Сакалова Аляксандра : другие произведения.

Галодны месяц (Трылеры Фбр «паляўнічая», №5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Галодны месяц (Трылеры ФБР «Паляўнічая», №5) Аляксандра Сакалова
  
  Раздзел першы
  ТШпілі з пяшчаніку сягаюць з глыбінь каньёна, нібы чужыя пальцы.
  Цясніна праразае Арызонскае плато, велізарную дагістарычную шчыліну. Унутры ляжыць 230-мільённы прыродны цуд: сабор з высечанымі ветрам сценамі з пяшчаніку ва ўсіх магчымых адценнях чырвонага, залатога і белага, упрыгожаных бліскучымі чорнымі заслонамі, вядомымі як каньённы лак. Старажытныя руіны скалных вёсак туляцца ў натуральных пячорах на неверагоднай вышыні. Асадкавыя адклады ляжаць характэрнымі круглымі кучамі, падобнымі на складзеныя бліны.
  А знакамітыя падвойныя шпілі з пяшчаніку ўзвышаюцца на 750 футаў ад дна каньёна, у дакладнай кропцы злучэння каньёнаў дэ Чэлі і Манумент.
  Легенда наваха кажа, што вышэйшы шпіль з'яўляецца домам Бабулі-павука, багіні, якая стварыла свет. Яна скрала сонца і прынесла агонь анасазі. У пачатку часоў монстры блукалі па зямлі, і яна дала сваім дзецям, Забойцу монстраў і Дзіцяці, народжанаму з вады, сілу забіваць монстраў і абараняць першых людзей.
   Яе гісторыі распавядаюцца толькі ў зімовыя месяцы.
  І толькі тым, хто будзе слухаць.
  Змрочнае неба з белымі палосамі раскінулася над бязлюдным паўднёвым краем каньёна. Сёння ноччу будзе снег.
  Скрозь цішыню скрыгат пікапа.
  Четырехдверная Тундра. Покрыва Tonneau над ложкам. Усярэдзіне два мужчыны ў камуфляжы. Калодзежы ля іх ног валяюцца фаст-фудам і вяленымі абгорткамі. На заднім сядзенні кулер, набіты півам.
  І тры вінтоўкі, трохдзюймавыя магнумы дванаццаці калібра, прывязаныя да мяккай падстаўкі для зброі на заднім сядзенні.
  Паляўнічыя, ваджэнне вобада.
  Пасажыр пярэдняга сядзення ўглядаецца ў нешта, што рухаецца наперадзе, прагна нахіляецца наперад. «Вось, мы ідзём».
  Кіроўца сочыць за яго позіркам, фіксуе тое, за чым сочыць. Не алень, а маладая дзяўчына з бліскучымі чорнымі валасамі пад капюшонам паркі. На плячы заплечнік школьніцы.
  На мужчынскіх тварах нешта грубае і з'едлівае.
  «Гэта прыгожая шапіках».
  «О, так, падыдзе».
  «Пойдзем».
  «Вазьмі яе».
  Кіроўца зварочвае грузавік на ўзбочыну, вішчаючы тармазамі.
  Дзяўчынка чуе гук, застывае і пачынае бегчы, не азірнуўшыся.
  Грузавік заносіцца і спыняецца ў снезе. Дзверы адчыняюцца; мужчыны выйшлі з машыны, хапаючыся за вінтоўкі.
  Дзяўчына бяжыць да камянёў, але яе праследавацелі буйней, хутчэй. Двое з іх, дарослыя мужчыны, супраць дзяўчынкі-падлетка.
   Яны ідуць наперад, насустрач моцнаму ветру, па-вайсковаму строем, цяжкія боты хрустаюць па пясчаным снезе.
  Яны спыняюцца ля скалы, гледзячы на валуны. Дзяўчына нібы знікла. Потым драпанка па камянях выдае яе. Пачуўшы гэта, мужчыны ўсміхаюцца адзін аднаму.
  Кіроўца першы аб'язджае камень, у яго сляза ў роце. Ён ужо цяжкі ў чаканні. . .
  Шына б'е яго па твары, ламае сківіцу. Ён хістаецца назад, выючы невыразны боль.
  Дзяўчына злосна б'е яго нагой у калена, камяча, потым паварочваецца, калі другі паляўнічы абгінае край скалы. Яна б'е жалезнай шынай аб яго галаву.
  Цяпер абодва мужчыны паваліліся на зямлю, стогнучы і лаючыся.
  Яна крочыць наперад, ужо не ўдаючы той маладой, нерашучай хады.
  Яна падымае руку і выкарыстоўвае шыны жалеза на іх чэрапах. Два, тры, чатыры ўдары — і стогну ўжо няма. Густыя барвовыя кроплі пырскаюць на снег. Яе дыханне жорсткае. Яе твар лёд.
  Ёсць толькі вецер, які глытае гук яе дыхання.
  Кара стаіць на краі каньёна, гледзячы на шпілі Павуцінай Скалы, шырокай адкрытай цясніны.
  Пад ёй — ледзяная расколіна. Іх у каньёне колькі заўгодна, глыбокія расколіны ў скальнай сцяне, дзе адкалоліся цэлыя пласты скалы. За ёй — пікап паляўнічых.
  Іх целы ляжаць ля яе ног.
  Яна цягне адно, потым другое, каб перакінуць іх праз край скалы, адступаючы, каб назіраць, як кожнае цела кідаецца ўніз у расколіну, куляючыся ў нябыт.
  Снегапад сёння ўначы закрые іх след. Пазней птушкі і звяры абяруць косці.
   Яшчэ адна ахвяра каньёну і багам і прывідам, якія яго пераследуюць.
  Яна пазбаўляецца ад грузавіка ў адным з населеных пунктаў уздоўж вобада, паркуе яго з ключамі, пакінутымі пад сядзеннем, па сваёй дамоўленасці. Ён знікне за адну ноч, будзе хутка і якасна разабраны на часткі. Адышоў у аўтамабільнае забыццё.
  Затым яна спускаецца ў каньён пешшу. Вышыня стромай скалы захоплівае дух, жывот паварочваецца, але яе ногі наўмысныя і ўпэўненыя, калі яна ідзе па старажытных сцежках Анасазі, міма бледных, жудасных адбіткаў далоняў дагістарычных жыхароў каньёна, уціснутых у скалу.
  На дне каньёна арка з пяшчаніку вядзе ў больш зацішную частку даліны.
  Ручаі на дне каньёна заледзянелі, фруктовыя сады і кукурузныя палі цяпер пахаваны снегам. Дайне, якія пабудавалі свой дом у каньёне, пакінулі невялікія драўляныя домікі і цырыманіяльныя хоганы на зіму. Каньён бязлюдны, акрамя яе. І, магчыма, багіня, якая, як кажуць, жыве ў ім.
  У крузе бавоўніка стаіць грубая каюта з трох пакояў і яе васьмігранны хоган.
  Яе дом цяпер, пакуль ёй дазволена тут.
  У тую ноч, калі яна ўцякла з занядбанай фермы ў даліне Напа і ад падзей Халоднага Месяца, яна не думала пра Каньён дэ Чэлі. Сем тыдняў таму яна перарэзала горла драпежніку Дарэлу Соеру, а агент ФБР Мэцью Рорк стаяў насупраць яе і назіраў, як Соер сыходзіць крывёй.
  У той момант, гледзячы ў вочы Рорку і адчуваючы, як кроў монстра хлыне па яе руках, яна ведала, што ёй давядзецца пакінуць Каліфорнію. Надоўга, калі не назаўжды.
  Нават цяпер гэтая думка мучыць. Дзяржава так блізка да дома, як яна ніколі не мела. Няма ніводнай яго часткі - больш падобна на ўсё: дарогі, горы, пляжы, лясы і пустыні. Але яна не можа быць сентыментальнай. Прыхільнасць пагібельная. Зараз для яе пагражае больш небяспекі, чым калі-небудзь раней, не толькі таму, што яна адмовілася ад вызвалення пад заклад. Яна ўпершыню ў жыцці на радары. Больш, чым на радары: яна стала вядомай. Яе выява атрымала шырокае распаўсюджванне.
  Сродкі масавай інфармацыі былі ашаломлены тым, што яна рабіла, яе самымі простымі рашэннямі разбурэння, якое гэта наносіць свету. Такія людзі, як тыя, каго яна толькі што кінула ў каньён, — іх намеры відавочныя. Іх жорсткасць кранае душу. Ім няма месца на планеце. Яна даўно адмовілася ад светаразумення.
  Але яе праца больш не засталася без увагі.
  За ёй больш не палююць толькі Рорк і яго каманда. На самай справе Рорк, магчыма, цалкам спыніў сваё паляванне. Але цяпер яе імя ведае ўся краіна.
  Сыход быў адзіным варыянтам. Пакідаючы Рорка з трупам драпежніка ў ледзяным доме на ферме і едучы, пад устойлівым пуцяводным святлом месяца.
  Яна ехала дзесяць гадзін запар, каб выбрацца з Каліфорніі.
  Спачатку на поўдзень, па I-5, таму што ў разгар зімы горы Сьера-Невада з'яўляюцца снежнымі пасткамі, эфектыўным натуральным блокпостам да любога штата на ўсход. Прыпынак у Бэйкерсфілдзе, каб забраць камплект аўтамабільных ключоў, які яна адправіла на захоўванне ў адзін са сваіх шматлікіх паштовых скрынь. Затым перасячэнне па 58 на I-40, стары маршрут 66, у пустыню, праз Тэхачапі, Барстаў і, нарэшце, праз мяжу ў Арызону. Ніякіх маленькіх шашэйных дарог і праезных дарог таксама: яна хоча буйных міждзяржаўных дарог з ананімным рухам.
  Наступны штат - Нью-Мексіка, магчыма, самы прыгожы з усіх штатаў. Паўднёвы Захад быў частым месцам яе неспакойных кіраванне аўтамабілем; доўгія мілі бязлюдных раёнаў і прыродная прыгажосць - яе надзейны прытулак. Наступны штат пасля - Тэхас, заўсёды трывожны, заўсёды самая вялікая небяспека для яе, але яна можа заставацца на дарозе, праязджаць па ёй хутка, максімум паўтара дня. А далей — Луізіяна. Яна не была ў Новым Арлеане два гады. Занадта доўга. Турысты будуць сцякацца на працягу доўгага збору Мардзі Гра, у касцюмах і вечна п'яных, і яна можа схавацца навідавоку. . .
  Гэта яе першы паток панічных думак. Але дарога тармозіць яе, супакойвае цела і розум. Гэта кіраўніцтва ёй патрэбна. Кіраўніцтва, якое заўсёды было побач з ёй.
  Яна павінна быць нерухомай і дазволіць яму прыйсці.
  Такім чынам, яна ездзіць і слухае толькі столькі навін, колькі неабходна, каб пераканацца, што паляванне не засяродзілася на сабе.
  На паўдарозе праз штат яна спыняецца, каб заправіць газ на ізаляванай станцыі. На заднім участку, побач з паваленымі ветрам баваўнянымі дрэвамі, ёсць група прыдарожных стэндаў, дзе прадаўцы мясцовых жыхароў выстаўляюць мноства прадуктаў і вырабаў. Напоўніўшы бак, яна падыходзіць да трыбун, каб размяць ногі. Яе прыцягвае стол, дзе малюсенькая жанчына наваха прадае каралі з срэбнай павуціны, сімвал багіні стварэння, Бабулі-павука.
  Маленькая жанчына не глядзіць на яе. Але пакуль Кара праглядае, старэйшая жанчына моўчкі дакранаецца да філіграннага павуціння з абсідыянавымі зоркамі. І штурхае яго да яе.
  Яна купляе каралі і вяртаецца ў дарогу. І калі яна бачыць паварот у бок індзейскай дарогі 15, на тэрыторыю наваха, яна бярэ яго.
  Сухапутная база наваха ахоплівае 27 000 квадратных міль на паўднёвым захадзе, прасторы неперасягненай прыгажосці і ў значнай ступені незаселенай пустыні распасціраюцца праз штаты Юта, Арызона і Нью-Мексіка. Пакуль яна едзе, над лугамі, як старажытныя ідалы, узвышаюцца вылепленыя ветрам баты і гары.
  Пейзаж выклікае ўспаміны пра яе чатырнаццацігадовую сябе, год, калі яе вызвалілі з Клеткі , маладзёжнай турмы ў Камарыльё.
   І пачынае фармавацца план.
  Значную частку свайго падлеткавага жыцця яна правяла побач з індзейскімі рэзервацыямі. Значыць, яна нешта пра іх ведае. Індыйская зямля з'яўляецца суверэннай тэрыторыяй са сваімі законамі і сістэмай правасуддзя. Прама тут, на тэрыторыі наваха, ні адзін амерыканскі законнік не можа арыштаваць яе — законы Злучаных Штатаў не распаўсюджваюцца на племянныя землі. На гэтым доўгім адрэзку шашы яна вольная.
  Яна глядзіць на каралі, павуціну, якая звісае з люстэрка задняга выгляду. Ён ловіць затуманенае сонечнае святло ў срэбным водбліску. І раптам яна ведае, куды ідзе.
  У горадзе Чынле плоскія плоскасці адкрываюцца ў ашаламляльную чырвоную шчыліну ў зямлі. Каньён дэ Чэлі, другі па велічыні каньён у ЗША, засланяецца толькі самім Вялікім Каньёнам. Размешчаны паміж чатырма святымі гарамі наваха: белым пікам Бланка, бірузовым Маунт Тэйлар, жоўтым Сан-Францыска і чорнай гарой Гесперус. Месца сілы і лячэння. І месца разні, якое паклала пачатак адной з самых жудасных пародый у гісторыі ЗША: зверства, вядомае як Доўгі шлях.
  Гэта не першы яе візіт сюды. Яна разбіла лагер побач з ашаламляльнай прыгажосцю каньёна, прайшла пешшу па яго глыбінях, адчула спакой і душэўны боль. Яна ведае яго рытмы і яго правілы.
  У гэтым мястэчку ў вусце каньёна ёсць толькі некалькі гатэляў: дзве сеткі і Thunderbird Lodge, які належыць наваха, размешчаны ў першапачатковым гандлёвым пункце 1896 года, прама ля ўваходу ў каньён. У сувенірнай краме па-ранейшаму прадаюцца коўдры і карціны з пяску, біжутэрыя і лялькі-качыны. У сталоўцы кухары рыхтуюць традыцыйныя стравы: смажанае з блакітнай кукурузы і рагу з зялёнага перцу чылі, а таксама пасоле з чырвонага перцу чылі.
  У міжсезонне тут не так бязлюдна, як можна падумаць. Зіма, тарыфы ўдвая меншыя.
  Клерк за стойкай — Дынэ, як і ўсе працаўнікі гатэляў, служачыя на заправачных станцыях і ў крамах — гэта значыць, што яе колер хавае яе. Яна проста чарговая Білагаана , не вартая іх увагі. І калі яна размаўляе з клеркам, то толькі некалькімі рэзкімі словамі з нямецкім акцэнтам. Яна ведае, што нямецкіх турыстаў на паўднёвым захадзе шмат, і адзінокія нямецкія падарожніцы не з'яўляюцца незвычайным.
  Яна імпульсіўна просіць пакой на тры ночы.
  Пакой чысты і ўтульны, з тоўстымі сценамі і дэкорам у стылі наваха. Яна апускаецца ў ложак і спіць дзве ночы і дзень.
  Калі яна адпачыла, яна выязджае на бераг каньёна і ідзе па дазволеных ёй сцежках. Згодна з законам, большая частка інтэр'еру каньёна даступная толькі з гідам Дайнэ.
  Яна гадзінамі сядзіць і глядзіць на каньён.
  Яна ходзіць, чакае і назірае, абедае ў сталоўцы сама, назіраючы за тым, хто прыходзіць і сыходзіць: прыбіральшчыкі і клеркі, уладальнікі турыстычных кампаній у сваіх заходніх ботах і чорных капелюшах з павязкамі срэбных канчо і яркіх пазадарожнікаў, і гіды з іхнімі джыпамі-старэлымі і насцярожанымі і прывіднымі вачыма.
  І вось як яна чуе размовы пра паляванне.
  Гэта стала відам спорту, які абмяркоўваецца на прыватных форумах у Інтэрнэце пад назвамі кшталту «Як згвалціць і сысці з рук». Драпежнікі карыстаюцца шчылінай у заканадаўстве ЗША, якая на практыцы азначае, што белы або нетубыльны мужчына можа напасці на дзяўчыну або жанчыну з карэнных жыхароў на землях племя, і племянныя ўлады не маюць над ім юрысдыкцыі. Ніякай магчымасці прыцягнуць да адказнасці.
  За апошнія няпоўныя паўгода падчас прагулкі па вобадным маршруце напалі на трох дзяўчынак-падлеткаў.
  І цяпер у яе ёсць мэта паходу.
  Цяпер яна ведае, чаму прыйшла ў каньён.
  Яна забівае першага паляўнічага праз тыдзень, пад расце Горкім Месяцам, і кідае цела ў цясніну, на вачах у шпіляў Скалы-павука.
   І ў тую ноч яна ідзе па краі, на холадзе, пад застылымі зоркамі, адчуваючы глыбокае пачуццё спакою, якое прыходзіць пасля паспяховай бітвы з Ім . Алмазны балдахін над ёй нагадвае ёй пра Бабулю-павука, якая пачала свет, узяўшы сплеценую ёю павуціну, пакрыўшы яе расой і кінуўшы ў неба.
  Яна спыняецца, дакранаючыся да срэбнага калье, якое насіла кожны дзень з таго часу, як яго купіла, і глядзіць на каньён, каб знайсці двайны шпіль з пяшчаніку, дзе, па чутках, жыве багіня, акружаная выбеленымі косткамі бязбожнікаў, якіх яна забіла.
  Калі яна адварочваецца да сцежкі, перад ёй сілуэтам стаяць тры постаці. Тры чорныя цені, якія з'яўляюцца без гуку.
  Яе пульс імкліва пачашчаецца, адрэналін раскочвае ўсё цела. . .
  І тады яна прызнае, што яны жанчыны.
  І яны там для яе.
  Вось як яна атрымала ў карыстанне адзін з невялікіх драўляных дамоў на самым дне каньёна. Гэта быў прамы абмен. У Дайнэ з каньёна ёсць праблема, белая праблема. Яна пагадзілася вырашыць праблему. Маленькі дом і прытулак у каньёне - гэта яе плата. Яна жыла ў каюце ў каньёне ўвесь горкі месяц студзеня. Патруляванне краю . . . знішчэнне драпежнікаў.
  Жытло маленькае, сырое, нізкае пры зямлі. Вецер за межамі дашчаных сцен з'яўляецца пастаянным, жывым, штурхае брусы каюты і хоган звонку. Слізгае па вокнах, слізгае ледзянымі пальцамі ў шчыліны падваконнікаў. Але дроўная печ ацяпляе пакоі, і агонь размаўляе з ёй патрэскваючы, шыпячы і лопаючы.
  Яна кожны дзень збірае дровы, выбіраючыся па рэчышчах ручая і збіраючы з паваленых ствалоў бавоўны.
   Яна сячэ дровы і гатуе простыя стравы: кансервы, фасолю, смажыць хлеб. Яна ходзіць па сцежках, якія ўздымаюцца па стромкіх сценах, вывучаючы выгібы і расколіны скал. Яна наведвае руіны, старажытныя каменныя дамы ў тых жа колерах пяшчаніку, і слухае журчанне мёртвых галасоў у скалах.
  Змрочнасць зямлі гаючая. Удзень велізарныя змрочныя белыя прасторы і голыя скалы, якія выступаюць скрозь лёд. На захадзе сонца крывава-чырвонае неба над скаламі. А ўначы плеяда дыяментавых зорак.
  Яна раскошваецца ў цішыні, у абсалютным спакоі, які ёсць адсутнасцю людзей — пустэча пустыні і бясконцасць неба. Паступова гэта выцягвае з турмы і перыяду зняволення ўсё, што ў ёй яшчэ таксічнае.
  На яе шпацырах сустракаюцца ястрабы і вавёркі, трусы і антылопы. Яна адчувае прысутнасць старажытных, але за месяц яна ўбачыла толькі чатырох чалавек, усіх Дайнэ. Драпежнікі трымаюцца на абадковых дарогах, нібы баючыся прывідаў каньёна.
  Яна таксама адчувае, як яны бушуюць і лямантуюць у пячорах, дзе так шмат было забіта. Пастаянны напамін пра яе ўласны магчымы лёс.
  Але пакуль яна жывая.
  Жывы.
  Не толькі жывы, але і вольны. Гэта так малаверагодна пасля ўсяго, што яна перажыла, пасля падзей апошніх месяцаў. Яна паняцця не мае, што з гэтым рабіць.
  Яе заўсёды нешта абараняла.
  Але яна ведае, што на гэты раз яе выжыванне, яе свабода шмат у чым дзякуючы Рорку. Яна трымала на ім яго ўласны пісталет у той замарожанай, занядбанай ферме, але яна падазрае, што калі б ён хацеў, каб яе злавілі, яна б ужо памерла ў турме.
  Яна не ведае, як доўга яна прабыла ў каньёне, не ў днях. Час іншы, калі няма гасцініц і кас. Гэта было праз рост месяца. Горкі месяц. Ваўчыная Месяц. Месяц яе падлеткавага абуджэння.
   Яна адпачыла. Але гэтаму канец.
  Велізарная цемра распаўсюдзілася па зямлі. Нават у сваім схованцы ў каньёне яна адчувае гэта.
  Яна чула некаторыя навіны пра тое, што адбылося пасля выбараў і інаўгурацыі, па радыё за рулём, па тэлевізарах, якія віселі пад столлю крам. Але ў асноўным яна марыць, і яна назірае за знакамі ў каньёне. Аблокі, якія кідаюць цені на захад сонца, нібы нейкая вялізная цёмная птушка.
  Сны з кожнай ноччу горш: Сны пра белых людзей, якія гвалцяць зямлю. Сняцца падпаленыя будынкі і салдаты на вуліцах. Сны аб Апакаліпсісе.
  На дачы гэта вольна. Усюды, цяпер. У самых высокіх калідорах улады. Будуць разборкі. Але яна толькі адзін чалавек.
  Толькі адзін, супраць гэтай велізарнай арміі цемры.
  Набліжаецца .
  Яна чакае.
  І яна спрабуе заснуць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел другі
  РОрк не мог заснуць.
  Ён ніколі не мог перад вялікай сустрэчай. А заўтра раніцай ён адправіўся на, магчыма, самую важную сустрэчу ў яго кар'еры ў ФБР. Пачысці гэта — гэта была самая важная сустрэча ў яго жыцці.
  Там няма ціску. Не, зусім не.
  Ён паляжаў у ложку яшчэ хвіліны паўтары, а потым скінуў коўдру. Катанне проста звязвала яго жывот вузламі.
  Трэба спаліць гэтую нервовую энергію.
  Ён не быў з тых людзей, якія добра спраўляюцца без сну, і ён ведаў, што можа пашкадаваць аб гэтым раніцай, але ён устаў і абліўся потам. Можа, не бегам, але хаця б шпацырам.
  Ён прабегся ўніз па лесвіцы сваёй віктарыянскай кватэры і выйшаў у начны Сан-Францыска.
  Як толькі ён зачыніў за сабою ўваходныя дзверы, ён зразумеў, што трэба было выйсці. Начное паветра ахутала яго мяккім туманам, і ён адчуваў сябе спакайней, калі выйшаў з хаты.
   Ён ішоў. Цёмныя будынкі вырысоўваліся вакол яго, і туман ахутваў вулічныя ліхтары, плыў па завулках.
  Свой горад. Такі знаёмы і такі любімы.
  Яго не было ўсяго месяц.
  Але прайшло ўсяго некалькі дзён пасля яго вяртання з... Справы? Знаходжанне? Адысея? Марыць? — у паўднёвай каліфарнійскай пустыні, і ён усё яшчэ адчуваў сябе ашалелым, прыгнечаным тэмпам горада і неабходнасцю мець зносіны з людзьмі. Ягоным раёнам была аблашчаная даліна Ноэ з яе элітнымі буцікамі, студыямі ёгі і крамамі натуральнай ежы. Пасля таго месяца жыцця ў суровай прастаце пустыні і Mission asistencia усё гэта здалося чужым. Занадта вялікі. Занадта цесна. Занадта адцягвае ўвагу.
  Але ў некалькіх кварталах адсюль знаходзілася Місія, якая, нягледзячы на ўварванне ў горад хіпстэраў Сіліконавай даліны, заставалася маляўнічай, злачыннай, грубай.
  І менавіта ў той бок ён апынуўся на чале.
  Гэта не была шпацыр, які многім хацелася б здзейсніць ноччу. Бандыцкія графіці ўпрыгожвалі завулкі, а злачынныя элементы хаваліся ў цёмных дзвярах, хоць і знікалі, калі бачылі, як ідзе Рорк. Злачынцы адчувалі паліцэйскіх гэтак жа, як паліцыянты адчувалі злачынцаў.
  Зацемненыя крамы, міма якіх ён праходзіў, былі напоўнены такерыямі, бодэгамі і батанікамі, мексіканскія акультныя крамы са свечкамі, травамі і амулетамі. Калі ён ішоў далей па вуліцы, глыбей у сэрца Місіі, яго амаль непазбежна цягнула да бакавой вуліцы.
  Фасад будынку наперадзе асвятляўся роспісам, дзіка маляўнічым мексіканскім творам мастацтва, такім тыповым для раёна. Карціна ўпрыгожвала маленечкую краму, якая ўціснулася паміж спіртнымі напоямі і барам. Яго пярэдняе акно ціха свяцілася. Ён рушыў да крамы і спыніўся на тратуары.
  Шкілет у натуральную велічыню глядзеў на яго з-за шкла. Яна была апранута ў белую сукенку, у адной руцэ зямны шар, у другой каса. У складках яе мантыі тулілася сава і электрычныя свечкі усіх колераў свяціліся ля яе ног разам з ахвяраваннямі: цукеркамі, тэкілай, цыгарэтамі, ружамі.
  Санта Муэртэ, неасвячоная мексіканская святая, вядомая як Дама Смерць.
  Рорк утаропіўся ў касцяны твар ідала.
  Гэта выклікала ў яго жудаснае адчуванне, што ён вяртаецца ў справу, якую ён кінуў два месяцы таму, у канцы года: снежаньскі халодны месяц.
  І гэта было толькі адным з паказчыкаў ягонага змянення погляду на жыццё — тое, што цяпер ён думаў пра месяцы праз іх назвы месяца. Снежаньскі халодны месяц. Студзеньскі Горкі Месяц — якім ён і быў ва ўсіх магчымых адносінах. А гэты месяц люты. Галодны месяц. Сама назва выклікала ў яго пачуццё млоснасці.
  Занадта на носе, там.
  Месяц халоднага месяца пачаўся з арышту падазраванай, якую ён пераследваў усё жыццё: масавай забойцы Кары Ліндстром. Яна забіла сутэнёра па імені Дэні Рамірэс, нікчэмнага драпежніка, які кіраваў дзяўчынкамі-падлеткамі на вуліцах Тэндэрлойна. Гэта было адзінае забойства, якое каманда Рорка калі-небудзь змагла паставіць на яе, хоць Рорк быў упэўнены, што Кара адказная за сотні іншых забойстваў за апошнія шаснаццаць гадоў. Але на гэты раз у іх быў сведка: хуткаспелая, няўстойлівая шаснаццацігадовая ўцякачка, якая назвала сябе Джэйд Лорэн. Рамірэс быў сутэнёрам Джэйд, і дзяўчына была тут жа, каб убачыць, як Кара перарэзала яму горла ў тунэлі ў парку Залатыя вароты.
  Але перш чым яны змаглі прымусіць Джэйд даць паказанні, яна знікла.
  А потым яшчэ адзін сутэнёр апынуўся мёртвым з перарэзаным горлам у фірмовым МО Кара, за выключэннем таго, што Кара ў той час была ў ізалятары.
  Гэтага было дастаткова, каб яе вызвалілі пад заклад, і яна пераскочыла.
  А целы працягвалі падаць. Сутэнёры. Джонс. У Тэндэрлоіне і праз заліў на сумнавядомым Міжнародным бульвары Окленда. Усе з перарэзанымі горламі.
   Месцы злачынстваў былі звязаны святынямі і ахвяраваннямі Санта-Муэртэ.
  Нейкі час кожная жанчына, якую ведаў Рорк, здавалася аднолькава здольнай на забойствы. Кара. Стрыечная сястра Кары Эрын Макналі. Рэйчэл Эліят, сацыяльны работнік, з якім Рорк быў нядоўга, балюча звязаны. Дзяўчына Джэйд. Аднойчы ён нават падазраваў уласнага агента Сінгха.
  І, вядома, любы з паслядоўнікаў радыкальнай ананімнай кіберарганізацыі, якая называла сябе "Сцерва", якая праявіла вялікую цікавасць да Кары і яе злачынстваў.
  Месяц скончыўся, калі Рорк знаходзіўся ў небяспечна парушаным стане розуму. Апантаны Ліндстромам. Траўмаваны тым, што адчуваў сябе бессэнсоўным у барацьбе са зверствамі, на якія грамадства адмаўлялася глядзець: сэксуальным гвалтам і гандлем дзецьмі.
  Ён высачыў Кару і Джэйд — і, на жаль, Рэйчэл — у занядбаным фермерскім доме ў Напе, а потым бездапаможна стаяў побач, калі Кара перарэзала горла айчыму Джэйд, Дарэлу Соеру, мярзотніку, які прадаў Джэйд свайму покеру сяброў па чарзе, калі дзяўчынцы было ўсяго дванаццаць.
  Рорк не ўмешваўся, збольшага таму, што Кара трымала на ім свой пісталет. Але ён сумняваўся, што спыніў бы яе, нават калі б мог.
  Калі ён дазволіў Кары, Джэйд і Рэйчэл збегчы з фермы, ён здзейсніў цэлы спіс злачынных дзеянняў: знішчэнне доказаў, знішчэнне маёмасці, дапамога і падбухторванне ўцекачоў. Двое ўцекачоў.
  І ў той момант яму проста было ўсё роўна.
  Ён адправіўся ў пустыню Паўднёвай Каліфорніі, каб пазбегнуць усялякай адказнасці. Ён больш ніколі не збіраўся вяртацца ў Бюро.
  Але было падобна на тое, што нехта, нешта, карма - нейкая сіла, якую ён не мог растлумачыць - хацела, каб ён працягваў быць агентам.
  Той наступны месяц, месяц Горкага Месяца, быў дзіўным перакосам часу ў стары, нераскрыты выпадак зверства. Ён пачаў ісці па слядах чатырнаццацігадовай Кары ўглыб яе мінулага. І скончылася тым, што раскрыла непрацуючую справу шаснаццацігадовай даўніны і злавіла злоснага серыйнага гвалтаўніка.
  Ён хадзіў па тых жа вуліцах, што і маладая Кара: яе групавы дом, яе сярэдняя школа, Mission asistencia , занядбаная хаціна, дзе яна забіла жахлівага драпежніка — і Рорк ледзь не забіў іншага. Ён амаль пражыў яе чатырнаццацігадовае жыццё.
  Цяпер ён ведаў, што для Кары Санта Муэртэ быў сапраўдным. Яна была дзяўчынкай аднаго ўзросту Кары, Айві Барнс. Выкрадзеная, згвалтаваная, спаленая жыўцом школьніца. І Кара ведала яе, адпомсціла ёй.
  Але Рорк падазраваў, што Айві ніколі не пакідала яе, што цяпер яна падарожнічала з Карай і, магчыма, паказвала сваім касцістым пальцам на мужчын, у якіх бачыла сваімі пустымі і нябачнымі вачыма.
  Такія выявы не давалі яму спакою. Ён з усіх сіл намагаўся зразумець іх.
  Але вопыт у пустыні вярнуў яму мэту, сканцэнтраваў яе. Яму быў дадзены другі шанец на жыццё і кар'еру з дапамогай нетрадыцыйнай манашкі і прывідных успамінаў трох чатырнаццацігадовых дзяўчынак, якія за свой кароткі час на зямлі перажылі пекла больш чым цэлае жыццё.
  Яго пачуцці да Кары змяніліся.
  Цяпер ён ведаў яе лепш, чым калі-небудзь. Веданне большага аслабіла хватку таго, што ён цалкам прызнаваў, што стала небяспечнай апантанасцю. Яго фізічны голад па ёй ператварыўся ў нешта больш далікатнае. Ахоўнасць. Ён бачыў яе цяпер дзіцем, адчуваў яе пакуты. Яна выглядала як дарослая, але засталася такой, якой яе апісаў настаўнік - зафіксаванай у траўме дзяцінства.
  І ён знайшоў прычыну, каб вярнуцца, там, у пустыні, пад Горкім месяцам. На яго ўмовах.
  Цяпер у яго было бачанне. Аператыўная група была цалкам засяроджана на барацьбе з сэксуальным гвалтам і гандлем дзецьмі.
  Існавала настойлівая неабходнасць зрабіць аператыўную групу рэальнасцю. Столькі федэральных праграм былі ў хаосе пры новым і беспрэцэдэнтна разбуральным рэжыме. Барацьба з сексуальным гвалтам і эксплуатацыяй абарона жанчын і дзяцей была далёка не прыярытэтам новай адміністрацыі. Фактычна былі ўсе падставы меркаваць, што прагрэс цэлага пакалення ў гэтым пытанні будзе адменены.
  І ён можа ніколі больш не мець такой сілы, як у гэты момант.
  Ён утаропіўся ў твар шкілета.
  І раптам ён зразумеў, што хада, і візіт да святога засяродзілі яго думкі, акрэслілі яго напрамак. Ён адчуваў сябе цалкам гатовым да ранішняй сустрэчы з SAC Reynolds.
  Ён моўчкі кіўнуў у падзяку статуі.
  А потым, павярнуўшыся, краем вока ён убачыў, як твар чэрапа раскрыў сківіцы ў касцістай усмешцы.
  Ён знерваваны павярнуўся.
  Вядома, яна не рухалася.
  Вядома, не.
  Але раптам у жываце ў яго з'явіўся вузел ад жаху. Неадольнае адчуванне, што яна таксама была там, сёння ўвечары, ішла па вуліцах гэтак жа неспакойна, як і ён.
  Што рабіць, ён паняцця не меў.
  Але калі яна была там, ён павінен быў даведацца.
  OceanofPDF.com
   ДЗЕНЬ ПЕРШЫ
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трэці
  ТПадвал знаходзіўся глыбока пад домам, велізарны трохпавярховы будынак, які трымаўся за край скалы ў шэрагу дамоў на беразе акіяна ўздоўж Дэль-Плая. Па-за сцяной з вокнамі і рассоўнымі шклянымі дзвярыма доўгая, добра выкарыстаная драўляная палуба выходзіла на Ціхі акіян, а шум прыбоя быў пастаянным рытмічным грукатам.
  Пакой унутры асвятлялі толькі калядныя агеньчыкі. На крэслах і канапах сядзелі змрочныя постаці дзевяці-дзесяці юнакоў у росквіце сіл. Яны былі аднолькава прыгожыя: выразаныя падбародкі, шаўкавістая загарэлая скура над нацягнутымі шасціпакетамі, моцныя сцёгны. Любы з іх можа зарабіць прыстойныя грошы, займаючыся мадэллю для рэкламы, якая адлюстроўвае вопыт Паўднёвай Каліфорніі.
  Аднак у гэты момант, у цені, з тварамі, асветленымі мігаткамі лічбавай гукавой сістэмы і экранамі сваіх смартфонаў, яны былі настолькі знясіленыя, што выглядалі больш як бандыты. Яны сядзелі вакол стала, разваліўшыся на канапах, неахайныя п'яныя, з рознымі бутэлькамі і чырвонымі пластыкавымі кубкамі ад напояў, якія валяліся на століках, на падлозе. А на нізкім століку перад імі люстэрка, запэцканае радкамі хрыплых рэчываў.
  Над імі адна сцяна пакоя была цалкам залеплена фотаздымкамі: калаж з аголеных частак жаночага цела. Здымкі грудзей і сцёгнаў, пазначаныя грэчаскімі літарамі маркерам на скуры. Бабровыя стрэлы, анальныя стрэлы. Некалькі адкрытых фатаграфій у поўны рост голых і напаўаголеных дзяўчат, якія страцілі прытомнасць, адна-дзве ва ўласнай ванітах. На некаторых здымках хлопчыкі займаліся сэксам з дзяўчатамі — на гэтых твары хлопцаў не паказваліся.
  Адзін з маладых людзей звярнуўся да сцяны. «Надакучыла глядзець на адны і тыя ж сіські і азадак. Патрэбныя свежыя шпалеры».
  Яшчэ адзін падключыўся: «Чорт вазьмі, так. Абяцанні становяцца занядбанымі. Трэба наладзіць іх гульню».
  Зноў загаварыў першы малады чалавек. «У гэты час на наступным тыдні я хачу бачыць там усю новую здабычу».
  Пачуўся гул адабрэння. «Чортава, правільна. Новая шапіках».
  Пачаўся спеў. «Новая шапіках. Новая шапіках. Новая шапіках».
  «Нам патрэбны выклік».
  «Чортавы выклік, так ».
  Іх лідэр стаяў, няўпэўнена. «Яно ідзе да мяне. . .” Ён зрабіў драматычную паўзу. «Дзень святога Валянціна».
  Хор стогны, рыканне. «Хрэн гэта!»
  «Трымайся. Прадумайце гэта. Гэта дзярмо - прынада для шалапутаў. Мы робім вялікі выбух, сэрцайкі, кветкі і стрынгі. . .”
  Цяпер ад душы смяецца.
  «Сукам гэта спадабаецца, і мы выбіраем парэз. Вечарынка на Дзень святога Валянціна для іх, а для нас - паляванне».
  Пакой падняў крык. «Паляванне! Паляўнічая вечарына!»
  «Усе абяцанні павінны складаць дваццаць пяць балаў. Пяць за сіські».
  «Дадатковыя балы за найлепшую задніцу ў форме сэрца!» — са свайго месца на падлозе ўнёс свой уклад брат.
   «Дадатковыя балы за азадкаў, на якіх напісаны літары K-Tau. Клеймуйце сук».
  «Дзесяць на поўны франтальны. Дваццаць за пранікненне. І..."
  «Дваццаць пяць за анал!» — скончыў вялікі хлопец.
  «Гэй!» — запярэчыў яшчэ нехта. «Чаму абавязацельствы павінны атрымаць усе дзеянні?»
  «Удзельнічаць можа кожны, — велікадушна сказаў альфа. «Скончы адзін, скончы ўсіх». Ён падняў шклянку ў тосце.
  Усе хлопцы стукалі стрэламі, потым пакой выбухнуў п'янай балбатнёй.
  «Мы трахаемся заўтра. Абсалютна чорт».
  «Прыцягніце сюды кепскіх сук».
  «Купер можа махнуць на бабы, чым хворы на эпілепсію мексіканскі шэф-кухар на кухні, поўнай страбаскопаў».
  «Я зараз іду на паляванне . Трэба выкруціць некалькі, каб потым пратрымацца даўжэй».
  Правадыр павярнуўся і паглядзеў на стол, запэцканае люстэрка. «Ах чорт вазьмі. Паглядзіце на гэта. Хтосьці сабраў усе напоі. Катлер, Фогель, вы ўсталі. Вярнуць умацаванні».
  Два браты-браты, хістаючыся, выйшлі з дому ў туман. У канцы квартала Дэль Плая сутыкнуўся з сцежкай, якая ператварылася ў звілістыя пясчаныя сцежкі праз лабірынт пляжнага куста на абрывах.
  Катлер і Фогель збочылі на сцежку, пляскаючы ў пяску. Яны цяжка дыхалі, жмурачыся праз падвойнае бачанне, спатыкаючыся ў цемры. Інтэрнаты ў Манзаніта-Вілідж і Сан-Рафаэль былі далёкімі расплывістымі агнямі ў тумане. Галоўны дылер дома Kappa Alpha Tau жыў у Сан-Рафе і збіраўся сустрэцца з імі ў звычайным месцы на скалах.
  Час ад часу водбліскі месячнага святла ўспыхвалі на шумлівым цёмным прасторы Ціхага акіяна ўнізе. Інакш цемра. Цішыня.
   Фогель увесь час паварочваўся, гледзячы ў густы лясны змрок ля сцежкі.
  «Чувак, у чым твая праблема?» — паскардзіўся Катлер.
  «Хтосьці там», - прамовіў Фогель. «Іна скраб. За намі».
  «Ты трымціш, чувак. . .”
  «Ну-у-у. Слухайце..."
  Абодва хлопчыкі падскочылі, калі з вежы Сторк у цэнтры кампуса раптам загучалі карыльёны. Катлер зарагатаў маніячным смехам.
  «Так, зараз я чую. Цалкам».
  Ён натыкаўся наперадзе, пакінуўшы Фогеля мармытаць ззаду. «Быў. Быў нехта...
  Ён, хістаючыся, пайшоў далей у цемры — і ледзь не наткнуўся на Катлера, які спыніўся на месцы і з'едліва глядзеў на густы хмызняк. «Хтосьці там? Хто, чорт вазьмі, за намі сочыць? Ідзі адтуль, мудак».
  Цені заварушыліся. Катлер напружыўся, сціснуўшы кулакі па баках. Пад імі грымеў акіян.
  Узьнялася постаць, цёмная, у капюшоне.
  «Сьвяты дзякуй!» - крыкнуў Фогель.
  Постаць прасунулася скрозь туман, адкінуўшы капюшон, адкрыўшы бліскучы белы твар і пустыя вачніцы. Чэрап.
  Браты з братоў, крычачы, адступілі назад, і фігура шкілета кацілася да іх, непрымірымая ў тумане.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел чацвёрты
  Фog дрэйфуе праз маўклівыя высокія секвойі паўночнага кампуса на халодным шэрым світанні.
  Адзінокая дзяўчына хутаецца ў паліто, плывучы па звілістай сцежцы праз гай па дарозе на раннюю сустрэчу ТА. Дыханне яе белае ў тумане. Вавёркі рассыпаюцца перад ёй, шалёныя чырвоныя парывы.
  Шлях адкрываецца перад выгнутай каменнай сцяной, падобнай да старажытнарымскага Калізея. Грубая шэрая цэгла з чорнымі жалезнымі варотамі.
  Дзяўчына спыняецца перад варотамі, гледзячы ўверх. Яна адскоквае назад. . . і пачынае крычаць.
  Дзве мужчынскія фігуры звісаюць з арак стадыёна на вяроўках на шыях.
  Рорк стаяў перад варотамі са спецыяльным агентам Дэміенам Эпсам і інспектарам аддзела па забойствах паліцыі Сан-Францыска Кліфтанам Мілсам, гледзячы на фігуры, якія звісаюць са знакамітых арак гістарычнай сцяны. Гэта былі мужчыны, апранутыя ў футбольную форму і талстоўцы братэрства.
  навісла , была таблічка з надпісам " ЦЭНТР ІМПСАН ДЛЯ СТУДЭНТА - ВЫСОКАЯ ПАСПЯДОЧНАСЦЬ СЛЕДЖА " .
  На сцяне чырвоным балончыкам былі напісаныя словы « СМЕРЦЬ Гвалтаўнікам» .
  Мілс адвярнуўся ад прыцэла, каб паглядзець на агентаў. «Не занадта расплывіста, праўда? Я б сказаў, што гэта не занадта расплывіста».
  «Гэта таксама не забойства, калі ахвяры - манекены», - сказаў Эпс. «Дык што ж мы тут робім?»
  Рорк маўчаў. Ён думаў пра тое ж самае.
  Пасля паўночнай пілігрымкі, каб прычасціцца да святой вітрыны, ён вярнуўся дадому і задрамаў. . . толькі каб амаль у наступную хвіліну яго разбудзіў тэлефонны званок ад Мілза, які прасіў яго праехаць праз заліў у асляпляльным тумане па нейкім тэрміновым званку, звязаным са справай, над якой яны нядаўна працавалі разам.
  Вядома, яны прыйшлі, таму што гэта быў Мілс. Эксцэнтрычны дэтэктыў быў кавалак працы, але яны былі вінны яму, і яны яму давяралі.
  Але ў Рорка была адна місія, на якой трэба было засяродзіцца, і гэта было не гэта — што б гэта ні было.
  «Дазвольце расказаць гэта для вас дзвюх спячых прыгажунь», — працягнуў Мілс. «Двое спартсменаў у гэтай праграме знаходзяцца пад следствам за сэксуальны гвалт. Ва ўніверсітэце вядзецца федэральнае расследаванне за парушэнне раздзела IX. Я мяркую, што мне не трэба знаёміць вас з раздзелам IX і яго парушэннямі».
  Агенты выдатна ведалі Раздзел IX і яго парушэнні. Раздзел IX быў федэральным законам, які абавязвае каледжы і ўніверсітэты абараняць студэнтаў ад дыскрымінацыі і сэксуальнага гвалту. За апошнія два гады масавы рух пад кіраўніцтвам маладых людзей, якія перажылі згвалтаванне, распаўсюдзіўся на кампусы па ўсёй краіне. З-за іх дзеянняў у цяперашні час больш за дзвесце каледжаў і універсітэтаў знаходзяцца пад федэральным расследаваннем за тое, што яны адрэагавалі або не адрэагавалі на скаргі аб згвалтаванні супраць студэнтаў, спартыўных каманд, братэрстваў і выкладчыкаў.
  Мілс тыцнуў указальным пальцам уверх па павешаным пудзілам. «Такім чынам, вы скажаце мне, што гэта не звязана з вашым бясконцым траханнем справы».
  Рорк адчуў прыліў трывогі, адмаўлення. . . і пусты голад. Усё, што ён заўсёды адчуваў, калі згадвалі Кару. Усё, што ён спадзяваўся, ён пакінуў у пустыні.
  Ён сабраўся, паківаў галавой. «Кара Ліндстром гэтага не рабіла». Ён зірнуў на Эпса.
  «Зусім не ў яе стылі», — пагадзіўся Эпс.
  Кара не вешала пудзілаў. Яна забіла. Жорстка, бязлітасна і плённа.
  Эпс дадаў: «Акрамя таго, гэта Берклі. Калі ёсць што пратэставаць, то тут будуць пратэставаць».
  Сумнавядомы ліберальны кампус быў месцам правядзення, хто ведае, колькі тысяч пратэстаў на працягу многіх гадоў: ад сядзячых забастовак 1960-х гадоў і захопу будынкаў універсітэцкага гарадка ў апазіцыі вайне ў В'етнаме да намётавага гарадка 1985 года, які заклікаў пазбавіць UC на поўдні апартэіду Афрыка, да Маршу мільёнаў студэнтаў з патрабаваннем бясплатнай вышэйшай адукацыі і адмены студэнцкай запазычанасці. . . і ўсяго некалькі тыдняў таму, супярэчлівы, вогненны бунт з-за запланаванай лекцыі правага Twitter-троля.
  І студэнты Берклі не шкадавалі тэатра, калі справа даходзіла да палітычнага пратэсту. Рорк бачыў «выміранне» з тысячамі студэнтаў, якія раскінуліся ніцма на Sproul Plaza, актывісты прыкавалі сябе да варот Ліверморскай лабараторыі. Тузін экалагічных маладых людзей жылі на галінах секвоі, некаторыя на працягу ашаламляльных 649 дзён, у знак пратэсту супраць будаўніцтва гэтага самага спартыўнага аб'екта.
  «Так, гэта Berzerkely. Мая alma mater». Мілс сатырычна стукнуў яго кулаком па грудзях. «І пратэсты не спыняюцца з таго часу Чыто-галоўны ўступіў на пасаду. На Sproul ёсць намётавы гарадок Hashtag-Not-My-President — вы яго бачылі? Дзеці губляюць сваё дзярмо».
  «Хто не?» — спытаў Эпс.
  Нікому не прыйшлося адказваць.
  Рорк вярнуўся з пустыні ў зусім новы сусветны парадак. Выбары выклікалі беспрэцэдэнтную ў сучасным палітычным ландшафце ЗША хвалю пратэсту па ўсёй краіне.
  — працягваў Мілс. «Чаго вы не разумееце, гэта тое, што гэта быў не толькі Берклі, таварышы мае. Пакуль вы, хлопцы, даганялі той вышэйзгаданы прыгожы сон, гэта адбывалася па ўсёй краіне». Ён тыцнуў пальцам уверх па павешаных манекенах, пагрозе, намаляванай фарбай. «Яны трапілі каля ста кампусаў, пра якія мы ведаем да гэтага часу».
  Цяпер Рорк і Эпс ашаломлена пераглянуліся.
  «І справаздачы працягваюць паступаць». Мілс перадаў свой iPad. Агенты паглядзелі на верхнюю выяву. Гэта была фатаграфія асабняка з порцікам з калонамі. Вялікія грэчаскія літары, размешчаныя на бачным месцы, ідэнтыфікавалі гэта як дом братэрства. Пад літарамі нехта распыліў фарбай « ТЫ НАСТУПНЫ, Гвалтаўнік» . А побач з гэтым папярэджаннем была намаляваная піктаграма чэрапа з каронай з кветак.
  — Санта Муэртэ, — сказаў Эпс.
  Санта-Муэртэ. Чэрап з каронай быў відавочным адсылкай да яе.
  Рорк думаў пра свой паўночны шпацыр, пра момант зносін з ідалам Батанікі. Гэта адбывалася, нават калі ён стаяў перад алтаром святога. Гэта было жудаснае пачуццё.
  Ён перайшоў да наступнага фота. Іншы братэрскі дом, манекены, якія вісяць на шыях, тая ж распыленая фарбай пагроза і тая ж піктаграма чэрапа.
  Наступнае фота: футбольны стадыён каледжа. Аэразольная фарба і чэрап.
  Рорк падняў вочы і ўбачыў, што Мілс назірае за ім. «Так. Па ўсім ЗША. Начлег. Мы паняцця не маем пра канчатковы падлік. Каледжы і універсітэты ў Паўночнай і Паўднёвай Каліфорніі, Паўночнай і Паўднёвай Караліне, Фларыда, Кентукі, Мічыган, Масачусэтс. Нулявое папярэджанне. У некаторых з іх ёсць чэрап, у некаторых няма. Тое ж паведамленне, пагроза смерцю або два.
  «Штука з чэрапам — гэта трафарэт, што сведчыць аб тым, што яго можна спампаваць у інтэрнэце. Па словах вашага агента Сінгха — які, відаць, устае раней за вас — большасць, але не ўсе пацярпелыя ўніверсітэты знаходзяцца пад федэральным расследаваннем за парушэнне раздзела IX.
  - Сука, - жорстка сказаў Эпс.
  Мілс паказаў на Эпса. «Сука. Дакладна. Амірам? Як інакш гэта можна было арганізаваць?»
  Рорк кіўнуў, задумаўшыся. Гэта было праўдай — ён не сумняваўся, што ў Сукі ёсць інтэрнэт-інфраструктура, каб падштурхнуць скаардынаваныя дзеянні.
  Як і група інтэрнэт-актывістаў Anonymous, фемінісцкая арганізацыя Bitch была больш філасофіяй, чым рэальнай структурай. "Прыналежнасць", верагодна, было лепшым словам для гэтага. Гэта была падпольная, пазасеткавая аперацыя, якая сцвярджала, што не мае ні штаб-кватэры, ні карпаратыўнага месцазнаходжання. Невядома было, сорак членаў, чатырыста ці чатыры тысячы. Любы, хто хацеў, мог выкарыстоўваць імя Сука, каб атрымаць заслугу за пэўны від дзеянняў. У выпадку з Бітч гэтае дзеянне было выкрыццём сэксуальных злачынцаў.
  У мінулым месяцы, калі пары сутэнёраў і слуг пачалі з'яўляцца мёртвымі на сумна вядомых прагулках з прастытуткамі ў горадзе, ніхто не выкарыстоўваў імя Сукі, каб запатрабаваць віну за гэтыя забойствы. Але месцы злачынстваў былі звязаны святынямі і ахвяраваннямі Санта-Муэртэ, і Сука пераняла сімвалы святога, калі яны арганізоўвалі пратэсты супраць зняволення Кары Ліндстром. Рорк вельмі падазраваў, што Санта Муэртэ быў новым талісманам Сукі.
  Ён звярнуўся да Мілса. «Ці пацярпеў хто-небудзь у гэтым. . .” Яму прыйшлося спыніцца, каб знайсці для гэтага слова. «Вандалізм? Хтосьці забіты?»
  «Наколькі я ведаю, — прызнаўся дэтэктыў.
   "Такім чынам, гэтыя кампусы звязаліся з вамі - чаму?"
  «Прасіць дапамогі ў пошуку і арышце злачынцаў».
  Рорк падняў iPad. «Мне здаецца, злачынцы ўстаноўлены».
  Эпс кінуў на яго позірк, але нічога не сказаў.
  Мілс паціснуў плячыма. «Вы можаце прыняць гэты пункт гледжання, і я б не стаў з вамі спрачацца. Аднак у іншых раёнах, у тым ліку ў вашым двары, яны называюць гэта ўнутраным тэрарызмам».
  Рорк нават не паспеў засмяяцца над абсурднасцю гэтага. Выбухнуў менавіта Эпс. «Ты мяне сраеш?» Агент у поўным недаверы прайшоў круг па дарожцы. «За апошні месяц быў семпрацэнтны ўсплёск паведамленняў аб злачынствах на глебе нянавісці супраць мусульман, афраамерыканцаў, геяў, жанчын. Гэта ледзь ацэнка ў СМІ — і пратэст супраць гвалтаўнікоў раптам становіцца тэрарызмам?»
  Рорк не мог пагадзіцца. «Прабач, Мілс, ты сам-насам з гэтым». Ён зірнуў на віслыя манекены. «Гэта вулічны тэатр. Мастацтва перформансу. Гэта вандалізм, так, але гэта не тэрарызм і, вядома, не забойства».
  І ўсё ж у яго было непрыемнае пачуццё. Новая адміністрацыя ўсё больш і больш рэзка заклікала ФБР падаўляць любыя акцыі пратэсту, якія супярэчаць яе парадку дня.
  Гэта можа стаць непрыгожым. Хуткі.
  Мілс жорстка паглядзеў на агентаў. «Калі вы памятаеце, я расследую серыйнае забойства. Я б сказаў, што гэта слаба або цесна звязана. Такім чынам, прывітанне - вы можаце мяне падарваць або проста падарваць. Зараз гэта акцыя без ахвяр. Але гэта не апошняе, мы ўсе гэта ведаем. Пазней ці раней дзярмо стане рэальным». Ён кіўнуў галавой у бок слоў, напісаных чырвонай фарбай. СМЕРЦЬ Гвалтаўнікам .
  І Рорк ведаў, што ён меў рацыю. Людзі ішлі на смерць.
  «І, чорт вазьмі, гэта была не мая ідэя сабраць вас сюды, хлопцы. Гэта быў твой начальнік».
  Рорк і Эпс спыніліся на дарожцы і паглядзелі адзін на аднаго.
  «Таму спытайце яго , што ён мае на ўвазе. Я правёў вам экскурсію, як прасілі. Ідзі з Богам. Ці з тым чэрапам. Ваш выбар».
  Рорк і Эпс ішлі па звілістай сцежцы ўніз праз паўночны кампус, пад высокімі секвоямі, міма неагатычных будынкаў і брутальных цэментавых збудаванняў, па драўляных мастах, якія перакідваюць нізкі ручай. Сцежка вілася праз эўкаліптавы гай, паветра, напоенае водарам. Халодная ранняя раніца была цяжкая ад туману.
  «Гэта сапраўды падобна на суку», - сказаў нарэшце Эпс.
  Калі так, не было сумневу, што гэта выклікала трывогу.
  Сука працягвала прымаць меры на працягу некалькіх тыдняў пасля снежаньскіх пратэстаў у сувязі з арыштам Кары Ліндстром і загадкавымі, дагэтуль нераскрытымі забойствамі ў Санта-Муэртэ. Арганізацыя або нехта з яе членаў апублікаваў у інтэрнэце спісы імёнаў і прыватную ідэнтыфікацыйную інфармацыю пра сутэнёраў, «гандляроў» і іншых сэксуальных злачынцаў у некалькіх кампаніях доксінгу. Але doxxing быў даволі стандартнай аперацыяй у фатэлі.
  У такім маштабе планавання, каардынацыі і выканання не было нічога аддалена.
  Рорк вырваўся з гэтых думак. Сука не была яго справай. Ён быў па-за гэтай справай. У яго быў план. Ён павінен быў арганізаваць аператыўную групу, як толькі ён прадаў яе свайму SAC.
  «Не наша праблема», — сказаў ён Эпсу. «Ужо не». Ён ненадоўга зірнуў на тэлефон. «Мне трэба вярнуцца».
  «Сустрэча з Рэйнальдсам?» — спытаў Эпс.
  «Дзесяць раніцы»
  «Зрабі гэта, бос...»
  Эпс змоўк, гледзячы перад сабой. Выраз яго твару быў такім дзіўным, што Рорк імгненна павярнуўся, каб паглядзець. І ён адчуў, што ў яго падскочыў пульс.
  У тумане паміж дрэвамі матэрыялізаваліся бледныя постаці. Цэлая група маладых жанчын у нечым, падобным да акрываўленых саванах. Калі яны падышлі бліжэй, Рорк убачыў, што гэта былі дзяўчаты з каледжа, апранутыя ў вопратку белыя прасціны, запырсканыя чырвоным, як кроў. Дзясяткі з іх, як прывіды, шпацыруюць па эўкаліптавых дрэвах.
  Агенты стаялі і глядзелі, як яны праходзяць, нервуючыся.
  - Берклі, - няўпэўнена сказаў Эпс.
  Рорк маўчаў, назіраючы, як дзяўчаты зноў знікаюць у тумане.
  Толькі гэта ўжо не толькі Берклі, праўда?
  Сто кампусов хіт за ноч.
  Тут нешта адбываецца. Без сумневу.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяты
  РОрк увайшоў у бетонны маналіт федэральнага будынка Сан-Францыска ў самым цэнтры горада. Паказаў сваё пасведчанне Бюро ахоўніку ў гіганцкім куленепрабівальным шкляным кубе ў мармуровым вестыбюлі з сінімі прожылкамі. Падняўся на ліфце і выйшаў у бліскучы калідор, застаўлены газетамі ў рамках і фотаздымкамі з гісторыі Бюро. Праходзіў міма вокнаў, з якіх адкрываўся від на заліў — заўсёды неверагодна прыгожы — і паскудную мізэрнасць Выразкі.
  Ён спыніўся, каб перавесці дух у кабінеце свайго спецыяльнага агента. І ён прымусіў сябе расслабіцца, успомніць свае абставіны. Рэкламнасць справы, якую ён раскрыў у мінулым месяцы — амаль насуперак самому сабе — стала віруснай. Ён вяртаўся героем. Ён ішоў у кабінет свайго SAC, трымаючы ў руках усе карты.
  Ён упэўнена адчыніў дзверы.
   Усё пачыналася так добра. Рэйнальдс за сваім шырокім сталом, уважліва слухаючы, як Рорк хадзіў па кабінеце, выкладаючы прапанову для сваёй аператыўнай групы.
  Першым крокам стала поўная перабудова ViCAP, праграмы Бюро па затрыманні гвалтоўных злачынцаў. Меркавалася, што база дадзеных зрабіла рэвалюцыю ў праваахоўных органах, асабліва ў дачыненні да выпадкаў сэксуальнага гвалту. У адрозненне ад паспяховай версіі той жа праграмы ў Канадзе, гэтага яшчэ не адбылося. З 18 000 паліцэйскіх агенцтваў у ЗША толькі каля 1400 у цяперашні час удзельнічаюць у сістэме ViCAP. Значна менш за адзін працэнт гвалтоўных злачынстваў калі-небудзь паведамлялася ў базу дадзеных.
  Такім чынам, першачарговай задачай Рорка было паскорыць ViCAP.
  Другім, але адначасовым дзеяннем было б ліквідаваць адставанне ў нацыянальным наборы для згвалтаванняў. Сотні тысяч набораў для згвалтаванняў з важнымі доказамі ДНК, якія маглі б прызнаць вінаватымі дзясяткі тысяч серыйных злачынцаў, у цяперашні час ляжаць без апрацоўкі ў паліцэйскіх лабараторыях па ўсёй краіне. Справа, якую ён толькі што раскрыў, жудасны напад на чатырнаццацігадовую Айві Барнс, выкрадзеную, згвалтаваную і спаленую жыўцом, магла б ніколі не адбыцца, калі б наборы для згвалтавання дзвюх папярэдніх ахвяр былі правераны і ўведзены ў ViCAP сістэма. Рорк хацеў стварыць нацыянальны разліковы цэнтр для апрацоўкі камплектаў для згвалтаванняў. Ён ведаў, што яго таварыш па камандзе, Антара Сінгх, сапраўды магла ўпіцца ў гэта.
  Ён сфармуляваў гэтыя першыя два слупы для Рэйнальдса і завяршыў трэцяй мэтай.
  «На нашым полі я хачу змяніць акцэнт каманды. Выкарыстоўвайце законы RICO для пераследу і судовага пераследу гандляроў людзьмі. Калі мы нечаму даведаліся з забойстваў у Оклендзе і Тэндэрлойне, дык гэта таму, што праваахоўныя органы не надаюць належнай увагі гандлю людзьмі. На дадзены момант адзінай нацыянальнай аператыўнай групай, якая займаецца барацьбой з гандлем унутраным сексам, з'яўляецца аперацыя Cross Country, якая праводзіцца раз на год».
  Леташняя акцыя OCC прывяла да выздараўлення 82 дзяцей, якія сталі ахвярамі прастытуцыі, і арышту 239 сутэнёраў. Менш, чым кропля ў вядры бруду.
   Не, гэтага мала. Нічога не магло быць дастаткова.
  «Патрэбна круглагадовая рабочая група. Спецыяльнае падраздзяленне тут, у Bay Area, будзе азначаць больш рэсурсаў, больш высокія штрафы, больш выратаваных дзяцей, больш сутэнёраў, якія будуць адпраўлены ў турму на такі доўгі час, што банды, картэлі і незалежныя людзі пачнуць доўга і ўпарта думаць аб тым, каб заняцца рэкетам».
  Ён перавёў дыханне. «І, самае галоўнае, мы можам стаць пілотнай праграмай для іншых офісаў на месцах. І разгалінавацца для працы з іншымі арганізацыямі, такімі як Thorn, Polaris, MISSSEY і Children of the Night, якія выкарыстоўваюць інавацыйныя стратэгіі для барацьбы з гандлем людзьмі ў інтэрнэце і на вуліцах».
  І яшчэ столькі ўсяго трэба было зрабіць. Прымаючы да адказнасці сацыяльныя службы і сістэму ювенальнай юстыцыі, агрэсіўна пераследуючы крыўдзіцеляў усіх відаў, ад бацькоў да сутэнёраў і супрацоўнікаў праваахоўных органаў.
  Але ўсё гэта было магчыма.
  Яго каманда была лепшай, на якую ён мог спадзявацца. Спецыяльны агент Дэміен Эпс, самы маральны чалавек, якога ён сустракаў у сваім жыцці. Вулічны крэдыт. Дзіўныя інстынкты. Сапраўднае абурэнне пра зло, якое робяць людзі.
  Спецыяльны агент Антара Сінгх. Бліскучы эксперт у галіне тэхналогій, даследчык і аналітык. Нарадзіўся ў Індыі, атрымаў адукацыю ў Кембрыджы, з тонкім успрыманнем міжнародных праблем гандлю людзьмі.
  Тэхнікі на месцы злачынства Лэм і Стотлмайр кантралююць крыміналістычныя аспекты расследавання аператыўнай групы. Каардынацыя капітальнага рамонту ВіЦАП.
  Рорк таксама спадзяваўся завербаваць свайго старога настаўніка, спецыяльнага агента ў адстаўцы Чака Снайдэра, у якасці галоўнага прафайлера аператыўнай групы.
  Калі Рорк скончыў гаварыць, Рэйнальдс доўга ківаў. «Я вельмі ўражаны, Мэт. Вы шмат думалі над гэтым. Вы звяртаецеся да сістэмных збояў, і ўсё добра. Больш, чым гук».
  Рорк ужо напружыўся. Ён адчуваў, як надыходзіць «але».
  «Сэр, я цаню гэта...» пачаў ён.
   «Але перш чым перайсці да больш падрабязнай інфармацыі, я хацеў бы ведаць, што вы бачылі сёння раніцай у Берклі. Гэта сука?»
  Рорк стараўся трымаць голас роўным. «Уся павага — я тут не для таго, каб абмяркоўваць. Вы ведаеце мае ўмовы вяртання».
  "Я", - запэўніў яго начальнік. «Але на мяне аказваюць ціск, каб расследаваць гэтыя напады на кампусе». Ён адкрыў манілаўскі файл, і Рорк паглядзеў на стос фотаздымкаў, адпраўленых па факсе. На яго глядзеў распылены трафарэт Санта-Муэртэ. «Яны былі па ўсёй краіне, але яны былі асабліва сканцэнтраваны ў Каліфорніі, таму...»
  Рорк не мог дачакацца, пакуль ён скончыць. «Вынік — гэта вандалізм. Я не ведаю, чаму мы нават...
  Цяпер Рэйнальдс загаварыў за ім. «Бюро зараз вельмі заклапочана кібертэрарызмам, і гэта была скаардынаваная атака, арганізаваная ў Інтэрнэце, праз сацыяльныя сеткі і зашыфраваныя акаўнты. Відавочна, што гэта першы гамбіт у працяглай акцыі, калі мы не прымем меры, каб яе спыніць».
  Рорк вымушаны быў прымусіць сябе не адказваць у гневе.
  Калі Бюро так занепакоена кібэртэрарызмам, то дзе яно было падчас выбараў, калі дэмакратыя была ўзломаная таталітарнай уладай?
  Ён падумаў, але не сказаў. Гэта было адно з актуальных пытанняў новага сусветнага парадку.
  Ён памаўчаў хвіліну, прымушаючы сябе супакоіцца. А потым зноў загаварыў.
  «Ёсць толькі адна прычына, па якой я вяртаюся, і гэта аператыўная група».
  «І вы атрымаеце сваю аператыўную групу. Гэты вандалізм. . . гэта дзеянне, - Рэйнальдс з усіх сіл намагаўся назваць яго, - гэта цяпер ... Гэта галоўны прыярытэт. Вы ведаеце патэнцыяльных гульцоў. У вас ёсць кантакты. Больш у краіне няма нікога, больш гатовага з гэтым справіцца. І мы павінны справіцца з гэтым, перш чым . . .”
  «Перад чым?»
  Яго начальнік зрабіў паўзу. «Я не ведаю. Я ніколі раней нічога падобнага не бачыў».
   Нічога падобнага яшчэ ніхто не бачыў. Але пратэсты - гэта толькі рэакцыя на ўрад, якога ніхто ў ЗША раней не бачыў.
  «Чаго чакаюць ад нас гэтыя кампусы?» - спытаў Рорк, захоўваючы нейтральны голас.
  Рэйнальдс пачаў: «Яны ведаюць, што мы знаёмыя з арганізацыяй Сука...»
  «Мая каманда спыніла расследаванне арганізацыі ў снежні, калі Кара Ліндстром была арыштаваная. Гэта ніколі не было поўным расследаваннем, а проста спосабам расследавання. Але гэта не да справы». Рорк паказаў на файл фатаграфій на стале SAC. «З якога часу маркіроўка лічыцца федэральным злачынствам?»
  «Праўленні кампуса кажуць, што гэта стварае атмасферу страху».
  Рорк засмяяўся. Ён не мог стрымацца. У той жа час ён адчуваў, як у яго ў кішачніку бурліць знаёмая хвароба, адчуванне, што яны жывуць у сістэме, перавернутай з ног на галаву.
  Ён сабраўся і загаварыў як мог роўна. «Такім чынам, на працягу многіх дзесяцігоддзяў гэтыя кампусы ўтойвалі згвалтаванні, абаранялі гвалтаўнікоў, запалохвалі ахвяр, каб яны маўчалі — або, у некаторых выпадках, самагубства — і ні разу гэтыя кампусы не прасілі федэральнай дапамогі, каб справіцца з праблемай згвалтаванняў. Але ёсць маса графіці — а раптам яны захочуць федэральнага ўмяшання?»
  «Адміністратары сцвярджаюць, што іншыя студэнты таксама адчуваюць пагрозу».
  «Толькі калі яны гвалтаўнікі». Рорк нават не спрабаваў стрымаць рэзкасць у сваім голасе. «Паведамленне даволі зразумелае: не гвалтаваць. Адказ таксама даволі ясны. Гэтыя кампусы маглі б пазбавіцца ад праблемы, выключыўшы гвалтаўнікоў». Ён утаропіўся на свайго нагляднага агента. «Вы сур'ёзна не прапануеце нам увязвацца ў гэта».
  Рэйнальдс падняў рукі, супакойваючы. «Усё, што я прашу, гэта каб вы з'ехалі ў Санта-Барбару на дзень-два».
  Нягледзячы на ўсё, Рорку было цікава. «Чаму Санта-Барбара?» Калі б пратэсты былі па ўсёй краіне. . .
   «Сітуацыя там — павышаная. Гэта адзіны кампус, дзе сапраўды напалі на пару студэнтаў».
  «Як напалі?»
  «Гэта адна з дэталяў, якую, я спадзяюся, вы зможаце праясніць».
  У Рорка было адчуванне, што SAC толькі што ўхіліўся ад пытання, але пажылы працягваў. «Гэта простая праца. Ідзі туды, даведайся, што здарылася, паглядзі, ці ёсць у гэтым што-небудзь». Ён развёў рукамі, заклікаючы. «Вы ведаеце, як гэта працуе, Мэт. Ты даеш мала, каб атрымаць шмат».
  Падтэкст быў відавочны: зрабіце гэта, і я падтрымаю вашу аператыўную групу.
  Так вось і ўсё. Прапанова, ад якой я не магу адмовіцца. Рорк вымушаны быў стрымаць прыліў крыўды. Ісці разам ладзіць.
  Ён быў асляпляльна раззлаваны, калі выйшаў з кабінета САК.
  Ён уляцеў у свой кабінет і пацешыў сябе так, як рабіў гэта рэдка, ударыўшы нагой па баку стала. Было так балюча добра, што ён павярнуўся і стукнуў кулаком у сцяну.
  Потым ён убачыў Сінгха, які стаяў каля акна свайго кабінета. Яе зіхатлівыя цёмныя валасы, зіхатлівыя, пільныя цёмныя вочы. Ціхім, якім мог быць толькі Сінгх.
  Ён не сумняваўся, што яна бачыла яго выбух.
  Яна сустрэлася з ім позіркам. Потым яна ціха адчыніла дзверы і зачыніла іх за сабой. «Такім чынам, нядобрая навіна».
  Ён паківаў галавой. Яго дыханне было падобна на тое, што жывёла затрымалася ў яго грудзях і хапаецца кіпцюрамі, каб выбрацца. Ён адвярнуўся ад яе і ўхапіўся за падаконнік, гледзячы вонкі. «З усіх ёбаных заданняў на дрочку. зараз. Цяпер , калі. . .”
  Успаміны накрылі яго: свежыя, сырыя, пакутлівыя.
  Айві Барнс. Лаура Х'юэл. Джэйд Ларэн. Марлена Санчэс.
  Маладыя ахвяры згвалтаванняў, з якімі ён пазнаёміўся за апошнія два месяцы. Дзяўчаты, якія падвергліся гвалту па-за межамі яго разумення і здрадзілі тымі ж сістэмамі, якія абавязаны іх абараняць.
   Ён пакляўся сабе, пакляўся ім , што не пакіне гэтых дзяцей змагацца з Ім самім.
  Адчуванне тэрміновасці вярнулася, больш гнятлівае, чым калі-небудзь. Бяжыць час. Твае дні злічаны.
  Ён быў на мяжы таго, каб зноў выйсці і ніколі не вярнуцца. Замест гэтага ён выклікаў сябе.
  Я абавязаны ім гэтым.
  «Вазьміце Эпса», — сказаў ён Сінгху. «Скажы яму, што мы бярэм ранні абед. Сустрэнемся на плошчы».
  Агенты сустрэліся ў Civic Center Plaza — плошчы Beaux-Arts, акружанай класічнай архітэктурай мэрыі, дзяржаўнага будынка, бібліятэкі — і прайшлі васьмікутнымі сцежкамі міма галубоў і блукаючых бяздомных.
  Сінгх і Эпс ішлі бок аб бок, прафесійна фармальна, не датыкаючыся, але рухаючыся ў тандэме. Яны былі парай на працягу некалькіх месяцаў, спачатку застаючыся цалкам па-за радарам. Цяпер яны падалі заяву аб унутраным партнёры ў Бюро з поўнай адабрэння Рорка. Але іх паводзіны на працы былі бездакорнымі.
  Агенты купілі каву і вулічныя тако ў фуд-траку і селі на лаўку ўздоўж алеі з платанамі. Па негалоснай згодзе яны змаўкалі кожны раз, калі побач праходзіў пешаход.
  Рорк мог прыкінуцца, што гэтая сустрэча на свежым паветры была для таго, каб ачысціць яго галаву.
  Праўда ў тым, што ён больш не адчуваў сябе ў бяспецы, каб гаварыць у сваім кабінеце.
  Гэта быў знак новага «Ненармальнага» — незвычайнага пачуцця параноі, якое каманда Рорка адчувала нават за кантынент у Каліфорніі.
  Было воблака, якое ахоплівала ўсё Бюро. На чыноўнікаў ФБР у Вашынгтоне адміністрацыя аказвала адкрыты ціск, каб падтрымаць «альтэрнатыўныя» версіі падзей, адмаўляць сувязі Белага дома з Расіяй і расійскі ўплыў на самі выбары. Адміністрацыя у поле зроку была ўся разведвальная супольнасць. Ніхто не ведаў, хто можа супрацоўнічаць.
  Як хутка руйнуецца дэмакратыя.
  Прынамсі, у Рорка была свая каманда. Цяпер былі толькі ён, Сінгх і Эпс. Нядаўна яны страцілі свайго новага ўдзельніка. Спецыяльны агент Раян Джонс быў малады, галодны. Калі Рорк узяў адпачынак на нявызначаны тэрмін, Джонс запытаў перавод. Рорк выдатна зразумеў, пажадаў яму дабра. Сам Рорк ніколі не збіраўся вяртацца, дык чаму б Джонсу не перайсці да больш звычайнай дамоўленасці?
  Гэта было да лепшага. У яго не было магчымасці цалкам спазнаць Джонса. Амбіцыйны агент быў успрымальны да ўвагі і абяцанак начальства.
  У той час як Эпс і Сінгх, ён даверыў бы сваё жыццё.
  І нават гэта. Вось так я зараз думаю.
  Да чаго мы прыйшлі?
  Гэта канец Амерыкі? гэта?
  Ён адкінуў свае хаатычныя думкі ў бок і выклаў сваім агентам сціснутую версію сустрэчы. Нават на вуліцы, так далёка ад Федэральнага будынка, ён гаварыў ціхім голасам, насцярожана ставячыся да мінакоў.
  Перш чым ён скончыў, ён адчуў, як кіпіць Эпс.
  «Значыць, такая здзелка», - скончыў Рорк. «Не такімі словамі, але... ніякай аператыўнай групы, нават не абмеркавання гэтага, пакуль мы не правядзем расследаванне таго, што, чорт вазьмі, адбылося мінулай ноччу».
  Мужчыны аўтаматычна зірнулі на Сінгх, ведаючы, што ў яе будзе апошняе.
  Яна кіўнула, заўсёды ў цэнтры, заўсёды спакойна. «Я ўсю раніцу сачыў за паведамленнямі, якія прыходзілі. Было больш за трыста кампусаў. Усё ў тую ж ноч».
  «Маці святая. . .” Эпс прамармытаў з недаверам і захапленнем.
  Рорк мусіў прызнацца, што ён быў ашаломлены размахам... Дзеянне? Пратэставаць? Дэманстрацыя? У яго былі такія ж праблемы з назвай, як і ў Рэйнальдса.
   "Гэта дзіўна", - пагадзіўся Сінгх. «Менш за два месяцы таму мы ўбачылі, як Bitch вывела больш за тысячу жанчын у знак пратэсту супраць арышту Кары Ліндстром. Гэтая лічба не асабліва незвычайная для Сан-Францыска. Але гэта было яшчэ да інаўгурацыі і да Жаночага маршу».
  Пратэсты ў студзені, тыя, якія Рорк прапусціў, дэманстрацыі Марш жанчын, усё змянілі. На наступны дзень пасля інаўгурацыі на вуліцы выйшла беспрэцэдэнтная колькасць жанчын, мужчын і дзяцей. У горадзе за горадам па ўсёй краіне была такая маса чалавецтва, што не было ніякага спосабу яе палічыць. Гэта быў найбуйнейшы палітычны пратэст у Амерыцы. Усяго тры-чатыры мільёны чалавек.
  На дзіва, не было ні гвалту, ні арыштаў. Але было яшчэ рана. Маршы паказалі памер апазіцыі.
  Колькімі спосабамі можна выкарыстаць гэтую энергію?
  Адміністрацыя неадкладна прыняла меры. У васемнаццаці штатах, з кожным днём усё больш, прапаноўваліся і паскорана прымаліся законы, якія жорстка абмежавалі б мірныя пратэсты. Прыняцце заканадаўства было пачата ў паўднёвых штатах у адказ на восеньскія пратэсты Black Lives Matter, але цяпер усё больш штатаў падхапілі гэтую падножку, прабіваючы жорсткія законы — нават адзін закон, які дэкрыміналізуе забойства пратэстоўца транспартным сродкам, калі гэта пратэстоўцы перакрылі рух. Такі закон быў ні чым іншым, як адкрытым запрашэннем пэўнага элемента здзейсніць ненаўмыснае забойства.
  І цяпер Сука адказала ўласнай эскалацыяй.
  Сінгх заключыў: «Я лічу, што ясна, чаго насамрэч баяцца вышэйшыя асобы. Сам размах дзеянняў Сукі выклікае трывогу. Агульнанацыянальная скаардынаваная бліц-атака, якая з'яўляецца не проста пратэстам, а чымсьці больш актыўна пагрозлівым».
  Улічваючы цяперашні палітычны ландшафт, Рорк наўрад ці можа вінаваціць пратэстоўцаў. Але Сінгх меў рацыю. Што выклікала трывогу ў гэтым вандалізме, засяроджаным на кампусе, так гэта яго паслядоўны сімвалізм. Чэрап, віслыя манекены, у цэнтры ўвагі гвалтаўнікі. Гэта было на месцы, гэта быў явны пагроза гвалту, і яна працягвала аб'ядноўвацца, нават антрапамарфізмаваць, вакол міфічнай сілы Санта-Муэртэ.
  Цяпер, калі Рорк аднаўляўся пасля наступстваў няўдачы, ён павінен быў прызнаць, што, магчыма, ёсць пэўныя заслугі ў прызначэнні яго і каманды для расследавання.
  Ён спытаў: «Як вы думаеце, чаму Сука нацэлілася на кампусы? Навошта такая ўвага?»
  Першым адказаў Эпс. «Таму што гэта спрацавала. Яны напэўна данеслі сваё паведамленне. Але я не той, хто гэта тлумачыць».
  Абодва паглядзелі на Сінгха.
  Яна не спяшалася, адказваючы павольна. «Я б сказаў, што ўжо была вялікая сетка актывістаў, да якіх можна было падключыцца. Перад выбарамі быў усплёск масавай актыўнасці. Кааліцыя маладых жанчын, якія перажылі сэксуальны гвалт толькі для таго, каб зноў стаць ахвярамі прававой і ўніверсітэцкай сістэм. Маладыя жанчыны, гатовыя выступіць, змагацца са сваімі гвалтаўнікамі і адміністрацыяй каледжа за справядлівасць. Сотні гэтых маладых жанчын. У сотнях кампусаў. З беспрэцэдэнтным у гісторыі пратэстаў вопытам у тэхналогіях і сацыяльных сетках».
  Рорк напружана кіўнуў.
  «І цяпер ёсць дадатковыя, глыбокія пакуты ад выбараў, нармалізацыя сэксуальнага гвалту з боку самых магутных нашых лідэраў на самых высокіх пасадах краіны. І тыя судовыя працэсы, над якімі так шмат працавалі гэтыя маладыя жанчыны, насуперак такім шанцам, знаходзяцца пад пагрозай з-за новага рэжыму. Новы міністр адукацыі пакуль адмаўляецца працягваць гэтыя судовыя справы. Такім чынам, Сука ведала, што ёсць гнеў і маладосць, якія трэба выкарыстоўваць. Была — ёсць — ахвотная і здольная армія».
  Яна глядзела на мужчын сваімі цёмнымі і светлымі вачыма. «Гэта здаецца цалкам відавочным крокам, ці не так?»
  Рорк глядзеў на яе, знерваваўшыся. «Гэта гучыць як вайна».
  «Так», - ціха адказала яна. «Я лічу, што гэта аб'ява вайны».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шосты
  яКалі яна бачыць яе, яшчэ нават не змяркалася, таму нельга вінаваціць у гэтым цені ці хітрасць святла.
  Яна стаіць на ўзвышшы, гледзячы зверху на Кару. Дзяўчына-шкілет.
  Назаўжды чатырнаццаць. Плоць згарэла, аж да костак.
  Прывід Айві Барнс. Дзяўчына са свайго мінулага. Выкрадзеная пачварай, злосным драпежнікам, адным з горшых увасабленняў Яго, з якімі яна калі-небудзь сутыкалася. Згвалтаваная, спаленая жыўцом, цудам выжыла, яе цела з'едзена агнём.
  Яна не набліжаецца, але назірае, як Кара збірае распалку для печы.
  Дзяўчына Айві даўно памерла. Шаснаццаць гадоў таму Кара адпомсціла за яе, забіўшы яе ката, і дапамагла ёй памерці. Але яе прывід, дзяўчына-шкілет, вярнулася і была амаль пастаянным спадарожнікам апошні месяц.
  Ноччу Кара скручваецца каля вогнішча і бачыць сны, а дзяўчына-шкілет запаўзае ў яе ложак і кладзецца каля яе, як і ў тую ноч, шмат гадоў таму.
   А цяпер яна тут і ўдзень.
  Дзеля чаго?
  Кара выпростваецца са сваёй ахапкай распальвання і стаіць на месцы, жадаючы загаварыць, зрабіць крок наперад, даць ёй нейкі знак.
  Але Айві стаіць без руху, і калі расплаўленае сонца апускаецца за край каньёна, яе няма.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сёмы
  РОрк стаяў, гледзячы ў высокія вокны сваёй гасцінай на агні, якія гарэлі па ўсім яго горадзе.
  Раніцай яны з Эпсам адправіліся ў Санта-Барбару. Рорк ненавідзеў марнаваць каштоўны час, але ён змірыўся з гэтым. Калі гэта была тая перашкода, якую яму трэба было пераскочыць, каб атрымаць аператыўную групу, лепш да яе дабрацца.
  Ён адвярнуўся ад вокнаў, сеў перад камп'ютарам за абедзенны стол, якім ніколі не абедаў.
  Ён пазбягаў прагляду навін. Гэта было толькі дрэнна. Пастаянны стан нерэальнасці вымотваў.
  Але, як ён рабіў кожны вечар на працягу апошніх двух тыдняў, ён зайшоў на інтэрнэт-форум «правоў мужчын».
  Безумоўна, сёння вечарам форумы кіпелі ад размоў пра напады на кампусе Санта-Муэртэ. Меніністы мелі столькі ж клопатаў, колькі СМІ спрабавалі знайсці словы, каб апісаць акцыю. Але замест фраз, якія выкарыстоўвалі СМІ, такіх як «скаардынаваны пратэст» і «агульнанацыянальная ананімная дэманстрацыя», на гэтых форумах зноў і зноў узнікала слова «тэрарызм». І нязменна папулярны «фемінацыстычны тэрарызм».
  Калі фемінацысты хочуць вайны, яны даб'юцца вайны.
  Вайна згвалтаванняў. Чорт вазьмі, так.
  Гвалціць сук.
  І далей, і далей, і далей.
  Вялікая частка пратэстоўцаў лічыла, што за пратэстамі стаіць Кара.
  Гэта Ліндстром і гэтыя сукі.
  Згвалціць сук Ліндстрэма.
  Рорк адчуў, як нарастае бездапаможны гнеў.
  Дзесяткі тысяч, сотні тысяч гэтых монстраў. Пагражаюць рэальнымі злачынствамі.
  А пратэсты супраць непрыцягнутых да адказнасці злачынцаў мы павінны душыць? Што гэта за свет?
  Да чаго мы ідзем?
  Ён загадаў сабе больш не чытаць. Замест гэтага ён бегла прагледзеў форумы ў пошуках імёнаў, якія, як ён ведаў, выкарыстоўваліся дэтэктывам Гілбертам Орцісам.
  Орціс. Дэман з мінулага Кары, які рушыў услед за ёй у сучаснасць. Меркаваны законнік, які ўдзельнічаў у паляванні на злосную пару серыйных гвалтаўнікоў, якія напалі на Айві Барнса ў сярэдняй школе Кара, і згвалціў дзясяткі іншых старшакласніц у дзесятках розных штатаў на працягу дзясяткаў гадоў.
  Замест таго, каб пераследваць гэтую бязбожную пару драпежнікаў, Орціс злоўжываў сваёй уладай, каб пераследваць чатырнаццацігадовую Кару . І нават цяпер, праз шаснаццаць гадоў, ён ствараў цэлыя такія форумы. Форумы з такімі назвамі, як «Згвалтаванне Кара Ліндстром» і «Забіць суку Ліндстром».
  Доўгі вопыт Рорка, як прафайлера і як мужчыны, сведчыць пра тое, што ніхто не гаворыць аб здзяйсненні сэксуальнага гвалту ў адносінах да жанчыны, не з'яўляючыся асобай, якая займаецца сэксуальным гвалтам.
  Ён бачыў гнеў Орціса зблізку. Стары напарнік Орціса называў яго збівальнікам жонак. І Рорк падумаў, што гэта яшчэ больш.
  Орціс ведаў, што Кара пазнае яго. Яна ўбачыла ў ім тое, што называла гэтым . Яна бачыла зло.
  Сутыкнуўшыся тварам да твару з Роркам, Орціс не толькі не адмаўляў гэтага — ён амаль што прызнаў гэта.
  Такім чынам, Рорк сціснуў сківіцы і пракруціў выграбную яму слупоў.
  Ён прымусіў сябе зрабіць гэта, таму што Орціс прызначыў узнагароду за галаву Кары. Ён прапаноўваў заплаціць за «любыя правераныя назіранні Ліндстрома». Да гэтых паведамленняў быў прымацаваны адрас электроннай пошты, які Рорк увесь час хацеў папрасіць Сінгха ўзламаць.
  Але ён гэтага не зрабіў. Тое, што Орціс перыядычна публікаваў варыянты таго самага паведамлення, азначала, што ён, верагодна, верагодна, не атрымаў ніякіх карысных парад.
  яшчэ.
  Кара была па-за радарам ужо амаль два месяцы. Рорк спадзяваўся, што ў яе хопіць розуму трымацца па-за радарам.
  У яго была ўласная здагадка, дзе яна можа быць.
  Гэта прыйшло да яго падчас месяца, праведзенага ў пустыні, калі ён ехаў па дзяржаўных дарогах, якія перасякаліся з індзейскіх рэзервацый.
  Ён не ведаў дакладна, дзе, нават дакладна, у якой дзяржаве. Але ён быў цалкам упэўнены, як хтосьці пачне яе шукаць, калі захоча яе знайсці.
  Але ён не быў.
  Кара больш не была яго справай. Яна адмовілася ад вызвалення пад заклад, што зрабіла яе юрысдыкцыяй і адказнасцю Службы маршалаў ЗША Паўночнай акругі Каліфорніі.
  Рорк не сачыў за дзейнасцю маршалаў — не зусім. Але ён ведаў, што дывізія не прасунулася ў яе вызначэнні.
  І тое, што ён даведаўся пра яе дзяцінства, зрабіла яго апошнім чалавекам, які хацеў бы яе злавіць.
  Але ён кожны вечар прачэсваў мужчынскія форумы, каб пераканацца, што Орціс не збіраецца яе забіць.
  OceanofPDF.com
   ДЗЕНЬ ДРУГІ
  OceanofPDF.com
  
  Раздзел восьмы
  Сён ехаў праз туман, уверх па гарах, скакаў пад шатамі векавых дубоў, плёскаючыся цераз ручаі. Адчуваючы, як бліскучыя бакі каня ўздымаюцца мускуламі пад ёй, цяжкія капыты топчуць усё на сваім шляху. Зліўшыся з канём, яна была вялізная, магутная, непераможная. Ніхто не мог дакрануцца да яе, калі яна ехала.
  На хрыбце яна спешылася, адчуваючы, як дрыжаць сцягна. Але яе стойка была цвёрдай, ногі — як карані, ствалы дрэў, працяг зямлі.
  Джэйд стаяла, цяжка дыхаючы, прытулілася да Крыстабэль і глядзела на даліну, скрозь сонечнае святло, якое прабівала туман. Гэта было ўзрушаюча прыгожа, так ціха і бязлюдна, з соннымі ранчамі, схаванымі ў зморшчынах пагоркаў. Каёты блукалі днём і ноччу, а алені — парамі, тройкамі і цэлымі статкамі. Былі ястрабы і совы, трусы і яноты і вавёркі, яшчаркі і калібры.
  І амаль ніколі ніякіх людзей. Яны знаходзіліся ўсяго ў паўтары гадзінах язды на поўнач ад Лос-Анджэлеса, у паўгадзіне ад пляжаў Санта-Барбары, а паблізу былі гарады, насычаныя турыстамі. вінаробныя гарады, такія як Лос-Алівос і Санта-Інэз, з іх мудрагелістымі галоўнымі вуліцамі крам Старога Захаду, крафтавымі броварамі, паціа з дэгустацыяй вінаў на адкрытым паветры.
  Але тут, у даліне, многія ранча былі незаселеныя. Дамы для адпачынку для іх багатых уладальнікаў, час ад часу здаюцца ў арэнду праз Airbnb або VRBO. Столькі раскошы, некранутай, нявыкарыстанай.
  Гэта, даліна Санта-Інэз, стала для Джэйд цэлым светам. Даліна, пагоркі вакол яе і ранча.
  Яе трымалі на ранча амаль два месяцы. Эль - Рэйчэл Эліят, сацыяльны работнік з Дома Бельведэр. І жанчыны, якія называлі сябе сукамі.
  Яны дакладна не трымалі яе ў закладніках. Гэта быў іх варыянт стацыянарнай шпіталізацыі. Ну, і была дробязь забойстваў.
  У мінулым месяцы Джэйд забіла трох чалавек, калі можна было назваць «людзьмі» сутэнёра і двух прыдуркаў. Магчыма, чатыры — на некаторы час гэта стала вар'яцтвам, што з метамфетамінам і крывёю, і бялявай, Карай Ліндстром. І шкілет. Джэйд была настолькі аблажаная, што было цяжка адрозніць успаміны ад кашмараў.
  Яна ведала, што ўчыніла сутэнёра ДэШона і таго тоўстага гандляра ебамі Голдвіна, ці Голдмана, ці яшчэ каго. І Крэнстан, у Санта-Крус, няхай не спачывае з мірам. Яна шчыра спадзявалася, што ёсць замагільнае жыццё і што Клайд вечна смажыцца на ражне. Была пара іншых, у якіх яна не была ўпэўненая. Але так, хопіць мёртвых сутэнёраў і джонаў, што калі б яна не трымала галаву ўніз, яе кінулі б у якую-небудзь бетонную яму да канца жыцця.
  Калі Эліят упершыню прывёз яе на ранча, яны трымалі яе пад замком у адным пакоі. О, яна была аблажаная, без сумневу. Яны — у асноўным Эліят, але і іншыя — даглядалі яе праз адмену метамфетаміну. Кругласутачны нагляд, так што ў яе не было іншага выбару, як кінуць яго.
  Яна была даволі шалёная праз гэта. Яна не памятала шмат чаго, але ведала, што там крычалі і ламалі рэчы, спрабуе змагацца з людзьмі. Можа, нашкодзіць ім. Яна не была да канца ўпэўненая, але ёй здалося, што яна памятае абмежаванні.
  Вядома, гэта магло быць і раней . Калі яе ўпершыню зацягнулі ў пекла, вядомае як «жыццё». Калі былі сістэматычныя сутэнёрскія катаванні пад назвай «прыправа» новай дзяўчыны,—
  Яна моцна ўшчыпнула сябе. Раней ёй не трэба было думаць. Проста зачыні гэта дзярмо зараз.
  Пасля першых двух тыдняў детоксікаціі. . . IV гідратацыя, трасе . . . калі яна сапраўды магла зноў хадзіць. . . ёй дазволілі выйсці з пакоя ў іншыя часткі дома ранча. З наглядам, вядома. Заўсёды хтосьці назірае за ёй.
  Але на гэты раз Яно , метамфетамін, гэтая спусташаючая галодная істота, здавалася, не засунула кіпцюры так глыбока ў яе. Праз паўтара месяца яна была чыстая, чысцейшая, чым была праз год, два — яна нават не магла ўспомніць, праўда.
  Цяпер, калі яна глядзела ў люстэрка, ёй прыходзілася ўважліва ўглядацца, каб знайсці сябе ў адлюстраванні. Яе дзікія і цяжкія валасы былі падстрыжаныя і пафарбаваныя ў цёмна-карычневы колер, а таксама старанна сфарміраваныя бровы. Яна ніколі не выходзіла на вуліцу без бодзі з доўгімі рукавамі цялеснага адцення пад чым-небудзь іншым, што яна апранула, каб схаваць мастацтва, якое пакрывала амаль усё яе цела. Сукі не рызыкавалі. Джэйд не была ў спісе самых адшукваемых, але яна была ўпэўненая, што некалькі паліцэйскіх з Сан-Францыска жадаюць з ёй параіцца.
  Вядома, Сукам было шмат чаго страціць, калі іх саміх выявілі. Джэйд гэта зразумела. Незаконнае дзярмо тут, безумоўна, хавалі забойцу. Або «прытулак ахвяры патрыярхату». Аднак яны хацелі гэта сказаць.
  Яна была ў шоку, што яе ўвогуле выпусцілі.
  Але гэта была не турма. Яна магла ўжо ўцячы. Яна магла бегчы ў любы час.
  Сапраўднай прычынай, па якой яна гэтага не зрабіла, былі коні.
   Яны запусцілі яе на коней пасля тых першых цяжкіх тыдняў - шаленства, дрыжання і ваніт, страшэнства.
  Яна ведала, як працуе станоўчае дзярмо падмацавання - гэта павінна было прывесці яе ў чаргу. Але. Але. Калі яны пачалі дазваляць ёй катацца на конях у якасці ўзнагароды, гэта адцягнула яе розум ад крышталя.
  А потым яна закахалася. Я цалкам захапіўся іх дзікай прыгажосцю і хуткасцю — яны былі такія хуткія — і ашаламляльнай сілай. Крыстабель - любая з гэтых вялізных жывёл - магла раздушыць яе да смерці, не задумваючыся. Раздушыць яе ці каго заўгодна.
  Яны належалі да дзікіх. Яны дазволілі сябе зачыніць у хляве, дзе іх дагледзелі, накармілі і прытулілі. Каму б не хацелася, каб хтосьці так задавальняў вашы патрэбы? Але за ўсімі іх вялізнымі вадкімі вачыма хавалася ўсведамленне таго, што падчас любой паездкі яны могуць кінуць свайго вершніка, растаптаць яго і зляцець, так і не знойдучы.
  З самага пачатку Эль прымушала даглядаць, карміць і паіць іх таксама. Нельга катацца без чысткі коней і вычысткі стойлаў. Кажучы «дзякуй», падтрымліваючы свае стойла ў чысціні.
  Але гэта было не менш добра, чым язда. Падняць адну з гэтых ног і прымусіць гэтага вялізнага звера даверыць табе ачысціць ёй капыты.
  Нават выкідваць лайно было падобна. . . неяк адчувалася. . . як гаўно з уласнай душы. Ачышчаючы сябе ад кожнай кроплі мужнасці гэтых жаласных няўдачнікаў. Кожны брыдкі дотык, кожны глыток. Становіцца чысцей з кожнай выкідкай.
  Гэта было гэтак жа добра, як кансультацыі, хаця і іх было шмат. Эліят пачаў гэта і дэтоксікацыю яшчэ да ранча, калі Джэйд прабыла ў Бельведэр-Хаўсе ў Сан-Францыска тыя некалькі дзён пасля таго, як бялявы, Ліндстром, адбіў Дэні прама ў яе на вачах...
  Дэні.
  На адну дрыготкую секунду яна вярнулася ў цёмны, смуродны тунэль. . .
  Цела сутэнёра ля яе ног у лужыне яго ўласнай крыві.
   Яна зноў моцна ўшчыпнула сябе, прагнала вобраз.
  Побач з ёй Крыстабэль цмокнула ёй за вуха, і Джэйд аўтаматычна павярнулася, каб пагладзіць яе.
  «Вось зараз. Вунь, - прапяяла яна, утыкаючыся ў конскі нос сваім.
  Ліндстром забіў Дэні і вызваліў яе. Але Джэйд павярнулася і вызваліла Ліндстрэма назад, ці не так? Падклаўшы брытву, якую Ліндстром выкарыстаў, каб забіць Дэні на месцы забойства ДэШона. Без сумневу, гэта быў геніяльны ход. Яны назвалі гэта апраўдальнымі доказамі, і гэта прымусіла іх вызваліць Ліндстрома пад заклад. Выйсці з турмы на волю.
  Ліндстром вярнуўся на вуліцу, мабыць, забіваючы яшчэ адмарозкаў.
  Вось чаму часам Джэйд нават не была цалкам упэўненая, што зрабіла гэта, іншыя сутэнёры і гандляры. Таму што напэўна Ліндстром там рабіла сваю справу.
  А потым . . . ну так. Быў шкілет, які яна часам бачыла. Яна не ведала, ці быў гэта метамфетамін, ці яе мозг, ці яшчэ што. Часам было проста цяжка адрозніць рэальнасць ад наркатычных фуг, галюцынацый дэтоксікацыі і вар'яцкіх жудасных успамінаў.
  Шкілет таксама быў там, калі Дэні памёр. І гэты тлусты гандляр.
  Такім чынам, магчыма, гэта зрабіў шкілет.
  Ці, можа быць, я зрабіў.
  Але галоўнае, яны былі мёртвыя. І гэта было добра .
  «Як я табе цяпер падабаюся?» - прашаптала яна.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дзевяты
  Сён мог даглядаць Крыстабэль за паўгадзіны, але ёй часта спатрэбілася ўдвая больш часу, проста таму. Гэта была зусім не клопатная праца. А вяртацца ў хату не спяшалася. Гэта заўсёды было страшэнна напружана. Кожны дзень нейкая новая драма.
  Сукі на ранча прыходзілі і сыходзілі, застаючыся ноч ці дзве, ці тыдзень. Былі некаторыя з тых, каго яны называлі «выжылымі». Джэйд ведала чорную насцярожанасць у іх вачах. Некаторыя былі дарадцамі, як Эліят. Крызіс згвалтаванняў, сацыяльныя работнікі, юрысты. Дайкі, транс-людзі і нават некаторыя старыя добрыя цыс-жанчыны.
  У іх былі таемныя сустрэчы, і Джэйд на іх не пускалі. Такім чынам, яна ведала, што нешта адбываецца, тое, што яна магла б цалкам аблажацца, калі б захацела.
  Сукі там не забівалі. Ва ўсякім выпадку, яшчэ не. Пакуль усё гэта былі кібератакі. Існаваў пастаянны, люты блогінг. Хадайніцтвы. Кампаніі ў Twitter.
  І кібершторм узмацніўся да ўзроўню ўрагану пасля выбараў, варожага захопу шапікаў. Быццам бы гэта было любым здзівіць каго? Іх, вядома, трахнулі, усю краіну трахалі — але так было заўсёды.
  Яна даставала з бочкі яблыкі і карміла Хрыстабель, потым астатніх трох коней, гладзячы іх доўгія насы, гледзячы ў старадаўнія вочы.
  Затым яна накіравалася да дома ранча.
  Ён быў велізарны. Яна абышла і налічыла адзін дзень: дзесяць спальняў рознага памеру, хаця многія з іх заўсёды былі зачыненыя. Хто б ні валодаў гэтым месцам, меў грошы, праўда, але калі гэты чалавек калі-небудзь быў там, Джэйд яшчэ не даведалася пра яе.
  Але гэта было больш па-хатняму, чым шыкоўна. Мэбля была старой і ў ёй жыла. Здавалася, што-то са старога чорна-белага фільма, які вы бачылі па кабелі на Каляды. У Джэйд быў свой пакой з ложкам з балдахінам, сурвэткамі і лайном, быццам яна была сапраўдным чалавекам.
  Яна ўвайшла ў парадныя дзверы і кінула свае чаравікі ў туалет.
  Проста зайшоўшы ў галоўную залу, яна зразумела, што нешта адбываецца. Па-першае, ні ў вялікім пакоі, ні на кухні нікога не было.
  Вось і пакінулі бібліятэку. Але каб дабрацца туды, ёй трэба было прайсці міма Яе .
  У зале была ніша, якая была ўсталявана ў якасці алтара Санта Муэртэ, жанчыны-шкілета. Лэдзі Смерць.
  Джэйд, як заўсёды, з дрыготкай падышла і спынілася перад ёй, гледзячы на пяціфутавага ідала: шкілет, апрануты ў фіялетавыя аксамітныя мантыі, з карункавым шалем на чэрапе. Цыгарэта бадзёра ўпілася ў яе касцяную сківіцу.
  Алтар быў закрыты бліскучым палатном. На ім гарэлі тоўстыя свечкі і складваліся перад святым ахвяры: манеты, кветкі, цукеркі, бутэлька тэкілы.
  Яе полыя вочы глядзелі на Джэйд, і Джэйд задрыжала. Але яна не магла адвесці позірк.
  Астатнія, сукі, не вельмі ў яе верылі. Яны выкарыстоўвалі яе як рэквізіт, нейкі талісман сваёй справы. Але яны не былі там, на брудных вуліцах Тэндэрлойна і Інтэрнацыянальнага бульвара. Яны не бачылі шкілета, які лунаў у цені, назіраючы за гандлярамі, якія кружылі дзяўчынак-падлеткаў і маладзейшых. Яны не адчувалі гневу, які награваў старажытныя косці, пакуль яна назірала за прымусовымі мінетамі ў завулках. Не адчуваў яе прагі забіваць.
  Сукі не паверылі. Але Джэйд ведала, што неабавязкова ў нешта верыць, каб гэта было рэальным.
  Кожны падарунак, які яны клалі перад ёй, кожны шакалад, кожны даляр, кожная цыгарэта, усё гэта рабіла яе больш жывой.
  Дастаткова жывая, каб Джэйд магла бачыць яе амаль увесь час.
  Яна ўтаропілася ў полыя вочы і прашаптала: «Чаго ты хочаш? Проста скажы ».
  Чорныя гудзеючыя думкі падняліся ў яе, як рой вос. . .
  Галасы.
  Але на гэты раз галасы былі не ў яе галаве. Ішлі з бібліятэкі.
  Яна хутка адступіла ад алтара і рушыла па калідоры.
  Бібліятэка была найлепшай: двухпавярховы пакой з паліцамі па ўсіх сценах першага паверха і на верхнім балконе. Сукі выкарыстоўвалі яго як канферэнц-залу. Цяпер дзверы былі зачынены, і яна чула за імі павышаныя галасы. Шмат галасоў, якія хутка размаўляюць адзін праз аднаго. Бойка.
  Яна зрабіла крокі ціхімі і бясшумна пайшла па падлозе, потым завісла за дзвярыма, прыслухоўваючыся.
  “. . . навіны першай старонкі. . .”
  “. . . ударыў раней. Мы наперадзе…»
  «Ледзьве. Гэта прыйдзе ў кожную хвіліну».
  «Няхай прыходзіць. Хай абвяшчае. Зараз мы гатовыя».
  Мяркуючы па галасах, шматслойнасці гуку, жанчын у бібліятэцы было больш за два дзясяткі. Тры, магчыма. Нешта было вялікае.
   Джэйд ведала планіроўку пакоя; яна магла ўявіць гэта ў сваёй галаве. Яны ладзілі сустрэчу за старым дубовым сталом на ніжнім паверсе. І ведала, што на балкон можна трапіць праз дзверы другога паверха. Калі б яна была асцярожная, ніхто на першым паверсе не ўбачыў бы, як яна ўвайшла.
  Яна павярнулася да лесвіцы, бясшумна падкралася ў панчохах. На пляцоўцы другога паверха яна спынілася каля дзвярэй і асцярожна пакруціла ручку, адчыняючы дзверы. Галасы цяпер гучэлі.
  Яна штурхнула дзверы роўна настолькі, каб праскочыць. Унутры пакоя яна прыціснулася спіной да сцяны.
  Знізу выразна даносіліся галасы.
  «Цяпер мы атрымалі асвятленне ў СМІ».
  «Менавіта таму мы павінны настойваць на гэтым».
  Джэйд раптам пачула голас Эліята, павышаны, які гучаў засмучана. «Гэта занадта далёка. Мы не можам. . .” і было нешта, чаго Джэйд не магла пачуць. «Не па- іхняму ».
  Потым была куча крыкаў.
  Джэйд усё яшчэ не ведала, пра што яны гавораць. Але яна ведала, як даведацца.
  Яна выйшла з дзвярэй бібліятэкі. Эліят была там, у бібліятэцы, так што ў яе было хаця б некалькі хвілін.
  Яна паспяшалася ў спальню Элі, ціха адчыніла і зачыніла дзверы і села за камп'ютар.
  Ёй не дазвалялі выходзіць у інтэрнэт без нагляду. Але калі яны не жадаюць, каб яна была онлайн, яны не павінны вучыць яе хакерству. Чым адна з Сцерваў, Міранда, займалася ўжо некаторы час. А Джэйд даўно прыдумала паролі.
  Нехта сказаў нешта пра «галоўную старонку», таму яна пагугліла LA Times . Ёй спатрэбілася цэлых дзесяць секунд, каб высветліць, з-за чаго ўвесь гэты крык.
   Яна паглядзела на экран на фатаграфіі павешаных мужчынскіх манекенаў, намаляваныя чарапы Санта-Муэртэ. І яна адчула, што яе сэрца пачало біцца. Гэта было нашмат цікавей, чым яна думала.
  Нехта хацеў крыві. Хтосьці быў гатовы нешта зрабіць .
  Гэта быў знак, якога яна чакала.
  Гэта было як на вайне.
  Яна была так захоплена чытаннем, што забылася сачыць за часам. І раптам за ёй з грукатам адчыніліся дзверы.
  Яна ўскочыла з крэсла, яе сэрца калацілася.
  Эль была ў пакоі яшчэ да таго, як заўважыла Джэйд. Яна зачыніла за сабой дзверы і нахілілася да іх.
  Джэйд утаропілася ў спіну Эліята. Яна калацілася.
  Што? Што за чорт?
  Эль павярнулася. . . і адскочыў на нагу, убачыўшы Джэйд. «Джэйд! Што ты...»
  І тады замест крыку яна расплакалася.
  Цяпер Джэйд была сапраўды ў шаленстве. Яна ніколі раней не бачыла, каб яна рабіла гэта. Усё, што зрабіў Эліят, усё, што яна бачыла, і яна ніколі не плакала. Ні за што. Гэта было сапраўды дзіўна.
  «Мне вельмі шкада», - сказала Эль, скрозь рыданні, як быццам яна зрабіла нешта не так. «Прабач». Яна рэзка села на ложак, быццам не магла ўстаць.
  Дзярмо.
  Джэйд праглынула. «Ці магу я. . . Вам што-небудзь трэба? Ці магу я вам што-небудзь даць?»
  Эліят не адказаў. Яна проста плакала.
  Гэта было дакладна не ў парадку . Эль была самым моцным чалавекам, якога яна калі-небудзь ведала.
  Яна ведала, што Эль думала, што забіла гэтых сутэнёраў і гандляроў. Сапраўды, Эль ведала, што Джэйд была забойцам. Але Эліят не спрабаваў рабіць выгляд, што нічога не адбылося. Яна не сказала ёй паставіць усё ззаду і засяродзіцца на іншых рэчах. Яна не злавалася, калі Джэйд злавалася; яна сказала, што мае поўнае права на кожную долю гневу.
  І яна сказала. . . - сказала яна . . . што яна ні ў чым не вінаватая і што аднойчы яна ў гэта паверыць.
  Яна была ўсім, чым павінен быў быць настаўнік. Так, і ўсё, чым павінна быць маці. А цяпер яна губляла яго. Здавалася. . . насамрэч здавалася, што яна распадаецца.
  Усё павінна быць вельмі дрэнна. Горш, чым дрэнна.
  І раптам Джэйд не спалохалася. Яна была ў лютасці.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дзесяты
  Тагенты прыляцелі ў Санта-Барбару ў такі цудоўны дзень, што было балюча глядзець на гэта. Спадзісты горны хрыбет Санта-Інэз акружаў прыбярэжны горад з раскошнай Стэйт-стрыт, упрыгожанай іспанскай архітэктурай. Анклаў у міжземнаморскім стылі шмат у чым быў увасабленнем каліфарнійскай міфалогіі: сонца, прыбой, вінакурні, багацце.
  Самалёт апусціўся да шырокага водбліску акіяна. Гледзячы ў акно, Рорк мог бачыць чорныя кропкі ў хвалях уздоўж берагавой лініі.
  Эпс, які сядзеў побач з ім, недаверліва глядзеў. «Гэтыя дурні сапраўды займаюцца серфінгам? У лютым?»
  «Лепшы час года для гэтага».
  «І вы ведаеце гэта з вопыту».
  «Крыху».
  На самай справе Рорк займаўся сёрфінгам прама там, у год, калі ён сустракаўся з дзяўчынай з жаночага таварыства UCSB і рэгулярна ездзіў на паўтары гадзіны са свайго каледжа ў Сан-Луіс-Абіспа.
   Эпс паківаў галавой. «У вас ёсць схаваныя водмелі».
  Рорк не збіраўся спрачацца. Гэта былі дні, суха падумаў ён. Час настолькі просты, што здавалася сем стагоддзяў таму.
  Аэрапорт знаходзіўся крыху на поўнач ад уласна горада і ўсяго за паўмілі ад універсітэта.
  Двое студэнтаў, якія падвергліся нападу ў ноч акцыі Санта-Муэртэ, былі братамі з братэрства Капа Альфа Таў. Відавочна, што па дарозе дадому ў іх капітул іх сустрэла фігура ў масцы з чэрапам і ў плашчы.
  Рорк ведаў, што ўсе брацтвы і жаночыя таварыствы UCSB былі згрупаваны ў студэнцкай вёсцы Айла-Віста, на поўнач ад кампуса. Але першым кантактам з агентамі быў Кірк Сэндлер, адвакат універсітэцкага савета міжбрацтва. Сэндлер прапанаваў машыну, каб забраць іх, але агенты адмовіліся арандаваць машыну загадзя.
  Месца іх сустрэчы было ўсяго ў некалькіх мілях ад аэрапорта: курорт і спа Bacara. Рорк цьмяна ўспамінаў гольф-курорт на поўнач ад кампуса. Але агенты ні ў якім разе не чакалі раскошы Bacara.
  Гэта быў пяцізоркавы гатэль на шашы 1, гэта значыць прама на беразе акіяна. Бліскучыя «Мэрсэдэсы», «БМВ» і лімузіны выстраіліся на доўгай дарозе перад галоўным будынкам: каліфарнійскі місійскі стыль змешаны з міжземнаморскай архітэктурай у асляпляльна белым колеры.
  Агенты пакінулі арандаваны аўтамабіль на паркоўцы і прайшлі праз парадны ўваход у вестыбюль з тоўстымі калонамі, арачнымі закуткамі, узорнымі мармуровымі падлогамі з персідскімі дыванамі, некалькімі вялізнымі камінамі, жалезнымі люстрамі. На дэгустацыі віна і сыру, якая праходзіла ў адным з алькоўаў, збіваліся заможныя госці.
  Эпс прамармытаў побач з Роркам: «Думаеш, гэтаму Сэндлеру ёсць што даказаць?»
  Рорк змрочна ўсміхнуўся яму. Гэта было дзіўна, але не дзіўна. Санта-Барбара была самай белай з усіх UC і ў сярэднім бацькоўскі даход для першакурснікаў быў самым высокім у штаце. Відавочнае спажыванне было нармальным для курсу. Affluenza, гэта называлася.
  Сэндлер чакаў агентаў у канферэнц-зале з выглядам на акіян. Касцюм за пяць тысяч долараў і дагледжаныя пазногці, рэспубліканская стрыжка, ботаксаваны лоб. Ён ступіў наперад, працягнуў руку.
  «Кірк Сэндлер. Дзякую, што вы спусціліся».
  Такі ветлівы. Але гэта была толькі фармальнасць, павярхоўны бляск над фанабэрыстасцю чалавека.
  Па сігнале Сэндлера агенты занялі месцы за сталом пасяджэнняў. Рорк змагаўся з сабой, каб не адцягвацца на ашаламляльны бліскучы від на акіян, і засяродзіўся на чалавеку перад імі.
  «Спадар Сэндлер, чаму б табе не сказаць нам, чаму мы тут?»
  Сэндлер раздражнёна пераглядаў аднаго агента на другога. «Я б падумаў, што ваш SAC сказаў вам гэта».
  «Мы хацелі б пачуць гэта ад вас».
  Сэндлер нецярпліва паказаў рукой. «Пазамінулай ноччу напалі на пару маладых людзей».
  «І пад «нападам» вы маеце на ўвазе... . . ?»
  «Напад на кампусе. У глухую ноч. Адначасова з гэтым — гратэскавая атака на Storke Tower».
  Вандалізм быў падобны да таго, што яны бачылі ў Берклі: мужчынскі манекен, які вісеў за шыю на цэнтральнай званіцы ўніверсітэцкага гарадка, той жа трафарэт чэрапа з распыленым фарбай і надпіс НЕ Гвалтаўнікам , напісаны чырвонай фарбай на вежы.
  «Ці паведамлялася пра гэта ў паліцыю?» — досыць ветліва спытаў Рорк.
  - Вядома, - пакрыўджана сказаў Сэндлер. «Але Нацыянальная рада вядзе абмеркаванне з Бюро з тых часоў, якія прайшлі па ўсёй краіне. . .” ён зрабіў паўзу, каб знайсці слова, спыніўся на «напады».
   Рорк не сумняваўся. У Бюро было шмат выпускнікоў брацтва. І ён быў упэўнены, што было зроблена шмат званкоў, шмат цягнулі за ніткі. Лабісты братэрства хацелі б крыві.
  - працягваў Сэндлер. «Бюро неадкладна звярнулася да мяне, улічваючы, што нашы маладыя браты Таў былі сведкамі гэтага нападу».
  Рорк разгубіўся. Напэўна, былі і іншыя сведкі, агульнанацыянальныя. І тады ў яго ўзнікла жахлівае адчуванне, што ён і Эпс не адзіныя агенты, накіраваныя для расследавання гэтай справы. Гэта была агульнанацыянальная акцыя Бюро?
  Ён нахіліўся наперад, перайшоў да пагоні. «Спадар Сэндлер, каго-небудзь з гэтых хлопчыкаў абвінавацілі ў згвалтаванні?»
  Сэндлер адрэагаваў так, нібы яго зачапілі пырскам. «Што гэта за пытанне?»
  «Відавочны», — мякка адказаў Эпс. «Улічваючы характар графіці».
  Сэндлер абурана павярнуўся да Рорка. «Ты мірышся з гэтым?»
  Цяпер гэта быў Эпс, які закасцянеў. «Прабачце?»
  Сэндлер нават не зірнуў на яго. «Я не размаўляю з табой».
  Голас Эпса быў ціхі. «Вы цяпер».
  Сэндлер паглядзеў на Рорка, відавочна чакаючы падтрымкі. Рорк падняў рукі. Ты сам па сабе, мудак.
  Эпс гаварыў роўна. «У кожным выпадку па ўсёй краіне гэтыя дэманстрацыі маюць асаблівую ўвагу: гвалтаўнікі. Калі на гэтых двух маладых людзей напалі, то гэта лагічнае пытанне».
  Сэндлер жорстка паглядзеў на абодвух агентаў і выцягнуўся ў крэсле. «Мяне ўтрымліваюць у якасці кансультанта па кіраванні рызыкамі і дарадцы Рады міжбрацтва. Вы хочаце ведаць, што, з майго досведу, з'яўляецца самай вялікай рызыкай для нашых маладых братоў?»
  Агенты чакалі.
  - П'яныя студэнткі, - сказаў Сэндлер з адценнем трыумфу. «Усё, што трэба, гэта адна вар'яцкая гісторыя нейкага істэрычнага студэнта, каб разбурыць цэлую сістэму братэрства».
   «Такім чынам, было прад'яўлена абвінавачанне ў згвалтаванні», - выказаў здагадку Рорк.
  Сэндлер быў здзіўлены, потым раззлаваны. «Не. Зусім не. Чаму б вам - не зусім ".
  Рорк удаў разгубленасць. «Магчыма, я не сачыў. Я думаў, гэта тое, што вы хочаце сказаць. Ён адчуваў побач Эпса, які з усіх сіл стрымліваўся ад смеху.
  Сэндлер афарбаваўся ў трывожны чырвоны адценне, відавочна на мяжы новага выбуху. «На гэтых хлопцаў напалі абсалютна без правакацыі. Ваша начальства ўспрымае гэта сур'ёзна...
  " Мы ўспрымаем гэта сур'ёзна", - рэзка сказаў Рорк. «Менавіта таму мы просім любую інфармацыю, якую вы маеце, якая дапаможа нам рабіць нашу працу тут».
  Твар Сэндлера пахаладзеў. «Ніякіх абвінавачванняў у згвалтаванні не было. Не супраць гэтых хлопцаў. Ні супраць каго ў хаце».
  Да гэтага моманту Рорк быў упэўнены, што яны не атрымаюць ад яго ніякай карыснай інфармацыі. І ён не быў у настроі абмяркоўваць з гэтым чалавекам вызначэнне згвалтавання або згоды, улічваючы тое, што яны ўжо чулі. Ён устаў, і Эпс падняўся разам з ім. «Я рады гэта чуць. Зараз мы хацелі б пагаварыць з хлопцамі».
  Сэндлер таксама ўстаў і перадаў папку. «Вось адрас капітула, кантактная інфармацыя афіцэра і імёны двух маладых людзей. Я арганізаваў для вас нумары тут, у гатэлі, вы можаце засяліцца на стойцы рэгістрацыі.
  Агенты пераглянуліся. «Ці ведае SAC Reynolds пра гэтую «дамоўленасць»?» - спытаў Рорк.
  Позірк Сэндлера быў чыстай паблажлівасцю. «Вядома. Тады я пачую ад вас сёння».
  Рорку спатрэбілася ўсё, каб адказаць нейтральна. «Дзякуй за інфармацыю». Агенты сышлі, не даўшы яму больш.
  Тэрыторыя Бакара была такой вялікай, што агентаў прыйшлося везці на іх вілу на калясцы для гольфа. Эпс сядзеў, сціснуўшы губы, пакуль каляска праязджала міма круглыя белыя будынкі місійнага стылю з чырвонымі чарапічнымі дахамі, двайныя басейны з джакузі пасярэдзіне, каменныя дарожкі пад пальмамі паміж віламі, мазаічныя фантаны, таямнічыя лесвічныя пляцоўкі. Былі бясконцыя віды на акіян, пясчаная дарожка для бегу ўздоўж скалы, пірс проста ўніз на пляжы.
  Іх кіроўца падцягнуў вазок да адной з віл. Рорк даў яму чаявыя, і абодва агенты адмовіліся занесці іх начныя сумкі, перш чым яны падыдуць да сваіх дзвярэй.
  Рорк адамкнуў дзверы. . . і ступіў у пакой люкс з каралеўскім памерам з арачнымі дзвярыма, якія вядуць у прыватны ўнутраны дворык. На стале стаяў падарункавы кошык з бутэлькай віна, арэхамі, садавінай, шакаладнымі цукеркамі.
  Ён адчыніў шкляныя дзверы і выйшаў на ўнутраны дворык. Скрозь бананавыя пальмы, якія стрымана атачалі зацішную прастору, ён убачыў велізарную абедзенную зону на свежым паветры з выглядам на акіян, дзе на шырокім газоне адбываўся занятак ёгай.
  Эпс выйшаў праз рассоўныя дзверы суседняга пакоя і паглядзеў праз жывую загарадзь на Рорка. «Я проста паглядзеў у інтэрнэце. Нумары пачынаюцца ад 750 долараў за ноч».
  Кошт быў штуршок.
  «Але ёсць бясплатны Wi-Fi», — заўважыў Эпс, не робячы твару.
  «Дзякуй Богу за маленькія ласкі. Адны парады нас заб'юць».
  «У вас такое адчуванне, што нас купілі?» — суха сказаў Эпс. «Як мы думаем, за што ён плаціць?»
  «Мяркую, мы даведаемся. Давайце паглядзім на гэтае нявіннае братства, якое так гнюсна стала мішэнню».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел адзінаццаты
  ДжАдэ павярнуўся па крузе, аглядаючы адкрыты, разгалісты кампус Санта-Барбары: вялікую вежу з гадзіннікам, пальмы і шырокія зялёныя газоны.
  Яна пакінула ранча толькі з заплечнікам, трохі грошай і iPad.
  Ну, тыя — і машына.
  Кожны дзень з таго часу, як ёй дазволілі выйсці, яна праводзіла вялікую частку часу на вывучэнне будынкаў даліны: хлявоў, гаражоў, дамоў - многія з іх не мелі складаных сістэм бяспекі, што рабіла іх лёгкай дарожкай для ўварвання. І ўсе гэтыя машыны проста стаялі ў гаражах на суседніх ранча, пакінутыя ў якасці запасных для адпачынку ў выхадныя.
  Багатыя людзі ніколі не прапусцяць.
  Яна сачыла за патокам студэнтаў, якія ішлі міма ўніверсітэцкага цэнтра «The Hub» з яго студэнцкай крамай, кабінетам і сталовымі. Будынак выходзіў на лагуну, і яна магла бачыць акіян. Студэнты бегалі па дарожцы, якая круцілася ля вады. Весляры бегалі па рабізне.
  Мільён гадоў таму ў дзесятым класе, перш чым яна пайшла за Дэні-падонкам са школы на вуліцы Сан-Францыска, яе настаўніца матэматыкі сказала, што яе чакаюць у каледжы, калі яна будзе трымаць адзнакі на высокім узроўні. Мабыць, матэматыка была залатым білетам у нашы дні, і яна заўсёды была добрая ў матэматыцы.
  Яна ўсведамляла хвалі пачуццяў унутры сябе, якія шумелі, як шум мора.
  Гэта тое, што Эліят працягваў настойваць на ёй. Абяцанне каледжа, адчынення дзвярэй, праходжання праз гэтыя дзверы ў будучыню, дзе яна будзе не ахвярай гвалту, а прывілеяваным членам уладнага класа.
  Эль сказала, што яна таксама можа мець усё гэта.
  Джэйд адчула спакуслівае прыцягненне. . .
  Але яна вельмі хутка спыніла гэта.
  Зрыў Эль, гэты плач - як бы вы ні называлі - загартаваў яе. Калі ўсё было так нахуй, то нехта павінен быў падысці. Эль не ведала, што рабіць? Ну, Джэйд ведала, што рабіць. І на гэты раз яна была не адна.
  Санта-Муэртэ нанёс удар па ўсёй краіне, адразу. Каля трохсот каледжаў за адну ноч. Гэта было страшэнна цудоўна. Хтосьці там меў на ўвазе справу.
  Добра, што нехта прыцягнуў яе ўвагу.
  Калі Джэйд праходзіла міма групы хлопцаў, адзін з іх штурхнуў другога локцем, і яны павярнуліся, каб паглядзець на яе. Яна зірнула на правадыра такім злобным позіркам, што ўсмешка замерла на яго твары.
  Правільна, мудак. Твае дні злічаны.
  Яна ішла хутчэй, каб захаваць дыстанцыю паміж сабой і імі, працягвала рухацца па галоўнай дарозе міма байкераў і скейтбардыстаў, пакуль не знайшла Storke Plaza, вялікую цэментавую пляцоўку пад шаснаццаціпавярховай вежай з гадзіннікам, аздобленую пальмамі і аліўкавымі дрэвамі. фантан і святлоадбівальны басейн з лілеямі і сапраўднымі качкамі.
  На гэтай вежы быў павешаны манекен гвалтаўніка.
  Джэйд стаяла пад вежай і прыжмурылася, уяўляючы яе.
   Яны ўжо зафарбавалі словы на бетоне і твар чэрапа, але вы маглі бачыць, дзе яна была, гэтую бледную пляму не зусім той фарбы.
  Чувакі, напэўна, страцілі дзярмо. Напэўна, усё яшчэ губляюць сваё дзярмо.
  Добра. Іх трэба баяцца. Але гэтага мала. Сапраўдны ключ - гэта назіранне.
  Калі Джэйд апусціла галаву, яе асляпіла сонца, таму постаць перад ёй была толькі ценем з працягнутай рукой.
  На секунду яе пульс пачашчаўся. Таму што яна ўбачыла шкілет. У капюшоне, у мантыі, няўмольны. Санцісіма. Лэдзі Смерць.
  Але потым яе вочы засяродзіліся і ўбачылі дзяўчыну ў талстоўцы. У яе працягнутай руцэ была ружовая ўлётка. Дзяўчына цярпліва трымала ўлётку выцягнутай. Джэйд узяла яго, паглядзела на яго ўніз.
  ХАПІЛА? ПРЫХОДЗЬЦЕ НА НАШУ СУСТРЭЧУ.
  КАНЕЦ КУЛЬТУРЫ ЗГВАЛТАВАННЯЎ.
  IX
  Джэйд і дзяўчына хвіліну глядзелі адно на аднаго, а потым дзяўчына пайшла далей.
  І гэта было так проста.
  Знак.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дванаццаты
  Фпацучыны шэраг быў побач з універсітэцкім гарадком у Айла-Віста, квадратнай мілі звычайнага студэнцкага гарадка, нязмушанага, неахайнага. Дом KAT можна было пазнаць адразу, з вялікімі грэчаскімі літарамі, усталяванымі на фасадзе дома. Гэта быў адзін з групкі разгалістых двухпавярховых гіпсавых будынкаў з чырвонымі чарапічнымі дахамі, пабудаваных у форме чатырохкутніка, якія займалі цэлы квартал. Іх паркоўкі былі ператвораныя ва ўнутраныя двары, агароджаныя таннымі драўлянымі платамі для адзіноты і з некалькімі пальмамі для азелянення. І гэтак жа, як Рорк памятаў са старых дрэнных часоў, мяцеліца з чырвоных пластыкавых кубкаў засыпала газоны, сталы, тратуары. Партыйны цэнтр.
  Калі агенты падышлі да дому, Рорк зазірнуў праз адчыненыя вароты і ўбачыў валейбольныя сеткі, высокія драўляныя прастакутныя канструкцыі, размешчаныя як барныя сталы, аўтаматы для колы і цукерак, кантэйнеры памерам са сметнік, перапоўненыя бутэлькамі і банкамі.
  Зграі братоў валяліся ў дварах, валяліся на брудных канапах , гуляючы ледзь а чацвёртай гадзіне дня. Афіцыйная форма ўяўляла сабой шорты-карго або нізка спушчаныя плаўкі сцягна і без кашулі, тым лепш, каб паказаць шэсць пакетаў прэса. Групоўкі адчувалі бязвольную і смутна драпежную пачуццёвасць.
  - Будучыя капітаны прамысловасці, - прамармытаў Эпс.
  - Дапамажы нам Бог, - пагадзіўся Рорк.
  Каля дзвярэй іх сустрэў высокі, румяны малады чалавек з квадратнымі сківіцамі, цалкам апрануты, з адпрацаванай усмешкай — і шэрымі вачыма, халоднымі, як сталь.
  «Агент Рорк?» Малады чалавек працягнуў руку Рорку, не патлумачыўшы, хто які агент, потым павярнуўся да Эпса з падазрона перабольшанай ветлівасцю.
  «І агент Эпс. Я Тофер Стывенс, прэзідэнт аддзялення. Наш сувязны з IFC сказаў, што вы прыедзеце».
  Калі ён праводзіў іх у пярэдні пакой, на лесвіцы побач з імі пачуўся стук. Група хлопцаў тапталася ўніз, гледзячы на агентаў, калі яны міналі, на шляху да ўваходных дзвярэй.
  Стывенс кіўнуў групе, перш чым зноў павярнуцца да агентаў. «Кірк тэлефанаваў загадзя», — сказаў ён. «Ён сказаў, што вы хочаце пагаварыць з Катлерам і Фогелем. Яны ў мяне тут». Стывенс правёў агентаў праз двайныя дзверы ў меншы, больш прыватны, бібліятэчны пакой. «Дзе можна спакойна пагаварыць».
  Рорк агледзеў зашклёныя кніжныя шафы, уражлівы бар. У пакоі сядзелі двое маладых людзей, абодва белыя і загарэлыя, някепска прыгожыя. Адзін быў вышэйшы, другі цяжэйшы, але ў астатнім яны былі неадрозныя адзін ад аднаго.
  - Рык Катлер, Ніл Фогель, - сказаў Стывенс, паказваючы спачатку на вышэйшага, потым на цяжэйшага.
  «Дзякуй. Мы возьмем усё адсюль, - сказаў Рорк Стывенсу і паглядзеў на падвойныя дзверы.
  Стывенс нахмурыўся, але выйшаў з пакоя, зачыніўшы за сабой дзверы.
  Агенты звярнуліся да хлопцаў, і Рорк адразу перайшоў да справы. «Чаму б вам не распавесці нам пра тое, што адбылося пазамінулай ноччу?»
   Першым адказаў той, каго звалі Фогель. «Мы вучыліся дома, і нам спатрэбілася ежа, каб працягнуць?» Пытальнік у канцы быў тыповым для Паўднёвай Каліфорніі — не пытаннем, а проста слоўным цікам.
  Эпс кінуў на Рорка нейтральны позірк, які гаварыў менавіта тое, пра што думаў Рорк. «Вучоба дома» была кодам для «вечарынкі». Пераход да "грызуноў" быў кодам для "піва". Магчыма, яны нават сустракаліся з дылерам.
  Катлер узяў на сябе апавяданне. «Мы проста праходзілі некалькі кварталаў да 7-Eleven і вырашылі прайсціся ўздоўж скал».
  Рорк адсочваў гэта ў сваім розуме. Кампус знаходзіўся ў пяці-дзесяці хвілінах хады ад дома братэрства. Кардоба-роўд праходзіла прама ў кампус на Оўшэн-роўд, які заканчваўся на абрыве. У Ісла-Віста ўсё было блізка.
  «Гэта было прыкладна ў які час?»
  «Пасля поўначы. Прама блізка да аднаго».
  «Неяк позна для прагулкі, ці не так?» — прапанаваў Эпс. «Якая-небудзь асаблівая прычына, па якой вы накіраваліся ў блеф?»
  Больш аб'ёмны, Фогель, імгненна стаў ваяўнічым. «Чаму б нам не апынуцца на абрывах?»
  «Я не кажу, што вы не павінны быць», - сказаў Рорк.
  Катлер кінуў позіркам на вялікага. «Мы проста ішлі».
  «Аднак у гэтай галіне не вельмі шмат, праўда?»
  Катлер утаропіўся на яго. «Акіян. Лагуна».
  «Тады на дэкарацыі», — прапанаваў Рорк. «У цемры».
  Хлопцы маўчалі.
  Эпс расклаў на стале карту кампуса. «Пакажы нам».
  Катлер абвёў пальцам сцежку — Кордоба-Роўд да Оушн-Роўд, затым на сцежку, якая вілася міма двух спальных комплексаў.
  «Такім чынам, вы былі на блефах і... . .”
  «Мы не бачылі, як яна прыходзіла», — сказаў Катлер. «Раптам яна проста была там. Гэта — рэч з капюшонам. Накідка і капюшон. А твар быў а чэрап. Я маю на ўвазе, так, дакладна, гэта была маска. Але на секунду. . .” Ён здрыгануўся.
  «Такім чынам, гэтая фігура была ў масцы і плашчы».
  «Накідка, ці понча, можа. Нешта цячэ».
  Рорк кіўнуў. «Калі твар і цела гэтага чалавека было закрыта, як вы ведаеце, што гэта была жанчына?»
  Фогель нахмурыўся. «Ну... чувак не зрабіў бы гэтага з манекенам, так?»
  «Манекен вісеў на вежы?» - спытаў Рорк. «Пра які ты не ведаў да наступнай раніцы, праўда?»
  Фогель выглядаў разгубленым. «Але . . . цяпер мы ведаем».
  Катлер яшчэ раз зірнуў на Фогеля з папярэджаннем. «Мы лічым, што гэта была дзяўчынка па тым, як яна рухалася. Дакладна не хлопец».
  Рорк падняў бровы. «Як яна рухалася? Абліпальны? Дзявочы?"
  «Не, яна была хуткая. Вельмі хутка. Але гэта было не тое, як хлопец будзе рухацца».
  Рорк паглядзеў на карту, якую Эпс расклаў на часопісным століку.
  Манекен быў падвешаны да вежы Сторк, якая знаходзілася ўсяго за хвіліну-дзве ад лагуны. Рорк палічыў, што іх было больш за аднаго... Тагер? Вандал? Сука? Яму не хапала слоў, каб апісаць злачынцаў.
  Але Lagoon Trail круціўся вакол абрыву. Такім чынам, можна меркаваць, што фігура ў капюшоне была адной з нямногіх, хто павесіў манекен, потым накіраваўся да Лагуннай сцежкі і наляцеў прама на хлопчыкаў.
  «Ці сутыкаўся з вамі гэты чалавек?» — спытаў ён. «Напасці на вас? Яна цябе кранула?»
  Хлопцы заварушыліся, не гаворачы.
  «Яна спрабавала вас параніць? Яна вам наогул пагражала?» Браты маўчалі.
  Рорк, раздражнёны, хадзіў па крузе. «Глядзіце, хлопцы. Вы паведамілі, што яна на вас напала...
  Фогель выпаліў: «Мы не казалі «напалі».»
  Рорк нахмурыўся. «Гэта тое, што Кірк Сэндлер сказаў нам».
  «Ну, мы ж не казалі «напалі».
  Рорк у думках вярнуўся назад. Такім чынам, менавіта Сэндлер перабольшыў інцыдэнт.
  Але чаму?
  «Добра, значыць, вы не паведамлялі пра напад. Але вы паведамілі пра інцыдэнт».
  Катлер загаварыў. «Гэй, мы не ведалі, з чым маем справу. Калі б гэта птушаня было ўзброенае, ці што . . .”
  «Вы думалі, што яна гналася менавіта за вамі?»
  Хлопцы пераглянуліся. Зноў адказаў Катлер. «Ну . . . яна прыйшла прама да нас. Без жартаў, яна кацілася ўніз».
  «Якога росту яна была?»
  Катлер устаў і паказаў на пляму каля сваёй ключыцы. Пяць-шэсць, пяць-сем.
  Эпс кіўнуў. «Такім чынам, не занадта вялікі. А вас было двое. Вялікія хлопцы».
  Яны збянтэжана трошкі курчыліся.
  - працягваў Эпс. «Але вас забілі камянямі, ці не так? Вось што вас напалохала».
  «Гэта было не проста так», - сказаў Фогель. Катлер кінуў на яго позірк, і той паправіўся: «Гэта было не тое. Яна была, быццам, раскручаная. Гэта было ненармальна».
  Адрэналін, вядома, падумаў Рорк. Калі б яна проста павесіла манекен на вежу, яна б ляцела з ім.
  Ён паківаў галавой. «Сур'ёзна, хлопцы. Вы хадзілі па гэтых сцежках раней, сотні разоў. Я мяркую, што вы былі пад кайфам раней. Вы бачылі людзей у касцюмах. Так што я не разумею, чаму гэта было для вас такім дзіўным? Чаму вы палічылі патрэбным паведаміць пра гэта?»
  «Мы гэтага не зрабілі. Спачатку не, - запярэчыў Катлер.
  «Гэта было тады, калі мы ўбачылі, што яны зрабілі з гэтым манекенам. Вы гэта бачылі, так?» — шматзначна спытаў Фогель.
   Рорк паглядзеў на яго. «Але малюнак на вежы быў вельмі спецыфічны».
  Хлопцы глядзелі пуста.
  «Тое, што было сказана: «Ты наступны, гвалтаўнік». Ёсць прычына, якая павінна вас напалохаць?»
  Катлер адвёў позірк. Фогель прамармытаў: «Вам нейкія вар'яты сукі. Адкуль мне ведаць, што яны думаюць?»
  «Але ці ёсць у вас асаблівыя падставы думаць, што гэтыя пратэстоўцы пойдуць за вамі?»
  Катлер зразумеў пытанне. Ён падняў вочы, зірнуў на яго. «Не».
  «Тады ў доме ёсць хто-небудзь, хто можа быць больш верагоднай мішэнню, чым хто-небудзь іншы?»
  Хлопцы маўчалі.
  «Таму што мэты тут сапраўды канкрэтныя. Вы разумееце, праўда? Калі тут ёсць нехта, падазраваны ў згвалтаванні, па любой прычыне, правільна гэта ці не, гэты хлопец уразлівы».
  Па-ранейшаму няма адказу. Проста шмат кіпіць.
  Рорк і Эпс пераглянуліся. Абодва ўсталі адначасова, і Рорк загаварыў. «Хлопцы, вось у чым справа. Вы тут граеце сябе ахвярай — вы, здаецца, хочаце, каб мы вас абаранялі, але вы не кажаце нам, чаму. Мы не можам вам дапамагчы, калі вы не збіраецеся быць з намі шчырымі. Вы крыху больш падумаеце над гэтымі пытаннямі, і калі будзеце гатовыя адказаць, вы паведаміце нам аб гэтым».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трынаццаты
  ТIX сустрэча адбылася на чацвёртым паверсе будынка на Storke Plaza, у класе са звычайнымі сталамі і крэсламі. . . і сцяна вокнаў, якія выходзяць на акіян.
  Выгляд фактычна спыніў Джэйд на момант, калі яна ўвайшла ў дзверы. Вар'яцтва ад таго, што вы можаце пайсці на заняткі і мець перад сабой увесь акіян.
  У пакоі было раскідана яшчэ пятнаццаць дзяўчат рознага росту і ўзросту.
  Адна дзяўчына стаяла наперадзе, каля дошкі з вялізным надрапаным IX . Яна была бялявая, белая. Увайшоўшы, яна паглядзела на Джэйд, і Джэйд напружылася, але позірк другой дзяўчыны быў прамым, прыязным. «Гэй, я Ліз. Гэта ваша першая сустрэча?»
  Гэта было лёгка. «Так. Я бачыў улётку. Я Торы, - схлусіла Джэйд, не задумваючыся.
  «Сардэчна запрашаем, Торы».
  Джэйд убачыла пустое месца і заняла яго. У яе нават ніхто не пытаўся, ці залічана яна ў школу. Але на самой справе людзі амаль ніколі не пыталіся пра гэта такая рэч. Калі вы былі там, яны меркавалі, што вы маеце права быць там. Яна была падобная да астатніх, але на самой справе ёй было ўсяго шаснаццаць. Вуліца зробіць гэта з вамі. Яна ведала, што можа перайсці і за трыццаць, калі захоча. Значная частка жыцця была звязана з тым, што людзі думалі, што бачаць.
  Да таго часу, калі сустрэча пачалася, зала была запоўненая, толькі стаячыя месцы, студэнты былі прыцягнутыя вандалізмам на вежы.
  Дзяўчына па імені Ліз сказала: «Я ведаю, што ў нас тут шмат новых людзей, таму мы хочам пагаварыць пра тое, што такое Nine. Мы называем сябе «дзевяць» пасля раздзела IX: федэральны закон, які забараняе дыскрымінацыю па прыкмеце полу ў праграмах і мерапрыемствах навучальных устаноў. Раздзел IX патрабуе, каб навучальныя ўстановы прымалі неабходныя меры для прадухілення сэксуальнага гвалту ў сваіх універсітэцкіх гарадках і хуткага і эфектыўнага рэагавання на паведамленні аб такіх паводзінах. . .”
  Джэйд адчула, што мітусіцца.
  Яна ведала, пра якія выпадкі гаварыла Ліз. Руфы ў напоі, аддзяліце дзяўчыну ад зграі — у свой пакой або ў склеп — запрасіце сваіх чувакоў пагуляць. Хлопчыкі застануцца хлопчыкамі.
  Ну, к чорту гэта. Час ускалыхнуць гэта дзярмо.
  «Дык хто павесіў?» — рэзка спытала яна.
  Усе павярнуліся, каб паглядзець на яе. Былі погляды, некаторыя стрыманыя, некаторыя не.
  «А калі сур'ёзна, як ты дастаў манекен туды? Таму што гэта было нечакана».
  - Гэта была не Дзевяць, - сказала Ліз.
  Джэйд шырока расплюшчыла вочы. «FR? Напэўна, гэта быў адзін з вас». Яна агледзела пакой. «У вас, напэўна, быў план наконт паліцэйскіх у студэнцкім гарадку і камер назірання, праўда?»
  Вакол яе пераглянуліся.
  - Я паняцця не маю, хто гэта зрабіў, - цвёрда сказала Ліз.
  Джэйд усміхнулася. «Добра. Я цябе разумею. Я проста хацеў сказаць, што гэта было дзіка». Яна панізіла голас. «Для гэтага ёсць іншая сустрэча?»
   Ліз выглядала няўтульна. «Мы працуем над праграмай Title IX. Мы збіраем даныя для судовых іскаў...»
  — перабіла яе Джэйд, прыкідваючыся нявіннасцю. «Але раздзел IX знаходзіцца ў юрысдыкцыі Дэпартамента адукацыі, так?» Яна ўсё чула пра гэта на ранча. «А хто зараз кіруе аддзелам адукацыі? Гэта святая луска Роліка? Як ідуць справы па раздзеле IX?»
  Ліз была зусім збянтэжаная. «Вось чаму мы павінны працягваць ціск на...»
  Джэйд было дастаткова. «Але чаго вы хочаце ?»
  «Увогуле?» - спытала Ліз.
  «Ва ўсім. Што вы хочаце?» Джэйд з выклікам павярнулася да іншых у пакоі.
  Пасля бітвы яна пачула мармытанне дзяўчат: «Няма больш культуры згвалтаванняў». «Канец культуры згвалтаванняў». «Канец згвалтаванню».
  «Вось пра што я кажу». Джэйд наўмысна агледзела іх усіх жорсткім позіркам. «І вы думаеце, што гэта адбудзецца? З законамі ? Сапраўды? Калі шэсцьдзесят сем працэнтаў суддзяў - мужчыны? Калі восемдзесят восем працэнтаў паліцыянтаў складаюць мужчыны? Восемдзесят адзін працэнт Кангрэса? Семдзесят дзевяць працэнтаў сенатараў? Ну што ж?»
  Яна слухала на тых сустрэчах Сукі, праўда. Яна чула лічбы. Яна чула больш, чым тое, што ёй трэба было пачуць, каб зразумець, што дзярмо не зменіцца без сур'ёзнай рэвалюцыі.
  «Вы сапраўды бачылі , што зараз кіруе краінай? Што ж, жадаем поспеху, каб змяніць гэта пры нашым жыцці».
  Яна адчувала напружанне ў пакоі, рух дзяўчат, трывогу і страх. Былі нейкія шэпты, але яна іх праігнаравала. Ну і што, калі гэта было жорстка? Гэта была праўда . «Дык што мы будзем з гэтым рабіць?»
  Нехта падняў руку і спытаў: «Што вы кажаце, мы павінны рабіць?»
  «Я кажу, што вам трэба спыніць гэтае дзярмо». Яе голас быў жорсткі і бязлітасны. «Хочаш пакончыць з згвалтаваннямі, трэба пачаць думаць пра тое, каб пакончыць з гвалтаўнікамі».
   Ліз выглядала ашаломленай. «Гэта не мы. Гэта не тое, чым мы займаемся».
  «Ну, хтосьці там, здаецца, гатовы». Джэйд паднялася, падышла да дошкі, узяла ручку і тлустымі рыскамі надрукавала на дошцы ананімны адрас электроннай пошты. «Вось хто я . І гэта той, з кім я хачу пагаварыць».
  Яна развярнулася і выйшла.
  Выйшаўшы з будынка, Джэйд была гіпер. Яе твар пачырванеў, скура адчувала сябе занадта напружанай. Яна рэзкім крокам пайшла назад да плошчы.
  Усярэдзіне яна бурліла. Яна не ведала, што адчуваць. Некаторыя з гэтых дзяўчат—самым горшым вопытам у іх жыцці было тое, што яна перажывала кожную ноч, часам чатыры-пяць разоў за ноч. Мяшок дзярма няўдачнікі выкарыстоўваюць яе цела, як калі б яна была нейкай сметніцай.
  Вы думаеце, адна ноч можа сапсаваць вам жыццё? Паспрабуйце пражыць год. Ці два. Ці чатыры. Так даўно гэта было, што Даррел і яго тупыя сябры. . .
  Раптам яна не магла дыхаць.
  Яна зноў у сядзібе. . . вакол тоўпіліся мужчыны. . . рукі трымаюць яе на ложку. . .
  Яна гучна ахнула.
  Яна нерухома стаяла на дарожцы. Некалькі дзяўчат насцярожана пазіралі на яе, набліжаючыся.
  Яна глядзела на іх у адказ, пакуль яны не рушылі далей.
  Ну, яна не збіралася нікому нічога казаць пра ўсё гэта. І каб яны глядзелі на яе так, як бы? Да чорта гэта. Яна не размаўляла.
  Але нехта-нехта там гатовы заняцца бізнесам. Магчыма, не хто-небудзь на той сустрэчы. Але нехта.
  Яна адчувала нешта, як вочы на сваёй спіне, тое адчуванне, якое яна адчувала раней, калі яе круцілі па вуліцы. Часам можна проста сказаць, што нехта назірае.
  Яна павярнулася, агледзеўшыся вакол сябе.
  Яна ўбачыла бледны пробліск твару ў цені будынка і замерла.
  Шкілет.
  Потым гэты нехта ступіў на сонечнае святло позняга дня.
  Яшчэ дзяўчына.
  Яна падышла да Джэйд. Кароткія чорныя валасы і кацялок. Чорнае трыко пад камбінезон. Старэйшая за Джэйд на некалькі гадоў, але выглядала старэйшай. Яе твар быў напружаны і бледны.
  Яна кіўнула галавой у бок будынку, дзе быў IX сход.
  «Вы сказалі, што хочаце ведаць».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел чатырнаццаты
  Вкалі агенты пакінулі дом братэрства, Тофер Стывенс быў у дзвярах, каб правесці іх. Рорк мог паспрачацца, што ён быў у межах слыху на працягу ўсяго інтэрв'ю.
  Агенты развіталіся і выйшлі на вуліцу. Як толькі яны апынуліся на бяспечнай адлегласці, накіраваліся да машыны, яны паглядзелі адзін на аднаго пад цямнеючым небам.
  Першым выступіў Эпс. «Лухта, лухта і яшчэ лухта. «Напалі», мая дупа».
  «Гэта было адзінае, што мы атрымалі ад іх. Гэта Сэндлер назваў гэта нападам».
  Эпс маўчаў, разважаючы над гэтым.
  «Дык чаму такая бурная рэакцыя Сэндлера?» - спытаў Рорк, разважаючы ўслых. «Справа не толькі ў тым, што гэтыя хлопцы напалоханыя. Сэндлер напалоханы».
  «Такім чынам, ён выцягвае сувязі з ФБР, выклікае любыя сваркі, якія ў яго ёсць з Рэйнольдсам або з кім заўгодна, каб расследаваць гэтае дзярмо. . .”
   Рорк паківаў галавой. «Аднак ён не зусім так сказаў. Падобна на тое, што рада братства падала скаргу, і нехта з Бюро вылучыў гэтых людзей у якасці патэнцыйных сведак».
  Мужчыны падышлі да машыны, але Рорк спыніўся каля яе, не зайшоўшы ўнутр. Ён быў упэўнены, што Тофер Стывенс назірае за імі, і Рорк палічыў, што не можа пашкодзіць нерваваць гэтых хлопчыкаў. Яны не зусім былі навукоўцамі-ракетчыкамі — і ён хацеў, каб яны былі дастаткова рэзкімі, каб паслізнуцца.
  Ён глядзеў на акіян, бачны водбліск за чатыры кварталы ад яго ў канцы вуліцы. Нарэшце ён сказаў: «Хтосьці павінен вырашыць пагаварыць з намі. Пакуль яны… - Ён правёў рукой па валасах. «Вярніцеся ў гатэль і паклічце абслугоўванне нумароў. Зарадзіце ў пакой».
  У рэшце рэшт, Сэндлер плаціў за гэта.
  Эпс утаропіўся на яго, потым засмяяўся, ухапіўшыся. «Стэйк быў бы выдатным на смак. . .”
  «Амар. Добрая бутэлька віна. . .”
  «Уся гэтая цяжкая праца, якую мы робім».
  «Трэба падтрымліваць сілы».
  «Правільна».
  - Умацуйся, - загадаў Рорк. «Патэлефануй сваёй жанчыне. Убачымся раніцай».
  Эпс запытальна паглядзеў на яго. Рорк кіўнуў у бок акіяна, захаду сонца. «Я пайду прагуляюся. Ачысціць галаву. Я вярну Ліфта».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пятнаццаты
  Бдзяўчыну ў савіным капелюшы звалі Крыс.
  Яна была цікавая. У ёй была амаль транс-атмасфера — або жанчына, якая эксперыментавала з бучам. Але не вельмі. «Genderfluid» было слова.
  Што было крута. Пол быў проста чарговай пасткай. Але ў Джэйд склалася адчуванне, што любы пераход, які адбываўся, быў нядаўна.
  Маўкліва пагадзіўшыся, дзяўчаты не размаўлялі, спускаючыся з вежы па дарожцы лагуны. Вада кішэла вадаплаўнымі птушкамі: качкамі, пеліканамі, нават зграя белых чапляў стаяла па калена ў каламутным водмелі і нырала за рыбай. Ветрык пах акіянам. Было так ціха, цэлае запаведнае месца тут, пасярод кампуса.
  Сцежка заканчвалася ля невялікай пляжнай бухты, а іншыя сцежкі ішлі ўверх па абрывах па абодва бакі.
  Замест таго, каб падняцца па адной са сцежак, Крыс працягнуў прама да пляжу. Калі дзяўчаты пераходзілі па пяску, рассыпаліся кулікі.
  Яны сядзелі на мяккай дзюне паміж грудамі валуноў. Крыс дастаў джойнт, і яны закурылі. Сонца заходзіла, і пустазелле рабіла неба палаючым і крывавым. Хвалі шумелі і разбіваліся, рытмічны, закалыхваючы гук.
  Джэйд назірала за другой дзяўчынай, не назіраючы за ёй. Яна была спецыялістам у гэтым. Падман азначала, што ты ўвесь час назіраеш за ўсімі, напіты, спіць, трахацца - заўсёды.
  Калі ім абодвум было добра і расслаблена, Джэйд загаварыла. «Такім чынам, вы зрабілі манекен».
  «Нас было шмат», — няўцямна сказаў Крыс. «Ведаеце, людзі сачылі за той групай Bitch». Яна зірнула на Джэйд.
  Джэйд нахмурылася, кіўнула, сама трымаючы гэта невыразна. «Накшталт Anonymous, так? Ты ўдзельнічаеш у гэтай сукі?» Джэйд ніколі не бачыла Крыс на ранча, і ёй вельмі хацелася даведацца, як усё гэта атрымалася.
  Крыс напалову паціснуў плячыма. «Я не ведаю, што такое «ў». Ёсць усе гэтыя групы. На Tumblr, на Reddit, на Gram. Вас запрашаюць у групу на партале, і вы можаце там размяшчаць паведамленні. Я мяркую, што людзі з блізкіх колаў сочаць за тым, што вы публікуеце, або, магчыма, правяраюць вас іншымі спосабамі. Пасля таго, як вы робіце дастатковую колькасць правільных паведамленняў, яны запрашаюць вас у іншую групу, а затым яшчэ ў адну, і гэта становіцца ўсё больш і больш жорсткім».
  Джэйд кіўнула. Гэта мела сэнс. Яна працягвала гуляць у нявінную. «Такім чынам, Сука зрабіла гэта, усе гэтыя каледжы? Былі дзесяткі, так?»
  Вочы Крыса блішчалі ў згасаючым святле. «Сотні».
  «Як яны гэта зрабілі?»
  «Яны выпусцілі заклік да дзеяння. Вы б толькі ўбачылі гэта, калі б ужо былі зарэгістраваныя ў некаторых з гэтых груп — пісалі кучу разоў — я не ведаю, можа, нават рабілі ахвяраванні? Правяралі людзей, напэўна. А потым трэба было прайсці кучу узроўняў і выкарыстоўваць паролі, каб дабрацца да інструкцый. . . а затым яны адправілі фактычныя дэталі праз Snapchat».
   Такім чынам, усё, што яны дашлі, знікае. - І яны выкарыстоўвалі цыбульныя маршрутызатары, каб ніхто не мог іх адсочваць, - прамармытала Джэйд.
  «Так».
  Маршрутызатары Onion абгарнулі паведамленні пластамі шыфравання. Потым паслядоўныя кампутары разгортвалі толькі па адным слоі, так што паходжанне паведамлення было немагчыма прасачыць.
  Міранда навучыла яе. Яна прымусіла Джэйд асвяжыць HTML і JavaScript і навучыла яе мовам праграмавання SQL, Python, Perl і C. Яна перайшла да рознага лайна — масе практычных метадаў, каб патрапіць на сайт. Як зрабіць лаўцы файлаў cookie для атрымання доступу да ўліковых запісаў карыстальнікаў вэб-сайтаў для вэб-сайтаў з уразлівымі лагінамі. Як зашыфраваць яе IP-адрас, каб замесці сляды.
  Міранда паказала ёй дастаткова, каб яна ведала, што Сука доўгі час працавала над стварэннем сеткі. Цяпер Джэйд пачала разумець, чаму.
  Гаварыла яна ўголас, успытваючы. «Такім чынам, усё гэта ў тую ноч...»
  "Яны адправілі паведамленні ў групы", - сказаў Крыс. Цяпер яна, здавалася, імкнулася пагаварыць пра гэта. «У іх быў трафарэт чэрапа, які можна было спампаваць. Гэта дало мне ідэю, і я проста падумаў. . .” Яна глядзела на чырвоны акіян, і яе голас стаў цвярдзейшым. «Так. Гэта ».
  Джэйд зірнула ў бок кампуса. «А што з імі? На сустрэчы? Яны ўдзельнічалі ў гэтым?»
  «Дзевяць? Яны крутыя. Ліз наўпрост сканцэнтравана на змене законаў. Некаторыя з іншых. . .” Яна паціснула плячыма. «Я мяркую, што існуюць розныя ўзроўні прыхільнасці».
  Джэйд нахілілася наперад. «Дык які ў вас узровень?»
  Крыс выцягнула тэлефон з кішэні, пастукала па ім і моўчкі перадала.
  Джэйд паглядзела ўніз на фатаграфію бялявай дзяўчыны са свежым тварам мадэлі, больш прыгожай, чым гарачай. Яны прайшлі міма дзесяткаў яе падчас гэтай кароткай прагулкі па кампусе.
  - Мая сястра, - дрыжача сказаў Крыс.
   Джэйд хутка зірнула на яе. Яны нават не выглядалі роднаснымі. На самай справе яны не маглі быць больш рознымі.
  Крыс выдыхнуў дым. «Я ведаю, праўда? Міс Усеамерыканская. Чырлідынг у сярэдняй школе. Кінуўся сюды, на СБ. Кейтлін захаплялася ўсім гэтым дзярмом. Яна ніколі не ведала, калі яна была проста нейкай дурной ебанай цацкай».
  Джэйд прагледзела яшчэ некалькі фотаздымкаў Кейтлін і вярнула тэлефон Крысу.
  «Яна так хацела належаць. Гэта было як чортава мішэнь на яе грудзях».
  Джэйд кіўнула і пачакала, пакуль Крыс пакурыць, узяўшыся за сябе.
  «Яна пайшла на гэтую братэрскую вечарыну на Хэлоўін. Яна прачнулася раніцай на лужку ў парку па вуліцы. І на спіне ў яе былі выбітыя К рознымі колерамі. І яе як разарвалі».
  Яна спынілася. Але ёй не трэба было маляваць карту. Джэйд падняла камень з пяску, шпурнула яго ў прыбой. «Не яе віна. Свет поўны прыдуркаў. Рана ці позна вы сутыкнецеся з адным з іх».
  «Чатыры», - сказала Крыс, і яе голас стаў больш халодным. «Было чатыры».
  «Яна не хадзіла ў паліцыю?»
  «Не, пакуль не стала занадта позна». Яна дадала, амаль як запозненая думка, «Яна нават не казала мне некалькі тыдняў».
  «Як яна цяпер?»
  Крыс адвёў позірк, і Джэйд дакладна ведала, што збіралася сказаць. «Яна мёртвая. Забіла сябе».
  Яна не плакала. Яна не пахіснулася. Яе твар быў такім жа пустым, як і голас.
  Джэйд нахілілася, дастала пачак цыгарэт з кішэні нагрудніка Крыса, запаліла адну і перадала ёй. Потым зрабіла адзін для сябе.
  Яны сядзелі і курылі разам, гледзячы, як сонца сыходзіць крывёй у акіян.
  А потым Джэйд ціха спытала: «Дык чаму ж гэтыя азадкі ўсё яшчэ дыхаюць?»
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шаснаццаты
  Скалі Рорк ішоў па ўцёсах, на сцежках ліліся плямы ад заходзячага сонца.
  Ён вырашыў праверыць след, пра які гаварылі хлопчыкі Тау.
  Калі ён звярнуў з вуліцы на пачатак сцежкі, ён адразу апынуўся ў пустыні. Пяшчаныя сцежкі перасякалі ўцёс, пераплятаючыся ў лабірынце густога прыбярэжнага хмызняку шалвеі, па пояс і вышэй, так што кожны выгіб сцежкі хаваў наступную частку ад вачэй.
  Усе вулічныя гукі зніклі; унізе чуўся толькі бесперапынны гул акіяна і шчабятанне птушак у салёных кустах. Драўляныя лаўкі выстройваліся на сцежцы ў розных назіральных пунктах, адкуль адкрываўся захапляльны від на Ціхі акіян і Нармандскія астравы.
  Два байкеры круцілі міма, апранутыя па шыю ў чорныя гідракасцюмы, сціскаючы пад пахамі дошкі для серфінгу. Яны зніклі за паваротам, і Рорк зноў застаўся адзін.
  Ён павярнуўся ў бок кампуса. Ён мог бачыць вяршыню Storke Tower і два вялізныя спальныя комплексы, якія глядзелі на лагуна і абрывы. Тэарэтычна зламысніка ў масцы, або вандала, ці што там яшчэ, маглі бачыць сотні людзей са сваіх вокнаў ці балконаў. Але ў тую ноч быў туман, густы бераг.
  А на сцежцы не было аніякага святла. Ноччу было б страшна цёмна.
  Жудасна, мусіў прызнаць ён.
  Ён спыніўся ля назіральнай пляцоўкі і паглядзеў на чырвоныя хвалі, што зыходзяць ад заходзячага сонца. Ён адчуў рэзкі зялёны пах гаршка, які даносіўся з пляжу ўнізе.
  І ён упершыню за ўвесь дзень адчуў нейкі спакой. Ён прагнуў гэтага: пустога пяску і бясконцай перспектывы акіяна. Шум хваляў, што глушылі чалавечыя галасы.
  Ці пачуе ён калі-небудзь зноў акіян, не думаючы пра Кару?
  Ён быў так добры, што не думаў пра яе. Цяпер, адзін, ён асцярожна адпусціў сваю ахову, адпусціў свае думкі да яе.
  дзе ты?
  Ён быў усё менш упэўнены, што яна застанецца схаванай. З усім, усім, што адбываецца ў краіне зараз, яна не будзе на месцы. Яна не магла быць. Яна б усплыла. І гэта было б хутка.
  Позірк яго скіраваўся да неба. Было занадта рана бачыць месяц, але ён адчуваў яго.
  Галодны месяц.
  Гэта было забабонам. Гэта было звышнатуральнае. Але ў вечнасці, за пяць месяцаў з таго часу, як Кара з'явілася ў яго жыцці, ён зразумеў адно: чым бліжэй да поўні, тым большая небяспека.
  Што б там ні было, то хутка будзе.
  OceanofPDF.com
  
  Раздзел сямнаццаты
  КРыс утаропіўся на Джэйд, здавалася, ашаломлены пытаннем. «Я не . . . Я не разумею, што вы маеце на ўвазе».
  - Так, - адказала Джэйд.
  Крыс закусіла губу і ўтаропілася на акіян.
  Значыць, яна яшчэ не зусім гатовая. Але яна была тут. Гэтым усё сказана. Джэйд магла пачакаць.
  Праз некаторы час Крыс загаварыў. «Я пайшоў на IX сустрэчу пасля. . .” Яна праглынула. «Пасля пахавання. Думала падаць скаргу. Але што яны маглі зрабіць?»
  - Нічога, - цвёрда сказала Джэйд. «Такім чынам, вы бачыце гэты заклік да дзеяння ад Сукі . . .”
  «Так. Сапраўды, гэта было раней. Гэта была тая рэч Кара Ліндстром.
  Джэйд адчула гэтае імя як удар. Не, не ўдар. Парэз брытвай.
  Крыс глядзеў на яе. «Вы ведаеце, каго я маю на ўвазе? Тыя забойствы ў Сан-Францыска?»
  Джэйд кіўнула. Ах так. Яна ведала. Што яна не ведала? Яе сэрца білася. Яна правяла пальцамі па прахалодным пяску і нічога не сказала.
   Крыс глядзеў на ваду з чырвонымі плямамі. «Я чытаў пра тое, што яна рабіла, і ведаў — я ведаў, што ўсё можа быць інакш».
  Джэйд адчула гул, які яна не магла акрэсліць. Усё гэта павінна было быць.
  Яна ўзяла стык у Крыса, узяла доўгі ток, патрымала і выдыхнула. «Я быў там».
  Тунэль у парку Залатыя вароты кароткі, цёмны і халодны. Ён пахне цялеснымі вадкасцямі і пахам расколін, як гарэлы пластык, і многім іншым.
  Дэні напісаў ёй паведамленне, каб сустрэцца з ім там, у адным з яго любімых месцаў спаткання. І калі Дэні піша смс, ну, будзь побач.
  Яна не бачыць яго ў цемры, але можа адчуваць яго і чуць яго дыханне.
  Потым успыхвае запальніца, паднесеная да мутнай шкляной трубы, і яна бачыць яго наперадзе, асветленага ў арцы тунэля.
  І тады яе сэрца спыняецца.
  Там яшчэ хтосьці ёсць. Светлавалосая жанчына, стройная і нерухомая, апранутая ў цёмнае адзенне. Тая, якую Джэйд цяпер ведае як Кара Ліндстром.
  Яна можа сказаць, што Дэні не бачыў жанчыну. Потым ён заўважае яе і ўздрыгвае, відавочна спалохаўшыся. Ён не ведаў, што яна там.
  На імгненне ён павесялеў. Яго ўсмешка павольная, небяспечная.
  «Хочаш што-небудзь, сука?»
  Адным хуткім рухам бялявая жанчына робіць крок наперад і бярэ яго за валасы, адкідваючы галаву назад, агаляючы горла.
  Джэйд задыхаецца.
  У тунэлі ўспыхвае бліскучы метал і крывавыя дугі Дэні.
  Жанчына моцна трымае яго, сціснуўшы адзін кулак у яго валасы, яго цела прылягае да яе, пакуль ён змагаецца. Ён выдае здзіўленыя, неразборлівыя гукі, калі кроў гарачая і жорсткая хлыне па руках бялявай жанчыны. Глядзячы, зачараваная, Джэйд амаль адчувае вільготнае цяпло на ўласных руках.
  Ён займае лічаныя секунды, каб сысці крывёй.
   Ліндстром вызваляе яе хватку, дазваляючы целу Дэні цяжка саслізнуць на падлогу тунэля. Яна стаіць у цемры над целам, апусціўшы ногі.
  Сэрца Джэйд калоціцца ў грудзях, адгукаючыся ў вушах.
  Ліндстром павольна паварочваецца ў цьмяным сінім святле месяца за тунэлем і глядзіць прама на яе.
  Джэйд не можа рухацца, не можа дыхаць. Усё, што яна бачыць, гэта кроў. . . Кроў Дэні на ўсім твары Ліндстрэма, яе руках, руках...
  Джэйд вярнулася ў сучаснасць і паглядзела на пляж.
  Шкілет быў там, стаяў на беразе, абрысаваны апошнімі прамянямі сонца.
  Джэйд павярнулася да Крыса. Яе голас быў бязлітасны. «Яны згвалцілі вашу сястру, і яна мёртвая. Не кажыце мне, што вы не думалі пра гэта».
  Цяпер Крыс дрыжаў. Яна асцярожна адказала: «Я ведаю дакладна толькі аднаго. . .”
  «І?»
  Твар Крыса пацямнеў. «Я хачу ведаць усе імёны».
  Джэйд адчула люты трыумф. Гульня на. «Добра, тады. Гэта першы крок».
  Цяпер словы Крыса прагучалі. «Гэта ніколі не заканчваецца. Яны ведаюць, што могуць зрабіць гэта з кім заўгодна, таму што ў іх ніколі нават не будзе часу».
  Джэйд нахілілася наперад і паклала руку на шчыкалатку Крыса. «Дык што ж вы хочаце?»
  Голас Крыса быў настолькі напружаны, што ён быў ледзь чалавечы. «Я хачу іх забіць. Я хачу іх усіх забіць».
  Яны сядзелі моўчкі, і хвіліну чуўся толькі шум акіяна. Потым загаварыла Джэйд. «Такім чынам, давайце затрымаем гэтых лохаў».
  Крыс зірнуў на яе, аслупянелы. «Але . . . навошта вам?"
  «Таму што хтосьці павінен».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел васямнаццаты
  Сзірнуўшы на апошнія прамяні святла на акіяне, Рорк адчуў штуршок трывогі.
  Шум прыбоя акружаў яго. Пах гаршка знік. Сонца апусцілася пад хвалі.
  Пачынала цямнець. Ён павінен вярнуцца. Для чаго, ён не быў упэўнены.
  Але сёе-тое.
  Ён адвярнуўся ад мора і неба і накіраваўся па звілістай сцежцы ў процілеглы бок, назад да гатэля.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дзевятнаццаты
  САра прачынаецца ў сцюдзёнай цемры, ад дакранання горкага ветру да яе скуры і шалёнага стуку сэрца, якое стукае ў грудзях.
  Яна сядае, скінуўшы з сябе тоўстую коўдру. Агонь патух у дроўнай печы. Дзверы стаяць насцеж.
  А дзяўчына-шкілет стаіць у дзвярах і глядзіць на яе невідушчымі вачыма.
  Яна ківае Кара і паварочваецца.
  Кара падымаецца з ложка і ідзе следам .
  У паўночны чорны каньён. У месячнае святло, якое разліваецца па снезе яркім блакітна-белым следам.
  Перад ёй Айві ўпэўнена караскаецца па скале, ідучы па сцежцы Анасазі па высокай сцяне з пяшчаніку.
  Кара ідзе следам.
  Вецер штурхае яе, трымаючы вертыкальна. Але хада не патрабуе намаганняў, і Кара не баіцца.
  Імгненна яны праходзяць міма прывідных рук, адбітых у пяшчаніку, з доўгімі далікатнымі пальцамі, узнятымі ў знак прывітання, у знак салідарнасці.
   А на вяршыні каньёна Айві спыняецца і паказвае.
  Да палаткі паляўнічага, цёмнага чатырохкутніка на камянях, бакі якога калыхаюцца ад моцнага ветру.
  І Кара паралізаваная ад страху.
  Усё, для чаго Айві яе прынесла, усё, што яна хоча сказаць ёй, знаходзіцца ў гэтай палатцы.
  І жыццё аддала б, каб не ведаць.
  Раніцай, у час, вядомы як рэальнасць, яна робіць доўгі паход да краю. Гэта не так проста, калі яна не спіць, без свайго спектральнага правадніка. Сцежка ледзяная. Адно слізгаценне, і яна паваліцца на сотні футаў да смерці, якая разбівае косці. Але яе цела памятае начны шлях, а ногі знаходзяць апору ў скале.
  Палатка знаходзіцца менавіта там, дзе была мінулай ноччу, на сцежцы Саўт-Рым. Гэта тоўстае структурнае палатно, арктычная палатка. Камуфляж, вядома.
  Яна сядзіць у хованцы ад скальнага выступу і назірае за ім, прыслухоўваючыся, на працягу амаль гадзіны, перш чым адважыцца да яго.
  Ніякага гуку, акрамя рыпання сцен. Ніякага адчування чалавечай прысутнасці.
  Яна асцярожна расшпільвае пярэднюю засланку. . . пераступае праз яго ў палатняны пакой.
  І глядзіць сабе ў твар.
  Яе паліцэйскі фотаздымак стаіць на сцяне намёта, прымацаваны да нейкага гратэскавага здзеку з жаночага цела — распластанага, з вільготна бліскучай похвай.
  Яна глытае жоўць і пагарду.
  Гэтыя людзі не прыйшлі сюды паляваць на дзяўчат.
  Яны палююць на яе.
  OceanofPDF.com
   ДЗЕНЬ ТРЭЦІ
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаты
  Тбрызентавыя сцены палаткі хістаюцца на ветры.
  А можа, гэта яна дрыжыць.
  Цьмяныя тканкавыя сцены нібы замыкаюцца на ёй. Гэта ўсё, што яна можа зрабіць, каб не разарваць выявы, не разарваць шацёр.
  Ёсць яшчэ фотаздымкі, налепленыя на палатно, усе на тую ж тэму: яе фота і паліцэйскі эскіз, раздрукаваны, прымацаваны да целаў мадэляў Hustler . Порна здымкі. Пастава сабачка, шчокі разведзеныя, анус адкрыты.
  Яна прымушае сябе дыхаць, прымушае сваё цела рухацца, нагінацца і перабіраць спальныя мяшкі і заплечнікі. Большая частка - гэта турыстычнае рыштунак, нездаровая ежа - і, вядома, порначасопісы, з якіх былі вырваны выявы.
  Але яшчэ ў адным заплечніку ляжаць нейкія паперы, і яна проста падымае ўсю, перакідвае на руку. Яна паварочваецца і здымае верхнюю частку ўваходнай створкі палаткі, каб агледзець звонку — снежны край, скалы з пяшчаніку па абодва бакі ад яго.
  Яна не бачыць ніякіх рухаў.
   Яна выслізгвае з палаткі і бяжыць, хуткімі нагамі і бясшумна, назад у сваю нішу ў бліжэйшым валуне.
  Яна знаходзіць пазіцыю ад ветру, якая хавае яе, але дае ёй від на палатку.
  Яна ўладкоўваецца, прыхінуўшыся спіной да вялізнага каменя, і трымае абодва вушы навучаныя для любога гуку, адкрываючы заплечнік, дастаючы паперы і пачынаючы чытаць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць першы
  РОрк напалохана прачнуўся ад гуку свайго тэлефона, які вібраваў і скакаў на стале побач з каралеўскім ложкам.
  Ён пацягнуўся да яго, паглядзеў на экран і ўбачыў імя Сінгха.
  «Сінгх. Я хацеў патэлефанаваць табе ўчора ўвечары...
  «Не трэба. Я доўга размаўляў з агентам Эпсам. Ён на шляху».
  Заўсёды гэтая фармальнасць. Рорк нават ніколі не чуў, каб яна называла Эпса па імені.
  Тут жа пачуўся стук у дзверы, знаёмы рытмічны рэп Эпса. Дастаткова адметны, каб яго можна было распазнаць, але не з'яўляецца відавочным кодам.
  Рорк апрануўся і адчыніў дзверы, каб упусціць яго. Ён паказаў на тэлефон на стале. «Сінгх ідзе».
  Ён пераключыў тэлефон на дынамік, і яе аксамітны голас напоўніў пакой. «Я разважаў над пытаннем, чаму наша начальства так хоча, каб вы працавалі ў Санта-Барбары, і я лічу, што ў мяне ёсць інструкцыя, якой вы павінны рушыць услед. Вы запомніце Андрэа Янаві».
   Назва была дзіўнай дрыготкай з блізкага мінулага. Калі Кара была зняволена ў жаночым ізалятары ў Сан-Францыска, таямнічы наведвальнік выкарыстаў скрадзенае вадзіцельскае пасведчанне ў якасці пасведчання асобы, каб патрапіць у турму і наведаць яе. Пасведчанне належала Андрэа Янові, жанчыне, якая не ўмела кіраваць аўтамабілем два гады - толькі пасля аварыі, у выніку якой яе ногі занялі.
  У тэлефонным інтэрв'ю Янавы заявіў, што не ведае ні пра тое, хто выкарыстоўваў пасведчанне асобы, ні тым больш пра тое, хто ім карыстаўся. Але ўсё роўна Рорк задаваўся пытаннем.
  - працягваў Сінгх. «Вы таксама памятаеце, што мы моцна падазравалі, што блогер, які выкарыстоўвае імя Bitch, быў чалавекам, які выкарыстаў ідэнтыфікатар Janovy, каб атрымаць доступ да Lindstrom».
  Рорк адчуў укол значнасці. Ён ведаў, што Сінгх нешта прыдумаў, але яму спатрэбіўся час, каб зразумець сувязь.
  «Янаві жыве ў Санта-Барбары», — сказаў ён.
  «Проста так. І мне прыйшло ў галаву, што Янавы можа быць спасылкай на Суку, якую вас падштурхоўваюць расследаваць. Такім чынам, я праводзіў некаторыя даследаванні пані Janovy. Яна ўраджэнка Санта-Барбары, атрымала ступень бакалаўра ў Каліфарнійскім універсітэце, а затым атрымала ступень юрыста ў Каліфарнійскім універсітэце ў Берклі. Цяпер яна з'яўляецца малодшым партнёрам юрыдычнай фірмы Goleta Buchanan Thompson Kerr, якая спецыялізуецца на страхавым праве. І асаблівая ўвага спадарыні Яновы - узбуджэньне справы супраць братэрстваў».
  «Будзь я пракляты, - ціха сказаў Эпс.
  Рорк ведаў, што адна і тая ж думка прыйшла ў галаву ім абодвум.
  Калі сакрэтнай мэтай гэтай місіі ў Санта-Барбару было расследаванне Сукі, то, магчыма, ключ да вышэйшых узроўняў Сукі ўвесь час быў у іх пад носам.
  Янавы пагадзіўся на датэрміновае спатканне яшчэ да працы. Шлях да яе дома вёў іх на ўзгоркі, міма місіі Санта-Барбара з яе характэрнымі вежамі-званіцамі, купаламі з чырвонай чарапіцы і крыжамі на вяршыні. Рорк зірнуў на чарапы, умацаваныя ў садовай сцяне, і вобразы маці-доктара і Айві пранесліся ў яго галаве. Mission asistencia Лас-П'едрас, яшчэ адзін прыпынак у дзіўным набегу Рорка ў мінулае, здавалася, што гэта было сто гадоў таму.
  Калі ён адвярнуўся, Эпс глядзеў на яго. «Што там здарылася?» — ціха спытаў Эпс.
  Каманда ведала тое, што адбылося ў пустыні. Самы мінімум.
  Рорк паківаў галавой. Гэта была гісторыя, якая патрабавала часу, каб не проста расказаць, але каб мець магчымасць расказаць. Эпс кіўнуў і паехаў.
  Янавы дом быў поўным кантрастам з Місіяй: высакакласны сучасны. «Дзякуй, што пабачылі нас», — сказаў Рорк, калі агенты ішлі за Янові па пандусе ў шыкоўную, шырока адкрытую жылую плошчу.
  Яна патраціла значныя сродкі, каб зрабіць дом даступным для інвалідаў-калясачнікаў. Паўсюль былі пандусы і ліфт на другі паверх. Вядома, адкрыты план паверха павінен быў даць ёй як мага больш месца для перамоваў у крэсле.
  - Я не супраць, - сказала яна праз плячо. «Але я прайшоў праз усё гэта з вашым агентам Сінгхам яшчэ ў снежні». Джанові была ў спартыўных пальчатках без пальцаў і ўмела кіравала сваім інвалідным крэслам з ручным прывадам, напружаныя мышцы плячэй напружваліся пад яе майкай N ASTY W OMAN . Яе каштанавыя валасы былі падстрыжаныя блізка да галавы, толькі пух.
  Яна павярнула крэсла тварам да канапы, жэстам рукой паказала ім сесці. «Як я сказаў ёй, я не ведаю, хто выкарыстаў маё пасведчанне, каб трапіць у турму Bay Area. Пасведчаннем кіроўцы я не карыстаўся пасля аварыі».
  Рорк і Эпс пераглянуліся. Янавы злавіў.
  «Ці ёсць з гэтым праблемы?»
  Рорк падумаў: чаму няма машыны? Мяркуючы па яе дому і таму, як яна кіравала інвалідным крэслам, яна была сімвалам мабільнасці, і на рынку было шмат аўтамабіляў з ручным кіраваннем. У яе, відавочна, былі грошы на аднаго.
  Рорк пачаў: «Не мая справа, але...»
  Яна чакала.
   «Вы не думалі пра аўтамабіль з ручным кіраваннем?»
  Яна глядзела на яго каменным тварам. «Лёгка сказаць, калі ў вас на нагах ніколі не стаяў семнаццацітонны грузавік».
  Рорк адчуў джала разгрому, і гэта было правільна. «Кропка прынята. Выбачайце».
  «ПТСР», — коратка сказала яна. «Я працую над гэтым. Але гэта не значыць, што я бяспечны за рулём. Цяпер што я магу для вас зрабіць?»
  Пасля гэтага няўдалага пачатку Рорк вырашыў палегчыць сабе шлях да сваіх пытанняў. «Гэтае выкарыстанне вашых правоў кіроўцы здаецца такім — выпадковым. Вы нават чулі пра Кара Ліндстром? Да таго, як Сінгх звязаўся з вамі?»
  Яна падняла брыво. «Некаторыя з нас памятаюць сапраўдныя навіны».
  Ухіленне. Рорк націснуў. «Ці гаварылі пра яе ў вашым асяроддзі? Арышт, суд. . .”
  «У маім коле», — паўтарыла яна без перагібу. Рорк быў упэўнены, што яна ведала, што ён намякае на Суку. Але ўсё, што яна сказала, было: «На працы была размова. Любы, хто вырас у Каліфорніі. . .”
  Ёй не прыйшлося скончыць фразу; Рорк дакладна ведаў, што яна збіралася сказаць. Любы, хто вырас у Каліфорніі, ведаў пра Жнец, сямейныя масавыя забойствы і Кару, «Цуда-дзяўчынку», якая была адзінай, хто выжыў у той бойні.
  Яна паціснула плячыма. «Ну. Вядома, я памятаю Жнец. Усё гэта». Яна раптам усміхнулася, не вельмі жартоўнай усмешкай. «Давайце пяройдзем да справы, так? Вы сапраўды думаеце, што я ведаю, дзе Ліндстром?»
  Было цікава зразумець, чаму яны былі там.
  Эпс усміхнуўся ў адказ. «А ты?»
  Янавы ўзнялі рукі. «Яна сышла ў падполле, ці не так? Я ведаю , што хацеў бы. Пакінуць дзяржаву, напэўна, пакінуць краіну. Але вы лепш за ўсё ведаеце пра гэта. . .”
  У Рорка было адчуванне, што яго даследуюць. Гэта можа быць проста цікаўнасць, але ён быў больш схільны верыць, што адбываецца гульня.
  «Напэўна, ты маеш рацыю», — сказаў ён, потым выдзеліў хвіліну, зрабіўшы выгляд, што думае. «Вы чулі пра кібергрупу Bitch?»
  Ён глядзеў на яе твар, калі яна адказала: «Хто яшчэ не пасля ўчора?»
  Рорк і Эпс пераглянуліся.
  «Што?» — спытала яна.
  «Спадарыня Янавы, наколькі нам вядома, Сука не ўзяла на сябе заслугу за акцыю ў кампусе».
  «Але гэта даволі відавочна, ці не так?» - адказала яна. «Гэта не мая асабістая тэорыя. Здаецца, так лічыць большасць СМІ».
  «Такім чынам, вы калі-небудзь працавалі з імі?»
  Яна нахмурылася. «Працаваў з імі? Як адвакат?»
  «Як што заўгодна».
  «Я ўпэўнены, што я «лайкаў» некаторыя паведамленні ў Facebook і Twitter». Яна перавяла погляд з аднаго мужчыны на другога. «Вы думаеце, хтосьці з Bitch скраў маю асобу? Гэта нядобра, праўда?»
  "Што вы маеце на ўвазе?"
  «Гэта магутная кібергрупа, якую шмат хто называе тэрарыстамі. Я сяджу ў сваім доме і размаўляю з двума агентамі ФБР, якія хочуць ведаць, ці маю я сувязі з гэтай арганізацыяй. У гэтым дзівосным новым свеце гэта не вельмі весела. Дык вы мне скажыце — ці патрэбны мне адвакат?»
  І Рорк, і Эпс няўтульна паварушыліся, і Рорк ведаў, што адчувае сорам. Да гэтага ўжо дайшло — кожны наш запыт будзе адчуваць сябе як ваенізаваную пагрозу.
  Ён быў на мяжы таго, каб папрасіць прабачэння і пакінуць яе адну. Але жанчына ставіла галачку ў самых розных скрынях: багаты юрыст, міжсекцыйная феміністка - яна, безумоўна, была чалавекам, які мог быць часткай Bitch, нават, магчыма, кіраваць ёю. Таму ён паспрабаваў па-іншаму.
  «Я не хацеў стварыць такое ўражанне. Мне вельмі шкада, што гэтая тэма выклікала ў вас дыскамфорт. Адкладзем Суку ў бок. Нас сапраўды цікавіць ваш вопыт».
  «Экспертыза ў дачыненні да?»
  «Брацтвы».
  Яе позірк звузіўся.
   Эпс, відавочна, падхапіў стратэгію Рорка. Цяпер ён пашырыў пытанне. «У многіх выпадках вандалізму, які адбыўся мінулай ноччу, брацтвы былі спецыяльна накіраваныя на пагрозы. Мы хацелі б, каб вы далі нам інфармацыю пра тое, чаму гэта адбываецца».
  «Увогуле, вы маеце на ўвазе».
  «У цэлым, вядома».
  Яна паціснула плячыма. «Вы прасілі аб гэтым». Яна нахілілася наперад у крэсле. «Калі ваша мэта — ліквідаваць патрыярхат, брацтвы — гэта добрае месца для пачатку. Менавіта там праходзяць навучанне ўсе нашы лепшыя жанчынаненавіснікі. І, вядома, яны таксама з'яўляюцца бастыёнамі прывілеяў белых мужчын». Прамаўляючы гэта, яна глядзела проста на Эпса. «Брацтвы ўяўляюць сабой амаль культавы бел-цыс-гетэра-патрыярхат — закрыты жолаб, які існуе, каб ізаляваць сыноў прывілеяваных сярод іх заможных аднагодкаў і прымусіць іх рухацца проста ў вышэйшыя эшалоны грамадства. Брацтвы - гэта месца, дзе адзін працэнт сістэматычна кансалідуе сваё багацце і вучыцца трымаць астатняе грамадства ў рабстве.
  «Жастрынскія таварыствы таксама з'яўляюцца канавай у вышэйшыя эшалоны грамадства. Розніца ў тым, што дзяўчат з жаночага клуба не даглядаюць як уладальнікаў. Грэцкая сістэма прапагандуе і нармалізуе жаночую непаўнавартаснасць. Сэксуальны гвалт - звычайная частка жыцця Грэцыі. Прама кажучы, грэцкая сістэма - гэта паляўнічая ўгоддзі. Мы вырошчваем тытулаваных расісцкіх жанчынаненавіснікаў у кубку Петры культуры згвалтавання. Гэтыя бандыты працягваюць прымаць законы і выконваць законы, якія ўвекавечваюць культуру згвалтаванняў і расізм».
  Яна паглядзела Рорку ў вочы, а потым Эпсу. «Гэта не выпадкова, хлопцы. Гэта дакладна адточаная сістэма прыгнёту. На яго будаўніцтва спатрэбіліся тысячы гадоў. І гэта не знікне, калі ўсе мы не выкарыстаем свае навыкі, каб знішчыць гэта».
  Рорк зразумеў гэта. «Такім чынам, ваша мэта - разбурыць патрыярхат».
  Яна змрочна ўсміхнулася. «Будзеце ў заклад, што мая мэта — дэмантаж патрыярхату. Але відавочна, - яна паказала на свае ногі, - я не збіраюся падымацца на вежы з універсітэцкім гадзіннікам, каб зрабіць гэта. Я хацеў выбраць найбуйнейшага злачынцу, якога я мог бы пераследваць з маім наборам навыкаў. А гэта брацтвы. Я братэрскі адвакат істца».
   «Што азначае — вы падаеце ў суд на братства? Універсітэты?»
  Яна скрывілася. «Гэта дарога ў гару. Адміністратары каледжа неверагодна не жадаюць дысцыплінаваць грэчаскія дамы або агалошваць злачынствы асобных членаў. Яны значна больш схільныя збліжаць шэрагі вакол сябе, блакаваць любое вонкавае расследаванне, таму што ўніверсітэты залежаць ад багатых грэчаскіх выпускнікоў. Таксама існуюць вельмі магутныя палітычныя лабісцкія групы, накіраваныя на абарону інтарэсаў брацтваў». Яна зрабіла паўзу. «Таму я іду за бацькамі».
  Нішто з таго, што яна сказала дагэтуль, не здзівіла Рорка. Гэта апошні раз.
  «Я вярнуў мільёны і мільёны даляраў з полісаў домаўладальнікаў. Менавіта столькі іскаў супраць хлопцаў, якія парушаюць строгі поліс, аплачваецца: са страхоўкі домаўладальнікаў іх бацькоў».
  Рорк і Эпс глядзелі на яе знерваванымі. «Вы не адчуваеце сябе ні кроплі вінаватым у пакаранні бацькоў?» - спытаў Рорк.
  Янавы звёў на яго цынічныя вочы. «Вы выпадкова чыталі ліст, які бацька Стэнфардскага гвалтаўніка напісаў суддзі, у якім прасіў аб паблажлівасці для свайго сына-гвалтаўніка? Сцвярджаючы, што яго каштоўнага хлопчыка нельга караць за «дваццаць хвілін дзеянняў»?»
  Яе нянавісць была адчувальная ў пакоі.
  «Так, агент Рорк. Іду за бацькамі. Аказалася бессэнсоўным патрабаваць ад іх прывіваць сынам элементарную прыстойнасць. Яны і пальцам не паварушаць, каб спыніць гвалтаўнікоў, культуру згвалтавання. Таму я іду за імі ў адзінае месца, дзе, здаецца, ім балюча. Іх банкаўскія рахункі. Дастаткова гучных судовых працэсаў, і яны проста пачнуць атрымліваць паведамленне».
  Рорк павінен быў прызнаць, што гэта мела сэнс. Але ён шукаў нешта больш канкрэтнае.
  «Ці былі ў вас якія-небудзь скаргі наконт дома Kappa Alpha Tau, у прыватнасці, ці чулі пра іх?»
  Яна замерла толькі на долю секунды, але Рорк злавіў гэта. Потым яна загаварыла. «У прыватнасці, K-Tau? Не тое, што я ведаю. чаму? Вы што-небудзь ведаеце?»
  Рорк адчуў, як яе цікавасць папярэджвае. «Проста пытаюся».
   Яна глядзела на яго без усмешкі.
  Рорк хутка перайшоў да апошняга пытання. «Яшчэ адно пытанне, калі можна. Мне цікава пра час усяго гэтага. Гэта вялізная, зладжаная акцыя. Чаму цяпер? Здаецца, гэта не рэакцыя на нешта канкрэтнае».
  Яна нахіліла галаву. «Вы не бачыце нічога значнага ў часе?»
  Рорк зірнуў на Эпса. «Якое гэта значэнне?»
  «Мы сядзім тут хвілін пятнаццаць і размаўляем пра брацтвы. Дэманстрацыі былі накіраваныя канкрэтна, калі не выключна, на брацтвы. Такім чынам, суд па згвалтаванні Тэйлар Мортан? У любы дзень будзе вынесены прысуд. Унізе, у Сан-Дыега».
  Тэйлар Мортан? Рорк паспрабаваў вызначыць імя. Яна адаравала яго халоднай усмешкай. «Не магу размясціць? Магчыма, таму, што такіх выпадкаў вельмі шмат. Вось ваша кароткая інфармацыя. Абвінавачаны - зорны бягун. Белы, прадстаўнік вышэйшага сярэдняга класа, хлопец з братэрства. Суддзя - белы мужчына сярэдніх гадоў, выпускнік юрыдычнай школы Прынстана. Ну, і, дарэчы, галын Kappa Alpha Tau.
  Рорк і Эпс утаропіліся адзін на аднаго. Супадзенне? Ці нешта большае?
  «Збярыце ўсё гэта разам — і ці рэальна мы думаем, што Мортан атрымае турэмны тэрмін?» Яе голас задрыжаў. «Брок Тэрнер. Осцін Уілкерсан. Гэтыя хлопцы асуджаныя за гвалтаўнікі, і мы не можам прымусіць суддзяў вынесці ім прысуд. У пэўны момант вы павінны пачаць пытацца ў сябе, як на самой справе вырашыць праблему. Таму што два працэнты судзімасці нават не пачынаюць залічвацца. Як доўга ў нас будзе роўная колькасць жанчын-суддзяў? Як доўга, перш чым мы зробім хоць найменшую ўвагнутасць у справах аб згвалтаваннях? Улічваючы палітычны кашмар, у якім мы жывем, якая ў нас надзея на тое, што гэта адбудзецца цяпер ?
  Яна спынілася, каб перавесці дыханне.
  «Такім чынам, так. Я чакаў, што вакол гэтага прысуду і прысуду нешта адбудзецца».
  Рорк на імгненне пракруціў гэта ў галаве. «Такім чынам, увесь гэты вандалізм быў чым — чакаючым абурэннем? Ці вы хочаце сказаць, што нехта прыклаў шмат намаганняў, каб паставіць косткі даміно, каб іх было лёгка перакуліць, калі будзе вынесены прысуд?»
  Янавы падаўся наперад. «Вы ўвесь час пытаеце мяне, што я думаю. Я думаю, што нешта сарвецца. Больш проста няма чаго губляць. Урад ЗША аб'явіў адкрытую вайну жанчынам. Афіцыйна гэтыя лохі паспрабуюць пазбавіць нас усіх правоў, за якія мы калі-небудзь змагаліся. Жанчыны больш злыя, чым вы можаце сабе ўявіць. Усё, што нам трэба, гэта апошняя кропля. Гэта можа адбыцца ў любую секунду. А потым на вуліцах будуць бунты. Будзе кроў».
  Яна села назад. «І гэты суд? Людзі гэта глядзяць. Вы ведаеце чаму? Гэты жананенавісніцкі жарт суддзі знаходзіцца ў кароткім спісе галоўнага драпежніка ў Вярхоўны суд».
  Агенты селі ў машыну на вуліцы каля дома Янавага.
  Першым выступіў Эпс. «Ёй было шмат чаго сказаць».
  «Яна зрабіла». І ўсё гэта добраахвотна. Гэта заўсёды папярэджвала Рорка аб парадку дня. «Але што, калі яна мае рацыю? Што скаардынаваны вандалізм з'яўляецца падрыхтоўкай да вынясення прысуду па справе Мортана? Будаваць вогнішча ў чаканні матчу?»
  У гэтым было нешта разумнае, асабліва калі суддзя ў працэсе над Мортанам быў прэтэндэнтам на адкрытае месца ў Вярхоўным судзе.
  Гаварыў Эпс, і Рорк мусіў засяродзіцца на яго словах. «Калі яна з Сучкай, навошта нам дапускаць да ўсяго гэтага? Яна наўпрост карміць нас гэтай рэччу».
  Ён меў рацыю. І асабіста Рорк думаў, што Янавы хлусіў. Пра нешта, ці пра ўсё.
  Ён нахіліўся наперад, падключыў тэлефон да порта прыборнай панэлі і патэлефанаваў Сінгху.
   «Мы толькі што скончылі з Янавым. Нам патрэбна інфармацыя аб судовым працэсе ў Сан-Дыега...
  «Суд над Тэйларам Мортанам», — скончыў за яго Сінгх. «Гэта ў спісе патэнцыйна нестабільных сітуацый, які я склаў».
  Рорк кінуў позірк на Эпса. Эпс паціснуў плячыма, але Рорк заўважыў прывід усмешкі. Без сумневу — з Сінгхам Эпс выйграў у латарэю.
  «Янавы проста назваў суд — прысуд — бомбай запаволенага дзеяння».
  Сінгх задумаўся на кароткае маўчанне. «Яна можа мець рацыю. Старшынствуючы суддзя - Чарльз Блэквел. Ён мае гісторыю вынясення лёгкіх прысудаў за сэксуальны гвалт. Яго імя называлася як магчымасць заняць вакансію ў Вярхоўным судзе, але не як галоўны прэтэндэнт».
  Эпс загаварыў. «Яновы кажа, што прысуд можа быць вынесены ў кожную хвіліну».
  Павісла кароткая цішыня, перш чым яна адказала. «У любую хвіліну» было б не зусім правільна. Наколькі я разумею, абарона завершыць выкладанне сваёй справы прыкладна на наступным тыдні. Але ў крымінальным працэсе. . .”
  Ёй не прыйшлося скончыць фразу. Яны ўсё ведалі. Усё магло здарыцца ў любы час.
  Рорк пачаў: «Такім чынам, Яновы ведае нешта, чаго мы не ведаем...» . .”
  «Ці яна спрабуе даставіць нас туды», — сказаў Эпс. «Ці проста прэч адсюль».
  «Магчыма». Рорк нахмурыўся. «Аднак сувязь з Тау ёсць».
  «Такім чынам. . .”
  Праўда ў тым, што з таго часу, як яны з Эпсам прыбылі ў Санта-Барбару, Рорк быў на нервах. Ці азначала гэта адчуванне, што яны былі блізкія да нейкага дзеяння або занадта далёка ад яго, ён не мог сказаць. Але з надыходам раніцы ён адчуваў сябе ўсё больш нервовым.
   Узважыў, назваў. «Мы разышліся. Вы заставайцеся тут. Звярніцеся да шэрыфаў акругі і пешага патруля Ісла-Вісты, каб даведацца, ці не паведамлялася пра згвалтаванні ў доме KAT. Нават чуткі».
  Эпс выглядаў здзіўленым. «Вы збіраецеся ў Сан-Дыега?» На хвіліну ён выглядаў скептычна, падазрона. А чаму б і не? З пачатку гэтай справы ў Рорка не было канца схаваных матываў.
  Эпс нічога з гэтага не згадваў. Ён толькі спытаў: «Што вы сапраўды думаеце, што вы можаце там рабіць?»
  Рорк быў вымушаны зрабіць паўзу. «Сядзець на судзе. Будзьце побач, калі нешта сапсуецца. Так, гэта хэджаванне нашых ставак. Але калі ў Янавага ёсць нейкі ўнутраны след, то я на месцы».
  Была яшчэ адна прычына, вядома, была.
  Але не той, якой Рорк збіраўся падзяліцца.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць другі
  АПасля размовы з Роркам і Эпсам Сінгх сядзіць у сваёй кабінцы і аглядае пусты офіс. Рана, да працоўнага часу яшчэ засталося; яна адзіная ў.
  Такім чынам, яна адварочваецца ад свайго кампутара Бюро і дастае свой асабісты ноўтбук з шуфляды. Яна загружаецца і ўваходзіць у сістэму, каб праверыць уласны праект.
  Выкарыстоўваючы псеўданім, праз зашыфраванае злучэнне, яна ўваходзіць у Darknet і ўваходзіць на форум пад назвай «Згвалтаванне Кара Ліндстром».
  Гэта ненавіснае дзецішча дэтэктыва шэрыфа акругі Рыверсайд Гілберта Орціса.
  Сінгх сочыць за Орцісам у інтэрнэце ўжо некалькі тыдняў. Спачатку яе сачэнне адбывалася па законе за дзейнасць Орціса ў інтэрнэце, калі ён быў падазраваным у згвалтаваннях больш чым дзесятка дзяўчынак-падлеткаў за апошнія шаснаццаць гадоў.
  Орціс не ўваходзіў у гэтую каманду гвалтаўнікоў. Рорк закрыў справу. Але Сінгх працягваў сачыць за Орцісам, неафіцыйна. Прычым нелегальна.
  З-за гэтага форуму.
   Гэта месца, дзе мужчыны, якія вырашылі гэта зрабіць, могуць падзяліцца сваімі самымі подлымі фантазіямі.
  Сінгх усё жыццё пражыла з усведамленнем таго, што выпадковая група людзей можа ператварыцца ў жахлівага, драпежнага звера без думкі, маралі і свядомасці. Што ў любы момант яе саму могуць схапіць, згвалціць, пакінуць мёртвай ці яшчэ горш, чым мёртвай.
  Столькі сваякоў, сяброў, калег былі зламаныя Ім , гнюснай рэччу, якая слізгае па вуліцах яе роднай краіны. Тое, што тэрарызуе жанчын, трымае іх у сваіх руках. Тое, што яна заўсёды ведала, таксама знаходзіцца тут, у гэтай краіне, але хаця б крыху глыбей у цені.
  Але на гэтых форумах ён мае волю.
  Яна старанна маскуе свае рухі. Выкарыстоўваючы ноўтбук, які немагчыма адсачыць да яе. Скрэмбаванне яе IP-адраса, каб замесці сляды. Але на іншым узроўні ёй проста ўсё роўна.
  Яна ведае псеўданімы Орціса. Яна ведае яго звычкі. Калі ён імкнецца атрымаць доступ да сакрэтных форумаў. Парадак, што ён правярае ўсе форумы, якія ён наведвае.
  Яна стварыла ўласную ідэнтычнасць і публікавала паведамленні на форумах, капіруючы гратэскны, амаль заўсёды неграматычны стыль напісання насельнікаў форумаў. Са сваімі псеўданімамі яна атрымала доступ да сакрэтных падфорумаў у Darknet.
  Ёсць экстрэмальныя порна-відэа і форумы з такімі назвамі, як «Дзесяць лепшых спосабаў пазбавіцца ад згвалтавання».
  Тут таксама прафесійныя тролі вербуюць людзей-аднадумцаў, каб атакаваць жанчын, якія адважваюцца публікаваць сваё меркаванне ў Інтэрнэце. Навукоўцы, актрысы, журналісты, палітыкі, дызайнеры гульняў - усе жанчыны ўразлівыя для тролінгу. На форумах размяшчаецца мэта, і пачынаецца кампанія пераследу, падчас якой ахвяра засыпаецца абразамі, пагрозамі, выявамі садысцкага порна.
  За апошнія некалькі гадоў інтэрнэт-тролінг набраў трывожную хвалю. Сінгх бачыў сотні знакамітасцяў жаночага полу з пагрозамі згвалтавання — не толькі супраць сябе, але і супраць сваіх дзяцей, маці, сясцёр. Скаардынаваная спроба заглушыць жаночыя галасы.
  Гэтых троляў толькі падбадзёрыла ўзыходжанне найвышэйшага троля, сэксуальнага драпежніка, які зараз вызначае нацыянальную палітыку.
  Сінгх збольшага пакінула сваю краіну, каб пазбавіцца ад паўсюднага пераканання, што згвалтаванне - гэта нармальна, частка жаночага лёсу. У Індыі стаўленне такое, што ахвяра просіць аб гэтым, а мужчына ні ў чым не вінаваты.
  Яна не лічыць гэтыя форумы і паведамленні невінаватымі. Ад стаўлення адбываецца дзеянне.
  Так яна збірае файлы на плакаты. Траленне злачынстваў. Яна спадзяецца, што аператыўная група, якую ўзначальвае Рорк, дасць ёй платформу, каб нейкім чынам пераследваць гэтых монстраў.
  А пакуль яна назірае.
  Яна шукае ўсе форумы, якія, як яна ведае, часта наведвае Орціс, правяраючы, ці няма апошніх дзеянняў. Яна толькі ніткі абдзірае. Пільна чытаць невыносна.
  Але Орціс сёння не апублікаваў. І, як звычайна, неўзабаве яна павінна распісацца з агідай.
  Яна адкладае кампутар, сядае ў крэсла. Яна адчувае хваляванне, якое паколвае яе пад скурай, і на імгненне заплюшчвае вочы.
  Яна дазваляе сваёй працоўнай кабіне саслізнуць і засяроджваецца на сваім дыханні, вызначаючы адчуванні ў сваім целе.
  Яны занадта знаёмыя.
  Тэмпература цела павышана, твар гарыць. Яна згарае, дрыжыць ад гэтага таксічнага пераліву жананенавісніцтва, расізму і нянавісці.
  Не толькі на форумах, але і ў навінах паўсюль.
  Яна часта адчувае, што губляе кантроль над чымсьці рацыянальным. І як часта бывае, у гэты момант яна літаральна перастала дыхаць.
  Яна прымушае сябе глыбока ўдыхнуць, павольна выдыхнуць.
   Потым яна канцэнтруецца, уяўляе сонца, прамяні, якія саграваюць і акружаюць яе, і ціха чытае малітву, рытуал святла.
  Святло перада мной.
  Святло за мной.
  Святло злева ад мяне.
  Святло справа ад мяне.
  Святло нада мной.
  Святло пада мной.
  Святло вакол мяне.
  Святло ўсім.
  Святло Сусвету.
  Яна сядзіць у візуалізацыі і адчувае, як дыханне замірае. І гэта дапамагае, вядома, дапамагае. Але яе малітвы і рытуалы ўсё менш супакойваюць яе.
  Яна праводзіць дні ў смузе трывогі. Ноччу ёй сняцца злавесныя сны: аб цёмнай сіле, якая асядае над краінай. Параксізмы злосці. Пастаяннае пачуццё палявання.
  Няма куды бегчы. Няма бяспечнага месца.
  І страшная, непазбежная рэчаіснасць: канца не відаць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць трэці
  Сара туліцца ў сваёй нішы паміж масіўнымі скаламі. Палатка калышацца на ветры, танцуючы з пагрозлівай прысутнасцю.
  Зараз яна прагледзела большую частку матэрыялаў у заплечніку, раздрукаваныя электронныя лісты і вэб-старонкі. Дырэктыва зразумелая. За яе галаву прызначана ўзнагарода ў 25 000 долараў.
  «Жывы і цэлы», — так сфармулявана паведамленне. «Спачатку прывядзіце яе да мяне, і вы адчуеце свой густ».
  Яна адчувае прысутнасць Яго , лунае, усміхаецца ёй скрозь няроўныя зубы. Яна некаторы час сядзіць, дыхаючы ад жаху.
  Раздрукоўкі з інтэрнэт-форуму. Дык колькі ж за ёй палююць? Сотні? Тысячы? Колькасць можа быць любая. Гэтыя нізкарослыя істоты збіраюцца ў цёмных кутках у Інтэрнэце, але ўсё сваё жыццё яна кожны дзень бачыла, як яны шпацыруюць пры дзённым святле. Яны - легіён.
  Яна збівае агіду.
  Іншыя - наступная праблема. Спачатку яна разбярэцца з гэтымі перад сабой.
  Яна стараецца трымаць свой розум сканцэнтраваным, нягледзячы на пераважныя фізічныя адчуванні, якія прымушаюць яе бегчы.
  Вылазь зараз жа. Драйв. Пастаўце некалькі станаў паміж вамі і гэтымі монстрамі.
  Самае ашаламляльнае і ў той жа час не дзіўнае тое, што яна ведае чалавека, які адправіў паляўнічых на іх гратэскавую місію.
  Яго імя прышпілена да сцяны намёта ў раздрукоўцы інтэрнэт-паведамлення, што роўна прапанове ўзнагароды. Паведамленне ананімнае, але паляўнічыя дадалі свой уласны запіс, імя і адрас у горадзе, які ёй добра знаёмы.
  Стары вораг.
  Орціс.
  Гэты чалавек з яе дзяцінства, які меў нейкую моцную, абуральную нянавісць да яе.
  Ён прыйшоў за ёй падлеткам, яму не споўнілася чатырнаццаці гадоў, з гэтым поўзаннем за вачыма і роўнымі часткамі гневу і пажадлівасці ў яго сэрцы. Ён падазраваў яе ў забойстве хатняга кансультанта, які спрабаваў на яе напасці, і збіраўся знішчыць яе за гэта.
  І цяпер ясна, што нянавісць ніколі не памірала. Замест гэтага яна загнаілася, дала метастазы.
  Яе настолькі ахапіла злосць, што яна не можа засяродзіцца. І гэта робіць яе ўразлівай.
  Яна холадна вяртае свой розум да сучаснасці, да актуальнай праблемы. Паляўнічыя.
  Іх двое, яна ведае. Два спальныя мяшкі. Два надзіманых матраца.
  Два - лёгкая лічба.
  Яна павінна спачатку разабрацца толькі з гэтымі двума.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць чацвёрты
  ВКалі Джэйд прачнулася, прайшло імгненне, перш чым яна зразумела, дзе знаходзіцца. Не ранча, яна гэта ведала.
  А ў ложку з ёю быў нехта.
  Усведамленне было імгненным, асляпляльны жах. Усё яе цела замерзла, і яна вярнулася ў бясконцае пекла вуліцы. . .
  Маўчы і бяры, сука. Праглыні гэта, маленькая шлюха. Перавярні яе і дай мне гэтую мілую задніцу. . .
  Джэйд вырвалася з успамінаў, сціскаючы прасціны пад сабой, і прыкусіла ўнутраную частку шчакі, каб прымусіць сябе ўвайсці ў сучаснасць.
  Прасціны былі мяккія, добра паношаныя, а на падушцы адчуваўся водар лаванды. Дыханне побач з ёй у ложку было лёгкім, жаночым.
  Панічнае пачуццё небяспекі сціхла.
  Яна зараз успомніла. Яны разбіліся ў доме Крыса, у ананімнай камунальнай кватэры на ўскрайку двух квадратных міль Айла-Вісты.
  Побач з ёй Крыс прачнуўся з рэзкім уздыхам. І Джэйд ведала, якія думкі круцяцца ў яе галаве. Яна ведала свой страх, яна ведала сваю лютасць.
  Яны былі аднолькавыя.
  Адно згвалтаванне, тысяча згвалтаванняў. . . ці ўсё жыццё жыць са страхам перад гэтым. Усё было аднолькава.
  - Толькі я, - ціха сказала яна. «Гэта крута». Яна глядзела ў вочы Крысу, пакуль другая дзяўчына не засяродзілася на ёй і не пазнала яе.
  Яны абодва ляжалі, успамінаючы размову мінулай ночы.
  І нарэшце Джэйд загаварыла. «Такім чынам, давайце паглядзім на гэтага ўкола».
  Яны набралі кавы грандэ ў месцы пад назвай Equilibrium і пад хмарным небам падышлі да дома Kappa Alpha Tau на Camino Embarcadero. Гэта быў адзін з чатырох у квадратным блоку, прымацаваных адзін да аднаго.
  «Цэлы брацкі горад, — падумала Джэйд без забаў.
  Хлопцы хадзілі зграямі, у шортах колеру хакі, без кашулі, падымаліся на лесвіцах, віселі ліхтары на пярэдняй частцы дома, сэрцы з выразанай паперы і крылы анёлаў былі на вяроўках, нацягнутых на заднюю частку ўнутранага дворыка.
  «Ведаю, час вечарынкі», - ціха сказала Джэйд.
  «Дзень святога Валянціна», - сказаў Крыс.
  Ад гэтай думкі Джэйд здзівілася. Яна зусім страціла пачуццё часу на ранча.
  Наколькі гэта ідэальна? Магчымасці танцавалі ў яе галаве. Касцюмы. Лёгкі ўваход. Мы можам зрабіць гэта сёння вечарам.
  «Дзе ён?» - прамармытала яна Крысу. «Вы бачыце яго?»
  «Ён не будзе рабіць грубую працу. Напэўна, адбіваецца на спадарожніку».
  Джэйд нахмурылася. «Дом-спадарожнік?»
  «Ва ўсіх вялікіх братоў ёсць другія дамы на Дэль-Плая. Галоўныя дамы ніколі не становяцца занадта вар'ятамі. Яны трымаюць добры фронт, таму любы чыноўнік, хто заходзіць — каледж, саветы братэрстваў, паліцэйскія — проста бачыць тое, што братэрства хоча ад іх бачыць. Сапраўдны . . .” Яна пахіснулася. «Сапраўдныя дзеянні адбываюцца ў дамах-спадарожніках».
  «Пакажы мне».
  Крыс павёў яе па вуліцы, якая выгіналася ў «Петлю», паласу дарогі вакол невялікага парку, у якой выстройваліся рэстараны, кафэ, спіртныя крамы, вечарынка, крама Amazon. Адтуль кароткія прамыя блокі вялі ўніз да акіяна.
  Дэль Плая была вуліца, якая пралягала ўздоўж скалы. Вялікія старыя дамы чаргаваліся з кватэрнымі комплексамі з дошкамі для серфінгу на балконах. У многіх падворках стаялі доўгія, высокія прамавугольныя сталы і брудныя канапы на тратуары, пастаянна расстаўленыя для чарговай вечарыны. Значная колькасць меншых дамоў была размалявана рознакаляровымі фрэскамі галівудскіх ікон: Джэймса Дына, Мэрылін, Элвіса. Паўсюль былі раскіданы чырвоныя кубкі з-пад напояў, нібы вялікае канфеці.
  Калі дзве дзяўчыны дайшлі да канца наступнага квартала, Крыс працягвала рухацца, але кіўнула галавой у бок апошняга дома квартала. «Вось і ўсё».
  Джэйд пайшла за Крысам і выпадкова азірнулася.
  Дом-спадарожнік уяўляў сабой велізарны сучасны трохпавярховы будынак, які трымаўся за скалу на адной лініі з іншымі дамамі на беразе акіяна ўздоўж Дэль-Плая.
  Крыс прамармытаў побач з ёй: «Ззаду, на скале, ёсць палубы. Вы не можаце ўбачыць самы ніжні ўзровень спераду. Яны называюць гэта Падвал. Вось дзе . . .”
  Яна абарвалася, хісткая.
  Дзве дзяўчыны працягвалі ісці. Побач з домам быў невялікі грамадскі парк з выглядам на акіян, з арэлямі, душам на адкрытым паветры, лесвіцай, якая вядзе ўніз да берага.
  Крыс кіўнуў у бок парку. «Мы можам назіраць адтуль».
  Дзяўчынкі перабіраліся па пашарпанай траве і селі на арэлі. Шум прыбою пад імі быў пастаянным рытмічным грукатам. Крыс паказаў на ўнутраны дворык з выглядам на акіян, трохузроўневыя палубы, якія выступалі над вадой. «Нізкая палуба - гэта сутарэнне».
  Джэйд вывучала дом, ацэньваючы планіроўку. «Зразумеў».
  У гэты момант група хлопцаў высыпала праз чорны ход на бетонны ўнутраны дворык. Крыс утаропіўся на братоў і застыў. «Гэта ён».
  Джэйд убачыла высокага, цёмнага і напышлівага. Крыс устаў з арэляў. Джэйд кінулася ўслед за арэлямі і нырнула пад адно з пакручастых дрэў.
  Глядзелі з-за галін.
  Двое хлопцаў неслі паміж сабой кулер з півам. Яны паставілі кулер на пад'ездзе, на тэрыторыі дома, але лёгкай хады ад валейбольнай сеткі.
  Пара з іх пачала перакідваць мяч паміж сабой, яшчэ не гульня, проста трахацца. Многія з іх неслі чырвоныя кубкі. Ужо пілі, а можа, і не кінулі з папярэдняй ночы.
  Дзяўчаты завіслі на дрэвах. «Дык гэта той самы», - сказала Джэйд, не зводзячы з яго вачэй.
  Голас Крыса быў глухі. «Ён ударыў яе першым. Усё чароўна, так гладка. Вядома, ён напаіў яе напоем».
  Джэйд прыжмурылася, нацэліўшы на яго лазерам. Квадратная сківіца. Шэсць пакетаў прэса. Шорты звісаюць з сцёгнаў, каб паказаць трохкутнік тазавых цягліц. Яна ведала тып. Альфа мудак. Татаў маленькі прынц.
  Ты дзёрзкі ебанік, ці не так?
  «Дай тэлефон», — загадала яна. Крыс перадаў яго, і Джэйд павялічыла, каб зрабіць некалькі фотаздымкаў, а потым пераключылася ў рэжым відэа. Яна хацела запомніць яго твар.
  Праз аб'ектыў тэлефона яна магла зблізку бачыць іх скаканне, як некаторыя з іх дакрананняў затрымліваліся на шчоках азадкаў, як пальцы краналі жывот і сцёгны.
  Шмат гомаэратыкі? - падумала яна з пагардай. Чаму вы не можаце трахнуць адзін аднаго? Пакіньце нас астатніх з гэтага.
  Нарэшце апусціла трубку. «Тады добра. Мы робім гэта сёння вечарам».
  Крыс утаропіўся на яе, уздрыгнуўшы.
  «Яны атрымалі яе на вечарыне, ці не так? Такім чынам, мы прымаем яго на вечарыне. Паэтычная справядлівасць, ё».
  «Я не магу», - кажа Крыс. «Я не магу быць там».
  Джэйд зразумела. Не кажучы ўжо пра тое, што Крыс ніколі не патрапіў бы на адну з гэтых вечарынак. Яна занадта падобная на сапраўднага чалавека з рэальнымі думкамі, а не на надзьмутую ляльку.
  «Я магу», - сказала ёй Джэйд. «Я спраўляюся з гэтым выдатна».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць пяты
  Тпаміж Санта-Барбарай і Сан-Дыега было ўсяго каля двухсот міль, але адзіным выхадам Рорка з аэрапорта Санта-Барбары быў рэйс з перасадкай праз Фенікс: час у дарозе шэсць гадзін і клопаты з аэрапорта з абодвух бакоў. Калі б ён стартаваў глыбокай ноччу, ён мог бы даехаць да Сан-Дыега за чатыры гадзіны. Падчас пікавых нагрузак, якія цяпер амаль увесь час, можа спатрэбіцца да васьмі.
  Які пакінуў Pacific Surfliner, цягнік Amtrak, які абдымаў берагавую лінію. Рэклама на вэб-сайце выхвалялася: «Каб паглядзець бліжэй, трэба сесці на дошку для серфінгу», і, згодна з рэкламай, надзвычайны від на акіян адкрыўся праз некалькі хвілін пасля адпраўлення цягніка ад станцыі ў цэнтры горада. Рорк адкінуўся на спінку свайго сядзення, любуючыся выглядам, і прайграваў у галаве інтэрв'ю Яновага.
  Янавы быў сукай? Вельмі верагодна. Ці была яна лідэрам? Цалкам магчыма. Але лідэр ? Яго моцнае падазрэнне заключалася ў тым, што па ўсёй краіне былі дзесяткі, сотні Янавых. Адукаваны. Кожны са сваім наборам навыкаў, як сказаў Янавы. І злы.
   Рорк глядзеў у акно, і яго думкі вярнуліся да стрыечнай сястры Кары Эрын Макналі. Туман, які плыў у прыбярэжных кіпарысах, вярнуў яго ў мінулую ноч, калі ён бачыў яе. Парк Залатыя Вароты быў ахутаны туманам снежаньскага халоднага месяца.
  Эрын была тым схаваным матывам, які Эпс меў рацыю падазраваць.
  Рорк па-ранейшаму лічыў, што Эрын такая ж добрая падазраваная, як і любы іншы, у серыі забойстваў сутэнёраў і Джона падчас зняволення Кары і пасля забойстваў у Санта-Муэртэ. Калі Андрэа Янові была адной з недарэчных фігур, то Эрын была іншай.
  Эрын была на месцы. Яна перажыла сэксуальны гвалт. І ў Рорка было непрыемнае адчуванне, што маладая жанчына магла пайсці нават на забойства, каб стварыць своеасаблівы брандмаўэр, каб яшчэ больш абараніць Кару ад судовага пераследу.
  Яго найлепшая здагадка заключалася ў тым, што знікненне Эрын было звязана з Бітч. Што яна цяпер з імі працуе.
  І яму прыйшло ў галаву, што сурагат Янові, той, хто выкарыстаў яе пасведчанне (і якую, як ён быў упэўнены, Яновы ведаў, цалкам магчыма, паслаў), і Эрын МакНэлі былі адзінымі двума людзьмі, якія наведалі Кару ў турме.
  Ці могуць быць звязаныя дзве жанчыны?
  Усе гэтыя надакучлівыя развязкі. А Санта Муэртэ, кім бы яна ні была, усё яшчэ на волі з той ночы.
  Так што так, ён збіраўся ў Сан-Дыега, каб праверыць суд над Мортанам. Але не было сумневу, што Эрын была ў яго на ўвазе.
  Калі сапраўднае заданне тут складалася ў тым, каб высачыць Суку, то Эрын магла б быць дарогай. Ён проста не быў упэўнены, што хоча ведаць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць шосты
  Сingh малюе на экране прылады дастаўшчыка, каб прыняць букет, пырскі каралавых руж. Мужчына азіраецца на яе стол і дае ёй разумную ўсмешку, паварочваючыся, каб сысці. «Жадаю добра».
  Калі б Сінгх мела звычку чырванець, яе шчокі былі б колеру руж. Гэта не адзіная кветкавая кампазіцыя на яе звычайна некранутым стале. Яе рабочае месца перапоўнена кветкамі, падарункавымі каробкамі. Водар акружае яе.
  Дзень Святога Валянціна. Не тое свята, з якім яна вырасла і да якога яна сапраўды прывязаная. Аднак замест яго прысутнасці Дэміен узяў на сябе абавязак абсыпаць яе падарункамі.
  Кожную гадзіну, кожную гадзіну, іншы падарунак быў дастаўлены. Люстраная мілагра, у форме палаючага сэрца. Афорт Рэмедыёса Варо, яе любімага сюррэаліста. Статуя багіні Сарасваці для яе калекцыі. Кніга суфійскай паэзіі. Узрушаючае каралі. Іншыя прадметы. . . непрыдатныя для публічнага паказу.
  Яе змрочны настрой з раніцы растварыўся ў прыемнай дымцы, мякка эратычнай. Увесь дзень быў звычайна экстравагантным жэст ад Эпса, які, як яна падазрае, часткова адчувае сябе вінаватым за тое, што не быў з ёй на працягу дня. Але яна таксама ведае, да чаго ўсё гэта вядзе.
  Яна не сумняваецца, што Дэміен - партнёр яе сэрца.
  У сваёй духоўнай практыцы яна знаёмая з паняццем астральных цел. Што ў сэксуальным саюзе, у больш глыбокіх адносінах, аўры абодвух партнёраў аб'ядноўваюцца ў адно цэлае, якім з'яўляецца пара. Яна адчула, што яе ўласная астральная сіла збліжаецца з сілай Эпса. І яна ведае, што гэта правільна і добра.
  І яна была бязмерна ўдзячная, што ён разумее яе страх і гнеў пасля выбараў. Як афраамерыканец, ён добра ведае гэтыя пачуцці. Ёсць рэчы, якія не трэба агучваць паміж імі. Яны разумеюць, у якой небяспецы знаходзіцца краіна.
  Яно ніколі не знікла — расізм, жанчынаненавісніцтва, нястомная ўлада патрыярхату.
  Але цяпер ён мае поўны, бесперашкодны голас. Ён становіцца, хутчэй, чым яна магла сабе ўявіць, у дзесятках, сотнях малых і вялікіх спосабаў, закон краіны.
  Ім пашанцавала жыць у адным з самых ліберальных гарадоў краіны, нават у свеце. І ўсё ж яны абмяркоўвалі звальненне з працы.
  Мець мужчыну, партнёра, роднасную душу, які разумее кожны душэўны боль часу, які адчувае жах кожнай новай аб'явы, які гатовы падтрымаць любы крок, які яна адчувае, што павінен зрабіць - гэта павінна быць дадзена. Наадварот, яна ведае, што гэта раскоша, якую нешматлікія жанчыны даведаюцца. З Дэміенам яна ў бяспецы, яе любяць, шануюць, падтрымліваюць — целам, розумам і душой. Гэта ласка.
  І ўсё роўна яна адчувала, што адрываецца ад яго. Хаваючы глыбіню сваёй трывогі. Яна ўвесь час адчувае сябе на мяжы выбуху, што можа ў любы момант разляцецца на кавалкі, якія больш ніколі не могуць быць сабраны нават у факсіміле чалавека. Часам яе ахоплівае пачуццё жадання садраць з сябе скуру. Ціск унутры яе, каб бегчы, бегчы як мага далей, - гэта тое, што яна не можа выказаць, нават Эпсу.
  Сёння з-за яго ўдумлівасці, гэтага выбуху замілавання яна атрымала адтэрміноўку. Яе не мучылі пастаянны страх, раптоўныя хвалі панікі ў выпадковыя моманты, кожны раз, калі прыходзіць успамін аб новай рэальнасці.
  Але нават калі яна гэта думае, на экране ўспыхвае ўсплывальнае акно, якое яна запраграмавала, каб апавяшчаць яе, калі ёсць актыўнасць у пэўных тэмах на мужчынскіх форумах з пэўнымі ключавымі словамі.
  Яна аглядае офіс, каб пераканацца, што Рэйнальдса нідзе не відаць, потым дастае свой ноўтбук, каб увайсці.
  А на форуме «Згвалтаванне Кара Ліндстром» ёсць новы пост з самым жахлівым ключавым словам з усіх.
  Рыхтуй гэтую прэмію . У нас вочы на суку. Прыносячы яе сёння. Сачыце за гэтай прасторай.
  Сэрца Сінгха сціскаецца. Яна хутка робіць скрыншот паведамлення, а затым уважліва сочыць за форумам у пошуках адказаў.
  Іншыя карыстальнікі ўжо рэагуюць на допіс, патрабуючы падрабязнасцяў.
  Але не прайшло і пяці хвілін, як паведамленне раптам знікае.
  Орціс, яна не сумняваецца. Яна бачыць, што ён увайшоў на форум пад адным са сваіх псеўданімаў.
  Гэты плакат, або плакаты, былі неахайнымі. Не ў сілах супрацьстаяць кукарэкання.
  І вы накінуліся на іх за гэта, ці не так? Як толькі вы гэта ўбачылі. Але не хутка.
  Яна сядзіць ад камп'ютара, адчуваючы сябе дрэнна.
  Пачалося.
  Нехта зачапіўся. І Орціз мае намер заплаціць гэтым монстрам, каб яны даставілі яму Кара Ліндстром.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць сёмы
  Відуць спіралі вакол яе, дзьмуць тоўстыя шматкі снегу. Насунулася мяцеліца.
  Усё белае. Шматкі асядаюць на яе вейках, асляпляючы яе, калі яна назірае за палаткай са свайго каменнага кола над ім.
  Яна ведае, што хутка павінна знайсці прытулак. Скалы - нейкая абарона ад ветру, а яе белая парка мае арктычны рэйтынг, але наўрад ці дастаткова, каб выжыць у такое надвор'е.
  Але яна застаецца, бо ведае, што снег прымусіць паляўнічых вярнуцца ў палатку. Гэта павінна быць нядоўга.
  І нават калі яна думае пра гэта, яна бачыць цёмную форму ў беласці.
  Грувасткая мужчынская фігура і непаўторны сілуэт вінтоўкі.
  Вінтоўка.
  Яна ненавідзіць зброю.
  Але зброя робіць людзей дзёрзкімі. Зброя прымушае іх думаць, што ў іх усе карты. Яна можа атрымаць яго, калі ён адзін.
  Дзе другі?
   Яна аглядае вобад, абследуючы заснежанае наваколле ў пошуках прыкмет камуфляжу. Не самае прывабнае адзенне для надвор'я - паляўнічага было лёгка заўважыць на чыстай беласці.
  Другога паляўнічага не відаць. А гэты зараз так блізка. . . магчыма, у яе больш ніколі не будзе такой магчымасці.
  Яе вочы шукаюць зямлю, і яна бачыць тое, што ёй трэба. Яна нахіляецца і хапае круглы камень, большы за бейсбольны мяч, бярэ яго ў руку. Добрых два фунты забойнай сілы. Яна нацэлілася на паляўнічага . . . удых, выдых, засяроджванне. Калі ён нахіляецца ў правільным кірунку, яна збірае сілу сваёй нянавісці і кідае камень яму ў галаву.
  Ён б'е па ім з нудотным хрустам, хістаецца. Не накаўтуючы ўдар, але ён аслупянелы. Ён аднаўляе раўнавагу, прыкладвае руку да скроні. Яго пальцы чырванеюць.
  Цяпер ён круціцца ў нязграбным коле, аглядаючыся вакол сябе. І калі ён да яе спіной, яна выкарыстоўвае гэты момант дэзарыентацыі, каб выскачыць з каменяпаду і кінуцца на яго. Зараджаючы яго на поўную магутнасць. Скруціўшыся ў сябе і ўразаючыся ў яго спіну, збіваючы яго, тварам у снег, увесь вага яе цела ляжыць на ім. Яна адчувае хваравітае, дрыготкае ўздзеянне яго падзення.
  А яна на ім, карабкаючыся па яго спіне, каб моцна сесці яму на пазваночнік, прыціснуўшы яго рукі пад яго сваім цяжарам, заціснуўшы яго вінтоўку пад сябе. Яна ўпіваецца каленямі ў яго пазваночнік, абхоплівае рукамі яго шыю, трымаючы яго твар у снезе, знаходзячы хватку, каб павярнуць яму галаву, пстрыкнуць шыю...
  У беласці перад сабой яна бачыць блакітна-ружовую нітку святла.
  Затым яна падскоквае на адну нагу ў паветра, ляцячы назад. . . калі яе ўдарылі ў грудзі двайныя колючыя дроцікі, якія спакуюць пяцьдзесят тысяч вольт моцнага болю.
  Электрычнасць пранізвае яе, нібы хтосьці зарываецца ўнутр яе цела, каб разбіць яе мышцы відэльцам.
  Усё яе цела згортваецца ў канвульсіях у цягліцавых спазмах, і на працягу імклівых, распаленых секунд боль - гэта ўсё.
   Праз пяць пакутлівых секунд боль знік.
  Тое, што засталося, значна больш жахлівае. Поўная нервова-цягліцавая непрацаздольнасць.
  Яна ведае, што яе штурхнулі. Яна прымушае сябе думаць праз дэзарыентацыю. Яна павінна ўстаць. Яна павінна прымусіць сябе рухацца, перш чым яны змогуць дабрацца да яе.
  Устаць.
  Але яе цела не будзе падпарадкоўвацца камандзе.
  Яна чуе храбусценне цяжкіх крокаў па лёдзе.
  У некалькіх кроках ад яе паляўнічы, які падстрэліў яе, нагінаецца, каб дапамагчы загінуламу таварышу падняцца.
  Потым боты наўмысна плюхаюцца па снезе і спыняюцца каля яе. Цёмная постаць маячыць над ім, калі ён злараднічае.
  «Ну, паглядзі сюды. Мы атрымалі сабе лепшую суку».
  Яна адчувае пальцы ў сваіх валасах, і яе галаву тузаюць. Ён б'е яе спіной, злосным ударам па сківіцы.
  «Цяпер спакойна», — кажа другі. «Не пашкоджаны», — сказаў мужчына.
  Паляўнічы мацней сціскае яе валасы, узіраецца ў твар. «Проста азначае, што мы павінны прыбіраць за сабой. Давайце яе ў палатку».
  Кара адчувае асляпляльны гнеў і выклікае ўсю сваю волю. Такога не будзе. Не пакуль яна дыхае.
  А потым адбываецца жудасны трэск, нібы свет расколваецца. . .
  І яна падае.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць восьмы
  РОрк прачнуўся ад моцнага стукачага сэрца, а цела калацілася ад пачуцця непераадольнай хваробы.
  Падзенне . . .
  Ён сядзеў прама, аглядаючыся вакол сябе. Ён быў у цягніку, які мякка калыхаўся, акружаны пасажырамі. З суседняга сядзення на яго ўпотай зірнула жанчына з маленькім хлопчыкам, і ён мог толькі спадзявацца, што не крычаў у сне.
  Яму прыйшлося рабіць глыбокія, павольныя ўдыхі, каб зняць млоснасць.
  Хвароба руху? Ці гэта было нешта з трывожнага сну?
  Ён нічога не мог успомніць. . . калі ён заплюшчваў вочы, была толькі беласць.
  Калі галавакружэнне прайшло, ён паглядзеў у акно. Цягнік якраз слізгаў міма гавані Сан-Дыега, дзе знаходзіцца актыўны ваенна-марскі флот.
  Амаль гатова.
  Рорк сядзеў нерухома, ахоплены трывогай, якую ён не мог акрэсліць. Але потым ён устаў, каб сабраць сваю начную сумку.
   Новы будынак Цэнтральнага суда Сан-Дыега на Юніён-стрыт уяўляў сабой высокі, цалкам сучасны, прамавугольны будынак з белага бетону, які апраўляў металічныя панэлі, падобныя на ветразі, якія фіксавалі зменлівае сонечнае святло.
  Некалькі дзясяткаў пратэстоўцаў выстраіліся ля прыступак будынка, падымаючы шыльды.
  Гвалтаўнікі ЗАСЛУЖАЮЦЬ ТУРМЫ
  НІ СПРАВЯДЛІВАСЦІ, НЯМА МІРУ
  А некаторыя нават больш выразна:
  СУДДЗЯ БЛЭКВЭЛ: УВЕСЬ СВЕТ ГЛЯДЗІЦЬ
  Многія з пратэстоўцаў насілі цяпер паўсюдныя ружовыя вязаныя шапкі. Ідэя, якая ў тэорыі здавалася мудрагелістай і дурной, аказалася геніяльным ходам, жаночым сцягам новага супраціву. Ружовы адценне быў несумненна жаночым. Гэта быў сімвал мітынгу для пяцідзесяці аднаго працэнта насельніцтва ЗША. Большасьць, якая ўжо ня сьпіць.
  Так што Янавы меў рацыю ў адным: гэты суд быў на радары.
  У вестыбюлі Рорк прайшоў ахову, якая ўключала адмову ад мабільнага тэлефона.
  Як аказалася, ён паспеў паспець хаця б на частку галоўнай падзеі — дачы паказанняў абвінавачаных.
  Наверсе ён заняў месца ў зале суда і ўбачыў белага мужчыну сярэдніх гадоў у халаце на лаве і гладка астрыжанага маладога белага чалавека на месцы для сведак.
  Тэйлара Мортана можна было выцягнуць з той жа формы, што і маладых людзей з дома KAT. Прычоска Мортана, яго касцюм, яго абутак, яго целасклад - усё гэта казала, што яго бацькі маглі больш чым дазволіць сабе купіць справядлівасць. Багатая пара ў першым шэрагу, напэўна, былі бацькамі, якія стаялі наперадзе і падтрымлівалі свайго сыночка.
   Абарона гаварыла гладка. «Спадар Мортан, вы далі паказанні, што выпівалі ў тую ноч.
  «Так, сэр».
  «Ці не маглі б вы патлумачыць суду п'янства вашых таварышаў па камандзе?»
  Пракурорка была на нагах. «Пярэчанне, ваша гонар. Неістотна».
  «Ідзе да стану душы, ваша гонар», — запярэчыў абаронца.
  - Я дазволю, - сказаў Блэквел.
  — паслухмяна адказаў Мортан. «Абмежаванняў на ўжыванне алкаголю ў калектыве няма. Было адчуванне, што гэта проста частка сям'і».
  «Ці можаце вы апісаць тыповыя паводзіны каманды на вечарынках?
  «Ваша благароддзе...»
  «Адменена».
  «Я незлічоную колькасць разоў быў сведкам таго, што хлопцы, на якіх я глядзеў, хадзілі на вечарынкі, знаёміліся з дзяўчатамі і бралі з сабой дзяўчат, з якімі толькі што пазнаёміліся. Дзяўчаты заўсёды вярталіся ў дом, каб вечарынка працягвалася».
  Рорк адчуў пагарду. Немагчыма не бачыць, куды гэта ідзе. «Я быў п'яны, яна была п'яная, усе былі п'яныя, мы ўсе гэта рабілі, усе гэта робяць».
  Спрабаваў выслухаць паказанні праз стукі ў галаве. Мортан сустрэў істца ў бары. Яны танцавалі. Відавочна, што яна была ў гэтым. Яны пацалаваліся. Гэта стала цяжэй, і яна захацела пайсці "куды-небудзь прыватнае". Гэта ўсё была яе ідэя, вядома. Ён прапанаваў свой пакой, і яны разам пайшлі. Яшчэ ў яго пакоі яны пачалі лаяцца.
  Ён сцвярджаў, што прасіў і атрымаў вусную згоду. Ён настойваў на тым, што пазоўнік быў у поўнай свядомасці і спагадны на працягу ўсёй «сустрэчы». Яна стагнала, яна абняла яго рукамі. Ён ніколі не думаў, што яна не добраахвотна ўдзельнічае. Ён быў у поўным шоку, калі на наступны дзень паліцыя прыбыла яго арыштаваць.
  Паслухаўшы яго, можна падумаць, што ён толькі што з фермы, спакушаны, а потым абвінавачаны свецкай і драпежнай жанчынай. Але гэта не павінна было мець сэнс. Бо, у рэшце рэшт, гэта было яго слова супраць яе. Усё, што яму трэба было зрабіць, гэта ўсталяваць абгрунтаваныя сумненні. Адмаўляць, адмаўляць, адмаўляць.
  І гэта спрацавала. Нават калі прысяжныя прызналі вінаватым, не было гарантыі разумнага прысуду.
  Таму што трыццаць гадоў таму гэтым суддзёй быў гэты хлопчык. Выглядаў як ён, меў такіх жа бацькоў, вучыўся ў такой жа школе, належаў да таго ж братэрства.
  Калі Рорк адчуваў гнеў, то што было б быць адной з гэтых маладых жанчын?
  Нядзіўна, што яны бралі справу ў свае рукі. Нядзіўна, што Сука вынесла свае пратэсты на вуліцы. Усё, што заўгодна, каб звярнуць увагу на несправядлівасць, якая паўтараецца, і яна зноў і зноў пасылае адно і тое ж паведамленне.
  У дзевяноста васьмі працэнтах выпадкаў вы можаце згвалціць і сысці з рук.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дваццаць дзевяты
  Тён рэшту дня быў падрыхт.
  Джэйд займалася разведкай, прыдумляючы сваю стратэгію. Дзённае адзенне UCSB было паўсядзённым. Але вечарыны былі шлюхавымі. У гэтым і была ўся сутнасць. З улётак, якія яна бачыла, з паведамленняў у Instagram, Facebook і Twitter, якія яна праглядала, гэта павінна была быць татальная вечарынка ў ніжняй бялізне. Валянціна Браты і Хос.
  ага Арыгінал.
  Калі Крыс і Джэйд ішлі па Лупу раней у той жа дзень, яны праходзілі міма вечарынкі з самымі распуснымі ўборамі, якія Джэйд калі-небудзь бачыла, і гэта гаварыла пра многае.
  Крама вечарынак была поўная дзяўчат з жаночага клуба, якія рабілі пакупкі на вялікую ноч, хіхікаючы і гуляючы з абсталяваннем для фетышаў, якім яны не ведалі, як ім карыстацца. Ружовыя пёры на палачцы. Каляды для верхавой язды, якая можа падысці на My Little Pony. . . або аднарог.
  Як і любы хлопец, які хоча, каб яго казыталі ружовымі пёрамі або лёгенька лупцавалі падробленай верхавой каробкай.
   Тое нямногае, што хлопцы з каледжа ведалі, яны ўзялі з порна. Агрэсіўныя жадаюць трахнуць вас у попу, а потым у рот. Неагрэсіўных, вы можаце проста схапіць іх за яйкі і сунуць палец у азадак, каб усё скончылася як мага хутчэй. Бац, бац, наступны кліент.
  Яна глядзела, як дыснэеўскія прынцэсы-слэш-шлюхі пераходзяць да бялізны, і адчула хвалю пагарды.
  Валянціна, хтосьці зразумеў гэта правільна. Пераапранаюцца ў гвалтаўнікоў. Якім дурным ты мог стаць?
  Чым больш яна думала пра гэта, тым больш ёй здавалася, што Крыс меў правільную ідэю. Паголеная галава, гендэрна нейтральная вопратка. . .
  Навошта камусьці гуляць у ляльку Барбі? Без сумневу, гэта дзярмо добра падыходзіць для касцюма. Але па-сапраўднаму? Гэта самая вялікая пастка, калі-небудзь вынайдзеная.
  Яна была на мяжы таго, каб выйсці з крамы. Але потым яна заўважыла бліскучую маленькую лічбу, якая цалкам падыдзе.
  Ах так.
  Яна магла б пацешыцца ў гэтым.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаты
  Джяк толькі Рорк адчуваў, што яму трэба сысці з залы суда, перш чым ён кагосьці ўдарыў, суддзя абвясціў перапынак.
  «Гэты суд будзе на перапынку да аўторка».
  Калі Рорк стаяў з астатнімі гледачамі, ён зразумеў, што гэта пачатак выходных.
  Ён выйшаў з натоўпам з будынка суда ў паўзмрок цэнтра горада, кіпячы ад напружання.
  Сотні судовых працэсаў вяліся маладымі жанчынамі па ўсёй краіне ва ўніверсітэцкіх гарадках менавіта з-за сумных шанцаў калі-небудзь дамагчыся справядлівасці ад судовай сістэмы. І цяпер міністр адукацыі можа вырашыць іх усіх кінуць. А суддзя з гісторыяй Блэквелла мог бы вырашаць справы ў вышэйшым судзе краіны.
  У Рорка ўсё яшчэ было адчуванне, што Яновы іграў яго. Але Джанаві, і Сінгх, і калі на тое пайшло, Рэйнальдс - усе яны мелі рацыю. Безумоўна, Сука маніторыла колькі заўгодна гарачых кропак у дзяржаве і ўсёй краіне і мабілізавалася на наступны пратэст ці эскалацыю акцыі. Пачалася вайна.
   Ён спыніўся на тратуары, каб зарыентавацца, і зразумеў, што знаходзіцца прама на мяжы знакамітага квартала газавых ліхтароў Сан-Дыега, дзе раней размяшчаліся салуны, ігральныя залы і бардэлі. Ён быў ператвораны ў касмапалітычную гульнявую пляцоўку з гістарычнымі віктарыянскімі будынкамі, перапоўненымі побач з сучаснымі хмарачосамі, рэстаранамі знакамітасцяў, крафтавымі броварамі, бурнымі начнымі клубамі і культурай вулічных кірмашоў.
  Ён выключыў тэлефон, калі пакінуў яго ахове ў будынку суда. Ён пацягнуўся да яго, пагартаў вялікім пальцам і праглядзеў некалькі паведамленняў, усе ад Сінгха.
  Ён імгненна напружыўся і ўдарыў па першым.
  Запісаны голас Сінгха таксама быў напружаным. «Я не ведаў, ці трэба. . .” Здавалася, яна старанна падбірала словы. «Калі я павінен вас патурбаваць гэтым. Але я сачыў за акаўнтамі дэтэктыва Орціса ў інтэрнэце, за яго дзейнасцю на форумах па абароне правоў мужчын. Асабліва тэмы Кара Ліндстром».
  Яго ахапіла прыліў адрэналіну і хвалявання. Ён нават не прайграў паведамленне, перш чым набраць ёй зваротны нумар. «Я толькі што атрымаў ваша паведамленне. Што адбываецца?»
  «Я лічу, што нешта адбываецца, пакуль мы размаўляем».
  Горла было сухім, як пыл. «Скажы мне».
  «Вы ведаеце, што Орціс прапанаваў узнагароду за інфармацыю пра месцазнаходжанне Ліндстрома. Сёння на гэтым форуме было паведамленне...
  - Дашлі, - напружана сказаў Рорк.
  «Я пасылаю».
  Рорк націснуў на ліст. Кароткае паведамленне ператварыла яго кроў у лёд.
  Рыхтуй гэтую прэмію. У нас вочы на суку. Прыносячы яе сёння. Сачыце за гэтай прасторай.
  Прыносячы яе сёння.
  Калі б Кара была схоплена?
   Па тых падонках, што пішуць на тых форумах? Такі, які адкажа на прапанову ўзнагароды? Ён пахаладзеў ад страху за яе.
  «Адкуль гэта?» — спытаў ён услых, спрабуючы захаваць нейтральны голас.
  «Шэф, я над гэтым працую. Ortiz размяшчае паведамленні з пэўным узроўнем шыфравання. Таксама і людзі, з якімі ён мае зносіны. Мне пакуль не ўдалося прасачыць паходжанне паведамлення».
  Рорк маўчаў, змагаючыся з сабой.
  «Начальнік?» У голасе Сінгха прагучала трывога.
  «Я тут».
  Ён адчуваў яе прысутнасць на другім канцы сувязі. Спакойны, чакаючы.
  Яго думкі мітусіліся, выйшлі з-пад кантролю. Ён мог дабрацца да Палм-Дэзерта, дома Орціса, за дзве гадзіны.
  «Будзеш . . . сачыць за Орцісам на форумах?» - спытаў ён яе праз перасохлае горла.
  «Вядома», — далікатна сказала яна.
  Куды едзе, не казаў. Ён быў упэўнены, што яна ведае.
  Ён адключыўся ад Сінгха, а затым выкарыстаў тэлефон, каб знайсці бліжэйшую кампанію па пракаце аўтамабіляў. Быў адзін усяго ў некалькіх кварталах адсюль.
  Ён рэзка павярнуўся, каб пайсці ў тым напрамку.
  І ўбачыў успышку знаёмага твару, калі нехта хутка нырнуў у дзвярны праём. Хутка, але недастаткова хутка.
  За ім сачылі.
  OceanofPDF.com
  
  Раздзел трыццаць першы
  Сingh адключаецца і сядзіць. Яна адчувае лёгкую млоснасць і разумее, што гэта пачуццё суперажывання, выкліканае болем у голасе Рорка.
  Яна глядзіць праз свой стол на кветкі, усе падарункі ад Эпса.
  Яе ўласнае шчасце прымушае яе хварэць за пакутлівую, невырашальную дылему Рорка. Кахаць — і яна не сумняваецца, што гэта каханне, хоць яна ніколі не скажа пра гэта ўслых — кагосьці такога трагічнага і смяротнага... . . ведаць, што няма месца на зямлі, няма месца нават у яго ўласным розуме, якое дазволіла б калі-небудзь завяршыцца. . .
  Клапаціцца пра кагосьці так, як яна ведае, што ён робіць з Ліндстромам, нягледзячы ні на што, і быць бездапаможнай перад тварам небяспекі, якая пагражае жыццю гэтага чалавека. . .
  Невыносна сузіраць.
  Яна разглядае шэраг падарункаў Эпса, кожны з якіх дастаткова прадуманы, каб стаяць сам па сабе.
  Гэта дае ёй неабходны шчыт, каб прабрацца назад у выграбную яму форумаў.
  Калі там ёсць падказка пра месцазнаходжанне Ліндстрэма, яна яе знойдзе.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаць другі
  РОрк павярнуў на тратуар і працягнуў ісці, міма брэйк-дансераў і гандляроў з вёдрамі чырвоных ружаў і паветранымі шарамі ў форме сэрца, і ён глядзеў на вітрыны, нібы разглядаў вітрыны.
  У шкле за ім адбіваліся вуліца і тратуар. Ён пайшоў павольней, утаропіўшыся ў вокны, углядаючыся ў адлюстраванні ў пошуках пераследніка.
  Адно за адным вітрыны былі ўпрыгожаны ружамі, карункавымі сэрцайкамі і жаночай бялізнай. І вось нарэшце капейка ўпала. Гэта быў Дзень Святога Валянціна. Ён нават не заўважыў даты.
  Ён прымусіў свой розум адысці ад кароткага, балючага ўспаміну пра Рэйчэл...
  І тут ён заўважыў яе, прывід у шкле.
  Эрын.
  Яна ўсё яшчэ была занадта худая, яе аліўкавая скура нацягвалася на высокія скулы, валасы цяпер былі састрыжаныя ў шапачку з пёрамі. Але апошні раз, калі ён бачыў яе, яна была ў самым разгары самаразбуральнага зрыву, ачмурэлая, суіцыдальная. Цяпер яна была значна больш сабранай, рэзкай, засяроджанай, настойлівай.
   Ён спыніўся перад бліжэйшай крамай, утаропіўшыся ў вітрыну. . .
  А потым ён павярнуўся на абцасах і пайшоў да яе па тратуары.
  На гэты раз яна не змагла нырнуць у дзвярны праём. Ён убачыў на яе твары хуткі выраз жаху, які адразу ж змяніўся вымушаным выразам задавальнення. Яна пайшла да яго.
  «Агент Рорк. Гэта ты, - сказала яна, спыняючыся перад ім.
  «Вы ішлі за мной», — коратка сказаў ён.
  «Так, мне здалося, што я бачыў, як вы выходзілі з будынка суда. Я не быў упэўнены».
  Да яе гонару, у яе была гатовая добрая вокладка. Ён ёй не паверыў. Колькі паведамленняў ён пакінуў пасля яе знікнення? Яна магла ператэлефанаваць яму ў любы час.
  «Эрын, я спрабаваў знайсці цябе на працягу...» Ён ледзь не сказаў «месяцы», але праўда ў тым, што прайшло не больш за шэсць тыдняў. Ён раптам адчуў сябе старым. «Я тэлефанаваў вам дадому, размаўляў з вашым суседам па пакоі. Пазваніў вашаму брату ў Японію».
  «У мінулым месяцы. . . быў дрэнны час, - сказала яна скоса. «Былі некаторыя рэчы, якія я распрацоўваў. Цяпер лепш. Вось чаму я спрабаваў цябе злавіць. Я хацеў падзякаваць табе за клопат пра мяне ў той вечар...
  Больш хлусні. Магчыма, Янавы даў ёй ведаць, што спускаецца, і паслаў яе знайсці яго, паназіраць за ім. Але на гэта ў яго не было часу. Больш не.
  «Мне трэба перадаць паведамленне Кара», - сказаў ён над ёй.
  Гэта падняло яе. Яна насцярожана адказала. «Мы не на сувязі. Я не бачыў яе з турмы...
  Ён праігнараваў гэта. «Вы павінны сказаць ёй, што яна ў небяспецы. Ёсць паліцэйскі дэтэктыў па імені Орціс. З Палм-Дэзерт».
  Яе твар змоўк. «Я памятаю Орціса».
  Гэта яго здзівіла. Эрын было - колькі гадоў, калі Орціс пачаў шукаць Кару? Нават не дзесяць.
  «Што ты памятаеш?»
  «Ён прыйшоў да нас дадому, калі Кара была ў гасцях. Задаваць пытанні. . .”
  «Ён усё яшчэ ідзе за ёй».
  Ён сказаў ёй, коратка. Аб форуме «Згвалтаванне Кара Ліндстром». Баунці.
  Эрын прыкметна пабляднеў, калі ён размаўляў. «Добра», — выбухна сказала яна, і ён спыніў размову. «Добра, я разумею».
  «Я не ведаю, ці сур'ёзна яны», - пачаў ён.
  «Ці не так?» — кінулася яна яму ў адказ. «Сапраўды?»
  «Тады вы хочаце звязацца з ёй».
  «Я казаў вам, мы не...»
  Ён зноў перабіў яе. «Кара скрала мой тэлефон». Яго розум няпрошана перайшоў да ночы на пляжы ў Санта-Крус. Пра тое, як яна атрымала ў яго тэлефон. Ён прымусіў сябе адысці ад думак. «Я лічу, што яна ўсё яшчэ ёсць, не з ёй, але дзесьці. Я не адключыў нумар. Калі вы пакінеце паведамленне, яна можа яго атрымаць».
  Ён вылавіў адну са сваіх старых візітных картак і працягнуў ёй. Эрын паглядзела на яго, не прымаючы.
  «Чаму не тэлефануеш ?» — шматзначна спытала яна.
  «У мяне ёсць».
  Ён меў. Ён спрабаваў. Адказу, вядома, ніколі не было. Але лінія была жывая. Гэта было яго знаёмае паведамленне ў паштовай скрыні.
  Твар у яе быў бурны, канфліктны. «Чаму я не павінен думаць, што гэтая лінія праслухоўваецца?»
  «Гэта не так».
  Яна ўсё больш нервавалася. «Аднак гэта не тое, што я калі-небудзь даведаюся, ці не так?»
  «Я мяркую, што не. Але. Вазьмі ўсё роўна. Калі ласка. Хтосьці павінен яе папярэдзіць. Камусьці, каму яна можа давяраць».
  Яна ўзяла картку, стала, трымаючы яе. Яна раптам здалася зусім маладой.
  Ён дакрануўся да яе рукі. «Мне трэба ісці. Беражыце сябе, Эрын.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаць трэці
  БПрыйшоўшы ў кватэру, Джэйд знайшла Крыса за кухонным сталом, які нервова паліў цыгарэты з адкрытай бутэлькай гарэлкі перад сабой.
  «Ці зразумеў?»
  Крыс адкрыла руку і паказала васьмёрку, белы мяшочак.
  Крыштальная мужнасць.
  - Вось пра што я кажу, - прамармытала Джэйд.
  Крыс падскочыў для ўдару, а не для метамфетаміну. Джэйд патрэбна была яснасць, якую дала ёй кока-кола.
  Яна нарэзала парашок кавалкам шкла, і яны зрабілі некалькі радкоў, перш чым Джэйд пайшла апрануцца. Прайшло амаль два месяцы з таго часу, як яна паднялася, і выбух адарваў макушку.
  Апрананне адчувалася як адзін працяглы аргазм, дражняльнае слізгаценне шоўку па яе голай скуры.
  Здавалася, яна даўно не апраналася на вуліцу. Адчуванне было гарачым да белага.
  Потым яна ўбачыла цень у люстэрку. Ён стаяў за ёй.
   Дэні.
  Гэтыя доўгія чорныя страхі, скураныя штаны, абцягнутыя на сцёгнах, сцімпанк-пінжак.
  Ён паглядзеў у люстэрка, усміхнуўся, прашаптаў: «Табе гэта падабаецца? Ты адчуваеш сябе добра, дзетка?»
  Яна павярнулася, сэрца яе забілася.
  Огодохохгодох. Гэта быў не сон. Ён быў там .
  Ён падміргнуў ёй. «Вось такая гарачая мама, якую я люблю бачыць. Дзяўчына мая. Дзе ты быў, дзетка?»
  Ён пстрыкнуў пальцамі, як сабаку. «Хадзем зараз да таты». Ён ціха свіснуў.
  «Не. . .” - прамармытала яна.
  А потым яго не стала.
  Спатыкнулася на занадта высокіх абцасах, цяжка апусцілася на ложак, сэрца яе калацілася.
  нічога. нічога. Ніколі там. Ён памёр.
  Яна прымусіла дыханне запаволіцца.
  Цяпер я галоўны.
  Гэтым разам яе ніхто не выштурхоўваў. На гэты раз яна працавала на сябе. І яна збіралася нанесці шкоду. Пацук-брат падаўся.
  Яна стаяла.
  Калі яна выйшла са спальні, гасцёўня/кухня была густая ад дыму ад цыгарэт, якія Крыс курыў.
  Крыс падняў вочы. . . і яе твар быў бясцэнны. Зусім ашаломлены.
  Джэйд абрала бліскучае боды са змяінай скурай з бліскучых зялёных, ружовых, фіялетавых, серабрыстых колераў і мноствам выразаў у стылі пякабу. Гэта быў камуфляж: боды выдатна хаваў яе татуіроўкі. Любы, хто глядзіць на яе, бачыць скуру і бляск, а не мастацтва. Але гэта таксама быў шыкоўны касцюм. Яна прыгладзіла валасы да галавы бліскучым гелем і размалявала твар зіхатлівай зелянінай і фіялетавым і срэбра. На бліскучых абцасах яе ногі здаваліся каля мілі даўжынёй. Яна была падобная да экзатычнай змяі.
  Яна зрабіла павольную, слізкую шлюхавую хаду перад Крысам, павярнуўшыся для поўнага эфекту. «Ну што?»
  Крыс выглядаў сапраўды збітым. «Вы выглядаеце фантастычна. Страшна выдатна».
  Джэйд спынілася, каб паглядзець на сябе ў люстэрка. «Гэта дазволіць зрабіць працу». Яна падышла да стала, паглядзела на астатнюю колу. «Дзе другі?»
  Крыс палез у кішэню джынсаў і выцягнуў адтуль пакуначак з некалькімі таблеткамі.
  Джэйд узяла пакет з пергамінам, дастала дзве таблеткі і пачала іх раздушваць.
  «Давайце пачнем гэтую вечарыну».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаць чацвёрты
  Хгалава калоціцца. Яе цела калоціцца. Вакол яе каменныя сцены, лёд і снег. Яна напалову пахавана ў ім.
  Яна ніколі ў жыцці не была такой халоднай. Гэта ажыўляе яе, таму што яна ведае, што на апошніх стадыях замярзання да смерці вы адчуваеце цяпло, а не холад. Яшчэ ёсць дастаткова часу, каб выжыць.
  Яна ўдыхае, і боль пранізвае грудзі. Яе рэбры, думае яна. Па яе шчацэ цячэ кроў. Яна дрыжыць, баліць. Але яна жывая. І яна можа рухацца.
  Яна схіляе галаву да шэрага неба.
  Яна стаіць на ўступе, гледзячы на стромкую каменную сцяну. Край скалы, дзе яна змагалася з паляўнічым, знаходзіцца не менш чым на трыццаці футах над ёй.
  Каменная пліта, відаць, адкалолася і слізганула ўніз па скале, пакуль не разбілася аб выступ.
  Што значыць. . .
  Адрэналін прабіваецца ў яе ад вадкага агню, і яна сядзіць вертыкальна.
  Не больш чым у дзесяці футах ад мяне дзве цёмныя фігуры патанулі ў мяккім снезе. Два паляўнічыя з ёй на карнізе.
  Жывы? Ці мёртвы?
  Яе вочы расплюшчваюцца, і яна аглядае зямлю вакол сябе. У белым снегу яна заўважае цёмную фігуру, падобную на ліхтарык: электрошокер. Яна працягвае руку да яго. . . агонія ўразае ёй грудзі.
  Занадта далёка.
  Але яна дрыготкай рукой цягнецца да ботаў, бярэцца за ручку нажа, які яна там схавала.
  Яна паўзе па снезе да першай фігуры, змагаючыся з агнём у грудзях. Яна падымае нож і ўтыкае яго ў горла паляўнічага, адчувае, як цёплая кроў цячэ па яе дрыготкіх пальцах. Цяпло, рух крыві гаворыць ёй.
  Жывы. Ненадоўга, але гэта азначае, што іншы -
  Яна адчувае, як нечая рука хапае яе за шчыкалатку, зрывае з каленяў, цягне назад па снезе. Боль пранізвае рэбры. Другога паляўнічага яна выбівае, люта б'е яго па твары.
  Ён бурчыць праклён. Яго рука б'е па снезе, намацваючы вінтоўку, якая ўпала на тры-чатыры футы ад яго.
  «Сука. Ты сука. Вы не можаце. . . не магу . . .”
  Яна можа. Яна робіць. Утыкае нож яму ў горла і глядзіць, як цячэ кроў, чорная на белым снегу.
  Яна хістка падцягваецца да таго, каб сесці на снег паміж целамі, цяжка дыхаючы. Адрэналін распалены да белага, хвалюючы, сцішаючы яе боль.
  Але калі яе дыханне запавольваецца і яна азіраецца на высокія сцены скалы, праўда перамагае яе.
  З гэтага ўступа няма дарогі.
  У ёй нараджаецца выжыванне, інстынктыўнае НЕ цемры, якое падымае яе на ногі. Яна стаіць, хістаючыся на дрыжачых нагах.
  Але потым яна робіць паўзу, бо іншая думка ўзнікае праз паніку.
  Замерзнуць да смерці? Пасля ўсяго?
   Адпусціць бойку. Каб вызваліцца ад гэтага назаўжды. Аддацца каньёну, яго непрымірымай міласэрнасці.
  Не больш.
  Гэтая думка напаўняе яе дзіўным спакоем.
  Я ваяваў. Я змагаўся так моцна, як хто-небудзь мог змагацца.
  Яна так стамілася. Так моцна стаміўся.
  Яе ногі ўздрыгваюць і складаюцца пад ёй. Зараз на каленях яна глядзіць на змрочную, вечную, жахлівую прыгажосць каньёна.
  так. тут. Я гатовы.
  А цяпер яна зноў ляжыць у снезе. Ужо не халодная, а мяккая, як коўдра. Мяккі, чысты, чысты. І сама здае.
  Яе апошнія думкі перад цемрай - пра Рорка.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаць пяты
  ХЁн ехаў на арандаванай машыне, як маньяк, спальваючы дарогі, адчуваючы, што імчыцца з нейкімі нябачнымі гадзінамі.
  У гэтым пустэльным месцы, так блізка ад таго месца, дзе Кара забіла свайго першага мужчыну, ён думаў пра дзіця, якім яна была.
  Пяцігадовага дзіцяці пасекла пачвара. Дванаццацігадовая дзяўчына была асуджана ў калоніі за тое, што абаранялася ад двух драпежнікаў. Чатырнаццацігадовы падлетак, які сутыкнуўся з серыйным гвалтаўніком і забойцам - таму што ніхто з дарослых не ведаў, каб убачыць монстра пад носам.
  Яе ніхто не абараняў. І толькі па гэтай прычыне ён не збіраўся дазволіць гэтай пачвары захапіць яе.
  Ён ехаў да ўзыходзячага месяца.
  Ён ведаў, што Орціс жыве ў Палм-Дэзерце; ён ведаў яго адрас. Сінгх склаў для яго дасье, калі Орціс быў падазраваным у справе аб серыйным згвалтаванні, у якую ўцягнулі Рорка ў пустыні.
  Ён не ведаў, што Орціс жыў на полі для гольфа.
   Іх было шмат у раёне, але гэта не значыць, што яны былі даступныя заробку законніка. Гэта было дзіўна.
  Рорк спыніў сваю арандаваную машыну на цёмнай вуліцы каля шырокага ландшафтнага комплексу.
  Ахоўная брама забараніла ўваход.
  Можа быць, гэта азначае, што вы павінны трымацца далей.
  Замест гэтага ён уключыў машыну, пад'ехаў да будкі ахоўніка і кінуў ахоўніку пенсійнага ўзросту кашалёк з пасведчаннямі. Ён уклаў у свой голас увесь аўтарытэт Бюро. «Я тут, каб пагаварыць з кіраўніком тэрыторыі».
  І калі ахоўнік пацягнуўся да тэлефона, ён сказаў: «Не трэба».
  Ахоўнік сумеўся, але кіўнуў і падняў вароты. «На другім перакрыжаванні павярніце направа. Дом кіраўніка ў канцы справа».
  Рорк рушыў услед інструкцыям і згарнуў за кароткі квартал, потым павярнуў назад, каб знайсці адрас Орціса, кватэру ў двухпавярховым трыплексе. Ён прыпаркаваўся воддаль, выключыўшы фары, і агледзеў фасад будынка. У навесе стаяў пазадарожнік з нумарам Орціса.
  Орціс быў дома.
  А цяпер што?
  Вар'яцкія сцэнары мільгалі ў галаве Рорка. Уварваліся да дома, патрабавалі ўвайсці, схапілі мужчыну. . .
  І што? Што ён мог зрабіць ?
  Арыштаваць за незаконна атрыманыя і неадназначныя допісы ў інтэрнэце?
  Выбіць з яго жывое дзярмо?
  Калі б Рорк пачакаў, тут можа быць справа. Выкраданне і транспарціроўка праз дзяржаўныя межы з мэтай сэксу. Неабдуманая небяспека. Усе яны былі злачынствамі, якія падпадалі пад юрысдыкцыю ФБР. Аднак ахвяра, пра якую ідзе гаворка, таксама была ўцекачом. Уцякач, які ўжо не быў яго справай.
  Ён стараўся супакоіцца, думаць.
   Гэта не тое, што Кара насамрэч была там . Орціс ніколі не прывядзе закладніка ў свой дом.
  А на плакаце было напісана толькі: «Мы глядзім на яе . »
  Але гэта было некалькі гадзін таму.
  Яны ўжо злавілі яе?
  Ён заглушыў матор, выйшаў з машыны на сухое пустыннае паветра. Ён трымаўся ў цені, рухаючыся па борце трыплекса да курса. Ён не быў вялікім гульцом у гольф, але ён ведаў, як уладкаваны гэтыя гольф-суполкі. Дамы падступілі да зеляніны. І людзі плацілі за выгляд, а гэта значыць сцены з вокнамі і шкляныя дзверы.
  Ён заставаўся побач з будынкам і выйшаў, каб паглядзець, што гэта за ўстаноўка.
  Разгалісты фарватэр быў мякка, ярка асветлены, упрыгожаны вялізнымі старымі перцовымі дрэвамі. Травяністыя пагоркі і пясчаныя пасткі былі дагледжаны да дасканаласці.
  І, безумоўна, усе тры кватэры ў блоку мелі невялікія ўнутраныя дворыкі са сценамі вышынёй па пояс, якія аддзялялі іх ад поля для гольфа. Як ён і спадзяваўся, у кватэры былі рассоўныя шкляныя дзверы, прызначаныя для бесперашкоднага віду на зеляніну.
  Але гэты погляд ішоў у абодва бакі. Пакоі ўнутры кватэры Орціса былі цёмныя, але Рорк мог бачыць згорблены цень, які сядзеў за сталом у абедзеннай зоне паміж маленькай адкрытай кухняй і гасцінай.
  Орціс схіліўся да клавіятуры, шыя і спіна былі напружаны, і ён люта друкаваў. Рорк убачыў успышку твару Орціса, асветленага святлом экрана яго кампутара.
  Назіраючы за ім, Рорк адчуў некаторую палёгку. Ён быў там, ён быў адзін. Кара была ў бяспецы ад яго, прынамсі пакуль.
  «Мы глядзім на суку. Сачыце за гэтай прасторай».
  Ці планавалася нейкая засада? Яе зараз знялі?
  Даставіць яе да чаго?
  Але Рорк ведаў. Назвы форумаў сказалі ўсё.
  Ён сустракаўся з Орцісам, сутыкаўся з яго ірацыянальным гневам, бачыў зблізку яго дакучлівую лютасць, што Кара ўсё яшчэ на волі. Блюзнерства жанчыны, якая забівае мужчын, забівае мужчын па прычыне, звяла яго з розуму. Форумы даказалі, што такіх людзей, як ён, было колькі заўгодна.
  Профіль інтэрнэт-троляў быў жахлівым. Псіхолагі выявілі высокі ўзровень усіх чатырох рыс так званай «цёмнай тэтрады»: нарцысізму, макіявелізму, псіхапатыі і садызму. І чым больш гэтыя людзі аддаваліся сваім садысцкім фантазіям у інтэрнэце, тым больш верагоднасць таго, што яны пяройдуць мяжу ад фантазіі да практыкі. Калі б мішэнню гневу Орціса быў журналіст або палітык, Орціс выкарыстаў бы гэтых аднадумцаў, каб троліць, пераследваць, пераследваць яе, пагражаць, каб прымусіць яе маўчаць. Але ў Кара не было ні адрасу, ні прысутнасці ў Інтэрнэце. Яна была неўспрымальная да звычайных псіхічных катаванняў тролінгу. Такім чынам, у Орціса былі планы сапраўдных фізічных катаванняў.
  Пакуль Рорк глядзеў, як Орціс друкуе, у яго калацілася. Ён нават цяпер арганізоўваў «дастаўку» Кары?
  Яго агіда і гнеў нарасталі, пакуль ён не баяўся, што пераступіць мяжу, увойдзе ў дом сілай, нанясе рознага кшталту крымінальную шкоду. Ён адвярнуўся ад шкляных дзвярэй, акварыума бруду, і рушыў у цемру поля для гольфа.
  Ён спыніўся пад цянёвымі лапамі перцавага дрэва і перавёў дыханне, паспрабаваў супакоіць свае імклівыя думкі.
  Памятайце, што Сінгх таксама сочыць за Орцісам. Калі ёсць спосаб перахапіць паведамленні, яна яго знойдзе.
  Але ўсё, што ён мог думаць, было -
  Гэтага мала.
  Таму пад пёрыстым ценем дрэва ён узяў трубку, каб патэлефанаваць Кары Ліндстром, масавай забойцы, аб'екту мноства паляванняў.
  Ён не прадставіўся. Ён быў упэўнены, што не давядзецца. І ён не назваў яе імя, хоць яно запоўніла яго розум, пакуль ён слухаў сваё прывітанне галасавой пошты на іншым канцы.
  Потым загаварыў.
  «Дзе б ты ні быў, табе трэба выходзіць. Ёсць людзі, каб атрымаць вас. . .” Ён ледзь змог праглынуць, сціснуўшы горла. «Калі ласка, дайце мне ведаць, што з вамі ўсё добра».
  Ён адключыўся, перш чым у яго ўзнікла спакуса сказаць больш.
  Амаль адразу ж загудзеў тэлефон. Ён глядзеў на гэта, на імгненне не дыхаючы, не маючы магчымасці паварушыцца.
  Гэта не магло. . . можа гэта? Гэтага не магло быць.
  Ён падняў слухаўку. . . і ўбачыў імя Сінгха на экране.
  Ён націснуў на яе голас.
  «Я сачыў за форумамі. З таго часу паляўнічыя больш не дзейнічалі ў інтэрнэце».
  Разам з вар'яцкай палёгкай Рорк адчуў цяжар уласных неапраўданых паводзін. «Я не хачу, каб ты рабіў гэта... Я не прашу цябе рабіць гэта, Сінгх. Я не хачу, каб вы рабілі што-небудзь, што вы лічыце - па-за межамі ".
  Запанавала цішыня. Потым яна загаварыла. «Гэта пытанне далёка за межамі пагрозы для Ліндстрома. Дэтэктыў Орціс - дзеючы афіцэр праваахоўных органаў, які ўдзельнічае ў злачыннай змове з мэтай падбухторвання і/або здзяйснення згвалтаванняў, катаванняў і, цалкам магчыма, забойства. Мы паняцця не маем, на каго яшчэ ён можа намервацца нацэліцца. Ён уяўляе сабой відавочную небяспеку для любой колькасці людзей, магчыма, для ўсіх, з кім ён уступае ў кантакт. Ён злоўжывае сваёй пасадай такім чынам, што прыніжае ўсіх нас». Яе голас, заўсёды такі спакойны, дрыжаў ад сілы гневу. «Ігнараваць гэтую пагрозу было б неапраўдана. Вельмі важна, каб ён быў прыцягнуты да адказнасці, перш чым ён зможа прычыніць каму-небудзь шкоду».
  Рорк зразумеў, што яна мела рацыю, і адчуў новае пачуццё віны: ён быў настолькі засяроджаны на небяспецы для Кары, што яму не прыйшло ў галаву, што з такім відавочным садыстам, як Орціс, іншыя жанчыны могуць быць у небяспецы.
   «Я ў Палм-Дэзерт», — прызнаўся ён.
  «Вядома», — ціха адказала яна.
  Ён ужо збіраўся гаварыць, калі ў гасцінай Орціса запалілася святло. Нават здалёк Рорк мог бачыць, як ён схапіў паліто і накіроўваўся ў калідор да ўваходных дзвярэй.
  Рорк прашаптаў Сінгху: «Я гляджу на Орціса. Ён у руху».
  Ён сунуў тэлефон у кішэню і пабег за машынай.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаць шосты
  яsla Vista была ў поўным рэжыме вечарыны. Выбухі бушавалі ў кожным другім доме квартала. Стужкі чырвоных агнёў упрыгожвалі двары і ўнутраныя дворыкі, разам з групамі паветраных шароў у форме сэрца, лазерных строб, люстраных шароў. Студэнты і цывільныя выстраіліся ўздоўж тратуараў, спадзеючыся прабрацца міма ахоўнікаў двароў у дамы.
  Джэйд і Крыс прабіваліся праз хаос на вуліцах, прабіваючыся праз масу маладога чалавецтва да дома Таў. Зямля пад іх нагамі грукатала, як невялікі землятрус, з аб'яднанай сілай дзясяткаў гукавых сістэм, бас на максімуме.
  Касцюм са змяінай скуры Джэйд добра хаваўся пад лёгкім паліто. Няма сэнсу звяртаць на сябе ўвагу, пакуль яна не апынецца ўнутры. Не тое, каб хто-небудзь звярнуў на яе ўвагу ў гэтым хаосе. Тым больш, што большасць людзей ужо тапталася п'янымі.
  Што зрабіла ўсё гэта нашмат прасцей.
  Яе вочы засяродзіліся наперадзе на комплексе чатырох братэрскіх дамоў.
  Dudebros ахоўваў кожныя вароты, а ў чарзе стаялі масы поўных надзеі тусоўшчыкаў. Працэс сартавання быў нават відавочны здалёку. Дзяўчаты з жаночага клуба ў ніжняй бялізне ўвайшлі пасля таго, як шмат паглядзелі. Хлопцаў групамі больш чым па два развярнулі.
  Калі яны наблізіліся да дома, Крыс схапіў Джэйд за руку. Яна раптам збялела, як палатно, дыхала павярхоўна. «Пачакай. Пачакай. Вы не павінны. Магчыма, нам варта проста вярнуцца».
  - У мяне ёсць гэта, - прамармытала Джэйд. «Трымайся». Яна пацягнула Крыса ў цень паміж двума будынкамі. У паўцемры яна павярнулася спінай да вуліцы і выхапіла з-пад грудзей табакерку на ланцужку. Яна абмакнула лыжку, хмыкнула парашком, адчула, як паколвае. . .
  І адчувае сябе ўзарванай у абсалютную сучаснасць. Яе вочы блішчаць, калі яна выцірае нос.
  Ты гатовы да мяне, мудак? Сёння твая няўдалая ноч.
  Яна здымае паліто і перадае яго Крысу. «Я напішу табе».
  Трапіць у партыю не так ужо і шмат. Яна апранутая як прастытутка і непаўналетняя, самая вялікая прынада для братоў. Яна бачыць, як у дзвярных ахоўнікаў цякуць сліны, калі яна крадзецца да варот у сваім зіготкім бодзі.
  Адзін з ахоўнікаў усміхаецца на яе, штампуючы чырвонае сэрца на яе руцэ. У яе галаве ўспыхвае гісторыя Крыса: у яе на спіне былі выбітыя гэтыя— Ks— .
  Так, Джэйд нешта ведае пра брэндынг.
  Яна праходзіць міма ахоўнікаў праз шырокія ўваходныя дзверы ў хол. Вечарына ашаламляльна шумная. Страбаскопы асляпляюць. Стук дынамікаў падобны на сцісканне ў якой-небудзь фабрычнай жорне.
  У гэтай цісканіне чалавецтва няма такога паняцця, як хада. Замест гэтага яна дазваляе чалавечай плыні занесці сябе ў цёмны пакой, які пульсуе ад тэхна, напоўнены апранутымі ў бялізну студэнтамі каледжа. Шлюхі з жаночага таварыства ў сваіх бліскаўках Vicky's Secret, чувакі ў сваіх Calvins, ад якіх пахне півам і потам. Нягледзячы на ўзровень яе распранання, тут душна горача.
   Хлопцы крычаць ёй у твар, а яна толькі ўсміхаецца. Яна нічога не чуе з-за адстойнай электроннай музыкі.
  На доўгім стале выстаўлены бочачкі. Падлога ўжо мокрая ад разлітых напояў і яшчэ бог ведае чаго, так што агідна ніхто не адважыцца зняць абутак. Не толькі падлога, усё пакрыта нейкай неідэнтыфікаванай ліпкай вадкасцю. Яна ведае, што ванная пакой будзе жудаснай — ванітаваць у ракавіну і мачыцца ў душы.
  Яна дзякуе сваім шчаслівым зоркам, што яна пад кайфам. Іншага спосабу гэта нельга было б вытрымаць. Вы павінны былі з'ехаць з глузду, каб падумаць, што гэта быў добры час.
  Яна выганяе свой розум з убогасці і прымушае сябе ўвайсці ў сваю ролю, рухаючы сваім целам са звілістай змяёй. Яна бачыць, як вакол яе апускаюцца сківіцы, калі яна слізгае праз натоўп, хуткімі ўспышкамі аглядаючы навакольнае асяроддзе, калі гучыць тэхна-музыка, якая стукае целам.
  Качаючыся натоўп вакол стала для бір-понга.
  Дзве дзяўчыны гуляюць на танцпляцы, а гурт братоў запісвае іх з дапамогай iPhone.
  Іншая група хлопцаў паказвае на маладзейшую дзяўчыну і скандуе: «Свежае. Свежы. Свежы».
  Вядома, людзі пішуць смс і робяць сэлфі як шалёныя. Таму што не мае значэння, добра вы праводзіце час ці не, пакуль здаецца, што вы добра праводзіце час на Snapchat і Gram.
  Яна зазірае ў іншы пакой і бачыць трох дзяўчат з жаночага клуба, якія круцяць на сцяне — стаяць на руках ля сцяны і шалёна круцяць сцёгнамі. Яшчэ адна дзяўчына з жаночага клуба схілілася, упіраючыся рукамі ў падлогу, шліфуючы азадкам, калі хлопец з братэрства б'е яе ззаду.
  Джэйд ведае, што яна зрабілася горш - нашмат, нашмат горш, - але гэтае відовішча напаўняе яе агідай. Ёй прыходзіць у галаву, што любыя выступы для мужчын, хлопцаў, ёбакоў, як бы вы ні называлі іх, прыносяць больш шкоды, чым карысці.
  Але ў яе няма часу на гэта разважаць. У яе ёсць праца.
  Яна набірае сілы і рухаецца ў натоўп у галоўным пакоі.
  Застаўшыся адна, яна імгненна становіцца мішэнню. У чым справа. Яна можа адчуваць пульсацыю электрычнасці, прабіваючыся праз натоўп.
  Яна - бліскучая змяя сярод усіх хламных анёлаў Victoria's Secret. Мужчынскія вочы сочаць за ёй, а суперніцы лютуюць за ёй. Яна пакінула іх усіх у пылу.
  Гэта нашмат больш, чым касцюм.
  У рэшце рэшт, уся тусоўка набіта аматарамі.
  Тое, што Джэйд ведае, вынікае з вялікага вопыту, набытага цяжкай працай. Яна ведае галоўны сакрэт: што большасць людзей - мужчын і жанчын - падводныя. Мужчыны, якія ўсе дурныя - гэта тыя мудакі, на якіх трэба звярнуць увагу. Ёй прыйшлося мець справу з больш чым яе доляй з іх. І большасць мужчын такога кшталту могуць нацягнуць такое дзярмо толькі на дзяцей, падлеткаў ці наркаманаў. Але мужчынам, якія знаходзяцца на ніжэйшай шкале, усё, што вам трэба зрабіць, гэта ўзяць на сябе адказнасць. І вы можаце ўзяць на сябе адказнасць адным толькі позіркам — позіркам, які кажа: «На калені».
  Яна не ведае, кім будзе Тофер, домам або суб. Але яна з нецярпеннем чакае, каб даведацца. У любым выпадку, яна гатовая да гульні.
  Нарэшце яна заўважае яго, калі ён падыходзіць да доўгага стала, каб згуляць у фліп-кубак пад апоканы некаторых братоў і большасці дзяўчат.
  Дзве каманды па тры чалавекі займаюць свае месцы з кожнага канца стала. Па сігнале Тофер і галоўны гулец другой каманды падымаюць поўныя кубкі, п'юць піва. Тофер першым дастае да дна, ставіць свой пусты кубак тварам уверх на край стала і адной рукой пераварочвае кубак, каб ён апусціўся тварам уніз. Ён прыляпляе кубак са сваёй першай спробы, пад бурныя воплескі, і наступны гулец каманды бярэ на сябе, пыхкаючы свой кубак. . .
  правільна.
  Ці ёсць на планеце больш дурная гульня?
  Але Джэйд глядзіць так, нібы старая Тоф - самая чароўная рэч на зямлі. Глядзіць на яго, пакуль ён не адчуе яе позірк на сабе і не паварочваецца, каб паглядзець. Яна дазваляе яму злавіць яе погляд. Гэта ключ, глядзець прама ў іх. Працуе кожны раз.
  І ён бачыць яе, добра.
   Яна прафесіянал. Давай гарачы, потым адвярніся, прыкідвайся, што хістаешся, каб быць недарэчным.
  Яна бачыць, як ён пачынае напышвацца, трошкі выпендрывацца. Голас гучней, жэсты мацней. Божа, як лёгка.
  Яна глядзіць усю гульню. Калі ён перамагае, таму што, вядома, ён перамагае, натоўп здзекуецца і вітае.
  Яна імкнецца знікнуць у натоўпе, калі яго сябры робяць тое, што робяць хлопцы, таму што калі яны ўпускаюць магчымасць памацаць адзін аднаго? Такім чынам, калі ён шукае яе, а яна ведае, што ён робіць, яе няма.
  Няхай ён знойдзе яе, думае, што ён усё кіруе.
  Яна пераязджае ў адзіны танцавальны пакой, дзе не грае гаўновая хаўс-музыка. Аглядае пакой, выбірае сваё месца. Стол, дастаткова трывалы, каб вытрымаць яе вагу, ля сцяны, каб яна была яшчэ больш прыкметнай.
  Так, падыдзе.
  Яна калыхаецца разам з парай хлопцаў, якія спрабуюць угаварыць яе на падлогу, а потым бачыць, як ён уваходзіць у пакой. Робяць выгляд, што не шукаюць яе.
  Правільна, чувак. Вы проста працягваеце гэта рабіць.
  І ў тую ж секунду пачынаецца сапраўды добрая песня.
  Азначала быць.
  Яна глядзела ў вочы King Frat Dude, так што няма ніякіх сумневаў, што яна робіць гэта для яго. А потым яна падымаецца на стол з зіхатлівымі лапкамі рыбінай лускі і бліскучымі абцасамі і пачынае працаваць. Танцы ля сцяны. Аб'ёмныя хвалі, рабізна, звілістыя.
  Увесь пакой глядзіць на яе, хлопцы выюць і крычаць, дзяўчаты кіпяць.
  Яе рукі паўсюль на сабе, шыі, сіськах, сцёгнах.
  О, ён цяпер глядзіць.
  Яе вочы час-другі глядзяць на яго, даючы зразумець, для каго гэты танец.
  Усё для цябе, прыдурак.
   Калі песня заканчваецца, яна адкідвае галаву і прыціскаецца, расставіўшы ногі, да сцяны.
  Увесь пакой — ну, палова — выбухае радаснымі воклічамі.
  Яна праводзіць яго позіркам праз увесь пакой, потым працягвае рукі двум хлопцам пад сабой, і яны падымаюць яе.
  Тофер падыходзіць да яе, маўклівы, аўтарытэтны, натоўп на танцпляцы расступаецца перад ім, быццам ён нейкі хлопчык з братэрства Майсей. Ён спыняецца перад Джэйд, гледзячы на яе ўніз, і яны пачынаюць танчыць, не размаўляючы.
  Яго рукі павольна рухаюцца кругамі на яе сцёгнах. Яна глядзіць яму ў вочы, выклікаючы яго.
  Ён нахіляецца да яе, і яны рот у рот. Яна ўсмоктвае яго язык у свой рот, дазваляе яму паспрабаваць кока-колу на сваім языку.
  «Вой . . .” ён дыхае і апускаецца глыбей. Яна адштурхоўвае яго, трымаючы адну руку на грудзях. . . затым засоўвае палец яму ў рот, каб ён смактаў.
  Аблізвае яе палец, аблізвае далонь, стогне ад задавальнення.
  Гэта не проста сэкс, гэта. Ён толькі што даведаўся, што яна акунула пазногаць у парашок.
  "О, гэта тое, пра што я кажу", - мурлыча ён.
  «Хочаце яшчэ?» яна кідае яму выклік, дазваляючы сваім тонам перадаць пласты сэнсу. Ён глядзіць ёй у вочы.
  «Я хачу ўсё».
  Яна праводзіць рукой па сцягне да аднаго з выразаў бодзі. Акрамя флакона на шыі, у яе ёсць яшчэ адзін прафесійны цюбік.
  Яна дастае яго, стрымана блісне яму на далоні. «Ведаеце, ціхае месца, дзе мы можам падзяліцца гэтым?»
  OceanofPDF.com
  
  Раздзел трыццаць сёмы
  РОрк рушыў услед на арандаванай машыне, калі Орціс ехаў на сваім вялікім пазадарожніку ў цемры. Сілуэт горных хрыбтоў Сан-Хасінта і Санта-Роза ўзвышаўся над імі, масіўнымі і чорнымі на глыбокім блакіце неба, акрэсленым срэбрам месяца.
  Орціс ехаў па адной з, здавалася б, бясконцых дарог, паралельных гарам, міма палёў для гольфа і гандлёвых цэнтраў, якія будуюцца. Ён звярнуў на бакавую вуліцу і заехаў на стаянку рэстарана з мігатлівым неонавым кактусам надпісам N OPAL .
  Рорк прастойваў на арандаванай машыне каля паркоўкі, назіраючы, як Орціс паркуецца каля пярэдняй часткі паркоўкі, потым выйшаў і зайшоў у рэстаран.
  Толькі тады Рорк звярнуў на стаянку і прыпаркаваўся на месцы, адкуль відаць былі ўваходныя дзверы і пазадарожнік Орціса.
  Ён сядзеў у машыне ў цемры, жадаючы зайсці.
  Ён з кімсьці сустракаецца? Гэта хтосьці ўжо там?
  Хутчэй за ўсё, унутры ўваходных дзвярэй будзе вестыбюль, дзе Рорк будзе схаваны ад наведвальнікаў у галоўным пакоі. Ён мог глядзець на сцэну, не будучы заўважаным.
   Ён пацягнуўся да дзвярной ручкі -
  Пачакай, шаптаў інстынкт.
  Ён адкінуўся на сядзенне. Павольна праходзілі хвіліны.
  Ён якраз зноў пацягнуўся да дзвярэй, калі на стаянку пад'ехала іншая машына. Грувасткі Tahoe, які прыцягнуў увагу Рорка.
  Кіроўца прыпаркаваўся на ўскрайку стаянкі, і з машыны выйшаў мужчына. Апрануты ў штаны колеру хакі і спартовае паліто, тоўстае прыкладна да сярэдзіны, але ён выйшаў з машыны з паўнамоцтвам «не трахай мяне» і імгненна агледзеў участак шырокім размахам, разглядаючы наваколле. Ён зачыніў за сабой дзверцы машыны, працягваючы сачыць за ўсім. І тут была адназначная перавага — яго правы локаць быў сагнуты і злёгку прыціснуты да цела, ахоўваючы пісталет на поясе.
  Праваахоўныя органы. Цяперашні або былы, але так, гэты хлопец паліцэйскі.
  Гэта той, з кім сустракаецца Орціс.
  Мужчына ішоў да рэстарана, прамой спіной, цяжкім і ўпэўненым крокам.
  Рорк пачакаў, пакуль ён адчыніць ўваходныя дзверы, каб знікнуць у рэстаране. А потым выйшаў з уласнай машыны і рушыў услед.
  На ўваходзе ў рэстаран ён затаіў дыханне, адчыніў дзверы і кінуў хуткі позірк у пад'езд.
  Ён меў рацыю: была зона чакання з некалькімі скуранымі лавамі, касіркай і стойкай гаспадыні.
  Ён спыніўся ля стэнда і пацягнуўся да меню навынас, потым падышоў да сцяны, робячы выгляд, што вывучае яго. Схіліўшы галаву над меню, ён паглядзеў убок, праглядаючы праз арку ў сталовую. Вядома, Орціс быў у задняй кабінцы, а новы хлопец сядзеў насупраць яго. Яны ўжо былі паглыблены ў размову, мова цела Орціса напружаная і ўсхваляваная, паліцэйскі/былы паліцэйскі абараняўся.
  Гаспадыня прайшла міма Рорка, праводзячы пару ў сталовую. Пакуль яна была занятая, ён вярнуўся праз парадныя дзверы.
  На стаянцы ён дастаў тэлефон і падышоў, каб сфатаграфаваць машыну і нумарны знак новага хлопца. Ён хутка агледзеў вокны, каб убачыць, ці няма чаго-небудзь прыкметнага на сядзеннях або ў сядзеннях, але машына была ў добрым стане, без якіх-небудзь цікавых доказаў.
  Рорк адвярнуўся і вярнуўся да арандаванай машыны. Унутры ён патэлефанаваў Сінгху, каб паведаміць.
  «Мне трэба, каб ты правёў таблічку на Chevy Tahoe». Ён даў ёй нумар.
  «Хвілінку», — сказала яна яму, і ён моўчкі чакаў, назіраючы за дзвярыма рэстарана.
  У хуткім часе Сінгх вярнуўся.
  «Уладальнік Tahoe - Коры Паркер. ДОБ 4-20-62. Жыхар Ранча Міраж, хатні адрас 4525 Mariposa Avenue. Раней Паркер працаваў у аддзяленні Палм-Дэзерт Дэпартамента шэрыфа Рыверсайда. Чатыры гады таму выйшаў на пенсію, зараз займаецца прыватным вышукам. Дасылаю файл».
  Рорк сказаў ёй: «Орціс зараз сустракаецца з Паркерам у рэстаране побач з домам Орціса».
  Наняць яго, каб ён сачыў за Карай? Ці гэта нешта іншае? Ён абвяшчаў бы ўсіх жадаючых пайсці на яе паляванне. . . дык што ён цяпер робіць з ІП?
  «Начальнік?» - спытаў Сінгх.
  Рорк зразумеў, што некалькі хвілін маўчаў, паглыблены ў свае змрочныя думкі.
  «Я тут».
  «Вы збіраецеся пагаварыць з гэтым Паркерам?»
  Рорк не бачыў ніякай карысці прыкідвацца. «Я думаю пра гэта».
  Замест таго, каб перасцерагчы яго ад гэтага, Сінгх асцярожна працягваў. «Калі, магчыма, Паркер мае зносіны з гэтымі — паляўнічымі за галовамі — і вы змаглі атрымаць для іх электронны ліст, я змагу атрымаць іх IP-адрас, адправіўшы ім ліст, нібыта ад дэтэктыва. Орціс. Я мог бы змясціць у электронны ліст піксель, які даваў бы мне IP-адрас, калі б атрымальнік адкрыў гэты ліст. І гэта дало б нам уяўленне пра цяперашняе месцазнаходжанне паляўнічых».
  Кібер не быў сферай ведаў Рорка. «Такім чынам, вы б адправілі ім ліст з адраса электроннай пошты Орціса?»
  «Я мог бы, калі б узламаў яго акаўнт», — з сумневам адказаў Сінгх. «Аднак Орціс дзейнічае даволі асцярожна, выкарыстоўваючы маршрутызатары, шыфраванне, шыфруючы свой IP. Ён, безумоўна, будзе сачыць за любымі спробамі ўзлому. Нам трэба прымусіць яго адправіць электронны ліст нам , на ўліковы запіс, які я буду кантраляваць. Што тычыцца паляўнічых, то, мяркуючы па іх зносінах, гэта мужчыны. . .” яна прыпынілася, нібы шукаючы. «Даволі цьмяныя лямпачкі. Я лічу, што мог бы напісаць ліст, які б яны адкрылі».
  «Б'юся аб заклад, што зможаш», — падумаў Рорк з успышкай весялосці.
  Забава не доўжылася. Ён замоўк, і страх нарастаў. Ці былі паляўнічыя за галовамі ў дарозе з Карай? Вяртаць яе ў Орціс, падвяргаючы па дарозе неймаверным жахам?
  Усю сваю дарогу сюды ён пакутаваў ад нарастаючай трывогі. Ён адчуў небяспеку.
  Сінгх загаварыў ніадкуль. Яна ўсё яшчэ была на сувязі. «Як вы думаеце, чаму Ліндстром не выкарыстоўвае агнястрэльную зброю?»
  Рорк здзівіўся. Гэта было пытанне, да якога ён вяртаўся зноў і зноў.
  Сказаць, што яна не карысталася зброяй, было не зусім праўдай. Яго першая сапраўдная сустрэча з ёй адбылася ўсяго тры месяцы таму на закінутым цэментным заводзе, які выкарыстоўваўся групоўкай гандлю наркотыкамі і людзьмі. Адбылася перастрэлка, і Кара адабрала аўтамат у аднаго з членаў банды. Яе майстэрства абыходжання са зброяй прымусіла яго падумаць, што яна трымае яе ў руках не ўпершыню.
  Але каманда ніколі не выявіла іншага выпадку, калі яна выкарыстоўвала пісталет для забойства. Яна выкарыстоўвала нажы, агонь, аварыі зблізку і, вядома, яе стандартны метад: прамая брытва ў горла.
  Якраз таму яго страх за яе цяпер быў такім вялікім. Гэтыя ротадыхальнікі палявалі на Кару — і не з нажамі. Без сумневу, яна была бязлітасным, дасведчаным байцом, але ўсё гэтае майстэрства і кемлівасць у свеце не мелі вялікага значэння супраць магутнай вінтоўкі.
  Ён вярнуў пытанне да Сінгха. «Чаму вы думаеце, што яна не робіць?»
  На лініі панавала цішыня.
  «Я не ведаю, што займае галаву Кара. Але я ведаю, што я не мог быць палявым агентам. У мяне ёсць табельная зброя. Я атэставаны. Я падтрымліваю свае трэніроўкі ў актуальным стане. Але я ніколі не бяру яго без адчування. . .” Яна вагалася. «Зменшылася».
  Рорк выявіў, што кіўнуў. Гэта быў не першы раз, калі ён думаў, што Сінгх разумее Кару значна больш, чым ён мог зразумець.
  Ён ужо збіраўся адказаць, калі дзверы рэстарана адчыніліся і Орціс выйшаў.
  - Орціс толькі што выйшаў з рэстарана, - сказаў ён ціха.
  Яго рука слізганула да кабуры глока. Усё, што ён мог зрабіць, не выскачыць з машыны, не падскочыць на чалавека, не штурхне яго да сцяны. . .
  Але ён застаўся сядзець. Ён ведаў, што такое Орціс: найгоршы драпежнік. Але ён таксама ведаў, дзе яго знайсці. І ён паспрачаўся, што з прыватным грамадзянінам накшталт Паркера яму лепш даць адказы.
  Такім чынам, калі Орціс паехаў, Рорк сядзеў у арандаванай машыне і назіраў.
  Прайшло некалькі імгненняў пазней, але калі Паркер выйшаў з дзвярэй і прайшоў праз стаянку да сваёй машыны, Рорк быў гатовы.
  Паркер сігналіў, каб Chevy адкрыўся, пацягнуўся да дзвярной ручкі…
  І знерухомеў, калі Рорк выйшаў з цемры, працягваючы свае даверчыя граматы.
  «Мы шпацыруем».
  Паркер падцягнуўся і закрычаў: «Як чорт вазьмі. Навошта мне...
  «Каб я не арыштаваў вас за тую невялікую сустрэчу, якую вы толькі што мелі».
   - Арыштуйце мяне, ебана, - прарыкнуў Паркер. «І прыцягніце мне адваката».
  Рорк устрымаўся ад таго, каб ударыць яго наадварот. «О, я буду рады арыштаваць вас. Дазвольце мне растлумачыць гэта для вас. У пятніцу вечар доўгіх, доўгіх выходных. Я магу пераканацца, што вы знаходзіцеся ў федэральнай варце цэлыя два дні і тры вельмі доўгія ночы». Ён ведаў, што яму не трэба нагадваць Паркеру, як добра паводзяць сябе супрацоўнікі праваахоўных органаў на пенсіі ў ізалятары. Нават калі ў Паркера або Орціса была мясцовая прывабнасць, гэта не было шанцам, які любы чалавек у здаровым розуме хацеў бы скарыстаць.
  Рорк працягнуў: «Тады я збіраюся абвінаваціць вас у выкраданні, гандлі сэксам і злачыннай змове».
  Ён спыніўся, даў яму зразумець. Паркер заціх.
  Рорк падняў рукі. «Ці... мы можам пагаварыць, як разумныя людзі. Мы можам прыйсці да паразумення. Цалкам залежыць ад вас».
  Паркер стаяў, раз'юшаны, але ведаў, што яго схапілі. Рорк мог зразумець па яго рэакцыі - яму нават не трэба было ўдавацца ў падрабязнасці таго, што ён меў на PI, а гэта азначала, што задуманыя Орцісам і Паркерам былі дастаткова вялікімі, каб прымусіць Паркера падпарадкавацца.
  «Дык што гэта будзе?» — спытаў ён.
  Паркер праціснуў скрозь зубы: «Давайце пагаворым».
  «Я спадзяваўся, што вы ўбачыце гэта такім чынам». Рорк кіўнуў у бок цёмнай пустыні за паркоўкай. «Пасля цябе».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаць восьмы
  яусё ідзе дакладна так, як планавалася.
  Джэйд і Тофер ідуць, п'яныя, з галавакружэннем, па некалькіх кароткіх кварталах да Дэль-Плайя, міма іншых п'яных, з галавакружэннем людзей. Спыняючы кожны блок, каб разабраць, сухое горбіцца. Яна масажуе яго праз джынсы, каб ён адчуў, якая яна добрая. Але яна кожны раз адступае, пакідаючы яго стогн за сабой.
  Дэль Плая - гэта людзі ад квартала да квартала, музыка гучыць з кожнага іншага двара і балкона, але Тофер хапае яе за руку і па-майстэрску, хоць і хістка, вядзе праз натоўп да дома KAT.
  Унутры гучыць больш пульсуючая музыка, але ў параўнанні з хаосам у галоўным доме, гэта сьвятыня. Гэты дом цёмны, асветлены толькі выпадковымі ніткамі калядных і чырвоных агеньчыкаў чылі. І гэта не так шмат людзей. Гэта ебаны палац, прыватная вечарына для вышэйшых эшалонаў братэрства.
  Вядома, ён вядзе яе проста ў склеп. Вядзе яе па вузкай лесвіцы, адчыняе дзверы.
  Вочы Джэйд хутка аглядаюць наваколле.
  Гэта доўгі прамавугольнік пакоя са шкляной сцяной насупраць, якая глядзіць на палубу і зіготкі акіян за яе межамі. Яна чуе, як шумяць хвалі пад хатай.
  Ёсць свечкі, малюсенькія чырвоныя агеньчыкі і пары на розных этапах распранання. Убудаваная барная зона: ракавіна, шафы, астраўная стойка, застаўленая бутэлькамі і кубкамі. Канапы і крэслы, занятыя людзьмі, якія лаяцца, адна пара адкрыта гарбаецца на канапе. А гаршчок дыму настолькі густы, што можа задушыць каня.
  Тофер бос. Калі ён загадвае: «Усе вон», усе хапаюцца за вопратку і сыходзяць з дарогі.
  Якое адбылося засмучэнне дае Джэйд ўвесь час, які ёй патрэбны.
  Калі апошняя пульсуючая, незадаволеная пара сышла, ён замыкае дзверы і паварочваецца.
  Яна ўжо ачысціла месца на барнай стойцы, зручнай пласцінай люстэрка выразала некалькі ліній.
  І цяпер у яго напоі ёсць нешта лішняе. Яна падсыпала порцыю тэкілы з руфі. Яна ведае, што гэта яго напой сёння ўвечары, таму што яна смакавала яго, калі яны цалаваліся. Не тое каб гэта важна. Да гэтага часу ён возьме ўсё, што яна яму дасць.
  Яна цісне яму ў руку чарку, і яны збіваюць стрэлак. Затым яна перадае яму люстэрка і згорнутую купюру.
  Ён прагна выцягвае чарку, пакуль яна назірае.
  Лініі ад флакона, які яна выразала з Рогіпнолам. І гэта не першая яго доза за ноч. Шышкі, якія ён нарабіў падчас іхняга шляху ў Дэль-Плая, былі ад таго самага флакона. Яна не ведае дакладна, колькі ён выпіў, але гэта запавольвае яго. Яго каардынацыя пагаршалася з кожнай хвілінай.
  Яна ўпіхваецца ў яго, дражнячыся прытанцоўваючы да яго, адначасова гладзячы яго.
  І ўсміхаецца, як хістаецца, спатыкаецца.
   Яна разгойдвае яго, штурхае на канапу, асядлае. У яе ў руцэ яшчэ адна таблетка з шыпамі, але ў гэты момант ён не выглядае так, быццам можа ўтрымаць яе, не праліўшы. Такім чынам, яна бярэ тэкілу ў рот, а затым нахіляецца над ім, цалуе яго, хлынучы чарку яму ў рот, каб ён праглынуў яшчэ адну порцыю.
  У дадатак да астатніх, магчыма, дастаткова, каб ужо забіць яго.
  Яго галава апускаецца на падлакотнік. Яна едзе на ім, прыціраецца да яго, і ён няроўна дыхае. «О так, дзетка. . . ага . . .”
  А потым маўчыць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел трыццаць дзевяты
  Сяго перакідваюць праз чыю-небудзь спіну, нясуць. Нехта караскаецца па скале, здаецца, прама ўверх. Фігура невялікая, простая плоць і косці, але неверагодна моцная. Яна чуе мармытанне таго, хто яе нясе.
  Яна ведае, што гэтага не можа быць. Але што б ні адбывалася, яна занадта слабая, каб змагацца.
  Яна паддаецца таму, што ёсць, і зноў губляе прытомнасць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак
  РОрк і Паркер моўчкі ішлі ад агнёў паркоўкі, далей ад міргаючых неонаў шыльды з кактусам, круцячыся міма палыну і сапраўдных кактусаў. Рорк адчуў на ветры пах крэазоту.
  За імі заціхла музыка рэстараннага бара, і пад нагамі чуўся толькі ціхі храбусценне пяску. Ноч была ясная, і месяц набліжаўся да поўні. Было няцяжка знайсці дарогу паміж хмызняком, далікатнымі лісцямі мімозы, час ад часу дрэвам Джошуа.
  Нарэшце яны апынуліся далёка ад вачэй апошніх вагонаў, адзіным святлом месяца і зорак. Рорк спыніўся і паказаў на вялікі плоскі камень. «Сядайце».
  Паркер зрабіў, як яму сказалі, неахвотна. І Рорк распавёў, што Сінгх даведаўся пра яго. «Вас завуць Коры Льюіс Паркер. Вы служылі ў дэпартаменце шэрыфа акругі Рыверсайд з 1984 па 2013. Вы працавалі з дэтэктывам Гілбертам Орцісам у буйных злачынствах з 2005 па 2007. Цяпер вы прыватны следчы, назва кампаніі Прыватныя рашэнні». Ён зрабіў паўзу. «І вы робіце невялікую працу для Орціса пад сталом».
  «Здаецца, ты ўсё ведаеш», — усміхнуўся Паркер.
  «Я хачу ведаць, для чаго вас наняў Орціс».
  Паркер жорстка маўчаў.
  «Такім чынам, блакаванне?» — прапанаваў Рорк.
  Паркер скрывіўся. «Я даследую адказы на...» Ён перапыніўся.
  «Яго ўзнагарода?» - сказаў Рорк. «Змова з мэтай забойства?»
  Паркер тлеў. Рорк зірнуў у цемру ночы і ўбачыў дрэва Джошуа.
  На імгненне ён мог амаль убачыць шкілет дзяўчыны.
  Плюшч.
  Ён павярнуўся да Паркера з ледзь стрыманай лютасцю. «Афіцэр праваахоўных органаў прапануе ўзнагароду за згвалтаванне і забойства, і вы атрымліваеце з гэтага прыбытак». Яго голас панізіўся, нізкі і смяротны. «Скажы мне, чаму б мне не забіць цябе зараз?»
  Упершыню Паркер выглядаў па-сапраўднаму заклапочаным.
  «О, зараз вы разумееце , ці не так? Вы сапраўды не можаце выйсці з гэтага жывым ".
  Паркер гаварыў хутка. «Мяне нанялі, каб праверыць людзей, якія адказваюць на прапанову. Я правяраю даныя».
  «Што канкрэтна вы правяраеце?»
  Зноў доўгая паўза. «Судзімасці. Валоданне агнястрэльнай зброяй. Гісторыя дзейнасці на пэўных інтэрнэт-форумах».
  Рорку не трэба было пытацца, пра якія інтэрнэт-форумы ён казаў. «Я разумею, што ні адзін з іх не з'яўляецца дыскваліфікатарам. Гэта спіс мінімальных патрабаванняў».
  Паркер скрыгатнуў зубамі, але кіўнуў.
  «Такім чынам, вы шукаеце людзей з запісамі».
  У мэтах шантажу і для павелічэння шанцаў на тое, што рэспандэнты сапраўды выканаюць.
  «Так», - адказаў Паркер.
   «І гэтая агнястрэльная зброя — я мяркую, што яна нелегальная».
  «Правільна».
  Рорк крочыў па пяску, над ім мільёны няроўных зорак. «А калі кандыдаты пераадолеюць гэты бар'ер?»
  Чарговая паўза. «Тады я разумею, што пэўная інфармацыя перадаецца гэтым асобам».
  Рорку стала млосна. «Інфармацыя накшталт . . . размяшчэнне? Што?»
  Паркер варухнуўся на камені. «Я не ведаю. Гэта не мая частка справы».
  «Ён набірае паляўнічых, каб прывесці яму Кара Ліндстром».
  «Так».
  «У Орціса зараз ёсць Ліндстром? Хто-небудзь?»
  «Я не ведаю».
  Рорк адчуў, як у ім напаўняе гнеў, і, не паспеўшы ўтаймавацца, ён падцягнуў Паркера за каўнер.
  «Клянуся, што не», - прамовіў Паркер. «Усё, што я раблю, гэта правяраю кандыдатаў».
  «Я хачу спіс гэтых прэтэндэнтаў ».
  «Добра. так. Так».
  «Я маю на ўвазе цяпер ».
  Рорк адштурхнуў Паркера, і мужчына намацаў свой тэлефон. Ён пастукаў, пракруціў, нарэшце перадаў яго Рорку.
  Было восем імёнаў з адрасамі ў Каліфорніі, Невадзе, Арызоне.
  Рорк праглынуў, сабраўся. «Вы правяралі ўсіх гэтых людзей асабіста?»
  «Так».
  «І што потым?»
  «Я раблю рэпартаж. Жыццёвае становішча, сямейнае становішча, фінансы. Як яны падаюць».
  «Колькі Орціс заплаціў за гэта да гэтага часу?»
  «Больш за дваццаць пяць тысяч».
  Рорк не адрэагаваў, але быў узрушаны. Гэта была высокая цана. . .
   Дзеля чаго? Помста? Згвалтаванне? Магчымасць прыватнага забойства?
  Халод, які ён адчуваў, не меў нічога агульнага з пустыннай ноччу.
  «Дашліце ўсё гэта мне. Усё, што маеш. Цяпер».
  Рорк даў Паркеру адрас электроннай пошты. Гэта быў уліковы запіс Hotmail, якім Рорк яшчэ ніколі не карыстаўся. Ён наладзіў гэта, калі ўзяў адпачынак, на ўсялякі выпадак. У выпадку чаго? было цікавае пытанне. Але ўліковы запіс быў не на яго ўласнае імя або яго варыянт.
  Ён глядзеў, як Паркер зноў важдаўся са сваім тэлефонам. Калі Паркер падняў вочы, кіўнуў, Рорк праверыў уліковы запіс электроннай пошты, адкрыў файл, прачытаў дастаткова, каб зразумець, што Паркер даслаў сапраўднае. Затым ён зноў павярнуўся да чалавека.
  "Чаму вы сустрэліся з Орцісам сёння вечарам?"
  «Ёсць яшчэ пара прэтэндэнтаў, якія прыйшлі сёння і хочуць праверыць».
  Плакаты з форуму?
  «Яны ў спісе?»
  «Так. Два апошнія».
  «Вы заўсёды сустракаецеся з Орцісам асабіста?» Гэта здавалася неапраўдана рызыкоўным спосабам вядзення такога роду бізнесу.
  Паркер нахмурыўся. «Звычайна мы гэтага не робім. Не з першага разу».
  «Дык чаму вы сустрэліся асабіста сёння вечарам?»
  Паркер выглядаў шчыра здзіўленым. «Я не ўпэўнены».
  - Угадай, - напружана сказаў Рорк.
  «Орціс стаў параноікам», - прызнаў Паркер. «Думае, што за ім сочаць. Хоча ведаць, з кім ён размаўляе».
  Гэта была першая сапраўды спантанная рэч, якую Паркер сказаў той ноччу. Было цікава. Рорк паверыў яму. І цяпер ён убачыў магчымасць атрымаць кантакт, які, па словах Сінгха, ім патрэбны.
  «Добра. Вы збіраецеся вярнуцца да свайго працадаўцы і дазволіць вашым апошнім патэнцыяльным кліентам звязацца. Хлопцы адзначылі ўсе галачкі, здалі на выдатна. За выключэннем таго, што з гэтага моманту вы дасце Орцізу новы адрас электроннай пошты для адпраўкі інфармацыі «ім». Мая электронная пошта. Калі я не з вамі звязаліся ў бліжэйшыя дванаццаць гадзін, я выбіваю вашы дзверы з ордэрам на ваш арышт за злачынную змову. І вы ідзяце адразу ў ізалятар. Нам зразумела?»
  Паркер панура кіўнуў.
  «У мяне ёсць тваё імя. У мяне ёсць твой адрас. У мяне ёсць твае інтэрнэт-акаўнты. У мяне ёсць твой нумар тэлефона. Цяпер вы знаходзіцеся пад кругласутачным наглядам. Любыя навіны пра Ліндстрома, я чакаю неадкладна пачуць іх ад вас. Любы крок, які вы зробіце, каб звязацца з Орцісам, будзе кантралявацца. Не аблажайся, інакш я прымусю цябе шкадаваць аб гэтым усё астатняе жыццё. Гэта абяцанне».
  Рорк адвёў прыватнага чалавека да паркоўкі, трымаючыся на адлегласці ззаду Паркера. Ён глядзеў, як Паркер сеў у сваю машыну і з'ехаў з пазадарожніка.
  Вярнуўшыся ў машыну, ён патэлефанаваў Сінгху.
  «Орціз выкарыстоўвае Паркера для праверкі паляўнічых. У мяне ёсць спіс мужчын, з якімі ён сустракаўся і перадаў Орцісу, а таксама іх кантактная інфармацыя. Я думаю, што апошнія двое - гэта тыя, хто сёння пісаў на форуме».
  Рорк зрабіў паўзу. Сінгх адказаў на яго нявыказанае пытанне проста: «Дашліце мне спіс».
  «Дзякуй, Сінгх».
  Ён скончыў размову і застаўся адзін у месячным святле. І спадзяваўся, што ён ужо не спазніўся.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак першы
  ДжАдэ сядзіць на Тоферы, не рухаецца і глядзіць на яго ўніз. Яго дыханне становіцца больш доўгім, глыбокім, абцяжараным.
  Яна ўстае, назіраючы за ім. Ён не рухаецца.
  Цяпер яна можа свабодна сноўдацца па пакоі. Яна дастае флакон з-пад грудзей, флакон без шыпоў і натыкаецца.
  Яна спатыкаецца. І хіхікае.
  Добра, апошні выбух мог быць памылкай.
  У кутку яе вока, у цемры ля сцяны насупраць бара, ёсць рух. Успышка касцянога белага колеру.
  Яна круціцца. . . і бачыць шкілет, які лунае на фоне чорнай заслоны.
  Яна задыхаецца.
  Зрок згасае.
  Яна ўдыхае, засяроджваецца.
  І разумее, што чорная фіранка завешана на сцяне, дзе не было б акна.
  Яна хмурыцца, няўпэўнена ходзіць па пакоі. . . працягвае руку і адцягвае фіранку. . .
   І глядзіць на трафейную сцяну.
  Раздрукаваныя здымкі на звычайнай паперы, глянцавай паперы: калаж з частак жаночага цела. Аголеныя грудзі і сцёгны з грэчаскімі літарамі, намаляванымі маркерам. Бабровыя стрэлы. Аголеныя дзяўчыны страцілі прытомнасць, іх перабіраюць пальцамі, іх трахаюць.
  Лютасць падымаецца ў ёй, прабягаючы па жылах, асляпляючы яе.
  Яна бачыць у галаве ўспышкі, успышкі фотаапаратаў. Дэні здымае фота для інтэрнэт-сайтаў, Backdoor, Redlight. Стрэлы ў дупу, стрэлы ў грудзі.
  Зрабі гэта і ўсміхніся. Зрабі гэта ці цябе паб'юць.
  Яна душыць здушаны крык гневу. Яна паварочваецца ў пакоі. . . затым крочыць да бара, гледзячы па-над ім, яе твар гарыць.
  Яна пачынае выдзіраць шуфляды, перабіраць іх. . . пакуль яна не знойдзе тое, што шукае.
  Яна выпростваецца, трымаючы нож.
  Яна наўмысна падыходзіць і ўважліва глядзіць на Тофера. І чырвоныя калядныя агні зіхацяць на лязе.
  «Цяпер твая чарга, ебана», — ціха кажа яна яму.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак другі
  САра прачынаецца ад пухістай снежнай шчоткі на шчоках.
  Затым яе наганяе млоснасць, і яна сядзіць у вертыкальным становішчы з неадольнай неабходнасцю ванітаваць. Раптам яна адчувае на сваёй галаве тонкую сухую руку, і нехта трымае міску, каб ёй было млосна.
  Яна доўга хварэе, вырыгваючы ўсю жоўць са сваіх сноў, з паляўнічых, з фотаздымкаў, са свету.
  Нарэшце ваніты спыняюцца. Яна пустая і дрыжыць. Але хвароба прайшла.
  Яе твар халодны, але ўсё астатняе цёплае. Боль у рэбрах перайшоў у тупы боль.
  Яна расплюшчвае вочы. Яна ляжыць на падсцілцы са зваленых футраў, пахаваная ў іх. Вакол яе скальная сцяна стварае пячору. За паўколам яна бачыць прама ў буру, нібы сама ў яе вока, высока-высока ў небе.
  Маленькая старажытная жанчына стаіць на каменным дне пячоры і глядзіць на яе. Яна носіць мантыю антылопы і каралі з костак на шыі.
   Кара раптам ахоплена жахам, яе рот перасох, як пыл.
  Гэта іншы страх, чым той, які яна адчувала з паляўнічымі. Гэта спрадвечна.
  Чыстая сіла, якая зыходзіць ад гэтай істоты, выклікае жах. Гэта не па-чалавечы. Гэта энергія багіні. Гэта не рэальна, і гэта далёка, далёка за межамі рэальнасці. Гэта страшэнна.
  Старая жанчына бярэ міску, падыходзіць да краю скалы і выкідвае яе. Усё хворае ператвараецца ў цёмны попел, калі ён плыве ўніз, у тое, што Кара цяпер ведае, гэта каньён, сотні футаў ніжэй.
  Не колер і форма скалы кажуць ёй, дзе яна знаходзіцца. Гэта не галавакружная вышыня і не прастор снежнага неба.
  Гэта маленькая, сухарлявая постаць у мантыі.
  Яна знаходзіцца на шпілі Скалы-павука.
  Яна адчувае, як яе розум напружваецца, каб ахапіць гэта, адчувае, што яе розум на мяжы разрыву ад напружання.
  Старая звяртаецца да Кары. Кара апускае вочы. Яна не можа глядзець у твар гэтай істоты. У яе захоплівае дыханне. Яна заўсёды жыла на мяжы разважлівасці, але цяпер, здаецца, нарэшце пераступіла яе. Ці, магчыма, яна памерла.
  Яна чуе старажытны касцяны голас у думках, а не ўслых.
  Дыхай, дзіцятка, кажа Бабка-павук. Ёсць над чым працаваць.
  OceanofPDF.com
   ДЗЕНЬ ЧАЦВЁРТЫ
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак трэці
  Сара туліцца ў ложку з футра, марыць наяве. Аголеныя целы паляўнічых складзены ў куце круга пячоры, на кучы іншых костак.
  Старая сядзіць на зэдліку, злёгку пагойдваючыся ўзад-уперад. Яе словы няўмольна ўсплываюць у памяці Кары.
  Яшчэ не час табе паміраць, унучак.
  Словы робяць Кара халадней, чым лёд вакол яе: аднолькава дабраславеньне і праклён.
  Вы абаранілі каньён. Вам падзяка першых людзей.
  Не зважаючы на прыліў гонару і ўдзячнасці, Кара разумее, што наперадзе ультыматум.
  Але нельга заставацца тут. Тут вам ужо небяспечна. І гэта не твая зямля.
  Кара ведае, што гэта праўда і справядліва. Але страх перад тым, што звонку чакае яе, амаль занадта моцны.
  Голас багіні няўмольны.
   Белыя гвалтаўнікі зараз кіруюць. Яны гвалцяць Маці, і ўсіх маці, і ўсіх дачок. Гвалцяць зямлю. Яны гвалцяць планету. Усе мы. Усе мы.
  На шчоках Кары, на яе горле ёсць вільготнасць.
  «Я не магу. Бабуля, я не магу...
  Слухай. Я скажу табе, што можа быць.
  Кара глытае, замоўчвае. Малюсенькая, цудоўная істота працягваецца.
  Жанчына можа спыніць Вялікага Самазванца. Жанчына, якая носіць скуру белага чалавека. Хто можа хадзіць па калідорах улады.
  Кара з усіх сіл спрабуе зразумець, з усіх сіл спрабуе адказаць сваім розумам.
  Але як я магу? Калі ўсе ведаюць маё імя -
  Не думай, загадвае Бабка-павук. Слухай. Вы даведаецеся, калі даведаецеся. Яны сплялі павуцінне. Адрэжце адну нітку, і ўся развяжацца.
  Вочы ў старой бяздонныя, блішчаць, як абсідыян.
  Моладзь падымаецца. Вы не павінны падвесці іх.
  Кара задыхаецца, калі куча трупаў у куце раптам рухаецца.
  Паляўнічы наверсе яшчэ жывы.
  Старая падыходзіць да яго і злосна б'е нагой, потым хапае за руку. Кара чуе, як ляскаюць косці, калі плячо ломіцца ад чыстай, бяздумнай сілы старажытнага. Яна працягвае яго руку Кара.
  Вазьмі яго за руку.
  Кара адскоквае.
  Бярыце. Вы павінны прачытаць сакрэты бліскучай скрыні. Вам спатрэбіцца тое, што ўнутры.
  Нейкай часткай свайго розуму Кара ведае, што гаворыць. Пакуль паляўнічы жывы, яна можа выкарыстоўваць яго вялікі палец, каб разблакіраваць яго тэлефон.
  Яна з цяжкасцю ўстае на ногі. Футры спадаюць, і яна разумее, што пад імі апранута паляўнічая парку.
   Кішэні цяжкія, і калі яна засоўвае руку ў правую, яна знаходзіць унутры тэлефон.
  Яна на дрыготкіх нагах набліжаецца да кучы целаў і ўкленчвае каля яе.
  Паляўнічы наверсе амаль сіні ад холаду, хутчэй труп, чым чалавек, але яна бачыць, як яго вусны рухаюцца ў павярхоўным дыханні.
  Яна цягнецца да яго за руку, бярэ яго за руку, вялікім пальцам націскае на кнопку «Дадому».
  Потым яна кідае амаль мёртвую руку і карабкаецца задам па снезе, далей ад костак і трупаў.
  Яна глядзіць уніз на разблакіраваны тэлефон. І дакранаецца да кнопкі «Настройкі», каб зняць усю бяспеку.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак чацвёрты
  РОрке прачнуўся.
  Яго мара выслізнула ад яго, як хваля, якая адступае па пяску. Ён заплюшчыў вочы і цягнуўся да яго розумам.
  Яго першай думкай была маці доктар. Нейкая цёплая і крыху жахлівая жаночая прысутнасць. . .
  А потым усё знікла, замяніўшыся ўсведамленнем холаду, скаванасці, сутаргі ў шыі. Ён расплюшчыў вочы. Ён знаходзіўся на пярэднім сядзенні арандаванага пазадарожніка. Скрозь лабавое шкло срэбрам і фіялетам пераліваўся світанак над адвеснай сцяной скалы хрыбта Сан-Хасінта/Санта-Роза.
  Ён асцярожна сеў, адчуваючы, як скардзіцца кожны мускул яго цела. Ён спаў у машыне, па вуліцы ад дома Орціса.
  Добра, гэта зусім не так.
  Але пазадарожнік Орціса ўсё яшчэ быў у яго навесе. Мінулай ноччу ён не выходзіў. Ніхто да яго не прыходзіў.
  Кара, верагодна, была ў бяспецы. Пакуль што.
  «Вазьміся ў рукі», — ціха сказаў ён сабе.
   Але ён дастаў свой тэлефон, праверыў электронную скрыню, якую перадаў Паркеру.
  Яго сэрца пачало біцца, калі ён убачыў ліст з невядомага яму ўліковага запісу. Ад Орціса. Гэта павінна было быць. Ніхто іншы, акрамя Паркера, не меў гэтага адраса электроннай пошты.
  Ён націснуў на яго, прачытаў лаканічнае паведамленне.
  Дастаўка ў аўторак будзе працаваць. Адправіць абнаўленне, калі пакет будзе ў руках.
  «Калі пакет у руках».
  Калі. Прыліў палёгкі быў імгненны.
  Так што ў паляўнічых за галовамі яе яшчэ не было.
  І гэты электронны ліст даказаў, што ён напалохаў Паркера і прымусіў яго выдаць Орцісу фіктыўны ўліковы запіс электроннай пошты як належачы аднаму з паляўнічых.
  Ён убачыць любое паведамленне ад Орціса з інструкцыямі па дастаўцы. І Сінгх можа прыступіць да кантролю за камунікацыямі Орціса і адсочвання месцазнаходжання паляўнічых.
  А потым што? - прашаптаў яго розум.
  Ён не мог пайсці за ёй.
  Ён не мог пайсці за ёй.
  Калі ён і ведаў што-небудзь пра Кару, дык гэта тое, што яна магла паклапаціцца пра сябе. І, як ні дзіўна, адчуванне небяспекі, якое ахоплівала яго большую частку ўчорашняга дня, рассеялася. Магчыма, усё, што трэба, гэта ўбачыць Орціса на свае вочы.
  «Рабі сваю працу», — ціха сказаў ён сабе. І хочаш не хочаш, але праца была ў Санта-Барбары. Пакуль ён дазволіў Сінгху займацца адсочваннем.
  Таксама была лепшая прычына вярнуцца ў Санта-Барбару. Сыход азначаў, што ў яго не будзе спакусы зрабіць нешта сапраўды вар'яцкае, напрыклад, забіць Орціса.
  Была ранняя суботняя раніца; у Паўднёвай Каліфорніі будзе самы лёгкі рух, на які ён мог спадзявацца. Ён мог адпачыць дзесьці па дарозе. На 101 былі прыпынкі для грузавікоў з душавымі кабінамі.
  Ён яшчэ раз уважліва агледзеў дом Орціса. . . затым павярнуў ключ у замку запальвання і адправіўся ў дарогу.
  Дзесьці каля Рыверсайда ён спыніўся, каб выпіць кавы і прыбірацца, памыў твар і выцягнуў ногі, чакаючы бурыта на сняданак.
  Ён вярнуўся на аўтастраду толькі праз дваццаць хвілін, як у яго загудзеў тэлефон.
  Ён схапіўся за яго, чакаючы Сінгха. Але на іншым канцы быў голас Эпса.
  «Той прэзідэнт брата? Стывенс? Ён прапаў учора ўвечары».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак пяты
  ТДарога да дома Стывенсаў ішла па той жа каньёнскай дарозе, што і да Андрэа Янові. Калі Рорк зноў праязджаў міма Місіі, яго блізкасць выклікала невялікую трывогу. Калі Тофер сапраўды прапаў без вестак, магчыма, сам Рорк даў Янові і/або Сучцы боепрыпасы, каб пайсці за дзіцем, згадаўшы Янові пра дом KAT.
  Але гэта азначала б, што Янові насамрэч знайшоў у Тофера нешта выкрывальнае.
  Выконваючы бляшаную падказку спадарожнікавай навігацыі, ён павярнуў на звілістую дарогу. Дом Стывенаў быў новым асабняком Санта-Барбары, размешчаным на скале, якая навісла над горадам. Рорк скруціўся на пятлістай пад'язной дарозе і прыпаркаваўся за арандаванай машынай Эпса. Аўтамабіль без апазнавальных знакаў, відавочна мадэль аўтапарка праваахоўных органаў, тырчаў, як хворы вялікі палец, побач з парай бліскучых раскошных аўтамабіляў.
  Калі Рорк выйшаў з арандаванага аўтамабіля, ён яшчэ раз праверыў фіктыўны ўліковы запіс электроннай пошты. Больш нічога ад Орціса і паляўнічых за галовамі. Ці ад Сінгха.
   Ён адчуў ад гэтага палёгку. Затым прымусіў сябе выкінуць з розуму трывогу за Кару.
  Аканомка адчыніла ўваходныя дзверы, і Эпс ішоў адразу за ёй, каб сустрэць яго. Яны ўвайшлі ў шырокую пярэдні пакой з мармуровымі падлогамі і калонамі, двайны выгнутай лесвіцай. Больш падобна на музейнае вестыбюль, чым на прыватны дом.
  Эпс падышоў да Рорка, гаварыў хутка, ціха. «Тут таксама ёсць дэтэктыў з шэрыфа Санта-Барбары. І Сэндлер. Ён быў тут раней за мяне. «Утрымліваю сям’ю», — кажа мужчына. Яны спачатку патэлефанавалі яму, потым ён патэлефанаваў мне, думаў, што цябе, вядома, дабярэ».
  Рорк кіўнуў. «Але дагэтуль няма ні патрабавання аб выкупе, ні ад каго-небудзь, хто б сцвярджаў, што выкраў яго?»
  «Нічога. Дзіця не з'явіўся на сняданак да дня нараджэння мамы ў цэнтры горада, вось і ўсё, і цяпер яны не могуць яго злавіць. Справа ў тым, што мінулай ноччу ў Таўса адбыўся вялікі выбух. Дзень Святога Валянціна. Я нават не хачу думаць пра пахмелле, так?» Эпс паківаў галавой. «Вы лічыце, што некаторыя з гэтых блазнаў прачнуцца толькі на наступным тыдні. Але Стывенсы вось-вось гатовыя выклікаць Нацыянальную гвардыю».
  Рорк зразумеў яго пункт гледжання. Гэта не мела ніякага сэнсу.
  Эпс дадаў: «Я адправіў паліцыянтаў з Ісла-Вісты ў дом Таў, каб пераканацца, што яны нічога не прыбіраюць».
  «Добрая праца».
  «Так, калі ласка, але я зараз адыходжу. Я ўпэўнены, што маме і папе будзе зручней размаўляць з... высокапастаўленым агентам, - сказаў Эпс, захоўваючы цвёрды выгляд.
  Рорк улавіў падтэкст. «Гэта дрэнна?»
  Эпс моўчкі кіўнуў у бок фота ў рамцы на сцяне, зробленага палітычным удзельнікам, на якім мужчына ў касцюме ўлады паціскае руку новаму прэзідэнту. Чым усё сказана.
  «Але эй. Мяне сапраўды прапусцілі праз парадныя дзверы».
   Бацькі Тофера знаходзіліся ў раскошнай гасцінай. Містэр Стывенс, ён з палітычнай фатаграфіі, стаяў. Жонка сядзела на канапе ззаду. Ідэальна спалучаная пара: пашытая, паліраваная, з ботаксам. Адзін працэнт. Хлопцы з брацтва і дзяўчаты з жаночага таварыства звязаліся, пажаніліся і такімі выраслі. «Кансалідацыя багацця» — так казаў Янавы.
  Кірк Сэндлер стаяў ля акна, а лацінаамерыканец магутнага целаскладу, які нязграбна сядзеў у занадта маленькім крэсле, відавочна быў дэтэктывам шэрыфа.
  Усе вочы звярнуліся да дзвярэй, калі ўвайшлі агенты.
  Эпс хутка прадставіўся. «Спадар Стывенс, місіс Стывенс, дэтэктыў Уэртэ, гэта памочнік спецыяльнага агента Рорк.
  Стывенс коратка кіўнуў Рорку. Маці маўчала і нібы не ў сабе. Рорк уважліва паглядзеў на яе вочы. Яе зрэнкі былі малюсенькія. Ён паспрачаўся, апіяты. Абязбольвальныя таблеткі па рэцэпце. Оксі. Перкацэт.
  «Спадар Стывенс, місіс Стывенс, мне шкада, што даводзіцца сустракацца пры такіх абставінах. Як несумненна сказаў вам агент Эпс, я быў у дарозе...
  «Ці можам мы проста дабрацца да гэтага?» Голас Стывенса быў пакрыўджаным скуголеннем.
  - Вядома, - адказаў Рорк. «Вось у чым справа. Яшчэ раніца пасля, як я разумею, вялікай вечарыны ўчора ўвечары. Але вы, здаецца, перакананыя, што вашаму сыну нанесена нейкая шкода».
  «Хіба гэта не відавочна?» - гыркнуў Стывенс.
  Рорк быў цвёрдым. «Прабачце, сэр, але гэта не так. Ваш сын дарослы. Тэхнічна ён яшчэ нават не зніклы без вестак».
  Стывенс махнуў рукой на Эпса, не гледзячы на яго. «Мы праходзілі праз гэта з вашым чалавекам. Тофер ніколі б не прапусціў сняданак сваёй маці».
  Гэтая доля крывадушнасці зыходзіла ад чалавека, які, відавочна, сам быў прадуктам братэрства. У яго была альбо кароткая памяць, альбо доўгая гісторыя адмаўлення. Як, чорт вазьмі, яны ведаюць, што ён не страціў прытомнасць?
   Стывенс відавочна падхапіў скептыцызм Рорка. «Ён не тэлефанаваў. На смс ён не адказваў. Ніхто з яго братоў — яго братоў Тау — не бачыў яго».
  «І за апошнія паўгода ў раёне Санта-Барбары адбылася маса спробаў захопу закладнікаў», — дадаў Сэндлер.
  Рорк і Эпс звярнуліся да шэрыфа, дэтэктыва Уэртэ. Дэтэктыў кіўнуў. «Гэта праўда. Але, як я патлумачыў містэру і місіс Стывенс, гэта зусім не падобна на махлярства з выкупам. Гэтыя злачынцы адсочваюць месцазнаходжанне сваіх мэтаў у Інтэрнэце. Калі мэта па якой-небудзь прычыне не кантактуе, яны тэлефануюць сям'і мэты і патрабуюць неадкладнага выкупу. Часам тыя, хто тэлефануе, прадстаўляюць сябе членамі наркакартэля або карумпаванымі праваахоўнымі органамі. Яны могуць быць вельмі пераканаўчымі. Але тэлефонных званкоў тут не было. Ніякага патрабавання выкупу».
  Рорк паглядзеў на Стывенса. «Гэта гучыць не звязана са мной. Дык чаму вы так упэўненыя, што гэта сытуацыя з закладнікамі?»
  Стывенс ашчацініўся. Усё, здавалася, прымусіла гэтага чалавека абараняцца. «Я не казаў, што гэта сітуацыя з закладнікамі. Я сказаў, што дурная гульня».
  Рорк павярнуўся, каб задаць наступнае пытанне місіс Стывенс. «Ці ёсць канкрэтная прычына, па якой вы лічыце, што ваш сын стаў мішэнню за «непрыстойную гульню»?»
  Місіс Стывенс лыпнула вачыма, здрыгануўшыся. Містэр Стывенс імгненна ашалеў.
  «Што, чорт вазьмі, ты намякаеш?»
  «Мяне збянтэжыла тое, што вы паспешліва робіце выснову, што тут несумленная гульня. З вамі ніхто не звязваўся, каб сцвярджаць, што яны пакрыўдзілі вашага сына...
  «Час кажа ўсё. Гэтая атака на каледжы і ўніверсітэты была накіравана менавіта на членаў брацтва. На двух хлопчыкаў у доме Тау ўжо напалі. Тое, як гэты манекен быў парэзаны. . .” Упершыню Стывенс пахіснуўся. «А цяпер Тофер. . .”
  «Але вы ўсе, здаецца, бачыце, што вандалізм мае непасрэднае дачыненне да вашага сына. Чаму?»
  - умяшаўся Сэндлер. - Ён прэзідэнт братэрства. Ужо адно гэта можа зрабіць яго мішэнню для адплаты за любую колькасць зняваг і крыўд».
  У гэтым была цьмяная логіка, хаця тое, што толькі што сказаў Стывенс, так занепакоіла Рорка, што ён не мог зразумець.
  У чым ён быў упэўнены, дастаткова ўпэўнены, каб паставіць на карту ўсю сваю рэпутацыю, дык гэта ў тым, што Стывенс і Сэндлер ведаюць пра сітуацыю нашмат больш, чым казалі.
  Але ён кіўнуў, зрабіўшы выгляд, што пагаджаецца, і наступныя дзесяць хвілін перабіраў стандартныя пытанні, нібы сапраўды верыў у гэтую лухту. У надзеі, што дзе-небудзь на гэтым шляху нехта праслізне і дасць агентам падказку, чым яны так шалелі.
  «Ці ёсць у Тофера дзяўчына? Ён з кім-небудзь ваюе? Яму паступалі пагрозы? Калі вы апошні раз бачылі яго асабіста?»
  Адказы, якія яны атрымалі, таксама былі стандартнымі. «Зараз ніхто не будзе стабільны. Не. Не. Тыдзень таму».
  Рорк ведаў, што браты амаль напэўна будуць мець больш карысных дэталяў пра мінулую ноч і пра звычкі Тофера, чым яго сям'я будзе ведаць або прызнаць. Але ён перайшоў да больш эмацыйных пытанняў.
  «Які ў яго быў настрой? Ці хваляваўся ён пра што-небудзь? Трывога? У дэпрэсіі?»
  «Вы маеце на ўвазе самагубства цяпер?» - запатрабаваў бацька, у той жа час маці падняла падбародак, каб адказаць: "Вядома, не".
  «Я не меў на ўвазе самагубства, не. Але калі ёсць нейкая асабістая праблема, пра якую мы павінны ведаць, у нас значна больш шанцаў знайсці вашага сына раней. . . нешта адбываецца. Такім чынам, калі ёсць што-небудзь, вы можаце сказаць нам. . .” Ён дазволіў сваім вачам на кароткі час злучыцца з позіркам місіс Стывенс. «Нам трэба ведаць».
   «Мы сказалі вам тое, што мы ведаем», - сказаў містэр Стывенс з ледзь прыхаванай злосцю. «Што цяпер ты будзеш рабіць ? »
  Рорк павярнуўся да Эпса. «У вас ёсць нумары тэлефонаў Тофера, яго хатні кампутар, нумары яго банкаўскіх рахункаў?»
  Эпс кіўнуў яму.
  «Дэпартамент шэрыфа сочыць за актыўнасцю ўсіх гэтых уліковых запісаў», — дадаў Уэртэ.
  Рорк убачыў, як Эпс скрывіўся. Пратаколы аб зніклых без вестак паўналетніх быццам ніколі не дзейнічалі, калі зніклы быў нашчадкам заможных грамадзян.
  Але Рорк кіўнуў у бок Уэрта з падзякай і павярнуўся да бацькоў. «Мы апытаем усіх у доме братэрства, усіх, хто прысутнічаў на вечарыне, каго мы знойдзем. Мы апрацуем дом як месца злачынства».
  Нават калі ён гэта сказаў, ён ведаў, наколькі страшная перспектыва. Яму запомніліся вечарынкі Ісла-Віста. Яны глядзелі на патэнцыйна сотні ўдзельнікаў.
  Але гэта азначае, што хтосьці нешта бачыў , так?
  Стывенс глядзеў на яго злосна. «Тады прыступайце да гэтага».
  Агенты пакінулі дом, але Рорк спыніўся каля машын на пад'ездзе.
  «Давайце пачакаем Huerte».
  Эпс кіўнуў і іранічна азірнуўся на дом. «Ну, яны і валяюцца дупамі».
  «Акрамя адной ключавой рэчы. Яны абсалютна вераць, што з дзіцем нешта здарылася».
  Эпс рэзка паглядзеў на яго. «Ты думаеш, Сучка забрала яго? Ці што-небудзь?»
  Гэта было пытанне на 64 000 долараў.
  Арганізацыя — арганізацыя — як бы вы яе ні называлі — ніколі раней не рабіла нічога падобнага. Адзін або некалькі яго філіялаў могуць здзейснілі забойства — забойствы сутэнёра і Джона ў раёне заліва і ў іншых месцах па краіне засталіся нераскрытымі. Але калі Сука арганізавала гэтыя забойствы або мела да іх дачыненне, акрамя выкарыстання сродкаў масавай інфармацыі, каб прыцягнуць да іх увагу, гэтая сувязь не была даказана.
  Рорк паківаў галавой. «Я думаю, калі б Сука нешта зрабіла, мы б ужо ведалі. Навошта ім браць Стывенса і не агалошваць гэта? А чаму ён? Такая маленькая рыбка ў вялікай схеме рэчаў. Калі б яны зьбіраліся даслаць заяву, ці не выбралі б кагосьці больш высокага?»
  Ён разважаў услых. Праўда ў тым, што ён паняцця не меў. Ён скончыў: «Аднак я скажу вам дакладна, мне надакучыла, што ўсе ведаюць больш, чым мы».
  Агенты павярнуліся, калі ўваходныя дзверы адчыніліся і выйшаў дэтэктыў Уэртэ. Ён спусціўся па прыступках да агентаў, і Рорк ступіў наперад.
  «Дэтэктыў Уэртэ, ці атрымліваў у аддзел шэрыфа якія-небудзь скаргі на згвалтаванне супраць Тофера Стывенса або дома Таў?»
  Уэрт зірнуў на Эпса. «Я сказаў агенту Эпсу. Не тое, што я ведаю. Вы нешта ведаеце?»
  «Проста што-то павінна быць», — параіў яму Рорк. «Калі вы можаце капнуць глыбей, гэта тое месца, каб капаць».
  «Я займуся гэтым».
  «Мы пойдзем у дом Таў і засялімся пазней».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак шосты
  Сён прачынаецца абліты потам, слабы ад ліхаманкі. Але ён зламаўся.
  Святло цьмянае. Пячоры няма. Снегу няма. Сцены вакол яе драўляныя, знаёмыя.
  Яна знаходзіцца ў каюце на дне каньёна. У сваім ложку.
  Яна сядзіць прама, хутка глядзіць па кутах кабіны. Кучы целаў таксама няма.
  Не, гэта ў іншым месцы. Высока на вяршыні шпіля.
  Яна халадзее ад думкі пра гэта.
  Вар'яцтва.
  Яна прывыкла да знакаў і прадвесцеў, да фізічнай праявы прыроды, да схаваных сіл, якія надаюць канкрэтную форму. Але гэта. . .
  Яна думае пра... Мару? Сустрэча? Зрок? У думках набліжаючыся да гэтага, не ўпускаючы адразу ўсяго.
  Што-небудзь з гэтага сапраўды адбылося?
   Але прынамсі частка гэтага была рэальнай. Яна носіць паляўнічую парку. І калі яна суне руку ў правую кішэню, там тэлефон. У іншай кішэні ёсць электрошокер. Не — іх двое.
  Гэта ўсё ёсць. Усё, акрамя целаў.
  Яна падымаецца, апранае свежую вопратку, выходзіць з кабіны на сляпучае сонца і белы снег. Неба блакітнае, бясхмарнае.
  Старажытны голас шэпча ў яе галаве.
  Вы не можаце заставацца тут. Гэта больш не бяспечна для вас. І гэта не твая зямля.
  І ёсць прароцтва.
  Яна дастае тэлефон з кішэні курткі.
  Гэтак жа, як у яе сне, ці што гэта было, тэлефон не заблакаваны. Унутры - маса інфармацыі.
  Яна вяртаецца ў каюту, разводзіць агонь і садзіцца з тэлефонам, каб пачытаць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак сёмы
  ТРаніца пасля лютасьці ніколі не была прыгожым відовішчам.
  Рорк і Эпс стаялі пасярод Каміно Эмбаркадэра і разглядалі пустыню вечарыны ўверх і ўніз па квартале. Мяцеліца чырвоных плястыкавых шкляначак ад напояў на тратуары, у дварах, затрымаўшыся ў кустах. Высыханне ванітавых мас. Раскіданае адзенне. Здробненыя аксамітныя зайчыныя вушкі.
  "Вясёлыя часы", - з'едліва сказаў Эпс.
  Так, вясёлыя часы. Калі вы любіце выпіваць да страты прытомнасці, прачынацца ў лужыне сваёй або чужой ваніты.
  Рорк маўкліва падзякаваў той пустэчы, што тыя дні засталіся далёка ззаду, што па выпадковасці ці карме ён пазбег алкагольнага гена.
  Агенты ішлі скрозь завалы па вуліцы да дома Тау. Тэма святога Валянціна была ва ўпрыгожваннях: чырвоныя стужкі і чырвоныя агеньчыкі па-ранейшаму звісалі з пальмаў і кустоў. Паветраныя шары ў форме сэрца пляскалі на ветры.
  Дзень святога Валянціна мае нейкае значэнне? - здзівіўся Рорк.
  Акрамя таго, асаблівая праблема, якую яны чакалі ў выніку гэтага расследавання, была відавочнай: вечарына была велізарнай падзеяй, у якой удзельнічалі чатыры дамы. Усю ноч людзі свабодна хадзілі па хатах. І ў іншыя дамы па ўсёй Ісла-Віста, несумненна.
  Яны павярнулі праз адчыненыя вароты ва ўнутраны дворык K-Tau, праходзячы міма аўтамата з безалкагольнымі напоямі, гукавой апаратуры, светлавых палачак у форме фалаімітата.
  Рорк падышоў бліжэй да куста, каб зірнуць на малінавы кавалак матэрыялу. Гэта былі чырвоныя аксамітныя стрынгі. Розныя іншыя часткі жаночай бялізны віселі на іншай жывой загарадзі побач.
  Павярнуўся, паказаў. «Здаецца, хтосьці збіраў трафеі».
  Твар Эпса напружыўся. Яны бачылі фатаграфіі падобных упрыгожаных дрэў уздоўж мяжы з Каліфорніяй, дзе каёты развешвалі бялізну, узятую з жанчын-ахвяр. Мужчыны называлі іх «рапсавымі дрэвамі».
  Пакуль агенты чакалі на ганку, Рорк дастаў свой тэлефон і яшчэ раз зірнуў на фіктыўны ўліковы запіс электроннай пошты. Больш нічога ад Орціса і паляўнічых. Гэта была добрая ці дрэнная навіна? У яго не было часу падумаць, перш чым сонны заклад адчыніў дзверы.
  Унутры дома была больш партыйная бойня. Больш чырвоных кубкаў. Падлога была ліпкая ад вады. Крылы анёла былі навешаны на крэсла. Чырвоны цэлафан млява звісаў з агнёў.
  Рорк уявіў, што нехта ў напалову прытомнасці схаваў піўныя бонгі і любыя прыналежнасці да наркотыкаў. Былі простыя спробы ачысткі, але не прафесіяналамі — Эпс сказаў, што аддаў загад спыніць усе ачысткі. У рэшце рэшт, гэта было патэнцыйнае месца злачынства.
  Унізе ў сталовай некалькі дзесяткаў братоў сядзелі за шэрагамі прастакутных сталоў. На паверхні былі накінутыя абрусы, але падлогі ўсё яшчэ былі ліпкімі.
  Гледзячы на сабраныя твары, Рорк заўважыў прыкметныя прыкметы паралізуючага пахмелля. Схаваныя сонечныя акуляры. Зеленаваты адценне пад загарамі. Сухасць у роце і дрыготкія рукі. Усе радасці тусовачнага жыцця.
  Ён падышоў да пярэдняй часткі пакоя і пачаў. «Я ўпэўнены, што вам сказалі, што я агент Рорк, а гэта агент Эпс. Перш за ўсё, мы павінны ведаць: ці ёсць яшчэ хто-небудзь у доме, каго вы не можаце знайсці?»
  Адзін бясстрашны член стаяў. Ён выглядаў такім жа хісткім, як і ўсе астатнія, але рэзка падышоў, каб адказаць на пытанні. «Мы адправілі смс і паведамленні ўсім, каго сёння не бачылі. Усё ўлічана».
  «А як цябе завуць?»
  «Алекс Фой, сэр. Віцэ-прэзідэнт аддзялення».
  Ланцуг камандавання, падумаў Рорк. «Гэта была твая ідэя, Алекс?»
  «Кірк Сэндлер папрасіў мяне аб гэтым».
  Рорк адчуў, як Эпс варухнуўся побач з ім.
  — працягваў Фой. «Мы ўсе ўжо казалі пра гэта. Сёння ніхто не бачыў Стывенса і не атрымліваў ад яго тэкставых паведамленняў».
  «Добра. Тое, што нам трэба ўсталяваць, - гэта графік. Калі апошні раз хто-небудзь бачыў Стывенса мінулай ноччу?»
  Маладыя людзі азірнуліся адзін на аднаго.
  «Ці бачыў яго хто-небудзь пасля поўначы?»
  Браты заварушыліся на крэслах. Нарэшце Фой загаварыў. «Цяжка сказаць, які час што-небудзь было пасля моманту».
  Потым паднялася рука: брат з доўгімі чорнымі кучаравымі валасамі. «Я прыйшоў, можа, без чвэрці дванаццатай. Ён гуляў у піва-понг».
  Рорк кіўнуў яму. «Гэта добра. Хто-небудзь памятае, што бачыў яго пасля гэтага?»
  Больш пераходаў, адказаў няма.
  «Ці бачылі вы Стывенса з якой-небудзь дзяўчынай?»
  Адказу няма.
  «Хто-небудзь?»
  Адказу няма.
  Рорк адчуў, як нарастае гнеў, але заставаўся спакойным. «Слухайце, хлопцы. Вы не робіце яму ніякай ласкі, марудзячы. Чым больш мы ведаем пра што здарылася, тым лепш у нас будзе шанец высветліць, што тут насамрэч адбылося».
  Затым, як і ў выпадку з сям'ёй, агенты задалі шэраг звычайных пытанняў. «Ён з кімсьці сварыўся? Ці былі ў тую ноч бойкі? Ён кагосьці абразіў? Яму нехта пагражаў?»
  Усе адказы адмоўныя. Такім чынам, Рорк стаў больш канкрэтным.
  «Гэта была вечарынка на Дзень святога Валянціна. У вас, хлопцы, ёсць нейкія асаблівыя гульні?»
  Магчыма, ён уяўляў сабе гэта, але яму здалося, што ў пакоі стала крыху больш нерухома.
  - Як звычайна, - адказаў Фой. «Лепшыя касцюмы атрымліваюць бясплатныя білеты на напоі і гэткія рэчы».
  «Каля ўваходных дзвярэй жывая агароджа, на якой развешана жаночая бялізна. Што гэта?» Рорк агледзеў пакой. «Чыя гэта бялізна?»
  Першым загаварыў Фой, абараняючыся. «Нічый. Гэта проста ўпрыгожванне, чувак. Гэта была вечарынка ў бялізне. . .” Яго тон меў на ўвазе : «Зразумеў?»
  «Учора ўвечары быў фатограф?»
  Фой зірнуў на яго паблажліва. «Ніхто афіцыйны. Няма патрэбы. Фатаграфіі заўсёды будуць».
  «Тады мы хочам убачыць фатаграфіі ўсіх за ноч. Усё, што ёсць. Фатаграфіі ў касцюмах, зробленыя ў дзвярах. Прыватныя фота і відэа. Рэчы, размешчаныя ў Instagram і Tumblr. Ніхто не пакідае гэты пакой, пакуль мы не атрымаем усё, так што прыступайце да працы ".
  Хлопцы за сталамі пачалі выцягваць тэлефоны.
  Рорк дадаў: «І яшчэ адно пытанне, перш чым прыступіць да гэтага. Хто-небудзь тут думае, што знікненне Стывенса мае нейкае дачыненне да вандалізму дзве ночы таму? Манекен, які вісіць на Storke Tower?»
  Было некалькі ўтоеных позіркаў.
  «Хто-небудзь?» - паўтарыў Рорк мацнейшым голасам.
  Па-ранейшаму цішыня.
   Рорк азірнуўся на братоў, якія сабраліся. «Вось што стамляе. Вы ўсё хлусіце. Вы гэта ведаеце. Мы гэта ведаем. Мы ўсе гэта ведаем».
  Ён паглядзеў на Фоя. Твар маладога чалавека быў ветлівы пусты.
  «І вам трэба гэта атрымаць . Ваш сябар, прэзідэнт, чувак, кім бы ён ні быў для вас, цалкам можа быць у сур'ёзным дзярме. І гэй, адзін з вас можа быць наступным. Такім чынам, хтосьці павінен падысці да талеркі тут...
  На паўслове яго перапыніў гуд тэлефона ў кішэні паліто. Ён вывудзіў яго, зірнуў на экран. Сінгх.
  Яго адрэналін падскочыў. Ён адышоў убок, павярнуўшыся спіной да братоў, якія сабраліся, і прыклаў да вуха трубку.
  «Так».
  «Начальнік, вам трэба ўключыць тэлевізар. Цяпер».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак восьмы
  ТПах павольна вярнуў яго ў прытомнасць. Затхлы, падобны на цвіль смурод. Старое дрэва. Бруд. Нешта драпае яго твар. І слабы зеленаваты пах, таксама. Было ў гэтым нешта цьмяна знаёмае, вяртанне ў дзяцінства.
  Ён мерз, і пахмелле як чорт. А потым ён варухнуўся і адчуў нешта цвёрдае і халоднае вакол сваіх запясцяў.
  Яго вочы расплюшчыліся.
  Цёмны. Тонкія пасмачкі святла высока над асветленымі плывучымі пылінкамі.
  Ён быў у стойле. У конным хляве. Ляжаць у кучы цвілай саломы. Камок сухога лайна ля твару.
  «Што за хрэн?» - бушаваў ён, таргануўшыся, сеўшы. Ланцугі, звязаныя з абшэўкамі вакол запясцяў, адшчоўкнулі яго назад.
  Ён быў прыкаваны да сцяны. А ён быў голы.
  У яго дэзарыентацыі здарылася дзіўная рэч. Напаўперавараныя ўспаміны пра Джэфры Дамера, Джона Уэйна Гейсі, Рэндзі Крафта хутка праз яго мозг. І на момант яго нутро ператварылася ў ваду, і ён адчуў першародны жах.
  Таму што час ад часу. . . час ад часу згвалтаванні здараліся і з мужчынамі.
  Адрэналін кінуўся ў яго, калі ён зразумеў, што не адзін. Два высокія цені маячылі над ім. Занадта высокі, каб быць сапраўдным. З белымі плямамі твараў. . .
  Ён адскочыў назад, шалёна засяроджваючыся. «Фууууууу».
  Ланцугі зашчапіліся, спыніўшы яго.
  Скрозь тахкае сэрца ён нарэшце зразумеў, на што глядзіць. Дзве постаці сядзелі на варотах стойла вышынёй па грудзі, апранутыя ў цёмныя плашчы з капюшонамі — і ў масках з чэрапамі.
  Джэйд глядзела на Тофера з-за маскі.
  Цяжка было ўтрымацца ад яго проста там, у склепе, калі ён страціў прытомнасць. Паклапаціцеся пра яго раз і назаўжды. Але гэта былі імёны, якія Крыс хацеў, таму імёны яны збіраліся атрымаць. Джэйд прыбрала нож і напісала Крысу, каб той давёў машыну да канца квартала і спусціўся на палубу — гэта было досыць лёгка зрабіць з боку парку, дзе яны былі днём.
  Потым яна разбудзіла старога Тофа некалькімі выбухамі кока-колы — разбудзіла яго дастаткова, каб падняць на ногі, каб яны з Крысам маглі вывесці яго праз рассоўныя шкляныя дзверы. У рэшце рэшт, у гэтым была прыгажосць Руфі, як мог сказаць вам любы гвалтаўнік з братства. Поўная адпаведнасць.
  Яго нават не прыйшлося выводзіць на вуліцу: пясчаная сцежка пралягала за паркам, па ўсёй ускраіне абрываў. Яны вывелі яго на невялікую прагулку, у месячнае святло, якое лілося на хвалі пад імі, і эйфарычнае паколванне кока-колы і вострыя адчуванні ад гэтага. У канцы квартала яны збочылі са сцежкі і павялі яго проста да машыны.
  І ў хуткім часе ён зноў страціў прытомнасць на заднім сядзенні. Але тады, вядома, звязалі.
   І цяпер, калі ён у іх быў, бездапаможны, прыкаваны, Джэйд адчувала сябе добра .
  Паспрабуй, што гэта адчуваеш, дурань.
  Істоты-шкілеты былі вельмі нерухомыя, гледзячы на яго ўніз.
  «Я думаю, што ён проста насіўся ў штаны», - сказаў адзін другому.
  Жаночы голас, безумоўна. І гэта раззлавала яго як чорт.
  «Вы, пізды», - лютаваў ён. «Вы ў такой чортавай бядзе, што нават не падазраеце».
  Адзін з іх коратка засмяяўся. «Сапраўды, чувак? Пачакай — хто тут у кайданах? Гэта быў бы ты ».
  «Мой тата падсмажыць вам жаласныя задніцы».
  «Думаеш, тата можа табе дапамагчы?» — кпіла постаць. - Адкуль ён даведаецца, што з табой здарылася?
  Другі дадаў: « Ты нават уяўляеш, дзе ты, няўдачнік?»
  Яго розум напружваўся, каб успомніць што-небудзь, наогул што-небудзь пра мінулую ноч ці пра тое, як ён туды трапіў.
  Нічога, акрамя нарыхтоўкі.
  «Зусім пусты, га? Так, руфі, што за сука, праўда?» — кпіў адзін з іх.
  «Цікава, чаго яшчэ ён не памятае?»
  «Усё магло здарыцца. Увогуле што заўгодна. Ці не так, Тоф?»
  - Я заб'ю цябе, - прарыкнуў ён. Але ён чуў, наколькі невыразна гучала яго гаворка. Блін, галава балела як чорт.
  Вышэйшы раптам загучаў цяжка. «Вой. Сапраўды? Магчыма, вам лепш падумаць, перш чым пускаць рот».
  Яе словы ператварыліся ў гудзенне, калі яго ахапіла хваля млоснасці. Ён нахіліўся і вырваў у сена побач.
  Ён чуў смех над сабой. «Ой, маленькі Тофі хворы. Пайшоў вой».
   Нарэшце ён вярнуўся і сеў, выкарыстоўваючы ланцугі вакол запясцяў.
  «Вы сукі. . .” ён слаба кашлянуў.
  Адзін павярнуўся да другога, у перабольшаным здзіўленні. «Ён толькі што назваў мяне сукай?»
  «Ён проста назваў цябе сукай», - адказаў другі.
  «Ну добра. Ён ведае нашае імя». Шкілет нахіліўся наперад і зірнуў на яго ўніз. «Гэтыя сукі ў вас гаспадары. У вас тут нуль карт. Такім чынам, вы захочаце рабіць менавіта тое, што мы скажам. Ці ўсё можа пайсці вельмі дрэнна, вельмі хутка».
  «Пару дзяўчат? Што ты будзеш рабіць, гвалціць мяне?» Ён хмыкнуў ім. «Давай».
  На сцяне стайні Джэйд адчула, як Крыс застыў побач з ёй, з кароткім рэзкім удыхам. Джэйд глядзела ўніз на іх палоннага. . . і адчуў асляпляльны гнеў. Таму што гэта было, ці не так? Гэта было тое, што яны не маглі зрабіць. Гэта ніколі не было ранейшым. Гэта ніколі не будзе ранейшым. Згвалціць яго? Яна нават не хацела яго дакранацца. Выгляд яго, голага, выклікаў у яе толькі жаданне быць хворай самой.
  Яна здрыганулася. . . адчуваючы, як у яе падымаецца жоўць.
  І на імгненне гэта была яна, унізе, у саломе, прыкаваная да слупа. . . у той час як DeShawn прывёў хлопцаў, аднаго за адным.
  Яна адчула крык, які падымаўся з глыбіні яе істоты. . .
  Яна прыкусіла губу настолькі моцна, што адчула адчуванне крыві, адагнаўшы ўспаміны. Яна кінулася наперад і ўсміхнулася праз маску чэрапа на Тофера.
  «Нас — цябе згвалціць ? У тваіх марах. Але ёсць шмат вычварэнцаў, якія заплацяць добрыя грошы, каб атрымаць кавалак сімпатычнага брата».
  Яна глядзела ўніз. . . і ўбачыў, як ён вагаўся. Жорсткі трыумф успыхнуў у ёй. Бойся хоць раз. Табе лепш баяцца.
   Яна здзекавалася з яго, смакуючы ўладу. «Як гэта было б весела? Бо групавое згвалтаванне - гэта ваша справа, так?»
  «Я не разумею, пра што ты гаворыш», - прамармытаў ён.
  Але яна бачыла, як ён уздрыгнуў. І вочы яго цяпер былі насцярожаныя.
  Джэйд падштурхнула Крыса, які ўсё яшчэ ляжаў побач з ёй. «Чорт вазьмі, так, мы маглі б зрабіць гэта. Мы маглі б зарабіць сур'ёзныя грошы на вашай далікатнай задніцы. Што кажа Біблія? «Вока за вока, асёл за асёл»? Штосьці падобнае?»
  Яна зрабіла свой голас жорсткім.
  «Ты падумай пра гэта, пакуль мы зробім некалькі званкоў».
  Яны абодва саслізнулі з верхняй часткі варот, зніклі з поля зроку па той бок стойла, пакінуўшы Тофера аднаго ў цемры хлява.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел сорак дзевяты
  РОрк і Эпс стаялі ў бібліятэцы дома Тау і з недаверам глядзелі, як прэзідэнт са сваёй звычайнай напышлівасцю абвяшчае сваю кандыдатуру на вакансію ў Вярхоўным судзе.
  Усе чакалі кандыдата, які будзе жорстка супрацьстаяць выбарам.
  Чаго Рорк не чакаў, дык гэта таго, што яго прызначаць у падтрымку згвалтаванняў.
  Не суддзя Блэквэл, суддзя, якога Рорк толькі што бачыў у Сан-Дыега.
  Гэта было горш.
  Суддзя Нэвіл Армстранг быў гратэскавым прыкладам інстытуцыйнага жананенавісніцтва. Жаночыя групы доўгі час захоўвалі спісы яго каментарыяў аб тых, хто перажыў згвалтаванне, яго лёгкія прысуды і поўныя звальненні па справах аб згвалтаванні.
  Ён быў вымушаны сысці ў адстаўку з Вярхоўнага суда Пенсільваніі пасля таго, як на яго абрынуўся шквал крытыкі ў адказ на яго заўвагі аб тым, што «дзевяноста дзевяць працэнтаў паведамленняў аб згвалтаваннях ілжывыя».
  Яго самая сумна вядомая пастанова, хаця і не адзінае абурэнне, была ў справе супраць пяцідзесяцівасьмігадовага мужчыны, абвінавачанага ў згвалтаванні трынаццацігадовай дзяўчынкі. На камп'ютары абвінавачанага былі выявы жорсткага абыходжання з дзецьмі і зоофіянства. Дзякуючы Армстронгу ён выйшаў на волю з адтэрміноўкай прысуду.
  У сваіх каментарах Армстранг заявіў, што трынаццацігадовая ахвяра, якая падверглася сэксуальнаму гвалту з боку члена сям'і, была «драпежнай і сэксуальна дасведчанай», і што яна «вяла падсуднага».
  Трынаццацігадовая.
  І гэта быў хлопец, якога новая адміністрацыя спрабавала пратараніць Вярхоўны суд?
  Рорк не ў першы раз адчуў, што скаціўся ў нейкую альтэрнатыўную рэальнасць. Ён мог толькі ўявіць, як гэта пачуццё будзе ўзмоцнена для жанчыны.
  Гэта было настолькі відавочна жананенавісніцкім, што здавалася фарсам.
  І не было ніякіх сумневаў, што Армстранг будзе пацверджаны. Пры рэспубліканскай большасці ў Кангрэсе галасы былі.
  «Гэта бомба, якая цікае», — падумаў Рорк. Гэта тое, што ўсё пачне.
  І калі ён думаў, навіны змяніліся. На экране вядучы выглядаў заклапочаным, чытаючы копію. «Рэакцыя на намінацыю была імгненнай і злавеснай».
  Побач з Роркам на тэлефоне Эпса прыйшло тэкставае паведамленне. Рорк паглядзеў на яго.
  «Сінгх», — сказаў Эпс і паказаў Рорку ўбудаваную спасылку.
  Два агенты скупіліся вакол тэлефона, і Эпс перайшоў па спасылцы.
  На экране з'явілася зярністае відэа з чорным фонам.
  Фігура ў масцы з чэрапам у чорнай карункавай сукенцы сядзела за сталом з грудамі паперы перад ёй.
   Яно падняло вочы і загаварыла жудасным, падобным на дзядзьку, згенераваным кампутарам голасам.
  «Гэтая мярзота вылучэнца не будзе мірыцца.
  «Мы Санта Муэртэ. Мы легіён. Мы скончылі. Мы прывядзем да смерці культуры згвалтавання любымі неабходнымі сродкамі. Гвалтаўнік будзе паміраць кожны дзень, пакуль гэтыя ўмовы не будуць выкананыя».
  Шкілет падняў аркуш паперы і пачаў зачытваць спіс патрабаванняў сваім нервовым шыпеннем.
  «Намінацыя Нэвіла Армстронга адкліканая, і ён назаўсёды выдалены з лаўкі.
  «Кожны набор для згвалтаванняў у краіне правяраецца, і ўсе вынікі ўносяцца ў базу дадзеных праграмы затрымання гвалтоўных злачынцаў.
  «Усе абвінавачаныя ў гвалтаўніках у нашым спісе выдаляюцца з сярэдняй школы, каледжа і ўніверсітэцкага гарадка.
  «Усе суддзі з нашага спісу здымаюцца з лавы.
  «Усім асуджаным гвалтаўнікам і гвалтаўнікам у нашым спісе забаронена ўдзельнічаць у НФЛ і НБА, а абвінавачаным гвалтаўнікам і крыўдзіцелям адхілена».
  Фігура-шкілет падняла вочы ад аркуша паперы.
  «У нас ёсць імёны. У нас ёсць адрасы. Мы абнародуем спісы, каб свет ведаў, хто яны. Нават цяпер за вінаватымі сочаць, цкуюць, сочаць. Некаторыя трапілі ў палон. Некаторых ужо забілі.
  «Ні адзін гвалтаўнік не ў бяспецы. Ні адзін апраўдальнік згвалтаванняў не бяспечны.
  «Гэта заклік да зброі. Гэта вайна з культурай згвалтаванняў.
  «Вайна пачынаецца зараз».
  Экран пацямнеў.
  Эпс адвёў вочы ад тэлефона і зірнуў за іх.
  Рорк павярнуўся, каб паглядзець. Браты братоў прабраліся ў пакой за імі і з такім жа ашаломленым недаверам глядзелі на ўласныя тэлефоны. Чуліся шоргаты.
   «Яны не могуць гэтага зрабіць, так?»
  «Яны будуць забіваць людзей?»
  Перш чым ён паспеў спыніцца, Рорк павярнуўся і адказаў: «Так. Яны будуць забіваць людзей».
  А побач з ім Эпс прамармытаў: «Замыкайце дзверы, хлопцы».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят
  ДжАдэ знайшла стайні падчас адной са сваіх доўгіх паездак па даліне. Ніхто не мог бачыць будынак з любой дарогі, якую яна змагла знайсці, і яна ніколі нікога не бачыла паблізу.
  Яна і Крыс наладзілі запасы ў пакоях гаспадара стайні. Спальныя мяшкі на каркасе ложка, ежа, літровыя збаны з вадой, дыетычная кола, гарэлка.
  І 4G працаваў нармальна. Яны былі ізаляваныя, але недалёка ад цывілізацыі.
  Яны сядзелі на заплесневелай канапе, якую накрылі коўдрамі, і глядзелі відэа «Сукі» ў здзіўленні — і ў страху.
  «Ні адзін гвалтаўнік не ў бяспецы. Ні адзін апраўдальнік згвалтаванняў не бяспечны.
  «Гэта заклік да зброі. Гэта вайна з культурай згвалтаванняў.
  «Вайна пачынаецца зараз».
  Гэта быў трэці раз, калі яны гулялі.
  Крыс быў ашаломлены, шырока расплюшчыўшы вочы. «Што насамрэч? Ці ведаюць яны пра. . . ?» Яна паглядзела ў бок сцяны, у бок стойла Тофера.
  Джэйд прыжмурыла вочы, пакруціла галавой. «Я так не думаю. Нешта з гэтага яны планавалі даўно».
  «Што вы маеце на ўвазе?» Крыс паглядзеў на Джэйд, і яна чамусьці зразумела гэта. «Пачакай. Ты ведаеш Суку?»
  «Так, я іх ведаю. Некаторыя з іх». Джэйд падумала пра Эліята і адчула кароткі ўкол...
  Пачуццё віны?
  Ну, к чорту гэта. Гэта адбываецца. Таму што мы робім гэта.
  Крыс глядзеў на яе, апрацоўваючы гэта. «Так было ўсё гэта. . . што мы зрабілі. . . план?»
  «Не. Я ва ўсім гэтым не ўдзельнічала... - Джэйд паказала на тэлефон. «Я прыйшоў шукаць таго, хто зрабіў гэты манекен на вежы, як я і сказаў».
  Крыс вагаўся, потым адвёў вочы. «Я зрабіў манекен . Але на вежы я не рабіў».
  Джэйд падняла бровы, чакаючы.
  «У тую ноч я зрабіў некаторыя рэчы, але не гэта. Я проста дазволіў вам думаць, што я зрабіў ". Крыс выглядаў няўтульна. «Я не ведаю, хто гэта зрабіў. Але вы прыйшлі на сустрэчу і прасілі людзей, якія жадаюць падняцца. Я здагадаўся. . .”
  «Гэта крута», - супакоіла яе Джэйд. «Вось як гэта ўсё працуе. Заклікаюць да дзеянняў, людзі па-свойму кідаюцца на гэта. Уся сутнасць гэтага ў тым, што мы не павінны быць звязаны з імі. Кожны праводзіць сваю кампанію. І гэта рабізна. Расце. Вось так людзей палохаеш. Усё пачынае здавацца чымсьці большым, экспанентным. . .” Яна пацягнулася да слова. «Нешта міфічнае».
  «Але гэта відэа...»
  Джэйд была на нагах, не магла заставацца на месцы. «Відэа нам толькі дапамагае. Людзі будуць звар'яцець з-за таго, што старога Тофа няма. Усе падумаюць, што ён з тых, пра каго гавораць». Яна паказала на тэлефон і адчула хвалю хвалявання. «І раптам нашмат большы за нас».
  «Такім чынам. . .”
  «Такім чынам, цяпер мы адпраўляем сваё ўласнае паведамленне».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят першы
  АКалі яны зноў правялі відэа, Рорк убачыў шмат збянтэжаных твараў, расце трывогу. . . калі некаторыя хлопцы з братэрства пачалі апрацоўваць меркаванне, што яны нарэшце могуць быць прыцягнуты да адказнасці за свае дзеянні.
  Ён кіўнуў Эпсу, паказваючы на дзверы. Ён не меў намеру размаўляць дзе-небудзь у межах слыху.
  Хлопцы нават не заўважылі, як яны сышлі.
  Каля дома Таў агенты моўчкі ішлі па заваленай смеццем вуліцы ў напрамку крамаў і рэстаранаў.
  Калі яны былі дастаткова далёка, Эпс загаварыў. «Цяпер пачынае выглядаць як тэрарызм».
  Кішкі Рорка калаціліся. Усё гэта было крыху сюррэалістычна. Безумоўна, беспрэцэдэнтны. Яму было цяжка зразумець гэта.
  — голас Эпса быў заклапочаны. «Вы думаеце, што гэта па-сапраўднаму? Яны плануюць працягнуць?»
  - Гэта не проста так, - павольна адказаў Рорк. «Гэта той, хто ведае пра гэтыя праграмы — ведае ViCAP, ведае адставанне камплектаў для згвалтаванняў, ведае працэнты».
  Відэа было сукай. Сумненняў у яго не было. І спісы, пра якія казаў дзеяч Санта-Муэртэ,—яны хутка з'явяцца, калі б яны яшчэ не распаўсюджваліся ў інтэрнэце.
  Эпс коратка, без гумару засмяяўся. «Гэта павінна выклікаць страх Божы ў некаторых троляў, па меншай меры.»
  Рорк вымушаны быў пагадзіцца. Безумоўна, ператварыць інтэрнэт-пагрозы супраць пагрознікаў было геніяльнай ідэяй. І яго вялікі вопыт, асабісты і прафесійны, паказаў, што хуліганы ў большасці сваёй баязліўцы. Гэта можа спрацаваць, каб прымусіць такога чалавека сачыць за тым, што ён кажа.
  Гэта можа прымусіць усіх мужчын сачыць за тым, што яны кажуць.
  На твары Эпса прабег трывожны выгляд. «Аднак яны могуць пагоршыць становішча жанчын. Я маю на ўвазе ўсіх жанчын».
  Рорк і сам думаў тое самае. «Я думаю, што справа ў тым, што горш быць не можа».
  Эпс пакруціў галавой у захапленні. «Яны даўно ўсё гэта цягнулі. Павінна быць. Вы не можаце прыдумаць гэта за адну ноч».
  Рорк вымушаны быў пагадзіцца. Але ці забрала Сука Тофера Стывенса? У яго было адчуванне апускання. Ён першы памёр?
  Эпс вымавіў свае думкі ўслых. «Значыць, бацькі маюць рацыю? Сука забрала дзіця?»
  Гэта была відавочная выснова. І ўсё ж такі элемент сумнення быў. У гэтым быў бляск відэа Bitch. Ён патрабаваў прэвентыўнага крэдыту за кожны напад на любога чалавека ў любым месцы. Старонка з кнігі тэрарыстаў.
  Рорк адказаў: «Яны былі гатовыя да гэтай намінацыі. Яны гэтага чакалі. Напісаў сцэнарый. Напэўна, большую частку відэа зрабіў загадзя. Але . . . калі б Стывенс быў іх першай ахвярай, гэта было б часткай відэа. Магчыма, мы нават убачым цела».
  Эпс рэзка паглядзеў на яго. «Вы думаеце, што ён мёртвы?»
  Рорк не ведаў, што адказаць на гэта. Але цяпер ён адчуваў, што дзіця ў сур'ёзнай бядзе.
   Эпс не дачакаўся адказу. «Бацькі Стывенса страцяць гэта. Мы вернемся туды?»
  Рорку не спатрэбілася больш за некалькі секунд, каб прыняць рашэнне. «Мы не атрымліваем нічога карыснага ад гэтага экіпажа. Яны настолькі паглыбіліся ў адмаўленне, што на самой справе могуць паверыць ва ўсю лухту, якую яны лапаюць».
  У той час, калі ён гаварыў, у яго загудзеў тэлефон. Эпс падняў бровы, але гэта быў не містэр Стывенс і не Сэндлер. Рорк паказаў яму званок на экране. SAC Рэйнальдс.
  Агенты сышлі з тратуара і спыніліся пад дрэвам. Рорк падняў трубку. «Я якраз збіраўся табе патэлефанаваць».
  «Я толькі што размаўляў з Кіркам Сэндлерам...»
  «Я ўпэўнены, што вы зрабілі. Але з усёй павагай, сэр, я прыпыняю гэта расследаванне, пакуль хто-небудзь не вырашыць быць з намі шчырым».
  Эпс кінуў на яго здзіўлены позірк. Рорк даў Эпсу знак маўчаць. Ён пераключыў тэлефон на дынамік, каб Эпс мог пачуць SAC, і працягнуў. «Мы былі тут і расследавалі знікненне Тофера Стывенса яшчэ да таго, як ён знік. Гэтага магло б ніколі не адбыцца, калі б нехта засыпаў нас наперадзе».
  САК адкашляўся. «Я раней не ведаў, што што-небудзь з гэтага адбудзецца».
  Рорк горача спадзяваўся, што Рэйнальдс не ведаў, але не збіраўся адмаўляцца ад гэтага. «Зразумела, што вялікая колькасць людзей тут, у Санта-Барбары, бачыла нешта падобнае. Мы не можам правесці гэтае расследаванне ў цемры».
  У тэлефоне панавала цішыня, і Рорк ведаў, што, магчыма, падштурхнуў свайго боса праз край. Потым загаварыў Рэйнальдс.
  «Ніхто не думаў, што дзіця Стывенса выкрадуць. Не тое, што я ведаю. Гэта быў дырэктар, які хацеў расследаваць напады на кампусе. Ён быў тым, хто прапанаваў Санта-Барбару».
  Рорк з дрыготкай зразумеў, што Рэйнальдс меў на ўвазе дырэктара Бюро. Эпс сустрэўся з ім позіркам.
  Рорк націснуў. «Дырэктар хацеў, каб мы тут расследавалі Суку. Дык якое дачыненне да гэтага мае Стывенс?»
  «Дырэктар сказаў, што ў доме Таў было два сведкі. Ён не згадваў Стывенса. Я паняцця не маю, якое дачыненне ён мае да гэтага».
  «Сэр, я таксама не. Яго знікненне — мне гэта не сука. Але калі яны сапраўды пайшлі за ім, то, несумненна, таму, што лічаць яго сэксуальным злачынцам. Пакуль нехта не скажа нам пра гэта праўду, у нас звязаныя рукі».
  «Я гэта разумею». Рэйнальдс не выглядаў шчаслівым з гэтай нагоды, але Рорк адчуў палёгку, што SAC будзе разумным.
  «Глядзі. Мы вернемся да Сэндлера, калі гэта будзе для нас карысна. Але пальчаткі здымаюцца. Калі ён будзе працягваць пярэчыць, мы пойдзем адсюль».
  «Зразумела».
  Рорк адключыўся, і агенты стаялі, гледзячы адзін на аднаго.
  Першым выступіў Эпс. «Дырэктар».
  Рорк маўчаў.
  І нарэшце Эпс выбухнуў. «Я табе скажу. Я скончыў з тым, што гэтыя белыя людзі выкарыстоўваюць свае пасады, свае ролі і свае прывілеі, каб рабіць любыя паслугі сваім белым братам і сваім белым сынам. У той час як любы каляровы. . . любы дзіця на вуліцы. . .” Ён перапыніўся, праглынуў, каб сабрацца. «Калі гэта дзярмо скончыцца?»
  І на гэтае пытанне ў Рорка не было адказу. Акрамя аднаго.
  «Да чорта гэта», - сказаў ён. «Давай».
  Ён паказаў на бліжэйшы бар.
  Агенты сядзелі на закрытым панадворку. Ён меў гавайскую тэматыку Цікі з дошкамі для серфінгу на столі, фаршыраванай рыбай-фугу і разьбой па какосавых арэхах на слупах.
  На вуліцы падняўся моцны вецер, які шамацеў сухім пальмавым тэнтам. Набліжалася навальніца.
   Эпс быў спакайнейшы, але ўсё яшчэ кіпеў. «Гэта не тое, пад што я падпісаўся. Я не збіраюся выконваць планы гэтага чалавека». Імя дырэктара ён не назваў. Яму не трэба было. Ён утаропіўся на пальмы, якія калыхаліся ад парывістага ветру. «Я кожны дзень думаю, што гэта не можа быць больш вар'яцкім. Але цяпер я не думаю, што мы нават бачылі пачатак вар'яцтва ".
  Ён азірнуўся, сустрэўшыся вачыма з Роркам. «Я павінен быць з вамі шчырым, бос. Я не ведаю, што я хачу рабіць у гэтым новым сусветным парадку. І я не ведаю, што ад нас будуць патрабаваць далей».
  Рорк адчуў раптоўны халадок. «Нельга звальняцца. Гэта не дазволена. Ты мне патрэбны».
  «Але колькі часу пройдзе, перш чым нас папросяць рабіць рэчы, якія я не магу?» Твар і голас Эпса былі бурнымі, настойлівымі. «Бюро пачынае пераследваць пратэстоўцаў, я сыходжу адсюль».
  «Згодны. Я з вамі. Але мы яшчэ не там...
  «Гэта больш, чым гэта». Эпс зрабіў паўзу, сабраўшыся. «Я раблю прапанову Тары».
  Эпс ніколі не выкарыстоўваў імя Сінгха. Яны не казалі пра адносіны агентаў; гэта была асабістая лінія, якую Рорк правёў з самага пачатку ведаў пра гэта. Рорк быў настолькі здзіўлены, што спачатку мог толькі выпаліць: «Калі?»
  «Я хацеў, каб гэта было ўчора. Мяне там не было. Але . . . яна атрымала карціну.
  «Дзень святога Валянціна», — падумаў Рорк, а потым — значыць, Сінгх ужо ведаў, увесь гэты час мы сачылі за Орцісам. Не тое каб яна была абавязана сказаць яму. Яе разважлівасць пастаянна здзіўляла яго.
  Ён хацеў паціснуць Эпсу руку, абняць яго, як брата. Замест гэтага ён працягнуў руку праз стол і ўзяў яго за руку.
  «Гэта лепшая навіна, якую я чуў за апошнія гады. Я маю на ўвазе гэта».
  Эпс кіўнуў з падзякай, на кароткі момант амаль сарамліва. «Мы гаварылі пра гэта раней. Але я не збіраюся чакаць. З усім гэтым дзярмом, якое ідзе ўніз. . .” Ён намацваў словы. «У мяне такое адчуванне, што час бяжыць. Я хачу захаваць яе ў бяспецы».
  Сінгх быў грамадзянінам. Але гэта быў першы раз, калі Рорк падумаў, што яе статус можа апынуцца пад пагрозай. На імгненне ён цалкам адчуў шчыт сваёй расы і папракнуў сябе за недагляд. Прывілеяваны, шмат?
  «Ты...» Рорк спыніў сябе, перш чым сказаць «баіцца». Замест гэтага ён скончыў: «Вы турбуецеся, што яе дэпартуюць? Бо офіс ніколі гэтага не дапусціць. Я б ніколі гэтага не дазволіў».
  Эпс сцішыў голас, але гнеў пульсаваў пад паверхняй спакою. «Мы нічога не ведаем, што будзе. Кожны дзень нешта больш неймавернае. Я не рызыкую. Не там, дзе яна датычыцца». Ён змоўк, змагаючыся з сабой. «Хоць я не магу быць яе лепшай абаронай.»
  Рорк пакляўся сам сабе. Што здарылася з нашай краінай? Як мы маглі скаціцца так далёка ў цемру за такі кароткі час?
  «І ніхто з нас не так упэўнены, што зможа выканаць свае абавязкі. Хто ведае, што будзе дзярмо?»
  І менавіта ў гэтым была праблема. Рорк не ведаў. Але калі ён загаварыў, голас яго быў цвёрды.
  «Але з гэтым трэба змагацца знутры. Калі мы не вытрымаем лінію, хто?»
  «Я не ведаю», - сказаў Эпс, і ў яго голасе гучалі прывіды. «Я не ведаю».
  Рорк пацягнуўся праз стол, але спыніў яго руку, не дакрануўшыся да яго. «Глядзі. Зараз жа вяртайцеся ў горад. Сапраўды. Ідзі. Будзь з ёй. Я тут спраўлюся».
  На імгненне Эпс выглядаў амаль хворым ад палёгкі, і Рорк быў упэўнены, што падхопіць яго. Але тут другі агент выпрастаўся, паківаў галавой. «Давайце проста зробім гэта. Зараз у нас будуць усе фота з вечарыны. Я прайду іх і пагляджу, што магу ўбачыць. Вярніце хлопчыка, каб ён гаварыў за сябе». Ён змрочна ўсміхнуўся Рорку. «Ён можа быць невінаваты, ці не так? Ёсць шанец».
  Рорк паківаў галавой. «Усё магчыма».
  Але прагнозы на гэта былі змрочныя.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят другі
  Тён чэрап глядзеў з-пад яе капюшона, калі Джэйд запальвала свечкі на грубым алтары, зробленым ёю і Крысам, усталяваўшы дошкі на двух канях і накрыўшы іх покрывам.
  Яна скрала цэлую жменю масак з чэрапамі з крамы для вечарынак, дзе набыла боды са змяёй. Адзін з іх цяпер служыў абліччам святога.
  Дзяўчаты запусцілі алтар як рэквізіт для ўласнага відэазвароту. Але калі яны сабралі цыгарэты, палявыя кветкі і цукеркі, тэкілу, грошы і дурман, усе ахвяры, якія, як ведала Джэйд, любіў святы, і паклалі іх на алтар, яна адчула, што прысутнасць святога ўзмацняецца. Фігура ўжо станавілася не толькі касцюмам шкілета, але сапраўднай, жывой сілай, з уласнай воляй.
  Джэйд бачыла, што Крыс таксама ўвайшоў у гэта. Яна абшуквала хлеў, даследуючы кожнае стойла ў пошуках выпадковых рэшткаў ежы для алтара, і ахвяры, якія яна прыносіла, станавіліся ўсё больш і больш цікавымі.
  Жалезны кавалак. Ланцугі.
  Цяпер яна высунулася з яшчэ адным прадметам: доўгай, іржавай жалезнай шчупаком, і амаль сарамліва працягнула яго. «Я знайшоў. Я думаў, што гэта покер. Але гэта не так».
  Джэйд нахмурылася, разглядаючы яго. Гэта быў не покер. Канец быў зусім не завостраны. Гэта было. . .
  Яна ўздрыгнула ад усведамлення. А потым усміхнулася.
  «Бліскуча. Страшна крута. Гэта ўсё. Гэта тое, чым мы займаемся».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят трэці
  Такіян шумеў і разбіваўся пад ім, калі Рорк ішоў па пясчанай сцежцы ўцёсаў за Бакарай.
  Агенты забралі свае машыны назад у гатэль. Але Рорк, хоць і быў стомлены, не мог вынесці знаходжанне ў пакоі. Яму патрэбна была прагулка. Яму трэба было падумаць.
  Эпс меў рацыю. Было ясна, куды гэта вядзе. Дырэктар ФБР накіраваў іх сюды, каб правесці разведку на прадмет нейкага разгону Сукі. І колькі часу пройдзе, перш чым усе пратэстоўцы стануць мішэнню?
  Усе яны былі б вымушаныя заняць пазіцыю.
  Сінгх і Эпс заслужылі ўсё выдатнае ў жыцці. Не гэты цёмны, неадназначны свет пагроз і альтэрнатыўных фактаў.
  Але ці было месца, дзе яны маглі быць на волі?
  Сонца апусцілася за мора, і неўзабаве ён ішоў па пясчанай сцежцы пад слабым святлом узыходзячага месяца. Ён мог бачыць толькі пробліск, праз аблокі. Але гэта было неспакойна блізка да поўнага. . .
   Галодны месяц.
  На працягу дня ён правяраў фіктыўную электронную скрыню, каб даведацца, ці не было яшчэ ліста ад Орціса ці паляўнічых за галовамі.
  нічога.
  Адсутнасць стала палёгкай. Але пастаяннае сырое хваляванне засталося.
  Унізе грымелі хвалі. А гук навяў непазбежныя, забароненыя думкі.
  Эпс распавядае пра Сінгха, боль і трыумф іх адносін. . .
  Яны думалі кінуць працу. Выходзіць з сеткі. Разам.
  Ён адчуў смак гэтага ў пустыні. Свабода жыцця па-за працай, па-за законам.
  Па-за законам.
  Здавалася, што немагчымае. . . бліжэй, калі не зусім рэальна.
  Па-за сеткай. Ні перад кім не адказвае, ні перад законам. Стварэнне ўласнага жыцця на маіх умовах. . .
  І як бы гэта выглядала? Як вы сапраўды думаеце, што гэта будзе выглядаць? Тут, у цемры, ніхто не чуе. Загадаць жаданне.
  Пад ім бурліў прыбой. І гэты гук вярнуў усе пачуцці, якія ён калі-небудзь адчуваў наконт паводкі Кара. Гэта быў прамы стрэл праз яго цела ў тую ноч на пляжы. Ён адчуў яе, адчуў яе смак у салёным паветры і шуме мора -
  Адчуваў жах яе прысутнасці. . .
  І давайце будзем рэальнымі. Тэрор вось што было.
  Ён трымаў яе на руках і адчуў сваю смерць.
  Колькі мужчын яна забіла? Сто? Трыста? Назад ад гэтага няма.
  Яго дзікія думкі адступілі назад у сталёвую клетку, якую ён трымаў у сваім сэрцы.
  Але пачуццё прысутнасці засталося.
  Прысутнасць.
   Ён раптам вярнуўся ў сучаснасць. Бо з ім нехта быў.
  Ён адчуваў, што нехта ззаду. За ім сачылі. Зноў.
  І ў парыве адчуў гэта. Знаёмае сорамнае, страшнае, хвалюючае пачуццё. . . што яна можа быць там, прама за ім у цемры, назіраючы за ім. Яе вочы глядзелі на яго, бачачы яго такім, якім яго не бачыў ніхто ў жыцці. . .
  - Кара, - сказаў ён праз перасохлае горла. Ён павярнуўся ў пяску, агледзеў густы, хавальны саланчак. «Хто там?»
  Голас загаварыў з цемры, недалёка, ледзь чутна. «Працягвай хадзіць».
  Рорк аўтаматычна павярнуўся. Голас рэзка сказаў: « Не паварочвайся».
  Гэта быў малады, мужчынскі голас.
  Пасля такту Рорк павярнуўся і зрабіў так, як сказаў голас. Ён адчуваў, хто гэта ідзе за ім.
  «Вы прыйшлі сёння ў дом», - праз некаторы час сказаў малады чалавек.
  «Дом Таў. Так, я там быў».
  «Нам трэба пагаварыць».
  Нягледзячы на тое, што ён быў хворы на гэты міязм, Рорк адчуў беспамылковае гудзенне новага ліда. Ішоў далей, не паварочваўся. «Чаму б нам не вярнуцца ў мой гатэль? Мы можам...
  «Не. Не там, - сказаў голас з ноткай хвалявання. «Сцежка вядзе да кропкі прыкладна ў чвэрці мілі. Я цябе сустрэну».
  Да таго часу, як Рорк дабраўся да кропкі, з вады валіў туман, запацеўшы след. Ён сядзеў на лаўцы ля назіральнай пляцоўкі, нахіліўшыся тварам да сцежкі, з якой прыйшоў, прыціснуўшы локаць да боку, адчуваючы вагу свайго глока.
  З цемры і туману высунуўся цень. Капюшон яго фуфайкі быў нізка нацягнуты, закрываючы малады бездакорны твар.
  Рорк, магчыма, бачыў яго раней у той дзень, у сталовай брацкага дома. Цяжка было сказаць. Хлопчык быў падобны да тысячы хлопцаў, з якімі ён вучыўся ў сярэдняй школе і каледжы. Каліфарнійскі серфер. Мужчына-хлопчык у фуфайцы і паношаных хакі, з пацёртымі дарагімі докерамі на нагах. Спартыўны, лёгкі прыгожы выгляд. Кучаравыя чорныя валасы, трохі на доўгім баку.
  «Я цаню ваш выступ».
  Малы кіўнуў. Ён не выглядаў шчаслівым з гэтай нагоды. Але ён быў там.
  «Як цябе завуць?»
  Хлопчык вагаўся, але нарэшце сказаў: «Ітан».
  Рорк стараўся быць з ім лёгкім. «Я ведаю, што прыходзіць да мяне гэта вельмі важна. Але гэтыя рэчы заўсёды выходзіць. Заўсёды. І не трэба быць вучоным-ракетчыкам, каб зразумець, што тое, што мы пачулі сёння ў другой палове дня, не ўсё».
  Ітан злёгку пахітаў галавой у знак пацверджання.
  «Вы былі з тымі хлопцамі, на якіх напалі?»
  «Не, чувак, я быў разбіты да таго часу. Ведаю толькі тое, што яны пра гэта сказалі».
  «Дык пра што гэта?»
  Этан азірнуўся вакол сябе. «Хтосьці не жартуе. І дом цэліцца, і . . . хто ведае, што гэты чалавек будзе рабіць далей?»
  «Гэты чалавек».
  Хлопец заняў абарону. «Ці гэтыя людзі. Я не ведаю».
  «Чаму вы думаеце, што дом стаў мішэнню?»
  Ітан утаропіўся на яго. «Падстаўная істота ўся так пасекла. Фарба з балончыка. У гэтым няма нічога занадта расплывістага, так?»
  Вось што ўвесь час бянтэжыла Рорка. «Вы думаеце, што манекен, які вісеў на вежы Сторк, быў папярэджаннем для дома Таў? чаму? Я не чуў, каб нешта канкрэтна называла Капа Альфа Таў».
  «Гэта было не толькі дзярмо ў Storke Tower».
   «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Ну, глядзі. Нехта і дом зрабіў».
  Рорк адчуў прыліў адрэналіну, але захаваў сваю рэакцыю пры сабе. «Як вы маеце на ўвазе «зрабіў дом»?»
  «Хтосьці абліў дом фарбай».
  «Скажы мне».
  Ітан няўтульна паварушыўся. «Тая ж ноч, што і ў Storke Tower. Я ўстаў рана, каб злавіць хвалі. Калі я спусціўся ўніз, некалькі хлопцаў зафарбоўвалі словы».
  «Якія словы?»
  «Я маю на ўвазе слова ». Ён зрабіў паўзу, відавочна неахвотна. «Нехта намаляваў на дзвярах балончыкам Гвалтаўнікоў».
  Нарэшце, падумаў Рорк. Нарэшце нехта сказаў гэта.
  "Дазвольце мне зразумець гэта", - сказаў ён услых. «Хтосьці намаляваў «Гвалтаўнікі» над дзвярыма дома па адрасе 815 Camino Embarcadero?»
  «Не, не на Embarcadero. У доме DP».
  Рорк быў збянтэжаны. «ДП? Дэль Плая?»
  «Так».
  «У KAT ёсць яшчэ адзін дом на Дэль-Плая?»
  Этан выглядаў разгубленым. «Ну . . . так.»
  Дэль Плая. Памяць уразіла Рорка — гэта была галоўная вечарынка, якую ён наведаў у студэнцкія дні.
  вядома. Вядома, у іх ёсць асобны партыйны дом на элітнай нерухомасці.
  Рорк адчуў, як гнеў кідаецца ў яго жываце. Сэндлер нават не палічыў патрэбным згадваць ёсць спадарожнікавы дом? Што гэта за расследаванне?
  «Такім чынам, пара хлопцаў зафарбавала фарбай той раніцай. Якія хлопцы?»
  Ітан выглядаў засмучаным, і Рорк вырашыў не націскаць на гэта. яшчэ.
  «Чаму ніхто не паведаміў у міліцыю?»
   «Я спытаў гэта. Каб…» Хлопец спыніўся, хутка паправіўшыся, « Яны сказалі, што дом ужо быў паніжаны ў адпаведнасці з нацыянальным саветам, і яны не хочуць браць іншага за нейкае глупства графіці».
  «Такім чынам, вы насамрэч бачылі, як яны зафарбоўваюць гэта».
  «Так, было гэта і . . .” Ён спыніўся, з дзіўным выглядам на твары.
  «А што яшчэ?» - ціха прапанаваў Рорк.
  «Быў і манекен. Калі я спусціўся па лесвіцы, яшчэ ледзь развіднела, я ўбачыў у калідоры, на лаўцы, гэтае цела з вяроўкай на шыі. Напалохаў мяне — я думаў, што нехта памёр. Але калі я падышоў бліжэй, то ўбачыў, што гэта нейкі, ведаеце, манекен з крамы адзення.
  «Я выйшаў на вуліцу, а хлопцы малявалі. Потым, калі я ўбачыў у інтэрнэце фатаграфіі манекена, які вісеў на Storke Tower, я сабраў яго разам — ён, напэўна, вісеў на вуліцы ў пярэдняй частцы дома, і хлопцы яго знялі».
  Рорк з усіх сіл стрымліваў спакой. Ён не хацеў палохаць малога, калі той быў так схільны да супрацоўніцтва. Але гэта тое, што яму і Эпсу трэба было сказаць з самага пачатку. Аддзел KAT быў спецыяльна нацэлены. Той факт, што гэта было схавана ад іх, быў моцным прыкметай таго, што абвінавачанне, нанесенае фарбай, было сапраўдным.
  «І гэта было што, шэсць, сем раніцы?»
  «Пролі шэсць трыццаць».
  «Вам сказалі нічога не казаць?»
  «Ну, вы ведаеце. Паніжэнне. Кучу дамоў прыпынілі за апошнія год-два».
  Рорк жорстка паглядзеў на яго. «Толькі паніжэнне? Вось і ўсё?»
  «Не. . . Я маю на ўвазе. . .” Ітан адвёў позірк, і Рорк адчуў, што сапраўдная гісторыя, нарэшце, прыходзіць. «Я думаю, што нехта быў згвалтаваны на вечарыне некалькі месяцаў таму».
  «Згвалцілі», — паўтарыў Рорк.
   Ітан няўцямна паглядзеў на яго.
  Рорку надакучыла мова, у якой не згадваецца злачынец. «Хтосьці дома кагосьці згвалціў».
  Прынамсі, Ітан зразумеў сутнасць. «Ой. ага Я чуў. . . хтосьці яе згвалціў».
  «На самай справе, больш чым адзін чалавек, так? На балончыку было напісана «Гвалтаўнікі». Множны лік.»
  «Магчыма, не адзін. Я гэтага не бачыў. Я толькі што чуў».
  «Калі гэта было?»
  «Гэта была вечарынка на Хэлоўін».
  «Вы ведаеце імя дзяўчыны?»
  Ітан паківаў галавой.
  «Што-небудзь пра яе? Яна была студэнткай? Яе ўзрост?»
  Яшчэ трэсці галавой. «Я быў са сваёй дзяўчынай у Санта-Крус у тыя выхадныя. Я не чуў пра гэта да таго часу, як праз тыдзень ".
  «І вы ніколі не хадзілі з гэтай нагоды ў паліцыю».
  Ітан раптам выглядаў уражаным. «Я маю на ўвазе, што я нічога не ведаў . . .” Ён змоўк. «Гэта гучыць даволі недарэчна, праўда?»
  Рорк адчуў стомленасць. «Правільна». Ён глядзеў на велізарны чорны акіян. «Дык чаму вы выступаеце цяпер?»
  «Майк быў сапраўды разарваны. Пасекла. Твар, цела. . . чырвоная фарба пырснула на . . .” Ён паказаў на сваю пахвіну, выглядаючы крыху хворым. «Гэта не было падобна на гульню».
  «Не. Нічога з гэтага няма», - сказаў Рорк. У яго голасе чулася горыч.
  «І . . . цяпер Стывенса няма».
  «Так, ён ёсць».
  «Такім чынам. . . хто б ні зрабіў гаўно з манекенам і распыленнем — яны не называюць імёнаў. Можа, імёны не ведаюць. Дык хто ў хаце . . .”
  Рорк раптам зразумеў. «Вы хочаце сказаць, што вы можаце быць наступным».
   У цемры ён адчуваў, як круцяцца шасцярні ў галаве Ітана. Хлопец нарэшце загаварыў. «Калі вы так кажаце, гэта таксама гучыць даволі хернява».
  Рорк не выпусціў яго з кручка. «Гэта так, ці не так?»
  Хвіліну ён памаўчаў, проста гледзячы на акіян, дазваляючы хлопчыку пабыць сам-насам са сваімі думкамі. Тады ён спытаў гэта.
  «Адным з гэтых хлопцаў быў Тофер Стывенс?»
  «Я не ведаю,» сказаў Ітан. «Я ведаю, што Стывенс быў адным з хлопцаў, якія чысцілі фарбу і манекен той раніцай. Але я не ведаю дакладна ні пра адну з...
  Рорк чакаў.
  Этан паглядзеў на яго. «Я не ведаю, хто яе згвалціў».
  Вярнуўшыся ў нумар гатэля, Рорк паглядзеў фатаграфіі вандалізму ў Storke Tower, якія даслаў яму Рэйнальдс. Ён ведаў, што будзе бачыць, але ўсё роўна праверыў.
  Манекен, які быў падвешаны да Storke Tower, не быў «парэзаны». На пахвіне не было моцных чырвоных пырскаў. Такім чынам, калі Сэндлер і бацька Тофера гаварылі пра пашкоджанні манекена, яны гаварылі пра другі манекен, той, які быў павешаны на спадарожніку.
  Мужчыны ведалі пра той напад на само братства.
  - Да чорта, - сказаў Рорк і толькі тады зразумеў, што гаварыў услых.
  Яны ляжалі ўвесь час. Прынамсі, стрымліваючы.
  Ён прайшоўся па раскошнай прасторы пакоя.
  Яму надакучыла хлусня. Было адчуванне, што кожны дзень, калі яго каманда павінна была выконваць гэтую дурную працу, ён губляў уяўленне аб аператыўнай групе. Трэба было расследаваць рэальныя злачынствы і закрываць сапраўдных злачынцаў.
  Але ён не збіраўся вяртацца, каб супрацьстаяць Стывенсу або Сэндлеру. Не сёння вечарам.
  Ён дастаў тэлефон, набраў нумар Эпса, атрымаў галасавую пошту. Добра, падумаў ён. Спадзяюся, ты вярнуўся ў горад. Ён дачакаўся гукавога сігналу і сказаў: «Хтосьці нарэшце вырашыў прызнацца».
  Ён пакінуў паведамленне, у якім інфармаваў іншага агента аб сваёй сустрэчы з Ітанам, сказаўшы, што сам прыйдзе раніцай.
  Ён адключыўся, хутка праверыў сваю электронную пошту і паведамленні, затым сеў на канапу тварам да шкляных дзвярэй, падрыхтаваўся і націснуў на электронную скрыню, якую ён даў Паркеру ў якасці кантакту.
  Ён быў на нагах, хадзіў, не паспеўшы дачытаць да канца. Яму стала млосна, яго разбіла кароткае паведамленне:
  Перавезці пакет праз мяжу па I-10. Чакайце там інструкцый.
  Ён паспрабаваў прадумаць паніку, якую адчуў.
  Паведамленне было ад Орціса. Не было ніякага іншага электроннага ліста, нічога ад паляўнічых, якія б падштурхнулі гэта.
  Ці значыць гэта, што яна ў іх ёсць? Ён прапусціў ліст?
  Ён набіраў Сінгха, перш чым паспеў спыніцца.
  «Я толькі што ўбачыў ліст ад Орціса. Ці звязваліся з ім паляўнічыя?»
  Яе голас быў вечна спакойны. «Ніякіх адказаў на электронны ліст Орціса не было, і ніякіх далейшых паведамленняў з іх уліковых запісаў на форуме. Але я змог вызначыць іх IP-адрас з іх ранейшых паведамленняў. IP паказвае, што ўчора яны былі на паўночным усходзе Арызоны». Яна зрабіла паўзу. «Я выкарыстаў інфармацыю, якую вы атрымалі ад Паркера, і ўзяў на сябе смеласць патэлефанаваць гэтым людзям па іх прыватных нумарах і па месцы працы. Іх прадпрыемствы паведамляюць, што яны ў адпачынку, а мабільныя тэлефоны ідуць на галасавую пошту».
  Што азначае што? Вядома, яны бралі адпачынак, каб паехаць на паляванне.
  Такім чынам, апошнім месцам, адкуль іх чулі, было паўночны ўсход штата Арызона.
   Калі ў іх была Кара, то адтуль да мяжы з Каліфорніяй быў дзень язды.
  На імгненне ён згубіўся, калі ў яго галаве прамільгнулі вобразы з вандровак па Паўднёвым Захадзе.
  Пустыні. горы. Каньёны.
  І гэта яго ўразіла. Спосаб знайсці яе.
  «Сінгх. Ці можаце вы шукаць незвычайныя забойствы або знікненні ў Арызоне, гэтай агульнай вобласці? Асабліва з Cara's—Lindstrom's—MO І асабліва каля індзейскіх рэзервацый.
  «Я, вядома,» адказаў Сінгх.
  Магчыма, ён увесь час меў рацыю ў тым, куды яна сышла.
  OceanofPDF.com
  
  Раздзел пяцьдзесят чацвёрты
  Хe адчуваў смагу. А яму трэба было дзярмо. Дрэнна. Ён пазбягаў выкарыстання вядра, якое сукі пакінулі яму. Але ён не мог доўга.
  Яму кармілі наркотыкі, ён ведаў. У вадзе, якую яны пакінулі для яго ў ебанай сабачай місцы, так што яму прыйшлося яе паглынаць. У лайне, якое яны пакінулі яму, калі ён страціў прытомнасць. Калі яму ўдалося прачнуцца, ён быў настолькі ачмурэлы, што ледзь мог рухацца. У яго галаве калацілася, як у мамы.
  Але зараз, чамусьці, здавалася нават цяжэй рухацца, чым раней. Ён разагнуў рукі і ногі. . . і нарэшце да яго дайшло. Яго лодыжкі цяпер таксама былі скаваныя. І гэта яго канчаткова абудзіла.
  Нешта цёмнае, круглае і бліскучае сядзела на кукішках у кутку стойла на падобных на палкі ножках. Сэрца падскочыла да горла.
  Потым яго вочы засяродзіліся, і ён зразумеў, што гэта грыль для барбекю.
  Што? Што цяпер на хрэн?
  Дзверы стойла са скрыпам адчыніліся, і ўвайшлі дзве пізды. Апранутыя ў гэтыя кульгавыя капюшоны і маскі з чэрапамі.
   Адзін з іх нёс ноўтбук. Яна паставіла яго на адлегласці, тварам да яго, і націснула клавішу, каб пачалося прайграванне відэа.
  Ён глядзеў на гэта затуманенымі вачыма.
  На экране была яшчэ адна фігура шкілета.
  Шыпячы, прывідны голас даносіўся з дынамікаў, рэхам адбіваючыся ў цемры хлява.
  «Мы легіён. Мы скончылі. Мы прывядзем да смерці культуры згвалтавання любымі неабходнымі сродкамі. Кожны дзень будзе паміраць адзін гвалтаўнік, пакуль гэтыя ўмовы не будуць выкананыя».
  Прайгранае відэа. Неверагодная лухта з абнародаваннем імёнаў гвалтаўнікоў. Пагражаюць суддзям.
  «Гэта заклік да зброі. Гэта вайна з культурай згвалтаванняў».
  Вышэйшая пізда закрыла ноўтбук.
  «Разумееце, гэта не ўсё пра вас. У цяперашні час людзі па ўсёй краіне маюць такіх прыдуркаў, як ты, у замку. Мы проста чакаем паведамлення, якое скажа, што вы - ахвяра дня».
  Тофер адчуў апёк гневу. Але ён таксама крыху нерваваўся. Зусім крыху. «Вы ўсе на хербе, пізды. Вы не глядзіце навіны? Скончылася гэта феміназійская лухта . Больш нікому гэта дзярмо не сыдзе. Вашы задніцы такія смажаныя. Ты думаеш, што цябе нехта абароніць? Калі цябе трахалі раней, цяпер ты мёртвы ».
  Адзін з іх ціха адказаў. «І таму нам няма чаго губляць».
  Ён адчуў яшчэ адно нервовае ўзрушэнне. Нават праз лекі гэта мела занадта вялікі сэнс.
  "Дазвольце мне расказаць вам, як гэта адбываецца", працягвала яна, няўмольна. «Хлопцы, якія шчыра кажуць пра тое, што яны зрабілі? Іх адпускаюць. Тыя, што маўчаць? Не вельмі».
  Яна зрабіла паўзу, каб даць зразумець гэтаму, потым ціха сказала: «У ноч на Хэлоўін ты згвалціў Кейтлін Роўз разам з кучай сваіх сяброў. Ты скажаш нам імёны ўсіх братоў, якія яе гвалтавалі».
  Цяпер нервовы не стаў апісваць, што ён адчуваў.
   «Хрэн з вамі», - вымавіў ён.
  «Я б пераасэнсаваў гэты адказ». Яна нешта выцягнула з халата. Кардонная трубка, набітая газетай. У другой руцэ была запальнічка. «Тая саломінка, на якой ты? Вельмі вогненебяспечны».
  Запаліла трубку, як факел, падняла. Святло танцавала на масцы чэрапа.
  - Не будзеш, - сказаў ён.
  «Ты проста працягваеш казаць сабе гэта».
  Але замест таго, каб запаліць салому, яна дакранулася факелам да рашоткі для барбекю. Усё, што было ўнутры, імгненна загарэлася, загарэўшыся.
  Другі трымаў доўгую тонкую жэрдку. Ён не мог сказаць, што гэта было. Выглядала гэта як нейкая сярэднявечная прылада катаванняў.
  Яна пачала награваць яго ў полымі.
  І цяпер паніка яго ахапіла. Ён выпаліў: «Я не ведаю, хто гэтая сучка, але я ніколі яе не чапаў».
  Постаць ля грылю павярнулася на яго. «Гэтая сука . Гэтая сука ?»
  Яны абодва падышлі да яго, гледзячы на яго тварамі-чарапамі.
  Потым адзін нахіліўся і сарваў з цела коўдру.
  OceanofPDF.com
   ДЗЕНЬ ПЯТЫ
  OceanofPDF.com
  
  Раздзел пяцьдзесят пяты
  Сён выязджае з каньёна на досвітку на грузавіку мёртвых паляўнічых. Яна хутка праходзіць праз спячы горад Чынл, каб сесці на індыйскую дарогу 15.
  Амаль праз два месяцы яна зноў у дарозе.
  На дарозе.
  Як заўсёды, рух, кіраванне аўтамабілем адчуваецца натуральна. Калі пакінуць каньён ззаду, адчуваецца фізічны боль. Яе прытулак на занадта кароткі час. . .
  Але ў яе галаве гучыць голас:
  Каньён не для вас.
  Звілістая дарога перасякае велізарную плоскую даліну з характэрнымі невысокімі пагоркамі, якія ўзвышаюцца з сярэдзіны зямлі. Больш, чым пагоркі: гэта асобна стаячыя горы, узвышаюцца сушы, падобныя на багоў, якія ходзяць па палях.
  Яна ўзброеная ведамі з Бліскучай скрыні. Тэлефон усё раскрыў.
  І яна ўзброеная не толькі ведамі. У кузаве грузавіка ёсць невялікі арсенал.
  Ёй вельмі непрыемна, нават ведаючы, што гэта ёсць. Яна адчувае, як смяротны цяжар цягне грузавік уніз, нібы свінцовая шабля за яе спіной. Але яна павінна быць гатовая да ўсіх нечаканасцяў.
  Яна бачыла паведамленні на форумах аб згвалтаваннях пра прэмію Орціса.
  Тое, на што ён усё яшчэ гатовы пайсці, нерэальна, вар'яцка. Але калі яго нянавісць гніла так доўга, ёй не будзе канца, пакуль яна не пакончыць з ім. Тым часам ён распаўсюджвае сваю злоснасць на злосных людзей. Калі яна прызначана, каб зноў увайсці ў свет, гэта так жа добрае месца, каб пачаць, як і любы іншы.
  І як заўсёды, будзе раскрыта больш.
  У сваім электронным паведамленні Орціс не даў паляўнічым месца для яе дастаўкі, а толькі расплывістае ўказанне перавезці яе праз мяжу ў Паўднёвую Каліфорнію і чакаць інструкцый адтуль.
  Але яна ведае, дзе жыве Орціс. Ён ніколі не пакідаў Palm Desert. Тэарэтычна даліна Каачэлла знаходзіцца ўсяго ў васьмі з паловай гадзінах язды.
  Яго паляўнічыя мёртвыя. Але яна цалкам мае намер захаваць гэтае спатканне для іх.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят шосты
  Рoarke прачнуўся ў сваім пакоі ў Bacara і неадкладна пацягнуўся да тэлефона.
  Ён наладзіў так, каб усё з фіктыўнай скрыні электроннай пошты з'яўлялася на яго экране. Нічога не было.
  Такім чынам, ён правёў пальцам, каб праверыць загалоўкі.
  Гэта была жудасная звычка, ён ведаў. Колькі б разоў ён ні казаў сабе, што гэта яго праца. . .
  Тое, што ён убачыў, прымусіла яго скінуць пакрывала і ўстаць, пацягнуўшыся за пультам, каб уключыць тэлевізар.
  Былі масавыя пратэсты. Зноў. Людзі па ўсёй краіне выходзяць на вуліцы.
  Тысячы, дзясяткі тысяч у студэнцкіх гарадках і ў цэнтрах гарадоў па ўсёй краіне ў адказ на кандыдата ў Вярхоўны суд.
  Павялічваючы стаўкі, інфармацыйныя станцыі паведамлялі, што Сука апублікавала спіс імёнаў — абвінавачаных у гвалтаўніках, ананімных гвалтаўнікоў, хатніх гвалтаўнікаў, джонаў, сутэнёраў. Яны называлі гэта спісам смяротнікаў і абяцалі, што гэта толькі першы з многіх спісаў, якія будуць. Спісы былі эклектычнымі і ў многіх выпадках здрадніцкімі. Не толькі жанчынаненавісныя твітэр-тролі, але і палова кабінета — і прэзідэнт.
  МЫ ПРЫХОДЗІМ ЗА ВАМ.
  ВЫ НАСТУПНЫ.
  Пагрозы забойствам.
  Рорк вельмі сумняваўся, што Сука будзе пасылаць забойцаў за дзяржаўнымі чыноўнікамі. Але яны толькі што перайшлі мяжу, ад якой Бюро і нацыянальныя агенцтвы не збіраліся дазваляць ім адступаць.
  Гэта вайна. Як прадказаў Сінгх.
  Ён нацягнуў штаны і схапіў з чыстых у шафе кашулю. Яго вопратку чысцілі і прасавалі праз гатэль. Гэта каштавала невялікую суму, але, чорт вазьмі, усё было выстаўлена Сэндлеру.
  Ён зварыў каву з дапамогай машыны Nespresso, не адрываючы вачэй ад экрана, калі пачалі паступаць паведамленні пра троляў у Інтэрнэце, якія раптоўна атрымлівалі патокі пагроз, у тым ліку выявы кастрацыі, і падвяргаліся doxxing — іх адрасы, тэлефоны, электронныя лісты былі размешчаны ў Інтэрнэце.
  Рорк адчуў, што не можа выклікаць спачування.
  У дзверы пастукалі. Ён перасек падлогу і адчыніў яе.
  Эпс стаяў у дзвярах, трымаючы газету ў адной руцэ і планшэт у другой.
  - Так, - сказаў Рорк. «Я глядзеў...» Ён паказаў на тэлевізар.
  «Не тое. За Стывенса патрабуюць выкуп.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят сёмы
  ягэта не было звычайным патрабаваннем выкупу. Гэта было не дзеля грошай.
  Гэта было ў выглядзе відэа, адпраўленага на асабістыя ўліковыя запісы электроннай пошты містэра і місіс Стывенс. Рорк і Эпс глядзелі яго ў бібліятэцы Стывенсаў разам з бацькамі Тофера і Сэндлерам.
  Заварочвала жывот.
  Тофер знаходзіцца ў нейкім хляве, прыкаваны да сцяны, відавочна, у стане ап'янення - настолькі наркатычны, што ледзь рухаецца. Тут поўная цішыня.
  Разам з ім у кабіне ёсць нехта, апрануты ў чорны плашч і капюшон з маскай чэрапа пад ім. Постаць зрывае з цела коўдру. Тофер знізу голы.
  Фігура паварочваецца і ідзе да агню, які палаючы перад алтаром Санта-Муэртэ.
  Рорку спатрэбілася імгненне, каб сфакусавацца супраць святла вогнішча, каб зразумець, што агонь знаходзіцца ў грылі для барбекю.
  Іншая фігура ў плашчы адварочваецца ад агню, трымаючы ў руках доўгі металічны інструмент. . .
   Рорк утаропіўся на экран. Ён не быў упэўнены, што яна трымае. Покер? Фігурны кончык яго свяціўся чырвоным.
  Не покер. Брэндырны прас.
  «О, чорт, - прамармытаў Эпс побач з ім.
  Цішыню парушаюць крыкі, калі відэа раптам вяртаецца да гуку.
  І камера затрымліваецца на плоці спіны Тофера, калі таўро ўпіваецца ў яго плячо.
  Сківіцы Рорка, усё яго цела, сціснуліся ад гуку. Гэтыя крыкі не былі падробкай. Гэта былі спантанныя крыкі пакуты.
  Ён адчуваў, што Эпс аднолькава сціснуты побач з ім.
  «Выключыце», - ахнула місіс Стывенс. «Калі ласка, калі ласка, калі ласка».
  - Пачакай, - загадаў Рорк.
  Фігура закрывае камеру спіной, калі яна нахіляецца над ім.
  Потым фігура адступае, і камера факусуецца на абпаленай крывацечнай ране — у форме літары R .
  Экран пацямнеў і змоўк, калі відэа скончылася.
  Містэр Стывенс, лютуючы, хадзіў па гасцінай. «Я заб'ю іх. Я падам на іх у суд. Я буду . . .”
  У яго была гіпервентыляцыя, яго рукі сціскаліся і расціскаліся, ні за што не хапаючыся. Яго вочы былі расфокусаваныя. Рорк пачаў хвалявацца, што ў чалавека можа здарыцца інсульт прама ў іх на вачах.
  «Спадар Стывенс, табе трэба будзе супакоіцца і засяродзіцца».
  Ён павярнуўся да місіс Стывенс, хутка агледзеў яе, каб пераканацца, што яна дыхае. Затым ён пачаў са слоў: «Я хачу падкрэсліць, што тое, што мы бачым, можа быць падробкай». Ён лічыў, што гэта вельмі малаверагодна, але шанец быў, тым не менш. Ён кіўнуў Эпсу. «Мы перадамо відэа ў нашу лабараторыю, і аналітыкі будуць глядзець на кадры з усіх магчымых ракурсаў, усімі магчымымі метадамі, каб убачыць, што тут насамрэч адбываецца».
  Эпс ступіў у бок пакоя са сваім тэлефонам. Рорк зноў павярнуўся да Сэндлера і Стывенсаў, і цяпер яго голас быў цвёрдым.
  «Але ўсім вам пара спыніць гэтую шараду. Мэты сукі надзвычай спецыфічныя. Яны выкралі вашага сына, таму што лічаць яго гвалтаўніком».
  «Гэта абуральна, - пачаў Сэндлер.
  «Дастаткова». Рорк перапыніў яго. « Мы ведаем, што ў брацтве было групавое згвалтаванне...»
  - Гэта няпраўда... - запярэчыў Стывенс.
  Рорк перасягнуў яго. «І калі вы наогул зацікаўлены ў выратаванні вашага сына, мы павінны ведаць усё. Увогуле ўсё, што магло б стварыць у выкрадальнікаў такое ўражанне».
  «Я не слухаю гэтую лухту. Вы можаце пайсці проста ў пекла». Стывенс ледзь-ледзь вымавіў словы. Рорк быў упэўнены, што мужчына выпіваў.
  Сэндлер уступіў, жудасна гладка. «Гэта паклёп. У паліцыю Ісла-Віста ці Санта-Барбары ніколі не паведамлялася пра згвалтаванне. Мы ўжо правяралі. Гэтага не адбылося».
  Рорку прыйшлося змагацца з жаданнем вучыцца ў школе Стывенс і Сэндлер на жахлівым адсотку згвалтаванняў, пра якія калі-небудзь паведамлялася ў паліцыю. Ён азірнуўся на іх: сям'я Стывенс, Сэндлер.
  «А як наконт вандалізму ў доме KAT тры ночы таму? Фарба з балончыка, падвешаны манекен?»
  Гэта быў толькі найменшы момант. Але на гэты момант і Сэндлер, і Стывенс замерлі.
  «Члены Tau таемна ліквідавалі гэты вандалізм і па нейкіх прычынах не палічылі патрэбным паведамляць пра гэта ўладам. Вы ведаеце пра гэта з таго часу, як гэта здарылася, і вы ніколі не сказалі пра гэта нам».
  Стывенс і Сэндлер маўчалі. Місіс Стывенс выглядала збянтэжанай.
  «Мы скончылі гэта расследаванне». Рорк кіўнуў Эпсу, які выпрастаўся і адышоў да яго. «Вы ўтойвалі доказы з самага пачатку. Гэта наўмыснае перашкода правасуддзю. Я не збіраюся рабіць выгляд, што мы можам зрабіць сваю працу з такой гульнёй».
  Калі агенты павярнуліся, каб выйсці з пакоя, Рорк зрабіў паўзу і азірнуўся на місіс Стывенс. «Спадзяюся, вы вернеце свайго сына, мэм. Шчыра кажучы.
  «Добра. Добра, - крыкнуў Сэндлер ззаду.
  Рорк і Эпс павярнуліся, каб паглядзець на Сэндлера.
  «У доме-спадарожніку Таў была нанесена шкода», — сказаў ён. «Афарбоўка з балончыкаў. Манекен».
  - Мы гэта ведаем, - катэгарычна сказаў Рорк. «Нам трэба ведаць, што вы ведаеце пра групавое згвалтаванне, якое нібыта адбылося там».
  «Згвалтавання не было», - сказаў Сэндлер. «Той ноччу сотні кампусаў па ўсёй краіне былі падобным чынам абражаныя. Абвінавачваць можа кожны. Гэта не доказ правапарушэнняў».
  Рорк сабраўся і павярнуўся да Стывенса.
  «Няўжо вы, людзі, не разумееце? Ваш сын у жаху. Яму пагражае смяротная небяспека. Калі быў абвінаваўца, трэба знайсці гэтую дзяўчыну. І калі вы нешта ўтойваеце, гэта можа скончыцца забойствам вашага сына. Мы павінны ведаць праўду...
  «Якая праўда?» - гучна сказаў Стывенс. «Як тут праўда? Гэтыя жывёлы могуць. . .” На імгненне ён замяўся. «Яны могуць катаваць, каб ён сказаў усё, што заўгодна».
  Рорк ведаў, што гэта літаральна праўда. І як бы яму ні было агідна хлусня, адмаўленне, таемнае супрацоўніцтва, ён ніколі не мог патураць катаванням.
  «Ці ёсць што-небудзь больш, што вы не кажаце нам? Што-небудзь з гэтага відэа? Ёсць патрабаванні?»
  - Было паведамленне, - нарэшце сказаў Стывенс. - Але гэта няпраўда, - сказаў ён гучней. «Я магу сказаць вам прама цяпер, што гэта брудная хлусня.»
  "Нам трэба будзе гэта паглядзець", - паўтарыў Рорк. Да гэтага часу ён ужо добра ўяўляў, пра што там гаварылася.
  Стывенс дастаў з кішэні тэлефон і працягнуў яго Рорку.
   Гэта было паведамленне па электроннай пошце, кароткае і дакладнае.
  Адзін у дзень, пакуль не прызнаецца.
  Рорк і Эпс пераглянуліся.
  - Аднясі гэта Сінгху, - сказаў Рорк. "Паглядзіце, ці можа яна адсачыць, адкуль гэта".
  Эпс кіўнуў і адышоў ад яго з тэлефонам, а Рорк павярнуўся да Стывенса.
  «Нам трэба паглядзець гэта відэа на большым экране. І я не хачу марнаваць час на вяртанне ў наш гатэль».
  Пасля доўгага цьмянага позірку Стывенс кіўнуў.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят восьмы
  Сён выязджае з пустыні па Індыйскай дарозе 15 і зноў накіроўваецца на захад па I-40. Праз сто міль яна паварочвае на поўдзень па 17 да Фенікса, не толькі таму, што гэта крыху хутчэй, але каб не выкарыстоўваць тую ж міждзяржаўную дарогу, па якой яна выехала.
  Яе маршрут праходзіць праз некалькі прыгарадаў на ўскраіне Фенікса. Скотсдэйл - гэта пустынная версія Саўт-Біч, з аэраграфічнай тэмай Вестэрна. Галерэі, буцікі, бары і начныя клубы. Курортныя гатэлі з пышным і старанна дагледжаным пустынным ландшафтам - ідэальны варыянт для паштовак. Тратуары вакол яе запоўненыя ажыўленым турыстычным бізнесам снежных птушак і гульцоў у гольф.
  Пасля некранутай, ізаляванай, захапляльнай прыгажосці дэ Чэлі ўсё ў гэтым месцы занадта яркае, занадта жорсткае, занадта шматлюднае. Яе пачуцці крычаць, і яна хоча ўцячы. Усё ў ёй хоча адступіць у каньён.
  І ўсё ж яна адчувае, што тут нешта адбываецца. Яна націскае кнопку, каб апусціць акно, і адчувае, як у паветры нарастае электрычнасць.
   Яна праходзіць міма галерэі з Катрынамі ў акне, мексіканскімі лялькамі-шкілетамі, апранутымі ў святочныя ўборы. Яна глядзіць у акно машыны на твары з чэрапамі.
  Пустыя вачніцы, здаецца, сочаць за ёй, калі яна праязджае міма, і яна адчувае, што напагатове, каб чакаць таго, што павінна адбыцца.
  Калі яна едзе далей у Фенікс, рух запавольваецца, а потым спыняецца. Вуліцы застаўлены людзьмі з шыльдамі і транспарантамі, у масавых дэманстрацыях.
  Сама іх колькасць ашаламляе, палохае.
  Хвалі людзей, масы іх, у большасці жанчыны. Яны ідуць па вуліцы з надпісамі пратэсту, у майках з лозунгамі.
  ТАЯ СПРАВЯДЛІВАСЦЬ-НЯМА МІРУ
  ДАВАЙ ДЖАСЦІЯ АРМСТРОНГА
  НЯМА МОЦНАЙ РУКИ СПРАВЯДЛІВАСЦІ
  ТРЫМАЙЦЕ СВАІХ ЗАКОНАЎ АД МАЁЙ ПІЗДЫ
  ГЭТА НЕНАРМАЛЬНА
  Сярод вязаных ружовых шапак, усеяных натоўпам, і вясёлкавых знакаў, удзельнікаў маршу ў кашулях і майках N ASTY W OMAN , яна бачыць дзясяткі дэманстрантаў у масках з чэрапамі з мантыямі або карункавымі вясельнымі сукенкамі, сімваламі Санта-Муэртэ.
  Пакуль Кара назірае за адным са шкілетаў, ён паварочваецца і глядзіць прама на яе, а потым наўмысна глядзіць у бок вуліцы.
  Кара рэзка паварочвае руль, павольна манеўруе грузавік міма груп людзей, каб накіравацца па той бакавой вуліцы. Няма магчымасці ва ўсялякім разе рухацца наперад у дарожным руху, і яна ўпэўненая, што гэтая затрымка была на ўвазе.
  Цудам, у некалькіх кварталах ад галоўнай трасы ёсць паркоўка памерам з грузавік.
  Яна ставіць грузавік заднім ходам на месца, выключае рухавік і аглядае вуліцу. Нягледзячы на велізарную колькасць людзей у некалькіх кварталах наперадзе, па гэтым квартале ніхто не ідзе.
  Яна знаходзіць хвілінку, каб набіць кішэні сваёй паркі неабходным абсталяваннем. Затым яна выходзіць з грузавіка і пачынае ісці назад у бок вуліцы з удзельнікамі маршу. Абвестка. Заўсёды напагатове.
  Амаль адразу яе мэта становіцца зразумелай.
  Наперадзе яе з падманутага грузавіка вылазяць трое мажных мужчын сярэдніх гадоў. Ён надзвычай падобны на той, які яна выкрала.
  Яшчэ адзін знак.
  Яе цела зацякае, і ў роце адчуваецца прысмак металу. Небяспека.
  Яна запавольваецца, завісаючы ў вусце завулка, назіраючы за імі. У іх паставе, у іх ваяўнічай фанабэрыі адчуваецца фанабэрыстасць.
  Яна назірае, як мужчына на яе баку тратуара цягнецца да задняга сядзення грузавіка і дастае вінтоўку.
  Ён перадае яго чалавеку, які чакае на тратуары побач з ім, затым зноў цягнецца да задняга сядзення, каб дастаць яшчэ адну вінтоўку. Абодва перакідваюць шлейкі на плечы. Кіроўца далучаецца да іх з другога боку грузавіка, таксама з вінтоўкай.
  Адкрытая перанос. Legal ў Арызоне. Але гэта набывае іншае значэнне, калі мужчыны, якія нясуць, апрануты ў футболкі з надпісам « ХАПАЙ ІХ ЗА ПІЗКУ » і « ЗРАБІ МЕРЫКУ ВЯЛІКАЙ ВЫГРЫШКІ » .
  Спланаванае запалохванне відавочнае.
  І яна адчувае, як яе напаўняе халодны гнеў.
  Не сёння.
  Бясшумна рухаючыся, яна ідзе за мужчынамі, якія ідуць трохкутнікам да галоўнай вуліцы.
   Нават з такой адлегласці яна адчувае пах віскі. Вадкая мужнасць.
  «Я ўвяду страх Божы ў некаторых ліберальных сцерваў».
  «Давайце, хлопцы, сняжынкі расплавім».
  Яна даганяе на рагу наступнага завулка, кідае позірк уніз. Падыдзе.
  Яна кідаецца наперад да мужчыны, які ідзе ззаду, хапае яго за рамень вінтоўкі і, перш чым ён паспявае закрычаць, цягне яго назад у завулак і штурхае электрошокер яму ў жывот, страляючы ва ўпор, дваццаць секунд, 500 -вольтавы стрэл з падвойнымі колючымі электродамі.
  Яго цела выгінаецца назад, і няроўны, здушаны крык вырываецца з горла.
  Яна дазваляе яму ўпасці, пакідаючы яго хапацца за зямлю. Ёй прыходзіцца здушыць спачувальныя болі ў памяці, звязаныя з яе ўласнымі нядаўнімі спробамі. Яна занадта добра ведае, наколькі ён не здольны рухацца. Але крык прынясуць яго таварышы.
  Яна паварочваецца, праслізгвае за адзін з кантэйнераў для перапрацоўкі і прысядае на кукішкі, прыціснуўшыся да сталёвага боку, прыслухоўваючыся... . . ледзьве дыхаючы. . .
  Яна чуе, як боты яго спадарожнікаў стукаюць па тратуары, вяртаючыся да завулка. Іх крыкі: «Лявон? Што за чорт...»
  Крокі ботаў раптоўна спыняюцца, калі яны бачаць свайго сябра на зямлі, аднаго ў завулку.
  «Лянел!»
  Кара аглядаецца вакол сметніцы. Адзін з мужчын апускаецца на калені побач з чалавекам на зямлі.
  Яна цэліцца і страляе з электрашокера ў чалавека, які стаіць.
  Ён крычыць і ўпадае ў канвульсіі. Чалавек, які стаіць на каленях, з цяжкасцю падымаецца з вачыма - і атрымлівае трэці і апошні стрэл з электрашокера. Гэты выдае дзіўны крык.
  Усе трое зараз ляжаць, два апошнія ўсё яшчэ дрыжаць ад электрычнасці.
   Яна выходзіць з-за сметніцы, стаіць над целамі мужчын, цяжка дыхаючы. Галава кружыцца, сэрца калоціцца.
  Яна кідае позірк на выхад з завулка. Пешаходаў па-ранейшаму не відаць.
  Адзін з мужчын усё яшчэ куляецца з боку на бок, ледзь здольны гаварыць, рыкнуўшы. «Сука. Ты сука».
  Хутка, перад стогнамі, палеглыя людзі могуць нават падумаць пра тое, каб ачуняць, яна засоўвае электрошокер у адну з кішэняў свайго пінжака.
  І дастае яе брытву.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел пяцьдзесят дзевяты
  яПасля вывучэння дома Стывенс Рорк глядзеў відэа, а Эпс працягваў шукаць спісы, апублікаваныя Bitch. Яму не ўдалося знайсці імя Тофера Стывенса ў спісах, і да гэтага часу не было заявы Сукі, ні ў Інтэрнэце, ні ў іншым месцы, што яны бяруць на сябе адказнасць за яго знікненне або відэа.
  Рорк пачаў здымаць фільм у сёмы ці восьмы раз. Ён абышоў нутраную рэакцыю на катаванні і перайшоў да вывучэння.
  Гэта было ў стылі відэа Сукі. Але гэта было не тое самае. Гэта было больш імправізаванае, капіраванне.
  Ён быў нацэлены на вывучэнне руху фігуры ў чорнай мантыі. Ён не мог пазбавіцца пачуцця знаёмства. Вядома, ён параўноўваў тое, што бачыў, з базай дадзеных выяваў Кары ў сваёй галаве, што было малаверагодна, бо здавалася, што яна стаіць за нападам. Але чалавек на экране не меў бязлітаснай сілы Кары або жывёльнага разумення.
  І гэта зусім не ў яе стылі. Кара забівае, хутка, эфектыўна. Там няма затрымкі на боль яе ахвяр.
   Затым ён выцягнуў успаміны пра Рэйчэл і Эрын для параўнання: павольнае, наўмыснае, амаль млоснае маўчанне Рэйчэл і засяроджаную нерухомасць Эрын — і яе раз'яднаную рэзкасць падчас стрэсу. Ён мог адразу ліквідаваць Эрын: яна стала занадта худая, каб быць чалавекам на відэа.
  Ні адна з трох жанчын сапраўды не адпавядала таму, што ён бачыў. Ён паспрачаўся, што гэта хтосьці маладзейшы. Стройная, спрытная, гнуткая, з высокім цэнтрам цяжару, якой не хапае сілы цела нават крыху старэйшай жанчыны.
  Але злосць кампенсавала недахоп сіл. О так, гнеў быў там у рыдлах -
  Яго тэлефон у кішэні загудзеў, напалохаўшы яго. Ён падхапіў голас Сінгха.
  «Начальнік, вы адзін?»
  Рорк адчуў настойлівасць у яе тоне. Ён зірнуў на дзверы бібліятэкі. Ён ведаў, што Стывенсы і Сэндлер недалёка.
  «На дадзены момант не, але я мог бы быць. Чаму?»
  «Я лічу, што знайшоў Ліндстрома».
  Ён адчуў той знаёмы прыліў адрэналіну. І стала сорамна, што можа так наэлектрызавацца ад гэтых слоў. Кожны раз, калі ён думаў, што скончыўся, яму нагадвалі, што гэта не так. Ні ў найменшай ступені.
  Ён прайшоў праз французскія дзверы ў вялікі бакавы двор.
  Тэрыторыя была ідэальна добраўпарадкавана, з цэнтральным фантанам і драматычнымі групамі раслін, кветак і дрэў. Альтанка, пакрытая ружовымі лазамі, выходзіла на даліну. Ён увайшоў у будынак для дадатковай канфідэнцыяльнасці і паглядзеў на даліну. Воблачна, магчымы дождж.
  «Давай, Сінгх».
  «Сёння ў цэнтры Фінікса адбылася дэманстрацыя пратэсту супраць вылучэння суддзі Армстранга на вакансію ў Вярхоўным судзе. Група жанчын-дэманстрантак, якія прыбылі далучыцца да маршу, знайшла целы трох мужчын у завулку».
  Рорк адчуў знаёмае пачуццё млоснасці, якое падымалася з падлозі яго жывата. - працягваў Сінгх.
  «Перш чым выклікаць міліцыю, яны зрабілі фота- і відэазапіс целаў, якія выклалі ў інтэрнэт і якія шырока распаўсюджваюцца. Я даслаў фатаграфіі».
  Рорк націснуў на сваю электронную пошту на сваім iPad.
  Фатаграфіі ўяўлялі сабой наглядныя здымкі кучы мужчынскіх целаў у прасякнутай крывёй вопратцы. Іх галовы мудрагеліста звісалі з глыбокіх парэзаў на шыях. Відавочна, што целы былі падстаўленыя — мужчыны ніяк не загінулі ў тых пазыцыях, на якіх знаходзіліся. Яны выглядалі як чалавечая сьметніца. Усе трое былі ўзброены вінтоўкамі; вінтоўкі былі асцярожна замацаваны на падвесках на плячах, каб выглядаць бяссільнымі, бескарыснымі.
  Але самая паказальная прыкмета інсцэніроўкі: мерцвяк на вяршыні кучы быў апрануты ў майку з надпісам « СХАПІ ІХ ЗА КІЗКУ » .
  Як і можна было прадбачыць, некаторыя з фотаздымкаў ужо распаўсюджваліся ў інтэрнэце ў якасці мема з хваравітым подпісам «ПІСКА ЎХВАЦЦА НАЗАД».
  Было млосна. Трое мерцвякоў. І ўсё ж . . .
  «Вінтоўкі на дэманстрацыю прывезлі?» — спытаў ён.
  «Адкрытае перанос — гэта закон у Арызоне», — адказаў Сінгх.
  Рорк хвіліну сядзеў, астыўшы.
  Па ўсёй краіне прымаюцца законы, каб згарнуць мірныя пратэсты, але браць з сабой вінтоўкі на акцыю пратэсту, каб запалохаць пратэстоўцаў, законна.
  У яго круцілася нутро, па самых розных прычынах. Але за ўсім астатнім было адчуванне радасці.
  Гэта Кара. Яна жывая.
  Былі і іншыя выпадкі перарэзаў горла, якія ён лічыў імітацыйнымі забойствамі. Але тут — эфектыўнасць забойства, чыстая неабдуманая воля, якая спатрэбіцца, каб такім чынам забіць трох узброеных людзей... . .
  Іншыя людзі маглі б сказаць, што для іх адпраўкі спатрэбіцца цэлая група, але грошы Рорка былі на Кары.
  Сінгх уварваўся ў яго думкі. «Сука, вядома, ужо сцвярджае, што забойствы з'яўляюцца часткай яе кампаніі».
   - Не, - аўтаматычна адказаў Рорк.
  Але ці сапраўды гэта важна? У гэтым увесь сэнс віруснага дзеяння. Яно будуе на сабе. Адно забойства падбадзёрвае другое. . .
  «Як вы прапанавалі мінулай ноччу, я шукаў нядаўнія выпадкі забойстваў з міліцыянтам Ліндстрома ў паўночнай Арызоне. Там не было нікога, што я мог знайсці ".
  Але Рорк адчуў укол чакання, адчуваючы, што гэта нешта большае.
  «Аднак я знайшоў некалькі знікненняў белых людзей у Арызоне, у раёне Чынле. Чынле — горад на мяжы рэгіёну Каньён дэ Чэлі наваха».
  «Індыйскія нацыі», — сказаў Рорк.
  «Менавіта так, як вы думалі», - пагадзіўся Сінгх. «У прыватнасці, гэтыя мужчыны - паляўнічыя-аматары. За апошнія шэсць тыдняў трое мужчын зніклі ў гэтым раёне пасля таго, як сказалі сябрам і/або сям'і, што адпраўляюцца на паляванне. Адзін са зніклых мужчын адседзеў на зарадцы хатняй батарэі. У іншага было абвінавачанне ў сэксуальным гвалце, якое было знята».
  Дакладна тып ахвяры Кара.
  «Гэтыя людзі зніклі за апошнія некалькі тыдняў. Зараз яшчэ тры паляўнічыя забітыя ў Феніксе, а дакладнае МО Кара знаходзіцца менш чым у шасці гадзінах язды. Гэта не даказальная сувязь, і ўсё ж. . .”
  Усё ж было ў гэтым нешта рэзананснае. Рорк таксама мог гэта бачыць.
  Яна жывая. Жывы і непашкоджаны. Прынамсі, дастаткова, каб нанесці такую шкоду тром мужчынам адначасова.
  Наступная думка была непрафесійнай і амаральнай, але ён усё роўна дазволіў сабе падумаць:
  Для мяне гэта гучыць па-чартоўску добра.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят
  Сяму холадна. . .
  Дзіркі ў столі над ёй. . . са снегам, які прасейваецца. За покерным сталом у суседнім пакоі даносіцца мужчынскі п'яны смех.
  Яна больш чым халодная. Яна не можа рухацца.
  Рукі трымаюць яе на правіслым ложку. Цяпер хтосьці дзярэ на ёй вопратку, хапае за грудзі, хапае паміж ног. . .
  Смех мужчын напаўняе яе вушы. . . і яе ўласны крык. . .
  Джэйд спалохана прачнулася, яе сэрца забілася ад жаху.
  Яна была на надзіманым матрацы, Крыс побач.
  Толькі марыць.
  Марыць пра тую пякельную дзірку. . . закінуты хутар і мужчыны. . . мужчыны, якім яе не-адчым-не-бацька прадаў яе па чарзе...
  Яна рэзка выпрасталася, стрымліваючы крык.
  «Ты ў парадку?» - сонна прамармытаў Крыс.
  Джэйд упівалася пазногцямі ў далоні, пакуль ад болю бачанне не знікла. "Пічы", сказала яна жорсткім голасам. «Гатовы заклеймаваць нейкую задніцу брата».
  У першы раз, калі яны закляймілі яго, яны не атрымалі нічога, акрамя крыку. Ён страціў прытомнасць, перш чым паспеў назваць імёны.
  А потым Крыс страціў яго. Выбегла з стойла, са стайні.
  Джэйд знайшла, што яе ванітавала пад адным з пашарпаных дубоў. Джэйд адкінула валасы назад, пацерла плечы, усхліпваючы. «Гэта было н-жудасна», — прамовіла яна, перамежаючыся ўздрыгамі.
  Яна ніколі раней гэтага не бачыла. Джэйд меў.
  ДэШон затаўраваў сваіх дзяўчат. Аднойчы Дэні зрабіў ёй гадзіннік. Каб яна ведала, як ёй пашанцавала . Таму што Дэні ніколі б не зрабіў гэтага са сваімі дзяўчатамі.
  Ён сказаў.
  Джэйд лячыла апёк Тофера перакісам вадароду і маззю з антыбіётыкамі, зробленай для коней.
  І болесуцішальныя таблеткі. Не забывайце пра гэта.
  Яна працягвала класці рэчы на працягу ўсяго дня, і апёк выглядаў так добра, як можна было чакаць. Лепш, чым апёкі некаторых дзяўчат ДэШона. Гэта было па-чартоўску дакладна.
  «Я проста . . . Я не хачу быць такім чалавекам, - сказаў Крыс пазней, калі яны ляжалі ў ложку і палілі джойнт, каб спрабаваць заснуць.
  - Ты не, - катэгарычна сказала Джэйд. Яна ніколі не бачыла, каб Дэні ці ДэШон плакалі з-за таго, што яны робяць кожны дзень, а тым больш ванітавалі з гэтай нагоды. Сышлі на прычыненні болю. Крыс не зрабіў. І Джэйд таксама не зрабіла. Яе таксама ванітавала клеймаванне. І гэта было так несправядліва. Было так шмат іх, мужчын, якія проста рабілі гэта так, быццам нічога.
  «Павер мне, ты не», - зноў сказала яна. «Я бачыў хлопцаў, якія рабілі гэта, і смяяліся з гэтага». І злосць нахлынула. «Яны робяць гэта ўвесь час . Ім усё роўна. І ніколі не плацяць».
  Крыс маўчала, і Джэйд было відаць, што яна думае пра гэта.
  «Нам неабавязкова сыходзіць з гэтага», - сказала Джэйд. «Я не ведаю, як хто мог. Але гэта трэба спыніць. Яны павінны плаціць».
  Калі яны зноў зайшлі ў стойла Тофера з кляймом, ён пачаў раўці, як дзіця.
  «Сёння ў нас ёсць літара А », - сказала Джэйд. « А для мудака».
  Ён так хутка выдаваў імёны сваіх сяброў па згвалтаванні, што гэта сапсавала задавальненне. Пішчачы: «Я табе скажу. Я табе скажу. Гэта не я табе патрэбны. Клянуся Богам. Але я ведаю хлопцаў, якія гэта зрабілі».
  «Мы чакаем», - сказала Джэйд, зусім не шкадуючы.
  Ён так і не зразумеў, што яны зноў трымаюць адно і тое ж фірмовае жалеза.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят першы
  Твідэазапіс Тофера Стывенса быў адпраўлены на прыватную электронную пошту містэра і місіс Стывенс праз уласную электронную пошту Тофера.
  Аднак Сінгх бачыць, што зыходнае месца было заблакіравана. Выкрадальнікі валодаюць як мінімум базавымі ведамі пра проксі-серверы.
  Пакуль яна працавала над адсочваннем электроннай пошты, Лэм і Стотлмайр аналізавалі само відэа.
  Замест таго, каб патэлефанаваць у лабараторыю, каб праверыць іх прагрэс, Сінгх адштурхваецца ад стала і падымаецца па лесвіцы, каб асабіста пагаварыць з тэхнікамі.
  Яна заходзіць у лабараторыю і знаходзіць павялічаныя скрыншоты з відэа, прымацаваныя на дошках вакол яе. Аголенае цела хлопца з братэрства. Каўро апякло яму ў спіну.
  Яна адводзіць вочы, калі Лэм ускоквае з табурэткі і кланяецца, хвалююча вітаючы яе. “ Elen síla lúmenn' omentielvo .”
  За яго спінай уздыхае Стотлмір. «Ігнаруйце яго. Ён вырашыў вывучыць эльфійскі».
   Не хвалюючыся, Лэм пераходзіць на англійскую. «Мы робім пэўны прагрэс. Мы думаем, што Стывенса трымаюць у хляве або стайні. Ён ляжыць на старой саломе, і гэта недабудаванае месца».
  Стотлмайр працягвае: «Мы шмат гулялі з гукам, але не змаглі зачапіцца за што-небудзь канкрэтнае. Няма гуку вулічнага руху або прамысловага шуму. Гэта альбо ціхая прастора, альбо ізаляваны раён, альбо напаўдзікая мясцовасць, як мы мяркуем. Мы змаглі вылучыць птушыныя гукі звонку, вельмі слабыя, нейкі вецер, але гэта ўсё».
  Лэм згодна ківае. «Цяпер фігура з капюшонам выкарыстоўвае прас для клеймавання. Мы схапілі самы выразны здымак апёку на скуры Стывенса і ачысцілі яго, каб стварыць вобраз брэнда».
  Ён рухаецца да дошкі з пругкай натуральнай грацыяй і паказвае на павелічэнні палепшаных малюнкаў.
  «У акрузе Санта-Барбара тысячы ферм і ранча. Даліна Санта-Інес прасякнута імі. Але вось дзе нам можа пашанцаваць. Мы можам выявіць, што брэнд спецыфічны для ранча або стайні, і гэта можа вызначыць, дзе яго ўтрымліваюць. Мы толькі што адправілі гэтыя выявы ў дзяржаўнае Бюро ідэнтыфікацыі жывёлы, каб даведацца, ці змогуць яны яго ідэнтыфікаваць».
  Сінгх уражаны. «Гэта вельмі перспектыўна. Я буду дакладваць ASAC Roarke.»
  «Не трэба», — радасна адказвае Лэм. «Я магу яму патэлефанаваць. Ты ідзі дадому. Калі вы не пярэчыце супраць маіх слоў, вы выглядаеце крыху востра. Cormamin niuve tenna' ta elea lle au', - дадае ён на вельмі добрай для пачаткоўца эльфійскай мове.
  «Lissenen ar' maska'lalaith tenna' lye omentuva », - адказвае яна, прама выглядаючы, і выходзіць з лабараторыі, задаволеная пачуць, як тэхнікі раствараюцца ў радасным смеху ззаду яе.
  Яна вяртаецца ў свой кабінет і сядзіць адна. Зараз пуста. За вокнамі хмарная цемра.
   І ў кабінеце таксама цёмна. Яна наўмысна выключыла святло. Размытыя блікі люмінесцэнтных лямпаў заўсёды раздражняюць яе да адцягнення. Днём яна выключае святло, калі можа, і спадзяецца на натуральнае святло з вокнаў. Калі яна ноччу адна, як сёння ўвечары, яна аддае перавагу працаваць пры святле экрана.
  Садзячыся за стол, яна бачыць у ім сваё адлюстраванне і на імгненне глядзіць на сябе.
  «Дасягнуў піку», — сказаў Лэм. Гэтае слова ёй не знаёма, але яна мяркуе, што гэта дакладная ацэнка яе пачуццяў.
  Хвіліну сядзіць, прыслухоўваючыся да цішыні ў кабінеце, каб пераканацца, што яна сапраўды адна. Затым яна дастае свой асабісты ноўтбук і загружаецца.
  Як яна і падазравала, форумы па абароне правоў мужчын працягваюць выбухаць. Пакуль прайшло паўтара дня. Яна не змагла паспяваць. Пачынаючы з учорашняга дня, калі Джасціс Армстронг быў намінаваны на SCOTUS, форумы былі па-за сябе ад радасці.
  Зараз адкрыты сезон на сук.
  Ліберальныя пізды сраць сабе.
  МАГА!!!!!
  Па большай частцы, яна трымалася ў баку сёння, дзеля ўласнага розуму. Ёй даводзіцца змагацца з уласнай агідай да наступстваў намінанта. Рэспубліканцы ў большасці сваёй выключылі магчымасць флібусцьера. Простая большасць галасоў паставіць гэтага апалагета згвалтавання ў вышэйшы суд краіны.
  Але цяпер, праглядваючы форумы, яна выяўляе, што сітуацыя ў нечым змянілася.
  Цяпер мужчыны перажываюць крыўду з-за забойстваў у Феніксе.
  вядома.
  Паведамленні размяшчаюцца хутка, у рэжыме рэальнага часу. Яна выключае гук, каб прыглушыць пастаянны звон.
  Але яна не можа дапамагчы сабе. Яна правярае адзін з форумаў, якія, як яна ведае, наведвае Орціс.
  І імгненна падвяргаецца нападу гнюсных паведамленняў.
  Яны хочуць вайны, яны атрымалі вайну. Вайна згвалтаванняў.
  Паляваць на гэтых сук.
  Анал для ўсіх.
  Валасы на патыліцы падняліся, жывот бурліць.
  Яна стаіць, ходзіць, пацягваецца, прымушае сябе дыхаць, спрабуючы вызваліцца ад яго атруты.
  Але ў рэшце рэшт цікаўнасць бярэ верх над ёй.
  Яна зноў падыходзіць да кампутара, садзіцца перад ім. Яна ўважліва разглядае, потым нахіляецца над экранам і набірае неграматычна:
  Хтосьці сказаў мне, што гэта была сука Ліндстрэма. Любыя месцы???
  Яна сядзіць, чакае. Адказы прыходзяць нядоўга.
  Гэтая прэмія ўсё яшчэ даступная?
  Я ўпэўнены, што хацеў бы кавалак гэтага лол
  І тут раптам з'явіўся пост вялікімі літарамі.
  Я ПАХНУЮ ШЫПКАМІ.
   Сінгх імгненна становіцца напагатове. За гэтым паведамленнем амаль імгненна з'явіўся іншы, больш злавесны.
  Я ПАХУ МУСУЛЬМАНСКАЙ ПІЗДАЙ.
  ТУТ ЁСЦЬ зламыснік.
  Сінгх адчувае, што яе сэрца б'ецца.
  Яны, вядома, памылкова вызначылі яе духоўную прыналежнасць. Такія людзі не могуць адрозніць нічога, акрамя свайго абмежаванага разумення. Але відавочна, што яны ведаюць яе колер скуры і пол. Яе заўважылі. Хтосьці ўзламаў яе падробленыя акаўнты, або, магчыма, гэта адміністратар форуму, які вызначыў яе асобу. . .
  Нядобра.
  Паведамленні, напісаныя вялікімі літарамі, працягваюцца з некалькіх розных плакатаў.
  МЫ ВЕДАЕМ, ХТО ТЫ, СУКА.
  ЧОРНАЯ ПІЗДА.
  Сінгх хутка выходзіць з кампутара і сядзіць у цемры, толькі ззяючы застаўкай і пачашчаным пульсам.
  Яна гуляла з агнём. Цяпер агонь павярнуўся да яе тварам.
  Нядоўга глядзіце ў бездань. . .
  Яна рэзка ўстае, хапае са спінкі крэсла паліто і сумку і спяшаецца з цёмнага пакоя.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят другі
  РOarke сядзеў у альтанцы. У яго балела паясніца і кружылася галава. І на яго здзіўленне, было ўжо амаль цёмна.
  На нейкім узроўні ён ведаў, што сонца заходзіць. Вядома, змярканне наступіла рана; была яшчэ зіма. Але нейкім чынам ён быў у доме Стывенаў, прылеплены да відэа брэндынгу Тофера, увесь дзень. Прайшлі гадзіны, як ён паеў.
  Ён міргаў, калі цені рухаліся.
  І з цемры выйшла постаць, напалохаўшы яго.
  «Спадарыня Стывенс. Я вас там не бачыў».
  Яна была вельмі ўсхваляваная, ён бачыў. Не проста нервавалася, а злёгку хісталася на нагах. П'яны, або кайф. І тое, і іншае не дзіўна. Муж такі. Сын такі. Кагнітыўны дысананс павінен быць пастаянным псіхалагічным напружаннем.
  Яна працягнула руку, і ён убачыў, што ў правай руцэ яна трымае нешта цёмнае. На адно паралізаванае імгненне Рорк быў упэўнены, што гэта пісталет, што яна мае намер застрэліць яго. . .
  Потым ён зразумеў, што яна трымае тэлефон.
   «Што гэта?»
  Калі яна не адказала, ён ступіў наперад і ўзяў у яе з рук трубку. Экран быў адкрыты для відэа. Рорк націснуў на значок «Прайграць», утаропіўся на хісткі фільм, зняты амаль у цемры.
  Чулася рытмічнае дыханне і п'яны мужчынскі хіхік. Пробліскі спін маладых людзей на нагах, якія хістаюцца, гледзячы ўніз, назіраючы за тым, што адбываецца. . . і жаночае ныццё. . .
  Рорк адчуў, што ў яго скруцілася нутро, калі ён зразумеў, на што глядзіць.
  Мужчынскія галасы былі невыразныя, але ён мог разабраць частку п'яных каментарыяў.
  «Дадатковыя балы за анал».
  «Калі ён зможа падняцца».
  «Засуньце ёй у рот, дазвольце ёй зрабіць частку працы».
  Рорк апусціў трубку, яму стала млосна. Ён паглядзеў на місіс Стывенс, што стаяла ў цені.
  «Як даўно вы ведаеце пра гэта?»
  Яна маўчала.
  «Вы ўзялі гэта з тэлефона Тофера?»
  «Яго кампутар».
  Такім чынам, місіс Стывенс сачыла за тым, як яе дарослы сын карыстаецца кампутарам. Чароўная. Але на дадзены момант карысна. Ён паглядзеў ёй у твар. «Спадарыня Стывенс, што я чакаю з гэтым?»
  «Я думаў. . . Я падумаў, калі ты зможаш знайсці дзяўчыну. . .”
  Ён паняцця не меў, чым яна скончыць фразу, таму чакаў.
  Яна ўсхвалявана скруціла рукамі. «Яна павінна быць той. Ці яна камусьці сказала. Такім чынам, калі вы знойдзеце яе, вы можаце . . . вы можаце знайсці Тофера.
  Ён адчуў хвалю пагарды.
  Яна азірнулася на дом. «Калі ласка. Не кажы майму мужу. Ён не можа ведаць мяне. . .”
  Рорк утаропіўся на яе. Яна апусціла вочы. «Проста знайдзі яго».
  «Так. Мы зробім усё магчымае, каб выратаваць вашага сына-гвалтаўніка».
  OceanofPDF.com
  
  Раздзел шэсцьдзесят трэці
  Джнедалёка ад малюсенькага мястэчка Эрэнберг у Арызоне Кара перасякае мяжу з Каліфорніяй на рацэ Каларада.
  Яна спыняецца на станцыі сельгасінспекцыі, дзе запэўнівае інспектара, што не вязе свежай прадукцыі, і ёй махаюць рукой. Вядома, яна. Яна белая, бялявая, жаночая. Пагрозы нікому няма.
  Праз раку яна мінае Рыўера-Марына, парк плошчай чатырнаццаць гектараў уздоўж ракі, у горадзе Блайт.
  Яна ведае гэты парк.
  Блайт, у рэшце рэшт, яе родны горад.
  Дзе, у дзяцінстве, яна ўпершыню сустрэла Яго .
  Зараз яна знаходзіцца ўсяго ў гадзіне сарака пяці хвілінах ад Палм-Дэзерт. Але яна не думае, што Орціс хоча, каб яе, «пасылку», прывезлі да яго дадому. У яго на ўвазе іншае спатканне.
  Яна пазбягае Рыўеры з яе шумнымі аўтафургонамі, маторнымі лодкамі і шумнымі асабістымі плаўсродкамі, а замест гэтага едзе да меншага пазадарожнага парку Ватэрман з яго прымітыўнымі кемпінгамі.
   Па дарозе яна мінае струхлевыя дамы. Крамы хуткага харчавання і буррито. Пальмы. Заўсёды пальмы. Яна практычна адчувае пах метамфетаміну. Яе сям'я жыла ў значна больш добрым раёне.
  Не тое каб гэта ім дапамагло.
  Яна ненадоўга спыняецца ў іншай паштовай скрыні, якую яна захоўвае ў Блайце, каб забраць дадатковыя пасведчанні асобы, больш грошай і некаторыя аксесуары.
  У скрыні ёсць яшчэ нешта: тэлефон, які яна ўзяла ў Рорка той ноччу на пляжы ў Санта-Крус.
  Тэлефон з сабой не брала. Ён сядзеў у гэтай скрынцы на яе выездзе з Каліфорніі з вынятай батарэяй.
  Рорк сцёр усе дадзеныя з яго амаль адразу пасля таго, як яна яго ўзяла. Але ён ніколі не адключаў лінію.
  Магчыма, ён захаваў яго ў Інтэрнэце, каб злавіць яе, калі яна калі-небудзь апынецца настолькі дурной, каб скарыстацца ім. Гэта было б лагічным тлумачэннем. Але не кожнае дзеянне кіруецца логікай.
  Яна кладзе тэлефон у кішэню, вяртаецца да грузавіка і едзе ў напрамку Waterman Park, спыняючыся ў краме, каб купіць ваду і некаторыя прадукты ў абыякавага маладога клерка. У якасці меры засцярогі яна цяпер у акулярах, парыку. Але маскіроўка наўрад ці мае значэнне. Маладыя рэдка заўважаюць старэйшых.
  На павароце на кемпінг яна кладзе грошы ў скрыню для пуцёўкі на кемпінг. Міжсезонне ўваход платны па ганаровай сістэме. Яна заязджае ў парк і аб'язджае круг, аглядаючы кемпінгі. Жыхары нешматлікія. Знайшоўшы ўчастак без суседзяў, яна паркуе грузавік.
  Яна спускаецца да ракі, распранаецца да майкі і бялізны і ўваходзіць уброд.
  У лютым вада халодная, але вецер ціхі.
  Яна мыецца ў вадзе і на ветры. Змываючы памяць людзей у Феніксе, пляму іх крыві.
  Каліфарнійскі вецер падобны на дотык закаханага да яе скуры. І яна рада, што памерла не так далёка ад дому.
   Вярнуўшыся ў свой кемпінг, яна ставіць палатку, маленькую запасную, якую яна знайшла сярод мноства абсталявання ў кузаве грузавіка. Грузавік укамплектаваны ўсім, што ёй можа спатрэбіцца. Ліхтары Coleman. Паходная печ. А ёсць і іншыя карысныя рэчы. Кайданкі. Ланцугі. Нажніцы. Прадметы, якія паляўнічыя, несумненна, збіраліся выкарыстоўваць на ёй.
  Цяпер яны зэканомяць яе паход у гаспадарчую краму.
  Яна занадта знясіленая пасля трайнога забойства, каб сутыкнуцца з Орцісам. Такім чынам, яна будзе спаць тут сёння.
  І пачнецца яна з раніцы.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят чацвёрты
  Дразрыў суцяшае, яе Lexus - прытулак, і Сінгх крыху спакайней, калі яна цягне машыну на ўчастак пад узроўнем вуліцы свайго гарышча на поўдзень ад рынку. Яна выкарыстоўвае пульт, каб адчыніць сталёвую браму, а потым спускаецца па крутым пандусе ў цемру пад зямлёй. За ёю грукочуць вароты.
  Яна паркуецца на адведзеным ёй месцы і выключае рухавік, проста сядзіць, адчуваючы прысутнасць бетону і сталі вакол сябе.
  Нават цяпер яна павінна прымусіць сябе дыхаць, набіраць кісларод, сканцэнтравацца.
  Мужчыны на форуме наўрад ці ўвогуле мужчыны. «Троль» - дакладнае слова для іх. Маленькі, дэфармаваны і напоўнены нянавісцю і страхам.
  Яны для яе нішто.
  Яна візуалізуе святло, чыстае, пастаяннае і цёплае. Акружае сябе гэтым. Удыхае яго.
  Потым яна бярэ свой ноўтбук, паліто, партфель і адчыняе дзверы машыны, каб адчуць слабы, прывычны подых пароў нафты і газу. Яна мае замкнула машыну і накіравалася да ўнутраных дзвярэй, якія вядуць да ліфта, калі яна адчула прысутнасць.
  Адрэналін прасякае яе, як маланка.
  У гаражы яна не адна.
  Паветра зрушваецца. Яна чуе хрып у дваццаці футах справа ад сябе.
  А потым ціхі свіст.
  Злева.
  Яе кроў стыне. Іх больш чым адзін.
  Адразу галасы атачаюць яе ў цемры. Некалькі чалавек, пасвістваючы, шчабятаючы, як птушкі. Яна бачыць, як іх цені вымалёўваюцца на бетонных сценах. . .
  А потым пачынаюцца лаянкі.
  «Мусульманская пізда. Чорная піска».
  Хутчэй, чым думалася, яна праслізгвае паміж дзвюма машынамі, нізка апускаецца, прыціскаецца спіной да дзвярэй больш высокага аўтамабіля.
  Яе дыханне пачашчанае і павярхоўнае, вочы шырока расплюшчаныя, калі яна аглядае цені ў абодвух напрамках.
  Яна ведае, што з ёй у гаражы. Жахлівая рэч, ад якой ёй удавалася ратавацца ўсё жыццё. Звер. гэта .
  Званкі працягваюцца, разбіваючы яе ступар.
  «Вось, шапіках шапіках шапіках. . . У мяне ёсць што-то для вас.
  «Рыхтуйся...»
  «Буду трахацца да крыві».
  Іх чатыры. Пяць.
  Яна сказала Рорку, што ненавідзіць адчуванне стрэльбы. І яна робіць. Але сёння вечарам яна ўзброеная. Яе табельная зброя цяжка ляжыць на сцягне.
  Яна дастае Глок і называе папярэджанне: «ФБР. Кіньце зброю і выходзьце з рукамі над галавой».
  Смех адразу, здзеклівы.
  «Як ты думаеш, з кім ты размаўляеш, сука?»
  «Я хачу, каб ты ніколі не пакідаў Dumbfuckistan. . .”
   Сінгх ігнаруе насмешкі. Прыціснуўшыся да борта машыны, яна слухае, напружваючы ўсе пачуцці, каб пачуць, убачыць, панюхаць тое, што там, у цені.
  Калі яна адчувае рух, яна не вагаецца. Яна страляе ў цемру.
  Чуецца крык, ціхі ўдар і выбух, калі нехта страляе ў адказ. Куля трэскаецца аб аўтамабіль побач, разбіваючы шкло.
  Сэрца Сінгха б'ецца так моцна, што яна баіцца, што гэта рэхам адбіваецца ад бетонных сцен і падлогі. Яна апускаецца ніжэй, абапіраючыся адной рукой на халодную падлогу, прыслухоўваючыся да цемры.
  Гучаць скажоныя галасы.
  «Чорт вазьмі. Ён удараны».
  «Сука дастала яго».
  Сінгх канцэнтруе свае пачуцці. І яна гэта чуе. . . мокрае бразгатанне асмоктвальнай раны ў грудзях.
  Яна слізгае па баку машыны, прарываецца да дзвярэй да ўнутранай лесвіцы, прысеўшы. Яна б'ецца плячом у дзверы, хапаецца за ручку, круціць яе. . . і знік.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят пяты
  Тнамёт занадта цесны. Кара бярэ спальны мяшок і кладзецца на вуліцу.
  Паветра ў пустыні халоднае, сярэдзіна сарака, але яна зрабіла сабе неглыбокую нару ў пяску, каб утрымліваць цяпло, а спальны мяшок, які яна набыла ў адной з паўсюдных крам Арызоны, разлічаны на надвор'е ў Арктыцы. Холад на яе твары стымулюе. Яна ўдыхае паветра пустыні і адчувае цяпло свайго цела, якое выпраменьваецца ад пяску пад ёй.
  Яна ляжыць пад полагам ночы і глядзіць у зорнае неба. І, як яна рабіла з дзяцінства, яна прыціскаецца спіной да крывой зямлі і ўяўляе, што глядзіць уніз, уніз. . . у бясконцым полі галактык пад ёй.
  Яна знаходзіцца ў некалькіх кіламетрах ад дома свайго дзяцінства. Але яна не пойдзе да Дома . Яна гэтага не рабіла, з той ночы, калі яна назірала за Роркам. Залішне лёгка вылучыцца.
  Сёння ўначы, як і ў тую ноч, Арыён ясны ў небе. Арыён Паляўнічы і Касіяпея, Каралева.
  Цяпер яна ніколі не бачыць Арыёна, не думаючы пра Рорка.
  Яе паляванне амаль скончана, думае яна. Яе адпачынак у каньёне быў толькі часовым.
  Але Рорк ніколі не спыніцца, пакуль у яго ёсць дыханне. Яна столькі ведае.
  Ён будзе паляваць вечна, нязменна, як Арыён у небе.
  Яна сядае і цягнецца да тэлефона. Яго тэлефон. Яна некаторы час сядзіць, трымаючы яго.
  Уключаць гэта рызыка. Яна нават не ведае, чаму захавала яго, акрамя таго, што гэта звязана з ім. Да дабрыні. Адзінаму чалавеку, які калі-небудзь яе бачыў.
  Яна ведае, яна ўпэўнена, што сам Рорк не прыйдзе за ёй. Больш не.
  Яна ўстаўляе новую батарэйку, тую, што ад тэлефона паляўнічага, і тэлефануе на яго галасавую пошту.
  Ёсць паведамленні. Для яе.
  «Дзе б ты ні быў, табе трэба выходзіць. За вамі едуць людзі».
  Настае паўза, якая, здаецца, цягнецца вечна. Яна чуе, як ён дыхае. «Калі ласка, дайце мне ведаць, што з вамі ўсё добра».
  Яна праслухоўвае некалькі разоў і адчувае, што пачырванела, дэзарыентавана.
  Значыць, Рорк ведае пра Орціса.
  Ён ведае, што Орціс гоніцца за ёй. І ўзяў на сябе вялікую прафесійную рызыку, папярэдзіўшы яе.
  Было некалькі іншых паведамленняў, не толькі ад Рорка, але і ад яе стрыечнай сястры Эрын. Здаецца, Рорк нават завербаваў Эрын, каб яна папярэдзіла яе пра Орціса.
   І яго голас.
  Яго голас.
  Яна не прывыкла да таго, што за ёй хто-небудзь клапоціцца, і пачуццё дзіўнае. Яна не можа разгледзець яго ўважліва, не цяпер. Не тады, калі яна павінна засяродзіць усё ў сваёй істоты на ліквідацыі Орціса. Адцягненне можа апынуцца фатальным.
  Але яна хацела б нешта зрабіць для Рорка.
  Магчыма, гэтай ноччу ёй раскажуць сны.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят шосты
  Спрымаючы душ на працягу гадзіны і ўсё яшчэ не адчуваю сябе чыстым.
  Затым яна ідзе ў свой пакой для медытацыі. З рукамі, якія ўсё яшчэ дрыжаць ад адрэналіну, яна запальвае свечкі на сваім алтары і кленчыць, дакранаючыся галавой да зямлі, молячыся сваім багіням і святым.
  Яна пачула грукат. Яна цалкам упэўненая, што кагосьці забіла.
  І ўсё ж калі праз некалькі гадзін яна апамяталася і спусцілася ў гараж, там нікога няма.
  Мяркуючы па ўсім, мужчыны вырашылі адвесці мёртвага або паміраючага чалавека, несумненна, каб перашкодзіць праваахоўным органам высветліць матывы іх знаходжання ў гаражы.
  Але міліцыю яна не выклікае. Ні Эпс. Ні хто іншы.
  Яна вяртаецца на гарышча, у пакой для медытацый.
  Яна зноў дрыжыць.
  І на гэты раз яна звяртаецца да цёмнага святога ў паглыбленым алтары.
  Ідал стаіць паўаголеная, чатырохрукая, з каралямі з чэрапаў на шыі, з рота капае кроў. Яна трымае адрэзанае галава ў адной руцэ, мачэтэ ў другой, а Гасподзь Шыва ляжыць ніцма пад яе нагой.
  Калі Ма. Маці дэманаў. Яна, якая неймаверная. Яна, якая праяўляе цемру. Люты. Разбуральнік.
  Сінгх становіцца на калені, запальвае ладан у чары і напявае мантру Дакшына Калі Дх'ян.
  Om karala-badanam ghoram mukta-kEshim chatur-bhuryam
  Лютага твару, яна цёмная, з распушчанымі валасамі і чатырохрукая
  Калікам дакшынам дыб'ям мунда-мала бібхушытам
  Дакшына Каліка боская, упрыгожаная гірляндай галоў
  Садзья-чынна шыра кхарга бама-дордха карамбуджам
  У яе лотасавых руках злева адсечаная галава і меч.
  Яна праводзіць ноч у кампаніі цёмнай багіні. А калі світае, яна ведае, што ёй рабіць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят сёмы
  БНа віле ў Бакара Рорк і Эпс гадзінамі праглядалі відэазапіс місіс Стывенс. Замарозка малюнкаў. Павышэнне іх. Захоп скрыншотаў.
  Той, хто гэта здымаў, быў дастаткова цвярозы, каб не здымаць твары злачынцаў. Такім чынам, агенты праглядалі відэа, спыняючыся і пачынаючы, робячы экранныя здымкі маладых людзей — здымкі цела, апазнавальныя знакі, такія як татуіроўкі — і характэрныя рысы пакоя — пробліск фіранкі, падушкі на канапе.
  Гэта была тая рэч, у якой Сінгх быў геніяльны, але яе тэлефон увесь час пераходзіў проста на галасавую пошту, і яна яшчэ не ператэлефанавала. Рорк палічыў, што ў яе поўная талерка, аналізуючы другое відэа з Тоферам. Цяжка было не думаць пра два відэа як аб супадаючым наборы. Дзеянне і следства. Злачынства і пакаранне.
  «Як яна ўвогуле гэта знайшла?» — у нейкі момант спытаў Эпс, маючы на ўвазе місіс Стывенс.
  Рорк не ведаў - гэта павінна быць добра схавана ў камп'ютары Тофера. Але ў яго былі свае падазрэнні. «Яна падобная на такую жанчына, якая можа сачыць за мужам. Ён здаецца такім мужам, за якім хацелася б сачыць. Пасля таго, як вы адсочваеце інтэрнэт-акаўнты аднаго чалавека, нашмат прасцей пачаць адсочваць іншых людзей. Асабліва людзі, да якіх вы можаце адчуваць сваю прыналежнасць».
  Эпс паківаў галавой.
  Рорк вымушаны быў пагадзіцца. Жыць не было як.
  Агенты зноў засяродзіліся на экране.
  «Пачакай... гэта». Эпс паказаў, намер.
  Рорк павялічыў здымак.
  Гэта была лямпа з аголенай жанчынай у якасці асновы, якая рабіла немагчымы прагін, ураўнаважваючы глобус лямпы на сваёй назе.
  Рорк сфатаграфаваў гэта. Калі яны калі-небудзь знойдуць пакой, гэта будзе надзейным ідэнтыфікатарам.
  Працягваецца прайграванне відэа. Аголеныя ягадзіцы рухаюцца на дзяўчыне, твар якой яны не бачылі, у той час як іншыя мужчынскія фігуры стаяць і назіраюць.
  Што такое з такімі хлопцамі, што яны здзяйсняюць гэта ў групе?
  Рорк раптам сеў і паказаў на адлюстраванне ў шкляной стальніцы, самы кароткі пробліск профілю аднаго з назіральнікаў. «Той».
  Эпс перакруціў, замарозіў відэа. Рорк утаропіўся на цёмны твар на экране. «Гэта Фой. Віцэ-прэзідэнт».
  «Добры ўлоў».
  «Давайце адпачнем».
  «Я чую гэта».
  Эпс устаў, пакруціў шыю, а Рорк пацягнуўся да тэлефона і паглядзеў час. Неверагодна, але была амаль чатыры раніцы
  «Ідзі адсюль. Выспацца. Мы пойдзем пагаварыць з Фой раніцай».
  «Выкруці мне руку».
  Эпс схапіў яго за куртку. Калі ён выйшаў з пакоя, ён ужо набіраў свой тэлефон.
   У адзіноце Рорк адышоў ад экрана, плюхнуўся на ложак і заплюшчыў вочы. Але, вядома, яго думкі імчаліся занадта хутка, каб ён проста спыніў іх.
  Відэа выпарыла любую астатнюю сімпатыю да выкрадзенага маладога чалавека.
  Згвалтаванне засталося незаўважаным, беспакараным. Не было ніякіх сумневаў, што нават калі справа дайшла да суда, шанцы былі рашуча на карысць гвалтаўнікоў. Не толькі статыстычна. У тым малаверагодным выпадку, калі Тофера Стывенса калі-небудзь прыцягнуць да адказнасці, у яго будзе лепшая абарона, якую можна купіць за грошы. Было б шмат суддзяў, схільных да сімпатыі. І Тофер жыў у грамадстве, якое лічыла прымальным для прэзідэнта Злучаных Штатаў хапаць жанчын за шапіках.
  Магчыма, ён атрымаў адзінае пакаранне, якое калі-небудзь збіраўся атрымаць. Ліст, выбіты на яго скуры.
  Або Тофера зараз пазначылі другой літарай?
  Адзін у дзень. Шэсць дзён, усяго шэсць лістоў.
  Але ён бы жыў.
  Адзін у дзень.
  Гэтая фраза ўвесь час усплывала ў галаве Рорка.
  На стужцы былі чатыры гвалтаўнікі. Чатыры ўдзельнікі.
  Адзін у дзень.
  І жывот перавярнуўся.
  Што, калі выкрадальнікі мелі на ўвазе не лісты?
  Ён ускочыў на ногі, каб паклікаць Эпса. «Я памыліўся», — сказаў ён у трубку. «Нам трэба перабрацца ў дом Таў. Цяпер».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят восьмы
  Тэй, рухайцеся па тратуары ў цемры, твары схаваныя балахонамі. Тонкія ценявыя постаці, адна з якіх нясе нешта грувасткае — цяжкую скрыню, завешаную коўдрай.
  Больш нікога на вуліцы няма, калі яны падымаюцца да дома на Дэль-Плая. Ніякіх гукаў, акрамя шуму акіяна за шэрагам дамоў і пад ім.
  Каля ганка адна з постацей дастае з кішэні аэразольны балончык з фарбай, хуценька распыляе на пярэдняй сцяне слова вялікімі чырвонымі літарамі.
  Цяпер постаці паварочваюцца да ганка.
  Увайсці праз парадныя дзверы лёгка — у іх ёсць ключы.
  Унутры яны пакідаюць дзверы адчыненымі і бясшумна рухаюцца па цёмным пустым калідоры, каб праскочыць у сталовую.
  Адзін з іх скідае коўдру з прадмета, які яны нясуць.
  Газавы балончык.
   Фігура скідвае газ праз абрусы на некалькіх сталах. Другі ідзе следам, пстрыкаючы запальнічкай і падпальваючы кожны абрус.
  Потым фіранкі на вокнах абліваюць і падпальваюць.
  І яны кідаюць бензінавы балончык і бягуць, мяккія, хуткаплынныя і смяротныя.
  Постаці ў капюшонах вырываюцца з уваходных дзвярэй і бягуць па тратуары, стукаючы нагамі, цяжка дыхаючы, ухіляюцца па бакавой вуліцы, каб знікнуць у цемры.
  На імгненне вуліца ціха, дом-спадарожнік нерухомы. . .
  Затым выбухае акно сталовай.
  Дымавая сігналізацыя вішча, разрываючы цішыню.
  Дзверы ў хату зноў адчыняюцца. Браты браты ў бялізне, шортах, халатах вылазяць, кашляюць. Хтосьці захутаны ў ручнікі, хтосьці голы.
  Студэнты выбягаюць з навакольных дамоў, крычаць, пазіраюць. . .
  Як гарыць дом на Дэль-Плая.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел шэсцьдзесят дзевяты
  РОрк глядзеў праз лабавое шкло арандаванага пазадарожніка.
  Перадранішнія вуліцы ажыўлялі студэнты. Ехаць з дазволенай хуткасцю было немагчыма. Здавалася, што ўся Ісла-Віста была на вуліцы, у розных стадыях распранання. Напаўсонны, напаўп'яны, напаўпрытомны.
  «Што, чорт вазьмі?» — прамармытаў Эпс з месца кіроўцы. Ён затармазіў машыну да поўзання.
  Рорк падняў трубку, набраў нумар пешага патруля Ісла-Віста, пакуль Эпс кіраваў, уважліва гледзячы праз лабавое шкло, каб не раздушыць студэнтак пад коламі.
  Рорк выслухаў рэферат сяржанта, лаканічна падзякаваў яму і паклаў трубку. «Хтосьці падбіў запальную бомбу ў дом-спадарожнік Таў», — паведаміў ён Эпсу. Яму стала дрэнна. Мы спазніліся?
  Эпс спыніўся на першым парковачным месцы, якое змог знайсці, і агенты пакінулі машыну і пайшлі пешшу ў бок Дэль-Плая. Зяўкі і плаксівы разышліся, як Чырвонае мора, паспешліва адышлі ўбок, пакуль агенты плячамі прабіраліся па вуліцы.
  Пажарныя машыны і патрульныя машыны стаялі на вуліцы каля дома Таў. Вішнёвыя агеньчыкі купалі гледачоў чырвонымі і сінімі палосамі. Рорк мог бачыць разбітае акно ў пярэдняй частцы дома, клубы дыму.
  Агенты рухаліся праз гэты больш шчыльны натоўп да пярэдняй часткі дома, прабіваючыся праз дзяўчат з жаночага таварыства, якія скупіліся на вуліцы ў піжамах, ніжняй бялізне і халатах, рыдаючы і галасячы.
  І глядзеў і паказваў на слова, намаляванае фарбай на фасадзе дома:
  Гвалтаўнікі
  Рорк заўважыў Ітана ў натоўпе і прасунуўся да яго, схапіўшы яго за руку. «Ітан. Што тут здарылася?»
  Малады чалавек зірнуў на яго, аслупянелы. «Я не ведаю. Унізе нешта выбухнула. Быў дым. . . сігналізацыя спрацоўвала».
  «Хто-небудзь пацярпеў?» - напружана спытаў Рорк.
  «Я не ведаю».
  Рорк павярнуў на вуліцу, гледзячы на хаос студэнтаў. «Слухай», — загадаў ён Этану. «Збярыце хлопцаў. Нікога нікуды не адпускай. Трымайцеся разам. І зрабіць пераклічку. Схапіце ўсіх, хто быў у доме сёння вечарам».
  Ітан кіўнуў, засяродзіўшыся.
  «У вас ёсць мой нумар...»
  «Так».
  «Ідзі. Цяпер».
  Праз паўквартала ўніз па вуліцы Джэйд прабіваецца праз натоўп гледачоў. Яна скінула чорную вопратку і талстоўку на сэксуальную белую майку і размаляваныя джынсы. Яна ўглядаецца ў зменлівую групу вока-лу, заўважае сваю мішэнь. Ён неспакойна спіць, апрануты толькі ў піжаму і шлапакі.
   Яна падбіраецца да яго ў натоўп і ціха гаворыць побач, «выпадкова» кранаючы яго руку. «Ісус Хрыстос. Што здарылася?»
  Хлопчык з братэрства выглядае ўзрушаным. «Я не ведаю. Раздаўся выбух. Агонь . . .” Ён раствараецца ў кашлі.
  «Божа. тут. Выпі трохі гэтага». Джэйд перадае яму сваю бутэльку з сокам. Ён робіць глыток, пачынае аддаваць. Яна пяшчотна кладзе руку на яго. «Э-э-э. Выпі ўсё. Сур'ёзна. Вам гэта трэба».
  Ён аглядае яе, нібы нарэшце бачыць яе. І падабаецца тое, што ён бачыць. Ён нахіляе бутэльку і п'е.
  Крыс адразу з'яўляецца побач з ёй. Дзяўчаты на імгненне сутыкаюцца вачыма, потым Джэйд ціха, але досыць гучна, каб пачуў хлопчык з братэрства, пытаецца: «Ці зразумеў?»
  Крыс ківае, паляпвае па кішэні, гаворыць сабе пад нос. «Машына не за гарамі».
  Джэйд нахіляе галаву ў бок свайго новага сябра, бярэ Крыса за руку. «Гэта Кейсі. Гэта . . .” Яна вагаецца, усміхаецца яму.
  - Алекс, - кажа ён, праводзячы яе вочы.
  «Алекс», — паўтарае Джэйд з працяглай усмешкай. «А я Мія». Затым яна нахіляецца да яго, яе шчака дакранаецца да яго шчакі і шэпча яму на вуха. «Хочаш зайсці з-за вугла і зрабіць радок?»
  Рорк і Эпс адышлі ад Ітана і прайшлі праз натоўп на тратуары. Яны знайшлі дэтэктыва Уэртэ на газоне памерам з паштовую марку, які браў заявы ў студэнтаў.
  Уэртэ заўважыў іх, кіўнуў у падзяку студэнту, з якім размаўляў, і завёў агентаў унутр.
  Абодва агенты закрылі твары курткамі, пакуль Уэрт рухаў іх па ўнутраным калідоры праз густы едкі дым. «У нас працуе падпалка. Гэта быў адзіны пакой, які фактычна згарэў».
   Рорк і Эпс ступілі праз дзвярны праём і прыжмурыліся пякучымі вачыма сталовую, паменшаную версію сталовай у доме на Каміно Эмбаркадэра.
  Дым быў дрэнным, але пашкоджанні здаваліся на дзіва мінімальнымі. Выбітае акно і некалькі абгарэлых сталоў, а таксама бліжэйшая да іх счарнелая сцяна.
  «Гэта была адзіная шкода?» — спытаў Рорк Уэрта.
  «Толькі гэты пакой».
  Рорк і Эпс пераглянуліся. Рорк не быў экспертам па бомбах, але было даволі ясна, што месцам узгарання было памяшканне, якое нанясе найменшую шкоду.
  «Мне гэта не падобна на бомбу».
  «Гэта не было», - пацвердзіў Уэртэ. «Паскаральнікам быў бензін. Яе скінулі толькі на тыя сталы, шторы і сцяну».
  «Хто-небудзь пацярпеў?»
  «Проста звар'яцеў».
  Рорк стаяў і думаў. Ніхто не пацярпеў. Хлопцы ў хаце, вядома, спалохаліся б да страты. Але калі б вы збіраліся разбамбіць месца, каб нанесці максімальную шкоду, вы б гэта зрабілі не так.
  «Гэта амаль як...»
  Эпс скончыў за яго. «Адцягненне ўвагі». Агенты абмяняліся змрочнымі позіркамі.
  Рорк зноў павярнуўся да Уэрта. «Ці ёсць у нас падлік членаў аддзялення?»
  «У мяне над гэтым працуюць афіцэры».
  "Вам трэба неадкладна звязацца з Алексам Фоем", - сказаў Рорк. «Цалкам магчыма, што ён у небяспецы».
  Твар Уэрта напружыўся. Ён не спыніўся, каб задаць пытанні. Ён падняў трубку, набраў нумар і даў кароткія інструкцыі.
  Эпс гаварыў ціха. «Вы думаеце, што ўсё гэта было дзеля таго, каб схапіць другога дзіцяці?»
  «Яго. Або хто-небудзь з іншых, - напружана сказаў Рорк.
   Адзін у дзень. Гэта тое, што яны абяцалі.
  Дэтэктыў вярнуўся да агентаў. «Яшчэ не знайшоў Фой».
  Гэта не было доказам, але Рорк не здзівіўся. Ён сказаў дэтэктыву: «Ёсць яшчэ двое членаў KAT, якія могуць быць у небяспецы. У нас ёсць відэа — я адправіў яго вам пару гадзін таму». Уэртэ нахмурыўся, дастаў тэлефон, каб праверыць пошту. «Трэба звязацца з усімі гэтымі хлопчыкамі і абаперціся на іх, каб апазнаць усіх на гэтым відэа — дзяўчынку, калі яны могуць, і хлопчыкаў. Стывенс і Фой - двое з іх, але мы таксама павінны разглядаць двух іншых як мішэні».
  Уэртэ адкрыў відэа. Не спатрэбілася больш за некалькі секунд прагляду, каб ён сказаў: «Ісус Хрыстос».
  «Так».
  «Я загадаю сваім афіцэрам разабрацца з гэтым», — сказаў Уэртэ. Калі дэтэктыў павярнуўся, Рорк сказаў: «Пачакайце». Ён паказаў рукой на пакой. «Гэта тое, што яны называюць спадарожнікавы дом?»
  Уэртэ павярнуўся. «Правільна. Ён належыць аддзяленню KAT».
  Рорк зірнуў на Эпса. «Мы хацелі б агледзець астатнюю частку дома. Ёсць яшчэ адзін пакой з убудаванай барнай стойкай?»
  «Унізе». Уэрт паказаў на дзверы ў канцы калідора.
  Унізе быў шырокі пакой са шкляной сцяной, якая выходзіць на палубу з выглядам на акіян.
  Былі абвіслыя канапы і крэслы, цалкам укамплектаваны бар з напоямі, калядныя агеньчыкі. І, вядома, пахла застарэлым дымам.
  Партыйны цэнтр.
  Нішто адразу не вызначыла, што гэта пакой на відэа. Але агенты перамяшчаліся па пакоі, скануючы мэблю і аксэсуары, з адной мэтай.
  Эпс быў тым, хто знайшоў яго. «Бос».
  Рорк падышоў да канапы. Эпс паказаў уніз на стол.
   Гэта была лямпа: голая жанчына балансавала на пальцах ног светлавым шарам.
  Пад прылівам трыумфу Рорк адчуў млоснасць. Ён дастаў тэлефон і пачаў фатаграфаваць. Эпс зрабіў тое ж самае.
  «Добра. Што яшчэ ў нас тут?»
  Агенты абышлі памяшканне. Рорк спыніўся перад чорнай фіранкай, завешанай на сцяне, дзе не было акна.
  Ён узяў край матэрыялу і адцягнуў яго.
  За яго спіной Эпс сказаў: «Ты, напэўна, абсраеш мяне».
  Яны абодва глядзелі на калаж. Голыя і напаўаголеныя дзяўчаты. Часткі цела, пазначаныя грэчаскімі літарамі, буйным планам.
  Аб'екты.
  За імі быў рух. Агенты павярнуліся і ўбачылі Уэрта, які стаяў у дзвярах.
  «Алекс Фой прапаў без вестак».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят
  Ттут пачуўся грукат па лесвіцы, і Сэндлер увайшоў за спіной Уэрта. Ён спыніўся пасярод пакоя, злосна паглядзеў на агентаў. «Як вы даведаліся, што Алекс Фой у небяспецы?»
  Рорк адышоў ад Эпса, каб Уэрт і Сэндлер маглі бачыць калаж з частак цела на сцяне. Ён даў Сэндлеру хвіліну, каб уважліва зірнуць.
  Побач з Сэндлерам Уэрт змрочна паківаў галавой. «Гэтыя чортавыя хлопцы», - прамармытаў ён. Рорк адзначыў, што ў Сэндлера не было бачнай рэакцыі.
  Рорк рэзка паглядзеў на сцяну, потым прамовіў роўна. «Ёсць відэазапіс групавога згвалтавання, якое адбылося ў гэтым пакоі. Адзін з тых гвалтаўнікоў чамусьці палічыў, што было б весела запісаць гэта. Тофер Стывенс і Алекс Фой былі двума гвалтаўнікамі».
  Сэндлер пачаў пярэчыць, але Рорк загаварыў замест яго. «Вы ведалі гэта ўвесь час, ці не так? Ці падазраваны. Вось чаму вы запанікавалі з-за распылення і манекена, які вісеў перад гэтым домам. Чаму вы падышлі і прапанавалі свае паслугі, калі пачулі нас пасылала Бюро. Вы, верагодна, цягнулі ўсе свае ніткі, аж да дырэктара, каб апярэдзіць расследаванне».
  Ён зірнуў на сцяну, на выстаўленыя жаночыя целы. «Гэта тое, пра што ваш дом Тау. Гэта тое, што яны нанялі вас, каб абараняць і не дапускаць судоў».
  Сэндлер адкрыў рот, але Рорк зноў наваліўся на яго.
  «Але цяпер справа выйшла за рамкі судовага працэсу. З-за вашай хлусні і спрыяння яшчэ адзін з вашых выдатных маладых людзей знік без вестак. Дзякуй бацькам Алекса Фоя за тое, што іх сын, па ўсёй верагоднасці, прыкаваны дзесьці ў хляве ў чаканні, калі яго заклеймуюць гарачай качаргой, як яго прыяцеля па згвалтаванні Стывенса. Таму што вы думалі, што можна схаваць групавое згвалтаванне. Гэта на вас».
  - Ты не ведаеш, з кім маеш справу, - прарыкнуў Сэндлер.
  Рорк засмяяўся. «Калі ласка. Я дакладна ведаю, хто ты. Я вучыўся ў сярэдняй школе з такімі хлопцамі, як ты. Я вучыўся з табой у каледжы. Я гуляў з табой у футбол. Я баляваў з табой. Я ведаю, хто ты і што ты».
  Сэндлер кінуўся на яго, дзікі выбух гневу. Рорк схапіў яго за руку, развярнуў, штурхнуў да сцяны тварам наперад, рука сагнутая за спіну. Ён ціха гаварыў ззаду. «Сапраўды? Проста паспрабуй мяне. Я быў бы рады магчымасці. . .”
  Сэндлер задыхаючыся сказаў Уэртэ: «Вы бачыце гэта. Арыштуйце гэтага чалавека».
  Уэрт з агідай паківаў галавой і зірнуў на Рорка. «Я іду браць паказанні наконт Фоя».
  Рорк кіўнуў і адпусціў Сэндлера. Сэндлер адступіў, калі абодва агенты навіслі над ім.
  «Вы не размаўляеце з гэтымі хлопцамі без адваката», — прарыкнуў на іх Сэндлер, затым павярнуўся і рушыў услед за Уэртэ па лесвіцы.
  Калі ён знік, Рорк і Эпс сустрэліся вачыма. - Дапамажы нам Бог, - глуха сказаў Эпс.
  Рорк вымушаны быў пагадзіцца. У дадзены момант ён быў бы рады дазволіць Сучцы спаліць усю сістэму.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят першы
  АУсю ноч, у цемры стайні, ён працаваў на сваіх аблігацыях.
  Сукі не было некалькі гадзін, што дало яму час. Ён нічога не мог зрабіць з ланцугамі і кайданамі. Нават калі б ён мог прыдумаць, як узламаць замок, ён абшукаў кожны сантыметр саломы пад сабой, да якога мог дацягнуцца, і не знайшлося ніводнага кавалачка металу, які б дапамог яму яго выламаць. Кайданы былі зусім новыя, з ацынкаванай сталі. Яму прыйшлося б адарваць не толькі вялікі палец, але і цэлы кавалачак рукі, каб выбрацца толькі з аднаго боку. Да чорта гэта.
  Але лес-дрэва было ўразлівым. І калі сукі зніклі, яму давялося гадзінамі працаваць на завесах. Цягнуць, круціць, нацягваць ланцугі. . . аслабляючы дошкі знізу.
  Апёк на яго спіне быў балюча - яго розум не дазваляў яму сказаць марку - як у мамы. Пару разоў яму здавалася, што страціць прытомнасць ад болю. Але нарэшце, нарэшце, ён адчуў, як дрэва трэскаецца, пачынае паддавацца.
  - Калі ласка, - прамармытаў ён. «Калі ласка, калі ласка, калі ласка».
   Ён упёрся нагамі ў сцяну і пачаў вельмі моцна цягнуць. . .
  Потым замёр, бо недзе ў стайні са скрыпам адчыніліся дзверы.
  Фой быў цяжкі, мёртвы груз. У Джэйда былі яго рукі, а ў Крыса — ногі, але дзяўчатам даводзілася спыняцца праз кожныя некалькі футаў, каб пакласці яго азадак на грунтовую падлогу стайні, каб яны маглі адпачыць, цяжка дыхаючы, як сабакі.
  Нягледзячы на грубае абыходжанне, Фой не выяўляў прыкмет прыходу ў прытомнасць.
  "Кока-кола, накрытая руфі, сука" , - падумала Джэйд, задыхаючыся. Я павінен прадаваць гэта дзярмо.
  Яна паглядзела на Крыса вачыма, і яны нахіліліся, каб падняць яго, каб зрабіць апошні раз, зацягнуўшы ў стойла, якое было далей ад Тофера.
  Унутры стойла яны кінулі яго на кучу саломы.
  Крыс цяжка сядзеў на скрыні, а Джэйд стаяла над ім, гледзячы ўніз. "Сука не лічыцца", - сказала яна.
  Крыс нерухома сядзеў, гледзячы, як Джэйд схапіла кайданы і ланцугі, якія яны прыкруцілі да сцяны, і заціснула іх вакол запясцяў Фоя.
  Яна выпрасталася, палезла ў сумку, што вісела на плячы. . . і выцягнуў нож.
  Яна хвіліну стаяла над ім, гледзячы ўніз. Потым яна нахілілася да Фоя — і лязом адрэзала яго піжамны ніз.
  Крыс зацякае, гледзячы на цела Фоя, раптам не маючы магчымасці дыхаць.
  Чорнае бялізну на загарэлай скуры.
  Яна голая на ложку. . .
  Не магу рухацца. Не бачу.
  Над ёй кпіны, п'яны смех. Затым грубыя рукі на яе грудзях. Пальцы прамацваюць паміж яе ног.
  Нехта загадвае: «Ёй, вяртайся. У Фоя дзень нараджэння - ён ідзе першым.
   Яе вочы расплюшчыліся.
  Чорная бялізна набліжалася да яе, з гэтай выпукласцю.
  Рукі, якія здымаюць бялізну, успышка пеніса.
  «Перавярніце яе, хлопцы. Я іду ў анал».
  Столькі рук на ёй. . .
  Потым яе пранізвае боль. . .
  Яна стаіць, крычыць.
  На гук Джэйд адвярнулася ад Фоя і ўбачыла, што Крыс, спатыкнуўшыся, выйшаў з стойла.
  Яна выбегла за ёй.
  У калідоры паміж стайнямі Крыс схіліўся, задыхаючыся. «Я не магу. Я не магу. Калі ласка. Я не магу. . .”
  «Лёгка. Спакойна, - супакоіла Джэйд. Але Крыс дыхаў так цяжка, што было балюча слухаць.
  Джэйд павярнулася і пабегла ў пакой гаспадара стайні. У пакоі яна паклала нож на хісткі стол і апусцілася побач з іх скрынямі з прыпасамі, рыючыся, пакуль не знайшла папяровы пакет. Яна высыпала пакеты з чыпсамі і цукеркамі і выбегла з пакоя.
  Крыс стаяла на карачках і хрыпела. Джэйд падняла яе, пасадзіла да сцяны стайні і паднесла сумку да твару.
  «Шшш. Удыхні ў гэта, - прашаптала яна. «Проста дыхай». Яна заціснула мяшок вакол носа і рота Крыса, пакуль Крыс не абхапіў яго рукой і не задыхаўся ў яго.
  «Лёгка. Дыхайце». Джэйд з трывогай зірнула на зачыненыя дзверы стайні.
  Нам не трэба, каб гэтыя мудакі чулі гэта.
  Як толькі дыханне Крыс стабілізавалася, Джэйд падняла яе, павяла назад у іх асабісты пакой і зачыніла за імі дзверы.
  «Усё ў парадку», — супакоіла яна Крыса, асцярожна штурхнуўшы яе ўніз, каб сесці на матрац. Яна села побач з ёй, абняла яе рукой і лёгенька трымала.
   Крыс мармытаў, але Джэйд пачула яе, добра.
  «У мяне няма сястры».
  Джэйд нейкую хвіліну сядзела, не гаворачы. «Я ведаю».
  «Гэта быў я...» Крыс спыніўся, калі словы Джэйд праніклі ў галаву. «Вы ведаеце... . . ?» Крыс адцягнуўся, утаропіўся на яе, узрушаны. «З якога часу?»
  «З самага пачатку».
  Крыс, здавалася, анямеў. Джэйд паціснула плячыма. «Я разумею. Трэба было нешта рабіць. Яны робяць цябе так, пакінь усё гэта дзярмо ўнутры сябе. . .”
  Яна павінна была спыніцца, узяць сябе ў рукі. Яна зрабіла свой голас жорсткім.
  «Ты павінен выцягнуць гэта з сябе. Быць чымсьці іншым. Будзь кімсьці іншым . Што заўгодна». Яна паціснула плячыма. "Такім чынам, прывітанне - усё, што працуе".
  Голас Крыса дрыжаў. «Сёння раніцай. . . калі мы яго ўзялі. . . Ён мяне нават не пазнае. Я быў проста кавалкам мяса».
  «Так. Вось як яны робяць». Джэйд нахілілася наперад, дакранулася да калена Крыса. «Ён ведае, хто ты цяпер».
  Але цяпер, калі яна загаварыла, Крыс не магла спыніцца.
  «Я пайшоў на вечарыну на Хэлоўін і выпіваў. . . так шмат. Праз гадзіну я нічога не памятаю».
  Вядома, не. Вы былі аддурманены. Так яны нас і дастаюць.
  «Я танцавала з ім. Т-тофер. Ён меў. . . яго рукі па мне. Гэта апошняе, што я памятаю, пакуль не прачнуўся ў склепе. Іх было чацвёра. Стаяць вакол. . .”
  Іх чатыры, плюс Дарэл. Гуляе ў карты ў той разбуранай ферме, пакуль яна ляжыць у задняй спальні і спрабуе заснуць. Але яна не можа заснуць. Дзесьці ўнутры яна ведае, чаму Дарэл прапанаваў паназіраць за ёй у тыя выхадныя. І Элісан, гэты жарт маці, проста дазвольце яму. Яна дазволіла яму. . .
  «Яны смяяліся», — прамовіў Крыс.
  П'яны смех.
  «І казаць рэчы. . .”
  Снег прасейваецца са шчылін у столі.
   «Я не мог паварушыцца. Нехта мяне трымаў».
  Рукі на ёй, шчыпаючы за грудзі, трымаючы яе ўніз.
  «І яны мяне трахнулі. Яны працягвалі трахаць мяне. . .”
  Адзін за адным, зноў і зноў. . .
  Нахуй іх. Да чорта іх.
  Гук напаўняе пакой, дзікі пранізлівы гук, і Джэйд не ведае, зыходзіць ён ад яе ці ад Крыса.
  Але Крыс стаіць, хістаецца. Яна хапаецца за нож, які Джэйд пакінула на стале, выбягае ў чаргу ля кіёскаў.
  Яна адчыняе вароты стойла Фоя. Вароты грукаюць аб сцяну.
  Гук даводзіць Фой да прытомнасці. Ён з усіх сіл спрабуе сесці, і яго твар змяняецца, калі ён бачыць, як Крыс кідаецца на яго, падымаючы нож.
  «Што? Што за чорт...»
  Гэта яго апошнія словы, калі Крыс сячэ яму горла нажом. Яго крык ператвараецца ў жудаснае вільготнае паласканне.
  Джэйд стаіць у адчыненых варотах і назірае, як Крыс наносіць яму нажом зноў і зноў і зноў. Пырскае кроў, і ён булькае, захлынаючыся ўласнай крывёю.
  Праз некаторы час Джэйд падыходзіць да Крыс, кладзе руку ёй на спіну, пакуль не паварочваецца тварам да яе. Кроў ляціць. Джэйд хутка працягвае руку, бярэ яе за запясце. . . і адцягвае ад яе нож.
  Унізе, на другім канцы стайні, Тофер крычыць. «Што за хрэн? Што за хрэн? Што за хрэн?»
  Джэйд разварочваецца, выходзіць з стойла і ідзе па вонкавым грунтавым калідоры.
  Яна заходзіць у стойла Тофера.
  Ён стаіць на каленях, напружваючыся ў кайданы. Адзін адарваўся ад сцяны.
  Тофер тузаецца і бачыць, як яна стаіць. Яна ведае, як яна павінна выглядаць: кроў у яе валасах, на яе белай майцы... . . і акрываўлены нож у руцэ.
  Але ён утаропіўся ў яе твар. «Ты», — захлынаецца ён.
  «Як вы думаеце, куды вы збіраецеся?» — катэгарычна кажа яна.
  Ён караскаецца назад у салому, тузаючы свае ланцугі.
  Яна павольна крочыць наперад, гледзячы на яго. «Вы сапраўды не разумееце, так?» Яе голас бязтонны. «Ты ўсё яшчэ думаеш, што перажывеш гэта. Будзьце нейкім героем, каб выратавацца ад вашых злых выкрадальнікаў. Вы не разумееце, што вы дрэнны хлопец . І нельга даваць жыць . . . таму што вы нават не разумееце, што зрабілі нешта дрэннае».
  Ён стаіць на каленях, тузаецца і скручвае ланцугі, лютуе. «Вы не можаце мяне забіць. Ты не можаш мяне забіць ...
  Яна робіць крок наперад, хапае пальцамі яго валасы і пераразае яму горла.
  Потым адступае і назірае, як ён сыходзіць крывёй на салому.
  "Я толькі што зрабіла", - ціха кажа яна цемры.
  OceanofPDF.com
   ДЗЕНЬ ШОСТЫ
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят другі
  Тфігура ў масцы чэрапа глядзіць з кадра, пустыя вочныя западзіны, здавалася б, скіраваныя на гледача. Гэты шыпячы, прывідны голас адбіваецца ад экрана.
  «І вось пачалося. Першы дзень новага парадку».
  Відэа пераходзіць да кучы целаў у завулку Фенікса. Камера вядзе па трупах, халодным, зацягнутым позіркам на гвалт, затым засяроджваецца на акрываўленай кашулі з надпісам : СХАПІ ІХ ЗА ПІЗДУ .
  Голас працягвае над выявай. «Драпежнікі сцеражыцеся. Вашы словы больш не будуць цярпець. Вашы дзеянні больш не будуць цярпець. Мы паўсюль. Мы назіраем. Мы не будзем стаяць у баку. Ужо цяпер мы збіраем вашы імёны і адрасы. Адзін у дзень памрэ, а то і больш.
  «Мы пакончым з гвалтаўнікамі, пакуль не пакончым з гвалтаваннямі».
  Андрэа Янавы сядзела ў інвалідным крэсле перад тэлевізарам і глядзела апошнія выпускі ад Bitch. Кадры перайшлі да прэс-сакратара Белага дома, які ўжо раз'юшыўся ў бяссільнай злосці.
   Янавы ўсміхнуўся халоднай усмешкай. Потым у дзверы пазванілі.
  Каб прайсці ў хол, яна паднялася на каляску.
  Але перад тым, як павярнуць да дзвярэй, яна палезла ў мяшочак крэсла і праверыла свой пісталет.
  Яна адчыніла ўваходныя дзверы. На ганку стаяла жанчына ў цёмна-сінім штановым касцюме з доўгімі бліскучымі чорнымі валасамі. Яна стаяла з дзіўнай нерухомасцю, чакаючы.
  «Спадарыня Янавы?» - спытала яна з музычным англа-індыйскім акцэнтам.
  «Правільна».
  «Я спецыяльны агент ФБР Сінгх».
  Быў біт. І тады Янавы павярнуў назад, адчыняючы дзверы.
  Сінгх сядзіць на канапе ў гасцінай у доме Джанові, насупраць Джанові ў інваліднай калясцы, і адкрыта распавядае факты, якія яна даследавала.
  «Я ведаю, што вы выкарыстоўвалі сваю сямейную спадчыну для фінансавання арганізацыі, вядомай як «Сука». Я ведаю, што члены гэтай арганізацыі зараз жывуць на ранча ў даліне Санта-Інэз, якое належала вашай сям'і, а цяпер вам, хоць вы прыклаліся да працы, каб схаваць сваю ўласнасць. Ведаю, што вы ў пастаянным кантакце з арганізацыяй».
  Джанові не рэагуе, але Сінгх адчувае, як яе псіхічнае ўздрыгвае.
  У рэчаіснасці большасць з таго, што кажа Сінгх, - гэта здагадкі з яе боку. Пакуль няма нічога, што яна магла б прад'явіць пракурору, ніякіх дакументаў. Але кропкі ёсць. Хутчэй рана, чым позна, яны будуць звязаны.
  Яна працягвае, нястомна. «Я ведаю пра зброю, якую вы набываеце. Я ведаю, што вы таксама працуеце на падземнай чыгунцы, каб забяспечыць жанчынам і дзяўчатам доступ да паслуг кантролю над нараджальнасцю і абортаў. У мяне пакуль няма нумароў банкаўскіх рахункаў, але я буду».
   Джанові раўнадушны, але Сінгх бачыць насцярожанасць у яе вачах. «Ну і што, вы тут, каб мяне арыштаваць? Бо калі не…»
  "Я тут, каб папярэдзіць вас", - перапыняе Сінгх. «Мой начальнік яшчэ не ведае, чым я займаюся. Але ён на тваім следзе. Не засталося шмат часу, перш чым ён таксама злучыць кропкі».
  Сінгх павінен аддаць належнае Джанові: яна амаль не рэагуе. Толькі павялічаная нерухомасць на яе твары сведчыць аб тым, што яна ўспрыняла словы Сінгха.
  «Вы тут, каб дапамагчы. Вы. Агент ФБР, — суха кажа Янавы.
  Сінг сустракае яе позірк. «Я не дачакаюся, каб гэтая краіна ператварылася ў дыктатуру трэцяга свету для жанчын і дзяўчат. Няма іншага выйсця, як выбраць бок. Я выбраў сваё».
  Яна дастае з кішэні датафон.
  «Гэта файл аб групе мужчын, якія рэгулярна размяшчаюць плакаты на форумах аб згвалтаваннях у Darknet. Імёны. Адрасы. Банкаўскія рахункі. У некаторых судзімасці. А ў некаторых выпадках вынікі ДНК пераканаўча звязваюць пэўных злачынцаў з пэўнымі дзеяннямі. . .”
  Янавы крыху нахіляецца наперад у крэсле. Яна пераходзіць свой першапачатковы скептыцызм. «Значыць, я павінен табе давяраць? Проста так?»
  Сінгх робіць дыханне і пачынае гісторыю пра мужчынскія форумы, прапанову ўзнагароды за Кару Ліндстром і напад у гаражы.
  Калі яна скончыла, у пакоі наступіла поўная цішыня. Дзесьці яшчэ ў хаце цікае гадзіннік. Янавы коўзаецца ўзад-уперад на крэсле, амаль незаўважны рух, як пагойдванне.
  Сінгх зноў гаворыць. «Спадзяюся, вы разумееце. Мяне хвалюе не напад на мяне асабіста. Небяспека - гэта частка працы, на якую я паступіў. Але няма сумневу, што калі гэтыя людзі напалі на мяне, яны пойдуць і на іншых. Я бачыў, што чакае жанчын. Што ўжо тут. І я гэтага не дапушчу».
  Яна знаходзіць Янавы вочы, трымае іх. «Цяпер гэта ўрад злачынцаў. Я хачу, каб вы ведалі, што я ніколькі не саромеюся рабіць тое, што трэба рабіць».
   Пануе глыбокае маўчанне, у якім Сінгх можа бачыць усе магчымасці ў галаве Янавы, як завею вобразаў. Тыя ж вобразы Сінгх бачыла сама.
  «Я мяркую, што давер да мяне зойме час. Я цярплівы. Тым часам больш ніхто ў Бюро не ведае таго, што ведаю я. Больш ніхто не даведаецца. Гэта толькі мая акцыя».
  Яна падымаецца з крэсла, паварочваецца, каб пайсці.
  «Агент Сінгх», - кажа Джанові ззаду.
  Сінгх адчувае, што яна ўбачыць, перш чым павярнуцца.
  Янавы трымае стрэльбу.
  А яна стаіць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят трэці
  ТЖаночы цэнтр у універсітэцкім гарадку быў адчынены, але калідоры былі цішыні, пустыні, кабінеты ўсё яшчэ былі зачыненыя і цёмныя.
  Рорк і Эпс чакалі ў ціхай зале. Была ранняя раніца, яшчэ не было васьмі раніцы. Яны вярнуліся ў «Бакара» якраз на столькі, каб вымыцца ад дыму і пераапрануцца.
  Яны ведалі, што працуюць па часе. Калі б Фой сапраўды быў узяты, і схема захавалася, то выкрадальнікі адправіліся б за яшчэ адным з двух пакінутых гвалтаўнікоў дзесьці сёння ці вечарам.
  І Рорк не думаў, што выкрадальнікі былі часткай Сукі.
  Тое, што ён насамрэч думаў, тое, што ён сказаў Эпсу і Уэрту, было тое, што выкраданні Стывенса і Фоя былі натхнёныя вірусным відэа, а не прамымі дзеяннямі тых жа людзей, якія выпусцілі відэа.
   «Гэта вельмі спецыфічная акцыя менавіта тут. Гэта згвалтаванне. Гэта асабістае. Гэта азначае, што мы павінны высветліць, хто такая маладая жанчына на відэа».
  Эпс ужо быў у CARE, універсітэцкім офісе для аказання канфідэнцыйнай падтрымкі і рэкамендацый студэнтам, якія маюць справу з сэксуальным гвалтам і гвалтам у сям'і, у той час як Рорк быў у Сан-Дыега. У офісе пацвердзілі, што скаргі на дом КАТ не падавалася.
  Але цяпер у агентаў было відэа, і была верагоднасць, што хтосьці ў цэнтры можа пазнаць дзяўчыну або чуць што-небудзь пра напад. У гэты момант усе яны шукалі слядоў.
  Калі мы яшчэ не спазніліся.
  Рорк зірнуў на Эпса, але другі агент засяродзіўся на яго тэлефоне, таму ён паплыў па калідоры.
  Сцены за замкнёнымі дзвярыма офіса CARE былі ўпрыгожаны плакатамі розных акцый: Міжнародны дзень барацьбы з гандлем людзьмі. Міжнародны тыдзень барацьбы з вулічнымі дамаганнямі. Мітынг пратэсту супраць «гіпермужчынскай культуры Ісла-Вісты».
  Ён спыніўся перад шкляной вітрынай і ўтаропіўся. Некалькі чэрапаў глядзелі на яго з алтара, упрыгожанага свечкамі, папяровымі кветкамі і цукеркамі.
  Раздрукаваная картка ўнутры выставы тлумачыла, што алтар быў Día de los Muertos - успамін тых, хто загінуў у выніку міжасобаснага гвалту.
  Рорк скурчыўся, непазбежна думаючы пра Санта Муэртэ. Але, магчыма, гэта быў знак таго, што яны нарэшце, нарэшце, на правільным шляху.
  Ён зноў паглядзеў на экран тэлефона, як і ўсю раніцу. Няма новых апавяшчэнняў ад Орціса або паляўнічых.
  Затым ён зірнуў уніз па калідоры на Эпса, які ўсё яшчэ быў прыкаваны да свайго тэлефона.
  Цела Эпса было цвёрдым, і нават здалёк Рорку не спадабаўся яго твар. Ён вярнуўся па калідоры да іншага агента. «Што не так?» - спытаў ён, не па сабе.
  Эпс паклаў трубку, павярнуўся. Яго твар быў смужаны трывогай. «Гэта быў Лам. Тара не з'явілася на раннюю сустрэчу. З учорашняга дня не магу да яе дастацца».
  Цяпер Рорк напружыўся. «Калі ўчора?»
  «Ранні вечар».
  Рорк хутка праверыў свой тэлефон на электронную пошту або тэкставыя паведамленні ад Сінгха, а Эпс з трывогай чакаў. - Нічога, - сказаў яму Рорк. Калі толькі мае апавяшчэнні раптам не працуюць. . .
  І тут жахлівае падазрэнне ахапіла яго.
  Ён пераключыўся на фіктыўны ўліковы запіс электроннай пошты, баючыся, што там знойдзе.
  Там таксама нічога.
  Але думкі яго імчаліся. Ці мог Сінгх вырашыць узяць справу ў свае рукі?
  Гэта было так не падобна на яе.
  І ўсё ж . . .
  «Здаецца, я ведаю, дзе яна можа быць», - сказаў ён услых.
  Эпс павярнуўся і ўтаропіўся на яго ў паўзмроку калідора.
  - Гэта Орціс, - сказаў Рорк.
  «Орціс? Што вы маеце на ўвазе? Хто такі Орціс?» — запатрабаваў Эпс.
  Пытанне ўдарыла Рорка, як удар у жывот. Гаварыў асцярожна. «Дэтэктыў Орціс. Дэпартамент шэрыфа акругі Рыверсайд». І ён зразумеў па выразе твару Эпса.
  «Яна вам не казала, - сказаў Рорк. Ён круціўся па крузе, знявечаны. «Я думаў, ты ведаеш. Я меркаваў. . .”
  Эпсу было цяжка стрымлівацца. Эмацыйнае ўзрушэнне было настолькі відавочным, што ўпершыню пасля таго, як Рорк ведаў яго, ён па-сапраўднаму баяўся за свайго агента.
  «Эпс. . .”
  Другі агент падняў руку, пакуль не супакоіўся. - Не твая віна, - сказаў ён напружаным голасам. «Гэта быў яе выбар». Ён паглядзеў вакол яго невыразна, цяжка сядзеў на лаўцы за імі. «Скажы мне».
  Рорк перавёў дыханне і распавёў яму пра ўсё, што яны з Сінгхам зрабілі. усё. Маніторынг форумаў аб згвалтаваннях. Узнагарода за Кару. Адсочванне Сінгхам перапіскі паміж паляўнічымі за галовамі і Орцісам.
  Шок, боль у твары Эпса, ва ўсім целе, быў амаль невыносны.
  Пасля таго, як Рорк скончыў, другі агент яшчэ доўга сядзеў. Але нарэшце Рорк убачыў, як ён засяродзіўся, засяродзіўся на адной думцы.
  «Але чаму вы думаеце, што яна паспрабавала супрацьстаяць яму сама?»
  Рорк зразумеў яго разгубленасць. Гэта зусім не было падобна на Сінгха, і ён ведаў, што можа цалкам памыляцца.
  «Яна некаторы час сачыла за Орцісам. Часам здаецца, што. . .” Ён зрабіў паўзу, спрабуючы зразумець, што адчувае. «Яна змянілася. У гэтым для яе ёсць нешта больш асабістае». Ён паківаў галавой. «Шчыра кажучы, я недастаткова добра яе ведаю, каб быць упэўненым. Але ўнутры яе нешта адбываецца».
  Твар Эпса быў злавесны. «Гэта — Орціс — ведае, хто яна? Ён ведае, што яна за ім сачыла?»
  Рорк ведаў, што ён меў на ўвазе. Сапраўдным пытаннем у абодвух было: ці мог Орціс прыйсці за ёй ?
  Ён паспрабаваў супакоіць. «Не. Не тое, каб я ў курсе».
  «Але вы лічыце, што гэта не проста пастава. Вы думаеце, што ён небяспечны».
  Рорк падумаў пра гэтага чалавека, яго гнеў. «Ён небяспечны...» Ён збіраўся працягнуць, калі Эпс перапыніў яго.
  «І яна думае, што гэтыя хлопцы, гэтыя паляўнічыя за галовамі, маюць Ліндстрома».
  «Яна ведае, што на яе палююць. Яна...» Ён спыніўся і прызнаўся: «Мы сачылі за абменам электроннай поштай. Не было ні слова, што яны яе дагналі».
   Простае вымаўленне гэтага як магчымасці прымусіла Рорка адчуць сябе дрэнна. А потым ён раптам задумаўся, ці быў яшчэ адзін электронны ліст. Далейшыя інструкцыі, якія Сінгх выдаліў, перш чым пабачыць іх.
  Ці можа гэта быць?
  Эпс быў на нагах, хадзіў, не ў сілах заставацца на месцы. «Яна гаворыць пра Ліндстрома». Яму відавочна было цяжка сказаць. «Я дакладна не ведаю, што яна адчувае. Але я ведаю, што тут ёсць нейкая сувязь».
  Абодва агенты маўчалі. Рорк бачыў такое ж неадназначнае, амбівалентнае захапленне ў Рэйчэл Эліят.
  Яны жанчыны. Яны выключныя жанчыны ў выключны час. . .
  «Дзе гэты хлопец?» - жорстка сказаў Эпс.
  «Ён жыве ў Палм-Дэзерт».
  «Гэта чатыры гадзіны адсюль».
  «Тры з паловай. . .”
  Рорк адчуваў моцны страх Эпса. «Патэлефануй яму. Прама цяпер. Паведаміце яму. Скажыце . . . сказаць, што мы прыходзім узяць у яго інтэрв'ю. Прымусьце яго баяцца. . .”
  Ён не скончыў, але Рорк ведаў, што гаворыць. Укладзіце ў яго страх Божы. Прымусьце яго баяцца зрабіць што-небудзь з Сінгхам.
  Рорк пацягнуўся да тэлефона, але спыніўся. Улічваючы глыбіню незаконнай дзейнасці Орціса, яе разбэшчанасць, ён, хутчэй за ўсё, выйдзе з сеткі, калі яны ўступяць у кантакт.
  Эпс пачаў гаварыць, але Рорк падняў руку. У галаве раіліся думкі. Яны маглі адсочваць дзейнасць Орціса па электроннай пошце або яго дзейнасць у паведамленні. Калі б ён усё яшчэ пісаў са свайго IP-адраса, гэта азначала б, што ён у Палм-Дэзерце. . .
  Ці яны могуць адправіць электронны ліст праз фіктыўны ўліковы запіс з запытам на сустрэчу. . .
  Ён мог патэлефанаваць Паркеру, абаперціся на яго, каб прымусіць яго звязацца з Орцісам. . .
  Потым яго ўдарыла. Быў значна больш просты спосаб праверыць яго.
   «Пачакай», — сказаў ён Эпсу. Ён націснуў на кантакты ў сваім тэлефоне, набраў нумар, перавёў званок на дынамік, каб Эпс пачуў.
  Служачы адказаў: "Шэрыфская станцыя Палм-Дэзерт, як я магу накіраваць ваш званок?"
  - Дэтэктыў Орціс, калі ласка, - адказаў Рорк.
  Эпс уважліва глядзеў на яго. Настала доўгая напружаная паўза. . . потым пачуўся голас, агрэсіўны тон, які запомніўся Рорку. «Орціс».
  Рорк кіўнуў Эпсу і выключыў трубку.
  «Ён на працы. За сваім сталом».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят чацвёрты
  Сён прачнуўся яшчэ да таго, як на небе пачне зіхацець світанак, далікатным мігатлівым каралам і срэбным святлом над ракой.
  І ў гэтыя раннія гадзіны яна рыхтуецца.
  Унутры намёта яна не спяшаецца, акуратна разразаючы ўнутраную частку рукі, каб узяць кроў, потым раздзірае вопратку, выкарыстоўваючы бруд і кроў, макіяж і некалькі клубнічных і шакаладных сіропаў, якія яна купіла ў краме, каб павялічыць сапраўдныя сінякі і драпіны на яе скуры ад яе барацьбы і падзення са скалы каньёна.
  Цяпер яна карыстаецца рыштункам паляўнічага. Кайданкі. Ланцугі. Нажніцы.
  Гэта займае амаль дзве гадзіны, важдаючыся з асвятленнем, з ракурсамі тэлефона. Але калі яна скончыла, у яе ёсць некалькі фатаграфій, на якіх яна намалявана як палонніца, якую павінны даставіць паляўнічыя: у сіняках, збітых, скаваных.
  Завабліванне.
  Яна бесстрасна разглядае фатаграфіі. Яны зробяць.
   Затым яна набірае электронны ліст на тэлефоне паляўнічага, выкарыстоўваючы тую ж лаканічную, зашыфраваную мову, якую яны выкарыстоўвалі ў сваіх лістах.
  ПАКЕТ БЯСПЕЧАН. МЯЖА ПЕРАЙШЛА. ПАТРЭБНА МЕСЦА ДЛЯ ДАСТАЎКІ.
  Да электроннага ліста яна прымацоўвае свае фатаграфіі.
  І націскае «Адправіць».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят пяты
  ТАгенты неадкладна рушылі па дарозе ў Палм-Дэзерт. Рух, верагодна, будзе змрочным.
  Эпс патэлефанаваў, каб паведаміць Уэртэ, што яны з'язджаюць. Паліцыя Ісла-Віста і намеснікі шэрыфа павінны ўзяць на сябе расследаванне выкраданняў членаў братэрства. Не было шанцаў на тое, што агенты не пайшлі за Сінгхам.
  Доказаў не было. Ніякага паняцця, дзе яна будзе. Адсутнасць кантакту была адзіным прыкметай таго, што нешта не так. Але калі існавала хоць бы найменшая верагоднасць таго, што ёй патрэбна дапамога. . .
  І чым больш Рорк круціў гэта ў сваёй галаве, тым больш ён быў упэўнены, што яна вырашыла нешта зрабіць...
  «Вар'ят» - гэта не тое слова.
  Але нешта за межамі бледнага.
  Відавочна, што Эпс таксама адчуваў гэта. Фактычна, Рорк быў за рулём, таму што Эпс быў у такім стане, Рорк не ведаў, наколькі ён прысутны. Ён мог адчуць бурленне думак іншага агента, як нейкую фізічную прысутнасць у машыне.
  - Гэтая жанчына, - раптам сказаў Эпс і спыніўся, гледзячы на зімовую траву пагоркаў за шашой.
  Рорк ведаў, што ён меў на ўвазе не Сінгха, а Кара. Ён успомніў, што Эпс аднойчы быў з ёй сам-насам і быў вельмі ўсхваляваны гэтай сустрэчай.
  «Што яна ?» — спытаў Эпс, гучачы амаль прывідна.
  Рорк зразумеў, аб чым ён пытаўся. Як Кара магла мець такую жудасную ўладу над двума людзьмі, якіх Эпс лічыў знаёмымі, людзьмі, якіх ён любіў?
  Эпс ведаў Кару як адзіную, хто выжыў пасля расправы над сваёй сям'ёй. Ён ведаў яе псіхалагічную гісторыю, доўгі спіс прыёмных і групавых дамоў, якія яна перажыла, яе зняволенне.
  Але ў мінулым месяцы Рорк даведаўся значна больш аб гэтай гісторыі.
  Такім чынам, нарэшце, калі яны выехалі за прыгарад Лос-Анджэлеса, праз прадзьмутыя ветрам пагоркі Кароны, Рорк распавёў Эпсу пра сваю маральную адысею ў пустыні. Яго сустрэчы з асобамі з мінулага Кары: спадарыняй Шарондай, маці-доктарам і Орцісам.
  І пра Айві — чатырнаццацігадовую кінутую прыёмную, выкрадзеную, згвалтаваную, жыўцом спаленую пачварай.
  Як Кара, якой самой было ўсяго чатырнаццаць, адпомсціла Айві, калі ніхто іншы гэтага не зрабіў. Высачыў серыйнага гвалтаўніка ў ізаляванай каюце побач з сухім рэчышчам ручая, дзе ён катаваў Айві ў пустыні.
  І як Кара, гэтая адчайная дзяўчынка-падлетак, якая пакутуе ад прывідаў, запатрабавала жудаснага правасуддзя — спаліўшы гвалтаўніка жыўцом у пясочніцы. Тая самая яма, дзе сам Рорк ледзь не быў забіты ад рук усё яшчэ актыўнага партнёра гвалтаўніка.
  Эпс моўчкі слухаў. Яго рэакцыя на падрабязнасці пра Айві была ціха нутраной, напружанай і бездапаможнай лютасцю.
  Рорк скончыў: «Я ведаю, што быў непрафесійна. Я перайшоў некаторыя межы. Але мае пачуцці... - Ён спыніўся, намацваючы словы. «Рэчы змянілася для мяне, там. Цяпер я ведаю яе іншай. Я ведаю яе як тое дзіця. Я думаю, яна ўсё яшчэ тое дзіця».
  Ён ненадоўга сустрэўся вачыма з Эпсам. «Я магу думаць пра яе толькі як пра дзіця».
  Гэта была не ўся праўда. Але гэта была праўда.
  Пасля доўгага моманту Эпс кіўнуў.
  І Рорк паехаў, накіраваўся ў пустыню.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят шосты
  СІнг ходзіць па спальні наверсе Янавага дома.
  Забраўшы ў Сінгха табельную зброю і тэлефон, Янавы правёў яе наверх пад пагрозай пісталета і замкнуў у спальні для гасцей. Усе з выдатным фізічным спрытам. Янавы прыкметна кульгае, але відавочна, што яна некаторы час аднавілася пасля аварыі. Яе інваліднасць - гэта вельмі разумны камуфляж, павінен прызнаць Сінгх.
  Сінгх з сілай адчыніў акно, але пакой знаходзіцца на другім паверсе дома, а дом знаходзіцца на ўзгорку з рэзкім абрывам. Уцёкі праз акно - невыдатны варыянт. Не абышлося без цяжкіх траўмаў. Дзверы сур'ёзныя і наглуха зачынены.
  Іншыя жанчыны прыбываюць уніз, іншыя члены Bitch, яна мяркуе. Сінгх можа чуць кадэнцыю іх галасоў са свайго пакоя, але нічога з іх слоў, калі яны размаўляюць дзесьці ў доме.
  Абмяркоўваючы яе лёс, несумненна.
  Сінгх ведае, што ёсць шанец, што яна не перажыве гэтае зняволенне.
   Але яна бачыла твар Янавага. Яна ўбачыла жаданне верыць, што Сінгх аддасць перавагу быць жанчынай, а не быць агентам. Янавы яшчэ не перакананы. Але яна гатовая быць.
  Раптам чуюцца крокі па лесвіцы, крокі звонку ў холе, набліжаюцца да дзвярэй.
  Сінгх адступае каля адчыненага акна. Яна можа скакаць. Але яна робіць стаўку на тое, што яны яе не заб'юць.
  Засоўваецца засаўка. . .
  Янавы ўваходзіць у пакой, яе пісталет накіраваны на Сінгха.
  Дзве жанчыны сутыкаюцца вачыма.
  Потым другой рукой Яновы працягвае тэлефон Сінгха і пытаецца: «Што, чорт вазьмі, гэта значыць?»
  Сінгх насцярожана робіць крок наперад, бярэ тэлефон. На экране папярэджанне з надпісам Lindstrom .
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят сёмы
  Тагенты з'ехалі з аўтастрады, каб заправіцца ў Банінгу.
  Рорк выйшаў з машыны, каб прагуляцца, трымаючыся супраць сухога ветру пустыні, і яшчэ раз праверыў фіктыўны ўліковы запіс электроннай пошты. Але на гэты раз яго пульс рэзка пачашчаўся, калі ён убачыў паведамленне ад паляўнічых, перасланае з уліковага запісу электроннай пошты Орціса.
  Ён націснуў на яго. . .
  І ўтаропіўся на фатаграфіі Кары. Закаваны, збіты, акрываўлены. Захоплены монстрамі.
  Яго цела аслабла ад жаху за яе боль.
  А потым была такая моцная лютасць, што ён адчуваў, што выбухне з такой сілай.
  Раптам Эпс апынуўся перад ім. Другі агент зірнуў на яго твар і ўзяў у яго тэлефон.
  Эпс утаропіўся на фатаграфіі. Праз уласнае здранцвенне Рорк адчуваў гнеў, які выпраменьваў іншы агент, калі ён адыходзіў на некалькі крокаў, адыходзіў назад.
   Рорк паспрабаваў засяродзіць свае думкі праз пранізлівае пачуццё панікі.
  Калі паляўнічыя выконвалі ўказанні Орціса чакаць праз мяжу I-10, цяпер яны знаходзіліся ў Блайце, натуральным памежным пераходзе з Арызоны на шляху да дома Орціса ў Палм-Дэзерце.
  Але Блайт таксама быў домам дзяцінства Кара. Месца, дзе была забіта яе сям'я, дзе Кара перажыла першую сустрэчу з чалавечым злом, якое яна цяпер бачыла як пачвару, якую яна называла Ім .
  Блайт значны?
  Чаму Орціс хацеў, каб яе адвялі туды?
  Ён не мог разабрацца ў сваіх думках.
  Эпс хутка набраў тэкст у свой тэлефон і працягнуў яго Рорку. На экране паказвалася карта Блайта і наваколля.
  «Мяжа па I-10 знаходзіцца крыху менш за дзве гадзіны ад Палм-Дэзерт. Але я сумняваюся, што ён прывядзе яе да сябе дадому. Ці дзе-небудзь занадта блізка».
  Рорк прымусіў сябе засяродзіцца на словах свайго агента. Эпс меў рацыю. Быў яшчэ час. . .
  Эпс хадзіў узад і ўперад, рухаючыся, разважаючы пра гэта. За ім вецер калыхаў высокую сухую траву. «Гэтыя электронныя лісты гучаць так, быццам ён прымушае гэтых паляўнічых ісці за хлебнымі крошкамі. Дастаўце іх у адно месца, адтуль дайце ім наступнае месца».
  "Мне трэба ісці", - сказаў Рорк, скрозь шчыліну ў горле. «Я не магу гэта патлумачыць. Мне трэба ісці».
  «Я пайду з вамі», - сказаў Эпс.
  Рорк паглядзеў на яго.
  - Не для яе, - жорстка сказаў Эпс. Ён падняў трубку, набраў нумар, адышоў убок, каб пагаварыць.
  Рорк саступіў яму месца, але ён чуў, як Эпс гаворыць. «Тара. Мы бачылі электронны ліст — фота». Ён зрабіў паўзу. «Мы таксама пойдзем у той бок». А потым, тэрмінова... «Калі вы гэта робіце, вы можаце патэлефанаваць нам. Мы можам зрабіць гэта разам. . .” Рорк адчуў гаечны ключ, калі голас іншага агента задрыжаў. «Калі ласка. Тэлефануйце мне».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят восьмы
  Сён збірае намёт і падмятае кемпінг, знаходзячы спакой у рытуале. На палях вакол яе ярка-жоўтыя пустынныя сланечнікі падымаюць свае галоўкі з купак шэра-зялёнага шалвеі. Надыходзіць вясна.
  Яна сумняваецца, што дажыве, каб убачыць гэта.
  Якраз у той момант, калі яна заканчвае ўборку, тэлефон паляўнічага гучыць з адказам ад Орціса, адным кароткім радком:
  Едзьце на захад па I-10 да наступнага кантакту.
  Яна апускае трубку, сядае на валуне пад мяккім сухім ветрам, тварам да ракі, каб падумаць.
  Такім чынам, ён мае намер сустрэцца. Кідаючы хлебныя крошкі, пакуль яны не ляжаць адзін на аднаго.
  Ён вельмі асцярожны. Але, вядома, ён рыхтуецца да мноства злачынстваў. Выкраданне людзей. Згвалтаванне. Катаванні. Забойства.
  Ад цяперашняга месцазнаходжання яна знаходзіцца ў адной гадзіне сарака пяці хвілінах язды ад Палм-Дэзерт на 10.
   Яна ні на хвіліну не думае, што Орціс хоча, каб яе прывялі да сябе дадому. Ён захоча апынуцца дзе-небудзь глыбока ў пустыні дзеля таго, што запланаваў. І на гэтым участку дарогі ёсць мноства месцаў на выбар. Амаль бясконцая пустыня.
  Замест гэтага яна магла б здзівіць яго дома ў свой час. Але куды б ён ні вёў ні яе, ні паляўнічых, ён старанна выбірае месца для адзіноты. У рэшце рэшт, ён павінен быць такім жа асцярожным, як і яна цяпер. Ён ужо зрабіў для яе тую разведчыцкую працу. Ён выбраў месца, дзе ніколі не можа быць знойдзена яе цела.
  І гэта ідзе ёй на карысць.
  Гэта азначае, што калі яна скончыць з ім, яго цела ніколі не будзе знойдзена.
  Яна не мае намеру прытрымлівацца яго інструкцый, якія былі адпраўлены. Гэта можа быць толькі пасткай.
  Яна ідзе да грузавіка паляўнічых і вывуджвае набыты па дарозе атлас дарог — без яго ніколі не бывае. Яна добра ведае гэтую частку Паўднёвай Каліфорніі, але хоча дакладна ведаць, якія альтэрнатыўныя маршруты ёй даступныя.
  Яна адкрывае атлас, вывучае тое, што знаходзіцца на захадзе ўздоўж I-10.
  І яна адразу ведае маршрут, якім пойдзе. У залежнасці ад канчатковага пункта прызначэння гэтая дарога можа заняць у яе больш часу, чым траса I-10. Калі яна атрымае наступны электронны ліст, яна пяройдзе далей.
  Орціс будзе чакаць. Яго кроў паднялася, і цяпер ён занадта блізка, каб выратавацца. Ён хоча, каб яе раздушылі, прынізілі, знішчылі. Ён рызыкуе ўсім, каб збіць яе.
  Ён будзе чакаць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел семдзесят дзевяты
  СІнг глядзіць праз лабавое шкло на пагоркі пустыні, калі яна едзе па I-10 у напрамку Палм-Дэзерт.
  Яна ўсведамляе іронію таго, што захоп Кары Ліндстром дазволіў ёй свабоду. Яна паняцця не мае, што Яновы і іншыя жанчыны з Bitch зрабілі б з ёй, калі б не прыйшоў электронны ліст з фотаздымкамі Ліндстрэма.
  Пакуль Янові глядзеў, трымаючы на ёй пісталет, Сінгх увайшоў у фіктыўны ўліковы запіс электроннай пошты, каб знайсці жудасны ліст ад паляўнічых за галовамі, які аўтаматычна перасылаўся з уліковага запісу Орціса.
  Фатаграфіі Ліндстрома — скаванага, пабітага, акрываўленага — ускалыхнулі Яновага да глыбіні душы. Гэтак жа, як у іх быў Сінгх.
  І Сінгх так хутка папрасіла яе, што Янавы і іншыя адпусцілі яе. Пакуль што.
  Яна глядзіць у акно машыны на абочыну аўтастрады. Палі азімай травы. Гарады ўжо далей адзін ад аднаго. Цывілізацыя адпадае.
  Яе план у такім выглядзе слабы. Электронная пошта паляўнічых паказала, што Ліндстром знаходзіцца на мяжы з Каліфорніяй, на міждзяржаўнай трасе 10.
  Такім чынам, Сінгх едзе ў гэтым кірунку, праз Палм-Дэзерт, пакуль не будзе выяўлена больш.
  Вядома, тэлефанаваў Дэміен, шалёны. І гэта, вядома, недаравальна, што яна робіць. Выразаючы яго. Але рашэнне, гэты ўчынак, належыць толькі ёй. Яна не можа паведаміць пра свае планы Эпсу або Рорку. Што тычыцца Ліндстрома, Рорк ужо скампраметаваў сябе звыш меры. Ён не можа разумна думаць пра яе.
  І Дэміен. . . Даміену патрэбна структура правілаў. Акрамя ўсіх доказаў, ён трымаецца сваёй веры ў справядлівасць. Але свет быў перапісаны. Справядлівасць больш не мае сэнсу.
  Яна не можа ўцягнуць у гэта ніводнага з іх.
  Яна глядзіць у люстэрка задняга віду, на дарогу ззаду.
  Магчыма, Сука ідзе за вамі. І калі так, магчыма, гэта і добра. Яна не ведае. На самай справе яна ведае вельмі мала. Яна ведае адрас Орціса. Яна ведае, што ёсць добры шанец, што ён працягне звязвацца з паляўнічымі па электроннай пошце, і яна зможа праверыць гэтую сувязь праз фіктыўны рахунак Рорка. Яна правярала любую дзейнасць Орціса на ўсіх форумах. З рахункаў, пра якія яна ведае, нічога не было. Што злавесна.
  Але галоўным чынам яна ведае, што павінна ўмяшацца ў тое, што Орціс запланаваў для Ліндстрома. Яна не дазволіць гэтаму адбыцца. Яна не дазволіць яму выпусціць сваіх троляў па свеце. Ім нельга дапусціць поспеху.
  Яна не дазволіць.
  Дык яна кіруе.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят
  АКалі пазадарожнік агентаў спаліў пустынныя мілі, Эпс станавіўся ўсё больш і больш узбуджаным. Яго доўгі корпус заўсёды шчыльна сядзеў у транспартных сродках. Цяпер здавалася, што ён у любы момант вырвецца з машыны.
  І Рорк думаў. Ён ненавідзеў трапляць у сітуацыю без перавагі. Ненавідзеў гэта. І яны нічога не ведалі, куды ідуць. Нядобра.
  Ён глядзеў на пальмы, якія імчаліся міма аазіса Палм-Спрынгс. І вось нарэшце да яго прыйшоў адказ.
  «Мы збіраемся зрабіць піт-стоп».
  Эпс недаверліва павярнуўся да яго тварам. «У нас няма часу губляць...»
  «Нам патрэбна перавага. Я ведаю чалавека, які, магчыма, зможа нам яго даць».
  У Рорка быў адрас Паркера, а Паркер жыў у Ранча Міраж, якое ў любым выпадку было прама на іх маршруце.
  Адрас быў невялікі, цмяны дом на яшчэ больш цьмянай прыгараднай вуліцы. Рорк прыпаркаваў пазадарожнік далей. Калі агенты падышлі пешшу, Рорк хутка агледзеў ўваходныя дзверы і вокны.
  Ён падняў тэлефон і набраў нумар Паркера звонку. «Гэта спецыяльны агент Рорк».
  Яго сустрэлі маўчаннем. Перш чым PI паспеў разгледзець яго варыянты, Рорк растлумачыў яму гэта. «Мы з партнёрам за вашымі дзвярыма. Адкрыйце, інакш мы пройдзем праз гэта».
  Прайшло імгненне, але дзверы адчыніліся. Паркер стаяў у дзвярах, усё яшчэ ў халаце, і злосна глядзеў вонкі. Яго твар быў азызлы, і ад яго смярдзела раніцай пасля выпіўкі.
  Абодва агенты праштурхнуліся праз дзверы, акружыўшы яго.
  «Дзе Орціс?» - запатрабаваў Рорк. «І нават не спрабуйце рабіць выгляд, што не ведаеце, што адбываецца».
  Эпс рушыў наперад па PI, узвышаючыся над ім - гэта палохала, нават калі ён не быў у праведным гневе.
  - Я ведаю што, - выпаліў Паркер. «Я не ведаю, дзе. Ён не сказаў бы мне. Клянуся».
  - Пачні гаварыць, - загадаў Рорк.
  І Паркер разліў.
  Гаворачы, Рорк адчуў, як паветра ў маленькім цёмным пакоі набліжаецца да яго. Гэта было горш, чым ён мог сабе ўявіць. У Орціса былі куды больш маштабныя планы, чым тое, што ён збіраўся зрабіць з самой Карай. Ён выстаўляў яе з аўкцыёну. Мужчыны на форумах аб згвалтаваннях выстройваліся ў чаргу, плацячы больш за тое, каб патрапіць з ёй у чаргу.
  «Дзесяць тысяч за кожныя пятнаццаць хвілін, каб рабіць усё, што хочаш. Акрамя забіць яе. Вы павінны заплаціць падвойны дэпазіт - вы страціце ўвесь, калі яна памрэ падчас сеансу. Гэта было б забойствам залатога гусака...
  Паркер спыніўся, захлынаючыся апошнім словам, таму што рука Рорка сціснула яго горла.
   Рорк адчуў, як Эпс падышоў ззаду. . . і здолеў не сціснуць руку той фатальны сантыметр.
  «Што яшчэ?» - прамовіў ён, утаропіўшыся ў барвовы твар Паркера.
  «Ён таксама ўсё падрыхтаваў для запісу», — ахнуў іп.
  "Каб прадаць відэа", - сказаў Эпс з агідай у голасе.
  «Плата за прагляд».
  Рорк рэзка адступіў ад Паркера, хістаючыся ад млоснасці. Эпс ішоў па маленькай гасцінай за ім, гэтак жа абураны. Потым праз міязмы думак Рорка ў яго ўзнік яшчэ адзін жах. Ён павярнуўся да Паркера.
  «Вось наш агент накіраваўся. Хто мае зносіны з Орцісам. Агент Сінгх. Жанчына . . .”
  Рорк адчуў, як Эпс застыў побач з ім.
  Паркер паківаў галавой. «Я нічога пра гэта не ведаю. Але калі яна пакажа…» Штосьці мільганула на твары ІП, і ён змоўк, відавочна, падумаўшы, што лепш загаварыць.
  Цяпер гэта быў Эпс, які схапіў PI і прыбіў яго да сцяны. «Скажы, ебана».
  Паркер задыхаўся: «Я мяркую, што ён таксама можа зарабіць на гэтым грошы».
  Рорк павінен быў адцягнуць Эпса ад хлопца. Ён моцна трымаў яго, стрымліваючы, але і суцяшаючы.
  Паркер згарнуўся ўдвая, захрыпеўшы. Рорк адцягнуў Эпса ў бок.
  «Мы збіраемся атрымаць гэтых хлопцаў. Слухай мяне. Слухай мяне». Эпс паглядзеў на яго, спрабуючы засяродзіцца. І Рорк сказаў гэта павольна. «Кара не дазволіць нікому прычыніць ёй шкоду».
  Эпс паглядзеў на яго. Балота разгубленасці, гневу. . . і надзея.
  Паркер закашляўся і нарэшце прамовіў: «Я не ведаю, дзе. Я не. Але я думаю? Гэта недалёка ад Палм-Дэзерт».
  Рорк прымусіў сябе ўсё абдумаць і зразумеў, што Паркер меў рацыю. Палм-Дэзэрт знаходзіўся ў некалькіх хвілінах ад велізарнай пустыні. Больш прыватнасці, чым каму-небудзь можа спатрэбіцца. Бясконцыя месцы для пахавання цела.
  Ён злавіў позірк Эпса і паглядзеў у бок дзвярэй. Потым ён павярнуўся да Паркера.
  «Ты шчаслівы чалавек. У вас ёсць дзень, каб сабрацца, перш чым мы вернемся з ордэрам».
  Каля дома Паркера агенты імкліва шукалі машыну. Рорк гаварыў яшчэ да таго, як яны сышлі з ганка. «Мы працягваем рух у бок Блайта. І чакай знаку».
  «Знак?» — кінуў Эпс.
  «Паведамленне», - паправіў сябе Рорк.
  Але калі яны накіраваліся да машыны, ён задумаўся, ці не меў рацыю ў першы раз.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят першы
  СTate Route 78 ад Блайта - гэта старая шаша часоў Залатой ліхаманкі, якая цягнецца да ўзбярэжжа Ціхага акіяна і заканчваецца ў Оушенсайд. За межамі Блайта ён праходзіць праз уражлівыя Імперскія пяшчаныя выдмы, самую вялікую масу выдмаў у Каліфорніі, вядомых дзякуючы іх з'яўленню ў "Зорных войнах" і іншых фільмах.
  Для Кары іх некранутая пустэча Сахары, зменлівае сонца і цені на залатых пірамідальных пагорках, пастаяннае зрыванне збожжа - усё гэта ўсыпляе, глыбока суцяшае, як калі яе розум адпраўляюць у хімчыстку.
  Гэта супакойвае яе за тое, што чакае.
  Пасля выдмаў дарога ператвараецца ў саракамільны ўчастак міма фінікаў і цытрусавых гаяў, ідучы па старым Маршруце паўднёвага ціхаакіянскага заходу ў бок Солтан-Сі.
  У малюсенькім мястэчку Нілэнд пыльная шаша 111 збочвае на поўнач, агінаючы Солтан-Сі ў напрамку I-10, дзе яна можа сесці на міждзяржаўную дарогу і працягнуць далей, як паказана. Але далей ад Орціса нічога не было. Так што ў Ніландзе яна будзе чакаць далейшых інструкцый.
   Яна заварочвае ў Buckshot Deli and Diner, выязджаючы з горада ў напрамку сквотэрскай суполкі пад назвай Slab City, якую мясцовыя жыхары называюць «апошнім бясплатным месцам у Амерыцы».
  Лагер складаецца з размаляваных фургонаў, далёкіх грузавікоў, старых школьных аўтобусаў, бляшаных халуп і адкрытых мастацкіх інсталяцый, усе размешчаныя на бетонных плітах і вакол іх — рэліквіі даўно разабранай базы марской пяхоты Другой сусветнай вайны.
  Тут пенсіянеры займаюць зямлю з валацугамі, анархістамі, аматарамі выжывання і злачынцамі, якія жывуць па-за сеткай, без элементарных камунальных паслуг - але без умяшання з боку закона або ўрада. Яна правяла некаторы час у такіх лагерах.
  Сам уваход у Слэйб-Сіці - гэта галюцынатарнае бачанне: трохпавярховы насып з глінабітнага колеру цукерак. Гара выратавання: цюкі саломы, аўтазапчасткі, адноўленае смецце і дзесяць тысяч галонаў фарбы. Мастак прайшло некалькі гадоў, каб вярнуцца да свайго стваральніка. Але яго калейдаскапічная спадчына засталася.
  Кара спынялася тут шмат разоў падчас сваіх падарожжаў. Яе цягне да гэтага. Масавае выліванне розуму аднаго чалавека, канкрэтная маніфестацыя аднаго паслання: Бог ёсць любоў. Яна захапляецца яго мэтанакіраванасцю. Творчасць і мудрагелістасць. Вечны драйв гэтага. Гэта чалавечае сэрца і душа, зробленыя з бетону. Ён прыцягнуў тысячы іншых мастакоў, страчаных душ і турыстаў.
  Гэта нагадвае ёй, што не ўсё цемра. Што ёсць рэчы, за якія варта змагацца.
  Яна паркуе грузавік паляўнічых на пясчанай пляцоўцы. Яе адзіны транспартны сродак тут, і вецер такі моцны, што ёй трэба змагацца з ім, каб адчыніць дзверы.
  Яна ходзіць вакол гары, мінаючы асобна стаячыя мастацкія інсталяцыі. Кабалістычнае дрэва жыцця. Драўляная акула ў натуральную велічыню з акрываўленымі сківіцамі. Вінтажны белы універсал Falcon, распісаны натхняльнымі цытатамі.
  Гара полая, літаральна лабірынт, вылеплены з цюкоў саломы, пабудаваны з саману і аздоблены акіянам фарбаў. Вецер пустыні свішча ў калідорах, пакуль Кара блукае па арках, зробленых з выгнутых галін дрэў, круглявых пакоях, размаляваных гіганцкімі кветкамі, анёламі і дэманамі.
  Гэта спакой, які некаторыя людзі павінны знайсці ў царкве.
  Яна ідзе па лесвіцы да вяршыні гары: пафарбаванай у жоўты колер сцежцы, якая паказвае на бяспечны ўздым са знакам: КАЛІ ЛАСКА , ЗАСТАВАЙЦЕСЯ НА ДАРОГЕ З ЖОЎТАГА ЦЭГРЫ .
  З вяршыні адкрываецца від на плоскую плоскую пустыню. Яна пазірае на невялікія пясчаныя буры і срэбны водбліск мора ўдалечыні. . .
  Яна можа знікнуць зараз. Ніхто не прымушае да канфрантацыі. Яна не павінна змагацца.
  Потым яе пульс падскоквае, калі ў яе кішэні завібруе тэлефон паляўнічага.
  Паведамленне электроннай пошты складаецца толькі з лічбаў. GPS каардынаты. Месца з Орціса.
  І, як яна падазравала, ісці далёка ёй зусім не давядзецца.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят другі
  Эpps толькі што ўзяўся за руль, калі тэлефон Рорка загудзеў з паведамленнем з фіктыўнага ўліковага запісу электроннай пошты.
  Рорк увайшоў у сістэму, каб знайсці ліст ад Орціса.
  Ён утаропіўся на дзіўны шэраг лічбаў.
  @33.3560671,-115.7414864
  Яму спатрэбілася імгненне, каб зразумець, што інструкцыі ад Орціса былі каардынатамі GPS.
  У яго дрыжалі рукі, калі ён уводзіў нумары ў Google Maps на сваім тэлефоне. Карта паказвала месца на ўсходнім беразе Солтан-Сі, горад, калі можна так яго назваць, пад назвай Бамбей-Біч.
  «Што гэта?» — запатрабаваў Эпс.
  - Салтан-сі, - сказаў Рорк.
  Мора знаходзілася менш чым у гадзіне язды ад Палм-Дэзерта. Цалкам лагічна было, што ў Орціса будзе нейкае сховішча, а можа, ён проста завалодаў закінутым будынкам для сваіх мэтаў. Рорк ведаў, што ў раёне іх было колькі заўгодна.
  Ён націснуў на месца і выбраў «Што тут?» са спісу опцый, каб выклікаць прагляд вуліц. Усё, што ён атрымаў, - гэта абсалютна роўная, пыльная дарога. Але, трохі паманеўраваўшы, ён знайшоў побач шэрагі спарахнелых, закінутых будынкаў.
  - Бамбей-Біч, - сказаў ён услых.
  Эпс нахмурыўся з сядзення кіроўцы. «Ніколі пра гэта не чуў».
  Рорк паківаў галавой. «Вас чакае задавальненне». Ён засмяяўся, без гумару. «Гэта падобна ні ў адным іншым месцы на зямлі».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят трэці
  ТСолтан-Сі ляжыць у цэнтр Каліфарнійскай пустыні, на другім самым нізкім узвышшы ў Злучаных Штатах. Самы вялікі вадаём у Каліфорніі, другое па велічыні ўнутранае мора ў краіне — 350 квадратных міль салёнай вады ў пустыні Санора.
  Здалёк гэта ідылічна. Чароды пералётных птушак слізгаюць па хвалістай блакітнай паверхні вады, міма шырокіх берагоў бязлюдных белых пляжаў пад некранутым зімовым сонцам.
  Усё ілюзія.
  Гэта пустка апакаліптычнага маштабу.
  Мора, якога ніколі не павінна было быць, створанае інжынернай катастрофай, у выніку якой рака Каларада ўлілася ў старажытнае дно возера. Прайшло два гады, перш чым паломку ўдалося ліквідаваць. І нарадзілася Солтан Сі.
  Раён калісьці быў квітнеючым курортам, развітым у 1950-х гадах як «Рыўера Солтан». Шыкоўныя гарады ўзнікалі ўздоўж берагавой лініі падчас залатой ліхаманкі зямельных інвестыцый. Свецкія львіцы і знакамітасці сцякаліся, каб пакатацца на лодках, паплаваць і пакатацца на водных лыжах у папулярных прыстанях і клубах. Потым серыя экалагічныя катастрофы адна за адной налятаюць, нібы Божая чума, спусташаючы рэгіён.
  Спачатку адбыліся перыядычныя паводкі, якія нанеслі велізарны матэрыяльны ўрон і выгналі жыхароў з новых забудоў. Інвестары сышлі з гатэляў і прадпрыемстваў, пакінуўшы шэраг гарадоў-прывідаў уздоўж берагоў. Разліў сельскагаспадарчай прадукцыі з бліжэйшых сельгасугоддзяў забрудзіў мора, забіўшы мільёны рыб і сотні тысяч птушак. Красаванне водарасцяў атруціла яшчэ мільёны.
  Цяпер увесь рэгіён у асноўным бязлюдны, месца цікаўнасці для бясстрашных турыстаў.
  Зблізку ўсе ілюзіі знікаюць. Блакітная вада каламутна-карычневая. Белыя пляжы ўтвораны з здробненых костак і лускі мільёнаў птушак і рыб; берагавая лінія ўсеяна шкілетамі і сухім белым шалупіннем. Глабальнае пацяпленне няўмольна скарачае берагавую лінію, агаляючы мілі і мілі забруджанай гразі. Гразь пячэцца на сонцы і ператвараецца ў пылавыя буры на ветры і пустыннай спякоце; пыл, змешаны з мыш'яком, селенам, свінцом і ртуццю, робіць паветра непрыдатным для дыхання.
  І пах. У прахалодныя зімовыя месяцы адчуваецца толькі лёгкі пах серы, але хутка наступіць паралізуючая спякота, і пах мёртвых і паміраючых жывёл будзе прыцягваць зграі мух і ствараць невыносны смурод усё лета.
  Ёсць некалькі фарпостаў жылых дамоў. Паміж нічога, акрамя пустыні. Вялізныя чужыя прасторы. Суровае запусценне.
  Страшнае папярэджанне аб наступствах дрэннага абыходжання з зямлёй.
  Кара едзе па патрэсканай галоўнай дарозе ўздоўж берага ў напрамку GPS-каардынатаў, якія даслаў Орціс.
  Яны вядуць у горад-прывід Бамбей-Біч.
  Яна глядзіць праз лабавое шкло на шкілеты дамоў, напалову паваленых у таксічныя зялёныя басейны. Тэлефонныя слупы без правадоў, цягнуцца да гарызонту, як няроўныя лініі гіганцкіх распяццяў. Іржавыя масівы машын і бытавой тэхнікі, усе ў белай скарынцы ад солі.
  Далей ад бледнай бруду берагавой лініі знаходзяцца закінутыя будынкі, многія з якіх усё яшчэ запоўненыя рэчамі, нават слоікамі і каробкамі з ежай, быццам жыхары ўцяклі на ноч, не сабраўшы рэчы. Жудаснасць узмацняецца загадкавымі графіці, распыленымі на сцяне за сцяной.
  За гарадской сеткай дзесяць на дзесяць кварталаў ёсць асфальтаваныя вуліцы з вулічнымі шыльдамі — і ніводнага дама. У фантомных блоках насяляюць толькі пылавыя д'яблы і перакаці-поле. Акрамя таго, патрэсканыя дарогі проста спыняюцца ў пяску.
  Ён таксічны. Яно мёртвае. Гэта яе кашмары ажываюць, постапакаліптычнае бачанне жыцця пасля ядзернай бомбы. Яно стала відавочным.
  У цэнтры горада некаторыя дамы і фургоны заселеныя. Насельніцтва крыху менш за трыста — некаторыя ўладальнікі, некаторыя скваттэры. Упартыя папярэднія жыхары. Нягоднікі, злачынцы і іканаборцы.
  На ўскраінах закінутыя дамы стаяць адкрытыя для стыхіі, пясок нагрувашчваецца сугробамі па кутах. І вецер. Пастаянны вецер.
  І ўсё ж у гэтым месцы ёсць жахлівая, пагрозлівая прыгажосць, якая прыцягвае фатографаў-аматараў і мастакоў. Некаторыя з дамоў былі пераўтвораны ў мастацкія інсталяцыі — шэдэўры графіці з жудаснымі фільмамі: У ХІЛЗА МАЮЦЦА ВОЧЫ , накрэмзаныя на звонку аднаго дома, і ЁН НАМЫСВАЕ СКУРУ ЛАСЬЁНАМ. . . на іншым.
  GPS-каардынаты прыводзяць яе да квартала на ўскрайку горада, скрыжавання, дзе няма нічога, акрамя абшалёўкі маленькіх дамоў. Вокны даўно выбітыя, а хаты ветрам вымецены.
  Пасярод квартала — пабелены аднапакаёвы дом. Кара спыняе грузавік на невялікай адлегласці ад дома, каб назіраць.
  На адной сцяне дома акуратнымі радкамі прыбіты да гіпсу дзесяткі кардонаў з малаком. Грубая шыльда, намаляваная ўручную, тырчыць з пясчанага ўчастка двара:
   ДОМ ЗВЯКЛІХ ЗВЯКЛІХ
  Вецер коціць перакаціны міма грузавіка, па пыльнай дарозе. Больш нічога не варушыцца.
  Пасля доўгіх хвілін назірання яна прымае рашэнне. Яна выключае рухавік і выходзіць з грузавіка.
  Яна апранулася ў паляўнічую вопратку. Дзве пары штаноў колеру хакі, швэдар і абедзве паркі, каб павялічыць аб'ём і стварыць мужчынскі сілуэт. І, вядома ж, паляўнічая шапка, нацягнутая на валасы, закрываючы твар.
  Шматлікія кішэні вонкавай паркі зручна трымаць зброю. Нож. Яна не страляла з электрашокера. Гаяльны пісталет. І сапраўдная, Beretta. За выкарыстанне зброі прыйдзецца заплаціць. Ёсць заўсёды. Але тут у яе няма сапраўднага выбару. Яна павінна быць гатовая да ўсіх нечаканасцяў.
  Цяжар ва ўсіх кішэнях робіць яе цела цяжкім, як у мужчыны, і яна нязграбным паляўнічым крокам каціцца да дзвярэй хаты. Дакладней, дзвярны праём, бо сапраўдныя дзверы даўно былі выдраныя.
  Яна хвіліну лунае перад цёмным праёмам, прыслухоўваючыся.
  Стаіць цішыня. . . нічога, акрамя ветру.
  Яна заходзіць унутр.
  Маленькая квадратная прастора зусім пустая, за выключэннем стала ў цэнтры пакоя і сцен, дзе ў гіпс прыбіты некалькі шэрагаў дакладна выбудаваных кардонаў з малаком, на кожнай — фотаздымак чалавека, апавяданне, і слова АДСУТНА.
  Галерэя страчаных душ.
  На стале ляжыць вялікая адкрытая кніга.
  Яна падыходзіць да стала і глядзіць уніз.
  Кніга з'яўляецца кнігай наведвальнікаў. Са старонак тырчыць манілаўскі канверт.
  Яна дастае канверт і адкрывае яго. . . каб знайсці канчатковыя інструкцыі.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят чацвёрты
  СІнг праязджае за Палм-Спрынгс, менш чым у дваццаці мілях ад Палм-Дэзерта, калі яе тэлефон звоніць з электронным лістом Орціса.
  Гэта самая кароткая інструкцыя, якая загадвае паляўнічым ехаць на захад па 10.
  Дык яна кіруе.
  Другі электронны ліст прыходзіць, калі яна знаходзіцца на доўгім бязлюдным участку аўтастрады, які агінае паўднёвы край нацыянальнага парку Джошуа-Тры з поўначы і вяршыню мора Солтан з поўдня. На гэты раз набор GPS-каардынатаў, якія дазволілі б ёй павярнуць на поўдзень і праехаць да ўсходняга краю мора.
  Яна з'язджае з 10 на шашу 111, едучы праз калідор з масіўнымі фінікавымі гаямі, праз горад Мека і на Паўночны бераг.
  Яна праходзіць праз дзяржаўную рэкрэацыйную зону Солтан Сі, дзе стары яхт-клуб у форме браняносца быў адрамантаваны ў грамадскі цэнтр. Пяшчотны фіялетава-аранжавы закат афарбоўвае неба, узрушаюча адлюстроўваючыся ў серабрыстай вадзе вялізнага возера. Пеліканы слізгаюць міма водбліскаў пальмаў. Пробліск былой славы мясціны.
  Але стары яхт-клуб - адзіная прыкмета новага жыцця. Акрамя гэтага, толькі корпусы закінутых канцэсійных крам, шчыльна забітых дошкамі і пакрытых графіці, глядзяць на ваду.
  Потым проста голая пустынная шаша і доўгія пакрытыя салёнай скарынкай пяскі да самага краю вады. Вецер нязменны, штурхае машыну. Цені заходу сцелюцца па палях, усыпаных пустыннымі палявымі кветкамі, шэра-зялёнымі кустамі шалвеі, скалістымі невысокімі пагоркамі.
  Яна праязджае праз самотнае скрыжаванне, на якім усяго два будынкі: закінутая аўтамайстэрня з металічным навесам ад сонца і крама спіртных напояў/відэапракат. Абодва шырока адкрыты стыхіі. Высокая пальма няўпэўнена гойдаецца на ветры.
  Так цалкам пакінутая, яна дрыжыць.
  А потым цёмна.
  Ззаду яна бачыць фары, якія хутка набліжаюцца. Фары, якія ўсталёўваюцца з боку шашы, вышэй, чым у стандартнага аўтамабіля. Вялікі транспартны сродак.
  Яна назірае ў бакавое люстэрка, як аўтамабіль налятае на яе, вылятае на сустрэчную паласу, каб абагнаць яе.
  Грузавік, з закрытым кажухом над ложкам.
  Яна глядзіць у бакавое акно, каб убачыць двух мужчын на пярэднім сядзенні. За рулём мужчына ў чырвонай паляўнічай фуражцы.
  Яна замірае. Гэта ўсё, што яна можа зрабіць, каб глядзець наперад і трымаць рукі на рулі.
  Можа гэта паляўнічыя?
  Яна нікога не бачыла за міль. Ні машын, ні людзей. І гэтыя мужчыны знаходзяцца на прамым шляху да GPS-каардынатаў. Два з іх.
  На імгненне яе паралізуе нерашучасць.
  Яна паступова паскараецца, таму можа паспяваць, не набліжаючыся занадта блізка. На цёмнай пустыннай шашы яны навідавоку наперадзе. Яны прыйшлі ззаду, таму не западозраць, што яна за імі ідзе.
  Такім чынам, яна ідзе следам.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят пяты
  РОрк і Эпс выехалі з змрочных арройосаў пустынных земляў Анза-Барэга і выехалі на шашу, якая акружала Солтан-Сі, якраз на захадзе сонца. І Эпс упершыню ўбачыў гэта.
  На яго твары было чыстае жах, калі ён у ступары глядзеў праз лабавое шкло. «Што гэта за месца?»
  Рорк бываў тут раней, шмат гадоў таму, на адных з бясконцых летніх вакацыяў, куды яго і яго брата цягнулі яго і яго брата ў маладосці. Памяць знікла, верагодна, таму, што немагчыма было ўтрымаць у галаве ўсю дзіўнасць гэтага. Гэта было як нешта з "Вар'яцкага Макса" .
  Эпс не мог перастаць глядзець, пакуль агенты праязджалі міма сцэн з Апакаліпсісу.
  Аўтобус Фольксваген напалову патануў у слізістай лужыне белага. Рэзкія карчакі ў мазаіцы патрэсканай гразі. Таксічныя хімічныя азёры адрыгваюць бурбалкамі млосна-зялёнага і аранжавага колеру. Часткі іржавых машын, разбураныя докі для лодак, артэфакты часоў бумтауна — цяпер прывідна бледныя, пакрытыя соллю. З таго, што выглядала, тырчаў гнілы фатэль як пясок, але Рорк ведаў, што гэта здробненыя косткі рыб і птушак. За ім у вадзе плаваў каркас ложка.
  Трывога Рорка ўзмацнілася, калі ён паглядзеў на свае самыя змрочныя страхі за будучыню.
  Гэта тое, да чаго мы рухаемся? З няўстойлівым нарцысам у стырна нацыі, колькі часу да непазбежнага?
  Эпс кінуў на яго суровы, цвярозы позірк, і Рорк мог паспрачацца, што яго агент думаў пра тое ж самае. Гэта было немагчыма не зрабіць.
  GPS-каардынаты Орціса прывялі іх праз ўскраіну горада да квартала закінутых дамоў з ззяючымі аконнымі рамамі без шкла, выпадковымі крэсламі і газонамі, раскіданымі па пясчаных участках.
  Бліжэй за ўсё да каардынатаў адпавядала белая абалонка аднапакаёвай хаты з уторкнутай у пясок двара намаляванай шыльдай:
  ДОМ ЗВЯКЛІХ ЗВЯКЛІХ
  На бакавой сцяне акуратнымі радкамі былі прыбіты дзесяткі скрынак з малаком. Нават з машыны агенты маглі бачыць твары на кожнай скрынцы.
  «На чорт?» - сказаў Эпс.
  - Ідэя Орціса пра жарт, - змрочна адказаў Рорк. Але таксама кожны, хто спыніўся ля дома, будзе выглядаць як чарговы турыст па пустыні, які разглядае мясцовыя творы мастацтва.
  Рорк пацягнуўся да бардачка, дастаў Maglite і сунуў яго ў кішэню паліто.
  Абодва агенты дасталі зброю і выйшлі з пазадарожніка. Яны разгарнуліся шырока, потым увайшлі па абодва бакі ад дзвярнога праёму, міма яго.
  Яны занялі пазіцыі па абодва бакі ад уваходу, і Рорк выклікнуў: «ФБР. Кіньце зброю і выходзьце з паднятымі рукамі».
  Была цішыня. . . нічога, акрамя гулу ветру. . .
   Рорк схапіў свой Maglite і прасвятліў яго ўнутры. Маленькая квадратная прастора была пустая, за выключэннем стала з вялікай раскрытай кнігай. Унутраных дзвярэй не было — гэта быў адзіны пакой.
  Рорк паклаў свой «Глок» у кабуру, падышоў да стала, а Эпс застаўся вартаваць дзверы.
  Кніга была рэестрам гасцей. Са старонак тырчаў канверт.
  Рорк схапіў яго, засунуў руку ўнутр. . . затым перавярнуў яго, дарэмна трасучы.
  Было пуста.
  Ён павярнуўся да Эпса, загаварыў праз перасохлае горла. «Паляўнічыя. . . яны, напэўна, ужо сюды дабраліся. Накіраванне ўзялі з сабой».
  Яны стаялі ў пустым доме. . . акружаны тварамі страчаных.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят шосты
  ТНеба цяпер цалкам цёмнае, дарога асветленая толькі бляскам месяца, і Сінгх лёгка можа сачыць за грузавіком з паўмілі ззаду. Яна адчувае сябе аголенай на пустой шашы. Яна можа толькі спадзявацца, што адстала ад паляўнічых настолькі, што ім ніколі не прыйдзе ў галаву западозрыць хвост.
  Слабыя чырвоныя заднія ліхтары запавольваюцца наперадзе, і грузавік раптоўна паварочвае направа ў цёмны ўчастак таго, што павінна быць чарговым пальмавым гаем.
  Сэрца Сінгха пачынае біцца.
  Згодна з GPS, каардынаты, дадзены Орцісам, усё яшчэ знаходзяцца на адлегласці больш за пяць міль.
  Увесь гэты час яна сачыла за мясцовым?
  Ці варта ёй працягваць да Бамбей-Біч?
  Яна запавольвае Lexus, набліжаючыся да павароту. Скрозь калідоры пальмаў яна бачыць цёмныя сілуэты будынкаў.
  Гэта закінуты матэль, размешчаны на моры пяску. Некалькі нізкіх белых будынкаў у шэрагі, усе дзверы і вокны забіты дошкамі. Алеі паміж будынкамі абсаджаны яшчэ пальмамі. Шалупіна лодка ляжыць пасярод мора перакаці-траў, якія займаюць ландшафтны дызайн.
  Сінгх глядзіць на гэта, калі яна набліжаецца да пад'езда. І тут яна рэзка робіць паварот.
  Яна асцярожна кіруе, заязджаючы на дарогу збоку. Ад грузавіка, за якім яна ехала, не засталося і следу. Вялізная шыльда M OTEL у старадаўнім стылі ўзвышаецца ў канцы комплексу, за тры рады невысокіх будынкаў, там, дзе павінна быць былое вестыбюль. Яна цяпер ледзьве поўзае па машыне —
  У святле яе фар вымалёўваецца постаць. Яна націскае на тормаз. Машына ўздрыгвае, калі рухавік глухне. Чалавек стаіць пасярод цёмнай дарогі. Апрануты ў камуфляж і фуражку паляўнічага.
  І цэліцца ў яе з вінтоўкі праз лабавое шкло.
  На долю секунды яна застыла ў ягоным полі зроку.
  Потым за ім у святле фар рухаецца цень. . . і чалавек падскоквае ў канвульсіях, перш чым паваліцца на зямлю.
  Постаць за ім кідаецца наперад, нахіляецца над ім. . . Сінгх бачыць водбліск срэбнага клінка. . . і цёмны гейзер адкрываецца ў бледнай плоці яго шыі.
  Сінгх задыхаецца. Яе сэрца б'ецца так хутка, што на імгненне яна не можа дыхаць.
  Забойца стаіць і глядзіць на яе праз лабавое шкло, вочы ўспыхваюць святлом, блішчаць, як каціныя вочы ў цемры.
  Ліндстром.
  Яна зноў нагінаецца і стаіць, трымаючы вінтоўку забітага. Яна перакідвае яго праз плячо, ідзе да кіроўцы з боку лексуса і тузае ручку дзвярэй.
  Зачынены.
  Ліндстром глядзіць праз шкло, чакаючы. І пасля такту Сінгх націскае кнопку, каб адамкнуць дзверы.
  Ліндстром цягнецца да Сінгха, каб заглушыць фары.
  «Ёсць больш,» кажа яна. Затым яна хапае Сінгха за руку і рыўком выцягвае з машыны, цягне ў цемру да лабірынта пальмаў.
  Цалкам інстынктыўна, Сінгх рухаецца разам з ёй.
  У зацененым калідоры пальмавага гаю Ліндстром спыняецца на пяску. Інтэнсіўнае святло месяца прасочваецца праз полаг пальмавых лісцяў.
  Жанчыны сутыкаюцца адна з адной у месячным святле. І раптам, насуперак усяму розуму, Сінгха ахоплівае моцная палёгка, амаль эйфарыя. «Вы ў бяспецы. Вы ўцяклі». Яна не можа паверыць, што ўсё гэта пашанцавала.
  А потым палёгка знікае, калі з глыбіні яе істоты вырываецца першародны страх.
  Твар Ліндстром у крыві чалавека, якога яна толькі што забіла. З яе валасоў цячэ цёмна-малінавы колер. Але гэта значна больш, чым гэта. Ёсць у ёй нешта не зусім чалавечае. Яна жывёла. Яна - аватар. Забойца сотняў людзей. Гэта энергія багіні, энергія архетыпу, і быць у яе прысутнасці страшна.
  Сінгх адчувае, як яе сэрца падымаецца да горла.
  Ліндстром адварочваецца ад яе, каб утаропіцца скрозь дрэвы ўніз па грунтавай алеі ў цемры. «У яго ёсць іншы ахоўнік на супрацьлеглым праездзе».
  Яна цягнецца да шыі, расшпільвае і здымае парку, у якой яна апранута. Пад ім ёсць яшчэ адзін. Яна працягвае першае паліто Сінгху. Сінгх прымае гэта аўтаматычна.
  «Ёсць машыны, - працягвае Ліндстром. Яе голас хрыплы, амаль эратычны, але дзіўна бяздушны. «Ёсць сігнал. Двойчы міргнуць, потым яшчэ раз двойчы. Потым да машыны падыходзіць ахоўнік, праводзіць».
  «За што?» Сінгх у разгубленасці спраўляецца. «Вы ўцяклі».
  «Ад каго ўцёк?» Ліндстром кажа.
  Сінгх кідае позірк на матэль. «Паляўнічыя. Орціс».
  Ліндстром нахіляе галаву, хмурыцца. «У іх мяне ніколі не было».
   «Але . . .”
  Ліндстром глядзіць на яе. «Орціс там», — кажа яна такім дзіўным бязтонным голасам. «Вы ведаеце Орціса?»
  «Я ведаю, што ён монстар».
  «Так», - катэгарычна згаджаецца Ліндстром. Яе вочы кранаюць твар Сінгха. «Мужчыны, якія прыходзяць. Я думаю, што ён прадае павароты».
  Спачатку Сінгх не можа прадумаць сваю агіду. «Але ён не можа. Як ён можа? У іх ніколі не было цябе, - кажа Сінгх. Але ў яе галаве расце нейкае змрочнае разуменне, пачуццё страху ў глыбіні жывата.
  «Не», - кажа Ліндстром. «Ён прыйшоў падрыхтаваны. У яго ёсць рэзервовая копія. Ён зробіць гэта са мной ці без мяне».
  Сінгх утаропіўся на Ліндстрома, пакуль раскрываецца поўная жахлівая праўда.
  Калі паляўнічыя не даставяць, унутры будзе іншая жанчына, якую Орціс мае намер выкарыстоўваць замест Ліндстрома.
  Ранейшае вестыбюль матэля цяпер проста рама — вокны і дзверы забіты дошкамі, стойка рэгістрацыі ўсё яшчэ жудасна лунае пасярод сцяны, якой больш не існуе.
  Сінгх стаіць з Ліндстром у цёмнай бетоннай кабінцы, дзе калісьці была невялікая пральня, яе твар прыціснуты да грубай фанеры забітага дошкамі акна.
  Расколіна ў фанеры дае ёй від на вестыбюль матэля. Доўгае памяшканне было даволі чыста падмецена, у розных месцах на стэндах устаноўлены ліхтары і відэаабсталяванне. У крэсле за сталом за абсталяваннем горбіцца тоўсты малады чалавек, курыць. Смуглявага чалавека, якога Сінгх пазнае, калі Орціс стаіць над ім, паказваючы на экран, аддае загады, жэстыкулюючы ззаду. . .
  Дзе бялявая жанчына на платформе памерам з каралеўскі ложак. Голы, з завязанымі вачыма. Стрыманы ў сабачым нашыйніку і ланцугах. Сінгх перахоплівае дыханне і адыходзіць ад шчыліны ў акне. Яе ногі хісткія; яна ледзь можа думаць праз жах.
  Ліндстром робіць крок наперад, глядзіць ёй у твар. «Вам трэба засяродзіцца», — катэгарычна кажа яна.
  Сінгх разумее, што яна дрыжыць ад гневу, і ведае, што Ліндстром мае рацыю. Яна прымушае сябе дыхаць, ураўнаважвацца.
  "Так", - ціха адказвае Сінгх. «Я з вамі. Мы павінны...
  Ліндстром нерухомы, папераджальна падымае руку.
  Сінгх чуе храбусценне павольных крокаў па пяску за межамі кабіны, у якой яны знаходзяцца.
  Ліндстрэм сустракаецца вачыма з Сінгхам, прыступае да сцяны побач з дзвярным праёмам, каб яна была схавана ад дзвярнога праёму.
  Сінгх цягнецца да пісталета, але Ліндстром хутка ківае галавой і паказвае ёй электрошокер.
  Сінгх ківае, удыхае і паварочваецца да дзвярэй.
  Цень чалавека маячыць у праёме.
  «Ну, добра. Што ў нас тут?» — кажа ён і заходзіць у пакой, слаба сціскаючы зброю.
  У Сінгха ёсць дзве секунды, каб зразумець, што ён не Орціс.
  Потым ён падскоквае, сутаргава ўздрыгваючы, калі Ліндстром б'е яго ззаду.
  Ён здушвае скажоны крык і падае на зямлю, хапаючыся ад болю. Перш чым Сінгх паспявае адрэагаваць, Ліндстром падступае да яго дрыготкага цела, наступае яму на грудзі, нахіляецца, каб схапіць пальцамі яго валасы, і пераразае яму горла паляўнічым нажом.
  Яна паварочваецца да Сінгха, з рук сцякае кроў.
  Сінгх глядзіць уніз на мерцвяка, яе сэрца бескантрольна калоціцца ў грудзях. Ён малады, апрануты ў аліўкавыя штаны хакі і майку.
  Троль. Гвалтаўнік.
  І яна не адчувае жалю.
  «Ахоўнік», - кажа Ліндстром. «Адзін з іх».
  Думка нервуе.
   Колькі яшчэ ў Орціса, якія яму дапамагаюць? Колькі мы супрацьстаім?
  «Я бачыў толькі гэтых дваіх», — адказвае Ліндстром, нібы Сінгх прамовіў услых. Яна прысядае каля ахоўніка, пачынае здымаць з яго шапку і куртку. «Вось як мы ўваходзім».
  «Гэта павінен быць я», — кажа Сінгх.
  Ліндстром адводзіць вочы ад цела.
  «Колер скуры. Яго валасы, - кажа Сінгх. «Гэта павінен быць я». Думкі яе імчацца, разлічваюць. Яна будзе гуляць ахоўніка, прыводзячы аднаго з кліентаў. Паколькі абодва ахоўнікі мёртвыя, за камерай у вестыбюлі застаюцца толькі Орціс і тоўсты малады чалавек. . .
  Яна здымае парку, якую апранула, каб абмяняць яе на адзенне ахоўніка.
  Ліндстром павольна ўстае. Яна пазірае на яе, асабліва. Не, не на яе. На яе вопратцы, яе парадным касцюме.
  «Вы», - кажа яна.
  Яна працягвае руку і дакранаецца да лацкана Сінгха. Ад дотыку Сінгха дрыжыць.
  «Гэта ты», — кажа Ліндстром, і ў яе голасе чуецца нешта накшталт здзіўлення. «Ты адзіны». Яе вочы вельмі далёка. «Я павінна сказаць вам,» кажа яна.
  Затым яна нахіляецца, і Сінгх адчувае яе дыханне ў сваёй шчакі, калі яна шэпча нешта, ад чаго ў яе стыне кроў.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят сёмы
  яУ цёмным бетонным кубе пральні Сінгх і Кара здымаюць рацыю з мёртвага ахоўніка. Рухаючыся ў тандэме, яны стаяць ля дзвярэй з абодвух бакоў і аглядаюць цёмную тэрыторыю гатэля.
  Пясок. Вецер. Перакацінкі. І месяц.
  Ліндстрэм гаворыць ледзь чутна. «Каля дзвярэй вестыбюля стаяць двое кліентаў. Ахоўнік сказаў ім чакаць».
  «Два? Гэта ўсё?»
  «Два. Пакуль».
  Так хутка, ціха складаюць план. Поўны малады чалавек, верагодна, узброены, але вялікай пагрозы не ўяўляе. Менавіта Орціса яны павінны нейтралізаваць. Шэптам яны распавядаюць пра гэта з пункту гледжання паляўнічых.
  Затым дзве жанчыны пакідаюць бетонны квадрат пральні. За мілі і мілі ад любога горада, з далёкім успамінам любое электрычнае асвятленне, ноч апраметная, тэрыторыя асветленая толькі месячным святлом. Пустынны вецер уздымаецца і адступае, шамацячы пальмавымі лістамі.
   Жанчыны аб'язджаюць матэль ззаду, накіроўваючыся да пальмавай гаі, дзе Ліндстром схаваў грузавік паляўнічых.
  Яны разам імчаць па залітым месяцам пяску да пікапа. Калі яны бягуць, Сінгх адчувае першасны прыліў адрэналіну, і ў гэтым пачуцці больш чым страх. Каля транспартнага сродку яны займаюць пазіцыі па абодва бакі грузавіка і раздзіраюць покрыва ложка. Ліндстром здымае сваю паляўнічую парку і кідае яе Сінгху, які нацягвае яе на тую, якую яна ўжо апранула.
  Ліндстром залазіць у кузаў грузавіка, сядае, прыхінуўшыся спіной да кабіны. Сінгх выкарыстоўвае свае ўласныя кайданкі, каб прыкаваць Ліндстрэм да парэнчы, яе рукі над галавой, і калі Ліндстрэм заплюшчвае вочы і апусцілася, як страчаная прытомнасць, Сінгх выкарыстоўвае тэлефон паляўнічага, каб сфатаграфаваць «закладніцу», накіраваўшы здымак, каб паказаць яе рукі надзейна скаваныя кайданкамі.
  Потым Сінгх адмыкае Ліндстрэма, і Ліндстрэм зноў ставіць свае рукі на поручні, як быццам яна ўсё яшчэ ў кайданках.
  Сінгх садзіцца ў кабіну і заводзіць грузавік, выганяе яго з пальмавага гаю на галоўную паласу за межамі матэля — але не да самага вестыбюля. Яна паркуецца на невялікай адлегласці, па-за полем зроку двух кліентаў, якія чакаюць каля галоўнага будынка. Яна аглядае тэрыторыю вакол сябе праз лабавое шкло.
  Новых машын няма. Ніякіх чалавечых постацяў не варушыцца.
  Яна паварочваецца да задняга акна, бачыць Ліндстрома на месцы ззаду.
  Яна выключае рухавік і хутка набірае ліст для Орціса на тэлефоне паляўнічага.
  У нас пакет звонку.
  Яна прымацоўвае да паведамлення фота Ліндстрома і адпраўляе.
  Праз імгненне вяртаецца адказ.
  Вас прывядзе ахоўнік.
   Тыпы Сінгха:
  Які ахоўнік?
  І яна чакае, гледзячы праз задняе акно грузавіка. Цела Ліндстром - цень, які апусціўся над ёй.
  Яна ўдыхае, адварочваецца і глядзіць на тэлефон. Ні адзін ліст не прыйшоў.
  Яна слізгае па сядзенні, выходзіць з кабіны з боку пасажыра і стаіць так, што яе цела засланяе грузавік, але яе сілуэт у парку і паляўнічай фуражцы бачны з будынка вестыбюля.
  Карціна поўная: Ліндстром у кузаве грузавіка, светлыя валасы, якія ззяюць у месячным святле, відаць, прыкаваны да рэйкі грузавіка. Паляўнічы ў парку і кепцы, стаіць каля грузавіка.
  Сэрца Сінгх б'ецца, калі яна ўяўляе, як Орціс выходзіць з вестыбюля, крочыць да краю будынка і зазірае за вугал, каб сфатаграфаваць. . .
  І тут яна чуе ягоны голас у цемры, жорсткі, загадны. «Дай мне паглядзець твае рукі».
  Сінгх павольна падымае рукі ў паветра, каб ён бачыў.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят восьмы
  яЧорнай ноччу, за столькі міль ад цывілізацыі, неба было засыпана зоркамі.
  Рорк і Эпс стаялі на ветры каля сваёй машыны на пустынным скрыжаванні каля Дома зніклых без вестак.
  Што яны маглі зрабіць? Мілі ў сярэдзіне нідзе. Не ведаю, куды ісці далей.
  Голас Эпса быў сухі, адчайны. «Ёсць толькі адна дарога вакол усяго мора, ці не так? Гэта павінна быць побач».
  Але які кірунак?
  Два шляхі.
  На коне жыццё Сінгха і Кара, яны павінны былі кінуць манету і вырашыць?
  Кара, бездапаможна падумаў Рорк.
  Тэлефон у кішэні завібраваў.
  Ён на імгненне застыў, ашаломлены. Потым ён схапіўся за яго, спадзеючыся насуперак надзеі, што гэта Сінгх.
  Ён утаропіўся на нумар, і яго жывот перавярнуўся.
   Гэта быў яго ўласны нумар.
  Яго стары нумар.
  Тэлефон, які Кара скрала ў яго на пляжы.
  «Што?» — запатрабаваў Эпс. «Што гэта?»
  Рорк падхапіў хрыплы, бязэмацыйны голас Кары. «Ваш агент тут. Яна ў Орціса».
  Праз долю секунды яго радасць перайшла ў халодны страх за Сінгха.
  Эпс глядзеў на яго, напружаны.
  «Дзе ты?» — удалося яму. Раздаўся пінг тэкставага паведамлення, і ён паглядзеў на экран, каб убачыць каардынаты GPS.
  Кара зноў загаварыла. «Закінуты матэль на 111. Пад'язджаюць мужыкі і шыфруюць фарамі. Два міргання, паўза, потым яшчэ два. Падыдзе ахоўнік».
  «Я разумею...»
  «Спяшайцеся».
  «Мы будзем», - сказаў ён, а потым хутка... «Кара. Дзякуй».
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел восемдзесят дзевяты
  Рoarke гнаў як вецер.
  Каардынаты былі ў дзесяці хвілінах язды ад Бамбей-Біч. Закінуты матэльны комплекс у гаі пашарпаных пальмаў, дзверы і вокны забіты дошкамі, злучальныя дарогі ператварыліся ў пясок і перакаты.
  Тэрыторыя была настолькі цёмнай, што агенты не ўбачылі комплекс, пакуль не апынуліся прама на яго вяршыні.
  Эпс быў напружаны, калі Рорк павярнуў на пад'езд. Агенты ўтаропіліся на старадаўнюю шыльду M OTEL злева, над дахам доўгага нізкага будынка. Вестыбюль.
  Рорк затармазіў машыну і спыніўся на неасфальтаванай дарозе, і пацягнуўся да фар, каб даць сігнал.
  «Два міргання, паўза, потым яшчэ два».
  Агенты чакалі ў цёмнай машыне з грукатам рухавікоў і перарывістым дыханнем ад трывогі. Вакол і над імі калыхаліся на ветры пальмавыя лісты.
  У цемры перад імі не было руху. Ніхто не выходзіць насустрач.
   Мужчыны пераглянуліся, дасталі зброю, вылезлі з пазадарожніка і пайшлі насустрач ветру. Рорк пакінуў уключанымі фары.
  - Рорк, - хрыпла прамовіў Эпс, гледзячы перад сабой на край святла. Рорк павярнуўся, падымаючы свой Глок...
  На пясчанай дарозе ляжала цела, цела мужчыны, у паляўнічай фуражцы. Горла перарэзанае, чорнае ззянне.
  - Кара, - сказаў Рорк.
  Агенты развярнуліся як адзін і пабеглі праз вецер да вестыбюля, стукаючы нагамі ў пясок.
  Каля вугла будынка Рорк спыніўся і падняў руку. Эпс спыніўся ззаду.
  Па той бок сцяны пачуліся галасы.
  Агенты бразгалі зброяй, хадзілі ўніз і ўверх, завярнулі за вугал будынка.
  Ля бэтоннай сьцяны стаялі два мужчынскія цені і курылі.
  Рорк і Эпс спыніліся ў поўнай стойцы, трымаючы іх у прыцэле. Мужчыны выпрасталіся, анямелі. «Што за чорт...» пачаў адзін.
  «Федэральныя агенты. Падніміце рукі ўверх, - загадаў Рорк.
  Той, што быў далей ад іх, развярнуўся, каб бегчы. Эпс кінуўся за ім, схапіў яго, у той час як Рорк схапіў другога, развярнуў яго вакол, штурхнуў тварам да сцяны, каб надзець наручнікі.
  «Колькі ўнутры?» - сказаў ён на шыі чалавека.
  — Не ведаю, — прамовіў мужчына. Рорк ударыў яго каленямі па спіне, каб паваліць на зямлю, і засунуў яго галаву ў пясок.
  « Колькі ?»
  «Я не быў», - скуголіў мужчына. «Хлопец сказаў чакаць на вуліцы».
  Рорк павярнуўся, каб азірнуцца ўверх і вакол. Дзверы вестыбюля знаходзіліся пад бетонным навісем. Святла знутры не было.
  У пятнаццаці футах ад сябе Эпс апусціў другога чалавека на пясок і надзеў яго ў кайданкі.
  Рорк дакрануўся дулам свайго «глока» да шчакі чалавека пад сабой. «Ні слова. Ні гуку».
  Рорк і Эпс уварваліся праз парадныя дзверы ў вестыбюль матэля, нацэліўшы перад сабой зброю, закрываючы адзін аднаго, калі яны павярнуліся і шалёна аглядалі абстаноўку.
  Рорк імгненна ўспрыняў гэта.
  Відэа абсталяванне. Малады чалавек з залішняй вагой апусціўся і ўсё яшчэ сядзеў у крэсле за маніторамі, ля яго ног была цёмная лужа.
  І пляцоўка ў цэнтры klieg агнямі. Паверхня чырвоная, залітая крывёю.
  На вяршыні платформы распласталася аголенае цела, акрываўленае да непазнавальнасці.
  Рорк аднойчы жудасна ўбачыў бронзавую скуру і чорныя валасы. . . Эпс закрычаў побач з ім. . .
  Сінгх. Божа мой, не.
  Але потым абодва мужчыны засяродзіліся і рушылі наперад, як адзін, каб утаропіцца ўніз на труп на платформе: мужчына, вытрыбушаны, разрэзаны ад шыі да таза, скура раскрытая да калечаных органаў.
  - Гэта Орціс, - сказаў Рорк і адчуў прыліў палёгкі, нават калі яго жывот скруціла ад бойні.
  Але дзе. . . што за чорт . . .
  Ён павярнуўся, каб агледзець вакол сябе бетонную прастору.
  — пачуўся дрыготкі голас з-за стойкі. «Дэм'ен».
  Эпс развярнуўся і пабег. Рорк быў адразу за ім. Яны прабіліся скрозь адкрыты каркас сцяны.
  Цела курчылася на падлозе, з цяжкасцю падымаючыся, каб сесці. Стройная фігура ў цёмным парадным касцюме. Звязаны. З капюшонам.
  Жывы.
  Рорк пахіснуўся, яго ногі з палёгкай падгнуліся.
  Эпс апусціўся перад ёй на калені, пацягнуўся да яе і сцягнуў капюшон. Цёмныя валасы Сінгха рассыпаліся. . . і Эпс загарнуў яе ў свае рукі, трымаў.
  «Я тут. Я тут».
  Рорк адвярнуўся з пякучымі вачыма, пакідаючы іх.
  У галоўным пакоі ён прайшоўся па перыметры вестыбюля, правяраючы кожны кут. Малады чалавек за відэаманіторамі быў мёртвы з перарэзаным горлам. Рорк яшчэ больш збянтэжыўся, калі выявіў, што камеры ўключаны ў прамым эфіры і па-ранейшаму транслююць кадры платформы і вытрашчанага цела Орціса.
  Гэта стала б шокам для мужчын, якія заплацілі за тое, каб убачыць згвалтаванне Кары ўжывую.
  Можа, урок.
  Але калі Рорк хадзіў па пакоі, запавольваючы шалёнае дыханне, яго ахапіла ныючае пачуццё. Кара патэлефанавала яму. Выклікаў іх на дапамогу Сінгху.
  Яна б не пакінула Сінгха такім чынам. Не звязаны. Не ў гэтых умовах.
  Ён павярнуўся на цэментавай падлозе і рушыў за дзверы ў цемру.
  Ён прабег міма шыльды M OTEL , спыніўся на пяску паміж пальмамі, азіраючыся.
  Перакаціны дрыжалі на ветры. У небе зіхацелі зоркі. Месяц быў такі яркі, што быў падобны на жар на пяску.
  І ён загаварыў з цемрай.
  «Кара. Я ведаю, што ты тут».
  Ён павярнуўся пад зыбкімі ценямі пальмаў, поўняй і сотнямі мільёнаў зорак.
   «Я адчуваю цябе».
  А ён мог. Ён адчуваў яе ў дрэвах, у ветры, у зямлі, у месячным святле. У сваёй крыві. У сваім сэрцы.
  Ён чакаў, прыслухоўваўся, чуў толькі пошчак ветру.
  Ён зрабіў паўзу. . . а потым сказаў. «Я заўсёды адчуваю цябе».
  Вецер закруціў вакол яго і вынес яго словы ў ноч.
  OceanofPDF.com
   ПРАЗ ДВА ДНІ
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дзевяносты
  яТолькі пасля таго, як агенты вярнуліся ў Сан-Францыска, яны даведаліся пра лёсы Тофера Стывенса і Алекса Фоя.
  Расследаванне, праведзенае Лэмам і Стотлмайрам, прывяло да стварэння стайні ў даліне Санта-Інес, якая не выкарыстоўвалася на працягу многіх гадоў.
  Унутры Уэртэ і паліцыя Ісла-Віста знайшлі целы. Два маладыя браты з братэрства, аголеныя, з перарэзанымі горламі і некалькімі нажавымі раненнямі цела Фоя, складзены ў кучу перад алтаром Санта-Муэртэ з відэа. Чырвонай памадай на кожным целе буйна было напісана адно слова: ГВАЛТАЎНІК.
  Былі фатаграфіі, размешчаныя ў інтэрнэце — вядома, былі фатаграфіі. З усіх бакоў. Жудасна, смяротна. Наколькі грубае папярэджанне.
  Сука запатрабавала крэдыт.
  «Адзін у дзень».
  «Мы пакончым з гвалтаўнікамі, пакуль не скончацца згвалтаванні».
   У Рорка не было часу разважаць, хто забойцы. У яго была значна, значна больш актуальная праблема.
  Сінгх вяла апытанне ў офісе, як заўсёды засяроджана і спакойна, расказваючы сваю гісторыю.
  Стрэндж не стаў гэта апісваць.
  Напярэдадні ўвечары ў гаражы яе гарышча да яе звярнулася жанчына, якая заявіла, што была былая ўдзельніцай Bitch. Ні Андрэа Джанаві, ні тых, з кім Сінгх калі-небудзь кантактаваў раней.
  Сінгх дастала зброю і прыняла ўсе меры засцярогі. . . але калі жанчына загаварыла, Сінгх пераканаўся, што яна гаворыць праўду.
  Ужо з некалькіх хвілін размовы Сінгх заўважыў, што жанчына добра дасведчаная аб кампаніях doxxing і кіберсістэмах. Жанчына распавяла, што пакінула групу пасля таго, як яны пачалі абмяркоўваць забойства. Калі яна пачала падрабязна апісваць, як Сука арганізавала напады на кампус, Сінгх прапанаваў ім пайсці ў іншае месца, каб пагаварыць, і жанчына пагадзілася.
  Затым у цяні гаража з'явілася мужчынская постаць. Абмяняліся стрэламі. Разбілася лабавое шкло. Сінгх пачуў рану ў грудзях і быў упэўнены, што яна кагосьці ўдарыла.
  Потым яе ўдарылі ззаду.
  Яна прыйшла ў прытомнасць і апынулася звязанай у багажніку ўласнага аўтамабіля ў капюшоне. Гэта пакутлівае падарожжа скончылася ў закінутым матэлі каля Бамбей-Біч.
  Орціс і яшчэ адзін мужчына забралі яе ў матэль, усё яшчэ завязаную і з капюшонам. Яны яе не білі. Яны яе не чапалі. Орціс прымусова навязаў ёй таблеткі, якія прымусілі яе заснуць.
  Яна прачнулася праз некалькі гадзін у пакоі, дзе яе знайшлі Рорк і Эпс, за стойкай у холе. Яна чула гукі сварка звонку, нехта ўваходзіць у хол. З наступнай бойкі яна зрабіла выснову, што нехта забіў Орціса і яшчэ кагосьці ў пакоі. Магчыма, забойцам быў Ліндстром, але яна не магла сказаць. Яна не бачыла. Гэта было вельмі хутка.
  Потым яна пачула, як нешта цягаюць вакол, і цяпер яна зразумела, што цела Орціса ляжыць на платформе.
  А потым пачуўся грук дзвярэй, калі забойца выйшаў, і цішыня. . . пакуль праз пятнаццаць-дваццаць хвілін не ўварваліся Рорк і Эпс.
  Усё выдатна, разумна сказана. Калі яе распытвалі, яна ніколі не вагалася ў дэталях.
  Рорк не паверыў.
  Гэта праўда, што яна была пад наркотыкам. Яе згрубілі. Ён і Эпс знайшлі яе звязанай і з капюшонам. А ў гаражы яе будынка была нейкая перастрэлка. Яе стралялі з табельнай зброі. Лэм і Стотлмайр агледзелі месца здарэння, выявілі, што лабавое шкло аўтамабіля было разбіта куляй, а на бетоннай падлозе на некаторай адлегласці былі сляды крыві.
  Але ўсё астатняе, што яна сказала, Рорк сумняваўся.
  Яна сядзела ў канферэнц-зале, ціхамірная і нерухомая, і ён быў упэўнены, што яна хлусіць.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дзевяноста першы
  РОрк адчуваў, проста адчуваў, што Сінгх і Кара зрабілі гэта разам.
  Сінгх атрымаў тое ж паведамленне, што і ён, фатаграфіі акрываўленай Кары ў пераплеце. І яна сама пайшла да каардынатаў. Яна трапіла ў Дом зніклых раней за Рорка і Эпса. Яна выконвала ўказанні, узяла іх з сабой і пайшла ратаваць Кару.
  За выключэннем таго, што Кара не мела патрэбы ў выратаванні.
  Паляўнічых у матэлі не было. На двух мёртвых ахоўніках, на якіх наткнуліся Рорк і Эпс, не было пасведчанняў, але агенты апазналі іх па адбітках пальцаў. Гэта былі не тыя людзі, якія мелі зносіны з Орцісам з паўночнай Арызоны. Тых паляўнічых і іх грузавіка ўсё яшчэ не было.
  Рорк меркаваў, што паляўнічыя наогул ніколі не захоплівалі Кару. Ён папрасіў Лэма і Стотлмайра прааналізаваць фатаграфіі Кары з яго тэлефона, і спецыялісты пагадзіліся, што ў той час як Кара дэманстравала сапраўдныя прыкметы сур'ёзных сінякоў, «кроў» не мела колеру сапраўднай крыві. Рорк лічыла, што паляўнічыя даўно памерлі, а фотаздымкі арганізавала сама. Грузавік — ну, урэшце знойдзецца. Ці не.
  Двое жывых мужчын, якіх збілі Рорк і Эпс, былі кліентамі, якія стаялі ў чарзе. Федэральныя пракуроры збіраліся прапанаваць ім паменшаныя абвінавачанні ў змове з мэтай здзяйснення згвалтавання і змове з мэтай распаўсюджвання парнаграфіі ў абмен на падрабязную графіку ўсіх планаў Орціса і доступ да ўсіх форумаў, дзе была падрыхтавана змова.
  Акрамя двух мёртвых ахоўнікаў, у вестыбюлі былі толькі Орціс і яго малады аператар.
  Было няцяжка падумаць, што Сінгх і Кара прыбылі ў занядбаны матэль прыкладна ў адзін час.
  Што Кара ўжо разаслала ахоўнікаў у сваёй фірмовай манеры.
  Засталося двое кліентаў, Орціс і аператар.
  Раней Кара самастойна збівала больш мужчын. А кліенты былі бяззбройныя, магчыма, раззброеныя аховай. Падчас працяглых допытаў кліенты пакляліся, што не бачылі ніводнай з жанчын.
  Малады чалавек за абсталяваннем быў бы зусім бескарысны ў бойцы. Орціс быў адзінай рэальнай праблемай.
  І Кара і Сінгх вырашылі знішчыць яго разам - чаму?
  Таму што Сінгх дасягнуў кропкі незвароту. . . бачыла дастаткова ад Орціса на форумах аб згвалтаваннях, у распрацоўцы яго гратэскавага плана, што яна была гатовая дапамагчы Кары збіць яго, калі не забіць яго сама?
  Магчыма.
  Але, магчыма, на коне было нешта большае. Дакладней, нехта.
  На сцэне былі доказы прысутнасці іншай жанчыны: светлыя валасы, якія не адпавядалі валасы Кары, былі знойдзены на платформе ў вестыбюль, змешаны з крывёй і вантробамі Орціса. Вядома, Орціс мог нанесці гэтыя валасы на сваё цела.
  Але ўлічваючы, што ў яго невялікую задуму ў порна з згвалтаваннямі патэнцыйна было ўцягнута шмат грошай, магчыма, ён узяў замену. На ўсякі выпадак. І, магчыма, гэта дадало дадатковай тэрміновасці неабходнасці спыніць Орціса і спыніць яго аперацыю. Рорк бачыў, як Сінгх імгненна прыняў гэтае рашэнне.
  Дык чаму гэтая складаная гісторыя? Чаму б проста не сказаць, што быў закладнік і што аб'яднанне сіл з Ліндстромам было найбольш верагодным спосабам выратавання?
  Таму што ў рэальным свеце Кара была масавай забойцай, уцекачкай, якая знаходзілася ў вышуку. Мандат Сінгха як агента заключаўся ў тым, каб арыштаваць яе. Давяраць ёй было б вар'яцтвам. Аб'яднацца з ёй было не толькі немагчыма растлумачыць, але і гаворкі не магло быць.
  Але потым — што? Кара звязала Сінгха і пакінула яе, а Сінгх схлусіў пра гэта - каб выратаваць сябе? Каб абараніць Кару?
  Або каб пазбегнуць неабходнасці даваць паказанні супраць Кара пазней?
  магчыма.
  Але думкі Рорка ўсё больш трывожылі.
  Што, калі ў гэтым было нешта большае? Яшчэ адзін крок, які Сінгх запланаваў?
  Ён не ведаў, у што верыў Эпс, і не ведаў, чаму Сінгх хлусіў.
  Але ў іх не было часу, каб даведацца, таму што як толькі Рэйнальдс пачуў падрабязнасці размовы Сінгха з жанчынай з Bitch, SAC імгненна патэлефанаваў дырэктару, які настойваў на сустрэчы з Сінгхам асабіста.
  Цяжкае выпрабаванне адкрыла ёй акно ў Суку, і, што тычыцца Бюро, гэта было адзіным прыярытэтам.
  Яна ўжо была ў самалёце ў Вашынгтон на сустрэчу.
  OceanofPDF.com
  
   Раздзел дзевяноста другі
  Сён чакае на жорсткай канапе ў бліскучай зале штаб-кватэры ФБР, ля кабінета дырэктара. Яна апранае свой гладкі і афіцыйны дзелавы касцюм. Яе спіна прамая. Яе табельная зброя цяжка ляжыць на сцягне.
  Яе вочы адкрыты, але яна засяроджана ўнутры, на дыханні. Павольны, рытмічны ўдых і выдых. Зазямленне яе. Рыхтуем яе.
  Памочнік дырэктара толькі што паведаміў ёй, што на нарадзе будзе прысутнічаць галоўны стратэг.
  У яе галаве словы, якія Ліндстром прашаптаў ёй каля закінутага матэля.
  «Жанчына можа спыніць Вялікага Самазванца.
  «Жанчына, якая носіць скуру белага чалавека.
  «Хто можа хадзіць па калідорах улады. . .
  «Сплялі павуцінне. Адрэжце адну нітку, і ўсё развяжацца».
  Яна папраўляе паліто на руцэ, паверх глока на сцягне.
  Потым яна скача. . . як нехта садзіцца на лаўку побач з ёй.
   Рорк.
  "Сінгх", - ціха кажа ён, і яна павінна зірнуць на яго. Сталая, мужчынская, сумленная прысутнасць - такая знаёмая, такая давераная. . .
  «Не рабі гэтага», — кажа ён. Не патрабаванне. Дакладней, маленне.
  «Што рабіць?» - пытаецца яна праз ірацыянальнае стук сэрца.
  «Не рабі гэтага. Мы павінны верыць, што надзея ёсць».
  «Ёсць?» — ледзь чутна адказвае яна.
  «Будзем змагацца. Мы ўсе будзем змагацца». Ён сустракае яе вочы сваімі цёмнымі. «Прашу цябе. Дайце гэтаму адзін месяц. Калі рэчы . . . калі стане горш, я клянуся, што буду з табой».
  Ён чакае. Яна глытае праз перасохлы рот. У сваёй галаве яна чуе пульсацыю ўласнай крыві.
  «Не сёння. Не так, - ціха кажа ён.
  Ён глядзіць ёй у твар. І яна адчувае цяжар свету, ураўнаважаны паміж імі.
  Малады акуратны агент, памочнік рэжысёра, выходзіць з падвойных дзвярэй у канцы калідора і шпарка падыходзіць да лаўкі для наведвальнікаў.
  «Спецыяльны агент Сінгх, дырэктар прыме вас зараз...»
  Ён спыняецца, калі Рорк падымаецца з лаўкі і працягвае свае паўнамоцтвы.
  «Агента Сінгха выклікалі. Я ASAC Мэцью Рорк. Замест гэтага я магу праінфармаваць дырэктара».
  Памочнік хмурыцца, вагаецца . . . затым ківае. «Я паведамлю дырэктару, агенту Рорку». Ён паварочваецца, ідзе назад па калідоры.
  Рорк зноў сядае на лаву, хістаючыся ад палёгкі.
  Ён абапіраецца галавой на спінку лаўкі. І ўсёй душой спадзяецца, што ён меў рацыю.
  Я павінен зрабіць гэта правільна.
  Мы ўсе павінны зрабіць гэта правільна.
  OceanofPDF.com
   Падзяка
  Амільёны дзякуй заўсёды:
  Мае цудоўныя рэдактары, Мега Парэх, Ліз Пірсанз і Шарлота Хершэр, а таксама астатняя каманда Thomas & Mercer, якая працягвала падтрымліваць і ўзбагачаць гэтую серыю: Грэйс Дойл, Сара Шоў, Жак Бэн-Зекры, Ан Шлюп.
  Мае агенты Скот Мілер, Фрэнк Вулігер і Лі Кіл.
  Мае бясцэнныя раннія чытачы: Даян Коутс Піплз, Джоан Трэгартэн Х'юстан, Эрык Х'юстан і Вэндзі Мец.
  Мая каманда прадзюсараў: Такер Тулі, Джэйсан Баргідт, Аль Мунтяну, Клаўдыя Шор, Інгрыд Пітана, Дэвід Шарфенберг, Ханна Гросман, Крысціян Пэрэнт і Грэгуар Генсален.
  Лі Лофланд і яго трэнеры/інструктары Паліцэйскай акадэміі пісьменнікаў — Дэйв Полі, Кэтрын Рамсленд, капрал Дзі Джэксан, Эндзі Расэл, Марка Канэлі, лейтэнант Рэндзі Шэпард і Роберт Скіф — за крыміналістыку, расследаванне і тактычную дапамогу.
  Р. С. Брэю за цудоўныя апавядальныя інтэрпрэтацыі кніг.
  Тымані Корбару, Амандзе Уілсан, Адаму Крузу і камандзе WriterSpace за бліскучую рэкламную падтрымку.
  Роберт Грэгары Браўн за канцэпцыю вокладкі серыяла.
  Першапачатковае натхненне для "Паляўнічай" ад Вэла МакДэрміда, Дэніз Міны і Лі Чайлда ў Сан-Францыска Бучэркон.
  Мая пісьменніцкая група, Уэймутаўская сямёрка: Маргарэт Марон, Мэры Кей Эндрус, Даян Чэмберлен, Сара Шабер, Брэнда Веджгер і Кэці Мангер.
  Вэб-кіраўнічкі Мадэйра Джэймс і Джэн Форбус на Xuni.com .
  Трэйсі Фентан, Хелен Бойс, Тэрэза Нікаліч і адміністратары і чытачы кніжнага клуба THE Book Club, якія так падтрымлівалі па той бок сажалкі.
  Крэйг Робертсан, за мільён рэчаў, у тым ліку за тое, каб перажыць яшчэ адзін падвойны дэдлайн, не забіваючы адзін аднаго.
  Я люблю чуць ад чытачоў! Наведайце мой вэб-сайт http://alexandrasokoloff.com , каб звязацца са мной, далучыцца да майго спісу рассылкі, знайсці мяне ў сацыяльных сетках і выйграць цікавыя рэчы.
  OceanofPDF.com
   Пасляслоўе
  Дне пішыце пра палітыку» - гэта папярэджанне, якое кожны празаік чуе на пісьменніцкіх канферэнцыях.
  Я не магу не пагадзіцца. Насамрэч, мне нецікава чытаць ці пісаць кнігі, якія не пра палітыку.
  Я напісаў "Галодны месяц" у ключавы момант гісторыі ЗША і свету. Мала таго, для ўсіх, хто сочыць за хронікай серыі «Паляўнічая», падзеі «Галоднага месяца» адбываюцца менавіта ў ключавы момант гісторыі ЗША.
  Так што ў мяне як у аўтара было два варыянты. Я мог бы прыдумаць свет, у якім выбары 2016 года ніколі не адбываліся і ніколі не мелі б вулканічных наступстваў для ФБР і амерыканскай дэмакратыі, або я мог бы пісаць пра рэальны свет.
  Мой серыял заўсёды існаваў у выдуманым свеце, які з'яўляецца адлюстраваннем гэтага. І ў рэальным жыцці я ніколі не цураўся палітыкі. Я не збіраўся ў разгар нацыянальнага і міжнароднага крызісу.
  У Кнізе 4, Горкі Месяц , Рорк і Кара абодва сыходзяць з сеткі ў студзені, што азначае, што яны прапусцяць інаўгурацыю ў 2017 годзе. Яны абодва вяртаюцца ў свет у лютым, каб убачыць, што амерыканская дэмакратыя была перавернута. Дзеянне "Галоднага месяца" адбываецца ў вельмі змрочны час амерыканскай гісторыі. Усе героі кнігі рэагуюць на тыя часы і абставіны. Яны маюць справу з сітуацыяй, якая ёсць/была тады. У мяне ёсць надзея на будучыню, але я не магу прадказаць, што адбудзецца, і ў кнізе гэта не робіцца.
  Але трэба памятаць гэты час такім, які быў, каб нічога падобнага тут ніколі не паўтарылася.
  Мая просьба з папярэдніх кніг застаецца ранейшай. Я ні ў якім разе не перабольшваў жудаснае і недапушчальнае адставанне нацыянальных камплектаў для згвалтаванняў, бюракратычны правал Праграмы затрымання гвалтоўных злачынцаў, крымінальную неправамерную апрацоўку скаргаў на згвалтаванне ў каледжах (і сярэдняй школе) і недастатковыя рэсурсы для пераследу гандляроў людзьмі дзяцей і падлеткаў. Цяпер, больш чым калі-небудзь, мы ўсе павінны ўзяць на сябе абавязак даведвацца аб тым, што сапраўды адбываецца ў нашых суполках і на федэральным узроўні, і знаходзіць спосабы дапамагчы і прыцягнуць улады да адказнасці, ад распаўсюджвання інфармацыі праз сацыяльныя сеткі да валанцёрства з , прапаганда і ахвяраванне арганізацыям, якія падбіраюць слабіну.
  Я кожны месяц раблю ахвяраванні для дзяцей ночы, MISSSEY, Thorn і Covenant House, якія ратуюць і працуюць з бяздомнымі, ахвярамі гандлю людзьмі і сэксуальна эксплуатаванымі падлеткамі; EROC, End Rape on Campus, які падтрымлівае тых, хто перажыў згвалтаванне ў каледжы, якія пацярпелі няўдачу з-за недастатковых і часта наўмысна абструкцыянісцкіх расследаванняў мясцовых аддзелаў паліцыі і адміністрацыі студэнцкага гарадка; і Планаванае бацькоўства, якое нястомна працуе над тым, каб кожнае дзіця было запланаваным, жаданым і пра якога клапаціліся. Калі вы хочаце даведацца больш аб гэтых арганізацыях і іншых у вашай краіне, штаце і суполцы, у мяне ёсць спасылкі на месцы, якія вы можаце адкрыць на маім вэб-сайце http://alexandrasokoloff.com .
  OceanofPDF.com
   Пра аўтара
  
  Фота No Israel David Groveman
  ТУладальнік прэміі hriller Аляксандра Сакалова была названа «дачкой Мэры Шэлі» New York Times Book Review , якая таксама пахваліла яе кнігі як «адны з самых арыгінальных і нядаўна трывожных твораў у жанры». Яна была намінаваная на прэміі Брэма Стокера, Энтані і Блэк Куіл за яе звышнатуральныя трылеры The Harrowing , The Price , The Unseen і Book of Shadows . Яе серыял трылераў Паляўнічая/ФБР ( Паляўнічая Месяц , Крывавы Месяц , Халодны Месяц , Горкі Месяц і Галодны Месяц ) атрымаў другую намінацыю на прэмію Thriller Award і распрацоўваецца як тэлесерыял.
  Алекс піша арыгінальныя сцэнарыі і адаптацыі раманаў для шматлікіх галівудскіх студый, яна з'яўляецца аўтарам трох пісьмовых сшыткаў — Stealing Hollywood , Screenwriting Tricks for Authors і Writing Love — і вядомага блога ScreenwritingTricks.com. Яна таксама напісала эратычную паранармальную фантастыку для трылогіі The Keepers і квартэта The Keepers LA . Яна жыве ў Лос-Анджэлесе і Шатландыі з крымінальным аўтарам Крэйгам Робертсанам. OceanofPDF.com
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"