Квенцін Патрык : другие произведения.

Галаваломка для Нягодніків

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Патрык Квенцін
  
  
  Пралог
  ЗАПАД НАМІ раўлі вінты бамбавіка. Аэрадром Бэрбанк цягнуўся бясконца. Айрыс выглядала маленькай і даволі спалоханай. Гэта быў той жудасны момант перад самым развітаннем.
  «Беражы сябе, дзетка», сказаў я, быўшы бойкім. «Перадайце маю любоў Токіо».
  «Пітэр, гэта вар'яцтва. Я б ніколі не запісаўся, калі б ведаў, што флот так хутка цябе звольніць. «Вусны маёй жонкі хісталіся. «Гэта такая трата. Я сыходжу, а ты застаешся дома».
  «Гэта ўсяго тры месяцы, дзетка. І падумайце пра тую акупацыйную армію, якая цяжка дыхае, каб убачыць сваё любімае галівудскае печыва ў плоці».
  «Я не хачу, каб мяне бачылі ў плоці, акрамя вас».
  Студыя накіравала фатографаў, каб увекавечыць падзею. Шчоўкнулі засаўкі фотаапаратаў.
  Айрыс з трывогай спытала: «Вы ўпэўнены, што вам трэба ехаць адразу ў Сан-Дыега?»
  "" Баюся так. Паабяцаў хлопцам, што прыйду ў апошні раз. Мяне хочуць бачыць цывільным».
  «Ты ў сваім шыкоўным пляжным касцюме з пальмай і ў жаночай галантарэі. Я ўсё яшчэ не веру, што гэта ты. «Айрыс прасунула сваю руку ў маю. «Будзь асцярожным за рулём, Пітэр. Усё тое шампанскае, якое мы выпілі ў гатэлі. Вы ведаеце, што з вамі робіць шампанскае».
  «Не забудзь гузы і зашпілі паліто», — здзекаваўся я з яе, спрабуючы падмануць сябе, што не адчуваю сябе пакінутым. «Дзіцятка, ты гукаеш так, як гучала мама».
  «Хацелася б, каб твая маці была яшчэ жывая, каб быў нехта разумны, каб наглядаць за табой, калі мяне не будзе. Ты такі прыдурак». Касач прыціснуўся да мяне. «Не здарыся няшчасных выпадкаў, Пітэр. Не піце занадта шмат. Не сьвісьце ўслед сьпякотным брунеткам».
  «Нават не маленькія?»
  «Нават не маленькія. О, Пітэр, дарагі, сумуй па мне.
  «Сумую па табе, дзетка? Сумую?»
  З самалёта выйшаў другі пілот. «Прабачце, місіс Дулут, мы збіраемся ўзлятаць».
  Я абхапіў жонку і пацалаваў яе. Гэта быў доўгі пацалунак. Гэта павінна было доўжыцца мне дзевяноста самотных дзён. Яна адкруцілася ад мяне і, не азіраючыся, паспяшалася ў самалёт.
  Я не збіраўся больш утыкаць нож у рану, тырчачы. Я вярнуўся праз драцяную агароджу да будынка аэрапорта і знайшоў дарогу да сваёй машыны. Калі я адчыніў дзверы, я адчуў руку на сваёй руцэ.
  Я павярнуўся і ўбачыў аднаго з хлопчыкаў, якіх я заўважыў, што туляюцца вакол самалёта, даволі непрывабнага хлопчыка з худым, вузкім тварам, блізка пасаджанымі вачыма і неахайнай грывай чорных валасоў.
  «Збіраецеся ў Сан-Дыега, містэр?»
  «Так».
  «Дай мяне падвезці?»
  Шампанскае зрабіла мяне экспансіўным. «Вядома. Заскоквайце».
  Калі мы ад'язджалі, я ўбачыў, як самалёт Айрыс рухаўся па ўзлётна-пасадачнай паласе.
  Хлопчык уважліва разглядаў мяне краем вока. «Скажыце, хіба вы не муж той кіназоркі, якая толькі што сышла? Айрыс Дулут?»
  "Так", сказаў я.
  Ён ціха воўча свіснуў. «Шчасліўчык».
  «Шчасліўчык мае рацыю», — сказаў я.
  Шчасліўчык!
  Вось што я думаў…
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 1
  Я прачнуўся , але нешта было не так. Гэта была першая ў мяне думка. Гэта быў не правільны спосаб прачнуцца. Мае злавесныя сны развеяліся. Вуркатанне прапелераў цяпер было ледзь гучней, чым шум марской ракавіны ў тваім вуху. Але нішто не замяніла мары — нічога, акрамя адчування цяпла, тупога болю ў галаве і ўсведамлення таго, што я мог бы адкрыць вочы, калі б захацеў.
  Не хацелася расплюшчваць вачэй. Свядомасць маіх закрытых павекаў, якія адгароджвалі мяне ад усяго, што было вакол мяне, суцяшала. Я быў збянтэжаны перакананы, што я прачынаўся так - пуста - некалькі разоў раней. Некалькі тонкіх успамінаў заварушыліся, успамін пра беласць, пра калідоры, пра варожы пах эфіру, пра насілкі і машыну хуткай дапамогі, якая бегла. У думках вобраз машыны хуткай дапамогі зноў зароў прапелеры. Я ляжаў у пасіўным стане і чакаў, пакуль яны вырвуцца.
  Калі яны загудзелі да камарынага скуголення, я зрабіў страшэннае высілак волі. У думках я здолеў скласці сказ.
  Я ў ложку.
  Намаганні мяне знясілілі. Я ляжаў нерухома, успрымальны. Было сонечнае святло. Я адчуваў гэта, напалову бачыў гэта на сваіх веках. Быў таксама пах. Не эфір. Салодкі, летні пах. Пах ружаў.
  Я ляжаў на спіне. Я ведаў гэта. Я таксама ведаў, што мне нязручна. Я паспрабаваў перавярнуцца на правы бок. Я не мог. Мой правы локаць здаваўся вялізным і непахісным, як валун.
  Пальцамі левай рукі я намацаў правае перадплечча.
  Я не адчуваў плоці. Я адчуў нешта цвёрдае, халоднае і грубае. Было занадта складана паспрабаваць зразумець. Я забыўся і паспрабаваў перасесці на левы бок. Яшчэ раз я не зрабіў ніякага прагрэсу. На гэты раз мне перашкодзіла левая нага. Яно было ўдвая большае за карову. Я намацаў, каб дакрануцца да яго. Там таксама ніякай плоці, толькі цвёрдасць, холад, шурпатасць.
  Я быў раздражнёны. Выразна і ўслых я сказаў:
  «Удвая большы за карову».
  Зусім блізка ад мяне пачуўся шоргат — сухі шолах, быццам нехта перабіраў каробку цукерак у кіно. Яго блізкасць, яго расплывісты намёк на небяспеку прымусілі мяне расплюшчыць вочы.
  Я глядзеў проста на жанчыну, а яна спакойна глядзела ў адказ. Яна сядзела зусім побач з маім ложкам у зіхоткім сонечным святле. На століку побач з ёй стаяла ваза з ружовымі ружамі. У яе на каленях ляжала вялікая каробка шакаладных цукерак са стужкамі. Яна клала кавалак у рот.
  «Што такое ўдвая большае за карову, дарагі?» — спытала яна. «Я?»
  Я выдатна ведаў, што нешта ўдвая большае за карову, але быў амаль упэўнены, што гэта не яна. І ўсё ж магло быць. Я сур'ёзна разглядаў яе. Яна была буйная — буйная зручная жанчына з цудоўнай скурай і густымі каштанавымі валасамі, набранымі на галаве ў рэзкай спробе модна падняць галаву. Яна была не маладая. Ёй, напэўна, было амаль пяцьдзесят. Але яна па-ранейшаму была прыгожай у насычаным, пышным выглядзе — такім, якім выглядалі б ружовыя ружы перад тым, як іх пялёсткі пачнуць апускацца. Яна была апранута ў нявызначанае жалобнае чорнае, што не адносілася да яе спелай восеньскай пачуццёвасці. Мае здзіўленыя і непрадказальныя працэсы мыслення вырашылі, што яна выдавала сябе за ўдаву.
  Вядома, думаў я. Вось жанчына выдае сябе за ўдаву.
  На імгненне гэтая дэдукцыя, здавалася, растлумачыла ўсю сітуацыю да майго поўнага задавальнення.
  Аднак я з трывогай пачаў успамінаць, што яна задала мне пытанне. Я ведаў, што няветліва не адказваць на пытанні. Але я ўжо не меў ні найменшага паняцця, што гэта за пытанне. За ёю шырокія вокны, завешаныя пышнай крэмавай парчой, выходзілі ў невядомы сонечны сад. Усё, што я мог бачыць у пакоі, было светлым і раскошным, як безэ. Жанчына ела чарговую шакаладку. Ці прапанавала яна мне? Так, гэта было, вядома.
  "Не, дзякуй", сказаў я.
  «Не дзякуй за што, дарагая?» - заспакаяльна спытала яна.
  «Я не думаю, што хачу цукерак».
  Яе вочы, вялікія і вадкія карыя, глядзелі. «Мой мілы хлопчык, я не думаю, што ты гэта зробіш — не з усім гэтым эфірам, наркотыкамі і падобным унутры». Яна працягнула гладкую белую руку і пагладзіла маю шчаку. «Як вы сябе адчуваеце? Жудасна?»
  «Жахліва», — адразу сказаў я.
  «Вядома. Але хвалявацца няма пра што. У цябе ўсё будзе добра». Яе рука намацала цукерку і завагалася. «Глядзіш, як я ем гэта, у цябе пераварочваецца страўнік? Я спынюся, калі ты сапраўды гэтага хочаш, толькі гэта такая боская цукерка. Селена купіла яго для вас у той маленькай цукерні, што толькі што адкрылася на Берагавым бульвары. Гэта так падобна на Селену, ці не так - думаць, што ты хочаш цукерак у такі момант.
  Размова стала для мяне занадта складанай. Я проста ляжаў і глядзеў на жанчыну, прыслухоўваючыся да слабага вуркатання прапелераў, насцярожана чакаючы, пакуль яны вернуцца. Я паняцця не меў, хто гэтая жанчына. Я быў у гэтым упэўнены. Але мне падабалася глядзець на яе, падабалася хісткая копа бліскучых каштанавых валасоў і поўныя атласныя грудзі, якія так бессаромна высоўваліся з сукенкі ўдавы з квадратным выразам. Хацелася прытуліцца да яго галавой і пайсці спаць. Смутна я пачаў задавацца пытаннем, хто яна такая.
  Я думаў яе спытаць. Але ці не было б гэта груба? У смузе маіх думак плылі адрывістыя фрагменты сказанага ёю. Эфір, наркотыкі. Я доўга разважаў над гэтымі двума словамі і нарэшце вырашыў пытанне, якое здавалася адначасова разумным і тонкім.
  «Эфір, — сказаў я, — наркотыкі. Што са мной?»
  Жанчына паставіла каробку з цукеркамі каля руж і нахілілася да мяне, узяўшы мяне за руку.
  «Не хвалюйся, дарагая. Хутка ўсё вернецца».
  Я адчуваў раздражненне, расчараванне. «Але што...»
  Яна ўздыхнула поўным грудным уздыхам. «Добра, дарагая. Калі вы сапраўды хочаце ведаць. Памацай галаву».
  Я падняў левую руку. Я намацаў бінты.
  — Бінты, — сказаў я.
  «Добры хлопчык. «Яна ўсміхнулася, паказаўшы яркія зубы. «А цяпер паспрабуйце правую руку».
  Я працягнуў левую руку і дакрануўся да правага перадплечча. Усё было так, як і было - жорстка, груба, холадна. Я павярнуў галаву, каб паглядзець. Быў строп і пад слінгам гіпс.
  — Гіпс, — сказаў я.
  «Ідзі да старасты класа, дарагая». Яна нахілілася цераз ложак і пагладзіла па горбу, які падымаў шэра-залацісты покрыва. «Гэта таксама гіпс. На левай назе». Яна павярнулася. Яе твар, сур'ёзны і пяшчотны, быў блізка да майго, выгнуты на белым горле, якое толькі крыху патаўсцела. На ёй былі экзатычныя, неўдовіцкія духі. Яго п'янлівасць і цеплыня яе блізкасці збянтэжылі мяне. «Для чаго патрэбны гіпс?»
  — падумаў я і раптам адчуў сябе геніяльным. «Калі ты нешта ламаеш».
  «Дакладна».
  «Тады я нешта зламаў». Я быў задаволены сабой. Я таксама палюбіў яе за тое, што дазволіла мне даказаць, наколькі я разумны.
  «Так, дарагая. Вы зламалі правую руку і левую нагу. І цябе таксама ўдарылі па гэтай тваёй беднай старой галаве. Няшчасны выпадак».
  «Аварыя?»
  «Аўтамабільная аварыя. Вы былі ў Б'юіку адзін. Ты галавой урэзаўся ў эўкаліптавы гай». На свежых вуснах зайграла ўсмешка. «Сапраўды, каханы, ты гарэза. Вы ж ведаеце, наколькі небяспечна сядзець за рулём, калі вы выпілі».
  Я з усіх сіл стараўся не адставаць ад яе. Аўтамабільная аварыя. Я быў у машыне. Я сутыкнуўся з дрэвам. Я зламала нагу і руку. Гэта былі факты, такія рэчы, якія я павінен быў праверыць у сваім розуме. Можа, у мяне быў нейкі ўспамін, цьмяны, як дата на пацёртай капейцы, пра машыну, якая бескантрольна кінулася наперад?
  Цяпер яна сядзела вельмі нерухома каля чары з ружовымі ружамі і глядзела на мяне з цярплівай цікаўнасцю.
  «Няшчасныя выпадкі і бальніцы», - сказаў я. «Я не ў шпіталі, я...» — перабіў я сам сябе. «Я ляжаў у шпіталі. Памятаю, ляжаў у шпіталі. Але я цяпер не ў шпіталі».
  «Не, дарагая. Вы былі ў шпіталі два тыдні, але выйшлі два дні. Доктар Крофт трымаў вас пад заспакаяльнымі. Я не зусім разумею, чаму, нешта звязанае з ударам па галаве».
  Пачынаў фармавацца расплывісты ўзор. Я ляжаў у шпіталі. Цяпер я выйшаў. Выйшла? Дзе быў?
  Я ўтаропіўся на жанчыну, а далей — на багатыя, незнаёмыя крэмавыя шторы, якія засланялі доўгія сонечныя вокны. «Дзе я цяпер?» — спытаў я.
  Яна зноў нахілілася да мяне, яе вусны амаль дакрануліся маёй шчакі. Невыразная трывога нібы калаціла яе манументальную пасіўнасць. «Дарагі, ты ведаеш, дзе ты. Азірніся».
  Яе твар і маса валасоў закрывалі мне амаль увесь агляд. Але я паслухмяна паглядзеў на тое, што я мог бачыць - участак з глыбокім ворсам кукурузнага дывана, фантастычны туалетны стол з белымі бантамі і флаконамі з духамі, а за жанчынай яшчэ адзін ложак, падобны на мой, вялікі, пышны ложак, пакрыты бліскучым шэрыя і залацістыя паласы.
  - Прыемна, - сказаў я. «Але я ніколі ў жыцці гэтага не бачыў».
  «Але, дарагая, сапраўды, ты павінен ведаць».
  Я адчуваў сябе даволі прабачлівым, бо бачыў, што неяк яе хвалюю. Я сказаў: «Прабачце. Я вельмі стараюся. Дзе я?»
  - Ты дома, - сказала яна.
  «Дадому?»
  «Дадому, дарагая. Ва ўласным ложку ў сваім пакоі ў вашым доме ў Лона-Біч, Паўднёвая Каліфорнія».
  Мая нязначная здольнасць трымаць паслядоўны шлях думкі слабела. Я ведаў, што яна сказала, што я дома. Я таксама ведаў, што дом - гэта месца, якое ты павінен быў ведаць, і што я не ведаў гэтага месца. Нешта, адчуў я цьмяна, было ва ўсім гэтым незвычайнае. Але ложак быў цёплы, і мне падабаўся пах руж. Прапелеры таксама не вярнуліся. Я адкінуў галаву на падушкі і ўсміхнуўся. Яна была такой добрай, мяккай жанчынай. Было так прыемна мець яе там. Калі б яна не казала так шмат, гэта было б цудоўна.
  «Мілая, не ўсміхайся так. Гэта хвалюе. Такая дурная ўсмешка — як у шымпанзэ. «Цяпер у яе вачах была трывога». Дарагая, калі ласка, паспрабуй запомніць. Я ўпэўнены, што вы зможаце, калі паспрабуеце». Яна зрабіла паўзу і рэзка дадала: «Хто я?»
  З пачуццём апускання я ведаў, што збіраюся адмовіцца і ад гэтага пытання. Мне стала няёмка. Мне вельмі хацелася ведаць, хто яна, але я не хацеў, каб яна думала, што я дурны, як шымпанзэ. Хітра, падумала я, сказала: «Ты ж не медсястра».
  «Вядома, я не медсястра. «Яна зрабіла даволі ўсхваляваны нажом на свае неахайныя валасы ззаду. «На каго я падобны, дарагі?»
  Раптам я даведаўся. - Буфетчыца, - сказаў я. «Гламурная англійская буфетчыца ў кнізе».
  На секунду яна, здавалася, хісталася. Потым увесь яе твар пачырванеў ад цудоўнай усмешкі.
  «Дарагі, гэта самае мілае, што ты мне калі-небудзь казаў». У яе вачах з'явіўся далёкі, летуценны позірк. «Я падаю кусок аленіны смугламу незнаёмцу ў задняй гасцінай карчмы. Ён шчыпае мяне за спіну, аказваецца Карлам Другім, які падарожнічае інкогніта. Мяне пасялілі ў невялікім стрыманым палацы на Тэмзе».
  Размова безнадзейна ўцякала ад мяне.
  «Я - грэнка горада, шыкоўныя пеньюары, маладыя баксы, выбраныя ўручную з пэра, п'юць шампанскае з маіх пантофляў. Але толькі кароль можа парваць мае падвязкі». Яна пакруціла галавой у сумным вяртанні з фантазіі. «Не, дарагая, я не буфетчыца».
  «Тады хто ты?» – сказаў я, занадта заблытаны, каб працягваць быць тонкім.
  «Гэта вельмі трывожна, дарагая. Я спадзяюся, што доктар Крофт зможа з гэтым нешта зрабіць. У рэшце рэшт, гэта не так ужо і шмат, каб прасіць вас пазнаць сваю маці».
  «Мая маці».
  «Вядома. Кім яшчэ я мог быць?» Яна выглядала крыху балючай. «І я таксама быў добрай маці для цябе, нават калі я кажу гэта сам».
  Усведамленне таго, што я папраўляюся і ўсё яшчэ маю законную блытаніну ў галаве, пазбавіла мяне шоку. Але пачуць, як зусім незнаёмая жанчына з каштанавымі валасамі абвясціла, што яна мая маці, было шокам. Маці - гэта рэчы, якія вы павінны былі пазнаваць, не кажучы пра гэта. Я думаў пра тое, каб сказаць што-небудзь даволі жорсткае, напрыклад: Абсалютны абсурд. Ты мая маці — лухта! Але калі я паспрабаваў учапіцца за сапраўдныя словы, каб сказаць іх, яны выслізнулі ад мяне, як мокрая фарэль скрозь пальцы. Я зноў адчуў слабасць і балела галава. Я кінуў спробы пагутарыць з жанчынай і моўчкі змагаўся з праблемай.
  Нехта быў маёй маці. Я не мог абысці гэта. Калі гэтая жанчына не была маёй маці, то хто была? Гэта лёгка, сказаў я сабе. Мая маці... Потым прысуд затрымаўся. Я паняцця не меў, хто мая маці. Усведамленне гэтага здавалася бясконца жаласным. Настолькі жаласна, што я змог сказаць гэта ўслых.
  «Я не ведаю, — сказаў я сумна, — хто мая маці».
  Жанчына глядзела на ружы. Яна рэзка павярнулася.
  «Дарагая, паспрабуй, калі ласка, не быць занадта складанай. Я павінен цябе няньчыць. Я думаў, што было б прыемней, каб цябе няньчыла твая маці, а не адзін з тых халодных слупоў крухмалу з бальніцы. Але я не вельмі медсястра. Я маю на ўвазе, што я крыху папрацаваў на мінулай вайне і прайшоў курсы павышэння кваліфікацыі Чырвонага Крыжа. Але калі ў вас з'явяцца дзіўныя сімптомы, мне ўсё ж давядзецца звярнуцца да аднаго з гэтых прафесіяналаў, і яна будзе працягваць даваць вам каструлі, выкладваць падушкі і дыхаць вам у патыліцу. Яна ўсміхнулася і пагладзіла мяне па руцэ. «Вам бы гэта не спадабалася, так?»
  Я не ведаў, хацелася б мне гэтага ці не. Цяпер я быў страчаны ў жалю да сябе. Яе гладкія цёплыя пальцы зноў абхапілі маю левую руку.
  «Мілая, скажы мне. Колькі ўсяго памятаеш?»
  «Я памятаю шпіталь. Я помню белы…»
  «Не, дарагая. Я не пра шпіталь. Я маю на ўвазе рэальныя рэчы - рэчы пра вас ". Яна павярнула галаву, паказваючы на другі ложак за сабой. «Хто спіць у гэтым ложку?»
  «Я… я не ведаю».
  «Хто такая Селена? Хто такая Марні?» Напэўна, яна ўбачыла пусты выраз майго твару, таму што не чакала, пакуль я паспрабую адказаць. Яна хутка дадала: «Як цябе завуць?»
  «Мяне завуць...» - пачаў я, але мяне ахапіла паніка. Пасля майго вяртання ў прытомнасць я ніколі не думаў пра сваё імя. Вы не думаеце пра сваё імя. Я ведаў, што я — гэта я, што мая асоба недатыкальная. Але як мяне звалі? Я глядзеў на яе так, нібы яе вялікае, выгнутае цела было як якарам, утрымліваючы мяне.
  «Вы нават гэтага не памятаеце, праўда?» - сказала яна.
  Я паківаў галавой. «Гэта вар'яцтва. Калі я спрабую думаць, што нічога няма. Ёсць...»
  «Не хвалюйся, дзіця маё. «Яе голас быў багаты, заспакаяльны. «Гэта проста ўдар па галаве. Так часта бывае. Я ведаю, што так. Ты хутка зноў паправішся, Гордзі.
  «Гордзі?»
  «Так, дарагая. Так цябе завуць. Гордзі Сябар. Гордан Рэнтан Сябар Трэці».
  У дзверы далікатна пастукалі. Жанчына патэлефанавала: «Хто гэта?» Дзверы адчыніліся, і з-за іх вызірнула галава служанкі ў форме. Я заўважыў, што яе вочы, прагныя ад цікаўнасці, імгненна бліснулі на мой ложак.
  «Што гэта, Нэці?»
  «Доктар Крофт, місіс Фрэнд. Ён толькі што прыехаў. Пашлю яго?»
  «Дзякуй нябёсам. Не, Нэці. Я схаджу». Жанчына паднялася. Яна ўтаропілася на мяне, а потым нахілілася нада мной, пацалаваўшы мяне ў лоб. Распушчаныя пасмы каштанавых валасоў казыталі маю шчаку. Парфюм увіваўся ў мае ноздры. «Проста ляжы спакойна, пакуль мяне няма, дарагі. Не палохайцеся. Не спрабуйце прымусіць сябе. Проста кажыце гэта зноў і зноў. Скажыце «Я Гордзі Фрэнд». Зрабі гэта — дзеля мяне».
  Яна выйшла з пакоя, вялікая і велічна сладастрасная, нягледзячы на шэры ўдавіны пустазелле. Пасля таго, як яна сышла, я зрабіў тое, што яна сказала, я ляжаў у тым шыкоўным ложку ў тым вялікім залітым сонцам пакоі, збіраючы свой жаласна невялікі набор фактаў. Я трапіў у аварыю; Я зламала левую нагу і правую руку. Мяне ўдарылі па галаве. Я быў дома ў сваім пакоі ў сваім доме ў Лона-Біч, Паўднёвая Каліфорнія. Мяне звалі Гордзі Фрэнд. Я казаў гэта зноў і зноў:
  Я Гордзі Фрэнд. Я Гордзі Фрэнд. Я Гордан Рэнтан Сябар Трэці.
  Але словы засталіся словамі. Я меркаваў, што гэта маё імя. У рэшце рэшт, мая маці казала мне, што гэта было.
  Мая маці? маё імя?
  Прапелеры зноў загудзелі. І хоць я ненавідзеў іх і баяўся іх, чамусьці ў іх было больш рэальнасці, чым ва ўсім, што адбылося ці было сказана ў гэтым пакоі.
  Калі б я мог успомніць, што азначаюць прапелеры.
  Прапелеры—самалёт... праводзіны на самалёце...
  Гэта было?
  Ці праводзіў я кагосьці ў самалёце?
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 2
  БАЧЫЦЬ КАГО-НІ на самалёце . Гэтыя некалькі слоў, звязаных разам, здавалася, мелі надзвычайнае значэнне. На імгненне я адчуў, што балансую на мяжы канчатковага адкрыцця. Затым словы і вобраз, які яны амаль выклікалі, расплыліся і рассеяліся ў маёй свядомасці. Я адчуваў сябе знясіленым ад намаганняў засяродзіцца. Як тарпедаваны матрос, які трымаецца за плывучую дошку, я чапляўся дзеля бяспекі за адзіны ўсталяваны факт майго жыцця.
  Я Гордзі Фрэнд.
  Цікаўнасць без асаблівых матываў прымусіла мяне падняць забінтаваную галаву, каб я мог агледзець увесь пакой. Гэта было так раскошна, як я сабе ўяўляў з той часткі, што ўжо трапіла ў поле майго зроку. За фантастычнай ганарыстасцю ў стылі ракако стаяў шэзлонг, абабіты бледна-зялёным атласам. На ім, нядбайна скінутае, было бліскучае белае пеньюар. Усюды было сонечнае святло, і колеры пакоя таксама прыносілі сваё сонечнае святло. Ружовыя ружы ля ложка толькі часткова адказвалі за духі. Паўсюль стаялі вазы з кветкамі — больш руж, масіўныя жоўтыя цюльпаны, высокія касачы і белыя каласкі.
  Павольна мой погляд пераходзіў з прадмета на прадмет і вярнуўся да белага пеньюара на шэзлонгу. Я глядзеў на яго так, нібы ў ім быў нейкі сакрэт, які трэба было разгадаць. Жаночае негліжэ. Усё адчуванне пакоя таксама было жаночым — легкадумным, яркім, індывідуальным. Гэта быў сакрэт? Што мой пакой быў замаскіраваны пад жаночы?
  Я не мог значна прасунуцца з гэтай думкай. Чым мацней я змагаўся з гэтым, тым больш няўлоўным ён станавіўся.
  «Гордзі Фрэнд», — сказаў я ўслых. «Гордан Рэнтан, сябар трэці».
  Дзверы адчыніліся. Увайшла мама. Я адчуваў яе, нават не паварочваючы галавы, — адчуваў, як тая прысутнасць, мяккая, як саспелая пшаніца, урываецца ў веснавую свежасць пакоя.
  Яна была ў мяне ў ложку. Яе спакойная рука была на маім лбе.
  - Я прывёз доктара Крофта, дарагі. Ён кажа, што нам не трэба хвалявацца. Гэта вынік страсення мозгу. Гэта тое, чаго ён чакаў».
  У поле майго зроку перамясціўся мужчына. Яму было гадоў трыццаць, вельмі смуглы. Ён быў апрануты ў дарагія і паўсядзённыя твіды. Ён таксама стаяў нязмушана, засунуўшы рукі ў кішэні. Мае пачуцці, настолькі ж ненатуральна абвостраныя ў некаторых дэталях, наколькі яны былі прытупленыя ў іншых, адчувалі, што для яго было важней за ўсё на свеце выглядаць як хто-небудзь з сотні бездакорных маладых членаў самага эксклюзіўнага загараднага клуба ў яго раёне.
  «Я толькі што зайшоў пасля гульні ў гольф», — сказаў ён. Сёння добрая трэніроўка.
  Але, нягледзячы на адпаведны камуфляж, ён выглядаў зусім не сярэднестатыстычным. Яго цьмяны твар быў занадта прыгожы, каб быць незаўважным, а яго чорныя вочы, прыгожыя і з доўгімі вейкамі, як у турэцкай танцоўшчыцы, выдавалі хлусню паспяховым брокерам з твіду.
  - Прывітанне, Гордзі, - сказаў ён. "Як вы сябе адчуваеце?"
  Я паглядзеў на яго белую ўсмешку, адчуваючы лёгкую варожасць.
  Я сказаў: «Вы нехта, каго я таксама павінен ведаць?»
  Рукі ўсё яшчэ былі ў кішэнях, ён асцярожна гойдаўся на пятках, разглядаючы мяне. «Вы шчыра не пазнаеце сваю маці?»
  - Не, - сказаў я.
  «Ну, добра. Якое становішча спраў. Мы павінны гэта выправіць».
  «Ён думаў, што я буфетчыца». Мама ўсміхнулася сарамлівай, дзявочай усмешкай, ад якой на яе шчоках зарумяніліся ружы. «Я ніколі не разумеў гэтага раней, але гэта заўсёды было маім таемным жаданнем. Паўлітра горкага, - хрыплым голасам кокні паклікала яна. «Спяшайцеся з гэтым «альф і «альф».
  Пэўная цвёрдасць маладога чалавека сведчыла аб тым, што гэтая вульгарная прыемнасць зрабіла яго нязручным. У ім фармавалася новая асоба. Ён быў сур'ёзным маладым лекарам, які браўся за справу.
  «Ну, паглядзім, што мы можам зрабіць, так?» Ён звярнуў на маю маці прафесійны жвавы погляд. «Магчыма, мне варта пакінуць сам-насам з пацыентам, місіс Фрэнд».
  «Чаму, вядома». Маці кінула мне ўгаворлівую ўсмешку. «Старайся быць добрым і карысным, Гордзі. Доктар Крофт такі мілы чалавек, і я ведаю, што ты ўсё запомніш, калі будзеш рабіць тое, што ён кажа».
  Яна рушыла да дзвярэй, павярнулася, вярнулася па каробку з цукеркамі і, даволі вінавата, панесла яе з сабой.
  Як толькі мы засталіся адны, малады чалавек стаў увасабленнем прыветлівай працаздольнасці. Ён паднёс крэсла да ложка, разгарнуў яго і сеў на яго спінай наперад. Я адчуваў сябе больш ясным у галаве, і нешта ўва мне, без свядомасці, прымушала мяне насцярожыцца.
  «Добра, Гордзі». Я атрымаў лабавую ўсмешку. «Па-першае, я Нэйт Крофт. Вы хутка гэта ўспомніце. Ты таксама памятаеш, што я вельмі добры сябар табе, Селене і Марні.
  Нягледзячы на тое, што я быў па дрэйфу, я ўпарта быў упэўнены, што ніколі не змог бы быць «дастатковым сябрам» гэтага чалавека з мяккай цёмнай скурай і танцавальнымі дзявочымі вачыма. Аднак я не сказаў яму гэтага, я проста ляжаў і чакаў.
  Ён закурыў ад дарагога футляра са словамі: «Прабач, што не магу табе прапанаваць, стары». Потым, ярка гледзячы на мяне скрозь дым, спытаў: «Скажы мне, Гордзі, колькі ты памятаеш?»
  «Я памятаю, як гудзелі вінты», — сказаў я. «Здаецца, я памятаю і аэрадром, і самалёт, і праводзіны кагосьці ў самалёце».
  «Хто-небудзь канкрэтна?»
  Я напружыўся, каб аднавіць нейкую зніклую палову выявы. «Не. Не зусім. За выключэннем таго, што гэта здаецца вельмі важным».
  «Прапелеры на першым месцы?»
  «Так. Яны заўсёды, здаецца, амаль там, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Нават калі я іх не чую, я...»
  — Так, так, — умяшаўся ён, вельмі прафесійны перакладчык аматарскай інфармацыі. «Баюся, што гэта не будзе нам вельмі карысна».
  Я адчуваў невытлумачальную дэпрэсію. «Вы маеце на ўвазе, што ніхто не ляцеў на самалёце?»
  «Звычайная эфірная рэакцыя». Доктар Нэйт Крофт трымаў цыгарэту паміж намі. «Страта прытомнасці, уяўляючая сябе як шумлівы прапелер. Гэты чалавек, якога вы ўяўляеце, што вы праводзілі, быў гэта мужчына ці жанчына?»
  Раптам я зразумеў і адчуў прыліў хвалявання. «Жанчына».
  Доктар Крофт кіўнуў. «Медсястра ў аперацыйнай. Мы часта атрымліваем гэта. Пацыент чапляецца за вобраз медсястры прама прапарцыйна свайму нежаданню губляць прытомнасць. Яна — вобраз рэчаіснасці, з якой пацыент адчувае, што развітваецца перад падарожжам у непрытомнасць».
  Я не мог зразумець, чаму гэта даволі пампезнае медыцынскае тлумачэнне выклікала дзіўны адчай. Ён працягваў:
  «Забудзь прапелеры, Гордзі. Што-небудзь яшчэ?»
  Я бязвольна сказаў: «Тут шпіталь, у шпіталі розныя ўборкі».
  «Вядома». Доктар Нэйт Крофт разглядаў яго чыстыя рукі. «Вы некалькі разоў прыходзілі ў прытомнасць у шпіталі. Гэта ўсё?»
  Я кіўнуў: «Усё, акрамя таго, што адбылося пасля таго, як я тут прачнуўся».
  «Ну, добра, мы не дазволім гэтаму нас хваляваць, ці не так?» Зноў бліснулі зубы. «Як наконт таго, каб я крыху праінфармаваў вас пра падзеі, Гордзі. Твая маці расказала табе пра аварыю?»
  "Так", сказаў я.
  «Гэта здарылася на Берагавым бульвары. Увечары. Ведаеце, той бязлюдны ўчастак па дарозе ў Сан-Дыега».
  "Сан-Дыега?" Я паспрабаваў сесці.
  «Так. чаму? Сан-Дыега для вас нешта значыць?»
  «Сан-Дыега. «Я няпэўна дадаў: «Я на флоце?»
  «Ваенна-марскі флот?» Нэйт Крофт засмяяўся. «Якія дзіўныя дробязі чапляюцца ў галаве. Пару месяцаў таму вы ездзілі ў Сан-Дыега, спрабавалі паступіць на службу. Яны адмовілі табе. Памятаеце?»
  Ложак быў вельмі зручны, і намаганні заставацца падазронымі станавіліся занадта цяжкімі. Доктар Крофт цяпер здаваўся даволі добрым хлопцам, добрым, уважлівым. Занадта прыгожы, але даволі добры хлопец.
  - Смешна, - сказаў я, жадаючы даверыцца яму. «Я такога не памятаю. Але Сан-Дыега нешта значыць. І ваенна-марскі флот. У мяне такое адчуванне, быццам я даўно быў на флоце. Хіба гэта не дурань?»
  «Не, гэта цалкам натуральна. Ад страсення мозгу выкананне жадання змянілася ілжывым успамінам. Вы, ведаеце, вельмі хацелі патрапіць на флот. Цяпер ваш розум спрабуе зрабіць выгляд, што вы гэта зрабілі. Але хопіць гэтых вычварных медычных размоў».
  Ён паляпаў мяне па плячы. Яго рука была карычневая і цёплая. «Добра. Давайце працягнем гісторыю. Я думаю, вы не памятаеце, але я кірую невялікім прыватным санаторыям у гарах. Нейкія людзі, якія праязджалі на іншай машыне, знайшлі вас. Яны папрасілі бліжэйшую бальніцу і прывезлі цябе да мяне. Шчаслівы збег абставінаў — я быў чымсьці накшталт прыяцеля».
  «Я быў у свядомасці?» — спытаў я, слухаючы, нібы гэта была казка пра кагосьці іншага.
  «Вы прыйшлі ў сябе даволі хутка пасля таго, як вас прывезлі. Вы былі ў вельмі кепскім стане. Прыйшлося адразу апераваць руку і нагу. Аднак мы своечасова дасягнулі вас, каб прадухіліць складаныя пераломы».
  Ён працягваў: «Я заўсёды больш за ўсё перажываў за цябе, Гордзі, ад удару па галаве. Твая рука і нага ў парадку. Вам ад іх не будзе балюча. Але пасля таго, як мы нанялі гіпс і вы прыйшлі ў сябе з эфіру, вы былі даволі расплывістыя, не мелі асаблівага ўяўлення аб тым, што такое. Я трымаў цябе пад заспакаяльнымі. Я даваў твайму розуму адпачыць. Пасля таго як ты прыходзіў у сябе яшчэ пару разоў і ўсё яшчэ не націскаў, я быў упэўнены, што ў цябе часовая амнезія. Лячэнне заспакойлівым я працягвала два тыдні. Тады я падумаў, што лепш за ўсё вярнуць цябе дадому. Я спадзяваўся, што знаёмыя асацыяцыі вам дапамогуць». Яго ўсмешка была самапрыніжальнай. «Здаецца, я быў занадта аптымістычны».
  Зноў карычневая рука, інтымная, як жаночая, пагладзіла маё плячо. «Але ты не турбуйся ні пра што, Гордзі, стары. Вы ніколі не можаце сказаць пра гэтыя выпадкі страсення мозгу. Немагчыма вызначыць працягласць амнезіі. Усё вернецца паступова. Можа, праз пару дзён, нават пару гадзін...»
  «Ці пару гадоў? — панура спытаў я.
  - Не давайце ўпадаць у дэпрэсію з гэтай нагоды, Гордзі. За шаўкавістымі вейкамі на мяне глядзелі яго гарэмныя вочы. «Шчыра кажучы, я аптыміст. Нам няма чаго турбавацца з рукой і нагой. На самай справе, я думаю, заўтра я дазволю табе пагуляць у інваліднай калясцы. Вы будзеце сустракацца з людзьмі, якіх ведаеце, ездзіць па вядомых вам месцах. Так, я настроены аптымістычна».
  Нягледзячы на тое, што я ведаў, што ўсё гэта пасцельная манера, гэта мяне супакойвала. Я пачаў адчуваць цудоўнае пачуццё пасіўнасці. Вось была мая маці і гэты добразычлівы доктар. Яны абодва рабілі для мяне ўсё, што маглі. Бо чаго было хвалявацца? Я быў у прыгожым пакоі. Пра мяне клапаціліся. Людзі ставіліся да мяне добра. Я быў Гордзі Фрэндам. Гордан рэнтан сябар трэці. Неўзабаве я ўспомню, што значыць быць Гордзі Фрэндам, і займуся сваім старым жыццём.
  Я акінуў позіркам заліты золатам і шэрасцю пакой. Калі гэта было нейкім прыкметай, быць Гордзі Фрэндам было даволі бязбольна.
  Я сказаў, задаволены: «Мне належыць гэта месца?»
  «Вядома, Гордзі. Дом твой з таго часу, як памёр бацька».
  «Мой бацька?»
  «Ты не памятаеш свайго бацьку?» Доктар Крофт выглядаў забаўленым. «Здаецца немагчымым, каб хто-небудзь мог забыць Гордана Рэнтана Другога».
  «Ён быў знакаміты?»
  «Вядомы? У пэўным сэнсе так. Ён пераехаў сюды з Сэнт-Пола толькі за пару гадоў да смерці. Але за гэты час ён, безумоўна, здолеў заявіць пра сябе».
  «Што?»
  «Зыходзячы з яго характару і... о, ну, я думаю, табе лепш дазволіць сям'і растлумачыць пра твайго бацьку».
  «Але ён мёртвы?»
  «Так. Ён памёр каля месяца таму».
  «Вось чаму мая маці ў жалобе».
  Я нерухома ляжаў, разглядаючы гэтыя голыя абрысы. Я паспрабаваў успомніць фотаздымак Гордана Рэнтана Другога, які, безумоўна, даў аб сабе ведаць. Нічога не прыйшло. Я спытаў: «Тады я мяркую, што я багаты?»
  «О, так», - сказаў доктар Крофт. «Я б сказаў, што ты быў вельмі багаты — сапраўды вельмі багаты».
  Увайшла тады мая маці. Яна пагладзіла доктара Крофта па плячы, праходзячы міма яго, і села каля майго ложка побач з ружовымі ружамі.
  «Ну што, доктар?»
  Нэйт Крофт паціснуў твідавымі плячыма. «Пакуль нічога асаблівага, місіс Фрэнд».
  «Дарагі хлопчык. «Маці ўзяла мяне за руку і паклала на свае вялікія калені. «Адчуваеш сябе лепш?»
  «Прынамсі, цяпер я ведаю, кім быў мой бацька», — сказаў я.
  «Я расказаў яму крыху, - сказаў доктар Крофт.
  «Я спадзяюся, толькі крыху. Бедны Гордзі, я ўпэўнены, што ён яшчэ не настолькі моцны, каб пачаць успамінаць свайго бацьку.
  Я кажу: «Што з ім? Ці быў ён шкілетам у нашай шафе?»
  Мая маці засмяялася сваім шчырым смехам. «Божа, не. Мы, каханы, былі шкілетамі. Але не мітусіцца. Ты ляжы ціха, пакуль я задаю доктару разумныя пытанні, што з табой рабіць».
  «Мне няма чаго сказаць новага, місіс Фрэнд». Доктар Крофт вельмі стрымана зірнуў на свой наручны гадзіннік. «Пакуль працягвайце такое ж лячэнне. Што тычыцца гэтай жаласнай часовай амнезіі, лепшая тэрапія - трымаць яго ў пастаянным кантакце са знаёмымі прадметамі. Так мы яго і прывядзем да нармальнага жыцця».
  Мая маці паглядзела на мяне, потым паглядзела на доктара і міргала. «Калі казаць пра знаёмыя прадметы, ці не варта нам зараз паспрабаваць на ім Селену?»
  Доктар Крофт кінуў хуткі позірк на горб пакрывала, зробленага маім гіпсам. «Я проста збіраўся прапанаваць гэта».
  - Селена, - сказаў я. «Вы працягваеце гаварыць пра Селену. Хто такая Селена?»
  Мая маці ўсё яшчэ трымала маю руку на каленях. Яна сціснула яго.
  «Дарагая, ты сапраўды мілая. Магчыма, я аддаю перавагу табе без памяці». Яна паказала на другі ложак. «Селена - гэта чалавек, які спіць у гэтым ложку. Селена твая жонка».
  Белае негліжэ. Жаночы пакой. Мая жонка.
  Доктар Крофт спытаў: «Яна дзе-небудзь побач, місіс Фрэнд?»
  «Я думаю, што яна ў паціа з Янам».
  «Тады я пашлю яе. Баюся, трэба бегчы». Доктар Крофт зноў паляпаў мяне па плячы. «Я прыйду заўтра і паспрабую прывезці вам інваліднае крэсла. Падбародак, Гордзі, стары. Мы вернем вас да нас, перш чым вы даведаецеся. Да пабачэння, місіс Фрэнд.
  Ён пайшоў. Мама паднялася.
  «Ну, дарагая, з прыходам Селены, я думаю, што я павінен тактоўна адступіць». Яна падхапіла неахайныя пасмы валасоў. «Калі нешта вярне вашу памяць, гэта будзе Селена».
  Яна падышла да дзвярэй і спынілася.
  «Сапраўды, усе гэтыя кветачкі. Я сказаў Селене, што яна звар'яцела, каб прынесці столькі. У гэтым пакоі пахне магілай».
  Яна падышла да кутняга стала і ўзяла дзве вазы. Адзін быў поўны чырвоных руж. Другі трымаў вялікі пучок бела-сіняга касача.
  «Я аднясу гэтыя ружы і касач у пакой Марні».
  Несучы кветкі, яна выглядала цудоўна, як багіня ўрадлівасці Зямлі нейкага старажытнага культу. Я з захапленнем глядзеў на яе, калі яна ішла да дзвярэй. Потым раптоўнае адчуванне няўцешнай страты ахапіла мяне, і я паклікаў:
  «Не бяры касач. Пакіньце касач».
  Яна павярнулася, гледзячы на мяне праз яркія кветкі. «Чаму б і не, Гордзі, дарагі? Яны дэпрэсіўныя кветкі. Вы ведаеце, што вам ніколі не падабаўся касач».
  - Я хачу іх, - сказаў я з невыразнай палкасцю. «Калі ласка, пакіньце касач».
  «Вельмі добра, дарагі. Паколькі вы так захоплены імі».
  Яна зноў паставіла вазу з касачамі на стол і выйшла з ружамі.
  Я ляжаў, гледзячы на стройныя сіне-белыя кветкі. У маім мозгу зноў закруціліся прапелеры. Я сказаў сабе, што прыедзе жонка. У мяне была жонка. Яе звалі Селена. Я паспрабаваў успомніць, як будзе выглядаць Селена. Нічога не прыйшло. Заўсёды ўздымаўся вобраз кветак, закрываючы невыразны вобраз жонкі. Я не мог кантраляваць свае думкі. Былі прапелеры, і гэта адно слова паўтаралася бессэнсоўна.
  Касач… Касач… Касач…. Касач …
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 3
  Праз некалькі імгненняў бурная рэакцыя вясёлкавай абалонкі сціхла. Але ўсё роўна было. Нават калі я не глядзеў на іх, я адчуваў высокія бела-блакітныя кветкі на стале, і гэтае слова затрымалася ў глыбіні маёй свядомасці, моцна ўкаранілася, як куля ў грудзі мерцвяка.
  Я ўсё яшчэ дрэнна ацэньваў час. Няпэўны час я ляжаў у ложку, і паступова самазадаволенае адчуванне дабра вярнулася. Зазвычайны хворы на амнезію не вярнуўся да такога ідэальнага існавання. У мяне была чароўная маці і прыгожы дом. Я быў багаты, і да мяне прысылалі маю жонку. Я прайшоў праз гэтую першую, нефізічную фазу вяртанне ў прытомнасць. Нягледзячы на слабы боль у галаве і сутаргавыя гіпсы, я зноў адчуў, як кроў цячэ ў жылах. І думка пра жонку ўскалыхнула маю кроў.
  Селена. Я спекулятыўна пагуляў з імем. Гэта было адно з тых вабных імёнаў. Селена можа быць высокай і абліпальнай з халоднымі зялёнымі вачыма. Селена таксама магла быць цвёрдай, касцістай, дзяўчынай, са сціснутым ротам. Мяне ахапіў раптоўны неспакой. Усё было занадта добра, каб быць праўдай. Павінна была быць зачэпка. Што рабіць, калі Селена была зачэпкай? Касцяная, дзяўбая жонка з сціснутым ротам.
  Невядомасць цяпер была амаль невыноснай. Каб змагацца з гэтым халодным, локцявым вобразам, я прыдумаў мноства сладастрасных фантазій. Селена павінна быць брунэткай, сказаў я сабе. Хіба не было пэўнага тыпу брунетак, ад якіх я без розуму? Якое гэта было слова? Гэта было ў мяне на кончыку языка.
  Спякотны. Гэта было ўсё. Селена павінна была быць гарачай брунэткай.
  Дзверы выбілі нагой. Маладая дзяўчына пераступіла парог. У адной руцэ яна трымала маленькі кактэйльны шейкер, поўны напояў. У другой яна трымала адну пустую шклянку. Хвіліну яна стаяла, зусім нерухома, каля дзвярэй, гледзячы на мяне.
  Я глядзеў у адказ, адчуваючы сябе цудоўна. Ёй было каля дваццаці двух. На ёй быў хвацкі чорны касцюм з шырокімі плячыма і спадніцай, якая заканчвалася ледзь ніжэй каленяў, паказваючы доўгія прамыя ногі. У яе была адна з тых фігур, якія змяшчаліся пад руку. Яе валасы, сіне-чорныя, як смоль, бліскуча спадалі на плечы. У яе быў твар, як у шыкоўнай французскай лялькі, з чырвоным ротам у выглядзе лука Купідона і карымі раскаванымі вачыма.
  Яна падышла да ложка і села побач з ружамі. Мама была расквітнелай ружай. Гэтая дзяўчына была крутая, чырвоная. Яна па-ранейшаму трымалася за шейкер і шклянку, па-ранейшаму ацэньвальна глядзела на мяне. Раптам яна ўсміхнулася.
  «Прывітанне, Гордзі, сумны ты».
  Яна паставіла шейкер і шклянку, наблізілася да мяне і пацалавала мяне ў рот. Яе вусны былі мяккія і духмяныя. Яе маладыя грудзі лёгенька прыціскаліся да маёй піжамы. Я падняў сваю адну здаровую руку і абхапіў яе, набліжаючы. Я працягваў яе цалаваць. Яна скурчылася прэч.
  «Гэй, Гордзі. Сястра ёсць сястра».
  «Сястра?»
  Яна адкінула валасы і сядзела, задуменна назіраючы за мной. «Вядома, я твая сястра. Хто я? Ваш брат?»
  Я адчуваў сябе прыгнечаным. «Доктар сказаў, што адпраўляе маю жонку».
  «О, Селена». Яна паціснула плячыма. «Яна дзесьці з Янам. Нэйт не змог яе знайсці». Яна павярнулася і наліла сабе Манхэтэн. Яна трымала шклянку за ножку, усё яшчэ гледзячы на мяне. «Маці казала, што ты страціў памяць. Хлопчык, ты, вядома, ёсць ". Яна засмяялася, глыбокім, багатым смехам, смехам маёй маці, маладой. «Калі б у мяне былі твае ўспаміны, я б таксама іх страціў».
  Яе скура была белая і мяккая, як у маёй маці. На яго фоне чырвоны рот быў захапляльным. Я ведаў, што ў кнізе не было пачуццяў да тваёй сястры тое, што я адчуваў. Я звёў гэта з амнезіяй.
  «Добра, сястра», — сказаў я. «Хто вы?»
  «Я Марні. «Яна скрыжавала ногі, спадніца спаўзла з яе каленяў. «Сапраўды, гэта вельмі інтрыгуюча. Давайце пагаворым пра мяне. З чаго даць?»
  Я пацягнуўся за яе напоем. «Вы маглі б даць з гэтым кактэйлем».
  Яна адштурхнула маю руку, паківала галавой. «Угу».
  «Чаму не?»
  «Мой дарагі Гордзі, адна з рэчаў, пра якія ты так зручна забываеш, гэта тое, што мы робім з цябе добрага хлопчыка».
  «Значыць, я дрэнны хлопчык?»
  «Выдатна. Вы не ведалі?»
  «Я нічога не ведаю. Памятаеце? Што са мной? Піць занадта шмат?»
  Непранікальныя маладыя вочы Марні глядзелі. «Мая дарагая, з шаснаццаці гадоў цябе ўвесь час лаялі. Ад цябе смярдзела ў тую ноч, калі ты трапіў у аварыю. Цяпер слова пайшло наперад. Няма выпіўкі для Гордзі. Нэйт так кажа.
  Я мяркую, што я павінен быў збянтэжыцца пачуць гэта пра сябе, але я не быў. Я не мог успомніць нейкай асаблівай цікавасці да спіртнога і не меў асаблівага жадання яе выпіць. Я толькі прасіў быць таварыскім.
  Я сказаў: «Раскажы мне больш пра сябе. Што я, як не п'яніца?»
  «Я мяркую, паліцэйскае слова для цябе плейбой. Але для мяне, каханы, ты проста луш. Салодкі для тых, хто любіць пышныя. Селена любіць пышныя «.
  «Селена? Ах так, мая жонка». Я зрабіў паўзу. «Я табе падабаюся?»
  Марні праглынула палову свайго напою. «Я заўсёды думаў, што ты зусім вош».
  «Чаму?»
  Яна ўсміхнулася раптоўнай, спантаннай усмешкай. «Пачакай, дарагая, пакуль твая памяць вернецца. Тады вам не трэба будзе казаць».
  Яе рука сцягнула спадніцу. Гэта прымусіла мяне ўсвядоміць яе калені. Я сказаў:
  «Калі ты мая сястра, я хацеў бы, каб ты пасядзеў у іншым месцы. Вы - вы мяне нервуеце.
  «Сапраўды, Гордзі». Марні павярнулася на спінку крэсла каля руж. - Нэйт кажа, што я паспрабую асвяжыць тваю памяць. Распавяду твае казкі з дзяцінства?»
  «Кажы мне ўсё, што хочаш».
  «Праверце, ці бяру я акорд». Яна спынілася, разважаючы. «Памятаеце час, калі...? Не, нам лепш не ўдавацца ў гэта. Памятаеце зімовы баль у танцавальнай школе міс Чэрчыль у Сэнт-Поле, калі вы заправілі фруктовы пунш джынам і зладзілі оргію ў мужчынскай гардэробнай?»
  Я ўсміхнуўся. «Які ж я быў ініцыятыўны хлопец. Не, баюся, што не памятаю».
  Марні зморшчыла нос. «Як наконт таго часу, калі бацька павёз нас у летні лагер Лігі чыстага жыцця Аўрора ў Азёрах? Б'ешся аб заклад, што магла выклікаць нячыстую думку ў містэра Хебера, пераапрануцца са мной і прымусіць яго прапанаваць табе ў каноэ?»
  - Я разумею, што вы маеце на ўвазе пра перавагі амнезіі, - сказаў я з трывогай. «Не. Я нічога не памятаю. Што, чорт вазьмі, такое Ліга чыстага жыцця Аўроры?»
  Яна паставіла шклянку. «Гордзі, ты не можаш забыць Лігу чыстага жыцця Aurora. Гэта самае галоўнае ў нашым жыцці».
  «Што гэта?»
  Марні пахітала галавой. «Прапусціце гэта. Пакінь яшчэ некалькі лёгкіх момантаў, дарагая. Яна падалася наперад. «Мы нікуды не дзенемся з гэтай сістэмай. Скажы мне. Што вы памятаеце?»
  Я амаль забыўся, што я не сам. Неяк Марні зрабіла так, каб мая непамятлівасць здалася забаўнай, легкадумнай гульнёй. Гэтае пытанне вярнула ранейшае трывожнае адчуванне, што за нечым хаваецца, што ўсё не так і трошкі пагрозліва.
  - Я памятаю касач, - сказаў я.
  «Ірыс?» Пільныя вочы Марні перамясціліся на вазу на стале. «Што за касач?»
  «Я не ведаю. «Цяпер мая трывога была амаль страхам. «Проста слова. касач. Я ведаю, што гэта важна, калі б толькі я мог гэта вызначыць».
  «Касач. «Вейкі Марні замільгалі над шчырымі вачыма, і на імгненне яны здаліся не такімі шчырымі. «Напэўна, нейкі агідны фрэйдысцкі вобраз. Больш нічога няма?»
  Я паківаў галавой. «Магчыма, самалёт. Нехта... Ой, што толку?»
  «Гордзі, не ўпадай у дэпрэсію, дарагі». Яна зноў вярнулася на ложак, трымаючы мяне за руку. «Падумайце, якое ў вас шыкоўнае жыццё. Усе грошы свету. Без клопатаў. Няма працы. Уся Паўднёвая Каліфорнія, каб пагуляць. Мы — і Селена».
  «Селена?» Мае сумненні наконт Селены зноў пачалі варушыцца. «Раскажы мне пра Селену. Якая яна?»
  «Калі ты забыўся на Селену, — сказала Марні, дапіваючы кактэйль і наліваючы другі, — цябе чакае шок».
  Я з трывогай спытаў: «Тонкі і востры нос у акулярах у сталёвай аправе?»
  «Селена?» Марні выцерла са шклянкі пляму памады. «Мая дарагая, Селена, напэўна, самая прыгожая рэч у Каліфорніі».
  Я зноў адчуў сябе задаволеным і самазадаволеным. «Таксама добры тэмперамент?»
  «Анёльскі. Яна проста любіць усё і ўсіх».
  "А выдатны, цвёрды характар?" — з захапленнем спытаў я. «Ці падтрымае яе Ліга чыстага жыцця Aurora?»
  Марні кінула на мяне прамы, раскаваны позірк. «Ліга чыстага жыцця Aurora не падтрымае Селену».
  «Чаму не?»
  Марні паставіла напой. «Гэта тое, - сказала яна, - вы маглі б даведацца для сябе».
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 4
  Я нічога не сказаў у адказ, калі дзверы адчыніліся. Увайшла дзяўчына, дзяўчына ў кароткай белай баваўнянай сукенцы без рукавоў. Першы погляд на яе асляпіў мяне. Яна была самай бялявай дзяўчынай, якую я калі-небудзь бачыў. Яе валасы, распушчаныя да плячэй, як у Марні, былі светлыя, як свежыя вясковыя вяршкі. Яе скура таксама была крэмавай, больш глыбокі крэмавы адценне, пацямнелы ад сонца. Яе цела, яе голыя рукі і ногі мелі форму скульптуры. Гледзячы на яе, я адчуваў, што дакранаюся да яе. І хоць у яе былі поўныя грудзі і сцёгны, яна падышла да ложка з вадкай, як малако, грацыяй.
  «Гордзі, дзетка».
  Яе вусны былі натуральна цёмна-чырвоныя; яе вочы былі блакітныя, як лета ў небе. Яна села на ложак, разглядаючы мяне, крэмавыя валасы рассыпаліся наперад.
  - Бяжы, Марні, - сказала яна.
  Марні глядзела на гэтую новую дзяўчыну, якая захоплівала дыханне, яе карыя вочы былі ўпартымі ад антаганізму. Яна здавалася маленькай, цяпер, штучнай, хутчэй металічнай.
  «Сапраўды, Селена, — працягнула яна, — табе трэба так спяшацца? У яго, ведаеце, нага ў гіпсе».
  «Скрам». Селіна павярнулася да Марні, і яе твар расслабіўся ва ўсмешцы, якая выклікала б узвод мулаў. «Калі ласка, дарагая, будзь мілым дзіцем. Вы можаце быць мілым, калі паспрабуеце».
  Доўгія чорныя вейкі Марні замільгалі. «Ну добра, я мяркую. «Яна паднялася і раптоўным грубым рухам праштурхнула міма нявесткі і агрэсіўна пацалавала мяне ў рот. «Калі табе стане занадта горача, брат, патэлефануй SOS у гудок, я падыду».
  Яна пагладзіла валасы Селены. «Спакойся, Беласнежка».
  Яна ўзяла свой кактэйльны шейкер і келіх і выйшла з пакоя, штурхнуўшы дзверы за сабой.
  «Гэта Марні. Такое нягоднае немаўля. Салодкі, аднак ". Цёплыя пальцы Селены скруціліся да маіх. «Як ты сябе адчуваеш, дзетка?»
  Я ўсміхнуўся. «Лепш з кожнай хвілінай».
  Яе ўсмешка непрытомна павісла. «Я твая жонка, Гордзі. Вы мяне не памятаеце?»
  Гэта вырашыла справу, падумаў я. Быць Гордзі Фрэндам перасягнула мары самага амбіцыйнага хворага на амнезію. «Я не магу ўявіць, каб мяне так моцна ўдарылі па галаве, але я мяркую, што я быў».
  «Беднае дзіця. Якое гэта ўсё роўна? Успамінаць рэчы звычайна так няёмка».
  Селена нахілілася нада мной, хутка прыціснуўшыся ротам да маіх. Яе вусны былі цёплыя і вадкія пры хадзе. Яны нібы расталі ў маіх. Гэта быў пацалунак, які сцер з памяці іншыя пацалункі. Я цьмяна падумаў: ці не пра брунетак я казаў? Спякотныя брунэткі? Напэўна, я з глузду з'ехаў.
  «Я ненавіджу сядзець на ложках».
  Селена імпульсіўна павалілася на шэра-залацісты пласціну побач са мной, яе валасы пеніліся на падушцы.
  «Ах». Яна задаволена ўздыхнула і павярнулася, каб узяць цыгарэту з тумбачкі. Запальваючы, яна прашаптала: «Што здарылася з той чароўнай цукеркай, якую я табе прынесла? Б'юся аб заклад, твая маці з'ела яго. Яна агледзела пакой скрозь напаўпрыплюшчаныя вейкі, блакітна-шэрыя, як цыгарэтны дым. «Яна таксама палову кветак вынесла. Як сумна, я хацеў зрабіць ваша вяртанне да свядомасці сапраўднай пастаноўкай».
  «Што тычыцца вяртання да свядомасці, я б назваў гэта каласальным», — сказаў я.
  «Ты б, дзетка?» Яна павярнула галаву так, што яе твар амаль дакрануўся да майго на падушцы. «Дарагі, з гэтымі бінтамі ты выглядаеш інакш, нейкі жорсткі. Хіба гэта не захапляльна? Гэта амаль як з новым чалавекам».
  Цяжка сказаць, што Селена рабіла са мной. Яна, напэўна, была самай цудоўнай рэччу ў Каліфорніі. У гэтым Марні мела рацыю. Але яна была больш, чым гэта. Не тая частка мяне памятала яе. Гэта не адбылося. Але не было ніякай няёмкасці зусім незнаёмай дзяўчыны, якая ляжала на маім ложку. Так, гэта было захапляльна, але і неяк натуральна. Селена зрабіла гэта такім чынам. Нейкая лёгкая, бязвольная рэч у ёй рабіла яе пачуццёвасць чыстай і спантаннай, як у паганскага грэка.
  Здаровай рукой я падхапіў частку мяккіх бліскучых валасоў, дазволіўшы ім слізгаць скрозь пальцы.
  - Мая жонка, - сказаў я. «Як даўно я з табой жанаты?»
  «Два гады, дарагая. Два гады і няшмат».
  «Дзе, божа, я цябе знайшоў?»
  «Гэтыя бінты, яны нешта робяць са мной». Яна падняла галаву на шыю, цалуючы мяне. «Пітсбург, дарагі».
  «Б'юся аб заклад, што вы былі гонарам Пітсбурга».
  «Я быў. Яны былі без розуму ад мяне ў Пітсбургу. У апытанні Юніёрскай лігі мяне прызналі дзяўчынай, якая, хутчэй за ўсё, перасягне».
  «Шчыра?»
  «Шчыра. «Яна прытулілася да мяне, адарвала маю руку ад сваіх валасоў і прыціснула яе да сукенкі. «Дарагая, Нейт вельмі хвалюецца за цябе. Нэйт такі мілы. Паспрабуйце вярнуць сабе памяць. Гэта парушыць яго прафесійны гонар».
  «К чорту Нейт. «Я разглядаў пяшчотную лінію яе носа ў профіль. «Раскажы мне больш пра сябе. Ці кахаю я цябе?»
  Сінія-блакітныя вочы пайшлі ўрачыста. «Я не ведаю. Я сапраўды не ведаю, Гордзі. Вы?»
  «Зыходзячы з імгненнага меркавання, я б сказаў, што так. «Я пацалаваў яе раней, чым яна пацалавала мяне. «Як наконт вас? Любіш мяне?»
  Яна крыху адсунулася, задаволена пацягваючыся. «Ты страшэнна мілы, Гордзі. Я цябе проста абажаю. Я сапраўды так».
  «Але ж я дурны характар, ці не так? Ні да чаго. Выпіце занадта шмат».
  «Гэтая Марні». На імгненне яе твар быў амаль дзікім. «Злая маленькая частка сатаны. Што яна табе казала?»
  «Проста так. Што я мілы абцас і пышны».
  «Сапраўды, ад яе мне млосна. Што рабіць, калі вы п'яце занадта шмат? Як хто-небудзь можа быць добрым, не выпіўшы занадта шмат?»
  «Вы занадта шмат п'яце?»
  Яна ўсміхнулася, а потым засмяялася, шчырым, хрыплым смехам. «Мілая, я раблю ўсё занадта шмат».
  Яна раптоўна зноў села, паправіла спадніцу і затушыла цыгарэту аб попельніцу.
  «Дзіцятка, гэта ўсё гей, але я павінен дапамагчы табе ўспомніць».
  «Гэта тое, што вы рабілі, ці не так?»
  «Я нічога не рабіў. Я толькі што была задаволеная тым, што мой муж зноў прыйшоў у прытомнасць. Вы не ўяўляеце, як сумна было спаць з мужам без прытомнасці, як труп».
  «Ты спаў тут?»
  Яе вочы шырока расплюшчыліся. «Але, вядома. З таго часу, як ты вярнуўся з бальніцы. «Яна паказала на іншы ложак. «Як вы думаеце, дзе я спаў?»
  «Я толькі пачаў думаць пра гэта», — сказаў я.
  «Сапраўды, дарагая, і ты ўвесь гіпс Парыжа». Селена ўсміхнулася і ўзяла яшчэ адну цыгарэту, глыбока зацягнуўшыся дымам. «А калі сур'ёзна, я маю на ўвазе, давайце пагаворым пра што-небудзь - што заўгодна. Проста тое, што вы павінны памятаць ".
  Я сказаў: «Добра. Я вазьму Aurora Clean Living League».
  «Ліга чыстага жыцця Aurora? Сапраўды, я маю на ўвазе, ці трэба пра гэта гаварыць?»
  «Я павінен ведаць пра гэта, ці не так? Гэта важна, ці не так?»
  «Гэта жудасна, жудасна важна, вядома, але гэта жудасна, жудасна сумна».
  "Нягледзячы на гэта - дайце з Лігай чыстага жыцця Aurora". Яе поўны рот панура адвіс. «Добра. Ну, усё пачынаецца з твайго бацькі. Бацьку, відаць, таксама не памятаеш?»
  Я паківаў галавой. «Мне кажуць, што яго клікалі Гордан Рэнтан Другі і што ён памёр месяц таму. Вось і ўсё”.
  «Твой бацька», - задумалася Селена. «Як апісаць свайго бацьку? Быў адвакатам у Сэнт-Поле. Ён быў страшэнна багаты. Гэта было прыемна ў ім. Але галоўнае ў вашым бацьку было тое, што ён быў набожным». Яна рассеяна зноў падняла маю руку і гладзіла яе. «Неверагодна пабожна. Супраць рэчаў, ведаеце. Супраць тытуню, танцаў, губной памады, спіртнога і сэксу».
  «Угу. Працягвай».
  «Якія ў цябе прыгожыя рукі, дарагая. Такі квадратны і цвёрды. Як рукі марака».
  «Марак». У глыбіні маёй свядомасці штосьці ледзь прыкметна варухнулася. «Селена, мне было цікава...»
  «Ах, так, твой бацька». Погляд Селены адышоў ад майго твару, і яна гаварыла даволі хутка. «Што яшчэ пра яго? Ну, як вы можаце сабе ўявіць, жыць з ім было жудасна сумна. А потым, дзесяць гадоў таму, калі вы ўсе думалі, што ўсё так сумна, як толькі магло быць, ваш бацька сустрэў Лігу чыстага жыцця Аўроры і закахаўся ў яе».
  Трывога зноў знікла. Я амаль забыўся пра гэта. «Ён займаўся з гэтым сэксам?» — спытаў я.
  «Гордзі, не будзь легкадумным». Селена зноў усміхнулася мне. Яна паклала маю руку сабе на калені. «Ліга чыстага жыцця Aurora - гэта агульнанацыянальная арганізацыя, якая робіць Амерыку чыстай. Ён публікуе дзесяткі брашур пад назвамі: «Танец», «Маленькая лэдзі » — у пекла , «Сатана мае заклад на кожнай бутэльцы піва» і таму падобнае. Ён праводзіць вясёлыя летнія лагеры, дзе моладзь можа жыць добра і чыста. І, вядома, яны катэгарычна супраць…”
  «... губная памада, тытунь і танцы, спіртное і сэкс», — сказаў я.
  «Дакладна, дзетка. Ну, кіраўніком усёй гэтай змрочнай справы быў агідны чалавек па імені містэр Хебер. Г-н Хебер быў Лігай чыстага жыцця Аўроры ў Сэнт-Поле. І містэр Гебер палюбіў твайго бацьку з першага погляду, а твой бацька палюбіў містэра Гебера з першага погляду. Твой бацька пачаў абсыпаць Лігу грашыма і з кожнай хвілінай рабіў святога Паўла ўсё чысцейшым і чысцейшым. І ўвесь час ён рабіў вас усё чысцей і чысцей».
  Яна зноў апусцілася на падушкі, яе светлыя валасы пераліваліся ля маёй шчакі. «Мілая, ты не ўяўляеш, якім было жыццё. Я маю на ўвазе, я мяркую, вы ўявіце сабе, калі вам вернецца памяць. Кожную раніцу вас усіх правяралі на прадмет прыстойнасці ўбору. Твой бацька сам счыраў парашок з носа Марні ў ваннай. Не пускалі ні ў тэатр, ні ў кіно. Вы праводзілі дома доўгія цяжкія вечары, слухаючы, як ваш бацька дэкламаваў чыстыя вершы і цытаваў млосныя памфлеты містэра Хебера. А наконт сэксу — ну, твой бацька быў асабліва супраць сэксу. Яна ўздыхнула, глыбокі, нагадваючы ўздых. «Дзіцятка, калі б ты ведаў, як ты ўсё стрымаўся».
  "Я магу сабе ўявіць", сказаў я. «Але як я, п'яны пятак, упісаўся ў гэтую карціну?»
  «Ты не зрабіў, дзетка. «Яна зноў узяла мяне за руку. Здавалася, што гэта зачаравала яе. «У гэтым уся справа. Чым больш чысты жыў твой бацька, тым больш брудным жыў ты. У каледжы вы рабілі самыя бессаромныя рэчы…»
  «Накшталт таго, каб памяняцца адзеннем з Марні і каб містэр Хебер зрабіў мне прапанову ў каноэ?»
  Селена села, здзіўленая. «Дарагая, ты памятаеш?»
  "Прабачце", сказаў я. «Марні сказала мне».
  «О». Яна апусцілася назад. «Ну, так, такія рэчы — і яшчэ горш. Г-н Хебер прызнаў вас назаўжды нячыстым. Бацька хацеў бы выгнаць цябе назаўсёды. Але там ён апынуўся ў расколіне. Разумееце, сям'я - адна з рэчаў, да якіх Ліга чыстага жыцця захапляецца. І адным з любімых твораў вашага бацькі быў доўгі верш пра твайго сына — твой сын, і ты даруеш яму сем разоў па сем, не семдзесят разоў па сем. Вы ведаеце - усё гэта ".
  "Я ведаю", сказаў я.
  «Але пасля каледжа ён стараўся як мага трымаць вас далей ад дома. Ён уладкаваў цябе на працу ў Пітсбургу. Вам неяк удалося не звольніцца. Але, хлопчык, тое, што ты зрабіў з Пітсбургам. Яна выглядала летуценнай. «Вось дзе вы мяне сустрэлі. Дарагая, якая ноч». Яна ўтульна прытулілася да мяне. «Гордзі, як доўга акцёрскі склад будзе дзейнічаць?»
  «Не ведаю. Вам трэба спытаць у свайго прыяцеля Нэйта.
  Яна нахмурылася. «Вой, ну... Дзе я быў? О, так, вы сустрэлі мяне. Мы былі жанатыя. Вядома, я быў зусім не той, хто падабаўся вашаму бацьку. Але мы пачысцілі мне твар, і я купіла зусім агідную карычневую сукенку, як у місіянеркі ў Кітаі, і ты прывёз мяне дадому, і я была цудоўная, і твой бацька мяне абажаў, і я сама напісала верш супраць сэксу, і піла імбірны эль, а потым, пасля таго, як мы Калі мы клаліся спаць, мы звычайна сядалі на джала ў спальні. Дарагая, ты не памятаеш?»
  Я няўцешна паківаў галавой. «Не, дзетка, я баюся, што не. Пакуль не».
  Селена ляжала нерухома, трымаючы маю руку на сваёй сукенцы. Я адчуваў моцны, здаровы пульс яе сэрца. «Усё гэта, — спытаў я, — было ў Сэнт-Паўле?»
  Яна кіўнула.
  «І потым пару гадоў таму мы пераехалі ў Каліфорнію?»
  «Мы не, дарагая. Не мы з вамі. Мы засталіся ў Пітсбургу. Але іншыя зрабілі».
  «Чаму?»
  «Спадар Моффат, - сказала Селена. «Спадар Моффат - кіраўнік каліфарнійскага аддзялення Лігі чыстага жыцця. Ён быў у гасцях у містэра Гебера, і твой бацька закахаўся ў яго нават больш, чым у містэра Гебера. Г-н Мофат яшчэ чысцейшы, бачыце. Дык твой бацька прадаў усё і пацягнуўся сюды. Даволі хутка ў яго захварэла сэрца. Я мяркую, што ўся гэтая чысціня палюе на яго органы. Пару месяцаў таму ў яго быў нейкі напад на адрас мясцовага аддзялення. Ён павінен быў паправіцца. Потым раптоўна памёр».
  «І мы прыйшлі сюды з-за яго хваробы?»
  Селена пахітала галавой. «Не, дарагая, мы прыехалі пару месяцаў таму, таму што нам не было куды ісці».
  «Вы маеце на ўвазе, Пітсбург скончыў з намі?»
  «З табой, дарагая. Вы страцілі працу. У нас у банку было сто дванаццаць даляраў. Дарагая, ты павінна памятаць».
  Я вельмі стараўся. Нічога не прыйшло. - Баюся, што не, - сказаў я.
  «О, божа, — яна засунула рукі пад валасы, каб падтрымаць галаву. «Ну, дзетка, я мяркую, што гэта ўсё пра Лігу чыстага жыцця Аўроры — акрамя Яна, вядома».
  «Ян? Пра яго гаварыў Марны. Хто такі Ян?»
  «Ніхто не ведае, але ён адзіны гей, які рабіў твой бацька. Наняў яго як свайго роду чалавека ўсялякай работы па хаце. Яго вырабіў містэр Моффат. Ён галандзец, з Суматры, дзе б гэта ні было. Чамусьці ён быў у галандскай арміі, а потым чамусьці не быў. Ростам ён каля васьмі футаў і целаскладам нагадвае вокладку аднаго з тых часопісаў пра здароўе — ведаеце, тых, што не зусім пад прылаўкам. Ён увесь час усміхаецца і ніколі не носіць нічога, акрамя плаўкі. Бацька і містэр Моффат захапляліся ім, таму што ён не п'е і не курыць».
  «Ці займацца сэксам?» — спытаў я.
  - Гэтага, - задуменна сказала Селена, - мы не ведаем. Разумееце, ён нейкі прастадушны, у добрым сэнсе, вядома, і ён альбо не можа, альбо не хоча вывучыць ні слова па-ангельску, таму няма сэнсу пытацца ў яго. У яе вачах з'явіўся плоскі, разважлівы погляд. «Аднойчы я даведаюся — з дапамогай жэстаў». Яна падсунула твар бліжэй, цалуючы мяне амаль рассеяна. «Мілая, вось усё тваё жыццё ў двух словах. Няўжо ты нічога не памятаеш?»
  Ценявы вобраз марака і касача бессэнсоўна круціўся ў маёй свядомасці. Я думаў, што прапелеры вяртаюцца. Але яны гэтага не зрабілі. На імгненне блізкасць Селены, жывасць яе голай скуры на маёй руцэ страцілі сваю магію. Я адчуваў сябе змрочна, неспакойна.
  - Не, - сказаў я. «Я нічога не памятаю — ні адзінага».
  «Няхай, дзетка. «Яе голас быў ціхім, заспакаяльным. «Ніхто сапраўды не чакаў, што вы яшчэ што-небудзь памятаеце. Не турбуйся пра гэта. Давай забудзем. Давай адпачнем».
  Мы яшчэ адпачывалі, калі дзверы адчыніліся. Мама велічна ўвайшла, несучы паднос з бутэлечкамі з лекамі. Яна спынілася, аглядаючы Селену, якая ляжала на ложку, спакойнымі карымі вачыма.
  «Селена, дарагая, - мякка сказала яна, - я не думаю, што нам варта ператамляць Гордзі, праўда?»
  Селена ўсміхнулася ёй. «Я не стамляю яго, мама. Мы проста адпачываем...»
  — Адпачынак, — сказала мама, ставячы паднос на тумбачку, — усё добра. Але я не ведаю, што вы такі расслабляльны тып. Бяжы цяпер, дарагая.
  «Але Мімсі, мілая...» Селена паднялася на ложку і ўспыхнула адной са сваіх бялявых сонечных усмешак. «Калі ласка».
  «Дарагая, ты тут дастаткова доўга».
  Селена неахвотна паднялася, прыгладжваючы спадніцу. Калі яна гэта зрабіла, з адчыненых дзвярэй пачулася бойка, і маленькі чорны спаніэль уварваўся ў пакой, ускочыў на ложак і падскочыў да майго твару, махаючы тоўстымі пёрыстымі лапамі.
  — Пятрок, — рэзка паклікала маці. «Петэр, спускайся».
  Сабака лізаў мне твар і захоплена лупцаваў на мяне. Раптам, як клікала маці, я адчуў паколванне па скуры. Адчуванне, накшталт таго, што прыйшло пры слове «Касач», ускалыхнула мяне, толькі на гэты раз мацнейшае. Гэта было напалову хваляванне, напалову страх перад нечым злавесным, непадступным для майго разумення.
  "Пітэр?" — спытаў я. «Яго завуць Пітэр?»
  «Ну так, дарагая», - сказала Селена. «Ён твой сабака. Ён цябе памятае. Вы яго не памятаеце?»
  «Пётр. Так, так. Я думаю, што так. Упершыню мне здаецца, што я сапраўды памятаю».
  Спаніэль перавярнуўся на спіну і какетліва брыкаў у паветры нагамі.
  Пётр...
  Ад поўзання скуры мяне калаціла дрыжыкі. Прапелеры прыляцелі з аглушальным грукатам. У мяне закружылася галава. Я не ведаў, што кажу, але выпаліў:
  «Сабаку завуць не Пітэр. Мяне завуць Пётр. Я не Гордзі Фрэнд. Я Пётр».
  Перамена, як цень, пачала распаўсюджвацца па гэтым цудоўным, сонечным пакоі. Гэта была адна з тых неакрэслівых кашмарных змен, калі сама мяккасць і бяспека сцэны, здаецца, хаваюць нейкі прыхаваны жах.
  Перамена заразіла дзвюх жанчын. Яны абодва стаялі каля ложка і глядзелі на мяне ўніз. Абедзве, па-свойму, былі прыгожыя, як толькі могуць быць жанчыны — Селена, залатая, як лета, мая маці, цудоўная, як восень. Але на іх тварах раптам з'явіўся варожы, бязлітасны выраз.
  Паміж імі праляцеў хуткі позірк. Я быў у гэтым упэўнены.
  Потым павольна абодва пасунуліся наперад і селі на ложак. Я адчуваў цяпло іх целаў. Іх мяккая, жаночая блізкасць была амаль задушлівай.
  Мама ўзяла мяне за руку. Гладкія пальцы Селены ляжалі на маёй руцэ. Мама ўсміхалася такой ціхамірнай і пяшчотнай усмешкай, што немагчыма было паверыць у той выраз, які я ўлавіў хвілінай таму.
  «Дарагі хлопчык». Яе голас быў багаты, буркуючы. «Вядома, ты Гордзі Фрэнд. Якія ў вас дурныя ідэі! Мы гаворым вам, што вы Гордзі Фрэнд, дарагі. І хто можа лепш ведаць, хто ты, чым твая маці і твая жонка?»
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 5
  Алена пайшла , захапіўшы з сабой сабаку. Мама працягвала сядзець на маім ложку. Яе прыязныя грудзі, абрамленыя гарлавінай строгай сукенкі ўдовы, былі вельмі блізкія да мяне. Яе густы гарачы дух перамагаў водар ружаў. Яна ўсё яшчэ трымала мяне за руку і ўсміхалася той усмешкай «усё-будзе-добра».
  «Маё беднае дзіцятка», - сказала яна. "Гэта павінна быць так няшчасна - не памятаць".
  У маёй свядомасці блытаўся мой выбух момантам раней. Я не мог успомніць, што я сказаў. Гэта было звязана з сабакам. Штосьці ўспыхнула ў маёй свядомасці, пакінуўшы пасля сябе асадак трывогі. Нейкім чынам, далёка ў свядомасці я ўсё яшчэ адчуваў падазрэнне да гэтай жанчыны, якая сядзела побач са мной. Але я ўжо не мог высачыць крыніцу майго падазрэння.
  Цяпер яна гладзіла мяне па галаве, дазваляючы сваёй халаднаватай далоні мякка рухаць па бінтах.
  «Галава баліць, дарагая?»
  Белая грудзі, спакойны твар на пышнай шыі, сама неахайнасць начосаных каштанавых валасоў - усё гэта супакойвала мяне. Здавалася глупствам быць падазроным, калі я не памятаю прычыны.
  «Так». Я сказаў. «У мяне трохі баліць галава. Што здарылася з сабакам? Што я сказаў?»
  Мама засмяялася. «Нічога, дарагі. Увогуле нічога».
  "Але гэта было нешта - нешта ў імені сабакі".
  «Не хвалюйся, мілая. Калі ласка, не хвалюйцеся». Яна нахілілася наперад, пацалаваўшы мяне ў лоб проста пад бінтамі. З моманту майго вяртання ў прытомнасць я нібы быў ахоплены пацалункамі. «У цябе будуць смешныя маленькія мудрагелістыя ілюзіі, дарагі. Нэйт сказаў, што ты будзеш. Рэчы звязваюцца ў вашым розуме, ствараючы ўзоры, якія здаюцца вам рэальнымі, але не з'яўляюцца. Вось і ўсё”.
  Яна паляпвала мяне па руцэ і паднялася, падышоўшы да падноса з бутэлькамі з лекамі на тумбачцы.
  «Цяпер прыйшоў час прыняць таблетку. Прыемнага адпачынку. Гэта тое, што вам трэба. У вас быў жахліва напружаны першы дзень, ці не так? Я, Марні, Селена. Я баюся, што мы крыху пераважныя».
  Яна павярнулася з капсулай у адной руцэ і шклянкай вады ў другой. Яна села, усміхаючыся.
  «Адкрый рот, дарагі».
  Я адчуў імпульс адмовіцца ад прапанаванай капсулы, але ён быў слабым, таму што я не мог прыдумаць важкага апраўдання, каб не прыняць яе. У гэтай жанчыне таксама было нешта такое, што спакусіла мяне на інваліднасць. Яе шырыня, яе цішыня выклікалі ў мяне жаданне забыць пра свае праблемы — якія былі мае праблемы? — і паддацца хцівасці падушак.
  Я дазволіў ёй сунуць капсулу мне ў рот і нахіліў трохі вады за ёй. Я праглынуў.
  Яна пагладзіла мяне па руцэ. «Гэта добры хлопчык, Гордзі. А цяпер усміхніся маці».
  Я ўсміхнуўся. Нейкім чынам яна звяла нас змоўшчыкамі.
  «Дарагі хлопчык». Яна зноў пацалавала мяне. "Цяпер, перш чым вы гэта зразумееце, вы пойдзеце да развітання".
  І адбылося гэта амаль менавіта так. Аднойчы я назіраў, як яна бязвольна перастаўляла ружовыя ружы ў місцы. У наступны момант страта прытомнасці, цяжкая, як пуховая коўдра, ахапіла мяне.
  Калі я прачнуўся, я быў адзін. Сонейка ўжо не было. Шэра-зялёнае вечаровае святло з вокнаў надавала пакоі падводную цішыню. Мой галаўны боль знік. Мае думкі здаваліся выключна яснымі. Я ўспомніў усіх людзей, якія заходзілі ў пакой у той дзень. Я запомніў усё, што яны казалі.
  Я Гордзі Фрэнд, сказаў я. Я трапіў у аварыю і страціў памяць.
  Я нерухома ляжаў у ложку. Паступова я адчуў цвёрдасць гіпсу на руцэ і назе. Упершыню я думаў пра іх не проста як пра рэквізіт у сваёй ролі пацыента. Я думаў пра іх як пра абмежаванні, якімі яны былі.
  Я тут, у гэтым ложку, з гіпсам на руцэ і гіпсе на назе, падумаў я. Я бездапаможны. Я не мог адысці.
  Уцякаць, вядома, не было ад чаго. Я быў Гордзі Фрэндам. Я быў у сваім доме. Я быў акружаны любоўю і клопатам. Але ўсведамленне маёй бездапаможнасці, здавалася, вычварна, выклікала адчуванне надыходзячай небяспекі.
  Мой позірк, неспакойна рухаючыся па пакоі, спыніўся на прыстаўным століку. На ім стаяла ваза з запасамі, белая і змрочна-ліловая ў згасаючым святле. Перад тым, як я пайшоў спаць, хіба там не стаяла ваза з касачамі? касач. Я навобмацак адчуваў, што касачы маюць нейкае значэнне і што іх адсутнасць таксама мае значэнне. Маё пачуццё трывогі расло, цягнучыся амаль да межаў панікі.
  Што, калі я не Гордзі Фрэнд? — падумаў я раптоўна і без свядомасці.
  Я адразу зразумеў, што гэтая думка недарэчная. Мая маці, мая сястра, мая жонка, мой доктар казалі мне, што я Гордзі Фрэнд. Толькі змова, занадта вар'яцкая або занадта д'ябальская, каб яе ўявіць, магла даць усім ім чацвярым матывы падмануць мяне.
  Але гэтая думка, з усёй сілай здаровага сэнсу, накіраванай супраць яе, не сыходзіла, ныючы, як фурункул, які амаль дайшоў да галавы.
  Што, калі я не Гордзі Фрэнд?
  Дзверы адчыніліся, і Марні вызірнула з-за іх. На яе маладым твары быў прыцішаны выраз чалавека, які глядзіць на спячага.
  - Прывітанне, - сказаў я.
  «Значыць, ты прачнуўся».
  Яна адчыніла дзверы і падышла да ложка. Як і раней, яна несла маленькі шейкер Manhattans і адну шклянку. Яна адкінула назад свае бліскучыя чорныя валасы і села каля ружаў, уважліва назіраючы за мной.
  "Прывітанне", сказала яна.
  Яе малады авальны твар з прахалоднымі вачыма і запырсканым пунсовым ротам быў і ўхвальным, і прыязным. Я знайшоў, што яе ломкасць абнадзейвае... больш абнадзейвае, чым пышнасць маёй маці або жывёльная жыццёвая сіла Селены.
  «Яшчэ п'еш?» — спытаў я.
  «Не дурні! Гэта быў абед. Гэта вячэра. Яны проста прывязуць табе сваё». Яна наліла Манхэтэн у шклянку. «Я падумаў, што табе можа спадабацца кактэйль, таму падхапіў».
  Мае напаўпрыцішаныя падазрэнні зноў узмацніліся. «Я думаў, ты сказаў, што я не павінен піць?»
  «Вядома, ты не, дарагая». Яна засмяялася, паказаўшы дробныя белыя зубкі і бліснуўшы ружовы язык. Яна амаль бязвольна нахілілася да мяне, выцягнуўшы шклянку. «Але што такое маленькае вета паміж сястрой і братам?»
  «Жанчына спакусіла мяне», — сказаў я і выпіў. Яго пякучы густ на небе быў добрым.
  Марні, скрыжаваўшы ногі, усё яшчэ ўважліва назірала за мной. - Селена, - сказала яна раптам. «Як яна?»
  Ілжывы стымулятар спіртнога зрабіў мяне яшчэ больш пільным. Цяпер я вызначана быў напагатове — насцярожаны ад чагосьці, чаго не ведаў, па незразумелых матывах. «А ты?» Я парыраваў.
  Марні паціснуў плячыма. «Якая розніца, што я адчуваю? Селена не мая жонка. Яна твая».
  «Яна?» Нешта прымусіла мяне хутка задаць гэтае пытанне.
  "Што вы маеце на ўвазе - яна?" Густыя закручаныя вейкі Марні заляпнулі, і яна выхапіла ў мяне напалову поўную шклянку. «Сапраўды, Гордзі, няўжо палова Манхэтэна здзівіла цябе?»
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшла мама. Яе позірк спыніўся на Марні.
  «Марні, спадзяюся, ты не давала Гордзі выпіць».
  Марні ўтаропілася ў адказ. — Вядома, не, Мімсі.
  «Я ўпэўнены, што Нэйту гэта зусім не спадабаецца». Маці падышла да мяне і ўсміхнулася. «Галодны, дарагі? Яны прынясуць табе вячэру».
  "Здаецца, я магу есці", - сказаў я.
  «Добра. Прыемнага адпачынку?»
  «Добра. Я адчуваю сябе добра».
  Я трымаў маці пад непрыкметным наглядам, спрабуючы ўлавіць у яе выразе твару нейкую фальш. Яна ўсміхалася мне напаўжартоўна, нібы ўгадала мае цьмяныя падазрэнні і імкнулася падкрэсліць іх абсурднасць. «Больш ніякіх праблем, я буду звязанай», - сказала яна. «Больш ніякіх дурных фантазій».
  - Вы маеце на ўвазе тое, што я не Гордзі Фрэнд?
  Марніны вейкі зноў замільгалі. Яна напалову павярнулася, каб зірнуць на маці, а потым, здаецца, перадумала. Маці пагладзіла дзяўчынку па галаве. «Бяжы, дарагая. Абед гатовы ўнізе». Калі Марні пайшла, яна павярнулася да мяне. «Ты яшчэ зусім нічога не памятаеш? Нават не я?»
  «Яшчэ не», - сказаў я.
  Служка, якая раней зазірнула, каб паведаміць пра доктара, увайшла з падносам. «А, вось твой абед, дарагая», — сказала мама. «Калі вы скончыце, я пашлю Яна. Ён можа паклапаціцца пра ўсе гэтыя нежаночыя рэчы ў спальні». Амаль як з палёгкай ад прыбыцця абеду ў якасці апраўдання для таго, каб пайсці, яна прамармытала адно са сваіх «мілых хлопчыкаў» і пайшла.
  Пакаёўка ссунула з кута несапраўдны столік і расставіла на ім перада мной паднос. Яна была ў форме і, відавочна, старалася захаваць бескаляровую разважлівасць добра падрыхтаванай хатняй гаспадаркі. Яна была не вельмі ўдалай. Яна была занадта пульхная, а яе валасы, светлыя колеру перакісу і моцна закручаныя, наводзілі на думку аб хот-догах і спатканнях у барах з маракамі. Я ўспомніў, як мая маці называла яе Нэці.
  - Дзякуй, Нэці, - сказаў я. «Гэта выглядае добра».
  Яна захіхікала. «Прыемна, што вы зноў ясьце, містэр сябар». Вячэра на прыгожым сіне-белым Spode выглядае прывабна. Вось, падумаў я, просты спосаб развеяць свае дурныя сумненні раз і назаўжды. Калі б была нейкая вар'яцкая змова, служанка напэўна не ўдзельнічала б у ёй.
  Я выпадкова спытаўся: «Ну, Нэці, а мая аварыя палепшыла мой выгляд?»
  Яна зноў захіхікала, паляпваючы па цвёрдай шапачцы на далёка не цвёрдых валасах. «О, містэр сябар, не пытайцеся ў мяне. Я б не ведаў».
  «Не ведаў бы?»
  «Вы страцілі памяць, ці не так?» Яе вытанчанасць змяншалася з кожнай секундай. «Кухар сказаў мне пра гэта на кухні. Маё, гэта вельмі дрэнна».
  «Пры чым тут страта памяці?»
  «Пытаеце мяне, ці палепшыла аварыя вашу знешнасць, містэр сябар». Яна ўсміхалася. Усмешка паказвала ружовыя дзясны з чырвонымі прожылкамі. «Чаму, я нават ніколі не бачыў цябе. Не раней, чым прывезлі з лякарні».
  «Вы пачатковец?»
  «Вядома, я пачатковец. Яны ўзялі мяне на працу адразу на наступны дзень пасля старога — пасля таго, як спадар Фрэнд памёр. Звольнілі тады ўсю прыслугу. За выключэннем таго, што спадар Фрэнд звольніў яго ў апошні дзень. Потым зноў узяліся за яго».
  Я ўтаропіўся. «Але мой бацька памёр месяц таму. Мая аварыя адбылася ўсяго два тыдні таму. У вас была пара тыдняў, каб мяне сустрэць».
  «Не вы, містэр сябар». У яе хіхіканне ўкраўся навадны хіхік. - Вас не было побач, сэр - ніколі пасля смерці вашага бацькі.
  «Дзе я быў тады?»
  Яна вагалася. Потым выпаліла:
  «Вы, пан сябар! Старая кухарка сказала мне перад самым ад'ездам. Сказалі, што ты паехаў у госці. Але вы нават не з'явіліся на пахаванне. Старая кухарка, яна сказала... Ну, яна сказала, што больш верагодна, што ты сышоў на адным са сваіх...
  Яна абарвалася. На імгненне я адчуў, што яна збіраецца закрыць рот рукой — гэты жэст, безумоўна, стаў яркім з вынаходніцтвам пыласоса.
  «Адзін з маіх... што?» Я сказаў.
  Яна скурчылася. «О, сэр, я сапраўды не павінен быў...»
  «Адзін з маіх... што?»
  «Твае гускі». Яна зноў усміхнулася і, нібы гэтае прызнанне замацавала паміж намі блізкасць, крыху падсунулася бліжэй. «Ты зусім такі...» Яна шматзначна сагнула локаць.
  — Так я разумею, — сказаў я. «Такім чынам, я быў п'яны два тыдні, перш чым трапіў у аварыю. Чаму я выбраў дзень, калі памёр мой бацька?»
  Яна зноў захіхікала. «Той стары кухар. Са сваім уяўленнем яна павінна пісаць гісторыі. Тое, на што яна намякала!»
  «Якія рэчы?»
  Неці раптам стала непрыемна. «О, нічога». Дыскамфорт стаў сапраўднай трывогай. «Ніколі не кажы ім, што я казаў што-небудзь пра тое, што цябе няма і ўсё такое. абяцаюць. Мне не трэба было...»
  «Забудзь, Нэці».
  Я не стаў націскаць на гэты момант. Я ведаў, што яна ўсё роўна больш мне не раскажа.
  Яна няўпэўнена глядзела на мяне, быццам набіралася смеласці. Потым, зірнуўшы праз плячо на дзверы, прашаптала: «Мяркую, ты не хацеў бы хрыпнуць? Несучы з кухні гэты цяжкі паднос і...»
  "Прабачце", сказаў я. «Пасадзілі мяне на вагон».
  «Гэта вельмі дрэнна. «Яна нахілілася да мяне і выдыхнула: «Бываюць моманты, калі я бяру шафу з спіртнымі напоямі, калі гэта дэсерт з херасам ці нешта падобнае. Часам я краду, магчыма, паўлітра джыну. У наступны раз я падкіну табе трохі — добра?»
  «Добра».
  Я зноў атрымаў дзясны. «Я сам час ад часу люблю капнуць. Я ведаю, як гэта, спадар сябар».
  Яна пагладзіла па кепцы і выйшла з пакоя, моцна катаючыся.
  Я знайшоў сябра. І я быў рады. Вы ніколі не ведаеце, калі вам спатрэбіцца сябар.
  Але чамусьці курыная грудка ў вінным соусе цяпер не падалася такой прывабнай. Яны звольнілі ўсю прыслугу пасля смерці майго бацькі. чаму? І яны хавалі ад мяне, што я быў п'яны два тыдні да аварыі. чаму?
  «Я». Я пачынаў цалкам натуральна думаць катэгорыямі «я», калі заходзіла гаворка пра мінулае Гордзі. Ці азначала гэта, што мая асоба як Гордзі Фрэнд вяртаецца? Ці гэта проста ўтварылася новая звычка?
  Я хацеў ведаць больш пра амнезію. Мне хацелася быць больш упэўненым, што ўпартая ўпэўненасць у тым, што нешта не так, была проста нармальным сімптомам.
  Нэці мяне ніколі не бачыла. Гэта азначала, што ніхто са слуг мяне ніколі не бачыў. Наколькі яны ведалі, я мог быць каралём Тыглатпаласарам Трэцім.
  Сабака. Радужная абалонка. Прапелеры. Праводзіць каго-небудзь у самалёце. Сан-Дыега. Ваенна-марскі флот.
  Чаму пасля смерці бацькі звольнілі ўсю прыслугу? А на што намякала былая кухарка з літаратурнай фантазіяй?
  
  OceanofPDF.com
  Глава 6
  Я скончыў свой абед. Мама запаліла святло і заштурхнула шторы. У штучным асвятленні пакой страціў частку сваёй легкадумнай весялосці і здаваўся амаль гнятліва раскошным. Крэмавыя фіранкі на вокнах былі нудныя, як вычварны дэсерт. Багата зіхацеў зялёны шэзлонг. Ружы здаваліся буйнейшымі, больш ружовымі, чым сапраўдныя ружы, і больш духмянымі. Я паспрабаваў зрушыць гіпс на левай назе. Вялікім намаганнем я зрушыў яго становішча на пару сантыметраў. Вось і ўсё.
  Захацелася цыгарэты. Селена выкурыла ўсё, што было ў пачку ля ложка. Думала патэлефанаваць, але чамусьці ўхілілася ад чарговай сустрэчы з членам сям'і. Мае думкі яшчэ не былі дастаткова прамымі. Я не ведаў, ці давяраю ім, ці яны ворагі.
  Вядома, яны не могуць быць ворагамі , сказаў я.
  У дзверы моцна пастукалі.
  Пазваніў: «Заходзьце».
  Дзверы адчыніліся на волата. Гэта быў даволі ашаламляльны вопыт. Раней, калі дзверы адчыняліся, я заўсёды зірнуў на праход за імі. Цяпер не было нічога, акрамя чалавека.
  Ён увайшоў, зачыніўшы за сабой дзверы. Напэўна, ён быў на вышыні шэсць футаў пяць. Ён быў апрануты толькі ў кароткія цёмна-сінія плаўкі і сінюю кашулю-пола без рукавоў. Яго валасы, бліскучыя і светлыя, як у Селены, спадалі на лоб. Яго голыя ногі і рукі былі цвёрдымі мускуламі і выпаленымі сонцам да лёгкага абрыкосавага колеру. Усё, што я заўважыў на яго твары, гэта шырокія зубы, аголеныя ў асляпляльнай усмешцы.
  Яму спатрэбілася каля двух крокаў, каб дабрацца да ложка. Ён паглядзеў на мяне ўніз. Яго вочы былі блакітныя, як джынсы, выцвілыя на сонцы. Нос у яго быў кароткі, амаль кірпаты. Яго вусны, скручаныя куточкамі ў прыязнай усмешцы, здавалася, забаўляліся ўсім і мне ў прыватнасці.
  - Ян, - сказаў ён, яшчэ больш расцягваючы ўсмешку.
  Я ведаў ад Селены, што «адзіны гей» старога містэра Фрэнда не гаварыў па-ангельску. Я, вядома, не размаўляў па-нідэрландску. Але я паспрабаваў: «Прывітанне, Ян. Як справы?»
  Ён пакруцiў галавой, ад чаго светлы чуб спусцiўся яму на вочы. Ён адкінуў валасы на месца і паціснуў плячыма, паказваючы, што не варта таго, каб я размаўляў. І, вядома, прастадушны ён ці не, здавалася, што ён ведаў, што рабіць без загадаў. Ён эфектыўна выконваў усе задачы, якія мая маці называла «гэтымі нежаноцкімі спальнямі». І ўвесь час ён ухмыляўся, нібы я быў шумным жартам.
  Калі ён скончыў, ён раптам сцягнуў з мяне ўсю пасцельную бялізну. Вялікія рукі слізганулі пада мной і, гучна засмяяўшыся, ён падняў мяне, загіпсаваў і ўсё, нібы мяшок з паповерамі, панёс праз увесь пакой і паклаў на зялёны шэзлонг. Ён дастаў з шафы кукурузную коўдру і раскінуў яе на мне. Нягледзячы на сваю велізарную сілу, ён быў далікатны, амаль пяшчотны. Ён прымусіў мяне адчуць сябе пажылой удавай, якой застаецца шмат грошай.
  Ён вярнуўся да ложка і, насвістваючы нейкую манатонную і, відаць, суматранскую мелодыю, пачаў перапраўляць ложак. Ён вельмі ўважліва ставіўся да бальнічных куткоў, прыбіраючы іх, як для агляду.
  Калі ложак быў гатовы, ён вярнуўся да мяне, узяў коўдру, старанна склаў яе і аднёс назад у шафу. Ён падышоў да камоды, выбраў шыкоўную чырвона-шэрую шаўковую піжаму і вярнуўся да мяне. Ён сеў побач і пачаў расшпільваць маю піжаму. Я запратэставаў, але ён толькі засмяяўся сваім вялікім парывістым смехам і зняў куртку. Ён таксама зняў штаны, а потым пачаў насоўваць мяне ў чыстую піжаму, наколькі гэта дазваляла гіпс.
  Гэта павінна было быць прыемна мець такія эфектыўныя паслугі камердынера. Але мне гэта не спадабалася. Гэта прымусіла мяне ўсвядоміць уласную бездапаможнасць. Калі Ян схіліўся нада мной, яго светлыя валасы казыталі мае грудзі, я ведаў, што, абхапіўшы мяне адной рукой, ён можа раздушыць мяне так лёгка, як пітон раздушыць аленя. Маючы толькі левую руку, каб абараніць сябе, я быў бы цалкам у яго міласці або міласці каго-небудзь яшчэ.
  Завязаўшы шнур на маіх штанах акуратным бантам, ён зноў падняў мяне і паклаў назад у толькі што засланы ложак. Ён накрыў мяне вопраткай і стаяў, усміхаючыся. Я абураўся, калі мяне лічылі такім смешным.
  «Да?» — запытальна спытаў ён.
  Я меркаваў, што ён пытаецца ў мяне, ці ёсць яшчэ што-небудзь, што я хачу.
  - Цыгарэту, - сказаў я.
  Ён выглядаў пустым.
  «Дым». Я паднёс левую руку да вуснаў і зацягнуўся ўяўнай цыгарэтай.
  Яго твар імгненна пацямнеў. Ён энергічна паківаў галавой. Ён раптам ашалеў. Тады я ўспомніў, што Селена сказала мне, што ён не курыць і не п'е. Вось што спадабалася ў ім містэру Мофату і майму бацьку.
  Пад раптоўным імпульсам я сказаў: «Я Гордзі Фрэнд, ці не так?»
  «Да?»
  Я паказаў на сябе. «Гордзі Фрэнд?»
  Ён усміхнуўся. Гэта была наўмысна дурная ўсмешка, паказваючы, што ён не разумеў.
  «Пусці», — сказаў я.
  Ён пастаяў хвіліну, яго вочы слізгалі па мне ўверх і ўніз, правяраючы, ці ўсё ў парадку. Потым, зноў адкінуўшы бялявы пасм, паклаў вялізную руку мне на плячо, кіўнуў і пайшоў.
  Я зноў пачаў разважаць аб прызнанні Нэці, калі ўвайшла мая маці, за якой з'явілася разваліўшыся постаць доктара Крофта.
  Мама падышла да ложка і ўсміхнулася. «Ну, каханы, Ян цябе паправіў . Гэтыя піжамы. Вы заўсёды выглядалі ў іх так прывабна. Хіба ён не выглядае прывабна, доктар Крофт?»
  Малады доктар ішоў побач з ёй. Ён глядзеў на мяне ўніз сваімі вадкімі, ласкавымі вачыма.
  «Прывітанне, Гордзі. Праходзіў міма, думаў заскочыць, павітацца. Я, дарэчы, атрымаў інваліднае крэсла. Заўтра з'явіцца. Як мы ідзем?»
  У маці я заўважыў нейкую напружанасць. Я быў амаль упэўнены, што візіт доктара быў не такім выпадковым, як ён думаў. Хутка мама ўвяла:
  «Сёння днём у яго было смешнае адчуванне, доктар, адчуванне, што ён не свой, калі вы разумееце, што я маю на ўвазе. Што ён не мой Гордзі». Яна пагладзіла мяне па руцэ. «Скажы пра гэта доктару, дарагая».
  Яе шчырасць у вынясенні гэтага павінна была мяне абяззброіць, але гэтага не адбылося. Чамусьці зноў успыхнулі мае падазрэнні. Амаль псіхапатычна адчувальны, я, здавалася, адчуваў ілжывасць у сваёй маці і ў ціхай бесклапотнасці доктара.
  - Нічога, - унікліва сказаў я.
  - Не, скажы мне, Гордзі, - сказаў доктар Крофт.
  - Добра, - сказаў я. «Я адчуваў сябе не Гордзі Фрэндам. Я ўсё яшчэ адчуваю гэта».
  Маці села на край ложка. «Ты маеш на ўвазе, дарагі, што ты думаеш, што мы табе хлусім?» Яна засмяялася. «Сапраўды, дзетка, ці не дзіўна гэта? Што твая маці, і жонка, і сястра, і...»
  Доктар Крофт падняў руку. Ён уважліва глядзеў на мяне. «Не, пані Фрэнд, не смейцеся. Гэта цалкам зразумела. Цалкам нармальна». Ён жыва ўсміхнуўся мне. «Слухай, Гордзі, у тваім розуме нейкі раскол. Вынік страсення мозгу. Цяпер, магчыма, ёсць шмат успамінаў, якія вы падсвядома не хочаце вяртаць. Я мяркую, што гэта датычыцца ўсіх нас. Частка вашага розуму змагаецца супраць запамінання. Розум можа быць даволі хітрай рэччу, Гордзі. Адзін са спосабаў барацьбы - спроба вынайсці іншыя праўдападобныя ўспаміны. Абрывак, магчыма, адсюль, абрывак адтуль — геніяльна розум звязвае іх разам і спрабуе прадставіць вам цалкам ілжывую асобу… Скажыце, што вашага сабаку клічуць… Пітэр. Скажам, у вас быў яркі ўспамін пра горад, дзе вы добра правялі час, пра хлопчыка, з якім, магчыма, сустракаліся ў школе. Ваш розум можа раптам ператварыць іх у нешта і, здаецца, надаць гэтаму велізарнае значэнне. Вас гэта, вядома, хвалюе, але магу вас запэўніць, што ўсё гэта ілюзія».
  Ён намачыў вусны кончыкам вострага ружовага языка. «Зразумеў, стары?»
  "Я мяркую, што так", сказаў я.
  «Не, Гордзі. Прыходзьце чыстыя. Калі не разумееш, скажы».
  Маці з трывогай глядзела на мяне. Тое, што сказаў Нэйт, было праўдападобным. Тое, што казаў Нэйт, заўсёды было. Можа, мяне пераканалі.
  "Вядома, я разумею", сказаў я. Я звярнуўся да маці. «Дзе я быў за некалькі тыдняў да аварыі?»
  «Дзе ты быў?» Маці глядзела на яе вельмі спакойна. «Ты ж, вядома, была тут, дарагая».
  «Я застаўся тут пасля смерці бацькі? Я выехаў адсюль на б'юіку, калі трапіў у аварыю?»
  «Вядома, Гордзі. Ты... — маці раптам абарвалася, яе шчокі заліліся чырванню. - Марні нічога табе не расказвала, праўда?
  Я паабяцаў Нэці не выдаваць яе, але, паколькі мая маці меркавала, што я атрымаў інфармацыю ад Марні, у мяне не было сумневу.
  - Я чуў, - сказаў я, - што я знік у той дзень, калі памёр мой бацька, і што я ніколі не з'яўляўся, пакуль мяне не знайшлі ў разбітай машыне. Я чуў, - дадаў я, - што я быў на працяглай і каласальнай бітве.
  Гладкія белыя маміны пальцы ўсхвалявана стукалі па каленях. Я заўважыў, як у яе вачах успыхнуў гнеў. Я думаў, што яна не з тых людзей. Але яна выдатна валодала сабой. Амаль адразу старая заспакаяльная ўсмешка запанавала.
  «Мілая, той, хто табе гэта сказаў, быў жудасна свавольным. Так, я баюся, што я схлусіў. Вы былі на адной са сваіх... э-э... прагулак. Яна хутка зірнула на доктара Крофта. «Мы з Нэйтам вырашылі некаторы час прамаўчаць. У рэшце рэшт, гэта не вельмі прыемны ўспамін, і гэта не прынясе вам карысці, калі вам раскажуць».
  «Не хвалюйся, Гордзі, стары». Доктар Нэйт Крофт усміхаўся сваёй абнадзейлівай усмешкай. «Мы ўсе час ад часу ходзім на гібель». Твар яго быў сур'ёзны. «Магчыма, гэта тая памяць, якую ты спрабуеш здушыць, Гордзі. Стаць цяжкім, прапусціць пахаванне бацькі... Ведаеце, гэта тое, што хлопцу хочацца не рабіць».
  Я задаў пытанне, на якое Нэці дала мне такі змрочны загадкавы адказ. «Чаму я выбраў дзень, калі бацька памёр, каб пайсці на біту?»
  Місіс Фрэнд цяпер цалкам валодала сабой. Яна спакойна глядзела на мяне. «Сапраўды, дарагая, я б не ведаў, праўда? Я мяркую, што вы былі ў дэпрэсіі з-за хваробы вашага беднага бацькі. Або, - яна паціснула плячыма, - вы ніколі не былі асабліва разумнымі ў выбары часу, ведаеце.
  «Але я сышоў, пакуль ён паміраў».
  Спадарыня Фрэнд паляпала мяне па руцэ. «Дарагі хлопчык, не пачынай даймаць сябе з гэтай нагоды. У рэшце рэшт, вы не ведалі, што ён памірае. Гэта адбылося пасля вашага сыходу».
  «Раптам?»
  «Так, дарагі, зусім раптоўна - без папярэджання».
  Вусны доктара Крофта зноў расцягнуліся, але на гэты раз абнадзейлівая ўсмешка выглядала крыху хваравіта. «Нават доктар не быў да гэтага гатовы, Гордзі. Такім чынам, вы бачыце, што вы не можаце сябе вінаваціць». Ён звярнуўся да маёй маці. «Ну, спадарыня Фрэнд, гэта вельмі весела, але доктар ёсць доктар. Наперадзе ў мяне яшчэ куча працы». Ён узяў маю левую руку ў сваю, дазваляючы сваім цёплым, гладкім пальцам затрымацца там. «Я думаю, што мы цяпер з табой разабраліся, а, Гордзі?»
  "Я мяркую," сказаў я.
  Цень раздражнення прабег па яго твары, быццам ён адчуваў, што я не перакананы, і гэта раніла яго прафесійны гонар.
  «Калі пачуццё захаваецца, — жорстка сказаў ён, — мы атрымаем другое меркаванне. Няма ніякіх прычын, каб вы мне давяралі».
  Ён прымусіў мяне адчуць, што я быў бессэнсоўна грубым. Я сказаў: «Вядома, я давяраю табе, Нэйт».
  «Вы робіце? У рэшце рэшт, гэта неяк глупства лічыць нас ворагамі. Ведаеш, мы твае сябры».
  Ён усміхнуўся. Так рабіла і мая маці.
  «Мы твае сябры, ці не так, дарагая?» — паўтарыла яна.
  "Вядома", сказаў я. «Вядома, вы мае сябры».
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 7
  « Спакойся , Гордзі. Нічога не прымушайце. У цябе ўсё будзе добра. «Цяпер ноч. «Ноч, місіс Фрэнд».
  Нэйт Крофт падышоў да дзвярэй. Мама паглядзела на мяне ўніз, а потым, нібы раптам нешта ўспомніўшы, паспешліва ўстала і ўслед за доктарам выйшла з пакоя.
  Хоць яна і павінна была мяне няньчыць, але не вярнулася. Доўга ніхто не прыходзіў. Я пачаў адчуваць сябе сонным. Маленькі залаты дарожны гадзіннік на тумбачцы ўрэшце паказаў адзінаццаць гадзін. Я думаў нахіліцца і выключыць святло, але мне было занадта лянота, каб зрабіць гэта.
  Словы доктара Крофта, азіраючыся назад, абнадзейвалі. Ён прапанаваў другое меркаванне. Ні адзін фальшывы доктар не зрабіў бы гэтага. Я забываўся на свае сумненні. Падушкі былі мяккія. Я заплюшчыў вочы. Я пагрузіўся ў нейкі мудрагелісты паўсон, калі зразумеў, што дзверы адчыняюцца. Прыўзняўшы павекі на долю цалі, я паглядзеў скрозь вейкі.
  Селена ўвайшла на дыбачках. Яна падышла да майго ложка. Я не ведаю, чаму я прыкінуўся сном, але я зрабіў гэта. Яна спынілася каля мяне і паглядзела на мяне ўніз, вывучаючы мае рысы доўгім, задумлівым позіркам.
  Я прымружыўся, яе выява была размытай. Я бачыў крэмавыя валасы, якія зіхацелі ў прыглушаным святле, чуў яе лёгкае дыханне і адчуваў пах духаў, цёплых і слабых, духаў летняга лугу, якія, здавалася, улавілі самую сутнасць яе вольнай, вясковай прыгажосці.
  Задаволеная тым, што я сплю, яна сладастрасна пацягнулася, яе грудзі падняліся ўверх. Яна напалову адвярнулася, пацягнулася за спіну да гузікаў і сцягнула праз галаву белую сукенку. Яна нядбайна кінула сукенку на шэзлонг і скінула туфлі.
  Ціха напяваючы, яна падышла да вокнаў, адкінула цяжкія шторы і стаяла, гледзячы вонкі. Бліскучае каліфарнійскае месячнае святло, якое струменілася вакол яе, рабіла яе валасы серабрыстым і надавала скуры сіняваты пяшчотны адценне малака. Фатаграфія, якую яна зрабіла, была такой чароўнай, што я забыўся, што я павінен быў спаць.
  "Прывітанне, Селена", сказаў я.
  Яна павярнулася, валасы закруціліся вакол яе голых плячэй. Яна падышла да майго ложка, села і ўзяла мяне за руку, зусім не саромеючыся. Яна ўсміхнулася сваёй яркай усмешкай.
  «Дзіцятка, я думаў, што ты спіш».
  Яна схілілася нада мной, цалавала мяне ў вусны, расслабляючыся да мяне. Зноў яе блізкасць прынесла летнія вобразы. Сенажаці. Мяккі, цёплы пясок са слабым шумам хваляў. Калі Селена была побач, існавалі толькі думкі, якія яна выклікала. Усё астатняе растварылася.
  «Дзе ты быў увесь вечар?» — спытаў я.
  Яна ссунула галаву мне на грудзі. Яе твар быў так блізка, што я адчуваў, як яе вейкі трапятаюць на маіх. «Сумую па мне, дзетка?»
  «Вядома, я сумаваў па табе. Што ты рабіў?»
  «Нічога, — паціснула яна плячыма. «Нічога трызнення. Проста мост. Мімсі гэта любіць, і яна толькі цяпер зноў змагла гуляць. Гэта было занадта грэшна для вашага бацькі. Толькі нас чацвёра. Мімсі, Марні, я і Нэйт.
  «Нэйт? Я падумаў, што яму трэба пайсці да іншага пацыента. Вось што ён сказаў».
  Яе смех быў багаты, сіплы. «Я ведаю, дарагая, але Мімсі хацеў чацвёрты, таму я ўгаварыла яго застацца. Ці не Мімсі дала табе сонную штуку?»
  Я паківаў галавой.
  Яна пацалавала мяне. «Мімсі ўяўляе сябе медсястрой. Асабіста я двойчы падумаю, ці не выпусціць яе на хворага бабуіна. Няважна, дзетка. Я буду тут да канца ночы. Хочаш чаго — крычы».
  «Што-небудзь?» Я правёў рукой па яе бліскучым плячы.
  «З часам, дзетка. З часам». Яна ўсміхнулася і ўпала на ложак, утаропіўшыся ў столь. «О, жыццё такое весела. Чаму ў людзей комплексы і такое? Чаму яны не робяць тое, што хочуць, калі хочуць, і не валяцца ў жыцці замест таго, каб маркоціцца ў Лігах чыстага жыцця, з бародаўкамі на насах і смярдзючым дыханнем? Сонны, дзетка?»
  «Не».
  «Хочаш пачаць запамінаць рэчы?»
  «Не».
  «Што вы хочаце зрабіць?»
  «Проста гэта».
  "Дзіцятка!" Яна ўзяла маю галаву абедзвюма рукамі. «Ты», - сказала яна, разглядаючы мяне. «Твая сківіца правільная. Ты прыемна пахнеш. У вас сапраўдныя рукі. Твае вусны такія — спраўныя. Ты і твой парыжскі гіпс».
  Яна зноў пацалавала мяне, амаль люта прыціснуўшыся да мяне. Чары яе былі падобныя на наркотык. Я бачыў яе ўсяго двойчы, каб запомніць, і ўсё ж я ўжо адчуваў, што заўсёды жадаў яе ў сваім жыцці. Гэта было дзіўнае, даволі страшнае адчуванне - не падобнае на ўспомненае каханне, яшчэ больш грубае, нейкі голад і жаданне супраціўляцца адначасова. Таму што нешта ўва мне, нешта вельмі слабае, усё яшчэ спрабавала мяне папярэдзіць.
  Устойліва , было сказана. Ты не ведаеш, хто твае сябры.
  Я не звяртаў на гэта асаблівай увагі. Усе мае думкі былі з Селенай.
  «Я без розуму ад цябе, дзетка», - сказаў я, ледзь разумеючы, што вымавіў гэтыя словы ўслых.
  «Я ведаю, што ты». Яна ціха засмяялася, у якім адчуваўся слабы звон трыумфу. «Вядома, Гордзі. Вы заўсёды былі».
  Раптам яна адарвалася ад мяне. Яна ўзяла пусты пачак з-пад цыгарэт, сказала «чорт вазьмі» і, падышоўшы да сваёй расхрыстанай сукенкі, выцягнула з глыбокай бакавой кішэні тонкі плацінавы футляр. Яна вярнулася да ложка, запаліла адразу дзве цыгарэты і працягнула адну мне.
  «Як у кіно», — сказала яна. Яна цягнула дым, атрымліваючы асалоду ад гэтага. «Дзетка, у мяне ёсць ідэя. Цудоўная ідэя. Пра вашу памяць».
  «К чорту мая памяць», — сказаў я.
  «Не, дзетка. Слухай. Калі ласка. Вершы твайго бацькі. Гады і гады, з таго часу, як ты пачаў піць, і чорт ведае, колькі гэта мінула — кожны раз, калі ты пачынаў гудзець, твой бацька прымушаў цябе вучыць на памяць і дэкламаваць адзін з яго вершаў супраць п'янства. Я прымусю цябе вывучыць яшчэ раз. Хіба ты не бачыш? Асацыяцыя і рэчы. Гэта павінна быць жудасна, жудасна лячэбна».
  «Я не хачу вучыць верш супраць п'янства», - сказаў я.
  «Мілая, не маркоціся. «Яна зноў паднялася, памацала ў шуфлядзе бюро і дастала шэры шэры том з пазалочанымі літарамі. Нядбайна, як быццам гэта не мела значэння так ці інакш, яна выцягнула з шафы вустрычна-белае пеньюар і сунула ў яго. Яна села на зялёны шэзлонг.
  «Усё апублікавана прыватна. За надзвычайныя выдаткі». Пагартала кнігу. «А, вось мой любімы. Ода да Аўроры. Гэта чароўна. Прадэзінфікаваць Суінберн. Дзетка, ты вучыў гэта пяцьдзесят разоў. Напэўна, на вашым сэрцы гэта іголкай». Яна падняла вочы, смеючыся. «Дарагі, я значна разумнейшы за Нэйта. Вось бачыш».
  Мне было сумна. Я хацеў, каб яна вярнулася ў ложак.
  «Гатовы?» - сказала яна. «Я прачытаю першы верш. Тады вы даведаецеся гэта ".
  - Добра, - сказаў я. «Дайце разам з прадэзінфікаваным Суінбёрнам».
  Крыклівым голасам з прытворна-евангельскай жарсцю яна дэкламавала:
  
  «Сем грахоў прывялі нашых сыноў да пагібелі,
  Сем грахоў, якія вабяць маладосць, як шлюха.
  І першы з іх—(Забарона
  Нажаль, больш не можа душыць)—
  Ці з'яўляецца алкаголь, шашолка, як свідраўнік,
  Толькі адзін можа змагацца з яго паскуднай ўтоенасцю.
  Гэта цвярозая і святая Аўрора,
  Чыстая пані здароўя». »
  
  Яна падняла вочы. «Ці не рай, дарагая? Ён, вядома, не мае на ўвазе грэцкую Аўрору. Яна была жахлівая, спала з пастухамі на гарах і іншым. Усё гэта напісана Лізе чыстага жыцця Аўроры ў Сэнт-Поле, штат Мінесота». Яе вочы сур'ёзна затуманіліся. «Хіба ты нічога не памятаеш, дзетка?»
  - Не, - сказаў я. «На шчасце».
  «О, дзетка». Яна скрывілася. «Сапраўды, ты страшэнна стамляешся. Няважна. Навучыцеся гэтаму. Магчыма, гэта дапаможа».
  Яна перачытала першыя два радкі. Я паўтарыў іх. Рытм дазваляў лёгка завучыць на памяць. Але гэта не прывяло абсалютна ніякіх успамінаў.
  «Як мы калі-небудзь дэкламавалі гэта, не рассмяяўшыся ўслых?» — спытаў я.
  «Смяешся?» Селена выглядала ў жаху. «Даражэнькі, ты б не пытаўся пра гэта, калі б памятаў свайго бацьку. Ён быў проста жахлівы. Ты баяўся яго больш, чым любы з нас - за выключэннем, магчыма, Марні. Вось чаму ты напіўся сапраўды. Гэта быў адзіны спосаб адчуць сябе смелым. Хочаце паспрабаваць наступны верш?»
  - Не, - сказаў я.
  Яна ўгаворваючы нахілілася наперад. «Гордзі, дзетка, калі ласка, яшчэ адзін».
  «Добра».
  «Гэта сапраўды мой любімы верш».
  Яна пачала чытаць:
  
  «У карчмах, дзе моладзь сустракаецца
  Пагойдваць сваімі пажадлівымі сцёгнамі,
  Юнакі з грахоўнай платай звоняць
  У дзевак з плямамі на вуснах.
  Дым падымаецца, як дым ад ахвярніка Ваала,
  Рэгтайм барабаніць, як чума ў іх крыві.
  О, прыйдзі і сарві яго распусны недоуздок,
  Маці Божая Добрая». »
  
  Я таксама вывучыў гэты верш. Селена прымусіла мяне паўтарыць абодва вершы разам. Але нічога не адбылося. Разгубленая, Селена здалася і неўзабаве ляжала на другім ложку.
  «Ноч, дзетка».
  Яна нахілілася да мяне, выключаючы святло паміж ложкамі. Яе рука прасунулася праз месячнае святло, дакранулася да маёй шчакі і пагладзіла яе. Я цалаваў мяккія, сіне-белыя пальцы.
  «Ноч, Селена».
  «Ненадоўга, так?»
  «Што не будзе доўга?»
  «Актынг, дзетка».
  «Спадзяюся, што не, Селена».
  Пакуль я ляжаў адзін, сонны, але не вельмі стомлены, чароўны гіпс Селены пачаў знікаць, і мая старая трывога вярнулася. Бацькавых вершаў я не запомніў. Я не вельмі запомніў Селену. Нічога не запомніў. Перада мной узніклі ружовыя дзёсны Нэці з чырвонымі прожылкамі. Нейкім чынам тая пакаёўка з перакісам з яе слабасцю да джыну і яе хіхікаючымі намёкамі здавалася адзіным нармальным, сапраўдным чалавекам у доме. У дзень смерці майго бацькі звольнілі ўсіх слуг. Раптам гэты адзіны факт, здавалася, стаў цэнтрам усяго, што было няправільна. «Селена?» Я пазваніў.
  Яе голас, згушчаны соннасцю, прашаптаў: «Так, дзетка?»
  «Чаму вы звольнілі ўсіх слуг, калі бацька памёр?»
  «Што?» Цяпер яе голас быў насцярожаны.
  «Чаму вы звольнілі ўсіх слуг, калі бацька памёр?»
  «Мой дарагі, якія дзіўныя пытанні вы задаеце».
  У мяне было недарэчнае адчуванне, што яна марудзіць.
  «Калі ласка, дзетка. Я хачу ведаць. Гэта адна з тых рэчаў, якія застаюцца ў памяці, - схлусіў я. «Магчыма, калі вы раскажаце, гэта дапаможа мне ўспомніць».
  Яна ціха засмяялася, і яе рука, зноў выцягнутая ўпоперак, лягла на маю падушку. Я не чапаў. Неяк не хацелася.
  «Дзетка, гэта страшэнна проста. У былыя часы бацька наймаў усіх слуг. Даражэнькі, ты не ўяўляеш, якімі яны былі прывіднымі і змрочнымі, рыпелі ў пругкіх ботах і нюхалі ў шуфлядах кантрабандныя цыгарэты. Твой бацька заплаціў ім шпіёніць за намі. Звальненне іх было нашым першым актам вызвалення. Мімсі зрабіла гэта. Яна была цудоўнай. Яна проста змятала іх, як мёртвае лісце».
  Гэта было заспакаяльнае тлумачэнне. Гэта так добра спалучалася з устаноўкай. Я пацягнуўся да яе рукі і сціснуў яе.
  «Дзякуй, Селена».
  «Дапамаглі вам што-небудзь успомніць?»
  «Баюся, не».
  «Чорт вазьмі. «Селена адвяла руку. «Ноч, дзетка». Праз імгненне яна ледзь засмяялася.
  «Што тут смешнага?»
  «Я проста ўяўляў, як ты будзеш выглядаць, размахваючы пажадлівымі сцёгнамі ў гэтай гіпсавай павязцы».
  Цяпер, калі Селена сказала мне, што ў звальненні слуг няма нічога страшнага, апошнія зацяжныя пары маіх падазрэнняў рассеяліся. Упершыню за той вечар я адчуў безумоўнае пачуццё дабрабыту. Ні ў назе, ні ў руцэ не балела. Галава не балела. Сон украўся праз мяне смачна. Мая апошняя свядомая думка была:
  Я Гордзі Фрэнд. Селена мая жонка.
  Апошнім маім свядомым дзеяннем было павярнуць галаву і паглядзець на яе. Яна ляжала спіной да мяне, доўгая лінія яе сцёгнаў была бачная пад згорбленай пасцельнай бялізнай. Яе валасы металічна зіхацелі на падушцы.
  Мне сніліся яе валасы. Гэта павінен быў быць цудоўны сон, але гэта не так. Крэмавыя валасы куляліся нада мной, скручваліся вакол горла, душылі мяне.
  Я раптам прачнуўся. Я зразумеў, што прачнуўся, бо рука дакранулася да маёй шчакі. Мой розум быў зусім ясны. Селена, падумаў я. Дотык быў лёгкім, толькі кончыкі пальцаў мякка рухаліся па маёй скуры. Быў і слабы дух. Што гэта было? Лаванда.
  Я не расплюшчваў вачэй. Я задаволена падняў руку і захапіў яе ў сябе. Пальцы не былі гладкімі і мяккімі, як у Селены. Гэта была старая-старая рука, касцістая, грубая і маршчыністая, як скура яшчаркі.
  З дрыжыкам агіды і жаху я выпусціў яго. Я шырока расплюшчыў вочы. Я ўтаропіўся.
  Нада мной схілілася нейкая постаць. Яркае месячнае святло рабіла яго рэальнасць бясспрэчнай. Гэта была жаночая постаць, невысокая і бесформенная, у нейкім чорным вопратцы, якая цягнулася на валаску.
  Яго твар быў менш чым у футзе ад майго. Лініі на шчоках сухія, як пергамент. Вочы, круглыя і бліскучыя, у зморшчаных арбітах глядзелі проста ў мае. Пахла старасцю і лавандай.
  Гэта адбылося занадта хутка. Я не быў гатовы да гэтага. Мая скура пачала лезці.
  «Гордзі. «Імя было прашаптана ў стрыманым, каркаючым скуголенні. «Гордзі. Мой Гордзі».
  - Я Гордзі, - сказаў я.
  «Ты!» Пільныя вочы прыгледзеліся бліжэй. Голас дрыжаў ад старажытнай бяссільнай злосці. «Ты не Гордзі. Сказалі, мой Гордзі вернецца. Яны хлусілі мне. Яны заўсёды мне хлусяць. Ты не Гордзі. Ты проста яшчэ адна з Селены...»
  Яна абарвалася са скавытаннем.
  Я сеў, дрыжучы. «Што ты маеш на ўвазе? хто вы? Скажы мне».
  Нешта белае — хустачка — матлялася па твары. Пах лаванды ляцеў ад яго, як молі.
  - Гордзі, - прастагнала яна. «Дзе мой Гордзі?»
  Яна адвярнулася ад ложка.
  «Вярніся», — выдыхнуў я.
  Яна нібы не заўважыла. Яна пачала прэч. Я чуў, як стукалі па дыване яе спальныя пантофлі.
  «Гэй», — паклікаў я настойлівым шэптам. «Вярніся. Калі ласка, вярніцеся».
  Але пантофлі на спальню шасталі. Я пачуў слабы рып дзвярэй, якія адчыняліся і зачыняліся.
  Яе не было.
  На імгненне я адкінуўся на падушкі, сэрца ў мяне моцна забілася.
  Ты не Гордзі Фрэнд. Яны хлусілі мне.
  Цяпер, калі яе не было, я з цяжкасцю мог паверыць у гэтую невядомую старую дзядзьку. Яна здавалася матэрыялізацыяй маіх уласных аморфных падазрэнняў.
  Сказалі, мой Гордзі вернецца. Яны хлусілі мне. Ты проста адзін з Селены...
  Я павярнуўся да другога ложка. Валасы Селены нерухома паблісквалі ў месячным святле.
  «Селена», — паклікаў я. «Селена».
  Яна злёгку паварушылася.
  «Селена».
  «Так, дарагая». Словы былі невыразныя, неахвотныя, з паўсону.
  «Селена».
  «Так, так, я чую цябе, дзетка».
  «Селена, прачніся».
  Яна стала сядзець, паціраючы вочы, адкідваючы валасы.
  «Што... Хто... Ой, Гордзі, Гордзі, дзетка, так. Што гэта?»
  — Тая жанчына, — сказаў я. «Гэтая старая, старая жанчына. Хто яна?»
  «Старая?» Яна пазяхнула. «Якая старая, дарагая?»
  «Старая. Яна толькі што зайшла сюды. Я прачнуўся. Я знайшоў яе схіліўшыся нада мной. Хто яна?»
  Селена некаторы час сядзела, нічога не кажучы. Потым яна прашаптала: «Дзетка, я не маю ні найменшага паняцця, пра што ты кажаш».
  «Старая жанчына», — настойваў я. «Хто тая старая, што жыве ў гэтым доме?»
  «Мімсі? Сапраўды, не думаю, што хтосьці назаве яе старой».
  «Я не маю на ўвазе яе. Вядома, не».
  «Тады ты нікога не маеш на ўвазе, дзетка. У гэтым доме няма старой».
  «Але павінна быць. Была ў тапачках. Яна…”
  Селена раптам засмяялася. Гэта быў глыбокі, пульсуючы смех. «Ты, беднае дзіцятка, ты марыў. Сняцца старыя дзядзькі ў тапачках. Які ў вас, напэўна, гнятлівы розум».
  «Мне не снілася», — сказаў я. «Я бачыў яе гэтак жа выразна, як і цябе».
  «Дзіцятка. Не турбуй сваю бедную галаву. Гэта толькі наркотыкі і іншае. Ты проста набіты наркотыкамі, дарагая. Напэўна, калі б пастараўся, можна было б убачыць лася».
  Яна адкінула коўдру і выслізнула са свайго ложка, падышоўшы да майго. Яна села каля мяне, цёплая ад сну. Яна абняла мяне рукамі і пацалавала ў лоб, прыцягнуўшы маю галаву да сваіх грудзей.
  «Вось, дзетка. Селена абароніць вас ад драпежных бабулек у хатніх пантофлях».
  Нішто не магло быць больш спакойным, такім, якому можна было б давяраць, чым гэтыя гладкія рукі і мяккія валасы, якія расчэсвалі маю шчаку. Але валасы здаваліся такімі, як валасы ў маіх марах, душылі мяне.
  «Скончана?» — доўга спытала яна. «Скончылася са старой, дзетка?»
  «Мабыць, так», — схлусіў я. «Дзякуй, Селена. Прабач, што я цябе разбудзіў».
  «Дарагая».
  Яна пагладзіла мяне па руцэ і саслізнула з ложка. Перш чым сесці ў сваю, яна крыху засмяялася, адчыніла шуфляду стала каля ложка і дастала рэвальвер. Яна павесіла яго, каб я бачыў.
  «Вось, каханы, твая ўласная стрэльба. У наступны раз, калі ўбачыш старую дзядзьку, крычы, і я застрэлю».
  Яна кінула пісталет назад у шуфляду і слізганула ў ложак, пазяхаючы: «Ноч, Гордзі».
  «Ноч, Селена».
  Яна мяне заблытала. Пасля таго, як яна сышла, я ляжаў, спрабуючы падумаць. Я быў хворы. Я быў поўны наркотыкаў. Цалкам магчыма, што ўся сцэна была нейкай дзіўнай ілюзіяй. Я прымусіў сябе ўспомніць кожную дэталь таго моманту, калі я прачнуўся і ўбачыў твар, які навіс над маім. Я ведаў, як надзвычай важна раз і назаўсёды вырашыць, была ці не была старая жанчына.
  Калі б і была старая жанчына, то старая сказала, што я не Гордзі Фрэнд. Калі б і была старая жанчына, Селена наўмысна хлусіла мне. І калі Селена хлусіла мне, то ўся сітуацыя вакол мяне была жахлівай тканінай хлусні.
  Самы слабы водар лаванды дацягнуўся да мяне. Я зірнуў уніз. Нешта белае блішчала на разносе. Я падняў.
  Гэта была жаночая хустка, маленькая, простая, старая жаночая хустка.
  І пахла лавандай.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 8
  Я паклаў насоўку ў кішэню піжамнага пінжака, схаваўшы пад вялікую, якую прынёс мне Ян. Я ведаў, што павінен трымацца ўстойліва. Гэта была адзіная пэўная думка, якая ўзнікла ў мяне ў той момант.
  Вы - хто б вы ні былі - трымайцеся ўстойліва.
  Пакой, заліты месячным святлом, здаваўся асабліва прыгожым. Селена, бялявая і падступная, як месячнае святло, ляжала ў суседнім ложку, спала ці прыкідвалася, што спіць. Частка мяне была паспешлівай і прагнула назваць яе імя, каб яна прыйшла зноў, каб адчуць цяпло яе голых рук вакол мяне. Але я змагаўся супраць гэтага. Я нават не глядзеў на другі ложак. Таму што цяпер я ведаў, што Селена была ілжывай.
  Так упершыню да мяне прыйшла гэтая новая, вялізная трывога. Старая існавала. Селена спрабавала ўвасобіць яе ў сон. Селена хлусіла. Селена хлусіла, таму што калі б яна прызнала існаванне старой, я запатрабаваў бы яе ўбачыць, і старая сказала б тое, што ўжо сказала:
  Вы не Гордзі Фрэнд.
  Я паўтарыў гэтыя словы ў думках. Са злавеснай яснасцю, якая прыходзіць да неспадзяванага хворага ўначы, я тады дакладна ведаў, што я не Гордзі Фрэнд. Мае інстынкты заўсёды гэта ведалі. Але не было нічога матэрыяльнага, каб падтрымаць іх, пакуль не прыбыла гэтая кволая насоўка з пахам лаванды.
  Я не быў Гордзі Фрэндам.
  Дзіўна спакойны, я сутыкнуўся з гэтай недарэчнай праўдай. Я ляжаў у прыгожым пакоі ў шыкоўным доме, які, як мне сказалі, належыць мне. Гэта было не маё ўласнае. Мяне няньчыла і песціла жанчына, якая называла сябе маёй маці. Яна не была маёй маці. Успамінамі з уяўнага дзяцінства мяне пачаставала дзяўчына, якая сказала, што яна мая сястра. Яна не была маёй сястрой. Мяне перавабіла і занялася любоўю дзяўчына, якая сказала, што яна мая жонка. Яна не была маёй жонкай. Мае цьмяныя падазрэнні развеяліся праўдападобнымі псіхіятрычнымі прытворствамі лекара, які казаў, што ён мой сябар.
  Сябар. У гэтым спакойным, асветленым месяцам пакоі гэтае слова здавалася непаўторна злавесным. Яны называлі сябе Сябрам. Яны называлі мяне Сябрам. Яны ўвесь час супакойвалі мяне нудотна-салодкім заспакаяльным сродкам сваёй фразы: мы твае сябры.
  Яны не былі маімі сябрамі. Яны былі маімі ворагамі. Гэта не быў спакойны, асветлены месяцам пакой. Гэта была турма.
  Я быў у гэтым упэўнены, таму што іншага тлумачэння быць не магло. Як мінімум чатыры чалавекі сабраліся разам, каб пераканаць мяне, што я Гордзі Фрэнд. Маці, сёстры і жонкі не прымаюць самазванца як сына, брата і мужа, лекары не рызыкуюць сваёй рэпутацыяй на хлусні - за выключэннем нейкай адчайна важнай прычыны. У «Сяброў» былі нейкія адчайныя матывы, каб стварыць фальшывага сябра Гордзі. І я быў іх ахвярай.
  Ахвяра. Слова, якое прыйшло мне ў галаву, было халодным, як дотык рукі невядомай старой да маёй шчакі.
  Нягледзячы на ўсю іх нудную лагоднасць, я быў ахвярай Сяброў, ахвярнага ягня, якога песцілі і песцілі, рыхтуючыся да якой ахвяры?
  Голас Селены, нізкі і асцярожны, прагучаў у надзвычайнай цішыні пакоя.
  «Гордзі. Гордзі, дзетка».
  Я ляжаў нерухома, не адказваў.
  «Гордзі, ты прачнуўся?»
  Я адчуваў пульсацыю ў скронях, якая пульсавала на бінтах.
  «Гордзі».
  Я пачуў, як яе пасцельная бялізна ціхенька адцягнула. Я пачуў ледзь чутны шоргат яе ног, што ўпхаліся ў пантофлі, потым яе крокі на дыбачках. На імгненне яна трапіла ў поле майго зроку, стройная, зграбная, з бліскучымі валасамі. Яна схілілася над маім ложкам, гледзячы на мяне. Было ў ёй нешта мэтанакіраванае, разлічлівае. Гэта было горкае пачуццё - быць напалову закаханым у ворага.
  Праз доўгі момант яна павярнулася і адышла ад ложка. Я пачуў, як за ёй асцярожна адчыніліся і зачыніліся дзверы.
  Я не мог пайсці за ёй, каб даведацца, куды яна ідзе. Гэта быў адзін маленькі факт, які даў мне зразумець маю крайнюю бездапаможнасць. Я быў больш чым ахвярай, я быў нерухомай ахвярай са зламанай нагой і рукой, ахвярай без спартыўнага шанцу выратавацца.
  Я таксама быў ахвярай са зламаным розумам. Калі я агледзеў сваё цяжкае становішча, гэты факт стаў вышэй за ўсе астатнія. Я ведаў, што я не Гордзі Фрэнд, але не меў ні найменшага ўяўлення пра тое, хто я такі. Я з усіх сіл намагаўся зрабіць што-небудзь з нешматлікіх слабых намёкаў, якія плылі ў маёй свядомасці, як мёртвыя мухі ў слоіку з вадой. Касачы, матрос, прапелеры, Пётр, сабака... Пётр... На секунду я здаўся на мяжы чагосьці. Потым усё скончылася. У мяне закружылася галава ад намаганняў засяродзіцца. Ад памяці не было дапамогі. Мне нічога не магло дапамагчы, акрамя ўласнага розуму.
  Я сапраўды быў сам па сабе.
  Не зусім самастойна. Бо я зразумеў, што ў мяне ёсць два патэнцыйныя саюзнікі. Старая ведала, што я не Гордзі Фрэнд, і гатова была ў гэтым прызнацца. Калі б як-небудзь звязацца са старой,
  Я мог бы хаця б даведацца, хто я. Вядома, гэта было б цяжка, таму што Сябры відавочна хавалі яе ад мяне. Але быў нехта, да каго я меў доступ — Нэці з чырвонымі прожылкамі дзёсен. Я павінен быў рухацца асцярожна. Калі б я паведаміў Сябрам, што мае падазрэнні былі чымсьці большым, чым туманныя капрызы інваліда, я б згуляў і страціў бы свой адзіны козыр. Але, магчыма, асцярожна, праз Нэці...
  Мой розум, яшчэ нядаўна вызвалены ад уплыву заспакойлівых, лёгка стамляўся. Я адчуваў сябе знясіленым, няздольным больш спраўляцца з сітуацыяй. Кепка белай служанкі Нэці пачала круціцца ў маёй свядомасці, як штырёвачка.
  Я спаў, перш чым Селена вярнулася.
  Я прачнуўся, як і напярэдадні раніцай, ад цёплага сонечнага святла, пырскаючага на мой твар. Я расплюшчыў вочы. Вясёлая раскоша пакоя выдавала мяне. Селена спала на суседнім ложку. Я бачыў толькі выгіб яе шчакі на падушцы за мігатлівымі светлымі валасамі. Яна была такой жа цёплай і жаданай у сонечным святле, як яна была халоднай і падступнай у святле месяца. Я хацеў, каб яна была маёй сапраўднай жонкай, я хацеў рабіць выгляд, што ўсё ў парадку.
  На імгненне, таму што я так гэтага хацеў, складаны будынак логікі, які я пабудаваў за ноч, здаўся хваравітай фантазіяй. Гэта была праўда, што Селена хлусіла пра старую. Але нават калі Селена спрабавала даказаць, што яе не існуе, чаму я павінен верыць старой жанчыне на слова, што я не Гордзі Фрэнд? Магчыма, яна звар'яцела, і Селена хавала ад мяне сваё існаванне, не паважаючы інваліда. Ці, магчыма, яе старыя вочы былі цьмяныя, і ў месячным святле яна зрабіла шчырую памылку. Адны толькі бінты лёгка збянтэжылі яе.
  Як прыемна было б забыцца на сумненні і расслабіцца. Як прыемна быць горданам рэнтанам трэцім сябрам.
  З кішэні маёй піжамы ішоў лёгкі пах лаванды. Яго дзеянне было танізавальным, як халодны душ. Селена хлусіла. Пакуль я не мог растлумачыць гэта, я павінен быў быць напагатове. Мне таксама трэба было б пачаць планаваць. Часу губляць не было. Наколькі я ведаў, час можа быць вырашальным фактарам у гэтай бітве розуму супраць Сяброў.
  Дзверы адчыніліся. Я спадзяваўся, што гэта будзе Нэці з маім сняданкам. Але гэта была Марні. На ёй была кітайская піжама і босыя ногі. Яе бліскучыя чорныя валасы былі растрапаныя са сну. Яна падышла да ложка і села, скрыжаваўшы ногі, ля маёй гіпсавай падножкі.
  «Глядзі, Гордзі. Што-небудзь добрае ў Amnesiac's Gazette сёння раніцай?»
  Яна ўсміхнулася, гледзячы на мяне неплацежаздольнымі карымі вачыма. Яна была такая маладая, што выглядала прывабнай, хоць, відавочна, адразу ўстала з ложка і не спрабавала паправіць сябе. Нягледзячы на тое, што я цяпер ведаў, здавалася амаль немагчымым западозрыць абяззбройваючую шчырасць яе позірку.
  Яна грэбліва зірнула на Селену. «Селена. Спіць, як карова».
  Яна пацягнулася нада мной, падняла з тумбачкі партсігар Селены і запаліла. Яна засталася напалову насупраць мяне, падтрымліваючы сябе адной рукой.
  «Ну, Гордзі, як табе прайшла ноч?»
  «Прыкладна». Гэта была рызыка, але я пайшоў на яе. «Да мяне ўварвалася бабулька. Дарэчы, хто яна? Мая бабуля?»
  Селена раптоўна прачнулася, так раптоўна, што я задумаўся, ці сапраўды яна спала. Яна села ў ложку, асляпляльна ўсміхаючыся нам.
  «Прывітанне, Марні. Добрай раніцы, Гордзі, дзетка. Усё яшчэ важдаешся з той старой?»
  Яна саслізнула са свайго ложка і падышла да майго, сеўшы на пасцілку насупраць Марні. Яна ляніва пацалавала мяне ў шчаку. Мне адчайна хацелася не ўзбуджацца яе блізкасцю.
  «Ты не паверыў мне мінулай ноччу, так, дзетка?» Яна зірнула на Марні. «Беднаму Гордзі прысніўся жудасны сон пра дзядзьку з цягнучай шыяй. Ён упэўнены, што яна сапраўды існуе. Скажы яму, што ў нас на гарышчы няма старых карон.
  «Старыя старухі?» Марні пусціў у мяне дым. «Прабач, Гордзі. Ніякіх кронаў».
  Яна гаварыла нязмушана, але я ўлавіў амаль незаўважны пробліск разумення ў поглядзе, якім яна абмянялася з Селенай. З заміраннем сэрца я быў упэўнены тады, што яна была падрыхтавана. Напэўна, гэта была адна з рэчаў, якія Селена зрабіла мінулай ноччу, калі выслізнула з пакоя. Было так важна не даць мне даведацца пра старую, што Селена разбудзіла астатніх і папярэдзіла іх.
  Гэтак жа, як я не мог перастаць захапляцца Селенай, я таксама больш не мог падманваць сябе. Яна была маім ворагам. Усе яны былі маімі ворагамі.
  «Што яна табе сказала?» Марні паглядзела на сваё калена, бяздзейна чышчаючы кавалачак варсінак на чырвоным шоўку. «Я маю на ўвазе старую дзядзьку ў сне?»
  Я не трапляў у гэтую пастку.
  — Нічога, — схлусіў я. «Яна проста была там, а потым сплыла. Вы ведаеце, як гэта з марамі».
  «Такім чынам, вы разумееце, што яна была марай цяпер?» - спытала Селена.
  «Вядома».
  «Дарагая».
  Яна нахілілася да мяне, зноў цалуючы. Я баяўся, што яна адчуе пах лаванды і зразумее, што ў мяне ў кішэні ёсць пэўныя доказы таго, што старая жанчына не была сном.
  Але яна быццам нічога не заўважала. Насамрэч, яна выглядала ўсхваляванай, быццам атрымала перамогу.
  Ведаючы, што яна схлусіць, я сказаў: «А як ты спала, Селена?»
  «Я, дзетка? Вы мяне ведаеце. Праз пяць секунд пасля таго, як я пажадаў добрай ночы, я быў мёртвы для ўсяго свету».
  Яна адкінула валасы на патыліцы. «О, Марні, мінулай ноччу ў мяне была чароўная ідэя. Я прымусіў Гордзі вывучыць два вершы твайго бацькі супраць п'янства. Каб ён памятаў».
  «Зрабіць што-небудзь добрае?»
  «Не».
  «Але гэта супер ідэя». Энтузіязм Марні быў занадта добра падрыхтаваны. «Абсалютна супер. Дзе кніга? Давайце прымусім яго навучыцца яшчэ».
  Яна ўбачыла кнігу на тумбачцы, схапіла яе і пачала гартаць. Як бы гэта ні здавалася вар'ятам, я пачаў адчуваць, што ў гэтым вершы ёсць нешта важнае. Яны, здавалася, неапраўдана імкнуліся, каб я гэтаму навучыўся.
  Каб праверыць іх, я сказаў: «Больш ніякіх вершаў, Марні. Я і так пакутую дастаткова».
  - Ты павінен, Гордзі.
  «Так, дзетка», - Селена прыціскалася да мяне. «Калі ласка, не сумуйце. Нават калі гэта не дапамагае, гэта такая забава».
  «Спачатку, — сказала Марні, — паўтары вершы, якія ты ўжо ведаеш.
  «Я іх забыў», — схлусіў я.
  Імгненная, але вельмі сапраўдная трывога адбілася ў вачах Селены. Тады я ведаў, што меў рацыю. Часткай іх плана было маё вывучэнне верша. Я думаў працягнуць сваю ўяўную непамятлівасць. Потым я адмовіўся ад гэтай ідэі, я ўсё яшчэ ведаў так мала. Было небяспечна фарсіраваць праблему на такой ранняй даце. Я бурчаў, рабіў некалькі фальстартаў, а потым дэкламаваў вершы.
  Іх задавальненне было відавочным. Марні прачытаў трэці верш. Калі я даведаўся пра гэта, яны пазітыўна варкаталі.
  Увесь час, пакуль я гуляў з імі ў гэтую малазразумелую гульню, я спадзяваўся, што яны сыдуць раней, чым Нэці прынясе мой паднос са сняданкам. Мае планы былі сфарміраваны не больш чым напалову, але я ведаў, што выйсці з пасткі можна толькі праз Нэці.
  
  «О, прыстанішча Страчаных і Страчнікаў,
  Гнюсны салон нікчэмнага граху,
  Сатана сядзіць, разглядае вінную карту,
  Заманьванне хлопцаў на пракляцце джынам». »
  
  Марні дэкламавала гэты чацвёрты і яшчэ больш сумны верш, калі дзверы адчыніліся. Спадарыня Фрэнд — у думках я больш не называў яе маці — увайшла. Мяне ахапіла лёгкі халадок, калі я ўбачыў, што яна нясе мой паднос са сняданкам.
  Асцярожна адхіляючы дзяўчат ад майго ложка, яна паставіла перада мной паднос і пацалавала мяне.
  «Добрай раніцы, дарагі хлопчык. Спадзяюся, дзяўчаты вас не хвалююць». Яна агледзела мяне са спакойнай любоўю. «Ты выглядаеш лепш, дарагі. Больш адпачыў. Ёсць яшчэ ўспаміны?»
  - Не, - сказаў я.
  - Але мы вучылі яго бацькавай одзе да Аўроры, - уставіла Марні. «Ён цудоўны, Мімсі. Ён вывучыў чатыры вершы».
  Калі гэтая інфармацыя і мела для яе нейкае значэнне, місіс Фрэнд цалкам удала яе схавала. Яна ўсміхнулася і пачала распраўляць рэчы на падносе са сняданкам.
  «Як гэта вельмі разумна з яго боку. Заўтра ён можа прачытаць верш містэру Мофату. Гэта быў бы чароўны жэст».
  «Спадар Моффат?» Я запытаў.
  «Вельмі стары сябар твайго бацькі, дарагі».
  «Ведаеш, дарагая», - сказала Селена. «Ліга чыстага жыцця Aurora. Я ж табе казаў».
  «Ён прыйдзе заўтра?» — спытаў я.
  Спадарыня Фрэнд села на ложак, паляпваючы тугаплаўкія пасмы валасоў. - Сёння гадавіна смерці твайго бацькі, Гордзі. Якраз роўна трыццаць дзён. Г-н Мофат робіць свайго роду ўрачысты візіт павагі. Баюся, што гэта будзе сумна, але самае меншае, што мы можам зрабіць для вашага беднага дарагога бацькі, гэта праявіць містэру Мофату прыстойную ветлівасць.
  Абедзве дзяўчыны стаялі побач з ёй. Спадарыня Фрэнд аглядала растрапаную чырвоную піжаму Марні і белае пеністае негліжэ Селены.
  «Дарагія мае, не забывайце. Проста чорнае заўтра, жалоба чорная. І ніякай памады. Я не хачу, каб вас асудзілі як распусніц».
  Яна засмяялася сваім глыбокім, вясёлым смехам.
  «А Гордзій будзе дэкламаваць вершы твайго бацькі. Так, гэта было б цудоўна, вельмі цудоўна».
  Селена адвярнулася, узяла кнігу вершаў і наўздагад адкрыла яе.
  Яна скандавала:
  
  «Стомленая ці гаротная, Аўрора
  З яе бурштынавымі алімпійскімі рукамі
  Зачароўвае і лашчыць…»
  
  «Слухай, хіба гэта не цудоўна? Цяпер ён прагне Аўроры». Яна раптам захіхікала. «І ён нават не ўмее пісаць. Ён піша WHETH замест WEATH. Сапраўды...”
  «Сапраўды, сапраўды», - з уздыхам умяшалася місіс Фрэнд. «Часам мяне моцна хвалюе твая неадукаванасць, Селена».
  Твар Селены апусціўся. «Вы маеце на ўвазе, што ён правільна піша?»
  «Вядома, дарагая».
  «О, Божа, я ніколі не магу ўспомніць.» Селена падышла да мяне, усміхаючыся. «Мілы, ты не супраць мець непісьменную жонку?»
  Я амаль не слухаў, таму што быў план - невялікі. Ваза з ірысамі нешта значыла. Вазу з касачамі прыбралі, калі я спаў. Спаніэль, Пітэр, таксама нешта значыў. Дзе цяпер быў Пятрок?
  Я ўсміхнуўся спадарыні Фрэнд. «Мне неяк самотна са сваім сабакам. Як наконт таго, каб адправіць яго?»
  Выраз твару спадарыні Фрэнд змяніўся на далікатную заклапочанасць.
  «О, мілы, я так спадзяваўся, што ты не спытаеш пра яго».
  «Што здарылася?»
  «Ліхаманка, дарагі. У ноч. Бедны маленькі клешч, ён дрыжаў, як ліст. І такі гарачы нос. Спадзяюся, што гэта не чума». Яе ўважлівы позірк пераходзіў ад адной да другой дзяўчыны. «Я загадаў Яну адвезці яго да ветэрынара сёння раніцай». Яна пагладзіла мяне па руцэ і ўсміхнулася. «Але ты не хвалюйся, дарагі. Ветэрынар выдатны. Я ўпэўнены, што праз дзень-два ён вернецца да нас, як дождж».
  Яна паднялася з ложка. Яна магла б нават звязаць недастойны ўчынак уставання са статнай прыгажуняй.
  «А цяпер, дзяўчынкі, пакінем беднага Гордзі на сняданак. Наш прыносяць у мой пакой, так што вам не трэба турбавацца, каб апрануцца ".
  Рытуальна, адзін за адным, яны далі мне пацалунак Юды. Спадарыня Фрэнд абхапіла сваімі гладкімі цяжкімі рукамі таліі дзвюх дзяўчат. Яны ўтраіх, любоўна абняўшыся, рушылі з пакоя.
  Сам-насам з маім апельсінавым сокам, кавай, яечняй і акуратна нарэзанымі квадрацікамі тостаў я спрабаваў сабраць разам абрыўкі інфармацыі, якія атрымаў. Яны так імкнуліся не даць мне ўспомніць сваю сапраўдную асобу, што выдалілі вясёлкавыя абалонкі і пазбавіліся сабакі ў той момант, калі, здавалася, далі мне падказку. Хлусілі мне пра старую. Яны хацелі, каб я вывучыў недарэчны верш нябожчыка спадара Фрэнда. Я павінен быў прадэкламаваць гэта містэру Мофату. Містэр Мофат павінен быў прыехаць заўтра. Мой бацька памёр трыццаць дзён таму — раптоўна без папярэджання.
  Я адчуваў, што там быў цьмяны, але злавесны ўзор, калі б я толькі мог яго знайсці.
  Цяпер я ачуняў ад першапачатковага шоку, і пачалі фармавацца дзікія схемы. Грамадзянін у заторы выклікае міліцыю. Але як я мог выклікаць міліцыю, калі я ляжаў у ложку і не мог рухацца без дапамогі людзей, якія былі маімі ворагамі. Не. Гэта павінна быць нешта больш практычнае, чым гэта.
  Калі я бязвольна гуляў са сняданкам, я зноў падумаў пра Нэці. Я не мог быць цалкам упэўнены ў Нэці. Яна можа быць такой жа часткай сюжэту, як і іншыя. У мяне не было нічога, акрамя прадчування, і я павінен быў рухацца асцярожна. Але Нэці ведала старога кухара, кухара, які працаваў тут, калі памёр мой бацька, які ведаў Гордзі Фрэнда і які намякаў на змрочныя намёкі. Селена сказала, што містэр Фрэнд заплаціў усім звольненым слугам шпіёніць за імі. Гэта азначала, што звольненыя слугі будуць супраць Сяброў і патэнцыйных саюзнікаў за мяне. Калі б толькі Нэці ведала, дзе цяпер старая кухарка, і магла як-небудзь з ёй звязацца…
  Я скончыў свой сняданак і зноў лёг у ложак, паліўшы цыгарэту з плацінавага футарала Селены. Надзея на тое, што выратаванне можа прыйсці ад невядомага, звольненага кухара, здавалася нікчэмнай, але... з нарастаючым нецярпеннем я чакаў гуку крокаў звонку, які абвесціць прыбыццё Нэці, каб прыбраць паднос.
  Таму што за падносам павінна была прыйсці Нэці.
  Праз некаторы час я пачуў крокі звонку. Дзверы адчыніліся. Мае надзеі не апраўдаліся. Гэта быў Ян.
  Вялікі галандзец быў апрануты ў тыя ж сінія плаўкі і сінюю кашулю-пола, што і напярэдадні. Ён выглядаў яшчэ большым, па магчымасці, і яшчэ больш прыязным. Яго непакорлівыя саламяныя валасы спадалі на лоб. Яго вусны расцягнуліся ва ўсмешцы.
  "Прывітанне", сказаў ён.
  Той раніцай ён даў мне работы, аднёс мяне ў ванную, абмыў усё цёплай вадой і наогул прывёў у парадак. Амаль любоўная пяшчота, з якой ён служыў мне, здавалася больш злавеснай, чым напярэдадні вечарам. Цяпер у маёй свядомасці быў вобраз ахвяры. Калі ён пасыпаў мяне бэзавым талькам і акуратна ўціраў яго ў маю скуру, ён здаваўся вялізным рабом святара, які рыхтуе Абранага да ахвяры.
  Нарэшце я зноў апынуўся ў выгладжаным ложку з дбайнымі бальнічнымі куткамі. Ён засмяяўся і спытаў: «Да?»
  Я паківаў галавой. Я нічога не мог прыдумаць, што б мог спытаць Яна ў бяспецы.
  Ён адкінуў валасы і накіраваўся да дзвярэй. Ён амаль дайшоў да яго, калі павярнуўся і, падышоўшы да століка, узяў паднос са сняданкам.
  — Не, — паклікаў я.
  Ён павярнуў галаву, насцярожана назіраючы за мной праз сваё масіўнае плячо.
  - Не, - сказаў я. «Паднос. Пакінь латок».
  Яго загарэлы лоб зморшчыўся ад засяроджанасці. Ён паглядзеў на паднос, потым на мяне. Раптам з'явілася ўсмешка разумення. Ён паднёс мне паднос і паказаў на недаедзены кавалак тоста.
  «Да?»
  - Вось і ўсё, - сказаў я.
  Ён працягваў стаяць каля ложка. Я зразумеў, што ён планаваў пачакаць, пакуль я з'ем тост, а потым узяць паднос.
  Я зноў паківаў галавой. - Не, - сказаў я. «Пакіньце. Скрам».
  Ён выглядаў насупленым.
  "Бяры", сказаў я. Я паказаў на дзверы.
  Ён пайшоў у напрамку майго паказальнага пальца. Здавалася, тады ён гэта зразумеў. Няўцямна паціснуўшы плячыма, ён выйшаў, зачыніўшы за сабой дзверы.
  Гэта была мая першая перамога. Гэты паднос даў мне яшчэ адзін шанец на Нэці.
  І мая слабая хітрасць спрацавала. Праз некалькі хвілін у дзверы пастукалі, і Нэці праслізнула ў пакой. Яе белая шапка служанкі была крыху нахіленая на перакісных валасах. Нягледзячы на парадную форму з фальбонамі, у яе пульхнай постаці быў выразны пышны выгляд. На яе левай руцэ і перадплеччы вісела сурвэтка, нібы яна спрабавала зрабіць карыкатуру на афіцыянта.
  «Ян забыўся ваш паднос, містэр сябар. Мяне адправілі».
  Яна зірнула цераз плячо, а потым па-змоўніцку пасунулася да ложка. Дзясны расцягнуліся ў інтымнай, даволі ўсмешлівай усмешцы, якая ў той момант была для мяне куды больш вітальнай, чым самыя прывабныя лаянні Селены.
  Раптам яна зняла сурвэтку з левай рукі, выявіўшы, што вялікі і першы пальцы сціснулі спіртное. Яна працягнула яго мне.
  - Джын, - сказала яна. «Кук адправіў мяне ў гардэроб. Сам хрыпеў. Тады ты быў першым, пра каго я падумаў».
  «Дзякуй, Нэці».
  Я ўзяў адсадку. Яна стаяла і глядзела на мяне з задавальненнем мамы-малінаўкі, якая толькі што паднесла свайму дзіцяці асабліва сакавітага чарвяка.
  Сябры не хацелі, каб я піў. Я быў у гэтым упэўнены. Я таксама быў цалкам упэўнены, што нават яны не маглі быць настолькі падступнымі, каб паслаць Нэці спакусіць мяне зрабіць нешта супраць іх уласных інтарэсаў. Я адчуваў, што Нэці падвёў вынік. Яна была Рамі, і яна думала, што я. Сувязь паміж двума гульцамі вельмі рэальная і яе можна выкарыстоўваць.
  Я залпам праглынуў джын, а потым прыкметна падміргнуў ёй. Гэта ёй спадабалася. Захіхікаючы, яна сказала:
  «Добра ідзе, ці не так?»
  «Вядома». Я глядзеў уніз, у шкло, спыняючыся, фармуючы правільны падыход.
  «Я ўпотай выцягнула поўны шклянку», — сказала яна раптам. «Я захоўваў гэта на свой дзень. Але калі б вы маглі пайсці на іншы ... ".
  «Не, Нэці. Гэта мяне ўтрымае». Я тады паглядзеў на яе. «Што-небудзь ведаеш? Усе ў гэтым доме спрабуюць вярнуць маю памяць, але ты пакуль адзіны, хто дапамог мне».
  «Я, містэр сябар?» Яна пацірала рукі ўверх і ўніз па пярэдняй частцы легкадумнага фартуха, нібы яны былі мокрыя, і чакала, што я пацісну руку. Яна захіхікала. «Чаму я?»
  «Памятаеш, ты ўчора расказваў мне пра старога кухара? Повар, якога звольнілі ў той дзень, калі вы сюды прыехалі?»
  Яе твар апусціўся. «О, — сказала яна, — гэтая старая Эма».
  «Эма!» — паўтарыў я. «Гэта ўсё, Нэці. Пасля таго, як ты сышоў, я раптам успомніў, што кухарку звалі Эма, а ты не сказаў мне. Вы толькі што казалі пра старога кухара. Бачыце?»
  Здавалася, яна не зацікаўлена.
  "Так", сказаў я. «Гэта вельмі важна. Гэта першае, што я ўспомніў». Я зрабіў паўзу. «Эма была тая, хто сказала вам пра тое, што я сышоў з гэтай гудкі, ці не так?»
  «Вядома».
  «Мяркую, яна не думала пра мяне, праўда?»
  Нэці скрывілася. «О, яна. Царква не была для яе дастаткова святой. Яна зусім не за табой пайшла». Яна ўсміхнулася. «Ты быў грэшны».
  «І астатнія члены сям'і таксама былі грэшнымі?»
  «Твая маці? Селена? Марні?» Яна засмяялася. «Пунсовыя жанчыны, яна іх называла. Не лепш, чым вулічныя хадакі». Яна падміргнула. «Гэй, я быў рады, што яна сышла. Як бы яна мяне назвала, калі б затрымалася на пару дзён?»
  Я ўзяў яе ліпкую руку і сціснуў. «Ты мой прыяцель, ці не так, Нэці?»
  Яна скурчылася. «Ваш прыяцель? Вядома, я ваш прыяцель, містэр сябар. У нас з вамі ёсць агульныя рэчы».
  «Тады, можа, ты зробіш што-небудзь для мяне?»
  «Вы ставіце сваё жыццё. Хочаце яшчэ кавалак джыну?»
  Я паківаў галавой. «Проста скажы мне, што яна намякала пра мяне. У рэшце рэшт, калі яна выступіла з абвінавачаннямі, я маю права даказаць, што яны не правы, ці не так?»
  Яна выглядала нервовай. «На што намякала Эма?»
  «Вы сказалі мне ўчора, што яна намякнула на тое, што я сыду пасля смерці бацькі».
  Яна раптам засмяялася. «Ах, гэта. Гэта было нічога. Нічога рэальнага. Проста вар'яцкае глупства».
  «Нават так...»
  «Гэта не было нічога. Сапраўды». Яна пагладзіла сябе па валасах на спіне і захіхікала. «Я сам смяяўся ўнутры, пакуль яна гаварыла. Яна сказала... - яна зрабіла паўзу, - яна сказала, калі ты так хутка сышоў і твой бацька раптоўна памёр, - ну, гэта выглядала ёй вельмі смешна. Магчыма, вы яго збілі. Ці, калі вы не зрабілі, хтосьці з іншых зрабіў.»
  Яна пазяхнула. «Гэтая Эма, яна не магла думаць ні пра што, акрамя твайго бацькі. Думала, што ён сам Ісус Хрыстос, а яна думала... Ісус Хрыстос з мноствам сатанаў, якія зграіліся супраць яго. Калі вы спытаеце мяне, яна затрымалася на ім, брудная старая штука».
  Напэўна, гэта была мая інвалідная слабасць, але я адчуваў, што мая шыкоўная піжама была мокрая і ліпкая, прыліпла да скуры.
  Нэці сама па-дурному смяялася, калі Эма сказала ёй гэта. Хацелася, каб я сам смяяўся. Але я не мог, таму што тут, нарэшце, быў узор - узор, заснаваны на самых тонкіх доказах плётак слуг, але той, які мог бы злавеснай логікай растлумачыць маю прысутнасць у доме.
  Што, калі Сябры забілі старога? Што, калі гэта была мая функцыя? Чакаць тут, у пастцы гіпсу, пакуль паліцыя не прыйдзе арыштаваць мяне як Гордзі, бацьказабойцу? Забіць чалавека, а потым падрыхтаваць бездапаможнага і нічога не падазравалага хворага на амнезію, каб ён сыграў ролю забойцы - хіба гэта не быў д'ябальскі заблытаны план, які Сябры цалкам маглі б распрацаваць?
  Стараючыся быць нязмушаным, я сказаў: «Мяркую, ты не ведаеш, дзе яна зараз працуе, Нэці?»
  «Эма?» Яна высунула сцягно ўбок і прыклала далонь да яго. «Чаму, вядома. Сутыкнуўся з ёй толькі, можа, пару тыдняў таму ў супермаркеце на бульвары. Яна працуе на людзей па імені Керціс на Тэмпл Драйв. Дрэнная старая рэч. Ну, яна такая старая, што павінна памерці, містэр сябар. Я толькі спадзяюся, што памру маладым». Зноў паказаліся дзясны. «За шэсцьдзесят? Няма больш задавальнення? Не я».
  Зараз было вельмі важна даставіць Эму сюды. Калі б толькі я мог прыдумаць досыць праўдападобную гісторыю, каб прымусіць Нэці прывесці яе і кантрабандай...
  Я пачаў гаварыць, але Нэці апярэдзіла мяне. Яе вочы бліснулі раптоўным, спазнаючым святлом, яна нахілілася бліжэй. Я адчуў у яе дыханні кіслы пах джыну.
  «Мінулая ноч у вас была цудоўная, містэр сябар».
  «Я?» Я ўсё яшчэ быў выпадковым.
  Яна нахілілася бліжэй. У яе вачах таксама была злосць — злосць, якая не была скіравана на мяне. Магчыма, жанчына-сябар ёй не падабалася больш, чым Эме. «Я чуў пра гэта ўсё. Ты прачнуўся вось так і ўвесь напалоханы. Спадарыня Фрэнд прымусіла мяне паабяцаць, але мы з табой сябры…»
  Яна абарвалася. Я мог сказаць, што яна змагла ўбачыць, як яе словы паўплывалі на мяне. Яна была на мяжы расказаць мне пра старую жанчыну і хацела, каб я ўгаварыў яе, каб яна змагла выцягнуць з гэтай неасцярожнай упэўненасці кожную унцыю задавальнення.
  «О, вы маеце на ўвазе наведвальніка, які быў у мяне ўчора ўвечары?» — сказаў я, падыгрываючы ёй.
  - Наведвальнік, - скрывілася Нэці. «Я не называю гэта наведвальнікам. Прачнуўшыся, убачыш, як яна схілілася над табой з вялікімі дрыготкімі вачыма. Цьфу. Крыўдна. Вось што такое. Сказаў, што нельга казаць пра яе толькі таму, што ты хворы і ўсё такое.
  «Я не павінен ведаць пра яе?»
  «Не». Нэці глядзела з трывогай, быццам баялася, што яе гром укралі. «Вы хочаце сказаць, што ведаеце ?»
  Гэта быў момант.
  «Праўда, — сказаў я. «Я не».
  «Чаго ты не ведаеш, дарагі?»
  Гэты сказ, мяккі, як лёгкі веснавы ветрык, данёсся ад дзвярэй.
  Я паглядзеў паверх галавы Нэці.
  Спадарыня Фрэнд уваходзіла ў пакой, вялікі, зручны, усміхаючыся сваёй мяккай усмешкай.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 9
  НЭЦІ выхапіў з маёй рукі пусты куфель і няўмела схаваў яго пад сурвэткай. Збянтэжанасць пачырванела на яе шчоках. Спадарыня Фрэнд падышла да ложка, узяла мяне за руку і ўсміхнулася нам абодвум.
  «Нэці, табе лепш пабегчы. Я ўпэўнены, што кухар захоча вас».
  Усхвалявана вымавіўшы: «Так, місіс Фрэнд», Нэці высунула кепку, кінулася да падноса і выскачыла.
  Здавалася амаль немагчымым, каб місіс Фрэнд не заўважыла, як Нэці няўклюдна жангліравала пустой шклянкай. Але яна без каментароў. Яна несла невялікі карычневы папяровы мяшочак. Калі яна села на мой ложак, яна дастала з мяшка плоскі дыск мяты, пакрыты шакаладам, і сунула яго сабе ў рот. Яна падрыхтавала для мяне яшчэ адзін твор.
  «Вось, дарагая, я не думаю, што цукеркі табе сёння пашкодзяць». Падазраючы тое, што я зараз падазраваў, яе ласкавая салодкасць была амаль большай, чым я мог вынесці. Я таксама быў на мяжы поспеху з Нэці. Цяпер усё знікла, і місіс Фрэнд карміла мяне мятнымі цукеркамі.
  «Гэта Нэці», - разважала яна. - Марні клянецца, што яна пракрадае матросаў пасля таго, як мы кладземся спаць. Я б не стаў занадта сябраваць з ёй, дарагая.
  «У такім складзе?» Я сказаў.
  Яна засмяялася сваім звонкім, заразлівым смехам. Потым яе твар стаў сур'ёзным. «Гордзі, дарагі, я жадаю, каб ты не працягваў варожасці».
  «Варожа?»
  «Гэта проста амнезія. Я разумею гэта. Але калі б ты перастаў быць падазроным». Яна з'ела яшчэ адну цукерку. «Ведаеце, мы страшэнна бяскрыўдныя. Падумайце пра непрывабных маці, жонак і сясцёр, да якіх вы маглі б вярнуцца». Яна ўздыхнула. «Але спрачацца бескарысна, так? Вы адчуваеце сябе так, як адчуваеце, і мы павінны вам дапамагчы. Дарэчы, Нейт прыехаў. Ён прывёз каляску. Ён жэстамі інструктуе Яна, як гэта рабіць. Каб Ян мог цябе штурхаць. Ён хутка падымецца - Нэйт.
  Седзячы там у сваёй сукенцы ўдавы з квадратным выразам і жуючы цукеркі, місіс Фрэнд была надзвычай праўдападобнай у сваёй ролі разумеючай маці. Я спрабаваў думаць пра яе як пра мужазабойцу і кіраўніка гіганцкай змовы, каб выдаць мяне паліцыі. Намаганне было амаль немагчымым. Але толькі амаль.
  У мяне з'явілася спакуса выцягнуць з кішэні хустку з пахам лаванды і сказаць: " Паглядзіце на гэта". Гэта даказвае, што вы ўсе хлусіце. Гэта даказвае, што існуе старая жанчына, якая ведае, што я не Гордзі Фрэнд.
  Я гэтага, вядома, не казаў. Было б недарэчна небяспечна паведаміць ім, што ў мяне ёсць доказы, якія пацвярджаюць мае падазрэнні. Гэта было дастаткова небяспечна, каб яны ўвогуле адчулі, што я падазроны.
  Аднак, каб супакоіць сябе, я памацаў кішэню піжамы. Мая ўласная насоўка здалася больш гладкай і накрухмаленай, чым я яе памятала. Калі місіс Фрэнд адвярнулася ад мяне, каб пагуляць з ружовымі ружамі, я зірнуў на кішэню. Хустка, акуратна высунутая з яе, была новенькая. Я выцягнуў яго і хісткімі пальцамі намацаў хустку з пахам лаванды, якая павінна была быць пад ім.
  Не было гэтага.
  Да таго часу я быў настолькі ўражаны амаль звышчалавечай кемлівасцю Сяброў, што падумаў, што місіс Фрэнд нейкім чынам здагадалася пра яго існаванне і сама дастала яго з маёй кішэні. Потым я ўспомніў Яна. Ян зняў маю піжаму, каб выкупаць мяне. Ян, з яго запалам да дэталяў акуратнасці, напэўна, змяніў маю насоўку і выцягнуў з ёй хустку старой.
  Я адчуваў сумесь раздражнення на сябе і адчаю. Хустка была маёй адзінай матэрыяльнай падказкай, каб пераканаць знешні свет, калі я калі-небудзь да яго дабраўся, што Сябры былі маімі ворагамі. Цяпер гэтага не было.
  Спадарыня Фрэнд страціла цікавасць да ружаў і, нахіліўшыся наперад, без патрэбы пачала ўбіваць падушкі за маю галаву.
  «Я не вельмі добрая медсястра, праўда, дарагі? Баюся, я заўсёды так стаўлюся да ўсяго. Спачатку я ў захапленні, а потым мне становіцца сумна. Шкада, што вы былі без прытомнасці, калі толькі прыйшлі дадому. Я тады была такой уражлівай медсястрой. Я вымяраў вам тэмпературу і пульс, сядзеў з вамі і даваў вам усё патрэбнае лекі ў патрэбны час. Дарэчы, хіба табе зараз не трэба што-небудзь есці?»
  У прынцыпе, я сцерагчыся любых лекаў місіс Фрэнд. "Я адчуваю сябе добра", сказаў я.
  «Я рады, дарагая. Але мы спытаем Нэйта, калі ён прыйдзе. Паглядзіце, што ён кажа».
  Потым прыйшоў Нэйт. У пакой увайшоў малады доктар. Той раніцай ён быў у афіцыйным шэрым касцюме, але агульны эфект твіді застаўся. Ён нёс зялёную кнігу, падобную на тэлефонную. Ён кінуў яго на стол.
  «Прывітанне, Нэйт», - сказала місіс Фрэнд. «Я спадзяюся, што Ян змог зразумець, як працаваць на крэсле».
  «Вядома. Для таго, хто павінен быць прастадушным, ён разумны хлопец. Калі вы спытаеце мяне, ён не вывучае ангельскую мову толькі таму, што яго нельга турбаваць, а не таму, што ён занадта дурны». Доктар Крофт сядзеў ля ложка і глядзеў на мяне доўга, сур'ёзна. «Ну, Гордзі, як ты сябе адчуваеш?»
  «Ён усё яшчэ не зусім давярае нам, доктар», — сказала місіс Фрэнд. «Ён ветлівы, але я магу сказаць».
  Кончык языка доктара Крофта апынуўся паміж белымі зубамі. У якасці жэсту гэта павінна было сведчыць аб бурным, прафесійным разважанні. Яму ўдалося толькі выглядаць спакусліва - фаварыт султана запрасіў мяне праслізнуць з ім за персідскі аррас.
  «Я думаў, Гордзі. У цябе ў галаве гэтая памылка. Я не хвалююся. Для вас цалкам натуральна паўстаць супраць сваёй ідэнтычнасці. Але мы павінны высветліць гэта, і адзіны спосаб, які я магу прыдумаць, гэта звярнуцца да іншага лекара ".
  Ён схапіў крэсла і, круцячы яго, сеў на яго спінай наперад.
  «Я ведаю шмат лекараў з вопытам у падобных пытаннях, Гордзі. Я мог бы прывесці трох-чатырох выдатных мужчын, і ўсе яны сказалі б вам адно і тое ж. Але, - ён разглядаў сваю цьмяную руку, - гэта не падыдзе. Проста таму, што я абрала мужчыну, можна падазраваць, што ён быў у змове са мной, ці не так? Гэта, вядома, вар'яцтва, уявіць сабе, што паважаны лекар будзе рызыкаваць сваёй прафесійнай кар'ерай, спрабуючы прымусіць вас паверыць, што вы той, кім вы не з'яўляецеся. Але так бы вы адрэагавалі. Не перажывай з-за гэтага, стары. Нічым не дапаможаш. Проста так ідуць гэтыя рэчы».
  Талент доктара Крофта да шчырасці быў такі ж абяззбройваючы, як і місіс Фрэнд.
  «Дык вось». Ён раптам усміхнуўся, падняўся і, перайшоўшы пакой за зялёнай кнігай, паднёс яе да ложка. «Вось што мы робім». Ён працягнуў мне кнігу. «Вось тэлефонная кніга. Шукайце лекараў у сакрэтнай падборцы. Выберыце любы наўздагад. І мы дазволім вам самім патэлефанаваць яму». Ён паляпаў мяне па руцэ. «Ніякага шанцу на змову. Вось так і трэба, хлопчык мой. Гэта праясніць гэты псіхалагічны блок. Тады ў нас будуць свабодныя рукі, і ваша памяць вернецца раней, чым вы зможаце напісаць эскулап.
  Я ўзяў тэлефонную кнігу. Я паглядзеў на доктара Крофта, а потым на місіс Фрэнд. Яны абодва ласкава ўсміхаліся. На імгненне я быў амаль вымушаны паверыць, што я гратэскна перабольшыў наступствы скандальных плётак кепскага слугі, фантазій хісткай старой жанчыны і ўласных капрызаў хворага на амнезію. Безумоўна, ніякія змоўшчыкі, якімі б смелымі яны ні былі, не змаглі б зрабіць сваёй ахвяры такую шчырую прапанову, як гэтая.
  Я знайшоў слупок "Лекар" у раздзеле "Аб'явы". Доктар Фрэнк Грабер, я бачыў. Доктар Джозэф Грын, доктар Дэцыус Грыдлкук.
  Griddlecook. Імя мяне зачаравала. На імгненне я падумаў патэлефанаваць доктару Грыдлкуку. Потым да мяне дайшло, наколькі геніяльнай была гэтая апошняя хітрасць Сяброў.
  Калі б я патэлефанаваў доктару Грыдлкуку, мне прыйшлося б патэлефанаваць як інвалід, які не задаволены паслугамі свайго асабістага лекара. Гэта з самага пачатку зрабіла б мяне эксцэнтрыкам у вачах доктара Грыдлкука. Тады ён павінен быў бы прыйсці ў дом. Яго сустрэнуць доктар Крофт, місіс Фрэнд, Селена і Марні. Міла, прывабна, яны прадстаўлялі б сябе ўстрывожанай сям'ёй, якая прагне вырашыць хваравітыя сумненні любімага сына. Задоўга да таго, як доктар Грыдлкук дабраўся да майго ложка, ён быў прадузяты. І калі я размаўляў з ім, што я мог сказаць? Што старая жанчына, чыё існаванне адмаўлялася, сказала мне, што я не Гордзі Фрэнд, і выпусціла насоўку, якую пасля ў мяне забралі. І што ў мяне была дзікая думка, што містэра Фрэнда забілі, а мяне рыхтуюць да таго, каб пакараць.
  Доктар Крофт і місіс Фрэнд усё яшчэ ўважліва глядзелі на мяне, чакаючы майго адказу.
  «Ну што, дарагі?» - спытала пані Фрэнд. - Вам не здаецца, што ў Нэйта вельмі добрая ідэя?
  Доктар Грыдлкук, як патэнцыйны выратавальнік, знік з маёй свядомасці. Усё, што я дасягнуў бы, паклікаўшы яго, - гэта насцярожыў Сяброў, і ў мяне не было шанцаў перахітрыць іх, пакуль яны не пераканаліся, што мяне на сто адсоткаў падманулі. Тут была мая магчымасць блефаваць.
  Я адпусціў тэлефонную кнігу. Я даў ім сваю самую лагодную ўсмешку.
  «Вы прымаеце гэта занадта сур'ёзна», - сказаў я. «Я не хачу меркавання іншага лекара. Учора ў мяне было нейкае вар'яцкае пачуццё, што я не Гордзі. Але сёння гэтага няма».
  «Дарагі хлопчык», — заззяла місіс Фрэнд.
  Доктар Крофт усё яшчэ назіраў за мной. «Вы сапраўды гэта маеце на ўвазе?»
  «Вядома».
  «Сумленна? Ведаеце, гэта важна — важна для вашага выздараўлення».
  «Крыжуся сэрцам і спадзяюся памерці». Я ўсміхнуўся Нейту.
  «У рэшце рэшт, вы клапаціліся пра майго бацьку і вы клапоціцеся пра мяне. Я быў бы дурнем, калі б не давяраў старому сямейнаму лекару».
  Я сказаў гэта часткова для таго, каб высветліць, якое дачыненне Нэйт Крофт меў да апошняй хваробы містэра Фрэнда. Мяне ўзняла місіс Фрэнд.
  Гледзячы сур'ёзна на ружовыя ружы, яна прашаптала: «Нэйт не быў доктарам твайго бацькі, дарагі. Стары доктар Леланд быў. Самая аўтарытэтная старая качка. Але толькі крыху душна». Яна павярнула на мяне сваю прасветленую ўсмешку. «Вы маглі б прымусіць яго бачыць вас, калі хочаце. Але я ўпэўнены, што вы ўбачыце, што Нэйт нашмат весялейшы».
  «Угу», — паківаў я галавой. «Я трымаюся Нейта».
  Такім чынам, ля смяротнага ложа містэра Фрэнда прысутнічаў стары паважаны доктар Ліланд. Мяркуючы па ўсім, стары паважаны доктар Ліланд таксама падпісаў пасведчанне аб смерці. І той факт, што Сябры былі гатовыя даставіць мяне на прыём да доктара Ліланда, даказаў, што яны не блефавалі. Я адчуў сябе нашмат лягчэй. Яны маглі б зашыць Нэйта Крофта. Але напэўна яны не маглі зрабіць змоўшчыка і са старога паважанага доктара Ліланда.
  Я зірнуў на Нэйта, каб даведацца, як гэтае пытанне паўплывала на яго. Здавалася, на яго гэта зусім не паўплывала.
  «Такім чынам, ты гатовы пайсці са мной, а, Гордзі? Выдатна і дэндзі». Яго голас быў сардэчны, як у распранальні вясковага клуба. «Гэта наша апошняя перашкода знікла. Цяпер пойдзем наперад, як гарыць дом».
  «Цудоўна». Місіс Фрэнд працягнула папяровы мяшок доктару Крофту. "Выпіце цукеркі, каб адсвяткаваць".
  «Дзякуй».
  Доктар Крофт узяў кавалачак і далікатна адкусіў яго.
  «Добра, Гордзі. А цяпер слухай, стары. Я прывёз каляску. Сёння днём я хачу паспрабаваць цябе ў гэтым. Так вы атрымаеце больш свабоды. Я думаю, вам спадабаецца выбрацца з гэтай сумнай старой спальні, і я думаю, што вы справіцеся з гэтым. Але спачатку, - ён зірнуў на гадзіннік, - я думаю, што вам варта крыху паспаць. Каб вас асвяжыць, набярыце сілы».
  «Я думала, ці варта было мне даць яму таблетку», — прашаптала місіс Фрэнд. Яна падышла да падноса з лекамі.
  «Не турбуйце. У мяне тут ёсць адзін. Ён будзе працаваць хутка і хутка знікне». Доктар Крофт дастаў з кішэні свайго пінжака скрыначку. Пані Фрэнд прынесла шклянку вады. Доктар Крофт перадаў мне капсулу.
  «Вось, Гордзі».
  Калі б я адмовіўся, я паказаў бы, што не давяраю ім, і страціў бы невялікую перавагу, якую атрымаў. Я прыняў таблетку. Я ўзяў шклянку ў пані Фрэнд. Пакуль яны глядзелі, усміхаючыся, я праглынуў таблетку.
  Яны мяне тады пакінулі. Наконт хуткага дзеяння прэпарата доктар Крофт меў рацыю. Амаль адразу я адчуў, што мяне агарнула густая дрымота. Дрымотнасць прымусіла мяне больш, чым звычайна, усвядоміць сваю амнезію. Усе дэталі зніклі з маіх думак, там, дзе павінны быць маё імя і мае ўспаміны, засталася вялікая пустая кропка. Паступова бачанне Нэці, цьмянае, як выява на сятчатцы блізарукага, запоўніла пустую прастору. Я падмануў іх, каб паверыць, што яны падманулі мяне. Я выйграў першы тур. А цяпер, калі б я мог прымусіць Нэці пераправіць Эму ў мой пакой. Ці калі б я мог прымусіць Нэці расказаць мне праўду пра тую старую жанчыну!...
  Яны спрабавалі забраць у мяне ўсё, але не забралі Нэці.
  Дзясны Нэці з чырвонымі прожылкамі… Белая шапачка Нэці… Кіслае дыханне джыну Нэці… Сцягно Нэці выступае вонкі…
  Я прачнуўся бадзёрым і адпачылым. Вандроўны гадзіннік на тумбачцы паказваў адзінку. Усюды было сонечнае святло.
  Цёплы моцны ветрык дзьмуў праз расчыненыя вокны, калыхаючы цяжкія фіранкі. Гэта быў цудоўны пакой, вясёлы, нежылы, частка лета на вуліцы. На імгненне я адчуў прыступ тугі па Селене. Селена, якая была летам, якая была ўсім, чаго толькі мог жадаць мужчына. Селена з вадкімі валасамі і цёплымі шчодрымі вуснамі.
  Але гадзіннік казаў адно. Адзін азначаў абед. А абед меў на ўвазе Нэці. Я дрыжаў ад чакання ад перспектывы Нэці.
  Роўна ў гадзіну пятнаццаць дзверы адчыніліся. Увайшла Селена. На ёй быў белы купальнік, абрывак купальніку.
  Яна несла паднос.
  «Твой абед, дзетка».
  Яна прынесла мне паднос і паставіла яго на інвалідным століку. Яна села побач са мной, яе блакітныя вочы смяяліся, скура яе голай рукі, дакранаючыся маёй, была цёплая ад сонца.
  «Мілы, мілы Гордзі. Ён проста спіць і есць, спіць і есць без клопату ў свеце ".
  Яна пацалавала мяне, распусціўшы валасы, дакрануўшыся да маёй шчакі.
  «Дзе Нэці?» Я сказаў.
  «Нэці? Дарагая, гэтая маркотная Нэці. Што б вы ад яе хацелі?»
  - Нічога, - сказаў я. «Мне проста было цікава, дзе яна».
  «Тады, мілая, я баюся, што ты ніколі не даведаешся». Усмешка Селены была салодкай, як шпрыц. «Ніхто ніколі не даведаецца, акрамя, магчыма, пары маракоў, якія захоўваюць нумары тэлефонаў».
  Тады я ведаў, што яна скажа, і амаль ненавідзеў яе.
  «Сапраўды, яна была страшнай дзяўчынай. Заўсёды крадуць наша спіртное. А потым, падняўшы вам кубак джыну. Гордзі, мілы, з прыходам містэра Мофата і ўсё такое, ты ж не думаеш, што мы змірымся з гэтым?
  Селена пагладзіла мяне па руцэ. Яна паднялася з ложка і падышла да акна, абапёршыся на падаконнік і гледзячы вонкі.
  «Мімсі была з ёй вельмі добрая. Прыемней, чым яна заслугоўвала. Яна аддала Нэці цэлы месяц зарплаты, калі звальняла яе».
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 10
  ПАСЛЯ абеду, які Ян прынёс у інваліднай калясцы. Як і ўсё астатняе, вырабленае Сябрамі, гэта быў самы раскошны ў сваім родзе, самаходны з глыбокімі гумовымі шынамі і вясёлай набітай абіўкай.
  Ян адначасова ганарыўся і ўласцівы гэтым. Здавалася, ён думаў, што гэта яго цацка, а я проста яшчэ адзін рэквізіт, каб зрабіць гульню больш пацешнай. Пяшчотна, як маленькую дзяўчынку, якая кладзе сваю любімую ляльку ў калыску, ён падняў мяне з ложка і пасадзіў у крэсла. Ён прынёс зялёны шаўковы халат і надзеў яго мне на калені. Ён мітусіўся нада мной, прыбіраючы і папраўляючы маю піжамку. Ён адступіў, аглядаючы мяне з шырокай белай усмешкай. Затым ён адсунуў крэсла на некалькі футаў па пакоі і зарагатаў.
  Я забаўляўся ў ложку. У інвалідным крэсле я быў страшэнна смешны.
  Я падумаў спытаць яго, ці ўзяў ён насоўку з пахам лаванды і, калі так, то дзе яна. Але небяспека, акрамя цяжкасці перадаць ідэю жэстамі, зняахвоціла мяне. Ён перастаў мяне катаць. Маёй адной здаровай рукой я сам спрабаваў рухаць крэсла. Гэта было лёгка, але амаль адразу Ян пазваніў:
  «Не».
  Ён схапіўся вялізным кулаком за рэйку ззаду і спыніў мяне. Твар яго быў цёмны і змрочны.
  У мяне было інваліднае крэсла, але, відаць, Ян не збіраўся даць мне патэнцыйнай свабоды, якую яно прапаноўвала.
  Яшчэ тлеючы, ён выштурхнуў мяне з пакоя ў шырокі сонечны калідор. Гэта быў мой першы погляд на дом, які павінен быў быць маім. Ён завёў мяне ў гасціную. Гэта быў адзін з самых захапляльных пакояў, якія я калі-небудзь бачыў. Уся сцяна была шкляной, адкрываючы велізарную панараму самотных гор і абрывістага каньёна паміж імі.
  Я не ведаў, што дом так высока. Я таксама не разумеў, наколькі гэта далёка ад цывілізацыі.
  Мы прайшлі праз гасцёўню ў прасторную, застаўленую кнігамі бібліятэку. На стале ў куце, побач з пішучай машынкай, ляжаў тэлефон. Усведамленне гэтага як сувязі, якой бы тонкай яна ні была, са знешнім светам суцяшала.
  Французскія вокны адчыняліся з бібліятэкі на ашаламляльны кветкавы праспект. Ян падштурхоўваў мяне да іх, калі з унутраных дзвярэй выйшла місіс Фрэнд і, усміхаючыся, падышла да мяне.
  «Дарагі хлопчык, як прыемна цябе бачыць. А як вам ваш дом? Салодка, праўда?»
  «Нейкі адарваны адусюль, ці не так? Ёсць суседзі?»
  Спадарыня Фрэнд гартанна засмяялася. «Божа, не, дарагая. Нікога за міль. Калісьці ў маленькага каньёна за домам быў стары фермер, які вырошчваў авакада, але твой бацька выкупіў яго. Твой бацька ненавідзеў суседзяў. Гэта быў Напалеон у ім, я думаю. Раней ён любіў падымацца на высокія скалістыя месцы і быць манархам усяго, што ён аглядаў. Яна пагладзіла мяне па руцэ. «Астатнія ў басейне. Ці збіраецца Ян падвезці вас, каб далучыцца да весялосці?»
  "Я мяркую, што так", сказаў я.
  Пані Фрэнд уздыхнула. «Вам пашанцавала. Твая бедная маці, здаецца, не мае ні хвіліны адпачынку. Вярнуўшыся на кухню, я іду заказваць абед».
  Яна адышла. Ян штурхнуў мяне праз французскія вокны на выкладзеную пліткай тэрасу і з яе на травяную дарожку паміж квітнеючымі гібіскусам, алеандрам і мімозай. Тут не было ні выгляду, ні пачуцця адзіноты, толькі яркая, амаль душная ўтульнасць кустоў і кветак. Паварот на сцяжынцы пад драцяной аркай, зацягнутай сінім шлейфам, раптоўна і нечакана прывёў нас да краю доўгага басейна з шырокім борцікам.
  Гэта быў басейн вашай мары. Заслонены з чатырох бакоў пырхаючымі эўкаліптамі, ён таксама быў абмежаваны больш нізкай жывой загараддзю з апельсінавых дрэў. Духі крэмава-белых кветак былі амаль гнятлівымі, а саспелыя апельсіны свяціліся, як агонь, сярод бліскучага цёмнага лісця. Сама вада ў басейне была празрыстая і блакітная, як неба.
  Вясёлыя матрацы ўсыпалі шырокі бетонны вобад. На адным з іх Селена ў белым купальніку адпачывала з доктарам Нэйтам Крофт. Малады доктар, у якога, відаць, не было тэрміновых спраў, быў апрануты ў белыя трусы. Аголенае, яго цела з мяккай цёмнай скурай было такім жа экзатычным і не-клубным, як і вочы. Ён ляжаў зусім побач з Селенай, і яго голая рука, як я заўважыў, лёгка прылягала да яе. Марні таксама была там. У кароткім бюстгальтары з жоўтай бавоўны яна сядзела на краі басейна, звесіўшы ў ваду свае доўгія загарэлыя ногі.
  У той момант, калі яны ўбачылі мяне, усе трое згрудзіліся вакол мяне, смяяліся, балбаталі, каментавалі інваліднае крэсла. Калі Селена сказала мне, што Нэці звольнілі, я адчуў сябе на зыходзе сіл. Але свабода інваліднага крэсла, хоць і абмежаваная, вярнула надзею. Я смяяўся і жартаваў з іх у адказ з унутраным задавальненнем, што прынамсі мая бестурботнасць падманвае іх.
  Даставіўшы мяне, Ян нібы адчуў, што свае працоўныя абавязкі выкананы. Ухмыляючыся, ён зняў сінюю кашулю-пола і накіраваўся да краю басейна. Ён памацаў там пальцамі, ляніва размінаючы мускулы грудзей і рук. Яго целасклад быў сапраўды фенаменальным. Адзін пробліск яго і Брунгільды кінуў бы на Зігфрыда. Калі я назіраў за ім, я заўважыў, што Марні таксама назірае за ім.
  Яе павекі былі напалову зачыненыя, а кучаравыя вейкі хавалі вочы. Але на яе маладым твары быў дзіўны выраз, напружаны, амаль прагны.
  Ян нырнуў у басейн. З сіняй вады паказаўся яго твар. Ён смяяўся і адкідваў доўгія валасы, цяпер больш цёмныя, колеру мокрага пяску.
  Марні злавіла мяне, калі я глядзела на яе. Яе твар хутка набыў звычайную, нахабную ўсмешку.
  - Заробак за ўстрыманне, Гордзі, - сказала яна. «Ні піць, ні курыць. Няхай Яна будзе вам урокам».
  Цяпер Ян гуляў з вялікім чырвоным гумовым мячом. Падкідваючы яго ў паветра і ловячы, кідаючы і ныраючы пад яго, як эксгібіцыяністычны марскі леў. Селена стаяла побач са мной, паклаўшы руку на маё плячо. Раптам яна пабегла да басейна, нырнула і паплыла да Яна. У вадзе яна адчувала сябе як дома, як вялікі галандзец. Яна дайшла да яго. Яна схапіла мяч перад тым, як ён яго злавіў, і адскочыла, засмяяўшыся глыбокім хрыплым смехам. Ян рушыў за ёй. Ён злавіў яе за нагу. Мяч выслізнуў з мокрых пальцаў Селены. Яно адскочыла, ярка-пунсовае, па вадзе.
  Здавалася, ніхто з іх гэтага не заўважыў. Яны працягвалі змагацца. Абодва смяяліся. Мы маглі бачыць іх загарэлыя канечнасці, заблытаныя, калі Селена змагалася, толькі напалову шчыра, каб выратавацца. На Селене не было шапкі. Прыгожая лепка яе галавы была відаць, калі мокрыя валасы зліпліся вакол яе. Яна напалову адарвалася ад Яна, і ён зноў кінуўся да яе. Калі яго рукі абнялі яе, я зірнуў на яе профіль. Яе вочы блішчалі, а чырвоныя вусны расчыніліся ў гарачай усхваляванай усмешцы.
  Я адчуў востры боль у плячы. Я падняў вочы. Нэйт Крофт так моцна сціскаў мяне, што суставы пальцаў яго рук пабялелі. Я зірнуў на яго твар і зразумеў, што ён нават не здагадваўся, што хапаецца за мяне. Яго вусны былі амаль такімі ж светлымі, як і косткі пальцаў, а вочы, скіраваныя на змагаюцца карычневыя целы ў басейне, палалі лютасцю.
  Я даведаўся даволі шмат пра сваіх выкрадальнікаў. Але гэты факт быў, мабыць, самым паказальным. Больш не трэба было думаць, чаму доктар рызыкаваў усёй сваёй прафесійнай кар'ерай, стаўшы ўдзельнікам якой-небудзь змовы супраць мяне. Мужчына, які мог бы гвалтоўна адрэагаваць на кантакт Селены з іншым мужчынам, зрабіў бы для яе ўсё - здзейсніў бы забойства, калі б гэта было неабходна.
  Забойства! Слова навяло халадок.
  Гэтая нібыта гуллівая барацьба ў басейне зрабіла нешта дзіўнае і ўзмацніла атмасферу. Нават я заразіўся ім. Без папярэджання Нэйт Крофт ускочыў з майго боку і нырнуў у басейн. Марні стрэліў яму ўслед.
  Яны кінуліся на Селену і Яна, і заклён быў сарваны. Усе чацвёра працягвалі плёскацца і змагацца, але напружанне знікла. Гэта былі ўсяго чатыры чалавекі, якія забаўляліся з чырвоным гумовым мячом.
  Аднак яны ўсё яшчэ былі ахоплены наступствамі гэтай дзіўнай чатырохкутнай эмоцыі. Мяне нібы забыліся. Непрыкметна я пачаў адсоўваць крэсла ад басейна. Будучы пад пастаянным наглядам, я ніколі не мог будаваць планы загадзя. Мне даводзілася скарыстоўваць магчымасць кожны раз, калі яна прапаноўвалася. Я зманеўраваў назад да аркі пёрыстых сініх плюмбаго. Па-ранейшаму ніхто з іх не заўважаў. Адной здаровай рукой я прайшоў праз арку і як мага хутчэй прасунуў крэсла па роўнай травяной дарожцы на тэрасу і ў бібліятэку.
  Маім жаданнем было шукаць старую. Яна павінна быць недзе ў тым раскошным, бязладным бунгала, якое было дастаткова вялікім, каб змясціць тузін старых жанчын. Дзверы з бібліятэкі ва ўнутраны калідор былі прыадчынены. Я пачаў да гэтага. Гумовыя колы крэсла не выдавалі ні гуку на тоўстым лістава-зялёным дыване. Як толькі я дайшоў да дзвярэй, я пачуў крокі ў калідоры за імі. Я зазірнуў праз шчыліну паміж напаўадчыненымі дзвярыма і рамай і ўбачыў місіс Фрэнд, якая спакойна рухалася па калідоры ад мяне.
  З ёй у доме я ведаў, што любыя спробы даследаваць будуць безнадзейнымі. Сумна развярнуўшы крэсла, я наўздагад накіраваў яго да каміна. Над ім, на афарбаваных вохрай сценах, віселі чатыры фатаграфіі ў аднолькавых рамках. Адзін быў фотаздымак Селены; адзін быў з Марні; адна была місіс Фрэнд; а на чацвёртым быў суровы белавалосы мужчына з шчаціністымі ваяўнічымі вусамі - як мяркуецца, Гордан Рэнтан Другі.
  Я глядзеў на фатаграфію чалавека, які павінен быў быць маім бацькам і які памёр дваццаць дзевяць дзён таму. Гэта быў досыць грозны твар. Я мог сабе ўявіць, наколькі зусім іншай павінна была быць хатняя гаспадарка з ім на чале.
  Я адчуваў да яго дзіўную сімпатыю. Наколькі мы былі звязаны разам? Містэр Мофат прыязджаў заўтра. Я павінен быў прадэкламаваць оду містэра Фрэнда да Аўроры. Гэта неяк звязана са старым містэрам Фрэндам? І як? Са сваім жыццём? Ці з яго смерцю?
  Мае злавесныя падазрэнні, якія былі часткова задушаны веданнем таго, што Нэйт не наведваў містэра Фрэнда ў момант яго смерці, успыхнулі зноў з новым гвалтам. Магчыма, Сябры забілі старога і падманулі доктара Ліланда падпісаць пасведчанне аб смерці з дапамогай нейкай тыповай хітрыкі Сябра, якая, як яны баяліся, можа не пратрымацца бясконца. Вядома, не было ніякіх доказаў, якія пацвярджалі б гэтую тэорыю, акрамя выпадковай заўвагі слугі, пра якую мне паведамілі з другіх вуснаў. Але якое яшчэ магло быць тлумачэнне гульні ў кошкі-мышкі, у якую гулялі са мной Сябры, і іх гарачай рашучасці пераканаць мяне, што я Гордзі Фрэнд?
  І, які б ні быў іх план, дзе быў сапраўдны Гордзі? Усё яшчэ на сапраўднай біце? Ці яго недзе хавалі, пакуль я не заплачу за забойства?
  Думка пра Гордзі прымусіла мяне зразумець тое, што я павінен быў зразумець неадкладна. У групе сямейных фатаграфій над камінам не было выявы Гордана Рэнтана Сябра Трэцяга.
  Тое, што ён павінен быць, было зразумела. Не абмінулі б і адзінага сына. Я ўважліва паглядзеў на сцяну і заўважыў дзіркі ад цвікоў паабапал фотаздымкаў Марні і Селены. Былі таксама плямы, дзе вохра была на тон цямней. Бясспрэчна, было тры фатаграфіі, і фатаграфіі Марні і Селены былі перамешчаны, каб стварыць сіметрычны эфект.
  Вядома, не дзіўна, што Сябры выдалілі фатаграфію Гордзі. Цяпер, калі я быў мабільны ў інвалідным крэсле, яны не маглі рызыкаваць, каб пакінуць яго на сцяне. Але з паколваннем хвалявання я зразумеў, што мой выгляд даверу ім мог прынесці дывідэнды. Паколькі яны не чакалі, што я буду шпіёніць, яны, верагодна, не знішчылі фатаграфію Гордзі. Магчыма, яны нават не паклапаціліся яго схаваць, а проста засунулі ў шуфляду.
  Я агледзеўся вакол сябе. Большую частку сцены займалі ўбудаваныя кніжныя паліцы з марынаванага дуба. Фатаграфію можна было падсунуць за любы з шэрагаў кніг. Але спачатку я вырашыў паспрабаваць стол, дзе стаялі тэлефон і пішучая машынка. У першай шуфлядзе ляжалі распіскі з распіскамі, якія не мелі інфармацыі, а таксама скрыня, напоўненая купюрамі рознага наміналу і, як мяркуецца, была дробнымі грашыма місіс Фрэнд з Форт-Нокса. Але калі я адчыніў другі, на мяне ўтаропілася фатаграфія.
  Гэта была фатаграфія ў рамцы, якая дакладна адпавядала чатыром іншым фотаздымкам на сцяне. Нацягнуты, я падняў яго і паглядзеў на яго. Гэта была фатаграфія маладога чалавека са светлай прычоскай, вясёлым ротам і прамымі іранічнымі вачыма, якія нагадалі мне вочы Марні.
  Рамка і гэтыя вочы былі амаль такімі ж добрымі, як подпіс.
  У гэтым не было ніякіх сумненняў, я быў упэўнены.
  У руцэ я трымаў фотаздымак Гордзі Фрэнда.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 11
  M Y першая думка была: гэта даказвае гэта раз і назаўжды. Гэта не мая фатаграфія.
  Затым прапелеры, ледзь больш, чым шоргат, заварушыліся ў маёй свядомасці, вярнуўшы частку старой блытаніны. Як я даведаўся, падобны я на тое фота ці не? Амнезія паглынула ўсе ўспаміны пра маю асабістую знешнасць. З моманту майго вяртання ў прытомнасць у мяне не было магчымасці паглядзець на сябе. У спальні не было даступнага люстэрка.
  Магчыма, я быў падобны на фатаграфію. Тады што? У рэшце рэшт, гэта зробіць мяне Гордзі Фрэндам?
  На далёкай сцяне паблісквала доўгае яркае люстэрка. Я падсунуў да яго крэсла. Гэта было адно з самых дзіўных адчуванняў, якія я адчуваў - рухацца да люстэрка, абсалютна не ўяўляючы, якое адлюстраванне я ўбачу ў ім.
  Я прысунуў крэсла перад люстэркам. Перш чым зірнуць на сябе, я наўмысна вывучаў фатаграфію, пакуль кожная яе дэталь не зафіксавалася ў маёй свядомасці. Потым я паглядзеў на сябе.
  Важны момант быў, на жаль, безвыніковым. Адлюстраванне, якое глядзела на мяне, мела тыя ж агульныя рысы, што і фатаграфія. З таго, што я мог бачыць праз бінты, мае валасы былі такога ж сярэдняга адцення светлых. Я быў, як я меркаваў, на некалькі гадоў старэйшы, і твар мой быў больш упэўнены ў сабе, агрэсіўны. Я быў амаль упэўнены, што на фота не я, але падабенства было дастаткова, каб пакінуць цень сумневу ў маёй свядомасці.
  На імгненне я забыўся на фатаграфію ў простым захапленні вывучэння ўласнага твару. Мне спадабалася. І ў пэўным сэнсе гэта было знаёма. Я дакладна не запомніў яго, але гэта быў не чужы твар.
  «Петэр», — сказаў я сабе.
  Нейкім чынам разважанне ўзмацніла слабую рэакцыю маёй памяці на гэтае імя. Iris, я спрабаваў. Матрос. Сан-Дыега. Прапелеры. Праводзіць каго-небудзь у самалёце.
  Нешта белае варухнулася ў кутку люстэрка. Я зірнуў са свайго твару і ўбачыў адлюстраванне Селены за сваім. Яна пераступіла парог і нерашуча стаяла каля дзвярэй. Яна ўсё яшчэ была ў купальніку, з мокрымі валасамі, якія валяліся на галаве. Яна не ведала, што я бачу яе ў люстэрку. Яна глядзела проста на мяне. Яе твар быў насцярожаны, насцярожаны.
  Я падсунуў фатаграфію маладога чалавека пад зялёны халат, які закрываў мае ногі.
  «Гордзі, дзетка», — паклікала Селена.
  Я павярнуў крэсла, быццам толькі што заўважыў, што яна побач. Цяпер яна ўсміхалася сваёй цёплай, угаворлівай усмешкай. Уся насцярожанасць была закамуфлявана. Яна падышла да мяне і пацалавала ў вусны. Яе вусны былі прахалоднымі і свежымі ад вады.
  «Мілая, мы хваляваліся. Ты раптам знік. Мы думалі, што здарылася нешта страшнае. Што ты робіш?»
  «Гляджу на сябе ў люстэрка. Я першы раз бачу свой твар».
  Яна засмяялася. «Дзетка, гэта твар, на які трэба глядзець з гонарам, ці не так?»
  «Нічога страшнага». Я паказаў на фотаздымкі над камінам. — Стары з белымі вусамі — гэта мой бацька?
  «Вядома. «Яе рука слізганула ўніз па маёй шыі, лашчачы яе. «Памятаеце яго?»
  Я паківаў галавой. Яе рука правяла да майго горла і падбародка, а затым уверх, мякка дакранаючыся майго рота. Яна чакала, што я пацалую ёй руку і згублюся з любові да яе. Зараз я падбіраўся да Селены. Я ўжо не быў такой лёгкай здабычай.
  «Селена, - сказаў я, - чаму няма маёй фатаграфіі з астатнімі?»
  Цяпер яе рука рухалася па павязках на маёй галаве, гладзячы мае валасы. «Дарагі, ты не памятаеш? Вы ненавідзелі камеры. Цябе б ніколі не сфатаграфавалі».
  Я мог ведаць, што ў яе будзе гатовы адказ на гэта. Яна села на падлакотнік майго інваліднага крэсла. Калі яна гэта зрабіла, яе сцягно, відаць, ударылася аб кут фотарамкі, таму што яна зірнула ўніз і, сунуўшы руку пад мантыю, выцягнула фатаграфію.
  Нейкі момант яна глядзела на гэта, яе цёмна-сінія вочы ледзь-ледзь прыжмурыліся. Потым яна засмяялася і пацалавала мяне ў вуха, прамармытаўшы:
  «Мілая, што ты робіш з гэтай маркотнай фатаграфіяй?»
  У мяне не было тэхнікі Селены ў падмане. Я крыху вагаўся, перш чым сказаць:
  «Я толькі што знайшоў. Я не ведаў, як выглядаю. Я табе казаў. Таму я паднёс яго да люстэрка, каб праверыць, ці гэта мая фатаграфія».
  Гэта, вядома, не тлумачыла, чаму я так відавочна хаваў гэта пад дываном або чаму я «проста знайшоў» тое, што ляжала ў шуфлядзе. Але гэта было лепшае, што я мог зрабіць.
  Я выпадкова сказаў: «Гэта, дарэчы, ад мяне? З усімі гэтымі бінтамі цяжка сказаць».
  Яна зноў засмяялася. «Дзетка, не будзь абсурдам. Вядома, гэта не ты. Я ж казаў, што цябе ніколі не фатаграфавалі. Гэта твой стрыечны брат Бенджы. Вы яго не памятаеце? Такі сумны хлопчык. Аднак Ельскі любіў яго. Давалі яму ўсякія прэміі па метэаралогіі. Цяпер ён робіць нешта змрочнае пра надвор'е ў Кітаі».
  Па тоне яе голасу я зразумеў, што не падмануў яе, і ў душы вылаяўся. Цяпер яна ведала, што мой новы даверлівы настрой быў падробкай. Яна ведала, што, нягледзячы на мае пратэсты, я ўсё яшчэ быў дастаткова падазроным, каб прабрацца ў дом і пашукаць па шуфлядах у пошуках фатаграфіі. Я страціў сваю адзіную перавагу.
  З гэтага моманту яны будуць насцярожаныя ўдвая.
  Селена кінула фатаграфію на канапу і абвясціла, што прыехала адвезці мяне назад у басейн. Я сказаў ёй, што сонца занадта моцна пячэ, і я аддаю перавагу некаторы час заставацца дома. Я не чакаў, што яна так і скончыцца, але яна пакінула. Напэўна, яна была ўпэўненая, што я не змагу зрабіць больш шкоды.
  Яна ўсміхнулася, пацалавала мяне, сказала: «Прыязджай хутчэй, дзетка. Мы сумуем па табе», — і пакінуў мяне.
  Я адмовіўся пайсці з ёй не таму, што меў нейкае ўяўленне, што рабіць далей, а проста таму, што адчуваў сябе занадта прыгнечаным, каб прыкідвацца перад іншымі. Хустка з водарам лаванды, Нэці, а цяпер і фатаграфія — адзін за адным, з жахлівай эфектыўнасцю, Сябры пераўзышлі ўсіх маіх тузоў.
  Цяпер мне не заставалася нічога, каб супрацьстаяць гэтаму адчуванню надыходзячай небяспекі.
  На стале ў куце зазваніў тэлефон. Хутка, перш чым пярсцёнак паспеў прывабіць місіс Фрэнд або каго-небудзь яшчэ ў доме, я перавярнуў крэсла і ўзяў слухаўку. Мой пульс пачашчаўся. У мяне не было ніякага плана, толькі інстынкт, што любы кантакт са знешнім светам быў пажаданым. Аднак цяпер я быў больш асцярожны. Гэтаму мяне навучыла мая апошняя параза ад Селены.
  Я сказаў у слухаўку роўным, безасабовым голасам: «Містэр. Жыллё сябра».
  – адказаў мужчынскі голас. Гэта гучала пажыла і даволі мітусліва. «Ці магу я пагаварыць з місіс Фрэнд? Спадарыня Фрэнд Старэйшая?»
  «Спадарыня Сябар у басейне, - схлусіў я. «Ці магу я прыняць паведамленне?»
  Чалавек закашляўся. «Я... ах... з кім я размаўляю?»
  Асцярожна, падумаў я.
  «Гэта дварэцкі. «Для бяспекі я дадаў: «Новы дварэцкі».
  — О, — мужчына зрабіў паўзу. «Так, магчыма, вы б перадалі місіс Фрэнд паведамленне. Гэта містэр Петэрбрыдж, адвакат нябожчыка містэра Фрэнда. Калі ласка, скажыце місіс Фрэнд, што я буду заўтра пасля абеду з містэрам Мофатам, як і дамоўлена, калі я не атрымаю ад яе ніякіх паведамленняў.
  «Вельмі добра, містэр Пэтэрбрыдж».
  «Дзякуй. І, дарэчы, як яе сын? Якая жахлівая аварыя! Я веру, што ён будзе дастаткова здаровы на... на заўтра?
  "Так, містэр Фрэнд, здаецца, даволі добра ўлічваючы", сказаў я. У маёй хісткай ролі дварэцкага я адважыўся спытаць не больш, чым: «Значыць, заўтра, сэр?»
  «Так, заўтра». Містэр Петэрбрыдж выдаў дзіўны гук, які мог быць кашлем. «Заўтра выпрабаванне».
  Выпрабаванне.
  «Яшчэ што-небудзь, сэр?» — спытаў я.
  «Не, не. Гэта будзе ўсё. Калі вы будзеце так ласкавы, што місіс Фрэнд патэлефануе мне, калі планы зменяцца. Але я не разумею, як яны могуць быць».
  Раздаўся пстрычка, якая бязлітасна пазбавіла мяне кантакту з містэрам Петэрбрыджам, адвакатам нябожчыка містэра Фрэнда.
  Нейкі момант я сядзеў, утаропіўшыся ў трубку. Я ўсё яшчэ быў інвалідам як эмацыйна, так і фізічна. Я слаба кантраляваў сябе, і гэтая размова, такая незразумелая і ў той жа час напоўненая намёкамі на тое, што нейкі план набліжаецца да рэалізацыі, выклікала ў мяне надзвычайную трывогу. Выпрабаванне — заўтра. Час тады быў вырашальным фактарам. Мне заставалася ўсяго некалькі гадзін — нешта здарылася. Адчуванне ў пастцы было больш, чым я мог вытрымаць. Я адчуваў сябе як муха на лятучцы.
  Калі я глядзеў на тэлефон, мне прыйшла ў галаву неабдуманая ідэя. Нэці знікла, але яна нешта пакінула. Яна сказала мне, што Эма, старая кухарка, працавала на нейкага Кёрціса на Тэмпл Драйв.
  Я зняў слухаўку. Я сказаў аператару:
  «Я хачу, каб на Тэмпл Драйв было некалькі людзей па імені Керціс. У мяне няма нумара».
  Чаканне здавалася бясконцым. Нарэшце аператар сказаў: «Джордж Керціс, Тэмпл Драйв, 1177?»
  «Вось і ўсё».
  «Лона 3-1410. Хочаш, я зараз патэлефаную на гэты нумар?»
  «Калі ласка».
  Я пачуў ціхае гудзенне званка на другім канцы провада. Як мне ўгаварыць Эму прыйсці ў дом Сяброў, я не ведаў. Я таксама не ведаў, як, атрымаўшы яе туды, я змагу правезці яе кантрабандай і выкарыстаць для выкрыцця змовы. Але Эма думала, што містэра Фрэнда забілі. Нейкім чынам я павінен быў даведацца, што прывяло яе да думкі.
  Пакуль я чакаў, маўклівы пакой за маёй спіной здавалася перапоўнены нябачнымі ворагамі. Нарэшце званок абарваўся. Жаночы голас сказаў: «Так?»
  «Гэта дом Керціса?»
  «Так».
  «Ці магу я пагаварыць з кухарам, калі ласка?»
  «Кухар? Чаму… э… так. Пачакайце хвілінку».
  Наступіла другая, знясільваючая паўза. Затым іншы жаночы голас, хрыплы і абарончы, спытаў: «Прывітанне. Хто гэта?»
  «Гэта Эма?»
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?"
  «Гэта Эма, якая працавала на «Сяброў»? «
  «Эма?»
  «Так».
  «О, я мяркую, вы маеце на ўвазе кухара. Стары з сівымі валасамі?»
  «Так, так», - сказаў я.
  Узнікла паўза. Потым голас сказаў: «Яе няма ўжо пару тыдняў. Я цяпер тут працую».
  З заміраннем сэрца я сказаў: «Ведаеце, дзе я магу з ёй звязацца?»
  «Эма? Яна захварэла. Ведаеце, яна старая. Яна больш не працуе».
  «Але вы ведаеце, дзе яна?»
  «Яна з'ехала жыць да дачкі. Дзе гэта было цяпер? Ваёмінг? Вісконсін? Адзін з іх штатаў».
  «Тады...»
  Дрот быў перарэзаны на другім канцы. Я павольна дазволіў трубцы выслізнуць з маіх пальцаў назад на падстаўку.
  — Тэлефануеш, Гордзі?
  Я падняў вочы. Марні стаяла ў дзвярах. Яна абаперлася на дзвярную раму, з яе чырвонага рота валялася цыгарэта. Яе маладыя вочы, незвычайна бліскучыя, утаропіліся ў мой твар.
  Мяне ахапіла безнадзейнасць уцёкаў хоць на імгненне ад насцярожанасці Сяброў. Я паспрабаваў усміхнуцца.
  «Толькі што тэлефанавала маці», — сказаў я. «Містэр Пэтэрбрыдж».
  Я не ведаў, колькі з майго катастрафічнага званка пераемніку Эмы яна пачула. Яна таксама не падала знаку. Яна падышла да мяне і паклала рукі мне на плечы. Раптам цынічны шпон сышоў з яе твару, і яна была проста маладым невытлумачальна спалоханым дзіцем. Дзіўным сарваным голасам яна выпаліла:
  «Гэта занадта жудасна?»
  «Занадта жудасна?»
  Яе вусны дрыжалі.
  «Ты такі мілы хлопец. Я не магу доўга гэта глядзець».
  «Глядзіць што?»
  «Што яны з вамі робяць. Селена... Мімсі... Нэйт, усе яны. Яны нячысцікі. Вось яны і ёсць — нячысцікі».
  Імпульсна яна слізганула на падлакотнік каляскі. Яна абняла мяне за шыю і прыціснулася шчакой да маёй. Калі яна зноў загаварыла, яе голас быў здушаны рыданнямі.
  «Я іх ненавіджу. Я заўсёды іх ненавідзеў. Яны такія ж кепскія, як бацька, яшчэ горшыя». Яна дзіка цалавала мае шчокі, павекі, вусны. «Яны зробяць што заўгодна, што заўгодна, і ўсё роўна».
  Я быў уражаны. Гэта была новая д'ябальская хітрасць сям'і Фрэндаў? Ці я, як ні дзіўна, атрымаў саюзніка, калі ўся надзея, здавалася, знікла? Я абняў яе рукой, прыцягнуўшы да сябе так, што я адчуў, што яе маладыя грудзі прыціснутыя да сябе. Цяпер яна горача плакала. Я цалаваў яе валасы. Яна задрыжала і прыціснулася бліжэй.
  - Скажы мне, - сказаў я. «Марні, дзетка, скажы мне. Што яны са мной робяць?»
  «Я не магу... Я не магу... Я...»
  Яна вырвалася з маіх рук. Яна паглядзела на мяне ўніз, яе твар быў заліты слязьмі.
  «Я не магу... Я не магу...»
  Яна паднесла руку да рота. Яна крыху хныкнула. Яна рэзка павярнулася і выбегла з пакоя.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 12
  Я СПЯШАЎ інваліднае крэсла на ганак.
  — Марні, — паклікаў я. «Марні, вярніся».
  Яна бегла ад мяне па травяной дарожцы. Яна не звяртала ўвагі. Праз імгненне яна знікла з поля зроку праз арку, якая вяла да басейна.
  Нячысцікі. Гэта злавеснае слова гучала ў маіх вушах. Мімсі, Селена, Нэйт - усе яны нячысцікі.
  І гэта сказала Марні, Марні ўдзельнічала ў змове, Марні дакладна ведала, што яны збіраліся са мной зрабіць.
  «Прывітанне, дарагая. Зусім адзін?»
  Я падняў вочы. Спадарыня Фрэнд выйшла з бібліятэкі і рушыла да мяне. Яе вялізная прыгажосць была раскошнай, як квітнеючыя клумбы. На адной руцэ ў яе быў плецены садовы кошык. У руцэ яна трымала вялікую пару садовых нажніц. Каго яна мне нагадала? Адзін з лёсаў? Лёс, які пераразае нітку жыцця?
  «Як добра, дарагая. Я думаў, ты ляжаш з астатнімі ля басейна. Мы можам наведацца разам. Пойдзем за вугал у паціа. Там цяніста».
  Яна пачала штурхаць маё інваліднае крэсла па тэрасе, ласкава балбатаючы. Нервы ў мяне тады былі вельмі напружаныя. Было амаль невыносна, каб яна была нябачнай за мной. Здаецца, я напалову чакаў, што яна ўткне нажніцы мне ў шыю.
  «Вось мы і прыехалі, дарагая. Тут так чароўна».
  Мы ўвайшлі ў невялікі агароджаны ўнутраны дворык. Уздоўж сценаў у белых кадках стаялі калядныя зоркі і плетистые ружы. Бела-зялёныя крэслы на ганку былі расстаўлены пад ценем паніклага перцавага дрэва. Місіс Фрэнд падсунула маё крэсла да аднаго з іншых і села. Яна даставала вязанне са свайго садовага кошыка, і яе белыя пальцы пускалі воўну па іголках. Усё, што рабіла місіс Фрэнд, было такім няўхільным мацярынскім. Гэта было самае страшнае ў ёй.
  «Ну, даражэнькі, — яна ўсміхнулася з вязання, — як ты сябе адчуваеш у інваліднай калясцы? Ператамляецеся?»
  Здарэнні апошніх паўгадзіны зрабілі мяне млявым, як сцяблінка травы. З усіх змоўшчыц я быў упэўнены цяпер, што пані Фрэнд самая грозная. Калі б толькі я змог яе зламаць, увесь гэты будынак мог бы разваліцца. Але як? Яна была так упэўнена ў сабе, а ў мяне не было нічога - нічога, акрамя містэра Петэрбрыджа.
  Я спакойна сказаў: «Сп. Петэрбрыдж толькі што тэлефанаваў».
  «Ён зрабіў, дарагі?»
  «Адвакат майго бацькі?»
  «Так, Гордзі. Я ведаю гэта, вядома. Чаго хацеў шаноўны містэр Петэрбрыдж?»
  «Ён сказаў перадаць вам, што прыедзе заўтра пасля абеду з містэрам Мофатам, як і дамоўлена, калі ён не пачуе ад вас ніякіх паведамленняў».
  Яна ўсміхнулася. «О, добра. Тады мне не трэба будзе яму тэлефанаваць». Яе манументальная ціхамірнасць невымоўна раздражняла.
  «Чаму містэр Петэрбрыдж прыедзе заўтра?» — спытаў я.
  «На сустрэчу, дарагая», - далікатна сказала яна. «Ліга чыстага жыцця. Ён член, вы ведаеце. Ваш бацька настойваў на тым, каб ён далучыўся, і ваш бацька быў вельмі прыбытковым кліентам. Я баюся, што як член Лігі чыстага жыцця, язык містэра Петэрбрыджа трохі ўпіваецца ў шчаку».
  Я кажу: «Значыць, заўтра тут будзе збор усёй лігі?» Я думаў, вы сказалі, што гэта быў проста містэр Мофат.
  «О, не, дарагая, уся ліга». Спадарыня Фрэнд падышла да канца аднаго клубка воўны. Яна ўзяла яго хвост і пачала ўплятаць яго ў наступны шар. «Хіба я не дала зразумець? Вядома, гэта павінна быць паніхіда па вашым бацьку пад старшынствам містэра Мофата. Я мяркую, што служба - гэта не зусім правільнае слова. Яны не зусім рэлігійная ўстанова. Больш цырымонія. Магчыма, так і варта было б гэта назваць».
  «Спадар Петэрбрыдж назваў гэта выпрабаваннем, - сказаў я.
  «І так яно і ёсць, дарагая. Вы пачакаеце і ўбачыце. Такімі жудасна, жудасна добрымі мы павінны быць. Ні спіртнога, ні цыгарэт, вядома. Нават попельніцы не відаць. Усе мы ў чорным. Без макіяжу. І нейкі змрочны святы выраз. Ведаеш, дарагая. Вось так». Яна адклала вязанне і скрывіла твар у выразе самай маркотнай пабожнасці.
  «Я вельмі спадзяюся, што ты зможаш надаць правільны твар, дарагі. Вы павінны практыкавацца. Падумайце пра тое, што пахне асабліва непрывабна, напрыклад, пра мёртвую мыш. Вось як я раблю». Яна ўздыхнула: «Гэта апошні раз, Гордзі. Я паабяцаў сабе гэта. Пасля заўтрашняга дня мы назаўсёды адмовімся ад Лігі чыстага жыцця Аўроры. Дарагі мой, калі б ты ведаў, як я ад гэтага пакутаваў. Таму што яны не добрыя людзі. Вы зразумееце гэта, калі ўбачыце іх. Яны агідныя, агідныя крывадушнікі. Усё іх жыццё - адна вялікая, тоўстая, самазадаволеная фальшыўка. Часы ў Сэнт-Паўле, калі я аддаў бы сваю душу, каб падняць спадніцу над каленямі і акунуцца ў кан-кан пасярод адной з гаворак містэра Хебера! Вядома, ніколі не рабіла, - сумна дадала яна. «Я заўсёды вельмі баяўся твайго дарагога бацькі».
  Спадарыня Фрэнд была чароўная. Я пачаў даведвацца, што яна выкарыстоўвала сваё абаянне як прыманку кожны раз, калі я набліжаўся да небяспечнага месца. Вяртаючы размову ў тое рэчышча, якое я хацеў, я спытаў:
  «І што я павінен рабіць заўтра?»
  «Ты, дарагі?» На атласна-белых грудзях місіс Фрэнд сеў маленькі румяна-карычневы матылёк. Яна спакойна адмахнулася ад гэтага: «Нічога, Гордзі. Проста выглядайце рэспектабельна, будзьце ветлівымі і паспрабуйце рабіць выгляд, што вам не сумна. О так, і вы таксама можаце прачытаць оду да Аўроры . Яна зірнула на мяне пад павекі. «Вы ўсё яшчэ даведаліся?»
  «Не ўсё».
  «Тады мы ўсе дапаможам вам сёння вечарам. Містэру Мофату гэта вельмі спадабалася б, таму што... ну, дарагая, цябе заўсёды лічылі праклятым у сям'і, разумееш. Яму было б вялікае задавальненне адчуць, што вас выправілі». Яна паклала вязанне на свае зручныя калені. «Ніколі не ведаеш, дарагі. Магчыма, сустрэча верне вам памяць. Вядома, вы ніколі не сустракаліся з містэрам Мофатам і ніколі не наведвалі ніводную з гэтых каліфарнійскіх сустрэч. Але ў вас было шмат таго ж у св. Магчыма, гэта закране душу».
  Гэта было надзвычайнае напружанне, ніколі не прымаючы тое, што яны сказалі, за чыстую рэч, спрабуючы ўлавіць намёк на праўду ў перагіне ці абертоне. Цяпер я думаў: Гордзі быў праклятым у сям'і, з дрэннай рэпутацыяй. Калі б містэр Фрэнд быў забіты і факт быў выяўлены, Гордзі стаў бы найбольш відавочным падазраваным. А містэр Мофат і містэр Петэрбрыдж ніколі не бачылі Гордзі. Тады Гордзі быў адзіным членам сям'і, які мог быць прадстаўлены заменай, не адразу кідаючыся ў вочы хітрасцю.
  Так, у Сяброў мог бы быць спартыўны шанец сысці з рук неверагодная схема, у якой я іх падазраваў - калі б яны былі дастаткова смелымі.
  І, бог ведаў, яны былі смелыя.
  Нячысцікі. Ці гэта мела на ўвазе Марні, калі называла іх нячысцікамі ?
  Салодкасць місіс Фрэнд мела эфект духмяных падушак, якія душылі мяне. Ва мне ўзнікла непераадольнае жаданне вырвацца на волю. Безумоўна, што б ні скончылася, я мог апынуцца ў не горшай сітуацыі, чым цяпер.
  «Хочаш, каб акорд атрымаўся?» — знарок кідаючы ёй выклік, спытаў я. «Вы хочаце, каб я вярнуў сабе памяць?»
  «Гордзі, што дзіўна сказаць». Яна паклала вязанне на калені і скрывіла стомленую грымасу. «О, даражэнькі, ты ўсё яшчэ падазрона ставішся да нас. Я так і думаў, калі Селена распавяла мне, як ты дастаў з шуфляды фатаграфію свайго стрыечнага брата Бенджы.
  Селена ўжо перадала навіны. У іх была звышэфэктыўная арганізацыя.
  - Стрыечны брат Бенджы? Я сказаў. «О, вы маеце на ўвазе майстра з Гарварда, які працуе батанікам у Індыі». Я зрабіў паўзу. «Гэта Індыя, ці не так?»
  Спадарыня Фрэнд спакойна працягвала вязаць. «Так, дарагі».
  Я з цяжкасцю ў гэта паверыў. Нарэшце я яе спатыкнуў. Утаропіўшыся на яе, я сказаў: «Ты не зусім зразумела гэтую гісторыю з Селенай, так?»
  «Гордзі, дарагі, што ты маеш на ўвазе?»
  «Селена сказала, што гэты міфічны стрыечны брат Бенджы паехаў у Йель, быў метэаролагам і жыў у Кітаі. Вы павінны сказаць ёй, каб яна не хлусіла так складана. Калі вы працуеце разам чацьвёра, гэта павінна быць дастаткова цяжка падтрымліваць прытворства без неабходнасці запамінаць мноства дзіўных дэталяў».
  «Сапраўды, дарагая. «Спадарыня Сяброўка зноў адклала вязанне. Здавалася, яна крыху пакрыўджаная. «Што вы маеце на ўвазе пад хлуснёй? Ваш стрыечны брат Бенджы - метэаролаг у Кітаі? Я ўпэўнены, што не ведаю. Ён з боку твайго бацькі. Я нават ніколі не сустракаўся з ім. Селена значна больш схільная мець рацыю ў гэтым, чым я».
  "Сумняваюся", сказаў я. «Па вялікім рахунку, ты значна больш эфектыўны, чым Селена. Яе хлусня пра старую, учора ўвечары, напрыклад. Вы маглі б зрабіць лепш, чым гэта ".
  Якімі б ні былі наступствы, было надзвычайнай палёгкай выйсці з гэтым нарэшце.
  Спадарыня Фрэнд глядзела на мяне са здзіўленнем, якое, здавалася, не мела ніякай трывогі.
  «Старая жанчына, дарагі?»
  «Ня варта рабіць выгляд, што ня ведаеш пра яе. Селена разбудзіла цябе мінулай ноччу, каб расказаць, што здарылася.
  «Мой дарагі Гордзі, калі ласка, скажы мне, што ты маеш на ўвазе, інакш я крыху звар'яцею».
  «Гэта зэканоміць шмат часу, калі вы ўспомніце некалькі простых фактаў. Селена ніколі не падманвала мяне наконт старой, нават пасля таго, як у мяне скралі хустку. Ва ўсякім выпадку, Нэці сказала мне. Мне ўдалося атрымаць ад яе столькі інфармацыі, перш чым вы яе звольнілі».
  «Гордзі, ты намякаеш, што я звольніў Нэці, таму што...»
  «Я больш не намыкаю. Мне надакучыла намякаць. Я кажу вам, што вы ўсе чацвёра — Селена, Марні, доктар Крофт і вы — кармілі мяне зграяй хлусні з самага пачатку. Я выдатна ўсведамляю гэты факт і больш не буду хлусіць».
  «Мілая, дзякуй нябёсам!» Спадарыня Фрэнд схапіла маю руку і сціснула яе. «Нарэшце вы сталі са мной шчырымі. Вы не ведаеце, як я ўдзячны. Як вы думаеце, пра што менавіта мы хлусім?»
  «Я не думаю. Я ведаю». Я, вядома, не збіраўся згадваць свае падазрэнні наконт смерці старога містэра Фрэнда. Гэта было занадта небяспечна. «Ты хлусіш пра тую старую».
  Міла цярплівая ўсмешка гуляла на яе вуснах. «Калі б я ведаў, што ты меў на ўвазе пра старую жанчыну, дарагая, я мог бы растлумачыць».
  «Старая жанчына, якая зайшла ў мой пакой мінулай ноччу». Мне хапіла розуму не дадаць, што старая сказала, што я не Гордзі Фрэнд. «Старая жанчына, пра якую сказала Селена, была толькі плодам майго ўяўлення».
  Я злосна глядзеў на яе, думаючы: зараз ёй давядзецца зламацца. Але місіс Фрэнд ніколі не выглядала менш падобнай на зламанасць.
  «Селена сказала, што ў доме не жыве старая жанчына?» — паўтарыла яна. «Мой дарагі, як дзіўна. Тут, канечне, жыве бабулька».
  Я чакаў амаль усяго, акрамя гэтага. Я сказаў: «Тады чаму Селена хлусіла пра яе?»
  «Мой дарагі, я не магу ўявіць.» Голас спадарыні Фрэнд быў супакойваючым. «Я, вядома, не ведаю абставінаў. Ты яшчэ інвалід. Магчыма, усё, што здарылася, вас збянтэжыла, і Селена падумала, што вы спаце лепш, калі яна будзе рабіць выгляд, што ўсё гэта сон. Але тады вы не можаце чакаць, што я растлумачу разумовыя працэсы Селены. Часам я думаю, ці ёсць у яе».
  У чарговы раз місіс Фрэнд здолела прымусіць мяне адчуць сябе дурнем. Я слаба сказаў: «А хто ж яна, гэтая старая?»
  «Твая бабуля, дарагая. Бедная мілая, яна мая маці. Яна жыве з намі з таго часу, як мы прыехалі ў Каліфорнію. Яна даволі старажытная і даволі кволая, але гэта дакладна не сон».
  «Тады я магу яе бачыць?»
  «Бачыш яе?» Твар спадарыні Фрэнд асвятлілася ўсмешкай недаверлівай удзячнасці. «Даражэнькі, ты можаш патурбавацца? Яна заўсёды была такая адданая табе. І, я баюся, вы даволі занядбалі яе. Дарагая, калі б ты толькі наведаўся з ёй, я быў бы вельмі шчаслівы».
  Гэта было тыпова для спадарыні Фрэнд. Ты выпусціў у яе стралу, яна злавіла яе і пачала напяваць над ёй, нібы гэта была прыгожая кветка, якую ты ёй падарыў.
  Але на гэты раз, вядома, яна перастаралася. Яна падумала, што паступіла разумна, зрабіўшы выгляд, што хоча, каб я сустрэўся са старой. Але ні яна, ні хто іншы не ведаў, што ўчора вечарам старая прызналася, што я не Гордзі Фрэнд. Калі пашанцуе, я мог бы ператварыць яе апошнюю схему ў бумеранг.
  Я сказаў: «Як наконт таго, каб пайсці да яе прама зараз?»
  «Гэта было б цудоўна». Спадарыня Фрэнд запхнула сваё вязанне назад у садовы кошык і, падняўшыся, міла пацалавала мяне ў шчаку. «Дарагі, ты мілы хлопчык».
  Яна пачала заносіць маё крэсла ў дом.
  «Толькі гэта, дарагая, выклікае ў цябе падазрэнне?»
  "Так", - сказаў я, хлусячы.
  Мы спусціліся па сонечным калідоры ў крыло, якое я не даследаваў. Мы спыніліся перад зачыненымі дзвярыма. Маленькая задаволеная ўсмешка скрывіла вусны, спадарыня Фрэнд пастукала і паклікала: «Мама? Маці, дарагая?»
  Мае пальцы, сціскаючы ручкі каляскі, дрыжалі.
  «Мама, мілая?» — зноў паклікала місіс Фрэнд.
  «Марта, гэта ты?» За дзвярыма прарэзліва пачуўся старэчы, з'едлівы голас.
  «Так, дарагая. Ці магу я зайсці?»
  «Заходзьце. Заходзьце».
  Спадарыня Фрэнд адчыніла дзверы і адсунула маё крэсла ў прыгожую лавандава-шэрую спальню. У крэсле каля акна сядзела старадаўняя жанчына з неахайна накладзеным на плечы шалем і глядзела на сад. Калі місіс Фрэнд падкаціла мяне бліжэй, старая не павярнулася. Але я добра бачыў яе профіль. Я разглядаў падкладаную пергаментную скуру, вялікае вока, запалае ў вачніцы. У гэтым не было ніякіх сумневаў.
  Мая «бабуля», якая сядзела ў інваліднай калясцы каля акна, была дакладна той самай старой, што стаяла над маім ложкам напярэдадні вечарам.
  "Мама, дарагая", сказала місіс Фрэнд. «Глядзі. Я прынёс табе сюрпрыз».
  «Што? Сюрпрыз, га?»
  Старая з цяжкасцю варухнулася ў крэсле, каб змагла зірнуць на нас.
  Гэта быў момант.
  Старая паглядзела на каляску, потым на мяне. Павольна маршчынкі вакол яе вуснаў расцягнуліся ва ўсмешку дрыготкай асалоды.
  - Гордзі, - сказала яна.
  Яна працягнула да мяне абедзве свае худыя рукі. Вузлаватыя пальцы рабілі прагныя рухі ў паветры, нібы ёй не цярпелася абняць мяне.
  - Гордзі, - усклікнула яна. «Гэта мой Гордзі. Мой мілы Гордзі прыехаў да сваёй старэнькай бабулі».
  Спадарыня Фрэнд звяла два крэслы. Старыя пальцы бегалі па маіх руках. Старыя вусны, сухія і перасохлыя, ласкава прыціснуліся да маёй шчакі.
  Голас Марні, сарваны і дзікі ад плачу, здавалася, быў тут жа, у пакоі.
  Я не магу глядзець на тое, што яны з табой робяць. Яны нячысцікі — усе... нячысцікі...
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 13
  М РС. Цвёрдай рэжысёрскай рукой кіраваў гэтым “невялікім візітам” Ф РУБ . Яна завяла невялікія, бяспечныя тэмы для размовы, абсыпала нас са старой дамай усмешкамі, а прыкладна праз пяць хвілін падарыла мне яшчэ адзін стары пацалунак ад «бабулі» і вывезла з пакоя.
  У сонечным калідоры яна ззяла на мяне. «Вось, мілы хлопчык, яна не асабліва страшная, праўда?»
  Я мог бы сказаць: не яна, а ты. Я не зрабіў. Я нічога не сказаў. Дзякуючы свайму незвычайнаму таленту інтрыгаваць, місіс Фрэнд нейкім чынам здолела перацягнуць старую лэдзі на свой бок. Цяпер яна злавіла мяне ў пастку. Казаць рэчы не магло дапамагчы.
  Яна вывезла мяне на тэрасу. «Сонейка было добра для мяне», — сказала яна. Яна прапанавала адвесці мяне ў басейн, але ў гэты момант Селена, Нэйт і Марні мітусіліся па травяной дарожцы праз клумбы. Яны тоўпіліся каля нас у сваіх плаўках, маладыя, прыгожыя, добразычлівыя. Я глядзеў у асноўным на Марні. Цяпер у мяне нікога не было, акрамя, магчыма, Марні. Але на яе твары не было прыкмет яе дзіўнага зрыву. Яна была такой жа маскіраванай і выгляднай, як і іншыя.
  «Селена, дарагая, мы толькі што былі да бабулі». Голас спадарыні Фрэнд быў далікатным дакорам. «Сапраўды, што было ў цябе ў галаве, калі ты сказаў Гордзі, што яе не існуе?»
  Селена была хуткай. Без найменшай прыкметы імправізацыі яна лёгка засмяялася. «Ці не было гэта глупствам?»
  «Тады навошта ты гэта зрабіў, дарагі?»
  «О, гэта было толькі таму, што я спаў, Мімсі. Я разгубіўся. Гардзей спалохаўся. Я думаў, што так лягчэй яго супакоіць. А потым, калі я гэта зрабіў, я зразумеў, што ён падазрона ставіцца да нас. Я думаў, што калі ён даведаецца, што я схлусіў, гэта пагоршыць сітуацыю. Таму я папрасіў Марні падтрымаць мяне». Яна лашчыла руку Марні, якая не рэагавала. - Ці не так, Марні?
  Марні паціснуў плячыма.
  Селена перавяла свой светлы позірк на Нэйт. «Я таксама тлумачыў Нейту, і ён, як лекар, сказаў, што я меў рацыю, ці не так, Нейт?»
  - Так, - сказаў Нейт.
  Пані Фрэнд уздыхнула. «Селена, дарагая, я баюся, што ты не будзеш званіць праз стагоддзі, шукаючы свой інтэлект. А цяпер будзь добрай дзяўчынкай. Скажы Гордзі, што ты прабач».
  «Прабач, дзетка. «Селена пацалавала мяне ў лоб. «У наступны раз, калі бабулька залезе да вас у ложак, я раскажу вам усю гісторыю яе жыцця».
  Здавалася, што яны затрымаліся ў канаўцы падману — як японскія пасланнікі, якія размаўляюць пра добрасуседства з гудзеннем іх уласных бамбавікоў, ужо чутным над галавой.
  Няўжо яны сапраўды думалі, што ўсё яшчэ падманваюць мяне?
  «Там. «Спадарыня Сябар чароўна ўсміхнуўся. «Цяпер усё праяснілася, Гордзі».
  Яна пачала нас арганізоўваць. Селене, Нейту і Марні было загадана змяніць мокрыя плаўкі. Мяне перадалі Яну, які адвёз мяне назад у мой пакой і без патрэбы зноў выкупаў мяне.
  Пакуль яго рукі рухаліся па маёй скуры, я змагаўся з ідэяй, якая павольна фарміравалася ў маёй галаве. Я не паверыў пацёртым тлумачэнням місіс Фрэнд, што містэр Петэрбрыдж прыедзе заўтра проста як член Лігі чыстага жыцця Аўроры. Якой бы ні была іх агульная палітыка, я ведаў, што заўтра яны чакаюць ад мяне нечага пэўнага, і гэтае пэўнае звязана з вершам пана Фрэнда.
  Магчыма, я мог бы выкарыстаць верш як зброю для контратакі.
  Ян падняў мяне з ванны і пачаў абціраць. Я раптам кажу: «Чаму вас спадар Фрэнд звольніў?»
  Яго рука, сціскаючы зялёны турэцкі ручнік, лягла на мой жывот. Ён глядзеў блакітнымі насцярожанымі вачыма.
  «Вы». Я паказаў на яго. «Спадар Кажа табе сябар — Ян скрам?»
  Упершыню ён, здаецца, зразумеў мой сэнс. Вочы праясніліся. Ён энергічна кіўнуў, бялявая пасма спаўзла на яго лоб.
  «Чаму?» Я сказаў. «Чаму ён кажа, што Ян — бяры? Чаму?»
  Затым ён засмяяўся, глыбокім, вясёлым смехам. Здавалася, гэта азначала, што яго звольнілі па нейкай прычыне, якая была для яго бясконца цікавай. Ён усё яшчэ смяяўся, калі апрануў мяне і аднёс назад да інваліднага крэсла.
  У вялізнай гасцінай падавалі кактэйлі, калі Ян завёў мяне туды. Сям'я і доктар Крофт сядзелі ў крэслах перад велізарным акном з шклом, балбаталі, смяяліся, як любая сям'я, якая добра бавіць час.
  Спадарыня Фрэнд дазволіла мне выпіць адзіны кактэйль з дазволу Нэйта Крофта ў якасці «асаблівага пачастунку». Заўтра павінен быў быць змрочны дзень, сказала яна. Мы ўсе павінны святкаваць сёння.
  Святкаванне перайшло ў вячэру з шампанскім, якую ў сталовай са шклянымі сценамі падала пакаёўка, якую я ніколі раней не бачыў. Пераемнік Нэці? Мы ўсе павінны былі быць жудасна, жудасна спакойнымі. Нікога не было. Я шчыра маркоціўся. Марны маўчаў і быў напружаны. Селена і Нэйт — і нават місіс Фрэнд — былі занадта вясёлымі, каб іх пераканаць. Яны жартавалі пра Лігу чыстага жыцця; яны зрабілі недарэчныя прапановы, каб шакаваць містэра Мофата.
  Яны нерваваліся. Гэта азначала, што ўсё набліжалася да галавы.
  Верш ніколі не згадваўся падчас абеду, але я быў упэўнены, што ён быў у іх усіх галовах. Гэты настрой вымушанай легкадумнасці быў наўмысным пралогам да таго моманту, калі — о, так нязмушана і легкадумна — нехта выказаў здагадку, што было б страшэнна весела рэпеціраваць мяне ў Одзе да Аўроры.
  Калі мы сядзелі за кавай у гасцінай, гледзячы на ашаламляльную панараму неба і гор, Селена ўстала са свайго месца і села на падлакотнік майго інваліднага крэсла. Гэта было нязручнае становішча. Толькі лішак прыхільнасці або яе сімуляцыя маглі прымусіць яе прыняць гэта.
  Я падазраваў апошняе і меў рацыю. Амаль адразу яна паціснула мяне за плячо, усміхнулася і прапяяла:
  « У карчмах, дзе моладзь збіраецца, каб пакалыхаць сваімі пажадлівымі сцёгнамі. Сапраўды, гэта па-боску. Я паўтараў гэта сабе ўвесь дзень зноў і зноў. Гордзі, гэта будзе чыстае шчасце, калі ты заўтра прачытаеш гэта ўсім тым нявінніцам з тварам малочнай сыроваткі. Давай, навучым цябе астатняму».
  «Так», — уставіў Нэйт, відавочна кіруючыся намёкам. «Я вар'яцею, калі слухаю верш. Ніколі не рабіў, ведаеце.
  Не адрываючыся ад свайго вязання, місіс Фрэнд сказала: «Марні, дарагая, бяжы прынясі кнігу з пакоя Гордзі».
  Марні адкінула назад свае бліскучыя чорныя валасы, напружана, неадназначна зірнула на мяне, а потым паспяшалася з пакоя. Неўзабаве яна вярнулася. Селена ўзяла ў яе кнігу і пашукала па старонках.
  Спадарыня Фрэнд сказала: «Шкада здзекавацца з твайго беднага бацькі». Яна паглядзела на мяне з усмешкай. - Ты паабяцай трымаць твар цвёрдым, калі будзеш дэкламаваць, ці не так, Гордзі? Гэта будзе так шмат значыць для містэра Мофата».
  Селена знайшла старонку. «Яшчэ два вершы, Гордзі, дарагі».
  Нэйт пакінуў сваё крэсла і стаяў ззаду Селены, яго рука ляжала з прытворнай бяздумнасцю на яе голым плячы. Пані Фрэнд паклала вязанне сабе на калені. Марні запаліў запалку ад цыгарэты з рэзкім пырскаючым гукам. Усе яны так адчувалі мяне, што я адчуваў іх канцэнтрацыю, як пальцы на сваім целе.
  Яны гублялі сваю тонкасць.
  Селена летуценна пачала дэкламаваць:
  
  «О, маці сумна стогнуць за сваім малым.
  О, жонкі прагнуць дома свайго мужа.
  Абодва ўнізе ў цёмнай карчме п'юць,
  Распусныя ў сваёй нядбайнай карунцы.
  Апантаныя яны падаюць на падлогу. ах,
  Перш чым яны патонуць у фатальнай пене піва,
  Аднаві іх, адтэрмінуй іх, Аўрора,
  Маці Божай Дома». »
  
  Спадарыня Фрэнд сморшчыла нос. «Сапраўды, хопіць напіваць Махахея, ці не так? Баюся, твой бацька быў не вельмі добрым Суінбернам, Гордзі. Яна ўсміхнулася мне. «Цяпер будзь добрым хлопчыкам, дарагі. Першы радок, Ой, стогнуць маці сумна па сваіх... »
  Селена глядзела на мяне пад напаўпрыплюшчанымі вейкамі. Нэйт глядзеў на мяне. Таксама і Марні.
  «Давай, дарагі». Спадарыня Фрэнд пачала пальцамі адбіваць у паветры цяжкі рытм. « Ой, стогнуць маці сумна ...»
  - Не, - сказаў я.
  Рука Селены, закінутая мне на плячо, зацякла. Нейт сціснуў рот. Спадарыня Фрэнд сказала:
  - Не... што, Гордзі, дарагі?
  «Я не збіраюся вучыць гэты пракляты верш».
  Вочы Марні блішчалі. Спадарыня Фрэнд паднялася і рушыла да мяне.
  «А цяпер, дарагая, не будзь прыдзірлівай. Я ведаю, што гэта недарэчна. Я ведаю, што вам будзе няёмка. Але, калі ласка...»
  Я паківаў галавой.
  «Чаму не, дарагі? Чаму б і не?”
  Яна была ўзрушаная. Упершыню спакойная ўсмешка была такой фальшывай, што можна было бачыць наскрозь яе. Я адчуваў сябе цудоўна.
  «Я не буду вучыць верш, — сказаў я, — таму што гэта вольная краіна, і я не хачу вучыць верш, які трэба было задушыць пры нараджэнні».
  «Але, дарагая, я табе казаў. Дзеля містэра Мофата...»
  «Я павінен клапаціцца пра містэра Мофата». Я зрабіў паўзу, вымяраючы напружанне. «Навошта шумець? Усё роўна, чытаю я гэта ці не. Вы самі так сказалі. Вы назвалі гэта чароўным жэстам. Добра, так што чароўнага жэсту не будзе».
  Доктар Крофт, спрабуючы выглядаць грубым, хлапчуковым доктарам, сказаў: «Гордзі, стары, давай не будзем раздражняць. Твая маці хоча, каб ты прадэкламаваў гэта. У рэшце рэшт, прасіць не так шмат».
  Я паглядзеў на яго. Неяк лепш было мець справу з мужчынам пасля ўсіх тых задушлівых жанчын. Я сказаў: «Можа быць, мяне пераканаюць прачытаць гэта».
  «Пераканалі?» Ён выглядаў поўным надзеі. — Як, Гордзі?
  «Калі б яны перасталі хлусіць і сказалі мне, чаму яны сапраўды хочуць, каб я гэта зрабіў».
  «Хлусня». Нэйт рэзка паўтарыў гэтае слова. «Гордзі, я думаў, мы пакончылі з усімі гэтымі падазрэннямі. Я думаў…”
  Спадарыня Фрэнд, усё яшчэ ўсхваляваная, адкрыла рот, але, на здзіўленне, Селена загаварыла першай.
  «Добра. Вось і ставім гэта да нас. «Яна засмяялася сваім хрыплым, вясёлым смехам. «Чаму б не сказаць яму праўду?»
  «Селена!» — агрызнулася пані Фрэнд.
  «Хіба ты не бачыш, якія мы дурні? Ты крычаў на мяне за хлусню пра бабулю. Гэта нашмат дурней. Ён нам не верыць. Гэта відавочна. Які сэнс спрабаваць яго падмануць, калі ён не падмане? - Яна нахілілася, дазваляючы сваім бліскучым валасам кратацца маёй шчакі. «Бедны Гордзі, ты, напэўна, думаеш, што мы ўвасабленне нячысцікаў. І я цябе не вінавачу. Але ўсё гэта так па-дурному, бо праўда такая бяскрыўдная. У свеце няма прычын, каб вы гэтага не пачулі».
  Я паглядзеў на яе ласкава ўсмешлівы рот так блізка да майго. Хацелася, каб яна не была такой прыгожай.
  «Праўда, — сказаў я, — бяскрыўдная?»
  «Вядома. «Селена назірала за місіс Фрэнд. «Я скажу яму?»
  Я таксама назіраў за місіс Фрэнд. Па лёгкіх моршчынах вакол яе вачэй я быў амаль упэўнены, што Селена імправізавала і што яе свякроў была занепакоеная вынікам гэтага.
  Яна рэзка сказала: «Рабі тое, што лічыш лепшым, Селена».
  Селена прыціснулася да мяне бліжэй. «Гордзі, дарагі, верш». Яе голас быў ласкавым, падазроным. «Вядома, гэта важна. І вы былі вельмі разумныя, каб зразумець гэта. Мы не сказалі вам, таму што гэта была ідэя Мімсі. Разумееце, усё гэта звязана з тым, што вы занадта шмат п'яце. Мімсі заўсёды хвалявалася з гэтай нагоды. Потым прыйшла гэтая амнезія, і яна падумала, што, можа быць, калі ты забыўся на ўсё астатняе, ты забудзеш сваю цягу да алкаголю. Яна баялася, што, сказаўшы табе праўду пра заўтрашні дзень — пра верш, яна прымусіць цябе падумаць, што ты п’яніца, і сапсуеш шанец вылечыцца». Яна звярнулася да пані Фрэнд. «Гэта праўда, ці не так, Мімсі?»
  З Мімсі гэта было добра. Яна цалкам аднавіла самавалоданне. Яна нават узяла ў рукі вязанне і працавала спіцамі.
  «Так, Селена», - сказала яна. «Гордзі, дарагі, я спадзяюся, што цяпер ты будзеш добра піць».
  Нэйт, таксама больш расслаблены, выбраў магчымасць падаць адно са сваіх мудрагелістых медыцынскіх паняццяў. - Ёсць вялікая верагоднасць, Гордзі, стары. Знішчэнне асобы, нават часовае, цалкам можа знішчыць цягу да алкаголю, якую выклікала дэзадаптацыя гэтай асобы». Я зірнуў на Марні. Марні была ключом. На яе твары не было ніякага выразу. Яна сядзела, расплюшчыўшы вочы, глядзела на Селену.
  - Добра, - сказаў я. «Пакуль усё добра. Вы хлусілі, таму што спрабавалі выратаваць мяне ад фатальнай пены піва — вы і Ліга чыстага жыцця «Аўрора».
  «Мой дарагі Гордзі, гэта не падобна на Лігу». Спадарыня Фрэнд з пурпурнымі або гладкімі або нешта падобнае. «Вядома, ніхто з нас не супраць час ад часу крыху выпіць. Няма маральнага стаўлення, дарагі. Проста мы не хочам, каб вы нашкодзілі свайму здароўю».
  - Дзякуй, - сказаў я. «А цяпер — пра верш».
  «Гэта жудаснае глупства, дзетка». Рука Селены гладзіла кароткія валасы на маёй шыі. «Гэта ўсё нешта сумнае з завяшчання вашага бацькі».
  Я паглядзеў на спадарыню Фрэнд. «Вось чаму містэр Петэрбрыдж прыходзіць? Насамрэч ён увогуле не сябра Лігі».
  Яна ледзь прыкметна пачырванела, але нічога не сказала.
  «Так, дзетка», - сказала Селена. «Вось чаму містэр Петэрбрыдж прыходзіць. Фактычна, таму містэр Мофат і Ліга чыстага жыцця таксама прыязджаюць».
  «Каб пачуць, як я чытаю оду да Аўроры ?»
  «Гэта, - сказала Селена, - і яшчэ некалькі рэчаў. О, гэта так недарэчна. Давайце скончым з гэтым. Твой святы тата маркотна ставіўся да выпіўкі. Праверыць? Вы пілі. Праверыць? Твой бацька хацеў кінуць табе піць. Праверыць? Такім чынам, ён зрабіў гэта. Ён склаў гэтую банальную волю. Ты атрымліваеш грошы, таму што ты адзіны сын. Вядома. Але вы атрымаеце гэта толькі пры ўмове, што вы будзеце цвярозыя праз трыццаць дзён пасля яго смерці, дастаткова цвярозыя, каб прачытаць Оду да Аўроры перад усёй Лігай чыстага жыцця, а затым, пасля, падпісаць іх абяцанне ўстрымання. Містэр Петэрбрыдж прыйдзе ў якасці рэферы. Калі ён выявіць, што вы жывяце бездакорным сямейным жыццём і калі вы зможаце прачытаць верш і падпісаць абяцанне, вы атрымаеце грошы. Гэта спосаб твайго бацькі зрабіць цябе неп'яным». Яна пацалавала мяне ў вуха. «Вось, дзетка. Гэта жудасная, жудасная праўда, якую мы так злосна хавалі ад вас».
  Я зірнуў на яе. Яна не магла выглядаць больш нявінна.
  Я кажу: «А калі я заўтра не буду цвярозы і не змагу прачытаць верш і калі я не падпішу абяцанне аб устрыманні?»
  Яна паціснула плячыма. «Тады, даражэнькі, няма грошай на Гордзі. Уся праца, вялікая частка, ідзе ў Лігу, каб ачысціць Паўднёвую Каліфорнію і прапаласкаць ёй рот мылам».
  Яны ўсе глядзелі на мяне цяпер. Спадарыня Фрэнд, светлавокая, сказала:
  «Такім чынам, ты бачыш, дарагая, як жахліва, страшэнна важна для цябе самога вывучыць верш?»
  Я глядзеў у адказ. «Вядома, — сказаў я, — але чаму вы так усхваляваныя гэтым? Проста з мілай, спантаннай прыхільнасці да мяне?»
  "Вядома, дарагая", сказала місіс Фрэнд. «У рэшце рэшт, вы чытаеце гэты верш, і вы страшэнна багаты. Вы не дэкламуеце гэта, і вы ў нястачы. Я не хачу, каб мой сын застаўся ў нястачы».
  Я паглядзеў на Марні. Мне падалося, што яна бясконца паківала галавой.
  Я працягваў: «Але з вашай спадчынай усё ў парадку, што б са мной ні здарылася? Ваш і Марні?»
  "Вядома, дарагая", сказала місіс Фрэнд.
  Марні раптам устаў. Яна стаяла, маладая і напружаная, выяўляючыся на фоне цудоўнага выгляду вячэрніх гор. «Не верце ёй», - сказала яна.
  Спадарыня Фрэнд кінула на яе жахлівы позірк. Марні глядзела ў адказ, яе малады твар быў люты ад пагарды.
  «Дзеля бога, цяпер ты пачаў, скажы яму праўду. Што з табой? Вы хлусіце дзеля задавальнення?»
  Я ўсміхнуўся ёй. У рэшце рэшт, мой саюзнік прарваўся.
  Я сказаў: «Гэта азначае, што вы ўсе таксама асабіста зацікаўлены ў гэтым?»
  «Вядома, робім».
  «Марні!»
  Марні адкінула назад свае бліскучыя чорныя валасы, не звяртаючы ўвагі на рэзкі ўсклік маці. «Яны мяне ванітуюць сваімі маркотнымі падманамі. Добра, Мімсі. Хочаш, я скажу за цябе? Гардзей выпіў. Селена не змагла яго спыніць. Вы не змаглі яго спыніць. Я не мог яго спыніць. Бацька ўскладаў на нас усіх адказнасць. Мы недастаткова змагаліся з д'яблам, сказаў ён. Такім чынам, мы ўсе ў адной лодцы. Ад нас залежала, каб ён вылечыўся ад п'янства. Бацька сачыў, каб усё было добра. Ні ты, ні я, ні Селена не атрымаем ні цэнта грошай, калі Гордзі не пройдзе гэты тэст перад Лігай».
  Яна павярнулася да мяне. «Ёсць прыгожая маленькая гісторыя. Праўдзівая гісторыя, для разнастайнасці». Яна апусцілася на канапу, падклаўшы пад сябе ногі. «Дзякуй Богу, што выйшла. Мне больш не хочацца ванітаваць».
  Я чакаў, што місіс Фрэнд праявіць мацярынскае абурэнне, але яна гэтага не зрабіла. Амаль пакорліва паціснуўшы плячыма, яна сказала: «Марні мае рацыю, Гордзі. Я мяркую, што гэта проста маці ўва мне. Я працягваю думаць пра цябе як пра маленькага хлопчыка ў матросках з вокам на слоіку з печывам. Вядома, ты дарослы і адказны. Крыўдна спрабаваць схаваць ад цябе праўду. «Значыць, вы больш не ўтойваеце ад мяне праўды?»
  Палёгка была такая вялікая, што хацелася смяяцца. Яны, вядома, па-ранейшаму хлусілі мне. Але тое, пра што яны хлусілі, здавалася цяпер недарэчна няважным. Я падазраваў іх у такім сатанінскім зле. Я пераканаў сябе, што трапіў у лапы забойцаў, якія збіраліся навязаць мне сваю віну. А сапраўдная таямніца за іх чароўным фасадам заключалася толькі ў гэтым.
  Марні з яе дзявочым імпэтам перабольшвала. Яны зусім не былі нячысцікамі. Яны былі проста групай вельмі нязручных людзей у варэнні.
  Спадарыня Фрэнд назірала за мной. «Такім чынам, ты зробіш гэта, дарагая, ці не так? Гэта не толькі дзеля нас. Гэта і дзеля цябе». Мяне забаўляла тое, што я мог думаць пра яе як пра нешта больш злавеснае, чым прыгожая жанчына ў пякельнай яме.
  «Дзеля мяне?» Я запытаў.
  «Вядома, дарагая».
  - Вы не маеце на ўвазе дзеля Гордзі Фрэнда?
  Яна зацякла. Селена і Нейт пераглянуліся. Усё гэта было жаласна відавочна.
  «Гордзі, дарагі», - пачала місіс Фрэнд.
  «Працягваць хлусню сапраўды не варта», — сказаў я. «Дзе Гордзі? Натуральна, я мяркую. Не, гудок гэта слова, ці не так? Як няёмка з яго боку. На карту пастаўлена цэлае багацце Сябра, а Гордзі дзесьці ў цёмнай карчме, распусны ў неасцярожнай гулянцы.
  Доктар Крофт рэзка сказаў: «Гэта больш за жарт, стары».
  «Ты так думаеш? Я думаю, што гэта жудасна, жудасна пацешна». Я ўсміхнуўся яму. «Мне здаецца, вы адкапалі мяне ў сваім санаторыі. Вы, вядома, даставілі тавар, ці не так? Адзін хворы на амнезію, фальшывы Гордзі Фрэнд гарантавана прачытае містэру Мофату оду да Аўроры і выйграе для Сяброў цэлае багацце.
  Спадарыня Фрэнд паднялася. Яе твар быў бледны, як папера. Селена таксама саслізнула з падлакотніка крэсла. Яны стаялі па баках ад доктара Крофта тварам да мяне. Калісьці гэтыя дзве жанчыны, якія згрупаваліся разам і глядзелі на мяне, здаваліся такімі ж грознымі, як два лёсы. Яны больш не рабілі.
  «Як наконт гэтага?» Я сказаў. «Ці будзем мы працягваць гуляць у Guess Who I? Або мы прызнаем сябе чыстымі?»
  Раптам Марны засмяяўся. Яна паднялася з канапы. Яна праціснулася скрозь астатніх і з энтузіязмам пацалавала мяне.
  «Ты зрабіў гэта», - усклікнула яна. «З самага пачатку я ведаў, што ты пераможаш. О, мір, мір, гэта цудоўна».
  «Што азначае, вядома, што я не Гордзі Фрэнд?»
  - Вядома, ты не Гордзі, - сказала Марні. «Пакуль Нэйт не прывёз цябе дадому з санаторыя, мы ніколі не бачылі цябе ў жыцці».
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 14
  М РС. СЯБАР схапіў Марні за руку з раптоўнай лютасцю і адхіліў дзяўчыну ад мяне. Хвіліну яны стаялі, гледзячы адзін на аднаго — кіраўнік змовы і Юда, які яе выдаў.
  Я ўпэўнены, што яны забыліся на мяне ў сваім узаемным антаганізме. Я амаль забыўся пра іх, таму што ўся мая істота была сканцэнтравана на тым, каб прыстасавацца да гэтай новай рэальнасці. Ім адчайна патрэбны быў Гордзі дзеля іх спадчыны. Яны не змаглі яго знайсці. Яны вынайшлі фальшывага Гордзі. Гэта было так проста. Цяпер я ведаў няёмкія факты пра завяшчанне, не было патрэбы прыпісваць ім больш злавесныя матывы.
  Яны шукалі свае грошы. Гэтага было дастаткова, каб усё растлумачыць. Чаму цяпер я павінен трымацца сваіх значна больш змрочных падазрэнняў, якія ніколі не мелі нічога, акрамя самых хісткіх доказаў, каб пацвердзіць іх?
  Цішыня была дастаткова доўгай і напружанай, каб я гэта ўсвядоміў. Нэйт узяў Селену за руку. З раздражненнем я ўбачыў, што яна не зрабіла ніякіх намаганняў, каб вызваліць яго. Яны абедзве глядзелі на місіс Фрэнд і Марні так, быццам іх лёс нейкім чынам залежаў ад таго, што адбылося паміж дзвюма жанчынамі.
  Калі місіс Фрэнд загаварыла, яе голас быў лагодным. Аднак гэта не была сапраўдная пяшчота.
  Яна сказала: «Мы так шмат працавалі. Гэта было так цяжка. Чаму вы павінны былі гэта зрабіць цяпер?»
  «Што рабіць?» - кінуў выклік Марні. «Сказаць яму праўду? Яму трэба сказаць праўду».
  Пані Фрэнд стомлена паціснула плячыма. «Вы маглі хаця б пакінуць рашэнне камусьці больш адказнаму».
  «Хто больш адказны? Вы?» Марні засмяяўся. «Цудоўная праца, якую вы зрабілі. Вы з вашай складанай сеткай хлусні, якая заблытала нас, перш чым мы паспелі азірнуцца. Ён разумны чалавек. Вы з Нейтам абыходзіліся з ім як з дэбілам. Праз пяць хвілін пасля таго, як ён вярнуўся ў прытомнасць, ён пачаў падазраваць, што гэта не Гордзі».
  З вялікай цяжкасцю пані Фрэнд удалася ўсміхнуцца. «Ну, дарагая, няма асаблівага сэнсу ва ўзаемных папроках. Шкода нанесеная». Яна павярнула на мяне рэшткі пацёртай усмешкі. «Вы павінны паверыць мне, што мы дзейнічалі так, як здавалася лепшым».
  «Найлепшае для каго?» — успыхнуў Марні.
  Нэйт Крофт падышоў да яе. За гладкім, доктарскім фронтам, ён быў вельмі злы чалавек. «Добра, Марні. Вам было весела рабіць сваю прыгожую сцэнку. А цяпер не ўмешвайцеся ў гэта і пакіньце гэта таму, хто мае пэўнае ўяўленне аб важнасці сітуацыі».
  «Важнасць?» Марні люта павярнуўся на яго. «Наколькі важна тое, што кепскі сябар атрымаў у спадчыну бацькавы грошы? Важна падтрымліваць святы нос доктара Крофта ў чысціні?»
  «Сапраўды...!»
  «Сапраўды». Марніна губа скрывілася. «Для доктара ў вас надзвычайнае ўяўленне пра важнасць. Як вы думаеце, прывабна тое, як мы абыходзіліся з гэтым чалавекам? Ён страціў памяць. Небарака не ведае, хто ён. Мы спрабуем прымусіць яго паверыць, што ён той, кім ён не з'яўляецца. Ён бачыць наскрозь. І ўсё ж ён затрымаўся тут са зламанай рукой, са зламанай нагой, цалкам адданы нашай міласці. Мы яго мучылі. Вось чым мы займаліся. І ты самаздаволена гаворыш пра тое, што я не разумею важнасці сітуацыі, калі ты робіш гэта з адным са сваіх пацыентаў толькі таму, што ты апантаны юрлівасцю да Селены.
  Пачырваненне Нейта паглыбілася. Селена, якая адна здавалася такой жа спакойнай і забаўленай, як заўсёды, засмяялася. «Марні, мілая, паспрабуй хаця б хоць раз не дапускаць юрлівасці ў свой дыялог».
  «Калі б вы трымалі гэта далей ад свайго жыцця, я мог бы трымаць гэта далей ад свайго дыялогу». Марні павярнулася да мяне. Яе рука нерашуча высунулася. «Я не мог цярпець, што яны з табой робяць. Я хацеў сказаць табе праўду. Але я ведаў, што не змагу — пакуль гэта не выйдзе натуральным чынам, вось так перад усімі».
  Спадарыня Фрэнд рэзка сказала: «Гэтыя высокія пачуцці ў вас узніклі даволі позна, ці не так?»
  «О, я не спрабую абяліць сябе». Марні ўсё яшчэ назірала за мной. «Я вінаваты, як і яны. Мы ўсе пайшлі ў гэта разам. Але, калі ласка, калі ласка, паспрабуйце падумаць, што я не такі ўжо вош, як іншыя».
  Селена зноў засмяялася. «Я пачынаю бачыць святло. Наша маленькая Марні развіла адну са сваіх добра вядомых слабасцей да закатаванай ахвяры ў інвалідным вазку». Яна ласкава ўсміхнулася мне. «Сцеражыся, дзетка. Ведаеце, яна вам больш не сястра».
  Марні ўспыхнула: «Маўчы, Селена».
  Селена скрывілася. «О, божа, я зноў уключыў у дыялог пажадлівасць».
  Я паглядзеў на дзвюх дзяўчынак: Марні, якая кінула выклік сваёй сям'і і рызыкнула цэлым багаццем, каб дапамагчы мне, Селену, якая з самага пачатку спакойна, абсалютна не саромеючыся, зрабіла з мяне лоха.
  Чаму менавіта Селена па-ранейшаму прымушала мой пульс хутка біцца?
  Марні, яе прамыя карыя вочы ўтаропіліся ў мой твар, паўтарыла: «Ты мяне ненавідзіш?»
  Я ўсміхнуўся ёй. «Наадварот, пасля таго, што я падазраваў, я мог бы ўзяць вас усіх, у тым ліку Нэйта, на рукі і даць вам вялікія, сакавітыя аўтобусы. А як наконт таго, каб даць факты?»
  «Што тут расказваць? Вы, напэўна, здагадаліся амаль пра ўсё». Марні з выклікам зірнула на Нейта. «Трымай дыплом, Нэйт. Вось і пайшлі». Яна павярнулася да мяне.
  «У тую ноч, калі памёр бацька, Гордзі сышоў на п'яны. Вы не ведаеце Гордзі, але нічога незвычайнага ў гэтым не было. Ён увесь дзень піў. Я быў апошнім, хто бачыў яго. Ён прайшоў міма мяне ў калідоры, сказаўшы, што яму надакучыла сям'я і ён едзе ў Лос-Анджэлес. Я бачыў, як ён ад'ехаў. Я не спрабаваў яго спыніць, таму што пазней мы не ведалі, што бацька памірае, і ніхто з нас не меў ні найменшага падання аб тым, што ён пакідае гэты пункт у сваім тэстаменце. Пасля, вядома, калі мы прачыталі завяшчанне, Гордзі меў вялікае значэнне. Мы абшукалі Лос-Анджэлес дзеля яго. У маці за ім нават ёсць дэтэктывы».
  — Але вы яго не знайшлі?
  Селена сумна паціснула плячыма. «Не, дзетка. Напэўна, ён ужо ў Мексіцы. П'яніцы Гордзі звычайна трапляюць у мексіканскі ложак з якой-небудзь сеньярытай з маленькага горада і шкоднікамі. З ім нічога не зробіш. Калі ён будзе гатовы вярнуцца, ён вернецца».
  Спадарыня Фрэнд апусцілася ў крэсла. Цяпер яна выглядала зміранай і стомленай — амаль старой. Толькі Нэйт усё яшчэ стаяў, насцярожаны, варожы.
  Я сказаў: «Значыць, вы былі без Гордзі і ўсё, што ад яго залежыць. Здавалася, што Ліга чыстага жыцця "Аўрора" збіраецца сысці без спаборніцтваў. Потым Нэйт падхапіў мяне. Дзе ён мяне знайшоў?»
  Нейт перасмыкнуўся. Марні сказаў: «У сваім санаторыі. Вас прывезлі. Некаторыя людзі знайшлі вас ляжачым на абочыне дарогі адсюль да Сан-Дыега. Напэўна, вас збіў кіроўца-уцякач. Пазней, калі табе зрабілі аперацыю і паправілі руку і нагу, Нэйт выявіў, што ты страціў памяць. Вось што дало яму ідэю».
  Селена зрушылася з канапы і, праціснуўшыся міма Марні, села на падлогу ля маіх ног. «Тады мы былі ў даволі адчайным стане. Застаўся ўсяго тыдзень, а Гордзі няма. Нэйт тэлефанаваў мне наконт цябе. Ты нібы адказ на малітву. Разумееце, Гордзі і я былі тут усяго пару тыдняў, і Гордзі большую частку часу быў п'яны. Ні містэр Мофат, ні містэр Пэтэрбрыдж ніколі яго не бачылі, і пасля смерці бацькі мы звольнілі ўсіх старых слуг, якія сачылі. Не было нікога, звязанага з чым-небудзь, хто ведаў Гордзі ў вочы, акрамя Яна. А Ян не ў лік». Яна ўсміхнулася мне. «Дзіцятка, больш высакародныя персанажы, чым мы, былі б спакушаныя гэтай устаноўкай. Усё, што нам трэба было зрабіць, гэта запатрабаваць цябе, засунуць у ложак, пераканаць, што ты наш даўно страчаны Гордзі. Пасля таго, як вы падштурхнулі вас да выканання вашай руціны перад містэрам Петэрбрыджам і Лігай чыстага жыцця Аўроры, гэты дзень быў для нас».
  «Нават калі ваша правая рука была зламаная, так цудоўна апраналася», — місіс Фрэнд ледзь уздыхнула. «Подпіс левай рукой пад абяцаннем устрымання не мог быць даказаны падробкай». Яна падхапіла пасмы валасоў, якія адмовіліся ад супрацоўніцтва. «У любым выпадку гэта была гераічная спроба. Перадайце нам гэта. І, што б вы ні адчувалі да нас, вы павінны прызнаць, што мы былі прыемнымі гаспадарамі. Мы зрабілі ўсё, што маглі, каб вам было камфортна».
  Павольна, як я зразумеў, настрой мяняецца. Пасля ўспышкі Марні я быў абуранай ахвярай, выратаванай ад беспрынцыпнай змовы. Цяпер, амаль незаўважна, мы вярнуліся ў тыповую для Сяброў атмасферу добразычлівай дружнасці. Марні адышла на другі план. Спадарыня Фрэнд усміхалася мне амаль як аднаму змоўшчыку. Рука Селены, здавалася, рассеяна, знайшла маю. Цёплы націск яе пальцаў быў такім жа хвалюючым, як і заўсёды - больш захапляльным, таму што я больш не думаў пра яе як пра ворага.
  Я сказаў: «Пакуль вельмі акуратна. Але што ты збіраўся рабіць пасля таго, як я дастаў табе грошы і з'явіўся сапраўдны Гордзі? Як толькі містэр Петэрбрыдж і містэр Мофат убачаць сапраўднага Гордзі, уся змова стане відавочнай».
  «Але яны б ніколі не ўбачылі сапраўднага Гордзі, дарагі». Спадарыня Фрэнд так спрытна падкрала гэтае «дарагі», што я амаль не заўважыў. «Разумееце, мы б пакінулі Каліфорнію, прадалі дом. Усё адно нам гэта асабліва не падабаецца».
  «А я? Што б ты зрабіў са мной?»
  «Гэта мы дакладна не планавалі». Вусны спадарыні Фрэнд жаласна апусціліся. «Мы думалі, што пачакаем і паглядзім, якім будзе ваша стаўленне пасля таго, як мы скажам вам праўду. Прынамсі, мы маглі б адзначыць, што мы ўзялі на сябе ўсе вашы бальнічныя выдаткі. І, калі б вы былі з тых людзей, якія цікавяцца грашыма...» Яна зрабіла паўзу, дадаўшы: «Калі ласка, вы не павінны адчуваць сябе абражанымі, таму што мы не ведалі вас у той час. Але калі вас цікавіла ўзнагарода за аказаныя паслугі, мы былі гатовыя зрабіць вам прыгожы грашовы падарунак, вельмі прыгожы падарунак».
  «А калі б я вырашыў вас бясконца шантажаваць? Я б цалкам валодаў табой. Вы гэта разумееце?»
  «Гэта была азартная гульня, на якую мы былі гатовыя. Бо лепш мець грошы і шантажаваць, чым не мець грошай і не шантажаваць. Да таго ж… — спадарыня Фрэнд пацягнулася за вязаннем. «Мы ўсё роўна змірыліся з шантажом. Да таго, як Нэйт вас прадзюсіраваў, мы гулялі з ідэяй наняць нейкага нядобрасумленнага персанажа, каб зладзіць наўмысны маскарад. Такі чалавек, безумоўна, шантажаваў бы нас». Яна ўсміхнулася. «Я не думаю, што вы б зрабілі што-небудзь падобнае, праўда?»
  «Вядома, ён не будзе, Мімсі», - сказала Селена. «Ён боскі чалавек».
  Пальцы місіс Фрэнд рабілі ціхамірныя рэчы з каралавай поўсцю. «Я мяркую, што мы ўсе сапраўды злачынцы і павінны адчуваць сябе вінаватымі ў гэтым. Баюся, што не. Зусім не. Твайго бацькі… Я маю на ўвазе, воля майго мужа была надзвычай дурной і несправядлівай. Вы павінны прызнаць гэта. Мы маем поўнае маральнае права на грошы. І перспектыва пераходу ў Лігу чыстага жыцця...» Яна здрыганулася. «Пачакай, дарагая, пакуль убачыш іх заўтра. Містэр Моффат з парай мільёнаў даляраў! У мяне ад адной думкі стыне кроў».
  На хвіліну запанавала цішыня. Марні, скурчыўшыся на канапе, хмурылася на Селену, якая ўсё яшчэ трымала мяне за руку. Нэйт Крофт неспакойна завіс. Было ўражанне, што ўсе яны зразумелі, што місіс Фрэнд удала стварыла эфект, якому яны не хацелі пагаршаць.
  У свой добры час спакойны позірк місіс Фрэнд спыніўся на маім твары.
  «Ну, цяпер вы ведаеце праўду. Марні мела рацыю. Трэба было адмовіцца ад прытворства раней. Сапраўды, якія спружыны мы круцілі, спрабуючы трымаць вас у недасведчанасці. Я звольніў тую маркотную, п'яную Нэці, таму што баяўся, што яна выклікае ў вас падазрэнні. Селена прыдумала гэтага міфічнага кузена — як яго звалі? — каб растлумачыць фатаграфію Гордзі. Мы адправілі беднага Пітэра на борт да ветэрынара. І сапраўды, які час мы правялі з бабуляй! Разумееце, паколькі яна такая старая і трошкі бадзяецца, бедная, мы падумалі, што было б бяспечней не дапусціць яе да змовы. Мы толькі што сказалі ёй, што Гордзі вярнуўся, і спадзяваліся трымаць яе ў пакоі, пакуль небяспека не міне. Яна нас страшэнна збянтэжыла, прабраўшыся такім чынам у ваш пакой. Селена была дурной, спрабуючы зрабіць выгляд, што яе не існуе, але яна баялася, што вы папросіце яе ўбачыць, і бабуля аддасць усё».
  Яна ўздыхнула. «Мы недаацанілі бабулю. Мы павінны былі прыняць яе ў давер для пачатку. Сёння раніцай, калі я зразумеў, што ты цвёрда вырашыў уладкаваць разборку, я растлумачыў ёй усю сітуацыю. Яна гэта адразу ўхапіла. Яна была ў захапленні. Яна проста любіла прыкідвацца, што лічыла цябе Гордзі. Яна паціснула плячыма. «Бабуля аказалася значна больш парушальнікам закона, чым любы з нас».
  Яна спынілася, гледзячы з шклопакетнага акна на цудоўны выгляд, які быў размыты ў згасаючай барацьбе.
  «Ведаеце, — сказала яна раптам, — гэта вельмі прыемна. Вы не можаце сабе ўявіць, якая гэта палёгка, калі вы зноў можаце гаварыць праўду — усю праўду».
  Магчыма, гэта было таму, што за апошнія дні я прызвычаіўся прынцыпова не верыць спадарыні Фрэнд, але было нешта ў лёгкім перабольшванні націску на словах « уся праўда », што зноў выклікала ўва мне падазрэнне. Гісторыя, якую яны мне расказалі, была праўдападобнай, але ў рэшце рэшт, усе іншыя хлуслівыя гісторыі, якімі яны мяне падгадвалі з самага пачатку, таксама гучалі праўдападобна. Ці было магчыма, што я зноў патрапіў на каласальны блеф?
  - Так, - прамармытала місіс Фрэнд, - казаць праўду прыносіць вялікае задавальненне, асабліва для такога чалавека, як я, які не хлус па сваёй прыродзе. «Яна зірнула на мяне пад вейкі. «Нягледзячы на тое, што, кажучы праўду, мы страцілі ўсе шанцы, вядома, калі-небудзь атрымаць грошы, якія я ўсё яшчэ лічу законна нашымі».
  Тады мае падазрэнні развеяліся, таму што я зразумеў, што яна задумала. Яна прытворылася, але з неадкладнага і менш злавеснага матыву. З яе геніем у тым, каб атрымаць лепшае з няўдалай здзелкі, яна спадзявалася, што я ўсё яшчэ магу апынуцца разумнай інвестыцыяй. Яна старанна змякчала мяне сваім шармам. Яна непрыкметна дала мне ведаць, што я запрашу вялікую суму грошай у якасці хабару. Цяпер яна чакала, што я скажу: не турбуйся пра заўтра. Я так без розуму ад вас усіх, што ўсё роўна пайду наперад з планам і ўбачу, што Ліга чыстага жыцця Аўроры не сыдзе з вашымі грашыма.
  Калі я нічога не сказаў, яна скрывілася. «Раскажыце нам. Цяпер вы ведаеце праўду, вы думаеце, што мы вельмі бессаромныя?»
  «Так, дзетка». Селена асляпляльна ўсміхнулася мне. «Вы жудасна, жудасна ўзрушаны?»
  Я мяркую, што я павінен быў быць. У рэшце рэшт, нават калі воля старога містэра Фрэнда была на баку мудрагелістых, усе яны былі беспрынцыпова гатовыя парушыць закон і выкарыстаць мяне ў якасці марыянеткі. Але я не быў у шоку. Нягледзячы на тое, што місіс Фрэнд і Селена мелі менш этычнага абсталявання, чым камар, я адчуў да іх станоўчую прыхільнасць.
  «Я не ў шоку», — сказаў я. «Магчыма, я сам крымінальны тып, што выклікае адно пытанне, якое мяне сапраўды цікавіць. Добра. Я не Гордзі Фрэнд. Хто я?»
  Асабістае хваляванне, якое не мела нічога агульнага з Сябрамі, выклікала ў мяне дрыжыкі па нервовых канчатках. Пітэр... Сан-Дыега... прапелеры... Айрыс... гэтыя цьмяныя, спакуслівыя падказкі ўскалыхнуліся ў маёй свядомасці. Праз секунду я зноў стаў бы чалавекам з імем і жыццём.
  Пані Фрэнд адклала вязанне. Яна выглядала крыху збянтэжанай.
  «Прабач, дарагая. Я баюся, што гэта адна рэч, якую мы не можам вам сказаць ".
  «Не можаце сказаць мне?»
  «Не, дарагая. Разумееце, мы не ведаем».
  Я павярнуўся да Марні, якая ўсё яшчэ сядзела, скруціўшыся клубочкам, на краі канапы. Я заўсёды звяртаўся ў цяжкія часы да Марні.
  Я кажу: «Яна праўду кажа?»
  Марні павольна кіўнуў.
  «Гэта праўда», - сказала яна. «Мы не ведаем. Ніхто з нас не ведае — нават Нэйт. Мы паняцця не маем, хто ты такі».
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 15
  Я адчуваў сябе вязнем, амаль пазбаўленым адтэрміноўкі, які бачыць, як дзверы камеры зноў ляпнуць яму перад тварам.
  «Але хтосьці павінен...»
  «Баюся, што гэта так». Доктар Крофт, які так доўга дазваляў жанчынам трымаць падлогу, у гэты момант узяў кантроль. Ён глядзеў на мяне сваімі вадкімі немужчынскімі вачыма. «Калі вас прынялі ў шпіталь, на вас не было абсалютна ніякіх падказак, якія дазваляюць вызначыць вашу асобу, ні кашалька, ні папер, нічога, акрамя адзення, якое вы насілі, і яно, здавалася, было зусім новым без слядоў бялізны». Ён зрабіў паўзу з ледзь прыкметнай усмешкай. «Вы павінны разумець, што я вельмі рызыкаваў, пазычаючы вас Сябрам, як я гэта зрабіў. Я б ніколі не пайшоў на такую рызыку, калі б вы былі кімсьці з імем, асобай, на каго ў любы момант маглі б запатрабаваць сваякі».
  – Але людзі, якія прывезлі мяне ў санаторый?
  «Марні сказала табе. Гэта былі аўтамабілісты, якія знайшлі вас ляжачым без прытомнасці на ўзбочыне дарогі. Марні выказаў здагадку, што вы сталі ахвярай наезду і ўцёкаў. Думаю, хутчэй за ўсё, вас абрабавалі. Магчыма, вы падвезлі аўтастопшчыка, які здзейсніў блэкджэк і скраў вашыя каштоўнасці і ваш аўтамабіль. Рана на вашай галаве такая, як магла быць зробленая блэкджэкам. Спадарыня Фрэнд раптоўна міла ўсміхнулася мне. «Не хвалюйся з гэтай нагоды, дарагая. Я ўпэўнены, што ваша памяць хутка вернецца. А пакуль лічыце нас сваёй сям'ёй».
  «Так, дзетка», - сказала Селена, ласкава паціраючы сваю мяккую шчаку тыльным бокам маёй далоні. «Мы вас проста абагаўляем. Мы шчыра робім. Мы цябе ўсынавім».
  Калі б я адчуваў сябе з'едліва, я мог бы адзначыць, што, паколькі яны выкралі мяне, найменшае, што яны маглі зрабіць, - гэта даць мне дом і накарміць, пакуль я не знайду куды яшчэ пайсці. Але я не адчуваў сябе з'едлівым. Самотна быць чалавекам без імя і без мінулага. Сябры былі адзінымі людзьмі, якіх я ведаў. Я ўчапіўся ў іх.
  Нэйт Крофт сказаў: «Вядома, калі прыйдзе патрэбны час, мы зробім усё магчымае, каб вы вярнуліся там, дзе вам належыць». Ён выглядаў крыху нязграбным. «Мушу прызнацца, што пакуль ішоў… э-э… маленькі маскарад, я рабіў усё магчымае, каб пазбавіць вас ад любой сапраўднай памяці, якая выяўляла прыкметы развіцця. Вядома, цяпер усё гэта зменіцца. Вы можаце быць упэўнены, што мае паслугі як псіхіятра цалкам у вашым распараджэнні».
  «Бясплатна?» — спытаў я.
  Ён выглядаў яшчэ больш няёмка. «Я не вінавачу цябе ў непрыязнасці да мяне, стары. Як лекар я дзейнічаў нестандартна. Я першы гэта прызнаю. Маё адзінае апраўданне ў тым, што я не адчуваў, што гэта прынясе вам сур'ёзную шкоду, і, лічачы, як і я, што воля містэра Фрэнда была абуральна несправядлівай, я думаў, што вы маглі б зрабіць Сябрам вялікую карысць.
  Нейт быў такім жа спецыялістам, як місіс Фрэнд, у пошуку спрыяльнай інтэрпрэтацыі сваіх паводзін. У гэтай гладкай прамове яму ўдалося зрабіць так, каб бессаромна неэтычны ўчынак прагучаў як рыцарская спроба дапамагчы дамам у бядзе.
  «Што падымае вельмі важны момант». Рукі Нэйта былі ў кішэнях. Ён гойдаўся ўзад і ўперад на абцасах - яго любімая манера ляжаць ля ложка. «Цяпер вы пачулі ўстаноўку, які ваш пункт гледжання? Пра гэтую волю, я маю на ўвазе?»
  Яго вочы ўзняліся, каб сустрэцца з маімі. Спадарыня Фрэнд кінула вязанне. Селена, усё яшчэ прыціскаючыся шчакой да маёй рукі, павярнула галаву, каб утаропіцца на мяне. Нават Марні заварушыўся на канапе.
  Я сказаў: «Вы хочаце ведаць, ці ўхваляю я тое, што містэр Фрэнд пакінуў гэты пункт у сваім тэстаменце?»
  «Я маю на ўвазе, — сказаў Нэйт Крофт, — калі б вы былі місіс Фрэнд, або Селенай, або Марні — ці мной, калі на тое пайшло, — як бы вы сябе паводзілі?»
  Я зірнуў на Селену, да якой Нэйт быў «апанаваны пажадлівасцю» і якой я сам быў амаль зачараваны. Я вывучаў пышную сталасць місіс Фрэнд і юную прыгажосць Марні.
  Я сказаў, што было праўдай: «На тваім месцы, Нэйт, я б, напэўна, зрабіў тое ж самае, асабліва калі Ліга чыстага жыцця такая недарэчная, як яны думаюць».
  "О, гэта так, гэта", хутка сказала місіс Фрэнд.
  «Тады, у такім выпадку...» Нейт разглядаў уласны наманікюраны пазногці. Гэта быў жэст, накіраваны на дэманстрацыю нязмушанасці. На самай справе, гэта не магло быць больш відавочна прадумана - "у такім выпадку, можа быць, нават цяпер, вы маглі б адчуваць сябе як ..."
  Ён не скончыў фразу. Не было патрэбы. Было цалкам відавочна, да чаго ён імкнецца.
  «Мы гарантуем, — ціха ўказала місіс Фрэнд, — што вы не патрапіце ў непрыемнасці. Нават калі б выкрылі маленькую хітрасць, мы б узялі на сябе ўсю віну. Я маю на ўвазе, мы можам паклясціся, што вы былі хворым на амнезію, якога мы падманулі, каб шчыра паверыць, што ён Гордзі. Вы былі б проста нявіннай ахвярай. Мы таксама робім гэта для Нэйта. Мы гатовы паклясціся, што ён ніколі не ведаў Гордзі і шчыра паверыў нам, калі мы запатрабавалі вас.
  «У горшым выпадку гэта толькі тэхнічнае парушэнне закона», — сказаў Нэйт. «Калі б вы ведалі, як уся сям'я Фрэндаў пакутавала гадамі, мірачыся з немагчымай тыраніяй містэра Фрэнда, вы б зразумелі, што яны маюць поўнае маральнае права на грошы».
  Селена ўскочыла. Яна ўсё яшчэ трымала мяне за руку. Яна схілілася нада мной, яе цёплы чырвоны рот апусціўся ў змоўніцкай усмешцы.
  «Рабі, дзетка. О, зрабі, калі ласка. Якая розніца, маральна гэта ці не? Проста жудасна, жудасна весела мець шмат грошай і жудасна сумна не мець іх. Падумайце пра Мімсі, якая смажыць гамбургеры ў хэш-хаўсе, і Марні, шэрую пакаёўку ў гатэлі, і мяне… о, Божа, на што б я быў добры? Хадзіць па вуліцах, я мяркую ". Яна выглядала летуценнай. «Магчыма, гэта было б не так непрывабна». Яна зірнула праз плячо на спадарыню Фрэнд. «Мімсі, як ты думаеш, гэта было б весела? Я маю на ўвазе, калі б вы маглі выбраць для прагулкі толькі лепшыя вуліцы?»
  Спадарыня Фрэнд сказала: «Селена, не будзь легкадумнай». Яна паглядзела на мяне. «Ну што, дарагі?»
  Магчыма, хворы на амнезію аўтаматычна становіцца антысацыяльным. Ці, магчыма, гэта было проста таму, што Селена была такой прыгожай і больш не хлусіла мне і была замужам за п'яным бадзягам, які кінуў яе ў адзіны момант, калі ён мог ёй дапамагчы. Ва ўсякім выпадку, я дакладна ведаў, што збіраўся сказаць.
  І я гэта сказаў.
  «Вядома, я зраблю гэта, пры ўмове, што вы падтрымаеце мяне, калі ўзнікнуць праблемы, і дапаможаце потым даведацца, хто я».
  «Вядома, будзем». Твар спадарыні Фрэнд прамяніўся. «Дарагі хлопчык, вядома, будзем».
  Селена правяла пальцам па выгібе маёй шчакі. «Анёл, ты такі анёл. Сапраўды, тое, што хросным бацькам феі з'яўляешся ты, - гэта самая прыемная частка ўсяго гэтага».
  Нэйт Крофт, цяпер кульмінацыя мінула, вярнуўся да раўнівага мужчыны. Яго цёмныя шчокі пачырванелі ружовым колерам, і ён адрэзаў: «Селена, не таўчы яго».
  «Чаму не, дарагі? Ён такі ўмелы». Затым Селена падышла да Нейта, рассеяна пацалаваўшы яго ў шчаку. «Але мы таксама вам вельмі ўдзячныя. Ты быў зусім летуценны».
  Спадарыня Фрэнд паднялася і сядзела побач з Марні на канапе, сціскаючы яе руку. «Мілая, прабач мяне за такую непрывабную і рэзкую. Вы мелі рацыю. Ён робіць гэта для нас толькі таму, што вы больш сумленныя, чым мы».
  «Добра, Мімсі». Марні нецярпліва адцягнула руку. «Мы атрымалі ўсё, што хацелі. Не трэба варкаваць».
  Пані Фрэнд уздыхнула. «У мяне такое калючае дзіця». Яна зноў паднялася з канапы і, падышоўшы да мяне, падняла з падлогі томік вершаў містэра Фрэнда. Яна вярнулася ў сваё крэсла, пашукала ў кнізе і задаволена буркнула.
  «О, так нашмат прыемней, калі ўсе адно аднаму давяраюць, разумеюць».
  Яна пагладзіла кнігу. «Цяпер, дарагі, ты павінен быць упэўнены, што вывучыш верш дасканала. Г-н Мофат, верагодна, у гэтую хвіліну на каленях і моліцца, каб вы памацалі, ікалі ці зрабілі што-небудзь відавочна п'яным і былі дыскваліфікаваны».
  Яна падняла вочы. «Нэйт, Селена, сядайце, дарагія. Гэта робіць мяне неспакойным, усе мітусяцца вакол ".
  Селена і Нэйт разам селі на любоўны сядзенне. Пані Фрэнд прамармытала:
  «Паглядзім. Яшчэ толькі два вершы. Той, які мы чыталі і апошні. Прачытаем апошні».
  Яна прыгледзелася і, здавалася, выявіла, што малюнак занадта дробны для яе, і намацала сваю працоўную сумку, з якой дастала вялікую пару акуляраў у ракавінах. Яна паклала іх на кончык носа.
  «Там».
  Выразна, падкрэсліваючы рытм, яна прачытала:
  
  «О, цяпер час, калі Спакуса,
  Як змей даўніх часоў, павінен быць аглушаны.
  Мы павінны прамыць кожную нагу нацыі
  Пакуль наша здабыча не будзе забіта і цураецца.
  Хоць наша краіна заплямленая, маліцеся аднавіць яе.
  Устаньце і абмыйце яе духоўным мылам.
  Ой, бічуйце яе і бічуйце, Аўрора,
  Маці Божая Надзеі». »
  
  Яна паклала кнігу на калені. Яна глядзела на нас паверх акуляраў.
  «Твой бедны бацька! Не кажы нікому, але ў нашу шлюбную ноч ён выпіў цэлую шклянку ажынавага брэндзі».
  Цудоўна яна зноў заявіла пра сябе. Дзякуючы сіле сваёй асобы яна ператварыла ўсіх нас у бяскрыўдную маленькую сямейную групу, якая ўтульна сядзіць пасля добрага абеду. Гледзячы на нас, нікому ў галаву не прыходзіла, што мы пяцёра адчайных персанажаў, якія рыхтуюць буйную змову з мэтай парушыць закон.
  Раптам я злавіў сябе на думцы, што калі б Сябры былі настолькі добрыя ў падмане, яны з такім жа поспехам былі б яшчэ лепшымі. Што, калі б я зноў дазволіў сябе падмануць? Што, калі б яны хітрасцю сказалі мне толькі частку праўды, а маленькая камедыя перад містэрам Мофатам заўтра была толькі пралогам да… чагосьці яшчэ?
  У мяне, вядома, не было прычын так думаць. Без прычыны.
  І ўсё ж я адчуваў паколванне гусінай скуры на сваёй скуры.
  «Гатовы, дарагі?» Пяшчотная ўсмешка місіс Фрэнд асела на мне. Яна зноў падняла руку і адбівала ў паветры цяжкі, даволі недакладны рытм.
  « О, цяпер час, калі Спакуса...»
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 16
  КАЛІ ў мяне было ідэальнае слова верша, місіс Фрэнд абвясціла, што нам усім пара класціся спаць , каб раніцай мы былі асабліва яснымі. Нейт, які відавочна не хацеў сыходзіць, быў праведзены Селенай да дзвярэй. Калі яны пайшлі і місіс Фрэнд пажадала пажадаць добрай ночы сваёй маці, Марні прапанавала падвезці мяне ў мой пакой.
  Мяне не трэба было вазіць, але мне спадабалася ідэя пабыць на некаторы час сам-насам з Марні.
  Як толькі мы дабраліся да спальні, яна падсунула маё крэсла да аднаго з серабрыстых і залатых ложкаў, на які ўпала, яе чорныя валасы рассыпаліся вакол яе маладога мілага твару. Абурэнне, з якім яна вяла маю барацьбу за мяне супраць сям'і, здавалася, пакінула яе. Яна зноў была сваёй халоднай, з'едлівай "я".
  Мае беспадстаўныя падазрэнні амаль зніклі, але чамусьці я хацеў быць упэўненым, што яна не думае, што я лох.
  Я ўсміхнуўся ёй. «Што ж, мне ёсць за што вам падзякаваць. Калі б не ты, яны б ніколі не зламаліся».
  «Няма чаго», - працягнула яна. «Любая дробязь, якую я магу зрабіць».
  Я з цікаўнасцю назіраў за ёй. «Чаму вы сёння днём сказалі, што яны нячысцікі?»
  «Таму што яны нячысцікі. Яны не ставіліся да цябе як да чалавека. Для іх вы былі проста кавалкам плоці, якую яны штурхалі дзеля ўласнай выгады. Мне было шкада цябе». Яна скрывілася. «Зараз я як Мімсі — ствараю добрую гісторыю. Я не быў такім хрысціянінам. Мне таксама было страшна. Я ведаў, што ты стаў падазроны. Я бачыў, як ты тэлефанаваў. Я баяўся, што ты можаш запанікаваць, выклікаць міліцыю і ўсё сапсаваць. Я думаў, што калі я дам правільны намёк, ты вымусіш праўду адкрыць, і ў нас будзе значна больш шанцаў атрымаць грошы, калі ты будзеш саюзнікам, а не ахвярай».
  Я ўсміхнуўся. «Здаецца, ты быў разумнейшы за іх».
  «Магчыма».
  «І, вядома, шчырэй».
  Яе халодныя вочы глядзелі на мяне, не міргаючы. «Пасля таго, што вы перажылі, мне здаецца, крыху шчырасці будзе добра».
  "Так," сказаў я. «Тады ты не шкадуеш, што я вырашыў дараваць, забыць і дапамагчы ім?»
  «Іх? Не будзь дурным. Ты дапамагаеш мне гэтак жа, як і ім. Вядома, я ў захапленні. Я хачу гэтых грошай больш за ўсё на свеце». Адна з яе прамых доўгіх ног звісала з краю ложка. Яна неспакойна размахвалася ім. «Божа, як я хачу гэтых грошай. І калі я атрымаю сваю долю, я злячу з гэтага месца так хутка, што вы не ўбачыце мяне за пыл.
  «Што ты маеш супраць?»
  «Супраць?» Яна глядзела на мяне так, нібы я быў вар'ят, каб задаць такое пытанне. «У мяне ўсё супраць. Заўсёды, з тых часоў, як сябе памятаю, дом быў тым месцам, дзе цябе топчуць. Спачатку гэта быў бацька. Бацька—не таптаў, а сачыў. Ён быў падобны да вялікага божага смоўжа, які поўзае па маім жыцці, робячы ўсё карычневым па краях. Мяне кармілі бязбожнасцю, пажадлівасцю плоці і праклёнам кожны дзень, як аўсянай кашай. Пакуль я яшчэ мочыў пялёнкі, я быў упэўнены, што здзейсніў грэх супраць Духа Святога. Пазней, калі ён уступіў у Лігу чыстага жыцця і пагуляў з містэрам Мофатам на сонечным святле, яму было ўсё роўна дрэнна, калі ён вярнуўся дадому. Вы павінны былі бачыць мяне. Яшчэ некалькі тыдняў таму я быў маленькім шэрым спалоханым мышам, якое шмыгала ў шацію, каб схавацца, калі хтосьці павысіў голас». Яна запаліла цыгарэту, глыбока зацягнуўшыся, яе вочы нагадвалі. «Адзінае, што я забаўляўся, гэта спадзявацца, што бацька памрэ. На працягу многіх гадоў кожны вечар пасля таго, як я клаўся спаць, я ляжаў без сну і думаў пра яго смерць». Яна засмяялася. «Гэта і сэкс, вядома. Я ніколі не была сам-насам з мужчынам, пакуль мне не споўніўся дваццаць адзін год, а гэта было ўсяго тры тыдні таму. Хлопчык, які брудны розум я нарабіў».
  Яна панура глядзела на сваю нагу. «І тады бацька сапраўды памёр. Нейкі час я думаў, што жыццё пачалося. Я размаляваў твар. Купляў самую шыкоўную вопратку, самыя празрыстыя панчохі, піў кактэйль перад кожнай ежай, курыў як у печы. У мяне нават было спатканне з мужчынам . Вось і ўсё, падумаў я. Потым я пачаў разумець, што ўсё так жа кепска, як і калі-небудзь - яшчэ горш».
  Для мяне было зусім новым думаць пра гэтую дзяўчынку з яе расквітнелай пашчай лука амура, яе дзёрзкай дэманстрацыяй ног і яе цынічнай балбатнёй як пра трансфармацыю, усяго трохтыднёвага ўзросту, з спалоханага мышынага дзіцяці пад вялікім пальцам містэра Фрэнда. Нават у самым страшным выглядзе Сябры здаваліся ўвасабленнем вытанчанасці. Гэта быў першы раз, калі я ўбачыў іх такімі, якімі яны павінны быць на самой справе - трох жанчын, якія ўсяго за некалькі п'янлівых тыдняў вызваліліся ад амаль неверагоднай віктарыянскай тыраніі.
  Я спытаў: «А чаму жыццё стала такім жа кепскім пасля смерці твайго бацькі, Марні?»
  Яна хутка падняла вочы: «Мімсі і Селена, вядома».
  «Мімсі і Селена?»
  «Вы калі-небудзь чулі пра слова «задушаны»? Паспрабуй быць жанчынай у адным доме з Мімсі і Селенай». Яна жорстка выбілася нагой. «З бацькам было амаль лепш. Прынамсі, ён не быў злавесным».
  «Злавесны?» Я інстынктыўна адрэагаваў на гэтае слова.
  «О, яны не ведаюць, што яны ёсць». Яна падняла ногі на ложак і села, скрыжаваўшы ногі, паклаўшы рукі на шчыкалаткі. «Проста яны абодва вельмі моцныя персанажы, і ўсю гэтую сілу схаваў бацька. Цяпер, калі яго няма, яны пашыраюцца — квітнеюць, як жахлівыя паўднёваамерыканскія расліны-людаеды. Яны ўсмоктваюць усё, у тым ліку і мяне. Праглынаюць усіх. О, яны зрабілі б што заўгодна, абсалютна што заўгодна, нават бяздушна. І толькі таму, што гэта іх задавальняе, яны змогуць падсалабіць усё прыгожым словам і зрабіць так, каб гэта выглядала абаяльна і сімпатычна». Цяпер яна глядзела на мяне ўважліва, бліскучыя валасы развяваліся вакол яе плячэй. У мяне было дзіўнае адчуванне, што нейкім чынам паміж радкамі яе слоў было папярэджанне.
  — Скажы мне, — раптам папрасіла яна. «Чаму вы выконваеце гэты план? Для вас у гэтым нічога няма».
  «У гэтым няма нічога супраць мяне, праўда?»
  «Я так не думаю».
  «Тады чаму б мне не зрабіць гэта з агульнай прыязнасці?» Яна пахітала галавой. «Вы робіце гэта не дзеля агульнай дружнасці. Вы робіце гэта для Селены».
  Мне чамусьці стала няўтульна.
  «Вядома, ты. Ты такі ж, як усе астатнія. Вы дазваляеце ёй праглынуць вас. Яна праглынула Гордзі — тое, што засталося ад яго, небаракі. І яна праглынула Нэйта». Яна горка засмяялася. «Памятаеце, я казала вам, што ў мяне было першае спатканне з мужчынам тры тыдні таму? Гэты чалавек быў Нэйт. Я сустрэў яго і прывёў дадому. Ён павінен быў быць маім кавалерам. Цяпер пра гэта ніхто ніколі не згадвае, так? Селена кінула на яго адзін позірк і зжэрла яго, як бегемот, які паглынае водную траву. А ты…”
  «Магчыма, я змагу паклапаціцца пра сябе».
  «Вы?» Марні зноў засмяяўся. «Проста пачакай і ўбачыш. У кожную хвіліну яна ўвойдзе ў пакой. Заўтра яна будзе такой веселай і вясёлай. Вось што адбудзецца ў першую чаргу. Потым у яе пачнуць балець вочы і расказваць, як жахліва было быць замужам за п'яніцай. Потым яна скажа, што Нэйт, вядома, страшэнна мілы і адданая яму, але якія ў цябе вялікія мускулы». Яе сарказм згасаў. «Вы клапоціцеся пра сябе? Вадзянік! Такім ты і будзеш. Адзін вялікі зялёны глыток».
  Мая рэакцыя была дзіўна неадназначнай. Частка мяне сказала: яна мае рацыю. Сачыце. Іншая частка напружылася, каб ускочыць на абарону Селены. Аднак яго спыніў выразны, іранічны позірк Марні.
  Яна сказала: «Ты думаеш, што я раўнівая, ці не так, таму што Селена такое захапленне».
  «Я?»
  «Вядома, ты ведаеш». Пры хуткай змене настрою яе твар быў смяротна сур'ёзны. «Калі ласка, паверце мне, дзеля сябе. Яна будзе табе атрутай. Яна дрэнная - вельмі дрэнная. Справа не толькі ў Гордзі, Нэйт. Гэта кожны мужчына, які падыходзіць да яе ". Яна зрабіла паўзу і рэзка дадала: «Ян, нават».
  «Ян!»
  «Так, Ян. Я бачыў Селену з Янам перад смерцю бацькі. Я... О, я мяркую, што я не павінен быў вам казаць. Гэта сукава. Але якая розніца, калі толькі я магу зрабіць так, каб ты бачыў?» У маёй галаве праплыло бачанне вялізнага напаўголага цела Яна. Я падумаў пра яго рэзкі смех, калі спытаў яго, чаму містэр Фрэнд звольніў яго. Потым вобраз яго - усё яшчэ смяяўся - зліўся з гнуткай, загарэлай постаццю Селены, якая змагаецца ў басейне. Гнеў, гвалт, які ўразіў мяне, успыхнуў ва мне.
  Марні ўсё яшчэ назірала за мной. «Селена надакучыла Гордзі. Цынічна, не падымаючы мезенца, яна дазволіла яму напіцца да поўнай кашыцы. Яна звязалася з Нейтам, каб выкарыстоўваць яго. Неўзабаве і ёй з ім стане сумна. Хутка яна выкіне яго на кучу смецця. І ты наступны ў спісе на ліквідацыю. Я думаю, яна не можа дапамагчы. Гэта так, як яна зроблена. Сама таго не разумеючы, яна знішчае людзей».
  Паколькі я не зусім ведаў, на што быў накіраваны мой гнеў, я засяродзіў яго на ёй. «Хіба ты не вельмі дапамагаеш? Што табе да таго, дурню я з сябе раблю ці не?»
  «Што мне да гэтага?» Яна крыху стомлена паціснула плячыма. «Я не ведаю. Магчыма, гэта таму, што я не магу бачыць, як Селена сыходзіць з рук. У яе з вамі ў рукаве ёсць нейкі план. Я ведаю, што яна ёсць ".
  «План?» Мне зноў стала не па сабе. «Што за план?»
  Яна хвіліну сядзела моўчкі. Потым павольна пахітала галавой. «Я не ведаю. Але сёе-тое ёсць. Я магу сказаць гэта ў яе вочы ". Яна нахілілася наперад і дакранулася да маёй рукі з цяжкасцю, якая была амаль наіўнай. «Не давярайце ёй. Калі ласка, паабяцай мне, што не будзеш ёй давяраць».
  Гэта быў смешны момант. Гэта было папярэджанне, якога я напалову чакаў. Я павінен быў пра гэта турбавацца. Я таксама павінен быў турбавацца аб бачанні Селены, якая вырасла ў маёй свядомасці, цудоўнай і здзеклівай. Але я не хваляваўся ні за аднаго з іх. Усё, што здавалася важным, гэта тое, што Марні выглядала вельмі маладой, стомленай і занядбанай. Я абняў яе рукой, прыцягнуў да сябе і пацалаваў у вусны.
  «Дзякуй за папярэджанне, дзетка».
  «Вы не будзеце звяртаць на гэта ўвагі».
  «Хто ведае?»
  «Але вы ўбачыце. Рана ці позна ты даведаешся, што яна задумала, і прыйдзеш да мяне крычаць, каб сказаць, наколькі я меў рацыю».
  «Добра. Гэта здзелка. Калі Селена мяне атруціць, я прыйду да цябе з крыкам па ванітавае сродак.
  Я зноў пацалаваў яе. На імгненне яе вусны расслабіліся на маіх; тады яны пайшлі цесна і варожа. Яна вырвалася на волю. «Дзеля бога, хопіць мяне цалаваць».
  «Чаму, Марні?»
  «Таму што...» Яна ўтаропілася на мяне, яе рот няўпэўнены. Потым яна саскочыла з ложка. «О, Божа, ад цябе млосна. Мяне ванітуе ад усіх мужчын». Яна дзіка засмяялася. «Хіба ніхто не казаў гэтага раней?»
  «Марні, дзетка».
  «Ой, чорт вазьмі, я пайду завязу Яна, каб паклаў цябе спаць. Вы, хлопцы, усё роўна павінны сабрацца і стварыць клуб».
  Калі яна бегла да дзвярэй, я ўбачыў яе твар. Ён быў белы і пабіты.
  Раптам я адчуў, як абцас.
  Неўзабаве прыйшоў Ян. Ён быў у піжаме. Яго светлыя валасы былі ўскудлачаны, і па апушчаных павеках я ўяўляў, што Марні яго разбудзіла. Але ён быў такім жа мілым, як заўсёды. Механічна ён прайшоў працэдуру падрыхтоўкі мяне да ночы. Мне ніколі не падабалася, каб ён дакранаўся да мяне. У тую ноч, маючы ў галаве бачанне яго і Селены разам, я адчуў неўтаймаванае жаданне ўдарыць сваім здаровым кулаком у яго шырокі загарэлы твар.
  Ён аднёс мяне назад у ложак, нібы я была немаўляткам, засунуў, усміхнуўся з усёй добразычлівасцю на свеце і выскачыў.
  Толькі пасля таго, як ён сышоў, я сутыкнуўся з праўдай, з якой павінен быў сутыкнуцца некалькі дзён таму.
  Вядома, Марні мела рацыю наконт маёй апантанасці Селенай. Я яе не кахаў. Нічога такога духмянага і рамантычнага не было. Было горш. Хаця яна падманула мяне і хлусіла мне з самага пачатку, Селена была ў мяне ў крыві. Так яно і было. Добра гэта ці горш, я затрымаўся з гэтым.
  З самага пачатку гвалт маёй рэакцыі на Сяброў сапраўды быў абумоўлены Селенай. Я напалову ведаў гэта ўвесь час, але цяпер гэта было для мяне так жа ясна, як і памяць пра цёмна-сінія вочы Селены. Я ненавідзеў Сяброў, калі лічыў іх маімі ворагамі, таму што я ненавідзеў мець Селену ў якасці ворага. У той вечар я праігнараваў кожны інстынкт самазахавання і далучыўся да іх змовы проста таму, што, далучыўшыся, я мог зноў мець Селену на сваім баку. Нават цяпер, калі цьмяныя падазрэнні аб яшчэ больш цьмянай небяспецы наперадзе палююць на мяне, я ўсё яшчэ мог быць узбуджаны, таму што ведаў, што ў любы момант Селена прыйдзе.
  Дзверы адчыніліся, і яна была.
  «Прывітанне, дарагая. Марні перасцерагала цябе ад мяне? Я ўпэўнены, што яна мае. Я ўбачыў гэты драпежны бляск у яе вачах».
  Яна падышла да ложка і села. Яна ўзяла маю руку ў сваю і адкінула галаву назад, засмяяўшыся ад чыстага жывёльнага духу.
  «Прабач, што я так спазніўся, дзетка. Я жудасна правёў час з Нэйтам».
  Я быў шчаслівы цяпер. «Што задумаў Нэйт?»
  «О, ён кіпеў, а я тут не спаў. Ён сказаў, што, паколькі я больш не выдаю сябе за тваю жонку, мне варта перабрацца ў адну з тых маркотных гасцявых спальняў у другім крыле. Сапраўды, мая даражэнькая, ён быў так напружаны з гэтай нагоды. Я адзначыў, што вы наўрад ці можаце стаць пагрозай з такім акцёрскім складам, і, паколькі вы ўжо бачылі ўсё, што можна было ўбачыць, было страшэнна крывадушна на гэтай стадыі гульні. Яна схілілася нада мной, цалуючы мяне ў вусны. "Акрамя таго, усе гэтыя прыстойнасці, яны такія змрочныя, ці не так?"
  «Жудасна сумна». Яе плечы былі аголеныя. Я правёў рукой па цёплай гладкай скуры. Я цьмяна падумаў: Бедны Нэйт. Але толькі цьмяна.
  Яна саслізнула на падушкі, засунуўшы руку пад маю патыліцу. «Дзетка, я так жудасна, жудасна рада заўтрашняму дню. Ты сапраўды анёл. Пацешна, усё атрымалася як нельга лепш, ці не так? Я маю на ўвазе, што Гордзі ніколі не быў настолькі цвярозы, каб сам прачытаць гэты верш. Пад іх густымі вейкамі яе вочы слізганулі ўбок, каб зірнуць на мяне. «Бедны Гордзі. Я адданы яму. Шчыра кажучы, я. Але часам... ну, гэта даволі сумна быць замужам за п'яніцай. Ты разумееш гэта, дзетка?»
  «Я не магу зразумець, што жыццё для цябе было сумным. Бо тут не толькі Гордзі. Нэйт без розуму ад цябе».
  «Нэйт». Яна ледзь горла ўздыхнула. «Так, я мяркую, што ён. Ён хоча, каб я развялася з Гордзі і выйшла за яго замуж».
  «Ён робіць?» — рэзка спытаў я.
  «Таму ён і дапамог нам. Ён зусім не хацеў, пакуль я не паказала, як прыгнятальна было б выйсці за яго замуж, калі б я была без грошай. У рэшце рэшт, калі б я збіраўся развесціся з Гордзі, было б значна больш разумна мець Гордзі багатым, так што я мог бы атрымаць выдатную грашовую выплату, ці не так?»
  Яна ляжала на спіне, шчасліва гледзячы ў столь. На імгненне ад бессаромнасці гэтага прызнання ў мяне перахапіла дух. Такім чынам, Сябры атрымалі неацэнную дапамогу Нэйта Крофта. Селена выкарыстала сябе як прынаду, каб схіліць маладога доктара да рызыкі ўсёй сваёй прафесійнай кар'еры. «Бедны Нэйт», — зноў падумаў я. На гэты раз менш цьмяна.
  Я сказаў: «Значыць, пасля таго, як усё скончыцца, ты збіраешся развесціся з Гордзі і выйсці замуж за Нэйта?»
  «О, дзетка, гэта так змрочна думаць пра тое, што адбываецца ў будучыні. Вядома, Нейт вельмі мілы. Але ён крыху набіты. Вам не здаецца, што ён? Проста кашуля з набівальнікам?»
  Яна перавярнулася на сцягно так, што стала тварам да мяне. Яе пальцы бязвольна пачалі гуляць з рукавом маёй піжамнай курткі. Яна адсунула яго, гледзячы на маю руку.
  «Дзетка, такія рукі. Я заўсёды іх любіў. А мускулы — сапраўды, як у грузчыка».
  Мяне ўразіла, наколькі раздзяліліся мой розум і эмоцыі. Відавочна, нібы яна была ў пакоі ў гэты момант і прамаўляла іх, мой розум успомніў цынічныя словы Марні. Яна амаль дакладна прадказала паслядоўнасць размовы Селены. Але замест таго, каб дзейнічаць як папярэджанне, гэтыя веды выклікалі ў мяне дзіўнае захапленне.
  «Знаеш што-небудзь, дзетка?» Селена гладзіла светлыя валасы на маёй руцэ. «Мне ніколі не падабалася нішто так, як прыкідвацца вашай жонкай. Неяк захапляльна было ўвесь час ляжаць. І дакранацца да цябе таксама захапляльна. Дарагая, я люблю дакранацца да цябе». Яна нахілілася на адзін цаля бліжэй і пацалавала мяне ў рот. «Ты нібы нешта шыпіць у маіх жылах. О, усё так весела заўсёды ".
  Яна адарвалася ад мяне, працягнула руку і выкруціла пасму маіх валасоў з-пад бінта.
  «Мілая, ты сапраўды не ведаеш, хто ты?»
  «Не».
  «Магчыма, вы жанатыя».
  «Магчыма».
  «Непрыемнай маленькай жанчыне з цягнучай шыяй і завітымі паперкамі».
  «Можа быць».
  «Дзіцятка, ці не было б цудоўна, калі б табе ніколі не вярнулася памяць?»
  Я пагладзіў яе па шчацэ. «Ці будзе?»
  Яе вочы былі плоскія, летуценныя. «Я думаю, што гэта сапраўды робіць вас захапляльным. хто вы? нічога. Няма ідэнтычнасці. Без звычак. Ніякіх табу. Проста чалавек. Вось якая ты, дзетка. чалавек. Ой, ніколі не вярні сваю памяць».
  «Як я такім чынам?»
  Яна ўсміхалася імклівай, чароўнай усмешкай. «Вось і ўсё, дзетка. Ніколі не вярнуць памяць. Я развядуся з Гордзі. Я буду багатым, смярдзючым багатым. Вы таксама можаце быць багатым, таму што вы таксама можаце атрымаць ад Гордзі велізарны чэк. І мы пойдзем разам і будзем рабіць самыя выдатныя рэчы. І ты будзеш часткай мяне. Ты будзеш тым, што я зрабіў. Я навучу цябе ўсяму, што ты ведаеш». Яе рукі трапяталі па маіх грудзях. «Я навучу цябе ўсяму, што ты ведаеш, калі здымуць гіпс».
  Мой пульс пачашчаўся. Я не мог спыніць пульс. Мая кроў таксама бурліла так, што было амаль балюча. Я не забыўся пра Нэйта. Я нават не забыўся пра Яна. Мне было ўсё роўна.
  «Дзіця». Яна прашаптала гэта, яе вусны былі цёплымі ля майго вуха. «Дзетка, скажы мне. Ты любіш мяне?»
  «Каханне?» Я схапіў яе за плячо, адцягнуў назад, каб я мог глядзець на яе. "Каханне - гэта даволі рэзкае слова, якое можна ўжываць побач, ці не так?"
  «О, дзетка». Яна засмяялася, глыбокім, хрыплым смехам. «Ты і я».
  Яна ўскочыла з ложка, раскідаўшы валасы на плячах. Яна рухалася вакол ложка, дзе я не мог яе бачыць.
  "Дзіця?"
  «Так, Селена. «
  «Я распранаюся. Павярніце ў іншы бок».
  «Мяне павярнулі ў іншы бок. Гэта цалкам рэспектабельна. Я цябе не бачу».
  «Я ведаю, што ты не можаш, дурань. Вось што мяне турбуе. Павярніся».
  Я варушыўся ў ложку. Яна стаяла паміж мной і акном. Яна расшпіліла сукенку ззаду і звалілася на зямлю ля сваіх ног.
  Яна ўсміхалася мне, яе зубы бела блішчалі паміж чырвонымі прыадкрытымі вуснамі.
  «Ты і я, дзетка», - сказала яна.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 17
  КАЛІ наступнай раніцай Ян разбудзіў мяне, Селена знікла. Майго першага погляду на галандца было дастаткова, каб нагадаць мне, што гэта Вялікі Дзень. Яго вялізнае цела, звычайна голае, за выключэннем мізэрных плавак, было апранута ў белую кашулю з чорным гальштукам і чорным касцюмам. Яго светлыя валасы таксама былі прылізаныя. Выгляд у яго быў нязграбны і непераканаўча святы. Напэўна, яму загадалі не ўсміхацца, таму што ён захоўваў упартую цвярозасць, калі купаў мяне і апранаў, наколькі гэта дазваляў гіпс, у такі ж строгі касцюм і кашулю з жалобнай чорнай павязкай. Мяне пасадзілі ў інваліднае крэсла з накручанымі на ногі самымі рознакаляровымі халатамі і выштурхнулі на зашклёную веранду, дзе сабраліся ўсе астатнія.
  З першага погляду я ледзьве пазнаў жанчыну Сябра. Місіс Фрэнд заўсёды хадзіла ў чорным, але яе яркая памада і раскошная прычоска стваралі ўражанне крыху сумнай багіні ў шыкоўным адзенні ўдавы. Усё гэта змянілася. Яе твар цяпер быў без макіяжу. Яе валасы былі сабраны ў тугі пучок на патыліцы. На ёй не было ўпрыгожванняў і ёй удалося нейкім чынам адключыць свой магнетызм і прыняць выгляд лагоднай, засмучанай пабожнасці.
  Абедзве дзяўчыны таксама былі ў невыразным чорным. Я быў уражаны, як гэта знішчыла Марні. Яна выглядала так, як сцвярджала, што заўсёды выглядала да смерці свайго бацькі — маленькая мышыная істота, гатовая ўцячы ў бяспечнае месца пры першым жа «бу». Адно толькі ператварэнне Селены не ўвянчалася поспехам. Нягледзячы на бясформенную чорную сукенку, нягледзячы на недарэчны спосаб, якім яна закруціла валасы ў тоўстыя косы вакол вушэй, яна ўсё яшчэ выглядала адважна сладастраснай.
  «Дарагая». Яна агледзела мяне, ухмыляючыся. «Ты цудоўны — гэты агідны касцюм. Паспрабуйце выглядаць крыху больш заваламі. там. Ідэальны. Гордзі Фрэнд — выпраўлены п'яніца.
  Нягледзячы на свой стрыманы выгляд, місіс Фрэнд была такой жа дзейснай, як заўсёды. Містэр Пэтэрбрыдж, сказала яна мне, прыбыў да склікання Лігі. У яго абавязкі як выканаўцы завяшчання містэра Фрэнда ўваходзіла агледзець дом на наяўнасць прыкмет распусты — бутэлек з-пад спіртнога, попельніц і падобных рэчаў. Ён прыйдзе праз гадзіну.
  Спадарыня Фрэнд правяла нас праз сняданак і правяла канферэнцыю ў гасцінай, дзе павінна было адбыцца пасяджэнне Лігі чыстага жыцця. Нягледзячы на шыкоўную пышнасць пакоя, місіс Фрэнд геніяльна здолела стварыць атмасферу паважнай цяжкасці. Попельніц, вядома, не было. Фатаграфіі самога старога містэра Фрэнда і ягоных сваякоў былі выстаўлены няўмела ў самых непрыдатных месцах. На фартэпіяна была накінута вытанчаная шаль з пейслі. На ім стаяла ваза, набітая мёртвым трыснёгам тыпу лепшых пансіёнаў. Драўляныя крэслы былі расстаўлены радамі, каб сядзець члены Лігі; і на адным канцы група крэслаў вакол стала паказвала, дзе будзе старшынстваваць містэр Мофат і сямейная вечарына.
  Спадарыня Фрэнд прымусіла мяне тройчы прачытаць оду да Аўроры і нават навучыла правільнага тону голасу і правільных паводзінаў для сарамлівай былой грэшніцы, якая ўбачыла святло.
  «Нам не трэба турбавацца за містэра Петэрбрыджа», — сказала яна. «Ён стары мітуслівы бюджэтнік, але я думаю, што ён на нашым баку. Небяспека, вядома, уяўляе містэр Моффат. Ён звар'яцее, калі нешта пойдзе не так. Найменшая прамах, і ён прад'явіць прэтэнзіі. Мы не можам дазволіць сабе судовы пазоў і ўсе няёмкія рэчы, якія судовы працэс можа выклікаць. Вы гэта разумееце?»
  Апошняя заўвага была адрасавана мне. Я кіўнуў. Я вельмі добра бачыў, чаму мы не можам дазволіць сабе суд.
  «Табе лепш ведаць схему гэтых сустрэч, дарагі. Спачатку будзе вясёлая песня. Тады містэр Мофат скажа вясёлую прамову пра вашага бацьку. Потым раскажаш верш. Тады містэр Мофат, верагодна, пачне вясёлую гаворку пра яшчэ аднаго выратаванага страчанага брата. Тады вы падпішаце абяцанне ўстрымання. Гэта азначае, што ты больш ніколі не будзеш піць, мілы хлопчык. Пасля гэтага, магчыма, было б нядрэнна, калі б вы таксама выступілі з вясёлай прамовай. Не, магчыма, не варта. Я не зусім давяраю вашаму пачуццю гумару. Мы прапусцім вашу вясёлую прамову. Затым сустрэча скончыцца яшчэ адной вясёлай песняй, і ўсе яны збяруцца, каб павітаць вас як сябра. Я сказаў містэру Мофату, што яны могуць правесці свой сонечны час у басейне, таму пасля гэтага мы пазбавімся ад іх з дому. Зразумеў?»
  "Так", сказаў я.
  «І не ўспамінай пра амнезію, дарагі. Мы не сказалі ні містэру Петэрбрыджу, ні містэру Мофату, што Гордзі пакутуе ад амнезіі. Мы думалі, што гэта можа выклікаць у містэра Мофата падазрэнне. Але паколькі ён нават не здагадваецца, што вы падробка, ён не будзе спрабаваць спатыкаць вас нязручнымі пытаннямі, я ў гэтым цалкам упэўнены.
  «Я спадзяюся, што так», — сказаў я. «Між іншым, вы ўпэўнены, што ніхто з удзельнікаў ніколі не бачыў Гордзі?»
  «Я не разумею, як хто-небудзь з іх мог мець, дарагі. Я сапраўды не». Спадарыня Фрэнд утаропілася на дзвюх дзяўчынак. «Марні, ты ў парадку. Селена, - уздыхнула яна, - хацелася б, каб ты мог нешта зрабіць са сваімі грудзьмі.
  «Я магу адрэзаць іх», - сказала Селена.
  «Не, дарагая, я не думаю, што гэта спатрэбіцца». Місіс Фрэнд кінула апошні, усёназіраючы погляд на пакой. «Зараз пайду да бабулі. Яна ў захапленні ад ідэі ўдзельнічаць у сустрэчы, і я думаю, што яна зрабіла б добры эфект побач з Гордзі. Гардзей са старой бабуляй па адзін бок і яго жонка па другі. Памятай, Селена, дружная, але не сэксуальная, як святы Павел. Вось вашае стаўленьне”.
  Яна зрабіла невыразны жэст рукой. «О, дарагая, я буду адчуваць сябе лепш, калі гэта скончыцца. Так стомна, уся справа. Так вельмі стомна».
  Яна выйшла і неўзабаве вярнулася з бабуляй, завешанай чорным крэпам, пырскаючы на руцэ. Яе пасадзілі на сядзенне побач з маім інвалідным крэслам. Яна нахілілася да мяне, ствараючы сваю атмасферу лаванды і пылу. Старажытнае павека павольна апускалася і падымалася над светлым вокам.
  - Гэта весела, - прашаптала яна. «Вясёлей, чым радыё. Весялей, чым Джэк Бэні». Яна захіхікала. «Джэк Бэні. Вясёлы чалавек для вас. У Сіэтле, калі я была дзяўчынкай, не было такіх смешных мужчын».
  Яна ўсё яшчэ рагатала аб адсутнасці смешных мужчын у Сіэтле ў яе дзявоцтве, калі ўвайшла служанка, каб абвясціць містэра Петэрбрыджа.
  «Правядзіце яго, Сьюзен», — сказала місіс Фрэнд.
  Калі пакаёўка сыходзіла, з'явіўся ўкол трывогі. Я сунуў сваю шыю ў пятлю? Я паглядзеў на Селену. Яна ўсміхнулася. Я думаў пра мінулую ноч і больш не нерваваўся.
  Містэр Петэрбрыдж увайшоў ззаду пакаёўкі. З драматургічнага пункту гледжання ён павінен быў быць высокім, злавесным персанажам са сталёвым, праніклівым позіркам. На самай справе, адвакат містэра Фрэнда быў малюсенькім і пырхаючым, з ружовай лысінай і блакітнымі, слязлівымі вачыма. Ён выглядаў як адзін з тых матылькоў, якім удаецца пражыць зіму і хістацца ў першыя дні вясны.
  Спадарыня Фрэнд паднялася. «Спадар Петэрбрыдж».
  «Ах, місіс Фрэнд».
  Пані Фрэнд узяла яго за руку і павяла вакол. «Я думаю, вы ўсіх ведаеце. Мая маці. Марні. Селена. Гордзі… о, не, я не веру, што ты ведаеш Гордзі. Містэр Петэрбрыдж, гэта мой сын.
  Містэр Петэрбрыдж паглядзеў на гіпс на маёй правай руцэ, здавалася, не вырашыў паціснуць мне левую руку ці не, а потым здаўся.
  «Ах, так. Я чуў пра вашу аварыю. Які міласэрны ўцёкі».
  Ён ніякавата ўсміхнуўся. На самай справе, ён выглядаў надзвычай збянтэжаным усёй сітуацыяй.
  Спадарыня Фрэнд паклала руку яму на руку. «Паважаны містэр Петэрбрыдж, я ведаю, што вам гэта нязручна. Шчыра кажучы, я лічу, што завяшчанне - гэта маленькая, маленькая глупства, ці не так? Але мы павінны гэтага прытрымлівацца. Вы павінны агледзець дом. Памятаеце? Давай. Давайце хаця б скончым з гэтым да таго, як прыедуць нашы дабрадзейныя госці».
  «Дабрадзейныя госці. «Спадар Петэрбрыдж хіхікнуў. «Я павінен прызнаць, што я ніколі не разумеў энтузіязм вашага беднага мужа ў Лізе чыстага жыцця. Баюся, я заўсёды выпіваю шклянку херасу перад абедам».
  «Спадар Пэтэрбрыдж, гарэза». Спадарыня Фрэнд лукава пастукала яго за рукаў. «А цяпер давайце абшукаць дом на наяўнасць прыкмет распусты — вы і я».
  Яна вывела яго з пакоя. Пасля невялікай паўзы бабуля захіхікала.
  «Смешней, чым Джэк Бэні», - сказала яна.
  Ніхто з нас не гаварыў. Ян увайшоў і жорстка сеў на адно з драўляных крэслаў. Неўзабаве зноў з'явіліся місіс Фрэнд і містэр Петэрбрыдж.
  Спадарыня Фрэнд выглядала насцярожана задаволенай. «Там. Гэта высветлілася», - сказала яна. «Спадар Петэрбрыдж лічыць, што наш дом не больш грэшны, чым звычайны амерыканскі дом, ці не так, містэр Петэрбрыдж?»
  «Ах, так, спадарыня Фрэнд. Я не бачу нічога дрэннага. Нічога, што б засмуціла беднага містэра Фрэнда.
  Ён сеў побач з місіс Фрэнд, яго маленькія ручкі бегалі ўзад і ўперад па штанах у палоску. Ён нерваваўся ўсё больш. Мне было цікава чаму.
  Выдатна адэкватная місіс Фрэнд працягвала кіпець размову, пакуль з пад'езда не пачуўся гук аўтамабіля.
  «Ах, гэта будуць яны. Ліга. Містэр Мофат, як я разумею, зафрахтаваў аўтобус, каб прывезці іх усіх адразу. Ім падабаецца рабіць што-небудзь у групе. У групе ўсё весялей».
  Неўзабаве ўвайшла пакаёўка, даволі разгубленая, сказала: «Прыйшлі, спадарыня сяброўка», і выскачыла.
  Тады ў вялізны пакой пачалі хлынуць людзі — чалавек трыццаць-сорак. Чамусьці я чакаў, што Ліга чыстага жыцця будзе такой жа змрочнай і маркотнай, як наша ўласнае журботнае чорнае адзенне. Я быў цалкам памылковы. Большасць з іх, як мужчыны, так і жанчыны, былі апранутыя ў белае — я адчуваў гэта стрыманы жэст у бок чужой жалобы. Але яны былі далёка не маркотнымі.
  Бодзёры было слова для іх. Нягледзячы на тое, што, набліжаючыся да нас, яны прымалі выразы, прыдатныя для прывітання сям'і загінуўшых, усе яны былі перапоўнены нейкай унутранай сардэчнасцю. Я адчуваў, што яны прыйшлі з вясёлай валтузні дзесьці на беразе, напэўна, падкідваючы адзін аднаму мячы і прабіраючыся, а можа, шумна закопваючы аднаго з мажнейшых мужчын у пясок і танцуючы вакол яго.
  Аднак, нягледзячы на тое, што яны знаходзіліся на адкрытым паветры, ніхто з іх не выглядаў здаровым. Мужчыны былі альбо тоўстымі і сярэдняга ўзросту, альбо маладымі і худымі з дробнымі вуграмі. З жанчын і дзяўчат я не бачыў ніводнай, якая калі-небудзь апынулася б на свістку самага п'янага матроса. Ад іх таксама пахла самазаспакоенасцю. Відавочна, яны дзякавалі Аўрору за ўласную чысціню, якая ставіла іх вышэй за тых няшчасных, чые валтузні былі заплямленыя тытунём, выпіўкай і сэксам. Я бачыў, што спадарыня Фрэнд мела на ўвазе напярэдадні вечарам. Ад перспектывы гэтых людзей з некалькімі мільёнамі долараў у мяне застыла кроў.
  Пачціва балбатаючы, штурхаючы адзін аднаго пад рэбры, фліртуючы, яны перакінуліся на драўляныя крэслы і селі насупраць нашай сямейнай групы.
  Да таго часу містэра Мофата не было. Я падазраваў, што ён інсцэніраваў свой выхад, і меў рацыю. Праз імгненне пасля таго, як Ліга чыстага жыцця «Аўрора» нарэшце села, у дзвярах з'явілася постаць чалавека, спыніўся там на секунду, а затым эпептычна рушыў праз сваіх спадарожнікаў, якія сядзелі, проста да місіс Фрэнд.
  Ён схапіў яе руку, энергічна патрос ёю ўверх і ўніз.
  «Спадарыня Сяброўка, спадарыня Фрэнд. Сумная нагода. Вельмі сумны выпадак. Але мы ведаем, што ён усё яшчэ з намі, ці не так? Частка іскрыстага летняга святла. Частка выдатных садовых кветак. Частка цудоўнага заходу». Ён ззяў. «Смерці няма, місіс Фрэнд».
  Г-н Мофат быў невыносна дынамічным. Буйны, малады, з туга закручанымі рудаватымі валасамі і рудымі валасамі на тоўстых запясцях, ён выяўляў асобу, быццам зараджаўся ёю ад батарэі, схаванай пад яго пакамечаным гарнітурам. Ён таксама быў невыносна таварыскі.
  Ён замахнуўся да мяне, падхапіў маю левую руку і пампаваў яе. «А гэта Гордзі». Ён агледзеў злепкі. «Трэшчына, а, хлопчык? Ну, часам нам патрэбны сапраўдны шок, каб дапамагчы нам прайсці. Ах, алкаголь, гэты шашолка, як свідра. Гэта выклікала шмат горшых трагедый, чым зламаная рука ці зламаная нага. Табе пашанцавала, хлопчык. І нам таксама пашанцавала, бо сёння выдатны дзень, я разумею. Сёння вы праходзіце».
  Ён схіліўся нада мной. Па слабым пашырэнні яго тоўстых ноздраў я зразумеў, што ён нюхае алкаголь у маім дыханні.
  Coming Through, мабыць, быў тэрмінам Aurora Clean Living League для пераўтварэння.
  Я слаба ўсміхнуўся. "Я праходжу", - сказаў я.
  Містэр Моффат ляпнуў мяне па спіне. «Выдатна, слаўна». Яго яркія, брудна-карыя вочы беспаспяхова спрабавалі зафіксаваць захапленне, якое ён, відавочна, не адчуваў ад перспектывы майго Праходжання. «Давайце будзем адкрытымі, хлопчык. Сёння ёсць невялікая сітуацыя. Грошы, хлопчык. Пытанне размеркавання грошай». Ён пакланіўся шчабятліваму містэру Петэрбрыджу. «Давайце разбярэмся, хлопчык. Ці не думайце вы — ці ваша дарагая маці — што мы клапоцімся пра грошы. Пан Фрэнд быў добрым чалавекам, выдатным чалавекам, але часам ён не заўсёды разумеў. Што такое грошы, калі лепшае ў жыцці бясплатна? Пракатны выключальнік, Гордзі. Сонейка над маленькай цэркаўкай на гары. Сонечны святло, хлопчык, у вачах тваёй маці, калі ты вяртаешся да яе з вандровак. Гэта тое, што вас падмацоўвае. Для нас, для ўсіх нас, гэта ў мільён разоў весялей вітаць новага сябра, які прайшоў, чым сумаваць па гэтым сябру і быць крыху багацейшым з пункту гледжання грошай».
  Яго ўсмешка бліснула вялікімі няправільнымі зубамі. «Нам заўсёды шанцавала, хлопчык. У цяжкія часы заўсёды ёсць добры сябар, гатовы засунуць руку ў джынсы дзеля нас. Люкрэ, так называлі яго старыя біблейцы. Брудная нажыва. І я таксама заўсёды так пра гэта думаў. Мы не збіраемся, каб брудная нажыва ўстала паміж намі і сябрам.
  Разгрузіўшы сябе ад гэтай катастрафічнай прамовы, містэр Мофат зноў ляпнуў мяне па спіне, рэзка развярнуўся да перапоўненых крэслаў, падняў абедзве рукі, нібы збіраўся прывітаць узыходзячае сонца, і звонка ўскрыкнуў:
  «На гэта, хлопцы і дзяўчаты. Песня Аўроры».
  Адна з яго паднятых рук стала дырыжорскай палачкай. За фартэпіяна села паскудная дзяўчына. Яна зайграла актаву трэмала, і, па-мужчынску, гурт падняўся і загаварыў гучнай вясёлай песняй. Я ўлавіў толькі ўрыўкі слоў — Аўрора... Весялосць ... сонейка ... няма смерці ... Прайсці ...
  Скончыўшыся песняй Аўроры, г-н Мофат пачаў хваліць містэра Фрэнда. З гэтага паўстаў рэзкі падзел на тых, хто прайшоў, і тых, хто не прайшоў. Тыя, хто не прайшоў, былі беднымі грэшнікамі, асуджанымі на жыццё ў сляпой распусце на гэтай планеце і на поўнае знішчэнне пасля смерці. Тыя, хто прайшоў праз гэта, заслужылі неацэнны прывілей грамадства містэра Мофата як на гэтай зямлі, так і навечна пасля смерці ў нейкай вясёлай Вальхале Чысціні.
  Г-н сябар, безумоўна, прайшоў.
  Я паспрабаваў уявіць змрочнага старога чалавека, якога я бачыў на фотаздымках, які весела гарэзаваў са статкам містэра Мофата, а потым вяртаўся з валтузні, каб асуджаць бязбожнасць сваёй сям'і. Гэтая думка выклікала ў мяне лёгкую млоснасць. Г-н Мофат усхваляў шматлікія вартасці містэра Фрэнда, заканчваючы яго талентам паэта. Раптам, перш чым я ўвогуле падрыхтаваўся да гэтага, ён павярнуўся да мяне з росквітам, які нагадваў цыркавога дырэктара, і ўскрыкнуў: «І цяпер мы маем вялікае задавальненне пачуць, як дэкламуе яго ўласны сын, які ідзе да нас». што, верагодна, з'яўляецца яго самым натхняльным творам - яго "Ода да Аўроры".
  Прагучалі шквалы апладысментаў.
  Містэр Мофат падняў руку. «Але спачатку я ўпэўнены, што мой сябар Гордзі хацеў бы, каб вы ўсе ведалі». Яго голас панізіўся да страшэннага шэпту. «Да нядаўняга часу ён быў на няправільным шляху — ішоў па няправільным шляху. Усе слабасці, слабасці. Алкаголь, хлопцы, гэты шашолка, як свідра. Яшчэ горш, хлопцы. Але цяпер, дзяўчынкі, ён убачыў чырвоны сігнал. Цяпер ён махнуў рычагом, ён пераключыў каляіну. Цяпер, калі ён чытае оду, - ён зрабіў паўзу, падняўшы абедзве рукі над галавой і сашчапіўшы іх разам, як пераможца баксёра, - цяпер, дзяўчаты і хлопцы, у гэты цудоўны летні дзень, калі птушкі спяваюць ад радасці, ён прыходзіць Праз — да мяне, да цябе».
  Апладысменты былі бурнымі. Бабуля, побач са мной, стрымала рагатанне маленькай насоўкай. Я адчайна зірнуў на Селену, а потым на місіс Фрэнд. Абодва сядзелі ціха, апусціўшы вочы. У момант панікі мой розум цалкам апусцеў. Потым Селена напалову падняла галаву і падміргнула. Тады са мной зноў было ўсё добра.
  Фактычна, я адчуў такое захапленне, што вырашыў адмовіцца ад лагоднага метаду дэкламацыі, прапанаванага місіс Фрэнд, і пераняць некаторыя з хвалюючай фанабэрыі містэра Мофата.
  «Сем грахоў вядуць нашых сыноў да пагібелі», — прароў я, «Сем грахоў, якія вабяць маладосць, як шлюха»…
  Я атрымаў сваю аўдыторыю. Няўхільна, дакладна я прасоўваўся праз оду, павялічваючы запал майго выказвання ад верша да верша. Калі я скончыў, грымнулі апладысменты. Містэр Мофат, у вачах якога была непрыхаваная лютасць, развярнуўся і ляпнуў мяне па спіне. Амаль перш чым я гэта зразумеў, ён схапіў дакумент і ручку. Ён сунуў іх мне. Я зірнуў на першы радок.
  
  Гэтым я заяўляю, што з гэтага дня я ўстрымліваюся ад усякай нячыстасці, брыдкасці алкаголю,...
  
  Мне не трэба было больш чытаць, каб прызнаць абяцанне ўстрымання. Я трымаў ручку ў левай руцэ над дакументам. На імгненне я вагаўся. Гэта было ўсё. Пасля таго, як я падпісаў сфальсіфікаванае імя, я незваротна падзяліўся сваёй доляй з Сябрамі, да лепшага ці да горшага.
  У тую секунду, пакуль я вагаўся, Селена ўскочыла, быццам ахопленая чыстым захапленнем. Яе вочы свецяцца евангельскім запалам, яна сціснула маю руку.
  «Падпішы, Гардзі хлопчык», — усклікнула яна. «Ах, адмоўцеся назаўсёды ад алкаголю, ад гэтага шашолка, падобнага на свідравіну».
  Г-н Мофат выглядаў ашаломленым гэтым нечаканым выбухам запалу. Калі я перавёў позірк з яго на Селену, неабходнасць кантраляваць непераадольнае жаданне хіхікаць выкрасліла ўсе іншыя меркаванні з майго розуму. Схіліўшы галаву над дакументам, я няўмела надрапаў словы Гордан Рэнтан Сябар III ля падножжа абяцання.
  Селена села з уздыхам. Містэр Мофат схапіў паперу і размахваў ёю.
  I had Come Through.
  Ліга ўсё яшчэ пляскала. Узмахам рукі містэр Мофат даў свой музычны сігнал. З піяніна гучала актава трэмала. Ліга паднялася і ўспыхнула напрыканцы Аўроры.
  Усё скончылася так хутка, так лёгка. Альбо г-н Мофат схіляўся перад непазбежным, альбо ён вырашыў адкласці любыя юрыдычныя спрэчкі на будучыню.
  Калі я глядзеў на яго, спрабуючы здагадацца, што ў яго ў галаве, у мяне ўзнікла непрыемнае падазрэнне, што містэр Мофат не з тых, хто схіляецца перад непазбежным.
  Я адчуваў, што ў яго рукаве было нешта, акрамя грубых рудаватых валасоў.
  Гэта адчуванне мне зусім не падабалася.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 18
  «А цяпер, хлопчыкі і дзяўчынкі, - грымеў г-н Мофат на сходзе, - вось пацеха. Спадарыня Фрэнд запрасіла нас правесці нашу сонечную гадзіну ў яе цудоўным басейне. Ва ўсіх нас ёсць купальнікі «Аўрора»?»
  Узняўся хор згоды.
  – Тады хлопчыкі і дзяўчынкі – у басейн.
  З грукатам крэслаў Ліга паднялася і пачала мітусіцца вакол мяне, шчыра вітаючы свайго новага сябра. Калі адзін за другім падбадзёрваў мяне, я заўважыў, што ў пакой праслізнулі двое незнаёмых мужчын і няўпэўнена стаялі каля дзвярэй. Адзін быў пажылы і сутулы, з чырвонымі жылкамі носа і белымі валасамі. Другі быў малады і вельмі салідны з насцярожаным, напорыстым выглядам, што вызначала яго як чалавека, які не дасягнуў містэра Мофата.
  У той час як юнакі і дзяўчаты хіхікалі ў надзеі, што я хутка ачуняю, каб прыняць актыўны ўдзел у іх жаўруках, я ўбачыў, што містэр Петэрбрыдж мітусіўся ад місіс Фрэнд і далучыўся да двух мужчын у дзвярах. Яны ўтрох гаварылі між сабой ціхім, змоўніцкім тонам.
  Паступова Ліга чыстага жыцця «Аўрора» выцякала праз бібліятэку і французскія вокны да басейна.
  Калі апошні ўдзельнік аддаў павагу, містэр Мофат зноў паламаў мне руку.
  «Сардэчна запрашаем да нас, хлопчык Гордзі. Сардэчна запрашаем. Наперадзе для ўсіх нас будзе шмат слаўных весялосцяў, я буду звязаны. Ах, ваш прыгожы асабняк - ідэальнае месца для Лігі. Ідэальная абстаноўка». Усмешка расцягнулася да місіс Фрэнд, якая стаяла побач. «А брудная нажыва?» Ён фальшыва засмяяўся. «Дзе належаць жыццёвыя даходы Айца, як не на каленях яго ўдавы і сірот, пры ўмове, што яны былі даказаны годнымі?»
  Няправільныя зубы бліснулі, калі ён завяршыў гэтую крыху злавесную заўвагу. Затым плечы адкідвалі назад. Г-н Мофат, нашмат весялейшы, чым павінен быў быць чалавек, які толькі што страціў некалькі мільёнаў даляраў, адышоў, каб назіраць за Сонечнай гадзінай. Перш чым ён сышоў, яго позірк бліснуў на двух мужчын з містэрам Петэрбрыджам, а потым хутка адвёў, быццам ён рабіў выгляд, што не бачыў іх.
  Я гэта заўважыў, а пані Фрэнд, відаць, не. Яе твар ззяў, і яна злёгку сціснула маю руку.
  «Мы зрабілі гэта», - выдыхнула яна. «Дарагі хлопчык, ты быў цудоўны, цудоўны. Мы гэта зрабілі».
  Яна паспяшалася за містэрам Мофатам, мабыць, каб зрабіць выгляд гаспадыні ў басейна. Селена і Марні адвялі бабулю назад у яе пакой, а Ян знік. Я меркаваў, што мне таксама трэба было дакаціцца да басейна. Але ментальны вобраз дам Aurora Clean Living у іх купальных касцюмах Aurora быў для мяне занадта моцным. Я застаўся на месцы.
  Цяпер у мяне быў пакой толькі для мяне, за выключэннем містэра Петэрбрыджа і двух незнаёмцаў, якія ўсё яшчэ стаялі ля дзвярэй. Я зірнуў на іх, думаючы пра містэра Мофата і адчуваючы няясную трывогу. Нібы мой позірк быў сігналам, трое мужчын рушылі да мяне.
  Здавалася, што містэр Петэрбрыдж быў амаль па-за сябе ад нервовасці. «Ах, містэр сябар, вы, ах, здаецца, выканалі свае абавязкі, як было прадугледжана тэстаментам. Умовы простыя. Вы паслухаліся іх да канца».
  «Тады містэр Мофат не можа нічога пачаць?» — спытаў я.
  "Што тычыцца ўмоў завяшчання - ах... не". Вытанчаны твар містэра Петэрбрыджа быў амаль фіялетавы ад збянтэжанасці, для якой я ўсё яшчэ не бачыў прычын. «Але... містэр Фрэнд, перш чым мы абмяркуем гэтае пытанне далей, ёсць нешта, штосьці, вельмі засмучае... Цікава, ці не маглі б вы выдзеліць мне і гэтым спадарам некалькі хвілін».
  «Вядома», — сказаў я, і мая нервовасць узмацнілася яго.
  «Гэта няёмка. Мякка кажучы, няёмка». Містэр Петэрбрыдж зрабіў лёгкі жэст у бок старэйшага з двух мужчын, сутулага чалавека з чырвоным носам і белымі валасамі. «Гэта доктар Леланд, містэр Фрэнд. Я не ведаю, ці сустракаліся вы двое. Доктар Ліланд - лекар, які лечыў вашага бацьку, калі ён... ну... памёр.
  Мая нервовасць была амаль панікай. Місіс Фрэнд не планавала доктара Ліланда.
  Доктар Ліланд глядзеў на мяне стомленымі вачыма з цяжкімі павекамі. Праз бясконцае імгненне яго рука высунулася.
  «Я не думаю, што я меў гэтае задавальненне, містэр сябар».
  Мяне ахапіла палёгка. Я ўзяў сухую, рагавую руку.
  «А гэта» — сп. Пэтэрбрыдж ледзь не рыкнуў, паказваючы на другога чалавека - «гэта інспектар Сарджэнт».
  Інспектар! Мае згрызоты сумлення былі, як арыштантская рука, сціснутая на маім плячы.
  Малады інспектар Сарджэнт не ўзяў мяне за руку. Ён усміхаўся мне, роўнай, бессэнсоўнай усмешкай, якая не давала выразу яго вачэй.
  «Магчыма, ёсць больш прыватны пакой, містэр Фрэнд», — прапанаваў ён. «Тое, што мы павінны сказаць, гэта... ну, гэта канфідэнцыяльны характар. «
  Спадарыні Фрэнд не было. Нікога не было. Цяпер я быў сам. Жэстам паказаўшы мужчынам, каб яны ішлі, я вывеў сваё крэсла з гасцінай праз калідор у невялікую гасціную, у якой ніколі раней не быў. Сітуацыя была такая ж жорсткая. Я амаль не разбіраўся ў доме, які павінен быў быць маім. Я ўспомніў сваю трывогу, калі містэр Петэрбрыдж упершыню прыехаў той раніцай. Я ўспомніў, што думаў: ці не сунуў я шыю ў пятлю?
  Няўжо я ўжо сунуў шыю ў гэтую пятлю?
  Я ўспомніў, як містэр Мофат скоса зірнуў на інспектара, калі той сыходзіў. Амаль напэўна гэта было звязана з містэрам Мофатам, яго дзікая просьба адмяніць завяшчанне. Калі б я трымаўся ўстойліва, усё павінна было б быць у парадку.
  Інспектар Сарджэнт зачыніў дзверы. Трое мужчын згрупаваліся вакол мяне. Я адчуваў сябе зусім спакойна. Гэта было адно. Патэнцыйная небяспека прагнала маю нервовасць.
  «Ну што, панове?» Я сказаў.
  Містэр Петэрбрыдж прамовіў: «Я думаю... ах, гэта значыць, я адчуваю, што інспектар Сарджэнт - гэта той, хто...» Сказ абмаўкнуў.
  Інспектар сеў без запрашэння. Ён дастаў з кішэні блакнот і аловак. Ён усё яшчэ ўсміхаўся мне.
  «Прабачце за сшытак, містэр сябар. Проста правілы».
  «Вядома».
  Аловак, сціснуты вялікай квадратнай рукой, лунаў над раскрытай кнігай.
  «Вас завуць Гордан Рэнтан Сябар Трэці?»
  «Гэта так».
  «Вы, вядома, сын нябожчыка спадара Фрэнда, які памёр месяц таму ў гэтым доме?»
  «Я».
  Я сказаў гэта тады. Я ўзяў на сябе абавязацельства. Дарогі назад не было.
  «Я разумею, што вы і ваша жонка прыбылі сюды з Пітсбурга прыкладна за два тыдні да смерці вашага бацькі. Гэта правільна?»
  Цяпер, калі калі-небудзь, быў час згадаць пра амнезію. Гэта можа апынуцца вельмі карысным у якасці абароны ад пытанняў, на якія няма адказу. І ўсё ж місіс Фрэнд схавала гэта ад містэра Петэрбрыджа. Калі б я раптам згадаў пра гэта зараз, гэта прагучала б вельмі падазрона. Я вырашыў марудзіць, пакуль не даведаюся, што імкнецца інспектар.
  "Так", сказаў я.
  Шэрыя, малаінфарматыўныя вочы інспектара сустрэліся з маімі. «У дзень смерці вашага бацькі вы з'ехалі ў Лос-Анджэлес?»
  «Так».
  «Наведаць?»
  Хаця я не адважыўся выкарыстоўваць амнезію, я мог прынамсі размыць праблему алкаголем. Пітныя звычкі Гордзі былі агульнавядомыя, калі не праз волю. Я не мог гуляць на руку інспектару, прызнаючы гэта.
  Я ўсміхнуўся. Я сказаў: «Я мог бы быць шчырым. Я піў. Я не ездзіў у Лос-Анджэлес у госці. Я проста пайшоў — на біту».
  «Я бачу. «Упершыню, калі мы маглі заканамерна павесяліцца, інспектар перастаў усміхацца. «У які час сутак вы сышлі?»
  Марні сказала мне. Калі гэта было? «Недзе ўвечары».
  «Да таго, як стала вядома, што твой бацька памёр?»
  «Вядома».
  «Але вы былі тут у пачатку дня?»
  «Так».
  «Ці заўважылі вы што-небудзь незвычайнае, што магло адбыцца?»
  Я адчуваў неспакой у жываце — нібы пацук, які грызе дошку падлогі.
  З той самай бесклапотнай усмешкай я сказаў: «Баюся, што я б нічога не заўважыў. Я даволі наеўся жыта». Я вагаўся, а потым спытаў: «Чаму?»
  Інспектар Сарджэнт закрыў свой нататнік і сеў, паклаўшы вялікія рукі на вялікія мускулістыя сцёгны.
  «Гэта непрыемна, містэр сябар. Мне не падабаецца, калі трэба турбаваць вас гэтым». Яго голас павінен быў гучаць як прабачлівы. Гэта не адбылося. «Проста пэўная партыя стварае... ну, што можна назваць непрыемнасцямі».
  «Спадар Моффат?» — спытаў я.
  Слабы румянец расплыўся па яго твары, зрабіўшы яго раптам вельмі маладым. «Калі быць дакладным, так».
  Цяпер, калі ён прызнаў, што за гэтым стаіць містэр Мофат, я адчуў сябе крыху ўпэўненей. Місіс Фрэнд пазітыўна заявіла, што ў прэзідэнта Лігі чыстага жыцця не было магчымасці здагадацца, што я самазванец. Цяпер я быў дастаткова ўпэўнены ў сабе, каб перайсці ў наступ.
  Я сказаў: «Мне здаецца, было цалкам відавочна, што любыя праблемы, зробленыя містэрам Мофатам, былі на зацікаўленым баку».
  «Натуральна. Я разумею, што на коне вялікія грошы». Інспектар Сарджэнт быў фармальным маладым чалавекам. «Але міліцыянт павінен разглядаць скаргі. Вы гэта шануеце?»
  «Я цаню гэта».
  "Я сачыў за гэтым", - сказаў інспектар. «Паколькі я не хацеў турбаваць сям'ю загінулых, калі гэта не было крайняй неабходнасцю, я пайшоў да адзіных двух мужчын, па-за межамі сям'і, якія былі ў стане мне дапамагчы».
  Ён паказаў на містэра Петэрбрыджа, які дрыжаў, і на доктара Ліланда, які, здавалася, пагрузіўся ў змрочны сон.
  «І з таго, што я даведаўся ад гэтых двух джэнтльменаў, — амаль сумна працягваў інспектар Сарджэнт, — я зразумеў, што скарга містэра Мофата не можа быць адхіленая без далейшага расследавання».
  Пацук зноў грыз дошку падлогі. Я спытаў: «А скарга спадара Мофата?»
  - Я думаю, - сказаў iнспектар Сарджэнт, - было б лепш, каб мiстэр Пэтэрбрыдж i доктар Леланд расказалi вам спачатку тое, што яны сказалi мне.
  «Калі ласка, містэр сябар, калі ласка, усвядомце, наколькі гэта балюча для мяне». Містэр Петэрбрыдж, затаіўшы дыханне, уключыўся ў размову. «Я нічога пра гэта не думаў, запэўніваю вас. Гэта амаль вылецела з галавы, пакуль інспектар Сарджэнт не запытаў мяне. Але ў той дзень, калі памёр твой бедны бацька, за некалькі гадзін да таго, як выклікалі доктара Ліланда, твой бедны бацька патэлефанаваў мне. Ён, здавалася, быў у стане моцнага ўзбуджэння. Ён прызначыў мне сустрэчу на наступную раніцу. Хацеў, казаў, завяшчанне змяніць. Вядома, ведаючы твайго бацьку, ведаючы яго даволі запальчывы характар і яго пастаянную...»
  Інспектар Сарджэнт умяшаўся: «А цяпер, доктар Леланд, можа, вы скажаце містэру Фрэнду тое, што сказалі мне».
  Упершыню доктар Ліланд перастаў выглядаць змрочным і паказаў больш стрыманы эквівалент збянтэжанасці містэра Петэрбрыджа.
  «Гэта вось так, сябар», - сказаў ён. «Я наведваў твайго бацьку з таго часу, як ён прыехаў у Каліфорнію. Нейкі час ён хварэў. У яго было дрэннае сэрца. У той першы раз, калі ў яго здарыўся прыступ, і я паклаў яго спаць - ну, я б не здзівіўся, калі б раніцай пачуў, што ён памёр уначы. Зразумела?»
  Я кіўнуў, стараючыся не зразумець чагосьці, што выглядала ў маёй свядомасці, як навальнічная хмара.
  «Ну, у той вечар твая маці патэлефанавала мне, я знайшоў містэра Фрэнда ў дрэнным стане. Яго сэрцабіцце было пачашчаным, нерэгулярным; яму было цяжка дыхаць; ён быў у трызненні. Былі ўсе прыкметы сур'ёзнага прыступу. Я прабыў з ім некалькі гадзін, рабіў, што мог. Затым пачалася раптоўная сардэчная недастатковасць, і праз некалькі хвілін ён памёр».
  Ён спыніўся, цяжкія павекі апусціліся на яго вочы. «Ты ж не доктар, сябар. Няма сэнсу ўдавацца ў медыцынскія падрабязнасці. Справа ў тым, што на першы погляд, былі ўсе падставы меркаваць, што ў твайго бацькі натуральным ходам падзей быў яшчэ адзін напад, які аказаўся смяротным. Ведаючы яго стан, я пагадзіўся з гэтым дыягназам. Я падпісаў пасведчанне аб смерці без найменшага падазрэння, што нешта можа быць не так, і я сцвярджаю, што любы іншы лекар на маім месцы зрабіў бы тое ж самае».
  Ён зноў зрабіў паўзу. Гэта была злавесная паўза. «Але пасля таго, як інспектар Сарджэнт прыйшоў да мяне, і я пачаў думаць, некаторыя сімптомы мяне занепакоілі. А потым вашаму бацьку надзіва палепшылася за некалькі дзён да яго смерці. Было і тое, дружа, і тое. А цяпер,— ён развёў рукамі,— я не кажу, што ўвязаўся ў гэтую рэч, пра якую ўзгадаў інспектар. Я гэта зусім не кажу. Проста я больш не ўпэўнены ў сваім дыягназе. Я дастаткова вялікі чалавек, каб прызнаць, што мог памыляцца. Я павінен дапусціць магчымасць таго, што містэр Фрэнд памёр ад перадазіроўкі дыгіталісу, які я яму прапісаў».
  - Разумееце, містэр Фрэнд, - вельмі ціха сказаў інспектар Сарджэнт. «Гэта скарга містэра Мофата. Учора ён прыйшоў да мяне ў офіс і абвінаваціў, што, на яго думку, ваш бацька быў забіты.
  Вось і была пятля.
  - Такім чынам, вы разумееце, містэр сябар, - працягваў інспектар, - як у гэтых абставінах я вымушаны прыняць меры па скарзе містэра Мофата. Баюся, перш чым мы зможам закрыць справу, трэба будзе правесці ўскрыццё». Ён дастаў з кішэні паперу і паклаў яе на падлакотнік крэсла. «Я прынёс пастанову аб эксгумацыі. Ён павінен быць падпісаны членам сям'і. Я думаў, табе будзе менш балюча падпісваць, чым маці».
  Я шукаў у сваім розуме шчыліну, якой не было. Спрабуючы здацца цынічным, я сказаў:
  - А што, калі я скажу вам, што лічу абвінавачанне недарэчным і што я адмаўляюся ад таго, каб майго бацьку выкапалі, каб задаволіць злосць містэра Мофата?
  «Раіў бы падпісаць, спадар сябар. Бо адмова ад подпісу можа азначаць, што вы неспакойна паставіліся да вынікаў экспэртызы».
  Інспектар Сарджэнт глядзеў на мяне са сталёвай напружанасцю. Я ўтаропіўся на яго. Гэта не быў адзін з маіх лепшых момантаў.
  «Мая правая рука ў гіпсе», — сказаў я. «Гэта не будзе вялікім подпісам».
  - У якасці сведак гэтых двух джэнтльменаў будзе дастаткова чаго заўгодна - знака.
  Інспектар Сарджэнт дастаў аўтаручку. Ён прынёс паперу і паклаў яе на шырокую руку майго інваліднага крэсла, працягнуўшы мне ручку і паказаўшы радок, на якім я павінен быў пісаць. У другі раз за дзень я левай рукой накрэмзаў Гордана Рэнтана Сябра III. Містэр Петэрбрыдж і доктар Ліланд таксама падпісаліся. Інспектар паклаў дакумент назад у кішэню.
  «Я ведаю, што вы не будзеце адчуваць сябе камфортна, пакуль не скончыцца ўскрыццё, містэр Фрэнд. Я зраблю ўсё магчымае, каб паскорыць усё. Я змагу атрымаць вам вынік прыкладна праз дваццаць чатыры гадзіны».
  Містэр Петэрбрыдж і доктар Ліланд паспяшаліся да дзвярэй, як два хатнія сабакі, якія адчайна жадаюць выйсці.
  Інспектар Сарджэнт паціснуў мне левую руку і ўсміхнуўся сваёй шырокай, незразумелай усмешкай.
  «Не хвалюйцеся, містэр сябар. Напэўна, вы маеце рацыю. Верагодна, г-н Мофат проста зрабіў крок у цемры - апошняя дзікая азартная гульня, каб атрымаць гэтыя грошы. На вашым месцы я б нават не казаў пра гэта сям'і. Вы іх толькі нервуеце. І крыўдна было б іх нерваваць, калі б не было забойства?»
  "Так", сказаў я.
  Ён адчыніў дзверы. Містэр Пэтэрбрыдж і доктар Ліланд выстралілі. Інспектар Сарджэнт рушыў услед.
  Ён пачціва зачыніў за сабой дзверы.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 19
  Я выштурхнуў сваю інвалідную каляску ў калідор, заліты залацістым сонцам. Здавалася, сонца заўсёды свеціць у доме Сяброў. Я прагнуў густога чорнага туману або ўрагану - чаго заўгодна, што можа сапсаваць гэтую далікатную, сонечную атмасферу спакою і добрай волі.
  Я прабраўся ў гасцёўню і застаў сям'ю Фрэндаў сам-насам у самым мяккім стане. Сваю бясформенную чорную сукенку Селена ўжо змяніла на вясёлы гавайскі купальнік. Яна вызваліла валасы ад жудасных навушнікаў, і яны распушчаны на плячах, пераліваючы на сонцы. Марні таксама змянілася. Яна скруцілася клубком на адным канцы канапы і прагна паліла. Спадарыня Фрэнд, усё яшчэ лагодная і ўдава, сядзела ля акна з вязаннем і каробкай цукерак на шырокіх каленях.
  Усе яны выпадкова зірнулі ўверх, калі я ўвайшоў. Пані Фрэнд усміхнулася сваёй мацярынскай усмешкай.
  «Прывітанне, дарагая. Ліга чыстага жыцця толькі што скончыла свой сонечны час і весела села ў свой аўтобус. Дарагі хлопчык, я лічу, што з твайго боку было вельмі гарэзна не выйсці і не развітацца з бедным містэрам Мофатам. У рэшце рэшт, ён прыняў сваю горкую пілюлю з даволі добрай ласкай». Яна зрабіла паўзу, выбіраючы асабліва сакавіты шакалад. «Між іншым, дарагая, хто быў той сімпатычны хлопчык з містэрам Петэрбрыджам і доктарам Ліландам? Яны ўцяклі прэч, перш чым я паспеў з імі пагаварыць».
  Спакой місіс Фрэнд ніколі не здавалася больш невыносным. Я сказаў: «Той сімпатычны хлопчык з містэрам Петэрбрыджам і доктарам Ліландам быў паліцыянтам».
  Усе трое ўтаропіліся.
  Спадарыня Фрэнд, яе голас быў акуратна нязмушаным, прамармытала: «І чаго ён хацеў?»
  «Ён хацеў, каб Гордзі Фрэнд падпісаў загад аб эксгумацыі». Я дазволіў ім мець гэта прама паміж вачэй. «Ён думае, што стары містэр Фрэнд быў забіты».
  Марні здушыла цыгарэту ў попельніцу. Селена ўстала. Нават рэакцыя місіс Фрэнд была настолькі моцнай, што яе рука з цукеркай застыла ў паветры.
  Больш за ўсё я тады адчуваў сябе стомленым.
  «Табе не трэба хвалявацца», - сказаў я. «Я цудоўна выканаў сваю ролю Гордзі Фрэнда». Я зрабіў паўзу. «Вам таксама не трэба турбавацца, каб выглядаць здзіўленым».
  «Здзіўлены?» Селена накінулася на мяне. «Што, у імя нябёсаў, вы маеце на ўвазе?»
  «Я падазраваў гэта з самага пачатку. Потым я дазволіў знакамітаму чару «Сябар» зноў зрабіць з мяне лоха. Вы заўсёды ведалі, што містэр Фрэнд быў забіты. Вы заўсёды ведалі, што гэта выйдзе. Вось чаму вы мяне імпартавалі».
  «Але...» пачала Селена.
  Спадарыня Фрэнд кінула на яе позірк. Яна паднялася. Яна масіўна стаяла перада мной, гледзячы на мае вочы. «Імпартаваў цябе — дзеля чаго?»
  «Узяць рэп, вядома. Дарэчы, дзе Гордзі? Мяркую, вы яго недзе схавалі, пакуль не скончыцца ўся гэтая брудная справа і мяне не асудзяць.
  «Ты дурань,» успыхнула Селена.
  «Так, дарагая», — позірк місіс Фрэнд усё яшчэ глядзеў на мой. «Калі вы так думаеце, я баюся, што вы дурань».
  Паважным рухам рукі яна паклікала дзвюх дзяўчынак падысці. Яны ішлі абапал яе. Яны ўтрох сутыкнуліся са мной.
  Місіс Фрэнд вельмі павольна сказала: «Я ведаю, што ў вас ёсць усе падставы не верыць маім словам. Але я кажу вам гэта, таму што гэта праўда. Ніхто з нас не ведае пра гэтую неверагодную заяву пра майго мужа. Ніхто з нас не ведае, дзе Гордзі. А вы... вы былі імпартаваныя, як вы так мудрагеліста выказаліся, чыста і проста па той прычыне, якую мы вам сказалі, і ні па якой іншай прычыне. Яна зрабіла паўзу. «Вы мне верыце?»
  «Ці важна, раблю я ці не?»
  «Для мяне гэта важна, таму што я цябе люблю». Яна ўзяла Селену за руку. «Дзяўчаты цябе таксама любяць. Я не хачу, каб вы думалі, што мы - нячысцікі.
  Зноў было тое слова.
  «Магчыма, — працягвала місіс Фрэнд, усё яшчэ ўважліва ўглядаючыся ў мой твар, — вы паверыце мне, калі я буду звяртацца да вашага розуму. Я нічога не ведаю пра гэтае абвінавачанне ў забойстве, і я ўпэўнены, што яно даволі недарэчнае. Але як у імя розуму, нават калі б мы хацелі, мы маглі б ускласці віну на вас? Цалкам магчыма, што мы маглі б сысці з рук, калі б пераканалі вас, што вы сапраўды Гордзі. Але мы вас не пераканалі. Усё, што вам трэба было сказаць паліцыі, гэта тое, што вы ахвяра амнезіі, якую мы завабілі сюды пасля смерці майго мужа і якую мы выкарысталі ў змове, каб атрымаць грошы ад Лігі чыстага жыцця. Як толькі вы заявіце, што вы не Гордзі, паліцыя зможа атрымаць любую колькасць сведак, якія пацвердзяць вашу рацыю. Старыя тут слугі, напрыклад, якія ведалі сапраўднага Гордзі. Людзі з Пітсбурга, дзе працаваў Гордзі. Людзі з Сэнт-Пола, дзе вырас Гордзі. Мой дарагі малады чалавек, ты быў бы апраўданы раней, чым ты змог бы сказаць «Аўрора».
  Цяпер яна ўсміхалася гэтай сваёй неверагодна ціхамірнай усмешкай.
  «На самай справе, замест таго, каб быць у нашых лапах, усё адбываецца зусім наадварот». Увесь гэты час яна трымала ў руках шакаладку. Цяпер яна паклала яго ў рот. Яна жавала яго. Напэўна, гэта была начынне з нугі. «Мне здаецца, што мы цалкам у вашай міласьці».
  Спадарыня Фрэнд, вядома, зрабіла гэта зноў. У яе логіцы не было недахопу. Як заўсёды, яна прымусіла мяне адчуць сябе аслом.
  Яна ўсё яшчэ ўсміхалася. Таксама і Селена - зіхатлівая з усёй спаленай злосцю. Толькі Марні ўсё яшчэ выглядаў насцярожана і насцярожана.
  «Ну што, дарагі?» - спытала місіс Фрэнд.
  Я паціснуў плячыма. - Добра, - сказаў я. «Прабач».
  «Усё ў парадку, дарагі. Я ўпэўнены, што з міліцыянтам гэта была самая няёмкая сітуацыя. Нядзіўна, што вы былі крыху ўзрушаныя. Невыразны жэст адправіў дзяўчат на свае месцы. Сама місіс Фрэнд заняла сваё месца на давенпорте ля акна. «Я спадзяюся, што мы ўсе зноў спакойныя. Я зразумеў, што нашмат лепш, калі не захапляцца». Нібы даказваючы сваю думку аб непажаданасці хвалявацца, яна ўзяла вязанне і завяла спіцы. «А цяпер, дарагая, ціха раскажы нам, што менавіта здарылася».
  Я ціха расказаў ёй, што менавіта здарылася. Усе трое ўважліва слухалі. Калі я скончыў, місіс Фрэнд адклала вязанне і ўсміхнулася.
  «Бачыш, дарагая. Наколькі я меў рацыю? Увогуле няма чаго захапляцца. Відавочна, што гэта недарэчнае абвінавачванне, сфабрыкаванае містэрам Мофатам. Ні долі праўды ў гэтым. Які агідны чалавек. Хацелася б, каб я не была яму такой прыемнай. Але прынамсі ёсць адна рэч добрая. Якія б я ні былі сумневы наконт таго, каб пазбавіць яго грошай, усё было знішчана - цалкам знішчана.
  Яе працяглы спакой цяпер, здавалася, мяжаваў з ідыятызмам.
  Я сказаў у раздражненні: «Ты так па-чартоўску хочаш не крычаць «Воўк», ты б глядзеў уверх на пару мыльных сківіц і мармытаў «Прыгожая піска».
  Пані Фрэнд засмяялася. «Якая мілая фраза».
  «Дзеля бога, перастань быць ветраным. Незалежна ад таго, сфабрыкавана абвінавачанне містэра Мофата ці не, супраць сям'і Фрэндаў выстаўлена дакладнае абвінавачанне ў забойстве - і сям'я Фрэндаў на дадзены момант уключае мяне. Самае меншае, што мы можам зрабіць, гэта быць гатовымі да ўсяго, што здарыцца. Калі ў вас няма розуму быць сур'ёзным, я разбяруся па-свойму».
  - Так, - раптам сказала Марні. «Вы маеце рацыю. Вядома, вы маеце рацыю».
  Селена кіўнула. «Я мяркую, што ты, дзетка, хоць усё гэта зусім не з гэтага свету».
  «Я ўпэўненая, дарагая, — прашаптала місіс Фрэнд, — што ты справішся з гэтым цудоўна. Мужчыны заўсёды робяць гэта нашмат лепш, чым жанчыны». Яна падняла вочы, і ў яе вачах была ледзь прыкметная весялосць. «Добра, дарагая. З чаго вы хочаце, каб мы пачалі?»
  «Вы можаце пачаць з таго, што раскажаце мне, што менавіта адбылося ў дзень смерці містэра Фрэнда».
  «Нічога не здарылася, дарагі».
  «Прынамсі адна рэч здарылася, я ведаю. Ён звольніў Яна. Чаму?»
  Спадарыня Фрэнд заміргала вачыма. «Я не маю ні найменшага ўяўлення. Мой муж быў, хутчэй, як Каралева Чарвякоў. У яго часта бывалі дурныя настроі. Напэўна, той раніцай Ян выглядаў недастаткова вясёлым».
  Я зірнуў на дзяўчат. «Хто-небудзь з вас ведае?»
  Марні назірала за Селенай. Селена паціснула плячыма.
  «Не, дзетка. Я нават забыўся, што яго звольнілі». Яе позірк сустрэўся з Марні. «Але гэта досыць лёгка даведацца. Спытай яго».
  «Так, - сказала місіс Фрэнд, - калі вы сапраўды хочаце ведаць - спытайце ў яго. Марні, дарагая, бяжы і знайдзі яго.
  Марні адскочыла з канапы і выйшла з пакоя. Я ўжо пытаўся ў Яна, чаму яго звольнілі і нікуды не дабраліся. Я не вельмі спадзяваўся, калі толькі ў Сяброў не была лепшая сістэма сувязі, чым у мяне. Неўзабаве Марні вярнулася з галандцам. Ён усё яшчэ быў у сваім рэспектабельным касцюме са светлымі валасамі, распушчанымі.
  «Вы спытайце ў яго», — сказаў я місіс Фрэнд.
  Яна паставіла пытанне вельмі павольна. Здавалася, Ян зразумеў гэта, як і я. І, як і са мной, ён зарагатаў. Тры жанчыны працягвалі засыпаць яго пытаннямі. Ён адрэагаваў шэрагам бессэнсоўных для мяне жэстаў. Але спадарыня Фрэнд, здавалася, зразумела іх значэнне. Яна кіўнула яму. Пасля таго, як ён сышоў, яна павярнулася да мяне.
  «Ну вось і ўсё».
  «Вы зразумелі яго?»
  «Вядома, дарагая. Але гэта мала дапамагае. Чаму яго звольнілі, Ян ня ведае».
  «Ён не ведае?»
  «Гэта тое, што ён спрабаваў данесці. І гэта дастаткова разумна. Мой муж выклікаў яго, выкрыкнуў і звольніў. Ян не разумеў, у чым справа. Ён проста змірыўся з сітуацыяй. Ян заўсёды прымае сітуацыі і смяецца. Сапраўды, ён стамляе. Можна падумаць, што ён мог бы папрацаваць, каб вывучыць усяго некалькі слоў па-англійску, ці не так?» Яна зноў міргнула з непрыкметным рашэннем. «Куды далей ідзе расследаванне?»
  «Калі містэр Фрэнд памёр, у яго была медсястра?»
  Пані Фрэнд пахітала галавой. «Вядома, у яго было адно, калі ён быў цяжка хворы. Але ён настолькі паправіўся, што мы адправілі яе за некалькі дзён да гэтага».
  «Тады хто клапаціўся пра яго?»
  «Усе мы, дарагія. Ян паправіў яго. Мы з дзяўчатамі ўбачылі, што ён атрымаў лекі. Баюся, ніхто з нас з ім асабліва не сядзеў». Яна ўздыхнула. «Вы б зразумелі гэта лепш, калі б ведалі бацьку. Ён быў не надта прыязным пацыентам».
  - І яго лекі былі - дыгіталіс?
  Пані Фрэнд паціснула плячыма. «Я сапраўды не ведаю, дарагі. Гэта было нешта ў кроплях. Столькі кропель. Вы змяшалі гэта з вадой».
  «Гэта быў дыгіталіс», — сказала Марні. «Ты выдатна ведаеш, што гэта было, Мімсі».
  «Я забываю складаныя імёны, дарагі». Спадарыня Фрэнд зірнула на мяне. «Што-небудзь яшчэ?»
  «Хто даў містэру Фрэнду лекі ў той дзень?»
  «Здаецца, я даў яму гэта раніцай. У яго было два разы на дзень».
  «Хто яму даў вечарам?»
  Спадарыня Фрэнд зірнула на Селену. «Ці не ты, дарагая?»
  - Не, - сказала Марні, - гэта была я. Прынамсі, я збіраўся аддаць яму».
  Я паўтарыў: «Яму аддаць?»
  Марні кіўнуў. Яна выглядала бледнай, занепакоенай — куды больш усведамляла патэнцыйную небяспеку, чым Селена і місіс Фрэнд.
  «Я зайшоў у яго пакой адразу пасля абеду. Тады ён заўсёды прымаў другую порцыю лекаў. Пасля таго, як ён звольніў Яна, адна са служанак прынесла яму абед і забрала яго. Ён быў у жахлівым настроі, я меркаваў, што пакаёўка праліла на прасціну таматавы сок ці што. Я прапанаваў даць яму лекі, але ён крыкнуў на мяне, каб я сышоў і адправіў да яго Гордзі».
  «Гордзі?»
  Яна кіўнула. «Я падняўся ў яго пакой. Ён быў даволі тугі. Я купіў яму Lavoris, паспрабаваў зрабіць яго як мага больш прывабным і адправіў яго да бацькі.
  «Ці сказаў твой бацька, што яму патрэбны Гордзі?»
  «Не. Але кожны раз, калі ён быў у дрэнным настроі, ён заўсёды хацеў Гордзі. Ён заўсёды спадзяваўся, што заспее Гордзі п'яным і атрымае законную нагоду для прамовы пра сатану. Я нічога пра гэта не думаў».
  «І гэта было пасля таго, як ён убачыў свайго бацьку, вы сустрэлі яго ў холе, і ён сказаў, што яму надакучыла і што ён едзе ў Лос-Анджэлес?»
  «Насамрэч так і было».
  «Вы пыталіся ў яго, што здарылася?»
  «Не. Я проста сказаў: «Ён паводзіць сябе як звычайна?» і Гордзі выкінуў шэраг непрыстойных слоў і пайшоў у гараж.
  «А ты?»
  «Я вярнуўся да бацькі, каб даць яму лекі».
  «Вы аддалі яму?»
  «Не, Селена была там».
  Я звярнуўся да Селены. «Гэта дакладна?»
  «Так, дзетка. Я быў там, калі ўвайшла Марні.
  «І вы далі містэру Фрэнду лекі?»
  Яна пацягнулася па цыгарэту і запаліла. «Не, дарагая, я спытаў, ці хоча ён, і ён сказаў, што атрымаў».
  Я адчуў дрыжыкі трывогі. - Значыць, Гордзі даў яму?
  «Я мяркую, што так».
  Я зноў павярнуўся да Марні. «Калі ўсё гэта было?»
  «Каля васьмі трыццаць. Гэта пачалося ў восем трыццаць і скончылася дзесьці каля дзевяці».
  - І ваш бацька, здавалася, быў у парадку, калі вы з Селенай былі з ім пасля таго, як Гордзі сышоў?»
  «Так. Аднак мы затрымаліся не больш чым на пару хвілін». Я звярнуўся да пані Фрэнд. - А калі вы выявілі, што ў яго прыступ, і паслалі за доктарам Ліландам?
  «Дайце мне паглядзець. Я б сказаў, што было каля дзесяці трыццаць. так. Звычайна ён клаўся спаць каля адзінаццаці. Я проста зазірнуў, ці не хоча ён чаго-небудзь, і знайшоў яго.
  Усё падышло, вядома. Я не зусім ведаў, што адчуваю.
  «Спадар Пэтэрбрыдж сказаў, што ваш бацька патэлефанаваў яму і сказаў, што збіраецца змяніць сваё завяшчанне за пару гадзін да таго, як вы патэлефанавалі доктару Ліланду. Гэта азначае, што ён, напэўна, патэлефанаваў, калі Гордзі быў з ім у пакоі.
  Я паглядзеў на свае рукі ўніз, а потым хутка ўверх. «Бачыце, што я маю на ўвазе? Спадар сябра быў у кепскім настроі. Ён паклікаў Гордзя. Гордзі быў п'яны. Містэр Фрэнд відавочна выкрыкнуў яго. Потым містэр Фрэнд патэлефанаваў містэру Петэрбрыджу і сказаў, што збіраецца змяніць сваё завяшчанне».
  Мой позірк спыніўся на спадарыні Фрэнд. «Паспрабуй пасмяяцца з гэтага. Пан Фрэнд пагражае раз і назаўсёды выключыць Гордзі з завяшчання. Спадар сябар тады просіць лекаў. Усім вядома, што перадазіроўка дыгіталісу будзе смяротнай для чалавека з хворым сэрцам. Гордзі тут жа выходзіць з дому. Ён кажа, што едзе ў Лос-Анджэлес. Больш яго ніколі не бачылі».
  Я зрабіў паўзу, усё яшчэ фіксуючы позіркам місіс Фрэнд.
  «Што за заклад, што Гордзі ніколі не ішоў на біту? Што за заклад, што ён забіў бацьку, астыў і збег у Мексіку?»
  Я адчуваў сябе прыгнечаным і страшэнна стомленым.
  «Калі ўскрыццё пакажа атручванне, няма ў свеце паліцэйскага, які не змог бы за дваццаць хвілін звязаць злачынства з Гордзі Фрэндам».
  Я глуха засмяяўся. «А для інспектара Сарджэнта я Гордзі Фрэнд. Я падпісаў абяцанне аб устрыманні. Я падпісаў загад аб эксгумацыі. Нават калі вы гэтага не планавалі, гэта тое ж самае».
  Я зрабіў паўзу. «Мяркую, што да гэтага трэба быць спакойным. У рэшце рэшт, лепш, калі не захапляцца, ці не так?»
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 20
  М РС. Імклівыя прыступы гневу СЯБРА заўсёды заставалі мяне знянацку. Тады на яе наляцеў адзін. Яна глядзела на мяне, яе прыгожы твар расчырванеўся.
  «Сапраўды, абвінаваціць уласнага сына ў забойстве — пад уласным дахам. І ты — ты, хто яго нават не сустракаў».
  «Гэта не мая віна, што я пад тваім дахам», — сказаў я. «І я быў бы рады, калі б ніколі не чуў пра вашага ўласнага сына. Але паколькі я цяпер яго дублер, дзякуючы вам, я, па меншай меры, маю права разважаць пра тое, што ён зрабіў, а што не зрабіў».
  Марні коратка засмяялася. Селена перахрысцілася і села на канапу побач з місіс Фрэнд, паляпваючы яе па плячы. «Мімсі, дарагая, не будзь душнай. Ён мае рацыю. Мы павінны быць гатовыя. Я не думаю, што бацька быў забіты больш, чым вы. Але калі ён быў, яны абавязкова скажуць, што гэта быў адзін з нас. Я, вядома, не забіваў яго. Вы?»
  Спадарыня Фрэнд разняволіла плячо, паціснуўшы плячыма. «Не кажы глупства, Селена».
  Селена зірнула на Марні. «Вы?»
  - Вядома, - працягнула Марні, - калі ад гэтага Мімсі стане лепш.
  «Бачыш, Мімсі?» Селена адкінула валасы і спакойна глядзела на місіс Фрэнд. «Хто яшчэ гэта мог быць, акрамя Гордзі? У рэшце рэшт, гэта той, хто меў магчымасць. І матыў, напэўна. Вядома, я лічу, што Гордзі такі ж ягня, як і ты. Але калі б ён сышоў звычайнай бітай, ён напэўна ўжо вярнуўся б. І... ну, я маю на ўвазе, што вы ніколі не можаце сказаць, што людзі могуць рабіць, калі яны... Як ветліва назваць смярдзючых? Я ніколі не магу ўспомніць ".
  Спадарыня Фрэнд стала ўсё маці. «Я ведаю, — сказала яна, — што мой Гордзі ніколі б наўмысна…»
  «Магчыма, гэта было не наўмысна», - выказала здагадку Селена. «Магчыма, бацька прасіў лекі. Гордзі быў п'яны. Ён не палічыў кроплі як след. Ён памылкова даў яму перадазіроўку. Потым зразумеў гэта, спалохаўся і ўцёк. Гордзі заўсёды ўцякае ад рэчаў». Яна звярнулася да мяне з надзеяй.
  "Магчыма", сказаў я. Гэта было проста магчыма.
  Селена амаль весела засмяялася, быццам усё было вырашана і больш не было пра што турбавацца.
  "Там", сказала яна.
  «Такім чынам, мы ўсе жывем доўга і шчасліва». Марні глядзела на Селену скрозь цыгарэтны дым, яе цёмныя і насмешлівыя вочы. «Раз ты такі разумны, што мы будзем рабіць з гэтым небаракай? Мы прымусілі яго быць Гордзі. Што нам далей рабіць? Рабіць тое, у чым ён нас абвінаваціў? Прывязаць яму забойства, якога ён не здзяйсняў?»
  Селена міла ўсміхнулася ў адказ. «Але, вядома, дарагі».
  Я ўтаропіўся.
  Селена ўстала з канапы і, падышоўшы да мяне, апусцілася на дыван ля маіх ног і паклала рукі мне на калені. Яна прамяніста ўсміхнулася мне.
  «Мілая, гэта абсалютна відавочна, што мы павінны рабіць. Калі вы паведаміце паліцэйскаму, што цяпер насамрэч не Гордзі Фрэнд, мы страцім любы шанец атрымаць грошы ад гэтага агіднага містэра Мофата, і мы ўсе патрапім у самыя страшныя непрыемнасці. Я маю на ўвазе тое, што мы рабілі, гэта жахліва незаконна, ці не так? Так што вам проста прыйдзецца працягваць быць Гордзі. І тады, калі вынікі ўскрыцця будуць жахлівымі, нам давядзецца сказаць праўду, і паліцэйскі абавязкова западозрыць вас. Такім чынам, вы проста выходзіце шчыра і кажаце, што вы былі п'яныя і, магчыма, вы памылкова далі бацьку перадазіроўку і... - яна няўцямна паціснула плячыма - ... І, ну, гэта не так ужо і жудасна зрабіць, праўда? Я маю на ўвазе, што яны зразумеюць, што гэта была проста памылка».
  «І прабачце мяне пацалункамі і лёгкімі напеўкамі спагады?»
  «Ну, ці не так, дарагая? Да таго ж мы страшэнна разбагацеем. Мы можам даць ім усім вялікія чэкі і новыя аўтамабілі і іншыя рэчы, калі спатрэбіцца».
  Я ніколі не мог сказаць з Селенай, была яе неверагодная наіўнасць позай ці не.
  - Прабачце, - сказаў я. «Баюся, што я не так люблю Сяброў, каб адбываць за іх дзесяць гадоў пазбаўлення волі за ненаўмыснае забойства».
  Вочы Селены памутнелі. «Гэта тое, што яны зрабілі б з вамі?»
  «Мне пашанцавала б сысці дзесяць гадоў».
  Яна задуменна лашчыла маё калена. «Я б ненавідзеў гэта, я б проста ненавідзеў гэта». Яна ўздыхнула. «Тады давядзецца прыдумаць нешта іншае. Што мы будзем думаць, дзетка?»
  Цьмяна, нягледзячы на змрочнасць сітуацыі, я зразумеў, што дотык яе пальцаў да майго калена быў такім жа хвалюючым, як і раней. Не тое каб гэта мела значэнне. Усё было занадта кепска для мяне, каб дазваляць ёй рабіць з мяне лоха. У любым выпадку я дакладна ведаў, пра што я збіраўся прымусіць іх «падумаць».
  «Калі справаздача аб выкрыцці будзе ў парадку, — сказаў я, — я застануся і правяду гэта. Калі гэта не ў парадку, вы можаце зрабіць толькі адно».
  Селена выглядала зацікаўленай. «Што гэта?»
  «Выцягніце мяне адсюль — хутчэй».
  «Вывесці цябе?»
  «Калі вы ведаеце, што для вас добра». Было пэўнае задавальненне быць жорсткім з Сябрамі, нарэшце. «Магчыма, я не ведаю, хто я, але я ведаю, што я не ахвярнае ягня. Калі інспектар Сарджэнт падумае, што Гордзі забіў твайго бацьку, і пачне арыштоўваць мяне як Гордзі, я адкрыю ўсю гэтую гісторыю. Безумоўна, гэта паставіць мяне ў цяжкія месцы, але прынамсі я не буду кандыдатам на электрычнае крэсла».
  Селена расплюшчыла вочы. «Але што з намі? Я маю на ўвазе, калі вы скажаце, нас абвінавацяць у змове і чорт ведае што».
  «Вось чаму я сказаў, што вам лепш вывесці мяне адсюль хутчэй».
  «Гэта не ідэальнае рашэнне, але ідэальнага рашэння для такіх джэмаў, якія прыдумалі сябры, не існуе. Прыйдзецца схаваць мяне дзе-небудзь, дзе паліцыя мяне не знойдзе. Тады вам прыйдзецца вывесці іх на след сапраўднага Гордзі. Няхай знойдуць яго. А калі зробяць — усё астатняе залежыць ад вас».
  Селена сказала: «Але інспектар Сарджэнт вас бачыў. Калі б ён знайшоў Гордзі, то зразумеў бы, што ён не той Гордзі, які падпісаў абяцанне аб устрыманні.
  «Ён бачыў мяне толькі ў бінтах. Мы з Гордзі даволі падобныя». Я ўсміхнуўся. «Вы і ваша свякроў маглі б пераканаць Эйнштэйна, што свет плоскі. Між вамі, вы, вядома, маглі б пераканаць інспектара, што ў яго былі невялікія праблемы з вачыма.
  Селена насупілася. «Сапраўды, дзетка, я думаю, што ты даволі эгаіст».
  «Эгаіст. Дзеля бога, хіба я ўжо недастаткова зрабіў для сям'і Фрэнд?»
  Марні некаторы час назірала за намі. Раптам яна засмяялася. «Такім чынам, ты нарэшце стаў з ёй жорсткім. Я не думаў, што ў вас гэта ёсць».
  Селена сказала: «Маўчы, Марні».
  «Ён той, каму ты цяпер павінен заткнуцца». Марні перахрысцілася і ласкава села на падлакотнік майго інваліднага крэсла. «Я абажаю гэта. Чарвяк нарэшце павярнуўся. Так трымаць. Ты цяпер гаспадар. Скажыце ім, што рабіць. Ім давядзецца гэта зрабіць».
  Я ўсміхнуўся ёй. Калі яна мне была патрэбна, Марні заўсёды была побач. - Ведаеш месца, дзе можна мяне схаваць, пакуль не здымуць гіпс?
  «Вядома». Марні зірнула на Селену. «Гарачы доктар Селены мае каюту ў гарах. Як толькі мы даставім вас туды, ніхто не знойдзе вас некалькі тыдняў».
  «Аднойчы вы давялі мяне да гэтага — дакладна», — сказаў я. «Калека з парай зламаных канечнасцяў не можа падарожнічаць самастойна».
  «Гэта таксама лёгка. Ян падвязе цябе. На самай справе, вы можаце ўтрымаць яго, каб клапаціцца пра вас. Яму можна давяраць. Калі вы папрасіце яго пахаваць цела, ён зробіць гэта і забудзецца праз пяць хвілін. І калі міліцыянт спытае, дзе ён, можна сказаць, што мы яго звольнілі. Мы па-ранейшаму маем права звальняць нашых слуг». Яна павярнулася тварам да астатніх. «Якія-небудзь скаргі?»
  Да майго здзіўлення, і Селена, і місіс Фрэнд выглядалі задаволеныя. Селена сказала: «Я думаю, што гэта сапраўды чароўна разумна, калі вы думаеце пра гэта».
  Місіс Фрэнд, зноў цалкам супакоеная, прамармытала: «Так, дарагая, улічваючы ўсё гэта, гэта самы разумны план з пункту гледжання ўсіх». Яна ўсміхнулася мне. «Вы, вядома, пачакаеце пратакола выкрыцця, дарагі? Калі б вы збеглі раней, чым вам гэта сапраўды спатрэбілася - я маю на ўвазе, перш чым інспектар Сарджэнт, відавочна, планаваў вас арыштаваць, - вы прымусілі б усіх нас здавацца залішне падазронымі.
  "Вядома", сказаў я. «Я пачакаю, пакуль прыйдзе справаздача Сарджэнта. Але вам лепш пачаць будаваць планы».
  «Селена спытае Нэйта. Я ўпэўнены, што ён зразумее». Місіс Фрэнд, здавалася, прыняла план Марні як свой уласны. «Як прыемна, што ўсё ўладзілася. Я, вядома, не хвалююся, таму што я ўпэўнены, што ўся гэтая тэорыя забойства - толькі выдумка ў галаве містэра Мофата, гэтага шашолкі, падобнага на шашолку. Яна зірнула на гадзіннік. «Божа, час абедаць прайшоў. Цікава, што трымае іх на кухні». Яна паднялася. «Я павінен правесці расследаванне. І, Марні, ідзі да бабулі. Яна становіцца такой раздражнёнай, калі галодная. Божачка, ты думаеш, што нам давядзецца тлумачыць усё гэта бабулі? Для яе гэта сапраўды даволі складана, ці не так? Але, здаецца, яна цягнецца да крыміналу, як качка да вады...»
  Яе голас сціх, калі яна выйшла з пакоя. Марні прамармытаў: «Ой, добра» і паспяшаўся справіцца з бабуляй.
  Селена і я былі адны.
  Яна ўсё яшчэ сядзела ля маіх ног, дазваляючы сваёй руцэ ласкава лустаць па маім калені. Раптам яна скрывілася.
  «Мілая, я быў ненавісны толькі што? Я маю на ўвазе прапанову, каб вы засталіся і ўзялі на сябе віну. Вы ўсё яшчэ не падазраяце нас, праўда? Гэта было нічога. Гэта была проста ідэя».
  «Не адзін з вашых лепшых».
  «Дзетка», - уздыхнула яна. «Хіба гэта не сумна?»
  «Гэта адно слова».
  «Я вельмі спадзяюся, што вам не давядзецца сыходзіць і хавацца ў гэтай каюце Нейта. Ян вазіў мяне туды часам на вінаватыя заданні з Нэйтам. Гэта павінна было быць рамантычна. Гэта неверагодна змрочна — усе дрэвы і віды». Яе рука падсунулася да маёй рукі. «Мілая, ці не было б табе жудасна сумна там, наверсе, толькі з Янам і без памяці?» Ці не прыемней было б, каб я таксама прыехаў?»
  Я ўсміхнуўся ёй. «Для разумнай дзяўчыны ты амаль слабая, ці не так?»
  «Я, дзетка?» Яна засмяялася. «Я мяркую, што я». Яе твар, цёплы і п'янлівы, як летні поўдзень, раптам апынуўся побач з маім. «Але, дарагая, усё тое, што я сказаў учора вечарам, я меў на ўвазе».
  «Якія рэчы?»
  «Пра тое, як ты мяне ўзбуджаеш. Пра дакрананне да цябе. Гэта праўда. Гэта адрозніваецца ад усяго іншага. Я думаю пра цябе, калі цябе няма. Няважна, хто каго забіў ці… Дзіця».
  Яе вусны жудасна прылягалі да маіх. Яна скурчылася так, што напалову сядзела ў мяне на каленях. Яе рукі абхапілі мяне. Я прыцягнуў яе бліжэй. Яе светлыя распушчаныя валасы казыталі мае павекі. Скрозь валасы я ўбачыў, што ў пакоі нешта рухаецца. Я адкінуў яе валасы назад, усё яшчэ цалуючы яе.
  Доктар Нэйт Крофт стаяў у дзвярах.
  Ён стаяў вельмі жорстка, гледзячы на нас, яго вочы палалі на халодным, здзіўленым твары.
  «Селена!»
  Селена адвярнулася ад мяне, паднялася і ўбачыла яго. Яна адкінула валасы за плечы і весела ўсміхнулася яму.
  «Прывітанне, Нэйт, дарагі».
  Большасць мужчын, адчуваючы тое, што адчуваў ён, відавочна, зрабілі б нешта жорсткае. Доктар Крофт, відаць, не быў гвалтоўным тыпам. Ён апусціўся ў крэсла, нібы ногі ў яго раптам расталі.
  Здушаным голасам ён сказаў: «Ці павінны быць усе мужчыны, Селена?»
  «Што вы маеце на ўвазе?» Яна глядзела, расплюшчыўшы вочы. «Сапраўды, ты не занадта складаны?»
  Ён падняў вочы, яго твар быў змардаваны і знясілены. Вось што бывае, калі ты любіш Селену, падумаў я.
  «На гэты раз я думаў, што гэта будзе бяспечна. Я надзеў гіпсы. Я… Ой, якая розніца?»
  «Дарагая, калі ласка. Так душна».
  «Душна?» Злосць і нейкая стомленая безнадзейнасць прымусілі яго голас задрыжаць. «Я згуляў усё, дапамагаючы табе, таму што ты сказаў, што любіш мяне. Памятаеце? Ты сказаў, што развядзешся з Гордзі і выйдзеш за мяне замуж, таму што кахаеш мяне. Смех выбіўся з яго бледных вуснаў. «Ты ніколі не выйдзеш за мяне замуж, праўда?»
  Селена падышла да яго, лашчачы яго руку. «Дарагая, гэта так па-дурному думаць пра будучыню».
  "І калі вы гэта зробіце, гэта ўсё роўна будзе кожны мужчына, які трапляе ў поле зроку". Яго вочы ўпершыню сустрэліся з маімі. «Гэта цудоўна. Рэкамендую. Калі-небудзь паспрабуйце, калі вы гэтага яшчэ не зрабілі. Паспрабуй закахацца ў валацугу».
  «Нат!»
  Ён павярнуўся да яе. «Гэта слова для вас, ці не так?»
  Селена засмяялася сваім глыбокім, поўным смехам. - Падыдзе, дзетка, але я думаю, што ты магла прыдумаць прыгажэй. Яна мімаходзь пацалавала яго ў вуха. «Мілая, ты ўвесь час так шуміш. Так падазрона. Я цалавала яго толькі таму, што ён сыходзіць».
  Нейт напружыўся. «З'язджаеш?»
  «Так, дарагая. Адбылося самае крыўднае. Вы маглі б пачуць гэта зараз і скончыць з гэтым. Чытанне верша і ўсё прайшло цудоўна. Мы думалі, што ўсё ў сумцы. Тады той маркотны містэр Мофат...»
  Яна расказала яму з лысай чэрствасцю, якая шакавала мяне, што менавіта зрабіў нудны містэр Мофат. Не даючы яму хвіліны перавесці дыханне, яна працягвала маю тэорыю пра Гордзі і план вывесці мяне з дому, калі справаздача аб выкрыцці будзе дрэннай.
  Раней мне было дастаткова шкада Нэйта. Мне стала яго занадта шкада, калі я ўбачыў, што яго твар зморшчыўся, а вусны пачалі дрыжаць. Я шмат узяў ад Сяброў, але губляць мне не было чаго. Нейту было што страціць. Яго безнадзейнае жаданне зрабіць з Селены манагамную жонку ўжо завабіла яго ў азартныя гульні ўсю яго кар'еру. Цяпер ён сутыкнуўся з магчымасцю выкрыцця ў якасці саўдзельніка ў абвінавачванні ў забойстве. Сувязь, хоць і слабая, з забойствам азначала канец існавання лекара.
  «Дык бачыш, дзетка?» - заключыла Селена, амаль рассеяна. «Калі заўтра паліцыя будзе непажаданая, мы як-небудзь загадаем Яну вывезці яго з дому ў вашу каюту. Усё будзе добра, ці не так? Я маю на ўвазе, што вы не супраць, каб ён гэтым карыстаўся?»
  - Але, Селена, - заікаючыся, прамовіў ён, - калі паліцыя выявіць, што ён хаваецца ў маёй каюце...
  «І пазней, праз некалькі дзён, калі прыйдзе час здымаць гіпс, вы можаце проста падбегчы туды і зрабіць гэта за яго. Тады ён павінен быць сам».
  Яна абхапіла яго рукамі і прытулілася да яго, прыціснуўшы вусны да яго.
  «Я ведаю, што ты будзеш у захапленні ад гэтага, ці не так?»
  «Селена…»
  «І ты не павінен быць эгаістам, дзетка. «Яна лашчыла яго вуха». У рэшце рэшт, вы ўцягнулі яго ў гэтую варэнне. Самае меншае, што вы можаце зрабіць, гэта дапамагчы яму выбрацца з гэтага».
  Увайшла тады спадарыня Фрэнд. Яна ўсміхнулася мне, а потым Нэйту.
  «Прывітанне, Нэйт, дарагі. Як раз да абеду. Як прыемна».
  - Абед, - змрочна паўтарыў ён. «Як можна гаварыць пра абед, калі містэр сябар…»
  Спадарыня Фрэнд падняла руку. «Цяпер, дарагі, я прымусіў астатніх паабяцаць больш не гаварыць пра гэта. Калі заўтра ўсё пойдзе не так, у нас ёсць свае планы. Няма сэнсу разважаць пра непрыемнасці».
  Яна падышла да майго крэсла і пачала весці мяне ў бок сталовай. Яна напявала нейкую невыразную мелодыю.
  «Адзінае, што цяпер, трэба пацярпець, пакуль заўтра не прыедзе інспектар. Я так рада, што Нэйт прыйшоў на абед. Кухар прыдумаў сапраўды даволі дзёрзкае заліўное…»
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 21
  Мы з'елі даволі дзёрзкае заліўное і ўладкаваліся цярпець. Наш план, нягледзячы на тое, што ён быў нездавальняючым амаль ва ўсіх адносінах, прынамсі адрозніваўся прастатой. Нэйт прызнаўся, што яго горная каюта была запоўнена кансервамі. Мы вырашылі, што калі пратакол выкрыцця пакажа забойства заўтра пасля абеду, мы нейкім чынам затрымаем паліцыю ад любога сур'ёзнага расследавання да наступнага дня. Як толькі наступіла ноч, Ян павінен быў нелегальна вывезці мяне з дому ў каюту Нейта па закінутай дарожцы, якая вілася з тылу дома Фрэнда над бязлюднымі, бязлюднымі гарамі. Яну прыйшлося развучыцца ў яго ролі. Вось і ўсё.
  Мы з Марні вырашылі зрабіць гэта паміж сабой. Яна правезла мяне па калідоры міма свайго пакоя і пакоя Мімсі да пакоя галандца. Потым мы ўвайшлі ў адказ на яго званок. Мы выявілі, што ён злазіў з ложка, завязваючы шнурок сіняга ручніковага халата вакол таліі. З сыходам з Лігі чыстага жыцця ён, відавочна, вярнуўся да свайго звычайнага нудызму.
  Ён усміхнуўся Марні, запытальна ўтаропіўся на мяне і адкінуў светлыя валасы з вачэй.
  Марні сказаў: «Ён разумее мяне, калі я размаўляю павольна. Дазвольце мне разабрацца з гэтым».
  Яна паклала руку на яго вялізную руку. «Ян, заўтра ты вязеш яго, — паказала яна на мяне, — у машыну. Добра?»
  Ён кіўнуў, усё яшчэ ўсміхаючыся.
  «Вы вязеце яго ў горы — месца ў гарах, куды вы ўзялі Селену. Памятаеце?»
  Ён зноў кіўнуў.
  «Калі вы туды прыедзеце, заставайцеся з ім увесь час. Заставайся з ім».
  Бялявы пасм зноў апусціўся ўніз, калі ён кіўнуў.
  «І не кажы нікому. Не кажы нічога. Ніколі, ніколі не кажы».
  Яго вялікая бронзавая рука прасунулася па яе, цалкам абхапіўшы.
  - Так, - сказаў ён. «Да».
  Марні зірнула на мяне. "У яго ўсё", - сказала яна. «Я цалкам упэўнены».
  «Ёсць толькі адно месца ў гарах, куды ён узяў Селену?»
  «Так. Толькі каюта Нэйта. Двойчы падвозіў яе».
  «Добра».
  «Ой, пачакай». Яна зноў павярнулася да Яна: «Калі едзеш у горы, не выязджай з перадавой. Ідзіце назад».
  Твар яго памутнеў.
  «Зваротны шлях. Шлях за домам. Стары трэк».
  Ян па-ранейшаму нахмурыўся ад неразумення.
  «Вось. «Марні ўзяла аловак, знайшла ліст паперы і намалявала прыблізны эскіз дома з указаннем пярэдняга прывада і звілістай дарожкі ззаду. Яна паказала яму.
  "Не ў парадны шлях", - паказала яна. «Задні шлях. Ідзі назад». Яна зноў паказала. «Так, як рабіў Гордзі. Шлях Гордзі».
  Разуменне разгладзіла маршчыны на загарэлым ілбе. Ён узяў у Марні аловак і намаляваў крыж на паўдарозе дарогі. Ён запытальна паглядзеў на яе.
  Марны ўтаропіўся на крыж. «Не, Ян. Не там. Толькі назад. Гардзіеў шлях. Вазьміце машыну і...» Яна штурхнула аловак уздоўж дарожкі, а затым прама з паперы, паказваючы, што ён павінен вывезці мяне адразу з маёмасці. «У горы. Да Селены. Зразумела?»
  Ён зразумеў тады. Гэта было відавочна. Ён ухмыляўся ва ўвесь твар, задаволены сабой. Ён усё яшчэ ўсміхаўся, калі мы з Марні пайшлі.
  Прыемна было ўсведамляць, што недзе хтосьці можа знайсці забаву ў гэтай сітуацыі.
  Пасля нашага з Янам візіту нічога не заставалася, як чакаць. Рэшту дня мы правялі ў чаканні, і, нягледзячы на рашучасць місіс Фрэнд глядзець са светлага боку, гадзіны праходзілі з усё большай змрокам. Цень Гордзі як забойцы ці хаця б як верагоднага забойцы навіс нада мной, як покрыва. Наце даволі рана прыйшлося вярнуцца ў свой санаторый. Мне і тром жанчынам-сябрам удалося перажыць вячэру і вечар беспраблемнай гульні ў карты. Але я не мог засяродзіцца на чатырохручным джыне-рамі. Я бачыў столькі падводных камянёў наперадзе, так шмат рэчаў, якія маглі здарыцца, каб ператварыць мае вельмі імправізаваныя планы.
  Нягледзячы на тое, што Сябры збіраліся паспрабаваць вывесці інспектара на след сапраўднага Гордзі, я быў тым Гордзі, якога ён ведаў, і ён пойдзе першым па маім следзе з дому. Сарджэнт неўзабаве даведаўся, калі яшчэ не даведаўся, што Нэйт быў сябрам сям'і. Калі б ён таксама выявіў, што яму належыць каюта ў гарах, гэта было б адным з першых месцаў, якія ён шукаў бы. Мой план на самай справе не быў ніякім планам. Гэта было проста ганебнае ўцёкі з цяжкага становішча, з якім было немагчыма сутыкнуцца. І мая адзіная сапраўдная надзея выратаваць сваю ўласную скуру і, дарэчы, Сяброў, заключалася ў тым, каб заставацца схаваным, пакуль не здымуць гіпс, а потым аднавіць сябе пад сваёй сапраўднай асобай.
  Але гэта азначала вярнуць памяць. Вось на чым бы ўсё трымалася. Мая памяць.
  Я паглядзеў праз картачны стол на Селену, якая была маім супернікам. Яе светлая галава схілілася над картамі; яе скура была мяккай і загарэлай да колеру карычневага цукру. Абсурдна, але хоць яна разбурыла Нэйт Крофт і нават зараз, я быў упэўнены, аддасць мяне ў паліцыю, не міргнуўшы вокам, калі б ёй гэта ўдалося сысці з рук, я ведаў, што буду сумаваць па ёй. Нават хворы на амнезію ведае, што Селены здараюцца нячаста.
  Яна злавіла мой погляд і ўсміхнулася.
  «Я гатовы спаць. Больш ні пра каго не ведаю».
  Спадарыня Фрэнд, гуляючы ў Марні, скінула карту, а потым зноў падняла яе з лёгкім пстрычкай і скінула іншую замест яе. «Селена, дарагая, ты ўсё яшчэ будзеш спаць у адным пакоі з гэтым мілым хлопчыкам? Гэта здаецца даволі дзіўным, і я не ведаю, ці падабаецца гэта Нэйту».
  Селена засмяялася. «Вядома, я збіраюся, Мімсі. У рэшце рэшт, ён такі бездапаможны. Нават калі вы ад яго сыдзеце, яму ўсё роўна патрэбна медсястра». Яна павярнулася да мяне. «Ці не так, дзетка?»
  "Так", сказаў я.
  «А я прачытаю табе яшчэ некалькі бацькавых вершаў, каб ты заснуў. Ёсць выдатны варыянт супраць сэксу. Вы б хацелі гэта пачуць, ці не так?»
  "Так", - сказаў я.
  Марні кінула на мяне з'едлівы позірк. Спадарыня Фрэнд сказала: «Ну, я мяркую, што ў доўгатэрміновай перспектыве гэта не мае вялікага значэння. О, божа, я не хацеў выкідваць гэты трэф. Як па-дурному. Атрымалася б цудоўная паслядоўнасць».
  Нягледзячы на страту трэфавага валета, місіс Фрэнд усё ж здолела сабраць прыгожую паслядоўнасць і гіннела, завяршыўшы гульню. Яна багата выйграла ва ўсіх нас. У мяне не было грошай, таму я не мог ёй заплаціць. Але яна настаяла на спагнанні з дзяўчат. Селена пайшла за кашальком, загадаўшы мне прынесці кнігу вершаў, калі я прыеду. Марні ўзяла шэры томік вершаў і наўздагад адкрыла яго.
  Глыбокім гулкім голасам яна дэкламавала:
  
  «Сэкс, сэкс, сэкс
  Дзе хуліган наймаецца.
  Сэкс, сэкс, сэкс
  Цягне ў багну кветку твайго юнацтва...»
  
  «О, божа, які брудны розум быў у бацькі». Яна кінула кнігу на фартэпіяна, паслаўшы фатаграфію старога містэра Фрэнда ў рамцы, якая хіснулася, на яе твар.
  Місіс Фрэнд патэлефанавала: «Марні, сапраўды».
  «Ну, ён меў». Марні ўтаропілася на маці. «Колькі я вам павінен?»
  «Тры даляры семдзесят пяць цэнтаў, дарагі».
  «Добра. Я атрымаю гэта, інакш я ніколі не пачую канца».
  Марні паспешліва выйшла з пакоя. Спадарыня Фрэнд крыху сумна ўсміхнулася.
  «Гэта прынцып, ведаеце. Я заўсёды стараўся, каб дзяўчаты разумелі, што доўг — гэта тое, што трэба плаціць». Яна ўздыхнула. «Часам я задаюся пытаннем, ці не б'юся я галавой аб сцяну. Прабачце, дарагая. Калі я не буду сачыць за імі, яны, верагодна, проста дастануць грошы з майго ўласнага кашалька і вернуць іх мне».
  Яна рушыла з пакоя ў пагоню за дзяўчатамі, рассеяна пагладжваючы раскіданыя валасы свайго падмеценага.
  Прыемна было ўсведамляць, што пані Фрэнд выхоўвае пачуццё маральнасці ў сваёй дачкі і нявесткі. Ёй варта было папрацаваць і над сынам.
  Я вельмі нерваваўся ад перспектывы заўтрашняга дня. Я падумаў, што Селена прачытае мне жудасны верш містэра Фрэнда, можа быць устойлівым. Я падкаціўся да піяніна і ўзяў кнігу. Аўтаматычна я аднавіў фота спадара Фрэнда ў зыходнае становішча. Калі я гэта зрабіў, задняя частка рамы, якая, відаць, зрушылася з-за падзення, упала, і з прасторы паміж рамкай і адваротным бокам фатаграфіі выслізнуў белы канверт. Я падняў. На пярэдняй панэлі машынапісам было напісана:
  
  Мімсі.
  
  Канверт расклеіўся, і я ўбачыў, што ўнутры ляжыць аркуш паперы. Гэта быў не ліст, які прыйшоў па пошце. Напэўна, нехта ў доме напісаў гэта і чамусьці схаваў у адваротным баку фатаграфіі.
  Паколькі ў мяне была прыроджаная падазронасць да ўсяго ў доме Сябра, я пачаў даставаць аркуш паперы. Я пачуў крокі, якія набліжаліся з хола. Я хуценька сунуў канверт у кішэню сваёй жакеткі, паклаў адваротным бокам фатаграфію, паставіў яе ў зыходнае становішча і ад'ехаў ад піяніна.
  Увайшла місіс Фрэнд, сціскаючы ў адной руцэ даляравыя купюры і дробязь.
  - Я зразумела, - пераможна сказала яна. «Я адправіў дзяўчат спаць, дарагі. Адвязу цябе ў пакой ці ты справішся сам?»
  «Я магу кіраваць сабой».
  Яна падышла да мяне, усміхнулася мне і ўзяла маю руку ў сваю.
  «Ведаеш, дарагая, я больш за ўсё палюбіў цябе. Ты амаль як мой родны сын».
  «Спадзяюся, я не буду паводзіць сябе так, як ён».
  Яе лоб насупіўся. «Я сапраўды хачу, каб ты паверыў мне на слова, дарагі. Я ведаю, што ў паскуднай прапанове містэра Мофата няма нічога. Зусім нічога. Я рады, што мы пабудавалі планы, але прычын для турботы няма». Яна са шкадаваннем зірнула на фатаграфію мужа на піяніна. «Ведаеце, ён быў даволі мілы, калі быў хлопчыкам. У яго былі самыя боскія вусы... як у маладога цюленя, які раззбройваецца... Я ніколі не забуду той ночы, калі ён прасіў мяне выйсці за яго замуж. Ён апусціўся на калені, а потым неяк пацягнуўся і пацалаваў мяне. Вусы захапляльна казыталі. Мяне ніколі раней не цалавалі цудоўныя вялікія вусы. Сапраўды, я думаю, што таму я выйшла за яго замуж».
  «Што даказвае, — сказаў я, — што ён не мог быць забіты?»
  «Ты!» Спадарыня Фрэнд хітра ляпнула мяне па руцэ. «Гэта тое, што цябе зачынілі ў інвалідным крэсле, што робіць цябе такім змрочным. Я толькі што ўспомніў. У мінулым годзе мой муж вывіхнуў шчыкалатку і купіў самую шыкоўную пару мыліц. Яны схаваныя недзе ў шафе ля бібліятэкі. Заўтра мы выцягнем іх і паглядзім, ці не здолееш ты валтузіцца з адным. Хіба гэта не будзе прыемна?»
  Яна нахілілася і пацалавала мяне, вельмі блізка падносячы свае цяжкія дарагія духі.
  «Цяпер ты мне давяраеш, ці не так?»
  Я ўсміхнуўся. «Я?»
  «Вельмі мілы хлопчык, - сказала яна. «Мы будзем памятаць цябе доўга».
  Яна велічна выйшла з пакоя, усё яшчэ сціскаючы свае даляры і цэнты.
  Яна мела рацыю, што памятала мяне надоўга. Мы ўсе памяталі адзін аднаго, пакуль не памерлі ў сваіх ложках або на электрычным крэсле.
  Я паехаў у шэра-залатую спальню. Гук шыпячай вады з ваннай сказаў мне, што Селена прымала душ. Я кінуў кнігу вершаў на яе ложак, а затым, падсунуўшы крэсла да свайго ложка, выцягнуў з кішэні канверт. Я ведаў, што гэта павінна быць важна. Людзі не хаваюць нататкі на адваротным баку фотаздымкаў з-за простай мудрагелістасці. Я з трывогай выцягнуў адзін аркуш паперы. Я яго разгарнуў. Я сутыкнуўся з запіскай, напісанай на машынцы.
  Там гаварылася:
  
  Дарагая маці, я падумаў пра гэта і вырашыў, што няма сэнсу чакаць выкрыцця. Тады ўсё выплыве, дык навошта зацягваць пакуты? Я думаў аб уцёках, але як я магу? Выхад толькі адзін. Калі ласка, паверце мне, што я не планаваў загадзя забіваць бацьку. І толькі пасля таго, як ён выкрыкнуў мяне, патэлефанаваў містэру Петэрбрыджу і сказаў, што збіраецца выключыць мяне з завяшчання, прыйшла ідэя. Ён нават папрасіў лекі. Было так лёгка проста наліць палову бутэлькі. Ён не заўважыў. А потым, калі доктар Ліланд падпісаў пасведчанне аб смерці, я падумаў, што мне гэта сыдзе з рук. Але я, вядома, не. Мне ніколі нічога не сыходзіць. Ну, я думаю, гэта ўсё. Спадзяюся, вы атрымаеце грошы. Думаю, трэба. Верыце вы ў гэта ці не, я зрабіў гэта для вас, каб зрабіць вашае жыццё менш немагчымым. У любым выпадку, да пабачэння. І не хвалюйся за мяне. Тое, як я зразумеў, не будзе балючым.
  
  Валасы на маёй патыліцы пачалі лезці. Я з галавакружэннем зірнуў на подпіс, напісаны алоўкам, няўмела, як падпісваў бы левай рукой правшей.
  Падпісвалася: Гордзій.
  На працягу некалькіх секунд, калі я ўпершыню пачаў чытаць гэта д'ябальскае паведамленне, я падумаў, што гэта сапраўдная перадсмяротная запіска ад чалавека, які забіў містэра Фрэнда. Я, вядома, нядоўга думаў. З дрыжыкамі жаху мяне ахапіла праўда. Гэтая цыдулка, у якой паведамлялася, што забойца містэра Фрэнда рыхтуецца да самагубства, была падпісана Гордзі , але яна не прызначалася для сапраўднага Гордзі, таго Гордзі, які знік у ноч смерці і пра якога больш ніхто не чуў. .
  Ён прызначаўся для фальшывага Гордзі.
  мой ліст місіс Фрэнд , у якім я паведамляў, што збіраюся забіць сябе.
  Пакуль я глядзеў тупа, адно слова трымала мяне ў гіпнатызе, адно памылкова напісанае, знакавае слова.
  Надвор'е.
  Не было, не магло быць ніякіх сумненняў у тым, хто напісаў гэтую запіску.
  Тады я ўбачыў, наколькі слушнымі былі мае падазрэнні. Пакуль я яшчэ ляжаў без прытомнасці ў санаторыі Нэйта, у Сяброў, відаць, ужо быў падрыхтаваны мне такі лёс. Я ім быў патрэбны, каб падмануць Лігу чыстага жыцця і містэра Петэрбрыджа, так. Але гэта быў толькі пралог да іх плана. Яны ведалі, што падазрэнне ў забойстве спадара Фрэнда прасочыцца. Яны ведалі , што ім спатрэбіцца ахвяра. Гэта заўсёды была роля, якую мне прызначалі. Яшчэ раз тым вечарам, бліскучай паўпраўдай, місіс Фрэнд падманула мяне. Яна зрабіла так, каб тэорыя «ахвяры» прагучала недарэчна, паказаўшы, як лёгка я магу растлумачыць сябе, калі мяне арыштуе паліцыя. Але міліцыя ніколі не збіралася мяне арыштоўваць. Да іх прыезду заўтра я павінен быў пакончыць з сабой.
  Цяпер я зразумеў, чаму місіс Фрэнд і Селена так ахвотна падключыліся да майго і Марні кволага плана схаваць мяне ў каюце Нэйта. Усё, пра што яны клапаціліся, гэта пра тое, каб я быў задаволены ў дадзены момант, таму што яны ведалі, што я памру раней, чым любы план можна будзе ўвасобіць у жыццё.
  Мне далі двайны, патройны, чацвярны крыж.
  Марні заўсёды мела рацыю. Для Сяброў было толькі адно слова.
  Яны былі нячысцікамі.
  Бо гэта напэўна былі Яны. Селена напісала запіску. Так мне падказала « надвор'е» . Але гэта не значыць, што яна была ў гэтым адна. Я бачыў, як місіс Фрэнд знайшла запіску, а інспектар Сарджэнт схіліўся над маім мёртвым целам. Я мог бачыць, як яна так выразна чытала гэта з роснымі вачыма і дрыготкімі вуснамі, мармычучы: «Бедны хлопчык, бедны мілы хлопчык».
  У запісцы гаварылася, што я не збіраюся чакаць, пакуль прыйдзе справаздача аб выкрыцці. Гэта азначала, што я збіраўся забіць сябе раней — магчыма, сёння ўвечары.
  Тое, як я зразумеў, не будзе балючым.
  У іх таксама быў свой план забойства мяне. Як, калі я не ведаў, што гэта такое, я мог змагацца з гэтым?
  Я сядзеў у інвалідным крэсле, жудасна ўсведамляючы нерухомы гіпс на назе.
  Я тады спалохаўся — вельмі спалохаўся.
  Раптам я заўважыў, што шум душа ў ваннай сціх некаторы час таму. Я паклаў цыдулку ў канверт і сунуў у кішэню свайго касцюма.
  Нешта Марні сказала напярэдадні.
  «Аднойчы ты даведаешся, што задумала Селена, і прыйдзеш да мяне крычаць».
  Марні…
  Дзверы ў ванную адчыніліся. Селена выйшла. Яна скруціла вакол сябе пунсовы ручнік, як тогу. Адно залатое плячо было голае. Яе светлыя валасы былі сабраны на макушку. Яна выглядала пышна, як рымская імператрыца.
  «Прывітанне, дзетка». Яна асляпляльна ўсміхнулася. «Вось і твая псеўда-жонка».
  Яна не мая псеўда-жонка, падумаў я.
  Яна была маім катам.
  
  OceanofPDF.com
  Глава 22
  Алена ўвайшла ў мяккае святло ад лямпы паміж ложкамі. Яна запаліла дзве цыгарэты са свайго плацінавага футарала і, разваліўшыся на маім ложку, сунула адну з цыгарэт мне ў вусны.
  «Там».
  На імгненне яна ляжала на спіне, сладастрасна выцягнуўшыся на срэбна-залацістым пакрыцці, усміхаючыся мне. Пунсовы ручнік быў такім жа пунсовым, як і яе рот.
  «Наша апошняя ноч».
  Тады яна паднялася і, падклаўшы пад сябе босыя ногі, села на край ложка, каля майго крэсла. Яе мяккія вусны дакрануліся да майго вуха.
  «Я лепш патэлефаную Яну, каб ён паклаў цябе спаць. Я не магу да цябе ў гэтым крэсле».
  Аднойчы я выйшаў з інваліднага крэсла і апынуўся ў пастцы ў ложку. Я ўсміхнуўся ёй у адказ. «Яшчэ не, дзетка. Сядзячы, я адчуваю сябе больш мужным».
  «Ты!» Яна саслізнула мне на калені, абняўшы рукамі маю шыю. Яна слаба пахла соллю для ваннаў і цёплым ручніком. «Гэта жудасна нязручна?»
  «Не».
  «У вас не баліць хворая нага?»
  «Не».
  Яна гладзіла мяне па шчацэ.
  Рызыкуючы, я спытаў: «Як вы думаеце, дзе Гордзі насамрэч?»
  «О, Гордзі. Не кажы пра таго маркотнага Гордзі. Каму гэта цікава?» Яна глядзела мне ў вочы, яе палец праводзіў лінію майго носа. «Хіба Нэйт не быў па-дзіцячы сёння вечарам?»
  «Ён быў?»
  «Я маю на ўвазе падняць увесь гэты шум. Будучы так душна. Дзіця?"
  «Так».
  «Ты не злуешся, што я яго пацалавала? У рэшце рэшт, ён нам патрэбны, ці не так? Я павінен быў быць з ім добрым».
  «Я не супраць таго, каб ты пацалаваў Нэйта».
  Яна насупілася. «Хацелася б, каб ты гэта зрабіў. Я хачу, каб ты раўнаваў. Я хачу, каб ты зайздросціла, калі да мяне дакранецца які-небудзь мужчына. Дарагая, пазайздросці». Яе вусны слізганулі па маёй шчацэ да майго рота і горача прыпалі да яго. Праз яе гламур я думаў: гэта пачатак? Гэта нарошчванне шляху, які не будзе балючым? Я таксама падумаў пра Марні — Марні, якая ляжала ў сваім ложку ў другім крыле, Марні, якая сказала: яны нячысцікі.
  «Дарагая,» рот Селены быў цяпер каля майго вуха. «Калі ўсё гэта скончыцца, вы пашлеце за мной, ці не так? Будзеш пісаць. Ты мне скажаш, дзе ты. Вы абяцалі. Ты не абяцаў?»
  «Вядома, Селена».
  «О, я ведаю, ты лічыш мяне дурным. Вы думаеце, што я слабадумны, ці не так? Вы так сказалі. Ты, напэўна, будзеш мяне здзекавацца, таптаць. Але, калі ласка, скажыце "так".
  «Я сказаў так».
  «Дарагая».
  Я абхапіў яе рукой за патыліцу і адвёў галаву назад, каб мы глядзелі адно аднаму ў вочы.
  Я сказаў: «Ведаеш сваю бяду, дзетка? Ты закаханы ў мяне».
  «Так, так. я. Я сапраўды думаю, што я ".
  Неверагодна, калі яна глядзела на мяне, на яе густых вейках блішчалі слёзы. Яе зачараванне п'яніла, як гарэлка. Мне было цікава, як бы я сябе адчуваў, калі б паверыў ёй. Яна раптам скрывілася.
  «Божа, які я дурань. Я хачу выпіць. Я табе таксама прынясу».
  Яна саслізнула з маіх каленяў і паспяшалася з пакоя. Я адчуваў сябе дзіўна пустым і хісткім. Няўжо так павінна было быць? З выпіўкай? Стары, просты спосаб атручанага напою? Я хацеў быць больш устойлівым. Але гэта не была сітуацыя, каб выклікаць устойлівасць — ведаць, што жанчына, якую ты амаль кахаў, планавала цябе забіць.
  Я рабіўся апантаны думкай пра Марні. Цяпер мне трэба было больш, чым мой розум. Мне патрэбен быў саюзнік. Ці магу я давяраць Марні? Яна таксама была сябрам. Але каму яшчэ можна было верыць? Я падумаў пра яе цёмныя, з'едлівыя вочы. Ад гэтага я адчуваў сябе крыху лепш.
  Але сустрэча з Марні павінна была быць таемнай. Селена не павінна была ведаць. Паднос з лекамі, рэліквія тых часоў, калі місіс Фрэнд выдавала сябе за медсястру, усё яшчэ стаяў на століку каля майго ложка. Я ўбачыў флакончык з чырвонымі снатворнымі капсуламі. Я ўзяў яго, дастаў дзве капсулы і паставіў флакон назад. Мне з цяжкасцю ўдалося пальцамі левай рукі адкрыць капсулы і высыпаць белы парашок, які знаходзіцца ўнутры, на далонь. Я паклаў пустыя капсулы ў кішэню курткі. ,
  Селена ўвайшла з напоямі.
  Я з задавальненьнем заўважыў, што гэта былі наўпроставыя віскі. Яна падышла да мяне, усміхаючыся. Яна паставіла адзін напой на стол, а другі працягнула мне.
  «Пі, дзетка».
  «Яшчэ не».
  «Чаму?»
  Я паляпаў сябе па калене сціснутай далонню. «Спачатку вярніся туды, куды належыш».
  Яна хрыпла засмяялася. Яна паставіла мой напой на стол у шасці цалях ад свайго. Яна саслізнула мне на калені. Я трымаў левую руку за ёй, мая рука свабодна размахвалася, блізка да напояў. Яе спіна была павернута да стала. Яна не магла бачыць.
  Яна прытулілася шчакой да маёй. Мяккія слізкія валасы кранулі маё вуха. Я высыпаў парашок у напой. Я пакруціў яго пальцам. Я замяніў свой напой яе. Гэта не магло быць прасцей.
  - Дарагая, - прашаптала яна, - будзе так цудоўна з'ехаць адсюль. Я сапраўды ненавіджу Сяброў. Я заўсёды іх ненавідзеў». Яе рука паднялася, каб пагладзіць мае валасы. «Я выйшла замуж за Гордзі толькі таму, што была разбітая і думала, што ён багаты. Сапраўды, такі непрыемны, мокры чалавек. А Марні - маленькая хітрынка, крадлівы пацук. А пані Сяброўка! Яна для цябе фальшыўка, дарагая. Вялікі тоўсты блюзавы фальшывы». Яна прытулілася яшчэ бліжэй. «О, дзетка, каб пазбавіцца ад сяброў».
  «Давайце вып'ем за гэта», - сказаў я. «Каб пазбавіцца ад сяброў».
  Яна засмяялася і, пакруціўшыся, падняла дзве чаркі. Яна падала мне той, які лічыла маім. Мы паднялі келіхі. Яе цёмна-чырвоныя вусны былі ласкава прыадкрыты. Я падумаў: калі ў гэтым напоі была атрута , я забойца.
  - Уніз праз люк, - сказаў я. Мой голас гучаў дзіўна і жорстка.
  Яна нахіліла шклянку да вуснаў і праглынула. Я таксама.
  «Брр, гэта было моцна». Яна скрывілася і, узяўшы дзве пустыя шклянкі, паставіла іх на стол. Калі яна паслабілася, каб зноў засунуць руку мне за шыю, яе твар быў сур'ёзным, амаль сумным.
  "Дзіця?"
  «Так, Селена».
  «Я меў на ўвазе, вы ведаеце.»
  «Што меў на ўвазе?»
  «Што я кахаю цябе». Яна смешна засмяялася. «Што-небудзь ведаеш? Я ніколі раней нікога не кахаў. Я сапраўды жудасная сука. О, так, я. Я ведаю. Я, бачыце, быў бедны». Яе рука блукала па маім гальштуку. «Я заўсёды думаў, што свет павінен мне жыць. Я сапраўды ўсіх пагарджаў і выкарыстоўваў. А потым прыйшлі вы».
  Я глядзеў на яе, глядзеў, што будзе. Я адчуваў, як скура на маім ілбе напружваецца.
  «Я прыйшоў разам?» Я сказаў.
  «З табой усё па-іншаму. Дарагая, гэта іншае. Я яшчэ не прывык. Гэта балюча. Дзетка, гэта балюча». Яе вочы, гледзячы на мае, былі амаль умольнымі. «Скажы мне. Гэта каханне, ці не так? Калі баліць?»
  «Я павінен ведаць?»
  Яе павекі апусціліся, нібы былі занадта цяжкія для яе. У яе позірках закралася нейкая ашаломленасць.
  «Ты не любіш мяне, так? Смешна. Я толькі што зразумеў гэта. Ты мяне не любіш. Смешна, ці не так?» Яна засмяялася. Гэта быў густы, блытаны смех. «Але гэта не мае значэння. Калі вы кагосьці любіце, вам усё роўна, ці любяць яны вас. Таму што ты хочаш мяне. Я гэта ведаю. Я буду як тыя песні. Дарагая, ці не буду я, як тыя песні?»
  «Якія песні, Селена?»
  «Песні. Песні ты ведаеш. Ён можа вярнуцца дадому як мага пазней... ён мой чалавек... Сіндзі Лу належыць Джо... не магу дапамагчы...
  Яна хіснулася наперад, яе вусны знайшлі мае і прыціснуліся да іх.
  «Мілая, я кахаю цябе. кахаю цябе Я…”
  Яна была цёплай і цяжкай да мяне. Праз пунсовы ручнік я адчуваў цяжар яе грудзей. Яе голае плячо дакранулася да майго падбародка. Яна ўсё яшчэ трымалася за маю шыю. Потым я адчуў, што пальцы аслабілі хватку. Яе рука абхапіла маё горла. Лёгка ўздыхнуўшы, яна апусцілася на спіну і саслізнула з маіх каленяў.
  Яна ляжала ля маіх ног. Пунсовы ручнік адкінуўся назад. Яе валасы распусціліся і кружыліся па зялёным дыване, нібы бліскучыя ніткі дроту.
  Яна спала, не атруцілася.
  Яна не спрабавала мяне забіць, і я не забіваў яе.
  Я адчуў надзвычайную палёгку.
  Але тое, што я адчуваў пра Селену, было занадта складаным, каб мець значэнне. Небяспека была цяпер адзінай. Я круціў крэсла вакол яе і вакол ложкаў да стала, дзе захоўваўся пісталет Гордзі. Са стрэльбай я адчуваў бы сябе значна лепш.
  Я адчыніў шуфляду. Стрэльбы не было. З нарастаючым пачуццём бессэнсоўнасці я абшукаў усе магчымыя тайнікі ў пакоі, у тым ліку паваленую вопратку Селены.
  Я, вядома, нічога не знайшоў.
  Цяпер стала занадта ясна, што хтосьці іншы, а не Селена, быў абраны для выканання «шляху, які не быў балючым». Было гэтак жа ясна, што «шлях, які не быў балючым», будзе дасягнуты з пісталетам Гордзі.
  Гордзі здзяйсняе самагубства з уласнай зброі. Які метад можа быць больш уражлівым для інспектара Сарджэнта заўтра?
  Я вывез крэсла з пакоя ў калідор, зачыніўшы за сабой дзверы. Святла не было, але на вуліцы было шмат вокнаў і каліфарнійскі месяц. Па цяжкім дыване было лёгка знайсці дарогу без шуму. Я дайшоў да кута, які вёў да другога крыла, і павярнуў яго. У Марні былі першыя дзверы злева. Побач быў пакой спадарыні Фрэнд. Я заўважыў гэта, калі Марні адвяла мяне да Яна.
  Я бясшумна павярнуў ручку дзвярэй Марні і штурхнуў дзверы ўнутр. Пакой быў у цемры. Я падкаціў крэсла і гэтак жа акуратна зачыніў за сабой дзверы. Я падштурхнуўся да ложка. Скрозь расхінутыя фіранкі прабівалася месячнае святло. Я мог прасачыць абрысы твару Марні, маладога і ціхага ў сне.
  Я злёгку пастукаў яе па плячы. Яна не варушылася. Я пастукаў яшчэ раз. Я адчуў, што яе цела цвярдзее. Я ведаў, што яна прачнулася і збіралася закрычаць.
  Я сказаў: «Нічога страшнага. Гэта я».
  — Ты… — яе голас быў няўпэўнены. Яна перавярнулася на бок і запаліла начную лямпу.
  Чорныя валасы былі ўскудлачаны вакол яе авала. Без макіяжу яна выглядала гадоў на пятнаццаць. Яна ўтаропілася на мяне, яе вочы былі гатовыя быць падазронымі. Я быў гэтак жа падазроны да яе. Недарэчная ўпэўненасць на гэтай стадыі гульні каштавала б мне жыцця.
  Калі мы глядзелі адзін на аднаго, я заўважыў, што нешта ляжыць на ложку за ёй, прыхіленае да сцяны. Гэта быў вялікі трус з ружовай воўны з пашарпанымі, абвіслымі вушамі. Яна ляжала ў цемры і спала з цацачным трусам! Раптам я перастаў быць падазроным.
  «Памятаеце нашу здзелку?» Я сказаў. «Калі б Селена мяне атруціла, я б з крыкам пабег да цябе за ванітавым сродкам?»
  Я дастаў з кішэні перадсмяротную запіску і кінуў ёй. Яна выцягнула з канверта аркуш паперы і, трымаючы яго пад святлом, углядалася ў яго. Яна павольна падняла вочы, яе твар збялеў.
  «Вы… вы знайшлі гэта?»
  Я расказаў ёй усё пра гэта. Я заключыў: «Селена напісала гэта. Я магу сказаць, што з правапісу. Вы сказалі, што яна нешта задумала. Бачыце, што гэта было? Я павінен скончыць жыццё самагубствам сёння ўвечары і зрабіць усё прыгожа і акуратна, калі заўтра з'явіцца Сарджэнт з выкрыццём.
  Здавалася, яна не слухала, пакуль я расказваў ёй пра тое, што зрабіў з Селенай, і пра зніклы пісталет. Яна проста сядзела, гледзячы на мяне, сціскаючы ліст.
  Раптам яна выпусціла ліст і абняла мяне за шыю.
  «Дзякуй Богу, што вы своечасова даведаліся».
  Яна крыху ўсхліпнула. Яе вусны, маладыя і нязграбныя, прыціснуліся да маёй шчакі.
  «А вы ж да мяне прыйшлі, ці не так? Калі ты быў у бядзе, ты прыйшоў да мяне».
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 23
  ЯНА прыціснулася да мяне. Быццам спраўдзілася мара, у якую яна ніколі па-сапраўднаму не верыла. За сваёй трывогай я адчуваў даволі гонар і даволі сорам. За апошнія некалькі дзён мая мужнасць была катастрафічна падарвана Селенай і місіс Фрэнд. Мая ўпэўненасць у сабе вярнулася з-за таго, што гэты малады хлопец дрыжыць супраць мяне, баіцца за мяне. Жыццё, здавалася, было такім. Людзі, у якіх вы палюбілі, здрадзілі вам. Людзі, з якімі вы не турбавалі, чакалі вас, калі яны вам спатрэбіліся.
  «Не хвалюйся, дзетка». Я пагладзіў яе густыя чорныя валасы. «Я яшчэ не памёр».
  Яна ўтаропілася на мяне, яе зрэнкі расшырыліся ад жаху. «Але яны не могуць быць такімі дрэннымі. Яны не могуць».
  «Ты быў той, хто назваў іх нячысцікамі. Памятаеце? Вы пра гэта не здагадваліся?»
  «Вядома, не. Я ведаў, што Селена нешта задумала, але я ніколі не марыў ... "
  «Яны не намякалі на гэта?»
  «Як бы яны! Вы бачылі, як ідуць справы паміж намі. Вы ведаеце, што яны ніколі не асмеліцца намякнуць на што-небудзь». Яна задрыжала. «Што ты будзеш рабіць? Выклікаць міліцыю?»
  «І мяне арыштуюць за змову супраць Лігі? Пакуль не так дрэнна».
  «Але яны будуць спрабаваць забіць цябе».
  «Спачатку ім давядзецца злавіць мяне знянацку. І я не насцярожыўся». Я ўсміхнуўся ёй. «Акрамя таго, у мяне цяпер ёсць саюзнік».
  Яна адказала на маю ўсмешку бледнай усмешкай. Яна ўсё яшчэ спалохалася. Я мог бы сказаць гэта.
  Я кіўнуў на сцяну. «Мімсі спіць там, ці не так?»
  «Так».
  «Мне не падабаецца ідэя яе вуха, прыціснутага да сцяны. Апраніся. Пераходзім у гасцёўню».
  «Што рабіць?»
  «Размаўляць».
  Яна паслухмяна спаўзла з ложка. Яе маленькія ножкі ўвіхаліся ў паношаныя лямцавыя пантофлі. На крэсле ляжала шэрая шэрая сумка, якая выглядала такой жа старой, як і Марні. Яна апранула яго, сарамліва ўсміхаючыся.
  «Я яшчэ не прызвычаіўся быць гламурным у прыватным парадку».
  «Я рады. Я навучыўся не давяраць гламуру».
  «Але вы мне давяраеце?»
  «Я думаю, што так».
  Яна задуменна паглядзела на мяне. «Я мяркую, што вы павінны, ці не так? Больш няма каму верыць».
  Яна падышла да дзвярэй і адчыніла іх, зірнуўшы на калідор. Яна кіўнула, як змоўшчыца, і я выкаціўся з пакоя. Яна пабегла назад, патушыла святло і зачыніла дзверы. Яна бясшумна павезла мяне па асветленым месяцам калідоры ў гасціную. Ён выглядаў занадта вялікім і адкрытым. Мы зайшлі ў маленькую гасцёўню, дзе адбылася мая лёсавызначальная размова з інспектарам Сарджэнтам. Марні запаліла святло і зачыніла дзверы.
  «Лепш замкні яго», — сказаў я, думаючы пра пісталет Гордзі.
  Яна зрабіла. Потым яна перасекла пакой і, скурчыўшыся ў крэсле, назірала за мной. Яна адмовілася ад спроб быць вытанчанай імітацыяй Селены. Яна была проста ціхім, прыгожым дзіцем. Так яна мне падабалася значна больш.
  «Ну?» - сказала яна.
  Я нешта думаў. У маёй свядомасці ўсё было крыху прасцей.
  - Добра, - сказаў я. «У першую чаргу мы ведаем з запіскі, што Селена ведае, што заўтра ў справаздачы аб выкрыцці будзе паказана яд. Гэта азначае, што яна ўвесь час ведала, што містэр Фрэнд быў забіты. Калі вы вярнуліся ў пакой бацькі пасля таго, як Гордзі прайшоў міма вас у холе, Селена была там, ці не так?»
  «Так».
  «Тады адбылося адно з двух. Альбо Селена ўвайшла ў той момант, калі Гордзі наліваў перадазіроўку, і ўбачыла яго. Або яны абодва забілі яго разам. Я думаю, што больш верагодна, што яны працавалі разам. Магчыма, гэта было не наўмысна. Містэр Фрэнд сказаў ім, што выключае іх з завяшчання. Каб даказаць гэта, ён паклікаў містэра Петэрбрыджа. Ён папрасіў лекі. Яму далі перадазіроўку».
  Думкі наплывалі з амаль мітуслівай хуткасцю.
  «Як толькі яны гэта зрабілі, яны зразумелі б страшэнную небяспеку. Яны не маглі быць упэўнены, што доктар Ліланд падпіша пасведчанне аб смерці як сардэчную недастатковасць. Відавочна. Дык што б яны зрабілі? Гордзі, чорная авечка, павінен быў быць самым верагодным падазраваным, калі забойства будзе выяўлена. Гордзі праславіўся тым, што кідаўся на п'яных бітах. Добра. Такім чынам, Гордзі павінен быў прыкінуцца, што пайшоў на п'яную біту. Калі з доктарам Ліландам усё будзе добра, ён можа вярнуцца ў любы час. Калі б забойства атрымалася, ён быў бы схаваны дзесьці, дзе паліцыя не магла б яго знайсці. Зразумела, гэта трымала Гордзі з усёй небяспекай. Але гэта тыпова для Селены».
  Марні глядзела на мяне ў цішыні ззяючымі вачыма.
  «Як аказалася, — працягваў я, — доктар. Леланд падпісаў пасведчанне аб смерці. Мала таго. Калі завяшчанне было прачытана, Селена зразумела, што ніхто з вас не атрымае грошай, калі Гордзі не вернецца. Для яго было даволі бяспечна прыехаць, і ён, напэўна, планаваў. Але так сталася, што Нэйт знайшоў мяне. Селена зразумела, што выкарыстоўваць мяне было значна лепш. Я мог бы прайсці акт з Лігай. І, калі забойства ўсё ж такі выбухне, мяне можна прымусіць скончыць жыццё самагубствам, як Гордзі. Гэта было б прыемна ўсім. Селена магла забраць грошы. Гордзі быў бы ў поўнай бяспецы. Яны маглі б пачаць у іншым месцы пад іншым імем». Я зрабіў паўзу. «Ці ёсць у гэтым сэнс?»
  - Мяркую, так, - сказаў Марні. «Гэта такая падступная рэч, якую магла прыдумаць Селена».
  «Добра. Тады справа зводзіцца да аднаго пытання. Дзе Гордзі? Твая маці сапраўды накіравала на яго прыватных дэтэктываў у Лос-Анджэлесе? Ці гэта была проста невялікая прапаганда на маю карысць?»
  «Не. Яна зрабіла. Прыйшлі да хаты. Я іх бачыў — двух разбітых мужчын з цыгарамі».
  «Тады здаецца, што Мімсі не ўдзельнічала ў гэтай схеме. Ва ўсякім разе не тады». Прыйшла новая думка, якая выклікала адчуванне хвалявання. «Калі б Гордзі калі-небудзь быў у Лос-Анджэлесе, тыя хлопцы пайшлі б на яго след. Такім чынам, ён, верагодна, не быў у Лос-Анджэлесе. І ён, напэўна, быў дзесьці, дзе мог падтрымліваць сувязь з Селенай. Ці не ёсць толькі адно месца, дзе ён можа быць? Недзе побач, ды яшчэ дзесьці, дзе ніхто і не марыць яго шукаць?»
  Яна няўцямна глядзела на мяне. «Вы не можаце мець на ўвазе ў доме.»
  «Не. Але я магу мець на ўвазе на падставе. Твая маці сказала мне ўчора, што ў глыбіні маёнтка быў стары фермерскі дом - дом, які належаў нейкаму старому фермеру, якога твой бацька выкупіў, калі заняў гэтае месца. Вы гэта ведаеце?»
  «Вядома, я гэта ведаю».
  «Гэта далёка ў сярэдзіне нідзе на трасе, па якой Ян збіраўся даставіць мяне да каюты Нейта, ці не так?»
  «Так, гэта…»
  - І сёння ўвечары, калі ты спрабаваў растлумачыць Яну, што заўтра ён павінен скарыстацца дарогай, каб выгнаць мяне, ты ўвесь час гаварыў так, як Гордзі. Памятаеце? І калі вы сказалі Гордзі, Ян намаляваў на карце крыжык. Крыж прыкладна супадаў са становішчам старога дома?»
  Яе твар быў цёмны ад здзіўлення. «Так, так, гэта было. Але як Ян мог…?»
  «Хтосьці павінен быў бы аднесці ежу Гордзі», — сказаў я. «І камусьці трэба было б прыняць паведамленні ад Селены. Вы самі сказалі, што Ян зробіць усё для любога без пытанняў. І, калі б Селена і Ян працягвалі…» Я няёмка абарваўся. «Я гатовы паспрачацца дзесяць да аднаго, што Гордзі ўвесь гэты час хаваўся ў гэтым доме».
  Марны ўсхвалявана ўскочыў. «Тады, калі… калі ты маеш рацыю… што?»
  «Мы падумаем пра гэта пазней. А пакуль мы будзем даказваць, маю я рацыю ці не. Дзіцятка, ты зараз завязеш мяне туды ўніз.
  Яна выбухна сказала: «Ты што, з глузду з'ехаў? У такім складзе? Нават да машыны не выйшла».
  — Мыліца, — сказаў я. «Ёсць іх пара ў шафе ля бібліятэкі. Я думаю, што я магу працаваць з мыліцай ".
  «Але калі ён там, магчыма, у яго пісталет. Як можна было абараніць сябе адной рукой і мыліцай?»
  «Гэта больш бяспечна, чым сядзець тут і чакаць, пакуль яны мяне адштурхнуць у свой мілы час, ці не так?»
  Яна ўзяла мяне за руку і ўчапілася ў яе. «Калі ласка, калі ласка, дазвольце мне пайсці. Я ведаю дом. Я магу рухацца вельмі ціха. Я магу пракрасціся на заднім ходзе. Я магу сказаць, ці ёсць хто”.
  Я паківаў галавой. «Гэта мая небяспека. Я адчуваю сябе дастаткова дрэнна, каб прасіць вас падвезці мяне ".
  «Але...»
  «Слухай, дзетка, ты хочаш мне дапамагчы, ці не так?»
  Яна горача кіўнула: «Вядома. Канечне, я».
  «Тады рабі па-мойму, так? Бяжыце, апраніцеся, вазьміце мыліцу і ліхтарык. Чым раней мы пачнем, тым лепш». Яна выглядала такой няшчаснай і заклапочанай, што я падняў левую руку, пацягнуў яе ўніз і пацалаваў у шчаку. «Будзь добрай дзяўчынкай. Бяжы разам».
  Яна ўсміхнулася раптоўнай яркай усмешкай. Потым яна паспяшалася да дзвярэй, адамкнула іх і выслізнула прэч.
  Шаблон стаў на свае месцы так хутка, што я ўсё яшчэ быў крыху ашаломлены сваімі ўласнымі вывадамі. Калі Гордзі і хаваўся там, то яго, напэўна, абралі катам. Як яны гэта планавалі, пацікавіўся я. Гордзі павінен быў прабрацца ў нашу спальню і інсцэнаваць маё самагубства ў ложку побач з Селенай? Селене было б нашмат прасцей зрабіць гэта самой. Я падумаў пра тое, як яна сядзіць у мяне на каленях, абхоплівае мяне сваімі мядова-карычневымі рукамі і кажа мне, што кахае мяне. Няўжо яна ўхілілася ад забойства мяне сама? Ці было ў ёй хоць столькі брыдлівасці?
  Я агледзеў пакой у пошуках імправізаванай зброі абароны! Лежачы на стале ля акна, я ўбачыў нож для паперы. Я перасекся і падняў. На самай справе гэта было больш, чым нож для паперы. Гэта быў кінжал у скураных ножнах — сувенір, верагодна, часоў Ціхаакіянскай вайны. Я выцягнуў нож з похваў і выпрабаваў яго лязо на вялікім вялікім пальцу. Гэта было смяротна рэзка.
  Я сунуў яго ў кішэню, мне стала лягчэй.
  Марні хутка вярнулася. На ёй быў чорны касцюм і белая кашуля. Яна мела пры сабе ліхтарык і адну мыліцу.
  Я паспрабаваў гэта. Праз некалькі хвілін я зразумеў. З мыліцай пад левай рукой і левай нагой, якая цягнулася, я мог рухацца наперад вельмі павольна. Патрабавалася шмат сіл, але атрымалася.
  Марні глядзела ў сумніўным маўчанні. Потым, калі я даў знак, яна дапамагла мне сесці на інваліднае крэсла і ўзяла мыліцу.
  "Добра, дзетка", сказаў я. «Хадзем».
  Марні пайшла наперадзе. Калі я пайшоў за ёй у гасцёўню, яна ўзяла са стала бутэльку віскі і паставіла яе побач са мной у крэсла.
  «Штосьці мне падказвае, што гэта нам можа спатрэбіцца».
  Яна правяла праз бібліятэку, выйшла на тэрасу і вакол на жвіровую дарогу, якая вяла да гаражоў.
  У месячным святле было даволі лёгка бачыць, што мы рабілі, і, паколькі гаражы знаходзіліся ў супрацьлеглым канцы ад пакояў Селены і Мімсі, рызыка абудзіць іх была малая.
  Марні заднім ходам выехала з гаража. З яе дапамогай і мыліцай мне ўдалося перабрацца на пярэдняе сядзенне. Марні працягнула мне віскі, паставіла мыліцу ззаду і адсунула інваліднае крэсла ў цень, дзе ніхто не будзе заўважаны, калі хто-небудзь зайдзе ў гараж, пакуль нас няма.
  Яна ўскараскалася на сядзенне кіроўцы і запытальна зірнула на мяне.
  - Добра, - сказаў я.
  Марні вывела машыну з жвіровага кола паркоўкі і ўніз па дарозе. Ніхто з нас не размаўляў, калі збочыў з дарогі на старую сцежку, якая вяла ад дому да вялізнага бязлюднага хрыбта гор. Цяпер я думаў больш ясна. Я ўбачыў, што небяспека з боку Гордзі была менш рэальнай, чым мы сабе ўяўлялі. У рэшце рэшт, увесь план грунтаваўся на тым, каб забіць мяне непрыкметна такім спосабам, які можна было сфальсіфікаваць, каб заўтра пераканаць інспектара Сарджэнта ў самагубстве. Гэта азначала, што ён не мог проста застрэліць мяне — асабліва з Марні ў якасці сведкі.
  Я адчуваў сябе лепш, калі ўцягнуў яе ў гэта прадпрыемства. Прынамсі, спачатку бітва з Гордзі была б бітвай розуму, а не зброі.
  Траса здавалася бясконцай. Гэта быў адзін з тых раёнаў Паўднёвай Каліфорніі, дзе ў той момант, калі вы пакідаеце жыллё, вы можаце апынуцца на іншай планеце. Абапал нас цягнуліся голыя хмызнякі, а пустынныя горы, нібы астанкі дагістарычных монстраў, ціснуліся вакол нас.
  "Тут схаваны невялікі каньён", - сказаў Марні. «У яго там быў сад авакада».
  «Мы набліжаемся?»
  «Так».
  «Тады выключыце фары».
  Яна паслухалася. Пару хвілін мы ехалі далей пры святле месяца. Затым каляіна збочыла ўлева.
  «Гэта тут, унізе», - сказала яна.
  Мы дабраліся да вусця невялікага каньёна. Наперадзе, пабліскваючы слаба белым, я мог разабраць форму будынка.
  «Прыпаркуйцеся тут. Мы не хочам, каб ён чуў машыну».
  «Ці можаце вы прайсці гэтую адлегласць на мыліцы?»
  «Мне давядзецца».
  Стаяў густы хмызняк. Марны з'ехаў з дарогі так, што машына схавалася за імі. Яна выйшла, працягнула мне мыліцу і, выцягнуўшы з замка запальвання ключы ў чорным скураным кантэйнеры, сціснула іх у руцэ з ліхтарыкам. Я падпёр мыліцу пад пахавую яму, і яна дапамагла мне выбрацца. У месячным святле яе твар быў белы і напружаны.
  «Ты звар'яцеў, - сказала яна, - што ходзіш з гэтай мыліцай. Ты заб'еш сябе».
  Я пагладзіў яе па руцэ. «Не хвалюйся. Проста ідзі за маім прыкладам. Гэта будзе падстаўка».
  Разам мы пачалі карпатліва спускацца па дарожцы да дома. Яна падтрымала мяне з правага боку. Гэта вельмі дапамагло.
  Калі белае пляма набліжалася, я мог адрозніць старое бунгала і іншы будынак, прыбудаваны да яго.
  - Гараж, - прашаптала Марні. «Задняя частка дома — гараж».
  Ні з аднаго вокна не было святла. Гэта быў мёртвы дом. Выглядала так, нібы нага чалавека не ступала каля яго гадамі. Мы да гэтага падышлі. Ранейшы двор ад навакольнай глушы аддзяляў гнілы штыкетнік. Невялікая брамка правісла на завесах, а ў агароджы была выразана вялікая пляцоўка для праезду да гаража.
  «Спачатку гараж», — прашаптаў я.
  Мы аб'ехалі гравійку дарогі. Мой мыліца не шумеў на шурпатай траве. Дайшлі да гаража. Двайныя дзверы былі зачынены. Марні асцярожна адсунула іх назад, пазначыўшы досыць вялікую прастору, каб яна магла праціснуцца. Яна павярнулася і прапусціла мяне ўслед за сабой.
  Унутры было цёмна, і ў паветры пахла затхлым і пыльным.
  - Ліхтарык, - сказаў я.
  Марні ўключыў прамень святла. Перад намі стаяла машына — новы, цёмна-сіні седан, зусім не тая, што кідаецца ў закінуты дом. Марні здушана ўсклікнуў.
  «Гэта машына, на якой ён з'ехаў. Машына Гордзі».
  Яна падбегла да акна і запаліла ўнутр святло. Я рушыў услед. Ключы ўсё яшчэ боўталіся з замка запальвання. Вагон быў пусты. Марні павярнуўся.
  «Вы маеце рацыю. Ён павінен быць тут, у доме. Яе голас сарваўся. «Што мы будзем рабіць?»
  «Няма святла. Напэўна, ён ці то спіць, ці то п'яны. Колькі там дзвярэй?»
  «Адзін спераду. Адзін ззаду».
  «Колькі пакояў?»
  «Толькі кухня, гасцёўня і спальня. У спальні стаіць старая ложачак».
  «Пазнаеш акно?»
  Яна кіўнула.
  «Добра».
  «Што мы будзем рабіць?»
  «Пераканайцеся, што ён там. Калі ён спіць і мы яго не разбудзім — тым лепш».
  «І што потым?»
  «Тады, — змрочна сказаў я, — вы будзеце дакладна ведаць, што ў вас забойца за брата і забойца за нявестку. Баішся?»
  Яе рука знайшла маю руку і прыціснула яе. Яна выключыла ліхтарык і моўчкі рушыла з гаража. Я кульгаў за ёй.
  Яна павяла вакол гаража да задняга боку дома. У месячным святле я мог разабраць тры глухія вокны і цёмныя дзверы. Марні падкраўся да акна злева. Мы разам углядаліся ў яго. Месяцовае святло, плёскаючыся, паказала мне маленькі, голы пакой. Уздоўж адной сцяны цягнулася старая ложачак з накінутым на яе матрацам. На ім ніхто не спаў. Пасцельнай бялізны не было. Было падобна, што з таго часу, як дом вызвалілі, да яго ніхто не падыходзіў.
  Мы падышлі да кухоннага акна, а потым да апошняга акна, з якога была відаць неабстаўленая гасцёўня. Паміж імі тры вокны давалі поўны агляд інтэр'еру. Адно было вядома. Ні Гордзі Фрэнда, ні каго іншага не было.
  «З машынай у гаражы ён не мог нікуды падзецца». Марні задрыжала. - Як вы думаеце, ён пачуў нас і дзесьці тут хаваецца?
  «Давайце зазірнем унутр».
  Яна праслізнула наперадзе мяне. Дзверы застагналі, калі яна тузанула іх адчыніць. Быў адзіны крок. У яе было шмат часу, каб падцягнуць мяне. Потым мы былі на кухні. Паветра было непрыемным і кіслым — нібы пацук здох.
  Марні асвятліў вакол сябе ліхтарыкам. Не было ні пустых бляшанак, ні смецця, ні прыкмет таго, што там хтосьці жыў. Спальня распавядала тую ж гісторыю. Велізарная павуціна цягнулася ад столі да ножкі ложка, дзе яна была замацавана.
  "Ніхто не мог быць у гэтым пакоі на працягу месяца", - сказаў я.
  «Тады навошта машына?» Пытанне Марні было дрыготкім. «Калі Гордзі не жыў тут, навошта машына?»
  Яна павярнула да дзвярэй, якія вялі ў гасціную, усё яшчэ сціскаючы ў руцэ ключы ад машыны. Пакуль я цягнуўся за ёй, прыйшла новая думка — думка, якая вывела з ладу ўсю нашу тэорыю і паслала халоднае паколванне ў мяне па спіне.
  Мы разам стаялі ў дзвярах гасцёўні, гледзячы ўздоўж прамяня ліхтарыка Марні ў гэтую гнілую пустую абалонку. Смуродны пах тут быў яшчэ мацнейшы.
  Дошкі падлогі праселі і зламаліся. Дрэва таксама дэфармавалася, у выніку чаго паверхня ўзвышалася.
  «Хадзем адсюль».
  Марні хмыкнуў з агідай і павярнуўся, размахваючы прамянём факела па дузе.
  За адну секунду, перш чым ён вярнуўся ў спальню, ён асвятліў кут справа ад нас.
  «Марні!»
  «Што?»
  «Засвяці святло ў той кут».
  Яна паслухалася. Калі святло пасялілася, я ўбачыў, што мой першы погляд не падмануў мяне. Дзве незамацаваныя дошкі падлогі раскалоліся. Светлыя плямы на адламаных аскепках драўніны сведчылі аб тым, што пашкоджанне адбылося нядаўна. Я нават бачыў самі аскепкі, раскіданыя па пыльнай падлозе.
  «Бачыш?» Мой голас гучаў жорстка і дзіўна.
  «Але...»
  - Гэта павінен быць ты, - сказаў я. «Я б ніколі не паспеў, чорт вазьмі. Гэта павінен быць ты».
  Гэта быў адзін з тых дзіўных момантаў, калі мы разумелі адзін аднаго, не кажучы, што мы маем на ўвазе. Марні сунуў ліхтарык мне ў левую руку, якая трымалася за ручку мыліцы. Я трымаў прамень устойлівым. Яна пабегла ў кут. Яна тузанула адну дошку. Дала адразу. Яна адкінула яго ўбок. Яна тузанула яшчэ адну дошку, потым яшчэ адну. Яна працавала шалёна, нібы нечым дапамагала гвалт.
  Я зрабіў некалькі крокаў да яе. Чатыры дошкі падлогі былі вырваны. Я паглядзеў уніз, у неглыбокую яму, якую яна агаліла. Яна вярнулася да мяне. Яна люта схапіла мяне за руку. А яна хныкала.
  Я быў амаль упэўнены ў тым, што ўбачу, але ад гэтага не было лягчэй. Я доўга не глядзеў — дастаткова доўга, каб убачыць, што там ляжыць цела чалавека, прастрэленага стрэлам у грудзі.
  Пальцы Марні ўпіліся ў маю плоць. Скуголенне агрубела ў рэзкі, абуральны ўсхліп.
  «Гордзі!» Яна сказала: «Гордзі! Гордзі!»
  Я таксама гэта ведаў, вядома.
  Мы знайшлі тое, па што прыйшлі, добра.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 24
  М АРНІ хіліўся да мяне. Мой інстынкт падказваў, каб вывесці яе з той кладніцы. Але я не мог. Яна была той, хто павінен быў выцягнуць мяне. Я ненавідзеў свае недахопы. Праз секунду-дзве яна зноў апынулася пад кантролем. Яна абняла мяне за талію сваёй маленькай рукой, і мы разам здолелі выйсці на свежае паветра і месячнае святло. Мыліца апрацавала балючае месца пад пахай. Я абапёрся спінай аб сцяну дома, падпёршы мыліцу збоку.
  «Цыгарэта?» — спытаў я.
  Маючы канкрэтную задачу, здавалася, каб зрабіць гэта лепш для яе. Яна выцягнула з кішэні пінжака пачак цыгарэт, запаліла дзве і сунула адну мне ў вусны. Рэзкі пах дыму быў цудоўны пасля таго іншага паху. Але я ўсё яшчэ быў напалову хворы ад шоку, не таму, што мы знайшлі забітае цела чалавека, якога я ніколі не бачыў, а таму, што адкрыццё мела на ўвазе тое, пра што я з цяжкасцю прымусіў сябе думаць.
  У месячным святле твар Марні быў смяротна белы.
  Я сказаў: «Добра, дзетка?»
  «Так. У мяне ўсё добра».
  «Я вельмі шкадую, што ўцягнуў вас у гэта».
  «Не будзь дурным. Быццам бы гэта з вамі нешта звязана. «Яна зрабіла паўзу, прымушаючы мяне вельмі ўсвядоміць цішыню мёртвага свету вакол нас. Ціха сказала яна; «Мы памыліліся, ці не так? Мы лічылі ўсё няправільна».
  «Не памыліўся, дзетка», - з горыччу сказаў я. «Проста не хапае».
  «Дастаткова?»
  «Хіба ты не зразумеў?» Я павінен быў прывыкнуць да думкі, што бязбожнасць Селены не мае мяжы; але цяпер, калі поўная праўда стала відавочнай, я адчуў недарэчнае пачуццё спустошанасці, быццам я яе вельмі кахаў. «Спачатку мы думалі, што Гордзі забіў старога, а Селена ўварвалася да яго. Тады мы думалі, што яны абодва забілі яго разам. Мы проста не зайшлі дастаткова далёка. Селена дала яму перадазіроўку, і, калі яна гэта рабіла, увайшоў Гордзі. Ён зразумеў, што яна зрабіла. Вы не можаце даверыць п'янаму такую таямніцу - нават калі ён хоча застацца побач з вамі. Вы ніколі не можаце сказаць, з чым ён выйдзе, калі ён смярдзіць. Дык вось… — я паціснуў плячыма, — яна заманіла яго сюды і застрэліла. Адно забойства, два забойствы».
  «Селена!» Голас Марні быў шчымлівы. «Але навошта Селене адна забіваць бацьку? Яго забілі, таму што ён збіраўся кагосьці выключыць са свайго завяшчання. Ці збіраўся ён выкрасліць яе з завяшчання?»
  «Хіба вы не бачыце? Пан Фрэнд у той дзень звольніў Яна. чаму? Таму што ён, напэўна, бачыў Яна і Селену разам, як і ты. Яго святая нявестка працягвае з яго ўзорным чыстым жыццём хатняга хлопца, які фінансуецца самім містэрам Мофатам. Што магло яго больш раззлаваць?»
  «А Ян — таму Ян зрабіў крыж? Ян ёй дапамог?»
  «Вы самі сказалі, што ён дапаможа вам пахаваць цела і забудзе пра яго праз пару гадзін. Магчыма, ён не дапамагаў у забойствах. Верагодна, яна проста выкарыстала яго, каб прыбраць - можа, каб разарваць дошкі падлогі, ці каб забраць машыну ў гараж.
  «Але Гордзі... калі б Гордзі не быў жывы, яна не магла б атрымаць ні цэнта па завяшчанні».
  «Яна тады не ведала пра пункт у завяшчанні. Ніхто з вас гэтага не зрабіў». Я рэзка засмяяўся. «Калі на наступны дзень містэр Петэрбрыдж прачытаў завяшчанне, Гордзі і яе шанец на багацце абодва былі пахаваны тут, пад падлогай. Напэўна, у яе былі дрэнныя моманты, пакуль Нэйт не падрыхтаваў мяне і выратаваў для яе сітуацыю».
  - Тады... значыць, ты не думаеш, што Нэйт і Мімсі не ведалі?
  «Я ўпэўнены, што не. Нейт занадта лілійны, каб звязаць яго з забойствам, нават для Селены. А твая маці? Яна б ніколі не вытрымала гібелі Гордзі?
  «Не». — голас Марні быў рашуча рэзкі. «Ніколі за мільён гадоў». Кончык яе цыгарэты свяціўся ў цемры. Яна раптам сказала: «Яна ж павінна была цябе забіць, так? Селена. Яна не магла ўскласці віну на сапраўднага Гордзі, таму што, нават калі б яна магла зрабіць яго падобным на самазабойцу, паліцэйскі доктар даведаўся б, што ён быў забіты задоўга да падпісання абяцання аб устрыманні, і гэта выкрыла б усю змову. »
  "Вядома", сказаў я. «Маё сённяшняе самагубства - адзіны спосаб, якім гэта можа скончыцца для яе доўга і шчасліва. Разумееце, яна разлічвае на тое, што вы з Мімсі занадта глыбока ў гэтым, каб крычаць, калі Сарджэнт ідэнтыфікуе маё цела як Гордзі. Я зноў засмяяўся. «Шкада, што я не збіраюся яе абавязаць, ці не так?»
  Марні ярка глядзела на мяне ў месячным святле. «Ці балюча?»
  «Што баліць?»
  «Ведаючы пра Селену».
  «Ці балюча ведаць, што твой бацька і брат забіты?»
  «Я прашу прабачэння. Гэта было страшэнна дурное пытанне». Яна падышла бліжэй і сунула руку ў маю. «Ну, бос, што нам цяпер рабіць?»
  «У нас не так шмат выбару. Заўтра інспектар Сарджэнт прыедзе і скажа нам, што ваш бацька быў забіты. Мы маглі б зэканоміць яго на чаканні выкрыцця і выклікаць яго прама цяпер. Каб ён ведаў, што ў яго калекцыі ёсць іншы склад злачынства».
  «І расказаць яму пра Селену?»
  «Што вы чакаеце ад мяне? Здзейсніць хары-кары, каб выратаваць яе скуру? Вы, вядома, прымусілі мяне затрымацца на Селене, ці не так?»
  «А вы не былі?» Яна хутка выцягнула руку з маёй. «О, якая розніца?» Яна выпусціла акурак цыгарэты і раздушыла яго абцасам. «Вядома, выйдзе інфармацыя пра змову супраць Лігі. Ты, я, Мімсі, Нэйт - мы ўсе патрапім у бяду.
  «Вядома. Але, магчыма, з парай забойстваў на яго руках, Сарджэнт не будзе адчуваць сябе занадта крыўдным з намі. У рэшце рэшт, гэта не так, каб мы сышлі з рук». Я зірнуў на яе. «Але я мяркую, што твае гламурныя дні скончыліся. Зараз няма грошай. У рэшце рэшт, вам давядзецца ўладкавацца на гэтую працу ў хэшхаусе».
  «Мне ўсё роўна», — рашуча сказала яна. «Я буду вельмі рады назаўжды пазбавіцца ад цэлай іх кучы. Праца ў хэшхаузе мяне задавальняе».
  «У вас ёсць смеласць, ці не так?»
  «Я?» Яна павярнулася, гледзячы на мяне. «Ты той, хто мае мужнасць. Ты той, хто атрымаў пабоі».
  Яна паклала свае рукі на мае рукі і, падняўшыся, пацалавала мяне ў рот. Яна ледзь не ўсхліпнула. «Якое месца вы выбралі, каб страціць памяць».
  Яе вусны былі салодкімі; яе цела было маладым і цвёрдым супраць майго. На імгненне яна прымусіла мяне забыць, якая гэта была жудасная ноч.
  «Нам лепш пачаць». Яна адскочыла ад мяне. «Вы пачакайце. Я падвязу машыну».
  «Не».
  «Чаму не? Вы не хочаце ісці ўвесь гэты шлях».
  «Я не павінна быць нянькай. Пайду і спадабаецца».
  Я падсунуў мыліцу пад руку. Я ведаў, што яна думала, што я быў неапраўдана ўпартым. Я, напэўна, быў. Але вяртанне да машыны дапамагло мне адчуць незалежнасць. Я быў стомлены, калі мы дабраліся да яго, і скура пад рукой гарэла. Яна дапамагла мне сесці, паставіла мыліцу ззаду і ўскараскалася на сядзенне кіроўцы.
  Яе рука намацала запалку, а потым апусцілася на калені. Яна памацала ў кішэні свайго касцюма і няўпэўнена зірнула на мяне.
  - Ключы, - сказала яна. «Я даў іх табе?»
  «Не. Яны былі ў цябе ў руках, калі мы зайшлі ў дом. Я іх бачыў».
  «Тады я павінен…»
  «Вы згубілі іх?»
  «Калі... калі мы знайшлі гэта, я, напэўна, выпусціў іх. Я… Мне трэба будзе вярнуцца».
  «У той пакой?»
  «Я не супраць. Сапраўды, не». Яна мімалётна ўсміхнулася мне. «Гэта не зойме хвіліны. Тут». Яна працягнула мне бутэльку віскі. «Выпіце. Вам гэта спатрэбіцца. Я вярнуся праз секунду». Яна выслізнула з машыны, а потым, павярнуўшыся, забрала ў мяне бутэльку. «Лепш бы я таксама з'еў».
  Яна выпіла, працягнула мне бутэльку і паспяшалася да хаты. Я назіраў за яе тонкай, прамой фігурай, пакуль яна не расплылася ў безаблічным месячным святле.
  У яе ўсё ў парадку, падумаў я.
  Адзін я пачаў думаць пра тое, што нас чакае наперадзе. У тым старым доме, дзе цела Гордзі ляжала за тонкімі сценамі, тое, што нам трэба было зрабіць, здавалася такім простым. Цяпер гэта не здавалася простым. Я, вядома, павінен быў бы перадаць Селену Сарджэнту. Але як толькі я гэта зраблю, гэта будзе азначаць канец Нэйта як доктара, жабрацтва Мімсі і Марні і верагодны арышт усіх нас. Увесь дом Сябра разваліцца, як сцены Ерыхона.
  Я паспрабаваў падумаць, ці ёсць спосаб выратаваць што-небудзь, прынамсі, ад пагражаючага крушэння. Калі мае думкі бясплодна блукалі, я пачуў гук, ад якога пачаўся пульс. Ён прыйшоў за мной са сцежкі, якая вяла ад дома Сяброў, і гэта быў гуд машыны, якая набліжалася.
  Гул узмацніўся. Паколькі наша машына была схаваная за кустамі, я не мог бачыць сцежку. Але неўзабаве машына падышла да мяне, і прамень яе фар, прасочваючыся паміж пакрытых лістотай галін, праляцеў машыну і прайшоў далей. Машына ехала да старога хутара.
  Праз імгненне я пачуў, як ён спыніўся. Я пачуў шчоўк дзвярэй, якія адчыніліся, а потым яшчэ раз, калі яны зачыніліся. Мне здалося, што я нават чую крокі па жвіры.
  Нялёгкія думкі штурхалі адна адну. Гэта не магла быць міліцыя. Інспектар Сарджэнт ніяк не мог здагадацца пра Гордзі на гэтай стадыі гульні. Тады, калі гэта была не міліцыя, то… хто? Селена, ачуняла ад снатворнага? Ці, значна больш верагодна, Ян. Тады я з трывогай зразумеў, што павінна адбыцца.
  Калі маё цела заўтра выдадуць паліцыі як цела Гордзі, Селена ніколі не магла б рызыкаваць магчымасцю таго, што Сарджэнт знойдзе другое цела, схаванае так неадэкватна, у старым фермерскім доме. І тым не менш, яна б не адважылася знішчыць цела Гордзі раней, таму што, калі б план са мной праваліўся, спроба стварыць сапраўднага Гордзі як бацьказабойцу і самазабойцу была б для яе больш бяспечнай, чым нічога, нават калі гэта выкрыла б змова. Але цяпер яна была настолькі ўпэўненая ўва мне, што магла дазволіць сабе знішчыць Гордзі.
  Але калі б яна прачнулася і выявіла, што мяне няма, яна б ведала, што не можа быць упэўнена ва мне. Напэўна, гэта было спланавана раней. Напэўна, яна падзяліла працу на дзве часткі. Яе задачай было забіць мяне. Задачай Яна было пазбавіцца ад Гордзі. Не ведаючы, што Селена не справілася са сваёй задачай, ён працягваў сваю.
  Калі праўда высветлілася, трывога за Марні пачала праймаць мяне. Я паспрабаваў утрымаць сябе, падумаўшы, што яна, напэўна, таксама пачула машыну. Нават калі б яна была ў доме, у яе было б дастаткова часу, каб выслізнуць праз чорны ход і схавацца ад любой небяспекі. Але хвіліны ішлі, а яна не вярталася. Трывога ўзрастала, выкліканая дзікімі здагадкамі.
  Што, калі б яна не змагла знайсці ключы і працягвала пошукі, пакуль не стала занадта позна? Ці што, калі б яна паспрабавала быць разумнай, зладзіць нейкую пастку, якая не ўдалася?
  Я сказаў сабе, што калі я меў рацыю і гэта быў Ян, Марні справілася б з Янам. Але ці магла яна? Яна ў якасці памочніка ў падвойным забойстве была зусім іншай прапановай ад усмешлівага, прыязнага Яна, якога яна ведала пра дом.
  Уласная бездапаможнасць мучыла мяне, як скура пад пахай. Я ведаў, што было б глупствам кульгаць за ёй на мыліцы. Замест таго, каб дапамагаць ёй, я быў бы дадатковым цяжарам. Але калі хвіліны змянялі хвіліны, напружанне станавілася невыносным. Нарэшце я павярнуўся, каб зірнуць праз плячо. Мыліца ляжала там, на заднім сядзенні. Закінуўшы руку ззаду і адкінуўшыся назад, я змог проста дакрануцца да яе. Вялікім намаганнем мне ўдалося адкінуцца далей. Мае пальцы сціснуліся вакол мыліцы. Але калі я пацягнуў яго наперад, ён выслізнуў з маіх рук і ўпаў на падлогу. Я з цяжкасцю дацягнуўся да яго, але спінка майго сядзення была занадта высока. З пачуццём расчараванага адчаю я апусціўся на спінку сядзення.
  Буркнуўшы ад раздражнення і знясілення, я сядзеў, збіраючыся з сіламі для другой спробы. Бутэлька віскі ляжала на сядзенні побач са мной. Я падняў яго і зрабіў вялікі глыток спіртнога. Гэта была выпадковасць, што я не праглынуў яго адразу. Але я гэтага не зрабіў. Калі невялікая колькасць вадкасці пацякла мне ў горла, маё пачуццё густу раптам насцярожылася. Я дазваляю яшчэ трохі прасочвацца, правяраючы гэта. На смак ён быў не той, густы і горкі. Я выплюнуў тое, што засталося, з акна.
  Віскі быў дапрацаваны.
  На хвалі адчаю я зразумеў, што здарылася. Перад выхадам мы ўзялі бутэльку са стала ў гасцінай. Віскі там падклала Селена. Месцам для майго «самагубства» яна абрала гасціную. Калі б наша сцэна ў спальні працавала па графіку, яна б не апраўдвалася, каб мы перайшлі ў гасціную. Напаіла б. Калі я страціў прытомнасць, яна дастала перадсмяротную запіску са стратэгічнага сховішча за фатаграфіяй містэра Фрэнда, сунула мне ў левую руку пісталет Гордзі, паднесла яго да маёй скроні і стрэліла. Калі стрэл прыцягнуў дамачадцаў, яна таксама, верагодна, будзе знойдзена, якая кінулася разам з астатнімі, ашаломленая.
  Вось што магло здарыцца. Але ў ліхаманцы трывогі я зразумеў, што тое, што здарылася, было амаль такім жа кепскім. Марні адпіў з бутэлькі. У тэрміновае вяртанне на хутар яна б не заўважыла смаку. Марні не вярнулася, таму што была пад наркотыкам. Яна будзе ляжаць безабаронная дзесьці там, у цемры — паміж машынай і тым пакоем, дзе ляжала цела Гордзі ў сваёй паганай магіле пад дошкамі падлогі.
  Надзвычайная надзвычайная сітуацыя, напэўна, абвастрыла мае здольнасці. Калі я зноў марна пацягнуўся назад, шукаючы мыліцу, у маёй свядомасці без запрашэння слізгануў вобраз. Гэта была выява місіс Фрэнд, якая гаварыла, як яна сказала напярэдадні, як пашанцавала для іх плана, што мая правая рука была ў гіпсе, так што я мог законна паставіць левай подпіс пад абяцаннем устрымання. Пашанцавала! Калі б не ўдача, увесь іх план быў бы асуджаны на правал. Калі б я падпісаў абяцанне правай рукой, параўнанне майго подпісу з любым подпісам Гордзі адразу б выкрыла махлярства.
  Ім пашанцавала знайсці мяне. Бог ведае. Хіба той факт, што мая правая рука апынулася ў гіпсе, не быў занадта шчаслівым супадзеннем? А потым раптам з'явіўся іншы вобраз - вобраз Нэйта Крофта, збялелага і ў роспачы ў той дзень, калі ён увайшоў у гасцёўню і ўбачыў, што Селена цалуе мяне. Ён сказаў:
  «Гэта павінен быць кожны мужчына, які прыйдзе? Гэтым разам я думаў, што буду бяспечны, я надзеў гіпс…»
  Я надзеў гіпсы…
  На пачатку Нейт сказаў мне, што ні рука, ні нага не будуць балець. Я прыняў яго слова як слова лекара. Але хіба не было магчыма, што гіпсы былі такой жа хлуснёй, як і ўсё астатняе, звязанае з гэтай сям'ёй? Што, калі Нэйт зрабіў выгляд, што мая правая рука зламаная, каб пераканацца ў подпісе левай рукі? А гіпс на назе? На гэты раз я думаў, што буду ў бяспецы. Я думаў пра тое, як ён горка кахаў Селену, пра тое, як ён ведаў пра яе распушчанасць і пра яго гарачае жаданне захаваць ёй вернасць. Што, калі б ён, невядомы сям'і, таксама наклаў непатрэбны гіпс на маю нагу, каб утрымаць мяне ў «бяспецы» ад Селены? Пояс цнатлівасці наадварот.
  У першым парыве ўзбуджэння, перш чым я паспеў цвяроза ўзважыць вылікі, я выцягнуў з кішэні кінжал з нажом для паперы. Я падцягнуў шырокія штаны. Я пачаў секчы гіпс. Калі ён пачаў адслойвацца, я ведаў, што рызыкую атрымаць сур'ёзны пералом, калі маё здагадку было памылковым, але мне было ўсё роўна. Шанец дабрацца да Марні пераважаў усё астатняе.
  Не спатрэбілася шмат часу, каб цалкам зламаць злепак. Час быў занадта каштоўны для мяне, каб працаваць над рукой. Усё, што мне патрабавалася ў дадзены момант, гэта дзве нагі і адна рука.
  Я выслізнуў з машыны і перанёс вагу на левую нагу. Я адчуваў сябе жорсткім і слабым, але болю не было. Я сагнаў калена ў суставе. Болю ўсё яшчэ не было. Я зрабіў некалькі крокаў ад машыны. Я ішоў хістка, але мог ісці.
  Хваляванне нахлынула, змяшаўшыся з раздражненнем. Я трымаўся супраць Сяброў, але дазваляў Нейту, раўніваму каханку, перахітрыць мяне амаль да апошняй хвіліны. Калі б я быў дастаткова разумны, каб падумаць пра гэта раней, я мог бы выбрацца з заражанага небяспекай дома Сяброў некалькі дзён таму.
  Страх за Марні перакрэсліў усё астатняе. Я ўзяў нож і сунуў яго ў кішэню. Я асцярожна абышоў кусты і выйшаў на сцежку.
  У месячным святле я мог бачыць іншую машыну наперадзе, прыпаркаваную непасрэдна перад сядзібай. Па квадратнай масіўнасці яго сілуэту я мог зразумець, што гэта ўніверсал. Калі я асцярожна падышоў да яго, мае вочы, якія прызвычаіліся да цьмянага святла, убачылі постаць, якая выйшла з дзвярэй фермы. Я шмыгнуў у цень куста. Я не бачыў ніякіх дэталяў, але калі фігура набліжалася да ўніверсала, я зразумеў па яе вышыні і хрыпатасці, што меў рацыю. Гэта быў Ян.
  Я глядзеў, баючыся за Марні, пякучы, як ёд на парэзе, Ян дабраўся да фурманкі. Ён падышоў да яго спіны. Ён спыніўся і нібы памацаў унутры. Потым ён павярнуўся, і я ўбачыў, што ў абедзвюх руках ён нёс квадратны цёмны прадмет. Не спыняючыся, ён зноў рушыў да хаты.
  Я рушыў за ім так хутка і бясшумна, як толькі мог з дапамогай свайго зацвярдзелага калена. Марні амаль напэўна пайшоў бы тым жа шляхам, што і мы. Я не зводзіў вачэй, але не было ніякіх прыкмет таго, што яна ляжыць каля дарожкі. Я дайшоў да агароджы. Я на дыбачках прайшоўся па траве, якая акаймоўвала дарогу да гаража. Марні не пайшоў бы ў гараж. Яе адзінай мэтай было дастаць ключы ад гасцінай. Халодны пот выступаў на маім лбе, я абышоў дальні бок гаража да задняга боку дома.
  У тым, што калісьці было падворкам, не было дрэў. Месячнае святло, жорстка яркае, свяціла ўніз, асвятляючы ўсю мясцовасць. Ад Марні не засталося і следу. Я пабег па аголеным участку ў цень самага дома. Я павольна прабіраўся ўздоўж сцяны, пакуль не дабраўся да акна гасцінай. Я асцярожна паварушыў галавой, пакуль не зазірнуў унутр.
  Промні месяца кідалі ў пакой цьмянае святло. Мае вочы інстынктыўна спыніліся на куце, дзе мы пакінулі цела Гордзі з грудай дошак для падлогі збоку. Да майго здзіўлення, я ўбачыў, што дошкі вярнуліся на месца. Ад Гордзі не было і следу. Потым, калі мой позірк перамясціўся ў іншы бок пакоя, я ўбачыў вялізную постаць Яна. Ён стаяў каля дзвярэй з кухні. Ён нагнуўся, каб пакласці два квадратныя прадметы на падлогу побач з групай з чатырох ці пяці падобных прадметаў.
  У першую секунду я не мог разабраць, што гэта такое. Потым, успыхнуўшы пазнаннем, я ўбачыў, што гэта каністры з бензінам.
  І калі я глядзеў, у дзвярах ззаду Яна з'явілася жаночая постаць. Яе белая рука падсунулася да яго рукі. Ён павярнуўся, скрыўшы яе з поля зроку, і па тым, як ён спыніўся, я зразумеў, што ён цалаваў яе.
  Яны засталіся там разам, сціснутыя ў лютых абдымках. Я бачыў дзве белыя рукі дзяўчыны, якія бегалі туды-сюды па вялікай спіне Яна. І я падумаў з нянавісцю, ад якой у мяне закружылася галава і нават развеяла мае страхі за Марні: значыць, Селена прыйшла з ім. Ён яе разбудзіў, і яна таксама прыйшла.
  Цьмяна назіраючы за імі, я падумаў: вось так Нэйт, напэўна, адчуваў сябе ўвесь час. Бедны Нэйт.
  А потым раптам іх не стала. Я пачуў, як адчыніліся ўваходныя дзверы. Наступіла кароткая паўза. Потым нечакана пачуў, як універсал жыва зароў і паехаў.
  Усё адбылося так хутка, што я не мог зразумець. Навошта сюды бензін прывозіць, а потым з'язджаць? Марні? Ці было гэта звязана з тым, што яны зрабілі з Марні?
  Калі я стаяў на месцы, я пачуў слабыя жаночыя крокі, якія набліжаліся з кухні. І я зразумеў тады. Яна паслала Яна. Ян тады не быў паплечнікам па змове. Ён быў толькі нявінным марыянеткам. Таму дошкі падлогі вярнуліся на месца. Адзінай яго задачай было прывозіць цяжкія каністры з бензінам. І ўзнагародай яму быў той пацалунак. Яна выкарыстоўвала яго гэтак жа, як выкарыстоўвала Гордзі, Нейта і мяне.
  З гэтага часу Селена працавала самастойна.
  Я тады ведаў, што мне давядзецца рабіць. Я чакаў, пакуль зноў не ўбачу яе ў гасцінай. Потым я праскочыў да задняга ходу. У шоку ад таго, што ўбачыўшы сваю знерухомленую будучую ахвяру, якая заходзіць у пакой, яе заспелі б знянацку — і злавілі на гарачым.
  Ценявая постаць зноў з'явілася ў дзвярах кухні. Яна хвіліну вагалася. Затым яна пабегла ў дальні кут пакоя і пачала тузаць дошкі падлогі. Было жудасна бачыць, як яна стаяла на каленях, як прагна цягнула дошкі, каб выявіць тое, што я ведаў, што там схавана.
  Ёй гэта не спатрэбілася шмат часу. Праз некалькі імгненняў яна ўстала і паспяшалася праз пакой. Яна ўзяла адну з цяжкіх каністраў з бензінам. Напалову несла, напалову цягнула ў дальні кут. Я пачуў лёгкі гук, калі яна вызваліла шапку. Яна падняла банку і нахіліла яе. Я пачуў плёскат — гук бензіну, які выліваўся ў неглыбокую яму пад падлогай.
  План быў д'ябальска просты. З усім гэтым бензінам адна запалка магла знішчыць трухлявы дом, Гордзі, машыну, усё. І на такой адлегласці з любога месца ніхто б не заўважыў блікаў. Калі-небудзь, у неакрэсленай будучыні, хто-небудзь заўважыць, што старая хата нарэшце згарэла. І гэта было б усё.
  Калі слоік апусцеў, яна ўпусціла яго. Пары бензіну, напэўна, задушылі яе, таму што яна адвярнулася і накіравалася проста да акна.
  Незадоўга да таго, як яна дабралася да яго, я знік з поля зроку. Але я бачыў дастаткова, каб валасы на маёй патыліцы папаўзлі, дастаткова, каб сама зямля пад маімі нагамі здавалася нікчэмнай.
  Таму што, рухаючыся да акна, яна трапляла проста на сцяжынку месячнага святла. Я ўпершыню ясна бачыў яе.
  І гэта была не Селена.
  Гэта была Марні.
  
  OceanofPDF.com
  Раздзел 25
  Я АДПІРНУСЯ спіной да сцяны з вагонкай. Мае думкі круціліся, як дзіцячы феерверк. Потым, калі яны ўраўняліся, я ўбачыў, наколькі жахліва я дазволіў сабе сказіць праўду. Я ва ўсіх дэталях аднавіў увесь план забойства. У чарговы раз мяне бездапаможна падманулі. Я зрабіў менавіта тое, што павінен быў зрабіць. Я трапіў у самую смяротную з усіх пастак, якія былі расстаўлены на мяне.
  Цяпер было так лёгка зразумець, што кожны ўчынак, кожны матыў, якія я прыпісваў Селене, аднолькава адносяцца да Марні. Стары містэр Фрэнд знайшоў Марні і Яна разам. Ён выклікаў Марні. Ён пагражаў выключыць Марні з завяшчання. Марні даў яму перадазіроўку якраз у той момант, калі ўвайшоў п'яны Гордзі. Марні завабіў Гордзі сюды ў гэты стары дом і застрэліў яго, а пазней выкарыстаў Яна для выканання любой неабходнай бруднай працы.
  Мне тады разблытаўся клубок яе хітрасці. Як я знайшоў «перасмяротную запіску» ў той вечар? Проста таму, што Марні, якая ведала, што я збіраюся забраць у свой пакой старыя вершы містэра Фрэнда, кінула кнігу на піяніна, перакуліўшы фатаграфію, каб я даведаўся, што схавана ў яе карэньчыку. Гэта, вядома, быў першы крок у бязлітасным плане, які павінен быў скончыцца тым, што я здзейсніў самагубства ў гасцінай. Яна змагла прачытаць мае думкі так ясна, нібы яны былі загалоўкамі, яшчэ да таго, як я сам іх падумаў. Яна ведала, што мне будзе цікава і я вазьму запіску. Яна ведала, што я прачытаю. Яна ведала, што з наўмысна памылкова напісанага слова "надвор'е" я падумаю, што гэта напісала Селена. Яна ведала, што калі я так падумаю, то ўспомню сваю здзелку з ёй і неяк уцяку ад Селены да яе.
  Прылада ліста, схаванага ў фотарамку, была рызыкоўнай. Магчыма, гэта не спрацавала. Але яе патрэба выманіць мяне з-пад аховы пакоя Селены была такой вялікай, што ёй прыйшлося рызыкнуць. Калі б гэты план праваліўся, у яе быў бы гатовы іншы.
  Але я падняўся на першую прынаду; і як толькі я апусціўся ў крэсла да Марні як майго адзінага саюзніка, астатняе здавалася ёй простым. Яна ўжо скрала стрэльбу Гордзі. Яна магла завезці мяне ў гасцёўню, прапанаваць мне выпіць з дурманаванай бутэлькі і, калі я страчу прытомнасць...
  Але, па волі чагосьці, усё адбылося не так. У мяне хапіла розуму, каб высветліць, што Гордзі быў у сядзібе, і настойваў на тым, каб прыйсці сюды, каб даказаць гэта. Яна не магла адмовіцца адвезці мяне, не выклікаўшы ў мяне падазрэнняў. Так што з таго часу яна павінна была ісці са мной, імправізуючы.
  Аднак яна бліскуча імправізавала. Напэўна, яна раней дамовілася, каб Ян прынёс бензін, і ў яе не было магчымасці змяніць дамоўленасці. Яна тады ведала, што нават калі яна будзе са мной дружыць, ёй давядзецца быць у хаце адной, каб прыняць галандзеца, калі ён прыедзе, каб ён не падгледзеў і не знайшоў цела. Таму яна зрабіла выгляд, што выпусціла ключы ад машыны і пайшла за імі. Яна прыкінулася, што п'е спіртны віскі, які прынесла з намі, каб пераканацца, што я таксама пайду за ёй і вып'ю.
  Цяпер, пакуль яна старанна вырашала сваю задачу знішчыць цела Гордзі, я павінен быў ляжаць у машыне ў напоі.
  Як толькі пачаўся пажар, усё, што ёй заставалася зрабіць, гэта адвезці мяне дадому, пасадзіць у крэсла, адвезці ў гасціную і імітаваць самагубства, запіску і ўсё такое. Нават калі б паліцыя правяла ўскрыццё і выявіла сляды снатворнага парашка, яны ніколі б не западозрылі. У рэшце рэшт, я і так быў інвалідам і набіты снатворным парашком.
  І, як яна сама казала, не было чаго баяцца астатніх членаў сям'і. Пасля таго, як я памёр і не было мяне выратаваць, Мімсі, Селена і Нейт былі занадта ўцягнутыя ў змову супраць Лігі, каб выкрыць той факт, што я не быў сапраўдным Гордзі.
  так. Гэта была бліскучая імправізацыя, добра.
  Я думаў пра Марні з самага пачатку — Марні выдавала сябе за шчырую, якая далучылася да змовы толькі пад ціскам, Марні непрыкметна атручвала мой розум супраць Селены папярэджаннямі і хлуснёй пра Яна, Марні брала на сябе ролю маленькай памочніцы, каб я давяраў ёй і , калі прыйдзе час, ідзі з ёю, як з ягнём на закланне.
  Дрыжыкі пранізалі маё цела. Знутры пакоя я чуў прыглушаныя гукі, калі Марні цягнуў па падлозе другую каністру з бензінам. Я не мог прымусіць сябе зазірнуць у акно.
  Марні гаварыў пра нячысцікаў. Дрыжыкі зноў пракаціліся па спіне.
  У рэшце рэшт, у доме Сябра быў толькі адзін нячысцік.
  Я прымусіў сябе спланаваць, бо небяспека была яшчэ вялікая. Было б безнадзейна загнаць яе ў дом, бо ў яе быў пісталет. Яна змагла б выкарыстаць яго задоўга да таго, як я змагу з ёй у клінч.
  Паступова я ўбачыў, што ў мяне ёсць адна перавага. Яна не ведала, што я выявіў, што злепкі падробленыя.
  Я павінен быў вярнуцца ў машыну, нерухомы ў гіпсе і напоены віскі.
  Добра. Вось дзе я павінен быў быць. Вось дзе я быў бы.
  Я выслізнуў ад дому і абышоў гараж на сцежку. Я моўчкі вярнуўся праз халоднае, бязлюднае месячнае святло да машыны. Аскепкі тынкоўкі бела паблісквалі на траве, дзе яны рассыпаліся. Я іх прыбраў і кінуў пад куст. Я сеў у машыну. Я сцягнуў са спіны халат і абгарнуў ім ногі, хаваючы, што гіпс знік.
  Я думаў вызваліць правую руку ад гіпсу і вырашыў адмовіцца. Я не змог бы схаваць той факт, што акцёрскі склад знік, і дадатковая мабільнасць не каштавала б страты элемента нечаканасці. З дзвюма нагамі, адной рукой і падрыхтаванасцю, я павінен быць больш чым парай ёй.
  Я дэманстратыўна паставіў бутэльку віскі сабе на калена і з заплюшчанымі вачыма і адкрытым ротам апусціўся на абіўку. Яна хутка прыйдзе. Адной запалкі хапіла б, каб будынак загарэўся. Тады ёй хацелася б хутчэй сысці і скончыць сваю жудасную працу ў гасцінай.
  Я не чуў, як яна прыйшла. Раптам я ўбачыў яе твар у акне машыны, усяго ў некалькіх сантыметрах ад майго.
  Доўгі момант яна стаяла, зусім нерухома, гледзячы на мяне. Скрозь вейкі я бачыў яе чорныя бліскучыя валасы, белы авал твару і вочы. Яны ззялі плоскім, жорсткім бляскам.
  «Ты прачнуўся?» - прашаптала яна.
  Я няўцямна буркнуў у адказ, як быццам цьмяна рэагаваў на гук у дурманным ступары.
  Яна нахілілася яшчэ бліжэй. Я адчуваў яе цёплае і хуткае дыханне ля сваёй шчакі. Потым яна захіхікала. Гэта быў высокі, хіхікаючы гук, падобны на тое, што маленькая дзяўчынка спрабуе здушыць нястрымную весялосьць у царкве.
  Яна адцягнула галаву ад вокнаў. Я чуў, як яна тупае вакол машыны. Вонкавыя дзверы адчыніліся. Яна ўціснулася на сядзенне кіроўцы побач са мной. Яна зноў захіхікала, усхвалявана, бурліва. Я ніколі раней не чуў, каб хтосьці выдаваў падобны гук, і ад гэтага ў мяне стыла кроў.
  Яе рука, якая пацягнулася ўставіць ключ у запальванне, дакранулася да майго калена. Я адчуваў яго мітуслівае цяпло нават праз халат.
  Я хутка думаў. У яе быў пісталет. Было толькі два месцы, дзе яна магла яго несці. То ў адной, то ў другой кішэні яе курткі. Паколькі яна хацела б, каб ён быў у яе правай руцэ, калі б ёй давялося ім карыстацца, ён, верагодна, быў у правай кішэні. А правая кішэня была на маім баку.
  Крыху пахіснуўшыся, нібы я рухаўся ў сне, я павярнуў галаву і прыжмурыўся ўніз. На чорнай фланелі кішэні была слабая выпукласць?
  Яна завяла рухавік. Ёй трэба было б вярнуцца на сцежку. Гэта быў бы момант, каб дзейнічаць, калі яе рукі былі занятыя.
  Машына пачала каціцца назад. Я зрабіў выгляд, што мяне кінулі супраць яе. Мая левая рука імкліва схапіла кішэню.
  Яна закрычала, раптоўны, рэзкі крык. Яе правая рука кінулася ўніз, упіваючыся ў тыльны бок маёй далоні доўгімі пазногцямі. Машына заглохла. Цвікі ўпіваліся глыбей. Яе другая рука кінулася мне ў твар. Я адчуваў, як пазногці жорстка драпаюць маю шчаку. На адну секунду ў мяне амаль быў пісталет. Потым яна вырвала яго з маіх рук.
  Я ўбачыў дула, накіраванае на мяне. Я рэзка падняў яе запясце. Раздаўся выбух, а потым звон разбітага шкла.
  Цяпер я трымаў яе запясце адной рукой. Яна змагалася з кіпучай лютасцю дэмана і крычала - крычала тым пранізлівым, хрыплым крыкам, які быў не крыкам страху, а крыкам гневу.
  Яна раптоўна кінулася мне ў вочы пазногцямі. Я нахіліўся, і ў гэты момант яна вызваліла запясце. Я схапіў яго зноў праз секунду. І як толькі я схапіў яго, раздаўся яшчэ адзін стрэл. І трэці.
  Яе крыкі сціхлі, нібы нехта разрэзаў нажом гукавую дарожку. Пісталет ляснуў на падлогу. Яе рукі шалёна калаціліся. Адзін з іх схапіў мяне за запясце і ўчапіўся. Я адчуваў, як ціск узмацняецца, пакуль ён не стаў амаль невыносным. Затым яе цела пачало скаціцца ўніз. Паступова пальцы раскруціліся з майго запясця. Цяпер яна ляжала на падлозе машыны. Я бачыў, як нешта цёмнае падымаецца, прамакаючы яе белую блузку пад левымі грудзьмі. Яе галава была прыхінута да сядзення. Яе вочы глядзелі няўцямна, і з яе вуснаў даляцеў лёгкі гук.
  Я схіліўся над ёй. Мая рука намацала яе запясце і намацала пульс. Напэўна, адна з куль трапіла ёй у сэрца.
  Менш чым праз хвіліну яна памерла.
  Я выйшаў з машыны, галава заплыла. Я, спатыкаючыся, абышоў кусты да сцежкі. Я ўтаропіўся на хутар. За вокнамі пульсавала злавеснае чырвонае святло. Усё пачалося добра.
  Запальвалі Гордзева пахавальнае вогнішча.
  Я вярнуўся да машыны. Я не хацеў, каб гэта адбылося такім чынам. Гэты тонкі, хрыплы крык усё яшчэ гучаў у маіх вушах. За Марні на падлозе нешта бліснула белым. Я нахіліўся над ёй і падняў яго. Гэта была перадсмяротная запіска. Я паклаў яго ў кішэню.
  Мне трэба было ўцячы, далёка-далёка. Я ведаў гэта. Але як? У гэтай машыне з разбітым лабавым шклом і раскінутым па падлозе целам Марні?
  Я не вельмі думаў. Я толькі што ўспомніў. Я ўспомніў тую іншую машыну, на якой ездзіў Гордзі, прыпаркаваную ў гаражы з ключом у замку запальвання. Я пабег да палаючага будынка. Полымя ўжо цягнулася праз вокны, але агонь яшчэ не дайшоў да гаража. Было б, вядома. Праз некалькі хвілін дом, гараж, усё было паглынута.
  Я дайшоў да гаража, адсунуў старыя рыпучыя падвойныя дзверы і пабег да прыпаркаванай унутры машыны. Няўмела, адной здаровай рукой я завёў рухавік і заглушыў яго, каб ён скокнуў па жвіровай дарожцы далёка ад пагрозы полымя.
  Я хвіліну сядзеў на пярэднім сядзенні, спрабуючы прымусіць сябе задумацца. Я зазірнуў у бардачок. Былі цыгарэты. Я запаліў адну і адкінуўся на абіўку.
  Жах скончыўся, але пасля гэтага застаўся хаос. Марні забіла свайго бацьку і брата, і цяпер Марні мёртвая, спрабуючы забіць мяне. Але як растлумачыць гэта інспектару Сарджэнту, не аддаючы сябе непарыўна?
  Я павінен быў бы знікнуць. Я гэта адразу ўбачыў. Калі б паліцыя даведалася, што Гордзі Сяброў было двое, гэта было б фатальна для ўсіх. І я мог уцячы на гэтай машыне. Гордзі павінен быў знікнуць у ім некалькі тыдняў таму. Ніхто б гэтага не прапусціў. Я мог ехаць колькі заўгодна далёка. Якое гэта мела значэнне, што я не ведаў, хто я і дзе належу? Гэта была дзіцячая гульня ў параўнанні з тым, з чым мне давядзецца сутыкнуцца, калі я застануся ў доме Сябра.
  Але, нават калі мая няёмкая прысутнасць будзе ліквідавана, што будзе з Селенай і Мімсі? Сутыкнуўшыся са знікненнем Марні і чалавека, якога яны лічылі Гордзі, паліцыя пачала пошукі. Неўзабаве яны знойдуць астанкі мужчынскага цела ў згарэлай ферме і цела Марні ў другой машыне. Без інфармацыі, якую мог даць толькі я, інспектар Сарджэнт амаль напэўна арыштаваў бы Мімсі і Селену не толькі за забойства містэра Фрэнда, але і за маё забойства і забойства Марні.
  Цяпер, калі я ведаў, што яны сталі амаль такімі ж жорсткімі ахвярамі, як і я, мая старая любоў да Мімсі і Селены вярнулася. Я не мог выйсці і пакінуць іх на суд за тры забойствы, якіх яны не здзяйснялі.
  Калі я нахіліўся наперад, каб выкінуць цыгарэту з акна, перадсмяротная запіска зашуркатала ў маёй кішэні. Гэты гук даў мне ідэю. Я выцягнуў ліст і, дастаўшы запіску з канверта, прачытаў яе ў пульсуючым святле палаючага будынка.
  так. Бо шлях яшчэ быў.
  Мой розум цяпер працаваў вельмі выразна. Я пабег назад да другой машыны. Прыкладна, каб мне не прыйшлося пра гэта думаць, я адштурхнуў цела Марні ў бок. Я выехаў на сцежку і праехаў міма машыны Гордзі прама ў гараж. Сам дом цяпер палаў, а полымя ўжо лізала дах гаража.
  Я падняў рэвальвер з падлогі пярэдняга сядзення. Я пераканаўся, што аскепкі тынкоўкі не патрапілі ў цыноўку. Я выцягнуў мыліцу з задняга акна.
  Калі я выйшаў з гаража, конусы полымя каталіся па ўсім даху. Праз некалькі хвілін гараж будзе гарэць гэтак жа люта, як і дом.
  Я аднёс мыліцу і рэвальвер у заднюю частку дома. Я ўсё яшчэ мог разабраць дзірку, якая была акном пакоя, дзе ляжала цела Гордзі. Я наблізіўся да яго як мага бліжэй. Спякота была страшэнная. Я шпурнуў мыліцу і рэвальвер праз акно ў полымя.
  Таксама трэба было падумаць пра акцёрскі склад. Я не ведаў, што здарылася з гіпсам Парыжа ў агні, але не стаў рызыкаваць. Я быў упэўнены, што гіпс на маёй руцэ такі ж фальшывы, як і гіпс на назе. Кінжалам я адкалоў гіпс. Я сагнуў руку. Як мая нага, яна была жорсткай, але не было болю. Відавочна, што гук быў. Я выкінуў у акно аскепкі гіпсу і шлейку. Я вярнуўся да таго месца за кустамі, дзе Марні прыпаркаваў машыну. Я сабраў усе аскепкі гіпсу нагі і, прынёсшы іх, таксама кінуў у будынак.
  Я пастаяў хвіліну, упэўніўшыся, што ўсё паклапаціўся. Задаволены, я падышоў да машыны Гордзі і пачаў ехаць назад да дому. Заставалася зрабіць яшчэ адно.
  Дайшоўшы да дому, я прыпаркаваў машыну каля гаражоў і прайшоў на тэрасу і праз французскія вокны ў цёмную бібліятэку. Ян быў адзіным членам хаты, які мог не спіць, і яго пакой знаходзіўся ў другім крыле. Асаблівай рызыкі прыцягнуць яго ўвагу не было. Я намацаў пісьмовую лямпу на стале і ўключыў яе. Пішучая машынка стаяла там, дзе заўсёды стаяла — ля тэлефона. Была і папера.
  Я сунуў паперку ў машынку. Я склаў запіску па дарозе назад. Я дакладна ведаў, што збіраўся сказаць. У машынцы былі гумовыя клавішы. Ці ўдасца ў міліцыі ўзяць адбіткі пальцаў, я не ведаў. Я падазраваў, што кожны палец, націскаючы на клавішу, безнадзейна размывае свой адбітак адбіткам, які застаўся там раней. Але я зноў не стаў рызыкаваць. У запісцы, якую я збіраўся напісаць, я выдаваў сябе за чалавека з правай рукой у гіпсе. Таму я друкаваў толькі левай рукой.
  І я набраў:
  
  Дарагая Мімсі:
  Гэта страшэнна важна. Скажы Сарджэнту. Марні забіў бацьку. Я ведаў гэта ўвесь час. Я зайшоў у пакой, калі яна давала яму перадазіроўку. Я ведаў, што са смерцю бацькі я буду багатым. Марні прымусіла мяне паабяцаць не казаць, таму я пагадзіўся. Вось чаму я пайшоў на біту. Я баяўся быць побач, аддаваць. Я не збіраўся казаць, але цяпер Сарджэнт падазрае, што гэта іншае. Марні таксама зразумеў гэта. Яна прымусіла мяне паабяцаць сустрэцца з ёй сёння вечарам у бібліятэцы, калі вы ўсе пойдзеце спаць. Прыйшлося даць Селене снатворнае. Гэта быў адзіны спосаб, якім я мог сысці. Марні чакала тут. Яна сказала, што падчас выкрыцця Сарджэнт знойдзе ў целе яд, і ўсё выйдзе вонкі. Яна сказала, што калі я скажу, што яна гэта зрабіла, яна абвінаваціць мяне ў дапамозе ёй. Я сказаў, што гэта безнадзейна. Сарджэнт у любым выпадку даведаецца праўду. Яна сказала, што, магчыма, я меў рацыю і што адзінае, што трэба зрабіць, гэта ўцячы, пакуль ёсць магчымасць. Але яна не збіралася пакідаць мяне ззаду, ведаючы, што я ведаю пра яе. Яна скрала мой пісталет. Яна тады вынесла. Яна сказала, што я павінен ехаць з ёй у машыне, інакш яна мяне застрэліць. Я зрабіў выгляд, што згодны. Я бездапаможны ў гіпсах. Але я сказаў, што без мыліцы не ўлезу ў машыну. Я сказаў, што яна павінна даць мне мыліцу. Я зрабіў выгляд, што яны на гарышчы, а не ў шафе, каб у мяне было больш часу напісаць гэта, пакуль яе няма. Яна замкнула мяне тут. Яна вернецца з хвіліны на хвіліну. Яна кажа, што збіраецца ўцячы ў Мексіку і возьме мяне з сабой. Я не веру, што яна возьме мяне з сабой. Яна згадала стары хутар і выглядала смешна. У яе пісталет. Думаю, яна спыніцца ля старой фермы і паспрабуе мяне забіць. Нікому не прыйдзе ў галаву шукаць туды. Я збіраюся яе спыніць. Але калі я не зраблю, калі я не вярнуся, то заўтра тут, або калі я не патэлефаную, ідзі на хутар. Калі ласка, Мімсі, калі ласка. Яна будзе тут праз секунду, я павінен спыніцца. я...
  
  Я ўзяў аловак у левай руцэ і падпісаў нязграбна, накрэмзаўшы Гордзі ў ніжняй частцы старонкі. Я падсунуў запіску пад машынку адным кутком тырчаў, каб абавязкова знайшлi ранiцай.
  Гэтая гісторыя, складзеная з праўды, паўпраўды і хлусні, была лепшым, што я мог зрабіць. Прынамсі, гэта прывязала злачынствы да патрэбнага чалавека і прыцягнула ўвагу Сарджэнта да сядзібы. Калі ён абшукаў руіны і знайшоў астанкі Марні ў гаражы і астанкі Гордзі ў доме, запіска была дастаткова расплывістай, каб дазволіць яму сфармаваць уласную тэорыю адносна таго, Марні ці Гордзі пачаў пажар і ці забіў Марні Гордзі першы ці Гордзі забіў Марні. Пасля таго, як полымя зрабіла сваю справу, ён не мог сказаць, што Гордзі быў мёртвы ўжо тыдзень, і я расставіў свой рэквізіт так, што, нават калі нейкая асаблівасць агню пакінула нешта незнішчанае, патрэбныя рэчы былі ў патрэбных месцах. — мыліца і гіпс у пакоі з целам Гордзі.
  Было кіданне, пакінуць рэвальвер Марні ці Гордзі. Я выбраў Гордзі, бо лічыў, што гэта праўдападобная гісторыя. Марны смяротна параніў Гордзі. Гордзі здолеў дастаць пісталет, забіць яе, а потым натыкнуцца ў дом, каб памерці.
  Паміж радкоў у нататцы было паведамленне і для Сяброў. Яны зразумелі б, што я казаў ім ускосна, што Марні забіла Гордзі ў той дзень, калі забіла свайго бацьку і схавала яго цела ў сядзібе. Я даваў ім зразумець праўду і ў агульных рысах намякаў на стаўленне, якое яны павінны заняць з паліцыяй. Калі ўдача не была супраць іх, яны павінны быць у стане ачысціць сябе.
  Яны нават маглі б атрымаць грошы, падумаў я з лёгкім уздрыгам ад весялосці. Паліцыя ніколі не даведаецца аб існаванні фальшывага Гордзі або аб тым, што подпіс пад абяцаннем устрымання быў падробкай. Пасля таго, як яны паверылі, што Марні забіла свайго бацьку, не было ніякіх юрыдычных перашкод са спадчынай Мімсі і Селены. У іх, вядома, будуць праблемы з містэрам Мофатам. Але паміж імі Мімсі і Селена былі экспертамі ў праблемах.
  У маёй галаве паўстаў вобраз Селены. Не адзін вобраз, а тузін вобразаў, злітых разам. Я падумаў пра свой першы ашаламляльны погляд на яе. Я падумаў, як яна схілілася нада мной у месячным святле. Я думаў пра яе такой, якой яна была сёння ўвечары, яе мядова-карычневыя рукі абнялі мяне, яе цёмна-сінія вочы глядзелі глыбока ў мае з тымі неверагоднымі слязамі, якія размазвалі яе вейкі.
  «Я кахаю цябе. Я сапраўды думаю, што так. Гэта іншае. Гэтым разам балюча. Ён павінен любіць, калі яму балюча, ці не так, дзетка?»
  Тады я думаў пра яе як пра забойцу, хлуслівую забойцу з чорным сэрцам. Цяпер я з дзіўным болем падумаў:
  Магчыма, яна гэта мела на ўвазе. Можа, упершыню яна была на ўзроўні.
  Я хацеў падбегчы па лесвіцы, яшчэ раз убачыць яе, абняць яе рукамі і адчуць аксамітнае цяпло яе скуры на сваёй.
  Але я ведаў, што гэтага не будзе. Калі я ўбачу яе зноў, як я мог пакінуць яе?
  І я павінен быў ісці.
  Я вярнуўся да стала і адчыніў шуфляду, дзе місіс Фрэнд захоўвала свой схованку з грашыма. Я не мог выйсці ў свет без грошай. Я ўзяў пяцьдзесят даляраў. Калі місіс Фрэнд зразумела, што я раблю для яе, яна падумала б, што гэта танна па цане.
  Я выключыў святло. У калідоры быў санвузел. Я быў брудны і растрапаны, а на маім рукаве была кроў — на шчасце, зусім няшмат. Я памыўся. Я сунуў ручнік у кішэню, каб яго знішчылі разам з фальшывай перадсмяротнай запіскай Марні. Я паспяшаўся назад у гараж. Я сеў у машыну Гордзі. Я ад'ехаў.
  Я не ведаў, куды іду. Мне было ўсё роўна.
  Пакуль гэта было — далёка...
  
  OceanofPDF.com
  Эпілог
  Я БЫЎ у шэрым вестыбюлі маленькага таннага гатэля ў Лос-Анджэлесе, калі чытаў газету. Я быў там тыдзень, таму што танны гатэль у вялікім горадзе быў добрым месцам, каб схавацца.
  Не тое, каб у мяне было шмат прычын, каб больш хавацца. Я прагна чытаў газеты з тых часоў, як раскрылася сенсацыйная справа аб забойстве на Лона-Біч, і ўсё ішло менавіта так, як я спадзяваўся. Сарджэнт быў задаволены тым, што Марні забіла яе бацьку, і, хоць дом на ферме быў настолькі цалкам разбураны, што было амаль немагчыма аднавіць тое, што там адбылося, былі знойдзены фрагменты гіпсу, якія пераканалі Сарджэнта, што цела Гордзі было маім. Мімсі і Селена, якія зладзілі пышнае шоу, амаль цалкам пазбавіліся падазрэнняў. Нават г-н Мофат у інтэрв'ю для прэсы, кіпячым расчараванай лютасцю, заявіў аб сваім намеры адмовіцца ад усіх прэтэнзій на стан Фрэнда.
  Мая сувязь з Мімсі і Селенай праз газеты была адзіным, што прымусіла мяне адчуваць сябе жывым. Калі мае пяцьдзесят даляраў скончыліся амаль да кропкі знікнення, мой розум заставаўся такім жа пустым, што тычыцца маёй уласнай асобы.
  Тысячу разоў на дзень я казаў сабе: Пётр. касач. Самалёт. Праводзіць каго-небудзь у самалёце.
  Але гэтыя словы, якія раней здаваліся такімі напоўненымі сэнсам, цяпер асацыяваліся толькі з Сябрамі. Селена нясе чорнага спаніэля з шэра-залатога пакоя. Селена схілілася над вазой з ірысамі, яе светлыя валасы пераліваліся, чырвоныя вусны расчыніліся ва ўсмешцы.
  Будучыня была пустая і безасаблівая, як твар тапельца.
  Быў вечар, калі я купіў менавіта гэтую газету. Я панура сеў у адно з паношаных чырвоных скураных крэслаў вестыбюля і зірнуў на першую старонку, каб знайсці новую гісторыю Сябра. У вочы кінуўся фотаздымак чалавека на чале калоны друку. Ці не было чагосьці цьмяна знаёмага ў гэтым маладым вузкім твары з блізка пасаджанымі вачыма і распушчанай грывай чорных валасоў? Пад фотаздымкам быў подпіс:
  
  ПРЫЗНАЕЦЦА ДА ШТУМ І РАБАВАННЕ OF ФІЛЬМ ЗОРКА С​ МАТЭ
  
  Спачатку я няўцямна пачаў чытаць, што хлопчык, якога звалі Луіс Крывелі, быў арыштаваны ў Сан-Дыега за крадзеж аўтамабіля і падчас допыту ў паліцыі прызнаўся ў тым, што сарваў паездку нейкага Пітэра Дулута. яго і скралі яго аўтамабіль месяц таму. Газета піша, што гэта толькі паглыбіла таямніцу вакол знікнення Пітэра Дулута, нядаўна звольненага з флоту і жанатага на вядомай кінаактрысе Айрыс Дулут. Месяц таму, развітаўшыся са сваёй жонкай, якая ляцела з маральным падраздзяленнем USO, каб забаўляць амерыканскую акупацыйную армію ў Токіо, г-н Дулут пакінуў аэрадром Бербанк і больш яго ніхто не бачыў. Паліцыя збіралася адвезці Крывелі на месца, дзе ён сцвярджаў, што кінуў містэра Дулута, і адтуль збіралася пачаць новы пошук. Цяпер лічылася, што Дулут, верагодна, пакутаваў ад амнезіі, выкліканай ударам Крывелі па галаве.
  У гэты момант мне сказалі паглядзець слупок 7, старонка 3. Больш не сумняваючыся, я прагартаў газету да старонкі трэцяй. Над працягам гісторыі пра Крывелі быў фотаздымак з подпісам:
  
  АПОШНІ ФОТАГРАФІЯ ЗАБРАЦЬ OF ПЁТРА ДУЛУТ
  
  На вялізным аэрадроме стаяў армейскі бамбардзіроўшчык, які гудзеў вінтамі. Перад ім, даволі дурнавата гледзячы адзін на аднаго, стаялі прыгожая смуглая дзяўчына і мужчына.
  Для мяне, вядома, яны былі не проста прыгожай дзяўчынай і мужчынам. І самалёт не быў проста самалётам.
  Я ўспомніў пра самалёт. Я ведаў дзяўчыну. І твар гэтага чалавека быў такім жа знаёмым, як і мой — па вельмі важкай прычыне.
  Гэта было маё ўласнае.
  Пачуццё палёгкі, якое ахапіла мяне, было неапісальным. Гэта было не тое, што памяць пра ўсё маё жыццё вярнулася ў адно імгненне. Гэта было не так оптам. Проста кожная дэталь таго моманту, злоўленая на фотаздымку, ажыла для мяне. Праводзіць кагосьці ў самалёце… Пітэр… Айрыс… Тое, як вецер ад прапелераў тузае Айрыс за спадніцу. Адчуванне сонечнага святла. Голас Ірыс: Піцер, мілы, сумуй па мне.
  Я памятаў усё гэта так, быццам выехаў з аэрапорта ўсяго дзесяць хвілін таму.
  «Касач. «Я вымавіў яе імя ўслых. Гэта было цудоўна.
  У газеце было больш. У канцы калонкі чытаю:
  
  Айрыс Дулут, якая даведалася пра знікненне мужа толькі на мінулым тыдні, неадкладна прыляцела з Японіі і прыбыла ў свой дом у Беверлі-Хілз учора раніцай.
  
  Гэта ўсё, чаго я чакаў. У маркотным кутку вестыбюля стаяла тэлефонная будка. Я пабег да яго. Мае рукі патрацілі шмат часу, каб патрапіць у патрэбны слот. Аператар знайшоў нумар Айрыс Дулут і атрымаў яго. Дзявочы голас сказаў:
  «Прывітанне».
  Я збіраўся спытаць: гэта Айрыс Дулут? Але не было патрэбы. Гэты голас быў такой жа часткай мяне, як мае ўласныя пальцы.
  "Прывітанне, дзетка", сказаў я. «Я хацеў паведаміць вам, што буду дома праз гадзіну».
  «Пётр. «У яе голасе была нейкая рэзкасць, ад якой маё сэрца перавярнулася. «Пітэр, я не магу ў гэта паверыць».
  «Я таксама не магу».
  «Дарагая, я напалову з'ехаў з глузду. Дзе ты?»
  «Цэнтр Лос-Анджэлеса. Сырны гатэль.»
  «Але што здарылася?»
  «Напэўна, мяне ўдарылі па галаве».
  «Я ведаю гэта. Вядома, я гэта ведаю. А я казаў табе быць асцярожным. Я мог бы ведаць. Але цяпер усё гэта не мае значэння. Пітэр, дарагі, палова Каліфорніі гналася за табой. Дзе ты быў?»
  Дзе я быў? Я думаў пра Селену. У супадзенні з гэтым голасам яе чароўнасць растварылася, як туман. Раптам Селена здалася неахайнай.
  «Пятро, скажы мне. Калі ласка, скажыце мне. Дзе ты быў?»
  "О, гэта", сказаў я.
  «Я павінен ведаць, дарагая. Мяне турбуюць дзясяткі журналістаў».
  «Пазбаўцеся ад іх — хутчэй».
  «Я паспрабую. Але я павінен спачатку накарміць іх кусачком, як Цэрбера.
  «Хто такі Цэрбер?»
  «Тое, што нехта павінен быў накарміць хлапкай».
  Я думаў сказаць ёй, што я быў у сяброў. Гэта атрымалася акуратнай паўпраўдай. Але я даведаўся ад сям'і Фрэндаў, якія падводныя камяні чакаюць гандляра паўпраўдай. Дзеля Селены, як і дзеля сябе, я павінен быў хлусіць. Лепш бы ён быў простым.
  «Скажы ім, — сказаў я, — што я не памятаю. Раптам я блукаў па вуліцах Лос-Анджэлеса, гэта ўсё, што я ведаю».
  «Усе?»
  «Усё. Вы ведаеце. Усё стала чорным».
  «Ах правільна. Я ім гэта скажу». Яна зрабіла паўзу, а потым дадала з доляй трывогі: «Я таксама павінна ў гэта верыць?» Мне было цікава, ці каштуе мне таксі, ці мне давядзецца спагнаць яго з яе, калі я вярнуся дадому.
  - Паспрабуй, дзетка, - сказаў я. «Калі табе гэта занадта, я прыдумаю нешта іншае».
  «Можа, праўда?»
  - Ніколі не ведаеш, - сказаў я. «Калі мая спіна будзе ляпацца аб сцяну, я магу нават сказаць вам праўду».
  
  
  
  
  
  ФІН
  
  OceanofPDF.com
  ПАТРЫК КВЭНТЫН
  
  Патрык Квенцін, К. Патрык і Джонатан Стэгг — гэта псеўданімы Х'ю Калінгем Уілер (19 сакавіка 1912 — 26 ліпеня 1987), Рычард Уілсан Уэб (жнівень 1901 — снежань 1966), Марта Мот Келі (30 красавіка 1906 — 2005) і Мэры Луіза Уайт Эсвел (3 чэрвеня 1902 - 24 снежня 1984) пісала дэтэктыўныя творы. У некаторых замежных краінах іх кнігі выходзілі пад варыянтам Квенцін Патрык. Большасць гісторый былі напісаны Уэбам і Уілерам у супрацоўніцтве або Уілерам самастойна. Іх самае вядомае стварэнне - сышчык-аматар Пітэр Дулут. У 1963 годзе зборнік апавяданняў «Выпрабаванне місіс Сноў» атрымаў Спецыяльную прэмію імя Эдгара Амерыканскімі пісьменнікамі-загадкамі.
  
  У 1931 г. Рычард Уілсан Уэб (нарадзіўся ў 1901 г. у Бернхэм-он-Сі, Сомерсэт, англічанін, які працаваў у фармацэўтычнай кампаніі ў Філадэльфіі) і Марта Мот Келі супрацоўнічалі над дэтэктыўным раманам « Злавесны катэдж». Кэлі была вядомая як Пэтсі (Пэтсі Кэлі была вядомай актрысай той эпохі), а Уэб - як Рык, таму яны стварылі псеўданім Q. Патрык, аб'яднаўшы свае мянушкі - дадаўшы Q, "таму што гэта было незвычайна".
  
  Літаратурнае партнёрства Уэба і Кэлі скончылася шлюбам Кэлі са Стывенам Уілсанам. Уэб працягваў пісаць пад імем Q. Patrick, адначасова шукаючы новага партнёра па пісьме. Нягледзячы на тое, што ён напісаў два раманы з журналісткай і рэдактарам Harper's Bazaar Мэры Луізай Асвел, ён знайшоў свайго пастаяннага супрацоўніка ў асобе Х'ю Уілера, лонданца, які пераехаў у ЗША ў 1934 годзе.
  
  Першая сумесная праца Уілера і Уэба была апублікавана ў 1936 годзе. У тым жа годзе яны ўвялі два новыя псеўданімы: «Забойства, якое сышло на Зямлю» , першы раман пра доктара Уэстлэйка, быў прыпісаны Джонатану Стэггу, імем, якое яны будуць выкарыстоўваць да канца серыял Westlake. Галаваломка для дурняў прадставіла Пітэра Дулута і падпісала Патрык Квенцін. Гэта стала іх асноўным і самым вядомым псеўданімам, нават калі яны таксама працягвалі выкарыстоўваць Q. Patrick да канца іх супрацоўніцтва (асабліва для гісторый пра інспектара Транта).
  
  У канцы 1940-х гадоў уклады Уэба паступова змяншаліся з-за праблем са здароўем. З 1950-х і далей Уілер працягваў пісаць як Патрык Квенцін самастойна, а таксама выдаў адну кнігу пад сваім імем. У 1960-х і 70-х гадах Уілер дасягнуў поспеху як драматург і лібрэтыст, і яго творчасць у ролі Квенціна Патрыка запаволілася, а затым і зусім спынілася пасля 1965 года. Аднак Уілер напісаў кнігу для мюзікла 1979 года " Суіні Тод" пра выдуманага масавага забойцу ў Лондане, паказваючы, што ён не зусім адмовіўся ад жанру.
  
  OceanofPDF.com
  БІБЛІЯГРАФІЯ
  
  Як Патрык Квенцін
  
   • Галаваломка для дурняў (1936)
   • Галаваломка для гульцоў (1938)
   • Галаваломка для марыянетак (1944)
   • Puzzle For Wantons (1945) таксама вядомы як Slay the Loose Ladies
   • Puzzle For Fiends (1946), ён жа Каханне - смяротная зброя
   • Галаваломка для пілігрымаў (1947), ён жа Лёс нясціплай бландынкі
   • Бегчы да смерці (1948)
   • Паслядоўнік (1950)
   • Чорная ўдава (1952) таксама вядомая як фатальная жанчына
   • Мой сын, забойца (1954), ён жа жонка Рональда Шэлдана
   • Мужчына з дзвюма жонкамі (1955)
   • Чалавек у сетцы (1956)
   • Падазроныя абставіны (1957)
   • Цень віны (1959)
   • Зялёнавокая пачвара (1960)
   • Выпрабаванне місіс Сноў (1961), апавяданні
   • Сямейныя шкілеты (1965)
  
  Як Q Patrick
  
   • Катэдж Сіністэр (1931)
   • Забойства ў жаночым гарадскім клубе (1932) таксама вядомае як "Смерць у галубятні".
   • Забойства СС (1933)
   • Забойства ва ўніверсітэце (1933) ён жа Забойства ў Кембрыджы
   • Кашмар Грындла (1935) таксама вядомы як Darker Grows the Valley
   • Смерць ідзе ў школу (1936)
   • Смерць для каханай Клары (1937)
   • Файл на Фэнтана і Фара (1938)
   • Файл на Клаўдзію Крэг (1938)
   • Смерць і дзяўчына (1939)
   • «Вяртанне на сцэну» (1941), ён жа «Смерць на Бермудах».
   • Небяспека па суседстве (1952)
  
  Як Джонатан Стэгге
  
   • Сабакі брэшуць (1936) таксама вядомы як "Забойства, якое сышло на зямлю".
   • Забойства па рэцэпце (1938) ён жа Забойства ці міласэрнасць?
   • Зоркі заклінаюць смерць (1939) таксама вядомы як "Забойства ў зорках".
   • Turn of the Table (1940) таксама вядомы як Funeral For Five
   • Жоўтае таксі (1942) таксама вядома як "Выклік катафалка".
   • Пунсовы круг (1943) ён жа Святло ад ліхтара
   • Смерць, мае дарагія дочкі (1945) таксама вядомы як Смерць і дарагія дзяўчынкі
   • Старая мілая песня смерці (1946)
   • Тры страхі (1949)
  
  У ролі Х'ю Уілера
  
   • Скалечаная муза (1951)
  
  
  OceanofPDF.com
  Змест
  Пралог
  Раздзел 1
  Раздзел 2
  Раздзел 3
  Раздзел 4
  Раздзел 5
  Глава 6
  РАЗДЗЕЛ 7
  Раздзел 8
  Раздзел 9
  Раздзел 10
  Раздзел 11
  Раздзел 12
  Раздзел 13
  Раздзел 14
  Раздзел 15
  Раздзел 16
  Раздзел 17
  Раздзел 18
  Раздзел 19
  Раздзел 20
  Раздзел 21
  Глава 22
  Раздзел 23
  Раздзел 24
  Раздзел 25
  Эпілог
  Патрык Квенцін
  Бібліяграфія
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"