Гніенне пачнецца, і Улада сумняваўся, што ў яе хопіць свядомасці рабіць што-небудзь, акрамя як павольна паддавацца гэтаму.
  Ён устаў і падышоў да каміна, грэючы рукі, слухаючы шыпенне чайніка з кухні. Ён паклаў на вуголле яшчэ адно палена, адразу пашкадаваўшы. Чым менш выкарыстоўваецца зараз, тым лепш. Калі яна перажыве зіму, магчыма, вясна ці спыненне агню нарэшце вывабіць яе на вуліцу, дзе яна прыцягне ўвагу суседа, хоць той і ведаў, што хапаецца за саломінку.
  Праз некалькі імгненняў палена весела гарэла з гучнымі пстрычкамі і воплескамі, пахнуўшы хваёвай смалой. Уладзя сцягнуў мокрыя чаравікі і прыпёр іх да шырмы, потым зняў мокрыя шкарпэткі і накінуў іх на верх. Ён стаяў, склаўшы рукі, углядаючыся ў полымя, у гэты маленькі свет вугольчыкаў, якія вагаліся на дне, і гэта была яго поза, калі місіс Вітас зноў увайшла ў пакой. Яна трымала раўнавагу на срэбным падносе, напоўненым чайнікам, кубкамі, цукарніцай — поўнай, да яго здзіўлення — і парай маленькіх пірожных.
  «Калі ласка, — сказала яна, — сядайце на канапу. Там заўсёды сядзіць Эсмір».
  Яна села насупраць крэсла з пустой усмешкай на твары, у той час як Уладо хутка апусціўся да пірожных, сцякаючы слязой. Ён запхнуў адну ў рот, яго язык высунуўся, каб паглынуць любыя крошкі, і салодкі прысмак уварваўся ў яго ў роце, як наркотык. Ён загрузіў у кубак тры чайныя лыжкі цукру. Астатняе ён бы паклаў сабе ў кішэні, калі б у яго была паўгода, хоць спакуса яму было сорамна.
  На імгненне ў яго ўзнікла адчуванне, што ён апускаецца ў часовае вар'яцтва. Сутыкненне з усімі гэтымі выгодамі пасля пакутлівага дня падштурхнула яго да эмацыйнага ўступу, і на нейкі хісткі момант гэта было ўсё, што ён мог зрабіць, каб не расплакацца. Ён разважаў пра тое, што ледзь не сталася з ім ля ракі. Цяпер ён быў тут, у кварталах адсюль, але практычна на іншай планеце.
  На кароткі момант ён думаў застацца. Верагодна, было б досыць лёгка пераканаць яе, што Эсмір прызначыў яго быць яе даглядчыкам. Але ён быў бы гэтак жа бяссільны ўтрымаць лініі паставак ад высыхання. Фактычна, чым даўжэй ён заставаўся, тым хутчэй у яе скончыліся дровы, вада і ежа. Да таго ж у яго была тут праца, i ён павiнен яе зрабiць неўзабаве. Ён міргнуў, каб стрымаць слёзы.
  «Якія весткі вы прыносіце ад майго сына?» — спытала яна.
  "Я магу толькі сказаць вам, што ён здаровы", сказаў ён, цяжка глытаючы. «Ён дае вам усё магчымае. Ён часта гаворыць пра цябе».
  Гэта было менавіта тое, што яна хацела пачуць, і шырока ўсміхнулася. Пакуль усё добра.
  «І ён хутка прыедзе ў госці?»
  Уладзя паглядзеў на стол. — Так, — ледзь чутна адказаў ён. «Так, хутка». Ён зноў паглядзеў на яе ззяючы твар. Яе вочы блішчалі, але позірк быў крыху не ў цэнтры, як гэта было падчас яго візіту ў той самы пакой шмат гадоў таму, быццам яна крадком зірнула на нешта праз яго плячо.
  «Ён хацеў прыйсці на гэты раз», - сказаў Уладзі. «Але яго праца зрабіла гэта немагчымым. Дык ён сказаў, што я павінен прыйсці замест гэтага». Ён узважыў свае наступныя словы, адчуваючы, што важна правільна іх сфармуляваць. «Ён сказаў, што я павінен дасканала агледзець дом, ці трэба што-небудзь паправіць. Ён сказаў, што я павінен займацца ўсімі справамі, якімі ён звычайна займаецца».
  Яна нібы пасвятлела, змяніла выраз твару, быццам яго словы адамкнулі нейкія дзверы. "Ах", сказала яна. «Тады ты захочаш убачыць яго рэчы. Каб праверыць яго рэчы. Гэта заўсёды першае, што ён робіць пасля гарбаты».
  «Так. Вядома”.
  Яна ўсміхнулася, здавалася, шчаслівая, што ўсё атрымалася. Потым выпілі гарбаты, яшчэ ўсміхнуліся адзін аднаму, і настаў час. Уладзя падняўся на ногі.
  «З чаго мне пачаць?» — спытаў ён.
  — Вядома, у склепе, — жвава сказала яна, нібы разбіраючыся з прыдуркам. «Там знаходзяцца ўсе яго рэчы».
  Уладзь, стоячы, злёгку хіліўся. Цукар толькі пачынаў успыхваць у яго кроў, паўзучы, як павольная маланка. Дзверы ў падвал былі на кухню, на стальніцы была поўная скрынка свечак і запалак. Ён запаліў адну і асцярожна ступіў па стромкіх вузкіх прыступках, прыкрываючы полымя левай рукой.
  Павуцінне прыліпла да яго твару, і знізу ён чуў, як бегаюць мышы, магчыма, нешта большае, якія бегуць у сховішча пры набліжэнні яго свечкі. Гэта сапраўды было б папулярнае месца сярод грызуноў, меркаваў ён, напэўна, адзіны дом у квартале з ацяпленнем і поўнай кладоўкай.
  А тут, у склепе? Ён павярнуўся ў адзін бок і ўбачыў старую вугальную печ, нерухомую і халодную. Нават Вітас і ўсе яго сувязі не змаглі забяспечыць гэты каштоўны тавар. Праз іншую сцяну валяліся старыя інструменты, пакрытыя пылам і павуціннем, і Уладзя пачаў адчайвацца, каб хоць што-небудзь знайсці.
  Ён рушыў у наступным накірунку, і калі ён дайшоў да далёкага кута, святло выявіла два прадметы, якія прымусілі яго сэрца ўзляцець. Вось, нарэшце, і Вітасавы, як казала маці, «рэчы». Хаця Вітас, несумненна, ахарактарызаваў бы іх як доказы, такія, якія можна сабраць з захопленага штаба ваеначальніка-мафіёзі.
  Адзін прадмет уяўляў сабой дзве невялікія драўляныя шуфляды для файлаў, такія, якія можна знайсці ў бібліятэках і архівах, і ён быў запоўнены спераду назад карткамі. Уладзя прагартаў некалькі і ўбачыў, што яны такія, як іх апісаў Главаш, аж да яго ініцыялаў, накрэмзаных унізе кожнай. Іх былі сотні, што азначала, што ўсё павінна быць завершана. Гэта, нарэшце, быў файл перадачы.
  Іншым прадметам была драўляная скрыня вышынёй каля васьмі футаў, шасці футаў у папярочніку і двух футаў у глыбіню, пазначаная сінім нумарам 96 уверсе, як гэта было пазначана ў вопісных формах у справаздачах міністэрства.
  Ён павінен быў перадаць гэта ім, яны добра паклапаціліся пра свае творы мастацтва, калі вывезлі іх з краіны. Без сумневу, створаны ў адпаведнасці з музейнымі характарыстыкамі. Напэўна, было б досыць лёгка навучыцца гэтаму ў такога ідыёта, як Муровіч.
  Улад бяздзейна разважаў, што за карціна павінна быць унутры, але не было ні часу, ні інструментаў, каб даведацца. Большую цікавасць выклікаў сіне-белы рахунак-фактура, запячатаны пад пластыкавым лістом з вонкавага боку.
  Гэта быў бланк адпраўкі ААН, дазволены для транзіту ў Франкфурт, адрасаваны на апеку нейкаму Бранка Юсічу, які, несумненна, быў звязаны з эміграцыяй і яго ўласнымі сувязямі з ценявымі бакамі арт-рынку, іх гандляром з астатнім светам. Пункт прызначэння ў Франкфурт азначаў, што ў яго было месца на амерыканскім грузавым рэйсе, які ляцеў першай справай кожную раніцу, чатыры гадзіны прама з Сараева ў Франкфурт, калі дазвалялі мясцовыя ўмовы.
  Унізе рахунку-фактуры стаяў подпіс дазволу, і нядзіўна было ўбачыць, што загад прыйшоў прама зверху: палкоўнік Морыс Шэвар, подпіс трохі неабдуманы, з тыповай французскай перадазіроўкай штрыха і стылю. Уладзя адклеіў форму і паставіў яе на падлогу побач са свечкай.
  Ён зноў пагартаў шуфляды файлаў, і калі ён гэта зрабіў, пачаўся праваслаўны Новы год. Была поўнач. Праз некалькі імгненняў бамбардзіроўка пачалася ўсур'ёз. Ён на хвіліну спыніўся, каб прыслухацца. Напэўна, відовішча, падумаў ён, чырвоныя трасіроўкі, якія выгінаюцца ў ночы, разрывы снарадаў выглядаюць прыгожа, пакуль не думаеш пра тое, што адбылося пасля. Ён на імгненне задумаўся, што, мусіць, робіць пані Вітас наверсе, што яна з усім гэтым думае. На дошках падлогі не было ніякіх рухаў, і ён уявіў, як яна спакойна сядзіць ля вогнішча, а яго агеньчыкі танцуюць у яе пустых вачах. Ён уявіў самога Вітаса, які сядзіць на канапе, усе гэтыя візіты з гарбатай і бяздзейнымі балбатнямі, напэўна, у асноўным пра школьныя будні, без размоў пра вайну і смерць. Ці, што яшчэ верагодней, сам Вітас увогуле не прыязджаў, толькі праз надзейных пасярэднікаў дасылаў прыпасы і гэтыя рэчы ў падвал. Давяралі толькі таму, што добра плацілі.
  Сам Вітас мог з'явіцца толькі ў выглядзе ліста, запіскі на адным з тых аркушаў крэмавага колеру бону. Але на думку яго маці, гэтага было дастаткова, як добра, як візіт.
  Уладзя пагартаў карткі і выявіў, што многія з іх былі груба пазначаны галачкамі, магчыма, абазначаючы тавары, якія ўжо былі адпраўленыя. Прыкладна падлічыўшы ацэначны кошт кожнага такога прадмета, ён палічыў, што да гэтага часу было перавезена мастацтва на суму каля васьмі мільёнаў долараў. Нават з улікам зніжэння ставак на чорным рынку крадзенага мастацтва, гэта было прыбытковым прадпрыемствам, і, зыходзячы з колькасці неправераных картак, усё яшчэ працягвалася, дзякуючы ўласнаму спісу Маркавіча, верагодна, больш хуткімі тэмпамі, чым калі-небудзь, улічваючы набліжэнне ЮНЕСКА. дэдлайн. Яму было цікава, што падумае Муровіч, калі ён пачне знаходзіць, што ўсе яго каштоўныя прадметы адсутнічаюць, калі ён адчуе сябе здраджаным сваімі старымі сябрамі.
  Зноў зірнуўшы на скрыню, ён задумаўся над велічынёй таго, што дасягнуў Вітас. Напэўна, ён зварухнуў неба і зямлю, каб вывезці іх з маёмасці міністэрства і за раку. Напэўна, як толькі ўбачыў прадметы ў штабе Зарко, ён ведаў, што яны азначаюць. Наколькі Улада ведаў, гэта магло нават паскорыць налёт. Нядзіўна, што Кашыч зрабіў усё магчымае, каб Жарко прымусіў замаўчаць. Гэта вырашыла б яго праблему, нават калі ён павялічыў сваю частку прыбытку. Затым яму ўдалося сцерці большую частку папяровага следу, які звязваў яго з актам, хоць ён занадта давяраў невялікай колькасці карэкціруючай вадкасці.
  Адзіны пралік Вітаса быў адносна ўласнай бяспекі, а цяпер за гэта заплаціць і маці.
  Больш Улада ў пошуках пакоя нічога не знайшоў. Ён выкарыстаў рулоны стужкі ААН і пластыка, пакінутыя тым, хто закрываў разбітыя вокны, каб сабраць каля пяцідзесяці картак з картотэкі, паклапаціўшыся аб тым, каб некалькі былі пазначаны галачкамі, а некаторыя — не. Ён таксама загарнуў рахунак-фактуру, заклеіўшы абедзве пачкі некалькі разоў, каб гарантаваць, што яны застаюцца воданепранікальнымі, потым запіхаў іх у свой ранец, перш чым накрыць яго скотчам і пластыкам.
  Потым ён вярнуўся ўверх па прыступках, задзьмуўшы свечку і зноў з'явіўся ў святле наверсе.
  Яна ўсё яшчэ сядзела на канапе, цалкам прачнуўшыся. Але цяпер яна паглядзела на яго крыху iнакш, нiбы прыемна здзiўленая, убачыўшы, што з яе склепа ўвогуле нехта выходзіць.
  — Я цябе ведаю, — сказала яна раптам. «Ты Улада. Ты забыўся свой заплечнік. Вы пакінулі яго ў нас у гарах мінулай ноччу. Хусэйн часта гаворыць пра цябе, — сказала яна.
  Так звалі малодшага брата Эсміра, забітага год таму.
  «Ён твой добры сябар, ці не так?» - сказала яна.
  «Так, ён ёсць».
  «Калі ўбачыш яго, скажы яму, каб вярнуўся дадому», — сказала яна больш павучальным, чым умольным тонам. «Яму час вяртацца дадому». Выраз яе твару стаў строгім, як у маці, якая лае сваіх хлопчыкаў, калі яны падымаліся да прыступак, даўно спазніўшыся на абед.
  «Эсмір таксама», - сказала яна. «Абодвум маім хлопчыкам пара вяртацца дадому».
  - Так, - зноў сказаў Улада, не знаходзячы іншых слоў. Ён спадзяваўся падняцца ў стары пакой Эсміра, каб пашукаць сухое адзенне, але цяпер ён зразумеў, што лепш проста сысці. Ён задаволіўся б тым, што меў.
  «Тады мне лепш пайсці, - сказаў ён, - калі я хачу ўбачыць вашых сыноў».
  "Так", сказала яна плыўным тонам. «Твой заплечнік потым пашукаем. Але хочаце спачатку гарбаты? Эсмір заўсёды спачатку п'е гарбату».
  «Не. Я баюся, што мне зараз трэба ісці».
  Ён накіраваўся да дзвярэй, напалову чакаючы, што яна паспрабуе спыніць яго ці ўмоліць неадкладна пайсці і знайсці яе сыноў. Ён баяўся, што яна заплача. Але яе твар быў такім жа пустым, як і тады, калі яна ўпершыню ўбачыла яго вочы.
  «Эсмір хацеў, каб я сказаў табе яшчэ адну рэч», - сказаў Улада. «Ён сказаў, што цяпер на вуліцы бяспечней, але толькі рана, і што заўтра раніцай ён хацеў бы, каб вы пайшлі да суседзяў, каб зноў звязаліся з сябрамі. Каб яны ведалі, што ў вас усё ў парадку».
  "Так", сказала яна, усміхаючыся. «Сябры мае. так. Я іх перанясу».
  Улада не была ўпэўнена, ці існуюць такія людзі, акрамя як у яе ўласным уяўленні.
  «Вы павінны папрасіць у іх ежу або дровы, калі скончыцца», — сказаў Улада. «Эсмір, магчыма, не зможа даць нічога».
  «Усё гэта забяспечвае мой сын. Ён важны хлопчык у сваёй школе. Вы яго ведаеце, ці не так?»
  - Так, - сказаў Улад. «Так, я яго ведаю».
  Ён адчыніў дзверы, хутка зірнуўшы ў абодва бакі, каб пераканацца, што на вуліцы нікога няма. Некалькі стрэлаў усё яшчэ пырскалі па пагорках, але ўвесь квартал здаваўся пустым. Ніводнае святло не гарэла, акрамя гэтага дома. Ён павярнуўся на развітанне.
  «Дзякуй табе за ўсё», — сказаў ён, але яна нібы не пачула яго.
  «Скажы ім, каб хутчэй прыйшлі», — сказала яна, лаючы. «Скажы маім хлопцам».
  Ён адступіў па прыступках і пайшоў прэч, накіраваўшыся ў той бок, адкуль прыйшоў. Ён азірнуўся толькі аднойчы, якраз своечасова, каб убачыць, як яна зачыніла дзверы з усмешкай задавальнення на яе твары.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 20
  Адзіны шлях назад быў той, па якой ён прыйшоў, таму Уладзя накіраваўся да каналізацыйнай рашоткі праз чатыры кварталы, трымаючыся ўскрайку вуліц і стараючыся ісці лёгка, хоць цяпер ён адчуваў сябе амаль нябачным, непарушным.
  Гэтыя пачуцці зніклі за квартал ад месца прызначэння, калі голас паклікаў яго ззаду.
  «Стой! Ваенная паліцыя. Будзьце гатовыя паказаць дакументы, якія сведчаць асобу. Вы парушаеце каменданцкую гадзіну».
  Цяжкія чаравікі ляпнулі да яго, і Улада, павярнуўшыся, убачыў расплывістыя абрысы чалавека далёка ўверсе квартала. Ён нават не чуў міліцыянта, і Уладзь праклінаў сваю няўважлівасць. Ён спрачаўся, ці не спрабаваць нахабнічаць, каб абурана заявіць, што ён таксама паліцэйскі, ці паказаць сваім бэйджам, спадзеючыся, што гэты чалавек не заўважыць характэрнай сіне-белай пячаткі Босніі і Герцагавіны ці адсутнасці двухгаловага арла, які сербы выкарыстоўвалі на ўсіх сваіх афіцыйных дакументах.
  Гэта было занадта рызыкоўна, адрозненні занадта відавочныя, і ён павольна адступіў назад. Магчыма, у цемры паліцэйскі не заўважыць яго прасоўвання да наступнага скрыжавання, метраў за дзесяць.
  «Стой, я сказаў».
  Прамень ліхтарыка пранёсся па вуліцы, праклаўшы сцежку прама да Улада. Цяпер ці ніколі, і ён кінуўся за кут. Калі ён гэта зрабіў, раптам пачуліся крокі і яшчэ адзін крык, а потым нічога. Ці то лянота бегчы, ці то спыніўся, каб узяць на плячо сваю аўтаматычную зброю, меркаваў Улад.
  Улада стартаваў на трыццаць ярдаў і быў за вуглом, цяпер усяго ў паўквартале ад рашоткі. Аднак яго адкрыццё знішчыць розніцу. Яму трэба было спачатку паспрабаваць страсянуць міліцыянта, калі міліцыянер сапраўды ўсё яшчэ гнаўся.
  Уладзя нырнуў у дзвярны праём, пераскочыў тры прыступкі да дзвярэй і паспрабаваў ручку. Ён быў замкнёны. Ён прысеў у куце лесвічнай пляцоўкі, спадзеючыся, што гэтага будзе дастаткова, каб схаваць яго. За вуглом пачуліся крокі паліцэйскага. Цяпер ліхтарыка не было, што, верагодна, азначала, што ён трымаў пісталет абедзвюма рукамі. Крокі сціхлі, потым зноў успыхнула святло, падмятаючы вуліцы. Ён павольна круціўся злева направа. Потым другі раз, яшчэ павольней. Паліцэйскі ступіў наперад, працягваючы рухаць святло, два крокі, тры, потым чацвёрты, што паставіла яго насупраць дзвярнога праёму Улада, не больш чым у дзесяці футах. Паліцэйскі ўсё яшчэ цяжка дыхаў ад бегу, пары цягнуліся ў ноч. Уладзю здалося, што ён адчувае пах слівавіцы. Добра. Чым п'яней, тым лепш. Паліцэйскі вылаяўся, дзіка кідаючы святло ў вокны і дзвярныя праёмы. Ён адключыў прамень, павярнуўся і пайшоў тым шляхам, якім ішоў, мармычучы нешта пра «чортавых дзяцей», шумна заходзячы за вугал.
  Праз пяць хвілін Уладзя адкрываў рашотку ліўневай каналізацыі і адступаў на мелкаводдзе. Праз гадзіну ён з цяжкасцю прабіўся праз калючы дрот і глядзеў з канца тунэля ў раку. Абодва берагі здаваліся ціхімі. Аднак не варта было б ісці тут на вуліцы. Ён скаціўся назад у раку, слізгаючы па слізістых камянях нагамі наперад, плюхнуўшы на дно. Ён пачаў ісці ўброд уніз па цячэнні, аглядаючы берагі, рухаючыся.
  На першым вадасцёку хваля збіла яго з ног, калі ён упаў у трохфутавы вадаспад. Цяжар падзенняў біў уніз, але ён вырваўся. Прамоклы да касцей зноў, ён цягнуўся па вадзе па сцягно. Ён мінуў яшчэ тры вадаскіды, перш чым палічыў, што бяспечна падымацца па беразе.
  Тэрмін бяспечны, вядома, быў адносным, таму што ён дасягнуў той часткі ракі, якая вілася праз вузкую нічыйную тэрыторыю паміж Грбавіцай і заходняй часткай горада, у некалькіх сотнях ярдаў на захад ад гасцініцы.
  Гэтыя тэрыторыі нібыта былі замініраваныя. Але ён таксама ведаў, што людзі, адчайна патрэбныя дровы, часам прабіраліся ў іх ноччу, рыючыся сярод разбітых дзвярэй і аконных рам у пошуках чаго-небудзь, што магло б згарэць. У адваротным выпадку можна было б наогул разлічваць толькі на некалькі пацукоў для кампаніі.
  Улада ўвайшоў унутр закінутага будынка, які быў расколаты пасярэдзіне, як бервяно гікоры, і, здавалася, кінуў выклік законам фізікі, калі ўвогуле стаяў. Прытуліўшыся сценамі, ён правёў наступныя паўгадзіны, шукаючы дровы, набраўшы іх на другім паверсе, калі выявіў расколатую аконную раму, якая звісала з праёму. Ён вырваў яго і асцярожна спусціўся па лесвіцы. Ён выцягнуў дастаткова кавалачкаў, каб распаліць невялікае полымя запальнічкай, дым цягнуўся праз велізарную шчыліну ў будынку.
  Ён вырашыў пачакаць там гадзіну да рассвету. Затым ён зробіць свой крок, спрынтуючы назад на свой бок горада. Калі трапіў на міну, то трапіў на міну. Калі расстралялі, то расстралялі. Было лёгка думаць так пасля вечара, які ён толькі што перажыў, і, гледзячы на невялікае полымя, ён задаваўся пытаннем, чаму Касіч не загадаў забіць яго раней і чаму яго расследаванне было дазволена зайсці так далёка. Безумоўна, было б няёмка, калі б ён памёр, але нічога, што нельга было б растлумачыць у ААН, арыштаваўшы некалькіх сумных персанажаў, каб узяць на сябе віну.
  Тады яму прыйшла ў галаву прычына. Касіч спадзяваўся выкарыстаць яго, каб знайсці файлы перадачы і астатнія адсутныя доказы. Пакуль яны былі прапаўшымі без вестак, ён і ўся аперацыя былі ўразлівыя. Хто лепш, чым хто-небудзь пад яго ўласным пальцам, каб адшукаць гэта за яго. І з тым, што Дамір паведамляў пра большасць рухаў Улада, гэта амаль спрацавала, пакуль Улада не знік у месцы, дзе нават Дамір і Касіч не маглі ўсачыць.
  Агонь нарэшце пачаў саграваць яго. Ён пацёр рукі над невялікім полымем, разважаючы, як Ясьміна і Соня праводзяць свой вечар, і пачаў крочыць па абломках першага паверха будынка.
  Пакой нібы калісьці быў часткай вялікай кватэры. Сям-там у абломках абсыпанай тынкоўкі і бітага шкла былі зморшчаныя старыя фатаграфіі, вырваныя з рам. На яго глядзелі твары, маладыя і старыя, жанатыя і незамужнія, з даваеннымі ўсмешкамі. Яму было цікава, дзе яны ўсе цяпер, што ім удалося ўзяць з сабой, спяшаючыся пакінуць гэты будынак, і ці вернуцца яны калі-небудзь. Ці нават хочацца.
  Калі ён блукаў з пакоя ў пакой, трымаючыся далей ад вокнаў на выпадак, калі ў гэты маленькі час яго назірае нейкі пільны снайпер, ён уявіў сябе ў Берліне, шпацыруючы па цёмнай кватэры Жасміны.
  Ён ведаў што-небудзь пра выгляд гэтага месца па фотаздымках, маленькія, але весела размаляваныя пакоі з дзіцячымі малюнкамі алоўкам паўсюль. Ён прайшоў праз дзвярны праём, уявіўшы перад сабой маленькі ложак, дзе пад прасцінамі скурчылася дзіцячая постаць. Ён нахіліўся, каб пацалаваць яе ў лоб, клапатлівы бацька сачыў за тым, каб яго дачка была ў бяспецы ноччу. Ён шчыльней нацягнуў прасціну на яе плечы, потым перайшоў калідор, услед за водарам духаў Жасміны, адвярнуў покрыва, каб залезці, потым прыціснуўся да яе спіны, яго жывот закалаціўся, калі ён адчуў, што напружваецца на ёй. Ён паклаў руку ёй на талію, і яна заварушылася, яе валасы трапілі на яго шчаку, калі яна павярнулася яму насустрач. Ён адчуў цяпло яе вуснаў.
  Звонку, на суседнім схіле пагорка, навагодні юбіляр зрабіў апошнюю рэпрызу са свайго мінамёта, перш чым адправіцца на ноч. Глыбокі грукат уразіў Улада, які ўбачыў, што ўтаропіўся ў пусты пакой, а столь была разарвана напалову да самай падлогі вялікімі аскепкамі тынкоўкі і ваціну. Ён паглядзеў на гадзіннік і ўбачыў, што было амаль 5:30. Хутка неба пачне святлець, хаця да ўзыходу сонца заставалася некалькі гадзін.
  Ён выцягнуў пластык са свайго ранца і перабіраў змесціва, пакуль не знайшоў свой нататнік, гартаючы старонкі, каб знайсці правільны адрас. Ён абдумаў у галаве лепшы маршрут, потым выпаўз за дзверы і за вугал, накіраваўшыся прэч ад ракі і з нічыйнай зоны, павярнуўшы ў бок Holiday Inn.
  Цяпер яму не заставалася нічога, акрамя як бегчы, і ён выклаў усё, што мог, ступаючы як мага больш асцярожна праз завалы цэглы, камянёў і гнутага металу, жадаючы, каб у яго было дастаткова часу праверыць маленькія металічныя скрыначкі. з іх расцяжнымі дротамі, найбольш распаўсюджаным відам мін, знойдзеных у гэтых месцах.
  На адным кроку ягоная нага, якая адставала, сапраўды зачапілася за дрот, і ён закрычаў, спатыкнуўшыся, здушаным крыкам панікі, але працягваў ісці. Верагодна, гэта быў не што іншае, як клубок старога радыё або абарваная тэлефонная лінія.
  Ён дабраўся да Снайперскай Алеі, якая на гэты раз здавалася сімвалам бяспекі, і пабег праз яе, гучна ляскаючы па асфальце, самотны шум у гэтую гадзіну раніцы. Ён не супакоіўся, пакуль не мінуў за зацішную масу Холідэй Ін, потым запаволіў крок, цяжка дыхаючы, каб перавесці дыханне. Ён азірнуўся, але ні міліцыі, ні нікога больш не было. Калі ён дабраўся да наступнай вуліцы, ён павярнуў налева, накіроўваючыся на захад, да шматпавярховага жылога дома на вуліцы Босанскай, 712. Ён падняўся на тры пралёты па цьмянай лесвіцы праз мускус гнілі і старой мачы і прыйшоў да дзвярэй кватэры 37.
  Ён пастукаў, і праз некалькі імгненняў Аміра Ходжыч адчыніла дзверы, усё яшчэ глыбока спаўшы на твары. На ёй быў цяжкі баваўняны халат, туга падперазаны на станы.
  «Мне патрэбна твая дапамога», - сказаў Улада. «Прабач».
  Яе твар быў без макіяжу, валасы зблытаныя, а вочы стомленыя і налітыя крывёю. Знешні выгляд Улада быў, несумненна, больш страшны, чым тады, калі ён дайшоў да дому пані Вітас. Але яна не выглядала ўстрывожанай, толькі стомленай і, магчыма, дробяззю.
  «Чаму я не здзіўлена бачыць вас», - сказала яна, спынілася на парозе, перш чым шырэй адчыніць дзверы і завярнуць унутр. "Заходзьце", сказала яна праз плячо. «Я зраблю табе кавы. Вы выглядаеце так, быццам вам гэта трэба. Але ціха, калі ласка, мае дзеці спяць».
  Яна зноў павярнулася да яго тварам. «Хочаш памыцца? Я магу нагрэць ваду».
  «Гэта было б па-нябеснаму». Хаця гэта была, напэўна, такая ж ласка для яе самой, як і для яго. Цяпер ён павінен пахнуць каналізацыйнай пацуком.
  Ён стаяў у малюсенькай ваннай, здзіраючы з сябе мокрыя штаны, кашулю, бялізну і шкарпэткі. Тут было холадна, але не вельмі дрэнна. І ўсё было лепш, чым заставацца ў гэтай ліпкай вопратцы.
  Праз некалькі хвілін яна злёгку пастукала. «Гаршчок з вадой стаіць за дзвярыма».
  Ён ненадоўга здзівіўся гэтай сціпласці жанчыны, якая распранулася перад ім дзеля некалькіх пачак цыгарэт. Потым ён забыўся пра ўсё астатняе, калі адчуў раскошу гарачай вады, прамазваючы ёю грудзі, ногі. Ён пагрузіў твар у гаршчок. Ён затрымаў дыханне, заплюшчыў вочы, потым, уздыхнуўшы, выцягнуў, капаючы. Яму амаль захацелася засмяяцца з гэтай простай радасці.
  Праз некалькі імгненняў яна зноў пастукала ў дзверы, гаворачы ледзь вышэй шэпту ў ціхай кватэры. «Вось і ручнік, і сухое адзенне. Яны майго мужа. Невялікі, напэўна, але сухі і чысты. Большую частку астатніх я прадаў, так што вы можаце захаваць гэтыя».
  Высушыўшыся і апрануўшыся, Уладзя зайшоў на кухню ў панчохах і ўбачыў, што яна прыгатавала сняданак з хлеба, сыру і каўбасы. Газаправоды, як ён бачыў, тут праведзены акуратна і прафесійна. У куце стаяла невялічкая печка, самаробная, але значна мацнейшая за тую, што належала Главасу. Яно гарэла бесперапынна, побач была складзена вялікая куча нарэзаных бярвенняў. Яму не спадабалася б нічога лепшага, чым скруціцца клубком на падлозе, як кот, каб спаць да канца дня.
  Па мерках Сараева Аміра вяла заможны лад жыцця, падумаў Улада. Яна сачыла за яго позіркам, які пераходзіў ад раскошы да раскошы, здавалася, чытаючы яго думкі.
  "Дадатковыя перавагі маёй працы", - сказала яна. «Яна аплачваецца лепш, чым практычна любая іншая праца, якую я мог бы знайсці, нават калі большую частку валюты складаюць цыгарэты. Мяркую, дарэчы, што старая фермерская жонка павінна разлічваць на ўраджай сушанага лісця за грошы».
  «Жонка з хутара. Я заўсёды думаў, што ты працуеш у офісе. Банк, недзе так».
  «Я здзіўлены, што вы наогул уявілі мяне чымсьці іншым, акрамя часова жаданай маёмасці. Яшчэ адзін тавар на бартэрным рынку. Не тое, каб я вінаваціў цябе за гэта. Без такога мыслення мае дзеці галадалі б».
  «Менавіта так я хацеў бы думаць пра вас. Але неяк не змог. Я ўвесь час думаў пра цябе да вайны, на нейкай нармальнай працы з нармальнымі патрабаваннямі. Я не мог прайсці міма гэтага».
  «Такім чынам, гэта была праблема. Я меркаваў, што ў вас раптам узнікла пачуццё віны, калі вы думалі пра жонку дома, якая мыла падлогу або выцірала маленькі насмарк. Дзіця ля яе грудзей і бабы на пліце».
  «Было і такое. Жонка. Але яна ў Берліне з маёй дачкой. Я не бачыў іх два гады. Вы былі маёй першай спробай чаго-небудзь з таго часу, як яны сышлі».
  "Прабачце, што падвялі вас", - сказала яна, яе мяккім тонам здавалася, што яна сапраўды гэта мела на ўвазе.
  «Дык ваш муж?» – спытаў Уладка, тузаючы перад пазычанай кашулі. «Ён...?»
  «Мёртвы. Загінуў у баях у дзевяноста трэцім. Патрыёт, які загінуў ад сляпой паслухмянасці руплівасці. Яму застрэлілі грудзі, але вы з такой жа лёгкасцю маглі б назваць гэта смерцю ад ап'янення прапагандай. Ён пачуў, што ў нас будзе новая нацыя і што трэба яе абараняць, і прыняў гэта блізка да сэрца, не кажучы ўжо пра тое, каб весці ферму, сабраць ураджай або пракарміць сям'ю. Ён далучыўся да першага тыдня без зброі і без падрыхтоўкі. І сволачы паставілі яго проста на перадавой, дзе яго захопіць першай хваляй. Яны нават не вярнулі яго цела, і мы, вядома, ніколі не вернем нашу зямлю або наш дом.
  «Гэта ўсё, што мы з дзецьмі маглі зрабіць, каб праехаць сюды на фурманцы. Маленькі Хамід яшчэ нават не хадзіў. Гэта быў свіны вагон. Мы пахлі свіным лайном і брудным сенам на працягу тыдня, пакуль не хапіла вады для купання».
  Уладзь падумаў пра Главаша, запраўленага ў сена ўласнага калёса, са скрыпам колаў па тых самых гарах паўстагоддзя таму.
  «А як наконт астатніх членаў вашай сям'і?»
  «Нас разлучылі баі. Зараз усе яны знаходзяцца ў гарадах каля Спліта на ўзбярэжжы Далмацыі, жывуць у гатэлях для бежанцаў. Мае бацькі і мае стрыечныя браты, сястра, яе муж. Даслалі некалькі лістоў, але гэта ўсё. Яны выдаткавалі ўсю сваю цвёрдую валюту да канца першага года. Гэта ўсё, што яны могуць зрабіць, каб пракарміць сябе, а тым больш дапамагчы нам. Напэўна, у мяне ўсё лепш, чым у іх усіх разам узятых».
  «Вы спрабуеце выбрацца?»
  «Я так і зрабіў першы год, але мы заўсёды былі занадта далёка ў спісе, каб трапіць у канвой. Такім чынам, вясной я збіраў дзьмухаўцы для салаты і шукаў усе дробязі ці што-небудзь яшчэ, што мог знайсці, пакуль мы паступова трацілі ўсе апошнюю манету нашых зберажэнняў. Калі грошы скончыліся, тады я ўпершыню пайшоў у французскія казармы. Спачатку мне не было добра. Нават вы маглі гэта бачыць. Я быў гатовы адмовіцца ад гэтага ўсяго праз тыдзень. Потым вы прыйшлі ў тую ноч з бясплатнымі цыгарэтамі. Гэтага было дастаткова, каб падтрымліваць мяне, пакуль у мяне не хапіла смеласці, каб зрабіць гэта правільна. А цяпер, як бачыце, стаў прафесіяналам».
  Яна горка ўсміхнулася. Улада было крыху няпроста, калі яго прызначылі выратавальнікам яе кар'еры.
  «Некаторыя кліенты цяпер нават пытаюцца мяне па імені. Яны расчараваныя, калі мяне няма. Хаця я ўсё роўна раблю не ўсё. У асноўным мінет. Год таму я нават не мог сказаць гэтыя словы. Зьменіцца. Цяпер гэта завучванне. Зьменіцца. Дайце мне яшчэ некалькі месяцаў, і я буду рабіць усё, што яны хочуць, дазваляючы ім звязаць мяне. Любое вычварэнства, якое яны хочуць». Яна зрабіла паўзу, адпіваючы каву. «Але мае дзеці будуць тоўстымі і цёплымі і спаць на чыстых прасцінах».
  Яна паставіла кубак з кавы, панура ўтаропіўшыся ў сцяну. «Тыдзень таму нам сказалі, што мы, нарэшце, у верхняй частцы спісу, што ў нас будзе месца ў наступным канвоі аўтобусаў у Спліт. Напэўна, яшчэ месяц-два. Толькі цяпер я не так упэўнены. Калі б мы з'ехалі цяпер, у нас бы хапіла грошай толькі на тое, каб змагацца разам з маімі сваякамі. Калі я папрацую яшчэ год, мне хопіць, каб дабрацца аж да Вены. У мяне там ёсць сябры, якія прымуць нас, калі мы можам дапамагчы з арэнднай платай».
  Яна прапанавала больш ежы, у тым ліку некалькі кавалачкаў свежага апельсіна. Уладка больш за год не еў. Па даваенных мерках яно было кашыстым, трохі сухім. Затое смак атрымаўся захапляльны. Яна ледзь не засмяялася, убачыўшы захапленне на твары Улада, калі ён адкусіў лустачку.
  "Яшчэ адна дадатковая перавага", - сказала яна, усміхаючыся.
  - Так, - сказаў ён, адчуваючы сябе няёмка ад сваёй рэакцыі. «Яшчэ адзін паспяховы інагародні». Гэта была легкадумная заўвага, частка яго ўласнай горычы, якая вырвалася пад цяжарам знясілення, але яна больш не ўсміхалася, і яе твар стаў цвёрдым.
  «Не прымай гэта на свой рахунак, — сказаў ён стомлена, — проста людзі, якія выраслі тут, адчуваюць, што губляюць свой горад у роўнай ступені з-за бежанцаў, чым з-за чэтнікаў».
  «Так, вы вялікія касмапалітычныя людзі, якія нікога не ненавідзяць, акрамя такіх, як я. Мяркую, у вас павінен быць нехта, на каго можна глядзець звысоку. Чэтнікаў няма. Яны ўсе ў гарах, таму вы выбралі нас. Вы залічваеце нас да недасведчаных сялян і лічыце, што кожная жанчына, якая носіць хустку на галаве, - рэлігійны фанатык, а кожны мужчына, які моліцца ў мячэці, - маджахед. Вы думаеце, мы сапраўды хочам быць тут? Тое, што мы так любім ваш горад, мы ніколі не зможам адарвацца ад вадаправодаў і гэтых выдатных трусятнікаў, якія вы называеце кватэрамі, дзе вы спіце ззаду, каб вас не ўдарылі стрэлы, якія далятаюць праз вокны?
  «Вас сапраўды турбуе тое, што мы, здаецца, лепш выжываем, чым вы. Можам развесці вогнішча, зарэзаць казу, засадзіць пустыр гароднінай. Трыумф селяніна, і гэта зводзіць з розуму. Так шмат пра мудрасць вуліц».
  «Калі б гэта было ўсё, мы б вытрымалі. Гэта стаўленне, якое нас абурае. Я не кажу, што гэта асабіста ваша віна, але як вы думаеце, з чаго пачалася гэтая вайна? У мястэчках і вёсках, дзе людзі трымалі ў сабе ўсе старыя, вузкія крыўды за апошнія пяцьдзесят гадоў. Вы былі адзіныя, хто яшчэ клапаціўся пра тое, хто быў чэтнік, хто каталік, хто мусульманін».
  «Мы былі адзінымі, хто глядзеў праўдзе ў вочы, і ўсё».
  «І вашая праўда была ў тым, што серб не можа давяраць харвату, або мусульманін можа давяраць сербу, ці каму заўгодна. Гэта была твая праўда?»
  «Вы чулі гісторыі, растучы, як і мы. Пра чэтнікаў-сволачаў ці пра ўсташаў-галотаў. Напэўна, у вас, як і ў мяне, быў стары дзядзька, які заўсёды пасля трэцяй чаркі папярэджваў вас, што калі-небудзь усё паўторыцца. Але ў Сараеве вы проста зайшлі ў кавярню і выкурылі яшчэ адну цыгарэту. Вы ўсё гэта выкіньце з галавы і дазвольце сваім дзядулям і бабулям клапаціцца пра гісторыю. Вы былі добрымі маленькімі цітавікамі, якія не проста забывалі мінулае, а рабілі выгляд, што яго не было. А цяпер вы так узрушаны і пакрыўджаны, што гэта паўтарылася, прама ў вас пад носам, калі вы пілі каву і размаўлялі пра заходнюю музыку.
  «Але хіба гэта не смешна, як хутка вы спахапіліся. Цяпер вы так хутка, як хто-небудзь, можаце назваць кагосьці брудным ярлыком. Колькі разоў вы казалі «чэтнік» за апошнія дзесяць хвілін. Ды і каму патрэбныя чэтнікі, калі на ўсю астатнюю краіну можна глядзець уніз. Вы паводзіце сябе так, быццам вы адзіныя людзі ў свеце, якія пакутуюць, і што ўсе вінаватыя, акрамя вас саміх. Нядзіўна, што нават тэлекамеры ад вас стаміліся».
  Уладзя ўбачыў, што па яе шчоках цяклі слёзы, але яе голас быў непахісным, цвёрдым у ціхім манатонным гуку, які стукаў уперад, як гул судовага сакратара, які чытае абвінаваўчы акт.
  «Мой муж быў такі ж, як і вы, настолькі адданы цярпімасці і братэрскай любові, што першае, што ён хацеў зрабіць, гэта ўзяць пісталет і пайсці страляць у кожнага чацніка, якога мог знайсці».
  Яна спынілася, супакойваючыся, зноў адпіла кавы, хоць яна ўжо астыла.
  «Гэта была яго любімая кашуля», — сказала яна, гледзячы на Улада. «Гэта адзіны, з якім я не змог расстацца». Потым яе плач перайшоў у рыданне. Яшчэ слёзы пакаціліся па яе шчоках.
  - Прабачце, - ціха сказаў ён, працягваючы руку праз стол, каб дакрануцца да яе твару. Стаяла і хадзіла да печы, бязмэтна прыбіраючы. Ён рушыў услед, лёгка паклаўшы руку ёй на плячо, і яна зноў зарыдала. Яна павярнулася да яго, гледзячы яму ў твар, пакуль ён змахваў з яе слёзы, і моцна прыцягнула яго да сябе, учапіўшыся за старую кашулю.
  Яна прыхіліла галаву да яго грудзей, і ён пацалаваў яе валасы з прысмакам мыла і кухонных пахаў. Усё яе цела пахла чыстым, цёплым ложкам, пакамечанымі прасцінамі. Яна падняла твар, каб пацалаваць яго, і яны схапіліся адзін за аднаго. На яе шчоках і шыі ён адчуў сляды румян і бліноў з папярэдняй ночы. Яна расшпіліла халат, і Улад сунуў рукі ўнутр.
  Яны не размаўлялі. Улад трымаў яе як мага мацней, і яна нібы ахнула. Абодва трымаліся за выратаванне столькі ж, колькі за жаданне. Розум Улада, усё яшчэ ўзрушаны гарачай вадой і ўкушаным апельсінам, зараз ускочыў ад адчування цёплай скуры пад яго рукамі, цела жанчыны, чалавека, які ўсё яшчэ змагаўся, хто ўсё яшчэ быў здольны да лютасці, да жыцця.
  З дзвярэй спальні пачуўся ціхі голас, і яна адразу застыла, асцярожна, але з прыхаванай цвёрдасцю адцягнулася. Выгляд на яе твары, як і ў першы раз разам, здавалася, адначасова і палёгкай, і расчараваннем, хаця на гэты раз іншага характару.
  Ужо праз некалькі секунд яе пераход быў завершаны. Яна зноў была маці, якая даглядае сваіх дзяцей, яе твар быў вывучаны ў клапатлівай пяшчоце. Яна спрытна перавязала халат, перш чым павярнуцца да дзвярэй спальні.
  «Так, Мірза».
  «Я галодны».
  «Тады прыходзьце снедаць».
  Мірза, якому было каля шасці гадоў, стаяў, сарамліва гледзячы вакол дзвярэй, нібы не жадаючы ўваходзіць, пакуль тут быў гэты дзіўны чалавек. Яна была падобная да мініяцюрнай Аміры, з ледзь задраным носам і вялікімі карымі вачыма. Потым ззаду яе з'явіўся другі маленькі твар, на галаву карацейшы, з зусім іншымі рысамі - блакітнымі вачыма, светлымі валасамі, шырокім і вясёлым тварам - узятым ад таго, хто зараз быў страчаны назаўжды.
  «Усё ў парадку, Мірза, - далікатна сказала Аміра. - Ён сябар. Прыходзьце і ешце. Ты таксама, Хамід».
  Яна павярнулася да Улада, дзелавіта, але з усмешкай, і ціха сказала: «У цябе заўсёды так з жанчынамі? Нават калі вы плаціце падвойную цану або калі я хачу бясплатна, я заўсёды апранаюся назад, перш чым што-небудзь здарыцца».
  Але куткі яе вачэй усё яшчэ зіхацелі ад апошніх слёз. Улада сядзеў з імі падчас сняданку, атрымліваючы асалоду ад рэдкай раскошы другой кубкі кавы. Ён пачаў адчуваць неспакой, нягледзячы на сваю стомленасць, што ён павінен планаваць свой наступны крок, якім бы ён ні быў. Але калі ён згадаў такую магчымасць, Аміра паказала ў бок спальні.
  «Што табе трэба, дык гэта сон», — сказала яна. «Заставайся ззаду колькі заўгодна».
  Ён пралез паміж чыстымі прасцінамі, прахалоднымі, але не халоднымі, і нацягнуў на плечы мяккую тоўстую коўдру. Затым ён скруціўся на бок, лёгка пагрузіўшыся ў жаданае забыццё.
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 21
  Владо спаў восем гадзін і прачнуўся з планам.
  Ён выйшаў са спальні і ўбачыў Аміру на падлозе, якая ціха гуляла са сваімі дзецьмі і наборам алоўкаў. Недзе ўдалечыні стукаў мінамёт. У маленькай дзяўчынкі была лялька, і хлопчык тузаў яе з плачам, каб трымаць яе. Аміра адвяла погляд ад сваіх намаганняў пасярэдніцтва, каб павітацца, і яго прысутнасць адразу прымусіла дзяцей заціхнуць.
  "Добрай раніцы", сказаў ён. «Ці, я мяркую, добры дзень. Дзякуй за гэта. Гэта лепшае, што я спаў за апошнія месяцы».
  «Вымытая прасціна і чыстае адзенне робяць цуды. Вы павінны паспрабаваць іх калі-небудзь ".
  Уладзя пачырванеў. «Прабачце за тое, як я выглядаў».
  «Я ўсё яшчэ не ўпэўнены, што хачу спытаць, дзе ты быў у гэтай вопратцы. Я памыла іх. За акном сохнуць».
  Уладзь агледзеў пакой, на імгненне запанікаваў.
  «Твая сумка ля дзвярэй», - сказала яна, і ён расслабіўся.
  «Як доўга вы планавалі застацца? Я мяркую, што вам зараз не вельмі рады ў вашым доме, інакш вы б сюды не прыйшлі».
  «Я мог бы таксама сказаць вам. Мяне шукаюць людзі. Людзі, з якімі вы не хацелі б апынуцца на тым баку. Я выглядаў так, як сёння раніцай, таму што ўцякаў ад іх. Плаванне, нават. Мне прыйшлося пераплысці раку, каб паціснуць іх, і мяне там таксама не зусім віталі».
  «Ці мае гэта дачыненне да страляніны ўчора ўвечары?»
  «Гэта ўсё звязана з гэтым. І гэта, бадай, усё, што я павінен вам пра гэта сказаць, дзеля вашага ж дабра. Калі гэта вас турбуе, я магу сысці зараз. З дзецьмі я б, вядома, зразумеў».
  Яна разгледзела гэта імгненне.
  «Куды б вы пайшлі?»
  «Я б знайшоў месца».
  «У вас ужо ёсць. Заставайся столькі, колькі трэба. Я мог бы скарыстаць каго-небудзь, каб назіраць за дзецьмі, пакуль я працую. Я думаю, што яны зношваюць свой прыём з суседзямі. Кошты няні пастаянна растуць».
  «На самай справе ў мяне можа быць іншае месца да канца дня. А пакуль што ў вас яшчэ ёсць інструменты вашага мужа?»
  «Нам удалося прывезці некалькі. Я іх вазьму». Яна зайшла ў спальню. Ён пачуў, як яна корпаецца ў шафе, і праз некалькі хвілін яна выйшла з невялікай металічнай скрыняй з інструментамі. Унутры было некалькі адвёртак, малаток, паўмесячны ключ і набор цвікоў і нітаў. Гэта было няшмат, але падыдзе.
  "Я хацеў бы пазычыць некалькі", - сказаў ён.
  «Безумоўна».
  «Насамрэч, ёсць верагоднасць, што вы іх наогул не атрымаеце».
  — Добра, — сказала яна без паўзы. «Яны былі ягоныя. Я не маю ад іх карысці, акрамя як прадаваць іх, а рынак, здаецца, цяпер перапоўнены». Яна вярнулася да свайго дзелавога голасу, калі гаварыла пра мужа.
  «Мне таксама патрэбна ваша паслуга».
  «Ідзі наперад».
  «Вы размаўляеце па-ангельску?» Ён мала спадзяваўся, што яна так, бо быў з маленькага мястэчка. Але калі б гэта было так, ён мог бы паслаць запіску, хоць гэта было б больш рызыкоўна.
  «Крыху, так. Насамрэч, даволі добра».
  Калі Улада адрэагавала са здзіўленнем, яна сказала: «Некаторыя з нас сапраўды чамусьці навучыліся ў правінцыі, акрамя таго, як забіваць адзін аднаго, ведаеце».
  «Прабачце».
  «З кім табе трэба, каб я пагаварыў?»
  «Мне трэба перадаць паведамленне брытанскаму журналісту, які спыняецца ў Holiday Inn. Не па тэлефоне, магчыма, яго ўжо праслухоўваюць. Вы павінны сказаць яму асабіста. Я нават не ўпэўнены, што ён будзе там, так што вам, магчыма, прыйдзецца пачакаць ці вярнуцца пазней. Магчыма, у вас будзе больш шанцаў, калі вы дачакаецеся наступлення цемры».
  "Такім чынам, я б скараціў працоўны час".
  «Так. І я не магу вам адплаціць».
  «Гэта ўсё ў парадку. Я мяркую, што ўсё роўна я вам павінен. Вы той чалавек, які даў мне пачатак бізнэсу». На гэты раз яна сказала гэта гулліва, без ранейшай ноткі горычы. Ён далучыўся да яе ўсмешкі.
  «Дык у чым тады паведамленне? А каго мне бачыць?»
  «Тобі Перкінс, пакой чатыры трыццаць чатыры. Скажы яму, каб сустрэў мяне тут. Ён павінен прыхапіць з сабой коўдру і прыехаць на сваім Land Rover. Скажыце яму, каб ніхто не сачыў за ім. Мне трэба, каб ён мяне кудысьці адвёз».
  «А калі ён спытае, куды?»
  «Проста скажыце яму, што я раскрыў справу, і калі гэта спрацуе, у яго будзе гісторыя ўсяго жыцця».
  
  
  Дасталося яму, вядома.
  Праз чатыры гадзіны, калі ўжо сцямнела, Тобі, стукаючы і хрыпечы, падняўся па прыступках ззаду Аміры. Ён увайшоў з чырвоным тварам, яго выпуклы мяшок цягнуўся ля яго ног, але ён быў відавочна ўсхваляваны.
  «Такім чынам, куды мы ідзем, містэр дэтэктыў па забойствах. Каб раскрыць яшчэ адно з вашых індывідуальных забойстваў?»
  «Я спадзяюся, значна больш, чым гэта. Але нам давядзецца пачакаць да заканчэння каменданцкай гадзіны».
  «Ну, хіба мы не хітрыя і хітрыя ў нашы дні. Сакрэтныя факсы ў Бялград. Неафіцыйныя паездкі ў Дабрыню. Цяпер вы хаваецеся ў кватэры на заходнім баку, у той час як ваш офіс паведамляе, што вы «недаступны для каментароў», а потым задае цікавыя пытанні пра тое, калі я бачыў вас апошні раз і з кім яшчэ кантактаваў містэр Петрык і г.д. . Яны хацелі, каб я прыйшоў і задаў некалькі пытанняў, таму я адмахнуўся ад іх і сказаў, што ім трэба пагаварыць з маім рэдактарам. Я разумею, што вы, напэўна, задумалі нешта, што яны не вельмі ўхваляюць. Мне ўсё больш падабаецца».
  Так што правяралі цяпер усюды. Улад быў рады, што ён ніколі не сказаў імя Аміры Даміру, і яго нідзе не напісалі ў офісе.
  «Я зраблю нам кавы», — сказала Аміра.
  «Дазвольце», — адказаў Тобі, нахіляючыся з бурчаннем да сваёй сумкі і, здавалася, бяздоннага запасу Nescafé. Выйшла яшчэ адна банка.
  Яна жвава кіўнула, нібы чакаючы гэтага ўвесь час. Тобі, здавалася, быў крыху здзіўлены такой звычайнай рэакцыяй на яго звыклую шчодрасць.
  Наступныя тры гадзіны яны правялі ў размове, дзіўнай трохбаковай размове пра жыццё, якая чаргавалася з англійскай і сербскахарвацкай, пры неабходнасці Улад перакладаў. Аднойчы, калі Тобі распавядаў пра свае папярэднія дні, асвятляючы афрыканскія рэвалюцыі, Улада задумаўся аб малаверагоднай камбінацыі падзей, якія аб'ядналі гэтую тройку. Яе каранямі ляжала пераважна тая ці іншая форма ўпартасці — этнічная ўпартасць, з-за якой пачалася вайна, упартая адмова свету рабіць што-небудзь, акрамя як гадаваць падчас смяротнай аблогі, упартае чапленне Улада за горад, які памёр пад яго нагамі, упартасць Тобі пагоня за гісторыяй і ўпартая барацьба Аміры за будучыню сваіх дзяцей.
  Аміра прыгатавала вячэру, падзяліла палову курыцы, потым паклала сваіх дзяцей спаць. Праз паўгадзіны пасля каменданцкай гадзіны Уладзь падняўся на ногі.
  «Прыйшоў час», — сказаў ён.
  - Так, але час для чаго, - сказаў Тобі.
  «Хутка ты даведаешся».
  — звярнуўся Улад да Аміры. «Напэўна, начальства будзе шукаць вас па працы. Калі вы можаце сабе гэта дазволіць, вам лепш трымацца далей на ноч ці дзве. Як толькі яны вас дагоняць, будзьце асабліва асцярожныя з маім партнёрам Дамірам Бегавічам або адным з яго босаў Юза Касічам. І нікому не прызнавайся, што я калі-небудзь была ў тваёй кватэры. Проста раскажыце ім гісторыю, якую вы расказалі мне, за выключэннем таго, што вы калі-небудзь ведалі імя палкоўніка, або ведалі, што ён быў афіцэрам, або нават ведалі, што ён француз. Гэта павінна іх задавальняць».
  «І дзе ты будзеш увесь гэты час?» — спытала яна. Тобі гэтак жа нецярпліва чакаў адказу.
  «Гэта залежыць ад таго, наколькі нам пашанцуе».
  
  
  Па ўказанні Улада яны паехалі на браніраваным Land Rover на захад па Снайперскай алеі. Улад быў гатовы хутка залезці ззаду пад коўдру на той выпадак, калі з'явяцца новыя кантрольна-прапускныя пункты. Па дарозе ён палез у свой ранец і разарваў поліэтыленавую скотч вакол транспартнай накладной ААН і прагледзеў дакумент пры зялёным святле ліхтароў прыборнай панэлі, а Тобі з цікаўнасцю зірнуў на яго.
  «Куды цяпер?» — спытаў Тобі.
  «Прыпыніцеся на хвіліну. Мы амаль на месцы. Некалькі сотняў ярдаў справа».
  «Штаб-кватэра ААН?»
  «Так».
  «Я думаў, што менавіта туды мы накіроўваемся. І каго мы прасім пабачыць, калі мы апынуліся ў браме?»
  «Ніхто. Мы паедзем назад да пагрузачнай пляцоўкі, каб паглядзець, што можам знайсці».
  «І як вы мяркуеце, каб мы прайшлі праз галоўную браму, за выключэннем таго, каб пратараніць яе пад градам стральбы».
  «З гэтым».
  Ён працягнуў рахунак-фактуру, калі Тобі пацягнуў Ровер на абочыну.
  - Уражвае, - сказаў Тобі. «Здаецца, гэта можа быць нават сапраўдная рэч. Але гэта ўсё яшчэ пакідае вас. У мяне ёсць паўнамоцтвы прэсы ў ААН, так што без праблем. Вы не».
  «Я буду ззаду, пад коўдрай. Вы пакажаце на камяк, які я раблю, і скажаце ахоўніку, што вы робіце дастаўку, як паказана ў рахунку-фактуры. Проста спадзяюся, што ён не папросіць агледзець пасылку і не заўважыць, што дата адпраўкі прайшла некалькі месяцаў таму. Але вы, напэўна, можаце пазбегнуць большасці пытанняў, адразу скіраваўшы яго ўвагу на подпіс палкоўніка Шэварда ўнізе. Яны ўжо павінны прывыкнуць да такой дастаўкі і ў грузавіках, якія выглядаюць нашмат сумней, чым вашы. Ах, і скажыце яму, што вам можа спатрэбіцца некалькі хвілін, каб крыху пабіць малатком, каб умацаваць скрыню для адпраўкі. Гэта павінна даць нам неабходны час».
  Тобі ўздыхнуў, здавалася, яшчэ раз абдумваючы гэтую задуму, калі Улада забраўся ззаду і нацягнуў коўдру на галаву.
  «Лепш каб гэта была пякельная гісторыя», - прамармытаў ён, уключыўшы хуткасць.
  
  
  Усё адбылося так, як і прадказваў Улад. Вартавы выглядаў сумным, яго мала цікавіла што-небудзь, акрамя паўнамоцтваў Тобі ў ААН і подпісу палкоўніка Шэварда ўнізе рахунку-фактуры.
  «Праваруч ад вас, сэр», - сказаў салдат. «Докі знаходзяцца на далёкім канцы ззаду, за мяшкамі з пяском. Аднак беражыце сваю справу. Снайпер працаваў з таго боку будынка сёння вечарам».
  Заехалі, Уладзь грэўся пад коўдрай. Ён адчуў, што Ровер спыніўся. Ён пачуў, як Тобі падняў ручной тормаз і сказаў: «Апошні прыпынак, усе вон».
  Улада сеў, з палёгкай убачыўшы, што яны па-за полем зроку вартавога і, магчыма, таксама па-за межамі слыху. Ён з яшчэ большай палёгкай убачыў вялікую драўляную скрыню, якая стаяла на пагрузачнай пляцоўцы. Збоку мацавалася звычайная фактура, пакрытая пластыкам. Скрыня была прыкладна такога ж памеру, як тая ў склепе маці Вітаса, хоць, магчыма, крыху меншая.
  - Давай, - сказаў ён Тобі. «Паглядзім, што ўнутры. Чым хутчэй мы скончым сюды, тым лепш». Ён дазволіў лепш укормленаму Тобі падкопваць і цягнуць малатком, а Уладзі раскручваў цвікі адвёрткай.
  Яны вызвалілі адзін бок скрыні, цвікі застагналі, і Улада адцягнуў пластык з бурбалкамі, які быў абгорнуты вакол змесціва».
  - Ісус, - растлумачыў Тобі. «Гэта карціна».
  - Каштуе каля ста дванаццаці тысяч долараў ЗША, - сказаў Улада.
  «Як, чорт вазьмі, ты даведаўся гэта так хутка?» — спытаў Тобі.
  «Яна належала Мілану Главасу. Вось на чыёй кватэры мы днямі былі».
  «Яны забілі яго за гэта?»
  «Часткова для гэтага. Але ў асноўным за тое, што гаварыў праўду».
  «Такім чынам. Гэта як я думаў днямі. Аперацыя па кантрабандзе мастацтва, — Тобі зірнуў на прозвішчы на рахунку. «Здаецца, з удзелам вельмі вялікай рыбы. Як вы лічыце, колькі яны зарабілі такім чынам?»
  «Мільёны. Мінімум».
  Тобі шырока ўсміхнуўся. Ляснуў Улада па спіне.
  «Нядзіўна, што ўсе цябе шукаюць. Але не хвалюйцеся, з гэтага моманту я ваш асабісты эскорт і целаахоўнік, з ласкі Evening Standard, усе выдаткі з задавальненнем аплачаны. Дык куды далей? І мы, напэўна, павінны па дарозе забраць майго фатографа. Ён можа зрабіць некалькі здымкаў гэтага. Накладная таксама».
  «Па-першае, мы павінны крыху перапакаваць. Тады вы бярэце карціну з сабой. Накладная і скрыня застаюцца тут».
  «Вы маеце на ўвазе «мы».
  «Не. Вы. Я хачу, каб ты аднёс карціну да Аміры. Калі яна нервуецца з нагоды захавання, скажыце ёй спаліць яго. Са мной добра».
  «Але гэта каштуе больш за сто тысяч? Хрыстос. І я думаю, што гэта таксама добры доказ».
  «Так яно і ёсць. Але ўсе доказы, якія я змагу несці, знаходзяцца ў гэтай сумцы, - сказаў Улад, паказваючы на свой ранец.
  «І дзе ты, чорт вазьмі, будзеш увесь гэты час?»
  «Вось. Чаканне. Я дазволіў бы табе застацца са мной, але, баюся, там месца толькі для аднаго.
  «Пра што, чорт вазьмі, ты кажаш?»
  «Я буду ўнутры», — сказаў Улада, паляпваючы па баку скрыні. «І калі ён пакіне Сараева, я таксама. Прадастаўлена Maybe Airlines. Таму карціну прыходзіцца забіраць. Каб вызваліць месца для мяне. Гэты скрыню запланаваны першым рэйсам заўтра раніцай у Франкфурт. Калі вы таксама знаходзіцеся ў рэйсе, вы зможаце зрабіць усе фатаграфіі, якія хочаце, як толькі мы прыедзем. Я нават паспею на інтэрв'ю. Астатняя дакументацыя, якая вам спатрэбіцца для вашай гісторыі, знаходзіцца ў некаторых сшытках і картках у маёй сумцы».
  Гэта быў першы раз, калі Улада ўбачыў Тобі, які страціў слова.
  «Тады лепш прыступім да працы», — нарэшце сказаў ён, зноў узяўшы ў рукі малаток.
  
  
  Гэта заняло хвілін пятнаццаць.
  Улада ўвайшоў сярод упаковачнага матэрыялу, якім Тобі накрыў сябе, пераканаўшыся, што ён схаваны, але ў яго яшчэ ёсць дастаткова адтулін для дыхання. Затым Тобі вярнуў драўляны бок на месца і забіў скрыню.
  «Спакойна, таварыш, да сустрэчы ў Франкфурце», — прамармытаў Тобі ў ложу, і Улада пачуў, як Ровер ад'ехаў.
  Улада стаяў, але бакі забяспечвалі дастатковую падтрымку, каб ён пагрузіўся ў парывісты вертыкальны сон, які скончыўся, калі ён прачнуўся ад галасоў вакол скрыні. Пластык упакоўкі ўтрымліваў большую частку цяпла яго цела, таму ён надзіва заставаўся цёплым усю ноч; было нават крыху душнавата. Затым Улада адчуў рух, прыслухоўваючыся да шуму і грукату матора, калі пагрузчык перамяшчаў скрыню ў грузавік, які накіроўваўся ў аэрапорт.
  Праз некалькі хвілін завішчалі тармазы, калі грузавік спыніўся на звычайным сербскім кантрольна-прапускным пункце па дарозе ў аэрапорт. Уладзь пачуў галасы салдат, потым адкрыццё задняй дзверы, калі яны ўвайшлі ўнутр. Яны таксама, відаць, прызвычаіліся да гэтых грузаў. Заяўкі на праверку не было. Іх больш хвалявала тое, што прыходзіць у краіну, чым тое, што сыходзіць.
  Грузавік працягваў свой шлях, другая паездка Улада праз варожыя лініі за апошнія трыццаць гадзін. У аэрапорце другі пагрузчык перавёз яго на няроўнай паездцы па ўзлётна-пасадачнай паласе. Затым скрыня з металічным лязгам апусцілася ў прасторы, дзе гукі адбіваліся рэхам, нібы ў пячоры. Тады ён зразумеў, што знаходзіцца ў чэраве наступнага самалёта з Босніі.
  Па гуках навокал ён зразумеў, што на борт таксама загружаюць некалькі іншых прадметаў, хаця рэйсы, якія адыходзяць, звычайна былі лёгка запакаваныя, бо ўжо спустошылі грузы дапамогі гораду. Звычайна яны выязджалі з Сараева з багажом салдат, журналістаў і гуманітарных работнікаў, якія ехалі дадому аўтаспынам. Там было месца для, магчыма, тузіна пасажыраў, якія сядзелі ў адзін шэраг з абодвух бакоў, тварам унутр, хаця з абодвух бакоў было некалькі маленькіх вокнаў памерам з ілюмінатар, калі яны хацелі павярнуцца, каб паглядзець на від.
  Улад чуў, як пасажыры садзіліся. Амерыканскія галасы экіпажа падказвалі прыбыўшым, дзе размясціць сумкі. Яму было цікава, ці здолеў Тобі. Часам на гэтыя рэйсы былі спісы чакання, асабліва калі жорсткія баі дазвалялі выконваць менш рэйсаў, адначасова павялічваючы попыт на больш бяспечны транспарт. Але на працягу апошніх дзён лёгкіх баёў палёты ішлі практычна бесперапынна, так што яго шанцы былі, верагодна, добрыя.
  Другая група людзей з грукатам паднялася на борт, і Улада пачуў голас Тобі над астатнімі. "Гэй, цікава, што ў той скрыні", - спытаў ён. «Напэўна, кантрабандныя шэдэўры мастацтва», - заўвага, якая выклікала шчыры смех калегі.
  «Ісус, — падумаў Улад. Пакуль не нахабіцеся.
  Некаторыя з пасажыраў варушыліся, працягваючы сачыць за сваімі сумкамі, перш чым сесці на свае месцы, і Улада раптам адчуў лёгкі стук па баку скрыні, а затым мармытанне голасу Тобі.
  «Ты вольны дома. Адпраўленне праз дзесяць хвілін. Гэта толькі я, яшчэ адзін хак і тузін бельгійскіх салдат. Добрага шляху».
  Улада прыслухаўся да шаркання ног і шчоўкання рамянёў бяспекі, прывязкі апошняй часткі багажу, а потым амерыканскі голас крыкнуў у кабіну, што ўсё гатова і надзейна.
  Праз некалькі імгненняў ажывіліся вялікія рухавікі. З некаторымі цяжкасцямі Улада змог падняць руку, аслабіўшы ўпаковачны матэрыял роўна столькі, каб зрабіць невялікую дзірку з аднаго боку. Трохі выцягнуўшы шыю, ён мог убачыць адно з малюсенькіх акенцаў. Цяпер выгляд быў толькі на ўзлётна-пасадачную паласу, і, калі Улад назіраў, яна пачала рухацца. Яны вырулівалі ў пазіцыю для ўзлёту.
  Ён адчуў паварот і дрыжанне самалёта, калі ён каціўся па ўзлётна-пасадачнай паласе з трэшчынамі, паварочваючыся ў пазіцыю для апошняга прабегу. Самалёт спыніўся, і рухавікі закруціліся на поўную магутнасць, вібрацыі гучныя і жорсткія. Не было б стрэлаў. Без затрымак. Яны паспелі ў самы час, і яго сэрца заскочыла.
  Затым, якраз у той момант, калі пілот павінен быў моцна націснуць на дросель, рухавік заціх, аглушальныя пульсацыі раптоўна перайшлі ў гучны гул халастога ходу. Праз некалькі імгненняў рухавікі ўвогуле спыніліся, і адзін з амерыканцаў закрычаў з кабіны: «Прабачце, хлопцы. Наведвальнік у апошнюю хвіліну хоча нас бачыць».
  Чуліся крыкі, гудзенне пытанняў пасажыраў, рыпенне грузавых дзвярэй. Раптоўны праліў дзённага святла лінуўся праз вочка Улада, і ён пачаў зачыняць адтуліну, напружыўшыся локцем аб бок скрыні.
  На борце грукнулі крокі, чуваць было некалькі мужчын, дзелавітымі крокамі. Ён пачуў незнаёмы голас, які выкрыкваў загады на сербскахарвацкай. «Прабачце за затрымку вашага рэйса, спадары», — сказаў голас па-ангельску. «Але гэта зойме ўсяго некалькі хвілін».
  - А хто ты, чорт вазьмі, - нецярпліва закрычаў калега Тобі.
  «Генерал Драган Маркавіч, армія баснійскіх сербаў».
  Калі б Улада не падтрымліваў ушчыльную драўляную скрыню, у яго б падгнуліся калені. Наступная заява яшчэ больш збянтэжыла.
  «Я мяркую, што на борце ёсць Тобі Перкінс, джэнтльмен з Evening Standard?» — сказаў Марковіч.
  Напэўна, Тобі падняў руку ці іншым чынам паказаў сваю прысутнасць, таму што Маркавіч сказаў: «Калі вы не супраць, сэр, нам трэба патрымаць вас тут яшчэ некаторы час. На некалькі пытанняў».
  - Прабачце, - адказаў Тобі. «Я буду сумаваць па сувязі з Франкфуртам і Лонданам. Я застаюся».
  «Тады самалёт таксама застанецца, сэр».
  Гэтая пагроза ўцягнула ў справу бельгійскіх салдат, якія не збіраліся дазволіць брытанскаму пісаку адмяніць іх ад'езд. Хутка стала ясна, што Тобі пакіне самалёт. Улада адчуў за яго трывогу, але яго, хутчэй за ўсё, выпусцяць не больш чым праз некалькі гадзін, тым больш зношаных, з чарговай ваеннай гісторыяй для яго калег. Хаця сербскія снайперы час ад часу любілі страляць у заходняга журналіста, паліцэйскія затрыманні звычайна праводзіліся на афіцыйным узроўні. Пакуль быў уцягнуты чалавек з Захаду, асабліва калі ён быў журналістам, яны звычайна прыводзілі да затрыманага карэспандэнта ня больш чым нязручнасьцямі і ўсплёскам спачувальнай рэклямы.
  Але Маркавіч не быў задаволены проста акругай Тобі.
  «Баюся, што ёсць яшчэ адзін парадак спраў. Я хачу, каб грузавая зона была старанна абшукана. Калі ласка, працягвайце, людзі. Звяртайце асаблівую ўвагу на больш буйныя часткі».
  Наступныя гукі былі адчыненымі замкамі і засаўкамі на скрынях і шафках, якія належалі бельгійцам і камандзе амерыканцаў. Некалькі бельгійцаў закрычалі ў знак пратэсту, а адзін з амерыканскіх членаў экіпажа запатрабаваў: «Дзе ваш ордэр на ператрус?»
  «Гэта не Амерыка, спадары», — спакойна адказаў Маркавіч. «Гэта таксама не Бельгія. Гэта Сербская Рэспубліка Боснія».
  Нехта стукнуў рукой па баку скрыні, і Улад набраўся на канец. Спрабаваць уцячы адсюль было б немагчыма. Нават калі б ён здолеў выбрацца з задняй часткі самалёта і пакінуць узлётна-пасадачную паласу, ён хутка натыкнуўся б на агонь з іншых частак сербскай арміі, акапаўшыся вакол узлётна-пасадачнай паласы. Той, хто схапіў скрыню, пачаў тузаць дошку, спрабуючы яе вырваць.
  Потым выступіў Маркавіч.
  «Паповіч!» — закрычаў ён. «Што вы думаеце робіце?»
  Рух спыніўся.
  «Правяраю гэты скрыню, сэр». Магчыма, ён крычаў прама ў вуха Улада, настолькі блізка быў гук.
  «Няхай гэта будзе», — сказаў Марковіч з лёгкім адценнем самазадаволенасці. «Я асабіста магу паручыцца за яго змест».
  Салдат адсунуў незамацаваную дошку на месца і перайшоў да наступнага прадмета. Праз пяць хвілін яны былі зроблены, і ўсё было зноў упакавана.
  «Прабачце, што патурбаваў вас, спадары», — сказаў Маркавіч, задаволены тым, што яго ўцекача нідзе не было на борце і яго груз неўзабаве будзе на шляху да аўкцыённых рынкаў Еўропы. «Здаецца, тут усё ў парадку».
  «У поўным парадку, — падумаў Улад.
  Ад самалёта пачуліся крокі, і святло патухла, калі грузавыя дзверы ўсталі на месца. Праз некалькі імгненняў рухавікі зноў ажывіліся, і на гэты раз далейшай затрымкі не было, бо самалёт памчаўся наперад, штурхнуўшы ўніз па ўзлётна-пасадачнай паласе, пакуль Улада не адчуў, што яго жывот задыхаўся, калі колы адрываліся ад зямлі. Самалёт рэзка падняўся і хутка згарнуў у круты бераг, цэлячыся ў далёкія пагоркі.
  Улада зноў адцягнуў столькі ўпаковачнага матэрыялу, каб глядзець у маленькае акенца, не даючы аб сабе ведаць бельгійцам. Дахі пранесліся міма ўнізе, адны пачарнелыя і абгарэлыя, іншыя затрымаліся. Потым самалёт абляцеў канец горада, каб вылецець з даліны.
  Здавалася, нехта рухаўся ля скрыні, і Улада на хвіліну ахапіў паніку. Потым ён пачуў смех і, крыху выцягнуўшы шыю, заўважыў, што бельгійцы ўжо ўсталі і расшпілілі рамяні бяспекі, пстрыкаючы адзін аднаму Instamatics, святкуючы заканчэнне шасцімесячнай службы.
  У акно Уладзя ўбачыў клуб дыму аднекуль далёка знізу, снарад ці то ляцеў, ці то прызямляўся, то аэрадром каціўся міма, то аддалялася паласа асфальту. Самалёт рэзка нахіліўся, і серабрыстая стужка ракі Міляцка зіхацела ўнізе на ранішнім сонцы, і на імгненне ён зноў адчуў смак яе медна-карычневай вады.
  Яго апошні від на горад быў на спаленыя шматпавярховікі на ўсходзе і за яго межамі, у бок яго ўласнай кватэры, хоць поле зроку быў закрыты пагоркам. Яму, аднак, быў відаць толькі край заснежаных палёў, дзе, мяркуючы па часе дня, неўзабаве будуць схіляцца да сваіх рыдлёвак магілёўцы.
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"