Спіндлер Эрыка : другие произведения.

Галаваломка (Кіт Лундгрэн, №2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Галаваломка (Кіт Лундгрэн, №2) Эрыка Спіндлер
  
  
  
  
  
  
   Натану, з любоўю
  
  
  
  
  
  
   ПЗЯЯ
  
  
  Адна з многіх вясёлых (і складаных) рэчаў у напісанні мастацкай літаратуры - гэта прабірацца на невядомыя тэрыторыі, а потым пераканаўча пісаць пра іх. Галаваломна даследаваў тэрыторыю, якая была далёка за межамі маёй зоны камфорту. На шчасце, знайшліся людзі, якія жадалі падзяліцца сваімі ведамі — і падзяліцца імі так, каб «404», як я, зразумеў. Любыя памылкі - мае, а не іх.
  Дзякуючы наступнаму:
  Гай Уільямс, прэзідэнт/генеральны дырэктар Gulf Coast Bank & Trust.
  Джо Марыяна і Майкл Д. Пэры, кампутарныя геніі.
  Начальнік паліцыі Стывен Дыксан, Дэпартамент паліцыі, Роктан, Ілінойс. (Дзякуй, Сью, за ўвядзенне!)
  Акрамя таго, вялікі дзякуй Джэніфер Вайс за яе разуменне ў стварэнні Breakneck усё, што можа быць. Таксама ўсяму калектыву St. Martin за іх энтузіязм і крэатыўнасць.
  І, нарэшце, да людзей, якія робяць маё пісьменніцкае жыццё гладкім, дзень за днём: мой агент, Эван Маршал; памочнікі, Бэт Джэксан і Эвелін Маршал; Мая сям'я - найбольшая падтрымка - і мой Бог за шматлікія благаславенні.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
   ГРУЗЫЯ
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЕРШЫ
  
  Рокфард, штат Ілінойс
  Нядзеля, 11 студзеня 2009 г
  3:05 раніцы
  
  Хлопчык расплюшчыў вочы. Мэт Марцін. Дваццаціаднагадовы няўдачнік, хакерскі кампутар . Толькі на імгненне яго выраз твару змяніўся ад соннай разгубленасці да жаху: у яго спальні быў незнаёмы чалавек. Той незнаёмец прыставіў пісталет да яго галавы, да пяшчотнага месца паміж вачыма, ледзь вышэй пераносся.
  Той, каго звалі Галаваломка, змрочна ўсміхнуўся. «Прывітанне, сынок».
  Хлопец абмяк ад жаху. Яго рот працаваў, але гуку не было.
  «Пісталет, які я трымаю ў тваёй галаве, - гэта нічога дзіўнага. Старамодны калібр .38, паўаўтамат. У лепшым выпадку спраўная».
  Ён трымаўся ціхім, заспакаяльным тонам. «Унікальнае ў гэтай сітуацыі, вядома, гэта блізкасць зброі да мэты, вашага мозгу. Калі я націскаю на курок, куля вылятае з патронніка і вылятае са ствала ў тваю галаву. У адказ твае мазгі выбухнуць з задняй часткі чэрапа».
  Брэкнек моцна сціснуў зброю. «Гук будзе прыглушаны тым фактам, што ствол прыціснуты да мэты, беспарадкам, які змяшчаецца ў падушцы, пасцельнай бялізне і матрацы».
  Касцянога юнака пачало трэсці. Пах мачы пякло ў паветры. Не крануўшыся ад страху дзіцяці, ён працягнуў: «Я збіраюся задаць вам некалькі пытанняў. Ад вашых адказаў залежыць ваша жыццё».
  Вочы ў малога навярнуліся слязьмі.
  «Я ведаю, хто вы і чым займаецеся. Я хачу тое, што ты ў мяне скраў».
  «Я не ведаю, што ты…»
  «Дзе гэта?»
  «Што? я не . . . хто ты -"
  «Я той хлопец, з якім табе не варта было трахацца. Я хачу сваю інфармацыю. І я хачу свае грошы». Ён павялічыў ціск на пісталет; - хныкнуў малы. «Што ты думаеш, сынок? Мы робім гэта простым спосабам? Ці брудны шлях?»
  - Лёгка, - прашаптаў ён.
  «Вы забралі нейкую інфармацыю. І трохі грошай. Пяцьсот тысяч».
  У яго спалоханым позірку мільганула пазнанне.
  Вядома, так і атрымалася. Не забыўся натрапіць на такія грошы.
  Асабліва такое дробнае дзярмо, як гэтае.
  «Я бачу, што мы цяпер на адной хвалі. Добра».
  «Я не браў твае грошы».
  «Хто зрабіў?»
  «Я не ведаю!» Яго голас павысіўся. «Ніхто!»
  Яго вочы бегалі ўзад і ўперад. Відавочны знак, што ён хлусіў. Брэкнек амаль чуў яго думкі. У думках шукае выхад, узважвае варыянты: даць яму інфармацыю? Колькі — ці мала — захавае яго ў жывых? Ён адважыўся хлусіць? Змагацца? Прасіць? Якія былі наступствы кожнага?
  Брэкнек ведаў, што ўсе жывёлы рэагавалі на драпежнікаў аднолькава. Яны змагаліся за выжыванне. Выкарыстоўваючы любыя сродкі, якія ёсць у іх распараджэнні. За гэтыя гады ён бачыў іх усіх.
  Некаторыя драпежнікі, аднак, былі настолькі разумныя, настолькі ўмелыя, што барацьба была настолькі жаласнай, наколькі і марнай.
  «Я не хачу прычыніць табе боль, Мэт. Але я буду. Я збіраюся палічыць да трох, а потым націсну на курок. Адзін, - ціха сказаў ён. «Два . . . тр—”
  «Добра, я знайшоў, але я не рухаў!»
  «Хто зрабіў? Імя».
  «Я не ведаю. . . адрас электроннай пошты і псеўданім, гэта ўсё, што ў мяне ёсць. Гэта марыяман. У Yahoo. Праверце самі. . . на маім ноўтбуку. Я Gunner35. Мой пароль 121288. Вы можаце атрымаць усё з ім. Я абяцаю. . . пайсці паглядзець. Усё ёсць”.
  Гаворачы, голас дзіцяці павысіўся. Брэккнек закрыў яму рот рукой у пальчатцы, каб супакоіць яго. «Ты зрабіў добра, Мэт. Сапраўды добры. Дзякуй».
  Ён хутка рухаўся, пстрыкнуўшы маладому чалавеку шыю, перш чым той зразумеў, што адбываецца. Мэт Марцін памёр ледзь больш, чым булькатанне.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДРУГІ
  
  Серада, 14 студзеня
  2:00 ночы
  
  Месяцовае святло купала пакой у ледзяным блакіце. Дэтэктыў Мэры Кэтрын Рыджыа выслізнула з ложка і апранула халат, потым падышла да акна. Поўня ператварыла зімовую ноч у нешта накшталт паўзмроку, у сюррэалістычны пейзаж паміж дзённым святлом і цемрай.
  «Ты ў парадку?»
  Яна паглядзела праз плячо на ложак. Чалавек у ім. Яна ўсміхнулася, ёй спадабалася, як ён там выглядаў. Тое, як ён глядзеў на яе.
  «Я ў парадку. Я не мог заснуць, і ўсё. Прабачце, што разбудзіў вас».
  «Вы не зрабілі».
  «Хлус». Яна зноў павярнулася да акна. «Гэта прыгожа».
  «Ты прыгожая».
  Яна не лічыла сябе такім, ніколі не думала. Праслаўленая карапуз, якая заўсёды спрабуе не адставаць ад сваіх пяці братоў-мачо. Але ён прымусіў яе адчуваць сябе прыгожай. Жаночы.
  Дэн Гала прыйшоў у яе жыццё і прымусіў яе паверыць у тое, чаго яна ніколі раней не мела.
  «Выходзь за мяне замуж».
  Яна зірнула на яго. «Вельмі смешна».
  «Я выглядаю так, быццам жартую?»
  MC шукаў яго сур'ёзны выраз. Яна агучыла першую думку, якая прыйшла ёй у галаву. «Ты з глузду з'ехаў».
  «Чаму?»
   «Мы амаль не знаёмыя».
  «Шэсць месяцаў».
  «Недастаткова доўга».
  «Калі гэта правільна, вы гэта ведаеце. Мне здаецца, гэта правільна, MC"
  Ён вытрымаў яе позірк. Яна сціснула вусны, панічна аблізваючы яе. Апошнія шэсць месяцаў былі самымі шчаслівымі ў яе жыцці. Яе стрыечны брат Сэм пазнаёміў яе з прыгожым псіхолагам, а затым падштурхнуў яе прыняць запрашэнне мужчыны на абед.
  Яна і зараз чула спрэчку малодшага стрыечнага брата: «У чым праблема, МС? Ён прыгожы, халасты і італьянец. Што яшчэ можна жадаць?»
  Не паліцэйскі . Праверыць. Не псіхатычны злачынец . Праверыць.
  Амаль занадта добра, каб быць праўдай. Значыць, яна пайшла на спатканне. Гэта прывяло да таго, што іншыя, і праз некалькі тыдняў, яны праводзілі ўвесь вольны час разам.
  Тым не менш, ідэя здзейсніць яе напалохала. Думка страціць яго яшчэ больш палохала яе.
  «Што з табой, Мэры Кэтрын?» — ціха спытаў Дэн. «Табе гэта здаецца правільным?»
  Яна моцна заплюшчыла вочы. Дарагі Божа, так і атрымалася . Ён сеў, і коўдра саслізнула, адкрыўшы яго голыя плечы і грудзі. «Я купіў пярсцёнак».
  «Вы не зрабілі».
  Яго рот выкрывіўся ў маленькай крывой усмешцы, якая ёй падабалася. «Я зрабіў. Але я не дазволю вам убачыць гэта, пакуль вы не скажаце "так".
  Яна хацела. Але яна была паліцэйскай. Раней яна моцна абгарэла. Безразважнасць была не ў яе характары.
  Яна адкрыла рот, каб папрасіць яшчэ часу; Замест гэтага выслізнула «Так». Было так добра, што яна паўтарыла гэта, смеючыся. «Так, я выйду за цябе замуж!»
  Ён ускрыкнуў і ўскочыў з ложка. Яна сустрэла яго на паўдарозе; ён схапіў яе на рукі і закруціў. Яны ўпалі на ложак, па чарзе смяяліся і цалаваліся, шапталіся, як дзеці, якія дзеляцца найлепшым сакрэтам.
  «Хочаш свой пярсцёнак?» — спытаў ён. «Гэта зробіць гэта афіцыйным».
  «Па-чартоўску дакладна», — падражніла яна. «У адваротным выпадку я ўсё яшчэ даступны».
  «Братка». Ён зноў пацалаваў яе, потым падняўся з ложка. Праз некалькі імгненняў ён вярнуўся з маленькай скураной скрынкай.
  Дрыготкімі пальцамі яна адчыніла яго. Без мітусні і мітусні пасьянс смарагдавай агранкі. Ён насунуў яе на палец; ён ідэальна падыходзіць. Гэта ёй ідэальна пасавала. Слёзы залілі яе вочы.
   «Калі вам гэта не падабаецца, ювелір сказаў, што вы можаце абмяняць…»
  «Я люблю гэта», - сказала яна, падымаючы свой позірк на яго.
  «Вы ўпэўнены? Я хачу, каб у цябе быў пярсцёнак, які ты любіш...
  «Я кахаю цябе», — прашаптала яна, потым паднесла яго рот да сваіх і пацягнула яго з сабой да матраца. Там яна паказала яму, наколькі ён яе зрабіў шчаслівай.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЭЦІ
  
  Серада, 14 студзеня
  5:40 раніцы
  
  Званок выцягнуў MC з цеплыні рук Дэна яшчэ да таго, як сонца яшчэ засланіла гарызонт.
  Забойства. Цэнтр горада, Rock River Towers .
  «Толькі пра кокан кахання», — падумала яна праз трыццаць хвілін, калі спынілася перад жылым комплексам. Rock River Towers доўгі час лічыўся адным з галоўных адрасоў горада. Чатырнаццаць паверхаў. Выгоды. Від на раку. Частка яго бляску паблякла, калі гэтая частка горада страціла свой бляск, але, вядома, не ўся.
  Рыхтуючыся да ветру, МС заглушыла рухавік і выскачыла з пазадарожніка. Яна меркавала, што павінна прывыкнуць да холаду, бо ўсё жыццё пражыла ў паўночным Ілінойсе, але ў такія раніцы яна фантазіравала аб пераездзе ў Фларыду.
  Скурчыўшыся глыбей у паліто, MC азірнулася. Чатыры крэйсеры, «Таурус» яе партнёра Кіта, хлопцы з Бюро ідэнтыфікацыі. Яна падышла да першага афіцэра. «Грацыо, — сустрэла яна паўнаватага ветэрана-патрульнага, — як справы?»
  - Мне холадна, - сказаў ён. «І галодны. Я раблюся занадта старым для гэтага дзярма».
  «Раскажы мне пра гэта», — сказала яна. «Што ў нас?»
  «Згодна з яго вадзіцельскім пасведчаннем, нейкі Мэт Марцін. Жыў у в/ч 510. Пацвярджаецца прозвішчам на паштовай скрыні нумар 510».
  «Што-небудзь яшчэ?»
  «Студэнт-завочнік Рок-Вэлі. Вывучэнне інфарматыкі. Гэта атрымаў ад суседа».
   Малодшы каледж, які мясцовыя жыхары ласкава называюць «Рок Боттом». «Хто яго знайшоў?»
  «Патэлефанавала суседка. З-за паху».
  «У вас ёсць кантактная інфармацыя?»
  «Зразумеў. Вік памёр некаторы час».
  MC не стаў пытацца ў яго, як доўга, гэта павінна было вызначыць судмедэксперт і спецыялісты па ідэнтыфікацыі.
  Ліфт даставіў яе на пяты паверх. Яна адступіла, і пах моцна ўдарыў па ёй. МС дастала з кішэні слоік з ментолавай маззю, нанесла мазок сабе пад нос і пайшла ў калідор.
  Пах быў ледзь прыкметны, пакуль не адчынілі дзверы кватэры. Гэта нагадала ёй той час, калі сямейная маразілка ў падвале пайшла ў нябыт. Ніхто не здагадваўся, пакуль яе брат Макс не адкрыў. У доме смярдзела некалькі месяцаў пасля.
  На некаторы час у Марціна будуць нейкія чортава няшчасныя суседзі.
  MC дасягнуў 510 і прывітаў афіцэра, які стаіць на службе. Ён працягнуў ёй пратакол здарэння. Яна падпісалася, потым аддала яго назад. «Звярталіся ў офіс каранера?»
  Ён сцвярджальна прамармытаў, і яна ўвайшла ў задушлівую гарачую кватэру — і тут жа пачала чухацца яе шарсцяны швэдар.
  Яе партнёр, дэтэктыў Кіт Лундгрэн, высунуў галаву з дзвярэй спальні. У пачатку пяцідзесятых, ветэран Бюро па гвалтоўных злачынствах, Кіт перажыў адны з найгоршых у жыцці — і выйшаў мацнейшым. Калі яны былі аб'яднаны для працы над вядомай справай "Спячага анёла-забойцы", MC лічыў Кіта згарэлай галавой і змагаўся з партнёрствам.
  Цяпер MC не мог уявіць працу без яе.
  - Цела тут, - сказаў Кіт.
  MC кіўнула і накіравалася ў той бок, абыходзячы смецце. «На што настроены тэрмастат? Восемдзесят?»
  «Можа дапамагчы ўсталяваць TOD. Магчыма, яго забілі яшчэ да таго, як надвор'е павысілася. Што гэта было ў мінулыя выхадныя?»
  «Адназначныя лічбы. Ці можа злачынец хацеў паскорыць працэс раскладання?»
  «Ізноў апошні на вечарыне», — паклікаў дэтэктыў Бюро ідэнтыфікацыі Рыч Мілер, увайшоўшы ў пакой.
  Бюро ідэнтыфікацыі служыла тэхнікамі дэпартамента на месцы злачынства. Яны рабілі ўсё: збіралі і апрацоўвалі доказы, здымалі пыл для адбіткаў, фатаграфавалі месца здарэння, нават збіралі насякомых з трупаў.
  Бобі Джэксан, самы новы член каманды ID, зрабіў яе фота і ўсміхнуўся. «Бедная Мэры Кэтрын, якую выцягнулі са свайго прыгожага цёплага ложка».
  Ён не ведаў і паловы гэтага . Яна ўсміхнулася гэтай думцы, разважаючы, колькі часу спатрэбіцца Кіту, каб заўважыць пярсцёнак. Частка яе хацела выкрыкнуць пра сваё шчасце, але іншая хацела патрымаць яго побач яшчэ некаторы час.
  «Калі вы двое не супраць, — сказаў МС, — містэр. Марцін тут патрабуе ўвагі». Не чакаючы адказу, яна звярнула ўвагу на пацярпелага. Ён ляжаў на спіне ў ложку, накрыўся да грудзей, галава пад ненатуральным вуглом. Рука пад пасцельнай бялізнай ляжала на грудзях, другая - на покрывах, на баку. Не было падобна на тое, што ён змагаўся са сваім нападнікам, хаця выгляд мог быць падманлівым.
  Ён быў высокім і худым з кучай выбеленых светлых валасоў. Тут, як і ў гасцінай, былі раскіданы абгорткі ад шкоднай ежы і фастфуду. Паўтузіна пустых бляшанак ад энэргетычных напояў валяліся на абедзьвюх тумбачках. Яго фаварытам быў Red Bull.
  Яна глядзела на іх. Энергетычныя напоі сталі папулярныя сярод моладзі. Надта папулярны. СМІ шумелі гісторыямі аб іх выкарыстанні і злоўжываннях.
  Ці ўжываў ён напоі з утрыманнем кафеіну, каб не спаць? — здзівіўся MC. Вучыцца? Ці зрабіць што-небудзь яшчэ?
  - Без крыві, - сказаў Кіт.
  МС агледзеў руку на коўдры. «Пазногці выглядаюць чыстымі».
  - Паглядзі, - сказаў Кіт, паказваючы на злосны сіняк на лбе паміж вачыма.
  Ідэальна круглы. Як пярсцёнак на воку.
  MC звяла бровы. «Што гэта зрабіла?»
  «Наша ахвяра апынулася ў цяжкім становішчы, дэтэктывы».
  Яны павярнуліся. Пра гэта заявіў галоўны патолагаанатам Фрэнсіс Ксаверы Разелі. Маленькі, дакладны і адданы католік, Францішак першае, што рабіў у кожнай сцэне, - гэта перахрысціўся, прашаптаў малітву за бессмяротную душу памерлага і папрасіў кіраўніцтва святога Лукі.
  «Прабачце?» Кіт сказаў.
  «У галавы нашай ахвяры быў прыціснуты канец пісталета». Патолагаанатам засунуў пальцы ў абліпальныя латексныя пальчаткі. «Націснуў даволі моцна, мяркуючы па колеры сіняка».
  Вось чаму ён не змагаўся .
  «Контур выразны. Ваш злачынца ніколі не вагаўся. Рукі ў яго не дрыжалі».
  MC паказаў круглую жоўтую пляму на вокладках светлага колеру. «Напалохаў беднага дзіцяці».
  - Потым ён забіў яго, - прамармытаў Кіт. «Гэта холадна».
  «Але ён не страляў у яго», — дадаў МС. «Цікава».
  Францішак далучыўся да іх. «Мне здаецца, што злачынца зламаў сабе шыю. Усю гісторыю я даведаюся пасля ўскрыцця».
  «Калі?»
  «Заўтра апоўдні».
  Каментароў патолагаанатам не чакаў і не чакаў. Пакуль ён аглядаў ахвяру, МС і Кіт агледзелі астатнюю частку кватэры.
  Не тыповы халасцяк для студэнтаў каледжа. МЦ перавяла позіркам прасторны інтэр'ер кватэры. Прыгожае месца, хоць дзіця і папярэдзіў яго. Банкі з напоямі і харчовыя абгорткі валяліся на кожным стале. Брудная вопратка раскіданая на падлозе, мэблі. Яна пераступіла цераз адкрыты пакет з кукурузнымі чыпсамі. Калі б у Мэта Марціна быў пыласос, ён ніколі б ім не карыстаўся.
  Стылістычна мэбля была рознай. Але ўсё гэта было добрай якасці. Скураныя канапа і крэсла. Высокі, упрыгожаны шафа. Абедзенны стол з мармуровай стальніцай.
  "Уявіце сабе, як будзе выглядаць ванная пакой", - сказаў Кіт.
  «Лепш не буду, дзякуй». Яна ўзяла кубак з непрыемнай на выгляд чорнай вадкасцю. Яна панюхала яго і паморшчылася. «Што, чорт вазьмі?»
  Кіт зазірнуў праз яе плячо. «Жавальны тытунь».
  Яна зноў паставіла кубак. «Як вы думаеце, якая арэнда тут?»
  «Не ведаю. Сем купюр, а можа, і больш».
  «Напэўна, больш».
  «Ён добра жыў для дваццаціаднагадовага студэнта-завочніка».
  «Без жартаў». MC праверыў пярэднюю шафу. Яна пагартала некалькі паліто, якія віселі там, у тым ліку скураны бомбер і верхняе паліто. Верхняе паліто з кашмір , мяркуючы па адчуваннях.
  Яны прабраліся на кухню. Халадзільнік і маразільнік былі добра ўкамплектаваны. На віннай стойцы стаяла пара бутэлек чырвонага віна. Добрыя бутэлькі. Такія, што ішлі па дваццаць баксаў за штуку.
   Лепш, чым яна магла сабе дазволіць.
  МС зірнула праз плячо на Кіта, які гартаў стос пошты на прылаўку. «У гэтага дзіцяці ёсць яшчэ праца, а не студэнт?»
  «Магчыма, у яго бацькоў ёсць грошы».
  «Можа быць. Або ў яго праца, якая добра аплачваецца».
  «Як мець справу».
  «Гэта была б мая здагадка».
  «Што патлумачыла б, як ён скончыўся мёртвым».
  «Дакладна».
  MC падняла левую руку да галавы. «Такім чынам, мы пачынаем з яго сям'і...»
  «Што гэта, чорт вазьмі?»
  «Што?»
  «Гэта». Кіт схапіў яе за руку. «Гэта пярсцёнак!»
  MC засмяялася і працягнула руку.
  «Божа мой, калі гэта адбылося?»
  «Мінулая ноч. Я думаў, можа, ён з вамі размаўляў?»
  «Ні слова». Кіт адняла позірк ад пярсцёнка. «І ты сказаў так?»
  «Відавочна». MC нахмурыўся. «Вы гучыце здзіўлена».
  «Вы двое амаль не ведаеце адзін аднаго».
  «Шэсць месяцаў». Было дзіўна чуць, як ёй прапаноўвалі ўласны пратэст і абаранялі яго пратэстам Дэна. «Дастаткова доўга, каб ведаць, што ён робіць мяне шчаслівым».
  Кіт адкрыла рот, быццам хацела сказаць яшчэ, потым зачыніла яго і паківала галавой. «Віншую».
  «Вы збіраліся сказаць яшчэ нешта, што гэта было?»
  «Я проста хачу пераканацца, што вы робіце гэта па правільных прычынах. І не з-за Лэнса і таго...
  «Я не».
  - Ці таму, што табе спаўняецца трыццаць і ты думаеш, што павінен быць...
  «Жанаты? Бо гэта мама ўбіла мне ў галаву?» Яна паслала на Кіта раздражнёны погляд. «Я ніколі раней не рабіў таго, што думала мая маці. Навошта мне пачынаць цяпер?»
  Кіт засмяяўся. «Яна будзе ў захапленні».
  «Паглядзім. У рэшце рэшт, Дэн толькі напалову італьянец».
  «Дэтэктывы?» Яны павярнуліся да Фрэнсіса, які стаяў у дзвярах спальні. «Мне тут канец», — сказаў ён, здымаючы пальчаткі.
  «Якія-небудзь сюрпрызы?» - спытаў Кіт.
   «Ніводнага. Знешніх доказаў ужывання наркотыкаў няма, хоць таксікалогія дасць нам поўную карціну».
  «Што вы думаеце пра час смерці?»
  «Тут горача, што паскорыла б працэс. . . . Лепшая здагадка - позна ўвечары ў суботу, рана раніцай у нядзелю».
  MC даведаўся, што «найлепшая здагадка» Фрэнсіса заўсёды была па-чартоўску блізкай. Заўсёды сціплы, Фрэнсіс Ксаверы Разелі назваў сябе «кампетэнтным». Што тычыцца MC, чалавек быў геніяльным.
  «Я бачу, што трэба павіншаваць, дэтэктыў».
  Бліскучы і назіральны, відавочна. «Так, дзякуй».
  «Хто шчасліўчык?»
  Яна сказала яму, адчуваючы, што чырванее. Праз імгненне, калі яны выйшлі з кватэры, Кіт нахіліўся да яе. «Я ніколі не думаў, што ўбачу цвёрдага MC Riggio, які ззяе, як закаханы падлетак».
  MC праглынула смех і хмурылася на партнёра. «Пакладзі туды шкарпэтку, Лундгрэн».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ЧАЦВЁРТЫ
  
  Серада, 14 студзеня
  10:30 раніцы
  
  Апавясціць сваякоў ахвяры было цяжкай і няўдзячнай справай. MC хацела, каб яна магла перадаць працу каму-небудзь іншаму. Яна не магла. Пераважная большасць забойстваў была здзейснена самымі блізкімі ахвяраў. Быць тым, хто паведаміў дрэнныя навіны, таксама азначала першым убачыць рэакцыю на гэтыя навіны.
  Яна з Кітам вылезла з Кітавага таўра. Мяркуючы па гэтым доме Вестсайда, сям'я была салідным сярэднім класам. На пад'ездзе, пад пацёртым баскетбольным кальцом, стаяў серабрысты мінівэн.
  «Ты ці я?» — спытаў Кіт, калі яны падышлі да ўваходных дзвярэй.
  Там усё яшчэ вісеў калядны вянок, сумны Санта, акружаны пацёртымі срэбнымі званочкамі. «Вы».
  Кіт кіўнуў, і яны перайшлі ганак. Маці лепш адгукнуліся на Кіта. Яна меркавала, што гэта таму, што Кіт была маці і страціла дзіця.
  Пазванілі ў званок. Пачаў брахаць сабака. Праз хвіліну да дзвярэй падышла жанчына ў ружовым велюравым спартыўным касцюме.
  Яна падазрона зірнула на іх праз ліхтар.
  MC падняла свой бэйдж. Каля яе Кіт зрабіў тое ж самае. «Міліцыя», - сказала яна.
  Жанчына ўважліва ўтаропілася ў іх пасведчанні, потым адамкнула засаўку. Адчыніўшы дзверы, яна зірнула на іх.
  «Спадарыня Марцін?" - спытаў Кіт.
  "Так?"
  «Дэтэктывы Рыджыа і Лундгрэн, RPD.»
   «Джасцін сапраўды хворы, афіцэры. Я ведаю, што ён шмат прапусціў школу, і, паверце, мяне гэта таксама не задавальняе».
  Яна падумала, што гэта супрацоўнікі-прагулы. «Мы Рокфардская паліцыя, місіс Марцін. Мы тут не дзеля Джасціна».
  «Тады чаму. . . Сусветная арганізацыя па ахове здароўя . . .”
  Не было ніякага спосабу данесці такія навіны. Найлепшы спосаб, як навучыўся МС за гэтыя гады, - гэта проста сказаць гэта - як мага мякчэй, але цвёрда.
  «У вас ёсць сын па імені Мэт?» - спытаў Кіт.
  «Мэцью, так». У яе вачах кінуўся страх. «Што здарылася?»
  «Баюся, што ў нас дрэнныя навіны. Ваш сын памёр, місіс Марцін. Мне вельмі шкада».
  Жанчына проста глядзела на яе, нібы не магла да канца зразумець, што кажа Кіт. «Мёртвы? Я не разумею».
  «Ён быў забіты».
  «Я толькі што размаўляў з ім. Яму было добра».
  - Калі гэта было, місіс Марцін?
  «Учора — не, у суботу. У вас не той Марцін».
  «Мне так шкада», - далікатна сказаў Кіт.
  «Мама? Усё ў парадку?»
  Яшчэ адзін сын. Раней згаданы, адсутны ў школе Джасцін, яна б паспрачалася. Мяркуючы па яго памерах, па ўзросце ён быў блізкі да Мэта.
  Ён падышоў да дзвярэй і паклаў руку на плечы маці. Фатаграфія хатняга чалавека, нават з ярка-чырвоным носам і ашклянелымі вачыма.
  «Кажуць, твайго брата. . . што Мэт... Жанчына заглушыла астатняе.
  Кіт дапамог ёй выбрацца. «Твой брат памёр. Мне вельмі шкада».
  Зноў анямелы, недаверлівы позірк. Паступовае ўсведамленне, адмаўленне, потым жах.
  Юнак міргнуў вачыма. «Я не . . . не, гэтага не можа быць».
  «Вы ўпэўнены?» - спытала жанчына ўмольным тонам. «Можа, вы памыліліся?»
  — Можа, прысядзем?
  Жанчына кіўнула і павяла іх у невялікую акуратную гасцёўню. Усе, не гаворачы, сядзелі.
  «Гэта адбылося ў яго на кватэры. Хаця тое, як ён загінуў, пакуль не ўстаноўлена, відавочна, што гэта было забойства. Я ненавіджу, што трэба рабіць гэта зараз, але гэта так вельмі важна, каб мы прасунулі расследаванне як мага хутчэй. Мне трэба задаць вам некалькі пытанняў. Вы можаце адказаць?»
  Першым загаварыў Юстын. «Я».
  «Колькі табе гадоў, Джасцін?»
  «Васямнаццаць».
  «І Мэту быў дваццаць адзін?»
  «Так».
  «Вы былі побач?»
  Ён кіўнуў, горла запрацавала. «Я збіралася жыць з ім, калі я . . . калі я скончыў гэтую вясну».
  - У яго было добрае месца, - ціха сказаў Кіт. «Як доўга ён там жыў?»
  «Шэсць месяцаў, я думаю.» Ён запытальна паглядзеў на маці; - пагадзілася яна.
  «Ён быў у школе?»
  Малады чалавек кіўнуў. «Скальная даліна. Ён быў кампутарнікам».
  «У яго ёсць дзяўчына?»
  «Не. Ён быў поўным вырадкам».
  «Як наконт сяброў? У яго шмат?”
  «Так, у яго былі сябры. У асноўным яны былі падобныя на яго. Любіў кампутары. Кампутарныя гульні, інтэрнэт».
  «Мы хацелі б пагаварыць з імі. Магчыма, яны змогуць дапамагчы».
  Юстына стаяла. «Я запішу іх імёны. Ва ўсякім разе, тых, каго я ведаю».
  Ён выйшаў з пакоя, і Кіт зноў звярнула ўвагу на жанчыну. «У Мэта была праца?»
  «Ён рамантаваў кампутары. Пазаштатны. Са сваёй кватэры».
  Яна пацягнулася да сурвэткі і адразу ж пачала яе здрабняць. «Я так ганарыўся ім. Ён ніколі не прасіў у мяне ні капейкі».
  MC адзначыў факт. Цікава, улічваючы яго лад жыцця. Бізнэс па рамонце кампутараў павінен быў быць вельмі прыбытковым.
  Або Мэт Марцін меў іншую крыніцу даходу.
  «Ваш сын быў калі-небудзь у бядзе?» Кіт працягваў.
  «Ніколі. Ён быў добры хлопчык. Ціха».
  «Няма праблем з наркотыкамі?»
  «Не. Абсалютна не».
  Джасцін вярнуўся і працягнуў MC кавалак паперы. Ён напісаў на ім паўтузіна імёнаў. Акрамя двух з іх, ён указаў нумар тэлефона. «Мэт быў чыстым. Цалкам. Таксама не курыў».
   «Мы заўважылі ў кватэры шмат пустых слоікаў з-пад энергетычных напояў».
  «Ён выкарыстаў іх, каб не спаць. Вучыцца. Гуляць у інтэрнэце».
  «Ён не любіў спаць», — дадала жанчына. «Нават у дзяцінстве».
  «Вы можаце прыдумаць якую-небудзь прычыну, па якой нехта хацеў бы яго смерці?»
  Джасцін раптам выглядаў уражаным. Яго вочы напоўніліся слязамі; горла працавала. Ён паківаў галавой.
  «Спадарыня Марцін?"
  - Не, - прашаптала яна. «Я не магу паверыць, што гэта адбываецца».
  Праз некалькі імгненняў МС і Кіт былі на вуліцы, стаялі каля седана Кіта.
  MC нахмурыўся. «Я не бачыў кампутара ў кватэры Марціна. Вы?»
  «Дзіўна, кампутарнік без кампутара».
  Пакуль Кіт набіраў нумар Джэксана і Мілера, МС падбег да ўваходных дзвярэй Марцінаў. Джасцін адчыніў, перш чым яна пастукала. «У мяне ёсць яшчэ адно пытанне», - сказала яна. «Які кампутар быў у вашага брата?»
  «Ноўтбук Dell».
  «Ён калі-небудзь пазычаў або...»
  «Ні ў якім разе. Ён нават не дазволіў мне ім карыстацца».
  МС вярнулася да Кіт, якая завяршала размову. «Джэксан і Мілер?» — спытала яна.
  «Яшчэ на месцы. Кампутара ні ў кватэры, ні ў машыне няма».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯТЫ
  
  Серада, 14 студзеня
  11:45 раніцы
  
  «Добрай раніцы, дэтэктывы», — рэзкім голасам паклікала сакратар VCB, калі МС і Кіт зайшлі ў кабінет. «Я чуў, што гэта было вельмі напружана».
  MC падняў брыво. Сакратарка, заўсёды бадзёрая, сёння выглядала асабліва бадзёрай. «Ці добра ты сябе адчуваеш, Нэн?»
  «Выдатна, дзякуй». Яна павярнулася да Кіта. «У вас тры паведамленні, дэтэктыў».
  Яна перадала іх Кіту, а потым заззяла ў бок МС: «Два вам, дэтэктыў Рыджыа». Яна працягнула два лісткі з паведамленнямі. «І адзін чакае за вашым сталом. Ах, і пасля таго, як вы атрымаеце свае паведамленні, Сэл хоча абнавіць ".
  Калі яны выйшлі з офіса, жанчына крыкнула: «Усе вашы паведамленні, дэтэктыў Рыджыа. Адзін чакае вас на стале».
  «Я думаю, яна хоча, каб вы праверылі сваю кабінку», - сказаў Кіт. «І я думаю, што яна ўлівае трохі шчаслівага соку ў той вялікі глыток, які яна заўсёды пацягвае. . .”
  Словы памерлі на яе вуснах. На яе стале стаяла ваза з ружамі. Белы і чырвоны. Цалкам адкрыты. Духмяная.
  Ад Дэна яны павінны былі быць.
  Яна падышла да іх, нахілілася і ўдыхнула іх духі, потым вырвала картку з трымальніка.
  Ты зрабіў мяне самым шчаслівым чалавекам у свеце. Каханне, Дэн .
  Вочы MC наліліся слязьмі. Кіт зазірнуў праз яе плячо і прачытаў карта. «Гэта якасны чалавек, які вы знайшлі, партнёр. Я б яго дакладна ўтрымаў. Але я баюся, што гэта страляе тэорыю шчаслівага соку да чорта; Нэн прачытала картку».
  MC хацеў вярнуцца з чымсьці лёгкім і смешным; замест гэтага яна адкрыла тэлефон і набрала яго нумар.
  «Я атрымала кветкі», - сказала яна, калі ён адказаў. «Яны прыгожыя».
  «Не такая прыгожая, як ты. Я не магу перастаць думаць пра цябе. Я не магу перастаць усміхацца».
  Калі б гэтая размова была чужая і яна падслухоўвала, яна палічыла б яе банальнай. У залежнасці ад яе настрою, магчыма, нават млосна. Але гэта было не чыёсьці, і яна адчувала сябе такім жа задыханым, як і гучала.
  "Я таксама", сказала яна.
  «Вы сказалі сваёй сям'і?» — спытаў ён.
  «Я не паспеў. А як ты?»
  «Я размаўляў з Эрыкам».
  Эрык Сундстранд, яго лепшы сябар і былы калега. «Што ён сказаў?»
  «Нічога, чаго б я яшчэ не ведаў. Што я быў адным шчасліўчыкам. І што ён думаў, што ў вас ёсць лепшы розум, чым гэта.
  Яна засмяялася. Кіт пастукала па гадзінніку і паказала ў бок кабінета намесніка начальніка. «Мне трэба бегчы. Сёння вечар пасты, давайце паведамім навіны».
  «Гэта так ідэальна, можна падумаць, што я гэта запланаваў. Пазваніце мне пазней».
  Ён скончыў размову, і яна паднесла трубку да вуха, перш чым адпусціць яе. Яна выявіла, што Кіт усміхаецца ёй.
  «Што?»
  «Ведаеце што. Проста паабяцай мне, што ты не ператворышся ў Брыдэзілу і звядзеш да мінімуму глумлівае дзярмо».
  На смех, паабяцаў MC. Яны рушылі да кабінета Сала. Дзверы іх старшыны былі адчынены; Кіт пастукаў па корпусе і памахаў ім.
  «У мяне не так шмат часу», - сказаў ён. «Дадайце мне інфармацыю».
  Сальвадор Мінэлі, намеснік начальніка дэтэктываў, быў простым чалавекам, які кіраваў правіламі. Жорсткі, але справядлівы, ён даў бы сваім дэтэктывам вяроўку — але не дастаткова, каб павесіцца ці аддзел. Асабліва аддзел.
  MC падабалася працаваць пад яго кіраўніцтвам, таму што яна заўсёды ведала, дзе знаходзіцца.
  «Ахвяру завуць Мэт Марцін», - пачаў Кіт. «Дваццаць адзін год, студэнт-завочнік РВК. Забілі недзе на выходных. Ніякіх прыкмет барацьбы ці рабавання».
  "Шыя была зламаная", - сказаў MC. «Ніякіх абарончых ран. Проста сіняк паміж вачыма».
  «Адкуль?»
  «Ствол стрэльбы».
  «Але злачынец не страляў у яго. Цікава».
  «Мама і брат сцвярджаюць, што ён быў чыстым, але гэта не быў выпадковы ўчынак», - сказаў Кіт. «Дзіця быў звязаны з кімсьці ці чымсьці...»
  «Наша здагадка ёсць нешта».
  «—за гэта яго забілі.»
  «Наркотыкі?»
  «Гэта быў бы натуральны выбар. У мяне было некалькі афіцэраў, каб агледзець яго суседзяў. Ні ў кога з ім праблем не было». MC праверыла запіскі, якія ёй далі супрацоўнікі. «Сапраўды ціха. Рэдка бываў гасцей. Ніякіх вечарынак. І нічога незвычайнага за апошнія дні ніхто не бачыў і не чуў».
  Кіт пераняў. «Я паведаміў у каледж, атрымаў спіс настаўнікаў Марціна. Мы думалі, што мы распытаем як мага больш сёння днём і паглядзім, ці зможам мы аднавіць яго апошнія дваццаць чатыры гадзіны.
  «Вы хочаце, каб я перадаў гэта Бэйкеру і Канатальдзі?»
  «Чорт вазьмі, не,» сказаў MC. «Навошта нам?»
  «Гавары за сябе, партнёр».
  «Здаецца, у вас абодвух ёсць сітуацыі. Вы, дэтэктыў Лундгрэн, едзеце ў Мексіку праз пару тыдняў.
  «Чатырнаццаць дзён да раю», — сказала яна, ухмыляючыся. «Толькі я, Джо і пляж. Без мабільніка».
  Кіт і яе былы асцярожна працавалі над прымірэннем. Іх шлюб распаўся пасля смерці іх адзінага дзіцяці і спіралі Кіта ў адчай і алкагалізм. На працягу апошніх шасці месяцаў яны прымалі яго па днях, абодва баючыся зноў пацярпець.
  Яны вырашылі, што наступным крокам будуць сумесныя канікулы — ніякай працы, усе гуляюць. Толькі ўдваіх.
  «А ты, — ён звярнуўся да МС, — можа быць занадта адцягнуты нядаўняй падзеяй, каб цалкам засяродзіцца зараз».
  - Аслеплены каханнем, - пагадзіўся Кіт. «У поўнай метамарфозе Bridezilla».
  MC праігнараваў іх дражнілкі. «Адкуль вы даведаліся?» — спытала яна.
   «Кветкі. Нан прачытала картку. Акрамя таго, - ён усміхнуўся, - гэта вялікі камень. Цяжка прапусціць».
  
  
  Да канца дня МС і Кіт паразмаўлялі з усімі настаўнікамі Мэта Марціна, акрамя аднаго. Яны даведаліся, што Марцін быў ціхім да асацыяльнасці і што ён быў ледзь сярэднім вучнем. У яго не было сяброў, наколькі ніхто з іх ведаў; гэтак жа, без ворагаў.
  - Апошні прафесар, - сказаў Кіт, чытаючы спіс, - адзін Даг Дэдман, інфарматыка.
  «Мярцвяк?» MC падняла бровы. «Вы жартуеце, так?»
  «Не. Паспрачаюся, гранд латтэ, Deadman на латыні азначае «смяротна сумны»?»
  «Вы ўключыце».
  Яны злавілі прафесара, які замыкаў свой кабінет, як мяркуецца, сышоў на дзень. Ён аказаўся не такім, як яны чакалі. Малады — напэўна, гадоў за трыццаць — прыгожы і бадзёры. Яго лёгкі загар крычаў чалавекам на свежым паветры і жыццяздольнасцю; яго адзенне, гарадскі клас.
  Кіт быў павінен ёй латте.
  - Прафесар Дэдман, - сказала МС, паказваючы свой шчыт. «Дэтэктыў Рыджо. Мой партнёр, дэтэктыў Лундгрэн. Мы спадзяваліся на некалькі хвілін вашага часу».
  Ён злёгку нахмурыўся. «Ці магу я спытаць, пра што гэта?»
  «Мэт Марцін».
  Выраз яго твару праясніўся. «Вядома, прабачце. Заходзьце».
  Ён адамкнуў дзверы свайго кабінета і памахаў ім. «Я павінен быў адразу звязацца, - сказаў ён, пакуль яны сядзелі, - але я не чакаў, што камусьці трэба будзе са мной звязвацца».
  «Мы спрабуем дапытаць усіх, хто ведаў Мэта і нядаўна праводзіў з ім час».
  Ён кіўнуў. «Усё, што я магу зрабіць, каб дапамагчы».
  «Марцін быў вашым студэнтам?»
  «У мінулым семестры, так». Ён пацёр скронь, твар стаў змрочным. «Мы тут вельмі засмучаныя. У каледжы былі арганізаваны кансультацыі для ўсіх, хто ў гэтым меў патрэбу. Дэкан папрасіў нас пару тыдняў паслабіцца з нашымі студэнтамі, акадэмічна кажучы».
  Ён перавёў позірк паміж імі. Ён сеў на спінку крэсла і чакаў. Калі ён гэта зрабіў, яго куртка раскрылася, адкрываючы футболку з пытаннем: Ці казыча недакладная логіка?
  «Што вы можаце сказаць мне пра Мэта?» — спытаў МС.
  «Добрае дзіця. Сапраўды захапляюся кампутарамі».
  «Што значыць «сапраўды ў камп'ютары»?»
  «Яны ўзрушылі яго свет. Не, дазвольце мне паправіць гэта - яны былі яго светам.
  «Сяброўка?»
  «Не. Не тое, што я ведаю ў любым выпадку.»
  «Добры вучань?»
  «На маіх занятках. У іншым ён не быў мудрагелістам».
  «Вы можаце адгадаць, чаму?»
  «Я магу прапанаваць больш, чым здагадка. Ён гаварыў са мной пра гэта. Прыйшоў да мяне перад тым, як кінуў пару заняткаў. Яны яму надакучылі».
  «Што вы яму параілі?»
  «Жорстка. Прытрымвайцеся заняткаў». Ён нахіліўся наперад з сур'ёзным выглядам. «Я сказаў яму, што яму патрэбна дыплом, каб канкурыраваць на рынку. Але вы ведаеце, якія гэтыя кампутарнікі».
  «Насамрэч, не. Прафілюйце іх для нас».
  «Вядома. Але памятайце, што гэта ўсё абагульненні».
  «Вось што такое профіль, Дуг. Абагульненні, заснаваныя на фактах».
  «Гікі яркія, але сацыяльна бяздарныя. Яны пазбягаюць сну, ужываюць энергетычныя напоі, каб заставацца на сувязі ўсю ноч. Стыль жыцця цяжка ўпісацца ў свет з дзевяці да пяці.
  «Яны, як правіла, маюць зносіны ў Інтэрнэце і трымаюцца далей ад адносін з плоці і крыві. Яны не спартыўныя. Мышыная бульба, завецца».
  «Смешна».
  «У мяне іх шмат. Яны не падлеткі, яны «праглядальнікі». Найбольш дасведчаны, тэхнічна дасведчаны чалавек у групе - гэта "альфа-гік". Надрукаванае слова - "посуд з дрэва". Вас, дэтэктыў Рыджыа, можна было б назваць "чатыры-о-чатыры". »
  «Сапраўды? І што гэта?»
  «Недасведчаны, тэхналагічна кажучы».
  Яна сапраўды была 404 . «І адкуль ты гэта ведаеш?»
  «Ты выглядаеш так, быццам праводзіш больш часу на вуліцы, чым унутры — без загару». Па выразе яе твару ён патлумачыў, што загар у трубцы быў рэзкім ад таго, што вы ўвесь час праводзіце перад маніторам. «Да таго ж, ваша прафесія вельмі непрыгожая».
   «Я ўспрыму гэта як камплімент».
  «Гэта было».
  Кіт адкашлялася. «Марцін быў альфа-гікам?»
  «Не ў нашай групе».
  «Тады хто...»
  «Я быў». Ён усміхнуўся. «Вось чаму я атрымліваю вялікія грошы».
  Кіт зноў умяшаўся. «На самай справе, прафесар, вы не падыходзіце да гэтага профілю».
  «Я ўвесь час гэта чую. Мама заўсёды казала мне, што я яе бунтар».
  «Ці мог Марцін гандляваць наркотыкамі?»
  Ягоныя бровы ўзняліся. «Мэт? Гэта не было б маім меркаваннем, не».
  Умяшаўся Кіт. - Што б вы здагадаліся, прафесар?
  «Я не кажу, што ён займаўся чымсьці незаконным. Але калі б такі дзіця, як Мэт Марцін, абраў злачынства, ён быў бы крэкерам».
  «Што?»
  «Злачынны хакер». Ён нахіліўся наперад. «Хакер адносіцца да гікаў, якія займаюцца праграмаваннем, але СМІ памылкова зрабілі гэта сінонімам узлому».
  Усмешка цягнула рот MC. Гучаў ён не толькі шчыра, але і абурана. У рэшце рэшт, ён быў вырадкам. «Крымінальны ўзлом», — паўтарыла яна. «Вы маеце на ўвазе крадзеж асабістых дадзеных».
  «Крадзеж інфармацыі. Мы кампутарызаваны свет, дэтэктыў. Усё, што мы маем і ёсць, знаходзіцца там і просіцца на крадзеж. Для гэтага патрэбныя толькі воля і ўменне».
  «Дзякуй, прафесар». Яны пастаялі, падышлі да дзвярэй і спыніліся. «Дарэчы, дзе вы былі ў гэтыя выхадныя?»
  «Лыжы. Я толькі сёння раніцай вярнуўся ў горад».
  Што тлумачыла загар. І ў залежнасці ад вызначэння Фрэнсіса TOD, забяспечыў яму алібі. «Заняткі сёння не пачаліся?»
  Ён злёгку нахмурыўся. «Я павінен быў вярнуцца ў суботу. Усе рэйсы ў Дэнвер і з яго былі адмененыя».
  Яны яшчэ раз падзякавалі, далі свае паштоўкі, прасілі тэлефанаваць, калі яшчэ што прыдумае.
  «Крымінальны ўзлом», — сказаў Кіт, калі яны пераходзілі стаянку РВК. «Гэта гучыць правільна і можа растлумачыць зніклы кампутар».
  «Гэта працуе для мяне. Я атрымаю позву для фінансавай дакументацыі Марціна.
  - І я праверу алібі прафесара Дэдмана. Потым, пакуль вы будзеце есці макароны і дзяліцца добрымі навінамі, я пагляджу, што магу даведацца пра злачынных хакераў».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШОСТЫ
  
  Серада, 14 студзеня
  19:45​
  
  Дэн спыніўся перад домам, у якім вырас MC, старым фермерскім домам, які быў праглынуты прыгарадам. Каля машын, прыпаркаваных на пад'ездзе і на вуліцы, яна ўбачыла, што яе браты ўжо прыехалі.
  MC усміхнулася, думаючы пра сваіх пяці братоў. Яна абажала іх і дала кожнаму хатняе імя: Майкл заслужыў «Перабежчык», стаўшы мануальным тэрапеўтам і выканаўшы жаданне іх маці, каб дзіця, якім яна магла пахваліцца, стала доктарам. Ніла назвалі "Любімцам" за тое, што ён нарадзіў маму ўнука, а Тоні, Макса і Фрэнка - "Тры цалуючыміся ў азадкі" за тое, што яны назвалі рэстаран, які яны адкрылі, у яе гонар.
  MC адзін быў пакінуты несці сцяг "Чорнай авечкі" і вялікае расчараванне. Да вечара. Гэта было для яе ўпершыню, зразумела яна. У першы раз яна ўвайшла ў дом сваёй маці, ведаючы, што яна не будзе ў цэнтры расчаравання сваёй маці.
  МС адчуў позірк Дэна і паглядзеў на яго.
  «Гатовы?» — спытаў ён.
  «Цалкам. Што з вамі?» — падражніла яна. «Нервовы? Цяпер няма адступлення».
  «Як бы я хацеў». Адзін куток яго рота падняўся. «Хоць твая маці заўсёды дзікая карта».
  «Крыху?» MC ціха засмяяўся, нахіліўся і пацалаваў яго. «Не хвалюйцеся. Сёння вечарам ты будзеш героем. Павер мне».
  Яны вылезлі з яго седана і пайшлі пешшу. Стары дом, с яго шырокі пярэдні ганак, разгуляўся. Добра, што гэта таксама атрымалася. У ім жылі пяць грубых хлопчыкаў і адна дзяўчынка, якая рабіла ўсё магчымае, каб перасягнуць іх усіх.
  Сёння ўвечары пад'езд быў пусты. Нават Майкл і Ніл, знакамітыя мухі на пад'ездзе, былі загнаны лютым холадам. Як правіла, незалежна ад надвор'я, хто-небудзь быў на ганку, каб паклікаць яе, калі яна прыбыла. Пачыналіся жарты і гуллівыя рыканні, а потым разам з імі пераліваліся ў дом.
  Яны падышлі да ўваходных дзвярэй і ўвайшлі. Пах традыцыйнай кухні яе маці - смажанага мяса і гародніны, італьянскіх спецый і чырвонага соусу - апанаваў яе. «Дом», — падумала яна, удыхаючы.
  Першым яе ўбачыў Міхаіл. «Сястрычка!» - прагрымеў ён, абдымаючы яе мядзведжымі абдымкамі, - як звычайна позна.
  «Дай ёй супакойся, — сказала яе нявестка Мелодыя, праштурхваючыся міма яго, каб абняць яе, — яна ахоўвала вуліцы ў бяспецы».
  Яны звярнулі ўвагу на прывітанне з Дэнам, калі Макс, Фрэнк і Тоні выйшлі з гасцінай, спрачаючыся аб нечым, як гэта было тыпова для іх. Як ім удалося стварыць паспяховы бізнес, які развіваецца, не забіваючы адзін аднаго, было для яе загадкай.
  Больш прывітанняў і абдымкаў. Ніл з'явіўся наступным, але не паспеў ён вымавіць ні слова, як яго ўбачыў яго пяцігадовы сын. «Цётка хлапушкі!» - закрычаў ён, кідаючыся праз пакой і кідаючыся ў яе абдымкі.
  «Ты робішся занадта вялікім, каб рабіць гэта, разумееш? Што, калі я цябе кіну?»
  Яна зрабіла выгляд, што губляе яго хватку, і ён пранізліва ўскрыкнуў ад захаплення, моцна схапіўшы яе за шыю.
  Ён назваў яе Крэкеры з-за пачкі крекеров для жывёл або іншых прысмакаў, якія яна заўсёды прыносіла яму. Яе браты любілі гэтае імя і заахвочвалі яго выкарыстоўваць - заўсёды з папраўкай: "Не, Бэн, цётка - гэта сухарыкі".
  Яны так і зрабілі цяпер, а потым зарагаталі, Дэн разам з імі. "Вельмі смешна", сказала яна, гулліва зірнуўшы на яго. «Я чакаў, што прынамсі вы станеце на бок...»
  Маці высунула галаву з кухні. «Мэры Кэтрын, дзякуй Богу, што вы тут. Мне трэба з вамі пагаварыць». Яна перавяла позірк на Дэна. «Адзін».
  - Сёння шмат драмы, - ціха сказала Мелодыя. «Але яна не хацела гаварыць са мной пра гэта. Прабачце, я не паспеў вас папярэдзіць».
  МС спакойна ўсміхнулася сваёй нявестцы. Сёння вечарам нават яе маці не змагла лопнуць свой шчаслівы бурбалка.
  Дэн нахіліўся да яе вуха і прашаптаў: «Ідзі, вазьмі яе, дзетка».
   Праз імгненне за ёй зачыніліся кухонныя дзверы, і яна павітала маці. «Прывітанне, мама, што...»
  «Мне снілася, што ты памёр мінулай ноччу». Маці падышла да яе і моцна сціснула яе рукі. «І вы ведаеце, што мае сны былі псіхічныя. У ноч перад тым, як твой бацька ўпаў мёртвым ад сардэчнага прыступу, мне прыснілася, што мы страцілі яго.
  «На гульні Кабсаў».
  «Гэта было сімвалічна».
  «Калі я памёр, я быў на гульні Кабсаў?»
  «Гэта не смешна, Мэры Кэтрын. Ты быў дома ў ложку. Адзін і мёртвы».
  І тут яна перажывала, што да яе дастанецца дрэнны хлопец. «Вы ўпэўнены, што я не проста спаў?»
  «Ты быў мёртвы», — паўтарыла яна. « Мёртвы . Маці ведае гэтыя рэчы».
  Яны таксама ўмелі выганяць сваіх дарослых дзяцей з іх дурных чэрапаў. MC вырашыла, што лепш пакінуць гэтае назіранне пры сабе.
  Замест гэтага яна вызваліла рукі ад матчыных. «Мама, у мяне навіна. Глядзі».
  Яе маці спынілася, утаропілася, потым завішчала. «Насвяцейшая Маці адказала на мае малітвы!»
  У гэты шум да іх навалілася ўся сям'я. Яе маці абвясціла навіну, якая суправаджалася абдымкамі, плясканнямі па спіне і смехам. Бенджамін уцягнуўся ў акт, хоць і не здагадваўся, што адбываецца.
  Пазней, за абедзенным сталом, пасля таго, як талеркі былі перададзены і напоўнены, яе маці сказала: «Мы павінны неадкладна пачаць планаваць. Калі спатканне?»
  MC зірнуў на Дэна. «Мы нават не абмяркоўвалі гэта».
  Ён злавіў яе руку. «Чым раней, тым лепш, на мой погляд. Хаця мы нікуды не спяшаемся».
  Яе маці перахрысцілася, несумненна, у знак падзякі, што яе адзіная дачка не цяжарная.
  «Цырымонія павінна быць у Святой Бернадэты». Яна паглядзела на Дэна, яе вочы прыжмурыліся. «Добры італьянскі хлопчык, як ты, ты католік?» Ён кіўнуў, і яна заззяла. «Вядома, ты».
  Яе маці была строга старой школы ў сваіх перакананнях. У яе здарыўся прыступ, калі Ніл заручыўся з пратэстанткай Мелоды, але даравала ёй, калі яна пагадзілася навярнуцца. MC вырашыў не псаваць момант, расказаўшы, што Дэн гадамі не вызнаваў сваю веру, або нагадаў ёй, што ён толькі напалову італьянец.
   Сёння вечарам яна дазваляла сабе грэцца ў цёплым ззянні адабрэння.
  «Вы, вядома, плануеце вялікае вяселле».
  «Мы не гаварылі пра тое...»
  «Мы павінны зарэзерваваць італьянска-амерыканскі клуб на заўтра».
  Краямі вачэй яна ўбачыла, як Майкл стрымліваў смех. «Мама, я не думаю...»
  "Мне вельмі хочацца пазнаёміцца з вашай сям'ёй", - сказала яна Дэну.
  «Мама і тата пераехалі ў Фларыду ў мінулым годзе. Але на вяселле, вядома, прыедуць».
  «А што з вашымі братамі і сёстрамі?»
  «Я адзіны».
  За сталом панавала мёртвая цішыня. MC амаль чула думкі сваёй маці: што гэта за паважаючая сябе каталіцкая сям'я з адным дзіцем? І італьянцы не менш .
  «У мяне была сястра, - сказаў Дэн. «Яна памерла ў дзяцінстве, і мае бацькі не змаглі больш мець дзяцей».
  На яе рысах адбіліся разуменне і спачуванне. «Шляхі Госпада таямнічыя», — сказала яна. «Я ўпэўнены, што вы і Мэры Кэтрын напоўніце свой дом унукамі».
  МЦ захлынуўся глытком вады. Майкл прайграў бой і засмяяўся, а Макс, Фрэнк і Тоні захіхікалі ва ўнісон.
  «Мама, ты крыху апярэджваеш справы. Мы нават не абмяркоўвалі дзяцей».
  Дэн сціснуў яе руку. «Але я ўпэўнены, што нам спатрэбіцца тузін».
  Да таго часу, калі былі з'едзены апошнія канолі і прыбраны стол, яе маці запланавала заручыны на выходныя. Толькі сям'я і блізкія сябры ў старым горадзе Мамы Рыджыа ў яе братоў.
  Значна пазней, калі МС ляжаў на руках у Дэна сонны і задаволены, яна ўсміхнулася. «Дзякуй за такое цярпенне з маёй маці».
  Ён правёў пальцамі ў яе валасы. «Твая маці цудоўная».
  «Яна чалавечы каток».
  Ён засмяяўся. «Яна ўхваляе. Гэта добра».
  МС нахіліла твар да яго. «Гэта не мела б значэння, калі б яна гэтага не рабіла. Ты мой выбар».
  Ён зноў пацалаваў яе. «Тады здаецца, што ў нас ёсць усё».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЁМЫ
  
  Чацвер, 15 студзеня
  9:05 раніцы
  
  «Добрай раніцы, партнёр», - сказаў Кіт, ставячы латте на стол МС. «Доўг выкананы».
  MC узяў кубак і ўсміхнуўся. «Вы выратавальнік, разумееце?»
  Яна сказала, што так, і прыпаркавалася на рагу стала МС. "Як гэта прайшло мінулай ноччу?"
  «Як і чакалася. Мама ўжо плануе гіганцкае вяселле і напаўняе наш дом дзецьмі. Дарэчы, калі ў вас з Джо няма планаў на суботні вечар, мама ладзіць заручыны.
  «Мы будзем там». Кіт корпалася ў сваёй сумцы. Праз імгненне яна выскачыла з бляшанкі V8.
  МС пацягнула латте, нахмурыўшыся. «Агародніннай сок? У чым справа?»
  «Гэта называецца адчай. У мяне ёсць трынаццаць дзён, перш чым я павінен буду насіць купальны касцюм на публіцы. Купальны касцюм, які я набыла ў суботу».
  MC скрывіўся. Кашмар кожнай жанчыны, незалежна ад яе фігуры і памеру. Паход да гінеколага з наступным кручэннем у крэсле стаматолага быў менш траўманебяспечным, чым пакупка новага купальніка.
  «Не турбуйцеся аб заахвочванні або пустых банальнасці. Я ведаю, што Джо любіць мяне такім, які я ёсць, і што я ў па-чартоўску добрай форме для свайго пяцідзесяці аднаго года. Але цяжка не параўноўваць сябе з усімі гэтымі праклятымі часопіснымі рэкламамі».
  «Пустыя банальнасці?» MC сказаў, глытнуўшы кавы. «Я збіраўся пашкадаваць вас. Я адчуваю твой боль».
  Кіт пацёрла пераноссе. «Скажыце мне, чаму я дазволіў Джо ўгаварыць мяне ў Мексіку? Што не так з Нью-Ёркам у студзені? Ці Бостан?»
  «Чаму? Таму што мы тут адмарожваем задніцы. Таму што ляжаць на пляжы з мужчынам, якога кахаеш, сагрэтае сонцам і галавакружэнне ад занадта вялікай колькасці цнатлівых маргарыт гучала як рай на зямлі».
  «Потым наступіла рэальнасць». Яна паглядзела на слоік з агароднінным сокам, потым журботна падняла позірк на МС. «Я не супермадэль, МС»
  Яна сказала гэта з такой сур'ёзнасцю, што МС засмяяўся. «Перажыві гэта, партнёр. Ніхто з нас. Давайце пагаворым пра Марціна».
  Здавалася, Кіт была вельмі шчаслівая, што на некаторы час забылася пра купальныя касцюмы, і пачала вывучаць тое, чаму навучылася. «У мінулым годзе кіберзлачыннасць каштавала прадпрыемствам пяцьдзесят мільярдаў, а спажыўцам пяць мільярдаў. І гэтыя лічбы ўвесь час растуць. Мала таго, што гэта здаецца лёгкім заробкам для дзяцей, якія трапляюць у справу, праваахоўным органам яго цяжка адсачыць, і здаецца, што гэта злачынства без ахвяр».
  «Даволі спакуслівае трыо».
  «І яшчэ адно, гэта федэральны. І вы ведаеце, што гэта значыць. ФБР».
  MC адкінулася на спінку крэсла і зрабіла доўгі ўдых. «Я думаў пра гэта, але спадзяваўся ігнараваць гэта як мага даўжэй. Гэтыя хлопцы ўцягнуліся, мы выйшлі. Або іграць другую скрыпку ў групе людзей, якія залічылі дзіцячы сад з-за сваёй няздольнасці добра гуляць з іншымі».
  Кіт усміхнуўся. «Асабіста я быў бы рады перадаць гэты. На адну рэч менш, якую трэба прыбраць з талеркі, перш чым мы з Джо адправімся ў Мексіку». Яна дапіла сок і выкінула банку ў смеццевае вядро. «Вось яна і ёсць, непрыкрашаная праўда».
  «Гэта не падобна на таго Кіта Лундгрэна, якога я ведаю і люблю».
  «Звычай да яе. Той стары Кіт, той, хто мае праблемы з працаголікам і ОКР? Яна пайшла. Новы Кіт расслаблены. Яна бярэ адпачынак. Надыходзіць ціхі дзень, яна не змагаецца. Яна не выдумляе справы».
  MC засмяяўся. «Гэта я павінен убачыць, каб паверыць. Хадзем паразмаўляем з Сэлам».
  
  
  Сал параіў ім неадкладна звярнуцца ў аддзел па барацьбе з кіберзлачынствамі ФБР. Калі б Марцін удзельнічаў у крымінальных хакерскіх аперацыях, яны ў рэшце рэшт прыйшлі б на борт у любым выпадку, таксама маглі б скарыстацца іх здольнасцю хуткага доступу да інфармацыі.
  Нягледзячы на тое, што MC не была рада гэтаму, у яе не было выбару.
   Спецыяльным агентам Рокфардскага аддзела па барацьбе з кіберзлачынствамі быў Джонатан Сміт. Ён прапанаваў зэканоміць ім паездку, калі яны змогуць пачакаць да поўдня, каб сустрэцца. Ён ішоў да іх.
  Ён прыйшоў адразу пасля другой. Ён быў высокага росту, з прыемным тварам, добрай усмешкай і моцным поціскам рукі. На яго цёмных валасах была сівізна, а яго марскі касцюм патрабаваў добрай прэсы. Не зусім інтэнсіўны, зашпілены агент MC, да якога прывык.
  Яны паціснулі адзін аднаму рукі, потым павялі яго ў адзін з пакояў для допытаў.
  «Што ў цябе?» — спытаў ён пасля таго, як яны селі на свае месцы.
  «Пакуль мала». МС сунуў па стале матэрыялы справы. Ён адчыніў яго, праглядаючы інфармацыю, пакуль яна гаварыла.
  «Мэт Марцін. Дваццаціаднагадовы кампутарнік. Забіты на выходных. Патолагаанатам ацэньвае яго TOD дзесьці паміж познім вечарам суботы і ранняй раніцай нядзелі.
  Агент вывучаў фатаграфіі з месца злачынства. «Працягвай».
  «Адзінае, чаго не хапае, - гэта кампутар. Для беспрацоўнага студэнта жыў вельмі добра».
  «Яго сям'я...»
  "Няма фінансавай дапамогі", - сказаў Кіт. «Яны лічылі, што ён рамантаваў кампутары ў сваёй кватэры. Пакуль мы не знайшлі нічога, што пацвярджае гэта».
  «Мы апыталі яго выкладчыкаў. Адзін з іх у якасці тлумачэння свайго ладу жыцця прапанаваў кіберзлачыннасць».
  Джонатан Сміт памаўчаў на імгненне, працягваючы разглядаць фатаграфіі, потым падняў вочы, пераводзячы позірк паміж імі. «А як наконт апошніх дваццаці чатырох гадзін яго жыцця?»
  «Сусед бачыў, як ён здабываў сваю пошту ў пятніцу днём, каля чатырох. Ён нёс сумку Вэндзі. Яна ўспомніла, таму што ён з'еў бульбу фры ў ліфце, а яна на дыеце. Сказала, што ўсе выхадныя не магла не думаць пра бульбу фры. Скончылася тым, што сапсавала сваю дыету ў нядзелю пасля абеду.
  Кіт пераняў. «Ён зрабіў пару званкоў са сваёй кватэры. У суботу замовіў піцу, аплаціўшы яго крэдытнай картай. У выніку ён ніколі не выходзіў са сваёй кватэры».
  Агент Сміт кіўнуў, злёгку ссунуўшы бровы. «Ён адпавядае профілю, без сумневу. Правільны ўзрост. Жанаты на сваім кампутары, без бачных сродкаў падтрымкі». Ён націснуў на адну з фатаграфій. «Нават энергетычныя напоі і нездаровая ежа. Таксікалогія ўжо вярнулася?»
  MC пахітала галавой. «Нягледзячы на тое, што мы не знайшлі ні прыналежнасцяў да наркотыкаў, ні слядоў іголак, нічога падобнага».
  Агент стаяў. «Я пачну капаць, разбяруся з фінансамі Марціна. Усё, што даведаюся, перадам. Кіберзлачынствы могуць быць нашым дзіцем, але гэта было забойства на вашай тэрыторыі. Я разумею гэта і буду трымаць вас у курсе».
  «Мы цэнім гэта», - сказала МС, калі яны з Кітам падняліся за ім. Яна паказала дакументы. «Вы можаце захаваць гэтую інфармацыю, гэта копія».
  «Дзякуй».
  Яны праводзілі яго да ліфта. Калі дзверы за ім зачыніліся, Кіт паглядзеў на МС. «Ён здаваўся занадта прыемным, каб быць ФБР».
  «Я з табой. Нядзіўна, што ён затрымаўся, працуючы ў спадарожнічным офісе Рокфарда.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВОСЬМЫ
  
  Чацвер, 15 студзеня
  17:47​
  
  MC прыйшла дадому і выявіла, што яе чакае дваццацідвухгадовы стрыечны брат Томі Марыяна. Яго серабрыстая Honda Element стаяла на халастым ходу на яе прывадзе, з выхлапной трубы ўздымаўся ўстойлівы шлейф выхлапу.
  Калі яна заехала на пад'езд побач з ім, ён заглушыў рухавік і выскачыў. «Гэй, куз», - паклікаў ён. «Настаў час, каб ты вярнуўся дадому».
  "Нельга дазваляць машыне стаяць на халастым ходу", - сказала яна. «Гэта шкодна для навакольнага асяроддзя».
  «Я мерзла».
  «Тады спачатку патэлефануй». Яна абняла яго. «Усё сказанае, прыемна вас бачыць. Што вас цягне?"
  «Я чую, што мы святкуем у гэтыя выхадныя».
  «Добрыя навіны хутка разносяцца».
  «Сеткі сувязі ў большай частцы метрапалітэна гарэлі».
  Яна засмяялася. «Заходзьце».
  Ён зайшоў за ёй у дом. «Я не магу паверыць, што майго любімага стрыечнага брата вязуць».
  «Таму што вы слухалі ўсе размовы аб «безнадзейнай старой дзеве».
  «Не, таму што ты занадта круты».
  «Добры адказ. Хочаце піва?»
  «Піва заўсёды добра».
  Яна дала ім абодвум па слоіку, і яны ўладкаваліся на канапе. У яе маці было дзве сястры, Бэла і Кэтрын. Яе цётка Кацярына—якая таксама трапілася быць хроснай маці MC — нарадзіла двух сыноў з розніцай у дзесяць месяцаў. Томі быў старэйшым з двух, Сэм - малодшым.
  На імгненне адзіным гукам у пакоі быў трэск і шыпенне слоікаў, якія адкрываліся. MC зрабіў глыток. «Мне прыйшло ў галаву, што гэта было лепш на смак, калі мне было дваццаць два».
  «Так, ты дакладна старэеш. Гэта ўсё яшчэ ў значнай ступені ўзрушвае мой свет».
  Гэты каментарый турбаваў бы яе некалькі тыдняў таму, калі набліжалася яе трыццацігоддзе. Ужо не, хоць трыццаць прыйшло. «Што ў вас новага?»
  «У школе зноў сесія. Мой апошні семестр перад тым, як я набіваюся на экзамен CPA. Гэта накшталт удараў мой розум ".
  Яе таксама. Раней яна няньчыла яго і яго брата. «Як Сэм?»
  Ён вагаўся, выраз твару яго крыху напружыўся. «Вы ведаеце Сэма. Часам ён можа быць такім хуем».
  Акрамя таго, што яны былі братамі, яны з Сэмам былі найлепшымі сябрамі і супрацьлегласцямі. «Паспрабуй мець пяць братоў», — запярэчыла яна. «Пяць чалавек. Каламбур не прызначаны».
  Томі нічога не сказаў, толькі паглядзеў на яе. Нешта ў яго выразе твару прымусіла яе нахмурыцца. «Штосьці адбываецца? Вы з Сэмам сварыцеся?»
  Ён вытрымаў яе позірк. Ён адкрыў рот, потым закрыў яго. Зноў адчыніў, потым паківаў галавой, напружана ўсміхнуўшыся. «Не. Мы з Сэмам крутыя. Акрамя таго, што ён разграміў маё жыллё і прыбраў халадзільнік».
  Яе не пераканалі. «Вы ведаеце, што заўсёды можаце прыйсці да мяне, так? Пагаварыць са мной пра што-небудзь? Гэтак жа, як калі мы былі дзецьмі».
  Ён кіўнуў і пакруціў банку паміж далонямі. «Ці становіцца лягчэй?» - спытаў ён, зрабіўшыся сур'ёзным. «Жыццё, гэта значыць».
  «Хацелася б, каб я мог дапамагчы вам там». Яна зрабіла яшчэ адзін глыток піва. «Некаторыя дні добрыя. Некаторыя з іх выдатныя. І куча іх адстой. Але гэта пераўзыходзіць альтэрнатыву».
  Ён дапіў піва, яго звычайна спакойны выраз твару стаў насупленым. «Так, я мяркую».
  «Здагадваецеся? Табе дваццаць два, колькі ў цябе можа быць праблем?»
  «Вы былі б здзіўлены».
  «Выкарыстайцеся з усіх сіл». Яе камера спрацавала; яна ўбачыла, што гэта Дэн. «Пачакай секунду, Томі. Гэй, дарагая.
  «Гэй табе. Я ўцягваю дыск. Ты гатовы павячэраць?»
   «Я паміраю ад голаду». Яна ўсміхнулася стрыечнаму брату. «Томі тут. Заходзьце і прывітайцеся».
  «Папрасіце яго далучыцца да нас. Убачымся праз секунду».
  Яна скончыла размову і звярнула ўвагу на Томі. «Дык разлівай. У чым справа?»
  «Прабачце, божа». Ён стаяў. «Праблемы няма».
  MC рушыў услед за ім на ногі. «Калі б быў, ты б мне сказаў. так?»
  «Раней ты няньчыўся з намі, МС. Хто быў самым вялікім балбатнікам? Хто не мог захоўваць таямніцу, калі ад гэтага залежала яго жыццё?»
  «Вы». Яна засмяялася. «Вы сказалі Сэму, што Санта-Клаўса няма, і перавярнуліся да мяне ў той раз, калі я выбраўся на вечарынку. Маленькае дзярмо».
  Ён усміхнуўся і рушыў да дзвярэй, як толькі прыйшоў Дэн. «Для запісу, Сэм расказаў пра Санта, а не пра мяне. І ў вас гэта было. Вы павінны былі нас няньчыць».
  «Ты павінен быў спаць, а вечарынка была побач».
  «Што я замінаю?» — спытаў Дэн. «Сямейная варожасць?»
  «Проста сяброўскія ўспаміны». Яна ўстала на дыбачкі і пацалавала яго, потым зноў павярнулася да Томі. «Хочаш далучыцца да нас на абед?»
  «Дзякуй, але ўсё гэта сапраўднае любоўнае дзярмо выклікае ў мяне нястраўнасць. Да таго ж, у мяне хатняе заданне».
  Ён накіраваўся да сваёй машыны. «Калі ты перадумаеш размаўляць, — крыкнула яна яму ўслед, — дай мне ведаць». Ён паабяцаў, што будзе, сеў у машыну і паехаў.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДЗЯВЯТЫ
  
  17 студзеня, субота
  19:30​
  
  Увесь дзень тэлефон быў без трубкі. Сям'я і сябры тэлефануюць, каб павіншаваць яе. Разнеслася інфармацыя, і колькасць прысутных на заручынах павялічылася.
  У разгар усяго гэтага ў MC сур'ёзна прастылі ногі.
  Яна праштурхнулася міма яго, апрануўшы чырвоную сукенку, якую некалькі гадзін таму імчалася купляць у гандлёвы цэнтр Cherryvale, пасля таго як вырашыла, што чорная сукенка, якую яна планавала надзець, робіць яе падобнай на жалобу. У рэшце рэшт, гэта было свята. Яна мітусілася з прычоскай і макіяжам — што рабіла рэдка — і сустрэла Дэна ў дзвярах з упэўненай усмешкай.
  Які фальшыўнік. Яе ногі ператварыліся з халодных у ледзяныя.
  «Мы тут», - сказаў Дэн, ставячы машыну на паркоўку. Яна цяжка ўздыхнула, і ён паглядзеў на яе. «З вамі ўсё ў парадку?»
  «Так. . . не . . .” Яна лаялася. «Я не ведаю».
  Ён накіраваўся да яе. «Пагавары са мной».
  Яна адкрыла рот, закрыла яго і паспрабавала яшчэ раз. «Я адчуваю, што мы рухаемся занадта хутка».
  «Гэта проста вечарынка».
  «Не». Яна пахітала галавой, міргаючы, стрымліваючы слёзы. «Гэта таксама пярсцёнак. Карцінка ў газеце. Абяцанне перад усімі, хто мне важны».
  Доўгі час ён маўчаў. Яна ведала, што яе словы прычынілі яму боль, але яна павінна была быць шчырай. Ён гэта заслужыў. Іх адносіны гэтага заслугоўвалі.
  «Хочаш выйсці?» — ціха спытаў ён.
   Ёй не трэба было пра гэта думаць. «Не».
  «Добра. Так што зрабі глыбокі ўдых і зацягні сваю сэксуальную задніцу».
  Яна засмяялася. «Нядзіўна, што я кахаю цябе, ты заўсёды ведаеш, што сказаць».
  «Ведаеце, я псіхіятр». Ён адчыніў дзверы машыны.
  «Пачакай». Яна схапіла яго за руку. «Ты любіш мяне?»
  «Вар'яцка».
  «Нічога страшнага, што я паліцэйскі? Я сплю са стрэльбай, Дэн. Я трымаю вар'яцкія гадзіны. Я праводжу час у моргу». Ён адкрыў рот, каб адказаць, яна спыніла яго. «Мая сям'я вялікая і шумная, а мая маці - галоўная боль у срацы. Мы ніколі не будзем адны. Заўсёды нехта будзе сунуць нос у нашу справу. Канікулы будуць шалёнымі».
  Куток яго рота падняўся. «Скончылі?»
  «Не». Яна глыбока ўздыхнула. «Я не традыцыйная жанчына і ніколі не буду традыцыйнай жонкай. Я не маю гэтага ва мне, Дэн.
  "Я закахаўся ў цябе", - сказаў ён. «Дрэнь з сям'ёй, якую можна сертыфікаваць. Калі б я хацеў традыцыйную «маленькую жанчыну», я б яе знайшоў. Вам проста трэба давяраць».
  «Я паліцэйскі. Паліцэйскія не вельмі давяраюць...
  Апошняе ён злавіў пацалункам і спакой наплыў, проста так. Ён адцягнуўся. «Гатовы пайсці на вечарыну?»
  Яна кіўнула, і яны вылезлі з машыны, перасеклі поўную стаянку. Гэта месца ў старым горадзе Мамы Рыджо было першым для яе братоў. Ён заставаўся фаварытам MC. Блок файных старых прадпрыемстваў у рэканструяваных вітрынах быў менавіта такім. . . Рокфард. Прынамсі, той Рокфард, у якім яна вырасла, перш чым усходняя частка горада выбухнула элітнымі жылымі забудовамі і пашырэннем новых бліскучых гандлёвых цэнтраў і рэстаранаў нацыянальнай сеткі, у якія можна зайсці.
  Яны ўвайшлі ўнутр. Рэстаран і бар былі перапоўнены, вясёлы італьянскі саўндтрэк гучаў, каб канкураваць з гоманам размоў. Гаспадыня ўбачыла яе, памахала рукой і павіншавала. "Яны ўсе ў пакоі для вечарынак", - дадала яна.
  На зваротным шляху Дэн убачыў Эрыка ў бары. У той жа момант Эрык убачыў іх і паказаў рукой. Трымаючы яе за руку, Дэн вёў яе праз мора людзей. MC павінна была прызнацца, што сяброўства Дэна і Эрыка яе здзівіла. Яны былі такія розныя. Дзесяць гадоў розніцы ва ўзросце, розныя светы выхаванне. Нават фізічна яны былі супрацьлегласцямі. Эрык быў прыгожай кіназоркай: светлыя валасы з серабрыстай ніткай і нетрывалая барада, каб надаць яму сэксуальны, жывы выгляд.
  Дэн быў маладзейшы, мацнейшы. Цёмнавалосы і прыгожы па-дрэннаму хлопчыку, у заходнім Рокфардзе. Хлопцы з заходняга Рокфарда адрозніваліся вулічнай кемлівасцю і фанабэрыстасцю. Вядомыя чараўнікі, яны ганарыліся тым, што не адступалі ад бойкі - і звычайна мелі шнары, каб пацвердзіць гэта. Яна павінна ведаць, што ўсе пяць яе братоў у рознай ступені адпавядаюць гэтаму апісанню.
  Але ў гэтых двух мужчын было шмат агульнага. Абодва былі псіхолагамі і абаронцамі моладзі. Яны пазнаёміліся, калі Дэн пайшоў працаваць у Kids in Crisis, установу псіхічнага здароўя, якую Эрык заснаваў для кансультавання і псіхіятрычнай дапамогі дзецям, чые сем'і не маглі дазволіць сабе сто баксаў у гадзіну на тэрапію.
  «Божа мой, — сказаў ёй Эрык, — ты цудоўная». Ён пацалаваў яе ў шчаку, потым павярнуўся да Дэна. «Шчасліўчык. Вы заўсёды былі».
  Гэта была іранія, што гэты каментар прыйшоў ад члена клуба Lucky Sperm Club, які носіць картку. Як толькі вельмі невялікі адсотак сусветнага насельніцтва, Эрык атрымаў усё адным ударам — знешнасць, кемлівасць і грошы.
  Эрык павярнуўся да яе. «Віншую. Вы прызначылі дату?»
  Яна засмяялася. «Не. І я ўпэўнены, што да канца вечара мне зададуць гэтае пытанне пятнаццаць розных цётак».
  «Вы маглі б уцячы?»
  «Нядрэнная ідэя». Дэн паклаў руку ёй на плячо. «Што ты скажаш, дзетка?»
  «Мая маці забіла б сябе. Або забіць цябе».
  «Добры момант. Гэта феерыя».
  Эрык заплаціў за выпіўку, і яны накіраваліся ў гасцёўню. Калі яны ўвайшлі і людзі ўбачылі іх, яны павярнуліся і запляскалі ў ладкі. Сцэна падалася MC дзіўнай. Што яна зрабіла, каб заслужыць апладысменты? Закахацца? Быць каханым у адказ?
  Яна не зрабіла нічога, каб заслужыць апладысменты. Замест гэтага ёй зрабілі цудоўны падарунак.
  Абыходзілі разам і паасобку. Там былі Томі і Сэм. Абодва яны абнялі яе мядзведжымі абдымкамі, з дыханнем піва і невыразнымі прывітаннямі.
   «Я спадзяюся, што ніхто з вас не будзе за рулём».
  «Спакойся, MC Мы крутыя».
  Круты - гэта не той тэрмін, які яна абрала б. П'яны бы. "Я бачу гэта", сказала яна. «Я павінен лічыць, што вы вырашылі свае праблемы?»
  Сэм нахмурыўся. «У мяне ніколі не было праблем з маім старэйшым братам. Ён мой герой».
  Яны засмяяліся, як часам рабілі маладыя людзі, калі выпілі занадта шмат піва для іх жа дабра. MC вырашыў перайсці на мінеральную ваду. Яна не хацела быць прызначаным вадзіцелем на сваёй вечарыне, але хтосьці павінен быў.
  Яна ўбачыла Дэна і ўбачыла, што ён ужо перайшоў на колу. Ён паглядзеў у яе бок і паслаў ёй пацалунак. Яе стрыечныя браты захіхікалі, а яна хмурылася на іх. «Калі-небудзь ты выйдзеш замуж, і я нагадаю табе, якім жахлівым ты быў».
  "Мы рады за вас", - сказаў Томі. «Мы рады, што вы ажэніцеся».
  «Так, - ускочыў Сэм, - мы любім вяселлі. Ну і вясельныя прыёмы. Усе гэтыя дамы, якія папіваюць шампанскае і адчуваюць сябе рамантычна».
  «Вы двое свінні, ведаеце гэта?»
  Відавочна, што зрабілі. І ганарыліся гэтым фактам. Калі яна пакінула іх з сабой, Дэн вярнуўся да яе. «Што гэта было?»
  Яна запоўніла яго, скончыўшы, як толькі пачаліся тосты. Тосты прывялі да большага выпіўкі, што прывяло да большага зносін. Ноч была ідэальнай, пакуль яны не наткнуліся на яе стрыечную сястру Джыну Дэлуку, італьянскую ляльку Барбі, якая калола спіну, і ворага MC на ўсё жыццё.
  «Прывітанне, Мэры Кэтрын». Затым яна павярнулася да Дэна, вітаючы яго хрыплым варкатаннем. «Дэн, так прыемна цябе бачыць».
  Ён выглядаў раздражнёным. MC нахмурыўся. «Вы двое ведаеце адзін аднаго?»
  «Мы працавалі разам, — сказаў ён, — у Kids in Crisis».
  «Я офіс-менеджэр Эрыка. Я з ім сёння вечарам».
  МС убачыў, як Дэн нахмурыўся, і ў думках адзначыў, што спытае яго аб гэтым пазней. Яна не бачыла Эрыка з Джынай, але была крыху занятая.
  «Гэта было цудоўна, Дэн. Віншуем».
  Яны глядзелі, як яна сыходзіць, потым МС паглядзеў на яго. «Не мой любімы сваяк. Шмат гісторыі».
  «Я сабраў». Ён зрабіў паўзу. «Хочаш чымсьці падзяліцца?»
  «Не сёння вечарам. Я занадта шчаслівы». Яна сціснула яго руку. «Але я здзіўлены, што Эрык прывёў яе сёння вечарам. Яна не падобна на яго тып».
  «Усе жанчыны тыпу Эрыка. Пры гэтым я таксама здзіўлены».
   Праз некалькі імгненняў яе схапілі маці і цёткі. Дэн выбраўся, каб пагутарыць са сваім шаферам.
  Праз некалькі імгненняў яе цёткі і маці пачалі пропаведзь, усхваляючы вартасці вялізнага вяселля. «Табе не трэба хвалявацца», - сказала яе маці. «Я за ўсё плачу».
  Гэта прыцягнула ўвагу MC. «Гэта вар'яцтва, мама. У нас з Дэнам ёсць свае грошы».
  «Твой бацька — хай супакой яго душу — і я планавалі гэта».
  «Вы планавалі гэта?»
  «Адкладвайце крыху грошай кожны месяц».
  На вяселле? Адны бацькі адкладвалі на вучобу, яе — на вяселле. «Я не ведаю, што сказаць, мама».
  «Бацькі нявесты аддаюць, так і робіцца».
  «Паколькі ёй трэба было зэканоміць так шмат часу, — сказала яе цётка Бэла, — ты можаш зладзіць вялікае вяселле».
  «Эфектнае вяселле», - дадала цётка Кэтрын.
  «Мы з Дэнам не абмяркоўвалі памер…» Яна зірнула міма маці і ўбачыла, што Дэн размаўляе з Джынай, схіліўшы галаву да яе. Пакуль яна глядзела, Джына паклала руку на яго руку.
  Цётка Кацярына адцягнула яе ўвагу. «Я твая хросная, паслухай мяне. Твая маці чакала гэтага трыццаць гадоў, было б няправільна не даць ёй пацешыцца».
  MC нахмурыўся. Яна меркавала, што стары аргумент «але ж гэта маё вяселле» падасца няўдзячным. Яе першы афіцыйны крок у яе метамарфозе ў Bridezilla. Калі яе цётка ўсхваляла шматлікія перавагі вялікага вяселля, позірк МС вярнуўся туды, дзе раней стаялі Дэн і Джына. Іх не было.
  Яна аглядала радзеючы натоўп, але не ўбачыла ніводнага з іх. Валасы на патыліцы калыліся, і яна лаяла сябе за гэта. Тое, што яна не бачыла нікога з іх, не азначала, што яны былі разам. Непрыязнасць Дэна да яе стрыечнага брата была відавочнай. З лёгкай палёгкай яна ўсвядоміла, што не бачыць і Эрыка.
  «Мэры Кэтрын? Вы слухаеце?»
  «Вядома». Яна ўсміхнулася цётцы. «Тое, што вы лічыце лепшым. Я бачу, некаторыя з маіх гасцей сыходзяць. Прабачце».
  Гэта не была хлусня, хоць гэта было апраўданнем. Яна знайшла Дэна ў бар з Кітам і Джо, Джыны нідзе не было відаць. MC прыйшлося прызнаць, што яна адчувала сябе больш, чым крыху параноікам.
  - Гэй, дзетка, - сказаў Дэн, абняўшы яе і прыцягнуўшы да сябе. «Вось ты. Прабач мяне?»
  Зноў калючка. Яна зноў страсянула яго. «За што?»
  «Пакідаючы вас сам-насам з маці і цёткамі. Гэта было занадта жахліва?»
  «Пакутліва. Ты ў мяне вялікі абавязак».
  Кіт і Джо скарысталіся гэтай магчымасцю, каб скончыць вечар. Праз трыццаць хвілін большая частка сям'і таксама выйшла. Рука аб руку, МС і Дэн накіраваліся на стаянку, толькі каб знайсці Томі, Сэма і цётку Кэтрын у бойцы за ключы ад машыны Томі.
  - Я ўмею кіраваць аўтамабілем, - невыразна сказаў Томі. «Я не пакіну сваё дзіця тут». Ён паляпаў па капоце свайго Element. «Не раблю гэтага».
  «Ты п'яны», - сказала маці. Яна зірнула на яго, потым на яго брата. «Вы абодва п'яныя».
  - Ён п'янейшы за мяне, - ганарліва сказаў Сэм і дурнавата ўсміхнуўся Томі. «Я магу трымаць сваё спіртное лепш, чым вы».
  «Забівай, круці».
  Умяшаўся МС. «Прабачце, хлопцы, ніхто з вас нікуды не едзе. І ў мяне ёсць значок, які пацвярджае гэта. Калі ласка, ключы».
  Яна працягнула руку. Томі выглядала так, быццам ён хацеў паспрачацца, але замест гэтага вырашыў ванітаваць. На шчасце, ён паспеў кінуцца ў заднюю частку аўтамабіля раней за яго.
  Яе цётка выглядала заклапочанай. «Ён сапраўды хворы. Гэта на яго не падобна. Сэм, так. Але не мой Томі».
  MC паслаў прабачлівы позірк у бок Дэна; ён усміхнуўся і ўвайшоў. «Каб быць у бяспецы, вазьмі Томі з сабой, Кэтрын. Я падвязу яго машыну да яго кватэры. MC можа сачыць за маім. Гэта на нашым шляху».
  МС забраў ключы Томі, а потым паглядзеў, як Сэм і Дэн саджаюць Томі ў машыну маці. У дарозе Дэн бяспечна аддаў ёй ключы ад машыны. «Што вы раней казалі пра сваю сям'ю?»
  «Сардэчна запрашаем у мой свет. Перадумаеш?»
  «Не ў вашым жыцці».
  Яна ўстала на дыбачкі і пацалавала яго на развітанне. «Убачымся ў Томі».
  Яна глядзела, як ён выязджае з долі, потым паспяшалася да седана Дэна. Праз хвіліну яна была прышпіленая і ўжо на дарозе.
   Рух быў слабым. Яна дабралася да Томі своечасова. Дэн быў там і чакаў. Яна спынілася на месцы побач з ім і стала чакаць, але ён не выйшаў з Стыхіі.
  Яна вылезла і рушыла да яго. Ён заснуў, зразумела яна. Ён сядзеў, апусціўшыся галавой да астатніх, з заплюшчанымі вачыма. Яна пастукала па шкле. «Дэн?»
  Ён не варушыўся. Яна пачула віск паліцэйскіх сірэн, які змяшаўся з цяжкім стук яе сэрца аб грудзі. Раптам спалохаўшыся, яна адчыніла дзверы машыны і схапіла яго за плячо. Ён упаў наперад, стукнуўшыся тварам аб руль.
  Стойкі водар пораху пякло яе ў носе. Яна адцягнула руку; было мокра, ліпка. Кроў, зразумела яна. Яна глядзела на сваю руку, крык падымаўся ў яе горле. Прыбылі крэйсеры. Тры з іх, шалёна міргаючы сінімі агнямі. Афіцэр адштурхнуў яе з дарогі і пайшоў за Дэнам.
  Як у запаволенай здымцы, яна апусцілася на калені, адной рукой да жывата, другой да рота. Яна з жахам глядзела, як афіцэры ўскараскаліся, каб дапамагчы яму, слухала, як яны лаяліся ў знак паразы.
  "Адмяніце EMT", - сказаў адзін у яго радыё. «Звярніцеся ў VCB і каранерскую службу. Цяпер мы ахоўваем месца здарэння».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДЗЕСЯТЫ
  
  Нядзеля, 18 студзеня
  2:15 раніцы
  
  Кіт выскачыла са свайго Цяля. «Дзе дэтэктыў Рыджо?» — крыкнула яна бліжэйшаму афіцэру ў форме.
  «Крэйсер», — адказаў ён, паказваючы, які.
  Кіт накіраваўся ў той бок, сэрца калацілася, думкі мітусіліся. Званок абудзіў яе ад глыбокага сну. Яна не магла зразумець, што казаў сувязіст, і папрасіла яе паўтарыць гэта двойчы.
  Жаніх MC быў мёртвы. Стрэл у галаву. MC быў на месцы здарэння.
  Яна знайшла свайго партнёра. Яна сядзела, сціснуўшыся, на пярэдняй пасажырскай частцы крэйсера. Дзверы былі адчыненыя, яна была захутаная ў коўдру.
  Яна тупа глядзела перад сабой, не рухаючыся, хіба што круціла заручальны пярсцёнак.
  - Гэй, партнёр, - ціха сказаў Кіт, прысеўшы перад ёй. «Я прыйшоў, як толькі пачуў».
  МС падняла позірк на Кіта, але не сказала. Туга, якую яна ўбачыла ў выразе твару свайго сябра, разбіла яе сэрца. Слоў было недастаткова, але гэта было ўсё, што яна мела. «Мне так шкада, MC»
  Слёзы павольна каціліся па яе шчоках. «Я не разумею, як гэта адбылося».
  «Я ведаю». Яна ўзяла рукі МС у свае. Яны былі ледзяныя, і яна пацерла іх.
  «Мы проста былі разам. Ён сышоў за хвіліну раней за мяне. . . Я не разумею . . . чаму . . . Дэн? Чаму ён?»
  Вочы самога Кіта напоўніліся. Колькі разоў за гэтыя гады яе пыталіся што блізкімі ахвяры? Наколькі прасцей было прапанаваць ім бойкія запэўніванні, чым сустрэць сяброўку толькі тымі ж словамі.
  - Не ведаю, - ціха сказала яна. «Але мы знойдзем, хто гэта зрабіў, МС. Мы даведаемся, чаму. Абяцаю».
  Яны патэлефанавалі Майклу, каб ён прыехаў даглядаць за MC; Кіт убачыў, што ён прыйшоў. Ён выглядаў спустошаным. Яна жэстам падвяла яго.
  «Майкл тут», - сказала яна, абнадзейліва паціскаючы руку МС. «Я павінен рабіць сваю працу, але я буду трымаць вас у курсе. Я вярнуся».
  Яна сустрэла заклапочаны позірк Міхала. Ён кіўнуў, і яна ўстала; ён заняў яе месца. МС упала яму на рукі, прыціснуўшыся да яго, усхліпваючы.
  Кіт адышла, змагаючыся са слёзамі ў горле. Яна стрымае сваё абяцанне MC. Што б ні спатрэбіцца, яна знойдзе, хто гэта зрабіў, і пераканаецца, што яны заплацілі.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ АДЗІНАЦЦАТЫ
  
  19 студзеня, панядзелак
  10:00 раніцы
  
  Кіт прыпаркавалася перад невялікім цагляным домам МС, сціскаючы ў руцэ ў пальчатцы гранд латте. Уздыхнуўшы, яна вылезла з машыны. Забойства Дэна выглядала як выпадковы акт гвалту, як выпадак, калі Дэн апынуўся не ў тым месцы ў не той час. Адзін з жыхароў дома ўбачыў у будынку незнаёмца. Праз дзверы яна крычала, што выклікае міліцыю. Потым у яе было.
  Дэн прыпаркаваўся ў месцы, якое выходзіць на бакавы пажарны выхад. Куля прайшла скрозь лабавое шкло і трапіла Дэну ледзь не паміж вачэй. Ён быў забіты адразу.
  Дэтэктывы, прызначаныя для вядзення справы, выказалі здагадку, што злачынец уцёк з будынка праз гэты выхад і выявіў, што Дэн глядзіць прама на яго. Ён забіў яго і ўцёк.
  Дзякуючы хуткім дзеянням праніклівага гараджаніна ні адна з кватэр не была ўзламаная. Яе дзеянні таксама, хутчэй за ўсё, прывялі да забойства Дэна.
  Як яна сказала сваёй лепшай сяброўцы, што мужчына, якога яна кахала, проста апынуўся не ў тым месцы і не ў той час? Як яна сказала ёй, што «гэтыя жудасныя рэчы часам здараюцца» або што «Бог дзейнічае загадкавымі спосабамі»?
  Кіт глыбока ўдыхнуў і падняўся па лесвіцы на ганак МС. Каля ўваходных дзвярэй ляжаў канверт і невялікі букецік кветак, такіх, якія можна набыць у любой краме. Без сумневу, пакінуты кімсьці, чыё сэрца было ў патрэбным месцы, але не змагло сутыкнуцца з горам MC.
  Кіт сабраў іх, потым пазваніў. Сям'я гасцявала ў MC, круціцца кожныя некалькі гадзін. Сэл даў ёй бестэрміновы адпачынак, хаця Кіт дастаткова добра ведаў яе сяброўку, каб падазраваць, што ніводная з іх не пратрымаецца доўга, перш чым яны пачнуць грымець.
  Сёння была Мелодыя. Яна плакала. Кіт перадаў ёй букет і паштоўку. «Гэта былі наперадзе».
  Мелодыя кіўнула. «Ідзі наперад і вазьмі ёй картку. Я прынясу кветкі ў вазе».
  «Як яна сёння?» - спытаў Кіт.
  «Прыкладна тое самае. Мала размаўляю. Не ядуць».
  - Гэта зойме час, - ціха сказаў Кіт. «Я быў у падобным месцы».
  Яна кіўнула. «Яна будзе рада цябе бачыць».
  Мелодыя пайшла да кветак; Кіт падышоў да дзвярэй спальні МС і пастукаў у іх. «Гэта я. Ты прачнуўся і чакаеш госця?»
  Яна была, і Кіт увайшоў. У пакоі пахла кветкамі. MC быў цалкам апрануты, у мяккіх штанах і патрапанай вялікай фуфайцы, сядзеў, скрыжаваўшы ногі, на ложку. Кіт убачыў, што світшот быў з Нотр-Дама, альма-матэр Дэна. MC выглядаў згубленым.
  «Я прынёс вам латте».
  «Дзякуй». Яна працягнула руку, і Кіт працягнуў яе ёй. Яна зрабіла глыток, потым адставіла.
  «У мяне таксама ёсць навіны». Кіт сказаў ёй тады, даносячы інфармацыю так, як яна зрабіла б сям'і любой ахвяры - без фанфар і перагібаў, толькі факты.
  Цэлую хвіліну пасля таго, як яна скончыла, МС проста глядзеў на яе. Потым пахітала галавой. «Я не магу паверыць. . . Вы кажаце, што я страціў яго з-за. . . няўдача? Вы мне кажаце, што калі б ён выбраў іншае парковачнае месца, ён быў бы жывы. Або калі б я пацалаваў яго апошні раз, або калі б ён прапусціў яшчэ адзін сігнал святлафора, ён быў бы жывы. Вы хочаце, каб я ў гэта паверыў і што з гэтым рабіў? Суцешыцца?»
  «Прабач, МС, я проста перадаю тое, што мы сабралі разам».
  «Гэта адстой».
  Так, атрымалася. Кіт адкашлялася. «Сёння пахаванне Марціна. Федэралы займаюцца відэаназіраннем, даючы нам поўны доступ да запісаў. Я буду там з паўтузінам іншых афіцэраў РУП».
  МС не каментаваў, і Кіт падумала, ці слухала яна. Яе позірк спыніўся на бутэлечцы з таблеткамі на тумбачцы. Яна падняла яго. «Што гэта?»
  «Снатворнае».
   «Яны дапамагаюць?»
  «Я ўзяў адзін. Больш не буду». Яна падняла падбародак, нібы прымушаючы Кіта спрачацца. «Я не хачу спаць. Не так. Яны прымушаюць мяне забыцца. І памятаць - гэта ўсё, што мне засталося».
  Слёзы наліліся на вочы Кіта. Яна дакладна ведала, што адчувае яе сяброўка. Такой яна была пасля смерці Сэдзі. Яна хацела трымацца памяці сваёй дачкі кожны момант, якім бы балючым гэта ні было.
  «Будзе лепш. Я ведаю, што цяпер гэта не так, але...
  — Жыццё працягваецца, — з горыччу сказала яна.
  «Так». Кіт адкашлялася. «Хочаш пагаварыць пра яго?»
  У МС працавала горла. Яна пахітала галавой, адвяла позірк.
  Праляцелі секунды. Кіт успомніў картку. «Я ледзь не забыўся. Гэта было прыхінута да ўваходных дзвярэй. Былі і кветкі».
  «Я не хачу гэтага. Ты прачытай».
  «Я ўпэўнены, што гэта спачуванні». МС не адказаў, і Кіт асцярожна аслабіў засланку і выцягнуў картку. Выява цудоўнага заходу; радок Святога Пісання пра Божую любоў.
  Кіт працягнуў яго. «Вы ўпэўнены, што хочаце, каб я прачытаў? Той, хто пакінуў яго, клапоціцца пра вас. Гэта можа зрабіць вас лепш ".
  MC узяў яго з яе рук, прачытаў пярэднюю частку і адкрыў. Выраз яе твару змяніўся на выраз шакаванага недаверу. «Божа мой».
  «Што?» Кіт вырваў картку з нясцерпных пальцаў МС. Там было напісана: можа, табе лепш. Ён быў не такім добрым хлопцам .
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАНАЦЦАТЫ
  
  19 студзеня, панядзелак
  18:30​
  
  Кіт спыніўся перад каліфарнійскім катэджным домам Джо, дзе яны жылі падчас шлюбу. Яна глядзела на мяккае, гасціннае святло, якое разлівалася з вокнаў.
  Нягледзячы на тое, што яны з Джо не пераехалі жыць разам, яны ўладкаваліся ў начной руціне. Ён прыгатаваў ім вячэру; яна прыбрала пасля. Калі яна заходзіла ўнутр, яе акружаў пах хатняй кухні; яна віталася і накіроўвалася на кухню. Яго чакала б мінеральная вада з ліпай. Яны абдымаліся, цалаваліся, пацягвалі напоі, калі дзяліліся прынаднымі кавалачкамі свайго дня.
  Былі моманты, калі яна не хацела абмяркоўваць падзеі свайго дня. Яна хацела, каб гэты час, праведзены з ім, быў яе прытулкам. Не сёння вечарам. Сёння ўвечары ёй трэба было пагаварыць, падзяліцца сваім смуткам з нагоды таго, што здарылася з МС, і як гэта заглушыла яе ўласнае пачуццё страты.
  Кіт заглушыла рухавік, сабрала рэчы і вылезла з машыны. Праз некалькі імгненняў яна кінула ключы на столік у ўваходным пакоі і ўдыхнула пах чагосьці вострага, падобнага на сумесь ялавічыны, памідораў, перцу чылі і цыбулі.
  "Джо", паклікала яна. «Я тут».
  — На кухні, — адказаў ён.
  Даўным-даўно, яшчэ да таго, як лейкемія забрала Сэдзі, яе прыход сустрэлі і дачка, і муж, якія выйшлі з кухні з усмешкамі. Ёй не хапала гэтага — разам з мільёнам іншых рэчаў, звязаных з сям’ёй.
   Але яны кавалі новае «нармальна», — нагадала яна сабе. Спроба стварыць новыя традыцыі, зручнае, любячае «цяпер». Адзін пачынаўся з гіганцкіх рассыпаных кветак і паштоўкі з абяцаннем паспрабаваць, калі яна будзе.
  Гэта тое, што было ў паездцы ў Мексіку. Знаходзяць свой шлях, працуюць над усталяваннем адносін пасля Сэдзі, разрыву шлюбу і разводу. Працаваць, каб быць у парадку з тым, што яны страцілі, і атрымліваць асалоду ад таго, што ў іх яшчэ ёсць.
  МС была толькі ў пачатку гэтага шляху, і Кіт сумаваў па ёй.
  Яна прабралася ў другі пакой. Джо стаяў каля ракавіны, абапёршыся аб прылавак, і чытаў спартыўны раздзел « Рэгістры Стар» . Слабае святло прасочвалася праз акно над ракавінай, змякчаючы маршчынкі, выбітыя вакол яго вачэй і рота, маршчыны, якія змянілі яго твар з маладога на абветраны. Але ў прывабнай форме, якая раскрывала характар.
  "Штосьці цудоўна пахне", - сказала яна.
  Ён падняў вочы і ўсміхнуўся. Яе сэрца пацешна закруцілася. Пасля столькіх гадоў мужчыне ўсё роўна дастаткова было ўсміхнуцца, і яна ператварылася ў кашу. Валоданне такой уладай над іншым чалавекам павінна быць незаконным.
  «Carne asada. У гонар нашай паездкі». Ён адкінуў паперу, падышоў да яе і пацалаваў. «Дзевяць дзён і далей».
  Яна адкінула галаву назад і паглядзела на яго. Яго вочы здаваліся яшчэ больш блакітнымі, чым у той дзень, калі яны сустрэліся. Ёй было пятнаццаць, яму семнаццаць. Самі немаўляты, дзеля бога.
  Яна прапусціла пальцы ў яго светлыя валасы. «Гэта становіцца такім шэрым».
  «Перамагае альтэрнатыву».
  «Я не скарджуся». Яна ўсміхнулася. «Мая сярэбраная ліса».
  Ён усміхнуўся ёй. «Смешна, ты такі ж бландын, як заўсёды».
  «Гэта цуд».
  Ён засмяяўся і адпусціў яе. «Як прайшоў дзень? Ёсць прагрэс у пошуку забойцы Дэна?» Ён працягнуў ёй мінеральную ваду.
  «Не, на жаль. Гэта ўсё больш падобна на не тое месца, не той час». Яна адпіла вады, потым паставіла.
  Яна падышла да Джо і абняла яго за талію. «Гэта заўсёды бессэнсоўна, але... . . MC успрыняў гэта цяжка».
  Ён падпёрся падбародкам ёй на галаву. «Я ведаю, як цяжка гэта было для вас. Як гэта павінна быць. . . думаў страціць Сэдзі. Тое, што балюча».
  Усё роўна балюча. Яна заплюшчыла вочы і засяродзілася на яго цяпле, на гуку яго дыхання. Ад удзячнасці, якую яна адчувала за тое, што зноў можа яго трымаць.
   Праз імгненне яна аслабіла рукі і сустрэлася з ім вачыма. «Яна сёння атрымала гэту непрыемную ананімную картку. Адпраўшчык выказаў здагадку, што Дэн не такі добры хлопец. Гэтаму МС было лепш без яго».
  «Божа мой».
  «Было дрэнна. Жорсткі. Хто б ёй гэта зрабіў?»
  У яго, вядома, не было адказу, і яна пайшла далей. «Я не ведаў, што рабіць ці казаць. Гэта было проста так жудасна».
  Ён злёгку пацёр яе спіну. «Як яна адказала?»
  «Яна раззлавалася і парвала яго». У горле Кіт асядзеў слёзны клубок, яна пракашлялася. «Потым яна папрасіла мяне сысці. Яна хацела пабыць адна».
  Ён адцягнуўся, углядаючыся ў яе позіркам. «Давайце сядзем, думаю, нам трэба аб нечым пагаварыць».
  Ён выключыў пліту і ўзяў сабе піва. Яны сядзелі за кухонным сталом, адзін насупраць аднаго.
  — нерашуча пачаў ён. «Я ведаю, наколькі вы і MC блізкія. Як шмат вы перажылі разам. І я. . . ведаю, як ты».
  Яна чакала. Ён адкашляўся. «Наша паездка, пакідаючы MC так хутка пасля гэтага, гэта будзе для вас праблемай?»
  Кіт сама задавалася гэтым пытаннем. Перавярнула пытанне ў думках. Яна так яму сказала. «Частка мяне лічыць, што мы павінны адмяніць. Але іншая частка кажа, што мы павінны ісці. Гэта не тое, што хутка знікне. Вядома, не ў той тыдзень, калі нас няма. А ў MC вялікая сям'я, шмат людзей, якія клапоцяцца пра яе».
  «Але толькі адзін партнёр».
  «Я ёй усё яшчэ буду патрэбны, калі я вярнуся», - ціха сказаў Кіт, адчуваючы, што яе рашэнне было прыемна. «Магчыма, больш».
  Ён паглядзеў на яе позіркам. «Вы ўпэўнены? Таму што, калі вы адчуваеце інакш, проста скажыце мне зараз». Сумная ўсмешка кранула яго рот. «Каб я мог прыстасавацца да свайго расчаравання».
  «Я настроены станоўча». Яна ўсміхнулася, працягнула руку праз стол і схапіла яго рукі. «Праз дзевяць дзён мы з табой адпраўляемся ў Мексіку».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ТРЫНАЦЦАЦЫ
  
  Серада, 21 студзеня
  11:00 раніцы
  
  Дзень пахавання Дэна выдаўся яркім і халодным. Яго бацькі прыляцелі з Фларыды. Яны былі цудоўныя людзі, і МС думала, што ёй спадабалася б мець іх у свякроў. Нягледзячы на тое, што яны ніколі раней не сустракаліся, іх звязвала агульная сувязь кахання Дэна. Кожны раз, калі МС глядзела на пару, яна не магла не ўспомніць каментарый сваёй маці аб тым, што яны з Дэнам напоўняць дом яго бацькоў унукамі.
  MC трымалася жорстка падчас службы ў атачэнні маці і братоў. Яна баялася, што калі паддасца слязам, яна ніколі не зможа іх спыніць.
  Дэна жадала крэмацыі, каб не было пахавання на могілках, не было ўкусаў халоднага ветру ў яе шчокі, не было паху толькі што вывернутай зямлі.
  Яго бацькі прынеслі фатаграфіі і з любоўю іх аформілі. Дэн у дзяцінстве, малым, школьнікам. Дэн заканчвае сярэднюю школу, потым каледж. У той дзень, калі ён атрымаў доктарскую ступень, яго маці абняла за плечы, ззяючы ў камеру. MC падала іх заручальны фотаздымак для групы, заключаны ў прыгожую рамку, якую яе маці падарыла ёй на вечарыне.
  Глядзець на іх было больш, чым яна магла вытрымаць.
  Пасля службы да яе падышоў Эрык. Ён пацалаваў яе ў шчаку і выказаў сваё спачуванне. "Калі ёсць што-небудзь, што я магу зрабіць", - сказаў ён. «Калі ласка, патэлефануйце мне».
  Яна не ведала, навошта гэтая простая прапанова - пра якую гаварылі многія людзі мінулыя дні - ад Эрыка так моцна закранулі яе. Яе вочы напоўніліся, слёзы душылі яе. Яна паспела кіўнуць і сціснуць яго руку.
  
  
  Некалькі гадзін праз яна сядзела ў сваёй цёмнай спальні, трымаючы фатаграфію ў рамцы, на якой былі яны з Дэнам, апранутая ў світшот, які быў ягоным і ўсё яшчэ нёс яго водар, хаця з кожным днём ён слабеў.
  Знясіленая, яна не магла заснуць. Яе думкі мітусіліся ўрыўкамі размоваў мінулых дзён, якія гулялі і паўтараліся ў галаве:
  Не тое месца, не той час. . . . Калі я магу што-небудзь зрабіць. . . . Можа, табе лепш без яго. . . . Хто можа быць такім подлым, такім жорсткім. . . . Мне вельмі шкада вашай страты. . . за вашу страту. . . так шкада. . .
  MC паднесла далоні да вачэй. Яна не магла працягваць гэты шлях. Калі б яна гэта зрабіла, яна б звар'яцела.
  Прыціснуўшы фота да грудзей, яна ўскочыла з ложка і пачала крочыць. У хаце было зусім ціха. Яна ўсіх адправіла дадому, адмовілася ад усіх прапаноў кампаніі. Яна не хацела і не мела патрэбы ў нянях.
  Яна прайшла ў гасціную, затым на кухню. Халадзільнік быў забіты харчамі, ежа не прываблівала. Яна магла выбіць сябе алкаголем або таблеткамі, якія прапісаў Эрык.
  MC уключыў верхняе святло і ўтаропіўся на вінную стойку. Ці так усё пачалося для Кіта? — здзівілася яна. Калі яна страціла Сэдзі, яна пачала піць, каб спыніць боль? Каб запаволіць яе розум або спыніць пакутлівае «што-калі»?
  Яна павярнулася спіной да віна і пайшла ў гасціную. Там яна запаліла іншую лямпу, спадзеючыся, што штучнае святло як-небудзь прагоніць яе цёмныя думкі.
  Спераду пачуўся гул аўтамабільнага рухавіка, потым віск шын.
  Прама насупраць, зразумела яна, і кінулася да дзвярэй. Яна рыўком адчыніла яго і выйшла на ганак, але спазнілася, каб заўважыць не толькі заднія ліхтары, якія знікалі ў ночы.
  Нічога, падумала яна. Дзеці паркуюцца, спалохаўшыся, калі яна ўключыла святло. Яна павярнулася, каб вярнуцца ўнутр, потым спынілася, сэрца ў горле.
  Папера, прымацаваная да яе дзвярэй. Складзены кавалак лістка. Яна вызваліла яго ад прыхватак, потым разгарнула.
  Простае паведамленне было створана ў тэкставым працэсары з выкарыстаннем розных шрыфтоў і памераў шрыфтоў, а гатовы прадукт уяўляў сабой дзіўную імітацыю трафарэтнай нататкі выкрадальніка. Ён абвяшчаў: наколькі добра вы сапраўды ведалі Даніэля Гала?
  Жоўць паднялася ў яе горле; яе рукі пачалі дрыжаць. Хто гэтым займаўся? Хто мог яе так ненавідзець? Жаданне разарваць яго, як у яе было ў першы раз, ахапіла яе.
  Замест гэтага яна ўтаропілася на складзены сказ. І раззлаваўся. Гнеў стаў лютасцю. І з гэтага гневу ўзнікла сталёвая рашучасць. Раптам, поўны штыль.
  Яна збіралася знайсці сукінага сына, які гэтым займаўся. І калі яна скончыць з імі, яны па-чартоўску пашкадуюць, што вырашылі гуляць у гэтую гульню.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ чатырнаццаты
  
  Чацвер, 22 студзеня
  9:30 раніцы
  
  MC вырашыў пачаць з Эрыка. Ён не толькі добра ведаў Дэна, ён быў псіхіятрыкам. Магчыма, ён мог бы даць зразумець, які чалавек мог бы гэта зрабіць. Калі яна патэлефанавала, то даведалася, што ён працуе дома. Ён запрасіў яе прыйсці ў любы час.
  Яна ўехала ў яго і заглушыла рухавік. Дом сям'і Сундстранд быў мясцовай славутасцю і лаўрэатам архітэктурнай прэміі. Дом, размешчаны на беразе ракі Рок, кансольна выходзіць над ракой, увесь са шкла і цвёрдых кутоў.
  Эрык сам адчыніў дзверы. Ён выглядаў стомленым, і яна задумалася, ці не было ў яго такіх жа праблем са сном, як у яе. «Дзякуй, што знайшлі час, каб пагаварыць са мной».
  «Усё, што я магу зрабіць, каб дапамагчы. Заходзьце».
  Інтэр'ер дома быў захапляльны. У любы іншы раз яна выцягнула б шыю, каб прыняць усё гэта ў сябе. Не сёння.
  Ён завёў яе ў вялікую гасціную, якая выходзіла над ракой. «Калі дом быў пабудаваны ў пачатку пяцідзесятых гадоў, ён лічыўся авангардным», - сказаў ён. «Цяпер гэта называецца сучаснай класікай. Ідзі прыдумай».
  «Можам прысесці, Эрык? Ёсць сёе-тое, што я павінен табе паказаць».
  «Вядома». Ён падвёў яе да канапы. Ноўтбук расчынены на часопісным століку; ён зачыніў яго, потым сабраў навакольныя паперы і запіхаў іх у свой партфель.
  Яна працягнула яму паведамленне. «Хтосьці пакінуў мне гэта. Гэта другі».
   Яна глядзела, як ён разгарнуў аркуш, потым прачытаў адзіны сказ. Ягоныя бровы ўзняліся. «Гэта трывожна. Мне вельмі шкада, што нехта падверг вас гэтаму, асабліва цяпер».
  «Вось чаму я тут». Яна крыху нахілілася наперад. «Хто б зрабіў нешта падобнае?»
  «Я так разумею, гэта не рытарычнае пытанне?»
  «Не».
  «Раскажы мне пра першую запіску».
  «Яно прыйшло ў выглядзе спачування праз два дні пасля забойства Дэна. Яно дакладна гаварыла: «Можа, вам лепш. Ён не быў такім добрым хлопцам».
  «Дык першы прыйшоў перад пахаваннем...»
  «І гэты пасля. А дзве ночы мінулай ночы, калі быць канкрэтным».
  Ён кіўнуў і пацёр пацёртую сківіцу. «Пытанне ў тым, што матывуе гэтага чалавека? Рэўнасць? Нянавісць? Патрэба помсты? Ці гэта проста хворы жарт сапсаванага розуму?»
  «Я мяркую, што гэта ўсе магчымасці?»
  «Я так думаю, так. Як яны былі дастаўлены?»
  «Прымацаваны да маіх дзвярэй».
  «Такім чынам, акрамя таго, што ведаюць пра заручыны вас і Дэна і яго забойства, яны ведаюць, дзе вы жывяце».
  «Гэта мой блізкі чалавек», — сказала яна.
  «У вашай асабістай сферы».
  «Ты думаеш як паліцэйскі».
  «Праца падобная. Псіхіятр спрабуе раскрыць праўду, як і паліцэйскі. Каб зразумець "чаму". Розніца ў тым, што мы шукаем эмацыйную праўду, і наша мэта складаецца ў тым, каб дапамагчы чалавеку, калі гэтая праўда — або матывацыя — выяўляецца».
  Яна ніколі не думала пра гэта такім чынам, але гэта мела сэнс. «І паліцэйскі імкнецца дапамагчы грамадству , выцягваючы чалавека з вуліцы і за краты».
  Ён зноў узяў запіску, вывучаючы яе. «Чалавек, які зрабіў гэта, вельмі рызыкуе. Пакідаючы іх на вашым парозе, ён рызыкуе не толькі быць схопленым на месцы злачынства, але таксама і судом. У рэшце рэшт, ты паліцэйскі. Акрамя таго, у гэты другі ліст было ўкладзена добрая думка. Гэта было зроблена не з прыхамаці».
  «Вы кажаце, што гэта вельмі матываваны чалавек».
  Ён кіўнуў. «І гэта не інтэлектуальная матывацыя. Гэта эмацыйна. І вельмі асабісты».
   Якія адчынілі адны дзверы і зачынілі іншыя. «Дзякуй, Эрык». Яна стаяла. «Я больш не буду забіраць ваш час».
  «Гэта не праблема. Калі-небудзь». Ён праводзіў яе да дзвярэй. Калі яны дайшлі да яго, ён сустрэўся з ёй вачыма. «Ёсць нешта, пра што вы мяне не спыталі», — сказаў ён. «І я здзіўлены гэтым».
  «Што гэта?»
  «Вы не спыталі, ці ёсць праўда ў гэтых паведамленнях».
  Яна вагалася толькі на адзін удар сэрца. - Я любіла Дэна, - ціха сказала яна, гледзячы на яго. «Я яму давяраў. Такім чынам, вы бачыце, я не задаў пытанне, таму што я ўжо ведаю адказ.»
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯТНАЦЦАТЫ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  10:25 раніцы
  
  MC залезла ў свой пазадарожнік. Яна сціснула дрыготкія рукі на каленях. Чаму Эрык гэта сказаў? Ён выпрабоўваў яе? Спроба пасеяць зерне сумневаў? Ці гэта быў проста адзін з тых каментарыяў псіхічных?
  Вы не спыталі, ці ёсць праўда ў гэтых паведамленнях .
  Чорт з ім. Калі б яна зараз вярнулася і спытала яго, чаму, ён бы зразумеў, што яна не такая ўпэўненая, як паводзіла сябе.
  Яна глыбока ўдыхнула і закруціла рухавік. Яна адступіла ад руху Эрыка, прымушаючы думаць пра тое, што даведалася ад яго. Эрык пацвердзіў ёй некаторыя рэчы. Тое, што яна ведала, але баялася спадзявацца на гэта ў сваім знясіленым эмацыйным стане.
  Чалавек, які дасылаў нататкі, быў кімсьці з яе асабістай сферы. І яны былі вельмі матываваныя.
  Час паведаміць Кіт. МС схапіла свой тэлефон з кансолі і адчыніла яго. Яна ўбачыла, што прапусціла званок ад Томі і што ён пакінуў паведамленне. Яна атрымала доступ да галасавой пошты: «Гэта Томі. Я ведаю, што ты, верагодна, ненавідзіш мяне цяпер. . . Мне так, так шкада. . . калі б я так не напіўся . . . Дэн не стаў бы, ён…
  Ён захлынуўся ад гэтых слоў, потым змоўк. Праз імгненне ён пачаў зноў. «У мяне сёння няма заняткаў. . . Я дома. Калі вы можаце пагаварыць са мной, патэлефануйце мне. Добра?»
  Слёзы пяклі яе вочы. Томі вінаваціў сябе ў смерці Дэна. І праўда, яна таксама вінаваціла Томі. У яме яе нутро і а таемны куток свайго сэрца, яна калацілася ад злосці і паказвала на яго пальцам. Ненавідзець яго, як ён сказаў у сваім паведамленні.
  Яна з'ехала на ўзбочыну і спынілася. Томі быў яшчэ дзіцем. Дзеці рабілі глупствы — нават устойлівыя, надзейныя, як Томі. Чалавек, на якога яна павінна злавацца, быў СОБ, які накіраваў пісталет на Дэна і націснуў на курок.
  Яна набрала Томі ў адказ; званок перайшоў непасрэдна на галасавую пошту. Яна пачала пакідаць паведамленне, вырашыла адмовіцца і набрала нумар Кіта.
  Яе напарнік адразу падхапіў. «MC? З табой усё добра?»
  «Я ў парадку, проста хацеў расказаць вам».
  Яе словы былі сустрэтыя маўчаннем. MC зразумеў чаму: яна гучала як старая. Быццам бы нічога гэтага не здарылася і гэта быў яшчэ адзін працоўны дзень.
  «Мінулай ноччу я атрымаў яшчэ адну з тых вясёлых ананімных нататак. У дзве гадзіны ночы Сволач прычапіў яго да маіх дзвярэй. Гэты спытаў, наколькі добра я ведаю свайго жаніха».
  Кіт выдаў голас спачування. «Прынясіце, я займуся. Перадайце гэта хлопцам з ID, паглядзіце, што яны...
  «Дзякуй, партнёр, але я паклапачуся пра гэта сам. Ужо наведаўся да Эрыка. Ён пацвердзіў тое, што я думаў, што чалавек, які даслаў мне гэта, дзейнічае з моцных эмоцый, такіх як нянавісць або зайздрасць, і знаходзіцца ў маім пашыраным коле сям'і і сяброў».
  «Гэта мае нейкі жудасны сэнс, - сказаў Кіт, - хоць у гэта ўсё яшчэ цяжка паверыць».
  «Раскажы мне пра гэта. Зараз я іду да Томі. Хлопчык вінаваціць сябе ў Дэна... Яна не магла прымусіць сябе вымавіць гэтае слова. «У любым выпадку, я не хачу, каб ён рабіў гэта».
  «Я ведаю, што ўжо пытаўся, але вы ўпэўнены, што з вамі ўсё добра?»
  МС на імгненне задумаўся. «У залежнасці ад вызначэння ўсё ў парадку, партнёр. Калі гэта ўключае ў сябе разбітае сэрца і шаленства, то так, я ў парадку. Калі гэта ўключае ў сябе адмову сядзець склаўшы рукі і дазваляць колам правасуддзя круціцца без мяне, пакуль я ператвараюся ў хлюпавую ахвяру, у мяне таксама ўсё добра».
  Кіт зноў маўчаў. Калі яна нарэшце загаварыла, МС пачула ў голасе сяброўкі, на яе думку, палёгку. «З вяртаннем, партнёр».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШАСНАЦЦАЦЫ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  10:55 раніцы
  
  MC недаацаніў адчуванне знаходжання ў месцы, дзе Дэна застрэлілі. Яе далоні пачалі пацець, сэрца забілася. Кожная фібра яе істоты заклікала яе павярнуцца і бегчы.
  Высілкам волі яна працягвала далей, зварочвала на стаянку, знаходзіла месца, спынялася. Рэжучы рухавік.
  Але як бы яна ні старалася, яна не магла адвесці вачэй ад таго месца, дзе ён загінуў. Іншая машына стаяла там, як ні ў чым не бывала. Жыццё працягвалася.
  Не развальвайся, Рыджо. Вы можаце зрабіць гэта .
  Яна глыбока ўдыхнула і вылезла з пазадарожніка. Утаропіўшы вочы на ўваход у будынак, яна перасекла паркоўку, дайшла да дзвярэй і ступіла ў агульнае фае. Гэта быў больш стары будынак, які быў рэканструяваны, таму ў ім было лепшае з абодвух сьветаў: характар і сучасныя выгоды.
  Справа і злева ад яе ляжала кватэра, наперадзе лесвіца і ліфт. Томі жыў на другім паверсе; яна паднялася па лесвіцы. Яна падышла да яго дзвярэй і пастукала, а калі ён не адказаў, пазваніла.
  «Томі, — паклікала яна, — гэта МС». Але ён не адказаў, і яна зноў пастукала. Дзверы са скрыпам адчыніліся.
  Адчуўшы паколванне на патыліцы, яна выцягнула глок з кабуры. Выхапіўшы зброю, яна штурхнула дзверы яшчэ далей наском ботаў і ўвайшла ўнутр.
  Яна пачула бягучую ваду. Душ, зразумела яна. Дзіця-ідыёт сышоў яго дзверы адчыніліся і патрапілі ў ванну. Яна зачыніла за сабой дзверы і пайшла за вугал у ванную.
  Яна пастукала ў дзверы. «Гэй, малы, гэта МС. Табе калі-небудзь прыходзіла ў галаву пераканацца, што ўваходныя дзверы надзейныя, перш чым здымаць усю вопратку і ісці ў ванну?»
  Ён не адказаў, і яна пастукала ў дзверы, а потым адчыніла іх. «Томі, ты ў парадку?»
  Калі ён усё яшчэ не адказаў, яе сэрца падскочыла да горла. «Я заходжу!»
  Яна пачула паніку ў сваім голасе і паспрабавала праверыць гэта, паспрабавала за долі хвіліны перайсці да душа, каб пераканаць сябе, што ўсё ў парадку. Што яна збіралася збянтэжыць іх абодвух. Праз дваццаць гадоў ён будзе расказваць людзям, як яго стрыечны брат паліцэйскі ўварваўся да яго, калі ён прымаў душ.
  Яна дайшла да ванны і адсунула фіранку. Усе суцяшальныя невялікія сцэнарыі ў яе галаве выпарыліся, як апошні цёплы подых у халодную ноч. Томі ляжаў у скамечанай кучы, на яго цякла халодная цяпер вада, вусны сінія.
  Над душам чырвоныя пырскі. Кроў. Матэрыя мозгу.
  З крыкам яна адскочыла назад. Томі больш ніколі не будзе дзяліцца гісторыямі.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЯМНАЦЦАЦЫ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  11:25 раніцы
  
  MC апусцілася на калені. Абхапіўшы рукамі сярэдзіну, яна хісталася ўзад і ўперад, з яе вуснаў зрываліся дробныя гартанныя хныканні.
  не . . . гэтага не магло быць. . . Найсвяцейшая Марыя, Маці Божая. . . сон . . . маліся за нас, грэшных, цяпер. . . . Прачніся, Мэры Кэтрын, каб гэта сышло. . . і ў гадзіну нашай смерці . . .
  Але яна не спала. Гэта быў не кашмар. Яна падняла галаву. Дарагі Езу, як гэта магло адбыцца? Два чалавекі, якіх яна кахала, зніклі. Першы дан. Цяпер Томі.
  Абодва забралі ў яе. Абодвух стрэліў у галаву.
  Дэн. Томі . Яна выпрасталася, усвядоміўшы яе. Абодва мёртвыя. Забіты, па сутнасці, там жа. Такім жа чынам.
  Невыпадковы ўчынак. Гэта не выпадак няправільнага часу і няправільнага месца.
  Ці магло тое, што яна думала, быць праўдай? Ці маглі Дэна прыняць за Томі? Яе думкі шалёна несліся наперад. Хтосьці заўважыў у будынку зламысніка. Выклікалі міліцыю. Дэн быў у машыне Томі. Чакаю яе. Стралок выйшаў з будынка і лічыў, што наткнуўся на цэль. Калі ён зразумеў сваю памылку, ён вярнуўся, каб скончыць працу.
  Адна вялікая праблема, прызнала яна. Навошта каму-небудзь нацэліцца на Томі?
  Нешта яго турбавала. Ён спрабаваў пагаварыць з ёй пра гэта. Паводзіў сябе непрыстойна, напіўшыся.
   Ці магло гэта нешта прымусіць яго забіць?
  Яна ўзялася за рукі і вярнулася да ванны. Жоўць паднялася ў яе горле. «Не яе Томі», — падумала яна, закружыўшыся ў галаве. Не хуткі з усмешкай і рукой дапамогі Томі. Было балюча больш, чым яна магла вытрымаць.
  Развядзіся, Рыджо. Разабрацца. Рабіць працу .
  MC выключыў ваду і прысеў каля ванны. Асцярожна, каб больш нічога не дакрануцца, яна асцярожна правяла позіркам па целе, спыніўшыся на месцы раны. Здавалася, што яго забіў адзін стрэл. Куля трапіла ў левую скронь і вырвалася з правай.
  Яна перавяла позірк на яго перадплечча і рукі. Ніякіх абарончых ран, якія яна бачыла. Калі пад пазногцямі былі нейкія сляды, якія сведчаць пра яго асобу або прадмет, хутчэй за ўсё, душ знішчыў іх.
  Ёй трэба было патэлефанаваць Кіту. Прывядзіце групу ідэнтыфікатараў -
  З другога пакоя пачуўся скрып адчыняемых уваходных дзвярэй, тупат крокаў. MC падкраўся да дзвярэй, потым стаў чакаць, прыслухоўваючыся. Крокі набліжаліся, потым сціхлі.
  Сэрца калацілася, яна чакала, моўчкі адлічваючы ад трох. два . . . адзін-
  «Томі? Ты тут, прыяцель?»
  Сэм. Яна апусціла зброю, рушыла ў дзвярны праём. Яна працавала, каб запаволіць хуткае сэрцабіцце, дыханне. «Прывітанне, Сэм».
  «МС?» Яго позірк апусціўся на яе пісталет, а потым зноў кінуўся на яе. «Што ты робіш?»
  Яго брат быў мёртвы. Забіты. Як яна збіралася сказаць яму?
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВАСЯМНАЦЦАЦЫ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  12:10​
  
  Кіт знайшоў МС і Сэма, якія сядзелі ў агульнай зоне каля кватэры Томі. Твар у Сэма быў попельным, вочы ашклянелыя і чырвоныя ад плачу.
  MC абняла яго рукой. Яна выглядала спакойнай. Амаль жорстка рашучая.
  Разам з Кітам прыбылі два крэйсеры. Афіцэр у форме падняўся па лесвіцы, каб пачаць ахоўваць унутраны перыметр. Другі афіцэр, на ўзроўні вуліцы, звонку.
  - Сэм, гэта афіцэр Томас, - сказаў Кіт. «Калі вам што-небудзь спатрэбіцца, дайце яму ведаць».
  MC стаяў. «Я павінен зайсці ўнутр з Кітам. З табой усё будзе добра?» Ён кіўнуў і апусціў галаву на падцягнутыя калені.
  Кіт дакрануўся да яе рукі. «Вы ўпэўнены, што здольныя да гэтага?» - ціха спытала яна. «Я магу ўзяць гэта адсюль».
  «У мяне ёсць. Безумоўна».
  Яна гучала абсалютна ўпэўнена, старая МС, нічым не пужаючыся. Кіт паглядзеў на яе, потым паказаў на дзверы.
  MC завёў яе ўнутр. «Сёння раніцай, - сказала яна, - Томі пакінуў мне паведамленне на мабільным тэлефоне. Сказаў, што хоча пагаварыць і што ў яго сёння няма заняткаў і ён дома. Я ператэлефанаваў яму, усё перайшло адразу на галасавую пошту, але я ўсё роўна падышоў, думаючы, што ён тут».
  «А колькі ён тэлефанаваў?»
   Яна адкрыла тэлефон, паглядзела гісторыю званкоў. «Восем трыццаць шэсць. Я пастукаў і пазваніў. Калі я не атрымаў адказу, я пастукаў мацней. Дзверы адчыніліся».
  Яны дайшлі да ваннай. «Я чуў душ. Я думала, што ён... - Яна адкашлялася. «Ён часам быў такім непамятлівым. Даверлівы таксама. Не так хвалююцца такія рэчы, як замкі і сігналізацыя».
  «Што здарылася потым?»
  «Я паклікаў. Калі ён не адказаў, у мяне ўзнікла такое адчуванне. Вы ведаеце, пра што я».
  Кіт ведаў. Гэта адчуванне, што нешта было вельмі не так.
  «Я пастукаў у ванную, паклікаў. Калі ён не адказаў, я засунуў галаву ўнутр. Я заўважыў, што хаця душ быў уключаны, пары не было. Я знайшоў яго там».
  Кіт наблізіўся да ванны. У яе грудзях сціснулася ад гэтага віду. Яна магла толькі ўявіць, як гэта было для МС. Яна паглядзела праз плячо на сяброўку. «Мне вельмі шкада».
  На долю секунды выраз твару МС стаў мяккім ад болю, потым стаў цвёрдым. «Я адключыў ваду. Патолагаанатам павінен пацвердзіць, але, здаецца, гэта толькі адзін стрэл ".
  Гэта сапраўды так выглядала. «Чаго-небудзь не хапае?» - спытаў Кіт.
  «Не правяраў». Яна глыбока ўздыхнула. «Вы ведаеце, што гэта значыць, праўда? Дэн не быў выпадковым. Той, хто яго забіў, думаў, што гэта Томі».
  Кіт нахмурылася, перабіраючы кавалачкі галаваломкі ў галаве. «Гэта магчыма, без сумневу. Але я думаю, што гэта заўчасна называць упэўненасцю».
  «Я ведаю, што гэта правільна. Я гэта адчуваю».
  «Дык чаму хтосьці хацеў смерці Томі?»
  «Я не ведаю. Вось што мы павінны высветліць».
  Кіт пачуў Сарэнштэйна і Мілера ў іншым пакоі. - Пасведчанне асобы тут, - ціха сказала яна. «Пакуль яны робяць сваю справу, давайце паглядзім вакол».
  Два дэтэктывы ўвайшлі ў пакой і перайшлі да МС «Рыджыа», — сказаў Сорэнштэйн, не сустракаючыся з ёй вачыма, — я чуў. Гэта сапраўды адстой».
  «Божа, MC, — нязграбна дадаў Мілер, — калі я магу што-небудзь зрабіць, дайце мне ведаць».
  Сітуацыя зрабіла іх нязручнымі. Яны разумелі боль MC, але не маглі дазволіць сабе цалкам суперажываць. Адчыняць гэтыя дзверы было занадта страшна. Таму што пасля адкрыцця хто ведаў, ці змогуць яны зноў заблакаваць?
  «Нешта ёсць», - сказаў MC. «Дапамажыце мне злавіць ублюдка, які гэта зрабіў».
   Кіт прызнаў, што яны могуць справіцца з гэтым. Дзеянне. Адплата. Справядлівасць.
  «У цябе ёсць». Сарэнстайн зірнуў на Мілера, як бы ў пацвярджэнне. «Мы затрымаем гэтага сукінага сына, не хвалюйся».
  Яна і MC пачалі пошук у гасцінай. Кіт перавяла позіркам парадны пакой. Томі не жыў як самаакупны студэнт каледжа. Ніякіх кніжных паліц з малаком і старонніх канап.
  Замест гэтага мэбля выглядала новай. «Ганчарны хлеў», — падумала яна. Ці нумары для выезду. Чысты, сучасны, зручны.
  «Як доўга Томі быў у гэтай кватэры?» — спытала яна.
  «Шэсць-восем месяцаў».
  “Добрае месца.”
  Яна ўбачыла, як яе партнёр злёгку нахмурыўся, нібы прачытаў яе думкі: адкуль ён узяў грошы, каб абсталяваць гэтае месца?
  «Томі працаваў», — прапанаваў МС. «Займаўся пазаштатнай бухгалтэрыяй і падаткамі. Для сям'і і сяброў. Хатні бізнес і невялікія прадпрыемствы, якія не маглі дазволіць сабе наняць спецыяльнага супрацоўніка або бухгалтарскую фірму».
  Яны прабраліся з гасцінай на кухню і сталовую. Некалькі посуду ляжала ў ракавіне, убачыў Кіт. Яна перавяла позіркам прастору. Некалькі дзвярэй шафы стаялі крыху прыадчыненыя. Яна правяла іх хуткі візуальны пошук.
  «Тут няма нічога страшнага», — сказала яна.
  - Тут таксама, - сказаў МС, зачыняючы кладоўку.
  Кіт падышоў да халадзільніка. Некалькі фотаздымкаў упрыгожвалі яго фасад. На адным Сэм і Томі стаялі і ўсміхаліся ў камеру, а паміж імі стаяла прыгожая дзяўчына. Каштанавыя валасы да плячэй.
  Яна зняла фота і перавярнула яго. Томі не пазначыў яго, хаця на ім была дата лістапада мінулага года, усяго два месяцы таму.
  Кіт замацаваў фатаграфію пад магнітам і адчыніў халадзільнік. Змесціва было лішнім, толькі самае неабходнае: піва, скрынка малака, рэшткі піцы, смажаная курыца і скрынкі чагосьці азіяцкага, а цяпер расплывістага і зялёнага, на вынас.
  Яна перайшла ў маразільную камеру. Нічога, акрамя марожанага і эскімо без цукру. Ёмістасць таго, што выглядала як рэшткі лазаньі.
  «Спальня?» — спытаў МС.
  Кіт пагадзіўся, і яны накіраваліся да яго. Зноў знайшлі ўпарадкаваны пакой. Засланы ложак. Адзенне акуратна развешана ў шафе. Нават пылавы зайчык пад ложкам.
   На камодзе ляжаў кашалёк Томі і дробязь. Кіт адчыніў. «Сорак баксаў унутры. Крэдытная карта. Рабаванне не было матывам».
  Кіт нахмурыўся, раптам зразумеўшы, чаго яны не бачылі. «Вы сказалі, што вам тэлефанаваў Томі?»
  «Са сваёй камеры. Стацыянарнага тэлефона ў яго не было».
  «Дык дзе гэта? Я не бачыў».
  «Ён выкарыстаў другую спальню для кабінета», — прапанаваў MC. «Магчыма, гэта там».
  «Давайце праверым кішэні паліто і штаноў, а потым пойдзем у офіс».
  Тэлефона ні ў адной з кішэняў не было, аказалася, што і ў кабінеце. Але гэта было не адзінае, чаго не хапала.
  «Дзе яго кампутар?» - спытаў Кіт. Яна паказала на стол. «У яго ёсць усё, акрамя друкаркі».
  «Дэтэктыў Лундгрэн?» Афіцэр Томас высунуў галаву ў спальню. «Сусед Марыяна насупраць. Яна кажа, што каля гадзіны таму бачыла дзяўчыну, якая выбягала з кватэры Томі.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДЗЕВЯТНАЦЦАТЫ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  13:06​
  
  Суседка, місіс Розелін Ньюхаус, займала кватэру праз калідор ад Томі. Кіт прадставіла сябе і МС і спытала жанчыну, ці могуць яны правесці некалькі момантаў яе часу. Позірк жанчыны скінуўся на Сэма, які ўсё яшчэ туліўся каля ўваходных дзвярэй Томі, паклаўшы галаву на калені.
  «Заходзьце», - сказала яна.
  Калі яна зачыніла за імі дзверы, яна прыжмурыла вочы на МС: «Я бачыла цябе раней».
  - Дэтэктыў Рыджыа ведаў Томі Марыяна, - сказаў Кіт.
  «Ведаў? Што адбываецца . . . гэта Томі...» Яна паказала на афіцэра Томаса. «Ён мне нічога не сказаў».
  - Томі Марыяна памёр, - ціха сказаў Кіт.
  Сусед паднёс руку да яе горла. «Божа мой. Што... я маю на ўвазе, усяго некалькі дзён таму той малады чалавек... . . на стаянцы...»
  Кіт перапыніў яе. «Афіцэр Томас сказаў нам, што вы бачылі, як нехта ўцякаў з кватэры спадара Марыяна».
  «Я прыносіла прадукты», — сказала яна, кіўнуўшы галавой. «Прыбегла дзяўчына, мяне ледзь не збіла. Яна нават не сказала, што шкадуе, проста працягвала».
  «Вы можаце апісаць яе?»
  «Дваццаць з нечым, я думаю. Яна была худая, з каштанавымі валасамі да плячэй. У ярка-ружовым пінжаку. Яна нават не папрасіла прабачэння, - зноў сказала яна. «Я думаў, што гэта груба, але цяпер я . . .”
   Яна дазволіла сваім словам аціхнуць. Кіт умяшаўся. - Вы бачылі, як яна выходзіла з кватэры містэра Марыяна?
  Жанчына нахмурылася, нібы ў роздуме. «Так. . . няма Я мяркую, што яна была ў гасцях у Томі. З-за яе ўзросту».
  «Але яна магла наведаць кагосьці на верхніх паверхах?»
  «Так».
  «Вы б пазналі яе, калі б убачылі яе зноў?»
  «Я не мог добра разгледзець яе твар. Яна апусціла галаву. І, як я ўжо казаў, у мяне былі поўныя рукі, а яна бегла».
  чорт вазьмі . Кіт перадаў жанчыне яе картку. «Калі вы думаеце пра што-небудзь яшчэ, не саромейцеся тэлефанаваць. Гэта можа быць важна».
  Яна сказала, што будзе, і яны выйшлі з кватэры. Сэм падняў вочы з парушаным выразам твару. «Што яна сказала?»
  «Ці можаце вы адказаць на некаторыя пытанні?» — замест гэтага спытаў Кіт.
  «Я мяркую».
  «У Томі ёсць дзяўчына?» — спытала яна.
  «Не, не вельмі». Ён перавёў свой страчаны позірк на MC «Чаму Томі? Як гэта магло быць. . . як гэта магло быць. . . як?»
  Кіт пашкадаваў яго. Ён не разумеў, што ў гэтым аблажаным свеце з добрымі людзьмі здараюцца дрэнныя рэчы. Тое, што часам жыццё адстойвала. Што гэта можа быць несправядліва, непрыгожа і вельмі жорстка.
  Ён гэтага не ведаў. Не вельмі. Не да гэтага часу.
  Кіт чула, што МС спрабавала стрымаць голас. - Не ведаю, чаму, - ціха сказала яна. «І я не ведаю, хто. Але я маю намер даведацца. Маем намер». Яна закрыла яго рукі сваімі. «Вы можаце нам дапамагчы?»
  - Я паспрабую, - прашаптаў ён, - не ведаю, ці змагу, але... . .”
  Словы яго сціхлі. Яна мацней сціснула яго. «Вы былі бліжэй да Томі, чым хто-небудзь. Нешта, што вы ведаеце, тое, што можа здацца вам зусім неістотным, можа быць ключом да таго, чаму гэта адбылося. І таму, хто гэта зрабіў. Вы разумееце?»
  Ён кіўнуў, і яна пайшла далей. «Ці заўважалі вы апошнім часам нешта незвычайнае ў Томі?»
  Ён паківаў галавой. «Не».
  «Ці ёсць новыя сябры?»
  Ён зноў адказаў адмоўна.
  «Ён, здаецца, на мяжы? Нервовы ці ўсхваляваны?»
   Ён сашчапіў рукі. «Той самы стары Томі».
  «Яго звычкі змянілі?»
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Есці, спаць? Яго вучоба ці сацыяльныя звычкі?»
  Калі ён сказаў «не», яна націснула на яго. «Вы ўпэўнены? Добра падумайце».
  Перш чым адказаць, ён зрабіў паўзу, нібы шукаючы ў сваіх думках. - Той самы стары Томі, - зноў сказаў ён. «Я ўрэзаўся тут у аўторак увечары і акрамя...»
  Яго голас вагаўся, і ён хутка адвёў вочы, змагаючыся са слязамі. Яна дала яму момант. Калі ён сабраўся, яна пайшла далей. - Акрамя чаго, Сэм?
  «Нічога. Я прыйшоў сюды каля пяці. Ён вучыўся. Я замовіў піцу. Мы елі. Выпілі пару піва. Пасля гэтага ў яго была пэўная праца. Не школьная праца, яго бухгалтэрыя».
  «Пакуль ён гэта рабіў, што вы рабілі?»
  «Круіз па сетцы. Гуляў на 360».
  «І ніхто не тэлефанаваў і не заходзіў?» Ён паківаў галавой, і яна пайшла далей. «У колькі ён скончыў працу?»
  «Адзінаццаць ці каля таго. Мы выпілі яшчэ піва, пагаварылі некаторы час, а потым разбіліся». Голас яго дрыжаў. «Мы заўсёды размаўлялі».
  «Нічога іншага ў аўторак?»
  Ён вагаўся імгненне. «Мы гаварылі пра. . . Дэн. Што здарылася. Яму было вельмі дрэнна. . . ён адчуваў, што гэта яго віна».
  MC здрыганулася, але калі яна загаварыла, яе голас быў цвёрдым. «У чацвер перад вечарынкай ён заехаў да мяне, хацеў пра нешта пагаварыць. Потым перадумаў. Вы ведаеце, што магло яго турбаваць?»
  Ён нахмурыўся, потым паківаў галавой, вочы напоўніліся слязьмі. «Я хацеў бы дапамагчы».
  Кіт змякчыла голас. «Яшчэ пара пытанняў, Сэм. Думаеце, вы справіцеся з гэтым?» Ён кіўнуў; - працягвала яна. «Кампутара Томі няма ў яго кватэры. Ёсць ідэя, дзе гэта можа быць?»
  Ён міргнуў вачыма. «Не ў кватэры?»
  «Не. Можа, пазычыў ці адправіў у краму?»
  «Ні ў якім разе ён бы не пазычыў. Гэта было б усё роўна, што дазволіць камусьці пазычыць вашу зубную шчотку або падушку. Я яму нават не спадабаўся ў ім, у асноўным з-за ўсіх яго кліентаў».
   «А як наконт рамонтнай майстэрні?»
  Сэм дрыготка ўздыхнуў. «У яго быў сябар, які займаўся тэхналогіямі. Рабіў хатнія званкі. Думаю, ён таксама быў кліентам Томі. Я сустракаўся з ім пару разоў».
  «Вы можаце прыдумаць якую-небудзь прычыну, па якой нехта хацеў бы яго смерці?»
  «Божа, не! Томі быў... - Ён захлынуўся ад гэтых слоў і прачысціў горла. «Ён быў . . . найвялікшы».
  Тады ён зламаўся, няўцешна ўсхліпваючы. Кіт глядзела, як МС абняла яго, а потым праслізнула назад у кватэру.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАТЫ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  13:56​
  
  Праз некаторы час Сэм перастаў плакаць, яго цела перастала дрыжаць, а дыханне ўсталявалася. Ён адышоў ад МС, сустрэўся з ёй вачыма, з разбітым сэрцам. «Як я скажу маме? Як я магу...
  Ён захлынуўся ад слоў; яна схапіла яго рукі і сціснула іх. - Ты не, - ціха сказала яна. «Я».
  Яго вочы зноў пацяклі. «Што мне цяпер рабіць? Я не ведаю, што рабіць».
  Ён меў на ўвазе цяпер, гэты момант. Але таксама, яна ведала, з гэтага моманту. Астатняе жыццё. Ён страціў брата і лепшага сябра.
  «Мы будзем прымаць гэта кожны дзень, абодва». Яна адпусціла яго рукі. «Мне трэба пагаварыць з Кітам, потым я правяду цябе дадому. Добра?»
  Ён сказаў, што так, і яна вярнулася ў кватэру. Кіт і Фрэнсіс стаялі каля ваннай, паглыбіўшыся ў дыскусію. MC з усіх сіл сабралася. Каб ачысціць яе рысы нават ад найменшага намёку на сапраўдныя пачуцці.
  Яна не збіралася заставацца ўбаку ад гэтай справы. Яе не збіраліся прымушаць браць працяглы адпачынак. Нейкім чынам яна пераканае Сэла дазволіць ёй працаваць над гэтай справай.
  Фрэнсіс убачыў яе, і на яго твары змякчылася спачуванне. Ён падышоў да яе і паклаў руку на яе руку. «Мне вельмі шкада вашай страты, дэтэктыў».
  Дзве страты, моўчкі паправіла яна. Першы дан. Цяпер Томі. «Дзякуй, Фрэнсіс», - сказала яна замест гэтага, голас надзіва цвёрды. «Я цаню гэта. Пра што вы пакуль думаеце?»
  Ён вагаўся на імгненне, нібы здзіўлены яе паводзінамі. «З пункту гледжання прычыны смерць, - сказаў ён, - тое, што вы бачыце, тое, што вы атрымаеце тут. Адзін стрэл у патылічную долю. Ён памёр не адразу, але хутка».
  Прынамсі, за гэта яна была ўдзячная.
  «Як я сказаў вашаму партнёру, вы атрымаеце маю справаздачу першай справай раніцай».
  Кіт далучыўся да іх. «Зірніце на гэта».
  Яна працягнула фотаздымак. На ім былі намаляваны Сэм, Томі і сімпатычная шатэнка ў ружовым пінжаку.
  Дзяўчына, якую сусед бачыў, якая ўцякала з месца здарэння?
  «Гэта было ў халадзільніку», - сказаў Кіт. «Я думаў прайсціся па суседстве і паглядзець, ці зможа місіс Ньюхаўз ідэнтыфікаваць гэта як дзяўчыну, якая ўцякала з месца здарэння».
  «Сэм усё яшчэ тут. Паглядзім, што ён раскажа нам пра яе».
  Кіт злёгку нахмурыўся. «Я цаню, што вы хочаце дапамагчы, але...»
  «Я не «дапамагаю». Я планую заняцца справай».
  «МС, я не думаю...»
  «Я ўсё сабрала», — цвёрда сказала яна Кіту. «Я абяцаю, што так».
  «Вы можаце падумаць, што так, але вы ўсё яшчэ маеце справу з забойствам Дэна. А цяпер Томі...
  «Я павінен гэта зрабіць».
  «Ты патрэбны тваёй сям'і», - мякка сказаў Кіт. «Ідзі да іх».
  MC заплюшчыла вочы. Ёй яны таксама былі патрэбныя. Ёй хацелася плакаць. Моцна трымацца за каханага і смуткаваць. Затым, каб прыняць таблетку або выпіць бутэльку віна, залезці пад коўдру і схавацца ад яе.
  Але яна паспрабавала гэты курс. І адчуваў сябе згубленым.
  Яна думала пра сваю цётку Кацярыну. Спустошаны. Разгублены. Ад яе маці. Астатнія члены сям'і.
  Разлік на яе. Адказаць на іх пытанні, пераканаць, што ўсё, што можна зрабіць, будзе зроблена.
  Як паліцэйскі, толькі яна магла гэта зрабіць. І як сям'я, толькі яна клапацілася дастаткова, каб не адпусціць і не здацца. Не згаджайцеся на простыя адказы.
  Рашучасць працяла ў яе, напаўняючы яе энергіяй. Даючы ёй пачуццё мэты. Мэта, якая прапануе выйсце з гора. Прапаноўваючы аднабокі спакой.
  «Ты маеш рацыю, Кіт. Я патрэбны маёй сям'і. Таму я павінен гэтым займацца».
  Кіт уздыхнуў. «Што з Сэлам?»
  «Што з ім?»
  «Нават калі я пацешу цябе, ты сапраўды думаеш, што ён пагодзіцца з гэтым?»
  «Як наконт гэтага, — сказаў МС, — ты пацешыш мяне, а я патурбуюся пра Сэла пазней».
  Доўгі момант Кіт маўчала, потым паглядзела на МС. «Гэта нездарова. Я быў тут, выбраў шлях, які вы задумалі. Гэта не прывяло мяне ні да чаго добрага, MC»
  «Я ведаю, што мне трэба, каб перажыць гэта». Калі яе партнёр усё яшчэ вагаўся, MC паглядзеў ёй у вочы. «Толькі так я магу дапамагчы. Адзінае, што я магу зрабіць. Не забірай гэта ў мяне. Калі ласка».
  Яны доўга глядзелі адзін на аднаго, потым Кіт саступіў. «Пры першых прыкметах, што вы губляеце гэта, вы сыходзіце адсюль».
  «Гэтага не адбудзецца. Я магу вам гэта абяцаць».
  Нават калі MC упэўнена вымавіла гэтыя словы, яна прызнала сабе, што была хлусам. У гэты момант яна была ў нязведаных водах. Яна насамрэч не ўяўляла, на што яна была — ці не — здольная.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  14:36​
  
  Калі яны выйшлі з кватэры, афіцэр Томас паведаміў ім, што Сэм выйшаў на вуліцу пакурыць, і яны вырашылі, каму спачатку паказаць фота.
  Суседка ўважліва ўтаропілася ў фотаздымак, потым пахітала галавой. «Гэта можа быць яна. Куртка выглядае правільна, прычоска. . . . Але дакладна сказаць не магу». Яна вярнула фотаздымак з выбачлівым выразам. «Шкада, што я лепш зірнуў на яе твар. Мне вельмі шкада».
  Яны падзякавалі жанчыне і адправіліся на пошукі Сэма. Яны схапілі яго, калі ён вяртаўся наверх, холад і пах дыму ўсё яшчэ трымаліся на ім.
  MC працягнуў яму фота. «Хто гэтая дзяўчына, Сэм?»
  Выраз яго твару ледзь прыкметна змяніўся. «Проста дзяўчына».
  МС недаверліва высунула бровы. «Яна на фатаграфіі, на якой вы з Томі, фатаграфіі, размешчанай у халадзільніку Томі. Адна датавалася яшчэ лістападам. У чым справа?»
  - Яе завуць Зоя, - сказаў ён, засунуўшы рукі ў кішэні. «Ёй спадабаўся Томі».
  - Спадабалася, - паўтарыў Кіт. «Што гэта значыць?»
  «Яна як бы гналася за ім».
  «І як ён ставіўся да яе?»
  Ён перавёў позірк на МС: «Я не думаю, што Томі хацеў бы, каб я гаварыў пра гэта з табой».
   - Томі мёртвы, - прама сказаў Кіт. «Я ўпэўнены, што ён хацеў бы, каб вы сказалі нам усё, што можа прывесці да яго забойцы».
  «Але яна не забіла яго».
  «Сапраўды? Вы так упэўнены?»
  «Яна . . . дзяўчына. І яна была для яго па вуснах».
  Кіт крыху нахіліўся наперад. «Як бы дзіўна гэта ні здалося табе, Сэм, але многія забойствы здзяйсняюцца ў імя кахання». Яна пераключыла ўвагу на партнёра.
  «Што да яе ставіўся Томі?» — спытаў МС.
  «Ён не быў закаханы ў яе».
  «Але яны спалі разам?»
  Ён перамінаўся з нагі на нагу, вушы сталі ружовымі. «Не звычайна».
  «Але ў іх было? Спалі разам?»
  «Так».
  Перспектыўны . Кіт зірнуў на МС і ўбачыў па выразе яе твару, што яна думае тое самае. Дзяўчына ўцякае з месца здарэння, такое ж агульнае апісанне, што і адхіленая каханка. Не трэба было быць геніем, каб сумясціць два і два. Або ўбачыць, што гэты сцэнар перакрэсліў яе тэорыю аб тым, што забойца Томі застрэліў Дэна ў выпадку памылковай ідэнтычнасці.
  «Колькі разоў яны спалі разам?»
  «Пара. Больш за пару, тры-чатыры разы». Сэм перавёў позірк то на аднаго, то на другога з іх. «Ён спрабаваў разарваць гэта».
  Усё лепш і лепш .
  «Як бы вы ахарактарызавалі адносіны? Для Томі?»
  «Вясёла. Аб . . . ты ведаеш».
  «Сэкс?» - спытаў Кіт.
  «Так. Потым яна пачала станавіцца нейкай дзівацкай».
  «Дзіва?»
  «Пасіянарны. Тэлефануе ўвесь час. Услед за ім. Плача. Томі ненавідзеў гэта.
  «Гэта Зоі хадзіла ў школу з Томі?»
  «Не».
  «Дзе ён яе сустрэў?»
  «У Спанкі».
  Клуб, папулярны сярод дваццацігадовых . «А як наконт яе прозвішча?»
  Ён растапырыў пальцы. «Я ніколі не пытаўся. Ён ніколі не казаў».
   Не так дзіўна . «Яна была студэнткай? Яна працавала? Усё, што вы нам скажаце, можа дапамагчы».
  «Студэнт, я думаю. Не ведаю, што яна вучылася і дзе. Гэта ўсё, што я ведаю. Вы думаеце . . . што яна можа. . . быць адным?»
  «Гэта магчыма, Сэм. Хаця на дадзеным этапе шмат што магчыма».
  «Але яна. . . яна здавалася ў парадку. Вядома, не так, як вар'ят, які дастаў бы пісталет і...
  «Стрэліць каму-небудзь у галаву?» Кіт дадаў: «Гэта тое, што тычыцца рэальнага свету, Сэм. Дрэнныя хлопцы не заўсёды выглядаюць як дрэнныя хлопцы».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДРУГІ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  17:10​
  
  Кіт сядзеў у ціхім кабінеце. Большасць ВЦБ скасавала гэта. Сал быў у сваім кабінеце, размаўляў па тэлефоне. Калі ён заканчваў размову, яна паведамляла яму аб падзеях дня.
  Яе рукі дрыжалі. Яна скруціла іх у кулакі. Яны з МС адвезлі Сэма да яго маці. MC быў поўны рашучасці падзяліцца жудаснай навіной, што было б лепш ад яе, сям'і.
  Але нішто не можа зрабіць гэтыя навіны лепшымі, прызнала Кіт, і ёй хацелася выгнаць з галавы памяць пра тыя хвіліны. Праніклівы плач жанчыны. Тое, як яна кідалася на МС, вінавацячы яе, праклінаючы - пакуль яна нарэшце не ўпала, заплакаўшы.
  Колькі болю можа вынесці адна сям'я? — здзівіўся Кіт. Колькі можа вытрымаць MC?
  Кіт спалохалася за свайго партнёра. Хоць MC захоўваў спакой, ён быў робатам. «Механізм барацьбы», — прызнаў Кіт. Яна сама была там аднойчы.
  І яна разумела, колькі трэба МС для працы над гэтай справай. Яна пажадала Богу, каб гэтага не было.
  Забойца спячага анёла. Яе жаданне прыбіць яго ледзь не знішчыла яе .
  З асабістага досведу яна ведала, што менавіта цяпер для МС мяжа паміж правільным і няправільным, лагічным і ірацыянальным сціраецца. І што ў сваёй тузе па справядлівасці яна будзе дзейнічаць так, як інакш ніколі не паступіла б.
  Яшчэ адна дарога, па якой яна ішла. Чарговы тупік .
  Кіт правёў рукой па яе твары, успамінаючы. За ёй ніхто не сачыў. Яе партнёр быў добрым хлопцам, добрым сябрам і паліцэйскім. Але ён паняцця не меў, праз што яна перажывала. Ці на што яна пайшла б, каб атрымаць жаданае.
  Сэдзі памірае. Вар'ят забівае дзяўчынак ва ўзросце сэйдзі. Бялявая і блакітнавокая, як яе дачка .
  Кіт пацёрла пераноссе, успомніўшы, як яе гонка выратаваць Сэдзі і спыніць САК заблыталася ў яе галаве. Перажыць адчай, які яна адчула. Няўмольнае пачуццё тэрміновасці, якое трымала яе ў руках дзень і ноч - калі яна нічога не магла зрабіць, каб выратаваць сваё ўласнае дзіця, прынамсі, яна магла выратаваць чужое.
  Але, як і ў Сэдзі, SAK выслізнуў скрозь яе пальцаў. І апантанасць разбурыла яе шлюб і ледзь не спыніла яе кар'еру. Перш чым усё скончылася, гэта ледзь не каштавала ёй жыцця.
  Кіт апусціла позірк на стол, на папку Марыяна. Яна адчыніла яго. Фатаграфіі. Томі, які ляжыць у ванне. Адзін бок яго галавы часткова разляцеў. Жудасна глядзець.
  А яна яго не кахала.
  MC меў.
  Сал не дазволіў MC працаваць над справай. Ахвяра была сям'ёй. MC ужо была траўмаваная стратай свайго жаніха, таксама ад кулі ўзброенага чалавека.
  Але супраціўленне Сала не спыніла МС. Усе гэтыя гады таму гэта не спыніла Кіта. Ва ўсякім выпадку, гэта падсілкавала яе рашучасць. Падбадзёрыў яе.
  Кіт яшчэ раз зірнула на фатаграфію, умацаваўшы сваю рашучасць. Яна ведала, што павінна рабіць. Але гэта ёй каштавала б. Вялікі час.
  Адмяніць яе паездку. Вазьміце на сябе ініцыятыву. Пераканайце Сала дапусціць MC у цыкл .
  Яе сціснула горла. Чорт вазьмі, гэта было несправядліва! Яны з Джо заслужылі гэтую паездку. Яны заслужылі другі шанец.
  Але МС была побач з Кіт, калі яна ёй была больш за ўсё патрэбна. MC адклала свае перакананні і амбіцыі, каб дапамагчы Кіту.
  Але гаворка ішла не пра адтэрміноўку кар'ерных амбіцый. Гэта было пра адносіны яе і Джо. Гэта было яе жыццё.
  Але гаворка ішла і пра сяброўства. Давер. Партнёрства.
  Як яна збіралася растлумачыць гэта Джо?
  Глыбока ўдыхнуўшы, Кіт устаў і накіраваўся да кабінета Сэла. Ёй трэба было зрабіць гэта зараз, пакуль яна не перадумала.
   Дзверы намесніка начальніка стаялі крыху прыадчыненыя; калі яна ўбачыла, што ён скончыў размову па тэлефоне, яна пастукала.
  Ён паказаў ёй, што ўвайшла. «Як Рыджыа?»
  «Трымайся. Падтрыманне».
  Ён хвіліну глядзеў на яе, потым кіўнуў. «Дзе мы знаходзімся?»
  "Спачатку добрыя навіны", - сказала яна. «У нас ёсць падазраваны. Адхілены палюбоўнік. Па словах брата Томі, яна сачыла за ім. Акрамя таго, сусед бачыў, як маладая жанчына такога ж характару ўцякала з месца здарэння».
  «Забяры яе».
  «Гэта кепская навіна. На дадзены момант у нас ёсць толькі імя. Зоя. Але гэта не зойме ў нас шмат часу, каб знайсці яе».
  Ён кіўнуў. «Працягвай».
  «Мабільны тэлефон Марыяна прапаў. Магчыма, яна была апошняй, хто тэлефанаваў яму, або, магчыма, даслала паказальныя тэкставыя паведамленні. Мы падазраем, што яна схапіла яго, каб схаваць сваю асобу».
  «У яго кватэры няма стацыянарнага тэлефона?»
  «Не. Што не так ужо і незвычайна. Жыццё ў адзіноце мабільнага тэлефона становіцца звычайнай з'явай, асабліва сярод моладзі. Акрамя таго, знік партатыўны кампутар Марыяна».
  Ён нахмурыўся. «А як наконт іншага нядаўняга выпадку? Ці не прапаў і кампутар на той сцэне?»
  «Забойства Марціна, так. Я вывучыў магчымасць таго, што гэтыя два выпадкі звязаныя паміж сабой, але думаю, што сяброўка, якой адмовілі, з'яўляецца больш важкай арыенцірам. Асабліва ў сувязі з паведамленнем суседа пра маладую жанчыну, якая ўцякла з месца здарэння».
  «Згодны. Што далей?»
  «У нас ёсць фота дзяўчыны. Мы плануем паразмаўляць з прафесарамі і аднакласнікамі Томі, даведацца, ці пазнае яе хто-небудзь».
  Ён падняў брыво. «Мы?»
  «Запытваю дазвол на дапамогу Рыджыа».
  «Гэта ахвяра была сям'ёй», - сказаў ён. «І яна ўжо хістаецца ад смерці свайго жаніха. Не адбываецца».
  «Не бліжэйшыя сваякі». Кіт працягваў. «І гэта падобна на хуткае закрыццё. Забіраем сяброўку, у яе тэлефон, камп’ютар — і ўсё».
  «Калі ты думаеш, што я дазволю Рыджыа зрабіць гэта, ты з глузду з'ехаў».
  Не спалохаўшыся, яна націснула. «Не працуе. Толькі дапамога. Крыху больш, чым маркіроўка».
   «А як наконт Мексікі? Вы пайшлі ў...
  «Мае планы змяніліся».
  Ягоныя бровы ўзняліся. «Прабачце?»
  «Паездка адменена».
  «З якога часу?»
  «Некалькі хвілін таму».
  Ён нахмурыўся. «Я ведаю, што вы спрабуеце зрабіць, і гэта памылка».
  «Я так не думаю».
  «Я цаню вашу адданасць вашаму партнёру, але я не магу дазволіць вам зрабіць гэта».
  «Гэта ўжо зроблена». Кіт нахіліўся наперад. «МС мае патрэбу ў гэтым, Сэл. Ёй трэба працаваць. Ёй трэба адчуваць, што яна нешта робіць ».
  «Я пасаджу яе на стол. Або спалучыць яе з Уайтам».
  «Вы ведаеце, што гэта недастаткова добра. Я буду сачыць за ёй. Калі яна паказвае якія-небудзь прыкметы трэскання, яна выбыла». Яна падняла руку, каб не даць яму адказаць. «Маё слова».
  «Што з Джо?»
  Пытанне было занадта асабістым, не яго справай. Але яны з Сэлам пайшлі далёка назад. Ён быў для яе добрым сябрам. Настолькі добры сябар, што без яго бэйджа ў яе б і не было.
  - Ён зразумее, - сказала яна, молячыся, каб гэта было праўдай. «Мексіка была проста адпачынкам. Гэта -"
  - Яшчэ адзін выпадак, - скончыў ён за яе.
  «Не для MC Я ёй патрэбны».
  «Вы ўпэўнены ў гэтым?»
  «Безумоўна».
  «Калі я пагаджуся, сяржант Хаас і я будзем на вас, як белае на рысе».
  «Давайце. Першы прыкмета таго, што Рыджыа на хісткай зямлі, я цягну яе».
  Сал доўга разглядаў яе. «Я не ведаю. Мне гэта не падабаецца. Апошняе, што я хачу, каб адзін з маіх дэтэктываў разбіўся і згарэў на працы».
  «Ты мне абавязаны», — сказала яна з грымотным сэрцам. «Для спячага анёла. Я збіраю».
  Ён прыжмурыў вочы. Кіт затаіла дыханне. Намеснік начальніка дэтэктываў Сальвадор Мінелі быў уплывовым чалавекам. Спадабаўся і мае добрыя сувязі. І ў яе былі ўрывачныя запісы і гісторыя нестабільнасці. Гэта магло выбухнуць ёй у твар.
  - Гэта прагучала як пагроза, - ціха сказаў ён.
  «Не, сэр. Проста назіранне».
   «Адна памылка, і ты пажадаеш Богу, каб паехаў у Мексіку».
  Яна ўжо зрабіла . «Так, сэр».
  «Зачыні за сабой дзверы».
  «Так, сэр. Дзякуй, сэр.
  Калі яна дайшла да дзвярэй, ён спыніў яе. «І што, дэтэктыў?»
  Яна азірнулася на яго. «Ніколі больш са мной так не рабі. Вам не спадабаецца тое, што адбудзецца».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ТРЭЦІ
  
  Чацвер, 22 студзеня
  18:35​
  
  Кіт чакаў Джо. Яны вырашылі хутка паабедаць у кавярні і пякарні Mary's Market, адным з іх любімых месцаў. Падавалі хатнія супы, бутэрброды на свежаспечаным хлебе, салаты і разнастайныя хлебабулачныя прысмакі і дэсерты.
  Размешчаны недалёка ад дома Джо, Мэры быў месцам сустрэчы, бяспечным месцам для аднаўлення зносін, каб нерашуча праверыць іх шанцы на прымірэнне. Калі гэтае прымірэнне пачало станавіцца рэальнасцю, замест таго, каб сустрэцца там, яны пайшлі разам - часам проста выкаціліся з ложка, накінуўшы джынсы і бейсболкі; іншым разам раніца сядае на веласіпед і едзе ў кафэ.
  Менавіта тут, за лёгкай вячэрай, нарадзілася ідэя падарожжа ў Мексіку. Іранічна, таму што тут ён памрэ.
  Толькі адкладзена, сказала яна сабе. Джо быў бы расчараваны, але ён справіўся б з гэтым. Яны абодва б.
  Ён прыехаў, убачыў яе і рушыў у дарогу. Праз імгненне ён нахіліўся і пацалаваў яе. «Вы заказвалі?»
  Яна сказала, што так, і ён саслізнуў у крэсла насупраць яе. Ён працягнуў руку праз стол і схапіў яе рукі. «Як справы MC?»
  Яна патэлефанавала раней у той жа дзень, расказала яму пра Томі. «На мой погляд, нядобра. Яна мае сваю браню на месцы, дзейнічаючы цалкам Экстрэмальны Рабакоп. Я хвалююся за яе».
   «Цалкам справядліва». Ён рытмічна праводзіў вялікім пальцам па яе костачках. «Я не магу паверыць, што Сэл не будзе настойваць на водпуску».
  «Яе трэба прыцягнуць. Я разумею яе, Джо. Што яна перажывае. Таму што я там быў. Я быў там, дзе ўсё, пра што я мог думаць, гэта раскрыць справу».
  Ён мацней сціснуў яе пальцы. «Гэта было жудаснае месца, Кіт. Гэта каштавала нам шлюбу, паставіла пад пагрозу тваю кар'еру. Тваё жыццё».
  «Я гэта ведаю, хоць калі я быў у сярэдзіне гэтага, у мяне не было аб'ектыўнасці. Я баюся, што там знаходзіцца MC».
  «Шкада яе. Хацелася б, каб я мог нешта зрабіць».
  «Ёсць». Ён не адказаў, і яна пайшла далей. «Калі я буду займацца гэтай справай, Сал пагадзілася, што яна можа далучыцца».
  «Дык працуйце па справе. Калі мы паедзем у Мексіку, вы перадасце гэта іншаму дэтэктыву.
  «Гэта не працуе так». Яна зрабіла глыбокі ўдых, потым павольна выпусціла яго. «Мы павінны адмяніць, Джо. Я не магу пайсці. Я хачу, але...
  «Калі б вы хацелі пайсці, вы б пайшлі».
  «Я патрэбны MC. Без мяне яе закрыюць».
  «І, магчыма, гэта і да лепшага. Для яе і следства».
  Сервер даставіў іх курыныя гаршкі. Здавалася, яна адчула напружанне паміж імі і знікла без звычайнага прывітання. Джо адсунуў яго ў бок. «З Sleeping Angel Killer вы былі там, дзе цяпер MC. Вы ведаеце, як небяспечна, калі паліцэйскі губляе аб'ектыўнасць...
  «Таму я ёй патрэбны. Я яе ведаю. Я магу быць для яе аб'ектыўным».
  «Дзесяць дзён, Кіт. Вы не можаце быць удалечыні ад значка на дзесяць паршывых дзён? Гэта такая фігня!»
  «Вы ведаеце, што ў расследаванні забойства ўсё залежыць ад часу. Сал пагадзіўся дазволіць ёй дапамагчы пры ўмове, што я буду сачыць за ёй, як ястраб».
  Разуменне прабегла на яго твары, рушыла ўслед злосць. «Вы мяне не пра гэта пытаеце? Вы ўжо прынялі рашэнне».
  «Паспрабуй зразумець...»
  «Гэтая паездка была пра нас . Ты і я. Тым не менш, вы прынялі рашэнне аб адмене, нават не параіўшыся са мной. Прыемна, Кіт.
  «Мы не страцім усе грошы, страхоўка паездкі...»
  «Мне напляваць на грошы!» Словы выбухнулі з яго. Людзі за суседнім сталом павярнуліся і ўтаропіліся. Ён панізіў голас. «Я клапачуся пра нас. Вы абяцалі».
   «Як я мог сабе ўявіць, што гэта адбудзецца? Спачатку забілі Дэн, потым Томі. Джо, гэта не незнаёмец, чыё жыццё перавярнулася. Гэта здарылася з MC My friend. Мой партнёр».
  «Я думаў, ты хацеў, каб я быў тваім партнёрам, Кіт? Ваш спадарожнік жыцця».
  «Я зрабіў. Я так».
  «Тры дні таму я спытаў вас, ці хочаце вы адмяніць. Вы сказалі: «Не». Вы былі пазітыўныя».
  «Усё змянілася». Яна працягнула руку. «Калі ласка, паспрабуйце зразумець...»
  Ён паківаў галавой. «У гэтым праблема, я разумею. Вы ставіце працу перад нашымі адносінамі».
  «Гэта асаблівая сітуацыя».
  «Яны ўсе, Кіт. На гэты раз вы патрэбны MC. Апошні раз гэта былі маленькія дзяўчынкі. У наступны раз гэта будзе Сал. Ці нехта іншы».
  Яе твар пачырванеў. «Табе так лёгка. Ваша праца не жыццё і смерць. Сцены ўзняліся па графіку? Ці замовіў страхар чарапіцу патрэбнага колеру? Ці правільна пакладзена плітка?”
  «Сэдзі была адзінай, хто мог трымаць вас на зямлі. І яе няма».
  «Не выкарыстоўвайце яе такім чынам».
  «Я б ніколі не выкарыстаў Сэдзі як інструмент, каб нашкодзіць табе. Гэта проста праўда, Кіт. Гэта факт».
  - Ты несправядлівы, - ціха сказала яна. «Вы нават не спрабуеце зразумець. Мы можам здзейсніць сумеснае падарожжа ў любы час».
  «Але мы не будзем, праўда?» Ён выдаў доўгі, стомлены ўздых. «Гэта ты, Кіт, быў несправядлівы са мной. Ты, хто, здаецца, не жадае зразумець».
  Яны глядзелі адзін на аднаго, абодва злыя і пакрыўджаныя, ні адзін не жадаючы зрушыць з месца. Як яны маглі адчуваць тое ж самае, калі стаялі па розныя бакі праблемы?
  Таму што ў рэшце рэшт, яна прызнала, што яны хацелі таго ж. Яна павінна была знайсці спосаб пераканаць яго ў гэтым.
  «Джо, я...»
  Яе сота завібравала. Яна паглядзела на дысплей і ўбачыла, што гэта штаб.
  Яна вагалася, і ён засмяяўся, напружана. «Адкажыце».
  Яна адкрыла апарат. «Што?»
  Гэта быў Мілер з ІД. «Параўнаў кулю, здабытую ў Дэна Гала, з куляй у Марыяна. Стралялі з розных гармат».
  Гэта ў значнай ступені знішчыла тую ж тэорыю шутэра MC .
  «Я думаў, ты захочаш ведаць».
  «Дзякуй, Мілер. Я цаню гэта».
  «Зрабіў гэта для Рыджо». Здавалася, у яго поўны рот. «Яна спытала мяне, ці магу я паскорыць».
  Столькі пра тое, што яе партнёр бяспечна ляжыць на ўлонні сваёй смуткуючай сям'і. І як і чакаў Кіт: МС актывізаваўся, прымаючы несанкцыянаваныя рашэнні. «Калі вы апошні раз з ёй размаўлялі?»
  «Пару гадзін таму».
  «Я перадам інфармацыю».
  Праз імгненне яна вярнула тэлефон у кажух. Яна паглядзела на Джо. «Мне трэба ісці».
  «Вядома, ты ведаеш».
  Яго сарказм пякло. «Джо, калі ласка...»
  «Не кажы больш нічога, Кіт. Проста ідзі».
  Яна сабрала свае рэчы, потым стала. «Я кахаю цябе».
  Нейкі час ён глядзеў на яе з змрочным выразам твару. «Я таксама люблю цябе».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ Чацвёрты
  
  Чацвер, 22 студзеня
  20:55​
  
  МС хадзіла па гасцінай, занадта ўсхваляваная, каб быць нерухомай. Кроў шумела ў галаве; яе думкі імчаліся. Першы дан. Цяпер Томі.
  Памяць пра цётчыны рыданні і маханне кулакамі напоўніла яе галаву. Паступова ўся сям'я запоўніла невялікі дом яе цёткі. Ёй давялося сутыкнуцца з бясконцымі пытаннямі сваіх братоў, адчаем маці, гнеўным нявер'ем іншых членаў сям'і. Усе скіраваныя на яе.
  Як такое магло здарыцца? Чаму гэта адбылося? Што нам цяпер рабіць, МС?
  Яна перастала хадзіць і пацерла рукі, раптам пахаладзеўшы. Яны ўсе разлічвалі на яе. Шукаю ў яе адказы. І яна абяцала даставіць ім гэтыя адказы. Аб усім паклапаціцца.
  Яна змагалася са слязьмі. Але як? У гэты момант яна адчувала сябе разбітай.
  Разбіты . Яе позірк перамясціўся на дзверы спальні. Яна ўявіла, як праходзіць праз гэты дзвярны праём, пераходзіць да тумбачкі, да бутэлечкі з таблеткамі, якая ляжыць там. Хто-небудзь будзе вінаваціць яе ў тым, што яна схапіла некалькі гадзін забыцця? Некалькі гадзін без агоніі страты мужчыны, якога кахала, і маладога чалавека, які быў як другі брат?
  Яна застыла, адвяла вочы. Быць слабым - не варыянт. Паддацца забыццю не было магчымасці. Не цяпер.
  Яе мабільны тэлефон завібраваў, і яна схапілася за яго, спадзеючыся, што гэта Сорэнстайн з навінамі, якія звязваюць забойствы Томі і Дэна.
  «Рыджо».
   «Ты прачнуўся?»
  Кіт . «Вы жартуеце. Магчыма, я больш ніколі не буду спаць».
  «Сачыце за тым, што вы кажаце, партнёр. Вы пад мікраскопам».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Я наперадзе. Нам трэба пагаварыць».
  Праз некалькі імгненняў МС і Кіт сутыкнуліся адзін з адным за кухонным сталом МС. «Вы ўсё яшчэ хочаце працаваць па гэтай справе?» - спытаў Кіт.
  «Чорт вазьмі, так, я хачу папрацаваць».
  «Добра. Я дамовіўся з Солам. Ён дазваляе вам дапамагчы. Хоць пазнака лепш апісвае тое, на што ён пагадзіўся».
  МС угледзеўся ў выраз Кіт, упершыню заўважыўшы, што яе вочы былі чырвоныя і азызлыя, а твар у плямах.
  Яна плакала . MC нахмурыўся. «Што вы зрабілі, каб гэта адбылося?»
  «Адмяніў сваю паездку ў Мексіку. Пагадзіўся сачыць за табой, як ястраб».
  Некалькі секунд МС проста глядзеў на яе. Потым пахітала галавой. «Але ты і Джо... . . тая паездка была такой важнай. . .”
  Яе словы заціхлі, калі яна зразумела, што для яе зрабіў Кіт. Чым яна ахвяравала. «Я не ведаю, што сказаць. Я не магу паверыць, што ты зрабіў гэта для мяне».
  «Выслухай мяне, перш чым што-небудзь сказаць. Да здзелкі, якую я заключыў з Сэлам, я стаўлюся да яе цалкам сур'ёзна». Кіт нахілілася да партнёра; МС убачыў, што яна дрыжыць. «Я быў там, дзе ты, MC Brokenhearted, шукаў працу — ці нават помсту — як спосаб выратавацца. Тая дарога не вядзе ў дабро. На той дарозе я страціў пяць гадоў жыцця. Я страціла мужа і павагу таварышаў па службе. Я не збіраюся сядзець склаўшы рукі і дазваляць вам рабіць тыя ж памылкі, што і я».
  «Я не буду. Абяцаю».
  «Я не збіраюся на дыбачках абыходзіць праўду. Я буду гуляць як заўсёды, жорстка ці не. Магчыма, вам не спадабаецца тое, што я скажу, але я скажу гэта».
  «Мяне б абразілі менш».
  «Вы кажаце гэта зараз, але...»
  Яна падняла руку, каб спыніць Кіта. «Я магу з гэтым справіцца. Ты начальнік. Мне дазволена пазначаць. Кропка».
  Напарнік моўчкі разглядаў яе, потым кіўнуў. «Добра. Мы ў гэтым разам».
  Слёзы пяклі яе вочы, яна працягнула руку праз стол і дакранулася да рукі Кіта. «Вы ўпэўнены, што хочаце гэта зрабіць? Я ведаю, наколькі важнай была гэтая паездка для вас і Джо. І калі вы хочаце перадумаць…
  «Зроблена. Я не збіраюся мяняць сваё меркаванне».
   «Што я магу зрабіць?»
  «Заставайцеся спакойнымі. Выконвайце інструкцыі. Будзьце шчырымі. Калі губляеш, скажы».
  «Іншымі словамі, не давайце Сэлу магчымасці жаваць вашу задніцу».
  «З улікам гэтага, ніякіх асаблівых запытаў ID. Усё ідзе праз мяне. Усё».
  «Вынікі балістыкі ёсць», - сказаў MC.
  «Яны не супалі. Прабач».
  MC адчула, як быццам вецер быў выбіты з яе. Яна была такая ўпэўненая, што яны будуць. Яна доўга ўздыхнула. «Добра. Справа з гэтым. Што цяпер?»
  «Забойства Томі, якія ў нас магчымасці?»
  «Рабаванне малаверагодна, улічваючы. Тое самае і для выпадковага акту гвалту».
  «Забойства, звязанае з наркотыкамі або бандай?»
  «Магчыма, але малаверагодна».
  «Гэта пакідае нас адкінутым палюбоўнікам. У пекла няма лютасці, і ўсё такое».
  «Зоі», - пагадзіўся МС. «Яна страляе ў яго, хапае мабільны тэлефон і кампутар і ўцякае».
  «Чаму?»
  «Яна спадзяецца абараніць сваю асобу. Я мяркую, што на камп'ютары была куча выкрывальных электронных лістоў. Магчыма, яна нават пагражала яму. Тое самае для тэлефоннага часопіса і тэкставых паведамленняў.»
  «Нам трэба разгледзець яшчэ адзін ракурс. Мэт Марцін. Таксама студэнт гадоў дваццаці з нечым, забіты ў сваёй кватэры. Прапаў і яго кампутар».
  МС перавярнула гэта ў сваім розуме. «Гэта азначала б, што Томі ўдзельнічаў у нечым, у выніку чаго яго забілі».
  «Як крымінальны ўзлом».
  Яна прыціснула скроні кончыкамі пальцаў, спрабуючы адарвацца. Каб сумясціць магчымасць таго, што яе стрыечны брат мог быць злодзеем, з маладым чалавекам, якога яна ведала і кахала.
  «Калі гэта занадта цяжка для вас...»
  «Не, гэта . . . вось толькі так не Томі. Ён быў выдатным дзіцем. Заўсёды. Працавіты. Сумленны. Хутка прапанаваць дапамогу.»
  «Для студэнта добра жыў».
  Такі ж, як у Марціна .
  «Ён шмат працаваў. Вяла пазаштатную бухгалтэрыю».
  «Ідэнтыфікатар сабраў файлы з яго офіса», — прапанаваў Кіт. «Ідучы сюды, я спыніўся каля PSB і зазірнуў. Склалі спіс».
   Кіт дастала яго са сваёй сумкі і працягнула МС
  «У вашага стрыечнага брата было дваццаць пяць бізнес-кліентаў. Усе маленькія ўборы для аднаго або двух чалавек. За выключэннем Мамы Рыджо. Шчыра кажучы, гэта выглядае як скачок веры для вашых братоў».
  «Калі яны толькі адкрыліся, Томі пачаў працаваць у іх як афіцэр. Акрамя таго, калі вы не можаце давяраць сям'і, каму вы можаце давяраць?»
  «Біскоці Бэлы», — прачытаў Кіт.
  «Кампанія цёткі Бэлы і цёткі Кэтрын».
  «Матч-пойнт?»
  «Тэнісная крама».
  «Rent-a-Geek?»
  «Б'юся аб заклад, той хлопец-тэхнік, пра якога нам казаў Сэм».
  Кіт адганяў астатніх. Яны ўключалі два прадпрыемствы грамадскага харчавання, цэнтр па догляду за дзецьмі на даму, пару клінінгавых службаў і салон прыгажосці яе стрыечнага брата, сярод іншага.
  «Акрамя таго, — сказаў Кіт, — ён абклаў падаткі каля трох дзясяткаў чалавек, у тым ліку вас і вашу маці».
  MC глядзеў на спіс, нахмурыўшыся. Ці мог Томі ўдзельнічаць у злачынным узломе? Проста яна так не думала.
  «Асабіста мне дзяўчына падабаецца за гэта. Прыгожа і акуратна».
  «Асабіста я таксама. Я кажу, што ў любым выпадку мы выклічам у суд фінансавыя справаздачы Томі, на ўсялякі выпадак, калі справа з сяброўкай знікне.
  «Вы галоўны».
  «Томі на MySpace.com? Ці Facebook.com? Зоі можа быць у яго спісе сяброў і пакідала яму паведамленні».
  «Я быў бы здзіўлены, калі б яго не было хаця б на адным з іх. Я правяру гэта сёння вечарам».
  Кіт устаў і схапіў паліто са спінкі крэсла. «У мяне ёсць спіс прафесараў Томі. Давайце пачнем там заўтра рана. Я забяру цябе ў восем».
  Яна рушыла да дзвярэй. MC рушыў услед за ёй. «Ого, кіроўца і няня».
  «Я сказаў, што буду сачыць за табой». Кіт выйшаў у халодную чорную ноч, потым зірнуў на яе. «Я проста хачу, каб ты быў гатовы, MC. Ты можаш даведацца некаторыя рэчы пра свайго стрыечнага брата. . . і Дэн, калі на тое пайшло, лепш бы ты не ведаў.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  Пятніца, 23 студзеня
  8:00 раніцы
  
  МС быў гатовы і чакаў, калі Кіт застукаў у рог для яе ў сем пяцьдзесят раніцы. Яна выглядала так, быццам не спала, хаця Кіт не мог сказаць пра гэта шмат — яна таксама не спала.
  Яна кідалася ўбок, думаючы пра Джо, іх адносіны, успамінаючы яго сумнае развітанне. Маліцца, каб яна не забіла той стрэл, які яны мелі, каб вярнуцца разам.
  "Мне не пашанцавала атрымаць доступ да старонак Tommy's MySpace або Facebook", - сказаў MC. «Яны былі прыватнымі, што азначае, што вы павінны быць «сябрам», каб убачыць яго старонку. Я меркаваў, што Сэм можа дапамагчы, але ён не адказваў на мае званкі, таму я пакінуў яму паведамленне».
  Кіт кіўнуў і павярнуў на Easton Parkway, уваход у Рокфардскі каледж, невялікую гуманітарную школу, вядомую сваёй строгай вучонасцю. «Я патэлефанаваў наперад. Нас чакае студэнцкі дэкан. Яна прапанавала спачатку сустрэцца з дарадцам Томі.
  - Прафесар Рык Тэйлар, - сказаў МС, чытаючы спіс, які сабраў Кіт, і паказаў. «Стаянка для наведвальнікаў».
  «Гэта мы». Кіт пайшоў па знаках, прыпаркаваўся, і яны вылезлі.
  Яны рушылі праз стаянку ў бок Скарборо Хола, дзе размяшчаўся офіс дарадцы Томі. Студэнты цяклі вакол і міма іх, некаторыя кідалі ў іх бок цікаўныя позіркі. Яна меркавала, што яны з MC не выглядаюць ні з вучаніцы, ні з ролі выкладчыка.
  Дайшлі да будынка. Унутры, пасля кансультацый з каталогам будынкаў, яны накіраваліся ў кабінет прафесара. MC пастукаў у зачыненыя дзверы.
  У бакавым акне паказаўся маленькі, амаль лысы мужчына з вялікімі вачыма і добра падстрыжанай бародкай.
  «Прафесар Тэйлар?» MC падняла шчыт. «Дэтэктывы Рыджо і Лундгрэн».
  Ён нагадваў ёй нешта сярэдняе паміж хобітам і эльфам, і калі ён адчыніў дзверы, яна мусіла ўтрымацца ад таго, каб не зірнуць уніз, каб убачыць, ці ёсць у яго такія ж ногі.
  «Прывітанне, дэтэктывы».
  «Дзякуй, што знайшлі час сустрэцца з намі сёння раніцай».
  «На жаль, у мяне нядоўга. Мне трэба скончыць падрыхтоўку да дзевяці гадзін лекцыі. Апошнія пару дзён я быў за горадам». Ён перавёў позірк паміж імі. «Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Мы расследуем смерць...»
  «Томі Марыяна, я ведаю. Але чым я магу табе дапамагчы?»
  «Я так разумею, вы былі яго навуковым дарадцам».
  Ён кіўнуў. «Ён быў добрым вучнем. Сур'ёзна ставіцца да вучобы і будучыні. Я працую з вялікай колькасцю дзяцей, якім наўрад ці напляваць. Мама і тата чакаюць, што яны атрымаюць дыплом, а дзеці - ".
  Кіт схавала здзіўленне яго мовай. Яна чакала, што прафесар будзе гучаць больш. . . вучоны. І, вядома, быць больш стрыманым.
  «У Томі не было такога права. Ён прабіваўся і цвёрда глядзеў на сваю мэту. Асвяжальная змена тэмпу для мяне ".
  «І якая, на вашу думку, была яго мэта?»
  «Атрымай яго ступень. Быць нанятым у адну з буйных бухгалтарскіх фірм Чыкага. Зрабіце вёдры грошай. Не маё меркаванне, дарэчы. Гэта факт. Ён мне сказаў».
  Кіт убачыў, як МС злёгку нахмурыўся. «Калі вы апошні раз размаўлялі з Томі?»
  «Чацвер на мінулым тыдні».
  «Што вы абмяркоўвалі?»
  «Нічога асаблівага. Мы маленькі каледж. Мы стараемся рэгулярна наведваць нашых студэнтаў. Я бачыўся з Томі як мінімум раз на тыдзень».
  Ён зрабіў паўзу, апусціўшы бровы ў задуменні. «Апошнім часам яго нешта турбавала. Ён адцягнуўся. Дыстанцыйна».
  «Калі гэта пачалося?»
  «Тыдзень ці два таму». Ён зрабіў паўзу, нібы для разумовага агляду. «Так, два тыдні».
  «Вы вельмі добра ведаеце сваіх студэнтаў».
   «Што гэта павінна значыць?»
  Гэты мужчына валодаў напышлівым выглядам, ад якога ў Кіта задрыжэлі зубы. «Зусім нічога. Проста канстатую тое, што здаецца фактам. Што папярэдзіла, што нешта не так? Яго адзнакі ўпалі? Калі б адзін з яго настаўнікаў прыйшоў да вас ці...
  «Яго паводзіны, дэтэктыў. Я цесна супрацоўнічаю са сваімі дарадцамі і адразу ведаю, калі нешта не так».
  «Вы спрабавалі з ім пагаварыць?»
  «Так. Ён сказаў, што ў яго ўсё добра. Проста "крыху стаміўся". »
  "Але вы не купілі гэта?"
  «Не».
  «Вы пазнаеце дзяўчыну на гэтым фота?»
  Кіт перадаў яму. Хвіліну ён разглядаў яго, потым аддаў. «Вядома. Я бачыў яе некалькі разоў».
  «З Томі?»
  «Так. І той, з якім яны на фота. Яго брат, праўда? Сэм». Калі яна кіўнула, ён дадаў: «Як я ўжо казаў, я стараюся ведаць сваіх парадаў. Томі быў добрым хлопцам».
  «Вы ведаеце яе імя?»
  «Прабачце. Мне здаецца, брат ведаў бы. Паспрабуй спытаць яго».
  Кіт зноў умяшаўся. «Хто былі блізкімі сябрамі Томі?»
  «У яго не было шмат блізкіх сяброў. Я б аднёс яго да адзіночак».
  «Прабачце?» - сказала МС з рэзкасцю ў голасе. «Усе, з кім мы размаўлялі, казалі...»
  «Ён быў сімпатычны. Надзвычайна. Але не тое што сацыяльнае».
  «Ці мог ён ужываць наркотыкі?» Кіт адчуў позірк МС і праігнараваў яго. «Ці можа гэта быць прычынай змены ў яго паводзінах?»
  «Вы шукаеце прычыну, па якой ён быў забіты». Мужчына пагладзіў бараду з задуменным выразам. «Усё магчыма. Паверце, вучыць моладзь, я ўсё бачыў. Праўда ў тым, што я так не думаю. Не Томі Марыяна. Я б спачатку выбраў дзяўчыну з фатальным прыцягненнем».
  «Фатальнае прыцягненне сяброўкі», - паўтарыў MC. «Мы што-небудзь казалі пра гэта?»
  Ён падняў брыво. «Я не дурны, дэтэктыў. Застрэлілі добрага хлопца. Ты пакажы мне фатаграфію дзяўчыны, якую шукаеш. Гэта не ракетабудаванне».
  Кіт умяшаўся, перш чым МС паспеў адказаць. «Вы разумны хлопец, прафесар Тэйлар».
   «Я, сапраўды».
  Фанабэрыстая сволач . «Вы сказалі, што вас не было ў горадзе апошнія пару дзён?»
  «Так. Акадэмічны семінар у Чыкагскім універсітэце. Пра палітыку эканомікі».
  «Гучыць захапляльна».
  «Гэта, на самай справе.»
  «Гэта быў двухдзённы семінар, таму вы засталіся на ноч?»
  «Так».
  «Які гатэль?»
  Ён нахмурыўся. «Гатэль? Не, я застаўся з сябрам. Выкладае ва ўніверсітэце. Еўрапейская літаратура».
  «Як яго завуць? Твайго сябра?»
  «Прабачце?»
  «Імя вашага сябра. Вы гэта ведаеце?»
  Ён ашчацініўся. «Вядома. Але навошта гэта трэба? У гэтым няма сэнсу».
  Калі яна не адказала, ён паглядзеў на Кіта. Яна проста глядзела на яго.
  Ён выдаў раздражнёны гук. «Я не хачу, каб ён быў уцягнуты ў гэта».
  «У чым?»
  Ён пачырванеў. «Гэта. Следства».
  «Чаму ён будзе? Я не разумею».
  Зрабіць сябе тупым - тактыка расследавання, старая як час. І па-чартоўску раздражняе такога, як Тэйлар.
  «Мой сябар не меў да гэтага ніякага дачынення».
  «Вы хочаце сказаць, што зрабілі? Ці ёсць іншая прычына, па якой вы не хочаце называць імя свайго сябра?»
  «Дэні Стэфанаполіс».
  «Еўрапейская гісторыя?»
  «Літаратура», — паправіў ён. «Чыкагскі ўніверсітэт. Шчаслівы?»
  «Шчаслівы?» — паўтарыў Кіт. «Мы расследуем забойства яркага маладога чалавека, перад якім было ўсё жыццё. Што вы думаеце?»
  Некалькі хвілін пазней яны выйшлі з будынка, кіруючыся ўказаннямі прафесара ў Нэльсан Хол. Наступным у іх хіт-парадзе стаў студэнцкі дэкан.
  «Што вы думаеце пра Тэйлара?» — спытаў МС.
  «Пампезная задніца».
  «Мы закранулі нерв, спытаўшы імя яго сябра. Якая ваша тэорыя?»
   «Можа быць некалькі рэчаў. Адзін з іх у тым, што ён хлусіў аб сваім месцазнаходжанні ў апошнія два дні.»
  «Дастаткова лёгка праверыць».
  «Пытанне ў тым, навошта яму хлусіць?»
  MC нахмурыўся. «Тое, што ён казаў пра тое, што мэта Томі — зарабіць кучу грошай, працуючы ў буйной чыкагскай фірме, была няправільнай. Томі быў увесь у доме і сям'і. Заўсёды быў».
  «Добрая навіна ў тым, што ён пазнаў нашу дзяўчыну».
  Яны перасеклі абсаджаную дрэвамі дарожку да Нэльсан-Хола. «Дын Джонсэн сцвярджае, што можа назваць кожны твар у кампусе. Можа, з ёй нам больш пашанцуе».
  На другім паверсе размяшчаўся дэканат; Кіт адчыніў дзверы МС. Іх сустрэла сакратарка дэкана, бабуліна з цёплай усмешкай.
  «Вы павінны быць дэтэктывамі. Я Коні. Сакратарка Дзіна Джонсана».
  «Прывітанне, Коні», - адказала МС, адказваючы ўсмешкай. «Мы ўдзячныя дэкану, які знайшоў час, каб пагаварыць з намі».
  «Вядома, яна б! Якая жахлівая рэч. . . Томі быў такім мілым хлопчыкам». Яе вочы напоўніліся слязьмі. «Я плакала, калі пачула».
  «Вы добра ведалі яго?»
  «Я ведаю ўсіх хлопцаў і дзяўчат. І ўсе яны для мяне асаблівыя». Яна прачысціла горла. «Я тут трыццаць гадоў. У траўні іду на пенсію».
  «Віншую».
  «Не мой выбар, насамрэч. Але ўсё роўна дзякуй. Я планую зрабіць усё магчымае».
  - Скажы мне, Коні, ці ведаеш ты якую-небудзь прычыну, па якой нехта хацеў нашкодзіць Томі Марыяна?
  «О, божа, не! Як я ўжо казаў, ён быў мілы хлопчык».
  «Калі вы бачылі яго ў апошні раз?»
  «На гэтым тыдні. У логаве льва. Гэта наш студэнцкі цэнтр. Ён еў бульбу фры».
  «Ён быў адзін?»
  «Не. Ён быў з дзяўчынай».
  Сэрца Кіта забілася крыху часцей. «Сяброўка?»
  «Магчыма. Яны, безумоўна, добра ведалі адзін аднаго». Яна крыху нахілілася наперад. «Я мог сказаць па мове іх цела».
   «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Яны не трымаліся за рукі і не цалаваліся, але іх галовы былі блізка адзін да аднаго».
  «Яна была тут студэнткай?»
  «Не».
  «Які гэта быў дзень?» - спытаў Кіт.
  Яна ў задуменні ссунула бровы. «У гэтую сераду. Яны былі паглыблены ў размову. Нешта асабістае».
  За дзень да яго смерці . «Вы з ім размаўлялі? Ці падслухаць іх?» Яна пахітала галавой. «Тады як вы даведаліся, што іх размова была «сапраўды асабістай»?»
  «Зноў мова цела. Яна трымала руку на яго плячы, і здавалася, што яна маліла яго».
  Умольны. І праз дваццаць чатыры гадзіны ён памёр .
  «Гэта была дзяўчына?» — спытаў Кіт, працягваючы фатаграфію.
  «Я так думаю. Так».
  «Абавязкова, так?»
  Яна прыкусіла ніжнюю губу, упершыню вагаючыся. «Я не мог добра разгледзець яе твар, але я ўпэўнены на 90 адсоткаў».
  «Вы калі-небудзь бачылі яе раней?»
  «Не. Як я ўжо казаў, яна тут не студэнтка». Выраз яе твару стаў мяккім ад пакуты. «Такія рэчы не здараюцца ў Рокфардзе. А з нашымі студэнтамі яны не здараюцца».
  «Яна мае рацыю, дэтэктывы. Гэта бяспечны кампус. Вельмі сямейная атмасфера».
  Яны пераключылі ўвагу на статную брунэтку, якая праходзіла па пакоі з працягнутай рукой. «Вы, напэўна, Дын Джонсэн?»
  «Так. Мэдэлін Джонсэн».
  MC дабраўся да яе першым. «Дэтэктыў Рыджо. Мой партнёр, дэтэктыў Лундгрэн.
  «Заходзьце ў мой кабінет». Яна паказала на ўнутраныя дзверы, потым паглядзела на сакратарку. «Коні, трымай усе званкі».
  Кіт перавяла позіркам пакой. Чыстыя лініі. Функцыянальны і просты, як тая жанчына, што сядзела за сталом і стаяла перад імі.
  «Мы ўсе спустошаныя. Гэта так жудасна. . . такая трагедыя. Усё, што мы можам зрабіць, каб дапамагчы, усё, што заўгодна».
  «Дзякуй, Дзіна. Гэтая дзяўчына тут студэнтка?»
   Кіт перадаў ёй фатаграфію. Жанчына хвіліну разглядала яго, потым аддала. «Не, я яе не пазнаю».
  «Вы ўпэўнены, што яна не залічана?»
  «Безумоўна. У нас менш за семсот студэнтаў дзённай формы навучання, і мы ганарымся тым, што з'яўляемся выбарам для тых, хто хоча быць больш, чым тварам у натоўпе».
  «Вы калі-небудзь бачылі яе ў кампусе?»
  «Зноў жа, не». Яна выглядала шчыра шкадуючай. «Вы спрабавалі Rock Valley? Магчыма, яна там будзе студэнткай».
  «Дзякуй. Мы будзем». Кіт сунула фатаграфію назад у кішэню паліто. «Нам спатрэбіцца расклад заняткаў Томі, спісы студэнтаў для гэтых заняткаў».
  «Спісы класаў?» — паўтарыла яна.
  «Мы хацелі б апытаць яго аднакласнікаў».
  Калі яна вагалася, Кіт дадаў: «Хвіліну таму вы запэўнілі нас, што дапаможаце любым спосабам».
  «І я буду. Аднак праблемы з прыватнасцю не дазваляюць мне проста перадаць імёны нашых студэнтаў».
  «Мы маглі б выклікаць іх у суд. Але гэта патрабуе часу. Час, які мы не можам сабе дазволіць. Што, калі памрэ яшчэ адзін з тваіх студэнтаў?»
  Жанчына збялела. «Вядома, вы не думаеце. . . гэта не магчыма?»
  «Мы не можам гэтага выключыць. Чарговая смерць студэнта стала б страшнай рэкламай для каледжа».
  Умяшаўся MC. «Патрэбна толькі адна трагедыя, і кожнае вашае рашэнне падвяргаецца крытыцы. Virginia Tech - яскравы прыклад».
  Кіт пагадзіўся. «І я не хацеў бы бачыць, каб такія рэчы цэліліся ў ваш бок».
  «Дазвольце мне параіцца з прэзідэнтам каледжа. У рэшце рэшт, гэта яго справа».
  Кіт зразумеў гульню. Перадаваць гарачую бульбу - спрадвечная традыцыя. Калі здарылася што-небудзь дрэннае, наступны хлопец быў бы на шыі той, што на плаху.
  «Вы можаце патэлефанаваць яму зараз?»
  «Ён сёння раніцай на сустрэчы».
  Яна сказала гэта хутка, так што МС пераканаўся, што гэта хлусня. Яна прапусціла гэта.
  «Я неадкладна напішу яму электронны ліст, а потым патэлефаную яго сакратару».
  Яшчэ адна вытрыманая традыцыя - перадаць адказнасць пісьмова. І кк чорт вазьмі.
   Яна стаяла. MC рушыў услед за ёй на ногі. «Калі ў вас будзе магчымасць пагаварыць з ім?»
  «Да поўдня».
  «Я з нецярпеннем чакаю ад вас паведамлення. Дзякуй за ваш час».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  Пятніца, 23 студзеня
  21:00​
  
  MC павярнула на сваю вуліцу, павольна кацячыся міма цёмных дамоў сваіх суседзяў. Прайшло дванаццаць гадзін, і яны не былі бліжэй да апазнання дзяўчыны на фота. MC прызнаў стомленасць. Расчараванне. Яна і Кіт правялі ўвесь дзень, вышукваючы людзей, якія ведалі Томі; усе, за выключэннем некаторых, ужо чулі пра забойства і былі шакаваныя, спустошаныя або спалучэнне абодвух.
  І ніхто не пазнаў дзяўчыну на фота па імені, хоць, як і Коні ў дэканаце, многія яе «бачылі».
  Яна і Кіт таксама перадавалі фота Марціна сябрам Томі, суседзям і цётцы Кэтрын. Яны перакрыжавана правяралі школы, клубы і арганізацыі, вяртаючыся ў гады пачатковай школы, шукаючы кропку сувязі паміж двума маладымі людзьмі — і нічога не атрымалася.
  Заўтра мы пахаваем Томі . MC мімаволі сціснула пальцы на рулі.
  Чарговае пахаванне. Другі раз за два тыдні ёй прыйшлося развітвацца з каханым чалавекам. Вобраз Дэна напоўніў яе галаву, і на імгненне туга, якая напоўніла яе, была настолькі моцнай, што яна не магла дыхаць.
  Яна з цяжкасцю мінула яго, слёзы палілі яе вочы. Засяродзьцеся на заўтра, Рыджыа. Праца пад рукой. Злаві сукінага сына .
  MC прагледзеў планы. Камеры будуць размешчаны на ўсіх уваходах і выхадах з пахавальнага бюро; камітацыя на могілках бы пад кантролем следчых. Фатаграфіі Зоі былі раздадзены ўсім афіцэрам, якія займаліся пахаваннем.
  Прысутнасць забойцы на пахаванні сваёй ахвяры не была незвычайнай з'явай. Прычыны, якія яны зрабілі, былі такімі ж рознымі, як і само забойства. Некаторыя сышлі з гора або аддаць даніну павагі, як бы скручылі гэта ні гучала. Некаторыя прыходзілі, каб зноў перажыць вострыя адчуванні ад забойства. А яшчэ іншыя з простай, хаця і хваравітай, цікаўнасці.
  Ці была б там Зоя? А калі не, што гэта гаворыць пра яе невінаватасць?
  Калі яна набліжалася да свайго дома, MC убачыла ярка-жоўты Jeep Cherokee, прыпаркаваны на яе пад'ездзе. Машына Сэма.
  Ён усплыў. Нарэшце. Яна спрабавала яго тройчы на працягу дня без адказу. Нават цётка Кацярына не змагла да яго дазваніцца.
  Яна заехала на пад'езд, прыпаркавалася каля джыпа і вылезла. Сэм сядзеў на прыступках, абхапіўшы галаву рукамі. Ён паглядзеў на яе, калі яна падышла да яго. Ён плакаў. Каля яго на ганку ляжала бутэлька ў папяровым пакеце.
  - Ты п'яны, - сказала яна.
  «Я не ведаў, куды яшчэ пайсці».
  Яна зразумела, што ён заўсёды хадзіў да Томі, і ў яе ў грудзях было цяжка.
  З жудасным пачуццём дэжавю яна працягнула руку. «Ключы ад машыны, калі ласка». Ён дастаў іх з кішэні і працягнуў ёй. Яна апусціла іх у сумачку і села побач з ім. «Як доўга вы тут?»
  Ён паціснуў плячыма. «Гэта мае значэнне?»
  «Магчыма. Па-чартоўску холадна».
  «Я ў парадку».
  «Вам пашанцавала. Але ў мяне няма поўнага жывата выпіўкі, каб сагрэць мяне». Яна стаяла. «Заходзьце. Вы галодныя? Я прынясу нам што-небудзь паесці».
  «Я мяркую». Яго словы былі крыху невыразныя.
  Яны ўвайшлі ў дом, і ён пайшоў за ёй на кухню. Яна зазірнула ў халадзільнік, потым паглядзела на яго праз плячо. «У мяне засталіся сырныя каннелоні. Ці я мог бы прыгатаваць вам бутэрброд з арахісавым маслам.
  «Я вазьму бутэрброд».
  «Добры выбар. Шклянку малака?»
  «Піва».
  «Я так не думаю. Кава?»
  «Вы ўсё памыліліся, бо. Я не гляджу, каб працверазець».
  «Тады вы прыйшлі не туды. А цяпер ты затрымаўся са мной».
   Ён застагнаў. «Ты такая ўладарная сука».
  Яна ўсміхнулася. «Я ўспрыму гэта як камплімент».
  "Вы б."
  Яна засмяялася і занялася. Ён сядзеў, апусціўшыся, за кухонным сталом, пакуль яна рабіла бутэрброды. Яна прыглядала за ім і Томі, калі была падлеткам, і яны былі назойлівымі школьнікамі. Яна ведала, як яму падабаецца яго бутэрброд з арахісавым маслам: кавалачкае арахісавае масла, накрышанае лустачкамі банана. Або мініяцюрны зефір. Сёння яна выбрала банан; у яго было дастаткова цукру ў арганізме на адну ноч.
  Яна паставіла ежу на стол перад ім.
  «Я вазьму малака», - сказаў ён незадаволеным тонам.
  «Добрая думка». Яна штурхнула шклянку па стале і пайшла наліць сабе яшчэ. Да таго часу, калі яна вярнулася да стала, ён ужо даеў адзін з двух бутэрбродаў.
  «Хочаш пагаварыць пра гэта?» — спытала яна і адкусіла.
  «Не зусім».
  «Тады чаму ты тут?»
  «Я ж казаў табе, мне больш не было куды...»
  «Ісці? Калі ласка, мы абодва ведаем, што гэта няпраўда. У цябе ёсць дом, ложак. Сябры, з якімі можна выпіць».
  «Абразцы, як я».
  Цяпер яны кудысьці дабіраліся. «Ты думаеш, што ты хлусня?»
  «Усе так робяць. Не рабіце выгляду інакш».
  «Глядзі, Сэм, — яна запіла кавалак сэндвіча глытком малака, — табе дваццаць адзін год. Ты хлопец. А ты італьянец. Быць лажам - гэта практычна абавязковая ўмова».
  «Томі быў усім гэтым, а ён не быў».
  Праўда. Цётка Кэтрын жартавала, што Томі быў задумлівы нават ва ўлонні маці: у яе не было ранішняй млоснасці, роды былі хуткія, амаль бязбольныя, і ён спаў усю ноч, пачынаючы з двухтыднёвага ўзросту.
  З Сэмам, з іншага боку, у яе была ранішняя млоснасць амаль усю цяжарнасць, цяжкія роды і, да таго ж, у яго былі колкі. Калі яна правільна памятала, ён усё яшчэ не спаў усю ноч у два гады.
  «Томі быў . . . асаблівы выпадак».
  «Вядома, быў», — сказаў ён горкім тонам. «Я павінен быць тым, хто памёр».
   «Не кажы так. Гэта няпраўда».
  «Гэта ты сказаў, ён быў асаблівым».
  «Асабліва, як у «не норма». Быць нармальным дзіцем — гэта нармальна, Сэм».
  «Мне дваццаць адзін. Наўрад ці дзіця».
  MC не ўсміхнуўся. Яна ведала, што гэта яго альбо раззлуе, альбо абразіць. «Тады нармальны малады чалавек. Мы ўсе робім памылкі. Мы ўсе змагаемся за тое, каб знайсці сваё месца ў свеце».
  Яго вочы напоўніліся слязьмі. «Чаму гэта адбылося? Чаму я не застаўся начаваць? Можа тады. . . магчыма, я мог яго выратаваць».
  Яе кавалак сэндвіча застрэў у горле. Яна змагалася, каб праглынуць гэта, пераадолеўшы ўласную віну. З палаючымі вачыма яна працягнула руку праз стол і накрыла яго руку сваёй. «Вы думаеце, што я не думаў пра тое ж самае? Што я не хацеў адказаць на яго званок? Спыніліся ў яго замест дома Эрыка Сундстранда?»
  «Вы не можаце зразумець».
  «Не?» Яе голас зрываўся. «Што з Дэнам? Я пытаюся ў сябе, чаму? Я думаю, калі б я ехаў на машыне Томі. Калі б я быў адразу за ім. Або зацягнуў ад'езд. Пяць хвілін, Сэм. І Дэн быў бы жывы».
  Твар Сэма скрывіўся ад болю. «Ён быў маім братам, лепшым сябрам. Я так сумую па ім. Я не магу паверыць, што яго няма...
  Ён зламаўся, усхліпваючы. Яна абышла стол, падняла яго і ўзяла на рукі. Яна трымала яго, пакуль ён плакаў, не ў сілах стрымаць уласных слёз.
  Яна знойдзе чалавека, які зрабіў гэта з імі, яна моўчкі паклялася. Яна павінна была. Для закрыцця. Без гэтага яна не ведала, ці змогуць яны працягваць.
  - Я ў парадку, - прамармытаў ён, нязграбна адрываючыся ад яе, паварочваючы галаву.
  - Не саромейцеся, - ціха сказала яна сваім шчыльным голасам. «Плакаць - гэта нармальна».
  «Гэта не значыць, што мне гэта павінна падабацца. І мяне гэта не бянтэжыць».
  Яна не націскала на гэтае пытанне. «Трэба выспацца. Заўтра будзе цяжкі дзень».
  «Я не пайду на пахаванне», — сказаў ён. «Я не магу».
  «Ты яго брат, ты павінен».
  «Не, не ведаю. Томі зразумеў бы».
  «Час пасталець, дружа. Ты там патрэбны тваёй маці».
  «У яе шмат людзей, якія клапоцяцца пра яе».
  «Але ў яе толькі адзін сын».
   Ён хацеў паспрачацца, яна магла зразумець. Да яго гонару, ён стрымаўся. «Давай, - сказала яна. «Дапамажы мне раскласці канапу».
  Засціланне канапы складалася з падкідвання падушкі і коўдры. Яна знайшла яму запасную зубную шчотку і параіла ёй карыстацца. «Я заўтра рана ад'язджаю. Хочаш, я цябе разбуджу?»
  «Так. Хаця я магу быць трохі страшна раніцай ".
  Яна засмяялася. «Я Рыджо. Мяне не напалохаеш». Яна падышла да выключальніка. «Выспіся».
  Ён спыніў яе, перш чым яна выключыла святло. «МС?» Яна сустрэлася з ім вачыма. «Дзякуй».
  Яна зразумела, што гэта яна была ўдзячная. Яна прыехала дадому з правадамі, спала за мільён міль. Цяпер яе вабіла пасцель, і соннасць моцна цягнула яе, так моцна, што яна ледзь магла трымаць вочы расплюшчанымі.
  Боль Сэма вывеў яе з сябе.
  «Я рады, што ты прыйшоў да мяне, Сэм. Спі спакойна».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  24 студзеня, субота
  8:10 раніцы
  
  Да здзіўлення МС, Сэм ужо ўстаў, калі наступнай раніцай яна дабралася да кухні. Ён зразумеў, як кіраваць кававаркай, і назіраў, як яна варыцца. Яго валасы былі мокрыя. Яго партатыўны камп'ютар расчынены на кухонным стале.
  "Гэй", сказала яна. «Ты ўжо прыняў душ?»
  «Спадзяюся, вы не супраць?»
  «Не супраць? Я ненавіджу вам гэта казаць, але ад вас смярдзіць».
  «Ты адчуваў пах не майго цела, а маё дыханне».
  Яна засмяялася. «Спадзяюся, паклапаціўся і пра гэта».
  «Я зрабіў. Хочаш, каб я дыхаў на цябе?»
  Кава прабуркатала апошняя, і яна падышла да каструлі. «Я паверу табе на слова».
  «Я атрымаў ваша паведамленне пра старонку Томі ў MySpace». Ён паказаў на ноўтбук. «Я хацеў зрабіць гэта мінулай ноччу, але, шчыра кажучы...»
  «Былі занадта п'яныя, каб успомніць свой пароль?» Яна наліла ім абодвум па кубку кавы і падала яму яго.
  Ён узяў яго, адзін куток яго рота падняўся ў сарамлівай усмешцы. «Даволі шмат».
  «Хочаш крупы?» Яна ўзяла з кладоўкі скрынку і патрэсла. «Гронкі і галінкі».
  «Гэты матэрыял на смак як кардон».
  «Але гэта вельмі, вельмі добра для вас».
  «Няма какава-слоек?»
  «Не адзін. Цукар у місцы ў шафе над кавайнікам».
   Пакуль яна насыпала ім абодвум па місцы крупы, ён дастаў цукар. Пацешыўшыся, яна назірала, як ён нанёс лыжкай пласт таўшчынёй у цалю на змесціва сваёй міскі, потым адкусіў і ўхвальна прашаптаў.
  «Дарэчы, твая маці ведае, дзе ты?»
  «Я тэлефанаваў ёй мінулай ноччу, перш чым ты вярнуўся дадому. Сказаў ёй, што застаюся з табой. Добра, што вы мяне запрасілі, га?»
  Яна закаціла вочы. «Так, добра».
  Ён сядзеў за сталом перад кампутарам, трымаючы міску з крупамі на бяспечнай адлегласці. Разумны крок, падумала яна. У сямейных колах Сэма Марыяна доўгі час называлі Свінарнік.
  Ён адкусіў, увёў тое, што МС палічыла імем карыстальніка і паролем, крыху паварушыўся, потым павярнуў камп'ютар да яе. «Вуаля».
  Старонка Томі ў MySpace .
  Яна глядзела на экран, на якім дамінавалі дзве фатаграфіі Томі. У адным з іх ён рабіў перад камерай — паводзіў сябе як вялікі дурны хлопец. У другім ён і Сэм стаялі без кашулі, перакінуўшы руку на плячо іншага, усміхаючыся ад вуха да вуха.
  У горле ў яе ўтварыўся камяк. Браты. Лепшыя бутоны. Ніякая клопат на свеце.
  Яна зірнула на Сэма, потым пашкадавала, што гэтага не было. Ён выглядаў разбітым.
  Яна перацягнула ўвагу з двух фотаздымкаў на фармат старонкі. Раздзел біяграфіі пад назвай «Пра мяне». Іншы, прысвечаны інтарэсам: Любімая музыка. Кнігі. фільмы. Затым яшчэ адзін пад назвай «Падрабязнасці». Тут ён апублікаваў такія рэчы, як тып фігуры, знак задыяку і сэксуальная арыентацыя.
  Яна пракруціла ўніз да вобласці, прысвечанай яго сябрам. Ён складаўся з калажа са здымкаў, кожны з якіх пазначаны імем.
  - Вось яна, - сказаў Сэм. «Зоі. Націсніце на яе імя.»
  MC зрабіў. Гэта прывяло іх на старонку Зоі. Яна называла сябе «дзяўчынкай «Z». Пра мяне было пуста, а інфармацыя ў іншых абласцях была бескарыснай. Яна была Вадзянікам. Халасты. Але акупацыя была пустая. Як і пражыванне, школы і гэтак далей.
  - Чорт вазьмі, - прамармытала яна. «Ні прозвішча, ні адраса. Нічога».
  «Прозьвішчы насамрэч супярэчаць правілам. Адрасы таксама. Вас могуць выгнаць за публікацыю такіх матэрыялаў, хаця многія людзі ўсё роўна гэта робяць».
  «Гэта было сцёрта.»
  «Выцерлі?» — паўтарыў Сэм. «Што гэта значыць?»
  «Прадэзінфікавана. Ачышчаны ад усяго, па чым мы маглі яе адсачыць. Паглядзіце, яе біяграфія пустая. Ці ёсць чорны ход?» — спытала яна.
   «Да яе інфармацыі?»
  «Так, у іншым месцы знаходзяцца асабістыя даныя».
  «Вы павінны падаць усе гэтыя рэчы пры рэгістрацыі».
  І ёй патрэбна была б позва, каб яе атрымаць .
  «Я думаў, MC», - сказаў ён. «Я хачу дапамагчы вам злавіць хлопца, які гэта зрабіў. Я думаю, што магу».
  Не даючы ёй магчымасці зрэагаваць, ён працягваў. «Буду па клубах. Зоя абавязкова пакажа. Калі яна гэта робіць, я тэлефаную табе і трымаю яе ў полі зроку, пакуль ты не прыедзеш».
  «Сэм...»
  Ён адрэзаў яе. «Перад тым, як сказаць «не», майце на ўвазе, што калі я распытваю кагосьці, яны будуць нашмат больш ахвотна быць са мной па-сапраўднаму, бо я не паліцэйскі».
  Яна адсунула сваю міску з размоклай кашай. Як яна патлумачыла яму, што ён не павінен гэтага рабіць, калі ён не паліцэйскі? - Сэм, - мякка сказала яна, - я цаню, што ты хочаш дапамагчы. Я ведаю, што Томі таксама зрабіў бы гэта. Але вы павінны пакінуць гэта мне і Кіту.
  «Я ведаю, што магу гэта зрабіць!»
  «Я ведаю, што вы таксама можаце. Але гэта не значыць, што вы павінны. Ці думалі вы, што тое, што вы прапануеце, можа паставіць вас пад пагрозу?»
  «Шлях шкоды? Давай, MC. Гэта проста драма».
  «Драма? Нехта там, магчыма, тая Зоі, якую вы хочаце падпільнаваць, халоднакроўна застрэліў Томі. Што сказаць, што яны больш гэтага не зробяць?»
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Забі зноў», — сказала яна. «Забіць цябе. Каб абараніць сябе».
  Выраз яго твару страціў сабачую сур'ёзнасць. Відавочна, што ён не думаў пра гэта.
  Чорт, ён быў малады .
  «Акрамя таго, гэта можа быць не толькі пра Томі.» Яна дастала фатаграфію Мэта Марціна і працягнула яму. «Вы калі-небудзь бачылі гэтага хлопца?»
  Ён нахмурыўся. «Чаму?»
  «Проста адкажыце на пытанне. Вы пазнаеце яго?»
  Доўгія імгненні ён моўчкі глядзеў на карціну, потым паківаў галавой. «Хто ён?»
  «Завуць Мэт Марцін. Мацей. Вы калі-небудзь чулі гэтае імя?»
  Ён скурчыў твар у задуменні. «Гэта гучыць неяк знаёма, але не вельмі. Нейкая звычайная назва».
   «Вы калі-небудзь чулі, каб Томі пра гэта згадваў?»
  «Не».
  «Вы абсалютна ўпэўнены?»
  «Так, я мяркую. Я маю на ўвазе, абсалютна гучыць так канчаткова.»
  «Падумайце добра. Гэта важна».
  Ён памаўчаў на хвіліну, потым сустрэўся з ёй вачыма. «Я ніколі не чуў, каб Томі называў гэтае імя. Безумоўна. Чаму?»
  «Ён быў забіты. Прыкладна за тыдзень да Томі».
  «Забіты», — паўтарыў ён. «О, мой Божа». Яна ўбачыла, як паўтузіна эмоцый праскочылі па яго рысах, апошнім было разуменне. «Вы думаеце, той самы чалавек, які забіў Томі, забіў гэтага хлопца?»
  «Неабавязкова, але паміж дзвюма смерцямі ёсць некаторае падабенства, таму мы павінны гэта шукаць».
  «Такім чынам, вы шукаеце сувязь паміж імі. Напрыклад, калі б яны былі сябрамі ці аднакласнікамі».
  «Так. І калі мы знойдзем адзін, гэта разнясе тэорыю аб кінутай дзяўчыне да чорта. І прадстаўляе іншыя пытаньні”.
  На яго пусты выраз твару яна патлумачыла. «Што Томі быў уцягнуты ў тое, што прымусіла яго забіць. Або што ў нас ёсць серыйны забойца. Той, хто арыентуецца на маладых людзей».
  Як Томі. І як Сэм .
  Ён утаропіўся на фота. «Хто ён быў?» - спытаў ён дрыготкім голасам. «Не яго імя, а хто…»
  «Студэнт інфарматыка РВК. Я не магу сказаць вам больш, чым гэта. Выбачайце».
  Праз некаторы час яны рассталіся. MC кінула на яго апошні позірк, калі ад'ехала ад абочыны.
  Ён быў падобны на згубленага маленькага хлопчыка.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  24 студзеня, субота
  11:00 раніцы
  
  Холадна і сыра. Сонца, схаванае нізка навіслымі ружова-шэрымі хмарамі. Дзень пахавання забітага сына. Малады чалавек, перад якім было ўсё жыццё.
  MC стаяла каля магілы, плячо да пляча са сваімі братамі, трымаючы адзін аднаго. Яна паглядзела на натоўп, які сабраўся, мора чорных і карычневых, перамежанае белымі тканінамі, гук плачу, моцны голас святара.
  “. . . мы страцілі ласку, і смерць увайшла ў наш свет. . .”
  Яе позірк закрануў цётку Кацярыну. Гледзячы на боль, які выбіўся на яе тварах, было больш, чым яна магла вытрымаць. Каля яе стаяў Сэм. Яго рука на яе руцэ, стаічны выраз. Амаль замарожаны.
  “. . . просім вас зірнуць на гэтую магілу і асвяціць яе . . .”
  Касцёл быў запоўнены дашчэнту. Сям'я. Сябры дзяцінства і вучобы. Настаўнікі былыя і сучасныя. Знаёмыя і цікаўныя. Томі ўсім спадабаўся.
  “. . . мы перадаем зямлі цела Твайго слугі, Томаса Энтані Марыяна. . .”
  Абслугоўванне было знясільваннем. Яна разрывалася паміж асабістым горам і працай. Яна выявіла, што з трывогай сачыла за сваімі калегамі-дэтэктывамі, за іх поспехамі. Калі што здарыцца, яна хацела быць гатовай.
  «Пра ўсё гэта просім праз Хрыста, Пана нашага».
  "Амін", - адказаў MC.
  Пачалі апускаць труну ў зямлю. Цётка Кацярына абвісла насупраць Сэма, яе высокі пакутлівы крык далятаў ветрык, нясучы. Сэм падтрымліваў маці, яго твар скрывіўся ад гора.
  “. . . мы перадаём цела Томі зямлі, бо мы прах і ў прах вернемся. . .”
  Справа ад яе Майкл злавіў яе руку і моцна сціснуў. Яна ўбачыла, што ён плача. Злева яе брат Ніл трымаўся за Мелоды з яркімі ад слёз вачыма. Яна выплакала столькі слёз за апошнія два тыдні, але цяпер яе вочы былі сухімі.
  чаму? — здзівіўся MC. Яна хацела, каб слёзы прынеслі вызваленне. Камфорт развальвацца. Замест гэтага схаванае гора падсілкоўвала яе рашучасць, жаданне пакараць. Дэна выкралі ў яе. Цяпер Томі.
  Абодва расследавання пакуль нідзе. Дэн у тупіку. Нядоўга. Яна знойдзе іх забойцаў, прыцягне іх да адказнасці.
  Помста была грахом. Тым больш тут, перад Богам. Яна ведала гэта, але ўсё роўна гэта бушавала ўнутры яе.
  Тут быў забойца Томі? — здзівілася яна. Няхай гэта будзе Зоя ці іншая? Калі так, што ён ці яна думалі? Употай усміхаецца? Гэтая думка раззлавала яе. Яе шчокі запаліліся ад гэтага.
  Каля яе заварушыўся Майкл. Яна адчула, што ён глядзеў на яе, заклапочаны.
  - Усё скончылася, - ціха сказаў ён.
  Гэта было. Цесныя групы блізкіх пачалі разыходзіцца. Сэм вёў цётку Кэтрын да лімузіна. Мама прапанавала свой дом для сям'і і сяброў, каб сабрацца; яна і некалькі іншых сваякоў гатавалі без перапынку з учорашняга дня.
  Яны маглі б пагадзіць маму Рыджо; — прапанавалі яе браты. Але ежа, любоўнае прыгатаванне рукамі і сэрцам, а затым дзяленне з сям'ёй, была неад'емнай часткай іх жыцця. Спосаб святкаваць, смуткаваць, выказаць павагу і выказаць любоў.
  «Ты ў парадку?» — спытаў Міхаіл.
  «Так». Яна адказала аўтаматычна, яе голас рабатызаваны для яе ўласных вушэй. «Я ў парадку».
  Ён паглядзеў на яе твар. «Вы не выглядаеце добра. Вы не гучыце добра.
  «Я не магу паверыць, што яго няма. Любы з іх».
  «Я тут для вас, вы гэта ведаеце. так?»
  Яна ўстала на дыбачкі і пацалавала яго ў шчаку. «Я ведаю гэта, Майкл. Дзякуй».
   «Дэтэктыў Рыджо?»
  Яна павярнулася. Агент Джонатан Сміт стаяў за ёй. "Мне вельмі шкада вашай страты", - сказаў ён.
  «Дзякуй». Яна чакала. Позірк агента на імгненне слізгануў па Майклу, перш чым вярнуцца да яе. «Можна ўзяць хвілінку?»
  Яна сціснула братаву руку. «Я буду там, як толькі змагу. Скажыце маме і цётцы Кацярыне.
  Ён кіўнуў, нахіліўся і пацалаваў яе ў шчаку. «Убачымся неўзабаве».
  Яна глядзела, як ён сыходзіў, а потым павярнулася да агента. «Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Твой брат?» — спытаў ён.
  «Адзін з іх. У мяне пяць».
  «Вялікая сям'я. Гэта прыемна. Я адзіны».
  «Мне цяжка паверыць, што вы шукалі мяне для светскай размовы, агент Сміт. Асабліва тут».
  «Я маю інфармацыю. Пра твайго стрыечнага брата».
  Яе бровы ўзняліся. «Мой стрыечны брат Томі?»
  «Так. Пра яго забойства. Гэта можа праліць святло».
  «Дазвольце мне атрымаць свайго партнёра».
  MC прасканаваў групу, шукаючы Кіта. Знайшоўшы яе, яна ўбачыла, што яе партнёр ужо заўважыў агента, і кіўнула на рух МС далучыцца да іх.
  Праз імгненне Кіт падышоў да іх. - Агент Сміт, - сказала яна. «Гэта сюрпрыз».
  «Ён кажа, што валодае інфармацыяй пра забойства Томі».
  «Інфармацыя, якая можа праліць святло на яго забойства», - паправіў мужчына.
  MC паказаў ім ісці за ёй далей, каб іншыя не чулі іх. Там яна звярнулася да Сміта. «Я слухаю».
  «Ваш стрыечны брат звязаўся са мной тры дні таму».
  MC не была ўпэўненая, чаго яна чакала ад яго, але гэта было не так. «Томі звязваўся з вамі?»
  «Наш офіс. Падраздзяленне па барацьбе з кіберзлачынствамі».
  MC нахмурыўся. «Працягвай».
  «Томі сцвярджаў, што яго «сябар» быў звязаны з групай кіберзлодзеяў. Гэты «сябар» хацеў сысці. Але лідэр кальца адмовіўся адпусціць яго і пагражаў яму ".
   «Яму пагражалі?»
  «Целесныя пашкоджанні». Сміт адкашляўся. «Таму ён звярнуўся па дапамогу ў бюро».
  Яму патрэбна была дапамога, таму ён і прыйшоў да яе ў той чацвер перад вечарынкай, зразумела яна. Але ён сарваўся. Тады, пасля таго, як Дэна забілі, ён не прыйшоў бы да яе. Таму што вінаваціў сябе за Дэна.
  Умяшаўся Кіт. "У прыватнасці, якая дапамога?"
  «Ён хацеў ведаць, ці зможа ён пазбегнуць судовага пераследу, калі гэты «сябар» дасць доказы супраць арганізацыі і яе лідэра».
  «Што скраў гэты пярсцёнак хлапушак?»
  «Нумары крэдытных карт. Нумары банкаўскіх рахункаў і паролі. Іншая асабістая інфармацыя. Хаця я ня ведаю, на якой інфармацыі яны спэцыялізаваліся. Ці спосабам яе атрыманьня. Розныя групы, розныя метады».
  Агент зноў адкашляўся. «Некаторыя з груп строга невялікі час,» працягнуў ён. "Іншыя - гэта міжнародныя картэлі, такія ж заблытаныя і складаныя, як мафія".
  "Але злавіць яго цяжэй", - сказаў Кіт.
  «Так. З-за характару злачынства. Інфармацыя падымаецца, а потым электронна пераносіцца з аднаго ўліковага запісу на іншы. Толькі калі тавары будуць набыты са скрадзенымі нумарамі, у нас ёсць фізічная магчымасць адсачыць. І тады ўсё, што мы атрымліваем, - гэта пераадпраўшчык або грашовыя мулы. Паколькі злачынствы з'яўляюцца электроннымі, людзей уверх і ўніз немагчыма прасачыць. Часам іх нават не існуе».
  «Не існуе?» — паўтарыў МС. «Як так?»
  Сміт пацёр рукі. Як бы ні было холадна, МС задаўся пытаннем, чаму ён не апрануў пальчаткі. «Узламаныя кампутары выкарыстоўваюцца ў якасці «ботаў», якія прымаюць і адпраўляюць інфармацыю. Я лічу, што група Томі, або яго «сябар», была ўцягнута ў мясцовую групу, якая складалася з маладых людзей. Правадыр, хутчэй за ўсё, старэйшы і мае на іх нейкі ўплыў».
  «Як гэтыя дзеці ўзламваюць ваш кампутар?» - спытаў Кіт.
  «Шмат спосабаў. Едучы па наваколлях, узброіўшыся толькі ноўтбукам, у пошуках адкрытай, неабароненай бесправадной сеткі. Калі яны знаходзяць яго, яны ўваходзяць у сістэму, а затым, выкарыстоўваючы спецыялізаванае праграмнае забеспячэнне, пачынаюць спампоўваць вашыя сакрэты».
  «Што рабіць, калі ў вас няма сакрэтаў, якія можна скрасці?» — спытаў МС.
  «Ва ўсіх нас ёсць сакрэты, дэтэктыў Рыджо. Ключы ад нашых каралеўстваў, вялікіх ці малых. Імёны карыстальнікаў і паролі. Нумары крэдытных карт, сацыяльныя сеткі, даты нараджэння.
  «Гэта так проста, - працягваў ён. «Легістратар націсканняў клавіш, які дастаўляецца праз укладанні электроннай пошты з дапамогай «бясплатнага» праграмнага забеспячэння і файлаў cookie. Фішынгавыя махлярствы, якія прымушаюць вас перадаць ключы. А цяпер Evil Twin Attack».
  Кіт выгнула бровы. «Злы двайнік?»
  «Узломшчык знаходзіцца ў грамадскім гарачым месцы, напрыклад, у кавярні або аэрапорце. Яго камп'ютар абсталяваны праграмным забеспячэннем Hotspotter, якое дазваляе яго камп'ютару перамагчы легітымнага пастаўшчыка доступу, у асноўным займаючы яго месца. Калі нічога не падазравалы кліент уваходзіць у бясплатную бесправадную сетку, ён уваходзіць у сістэму Evil Twin, фактычна перадаючы ўсю сваю асабістую інфармацыю».
  «Я ўвесь час выкарыстоўваю гарачую кропку Wi-Fi», — сказаў Кіт. «Джо таксама».
  - Ключы ад каралеўства, - зноў сказаў Сміт. «Гэтыя жулікі могуць нават прачытаць вашу электронную пошту».
  MC нахмурылася, думаючы пра сямейны збор у яе маці, усведамляючы, што хвіліны бягуць. «Калі вам патэлефанаваў Томі?»
  «За дзень да яго забойства. Серада, дваццаць першага дня. Ён адмовіўся ад сустрэчы. Сказаў, што патрабуе маіх гарантый, потым параіцца са сваім сябрам і ператэлефануе мне. Наступнае, што я ведаю, ён мёртвы».
  МС зірнуў на Кіта. Яна ўбачыла, што таксама думае пра Мэта Марціна.
  - Кампутар Томі прапаў, - сказаў Кіт. «Таксама яго мабільны тэлефон. Мы засяродзіліся ў іншым накірунку, але гэта мяняе сітуацыю».
  «Марцін можа быць сябрам, пра якога казаў Томі», — прапанаваў MC.
  «Можна, — пагадзіўся агент, — але падумайце і пра гэта, дэтэктыў Рыджыё. Сябра не было. Томі ўдзельнічаў у гэтай групе крэкераў. Яны забілі яго, таму што ён хацеў выйсці. Ці таму, што даведаліся, што ён зьвяртаўся ў бюро».
  MC сказала сабе, што гатовая да такой магчымасці, але ўсё роўна зацякла. Пакрыўджаны. «Калі Томі сказаў, што тэлефанаваў з нагоды сябра, так і было».
  Выраз твару Сміта стаў жаласлівым. «Я разумею, дэтэктыў. Цяжка бачыць недахопы ў тых, каго любім».
  «Я ведаў Томі. Вы гэтага не зрабілі».
  Ён доўга глядзеў на яе. «Магчыма, вы маеце рацыю. Гэта не мяняе таго факту, што ён звязаўся са мной наконт групы кіберзлодзеяў. Або што ён цалкам можа быць забіты з-за гэтага ".
  Сміт зрабіў паўзу. «Я хачу гэтую групу. Вы хочаце забойцу Томі. Я прапаную нам працаваць разам. Мы разбяром гэтую рэч, абодва атрымаем тое, што хочам».
  «Узаемнае супрацоўніцтва?» Кіт сказаў.
  «Безумоўна». Ён усміхнуўся, крыўдна скрыў вусны. «Падумайце. У вас ёсць мая картка, патэлефануйце мне, калі паспееце апрацаваць».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ДВАЦЦАЦЬ ДЗЕВАТЫ
  
  24 студзеня, субота
  15:00​
  
  Кіт села за свой кампутар. Пасля пахавання яна вярнулася сюды, каб вывучыць запісы камер назірання і чакаць, пакуль вернецца МС. Бомба агента Сміта прыйшла ў ідэальны час. Гэта дало ім матывацыю для забойства Томі і Марціна. У сувязі з двума злачынствамі пачаліся расследаванні.
  Дык якую ролю адыграла ў сцэнары дзяўчына-ўцякач? Гэта была тая сяброўка, якой спрабаваў дапамагчы Томі? Ці быў нейкі сябар, ці, як падазраваў агент Сміт, сам Томі быў звязаны з кіберзлодзеямі?
  Апошняе ёй спадабалася. Было чысцей. Больш праўдападобна, як бы цынічна гэта ні было. У рэальным жыцці той, хто выглядаў вінаватым, амаль заўсёды быў, і мала хто імкнуўся працягнуць руку дапамогі сябру ў бядзе — асабліва ў праблемах з законам.
  MC будзе супраціўляцца здагадцы, што яе стрыечны брат быў уцягнуты ў што-небудзь незаконнае. Яна была занадта блізка, каб глядзець на гэта аб'ектыўна.
  Тут і з'явіўся Кіт.
  Яна зірнула на гадзіннік, думкі скіраваліся да Джо. Ён прыехаў бы на пахаванне. Яна працавала; яны не размаўлялі. Яна планавала злавіць яго пасля заключэння, але ён выслізнуў, не сказаўшы ёй ні слова.
  У грудзях сціснулася. Цішыня нанесла боль. Ён усё яшчэ зрабіў. Яна адчувала сябе так, нібы частку яе вырвалі.
  Магчыма, лепшая частка .
  «Гэй».
   Кіт паглядзела на партнёра. Яна пераапранула свой чорны касцюм і апранула зручныя на выгляд штаны-чынос.
  «Гэй, назад. Ты ў парадку?»
  «Так».
  «Як гэта прайшло?»
  «Як і можна было чакаць. Малады чалавек, перад якім усё жыццё, памёр».
  «Ты мог заняць рэшту дня».
  «Гэтага не адбывалася. Асабліва цяпер».
  Пасля бомбы агента Сміта .
  «Што ты думаеш?» - спытаў Кіт.
  «Томі не ўдзельнічаў. Ён дапамагаў сябру, як і казаў».
  «Вы ўпэўнены?»
  «Я ведаў Томі. На што ён быў — і на што не быў — здольны».
  — А ён не быў злодзеем?
  «Зусім не. Кропка».
  "Але гэта мае сэнс", - ціха сказала яна. «Вы бачыце гэта, праўда? Вы бачыце, што гэта вялікі крок наперад у расследаванні?»
  «Так, я бачу гэта. Я не зусім аслеплены сваёй любоўю да Томі». Яна нахілілася да Кіта з лютым выразам твару. «Томі казаў праўду. Спрабую дапамагчы сябру, які трапіў у бяду. Ён быў такім. Добры хлопец з вялікім сэрцам. Вось што ён спрабаваў сказаць мне ў дзень майго нараджэння».
  Кіт не мог не думаць пра прыгожую кватэру Томі, пра дом Мэта Марціна. Пра даход, неабходны для падтрымання гэтага. Яна трымала свае думкі пры сабе. Пакуль што.
  - Добра, - прамармытаў Кіт, - у нас ёсць матывацыя для забойстваў. Сябар даверыўся Томі. Ён быў у бядзе. Вялікая бяда. Ён зрабіў глупства. Нелегальны. Цяпер ён хацеў выйсці. Але іншыя адмаўляліся яго адпускаць».
  «Уваходзіць Томі. Тэлефануе ў бюро. Правадыр групы пазнае аб яго ўдзеле, аб тым, што ён выклікаў федэралаў, і забівае яго. Або яго забілі. Што патлумачыла б, здавалася б, выпадковую стральбу ў стылі выканання.
  «У стылі пакарання, — працягваў МС, — такім жа чынам, як быў забіты Дэн. Гэта зноў адкрывае магчымасць таго, што смерць Дэна была выпадкам памылковай ідэнтычнасці. Гэта мае сэнс».
  Кіт пагадзіўся. «Вы размаўлялі з Уайтам пра гэта?»
  Дэтэктыў Уайт вёў расследаванне забойства Дэна. «У апошні раз, калі мы размаўлялі, ён стукнуўся аб сцяну. Я раскажу яму, пагляджу, куды гэта яго прывядзе».
   «Дык хто такі Марцін?»
  «Сябар. Відавочна». MC заправіла валасы за вуха. «Падумайце аб гэтым, зніклыя кампутары цяпер маюць сэнс. Ёсць інфармацыя аб кампутарах, якая прывядзе да кіберзлодзеяў».
  «Але калі Томі толькі дапамагаў Марціну, навошта браць у Томі кампутар?»
  MC злёгку нахмурыўся. «Сябар падзяліўся інфармацыяй. Або яны непакоіліся, што ён меў. Ён занадта шмат ведаў. Гэта была мера засцярогі».
  Кіт адкінулася на спінку крэсла, перабіраючы магчымасці, вырашаючы наступны крок. «Грошы, якія пераходзяць з рук у рукі, цалкам электронныя. Мы патрабуем фінансавых дакументаў Марціна і Томі.
  «Безумоўна. Далей мы ўсталёўваем фізічную сувязь паміж Марцінам і Томі. Дагэтуль ніхто, каго я дапытваў, не прызнаваў Мэта Марціна сваім сябрам».
  «Гэта не значыць, што ён не быў. Мы працягваем капаць». Кіт спыніўся ў роздуме. «У нас яшчэ ёсць маладая жанчына, якая ўцякае з месца здарэння. І таямнічая, адкінутая сяброўка Зоі».
  «Хто можа быць адным і тым жа чалавекам».
  «А агент Сміт? Мы зь ім супрацоўнічаем?»
  MC кіўнуў. «Я кажу так. Я патэлефаную».
  Кіт кінуў картку агента на стол. MC адкрыла мабільны тэлефон і набрала нумар. Мужчына адказаў па першым званку. «Спецыяльны агент Сміт».
  «Гэта дэтэктыў Рыджо».
  «Так, дэтэктыў?»
  «Я апрацаваў. Узаемнае супрацоўніцтва і поўная ўзаемнасьць?»
  «Ты робіш стаўку. У гэтым сэнсе я толькі што атрымаў фінансавыя справаздачы Марціна і знаходжуся ў працэсе набыцця матэрыялаў Марыяна».
  "Тады я чакаю, што вы хутка пачуеце."
  Праз імгненне яна зачыніла тэлефон і паглядзела на Кіта. «Ён ужо мае фінансы Марціна і працуе над справамі Томі».
  «Я кажу, што мы рухаемся наперад і па ўласных позвах. Вызначэнне агента Сміта ўзаемнага супрацоўніцтва і поўнай узаемнасці можа не супадаць з нашым».
  «Б'юся аб заклад, што не. Мы абодва працавалі з бюро раней. Чорт вазьмі, я ненавіджу гэтых хлопцаў».
  "Мы застаемся на крок наперадзе яго", - сказаў Кіт. «Як толькі мы гэтага не зробім, ён кіне нашы прыклады».
  MC кіўнуў. «Праўда ў тым, што на гэты раз мне ўсё роўна, як гэта будзе вырашана і хто атрымае крэдыт. Я проста хачу гэта зрабіць».
  «Хочаш расказаць Сэлу пра гэта?»
  «Прабач, партнёр», — сказаў МС, відавочна не шкадуючы. «Гэта ваш выпадак. Вы дастаўляеце дабро, зло і...»
  - Непрыгожа, - скончыў Кіт. «Мне пашанцавала».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАТЫ
  
  26 студзеня, панядзелак
  9:00 раніцы
  
  MC ахвотна прызнаў, што вялікая сям'я мае недахопы. Самы вялікі: усе заўсёды ўдзельнічаюць у вашым асабістым жыцці, падабаецца вам гэта ці не. Канцэпцыя насамрэч мець — або захоўваць — сакрэт, выклікала смех. Але былі і плюсы.
  Калі вы былі ў бядзе, вам заўсёды было да каго патэлефанаваць. І таго, хто не толькі выслухае, але і вырашыць праблему. У MC у сям'і былі сантэхнік і электрык; Майкл быў мануальным тэрапеўтам; у яе быў стрыечны брат, які быў цырульнікам, адзін быў стаматалагічным гігіеністам, а другі рабіў дэпіляцыю бікіні - не тое, каб яна насамрэч скарысталася гэтай рукой дапамогі. Паміж цёткамі, дзядзькамі і легіёнамі стрыечных братоў, не было амаль ніводнага аспекту жыцця, у якім MC павінен быў лётаць у адзіночку.
  І так здарылася, што старэйшая дачка яе цёткі Бэлы, Карла, была крэдытным афіцэрам City Bank.
  Тая самая ўстанова, дзе Томі рабіў банк.
  MC прыпаркаваўся перад аддзяленнем City Bank на вуліцах Вест-Стэйт і Вайман. Яна вылезла з аўтамабіля, адкінуўшы казырок з боку кіроўцы, каб паказаць сваё пасведчанне дэпартамента паліцыі Рокфарда.
  Супрацоўніца рэгістратуры банка звязалася з Карлай, якая сказала ёй адправіць МС назад.
  «Мэры Кацярына!» - усклікнула яна, убачыўшы яе. «Які сюрпрыз». Яна падышла да яе стала і абняла яе. «Вы ж не банкінгуеце з намі, ці не так?»
  Карла была адной з тых няшчасных жанчын, якія дасягнулі адзнакі ў пяць футаў і перастаў расці. У вышыню, ва ўсякім разе. Яе вялізная форма яблыка — такая папулярная ў сярэдняй школе — цяпер вагалася на мяжы дыні.
  Не дапамагло і тое, што Карла паходзіла з сям'і, якая любіла ежу. У рэшце рэшт, яна была італьянкай. Каб прыгатаваць, паесці і падзяліцца абедзенным вопытам, які займае адно з першых месцаў пасля нараджэння і хросту.
  MC пахітала галавой. «Я прыйшоў да цябе».
  «Гэта так міла». Яна паказала на адно з крэслаў, зачыніла дзверы кабінета і падышла да свайго. «У мяне не было магчымасці пагаварыць з вамі ў Томі. Я ўсё яшчэ не магу паверыць. . .” Яна зрабіла знак крыжа. «Бедная цётка Кэтрын. І Сэм».
  Яна панізіла голас. «А як ты? Мне так шкада . . . усё было так жудасна».
  «Я трымаюся. Засяроджваюся на пошуку забойцы Томі і Дэна.
  «Калі я магу чым-небудзь дапамагчы...»
  - Ёсць, - ціха сказала яна. «Мне патрэбна твая дапамога, Карла».
  «У цябе ёсць». Яна нахілілася наперад на сваім сядзенні, чакаючы.
  «Томі зрабіў тут банк, ці не так?»
  «Я так лічу, так».
  «Добра. Мне патрэбна паслуга».
  Калі яна прамовіла гэтыя словы, MC адчула сябе крыху падобнай на дона Віта Карлеонэ ў «Хросным бацьку» . І, судячы па твары яе стрыечнага брата, Карла адчувала тое ж самае.
  «Я не магу ўявіць, чым я магу дапамагчы, але я, вядома, зраблю ўсё, што магу».
  «Мы працуем над позвай у суд для банкаўскіх дакументаў Томі. Не сумняваюся, мы атрымаем. Гэта расследаванне забойства, і ў нас ёсць падставы».
  «Дык у чым праблема?»
  «Гэта можа заняць два тыдні. Вялікае журы павінна сабрацца, затым зацвердзіць позву - потым яна праходзіць па каналах тут, у банку. У мяне няма такога часу».
  Карла кіўнула. «Я магу паспрабаваць паскорыць працэс тут, у банку, без праблем».
  «Я спадзяваўся на нешта больш неадкладнае».
  Яе стрыечны брат нахмурыўся. «Гэта лепшае, што я магу зрабіць, МС, прабач, але...»
  MC перапыніў яе. «Вось справа. Ты павінен мне, Карла.
  Яе стрыечны брат зірнуў на дзверы кабінета, як бы каб пераканацца, што яны зачыненыя, а затым нахіліўся да МС. «Ты не сур'ёзна заходзіш да маркера дзесяцігадовай даўніны?»
   «Баюся, што так. Выбачайце».
  Калі яна яшчэ была афіцэрам у форме, яна дапамагала Карле выбрацца. Хлопец турбаваў яе; MC нанёс яму невялікі візіт — у форме — і, па сутнасці, напалохаў яго да херня.
  Карла панізіла голас. «Я магу страціць працу».
  «Не будзеш».
  «Вы гэтага не ведаеце».
  «Дзесяць гадоў таму я мог страціць сваё».
  Яе стрыечная сястра застагнала і апусціла твар у яе рукі.
  «Гэта для Томі. І цётка Кацярына».
  Яна зноў застагнала. «Я прачнуўся сёння раніцай і падумаў: «Які цудоўны дзень. Што можа пайсці не так?» »
  «Слухай, ты проста даеш мне інфармацыю, якую я ўсё роўна атрымаю. Проста паскорыць працэс. Ніхто не даведаецца — нават Кіт. І вы робіце гэта з альтруістычных меркаванняў. Гэта не тое, што вы проста хочаце праверыць яго фінансы, перш чым вы ці ваша дзяўчына сустракаецеся з ім ". Да Google была Карла. «Я ўсё яшчэ здзіўлены асабістай інфармацыяй, даступнай фінансавым установам».
  Стрыечная сястра зірнула на яе скрозь пальцы. «Гэта было даўно».
  «У мяне вельмі добрая памяць».
  «Ты злы, ты ведаеш гэта?»
  MC усміхнулася, ведаючы, што яна ў яе. «Насамрэч, я».
  Карла павярнула крэсла да свайго кампутара. Яе пальцы лёталі па клавіятуры. «Вось і пайшлі», - сказала яна. «Томас Энтані Марыяна, 444 Gramercy Drive. Адзін рахунак, праверка».
  Яны знайшлі ў яго кватэры выпіскі з разліковага рахунку разам з бухгалтарскай дакументацыяй. Абодва зараз знаходзіліся на разглядзе ў дэпартамента.
  Пальцы Карлы зноў узяліся за працу.
  «Што цяпер?»
  Яна націснула Enter і паглядзела на MC «Крыжаваныя спасылкі ў яго сацыяльных сетках. У яго можа быць некалькі акаўнтаў. Агульным назоўнікам будзе яго нумар сацыяльнага страхавання».
  Яна зноў звярнула ўвагу на свой манітор. "Вось, мы", - сказала яна зноў, гледзячы на экран кампутара, яе бровы з'ядналіся. «Гэта зойме некаторы час. У яго было шэсць разліковых рахункаў».
   «Шэсць? Вы ўпэўнены?»
  «Паглядзіце самі».
  МС устаў і абышоў стол. Вядома ж. Яна прагледзела спіс: TAM Enterprises; Браты Марыяна; Mariano's, Inc.; Абслугоўванне кліентаў Марыяна; Total Fitness Томі. І рахунак пад яго імем Томас Энтані Марыяна.
  «Праверце адрасы», — загадала яна.
  Карла зрабіла. Толькі апошні, пад сваім імем, быў пазначаны на яго адрасе на вуліцы Грамерсі. Астатнія былі звязаны з паштовымі скрынямі. Усе розныя.
  Карла паглядзела на яе праз плячо. «Не хачу вас трывожыць, але гэта незвычайна».
  MC яшчэ раз прагледзела спіс, у жываце яе адчула млоснасць. «Хіба ўсе гэтыя розныя адрасы, далучаныя да адной і той жа сацыяльнай сеткі, не паднялі чырвоны сцяг?»
  «Няма нічога супрацьзаконнага ў тым, што ваша пошта рассылаецца на розныя адрасы. Гэта назапашвальныя рахункі. Яны звязаны з нумарам сацыяльнага страхавання Томі, таму падатковая служба задаволена».
  Томі, што ты задумаў?
  Не тое, што сцвярджаў агент Сміт. Што ён быў кіберзлодзеем. Частка зладзейскай групы. Ні ў якім разе. Гэта быў не той Томі Марыяна, якога яна ведала.
  Яна зноў перавяла позірк на Карлу. «Як фінансавая ўстанова, вы павінны прадстаўляць інфармацыю аб дэпазітах у IRS?»
  «Кожны банк павінен выконваць Закон аб банкаўскай таямніцы. У асноўным мы адсочваем усе транзакцыі і паведамляем аб буйных транзакцыях і падазронай дзейнасці».
  «Што ўяўляе сабой буйную транзакцыю?»
  «Дзесяць тысяч даляраў. Суткі, сукупная сума».
  MC нахмурыўся. «Для мяне гэта вялікія грошы. Але для такога чалавека, як Дональд Трамп, я мяркую, што гэта кішэнныя грошы».
  «Дакладна. Мы выкарыстоўваем праграмнае забеспячэнне для фільтрацыі, разумныя праграмы, якія распазнаюць шаблоны транзакцый. Калі б вы і Дональд рабілі з намі банкаўскія паслугі, Мэры Кэтрын Рыджыа, якая перанесла дзесяць тысяч, стварыла б справаздачу аб падазронай дзейнасці, але Дональд Трамп зрабіў тое ж самае...
  «Не стаў бы».
  «Так». Карла вярнула ўвагу да свайго кампутара. Яна прагартала некалькі старонак, потым паглядзела на MC. «Што тычыцца транзакцый, тут нічога не выглядае падазроным».
   «За выключэннем таго факту, што мы ведалі Томі і ведаем, што ён не валодаў ніводным з гэтых прадпрыемстваў».
  «Так».
  «Мне спатрэбяцца раздрукоўкі ўліковых запісаў».
  «MC, гэта больш, чым...»
  «Гэта вельмі важна, Карла. Калі б гэтага не было, мяне б тут не было».
  Яна вагалася, потым кіўнула. «У мяне гэта зойме пару гадзін. Я патэлефаную на ваш мабільны, калі яны будуць гатовыя».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЕРШЫ
  
  26 студзеня, панядзелак
  Апоўдні
  
  MC сядзела за сваім сталом, раздрукоўкі рахункаў былі раскладзены перад ёй. Яна не магла паверыць, на што глядзіць, што гэта значыць. Каб сябра не было. Сам Томі ўдзельнічаў у незаконнай дзейнасці, якую падрабязна апісаў агент Сміт.
  У Томі было паўтузіна разліковых рахункаў. Нават калі ёй было цяжка з матэматыкай, яна магла бачыць, што грошы, якія ўваходзілі і выходзілі, былі большымі, чым Томі зарабляў ад свайго бухгалтарскага бізнесу.
  Большая частка дэпазітаў была сціплай, некалькі сотняў долараў. Сумы досыць малыя, каб праляцець пад фільтруючым праграмным забеспячэннем банка. Але калі скласці, то сума стала значнай.
  У яе галаве прагучала папярэджанне Кіта: « Вы маглі б даведацца некаторыя рэчы пра свайго стрыечнага брата, пра якія не хацелі б ведаць».
  Не, яна не туды збіралася. Пакуль не. Было тлумачэнне .
  У страўніку гарэла, MC пацягнулася да скрутка з антацыдамі, адклеіла два і сунула іх сабе ў рот. Гэта тое, што спрабаваў ёй сказаць Томі? Няўжо сорам з'яўляецца прычынай таго, што ён не змог? Чаму ён так напіўся ў вечар яе заручын?
  І ў рэшце рэшт, чаму Дэн скончыўся мёртвым?
  Гнеў перахапіў дыханне. Нядзіўна, што Томі адчуваў сябе адказным. Нядзіўна, што ён баяўся з ёй размаўляць. Дурное, недальнабачнае маленькае дзярмо.
  Яна сціснула пальцы ў кулак, змагаючыся з жаданнем выкрыкнуць сваю злосць і расчараванне. Лупаць у каго-н., кідаць што-н. Гэта было так несправядліва. Чаму Дэн? Ён не рабіў нічога, акрамя як кахаў яе.
  Яна глядзела на раздрукоўкі, зрок затуманіўся, змагаючыся за кантроль. Засяродзіся, сказала яна сабе. Вырашыце гэтую справу. Адкрыйце праўду. Добрая гэта ці дрэнная, але праўда прыносіла суцяшэнне закрыцця.
  Яе зрок праясніўся. Пакінуўшы Карлу, яна правяла невялікае даследаванне. Тое, на што яна глядзела, было адным са спосабаў, як злодзеі абышлі законы і меры абароны супраць адмывання грошай. Банкаўскія рахункі для фіктыўных прадпрыемстваў, прывязаныя да паштовых скрынь або неіснуючых адрасоў і часта адкрытыя з дапамогай скрадзеных нумароў сацыяльнага страхавання.
  Інтэрнет-банкінг быў простым для законных спажыўцоў, настолькі ён стаў прасцейшым для ашуканцаў.
  Яна адчыніла мабільны тэлефон і набрала нумар Сэма. «Гэта МС», - сказала яна, калі ён адказаў. «У мяне ёсць пытанне пра Томі».
  «Вядома, MC. Што гэта?»
  «Ці была ў Томі іншая крыніца даходу, акрамя кліентаў-бухгалтараў?»
  Нейкі момант ён нічога не сказаў. Яна адчула, што ён здзіўлены. «Наколькі я ведаю, не. Чаму?»
  - Табе калі-небудзь прыходзіла ў галаву, што Томі жыў даволі добра для студэнта?
  «Не вельмі. Я маю на ўвазе, што ў яго быў добры бізнэс. Акрамя таго, так як я ўсё яшчэ жыў дома і так шмат разбіваўся ў яго дома, я кінуў яму дробную манетку, каб дапамагчы. Мама таксама».
  «Колькі ты яму кінуў?»
  «Некалькі сотняў у месяц. Я не ведаю, што зрабіла мама».
  Яна запісала суму і патэлефанавала цётцы Кацярыне. «Нічога ў нядаўніх паводзінах або жыцці Томі не падалося вам незвычайным?»
  «Нічога. Што адбываецца, MC?»
  «Я пакуль не магу пра гэта гаварыць». Яна засунула раздрукоўкі ў папку з файламі. «Дзякуй, Сэм. Я пагавару з табой пазней».
  Яна завяршыла размову і падняла галаву, каб убачыць Кіта, які стаяў каля дзвярэй сваёй кабіны. Яна крыху нахмурылася. «Што здарылася?»
  «Правяраю некаторыя факты з Сэмам».
  «Што за факты?»
  Яна вагалася, потым сунула папку па стале. «Я нацягнуў маркер. Зірніце».
   Кіт падышоў да стала і ўзяў папку. МС глядзеў, пакуль яна чытае, бачачы, як разуменне пранікае па яе тварах.
  Праз імгненне яна падняла позірк на МС. "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Абяцаў, што не скажу».
  «Вы разумееце, што гэта амаль напэўна азначае?»
  «Вядома». На яе стале зазваніў тэлефон. MC адказаў. «Дэтэктыў Риджио».
  «Мэры Кэтрын Рыджо?» - спытала дзяўчына. - Стрыечны брат Томі Марыяна?
  «Правільна. Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Я быў сябрам Томі. Раніцай я быў у яго на кватэры. . . але я не забіваў яго».
  МС пстрыкнула пальцамі, каб прыцягнуць увагу Кіта. «Зоі? так?»
  Яна пачула, як дзяўчына рэзка ўздыхнула. «Адкуль ты даведаўся маё імя?»
  Яна ведала, што Кіт звязаўся са службай сувязі, ініцыяваў след. «Вы не паверыце, што мы ўжо ведаем. Ты ў глыбокім дзярме, Зоя.
  «Я гэтага не рабіў!» — закрычала яна.
  «Тады чаго ты бег?»
  «Я быў у шаленстве! Я прыйшла пабачыцца з ім, пагаварыць з ім, а потым... - Яна закусіла словы, быццам разумеючы, што яны яе вінавацяць. «Так. Я ўпусціў сябе. . . У мяне быў ключ. . . Я знайшоў яго такім. . . .”
  «Вы ўзялі яго тэлефон, каб абараніць сваю асобу?»
  «Не! Яно ўбачыла гэта. . . і я. . . проста схапіў».
  «Я ўпэўнены, што вы зразумееце, чаму мне цяжка ў гэта паверыць...»
  «Мне трэба ісці».
  «Не, пачакай! Заходзьце, пагаворыце са мной. Не вешайце... Гудок набору прагучаў у яе вуха. «Чорт вазьмі!»
  Яна павярнулася да Кіта. Яе партнёр расплыўся ва ўсмешцы. «Зразумеў яе! Харчовы рынак Woodman's па адрасе 3155 Mcfarland. Паміж дарогамі Спрынг-Брук і Спрынг-Крык. Крэйсеры ўжо ў дарозе».
  Будынак грамадскай бяспекі і Рынак Вудмана таксама маглі быць размешчаны на супрацьлеглых канцах зямлі. Хуткага і лёгкага шляху з аднаго месца ў другое проста не існавала, нават з вішнёвымі агеньчыкамі і сірэнай.
  Калі MC і Кіт прыбылі, пяць крэйсераў выстраіліся перад галоўным уваходам у краму. Woodman's, буйная франшыза, якая належыць супрацоўнікам і заснавана на мадэлі аптовых закупак, была ў чатыры разы большая за сярэднюю прадуктовую краму. MC была знаёмая з гэтым — не таму, што яна калі-небудзь рабіла тут пакупкі, а таму, што яе маці вельмі любіла цэны.
  Яна і Кіт вылезлі з пазадарожніка МС і падышлі да аднаго са сваіх афіцэраў. «Статус?» - спытаў Кіт.
  «Афіцэры ўнутры праводзяць зачыстку, шукаючы UNSUB. Здаецца, толькі адзін супрацоўнік нават заўважыў яе, і ён не бачыў яе твару».
  «Калі ён не бачыў яе твару, на што ён зірнуў?» - спытала МС, пачуўшы расчараванне ва ўласным голасе.
  «Шатэнкавая маладая жанчына ў ружовай куртцы карыстаецца таксафонам».
  «А што з камерамі назірання?»
  «Калі яна не зайшла глыбей у краму, яна не будзе фатаграфавацца. Камэраў у гэтым раёне няма».
  «Вы спрабавалі жаночыя прыбіральні?»
  «Праверана».
  «Склады?»
  «Тое самае».
  «Чорт вазьмі!»
  Кіт зірнуў на МС: «Што яна сказала па тэлефоне?»
  «Што яна не забіла Томі».
  «Чаму яна была ў яго кватэры той раніцай?»
  MC пацёрла скронь, намагаючыся ўспомніць кожнае слова. «Яна прыходзіла да Томі, каб пагаварыць з ім. У яе быў ключ, і яна ўвайшла. Знайшла яго ў душы».
  «А як наконт тэлефона?»
  «У яе ёсць. Проста схапіў яго, калі яна бегла».
  «Вы купляеце гэта?»
  «Не. Але навошта нам тэлефанаваць?»
  «Віна. Цікаўнасць».
  «Нявіннасць. Страх». Яна спынілася ў роздуме. «Яна была здзіўлена, што я ведаю яе імя. Неўладкаваны гэтым».
  Афіцэр у форме загаварыў. «Вы хочаце, каб я застаўся на месцы?»
  МС паглядзеў на Кіта. «Давайце каго-небудзь з ІД патруць з тэлефона. Гэта далёка, але мы можам нешта атрымаць».
  Яе мабільны завібраваў, і пакуль Кіт кіраваў патрульным, яна прыняла званок. «Рыджо».
  «Гэта Сміт. У мяне ёсць тое, што можа вас зацікавіць».
  «Ого, ужо поўнае раскрыццё інфармацыі».
  Мужчына засмяяўся. «На запісах відэакамер выявілі падазраванага. Дзіўна- гледзячы чувак на пахаванні Марціна і Марыяна. Вы атрымліваеце электронную пошту на мабільны?»
  «Я».
  «Зараз дасылаю. Паглядзіце, ці пазнаеце вы гэтага хлопца. Ператэлефануй мне».
  Ён паклаў трубку. Праз імгненне прыйшла выява, адпраўленая па электроннай пошце.
  MC глядзеў на малюсенькі зярністы малюнак. Яна пазнала яго, добра. Чалавекам на абодвух пахаваннях быў навуковы дарадца Томі, прафесар Рык Тэйлар.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДРУГІ
  
  26 студзеня, панядзелак
  15:30​
  
  Да гэтага моманту праверка алібі прафесара Тэйлара на дзень забойства Томі не была прыярытэтам. Цяпер было.
  Праз пару тэлефонных званкоў МС паглядзеў на Кіта. «Сукін сын нам хлусіў. У Чыкагскім універсітэце няма еўрапейскага прафесара па імені Дэні Стэфанаполіс. Фактычна праверылі спісы супрацоўнікаў, нікога з такім прозвішчам у штаце няма».
  Кіт нахмурыўся. «Я не прымаў яго за забойцу. Канечне, самаважны хлус. Але не забойца».
  «Дык чаму ж ён хлусіў?»
  Кіт усміхнуўся. «Хадзем разбярэмся».
  Кіт ехаў, і МС набраў нумар агента Сміта. Ён адразу ж падхапіўся. - Гэта Рыджо, - сказала яна.
  «Што ў цябе?»
  «Чалавека завуць Рык Тэйлар. Ён прафесар Рокфардскага каледжа і быў навуковым дарадцам Марыяна. Пасля атрымання фота мы зрабілі некалькі званкоў. Аказваецца, ён хлусіў пра сваё месцазнаходжанне ў той дзень, калі Томі быў забіты. Зараз мы едзем у каледж».
  «Трымайце мяне ў курсе. Я паглыблюся ў гісторыю Тэйлара. Паглядзі, ці знайду я што-небудзь».
  Ён паклаў трубку, і МС паглядзела на партнёра. "Я думаю, што мы робім тут гісторыю", - сказала яна.
  Кіт зірнуў у яе бок. «Як так?»
   «Мы выявілі федэральнага, які не поўны хер».
  Кіт засмяяўся. «Дайце яму час. У мяне ёсць упэўненасць».
  
  
  Праз дваццаць хвілін яны былі ў кампусе RC. Калі яны ішлі да Скарбара-Хол, яны сутыкнуліся з Коні, сакратаром студэнцкага дэкана.
  «Прывітанне, дэтэктывы», - весела паклікала яна. «Як прыемна бачыць цябе зноў».
  «Ты таксама, Коні», - адказаў МС.
  «Каго вы тут сёння бачыце?»
  Ніякіх танцаў па кране, ніякіх не вельмі тонкіх запытаў. Мячы, Коні .
  «Прафесар Тэйлар».
  «О, так. У яго пасляабедзенныя заняткі». Яна паглядзела на гадзіннік. «Ён цалкам можа быць у сваім кабінеце. Калі вам што спатрэбіцца, вы ведаеце, дзе я».
  Яны падзякавалі ёй і праз некалькі імгненняў пастукалі ў дзверы кабінета Тэйлар. Ён быў не адзін. З ім быў вельмі прыгожы студэнт; яны, здавалася, былі ў глыбокай, сур'ёзнай дыскусіі.
  Прафесар з раздражненнем махнуў ім. «Дэтэктывы. Які сюрпрыз».
  МС праігнараваў саркастычную нотку ў яго голасе. «Прафесар, нам трэба задаць вам яшчэ некалькі пытанняў».
  «Цяпер сапраўды не вельмі добра…»
  «Зрабіце адзін».
  «У мяне занятак праз пяць хвілін...»
  «Ты спазнішся».
  Ён звярнуўся да юнака. «Уіл, ты не супраць пачаць урок? Я буду там, як толькі змагу».
  «Зразумела», — сказаў малады чалавек, падскокваючы. Ён усміхнуўся ім. «Тады я лепш пайду».
  «Я не разгадаў вашае імя», — сказаў МС.
  «Уіл Стронг», — адказаў ён. «Да сустрэчы».
  МС паглядзеў, як ён сыходзіць, і павярнуўся да Тэйлара. «Адзін з вашых студэнтаў?»
  «Аспірант». Ён зірнуў на гадзіннік, потым яшчэ раз сустрэў яе позірк. «А цяпер, дэтэктывы, што я магу для вас зрабіць?»
   «Адно простае пытанне. Навошта ты нам хлусіў?»
  «Прабачце?» — сказаў ён, ашчацініўшыся.
  «У Чыкагскім універсітэце няма выкладчыка па імені Дэні Стэфанаполіс».
  Ён утаропіўся на іх. Ён адкрыў рот, нібы хацеў спрачацца, потым закрыў яго.
  MC паспрабаваў яшчэ раз. «Я паўтараю, навошта вы нам хлусілі?»
  «Вы не супраць?» Ён паказаў на адчыненыя дзверы кабінета. Калі Кіт зачыніў, ён адкашляўся. «Мне патрэбны адвакат?»
  - Гэта ведаеце толькi вы, прафесар, - адказаў Кiт. «А ты?»
  Ён вагаўся, потым паківаў галавой. «Я выдумаў гісторыю пра сябра, таму што не хацеў, каб стала вядома, дзе я насамрэч застаўся».
  «А дзе гэта было?» - спытаў Кіт.
  «Гатэль Каліфорнія».
  «Ну што?»
  «Чыкага — вялікі горад. Людзі прыходзяць усіх колераў і перакананняў. Альтэрнатыўны лад жыцця прымаецца».
  Кіт зноў узяў на сябе справу. «Чым менавіта вы займаецеся, прафесар Тэйлар?»
  «Гатэль «Каліфорнія» — даволі вядомая ўстанова «толькі для геяў».
  «Наўрад ці злачынства».
  «Гэта кансерватыўная супольнасць, дэтэктывы. Кансерватыўная школа. У мяне ёсць рэпутацыя, якую трэба абараняць».
  MC склала рукі на грудзях, адкрыта скептычна. «Быць геем - гэта наўрад ці шок пяцідзесятых, прафесар».
  «Паслухайце, я штатны прафесар».
  «Добра табе».
  «Такім чынам, у мяне ёсць кодэкс паводзін, якога трэба прытрымлівацца. Больш высокі стандарт».
  Увайшоў Кіт, пераключыўшы ўвагу. «Адкуль вы пазналі Мэцью Марціна?»
  Яго позірк перавёўся на Кіта. "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Малады чалавек знойдзены забітым у сваёй кватэры. Завочнік РВК».
  «Навошта мне было ведаць яго?»
  «Вы скажыце нам, прафесар», - сказаў МС. «Вы былі на яго пахаванні».
  Кроў зноў сцякла з яго твару. «Я яго не ведаў. Але я прысутнічаў на яго пахаванні».
  Кіт ускочыў. - Чаму гэта?
  Ён перавёў погляд з аднаго на другога, відавочна, збянтэжаны падыходам іх каманды. «Я чытаў пра забойства і . . . Я адчуваў сябе вымушаным аддаць належнае».
   " Вымушаны - моцнае слова", - прамармытаў МС.
  Ён паглядзеў на яе, нахмурыўшыся. «Што гэта павінна значыць?»
  «Я не поўны прафесар, але для мяне «прымушаны» азначае, што мяне цягне моцная сіла».
  «Гэта тое, што прывяло вас туды?» - спытаў Кіт. «Моцная сіла?»
  «Моладзь — гэта маё жыццё. Я прысвяціў сябе ім. Смерць гэтага хлопчыка была жудасным адхіленнем. Так было і ў Томі. І мяне абурае тое, што вы намякаеце».
  «А што гэта, прафесар?»
  Ён пачырванеў. «Што дзіўна, што я клапаціўся пра гэтага маладога чалавека, хоць я яго не ведаў. Сорамна за гэта».
  «Прабачце, калі ў вас склалася такое ўражанне».
  «Фухня. Менавіта такое ўражанне вы хацелі, каб я атрымаў».
  «Чаму вы засмучаны, прафесар Тэйлар?»
  «Таму што двое маладых людзей загінулі. Магчыма, вам варта паспрабаваць знайсці іх забойцу, а не марнаваць час на пераслед мяне?»
  «Чаму вы лічыце, што гэтых двух хлопчыкаў забіў адзін чалавек?»
  Мужчына выглядаў здзіўлена. «Гэта здаецца лагічным».
  «Нейкім вычварэнствам?»
  MC зноў змяніў курс, дзейнічаючы на прадчуванне. «Ці займаецеся вы са студэнтам?»
  Ён быў. Яна ўбачыла гэта ў тым, як ён адрэагаваў, у тонкай змене яго выразу і мовы цела. Грубая паніка кінулася ў яго вочы.
  «Вы выдаеце сябе, прафесар. Вы былі разам у той вечар у Чыкага?»
  Ён вагаўся, потым няўтульна паварушыўся. «Так». Ён правёў рукой па рэдкіх валасах. MC заўважыў, што ён дрыжыць. «Ён старэйшы. Перасягнуў узрост згоды. Аспірант».
  MC адразу ўспомніў прыгажуна Уіла Стронга. Яны выглядалі вельмі ўтульна разам. «Я не ўпэўнены, што адміністрацыя ўспрыме гэта такім чынам».
  «Вось чаму я хлусіў».
  «Яго імя?» - спытаў Кіт.
  «Я не дам табе гэтага».
  «Ёсць праблема?»
  «Я не хачу, каб ён быў уцягнуты».
  Яна перахапіла позірк Кіта. Яе партнёр кіўнуў у знак пацверджання: гэта было тое самае, што ён першапачаткова сказаў пра свайго ўяўнага сябра ў Чыкага. «Вы ўжо «ўцягнулі» яго ў гэта, прафесар Тэйлар. І паколькі вы аднойчы нам схлусілі, на гэты раз мы не будзем чакаць, каб праверыць вашу гісторыю».
  «Яго імя?» Кіт націснуў.
  Ён зноў завагаўся. «Я сапраўды не разумею, чаму...»
  «Магчыма, Уіл Стронг?»
  На верхняй губе выступаў пот. Ён адкрыў рот, нібы хацеў адказаць, потым зачыніў яго.
  МС лагодна змякчыла голас. «Усё, што вы нам кажаце, неверагодна лёгка праверыць, прафесар. Адзін званок. Пстрычка на клавіятуры кампутара».
  «Добра, так. Гэта Уіл».
  MC адчуў сябе дрэнна. Гэта быў адзін з настаўнікаў Томі. Яго дарадца. І ён больш клапаціўся пра сваю скуру — пра сваю рэпутацыю — чым пра тое, каб дапамагаць ім злавіць забойцу Томі.
  Самае сумнае, што яе гэта не вельмі здзівіла.
  «Калі б вы сказалі нам праўду ў пачатку, нас бы тут не было. Мы б не марнавалі каштоўны час, разбіраючы вашу лухту...
  «Калі гэта стане вядома, я страчу ўсё. Мая пасада, мая рэпутацыя. Уіл можа страціць пасаду асістэнта».
  «Вы калі-небудзь чулі прымаўку: «Не сраць там, дзе ясі», прафесар Тэйлар?»
  «Калі ласка, я вас вельмі прашу. Не звяртайцеся з гэтым да адміністрацыі. Калі адносіны вылічацца, я буду сапсаваны».
  Томі быў мёртвы. Мэт Марцін быў мёртвы. Яна магла паспрачацца, што хто-небудзь з іх прыме замест гэтага «разбураны».
  "Я не магу гэтага абяцаць", - сказаў MC. «Калі ваша абарона ставіць пад пагрозу наша расследаванне, вам зусім не пашанцавала».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ТРЭЦІ
  
  27 студзеня, аўторак
  6:10 раніцы
  
  Дзень яе вяселля. Дэн чакае яе ля алтара. Усміхаецца, прыгожы ў смокінгу, працягвае руку. Яна паспрабавала схапіць яго, але ён быў па-за дасяжнасцю. Яна старалася мацней, пацягваючыся. . . яна назвала яго імя. Закрычаў, але не было чуваць больш за роў матора.
  Яе вочы расплюшчыліся. Рэальнасць абрынулася на яе. Не рухавік, а яе мабільны тэлефон на тумбачцы. Другі бок ложка пусты. Дэн не чакае яе. Ніколі зноў.
  Боль пранізаў яе. Яе вочы наліліся слязьмі. Яна схапіла трубку, паднесла да вуха. «Рыджыа», — прамовіла яна цвёрдым голасам.
  «Дэтэктыў? Гэта Коні з офіса Дына Джонсана. MC працаваў, каб пазбавіцца ад наступстваў мары і зацяжнога туману сну. «Коні? Чым я магу вам дапамагчы?»
  «Прабачце, што тэлефаную вам так рана, але нешта мяне турбавала і я... . . Я адчуваў, што трэба».
  MC зацягнулася ў сядзячае становішча. У спальні было холадна. Уздрыгнуўшы, яна ўстала з ложка, схапіла з падлогі халат і сунулася ў яго. «Я рады, што ты зрабіў. Што адбываецца?»
  «Мабыць, нічога, але... . . Учора я бачыў, як прафесар Тэйлар сыходзіў са скрынкай.
  «Скрыня?» — паўтарыў МС, выгінаючы брыво.
  «Так, ведаеце, як скрынка, якая рухаецца. Мне падалося гэта даволі дзіўным. Уіл Стронг быў дапамагаючы яму, - працягвала яна. «У яго таксама была скрыня. Вы сустракаліся з Воляй? Аспірант. Асабліва люблю прафесара Тэйлара».
  Яна ведала пра Тэйлара. Яго адносіны са Стронгам .
  «Какая гэта была гадзіна?» — спытаў МС.
  «Позна. Праз пяць. Я застаўся, каб скончыць даклад для дэкана». Яна зрабіла паўзу, потым працягнула. «Я ўпэўнены, што Дын Джонсэн не хацеў бы, каб я гэта сказаў, але... . . На папярэдняй пасадзе ў прафесара Тэйлара былі праблемы. Нешта пра ўзаемадзеянне са студэнтамі і анлайн-групу. Сапраўды брудна».
  Бінга . MC трымала голас цвёрдым. «Што за група, Коні?»
  «Я паняцця не маю. Шчыра кажучы, я нават не павінен гэтага ведаць. Я выпадкова пачуў. . . Я хацеў бы, дарэчы, каб вы не казалі, адкуль вы гэта даведаліся».
  «Вы ведаеце, дзе я магу знайсці прафесара Тэйлара сёння раніцай?»
  «У мяне тут ёсць яго расклад заняткаў і асабістая кантактная інфармацыя».
  У момант, калі Коні адключылася, МС патэлефанаваў Кіту. «Падобна на тое, што Тэйлар мінулай ноччу прыбіраў свой офіс. Уіл Стронг дапамагаў яму».
  - Сволач бяжыць, - сказаў Кіт.
  «Гэта маё меркаванне». Яна прагрымела адрас на Рывер-Окс-Лэйн, які ёй дала Коні. «Я выязджаю праз пяць».
  «Да сустрэчы».
  
  MC прыбыў першым. Група прывабных гарадскіх дамоў выглядала прывабна, выкананая ў цёплым шэрым колеры з насычана-чырвонымі дзвярыма і бліскучай латуневай арматурай. На вокнах красаваліся аконныя скрыні, праўда, замест кветак яны былі засыпаны снегам.
  Яна прыпаркавалася насупраць Тэйлара і заглушыла рухавік, заўважыўшы познюю мадэль Lexus, прыпаркаваную на пад'ездзе. Калі б Тэйлар забіла Томі, яна б не дазволіла яму сысці. Калі трэба, яна высачыла б яго на край свету.
  Кіт прыбыў і прыпаркаваўся за ёй. Яны абодва вылезлі. "Тое, што машына знаходзіцца тут, - добры знак", - сказаў Кіт, далучаючыся да яе каля пад'езда.
  Яны падышлі да машыны; MC зазірнуў унутр. «Ніякіх скрынак. Няма цела».
  «Яшчэ адзін добры знак».
  Яны выйшлі на невялікі порцік і пазванілі ў званок.
  Калі ён не адказаў, пазванілі яшчэ раз. Потым пастукаў і паклікаў. «Прафесар Тэйлар? Гэта дэтэктывы Рыджо і Лундгрэн. Нам трэба задаць вам некалькі пытанняў».
  нічога. МС паглядзеў на Кіта. «Коні сказаў, што яго першы занятак быў у дзевяць».
  «Магчыма, спаць».
  «Давайце яму патэлефануем». МС пакапалася ў кішэні паліто ў пошуках нумара. Кіт адшпіліла тэлефон і набрала лічбы, пакуль МС зачытваў іх.
  - Звон, - сказаў Кіт. Яна падняла палец з кожным пярсцёнкам, потым пстрыкнула тэлефонам. «Аўтаадказчык».
  «Паспрабуйце нумар мабільнага».
  Кіт зрабіла гэта, потым паглядзела на партнёра. «Прама на галасавую пошту».
  «Падазраваны рыхтуецца да ўцёкаў».
  «Безумоўна».
  MC паспрабаваў адкрыць дзверы і выявіў, што яны незачыненыя. Яна паглядзела на Кіта. «Справядліва, партнёр. Я заходжу».
  «Калі ён ляжыць у ложку, Сал атрымае нашы азадкі».
  Прафесар Тэйлар сапраўды ляжаў у ложку. Але ён дакладна не спаў.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ Чацвёрты
  
  27 студзеня, аўторак
  6:50 раніцы
  
  «Я не думаў, што мы так настойвалі», - прамармытаў Кіт.
  «Я таксама». MC падышоў да ложка. Выглядала так, быццам Тэйлар застрэліўся. Ён ляжаў на спіне на ложку, звесіўшы ногі праз борцік. Яго правая рука трымала рэвальвер Ruger SP101. Кроў і мазгі распырскаліся па сцяне ззаду, а таксама па ложку і падлозе.
  «Які беспарадак».
  MC ведаў, што Кіт выклікаў яго, загадаў прыехаць на месца здарэння звычайным складам персанажаў: патолагаанатам, група ідэнтыфікатараў, пара крэйсераў для аховы і кантролю тэрыторыі.
  MC надзеў пальчаткі, разглядаючы ахвяру. Што гэта значыць? — здзівілася яна. Няўжо ён так баяўся страціць сваю пасаду? Быць на вуліцы?
  Ці ў яго былі больш цёмныя сакрэты? Тыя, што звязаны з кіберкрадзяжамі і забойствамі?
  Падчас іх першапачатковай сустрэчы агент Сміт сказаў, што група кіберзлодзеяў складаецца з маладых людзей, але што аперацыя, верагодна, была арганізавана кімсьці старэйшым. Той, хто мае доступ да моладзі. Той, каму яны давяралі.
  Ці быў бы Тэйлар такім чалавекам?
  Кіт пстрыкнула тэлефонам. «У Тэйлара быў зарэгістраваны Ruger на яго імя».
  «Давайце крэйсер забярэ Уіла Стронга. Магчыма, ён быў апошнім, хто бачыў Тэйлара жывым».
  «Я хачу ведаць, што было ў гэтых скрынках», - дадала МС, гледзячы на Кіта праз плячо. Яна выявіла, што яна глядзіць на Тэйлара з дзіўным выразам твару. «Ты ў парадку?» — спытала яна.
   Кіт міргнуў і кіўнуў. «Так. Размаўляў з Салам. Ён у дарозе».
  Пачалі прыбываць астатнія члены каманды. Спачатку афіцэры ў форме, а за імі ідэнтыфікатары.
  Яны тупалі з Мілерам наперадзе. Ён убачыў яе і спахмурнеў. «Што, чорт вазьмі, Рыджыа? Вы не маглі дазволіць нам спачатку паснедаць?»
  «Вы маеце рацыю. Што я думаў? Трэба было выйсці, каб вы бліны і каўбасу паелі».
  Джэксан падышоў да ложка і паклаў сумку з абсталяваннем. «О, чувак, хлопец сам сябе забіў? Кім ён быў?»
  «Падазраваны. У нас былі падставы меркаваць, што ён рыхтаваўся да ўцёкаў».
  «Падобна на тое, што ён зрабіў. Калі вы спытаеце мяне, ён пайшоў цяжкім шляхам». Джэксан усміхнуўся ёй. «Добра, калі я атрымаю ўколы?»
  «Ідзі на гэта. Мы агледзімся».
  Гарадскі дом быў прыгожа абстаўлены. Класіка спалучаецца з сучасным. Гэта не павінна было спрацаваць, але атрымалася. Настолькі акуратна складзены, не з'яўляючыся недарэчным прадметам, ён выглядаў хутчэй для вокладкі часопіса, чым як дом для пражывання.
  MC зрабіў хуткую інвентарызацыю макета. Гарадскі дом уяўляў сабой тры спальні, дзве з паловай ванны на трох узроўнях. Другая спальня служыла кабінетам. Кампутар, як яна ўбачыла, уключаны. Яблык. Яе брат Майкл кляўся брэндам. Яе браты дражнілі, што ён быў місіянерам, імкнуўся навярнуць карыстальнікаў ПК паўсюль.
  Яна націснула кнопку мышы, і экран ажыў, напоўніўшыся выявамі мужчын у розных формах няволі. Некаторыя з іх здзяйснялі сэксуальныя дзеянні з іншымі мужчынамі.
  «Святое дзярмо». Сарэнштэйн падышоў да яе ззаду. «Гэта так сапсавана. Мілер, Джэксан, прыходзьце паглядзець на гэта.
  Гэта прывяло не толькі яго калег-дэтэктываў, але і астатнюю каманду. Яны сабраліся вакол яе, глядзелі і каментавалі.
  «Хворы чорт».
  «Нядзіўна, што ён забіў сябе».
  «О, чувак, гэта павінна быць балюча».
  «Я не думаў, што цела можа гэта зрабіць».
  «Гэты хлопец быў прафесарам бухгалтарскага ўліку ?»
  Апошні прыйшоў ад Джэксана. Усе паглядзелі на яго, і па яго шчоках заліўся цьмяны румянец. «Што? Гэта як трус-зайчык у ролі Джэка-Патрашыцеля. Вы проста гэтага не чакаеце».
   - Вечарына скончылася, - сцісла сказаў Кіт з дзвярэй кабінета. «Я думаю, што ўсе павесяліліся».
  Яны разышліся, хоць і не без бурчання. «Што адбываецца?» — спытаў МС. «Вы выглядаеце смешна».
  «Пойдзем са мной», — сказала яна. «Праверце трэцюю спальню».
  Размешчаны на самым верхнім паверсе, ён служыў свайго роду пакоем для трэніровак.
  Хаця не тая трэніроўка, у якой удзельнічаў МС.
  Сцены былі люстраныя. У пакоі дамінавала адно абсталяванне, нешта сярэднявечнае паміж крэслам дантыста і стэлажом. Як рэфарматар пілатэс з пекла.
  Былі і іншыя прысмакі. Металічныя пласціны з цяжкімі металічнымі шрубамі, прыкручанымі да сцяны. Вялікі мяккі ствол на драўлянай платформе са скуранымі рамянямі, замацаванымі па абодва бакі платформы. За тое, што замацаваў рукі і ногі, здагадалася яна.
  «Здаецца, прафесар Тэйлар усё яшчэ казаў нам не ўсю праўду», - сказаў Кіт.
  «Нядзіўна, што ён быў у такім адчаі. Яму не падабаліся вашы штодзённыя гульні з аленямі».
  Яны ўвайшлі ў пакой. Адзінае акно было заслана заслонай, над якой вісела драўляная жалюзі. Нягледзячы на тое, што яго маленькая вясёлая фабрыка знаходзілася на трэцім паверсе, ён паклапаціўся аб тым, каб не ахвоціць падглядваць Томаў.
  У пакоі была адна шафа, размешчаная злева ад дзвярэй. MC падышоў да яго.
  «Пакой быў не зачынены?» - спытала яна Кіта.
  «Не».
  Яна паспрабавала шафу. Ён таксама аказаўся разблакаваным. Змесціва было акуратна арганізавана. Пугі. Кайданкі. Тое, што выглядала як аброць. Лічбавы фотаапарат. «Хлопцы захочуць забраць камеру, праверыць картку».
  «Ніякіх прыкмет гвалтоўнага злачынства. Ён не зрабіў ніякіх намаганняў, каб схаваць свае партыйныя паслугі ".
  «Я думаю, гэта ўсё, - сказаў Кіт. «Фатаграфіі, верагодна, пакажуць, любіў ён дарыць або атрымліваць».
  Дамінуючы. Або быць дамінаваным. MC проста не зразумеў.
  «Я чую Сэла».
  Яны вярнуліся на галоўны паверх. Яна сапраўды чула голас Сала. Фрэнсіс таксама прыбыў, і двое стаялі каля ложка і размаўлялі.
  Першым іх кінуў на вочы патолагаанатам. «Вы двое займаеце мяне».
  "Вы гучыце як Мілер", - сказаў MC. «Ненавіджу лопнуць бурбалку ўсіх, але мы таксама затрымаліся ў кашмары гэтага рабочага».
   З іншага боку пакоя буркнуў Мілер. «Розніца ў тым, што вы двое вар'яты».
  Францішак адкашляўся. «Я казаў Сэлу, я мяркую, што гэта менавіта тое, што гэта выглядае. Наш сябар тут сунуў пісталет у рот і націснуў на курок. Апёкі ад пораху на яго пальцах і месцы ўваходу і выхаду кулі адпавядаюць гэтай гіпотэзе. Акрамя таго, няма ніякіх прыкмет барацьбы. Я бачыў даволі шмат такіх за гэтыя гады, і гэты выглядае сапраўды гэтак жа, як яны».
  MC павярнуўся да Сала. «Пісталет зарэгістраваны на яго».
  «Ён пакінуў запіску?»
  - Накшталт, - сказаў Кіт. Яна паказала на хатні кабінет. «На кампутары».
  Вядома, MC зразумеў. Не традыцыйная нататка—карцінкі ўсёй праўды. Такім чынам, яны будуць ведаць, што ён забіў сябе, каб яго самыя цёмныя таямніцы не былі раскрытыя.
  «Думаеце, ён ваш UNSUB?»
  - Не, - сказаў Кіт. «Ён быў хворым СОБам, які трапіў у незалежныя ад яго абставіны».
  «Калі трэба было здагадацца», — дадала МС, здзіўлена гледзячы на партнёра. «І не стрымлівайся».
  Сал нахмурыўся. «Ці магу я пагаварыць з вамі сам-насам?»
  Яны пайшлі за ім у ціхі куток. «Як ты тут апынуўся?»
  «Сёння раніцай мне тэлефанавала сакратарка дэкана. Напярэдадні вечарам яна бачыла, як ён выносіў скрыні».
  «Вы меркавалі, што ён хацеў уцячы або выдаляў доказы».
  «Так. Акрамя таго, яна сказала, што ў Тэйлара былі некаторыя праблемы на папярэдняй працы, штосьці пра ўзаемадзеянне са студэнтамі і анлайн-групу».
  «Кіберзлодзеі?»
  «Мы паспяшаліся да такой высновы», — сказаў Кіт. «Ён не адказваў ні на дзверы, ні на тэлефон; мы знайшлі дом незамкнёным і прыйшлі, каб правесці расследаванне. Усё было па кніжцы».
  «Добра». Ён перавёў позірк паміж імі. «Здаецца, у вас розныя меркаванні наконт таго, ці можа ён быць нашым хлопцам».
  «Шанец, вядома, ёсць». Кіт паглядзеў на МС. «Але маё інтуіцыя падказвае, што ён ведаў, што яго таемнае жыццё будзе выкрыта, і ён будзе разбураны, таму ён сышоў. Што б вы рабілі, калі б вам было саракагадовы прафесар, пазбаўлены пасады? Выкрыты ў тым, што ён сэксуальны дэвіянт, уцягнуты ў раман са студэнткай? Якая школа б вас на працу?»
  Зверху пачуўся ўсклік Сарэнштэйна: «Прасвятая Маці Хрыста!» Ён знайшоў гульнявы пакой Тэйлара .
  «Магчыма, Кіт мае рацыю», — сказаў МС. «Мы, вядома, не можам выключаць, што ён наш хлопец, але доказы гэтага не пацвярджаюць. І тэорыя Кіта дакладная».
  Джэксан падняўся па лесвіцы. «У багажніку Lexus ляжаць дзве ўпаковачныя скрыні. Хочаце зірнуць?»
  Яны ўтрох спусціліся на першы паверх, затым выйшлі да аўтамабіля. Джэксан асцярожна адчыніў першую скрынку, і яна ўважліва пагартала яе: кнігі, сувеніры, таблічкі. Фатаграфіі ў рамках. Паперы. У другім было больш таго ж.
  «Ён прыбраў свой офіс».
  «Ён пакінуў скрыні ў сваім багажніку, што сведчыць аб тым, што ён хацеў зляцець. Пытанне ў тым, што змяніла яго думку?»
  «Я прапаную вам распытаць хлопца», - сказаў Сал.
  «Наступны, так бы мовіць, у нашым хіт-лісце».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ПЯТЫ
  
  27 студзеня, аўторак
  9:20 раніцы
  
  МС і Кіт знайшлі Уіла Стронга, які хадзіў у другім пакоі для інтэрв'ю. Як толькі яны ўвайшлі ў пакой, ён павярнуўся да іх тварам. «Я не меў да гэтага ніякага дачынення!»
  «З чым?» — спытаў МС.
  «Я дапамог яму перавезці рэчы, вось і ўсё. Ён быў у шаленстве».
  «Зноў жа, містэр Стронг, вы не мелі нічога агульнага з чым?»
  «Яго ўзлёт! Я сказаў яму заставацца і змагацца! Ён не зрабіў балюча ніводнаму з тых хлопчыкаў — не мог!
  «Прафесар Тэйлар планаваў узляцець?»
  «Так, знікнуць».
  «Чаму?»
  «Вы павінны ведаць», - сказаў ён горкім тонам. «Ён палічыў, што з усімі вашымі пырскамі і штуршкамі нашы адносіны будуць раскрытыя, і яго звольняць».
  - Прафесар Тэйлар мёртвы, - прама сказаў МС. «Прабач».
  Ён утаропіўся на яе, яго твар стаў млявым ад шоку. Праз імгненне ён паківаў галавой. «Гэтага не можа быць».
  «Ён забіў сябе, Уіл».
  «Не». Ён зноў паківаў галавой. «Не, гэта няправільна».
  «Калі вы з Тэйларам рассталіся мінулай ноччу?»
  «Сем ці каля таго».
  «Вы сказалі, што ён звар'яцеў?»
   «Ён быў вельмі ўсхваляваны». Рукі юнака затрапяталі; MC нагадаў пра птушак у клетках. «Але я ніколі не думаў, што ён…»
  Ён глядзеў на іх з вінаватым тварам. «Чаму я не зрабіў? Ён казаў вар'яцтва ". Ён паднёс рукі да твару. «Я павінен быў ведаць. Варта было разгледзець такую магчымасць».
  MC адчуваў сябе напалову крыўдна за маладога чалавека. Калі ён хлусіў, то выконваў сваю справу па-майстэрску.
  «Раскажыце пра праблемы, якія ў яго былі на папярэдняй пасадзе настаўніка».
  «У Гановеры?»
  Кіт не вагаўся. «Так».
  «Гэта было нічога. Ён займаўся са студэнтам. Гэта было па згодзе. Адміністрацыя даведалася, і ён страціў працу».
  «А як наконт інтэрнэт-групы, у якой ён удзельнічаў?»
  «Гей-чат? Вялікая справа. Што? Мы не маем права мець зносіны з сябрамі?»
  «Відавочна, Гановер адчуваў сябе інакш».
  Ён пагадзіўся. «Але Рыку пашанцавала. Каледж хацеў замоўчваць усё гэта. Такім чынам, яны далі яму яркую рэкамендацыю ".
  Каб цішком ад яго пазбавіцца. МС паглядзеў на Кіта, які кіўнуў. «Мы ведаем пра яго сэксуальны характар. . . перавагі», — сказала яна. «Мы бачылі яго фабрыку забаў на трэцім паверсе».
  Кіт ускочыў. - Яму падабалася дамінаваць, ці не так? І даць боль?»
  «Вы нічога пра яго не ведаеце», - сказаў ён, горыч ператвараючыся ў гнеў.
  «Тады чаму б вам не падказаць нам?»
  «Рык не мог пакрыўдзіць блыху. Яму падабалася, каб над ім дамінавалі, а не наадварот».
  «І вы былі яго партнёрам?»
  «Я ведаю, што вы думаеце. Гэта было не так».
  «Што гэта, містэр Стронг?»
  «Хворы. Непрыгожа».
  «Тады чаму б вам не расказаць нам, як гэта было?»
  «Вясёла. Мы гулялі. Ніхто не пацярпеў». Ён заламаў рукі. «Ён пазнаёміў мяне з усім. Спачатку я думаў, што гэта весела. Захапляльны. Нешта іншае, разумееце».
  «Ён пазнаёміў вас з рабствам?» - спытаў Кіт. Калі ён кіўнуў, яна працягнула. «Вы сказалі: «Спачатку». Калі гэта перастала быць весела?»
   «Пачало надакучаць. Заўсёды адно і тое ж. Часам я люблю прамы сэкс, так бы мовіць. Я люблю абдымацца. Але ён ніколі не стамляўся ад іншых рэчаў ".
  «Вы ўпэўнены, што ніхто не пацярпеў?»
  «Так. Я там быў».
  «Толькі вы ўдваіх?»
  «Так. Я гуляю ў яго эксклюзіўна, дэтэктыў. Так і Рык. У гэтыя дні нельга быць занадта асцярожным».
  Цікавы каментар, падумаў MC. Улічваючы. Відаць, асцярожнасць для аднаго была для іншага рызыкай. «Ці знаёміўся ён з іншымі маладымі людзьмі праз інтэрнэт? Перапісвацца з імі? Ёсць чаты?»
  «Не, абсалютна не. Справа з Гановерам вылечыла яго ад гэтага».
  «Яго нехта даведаўся? Яго маглі шантажаваць?»
  «Ён бы мне сказаў. Я ў гэтым упэўнены». Ён перавёў позірк паміж імі.
  «Яму спадабаўся Томі Марыяна. Лічыў, што ён сапраўды прыстойны хлопец».
  «Ці быў Томі геем?» - спытаў Кіт.
  «Не, на жаль. Мы з ім некалькі разоў жартавалі з гэтай нагоды».
  «Томі ведаў, што вы абодва геі?»
  Ён падняў плячо. «Вядома. Гэта не злачынства».
  «Ён ведаў, што вы бачыліся?»
  «Можа, здагадаўся. Мы не абвяшчалі, што мы пара, ці нешта падобнае. У Рыка была праца, якую трэба было абараняць».
  «А як наконт Мэта Марціна?»
  «Што з ім?»
  «Прафесар Тэйлар быў на яго пахаванні. Напэўна, ён яго ведаў».
  «Ён не зрабіў». Вочы маладога чалавека напоўніліся слязьмі. «Тое, што ён сказаў пра гэта, было праўдай. Ён проста хацеў аддаць яму павагу. І вы ператварылі гэта ў нешта подлае».
  «У нас былі падставы падазраваць. Ён хлусіў нам, Уіл.
  Ён падняў рукі да галавы. «Калі б ён не паехаў на тое пахаванне, нічога б гэтага не было. Усё было б добра».
  І калі б толькі Дэн не прапанаваў той ноччу кіраваць машынай Томі. . . ці калі б Томі не напіўся, ці калі б у яго хапіла смеласці расказаць пра тое, што адбываецца. . .
  Яна разумела горыч Стронга, яго адчай. Калі б яна ім дазволіла, яе ўласныя «калі б» з'елі б яе жыўцом.
   - Мне вельмі шкада вашай страты, - ціха сказаў Кіт.
  Ён апусціў рукі і падняў свой заплаканы твар да яе. «Хрэн гэта. І вы. Чаму вы не маглі пакінуць яго ў спакоі? чаму? Ён ніколі нікога не пакрыўдзіў!»
  Ён зрываўся. Не крануўшыся, МС падсунуў яму скрынку з сурвэткамі. Што тычыцца яе, Тэйлар запраўляў ложак, калі ён ім хлусіў. Калі б ён быў праўдзівым з самага пачатку, яны б пацвердзілі яго алібі і пайшлі б далей.
  Калі Стронг высмаркаўся, яна спытала: «Ці ведаеце вы, што ў Рыка быў пісталет?»
  Ён паківаў галавой.
  «У мяне больш няма пытанняў, Уіл». Яна запытальна паглядзела на Кіта; яе партнёр паказаў, што яна таксама не. «Мы запросім афіцэра, каб падвезці вас назад у каледж».
  «Я паклічу каго-небудзь».
  Яна стаяла. «Калі вы перадумаеце, дайце нам ведаць».
  Ён кіўнуў і рушыў услед за ёй, выглядаючы ашаломленым. MC падвёў яго да ліфта, націснуў на кнопку першага паверха і развітаўся. Дзверы зачыніліся, і яна вярнулася ў пакой для допытаў.
  Кіт сядзела там, дзе яна яе пакінула, і тупа глядзела на дзверы.
  «Партнёр? Ты ў парадку?»
  Кіт міргнуў вачыма. «Не, не думаю». Яна стаяла і збірала свае рэчы. «Я іду дадому».
  МС не хавала здзіўлення. Яна паглядзела на гадзіннік. «Ідзеш дадому?»
  «Вы мяне чулі. Я пайшоў адсюль».
  «Але гэта толькі...»
  «Мне пляваць, колькі цяпер часу. Мне хопіць. Я знясілены. Выстукваў. Іду дадому».
  Яна рэзка рухалася ў паліто. «Калі вы што-небудзь зробіце, папрасіце Уайта суправаджаць вас. Ці хто іншы, мне ўсё роўна. Проста задакументуйце ўсё гэтае дзярмо».
  MC ашаломлена глядзела на партнёра. Яна ніколі раней не бачыла яе такой, нават на апошніх пакутах справы «Спячага анёла».
  «Хопіць на мяне так глядзець! Вы не разумееце? Вы не ведаеце, які сёння дзень? Я павінен збірацца ў паездку! З нецярпеннем чакаю адпачынку з чалавекам, якога кахаю. Замест гэтага мяне пачаставалі мазгамі нейкага небаракі, рассыпанымі па ўсёй сцяне, і фатаграфіямі людзей, якія перакручваюць акт кахання».
  Яе голас павысіўся. «Я паняцця не маю, чаму я тут. Усё гэта няправільна. Зусім аблажаўся».
  МЦ працягнула руку. «Што я магу зрабіць, Кіт? Скажыце, чым я магу вам дапамагчы?»
  «Нічога не рабі, добра. Проста адпусці мяне».
  MC зрабіла, балюча за свайго партнёра. Для сябе. За свае страты. Тое, чым яны абодва ахвяравалі дзеля працы, рэчы, якія яны падаўлялі дзень за днём, каб зрабіць гэта. Што яна цяпер душыць.
  Зрабіўшы глыбокі ўдых, яна накіравала вечка на свае схаваныя эмоцыі і вярнулася да працы.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ШОСТЫ
  
  27 студзеня, аўторак
  11:10 раніцы
  
  Джо застаўся дома хворы. Прынамсі, так сказала Кіту яго сакратарка Фло, калі яна зайшла ў Лундгрэн Хоўмз, шукаючы яго.
  Жанчына паставілася да яе прахалодна. Кіт пачуў у яе тоне асуджэнне.
  Відавочна, Фло вінаваціла яе ў непрыемнасцях паміж Кіт і Джо. Але каго яшчэ яна павінна вінаваціць?
  Яе віна. Ва ўсім вінаватая .
  Пайшоў снег. Адзін з тых цудоўных снегападаў, усе тоўстыя далікатныя шматкі. Тыя, што капелюшы і вейкі пылілі, на языку паколвала.
  Сэдзі любіла такія снягі .
  Кіт прыпаркаваўся на пад'ездзе побач з грузавіком Джо. Яна вылезла і падышла да дзвярэй.
  Яна была тут, каб прасіць прабачэння. Каб папрасіць яшчэ адзін шанец. І сказаць яму чыстую праўду — яна не думала, што зможа жыць без яго.
  Джо не прасіў вярнуць ключ, і яна не прапанавала яго. Было нахабна выкарыстоўваць яго зараз, але яна ўсё роўна зрабіла, падпусціўшы сябе.
  - Джо, - ціха паклікала яна, размотваючы шалік і выслізгваючы з паліто. «Гэта я».
  Яна знайшла яго ў батлейцы, у яго любімым крэсле — пацёртым скураным крэсле.
  У ачагу патрэскваў агонь; тэлевізар быў выключаны.
  «Фло сказала, што ты хворы».
  «Я ў парадку».
   Яна хацела, каб яна была .
  Ён павярнуў галаву, сустрэўся з ёй вачыма. «Я магу вам дапамагчы?» — спытаў ён.
  Так, як спыталі б у незнаёмца. Халодна. Закрываючы яе так, як ніколі раней не рабіў. Было балюча. Яе гэта напалохала.
  «Я сумую па табе».
  «Я таксама сумую па табе». Ён сказаў гэта без эмоцый, як быццам любы боль, звязаны з гэтай заявай, застаўся ў мінулым. Што, калі яна страціла яго назаўсёды?
  «Я зрабіў памылку. Прабач». Ён не каментаваў, і яна спляснула рукамі. «У мяне такое недарэчнае пачуццё абавязку. Гэта пачуццё адказнасці перад усімі і ўсім».
  «Усе і ўсё, акрамя нас. Я не ведаю, ці хачу я так жыць».
  «Я магу змяніць».
  «Вы можаце?»
  «Калі ласка, дазвольце мне паспрабаваць».
  «Ідзі сюды». Ён працягнуў руку; яна падышла да яго і ўзяла яго. Ён пацягнуў яе на крэсла. Кіт ведала, як нахіліць сваё цела да яго, каб яны зручна прытуліліся адно да аднаго ў вялікім старым крэсле. Яны рабілі гэта сотні разоў раней.
  Яна паклала галаву яму на плячо; ён правёў пальцамі па яе валасах — гэты жэст быў адначасова адсутным і інтымным.
  - Я сядзеў тут і думаў пра Сэдзі, - ціха сказаў ён.
  Яна ўсміхнулася. «Я таксама. Непасрэдна перад тым, як прыехаць сюды».
  «Я зразумеў тое, чаго раней не ведаў. Яна трымала цябе ў цэнтры, Кіт. Яна цягнула цябе дадому ўначы. Не я».
  «Не толькі Сэдзі. Ты таксама, Джо.
  «Дазвольце мне скончыць. Я зразумеў, што яна таксама трымала мяне на зямлі. Яна запоўніла месцы, якія вы не маглі. Ці ёсць у гэтым сэнс?»
  Пачуццё душыла яе. Яна кіўнула ў адказ — яна не магла б гаварыць у той момант, калі б ад гэтага залежала яе жыццё.
  «Страта яе ўсё змяніла».
  Слёзы пяклі яе вочы. Яна хацела крыкнуць, што гэта няпраўда. Але гэта была б хлусьня. Смерць Сэдзі ўсё змяніла . Далікатная раўнавага, якой былі яна і Джо, іх сумеснае жыццё; усё гэта было канчаткова перавернута.
  Яна павярнулася і нахіліла твар да яго. "Што ты спрабуеш сказаць, Джо?"
  «Мы не можам вярнуцца да таго, як было. Таму што нашага Арахіса няма».
   Слёзы наварочваліся і каціліся па яе шчоках. «Не кажы так. Можам паспрабаваць».
  «Ты ўсё яшчэ не можаш запоўніць гэтыя месцы, Кіт. І несправядліва з майго боку прасіць вас паспрабаваць».
  «Я кіну працу ў міліцыі. Мне хопіць. Я гатовы жыць як нармальны чалавек. Чалавек, чый дрэнны вынік на працы не ўключае чыесьці мазгі, распыленыя па сцяне».
  «Дзякуй, што падзяліліся гэтым».
  Ён сказаў гэта лёгка, але гэта была праўда. Нармальныя людзі з нармальным жыццём не прыйдуць у галаву казаць такія рэчы.
  «Ты быў бы няшчасны. Вы б ненавідзелі мяне за гэта.
  «Я б не стаў, абяцаю. Я займуся ўпрыгожваннем торта».
  Ён засмяяўся.
  «Я сур'ёзна, Джо. Я не магу жыць без цябе».
  Ён вытрымаў яе позірк. «Я амаль веру табе».
  На яе сцягне завібраваў мабільны тэлефон. Нешта падобнае да гора працяло на яго рысах. Яна адчула, як ён эмацыянальна адрываецца ад яе.
  «Адказвай», — сказаў ён. «Вы ведаеце, што хочаце».
  Тое, што яна хацела зрабіць, гэта прыкруціць дзяжурства, дазволіць прыладзе прыняць паведамленне. Усё, што або хто б ні меў патрэбу ў яе ўвазе, будзе мець патрэбу ў ёй праз паўгадзіны.
  Але яна не магла. Яна не была пабудавана так.
  «Лундгрэн».
  Гэта была Нэн. «Прывітанне, дэтэктыў. Я думаў, ты захочаш ведаць. Вашы позвы ў суд».
  Для фінансаў Томі і Марціна .
  Кіт падзякаваў жанчыне і вярнуў у чахол яе тэлефон.
  «Ты павінен ісці», - сказаў ён.
  «Я павінен». Яна не была ўпэўненая, ці адчула, як ён уздыхнуў, ці проста ўявіла гэта. Гэта не мела значэння; гэта не змяніла таго, што яна павінна была зрабіць. «Я павінна, — паўтарыла яна, — але не».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ СЁМЫ
  
  27 студзеня, аўторак
  14:45​
  
  MC сядзеў у чарзе ў дзесяць машын. У жываце забурчэла. З раніцы яна не піла нічога, акрамя кавы, і калі яна не паесць у бліжэйшы час, яна нікому не прынясе карысці.
  Машына, якая ехала перад ёю, памкнулася наперад; яна рушыла ўслед. Ад'езд Кіт паставіў яе ў цяжкае становішча: Сал пагадзіўся, каб яна ішла разам, а не актыўна расследавала. Такім чынам, яна вырашыла пазбягаць яго і штаб-кватэры, пакуль Кіт не прывядзе яе ў парадак і не вернецца да працы.
  Гэта было найменшае, што яна магла зрабіць. Яна ненавідзела, што яе сябру было балюча. Ненавідзеў, што адносіны, якія яна і Джо так шмат працавалі, каб аднавіць, былі сапсаваны з-за яе.
  Не, не з-за яе. З-за сяброўства яе і Кіта. Іх вернасць адзін аднаму.
  Кіт быў лепшым сябрам, якога яна калі-небудзь мела. Але якім сябрам яна была ў адказ? Яна павінна была адмовіцца ад дапамогі Кіта, павінна была настаяць, каб яна пайшла з Джо.
  МС зноў пасунулася наперад, і гэты рух зрабіў яе наступнай у парадку. Яе сота завібравала. "Рыджо", адказала яна.
  «МС, гэта Сэм. Я знайшоў Зоі». Голас яго дрыжаў. «Я сустрэўся з ёй у спісе А».
  Любімае месца абеду для студэнтаў каледжа. Раптам ежа стала не так важная. «Яна ўсё яшчэ там?»
  «Яна не забіла Томі», - сказаў ён замест гэтага. «Я спытаў яе».
   Яна нахмурылася. «Мне здаецца, я сказаў вам пакінуць расследаванне нам».
  «Яна гэтага не зрабіла, MC, я ёй веру».
  «Я буду судзіць аб гэтым. Яна яшчэ там?»
  «Не, але я ведаю, дзе яна».
  «Скажы мне. Зараз пайду».
  «Я не магу гэтага зрабіць».
  «Што?»
  «Я абяцаў ёй, што не буду».
  «Ты абяцаў ёй ?» Словы выбухнулі з яе вуснаў. «Томі мёртвы!»
  «Вы думаеце, што я гэтага не ведаю?» - крыкнуў ён у адказ. «Ён быў маім братам і лепшым сябрам!»
  З-за яе спіны пачуўся вой рога. Яна ўбачыла, што машына наперадзе загадала і рушыла наперад. «Я магу прымусіць вас сказаць мне».
  «Але ты не будзеш».
  «Чорт вазьмі, я не буду, малы ты». Яна не называла яго нахабнікам з таго часу, як ён вучыўся ў шостым класе і скраў адзін з яе бюстгальтараў, каб паказаць сваім сябрам.
  «Яна баіцца».
  «Калі яна невінаватая, ёй няма чаго баяцца».
  «Гэта лухта, і вы гэта ведаеце. Вы паліцэйскія. Ты яе шукаеш».
  «Яна не надта баялася катацца па горадзе, ты думаў пра гэта?»
  «Ты не перадумаеш, МС»
  «Сустрэнемся ў мяне дома», — сказала яна, зірнуўшы праз правае плячо, а потым абарваўшы лінію. «Я еду».
  Сэм чакаў яе, калі яна вярнулася дадому. Выгляд у яго быў адначасова зухаваты і з выклікам. Яна запаліла ў яго ў той момант, калі апынулася дастаткова блізка, каб ён яе пачуў. «Я не магу паверыць, што ты стаў на бок гэтай дзяўчыны. Магчыма, яна забіла твайго брата».
  «Яна не зрабіла».
  «Так яна вам кажа. Адкуль вы ведаеце?»
  «Яна напалохана да смерці».
  MC зрабіла глыбокі ўдых, намагаючыся не супакоіцца. «Вы мне давяраеце?»
  «Вядома, я».
  «Вы думаеце, што я добры паліцэйскі?»
  Ён не вагаўся. «Ты цудоўны».
  «Ці стаў бы я калі-небудзь рабіць табе балюча або...»
   «Я ведаю, куды вы вядзеце з гэтым і...»
  Яна спыніла яго. «Каб зрабіць табе балюча. Ці любы невінаваты чалавек?»
  Ён закаціў вочы. «Не. Вядома, не».
  «Тады даверце мне гэта».
  «Я не магу. Але яна пагадзілася сустрэцца з вамі».
  МЦ прыжмурыла вочы. «Загвоздка?»
  «Вы не можаце нікому сказаць.»
  Спрабуючы стрымаць свой настрой, яна палічыла да дзесяці, перш чым адказаць. Яна ўсё роўна агрызнулася. «Ты страціў розум? Ты ж не Калумба, дзеля бога».
  «Хто такі Калумба?»
  «Персанаж са старога тэлешоу, детектор… Гэта не мае значэння. Ты не ён, добра? Ты проста Сэм. І тут вы далёка не ў сваёй лізе».
  «Вялікі дзякуй».
  «Я нічога гэтым не меў на ўвазе».
  «Правільна». Колер запаўз на яго шчокі. «Яна дала мне гэта. Каб даць вам. У знак добрасумленнасці».
  Ён працягнуў поліэтыленавы пакет на маланцы. Унутры быў мабільны тэлефон.
  - Гэта Томі, - сказаў ён.
  МС утаропіўся на поліэтыленавы пакет і тэлефон унутры. A Razr, срэбра. Пацешна, яна бачыла, як Томі размаўляе па мабільным дзесяткі разоў, але ніколі не заўважала, які ў яго тэлефон.
  - Гэта яго, - сказаў Сэм, нібы прачытаўшы яе думкі. «Я назваў гэта».
  Яна ўзяла сумку і паднесла да святла, уважліва агледзеўшы. «Навошта яна яго ўзяла?»
  «Спытай яе».
  «Добра. Я згодны на яе ўмовы».
  «Ніхто», - сказаў ён. «Нават не Кіт».
  «Не. Зусім не. Мы каманда».
  «Тады яна гэтага не зробіць».
  МС павярнулася і пайшла прэч, глыбока дыхаючы, стрымліваючы гнеў. Што можа атрымаць гэтая дзяўчына, выдумаўшы гэта? І калі яна казала праўду, што мог страціць MC, калі б яна не пайшла на гэта?
  шмат. А калі б дзеўка аказалася поўная лайна, то дамова сарвалася б.
   Яна ўглядалася ў яго выраз, узважваючы свае варыянты. "Добра", сказала яна. «Але лепш, каб яна была на ўздыме. Інакш вы абодва пашкадуеце».
  
  
  Яе поўнае імя было Зоі Элізабэт Петэрсан. Яна ўвесь час была на заднім сядзенні Сэма, хаваючыся пад коўдрай. І яна выглядала цалкам напалоханай.
  «Я не забівала Томі», — сказала яна, апынуўшыся ўнутры, седзячы на канапе MC. «Ён быў маім сябрам, і я, — яна зірнула на Сэма, яе шчокі ружовыя, — я кахала яго».
  MC не крануўся яе ламаючых рук і заплаканых вачэй. «Як вы апынуліся ў яго кватэры той раніцай?»
  «Я ведала яго расклад, — пачала яна амаль нерашуча, — што ён будзе там. Я хацеў яго пабачыць. Напярэдадні ён. . . зламалі яго. Сказаў, што не хоча мяне больш бачыць».
  Яе голас задрыжаў. «Я ведаў, што магу прымусіць яго палюбіць мяне. Я гэта ведаў . Таму раніцай я паехаў да яго. Сказаць яму, што зраблю ўсё, каб ён мяне палюбіў».
  Яе тон быў праўдзівым. MC стала крыўдна за дзяўчыну. Яна была занадта маладая, каб ведаць, што вы не можаце прымусіць кагосьці палюбіць сябе. Ніколі не атрымлівалася.
  «Вы кажаце, што былі гатовыя на ўсё. Што наконт таго, каб забіць яго, Зоя? Калі ён вам адмовіў, ці былі вы гатовыя гэта зрабіць?»
  «Не!» Яе вочы напоўніліся слязьмі. «Як я мог? Я любіла яго».
  як? Мяжа паміж каханнем і нянавісцю была тонкай, як брытва, і такой жа рэзкай. MC шмат разоў бачыў, як гэта выразалі. «Вы прыйшлі да яго на кватэру, што здарылася потым?»
  «Калі ён не адказаў, я ўвайшоў сам».
  «Дзверы былі не замкнёныя?»
  «Я ведаў, дзе ён захоўвае запасны ключ».
  «Тады што?»
  Яна адкрыла рот, каб загаварыць, але з яго не выйшла ні гуку. Яна заплюшчыла вочы, нібы хацела заблакіраваць вобраз у галаве.
  Сэм абняў яе рукой. «Я ведаю, што гэта жудасна», - прамармытаў ён. «Але вам трэба пагаварыць з MC, яна можа вам дапамагчы».
  Дзяўчына кіўнула. MC заўважыў, што яе рукі сціснутыя ў кулакі, костачкі пальцаў збялелі ад ціску. «Я чуў, як працуе душ. Я паклікаў, калі ён не адказаў, я прасунуў галаву і патэлефанаваў яшчэ раз».
   Яна чутна праглынула. «Ён усё яшчэ. . . не адказаў, таму я падышоў да ванны. Томі быў. . . была кроў. . . Я..."
  Яна павярнулася і прыціснулася тварам да боку Сэма.
  «Навошта ты ўзяў у яго тэлефон?»
  «Я не ведаю».
  «Гэта лухта».
  «Клянуся! Яно было там, на стальніцы ў ваннай. Калі я павярнуўся, каб ісці, я ўбачыў гэта і проста . . . зрабіў».
  «Прабач, Зоі. Гэтая гісторыя проста не працуе для мяне ".
  «Гэта праўда! Я...» Яна задрыжала так моцна, што ёй прыйшлося на імгненне сціснуць вусны, каб сабрацца з сіламі, каб загаварыць.
  «Чаго ты пабег? Вы кажаце, што не забівалі яго, што былі закаханыя ў яго. Дык навошта бегчы?»
  «Мне было страшна. Мне здалося, што я пачуў некага ў кватэры, я падумаў, што гэта той, хто забіў Томі. . . Я схапіў тэлефон і пабег».
  «Калі вы ўваходзілі ў будынак, вы бачылі, як хтосьці спешна сыходзіў? Нехта, хто мог уцячы з месца здарэння?»
  «Я задумаўся. . . не ведаю . . . так, магчыма. Быў нехта. . . на лесвіцы».
  «Мужчына ці жанчына?»
  «Чалавек».
  «Як ён выглядаў?»
  «Я амаль не зірнуў на яго».
  «Высокі? Кароткі? Справядлівы? Цёмны? Каўказец? Афраамерыканец?»
  «Я не ведаю!» — закрычала яна, гледзячы на Сэма, нібы шукаючы падтрымкі. «Нейкі хлопец, я думаў пра тое, што хацеў сказаць Томі. Я кажу праўду!»
  MC вывучаў дзяўчыну. Яе гісторыя не адпавядала рэчаіснасці. Але што дзіўна, гэта таксама не прагучала ілжыва. «А як наконт таго, калі ты сыходзіў?» — спытала яна. «Тады бачыце каго-небудзь?»
  «Жанчына. З прадуктамі. Я ледзь не сутыкнуўся з ёй».
  Ёй патрэбны Кіт, зразумеў МС. Ёй патрэбны быў партнёр, каб дапамагчы ёй разабрацца з гэтым. Аддзяліце кавалачкі і прааналізуйце.
  Яна аблажалася, прызнаў МС. Пагадзіўшыся на гэтую прыватную сустрэчу, у яе не было відэазапісу інтэрв'ю для прагляду, не было ад каго адбіцца ад яе думак. Пра што яна думала?
  Ёй была прапанавана магчымасць, і яна скарысталася ёю. Гэта было ў мінулым. Цяпер ёй трэба было засяродзіцца на тым, што рабіць далей.
  Яна вярнула позірк на Зою. «Чаму вы тут?»
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Чаму вы пагадзіліся пагаварыць са мной?»
  «Сэм сказаў мне, што гэта важна. І каб ты мне паверыў».
  «Ці гатовыя вы выкласьці пісьмова сваю вэрсію падзеяў і падпісаць яе?»
  Яна выглядала здзіўленай. «Я мяркую, што так».
  «Добра. Я прынясу табе паперу і ручку. А пакуль вы гэта робіце, я ўважліва пагляджу на тэлефон Томі».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ВОСЬМЫ
  
  27 студзеня, аўторак
  19:45​
  
  MC сядзела за кухонным сталом, гледзячы на невялікі лісток паперы перад сабой, на адно слова, акуратна надрукаванае на ім.
  Галаваломны .
  Калі яна адкрыла раскладны тэлефон Томі, ён пырснуў на падлогу. Зоя клялася, што не клала яго туды. Што, паклаўшы тэлефон у кішэню, яна не дакраналася да яго, акрамя як паклала ў сумку Ziploc.
  МЦ прыжмурыла вочы. Друк Томі, яна была амаль станоўчай. За выключэннем подпісу, ён амаль не пісаў скорапісам. Чытальнасць была для яго важнай, і ў яго былі дакладныя рукі бухгалтара.
  Што гэта значыла?
  Сэм і Зоі сышлі пару гадзін таму. MC правёў час з тых часоў, каб разабрацца з тым, што яна зрабіла - і куды яна пайшла адсюль.
  Тое, што Зоі аформіла сваю заяву ў пісьмовай форме, не змяніла той факт, што МС скампраметаваў яе значок і здрадзіў даверу Кіта. MC паднесла далоні да вачэй. Сал меў рацыю. Таксама і Кіт. Яна была занадта блізка да гэтай справы. Людзям, якія ўдзельнічаюць.
  Але праўда была ў тым, што ёй было ўсё роўна, калі яна была занадта блізка. Яна хацела забойцу Дэна. Яна хацела Томі. Яна зробіць усё неабходнае, каб гэта адбылося.
  Яна ўстала, падышла да ракавіны і глядзела ў маленькае акенца над ёй. Месячнае святло ззяла на снезе, і яна нагадала пра ноч, калі Дэн прапанаваў яе. Памяць выклікала ўкол тугі — і гора.
  Яна адштурхнула яго, вярнуўшы думкі да Зоі. Чаго на самой справе хацела дзяўчына ад MC? І куды яна адсюль падзелася?
  Яна адвярнулася ад акна і месячнай ночы за ім, вярнуўшыся да тэлефона Томі. Яна павінна перадаць яго ID, каб яны маглі пачаць крыміналістычны аналіз прылады.
  Як бы яна патлумачыла яго наяўнасць? Да Сала? Да Кіта?
  Яшчэ адна хлусня . Калі сказаць праўда Сэлу, яе выключылі б са следства, калі б не адхілілі ад службы. Праўда для Кіт паставіла б яе партнёра ў становішча хлусні для MC
  Яна б не зрабіла гэтага з Кітам. Яна ўжо дастаткова сапсавала жыццё свайму сябру.
  У яе сцягна завібравала яе ўласная клетка. Яна адказала.
  «Дэтэктыў Рыджо. Гэта агент Сміт.
  Перадайце слухаўку Сміту, зразумела яна. Бюро магло б прааналізаваць інфармацыю за палову часу, які спатрэбіцца яе хлопцам. І іх задаволіла б тлумачэнне агента, што яны атрымалі яго ў мясцовай паліцыі.
  Гэтая думка выклікала ў яе адчуванне здрадніцы.
  "Нам трэба пагаварыць", - сказаў Сміт.
  «Я ўвесь у вушы».
  «Тварам да твару».
  «Відаць, сёння мой шчаслівы дзень».
  «Прабачце?»
  «Чаму не? У мяне таксама ёсць навіны. Сярод іншага, прафесар Тэйлар забіў сябе».
  Яна пачула рэзкае дыханне чалавека. «Калі?»
  «Здаецца, учора ўвечары. Усунуў яму ў рот пісталет і націснуў на курок».
  «Гэта ўсё ўскладняе».
  «Неабавязкова. Магчыма, ён не ўдзельнічаў. Насамрэч, я не думаю, што ён быў».
  «Навошта тады есці кулю?»
  «Я раскажу вам, калі мы сустрэнемся. Калі і дзе?»
  Сміт прапанаваў закусачную Loves Park. МС пагадзілася і праз трыццаць хвілін праслізнула ў кабінку насупраць агента. Гэта было квінтэсэнцыяй Лаўс-Парку: ад аранжавых вінілавых кабінак да буйнавалосых афіцыянтак у аднолькавай аранжавай форме.
  «Вы былі тут раней?» - спытаў Сміт.
   «Ніколі».
  «У іх неверагоднае хатняе печыва. Вы можаце заказаць іх па талерцы».
  Вядома, вы маглі б. І як аказалася, агент Сміт меў. Разам з вялікай шклянкай малака.
  «Суперагент Кукі-монстар», — падумала МС, гледзячы, як ён апускае адно печыва ў малако.
  Яна спынілася на кубку кавы. І яго настойлівасць, каб яна паспрабавала адно з яго печыва.
  «Вы не тыповы агент, — сказала яна.
  Ён усміхнуўся. «Вы маеце на ўвазе ўсё інтэнсіўнае і жорсткае?»
  «Даволі шмат».
  «Не дазваляйце майму малюнку з печывам і малаком падмануць вас. Я раблю працу. Але справа ў тым, што я павінен быць херняком, пакуль я гэта раблю?»
  «Як бы асвяжальна я гэта не лічу, гэта не падыходзіць. Чаму ФБР?»
  «Праца на ўрад была ў мяне ў крыві. Тата быў урадавым навукоўцам, мама — ваенным лінгвістам на флоце. Яны абодва былі геніяльнымі, дарэчы. І надзвычай добра адукаваны. Яны настойвалі, каб я таксама быў. Я валодаю рускай, іспанскай, нямецкай, французскай і італьянскай мовамі. Не арабскі, аднак. На вялікі жаль.
  «Я бачыў адзін з прыёмаў на працу ў бюро; гэта здавалася добрай ідэяй. Што з вашай сям'ёй?»
  «Рабочы клас Рокфарда наскрозь». MC дадала ў каву сліўкі. «Тата быў паштальёнам, мама — хатняй гаспадыняй. Яна выхоўвала мяне і маіх пяцярых братоў і пры гэтым шмат гаварыла і гатавала ежу».
  «Як гэта было, расці адным з шасці дзяцей?»
  «Уявіце сабе хаос. Бітва ўменняў і волі, каб вырваць апошнюю свіную адбіўную, каб прыняць душ, пакуль яшчэ была гарачая вада. Уявіце сабе пастаянны гук і рух. Што з вамі?»
  Ён усміхнуўся. «Стэрэатыпнае адзінае дзіця. Сапсаваны гнілы».
  «Як бы я ні атрымліваў асалоду ад светскай размовы, Сміт, мне цікава, чаму ты патэлефанаваў мне».
  Ён адшліфаваў печыва, потым дастаў з партфеля ля сваіх ног вялікі канверт. «У мяне ёсць фінансавыя дакументы вашага стрыечнага брата». Ён прасунуў яго па стале. «Шэсць рахункаў. Адзін выглядаў законна. Зірніце».
  «Я іх ужо бачыў».
  «Гэта было хутка для мясцовай паліцыі».
  «Нават у мясцовых паліцэйскіх ёсць сувязі. А як наконт Марціна?»
   «Той самы сцэнар. Прабач».
  «Чаму гэта?»
  «Я ведаю, што вы хацелі, каб ваш стрыечны брат быў невінаваты. Не было ніякага «сябра», дэтэктыў Рыджыа. Мы падлічылі, і ваш стрыечны брат зарабіў сто тысяч долараў незарэгістраванага прыбытку ў мінулым годзе. Гэта не ўключае тое, што ён зарабіў сваім бухгалтарскім бізнесам і сямейныя падарункі».
  Вы можаце даведацца некаторыя рэчы пра свайго стрыечнага брата. . . і Дэн, калі на тое пайшло, вы б лепш не ведалі .
  «Першы з сумніўных рахункаў быў адкрыты ў ліпені мінулага года. Астатнія рушылі ўслед хутка. Прабачце, - зноў сказаў ён.
  Яна б ніколі не палічыла Томі злодзеем. ніколі. «Мне ўсё яшчэ патрэбны сволач, які яго забіў».
  «Ёсць яшчэ, - сказаў ён. «Чымсьці я не падзяліўся з вамі».
  «Сапраўды? Я ў шоку».
  Сміт праігнараваў сарказм. «Томі тэлефанаваў мне не адзін, а два разы. У другі раз ён сказаў мне, што яго «сябар» сарваў куш. Рахунак з паўмільёна баксаў на ім, можна забраць».
  Ён нахіліўся да яе. «Давайце проста выкажам здагадку, што Томі або яго «сябар» выкарыстоўваюць Evil Twin. Нейкі ідыёт уваходзіць у сістэму, ідзе ў свой банк, каб зрабіць свой інтэрнэт-банкінг або праверыць баланс свайго рахунку».
  «Але ён не ўвайшоў у законную сетку Wi-Fi».
  «Дакладна. Наш хлопец толькі што перадаў нумары банкаўскіх рахункаў і паролі. Але яны не могуць дайсці да банка, каб зняць грошы. Няма пасведчання асобы. І занадта рызыкоўна, нават калі б гэта зрабілі».
  Сміт даеў апошняе малако. «Такім чынам, яны робяць онлайн-пераводы, онлайн-аплату рахункаў і крэдыты ACH. У сумах, якія не заўважаюцца банкам».
  «На розныя рахункі».
  «А потым ліквідуюць. Хутка».
  Імя карыстальніка. Пароль. Ключы ад каралеўства .
  "Гэта ўсё электроннае", - сказаў Сміт. «Ніякага асабістага знаёмства».
  «А як наконт нумара сацыяльнага страхавання на банкаўскіх рахунках, на якія пераводзяцца грошы?»
  «Зробленая інфармацыя, якая вядзе да нявінных грамадзянскіх асоб. Некаторыя нават не ведаюць, што іх інфармацыя была скампраметаваная».
  «Праблема», - сказаў MC. «Праграмнае забеспячэнне для фільтрацыі паведамляе штодзённую суму ў дзесяць тысяч і больш. Як хлапушкі гэта абыходзяць?»
   Сміт панізіў голас. «Інтэрнэт-рахунак для аплаты рахункаў. Нашы ўзломшчыкі выкарыстоўваюць інфармацыю, якую яны ўзламалі, каб атрымаць доступ да ўліковага запісу нашага хлопца, і яны пачынаюць «аплачваць рахункі». Восем тысяч для TAM Enterprises, шэсць тысяч для братоў Марыяна. Акаўнты Томі ідэальныя, усе яны з'яўляюцца існуючымі бізнес-акаўнтамі. Перамяшчэнне вялікіх грошай не зойме шмат часу».
  «Вы чакалі ўбачыць паўмільёна на рахунках Томі?»
  «Я думаў, што ёсць добры шанец, што я ўбачу некаторыя з іх. Там ці ў Марціна».
  «Хто-небудзь звярнуўся і паведаміў пра знікненне грошай?»
  «Не».
  «Чаму не?» — спытала яна. «Гэта шмат грошай».
  «Вы здзівіцеся, як мала ўвагі некаторыя людзі надаюць сваім кнігам. Ідыёт, магчыма, яшчэ нават не заўважыў».
  МС у задуменні звяла бровы. «А можа, гэта грошы, якія нельга прызнаць зніклымі?»
  "Я не разглядаў гэта", - сказаў Сміт.
  «А можа, не ўзялі?»
  «Нехта ўзяў. Пытанне ў тым, хто?»
  MC пераварваў тое, што ён казаў, рухаючы кавалкі, гледзячы, дзе кожная падыходзіць лепш за ўсё. Сміт націснуў наперад. «Вось што я думаю. Томі быў забіты кімсьці з групы, хто хацеў грошы для сябе. Магчыма, нават «сябар», якога ён спрабаваў абараніць. Пяцьсот тысяч могуць па-чартоўску хутка ператварыць чалавека з сябра ў ворага.
  «Як толькі Томі звязаўся з вамі, яны палічылі, што забіць яго было адзіным спосабам».
  Ён кіўнуў. «Так».
  «Дык навошта забіваць Марціна?»
  «Ён таксама ведаў пра грошы».
  "Мы заключылі здзелку", - сказаў MC. «Поўнае раскрыццё. Тым не менш, вы дзеліцеся гэтым толькі цяпер?»
  «Я раскрываю. Вазьмі ці пакінь”.
  Тыповы манеўр ФБР, які чакае поўнага супрацоўніцтва і раскрыцця інфармацыі ад мясцовай паліцыі, але не жадае адказаць на ветлівасць.
  Яе гэта злавала. Але двое маглі гуляць у гэтую гульню.
  Яна планавала расказаць яму пра Зою. Пра Breakneck. Планаваў перадаць яму тэлефон Томі. Шруба гэта. З гэтага моманту яна раскрывала інфармацыю толькі тады, калі гэта дапамагала яе ўласнай справе.
  «Што з Тэйларам?» — спытаў ён.
   «Не ўдзельнічае. Мы былі занадта блізкія да таго, каб раскрыць яго таемнае жыццё, таму ён забіў сябе».
  «Тайнае жыццё?»
  «Кабала. Яму падабалася, калі ім дамінуюць. На трэцім паверсе была свая маленькая фабрыка забаў».
  «Хочаш, каб я працягваў?»
  «Ідзі на гэта. Калі патолагаанатам не нанясе шок, гэта будзе кваліфікавана як самагубства, і мы вылятаем».
  «Што-небудзь яшчэ?»
  «Нічога», — сказаў МС, атрымліваючы вычварнае задавальненне ад хлусні. Яна стаяла. «Дзякуй за каву».
  Адыходзячы, МС усміхнулася сама сабе. Яна была шчаслівая, што Сміт сыграў так - гэта зрабіла яе ўласны выбар значна больш выразным.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ТРЫЦЦАЦЬ ДЗЕВАТЫ
  
  Серада, 28 студзеня
  1:45 раніцы
  
  MC хадзіў. Яе думкі вар'яцка мітусіліся адна за адной. Пяцьсот тысяч баксаў. Шмат грошай. Для дваццацідвухгадовага хлопца гэта будзе дастаткова грошай, каб пражыць вечна.
  Хопіць забіваць .
  Цяпер гэта стала больш разумным, калі на стале 500 тысяч. Камусьці захацелася. За гэта былі гатовыя забіць.
  У Томі гэтага не было. Таксама не было Мэта Марціна. Гэта адбілася б на іх рахунках. Ім таксама трэба было выклікаць у суд фінансавыя справаздачы Тэйлара. Ніколі не ведаў, што ён можа здзівіць іх усіх, апынуўшыся дрэнным хлопцам.
  Агент Сміт наўмысна схаваў ключавую інфармацыю. Вялікі сюрпрыз. Ён быў упэўнены, што грошы будуць на рахунку Томі або Марціна. Калі б гэта было, у яго была б справа. Яму б не спатрэбіліся МС і Кіт.
  Але грошай не было, таму Сміт падзяліўся сваім вялікім сакрэтам.
  МС паглядзеў на гадзіннік. Амаль 2:00 ночы , калі ад гэтага залежала яе жыццё, яна не магла заснуць.
  Ідзі з гэтым, Рыджо. Выкарыстоўвайце энергію .
  Яна б не звярталася да агента Сміта. Толькі пакуль яна не вычарпала ўласныя падказкі і крыніцы.
  Якім быў яе наступны крок?
  Прымусьце Сэма пачаць аналізаваць лічбы па тэлефоне. Зборка імёнаў і нумароў для яе. Ён хацеў дапамагчы; гэта быў спосаб, якім ён мог.
  Яе тэлефон, прымацаваны да сцягна, завібраваў, і яна ўскочыла, напалоханая.
   "Рыджо", адказала яна.
  «Устань і ззяй, дэтэктыў. Атрымаў забойства».
  «Дзе?»
  «Холі Гроўв. жаночы. Супрацоўнікі ахапілі месца здарэння».
  «Вы звязваліся з Лундгрэнам?»
  «Патэлефанаваў ёй першай. Яна не падняла ні дома, ні камеры».
  MC нахмурыўся. Больш дрэнных навін.
  «Паклічце дэтэктыва Уайта, каб дапамагчы мне. Лундгрэн учора рана пайшоў дадому з грыпам».
  «Больш падобна да краху», — падумала МС, молячыся, каб з-за краху яе партнёр не пабег да бутэлькі.
  «Гадкая рэч», — сказаў камунікатыст. «У майго мужа было. Ён хацеў памерці».
  Так бы і Кіт, калі б яна ўпала з фурманкі. MC асабіста надраў бы ёй азадак.
  MC падзякаваў жанчыне і паклаў трубку. Праз пяць хвілін яна была апранута, пачышчана зубы і валасы, і выйшла за дзверы, сціскаючы ў руцэ кубак растваральнай кавы.
  Снег час ад часу ішоў з папярэдняга дня, і цалёвая коўдра ўкрывала зямлю. Плугі ўжо выйшлі, яна пачула грукат аднаго побач і ўбачыла, што вуліца перад яе домам ужо расчышчана.
  Пакуль яе пазадарожнік разаграваўся, яна набрала мабільны Кіта. Як і чакалася, яе партнёр не падняў трубку.
  «Эй, Кіт. На шляху да месца здарэння. Пра што пагаварыць. Устань з ложка свой сонны зад і пакліч мяне».
  Праз дзесяць хвілін яна спынілася перад домам на ўсходнім раёне. Двухпавярховы, увесь мураваны, добры. Не пышна, але зручна. Прыветныя ўваходныя дзверы, пафарбаваныя ў лясны зялёны колер, апраўленыя газавымі ліхтарамі.
  Сёння ўвечары не так гасцінна: стужка з месца злачынства нацягнута на газон перад домам і два крэйсеры РПД, прыпаркаваныя наперадзе, з вішнёвымі агнямі.
  Мітусня ўзбудзіла суседзяў; уверх і ўніз па блоку гарэлі агні.
  Белы спыніўся ззаду, і яна чакала яго, нягледзячы на холад. «Прабачце, што выцягнуў вас».
   «Добра». Яго ўсмешка зіхацела на смуглай скуры. «Не тое, каб я няшчасны быць тут, але дзе, чорт вазьмі, твая лепшая палова?»
  «Па надвор'і. Можа, грып».
  MC мог сказаць, што ён не цалкам пагадзіўся, але ведаў, што лепш не кідаць ёй выклік. «Што ў нас?» — спытаў ён афіцэра здарэння.
  «Мёртвая дзяўчына. Джэні Ліндэман. Яна жыла ў падвальнай кватэры. Бацькі жывуць наверсе».
  «Яны цяпер наверсе?»
  Малады афіцэр кіўнуў. «Яе знайшла маці. У кватэры ёсць асобны ўваход ззаду. Здаецца, злачынец увайшоў такім чынам».
  «Што-небудзь яшчэ?» — спытаў МЦ, падпісваючы журнал.
  «Проста ўчора ў яе быў дзень нараджэння. Ёй споўніўся дваццаць адзін».
  «О, чувак, — сказаў Уайт, — гэта адстой».
  Яны пайшлі па дарожцы да ўваходу ў падвал. Яшчэ адзін афіцэр стаяў на вахце, тупаючы нагамі, каб сагрэцца, і выглядаў няшчасным. Пацярпелы ляжаў проста ў дзвярах. На ёй былі піжамныя штаны на завязках і світшот з надпісам:
  
  24 гадзіны ў суткі. . .
  24 дыетычныя кока-колы ў футляры. . .
  Супадзенне?
  
  Без крыві. Няма відавочных траўмаў цела. Яе вочы былі адкрыты, рот зачынены. Галава скручана ў ненатуральным вуглом. Быццам лялька, з якой распешчаны ўладальнік абыходзіўся.
  Малады чалавек. Тое, што выглядала як зламаная шыя . Дзярмо .
  MC звярнуўся да дзяжурнага. «Зрабіць падмятанне кватэры. Шукаю кампутар. Любы кампутар».
  — Памятаеш свой дваццаць першы? — спытаў Белы, прысеўшы каля цела.
  «Вы жартуеце? У мяне два старэйшыя браты. Яны вывелі мяне піць, так нагрузілі, што я вырваў на іх задняе сядзенне».
  «Гэта іх навучыць».
  «Так думаў мой тата. А як ты?»
  «Падобная гісторыя». Ён паказаў на Джэні Ліндэман. «Цікава, што яна зрабіла, каб адсвяткаваць?»
   «Няма камп'ютара», - паклікаў афіцэр. «З камп'ютэрам ідзе шмат рэчаў».
  Гэта атрымалася тры . MC зірнуў на афіцэра. «Вы ўпэўнены? Гэта важна».
  «Так, я ўпэўнены», — раздражнёна адказаў ён.
  Белы спахмурнеў. «Забойства Марыяна і Марціна, хіба там не было нічога пра кампутар…»
  «Прапаў без вестак, так». Яна адшпіліла тэлефон, адчыніла яго. «Праверце ў шафах, пад ложкамі, каб пераканацца. Паглядзіце, ці ёсць у яе ноўтбук».
  МС набраў нумар Кіта. Спячай прыгажуні трэба было падняць сваю азадак з ложка, руйнавалася ці не.
  І калі Кіт спатрэбіцца дапамога, яна акажа яе — у выглядзе крэйсера і пары недасыпаючых калег.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК
  
  Серада, 28 студзеня
  4:05 раніцы
  
  Кіт застагнала і расплюшчыла вочы. Яе мабільны тэлефон, прыпаркаваны на тумбачцы, гучаў як самалёт, які ўзлятае.
  Яна схапіла вібрапрыбор. - Лундгрэн, - прамармытала яна. «Буэнас дыяс».
  «Гэта MC. Што, чорт вазьмі, ты кажаш?»
  Кіт адкашлялася, зірнула на начны гадзіннік і застагнала. Было 4:05 раніцы .
  - Кіт, мне непрыемна турбаваць цябе, але...
  « Няма разумення . Я ў адпачынку».
  «Ты п'яны?»
  Гэта прабілася праз галодны мозг Кіта. «Я абураюся такім пытаннем. Не, я не п'яны».
  «Я думаю, што гэта было справядліва, улічваючы».
  Яна зірнула на Джо, потым паднесла трубку бліжэй да рота. «Спакойся, партнёр. Я не ўпаў».
  «Рады гэта чуць. Здарылася яшчэ адно забойства. Ты патрэбны мне тут».
  «Вы не разумееце? Заўсёды ёсць яшчэ адно забойства. Я бяру выхадны».
  «Кіт, паслухай. Яшчэ адна ахвяра. Нумар тры».
  «Такім чынам, гэта быў дакладна не Тэйлар».
  «Не, не было. І гэтая сволач актыўная».
  Змагаючыся з жаданнем расчысціць прасціны, Кіт мацней сціснула тэлефон. Яна правяла дзень з Джо. Яна адмовілася ад дзесяці дзён у Мексіцы, яна не здавацца сёння. «Патэлефануйце дэтэктыву Уайту. У мяне грып».
   «На гэты раз дзяўчынка. Учора ёй споўніўся дваццаць першы дзень нараджэння».
  Дзярмо. Дзярмо .
  Не, гэта не мела значэння. Заўсёды будзе іншая ахвяра. Цяпер яна правяла лінію на пяску. «Я не заходжу».
  «У яе была зламаная шыя. Прапаў кампутар».
  Кіт заплюшчыла вочы. «Чаму сёння, MC?»
  «Я гэтага не рабіў. Прабач, Кіт. Ты патрэбны мне са мной, калі я распытваю яе сям'ю. Чорт вазьмі, я нават не павінен быць тут без цябе. Сал даведаецца пра гэта, і ён падсмажыць нам абедзве попкі».
  Побач з ёй заварушыўся Джо. Яна як мага цішэй спаўзла з ложка. Не дастаткова ціха. Ён расплюшчыў вочы. «Даражэнькі?»
  «Гэта МС», - прашаптала яна.
  Ён сонна ўсміхнуўся. «Скажыце ёй, што я сказаў « Hola ». »
  На другім канцы MC рэзка ўздыхнуў. «Гэта быў Джо? Ты начаваў з Джо?»
  «Не твая праклятая справа. Я буду там, як толькі змагу».
  Кіт паклала слухаўку, схапіла вопратку і праслізнула ў ванную, каб апрануцца. Калі яна выйшла, апрануўшыся, вычасаўшыся і апаражніўшы мачавы пузыр, яна выявіла, што Джо не спіць і чакае яе. Ён сонна ўсміхнуўся. «Што здарылася?»
  «Я прашу прабачэння. Мне трэба ісці. Толькі няшмат. Абяцаю».
  «Рабі тое, што павінен, Кіт».
  «Я хачу правесці дзень з табой. Я так».
  «Гэта тое, пра што я казаў учора».
  «Я не хачу ісці, але я павінен.»
  «Я не прашу цябе заставацца, чорт вазьмі! Слухай мяне. Мы такія, якія ёсць. Мы павінны разабрацца з гэтым, а потым паглядзець, ці зможам мы прымусіць гэта працаваць. Няма паўдарогі».
  "Мы зробім гэта", - сказала яна. Падышоўшы да яго, яна нахілілася і пацалавала яго. «Я збіраюся зрабіць гэта як мага хутчэй і вярнуся. Я зарэгіструюся, дапамагу апрацаваць, потым перадам усё МС і Уайту».
  «Кіт, нічога страшнага, калі ты не можаш...»
  «Я думаю пра бананавыя бліны на сняданак і начос на абед».
  Перш чым ён паспеў адказаць, яна пацалавала яго яшчэ раз і пайшла.
  Праз пятнаццаць хвілін яна зрабіла сцэну. Тыповая сцэна, падумала яна. Яна ведала ўсіх ігракоў, прадчувала кожны іх крок.
  Кожны гулец, акрамя ахвяры. Кожны крок, але наступны забойца .
   Яна знайшла MC з Фрэнсісам, які прысеў каля цела.
  «Зламаная шыя», — казаў ён. «Хутка і эфектыўна».
  "Ніякіх прыкмет барацьбы", - сказаў МС, зірнуўшы на яе. «Рукі чыстыя».
  Кіт перавяла позірк на ўваход у падвальную кватэру, размяшчэнне дзвярэй адносна цела. «Мне здаецца, што яна адчыніла дзверы, а потым адступіла, каб чалавек мог увайсці. Гэта было апошняе, што яна зрабіла».
  «Увайшоў забойца, пстрыкнуў ёй шыю».
  «Час не хапае, акрамя кампутара?»
  «Нада. Усё роўна гэта мы можам сказаць».
  Францішак адкашляўся. «Я правяду таксікалогіі, пагляджу, што выявіцца».
  Кіт кіўнуў. Мача, кроў, шклопадобнае цела. Святая тройца судовай таксікалогіі.
  «Ніякіх сродкаў для ўжывання наркотыкаў я не бачыў», - сказаў MC. «Я мяркую, што яна чыстая».
  «Я скончу», — сказаў Фрэнсіс. «Калі з'явіцца што-небудзь непрадбачанае, я паведамлю вам».
  Яны падзякавалі і адышлі ўбок. «Бацькі наверсе?» - спытаў Кіт.
  MC сказаў, што яны, і яны накіраваліся назад у люта халодную ноч.
  Як толькі яны адышлі ад чутнасці, MC спыніўся і павярнуўся да яе.
  «Вы спалі з Джо, ці не так?»
  «Зноў жа, не твая чортава справа».
  «Вы павінны свяціцца».
  «Я не?»
  «Чорт вазьмі, не. Ты выглядаеш як дзярмо».
  «Я мала спаў. Калі вы разумееце, што я маю на ўвазе».
  «Гэта занадта шмат інфармацыі».
  «Вы спыталі».
  MC пачаў падымацца па прыступках. «Здаецца, вы, хлопцы, папраўляецеся?»
  «Магчыма. Знаходжанне тут не дапамагае справе».
  «Прабач, партнёр. На жаль, я не ствараю правілы. Да таго ж ты адзіны, хто ведае справу так добра, як я».
  «Тады давайце зробім гэта». Кіт прыжмурылася на гадзіннік, думаючы пра бліны. «Мой грып зноў з'явіцца праз пару гадзін. Мяне нават можа ванітаваць».
  «Папярэдзьце мяне аб гэтым, добра? Я амаль упэўнены, што не захачу быць дзе-небудзь побач, калі вы гэта зробіце».
  Яны знайшлі сям'ю, якая тулілася разам у вялікім, хатнім сямейным пакоі. Хтосьці распаліў ачаг, і ён не толькі саграваў пакой, але і кідаў прыязнае мігатлівае святло.
   Сям'я не размаўляла. Яны не плакалі. Не суцяшалі адзін аднаго. Яны проста сядзелі, глядзелі. Ціхі. Калі МС і Кіт увайшлі ў пакой, яны паглядзелі на іх. Іх выразы вагаліся ад гневу да надзеі, спустошанага да пустога.
  Мужчына і жанчына. Кіт здагадаўся, што яны муж і жонка, маці і бацька. Два сярэднякласнікі. Адзін падлетак.
  - Я дэтэктыў Лундгрэн, - ціха сказаў Кіт. «Гэта мой партнёр, дэтэктыў Рыджыё. Мы вельмі шкадуем аб вашай страце».
  Па-ранейшаму ніхто не гаварыў. Жанчына бездапаможна глядзела на іх, горла сціскала.
  «Нам трэба задаць вам некалькі пытанняў».
  Жанчына кіўнула. «Павінны дзеці . . . мая сястра, іх цётка, у дарозе. Яны павінны застацца ці...
  «Лепш бы яны чакалі ў іншым пакоі».
  «Я іх вазьму», — прапанавала падлетак, ускочыўшы на ногі. «Давай, хлопцы. Хадзем пагуляем у Nintendo».
  Двое маладых людзей падняліся і выцягнулі сястру з пакоя, абодва гледзячы на сваіх бацькоў. Жанчына дрыготка ўсміхнулася. «Усё ў парадку, хлопцы. Мы тут жа будзем».
  Калі яны зніклі з вачэй, яна азірнулася на Кіта. «Яны не ведаюць, што здарылася, што Джэні была...»
  Забіты . Брыдкае слова. Магчыма, самая брыдкая.
  Жанчына не магла сказаць. Чалавек апусціў галаву.
  У пакоі было горача. Кіт расшпіліў паліто. Краямі вачэй яна бачыла, як МС робіць тое ж самае.
  «Калі вы апошні раз бачыліся або размаўлялі з дачкой?»
  «Сёння раней. Жадаць . . . пажадаць ёй шчасця. . . Я мяркую, што гэта было ўчора». Яна зірнула на мужа, потым зноў на іх. «Гэта быў яе дзень нараджэння. Вы гэта ведалі?»
  «Я чуў гэта. Мне вельмі шкада».
  «Глядзі». Яна паказала на фатаграфію ў рамцы на століку, дзе сядзела. «Хіба яна не была мілай? Самы сімпатычны з маіх дзетак. Мой першы».
  Кіт праглынула, каб не застацца ў горле. Было балюча. Яна разумела боль гэтай жанчыны. Няважна, што ў жанчыны было яшчэ трое дзяцей, Джэні была яе дзіцем, яе дзіцём. А цяпер таго дзіцяці ўжо не было, яго забралі гвалтам.
  Умяшаўся МС. «Вы бачылі яе?»
  «Так. У нас былі торт і падарункі».
   «Як яна адзначыла свой дзень нараджэння?» — спытаў МС.
  «У нас была сямейная вечарына. Як я ўжо казаў, торт і...
  «Яна хадзіла з сябрамі? Клубы? Я так разумею, гэта быў яе дваццаць першы дзень нараджэння».
  «Яна засталася», - сказаў мужчына раптам злосна. «Гэтак жа, як і заўсёды».
  «Прабачце, вы сказалі, што яна засталася?»
  «Яна амаль не пакідала машыну».
  «Якая машына, містэр Ліндэман?»
  «Гэты пракляты кампутар! Я ненавіджу гэтую машыну. Хацелася б, каб іх ніколі не прыдумлялі».
  «Мілая, не...»
  «Чорт вазьмі, я не буду!»
  Кіт павярнуўся да яго. «Раскажыце мне пра вашу дачку, містэр Ліндэман».
  «Я скажу вам вось што. Я не вельмі здзіўлены. Як гэта сумна? Маё дзіця мёртвае, і ўсё, што я магу адчуваць, гэта зло…» Яго горла сціснулася ад гэтых слоў, і ён бездапаможна паглядзеў на жонку.
  «Гэта пачалося, калі яна была ў шостым класе», - прашаптала яна здушаным голасам. «У школе ў яе пачаліся няўдачы. Адыход ад сяброў. Усё больш часу праводзіць за камп’ютарам».
  «А да гэтага?»
  «Звычайны дзіця», — пракрычаў ён. «Шчаслівы. Любіў спорт. Меў групу добрых сяброў».
  «Мы спрабавалі забраць кампутар», — прапанавала жанчына. «Спрабавала абмежаваць час на гэта. Але яна прыйшла б у лютасць».
  "Лютасць?" — паўтарыў Кіт. «Апішыце іх мне».
  «Крычаць. Кіданне рэчаў. Лаялі нас, пагражалі».
  «Пагрозы. Супраць цябе?»
  «Так. І сябе. Астатнія дзеці. Я быў у жаху».
  «Што ты зрабіў?»
  «Мы вазілі яе да тэрапеўта. Ён сказаў нам, што яна ў дэпрэсіі. Прапісалі Золофт».
  «Ці стала лепш?»
  «Збольшага. На некаторы час. Здавалася, што яна функцыянуе больш нармальна». Жанчына пераламана дыхала. «Потым у восьмым класе яна адмовілася ісці ў школу».
  «Адмовіліся?»
   «Так. Зачынілася ў ваннай. Ніякія пагрозы і маленні не дапамогуць».
  «Мы яе шпіталізавалі. Зноў жа, гэта дапамагло на кароткі час ".
  Мужчына ўскочыў. «Тэрапеўты, куча дарагіх шарлатанаў. На працягу многіх гадоў яны дыягнаставалі ў Джэні біпалярнае захворванне, дэпрэсію, дэпрэсію. Заўсёды іншы дыягназ, чарговы прыём лекаў. І кароткачасовыя вынікі».
  «Сярэдняя школа была кашмарам, — працягвала яе маці. «Я звольніўся з працы, каб даць ёй хатняе навучанне, але гэта было горш».
  «Дык мы дазволілі ёй кінуць школу», — з выклікам гледзячы на іх мужчына. «Ёй было шаснаццаць».
  «Як наконт сяброў?» — спытаў МС. «Ці сустракаліся вы з кім-небудзь з іх?»
  «Сустрэў яе сяброў?» Мужчына засмяяўся, гук рэзкі. «Яе сябры не маюць твараў, толькі псеўданімы».
  «Як наконт хлопца?»
  «Будзьце сапраўднымі, дэтэктывы. Яна амаль не выходзіла са свайго пакоя».
  — Значыць, яна не працавала?
  «Яна,» сказала яе маці. «Хатняя праца за кампутарам. Яна зарабляла дастаткова, каб плаціць нам арэнду і пакрываць усе свае выдаткі».
  І гэта адпавядае профілю кіберзлодзея. «Сёння вечарам, ты што-небудзь чуў? Бачыш каго?»
  «Не».
  «Транспарт перад домам?»
  Жанчына сарвалася, усхліпваючы. Кіт чакаў, даючы ёй час сабрацца.
  Калі яна гэта зрабіла, яна мякка спытала: «Ці шмат часу праводзілі з ёй іншыя дзеці?»
  Яны адначасова пахіталі галовамі. «Хлопцы яе амаль не ведалі. І Робін, наша другая дачка, спрабавала наладзіць з ёй адносіны, але...
  «Ніхто не меў сапраўдных адносін з Джэні». Чалавек цяжка ўздыхнуў, здавалася, што бойка вычарпалася. «Нават мы, яе бацькі».
  «Ці можам мы распытаць Робіна? Магчыма, яна ведае больш, чым вы думаеце. Ці, можа, яна бачыла што-небудзь сёння ўвечары».
  Мужчына паглядзеў на жонку. Яна кіўнула, потым спытала: «А як жа маладыя? Што мне рабіць. . . мы ім скажам?»
  Кіт прызнаў, што яна паняцця не мела. Як можна было даносіць такія навіны?
   Яна дастала адну са сваіх картак і на адваротным баку напісала прозвішча сацыяльнага работніка аддзела. «Патэлефануй ёй. Яна зможа табе дапамагчы».
  «Гэта тое, што ўсе заўсёды казалі», - прамармытаў містэр Ліндэман. «Але гэтага ніхто ніколі не рабіў. Не вельмі».
  - Мне вельмі шкада, містэр Ліндэман, - ціха адказаў Кіт. «Я сапраўды так».
  «Яна ўсё яшчэ хадзіла да тэрапеўта?» — спытаў МС.
  Жанчына прыціснула сурвэтку да вачэй. «Ён адчувае, што ў яе ўсё лепш. Здавалася, яна была».
  «Дзеля бога!» — выбухнуў чалавек. «Цяпер ёй не лепш, праўда?»
  Місіс Ліндэман зноў заплакала. Муж абхапіў яе рукой. «Прабач, дарагая. Я проста так... Ён адкашляўся і паглядзеў на іх. Кіт убачыў слёзы ў яго вачах. Яе сэрца разрывалася за іх абодвух, за ўсю сям'ю.
  «Доктар Эрык Сундстранд», — сказаў ён. «З дзецьмі ў крызіс».
  Каля яе ў МС перахапіла дыханне. Кіт старалася схаваць уласную рэакцыю. Праз некалькі імгненняў яны скончылі інтэрв'ю і апынуліся на вуліцы, накіроўваючыся да сваіх аўтамабіляў. Яны першымі дабраліся да MC.
  «Эрык быў лепшым сябрам Дэна, - сказаў Кіт. «Гэта сувязь паміж Томі і Джэні».
  "У нас ёсць адзін, які яшчэ мацнейшы", - сказаў MC. Калі Кіт паглядзеў на яе, яна дадала: «Мая стрыечная сястра Джына ДэЛука. Эрык Сундстранд яе начальнік».
  Яна адамкнула пазадарожнік і адчыніла дзверы. «Давайце сустрэнемся ў штабе, потым вырашым…»
  - Пачакай, - сказала Кіт, гледзячы на дзверы МС. Яна адмахнулася ад наліплага снегу. Хтосьці ўзяў ключ на пазадарожнік MC. Але не просты вандалізм. Чалавек, які гэта зрабіў, пакінуў MC канкрэтнае паведамленне:
  
  НЕ ДОБРЫ ХЛОПЕЦ
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК ПЕРШЫ
  
  Серада, 28 студзеня
  6:35 раніцы
  
  МС і Кіт рушылі адзін за адным да PSB і прыпаркаваліся побач у гаражы. MC вылезла з пазадарожніка, трасучыся ад злосці. Яна ляпнула дзвярыма і яшчэ раз узяла паведамленне.
  
  НЕ ДОБРЫ ХЛОПЕЦ
  
  Яна думала, што гэты мудак вырашыў рухацца далей. Мабыць, не.
  «Ты ў парадку?» - спытала Кіт, ляпнуўшы ўласнымі дзвярыма.
  «Раззлаваны. Гэта складае тры».
  «У вас ёсць уяўленне, калі гэта адбылося?»
  MC пахітала галавой. «Гэта магло быць у любы час з таго часу, як учора ўдзень пайшоў снег. Мне цяжка паверыць, што гэта адбылося раней. Я б гэтага не прапусціў».
  «Думаеце, той, хто гэта робіць, можа мець законную ялавічыну?»
  MC здолела стрымаць нораў. «Я не магу паверыць, што вы толькі што сказалі гэта. У такім ненавісным свавольстве няма нічога «законнага».
  «Тады вы лічыце, што гэта свавольства? Чыя-небудзь ідэя весялосці? Ці спосаб залезці ў цябе пад скуру?»
  «Што яшчэ? Таму што я не купляю "законнае". »
  «Такім чынам, здзімай гэта, партнёр». Кіт нахіліўся да яе. «Сал чакае нас, і калі ты не хочаш доўга заставацца за сталом, ты павінен схапіцца».
  МС кіўнуў, ведаючы, што Кіт меў рацыю. Калі яны зайшлі ў будынак, затым падняўшыся на ліфце да VCB, яна працавала над тым, каб утаймаваць свае эмоцыі.
  Сал, сапраўды, чакаў іх. Ён не выглядаў шчаслівым. Іх «хуткае закрыццё» перарасло ў трох ахвяр і самагубства — без адзінага падазраванага. Без сумневу, начальнік дыхаў яму ў патыліцу - гэта не было месца, якое Сальвадору Мінелі было цікава.
  «Мой кабінет», - гаўкнуў ён. «Зараз».
  Яны ўвайшлі. Ён зачыніў за імі дзверы. «Сядзі».
  «Калі ты не супраць, Сэл, — сказаў МС, — я б лепш стаяў…»
  «Я супраць, чорт вазьмі! Сядзі».
  Ён заняў сваё месца за партай. «Цяпер тры ахвяры, гэта тое, што я павінен разумець?»
  «Так, сэр», - адказаў Кіт. «Апошняя — Джэні Ліндэман. жаночы. Дваццаць адзін год. Шыя зламаная. Кампутар адсутнічае».
  MC ускочыў. «Аднак цяпер у нас ёсць матывы. Грошы». Яна адчула здзіўлены позірк Кіта, але працягнула. «І трывалая сувязь паміж двума ахвярамі».
  «Матыў першы», — сказаў ён.
  «Рахунак, на якім паўмільёна даляраў».
  «Растлумачце».
  Яна хутка перадала тое, што сказаў ёй агент Сміт. «Яго тэорыя, з якой мы з Кітам згодныя, заключаецца ў тым, што дзеці былі забіты кімсьці, хто альбо хацеў завалодаць грашыма, альбо хацеў замест іх слядоў, калі хтосьці прыйдзе іх шукаць. »
  «Уключаючы нас і федэралаў», — дадаў Кіт.
  Сал звузіў позірк. «І калі Сміт скінуў гэтую бомбу?»
  «Мінулая ноч. Тыповае ФБР».
  Ён перавёў позірк паміж імі. «Дык дзе ж грошы?»
  «Сміт ужо мае фінансы на Марыяна і Марціна. Ні ў таго, ні ў іншага не было».
  «Можа, гэта Джэні Ліндэман?»
  «Магчыма», — сказаў МС. «Але ў мяне такое адчуванне, што калі б у яе былі грошы, яна б не памерла».
  «Дзяўчына хадзіла да тэрапеўта», - сказаў Кіт. «У адваротным выпадку яе свет здавалася абмежаваным яе сям'ёй і яе кампутарам».
  «Не любы тэрапеўт. Доктар Эрык Сундстранд». Убачыўшы выраз твару Сала, яна кіўнула. «Так, той Сундстранд».
   Кіт ускочыў. «Што вядзе нас да сувязі паміж ахвярамі. Сувязі, уласна. Джэні была пацыенткай Эрыка Сундстранда і запісвалася да яе ў цэнтр Kids in Crisis. Джына ДэЛука, якая кіруе цэнтрам у Сундстрандзе, таксама стрыечная сястра Марыяна».
  Сал прыжмурыў вочы на МС: «А таксама на твайго стрыечнага брата. Гэта праўда, Рыджо?»
  «Так, сэр». Яна села наперад, спадзеючыся на правільны баланс сур'ёзнасці і ўрачыстасці. «Але ДэЛука насамрэч не стрыечны брат. Яе маці выйшла замуж за стрыечнага брата майго бацькі, так што яна ў шлюбе, не мае кроўнай сувязі».
  «Што, чорт вазьмі, гэта значыць?»
  «Яна стрыечная дачка майго таты. Дастаткова сказаць, што я, хутчэй за ўсё, нейкім чынам звязаны з, магчыма, 20 працэнтамі італьянска-амерыканскага насельніцтва Рокфарда».
  «Тады, як адзін з вашых «магчыма, па шлюбе, бескрэўных» сваякоў, толькі перыферыйны ўдзел. Сачыце за гэтым».
  «Так, сэр».
  Ён зноў павярнуўся да Кіта. «А іншая сувязь?»
  «Слабей. Марыяна таксама ведаў Сундстранд. Праз жаніха MC, Дэна Гала. Двое мужчын былі сябрамі».
  Сал кіўнуў з задуменным выглядам. «Ці мог Гала мець дачыненне да хлапушак?»
  Кіт хутка адказаў. «Я думаю, што не. Улічваючы абставіны, гэта выглядае альбо як выпадковае забойства, альбо як падман асобы”.
  «Я прапаную вам у любым выпадку выклікаць у суд яго фінансавую інфармацыю. Толькі каб было чыста».
  - Ужо зроблена, - сказаў Кіт.
  MC адчула, як быццам вецер быў выбіты з яе. Ёй спатрэбіўся ўвесь самакантроль, каб не абараніць Дэна. Каб не ўскочыць на ногі і закрычаць сваю невінаватасць. Яна змагалася, каб гэта не было відаць, і жорстка ўстала на ногі. «Калі гэта ўсё, Сэл...»
  «Гэта не так. Сядайце, дэтэктывы. Я праверыў мінулай ноччу журнал падзей, Лундгрэн. Вас там не было».
  «Насамрэч, позна прыехаў. Грып, сэр.
  «Здаецца, вы хутка паправіліся».
  «Насамрэч, я адчуваю сябе не вельмі добра».
  MC ускочыў. «Яна з'ехала ўчора рана ўдзень. Паглядзеў зялёны вакол жабраў. І ў ліхаманцы».
   Ён доўга разглядаў Кіта, потым звярнуў увагу на МС. «Такім чынам, вы ўзялі на сябе абавязак прымусіць Бюро сувязі выклікаць дэтэктыва Уайта на месца здарэння?»
  «Так, сэр. Я..."
  Ён падняў руку, спыняючы яе. «Без кансультацыі са мной?»
  «Так, сэр. Ён дапамагаў мне ў гэтым расследаванні, і я...
  «Я прымаю гэтыя рашэнні. Зразумела?»
  «Так, сэр».
  Ён павярнуўся да Кіта. «У нас была дамоўленасць, дэтэктыў Лундгрэн. Вы зноў захварэеце на «грып», і я адцягваю вас абодвух. Гэта зразумела?»
  Нейкі момант Кіт сядзела нерухома, потым устала. «Я мог бы вырваць на твае чаравікі, Сэл. Проста скажы слова».
  «Званітуй на туфлі Рыджыа і прынясі мне фатаграфію. Вось і ўсё”.
  Яны падалі. Калі за імі зачыніліся дзверы, МС паглядзеў на Кіта. «Я не магу паверыць, што вы пераследвалі фінансы Дэна. І за маёй спіной таксама».
  «Трымаць усё ў чысціні, як сказаў Сал».
  «Зусім не пад уплывам майго ананімнага сябра, які займаецца разьбой па машынах?»
  «Гэта называецца добрым расследаваннем, МС, ты гэта ведаеш». Яна панізіла голас. «Я ведаю, як гэта павінна быць цяжка. Прабач».
  Раптоўныя слёзы душылі яе. Яна з цяжкасцю прабівалася міма іх. «Я таксама».
  «Дзякуй, дарэчы. За тое, што мяне падтрымалі».
  «Не ты вінаваты, што захварэў на грып».
  Кіт злёгку нахмурыўся. «Калі ты збіраўся сказаць мне пра грошы?»
  «Быў крыху заняты. Вы былі недаступныя».
  «Памятай, напарнік, што ты завязаў сваю задніцу, мая там, разам з тваёй. Сал будзе бязлітасны».
  «Адзначана».
  «З улікам гэтага я думаю аб тым, каб сысці».
  «Звальненне?» — паўтарыў МС. «Што...»
  «Гэта. Сіла».
  На імгненне MC не мог гаварыць. Тады яна зразумела, што адбываецца. «Джо прымушае вас выбіраць, ці не так?»
  «Гэта я. Я хачу жыцця».
  «У цябе ёсць жыццё. Гэта тваё жыццё».
  «Не, гэта не так. Гэта праца. Ці павінна быць».
   Дзень за днём без Кіта. MC адмовіўся нават уявіць гэта. «Што цяпер?» — удалося ёй.
  «Бананавы бліны».
  «Кіт-»
  «Да сустрэчы праз дзве гадзіны».
  МС глядзеў, як яна сыходзіць, разважаючы, што, чорт вазьмі, яна будзе рабіць, калі Кіт сапраўды кіне працу.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК ДРУГІ
  
  Серада, 28 студзеня
  10:05 раніцы
  
  MC зірнула на гадзіннік. Ёй трэба было патэлефанаваць Сэму наконт тэлефона Томі. У яе заставалася хвілін дзесяць, перш чым Кіт вярнуўся. Вырашыўшы, што часу хопіць, яна набрала стрыечны брат.
  Ён адказаў сонна. «Гэта МС», - сказала яна. Перш чым ён паспеў адказаць, яна спытала: «Вы ўсё яшчэ хочаце дапамагчы мне знайсці забойцу Томі?»
  «Чорт вазьмі, так».
  «Добра. Вы ведаеце тэлефон ?»
  Ён памаўчаў хвіліну, потым выдаў гук разумення. «У Томі?»
  «Так, той. Я хачу, каб вы зрабілі яго ўскрыццё».
  «Ускрыццё? Што, чорт вазьмі...»
  «Кожнае імя і нумар у яго спісе кантактаў. Кожны адпраўлены і атрыманы званок. Пастаўце імёны з лічбамі. Адрасы, калі вы можаце іх атрымаць. Расшыфроўка ўсіх захаваных тэкставых паведамленняў».
  «Калі—»
  «Я хачу атрымаць інфармацыю як мага хутчэй. Сёння ўвечары было б добра».
  «Я не ведаю, ці магу я...»
  Яна пачула Кіта ў калідоры. «Вы можаце. Я табе пазваню».
  Яна пстрыкнула трубку, калі Кіт увайшоў у кабінет. Яна зірнула на партнёра. «Як былі бліны?»
  «Выдатна». Кіт нахмурыўся. «Што здарылася?»
  «Уверх?»
  «Тэлефон. Кім вы былі?»
   «Сэм. Ён усё яшчэ хоча нам дапамагчы». Дапамажы ёй Бог, хаця б гэта не была хлусня. MC адкашлялася, думаючы, ці выглядае яна такой жа вінаватай, як сябе адчувае. «Пакуль ты ласаваўся хатнімі бананавымі блінамі, — дражніла яна, — я з'ела пакецік сэндвіч-пячэння з аўтамата і напісала справаздачу Ліндэмана. Дзякуй працуе для мяне.»
  «Бачыце, вось пра што мы з Джо гаворым».
  «Прабачце?»
  «Пра баланс. Тут няма балансу, MC»
  «Баланс дзе? Пра што ты?»
  «Есць дзярмо з аўтамата на сняданак. Вы не пайшлі дадому і не прынялі душ. Напэўна, вы проста пырснулі халоднай вадой на твар і пераапрануліся ў свежую кашулю, якую захоўваеце ў шафцы».
  «Што ў гэтым дрэннага?»
  «Балансу няма, вось што з гэтым не так. Я хачу працу, якая не паглынае мяне».
  «Але...» Паніка заспела яе знянацку. Страх, што Кіт сапраўды гэта меў на ўвазе. «Ты не можаш кінуць, Кіт. Раней ты быў страчаны без сілы. Памятаеце?»
  «Гэта было па-іншаму. Гэта быў вымушаны адпачынак. Я ўсё яшчэ хістаўся ад смерці Сэдзі. А ў мяне не было Джо. Калі мне давядзецца выбіраць паміж Джо і бэйджам, Джо выйграе».
  MC адкрыла рот, каб яшчэ спрачацца, потым закрыла яго. Хіба яна не адчувала б тое самае, калі б была на месцы Кіта? Яна страціла Дэна і адмовілася б ад усяго, каб вярнуць яго.
  У яе не было такой магчымасці. Кіт зрабіў.
  «Я разумею», — ціха сказаў МС. «Але калі ты вырашыш сысці, я не ведаю, што буду рабіць без цябе».
  Словы, іх голая сумленнасць, віселі ў паветры паміж імі. Праз імгненне МС адкашлялася. «Пакуль вас не было, правёў невялікае даследаванне на тэму «Дзеці ў крызісе».
  Яна працягнула Кіту пачак папер. «У адрозненне ад сваіх бацькоў, якія прысвяцілі сваё жыццё пабудове сямейнага багацця, Эрык прысвяціў сваё жыццё паляпшэнню грамадства, уліваючы ў яго гэты стан — і сваю значную энергію і талент. Дзеці ў крызісе - адна з яго дабрачынных ініцыятыў - псіхіятрычная ўстанова для дзяцей, чые сем'і не маглі сабе гэта дазволіць. Іх плата, - працягваў MC, - заснавана на слізгальнай шкале даходаў бацькоў. Пры пэўным даходзе лячэнне бясплатнае. Звыш пэўнага даходу сям'я плаціць цалкам хуткасць—і ўсё паміж імі. KIC, як ён называецца, мае статус некамерцыйнай арганізацыі і часткова жыве за кошт грантаў, многія з якіх напісаны самім Эрыкам».
  Кіт пагартаў раздрукоўкі. «Я сустрэў яго на вечарыне. Здавалася, што ён добры хлопец. Я не сустракаў вашай стрыечнай сястры Джыны».
  Вобраз Дэна і Джыны ў той вечар на вечарыне напоўніў галаву MC. Рука Джыны на яго руцэ. Галава Дэна нахілілася да яе.
  «MC? Ты мяне чуў?»
  Яна міргнула, зноў засяродзіўшыся на Кіт. «Прабачце, што?»
  «Твая стрыечная сястра Джына была там, праўда?»
  MC кіўнуў. «Яна была італьянскай лялькай Барбі».
  Кіт узняў брыво. «Я мяркую, не ваш любімы чалавек. Што за гісторыя?»
  «Я раскажу вам пра гэта, пакуль мы будзем катацца».
  Кіт кіўнуў, і яны пайшлі ад VCB да гаража. Яны не размаўлялі, пакуль абодва не залезлі ў MC's Explorer і не прышпіліліся.
  MC завёў машыну. «Як я сказаў Сэлу, Джына з'яўляецца стрыечнай сястрой праз шлюб. Стрыечны брат майго бацькі Марыё ажаніўся з жанчынай, якая мела двое дзяцей ад папярэдняга шлюбу, васьмігадовага хлопчыка і дзесяцігадовую дзяўчынку».
  «Джына была дзяўчынай».
  «Правільна. Мы былі аднагодкі і спачатку былі лепшымі сябрамі. Яна аказалася страшным, двухаблічным кашмарам. Адзін з тых мярзотных дзяцей, якія думаюць, што весела гуляць у подлыя трукі або знаходзіць спосаб выклікаць непрыемнасці ў іншых дзяцей».
  «Але яна іграла ўсё гэта міс Нявінная для дарослых, я магу паспрачацца».
  «О, так, маленькая Міс Ідэальная. Яна звярнулася супраць мяне, калі я не пагадзіўся з яе схемамі. Я быў яе асабістым праектам на працягу ўсёй сярэдняй школы. Яна нават скрала майго першага хлопца, а потым кінула яго».
  «Можа, яна дрэнны хлопец?» Кіт прапанаваў. «Вы думалі пра гэта?»
  MC уявіў гэта і ўсміхнуўся. «За гэтыя гады я злавіў шмат персанажаў, але ніколі Барбі».
  «Італьянская Барбі», - паправіў Кіт. «Гэта было б так крута».
  «Бачыш, таварыш, — сказаў МС, сыходзячы з паркоўкі, — ты не можаш кінуць. Вы прапусціце ўсё самае цікавае».
  
  _______
  
   Kids in Crisis размяшчаўся ў гандлёвым цэнтры на Рыверсайд-Драйв, размешчаным паміж Walton's Hardware Supply і Dry Cleaning by Steve. Невялікая зала чакання была прыдатная. Трое маладых людзей сядзелі ў чаканні, двое ў суправаджэнні знясіленых бацькоў.
  Яны падышлі да акна парцье і паднялі шчыты. «Нам трэба пагаварыць з Джынай ДэЛюкай».
  Маладая жанчына ўтаропілася на значкі, потым кіўнула. «Пачакай тут».
  Праз імгненне з'явілася Джына, відавочна знерваваная. «Мэры Кэтрын?»
  «Прывітанне, Джына. Гэта мой партнёр, дэтэктыў Лундгрэн.
  Кіт падняла шчыт. «Нам трэба задаць вам некалькі пытанняў».
  Позірк Джыны праскочыў паміж імі, цьмяны румянец пачаўся на яе шыі і падняўся на шчокі. «Ці магу я спытаць, пра што гэта?»
  - Вядома, - сказаў Кіт. «Маладая жанчына па імені Джэні Ліндэман. Вы яе ведаеце?»
  «Так. . . Я— Давай пагаворым у маім кабінеце. Я вас завязу».
  Праз некалькі імгненняў яны сядзелі ў захламленым кабінеце Джыны. MC пачаў. «Адкуль вы ведаеце спадарыню Ліндэман?» — спытаў МС.
  «Джэні з'яўляецца кліентам Kids in Crisis».
  - Быў, - сказаў Кіт. «Джэні памерла. Яе забілі мінулай ноччу».
  «О, мой Божа». Джына падняла руку да горла. «Як . . . Сусветная арганізацыя па ахове здароўя . . .?"
  MC праігнараваў пытанне. «Да якога тэрапеўта яна звярталася?»
  «Эрык».
  «Ваш бос».
  «Так. І заснавальнік цэнтра».
  «Наколькі добра вы ведалі спадарыню Ліндэман?»
  «Дрэнна». Яе позірк праскочыў паміж імі. «Як я ўжо казаў, яна была тут пацыентам».
  «Вы калі-небудзь размаўлялі з ёй асабіста?»
  «Не».
  - Ты вельмі хутка адказала, Джына.
  «Таму што я ўпэўнены». Яна крыху паварушылася. «Рашучасць — адна з прычын, чаму доктар Сундстранд так давяраў мне».
  МЦ хацела закаціць вочы, але стрымалася. «Ці шмат у яе было сяброў?»
  «Я не ведаю. Прыйшла ў цэнтр адна».
  «Ворагі ёсць?»
   «Трэба спытаць доктара Сундстранда. Я ледзьве размаўляў з дзяўчынай. Я мог бы прымусіць яго патэлефанаваць вам?»
  Кіт праігнараваў прапанову. «Такім чынам, вы б не ведалі, ці ўдзельнічала яна ў якой-небудзь незаконнай дзейнасці?»
  «Вядома, не!» Яе шчокі залілі колерам. «Шчыра кажучы, я крыху здзіўлены, што вы нават спыталі мяне пра гэта. Мне здаецца, я даў зразумець, што дзяўчыны амаль не ведаю».
  «Вы зрабілі гэта ясна. Тым не менш, наўрад ці ведаць кагосьці азначае розныя рэчы для розных людзей, ці не так?»
  «Магчыма, вам варта пагаварыць з доктарам Сундстра...»
  «Так, дзякуй. Ці можаце вы паглядзець, ці даступны ён?»
  Ён быў у Чыкага, яны даведаліся праз імгненне. «Калі хочаш, я скажу яму, што ты быў тут?» Няхай ён табе патэлефануе?»
  «Вы зробіце гэта». Кіт перадаў жанчыне яе картку і ўстаў. «Дзякуй за ваш час, спадарыня ДэЛука. Мы гэта цэнім».
  Джына правяла іх да дзвярэй. - Перш чым ты сыдзеш, Мэры Кэтрын, што-небудзь пра забойства Томі?
  «Мы працуем над гэтым. Дарэчы, ці мог Томі ведаць Джэні?»
  Яна міргнула вачыма. «Томі ведае Джэні? Я так не думаю».
  «Чаму вы так кажаце?»
  «Гэта проста здаецца малаверагодным, і ўсё. Я маю на ўвазе, што Джэні была крыху... - Нібы ўсвядоміўшы сваю памылку, яна адкусіла тое, што збіралася сказаць. «Гэта проста здаецца малаверагодным. Але, вядома, гэта магчыма».
  - Ты збіраўся сказаць што-небудзь пра Джэні?
  Яна пахітала галавой. «Яшчэ пра Томі. Ён быў такім устойлівым і... . . Вы ведаеце, добра прыстасаваны ".
  Праз некалькі імгненняў яны прышпіліліся да MC's Explorer і з'ехалі з абочыны. «Яна не пыталася пра Дэна, ты заўважыў? І яны ведалі адзін аднаго».
  - Я заўважыў, - сказаў Кіт. «Я таксама заўважыў, што яна, здавалася, не занепакоеная тым, як у цябе справы».
  «Але яна спытала пра забойства Томі. Цікава».
  «Яна нібы нешта хавала. Хоць яе рэакцыя на смерць Джэні здавалася сапраўднай».
  «Можа, яна кагосьці абараняе?»
  «Магчыма», — прамармытаў МС, зноў падумаўшы пра Дэна і Джыну, схіліўшы галовы і паглыбіўшыся ў размову. Пра што, падумала яна, яны гаварылі?
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СОРАК ТРЭЦІ
  
  Серада, 28 студзеня
  17:05​
  
  Эрык без папярэджання з'явіўся ў СВБ. Ля ліфтаў яго сустрэў MC. «Дзякуй, што зайшоў, Эрык. Я цаню гэта».
  «Я толькі што пакінуў бацькоў Джэні. Гэта разбуральна. Усё, што я магу зрабіць, каб дапамагчы, я зраблю ".
  «Нам з Кітам проста трэба задаць вам некалькі пытанняў».
  «Як я ўжо казаў, усё, што вам трэба».
  Яна прывяла яго ў адну з пакояў ВЦБ. Кіт сустрэў іх там. «Доктар Сундстранд, рады цябе зноў бачыць».
  Яна працягнула руку; ён узяў яго. «Калі ласка, называйце мяне Эрык».
  Кіт паказаў на крэслы. «Ці магу я даць табе кавы ці безалкагольнага напою? Вада?»
  «Я ў парадку, дзякуй».
  MC пачаў. «Як доўга Джэні была вашым пацыентам?»
  «Я лячыў яе час ад часу з пятнаццаці гадоў».
  «Калі вы бачылі яе ў апошні раз?»
  «У мінулую пятніцу».
  «Ці былі ў яе праблемы?»
  «Як я ўпэўнены, вы даведаліся ад яе бацькоў, у Джэні было шмат праблем».
  «Што-небудзь новае? Праблемы з кімсьці? Канфлікт?»
  «Не». Ён паківаў галавой. «Апошнім часам яна выглядала больш капрызнай. Некалькі ўсхваляваны. Недастаткова, каб біць трывогу. Проста назіранне».
  «Магчыма, праблемы з хлопцам?»
  «Яна ніколі не згадвала пра хлопца».
   «Якія лекі яна прымала?»
  «Золофт».
  «Яе бацькі сказалі, што яна працавала дома. З яе кампутара. Вы ведаеце, што яна зрабіла?»
  «Вядома. Яна правяла апытанні для прапаноў крэдытных карт. Яна казала пра гэта, хоць і не паглыблена».
  «Ці была яна ўцягнутая ў што-небудзь незаконнае?»
  Ягоныя бровы ўзняліся. «Прабачце, вы сказалі незаконна?»
  «Так. Ці ведалі вы пра ўдзел Джэні ў якой-небудзь злачыннай дзейнасці?»
  «Божа, не. Джэні была вельмі пасіўная, дэтэктыў. Яна пабудавала жыццё, якое патрабавала ад яе толькі мінімальнага інтэрактыўнага адказу. Ёй было страшна жыць па-сапраўднаму. Пра рэальныя адносіны. Быць траўміраваным».
  Але ўсе яе спробы абараніць сябе прывялі да гвалтоўнай смерці .
  MC ускочыў. «Вы ведаеце, што ў яе былі сябры ў рэальным часе?»
  «Не».
  «Яна наогул ніколі не згадвала сяброў?»
  «Людзі, якіх яна ведала па інтэрнэце».
  «Ці выкарыстоўвала яна калі-небудзь іх імёны?»
  «Упэўнены, хоць зараз не магу іх прыгадаць. Яна часта называла іх пад псеўданімам, а потым, калі я пытаўся, казала нешта накшталт: «Мой сябар, Лінда». »
  «Ці можна было б для вас даць нам гэтыя імёны?»
  Ён правёў далонню па сваім падбародку, які шчаціўся. «Гэта была б праца. Мне трэба будзе праглядзець свае нататкі, магчыма, нават стужкі».
  «Гэта можа быць вельмі важна».
  Ён памаўчаў хвіліну, потым кіўнуў. «Я папрашу Джыну забраць мае нататкі. Мне спатрэбіцца некаторы час, каб іх прайсці».
  «Як доўга мой стрыечны брат працаваў у вас?» — спытаў МС.
  «Пару гадоў».
  «Ці гаворыць вам што-небудзь імя Мэт Марцін?»
  Ён крыху падумаў, потым паківаў галавой. «Не».
  «Вы ўпэўнены?» Калі ён кіўнуў, яна працягнула. - Ці мог ён быць сябрам Джэні?
  «Магчыма. вядома. Але я не ведаю. Яна ніколі не згадвала пра яго, прынамсі, я памятаю».
  «Ці ведаеце вы, ці былі ў Джыны і Джэні адносіны па-за межамі Kids in Crisis?»
   Выраз яго твару крыху змяніўся. «Што ты дамагаешся, MC?»
  «Ці ведаеце вы пра якія-небудзь адносіны па-за межамі іх кантактаў у Kids in…»
  «Не, я не. Джына - надзейны супрацоўнік.
  «Гэта ўсё, што яна?»
  Ён перавёў позірк паміж ёю і Кітам. «Я не ўпэўнены, пра што вы пытаецеся. Яна як сябар, так і працаўнік?»
  «На вечарыне нашых заручынаў Джына сказала Дэну, што была вашай сустрэчай у той вечар. У вас з Джынай адносіны?»
  Ён выглядаў амаль жартоўна здзіўленым. «Не. І Джына не была маім спатканнем. Наколькі я ведаў, яна была запрошаным госцем».
  «Чаму вы думаеце, што яна хлусіла пра гэта?»
  Ён варухнуўся на сядзенні. «Я паняцця не маю і думаю, што было б няправільна разважаць. Прапаную спытаць у яе».
  «Мы будзем». Кіт стаяў. «Ужо непрацоўны час, але чым раней мы зможам атрымаць гэтыя імёны, тым лепш».
  «Я патэлефаную Джыне з машыны. Я ўпэўнены, што яна не будзе супраць».
  Гэта было не так, як тая Джына, якую яна ведала, але МС захавала гэта пры сабе. «Я правяду цябе да ліфта, Эрык».
  Калі яны дайшлі, яна націснула кнопку выкліку. Ён злавіў яе руку. «Я думаў пра цябе, MC Worryed».
  «Я ў парадку».
  «Гэта вельмі шмат спраў. Першы дан. Потым Томі».
  «Справа дае мне на чым засяродзіцца. Не дапускаю сумаваць па ім.
  Ён сціснуў яе пальцы, потым адпусціў іх. «Калі я магу чымсьці дапамагчы. Я таксама сумую па ім».
  Машына прыехала. Ён увайшоў, але яна адчыніла дзверы.
  «Ці магу я спытаць вас аб нечым, Эрык? Пра Дэна?»
  «Вядома, MC»
  «Гэта быў чалавек, якім я яго лічыў, праўда?»
  Ён вытрымаў яе нязменны позірк. «Безумоўна».
  Яна адпусціла дзверы, і яны зачыніліся. Ён сказаў гэта без ваганняў, упэўнена. Дык чаму ў яе ўзнікла гэтае непрыемнае адчуванне, што ён нешта хавае ад яе?
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СОРАК Чацвёрты
  
  Серада, 28 студзеня
  20:05​
  
  МС сядзеў за кампутарным тэрміналам, гледзячы на асветлены экран. Трое маладых ахвяр. Тры зніклых кампутара. Кальцо кіберзлодзеяў. Пяцьсот тысяч баксаў.
  Слова Галаваломная .
  Яна правяла апошнюю гадзіну, шукаючы спасылкі на гэтае слова ў даступных базах дадзеных праваахоўных органаў — і нічога не знайшлося. Яна спадзявалася, што гэта можа ўсплыць як псеўданім. Або спасылка на вядомае злачынства або групу. Нешта, што адкрые дзверы для следства.
  Любыя следчыя дзверы.
  «Гэй, Рыджо».
  Яна азірнулася цераз плячо. «Джэксан. Гэта сюрпрыз. Што выводзіць вас з магілаў?»
  Бюро ідэнтыфікацый атрымала некалькі мянушак: падзямелле, магіла, скрыня, яма і яма. Самае смешнае было не ў тым, што каманда ID прыдумала большасць імёнаў самастойна, а ў тым, што гэта былі словы прыхільнасці.
  «Атрымаў фатаграфіі Ліндэмана». Ён працягнуў ёй канверт. «Я меркаваў, што вы захочаце іх раней, чым пазней».
  Яна ўсміхнулася. «Дзякуй, Джэксан. Я цаню гэта».
  «Вы бліжэй да падазраванага?»
  «Некаторыя. У мяне на стале не хапае паловы мільёна».
  «Ёсць нейкая матывацыя». Яго позірк слізгануў міма яе на манітор кампутара. «Галаваломны. Што гэта?»
  Яна зірнула на экран, потым зноў на яго. «Гэта тое, што выйшла ў інтэрв'ю. Я рабіў пошук, глядзеў, ці не выскачыла што-небудзь».
  «Ёсць?»
  «Яшчэ не».
  - Галаваломнае, - паўтарыў ён, скрывіўшы вусны. «Хуткасць, магчыма. Фактычны або хімічны. Той, хто ламае шыі».
  Тры ахвяры. Двое са зламанымі шыямі. Неразумная справа. магчыма . «Ужо спрабаваў абодва».
  «Я папрацую над гэтым», — сказаў ён, калі яе мабільны тэлефон адключыўся. «Дазвольце вам ведаць, калі я нешта натраплю».
  Яна глядзела, як ён сыходзіў, потым адказала на званок. «Рыджо».
  «Я чую, што ў нас ёсць трэцяя ахвяра».
  Сміт . «Добрыя навіны хутка разносяцца».
  «Што ты можаш мне сказаць?»
  «Джэні Ліндэман. Дваццаць адзін. Шыя зламаная, камп'ютар адышоў у самаволку».
  «І?»
  Галаваломны . "Нам трэба пагаварыць", - сказаў MC.
  «Дык гавары».
  «Не тут. Можа сустрэнемся?»
  «Дзе? Калі?»
  «Маё месца. Трыццаць хвілін».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК ПЯТЫ
  
  Серада, 28 студзеня
  20:55​
  
  Сміт чакаў МС, калі яна прыйшла дадому. «У чым вялікая загадка?» — спытаў ён.
  «Не тут. Унутры».
  MC адамкнуў дзверы і ўпусціў іх. "У мяне ёсць толькі некалькі хвілін", - сказала яна, зачыняючы дзверы. «У мяне нешта ёсць. Наконт хлапушак».
  Сміт запытальна выгнуў бровы. «Штосьці, у што вы не ўключылі свайго партнёра?»
  Яна трымала голас роўным. «Кіту не трэба гэта ведаць».
  «Я прапаную табе яшчэ раз абдумаць гэта, Рыджыа. Ні да чаго добрага гэта вас не прывядзе».
  «Дазвольце мне патурбавацца аб гэтым».
  Ён паціснуў плячыма. «Гэта ваша партнёрства, ваша памылка».
  «Галаваломнае», - сказала яна. На рысах Сміта прабегла хваля пазнання. «Слова для вас нешта значыць».
  «Так. Дзе вы гэта чулі?»
  «Я не буду казаць. Што гэта значыць?»
  Ён вагаўся. «Гэта кодавая назва прафесійнага забойцы».
  «Наёмны забойца?»
  «Так».
  «Мафія?»
  «Фрылансер. Дзярмо». Сміт павярнуўся і падышоў да акна. «Гэта мяняе рэчы».
   «Гэта не сустракалася ні ў адным з маіх пошукаў».
  «Не было б».
  «Чаму?»
  «Breakneck быў на радары бюро даволі доўга. Яго імя асацыюецца з некалькімі гучнымі хітамі. Інфармант або падазраваны назаве яго імя. Перадайце аповед пра яго, яго сувязі. Але насамрэч яго ніхто ня бачыў».
  Ён павярнуўся і паглядзеў на MC «Амаль як чуткі. Ці гарадскі міф».
  «Да гэтага часу».
  «Магчыма. Раней быў тут, пакуль не захапляюся».
  «У двух пацярпелых зламаныя шыі. Яго гандлёвая марка?»
  «Так».
  MC нахмурыўся. «Што гэта значыць? Навошта гэтаму Галаваломнаму быць датычным да забойства Томі?»
  «Вы ўпэўнены, што правільна пачулі? Вы ўпэўнены, што галаваломны...
  «У мяне гэта, так бы мовіць, пісьмова».
  «Вы знайшлі дзяўчыну».
  «Лепш не скажу». Ухіліста сказала мужчыну ўсё, што яму трэба было ведаць: што яна сапраўды знайшла дзяўчыну.
  «Зноў ты на слізкай дарожцы, Рыджо».
  «Я ў курсе гэтага. У мяне не было выбару».
  «Парада: заўсёды ёсць выбар».
  І яна зрабіла сваё — не дапускаць інфармацыі ад свайго партнёра і ад належных каналаў. Па сутнасці, бярэ закон у свае рукі.
  Паўтара тыдня таму яна паклялася б, што не здольная на такое.
  МС правёў позіркам Сміта. «Паўтаруся, чаму Breakneck быў датычны да смерці Томі, Мэта Марціна, а цяпер і Джэні Ліндэман?»
  «Я не ведаю». Ён скінуў з плячэй паліто і перакінуў яго на спінку крэсла. «Давайце паглядзім, што мы маем. Кальцо кіберзлодзеяў, якое складаецца з маладых людзей. Паводле Томі.
  «Крыніца, якая мёртвая», - сказаў MC. «Акрамя таго, двое іншых дзяцей дваццаці з нечым памерлі, іх кампутары прапалі без вестак».
  «Паводле той самай крыніцы, гэтыя злодзеі наткнуліся на рахунак з паўмільёнам».
  «Дзвюм ахвярам вельмі эфектыўна зламалі шыі». МЦ прыжмурыла вочы. «Гандлёвая марка Breakneck».
  Сміт кіўнуў. «Халодны, безасабовы стыль забойства падыходзіць. Для Breakneck гэта проста бізнес».
  «Камп'ютары адсутнічаюць», - сказаў МС, разважаючы ўслых. «Ёсць інфармацыя пра іх, якую патрабуе Breakneck. Пытанне ў тым, якая інфармацыя?»
  «Крэкеры захопліваюць нумары ўліковых запісаў і паролі. Іншая асабістая інфармацыя».
  «Яго асабістыя звесткі. Магчыма».
  - Грошы, - сказаў Сміт. «Пяцьсот тысяч».
  «Як ён іх знайшоў?»
  «Злавілі іх на месцы, можа. Сачылі за імі».
  MC паглядзеў на яго. «Пачакай. Яго нанялі, каб іх вывезці».
  «Чаму?»
  «Грошы, вядома. Хтосьці хоча гэтага, свабоднага і зразумелага. Без дарог, якія вядуць да іх».
  «І яны прымусілі Breakneck забраць кампутар, каб абараніць сябе ад выкрыцця».
  "Так", сказаў MC, усхваляваны. «Для мяне гэта мае сэнс».
  «Магчыма. Хаця ці мае гэта фінансавы сэнс?»
  MC бачыў, куды ён ідзе з гэтым. «Колькі каштуе хіт?»
  «Вы пытаецеся не ў таго агента. Кіберкрадзяжы - мая сфера, а не прафесійныя забойцы. Я збіраюся пакапацца, пагляджу, што ў бюро ёсць на Breakneck, задам некалькі пытанняў. Я вярнуся да вас».
  Ён схапіў паліто; MC падышоў да дзвярэй. Яна адкрыла яго і ўбачыла Джыну, якая ішла па пярэдняй дарожцы.
  «У вас ёсць кампанія», - сказаў Сміт. «Адзін з маіх стрыечных братоў».
  Джына дабралася да іх. MC прадставіў два. Сміт паціснуў Джыне руку, а потым звярнуўся да МС: «Я буду на сувязі».
  MC глядзела, як ён сыходзіць, потым павярнулася да сваёй стрыечнай сястры. «Гэта сюрпрыз».
  «Прабачце, што ўрываюся такім чынам, але мне трэба з вамі пагаварыць».
  «Заходзьце».
  Яны ўвайшлі ўнутр. MC зачыніў дзверы, але не прапанаваў другой жанчыне сесці. «Што здарылася, Джына?»
  Яна прачысціла горла. «Гаворка ідзе пра ваш візіт сёння днём».
  Назавіце яе цынікам, але МС не здзівіўся. «У вас ёсць для мяне больш інфармацыі?»
   «Раней я быў не зусім праўдзівы з вамі. Пра Джэні». Яна паказала ў бок гасцінай. «Можам прысесці?»
  МС кіўнуў і падвёў яе да канапы. Джына расшпіліла паліто і села з жаласным выразам твару.
  «Я ведала пра яе больш, чым магла сказаць», — сказала яна. «Больш, чым я павінен быў ведаць». Джына зняла пальчаткі і сціснула іх у руках. «Аднойчы я падвёз яе дадому. Яе машына не заводзілася, быў час кінуць. . . таму я падвёз яе».
  Джына цяжка ўздыхнула. «Яна мала гаварыла. Быў . . . ненатуральна ціха. Гэта выклікала ў мяне цікавасць. Калі ў мяне была магчымасць, я паглядзеў яе дасье».
  «Вялікае не-не, я мяркую. Доктар Сундстранд ведае пра гэта?»
  Яна пахітала галавой. «Ён быў бы вельмі злы. Ён можа нават звольніць мяне. Файлы кліентаў канфідэнцыйныя». Яна нахілілася да МС з умольным выразам. «Я адчуваю сябе проста жудасна ад гэтага. Я ніколі раней не рабіў нічога падобнага. Ці з таго часу».
  MC магла б паверыць ёй, калі б не ведала яе лепш. «І гэта ўсё?»
  «Не зусім». Яна апусціла вочы, а калі падняла вочы, яны былі яркімі ад слёз. «Я хацеў пагаварыць пра нас. Нашы адносіны. Як жа балюча, што мы так далёка».
  «Далёка», — паўтарыў МС. «Гэтым вы маеце на ўвазе, што мы ненавідзім адно аднаго ўнутр».
  «Я не ненавіджу цябе, MC Далёка ад гэтага. Але я ведаю, што так здавалася на працягу многіх гадоў». Яна прачысціла горла. «Я хацеў бы пакінуць усё гэта ззаду. Мы ўжо дарослыя. Прафесійныя жанчыны. Мы сям'я ».
  Яна дакранулася да рукі МС. «Мы толькі што перажылі трагедыю. Два, сапраўды. Я хацеў бы думаць, што я навучыўся з гэтага. Гэта ў вас таксама».
  MC хацела сказаць, што адзінае, чаму навучыўся яе стрыечны брат, гэта прыкрываць азадак, але яна адмовілася ад гэтага.
  «Жыццё занадта кароткае, каб гадаваць дзіцячую варожасць», - працягвала яна. «А навошта? Бо мы такія розныя людзі? Калісьці мы былі побач. Можа, мы ўжо ніколі не будзем, але ці трэба кідаць адзін у аднаго дроцікамі?»
  «Я не маю намеру кідаць у цябе дроцікі ці што-небудзь яшчэ, Джына».
  Яе стрыечны брат дрыготка ўсміхнуўся. «Вы гатовыя дазволіць мінулым застацца мінулым?»
  Джына, вырашыў МС, была альбо добрай актрысай, альбо шчырай. MC прагаласаваў за першага. «Безумоўна, Джына. Гэта ўсё ў мінулым».
   Вочы Джыны напоўніліся слязьмі. «Я так рада. Дзякуй, Мэры Кэтрын. Гэта вельмі шмат для мяне значыць».
  «Ці магу я задаць вам пытанне, Джына?»
  «Вядома».
  «Вы з Эрыкам бачыцеся?»
  Яна выглядала няўтульна. «Чаму? Я маю на ўвазе, што вы, вядома, не. . . Я маю на ўвазе, што Дэн не памёр. . .”
  Яна дазволіла словам заціхнуць. Яны нявымоўна віселі ў паветры. Мёртвы вельмі даўно . Па праўдзе кажучы, яна не здзівілася, што Джына першая задумалася; так яна думала. Ніякай лаяльнасці або рэальнай прыхільнасці.
  - Не, - жорстка сказаў МС. «Гэта было афіцыйнае пытанне».
  «О, вядома». Яна прачысціла горла. «Адносіны на працоўным месцы такія ліпкія. Спаць з калегамі. . . які беспарадак можа атрымацца. Скажам так, я вучыўся на сваіх памылках».
  «Гэта так, Джына?»
  «Не, зараз мы не бачымся».
  «Калі гэта скончылася?»
  «Некаторы час таму. Перад табой і Дэнам...
  Яна закусіла словы, і МС нахмурыўся. «Што да нас з Дэнам?»
  Яна вагалася. «Сталі парай».
  Праз некалькі хвілін МС глядзела, як яе стрыечны брат сцягвае свой Mercedes з пад'езда. Яна зачыніла дзверы і пацерла халодныя рукі. Адкуль Джына даведалася, што яны з Дэнам сталі парай? У Джыны былі адносіны з Эрыкам. Ці магла яна таксама з Дэнам?
  Ад гэтай думкі ёй стала дрэнна. Яна паспрабавала адштурхнуць яго, але яно адпаўзла назад. Калі б яны, чаму б Дэн не сказаў ёй? У рэшце рэшт, у іх абодвух было мінулае, адносіны, якімі яны не ганарыліся.
  Магчыма, ён не сказаў ёй, таму што яго адносіны з Джынай не скончыліся .
  - Не, - сказала яна ўслых. «Ты не зробіш гэтага, Мэры Кэтрын. Ён любіў цябе».
  Яна адкрыла мабільны тэлефон і набрала нумар Кіта. «Адгадайце, хто толькі што наведаў мяне?» - сказала яна, калі адказаў яе партнёр. «Мой любімы стрыечны брат».
  «Не жартую? Яна прызналася?»
  «Тое, што спала з босам, так. Прошлы час, па яе словах. І яна прызналася, што хлусіла нам пра Джэні. Сказала, што аднойчы падвезла яе з цэнтра дадому. Таксама несанкцыянавана зазірнуў у яе файлы».
  «Чароўная. Калі мы можам ёй паверыць».
  «Дакладна. Потым яна паніжалася, моцна. Хацеў загладзіць са мной. Пасля ўсіх гэтых гадоў, таму што мы сям'я ".
  «Здаецца, наша спадарыня Дэлука трохі нервуецца».
  «І выглядае вельмі вінаватым. У рэшце рэшт, у вас можа быць шанец злавіць Барбі».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК ШОСТЫ
  
  Серада, 28 студзеня
  22:20​
  
  Не прайшло і дзвюх гадзін, як Сміт патэлефанаваў з інфармацыяй. MC пагадзілася сустрэцца з ім у McDonald's на Паўночнай Другой вуліцы, на паўдарозе паміж яе заходнім бокам і яго дамамі на ўсходнім баку.
  Яны не зайшлі. Замест гэтага Сміт села на пярэдняе пасажырскае сядзенне свайго Explorer. «Дзякуй за сустрэчу», — сказаў ён. «Я ведаю, што позна».
  «Я і так мала сплю ў гэтыя дні. Што ў вас?»
  «Кошт прафесійнага ўдару залежыць ад таго, хто наносіць удар і хто мішэнь. Чым больш вопытны нападаючы, тым вышэй цана. Чым большая мэта, тым вышэйшая цана».
  MC кіўнуў. «Мае сэнс. Чым больш мэта, тым хітрэйшы ўдар. Мне здаецца, калі б хтосьці спрабаваў ударыць знакамітасць ці палітыка, яны б нанялі чалавека з вопытам».
  «Здаецца, простая справа. Але там шмат дурных людзей».
  «І іх ловяць, таму што яны дурныя», — сказаў МС.
  «Галаваломнае ў іншай катэгорыі».
  «Які дыяпазон?»
  «Дзесяць тысяч да нябёсаў. Менш за нейкае дурное дзярмо, а яшчэ больш дурное дзярмо набірае ў бары і набірае на працу».
  «З таго, што вы мне сказалі, гэты Breakneck не з тых, хто падбірае ў бары».
  «Ён не. Наша інфармацыя паказвае, што ён добры. Вельмі прафесійна. Вопытны».
   «Гэтыя дзеці былі б даволі малапрыкметнымі мішэнямі».
  «Згодны. Цікава, ці не так?»
  «Як у, гэта не складае,» сказаў MC. «Давайце паглядзім на наш іншы варыянт».
  «Наш іншы варыянт?»
  «Дзеці выкралі яго інфармацыю і атрымалі яго грошы. Гэта асабістая, а не наёмная праца».
  «Тады справа не ў грошах».
  MC падняў брыво. «Не?»
  «Паводле маіх крыніц, другі варыянт вядзе нас у яшчэ больш страшнае месца».
  «За каго страшней? нас? Ці дзеці?»
  «Дзеці. Прафесіянал - гэта машына для забойства. Ён — ці яна — думае не так, як мы. Ён не адчувае віны і раскаяння. Кожны з'яўляецца патэнцыйнай мішэнню, і чалавечае жыццё не мае ўнутранай каштоўнасці. Ён робіць працу, а потым ідзе далей».
  Сміт адкашляўся. «Калі яго матывам з'яўляецца другі варыянт, то забойствы звязаныя з інфармацыяй. Яго ананімнасць - гэта ўсё для яго. Ён жыве — або памірае — гэтым. Ён не можа быць знойдзены. Ён не можа рызыкаваць, каб яго спіс кліентаў быў скампраметаваны. Ён не будзе».
  MC спадабаўся гэты гук. Што гэта значыла. «Ён адсочвае ўсіх, хто меў доступ да яго інфармацыі. Усе, хто да яе дакранаўся, так бы мовіць. І забіваць іх».
  Сміт кіўнуў. «Так».
  «І ён знаходзіць іх праз іх кампутары».
  «Магчыма. Так, магчыма».
  MC раптам адчуў холад. Яна пацерла рукі. «Такіх дзяцей можа быць больш. Сядзяць качкі».
  «Нам трэба знайсці іх раней, чым ён».
  «Як?»
  «Магчыма, вы ўжо размаўлялі з адным з іх».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" Але нават калі яна вымавіла гэтае пытанне, яна ведала : Зоі .
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК СЁМЫ
  
  Серада, 28 студзеня
  22:45​
  
  МС набраў Сэма ў той момант, калі Сміт паехаў. «Дзе ты?» — спытала яна. Яна амаль не чула яго, нягледзячы на ўвесь шум на заднім плане.
  «У Спанкі».
  «Нам трэба пагаварыць».
  «Страляй, божа».
  Яго словы былі невыразныя, вельмі тонка. Ён выпіў.
  «Не так», - сказала яна. «Дзе Зоя?»
  «Не ведаю. Я не бачыў яе з таго часу...
  Яна адрэзала яго, нецярплівая. «Ці можаце вы да яе дабрацца?»
  «Я магу паспрабаваць. Ніякіх абяцанняў».
  «Калі вы гэта зробіце, арганізуйце нашу сустрэчу».
  «Не, калі вы не скажаце мне, чаму».
  «Прабачце?»
  «Вы мяне чулі. Раскажыце, што адбываецца».
  MC прызнаў неахвотную павагу. Гэта змяшалася з па-каралеўску раз'юшаным, што ён рабіў не тое, што яна яму загадала. «Яшчэ адзін чалавек памёр. На гэты раз дзяўчынка».
  «Божа мой. Сусветная арганізацыя па ахове здароўя-"
  «Звалі Джэні Ліндэман. Мы лічым, што Зоі можа быць у небяспецы».
  «Зоі? Але чаму?»
  «Проста павер мне! Я растлумачу ўсё, калі вы прывядзеце мне Зоі.
  «А калі яна не прыйдзе?»
   «Калі яна супраціўляецца, раскажыце ёй пра Джэні. Калі тое, што я думаю, праўда, яна прыйдзе».
  «Добра, я паспрабую». Ён прагучаў дрыготка. «Але я не магу...»
  «Абяцай», — скончыла яна за яго. «Я ведаю. Вы заставайцеся на месцы. Я сустрэнуся ў Спанкі. А Сэм?»
  «Так?»
  «Больш няма алкаголю».
  
  
  Клуб скакаў, калі прыбыў МС; ёй прыйшлося плысці праз мора пераважна п'яных маладых людзей. Яна ўспомніла, калі ёй спадабалася гэтая сцэна. Чорт вазьмі, гэта здавалася даўным-даўно.
  Яна знайшла Сэма ў перапоўненым бары. Яна адцягнула яго ад піва, павяла ў тое, што здалося ціхім кутком, у калідор за туалетамі.
  «Ці дабраліся да Зоі?»
  Ён кіўнуў. «На яе мабільны тэлефон. Яна сказала, што сустрэне мяне тут».
  «Як доўга?»
  «Я не пытаўся».
  «Дзе яна была?»
  Ён выглядаў збянтэжаным. «Я не пытаўся».
  «Чорт вазьмі, Сэм. Гэта не гульня».
  Ён выглядаў пакрыўджаным. «Вы не казалі мне пра ўсё гэта пытацца! Вы сказалі прывесці яе сюды, і я так і зрабіў. Цяпер ты мне дасылаеш пошту, што дае?»
  Частка яе хацела прачытаць яму лекцыю. Скажы яму выкарыстоўваць галаву. Думай сам, бярэ на сябе адказнасць.
  Але іншая частка ведала, што ён мае рацыю.
  «Прабач, малы. Я магу быць крыху напружаным».
  «Добра, я павінен быў падумаць пра гэта сам. Я напішу ёй смс».
  MC назіраў за ім, як яго вялікія пальцы хутка набіралі паведамленне, а потым адпраўлялі яго. Розніца ў іх узросце не была такой вялікай, але розніца ў іх тэхналагічным паглыбленні не пераставала яе здзіўляць.
  — амаль імгненна адказала Зоя. «Яна зараз на стаянцы», — сказаў ён.
  «Скажы ёй, што мы яе там сустрэнем».
  — адказаў Сэм, і яны накіраваліся да параднага ўваходу. Зоі праігнаравала апошняе паведамленне і паказвала вышыбале сваё пасведчанне. Яна выглядала п'янай. Мяркуючы па ўсім, Spanky's быў не першым яе прыпынкам за ноч.
   Яна бачыла Сэма, але не бачыла МС. «Прывітанне, Сэмі».
  «Гэй, Зоя». Сэм абняў яе за плечы і павярнуў. «Давай, дзетка. Нам трэба пагаварыць».
  «Але я хачу танцаваць».
  «Мы патанцуем пазней».
  MC рушыў услед за імі. Відавочна, Сэм не сказаў ёй, што яна будзе тут.
  Калі яны цалкам выйшлі ў ноч, на іх ударыла халоднае паветра, жаданая перадышка пасля вільготнага інтэр'еру бара.
  «Прывітанне, Зоі», - сказаў МС.
  Дзяўчына паглядзела на МС, потым зноў на Сэма. «Што яна тут робіць?»
  «Ёй трэба было з намі пагаварыць».
  «Я сказаў ёй усё, што ведаю!»
  У яе гучала паніка. Цікавая рэакцыя чалавека, якому няма чаго хаваць.
  «Дзяўчына па імені Джэні Ліндэман мёртвая», - сказаў MC.
  Яна застыла. «Што?»
  «Яе забілі гэтак жа, як і Мэта Марціна. І, як у Марціна і Томі, яе кампутар прапаў».
  - Гэта не можа... - Зоя абхапіла сябе рукамі. «Вы гэта выдумляеце».
  «Я быў на месцы. Учора ёй споўніўся дваццаць першы дзень нараджэння».
  «Мне дрэнна. Мне трэба сесці».
  Прывялі яе да абочыны. Яна сядзела і апусціла галаву на калені. Некалькі маладых людзей прайшлі міма іх, спагадліва пазіраючы ў іх бок. Несумненна, яны думалі, што Зоя выпіла занадта шмат.
  MC даў Зоі хвіліну, каб сабрацца, а потым сказаў: «Вы ведалі яе?»
  «Навошта мне?»
  MC не адзначыў, наколькі яна непераканаўчая. «У нас ёсць падставы меркаваць, што яна, Марцін і Томі ўваходзілі ў групу злачынных хакераў. Яны скралі інфармацыю…»
  - Якога чорта, - выбухнуў Сэм. «Ні ў якім разе Томі не быў...»
  Яна падняла руку, спыняючы яго. «Яны скралі інфармацыю, напрыклад, нумары крэдытнай карты і банкаўскіх рахункаў, і прадалі яе».
  - Я б нічога пра гэта не ведала, - прашаптала Зоя.
  «Сапраўды? Тады б вы нічога не ведалі пра паўмільёна баксаў Томі натыкнуўся ў адным з акаўнтаў? Пяцьсот тысяч долараў, якія ён спадзяваўся выкарыстаць у якасці закладу, каб вызваліць сябе — або свайго блізкага сябра — з групы?»
  Дзяўчына бездапаможна паглядзела на Сэма. Ён павярнуўся да MC з недаверам. «Гэта ўсё сапсавана, МС. Ты называеш майго брата злодзеем?»
  Яна працягвала, як быццам ён не казаў. "Таму што, калі вы ведаеце што-небудзь пра гэта, вы можаце быць наступным у чарзе смерці".
  Зоя выглядала ўражанай; яна пачала дрыжаць. МС націснуў на яе. «Я правёў невялікае даследаванне. Breakneck - гэта імя прафесійнага забойцы. Наёмны забойца. Магчыма, яго нанялі забіць усіх, хто ведае пра грошы. Калі вы не належыце да гэтай катэгорыі, добра. Але калі вы гэта зробіце, магчыма, вы захочаце змяніць сваю гісторыю?»
  Маладая жанчына паднесла рукі да твару і застагнала.
  «У мяне не так шмат часу», - сказаў MC. «І, шчыра кажучы, вы таксама не можаце. Што ты думаеш, Зоя? Прытрымлівацца сваёй арыгінальнай гісторыі? Ці мяняць?»
  - Я ведала Джэні, - прашаптала яна. «Яна была адной з крэкераў».
  «Вы адзін з іх?»
  Яна кіўнула.
  «Вы завербавалі Томі?»
  Яна падняла позірк. «Ён мяне завербаваў! Клянуся!»
  Словы адбіліся ў ёй. Ім балюча. Яна зірнула на Сэма; ён выглядаў хворым.
  «Мне патрэбны былі грошы. Ён сказаў мне, што гэта сапраўды нікому не пашкодзіла. Каб кампаніі, якія выдаюць крэдытныя карты, не прыцягвалі людзей да адказнасці за такія крадзяжы».
  Так званае злачынства без ахвяраў. Шкада, што невінаватыя заўсёды плацяць — у той ці іншай форме. MC прымусіла сябе засяродзіцца на дзяўчыне. — А пяцьсот тысяч у цябе ёсць?
  «Не! Я нічога пра гэта не ведаю!»
  «Гэта прэтэнзія састарэла, Зоі».
  «Мы ўзламалі і ўзламалі. Развярнуўся і прадаў інфармацыю. Вось і ўсё. Я ніколі не бачыў грошай ні на адным рахунку. Клянуся!»
  «Вы хлусіце».
  «Я не! Я..."
  «Томі патэлефанаваў у ФБР. Ён хацеў выйсці. Ён сказаў агенту, што «сябар» у бядзе, ён дапамагае ім. Гэты чалавек сарваў куш». Яна нахілілася да яе. «Я думаю, што вы гэты сябар».
   «ФБР? Божа мой!» Яна ўскочыла на ногі. «Я не хачу ў турму!»
  «Мне патрэбны імёны, Зоі. Любы, каго вы ведаеце, хто быў уцягнуты».
  «Я павінен падумаць. не ведаю . . . мы ў асноўным не сустракаліся адзін з адным. Некалькі экранных імёнаў...
  «Хто першым уцягнуў Томі?»
  Яна прыціснула далоні да вачэй. «Я не ведаю. . . Я не памятаю, што ён мне казаў!»
  Цяпер яна рыдала, у істэрыцы. Сэм абняў яе рукамі. «Нічога страшнага, Зоі. МС усё паклапоціцца, вось пабачыш».
  МС не ведала, ці верыла ў гэта яе стрыечная сястра, ці проста спрабавала суцешыць Зоі. Калі ён і верыў, то памыляўся. Цяпер, аднак, не час выпраўляць яго.
  «Але мы павінны ёй дапамагчы», - працягваў ён. «Калі мы гэта зробім, усё будзе добра».
  MC умяшаўся, не пацвердзіўшы і не абвергшы. «Мне спатрэбіцца твой кампутар, Зоя».
  «Мой кампутар?» — паўтарыла яна, шморгаючы носам. «Чаму?»
  «Калі тое, што мы падазраем, праўда, гэты Breakneck знаходзіць членаў групы праз кампутары. Вы з Джэні Ліндэман перапісваліся?»
  Яна збялела. «Я не разумею».
  Яна не хацела разумець. «Breakneck можа выкарыстоўваць зваротны пошук па адрасе электроннай пошты, каб атрымаць ваша імя, адрас, каардынаты на карце. Усё гэта можна мець. Хутка. І нядорага».
  Зоя проста глядзела на яе з жахам.
  «Мы ўтрох едзем у тваю кватэру, Зоя. Мы збіраемся забраць ваш кампутар і ўсё, што вам можа спатрэбіцца для начлегу».
  «На ноч? Дзе я...»
  «Калі вы перапісваліся з Джэні Ліндэман, Breakneck альбо ўжо мае ваша імя, альбо хутка будзе. Я думаю, што застацца дома было б вельмі дрэннай ідэяй. Калі, вядома, ты не хочаш памерці».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК ВОСЬМЫ
  
  Серада, 28 студзеня
  23:35​
  
  Зоі жыла ў сціплым дуплексе на ўсходнім баку горада, непадалёк ад каледжа Рок-Вэлі. У дуплексе было зусім цёмна.
  «Вы не пакінулі святло?» MC сказаў.
  «Я забыўся».
  «Не будзьце зноў так неасцярожныя. Хто жыве на другім баку?»
  «Не зараз».
  «Ключ».
  Зоя перадала яе ёй, і яны прабраліся па пярэдняй дарожцы. MC адамкнуў дзверы і ўвайшоў у кватэру першым са зброяй.
  «Выключальнік святла?» — спытала яна.
  «Направа ад дзвярэй».
  MC знайшоў. Святло заліло пакой. Адносна акуратна, бачыў MC. Прыемна жаноцкі.
  Мабыць пустая.
  «Я агледжу астатнюю кватэру. Вы двое заставайцеся тут».
  MC зрабіў пошук, потым вярнуўся да Сэма і Зоі. «Вазьміце камп'ютар і рэчы на ноч».
  Зоі пайшла рабіць, як прасіў МС, але праз імгненне вярнулася. «Яго няма. Мой ноўтбук знік».
  МС пачула, як кроў хлыне ў яе галаве. «Вы ўпэўнены?»
  «Так».
   Забойца ўжо знайшоў Зою .
  Калі б яна была дома, яна была б мёртвая .
  «Пакуй сумку», — загадаў МС. «Хапіць на некалькі дзён. Усё, што вам спатрэбіцца. Вы тут не ў бяспецы».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СОРАК ДЗЕВЯТЫ
  
  Чацвер, 29 студзеня
  00:40​
  
  Пасля таго, як яна прымусіла Зоі супакоіцца і размясцілася ў пакоі для гасцей, МС апранула сваю самую цёплую піжаму і зрабіла сабе кубак гарачага шакаладу. Яна скурчылася на канапе, жадаючы сагрэцца.
  Ёй было балюча. Яна расчаравалася. З разбітым сэрцам.
  Ці лягчэй было б даведацца праўду па-за следствам? — здзівілася яна. Яна б раззлавалася. Абураецца і не верыць. Яна б сумнявалася ў кожным кроку сваіх калег-дэтэктываў.
  І ў рэшце рэшт, яна была б на душы. Гэтак жа, як яна была цяпер. Яна абаперлася галавой на спінку канапы. Што прывяло Томі туды, дзе ён апынуўся? Проста старамодная, садовая прагнасць? Ці нешта большае? Цямней? Аб чым ніхто з іх не здагадваўся?
  Яе сота завібравала. Гэта быў Сэм. «Я наперадзе. Я не мог заснуць».
  Няма вялікага сюрпрызу. «Я таксама не мог. Я зараз адчыню дзверы».
  Праз некалькі імгненняў яна ўпусціла яго ў дом. Ён падышоў да канапы і плюхнуўся на яе. «Дзе Зоя?»
  «Спіць».
  «Ты ў парадку?»
  MC падняла свой кубак, заўважыла, што яе рукі дрыжаць, потым паставіла яго на часопісны столік. «Трымайся».
  «Ён бы сказаў мне пра гэта, MC Я быў яго братам. Я думаў, калі ён завербаваў яе, чаму ён не спрабаваў завербаваць мяне?»
  Яна на імгненне задумалася. «Менавіта чаму ён гэтага не зрабіў. Ён хацеў не адставаць ілюзія таго, кім ён быў, якім хлопцам ён хацеў, каб мы яго паверылі».
  Было балюча вымаўляць словы; тым, як ён паморшчыўся, яму было балюча іх чуць.
  «Я адчуваю сябе лайном».
  «Я таксама».
  Сэм паглядзеў на яе са слязамі на вачах. «Я любіла яго. Я раўняўся на яго».
  "Я ведаю, дружа", сказала яна. «Я таксама».
  Яны замоўклі. Сэм зламаў яго першым. «Я працаваў на тэлефоне Томі. Знайшоў нешта дзіўнае з дваццаццю пяццю імёнамі ў яго спісе кантактаў».
  «Дзіўна?» — паўтарыла яна.
  «Ведаеце, дзіўна. Пра лічбы. Лічбы, якія не з'яўляюцца лічбамі».
  MC пахітала галавой. «Гэта не мае сэнсу».
  «Прабачце. Я даволі стаміўся. Нумары, якія не з'яўляюцца нумарамі тэлефонаў».
  «Дай мне паглядзець».
  Ён дастаў са свайго заплечніка планшэт са спіраллю, раскрыў яго і падсунуў ёй. «Паглядзіце на гэтую старонку. Вы пазнаеце імёны?»
  Яна прагледзела спіс. «Не».
  «Я таксама. А цяпер праверце нумары тэлефонаў».
  Яна зрабіла. «Дзевяць лічбаў, а не дзесяць».
  «Правільна. Мясцовае лік - сем. З кодам горада дзесяць».
  «Дык што гэта?»
  «Не ведаю. Каб быць упэўненым, я правёў пошук па белых старонках у інтэрнэце».
  «Магчыма, гэта код», — сказала яна. «Але за што?»
  «І як нам гэта расшыфраваць?»
  Інфармацыя пачала праплываць перад вачыма. «Мы не, ва ўсякім разе не сёння ўвечары. Давайце спачатку папрацуем з простымі рэчамі».
  Ён працягнуў руку і прапусціў некалькі старонак у спіралі. «Пацверджаныя імёны і лічбы. Зірніце».
  Вялікі спіс, яна ўбачыла. Разбіты на падзагалоўкі: спіс кантактаў, адпраўленыя, атрыманыя, набраныя і прапушчаныя званкі. У большасці былі толькі імёны. Нейкае імя, ініцыялы прозвішча. Толькі жменька мела поўныя імёны. Ёй трэба будзе праверыць іх са спісам кліентаў Томі.
  У многіх яна пазнала сям'ю або сяброў Томі. Яна бачыла нумар ФБР — двойчы.
  «Вы кажаце, што пацвердзілі гэта?»
  «Альбо па тэлефоне, альбо праз інтэрнэт».
   «Добрая праца. Што з ягонымі смс-камі?»
  «Яшчэ не глядзеў на іх». Ён пазяхнуў. «Я зараз іх пачну».
  «Табе трэба крыху паспаць». Ён выглядаў так, быццам хацеў паспрачацца; — абарвала яна яго. «Цяпер працуеш, памыляешся. Акрамя таго, я тост ".
  «Ці магу я застацца тут? Канапа ў парадку».
  Яна падумала, як ён часта спыняўся ў Томі. «Вядома, Сэм. Гатэль Riggio адкрыты для працы.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЯЦЯТЫ
  
  Чацвер, 29 студзеня
  6:25 раніцы
  
  Пасля таго як Сэм лёг спаць, МС паспрабаваў заснуць. Але яе думкі не дазвалялі гэтага. Яна варочалася, уяўляючы шэрагі лічбаў у спісе кантактаў Томі.
  Коды нейкія. магчыма. Якія яшчэ рэчы былі звязаны з радкамі лічбаў? Паштовыя індэксы. Банкаўскія рахункі. Крэдытныя карты. Нумары зняволеных. Адрасы.
  Калі сонца нарэшце пачало закрадацца за гарызонт, яна кінула спаць і на дыбачках выйшла на кухню папіць кавы, зачыніўшы дзверы паміж кухняй і гасцінай, каб не разбудзіць Сэма.
  Адзінае, што яна ведала напэўна, гэта тое, што ёй патрэбна дапамога Кіта. Ёй патрэбны быў яе ўклад. Прыйшоў час прызнацца ў сваіх грахах і папрасіць прабачэння. Ёй трэба было зрабіць гэта асабіста. У штабе.
  Гэтая думка напалохала яе.
  Яна падышла да кававаркі і зноў напоўніла кубак, думкі зноў вярнуліся да нумароў у тэлефоне Томі. Яна працавала, каб успомніць імёны. Мэта Марціна ў спісе не было. Як і Джэні Ліндэман. У Зоі было.
  Вядома, гэта толькі даступныя спісы. Як толькі яна разабралася з Кітам і перадала прыладу на ідэнтыфікатар, яны маглі аднавіць усе зробленыя або адпраўленыя званкі.
  Марцін. Ліндэман. Томі. Зоі Петэрсэн. Яна пацерла пераноссе, перабіраючы імёны ў думках. Яна хацела непасрэднай сувязі паміж ахвярамі. Адзін мацнейшы за -
   Імёны, зразумела яна. Мэт Марцін і Зоі Петэрсэн. Яна адшпіліла тэлефон, патэлефанавала па нумары Эрыка і націснула АДПРАВІЦЬ .
  Ён адказаў сонна. «У мяне ёсць пытанне», - сказала яна. «Учора вы сказалі, што не пазнаеце імя Мэта Марціна, але ці мог ён быць пацыентам Kids in Crisis?»
  Ён быў ціхі. Яна не была ўпэўненая, ці здзівіла яна яго, ці ён проста ўзяў хвілінку, каб падумаць.
  «Ён мог. Я ўпэўнены, што ён не быў маім пацыентам, але ў мяне ёсць яшчэ два лекары».
  «А як наконт Зоі Петэрсэн?»
  «Зноў жа, не мой пацыент. Але гэта не значыць...
  Яна адрэзала яго. «Як мы маглі даведацца? Гэта важна, Эрык».
  «Я патэлефаную Джыне. Калі яна не ведае з рук, яна будзе рада даведацца. Трымайся».
  Ён адклаў яе. Праз імгненне ён вярнуўся. «Яна не адказвае, але можа быць у душы. Дайце мне некалькі хвілін, я вам ператэлефаную».
  Праз дваццаць хвілін ён патэлефанаваў. «Яна ўсё яшчэ не падымае трубку».
  «Чорт вазьмі».
  «Слухай, я ўсё роўна еду».
  «Як доўга?»
  «Трыццаць хвілін. Сорак вяршынь».
  Дастаткова часу, каб прыняць душ і апрануцца. «Тады пагаворым».
  Час быў ідэальным. Калі ён патэлефанаваў, яна скончыла купацца і высушыла валасы.
  «Я тут, у цэнтры, загружаю сістэму. Добра, гатовы. Якія гэта былі імёны?»
  «Мэт або Мэцью Марцін. І Зоі Петэрсэн».
  «Давайце спачатку пашукаем Марціна.
  - Прабачце, - сказаў ён праз некалькі секунд. «Няма Мэта Марціна».
  «Як наконт іншага імя? Зоі Петэрсэн».
  «Трымайся». Яна пачула стук ключоў, праз імгненне ён сказаў: «Вось яна. Зоі Элізабэт Петэрсан. Яна бачыць Дэйва Гілберта.
  У іх гэта было, моцная фізічная сувязь паміж двума крэкерамі. «Ты дапамог больш, чым думаеш, Эрык. Я растлумачу пазней, але мне трэба ісці».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЯДЗЯТ ПЕРШЫ
  
  Чацвер, 29 студзеня
  7:40 раніцы
  
  Джэксан стаяў каля гандлёвых аўтаматаў, падаючы аднаму з іх чвэртачкі. Ён выглядаў смажаным.
  Кіт пахітала галавой. Яшчэ адзін зусім выведзены з раўнавагі сволач.
  «Гэй, Джэксан», - паклікала яна. «Якая твая апраўданне, чувак?»
  Ён паглядзеў на яе. «Лепшыя рэчы ў гэтых машынах».
  Яна пахітала галавой. «Не тое. За тое, што я быў тут, выглядаючы такім, рыхтуючы бог ведае што на сняданак».
  Ён усміхнуўся. «Не мог пакінуць гэта ў спакоі». Мяшок з печывам Oreo памерам укусу ўпаў у студню, і ён дастаў іх. «Вы разумееце, што я маю на ўвазе?»
  На жаль, яна зрабіла. «Вазьмі гэта са старых рук, палегчы крыху».
  Па яго насмешлівым выразе твару яна заўважыла, што яе прапанова зрабіла такое ж уражанне, як удар шарыкам Nerf.
  «Няхай, Джэксан. Атрымлівайце асалоду ад печывам».
  «Дзякуй». Ён разарваў сумку. «Рыджыа тут?»
  «Яшчэ не ўвайшоў».
  «Я знайшоў сёе-тое падчас таго пошуку, які яна рабіла. Гэта неяк незразумела, напэўна, нічога, але...
  «Які пошук?»
  «Галаваломны». Ён сунуў у рот некалькі печываў і загаварыў вакол іх. «Я сам збіраўся дагнаць яе, але, паколькі вы тут, я мог бы проста перадаць гэта?»
   Галаваломны? «Гэта было б цудоўна», - сказала яна, выпраўляючы твар. «Што ў цябе?»
  «Імя ўзнікла ў інтэрв'ю з падазраваным. Забойства. Аляксандр Тэндзі. «Гадоў дзесяць таму».
  Кіт пашукаў яе ў памяці і не знайшоў нічога. «Я не памятаю Tandy або Breakneck».
  «Вы б не сталі. Яе перадалі федэралам. Тэндзі быў федэральным сведкам, па чутках, яго ўдарылі».
  «І Breakneck. Назва аперацыі або...
  «Нападаючы. Магчыма, гэта не звязана з вашай справай, але вы ніколі не ведаеце ".
  Сапраўды. Часам нават не пра партнёраў .
  «Вы перадасце гэта Рыджыа?» - сказаў ён.
  «Разлічвайце на гэта». Яна вымушана ўсміхнулася. «Адкуль інфармацыя?»
  «Мілер. Памяць пра хлопца мяне ўразіла».
  Здзімала, цяпер гэта было дарэчы, падумала Кіт, ідучы па калідоры. Яна не магла паверыць, што MC зробіць гэта. Зачыніце яе. Ідзі сола. Пасля таго, чым яна ахвяравала, каб утрымаць МС у гэтай справе.
  Ці можа гэта быць памылкай? Ці мог MC проста забыўся згадаць пра лідэра?
  Рыджо? Забыліся згадаць патэнцыйны кліент?
  Кіт з усіх сіл стрымлівала свой гнеў. І прайграў бой. Брудная, гнілая, двухразовая маленькая падхаліма. Яна паставіла пад пагрозу свае адносіны з Джо, каб дапамагчы МС, і вось як яна адплаціла ёй?
  Дык адкуль яна ўзяла інфармацыю? І чаму яна хавала гэта ад сябе?
  Кіт вярнулася да свайго стала і глыбока ўздыхнула, намагаючыся аднавіць кантроль. Каб змясціць яе гнеў і пачуццё здрады, і разгледзець сітуацыю аналітычна.
  Было толькі некалькі прычын, па якіх MC не даваў ёй ведаць. Абараняць каго-н. Томі, напрыклад. Захоўвайце дэталі ўтоенымі, пакуль яна не атрымае дакладнае ўяўленне аб усёй карціне. Або каб абараніць сябе. Бо яна дзейнічала па-за законам. Атрымаць інфармацыю яна інакш не магла. Або атрымаць гэта хутчэй, чым яна магла б, гуляючы па правілах.
  Яна не верыла, што Кіт падыгрывае.
  Чорт вазьмі, яна не будзе! Яна запэўніла Сала, што будзе трымаць MC у чарзе. Абараняць аддзел.
  Далі ёй слова. Ахвяраваў, каб зрабіць гэта.
   Яе клетка завібравала; яна праверыла дысплей. MC, хутчэй за ўсё, каб сказаць ёй, што яна ў дарозе.
  Кіт не падняў. Яна хацела глядзець ёй у вочы, калі яна сутыкалася з ёй. Хацеў мець магчымасць ацаніць, ці праўду яна гаворыць.
  Гэтая думка ўзрушыла яе. Яны так шмат працавалі, каб пераадолець свае праблемы. Ці так яна думала.
  Як яна калі-небудзь зноў зможа давяраць MC?
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЬДЗЕСЯТ ДРУГІ
  
  Чацвер, 29 студзеня
  8:15 раніцы
  
  MC змагаўся, каб засяродзіцца на дарозе. Яе думкі імчаліся. Зоі была пацыенткай праграмы Kids in Crisis. Яшчэ адно звяно паміж сухарыкамі. Яшчэ адна спасылка, якая ўказвала на Джыну і KIC.
  MC дабраўся да паркоўкі PSB і ўвайшоў. Час расказаць Кіту. Мінулы час. Растлумачыць, як магла, прасіць у яе прабачэння.
  Яна аблажалася, проста так.
  Яна патэлефанавала Кіту і пакінула паведамленне; яе партнёр усё яшчэ не перазваніў ёй. MC знайшла месца, прыпаркавалася і вылезла з пазадарожніка. Яна паспяшалася ў будынак і да Бюро па гвалтоўных злачынствах, кроў грымела ў яе галаве.
  Яна знайшла Кіта за сваім сталом, уткнуўшыся носам у ноўтбук. «Вялікія навіны, партнёр. Мы павінны пагаварыць».
  - Нам сапраўды трэба пагаварыць, - сказала Кіт, падымаючы на яе позірк. «У мяне для вас паведамленне».
  «Паведамленне...»
  «Ад Джэксана. Пра Breakneck. Вы хочаце пагаварыць пра гэта тут?»
  У МС перахапіла дыханне. Занадта позна; яна спазнілася. Яна паказала ў напрамку пакояў для допытаў. Кіт пагадзіўся, і праз некалькі імгненняў яны сустрэліся адзін з адным у закрытым пакоі.
  "Дазвольце мне растлумачыць", сказаў MC.
  «Што растлумачыць? Чаму вы хлусілі і ўтойвалі факты ад партнёра? Як вы атрымалі гэтыя факты? Што ў вас за маёй спіной ідзе другое следства?»
   «Прабач».
  «Я не хачу і не маю патрэбы ў вашых прабачэннях. Яны для мяне нічога не значаць. Я падтрымаў цябе. Даў гарантыю Салу. Адкласці маё асабістае жыццё. Для вас. І вось чым вы мне адплаціце?»
  «Я павінен быў гэта зрабіць. У мяне не было...
  Выбар . Яна адкусіла слова, але яно завісла ў паветры паміж імі. Здзекуецца з яе.
  «Вы абяцалі мне, што будзеце са мной шчырымі. Што, калі б вы яго гублялі, я б першы даведаўся. Я б назваў гэта стратай. А як ты?»
  «Сэм знайшоў Зоі».
  Яна ўбачыла, што Кіту спатрэбіўся час, каб усвядоміць тое, што яна гаварыла. Калі яна палічыла, што дала ёй дастаткова часу, МС дадала: «У яе быў тэлефон Томі».
  Кіт сеў. «Працягвай».
  «Яна не выступіла, таму што была траўмаваная. Баяцца быць арыштаванымі».
  «Вядома, была!» — выбухнуў Кіт. «Яна была там, у яе быў тэлефон, каб пацвердзіць гэта. У яе трэба было афіцыйна апытаць!»
  «Праўда. Я моцна аблажаўся. Але выслухай мяне. Яна настойвае, што знайшла яго пасля таго, як яго застрэлілі. Яна адмаўлялася выступаць, калі я не сустрэў яе сам-насам».
  «І вы пагадзіліся? З-за вашага асабістага ўдзелу?» Выраз твару агідны, яна паднялася на ногі. «Ты не пачатковец, Риджио. Вы дасведчаны паліцэйскі, які павінен быў ведаць лепш. Дзеля Бога, цяпер яна магла быць дзе заўгодна!»
  «Я дакладна ведаю, дзе яна».
  Кіт паднесла рукі да твару; MC адчуў, што яна зрабіла гэта ў спробе стрымаць свой гнеў.
  «Яна ў бядзе, Кіт. Яна ў спісе Breakneck.
  Яна апусціла рукі і зноў села. «Пачаць з пачатку».
  MC зрабіў, пачынаючы з нечаканага званка Сэма аб тым, што ён знайшоў Зоі, прапановы дзяўчыны аб умоўнай сустрэчы, яе рашэння прыняць умовы. «У той момант, калі яна дала мне тэлефон, я зразумеў, наколькі моцна я сапсаваў. Але я быў у ім тады і не ведаў, як выбрацца. Я прымусіў яе выкласці сваю версію падзей на паперы, потым падпісаць».
  «Вялікая справа. Гэта было б недапушчальна».
  — працягваў МС. «Зоі сцвярджае, што ў тую раніцу яна пайшла да Томі, каб пераканаць яго любіць яе. Яна ўвайшла і, як і я, знайшла яго ў душы».
   «А тэлефон?»
  MC глыбока ўдыхнуў. «Яна затрымалася з гісторыяй, якую распавяла мне ў той дзень, калі патэлефанавала мне ў VCB. Яна ўбачыла яго там на стальніцы ў ваннай, схапіла і пабегла».
  «А гэты Breakneck, адкуль ён узяўся?»
  «Лусок паперы, засунуты паміж клавішамі і экранам мабільнага тэлефона Томі».
  «Для мяне гэта развальваецца».
  «Я ведаю, але лічу, што яна не забіла Томі».
  «Што з Джэксанам?»
  «Я быў на кампутары, ён паглядзеў на мае крытэры пошуку. Прасіў мяне пра гэта».
  Кіт выглядаў задуменным. «Ён сказаў мне, што Мілер нагадаў, што Breakneck быў звязаны з забойствам. Хіт. Федэралы ўзяліся за справу».
  MC кіўнуў. «Гэтаму я таксама навучыўся ад агента Сміта. Мяркуецца, што Брэккнек - наёмны забойца. Вельмі разумны. Надзвычай небяспечны. Некаторы час ён быў на радары бюро, але яны ніколі не набліжаліся».
  «Вы хадзілі да агента Сміта?» - жорсткім голасам сказаў Кіт.
  «Ён мне быў патрэбны. І я ведаў, што яму будзе ўсё роўна, як я атрымаю інфармацыю».
  «Куды прывялі вас усе гэтыя хітрыкі?»
  «Breakneck сістэматычна забівае дзяцей».
  «Чаму?»
  «Дзве тэорыі. Па-першае, яго хтосьці наняў, каб забіць усіх, хто ведаў пра пяцьсот тысяч».
  «Праблема з першай тэорыяй?»
  «Гэты Breakneck - нападаючы даволі высокага ўзроўню. І гэтыя дзеці выглядаюць як мішэні даволі нізкага ўзроўню».
  «Другая тэорыя?»
  «Яны забралі ў яго інфармацыю і грошы, і ён выцягвае іх адзін за адным».
  «Расплата».
  «Магчыма. А можа, ён абараняе сваю ананімнасць».
  «Як ён іх знайшоў?»
  «Пытанне часу».
  «І праблема з тэорыяй два». Яна расчаравана выдыхнула. «Дзе цяпер тэлефон?»
   «Ён у мяне ёсць».
  «Я хачу як мага хутчэй. Дзяржаўная злачынная лабараторыя - адзіная ўстанова, якая мае магчымасць здабываць поўную крыміналістычную інфармацыю з прылады».
  «Я загадаў Сэму зрабіць гэта ўскрыццё».
  «Сэм?»
  Яна адчула, што пачырванела ад недаверлівага тону Кіта. «Частковае выкрыццё».
  «Што-небудзь?»
  MC адкашлялася, адчуваючы сябе па-дурному. «У спісе кантактаў Томі нешта, магчыма, код, мы не высветлілі. Імёны з нумарамі тэлефонаў, якія не з'яўляюцца нумарамі тэлефонаў».
  «Дзе цяпер дзяўчына?»
  Яна вагалася, і Кіт выдаў голас агіды. «Усё яшчэ стрымліваешся, МС?»
  «Маё месца, для яе ўласнай бяспекі. Петэрсэн і Ліндэман мелі зносіны. Я пайшоў з ёй, каб забраць яе кампутар. . . і яго не было».
  «Яна адна з крэкераў».
  «Так».
  - І Томі таксама?
  - Так, - роўна сказала яна. «Яна кажа, што ён завербаваў яе».
  «І вы ёй верыце?»
  «Я не хачу. Але так.
  Кіт уважліва глядзеў на яе. «Нам трэба прыцягнуць Петэрсэн. Афіцыйна дапытаць яе».
  «Яна бадзёрая, можа збегчы».
  «Мы пераканаліся, што яна гэтага не робіць. Гэта для яе ўласнай абароны, а таксама для нашай».
  «Ёсць больш. Зоі была кліентам Kids in Crisis. Сёння я гэта даведаўся».
  «Святое дзярмо».
  «Мае пачуцці дакладна. Калі мы шукаем чалавека тыпу Свенгалі, які ўсмоктвае дзяцей, хто б лепш звязаўся з праблемным дзіцем, чым іх тэрапеўт?»
  «Гэта ставіць усіх, хто звязаны з KIC, у катэгорыю падазраваных, уключаючы Эрыка».
  «Мае думкі дакладна, хоць ён не быў яе дарадцам.»
  «І гэта ўсё, MC? Усё?»
  «Так».
  «Адкуль мне ведаць, што ты кажаш мне праўду?»
  Пытанне набалела. Без сумневу, Кіт меў гэта на ўвазе.
  І, несумненна, яна гэта заслужыла.
  «Я мяркую, што вам проста трэба давяраць мне».
  «Зараз я б назваў гэта смешным».
  Яе мабільны тэлефон завібраваў. MC праверыў дысплей, але не пазнаў нумар.
  «Рыджо».
  «МС, гэта Эрык». Голас яго дрыжаў. «Я не ведаў, што яшчэ рабіць, таму патэлефанаваў табе».
  «Глыбока ўдыхні, Эрык. Скажыце, што не так».
  «Гэта Джына. Я ўвесь час спрабаваў дастукацца да яе, але не змог, таму забег міма яе дома. Яна . . . Я знайшоў яе і, - яго голас павысіўся, - яна мёртвая!
  Усведамленне адбілася ў ёй. На адно імгненне сэрца яна не магла дыхаць, не кажучы ўжо пра тое, каб гаварыць. «Вы ўсё яшчэ на месцы?» — нарэшце ўдалося ёй.
  «Так».
  «Патэлефануйце ў 911. Скажыце ім тое, што вы сказалі мне. Прышлюць крэйсер. Заставайцеся на месцы, але нічога не чапайце. Мы з Лундгрэнам адразу прыедзем».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЬДЗЕСЯТ ТРЭЦІ
  
  Чацвер, 29 студзеня
  9:35 раніцы
  
  Джына жыла ў вельмі добрым раёне Уіллаў-Вуд на ўсходзе Рокфарда. З усімі новымі пабудовамі і вялікімі дамамі на акрах, Уіллоў-Вуд быў далёка ад сціплых заходніх кварталаў, дзе выраслі МС і Джына.
  MC спыніўся перад вялікім домам Джыны. Калі яна глядзела на збудаванне, MC прыйшло ў галаву, што не мае значэння, наколькі багата ты жывеш — калі вечарынка скончылася, яна скончылася. Вы не маглі прынесці яго з сабой.
  Крэйсеры 911 ужо прыбылі, і першыя афіцэры ахоўвалі месца здарэння. Удалечыні МС пачула лямант сірэны — хуткай дапамогі, падумала яна.
  Эрык стаяў, сціснуўшыся, на цудоўным каменным ганку. Ён выглядаў так, быццам пастарэў на дзесяць гадоў з таго часу, як яна ўбачыла яго напярэдадні.
  Яна і Кіт падышлі да яго. «Эрык?» - сказала яна.
  Ён няўцямна паглядзеў на яе. «Дзякуй, што прыйшлі».
  Ён сказаў гэта так, нібы арганізоўваў вячэру. MC дакрануўся да яго рукі. «Ты мерзнеш».
  «Я не мог туды вярнуцца».
  «Я разумею. Як наконт коўдры? Мы маглі б пагаварыць у адным з крэйсераў?»
  «Я ў парадку».
  Ён не быў. Але гэта вырашаць не ёй. «Мне трэба, каб ты расказаў нам, што менавіта здарылася».
  Ён кіўнуў, але не сказаў.
   - Пачні з пачатку, доктар Сундстранд, - сказаў Кіт. «Як вы сюды апынуліся?»
  Ён перавёў позірк на Кіта. «Я не мог да яе датэлефанавацца. Што было дзіўна. У мяне дамоўленасць з асістэнтамі і кіраўнікамі, яны заўсёды на сувязі».
  Накшталт паліцэйскага. - Працягвай, - сказаў MC.
  «Я падумаў, што лепш праверыць яе. Я хваляваўся, што яна можа быць хворая або . . . што з ёй нешта здарылася».
  Кіт умяшаўся. «Накшталт чаго, доктар Сундстранд?»
  «Я не ведаю. . . няшчасны выпадак. Безумоўна, не. . . гэта».
  Кіт звяла бровы. «Гэта здаецца мне дзіўным. Вы так перажываеце за ўсіх сваіх супрацоўнікаў?»
  Ён выглядаў здзіўленым пытаннем. «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Праверка самаадчування супрацоўніка дома».
  «Вы не разумееце».
  «Ясна. Дапамажыце мне тут».
  «Яна ніколі не была на сувязі. Гэта была частка працы». Выраз яго твару напружыўся. «Я не мог да яе датэлефанавацца. Яна жыве асобна - жыла адна, і я падумаў, што варта праверыць яе.
  «Ідзем далей», - сказаў MC. «Што здарылася далей?»
  «Я пазваніў. Калі мне не адказалі, я паспрабаваў адкрыць дзверы».
  «Спераду ці ззаду?» - спытаў Кіт.
  Ён вагаўся на момант, выглядаючы разгубленым. «Фронт. Ён быў разблакаваны». Ён пацёр рукі; MC заўважыў, што ён дрыжыць. «Я паклікаў, потым пайшоў шукаць...»
  Ён закусаў словы, зірнуўшы на прыбылых медыкаў. Ён глядзеў, як яны вылезлі з машыны хуткай дапамогі і паспяшаліся са сваім рыштункам да дому.
  «Вы знайшлі Джыну?» - спытаў Кіт, вяртаючы яго ўвагу на іх пытанні.
  Ён заплюшчыў вочы. «У яе спальні».
  Тое, што ён шукаў яе там, нават у гэтай сітуацыі, падалося МС занадта знаёмым для адносін паміж працадаўцам і працаўніком і, здавалася, пацвярджала сцвярджэнне Джыны, што яны былі каханкамі. «І яна была мёртвая?»
  Ён кіўнуў.
  «Вы правяралі яе пульс?»
  «Не. Я не думаў . . . не».
  «Вы неяк дакраналіся да яе?»
   Ён паківаў галавой. «Я выбег сюды і патэлефанаваў табе».
  - Дзякуй, Эрык, - мякка сказала яна. «Мне зараз трэба зайсці ўнутр, але ў мяне можа быць яшчэ некалькі пытанняў. Вы не супраць пачакаць у адным з крэйсераў?»
  Нешта варухнулася на яго выразе. Усведамленне таго, што ён сапраўды можа апынуцца пад падазрэннем? Усведамленне хісткага становішча, у якое паставіла яго Джына? Раптоўны інстынктыўны недавер?
  А можа, усё гэта было яе ўяўленнем?
  Яна адчувала, што ён назірае за ёй, калі яны з Кітам распісваліся ў журнале і ўваходзілі ў дом. MC зірнула на партнёра. «Ці здалося табе, што Эрык ухіляецца?»
  «Я не думаю, што ён расказваў нам усё. Пытанне ў тым, што ён стрымліваў?» Кіт паглядзеў на яе. «Я хачу, каб тэлефоны ДэЛукі праверылі. Тэлефануе і выязджае».
  Яны ішлі па гуку галасоў да ахвяры. У дзвярах спальні яны сустрэліся з хуткай медыцынскай дапамогай, якая выходзіла.
  «Мы нічога не можам для яе зрабіць», - сказаў адзін з іх.
  «Жадаю добрага дня», — сказаў другі.
  МС і Кіт увайшлі ў вялікую спальню. Джына ляжала на спіне на падлозе, некалі цудоўны белы дыван вакол яе быў прасякнуты крывёй. Кроў рабіла нераўнамерны, пагрозлівы цень вакол яе галавы і плячэй.
  Ёй прастрэлілі правае вока. Пачварная смерць; жудасная сцэна. Нядзіўна, што Эрык здаваўся траўміраваным.
  МС глядзеў на Джыну, яе ахопліваў сум. Яе думкі нахлынулі ўспаміны, большасць добрыя, некаторыя дрэнныя. Яны былі сям'ёй. Аднойчы, сябры. Значную частку жыцця адно аднаго — нават пасля таго, як Джына павярнулася супраць яе. Бо ці не такая была прырода жыцця? Роўныя часткі радасці і болю? Самыя запамінальныя моманты часам аказваюцца самымі балючымі?
  «Ты ў парадку?» — спытаў Кіт, надзяваючы латексныя пальчаткі.
  «Трымайся». Яна пайшла за Кітам і прысела на кукішкі каля цела. Джына насіла ваўняныя штаны і просты белы швэдар. Двое белых швэдараў на дывановым пакрыцці гулялі з ёй у дзіўную візуальную гульню.
  - Без касметыкі, - прамармытаў Кіт. «Падобна на тое, што яе валасы былі мокрыя, калі гэта адбылося».
  МС перавяла позірк. «У ваннай гарыць святло». Яна ўстала і падышла да дзвярэй галоўнай ванны. Ручнікі ляжалі кучай на падлозе. Яна падышла да іх, выявіла, што яны вільготныя.
  Яна звярнулася да марнасці. Фен выключаны. Плойка падключана, яе індыкатар сілкавання шалёна міргае. Макіяж, бутэлькі і слоікі, раскіданыя па туалетным століку. Яна ўявіла Джыну такой, якой яна была яшчэ не дваццаць чатыры гадзіны таму, і ў яе ў горле ўтварыўся камяк. Што, калі Джына была з ёй шчырай, калі яна папрасіла загладзіць віну? Што, калі б яна шчыра прапанавала аліўкавую галінку?
  «MC? Знайсці нешта?»
  Яна прачысціла горла. «Здаецца, тут ішла ранішняя руціна. Дапамагае ўсталяваць TOD.»
  Яна вярнулася да партнёра. Кіт паглядзеў на яе. «Можа, у яе была кампанія?»
  «Магчыма».
  Пасведчанне асобы прыйшло. Мілер, Сарэнстайн і Джэксан.
  «Эй, дамы, — сказаў Сарэнстайн, — мы зноў сустракаемся».
  «Нам пашанцавала».
  Францішак увайшоў у пакой і іх размова. «Мне здаецца, што гэтаму зусім не пашанцавала». Ён надзеў пальчаткі. «Што ў нас?»
  «Стрэл», - сказаў Мілер. «Адна Джына ДэЛука. Мёртвы як цвік».
  Краямі вачэй яна ўбачыла, як Кіт адкрыў рот — несумненна, каб паведаміць ім пра адносіны МС да ахвяры. Яна паклала руку на яе руку, спыніўшы яе. Гэта выйдзе досыць хутка; цяпер яна хацела, каб да гэтай сцэны ставіліся як да любой іншай сцэны.
  - Дзякуй за гэты экспертны аналіз, дэтэктыў Мілер, - суха сказаў патолагаанатам. «Але чаму б мне не паглядзець?»
  МС і Кіт далі яму месца, выкарыстаўшы час, каб агледзець астатнюю частку дома. У ім было чатыры спальні, уключаючы галоўную. Астатнія тры былі ідэальна ўпрыгожаны і ў поўным парадку. Прылеглыя да іх лазні таксама ў ідэальным парадку. У кожнага на прылаўку быў кошык з прадуктамі асабістай гігіены ўзорнага памеру.
  - Ваш стрыечны брат шмат падарожнічаў, - сказаў Кіт. «Падобна на тое, што гэта былі выкрадзеныя з гатэляў».
  Яна перабірала кошык, чытаючы этыкеткі. «Фінікіец, Фенікс; Ritz-Carlton, Новы Арлеан; Гранд Хаят, Нью-Ёрк. На ўсё гэтае задавальненне патрэбны грошы».
  «Або татачка».
  «Давайце праверым астатнюю частку дома».
  Кухня была вялікая і сапраўдны сон кухара. Чамусьці MC гэтага не зрабіў бачыць, як Джына марнуе шмат часу на гатаванне ежы. «Адна кружка кавы ў ракавіне», — сказала яна. «Міска з рэшткамі таго, што падобна на аўсяныя шматкі».
  MC адкрыў посудамыйную машыну. У ім было няшмат — паўтузіна ці каля таго кавалкаў сталовага посуду. Яна перайшла да смеццевага бака. «Тут мала. Скрынка поснай кухні».
  «Здаецца, яна засталася ўчора ўвечары. Адзін».
  Кіт кіўнуў. «Цікава. У які час яна была ў вас?”
  «Каля дзевяці. Дайце-бяры».
  «Пасля абеду. Пытанне ў тым, яна пакінула вас і прыйшла прама сюды? Ці спыніцца дзе-небудзь па дарозе дадому. Думаеш, у яе быў звычайны хлопец?»
  «Магчыма, Эрык. Я распытаю».
  Яны перайшлі ў гасціную. На ўтульнай на выгляд канапе ляжаў пульт ад тэлевізара, на падлозе кучай ляжаў афганец, а на стале стаяла талерка, упрыгожаная дробкамі.
  «Кукі, я думаю», - разважаў Кіт.
  «Магчыма, торт. Нам, італьянцам, падабаецца наш торт».
  «Як бы там ні было, усё разам гэта малюе карціну жанчыны, якая жыла адна і была адна дома ў ноч перад забойствам».
  Застаўся адзін пакой. Хатні офіс, яны ўбачылі.
  MC перавяла позіркам офіс, упрыгожаны аксэсуарамі. «Няма кампутара. Сукін сын! Сволач нас тут пабіў».
  «Гэта можа быць не так, як выглядае».
  «Вы сапраўды ў гэта верыце?» МС падышоў да стала і наўздагад пачаў адчыняць шуфляды. Папера, ручкі і іншыя матэрыялы. Ўпакоўка жуйкі без цукру.
  Меню на вынас. Фатаграфіі.
  Яна зачэрпнула іх і пачала гартаць. «О, мой Божа,» сказала яна. Карцінкі Джыны і Дэна. Відавочна, пара. Трымаючы адзін аднаго. Усміхаецца на камеру, выглядае расчырванелым і задаволеным.
  MC не мог дыхаць. Не магла адарваць вачэй ад малюнкаў. Яна адчула, што Кіт падышоў да яе ззаду і паглядзеў праз плячо.
  «Гэта было да таго, як ён сустрэў цябе, я ў гэтым упэўнены».
  «Тады чаму ён не сказаў мне?»
  «Калі вы сустрэліся, ён, верагодна, нават не ведаў, што яна была вашай стрыечнай сястрой. І калі ён даведаўся, ён ведаў, што гэта цябе засмуціць».
  «Мы ўсе былі на вечарыне. Я бачыў, як яны размаўлялі». Гэта было балюча, прызнаў MC. Божа, гэта балюча. «Чаму ён мне не сказаў?»
   «Ён збіраўся сказаць вам пасля. Ці на наступны дзень. У яго не было магчымасці».
  «Я ніколі не даведаюся», - прашаптала яна.
  «МС», — Кіт выцягнула фатаграфіі з рук, — «не рабі гэтага з сабой. Ён кахаў цябе. Ён хацеў ажаніцца з табой. Усё, што яны мелі, было нішто ў параўнанні з гэтым».
  «Дэтэктывы?» Яны павярнуліся да афіцэра ў форме, які стаяў у дзвярах. «Патолагаанатам шукае вас».
  - Зразумеў, - сказаў Кіт. «Дзякуй». Яна вярнулася да МС: «Што ты хочаш зрабіць? Ваш званок».
  «Ідзі дадому, запаўзай у ложак. Нацягні коўдру на маю галаву. І зрабіць выгляд, што я ніколі не бачыў гэтых фотаздымкаў».
  - Зрабі гэта, - сказаў Кіт. «У вас ёсць мой дазвол».
  MC глядзела на свайго партнёра, сэрца калацілася. Жаданне скруціцца ў позу плёну змагалася з жаданнем выйсці, размахваючыся. Кіт не паспракаецца, калі яна адступіць, каб залізваць раны. Не стаў бы думаць пра яе менш.
  Але яна будзе менш думаць пра сябе, прызнаў МС. Мэры Кэтрын Риджо не зламалася б. А яна не пабегла.
  «Я нікуды не паеду. Пакуль не».
  «Добрая дзяўчынка. Хадзем».
  Яны вярнуліся ў галоўную спальню. «Ужо скончыў, Фрэнсіс?» - спытаў Кіт.
  «Гэта даволі проста. Як і іншыя».
  «Вядома, не «гэтак жа, як іншыя». »
  «Вось тут вы памыляецеся, дэтэктыў Лундгрэн. Ён амаль такі ж, як і апошні. І ў Томі Марыяна. І ў Мэта Марціна».
  «Растлумачце».
  «Хтосьці ведае, што яны робяць».
  - Так, - прамармытаў Кіт, - біць людзей. Таксама даволі эфектыўна».
  «Уласна кажучы, гэта ўсё». Ён зняў акуляры і пачысціў лінзы рукавом кашулі. «Чалавечы арганізм неверагодна ўстойлівы. Даставіць смерць крыху больш складана, чым здаецца. І гэта амаль ніколі не адбываецца імгненна.
  «Але, - працягнуў ён, - на целе ёсць месцы, якія забяспечваюць імгненную смерць».
  «Імгненна?» — паўтарыў Кіт.
  «Смерць прыкладна праз тры секунды. У дадзеным выпадку куля ў вока. У вашым стрыечны брат, куля ў скронь. Двое маладых людзей па-майстэрску зламалі шыю. Усе трапілі ў «мішэні смерці». »
  Мішэні смерці. Праца прафесіянала.
  Галаваломны .
  Ён зноў надзеў акуляры. «Акрамя таго, ніякіх прыкмет барацьбы. Няма абарончых ран. Не здаецца, што пад яе пазногцямі ёсць нешта».
  "Адзін стрэл", - прамармытаў МС. “Ідэальна размешчаны.”
  Кіт паглядзеў на яе. «І як гэта здарылася?»
  «Сундстранд сказаў, што дзверы адчынены. Наш злачынца ўпусціў сябе, здзівіў яе ў спальні і бац , куля ў мозг?»
  «Ці яна ўпусціла нашага злачынца, прывяла яго ў спальню, дзе ён яе адбіў?»
  «Інакш кажучы, ці ведала яна свайго забойцу? Ці не?»
  «Як даўно яна памерла?»
  «Не так доўга. Некалькі гадзін», — адказаў Францішак.
  «Яна кагосьці чакала? Можа, Сундстранд? Можа, дзверы не зачыненыя? Можа, адамкнуў?»
  «Ці нехта іншы?»
  Кіт паглядзеў на яе. «Нам трэба будзе прыцягнуць Сундстранд».
  «Ён будзе адвакатам».
  Мілер загаварыў. «Ужо ёсць, калі я не памыляюся наконт чувака ў касцюме, які падцягнуўся. Яны грэюцца ў монстар-мерсэдэсе».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЬДЗЕСЯТ Чацвёрты
  
  Чацвер, 29 студзеня
  10:50 раніцы
  
  МС і Кіт выйшлі з дому. Вядома, вялікі паўночна-блакітны седан "Мэрсэдэс" стаяў без працы на пад'ездзе. За рулём сядзеў высакародны мужчына, побач на пасажырскае сядзенне — Эрык.
  Кіт паглядзела на МС. У яе партнёра быў ашалелы выраз чалавека, які дасягнуў максімальнай эмацыйнай нагрузкі. «Я павінен узяць гэты».
  MC кіўнуў. «Я патэлефаную Сміту, паведамлю яму, што адбываецца?»
  «Ідзі на гэта».
  Яны рушылі ў бок «Мэрсэдэса». MC адкрыла мабільны тэлефон і набрала нумар агента. Яна перадала сваё паведамленне, потым павярнулася да Кіта. «Ён у дарозе. Сказаў, што будзе дваццаць хвілін».
  Дзверы Mercedes адчыніліся, і з машыны выйшлі Эрык і яго адвакат. Эрык прадставіў. «Мой адвакат Рык Колб».
  Эрык Сундстранд быў багатым чалавекам і грамадскім дзеячам. Вінаваты ён ці невінаваты, ён быў дастаткова разумны, каб ведаць, што трэба абараняць сябе.
  Гэта ўсё роўна раззлавала Кіта.
  «Дэтэктывы», — сказаў адвакат. «Гэта жудасная рэч. Жудасна».
  «Забойства заўсёды ёсць».
  «Эрык гатовы дапамагаць усім неабходным, каб забойца яго супрацоўніка быў прыцягнуты да адказнасці».
  Вядома, ён. Вось чаму ён плаціць вам трыста баксаў у гадзіну . «Я рады гэта чуць, містэр Колб».
  «Аднак я занепакоены просьбай дэтэктыва Рыджыа да майго кліента чакай тут. Мала таго, што фізічныя ўмовы невыносныя, — усе позіркі скаціліся на «Мэрсэдэс», — але мой кліент перажыў жудасны шок. Прасіць яго застацца тут, на месцы здарэння, проста недапушчальна».
  «Дэтэктыў Рыджыа сказаў, што вы павінны застацца?» Кіт павярнуўся да Сундстранда, удаючы здзіўленне. «Прабачце, доктар Сундстранд. Вы, вядома, вольныя. Але перш чым гэта зрабіць, пару пытанняў?»
  «Вядома», — адказаў ён, перш чым адвакат паспеў папярэдзіць яго гэтага не рабіць.
  «Як добра вы ведалі спадарыню Дэлуку?»
  «Яна была каштоўным супрацоўнікам. Працаваў на мяне пару гадоў».
  «Ці мелі вы з ёй зносіны?»
  «Не».
  Калі тое, што ахвяра сказала MC, было праўдай, то Сундстранд хлусіў. Кіт адпусціў гэта. Лепш пазней злавіць яго на хлусні, чым даць яму магчымасць вырвацца на волю зараз. «Яна была замужам?»
  «Разведзены».
  «Вы ведалі яе былога мужа?»
  «Мужы», — паправіў ён. «Яна была замужам двойчы. Я ніколі не сустракаў ніводнага з іх».
  Кіт зірнула на МС для пацверджання, атрымала яго і вярнула позірк на Сундстранд. «Ці казала яна вам што-небудзь пра сваіх былых мужоў?»
  Ён вагаўся. «Няшмат. Яе першы муж быў яе школьным каханым. Другі стаматолаг».
  «Дзеці ёсць?»
  Ён паківаў галавой.
  «Яна казала табе што-небудзь пра развод?»
  «Першы шлюб быў нядоўгім. Яны разышліся, сказала яна. Другі быў з'едлівы. Была няслушнасць».
  «З чыйго боку?»
  Ён выглядаў здзіўленым пытаннем. «Яго».
  Кіт зноў паглядзела на свайго партнёра, але на гэты раз яна злёгку нахмурылася і паківала галавой. «Імя?» - спытаў Кіт.
  «Яго? ДэЛука, я думаю.
  «Здагадваецеся? Вы не ведаеце дакладна?»
  «Не. Мы ніколі гэта не абмяркоўвалі».
  Умяшаўся адвакат. «Што цалкам дарэчы ў гэтай сітуацыі».
  Кіт працягваў. «Ці быў у яе кампутар?»
   «Так. Яна часта пісала з дому».
  «Ноўтбук?»
  «Так. Час ад часу прыносіла ў офіс».
  «Чаму?»
  Ён выглядаў здзіўленым. «Каб яна магла працаваць дома».
  «Вы не хваляваліся, што яна можа скрасці канфідэнцыйную інфармацыю?»
  «Не, не рабіў».
  Кіт запісала свой адказ у нататнік. «Колькі вы заплацілі місіс ДэЛука?»
  Адвакат загаварыў. «Я, вядома, не магу ўявіць, што гэта звязана з...»
  «Гэта цудоўны дом. У гаражы стаіць «Мэрсэдэс». Мы шукаем матывы яе забойства. Незаконная дзейнасць прывяла б да такога ладу жыцця, а таксама да забойства спадарыні ДэЛукі».
  «Я павінен быў праверыць свае файлы, каб даведацца дакладную лічбу, але каля сарака пяці тысяч».
  «А што з аліментамі?»
  «Я не ведаю. Я мяркую, што так. Ці нейкае паселішча».
  Колб загаварыў. «На гэтым пакуль усё, дэтэктыў Лундгрэн. Як я ўжо казаў, доктар Сундстранд перажыў жудасны вопыт і...
  «Вядома, не такі жудасны, як той, праз які прайшла спадарыня ДэЛука. Толькі яшчэ адно заданне...
  «Я думаю, вы перавысілі сваю квоту, дэтэктыў. Вось і ўсё”.
  «Калі нам патрэбны адказы на дадатковыя пытанні…»
  «Звяртайцеся ў мой офіс». Ён працягнуў ёй картку. Кіт зірнуў на Эрыка; ён выглядаў прабачлівым.
  «Хацелася б, каб я мог сказаць табе больш, — сказаў ён ёй, потым перавёў позірк на МС з амаль умольным выразам, — але больш я нічога не ведаю. Яна была проста маёй супрацоўніцай».
  «Вы прабачце нас, калі нам цяжка ў гэта паверыць».
  Яго позірк вярнуўся да Кіта. «Што гэта павінна значыць?»
  Адвакат паклаў руку на яго руку. «Як я ўжо казаў, калі вам спатрэбіцца яшчэ што-небудзь ад доктара Сундстранда, я зраблю ўсё магчымае, каб вы гэта атрымалі».
  Эрык перавёў позірк паміж імі. «Мне вельмі шкада, але я быў бы дурнем не прытрымлівацца парад майго адваката».
  - І ён не дурань, - ціха сказаў Кіт, калі яны з адвакатам селі ў свае машыны і паехалі. «Але ён забойца?»
   MC не адказаў на рытарычнае пытанне, а замест гэтага сказаў: «Ён хлусіў пра свае адносіны з Джынай».
  «Магчыма. Магчыма, яна хлусіла табе».
  «Правільна», - сказаў МС ломкім тонам. «У рэшце рэшт, мы знайшлі не фотаздымкі яе і Эрыка».
  «MC—»
  Яна абарвала яе, працягнуўшы: «Некаторыя з яго фактаў былі правільнымі, некаторыя памылковымі. Джына была замужам двойчы. Але я ўпэўнена, што яе другі муж не быў ортодонтом, хоць не магу сказаць, чым ён займаўся. Была ўцягнута няслушнасць, хоць пытанне аб тым, ці з яго ці яе боку, вырашаць. Я чуў, што гісторыя гучала ў абодвух напрамках. ДэЛука было яе дзявочае прозвішча.
  «Вялікія аліменты ці разлік?»
  «Ні ў якім разе. Я б пачуў».
  «Гэй, Лундгрэн!» Сарэнстайн паказаў ёй з ганка. «Ёсць хвіліна?»
  Кіт накіраваўся ў свой бок, а МС прыняў званок. Краямі вачэй яна ўбачыла, як Сміт падцягнуўся.
  Яна дайшла да Сарэнштэйна. «Што ў цябе?»
  «Знайшоў гэта ў офісным смецці». Ён падняў скамечаны аркуш машынапіснай паперы. Яна надзела пару пальчатак, потым узяла іх у яго.
  Практычная запіска, яна ўбачыла. Той, які гуляў з шрыфтамі і памерамі. Як быццам яго стваральнік выпрабоўваў розныя камбінацыі для атрымання эфекту.
  КОЛЬКІ ВЫ САПРАЎДЫ ВЕДАЛІ. . . КОЛЬКІ ВЫ НА
  САПРАЎДЫ ЗРАБІЛІ . . . ДАН Гало . . . ПРА DAN Gallo?
  - Гэтая маленькая сука, - сказаў Кіт. «Калі б яна яшчэ не памерла, я б забіў яе сам».
  «Што вы хочаце, каб я з ім зрабіў?»
  «Спакуйце гэта. Я скажу Рыджо». Сорэнстайн вярнуўся ўнутр, а Кіт павярнуўся да Сміта, які далучыўся да яе на ганку.
  «Вы выглядаеце злым, дэтэктыў Лундгрэн».
  «Я па-каралеўску. Джына ДэЛука была адной непрыемнай працай».
  «Стрыечны брат MC?»
  Кіт нахмурыўся. «Друечны брат. Шлюбам. Адкуль вы даведаліся?»
  «Сустрэў яе мінулай ноччу. У M. C.»
  MC не згадаў, што Сміт быў побач. Больш сакрэтаў і ўхіленняў MC? — здзівіўся Кіт. Ёй не спадабалася пасада, на якую яе паставілі. «Яна працавала на доктара Эрыка Сундстранда, які кіраваў арганізацыяй Kids in Crisis».
  «Псіхіка Ліндэмана».
  «Так. Аказваецца, Зоі Петэрсэн таксама была пацыенткай KIC».
  «Такім чынам, гэта тры. Марыяна меў сямейную сувязь з ДэЛукай, Ліндэман і Петэрсан - з KIC».
  «А Марцін дзіўны чалавек». Краямі вачэй Кіт убачыла, як МС рушыў да іх. «Ёсць больш. Патолагаанатам лічыць, што месца кулі, якая забіла ДэЛуку, звязвае яе забойства з забойствамі Томі, Марціна і Ліндэмана. У дадзеным выпадку правае вока».
  Сміт не адказаў, і яна пайшла далей. «Усе чатыры ахвяры атрымалі ўдары ў месца, якое выклікае ўпэўненую, амаль неадкладную смерць». Яна паставіла галачку перад папярэднімі смерцямі. «Марыяна, храм. Марцін і Ліндэман, шыя. А цяпер правае вока».
  - Разумны патолагаанатам, - сказаў Сміт, паціраючы рукі.
  MC дабраўся да іх. - Гэта быў Сэм, - сказала яна. «Зоі сумна, і яна хоча выйсці. Яна зводзіць яго з розуму. Я сказаў яму рабіць усё, што ён павінен, толькі трымаць яе задніцу ўнутры. Каб мы былі там як мага хутчэй».
  Агент паглядзеў на MC, прыжмурыўшы вочы. «Такім чынам, вы знайшлі Петэрсена. Што здарылася з узаемным супрацоўніцтвам?”
  «Гуляюць гэтак жа, як і вы. Узаемнае супрацоўніцтва з агаворкамі».
  Усмешка тузанула яго рот. «Дзе яна цяпер?»
  «Бяспечна».
  «Вы спадзяецеся».
  «Я ведаю».
  Сміт паслаў на МС доўгі, мерны позірк. «Я б не стаў занадта нахабным. Breakneck - гэта геніяльна. Калі ён яе хоча, ён яе атрымае».
  Кіт закаціла вочы на каментар. «Калі смерць ДэЛукі была звязана з астатнімі, гэта азначае, што яна мела дачыненне да крэкераў».
  MC кіўнуў. «Гэта мае пэўны сэнс. Паколькі яна кіравала Kids in Crisis, у яе быў доступ да моладзі. І тых, хто ўжо быў у нейкай бядзе».
  «Свайго роду працэс папярэдняй праверкі», - пагадзіўся Сміт. «Яна магла чытаць іх файлы і ў асноўным выбіраць сваіх кандыдатаў».
  Кіт працягваў. «Я зраблю так, каб ідэнтыфікатар пачаў займацца балістыкай. Калі нам пашанцуе, мы атрымаем матч...
   Сміт абарваў яе. «Мы не будзем. Прафесіянал ніколі не выкарыстоўвае адну і тую ж зброю двойчы».
  Кіт напружыўся, раздражнёны. «Нават прафесіяналы робяць памылкі».
  «Breakneck не робіць памылак».
  «Вы мяркуеце, што забойствы прафесійныя. Уся гэтая справа з Breakneck можа быць ілюзіяй».
  «Гэта не так. Я б паставіў на гэта сваю рэпутацыю».
  «Балсі».
  «Я стараюся». Сміт зірнуў на МС: «Калі ДэЛука быў уцягнуты, добрая стаўка, што і Сундстранд таксама».
  У Кіта ўзнікла яшчэ адна жудасная думка. Такога, якому яна б не падвяргала MC, пакуль не: магчыма, Дэн займаўся крэкерамі? Было б яшчэ адно тлумачэнне да нататак. Адно акрамя чыстай подласці і рэўнасці.
  "Ён знайшоў ДэЛуку", - сказала яна. "Выклікаў гэта. Мы дапытвалі яго столькі, колькі маглі".
  «Ён адвакатаў». Гэта было не пытанне, і Сміт працягнуў. «Вы думаеце, што ён можа быць аркестрантам?»
  «У яго, вядома, ёсць мазгі. Магчымасць».
  «Але які матыў?» — спытаў МС. «У яго больш грошай, чым у каталіцкай царквы. Ён аддае яго вёдрамі на дабрачыннасць».
  Праўда, прызнаў Кіт. Але Дэна гэта не датычылася. Або Джына. «Мы прыцягваем Петэрсана для афіцыйнага допыту. У яе гісторыі ёсць дзіркі памерам з кратэр».
  «Калі яна пад зямлёй, — прапанаваў Сміт, — я б пакінуў яе такой».
  - Але вы не кіруеце гэтым расследаваннем, - ціха сказаў Кіт. «Я. РПД ёсць. Калі гэта не зменіцца, мы будзем рабіць па-мойму».
  Тэлефон MC выключыўся, і яна апраўдалася. Калі яна апынулася па-за межамі чутнасці, Сміт павярнуўся да Кіта. «Слухай, Лундгрэн, ты позна прыйшоў на борт і не зусім у курсе. Я разумею. Але калі вам не падабаецца, як мы гуляем, можа, вам варта выйсці з гульні?»
  Кіт рэзка ўздыхнуў. «Я не думаю, што вы маеце права казаць пра тое, як я раблю сваю працу».
  «Я нічога не маю супраць вас. Фактычна, я папярэджваў Рыджыа, што яна ідзе па няправільным шляху, трымаючы вас у недасведчанасці, але гэта быў яе выклік. Не мой. Праўда ў тым, што мяне гэта не хвалюе, я проста хачу гэтыя крекеры. Усе яны. Увесь рынг».
   «А расследаванне забойства?»
  «Тваё дзіця, пагуляй з ім».
  Кіт стрымлівала гнеў, хоць і з цяжкасцю.
  Сміт працягваў. «Ёсць два віды праваахоўных органаў. Тыя, хто зробіць усё, што трэба, і тыя, у каго гэтага няма».
  «Мячыкі?»
  «Вы сказалі гэта раней».
  «Гэта даволі небяспечная пазіцыя, агент Сміт. Я не гуляю ў Бога».
  Сміт паціснуў плячыма. «Магчыма, трэба. Скажы Рыджыа, каб падтрымліваў сувязь. Я буду працаваць над тым, каб атрымаць фінансавую інфармацыю ДэЛукі».
  МС вярнуўся да Кіта. Яна паказала агенту. «Яму было дастаткова?»
  «Мабыць».
  «Ты ў парадку?»
  Кіт паглядзеў на яе, яе гнеў перайшоў у лютасць. «Я проста дэндзі, дзякуй».
  MC нахмурыўся. «Зноў Сэм. Цікава, дзе мы былі».
  «У мяне ёсць пытанне. Праўда гэта ці няпраўда, але Сміт раіў вам, што трымаць мяне ў недасведчанасці было памылкай. Калі MC вагаўся, яна паўтарыла сваё пытанне. «Праўда ці хлусня?»
  Калі MC усё яшчэ не адказала, яна вылаялася. «Гэта тое, што я думаў».
  «Кіт, пачакай. Дазвольце мне...
  «Растлумачыць? Не, дзякуй. У вас ёсць адрас бліжэйшых сваякоў ДэЛукі?»
  «Яе бацькі. Яны яшчэ жывуць у старым раёне».
  «Гэта мой наступны прыпынак. Ідзі і прывядзі Зоі ў штаб для допыту».
  MC нахмурыўся. - Што тут адбываецца, Кіт?
  «Я думаю, што прыйшоў час, партнёр. Я афіцыйна адхіляюся ад вас».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЯДЗЯТ ПЯТЫ
  
  Чацвер, 29 студзеня
  12:20​
  
  Бацькі Джыны ДэЛукі жылі ў невялікім цагляным доме ў заходнім Рокфардзе. Кіт цяжкімі крокамі падышла да ўваходных дзвярэй. Жадаю, каб яна была дзе заўгодна, але не тут, рыхтуючыся паведаміць горшую навіну, якую толькі могуць атрымаць бацькі.
  Гэта ператварылася ў адзін вялікі, дрэнны сука дня. Шчыра кажучы, у яе гэта было. Уторкніце ў яе відэлец - яна гатовая. З працай, якая працягвала высмоктваць з яе жыццё. З яе пачуццём абавязку перад усімі, акрамя сябе і Джо. Усё, акрамя яе партнёрства з MC
  Яна меркавала, што ўсё яшчэ павінна злавацца. Над падманам MC. Балюча з-за таго, што яе партнёр звярнуўся да Сміта замест яе.
  Але як яна магла быць? Яна адчувала сябе па-чартоўску дрэнна. І, нягледзячы на падкопы, занадта ганарлівы. Не многія маглі вытрымаць столькі ўдараў, якія нанёс MC, і ўсё яшчэ стаяць. Адбіваючыся.
  Яна, чорт вазьмі, не змагла. Яна толькі прыкінулася — з дапамогай бутэлькі.
  Яна падышла да дзвярэй, глыбока ўдыхнула. Цяпер прыйшоў час сустрэцца з маці і бацькам і сказаць ім, што іх дачка была забітая.
  Рыта ДэЛука адказала на яе стук. «Я магу вам дапамагчы?»
  Кіт падняла шчыт. «Дэтэктыў Лундгрэн, RPD. Баюся, у мяне дрэнныя навіны».
  «Рыта, хто гэта?»
  Жанчына павярнулася да вялікага мужчыны, які стаяў у дзвярах ззаду іх. «Міліцыя», — сказала яна дрыготкім голасам. «Дэтэктыў».
  Ён падышоў, каб стаць побач з жонкай. «Марыё ДэЛука», — сказаў ён. «Чым я магу вам дапамагчы?»
  «У мяне ёсць дрэнныя навіны, містэр ДэЛука. Мне вельмі шкада».
  Рыта пакруціла галавой. - Не, - сказала яна. «Не адно з маіх дзяцей. Калі ласка».
  «Адбылася аварыя?» — спытаў ён. "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Які?»
  «Ваша дачка Джына была забітая. Мне вельмі шкада вашай страты».
  «Марыя, Маці Божая!» Рыта ДэЛука апусцілася на калені. «Што заўгодна. . . вазьмі мяне. . . калі ласка, Госпадзе, вазьмі мяне замест гэтага».
  Марыё ўкленчыў каля яе і прыціснуў яе да сябе. Ён паглядзеў на Кіта. «Як гэта адбылося?» - спытаў ён лютым тонам.
  «Яе застрэлілі», — як мага далікатней адказала яна. «У яе дома».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" — спытаў ён. «Хто гэта зрабіў?»
  «Мы не ведаем, хто. Мы спадзяемся, што вы можаце нам дапамагчы».
  Рыта прыкметна ўзяла сябе ў рукі. Яны дапамаглі ёй падняцца на ногі і пасадзілі на канапу. Марыё сядзеў побач з ёй, ахоўна прыціскаючы яе да сябе, з выразам твару, быццам у камені.
  «Гэта не можа быць магчымым». Ён моцна, дрыготка ўздыхнуў. «Я павінен патэлефанаваць хлопцам. Як я ім скажу, што іх сястры няма? Як, мама?»
  - Нам патрэбна ваша дапамога, містэр ДэЛука, - сказала Кіт, дастаючы з курткі нататнік кішэннага памеру. «Мне трэба задаць вам абодвум некалькі пытанняў. Пра сяброў і лад жыцця вашай дачкі. Пра свайго хлопца, калі ён быў. Нешта, што вы ведаеце, можа прывесці нас да яе забойцы».
  Рыта раптам загаварыла надзіва моцным голасам. «Я амаль не ведаў сваю Джыну. Гэта пачалося з таго, што яна пайшла працаваць да таго чалавека!»
  «Які чалавек?»
  «Той багаты чалавек. Эрык Сундстранд». Яна амаль плюнула яго імя. «Раптам нічога добрага для яе не стала. Мы былі недастаткова добрыя для яе. Стывен быў недастаткова добры для яе.
  «Стывен?»
  «Яе другі муж».
  «Як даўно гэта было?»
  «Пару гадоў».
  «А што з яе першым мужам?»
  - Чак, - сказала жанчына. «Яны былі такія маладыя. У яго быў кепскі нораў. Яна хацела пайсці ў школу, а ён гэтага не хацеў».
  «Яны развяліся?»
   «Гэта было анулявана дзякуючы Найсвяцейшай Маці і Айцу Маккормікам». Яна перахрысцілася. «Яна пайшла ў Рок-Вэлі і атрымала ступень. Там яна сустрэла Стывена».
  «Яны былі жанатыя каля шасці месяцаў, калі яна атрымала працу з тым Эрыкам Сундстрандам. Потым пачаліся непрыемнасці».
  Умяшаўся Марыё. «Яна пачала выглядаць, задзіраючы нос на ўсё, на чым вырасла».
  Рыта кіўнула. «Яна перастала прыходзіць на Імшу, не далучалася да нас на сямейныя абеды. Нават браты яе больш не пазнавалі».
  «Потым, — Рыта паглядзела на мужа, потым зноў на Кіта, — яна ўпала».
  «Упаў?»
  «Парушыла шлюбныя клятвы». Яе голас задрыжаў. «З ім. Гэты д'ябал».
  «Эрык Сундстранд?»
  — Так, — пагадзіўся Марыё. «Д'ябал, апрануты, каб выглядаць рэспектабельна».
  «Што вы ведаеце пра яе фінансы?»
  «Больш мы не размаўлялі. Але я бачыў дом, у якім яна жыла. Шыкоўную машыну, на якой яна ездзіла. Як яна плаціла за гэтыя рэчы?»
  Тое самае пытанне, на якое Кіт хацеў атрымаць адказ. «Ці атрымала яна пагадненне аб разводзе? Аліменты нейкія?»
  «Ад Чака?» - недаверліва спытаў Марыё.
  «Або Стывен. Хіба ён не артадонт?»
  «Артадонт?» — паўтарыў ён. «Стывен механік. Па-чартоўску добры. Ён толькі што адкрыў уласную краму. Мы ім вельмі ганарымся».
  «Нам трэба будзе з ім пагаварыць. З-за яго мінулых адносін з Джынай».
  «Я дам табе яго нумар, яго адрас». Вочы Рыты напоўніліся слязамі. «У яго новая жонка», - сказала яна. «Дзіця».
  Новая жонка і дзіця, падумаў Кіт. Новы бізнэс. Не падобна на чалавека, які, ахоплены гневам ці рэўнасцю, застрэліў сваю былую жонку. Гэта прагучала для яе так, быццам Стывен пайшоў далей.
  Рыта ДэЛука раптоўна выдала жудасны гук. «А цяпер мая дзяўчынка памерла! Мая дзяўчынка!»
  Кіт стаяў. «Я звяжуся з вамі, містэр і місіс Дэлука». Яна працягнула кожнаму сваю картку. «Калі вам што-небудзь спатрэбіцца ці ёсць пытанні, тэлефануйце мне».
  Мужчына праводзіў яе да дзвярэй. «Вы злавіце жывёлу, якая гэта зрабіла, ці не так?»
  Яна хацела, каб яна магла гэта гарантаваць. Замест гэтага пасля таго, як яна паабяцала зрабіць яе лепш за ўсё і трымаць іх у курсе ўсіх падзей, яна пакінула іх аплакваць у прыватным парадку.
  Калі Кіт выйшла ў яркі халодны дзень, яна дрыготка ўздыхнула, адкрыла тэлефон і набрала MC. «У Сундстрандзе справы ідуць не так добра», — сказала яна, калі адказаў яе партнёр.
  Яна хутка распавяла ёй пра тое, што даведалася, і пра тое, чым версія праўды бацькоў Джыны адрознівалася ад версіі Сундстранда.
  «Ён цалкам мог бы быць тым, - працягвала Кіт, падыходзячы да свайго Цяля. Яна адамкнула дзверы і праслізнула ўнутр. «Яго аперацыя. Ён хоча грошай, пачынае адбіраць усіх, хто пра гэта ведаў».
  MC адкашлялася. Нягледзячы на гэта, калі яна гаварыла, яе голас быў цвёрдым. «Эрык Сундстранд забівае больш за пяцьсот тысяч чалавек? У нядаўнім чыкагскім часопісе ён быў названы адным з самых багатых людзей на Сярэднім Захадзе. Ён дастаткова плацежаздольны».
  «Магчыма, матывам не было пяцьсот тысяч. Можа быць, абарона яго рэпутацыі была. Можа быць, нехта пагражаў яго выгнаць, а ён ліквідуе ўсіх датычных».
  «Цяжка паверыць, што ён выкарыстоўваў Kids in Crisis як спосаб вярбоўкі маладых людзей для злачыннага ўзлому. Магчыма, гэта Джына схлусіла. Да яго. Каб прыкрыць яе лад жыцця».
  «А раман?»
  «Можа, хлусьня. Можа, і не».
  «Мне дзіўна, што ён так пайшоў яе шукаць, а потым зайшоў у яе дом…»
  «Дзверы былі адчынены».
  «Ён кажа». Кіт ад'ехаў ад абочыны. «Потым пайшоў шукаць яе ў спальні. Гэта па-чартоўску звыклы спосаб дзеянняў боса».
  «А як наконт Breakneck?
  «Можа быць, Sundstrand's Breakneck?»
  «Гэта вар'яцтва».
  «Сапраўды? Падумайце пра гэта. Ён робіць гэта дзеля вострых адчуванняў. Таму што ён занадта багаты, занадта сумны, у яго занадта шмат. Хто лепш? У яго добрыя сувязі. Бліскучы і багаты. Мне здаецца, вы даволі крыкліва абараняеце яго, партнёр. Табе цяжка, таму што ён быў сябрам Дэна?»
  «Я абураюся гэтым».
  «Чортава дрэнна. Вы не менш добра ведаеце, што людзі робяць тое, чаго вы ніколі не зробіце уявіце, што яны могуць зрабіць, людзі, якія, здаецца, маюць ідэальнае жыццё, сем'і або працу. Крадуць, падманваюць і забіваюць. Часам нават здраджваюць сваім сябрам».
  «Гэта быў стрэл, Кіт?»
  «Вы вырашаеце».
  Нейкі момант МС маўчаў. «Калі Эрык наш хлопец, чаму ён не забіў Зоі?»
  «Таму што яна ў вас бяспечна з'ехала. Калі казаць пра тое, ты зараз з Зоі?»
  «Амаль дома».
  «Амаль. . . дзе ты, чорт вазьмі...»
  «Мне трэба было зрабіць асабісты прыпынак. Я сустрэну цябе ў сябе».
  Перш чым Кіт паспеў адказаць, МС паклаў трубку.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЬДЗЕСЯТ ШОСТЫ
  
  Чацвер, 29 студзеня
  13:50​
  
  MC абышоў Кіта, але ненашмат. Яе асабістым даручэннем было з'ехаць на завулак, каб яна магла пабыць сам-насам са сваім горам. Яна плакала па Томі і Джыне. За страту даверу Кіта. Для сябе. За тое, што яны з Дэнам маглі мець, але галоўным чынам за тое, што яны страцілі.
  Яна шкадавала Бога, што ніколі не бачыла гэтых фатаграфій.
  Яна зрабіла глыбокі ўдых, зноў схапіўшыся. Гатовы супрацьстаяць таму, што чакае наперадзе. MC вылезла з пазадарожніка і пайшла насустрач другой жанчыне. Яны падышлі да ўваходных дзвярэй.
  «Давайце зробім гэта», - сказаў Кіт.
  MC кіўнуў, адамкнуў дзверы. Яны ўвайшлі ў дом і знайшлі Сэма, які прыпаркаваўся на канапе і глядзеў тэлевізар. Ён паглядзеў на іх праз плячо.
  «Дзе яна?» — спытаў МС.
  «У яе спальні. Насупіўшыся».
  Яна кіўнула і накіравалася ў той бок, Кіт з ёй. MC пастукаў у зачыненыя дзверы. «Зоі, гэта МС, нам трэба пагаварыць».
  Дзяўчына не адказала, і МС паспрабаваў яшчэ раз. «Гэта важна. Нам сапраўды трэба з вамі пагаварыць».
  Яна ўсё яшчэ не адказала, і Сэм з раздражненнем пайшоў да іх па калідоры. «Кончы лухту, Зоя», — паклікаў ён. «І дастань сваю задніцу сюды».
  Калі гэта не прывяло дзяўчыну, Кіт паспрабаваў адкрыць дзверы. Ён быў замкнёны. Яна гучна пастукала. «Адчыні, Зоі. Цяпер».
  MC нахмурыўся. «У мяне дрэннае прадчуванне з гэтай нагоды».
   «Я таксама». Кіт паглядзеў на яе. «Як наконт таго, каб я ўвёў яго?»
  «Чорт вазьмі, не. Гэта маё месца, а не нейкая дурань». MC рэзка пастукаў у дзверы. «Зоі, — паклікала яна, — адчыні праклятыя дзверы!»
  «Я выйду на вуліцу, — прапанаваў Сэм, — і пагляджу ў акно».
  Праз некалькі імгненняў ён адчыніў дзверы спальні. Ён выглядаў збянтэжаным.
  МС вылаяўся. «Яна выпаўзла ў акно, ці не так? Чорт вазьмі!»
  Кіт адчыніла камеру. «Я паклічу гэта».
  MC увайшоў у пакой. «Яе рэчы ўсё яшчэ тут».
  «Гэта добрая навіна, так?» Яна злосна зірнула на Сэма, і той пачырванеў. «Як я мог ведаць, што яна ўцячэ? У апошні раз, калі я яе бачыў, яна ўвайшла ў спальню і ляпнула дзвярыма».
  «Як даўно гэта было?»
  «Дваццаць, трыццаць хвілін. Нядоўга».
  «Куды яна хацела пайсці?»
  «Патэлефанаваў адзін з яе сяброў. Адбывалася нейкая вечарынка».
  «Які сябар?»
  «Я не пытаўся». Ён раздражнёна засунуў рукі ў кішэні джынсаў. «Яна аказваецца сапраўднай пакутай у задніцы».
  «Патэлефануйце на яе мабільны. Даведайцеся, дзе яна».
  Нядзіўна, што яна не паднялася. Ён пакінуў паведамленне, потым паглядзеў на яе. «Што цяпер?»
  «Патэлефануйце яе сябрам, даведайцеся, ці з імі яна, ці бачылі яны яе».
  Умяшаўся Кіт. «Я паведаміў у штаб. Яны абвяшчаюць трывогу ўсім падраздзяленням».
  «Давайце паспрабуем яе кватэру, а потым пачнем наведваць месцы, дзе яна любіла тусавацца».
  - Я таксама пайду, - сказаў Сэм.
  «Не, — адрэзаў МС, — ты заставайся. Нехта павінен быць тут, калі яна вернецца».
  "Я не ведаю, у чым вялікая справа", - сказаў ён. «Яе рэчы тут, яна вернецца».
  MC раз'юшаны павярнуўся на яго. «Вы ўсё яшчэ не разумееце, так? Мы баімся, што яна не зможа вярнуцца».
  «Не змагу…» Ён адкусіў словы, усведамленне працяло на яго тварах.
  Не змог бы вярнуцца .
  Таму што яна была б мёртвая .
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЬДЗЕСЯТ СЁМЫ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  6:40 раніцы
  
  Гэта была доўгая знясільваючая ноч без Зоі. Яны праверылі і пераправерылі ўсе любімыя месцы Зоі, яе кватэру, сяброў. Яны паставілі ў яе на кватэру форму, на выпадак, калі яна з'явіцца.
  З намерам паспаць на некалькі гадзін Кіт спыніла гэта каля трох гадзін ночы. Яна залезла ў ложак з Джо, але не магла заснуць.
  Нарэшце, каля світання, яна выслізнула з ложка і пайшла шукаць кавы. Пасля таго, як прыгатавана, яна сядзела за кухонным сталом з ім і журналамі тэлефонных званкоў Томі, якія яна сабрала ў Сэма перад тым, як адправіцца дадому напярэдадні вечарам.
  Яна вывучала лічбы, пакуль яны не праплылі ў яе перад вачыма. Яна склала спіс бессэнсоўных, перамяшчаючы лічбы, шукаючы заканамернасць ці нейкую сістэму.
  Спадзеючыся, што нешта выскачыць на яе.
  Нічога не атрымалася.
  «Гэй, незнаёмы».
  Яна паглядзела на Джо і ўсміхнулася. «Ты - відовішча для хворых вачэй».
  «Вы таксама». Ён падышоў да яе месца, нахіліўся і пацалаваў яе. «Дрэнная ноч?»
  «Жахліва».
  «Хочаш пагаварыць пра гэта?»
  Частка яе зрабіла. Тая частка, якая была глыбока параненая падманам і здрадай сябра. Даверы яму сваю боль. Няхай спачувае і абураецца.
   Але іншая частка не хацела пра гэта гаварыць — толькі пра рэзалюцыю, якая з гэтага вынікала.
  «Я прыняў рашэнне, Джо. Я пакідаю сілы. Як толькі я закрыю гэтую справу».
  Ён паглядзеў на яе позіркам. «Вы ўпэўнены?»
  Яна кіўнула. «Мінулай ноччу, не. . . апошнія некалькі дзён заключылі здзелку. Я не бегаю. Я не раблю гэта, каб паспрабаваць супакоіць вас. Я стаміўся. А з мяне ўсяго хопіць».
  Доўгі момант ён проста глядзеў на яе. «А як наконт MC? Ты сказаў ёй?»
  «Так. Але не ведаю, ці верыць яна мне».
  Ён працягнуў руку праз стол і абхапіў яе рукой. «Я не збіраюся трымаць вас у гэтым. Дайце яшчэ трохі часу. Скончыце справу, тады вырашайце».
  «Я не збіраюся мяняць сваё меркаванне».
  «Гэта можа быць. Але гэта тваё жыццё. Ваша кар'ера. Я не хачу, каб ты быў незадаволены або крыўдлівы. Я не хачу, каб вы азіраліся назад і вінавацілі мяне».
  "Дзякуй", сказала яна.
  «Галодны?»
  «Не асабліва. Вы ідзіце наперад».
  Ён зрабіў гэта, разбоўтаўшы пару яек і засунуўшы хлеб у тостар. Калі ён сабраў усё разам, ён сеў за стол насупраць яе. «Нумары тэлефонаў?» - спытаў ён, паказваючы на яе спіс.
  «Так. магчыма. Яны ў нейкім кодзе».
  «Адкуль яны?»
  «Адрасная кніга мабільнага тэлефона Томі».
  «Раней я даволі добра разбіраўся ў такіх рэчах, калі вы хочаце, каб я на іх расправіўся. Раней мы з братам прыдумлялі сакрэтныя коды, у асноўным каб мучыць нашу сястру і яе сяброў». Ён устаў і падышоў да халадзільніка. «OJ?»
  «Дзякуй».
  Ён наліў кожнаму па шклянцы, потым вярнуўся да стала. «Гэта самае цікавае ў сотавых тэлефонах. У іх мы носім сваё жыццё. Каго вы называеце. Хто цябе кліча. Колькі разоў на дзень. Фатаграфіі вашых сяброў, сям'і, падарожжаў. Гэта тэхналагічныя здымкі нашага жыцця. А ня так шмат гадоў таму іх і не было».
  Яна падняла вочы ад лічбаў. «Што ты сказаў?»
  Ён зрабіў паўзу, з відэльцам яек на паўдарогі да рота. «Не так шмат гадоў таму яны нават не...»
   «Не тое. Раней».
  «Каму вы тэлефануеце і хто вам. Колькі разоў...»
  - Дзень, - скончыла яна за яго. «Вось і ўсё».
  Сукін сын. Зоя хлусіла ім .
  «Што гэта?» — спытаў ён.
  «Мне трэба ісці». Яна асушыла шклянку соку і паднялася на ногі. «Я растлумачу пазней».
  Яе сота завібравала. Яна ўбачыла, што гэта МС. «Гэй», — адказала яна. «У мяне навіна».
  «Так і я. Белы патэлефанаваў. Яны думаюць, што знайшлі Зою».
  «Дзе?»
  «Плыве тварам уніз па рацэ Рок. Я зараз накіроўваюся туды. Сады Сінісіпі».
  «Я цябе сустрэну. Дайце мне пятнаццаць хвілін».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ПЯЦЬДЗЕСЯТ ВОСЬМЫ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  7:45 раніцы
  
  Уайт чакаў МС, калі яна прыбыла. «Дзякуй за апавяшчэнне», — сказала яна, вылазячы з машыны і падыходзячы да яго.
  «Рады дапамагчы».
  «Хто яе знайшоў?»
  «Аўтамабіліст на мосце Ўітмэн-стрыт. Убачыў ярка-ружовы ўчастак у рацэ і выклікаў яго».
  «Нейкія арліныя вочы».
  «Без жартаў. І ў гэты час сутак таксама. Асабіста мне цяжка бачыць далей сваёй кубкі кавы да дзевяці раніцы »
  Кіт прыбыла, выбіўшыся на паркоўку, з рыпам шын, яна павярнулася ў месца і націснула на тармазы. Праз імгненне яна далучылася да іх.
  Уайт напоўніў яе, потым працягнуў слоік з Vicks, калі скончыў. «Выратавальнікі на вадзе толькі што яе выцягнулі. Ёсць мазок?»
  Яны абодва дапамаглі сабе, потым спусціліся да замерзлага краю ракі. Вядома, што рака Рок цалкам замерзла, але не ў гэтым годзе. Было недастаткова холадна.
  Вадалазная група паклала труп тварам уверх на бераг. Ярка-ружовы жакет і сінія джынсы. Доўгія светлыя валасы, цяпер зблытаныя, кудлістыя.
  «Гэта дзяўчына, якую вы шукаеце?» — спытаў Белы.
  MC глядзеў на ахвяру, яе ахоплівала палёгка. «Не. Гэта не Зоі».
  Кіт паглядзеў на яе. «Узрост падыходзіць. Яна магла быць адной з ахвяраў нашага хлопца».
  MC кіўнула, потым падняла позірк на Уайта. «Яна плыла?»
   «Так. Плавае, але не плыве».
  «Такім чынам, яна, хутчэй за ўсё, была мёртвая, калі ўвайшла ў ваду. Выключае самагубства».
  Кіт пагадзіўся. «Яна б'е аб халодную ваду тварам уніз, гэта не дазваляе паветры выйсці з яе лёгкіх».
  Белы пацёр рукі. «Холад робіць ваду крыху больш шчыльнай. Гэта дапамагае ёй не спаць».
  Лёгкія былі падобныя на губкі. Калі б яны напоўніліся вадой, яна б пайшла ўніз. «Яна не зачапілася за нешта?» — спытаў МС.
  «Не тады, калі мы дабраліся да яе», — сказаў адзін з каманды ратавальнікаў на вадзе. «Яна там была як ярка-ружовы баббер».
  Кіт адкашлялася. «Я хачу ведаць, што яе забіла. Я хачу ведаць, калі гэта адбылося».
  Белы кіўнуў. «Я буду трымаць вас у курсе».
  Вяртаючыся да сваіх аўтамабіляў, яны здавалі пасведчанні. «Не вінаваціце нас», - сказаў Кіт, калі Мілер адкрыў рот. «Гэта належыць Уайту і Канатальдзі».
  «О, вядома, перанясіце адказнасць».
  Дайшлі да стаянкі. У яе адключыўся мабільны тэлефон. "Рыджо", адказала яна.
  «У нас ёсць Петэрсен, дэтэктыў. Што вы хочаце, каб мы з ёй рабілі?»
  «Вы ўпэўнены, што гэта Зоі Петэрсан?»
  «Гэта яна, добра. Злавіў яе, калі яна заходзіла ў сваю кватэру. Яна паказала мне пасведчанне, каб пацвердзіць, што яна там жыве».
  «Вязьце яе ў цэнтр горада і размясціце ў пакоі для апытання. Лундгрэн і я ў дарозе».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ПЯЦЬДЗЕСЯТ ДЗЕВЯТЫ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  8:20 раніцы
  
  Ад Зоі смярдзела півам і цыгарэтамі. Яе туш пацякла, што зрабіла яе падобнай на нешта сярэдняе паміж павязкай для валасоў і янотам.
  «Прывітанне, Зоі», - сказаў M. C. «Мы ўсе вельмі хваляваліся за цябе».
  «Прабач». Яе голас задрыжаў. «Мне было сумна. А Сэм быў прыдуркам. Таму, калі патэлефанавала мая сяброўка Элісан...
  «Ты выбраўся».
  Яна павесіла галаву. «Сэм не адпускаў мяне».
  «Таму што я прасіў яго пераканацца, што вы засталіся ўнутры. Для вашай жа бяспекі».
  Кіт загаварыў. «Ваша маленькае паўстанне магло каштаваць вам жыцця. Вы разумееце гэта, так?»
  Зоі паглядзела на Кіта, потым зноў на МС. «Хто яна?»
  «Мой партнёр, дэтэктыў Кіт Лундгрэн. Мы павінны задаць табе некалькі пытанняў, Зоя.
  Яна сашчапіла рукі. М. С убачыў, што яны пахіснуліся. «Я табе ўсё сказаў. Ты абяцаў, што калі я гэта зраблю, ты не будзеш...
  MC перапыніў яе. «Я паабяцаў, што калі твая гісторыя пачне развальвацца, я збіраюся прыцягнуць цябе на допыт. Твая гісторыя развальваецца, Зоя.
  «Усё, што я вам сказаў, было праўдай. Клянуся!»
  Кіт пераняў. «Тады ты не супраць расказаць мне тую ж гісторыю, праўда?»
  «Я мяркую. Я..."
  «Каб вы ведалі, — дадаў MC, — мы запісваем гэта інтэрв'ю на відэа».
   «Відэапаказ —
  «Давайце пачнем з самага пачатку», - сказаў Кіт, перапыніўшы яе. «Праблема першая. Вы не былі закаханыя ў Томі Марыяна.
  «Я быў!»
  «Мабільныя тэлефоны - гэта здымкі нашага жыцця, Зоі». Яна падумала пра Джо, даючы яму маўклівы рэквізіт для аналогіі. «Калі ты была так вар'яцка закахана ў Томі, чаму ты больш не тэлефанавала яму?»
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «За месяц званкоў вы тэлефанавалі Томі толькі два разы».
  МС здзіўлена паглядзеў на Кіта. Здавалася, што яе партнёр можа выпусціць некалькі бомбаў.
  «Гэта не можа быць правільным».
  «Я вас запэўніваю, што так. Вы выпадкова ведаеце, як карыстацца функцыяй тэкставых паведамленняў на мабільным тэлефоне?»
  «Ці не ўсе?»
  «Насамрэч, я так і не зразумеў. Але людзі кажуць мне, што гэта самы папулярны спосаб зносін маладых людзей паміж сабой. Гэта праўда?»
  «Вядома. Я мяркую».
  «Колькі разоў вы пішаце тэкставыя паведамленні на працягу дня?»
  «Я не ведаю. Я ніколі не лічыў. Аднак шмат».
  «Тады чаму ў тэлефоне Томі не было нават аднаго твайго тэкставага паведамлення? Я лічу гэта дзіўным для маладой жанчыны, якая прызналася "вар'яцка закаханай". Яна паглядзела на МС. «Табе не здаецца, што гэта дзіўна?»
  «Я так. Вельмі».
  Збялеў і без таго бледны твар Зоі. «Яму не спадабалася, каб я з ім звязваўся. Так што я гэтага не зрабіў».
  «Вы не былі ў яго закаханыя».
  «Я быў! Я зрабіў бы для яго ўсё. Што заўгодна!»
  MC узяў на сябе. «Тэлефон, нагадай мне яшчэ раз, чаму ты яго ўзяў».
  «Таму што гэта было там. Я не думаў. . . Я проста схапіў яго».
  «Ці гаворыць табе што-небудзь імя Джына ДэЛука?»
  Яе выраз твару змяніўся. «Страх», — падумаў МС. Ці баялася яна ДэЛукі? Ці пра тое, што яны маглі даведацца?
  «Яна сакратарка ці што. У KIC».
  «KIC?»
   «Дзеці ў крызіс. Я ненавіджу гэтае імя». Яна пацерла рукі, нібы холадна. «Я там хаджу да лекара. Псіхіка».
  «І толькі так ты яе ведаеш?»
  «Так. У чым справа?»
  «Вялікая справа ў тым, што Джына ДэЛука памерла. Яе забілі. Учора раніцай».
  Дзяўчына толькі глядзела на яе.
  «Вы мяне чулі?»
  «Як? Я не магу...» Яна паднесла руку да рота, потым апусціла яе. «Як?» — зноў спытала яна.
  «Пісталет. Адзін стрэл у галаву».
  Яна сціснула вусны, гледзячы на шырыню валасінкі ад развальвання.
  «Мы лічым, што той жа чалавек, які забіў яе, забіў Томі, Джэні і Мэта Марціна».
  Яна абняла сябе. «Што мне рабіць?»
  "Гаворка ідзе пра тое, што мы збіраемся рабіць", - сказаў Кіт. «Нам давядзецца патрымаць цябе, Зоі».
  «Трымай мяне?» - паўтарыла яна, пераводзячы позірк паміж імі. «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Гісторыя не складваецца. Я думаю, можа, ты забіў Томі. Вы былі на месцы здарэння. У вас быў яго тэлефон».
  «Я не! Я не мог!»
  «Я хачу табе верыць», — ціха сказаў МС, гуляючы ў добрага паліцэйскага. «Не хвалюйся за яе. Паглядзі на мяне. Пагавары са мной».
  Зоя павярнулася да МЦ Яе ніжняя губа задрыжала.
  «Гэта Джына цябе завербавала, ці не так?»
  «Так».
  «Не Томі».
  «Не, не Томі».
  «Як яна да вас падышла?»
  «Аднойчы яна падвезла мяне дадому. Мая машына стаяла ў краме, і брат не прыехаў за мной».
  «Працягвай».
  «Яна прапанавала мяне выпіць. Мы выпілі пару маргарыт, і яна спытала мяне, ці ведаю я што-небудзь пра Інтэрнэт».
   «І вы сказалі, што зрабілі».
  Яна кіўнула. Кіт падсунуў ёй скрынку з клейнексам. Яна ўзяла сурвэтку і высмаркалася. «Потым яна спытала, ці не хачу я зарабіць лёгкіх грошай. Калі я сказаў, што ўпэўнены, яна сказала мне, як».
  «Вы ведалі, што тое, што яна прасіла вас зрабіць, было незаконным?»
  «Так. Але яна сказала, што гэта наўрад ці было злачынствам, што ніхто не пацярпеў. А грошы мне былі вельмі патрэбныя».
  - Наўрад ці злачынства, - сказаў МС, зірнуўшы на Кіта. «Я раней не чуў такой класіфікацыі. А як ты?»
  «Ніколі». Яна зноў павярнулася да Зоі. «Вы падклалі гэты лісток паперы ў тэлефон Томі, ці не так? З надпісам Breakneck. Чаму?»
  «Я баяўся. Гэты Брэкнек меў нейкае дачыненне да смерці Томі. І ў Мэта Марціна». Яна дрыготка ўздыхнула. «Гэта было імя карыстальніка».
  «Імя карыстальніка?» — спытаў МС. «За што?»
  «Рахунак з усімі грашыма на ім».
  «Паўмільёна?» Зоя кіўнула. «Дзе цяпер грошы, Зоя?»
  «Я не ведаю. Я сапраўды не!”
  - Пасля ўсяго, - сказаў Кіт сталёвым голасам, - ты разумееш, чаму мы табе не верым?
  «Я не хлушу! Нехта ўзяў!»
  «Але не ты?»
  «Не я».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  Яна закусіла губу і пакруціла галавой.
  «Хто ўзяў грошы?»
  - Томі, - ціха сказала яна, потым падняла позірк. «Томі ўзяў».
  "Гэта яшчэ адна хлусня", - сказаў MC. «Мы атрымалі доступ да яго рахункаў, грошай там больш няма».
  «Гэта павінна быць! Томі ўзяў! Схаваў недзе. Таму раніцай я пайшоў да яго на кватэру, каб пераканаць яго аддаць».
  - Каб не пераканаць Томі, што ты яго любіш?
  Яна павесіла галаву. «Шкада, каб я ніколі не знайшоў гэты рахунак. Да таго часу ўсё ішло так добра».
  «Гэта ты знайшоў?»
  «Я і Мэт».
  «Як?»
  «Злы блізнюк».
  «Вы былі разам?»
  Зоі сціснула сурвэтку ў кулаку. «Так, у машыне Мэта».
  «Дзе?»
  «Рокфардская хлебная кампанія».
  Сэндвічная каля бальніцы святога Антонія. «Працягвай».
  «Мы хадзілі ў абедзенны час. Яны зрабілі вялікі бізнэс. Многія прадстаўнікі наркотыкаў спыняліся там на абед і правяралі сваю электронную пошту, аплачвалі рахункі. Што заўгодна».
  «Вы б зайшлі ўнутр?»
  Яна пахітала галавой. «Не давялося. У той дзень мы знайшлі месца проста наперадзе».
  «Любы мог цябе бачыць».
  «Ну і што? Сядзець у прыпаркаванай машыне — гэта не супраць закону».
  «Каму ты сказаў?»
  «Усе».
  «Што гэта значыць, усе? Томі?" Зоя зноў кіўнула. «Джына і Джэні?»
  «І іншыя ўзломшчыкі, з якімі я меў зносіны». Яна здрабніла тканіну. «Раней у мяне нічога падобнага не здаралася. Мы проста ўзялі лічбы. Усе гэтыя грошы. . . гэта было захапляльна».
  «Ці ўдзельнічаў Эрык Сундстранд?» - спытаў Кіт.
  «Я не ведаю».
  «Падумай, Зоя. Ён удзельнічаў?»
  «Джына ўвесь час казала пра яго. Я думаю, што ў іх нешта адбываецца. Я заўсёды думаў, што, можа быць, ён быў, ведаеце, падобным на альфа-вырадка ці нешта падобнае».
  «Іншыя тэрапеўты?»
  Яна пахітала галавой. «Ніколі пра іх не згадваў. Калі-небудзь».
  «ДэЛука ўсіх завербаваў?»
  Яна пахітала галавой. «Не. Мы сказалі некаторым з нашых сяброў. Пазнаёміў іх з Джынай. І быў яшчэ гэты хлопец».
  «Не Сундстранд?»
  «Не. Яна таксама з ім спала. Аднойчы я іх разам злавіў». Яна заламала рукі. «Яго імя. . . што было. . . Дэн!» — закрычала яна. «Правільна, Дэн Гала».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЦЯСЯТЫ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  9:10 раніцы
  
  MC сядзеў адзін у жаночай распранальні. Яна выбачылася з інтэрв'ю і прыйшла сюды. Яна сагнула пальцы, спрабуючы зразумець тое, што сказала Зоя. Каб узяць пад кантроль свае эмоцыі.
  Яна трымала гэта пад кантролем. Яна магла справіцца з гэтым. Дэн і Джына былі палюбоўнікамі. Ён дапамагаў Джыне вербаваць маладых людзей, каб яны сталі кіберзлодзеямі. Ён быў хлусам і падманшчыкам -
  Лютасць і здрада ахапілі яе ўнутры, і яна ўскочыла на ногі. «Чорт вазьмі!» Яна стукнула нагой па металічнай шафцы. Боль пракаціўся ў нагу. «Мудак! Сволач!» Яна зноў і зноў штурхала нагой шафку, пакуль, знясіленая і дрыжачы, не апусцілася на лаўку.
  Яна паднесла рукі да твару. Яе шчокі былі мокрыя. Чаму яна плакала? Сволач не заслужыў яе слёз. Ён разбіў ёй сэрца.
  «Ты ў парадку, партнёр?»
  Яна паглядзела на Кіта, зрок, затуманены ад слёз. «Здаецца, я зламаў палец на назе».
  Кіт зірнуў на пабітыя дзверцы шафкі, потым зноў на МС: «Але ты павінен убачыць іншага хлопца».
  MC выцерла нос тыльным бокам далоні. «Што гэта са мной і мужчынамі?»
  «Вы нават не ведаеце напэўна, ці праўда гэта. Так, Зоя ведала імя Дэна. Але гэта можа быць яшчэ адна хлусня Джыны».
  «Вы сапраўды так думаеце?»
  «Усё яшчэ ёсць магчымасць». Кіт падышоў да лаўкі і сеў побач яе. «Джына была адказная за тыя нататкі пра Дэна. Сарэнстайн знайшла доказы гэтага ў сваім кабінеце».
  MC не здзівіўся. Па праўдзе кажучы, яна не думала, што яе нешта можа здзівіць.
  «Як вы думаеце, чаму яна гэта зрабіла?» - спытаў Кіт.
  «Таму што яна была гнілая да глыбіні душы і хацела прычыніць мне боль».
  «Магчыма. Ці таму, што яна раўнавала. Злавалася, што ён адмовіўся падыгрываць ёй. Або закладвае аснову, каб перакласці пачуццё віны на яго. Слухай, я ў гэтым упэўнены, калі ён быў уцягнуты, то яшчэ да таго, як быў з табой.
  «Вы ўпэўнены ў гэтым?» MC выклік, тон далікатны.
  «Так, я». Кіт абняў яе. «Людзі памыляюцца. Дрэнны выбар. Але яны таксама могуць змяніцца. Каханне можа змяніць іх».
  MC паклала галаву на плячо сяброўкі. «Але я ніколі не даведаюся дакладна пра Дэна, так?»
  Кіт зрабіў доўгі ўдых. «Магчыма, не. Але можна верыць у лепшае».
  МС паспрабаваў засмяяцца; гэта выйшла як ікаўка. «Што мне цяпер рабіць?»
  «Дапамажыце мне вырашыць гэтую праблему. Стоп Breakneck. Разбі яму азадак».
  Яна падняла галаву, паглядзела на партнёра. «Я думаў, што я застаўся ў баку».
  «Як гэта працуе». Намек на ўсмешку скрывіў рот Кіта. «Ты мне патрэбны, MC, мне патрэбна твая дапамога ў гэтым».
  МС паглядзела на твар сяброўкі, шукаючы жалю. Няшчырасць. Яна не знайшла ні таго, ні іншага. Проста надзейны сябар, які верыў у яе.
  Яна выцерла слёзы са шчок, устала і працягнула руку. «Гэта ты і я, партнёр. Гэты мудак - тост ".
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЦЯДЗЯТ ПЕРШЫ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  11:10 раніцы
  
  Тое, як MC бачыў гэта, інтэрв'ю з падазраваным, які меў юрыдычнае прадстаўніцтва, было сур'ёзнай боль у задніцы. Адвакаты былі бязэмацыйнымі сволачамі, разумнымі ў манеўрах паліцыі і часцей за ўсё дапамагалі вінаватым, а не невінаватым. Але гэта была Амерыка, і вінаватыя заслугоўваюць любой магчымасці выкруціцца з кручка.
  МЦ рашуча прыжмурыла вочы. Калі б Эрык меў да гэтага дачыненне, яна паклапацілася б, каб яго насадзілі на гэты пракляты кручок. Ён мог выкручвацца колькі заўгодна, нікуды не збіраўся.
  Яны дайшлі да пакоя для допытаў нумар тры і зірнулі ў дзвярное акенца. Двое мужчын выглядалі зусім расслабленымі: адвакат у касцюме, а Эрык — у джынсах і швэдры, які, здавалася, каштаваў столькі ж, колькі і касцюм. Яны абодва ўзялі з сабой Starbucks і размаўлялі.
  Гэта раззлавала MC. Яна адчыніла дзверы перад Кітам, а затым пайшла за ёй у пакой.
  «Прывітанне, спадары», - сказаў Кіт. «Дзякуй, што зайшлі».
  «Дэтэктывы, - сказаў адвакат, - супраць майго адваката, мой кліент пагадзіўся на гэтую сустрэчу. Акрамя таго, супраць майго адваката, ён настойваў на падрыхтоўцы заявы для вас. Эрык, табе слова».
  «Мяркую, вы запрасілі мяне сюды, таму што я знайшоў Джыну», — пачаў ён. «Я быў яе босам, але я быў у яе дома і знайшоў яе ў спальні».
  «Разумны хлопец», — падумаў МС. «Працягвай».
   «Калі вы лічыце, што я меў дачыненне да яе забойства, вы гаўкаеце не на тое дрэва. Калі вы падазраяце, што паміж мной і Джынай было нешта большае, чым адносіны працадаўцы і супрацоўніка, вы маеце рацыю».
  Прызнанне яе здзівіла. Яна ўбачыла, што і Кіт таксама.
  «У нас з Джынай быў кароткі раман. Гэта не тое, чым я ганаруся».
  «На момант рамана спадарыня ДэЛука была замужам, ці не так?»
  «Адлучаныя. Ён быў няверны. Яна была ўразлівая. Як я ўжо казаў, я не ганаруся гэтым».
  «Што здарылася з адносінамі?»
  «Згарэла. Мы рассталіся сябрамі».
  "Мне цяжка ў гэта паверыць", - сказаў Кіт. «Вы рассталіся сябрамі? Ніякіх крыўд. Проста жыві і дай жыць. Працадаўца, працаўнік?»
  Ён выглядаў няўтульна. «Так».
  Кіт пахітала галавой. «Вы прабачце мяне, калі я скажу вам, што лічу вашу гісторыю харэаграфічнай лухтой».
  Умяшаўся адвакат. «Прабачце, дэтэктыў, мой кліент агаляе душу, спрабуючы дапамагчы…»
  «Зловім чалавека, які забіў свайго супрацоўніка і былога каханка? Ці каб уласную дупу ратаваць?»
  - Абодва, - адказаў Эрык. Ён нахіліўся наперад. «Я ня меў дачыненьня да яе забойства».
  Кіт фыркнуў. «Мы чулі іншую версію вашых адносін ад бацькоў спадарыні Дэлукі. Па іх словах, вы разарвалі шлюб іх дачкі».
  «Гэта няпраўда».
  «З іх слоў, іх зяць ніколі не здраджваў. Да таго ж ён не быў ортодонтом, ён механік».
  Ён паківаў галавой. «Яна сказала мне...»
  Адвакат спыніў яго. «Я не разумею, якое дачыненне мае занятак былога мужа спадарыні ДэЛука да майго кліента».
  «Дайце мне дзве секунды, і вы гэта зробіце, містэр Колб». Кіт зірнуў на Эрыка.
  «Джына ДэЛука не атрымала ніякага фінансавага ўрэгулявання ні ад аднаго са сваіх шлюбаў. Вы ведаеце, як яна дазваляла сабе раскошны лад жыцця на заробак, які вы ёй плацілі?»
  «Няма пагаднення аб разводзе?»
  «Правільна».
  «Сямейны пн—»
   «Яе бацька бакалейшчык; жывуць сціпла».
  Адвакат усхліпнуў. «Відавочна, што ў вас ёсць тэорыя, дэтэктыў. Перастань гуляць у гульні і раскажы нам».
  «Джына ДэЛука выкарыстала сваю пасаду ў Kids in Crisis, каб вербаваць маладых людзей у групу кіберзлодзеяў».
  «Гэта хлусня!»
  «Гэтыя ўзломшчыкі, як іх называюць, кралі інфармацыю ў Інтэрнэце, у асноўным нумары крэдытных карт, а таксама нумары банкаўскіх рахункаў і сацыяльнага страхавання, імёны карыстальнікаў і паролі».
  «Хопіць, дэтэктыў Лундгрэн». Рык Колб падняўся на ногі. «Я не дазволю табе рабіць такія неабгрунтаваныя абвінавачванні...»
  Увайшла МС, гледзячы на Эрыка. «Пацыентка Kids in Crisis, ваша пацыентка, Джэні Ліндэман была завербаваная Джынай ДэЛукай. Таксама была кліентка KIC Зоі Петэрсэн. Я падазраю, што пакуль мы будзем капаць, мы знойдзем шмат іншых. Вы хочаце сказаць, што нічога не ведалі пра гэтыя дзеянні?»
  «Так, чорт вазьмі!»
  «На гэтым інтэрв'ю скончана. Эрык?»
  Сундстранд кіўнуў і ўстаў. МС і Кіт рушылі ўслед за імі.
  «Вы хочаце сказаць, — працягваў MC, — што як уладальнік Kids in Crisis вы не ўдзельнічалі ў гэтых мерапрыемствах?»
  «Эрык, табе не трэба адказваць на гэта».
  Ён адмахнуўся ад адваката. «Я не толькі не ўдзельнічаў у іх, вам трэба будзе паказаць мне важкія доказы, каб я паверыў у тое, што вы кажаце, праўда. Я стварыў Kids in Crisis, каб дапамагчы праблемным дзецям, думка, што праз цэнтр іх эксплуатавалі, мяне ванітуе».
  Кіт пераняў. «Вось нешта яшчэ больш трывожнае, доктар Сундстранд. Мы лічым, што Джэні Ліндэман памерла з-за яе ўдзелу ў незаконнай дзейнасці ДэЛукі».
  - Па той жа прычыне, што Джына мёртвая, - дадаў Кіт. «І Томі Марыяна і Мэт Марцін. І, магчыма, ваш сябар Дэн Гала таксама».
  Ён сядзеў, агаломшаны. Ён перавёў позірк на MC «Гэтага не можа быць. Нічога з гэтага».
  Кіт працягваў. «Мы баімся, што той, хто забівае гэтых людзей, не скончыўся. Гэта азначае, што кожны іншы, каго Джына Дэлука магла завербаваць з Kids in Crisis, знаходзіцца ў небяспецы».
  «Што я магу зрабіць?» — спытаў ён.
   «Па-першае, будзьце з намі цалкам шчырымі».
  «Я раблю гэта».
  «Па-другое, дапамажыце нам знайсці іншых пацыентаў Kids in Crisis, якія могуць быць датычныя да групоўкі кіберзлодзеяў».
  «Як мне гэта зрабіць?»
  «Вы скажыце нам. Вы той, хто працуе з гэтымі дзецьмі. Мне здаецца, што калі б хто-небудзь мог разабрацца ў псіхалагічным профілі дзіцяці, які ўцягнуўся б у кіберкрадзеж, гэта былі б вы, доктар Сундстранд.
  Ён кіўнуў і зноў устаў. «Я не ведаю, ці змагу я даць вам зразумець, наколькі я клапачуся аб дапамозе праблемным падлеткам. Думка пра тое, што іх адносіны з Kids in Crisis маглі пашкодзіць ім у любым выпадку, не кажучы ўжо пра тое, каб іх забілі, для мяне агідная. Калі тое, што вы мне кажаце, праўда, і ў гэтым задзейнічаны іншыя маладыя людзі, я іх знайду. Я вам гэта абяцаю».
  MC і Кіт праводзілі Сундстранда і яго адваката з VCB і глядзелі, як яны сыходзяць. «Доктар Сундстранд быў занадта абураны, каб я супакоіўся, - сказаў Кіт. «Што ты думаеш?»
  «Што я зараз занадта смажаны, каб быць чымсьці карысным».
  «Час выклікаць падмацаванне».
  «Сміт?»
  «Ён увесь у сухарах. Давайце яму што-небудзь пажаваць. Каламбур не прызначаны».
  MC пагадзіўся і набраў нумар агента. «З вашай камандай узломшчыкаў у нас ёсць важныя падзеі».
  «Дзе ты?»
  «Штаб РПД».
  «У дарозе».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЦЯДЗЯТ ДРУГІ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  12:20​
  
  Сміт прыбыў з іншым агентам. «Гэта спецагент Фелпс. Дэтэктывы Рыджо і Лундгрэн».
  Яны павіталіся з агентам, які выглядаў маладым. MC прывязаў яго да новаспечанага з акадэміі.
  «Што ў цябе?» - спытаў Сміт.
  MC пачаў. «Зоі Петэрсэн. Яна прызнаецца, што з'яўляецца адным з узломшчыкаў. Яна была пацыенткай у Kids in Crisis, ДэЛука завербаваў яе. Гэта яна знайшла грошы».
  «У яе ёсць?»
  «Яна кажа, што не».
  «У дадатак, — сказаў Кіт, — мы прыцягнулі Сундстранда на гутарку. Улічваючы, як усё гэта адбываецца, ён мог быць паглыблены ў гэтую рэч. Сцвярджае, што невінаваты».
  Агент кіўнуў. «Натуральна».
  «Ён адвакатаў, вялікі час. Рык Колб».
  «Чакалася. Вы запісвалі інтэрвію?»
  «Безумоўна».
  «Я хацеў бы іх праглядзець».
  - Я так і думаў, - сказаў Кіт. «Мы настроены на рух».
  Яны рушылі ў пакой для прагляду. «Вы ўсё яшчэ трымаеце Петэрсана?» - спытаў Сміт.
  «Зразумеў яе. Яна есць Fritos і п'е кока-колу ў другім нумары.
   «Яна не прасіла прадстаўніцтва?»
  «Не».
  «Вы прапанавалі ёй?»
  «Вядома. Вось мы і прыехалі».
  Яны моўчкі глядзелі відэазапісы інтэрв'ю. І Сміт, і Фелпс рабілі нататкі.
  Калі яны прагледзелі абодва, MC выключыў машыну. «Ну?» — спытала яна. "Думкі?"
  Сміт сціснуў пальцы. «Сундстранд мае праведнае абурэнне. Нам спатрэбяцца важкія доказы, каб злавіць яго. Але з майго досведу, чым яны большыя, тым цяжэй падаюць».
  - Ці яшчэ больш драматычныя іх уцёкі, - прамармытаў Кіт. «Думай, OJ»
  «На мой погляд, Петэрсэн ведае больш, чым гаворыць». Сміт паглядзеў на Кіта. «Я хачу яе распытаць. Ёсць з гэтым праблемы?»
  «Ніводнага».
  «Не супраць, калі я сяду на стрэльбу?» — спытаў МС. «Яна можа адкрыцца са мной там».
  «Шчаслівы мець кампанію».
  «У мяне ёсць пытанне», - сказаў малады агент. «Галаваломны. Што гэта?»
  МС здзіўлена паглядзеў на Сміта. Мяркуючы па ўсім, агент захаваў аспекты расследавання на qt
  Сміт выглядаў раздражнёным. «Мы лічым, што гэта кодавая назва забойцы. Магчыма, ён удзельнічае ў гэтай серыі забойстваў альбо як наёмнік, альбо з асабістай помсты. Прачытайце справаздачу яшчэ ў бюро. У мяне зараз няма часу на ўрок гісторыі».
  Агент-пачатковец пачырванеў. MC яму стала дрэнна. Сміт, здавалася, не заўсёды добра гуляў з іншымі.
  - Я буду назіраць адсюль, - сказаў Кіт. «Ты са мной, Фэлпс?»
  Праз некалькі імгненняў чацвёра разбіліся на пары і ўвайшлі ў адпаведныя пакоі для апытання. Зоі выглядала так, быццам яна збіралася папісяць штаны, калі даведалася, што Сміт з ФБР. І калі агент пачаў яе распытваць, яна амаль нястрымна ўсхліпнула.
  МС было цікава назіраць за Смітам. Ён быў сапраўды добры. Без эмоцый. Вострыя як брытва інстынкты. Пытанні, якія не пакідаюць месца для ваганняў.
  Але агент таксама быў надзіва далікатным. У адпаведнасці з тым, як далёка ён мог штурхнуць дзяўчыну і як ён мог яе завярнуць назад. Гэта дэманстравала глыбокае разуменне чалавечай псіхікі.
   Агент Джонатан Сміт, прызнала MC, быў больш складаным, чым яна першапачаткова прызнавала яго.
  Калі пастукалі ў дзверы, MC павярнуўся. Кіт паказаў ёй, каб яна выйшла ў хол. Яна выбачылася і далучылася да партнёра. «Што здарылася?»
  «Абнаўленне, патэлефанаваў Фрэнсіс. Дзяўчынку з гэтай раніцы звалі Раксана Баўмгартнер. Яна не патанула. Няма вады ў яе лёгкіх. Выглядае як OD. Сляды ўверх і ўніз па яе руках паказваюць на звыклае ўжыванне наркотыкаў. У выніку выглядае, што яна не адна з нашых».
  Кіт паказаў на зачыненыя дзверы. «Сміт добры».
  «Вельмі». MC усміхнуўся. «Я вярнулася туды», - сказала яна. «Трымайце мяне ў курсе».
  MC зноў увайшоў у пакой. Зоя шмыгала носам і ікала, але выглядала спакайней.
  Сміт звярнуўся да MC «Ms. Петэрсэн паведаміла мне, што ёй патрэбны адвакат. Паколькі яна не можа дазволіць сабе прадстаўніцтва, я пагадзіўся, што мы арганізуем для яе».
  - Мне трэба ў туалет, - сказала Зоя.
  «Я паклічу грамадскага абаронцу», - сказаў МС і паглядзеў на Зоі. «І вазьміце форму, каб суправаджаць вас у туалет. Хочаш кока-колу ці што?»
  «Я думаю, што я тут скончыў», - сказаў Сміт. «У любым выпадку пакуль».
  Зоя кіўнула, страціўшы выраз. «Дзякуй».
  «Я збяру гэтую колу», — сказаў Сміт. Ён падышоў да дзвярэй, потым спыніўся і азірнуўся. «Бывай, Зоя. Поспехаў вам».
  Калі за імі зачыніліся дзверы, МС пачуў скуголенне Зоі.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЬДЗЕСЯТ ТРЭЦІ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  17:00​
  
  Настольны тэлефон Кіт зазвінеў, напалохаўшы яе. «Дэтэктыў Лундгрэн».
  «Прывітанне, прыгажуня».
  Яна ўсміхнулася. «Джо. Адкуль ты даведаўся, што мне трэба пачуць твой голас?»
  «Таму што мне трэба было пачуць твае. Ці магу я падысці?»
  «Я сустрэну вас ля ліфта».
  Праз імгненне дзверы ліфта адчыніліся, і Джо выйшаў. Ён падняў сумку Subway. «Ешце свежым».
  «Ідэальны час. Я якраз збіраўся зрабіць набег на халадзільнік VCB у пошуках кінутых абедаў».
  Яны пайшлі ў бок сталовай для супрацоўнікаў. «Я ўзяў з сабой твой нататнік», — сказаў ён. «Вы пакінулі гэта сёння раніцай».
  «Які сшытак?»
  «З усімі нумарамі тэлефонаў. Са спісу кантактаў Томі Марыяна».
  «Правільна. Дзякуй».
  Яны дайшлі да пустой сталовай і селі за першы чысты стол, да якога трапілі. Ён працягнуў ёй шасціцалевы сабвуфер і пакецік чыпсаў. Яна не пыталася, які гатунак ён прывёз; гэта не мела значэння. Ён ведаў, што яна любіла, што яна не магла ператраўліваць і ўсё паміж імі.
  Ён выбраў курыную дубіну для іх абодвух. Чалавек быў геніем.
  «Я гуляў з лічбамі», — сказаў ён, кідаючы планшэт на стол. «Каб даведацца, ці змагу я іх зразумець».
  «Што-небудзь прыдумалі?» - спытала яна, адкусваючы саб.
   «У залежнасці ад таго, што вы называеце. Кожны радок складаецца з дзевяці лічбаў і проста з'яўляецца разнавіднасцю іншага».
  «Усё роўна, толькі перабраўся». Яна яшчэ раз адкусіла бутэрброд, потым выцерла рот папяровай сурвэткай. «Што вы хочаце сказаць?»
  «Няма сэнсу. Проста назіранне. Паколькі яны складаюцца з дзевяці нумароў, гэта не тэлефонныя нумары».
  «Нумары рахункаў?»
  «Магчыма. Але, магчыма, зусім не лічбы».
  Яна выглядала здзіўленай, а ён усміхнуўся. «Томі быў дзіцем, праўда? Такім чынам, ён быў супертэхнічна пісьменны ".
  «Правільна».
  «Тэкставыя паведамленні, несумненна, былі ладам жыцця».
  «Без сумневу. Ну і што?»
  «Вы калі-небудзь адпраўлялі тэкставыя паведамленні?»
  - Ніколі, - сказаў Кіт.
  «У мяне ёсць», - сказаў MC
  Яны абодва павярнуліся да дзвярэй. MC усміхнуўся. «Джо, прыемна цябе бачыць».
  Ён усміхнуўся ў адказ, устаў і падышоў да яе. «Я таксама рады цябе бачыць». Ён пацалаваў яе ў шчаку. «Як вы трымаецеся?»
  «Лепш цяпер, калі я ведаю, што я не цалкам разбурыў твае і Кіта адносіны».
  Яго ўсмешка згасла. «Любыя праблемы, якія ў нас былі, былі задоўга да таго, як вы з'явіліся на полі».
  Умяшаўся Кіт. "Джо праводзіў невялікае расследаванне".
  Ён усміхнуўся. «Бізнэс ідзе павольна».
  «І ён любіць выклікі».
  «Чаму я ажаніўся з табой».
  «Якая следчая праца?» - спытала МС, падыходзячы да халадзільніка і засоўваючы ўнутр галаву.
  - Па нумарах мабільнага тэлефона Томі, - адказаў Кіт. «Усе радкі складаюцца з дзевяці лічбаў і складаюцца з аднолькавых лічбаў».
  MC выйшаў з халадзільніка з кавалкам рэшткаў піцы.
  «Я думаю, што гэта належала Шміту».
  «Ой», — сказаў МС і адкусіў. «Занадта позна». Яна схапіла папяровы ручнік і села за стол, сеўшы на крэсла побач з Джо.
   «У вас ёсць мабільныя тэлефоны?» — спытаў ён. Яны абодва зрабілі. «Адчыніце іх. Паглядзіце на лічбы. Напрыклад, дзве клавішы ўяўляюць a, b і c .
  "Вядома", сказаў MC. «Вось так вы адпраўляеце смс. Што з гэтым?»
  «Паглядзіце на спіс». Ён працягнуў ёй старонку з нумарамі. «Яны ўсе выглядаюць па-рознаму, але гэта не так».
  Кіт прачытаў іх: 222557638, 678232552, 678552322 .
  «А цяпер паглядзіце на камбінацыі. Напрыклад, два - гэта a, b або c . А іх трое».
  «Гэта вельмі шмат камбінацый».
  «Не так шмат, як вы думаеце. Падлічыце».
  «Не, дзякуй». Кіт адкусіла апошні кавалак бутэрброда. «Магчыма, я памыляюся, але той, хто сапраўды добра валодае матэматыкай, не становіцца паліцэйскім. Інжынер, магчыма. Бухгалтар».
  «Эй, Лундгрэн? Рыджо?»
  Гэта было ад Шміта. Яны паглядзелі ў бок дзвярэй. «Грамадскі абаронца тут. Шукаю Пітэрса - Гэй, Рыджыа, гэта мая піца.
  «Прабач, Шміт», — сказала яна на поўны рот. «Я павінен табе».
  «Вы ставіце сваю дупу. Вялікі Mama Riggio's. Дастаўлена».
  «Пра ПД?» — падштурхнуў Кіт.
  «Шукаю Петэрсана».
  «Пакой для інтэрв'ю нумар два».
  «Не, не. Я праверыў. Дзверы былі адчынены, пакой пусты».
  «Вы жартуеце?»
  «Не».
  Кіт ускочыла на ногі. «Чорт».
  MC рушыў услед за ёй, выкінуўшы скарынку піцы ў смеццевае вядро. «Куды яна, чорт вазьмі, падзелася?»
  Кіт нахіліўся і пацалаваў Джо. «Прабачце. Мне трэба бегчы».
  «Не супраць, калі я яшчэ трохі разжую лічбы? Я зрабіў копію».
  «Жаваць прэч. Я патэлефаную пазней».
  Яна і МС паспяшаліся выйсці. - Тут нейкая памылка, - сказаў Кіт. «Проста хлусня».
  «Яна недзе тут», - пагадзіўся МС. «Камусьці быў патрэбны гэты пакой, таму яны яе перавезлі».
  Але яна не была. Адзіная памылка была ў тым, што нехта пакінуў дзверы пакоя для апытання незачыненымі.
  Кіт адкрыла мабільны тэлефон. «Які нумар Сміта?»
  Яна стукнула яго кулаком, калі МС загрукатаў ім. «Вы адпусціце яе», - сказаў Кіт, калі адказаў агент. «Вы прынеслі ёй колу і забыліся зноў замкнуць дзверы».
  «Прабачце?»
  «Петэрсена няма».
  «Вы страцілі Петэрсана?»
  «Хтосьці не замкнуў праклятыя дзверы. Вы ведаеце што-небудзь пра гэта?»
  «Не спісвайце на мяне некампетэнтнасць міліцыі. Калі я выйшаў з пакоя, я паклікаў аднаго з вашых хлопцаў, каб ён замкнуў». Ён гучаў раз'юшана. «Фэлпс быў са мной».
  «Сукін сын. Хто гэта быў?»
  «Не ведаю. Ён быў у форме. Сярэдняга росту. Трыццацігадовы. Сярэдняга выгляду».
  «Ці маглі б вы пазнаць яго па фатаграфіі?»
  «Безумоўна».
  Кіт пстрыкнуў і надзеў чахол. Яна паглядзела на MC «Ён сказаў, што папрасіў аднаго з нашых хлопцаў зачыніць яго. Фэлпс быў зь ім.
  «Ты скажаш Сэлу? Ці я?»
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЦЯДЗЯТ Чацвёрты
  
  Пятніца, 30 студзеня
  20:10​
  
  Будучы сябрам, якім яна была, МС нагадаў Кіт, што ў якасці вядучага справы Кіт меў прывілей дзяліцца дрэннымі навінамі. Сал быў вельмі раззлаваны і прымусіў іх усіх караскацца.
  Быў выдадзены агульнаадзіны бюлетэнь; яна і Кіт асабіста правяралі кватэру і любімыя тусоўкі Зоі, усё без поспеху. Яна размаўляла з Сэмам, загадаўшы яму патэлефанаваць ёй, калі ён пачуе ад Зоі. Маладая жанчына знікла. Зноў.
  Цяпер усё, што яны маглі зрабіць, гэта чакаць. І маліцеся, каб калі зазваніў тэлефон, гэта не былі дрэнныя навіны.
  MC наліў у кубак свежазваранай кавы і дадаў немалочныя вяршкі. Страшныя рэчы — і кава, і вяршкі, — але ёй патрэбны быў штуршок. Ноч мела ўсе прыкметы сапраўды доўгай.
  Яна аднесла каву назад да свайго стала. Калі яна патэлефанавала Сэму наконт Зоі, ён спытаў, ці пашанцавала ёй расшыфраваць нумары з тэлефона Томі. Яна растлумачыла яго. Магчыма, ёй варта самой разабрацца ў тэорыі лікаў Джо. Яна сядзела, адпіла кавы і паглядзела на лічбы.
  Яе настольны тэлефон зазвінеў. - Дэтэктыў Рыджо, - адказала яна.
  «Дэтэктыў, гэта афіцэр сувязі Джэймс. Тут ёсць Эрык Сунд-Стэнд, які просіць цябе бачыць.
  Цікава . «Пашліце яго», — сказала яна.
  Ля ліфта яго сустрэў МЦ. Тыповы GQ- тэрапеўт выглядаў пацёртым. Ён трымаў вялікі канверт.
   «Гэта сюрпрыз», - сказала яна.
  «Я павінен быў пагаварыць з табой».
  «Ваш адвакат не ўхваліў бы».
  «Жорсткае дзярмо».
  «Ведайце загадзя: усё, што вы кажаце, што вас абвінавачвае, заносіцца ў пратакол».
  «Тады занясіце гэта ў пратакол. Я не меў ніякага дачынення ні да смерці Джыны, ні да вашай меркаванай групы кіберзлодзеяў. І Дэн таксама.
  Раптоўныя слёзы душылі яе. Яна з усіх сіл стрымлівала свае эмоцыі і паказала ў калідор наперадзе. «Тады вы не супраць, каб я запісаў нашу размову?»
  Ён завагаўся, а потым паківаў галавой. «Прынясі».
  «Выдатна. Кубак кавы?»
  «Не, дзякуй».
  Яны прабраліся ў пакой для допытаў. «Дазвольце мне пераканацца, што ў мяне ўсё гатова. Размясціцеся камфортна».
  МС уваткнула пустую стужку ў дыктафон, потым адкрыла мабільны і набрала Кіт. «Дзе ты?»
  «Пасведчанне асобы».
  «Адгадайце, хто прыйшоў да мяне ў госці?» Яна не дачакалася адказу. «Зундстранд. Без адваката».
  «Гэта нестандартны крок».
  «Без жартаў. І ён пагадзіўся пагутарыць са мной на запіс. Хочаш?»
  «Ідзі наперад. Атрымаўшы кулю, якая забіла ДэЛуку, мы з Джэксанам гуляем з лічбамі Томі, пакуль кампутар шукае супадзенне».
  MC скончыў размову і вярнуўся ў пакой для апытання. Эрык хадзіў. «Мне трэба, каб ты сеў», — сказала яна, зачыняючы за сабой дзверы.
  Ён лаканічна кіўнуў і сеў. «Гатовы?» — спытала яна.
  Ён кіўнуў і пачаў. «Па-першае, вы не можаце падумаць, што я ўдзельнічаю ў гэтым кіберкрадзяжы».
  «У што я веру ці ў што не веру, неістотна. Доказы вас або абвінавацяць, або ачысцяць. Кропка».
  «Вы давяраеце доказам перад людзьмі, гэта тое, што вы кажаце?»
  «Даволі шмат. Я паліцэйскі».
  «Слухай, што ў гэтым смешнага, мяне не хвалююць грошы. У мяне шмат грошай. Шмат чаго купляецца за грошы. Большую частку свайго дарослага жыцця я аддаваў грошы прэч. Дапамога дабрачынным арганізацыям. Будаваць рэчы, якія дапамагаюць людзям.
  «Але больш за ўсё я ганаруся «Дзецямі ў крызісе». Больш за ўсё ганарыўся, - паправіў ён. «Да сённяшняга дня. Калі нават некалькіх дзяцей, якія прыйшлі да мяне па дапамогу, здрадзілі. . . Я не ведаю, як бы я з гэтым жыў».
  «Цудоўны настрой, Эрык. Я хачу табе верыць. Гэта быў бы выдатны свет, калі б людзі сапраўды так адчувалі. Але ў асноўным яны гэтага не робяць».
  «Дэн адчуваў тое ж самае адносна дзяцей. Гэта была адна з рэчаў, якія мы падзялілі».
  - Гэта не пра Дэна, - жорстка сказала яна. «Гэта пра цябе. Што ў канверце?»
  «Дасье Зоі Петэрсэн і Джэні Ліндэман».
  «Чаму?»
  «Я не магу перастаць думаць пра тое, што вы сказалі. Каб былі іншыя дзеці. Што яны могуць быць у небяспецы. Каб яны маглі памерці. Ці ёсць спосаб іх абараніць?»
  «Знайдзіце іх раней, чым гэта зробіць забойца».
  «Дакладна. У мяне ёсць план, як дапамагчы вам у гэтым».
  MC павінна была прызнаць, што яна была заінтрыгаваная. «Добра. Давайце».
  «Калі тое, што ты казаў пра Джыну, праўда, і яна ўручную выбірала падлеткаў для ўдзелу ў сваім рынгу…»
  «Яна была».
  «Яна была стрыманая. Будзьце асцярожныя, каб не папярэдзіць мяне, аднаго з іншых тэрапеўтаў або бацькоў. Яна абрала Джэні і Зоі, таму што яны адпавядалі профілю».
  «Камп'ютаршчык?»
  Ён паківаў галавой. «Джына шукала слабыя бакі, а не моцныя бакі. Быць камп'ютаршчыкам азначае, што вы разумна разбіраецеся ў кампутарах. Гэта не слабасць. Але залежнасць ад камп’ютара — гэта».
  «Залежнасць ад кампутара? Давай, Эрык, не здзекуйся са мной».
  «Гэта паводніцкая залежнасць, а не хімічная. Тое ж самае, што і паталагічная гульняманія. Або сэксуальная залежнасць».
  На яе скептычны выраз твару ён сказаў: «Як вы вызначаеце залежнасць?»
  Яна на імгненне задумалася. «Тое, што вы не можаце спыніць рабіць, нават калі ведаеце, што павінны».
  «Гэта, безумоўна, частка гэтага. З сапраўднай залежнасцю дзейнасць або рэчывы становяцца самым важным у вашым жыцці. Гэта спосаб самалячэння — гэта альбо прымушае вас адчуваць сябе кайфам, альбо здранцвее. Каб дасягнуць таго ж самага пачуцця, неабходныя ўсё большыя колькасці. Сімптомы адмены з'яўляюцца, калі рэчыва або актыўнасць недаступныя. З-за актыўнасці ва ўдзельніка ўзмацнілася канфліктнасць у адносінах».
  Ён зрабіў паўзу, потым працягнуў. «Выкарыстанне сеткі павялічылася, і тэхналогія стала неверагодна складанай. З кожным годам мы бачым усё больш PIU сярод маладых людзей».
  "PIU?"
  «Паталагічнае выкарыстанне Інтэрнэту».
  «Я паняцця не меў».
  «Многія бацькі таксама гэтага не робяць. Яны проста ведаюць, што ў іх шмат канфліктаў са сваімі дзецьмі. Часам гэта рэзка. Я бачыў падлетка, які спрабаваў забіць сваю маці, калі яна забрала ў яго кампутар. Іншы раз'юшыўся, калі бацькі паспрабавалі абмежаваць яго онлайн-гульні».
  «Менавіта такія паводзіны апісалі мне бацькі Джэні Ліндэман. Я лічыў, што яна адзінкавы выпадак».
  «Я хачу. Ня тое каб усе выпадкі такія драматычныя. Часам бацькі проста ведаюць, што нешта не так».
  «І падлетак трапляе ў ваш цэнтр?»
  «Так. Дыягнастычна кажучы, вялікі працэнт людзей з PIU пакутуе ад сярэдняй і цяжкай дэпрэсіі, нізкай самаацэнкі і дрэнных сацыяльных навыкаў, а таксама ".
  «І гэта слабыя месцы, якія Джына шукала?»
  «Так». Ён паляпаў па манільскім канверце. «У Джэні і Зоі былі ўсе маркеры. Джэні ў крайняй ступені, Зоі ў значна меншай ступені».
  «Час, які я правёў з Зоі, я не бачу гэтага. Яна здаецца сацыяльнай і дастаткова прыстасаванай».
  «Яна калі-небудзь згадвала сваю сям'ю?»
  «Не».
  «Таму што выгналі яе з дому». Ён высунуў яе файл з папкі. «Канфлікт дома. Непрыемнасці ў школе. Дэпрэсія. Не змог утрымаць працу».
  MC сеў назад. «Чаму ўрок наркаманіі, доктар Сундстранд?»
  «Таму што вы думалі, што могуць быць іншыя. Выкарыстоўваючы дыягназы Зоі і Джэні, я пачаў праглядаць карты пацыентаў, шукаючы дзяцей з падобнымі праблемамі. У мяне ёсць для вас шэсць імёнаў. Пакуль».
  Ён працягнуў ёй канверт. Яна адкрыла яго, выцягнула акуратна набраны аркуш.
  Шэсць імёнаў. Тры жанчыны, тры мужчыны. Яна прагледзела спіс, потым падняла позірк на яго. «Вы сказалі да гэтага часу.»
  «Мы бачым шмат пацыентаў у Kids in Crisis. Гэта вяршыня айсберга».
  «А як наконт федэральных законаў аб прыватнасці? Здаецца, тое, што вы робіце, можа іх парушыць».
  "HIPAA?" Ён выдаў гук агіды. «Скажам так, я страціў правы, але выратаваў жыццё нейкага дзіцяці? У маёй кнізе гэта простая справа».
  Гэта можа быць нейкі трук. Хлусня, каб прымусіць яе паверыць у яго, у яго місію.
  Калі так, то гэта было добра. Па-чартоўску пераканаўча.
  «Ці магу я пайсці?» — спытаў ён.
  — Ты прыходзіў да мяне, памятаеш?
  Ён без гумару ўсміхнуўся і ўстаў. Яна пайшла за ім. "Дзякуй", сказала яна. «Зараз я буду сачыць за гэтымі імёнамі».
  «Я вярнуся ў KIC і не пайду, пакуль не ацэню файлы кожнага пацыента».
  «Пачакай. Мой стрыечны брат Томі. . . не адпавядаў гэтаму профілю».
  «Як я ўжо казаў, часта сям'я на самой справе не бачыць, што адбываецца».
  «Гэта не той выпадак. Ён сапраўды не адпавядаў профілю».
  Ён ссунуў бровы. «Раскажы мне пра яго. Канфлікт з бацькамі?»
  «Ніводнага».
  «Праблемы ў школе?»
  «Ніколі. Здавалася, ён вельмі засяроджаны на сваёй будучыні. Ужо быў пачаты жыццяздольны бізнес. У асноўным утрымліваў сябе».
  «Ён самотнік? Мудзі».
  «Дастаткова сацыяльны. Нязмушаны. Добрая кампанія сяброў. Гуляў у бейсбол у сярэдняй школе. Сустракаўся, хадзіў на выпускны». Яна падняла плячо. «Шчыра кажучы, я быў апошнім чалавекам, які мог бы ўдзельнічаць у чымсьці падобным».
  «Калі вы дакладна апісваеце свайго стрыечнага брата, вы маеце рацыю; ён не адпавядаў профілю».
  «Але ён быў уцягнуты».
  «Вы ўпэўнены?»
  Яна вагалася, і ён нахіліўся да яе. «Глядзі, MC, маладыя людзі, якія вераць, што ў іх усё ідзе, якія ўпэўненыя ў сваім месцы ў свеце і сваёй будучыні, не ўвязваюцца ў такія рэчы. Яны гэтага не робяць».
   Ён дапамагаў сябру. Зоі? Хтосьці іншы? Калі так, то чаму шэсць банкаўскіх рахункаў? Адкуль усе грошы?
  МС правёў яго да ліфта. Дзверы адчыніліся; ён наступіў. Яна спыніла дзверы, калі яны пачалі зачыняцца. «Эрык?» Ён сустрэўся з ёй вачыма. «Чаму ты не сказаў мне пра Дэна і Джыну?»
  «Гэта было не мне казаць, MC. І пасля таго, як ён быў забіты, не было ніякага сэнсу».
  Ён працягнуў руку і правёў костачкамі яе шчакі, кароткі і лёгкі, як пярынка, кантакт. «Яго адносіны з ёй скончыліся задоўга да таго, як ён сустрэў цябе».
  Дзверы пачалі зачыняцца; яна зноў спыніла яго. «Пачакай. Зоя прапала. Я хвалююся за яе. Улічваючы яе профіль, куды б яна пайшла?»
  «Зоя пабегла б да такога, як яна», — адказаў ён. «Хтосьці ўцягнуты ў тое, у што ўцягнутая яна».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ ШЭСЬДЗЕСЯТ ПЯТЫ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  20:40​
  
  Дзверы ліфта зачыніліся. MC стаяў нерухома. Гледзячы на іх.
  «Зоі пабегла б да такога, як яна. Нехта ўцягнуты ў тое, у што ўцягнутая яна».
  Сэм, зразумеў МС. Гэта мела поўны сэнс. Толькі Сэм ведаў усё, што адбывалася. Пра хлапушкі, грошы, галаваломства. Сэм захоўваў яе ўпэўненасць раней; яна давярала б яму зрабіць гэта зноў.
  Томі не адпавядаў профілю .
  Яна ўспомніла, што сказаў Сундстранд. «Маладыя людзі, якія вераць, што ў іх усё ідзе, якія ўпэўненыя ў сваім месцы ў свеце і сваёй будучыні, не ўмешваюцца ў такія рэчы».
  Яна прыціснула далонь да жывата, праўда, моцна ўдарыла яе. Хто быў бліжэй за ўсіх да Томі?
  Сэм .
  Хто б меў доступ да кампутара Томі? Хто мог атрымаць яго нумар сацыяльнага страхавання, імя карыстальніка і паролі?
  Сэм .
  Хто б Томі варухнуў неба і зямлю, каб дапамагчы выбрацца з бяды?
  Сэм .
  І хто адпавядае профілю, які выклаў для яе Эрык Сундстранд? Яна пахітала галавой, не жадаючы верыць таму, што думае.
  У Сэма былі праблемы ў школе, канфлікт з маці і бацькам. Ён быў капрызны, пакутаваў ад недахопу ўпэўненасці ў сабе і нізкай самаацэнкі. Ён ніколі не заставаўся на працы, кінуў заняткі ў каледжы, не скончыўшы іх, былі сяброўкі, але ніякіх адносін. Для Сэма засяродзіцца на будучыні азначала думаць пра тое, што з'есці на вячэру.
  Яна зразумела, што Сэм займаўся хлапушкамі. Не Томі. Верагодна, ён увязаўся праз Зоі.
  Зоя, вядома. Яна не была закахана ў Томі. Яна была закахана ў Сэма. Так моцна закаханая, што яна хлусіла дзеля яго. Яны двое паставілі ўсё, што ёй сказалі.
  MC успомніў голас Зоі, калі яна сцвярджала, што любіць Томі, сцвярджала, што ўсё, што яна зрабіла, было для Томі. Яна назвала імя аднаго брата, але думала пра другога. вядома .
  Расчараванне і здрада былі горкімі на яе языку. Было балюча. Усё гэта. Але галоўным чынам таму, што Томі быў мёртвы. Таму што ён вельмі любіў свайго брата.
  Сэм быў забойцам? Была Зоя?
  МС падумаў, як былі забіты Томі і іншыя. З дакладнасцю. І халаднакроўны разлік.
  Дзе б Сэм і Зоі набылі такое майстэрства? Тыя навыкі, якія прыносілі амаль імгненную смерць?
  Сэм быў бы ў спісе Breakneck .
  «Вам сапраўды трэба націснуць кнопку, каб выклікаць ліфт».
  МС зірнула праз плячо на Кіта. «Гэй».
  «Сундстранд пайшоў?»
  «Толькі што».
  «Што ён павінен быў сказаць?»
  «Ён паказаў тып дзіцяці, які ўвязаўся б у нешта накшталт групы кіберзлодзеяў ДэЛукі».
  І Томі не падыходзіў. Але Сэм зрабіў .
  «Ён даў мне некалькі імёнаў». Яна працягнула спіс. «Кліенты KIC, якія могуць быць задзейнічаны».
  Кіт нахмурыўся. «Ты ў парадку?»
  «Мне трэба патэлефанаваць Сэму».
  «Сэм?» — паўтарыў Кіт. «Чаму?»
  «Эрык верыць, што Зоі пабегла б да сябра. Хтосьці ў курсе».
  «Вы думаеце, што яна з Сэмам?»
  «Я думаю, што ёсць добры шанец». MC адчыніла мабільны і набрала яго. Выклік перайшоў адразу на галасавую пошту. - Гэта я, - сказала яна. «Тэлефануйце як мага хутчэй. Гэта тэрмінова».
  Яна зноў зачыніла прыладу ў чахле, розум мітусіўся, прымушаючы сябе засяродзіцца на Кіце.
  Яна павінна падзяліцца сваімі думкамі. Але яна не магла сказаць іх услых. Пакуль не.
  Яна спачатку знойдзе Сэма, пагаворыць з ім.
  «Камп'ютар патрапіў у што-небудзь?»
  «Нада. Я думаю, што Сміт меў рацыю, прафесіянал занадта разумны, каб выкарыстоўваць адну і тую ж зброю двойчы. Мілер заканчвае ўскрыццё на тэлефоне ДэЛукі. Я думаў, што я пагуляю, пагляджу, ці не знойдзецца там што-небудзь. Што з вамі?»
  «Я пайду шукаць Сэма. Я буду трымаць вас у курсе».
  
  
  Сэма нідзе не было. MC зрабіла некалькі званкоў, разумеючы час і не жадаючы нікога трывожыць — асабліва сваю цётку Кэтрын. Яна таксама праехала з дзесятак, шукаючы яго джып. Сябры. Члены сям'і. Месцы, якія яна ведала, каб ён тусаваўся.
  Яна нават заехала да сябе, на той выпадак, калі яны з Зояй туды пайшлі.
  Яе камера звінела. Гэта быў Майкл.
  «Гэй, маленькая сястрычка, я чую, што ты б'ешся па вуліцах у пошуках Сэма».
  «Вы яго бачылі?»
  «Не. Проста цікава, што адбываецца. У Сэма нейкія непрыемнасці?»
  Яна павінна была чакаць гэтага званка. Камунікацыйная сетка яе сям'і канкуравала з AT&T. «Цётка Кэтрын патэлефанавала маме, і мама патэлефанавала табе».
  «Бінга».
  «Гэтая сям'я безнадзейная».
  «Гэй, гэта ты робіш таямнічыя званкі ў дзесяць гадзін ночы. Чаго вы чакалі?»
  «Гэта нічога страшнага. Мне трэба з ім пагаварыць. Тэлефон у яго выключаны».
  «Нічога страшнага?» Ён панізіў голас. «Пасля таго, што перажыла цётка Кэтрын? Што, чорт вазьмі, адбываецца?»
  «Я не магу пра гэта гаварыць».
  «Ён у бядзе?»
  «Майкл—»
  «Мне трэба хвалявацца, ці не так?»
  «Няважна, што я скажу, ты ўсё роўна будзеш хвалявацца».
  «Добрая ўхільнасць. Але вы прымушаеце мяне гучаць як маленькая бабулька.
   «Вы сказалі гэта, я не».
  «Я буду працаваць з сеткай. Калі я знайду яго, я вам ператэлефаную».
  Яна скончыла размову і кінула тэлефон на пасажырскае сядзенне. Ён спрацаваў, перш чым стукнуцца аб сядзенне. Яна выхапіла яго. "Гэта было хутка", - сказала яна.
  «МС?»
  «Кіт? Я думаў, што ты Майкл, ператэлефанаваў мне».
  «Ці пашанцавала знайсці Сэма або Зоі?»
  «Ніводнага. А як там?»
  «Залаты. Магчыма, вы захочаце вярнуць сваю задніцу сюды».
  «Што здарылася?»
  «Я паслаў пару чалавек уніформы ў дом Сундстранда, каб забраць яго. Здагадайцеся, каму ДэЛука тэлефанавала двойчы раніцай, калі яе забілі?»
  «Доктар Эрык Сундстранд».
  «Разносіць яго акуратную маленькую гісторыю на кавалачкі».
  «Я еду. А Сундстранда няма дома. Ён у Kids in Crisis».
  МС завяршыла размову з Кітам і набрала Сміта. «Мы вяртаем Сунд-странда на допыт. Ён схлусіў, што не размаўляў з ДэЛюкай учора раніцай».
  «Не супраць, калі я сяду?»
  «Я быў бы расчараваны, калі б вы гэтага не зрабілі. Вазьміце з сабой Фелпса, проста дзеля забавы».
  «Выдраць яго пачаткоўцу задніцу перад трубкай?» Ён гучаў весела. «Я быў бы рады».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСТДЗЯЦЬ ШОСТЫ
  
  Пятніца, 30 студзеня
  21:50​
  
  MC знайшоў Кіта ў пакоі для прагляду, рыхтуючыся да допыту. «Сундстранд ужо тут?»
  - Толькі што прыбыў, - адказаў Кіт, не гледзячы на яе. «Я паставіў яго ў нумар два. Ён чакае Кольба».
  «Сміт і Фелпс сядзяць. Я меркаваў, што крыху ўвагі бюро можа напалохаць яго праўду».
  «У мяне ёсць пытанне, Рыджо».
  Нешта ў тоне яе партнёра насцярожыла. «Вядома».
  «Калі ты пачнеш мне давяраць?»
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  Кіт падняў відэастужку. «Ваша ранейшае інтэрв'ю з Sundstrand. Я прагледзеў яго, каб быць гатовым да гэтага».
  «І?»
  «А я не дурны. Я ведаю, якія высновы вы зрабілі пра Сэма. Але вы не падзяліліся імі са мной. Чаму так, MC? Каго вы абараняеце?»
  MC не мог адмаўляць, што Кіт меў рацыю наконт інтэрв'ю. «Я нікога не абараняю. І гаворка ішла не пра тое, каб не давяраць вам. Я не давяраў сабе. Я думаў, калі спачатку пагавару з Сэмам...
  «Ты спачатку пагавары са мной. Заўсёды. Асабліва калі сам сабе не давяраеш».
  «Я нічога не перашкаджаю?»
  Яны павярнуліся да дзвярэй. Сміт стаяў з забаўленым тварам. Відавочна, ён падслухаў частку іх размовы.
   - Зусім не, - сказаў Кіт. «Шчаслівы, што вы на борце».
  «Фэлпс у дарозе?» — спытаў МС.
  «Ён не падняў. Я пакінуў паведамленне. У вас ёсць Сундстранд?»
  «Усё гатова ў пакоі для апытання нумар два».
  Прыехаў адвакат. Ён выглядаў раз'юшаным. Перш чым ён паспеў выплюхваць кучу лайна аб правах свайго кліента, Кіт сказаў: «У нас ёсць доказы таго, што ваш кліент хлусіў пра прычыну свайго знаходжання ў доме спадарыні ДэЛукі ўчора раніцай».
  «Доказ? Ці падазрэнне? Я не ў настроі на рыбалку, дэтэктыў.
  «Доказ».
  Сміт умяшаўся. «Прывітанне, містэр Колб. Спецыяльны агент Джонатан Сміт. Аддзел па кіберзлачынствах ФБР».
  Выраз чалавека, які толькі што адкусіў кіслае, быў у адваката. Ён паціснуў Сміту руку, потым зноў павярнуўся да Кіта. «Ці магу я паразмаўляць са сваім кліентам, перш чым мы пачнем?»
  «Вядома».
  Яны праводзілі яго ў пакой для апытання, адамкнулі дзверы і правялі ўнутр. Зачыніўшы дзверы, яны сталі ля акна і назіралі за двума. Колб падсунуў крэсла да Эрыка.
  Яны размаўлялі, прыціснуўшы галовы адзін да аднаго, відавочна разумеючы, што за імі сочаць. Ні жэстам, ні поглядам на дзверы не зірнуў. Праз пару хвілін яны разышліся, і адвакат паказаў, што яны гатовыя.
  МС, Кіт і Сміт зайшлі ў пакой. Яны занялі месцы прама насупраць Эрыка і яго адваката.
  Кіт узяў на сябе лідэрства. Яна прадставіла Сміта, хаця, судячы па выразе твару Эрыка, ёй не трэба было марнаваць час — яго адвакат ужо скінуў гэтую бомбу. МС з цяжкасцю глядзеў на Эрыка. Яна падкупіла ўсе яго прыгожыя прамовы пра падлеткаў і пра тое, што яны для яго важнейшыя за грошы ці рэпутацыю.
  Хацеў іх купіць, паправіла. Падобна таму, як яна хацела паверыць, што Дэн быў чалавекам, якім яна яго лічыла.
  Кіт падняў поліэтыленавы пакет з доказамі. Унутры быў мабільны тэлефон Джыны. «Вы ведаеце, што гэта такое, доктар Сундстранд?»
  «Гэта мабільны тэлефон».
  «Вы ведаеце, чыё гэта?»
  Ён хвіліну разглядаў сумку, потым зноў перавёў позірк на Кіта. «Няма паняцця».
   «У Джыны ДэЛукі».
  Да яго гонару, выраз яго твару не змяніўся.
  «Вы ведаеце, каго яна назвала раніцай сваёй смерці?»
  «Я ўпэўнены, што ў яе было шмат сяброў. Я мог толькі здагадвацца».
  «Вы, доктар Сундстранд. Двойчы».
  Ён не адказаў, і МС задаўся пытаннем, пра што ён думае. Напэўна, ён ведаў, што гэта значыць? Ён быў вельмі разумным чалавекам, напэўна, ён разумеў, што цяпер у яго няма іншага выбару, акрамя як прызнацца чыстым?
  — працягваў Кіт. «Гэта робіць вельмі вялікую дзірку ў вашай гісторыі, доктар Сундстранд. Ці хочаце вы змяніць гэтую гісторыю? Чаму вы былі дома Джыны ДэЛукі ўчора раніцай?»
  «Дазвольце мне на хвілінку з маім адвакатам, калі ласка?»
  Кіт кіўнуў, і яны пайшлі да дзвярэй. Перад выхадам іх спыніў адвакат. - Стужка, дэтэктыў?
  МС выключыў выключальнік, потым далучыўся да Кіта і Сміта ў холе. Агент пакідаў Фэлпсу яшчэ адно галасавое паведамленне.
  «Што ты думаў?» - спытала яна Кіта.
  «Халодны SOB. Вылічэнне. Калі ён адкрывае рот, ён на 100 працэнтаў упэўнены ў тым, што хоча сказаць, і ў тым, які жаданы эфект будзе».
  «Яны гатовыя», - сказаў Сміт.
  Яны зноў увайшлі ў пакой. MC уключыў відэарэгістратар.
  «Доктар Сундстранд, - пачаў Кіт, - ты гатовы змяніць сваю гісторыю?
  «Джына патэлефанавала мне ў тую раніцу, — пачаў Сундстранд.
  «Чаму ты хлусіў?»
  «Таму што гэта выглядала дрэнна». Ён склаў рукі на стале перад сабой. «І таму, што Джына мяне шантажавала».
  На імгненне ў пакоі запанавала мёртвая цішыня. Кіт парушыла гэта, прачысціўшы горла. «З-за чаго, доктар Сундстранд?»
  «Я збіраўся яе звольніць. Я западозрыў некарэктнасць з некаторымі з падлеткаў. Я паняцця не меў, увогуле, пра ўзровень непрыстойнасці».
  «Вы маеце на ўвазе?»
  «Крымінальны ўзлом». Ён выдыхнуў. «Я бачыў яе з парай дзяцей. Яна патлумачыла гэта. Яна сутыкнулася з імі, яны размаўлялі, што заўгодна».
  «Вы не куплялі».
  «Не зусім. Потым у цэнтры я злавіў яе, якая абменьвалася тым, што здавалася падобным пазнавальныя позіркі з некаторымі з пацыентаў. Быццам падзяліліся нейкім сакрэтам. Мне стала няёмка. Вельмі. Я задаў некалькі пытанняў і наняў іп.
  «Імя?»
  «Род Аляксандр».
  «Калі гэта было?»
  «Усяго пару тыдняў таму. Максімум тры».
  «Працягваць?»
  «Яна гэта адчула. Сцвярджаў, што яна невінаватая, а потым пагражаў мне вельмі публічным, вельмі пачварным сэксуальным дамаганнем».
  «Вы верылі, што яна выканае гэта?»
  «Так. Я ж казаў, што не ганаруся нашым раманам». Ён паварушыўся на сядзенні, упершыню выглядаючы няўтульна. «Яна вяла падрабязны запіс кожны раз, калі мы былі разам. Куды мы пайшлі. Электронны ліст я адправіў. Зрабіў копіі ўсіх маіх тэлефонных паведамленняў».
  Гэта гучала як дзяўчына, якую МС ведаў у сярэдняй школе .
  «Я публічная асоба. Гэта было б крыўдна».
  «Такім чынам, вы забілі яе».
  «Не! Божа, не. Мы распрацоўвалі ўмовы. Паселішча».
  «Даволі прыгожае слова для ціхіх грошай, вам не здаецца?»
  Ён выглядаў уражаным. «Не. Я..."
  «Як моцна яна хацела маўчаць?» - спытаў Сміт.
  «Паўтара мільёна даляраў».
  З гэтай сумай і сумай на рахунку Breakneck яна сядзела б добра. «Вы пагадзіліся заплаціць ёй такую суму?» — спытаў МС.
  «Мы яшчэ вялі перамовы. Але так, я збіраўся пагадзіцца ў залежнасці ад яе падпісанага абяцання сысці з майго жыцця назаўжды».
  «Яна збіралася кінуць?»
  «Гэта было часткай пагаднення, так».
  «Ваш адвакат падтрымае тое, што вы кажаце?»
  Умяшаўся Колб. «Дакументы рыхтаваліся».
  «Давайце вернемся да ўчорашняй раніцы».
  Ячэйка MC завібравала. Яна паглядзела на дысплей, пазнала нумар свайго брата Ніла і зноў зачыніла прыладу. Яна ператэлефануе яму пазней.
  "Я не тэлефанаваў ёй той раніцай", - сказаў Сундстранд.
  «Яна звязалася з вамі?»
  «Так».
   MC ускочыў. «Той раніцай, калі я спытаў пра Мэта Марціна і Зоі Петэрсэн, вы сказалі, што тэлефанавалі ёй».
  «Я не зрабіў».
  «Ты зноў схлусіў».
  «Я ёй не давяраў. Не пасля ўсяго, што адбылося».
  Кіт адкашлялася. «Раскажыце нам пра яе званкі той раніцай».
  Ён тонка выпрастаўся. «Яна сказала, што перагледзела нашу дамоўленасць. Цяпер яна хацела большага. Яна хацела, каб я прыйшоў і пагаварыў пра гэта».
  Па выразе твару МС бачыў, што ён разумее, наколькі асуджанымі былі яго словы. «Што ты да гэтага адчуваў?» — спытала яна.
  «Раззлаваны. Вельмі».
  «Такім чынам, вы накіраваліся да яе дома».
  Ён паківаў галавой. «Я ведаў, што гэта будзе дрэнная ідэя. Я патэлефанаваў Рыку, спытаў у яго парады. Ён сказаў мне сядзець спакойна; ён быў на шляху. Мы б з ёй пагаварылі разам».
  Кіт зірнуў на адваката. «Менавіта так яно і адбылося», — пагадзіўся ён.
  «Працягвай».
  «Да яго прыезду яна патэлефанавала другі раз. Цана толькі што зноў вырасла, сказала яна. Яна смяялася».
  «Гэта да вас дайшло», - сказаў Кіт.
  «Вялікі час. Я проста страціў гэта».
  Адвакат паклаў папераджальную руку яму на руку; ён праігнараваў гэта.
  «Я накіраваўся. Яна не адчыніла дзверы. Я падумаў, што гэта яшчэ адна з яе гульняў».
  «Яна любіла гуляць у гульні?»
  «Ага, так». Ён сагнуў пальцы. «Я паспрабаваў дзверы. Ён быў разблакіраваны. Я паклікаў, яна не адказала. Я меркаваў, што знайду яе голай у ванне або на ложку».
  «Частка гульні?»
  «Так».
  «Ці будзе яна чакаць, што вы будзеце займацца з ёй каханнем?»
  «Яна ведала лепш. Гэта было скончана. Я думаю, гэта дало ёй вычварэнскае пачуццё ўлады. Кантроль».
  «Што здарылася далей?»
  Ён прыкметна ўзяў сябе ў рукі. «Я ўвайшоў у дом. Назвала яе імя. Калі яна не адказала, я пайшоў яе шукаць. Знайшоў яе ў спальні. Мёртвы. Я выбег на вуліцу, званітаваў у кустах і патэлефанаваў дэтэктыву Рыджыа».
   «Вы адчулі палёгку, што яна памерла?» - спытаў Сміт.
  Ён звярнуўся да агента. «Што гэта за пытанне?»
  «Справядлівы. Яна трымала вашыя яйкі ў цісках, доктар Сундстранд. Нязручнае становішча. Асабліва для такога чалавека, як ты.
  Ён прыжмурыў вочы. «Палёгка не была эмоцыяй, якая нават прыходзіла мне ў галаву».
  «Тым не менш, вы прызналі, што былі ў лютасці. Такі раз'юшаны, што вы праігнаравалі параду свайго адваката і пабеглі да яе дадому».
  «Я часта грэбую парадамі сваіх адвакатаў». Ён паглядзеў на MC. «Я думаю, што дэтэктыў Рыджыа падтрымае мяне ў гэтым?»
  Астатнія трое глядзелі на яе; яна не міргнула. «Ты чакаеш ад мяне чагосьці, чаго я не магу выканаць, Эрык».
  Сміт націснуў. «Вы пайшлі на канфрантацыю з жанчынай. Вы былі злыя. Раз'юшаны. Вы падазравалі, што яна гуляе з вамі ў гульню. Твае словы. Вы ўзялі з сабой пісталет...
  «Гэтага цалкам дастаткова, агент Сміт».
  Папярэджанне адваката ён праігнараваў. «Можа, проста каб яе крыху напалохаць. Запалохаць яе».
  «Не, абсалютна не. У мяне нават няма гу...»
  «Яна ўсё роўна націскала твае кнопкі. Смяяўся з цябе. Яна ведала, што трымае цябе за яйкі. Вы страцілі яго. Зноў твае словы. Потым ты яе лопнуў. У самы разгар...
  "Аслеплены гневам", - дадаў Кіт. «Вы не хацелі...»
  «Не! Я яе не забіваў!»
  Колб стукнуў планшэтам па стале. «Гэтага цалкам дастаткова!»
  У пакоі заціхла. У цішыні пачуўся стук. Уніформа на дзвярах пакоя для допыту. Ён паказаў Кіту.
  «Прабачце», — сказала яна, устала і выйшла з пакоя.
  Праз імгненне яна вярнулася з непрыхільным выразам твару. «Мы тут зробім перапынак. Спадар Колб, мы затрымалі вашага кліента».
  «На якой падставе?»
  «Падазрэнне ў забойстве».
  Трое падышлі да дзвярэй. Калі яны дабраліся да яго, Сміт спыніўся і азірнуўся на Сундстранд. «У мяне ёсць апошняе пытанне. Вам што-небудзь гаворыць прозьвішча Breakneck?»
  На яго рысах праступіла пазнанне, але ён паківаў галавой. «Не».
   Яны выйшлі з пакоя, за імі зачыніліся дзверы. Сміт паглядзеў на МС, потым на Кіта. «Ён хлусіў. Пра Breakneck».
  «Я хачу ордэр на ператрус сёння вечарам», - сказаў Кіт. «Дом, бізнес і транспартныя сродкі. У той момант, калі падазраваны сцвярджае, што ў яго няма пісталета, я мяркую, што ў яго ёсць прынамсі адзін схаваны дзе-небудзь дурным».
  Кіт перавяла позірк на МС. У ім МС убачыла шкадаванне. «Што?» — спытала яна. «Гэтая форма, што…»
  «Дрэнныя навіны. Зоя знайшлася. Яна мёртвая».
  MC міжвольна зрабіў крок назад. Яе віна. Яна паабяцала трымаць Зоі ў бяспецы, але замест гэтага яна прымусіла яе забіць .
  «Як?» - спытаў Сміт змрочным тонам.
  «Яе застрэлілі».
  «Гаўно. Дзе яна?»
  «Стаянка побач з кватэрай Томі».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЦЯДЗЯЦЬ СЁМЫ
  
  31 студзеня, субота
  00:30​
  
  MC глядзеў на скамечаную кучу, якая была Зоі Петэрсэн. Ярка-ружовая куртка дзяўчыны здзекавалася. Вязаная шапка і пальчаткі ў тон. Пырскі каштанавых валасоў, запэцканых крывёю і мазгавым рэчывам.
  - Два стрэлы, - сказаў Кіт. «Ні адзін».
  «Падобна на тое, яна спрабавала закрыць твар рукой». Сміт прысеў каля цела. «Праверце».
  Першая куля прабіла яе правую руку.
  MC праглынула, каб не застацца ў горле. Яна бачыла гэта. Магчыма, у тую апошнюю секунду яна падняла руку, каб адбіцца ад кулі. Або прасіць за яе жыццё.
  MC прачысціла горла, змагаючыся з пачуццём віны, якое пагражала задушыць яе. Яна паставілася да ўсяго гэтага няправільна. Калі б не яна, Зоя была б яшчэ жывая.
  Як гэта адбылося? Чаму яна бегла сюды, у кватэру Томі? Калі б яна думала, што можа проста схавацца, што ніхто яе не знойдзе?
  Няўжо Breakneck чакаў?
  Вакол яе сцэна кіпела. Было ўстаноўлена асвятленне сцэны; ID пачала сваю працу.
  - Гэй, - ціха сказаў Кіт, падыходзячы да яе.
  «Яна ў нас была. Гэта наша віна. Мы павінны былі пераканацца, што пакой для допытаў быў зачынены. Я павінен быў».
  «Рэчы здараюцца. Яна пайшла па ўласным жаданні. Вы не можаце біць сябе».
   «Скажы гэта яе родным», - сказаў МС, звяртаючыся да яе. «Скажы гэта яе сябрам. Дзярмо!»
  Апошні прыцягваў позіркі. Кіт паклаў руку на яе руку. «Бяры сябе, Рыджо. Цяпер».
  MC павярнуўся да цела. «Я скажу табе, што я атрымаю, сукін сын, які гэта зрабіў. Я збіраюся спыніць яго, перш чым ён заб'е яшчэ каго-небудзь».
  - Мы зробім гэта разам, - сказаў Кіт.
  «Правільна», - пагадзіўся Сміт. «Лічыце, што бюро цалкам прымае ўдзел».
  Сал прыехаў. Ён не скарачаў слоў. «Сведка, які выйшаў?»
  «Так».
  MC ведаў, што ён думае. Што ён, ВКБ і ўвесь аддзел будуць распятыя з-за гэтай памылкі. Што гэтая памылка магла каштаваць жыцця гэтай маладой асобе і што, калі яе сям'я захоча, яны могуць падаць у суд на дэпартамент. Няважна, што яна была далёка не чыстая, або што яна ўцягнулася ў тое, што прывяло да яе гібелі.
  «Я прызначаю Уайта, Канатальдзі і Шміта дапамагаць. Лундгрэн, я чакаю, што вы паскорыце іх. Хуткі. Я хачу, каб гэты сукін сын быў спынены».
  МС глядзеў, як ён сыходзіць, потым павярнуўся да Кіта. «Прабач...»
  Кіт падняў руку, каб спыніць яе. «У мяне цяпер на гэта няма часу. Чаму Петэрсэн прыйшоў сюды?»
  «Сундстранд сказала, што пабяжыць да іншых дзяцей», — прамармытаў МС. «Адзіны ў сетцы. Калі мы можам давяраць усяму, што ён сказаў, ёсць прычына».
  «Дык чаму тут? Томі знік».
  «Яна адчувала сябе ў бяспецы?»
  «Яна сустракалася з кімсьці», - прапанаваў Сміт. «Магчыма, Breakneck».
  "Я быў упэўнены, што яна была з Сэмам", - сказаў MC.
  «Магчыма, яна была».
  Гэта прыйшло ад Сміта. MC паглядзеў на яго. «Што гэта павінна значыць?»
  «Вы ведаеце, што гэта значыць. Ён уцягнуты».
  Пачуўшы гэта ад Сміта, яна раззлавалася. «Ён можа быць. А можа, ён проста спрабаваў ёй дапамагчы».
  «Як Томі дапамагаў сябру?»
  Каментар уразіў нервы. Цяпло ляцела да яе шчок. «Мне зараз не патрэбна твая дзярмо, Сміт».
  MC пайшла прэч, намагаючыся ўтаймаваць свае эмоцыі. Каб засяродзіцца.
   Сміт меў рацыю. Сэм быў уцягнуты. Ён хлусіў ёй. Да Томі. Яна падняла позірк на трэці паверх, дзе была кватэра Томі, і спынілася на цёмных вокнах.
  Цётка Кэтрын і Сэм пачалі апаражняць яго. Цяжкая праца. Балючыя. Яшчэ не завершаны.
  Сэм. У яго быў ключ. Можа, Зоя прыйшла з Сэмам, нешта шукаючы? Ці сустрэцца з ім? Калі так, то дзе ён быў цяпер?
  Яе тэлефон. Званок ад Ніла. Магчыма, Сэм усплыў там .
  MC праверыў сваю галасавую пошту. Паведамленне Ніла было кароткім і дакладным: «Сэм быў тут. Тэлефануйце мне».
  Яна зрабіла, хоць было непрыстойна позна. Гэта была сям'я; Ніл чакаў, што яна патэлефануе. Калі б яна гэтага не зрабіла, ён бы раззлаваўся — і занепакоіўся.
  Ён адказаў першым званком. "MC", сказаў ён.
  «Прабачце за гадзіну. Сэм там?»
  «Быў тут. Вяду сябе вельмі дзіўна. Гіпер. Нервовы».
  «Што ён хацеў?»
  «Каб карыстацца сваім кампутарам».
  Ніл быў альфа-вырадкам сям'і Рыджыа. Да яго ўсе звярталіся па тэхнічную падтрымку. Нягледзячы на гэта, просьба Сэма была дзіўнай.
  «Вы дазволілі яму?»
  «Вядома. Ён сям'я».
  «Я ненавіджу рабіць гэта з табой, але мне трэба зірнуць».
  «Я буду чакаць. Не званіце, Бенджамін лёгка спіць.
  Яна паклала тэлефон у чахол і падышла да Кіта і Сміта. Агент размаўляў па тэлефоне. «Мне трэба ісці», - сказала яна.
  «Што здарылася?» - спытаў Кіт.
  «Гэта Сэм. Ён у майго брата Ніла».
  - Прынясіце яго, - сказаў Кіт. «Я скончу тут».
  MC кіўнуў і рушыў. «Я буду на сувязі».
  «Рыджо, — паклікаў Сміт, — пачакай!»
  MC спыніўся і павярнуў назад.
  «Мне толькі што патэлефанавалі. Фелпс памёр. Стрэл у патыліцу».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЬДЗЕСЯТ ВОСЬМЫ
  
  31 студзеня, субота
  1:20 раніцы
  
  Яны б разышліся. Кіт пайшоў са Смітам на сцэну Фелпса. MC пайшоў «забіраць» Сэма. Канечне, яна была не зусім шчырай са сваімі калегамі. Зноў.
  Яна магла толькі спадзявацца, што розніца паміж тым, каб забраць Сэма і знайсці яго след, апынулася неістотнай.
  На ганку Ніла гарэла святло. Яна заехала на яго пад'езд, і ён з'явіўся ў дзвярах. Ён памахаў ёй, потым нырнуў назад унутр. Было занадта холадна, каб рабіць што-небудзь яшчэ.
  MC вылезла з машыны і паспяшалася. Яны з Мелодзі падышлі да дзвярэй. Яна была ў піжаме; Ніл быў яшчэ апрануты. Ён прыклаў палец да вуснаў і паказаў ёй на кухню. Ён зачыніў за імі дзверы.
  «Вы ведаеце, дзе Сэм?» — спытала яна.
  «Не. Ён з'явіўся тут і спытаў, ці можа ён скарыстацца маім камп'ютарам. Ён сказаў, што ён разбіўся. Ён быў...
  «З дзікімі вачыма», — дадала Мелодыя. «Ён прымусіў мяне адчуваць сябе нязручна». Яна працягнула MC кружку чагосьці цёплага і духмянага. Чай, зразумеў МС і зрабіў глыток.
  «Калі гэта было?»
  «Пару гадзін таму».
  - Больш за тое, - сказала Мелодыя. «Тэніш».
  «Як доўга ён быў тут?»
   «Дваццаць хвілін. Трыццаць вяршынь».
  «І ён увесь час быў за кампутарам?»
  «Так. А потым сышоў».
  «Проста выйшаў?»
  «Хутчэй нітамі». Ніл адхіснуўся на пятках. «Я бачу, што ён вельмі засмучаны, і я спытаў, ці хоча ён пабыць тут».
  «Вы не супраць, калі я зірну на кампутар, якім ён карыстаўся?»
  «Зусім не».
  МС паставіла гарбату на прылавак і пайшла за братам у яго хатні офіс.
  Ён уключыў верхняе святло. «Мне няёмка ў гэтым прызнавацца, але пасля таго, як ён сышоў, я сам паглядзеў. Я падумаў, што ён зайшоў у сетку, і паколькі ён паводзіў сябе так дзіўна, я падумаў, што мне лепш правесці расследаванне».
  Настаўнік сярэдняй школы, Ніл скептычна ставіўся да падлеткавых матываў. Накшталт таго, як быць паліцэйскім — без пісталета. «Якія сайты ён наведваў?» — спытала яна.
  «Глядзіце самі. Кампутар яшчэ ўключаны».
  Яна апусцілася ў крэсла за сталом. "Амкор банк?" - сказала яна, адчуваючы хваляванне.
  «На самай справе чатыры розныя банкі». Ніл падышоў да яе ззаду. «Праверце гісторыю».
  Яна зрабіла. Вядома, ён наведаў чатыры сайты банкаў: Amcore, Alpine, Blackhawk і Rockford Bank and Trust.
  Ён спрабаваў атрымаць грошы .
  МС паглядзела праз плячо на Ніла. «Ці рабіў ён якую-небудзь здзелку?»
  «Не ведаю гэтага. Сайты ахоўваюцца. Калі вы паспрабуеце вярнуцца назад, вы перайдзеце на галоўную старонку ўваходу і запытаеце імя карыстальніка і пароль».
  Імя карыстальніка і пароль. Ключы ад каралеўства .
  Яна глядзела на экран. У Сэма былі 500 тысяч? Ці правяраў ён гэта? Перасоўванне?
  Ці ён шукаў яго?
  «Калі я зайшоў сюды, быў яшчэ адзін экран. Там было напісана: «Пароль несапраўдны. Паспрабуйце яшчэ раз.
  У яго няма грошай, зразумела яна. Ён спрабаваў атрымаць яго.
  Чаму цяпер?
  Яна стаяла. «Пакуль не выдаляйце гэту гісторыю. Калі Сэм прыйдзе зноў, патэлефануй мне. Не дазваляйце яму ведаць, што вы гэта робіце, і не кажыце яму, што размаўлялі са мной».
  «MC, што, чорт вазьмі, адбываецца?»
  «Я не ўпэўненая», — сказала яна, удзячная, што можа быць хаця б такой шчырай. «Сэм у бядзе, і я спрабую выратаваць яго адтуль».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ШЭСЬДЗЕСЯТ ДЗЕВЯТЫ
  
  31 студзеня, субота
  1:45 раніцы
  
  Фэлпс быў забіты стрэлам у патыліцу. Ён абедаў перад тэлевізарам; ён хацеў, каб яго біфштэкс быў рэдкім. Кіт глядзеў на талерку, на заплямленую чырвоную бульбу і застылую месіва мяса жывёл і чалавечай крыві.
  Пройдзе шмат часу, перш чым яна зможа зноў з'есці біфштэкс і печаную бульбу.
  "Ён быў добрым дзіцем", - сказаў Сміт, адварочваючы галаву. «Якая трата».
  Невялікая дэманстрацыя грэблівасці здзівіла Кіта. «Прабачце, - сказала яна.
  Агент адкашляўся. «Дзякуй».
  Фелпс валодаў шасцідзесяціцалевым плоскім экранам Sony. Цяжкая маленькая кватэрка, уражлівы тэлевізар. Тыповы хлопец. Кіт перавяла позірк на сістэму. Аб'ёмны гук. Насценныя. Усе кампаненты. Настроены на VH1. Гук адключаны.
  Кіт няўцямна глядзеў на экран, на музычнае відэа.
  «Забойцы», - сказаў Сміт, нібы чытаючы яе думкі.
  Кіт ніколі пра іх не чуў. Гэта прымушала яе адчуваць кожны яе пяцьдзесят адзін год.
  Фелпс трымаў пульт у правай руцэ, відэлец у левай. «Чаму ён адключыў гук?» — спытала яна.
  «Каб пачуць, як нехта размаўляе з ім?» — прапанаваў Сміт.
  Кіт пахітала галавой. «Нехта ў дзвярах. Спінка канапы звернута да дзвярэй».
  «Што за агент-ідыёт пакідае свае дзверы незачыненымі?»
  Кіт кіўнуў. «Можа, у іх быў ключ?»
   «Ці ведаў, дзе ён трымае запасны?»
  «Ён ведаў, хто яго забіў. Дастаткова добра, каб трымацца да іх спіной, калі яны ўваходзілі ў яго кватэру. Ён не пайшоў па пісталет, ён ляжыць у кабуры на канапе побач. Ён пайшоў за пультам. Адклаў свой нож для біфштэксаў, узяў пульт і выключыў гук».
  «Сукін сын», - сказаў Сміт. «Гэта так выйшла з-пад кантролю».
  «Агент Сміт, паглядзіце на гэта».
  Кіт кіўнуў, пакуль агент апраўдваўся. Выйшла з-пад кантролю. Трапнае апісанне. Адно забойства перарасло ў сем. Да Фелпса ўсе ахвяры былі звязаныя з крекеры - магчыма, нават Дэн. Фелпс прымаў удзел у расследаванні.
  Як быццам Breakneck прыбіраў незанятыя канцы.
  Свабодныя канцы . Кіт перавяла дыханне і паглядзела на Сміта. Фелпс бачыў афіцэра, якога Сміт папрасіў замкнуць дзверы пакоя для апытання. Так было і са Смітам.
  Любы, хто меў доступ да яго інфармацыі, быў нікчэмным. Гэта ўключала MC Sam. І, хутчэй за ўсё, яе таксама.
  «Слухай, глядзі, ідзі да таты».
  Кіт міргнуў вачыма, засяроджваючыся на тэхніцы з месца злачынства ў белым касцюме. У пальцах у пальчатках ён трымаў кавалак дошкі. Уваткнутая ў сцяну куля. Яно прайшло праз галаву Фелпса і ўвайшло ў сцяну насупраць яго, не дапусціўшы Sony на валасок.
  - Шчаслівая знаходка, - сказаў Кіт.
  «Так, сапраўды. Дурны чорт павінен быў выкапаць яго са сцяны, забраць з сабой. Некаторыя разумныя робяць гэта, калі ў іх ёсць час».
  Кіт падумаў пра тое, што Сміт сказаў пра Брэкнек. «І некаторыя разумныя ніколі не выкарыстоўваюць адзін і той жа кавалак двойчы».
  «Правільна». Ён усміхнуўся ёй. «Джон Колінз».
  «Дэтэктыў Кіт Лундгрэн, RPD».
  «РПД. Хто цябе прывёў на гэтую вечарыну?»
  «Я спатканне Сміта».
  Ён засмяяўся. «Нічога сабе, знаёмствы не ў сваім выглядзе».
  Кіт ведаў, што ён меў на ўвазе дзве галіны праваахоўных органаў, і засмяяўся. «38-га калібра?»
  «Гэта сапраўды так».
  «Сёння ўвечары была страляніна. Недалёка адсюль. Спадзеючыся аднавіць кулю ад ахвяры. Я хацеў бы параўнаць два. Як вы думаеце, калі гэты фотаздымак з'явіцца ў інтэрнэце?»
  «Для вас я пастаўлю выяву ў верхняй частцы майго спісу. Але яшчэ поўдзень. Я патэлефаную, паведамлю».
  «Я цаню гэта».
  «Лундгрэн, RPD. так?»
  «Правільна». Яе клетка завібравала; - адказала яна. «Лундгрэн тут».
  «Добрыя навіны, дэтэктыў. У нас ёсць ордэр на ператрус у Сундстрандзе».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЕМдзесят
  
  31 студзеня, субота
  3:00 раніцы
  
  Вярнуўшыся ў штаб-кватэру, Кіт знайшла МС за сваім сталом, якая няўцямна глядзела на паперы, раскладзеныя па працоўным стале. «Дзе Сэм?» — спытала яна.
  MC не падняў вачэй. «Я не ведаю».
  «Я думаў, што ён быў у доме вашага брата».
  «Быў. Зараз няма».
  Кіт нахмурыўся. «Ты гуляеш са мной у якую-небудзь гульню, МС?»
  Яе партнёр падняў на яе позірк. «Шкада, што я быў. Дзе Сміт?»
  «Заняты».
  «А Фэлпс?»
  «Адна куля ў патыліцу. Бедны ўблюдак ніколі гэтага не бачыў».
  «Галаваломны».
  «Ёсць добры шанец. Ва ўсялякім разе, па-мойму». Яна адвяла позірк, потым назад. «Ці прыходзіла вам у галаву, што Breakneck клапоціцца аб нявырашаных справах? Да Фелпса ўсе ахвяры былі звязаны з кіберзлодзеямі. Забойства агента выводзіць гэта на новы ўзровень».
  «Сэм уцягнуты», - ціха сказаў МС. «Вялікі час».
  «Я таксама так думаю. Але мы гэтага дакладна не ведаем».
  МС працягваў, быццам Кіт не гаварыў. «Ён хлусіў мне. Гэта сябар, пра якога Томі распавёў Сміту, той, якому ён спрабаваў дапамагчы. З-за яго памёр брат. Можа, і Дэн».
  Кіт падышла да сяброўкі і паклала руку ёй на плячо. «Прабач».
  MC зрабіла глыбокі ўдых, нібы рыхтавалася да горшага. «Калі ён...» Яе горла сціснулася ад гэтых слоў, і яна паспрабавала яшчэ раз. «Калі ён памёр, як я скажу цётцы Кэтрын? Як мне сказаць ёй, што абодвух яе хлопчыкаў няма? Як мне сутыкнуцца з яе веданнем. . . Я не перашкаджаў гэтаму?»
  «Ты чалавек, МС, а гэты вырадак, за якім мы ганяемся, — не».
  «Ад гэтага не становіцца лягчэй. Не для яе».
  Або для MC, прызнаўся Кіт. «Можа, ён у нас ёсць. Магчыма, Сэм хаваецца, а Брэйкнек у нас пад замком.
  «Зундстранд?»
  «Ордэр прыйшоў. Я патэлефанаваў Колбу і збіраю каманду».
  «Ідзі ты. Я павінен знайсці Сэма.
  Кіт падумаў сказаць ёй, што яна нічога не можа зрабіць. Але мусіла быць. Такі, як Рыджо, не мог сядзець склаўшы рукі і нічога не рабіць. Гэта альбо заб'е яе, альбо звядзе з розуму.
  Замест гэтага Кіт сціснуў яе плячо, потым апусціў руку. Яна зірнула на працоўны стол і ўбачыла радкі лічбаў, над якімі працаваў Джо. MC скапіяваў лічбы на аркушы паперы, прызначыўшы лічбы літарамі, як у вялікай галаваломцы.
  «Думаеш, разгадванне гэтага прывядзе цябе да Сэма?» — спытала яна.
  «Я думаю, што Сэму патрэбна гэтая інфармацыя. Я думаю, што гэта ключ да грошай».
  Яна злёгку нахмурылася. «Што Сэм рабіў у вашага брата?»
  «Спрабую атрымаць доступ да банкаўскіх рахункаў».
  «Вы думаеце, што Брэкнек хоча сваіх грошай?»
  «Так. У Сэма не было пароля».
  Кіт не звярнуў увагу на тое, што Breakneck быў больш зацікаўлены ў ліквідацыі тых, хто ўвайшоў у кантакт з грашыма, чым у саміх грошах. Кіт таксама не падзялілася сваёй тэорыяй, што як частка следчай групы яны таксама былі мішэнямі.
  «Трымайце мяне ў курсе».
  MC кіўнуў. «Вы робіце тое ж самае».
  Кіт падышла да дзвярэй, потым спынілася і азірнулася на партнёра. «Мне вельмі шкада, MC, мы ўсё зробім. Як-небудзь. І мы зробім гэта разам».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЯЦЯТ ПЕРШЫ
  
  31 студзеня, субота
  3:10 раніцы
  
  МС глядзеў, як Кіт сыходзіць. добра? — падумала яна. Па чыіх мерках? Вядома, не ў яе цёткі Кацярыны. Для яе ніколі ўсё не будзе на 100 працэнтаў добра, ніколі.
  Яна апусціла галаву на рукі. Яны дрыжалі. Безвыходнасць цягнула яе. Куды яна цяпер падзелася?
  Яна не магла адмовіцца. Яна павінна была засяродзіцца. Прадумайце гэта. Паспрабуйце скласці кавалачкі па-новаму.
  Сэм спрабаваў атрымаць доступ да банкаўскіх рахункаў. Адзін уліковы запіс, пра які яна ведала, адмовіў яму ў доступе. Яму патрэбен быў правільны пароль.
  Зоі сказала, што Томі ўзяў грошы. Што раніцай яна хадзіла да яго ў кватэру, каб пераканаць яго вярнуць яе. Версія гісторыі Сміта прымусіла Томі патэлефанаваць у ФБР і распавесці Сміту пра крекеры, грошы і жаданне яго сябра выбрацца.
  Калі тое, што MC зрабіў выснову з профілю Сундстранда, было дакладным, Томі не меў дачынення да крэкераў. У Сэма было. Сэм быў сябрам, якому Томі спрабаваў дапамагчы.
  Томі не браў грошай. Ён нейкім чынам выявіў, у чым быў уцягнуты Сэм, дзе былі схаваныя грошы, і перавёз іх. Зоі пайшла да Томі, каб пераканаць яго вярнуць яго Сэму.
  Усхваляваная MC паднялася на ногі, пачала хадзіць. У Томі былі грошы; Сэм хацеў яго, але не мог атрымаць да яго доступ. Дзе Томі мог схаваць пяцьсот тысяч даляраў?
   Што сказала яе стрыечная сястра Карла? Каб банкі адсочвалі штодзённыя транзакцыі на дзесяць тысяч долараў і вышэй. З-за яго бухгалтэрыі Томі, верагодна, ведаў гэта. Ён падзяліў бы грошы на некалькі рахункаў. Магчыма, пераклад грошай некалькі дзён запар.
  Яна перавяла позірк на планшэт на працоўным стале, на радкі нумароў са спісу кантактаў мабільнага тэлефона Томі. Дваццаць пяць лікаў, усе дзевяць лічбаў. Дваццаць пяць рахункаў? Кожны з іх змяшчае частку грошай Breakneck?
  Не тыя рахункі, якія яны раскрылі ў банку. Гэтыя ўліковыя запісы не з'явіліся ў сувязі з нумарам сацыяльнага страхавання Томі.
  MC пабарабаніла пальцамі па планшэце, спрабуючы ўспомніць, як менавіта былі пералічаны гэтыя лічбы.
  Імя, ініцыялы імя і прозвішча. Затым нумар.
  Першапачаткова такія лічбы былі ў Сэма. Ён даў ёй поўны спіс, яна зрабіла копію для Кіта. Дзе цяпер яе?
  У файле з яе запісамі справы.
  Яна выкапала файл з-пад стоса на сваім стале, адкрыла яго і гартала, пакуль не знайшла спіс. Імёны, ініцыялы прозвішча, як яна запомніла.
  Пры стварэнні пароля эксперты параілі нешта не занадта простае, але і не такое мудрагелістае, каб яго немагчыма было адклікаць. MC меркаваў, што Томі паспрабаваў бы зрабіць тое ж самае, ствараючы гэты код.
  Яе мабільны тэлефон завібраваў. MC праверыў дысплей, але не пазнаў нумар. «Рыджо».
  «Дэтэктыў MC Riggio?»
  «Так, чым я магу вам дапамагчы?»
  «Я вельмі рады, што злавіў цябе. Ці я павінен сказаць, ваш стрыечны брат Сэм так рады, што я зрабіў.
  Па ёй прабег халадок. Яе далоні сталі вільготнымі. «Вы толькі што сказалі...»
  «Я зрабіў. Я павінен прадставіцца. Я Галаваломны. Вы мяне шукалі».
  Дарагі Ісус, у Breakneck быў Сэм .
  «Я застаў вас знянацку». Ён гучаў задаволена. «Сэм цудоўны малады чалавек. Для злодзея. І хлус».
  MC змагаўся, каб засяродзіцца. Яна не пазнала голасу. Ён меў крыху механічны край, нібы яго змяняла прылада для змены голасу.
  «У нас усё добра, на жаль, ён не змог даць мне тое, што я хацеў».
   «Грошы».
  «Так. Фактычна, ад гэтага залежала жыццё беднай Зоі, а ён не мог вырабляць. Я больш веру ў цябе».
  У яе апусціўся жывот. «Што вы маеце на ўвазе?» - спытала яна, хаця добра ўяўляла, што.
  «Гадзіннік Сэма цікае. Я хачу свае грошы. Я хачу, каб ты знайшоў яго і прынёс мне. Ці Сэм-бой памрэ. Як памерла Зоя».
  MC паспрабаваў прыдумаць пераканаўчы аргумент. Нейкае стойла. «Я не ведаю, дзе грошы. Я нават паняцця не маю, дзе шукаць».
  Breakneck працягвалася, як быццам яна не гаварыла. «Скажы каму-небудзь пра гэты званок, і Сэм памрэ».
  «Я ўжо...»
  «Хто заўгодна», - паўтарыў Брэкнек. «Уцягніце свайго партнёра, і яна таксама памрэ».
  Ён гэта меў на ўвазе. Усе, хто дакранаўся да яго інфармацыі, былі мішэнню.
  «Я ўсё чую і ўсё бачу, так што не спрабуйце перабраць мяне. Не атрымаецца».
  «Ты ўсё роўна яго заб'еш. І мяне. Гэта тое, што вы робіце».
  «Гэта тое , што я раблю. Але я даю вам слова, прынясіце мне мае грошы, і я адпушчу вас і Сэма.
  «І ваша слова павінна нешта значыць для мяне?»
  «Не трахай мяне, Рыджо. Вам не спадабаецца тое, што адбудзецца».
  «Адкуль я ведаю, што Сэм нават жывы?»
  «Вы проста павінны мне давяраць».
  «Тады забудзься. Я б хутчэй даверыўся змяі».
  «Ты не можаш выйграць, Риджио. У вас ёсць час да васьмі трыццаці, калі адчыняцца банкі».
  Яна паглядзела на гадзіннік. Пяць гадзін .
  «Я хачу пачуць яго голас. Інакш я нічога не раблю».
  Доўгі час Брэкнек маўчаў, потым прамармытаў нешта, чаго яна не магла зразумець. Праз імгненне ў трубцы пачуўся голас.
  «MC, прабач! За ўсё. Так што, так прабачце..."
  «Гэта ўсё, што ты атрымаеш, Рыджо».
  «Вы карыстаецеся прыладай для змены голасу. Як я магу сказаць, што гэта сапраўды...
  «Разабрацца з гэтым».
  «Пачакай! Мне трэба больш часу. Я не ведаю, дзе грошы».
  «Разбярыся. Ваш стрыечны брат варты таго, ці не так?»
   «Яшчэ адну гадзіну...»
  «Грошы сапраўды не так ужо і значаць для мяне. Вяртанне - гэта хутчэй доказ таго, што ёсць».
  «Табе гэта не сыдзе з рук».
  «Гэта гучала крыху адчайна, як у фільме тыдня, нават для RPD. І на самай справе, я сыду з рук. Лепшыя, самыя моцныя і разумныя заўсёды так».
  «Ты празмерна самаўпэўнены».
  «Сундстранд будзе смажыць. Бедны сволач».
  «Сукін сын. Што ты зрабіў?»
  Брэкнек зноў засмяяўся. «Не хвалюйцеся занадта. Такія багатыя хлопцы, як ён, маюць рэсурсы. Ім не трэба быць разумнымі».
  «Што ты зрабіў? Падкласці пісталет? Штосьці яшчэ?»
  «Не турбуйся аб гэтым сваёй міленькай галавой. Табе ёсць пра што падумаць».
  «Сын бі…»
  «Вы паўтараецеся».
  Яна была. Дзярмо .
  «Сапраўдная прыгажосць гэтага ў тым, што вы нікому не можаце расказаць пра Сундстранд, калі вас не цікавіць яго цяжкае становішча больш, чым жыццё Сэма. І нават калі б вы ведалі, я ведаю паліцэйскіх. Яны жывуць і паміраюць на падставе доказаў і ўсё роўна вам не павераць. Пакуль не адкрыюцца банкі», — паўтарыў ён. «Я буду на сувязі».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЯЦЯТ ДРУГІ
  
  31 студзеня, субота
  3:35 раніцы
  
  Breakneck спыніў размову, і доўгія каштоўныя моманты MC стаяла нерухома, сэрца калацілася і думкі мітусіліся, прыціснуўшы тэлефон да вуха. Двайныя пачуцці гневу і страху змагаліся ўнутры яе.
  У яе было крыху менш за пяць гадзін. З чаго яна пачалася?
  Эрык . Яна павінна была сказаць яму. Ён павінен быў ведаць - на ўсялякі выпадак, калі яна не выбралася з гэтага. MC склала спіс імёнаў і нумароў, сунула яго ў кішэню і накіравалася да сваёй машыны.
  Да канца 2007 года Гарадская турма была ўтульна размешчана на трэцім паверсе УУС. Затым ён пераехаў у новы Цэнтр правасуддзя графства Вінебага, у двух кварталах ніжэй.
  Два кварталы, якія сёння вечарам здаваліся сотняй міль. Да таго часу, як яна прыпаркавалася, зарэгістравалася і накіравалася ў пакой для апытання, яна спаліла дваццаць каштоўных хвілін.
  Суд над Сундстрандам быў прызначаны на раніцу. З-за яго багацця і палітычных сувязяў старшыня суда, хутчэй за ўсё, выпусціць пад заклад. Але нават такое багацце і юрыдычная экспертыза, якую можна было купіць, не змаглі вырваць яго з турмы.
  Ахоўнік завёў Эрыка ў пакой. Ён не выглядаў у захапленні ад яе. «Пастукайце ў дзверы, калі скончыце», - сказаў ахоўнік і зачыніў іх за сабой.
  - Прывітанне, Эрык, - сказала яна. «Як справы?»
  «Прыкладна так, як можна было чакаць».
   Ён быў падобны да рыбы на вадзе. Нават з суткі росту барады, без сну і толькі што правёўшы, несумненна, самую напружаную ноч у сваім жыцці, ён выпраменьваў аўру, якая крычала: «Не месца тут. Вялікая памылка. Выцягні мяне».
  «Тое, што я скажу, не прымусіць вас адчуваць сябе лепш».
  Ён скрывіўся. «Тады не кажы нічога».
  Голас яе маці напоўніў яе галаву: «Мэры Кэтрын, калі вы не можаце сказаць што-небудзь добрае, не кажыце наогул». Цудоўны настрой. На жаль, часам не ўдалося пазбегнуць пачварнага.
  «Суддзя выдаў ордэр на ператрус», — сказаў MC. «Кіт і каманда зараз там. З імі твой адвакат».
  «Вы нічога не знойдзеце. Таму што я нічога не зрабіў».
  «Я табе веру».
  Гэта заспела яго знянацку. «Вы робіце?»
  «Так. Але я не магу выцягнуць цябе адсюль. Пакуль не».
  «А раптам ты мне «паверыш»? Што робіць вас такім упэўненым цяпер, што я не той забойца, якога вы шукаеце?»
  Яна вытрымала яго позірк. «Таму што я размаўляў з ім пятнаццаць хвілін таму. Ён не за кратамі. Ва ўсякім выпадку, пакуль не».
  «Я павінен прызнаць, што я не чакаў гэтага».
  «Я спрабую выратаваць жыццё свайму стрыечнаму брату Сэму».
  «Ён быў адным з крэкераў Джыны?»
  «Так. Яго брат Томі быў забіты памылкова. Забойца цяпер гэта ведае».
  «Прабач, MC»
  Ён прагучаў так, быццам ён сапраўды гэта меў на ўвазе. Вялікі з яго боку, улічваючы, што яна была адным з людзей, якія пасадзілі яго за краты. «Вы пазналі імя Breakneck. Адкуль?»
  «Джына. Я знайшоў гэта напісаным у нататніку ў KIC. Я спытаў яе пра гэта. Яна сказала, што гэта нічога. Пароль ад аднаго з яе акаўнтаў».
  Няправільны пароль. Паспрабуйце яшчэ раз . Ці можа гэта быць так проста?
  «У мяне дрэнныя навіны». Яна падалася наперад. «Ордэр на ператрус, яны нешта знойдуць. Магчыма, больш чым адна рэч».
  Ён выглядаў так, быццам яна яго ўдарыла. «Як вы . . . ты маеш на ўвазе паліцэйскіх пасадзілі...
  «Не, не мянты. Забойца. Ён мне сказаў».
  Яна бачыла, як ён з цяжкасцю ўспрыняў тое, што яна яму казала. «Але чаму? Што я яму зрабіў?»
   «Нічога. У прынцыпе, карыстацца вамі зручна. Ваш арышт будзе дыверсіяй. Ён зоймецца сваімі справамі, пакуль дым рассеецца. Калі так. І яго даўно няма, сляды замесці».
  «Чаму вы мне гэта кажаце?»
  «На ўсялякі выпадак».
  «У выпадку чаго?»
  «Мяне не будзе заўтра, каб сказаць каму-небудзь».
  «Ты не кажаш, што можаш быць...» Ён не скончыў думку, але яна злавесна завісла паміж імі.
  Заўтра яна можа памерці .
  «Мне трэба ісці, я на гадзінніку».
  «Пачакай. Я павінен вам нешта сказаць. Не, падрапай гэта. Я хачу табе сказаць». Ён зрабіў паўзу. «Калі я ўпершыню сустрэў цябе, я вырашыў, што Дэн самы шчаслівы хлопец у свеце».
  MC не ведаў, што сказаць. Яна адкрыла рот, потым зноў закрыла яго.
  «Вось і ўсё. Я адчуваў сябе здраднікам, калі так сябе адчуваў. І я б ніколі нічога не сказаў, але цяпер, з усім гэтым. . . што за чорт».
  «Дзякуй». Яна адкашлялася, адступіла на крок. «Поспехаў, Эрык. Я спадзяюся ўбачымся калі-небудзь».
  
  MC вырашыў, што Ніл будзе стратэгічна яе наступным, лепшым крокам. Галаваломная галава сведчыла аб тым, што Сэм не змог атрымаць грошы, хаця на карту было пастаўлена жыццё Зоі.
  Яна паднялася па слізкіх прыступках брата. Снег пачаў ісці пару гадзін таму і замест таго, каб спыніцца, ішоў хутчэй і мацней. Дарогі былі ў беспарадку, што прымусіла яе затармазіць, губляючы каштоўны час. Прынамсі, яна не прызямлілася ў канаве.
  Дайшоўшы да дзвярэй, яна змахнула ботамі снег і пазваніла.
  Мелодыя адчыніла дзверы. Яна была ў мантыі і выглядала з затуманенымі вачыма. «МС?»
  "Прабач, што я тут так рана, Мэл", - сказала яна. «Гэта сапраўды важна».
  Яна пазяхнула. «Не хвалюйся, Бэн ужо падняў нас. Маленькая смярдзючка. Заходзьце». Яна адышла ўбок, каб МС магла ўвайсці, потым рушыла да кухня. «Вы чулі? Метэаралагічная служба называе гэта зімовай мяцеліцай і прагназуе, што ў раёне метро выпадзе больш за фут снегу» .
  «Цудоўна».
  МЦ расшпіліў паліто. У хаце пахла прыгатаванай кавай. «Ніл?»
  «Ён павінен сысці ў кожную хвіліну. Хочаце кавы?»
  «І тут я быў гатовы прасіць».
  Бенджамін убачыў яе, завішчаў і памчаўся. «Цётка хлапушкі!»
  Яна падхапіла яго на рукі і моцна абняла. «Бэн-Бэн!»
  Калі ён уціснуў свой маленькі твар у яе шыю, яна пахаладзела ад страху. Няўжо яна зрабіла жудасную памылку, прыйшоўшы сюды? Ці магла яна паставіць пад пагрозу яго, Ніла і Мелоды?
  Ён скурчыўся ў яе моцнай хватцы, і яна паклала яго на зямлю. «Сёння раніцай у мяне няма крекераў, дружа». Яна парылася ў кішэні паліто і дастала з паловай пачка Juicy Fruit. «Як наконт кавалка жуйкі?»
  Яго вочы загарэліся, і Мелоды выхапіла яго з рук МС. «Магчыма, калі станеш старэйшым. Цётка хлапушкі — гэта хлапушкі».
  Бэн засмяяўся і ўзляцеў; Мелодыя падала ёй кубак кавы, потым наліла кубак сабе. «Вы не знайшлі Сэма, праўда?»
  Глыток кавы затрымаўся ў яе горле, і МС прымусіла яго ўніз. Яна падняла позірк; гэта прызямлілася на гадзінніку. Тры гадзіны дзесяць хвілін . Яе жывот апусціўся да пальцаў ног. «Можа, вам лепш сказаць Нілу, што я тут».
  «Лічы, мне сказалі», - сказаў яе брат, заходзячы на кухню. «Што здарылася?»
  Яго клопат быў відавочны, і яна паспяшалася яго супакоіць. «Я не валодаю ніякай рэальнай інфармацыяй. Але мне трэба паглядзець, пра што мы гаварылі ўчора ўвечары».
  Ён кіўнуў. «Дазвольце мне спачатку выпіць кавы».
  Ён напоўніў кружку і павёў яе ў свой кабінет. Ён запусціў камп'ютар, выйшаў у інтэрнэт і адкрыў першую са старонак, якія наведаў Сэм.
  MC сеў. «Чаму б табе не пайсці паснедаць, Ніл. Цяпер у мяне».
  «Гэта не праблема. Вам можа спатрэбіцца мая дапамога».
  Яна паглядзела на яго праз плячо. «Я не думаю, што вы павінны быць тут».
  Ён адкрыў рот, як бы каментуючы, потым закрыў яго, не кажучы. «Добра. Я буду на кухні, калі спатрэбіцца».
  Ён выйшаў з кабінета. Яна вярнула сваю ўвагу на экран. Напярэдадні вечарам Сэм наведаў чатыры банкі.
  Амкор. Чорны ястраб. альпійская. Rockford Bank and Trust.
   MC спадзяваўся, хай Бог, што ён не здагадаўся. Яна не паспела агледзець кожны банк у горадзе.
  Спачатку яна патэлефанавала ў Амкор. Выскачыў запыт на ўваход. Яна набрала ў полі Breakneck. Ён прыняў яе ўваход у сістэму; дыялогавае акно з просьбай увесці пароль.
  Імя карыстальніка. Пароль .
  Breakneck было імем карыстальніка; можа гэта таксама пароль? Сэрца моцна білася, яна ўвяла гэта.
  Няправільны пароль. Доступ забаронены .
  Яна села на спінку, спусціўшыся. Сістэма заблакіравала б яе пасля адной-двух спроб. Калі гэта адбылося, гэта прыцягне ўвагу разумнага праграмнага забеспячэння банка. Яна выйшла з сайта Amcore.
  Думай, Рыджо, думай .
  Не занадта проста, не занадта заблытана. Нешта Томі мог бы ўспомніць. Або мець пад рукой.
  Яго тэлефон. Спіс кантактаў. вядома .
  Яна дастала спіс. Яна зноў зайшла на сайт Amcore. Яна ўвайшла ў сістэму. Сайт павітаў яе і запытаў пароль.
  MC паглядзеў на спіс. Імя і ініцыял прозвішча. І колькасць.
  «Уладальнікам» гэтага акаўнта была Кэрал. Безумоўна, у спісе Томі была Кэрал. Дрыготкімі пальцамі яна набрала адпаведную лічбу. Яна затаіла дыханне і націснула «Адправіць».
  І ўдарыў плаціць брудам.
  Кроў прыліла да галавы. Там было, баланс рахунку, справаздача аб дзейнасці. Магчымасць выкарыстання або перамяшчэння сродкаў на рахунку. Нібы яе. Не дзіўна, што Зоя так расхвалявалася. Яна — і іншыя ўзломшчыкі — жылі па правілах захавальнікаў, якія шукалі.
  Лёгка, падумала яна. Занадта лёгка.
  Яе захапленне было нядоўгім. Грошай не было. Усё роўна не больш.
  У транзакцыях яна ўбачыла дэпазіт у 9500 долараў. А праз тыдзень, за дзень да смерці Томі, дэбет на тую ж суму.
  Ёй хацелася плакаць ад расчаравання. Хто гэта пераехаў? Томі? У Сэма гэтага не было. Не зрабіў і Breakneck.
  Як, чорт вазьмі, яна знайшла час, каб выратаваць жыццё Сэма? МС паглядзела на гадзіннік. Дзве гадзіны пяцьдзесят сем хвілін .
  Не так шмат часу, каб праверыць іншыя банкі, іншыя рахункі. Адзін за адным, MC атрымаў доступ да кожнага з іх. І адна за адной выяўляла тое ж, што і з першым рахункам: грошы былі, але іх ужо няма.
  Паніка пасялілася ў яе жываце. Што цяпер?
  Ніл пастукаў у дзверы кабінета, потым прасунуў галаву ўнутр. «Як справы?»
  «Не вельмі». MC пакінуў праграму і ўстаў, спадзеючыся, што ён не бачыць, наколькі яна засмучаная.
  «Я магу чым-небудзь дапамагчы?»
  Яна падумала пра пагрозу Брэкнека забіць усіх, каго яна ўцягнула ў гэта. Яна сустрэлася з ім позіркам. «Так, вы можаце нешта зрабіць. Калі што-небудзь здарыцца са мной і Сэмам, вы нічога пра гэта не ведаеце».
  Ён здушана засмяяўся. «Мэры Кэтрын, гэта не смешна».
  «Я не спрабую быць. Выдаліць гэту інтэрнэт-гісторыю. зараз. Сэм ніколі не быў тут, і я таксама».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЕСЯТ ТРЭЦІ
  
  31 студзеня, субота
  6:25 раніцы
  
  Чалавек, які сцвярджаў, што нават не мае зброі, захоўваў яе ў пары Cole Haans у сваёй шафе.
  Улічваючы багацце Sundstrand, гэта не была вялікая частка абсталявання. Справочны пісталет калібра .38. Мяркуючы па паху пораху і бруднаму ствалу, стралялі нядаўна.
  Яны знайшлі яшчэ некалькі цікавых прыстасаванняў. Нажы. Снайперская вінтоўка. Карты. Самае страшнае, што імя Зоі Петэрсэн было напісана на аркушы паперы каля тэлефона.
  Кіт перадаў Рыку Колбу спіс. Ён прагледзеў яго, злёгку пабляднеўшы. «Так, - сказала яна, - твой кліент у вялікім дзярме».
  Колб быў камерцыйным адвакатам. Пры такім павароце падзей Кіт не сумняваўся, што Сундстранд звяжацца з галоўным адвакатам па крымінальных справах. Ён мог сабе гэта дазволіць. А яму гэта спатрэбіцца.
  Кіт пайшла да сваёй машыны, праклінаючы надвор'е. Калі выпадзе прадказаная колькасць снегу, увесь чортаў горад застыне. У машыне, а шклоачышчальнікі рабілі ўсё магчымае супраць націску, яна набрала нумар МС: «Ад вас нічога не было», — сказала яна, атрымаўшы галасавое паведамленне. «Гэта павінна азначаць, што з вашага боку не пашанцавала. Мы здабылі золата. Вяртаюся ў штаб-кватэру».
  Кіт зірнула на гадзіннік: 6:45 . Яна была брудная, галодная і знясіленая. Душ, ежа і ўсмешка Джо прывядуць яе да таго, каб зрабіць яе правільнай.
   Ён устаў, апрануўся і гатаваў сняданак.
  Яна падышла ззаду і абвяла яго рукамі за талію. - Прывітанне, - сказала яна, прытуліўшыся шчакой да яго спіны.
  Ён павярнуўся ў яе на руках. «Прывітанне табе». Ён усміхнуўся. «Прыемны сюрпрыз».
  «Дзякуй». Яна выдала гук пакуты. «Я раблю цябе мокрым».
  «Ты таго варты».
  Яна пацалавала яго, адышла і выслізнула з паліто. «Там становіцца агідна».
  «Можа, застацца? Вы выглядаеце збітым.
  «Я. Цяжкая ноч. Фактычна, ноч на ўсю ноч».
  «Галодны?»
  «Вы жартуеце?» Яна паказала ў бок дома. «Не супраць, калі я прыму душ і пераапрануся?»
  «Вы жартуеце?» - сказаў ён, імітуючы яе словы хвіліну таму. Ён нахіліўся, пацалаваў яе, потым павёў у ванную.
  Кіт хутка прыняла душ, хоць і хацела б затрымацца. Яна не ведала, што кліча яе мацней - гатоўнасць Джо ці яе абавязак перад працай.
  Сёння раніцай яна схілялася да ежы.
  Яна вярнулася на кухню менш чым праз пятнаццаць хвілін. Ён усміхнуўся ёй. «Цяпер ты больш падобны на Кіта Лундгрэна».
  «Я таксама адчуваю сябе больш падобнай да яе». Яна села за стол. «Я раблюся занадта старым для гэтага».
  «Як ідзе расследаванне?»
  «Добра, я рады сказаць. Вялікі прарыў мінулай ноччу. Думаю, мы яго дасталі».
  «Віншую».
  Кіт адчуў, што ён хацеў спытаць, ці ўсё яшчэ яна мае намер звольніцца, калі закрые справу. Але, ведаючы Джо так, як яна, яна ведала, што ён не хацеў націскаць. Такім чынам, нявыказанае пытанне завісла ў паветры паміж імі.
  Кіт вырашыў пакінуць яго там. Яна была занадта стомленай, каб рабіць што-небудзь яшчэ.
  «Бліны ў парадку?»
  «Вугляводныя бомбы? Ідэальна».
  Ён засмяяўся і падсунуў перад ёй талерку з двума аладкамі і двума сасіскамі. Ён зрабіў сабе талерку і сеў насупраць яе.
  «Сэм заходзіў учора ўвечары», — сказаў ён, адкусваючы.
  Яе ўласны відэлец спыніўся на паўдарозе да рота. «Што ты сказаў?»
  «Сэм спыніўся».
  «Сваяк МС Сэм?»
   «Так. Чаму выгляд?»
  «Што ён хацеў?»
  «Лічбы, з якімі я вам дапамагаў. Ён сказаў, што MC паслаў яго за імі».
  Лічбы, над якімі працаваў МС. Тыя, якія яна адчувала патрэбнымі Сэму. Каб яны прывялі да грошай.
  Кіт адклала відэлец.
  Сэм хлусіў Джо. Або MC схлусіў ёй.
  «Што не так?»
  «Якая гэта была гадзіна?»
  Ён задумаўся. «Дзевяць гадзін, плюс-мінус. Ён здаваўся маленькім. . . нервовы.»
  «Ён яшчэ што-небудзь сказаў?»
  «Нічога асаблівага. Я спытаў, як у яго справы. Сказаў яму, як мне шкада Томі. Ён выглядаў даволі разбітым».
  «Як далёка вы зайшлі з гэтымі лічбамі?»
  «Я прыдумаў адзінаццаць слоў. Я не кажу, што не можа быць больш, але гэта тое, што я прыдумаў».
  «У вас ёсць спіс?»
  Яна бачыла па яго выразе, што ён не. «Я аддаў яго Сэму», — сказаў ён. «Прабачце, калі я зрабіў не так».
  «Вы памятаеце каго-небудзь з іх?»
  «Вядома. Чорны брод. Вытворца тортаў. Фальшывыя банкі. Аголеная кара. Мой асабісты фаварыт, піўны блок. О, так, і перапынак...
  «Шыя», — скончыла яна за яго.
  «Так. Як ты…?»
  «Мне трэба ісці, Джо».
  «Ты амаль не еў».
  Яна зірнула на талерку, у жываце забуркатала. Яна схапіла сасіскі, загарнула іх у сурвэтку. «Прабачце, што раблю гэта з вамі».
  Яна абышла стол і пацалавала яго. «Калі Сэм выпадкова прыйдзе зноў, я не думаю, што ён прыйдзе, але калі ён прыйдзе, паспрабуйце пакінуць яго тут. І пакліч мяне».
  Яна зноў пацалавала яго. «Я кахаю цябе».
  «Пачакай. Вы ніколі не сказалі, што не так».
  Яна не мела і не павінна была. Яна ўсё роўна зрабіла. «Сэм прапаў без вестак. Прынамсі, мы так лічым».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЕСЯТ Чацвёрты
  
  31 студзеня, субота
  6:59 раніцы
  
  Кіт вярнуўся ў PSB. Замест таго, каб падняцца ў аддзел гвалтоўных злачынстваў, яна накіравалася ў Бюро ідэнтыфікацыі. Пасведчанне было пустым, акрамя Джэксана. «Яшчэ адна ранняя пташка», - сказала яна.
  «Ні сям'і, ні сяброўкі, проста гэтая смярдзючая праца. Сумны выпадак, я. Якое вашае апраўданне?»
  «Псіхаманьяк бегае па вуліцах, збіваючы людзей. Сал дыхае мне ў шыю. Партнёр на мяжы краху. Тое самае старое дзярмо».
  Ён засмяяўся. «Што прывяло вас сюды?»
  «Пара рэчаў. Мне патрэбны пробны агонь па зброі, якую мы канфіскавалі падчас ператрусу ў Сундстрандзе».
  «Заўсёды ёсць месца для гель-о», — сказаў ён, усміхаючыся сваёй уласнай гульне з надпісам брэнда Jell-O і гелевымі блокамі, якія яны выкарыстоўвалі для балістычных выпрабаванняў.
  «Далей нам трэба параўнаць пару куль. Той з забойства Петэрсана і той з Фелпса сёння ўвечары».
  «Фэлпс не быў нашым».
  «Але добры тэхнік ФБР паабяцаў мне, што перш за ўсё дасць выяву ў інтэрнэце. Звалі Колінз».
  «Найс і ФБР не ідуць разам, Лундгрэн».
  Яна падумала пра Сміта. «Вучыся талерантнасці, Джэксан. Некаторыя з іх не ворагі».
   «Так, дакладна».
  Яна накіравалася да дзвярэй і спынілася, калі дайшла да іх.
  «Патэлефануй мне на мабільны, як толькі ў цябе будзе тое ці іншае».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЕСЯТ ПЯТЫ
  
  31 студзеня, субота
  7:35 раніцы
  
  MC сядзела за сваім сталом. Пяцьдзесят пяць хвілін . Куды яна дзелася адсюль? Чамусьці яна не думала, што Брэкнек будзе задаволены тым, што «я знайшоў грошы, але іх ужо няма».
  «Вы былі на вуліцы?» - сказала Кіт, увайшоўшы ў кабінку. «Які беспарадак». Яна перакінула паліто цераз перагародку.
  «Вы атрымалі маё паведамленне?» Кіт плюхнуўся ў крэсла перад сталом МС. «Наконт пошуку ў Сундстрандзе?»
  «Вы адшукалі нешта па-чартоўску пераканаўчае?»
  «Пастаўся на задніцу. Адкуль вы даведаліся?»
  Breakneck патэлефанаваў і расказаў мне пра ўсё .
  Прабачце за кепскія навіны, вашы «пераканаўчыя» доказы — гэта дзярмо .
  «Называйце мяне экстрасэнсам», — сказала яна замест гэтага.
  «Акрамя іншага, мы знайшлі пісталет 38-га калібра, з якога нядаўна стралялі. Выпрабаванне Джэксана зараз. Мы чакаем балістыку кулі Фелпса, каб параўнаць яе з той, якую ўзяў Петэрсэн». Кіт нахіліўся наперад. «Я адчуваю, што гэта Сундстранд, і што ён аблажаўся, выкарыстаўшы адну і тую ж зброю для абодвух злачынстваў, а потым не пазбавіўшыся яе».
  "Усё гэта мае поўны сэнс", - прамармытаў МС. «Завязваецца прыгожа і акуратна».
  Кіт засмяяўся. «Калі ўсё гэта збярэцца, я буду атрымліваць асалоду ад таго, што скажу Сміту, што ён памыляўся. Не вельмі добра з майго боку, га?»
  MC зірнула на гадзіннік, адчуўшы, што пачынае пацець. «Што вы маеце на ўвазе?»
   «Прафесіянал ніколі не выкарыстоўвае адну і тую ж зброю двойчы. Галаваломны занадта разумны для гэтага. Вось што ён мне сказаў. Думаў, што балістыка - пустая трата часу».
  «У цябе амаль галавакружэнне».
  «Вы таксама павінны быць. Мы яго атрымалі».
  Сорак шэсць хвілін . «Мне здаецца, што вы кідаецеся ў зброю».
  «Усё ідзе разам. Я гэта адчуваю».
  «Упэўнены, што вы не проста смакуеце сваю свабоду?»
  Кіт нахмурыўся і паглядзеў на яе. «Што з табой?»
  Скажы ёй. усё. Яны маглі б зрабіць гэта ў камандзе .
  Яна адкрыла рот, каб зрабіць гэта, потым закрыла яго, папярэджанне Брэкнека напоўніла яе галаву. Калі б яна ўцягнула Кіта, Брэкнек заб'е яе. Яна не магла скарыстаць гэты шанец.
  «Я смажылася», - сказала яна замест гэтага. «Хвалююся за Сэма. Вось і ўсё”.
  «Я бачыў Джо сёння раніцай, ён сказаў, што Сэм заходзіў мінулай ноччу. Каб атрымаць іншую копію спісу нумароў. Ён сказаў Джо, што вы яго паслалі.
  «Я паслаў яго?» - сказала яна. «Гэтага не адбылося. Джо...
  «Пераддаць спіс? ага І вось, MC Joe разгадаў код. Лічбы апісваюць Breakneck.»
  «Я ведаю», — прамармытала яна, думаючы пра Сэма. Адкуль ён ведаў, што ў Джо ёсць нумары?
  «Вы зрабілі? Як?»
  «Вывеў. Са слоў Сундстранда».
  Імя карыстальніка. Пароль. Куды Томі падзеў грошы?
  «Вы размаўлялі з Сундстрандам?»
  Дзесьці, дзе ён будзе ляцець пад радарам. Пазбягайце выяўлення праграмным забеспячэннем для барацьбы з адмываннем грошай .
  «Так».
  «Калі?»
  Мабільны тэлефон MC завібраваў. Па дысплеі яна ўбачыла, што гэта яе цётка. Яна адказала. - Цётка Бэла, - сказала яна. «Ці ўсё ў парадку?»
  «У мяне праблемы з бізнесам».
  MC нахмурыўся. «Бізнэс з печывам?»
  «Так. Мне патрэбна твая дапамога».
  «Што не так?»
  «Гэта кнігі. Томі заўсёды рабіў гэта для мяне. А цяпер не ведаю, што рабіць. У мяне ўсё няправільна».
   MC паглядзела на гадзіннік. «Цётка Бэла, я не той чалавек, каб пытацца пра што-небудзь фінансавае. Тэлефануйце Карле. Яна будзе ведаць, што рабіць».
  «Я зрабіў. Але яна сказала мне патэлефанаваць табе».
  «Карла сказала табе патэлефанаваць мне? Гэта не мае ніякага сэнсу».
  «Вось што яна сказала».
  «Якая менавіта праблема ў вас з уліковым запісам?»
  «Я адкрыў сваю заяву сёння раніцай, і там напісана, што ў мяне занадта шмат грошай. Я паспрабаваў выйсці ў Інтэрнэт, як мяне вучыў Томі, але гэта не дазволіла мне».
  МС зірнуў на Кіта. Другая жанчына правярала галасавую пошту. «Не маглі б вы ўвайсці?»
  «Так. Але было сказана, што мой пароль няправільны».
  «Вы спрабавалі яшчэ раз?»
  «Тройчы! І тым не менш, ён сказаў мне, што не «.
  Кампутары сталі такой значнай часткай жыцця людзей, што часам яны называлі іх чалавечымі характарыстыкамі. «Я паспрабую паклапаціцца аб гэтым для вас, цётка Бэла. Якое ў вас імя карыстальніка?»
  «Белаліцэс».
  Гэта слова яны з Майклам прыдумалі для апісання печыва Бэлы, калі былі дзецьмі.
  «У мяне былі вялікія заказы», — сказала яна з дрыготкай. «Але ні за дзевяць тысяч пяцьсот даляраў».
  «Колькі ты сказаў?»
  Яе цётка паўтарыла нумар, і праз імгненне МС спыніў размову. «Вядома, — падумала яна, кідаючыся ў галаву. Кліенты Томі. Існуючыя акаўнты, да якіх ён ужо меў доступ. Рахункі, на якія грошы рэгулярна паступалі і выводзіліся. Зоя была забітая ў Томі. Магчыма, таму Зоі вярнулася туды, каб залезці ў кліенцкія файлы Томі.
  Але іх там не было. У ноч яго забойства яна прынесла іх, агледзела і адправіла ў ІД. Затым яны перадалі б іх бухгалтару-крыміналісту. Яна не сачыла. Яна спадзявалася, што яны ўсё яшчэ знаходзяцца ў пасведчанні асобы.
  Сэрца калацілася, яна паглядзела на гадзіннік. Яе час цячэ.
  «Што не так?» - спытаў Кіт.
  Яна паднялася на ногі. «Мне трэба ісці».
  «Дзе?»
  «Я павінен нешта зрабіць».
   «Ты губляеш розум?»
  Сорак адна хвіліна .
  «Магчыма. Так, я. Безумоўна».
  «Скажы мне, што адбываецца. Званок тваёй цёткі Бэлы быў звязаны са справай, ці не так?»
  «Ёй патрэбна была мая дапамога ў нечым. Вось і ўсё. Яна сям'я».
  Кіт схапіў яе за руку, калі яна прайшла міма. «Скажы мне, MC, давярай мне. Я твой партнёр».
  «Уцягніце свайго партнёра, і яна таксама памрэ».
  «Былі маім партнёрам», — паправіў МС. «Ты сышоў адсюль, памятаеш? І калі Сундстранд наш хлопец, вы нашмат бліжэй».
  MC бачыў, што яе словы трапілі ў мэта. Сярдзіты колер заліўся шчокамі Кіта.
  - Мы ўсё яшчэ партнёры, - роўным голасам сказаў Кіт. «Пакуль гэтую справу не паклалі».
  Трыццаць дзевяць хвілін .
  «Партнёры - гэта прыхільнасць. Раней вы гэта ведалі».
  Кіт апусціла руку. «Што заўгодна. Рабі сваю справу, сапсуй сваю кар'еру. Як вы кажаце, я іду адсюль».
  MC сышла, шкадуючы, што ў яе быў іншы выбар.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЯЦЬ ШОСТЫ
  
  31 студзеня, субота
  7:53 раніцы
  
  Калі МС увайшоў у Бюро ідэнтыфікацыі, Джэксан выглянуў з-за экрана свайго кампутара. «Гэй, Рыджо. Вы тут для выпрабавальнага агню?»
  «Гучыць весела, але я павінен прайсці. Я шукаю файлы Mariano, якія вы дасылалі бухгалтару. Выпадкова яны яшчэ тут?»
  «Яны ёсць. Наш хлопец адстаў».
  Яна працавала, каб не паказаць, як адчула палёгку. «Выдатна. Накіруйце мяне ў правільным кірунку, і я...
  «Я вазьму іх». Ён пастаяў, пацягнуўся, потым усміхнуўся ёй. «Прабачце, я занадта доўга сядзеў».
  Праз імгненне ён вярнуўся, несучы кардонную каробку. "Дзе вы хочаце іх?"
  «У вас ёсць кампутар, якім я магу карыстацца?»
  «Карыстайцеся маім. Я ўсё роўна спускаюся на палігон. Што здарылася?»
  Яна вымусіла нязмушаны тон. «Я ўсё яшчэ пераследую забойцу майго стрыечнага брата».
  «Я чую, што вы блізкія да арышту».
  Альбо гэта, альбо атрымаць удар . «Гэта выглядае так».
  «Выдатна». Ён выйшаў з сістэмы і вызваліў для яе месца на сваім стале.
  MC падзякаваў яму, і ён выйшаў з пакоя. Яна ўвайшла ў сістэму, потым пагартала скрыню з файламі і спынілася на файле біскоці Бэлы. Яна дастала яго са скрынкі і адчыніла. Бэла звярнулася з працадаўцам Карлы, City Bank. Тут нічога дзіўнага.
  Яна зайшла на сайт, зайшла пад лагінам сваёй цёткі.
   Цяпер момант ісціны . Яна затаіла дыханне і набрала Breakneck.
  Рахунак адкрыты. І вось было — 9500 долараў. Перададзены за два дні да смерці Томі.
  MC успомніў, што сказала ёй Карла. Банкі выкарыстоўвалі інтэлектуальнае праграмнае забеспячэнне для адсочвання падазронай дзейнасці банка — транзакцый на суму больш за 10 000 долараў.
  У Томі было пад рукой дваццаць пяць актыўных уліковых запісаў. Пару з іх, як у Мамы Рыджыа, праз якія прайшло шмат грошай. Верагодна, ён думаў, што сродкі будуць на рахунках толькі праз дзень-два, і калі яны з Сэмам апынуцца пад абаронай ФБР, усё будзе ў парадку. Без шкоды, без грэху.
  З акаўнта сваёй цёткі Бэлы яна зрабіла выснову, што Томі захаваў арыгінальныя імёны для ўваходу ў сістэму сваіх кліентаў, але змяніў усе паролі на адзін і той жа: Breakneck. Без сумневу, ён планаваў аднавіць арыгіналы, як толькі федэралы з'явяцца на борце.
  Ён памёр раней, чым гэта адбылося.
  Яна паглядзела на гадзіннік, адчуўшы млоснасць у жываце. Дзевятнаццаць хвілін .
  Ёй трэба было праверыць сваю тэорыю. Адчыніла сотавы, набрала брата Макса. Ён адказаў, яшчэ паўсонны. «Макс, гэта будзе гучаць дзіўна, але мне проста трэба, каб ты мне давяраў. Вы можаце гэта зрабіць?»
  «Вядома, MC, калі ты паабяцаеш пакласці слухаўку, каб я мог зноў заснуць».
  «Якое імя для ўваходу ў інтэрнэт-банк у вашай мамы Рыджо?»
  Гэта яго разбудзіла. «Што, чорт вазьмі, MC? Я не магу вам гэтага даць».
  «Гэта звязана са следствам. Я паліцэйскі, і я сям'я, калі вы не можаце давяраць мне, каму вы можаце давяраць?»
  «Мне здаецца, ты страціў розум».
  Гэта быў другі раз за сёньняшні дзень. Калі б гэта здарылася трэцяе, яна магла б выбраць псіхіятрычную экспертызу. Але цяпер у яе не было на гэта часу. «Я растлумачу ўсё пазней, Макс. Абяцаю».
  Ён застагнаў. «Я дам вам лагін, але не пароль».
  Усё роўна не атрымалася б. «Дастаткова справядліва».
  «Гэта 3pizzaguys. З лічбай тры не пішацца».
  Божа, яна любіла сваю сям'ю, падумала яна, паклаўшы трубку. Праз імгненне яна адкрыла папку мамы Рыджо; яе браты таксама рабілі банкаўскія паслугі ў City Bank. Яна пракацілася па старонцы ўваходу ў сістэму, потым па старонцы пароля. Рахунак адкрыты.
   Тры вялікія транзакцыі за два дні да смерці Томі. Адзін за 8000 долараў, адзін за 7500 і адзін за 9200 долараў. На наступны дзень ён зрабіў тры падобныя дэпазіты. Яна выкапала з кішэні паліто спіс кантактаў і занатавала сумы.
  Яе мабільны тэлефон завібраваў. Яна адказала, задыхаючыся, як адчувала сябе.
  «Час скончыўся. У вас ёсць тое, што я прасіў?»
  «Паводле майго гадзінніка, у мяне чатыры хвіліны».
  «Шкада, мы ідзём па маім гадзінніку. Паўтараю, у вас ёсць тое, што я прасіў?» Хлусня, Рыджо. І быць пераканаўчым .
  «Так, імёны карыстальнікаў і паролі. Грошы падзеленыя на дваццаць пяць рахункаў».
  «Вы не расчаруеце».
  «Ідзі ў пекла».
  «Што для мяне цікава, — сказаў ён, гучачы забаўлена, — тое, што гэта слова сапраўды нешта значыць для вас. Добрая, богабаязная Марыя Кацярына».
  Яна сапраўды верыла ў канчатковую справядлівасць, учыненую Айцом. Са злом і несправядлівасцю, якія яна бачыла кожны дзень, гэтая вера суцяшала і ўмацоўвала яе.
  «Няма нічога за межамі гэтай паміраючай планеты», - плюнуў Брэкнек. «З праху паходзім і ў прах вяртаемся».
  «Чаму б нам не сабрацца і не абмеркаваць гэтую тэму? Толькі ты і я?»
  «І Сэм. Не хацеў бы забыць стрыечнага брата Сэма. Той, хто ўцягнуў цябе ў гэтую кашу. Той, хто забіў свайго брата. І твой жаніх. Ці не так, Сэм?»
  Яна пачула стогн. Сэм быў там, зразумела яна. Па тэлефоне. А ён яшчэ быў жывы. «Што цяпер?»
  «Прынясіце мне лагіны і паролі. Я вазьму яго адтуль».
  «Я мяркую, што хтосьці такі геніяльны, як вы, ведае спосаб перахітрыць сістэму фільтрацыі банка».
  «Breakneck не робіць памылак. Вы робіце. Ты няшчасны і сляпы, матаешся ў пошуках адказаў, калі яны ўвесь час перад табой».
  «У кагосьці вялікае эга. Упэўнены, што вы можаце апраўдаць легенду? Той, які ў вашым розуме?»
  «У вас вялікая сям'я, дэтэктыў Рыджыа. Вы павінны быць больш уважлівымі да гэтага».
  Яна пахаладзела. «Пакіньце маю сям'ю далей ад гэтага».
  «У вас няма маленькага пляменніка? Як яго завуць...
   Яна адчула сябе дрэнна. «Проста скажы мне, што...»
  «Бэн. Гэта дакладна. Бенджамін. Ён чароўнае дзіця».
  Страх пераняў яе дыханне. «Калі ты дакранешся хаця б да аднаго воласа на яго...»
  «Сёння субота. Я ўпэўнены, што ён з нецярпеннем чакае гульні на вуліцы. У снезе».
  «...ці хто-небудзь з іх галоў, клянуся Богам, я буду...»
  «Цікава, Мелодыя назірае за ім кожны момант? Ці яна занятая ўнутры сябе, кожныя некалькі імгненняў выглядваючы, каб пераканацца, што ён у парадку?»
  «— забіць цябе. Клянуся Богам, я вышукаю цябе і выражу тваё сэрца».
  «Гэта вельмі доўгія моманты. Усё магло здарыцца».
  Не Бэн. Дарагі Божа, не Бэн . Рыданне паднялося ў яе горле, яна стрымлівалася.
  "Сустрэнемся ў вас", - сказаў ён. «Прынясіце неабходную інфармацыю. Вы на гадзінніку».
  «Пачакай! Як доўга. . . снег -"
  «Ты ўжо спазніўся».
  А потым лінія абарвалася.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЕСЯТ СЁМЫ
  
  31 студзеня, субота
  8:37 раніцы
  
  MC глыбока ўздыхнула, змагаючыся са страхам, які пагражаў знерухоміць яе. Пустая пагроза, сказала яна сабе. Зроблена ў гневе. Breakneck хацеў поўнага кантролю — над сітуацыяй, над сваім праціўнікам. Калі ён адчуў, што губляе яго, ён выкарыстаў самую моцную зброю ў сваім арсенале.
  Яе сям'я. Страх, што ён прычыніць ім боль.
  Яна сціснула пальцы ў кулак. Нахабная сволач. Усёведны сукін сын. МС спыніўся на гэтай думцы, успомніўшы, што Кіт цытаваў словы Сміта.
  «Прафесіянал ніколі не выкарыстоўвае адну і тую ж зброю двойчы».
  Гэта было ў Джыны. Сміт сказаў, што Брэкнек занадта разумны, каб зрабіць такую памылку. Амаль тое ж самае, што сказаў пра сябе Брэкнек некалькі хвілін таму.
  У МС перахапіла дыханне. Яе думкі імчаліся. «Ты няшчасны і сляпы, матаешся ў пошуках адказаў, калі яны ўвесь час перад табой».
  Увесь час перад ёй.
  «Фэлпс быў са мной».
  А цяпер Фелпс памёр. Яе думкі кінуліся наперад.
  «Тады справа не ў грошах. Яго ананімнасць - гэта ўсё для яго. Ён жыве — або памірае — гэтым».
  Зою не чакала галаваломка. Ён сустракаўся з ёй.
  вядома .
   Breakneck змог наблізіцца да сваіх ахвяр, таму што яны яму давяралі. Ён быў тым, на каго яны раўняліся. Хтосьці, з кім яны адчувалі сябе ў бяспецы.
  Спецыяльны агент Джонатан Сміт быў галаваломным .
  Вось як Сміт так шмат ведаў пра Breakneck і пра тое, што матывавала прафесійнага забойцу. Вось так Breakneck заўсёды быў на крок наперадзе. Вось як забойца дабраўся да Зоі — Сміт заключыў з ёй здзелку.
  MC працавала, каб успомніць момант, калі яна зноў увайшла ў пакой для апытання. Зоя была спакайней. Сміт быў скончаны. Сцвярджаў, што Зоі запатрабавала дзяржаўнага абаронцы.
  Сміт выкарыстаў тыя моманты, калі МС быў з пакоя для інтэрв'ю, каб заключыць здзелку з Зоі. Яна амаль чула яго: «Раскажы мне ўсё, што ведаеш, назаві мне імёны, і я зраблю так, каб гэта знікла».
  Сміт пераканаўся, што дзверы адчынены. Ніякага афіцэра ў форме не прасілі перазачыніць.
  МЦ прыжмурыла вочы, успамінаючы. Усе яны паверылі Сміту на слова, што Фелпс быў з ім, што ён чуў, як ён прасіў афіцэра паклапаціцца аб дзвярах. MC не пераправяраў з ім. Ні ў каго не было.
  Навабранец. Прыцягнуты для прывядзення ў дзеянне. Ён відавочна быў не ў курсе. Сміт выкарыстаў яго. Ён выкарыстаў яе .
  Ці магло тое, што яна думала, быць праўдай? MC паднесла далоні да вачэй. Сміт быў федэральным агентам. MC патрабаваўся сон. Сапраўдная ежа. Бачыць твар Сэма і ведаць, што ён у бяспецы.
  Запіс, на якім Сміт бярэ інтэрв'ю ў Зоі . З грукатам сэрца МС накіраваўся ў пакой для доказаў. Яна павіталася з афіцэрам, які знаходзіўся там, папрасіла стужку і распісалася.
  Праз некалькі хвілін яна падключыла яго да машыны ў зале для прагляду.
  нічога. Было пуста.
  Сміт нават не ўключыў машыну. Не было запісаў, каб ён дапытваў Зою.
  Сміт не турбаваўся аб тым, што яго выкрыюць. Безумоўна, пустая стужка магла выклікаць пытанні пазней — ці спатрэбілася яна ім для агляду або суда. Але гэта можна было растлумачыць чалавечай памылкай. І, як і з незачыненымі дзвярыма, Сміт будзе крычаць аб некампетэнтнасці RPD.
  MC выхапіла з машыны запіс інтэрв'ю і паспяшалася да свайго стала. Калі яна наблізілася да кабінкі Кіта, яе крокі запаволіліся. Частка яе маліла яе сябар быў там. Яна ўявіла, што расказвае ёй усё, як яны абодва працуюць разам, каб выратаваць Сэма і перамагчы Сміта.
  MC дайшоў да кабіны і ўбачыў, што яна пустая.
  Да лепшага, сказала яна сабе. Безумоўна. Прыцягненне Кіт магло прывесці да яе гібелі. Гэта магло паставіць пад пагрозу Ніла, Мелоды і Бэна.
  Крывавы вобраз напоўніў яе галаву, і, адчуваючы сябе дрэнна, яна прыціснула руку да жывата. Яна памерла б сто разоў, перш чым дазволіць гэтаму здарыцца. Яе выбар быў відавочны.
  Яе позірк спыніўся на стале партнёра. МС хацела, каб у яе быў час, каб напісаць для Кіта запіску, у якой было б сказана, наколькі важным было для яе іх сяброўства, наколькі важнай была вернасць Кіта. Той, які сказаў ёй, як моцна яна шкадуе, што не была такім жа добрым, верным сябрам у адказ.
  У яе не было асаблівай надзеі выбрацца з гэтага жывой, прызнаў МС. Яна зробіць усё магчымае, каб выратаваць Сэма, хоць праўда была ў тым, што ён ужо мог быць мёртвы.
  MC паглядзела на стужку, якую сціскала ў руцэ. Кіт ведаў бы, што з гэтым рабіць.
  Яна ўвайшла ў кабінку і паклала стужку на стол. Яна схапіла з блакнота жоўты лісток і напісала: Цікавы прагляд. M. C .
  З камяком у горле яна прашаптала: «Да пабачэння» і накіравалася насустрач Брэкнеку.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЕСЯТ ВОСЬМЫ
  
  31 студзеня, субота
  8:53 раніцы
  
  Кіт ступіў на ліфт, накіраваўшыся назад да VCB. Яна толькі што пакінула Джэксана. Яны ўдарылі б брудам. Балістычныя прыкметы куль, здабытых у Петэрсана і Фелпса, супадалі. Абодва стрэлы былі зроблены з аднаго пісталета: пісталета калібра .38, знойдзенага падчас ператрусу ў Сундстрандзе.
  Прыемна і акуратна. Кіт усміхнуўся. Вазьміце гэта, спецыяльны агент Усезнайка Сміт.
  Яе думкі звярнуліся да MC, і яе ўсмешка знікла. Яна была гатовая пагаварыць з Сэлам, прымусіць яго абмежаваць МС за сталом, пакуль гэтая штука не закрыецца або зусім не астыне. Калі б балістыка не спрацавала.
  З забойцам за кратамі яна не бачыла, якую шкоду можа нанесці МС — сабе, дэпартаменту або следству. Хай яна шукае Сэма. Кіт малілася, каб яна знайшла яго цэлым.
  Нэн спыніла яе, калі яна праходзіла міма стала. «Дэтэктыў Лундгрэн, выклікалі ізалятар. Эрык Сундстранд просіць пагаварыць з вамі».
  «Адправіць Уайта або Шміта».
  «Спрабаваў. Кажуць, ён будзе размаўляць толькі з табой».
  Яна нахмурылася. MC згадаў размову з ім. Што ён задумаў?
  Яна хацела б развеяць гэта, але падазраваныя, як вядома, заключалі здзелкі або раскашэліліся на прызнанні пасля ночы ў забойцы. Таксама было вядома, што яны распавядалі гісторыі, якія пазней былі інкрымінаваныя ім на судзе.
  З тым, што яна цяпер ведала, было б цікава паразмаўляць сам-насам з доктарам Эрыкам Сундстрандам.
   «Няхай ведаюць, што я зараз еду. І паслухай, скажы Салу, што ў нас ёсць пераканаўчыя доказы супраць Сундстранда. Я дам яму поўную справаздачу, калі вярнуся».
  Праз пятнаццаць хвілін яна сутыкнулася з Сундстрандам праз стол у пакоі для допытаў. «Вы хацелі бачыць мяне, доктар Сундстранд?»
  «Так. Гэта пра MC”
  «Гэта нечаканае адкрыццё, але я гатовы гуляць. Яна была тут раней».
  «Яна прыйшла да мяне».
  «Вы ўпэўнены, што гэта так? Вы не настойвалі на тым, каб пагаварыць з ёй, як і я?»
  - Яна прыйшла да мяне, - сказаў ён роўна. «Без падказкі».
  «Чаму, доктар Сундстранд?»
  «Яна сказала, што забойца звязваўся з ёй. Галаваломная, яна яго назвала».
  Кіт прыжмурыла вочы на мужчыну. «Мы завяршылі ператрус у вашым доме. Вы гэта ведалі?»
  Ён кіўнуў. «І?»
  «Мы знайшлі, сярод іншага, пісталет».
  «У мяне няма зброі».
  Яна праігнаравала гэта. «Аказваецца, пісталет быў выкарыстаны ў двух забойствах мінулай ноччу. Зоі Петэрсэн і агент ФБР Осцін Фелпс».
  «Зоі памерла». Ён паднёс рукі да твару, пераканаўчая карціна адчаю. «Як я мог не ведаць, што гэта адбываецца?»
  «Што гэта, доктар Сундстранд?»
  Ён праігнараваў пытанне. «Яна сказала мне, што так пойдзе», — з горыччу сказаў ён.
  «Хто вам гэта сказаў?»
  «MC Забойца сказаў ёй, што падставіў мяне».
  «Я бачу, куды гэта ідзе».
  «Не, не трэба».
  «Мы абшукалі ваш дом, знайшлі абвінаваўчыя доказы, і цяпер вы ствараеце гэтую гісторыю, спрабуючы растлумачыць гэта».
  «Сапраўдны забойца выкарыстоўвае мяне ў якасці адцягнення», - працягваў ён. «Перадаць паліцыі забойцу. Даючы сабе шанец замест слядоў».
  «У мяне няма на гэта часу». Яна ўстала і падышла да дзвярэй, пастукаўшы ў іх, каб прыцягнуць увагу ахоўніка. «Поспехаў вам, доктар Санстр...»
  «MC сказала, што хоча, каб я ведаў зараз, таму што баялася, што заўтра памрэ».
  Кіт спынілася, па ёй прабег халадок.
  «Я думаў, калі я скажу табе, ты зможаш пераканацца, што гэтага не адбудзецца. Гэта ўсё, што я хацеў».
  Яна паглядзела на яго праз плячо. «Яна яшчэ што-небудзь сказала?»
  «Яна спытала, дзе я раней чуў імя Breakneck».
  «І?»
  «Я сказаў ёй. Я чуў гэта ад Джыны. Яна сказала, што гэта пароль ад аднаго з яе акаўнтаў».
  Калі Кіт выбіраўся з турмы, яна сказала сабе, што не павінна яму верыць. Ён быў падазраваны ў забойстве. Чалавек, які можа страціць усё. Але ў гэтым выпадку, што ён выйграе ад хлусні? Простая размова з MC пацвердзіла б яго сцвярджэнне — ці не.
  MC паводзіў сябе так дзіўна. Скрытны. Баявы. Зусім не сама.
  Думкі Кіта замітусіліся. Калі б Сундстранд казаў праўду, а Breakneck звязалася з MC, гэта растлумачыла б яе паводзіны.
  Але навошта тэлефанаваць у МС? Яна сама адказала на сваё пытанне — таму што ён нечага хацеў.
  Грошы, вядома. Вось чаму MC так засяродзіўся на спісе лічбаў. Яна спрабавала расшыфраваць код, шукаючы грошы. Для Breakneck.
  Ён пагражаў бы ёй, пагражаючы людзям, якія ёй неабыякавыя. Сэм. Іншыя члены яе сям'і. Яе партнёр.
  МС наўмысна раззлаваў Кіта. Таму яна трымалася б далей.
  І Кіт папаўся на гэта. Як яна магла быць такой сляпой?
  Зноў жа, яна сама адказала на пытанне. Яна была знясіленая. Нервы ў яе шчырыя. Недаверлівы да MC з-за яе апошніх дзеянняў.
  Яна дайшла да сваёй кабінкі. Што яна сказала Салу цяпер? Ён быў бы ў захапленні ад балістычных доказаў, не паверыў бы, што яны былі выраблены.
  Яе позірк спыніўся на відэастужцы, што ляжала на яе стале, і ярка-жоўтай клею. Яна падышла да стала і сарвала лісток.
  Цікавы прагляд. M. C .
  Яна праверыла этыкетку на стужцы: інтэрв'ю Петэрсена, 30.01.09.
  MC праверыў гэта з пакоя доказаў. чаму? І чаму ёй гэта было цікава? Толькі адзін спосаб даведацца, падумала яна, хапаючы яго.
   Яе настольны тэлефон зазвінеў, спыніўшы яе каля дзвярэй кабіны. - Дэтэктыў Лундгрэн, - адказала яна.
  «Кіт, гэта брат МС, Ніл. Вы ведаеце, дзе MC?»
  «Я не. Вы спрабавалі яе мабільны?»
  «Яна не адказала. Я хваляваўся і проста хацеў паразмаўляць з ёй».
  «Вы хочаце пагаварыць са мной аб нечым?»
  Ён гучаў заклапочана. «Напэўна, нічога. Але ўслед за ўсім гэтым вар'яцтвам з Сэмам...
  «Што за вар'яцтва?»
  Ён змоўк.
  «Ніл, я партнёр MC, калі нешта адбываецца, я павінен ведаць пра гэта».
  «Проста яна папрасіла мяне...» Ён адхапіў гэтую думку. «Сэм быў тут мінулай ноччу, ён карыстаўся маім кампутарам».
  «Працягвай».
  «MC прыйшоў пасля, потым зноў сёння раніцай. І яна сказала тое, што мяне сапраўды турбуе».
  «Што гэта было?»
  «Калі што-небудзь здарыцца з ёй і Сэмам, забыцца, што яна была тут. Нікому не сказаць».
  Кіт пахаладзеў. Гэта было два разы, калі MC папярэдзіла кагосьці, што яе можа не быць побач. «Ты зрабіў правільна, Ніл. Я паклапочуся пра гэта, не хвалюйся».
  «Пачакай. Ёсць нешта яшчэ. Прыехаў агент ФБР».
  «Сміт?»
  «Так, гэта правільна. Шукаю MC. Ён выглядаў вельмі заклапочаным».
  «Што вы яму сказалі?»
  «Нічога. Што я яе не бачыў, як яна загадала мне сказаць. Потым, калі ён быў тут, яму патэлефанавалі з MC. Я чуў толькі частку размовы агента. . . але ён спрабаваў супакоіць МС. Сэм быў з MC і . . . Я чуў, як Сміт сказаў, што сустрэнецца з імі. І каб МС моцна трымаўся».
  - Дзе ён іх сустракаў, Ніл?
  «Я не ведаю».
  Дзярмо! Кіт падзякаваў яму, паклаў трубку і набраў нумар Сміта. Яна атрымала яго службу паведамленняў. «Сміт, гэта Лундгрэн. Вы з MC? Тэлефануйце мне».
   Яна спыніла размову, устала і пачала хадзіць. Дзе Сміт сустракаўся з МС і Сэмам? Гэта можа быць дзе заўгодна.
  Дом МС. Гэта быў лагічны выбар. І калі б яна памылілася, яна б нічога не страціла .
  Яна схапіла паліто і рушыла да дзвярэй. Калі яна дайшла да яго, яна спынілася і паглядзела на стужку. Засталося б толькі пачакаць.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ СЕМДЗЯЦЯТ ДЗЕВЯТЫ
  
  31 студзеня, субота
  9:28 раніцы
  
  Калі MC выйшла з гаража, яе сустрэў белы кашмар. Рух на слізкіх дарогах, ахопленых аварыямі, паўзучы. Васямнаццаціколка ў кювеце.
  Яна была ў дарозе амаль гадзіну і так і не прыдумала сапраўднага плана. Breakneck трохі зраўнялі ўмовы гульні, выбраўшы дом MC месцам сустрэчы. Яна ведала кожны закуток, кожную рыпучую дошку падлогі. Калі яна магла дабрацца да сваёй кухні, яна трымала зараджаны рэвальвер у кошыку на халадзільніку.
  Сміт быў нічым, калі не разлікам. Ён вырашыў сустрэцца ў доме MC па пэўнай прычыне. Такі просты, як лагістыка, або складаны, як прагназаванне аналізу месца злачынства.
  MC спакойна рухалася па брудных дарогах, думаючы пра тое, што яе чакае наперадзе.
  Была верагоднасць, што Сміт стрэліць, калі МС увайшла ў яе дом. Але яна так не думала. Сміт хацеў грошы. Каб атрымаць яго, яму спатрэбілася інфармацыя, якую меў MC.
  Нібыта меў.
  Яна пяройдзе гэты мост , калі падыдзе да яго .
  MC дабраўся да свайго раёна, павярнуў на яе вуліцу. Дзеці выходзілі, ляпілі снегавікоў і крэпасці. Іх смех лунаў у паветры, і яна адчула, што ўсміхаецца гэтаму гуку.
  Яна верыла, што сённяшняя смерць была рэальнай, але не адчувала панікі. Яе далоні былі сухія, сэрца білася роўна. Яна была гатовая. Сутыкнуцца са Смітам. І білі яго.
   Або памерці.
  MC ператварыўся ў яе дыск. Дзверы яе гаража былі адчынены; Джып Сэма сядзеў унутры. Ніякіх прыкмет Camry Сміта. MC спыніўся, заглушыў рухавік. Яна праверыла свой «Глок», пераканалася, што ў яе поўны магазін. Пасля таго, як куля была патронена, яна змясціла кулю ў кабуру.
  МС вылез з пазадарожніка. Яе сусед насупраць спыніўся рыдлёўкай, каб выцерці лоб і павітацца з ёй. Яна адказала рукой і пайшла.
  Яна дайшла да дзвярэй; зняла зброю. Калі б яе сусед назіраў, здавалася б, што яна спынілася, каб знайсці свой ключ.
  Дзверы былі незамкнёныя. Яна лёгка адчыніла яго. Выняўшы пісталет, яна зрабіла крок унутр. Прыпыніўшыся, каб паслухаць.
  Цішыня сустрэла яе. MC прабралася наперад, хістаючыся налева, потым направа. - Сэм, - ціха паклікала яна. «Гэта МС, Сэм. Дзе ты?»
  Яна зазірнула ў шафу для паліто ў пярэднім пакоі, затым прайшла праз гасціную, затым сталовую і на кухню.
  Пакой выглядаў такім, якім яна яго пакінула. Кафейнік напалову, пакеты падсалодвальнікаў і выкарыстаная лыжка на прылаўку побач. Пустая скрынка з крупамі каля ракавіны. Сметніца была поўная, успомніла яна. Яна не паспела яго выняць.
  Пакой быў такім жа, як яна яго пакінула - за выключэннем партатыўнага кампутара, які сядзеў адкрыты на стале. Па свецячым індыкатары харчавання яна ўбачыла, што ён гарыць.
  У роце перасохла. Яна ўтаропілася на прыладу. Як толькі яна абудзіць камп'ютар, любы ход, які рабіў Сміт, будзе ў гульні.
  Пасля абшуку астатняй часткі дома MC вярнуўся на кухню і спальны ноўтбук. Яна націснула на сэнсарную панэль, і машына ажыла. Вобраз запоўніў экран. Крык вырваўся з яе вуснаў. Сэм. Прывязаны да крэсла, рот заклеены скотчам. Ён сядзеў, апусціўшы галаву, апусціўшы галаву.
  Не статычны вобраз, зразумела яна. Вэб-камера, якая перадае ў рэжыме рэальнага часу. Гэта азначала, што Сміт можа быць дзе заўгодна. У хаце ці за горадам. Назіраючы за ёй. Назіраючы за імі абодвума. Мяркуючы па яе рэакцыі. Атрымліваючы поўны кантроль над сітуацыяй.
  Не поўны кантроль. Яна не дазволіць Сміту кантраляваць свае эмоцыі, вырашыў МС. Яна не даставіла б уколу задавальнення ад таго, каб убачыць, як яна курчыцца.
  MC адчула, што пачынае пацець пад паліто. Яна расшпіліла яго і апусцілася ў крэсла перад маніторам. Былі некаторыя рэчы, пра якія не ведаў нават вялікі Сміт. Самае вялікае, што ён быў выгнаны.
  MC паглядзеў прама на вэб-камеру і з выклікам усміхнуўся. Хай гульні пачынаюцца .
  Яна вярнула сваю ўвагу на Сэма. Ён заварушыўся, потым падняў галаву, паглядзеў у камеру. У яе перахапіла дыханне. Яго збілі. Чорна-сіні. Вочы апухлыя і акрываўленыя. Ён альбо змагаўся з агентам, альбо Сміт збіў яго для дасягнення эфекту.
  Глыбока дыхаючы праз нос, каб ураўнаважыцца, МС разглядала малюнак. Ён дрыжаў. Не, яна зразумела. Дрыжыць, моцна. На ім былі сінія джынсы, кеды і паліто, праўда, расшпіленае. Ні шапкі, ні пальчатак.
  Дзе ён быў? У нейкай гаспадарчай пабудове ці хляве, зразумела яна. Падлога з фанеры. Неізаляваныя сцены. Адна крыніца штучнага святла.
  Няма цяпла, здагадалася яна. Ён быў абаронены ад ветру і вільгаці, але не ад тэмпературы. Звязаны, ён не мог рухацца, каб сагрэцца.
  Колькі часу да таго, як наступіць пераахаладжэнне? Магчыма, ужо было. Калі так, то на якім этапе? Дрыжыкі насамрэч былі добрым знакам, успомніла яна. Трэцяя і апошняя стадыя гіпатэрміі адзначалася спыненнем дрыжыкаў, а затым смерцю.
  Ён быў там некалькі гадзін. Так як забілі Зою .
  Яе ахапіў раптоўны знясільваючы страх. Яе сэрца забілася, далоні сталі вільготнымі. Яна думала, што Сміт назірае, і змагалася, каб кантраляваць эмоцыі - з абмежаваным поспехам. Яна павінна была знайсці яго. Яна павінна была нешта зрабіць -
  Яе мабільны тэлефон завібраваў. MC не трэба было правяраць дысплей, каб даведацца, хто гэта. - Сволач, - адказала яна.
  «Хіба тэхналогіі не дзіўныя? Бедны Сэм, ён выглядае халодным, ці не так?»
  Сміт усё яшчэ карыстаўся прыладай змены голасу. Гэта азначала, што ён усё яшчэ думаў, што яго сакрэт у бяспецы. «Дзе ён? Колькі часу ён такі?»
  «Не будзем забягаць наперад, усяму свой час».
  Сміт глядзеў, нагадала яна сабе. Сысці на гэтым. «Што вы хочаце?» — спытала яна.
  «У яго ўжо пераахаладжэнне. Хто ведае, колькі ён яшчэ пратрымаецца? Можа, толькі пару гадзін. Так што, калі б у вас былі нейкія ідэі мяне вывесці, я б іх яшчэ раз абдумаў».
  «Мяне хвалюе толькі жыццё майго стрыечнага брата. Не пра тое, каб вас забраць, ці расследаванне, ці вашыя каштоўныя грошы. Усе яны азначаюць для мяне прысяданне».
  «Я не ўпэўнены, што ён таго варты, Мэры Кэтрын. Ён уцягнуў цябе ў гэта. Брата забілі. Яго дзяўчыну забілі. Ваш жаніх. Ён злодзей. Пра што клапаціцца?»
   «Ён сям'я. Я б не чакаў, што вы гэта зразумееце».
  «А чаму гэта?»
  MC зразумеў сваю памылку. «Слоўныя перапалкі мяне не цікавяць. Проста скажы мне, што ты хочаш».
  «Мая інфармацыя. На працоўным стале кампутара ёсць дакумент пад назвай "Мае рэчы". Увядзіце яго там. Прапаную дзейнічаць хутка».
  Лінія абарвалася. MC пстрыкнуў трубкай. Дзе быў Сміт? Ён мог быць дзе заўгодна, нават з Сэмам. Недалёка — ён захоча забраць камп'ютар пасля таго, як МС скончыць уводзіць інфармацыю. Ён мог усталяваць аддалены доступ, але MC палічыў, што яму патрэбна інфармацыя і камп'ютар.
  MC дастала інфармацыю з сумкі. Момант ісціны. Дакладней, частковая праўда. Яна адкрыла дакумент. Яна ўзначаліла спіс з акаўнтамі Bella's Biscotti і Mama Riggio. Адзіныя два ўліковыя запісы, дзе Сміт мог атрымаць доступ да грошай.
  Калі Сміт не забіў яе, яе браты маглі б.
  У астатнім яна проста прыдумала імёны карыстальнікаў. Яна задавалася пытаннем, колькі часу спатрэбіцца Сміту, каб зразумець, што зрабіў МС, і як ён адрэагуе, калі зразумее.
  MC скончыў спіс і з чаканнем паглядзеў на вэб-камеру. Вядома, яе мабільны тэлефон адключыўся.
  «Ідзі да акна сваёй спальні», - сказаў Сміт.
  MC зрабіў. «Два ярды над Кіці-Корнер. Пачварны сіні дом».
  MC ведаў гэты дом. Гаспадары толькі што выехалі; ён быў у продажы некалькі месяцаў.
  На заднім двары быў хлеў. Яна магла проста бачыць гэта .
  Яе сэрца падскочыла. Гэта была яна, турма Сэма. MC чакаў вялікага выбуху, іншы чаравік упаў у выглядзе непрыемнага сюрпрызу.
  «Я лічу, што падзяка ў парадку».
  «Прабачце?»
  «Ідзі, вазьмі яго».
  «Проста так?»
  «Я даў вам слова, што не заб'ю вас».
  «Не тое каб я няўдзячны, але...»
  «Вы маеце рацыю, ёсць агаворка. Вяртайцеся на кухню. Цяпер».
  MC зрабіў, як ён прасіў. «Добра. Пакладзеце мабільны тэлефон і Глок на стол. Так што я магу іх бачыць».
   MC вагаўся.
  «Я раблю табе падарунак. Але я не дурны. Мне патрэбны час. Калі ў вас ёсць тэлефон, першае, што вы зробіце, гэта выклічаце падмацаванне».
  «А пісталет?»
  «Такім чынам, вы не паспееце знайсці мяне і застрэліць».
  Гэта можа быць пастка. Або хітрасць. Напэўна, быў. МС зірнула на свой халадзільнік, кошык над ім, пісталет укладзены ўнутры. Ёй трэба было ўзяць у рукі гэты кавалак.
  "Справядліва", сказала яна. Яна дастала з кабуры пісталет і паклала яго на стол перад ноўтбукам.
  «Далей наперад, калі ласка. Вось і добра. Цяпер у мяне ёсць выдатны від на яго і на дзвярны праём. І, MC, апошняе. Калі ў вас з'явіцца жаданне пазычыць тэлефон або папрасіць суседа патэлефанаваць у 911, уявіце Сэма мёртвым. Я дастаткова блізка, каб стукнуць яго, адзін крок ад лініі, і я зраблю. Я чакаю, што вы пройдзеце праз гэтыя дзверы праз пяць секунд пасля таго, як пакладзеце тэлефон побач са стрэльбай. Калі вы гэтага не зробіце, лічыце Сэма мёртвым».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВАСЕМДЗЯТЫ
  
  31 студзеня, субота
  10:05 раніцы
  
  MC выйшаў на яркае халоднае паветра. Яна моцна зачыніла за сабой дзверы. А цяпер самае складанае — дастаць пісталет з кошыка над халадзільнікам.
  Ноўтбук быў размешчаны так, каб камера была накіравана ў бок ад задняй часткі яе кухні, якая ўключала дзверы ў двор і халадзільнік. Яна кружылася вакол дома, уваходзіла праз заднія дзверы, здабывала зброю і накіроўвалася да Сэма.
  MC хутка агледзеў тэрыторыю. Дзеці гуляюць. Некалькі суседзяў выграбаюць. Адзін з дапамогай снегаачышчальніка. Яна вывучала кожную прыпаркаваную машыну. Ні адзін не сядзеў на халастым ходу, выхлапная труба пасылала сігнальны выхлап у неба. Ніякіх мікрааўтобусаў і аўтамабіляў з зацемненымі вокнамі.
  Сміт глядзеў? Ён мог быць. Ён мог прадбачыць нешта падобнае і паставіць камеру на заднім дзвярыма. Ці тут, каб убачыць яе ўваход і выхад.
  Але яна так не думала. І ёй нічога не заставалася, як рызыкнуць.
  МС пайшла па слізкай дарожцы да пад'язной дарогі. Яе погляд спыніўся на джыпе Сэма, прыпаркаваным у гаражы. Яе крокі хісталіся. Джып быў бы ідэальным выбарам для назіральнай пляцоўкі, дастаткова блізка, каб убачыць, як МС прыходзіць і сыходзіць, а потым схапіць камп'ютар, калі прыйдзе час.
  З калоцячым сэрцам яна асцярожна рушыла да машыны. Што яна планавала рабіць, калі Сміт быў у джыпе? Яна была без зброі. MC сканавала зямлю, шукаючы нешта, што яна магла б выкарыстаць у якасці зброі. Яе позірк спыніўся твор мастацтва, які яе брат Майкл падарыў ёй у жарт на мінулыя Каляды — прынц-жаба. Літаральна, вельмі пачварная жаба ў кароне. Майкл дражніў яе, што ёй трэба пацалаваць шмат жаб, перш чым яна знойдзе свайго чароўнага прынца.
  Яна ненавідзела гэтую пачварную жабу. Было б нейкае кармічнае правасуддзе, каб разбіць гэта над галавой Сміта. Яна схапіла яго і скараціла адлегласць паміж сабой і джыпам.
  І знайшоў яго пустым.
  Захавана, каб яшчэ адзін дзень квакаць, падумала яна і паклала жабу на капот машыны. Усведамляючы, што час бяжыць, яна паспяшалася да задняга боку дома. Яна адамкнула заднія дзверы і праслізнула ўнутр. Кампутар не чапалі.
  Яна на дыбачках падышла да халадзільніка, пацягнулася да кошыка, молячыся, каб Сміт не падмятаў усё і не канфіскаваў яго.
  Ён не меў. MC скруціла пальцы вакол рукаяткі, на яе напаў спакой. Яна заправіла яго за пояс штаноў на паясніцы, схаваўшы яе доўгім да сцягна паліто і аб'ёмным світэрам.
  Час гуляць .
  Праз некалькі хвілін яна была ў «Эксплорэры» і асцярожна з'язджала заднім ходам. Нягледзячы на гэта, транспартны сродак саслізнуў на вуліцу, зарабіўшы гудкі.
  Яна паслабіла педаль газу, і яе колы закруціліся, спрабуючы атрымаць цягу. Яны схапіліся, і яна рушыла наперад.
  Сэрца грымела, яна зірнула на гадзіннік. Для Сэма былі важныя хвіліны. Колькі ёй спатрэбіцца, каб дабрацца да яго? Колькі ў яго яшчэ было?
  Як даглядаць за пацярпелым ад пераахаладжэння, было часткай яе навучання ў акадэміі. Ёй ніколі не даводзілася ім карыстацца, і яна ламала галаву, каб успомніць, што рабіць. Сагрэйце пацярпелага. Накрыйце яму галаву і шыю для захавання цяпла. Расціранне канечнасцяў, каб сагрэць іх, можа прывесці да пашкоджання тканін; рэзкія рухі могуць прывесці да прыпынку сэрца ахвяры.
  Яна трымала коўдру і ліхтарык на заднім сядзенні; яна пацягнулася, каб узяць іх, адводзячы вочы ад дарогі. У гэты момант праз прыпынак з чатырохбаковым рухам занесла грузавік.
  Ён ударыў яе бортам, павярнуўшы яе на 360 градусаў. MC змагаўся, каб выправіць пазадарожнік, але не змог і пераляцеў праз дарогу, прызямліўшыся ў кювеце. Пры ўдары спрацавала яе падушка бяспекі, ударыўшы яе спіной аб сядзенне, выбіўшы з яе вецер.
  MC пачуў крыкі, віск горны. У яе балелі твар і грудзі ўздзеянне паветранай падушкі. Яна варушыла пальцамі рук і ног, круціла галавой з боку ў бок, рухала рукамі і нагамі. Нічога не зламалася.
  Сэм. Яна павінна была дабрацца да Сэма .
  Дрыготкімі рукамі яна вызвалілася ад рамяня бяспекі, адчыніла дзверы і, спатыкнуўшыся, упала ў снег на рукі і калені, зноў падняўшыся на ногі.
  Яна ўбачыла некалькі чалавек, якія беглі да яе. Яна махнула ім. "Праверце іншага кіроўцы", - крыкнула яна, падняўшы шчыт. «Я паліцэйскі!»
  Адзін з іх быў на яе мабільным тэлефоне і, несумненна, тэлефанаваў у 911. Пры такіх дарогах і колькасці аварый спатрэбіцца некаторы час, перш чым прыедзе дапамога. Калі гэта ўвогуле атрымалася.
  Цяпер яна бачыла сіні дом, проста наперадзе. MC сабраў коўдру і ліхтарык і рушыў наперад. Яна зразумела, што кульгае. Яна адчула смак крыві і паднесла руку да твару. У яе быў разрэз над вокам.
  MC націснуў мацней. Амаль там. Яна была амаль там. Яна ўявіла, як людзі на месцы аварыі глядзяць, як яна сыходзіць, напэўна, думаючы, ці не звар'яцела яна. Яна сама здзівілася.
  Яна дайшла да хаты. Задні двор быў агароджаны шасціфутавым драўляным плотам. Брама была зачынена на вісячы замок. Яшчэ адзін з рухаў Сміта, прызначаны запаволіць яе. Каб расцягнуць яе і без таго знясіленыя эмоцыі да кропкі адрыву.
  Яна падышла да ўваходных дзвярэй, якія былі зачыненыя. Ліхтарыкам яна разбіла шкло ліхтара, залезла ўнутр і адамкнула дзверы. Хутка зірнуўшы ззаду, яна праслізнула ўнутр. Было шчасліва цёпла. Зусім ціха. Яе мокрыя чаравікі выдавалі рыпучы гук, калі яна пераходзіла па старой кухоннай падлозе з лінолему.
  Дзверы ў задняй частцы кухні вялі ў вялікі двор. Сляды, яна бачыла. Іх шмат, вядуць да хлява і ад яго. Адны больш свежыя, чым іншыя. Сміт здзяйсняў паездку шмат разоў.
  MC выйшла з кухні, думаючы пра свой пісталет. Супакоіў яе вага на хрыбетніку. Было няслушна не браць яго і не рыхтаваць, але інстынкт падказваў ёй пакуль што не адхіляць руку.
  Выкарыстоўваючы існуючыя дарожкі для эканоміі энергіі, яна прабралася да хлява.
  Амаль гатова, Сэм. Трымайся .
  У хляве былі адны дзверы з зашпількай і незашпільваным замком. За дзвярыма яна вагалася. Калі б Сміт быў там, хто б павесіў навясны замок на зашпільку? Ці можа агент сапраўды даць ёй і Сэму шанец уцячы?
   МС зрабіў глыбокі ўдых, зняў навясны замок і адчыніў дзверы. Яна міргнула, прыстасоўваючыся да раптоўнай змены святла ад яркага, як снег, да мутнага. На долю секунды яна задумалася, ці ўсё гэта была хлусня і Сэма няма тут. Яна пстрыкнула ліхтарыкам, прамень упаў на яго. Ён падняў галаву з расплюшчанымі ад жаху вачыма.
  - Гэта я, - сказала яна. «Я прыйшоў па цябе».
  Ён паківаў галавой, правёўшы позіркам міма яе. У гэты момант ззаду яе пачуўся гук, ціхі выдых. Сміт .
  MC разгарнулася, паклаўшы руку на паясніцу. Асляпляльны боль выбухнуў у яе галаве. Яна апусцілася на калені, змагаючыся, каб застацца ў прытомнасці. Яна пачула другі ўдар, свіст прадмета, які пранесся ў паветры.
  А потым яна наогул нічога не пачула.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВОСЕМДЗЯТ ПЕРШЫ
  
  31 студзеня, субота
  11:02 раніцы
  
  MC прыйшоў у сябе з пульсуючым галаўным болем. Балеў не толькі чэрап, але і зубы, і сківіцы, і плечы, і шыя. Яна расплюшчыла вочы, і ўсё ўспыхнула: Сэм, Сміт, гук прадмета, які свісцеў да яе.
  Яна паспрабавала паварушыць рукамі і нагамі, але выявіла, што не можа. Яе лодыжкі былі звязаны скотчам, як і запясці. Яна ўсвядоміла, што яна ляжала на падлозе хлява, халодная і шурпатая фанера пад яе шчакой.
  Дзе быў Сэм?
  Яна выцягнула шыю, спрабуючы бачыць у цьмяным святле.
  - Я тут, - прашаптаў ён цвёрдым голасам, а словы крыху невыразныя. «Ты ў парадку?»
  Ён быў звязным — вельмі добры знак. Яна паварушылася, каб бачыць яго, не выварочваючы шыі. «Так. А як ты?»
  «Мне холадна».
  «Я ведаю, дружа. Я павінен выцягнуць цябе адсюль».
  «Вы думаеце, што ён вернецца?»
  «Мая стаўка, так. Ён пайшоў забраць свае перадачы».
  «Вы знайшлі грошы?»
  «Так, Сэм, я зрабіў».
  «Прабач, MC So . . . прабач».
  «Мы пагаворым пра гэта пазней, прама зараз, у мяне ёсць невялікі сюрпрыз для агента Сміта, але мне патрэбна ваша дапамога».
  Са звязанымі перад сабой рукамі ёй трэба было, каб Сэм узяў пісталет. Яно ўсё яшчэ было там. Яна адчула, што ён абнадзейліва прыціснуўся да яе скуры. Яе план быў каб яна паказала на дзверы, калі Сміт вернецца - і яна выведзе яго.
  Выкарыстоўваючы ступні, каб штурхнуць, і локці, каб цягнуць, яна пацягнулася да яго. Рух быў пакутлівым. Яе шыя, галава і плечы пратэставалі. Было адчуванне, што яе рукі вырываюцца з ямчыкаў.
  Нягледзячы на тое, што ёй было холадна, яна пачала пацець.
  Яна зірнула на Сэма і ўбачыла, што ён апусціў галаву. - Сэм, - рэзка сказала яна, - застанься са мной. Давай, мне патрэбна твая дапамога».
  Яго галава тузанулася ўверх. «Ты сава».
  «Пагавары са мной, Сэм».
  «Ты не павінен быў прыходзіць да мяне. Я не заслугоўваю вашай дапамогі. . . . Спачатку Дэн і Том'і, цяпер ты. . .”
  Яго гартаннае ўсхліпанне разбіла ёй сэрца. «Што я табе скажу, Сэм. Дазвольце мне вывесці нас адсюль, тады вы можаце папрасіць у мяне прабачэння».
  Яго галава апусцілася, потым хіснулася, быццам яму было цяжка не заснуць.
  Буркнуўшы ад намагання, яна падвоіла намаганні. «Слухай, Сміт збіраецца праверыць, ці я даў яму дакладную інфармацыю, а потым ён вернецца за намі. У залежнасці ад таго, наколькі глыбока ён пойдзе, ён можа быць моцна раззлаваны, калі дабярэцца сюды. Ты са мной, Сэм?»
  Ён кіўнуў, і хоць яго рот варушыўся, з яго не выйшла ні гуку.
  МС падышла да яго крэсла, схапіла адну з яго ножак і падцягнулася бліжэй, стараючыся не перавярнуць яго.
  Яна задыхалася, пацела і кружылася галава. Але яна не магла супакоіцца. Яна не ведала, як доўга яе не было і як доўга да вяртання Сміта.
  «Сэм? Ты прачнуўся?»
  «Шырокая пабудка».
  Гэта гучала як тое, што ён казаў, калі быў ва ўзросце Бэна. У іншых абставінах яна пасмяялася б, падражніла б яго з гэтай нагоды. «Добра. Я паспрабую ўстаць на калені, потым павярнуся. У мяне пад паліто, на паясніцы, пісталет. Мне трэба, каб ты дастаў яго мне».
  «Зразумела».
  Яна змрочна ўсміхнулася і як мага мацней прыціснула калені да грудзей. Затым, выкарыстоўваючы локці ў якасці рычага, яна перакацілася на калені і падцягнулася. Раскалены боль пранізаў яе плячо; яна сціснула яго зубамі і, качаючыся з калена на калена, павярнулася да яго спіной.
   - Паспрабуй дастаць стрэльбу, Сэм. Спяшайцеся».
  Ён быў моцна прывязаны да крэсла. Яна адчула, як яго пальцы ўпіваліся ў тканіну яе паліто, потым у швэдар, спрабуючы зарыцца пад яе. Яе сэрца грымела, яго дыханне заходзіла ў неглыбокія штаны.
  «У мяне ёсць», - прашаптаў ён дрыготкім голасам.
  «Трымайся», — сказала яна. «Я павярнуся…»
  Знадворку пачуўся гук устаўлення ключа ў замок, перагортвання замка.
  Сміт . Пісталет выслізнуў з Сэмавых пальцаў, з гучным грукатам стукнуўся аб падлогу, саслізнуўшы як мінімум на фут.
  Не было магчымасці, каб Сміт гэтага не чуў.
  Дзверы пачалі адчыняцца; звонку пралівалася святло. МС кінулася на зброю, молячыся, каб, калі прыйдзе час, яна змагла да яе дабрацца.
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВОСЕМДЗЯЦЬ ДРУГІ
  
  31 студзеня, субота
  11:26 раніцы
  
  Сміт стаяў на фоне яркага прастакутніка святла. Ён уключыў ліхтарык і пасвяціў ім у вочы МС.
  «Прывітанне, Сміт», - сказаў МС.
  «Вы не выглядаеце здзіўленым, убачыўшы мяне».
  «Я не. Здаецца, у рэшце рэшт, такі супергеній, як Брэкнек, робіць памылкі».
  Сміт засмяяўся. «Сапраўды? І якая б гэта была памылка?»
  «Недаацэньваюць мяне».
  «Зараз для мяне гэта не так».
  «Знешні выгляд можа быць падманлівым». Амаль смешная заява, улічваючы яе цяжкае становішча. Але МС палічыў, што акрамя кірпатага рэвальвера, які ўпіўся ёй у бок, у яе засталася толькі бравада.
  «Я бачу, вы былі занятыя». Сміт махнуў пісталетам. «Утульна са стрыечным братам. Шмат патрачаных намаганняў».
  «Я думаў, ты сказаў, што дазволіш мне і Сэму проста сысці?»
  «Я перадумаў. Добра, падрапай гэта. Я ўвесь час планаваў цябе забіць».
  «Прынамсі, вы паслядоўныя».
  «Што табе падказала?» - спытаў Сміт.
  «Ваша раздутае эга. Памятаеце вашу невялікую прамову пра тое, што такія прафесіяналы, як Breakneck, не робяць памылак? Вы сказалі амаль тое ж самае Кіту. Пасля таго, як я злучыў гэты кавалак, было лёгка сабраць астатнюю частку пазла».
  «У цябе яшчэ не ўсе часткі».
   MC змрочна ўсміхнуўся. «Магчыма, і вы не. Пабачым».
  "Шкада, што гэта павінна было скончыцца такім чынам", - сказаў Сміт. «Ты мне вельмі спадабаўся».
  «Вядома, ты, псіхапат».
  «Давай, займайся спортам».
  «Ідзі ў пекла».
  Ён не адказаў на гэта, але замест гэтага сказаў: «Вы мяне зразумелі, паспрачаюся, цяпер адчуваеце сябе разумным».
  Яна адчувала шмат чаго, але не магла сказаць, што сярод іх быў разумны. Не ў гэты момант.
  Сміт накіраваў прамень ліхтарыка на Сэма. «Ён змагаўся, дзярмо. На жаль для яго».
  «Як гэта будзе выглядаць? Вялікі і слаўны Breakneck звяртаецца да старамоднага выбівання азадкаў?»
  «Вы не разумееце, няма Breakneck». Сміт засмяяўся, выглядаючы задаволеным сабой. «Без галаваломкі. Толькі я, малааплачваны, недаацэнены агент на ўзбраенні».
  «Гэта немагчыма».
  «Вядома, так. Я яго выдумаў».
  «Але забойствы. . . доказы. . .”
  «Забойствы былі сапраўдныя, праўдзівыя. Усе хіты ў стылі выканання. Такое забойства можа здзейсніць толькі падрыхтаваны прафесіянал».
  Агент быў падрыхтаваным прафесіяналам. Так быў паліцэйскі. Розны склад розуму, і ўсё. «Вы пасеялі насенне», - сказаў MC, усведамляючы.
  «Так. Я сказаў вам усё, што вам трэба было ведаць пра Breakneck. Пра прафесійных забойцаў. Прыемна, што ваш разумны патолагаанатам падмацаваў маю гісторыю. Я павінен паслаць яму расліна ".
  Сміт зрабіў паўзу з амаль сумным выглядам. «Я стварыў легенду пра Breakneck шмат гадоў таму. Я павінен час ад часу выводзіць яго. Ён быў маім імем для ўваходу ў Інтэрнэт».
  Такім чынам, Зоі і Сэм пазналі гэта, яшчэ больш пацвярджаючы гісторыю.
  «Пацешна, што людзі так рады верыць чуткам або міфам. Безумоўна, у лепшай хлусні ёсць доля праўды».
  «А зерне Брэкнека?»
  «Старая навіна пра прафесійнага забойцу».
  «Адзін з нашых хлопцаў чуў пра Breakneck».
  «Як я ўжо казаў, ён час ад часу ўсплывае. І колькасць тых, хто чуў пра Breakneck у праваахоўных органах, расце, яны, безумоўна, будуць расці пасля гэтага абыходу».
  МС пашукаў у яе памяці - сапраўды ўсё вярнулася да Сміта. Ён быў тым, хто расказаў ім пра Breakneck. Той, хто заклаў ніткі, сплеў гісторыю, потым правёў яе і Кіта праз яе.
  Ніякіх «доказаў» удзелу прафесійнага нападніка не было. Але MC паверыў яму. Так было і з Кітам. І Сал.
  «Але чаму?» — спытаў МС. «Столькі смерцяў...»
  «Я хацеў сваіх грошай! Гэта быў прынцып. Гэта было маё. Мой, - паўтарыў ён. «Я за гэта каго-то забіў і хацеў вярнуць».
  «Значыць, ты нападаючы».
  «Толькі не такая рамантычная або таямнічая фігура, як вялікі Брэкнек».
  Ніякага раскаяння, падумаў МС. Проста нейкая напышлівая ганарлівасць.
  «Я прашу прабачэння за забойства вашага жаніха. Ён быў памылкай. Я думаў, што ў машыне Томі; Я не змог атрымаць яго камп'ютар, але вырашыў, што магу вярнуцца па яго. Для ўсяго свету гэта будзе выглядаць як няўдалае рабаванне, не тое месца, не той час. Пару дзён я нават не разумеў, што забіў не таго чувака».
  Ён паківаў галавой, шкадуючы MC. «Цяжка знайсці сапраўднае каханне. Я ведаю. Я мяркую, што страціць гэта цяжэй».
  Як быццам ён мог ведаць што-небудзь пра каханне. Любіць кагосьці азначала, што трэба мець сэрца. Яна так яму сказала.
  Ён выдаў смех. «Вось Сэм апошні. Гэта добрая навіна, ці не так?»
  Яна не адказала, але спытала замест гэтага: "Як вы знайшлі Марціна?"
  «Адступіўся. Калі я зразумеў, што мае грошы скралі. Я ніколі не карыстаюся бясплатным Wi-Fi з-за рызыкі. Але мой не працаваў, і я павінен быў пацвердзіць, што грошы паступілі на мой рахунак».
  «Такім чынам, вы атрымалі доступ да свайго ўліковага запісу ў Інтэрнэце ў Rockford Bread Company».
  «Так. І я ўспомніў, што ўбачыў пару дзяцей у прыпаркаванай машыне. У іх быў ноўтбук. Паміж стужкамі бяспекі кавярні, маімі ўласнымі ўспамінамі і базамі даных бюро я звузіў кола да Марціна. Ён даў мне адрас электроннай пошты marioman на Yahoo dot com, які належаў вашаму стрыечнаму брату Томі. Ці я так думаў».
  «Добра, ты хацеў сваіх грошай. Звон хлапушак падняў яго. Я ўсё гэта разумею. Але чаму хітрасць? Навошта выкарыстоўваць легендарны Breakneck?»
   «Каб вы шукалі ў іншым месцы. І каб вас запалохаць».
  «Запалохаць...»
  «Вядома». Сміт усміхнуўся. «Каго б вы з меншай верагоднасцю падбілі? Вы звычайны злачынец? Або прафесійны забойца, такі разумны, такі смяротны, што ён гадамі ўхіляўся ад уладаў. Вы паверылі, што ён непераўзыдзены».
  У яе былі кручок, леска і грузіла . Вось чаму яна вырашыла не дзяліцца інфармацыяй з Кітам. Яна была занадта напалоханая за бяспеку свайго сябра, а потым і за бяспеку членаў сваёй сям'і.
  - Каб вы ведалі, - працягваў ён, тупаючы нагамі, нібы размінаючыся, - вы выратавалі жыццё сваёй партнёрцы, не ўцягнуўшы яе ў справу. Вы сапраўды зрабілі. І тое, што я прыцягнуў да гэтага вашага чароўнага маленькага пляменніка, было геніяльным. Вішанька на торце».
  «Вы ніколі не збіраліся прычыніць яму боль».
  «Я не поўны монстр».
  «А Фэлпс? Вы забілі яго, таму што на Breakneck не было файла ФБР?»
  «Дакладна. Вялікіх страт, дарэчы, няма. Ён не быў такім яркім».
  MC стрымаў абарону маладога агента. «Вы ўжо вырашылі знішчыць яго, калі выкарыстоўвалі яго ў сваёй гісторыі пра незачыненыя дзверы».
  «Так».
  «І калі я выйшаў з пакоя для допытаў, ты дамовіўся з Зоі?»
  «Так. Я збіраўся ёй дапамагчы. Ёй заставалася толькі расказаць мне ўсё».
  «Яна дала табе Сэма».
  Гэта было не пытанне. Сміт усё роўна пагадзіўся. «Яна была такая ўдзячная. Такім чынам . . . з палёгкай. І ДэЛука даў мне Зоі. Вядома, вы яе надзейна схавалі. Ва ўсякім разе на некаторы час».
  MC задрыжала, холад прасочваўся праз яе вопратку. «Чаму ты забіў Томі? Гэта ён патэлефанаваў табе. Ён быў гатовы аддаць табе ўсё».
  «Не я. Ён збіраўся ўсё перадаць ФБР. Я не мог рызыкаваць памылку».
  Сміт пацёр рукі. «Пацешна, як толькі я атрымаў яго кампутар, я думаў, што ён мне больш не патрэбны. У рэшце рэшт, ён быў адзіным, хто мне сапраўды быў патрэбны».
  Сміт зірнуў на Сэма з агідай. «Сябар, якому Томі спрабаваў дапамагчы, насамрэч быў яго братам. Брат, якому ён заставаўся цалкам верным».
  Ён накіраваў прамень ліхтарыка на Сэма. «Што ты адчуваеш, маленькі панк?»
  МС убачыў, што Сэм плача.
   Сміт зноў сутыкнуўся з MC. «Разумееце, дэтэктыў, гуляць у Breakneck мне лёгка. Ён і я вельмі падобныя - аж да нашых матывацый. Як і Breakneck, я павінен абараняць сваю асобу. Любы, хто мог прывесці да мяне належныя ўлады, павінен быць ліквідаваны. Акрамя таго, мы абодва хочам грошай».
  «Вялікая розніца, - сказаў MC, - што Breakneck - геній. А ты проста агент нізкага ўзроўню ў танным сінім касцюме».
  «Вы гучыце так расчаравана. Я мяркую, што гэта неяк няёмка, калі цябе выводзяць такім чынам». Ён усміхнуўся. «Але гэта будзе наш маленькі сакрэт. Усе падумаюць, што легендарны Breakneck дастаў вам і Сэму — гэта перакананне, якое я падтрымліваю на 100 працэнтаў.
  «Вядома, забойствы спыняцца, і свет выправіцца. РУП справу закрые. ФБР будзе рухацца далей. Магчыма, імя Breakneck зноў усплыве праз некалькі гадоў, тут ці ў іншым месцы, але ён зноў сыдзе».
  У MC пачалі ляскаць зубы. «Такім чынам, уся справа ў прагнасці. Гэта ўсё? Здраджваць прысязе, пазбаўляць жыццяў, гэта толькі грошы?»
  Сміт паківаў галавой. «Гаворка ідзе пра выжыванне. Закон джунгляў, выжыве наймацнейшы, самы бязлітасны. А грошы - гэта сіла. Жывым доказам гэтага былі мае бацькі. Яны аддалі сваё дарослае жыццё ўраду, а потым былі адкінуты ў бок, калі іх погляды перасталі быць палітычна карэктнымі».
  Ён зірнуў на гадзіннік. «Мне трэба ісці, у мяне спатканне з паўмільёна даляраў».
  «А што з намі?»
  «Гэта кепская навіна. У мяне ёсць гэта ў добрым аўтарытэце, ты не зробіш. Страляў з уласнай зброі. Гэта проста сумна, ці не так?»
  «Гэта цалкам сапсуе ўстаноўку Sundstrand».
  «Вялікая справа. Ён быў адцягненнем, спосабам трымаць вашага партнёра засяроджаным у іншым кірунку. Да таго ж я ведаю, як працуюць праваахоўныя органы, хутка нічога не адбываецца».
  Кіт ведаў бы. У яе была пустая стужка. Яна будзе змагацца за праўду .
  Сміт прыцэліўся ў Сэма. «Я спачатку вызвалю яго ад пакут, гэта гуманна, вам не здаецца?»
  MC крыху зрушыўся, намагаючыся перамясціць пісталет у межах захопу. «Як вы можаце быць упэўнены, што я даў вам усю правільную інфармацыю? Што, калі я схлусіў?»
  «Ты не тая хлуслівая, Мэры Кэтрын. Акрамя таго, я праверыў некалькі, яны працавалі як шарм».
   «Можа, трэба было іх усіх праверыць?»
  Сміт зрабіў паўзу, потым выдаў голас агіды. «Цяпер ты разумееш».
  «Я? Прыкрый азадак. Замкніце нас тут. Ідзі, пераканайся, што я цябе не падмануў. Тады вярніся і расстраляй нас. Або дай нам замерзнуць да смерці».
  «Памятаеце ўсе тыя старыя фільмы пра Джэймса Бонда, дзе супердрэнны хлопец планаваў нейкую экстравагантную і абуральную гібель Бонда? Ён пакідаў яго паміраць, але Джэймс кожны раз уцякаў. Раней я глядзеў на іх і думаў: «Ідыёт, проста застрэлі яго». І вось што я збіраюся зрабіць — проста застрэліць цябе».
  Сміт накіраваў пісталет на Сэма. МС перакулілася набок, абхапіла рукаятку пісталета, прыцэлілася і стрэліла.
  Яна спазнілася на секунду. Грымнуў стрэл Сміта. MC пачуў крык і лаянку. Святло заліло пакой, пасля чаго пачуліся трэці і чацвёрты стрэлы. Стук цела, якое б'ецца аб падлогу.
  Цела Сміта.
  Трэці і чацвёрты стрэлы былі не з яе пісталета, зразумеў МС. Яна падняла позірк. Яе партнёр стаяў над ёй, усміхаючыся. «Здаецца, я зноў выратаваў тваю задніцу, партнёр».
  MC адказаў усмешкай, палёгка ахапіла яе. «Падобна на тое. Бачыце, вы не можаце кінуць ".
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВОСЕМДЗЯЦЬ ТРЭЦІ
  
  31 студзеня, субота
  13:25​
  
  Узнік кантраляваны хаос. Кіт прывёз Уайта, Канатальдзі і паўтузіна мундзіраў. Невялікі хлеў напоўніўся грукатам ботаў і крыкамі загадаў.
  «Выклікайце 911!»
  «Дзве адзінкі ў дарозе!»
  «Яна яшчэ жывая».
  «Надзеньце коўдру на дзіця!»
  Услед за гэтым завішчалі сірэны. Гук рацый. Кіт разразае клейкую стужку і дапамагае МС падняцца, увесь час размаўляючы з Сэлам, даючы яму інфармацыю.
  Цяпер, для параўнання, у шпіталі хуткай дапамогі было жудасна ціха. MC настойвала на тым, каб выйсці з хлява - без насілак для яе. Яна адмовілася ад хуткай дапамогі, але ведала, што лепш не адмовіцца ад агляду ў лекара.
  А цяпер вось яна сядзела. Чаканне. Хвалююся за Сэма. Трэба быць на месцы здарэння, а не астуджаць пяткі тут.
  Кіт зазірнуў за шырму. «Гэй, партнёр. Хочаце кампаніі?»
  MC махнуў ёй, паморшчыўшыся ад гэтага руху. «Дзе Сэм?»
  «Яго прынялі».
  «Мне трэба патэлефанаваць цётцы Кэтрын і маме...»
  «Мама і Майкл. Гатова. Таксама Мелоды і Ніл».
  MC скрывіўся. «Доктар збіраўся «быць непасрэдна са мной» трыццаць хвілін таму».
  «У вас ёсць месца, дзе вы павінны быць?»
   «Так, чорт вазьмі! Куды заўгодна, акрамя h...» Яна адкусіла слова, слёзы пяклі яе вочы. «Вы выратавалі мне жыццё. Вы выратавалі Сэма. Дзякуй».
  Кіт сціснуў яе руку. «Вам няма чаго».
  «Я павінен быў табе давяраць».
  «Так, вы павінны былі. Але ў вас усё атрымалася. Ты пакінуў мне стужку».
  «Я падумаў, што калі для мяне гэта павернецца дрэнна, ты будзеш ведаць, што з гэтым рабіць».
  «Я амаль не глядзеў. У нас быў наш хлопец з балістычнай запалкай. Колькі непрыемнасцяў вы маглі б атрымаць?»
  «Чортава шмат, відаць».
  «Мабыць. Я дайшоў да ліфтаў і вярнуўся за стужкай. Штосьці, нейкі інстынкт, падказваў мне».
  Яны змоўклі. МС думаў пра Томі, пра Сэма. Пра тыя апошнія моманты і тое, што магло здарыцца.
  Яна падумала пра Дэна. Пра будучыню, якую яны амаль мелі.
  «Як вы нас знайшлі?»
  «Званок ад Ніла прымусіў мяне накіравацца да вашага дома, потым я ўбачыў ваш пазадарожнік у канаве. Я пацікавіўся, даведаўся, што вар'ятка, якая выдала сябе за паліцэйскага, вылезла з яго і сышла з коўдрай і ліхтарыкам».
  «Адзін з маіх выдатных момантаў».
  «Першае месца, куды мы прыйшлі, разбіта пярэдняе шкло. Заходзім унутр, да хлява каля мільёна слядоў. Вы амаль пакінулі хлебныя крошкі».
  MC адкашлялася. «Што наконт Сміта?»
  «У хірургіі. Я спадзяюся, што ён дажыве да суда. Увесь час ён быў галаваломным. Неверагодна».
  «Насамрэч, вы не ведаеце неверагоднага. Усё гэта была хлусня. Там няма Breakneck. Ён яго выдумаў».
  Убачыўшы недаверлівы выгляд Кіта, МС падзялілася тым, што Сміт сказаў ёй пра выдуманага забойцу.
  Калі яна скончыла, Кіт паківаў галавой. «Не хвалюйцеся, я таксама на гэта патрапіў. Мы ўсе рабілі».
  «Прывітанне, дэтэктывы, я доктар Дэніэлс». Жанчына, якая выглядала прыкладна таго ж узросту, што і MC, адсунула фіранку. З ёй была медсястра, якая была раней. «Медсястра Джонсан сказала мне, што вы вельмі нецярпліва збіраецеся ў дарогу».
  «Чаму вы так доўга?» — спытаў MC, злосна гледзячы.
  Усміхнуўшыся, Кіт устаў. «Я пакіну вас траіх адных, каб разабрацца з гэтым».
  «Вы можаце застацца». Доктар злёгку ўсміхнуўся. «Як бы яна ні была дзёрзкая, я мяркую, што яна ў парадку».
  Кіт усміхнуўся. «Не тое каб я не цаню гэтую прапанову, але, як бы яна ні была дзёрзкая, я лепш пайду».
  «Баязлівец».
  Яна рушыла да дзвярэй. «Я не адмаўляю гэтага».
  Лекар загадаў MC ўстаць. Яна паморшчылася, пераклаўшы ўвесь цяжар на ногі. «Чорт вазьмі, гэта балюча».
  - Магло быць і горш, - сказаў Кіт.
  Яна магла быць мёртвай . «Вы маеце рацыю, партнёр. Вы правільна зразумелі».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВОСЕМДЗЯЦЬ Чацвёрты
  
  31 студзеня, субота
  14:20​
  
  МС пастукаў у дзверы бальнічнай палаты Сэма. "Гэй, дружа", сказала яна. «Як справы?»
  Ён паглядзеў на яе з уражаным выразам. Побач сядзела цётка Кацярына. Яна паглядзела праз плячо на MC і ўсміхнулася. «Мэры Кэтрын, Сэм проста пытаўся пра цябе».
  «І вось я». Яна падышла да цёткі, нахілілася і пацалавала яе ў шчаку. «Як ён?»
  «Доктар кажа, што мой Сэм будзе ў парадку. Магчыма, у яго пашкоджаны нервы рук і ног, і ў будучыні ён будзе больш успрымальны да прастуды і іншых рэспіраторных захворванняў, але мы можам з гэтым жыць». Яна перахрысцілася. «Магло быць нашмат горш».
  Ён мог быць мёртвым .
  Але ён яшчэ не выйшаў з лесу .
  «Ці можам мы з Сэмам пабыць некалькі хвілін сам-насам?»
  «Вядома». Яна стаяла, выціраючы са шчок слёзы. «Мне трэба патэлефанаваць Бэле і сказаць ёй, што мы вяртаемся дадому».
  Яна ўзяла хвіліну, каб паварушыцца над сынам, разгладзіўшы яго коўдру, пераканаўшыся, што яго падушка такая, потым выпрасталася і павярнулася да МС. Яна пацалавала яе ў абедзве шчакі. «Дзякуй, Мэры Кэтрын. Вы выратавалі яму жыццё. Калі б я страціў яго. . . Я не ведаю, ці мог бы я. . . Не ведаю, што б я зрабіў».
  Праз імгненне дзверы зачыніліся, і яны з Сэмам засталіся адны. MC сядзела ў крэсле, якое некалькі хвілін таму назад заняла яе цётка Кэтрын. Яна не гаварыла, жадаючы даць яму магчымасць узяць на сябе лідэрства. Ён меў больш сказаць ёй, чым яна яму.
  Сэм глядзеў на яе, і яго вочы сталі шклянымі ад слёз. «Мне вельмі шкада, MC, я не хацеў, каб гэта адбылося. Я жадаў, каб гэта я быў мёртвы кожную хвіліну з таго часу, як Томі...
  Ён захлынуўся ад гэтых слоў, і яна накрыла яго руку адной са сваіх. «Калі Дэна застрэлілі, я не думаў, што гэта звязана са мной ці грашыма. Але потым Томі. . . у сваёй кватэры вось так. . . Я ведаў. Я не ведаў, што рабіць».
  «Вы нават думалі пра праўду?»
  «Я быў, — ён перарывіста ўздыхнуў, — баяўся. Таксама і Зоя. Асабліва пасля Джэні. Я ведаў, што гэты Breakneck хоча нас».
  «І грошы».
  Ён кіўнуў. «А ў мяне не было, ужо не было. Паверце, я б вярнуў гэта ў сто разоў».
  «Томі ніколі не здаваў цябе, нават ФБР».
  Ён павесіў галаву.
  «Чаму, Сэм?» Яна нахілілася наперад, сэрца яе ныла, каб зразумець. «Навошта ты гэта зрабіў?»
  «Здавалася, што гэта лёгкія грошы. Джына сказала нам, што гэта надзейна».
  Сапраўдная бяспека — восем мёртвых, разбураныя жыцці .
  «Чаму вы ўцягнулі Томі?»
  «У яго ўжо быў свой бізнес-рахунак. Добрая крэдытная гісторыя, без праблем. Я думаў, што ніхто б не міргнуў вейкамі, калі б у яго было некалькі акаўнтаў».
  Сэм сціснуў рукі ў кулакі. «Частка мяне злавалася на Томі. Ён заўсёды быў такім ідэальным. Ён ніколі не аблажаўся, не рабіў нікому крыўды. І вось я быў, Сэм, аблажаўся».
  MC нагадаў, што Сундстранд сказаў пра дзяцей, якія ўдзельнічаюць у падобных справах, што гэта не тыя, хто ўпэўнены ў сваёй будучыні і ўпэўнены ў сваіх сілах.
  Гэта былі такія дзеці, як Сэм. Гэта разбіла яе сэрца.
  «Як вы стварылі ўсе гэтыя акаўнты ў сацыяльных сетках Томі?»
  «Я ўсталяваў праграмнае забеспячэнне для рэгістрацыі націсканняў клавіш на камп'ютары Томі. Каб атрымаць яго імя карыстальніка і паролі. Нумар сацыяльнага страхавання. Па сутнасці, праграмнае забеспячэнне ўлоўлівае ўсё, што вы набіраеце, і перадае гэта».
   «Ён вас зачапіў», — сказаў МС. «Як?»
  «Ён знайшоў грошы. Пяцьсот тысяч».
  «І вы прыдумалі гісторыю пра тое, што патрапілі ў бяду і вам патрэбна дапамога. Пра немагчымасць пазбавіцца ад узломшчыкаў і планаванне выкарыстаць гэтыя грошы ў якасці рычага». Ён кіўнуў, выглядаючы няшчасным. «Ён быў тваім братам. Ён табе давяраў».
  «Калі б я мог забраць гэта назад, я б гэта зрабіў. Божа, як бы я мог!» Сэм паднёс далоні да вачэй. Праз імгненне ён выпусціў іх; вочы яго былі чырвоныя і вільготныя. «Я вельмі хачу, каб гэта выправіць. Ён быў маім лепшым сябрам. Я кахала яго. Але я зрабіў. . . што. І цяпер. . . гэта балюча больш, чым я магу вытрымаць».
  Слёзы пакаціліся па шчоках. «Я думаў, што ўсё будзе крута. Ён купіў гісторыю. Потым я даведаўся, што ён змяніў усе паролі ўліковых запісаў. І выклікаў ФБР».
  «Той раніцай вы адправілі Зоі да яго ў кватэру, каб паспрабаваць пераканаць яго аддаць вам грошы».
  «Так».
  «Яшчэ не скончылася, Сэм. Вы гэта ведаеце, так?»
  Ён кіўнуў, горла запрацавала.
  «Вам давядзецца ўзяць на сябе адказнасць за тое, што вы зрабілі. Мне начальства адказваць, справаздачу пісаць. Я не магу гэтага схаваць. Я не буду. Надышоў час набрацца, Сэм.
  Доўгае імгненне ён маўчаў, нібы намагаючыся разабрацца з тым, што чакае наперадзе. «Як я буду ставіцца да сям'і?» - прашаптаў ён. «Што з мамай? Яна ніколі мне не даруе».
  Частка яе жадала замяць усё гэта пад дыван для яго. Зрабі так, каб гэта знікла, паспрабуй абараніць яго — хаця б не дзеля чаго, дык каб засцерагчы цётку Кэтрын ад большага болю.
  Яна не магла гэтага зрабіць.
  «Не ты забіў Томі, а Сміт. Вы парушылі закон і схлусілі ім і мне. Яны табе даруюць. Але гэта будзе няпроста».
  Ён узяў хвіліну, нібы пераварыўшы яе словы. Калі ён гаварыў, яго голас дрыжаў. «Што са мной будзе, MC? Ці збіраюся я. . . турма?»
  «Магчыма. Дакладна не ведаю. Суддзя можа быць паблажлівым. Гэта першая крыўда. Вы відавочна заплацілі за свае дзеянні. Дзякуючы табе быў выкрыты агент-адшчапец, і, - дадала яна, мёртва гледзячы яму ў вочы, - ты будзеш супрацоўнічаць, перадаючы любую інфармацыю.
   Праўда ў тым, што Сміт зрабіў сябе зоркай гэтай гісторыі. Тое, як усё гэта адбылося, адыдзе на другі план — на ўсіх фронтах. Дабраславеньне для Сэма. Для сям'і.
  «Што наконт Сміта?» — спытаў ён, нібы прачытаўшы яе думкі.
  «Ён зрабіў гэта праз аперацыю. Калі ён жывы, яго чакае суд».
  «Салодкі». Ён сарваў коўдру. «Тое, што вы сказалі Сміту, MC, пра грошы, пра інфармацыю, якую ён хацеў, ці было праўдай?»
  «Якая частка?»
  «Я думаю, усё».
  «Я знайшоў. Томі перавёў яго часткамі на рахункі сваіх кліентаў. І ён змяніў усе паролі ад акаўнтаў».
  «Да галаваломнага».
  «Так. Цётка Бэла падказала мне. Яна патэлефанавала мне, таму што яе банкаўская выпіска была меншай амаль на дзесяць тысяч. Яна спрабавала атрымаць доступ да сваёй інфармацыі ў інтэрнэце, але не змагла».
  «Таму што ён памяняў паролі».
  «Так. Але не імёны для ўваходу. Яна дала мне сваё імя для ўваходу, каб я мог ёй дапамагчы, а потым я выганяў Макса з Mama Riggio.
  «Вы праверылі, і грошы былі».
  «Але ў мяне скончыўся час, і далей я не пайшоў. Так што я падрабіў гэта, спадзеючыся, што Сміт не знойдзе час, каб праверыць іх усіх...
  «Проста першая пара ў спісе». На яго твары прабег смешны выраз.
  «Што?» — спытала яна.
  Ён паківаў галавой. «Я вельмі хачу, каб гэта выправіць», - сказаў ён. «Я хачу зрабіць нешта добрае для змены».
  Ён дрыготка ўздыхнуў. «MC, я павінен табе сёе-тое сказаць. Пра Дэна».
  У грудзях сціснулася. Яна накрыла яго руку сваёй, сціснула пальцы. «Не, не трэба. Я ўжо ведаю, Сэм.
  Ён сустрэў яе позірк, выраз твару ў яго люты. «Ён быў...»
  «Сэм, сапраўды. Я..."
  — Добры хлопец, — працягваў ён. «Джына ненавідзела яго. Таму што ён яе кінуў. Ён убачыў яе наскрозь і пайшоў далей. Пакінуў KIC з-за яе».
  У роце перасохла. Яе сэрца білася так моцна, што яна чула гэта ў сваёй галаве. «Але Зоі сказала, што Дэн дапамагаў набіраць…»
  «Не. ніколі. Джына была хлусам. Я думаю, што яна ўявіла, што яны ўдваіх працуюць у такім тандэме, але ён кінуў яе раней, чым яна нават паспела даць мацак.
  Слёзы залілі яе вочы. МС міргнуў на іх. Яна адчувала сябе так, нібы з яе толькі што знялася цяжкая цёмная хмара. Цяпер яна магла проста перажываць пра страту Дэна. Страта добрага чалавека, які кахаў яе. І каго яна кахала ў адказ.
  «Дзякуй табе за гэта, Сэм. Гэта вельмі шмат значыць». Яна пацалавала яго ў шчаку і ўстала. «Як бы вар'яцтвам гэта ні здавалася зараз, я веру ў цябе».
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
   РАЗДЗЕЛ ВОСЕМДЗЕСЯТ ПЯТЫ
  
  Чацвер, 5 лютага
  10:10 раніцы
  
  Сал велікадушна прапанаваў MC выхадны. «Р і Р», — сказаў ён. Шанец разгрузіцца, а таксама вылечыцца фізічна і эмацыйна. Калі яна паспрабавала адмовіцца ад прапановы, гэта стала загадам.
  Яна была без розуму сумна.
  Але сумны розум быў творчым розумам, і яна занялася сваім. Ёй трэба было паправіцца.
  «Прывітанне, Нэн», — сказаў МС, уваходзячы ў офіс VCB. «Якія-небудзь паведамленні?»
  «Вы ўсё яшчэ ў адпачынку». Нэн пакруціла ёй пальцам. «Сал лепш не бачыць цябе тут».
  «Не хвалюйцеся, я папярэдзіў яго, што зайду. Проста кідаю што-небудзь для майго партнёра ".
  МС засунула канверт пад руку. «Яна тут, так?»
  «За яе сталом».
  Калі яна праходзіла міма кабінак дэтэктываў, яе віталі апладысментамі і некалькімі крыкамі: «Так, Рыджыа!» Мала таго, што яе праца прывяла да таго, што падазраванага арыштавалі і абвінавацілі — дрэнным хлопцам аказалася ФБР. Для некаторых хлопцаў з войска гэта было проста сарамлівай марай.
  МС знайшоў Кіт за сталом. «Прывітанне, партнёр», — сказала яна, спыняючыся ў дзвярах кабіны. «Ты сумаваў па мне?»
  Кіт усміхнуўся. «Вы мяне ведаеце, я люблю непрыемнасці».
  «Я ўспрыму гэта як так». Яна падышла да стала Кіта і села на край. «Што-небудзь новае тут?»
   «Насамрэч, так. Пяцьсот тысяч сышлі. Перавялі. Сал быў прыдатны для прывязкі».
  MC сеў наперад. «Перавялі? З уліковых запісаў кліентаў Томі?»
  «Так. Але зразумейце, усе гэтыя сумы былі ўнесены на дабрачынныя рахункі. Дабрачынныя каталіцкія арганізацыі. Цэнтр Мілдрэд А. Бэры. Ежа для бедных і United Way, сярод іншых».
  Яна працягнула MC надрукаваны спіс. MC прагледзеў яго, змагаючыся з усмешкай. Сэм зрабіў усё правільна. Ён узяў кроўныя грошы і паклаў іх туды, дзе яны будуць выкарыстаны на карысць.
  Яна кінула спіс на стол. Грошы не мелі законнага ўладальніка, бо ў такім выглядзе ведамства іх канфіскавала б. «Што Сал хоча, каб ты зрабіў?»
  «Скажам так, ён сказаў, што браць ежу з вуснаў немаўлятаў або з рук Найсвяцейшай Маці для яго не варыянт. І начальніку "проста трэба было б перажыць гэта". »
  «Добры выбар. Ты выглядаеш стомленым, Кіт.
  «Дзякуй. У адрозненне ад некаторых з нас, бос не даў мне выхадны».
  «Быццам бы табе спатрэбіўся адпачынак», — працягвала яна.
  Кіт узняў брыво. «Хіба ў вас няма месца, дзе вы павінны быць? Як канапа? Аднаўляецца?»
  «Я прынёс вам нешта». МС кінула канверт на стол. «Што гэта?»
  «Адкрый і паглядзі».
  Кіт зрабіў і высунуў маршрут падарожжа і два пасадачныя талоны на самалёт. Яна паглядзела на MC: «Што гэта?»
  «Авіябілеты ў Мексіку. Для цябе і Джо. Пра гатэль паклапаціліся. Вам прыйдзецца купляць уласныя чымічангі. Выбачайце».
  Кіт здзіўлена зірнуў на яе. «Але я не . . . як?»
  «Гэта з сям'і Рыджо. Я ўзяў калекцыю».
  «Я не магу з гэтым пагадзіцца. Мы не можам прыняць...
  «У вас няма выбару». Яна нахілілася да яе. «Ты выратаваў маё жыццё, ты выратаваў жыццё Сэма. Дзякуючы табе, Томі, забойца Дэна і Джыны будзе прыцягнуты да адказнасці».
  «Я не ведаю, што сказаць».
  MC усміхнуўся. «Пачакайце, ёсць агаворка». Кіт чакаў. «Цяпер вы амаль што сям'я, так што мама чакае вас на нядзельнай вячэры, у першую нядзелю, калі вы вернецеся».
   Вочы Кіта напоўніліся слязьмі. «Назад. Але калі мы…»
  «Сёння».
  «Сёння?» Яе вочы расплюшчыліся. «Але Сэл...»
  «Удзельнічае ў гэтым».
  «Я не спакаваны».
  «Так, ты. Вядома, Джо мог не спакаваць вам нічога, акрамя бікіні і ніжняй бялізны. Мяркую, вам проста давядзецца з гэтым справіцца».
  «Але . . . але я не магу проста...
  «Я б прапанаваў табе дапамагчы сабрацца, але мы з Эрыкам едзем у горад. Булз супраць Сэлтыкс сёння ўвечары на стадыёне Юнайтэд Цэнтр».
  Ад здзіўлення Кіта МС паціснуў плячыма. «Проста сябры. Да таго ж ты мяне ведаеш. Я лох ад абяцанняў піва і хот-дога».
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"