Мур Крыстафер Г. : другие произведения.

Духоўны дом (Вінцэнт Кальвіна №1

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Увядзенне
  
  Я не ўпэўнены, як іншыя сцэнарысты распрацоўваюць серыял з пастаянным наборам персанажаў. У маім выпадку гэта было справай выпадку. Мне ніколі не прыходзіла ў галаву напісаць серыял аб прыватным дэтэктыве, які працуе ў Бангкоку. Але, з іншага боку, многія рэчы не прыходзяць мне ў галаву ў той час, калі я што-то раблю.
  
  Спачатку была сінгулярнасць. Кропка настолькі маленькая, што па памеры яна больш булавочного ўколу, чым сонца. З-за гэтага адбыўся Вялікі выбух, і ўсё ў Сусвеце пашырылася з сверхскоростью. Гэта не моцна адрозніваецца ад стварэння раманаў Вінцэнта Кальвіна. У 1990 годзе мы з маім блізкім сябрам Рональдам Ліберманам сядзелі на пляжы на поўдні Тайланда, калі Рон павярнуўся да мяне і сказаў: "Чаму б не напісаць раман аб прыватным дэтэктыве у Тайландзе?"
  
  Дом Духаў вырас з гэтага пытання. Да пераезду ў Бангкок я чатыры гады жыў у Нью-Ёрку. Калі Рон гуляў Бога ў 1990 годзе, я быў у Тайландзе амаль два гады. Іншымі словамі, я ўсё яшчэ быў пачаткоўцам. Але я набыў такі-сякі вопыт для такога серыяла. Я працаваў грамадзянскіх назіральнікам у паліцыі Нью-Ёрка, а таксама працаваў з паліцэйскімі ў Таронта, Ванкуверы і Лондане. Калі вы пішаце аб прыватным дэтэктыве, вам варта ведаць некалькі рэчаў. Адна з іх - што адбываецца на вуліцах вялікіх гарадоў пасля двух гадзін ночы. Вам трэба мець уяўленне аб тым, што адбываецца ў прытонах, трушчобах, складах, барах і на звалках. Адзін з спосабаў сабраць такую інфармацыю - паехаць з паліцыяй. Я быў ўкаранёны задоўга да таго, як быў прыдуманы гэты тэрмін для апісання журналістаў, якія адпраўляюцца на вайну ў Ірак. Ехаць з паліцэйскімі - усё роўна што падарожнічаць ўнутры чужой культуры. У паліцэйскіх свая культура і мова. Дасягнуўшы паўналецця, вы рэдка цалкам овладеваете замежнай мовай ці культурай, у якой ён выкарыстоўваецца. Вы вывучаеце роўна столькі, каб пераканаць іншых у тым, што вы сапраўды ведаеце, пра што кажаце. Мастацкая літаратура - гэта стварэнне і падтрыманне такіх ілюзій. Працуючы на вуліцы, я бачыў гвалт паблізу — цела, параненых і ахвяры. Я трапіў у свет, дзе людзі з пісталетамі і нажамі часта схадзілі з розуму ад лютасьці, наркотыкаў, нянавісці або рэлігіі.
  
  У мяне ёсць тэорыя. Не кожная сінгулярнасць выбухае, і не кожны выбух стварае сусвет, кнігу або серыю кніг. Многія выбухі невялікія. Яны проста ператвараюцца ў нішто.
  
  Маёй першапачатковай рэакцыяй на артыкул аб замежным прыватным дэтэктыве было тое, што гэта было ўсё роўна што спрабаваць прышчапіць енотовидный хвост слану. З навуковай пункту гледжання такая аперацыя магчымая, але людзі заўважаць, што ў задняй часткі слана ёсць што-то крыху пацешнае. Затым я ўспомніў, што перажыў на вуліцах з паліцэйскімі ў трох краінах, адступіў назад і зразумеў, што ёсць некаторыя агульныя элементы, якія праймаюць розныя культуры, краіны і мовы. Прыватныя дэтэктывы часцей за ўсё імкнуцца ўраўнаважыць няроўнасць, з якім сутыкаюцца многія людзі з невялікім адукацыяй, уладай або прозвішчам.
  
  Лос-Анджэлес Рэймонда Чандлера быў населены гульцамі, наркаманамі, п'яніцамі, бадзягамі і аферыстамі. Я бачыў іх цела ў турмах і трупярнях Нью-Ёрка. Тыя, хто ўнізе, жывуць глыбока пад узроўнем пентхауса. Чорныя лесвіцы і вадасцёкі злучалі два свету. Багатыя жывуць на адну або дзве прыступкі вышэй закона. Яны валодаюць дастатковай уладай, каб парушаць законы, а мастацкая літаратура аб прыватных дэтэктывах апісвае парывы ў сацыяльнай структуры, калі вяршэнства закона становіцца занадта жорсткім. Мы бачым гэтую барацьбу кожны дзень у навінах па ўсім свеце. Разуменне прыроды такіх канфліктаў каштоўнасцяў і людзей у схаваных мірах Тайланда падобна падарожжа ў іншае месца. Урок Чендлер заключаецца ў тым, што раман аб прыватным дэтэктыве павінен пераносіць чытача ў тыя месцы, дзе пануе чалавечае стан, дзе непрыхаваны страх і ўлада распальваюць мары і рэальнасць персанажаў.
  
   Дом духаў пачынаўся як эксперымент. Я хацеў высветліць, ці змагу я прыўнесці запал прыватнага дэтэктыва да сацыяльнай справядлівасці ў тое, што я ведаю пра Тайландзе. У той час у мяне не было ўпэўненасці, што гэта не будзе падобна на слана з енотовым хвастом. Але я выявіў, што герой прывабны для ўсіх, таму што ён здольны ставіць боль і патрэбы іншых людзей вышэй за сваіх уласных імгненных жаданняў. Ён спачувае іншым, якія ізаляваныя абставінамі і якім няма куды звярнуцца. Такіх герояў у рэальным жыцці трохі, але яны не абмяжоўваюцца якой-небудзь адной краінай або культурай. Такія людзі таксама жывуць у Тайландзе. Я ведаю іх і ідэі, у якія яны вераць і за якія змагаюцца; яны гатовыя пайсці на сцяну за свае прынцыпы, і гэта добра працуе ў кантэксце рамана аб прыватным дэтэктыве.
  
  Мы з'яўляемся часткай гэтага свету, як і ён з'яўляецца часткай нас. Разуменне схаваных светаў і жыццяў - гэта падарожжа ў іншае месца. Падарожжа Вінцэнта Кальвіна перанясе вас у тыя месцы чалавечага існавання, дзе сыходзяцца мары і рэальнасць.
  
  Як першы раман у серыі, "Дом духаў" — як і любы першы твор — займае асаблівае месца ў маім сэрцы. Я паспрабаваў пэўны тып мастацкай літаратуры, які мог пацярпець няўдачу. Я быў гатовы пайсці на гэты рызыка ў 1990 годзе, думаючы, што Вінцэнт Кальвіна варта майго часу і намаганняў. Прыемна ўсведамляць, што чатырнаццаць гадоў праз першае буйное справа Вінцэнта Кальвіна зноў з'явілася ў друку. І ў чытачоў ёсць шанец даведацца самім, дае ім прытрымліванне за ім па трущобам, закутках і барах Бангкока тое, што копы Канады, Англіі і Амерыкі далі мне — пробліск свету, які прыходзіць у шаленства, калі ўсе астатнія моцна спяць.
  
  Крыстафер Г. Мур
  
  Бангкок
  
  Верасень 2004 года
  
  
  
  OceanofPDF.com
  АДЗІН
  
  ТРЫВОЖНЫ ЗВАНОК
  
  "D. O. A. BANGKOK" - абвяшчала крывава-чырвоная неонавая шыльда. Каля паўночы неба ператварылася ў шаравата-белую маску з прарэзамі для некалькіх зорак. D. O. A. Bangkok быў адзіным барам, дзе над стойкай былі падвешаныя велізарныя клеткі з фруктовымі лятучымі мышамі. Істоты памерам з сой сабак вісяць ўніз галавой, іх чорныя крылы шчыльна прыціснутыя да доўгім чырванаватым целаў. Вінцэнт Кальвіна, з пісталетам, які тырчыць з кабуры, падышоў да бара. Чырвоныя неонавыя шлюхі ззялі ўсмешкамі, агаліўшы раты з буйнымі зубамі. Раты, якія абяцалі мноства рухаў мовай. У адной, у шаўковым сукенка з разрэзам да сцёгнаў, была ўсмешка жуліка. Яе доўгія, завостраныя ногі былі злучаныя ў лодыжках, і пасярод размовы яна спынілася і ўтаропілася на Кальвіна. Ён апусціўся на зэдлік. Ён склаў рукі рупарам, абапёрся на локці і паглядзеў праз стойку на дзяўчыну, мурлыкающую, як котка падчас цечкі.
  
  "Шукаеш каго-небудзь, Вінаваць?" - спытала яна нізкім, хрыплым голасам.
  
  "Бачылі Джэфа Логана?" Ён памятаў яе па бару African Queen ў Патпонге, дзе ў старыя часы яна выступала на сцэне.
  
  “ Я не бачыла яго вельмі, вельмі даўно, Вінаваць. Яе полуприкрытые вільготныя вочы міргнулі, а хупавы вузкі падбародак павольна апусціўся. Яна рассунула ногі, ўзмахнула рукой, выставіўшы напаказ нафарбаваныя пазногці, і прыўзняла сукенку. Яна адкінула галаву назад з ціхім стогнам, калі ян злева ад яе нахіліўся угору. Чорная скура пералівалася ў чырвоным неонавым святле. Павольна угору слізгануў паміж раздвинутых ног шлюхі.
  
  “ Я думаў, ты адышоў ад спраў?
  
  Яна не слухала яго. Гэта раззлавала яго. Ён ударыў па стойцы тыльным бокам далоні, чырвоны неон адскочыў ад яго скроняў, мокрых ад кропель поту.
  
  "Я не бачыла Джэфа з тых часоў, як гэта здарылася". Яе голас дрыжаў, гэта быў сухі, жудасны хрып, задыханы і пранізлівы.
  
  У куце трое ці чацвёра фаранг сярэдняга ўзросту - тайскае слова, якое пазначае белых замежнікаў, — чые твары былі схаваныя ценямі, отбрасываемыми клеткамі, пілі піва Singha прама з бутэлек. Гэтыя людзі-прывіды апынуліся жыхарамі Бангкока, якія прыйшлі ў бар, таму што ім больш не было куды пайсці, і іх страўнікі былі поўныя адзіноты. Хлопцы, чые вантробы былі з'едзены шэрагам няўдач, выпадковымі несумленнымі ўчынкамі і цэлай жыццём зневажанняў. Адна лысеющая фігура з выгаралымі вачыма і знежывелымі вуснамі глядзела на шлюх ў глыбокім, няспынным маўчанні, якое, калі б яны прыслухаліся дастаткова ўважліва, магло б перарасці ў высокачашчынны крык.
  
  Апоўначы была часам кармлення. Усё ў бары чакалі ля клетак. Уладальнікам быў былы прадавец локшыны, у яго быў вулічны шапік побач з гатэлем "Амбасадор". Яго мянушка была Хуткі Эдзі, і яму падабаліся вялікія лятучыя мышы, даўганогія шлюхі і п'яніцы з грашыма. Лятучыя мышы елі мяса. Калі Вінаваць прынеслі другую падвойную порцыю віскі, Хуткі Эдзі адкінуў белую прасціну з цела фаранга, які ляжыць на стойцы бара. Які з мяне дэтэктыў? - падумаў Кальвіна. Ён быў у бары і не бачыў цела ў пяці футах ад сябе. Кальвіна прабіў пот. Ён выцер рукі аб калашыны, затым працягнуў руку і дакрануўся да пісталета. Ён устаў над целам.
  
  Гэта быў Джэф Логан. Ён быў канадцам з Ванкувера, лыжных інструктарам ў Уістлеры, перш чым вырашыў стаць фотажурналістам-фрылансерам. У яго было цела плыўца, кучаравыя каштанавыя валасы, спадавшие на вушы, акуратна падстрыжаныя вусы і наманикюренные пазногці. Джэфу было пад трыццаць. Ён быў голы, калі не лічыць камеры Pentax і пары аб'ектываў, якія ляжаць у яго на грудзях. Чорныя скураныя папружкі свабодна звісалі з яго шыі. На ім не было ні драпіны, ні растрепанного валасінкі.
  
  Кальвіна патрос мужчыну. Гэта было бескарысна. Па бледнай, халоднай скуры ён зразумеў, што Джэфа больш няма. Але ён не мог утрымацца ад спробы абудзіць яго. У той жа час, нож Хуткага Эдзі бліснуў крывава-срэбным святлом у чырвоным неонавым святле. Лятучыя мышы схадзілі з розуму ўнутры клетак. Шлюхі облокотились на стойку бара і глядзелі, як Хуткі Эдзі вострыць девятидюймовое лязо.
  
  "Джэф, ачуйся, ты павінен прыбірацца адсюль да чортавай маці", - прашаптаў Кальвіна на вуха мерцьвяка.
  
  Ён паспрабаваў прыпадняць адно плячо. Яно важыла як тона блакітнага лёду. Адзін з п'яніц у куце рыдаў, уткнуўшыся ў яго рукі.
  
  "Ён не ведае, у чым справа", - сказаў адзін з п'яніц. "Ён не ведае, што ты яго прыкончыў".
  
  "Пайшоў ты", - сказаў іншы п'яніца.
  
  "Ты аблажаўся з ім", - сказаў адзін з фаранг з ценю. "Аблажаўся з ім з-за яго грошай".
  
  Далоні Кальвіна пакрыліся потым, сэрца забілася няроўна, усяго ў два ці тры разы хутчэй звычайнага. Хуткі Эдзі агледзеў лязо і пачаў рэзаць цела на перакладзіне.
  
  “Я Вінцэнт Кальвіна. Гэты хлопец - мой кліент. Што, чорт вазьмі, тут адбываецца? Крані яго, і неўзабаве я буду агнем, цябе гробаны мазгі".
  
  Ён пацягнуўся за пісталетам, але яго мокрая ад поту рука працягвала саслізгваць. Ён ірвануў кабуру. Але было занадта позна.
  
  Хуткі Эдзі адрэзаў нажом набраклы член Джэфа і адным рухам адкрыў клетку і кінуў унутр сырое мяса. Лятучыя мышы адразу ж накінуліся на яе, раздирая кіпцюрамі і зубамі, скуголячы і б'ючы крыламі па сценцы клеткі. Хуткі Эдзі усміхнуўся і зачыніў дзверы. Ён праігнараваў Кальвіна, які, як вар'ят пералез праз стойку і паспрабаваў схапіцца за нож. Ён адкінуў Кальвіна, як дзіцяці. Кальвіна саскочыў на падлогу. Калі ён падняўся на калені, Хуткі Эдзі хітнуўся ў бок і адрэзаў яшчэ адзін кавалак плоці ад сцягна Джэфа, які ён падняў, як нотны ліст, перш чым кінуць кажанам. Кальвіна сядзеў на ўзроўні вачэй дзяўчыны, якая, сагнуўшыся напалову, разматывала вугра паміж ног, перакідаючы адну руку праз іншую, як марак, карабкающийся па канаце.
  
  Раптам у Кальвіна перахапіла дыханне. Ён прадбачыў, да чаго гэта прывядзе, але не змог спыніць яе. Шлюха адштурхнула яго, яе смех разнёсся па пакоі, і яна накіравала вугра ў горла Джэфа Логана.
  
  "Кхун Вайн".
  
  Голас кружыў дзе-то удалечыні ад яго, і гучаў ён так, нібы получеловеческое, напалову іншапланетнае істота з клювастым ротам крычала пасярод ночы.
  
  "Кхун Вайн".
  
  Гук рэхам разнёсся па казачнага пейзажу. Унутры яго грудзей механізм выйшаў з-пад кантролю, сэрца разрывалася на часткі. "Напой дзейнічае", - сказала адна з шлюх. "Напой дзейнічае", - паўтарыла іншая шлюха. "У мяне сардэчны прыступ", - прашаптаў Кальвіна, яго вочы закрыліся ў агоніі. Ён схапіўся за грудзі, паклаўшы пісталет на падлогу. Што б ён ні рабіў, гэта не магло спыніць землятрус глыбока ў яго грудзях. Рух разарвала мышцы на шматкі, як кавалкі гарачай гумы, адлётаюць ад аўтамабільнай шыны, спустившей на хуткасці шэсцьдзесят міль у гадзіну.
  
  Адчуванне пакінула яго рукі і ногі. Яго рот і шыя, адключаныя ад нерваў, анямелі, і набраканне нябыту неонавай-чырвоным колерам перасекла яго свядомасць.
  
  Старажытны звер, увесь з зубоў і кіпцюроў, імкліва набліжаўся для забойства, гукі гыркання і скрыгату выбухалі ў яго скронях. Ён знайшоў свой пісталет на падлозе, перакаціўся, стаў на калені ў баявой пазіцыі, счакаў апошні момант, падняў свой паліцэйскі спецыяльны 38-га калібра і прыцэліўся. Пачуліся два-тры стрэлу, калі галава монстра прыўзнялася і павольна павалілася ўніз.
  
  “Кхун Вінаваць. Ты зараз жа ўстаеш. Ты вельмі позна. Цябе не пазнавата".
  
  Вінцэнт Кальвіна адкрыў адно вока і паглядзеў у столь. Была раніца. Геккон сярэдніх памераў еў плотку. Ён перавярнуўся і зірнуў на будзільнік. Было восем гадзін, і ўдалечыні хто-то клікаў яго па імені. Ён перавярнуўся на бок. Тайская жанчына гадоў дваццаці пяці, з валасамі, спадальнымі да таліі, схіліўшы галаву набок, глядзіць на сябе ў люстэрка над камодай. Яна падціснула вусны і нанесла чырвоны бляск для вуснаў. Яна ўзяла кавалачак сурвэткі, дакранулася да кутках рота, скамячыла яго ў шарык і кінула ў плеценую кошык для смецця. Яна прамахнулася. Менавіта тады яна ўбачыла яго ў люстэрку, назіралага за ёй.
  
  "Прамахнуўся," сказаў ён.
  
  "Занадта шмат дрэнных сноў", - сказала яна, нахмурыўшыся. Яна нахілілася, узяла сурвэтку і кінула яе ў кошык. Яна пазяхнула і пацягнулася перад люстэркам. "Не магу заснуць", - сказала яна са стогнам. Яе сінія джынсы аблягаюць фігуру, адкрываючы пругкую круглую попку. Кальвіна працягнуў руку, каб схапіць яе, але яна тарганулася налева, і яго рука не натыкнулася ні на што больш цвёрдае, чым паветра.
  
  "Прамахнуўся," сказала яна.
  
  Тушы , падумаў ён.
  
  Яна стомлена назірала за ім, папраўляючы каўнер блузкі з пышнымі напаўпразрыстымі рукавамі. Ён паспрабаваў ўспомніць яе імя, але не змог. Ён паспрабаваў успомніць назва яе бара, але не змог. Ён паспрабаваў успомніць, як дабраўся дадому. І зноў яму гэта не ўдалося. Усё, што ён памятаў, — гэта вугра, зніклага на сцягне дзяўчыны ў "D. O. A. Bangkok" - бары, які існаваў толькі ў яго начных кашмарах.
  
  "Я вас ведаю?" - спытаў Кальвіна. Ён прыкінуўся, што трэ вочы.
  
  “Мінулай ноччу ты сказаў, што я вельмі прыгожая дзяўчына. Ты хочаш займацца любоўю ўсю ноч", - сказала яна, азіраючыся на яго праз плячо са стэрыльнай усмешкай аўтапілота. Нотка абвінавачванні пракралася ў яе голас, плётак і скручваючыся яе эмоцыі ў тонкае коўдру непрымання.
  
  "Я гэта сказаў?" Гэта было, магчыма, падумаў ён. Ён шмат чаго казаў, калі занадта шмат выпіваў.
  
  Яна кіўнула, адварочваючыся ад люстэрка і гледзячы ўніз на яго, які ляжыць на ложку. “Я вельмі хачу пайсці з табой. Як і раней".
  
  "Раней?"
  
  Яна недаверліва ўздыхнула. “Шэсць месяцаў таму я пайшла з табой. На наступную раніцу ты забыўся мяне. Я кажу "ўсё Роўна". Мінулай ноччу ты хацеў мяне. Я кажу "добра". Другі шанец. Чаму б і не? Паабяцай мне, што не забудзеш."
  
  "Я гэта зрабіў?"
  
  Яна скорчила грымасу перад люстэркам і адкінула валасы назад тыльным бокам далоні: класічны знак развітання. “Ты не становішся цвёрдым. Далікатным, пяшчотным. Нядобра. Ты занадта шмат п'еш. Мужчына, які занадта шмат п'е, не падыходзіць для бум-бум. - Яна адкрыла сумачку і кінула туды расчоскі, губную памаду і набор для макіяжу. Ён дастаў кашалёк з камоды і паспрабаваў сунуць банкноту ў пяцьсот бат ў кішэню яе джынсаў. Але джынсы былі занадта цеснымі, і ён не змог засунуць банкноту ўнутр. Яна вісела, обвиснув, свайго роду пародыя на яго ўласнае выступленне напярэдадні ўвечары. Калі ёй можна было верыць, а мяркуючы па чорным колам у яе пад вачыма, ён быў схільны паверыць яе аповяду.
  
  Кальвіна разглядаў незнаёмку ў сваёй спальні. Ён не памятаў яе галізны. Павінна быць, ён дакранаўся да яе, цалаваў яе, трымаў у абдымках. Але ні найменшага намёку на ўспамін аб тым моманце не было даступна, калі яна стаяла, узвышаючыся над ім, выставіўшы адно сцягно ў бок. Яна падышла да шафы; яго вісела кабура на прачыненых дзверцаў. Яна паказала на прыклад пісталета.
  
  “Ты сказаў мінулай ноччу. Калі я зноў забуду цябе, ты можаш прыстрэліць мяне", - сказала яна, выцягваючы яго пісталет 38-га калібра. Абедзвюма рукамі яна накіравала пісталет яму ў грудзі.
  
  "Я ненавіджу раніцу панядзелка", - сказаў ён.
  
  Яна прищурила адзін вачэй, гледзячы ў дула. Калі ён адкінуўся назад, абапіраючыся на дзве падушкі, ён утаропіўся ў дула свайго ўласнага пісталета. Ён назіраў, як яе палец павольна абводзіць спускавую клямар, і глыбока ўздыхнуў, як чалавек, змірыцца са смерцю.
  
  "Ты думаеш, я жартую?"
  
  "Я сказаў, што вы можаце застрэліць мяне?" - спытаў ён, выкарыстоўваючы тактыку адваката адказваць пытаннем на пытанне.
  
  Яна кіўнула, яе палец плаўна слізгануў па спусковому крючку. “Я сказаў, добра, Уайни. Ты не памятаеш Мяне, можа быць, ты памятаеш пісталет".
  
  Паказальны палец на спускавым кручку пісталета падобны да дзіцячага язычку, ляніва облизывающему ражок з марозівам. Ён адарваў погляд ад яе рук, сжимавших пісталет, і ўбачыў у яе вачах гнеў. Гэта быў дрэнны знак, падумаў ён. “Ды, Ной, я памятаю цябе. Вядома, мілая. Поот лён — раскажы анекдот", - сказаў ён.
  
  Але яна ведала, што ён гуляе не сваімі словамі, а з ёй.
  
  Яна павольна паківала галавой. “Мужчына занадта шмат п'е. Не падыходзіць для заняткаў каханнем. Не падыходзіць для стральбы з пісталета. Я думаю, што я вар'ятка, таму што іду з табой. Я думаю, у цябе могуць быць праблемы. Ты занадта шмат ведаеш лэдзі Тайланд. Забіваць цябе - пустая трата часу, - сказала яна, апускаючы яго пісталет 38-га калібра. Яна зрабіла чвэрць абароту і сунула пісталет у кабуру.
  
  "Я зараз сыходжу, добра?"
  
  "Не, я не забуду цябе ў наступны раз", - прашаптаў ён і, содрогнувшись, слізгануў пад прасціну, нацягваючы яе на галаву, як саван смерці.
  
  "Ніякага наступнага разу, Уайни", - сказала яна, запаліла цыгарэту, глыбока зацягнулася і выйшла з спальні.
  
  Заплюшчыўшы вочы, ён чакаў, слухаючы, як яна абувацца, і імгненне праз ўваходныя дзверы зачыніліся. Адзіным гукам была яго пакаёўка, місіс Джамтонг, якая завіхалася на кухні і што-то напявала сабе пад нос. Яна б убачыла дзіўную пару туфляў на высокіх абцасах і зразумела, што Кальвіна вярнуўся з чытачоў. Гэтая тэма ніколі не падымалася наўпрост і не абмяркоўвалася. Такая прырода рэчаў: як агонь, зямля, вецер і вада. Яны існавалі, але гэтыя будаўнічыя блокі жыцця рэдка згадваліся ў паўсядзённых размовах. Тое ж самае было дакладна і ў дачыненні да сэксу. Часам гэта было як агонь, часам як зямля або вада. Мінулая ноч была як паветра; гэта была нябачная сіла, падумаў Кальвіна. Яна не пакінула пасля сябе ні густу, ні адчуванні, ні паху, ні гуку.
  
  "Кхун Вінаваць, сняданак гатовы," паклікала місіс Джамтонг.
  
  Гэта быў яе званок, і ўсё было чыста. Можна было бяспечна пакінуць спальню. Ён апусціў прасціну і, стоячы на ложка, паглядзеў у люстэрка, адкінуўся назад, зноў нацягнуўшы на галаву прасціну. Ён выглядаў як чалавек, які нядаўна глядзеў у рулю пісталета, спрабуючы ўспомніць імя жанчыны, якая хацела яго забіць.
  
  Місіс Джамтонг, пяцідзесяці трох гадоў, ураджэнка Кората, у якой не было сваёй першай пары абутку да семнаццаці гадоў, прытулілася да вушака сеткаватай дзверы спальні. Яе буйная фігура вымалёўвалася на фоне зялёнай заслоны колеру гнілой лістоты джунгляў.
  
  Праз амаль восем гадоў місіс Джамтонг, як і большасць пакаёвак ў Бангкоку, перапісала сваю службовую інструкцыю; яна прымусіла Кальвіна працаваць у адпаведнасці з графікам. Яго жыццё цякла ў адпаведнасці з яе планамі, яе распарадкам дня і яе штодзённай патрэбай як мага хутчэй скончыць са сваімі справамі па хаце, каб яна магла адкрыць свой кіёск з локшынай ў верхняй частцы soi .
  
  Місіс Джамтонг часта ўжывала ангельскія зычныя. "Вінаваць", - сказаў Кальвіна. "Вінаваць", - паўтарыла яна. Яна ўсміхнулася, упэўненая, што нарэшце-то ўсё правільна зразумела. Ён круціў галавой. Яна спрабавала зноў, ведаючы, што ён заўсёды будзе стамляцца ад яе лагодных усмешак і поўнай няздольнасці пачуць гук "v". Ён не прымаў гэта на свой рахунак. Яна называла "вана" "ваном", "вандала" - "вандалом", а "вампіра" - "вампірша". Гады два-тры таму Кальвіна прыйшло ў галаву, што часткай яе зачаравання, зачаравання многіх тайцаў, якія жывуць у Бангкоку, была няздольнасць выдаваць вострыя, як нож, гукі "v".
  
  "Добра, добра", - адказаў Кальвіна, соскальзывая з ложка.
  
  Па шляху праз пакой ён перакуліў нагой пустую бутэльку з—пад мехонга - не пинтового памеру, а поўную з-пад маткавага малака з залаціста-чырвонай этыкеткай. Ён паскакаў на адной назе, адкінуўся на ложак, падняў нагу і агледзеў ушибленный вялікі палец. Ён пульсавала з тым жа рытмам, што і ў галаве. Імгненне праз ён нахіліўся і падняў бутэльку.
  
  Яго пакаёўка бачыла, як ён выйшаў з ваннай. Яна глядзела, як ён, хістаючыся, накіраваўся да стала для сняданку. Ранішняя побудка, рытуальная прагулка Кальвіна і яе рэдакцыйныя каментары аб стане яго здароўя былі штодзённымі падзеямі.
  
  "Кхун Вінаваць выглядае так, нібы яго ванітуе", - сказала місіс Джамтонг, калі ён, накульгваючы, выйшаў з сваёй спальні, апрануты ў футболку "Янкіз" і баваўняныя баксерскія шорты. Яго нелицензированный паліцэйскі пісталет спецыяльнага калібра 38-га калібра вісеў у скураной наплечной кабуры пад левай пахай. Ён спрабаваў хадзіць басанож. Гэта быў ранішні рытуал. Яна сачыла за кожным крокам, ацэньваючы шкоду і прыкідваючы шанцы на тое, што ён дабярэцца да крэсла без старонняй дапамогі. Ён адчуваў, як яна цягне яго за сабой, падбадзёрваючы. Давай, ты справішся. Яшчэ два кроку. Яшчэ адзін крок. Добры хлопчык.
  
  Місіс Джамтонг заўсёды выглядала здзіўлена, бачачы, што ён супакойваецца, не накідваючыся на свой сняданак. Яна любіла расказваць яму крывавыя гісторыі пра фаранге, аб сарака або сарака адным чалавеку, які памёр ад сардэчнага прыступу ў сне, шпацыруючы па Сукхумвиту, чытаючы газету, выпіваючы шклянку вады. Яна лічыла, што ў фаранг кароткая працягласць жыцця, і незалежна ад таго, наколькі звычайным быў іх лад жыцця, нагрузка была б занадта вялікая для іх сэрцаў. Смяротная камбінацыя спякоты, нуды, таннага Мехонга і несупыннага начны жыцця засмактала іх, пережевала і выплевывала спачатку сэрцам. "Рана ці позна," сказала яна яму, - я выяўлю, што Кхун Вінаваць таксама памрэ".
  
  Місіс Джамтонг выказала свае пачуцці ў выглядзе чатырнаццаці загадзя нарыхтаваных усмешак, кожная са сваім адценнем. Яна магла цэлымі днямі мець зносіны з дапамогай розных варыянтаў мовы усмешак і так і не вымавіць ні слова. Яе ўсмешка ў той раніца азначала што-то накшталт: неверагодна, печань Кальвіна пратрымалася некранутай яшчэ адзін дзень .
  
  "У мяне баліць галава," сказаў Кальвіна, сядаючы за стол. Ён утаропіўся на лустачкі ананаса на талерцы. Ёсць жоўты колер, які ніхто не хоча бачыць у сябе на талерцы пасля начной папойкі.
  
  "Кхун Вінаваць, ён не так добры".
  
  "Не, гэта не так". Ён спрабаваў забыць сон пра Джэфе Логане. Хлопец з Ванкувера, які ў дваццаць дзевяць гадоў стаў Д. В. А. у Бангкоку. Яго бацькі заплацілі Кальвіна буйны аванс, каб высветліць, чаму іх сын, які ніколі не курыў, не піў і не ўжываў наркотыкі, быў лыжных інструктарам, пераўтвораным у шукальніка прыгод, памёр ад сардэчнага прыступу. Людзі паміраюць ад сардэчных прыступаў у любым узросце. Але ў Патпонге была пара бараў, дзе пры загадкавых абставінах памерлі маладыя фаранг. У іх была адна агульная рыса. У іх сведчаннях аб смерці ў якасці прычыны смерці быў паказаны "сардэчны прыступ".
  
  Джэф Логан працаваў над артыкулам аб ахвярах сардэчных прыступаў. У яго былі некаторыя доказы таго, што ў крыві ахвяр на момант смерці было ў сярэднім каля сарака пяці міліграмаў Дормикума. Безгустоўныя, бясколерныя сорак пяць міліграмаў, дададзеныя ў шклянку піва, маглі б выбіць клапан з сэрца любога двадцатидевятилетнего чалавека. У Кальвіна была тэорыя. Ён думаў, што Джэф напаў на след паміж аптэкай, якая гандлюе Дормикумом і "Белым" Халционом, якія выкарыстоўваліся такім жа чынам, і некалькімі дзяўчатамі, якія працуюць у бары African Queen.
  
  Кальвіна вырашыў, што шлюха, якой Джэф давяраў, дала яму перадазіроўку і скрала яго крэдытныя карткі, пашпарт і дарожныя чэкі. Ён забыўся, дзе знаходзіцца, і з кім мае справу. Гэта не быў комплексны лыжны тур на гару Уістлер. Праз тры тыдні пасля яго смерці на двух яго картах Visa з'явілася каля пяці тысяч даляраў на пераклад з Ганконга ў Сінгапур. Гэта было больш за сем месяцаў таму. Кальвіна не выявіў нічога, акрамя пытанняў, якія засталіся без адказу, і вярнуў Логанам аванс за вылікам выдаткаў. Ён пражыў сваё жыццё ў адпаведнасці з шэрагам законаў. Адным з іх быў закон змяншальнай аддачы Кальвіна: калі па сканчэнні шасці месяцаў вы не знойдзеце забойцу, хутчэй за ўсё, вы ніколі не зробіце. Калі не лічыць сноў, жыццё вярнулася ў нармальнае рэчышча.
  
  Яшчэ адно раніцу панядзелка, калі яго пакаёўка выкрыквае яго з пасцелі, звяртаючыся да яго ў трэцяй асобе і разважаючы пра яго сэрца і печані. Яна дыягнаставалі пахмелле з такой кампетэнтнасцю, якая была звычайнай з'явай у Тайландзе. Горш за ўсё была яе беспамылковая памяць.
  
  "На мінулым тыдні Кхун Вінаваць сказаў:"Хто-то задавальняе дывановую бамбёжку ў мяне ў галаве".
  
  “Гэта было пахмелле на мінулым тыдні. Бамбавальная эскадрылля адхіленая. Кавалерыя—" Ён зрабіў паўзу з уздыхам. "Цяпер вось каго трэба баяцца".
  
  Ён акінуў позіркам накрыты да сняданку стол — свежевыжатый апельсінавы сок, нарэзаны банан і ананас і кубак дымлівага гарачага кавы. Размытыя мяжы яго свету павольна набылі выразнасць. Збоку, са знятай вечкам, стаялі бутэлечка аспірыну і шклянку вады. Ён высыпаў на далонь дзве таблеткі аспірыну, закінуў іх на мову, запіў вадой, з цяжкасцю праглынуў і адкрыў "Бангкок пост" на раздзеле "Перспектывы". У артыкуле з Штатаў прадказвалася, што праз дваццаць гадоў людзі будуць жыць да 150 гадоў. Ён пацягнуўся за сваім сокам, думаючы пра хлопцаў ва ўзросце 130 гадоў, подбирающих семнадцатилетнихінс ў фільмах "Патпонг" і "Сой Каўбой". Кальвіна было сорак. Ён лічыў, што яшчэ 110 гадоў - гэта не тое, чаго ён асабіста хацеў.
  
  Птушка майна місіс Джамтонг сядзела на кукішках у клетцы за дзвярыма.
  
  “ Кхан Вінаў сёння спазняецца ў свой офіс?
  
  Паколькі птушка казала дакладна так жа, як пакаёўка, — а гэта была адна з любімых фраз птушкі, — ён не быў упэўнены, хто задаў пытанне. Не тое каб гэта мела значэнне.
  
  Яго налітыя крывёю вочы з припухшими стагоддзямі глядзелі на пакаёўку, затым на яе птушачку з дзіцячым здзіўленнем. Кальвіна пакапаўся ў памяці ў пошуках падыходных тайскіх слоў, каб растлумачыць змрочную рэальнасць свайго кабінета. Ён не працаваў два месяцы, і на дадзены момант у яго было мала шанцаў атрымаць працу. Гэта была спіраль. З кожным днём у яго было ўсё менш жадання ісці ў офіс, дзе пахла правалам і неаплачанымі рахункамі. У яго былі ўсе намеры пазбегнуць яўкі ў панядзелак раніцай.
  
  “Заўтра працоўны дзень. Па панядзелках я ніколі не працую", - сказаў ён.
  
  Яна ўсміхнулася адной з чатырнаццаці сваіх усмешак. Гэта была ўсмешка спагады. Яна ведала, што ён спрабаваў працаваць. Яна ведала, што ў яго не было працы. Яна ўспомніла, што ён жыў дзеля сваёй працы і піў, калі тэлефон не тэлефанаваў па некалькі дзён. “Куплялі патэлефануе табе ў восем. Яна сказала, што гэта вельмі важны тэлефон Кхун Вайн". Місіс Джамтонг зазьзяла. Ёй падабалася паведамляць тое, што, па яе думку, магло быць добрымі навінамі.
  
  Куплялі была двадцатитрехлетней сакратаркай-напалову кітаянкай, якая займала невялікую прыёмную ў офісе Кальвіна. Яна рэдка тэлефанавала яму дадому; ён рэдка тэлефанаваў ёй у офіс. Гэта былі добрыя адносіны — на доўгі час яны маглі забыцца, што ў іх была нейкая сувязь адзін з адным.
  
  Місіс Джемтонг працягнула тэлефонную трубку і нацягнула шнур, які скрутился у тысячу завес.
  
  Ён паклаў тэлефон на стол, усміхнуўся і адкрыў першую старонку Bangkok Post . Місіс Джамтонг ўздыхнула і набрала нумар яго офіса. Тым часам Кальвіна ўтаропіўся на газету. На першай паласе была чорна-белая фатаграфія фаранга, схіленага над яго сталом. Двое паліцыянтаў у форме, з крупчастым асобамі з газетнай паперы ўсміхаліся ў камеру. Кальвіна разгадаў ўсмешку місіс Джамтонг. Яна працягнула яму тэлефон.
  
  "Ты бачыў газету?" Куплялі спытаў яго.
  
  "Я ем свой сняданак".
  
  "Чаму ў фаранг ўзнікаюць праблемы з ежай і праглядам фатаграфіі каго-то мёртвага?"
  
  Кальвіна паморшчыўся. "Мы культурныя маргіналы", - сказаў ён.
  
  "Ты патэлефануеш пасля таго, як скончыш, добра?"
  
  Кальвіна паклаў трубку. Ён выпрастаўся і ўважліва паглядзеў на фатаграфію. Ён вярнуўся да працы. А з працай ён, магчыма, наблізіцца да зарплаты, і тады ўсе будуць шчаслівыя. У тайскіх копаў на месцы забойства была такая ж усмешка, калі яны спынялі нігерыйцаў, якія гандлявалі наркотыкамі, у аэрапорце Дон Муанг. Ўсмешка "трапіўся". Самаздаволенне ад усведамлення таго, што сённяшні дзень будзе трохі ярчэй, чым ўчорашні, і паколькі заўтра можа і не наступіць, гэта лепшае, на што вы можаце спадзявацца.
  
  Яго погляд апусціўся з фатаграфіі на подпіс. “Схуднелы наркаман прызнаецца ў забойстве фаранга ."Была яшчэ адна фатаграфія маладога хлопца з племя Исан, з выпяченным наперад падбародкам і сінякамі вакол вачэй, які стаяў паміж двума паліцэйскімі са скаванымі рукамі. Кальвіна ведаў ахвяру. Гэта быў брытанец па імя Бэн Ходли. Ён быў забіты ў нядзелю ўвечары, каля 22:00. У справаздачы гаварылася, што хлопец усадзіў 9-міліметровую кулю ў патыліцу Бэна. З выхаднога адтуліны вылецелі косткі і мазгі праз ірваную дзірку з чорным абадком па краях. Хлопец, дзевятнаццацігадовы па імя Лек, прызнаўся ў няўдалым рабаванні. Кальвіна паглядзеў на фатаграфію Лека у кайданках. Ён выглядаў спалоханым. Сінякі паказвалі на тое, што яго збівалі. У справаздачы ён згадваўся як наркаман, разбавляющий фарбу. Прэсе падабалася апераваць стэрэатыпамі: Разбавляющий забівае фаранга . У кожнага была свая роля ў драме жыцця Бангкока.
  
  Пару гадоў таму Кальвіна выпіваў з Бэнам Ходли і агульным сябрам, які кіраваў Патпонг-барам пад назвай "Афрыканская каралева". Бэн быў трохі п'яны, а было ўсяго 8:00 або 9:00 вечара. Кальвіна адразу спадабаўся гэты хлопец.
  
  "Па чым ты сумуеш у Амерыцы?" Спытаў ён Кальвіна, пацягваючы "Клостер" прама з зялёнай бутэлькі. "Па машынах", - сказаў ён, адказваючы на свой уласны пытанне. "Амерыканцы па-чартоўску памяшаныя на машынах".
  
  "Машыны, якімі я валодаў, пры перапродажы выйгравалі або гублялі дзесяць працэнтаў у залежнасці ад таго, колькі ў мяне было бензіну". Кальвіна пагладзіў плюшавую котку-циветту з цёмнымі кругамі вакол вачэй, якая стаяла на стойцы бара. Жывёла глядзела праз пакой шклянымі вачыма і было ў ідэальным стане, за выключэннем таго, што адсутнічалі абодва вуха. "Вы калі-небудзь задумваліся, як Лакі пазбавілася сваіх вушэй?" - спытаў Кальвіна.
  
  Бэн ўсміхнуўся і прашаптаў. “Гэта сакрэт. Я пакляўся маўчаць. Мяне заб'юць, калі я раскажу табе". Ён замовіў яшчэ адзін мехонг з содавай. Усё гэта было подослано брытанцамі, і ён правяраў, наколькі сур'ёзна Кальвіна ставіцца да яго.
  
  “ Ты ведаеш, што самае выдатнае ў циветт-котках?
  
  Бэн паківаў галавой, цярэбячы хвост плюшавага ката.
  
  "Анальныя пахкія залозы", - сказаў Кальвіна. "Яны выдаюць мускусный пах, які часам адчуваеш павольнай ноччу".
  
  "Я зразумеў", - сказаў ён. "Прывід у задніцы". Ён засунуў паказальны палец у адтуліну без вушэй і скрывіў твар, агаліўшы зубы ў пакутлівай масцы смерці. Бэн быў адным з тых хлопцаў, якіх ты бачыў на Стрып-стрыт. Кальвіна, магчыма, і не запомніў бы яго з дзясяткаў людзей, якія выглядалі, паводзілі сябе, апраналіся вельмі падобна на яго; але грубае, пульсавалае покручивание пальца ў вушной ракавіне мёртвай циветты гарантавала, што Бэн не будзе забыты.
  
  Зазваніў тэлефон, і Кальвіна зняў трубку пасля другога гудка.
  
  "Кун Вінаваць, калі ласка", - папрасіла Куплялі. "Ты ўжо паснедаў?"
  
  Шаснаццацігадовая дзяўчына, якая жыве па найму наверсе, пачула, як у кватэры Кальвіна зазваніў тэлефон. У двух кватэрах была агульная лінія сувязі, адкрытае запрашэнне паслухаць. Яна паглядзела на тэлефон, затым ўзяла яго і пачала падслухоўваць размову Кальвіна. Гэта быў яе спосаб прабавіць час і палепшыць свой англійская.
  
  "Цяпер ты можаш казаць?" - спытала Куплялі.
  
  Гэта быў натуральны пытанне, улічваючы ўстаноўку Кальвіна.
  
  "Што здарылася?" спытаў ён яе, нахіляючыся наперад і разглядаючы галаву Бэна на фатаграфіі. Па-чартоўску прыемна было запомніць хлопца з-за тых апошніх слоў у бары African Queen: "Прывід у задніцы".
  
  Наступіла доўгая паўза. Шлюха наверсе крычала на місіс Джамтонг. Пачулася бразганне дзвярэй. Талерка разбілася аб падлогу. Кальвіна ненавідзеў раніцу панядзелка.
  
  “ Ты бачыў газету? - спытаў я.
  
  "Я гляджу на гэта".
  
  “ Бацька Бэна Ходли тэлефанаваў з Англіі і ператэлефануе праз трыццаць сем хвілін.
  
  Гэта была фатаграфія не толькі цела, але і месца забойства. Як і большасць падобных фатаграфій, мэтай было даць яркае малюнак мерцвяка, а не даць прыватнаму дэтэктыву просты адказ на міжгародны тэлефонны званок. Было немагчыма ацаніць, меўся які-небудзь суправаджаў шкоду або якія-небудзь сведчанні барацьбы, калі такія меліся. Бэн прызямліўся левай бокам асобы на клавіятуру кампутара. Фатаграфія была невыразнай, але ракурс захаваў на твары Бэна што-то падобнае на ўсмешку. Кальвіна здалося, што ён даведаўся што-нешта знаёмае. Гэта была тая, каго ён называў “місіс Узрушаная ўсмешка Джамтонга." Той самы, які злятаў з яе вуснаў кожны раз , калі хто - небудзь згадваў чароўнае слова "прывіды ", якое на тайскім мове для непадрыхтаваных вушэй гучыць ідэнтычна ангельскаму слову "мачыцца " . Адліць на адной мове - прывід на іншым. Адно чортава непаразуменне за адным. Бэн вызначана выпусьціў дух. Калі хлопец быў невінаваты, хто націснуў на курок?
  
  OceanofPDF.com
  ДВА
  
  ОФІСНАЯ ПАЛІТЫКА
  
  КАЛЬВІНА арандаваў офіс на другім паверсе над фінскім дэвелаперскіх домам на месяц. Ён ішоў па тунэлі смяротнай паветра, які выгибался дугой над противогазной зонай Сукхумвит-роўд: рух было спынена, засталіся доўгія чароды разваленых аўтобусаў, перагружаных грузавікоў, трохколавых тук-тукаў і нелегальных таксі, з-за чаго неба набыло колер кіпячага кавы. Пах кіслява-шэрага дыму vaelsya ў яго скуру і нос. Праз дзесяць хвілін пасля таго, як Кальвіна пакінуў свой прытулак, ён прыбыў, кашляючы, выпрабоўваючы вострую боль у грудзях і ўвесь мокры ад поту. Ён зачыніў за сабой дзверы і выцер твар насоўкай. Ён дазволіў кандыцыянеру астудзіць твар і шыю. У жываце ў яго было вільготна і саднило. Спякота і з'едлівы паветра прымусілі яго рыпаць зубамі, як дзіцяці ў ліхаманцы. Яго рукі былі чорнымі ад бруду, і ён неадкладна прайшоў у туалет на першым паверсе і вымыў іх. Ён паглядзеў на сябе ў люстэрка. Яго твар пакрылася плямамі ад спякоты і ад занадта вялікай колькасці выпітага напярэдадні ўвечары. Ён побрызгал халоднай вадой на тыльны бок далоняў, чакаючы, калі пройдзе гэта покалывающее адчуванне ў падставе хрыбетніка.
  
  Сакратарка забудоўшчыка, тайская дзяўчына па імя Порн, заўважыла яго. Кожны раз, калі яна называла сваё імя амерыканцу, ён хіхікаў. А часам казаў, што любіць порна. Ёй прыйшлося растлумачыць, што porn не азначае порна ў англійскай сэнсе. З фаранг гэта можа быць няпроста . Ёй падабаўся той факт, што Кальвіна ведаў, што яе імя перакладаецца на ангельскую як "дабраславеньне".
  
  "Я думаў, ты вяртаешся ў Амерыку", - сказаў Порн.
  
  “І сумуеш па такой добрай надвор'і? Ні за што".
  
  Яна вывучала яго вочы, спрабуючы зразумець, жарт гэта ці не; яна ведала, што фаранг любяць жарты, але з-за спакойнага тону Кальвіна было цяжка зразумець яго.
  
  На часу не была белая блузка з неапрацаванага шоўку, мазок чырвонай памады, разьбяныя завушніцы з слановай косці і нейлонавыя панчохі ў сетачку. Яна скрыжавала ногі, усміхаючыся і чакаючы рэакцыі Кальвіна, не падазраючы, што ўвага Кальвіна было прыкавана да маленькага сіняку на ўнутраным яе баку вялікага пальца. Ён паглядзеў праз пакой на офісны стол. Цэнтральны скрыню заўсёды быў зачынены. Ўнутры захоўваўся невялікі грашовы скрыню. Порна узламаў скрыню.
  
  "Купіць рыс і свініну на дробныя грошы?" спытаў Кальвіна, бліснуўшы ўсмешкай.
  
  Порн пачырванеў і адвёў погляд.
  
  Яна працавала на пару фінаў, якія ўвесь час былі ў ад'ездзе на Пхукет, распрацоўваючы сваю зямельную схему для скандынаваў, і іншых людзей, якія не разумелі, што яны не могуць валодаць тым, што ім прадаюць. Яны пракруцілі нейкую афёру з арэндай і падстаўнымі карпарацыямі. Па бангкокскай стандартам, яны вялі дастаткова сумленны бізнес. Па бангкокскай стандартам порна было нядрэнным, таму што яна крала толькі невялікія сумы з дробнай наяўнасці.
  
  “Красці нядобра. Я не дрэнная дзяўчынка", - сказала яна. Затым яна кінула на яго пацешны погляд. "Вы падстрыгліся, містэр Кальвіна", - сказала Порн, трымаючы паміж пальцамі дробку клейкага рысу і свініны. Было 9:00 раніцы. На яе пальцах блішчэла жамчужныя каралі з шарыкаў свінога тлушчу.
  
  "Учора", - сказаў ён, але не мог успомніць, ці было гэта ўчора, ці два дня назад, або на мінулым тыдні. Ён правёў рукой па валасах; яны былі вільготнымі і масляністымі.
  
  Кальвіна назіраў, як яна пхае рыс і свініну ў рот і павольна аблізвае пальцы доўгім вузкім мовай. Яе горла падымалася і апускалася, калі яна глытала.
  
  “Ты галодны? Еж".
  
  "Дзякуй, але няма, дзякуй, Порна".
  
  Яна скрещивала і разгибала ногі, выдаючы тонкі гук, калі нейлонавыя панчохі ў сеточку церліся адзін пра аднаго.
  
  "Лепш займіся сіняком на калене", - сказаў ён. На яе правым калене з левага боку ад каленным кубачкі быў сіняк. Ён вырашыў, што яна ўзламала касавы скрыню, седзячы, выкарыстоўваючы калена і правую руку. Ён падумаў, што яна мацней, чым выглядае.
  
  Яна сморщила твар, зноў аблізваючы падняты ўказальны палец. “ Табе падабаюцца мае ногі?
  
  Ён не адказаў і узбег па лесвіцы, пераскокваючы праз дзве прыступкі за раз. Гэта было яго штодзённае практыкаванне. Ён спыніўся, засопшыся, перад сваім кабінетам. Таблічка на дзверы абвяшчала: "Вінцэнт Кальвіна, прыватныя расследавання". Ён увайшоў ўнутр.
  
  "Я так хвалявалася", - сказала яна.
  
  Кальвіна ўсміхнуўся. Куплялі ўвесь час хваляваўся.
  
  "Расслабся".
  
  Куплялі ў сползших на нос акулярах хадзіла басанож узад-наперад перад сваім сталом.
  
  “Гэта так жудасна. Фатаграфія містэра Ходли ў ранішняй газеце. А потым патэлефанаваў яго бацька, і мне прыйшлося растлумачыць, што цябе тут не было. Я не магла растлумачыць, што ты амаль ніколі не бываеш тут. Я сказала яму ператэлефанаваць. Я спадзяюся, што паступіла правільна. Я не ведала, што яшчэ можна зрабіць. Напэўна, я паступіла няправільна. Я заўсёды раблю няправільна. Так кажа мая маці. Так кажа мой бацька."
  
  "Я калі-небудзь гэта казаў?" - спытаў Кальвіна, здымаючы пінжак і акуратна вешаў яго на спінку крэсла.
  
  - Не, але ты фаранг. Ты не сказаў мне праўды.
  
  Калі яна подпрыгивала, дзве залатыя ланцужкі боўталіся ў яе на шыі. Кальвіна спадабалася маленькая карычневая радзімка ў лініі яе каўняра. Залатыя ланцужкі цягнуліся над і пад радзімай плямкай, як лінія прыліву на пяску. Яму падабалася кансерватыўная манера апранацца. Заўсёды носіце баваўняныя блузкі з доўгімі рукавамі, адкрытым каўняром і простыя спадніцы даўжынёй ледзь ніжэй калена. Кальвіна ведаў, што над яе правым каленам быў шнар у форме паўмесяца з глыбінёй пупок, атрыманы ў выніку нападу сабакі ва ўзросце васьмі гадоў. Сабака пераследвала яе па вуліцы і загнала ў кут на пустцы. Яна адначасова баялася і ненавідзела сабак. Кожны раз, калі ён бачыў доўгую спадніцу, яму ўспамінаўся той агідны інцыдэнт і тое, як гэта назаўжды паўплывала не толькі на яе модныя рашэнні, але і на ход яе жыцця. Яна стала сарамлівай і сарамлівай. У дзяцінстве іншыя дзеці смяяліся над яе шнарам. У Ратаны развілася падвышаная адчувальнасць да асабістай крытыцы. У васемнаццаць гадоў яна прыйшла да высновы, што шнар сапсаваў яе шлюбныя перспектывы.
  
  Пад блузкай віднеліся вялікія, пругкія, завостраныя з грудзей соску памерам з жаўток колеру здаровых дзёсен. Як і большасць тайскіх жанчын, яна насіла абліпальныя спадніцы, якія падкрэсліваюць талію, настолькі тонкая, што гэта выглядала як аптычная ілюзія — гэта быў стромы спад ад яе поўных грудзей да вузкай таліі, якая зноў пашыралася да злёгку акруглым, пругкім клубах. Густыя сінявата-чорныя валасы Ратаны былі заплеценыя ў адну коску, якая спускалася лініяй да сярэдзіны спіны. Яе сям'я хацела, каб яна выйшла замуж за кітайскага віцэ-прэзідэнта банка або гандлёвай кампаніі. Куплялі адчула, што напад сабакі змяніла яе лёс. Акрамя таго, яна хацела ад жыцця большага, чым стаць упрыгожваннем на руцэ багатага тайскага кітайца. Яна паступіла ў адкрыты ўніверсітэт, дзе вывучала права. Адвакат у Англіі пераканаў яе зрабіць кар'еру юрыста. Ён даў ёй нейкае цьмянае ўяўленне аб сумесным стварэнні chambers, забыўшыся згадаць аб практычна немагчымасці стварэння новага набору chambers ў Англіі.
  
  "Ты што-то спрабуеш мне сказаць", - сказаў Кальвіна, сядаючы за свой стол.
  
  Яе вочы загарэліся, і яна нахілілася наперад праз яго стол, пахкі духамі і дзіцячай прысыпкай.
  
  "У мяне праблема", - сказала Куплялі усхваляваным голасам.
  
  "Што за праблема".
  
  "Маці".
  
  Кальвіна падняў брыво. Гэта была старая праблема. Вельмі старая праблема. Яе маці была кітаянкай і насіла свой вага ў золаце на шыі і запясцях. Яна ўвесь час намаўляла Ратану прывесці дадому аднаго з кітайскіх мільянераў, які, па словах яе дачкі, заявіўся ў офіс фінаў з планамі купіць цэлыя будынка. Куплялі загнала сябе ў кут гісторыямі аб усіх падыходных мужчын, якіх можна было знайсці на яе працоўным месцы, і хадзіла па нацягнутым канаце, тлумачачы, чаму ні адзін з іх не падыходзіў для знаёмства яе маці. Афіцыйна Куплялі працаваў на фінаў ўнізе. Аперацыя з нерухомасцю са значным патэнцыялам. Фіны забяспечылі ёй прыкрыццё, уключаючы падробленую візітную картку, на якой яна значылася як выканаўчы асістэнт. Праблема з яе легендай заключалася ў тым, што ні адзін з гэтых кітайскіх залётнікаў так і не з'явіўся на парозе, і стары цмок пачаў нешта падазраваць.
  
  "У мамінай сяброўкі ёсць стрыечная сястра, якая разбіраецца ў порна, Порна і распавяла яе сяброўцы, якая распавяла стрыечнаму брату мамінай сяброўкі, які распавёў ..."
  
  "Спыні".
  
  "... што фаранг, які здымае офіс наверсе, носіць з сабой пісталет".
  
  Куплялі была риап-рой, што па-тайску азначае рэспектабельных жанчын, якія, як чакалася, павінны былі заставацца пад абаронай дома да свайго замужжа. Гэтыя жанчыны з риап-роя рэзка адрозніваліся ад жанчын, у якіх практычна не было дома, і якія жылі па паўтузіна чалавек у ўбогіх пакоях, прадаючы сябе ў такіх месцах, як Патпонг, Сой Каўбой, Нана, а таксама ў сотнях публічных дамоў, гасцініц кароткатэрміновага знаходжання і масажных салонаў. Шнары, якія былі ў гэтых дзяўчат, не магла схаваць доўгая спадніца.
  
  Ні адна рэспектабельная незамужняя кітаянка не стала б працаваць у офісе ў самотнага фаранга . А прыватны дэтэктыў, які па абавязку службы насіў зброю? Гэта было за гранню ўяўлення. Яна сказала ім маленькую нявінную хлусня: што працуе на містэра Уайни, багатага сінгапурскага магната нерухомасці. Любы намёк на каго-то па імя Вінцэнт Кальвіна прывёў бы да таго, што яе выгналі б з сям'і.
  
  “ Скажы ёй, што я працую на кітайскую Трыяду.
  
  "Не смешна, Кхан Вінаваць".
  
  “ Тады скажы ёй, што я збіраю безнадзейныя даўгі для фінаў.
  
  Куплялі на хвіліну задумалася, падціснуўшы вусны і лёгенька пастукваючы па ім гумкай на канцы алоўка.
  
  "Яна магла б у гэта паверыць".
  
  Куплялі пражыла ў Лондане васемнаццаць месяцаў. Ідэя складалася ў тым, каб яна вывучыла англійская, каб палепшыць свае шлюбныя перспектывы, і яна правяла шаснаццаць месяцаў у якасці непаўналетняй жонкі — у перакладзе з тайскага mia noi, што азначае палюбоўніца — ангельскага адваката. Яна ведала больш аб прывідным стане шлюбу ў Англіі, чым аб англійскай мове. Адвакат сказаў ёй, што шнар на калене "надае ёй характар". Чаго барристер не разумела ў тайскай культуры, так гэта таго, што ніхто не хацеў быць персанажам; усе хацелі адпавядаць адной і той жа формуле прыгажосці. Але яе вопыт за мяжой не быў пустым марнаваннем часу. Куплялі вярнулася з адточанымі здольнасцямі да правдоподобному падману, легенд для прыкрыцця, метадам ўцёкаў і ніштавата ангельскай, або, іншымі словамі, з неабходнымі якасцямі, каб стаць ідэальнай сакратаркай прыватнага дэтэктыва-эмігранта з неліцэнзійным зброяй.
  
  Зазваніў тэлефон, і Кальвіна, адмахнуўшыся ад Ратаны, сам узяў трубку. "Прыватныя расследавання, чым я магу вам дапамагчы?" - спытаў ён.
  
  “Віні, я ў такім стане. Ты не ўяўляеш, наколькі жахлівым было гэта раніцу", - сказаў Кіко.
  
  Ён адразу пазнаў яе голас. "Кіка, пацешна, я думаў пра цябе за каву".
  
  Ён чакаў званка Кіко з тых часоў, як прачытаў чароўныя словы "худнее наркаман" у Bangkok Post . Кіко, разведзеная японка з вышэйшага сярэдняга класа, працавала ў трушчобах Клонг Той. Яна плаціла свае ўнёскі ў поце асобы і доўгімі гадзінамі, заваяваўшы падтрымку і сяброўства мясцовага супольнасці. Апошнія два гады яна кіравала пілотнай праграмай для якія худнеюць наркаманаў. Яна выпрашивала грошы ў кожнай буйной кампаніі ў Бангкоку.
  
  Два гады таму яе мэтай было пераканаць дзяцей ад васьмі да дзевятнаццаці гадоў, што нюхаць растваральнік для фарбы шкодна для іх мозгу, здароўя і будучыні. Растваральнік меў адну мэту: разрэджанай фарбу, а не згладзіць праблемы, звязаныя з жыццём у трушчобах. Але праз два гады яна преуменьшила свае чаканні. Худнее быў танным, дзеці беднымі, неадукаванымі і без надзеі. Худнее не быў праблемай. Паліцыя зрабіла з наркаманаў казлоў адпушчэння, уварваўшыся ў драўляную халупу і арыштаваўшы аднаго або некалькіх за злачынства, якое хто-то здзейсніў. Кіко стаў неафіцыйным прыхільнікам аказання дапамогі сем'ям у Клонг Тои у адкрыцці паліклінікі і цэнтра дзённага сыходу.
  
  “Гэта важна, Вінаваць. Ты не паверыш, што адбылося на гэты раз. Я ведаю, што ты занятая. Я ведаю, што не вельмі дапамог у справе Джэфа Логана. Але, калі ласка, Вінаваць, калі ласка, ты можаш мне дапамагчы? " папрасіла яна цвёрдым, ціхім голасам.
  
  "Дапамагчы табе ці Леку?" - спытаў ён.
  
  “ Ён невінаваты. Ён быў з адным. Пан. Я ведаю гэтага хлопца. Ён не стаў бы хлусіць. Лек не мог гэтага зрабіць. Ты ведаеш гэта, ці не так? " спытала яна з лёгкай дрыготкай недаверу ў голасе.
  
  “ Я гэтага не ведаю, Кіко.
  
  “Ты бачыў яго твар у ранішняй газеце? Якія ў іх яйкі, каб надрукаваць такую фатаграфію. Божа, любы мог убачыць сінякі", - сказаў Кіко голасам, поўным эмоцый.
  
  "У паліцыі ёсць прызнанне", - сказаў Кальвіна. Яму здалося, што ў яе голасе з'явілася адмысловая дрыжыкі, калі яна выглядала ўстрывожанай. Яе акцэнт стаў мацней, як быццам у любую хвіліну яна магла перайсці на японскі.
  
  “Прабачце, магу я пагаварыць з Вінцэнтам Кальвіна. Прыватны дэтэктыў, які сказаў мне, што ніколі не прымай прызнанне паліцыі за чыстую манету, калі на твары, паказаным у камеру, ёсць сінякі".
  
  "Добра, добра, паліцыя, магчыма, націснула на яго".
  
  "Так-то лепш", - сказала яна. "Нахіляўся, уставаў, штурхаў, біў, штурхаў..."
  
  “Паліцыя скажа, што ён упаў. Больш худыя наркаманы таксама губляюць прытомнасць".
  
  Куплялі прынесла кубак кавы, паставіла яе на стол, павярнулася і выйшла. Голас Кіко ператварыўся ў рык.
  
  “Упаў? Гэты дзіця падвергнуўся жорсткасці паліцыі. Як разважны чалавек мог выказаць здагадку, што ён упаў?" - спытала яна, амаль задыхаючыся ад гневу, выкліканага яе словамі.
  
  “Што вы хочаце, каб я зрабіў? Вызваліць яго з турмы? Арыштаваць паліцыю? Звергнуць ўрад?"
  
  “Сустрэнемся праз гадзіну на маім уроку малявання. Можа быць, у Прата ёсць ідэя. У яго ёсць свае дзеці. Ён можа дапамагчы Леку. Акрамя таго, ён твой сябар ".
  
  Яна не стала чакаць адказу. Тэлефон змоўк у Кальвіна ў вуху, і ён пацягнуўся, ледзь не перакуліўшы сваю каву, і павесіў трубку.
  
  Год таму, у лютым мінулага года, Кіко ўвайшла ў офіс Кальвіна так, нібы за ім гналіся. Віні адразу заўважыў дэфект яе правай рагавіцы, дэфармаваны авал. У ніжняй частцы авала была карычневая сляза, падобная на батык, якая расцякалася па белізне, надаючы ёй сумнае, параненае выраз. Валасы яна туга прыбрала з ілба. Сабраўшыся з духам, каб загаварыць, яна прыбрала выбившуюся пасму валасоў, якая працягвала падаць ёй на вочы. Яна цяжка ўздыхнула, полуприкрыла вочы і пачала расказваць яму сваю гісторыю.
  
  У Кальвіна было прадчуванне, што менавіта ён у канчатковым выніку заплаціць Кіко больш, чым той можа сабе дазволіць. Яна ўварвалася ў яго кабінет без папярэдняга запісу, не ведаючы, як рэдка ён заходзіў у офіс і як ёй пашанцавала, што яна заспела яго ўнутры. Яна хацела, каб Кальвіна кінуў усё і з'ехаў у глыб краіны, каб знайсці схуднелы наркамана па імя Вичаи, які збег з дваццаццю тысячамі бат з офіса Кіко у Клонг Тои.
  
  "Зараз са мной усё ў парадку", - сказала яна. “Вичаи - праблемны хлопчык. Вось чаму ён узяў грошы. Яго будзе няцяжка знайсці. І якім бы ні быў ваш ганарар, я ўпэўнены, што ён будзе больш чым справядлівым ".
  
  У той дзень ён ехаў на аўтобусе ў Корат. Дзесяць дзён праз ён знайшоў хлопца, які ехаў на ровары ў Исане з шаснаццаццю тысячамі бат, зашытымі ў яго калашыну джынсаў. Кальвіна пераследваў яго па рысавым палетку, схапіў, надзеў кайданкі і прывёз назад у Бангкок. Кіко неадкладна загадала зняць кайданкі, абняла Вичаи, яе вочы напоўніліся слязьмі, калі яна даравала хлопчыка, які, відавочна, не ведаў, смяяцца яму ці плакаць. Павінна быць, ён зразумеў, што ў Бангкоку яго чакае доўгі зняволенне ў турме. Замест гэтага яго зноў прынялі ў каманду і павысілі да кіраўніка групы на той падставе, што ён праявіў ініцыятыву.
  
  Расплата Кальвіна наступіла шэсць месяцаў праз у справе Джэфа Логана. Сувязі Кіко ў трушчобах дазволілі Кальвіна наблізіцца да пошуку забойцаў Джэфа Логана. У Патпонге дзейнічала арганізаваная банда, якая напампоўвалі наркотыкамі і забівала фаранг дзеля іх крэдытных картак і пашпартоў. У Кальвіна была сустрэча з наркагандляркай. Дылер так і не з'явіўся. Праз Два дні наркагандляра знайшла пажылая жанчына, якая збірала газеты. Ён ляжаў тварам уніз ў клонге, і ўсякае супрацоўніцтва хутка сышло на няма. Калі Кальвіна складзе ўсё гэта разам, то ён застанецца ў нязначным даўгу перад Кіко.
  
  
  Праз ПЯЦЬ хвілін пасля размовы з Кіко тэлефон зазваніў зноў. Гэта быў Люіс Ходли, бацька Бэна, той, хто тэлефанаваў з Лондана дакладна ў прызначаны час.
  
  "Я хачу, каб вы высветлілі, хто забіў майго сына", - сказаў ён з ангельскай акцэнтам вышэйшага класа. Акцэнт быў итонско-оксфардскі.
  
  "У сённяшняй" Bangkok Post" гаворыцца, што паліцыя злавіла падазраванага". Кальвіна падумаў аб сваім кашмары. Ён успомніў падобны званок ад маці Джэфа Логана. І яму здавалася, што ён знаходзіцца на бегавой дарожцы, дзе яму прыйдзецца вечна адказваць на тэлефонны званок за тэлефонным званком, каб пачуць адно і тое ж патрабаванне: "Знайдзіце таго, хто забіў майго сына".
  
  Бацька Бэна рыбалоў вуснамі, выказваючы сваё агіду. "Мой дарагі сябар, тайская паліцыя не заўсёды надзейная", - сказаў ён з такой паблажлівасцю, якая магла б зацямніць Мэгі Тэтчэр.
  
  "Чым магу быць карысны?" - спытаў Кальвіна, паварочваючыся ў крэсле і выглядаючы ў акно свайго кабінета. Ён убачыў, як з тук-за тлушч выходзяць два манаха.
  
  “ Цела Бэна знаходзіцца ў паліцэйскім шпіталі. Арганізуйце годныя пахаванне. Стары памаўчаў і злёгку збянтэжаным тонам прызнаўся: “Будыйскія пахаванне, калі такое наогул магчыма. Бэн сцвярджаў, што ён будыст. Ён сцвярджаў шмат чаго. Хлопчык мёртвы, і яго жаданне павінна спраўдзіцца. Мы з яго маці прыляцім у суботу. Калі вас гэта задаволіць. А пакуль знайдзі забойцу Бэна.
  
  Голас бацькі Бэна гучаў так, нібы ў яго жылах цякла ледзяная вада. У ім не было і намёку на сапраўдныя эмоцыі. Ён казаў пра Бэнэ як пра незнаёмца, які стаў прычынай якіх-то праблем, з якімі трэба было разабрацца, і лепшым спосабам справіцца з сітуацыяй было заручыцца дапамогай іншага незнаёмца.
  
  “Паліцыя арыштавала забойцу Бэна. Малады схуднелы наркаман", - сказаў Кальвіна, адварочваючыся ад акна.
  
  Наступіла кароткае маўчанне.
  
  "Я памятаю, як Бэн-то сказаў, што ты быў вельмі добры", - сказаў стары з насмешкай, якая ўласцівая толькі ангельскай інтанацыі ў голасе. “Ён думаў, што ты занадта шмат выпіў. Калі толькі выпіўка не звёў вас з розуму, то вы, верагодна, пагадзіцеся, што паліцыя затрымала не таго чалавека. Зараз назавіце мне ваш ганарар."
  
  "Тры сотні ў дзень плюс выдаткі", - сказаў ён, думаючы пра Бэнэ, счищающем бруд з пазногця пасля таго, як выцягнуў яе з вушной ракавіны циветты. “Я павінен паведаміць, што я ўжо пагадзіўся дапамагчы тайскім хлопчыку па імя Лек. У паліцыі ёсць прызнанне ў тым, што ён забіў Бэна. Так што ў наяўнасці канфлікт інтарэсаў ".
  
  “Канфлікту няма. Такім чынам, вы пачнеце сёння", - сказаў ён. “Дайце мне вашу сакратарку, і яна паведаміць мне банкаўскія рэквізіты. Містэр Кальвіна, знайдзіце чалавека, які забіў майго сына. Гэта быў не так званы худнее наркаман. Я не дурань."
  
  Кальвіна адняў трубку ад вуха. "Банкаўскія рэквізіты", - паўтарыў ён пра сябе. "Людзі на Захадзе сапраўды выкарыстоўваюць такія фразы", - падумаў ён. У Бангкоку людзі ўжывалі такія фразы, як "Я больш ніколі не хачу працаваць", "Я тут надоўга" або "Я ніколі раней не бачыў вугра ужывую". Што-то турбавала Кальвіна ў тэрмінах маючага адбыцца прыбыцця містэра Ходли ў Бангкок.
  
  Пасля таго, як Куплялі паведаміў містэру Ходли банкаўскія рэквізіты, Кальвіна жэстам паказаў на тэлефон.
  
  "Чаму ты чакаеш да суботы?" - спытаў ён. Але было занадта позна: трубка адключылася. Ён павольна апусціў трубку і адкінуўся на спінку крэсла. Куплялі стаяла насупраць з рэдкай усмешкай на твары.
  
  "Добра, што я прапусціў?" Кальвіна спытаў, на імгненне падумаўшы аб Ратане, злоўленай у пастку злоснай сабакам, якая змяніла яе жыццё і прывяла яе да гэтага самага моманту.
  
  "Ён даў мне інструкцыі па пахавання", - сказала яна. “Ён хоча, каб цела крэміравалі ў Ват Монгкут ў суботу раніцай. Я сказала яму, што гэта складана. Манахі павінны спяваць, каб аддаваць належнае. Паўтарайце два, сем ці дзевяць дзён. Субота - сямідзённае паўтор. Я думаю, што сем дзён добрыя для фаранга . Ён сказаў, што, па яго думку, я разбяруся ў тонкасцях ". Яна зрабіла паўзу, і ўсмешка распаўзлася па яе твары. "Што значыць 'разбірайся ў тонкасцях'?
  
  "Ён думаў аб 'расах'. Расы - гэта адзенне, якое носяць манахі. Ён лічыць, што вы можаце прымусіць манахаў спяваць за паўкошту. Вяроўкі, рызы. Вы жылі ў Англіі. Ваш адвакат насіў расу. Не такую, як у манахаў, але ўсё ж расу. Вы прамаўляеце вяроўкі і рызы досыць хутка, і яны пачынаюць гучаць аднолькава, праўда? “
  
  "Я думаю, ты путишь лён" .
  
  Гэта па-тайску, таму што ты дасягнуў парога лайна . Кальвіна усміхнуўся і вярнуўся да свайго стала. Куплялі вярнулася за свой стол, і ён назіраў за тым, як яна нетаропка рухаецца. Яна была асцярожным чалавекам. Яму гэта падабалася, таму што ён быў неахайны ў такіх рэчах, як банкаўскія рэквізіты.
  
  На процілеглай сцяне вісела карціна алеем у рамцы з выявай белага лотаса ў поўным колеры. Кроплі ранішняй расы бурбалкі на раскрытых, гладкіх, доўгіх, далікатных пялёстках, з-за чаго ў яго зачесался мову ад задавальнення. Ні адна парнаграфічная карціна ніколі не ўвасабляла на палатне столькі сэксу, колькі гэты самотны кветка.
  
  Мастак быў лепшым сябрам Кальвіна. Палкоўнік Прачай Чонватана, паліцэйскі з Бангкока, быў — таямніца, вядомая толькі некалькім даверанай сябрам — мастаком і гульцом на саксафоне. Маляванне кветак не было тым выглядам хобі, аб якім казаў палкоўнік паліцыі ні ў адной краіне.
  
  Калі Прачай вучыўся ў Нью-Ёркскім універсітэце ў сярэдзіне 70-х, ён выявіў, што ніхто не можа вымавіць яго імя, хоць, па тайскім стандартам, гэта было простае імя. Кальвіна прыдумаў мянушку "Пратт", таму што Прачай быў вядомы тым, што праводзіў час у Інстытуце Прата, браў урокі малявання. Афіцыйна Пратт быў залічаны на дыпломную праграму па праваахоўнай дзейнасці ў Нью-Ёркскім універсітэце. Гэта задаволіла яго бацькоў. Тым часам ён удасканальваў сваю тэхніку працы з акварэллю і гравюрамі на дрэве і тры разы ў тыдзень хадзіў у лофт на Бликер-стрыт і браў урокі гульні на саксафоне ў джазмена на пенсіі, які выкладаў Херб Хэнкоку. Кальвіна вучыўся на другім курсе юрыдычнага факультэта, калі нядзельным днём наткнуўся на худога тайскага хлопца з Бангкока, які спрабаваў прадаць свае карціны на Вашынгтон-сквер.
  
  "Злучыце мяне з Пратт", - сказаў Кальвіна, спрабуючы прыцягнуць увагу Ратаны.
  
  Яна напружана абмяркоўвала з кім-то па тэлефоне кошт крэмацыі Бэна Ходли. Яна адпрэчыла некалькі цэн, перш чым шпурнула трубку. “Божа мой! Яны хочуць у два разы больш , каб крэмаваць фаранга " .
  
  "Лічбы", - сказаў Кальвіна. Сістэма падвойных коштаў ўжывалася да шырокага спектру мерапрыемстваў, ад наведвання старажытных руін у Аюттхае да пракату даўгахвостая лодак на рацэ Чао Прайя. “ Таіс думае, што нас больш; нам патрабуецца больш часу, каб згарэць.
  
  “Божа мой! Гэта менавіта тое, што ён сказаў!"
  
  “ Пакліч Прата да тэлефона.
  
  Кальвіна прагледзеў стос нераспечатаную пошты. Там быў ружовы канверт з амерыканскай маркай і дзіцячым каравым почыркам. Ён адкрыў ліст і прачытаў яго. Яго дзесяцігадовая дачка Мелодыі жыла з яго былой жонкай і яе новым мужам у паўночнай часткі штата Нью-Ёрк. Мелодыі напісала пяць радкоў: “Я ў парадку. Спадзяюся, у цябе ўсё ў парадку. У школе таксама ўсё ў парадку. Мне падабаецца Маршал, і я думаю, я падабаюся яму, але я не размаўляла з ім, а ён не размаўляў са мной — пакуль. З любоўю, Мелодыі. "
  
  Куплялі высунула галаву з-за вугла. "Палкоўнік Прачаи сёння наведвае семінар". Яна ніколі не магла прымусіць сябе называць яго Пратт. Ён павольна адарваў погляд ад ліста, задаючыся пытаннем, ці не здалася яму крыўда. Ён паспрабаваў схаваць гэта.
  
  “Заканчваецца падрыхтоўкі да пахавання, Куплялі. Павер мне на слова. Пяці дзён спеваў досыць ангельцу, каб патрапіць на нябёсы".
  
  Ён скамячыў ліст ад Мелодыі і шпурнуў яго ў плеценую кошык у куце. Прамахнуўся. У лістах Мелодыі было што-то выклікаюць трывогу, нейкая пустата, як быццам яна была не там, у сваіх уласных словах, а дзе-то далёка, і словы былі ўсяго толькі словамі на аркушы паперы, якія знікалі ў пустаце, дзе жыў хто-то па імя яе бацька. Ён устаў з-за стала, накінуў куртку і пачаў спускацца па лесвіцы.
  
  "Калі ты вернешся?" Куплялі крыкнула яму ўслед, стоячы наверсе і абапёршыся на парэнчы.
  
  Яго вочы былі на ўзроўні шнара ў яе на калене. Пад такім вуглом ён выглядаў як вока сляпога. “ Не ведаю. Але не хвалюйся. Я буду падтрымліваць з табой сувязь. І апошняе 'не трэба', Куплялі. Не турбуйцеся аб сваёй маці. Ён павярнуўся і працягнуў спускацца па лесвіцы.
  
  "Кхун Вайн?"
  
  Ён паглядзеў на Ратану. "Так?"
  
  "Дзякуй".
  
  Ён паспяшаўся ўніз па лесвіцы, трохі збіты з толку. Ён пагадзіўся на два заданні па адным і таму жа справе. Бацька ахвяры і прызнайцеся схуднелы наркаман. Яму было не па сабе. Ён спрабаваў пераканаць сябе, што распавёў пра канфлікт бацькі Бэна. Але стары адмахнуўся ад яго, як ад мухі. Толькі канфлікты не падобныя на мух, а на ас. Калі вы замахняцеся на асу, яна можа стрэліць у вас. Кальвіна меў патрэбу ў грошах — яго сціплых зберажэнняў больш не хапала, каб пакрыць выдаткі. У глыбіні душы ён верыў, што Кіко меў рацыю: паліцэйская фатаграфія паказвала на тое, што з хлопца выбілі прызнанне. І яшчэ ён неабыякавы да Кіко. Зачараванне жанчыны заўсёды заключалася ў яе недахопах. Гэтыя вечна заплаканыя вочы, здавалася, маглі глядзець прама скрозь яго.
  
  OceanofPDF.com
  ТРЫ
  
  МАЛЯВАННЕ Па НУМАРАХ
  
  КІКО і Пратт наведвалі адзін і той жа ўрок малявання, які праводзіўся тры разы ў тыдзень у студыі недалёка ад Сой Эккамай. Галоўны дом знаходзіўся ўнутры комплексу з высокімі сценамі. Шырокія пагорыстыя лужка з лохматыми пустазеллем, паніклым на спякоце, і клонг, пахкі, як кіпячая каналізацыя. Пыльная тэрыторыя была плоскай, спарахнелай і выпаленай. Гэта месца выглядала так, быццам яго можна размаляваць карычневым, жоўтым і чорным. Гэта быў старамодны Бангкок да таго, як забудоўшчыкі знеслі традыцыйныя тайскія дома з шырокімі верандамі і размаляванымі драўлянымі аканіцамі. За галоўным будынкам з белым драўляным каркасам працоўныя Isan ў бамбукавых капелюшах і шаліках, абгорнутых вакол асоб, усеивали звар'яцелае лапікавая коўдру з самаробных лясоў, прымацаваных да краю двадцатиэтажной будаўнічай пляцоўкі. Усё больш забудоўшчыкаў, такіх як фіны, якія валодалі яго офісным будынкам, імкнуліся сарваць куш, прадаючы кватэры багатым замежным пакупнікам з Японіі і Карэі.
  
  На паўдарогі да пад'язной дарожцы, збоку ад лужка, стаяў старажытны квиан — тайская фургон для перавозкі рысу, зроблены з цікаў дрэва, гладкага, як плаўнік. Пустазелле прабіваліся скрозь два велізарных драўляных колы са спіцамі памерам з бейсбольныя біты. На тэрыторыі было пуста і ціха. Пакуль Кальвіна не пачуў знаёмае нізкае злоснае рык і шчоўканне сківіц. Ён спыніўся.
  
  Дзве худыя беспородные сабакі залаяли і выскачылі з ценю з далёкай боку дома і накіраваліся прама да яго. Яго сэрца шалёна калацілася ў грудзях, а вушы заклала, як у сне. Сабакі выглядалі злымі і галоднымі, і трохі взбешенными ад спякоты. Ён навучыўся спецыяльным прыёме для звароту з такімі сабакамі. Ён нахіліўся, прыкінуўшыся, што падымае камень, і падняў руку. На паўдарогі сабакі рэзка спыніліся, павярнуліся і ўцяклі з месца здарэння.
  
  Сабакі былі разумныя. Яны ішлі свайму інстынкту выжывання. Самае галоўнае - ніколі не паказваць страху. Ніколі не ўцякаць і не дазваляць ім заганяць цябе ў кут на пустцы і грызці твае калені. Тайскія сабакі не рызыкавалі, думаючы, што вы, магчыма, блефуете. Ён лічыў, што такія хлопцы, як Джэф Логан і Бэн Ходли, як і большасць людзей, лічылі сваё выжыванне само сабой якія разумеюцца, лічылі, што пагроза іх не закране, і да таго часу, калі яны даведаліся, як лёгка куля або снатворнае руйнуюць жыццё, было ўжо занадта позна.
  
  "Мой сын быў забіты ў Бангкоку, калі ласка, дапамажыце мне?" Кальвіна пачуў голас дзе-то ў сваёй галаве. Ён пайшоў па брукаванай дарожцы вакол двухпавярховага драўлянага дома. Ён пачуў музыку, які даносіцца знутры: жудасную меланхоличную флейту. Музыка з ўнутранага свету мар аб газе і шаўковых шаліках. Вобраз Бэна, наваліліся на свой стол, выклікаў у Кальвіна непрыемнае адчуванне, падобнае на взведенную руку за долю секунды да стрэлу. Ён спыніўся перад сучаснай студыяй з вялікімі вокнамі з люстранога шкла і прыслухаўся да музыкі.
  
  Палкоўнік Пратт стаяў у профіль, перанясучы вагу на правую нагу, скрыжаваўшы рукі на грудзях, глядзеў перад сабою на чысты палатно. Ён быў недалёка ад рассоўных дзвярэй. Каля тузіна жанчын у два шэрагу працавалі пэндзлямі над палатном. Толькі Пратт выглядаў збянтэжаным. Кальвіна агледзеў пакой у пошуках Кіко. Яна стаяла адна ў куце, заціснуўшы адну пэндзаль у вуснах, іншы наносячы чырвоную фарбу на палатно. Большасць жанчын былі японскімі хатнімі гаспадынямі, якіх мужы, якіх яны рэдка бачылі, кінулі займацца мастацтвам.
  
  Кальвіна пастукаў у шкляныя дзверы. Як быццам хто-то тузануў за вяровачку, якая злучае іх галовы, усе паднялі галовы. Ён заўважыў інструктара з редеющими валасамі і бледна-блакітнымі вачыма, пільна смотревшего на яго. Пара японскіх жанчын захіхікалі, сарамліва прыкрыўшы раты. У шаўкавістай музыцы флейты заўважалася ўсеагульны збянтэжанасць. Пратт адклаў пэндзаль і злавіў погляд Кальвіна. На яго мальберце стаяла фатаграфія квиана ў садзе — побач з рулём яго жонка Мані і двое іх дзяцей. Спакойны і ўпэўнены, злёгку сціснуўшы вусны, ён глядзеў на вуліцу з полуулыбкой. У дзесяці футах ззаду яго Кіко паказаў Кальвіна падняты вялікі палец. Яна схіліла галаву набок і адкінула з вочы доўгую пасму чорных валасоў. Гэта зрабіла яе знаёмай. У яе было задаволены выраз твару, як быццам яна чаго-то дамаглася. Усё, што Кальвіна змог разабраць, гэта тое, што яна парушыла канцэнтрацыю Прата.
  
  Інструктар, гадоў шасцідзесяці, выглядаў пакамячаным і нявыспанымі, падышоў да дзвярэй і паправіў свой рабочы халат. Нахмурыўшы бровы, з-за чаго яны ператварыліся ў дзве маршчынкі, ён адчыніў дзверы. “ Я магу вам чым-небудзь дапамагчы? - спытаў ён з паўднёва-лонданскім акцэнтам.
  
  "Ён мой сябар", - сказаў палкоўнік Пратт, адкладаючы пэндзаль і рухаючыся побач са сваім інструктарам. "І ён выглядае небяспечным, толькі калі цвярозы".
  
  "Чувак, табе не варта апранаць куртку ў такую спякоту", - сказаў інструктар. "Цеплавой ўдар можа забіць цябе".
  
  "У Бангкоку многае можа цябе забіць", - сказаў Кальвіна. Ён прысунуўся бліжэй да Пратту і прашаптаў: "Ёсць хвілінка, Пратт?"
  
  "Вінцэнт, гэта містэр Лафтон", - адказаў Пратт, паварочваючыся да інструктару.
  
  "Не той мастак Люфтон?" Спытаў Кальвіна, з кончыка яго носу сцякала струменьчык поту. Яго пытанне вырабіў жаданы эфект. Фальшывы камень пры правільным выкарыстанні адганяе шалёную сабаку, а ўдар па самалюбстве падазронага мастака ўтаймоўвае яго. Закон псіхадрамы асабістага знаёмства Кальвіна быў падзелены на дзве часткі: першая кіраўнік - пагроза кінутым каменем, а другая - ілжывая ліслівасць.
  
  Калі і была трэцяя кіраўнік, то гэта была гульня, у якой патрабавалася дастаткова часу і інфармацыі, каб вырашыць, хто з субратаў-людзей лепш ўпісваецца ў першую кіраўніка і рэагуе на страх, або ў другую кіраўніка і рэагуе на ганарыстасць.
  
  “Мне падабаюцца вашы працы. У вашай карціне з выявай белага лотаса ёсць пэўная адчувальнасць. Ніхто — нават тайцы — не робіць лотас лепш за вас, " затараторил Кальвіна хуткай нью-йоркскай скорагаворкай, зірнуўшы на Прата, які зразумеў, што афёра была заснавана на карціне з белым лотаса, выстаўленай у офісе Кальвіна. Кальвіна з упэўненасцю выказаў здагадку, што містэр Лафтон памяшаны на лотосах. Кожны мастак, які адкрыў краму ў Тайландзе і заслужыў вячэру з варанага рысу, спрабаваў свае сілы ў маляванні неперасягненага квітнеючага лотаса.
  
  "Значыць, вы знаёмыя з маёй працай?" Агеньчык у ягоных старых блакітных вачах, пасаджаных у провисшие, як старыя спартыўныя шкарпэткі, вачніцы.
  
  "Містэр Кальвіна ў некаторым родзе калекцыянер твораў мастацтва", - сказаў Пратт ў абарону Кальвіна. "Чаму, - падумаў ён, - я заўсёды ўстаю на абарону Кальвіна?" Што такога ёсць у гэтым фаранге, што падахвочвае мяне умяшацца і прапанаваць тлумачэнне ? Прайшло амаль дваццаць гадоў, а ён усё яшчэ не ведаў адказу.
  
  Абодва мужчыны выйшлі са студыі. Пратт прыхінуўся да аднаго з вялікіх колаў kwian . Ён правёў ўяўную лінію ўздоўж адной з спіц. Пару імгненняў ні Кальвіна, ні Пратт нічога не казалі. "Гэта было як цеплавой ўдар", - падумаў Кальвіна. І тут было не так шмат цені, каб схавацца ад прамых сонечных прамянёў. Пратт азірнуўся праз плячо на студыю. Інстынктыўна ён адчуў, што за ім назіраюць. Кіко адышла ад рассоўны шкляной дзверы разам з Люфтоном. Астатняя частка класа аднавіла сваю дзейнасць, як быццам нічога не адбылося.
  
  "Такім чынам, у колькі сёння днём вы вызваляе Лека пад апеку Кіко?" Спытаў Кальвіна, калі Пратт павольна адвёў погляд ад гледачоў, якія назіралі за імі з акна.
  
  Справа ад яго стаяў другі мальберт з пустым палатном. Кальвіна назіраў, як ўвагу палкоўніка вярнулася да асляпляльна белым палатне. Ён падумаў, што для мастака гэта эквівалент запаснога пісталета.
  
  “І яшчэ сёе-тое. Чаму твой заплечнік быў белым? Хіба ты не павінен быў наносіць на яго фарбу? Што я ведаю пра мастацтва?" Кальвіна засыпаў яго пытаннямі ў хуткай паслядоўнасці, перш чым Пратт паспеў адказаць хоць на адзін з іх. Палкоўнік ведаў, што ў фаранг часта была звычка задаваць пытанні, на якія яны не збіраліся атрымліваць адказы.
  
  Пратт прадставіў сабе Мані, сваю жонку, Сучина, свайго сына, і Саторна, сваю дзяўчынку, прислонившихся да кола kwian. Усю раніцу яны сплывалі ў яго з галавы. Ён не мог ўтрымліваць твар, руку, нагу ў фокусе дастаткова доўга, каб прайграць малюнак на палатне. Яго засяроджанасць знікла з таго моманту, як Кіко ўвайшоў у дзверы і адцягнуў яго ў кут.
  
  “Я спрабую ўспомніць. Гэта была твая ідэя, каб яна запісалася на курсы малявання?" Спытаў Пратт, чакаючы адказу.
  
  "Чаго ты ад мяне хочаш?" - спытаў Кальвіна, паціскаючы плячыма і выцягваючы рукі далонямі ўверх, як стэндап-комік. “Гэтая жанчына любіць маляваць. Памятаеш, я пазнаёміў яе з табой. Я прывёз дзіцяці з Бурирама з шаснаццаццю тысячамі бат. Ты расказаў ёй аб класе малявання, поўным японскіх жанчын. Гэтая схуднелая наркаманка, якую я злавіў за каўнер, сядзіць у куце свайго кабінета, утаропіўшыся ў падлогу, а ты пытаешся ў яе, ці не хоча яна запісацца на курсы малявання. Тайскае гасціннасць. А цяпер ты пытаешся ў мяне, хто папрасіў Кіко маляваць з табой па нумарах?"
  
  Ўсмешка Прата стала шырэй. "Яна зноў цябе завяла".
  
  “Рэзка павялічаны? Хто рэзка павялічаны? Я выглядаю ўзнятых? Добра, я рэзка павялічаны. Яна тэлефануе мне і просіць аб ласцы".
  
  "Ты не сказаў "не", - сказаў Пратт з уздыхам разумення.
  
  “Сказаць "няма"? Што значыць "сказаць "няма"? Яна ліса. Я люблю гэтую жанчыну. Я хачу адвесці гэтую жанчыну ў лес, звіць гняздо і ніколі больш пра яе не чуць. Толькі ...
  
  Пратт ўмяшаўся, калі Кальвіна ўжо на ўсю моц выпускаў пар. "Ёсць невялікая праблема з больш худым наркаманам, які з'еў фаранг ".
  
  "Яна кажа, што ён яго не біў", - сказаў Кальвіна, выціраючы пот з ілба.
  
  “ Хлапчук ўдарыў яго. "Пратт быў цьвёрды.
  
  “ Кіка кажа, Лека і блізка не было на месцы злачынства. Як ён мог замачыць хлопца? - Спытаў Кальвіна, пляскаючы сябе па липкому лбе і адварочваючыся ад загаженного клонга . “ А хочаш пачуць яшчэ добрыя навіны?
  
  "Я не хачу больш чуць ніякіх добрых навін", - сказаў Пратт.
  
  “ Яго стары тэлефанаваў з Англіі.
  
  “ Чый стары? - спытаў я.
  
  “ Што значыць "чый стары"? Стары Бэна Ходли. Хлопец, якога Лек не біў.
  
  "Ён зачыніў яго".
  
  “Добра. Нам патэлефанаваў бацька загінулага фаранга ".
  
  "Хто гэтыя 'мы', белы чалавек?
  
  “Я , добра. Ты гэта чуў? У мяне два мёртвых фаранга . Джэф Логан, якога намачыла шлюха, і Бэн Ходли, якога не замачыў схуднелы наркаман. І стары Бэн наняў мяне, каб я знайшоў забойцу.
  
  "Лёгкія грошы".
  
  Пратт адвярнуўся ад квиана . “ Пачакай. Кіко правы? Лек быў дзе-то ў іншым месцы? Больш худыя наркаманы заўсёды знаходзяцца дзе-то ў іншым месцы. Гэтая дрэнь робіць іх вар'ятамі, жорсткімі. Я кажу, што ён прыкончыў фаранга ".
  
  Кальвіна сціснуў сківіцы, мускул заходзіў ўверх-уніз, як быццам ён перажоўваў кавалак стейка, і паглядзеў Пратту прама ў вочы, як гэта робяць з кім-то, хто падобны на крэўнага сваяка. "Тысяча бат за тое, што хлопец гэтага не рабіў".
  
  Пратт працягнуў руку. “ Пожмите яе.
  
  "Дамовіліся," сказаў Кальвіна.
  
  Ён адхапіў руку. “Хіба мы не ставілі тысячу на забойства Логана? Ты трымаў заклад, што зможаш даказаць на працягу трох тыдняў, што Логан быў забіты з-за якой-небудзь гісторыі пра наркотыкі ў Патпонге".
  
  “ Значыць, я не змог гэта даказаць. Гэта робіць мяне так? У любым выпадку, я заплаціў табе тысячу.
  
  "Ты зноў памыляешся".
  
  Наступіла доўгая паўза. Цішыню парушала толькі гудзенне мух і маскітаў, роящихся каля клонга. Кальвіна зачыніў камара, які вылецеў з балота дзеля італьянскага вячэры.
  
  “Бацька і маці Бэна Ходли прыедуць на пахаванне ў суботу. Будыйскія пахаванне".
  
  Пратт ўспрыняў гэтую інфармацыю, прыпадняўшы брыво. Тайцы здалося дзіўным, калі фаранг заявіў, што ён будыст. У крайнім выпадку, таец, перебравший з алкаголем, можа ляпнуць, што не-таец па расавых меркаваннях не можа быць будыстам. Пратт не належаў да гэтага экстремистскому лагера. Аднак ён лічыў, што многія так званыя фаранг-будысты паддаліся рэлігійнай захапленню. Многія з іх пазнаёміліся з будызмам ў духоўным гандлёвым цэнтры і рана ці позна адкінулі б яго ў бок дзеля наступнага папулярнага шляху выратавання.
  
  “ Кіка хоча, каб я дапамог ёй. Ты хочаш, каб я дапамог Кіко. І ты хочаш, каб я дапамог табе. Уся гэтая дапамога перашкаджае майму ўроку малявання, Вінцэнт, " сказаў Пратт, прысаджваліся на кукішкі пасля таго, як знайшоў маленькі квадрацік цені.
  
  Пратт быў адным з нямногіх, хто называў яго Вінцэнтам, і адзіным, хто мог прамаўляць гэта з тым жа акцэнтам, што і адвакат яго былой жонкі. Інтанацыя, якая прымусіла Кальвіна схапіцца за кашалёк і паморшчыцца, як быццам яго абрабавалі і ўдарылі адначасова. Пратт ведаў гэта. Яму падабалася мець перавагу, улада трымаць Кальвіна ў пакоры.
  
  "Я ніколі раней не арганізоўваў будыйскія пахаванне", - сказаў Кальвіна.
  
  "Гэта магло б стаць магчымым кар'ерным прасоўваннем, Вінаваць".
  
  "Ты хочаш заплаціць тысячу зараз, ці хочаш, каб я пачакаў да канца тыдня?"
  
  Ён засмяяўся. “У нас ёсць прызнанне ад хлопца. Ён пасварыўся з Хедлі у ноч перад забойствам. Ахоўнік сказаў, што Хедлі застукаў Лека за нюханием растваральніка. Стрымана паабрываў яму задніцу. Лек страціў твар. Ты ж ведаеш, Вінцэнт, як мы, тайцы, ненавідзім губляць твар. Асабліва калі нага фаранга б'е нас па задніцы. Таму ён зрабіў тое, што стагоддзямі рабілі нашы продкі ў Тайландзе — ён забіў чалавека, які прынізіў яго. Мы знайшлі ў Лека ланцужок коштам у два бата, якую насіў Хедлі. Справа "Адкрыта-закрыта".
  
  У Тайландзе рэдка здараліся адкрытыя і закрытыя справы аб забойстве, калі ахвярай быў фаранг . Пратт на самай справе не думаў, што гэта было адкрыта і зачынена. Ён выклаў Кальвіна афіцыйную версію справы. Цяпер ён чакаў, правяраючы яго; Пратт ведаў Кальвіна дастаткова доўга, каб ведаць, што атрымае сумленную рэакцыю.
  
  "Ты хочаш сказаць, што верыш, што гэта зрабіў хлопец?" Ціха спытаў Кальвіна, пашчыпваючы траву.
  
  “Не мае значэння, у што веру я. У што верыш ты. У што верыць Кіко. Навошта хлопцу прызнавацца? Ты думаеш, мы паднялі на яго руку ці што?"
  
  “ Не ты, Пратт. Ты бачыў твар хлопца ў газетах. Яго збівалі, пакуль ён не вырашыў, што прыйшоў час прызнацца ў тым, чаго хацелі копы. Я не кажу, што Кіко правоў.
  
  Пратт кіўнуў. "Яна ніколі не сустракала больш благога наркамана, які не быў бы нявінным".
  
  Кальвіна правёў пальцамі па прыпухласці на шчацэ, пакінутай комариным укусам. Яна свярбелі. Пратт выглядаў сухім, спакойным, не далазіць казуркамі або сонцам.
  
  “ Часам яна перагібае палку. Ты гэта ведаеш, і я таксама. У адным, Пратт. Магчыма, на гэты раз яна мае рацыю. Хто-то абышоў хлопца бокам. Так ты збіраешся дапамагчы мне ці не?"
  
  Пратт назіраў за Кіко праз рассоўную шкляныя дзверы, стоячы нерухома, нібы ў трансе. Яна чакала. Магчыма, нават малілася тым багам, якіх малілася. Яму падабаўся смех, які ён знаходзіў у мяккіх гранях яе малюнка; здавалася, гэта быў адзіны спосаб, якім ён зыходзіў з яе цела, праз фарбы і мазкі пэндзля. Ён сам маляваў з невыраженными эмоцыямі. Ён ніколі ні з кім не абмяркоўваў гэта. Але ён адчуваў, што яна ведае.
  
  "Што гэта паміж табой і Кіко?" спытаў Пратт.
  
  “Аб чым ты мяне пытаеш? Паміж намі нешта ёсць? Гэта старажытная гісторыя. Я дапамог ёй. У нас было некалькі добрых момантаў. Ты прывёў яе ў гэты клас", - сказаў Кальвіна.
  
  “ І цяпер ты пазбягаеш яе. Чаму ты яе баішся, Вінаваць?
  
  “Цяпер ты робіш гэта. Ты робіш высновы з дэзінфармацыі. Акрамя таго, я быў заняты", - сказаў Кальвіна.
  
  "Гэтыя худыя хлопцы рабуюць яе, і яна працягвае вяртацца за дабаўкай", - сказаў Пратт, вывучаючы яе постаць у студыі. "Вы калі-небудзь чулі, як яна смяецца?"
  
  Пытанне заспеў Кальвіна знянацку. Ён падумаў, што гэта можа быць які-то пытанне з падвохам, пакуль не пакапаўся ў памяці і не змог успомніць яе смех. "Яна сур'ёзны чалавек", - сказаў Кальвіна. “Я, я несур'ёзны чалавек. Так што мы несумяшчальныя".
  
  “Паглядзіце, як-небудзь на яе карціны. Яны поўныя смеху". Вось, ён сказаў гэта. Падзяліў адказнасць за сваё адкрыццё з кім-то іншым.
  
  Кальвіна нічога не сказаў і ў сваім маўчанні выказаў усё, што можна было сказаць двум сябрам з розных слаёў грамадства і культур.
  
  “Такім чынам, мы адправіліся спаць. Цяпер ты атрымаў тое, што хацеў пачуць. Я змяшаў бізнес і задавальненне. Вялікая памылка з жанчынай", - сказаў Кальвіна. “На гэты раз гэта бізнес. Кропка. Без коскі, працяжнік або кропкі з коскі."
  
  Пратт сарваў частку квиана, якая тычылася зямлі. Яна стала вільготнай і кіпрай, згніла ў зямлі. Ён ведаў, што Кальвіна кажа яму праўду.
  
  
  КІКО паходзіла з вялікай сям'і вышэйшага сярэдняга класа. Яе бацька быў вядомым прафесарам нейрохимии ў Токіо. Яго спецыяльнасцю былі хімічныя ўзмацняльнікі інтэлекту. Яго першапачатковае даследаванне нейрамедыятара гама-аминомасляной кіслаты (ГАМК) было класічным даследаваннем, і на аснове яго вынікаў былі запатэнтаваны два прэпарата. Ён выкладаў у Гарвардзе і Корнелле. Маці Кіко была канцэртнай валторнисткой. Сама Кіко атрымала ступень у Корнельского універсітэце па біяхіміі. Яна была ўсебакова развітой жанчынай, якая апынулася ў Бангкоку з мужам, які кінуў яе дзеля шлюхі, таму яна з галавой акунулася ў праект па выратаванні наркаманаў з трушчоб і самой сябе. Разам з верай свайго бацькі ў навуку яна верыла, што з дапамогай невялікага нейрахімічнага змены грамадства можа вярнуць дзяцей з трушчоб да жыцця.
  
  "Ёй патрэбна невялікая паслуга", - сказаў Кальвіна.
  
  Пратт падняў руку. "Тайм-аўт", - сказаў ён. "Ты хочаш сказаць, што табе патрэбна невялікая паслуга".
  
  Затым Пратт сцёр з рукі гнілую драўніну і палез у кішэню.
  
  “Адкуль ты так шмат ведаеш аб Кіко? Мяркуецца, што ты вучышся маляваць у майстра", - сказаў Кальвіна. "Мані пачне турбавацца пра цябе".
  
  Пратт усміхнуўся, пачуўшы імя сваёй жонкі. Ён ведаў, што Мані была з тых жанчын, якім ніколі не даводзілася турбавацца аб тым, каб трымаць свайго мужчыну ў цуглях.
  
  Пратт працягнуў Кальвіна канверт з адрасам паліцэйскага кіравання ў куце. Кальвіна выцягнуў ліст і прачытаў яго. Яно было на афіцыйным бланку паліцыі і было напісана на англійскай і тайскім мовах: Вінцэнту Кальвіна павінна быць аказана поўнае садзейнічанне ў аглядзе астанкаў містэра Бэна Ходли, грамадзяніна Вялікабрытаніі, прадастаўлены доступ у кватэру нябожчыка і яго рэчы, а таксама права дапытаць падазраванага. Ён выказаў здагадку, што Куплялі патэлефанаваў у офіс Прата і пагаварыў з яго сакратаром, які перадаў запыт Пратту. Гэта была верагодная ланцужок падзей. Асабістыя сувязі з павуціннем узаемазвязаных адносін з боку выглядалі як кубік Рубіка. Але для тых, хто разбіраўся ў гульні, дэталі складваліся ў адзіны ўзор. Кальвіна сунуў ліст назад у канверт. Пратт ўжо прайшоў палову шляху да класа.
  
  "Хочаш яшчэ якіх-небудзь маленькіх паслуг?" - спытаў Пратт, паварочваючы на паўдарогі паміж kwian і рассоўны шкляной дзвярыма.
  
  Ўсмешка прабегла па вуснах Кальвіна. “Так, нанёс трохі фарбы на палатно. Белае - гэта белае, гэта белае". Калі Пратт павярнуўся, каб увайсці ў студыю, Кальвіна паказаў Кіко падняты вялікі палец.
  
  Яго дружба з Пратт вярнулася ў Нью-Ёрк. Яны тусаваліся ў The Village, слухаючы джаз у Blue Note або выпіваючы ў якім-небудзь падвальным бары, дзе Прата часам удавалася пераканаць пагуляць на саксафоне. Аднойчы Кальвіна дапамог яму выбрацца з калатнечы. Праз шэсць месяцаў пасля прыбыцця ў "Вялікае яблык" у Прата паўстала сур'ёзная праблема. Гэта было яго першае знаёмства з небяспекамі жыцця на чужой тэрыторыі. Бацька Прата быў высокапастаўленым дзяржаўным служачым. Яго сям'я мела каралеўскія сувязі. Тайцы, народжаныя для прывілеяў і статусу, часам адчувалі цяжкасці з адаптацыяй да такога месца, як Нью-Ёрк, дзе амаль кожны быў сумленнай здабычай. Так што нішто ў выхаванні Прата не падрыхтавала яго да званку ў два гадзіны ночы пары тыпаў з чайнатаунской Трыяды з кароткімі валасамі, у касцюмах ад Brooks Brothers і італьянскіх туфлях, якія прыйшлі да яго дадому і паспрабавалі прыціснуць да сябе.
  
  Яны сказалі Пратту, што яго выбралі для перавозкі наяўных - каля ста тысяч у стодаляравых купюрах — назад у Бангкок і вяртання з невялікім колькасцю гераіну чацвёртага гатунку. Завязалася бойка. Пратт выбіў дзярмо з іх абодвух пасля таго, як адзін з іх абразіў манархію. Ён рэдка выходзіў з сябе. Ён ведаў, што гэта была памылка. Некалькімі вечарамі пазней ён быў з Кальвіна ў вёсцы. У клубе Пратт з глыбокім пачуццём граў на саксафоне. Сапраўдны сумны джаз "Я-у-якім-то-глыбокім-лайне". Пазней Кальвіна спытаўся ў яго, што яго турбуе. У тайца без ўсмешкі была сур'ёзная праблема. Потым гэтая гісторыя выйшла вонкі. Пратт звязаўся з пасольствам. Яны нічога не распачалі. Ён звязаўся з копами; яны запоўнілі нейкія паперы і сказалі яму патэлефанаваць, калі ў яго ўзнікнуць яшчэ якія-небудзь праблемы. Кальвіна патэлефанавала дзядзьку — другога па старшынстве брату свайго айца, — які піў танны джын і пускаў газы, гуляючы ў шахматы ў рэстаранах на ходніках у Маленькай Італіі. Сыны яго дзядзькі перайшлі Канал-стрыт і селі побач з лідэрам Трыяды, старым тоўстым кітайцам з доўгай злямчанаю козлино-белай барадой. Галаварэзы "Трыяды" вярнуліся ў кватэру Прата пасля той сустрэчы і збілі яго. Праз Два дні абодва бандыта зніклі, а пазней іх знайшлі ў мяшках для смецця ў Спринг-Лейк, штат Нью-Джэрсі. Нібы па чараўніцтве, кітайскія гангстары зніклі назад у каналізацыі, адкінуўшы крышку каналізацыйнага люка над галавой і праслізнуўшы ўнутр.
  
  
  Вярнуўшыся на вуліцу, Кальвіна падумаў пра ліст Прата. Яно адкрые дзверы і выкліча здзіўленне ў некаторых. Пратт падвяргаў сябе рэальнага рызыкі, напісаўшы такі ліст. Тайцы падабалася працаваць па формуле. Быў толькі адзін спосаб што-то зрабіць. Ты не рызыкаваў рабіць гэта па-іншаму. Ты мог пацярпець няўдачу і страціць твар. У якой-то момант Пратт знайшоў спосаб адмовіцца ад формульнага мыслення. Гэта не прынесла яму сяброў. Ў чужых руках ліст магло падштурхнуць каго-то на няправільнае ўяўленне.
  
  Пытацца, ці ёсць карупцыя ў Тайландзе, усё роўна, што пытаць, ці ёсць цеста ў пякарні. Пірагі і тарты не прыходзяць з нябёсаў, як і здзелкі і кантракты. Але любы, хто кажа, што ўсё копы ў Бангкоку бяруць хабару, не ведае, аб чым кажа. У Бангкоку ёсць свае прадажныя копы, як у Нью-Ёрку, Лос-Анджэлесе, Лондане або Парыжы. Гэта звязана з усведамленнем таго, наколькі дрэннымі на самай справе могуць быць справы на вуліцах. Што ратуе сістэму, так гэта такія копы, як Пратт. Хто-то, хто ніколі ня вып'е бясплатную кубак кавы, хто ведае сваю працу, адрознівае добрае ад дрэннага і мае нейкае ўнутранае адчуванне, што, працуючы ў уніформе, ён мог бы зрабіць гэты свет крыху лепш. Хто-то, хто рызыкне сваімі яйкамі, таму што ведае, што сярод эмігрантаў Бангкока не было такой з'явы, як адкрытае забойства.
  
  Кальвіна вярнуўся ў Сукхумвит, знайшоў кіёск з локшынай, замовіў талерку локшыны з курыцай за дзесяць бат. Ён пасыпаў яе перцам і лукам, адчуў пах гарачага пара, які ўздымаецца ад супу. Пакуль міма з грукатам праносіліся машыны, ён замовіў маленькую бутэлечку Мехонга. Ён цярпець не мог глядзець на мёртвае цела на пусты страўнік. Ён расправіўся з локшынай, замовіў рыс і чырвоную свініну з густым карычневым салодкім соусам і прыкончыў бутэльку Мехонга.
  
  Ад поту яго адзежа прыліпла да цела. Адна з прафесійных небяспек, звязаных з нашэннем зброі ў Бангкоку, - заўсёды заставацца ў куртцы. Твая кашуля прыліпае да жывата, і ты адчуваеш, як вага пісталета трэцца аб вільготную паверхню тваёй скуры крыху ніжэй падпахі. Ты можаш вызначыць, звычайна хлопец дасылаў спякоту ў распранальню. Пасля трэніроўкі ён выходзіць з душа з чырвонай сыпам, вытатуированной ў выглядзе паліцэйскага пісталета 38-га калібра пад пахай.
  
  OceanofPDF.com
  ЧАТЫРЫ
  
  ФАРАНГ ПРЫВІДЫ
  
  Паліцэйскі шпіталь і паліцэйскае кіраванне займалі вялікі шэраг будынкаў , што цягнуліся ўздоўж заходняга боку Ратчадамри - роўд і сворачивавших за кут на Рама I. На супрацьлеглым баку Ратчадамри знаходзіўся гатэль "Гранд Эраван" і сьвятыню пад назвай Эраван. Казалі, што сьвятыню было асабліва облюбовано кіроўцамі таксі, шлюхамі і прыватнымі дэтэктывамі — людзьмі, чые кліенты былі ненадзейныя, спяшаліся і гандляваліся за кошт аказваемых паслуг. Цела Бэна Ходли было дастаўлена ў морг Паліцэйскага шпіталя.
  
  Таксі высадило Кальвіна каля сьвятыні Эраван. Турыстычны аўтобус высадзіў невялікую армію тайваньскіх турыстаў, іх імёны былі напісаны на картках, якія трымаліся ўнутры маленькіх пластыкавых заціскаў, приколотых да грудзей. Яны маршыравалі па двое, несучы араматычныя палачкі, свечкі і гірлянды архідэй. Кальвіна панёсся праз Ратчадамри, уворачиваясь ад чырвонага аўтобуса № 25, паўтузіна тук-тукаў і матацыклаў і імчыць цэментавоза з пыльнай, потертой налепкай з выявай Клінта Іствуда і словамі "Зрабі мой дзень!" на брызговиках.
  
  На скрыжаванні вуліц Ратчадамри і Плоенчит ад старога Бангкока мала што засталося. Паліцэйская бальніца перажыла рэканструкцыю. Гэта быў масіўны шэраг старых будынкаў у стылі Паўднёва-Усходняй Азіі 1930-х гадоў. Прадуктовыя шапікі, прадаўцы і сляпыя прадаўцы латарэйных білетаў змяшаліся ў калідорах паміж будынкамі. Кальвіна ішоў па доўгім калідоры, пропахшему часныком, мочой і бальнічнымі ложкамі. Пахне турмой смерці. У палатах былі доўгія драўляныя кратаваныя аканіцы. Потолочные вентылятары з драўлянымі лопасцямі круціліся з гукам дубца, змешваючы гарачы, шчыльны паветра. Дваццаць ці трыццаць пацыентаў сядзелі на сваіх ложках і гулялі ў карты. Іншыя спалі, скруціўшыся ў позах, якія нагадваюць лона, на спякоце. Прасціны былі скамечана вільготнымі камякамі. Медсястра ў белай уніформе прасунула каляску з ежай міма Кальвіна. Яна не падняла вачэй, калі ён паклікаў яе. Яна знікла ў палаце. Міма прайшла іншая медсястра, несучы паднос з таблеткамі; яна выглядала разгарачанай, переутомленной і змучанай. Яна пазнала яго па яго апошняга візіту ў морг.
  
  “ Калі-небудзь знаходзілі забойцу? - спытала яна яго па-тайску.
  
  Ён ведаў, што яна пыталася пра Джэфе Логане.
  
  "Пакуль няма", - сказаў ён, не жадаючы гаварыць, што прыйшоў агледзець яшчэ адно цела.
  
  Ён працягваў ісці. Ён страціў рахунак, колькі разоў быў у моргу. Але ён ведаў , што вельмі многія людзі ў бальніцы з гадамі ўспаміналі яго як фаранга ў касцюме і гальштуку , які прыходзіў паглядзець на мёртвых фаранг . Яны асацыявалі яго са смерцю, і гэта надавала яму пэўную сілу, якой яны баяліся.
  
  Правілы былі даволі простымі. Калі фаранг атрымліваў траўму ў аўтамабільнай аварыі або бойцы ў бары, ці быў зарэзаны нажом або застрэлены ў глухім завулку, яго дастаўлялі ў паліцэйскі шпіталь. Калі толькі фаранг не гаварыў па-тайску і не мог паведаміць копам, што асабіста ён нічога не мае супраць дзевятнаццатага стагоддзя, але палічыў за лепшае б, каб яго парэзанае нажом цела было дастаўлена для лячэння ў сучасную бальніцу накшталт Самитивей на Сой 49. У выпадку з Бэнам Ходли, які гаварыў па-тайску і, верагодна, ездзіў у Самитивей рабіць прышчэпкі ад слупняка і тыфа, знаходжанне ў паліцэйскім шпіталі мала паўплывала на зыход. У суботу ён падымаўся па трубе разам з сямю манахамі, якія спявалі, і на гэтым усё сканчалася.
  
  У Бангкоку мела значэнне, было знойдзена цела ў грамадскім месцы. Канкурэнцыя была вострай паміж канкуруючымі таварыствамі, якія мясцовыя фаранг собирательно называлі Выкрадальнікамі тэл. Групамі па два ці тры чалавекі выкрадальнікі тэл былі членамі кітайскіх дабрачынных таварыстваў, якія патрулявалі вуліцы ў маленькіх белых фургонах, слухаючы паліцэйскую музыку па рацыі, каб даведацца апошняе месцазнаходжанне забітага пешахода. Паміж супернічаюць групамі перыядычна ўспыхвалі перастрэлкі і перацягванне ліны з-за тэл Пераможцы вярталіся ў штаб-кватэру Грамадства са сваім прызам. Яны зрабілі каляровы здымак цела "паляроідаў" і прыляпілі фатаграфію скотчам да акна, выходзіць на вуліцу.
  
  У абедзенны перапынак, для забавы, пад пякучым паўдзённым сонцам дзесяткі тайскіх офісных работнікаў елі лустачкі свініны або курыцы, нанізаныя на драўляную палачку, збіўшыся ў купку, перажоўваючы і разглядаючы сотні гэтых фатаграфій. Яны стаялі, утаропіўшыся на фатаграфіі трупаў з цьмянымі вачыма і эластычнай скурай колеру варанай свіны грудзінкі. Часта цела мелі расклаўся, разадзьмуты выгляд буйнога жывёльнага, якое скацілася з шашы і было злоўлена пад дзіўным кутом у момант смерці. Чым больш раздавлено, апёкі, парэзаны нажом або раздуць цела, тым больш фатаграфія падабалася натоўпе.
  
  Кальвіна аднойчы раскрыў справа аб знікненні чалавека, стоячы ў натоўпе, якая сабралася ў абедзенны перапынак, каб разгледзець фатаграфіі. На адной з фатаграфій была намаляваная мёртвая хатняя гаспадыня-фаранг. Яна скокнула ў клонг з цаглінамі ў кішэнях. Кальвіна забраў у яе мужа справу аб знікненні чалавека. Праз пару дзён пасля таго, як яна адважылася на рашучы крок, некалькі выкрадальнікаў тэл лавілі рыбу ў клонге . Адзін зачапіў цела і выцягнуў яе на бераг. Выкрадальнікі тэл сфатаграфавалі яе ў асяроддзі некалькіх невысокіх кітайцаў, якія ухмылялись так, нібы ім прынеслі галоўны ўлоў дня.
  
  Бэн Ходли быў забіты ў сваёй кватэры. Яго цела было дастаўлена ў паліцэйскі шпіталь. Такім чынам, публічная дэманстрацыя яго цела трапіла на першую старонку навін. Іншая медсястра ўсміхнулася Кальвіна, злёгку кіўнуўшы ў знак прызнання. Пасля пятнадцатиминутной прагулкі па тэрыторыі ён падышоў да моргу.
  
  Жанчына гадоў пяцідзесяці з зачасанымі назад валасамі, апранутая ў паліцэйскую форму, спыніла яго. Яе перавялі на гэтую працу дзе-то паміж забойствамі Джэфа Логана і Бэна Ходли, што азначала, што яна была адным з нешматлікіх супрацоўнікаў бальніцы, хто не пазнаў яго.
  
  "Ты не можаш увайсці туды", - сказала яна.
  
  “Вінцэнт Кальвіна. Як у цябе справы сёння? Твае валасы выглядаюць пышна", - сказаў ён.
  
  Яна пацягнулася да тэлефона. “ Не магу.
  
  Кальвіна прыбраў руку з дзвярэй. Ён выцягнуў ліст Пратт. Яна надзела акуляры і прачытала яго. На яе твары прамільгнуў страх. Яна паняцця не мела, што ў гэтага фаранга былі сувязі ў паліцыі. Адчуўшы небяспеку, яна вярнулася да сваіх культурных традыцый, напусціў на сябе абаянне і нават выціснула ўсмешку.
  
  Кальвіна быў не проста яшчэ адным фаранг. У яго былі магутныя сувязі. Каштоўнасць чалавека ў тайскім грамадстве залежала ад такіх сувязяў. Без іх у вас не было абароны або становішча; з вамі магло здарыцца ўсё, што заўгодна. З імі дзверы адчыніліся, ўсмешкі сталі электрычнымі, і свет, хоць, магчыма, і не быў вашай устрицей, меў значна больш мяккую абалонку. Яна паддалася ўсеагульнаму жаданні зрабіць паслугу каму-то, каго, як яна баялася, мог ведаць не толькі яе бос, але і яе бос боса.
  
  "Ці магу я ўвайсці?" - спытаў Кальвіна, складаючы ліст назад у кішэню курткі.
  
  "Няма праблем", - сказала яна.
  
  Пяць хвілін праз служачы, які паліць цыгарэту, вкатил каляску з целам Ходли, загорнутым у белую прасціну.
  
  Калі дзяжурны адкінуў прасціну, Кальвіна праверыў бірку на пальцы ногі. "Бенджамін Ходли" было напісана па-ангельску. У мёртвага цела заўсёды ёсць што расказаць. Як і ва ўсіх вялікіх творах мастацтва, часам тое, што засталося гаварылася, робіць астатняе такім магутным. На целе Ходли не было сінякоў, за выключэннем асобы. Яго падбародак, вусны і нос былі ў сіняках. Кальвіна агледзеў яго пэндзля, перадплечча і грудзі. Ніякіх слядоў. Твар пацярпела пасля таго, як у яго стралялі.
  
  Ён папрасіў служачага перавярнуць цела Бэна тварам уніз. Мова цела служачага падказваў, што ён разглядаў гэтую просьбу як выходзіць за рамкі яго службовых абавязкаў або, па меншай меры, якая выплывала ад фаранга, што было незвычайна для просьбы. Патрабаванне, якое зыходзіць ад Кальвіна, было цалкам чаканым. Ён адарыў Кальвіна адной з тых усмешак, якія азначалі — у залежнасці ад абставін — небудзь трывожнае падазрэнне, альбо прыйшоў час плаціць. Служачы запаліў яшчэ адну цыгарэту. Яго рост складаў 5футаў 3 цалі і каля 120 фунтаў. Хоудли быў прыкладна 6 футаў 1 цаля і 180 фунтаў ўласнага вагі. Кальвіна ужо разыгрываў гэтую сцэну раней. У яго быў выбар. Ён мог вярнуцца да жанчыны ў форме, выняць ліст і папрасіць яе абаперціся на гэты уцяжарвальнікам. Але ён гэтага не зрабіў. Таму што ён ведаў, што рана ці позна вернецца ў морг і папросіць таго ж служачага перавярнуць яшчэ адно цела. Кальвіна дастаў з паперніка банкноту ў пяцьсот бат, склаў яе напалам і працягнуў яму. Рука служачага высунулася з-пад белай кашулі з доўгімі рукавамі, як галава изголодавшейся з панцыра чарапахі. Кальвіна ўсміхнуўся яму, і ён кіўнуў.
  
  “Няма праблем. Пачакай хвілінку", - сказаў ён.
  
  Хутчэй за ўсё, гэта прапанова складала амаль 90 працэнтаў ангельскага слоўніка дзяжурнага. Ён павярнуўся і знік за дзвярыма. Кальвіна зірнуў на гадзіннік. Заўсёды ёсць небяспека расплачвацца да таго, як паслуга была аказана. З пяццю сотнямі ў кішэні ён мог знікнуць. Але праз пару хвілін з іншым слугою яны перавярнулі цела. У рэшце рэшт, ён быў прынцыповым чалавекам. Ён таксама ведаў, што Кальвіна вернецца, як прывід у сне, і папросіць яго зрабіць дзіўныя рэчы з мёртвымі целамі.
  
  Двое санітараў адышлі ад каляскі. Яны ўважліва сачылі за Кальвіна, пакуль ён цярпліва аглядаў уваходнае адтуліну ў падставе чэрапа. Ён склаў правую руку ў выглядзе пісталета, апусціў вялікі палец і прищелкнул мовай. Яны нервова засмяяліся. У тайцаў пункцік наконт людзей, якія паміраюць гвалтоўнай смерцю. Яны абсалютна не сумняваліся, што прывід нябожчыка лунае паблізу. Прыватны дэтэктыў, які расследуе справу аб забойстве, быў, па іх думку, паляўнічым за прывідамі. Кальвіна аднойчы спытаў Прата, ці верыць ён у прывіды.
  
  “Хай зямля схавае цябе! Іх косткі пазбаўленыя касцявога мозгу, іх кроў халодная; у тых вачах, якімі ты сверкаешь, няма разважанняў!" Пратт адказаў.
  
  “І што гэта значыць? У Шэкспіра Макбет размаўляў з прывідамі? Так як жа можна размаўляць з тым, у існаванне чаго ніхто не верыць?" Задаўшы тры паспешлівых пытання, ён зрабіў паўзу і паглядзеў на Пратта, прыпадняўшы брыво. "Ангельцы так ж вар'яты, як тайцы, калі гаворка заходзіць пра прывідаў".
  
  Кальвіна абышоў цела збоку. "Гаўкаючых вар'ят" - фраза, любімая ў англійскай мове прадстаўнікоў вышэйшага сярэдняга класа. Бэн часам выкарыстоўваў яе, кажучы аб іншых эмігрантаў. Кальвіна нахіліўся наперад і адкінуў валасы з галавы Бэна. Вакол адтуліны былі сляды пораху. Ён паглядзеў на абслугоўваючы персанал, які адышоў ад каляскі.
  
  "Гладкая, як вушная ракавіна циветты", - сказаў Кальвіна.
  
  Яны нервова засмяяліся, не разумеючы, чаму смяюцца.
  
  Рана часта была кульмінацыяй гісторыі, якую павінна было расказаць цела. Гэта магло б даць добрае ўяўленне пра тое, ці ведала ахвяра свайго забойцу, стаяў ці забойца або сядзеў, і ці было забойства спланавана загадзя — ці гэта была адна з тых сямейных сварак. Справаздачу аб выкрыцці быў на тайскім. Але Кальвіна мог чытаць па-тайску дастаткова, каб разабраць прычыну смерці: куля калібра 9 мм. Зброю незвычайнага калібра для дзевятнаццацігадовага схуднелы наркамана з Isan. Кальвіна папрасіў санітараў нахіліць цела наперад. Затым ён дастаў з кішэні пінжака двенадцатидюймовый кавалак дроту. Ён напяваў старую песеньку Уолта Дыснею "Зиппети Ду-Так, Зиппети-Ай". Асцярожна ён павольна увёў дрот у рану. Служачыя попятились, паціскаючы адзін аднаму рукі. Яны не хацелі ўдзельнічаць у тым, чаго былі сведкамі.
  
  "Ён нічога не адчувае", - сказаў Кальвіна. "Акрамя таго, я сее-што шукаю".
  
  "Не магу", - сказаў службовец з цыгарэтай.
  
  "За пяцьсот бат, магу", - адказаў ён. Нават у карупцыі ёсць межы, і Кальвіна перавысіў няпісанае правіла. Калі вы хочаце зрабіць што-то дзіўнае, вам прыйдзецца заплаціць больш, чым калі б вы былі проста пасрэдным вычварэнцам.
  
  Ён выцягнуў дрот з уваходнага адтуліны, выцер яе аб прасціну і сунуў назад ва ўнутраны кішэню пінжака. Яго куртка была расшпілена роўна настолькі, каб абслуговы персанал мог мімаходам ўбачыць кабуру і пісталет. Гэта спыніла вымагальніцтва дадатковых грошай. Выходзячы з морга, ён думаў аб тым, як кавалак меднай дроту прайшоў па шляху траплення кулі ў ствол мозгу. Акрамя таго, ён успомніў фатаграфію цела Бэна Ходли, апублікаваную ў "Пост". Ён сядзеў за кампутарам. Больш чым верагодна, што забойца стаяў ззаду Ходли. Ён здагадаўся, што Хоудли паказваў яму што-то на экране або, па крайняй меры, адчуваў сябе досыць камфортна ў прысутнасці забойцы, каб не перарываць сваю працу. Наўрад ці Бэн тлумачыў девятнадцатилетнему сыну сваёй пакаёўкі, як выкарыстоўваць Lotus 1-2-3 для лепшай і больш карыснай жыцця. Бэн быў тут доўгі час. Павярнуўся б ён спіной да похудевшему наркаману? Сумнеўна. У забойцы было ўвесь час у свеце — ахвяра была сканцэнтравана на экране. Забойца абраў правільны момант — Хоудли адцягнуўся — і выхапіў пісталет, ствол прыціснуўся да падставы чэрапа, і вылецела адна куля. Бінга. Ўдарыў яго. Гэта было лёгкае забойства.
  
  Але забойства іншага чалавека патрабуе сапраўднай лютасьці, страху ці вар'яцтва. Той, хто ўдарыў Бэна, быў правшой, меў доступ да зброі, ведаў яго і валодаў ведамі, неабходнымі для здзяйснення чыстага забойства. Можа быць, забойцу пашанцавала? У гэтым і заключалася сутнасць забойства — пакуль у яго не будзе дастаткова доказаў або прызнання, Кальвіна ведаў, што існуе толькі адно няўхільнае правіла: трымаць адкрытымі ўсе варыянты. Вялікай памылкай было прымаць рашэнне занадта хутка, а затым спрабаваць супаставіць усе факты, каб апраўдаць сваё першапачатковае рашэнне. У копаў было прызнанне. Кальвіна ўсё яшчэ шукаў доказы.
  
  
  НА Ратчадамри-роўд за паліцэйскім шпіталём Кальвіна перайшоў дарогу, калі рух спынілася на святлафоры. Тайваньская турыстычная група выйшла з сьвятыні Эраван, як калона ў кітайскім танцы дракона. Яны вырашылі, што, запаліўшы некалькі араматычных палачак і свечак, яны атрымаюць тое, што хацелі, трапяць туды, куды хацелі патрапіць. У ранейшыя часы ў Нью-Ёрку людзі з старога раёна Кальвіна паспрабавалі б прадаць ім Бруклінскі мост.
  
  Першую калону сустрэла другая калона, якая ішла з супрацьлеглага боку, прычым галаўны пара несла двух драўляных сланоў памерам прыкладна з пітбуляў. Калона, якая накіроўвалася ў сьвятыню, атачала пару фаранг сярэдніх гадоў ля ўваходу ў сьвятыню. Пара абмянялася грашыма з вулічным гандляром, які перадаў драўляную клетку. Жанчына-фаранг падняла маленькую дзверцы клеткі, і адтуль вылецелі чатыры маленькія птушкі — вераб'я. Увесь дзень і ўсю ноч людзі прыходзілі і сыходзілі з гэтага сьвятыні, выконваючы рытуалы і падтрымліваючы саматужны промысел вулічных гандляроў, якія прадавалі тавары, абяцаныя багам. Прама насупраць знаходзілася кіраванне паліцыі метрапалітэна. Мужчыны і жанчыны ў накрухмаленай карычневай уніформе ішлі упэўненай хадой, якую дае сіла. Ён спыніўся, прыкрыў вочы далонню і паглядзеў уверх, выбіраючы офіс Прата на пятым паверсе. Акно было пуста. Аднойчы ён бачыў Прата, які стаяў там, і таго, хто глядзіць уніз на палымяны дым, танцуючых дзяўчат, тоны кветак і вернікаў, кружлялі вакол цэнтральнага сьвятыні ўнутры Эравана. Гэта быў усяго толькі пробліск. Яго твар з'явілася ў акне, затым знікла.
  
  Заставалася толькі гадаць, ці было гэта святым месцам з якія жывуць ўнутры духам. Ніхто не сумняваўся, што гэта было месца, дзе тыя, хто пакутаваў ад страху, знайшлі невялікі плацдарм надзеі. Ратчадамри была вуліцай, якая аддзяляла тых, хто баяўся, ад тых, хто выклікаў страх. Цынік сказаў бы, што ў Тайландзе тыя, у каго ёсць прыстойныя грошы, рабілі свае дары на заходняй баку Ратчадамри-роўд. Гэта былі няўдачнікі і містыкі, якія нанізвае кветкі на статую ў Эраване. Кальвіна задаваўся пытаннем, што падумаў Пратт, што ён убачыў са свайго акна, калі глядзеў уніз на сьвятыню. Бачыў ён дурняў? Або ён бачыў святых?
  
  Кальвіна ведаў, што працэдура практычна аднолькавая, звяртаецеся ці вы за дапамогай да паліцыі або духу Эравана. Калі чалавек атрымаў сваё жаданне, ён абавязаў сябе вярнуцца са сваім абяцаным дарам. Была заключана пагадненне аб абароне. Калі ён даставіў, то і вы даставілі. Легенда абвяшчала, што вы былі ў асабістай небяспекі і гарантавалі кучу няшчасцяў, калі вырашыце прыняць абарону, не заплаціўшы. Жартую, хлопцы. Да чорта сланоў і салодкія палачкі, але ўсё роўна дзякуй.
  
  Дух Эравана, падумаў Кальвіна, таксама мог быць кім-небудзь з яго старых суседзяў. У людзей у Брукліне, багоў Эравана і паліцыі праз дарогу была адна агульная рыса — ім не падабалася, калі іх падманвалі. У іх былі свае індывідуальныя метады зводзіць рахункі. Кальвіна вырашыў, што Хоудли заключыў якую-небудзь здзелку. Пытанне было ў тым, на якім баку дарогі Бэн подстраховывал свае стаўкі? З якога б боку гэта ні было, куля ў патыліцы сведчыла аб тым, што ён не справіўся.
  
  У Кальвіна было прадчуванне, якое ён не змог даказаць, што Джэф Логан быў забіты з-за таго, што падышоў занадта блізка да разгадкі дзіўных сардэчных прыступаў у Патпонге. Памылка Логана складалася ў здагадцы, што ўсе пытанні можна свабодна задаваць у піцейных установах Бангкока.
  
  OceanofPDF.com
  ПЯЦЬ
  
  МАНАХІ СПЯВАЮЦЬ
  
  Шматкватэрны дом БЭНА Ходли знаходзіўся побач з вузкіх звілістых завулкам soi, які выходзіў на Сой Суан Флу. Вусце суб-soi кішэла прадаўцамі з прадуктовых шапікаў у засаленных фартухах, салонамі прыгажосці з выгаралымі на сонца плакатамі кіназорак, куткі якіх былі апушчаны і прылепленыя да вокнаў, і бункерамі, падобнымі на шэрыя патагоннае цэха з металічнымі рашоткамі. Прыкладна праз пяць хвілін хады Кальвіна апынуўся ў глыбіні soi . У ста метрах ад жылога дома Ходли, у баку ад дарогі, стаяла воданапорная вежа. Гэта быў гіганцкі грыб з ліставога металу з плямамі іржы, падобнымі на змяіныя мовы, якія звісаюць па баках. Уздоўж аднаго боку тратуара цягнуўся плот. За плотам хаваўся сляпы латарэйны прадавец, які прадаваў квіткі з драўлянага латка, які вісеў у яго на шыі. Сонечныя акуляры-авіятары адлюстроўвалі сонца. Дзве като ў абліпальных джынсах, з густым макіяжам, падведзенымі вачыма і таннымі духамі мітусіліся над квіткамі, хіхікаючы. У Katoeys пры нараджэнні было завадское абсталяванне мужчыны, але дзе-то на гэтым шляху яны верылі, што жанчына зачынены ўнутры і чакае, калі яе выпусцяць на волю. Кашмар аб тым, як уладальнік бара D. O. A. Bangkok адрэзаў член Джэфа Логана і кінуў яго фруктовым біт, пранёсся ў галаве Кальвіна. Кашмар аднаго мужчыны быў марай іншага мужчыны, падумаў ён. Ён дазволіў аднаму з като ўцягнуць сябе ўнутр невялікага агароджанага памяшкання.
  
  "Поработаешь нядоўга?" Спытаў яго като. “Змірацца з гэтым і трахайся. Можаш."
  
  "Яшчэ адной выпускніцы факультэта ангельскай літаратуры не пашанцавала, праўда?" - спытаў Кальвіна, не чакаючы адказу. У кожнага была тэорыя аб тым, як распазнаць като . У дадзеным выпадку напудраная сківіцы з цяжкімі шарнірамі, падобнымі на прамысловыя. Ён падыграў the hustle.
  
  "Я думаю, я табе падабаюся", - сказаў като .
  
  Ён устаў перад прадаўцом і паглядзеў на латок з квіткамі. "Так ты жывеш дзе-то паблізу або прыйшоў зрабіць дары грыбоў?" Кальвіна спытаў, гледзячы на велізарны грыб.
  
  Сляпы прадавец бліснуў усмешкай Стыві Уандэра і паківаў галавой з боку ў бок. Ад прадаўца пахла часнаком і потым. Кальвіна ўбачыў няўпэўнены выраз свайго твару ў сонцаахоўных акулярах-авиаторах, а като набліжаліся з абодвух бакоў. Прадавец стукнуў металічнай палкай па тратуары. На імгненне запанавала прывідная цішыня. Кальвіна прыкінуўся, што вывучае квіткі. Ён міргнуў, прачытаўшы дату заканчэння тэрміну прыдатнасці; квіткі былі разыграны ў латарэю, праведзеную двума месяцамі раней. Так вось у чым махлярства, падумаў ён. Кальвіна усміхнуўся ў стодаляравыя сонцаахоўныя акуляры-авіятары прадаўца, адарваў адзін латарэйны білет, акуратна разарваў яго ўздоўж перфараванай лініі і высыпаў на паднос дваццаць батаў. Цяжкі водар духаў лунае ў паветры, як подых ветрыку над месцам пахавання таксічных адходаў. Ён пачаў сыходзіць.
  
  “Так, ты прыходзіш да мяне дадому. Мы трахаемся". Іншы като схапіў яго за руку. “Я раблю шчаслівым. Табе падабаецца".
  
  З большасцю като не было ўпэўненасці, здзейсніў ці "ён" падарожжа праз раку ў бальніцу, якая спецыялізуецца на аперацыі коштам дзесяць тысяч бат, і вярнуўся ці "яна". Быў тып кліентаў-мужчын, якія атрымлівалі кайф ад гэтай нявызначанасці, а ў неабрэзаных гендерщиков былі паслядоўнікі свайго ўласнага культу.
  
  - Шоў пачынаецца, - сказаў Кальвіна, убачыўшы, як у руцэ като злева ад яго бліснуў нож. Ён быў гатовы да гэтага кроку і спланаваў сваю рэакцыю. Кальвіна скінуў з рукі като і пацягнуўся за цяжкай металічнай трубкай фальшывага лотерейщика. Ён ударыў адным канцом трубы ўверх, зачапіўшы квадрат като, з аглушальным трэскам раздрабніўшы правы бок яго вялікі сківіцы. Като закрычаў і ўпаў на калені. Кроў пацякла на яго блузкі і джынсы, калі ён страціў прытомнасць. Долю секунды, выкарыстоўваючы супрацьлеглы канец трубы, Кальвіна злучыў яе з тварам "сляпога" прадаўца. Дарагія сонцаахоўныя акуляры разляцеліся на тысячу аскепкаў. Ён выцягнуў пісталет з аддзялення, схаванага пад латком з квіткамі, але быў аглушаны і паспеў толькі стрэліць наўздагад. Кальвіна зноў узмахнуў трубой і ўдарыў яго па чэрапе. Яго калені падагнуліся, пісталет вылецеў з рукі, і ён паваліўся, раскінуўшы рукі, нібы сігналізуючы аб капітуляцыі.
  
  Іншы като, плачу і скуголячы, павярнуўся і скокнуў на яго, драпаючы шыю і твар. Кальвіна перакінуў яго праз плячо. Като зноў быў на нагах і на гэты раз трымаў нож. "Вось табе і добрая гульня", - прашаптаў Кальвіна сам сабе, выцягваючы пісталет 38 - га калібра. Яго твар і шыя гарэлі ад пазногцяў като. Кроў прахарчавала белы каўнер ягонае кашулі.
  
  Като зароў і зашыпеў, яго твар напоўнілася нянавісцю, затым павярнуўся і ўцёк. Кальвіна пару секунд пераследваў яго. “Адкінуць яго ці не адкінуць. Вось у чым пытанне", - сказаў ён сабе. У яго была магчымасць нанесці дакладны ўдар, але ён выпусціў яе. Ён апусціў пісталет, калі прадавец марожанага трапіў у яго прыцэл. Падбеглі некалькі дзетак у мяккіх гумовых сандалях, гоняясь за прадаўцом марожанага, звініць у званочак. Кальвіна адступіў, уцёк з-пад увагі. У яго было ўсяго некалькі секунд, перш чым людзі на тратуары заўважылі като са зламанай сківіцай, які стагнаў.
  
  Кальвіна прысеў над абломкамі тэл Прыбраўшы пісталет назад у кабуру, ён закрануў наском чаравіка перавернутага латка прадаўца. З выразанага аддзялення для пісталета на падлогу выпала фатаграфія. Ён падняў яе і ўбачыў сябе на старой фатаграфіі ў бары, зробленай аднойчы ўвечары ў "Афрыканскай каралеве". Бэн Хоудли высунуўся прама з фатаграфіі, паклаўшы руку на циветту.
  
  Гандляр ляжаў там, яго галава была злёгку павернутая, нос сплясканы і расколаты, агаляючы белую косць. Яго рот быў перакошаны выродлівай маскай глыбокай болю. Яго вочы, ужо апухлыя, былі зачыненыя за пустымі аправамі ачкоў. Ён быў без прытомнасці. Кальвіна намацаў слабы пульс на шыі прадаўца. Ён адсунуў пісталет ад цела мужчыны, затым працягнуў руку і асцярожна падняў яго з зямлі, выкарыстоўваючы вялікі і паказальны пальцы. Гэта быў 9-міліметровы Star Firestar, лёгкі іспанская пісталет імпартнай вытворчасці, які было лёгка схаваць. Ён праверыў абойму: у ёй было сем патронаў да 9-мілімятроваму "Парабеллуму". Той жа калібр стрэліў у галаву Бэна Ходли.
  
  Кальвіна сунуў "Файрстар" у кішэню курткі. "Хто-то прыклаў нямала намаганняў", - падумаў ён. "Хто-то, хто ведаў, што ён наведае кватэру Бэна Ходли". Ён выцер шчаку і паглядзеў на паласу крыві, растекшуюся па яго далоні. Прадавец фальшывай латарэі ўсляпую пачаў кашляць, кроў і сліна пацяклі па адной баку яго асобы. Кальвіна праверыў като , які ўсё яшчэ быў без прытомнасці. Ён пасадзіў прадаўца латарэі і сунуў фатаграфію яму ў твар. Кальвіна, выкарыстоўваючы свой пісталет 38-га калібра ў якасці ўказкі, пастукаў пальцам па прывідным малюнку Бэна на адваротным баку фатаграфіі.
  
  “ Ты ўдарыў яго мінулай ноччу. Не так?
  
  "Не кажаце па-ангельску", - кашлянуў прадавец.
  
  “Я кажу па-тайску, прыдурак. Ты разумееш па-тайску?" - спытаў Кальвіна.
  
  Прадавец здрыгануўся, яго вочы закаціліся. Ён упаў дагары. Кальвіна зразумеў, што ён мёртвы. Труба раздрабіла костку і трапіла ў мозг. Калі ён падняў вочы, като выпаўз на вуліцу на карачках, правая бок яго асобы матлялася, як сцяг, што раздзімаецца на ветры. Кальвіна паправіў гальштук і накіраваўся назад на вуліцу, да кватэры Бэна Ходли.
  
  "Гэта была незвычайная падстава", - падумаў ён. Звычайная аперацыя заключалася ў тым, каб прывабіць аб'ект назад у гасцінічны нумар, дзе пара саўдзельнікаў чакала ў хованцы. У вырашальны момант, калі марк выявіў, што выбраным ім на ноч не хапае належнага рыштунку, банда накінулася на яго. Марк дакладна не быў апрануты для бою. Гэтыя като спяшаліся. Яны працавалі з прафесіяналам, які быў добра ўзброены і які цяпер быў мёртвы пад велізарным металічным грыбом.
  
  Кальвіна зрабіў надрэз на вачах у сплываў крывёю като . Ён сеў, смаргивая слёзы. “Мы ніколі нікога не забіваем. Забойствафаранга было вельмі дрэнна для нас".
  
  "Хто табе заплаціў, мілая?" Адказу не было. “Ты забіла Кхун Бэна? Можа быць, ты надоўга сядзеш у турму".
  
  "Чалавек, які заплаціў мне пяцьсот бат, дапаможа яму", - сказаў ён. Густыя цені для стагоддзе като былі размазаны вакол яго вачэй, як у янота. “Я не думаю, што гэта да чаго-то дрэннага. Я кажу праўду".
  
  Сабралася невялікая натоўп. Гэта было, магчыма, падумаў Кальвіна. Като былі не ў сваёй талерцы. "З табой усё будзе ў парадку, сястра", - сказаў ён. Калі като падняў галаву, Кальвіна быў далёкай фігурай, сворачивавшей на пад'язную дарожку да дома Бэна Ходли.
  
  
  Жылы комплекс быў абсталяваны звычайнымі варотамі, плавальным басейнам на ўзвышшы і ліфтамі для верхніх паверхаў. Кальвіна адчуў некаторую асуджанасць, якая навісла над гэтым месцам. Звычайна ахоўнікі ў сіняй уніформе драмалі, а маладыя беспрацоўныя тайцы збіраліся невялікімі групамі, елі, пляткарылі і драмалі ў касой цені на лаўках. Ад некаторых пахла растваральнікам. Толькі цяпер вакол нікога не было. Адзіны афіцэр службы бяспекі ў капелюшы з пластыкавым казырком, хто чувае і не п'е кавы, рэзка спыніў Кальвіна ў вялізным пустым вестыбюлі. Ён нервова паглядзеў на драпіны на твары Кальвіна і плямы крыві на яго кашулі. Ахоўнік праверыў пасведчанне асобы Кальвіна, затым ўтаропіўся на Кальвіна так, нібы той ўтаропіўся на прывід.
  
  "Жонка пазнае аб непаўналетняй жонцы", - сказаў Кальвіна.
  
  Ахоўнік бліснуў ухвальна усмешкай інсайдэра.
  
  Ён жэстам запрасіў Кальвіна праходзіць праз вароты. Ўнутры ліфта Кальвіна, стаў побач з босоногим рамонтнікам, кашуля якога была расшпілена, адкрываючы тры кудменя, якія віселі ў яго на шыі. Ліфт адкрыўся на чацвёртым паверсе. Калі мы ішлі па калідоры да кватэры 404, пачуліся гукі спеваў. Жудасны хор галасоў, якія спяваюць на палі. Здалёк здавалася, што паўтузіна манахаў спяваюць у адзін голас. Паўсюль лунаў водар падпаленых пахошчаў. Дыму было дастаткова, каб падняць трывогу, калі б яна была. Гэта было напад з мэтай пазбавіць ўстанова ад прывіда Бэна.
  
  Здымаць кватэру, у якой памёр фаранг, было сапраўдным пеклам. А кватэра з нешчаслівым нумарам 404 пацвярджала дрэнную карму гэтага месца. Таіс ненавідзела нешчаслівыя колькасці, і яны ніколі б не засталіся ў кватэры з прывідамі, а фаранг, нават калі б ён не верыў у прывіды, ніколі не змог бы знайсці пакаёўку, гатовую працаваць на яго. Дабраславеньне манахаў было адным з рашэнняў праблемы. Вось чаму ахоўнік ля ўваходных варот быў так перапоўнены захапленнем, калі прыбылі манахі. Гаспадар хутка прыняў меры. Яны пачалі свае рытуалы праз дваццаць чатыры гадзіны пасля таго, як прывід ўступіў у права арэнды. Гэта было падобна на рэкламу будынка, прысвечаную ачышчэнню ад зданяў.
  
  Двое паліцыянтаў у форме колеру хакі, са службовымі рэвальверамі на каўбойскі манер, стаялі звонку кватэры, іх рацыі патрэсквалі статыкай, перакрываючы гул скандаваннем. Яны заступілі Кальвіна шлях ўнутр. Дзверы былі прыадчынены, што дазволіла яму мімаходам ўбачыць манахаў за працай. Адзін з паліцэйскіх з сілай штурхнуў Кальвіна спінай да парэнчаў. Зрабіўшы глыбокі ўдых, учапіўшыся кулакамі ў парэнчы, ён падцягнуўся і ступіў наперад з жалезных парэнчаў: абрыў, унізе, быў больш за сорак футаў. У яго склалася выразнае ўражанне, што паліцыянт меў намер сапхнуць яго за борт, і быў злы і расчараваны сваёй няўдачай. Гэта была дзіўная змена традыцыйнага тайскага прывітання "Куды ты ідзеш?"
  
  Паліцэйскі, які штурхнуў яго, выглядаў так, нібы збіраўся зрабіць яшчэ адну спробу перакінуць яго праз парэнчы. Ён змераў Кальвіна поглядам стромкага паліцэйскага, у якім чыталася: "Кім, чорт вазьмі, ты ўявіў сябе?" Кальвіна нервова ўсміхнуўся, стараючыся не прымаць на свой рахунак тое, што гэты паліцэйскі рыхтаваўся да другога выпадковаму замаху на яго жыццё. У Тайландзе заўсёды ўсміхаешся, нягледзячы ні на што. Ён намацаў візітную картку і выпусціў яе. Картка ўпала да ног паліцыянта з сержантскими нашыўкамі на каўняры. Паліцэйскі праігнараваў картку, як быццам ведаў, хто такі Кальвіна.
  
  “Ты калі-небудзь парэзаўся, калі галіўся? Я па-чартоўску парэзаўся гэтым раніцай. Ты ведаеш, як гэта бывае. Ты занадта шмат п'еш, а на наступную раніцу ўсё проста так. Ты не можаш трымаць руку роўна, " сказаў Кальвіна, і яго скорагаворка прымусіла паліцэйскага замерці. З кватэры Ходли даносіўся прыкра-салодкі пах танных пахошчаў. Пахла так, нібы хто-то кремировал като, якія напалі на яго.
  
  Афіцэр зноў моцна штурхнуў яго тыльным бокам далоні. Кальвіна адскочыў ад парэнчаў і адскочыў назад. “ Што гэта? У вас ніколі не бывае праблем з галеннем. Я сказаў што-то не так?"
  
  "Цябе тут нядобра", - сказаў ён, зноў штурхаючы Кальвіна. "Табе лепш сысці цяпер". Ён не ўсміхаўся і выйшаў наперад, гатовы нанесці яшчэ адзін удар. Кальвіна, гледзячы на парэнчы, прыўзняў бровы.
  
  “Доўгі шлях ўніз. Гэта можа сапсаваць мой пашыў", - сказаў ён, гледзячы на двух паліцэйскіх, якія загналі яго ў кут.
  
  Сяржант трымаўся ў знаёмым стылі кікбоксінга. Стойка была распрацавана так, каб збіць з панталыку нечаканым нападам. Кальвіна не ведаў, чаго чакаць: кулака, ногі або пісталета. Кальвіна сказаў сабе, што ў Брукліне людзям знаема гэта пачуцце неадкладнай непрыязнасці да незнаёмца, вторгшемуся на іх тэрыторыю. Чалавек - гэта тэрытарыяльнае жывёла, якое водзіць машыны, носіць вопратку і носіць смяротнае зброю. Не мела значэння, што Кальвіна не падыходзіў да яго і не рабіў нічога, што магло б выклікаць у яго падазрэнні, — мела значэнне толькі тое, што кап не ведаў ці не хацеў ведаць, і, самае галоўнае, не баяўся прычыніць яму боль.
  
  “Вы, хлопцы, калі-небудзь завісалі ў Erawan? Проста пытаюся. Спаліце некалькі шакаладных палачак, папытаеце добрую прыбаўку да зарплаты або што-то ў гэтым родзе?"
  
  Ён кінуў ліст сяржанта Прата. На гэты раз сяржант злавіў кінутае пасланне.
  
  "Зірніце на гэты ліст", - сказаў Кальвіна. Гэта быў талісман, які гарантуе бяспеку. Кальвіна намагаўся выглядаць упэўненым, як чалавек, які сцвярджае свой аўтарытэт. Афіцэр замарудзіўся на долю секунды, затым, не гледзячы на ліст, скамячыў яго і лёгкім рухам рукі перакінуў праз карніз. Яно ўпала чатырма паверхамі ніжэй, на бетонны двор.
  
  “ Які ліст? - спытаў ён.
  
  "Вось і ўсё для важных сяброў", - падумаў Кальвіна. Ніколі не бывае поўнай абароны ад памылак; часам ты сутыкаешся з кім-то, хто проста хоча цябе облажать. Ён прыслухаўся да гудению якія спяваюць манахаў у кватэры Бэна. Сержант ступіў наперад, трымаючы руку на пісталеце, як быццам збіраўся выцягнуць яго.
  
  "У цябе праблемы, Вінцэнт?" Гэта быў Пратт. Ён з'явіўся ля ўваходу ў кватэру. Ён бачыў інцыдэнт.
  
  Сяржант выцягнуўся па стойцы "смірна", яго шыя напружылася, вочы остекленели, як быццам хто-то ударыў яго па патыліцы. “Гэта Тайланд. Праблема? З гэтым ніколі не ўзнікае праблем, " сказаў Кальвіна.
  
  Пратт пільна паглядзеў на свайго сяржанта. "Я думаю, табе варта перадаць Кхану Вінцэнту яго ліст знізу".
  
  "Так, сэр", - адрэзаў сяржант і знік.
  
  Вочы Прата звузіліся, калі ён убачыў падраную, скрываўленую вопратку Кальвіна, яго твар, якое выглядала так, нібы на яго напалі пацукі.
  
  "Што з вамі здарылася?" Вочы Прата гнеўна бліснулі ў бок афіцэраў у калідоры.
  
  “Не, гэтыя хлопцы - прынцы. Але я сапраўды ўляпаўся ў гаўно побач з тым вялікім грыбом далей па дарозе".
  
  Пратт выглядаў збянтэжаным. “ Ты маеш на ўвазе воданапорную вежу?
  
  Кальвіна кіўнуў з стомленай усмешкай, прыпадняўшы брыво. "Здаецца, з адным прадаўцом латарэі і парай кэтои адбыўся невялікі няшчасны выпадак".
  
  "Вам лепш зайсці ўнутр". Затым Пратт загадаў аднаму з паліцэйскіх паслаць некалькі чалавек на дарогу, каб праверыць "аварыю".
  
  Кальвіна рушыў услед за Пратт ў кватэру Бена. Манахі спявалі ў спальні хорам. Над кожнай дзвярыма манахі пакінулі свае пасланні для прывіда Бэна - трыкутнікі, зробленыя з сакрэтнай сумесі парашка і святой вады. У кватэры стаяў цяжкі пах падпаленых араматычных палачак і ладану. Кальвіна паднёс да носа насоўку, адхапіў яго і агледзеў свернувшуюся кроў.
  
  "Хто цябе пабіў?" - спытаў Пратт.
  
  Кальвіна склаў свой насавой хустку і цяжка апусціўся на канапу.
  
  "Пратт, важна не столькі "хто", колькі "чаму". Кальвіна спыніў сябе. Ён выцягнуў пісталет "Файрстар" і сваю фатаграфію з Бэнам ў бары "Афрыканская каралева". Ён расклаў іх на кофейной століку Бэна.
  
  "Хлопец з латком для латарэі спрабаваў выкарыстоўваць гэта". Ён падняў фатаграфію, затым адкінуўся на спінку канапы, падняў галаву да столі, зажмурыўся і пацёр вочы. “ Хто-то ведаў, дзе мяне знайсці.
  
  Паліцэйская рацыя Прата піснула, і ён зарэгістраваўся. Рушыў услед хуткі абмен рэплікамі на тайскім. Пратт вывучыў фатаграфію і сунуў яе ў кішэню. "Прадавец латарэі мёртвы".
  
  "Там таксама былі двое като, адзін са зламанай сківіцай, але пройдзе некаторы час, перш чым яны будуць у стане гаварыць".
  
  Дзевяць манахаў у расах адзін за адным прайшлі міма кававага століка. Яны больш не спявалі. Іх працэсія прайшла праз гасцёўню, застаўленую электронным абсталяваннем: бліскучая чорная стэрэасістэма, прайгравальнік кампакт—дыскаў, відэамагнітафон, тэлевізар і сотні відэакасэтаў - звычайны асартымент тавараў мясцовых фаранг, некаторыя з якіх былі набытыя на месцы, а некаторыя кантрабандай увезеныя з Сінгапура або Ганконга. Пратт чакаў, пакуль манахі працягнуць свае абрады.
  
  “ Што гэта было за дзвярыма? - спытаў я.
  
  Кальвіна паціснуў плячыма. - У мяне склалася выразнае ўражанне, што ваш сяржант спрабаваў сапхнуць мяне за борт. Хто ведае? Напад пары като і сляпога прадаўца латарэйных білетаў магло б разбурыць маю перспектыву ".
  
  “ Табе лепш адправіцца ў бальніцу. Драпіны на твары Кальвіна ператварыліся ў чырвоныя распухлыя рубцы.
  
  Перш чым сышоў апошні манах, Кальвіна зайшоў у спальню Бэна. Гаўбечная дзверы былі прыадчынены, каб выветрыць пакой, але дым ад араматычных палачак і пахошчаў ствараў густы шэры туман над ложкам памеру "queen-size". Прасціны былі сарваныя, агаліўшы матрац. Паўсюль былі раскіданыя асабістыя рэчы Бэна. Брудныя шкарпэткі, футболкі і ніжняе бялізну ў адным куце. Камода, бітком набіты бутэлечкамі з крэмамі, шампунем, сродкам ад казурак, гелем K-Y, пакаваннямі прэзерватываў і маленькімі пластыкавымі пакетамі з таблеткамі. З правага боку ў Бэна быў імправізаваны офіс з пісьмовым сталом. Там была кніжная палка з раманамі, слоўнікам, двума тамамі пра тайскай культуры, кнігамі па натуральнай гісторыі, матылям і мотылькам, садоўніцтву, кветкам і тэкстылю, а таксама дзесяткамі камп'ютэрных кніг. Кальвіна прагледзеў назвы. Кампутар Apple ўсё яшчэ быў уключаны, і на экране з'явіўся ўзор, падобны на тарнада ў бутэльцы.
  
  Хоудли ніколі не вырабляў на яго ўражанні садоўніка. Але тады Кальвіна ніколі не мог зразумець, чаму дарослыя праводзяць большую частку часу няспання, прыкаваныя да кампутара. У дзвярах балкона з'явілася твар.
  
  "Яны ўжо сышлі?"
  
  Пытанне быў зададзены хлопцам гадоў трыццаці пяці, які паліў цыгарэту на балконе. Кальвіна вызначыў яго як акцэнт северокалифорнийский. На ім былі гавайская кашуля, джынсы і акуляры ў срэбнай драцяной аправе, а ў жываце ён набраў лішніх дваццаць пяць фунтаў. Ён утаропіўся на Кальвіна з недаверам, прыадчыніўшы рот.
  
  "Што здарылася з тваім тварам?"
  
  "Алергічная рэакцыя на пахошчы," сказаў Кальвіна, абводзячы рукой пракураных пакой.
  
  Таўстун зморшчыў нос ад дыму. “ Так, я таксама гэта ненавіджу. Ён затушыў цыгарэту аб рыльца пустой бутэлькі з-пад "Клостера". "Дым гуляе з кампутарам у пякельныя гульні".
  
  “Дэні, гэта Вінцэнт. Ён таксама з Штатаў". Пратт увайшоў і зачыніў дзверы. "Ён займаецца справамі сям'і Ходли". Пратт маўчаў пра сувязі Кальвіна з больш худым наркаманам.
  
  "Дык адкуль ты ведаеш Хоудли?" Спытаў Кальвіна.
  
  Дэні ўжо вярнуўся да кампутара, барабанячы левай рукой па клавіятуры, правай перасоўваючы мыш і назіраючы, як на экране з'явіцца меню.
  
  “Бэна ведалі ўсе. Ён быў прэзідэнтам нашага камп'ютэрнага клуба. Ён вёў калонку для Post . Я гандляваў праграмным забеспячэннем, і калі ў мяне ўзнікалі праблемы, я тэлефанаваў яму ".
  
  "Кхан Дэні прапанаваў нам дапамагчы прагледзець кампутарныя файлы Бэна", - сказаў Пратт.
  
  "Так што ў цябе?" спытаў Кальвіна, зазіраючы праз плячо Дэні.
  
  На экране з'явіўся спіс імёнаў і лічбаў.
  
  “Падобна на дзённік або адрасную кнігу. Вось." Большая частка дыму з пакоя рассеялася. Дэні пстрыкнуў мышшу, і на экране з'явілася адрасная кніга.
  
  Дэні азірнуўся праз плячо на Прата і закаціў вочы.
  
  - І што цяпер? " спытаў ён Прата.
  
  Пратт пачаў запісваць імёны, адрасы і нумары тэлефонаў.
  
  "Табе патрэбна копія?" - спытаў Дэні.
  
  "Вядома, нам патрэбна копія", - сказаў Кальвіна.
  
  Ён павярнуўся да кампутара, пару разоў пстрыкнуў мышшу, і прынтэр зарабіў. Дэні запаліў яшчэ адну цыгарэту. Выгляд у яго быў самаздаволены. Мова яго цела выдаваў стаўленне заўзятага карыстальніка. Чым яшчэ чалавек хацеў бы займацца ў жыцці, акрамя як сядзець перад кампутарам і запісваць імёны сваіх сяброў, сваякоў і ўсіх, з кім ён калі-небудзь сутыкаўся, плюс спіс за ўсё, што ён плануе зрабіць на наступны год?
  
  Кальвіна злавіў погляд Прата. Пратт назіраў, як ён дэманструе сваю тэорыю. Кальвіна склаў далоні кубачкам, выцягнуўшы паказальны палец і павольна сагнуўшы вялікі палец правай рукі. Ён прыціснуў кончык паказальнага пальца да патыліцы Дэні.
  
  "Бах", - сказаў Пратт.
  
  Дэні падскочыў, яго сэрца шалёна затыхкала, засеўшы ў горле.
  
  "Гэта быў кут нахілу ствала пісталета да падставы чэрапа", - сказаў Кальвіна. “Я агледзеў цела, перш чым падысці. Забойца быў правшой і меў рост па меншай меры пяць футаў сем цаляў, пяць цаляў, восем цаляў.
  
  Дэні здрыгануўся, усё яго цела, здавалася, съежилось, зрабіўшы яго маленькім, па-дзіцячаму спалоханым. “Гэта жудасны ўчынак. Калі ласка, не рабі гэтага. Гэта жудаснае пачуццё ".
  
  "Леку, можа, і падабаецца худнець, але ён ніколі не будзе ні на цалю вышэй пяці футаў чатырох цаляў", - сказаў Кальвіна. Ён пачакаў рэакцыі Прата, які перачытваў кампутарную раздрукоўку. Але думкі Прата былі далёка. У той момант ён думаў толькі аб адным: хто падставіў Кальвіна па дарозе ў кватэру Бена Ходли? Ад гэтага ў яго захварэў жывот. Яму хацелася, каб яны з Мані і дзецьмі былі дзе-небудзь за межамі Тайланда. Пляжны адпачынак на поўдні. Нічога, акрамя сонца, пяску і прахалодных напояў, якія падаюць ўсмешлівыя жанчыны.
  
  "Хлопец занадта маленькі, Пратт", - дадаў Кальвіна.
  
  Голас Кальвіна вырваў яго з пляжу.
  
  "Можа быць, ён на што-то наступіў", - выказаў меркаванне Дэні.
  
  Голас Дэні вярнуў Прата ў спальню Бэна Ходли.
  
  Кальвіна кінуў злосны погляд. “ Ты што, разумны хлопец?
  
  "Можа, і так," ціха сказаў Пратт. Ён зірнуў на маленькую зэдальку для ног. “ Устань на што-небудзь.
  
  Кальвіна нічога не сказаў. Ён ведаў, што ў Прата былі якія-небудзь сумневы, інакш Дэні не сядзеў бы за кампутарам. У той жа час, калі дзевятнадцацігадовы схуднелы наркаман ужо знаходзіўся пад вартай, хлопец, які прызнаўся ў злачынстве, Пратт апынуўся ў няёмкім становішчы. Калі б прызнанне было фальшывым, то ў каго—то - магчыма, у аднаго і ўжо дакладна калегі — былі б сур'ёзныя непрыемнасці. Гэта азначала б страту асобы, магчыма, паніжэнне ў пасадзе і досыць крыўд, каб выклікаць вогненную буру помсты.
  
  У кампутарнай адраснай кнізе Бэна было, павінна быць, пяцьсот імёнаў. Дэні пстрычкай мышы адкрыў штотыднёвы дзённік Бэна са дня забойства. Там было некалькі запісаў у выглядзе календара. “Сустрэча ў бары "Прынц Ёркскі" апоўначы. Атрымаць фінансавы справаздачу камп'ютэрнага клуба. Схадзі ў банк і на пошту. Скончы калонку да заўтрашняга тэрміну. Атрымаць абсталяванне для буму ".
  
  Кальвіна вымавіў апошнюю фразу аднымі вуснамі, зірнуўшы на Прата. "Што такое 'ўстаноўка для стралы"?" - спытаў Пратт.
  
  "Лаймового балбатня аб сэксуальным бялізну і бум-бум", - сказаў Кальвіна.
  
  Дэні адарваў погляд ад тэрмінала і ўсміхнуўся.
  
  "Бэну сапраўды падабаўся бум-бум", - сказаў Дэні з-за ачкоў з тоўстымі шкламі.
  
  Дэні павадзіў пахай, пстрыкаючы, пстрыкаючы, і вывеў на экран спіс тэлефонных нумароў і адрасоў, у які ўваходзіў і Цік. Затым ён адкрыў банкаўскі файл, у якім было пазначана фінансавае стан Бэна, уключаючы нумары рахункаў, месцазнаходжанне банкаўскіх кніжак і выпісак. На першы погляд нічога незвычайнага. Там была калонка лічбаў так званага Камп'ютэрнага клуба.
  
  “У яго ёсць профіль у базе дадзеных. Хочаш зірнуць?" - спытаў Дэні, не адрываючыся ад экрана.
  
  "Што ў яго ёсць на Ціка?" спытаў Кальвіна.
  
  “ Які Цік? У яго васемнаццаць цікаў. І дванаццаць леков.
  
  “І сотня шумоў. Давайце паглядзім "Цік прынца Ёркскага", - сказаў Кальвіна. "Што-небудзь пра "свідравой ўсталёўцы для буму"?"
  
  Імгненнем пазней на маніторы высвяціўся профіль асабістых дадзеных Твк. “Дзевятнаццаць гадоў. Нарадзілася ў Корате. Працуе ў барах каля двух гадоў. Пачала працаваць у бары African Queen ў Патпонге і пайшла праз шэсць месяцаў. Затым пайшла ў Soi Cowboy і прадала сваю задніцу ў бары Our Lady. У цяперашні час зорная выканаўца ў "Прынцу Ёркскім" на Вашынгтон-сквер. Яна амаль не размаўляе па-ангельску. Трыста бат на кароткі тэрмін або пяцьсот за ноч. У кошт уваходзіць зьменіцца. Яна робіць і жанчынам таксама. Сцвярджае, што аднойчы напаў на пецярых хлопцаў у гатэлі 86. Шукае хлопца, які выведзе яе з гульні. Добрае цела, добрае твар. Першакласная грудзі. "
  
  Пратт не выказаў ніякіх эмоцый. Але па яго вачах Кальвіна зразумеў, што ён ненавідзіць гэтую кампутарызаваную зводку водгукаў з мяснога рынку. Пратт адчуваў агіду да бізнэсу, які ператвараў жанчын у пункты меню, падобныя на нездаровую ежу, потакающие горшым інстынктам, якія прапануюць плоць для задавальнення самых бурных мужчынскіх фантазій. Сэксуальнае вар'яцтва такіх месцаў, як Патпонг і Сой Каўбой, выклікала ў яго агіду, пакуль яго рукі не затрэсліся ад некантралюемага гневу. У Прата таксама была дачка. У Бэна Ходли была маці, ці не так? Хто-то, хто прыйдзе аплакваць яго на суботніх пахаванні. Гэта спадчына апетытаў, апісанае ў мяккай, бесцырымонна манеры, прымусіла страўнік Прата перавярнуцца. Ён паглядзеў на исцарапанное асоба Кальвіна.
  
  “ Што ты пра гэта думаеш, Вінцэнт?
  
  “Яму падабаліся дзяўчыны. І ён вёў запісы. Гэта не робіць яго містэрам Мілым. Ён быў тут з-за цырка. Але нішто з гэтага не кажа нам, які клоўн забіў яго ".
  
  У Бангкоку не было нічога дзіўнага ў тым, што хлопец, які ніколі не карыстаўся поспехам у жанчын на Захадзе, вёў поўны справаздачу аб сэксуальных перавагах тайскіх жанчын-падлеткаў, якіх ён купляў у барах. Такія мужчыны ўпершыню ў сваім жыцці здабылі ўладу над жанчынамі і ацэньвалі сябе па цане, за якую іншыя прымалі прыніжэньне. Гэта быў дзённік чалавека, які вядзе кампанію сэксуальнай помсты, наносіць зваротны ўдар па прывідным мэтам і злорадствующего па нагоды выпадковай перамогі, як быццам нейкая страчаная частка яго душы была адноўлена. Ён успомніў твар Бэна на фатаграфіі: яго вочы чырвоныя, як у д'ябла, ўсмешка - насмешка, а ззаду яго асветлены акварыум з адзінай бойцовой рыбкай.
  
  "У яго ёсць што-небудзь на мяне?" Спытаў Кальвіна.
  
  Дэні увёў сваё імя, і на экране з'явіўся профіль Вінцэнта Кальвіна. “Грамадзянін Амерыкі. Каля сарака, нарадзіўся ў Нью-Ёрку. 6 футаў 2 цалі, каля 175 фунтаў. Жанчынам падабаюцца падбародак з ямочкой і густая шавялюра. Пражывае ў Тайландзе каля васьмі гадоў. Пазбаўлены ліцэнзіі юрыст. Сувязі ў паліцыі. Жорсткі, цынічны, які стаміўся ад свету тып, які занадта шмат п'е, але ніколі не выглядае п'яным. Дзёрзкая былая жонка, взыскивающая аліменты. Сумленны, з ненармальным пачуццём гумару. Ніколі не сустракаў жанчыны, якая б яму не спадабалася.
  
  "Бэн, здаецца, лепш разбіраўся ў характары", - сказаў Пратт. Бэн быў праўдзівы, сумленны і аб'ектыўны ў дачыненні да Кальвіна.
  
  Дэні захіхікаў і самаздаволена ўсміхнуўся, выглядаючы як першакурснік каледжа, які толькі што праглынуў сваю першую залатую рыбку. “Гэй, ёсць сёе-тое яшчэ. Схаваны файл", - сказаў ён. Пратт і Кальвіна ледзь не сутыкнуліся галовамі, гледзячы на экран. Кальвіна зачытаў ўслых праз плячо таўстуна.
  
  “ІМЯ ФАЙЛА: WORM. Няма нікога важней дажджавога чарвяка. Сляпы, марудлівы і дурны, чарвяк жыве, сілкуецца і трахацца ў цемры. Чарвяк пазбаўлены розуму, так сказаў Ідыёт. Свет чарвякоў пазбаўлены святла, розуму і ведаў. І я кажу Ідыёту: так, у тым, што ты кажаш, ёсць доля праўды. Але вы недаацэньваеце чарвяка, і ў гэтым яго перавага. Таму што, у рэшце рэшт, калі капаць досыць глыбока і доўга, вы выявіце, што чарвяк клюнуў канчаткова. Ўнутры магілы, пакуль вы спіце ноччу, Чарвяк сілкуецца і сілкуецца, пакуль не застануцца толькі адпаліраваныя косткі. Тады дзе ж гэты Прыдурак? А яго святло, яго розум і яго веды? Так што цяпер я іду ў твой сад ноччу поўні і харчуюся тым, што было пахавана і што гэты Ідыёт ніколі не зможа знайсці ".
  
  "Што гэта, чорт вазьмі, такое?" - спытаў Дэні. Ён звярнуў увагу на радок даты і часу ў левым куце, якая паказвала, што файл быў адкрыты раніцай у дзень смерці Бэна.
  
  “ Парады па садоўніцтве, - сказаў Кальвіна, зноў гледзячы на кніжную паліцу. “ Хто ведае? Але мне патрэбна раздрукоўка. Ён зноў паглядзеў на Прата, які кіўнуў; імгненне праз прынтэр зажужжал, і файл быў раздрукаваны. Пратт прагледзеў раздрукоўку і працягнуў яе Кальвіна, з якога капалі кроплі поту на паперу. У той раніцу яму снілася сэкс-шоў у прамым эфіры з вугром, а прачнуўшыся, ён выявіў, што яго уласны пісталет накіраваны яму ў твар. І цяпер ён перачытаў дзіўны файл, які Бэн Ходли напісаў пра гэта Чарвяк.
  
  "Фаранг вар'ят", - сказаў Пратт, усміхаючыся. Гэта было распаўсюджанае тайскае выраз для абазначэння невытлумачальнага паводзін замежнікаў.
  
  "Гэта, безумоўна, была не чарвівасць ў яго на патыліцы", - сказаў Кальвіна, складаючы раздрукоўку і засоўваючы яе ў кішэню курткі.
  
  Імгненне праз Дэні выявіў некалькі турыстычных агенцтваў у адным даведніку. Пратт запісаў іх імёны і адрасы. Кальвіна назіраў, як ён піша, і заўважыў, што адзін з агентаў знаходзіцца ў Чиангмае. Жонка Прата, Мані, была родам з Чиангмая. Прыгожы стары горад з рэпутацыяй самых прыгожых жанчын у Каралеўстве. Пратт абяцаў сваёй сям'і паездку ў Чиангмай, але гэты план быў адкладзены з-за агульнай загружанасці працай.
  
  "Не адкладай сваю паездку ў Чиангмай", - сказаў Кальвіна, паварочваючыся і гледзячы на Прата. “Аднойчы гэта здарыцца і з намі. Заўтра не надыходзіць вечна".
  
  OceanofPDF.com
  ШЭСЦЬ
  
  ВАШЫНГТОН - СКВЕР
  
  ВАШЫНГТОН-сквер побач з Сукхумвит-роўд, 22, ўяўляла сабой шэраг прысадзістых будынкаў з плоскімі дахамі і бруднымі бетоннымі пад'язнымі шляхамі, з глухімі завулкамі, забітымі матацыкламі і мяшэчкамі за плячыма коткамі. Ён меў скрыўленую форму падковы, скінутай з даху ада, і быў усеяны барамі, як D. O. A. Bangkok. Кальвіна прайшоў праз цэнтральны пік, акружаны трох - і чатырохпавярховымі гандлёвымі дамамі з жалезнымі рашоткамі. Гэта быў прамежкавы пункт для такіх дзяўчат, як Цік, якія добра папрацавалі ў Патпонге і альбо хацелі знікнуць, альбо былі на шляху да падзення ў бізнэсе.
  
  Яны растварыліся ў барах, акружаных аптовымі гандлярамі кветкамі і садавінай, экспартна-імпартнымі кампаніямі, вялікім кінатэатрам і вулічнымі гандлярамі ў выродлівых шэрагах гандлёвых кропак. Гэта быў цесны, пыльны чорны ход на Сукхумвит-роўд. Кальвіна адчуваў, што Вашынгтон-сквер - супярэчлівае, асуджанае месца; гэта было падобна на віншавальную паштоўку з чорнай рамкай. Калі ён загарнуў за кут каля кінатэатра, двое фаранг сярэдніх гадоў ўтаропіліся на яго з-за століка каля бара Shipmates. Ён адчуваў іх падазронасць і нянавісць, падсілкоўваецца спякотай і півам.
  
  Незнаёмец, апрануты ў касцюм, заўсёды каго-то шукаў, і гэта азначала непрыемнасці. На Плошчы пахла готовящимися афёра, што рабіла яе натуральным месцам зборышча старых фаранг — МІА з рэальнага свету, — якія праводзілі доўгія гарачыя дні, спрачаючыся аб дробных здзелках.
  
  "Адзін з мужчын падобны на амерыканскага ветэрынара", - падумаў Кальвіна. Кароткія сіваватыя валасы, маршчыністы твар з выступоўцам падбародкам, і вочы, уважліва якія будуць сачыць за рухам на гарызонце. На Вашынгтон-сквер было шмат такіх, як ён. Пасля заканчэння вайны ў В'етнаме некаторых з тых, хто займаўся R & R ў Бангкоку, выкінула на бераг, як выкінутыя бутэлькі з-пад віскі. Большасць з іх жылі на невялікую пенсію і пабляклы ўспаміны аб славе, і плацілі тайскім дзяўчатам за тое, каб яны даглядалі за імі і няньчыліся з імі, выхваляючыся тым, што яны з'елі на сваім апошнім сэксуальным фуршэце. Кальвіна бачыў гэтыя асобы, пакрытыя шнарамі ад расчаравання і горычы; асобы, якія пабывалі паўсюль, але ім больш не было куды пайсці.
  
  Крыху далей па вуліцы soi шлюха гадоў трыццаць, апранутая ў шорты і белую кашулю, цяжка апусціўся на каменную лаву. Яна фарбавала пазногці на нагах ў чырвоны колер. Яна паварушыла вялікім пальцам ногі і пазяхнула, калі Кальвіна праходзіў міма.
  
  "Што адбываецца, Люсі?" - спытаў Кальвіна. Люсі жыла з "Горкім Джонам", былым старэйшым сяржантам у адстаўцы з Дэнвера, так доўга, што ніхто не мог успомніць яе тайскае імя. Яна пераступіла тую рысу, за якой для яе стала натуральным думаць аб сабе як аб Люсі. Яна была такой жа страчанай у жыцці, як Горкі Джон.
  
  Яна выглядала нуднай і стомленай.
  
  “Прывітанне, Уини. У цябе ёсць дзесяць бат? Я купляю локшыну. Джон, ён киниоу. Я ведаю, ты добры чалавек. Віно не таннае, Чарлі. Што скажаш? Яна нахілілася наперад і подула на свежапафарбаваны вялікі палец.
  
  Кальвіна ўклаў ёй у руку банкноту ў дзесяць батаў.
  
  "У цябе добрае сэрца, Уини". Яна сунула карычневую банкноту тенбата ў кішэню шортаў і ўсміхнулася.
  
  Да поўдня мужчыны з такімі мянушкамі, як Арызона Хэнк, Рон Дзіўны і Тоўсты Лары, стаялі ў писсуарах і мачыліся на лёд, лустачкі цытрыны і налепкі Джэйн Фонду. На кішэнныя выдаткі яны гулялі ў дартс ў мясцовых барах, а сваіх жанчын пакідалі звонку на століках для пікніка фарбаваць пазногці на нагах. Кальвіна зазірнуў унутр бара. У двух кабінках сядзела з паўтузіна непахісных. Ён заўважыў Горкага Джона, які сядзіць пад надпісам "Любі гэта ці пакінь".
  
  "Кальвіна, як справы з прыватным членам?" - спытаў Горкі Джон. Гэта была старая жарт, але ніхто не засмяяўся.
  
  "Хто-небудзь з вас, хлопцы, выпадкова не бачыў тут Бэна Хоудли пару дзён таму?" Афіцыянтка прынесла яму бутэльку Сингхи. Ён паднёс бутэльку да вуснаў і назіраў, як мужчыны нахіліліся наперад, шэпчучыся.
  
  “ Той ангелец, якога забіў худы хлопец? - Спытаў Кальвіна. “ Бачыў яго тут?
  
  Твар таўстуна Лары стала сур'ёзным. "Я бачыў яго прыкладна тыдзень таму ў "Прынцу Ёркскім". Астатнія слухалі. У таўстуна Лары рэдка бывалі гледачы, і ён атрымліваў асалоду ад увагай. “ Я ведаю дзяўчыну, якую ён там трахнул. Tik. Я трахнул яе. З ёй усё ў парадку, але нічога такога асаблівага."
  
  Кальвіна адхіліў палову гісторыі і не паверыў другой палове. Ён заплаціў за піва і стаў чакаць здачы. Вар'яцкі Дзік, цыбаты тэхасец з татуіроўкай арла на перадплечча, выйшаў з туалета, зашпільваючы штаны. Ён заўважыў Кальвіна ў бары.
  
  “Што ў цябе з тварам? Ты бярэш котку ненадоўга?"
  
  Астатнія, падбухтораныя хіхіканнем Таўстуна Лары, пачалі хіхікаць з кабінак. Ён на імгненне аб'яднаў іх. Ты думаеш, што ты лепш за нас. Але ты нічым не адрозніваешся, не лепш. Ты напіваешся і бесишься. Ты такі ж, як мы. Кальвіна пачуў невыраженной пачуцці ў іх хіхіканне. Ён пералічыў рэшту і пакінуў чаявыя. Яму было шкада іх і іх шлюх, і ён ведаў, што адзінае, што аддзяляла яго ад іх, - гэта тое, што ён яшчэ не дасягнуў той стадыі, калі пачаў шкадаваць самога сябе.
  
  "У мяне была сутычка з като", - сказаў Кальвіна дастаткова гучна, каб усе пачулі. Ён кінуў ім тое, чаго яны не чакалі. Ўразлівасць, сумленнасць і сляпое, дурное маўленне праўды.
  
  "Чувак, я думаў, ты тут досыць доўга, каб ведаць, што лепш не звязвацца з като", - сказаў Шалёны Дзік, абапёршыся на стойку бара. "Гэта проста глупства".
  
  Кальвіна згодна кіўнуў, аглядаючы бар. “ Ты маеш рацыю. Гэта было па-дурному. Але ты ж ведаеш, як гэта бывае, некаторыя хлопцы проста застаюцца зялёнымі і ніколі нічому не вучацца." Кальвіна адштурхнуўся ад бара, адкрыў дымчата-шэрую дзверы і адчуў прыліў духаты, ад якога ў яго перахапіла дыханне.
  
  "Іду ў заклад, гэта была тая японская сучка," сказаў тоўсты Лары.
  
  Кальвіна вагаўся. "Ты калі-небудзь спрабаваў што-небудзь з гэтай японскай піздзіць?" - спытаў другі голас, які мог належаць Неразумным Дзіку або Рону Стренджу. Пасля дастатковай колькасці піва яны пачалі злівацца ў адзіны голас.
  
  "Ты калі-небудзь трахал Кіко?" - спытаў Горкі Джон. “Я трахал яе. З ёй усё было ў парадку. Яна таксама смокча член радавога".
  
  Кальвіна здрыгануўся, пераступіў з нагі на нагу і аказаўся звонку. Люсі фарбавала пазногці на іншы назе ў той жа чырвоны колер, што і ў пажарнай машыны. Яна працавала над сярэднім пальцам ногі. Адзін малюсенькі мазок пэндзлем за раз. Яна трымала аплікатара вытанчана, мякка. Яе плечы былі нахіленыя наперад, што рабіла яе падобнай на дзіцяці. Побач з ёй на лаўцы стаяла недоеденная талерка дымлівай локшыны.
  
  "Дзякуй за дзесяць бат", - сказала яна, ківаючы на локшыну.
  
  Ён хацеў абняць яе так, як ты дзеянні дзіцяці, калі што-то ўнутры цябе зламалася; як быццам дотык іншага чалавека магло б залатаць гэтую зламаную частка, зрабіць яе суцэльнай, прыдатнай да эксплуатацыі і рассеяць цемру і цяжар.
  
  Ён хацеў бы забыцца адчайныя, пустыя асобы гэтых людзей. У іх не засталося мэты, і час ціснула на іх цяжкім грузам. Іх п'яныя размовы цяклі ў пустаце доўгіх пасляабедзенным гадзін, калі не было працы, не было каму слухаць і няма чаго было рабіць, акрамя як піць і чакаць, калі зноў можна будзе паесці.
  
  Рана ці позна Кальвіна заўсёды трапляў у бяду на Вашынгтон-сквер. Хто-небудзь пытаўся ў яго пра ўсіх гэтых "гребаных габрэях" у Нью-Ёрку. І Кальвіна адказваў, што яго маці была габрэйкай. І хто-то накшталт Рона Дзіўнага быў бы п'яны ў вусцілку і паспрабаваў бы разыграць гэта абраза, як жарт для сваіх сябрукоў. "Я мяркую, што гэта робіць каго-то з імем Вінаваць Кальвіна гробаны габрэем, притворяющимся гробаны даго".
  
  Ён ненавідзеў гэты дробязны расізм. Усе погляды былі скіраваныя на яго адказ. Улічваючы вартае жалю стан такога п'яніцы, як Рон Стрендж, гэта была безнадзейная сітуацыя. Рон быў сапсаваным, грубым і брутальным цьмее вугельчыкам ў агні, які калі-то быў чалавекам. Ён мог павярнуцца і сысці або пакараць Дзіўнага Рона. Кальвіна адступаў, прабіраючыся да дзвярэй. Тады Горкі Джон стаў бы цкаваць яго наконт "дзярмовых габрэяў, у якіх ніколі не хапала мужнасці пастаяць за сябе". Кальвіна перастаў бы адступаць і зрабіў тое, чаго хацеў пазбегнуць. Тое, што большасць людзей даручылі б зрабіць каму-то іншаму па субпадраду. Яго кулак апускаўся ў тоўсты, пачварны, абвіслы жывот, і ён хутка адыходзіў у бок, калі на падлогу біў фантан прагорклай піўны ваніт.
  
  Першы закон Кальвіна пра бойкі ў барах абвяшчаў: у 99 працэнтах выпадкаў бойку пачынае той, хто менш за ўсіх у бары здольны нанесці моцны ўдар. Занадта шмат мяккай жыцця, згінання локцяў і сядзення на задніцы на працягу некалькіх месяцаў, плануючы маршрут для наступнага раўнда бясплатных абедаў. Часта такі хлопец усё яшчэ лічыць сябе ў баявой форме. Ён глядзіць у люстэрка і з-за выпіўкі бачыць дзевятнаццацігадовага салдата, які скончыў навучальны лагер і можа справіцца практычна з кім заўгодна. Люстэрка хлусіць. Адзін трапны ўдар у жывот сминает яго, як свежае цеста для пірага, і ён цяжка падае на падлогу. Йинги бегаюць вакол з мокрымі анучамі. Кальвіна быў рады, што на гэты раз у яго хапіла смеласці працягнуць шлях праз дзверы.
  
  Вынікаючы па заднім краі падковападобнай плошчы Вашынгтона, ён мінуў шэраг вузкіх бараў з дзіркамі ў сцяне і вокнамі з дымчатымі шклом. Было каля 4:30 вечара, час для пончыкаў, якое адчувалася як свабоднае падзенне ў пустэчу на Вашынгтон-сквер. Ціхае зацішша, якая парушалася гукам праязджае тук-за тлушч або матацыкла. Шлюхі, падаўшыся наперад на барных крэслах, спяць на барнай стойцы. У Бэна Ходли была жанчына ў "Прынцу Ёркскім". Наколькі добра Бэн яе ведаў? Выкупіў ці ён яе ў Афрыканскай каралевы? Кальвіна пакапаўся ў памяці, спрабуючы ўспомніць, выкупляў ён калі-небудзь дзяўчыну па імі Цік ў Афрыканскай каралевы. З-за спякоты ён не мог успомніць. Ён сумняваўся, што памятае, як апынуўся ўнутры з уключаным на поўную магутнасць кандыцыянерам і з Цікам, разгуливающим галышом. Ён з галавой акунуўся ў вызначэнне закаранелага бангкокскай эмігранта.
  
  У Кальвіна быў яшчэ адзін закон для бараў: вымерайце сілу асалоды мужчыны, і вы зможаце разлічыць круг яго болю. Апынуўшыся ўнутры круга болю, ён мог бы выявіць прычыну, па якой чалавек памёр менавіта так. Ён увайшоў у "Прынц Ёркскі" і сеў за стойку бара. Побач з туалетамі стаялі фатаграфіі ангельскіх членаў каралеўскай сям'і ў рамках. Ён замовіў мехонг з содавай.
  
  Тайская жанчына гадоў пад трыццаць, з доўгімі чорнымі валасамі, сабранымі ззаду ў хвост, з густой памадай і подводкой для вачэй, змешвала напой, не ўсміхаючыся і не размаўляючы. Яна скараціла колькасць мекхонга. Было занадта рана адлюстроўваць гасціннасць, але ніколі не бывае занадта рана падманваць кліента.
  
  "Я шукаю Ціка", - сказаў Кальвіна.
  
  "Усе, каго-то шукаюць", - адказала яна самаўпэўненым тонам.
  
  У яе было пачуццё гумару і пазіцыя з Вашынгтон-Сквер. Яна магла быць з Нью-Ёрка. "Так яна працуе ці няма?" спытаў Кальвіна, позвякивая лёдам у сваім шклянцы.
  
  “ Працую. Яна выцерла рукі ручніком, назіраючы за тварам Кальвіна ў люстэрку за стойкай.
  
  Ён зірнуў на гадзіннік у бары. Было 4:37 вечара. - Яна пайшла ненадоўга?
  
  Бармэн кіўнуў. “ Яна пайшла гадзіну назад.
  
  "Я пачакаю", - сказаў Кальвіна.
  
  Гэта выклікала ўсмешку ў бармэна, у якога было стройнае цела, некалькі сівых валасінак і пазногці з ружовым лакам і залатымі крышталямі. Яна была аматаркай кацінага дома, якая выдаткавала чатыры гадзіны на тое, каб нафарбаваць твар, яшчэ два - на пазногці, і да таго часу, як яна скончыла з астатнімі часткамі свайго цела, прыйшоў час зачыняць бар і адпраўляцца дадому спаць.
  
  "Хіба Цік раней не працаваў у бары "Афрыканская каралева"?
  
  Бармэн паціснуў плячыма. "Так, напэўна, так".
  
  “ Чаму яна звольнілася? Кальвіна асцярожна паклаў на стойку банкноту ў пяцьсот бат. Ён жэстам запрасіў яе падысці, і, калі яна нахілілася да яго, сунуў запіску ў кішэню яе кашулі. Ён за што-то заплаціў. Яна ведала правілы. Калі яна адказвала дасціпным заўвагай, то была абавязаная вярнуць грошы. Бангкок быў адным з месцаў, дзе, здавалася, ніхто ніколі не крыўдзіўся на грошы і не хацеў іх вяртаць.
  
  "Яна спалохалася", - сказаў бармэн. Яна покрутилась перад люстэркам, папраўляючы свой конскі хвост. Гэта быў падстава, каб не глядзець Кальвіна ў вочы, і ён прапусціў гэта міма вушэй. Ёй трэба было прыкінуцца, што яна размаўляе сама з сабой.
  
  "Чаго баішся?"
  
  “Людзі вакол. Яны хочуць, каб ты што-то рабіў. А калі ты не хочаш, яны прычыняюць табе боль".
  
  "Што яны хацелі, каб зрабіў Цік?" - спытаў Кальвіна.
  
  “Я не ведаю. Мяне там не было. Я не пытаўся, а яна не казала. Можа быць, я не хачу ведаць". Яна скончыла ўкладваць валасы ў хвост, павярнулася і наліла сабе выпіць, даючы зразумець, што ён атрымаў свае пяцьсот батаў.
  
  Кальвіна зразумеў. Ён прапусціў гэта міма вушэй. Яна была права, вядома, у Бангкоку былі рэчы, аб якіх ты не хацеў ведаць, таму што калі ты ведаў, то табе даводзілася мець з гэтым справу. Лепш было не думаць і не задаваць пытанняў пра сябе ці іншых, хто трапляўся табе на шляху. Як толькі ты даведаўся, значыць, ты быў уцягнуты. Ты быў часткай таго, што пудзіла. Толькі на гэты раз гэта будзе не толькі з-за Ціка, гэта будзе з-за цябе з-за некалькіх цікаўных пытанняў. Кальвіна запісаў профіль Ціка з кампутарнай базы дадзеных Бэна. Ён пацягваў слабы мекхонг і перачытваў свае запісы.
  
  Дзевятнаццаць гадоў. Нарадзілася ў Корате. Яна працавала ў барах каля двух гадоў. Да гэтага яна працавала ў бары African Queen. Некаторы час яна была зорнай танцоркай. Яна звольнілася і пайшла ў Soi Cowboy і была танцоркай гоу-гоу ў бары Our Lady. Яна трохі гаварыла па-ангельску. "Ты мне падабаешся". "Ты добры чалавек, я раблю цябе шчаслівым". "Я добра цябе трахаю". Трыста бат за кароткі тэрмін або пяцьсот за ноч. У кошт уваходзіць зьменіцца. Яна робіць і жанчынам таксама. Сцвярджае, што аднойчы трахнула пецярых хлопцаў у гатэлі 86. Шукае хлопца, які выведзе яе з гульні. Добрае цела, прыемны твар. Першакласная грудзі. І яна бярэ яго за азадак. Былі і іншыя каментары па нагоды яе ангельскай для барменш і розных сэксуальных дзеянняў, якімі яны займаліся. Кальвіна запісаў назірання нябожчыка, думаючы, што тое, што Бэн вырашыў запісаць, кажа аб ім столькі ж, колькі і аб дзяўчыне.
  
  У 17:26 у дзверы ўвайшла Цік з тузінам чырвоных руж. Яна кінула іх на стойку.
  
  "Як усё прайшло?" спытаў яе бармэн.
  
  Цік ўстаў на парэнчы, нахіліўся наперад і, сунуўшы руку за стойку, дастаў пачак "Мальбара".
  
  “Добра. Ён сказаў, што вернецца заўтра. Можа, ён нясе лухту".
  
  Кальвіна паднёс запальнічку да цыгарэты. Яе вочы сачылі за Кальвіна, вывучаючы яго твар; ці бачыла яна яго раней? Клалася яна з ім у ложак раней? Затым яна сунула заціснутую ў губах цыгарэту ў полымя.
  
  "Як цябе клічуць?" - спытала яна.
  
  Бармэн ў далёкім канцы залы перапыніў яго. "Ён чакае вас, напэўна, ужо час".
  
  Цік выглядаў уражаны.
  
  "Мяне клічуць Вінаваць", - сказаў ён і працягнуў ёй адну з сваіх візітных картак. “Я прыватны дэтэктыў. У мяне ёсць некалькі пытанняў. Можа быць, вы зможаце мне дапамагчы".
  
  Яна перавярнула яе і прачытала надпіс на тайскім баку. Яна зацягнулася цыгарэтай і павольна выпусціў дым. Кальвіна жэстам папрасіў бармэна прынесці Тику выпіць. Імгненне праз прыбыла кола ў маленькім шкляначцы, напоўненым колатым лёдам. Цік паклаў візітоўку Кальвіна на стойку і пакратаў шклянку з колай.
  
  "Поспехі, Уини," сказала яна, падымаючы свой келіх.
  
  “ Ты ведаў Бэна Ходли. Ты бачыў яго пару дзен таму.
  
  Яна кіўнула і ўсміхнулася. “ Бэн вельмі добры чалавек. Ён твой сябар?
  
  Ён назіраў за выразам яе твару ў пошуках любога прыкметы таго, што яна ведала, што Бэн мёртвы. Яна не завагалася. Альбо гэта была першакласная гульня, альбо яна не ведала, што Бэн быў забіты. Шлюхі не чыталі газет і не глядзелі навіны. Яны ведалі, што вялікая частка таго, што адбываецца ў свеце была дрэнны і прагнілай, і ім не трэба было марнаваць свой час марна.
  
  "Бэн мёртвы", - сказаў Кальвіна, не міргнуўшы вокам пры выглядзе залатых ланцужкоў у два бата і адзін бат на яе шыі. На левым запясце ў яе былі два залатых бранзалета і сейко, якія не выглядалі падробкай. Усе прыкметы паспяховай якая працуе дзяўчыны, да якой варта ставіцца сур'ёзна.
  
  Калі яна адрэагавала, гэта быў вулічны які ляціць погляд профессионалки, адчувальнай да дзіўным выхадак. Трэці закон Кальвіна абвяшчаў: ніколі не затокі якая працуе жанчыну. Гэта не мае ніякага эфекту і выстаўляе цябе прыдуркам, і, акрамя таго, шлюхі чулі іх.
  
  "Чаму ты разыгрываеш мяне?"
  
  “ Без жартаў, дарагая. Хто-то усадзіў яму ў галаву 9-міліметровую кулю прыкладна ў той час, калі ты павінна была сустрэцца з ім у нядзелю ўвечары.
  
  Яна пачала плакаць. “Нічога добрага. Ben die. Нічога добрага. Я не ўбачу яго ў нядзелю. Не буду хлусіць. Добра, ў суботу, так, я іду з ім. Ён прыходзіў сюды апоўдні. Яна паглядзела на бар у мамасан у пошуках пацверджання.
  
  Ён пачаў пісаць у сваім нататніку. Ён спыніўся, падняў ручку, пастукаў пальцам па ніжняй губе. “Добра, ён сустрэў цябе ў апоўдні. Куды ты хадзіла?"
  
  “Ён плаціць у бары. Мы едзем у гатэль", - сказала яна, усхліпваючы у сваю колу.
  
  “ У якім гатэлі?
  
  “Гатэль 86. Недалёка. Ты ведаеш? Усе на Вашынгтон-сквер ведаюць, што гатэль 86 добры для кароткачасовага знаходжання".
  
  Любы гатэль у Тайландзе, у назве якога замест нумара быў паказаны гатэль на кароткі тэрмін, абслугоўваючы сэксуальныя кантакты працягласцю ад пяці хвілін да трох гадзін. Таец, які прыязджае ў Амерыку, можа быць трохі збіты з панталыку, выявіўшы сям'і, спыняюцца ў матэлі 6. У Кальвіна было пачуццё, што яна кажа праўду. Шлюхам падабалася працаваць побач з барам. Джонсы спяшаліся дзейнічаць і не любілі далёка падарожнічаць.
  
  - Як доўга вы прабылі ў гатэлі "86"?
  
  Яна выцерла вочы і затушылі цыгарэту. “ Можа быць, праз гадзіну.
  
  Выгляд у яе быў рассеяны. Успамінаць, колькі часу яна правяла з адным кліентам у гатэлі з кароткатэрміновым знаходжаннем, было ўсё роўна што п'яніцы ўспамінаць, колькі часу ён выдаткаваў на піва нумар два з шасці бляшанак, якія выпіў на пазамінулым тыдні. У яго не было ні найменшага падання. І Цік таксама, але, зноў жа, Кальвіна адчуў, што яна была на ўзроўні. Калі б яна збіралася зманіць, то сказала б: "Адзін гадзіну і дзесяць хвілін". Паглядзеўшы на свае высакаякасныя гадзіны.
  
  "У якім настроі быў Бэн?" спытаў ён. Ён павольна сербануў з свайго куфля. Яна выглядала збянтэжанай, таму што не зразумеў яго пытання. "Ці быў ён шчаслівы, засмучаны, напалоханы, злы..."
  
  "Сэксуальнае настрой", - сказала яна.
  
  Відавочны адказ, які ён апусціў у сваім спісе бялізны для мыцця, — ён быў у стане сэксуальнага ўзбуджэння.
  
  “ Які сэкс падабаўся Бэну?
  
  Яна паказала на сваю задніцу. “Яму там вельмі падабаецца. Я кажу яму, што гэта балюча. Мне не так ужо і падабаецца. Усё роўна, табе падабаецца, можаш зрабіць ".
  
  Закон Кальвіна для інс абвяшчаў: пазбягайце мужчын, якія правялі доўгія перыяды свайго юнацтва ў прыватных школах.
  
  “ Ён казаў аб якіх-небудзь праблемах?
  
  Яна пахітала галавой. “ Ён добры да мяне.
  
  Ён хутка дапіў свой мекхонг з содавай, сунуў нататнік і ручку ў кішэню курткі і сунуў стобат-банкноту ў бамбукавую кубак з лікам. Ён склаў яшчэ дзвесце бат і сунуў дзве банкноты ў яе вільготны, халодны кулак. Яе падведзеныя чырвоным вочы паглядзелі на банкноты, а затым на Кальвіна. Яму здалося, што ён убачыў выраз болю і здзіўлення.
  
  “ Ён калі-небудзь пытаўся ў цябе пра рыштунку для буму?
  
  Яна глядзела вестак адсутным позіркам, схіліўшы галаву набок. Цік паціснула плячыма. “ Гэта англійская? Ці нямецкі?
  
  “ Ты падумай аб чым-небудзь яшчэ, што мог бы сказаць Бэн. Аб праблеме, аднаго, бізнэсе. Наогул аб чым заўгодна. Ты патэлефануеш мне." Падымаючыся з зэдліка, Кальвіна назіраў за Цікам ў люстэрку.
  
  "Ледзь не забыўся," сказаў ён, паварочваючыся, пакуль яна разглаживала банкноты па сто бат на стойцы бара. "Джэф Логан раней завісаў у "Афрыканскай каралеве".
  
  Эфект быў такі, як быццам хто-то ударыў яе па патыліцы. Яе твар пачырванеў, а шыя рэзка тузанулася ў бок. Яна праігнаравала грошы на стойцы і злезла з крэсла. Яна падышла і спынілася перад Кальвіна. Яе кулакі былі прыціснутыя да бакоў.
  
  “Я занадта моцна люблю яго. Я так моцна плачу, калі ён памірае", - сказала Цік, і слёзы навярнуліся на яе вочы і пацяклі па твары.
  
  - Хто напалохаў цябе ў "Афрыканскай каралеве"?
  
  Яна не адказала. Яе твар быў чырвоным, мокрым і злым.
  
  “Той жа чалавек, які забіў Джэфа? Можа быць, забіў і Бэна таксама?"
  
  “Я не думаю. У мяне ад гэтага баліць галава. Думаць занадта шмат - вельмі дрэнна ". Гэта быў адзін з запраграмаваных якія ляцяць адказаў; сапраўдны цыкл, недумающее сцвярджэнне аб тым, што не трэба думаць.
  
  Кальвіна апусціўся на адно калена, паклаўшы рукі на плечы Цік. "Яна была не больш за 5 футаў 3 цалі", - падумаў ён. У гэтай позе ён здаваўся Цік менш, не такім страшным". Яна ўтаропілася на яго з здзіўленнем. Гэта быў акт падпарадкавання, пазбаўляе перавагі ў сіле, памеры або властолюбии. Кальвіна, падобна, публічна змірыўся. Пасля грошай гэта быў другі лепшы спосаб разгаварыць іна.
  
  “Калі б хто-то забіў чалавека, якога я кахала, я б падумала пра гэта. Зрабі што-небудзь з гэтым. Так, я б спалохалася. Але я б не ўцякала і хавалася".
  
  Ён думаў, што зрушыў камень, які яна ўзвяла над сваімі эмоцыямі. Ён знайшоў спачуванне і разуменне ў яе вачах. Яе ніжняя губа задрыжала, і як раз у той момант, калі ён падумаў, што яна збіраецца прыціснуцца да яго ў пошуках суцяшэння, яна вырвалася і, плачучы, ўцякла ў туалет. Яна зачыніла за сабой дзверы. Кальвіна абмяняўся позіркамі з бармэнам.
  
  "Пакінь яе ў спакоі", - сказаў бармэн.
  
  Ён быў у чатырох барах ад "Прынца Ёркскага", калі Цік падбегла да яго ззаду. Яе макіяж быў размазан па твары, а ў руцэ яна трымала дзве банкноты па сто бат.
  
  “Я памятаю, Бэн казаў, што ён пасварыўся з дзяўчынай. Яна вельмі прагная дзяўчына. Да таго ж раўнівая. Па-мойму, нічога добрага. Ёй заўсёды патрэбныя грошы, грошы, грошы ".
  
  “ Дзякуй, Цік. "Ён сунуў ёй у руку яшчэ адну банкноту ў сто бат.
  
  "Ты добры чалавек," сказала яна, сціскаючы яго руку.
  
  Закон Кальвіна ў барах: Дайце ян чаявыя ў сто бат ў бары, і яна заўсёды скажа: "Ты добры чалавек".
  
  Хутчэй за ўсё, Цік разыграла спектакль на карысць бармэна. У яго было прадчуванне наконт Цік. Яна была занадта маленькага росту, каб быць страляцца. Калі б Цік ўдарыла Бэна ў нядзелю, яна б знікла, адправіўшыся ў глыб краіны. Для дзевятнаццацігадовага іна перакуліць зэдлік, узлезці на яго і стрэліць добраму кліенту ў патыліцу, а затым вярнуцца ў заняпалы бар "дзірка ў сцяне" на ўскраіне Вашынгтон-сквер ніколі б не здарылася ў рэальным свеце. І менавіта ў рэальным свеце Бэн Ходли атрымаў аплявуху.
  
  "Пазней давай з'ездзім у Патпонг".
  
  Яна ўтаропілася на яго з тым жа выразам страху, якое ён бачыў у "Прынца Ёркскім", і адступіла назад. “Трыста бат, Цік. Усяго за пару шкляначак".
  
  "Ён заб'е мяне!"
  
  “ Хто цябе забіў, Цік? Кальвіна адступіў назад, калі міма прамчаўся тук-тук. Яму зноў стала горача, і ён змакрэў.
  
  “ Чанчай. Чанчай. Чанчай. "Яна паўтарыла гэта тройчы, як трапныя стрэлы. Нянавісць і страх змяшаліся ў яе голасе, калі яна вымаўляла яго імя.
  
  Кальвіна ведаў гэтае імя. Чанчай быў джао па, што азначае "хросны бацька", магнат, які мае цёмны ўплыў, які кіраваў азартнымі гульнямі ў Патпонге. Навошта каму-то настолькі магутнага, які мае важныя сувязі з патрэбнымі людзьмі, жадаць забіць ян ?
  
  “ Чанчай быў датычны да смерці Джэфа Логана?
  
  Маска барменши апусцілася ёй на твар. Яна ўсьміхнулася, і адказала пстрычкай пальцаў па шчацэ. Развітальны жэст. Яна проклинала сябе за тое, што была дурной дзяўчынкай, за тое, што пайшла за Кальвіна, за тое, што занадта шмат думала і казала. Яна павярнулася і пабегла, яе туфлі на высокіх абцасах стукалі па гарачым асфальце, выдаючы рэзкі, пранізлівы гук, падобны на смяротны трэск стралковай зброі.
  
  OceanofPDF.com
  СЕМ
  
  ЎЛАГОДЖВАЮЦЬ ДУХІ
  
  КАЛЬВІНА выявіў Порн, схіленага над маленькім свяцілішчам. Са свайго месца ў дзвярным праёме яго вочы сачылі за рэльефам цягліц верхняй часткі яе лытак. Яна даглядала за домам духаў, які выглядаў як маленькі кітайскі храм. У кожным доме, офісе, бардэлі, гоу-гоу бары і падатковай інспекцыі быў san phra phoom — дом духаў — небудзь на тэрыторыі, альбо ўнутры памяшкання. На гэтым скончыўся будызм і пачаўся анімізм. І большасць тайцаў верылі ў пі — дух — як рэальнае жывое істота, насялялае на тэрыторыі і якое, калі яго не улагодзіць штодзённымі гасцінцамі, магло нанесці зваротны ўдар і наклікаць няшчасце — няшчасны выпадак, страту грошай, страту асобы або выпадзенне ўсіх вашых валасоў пасярод ночы.
  
  Порн нахілілася наперад з талеркай нарэзаных бананаў, апельсінаў і цытрын. Затым яна паставіла шклянку вады і букет архідэй перад святыняй.
  
  "У апошні час бачылі якіх-небудзь зданяў?" спытаў Кальвіна, зачыняючы за сабой дзверы.
  
  Ён напалохаў яе, прымусіўшы рэзка абярнуцца. Ударыўшы сцягном, яна перакуліла талерку з садавінай. Лустачку банана пакаціўся па паркеце, нібы кола ад таннай цацкі, і ўрэзаўся ў чаравік Кальвіна збоку. Ён нахіліўся і ўзяў лустачку банана, затым падышоў і акуратна паклаў яго на талерку. Ён не чакаў яе рэакцыі. Ён адчуў, што гэта дрэннае прадвесце, і пастараўся адлюстраваць на твары ўсё, што мог.
  
  "Чаму б мне не пайсці і не купіць яшчэ садавіны?" Ён апусціўся на калені і дапамог ёй сабраць рассыпаныя бананы, апельсіны і лімоны.
  
  - У гэтым няма неабходнасці, " сказала яна, стараючыся не глядзець на драпіны на яго твары. “ Я дурная дзяўчынка. Гэта мая віна.
  
  "Я не павінен быў палохаць цябе". Ён падумаў, колькі спалоханых людзей ён бачыў у той дзень. Служачы морга, калі ён продевал дрот у дзірку ў галаве Бэна; като, на якога ён наставіў пісталет; Цік, выкрикнувший імя Чанчай. Ён успомніў, як сам спалохаўся, калі на долю секунды здалося, што сяржант паліцыі збіраецца выкінуць яго з жылога дома Бэна Ходли.
  
  Пяшчота ў яго голасе вярнула ёй ўсмешку. Яна дзяліла свой час паміж чытаннем тоўстых коміксаў, данінай ў доме духаў і адказамі на выпадковыя тэлефонныя званкі ад імя фінаў, якія так і не з'явіліся. Яна выклала садавіна на талерку і паставіла яе перад дзвярыма дома духаў. Кальвіна нахіліўся і зазірнуў у малюсенькае акенца; усярэдзіне было некалькі маленькіх пакояў з малюсенькай мэбляй і маленькімі пластмасавымі чалавечкамі з намаляванымі асобамі, апранутымі ў традыцыйную кітайскую вопратку. Гэта было падобна на лялечны дом. У ім было тое, чаго дзеці патрабавалі ад жыцця: парадак, стабільнасць і абароненасць ад злых сіл свету, хаваюцца звонку. Кальвіна падумаў, што забарона на прагнасць, варварскія дзеянні або забойства ў свеце лялек прывабны. І ніякіх наркаманаў з растваральнікам для фарбы, шлюх або бара "Афрыканская каралева".
  
  Цік легла ў ложак з двума фаранг, якія былі забітыя. Яна здавалася лялькай, а афрыканская каралева - лялечным хаткай. Ён падумаў пра непадробным жаху ў яе вачах, калі яна адступіла ад яго на Вашынгтон-сквер.
  
  "Ты калі-небудзь бачыла, як сікаюць?" спытаў ён, думаючы, што Цік павяла сябе так, як быццам ўбачыла прывід.
  
  Порн сціснула ў руцэ злёгку пакамечаны латарэйны білет і кіўнула з вар'яцкімі вачыма. Яна чакала ад духаў якой-небудзь літасці за ўсю тую ежу, якую раздавала дзень за днём. “Фаранг не разумеюць. Не вераць", - сказала яна.
  
  Ён дастаў з кішэні пратэрмінаваны латарэйны білет.
  
  "Пакінь гэта сабе," сказаў Кальвіна, працягваючы ёй. “ Я купіў гэта ў прывіда.
  
  Яна засмяялася і тупнула ножкай, як дзіця, отмахивающийся ад дурной жарты. Ён ужо падымаўся па лесвіцы ў свой кабінет. Ён спыніўся і паглядзеў праз парэнчы, назіраючы, як яна чытае пратэрмінаваны латарэйны білет. Нарэшце яна падняла вочы з выразам збянтэжанасці, змешанага з недаверам.
  
  “Хто сказаў, што фаранг не вераць? Калі-небудзь чулі пра Святым Духу?"
  
  "Кхан Вінаваць, навошта ты купляеш латарэйны білет з скончаным тэрмінам прыдатнасці?" спытала яна. У яе голасе пачуўся ўздых шкадавання. Ёй было шкада, што ён мог быць такім дурным. Фаранг былі непрадказальныя. Яны былі па адзін бок нябачнага бар'еру, а яна - па другі, і ніякая лесвіца або мост не маглі перасекчы прорву паміж імі.
  
  Яна пачакала яго адказу. "Чаму?" ён спытаў. “Каб выратаваць маю жыццё. Якая яшчэ магчымая прычына магла быць?" Яна зноў паглядзела на квіток, а калі падняла вочы, яго ўжо не было. Яна так і не вырашыла, ці быў Кальвіна яшчэ больш дзіўным, чым фіны, на якіх яна працавала, але якіх рэдка бачыла.
  
  
  ПАЛКОЎНІК Пратт, апрануты ў накрахмаленную карычневую паліцэйскую форму, сядзеў прама, расправіўшы плечы, і выглядаў цалкам паглынутым кнігай. Справа ад яго Куплялі схіліўся над асобнікам Грамадзянскай і камерцыйнага кодэкса Тайланда. На каленях у яго быў раскрыты Крымінальны кодэкс Тайланда. Яна рабіла нататкі, калі ў дзверы ўвайшоў Кальвіна. На наступным тыдні ў яе быў важны экзамен ва ўніверсітэт. Кальвіна не здзівіўся, выявіўшы, што яна рыхтуецца да іспыту, а вучоба для яе важней офіснай працы. Як і ў Ратаны, у Кальвіна былі іншыя прыярытэты, акрамя працы ў яго асабістым спісе на кожны канкрэтны дзень знаходжання ў Бангкоку.
  
  Пісталет Прата 45-га калібра тырчаў пад прамым вуглом, кранаючы калена Ратаны. Той, з глыбокім шрамам ад сабачага ўкусу. Кальвіна ўвайшоў ціха і нікім не заўважаны праз адчыненыя дзверы. Ён шырока ўсміхаўся, назіраючы за іх працай.
  
  "О, Божа мой, ты быў паранены", - сказала Куплялі, яе вочы бегалі ўзад і наперад па драпін на яго твары. “Што здарылася? Хто гэта зрабіў?" Яна няўхвальна прищелкнула мовай.
  
  "Я выпаў з аўтобуса коштам у два бата". Ён павярнуўся і павесіў куртку ў калідоры. Яна павольна паківала галавой і ўздыхнула. “Добра, я не падаў з аўтобуса. Але я засвоіў урок. Ніколі не ввязывайся ў бойку з като з-за латарэйнага білета ".
  
  Ўсмешка прамільгнула на вуснах Прата і хутка знікла. Ён падумаў, што Кальвіна заўсёды быў такім. Гэта прымушала людзей адчуваць сябе побач з ім у бяспекі, як быццам, нягледзячы на дрэннае надвор'е, нападавшую на жыццё, Кальвіна ўмеў апускаць галаву і заставацца сухім.
  
  "Ты бачыў свой твар?" Імя Куплялі перакладаецца на ангельскую як "выдатны крышталь". Імя падыходзіць. Тое, як яна трымалася — назавіце гэта вытанчанасцю, вытанчанасцю, элегантнасцю, — нагадала яму аб добра зробленай узоры прыгажосці.
  
  "Толькі вачыма іншых", - адказаў ён, закочваючы рукавы і выцягваючы невялікую стос лістоў з-пад кнігі па юрыспрудэнцыі.
  
  Пратт павольна зачыніў кнігу. “ Можа быць, вы маглі б купіць што-небудзь для Кхана Вінцэнта ў аптэцы?
  
  Прапанову палкоўніка паліцыі было раўнасільна прамым загадзе для вушэй Ратаны. Яна была за дзвярыма, калі зазваніў тэлефон. Кальвіна зняў трубку; на лініі была маці Ратаны. Пратт ведаў (з другіх рук ад свайго ўласнага сакратара) усю сагу аб працягваецца бітве Ратаны за тое, каб супакоіць сваю маці.
  
  "Гэта маці Ратаны", — аднымі вуснамі прамовіў Кальвіна, закаціўшы вочы, схіліўшы галаву набок і высунуўшы язык - класічнае тайскае выраз твару, якое перадае вобраз мочащейся .
  
  Перш чым Кальвіна змог працягнуць размову, Пратт прыбраў тэлефонную трубку і загаварыў са старым цмокам мяккім тонам тайца вышэйшага класа.
  
  “Ваша дачка ў дадзены момант выконвае адмысловую гуманітарную місію. Яна адна з лепшых, кемлівых і найбольш матываваных работнікаў тут. Яе перспектывы на будучыню ... " Пратт запнуўся, зірнуўшы на Кальвіна, у якога зрабіўся твар прывіда з другараднага фільма. “ Вы можаце ганарыцца сваёй дачкой.
  
  Пасля званка Кальвіна дастаў бутэльку Мехонга з скрыні свайго стала. Ён адкруціў крышку, прамакнуў рыльца бутэлькі насоўкай, трасянуў бутэльку і паморшчыўся, паляпваючы сябе па твары і шыі і гледзячы ў маленькае люстэрка.
  
  "Чаму кожны амерыканец з Брукліна - комік або гангстэр?" - спытаў Пратт, цяжка апускаючыся на крэсла, як пракурор, які толькі што пачуў заяву прысяжных аб невінаватасці.
  
  “А некаторыя і тое, і іншае. Іх называюць разумнікі", - сказаў Кальвіна. “Ты чалавек эпохі Адраджэння, Пратт. Прысвячаю Ратану ў таямніцы тайскага крымінальнага права, а яе маці - у таямніцы тайскай сацыяльнай сусвету. Чаму б нам не заняцца бізнэсам разам? Усё, што вам трэба зрабіць, гэта падаць у адстаўку ..." - сказаў Кальвіна, імкнучыся не закрычаць ад вострай болі ў твары. "Гэта рэчыва забівае мікробы, інфекцыі ..."
  
  "Печань," уставіў Пратт.
  
  “Сэрца, галава. Хто ведае, якую шкоду можа нанесці невялікі Мекхонг?" Наступіла доўгае маўчанне, пакуль Кальвіна выціраў твар. Яно было пакрыта чырвонымі плямамі. У моргу ён бачыў больш здаровыя асобы.
  
  "Яна задала мне пытанне аб крымінальнай працэдуры", - сказаў Пратт, адчуваючы, што патрабуецца нейкае тлумачэнне. Акрамя таго, ён хацеў праігнараваць, як рабіў заўсёды, прапанову звольніцца з паліцыі і заняцца бізнесам з Кальвіна.
  
  "Гэта праўда?" Кальвіна трохі збянтэжана адарваў погляд ад люстэрка. "Ведаеш, гэта дзярмо шчыпле", - сарамліва сказаў ён. “ У цябе атрымалася падзарабіць на прадаўцу латарэі?
  
  “ Дваццаць сем гадоў. Мянушку Цот. Ён — ці быў - з Чонбури. Пратт спрабаваў разгадаць дзіўную ўсмешку на твары Кальвіна. “Добра, ты хочаш што-небудзь сказаць. Скажы гэта?"
  
  “Дазвольце мне выказаць адважнае здагадка. Цот быў мускулам для джао па па імя Чанчай. У газетах Чанчая часам называюць Сиа Тао".
  
  Гэта адкрыццё ашаламіла Прата. Кальвіна зразумеў, што трапіў у кропку. Ён наліў сабе напой з бутэлькі "Мехонг", пакруціў яго ў шклянцы, затым выпіў адным глытком. “Пацешна, Мехонг не джаліць, калі апускаецца ўніз. Джаліць, толькі калі прыкладаеш яго да раны".
  
  "Чанчай вельмі моцны".
  
  "Так навошта пасылаць яго мускулы, каб ударыць мяне?"
  
  "У Пара таксама была рэпутацыя пазаштатнага супрацоўніка".
  
  Кальвіна здушыў смяшок, як абвінавачаны, які пачуў, што прысяжныя прызналі яго вінаватым. "Так, як у латарэйным бізнесе". Ён зноў агледзеў свае раны. “ Інтуіцыя падказвае мне, што Чанчай мае якое-то стаўленне да пары забойстваў.
  
  “Магчыма, шмат забойстваў. Акрамя таго, у тваім нутре ёсць Мекхонг". Вусны Прата сціснуліся.
  
  “ Дакладна. Я ўсё яшчэ дастаткова ў здаровым розуме, каб улавіць пах "хроснага бацькі Патпонга" недалёка ад цел Джэфа Логана і Бэна Ходли. Кальвіна наліў яшчэ выпіць. Ён паглядзеў на Пратта, узважваючы яго думкі. Ён ведаў, што Пратт не ўхваляў яго п'янства; заўсёды асуджаў і заўсёды будзе асуджаць. Ён залпам дапіў напой і з сілай апусціў шклянку.
  
  “Навошта забіваць фаранг? Не мае сэнсу. Гэта стварыла б занадта шмат праблем. Ён занадта разумны для гэтага. Няма ніякай выгады ў тым, каб выклікаць вялікія хвалі. У справу ўступаюць газеты. Палітыкі пачынаюць задаваць пытанні, і ўсе бягуць у сховішча. Чанчай не утрымліваўся на вяршыні на працягу дзесяці гадоў, здзяйсняючы дурныя памылкі ".
  
  “ Ці плаціць патрэбным копам. У той момант, калі ён гэта сказаў, ён зразумеў, што падставіў сябе, і не быў расчараваны.
  
  "Як хлопцы з паліцыі Нью-Ёрка, якім кітайцы заплацілі, каб яны падставілі вас?" - спытаў Пратт.
  
  Нейкія ашуканцы з паліцыі Нью-Ёрка знайшлі спосаб перавесці сто тысяч з рахунку кліента на асабісты банкаўскі рахунак Кальвіна і падкінуць паўкіло гераіну ў ніжні скрыню картотечного шафы ў яго юрыдычнай канторы. Справа пра наркотыкі так і не дайшла да суда, але з-за некаторых ілжэсведчанняў незаконнае прысваенне кліенцкіх сродкаў затрымалася, і Кальвіна быў пазбаўлены ліцэнзіі. Гэта была не тая тэма, пра якую ён часта думаў, і не тая, якую хто-небудзь іншы хацеў бы падымаць. Але ён ішоў у бой, выставіўшы наперад падбародак, і ведаў гэта. Амерыканскія копы не былі вышэй тайцаў.
  
  Куплялі вярнулася з празрыстым пластыкавым пакетам, напоўненым медыцынскімі прыладамі: спіртам для расцірання, пластырамі, полудюжиной антыбіётыкаў, кітайскімі мазямі, ласьёнамі і крэмамі. Яна расклала іх на стале Кальвіна акуратнымі шэрагамі.
  
  "Мяне падрапала като, а не пераехаў танк", - сказаў Кальвіна, аглядаючы арсенал лекаў.
  
  “Я забылася табе сказаць. Твая былая жонка патэлефанавала і сказала, што не атрымала чэк за мінулы месяц. Яна патэлефанавала забраць". Куплялі ў пачатку наносіць спірт для расцірання.
  
  Пратт стараўся не паказваць свайго відавочнага задавальнення пры выглядзе таго, як Кальвіна круціцца на сваім крэсле.
  
  "Што ты ёй сказаў?" Спытаў Кальвіна, злёгку уздрыгваючы. Косткі яго пальцаў збялелі, калі ён учапіўся ў стол.
  
  “ Я сказаў, што ты з'ехаў у Чиангмай па справах.
  
  У яе была прыродная здольнасць да дэзінфармацыі. "Так, і што яна сказала?" Яна заклеила яму твар трыма пластырамі і яшчэ двума - шыю.
  
  "Яна кажа: Чиангмай, Чыанг Фрай, скажы яму, што мне патрэбны гробаны чэк, або я патэлефаную свайму гребаному адвакату".
  
  Кальвіна паглядзеў на сябе ў люстэрка.
  
  "Пакуль цябе не было патэлефанавала твая маці", - сказаў ён.
  
  Яе вочы звар'яцелі ад панікі; яна нягучна ахнула і прыкрыла рот рукой, пераводзячы погляд з Кальвіна на Прата. Яна выглядала маленькай, юнай, спалоханай і страчанай.
  
  “ І Пратт сказаў ёй, што ты лепшы.
  
  "Я думаю, без праблем", - сказаў ёй Пратт па-тайску.
  
  Яна выдалілася ў свой алькоў і зняла тэлефонную трубку.
  
  "Ты выглядаеш пышна, Вінцэнт", - сказаў Пратт, адлюстраваўшы свой лепшы амерыканскі акцэнт.
  
  - Добра, выкажам здагадку, Чанчай гандлюе наркотыкамі, прастытуткамі і ліхвярам і ніколі не сустракаў фаранга, які б яму не спадабаўся. А Цот і яго сябры на высокіх абцасах паўсюль насілі нашу з Бэнам фатаграфію ў "Афрыканскай каралеве", таму што мы знакамітасці і яны хацелі мой аўтограф. Так хто ж ударыў Бэна? "Ад Мехонга пачырванеў твар Кальвіна. У яго была шырокая, зубастая, ўпэўненая ўсмешка.
  
  Пратт расшпіліў кішэню кашулі і дастаў канверт. Ён сунуў яго ў шэраг антыбіётыкаў на стале Кальвіна. “ Унутры напісана яго імя, Вінаваць.
  
  Кальвіна падумаў, што гэта падстава. Ён побарабанил пальцамі, гледзячы на свае чырвоныя, у сіняках косткі. Пратт сядзеў насупраць з непранікальным выразам твару. Нарэшце Кальвіна разарваў канверт і дастаў адзіны ліст паперы з тузінам фарангских імёнаў. Прагледзеўшы спіс, ён адразу пазнаў некалькі імёнаў: замежныя карэспандэнты і менеджэры-эмігранты сярэдняга звяна замежных кампаній у Бангкоку. "І што?" - спытаў ён, падымаючы вочы.
  
  "Можа быць, табе варта яшчэ выпіць", - сказаў Пратт.
  
  “ Я думаў, вы не ўхваляеце дзённую выпіўку. Кальвіна правёў пальцам уніз па спісе, затым зноў уверх. Ён апытаў некалькіх чалавек, названых у сувязі з справай Джэфа Логана. Пратт не быў дурнем; ён ведаў, што спіс верне яго сябра на грань пэўнасці.
  
  “Бэн Ходли кіраваў інвестыцыйным клубам. Нелегальны інвестыцыйны клуб, без ліцэнзіі, без паўнамоцтваў, без дазволу ..."
  
  "А гэта клуб", - сказаў Кальвіна, зноў праглядаючы спіс. Ён выпіў яшчэ адзін мехонг.
  
  “Удваіх яны далі Бэну два мільёны бат. Яго працай было падвоіць, патроіць іх грошы, уклаўшы іх грошы ў здымачную пляцоўку ".
  
  "Ты жартуеш?" спытаў Кальвіна.
  
  Пратт толькі ўсміхнуўся. "Нават Чанчай не гуляе на сэце".
  
  Кальвіна думаў у тым жа кірунку. Біржа каштоўных папер Тайланда аб'яднала вострыя адчуванні ад гоначнай трасы з рызыкай фінансавай піраміды ў Ганконгу. На працягу некалькіх гадоў буйныя гульцы з усёй Азіі ператваралі здымачную пляцоўку ў Атлантык-сіці на Паўднёва-усходзе, укладваючы грошы ў такія акцыі, як Star Block, Siam Cement, the Bangkok Post, Bangkok Bank і Nava.
  
  "Бэн увайшоў у краму у 1059 годзе", - сказаў Пратт.
  
  "І ён пайшоў, калі індэкс дасягнуў 500", - выказаў меркаванне Кальвіна.
  
  “ Пяцьсот трыццаць два, калі быць дакладным. Ён удвая скараціў зберажэнні сваіх інвестараў. Людзей забіваюць за значна меншы, Вінцэнт.
  
  Кальвіна давялося сутыкнуцца з магчымасцю таго, што адзін або некалькі з гэтых фаранг маглі забіць Бэна або зрабіць гэта самі. Гэта таксама патлумачыла б, чаму ў кілера ў дызайнерскіх авиаторских акулярах была фатаграфія Бэна з ім разам у "Афрыканскай каралеве". Толькі, магчыма, гэта тлумачыла занадта шмат, падумаў ён. Гэта не тлумачыла, чаму паліцыя атрымала прызнанне ад дзевятнаццацігадовага схуднелы наркамана.
  
  Пратт выглядаў шчаслівым, расслабленым і адкінуўся на спінку крэсла. На твары з'явілася шырокая ўсмешка. Тайцы ненавідзелі міжнародную агалоску, последовавшую за тайскім забойствам фаранга . Гэта дрэнна адбілася на іміджы краіны, і турысты пачалі думаць, што яшчэ адна паездка ў Дыснэйлэнд была б бяспечней. Вы не знайшлі б Минни Маўс, выделывающую фокусы ў куце цёмнага бара "Патпонг" на верхнім паверсе, але і дадому ў скрынцы вы б не вярнуліся.
  
  "Вы занадта шмат разоў глядзелі пірацкую відэазапіс Забойства ва Ўсходнім экспрэсе", - сказаў Кальвіна.
  
  "Прадстаўнікі замежнай прэсы ў Бангкоку вышэй забойстваў?" Спытаў Пратт, гледзячы яму прама ў вочы.
  
  "Толькі калі гэта дасць ім ланцужок для наступнага хлопца", - адказаў Кальвіна. “Але забіць Бэна Хедлі за тое, што ён спусціў іх грошы на здымачнай пляцоўцы? Ні адзінага шанцу. Калі б людзі пачалі забіваць з-за страты свайго жывёлы, на Сілом-роўд поля смерці ў Камбоджы выглядалі б як нязначны няшчасны выпадак на паляванні ".
  
  Пратт падняўся з крэсла, нахіліўся і ўзяў фатаграфію дачкі Кальвіна, Мелодыі. “Што, калі мы заключым невялікае заклад? Калі забойства Кхун Бэна не мае ніякага дачынення да гэтага незаконнаму інвестыцыйнаму клубу, я раблю ахвяраванне ў памеры пяці тысяч бат на дабрачыннасць па вашаму выбару. Але калі я маю рацыю, а ты ахвяруеш дзесяць тысяч на дабрачыннасць па майму выбару.
  
  "Фонд у Клонг Тои," без запінкі адказаў Кальвіна. “ Слабое месца для дзяцей з Исан. Ён прыўзняў брыво і паставіў фатаграфію Мелодыі назад на шафу.
  
  У Бангкоку быў ніжэйшы клас насельнікаў трушчоб исан. Некаторыя працавалі на будоўлі і жылі ў грубых халупа, якія былі раскіданыя па працоўных месцах. Іншыя жылі ў Клонг Тои, дзе яны прадавалі сваю працу днём, а ў некаторых выпадках, за прыгожую дзяўчыну, і ноччу. Многія з гэтых дзяцей звярнуліся да растваральнікаў для фарбы, каб заглушыць боль. Фонд даў ім шанец пайсці ў школу. Кальвіна падумаў пра Кіко - яна працавала валанцёрам у Фондзе. Што б яна сказала аб стаўцы ў справе аб забойстве, якая прынесла б карысць Фонду?
  
  Ён зірнуў на спіс інвестараў. У паветры вакол ставак лунала што-нешта такое, што закранула кожнага ў Бангкоку. Стаўкі на коней, фондавую біржу, карты і жанчын; стаўкі, зробленыя ва ўмовах інтэнсіўнага руху па мабільных тэлефонах; стаўкі на любы магчымы вопыт. Чаму б не зрабіць стаўку на зыход расследавання забойства? Кальвіна задумаўся. Гэта быў латарэйны білет, з-за якога яго ледзь не забілі раней у той жа дзень. Пратт быў даволі ўпэўнены ў сабе. І ўсё ж Кальвіна не паверыў тэорыі аб дванаццаці маленькіх індзейцаў, апранаюць баявую размалёўку і праводзяць ваенны савет з непісьменным дзевятнаццацігадовым схуднелым наркаманам з глыбінкі.
  
  "Вы можаце адправіць свае грошы ў Фонд", - сказаў Кальвіна. "Скажыце ім, што гэта "мерит мейкинг" ад Vinee".
  
  "Ты яшчэ не перамог".
  
  Неўзабаве пасля сыходу Прата Куплялі прынесла паведамленне ад Твк з нумарам тэлефона ў бары Prince of York. Ён патэлефанаваў у бар, і праз імгненне яна была на лініі, рыдаючы. Яна перадумала і вырашыла пайсці з ім у бар "Афрыканская каралева". Ён апусціў трубку і зноў падняў яе. На гэты раз ён патэлефанаваў Кіко.
  
  "Гэта Вінцэнт Кальвіна". Яго тон быў фармальным, амаль афіцыйным, як быццам іх толькі што прадставілі. Часам ён рабіў гэта, каб вывесці яе з раўнавагі. Але ў гэты дзень усё было не так. Заўвага п'яніцы на Вашынгтон-сквер аб тым, што ён спаў з японкой, прымусіла яго занепакоіцца, што іх сувязь можа пашкодзіць яе рэпутацыі. Рэспектабельнасць была ў пашане ў Бангкоку, дзе вельмі многія людзі не знаходзілі для гэтага ніякіх падставаў або прэтэнзій. Калі вы хочаце сабраць чыстыя грошы для тайскай дабрачыннай арганізацыі, рэспектабельнасць неабходная.
  
  "Вінаваць", - сказала яна. "Я чакала твайго званка".
  
  “Нам трэба пагаварыць. Павячэраем заўтра ўвечары, ты не супраць?"
  
  На іншым канцы провада павісла доўгае маўчанне. "Чаму не сёння вечарам?" нарэшце спытала яна і змоўкла. “ Пасля дзевяці? яна спытала.
  
  Ён паглядзеў на спіс з дванаццаці імёнаў. “Не магу. У мяне спатканне ў Патпонге". Ён ведаў, што гэта слова значыла для яе і для большасці жанчын, падобных ёй. Патпонг быў акном на цёмны кантынент сэксу; гэта было месца, куды мужчыны адпраўляліся, каб пераадолець усе табу і знікнуць на схаванай баку на ноч, тыдзень, а часам і назаўжды.
  
  "Тады заўтра ўвечары," сказала яна, стараючыся, каб голас не выдаў яе пачуццяў.
  
  - Скажам, каля васьмі ў "Цытрынавай траве". Ён адчуў згрызоты сумлення з-за таго, што адмахнуўся ад яе. Яе голас стаў цішэй, як быццам яна патанула ў тым месцы, куды ўцякла, каб схавацца.
  
  "На Soi 24", - сказала яна.
  
  "Вы калі-небудзь ўкладвалі грошы ў фондавую біржу?" спытаў ён. Ён паспрабаваў надаць голасу лёгкасць і прыязнасць. "Заўважце, я не вымавіў слова "інвеставаць".
  
  Яна засмяялася. “Я заўважыла. Няма, але аднойчы я правяла некаторы час у адносінах з біржавых маклерам. Ён лічыў сябе быком ".
  
  “ І вы выявілі, што ён быў мядзведзем.
  
  - Заўважце, я не вымавіў слова "інвеставаць".
  
  Ён заўважыў. Імгненне праз ён надзеў пакамечаную куртку з плямамі травы на локцях, уцягнуў жывот, зірнуў на сябе ў люстэрка і скорчил грымасу. Па шляху да выхаду ён спыніўся каля стала Ратаны. Яна была глыбока сканцэнтравана на Грамадзянскім і Камерцыйным кодэксе.
  
  "Убачымся заўтра раніцай", - сказаў ён.
  
  Куплялі падняла галаву, праціраючы вочы і пацягваючыся, адводзячы плечы таму і выпінаючы грудзі. “Яна любіць цябе. Ты ведаеш гэта?"
  
  Слова "каханне" выклікала ў яго трывогу; гэта было ўсё роўна што прачнуцца і выявіць, што на цябе ў нязручных месцах вытатуированы чые-небудзь чужыя ўяўленні аб надзеі, даверы і жыцця. З тых татуіровак, якія ніколі не здымаюцца і прымушаюць цябе адчуваць сябе зачыненым ў чужым целе. Ён паспрабаваў прыдумаць жарт, хуткі адказ, але выявіў, што ў галаве ў яго пуста. Ён рэзка развярнуўся і сышоў.
  
  OceanofPDF.com
  ВОСЕМ
  
  АФРЫКАНСКАЯ КАРАЛЕВА
  
  Было ўжо больш 4.30, і канец Сілом-роўд у Патпонге ўяўляў сабой мора черноволосых і кареглазых офісных работнікаў, нясуцца па тратуары падобна прыліўной хвалі. Таксі, у якім ехалі Кальвіна і Цік, спынілася за чарадой тук-тукаў. Кальвіна расплаціўся з кіроўцам і выйшаў. Ён пачакаў, пакуль Цік перабярэцца праз сядзенне ў аблягае кароткім сукенка. Яна схапіла яго за руку; яе вочы аглядалі вуліцу, і яна здавалася скаванай пачуццём страху. Спалоханы погляд, які ён заўважыў раней днём на Вашынгтон-сквер, змыў яе ўсмешку. Яна была ўпэўненай і таварыскай з таго моманту, як села ў таксі, і да гэтага часу. Гэта быў не той момант ісціны, але для яе гэта быў момант ісціны.
  
  "Калі ты хочаш вярнуцца, скажы мне зараз". Ён жэстам папрасіў таксіста крыху пачакаць, пакуль ён разбярэцца, паедуць яны ці застануцца. Кіроўца ўсміхнуўся. Ён і раней быў сведкам падобных сцэн з фаранг і працуючай ян.
  
  Зубы Цік прикусили яе ніжнюю губу, і яна апусціла позірк на свае туфлі. Яна пахітала галавой і глыбока ўздыхнула.
  
  “Не магу вярнуцца. Я сказаў табе па тэлефоне, што паеду з табой. Што я дапамагу табе. Я не маню".
  
  "Тайскія дзяўчыны ніколі не хлусяць," сказаў Кальвіна, калі яна падняла галаву, каб прачытаць выраз яго твару.
  
  "Ты не верыш Цік?" У яе быў такі выгляд, нібы ёй далі аплявуху.
  
  "Яна пайшла на значны рызыка", - падумаў Кальвіна.
  
  “Добра, я табе веру. Ты хочаш пайсці ў "Афрыканскую каралеву" або назад на Вашынгтон-сквер?"
  
  “Мы ідзем у "Афрыканскую каралеву". Я кажу сваёй сяброўцы, што мы прыйшлі пабачыцца з ёй. Я не прыходжу, думаю, гэта шкодна для мяне. Яна думае, што я кажу няпраўду. Я не кажу няпраўду ".
  
  Патпонг, нават сярод белага дня, быў яе горшым кашмарам. Ён узяў яе за руку і сціснуў яе.
  
  "Няма праблем", - сказаў ён.
  
  Кальвіна махнуў рукой, каб таксі праязджала далей. У гэты час дня Патпонг ўсё яшчэ заставаўся вуліцай Патпонг. Магчыма, гэта не такая вуліца, як любая іншая ў гэтым раёне, але, тым не менш, яна выкарыстоўваецца звычайным колькасцю матацыклаў, фургонаў і легкавых аўтамабіляў. Пры дзённым святле неонавыя шыльды бараў і крам выглядалі цьмянымі, патрапанымі і знежывелымі, іх тонкія шкляныя трубкі і правады мелі скрыўленыя, гратэскныя формы.
  
  За гадзіну да наступлення цемры Патпонг здаўся Кальвіна дэкарацыяй да фільма: масоўка ў вулічнай вопратцы высыпала на вуліцу, шпацыруючы па двое і па трое, пагружаная ў нязмушаную гутарку і не зацікаўленая ў тым, што адбываецца вакол. Суценёры і зазывалы гультаявалі, як рабочыя сцэны, якія чакаюць рэжысёрскай рэплікі. Зоркі без грыму і рэплік былі звычайнымі прышэльцамі, явившимися на працу. Выйшаўшы на вуліцу Патпонг, Кальвіна адчуў сябе так, нібы прайшоў праз асобную дзверы, якая вяла ў распранальні зорак. Час для гледачоў яшчэ не прыйшло. Шоў пачалося прыкладна ў 7:00 вечара, калі мужчыны пачалі прасочвацца ўнутр, каб выпіць пасля працы. Перад чорна-белай зебрай African Queen стаялі двое падлеткаў, апранутых у ірваныя, запэцканыя кашулі, ірваныя штаны і паношаныя пластыкавыя сандалі; на трэцім была каўбойскі кашуля з сінімі кантамі вакол кішэняў і закасанымі вышэй брудных локцяў рукавамі.
  
  Яны сядзелі на зямлі, прываліўшыся да сцяны. Яны здаваліся высокімі. Кальвіна панюхаў растваральнік для фарбы ў футе ад сябе. Ён даведаўся Вичая па яго каўбойскай кашулі і красоўкам Reebok; хлопец пазбягаў глядзець на Кальвіна, які стаяў над ім, трымаючы Ціка за руку.
  
  "Добрая каўбойскі кашуля, колькі яна каштавала, Вичай?" Хлопец умеў бегаць як вецер. Кальвіна успомніў, як гнаўся за ім па рысавым палетку ў сельскай мясцовасці.
  
  Вичаи адмахнуўся ад пытання. Ён падняў твар, выглядевшее раздражнёным і злым, і паглядзеў на Кальвіна, навіслага над ім.
  
  "У цябе нейкія праблемы?" - спытаў малы.
  
  “Без праблем. Але на выпадак, калі табе цікава, я думаю, ты выпускаеш свой другі шанец, Вичаи ".
  
  Двое яго сяброў стулілі шэрагі з Вичаи. Характар Патпонга быў як запаў на кароткае замыканне нават днём. Але Кальвіна не адступіў перад запалохваннем. Замест гэтага ён апусціўся на калені і паглядзеў Вичаи ў вочы. “ Трэцяга шанцу ў жыцці не бывае, Вичаи. Такім чынам, як ідуць справы? І што адбываецца? Дзе ты бярэш грошы на кашулі па пяцьсот бат? Ты працуеш у "Афрыканскай каралеве"?"
  
  "Я працую там, дзе хачу", - сказаў ён. "І кашуля каштуе семсот бат".
  
  Цік пацягнула яго за руку. Яна хацела сысці. Кальвіна покачался на абцасах. “Адну хвіліну, дарагі. Я хачу задаць сваёй сяброўцы пытанне аб Чанчай."У яе вачах зноў прамільгнуў страх. Кальвіна зноў павярнуўся да Вичай.
  
  "Ты ведаеш Чанчая?" Нават схуднелы наркаман ведаў злодзея ў законе, які кіраваў вуліцай, як прыватнай краінай.
  
  "Ён бос". Жудасная ўсмешка зрабіла спакутаваны, бледны твар Вичаи падобным на пасмяротную маску, вынятую з старой магілы.
  
  “Так, я так чуў. Убачымся як-небудзь, каўбой".
  
  
  THE African Queen пачынаўся — за немалыя па тых часах грошы — як тэматычны бар з афрыканскімі матывамі. Кабінкі былі шчодра аббітыя абіўкай з штучнай скуры зебры, а мяккія цацкі львоў і малпаў, выцвілыя і пыльныя ад часу, запаўнялі паліцы ўздоўж сцен. За барнай стойкай стаялі два вялікіх, добра асветленых акварыум з экзатычнымі рыбамі, у якіх слімакі і маленькія самы біліся за драбкі ежы на дне. Ідэя заключалася ў тым, каб узнавіць фантазію аб трапічных джунглях, выклікаць інстынкт Тарзана, які таіўся ў сэрцах людзей. У той час гэта здавалася бліскучай ідэяй. Але часы і густы ў Бангкоку мяняліся разам з наведвальнікамі, якія прыязджалі ў Патпонг. Паступовыя змены, як вада, што капае на камень, раз'ядаюць яго. У выпадку з the African Queen рамонт каштаваў занадта дорага, і паступова, па меры таго як бар тройчы пераходзіў з рук у рукі, ён стаў пахадзіць на заняпалы ўстанова, знававшее лепшыя дні. Назва ніколі не змянялася ад аднаго ўладальніка да іншага, але наўрад ці хто-то мог успомніць стары арыгінальны матыў. Як быццам пустазелле і вінаградныя лозы часу выціснулі памяць.
  
  У памяць аб старых добрых часах яны выбралі столік побач з плюшавым катом. Цік слізгануў побач з Кальвіна. З засяроджанасцю дзіцяці яна разгарнула шакаладку і адправіла яе ў рот. Яму здалося, што ён заўважыў цень задавальнення, промелькнувшую у яе ў роце, калі яна посасывала шакалад. Цік выцягнула "Мальбара", затым заціснула цыгарэту паміж вуснамі і нахілілася наперад, крануўшы кончыкам да полымя запальніцы Кальвіна. Ён хацеў адабраць цыгарэту. Яна была падобная на дзіцяці, якая ўчыняе разбуральныя ўчынкі дарослых; затым ён успомніў, дзе знаходзіцца, хто яна такая і навошта яны прыйшлі. Бар быў амаль пусты. Пасля таго, як прынеслі іх напоі, увайшла пара дзяўчат, з якімі Цік працаваў. Адна з іх пазнала яе, адарвалася ад сваёй сяброўкі і, смеючыся, падбегла з шаўковым шорганне кітайскіх туфлікаў да стала.
  
  "Твой хлопец, стары", - сказала адна з дзяўчат у абліпальных джынсах і на высокіх абцасах.
  
  "Не мой хлопец, і ён гаворыць па-тайску", - адказала яна.
  
  Двайны ўдар адкінуў яе сяброўку назад, але яна хутка акрыяла, сплетничая аб іншых дзяўчат і пра тое, колькі грошай яна зарабіла, не лічачы чэкаў, якія прыйшлі з Даніі, Германіі і Галандыі. Відавочна, яна была цудам Еўрапейскага саюза, пераўтвораным з Афрыканскай каралевы ў Азіяцкую.
  
  "Гэта тая дзяўчына?" Спытаў Кальвіна, цярпліва чакаючы.
  
  “ Толькі не яна. Іншая дзяўчына не прыйшла. Цік адвярнулася і дала сяброўцы кавалачак шакаладу.
  
  "Дзіўная дзяўчына", - падумаў Кальвіна, пацягваючы свой мекхонг з содавай. Ён слухаў бессэнсоўную балбатню пра сэкс, двух прастытутак, якія будуць размаўляць аб працы: страху перад Снідам, мужчын, якія адмаўляліся апранаць прэзерватывы, аплаце замежнай валютай, залатых каралях ў батах, кошту таксі і плюсах і мінусах розных кароткатэрміновых гатэляў у раёне Вашынгтон-сквер. Гэта была размова, які ён чуў тысячу разоў раней; на імгненне ён адключыўся, як быццам глядзеў дзённай тэлевізар. "Дзяўчыны непрадказальныя", - падумаў ён. На Вашынгтон-сквер яна наадрэз адмовілася дапамагчы з інфармацыяй пра дзяўчат, якія працуюць у African Queen. Праз некалькі гадзін яна не толькі перадумала, але і прапанавала пайсці з ім у African Queen. Яна ўспомніла дзяўчыну па імя Ной — яна насіла нумар дваццаць шэсць на сваіх стрынгах, каб адрозніваць яе ад трох іншых Ной, якія працуюць на African Queen, - якая калі-то спала з Бэнам Ходли і, яна паклялася, Джэфам Логаном. Яна працавала ў тую ноч, калі Джэфа знайшлі мёртвым. І, па словах Цік, дом нумар дваццаць шэсць таксама быў выкуплены ў тую ноч. Яна не магла ўспомніць, кім. Гэта мог быць Джэф, а мог быць і хто-то іншы.
  
  У таксі Цік здавалася шчырай, раскаивающейся і, самае галоўнае, вельмі рашучасці дапамагчы Кальвіна, нават калі гэта азначала падвергнуць сябе рызыцы. Ён растлумачыў ёй факты жыцця. У Бангкоку загінулі людзі. Ажыццявіць гэта было няцяжка. Яна скінуў такую магчымасць, як любая девятнадцатилетняя дзяўчына, якая інстынктыўна ведала, што паміраюць толькі іншыя людзі.
  
  "Чаго ты хочаш ад жыцця?" - спытаў ён яе.
  
  Яна паціснула плячыма і разгарнула яшчэ адну шакаладку, кінуўшы абгортку на падлогу.
  
  "Зарабляй грошы".
  
  “ Што-небудзь яшчэ?
  
  Яна сглотнула, схіліўшы галаву набок і прыставіўшы яе да акна таксі. “ Назапасіўшы крыху грошай і купі зямлю.
  
  Яна сцвярджала, што выйшла б замуж за Бэна. “На самай справе вельмі любіла яго. У яго добрае сэрца. Ён малады, ён прыгожы. Але ён яшчэ і матылёк ".
  
  У гэтым яна была права. Бэн сустракаўся са столькімі жанчынамі, што было немагчыма адсачыць іх усіх. Усё роўна што адкрыць бутэльку "светлячкоў" і спрабаваць знайсці іх праз гадзіну. Страшны сакрэт Патпонга заключаўся ў тым, што пасля таго, як ён быў пагружаны ў ваду на тыдні, месяцы або гады, што-то адбываецца з псіхікай. Страта нявіннасці азначала проста наступнае: мужчына больш не бачыў жанчыну - ён бачыў узаемазаменныя кампаненты, і часткі больш ніколі не складаліся ў адзінае цэлае. Такое ж няўлоўнае змяненне адбылося і ў працы Кальвіна. Адзін кашмар можна было замяніць іншым. Джэф Логан ляжаў у акруговай пракуратуры. Бар Бангкока цалкам мог быць Бэнам Ходли ў моргу паліцэйскай бальніцы. Лёгкі сэкс і частыя гвалтоўныя смерці ў сукупнасці прыводзілі да аднаго і таго ж распаду душы. Закон Кальвіна абвяшчаў: там, дзе танны сэкс, танная і жыццё.
  
  
  ЦІК знікла ў глыбіні бара побач са сцэнай. Яна размаўляла з сяброўкай, якая нядбайна зняла сваю вулічную вопратку і нацягнула стрынгі. Гледзячы на сябе ў люстэрка над стойкай бара, сяброўка прымацавала да кожнага соску залатыя піражкі ў форме зорачак. З іх шэпту было цяжка разабраць, аб чым ідзе гаворка. Кальвіна адвёў погляд і адкінуўся назад, аглядаючы астатнюю частку бара; ад першапачатковага дэкору мала што засталося. Гэта быў проста яшчэ адзін гоу-гоу бар Patpong на першым паверсе. "Старажылаў засталося не так ужо шмат", - падумаў Кальвіна, але імгненне праз ён заўважыў Бартлетта, фрылансера з Новай Зеландыі, які зайшоў сюды ў адзіноце з ноўтбукам ў адной руцэ. Бартлетт быў заўсёднікам старых часоў. Ён памахаў Кальвіна, замовіў у бары піва і накіраваўся да свайго століка. Ён быў невысокага росту, прыкладна 5футаў 3 цалі, з вострым падбародкам, з малюсенькімі белымі ручкамі і вузкімі ступнямі - як быццам у дзяцінстве яны былі звязаны — і велізарнай галавой, яго парадзелыя валасы былі зачасаны прама таму.
  
  “Пацешная штука ў гэтым бары. Гэта заўсёды прымушае мяне задумацца, як адны джунглі могуць так лёгка пераходзіць у іншыя. Падазраю, асабліва пры вашай працы. Вы калі-небудзь высвятлялі што-небудзь па справе Джэфа Логана?"
  
  "Вельмі шмат пытанняў".
  
  “ Без адказаў. Ах, але гэта ж Бангкок, ці не так?
  
  "Ты зарабіў некалькі даляраў, пакрываючы забойства Джэфа", - сказаў Кальвіна, азіраючыся назад, каб паглядзець, ці не бачыць ён Ціка.
  
  “Гэта называецца журналістыкай. Людзі хочуць ведаць аб маладых людзях, якія паміраюць ад сардэчных прыступаў у Бангкоку. Гэта абнадзейвае ".
  
  "Гэта шмат чаго кажа, але не абнадзейвае", - сказаў Кальвіна.
  
  Лоб Бартлетта прарэзала хваля маршчын. “ Вось тут ты памыляешся. Журналіст ведае сваю аўдыторыю. Абнадзейлівы, баюся, гэта правільны выбар слоў. Для аўдыторыі ў Амерыцы, Канадзе, Англіі — называйце як хочаце ..."
  
  "Новая Зеландыя".
  
  Бартлетт гаварыў адрывіста, яго глыбокія, праніклівыя блакітныя вочы глядзелі на слухача. У яго быў погляд, які наводзіў на думку, што ён належаў да арыгінальнай афрыканскай тэматыцы — чалавеку, выброшенному на бераг, пацярпелага караблекрушэнне на востраве, з якога яму ніколі не збегчы.
  
  Яго ўсмешка стала шырэй. “Нават маленькая Новая Зеландыя хоча, каб яе запэўнілі ў тым, што рэальны, дрэнны стары свет поўны небяспек. Лепш заставацца дома са старой Шэйлай, ёсць піцу і глядзець тэлевізар, чым ляцець у нейкую незнаёмую краіну, населеную людзьмі, якія толькі і чакаюць, каб прыкончыць цябе ў самым росквіце сіл. Рэдактары любяць такія гісторыі. Калі даведаешся што-небудзь яшчэ, проста дайце мне ведаць. "Ён пастукаў па корпусе свайго партатыўнага кампутара.
  
  Бартлетт валодаў журналісцкім нюхам ацэньваць рэакцыю аўдыторыі падчас выступу, перастаўляючы формы прыметнікаў і дзеясловаў у адпаведнасці з настроем моманту. Пакуль ён казаў, яго маленькія ножкі білі па спінцы кабінкі. У Тайландзе ён знайшоў краіну, дзе ён быў сярэдняга росту, а пакоі былі запоўненыя даступнымі жанчынамі, на большасць з якіх ён мог глядзець вочы ў вочы ў бары. Калі, вядома, яны знялі свае туфлі на высокім абцасе.
  
  "Ты тут трохі крыху раней", - сказаў Бартлетт, адчуўшы нядобрае. “Сімпатычная дзяўчына, Цік. Яна была ў мяне прыкладна год таму. ... дай-ка ўспомніць ... паўтара года таму. Я ўзяў яе ненадоўга. Твар Бартлетта зварухнулася вакол носа і вачэй.
  
  Кальвіна паспрабаваў прадставіць Бартлетта распранутым дагала, які ляжыць на Ціку. Вобраз сфармаваўся нялёгка. Бартлетт пачухаў циветту так, як калі-то рабіў Бэн Ходли.
  
  Кальвіна некаторы час сядзеў моўчкі. “ Што здарылася з яго вушамі?
  
  "Я думаў, усе чулі гэтую гісторыю", - сказаў Бартлетт, пастукваючы абцасамі сваіх чаравік па сценцы кабінкі.
  
  "Я слухаю", - сказаў Кальвіна, зірнуўшы на Цік, якая стаяла ззаду і размаўляла са сваёй сяброўкай.
  
  "Ты слухаеш?"
  
  "Я слухаю".
  
  “У старыя часы ўладальнік "Афрыканскай каралевы" трымаў восьмифутового пітона ў клетцы за стойкай бара. Ён купіў змяю ў тайскай стрыптызёркі, якая выкарыстала 'Монті' у сваім нумары. Змяя нават атрымала рахунак. Ной і Монті выканалі знакаміты танец кахання. Гэта было не вельмі-то тэатральна. Змяя павісла ў яе на шыі. Яна павольна распранулася і закружылася ў танцы па сцэне. Даволі банальная штука, на самай справе. У выніку яна выйшла замуж за хлопца з Паўднёвай Афрыкі. Паколькі Ной з'язджала з краіны і сыходзіла з бізнэсу, яна прадала Монті ў African Queen bar. Тайцы - вельмі практычныя людзі. Уладальнік зразумеў, што Монті не збіраўся атрымліваць бясплатны абед. Ён павінен быў працаваць, як і ўсе астатнія. Пасля двух гадзін ночы, калі бар зачыняўся, Монті атрымаў поўную свабоду дзеянняў у установе. Прыйшоў час прыёму ежы. Ён быў вялікі змяёй з вялікім апетытам, а "Афрыканская каралева" была адзіным барам на стрып-стрыт, дзе ніколі не было праблем з пацукамі. Але пацукі разумныя, і неўзабаве яны перасталі з'яўляцца. Монті быў галодны і зрабіў адзінае, што магло прыйсці ў галаву па-сапраўднаму изголодавшейся змяі. Ён адправіўся на пошукі новай тэрыторыі. Калі пацукі не прыйдуць да яго, ён пойдзе да пацукам. Дык вось, аднойчы раніцай пітон знік. Прыкладна праз тыдзень у задняй частцы бара на верхнім паверсе, праз тры дзверы ад "Афрыканскай каралевы", пара шлюх сядзела перад люстраным столікам і накладвала макіяж. Пітон спусціўся з столі і прызямліўся на галаву адной з птушак . Яна спалохалася, закрычала на ўвесь зала і страціла прытомнасць. Ва ўсёй гэтай мітусні Монті знік. У бары African Queen пітона так і не вярнулі. Хоць час ад часу ходзяць чуткі, што хто-то заўважыў Монті, па большай частцы гэта размовы аб таблетках і наркотыкі. Ну, ведаеш, галюцынацыі.
  
  Бартлетт ўтаропіўся ў столь.
  
  “ А вушы циветты? - спытаў я.
  
  “Ах, так, бедная циветта. Як толькі пітон сышоў, пацукі вярнуліся ў бар і отгрызли котцы вушы. Вядома, тайцы лічаць, што пацукі зрабілі гэта з помсты. Свайго роду папярэджанне на крысином мове не купляць новага пітона. Пацучынае вымагальніцтва, калі хочаце. Асабіста я думаю, што пацукі прогрызли б што заўгодна.
  
  Гісторыя пра циветт скончылася. Кальвіна дапіў свой кактэйль і замовіў яшчэ. “ Хто расказаў табе гэтую гісторыю?
  
  "Чарвяк".
  
  "Хто гэты Чарвяк?" - спытаў я.
  
  “Бэн Ходли. Гэта было школьная мянушка".
  
  “ Хто гэта сказаў?
  
  "Хто ведае, з чаго пачынаецца мянушка?"
  
  Кальвіна успомніў кампутарны файл Бэна пад назвай Worm, а ў іншым файле імя Бартлетта значылася ў спісе людзей, якія ўклалі грошы ў здымачную пляцоўку праз Бэна. Ён задаваўся пытаннем, ці затаіў Бартлетт крыўду на Бэна, абвінавачваючы яго ў сваіх стратах.
  
  “ У вас ёсць якая-небудзь тэорыя адносна таго, хто мог яго забіць?
  
  Твар Бартлетта здрыганулася, калі ён усміхнуўся. “ Хто хоча ведаць?
  
  "Я хачу ведаць".
  
  “А, я зразумеў. У цябе ёсць іншая праца. Цікава, мая маці наняла бы цябе, калі б я выявіўся мёртвым у Бангкоку?"
  
  "Я чуў, што ён страціў некалькі буйных сум для некалькіх чалавек".
  
  Твар Бартлетта памякчэў. “ Ён прайграў мне кругленькую суму. Але нават у Бангкоку фаранг звычайна не забіваюць іншага фаранга з-за фінансавых праблем. Вядома, не з куляй у патыліцы. Гэта стыль пакарання. Кітайска-тайская стыль, калі хочаце ведаць маю тэорыю. Хоць, магчыма, гэта зрабіў больш худы наркаман. У любым выпадку, гэта быў невялікі шок. Наконт Бэна."
  
  Кальвіна ўбачыў тайца у дарагіх ботах, чорнай шаўковай кашулі і белых штанах, які ўвайшоў у суправаджэнні пары целаахоўнікаў.
  
  - А вось і маё сумоўе з спазненнем на трыццаць хвілін, " сказаў Бартлетт, устаючы з-за стала.
  
  Кальвіна даведаўся пра гэта твар па газетных фотаздымках. Гэта быў Чанчай. Уладальнік African Queen пакланіўся і адышоў у той жа момант. Іншыя супрацоўнікі — на іх тварах застылі маскі страху, тое ж самае выраз, якое ён памятаў раней на твары Ціка, — адступілі і растварыліся ў цені. Гэта было падобна на тое, як бос мафіі заходзіць у рэстаран у Маленькай Італіі, распаўсюджваючы жах крывой усмешкай.
  
  "Мне пара," сказаў Бартлетт. “ Спадзяюся, вы знойдзеце забойцу Бэна.
  
  “ Уяві мяне, Бартлетт.
  
  "Ну, э-э..."
  
  Кальвіна адышоў ад стала, працягнуўшы руку. “ Мяне клічуць Кальвіна. Мы казалі пра гадзюк у Патпонге да таго, як вы ўвайшлі.
  
  Чанчай пільна паглядзеў на Кальвіна. Затым расплыўся ва ўсмешцы. Ён быў з поўдня, мусульманін, исповедовавший культуру гвалту, помсты і нянавісці. Падлеткам ён займаўся кантрабандай: перапраўляў электроніку ў Тайланд і наркотыкі ў Малайзію. Яго маці была прададзеная ў бардэль, калі ёй было дванаццаць. Ён ніколі не ведаў свайго бацьку, нядоўгага наведвальніка бардэля, але ў Чанчая былі малайская рысы асобы. Першай працай Чанчая ў Бангкоку быў кікбаксёр. Ён быў необразован, але сообразителен і гуляў жорстка. Па чутках, ён забіў дзевяць чалавек. У яго было асноўнае жаданне адпрэчаных і збяднелых: пастаянная смага ўлады, павагі і прызнання. Да яго, як да сына шлюхі, усю яго жыццё ставіліся як да ничтожеству. Яму трэба было што-то даказаць; і стварыць сям'ю з нічога. У Патпонге Чанчай чаго-то каштаваў, важныя людзі заўважалі яго і баяліся, паважалі, шанавалі.
  
  "Містэр Кальвіна - прыватны дэтэктыў," сказаў Бартлетт.
  
  Чанчай усміхнуўся, адклаў свой мабільны тэлефон і нахіліўся наперад, два ланцужкі па пяць бат мякка калыхалася ў яго на шыі. Ён раўнуў ўладальніку, каб той даслаў Кальвіна яшчэ выпіць. Затым ён працягнуў руку Кальвіна, які працягнуў яе і паціснуў. У Чанчая была моцная хватка; ён быў з тых, хто не адпускае.
  
  “ Выпіўка за кошт установы.
  
  Бартлетт, Чанчай і двое целаахоўнікаў хутка выйшлі за дзверы. Кальвіна паглядзеў на пусты бар і пайшоў у заднюю частку. Цік знік з дзвярнога праёму. Ён праціснуўся скрозь фіранку з кітайскага пацерак у калідор. Злева быў паказальнік туалетаў, а справа - лесвіца, вядучая наверх. Спачатку ён праверыў туалет; там было пуста. Ён вярнуўся назад да лесвіцы. Зверху даносілася музыка, удалечыні гуляла "Ring My Bell". Кальвіна падняўся па лесвіцы і выявіў шэраг маленькіх подсобок, дзе дзяўчаты прымалі кліентаў за пэўную плату. Голая электрычная лямпачка звісала са столі ў вечна цьмяным памяшканні. Уздоўж сцяны стаялі некалькі кніжных шаф, заставленных туфлямі на высокіх абцасах, маленькія столікі былі заваленыя ўсякім хламам — газетамі, ручкамі, кубкамі, маленькімі засохлымі раслінамі, — а ў паветры вісеў моцны пах духаў і застаялым цыгарэтнага дыму.
  
  "Цік," паклікаў Кальвіна.
  
  Адказу не было. Ён яшчэ некалькі разоў паклікаў яе па імені, ідучы па калідоры направа.
  
  "Сюды," пачуўся яе голас. “ Мой сябар, яна цяпер з табой пагаворыць. Яна ўсё табе раскажа. У дзвярах адной з асобных пакояў з'явіўся Цік. З спальні ззаду яе даносіліся ідыёцкія словы песні "Ring my Bell".
  
  “ Што ты тут робіш, вярнуўшыся?
  
  “ Што? Яна не магла пачуць яго з-за музыкі.
  
  Ён прысунуўся бліжэй і крыкнуў. "Чаму ты тут?"
  
  “Ты размаўляеш - размаўляеш са сваім сябрам ты. Мне вельмі сумна". Яе голас гучаў крыху сярдзіта. Йинги ненавідзелі доўгія размовы паміж фаранг на хуткім, отрывистом англійскай, якога яны не разумелі, і не мелі да іх ніякага дачынення. Ёй было б напляваць, што пацукі адкусілі вушы ў плюшавага ката. Ён заўважыў раптоўную перамену ў выразе яе твару. Яна сціснула вусны і звузіла вочы, гледзячы прама скрозь Кальвіна.
  
  "Мэй", - закрычала яна, адыходзячы.
  
  Кальвіна паўабернуўся, блакуючы нацэлены на яго вялікі нож, які ледзь не закрануў яго спіну. Като адкінуў яго да сцяны і сунуў руку пад куртку Кальвіна, намацваючы пісталет. "Ён успомніў", - падумаў Кальвіна. Като плюнуў яму ў твар і паспрабаваў ўкусіць. Яго зубы ўпіліся ў руку Кальвіна, і ён крыкнуў ад болю. "Прыдурак", - сказаў ён, калі Кальвіна моцна ўдарыў яго паміж лапатак. Ноздры като надзьмуліся. Яго вочы былі поўныя нянавісці.
  
  “ Я тэлефанаваў табе ў званочак, мілая?
  
  Яго локаць трапіў Кальвіна ў падобны на каратэ аперкот збоку ў сківіцу. Сіла ўдару збіла яго з ног. Ён праламаў пару маленькіх столікаў і ўрэзаўся ў кніжны шафу. Туфлі на высокіх абцасах, лак для валасоў, растваральнік для фарбы, фальшывыя пазногці, анучы, старыя газеты, пілачкі для пазногцяў — пацучынае гняздо з нясвежага хламу, разбітага па падлозе. Кальвіна адштурхнуўся ад падлогі, спрабуючы аднавіць раўнавагу. Като праігнараваў яго, і Кальвіна прасачыў за яго поглядам да пісталета, які выпаў і адскочыў ад падлогі. "О, чорт," прамармытаў ён. Като нырнула за пісталетам, але Цік падбегла наперад і штурхялём адбіла яго ў като, які шпурнуў у яе балончык з лакам для валасоў. Цік адступіў па калідоры.
  
  “Ты сука, ты піздзіць. Я заб'ю і цябе таксама", - закрычаў като . Грукнулі дзверы. Кальвіна пачуў, як шчоўкнуў замок. "Цік ў бяспецы", - падумаў ён.
  
  "Даўно не бачыліся", - сказаў Кальвіна, калі като аднавіў канцэнтрацыю, падабраў нож і пайшоў за ім. “Дзе ты навучыўся гэтаму дерьму ў каратэ? Нядрэнна. Можа быць, ты скажаш, хто мяне сёння падставіў? Яго рука працягнулася і схапіла першы востры прадмет, да якога дакранулася. Кальвіна дастаў шарыкавую ручку Hi-Super. “Давай пагаворым, пакуль хто-небудзь не пацярпеў. Добра?" Ён узяў ручку ў далонь і падняўся на ногі, павольна адступаючы.
  
  Като кінуўся на яго, робячы размашистое рух. Ён прамахнуўся і ў полубезумной атацы занёс нож над галавой, размазав памаду, ўсадзіў яго ўніз. Ён працягваў рухацца наперад з рашучасцю фанатыка. Яго твар быў моцна пабіты потым і сінякамі. Ён аблізаў вусны і жэстам запрасіў Кальвіна падысці.
  
  "Мы маглі б стаць сябрамі", - сказаў Кальвіна, пачаў адступаць назад і прыгінаючыся. Пры яркім святле голай электрычнай лямпачкі ён ўбачыў шнар у форме паўмесяца пад правым вокам като.
  
  "Я заб'ю цябе", - сказаў ён, перакладаючы нож з адной рукі ў іншую.
  
  "Я думаю, аб дружбе не можа быць і гаворкі", - сказаў Кальвіна. Затым ён спатыкнуўся, зачапіўшыся нагой за адзін з сталоў, якія ён перакуліў раней. Калі Кальвіна ўпаў, у ззянні яркага святла над ім, като кінуўся наперад, цэлячыся яму ў грудзі. Ён адбіў удар нажа бутэлечкай з антысептыкам, якая разляцелася ўшчэнт ў яго ў руцэ. У момант замяшання, калі като падняўся, яго выгінастая спіна здавалася гратэскавай ценем на сцяне, Кальвіна абедзвюма рукамі увагнаў шарыкавую ручку сабе ў вока. Гэта было ўсё роўна што ўторкнуць свечку ў імянінны торт тыднёвай даўнасці. Тры цалі цвёрдага пластыка праніклі ў вока і прайшлі праз тканіны, крывяносныя пасудзіны ў мозг. "Патэлефануй у мой званочак" рэхам адгукнулася ў цішыні, заглушаючы яго крык. На адно жудаснае імгненне като здрыгануўся, калі з раны на яго твары пацякла злёгку жаўтлявая вадкасць і кроў. Кроў хутка прахарчавала падлогу.
  
  Кальвіна папоўз наперад па смецця на падлозе, яго рукі былі мокрымі ад крыві, і знайшоў свой пісталет пад пластыкавым пакетам. Ён адштурхнуў пакет, высыпав пацучыны яд у запечаную кроў. "Гэта амаль спрацавала", - падумаў Кальвіна. Ідэальная падстава. Ён перавярнуў като на спіну, памацаў пульс і, не знайшоўшы яго, спусціўся ў пакой, дзе замкнулася Цік. Чаму Цік адкінула нагой пісталет? Ён павінен быў быць мёртвы. Ён паклікаў яе па імені, але адказу не было. Ён паспрабаваў адкрыць дзверы, патрос ручку, затым забарабаніў у дзверы.
  
  “Цік, упусці мяне. Усё ў парадку. Ты можаш выходзіць". Ён прыклаў вуха да дзвярэй. "Ніхто не прычыніць табе шкоды". Адказу па-ранейшаму не было. Кальвіна глыбока ўздыхнуў і адступіў на крок, затым штурхнуў дзверы плячом. Паціраючы плячо, ён увайшоў у маленькую цёмную пакой і ўключыў святло. З аднаго боку стаяла односпальные ложак, прыложкавыя тумбачка і некалькі порножурналов, але Ціка не было. У далёкім куце было расчынена заколоченное акно. Яна знікла з месца здарэння, як кіроўца бангкокскай аўтобуса, які ўчыніў аварыю. Кальвіна вярнуўся ў калідор, зацягнуў мёртвага като у пакой і паклаў цела на ложак. Ён выключыў святло і зачыніў дзверы. Ён спусціўся па лесвіцы да маленькай драўлянай брамкі ўнізе. Ён адчыніў брамку і ўвайшоў у калідор першага паверха. Наведвальнік выйшаў з туалета.
  
  "Чувак, ты пахнеш спелостью", - сказаў фаранг гадоў трыццаць з невялікім, з доўгімі зблытанымі рудымі валасамі і зялёнымі вачыма.
  
  Адзенне Кальвіна пахла антысептыкам з разбітай бутэлькі. Плямы крыві, разбрызганные па яго кашулі, былі ўсё яшчэ свежымі і вільготнымі. Кальвіна зашпіліў пінжак, прайшоў міма фаранга і, праціснуўшыся скрозь расшытыя кітайскім пацеркамі фіранкі, увайшоў у бар, дзе сядзела каля тузіна чалавек. Выйшаўшы з "Афрыканскай каралевы", Кальвіна заўважыў Вичаи ў яго каўбойскай кашулі і красоўках Reeboks.
  
  "Давай пагаворым", - сказаў Кальвіна.
  
  Вичай, які стаяў ля вітрыны з відэазапісамі, кінуўся бегчы скрозь лёгкую натоўп турыстаў, якія рабілі пакупкі ўздоўж прылаўкаў. Кальвіна кінуўся ў пагоню, але выявіў, што шлях яму заступілі паўтузіна зазывал і сутэнёраў са сціснутымі кулакамі. Запалохваньне спрацавала, і Кальвіна спыніўся як укапаны. Калі б ён зрабіў яшчэ адзін крок, яны б накінуліся на яго ваўчынай зграяй з кулакамі, нагамі, брытвамі, нажамі і трубкамі. Закон Кальвіна аб вулічных баях з тайцаў ў Патпонге абвяшчаў: "Не смей". Ён у апошні раз мімаходам убачыў Вичаи, прабягашчага праз рэстаран " Цыліндр ", задняя дзверы якога вяла ў лабірынт вечарынак .
  
  Ён павярнуўся і пайшоў прэч. Прайшоўшы міма Кнігагандляра, ён павярнуў направа з галоўнай вуліцы. На шкляной дзверы кнігарні вісела рэклама шарыкавых ручак Hi-Super, а пачуццёвая жанчына ў бікіні трымала адну з іх паміж пальцамі і ўсміхалася.
  
  OceanofPDF.com
  ДЗЕВЯЦЬ
  
  НАЁМНЫ ЗАБОЙЦА ЗА 28 даляраў
  
  КАЛЬВІНА правёў раніцу на Вашынгтон-сквер у чаканні Цік. Яна так і не з'явілася ў "Прынцу Ёркскім", і ні адна з дзяўчат у іншых барах яе не бачыла. Ён двойчы тэлефанаваў у свой офіс. У перапынках паміж званкамі ён купіў вялікую кружку піва "Клостер" і падзяліў яе з Таўстуном Лары і Горкім Джонам.
  
  "Што гэта за дзіўны пах?" - спытаў Горкі Джон, уцягваючы носам паветра і падморгваючы Таўстуну Лары.
  
  Моцны пах антысептыку было немагчыма змыць. Місіс Джамтонг, пакаёўка Кальвіна, таксама паскардзілася на дзіўны пах ад яго адзення, калі выходзіла з ваннай з яго кошыкам.
  
  "Гэта новы ласьён пасля галення", - сказаў Кальвіна, напаўняючы келіх Биттера Джона півам "Клостер".
  
  "Чорт, як гэта называецца?" - спытаў Тоўсты Лары.
  
  "Каратэ," сказаў Кальвіна, дапіваючы змесціва бутэлькі ў шклянку Таўстуна Лары.
  
  Калі ён патэлефанаваў у свой офіс у другі раз, Куплялі узнавіла паведамленне ад Прата. Крыміналісты выявілі патрапаную, обесцвеченную візітную картку нейкага Даенга, гандляра антыкварыятам, схаваную ў патаемным аддзяленні паперніка Бэна Ходли. У аддзяленні таксама апынуліся дзве акуратна складзеныя стодаляравыя купюры. Пратт зайшоў у краму Даенг. Яна дала яму дваццаць хвілін; але ў выніку ён адабраў у яе гадзіну часу. Ён выйшаў з яе крамы, кажучы сабе, што няма ніякіх доказаў, якія злучаюць яе са смерцю Бэна. Але гэтая кропка гледжання не перашкодзіла яму праверыць новую інфармацыю, перададзеную Кальвіна.
  
  "Даенг калі-то была міа ной — непаўналетняй жонкай", - сказаў Пратт будзённым тонам. "Яна прадае антыкварыят для гандлю экіпажамі".
  
  Павесіўшы трубку, Кальвіна зірнуў на адрас, які даў яму Пратт, і ўсміхнуўся. Даенг жыла на Сой 41, Сукхумвит-роўд; у гэтай сой было мянушку Сой Міа Ной - Вуліца Непаўналетніх жонак. Ён аплаціў свой рахунак у бары і прыгаршчу рахункаў, якія Таўстун Лары і Горкі Джон ўжо назапасілі да гадзіны дня.
  
  "Калі што-небудзь пачуеце, або хто-небудзь з вашых дам пачуе што-небудзь аб з'яўленні Ціка ў "Прынс оф Ёрк", патэлефануйце ў мой офіс", - сказаў Кальвіна, пакідаючы на стале свежую бутэльку "Клостера" і сыходзячы.
  
  "Я скажу пра гэта Люсі", - сказаў Горкі Джон. “Яна ведае многіх шлюх. Яны ведаюць справы адзін аднаго так, што ты не паверыш".
  
  Кальвіна накіраваўся да дзвярэй.
  
  Таўстун Лары крыкнуў яму ўслед. "Дзе я магу купіць гэты ласьён пасля галення "Каратэ"? - спытаў я.
  
  Ён усміхнуўся. “Я не магу сказаць напэўна. Я атрымаў кампліменты ад бара African Queen".
  
  
  У послеполуденную спякоту Кальвіна ніякавата ёрзаў на заднім сядзенні таксі. Кандыцыянер зламаўся, і ён апусціў шкло. Кабіну запоўнілі дарожныя пахі і гукі. Кожны раз, калі ён рухаўся, яго цела балела ад пабояў, якія ён атрымаў ад като, які быў не толькі мацней, але і ў лепшай форме, чым ён. Сонца свяціла прама над галавой, кітаянкі сярэдніх гадоў у баваўняных штанах і кашулях змрочна шаркали нагамі пад парасонамі. Ён глядзеў на іх, не бачачы іх — яго погляд, у нью-ёркскім метро. Кальвіна пагрузіўся ў свет уласных разважанняў, калі таксі спынілася на святлафоры каля склада лесаматэрыялаў. Ён павінен быў быць мёртвы.
  
  У запаволенай здымцы ён прайграў малюнак Ціка, які бег наперад і адбіваюць пісталет у като . Ён націснуў стоп-кадр гэтага моманту ў сваёй свядомасці. Като ўдарыў яго аб сцяну, выбіў з яго ўсё дзярмо; ён моцна стукнуўся аб подпрыгивающие і трапяткім бутэлькі і кансервавыя банкі ў калідоры. Ён успомніў зачыненыя дзверы асобных пакояў, голую электрычную лямпачку і прафесійнага забойцу, якога паслалі разарваць яго на часткі.
  
  Праз гадзіну пасля таго, як Кальвіна выбег з "Афрыканскай каралевы" і страціў Вичаи на Стрып, Пратт прыбыў з атрадам з двух чалавек, каб забраць цела, але като знік без следу. Патпонг не быў тэрыторыяй Прата, і ён рызыкаваў сунуць свой нос у іншую юрысдыкцыю. Ён не знайшоў нічога, што адпавядала б апісанню Кальвіна: ні гранул з пацучыным ядам, ні аскепкаў шкла, ні крыві, ні пабітага акна ў асобнай палаце, ні цела таго, што калі-то была мужчынам з прабітым правым вокам шарыкавай ручкай. Ніхто з супрацоўнікаў African Queen не чуў і не бачыў нічога незвычайнага. Ніхто не памятаў, каб Чанчай прыходзіў і раней сыходзіў з Бартлеттом. Была наверсе бойка і хто-то па імя Мэй быў паранены? Гэта было загадкай для ўсіх, у каго бралі інтэрв'ю Пратт і яго людзі.
  
  Таксі Кальвіна праехала міма шэрагаў гандлёвых дамоў з тэрасамі: белыя трохпавярховыя будынкі з мудрагелістымі круглявымі гаўбцамі на двух верхніх паверхах, якія вырабляюць ўражанне вясельнага торта, у бок якога ў жарт ўваткнулі зубныя пратэзы. Кітайцы пасяліліся на ўскраіне трушчоб Клонг Той. Кіко вадзіла яго глядзець будаўніцтва шасцю месяцамі раней. Яна звярнула ўвагу на гандлёвыя дамы. "Яны разбураць супольнасць", - сказала яна. "І што потым?" У яе не было адказу.
  
  Ён выйшаў перад драўляным будынкам Фонду Дуанг Пратип, якое на працягу многіх гадоў павольна апускалася ў бруд, падняўся па драўляных прыступках і знайшоў офіс Кіко.
  
  "Кіка жыве ў суполцы", - сказалі яму.
  
  Ніхто ніколі не выкарыстоўваў слова "трушчобы" для апісання трущобного мястэчка з насельніцтвам 50 000 чалавек. Гэта заўсёды было "супольнасць".
  
  “Мне важна ўбачыць яе. Мяне клічуць Вінцэнт Кальвіна".
  
  Твар тайкі асвяціўся цёплай усмешкай. “Ты дапамагаеш Леку! Яна распавяла нам пра цябе. Яна сказала, што ты вельмі добры чалавек. У цябе таксама добрае сэрца".
  
  Ён здрыгануўся, таму што адчуў сябе па-чартоўску вінаватым. Ён прыйшоў не для таго, каб дапамагчы Леку, а для таго, каб знайсці Вичаи, падазраючы, што Вичаи ў сваёй дарогай новай вопратцы знаходзіўся каля "Афрыканскай каралевы" з пэўнай мэтай.
  
  Хударлявы таец, выглядаў на семнаццаць, але былы на дзесяць гадоў старэйшы, прапанаваў нагледзець за Кальвіна. Яго звалі Хум, ён быў родам з Сисакета, у яго на падбародку расла вадкая бародка, а над ротам было светла-карычневае родная пляма, так што, калі ён усміхаўся, радзімка расцягвалася і разыходзілася ў новы ўзор. Ён памятаў Хума па непрыемнасцяў з-за крадзяжу Вичаи. Хум падахвоціўся праводзіць Кальвіна ў суполку — гэта было не тое месца, дзе незнаёмцы, асабліва некіравальныя, няпрошаныя госці, асабліва фаранг, маглі разгульваць па вітрын магазінаў. Клонг Той быў месцам, дзе за 28 даляраў куплялі кілера і плацілі за бензін, выкарыстаны ў яго матацыкле для здзяйснення забойства. Кіко сышоў у супольнасць прыкладна ў абедзенны час і не вярнуўся.
  
  Яны перайшлі праз дарогу ад Фонду, і ў некалькіх футах ад яго Кальвіна апынуўся ў трушчобах. Голы малы прабег па вузкай драўлянай дарожцы, прымусіўшы Кальвіна замерці на месцы. Малюсенькі безволосый хлопчык ткнуў у яго пальцам і зморшчыў нос, калі з яго пацяклі соплі.
  
  "Ён не бачыў фаранга" , - сказаў Хум. Па звычаю горных плямёнаў, вяроўка, обвязанная вакол тоўстага жывата маляняці, ўтрымлівала на месцы кавалак дрэва ў форме чорнага тонкага фаласа. Пакуль хлопчык удыхаў і выдыхаў, зьнерухомеўшы ад захаплення ці страху, і глядзеў на Кальвіна, фалас разгойдваўся уверх-уніз па яго маленькаму пеніса. Ён павярнуўся і, хіхікаючы, убег у халупу.
  
  Хам ведаў імя і сям'ю хлопчыка. Ён не глядзеў прама на Кальвіна, калі той казаў. Ён утаропіўся ў зямлю, засунуўшы рукі ў кішэні. Ён успомніў, як раней Кальвіна прыходзіў сюды ў пошуках Вичаи і яго сям'і, і не здзівіўся, выявіўшы, што Кальвіна вяртаецца.
  
  "Вы шукаеце Вичаи?" - спытаў ён, яго рукі бязвольна звісалі ўздоўж цела. Кальвіна быў здзіўлены пытаннем. Людзі ў трушчобах рэдка дзяліліся інфармацыяй з староннімі.
  
  "Ты бачыш яго?"
  
  Хам паціснуў плячыма, усміхаючыся сабе пад ногі. “Я думаю, можа быць, ён зноў зрабіў тую дрэнную рэч. Я не ведаю".
  
  Хам, дваццаці сямі гадоў, быў жанаты, у яго была маленькая дачка. Кальвіна многае памятаў аб ім з мінулага разу. Ён ішоў на крок ззаду Хума па вузкім дашчаным насціле праз лабірынт халуп. Дзеці тоўпіліся па кутах, у дзвярных праёмах і за сталамі перад бруднымі міскамі і талеркамі.
  
  "Вичаи перастаў працаваць на Фонд?" спытаў Кальвіна.
  
  "Ён звольніўся". За простым заявай не было ніякіх тлумачэнняў або прычын.
  
  Групкі дзяцей, усім да пяці гадоў, бегалі, боўтаючы, смеючыся, з аднаго боку набярэжнай на іншую і высоўваліся з вокнаў. Яны перайшлі на больш новую секцыю з бетонным пераходам паміж лачугами.
  
  “ На каго ён цяпер працуе? - спытаў я.
  
  "Я не кажу з ім пра гэта", - паспешліва сказаў Хам.
  
  “Ты не абавязаны з ім размаўляць, Хам. Што кажуць у супольнасці? Як Вичаи купляе красоўкі Reebok і дарагія каўбойскія кашулі?"
  
  З Паўтузіна маладых дзяўчат, якія сядзелі на кукішках на бетоне і гулялі ў карты, робячы стаўкі батовыми манетамі. Кальвіна зірнуў на іх зверху ўніз. "Вичаи выйграў гэтыя грошы не ў карты".
  
  Гэта прымусіла Hamma засмяяцца, і яго смех змяшаўся з далёкімі гукамі дзіцячых блазнаў галасоў, якія рэхам адлюстроўваліся ад гафрыраваных халуп. Пажылыя людзі пасіўна сядзелі або ляжалі, скурчыўшыся на баку, знемагаючы ад бязлітаснай спякоты і гледзячы тэлевізар.
  
  “ Ты ведаеш маю тэорыю, Хам?
  
  Хамм ўпершыню паглядзеў Кальвіна прама ў вочы. Той паківаў галавой. “ Можа, Кіко зараз вернецца?
  
  Кальвіна праігнараваў запрашэнне вярнуцца ў Фонд. “Я думаю, Вичаи працуе на Джао па . Ён складаецца на жалаванне ў Чанчая, таму можа нюхаць танчэй і пры гэтым насіць модную вопратку. Вичай ўяўляе сабе рай на зямлі ".
  
  Хам хутка адвёў погляд, зрабіў два хуткіх кроку наперад і прыхінуўся да дзвярэй халупы, размешчанай на скрыжаванні алей. - Ты бачыш Кіко? - спытаў я. - спытаў ён на исанском, гледзячы на дзяўчыну, разрезающую тканіна.
  
  Сваім тонкім перадплеччам яна выцерла кроплі поту з ілба. Нажніцы нервова пстрыкнулі ў паветры, як сківіцы. Яна цепнула вачмі і павольна паківала галавой, вяртаючы нажніцы на тое месца, дзе спынілася. Два груба сколоченных вокны выходзілі на скрыжаванне. У куце гулі маленькі настольны вентылятар з пластыкавымі лопасцямі. Дзяўчынкі-падлеткі працавалі ў потогонном цэху, шылі вопратку. Адны шылі тканіна, іншыя сядзелі за швейнымі машынамі з педалямі, а трэція стаялі і гладзілі. Аперацыя спынілася, і дзяўчаты зашептались паміж сабой, крадком пазіраючы на Кальвіна. Затым дзяўчына за швейнай машынкай загаварыла з Хум. Яна бачыла Кіко прыкладна паўгадзіны таму. Кальвіна не мог ўсачыць за большай часткай размовы, які адбываўся на лаоская.
  
  “ Яна вярнулася ў Фонд? - спытаў ён.
  
  Хам выглядаў збянтэжаным. “Не, яна недалёка адсюль. Мы цяпер сыходзім". "Недалёка адсюль" аказалася нашмат далей, чым чакаў Кальвіна.
  
  Кожны чацвёрты дом уяўляў сабой невялікі крамачка або прадуктовы кіёск. Паліцы былі прымацаваныя да выступах вокнаў. У місках былі раскладзеныя сырая свініна, курыныя трыбухі, яйкі ўкрутую, доўгая плоская белая локшына і зялёныя гародніна. Над ежай кружылі мухі, сядаючы на мяса. Сустрэчны брыз з порта дзьмуў белымі струменьчыкамі дыму ад маленькіх барбекю; попел спіраллю стелился па іх шляху і быў з'едлівым і горкім на смак Кальвіна.
  
  Хам спынілася перад двухпавярховым домам з проржавевшим рыфленым металам, спускаюцца няроўнай зубчастай аркай. Кальвіна ўбачыў яе ў акно. Кіко нахілілася наперад, апусціўшыся на калені, суцяшаючы, што плача старую жанчыну. Усярэдзіне было шмат старых, спасавшихся ад послеполуденной спякоты. Яны таксама плакалі; плакалі і галасілі, нібы ахопленыя спякотай і пакутамі. Ён адчуваў сябе не ў сваёй талерцы, няпрошаным госцем, наткнувшимся на сцэну нечага асабістага гора, не прызначаную для ўдзелу старонняга сведкі. Хам, які зрабіў сваю працу, павярнуўся і знік, не сказаўшы ні слова. Ён вызваліў Кальвіна, як і абяцаў; з пачуцця абавязку перад Кіко і павагі да Кальвіна, чалавеку, які вярнуў Вичаи пасля таго, як той збег. Але ён быў не гатовы застацца і паназіраць за вынікам ўварвання Кальвіна. Хум жыў у суполцы. Гэта былі яго людзі.
  
  
  КАЛЬВІНА прысунуўся бліжэй, пакуль яго постаць не запоўніла дзвярны праём. Ён узвышаўся, як волат, над сгорбленными, укленчанымі фігурамі. Ён сустрэўся позіркам са старым з сінімі татуіроўкамі, густымі ўзорамі покрывавшими яго аголеную грудзі і рукі. Пажылы мужчына выглядаў недаверлівым і спалоханым. Кальвіна паглядзеў на таемны мову татуіровак, якія былі звычаем исанцев; у паловы мужчын у Клонг Тои былі татуіроўкі тымі ж сінімі чарніламі, старажытнымі важных фраз кхмерского пісьмёнамі і знакамі — амулетами з скуры, якія выкарыстоўваліся для абароны ад дэманаў і зданяў. Сам стары не даведаўся б слоў, вытатуированных на яго целе. Яны прызначаліся для чытання духамі. Стары адвярнуўся, пагрузіў пальцы ў вялікую кошык з клейкім рысам, скруціў з яго шарык і адправіў у рот. Некалькі іншых фігур, якія сядзелі на кукішках на падлозе, пацягнуліся да кошыка з клейкім рысам. Іншыя жавалі бетэль. Адзін з тых, што жуюць бетэль падняў слязлівыя вочы і ўсміхнуўся Кальвіна.
  
  У адным куце, скруціўшыся абаранкам, віднелася постаць старажытнага істоты: бяззубага, бясполага і без кашулі, з такой абветраны скурай, што здавалася, яе запекли на адным з барбекю. Гэта была старая жанчына з прыадчыненым ротам; яна ляжала на баку з двума обвисшими сморщенными грудзьмі. Кальвіна падумаў, што яна мёртвая і што плач быў па ёй. Затым ёй на павека села муха, і яна ляніва адмахнулася ад яе узловатой рукой. Яе павека завагалася, і яна працягвала спаць. У некалькіх футах ад яго, напалову схаванае ў цені, на раскладанцы ляжала цела. Бліжэйшы прастору было акружана кветкамі. Сухія палачкі з доўгім шэрым попелам астылі ў пустой бляшанцы з-пад кавы. У трупа, мужчыны, былі коратка абстрыжаныя валасы і дзёрзкае, змучанае твар, як у чалавека, які загінуў, прабегшы марафон пад паўдзённым сонцам Бангкока. Чырванавата-фіялетавая рана надавала твару мерцвяка выгляд разбітай маскі. Кальвіна паглядзеў зноў. Гэта быў като. "Чорт," прашаптаў ён, ледзь не спатыкнуўшыся. Некалькі асоб, азадачаных і мокрых, утаропіліся на яго. Ён з цяжкасцю праглынуў і зрабіў крок наперад, жадаючы агледзець цела.
  
  Кіко ўстала і заступіла яму шлях. Інстынктыўна яна, здавалася, ведала, што ён хоча бліжэй зірнуць на цела. Шок, замяшанне, абурэнне адбіліся на яе твары. Гэта было разбітае асоба Кальвіна, яго неаб'яўленай візіт, яго ўварванне ў грамадства і яго гора. Затым яе ахапіў жах, і яна выцягнула яго з хаты.
  
  "Гэта Лек, ці не так?" - спытала яна. "З Леком здарылася нешта жудаснае".
  
  Кальвіна стаяў перад двухпавярховымі дамамі, зробленымі з бетонных блокаў, дрэва і гафрыраваных лістоў, груба сколоченных разам. Ён не мог адарваць вачэй ад цела ўнутры. Вялікі ельскі замак вісеў адкрытым на ўваходных дзвярэй, прымацаванай да сцяны дома. Усё ў доме было не на сваім месцы, крохкае, летуценна і перекрученное. Беспарадак з дыванкоў, тэлевізараў, вентылятараў, посуду, посуду. Напаўголыя старыя, тыя, што плачуць і ядуць клейкі рыс, Кіко, які стаіць на каленях на цыноўцы, цела като, якога ён забіў наверсе, у "Афрыканскай каралеве". Цела, якое Пратт і яго людзі не змаглі знайсці.
  
  Яго спакой прывяло яе ў шаленства. “ Што яны зрабілі з Леком? Калі Ласка, Вінаваць. Ты павінна сказаць мне.
  
  “ З Леком нічога не здарылася. Пакуль няма. Я не думаю. Я не ведаю. "Яго розум успомніў які стагнаў i выў гук, які като выдаў падчас апошняй атакі, які ператварыўся ў нізкі стогн, гукі ў яго апошнім перадсмяротным уздыху.
  
  Кіко працягнула руку і намацала яго далонь. Знайшоўшы яе, яна сціснула яе. "Што гэта?"
  
  "Я шукаю Вичаи", - сказаў ён, адводзячы погляд ад трупа. Ён падумаў, што яго зараз званітуе. Кіко, збянтэжаны і ўстрывожаны, кінуўся да яго.
  
  Ён пагладзіў тыльны бок яе рукі, але яна рэзкім рыўком адхапіла яе. "Вичаи?" спытала яна. “ Чаму? Што ён зрабіў?
  
  “Не ведаю, што ён нарабіў. Ці хто за ім стаіць. Вось чаму я хачу з ім пагаварыць".
  
  Размова перашкаджаў прысутным. Кіко адпусціла яго руку, сунула ногі ў туфлі і пайшла па драўлянай дарожцы. Яна была апранутая проста - у белую блузку і чорную спадніцу. Кальвіна кінуў апошні погляд на мёртвага като , яго вочы акінуў састарэлых сваякоў, пыльную галечу, забойчую спякоту, завялыя кветкі. Забойства заўсёды адбывалася ў кантэксце, выдатным ад аплаквання памерлых. Гэта было асабістае: като выконваў сваю працу, як і Кальвіна. Калі ён дагнаў Кіко, яна спынілася ля прадуктовага кіёска, пабудаванага на дошках над адкрытай каналізацыйнай трубой.
  
  "Як, па іх словах, ён памёр?" спытаў Кальвіна, у яго перасохла ў роце. Яму захацелася выпіць. - Там, у като.
  
  "Няшчасны выпадак".
  
  Кальвіна кіўнуў, адчуваючы, як у яго скрутило жывот.
  
  "Што за няшчасны выпадак?" спытаў ён.
  
  “ Мінулай ноччу ён быў пад кайфам ад растваральніка і ўпаў.
  
  Унізе павольна які рухаецца чорны іл струменіў пах настолькі ўсёпранікальным, глыбокі і сталы, што мыў ўсякую памяць аб любым іншым зловонии, якое калі-небудзь трапляла ў легкія.
  
  Гэта быў пах неперапрацаванага смецця, гнілых, смуродных гародніны і мяса, а таксама неачышчаных сцёкавых вод з 50 000 стогнучы кішак. Гэта быў пах непрыбранай клеткі. Пацукі з доўгімі выродлівымі хвастамі, падобнымі на дубцы, поўзалі па сьмецьця.
  
  “Па начах пацукі нападаюць на немаўлятаў. Ты ведаў пра гэта?" - спытаў Кіко.
  
  “ Як яго звалі? Тон яго голасу завагаўся.
  
  “ Бунма. Гэта исанское імя. Яно азначае 'які прыносіць заслугі".
  
  "Пацукі?" перапытаў Кальвіна.
  
  Кіко кіўнуў і працягнуў ісці. “ І я не бачыў Вичаи, калі гэта тое, аб чым ты думаеш.
  
  Гэта было не тое, аб чым ён думаў. Ён падумаў пра безухой циветте з "Афрыканскай каралевы". Ён падумаў пра трушчобах — складзе, дзе захоўваліся лішкі чалавечых істот, прадастаўленых іх натуральнаму цыкле паглынання і гадления без перашкод, ўмяшання, дапамогі і без магчымасці ўцёкаў. Гэта было месца, дзе людзі схадзілі з розуму ад спякоты. Гэта было месца, дзе з'яўляліся целы ўсіх узростаў і формаў, як жывыя, так і мёртвыя.
  
  “Твой твар. Ты пабіўся з сяброўкай у Патпонге?" - спытала яна, назіраючы за жанчынай, якая умывалася з вялікага глінянага гаршка на пешаходнай дарожцы.
  
  Ён амаль забыўся, што напярэдадні сказаў ёй, што вячэра адмяняецца, таму што ў яго спатканне ў Патпонге. Ён пашкадаваў аб полуправде. Яна пайшла наперад, не чакаючы яго адказу. Гэта было заўвагу, зробленае ад крыўды. Калі ён дагнаў яе, Кіко стаяла, абдымаючы дзяўчыну, якая сама была яшчэ дзіцем і укачивала немаўля, моцна спячага ў падвесны кошыку. Кальвіна назіраў, як дзяўчына злёгку падштурхнула кошык; яна мякка покачалась ўзад-наперад. У куце гудзеў электрычны вентылятар. У дзіцяці былі сярэбраныя кольцы на лодыжках, і ён спаў з адкрытым ротам і зачыненымі вачыма.
  
  “ Яе клічуць Пет. Ёй чатыры, " сказала Кіко, абдымаючы дзяўчынку, якая ўсміхнулася ў адказ.
  
  "У Вичаи сур'ёзныя непрыемнасці", - сказаў Кальвіна. "Ён дзіця, і ў яго праблем па горла".
  
  “ Ён зноў нюхае растваральнік. Я ведаю гэта, калі ты гэта маеш на ўвазе.
  
  “Няхай ён проста хударлявай галавой, гэта ўсё роўна было б праблемай. Вядома. Але ён працуе з камандай з Патпонга. Я бачыў яго мінулай ноччу, і ён уцёк ".
  
  "Ён цябе баіцца," сказаў Кіко.
  
  "Ён павінен баяцца сваіх новых сяброў".
  
  “Ён не слухае мяне. Можа быць, ён ніколі і не слухаў". Яна паглядзела на яго, у кутках яе вачэй стаялі слёзы. Яна хутка змахнула іх. Ён успомніў падобны размова, калі яны перасталі бачыцца пару месяцаў таму.
  
  “Ты бачыў Вичаи? Гэта важна, Кіко, інакш мяне б тут не было", - сказаў Кальвіна, пот струменіўся па яго ўкрытага сінякамі і бесцветному твару.
  
  “ Сёння раніцай.
  
  Кальвіна празьзяў. “ Дзе?
  
  “ Пойдзем, я табе пакажу.
  
  Яна павяла яго па лабірынце сцяжынак да галоўнага дому духаў ў трушчобах Клонг Тои. Маленькае чырвонае будынак з спусцістай дахам было пабудавана над запоўненай смеццем канавай: кавалкі пластыкавага шланга, зламаная мэбля, засохлая адзенне і іржавыя карыта для мыцця. Унутры будынка знаходзіўся драўляны кракадзіл ў натуральную велічыню; ён быў пафарбаваны ў зялёны колер, а разинутая пашчу пафарбаваная ў чырвоны. Да яго мордзе і зубах былі прымацаваныя кветкавыя дары. Міскі з ежай былі расстаўленыя акуратным побач. Кракадзіл утрымліваў у сабе дух гэтага месца і быў асабістым сродкам духу ўмяшання ў справы свету. Кракадзіл аднёс дары і малітвы вернікаў духу і папрасіў выканаць іх жадання.
  
  "Яго бачылі якія стаяць тут каля паловы восьмага", - сказаў Кіко. "Людзі часта прыходзяць сюды, калі ў іх што-то не ў парадку".
  
  "Ты бачыш яго ці не?"
  
  Яна ўсміхнулася. “Абшчына - гэта мае вочы. Яны ўбачылі яго, і ён пакінуў гэта". Яна працягнула руку, узяла з алтара невялікі мяшочак і працягнула яго Кальвіна.
  
  Ён панюхаў белы парашок ўнутры пакуначка. Ён аблізаў палец, дакрануўся ім да парашку, а затым паспрабаваў яго на густ.
  
  "Гераін".
  
  “Часам людзі пакідаюць бутэльку "Джоні Ўокера". Ты ведаеш, колькі чалавек павінен працаваць за бутэльку скотчу? Дванаццаць гадзін у дзень на працягу месяца. А за такое колькасць гераіну? Амаль усё жыццё ".
  
  Тайцы верылі ў здольнасць багоў выбаўляць. Па ўсім сан-пхра-фуму на слупах, падобных на шпакоўні, былі ўсталяваныя невялікія домікі духаў. Кальвіна паставіў пакет назад у шэраг для ахвяраванняў. “ Гэта варта цэлае стан. Хто прыбірае гэта барахло?
  
  "Камітэт".
  
  “ У Клонг Той ёсць камітэт па обиталищу духаў?
  
  Яна кіўнула, папраўляючы некалькі кветак, якія апалі на ветры.
  
  “Не кажы мне, хто старшыня. Чжао па Чанчай."Гэта было ідэальнае прыкрыццё, падумаў ён. Выкарыстоўваючы дома духаў як прынаду, для выплат, для паведамленняў — ён паглядзеў на дзясяткі дамоў духаў паменш. "Гэта бліскуча", - прамармытаў Кальвіна сабе пад нос.
  
  "Гэта грамадская праца", - сказаў Кіко. “Не ўсё, што ён робіць, дрэнна. Ён сапраўды прыносіць карысць грамадству і клапоціцца аб сваіх людзях".
  
  "Добра", - сказаў Кальвіна, прыбіраючы гераін назад.
  
  "Што, калі мы пакінем усё на прафесійнай аснове паміж намі", - сказала яна.
  
  "Што гэта значыць?"
  
  “Я хачу дапамагчы. Я хачу дапамагчы Леку, Вичаи, Пэт і кожнаму дзіцяці, якому змагу, у супольнасці. Я не дурань. Я ведаю, што ў супольнасці адбываюцца і іншыя рэчы. Рэчы, якія ты ніколі не змог бы знайсці або зразумець. Акрамя таго, мяркуючы па тваім твары, ты не так ужо добра спраўляешся сам."
  
  Яна была права, але гэта прымусіла яго збянтэжыцца з-за таго, як ён звяртаўся з ёй раней. У яе было зброю веды, і ён выказаў здагадку, што яна паняцця не мела, наколькі небяспечным гэта веданне можа быць для яе.
  
  “ Што, калі мы пагаворым пра гэта сёння за вячэрай? - спытаў ён яе.
  
  "Калі табе падабаецца".
  
  "Я шкадую аб мінулай ночы". Яго галава здавалася лёгкай на сонца.
  
  Яны рушылі наперад, і Кіко кіўнула дзецям і дарослым, калі яны праходзілі міма. Яна ведала ўсіх у гэтых адчайных трушчобах, і яны ведалі яе і давяралі ёй, таму што яна клапацілася пра іх і ніколі ім не ашуквала.
  
  Кальвіна ведаў асноўныя звесткі аб Клонг Тои або назва, якое выкарыстоўвалі мясцовыя жыхары: Koh Isan — востраў Исан. Сем'і былі неплотными, кіпрымі, без асаблівай цеплыні або паразумення паміж бацькамі і дзецьмі. Дзеці зьбіваліся ў банды, спалі, гулялі, елі і жылі ў розных дамах кожную ноч. Дзеці, падобныя Вичаи, былі дзецьмі абшчыны і свабодна перасоўваліся зграямі. Усе звярталі на іх увагу, але ніхто не браў на сябе непасрэднай адказнасці за іх. Яны разбегліся, як пацукі, роющиеся ў руінах у пошуках схаваных скарбаў. Дзеці, якія нюхалі растваральнік або клеілі адзін аднаго, рабілі гэта адкрыта і без сораму. Ніхто ў суполцы іх не спыняў. Абрад абнюхвання было іх сувязным заняткам.
  
  Кіко аднойчы сказаў яму, што гэта прымушае іх адчуваць, што яны дзеляцца сваёй уладай. Яны адчувалі сябе сьмелымі і ўпэўненымі ў месцы, якое пазбаўляла ўпэўненасці. І на якое-то час, знаходзячыся на вышыні, яны знайшлі спосаб справіцца з болем і пакутамі.
  
  Кальвіна і Кіко вярнуліся да дому з мёртвым като . Крыху воддаль качкі і куры бегалі па смеццевага вядра, выковыривая гнілыя прадукты і адганяючы пацукоў, каб дабрацца да сырых адкідаў, якія рыхтуюцца на спякоце. Кіко дакранулася да яго рукі. "З табой усё ў парадку?"
  
  “Выдатна. Выдатна. Я павінен быць асцярожны ў Патпонге. Гэта звар'яцелае месца. Дзе, ты кажаш, знайшлі цела Бунмы?"
  
  Яна паказала на смеццевы яму, дзе кудахталі качкі і чаплі. “ З іншага боку, за домам. Ён ляжаў тварам уніз. Цвік ад прагулкі трапіў яму ў вока. Павінна быць, ён упаў у цемры.
  
  Застарэлы пах целаў, ежы, адкрытай каналізацыі і араматычных палачак плыў над галавой у гэты ціхі, гарачы, беспаветранай дзень. Ён павярнуўся і падышоў да таго месца, нахіліўся і дакрануўся да шыпа, які тырчыць з дрэва. Кіко стаяў над ім.
  
  "Ты ж у гэта не верыш, ці не так?"
  
  Ён азірнуўся на яе праз плячо.
  
  "Гэта цікавая гісторыя", - сказаў ён.
  
  “Я думаю, яго забілі. Гэта адбываецца тут. Ніхто не любіць гаварыць пра гэта ці прыцягваць паліцыю. Я хачу ўдзельнічаць. Калі ты дазволіш мне, я магу дапамагчы. Як партнёр або што-то ў гэтым родзе, - сказала яна, адчуваючы, як яе упэўненасць растае.
  
  Пры слове "партнёр" ў яго напружылася шыя.
  
  “ Давай пагаворым аб гэтым за вячэрай. Сустрэнемся ў "Лемана Грас" каля васьмі. На яе твары адбілася расчараванне ад таго, што ён не даў ёй прамога адказу тады і там. Але яна нічога не сказала, калі яны пакідалі дом духаў.
  
  Сабакі спалі, расцягнуўшыся на баку, пад крэсламі і сталамі, пакуль Кіко бок аб бок з Кальвіна вяртаўся да галоўнай дарозе з новымі кітайскімі крамамі. Ільсняныя коткі з доўгімі худымі целамі зграямі гойсалі па смеццевым ямах, разганяючы пацукоў, качак і куранят. Паступова сведчанні існавання трушчоб засталіся ззаду: гукі дзіцячых галасоў, пахі, якая рыхтуецца ежы, вузкія драўляныя дарожкі над лужынамі смецця і каналізацыйнай вады. Што засталося, так гэта камяк у горле, які ўзнікае з-за таго, што цябе ўціснулі ў замкнёную прастору тварам да твару з непераадольным адчаем і безнадзейнасцю.
  
  З задняга сядзення таксі Кальвіна назіраў, як Кіко нясмела памахала яму рукой. Дзень хіліўся да вечара, і ў яго была прызначаная сустрэча з прадаўцом антыкварыяту на Сой Міа Ной.
  
  OceanofPDF.com
  ДЗЕСЯЦЬ
  
  SOI MIA NOI
  
  Ля ўваходу ў Soi Mia Noi Кальвіна выйшаў з таксі і пайшоў па пад'язной дарожцы да гандлёвага цэнтру. Шыльда перад уваходам абвяшчала чырвонымі літарамі "Miracle Mall". Наперадзе жоўтыя калядныя гірлянды былі звісаюць, як вінаградныя гронкі, з галін некалькіх маленькіх, якія пакутуюць ад кіслароднага галадання дрэў, што раслі побач ўздоўж Сукхумвит-роўд. Пад дрэвамі, нібы мяшкі з пяском, былі навалены мяшкі з торфам і ўгнаеннямі, якія засталіся з мінулага сезона дажджоў. Шыльда, ліхтары і паміраюць дрэвы наводзілі на думкі аб нізкай пладавітасці і танных шлюбных рытуалах. Ён зайшоў у крамку і купіў бутэльку лосьона пасля галення "Олд Спайс". Затым ён зайшоў у суседнюю дзверы і зазірнуў у кітайскі магазін, дзе прадаваліся цацанкі. Коратка стрыжаная кітаянка ў акулярах на кончыку носа сядзела за стойкай з уключаным партатыўным тэлевізарам і чытала комікс.
  
  Ён пагуляў з падробленай бронзавай гіркай для опіуму ў форме кураня. Паставіўшы яе на стол, ён паспрабаваў іншую ў форме слана. Ён праверыў цэлы шэраг гір для опіуму і прыкінуў вага гераіну, пакінутага ў спиритическом доме ў Клонг Тои. На поўначы Тайланда гіры — сапраўдныя — выкарыстоўваліся для дакладнага вымярэння колькасці опіуму. Падробленыя прадаваліся турыстам у якасці прэс-пап'е. Кальвіна вырашыў, што двухсотграмовы курыца найбольш адпавядае яго ўспамінах аб вазе гераіну. Ён расплаціўся і сунуў грошы ў кішэню, затым выйшаў на вуліцу і павярнуў на Сой 41. Прайшоўшы некалькі футаў па вечарыне, ён адкрыў пакет, дастаў ласьён пасля галення і убіўся яго ў твар і шыю. Скуру зашчыпаць, калі ён трапіў на скуру. Ён выкінуў пакуначак і ласьён пасля галення ў смеццевы кошык ля варот. Ён паглядзеў на зацягнутае смугой неба, спярэшчанае будаўнічымі кранамі, недабудаванымі праектамі кандамініюмаў і маленькімі кропкавымі фігуркамі працоўных Isan, якія працавалі пад сонцам.
  
  Дзень быў добры, не занадта гарачы, і ён думаў пра мёртвых като, доме духаў у Клонг Тои і аб тым, як пяшчотна Кіко дакранулася да яго рукі, перш чым ён сеў у таксі. Ён панюхаў тыльны бок далоні; пахла занадта вялікай колькасцю "Олд Спайсу". Але правільны нос адчуў бы пах антысептыку і застарэлую смурод галечы Клонг Тои. Палкоўнік Пратт ўжо гутарыў з Даенг. Верагодна, было пустым марнаваннем часу падвяргаць яе выпрабаванням. Яго з'яўленне, верагодна, выклікала б невялікі танец жаху; гэта адбылося з з'яўленнем на тэрыторыі незнаёмца ў дзелавым касцюме і з пабітым тварам, які прыйшоў і задаваў пытанні аб кім-то, хто быў забіты двума днямі раней. Ён планаваў заспець яе знянацку невялікім падманам. Той, які звычайна спрацоўваў — гульня на славалюбстве ашуканага чалавека. Ён поигрывал грубай бронзавай гіркай для опіуму ў кішэні пінжака, пакуль ішоў па абсаджанай дрэвамі вуліцы. Па яго падліках, вулічная кошт гераіну ў спиритическом доме складала каля пяцідзесяці штук. Прыгожая круглая фігурка для дары нарисованному кракадзілу. Ці Была якая-небудзь сувязь паміж наркотыкамі і смерцю Бэна Ходли? Паміж наркотыкамі і фаранг накшталт Джэфа Логана, якога забілі прастытуткі, якіх яны купілі ў барах Патпонга, такіх як "Афрыканская каралева"? "Тут была сувязь", - падумаў ён. Гэта былі жанчыны. Дзяўчынкі, падобныя Тику. Напалову дзяўчынкі, напалову хлопчыкі, като, такія як Бунма ці Мэй — пад гэтым імем Цік ведаў яго.
  
  Толькі адно стаяла паміж прыгожымі маладымі дзяўчынамі, якія працуюць у патагоннае майстэрні па пашыве адзення ў Клонг Тои, і міа нойс, якая жыве ў вялікіх кватэрах з вялікімі шафамі і дарагімі машынамі, прыпаркаванымі ў цені. Магчымасць. Адзін з важных фактараў, якія адлучаюць невінаватых ад вінаватых. Ён спыніўся каля тэлефона-аўтамата і патэлефанаваў у тэхаскі бар на Вашынгтон-сквер. Горкі Джон паклікаў праз бар Люсі, якая, верагодна, фарбавала пазногці на нагах. Кальвіна пачуў яе адказ. “ Не, не бачыла Цік. Думаю, можа, яна захварэла сёння. Не працую.
  
  "Ты зразумеў гэта?" - спытаў Горкі Джон.
  
  "Канец сувязі," сказаў Кальвіна. Вичаи знік, і Цік таксама стараўся не высоўвацца. Ён паклаў трубку і панюхаў пад пахамі. Ён скорчил грымасу і пайшоў далей.
  
  Дэнвер Боб аднойчы сказаў у бары Тэхаса: “Ты зневажаеш шлюху, молячыся за яе, думаючы, што можаш палепшыць яе ці палюбіць, або звяртаючыся з ёй як з брудам. Яна такая, якая яна ёсць. Шлюха".
  
  Кальвіна ведаў, што Дэнвер Боб пару разоў абпальваўся; і было некаторы рух за тое, каб перайменаваць яго ў Биттер Боб, але Биттер Джон пярэчыў на тым падставе, што з двух биттеров атрымліваецца незразумелы марціні. Цік зрабіла тое, за што, па яго думку, ёй заплацілі — падставіла Кальвіна, — але ў апошні момант яна штурхялём адабрала ў като яго пісталет . Калі б не гэта адзінае дзеянне, ён апынуўся б у моргу паліцэйскай бальніцы, шакаваўшы абслугоўваючы персанал.
  
  
  У першы раз, пагрузіўшыся ў свае думкі, Кальвіна прапусціў дом Даенг. Ён вярнуўся назад, праверыў адрас і падумаў, не ці дапусціў памылку, запісваючы яго. Ён чакаў убачыць стандартны, маленькі, нелегальны катэдж, уціснуты ў шэраг побач з паўтузіна іншых, ізаляваны ўнутры прыватнага комплексу. Але ў Даенг быў вялікі тайская дом з верандай з цікаў дрэва, садам і светла-шэрым BMW, прыпаркаваных на брукаванай пад'язной дарожцы. Ён дакрануўся рукой даху машыны; яна была гарачай ад сонца. Ён прыкінуў, што машына была прыпаркаваная там пару гадзін таму. Належала Даенг або кліенту? Дарагія машыны і вялікія дома ўяўлялі імідж і статус у Бангкоку. Кальвіна прачытаў сцэну: буйны палітык, бізнэсмэн або Джао па . Ён назваў Даенг звычайнай мией ной, якая стала законнай. Ён прымусіў яе скакаць па кватэры з адной спальняй ў пухнатых туфлях на высокім абцасе, ядучы імпартны шакалад. Ён глыбока памыляўся. У гэтай жанчыны былі слугі. Ахоўнік ля варот, стары садоўнік, подстригающий жывую загарадзь, і звычайныя исанские дзяўчынкі-падлеткі, бегаюць басанож, подметающие і развешивающие бялізну. Дзверы была адкрыта, і ён увайшоў.
  
  У галоўнай пакоі дома — з вялізнымі люстэркамі ў залатых парчовыя рамах, якія вісяць на процілеглых сценах, — былі выстаўленыя ўсходнія карціны, скульптуры і прадметы, зробленыя з паліраванага ціка, чорнага мармуру і срэбра, так што бездакорны Кальвіна мог бачыць сваё збітае твар. Ён стаяў побач з высокай драўлянай киннари , напалову міфічнай жанчынай наверсе і напалову птушкай ўнізе. У двухсотгадовай киннари была вялікая, пругкая і завостраная грудзі, а яе галаву вянчала шматслаёвая дыядэма. Яе тонкая талія знікала ў разьбяны лабірынце крылаў, хваставых пёраў і птушыных лапак. Цяпер там была рэлігія. Яна была багіняй. Ідэальная жанчына, якая ў плоці і крыві ператварыла б заўсёднікаў Вашынгтон-сквер у адроджаных язычнікаў, падумаў Кальвіна. На супрацьлеглым баку стаяла пазалочаная статуя багіні Індры з шасцю рукамі, складзенымі паўкругам. Дзве статуі стаялі тварам да твару, як хакеісты, па абодва бакі ад вялікі разьбяны дзверы з цікаў дрэва. Экспанаты музейнага якасці, да якіх у іншых месцах звычайна пільна глядзелі напружаныя ахоўнікі, гледзячы на любога, хто выглядаў так, быццам хацеў дакрануцца да іх хутка.
  
  Гледзячы на невялікае стан ў антыкварыяце, Кальвіна быў уражаны. Ён падумаў пра Бэнэ Хедлі ў моргу паліцэйскай бальніцы. Смерць Бэна была поўная сюрпрызаў. У яго была Цік, звычайная дзяўчына, якая працавала ў бары і ненадоўга сустракалася з кім папала (або больш чым з адным), за барнай штраф, трыста бат за яе паслугі і пару сотняў бат за пражыванне ў гатэлі на кароткі тэрмін. Агульны кошт: каля 28 даляраў. Або цана наёмнага забойцы з Клонг Тои. Але ў той жа час Бэн быў нейкім чынам звязаны з элітным бангкокскай светам сверхбогатых людзей праз гэтую жанчыну, у якой было дастаткова грошай, каб купіць сабе статутнае становішча.
  
  Ён ведаў фаранг, якія час ад часу уступалі ў палавую сувязь з непаўналетняй жонкай якога-небудзь кітайска-французскага гандляра. У такіх фаранг ніколі не было прыемнага канца. Але для некаторых хлопцаў, спрытных, маладых, сімпатычных, якія каталіся па тандэце, хлопцаў, гатовых рызыкнуць, гэта быў лепшы з усіх магчымых светаў — па меншай меры, на якое-той час. Прывабная, адукаваная дзяўчына, якая ўжо была забяспечана матэрыяльна і шукала забаў ад нуды шматдзённага чакання званка свайго заступніка. Толькі калі кітайска-тайская гандляр знайшоў гульню, у якую яна гуляла за яго спіной, у фаранга працягласць жыцця была прыкладна роўная працягласці жыцця матылі. Цаной кароткачасовага палёту з Вашынгтон-сквер , фаранг быў спынены з крайнім прадузятасцю, і баланс быў адноўлены. Закон бангкокскай эканомікі Кальвіна: Пакуль выдаткі кароткачасовага сэксу і заказных забойстваў застаюцца пастаяннымі, незнаёмцы пазбягаюць глядзець на чужых жонак, непаўналетніх жонак і рэспектабельных дачок як на сэксуальныя заваёвы. Магчыма, Бэн быў дурны і ў выніку сам сябе забіў. Гэта быў сцэнар, які меў сэнс, думаў Кальвіна, хадзіў узад-уперад па пакоі. Да гэтага часу ў яго было шмат тэорый і мала якіх-небудзь доказаў у іх падтрымку.
  
  Ён стаяў ля акна і бачыў, як светла-шэры "БМВ" ад'язджае ад пад'язной алеі. Ўспыхнулі чырвоныя заднія ліхтары, калі кіроўца затармазіў на краі soi , затым машына рэзка павярнула направа, абадраныя гуму, і знікла ў кірунку Сукхумвита. Кальвіна кінуў хуткі погляд на кіроўцу. Кітайска-тайская тып, пад трыццаць, форма паліцэйскага, кароткія валасы і квадратныя плечы.
  
  Даенг ўвайшла праз парадную дзверы. Яна з'явілася на парозе, як котка. Прысутнасць Кальвіна заспела яе знянацку.
  
  "Ці магу я вам чым-небудзь дапамагчы?" - спытала яна, спыніўшыся, пакуль яе вочы аглядалі пакой. Ён што-небудзь узяў, пакуль яе не было?
  
  "Дзверы была адкрыта", - сказаў Кальвіна, гледзячы па-над статуі киннари. "Таму я ўвайшоў сам".
  
  "Гэта твор киннари з'яўляецца рэпрадукцыяй і каштуе дзьве тысячы даляраў", - сказала яна, калі ён агледзеў статую.
  
  Кальвіна прыпадняў брыво.
  
  "Дзве тысячы долараў ЗША", - дадала яна.
  
  "Я думаю, у цябе не было б часовага плана", - сказаў ён, утаропіўшыся прама на адну з грудзей киннари.
  
  "Баюся, што няма," холадна адказала яна.
  
  Ён выцягнуў падробленую бронзавы гирьку для опіуму і падняў яе.
  
  "Я падумаў, вы маглі б сказаць мне, колькі гэта каштуе?"
  
  Яна ўзяла яго ў яго, нахмурылася, а затым ўсміхнулася. “Гэта падробка. Можа быць, яна каштуе сто-дзвесце бат. Я сапраўды не магу сказаць. Я не займаюся падробкамі. Яна вярнула яму вагу.
  
  “ Падробка? Ён паспрабаваў адлюстраваць здзіўленне. “ Але я думаў...
  
  "Магчыма, ты думаў няправільна". Яна была моцнай жанчынай, з упэўненасцю, якую можна купіць за грошы, — упэўненасцю, якая дазваляе табе памыкаць іншымі людзьмі, не баючыся наступстваў.
  
  У Даенг было гладкае, вывастранай і элегантнае твар, абрамленая доўгімі чорнымі валасамі, каскадам спадавшими на спіну. Яна валодала прыгажосцю фотамадэлі: бяздумнай, дасканалай прыгажосцю, імгненна забываемой днём пазней. Ні аднаго з запамінальных недахопаў, маленькіх заган, якія паказвалі б на слабасць, сарамлівасць або прычыну для пакут.
  
  "Ты хочаш сказаць, што мяне падманулі?" Яго вочы пашырыліся ад недаверу.
  
  “ Колькі вы за гэта заплацілі?
  
  "Тысяча бат".
  
  "Вельмі шкада", - сказала яна, усміхаючыся.
  
  "Вы выпадкова не прадаеце арыгінальныя гіры?" спытаў ён.
  
  На ёй было залатое сукенка, якое было на пяць цаляў вышэй каленяў, агаляючы ногі ідэальнай формы. Яе вочы глядзелі прама на яго, не міргаючы. У яе быў ідэальны вузкі нос, які не мог быць арыгінальным, і рот, які, будучы складаны для пацалунку, спыніў бы "Б'юік" за дзесяць цэнтаў.
  
  "Вунь у тым шафе", - сказала яна, падводзячы Кальвіна да шкляной вітрыне ў далёкай сцяны. Яна ўставіла ключ і адчыніла вітрыну. "Ты шукаеш набор?"
  
  "Так, набор з дзесяці слонік". Ён паглядзеў на шэраг слонік вагой ад двухсот да васьмісот грамаў.
  
  “Поўны набор сланоў надзвычай рэдкі. Некаторыя эксперты кажуць, што яны лаоскай паходжання. Вам падабаюцца сланы?"
  
  "А што табе не падабаецца ў наборы цацачных слонік?" - спытаў ён, калі яна працягнула яму восьмисотграммовую гирьку слановай опіуму, і ён пакруціў яе ў руках, спрабуючы прыкінуцца, што яму цікава.
  
  "Наўрад ці гэта цацкі", - сказала яна.
  
  Магчыма, Бэну спадабалася яе класічная тонкая тайская талія, якая бударажыць мужчынскае ўяўленне, як пясок, сьцякае да сцёгнаў і ног, падумаў ён. Яе вочы былі прыкаваныя да яго. Яна была з тых жанчын, з якімі вулічны жыхар двойчы падумае, перш чым звязвацца, з тых, хто ніколі не спыняецца на адным мужчыну. У яе не было для гэтага ніякіх эканамічных прычын. Ён лічыў, што Бэн досыць разумны, каб ведаць гэтыя асновы.
  
  “Самы маленькі - два грама. Адзінай сістэмы ўзважвання не існуе. Але большасць вагаў дасягаюць тысячы шасцісот грамаў. Часам вы выяўляеце вага ў чатыры ці нават восем кілаграмаў. Але гэта ніколі не слон. Ніхто ніколі не знаходзіў пару сланоў вагой больш за васемсот кілаграмаў", - патлумачыла яна.
  
  "Ты разбіраешся ў вазе рэчаў", - сказаў ён. "Такім чынам, колькі каштуе набор?"
  
  "Набор варта семдзесят пяць сотняў даляраў", - сказала яна.
  
  "Ты калі-небудзь котируешь ў батах?"
  
  Яна засмяялася. "Вядома, але многія з маіх кліентаў лепш думаюць у далярах".
  
  "Сем тысяч - гэта занадта шмат білетаў у цырк", - сказаў ён, ківаючы галавой.
  
  Увайшоў слуга і працягнуў Кальвіна шклянку вады. Ён адпіў з шклянкі, назіраючы за вачыма Даенг. У іх быў выгляд жанчыны, можа ведаць, як хутка падабраць пакупніка, — такія вочы скануюць мужчыну, каб ацаніць колькасць золата, які захоўваецца ў кольцах і ланцужках. Яна яшчэ не зусім вырашыла, да якой катэгорыі фаранг ставіцца Кальвіна. Исцарапанное і пакрытае сінякамі твар, танны касцюм, абадраныя косткі пальцаў. Ён мог бы быць нафтавіком ў адпачынку або місіянерам, якія выйшлі з джунгляў.
  
  “Мой сябар Бэн Ходли сказаў мне, што тайскія наркагандляры ўсё яшчэ выкарыстоўваюць гэтыя гіры. У сельскай мясцовасці, вядома ".
  
  Яна разгарнулася і закрыла шкляныя дзверы. Што прымусіла яе адрэагаваць так хутка - гнеў або страх?
  
  "Чаго вы хочаце, містэр...?" Пытанне прагучала ад гневу.
  
  “Кальвіна. Бэн быў маім прыяцелем. Па-чартоўску цікава тое, што адбылося. Я ўбачыў яго фатаграфію ў газеце. І я сказаў сабе: "Гэй, гэта мог быць я". Проста не пашанцавала, што ў благога наркамана быў пісталет, і ён вырашыў выкарыстоўваць яго супраць Бэна. Такім чынам, калі бацька Бэна патэлефанаваў мне з Лондана і сказаў: 'Вінаваць, Госпадзе Ісусе, што здарылася з Бэнам?' І мне давялося сказаць: "Ну і справы, містэр Ходли, я сапраўды не ведаю. Усё, што я ведаю, - гэта тое, што пішуць у газетах'. І містэр Ходли сказаў: 'Што ж, не маглі б вы пагаварыць з яго сябрамі — можа, у іх ёсць якія-небудзь ідэі, што за гэтым стаяла?' Што я мог сказаць? 'Вядома, містэр Добра, я зраблю, што змагу." І тут я ўспомніла, як Бэн аднойчы сказаў, што адным з яго лепшых сяброў была прыгожая тайская дзяўчына па імя Даенг. Ён сказаў, што яна валодала антыкварным крамай на Сой 41. І я падумаў, чаму б не забіць двух зайцоў адным стрэлам? У мяне быў гэты опійны вага, і я ўсё роўна павінен быў прыехаць сюды. Я не думаў, што опійны вага быў, ну— як бы гэта сказаць? Цалкам законна. Таму я сказаў сабе: "Віні, працягвай у тым жа духу, прымусь Даенг выказаць сваё меркаванне ". Затым спытаеце яе аб Бэнэ ".
  
  На секунду Кальвіна усумніўся, што гэта спрацавала. Яе гнеў знік, і на змену яму прыйшло што-то накшталт сумневы ці збянтэжанасці, а затым таксама знікла. “Гэта было жудасна, жудасная рэч. Аб Бэнэ, " сказала яна з некаторым хваляваннем.
  
  У Кальвіна склалася ўражанне, што яна з тых людзей, якія спачуваюць пакутам ў свеце, але аддаюць перавагу працаваць сярод ўтульных, якія ўсміхаюцца і паспяховых багатыроў, у якіх лепш шыюць вопратку і працуюць стаматолагі, а жарты лепш распавядаюць. З тых людзей, якія, хутчэй за ўсё, памерлі ад старасці ў сваіх ложках у асяроддзі сваякоў, а не ад агнястрэльных раненняў.
  
  "Ты кажаш па-ангельску з ангельскай акцэнтам", - заўважыў Кальвіна. Ён адчуў, што яна давярае сабе, размаўляючы з ім, і адгадаў правільна.
  
  “AUA, а затым пяць-сем гадоў у Thai International. Тры страчаных года з трэцім сакратаром у брытанскім пасольстве. Усё гэта дапамагло", - сказала яна. “Чаму б табе не прысесці? Але ў мяне праз дваццаць хвілін іншы кліент. Яна зірнула на гадзіннік.
  
  “ Яны ўсе ездзяць на новых BMW? - Спытаў Кальвіна.
  
  “ У маіх кліентаў ёсць грошы, калі ты гэта маеш на ўвазе.
  
  Ён закрануў за жывое. "І думайце ў доларах ЗША".
  
  Гэта выклікала ў яе ўсмешку, і яна зноў расслабілася.
  
  "Мілае сукенка".
  
  "Табе гэта падабаецца?"
  
  Кальвіна кіўнуў і адпіў яшчэ вады.
  
  Даенг выкарыстала слова "кліент", а не "пакупніца". Ён усё яшчэ не зразумеў, што менавіта яна прадавала. Магчыма, кошт аплаціў іншы кітайска-тайская бізнесмен. Але ён зразумеў яе няправільна. Яна не была другараднай жонкай. Па крайняй меры, не цяпер.
  
  Ён сур'ёзна сумняваўся, што Бэн быў яе палюбоўнікам. Яна была дзелавой жанчынай. У гэтым не было ніякага адсотка. Бэн, магчыма, шукаў патрэбныя сувязі.
  
  "Бэн сказаў, што ты раней лётаў за Тайландам", - сказаў Кальвіна. Пратт распавёў яму пра гэта па тэлефоне.
  
  "Звольніўся чатыры гады таму", - сказала яна.
  
  "Як раз своечасова".
  
  “У мяне былі адносіны, якія ні да чаго не прывялі. Нічога не адбывалася. Але Бэн, верагодна, распавёў цябе ".
  
  "Пра кітайца", - сказаў Кальвіна. Гэта было правільнае здагадка. У кітайцаў былі грошы на першакласных жанчын, такіх як Даенг.
  
  Яна кіўнула і расказала яму сваю гісторыю.
  
  Незадоўга да таго, як эканамічны бум ператварыў Тайланд ў буйную інвестыцыйную базу, Даенг была непаўналетняй жонкай кітайска-тайскага забудоўшчыка. Затым яна падзарабляла гандляром антыкварыятам. Яе трэці сакратар ў брытанскім пасольстве навучыў яе разбірацца ў антыкварыяце. Грошы хлынулі ракой у краіну, яна кінула агента па нерухомасці, адмовілася ад сваёй кватэры, зняла дом і напоўніла яго некалькімі незвычайнымі прадметамі антыкварных упрыгожванняў і храмавага мастацтва. Яна ўбачыла рынак і магчымасці і зрабіла тое, у чым мала хто добры, — яна пайшла на рызыку. Яна кінула косткі, належачы на сваю правату.
  
  Яе рынкавай нішай была продаж старадаўніх упрыгожванняў заможным міа ной — сутнасць заключалася ў тым, што антыкварыят не толькі захаваў сваю каштоўнасць, але і вырас з гадамі. Што-то накшталт пенсійнага плана для непаўналетніх жонак, якія ацэньвалі каштоўнасць адзін аднаго не па кампаніі, якую яны ўтрымлівалі, а па упрыгожванням, якія яны насілі. Даенг была адной з іх. Яна пабывала ўсюды і свабодна гаварыла па-ангельску. Яна атрымала вышэйшую адукацыю ў галіне эканомікі, і ў адным з кутоў пакоя Кальвіна ўбачыў кампутарную сістэму, якая выглядала гэтак жа, як у Бэна. Яна выйшла на рынак на ўздыме і масава прадавала антыкварныя ўпрыгажэнні, перш чым занялася іншымі відамі антыкварнага мастацтва.
  
  Гэта была тая ж гісторыя, якую яна распавяла Пратту, амаль слова ў слова. Закон апавядання Кальвіна абвяшчаў: ніхто не можа настолькі адпавядаць гісторыі, калі не практыкаваў яе на практыцы. І адзіная прычына практыкаваць аповяд - гэта таму, што вы прафесійны артыст ці таму, што вам ёсць што хаваць.
  
  Яе кватэра, мінулае і жыццё былі вельмі далёкія ад кватэры Цік ў гатэлі Prince of York. Адзін - прадукт бедных рысавых палёў на паўночна-ўсходзе і ўбогіх, старых вёсак, іншы - прадукт Бангкока, які належыць да верхавіне сярэдняга класа. Бэн Ходли працаваў па абодва бакі вуліцы, калі справа тычылася жанчын. І абедзве жанчыны працавалі з ім.
  
  “Бэн казаў пра цябе так, нібы быў без розуму ад цябе, - сказаў Кальвіна. - Мы пілі піва ў "Афрыканскай каралеве", і ён сказаў: "Віні, мяне ванітуе ад гэтай сцэны. Даенг - не кавалак азадка за пяцьсот бат. Яна цалкам падыходзіць у жонкі. Я люблю гэтую жанчыну, ты гэта ведаеш? Хіба такая дзяўчына пакахала б чарвяка?' Гэта менавіта тое, што ён бы сказаў. 'Ёй спадабаўся б чарвяк?"
  
  “ Чарвяк. Ён бы сказаў што-небудзь у гэтым родзе. Мы сустракаліся на спиритическом сеансе пару гадоў таму.
  
  Кальвіна пастараўся не ўсміхнуцца. “Зносіны з мёртвымі. Цяпер ёсць ідэя, як скараціць колькасць згвалтаванняў на спатканні".
  
  “ Ты заўсёды распавядаеш так шмат анекдотаў?
  
  Кальвіна ўсміхнуўся. “Даруй, даруй. Ты прыгожая. Я нервуюся побач з прыгожымі жанчынамі. Жарты - мая абарона. Проста ігнаруй іх, як нервовы цік. "У яго тузануўся вачэй, прымусіўшы яе засмяяцца.
  
  "Такім чынам, вы пазнаёміліся на спиритическом сеансе два гады таму," сказаў Кальвіна.
  
  "Бэн верыў, што можна звязацца з іншым бокам".
  
  "Але я не атрымлівала ад яго ніякіх паведамленняў".
  
  Яна сціснула яго руку. “ Спыні, ты зноў прымусіш мяне смяяцца.
  
  Іх агульнай сувяззю былі прывіды. Рэчы, якія сутыкаліся па начах замест стандартных рэчаў, якія сутыкаліся пад прасцінамі. У яе была копія гараскопа Бэна. Яна паглядзела на Кальвіна.
  
  "Які ў цябе знак?"
  
  Кальвіна усміхнуўся і намаляваў у паветры уяўны знак даляра. Ён памаўчаў, а затым намаляваў у паветры знак ены. Яна хіхікнула і скрыжавала ногі, нахіліўшыся бліжэй да Кальвіна.
  
  "Ёсць якія-небудзь ідэі, хто мог хацець забіць Бэна?" - спытаў Кальвіна.
  
  Пратт задаў бы ёй той жа пытанне.
  
  Верная сваёй манеры апавядання, яна ўвайшла ў ролю. Яе голас перайшоў на шэпт, і словы затрымаліся ў яе ў горле. Служанка з мяшэчкамі за плячыма рукамі падбегла да яе з пачкам абгортачнай паперы. Гэта было цудоўнае прадстаўленне. Некаторыя жанчыны маглі расплакацца па камандзе. Іншым спатрэбілася няшмат часу, каб прывесці сябе ў патрэбны эмацыйны стан. Але Кальвіна ніколі не бачыў, каб пакаёўка чакала свайго гадзіны, каб прынесці сурвэтку пры першай слезинке. Бэн сустракаўся з ёй каля года. Але ён не клаўся з ёй у ложак. Па словах Даенг, у Бэна быў комплекс шлюхі / Мадонны. І яна не мела на ўвазе амерыканскую поп-спявачку. Цік адказваў за палову ўраўненні, а Даенг уравновешивала іншую бок. Інь і янь сэксуальнасці.
  
  З'яўляўся профіль Бэна: адукацыю ў дзяржаўнай школе, агіду да мілым дзяўчатам, кампутарны эксперт і даследчык акультызму. Па словах Даенга, ён кансультаваўся з празорцам, каб інвеставаць у рынак. Ўкладвала яна калі-небудзь грошы ў рынак? Ніколі. Яна не была дурной. Рынак другарадных жонак для яе ішоў досыць паспяхова. Хоць у асноўным яна атрымлівала ўскосную выгаду. Калі кітайскія тайцы рабілі грошы з рук у рукі падчас бурбалкі на фондавым рынку, у іх mia nois былі грошы, каб укласці іх у антыкварыят Даенг. Пасля таго, як рынак паваліўся, некаторыя mia nois'ы заклалі свой антыкварыят і пазычылі грошы сваім заступнікам.
  
  “Бэн верыў у свет духаў. Да катастрофы я яго амаль не бачыў. Ён праводзіў шмат часу з астролагам і абыходзіў святыні. Калі ён прадаў сваю пазіцыю за дзень да краху, ён з'явіўся з тузінам руж. 'Бачыш, я быў правоў", - сказаў ён ".
  
  “Пачакай. Адыдзі на секунду. Бэн прадаўся перад крахам?"
  
  Яна кіўнула. “Усё. Ён быў выдатны".
  
  "Ён здзейсніў забойства", - сказаў Кальвіна.
  
  "Можа быць, мільён чыстымі".
  
  - Вы не сказалі "даляры ЗША".
  
  "Таму што ён зарабіў мільён батаў", - сказала Даенг, як быццам было відавочна, што Бэн гуляў у ніжэйшай лізе.
  
  “ Ёсць якія-небудзь ідэі, што здарылася з грашыма?
  
  “Для яго гэта было шмат. Але вы ведаеце, на самай справе гэта было не так ужо шмат. Што б ні здарылася з грашыма, гэта здараецца. Гэта асядае на рэчы: банкаўскія рахункі, кішэні іншых людзей ".
  
  "Ты каму-небудзь яшчэ гэта распавядаў?"
  
  Яна пахітала галавой і выцерла вочы. Калі яна і распавяла Пратту, то ён утаіў гэта ад яго. Кальвіна ведаў Прата дастаткова добра, каб разумець, што той раскрыў б усе карты. Гэта была новая інфармацыя.
  
  “ Чаму ты распавядаеш мне пра гэта толькі цяпер?
  
  "Я думала, ты адзін Бэна". Яна сказала гэта з такой нявіннасцю і перакананасцю — з лёгкай ноткай крыўды, — што Кальвіна адчуў павагу да сапраўднаму прафесіяналу.
  
  “Часам я кажу вар'яцкія рэчы. Вядома, Бэн быў маім сябрам".
  
  Яна паціснула плячыма, адкінулася на спінку канапы і паглядзела на столь. “Ён мёртвы. У любым выпадку, якое цяпер мае значэнне, хто ведае?"
  
  "Хто-небудзь яшчэ ведае пра гэта?" Спытаў Кальвіна, дастаючы з кішэні запісную кніжку. Яна выдала ціхі стогн, паківаўшы галавой, і зноў заплакала. Ён зачытаў ёй назвы інвестыцыйнага клуба. “ Вам што-небудзь кажуць якія-небудзь з гэтых назваў? Можа быць, хто-то з іх ведаў пра забойства Бэна на рынку?
  
  "Навошта яму ім распавядаць?" - спытала яна.
  
  У Кальвіна не было адказу. Мільён батаў быў роўны прыкладна сарака тысяч. Ён падумаў пра гераіні, які Вичаи пакінуў у доме духаў: ён каштаваў больш. Стаў бы інвестар-фаранг з Бангкока забіваць Бэна за паршывыя сорак тысяч?
  
  Больш худы наркаман накшталт Лека ўдарыў б Бэна за дваццаць восем баксаў, падумаў ён. Дванаццаць інвестараў далі грошы Бэну. На імгненне Кальвіна здалося, што Пратт, магчыма, зрабіў разумную стаўку. Бэн прадаў акцыі на вяршыні і выкупіў назад, калі дно ўпала, і сказаў: "Выбачайце, хлопцы, у нас праблема". Ён прадаў у другі раз і прыкарманіў прыбытак. Ён уручыў сваім інвестарам папяровы рахунак, на якім не было належных грошай. Усе прынялі ванну. Ён скончыў, вымыў рукі і вольны. Толькі хто-то даведаўся, што Бэн падмануў сваіх сяброў. Як дванаццаць маленькіх індзейцаў, яны сабраліся разам. Кінуў два з паловай даляра ў агульны кацёл і загадаў замачыць Бэна. Цікавая тэорыя, падумаў Кальвіна. Толькі адна праблема: чаму група наёмных забойцаў каля кватэры Бэна спрабавала забіць яго, а пазней, у "Афрыканскай каралеве", чаму като спрабавалі давесці справу да канца? Інвестары-фаранг, нават разгневаныя, абпаленыя, не змаглі б зладзіць так, каб цела Бунмы з прабітым вокам чарнільнай ручкай было знойдзена ў Клонг Тои на цвіку.
  
  Ён пачакаў, пакуль пакаёўка перастане мітусіцца над Даенг. Служанка наліла яшчэ гарбаты, і Даенг супакоілася. Тым часам дзяўчына-исанка прошаркала па падлозе, несучы адкрытую бутэльку Johnnie Walker Black Label. Яна падпаўзла да іх на каленях і наліла пару куфляў.
  
  "Я б не адмовілася выпіць", - сказала Даенг. "І я ненавіджу піць у адзіноце". Яе ўсмешка касіра знікла. За маскай хавалася жанчына, якая, як Кальвіна пачаў разумець, магла прыцягнуць Бэна або любога іншага мужчыну, калі ўжо на тое пайшло.
  
  "Вы ведаеце, да якога брокеру ён звяртаўся?" Спытаў Кальвіна.
  
  Яна працягнула яму крыштальны келіх. “ Філіп Ламонт. Ён вучыўся ў школе разам з Чарвяком.
  
  Ён адпіў з шклянкі, бачачы ўласнае растрепанное малюнак у сотні зрэзаных ракурсаў. "Ламонт даў Бэну мянушку Чарвяк".
  
  Яна ўсміхнулася, ківаючы. Бінга, падумаў ён. “І Бэн назваў яго Прыдуркам. Часам яны былі як дзеці".
  
  "У Бэна быў любімы гуру?" спытаў Кальвіна, вяртаючы тэму да акультызму. “ Або для яго ўсё гуру былі практычна аднолькавыя? Ён сербануў скотча з шклянкі, адмахнуўшыся ад непрыстойнага прапановы сапсаваць чыстую залацістую вадкасць лёдам.
  
  Яна падышла да храмавай масцы і правяла пальцамі па вялікім, усмешлівым драўляным вуснаў. “У адной пажылы жанчыны ёсць дом на рацэ. Туды можна дабрацца толькі на лодцы. Яна спадабалася Бэну. Яна вельмі добрая, і на яе варта выдаткаваць час. Генералы, палітыкі, дыпламаты - некаторыя з яе кліентаў. Я пазнаёміла з ёй Бэна."
  
  “Я зразумела ідэю. З тых мужчын, у якіх непаўналетнія жонкі". Яна ўсміхнулася. “Ты разумны. І мне падабаецца, як ты п'еш свой скотч. Такім чынам, ты яго прадставіла".
  
  “ Першыя два ці тры разы мы хадзілі туды разам.
  
  "Але Бэн працягваў ісці, а табе стала сумна, і ты кінуў вучобу".
  
  "Што-то ў гэтым родзе".
  
  У Тайландзе, дзе многія жанчыны працавалі на рысавых палях, фабрыках ці будпляцоўках, нешматлікія знайшлі выхад з заганнага круга; яны атрымалі магчымасць прадаваць багатым мужчынам сваё цела, антыкварыят або гараскопы.
  
  “ Яна была яго дарадцам.
  
  "Ты пачынаеш раўнаваць?"
  
  “ З чаго б мне раўнаваць да Лінг? У мяне не было Бэна. Акрамя таго, яна вельмі старая.
  
  “ Аб якіх рэчах ён пытаўся гэтага Лінга?
  
  "Аб людзях," сказала яна, гледзячы прама на Кальвіна. “ Аб жыцці.
  
  "Фондавы рынак", - сказаў я.
  
  Яна кіўнула. “Здаецца натуральным. Усе астатнія так робяць".
  
  Яе заява адпавядала агульнаму спосабе функцыянавання сеткі. Гэта быў фондавы рынак, дзе большасць інвестараў ставілі свае грошы на аснове астралагічных справаздач, а невялікая група дасведчаных людзей гандлявала ўнутранай інфармацыяй. Здаралася пацешная рэч: інсайдэрскія трэйдары кожны раз перамагалі астролагаў. Даенг запісала поўнае імя і адрас Лінг.
  
  На шляху да выхаду Даенг аклікнула яго. "Заходзьце ў любы час, містэр Кальвіна".
  
  Кальвіна павярнуўся і паглядзеў на яе. "Я мог бы гэта зрабіць".
  
  "У наступны раз, крыху лягчэй на "Олд Спайс"", - усміхнулася яна. Вецер адкінуў пасму валасоў ёй на твар, і на секунду яна стала падобная на гуллівага дзіцяці.
  
  OceanofPDF.com
  АДЗІНАЦЦАЦЬ
  
  ДЗЭН І СВЯТЛО СВЕЧАК
  
  КІКО сядзела адна, яе доўгія тонкія пальцы былі нядбайна счэплены перад сабой на белай ільняной абрусы. Яна выглядала далікатнай і сумнай. Яе вочы былі полузакрыты, а дыханне павольным і павярхоўным, як у чалавека ў змененым стане. Гэтай тэхніцы Кіко ў дзяцінстве навучыў яе бацька. Ён выкарыстаў тэхніку медытацыі, каб кантраляваць свае паўтараюцца галаўныя болі. У гэтым была некаторая іронія. Спецыялізацыяй яе бацькі былі ўзмацняльнікі інтэлекту. Ён правёў арыгінальнае даследаванне гама-аминомасляного нейрамедыятара і разбагацеў на камерцыйным ўкараненні сваіх адкрыццяў. Яго жыццё была выдаткаваная на спробы знайсці эфектыўны спосаб палепшыць абмен інфармацыяй паміж правай і левай сферамі мозгу — тады ўзнікалі ўспышкі крэатыўнасці, — але ён не знайшоў лекі, праўзыходнага ўласныя хімічныя рэчывы мозгу ў медытатыўны стан.
  
  Кіко выкарыстала медытацыю, каб пазбавіцца ад пачуцця расчаравання або ухілення. Яна часта выкарыстоўвала яе ў шлюбе, калі ў яе былога мужа быў раман з кореянкой ў Нью-Ёрку. Падчас яго рамана з некалькімі ўпотай пасля таго, як яны пераехалі ў Бангкок. І пазней, пасля таго, як ён кінуў яе дзеля тайскай бармэнкі. Яна выкарыстоўвала гэта ў адносінах са сваёй маці. Гэта было ганьбай для яго бацькі і сям'і. Маці Кіко некалькі месяцаў знаходзілася ў клінічнай дэпрэсіі.
  
  У дзень пахавання Кіко зайшла ў пакой маці. Яна чула яе рыданні праз зачыненыя дзверы. Бацька, які стаяў ля ложка, спрабаваў суцешыць яе. Але яна не магла суцешыцца; гора паглынала яе, як нейкая няправільна накіраваная запал, вымотваючы і паралізуючы. Калі Кіко ціхенька штурхнула дзверы, яе маці паднялася з ложка і выпаліла: “Чаму гэта павінен быў быць Хироши? Чаму мой сын? Чаму гэта не магла быць яна?" Яна ўтаропілася прама на Кіко, якая стаяла ў нагах ложка. Кіко выпусціла паднос з гарбатай і выбегла з пакоя. Некалькі месяцаў праз яна выйшла замуж і з'ехала ў Нью-Ёрк. Яе муж сказаў усё правільныя рэчы пра тое, што хоча яе і сям'ю; ён быў хуткім, спрытным і прымусіў яе адчуць сябе жаданай, абароненай і каштоўнай. Толькі пазней яна даведалася, што ён практыкаваў гэта спакушэнне на многіх жанчын. І гэта было адной з прычын, па якой яна была перакананая, што Кальвіна - мужчына, годны павагі. Яна спала з ім некалькі разоў. Але ён ніколі не спрабаваў спакусіць яе. Ён ніколі не хлусіў ёй і не абяцаў таго, чаго не мог даць. І разбурэнне яго кар'еры ў Нью-Ёрку - ён ніколі не абмяркоўваў і не скардзіўся на тое, што адбылося. Гэта было так, як калі б ён прайшоў праз моцны шторм, выцерся і працягнуў сваё жыццё.
  
  Кальвіна спазняўся больш чым на гадзіну. Афіцыянт з katoey мітусіўся паблізу, напаўняючы яе шклянку з вадой. Калі Кальвіна увайшоў, ён ціха апусціўся ў плеценае крэсла насупраць яе. Афіцыянт, здавалася, адчуў палёгку. Яна была з кім-то. Кальвіна назіраў за ёй, ацэньваючы яе настрой, калі афіцыянт перапыніў яго і фальцэтам спытаў, што б ён хацеў выпіць. Павекі Кіко расчыніліся, як быццам іх трымалі на тонкіх высокатэхналагічных спружынах. Вачэй з разарваным вакол быў чырвоным. Ён падумаў, не плакала яна. Спачатку яна нічога не сказала, чакаючы, пакуль яе дыханне стане роўным. Затым яна зрабіла доўгі, глыбокі ўдых і ўсміхнулася.
  
  "Які гадзіну?" спытала яна, выцягваючы шыю.
  
  Ён паглядзеў на гадзіннік. “ Дзевяць трыццаць пяць.
  
  "Вы, павінна быць, патрапілі ў жудасную корак", - сказала яна, робячы глыток вады. Яна выйшла з свайго медытатыўнага стану адпачылай і ўсмешлівай.
  
  Кальвіна паківаў галавой. "Сёння ўвечары было не так шмат машын", - сказаў ён.
  
  Стандартнае для фаранг апраўданне спазнення ў Бангкок было варыяцыяй на тэму той жа гісторыі: корак на Сукхумвите і Рамы IV расцягнулася на дзевяць светлавых гадоў. У палове выпадкаў, калі хто-то казаў гэта, ён жартаваў з нагоды праўды. Але гэта быў бяспечны джаз, і рэдка хто падвяргаў сумненню гэтую гісторыю, таму што дарожнае вар'яцтва дзівіла практычна кожнага на тым ці іншым этапе жыцця ў горадзе. Гэта стварыла салідарнасць і, для некалькіх чалавек, апраўданне для пропуску гадзін, праведзеных у масажных салонах, клубах, барах і гасцініцах на кароткі тэрмін. Гэта было убудаванае алібі, якое было цяжка аспрэчыць.
  
  "Сваякі Бунмы адвезлі яго цела ў ват", - сказаў Кіко, пераходзячы адразу да справы.
  
  Яму падабалася яе здольнасць бачыць яго наскрозь. “ Адкуль у іх грошы?
  
  Ёй спадабалася яго хуткая, рашучая манера пераходзіць да сутнасці. “Пасля твайго сыходу да нас заходзіў член камітэта па хаце духаў. Ён перадаў маці Бунмы канверт. Унутры былі чатыры новенькія банкноты па пяцьсот бат."
  
  Ён утаропіўся на спіс фірмовых страў, прымацаваны сашчэпкай да верхняй частцы меню.
  
  "Дзякуй", - сказала яна.
  
  Ён падняў вочы. “ Для чаго?
  
  “ Я не кажу, што я табе пра гэта казаў.
  
  “ Па нагоды чаго?
  
  Яна зрабіла паўзу, паціраючы пальцам край шклянкі з вадой. “ Наконт Вичаи. Я думала, што змагу пераканаць яго. Я была дурной. Я ведаю, што ён працуе з гэтай парадзелай кампаніяй у Патпонге. Я павінен быў сказаць табе сёння днём. Я не сказаў. І я адчуваю сябе вінаватым, таму што ты прарабіў ўвесь гэты шлях, каб спытаць мяне аб ім. І я не мог прымусіць сябе прызнаць, што быў так няправы. Асабліва пасля таго, як ты дапамагла яму мінулым летам.
  
  “Я не разумею. Я спазніўся на паўтары гадзіны, і ты хочаш папрасіць прабачэння перада мной?"
  
  Гэта прымусіла яе ўсміхнуцца. “ Ты аддаеш перавагу пакаранне?
  
  "Так, гэта больш у маім стылі". Ён нахіліўся над сталом. "Што ты маеш на ўвазе?"
  
  “ Нумар дзевятнаццаць ў меню. Гэта жудасна.
  
  Ён паклікаў афіцыянта. “ Двайны заказ нумар дзевятнаццаць для мяне. І для лэдзі?
  
  "Мне, калі ласка, рыбу-пашот і салата," сказала яна, зачыняючы меню і перадаючы яго афіцыянту.
  
  Ён паставіў бронзавы гирьку для опіуму на стол.
  
  "Ты калі-небудзь бачыў, каб людзі карысталіся гэтым у "Клонг Той"?"
  
  Яна падняла яго, ківаючы рукой ўзад-наперад, адчуваючы яго цяжар. Яна задумалася.
  
  "Перад тым, як ты сышоў сёння днём", — яна падбірала словы так, нібы старанна абдумвала тое, што збіралася сказаць, — "Я сказала, што мы павінны разабрацца ў гэтым разам. У тым, што здарылася з Леком, замешана ўсё супольнасць ".
  
  "Гэта вышэй разумення Лека", - сказаў ён.
  
  "Гэта выходзіць за рамкі супольнасці?"
  
  Ён быў у яе ў руках, і яна ведала гэта. "З цябе выйшаў бы напалову прыстойны юрыст", - сказаў ён.
  
  "Тады вырашана", - сказала яна, вяртаючы гіру з опіюмам.
  
  Ён узяў фальшывага бронзавага кураня прыкладна ў той жа час, калі афіцыянт прынёс яго двайны заказ нумар дзевятнаццаць: курыныя шарыкі ў вадкай подливке колеру вады клонг.
  
  “ Маё пакаранне? - спытаў ён, адрываючыся ад меню.
  
  "Гэта ў парадку, ці не так?"
  
  "Я лепш працую адзін", - сказаў ён.
  
  "Я не буду стаяць у цябе на шляху", - сказала яна.
  
  Ён зразумеў, што яна ўсё прадумала. Верагодна, у глыбокім, медытатыўным стане яна перабрала ўсе магчымыя пярэчанні. Яна была поўная рашучасці. Акрамя таго, яму патрэбен быў хто-то ўнутры "Клонг Той".
  
  "Пры адной умове", - сказаў ён, перакочваючы відэльцам курыны шарык. Ён пакінуў у соусе след, падобны на смоўж.
  
  Яна напружылася, турбуючыся аб гэтым адзіным ўмове.
  
  "Што менавіта?"
  
  "Я не абавязана гэта ёсць".
  
  Яна засмяялася і паківала галавой.
  
  
  ЗА каву Кальвіна распавёў Кіко аб сустрэчы з Даенг. “Таму я вырашыў прасачыць за яе домам. Мы скончылі цяжкі размова аб Бэнэ і яго астрологе. І ў мяне было прадчуванне, што яна патэлефануе каму-небудзь, хто прыйдзе яе суцешыць. Кантраляваныя тыпы - гэта тыя, хто хутчэй за ўсё распадаецца, калі справа даходзіць да бойкі. Сачэнне патрабуе цярпення і ўдачы. Часам гэта акупляецца, але большую частку часу ты марнуеш час марна і сходзіш з розуму ад чакання, нічога не робячы і спрабуючы заставацца напагатове ".
  
  "І сёння ўвечары ты была напагатове?" спытала Кіко. Яе абарона аслабла, і яна пачала расслабляцца побач з ім, спрабуючы ўспомніць, калі яны ў апошні раз займаліся любоўю, і чаму з тых часу гэтага не адбылося.
  
  "Можа быць, а можа і няма", - сказаў ён, адчуваючы сябе няёмка. Яна націскала на яго кнопкі, якія казалі: Эй, гэта было выдатна, памятаеш, Вінаваць? Ты была там. Ты ведаў, што адбываецца. Ты ўдзельнічаў, так што не прыкідвайся нявінным сведкам. Чаму гэта выслізнула? Гэта было што-тое, што я сказаў ці не сказаў? І чаму ты зноў прымусіў мяне адчуць сябе адпрэчанай?
  
  "У нашай працы ніколі не ведаеш, што спрацуе", - сказаў ён, падхапляючы нітку размовы, якая прарвалася скрозь сумятню яго думак пра Кіко.
  
  "Усё ў парадку", - сказала яна. "Ты можаш давяраць мне, Вінаваць".
  
  Гэта быў першы раз за некалькі месяцаў, калі яна назвала яго па імені. Пацешна, як доўга чалавек можа абыходзіцца без звароту да каго-небудзь па імені, калі гук нагадвае яму аб момантах і рэчы, якія ён палічыў за лепшае б забыць. Паўторнае выкарыстанне яго імя было актам веры, падумаў ён. Ён кіўнуў і нічога не сказаў, баючыся, што яго пачуцці могуць прарвацца вонкі.
  
  “Хто-то пабываў у яе доме. Як ты і думаў", - сказаў Кіко.
  
  Ён быў удзячны за гэта; яна дазволіла яму трымацца далей ад велізарнай пустэчы няскончаных спраў паміж імі.
  
  "Даенг пакінула сваю рэзідэнцыю з фаранг на новым чорным "Бенце"", - сказаў ён. “Я даведаўся пра нумар ліцэнзіі і доўга думаў, ці варта ісці за машынай на таксі. Ён рэзка павярнуў направа, перасякаючы паток машын, у выніку чаго аўтобус № 38, паўтузіна тук-тукаў і розных машын з віскам спыніліся. Ён спяшаўся. У нас не было ніякай магчымасці рушыць услед за ім.
  
  "Ён мог быць кліентам або іншым", - сказала яна.
  
  "Сябры могуць быць ўцягнутыя ў даволі брудныя справы ў гэтым горадзе". У тым, як ён прамаўляў "сябры ", быў іранічны адценне.
  
  Ён падумаў пра набіраючы хуткасць "Бенце" з фаранг за рулём. Тайскія вадзіцелі, якія, не міргнуўшы вокам, праязджалі міма жабракоў з адарванымі канечнасцямі і адкрытымі язвамі пад пякучым послеполуденным сонцам, аўтаматычна саступалі дарогу кіроўцу новенькага "Бэнца". Асабліва той, хто спяшаецца.
  
  “ Вы думаеце, яна замяшаная ў забойстве Бэна?
  
  "Я не ведаю, што і думаць", - сказаў ён, паціскаючы плячыма.
  
  Ён назіраў за яе мяккім, лагодным тварам праз стол. У яе вачах не было і намёку на гнеў. Жанчына з Нью-Ёрка яшчэ доўга пасля вячэры крычала б у столь, патрабуючы тлумачэнняў з нагоды яго спазнення. Ён з усіх сіл спрабаваў вырашыць, ці не занадта позна пачынаць з ёй усё спачатку. У яго было пачуццё, што яна ўжо прыняла рашэнне. Для яе гэта яшчэ не канец. Магчыма, калі быць сумленным з самім сабой, для яго гэта таксама не канец. Толькі цяпер яго розум быў затуманены забойствам Бэна і гераінам, які Вичай пакінуў у доме духаў ў суполцы.
  
  "Ты любіш сваю працу, ці не так?" - спытала яна.
  
  Ён выглядаў крыху здзіўленым. “ Гэта заўважна?
  
  "Вінаваць," сказала яна без намаганняў, схіліўшы галаву набок, як людзі глядзяць на экспанат у музеі. Яна не скончыла сваю думку.
  
  "Я думаў, ты ўжо сышла", - сказаў ён.
  
  "Гэта тое, чаго ты хацеў?"
  
  Ён усміхнуўся ёй, забіраючы чэк. "Ты забылася адну рэч," сказаў ён.
  
  "Што?" - спытала яна з прадчуваннем.
  
  “Як на самай справе памёр Бунма. Ты сказаў, што гісторыя аб падзенні не мае ніякага сэнсу ".
  
  Яна прыглушыў смяшок рукой.
  
  "Што?" - спытаў ён. "Я сказаў што-небудзь смешнае?"
  
  “ Справа не ў гэтым. Я думаў, ты збіраешся сказаць што-небудзь рамантычнае. Пратт лічыць цябе апошнім рамантыкам.
  
  Значыць, яна казала пра яго з Пратт. У гэтым быў сэнс. Яны вучыліся ў адным класе малявання, і Кальвіна быў адзіным агульным звяном, якое ў іх было за межамі класа.
  
  “ Што яшчэ ён табе расказаў?
  
  “ Сее-што пра Нью-Ёрку. Як банда "Трыяда" разбурыла вашу юрыдычную практыку. Вывела вас з бізнэсу. Падставіла вас пад удар, як кажуць у вашай краіне. Яны знайшлі прысяжныя, якая падала скаргу на тое, што вы заплацілі ёй за вынясенне апраўдальнага прысуду вашаму кліенту. Было праведзена расследаванне. Прысяжны прапаў без вестак. Не было дастаткова доказаў для ўзбуджэння крымінальнай справы. Але Калегія адвакатаў пазбавіла цябе ліцэнзіі. Гэта была тая ж банда, якая спрабавала нашкодзіць Пратту. Ён сказаў, што ты прагнаў іх. Толькі, як змеі, яны вярнуліся і накінуліся на цябе. Гэта разбурыла твой шлюб, разбурыла тваю кар'еру. Ён сказаў, што ты ніколі не гаварыла пра гэта. Ты ні разу не абвінаваціла яго.
  
  Афіцыянт прысеў яго змяніць. "Што Пратт ведаю?" Кальвіна спытаўся ў яе, як афіцыянт сышоў.
  
  “Можа быць, не вельмі шмат. Але ён сказаў, што Вінцэнт Кальвіна быў адным з нямногіх сумленных, прыстойных людзей, каму ён даверыў бы сваё жыццё ".
  
  “Праблема Прата ў тым, што ён ператварае невялікую паслугу ў што-нешта іншае. Гэта было нішто. У яго гэта перайшло ўсе межы, таму што ён сентыментальны хлопец ".
  
  “ Ён сказаў, што ты так і не скажаш.
  
  Кальвіна падняў рукі. “Пачакай, пачакай хвілінку. Я пачынаю пытацца ў цябе пра Бунме, а ты ў адказ распавядаеш пра Нью-Ёрку паўжыцця назад".
  
  Гэта прымусіла ўсмешку Кіко змяніцца сур'ёзным выразам твару. "Я думаю, што Бунма быў забіты дзе-то ў іншым месцы і кінуты ў Клонг Той". Гэта быў адзін з першых выпадкаў, калі яна не выкарыстала слова "супольнасць".
  
  "У мяне пытанне ў тым, хто выкінуў цела?" - спытаў Кальвіна.
  
  Яна выгнула брыво. “Мне распавяла адна пажылая жанчына. Яна вярнулася з хаты духаў. Ёй прысніўся дрэнны сон. І ёй здалося, што яна бачыла зданяў або што-то ў гэтым родзе. Затым яна ўбачыла, як двое мужчын выцягваюць цела Бунмы з багажніка белага Ford Cortina. Было каля трох гадзін ночы. 'Нумарны знак быў іншы', - сказала яна. Я спытаў, як. 'Блакітны, як неба", - сказала яна. "Нумар 86". Яна падумала, што ён дзіўны, і збіралася разыграць яго ў латарэю".
  
  “Гэтыя хлопцы стромкія. І вельмі разумныя. Яны выкарыстоўваюць падробленыя дыпламатычныя нумары", - сказаў Кальвіна з глыбокім уздыхам. У Тайландзе на ўсіх машынах амбасады былі белыя нумары для персаналу і сінія для дыпламатаў. У кожнага амбасады быў свой прысвоены нумар. Нумар 86 належаў Злучаным Штатам Амерыкі. "Калі толькі вы не думаеце, што амерыканскія дыпламаты забіваюць насельнікаў трушчоб като".
  
  
  РАЗМАЎЛЯЦЬ з Кіко было ўсё роўна што гуляць у шахматы з майстрам. Яна заўсёды была на пару скачкоў наперадзе, і Кальвіна ніколі не быў упэўнены, дзе яна апынецца наступнай. Пасля вячэры яны выйшлі на вуліцу, і яе кіроўца чакаў у новай, толькі што вымытай і адпаліраванай чырвонай Toyota Corolla. Кіроўца прытрымаў для яе дзверцы і выцягнуўся па стойцы "смірна". Ён быў падобны на вартавога, калі ўвайшоў генэрал. Рушыла ўслед доўгі няёмкае маўчанне.
  
  "Хочаш пракаціцца?" спытала яна Кальвіна.
  
  "Не хочаш зайсці яшчэ чаго-небудзь выпіць?"
  
  Яна абдумала яго прапанову. Яна ніколі не была ў яго кватэры. "Калі хочаш", - сказала яна.
  
  “Вышліце свайго кіроўцы назад. Я люблю таксі. Ва мне жыве ньюйоркец". Ён падумаў аб тым, як яна прыехала ў Клонг Той на "Таёце". Павінна быць, гэта зрабіла моцнае ўражанне.
  
  Яна з хвіліну вагалася, гледзячы на свайго кіроўцы, які апусціў вочы на вуліцу. Затым яна адмахнулася ад яго. "На сёння ўсё, Понг".
  
  Понг сеў у машыну і з'ехаў.
  
  Таксі спынілася перад домам Кальвіна. Ноччу шматкватэрны дом выглядаў яшчэ больш убогім. У цемры плоскае, прысадзістае будынак, пабудаванае на высокіх вузкіх палях, выглядала як вайсковая казарма з маленькімі балкончыках. Кіко рушыў услед за ім праз зламаныя вароты. Выцвілыя цэглу, пафарбаваныя ў жоўты колер, выглядалі зачаравальна ноччу, калі ветрык колыхал какосавыя і бананавыя дрэвы. Пацукі з доўгімі, як у хартоў, целамі шумна куляліся ў кучах свежага смецця, якім былі заваленыя дзве вялікія плеценыя кошыкі. Яна ціха ўскрыкнула.
  
  Кальвіна узяў яе за руку і злёгку сціснуў.
  
  “ Спалохалася? - спытаў ён.
  
  "У нашым супольнасці іх тысячы", - адказала яна, яе сэрца калацілася недзе ў горле, калі яна спрабавала паводзіць сябе мужна.
  
  Забрахаў адзін з сабак пакаёўкі, а затым да яе далучылася тузін іншых. Пара сабак компаунды высунулася з ценю і абнюхала лодыжкі Кіко. Яна напружылася.
  
  “Гэтую клічуць Пуі. Яна забівае пацукоў", - сказаў ён.
  
  “ Пуі кусаецца? - пытаюся я.
  
  “ Толькі пацукі.
  
  Вочы Кіко здаваліся велізарнымі ў месячным святле. Яны павольна пайшлі па пад'язной дарожцы, абыходзячы расколіны і разломы ў бетоне, які набыў тэкстуру пакамячанай прасціны. Кіко схапіла яго за руку, азірнуўшыся на сабак, якія рухаліся за ёй па пятах.
  
  У будынку было чатыры кватэры. Місіс Джамтонг і дзве яе дачкі жылі ў цэментнай камеры пад кватэрамі. Яна трымала шэсць сабак і карміла яшчэ паўтузіна бяздомных. Яна любіла сабак. Яе дачкі разводзілі папугаяў, якіх прадавалі на нядзельным рынку. Яны трымалі іх у велізарнай драцяной клетцы, накрыўшы на ноч ручнікамі і коўдрамі, каб тыя маглі спаць. Гэта быў часовы спосаб зарабіць грошы для людзей, у якіх не было навыкаў, адукацыі або сувязяў. І ніякага заступніка, які дапамагаў бы аплочваць штомесячную арэндную плату. У лагеры панаваў ўбогі, пастарэлы выгляд: велізарныя пацукі, аблезлыя сабакі і смурод птушынага памёту гарачым, зацішнае ноччу. Кіко мог справіцца з пацукамі і сабакамі.
  
  "Не так ужо моцна адрозніваецца ад Клонг Той, ці не так?" - спытаў Кальвіна, калі яны падышлі да падножжа лесвіцы. "Ты не можаш разглядзець яго ў цемры, але ў далёкім куце знаходзіцца дом духаў".
  
  Кіко ахнула. Ля яе ног, прама перад лесвіцай, ляжала вялікая дохлая пацук. З раны на патыліцы хвастала свежая кроў. Кіко з цяжкасцю сглотнула. У яе падкасіліся ногі, і на імгненне ёй здалося, што яе зараз вырве. Яна магла б наладзіцца на Клонг Той. Але там, за межамі яе работы, была зусім іншая абстаноўка для жыцця. Яна не чакала, што Кальвіна будзе жыць наводшыбе. Яна сціснула яго руку.
  
  "Добрая дзяўчынка, Пуі", - сказаў Кальвіна, апускаючыся на калені і подзывая сабаку. Сабака, віляючы хвастом, падскочыла і дазволіла Кальвіна пачасаць ёй падбародак.
  
  "Я калі-то ведаў хлопца ў Брукліне, якога збілі", - сказаў Кальвіна, гледзячы на Кіко. “Ён пераехаў сабаку, якая належыць босу мафіі. Хлопец быў сентыментальны з-за сваёй сабакі.
  
  “ Збілі? - спытала яна.
  
  Кальвіна падняўся на ногі і дастаў ключы.
  
  “Яны стрэлілі яму ў патыліцу. Як Бэн Ходли. Толькі Бэн, як я мяркую, адступіў перад чым-то вялікім і больш важным, чым сабака. Такім чынам, хто-то забіў яго. Гэта даказвае, што ў гэтым жыцці, калі ты хочаш застацца ў жывых, ты павінен быць асцярожны з тым, да чаго і каму ты вяртаешся ".
  
  "Ці цябе отшлепают", - сказала яна, гледзячы на мёртвага пацука.
  
  Ён усміхнуўся. "Ці табе отгрызут вушы", - сказаў ён.
  
  Адчыніўшы дзверы, ён сунуў руку ўнутр і ўключыў святло. Некалькі прусакоў насіліся па лінолеуме, як цацкі на батарэйках. Яна рушыла ўслед за ім на кухню, дзе армія мурашак рассыпалася па стальніцы ў ракавіны. Яе погляд слізгануў па доўгай пакоі, якая ўключала гасціную і кухню. Кальвіна зняў куртку і павесіў яе на спінку пластыкавага крэсла. Ён адчыніў халадзільнік, дастаў недопитую бутэльку белага віна і наліў ёй у келіх. Ён штурхнуў сцягном дзверцы халадзільніка. Яна падышла і ўзяла ў рукі фатаграфію маладой дзяўчыны ў рамцы — дачкі Кальвіна.
  
  “Яе клічуць Мелодыі. Яна мая дачка".
  
  Яна падняла вочы, адцягнуўшыся на 10-мм пісталет Кольт падвойнага дзеяння Кальвіна ў кабуры пад яго левай рукой. Кіко пачынала разумець, як мала яна пра яго ведала. Непрыемнасці ў Нью-Ёрку, дачка, жылы комплекс, падобны на трушчобы. "У яе твае вусны," сказала Кіко, паспрабаваўшы віно. Яно выдыхнулася, і яна скорчила кіслую грымасу. Але Кальвіна быў так заняты разглядае фатаграфіі Мелодыі, што прапусціў рэакцыю на віно.
  
  "І рот яе маці", - сказаў ён.
  
  “ Табе цяжка... не бачыць яе. Можа быць, таму ты мне пра яе не расказваў. Ну, ведаеш, раней.
  
  "Я думаю, мы не абмяняліся вялікай колькасцю асабістай інфармацыі".
  
  “Можа быць, у гэтым і была праблема. Мы так і не даведаліся адзін аднаго лепей. Класціся ў ложак - гэта яшчэ не веданне ..."
  
  Ён перапыніў яе. “Гэта невуцтва. Я таксама чытаў гэты артыкул".
  
  "Гэта праўда", - сказала яна.
  
  "Я ведаю многіх людзей, якія трацяць велізарныя балы IQ у Патпонге і Soi Cowboy", - сказаў ён, шкадуючы, што ў яго няма выпіўкі. Яго пакаёўка забылася папоўніць запас мехонга.
  
  Ён паспрабаваў прачытаць выраз яе твару. Яна выглядала сумнай, яе треснувшая рагавіца нагадвала паток лавы шкадавання. Яна паставіла фатаграфію назад на кніжны шафа і зрабіла віна. На гэты раз яна паспрабавала не скорчить грымасу.
  
  "Мелодыі і я перапісваемся два-тры разы ў месяц, каб падтрымліваць сувязь". Гэта была бяскрыўдная паўпраўда. “Раней так і было. Можа быць, кожныя пару-тры месяцы я атрымліваю ад яе запіску. Яна дзіця. У яе ёсць справы. Куды пайсці. З людзьмі пазнаёміцца. Такая жыццё. Няма нічога такога, з-за чаго можна было б выйсці з формы ".
  
  “ Але ты ўсё роўна гэта робіш, - сказала Кіко, седзячы на старадаўнім плеценым канапе з поролоновым падушкамі, напалову истертыми часам і сонечным святлом. Яна згарнулася абаранкам у куце, падціснуўшы пад сябе ногі. “Калі мой муж кінуў мяне дзеля дзяўчаты з бара ... Я зненавідзела яго. Кінуў мяне дзеля шлюхі. Ты, напэўна, не ўяўляеш, што адчувае жанчына. Калі твой муж вырашыць купіць іншую жанчыну і выкінуць цябе" як старую вопратку. Яна здрыганулася, адкінула галаву назад і ўтаропілася ў столь. "Гэта ўсё роўна, што калі твая маці хоча цябе смерці".
  
  "Ёсць сёе-тое, аб чым я не сказаў табе сёння ў Клонг Той", - пачаў ён гаварыць, але яна альбо не пачула яго, альбо прыкінулася, што не чуе.
  
  "Ночы былі горшымі", - сказаў Кіко. “Ён адкінуў мяне, і я сумавала па ім. Пацешна, праўда? Потым ён сышоў. Мне хацелася забіцца ў яму і памерці. Аднойчы раніцай я ўстаў з пасцелі, і што-то змянілася. Я не адчуваў ранейшай страты. Я быў задаволены сабой. Мне падабалася мая асабістая жыццё. Усё, што мяне стрымлівала, сышло. Я пачаў працаваць у грамадстве. Я купіў кветкі і паставіў іх у кожны пакой. Я ўсміхнуўся свайму адлюстраванню ў люстэрку. Я выявіў, што спяваю. Я зноў быў жывы, дапамагаў людзям, дапамагаў сабе. Жывы. Вы ведаеце, якое гэта - выявіць, што ты спяваеш і слухаеш голас, які, як ты думаў, пайшоў, голас такі ж дзіўны, як голас любога незнаёмца, але гэта твой уласны, і ён шчаслівы і здаровы? Я адпусціў што-то, што цягнула мяне ўніз".
  
  "Бунма памёр мінулай ноччу ў "Афрыканскай каралеве", " сказаў ён.
  
  "У Патпонге?" - спытала яна. Слова затрымалася ў яе ў горле, як рыбіна костка.
  
  Ён схіліў галаву. Яму захацелася выпіць. У роце перасохла, а вусны, здавалася, вось-вось мог адваліцца. “Гэта была падстава. Ён прыйшоў за мной. І ён пайшоў на гэта, " сказаў Кальвіна, паляпваючы па рукаяці свайго пісталета. “ І я забіў яго.
  
  Ён сеў побач з ёй на канапу.
  
  Яна была на мяжы слёз, як быццам нейкая рана, усё яшчэ свежая і балючая, ўспыхнула і прымусіла яе гараваць. Ён зрабіў вялікі глыток з келіха з віном. Ён сустрэўся позіркам з маленькай хатняй яшчарку на процілеглай сцяне.
  
  “Прабачце, у мяне праблемы з алкаголем. У мяне скончыўся мой звычайны напой. Божа, гэта жудаснае віно", - сказаў ён, скорчив грымасу.
  
  Яна нахілілася наперад і абвіла рукамі яго шыю.
  
  "Гэта лепш, чым нумар дзевятнаццаць ў меню", - сказала яна.
  
  Ён паспрабаваў засмяяцца, але не змог. "Я адчуваў сябе, як у пекле, бачачы, як Бунма і ўсе яго сваякі плачуць вакол яго".
  
  Яна пяшчотна пацалавала яго.
  
  У пакоі для гасцей зазваніў тэлефон. Ён паглядзеў на Кіко і падумаў, не дазволіць яму патэлефанаваць.
  
  "Гэта можа быць важна", - сказала яна.
  
  "Вось чаму я павінен дазволіць яму зазвонить".
  
  Ён зняў трубку пасля шостага гудка. Пратт быў на іншым канцы провада, і яго голас гучаў напружана і расчаравана. “У нас забойства. Інга з бара "Прынц Ёркскі" на Вашынгтон-сквер. Яе клічуць Цік. Тая, якую, я думаю, вы шукалі. Можа быць, табе варта прыехаць і зірнуць. Нумар восем, гатэль 86."
  
  “ Я выходжу за дзверы. Кальвіна паклаў трубку і вярнуўся ў гасціную. Ён працягнуў руку і забраў у Кіко пусты келіх. Яна прачытала паведамленне на яго твары, як быццам гэта быў рэкламны шчыт з двадцатифутовыми літарамі.
  
  "Гэта бізнес, і табе трэба ісці".
  
  “ Пратт знайшоў цела. Девятнадцатилетняя ян. Яе клічуць Цік. Мінулай ноччу яна вадзіла мяне ў бар "Афрыканская каралева". Я павінен быў пагаварыць з адной з яе сябровак. Замест гэтага Бунма ледзь не пырнуў мяне нажом ".
  
  Яна ўстала і сунула сумачку пад паху. "Я хачу пайсці з табой," сказала яна.
  
  "Гэта можа быць непрыгожа", - сказаў ён.
  
  "Я ведаю," прашаптала яна. “ Але я ўсё роўна хачу скончыць.
  
  “Я рады, што ты вярнулася. Я маю на ўвазе выпіць сёння ўвечары", - сказаў ён, здымаючы куртку з крэсла. Яна глядзела, як ён апранаецца, папраўляе кабуру пісталет і.
  
  "Я ведаў, што Бунма быў наёмным забойцам", - сказаў Кіко.
  
  “Я думаю, вы шмат чаго чулі. Часам невуцтва значна карысней ведаў", - сказаў Кальвіна.
  
  Ён утаропіўся на яе і расплыўся ва ўсмешцы. “ За выключэннем ложку, вядома.
  
  OceanofPDF.com
  ДВАНАЦЦАЦЬ
  
  ГАТЭЛЬ 86
  
  НІ тук-тукі, ні таксі не заходзілі ў тупіковы сой, дзе жыў Кальвіна, таму яны з Кіко адправіліся пешшу, хутка прайшоўшы па цёмным вузкім завулку да Сукхумвит-роўд. Ён павёў Кіко па цёмным вузкім завулку ў Сукхумвит. Не многія фаранг шпацыравалі па гэтых вечарах — ні днём, ні ноччу. Дзённая спякота і злодзеі па начах прымушалі іх у бяспекі туліцца на задніх сядзеннях аўтамабіляў з кандыцыянерам. Напрыклад, Toyota Кіко. Кальвіна адчуваў сябе вінаватым за тое, што запрасіў яе вярнуцца; гэта была памылка.
  
  Збоку што-то метнулось, шумна прошуршав па высокай траве і лісці бамбука. Кіко падскочыла, інстынктыўна схапіўшыся рукой за горла. - Што гэта было? - спытала я.
  
  Ён сціснуў яе руку і адпусціў. Яго думкі былі далёка. "Усё ў парадку," сказаў ён, як быццам размаўляў з дзіцем.
  
  Кальвіна думаў пра Цік. Як яна сядзела на зэдліку ў бары "Прынц Ёркскі", закінуўшы адну нагу за іншы, як школьніца, і паліла цыгарэту.
  
  Яна сказала: "Бэн вельмі добры чалавек". І сказала гэта з упэўненасцю, як быццам ён ёй падабаўся. Але дзяўчаты, якія працавалі ў барах Бангкока, хутка навучыліся ўкладваць у падобнае заяву патрэбную колькасць эмоцый, не выплюхваючы іх праз край і не псуючы меркаванага добрага ўражанні. Цік быў прафесіяналам, у яго былі пастаянныя кліенты, а гэта зніжала верагоднасць нанясення шкоды ў небяспечным бізнэсе.
  
  У "Афрыканскай каралеве" яна страціла мужнасць у апошні момант? Ці яна знайшла ў сабе маральную рысу, якую не магла пераступіць? Кальвіна хацелася верыць, што яна дзейнічала з адвагі, а не з-за яе адсутнасці. Але на самай справе гэта не мела вялікага значэння. Яна выратавала яму жыццё. І той, хто яе забіў, падаваў прыклад: ніколі не забывай, на каго ты працуеш, і аб сваіх загадах. Не думай; думаць небяспечна. Не дзейнічай; дзейнічаць таксама небяспечна. Урокі не прападуць дарма на бамбукавым тэлеграфе, які працягнуўся ад Патпонга, Сой Каўбой, Нана і Вашынгтон—сквер - і праз Клонг Тои.
  
  Калі яны выйшлі з цемры на Сукхумвит-роўд, Кальвіна паспрабаваў пераканаць Кіко змяніць сваё рашэнне.
  
  "Я выклічу цябе таксі", - сказаў ён.
  
  “Мы вырашылі працаваць над гэтай справай разам. Памятаеш?"
  
  Яе голас быў цьвёрды, калі яна паглядзела прама на яго. Яна была ў хаціне, дзе ляжаў Бунма, мёртвы като. Вакол яе лунаў пах смерці.
  
  “ Пратт сказаў, што гэта дрэнна.
  
  "Я хачу сысці".
  
  "Добра, гэта проста..."
  
  "Што гэта проста?"
  
  "Гэта будзе ... шакіруюча". Слова "шакавальны" было першым, што прыйшло яму ў галаву.
  
  Забітыя людзі ніколі не былі ў лепшым становішчы для прыёму няпрошаных гасцей; рукі, ногі, галовы былі скручаныя, як у лялек, вялікую частку часу кроў расцякалася бязладнымі лужынамі, а пакой была напоўнена жудаснымі пахамі бойні. Па тым, як Пратт зрабіў націск на слове "дрэнная", ён зразумеў, што Цік, якую ён бачыў мінулай ноччу, пасля смерці прыняла такія абрысы, што яе можна было даведацца толькі як кавалак мяса.
  
  
  ЯНЫ праціснуліся паміж трыма паліцэйскімі машынамі, дзверы адчыніліся, яны прыціснуліся адзін да аднаго ў доўгім, вузкім цёмным завулку. Сінія агні паліцэйскіх машын ўспыхвалі, як страбаскопы, на высокіх сценах будынкаў без вокнаў. У пачатку завулка сабралася невялікая натоўп, якую стрымлівала паліцыя. Па меры распаўсюджвання чутак пакупнікі і якія лётаюць людзі з Вашынгтон-сквер пацягнуліся да месца забойства. Гледачы пілі піва і палілі цыгарэты, смяяліся і жартавалі. Ніхто не ведаў, што знаходзіцца па іншы бок паліцэйскага блокпаста. Некаторыя з йингов спрабавалі перавесці тое, што чулі па воющим паліцыянтам рацыях. Але галасы заглушаліся такой колькасцю статычных перашкод і паліцэйскіх кодаў, што яны не маглі разабраць іх сэнсу.
  
  Кальвіна протолкался скрозь натоўп і быў спынены двума паліцыянтамі, якія выглядалі так, нібы не ўсміхаліся гадоў дзесяць. Адзін пастукаў па адкрытай далоні тоўстым булавешкай дубінкі. Ім не трэба было шмат гаварыць; было ясна, што ў копаў ёсць загад, і яны сур'ёзна ставяцца да справы. Кальвіна ўхмыльнуўся ім. Гэтая сцэна нагадала яму Бруклін гарачай ліпеньскай ноччу пасля стральбы або панажоўшчыны.
  
  "Ты добра спраўляешся", - сказаў Кальвіна па-тайску, схапіў Кіко за руку і хутка абышоў паліцэйскага злева ад яго.
  
  “Гатэль зачынены. Вы не можаце ўвайсці", - сказаў паліцэйскі, перапыняючы шлях Кальвіна.
  
  "Ён думае, што я прастытутка," прашаптаў Кіко.
  
  Кальвіна працягваў усміхацца. “ У мяне афіцыйнае справа да палкоўніка Прачаи. Калі вы мне не верыце, чаму б вам не патэлефанаваць яму? Спытай, ці ўсё ў парадку для Кхун Вінаваць і Кхун Кіко".
  
  Ён нахмурыўся, падносячы да рота рацыю. - Злавіў самца фаранга. Кажа, што яго клічуць Кхун Вінаваць і ў яго ёсць справа да палкоўніка, " сказаў ён.
  
  Па рацыі зноў пачуўся голас Прата. "Вярніце яго".
  
  Кап апусціў рацыю і акінуў Кальвіна беглым позіркам, у якім чыталася: Хто ты, чорт вазьмі, такі, прыдурак ? Затым ён жэстам запрасіў Кальвіна праходзіць.
  
  "Твой сябар застанецца звонку", - сказаў паліцэйскі тонам, які не пакідаў сумневаў, што ён прыняў Кіко за прастытутку. Паліцэйскі накіраваў на яе сваю дубінку, як быццам затаіў нейкую асабістую крыўду, як быццам хацеў атрымаць нейкую маленькую перамогу, каб паказаць сваю ўладу.
  
  Кіко выступіў наперад, загаварыў па-тайску, пераключыўся на японскі, затым на ангельскую і зноў на тайская. Кап націснуў не на тыя кнопкі не на той лэдзі, падумаў Кальвіна. Асноўны сэнс яе хуткамоўкі складаўся ў тым, каб назваць імя жонкі і дзяцей Прата, а таксама дзе Пратт вучыўся і жыў у Нью-Ёрку. Паліцэйскі зрабіў амаль тое, чаго чакаў ад яго Кальвіна.
  
  “Я кажу не пра цябе. А пра яе". Ён паказаў на ян, якая стаіць у пары футаў ад яго ў міні-спадніцы, курящую цыгарэту і тых, што жуюць жуйку.
  
  "Няма праблем", - сказаў Кальвіна.
  
  Паліцэйскі ўдзячна усміхнуўся і прапусціў іх. Кальвіна быў уражаны тым, як Кіко трымалася. "Ты справілася", - сказаў ён, калі яны зрэзалі за паліцэйскімі машынамі. У канцы завулка ўспыхнула крывава-чырвоная неонавая шыльда: ГАТЭЛЬ 86. Кальвіна міргнуў, працёр вочы. Вобраз усплыў у яго свядомасці. Ён падумаў, што бачыў гэта раней. Але дзе? Потым усё вярнулася да яго: яго сон, бар D. O. A. Bangkok і Джэф Логан, мёртвы на стойцы, а фруктовыя лятучыя мышы рвуць яго плоць кіпцюрамі і зубамі. І вугор паміж ног прастытуткі.
  
  "Ты выглядаеш няважна," сказаў Кіко.
  
  “Гэта з-за спякоты. Вось і ўсё".
  
  Ён ведаў, што яна яму не паверыла, і быў удзячны, што яна апусціла гэтую тэму. Яны прайшлі міма вузкай вітрыны, якая выглядала копіяй ламбарда, дзе пакупнікі атрымлівалі ключ ад нумара, пару ручнікоў і малюсенькі брусок мыла. Паліцэйскі вывучаў касу. Адна бок вяла да невялікага кафэ. За акном жанчыны сядзелі на каленях ўнутры кабінак або на складаных крэслах, за столікамі, іх спалоханыя асобы праводзілі Кальвіна, калі ён праходзіў міма. Яны былі даступныя на выпадак, калі кліент не знайшоў свой уласны або прывёз яго з сабой, але хацеў атрымаць дадатковую плату. У гэтую ноч ніхто з іх, падобна, не гарэў жаданнем выходзіць на вуліцу.
  
  Кошт нумара складала каля двух даляраў за нумар на кароткі тэрмін. Кароткачасовасць была гнуткім тэрмінам: яна вагаецца ад пяці хвілін для прыбіральшчыка з праблемай заўчаснай эякуляцыі да трох-чатырох гадзін (калі дзяжурны стукаў у дзверы) для прыбіральніка, які прыняў дастаткова віягры, каб гарантаваць моцную эрэкцыю, якая не згасала на працягу пары дзён.
  
  Ціка знайшлі ў восьмай палаце на першым паверсе, у канцы кароткага бетоннага калідора. Дзверы ў палату была падпёрты цэглай, прислоненным да вушака. Копы ўваходзілі і выходзілі з пакоя, злосна гледзячы на Кальвіна і Кіко.
  
  Пратт выйшаў, яго рот быў шчыльна сціснуты, абодва кулака сціскаліся і разжимались па баках.
  
  "Вінцэнт, табе не варта было прыводзіць Кіка", - сказаў ён афіцыйным тонам. Ён паглядзеў на яе так, нібы яна была незнаёмкай, якую ён не даведаўся.
  
  "Гэта была мая ідэя, Пратт", - сказала яна.
  
  Ён паглядзеў на яе і цяжка ўздыхнуў. “ Можа быць, не такая ўжо добрая ідэя, Кіко. Пратт падняў брыво, абмяняўшыся позіркам з Кальвіна. Гэта быў сігнал, які азначае, што вам не перашкаджала б адвесці яе далей ад месца забойства.
  
  “ Дай мне спачатку зірнуць. Ты пачакай тут. Добра? Я ненадоўга. Але я павінен зірнуць. Ён не пакінуў ёй асаблівага выбару. Кіко паглядзела на Кальвіна, а затым на Прата, які стаяў у цьмяным святле, і нейкі ўнутраны голас сказаў ёй не спрачацца з гэтай нагоды. Не цяпер; час было непадыходзячым, яна адчувала гэта. Яна кіўнула, і Кальвіна сышоў.
  
  Апынуўшыся ў пакоі, Кальвіна зразумеў, што Пратт меў на ўвазе па тэлефоне пад словам "дрэннае". Не бывае двух аднолькавых забойстваў, але некаторыя пакідаюць пэўнае ўражанне, свайго роду персанальную подпіс ці закадаванае паведамленне: Вось што можа здарыцца, калі вы будзеце нас падманваць . Гэта пасланне было напісана падчас разні ў восьмы пакоі.
  
  З двух бакоў сцены былі абвешаны люстэркамі ад падлогі да столі. Цік - вочы адчыненыя, рот злёгку прыадчынены, мову паміж зубамі — расцягнулася на ложку, яе валасы перепачканы крывёю, яна прыўзнялася на двух падушках, складзеных адна за іншы. У яе было здзіўлены выраз твару. Ці гэта была боль? Кальвіна не быў упэўнены; ён недастаткова добра ведаў яе. Але гэта быў не страх. Ён успомніў яе спалоханы погляд на Вашынгтон-сквер, а пазней наверсе, у "Афрыканскай каралеве". Яе безжыццёвыя вочы глядзелі ў столь. Кальвіна абышоў двухспальны ложак. Ён пакратаў пасцельная бялізна. Прасціны ўсё яшчэ былі мокрымі ад крыві.
  
  "Паглядзі на рукі", - сказаў Пратт.
  
  "Яны папрацавалі над ёй".
  
  Яе запясце было прывязана калючым дротам да слупка ложка, і на ім відаць былі колатыя раны ад дроту. Яна супраціўлялася. Ад падставы горла да пупка яна была вспорота вострым інструментам; ніжняя частка кішачніка была вырвана і разбіта, як нейкае пачварнае марское істота, пра люстэрка справа ад яе. Частка кішачніка злучалася ўнутры паражніны цела і цягнулася, як гумовы шланг, па падлозе, выгінаючыся змееподобными пластамі прама пад велізарным люстэркам. На падэшвах абедзвюх ног былі апёкі ад цыгарэт.
  
  "Магчыма, няўдалы аборт", - сказаў Пратт, паказваючы на запечаную кроў на падлозе, дзе побач з люстэркам ляжаў блакітны плод, загорнуты ў слізь, як освежеванный кацяня.
  
  "Ты ж у гэта не верыш".
  
  Пратт уздыхнуў і адвярнуўся ад плёну. "Хто-то прыклаў нямала намаганняў, каб прычыніць ёй боль", - сказаў ён.
  
  "Максімальная боль перад тым, як разрэзаць яе пасярэдзіне", - дадаў Кальвіна, пераступаючы праз лужыну ўсё яшчэ свежай крыві. Па краі віднеліся чорныя крапінкі, і Кальвіна прыгледзеўся больш уважліва: казуркі ў шаленстве паглыналі кроў Ціка.
  
  "Вінсэнт".
  
  Кальвіна падняўся з падлогі і паглядзеў на Прата.
  
  “ Мы адправіліся ў Клонг Той пасля твайго званка.
  
  Па тоне Прата ён зразумеў, што будуць новыя дрэнныя навіны. Ён пацёр рукі, ведаючы, што будзе далей.
  
  "Ты спазніўся".
  
  “На гадзіну. Калі мы прыбылі ў ват, Бунма быў крэміраваны. Засталіся толькі косці і попел ". Пратт скончыў і пачакаў, пакуль афіцэр перадасць яму рацыю. Ён аддаў некалькі загадаў і вярнуў рацыю назад. Голас Кальвіна быў крыху гучней шэпту; ён разумеў, што некаторыя іншыя афіцэры, магчыма, разумеюць па-ангельску.
  
  "Яны працуюць хутка", - сказаў Кальвіна. “У гэтым замяшаныя бірманцы. І Пратт, хто-то з паліцыі павінен быць замяшаны. Я гэта ведаю, і вы гэта ведаеце. Падобна на сувязь з наркотыкамі. Магчыма, Бэн Ходли натыкнуўся на гэта. Яны забілі яго. Яны спрабуюць прыкрыць сваю задніцу ".
  
  Спачатку Пратт нічога не казаў, таму што яму няма чаго было сказаць. Усе жыхары Клонг Той распавядалі адну і тую ж гісторыю: Бунму знайшлі мёртвым у трушчобах. Манахі сказалі, што ён павінен быць неадкладна крэміравалі. Адбылося нешта дзіўнае, але, тым не менш, гісторыі пацвердзіліся.
  
  "Яны сказалі, што Бунма загінуў у выніку няшчаснага выпадку", - нарэшце сказаў Пратт, парушыўшы маўчанне.
  
  "Прафесійны рызыка наёмнага забойцы больш падобны на гэта".
  
  Пратт прачысціў горла і паглядзеў на Кальвіна ў люстэрка. “Пару гадзін таму яшчэ адзін фаранг быў знойдзены мёртвым у госцевым доме Дзі Джэй. Гэта за гатэлем "Малайзія".
  
  "Перадазіроўкі наркотыкаў?" спытаў Кальвіна, злавіўшы ў люстэрку погляд Прата.
  
  “Яго пакой абчысцілі. Фотаапарат, пашпарт, наяўныя, адзенне. Знікла яго рэгістрацыйная картка ў госцевым доме. Ніхто не размаўляе. Ніхто нічога пра яго не ведае. Мы даставілі цела ў морг паліцэйскай бальніцы пад імем Невядомага.
  
  Кальвіна ледзь не страціў самавалоданне — смяротны грэх у Тайландзе — і паспрабаваў здабыць той глыбокі, роўны кантроль, каб вырвацца з гэтай пустэчы гневу. Гвалт захліснула яго; смерць, нагроможденная на гвалтоўную смерць, абрынулася на яго, і ён паглядзеў на сваё разбітае твар у люстэрку і пачаў смяяцца. Гэта была самая непадыходны эмоцыя.
  
  “І з містэрам Джонам Доу адбыўся няшчасны выпадак. Ці ў яго было хворае сэрца", - сказаў ён, смеючыся да тых часоў, пакуль слёзы не пацяклі па яго твары.
  
  Кіко ўвайшла ў пакой следам за Кальвіна. Ён убачыў, як яе твар у люстэрку скрывіўся ад эмоцый. Яна выдала прыглушаны ўсхліп; гэта быў жудасны хрып, як быццам што-то сціснула ёй горла. Вазьмі сябе ў рукі, сказала яна сабе. Не глядзі цяпер, не адчувай і не думай . Яна падумала, што зараз упадзе ў прытомнасць.
  
  “Смерць Бунмы не была няшчасным выпадкам. Пажылая жанчына бачыла, як двое мужчын цела выцягвалі з машыны з дыпляматычнымі нумарамі каля трох гадзін ночы. Ён быў ужо мёртвы. Нумар на нумарных знаках быў 86 — хто-то разгульвае з падробленымі нумарамі амбасады ЗША. Паркуюцца абы-дзе хочаце. Білетаў няма. Пазбаўляйцеся ад тэл. Падрыхтуйце амерыканцаў да падзення. Гэтыя разумныя хлопцы ".
  
  “ Ты ведаеш, як завуць гэтую старую?
  
  "Момант ісціны", - падумаў Кальвіна.
  
  Кіко паглядзеў на яго, чакаючы указанняў. "Памятай, Пратт з добрымі хлопцамі", - сказаў Кальвіна.
  
  "Я больш не ведаю, хто добры". Яна заплакала і закрыла твар рукамі.
  
  Паліцэйскі, стоячы на каленях на падлозе, рабіў здымкі, накіроўваючы камеру на плод. Спрацавала ўспышка. Кальвіна павярнуўся і асцярожна абышоў кішкі, нацягнутыя, як вяроўка. Ён хутка выцягнуў Кіко вонкі. Яна плакала ў яго на грудзях, выдаючы нягучна здушаным дзіцячыя крыкі.
  
  “ Тое, як яны забілі тую дзяўчыну. Гэта— " Яна здрыганулася, не скончыўшы прапанову.
  
  "Не чалавек," сказаў Кальвіна, гладзячы яе па валасах. Яна з цяжкасцю сглотнула і збіралася нешта сказаць. Ён прыціснуў палец да яе вуснаў. “ Заставайся тут.
  
  “Вінаваць, не вяртайся туды. Калі ласка".
  
  “ Гэта мая праца, Кіко. Ён змахнуў слёзы з яе шчокі.
  
  “ Мне не варта было расказваць Пратту аб старой. Яны і яе заб'юць. Праўда, Вінаваць? Скажы мне, чорт вазьмі. Яны заб'юць яе, ці не так? " закрычала яна, вырываючыся з яго абдымкаў, яе твар палала ад гневу.
  
  “Гэта не з-за адной бабулькі ў Клонг Тои. Гэта не толькі з-за Лека і Бэна Ходли. Калі ты не дапаможаш, загінуць і іншыя Цікі". Ён павярнуўся і накіраваўся назад у пакой. Паліцэйскі выйшаў, несучы камеру.
  
  "Вінаваць," сказала яна, прымусіўшы яго замерці.
  
  “ Так. "Ён зноў паглядзеў на яе твар, распухлы ад слёз.
  
  “Ты маеш рацыю. Гэта жудаснае пачуццё. Тая пажылая жанчына даверыла мне сваю гісторыю. Супольнасць давярае мне. Вось як гэта працуе. Праходзіць шмат часу, перш чым яны прымаюць цябе ў сваё жыццё ".
  
  Ён кіўнуў і зразумеў, што яна адчувала. У рэшце рэшт, на нейкім узроўні Цік давярала яму; адчувала тое, што ніколі не выяўлялася інакш, як ударам пісталета. І яе забілі.
  
  "Я пагавару з Пратт", - сказаў ён.
  
  "Дзякуй", - сказала яна.
  
  Пратт з'явіўся ў дзвярах і пастукаў па сваім наручныя гадзінах. "Пагаварыць з Пратт аб чым?" спытаў ён, паглядзеўшы спачатку на Кіко, а затым спыніўшы погляд на Кальвіна.
  
  "Расце колькасць загінулых", - сказаў Кальвіна.
  
  Кіко выцерла твар. "Я пачакаю цябе ў кафэ," сказала яна Кальвіна.
  
  "Гэта можа заняць некаторы час", - сказаў ён.
  
  Яна кіўнула і пайшла.
  
  
  ПРАТТ, вельмі падобны на галоўнага паліцэйскага, круціўся ў нагах ложка. Гэта быў выпадак, калі нікому не трэба было пытаць аб прычыне смерці.
  
  "Як даўно яна мёртвая?" - спытаў Кальвіна, да якога вярнулася самавалоданне. Ён быў зьбянтэжаны сваім папярэднім выступам.
  
  "Два-тры гадзіны", - адказаў Пратт.
  
  Цела было ўсё яшчэ цёплым. Кроў астывала, і яшчэ праз пару гадзін яна окоченеет.
  
  "Парцье бачыў хлопца, з якім яна ўвайшла?" спытаў Кальвіна, зноў узіраючыся ў выраз твару Цік. Што яна бачыла ў тым пакоі два ці тры гадзіны назад?
  
  “ Мужчына-таец, гадоў дваццаці-дваццаці аднаго. Белая футболка, сінія джынсы і красоўкі. Двухтактный матацыкл. Гаворыць па-тайску з исанским акцэнтам.
  
  "І працуе на Чанчая," дадаў Кальвіна.
  
  Пратт зачыніў свой нататнік і назіраў, як двое санітараў загарнулі цела Ціка і паклалі яго на насілкі.
  
  "Вы не можаце гэтага даказаць", - сказаў Пратт. Цела выйшла за дзверы. На ложку засталіся скрываўленыя абрысы цела Ціка.
  
  “Учора ўвечары ён бачыў Цік са мной у "Афрыканскай каралеве". Яны выкарыстоўвалі яго, каб напасці на мяне ". Кальвіна засунуў рукі ў кішэні і пачаў хадзіць па пакоі, разважаючы і разважаючы ўслых. “А замест гэтага я ўсунуў ручку ў вока Бунмы і ў яго мозг. Яна ўцякла. Гэта была няўдалая праца. Яна ведала, што яны прыйдуць за ёй, выследят яе. Чанчай знайшоў яе і... не проста забіў. Загадаў зарэзаць.
  
  Пратт пачакаў, пакуль Кальвіна перастане хадзіць па пакоі і падыме вочы. “Ці гэта была сямейная сварка. Яе хлопец прыраўнаваў. Ён сышоў з розуму. Ён мог быць на разбавителе, або какаіне, або спидах ... І ён страціў самавалоданне", - сказаў Пратт.
  
  У Бангкоку было шмат маладых мужчын з сельскай мясцовасці з вялікімі марамі, але без працы, сям'і або сувязяў. Забойца Ціка мог быць матацыклістам. Магчыма, нават бойфрэндам. Калі гэта праўда, падумаў Кальвіна, у яго павінна была быць важкая прычына, каб забіць залатога гусака. Ён вярнуўся да таго, з чаго пачаў. Найбольш верагодным тлумачэннем было тое , што матацыклетны жакей атрымаў загад ад свайго джао па . Чанчай хацеў завязаць размову і зрабіць Кальвіна яшчэ адно папярэджанне.
  
  “ Хто-небудзь запомніў рэгістрацыйны нумар матацыкла? - Спытаў Кальвіна.
  
  Пратт паківаў галавой і кінуў востры погляд на афіцэра, уронившего недакурак на падлогу пакоя. Афіцэр нахіліўся і падняў яго, як быццам выпадкова выпусціў.
  
  “ Мяркуючы па апісанню, ў вас пад падазрэннем паўмільёна мужчын у Бангкоку.
  
  "У нас ёсць прызнанне". Голас Прата гучаў сарамліва, і ён пазбягаў глядзець Кальвіна ў вочы.
  
  "Што-што?"
  
  У Кальвіна адвісла сківіца. Ён быў заспеты знянацку. Пратт чакаў свайго часу, чакаў, пакуль Кальвіна не трапіцца ў яго ўласную пастку. Прысеўшы на край ложка, Кальвіна спытаў: "Хто прызнаўся?"
  
  “ Той самы хлопчык, які забіў Бэна Ходли.
  
  Кальвіна зарагатаў. “Дакладна. Лек выйшаў з турмы, знайшоў схаваўся Цік, зарэгістраваўся ў гатэлі 86, збіў яе і вярнуўся ў турму як раз своечасова, каб прызнацца ".
  
  "Няма", - прама адказаў Пратт. "Ён наняў сябра, каб зрабіць гэта".
  
  "Ты размаўляў з гэтым іншым?"
  
  “Мы шукаем яго. Яго не будзе ў Бангкоку".
  
  "Пратт, Пратт", - сказаў Кальвіна, паднімаючыся з ложка. Ён падняў далоні. "І чаму гэты хлопец хацеў, каб яе забілі?"
  
  “Ён хацеў, каб яна зрабіла аборт. Яна хацела пакінуць дзіця. І яна збіралася сведчыць супраць Лека па справе аб забойстве Хоудли ". Некалькі іншых паліцэйскіх слухалі тлумачэнні палкоўніка і ківалі ў знак згоды.
  
  Кальвіна адвёў яго ў бок. “Пратт, гэта я, Вінаваць. Што тут адбываецца? Ты размаўляеш з гэтым хлопцам у турме ці як? Хто-то на цябе абапіраецца? У гэтым няма сэнсу. І я не думаю, што ты на гэта купишься ".
  
  "Не паказвай мне, як рабіць маю працу, Вінаваць", - сказаў ён. Кальвіна загнаў яго ў кут, што яму зусім не падабалася — выбіраць паміж версіяй падзей дэпартамента і тым, што, па здагадцы Кальвіна, магло быць рэальнасцю сітуацыі.
  
  "Адзін з "хлопцаў" апрацаваў Лека у турме", - падумаў Кальвіна.
  
  "Ён падпісаў прызнанне", - сказаў Пратт.
  
  "Гэты хлопец прызнаўся б у тым, што страляў у Джона Ф. Кэнэдзі".
  
  “ Тады ён яшчэ не нарадзіўся.
  
  “Ён сказаў бы, што рабіў гэта ў мінулым жыцці. Вашы хлопцы належаць на яго, і ён кажа ім усё, што яны загадаюць яму гаварыць. Цела крэміравалі менш чым за дваццаць чатыры гадзіны. Прызнання ў забойстве праз дзве гадзіны пасля таго, як яны былі здзейсненыя дзіцем у турэмнай камеры. Джон робіць гэта ў гасцявых дамах. Што гэта? Тайланд становіцца эфектыўным?"
  
  “Лек ведаў гэтую дзяўчыну. Ён пазнаёміў яе з Бэнам. І ён, верагодна, выхваляўся ёй, што забіў Бэна".
  
  “Можа быць, збольшага гэта праўда. Яна думала, што, адвёўшы мяне да Афрыканскай каралеве, яна дапамагае Леку. Быў хто-то, хто сказаў бы, што Лек быў дзе-то ў іншым месцы і з кім-то іншым. Напрыклад, з Вичаи. Толькі яе падманулі.
  
  Кальвіна накіраваўся да дзвярэй.
  
  "Куды ты ідзеш?" - спытаў Пратт.
  
  “ Дадому. Мне трэба падумаць, " сказаў Кальвіна, зірнуўшы на гадзіннік.
  
  “ Ты размаўляў з прадаўцом антыкварыяту? Пратт набліжаўся да яго.
  
  Кальвіна кіўнуў, варожачы, як шмат Пратт даведаўся ад гандляра антыкварыятам на Soi Mia Noi.
  
  "Яна казала табе, што Бэн пракруціў афёру з каштоўнымі паперамі?" Спытаў Кальвіна.
  
  Пратт паківаў галавой і выглядаў здзіўленым.
  
  “Яна сказала, што ён атрымаў каля мільёна прыбытку ад інвестыцыйнага клуба. Фаранг журналісты і бізнесмены".
  
  "Адзін з іх мог забіць Хоудли," Пратт сказаў без асаблівай перакананасці.
  
  "Гэта, чорт вазьмі, дакладна не тлумачыць гэты беспарадак", - сказаў Кальвіна. Яго погляд рушыў услед за позіркам Прата праз увесь гасцінічны нумар.
  
  “ Вы мяркуеце, што ёсць сувязь паміж гэтым забойствам і тым, што адбылося ў Патпонге.
  
  Кальвіна усміхнуўся, абапёршыся локцем аб дзверы.
  
  "У мяне ёсць ўнутранае прадчуванне".
  
  "Вы былі п'яныя мінулай ноччу?" - спытаў Пратт. Ён паспрабаваў, каб пытанне прагучала як жарт, але ў яго нічога не выйшла, і ён ведаў гэта, як і Кальвіна.
  
  Рана ці позна Кальвіна чакаў, што ён падыме пытанне аб такой магчымасці. Невытлумачальнае напад като ў "Афрыканскай каралеве"; і ён нічога не знайшоў, ні адзінага сведчанні таго, што гэтая гісторыя не была алкагольным трызненнем.
  
  “На што падобны п'яны чалавек?" - спытаў я. Сказаў дурань: "Як тапелец, дурань і вар'ят: адзін глыток гарэлкі робіць яго дурнем, другі зводзіць з розуму, а трэці топіць яго ", - адказаў Пратт, цытуючы " Дванаццатую ноч ". Ён прамовіў гэтыя словы так, каб яны гучалі ясна і немудрагеліста, як быццам яны былі яго ўласнымі.
  
  - Сцэна пятая, "Дванаццатая ноч", - сказаў Пратт, усміхаючыся.
  
  Кальвіна адчуваў, што на нейкім узроўні Пратту хацелася верыць, яму трэба было падумаць; у яго было занадта шмат асабістай гісторыі, каб паверыць, што алкаголь мог так далёка завесці Кальвіна. У той жа час Кальвіна баяўся за Прата. У яго быў канфлікт інтарэсаў. Ён павольна, але дакладна уцягваў свайго сябра ў тыя сферы, дзе любы таец інстынктыўна разумеў наступствы: ён прасіў яго праліць святло ў расследаванні забойства на паляўнічыя ўгоддзі, занятыя магутнымі людзьмі. Гэтыя тэрыторыі былі пад забаронай.
  
  Доўгі час ніхто не прамаўляў ні слова. Кожны спрабаваў знайсці спосаб зразумець іншага, не ведаючы, як аддзяліць сяброўства ад абавязку, гонар ад гора, праўду ад ілюзіі. Існавалі пэўныя культурныя адрозненні ў дачыненні да таго, што ўяўляе сабой доказ, абгрунтаваныя сумневы і характар прызнання.
  
  Кальвіна парушыў маўчанне. “ Магу я пагаварыць з Леком?
  
  "Гэта пустая трата часу".
  
  "Баішся прайграць заклад?" - спытаў Кальвіна, выціснуўшы ўсмешку.
  
  “ Патэлефануй мне заўтра.
  
  Праз імгненне пасля сыходу Кальвіна Пратт рушыў услед за ім. Ён паклікаў Кальвіна, які разгарнуўся, засунуўшы рукі глыбока ў кішэні.
  
  "Я не лічу вас дурнем ці вар'ятам", - сказаў Пратт.
  
  Кальвіна кіўнуў, паглядзеў на шыльду "Гатэль 86", а затым зноў на Прата. “ Дзякуй.
  
  Кіко выйшаў з кафэ. Яны разам прайшлі праз паліцыю і натоўп. Кальвіна спыніўся перад ларком з локшынай на Soi 22. Ён спыніў таксі. “Усё гатова. Пяцьдзесят бат, " сказаў ён, адчыняючы заднюю дзверы.
  
  Яна жэстам запрасіла Кальвіна сесці першым.
  
  "Не, я магу дайсці адсюль дадому пешшу".
  
  Затым яна павярнулася да Кальвіна. “ Я не хачу ісці дадому адна.
  
  Ён успомніў, як цалаваў яе перад тым, як Пратт патэлефанаваў яму. Ён успомніў, як яны ў апошні раз займаліся любоўю і як яе валасы рассыпаліся па яго падушцы пасля таго, як яна заснула.
  
  Яна яму спадабалася. Ён вырашыў, што яна яму вельмі падабаецца. "Дык гэта значыць, што ў цябе ўсё яшчэ ёсць мая чырвоная зубная шчотка?"
  
  Упершыню пасля вячэры яна засмяялася.
  
  OceanofPDF.com
  ТРЫНАЦЦАЦЬ
  
  ЧАО ПРАЙЯ АСТРОЛАГ
  
  З-за закрытага вокны раніцу выглядала безветренным, з хвалямі спякоты, накатваюцца на сетку вуліц і будынкаў ўнізе. Вокны былі як у самалётах. Кватэра Кіко на пятнаццатым паверсе вышыннага дома прымусіла яго адчуць сябе так, нібы ён канчаткова пагрузіўся ў трапічнае бангкокское раніцу. Кальвіна ціха выслізнуў з ложка Кіко, пачысціў зубы чырвонай зубной шчоткай і паглядзеў у люстэрка на маленькія мяшэчкі ў сябе пад вачыма. У незнаёмым люстэрку яго твар выглядала так, нібы належала каму-то іншаму. Ён выгнуў бровы і скорчил грымасу самому сабе. На другі дзень пасля збіцця сінякі набылі балючы зелянява-жоўты колер. Акрамя таго, час брала сваё, пакідаючы пазнакі, зморшчыны і лініі ў якасці папярэджанняў, маленькіх паказальнікаў на тое, што дарога наперадзе ніколі не будзе такой жа, як дарога, што засталася ззаду.
  
  На кухні ён зварыў сабе кубак кавы. Затым сеў за стол і задумаўся аб тым, што прывяло яго ў кватэру Кіко мінулай ноччу. Убачыць знявечанае цела Ціка? "Не, не зусім", - падумаў ён. Няскончаная справа аб Бунме і Вичаи? Ён не згадваў іх імёнаў пры Кіко. Жарт Прата аб тым, што ён быў п'яны і ў яго былі галюцынацыі, што ён забіў като ў "Афрыканскай каралеве"? Не, гэта быў не першы раз, калі яго абвінавачвалі ў п'янстве, і не апошні, падумаў ён. На вуліцы з Кіко пачуццё глыбокага, непреходящего адзіноты ахутала яго, узрушыла, нашептало жудасную таямніцу ўсіх паслядоўных забойстваў — ты можаш чапляцца за край жыцця ў адзіночку, але пацвердзіць гэта ў адзіночку немагчыма. На адну ноч ён хацеў гэтага пацверджання; і, застаўшыся адзін на кухні, адчуў прыліў віны. Таму што не змог растлумачыць ёй свае эгаістычныя мэты. Ён вярнуўся, каб выратаваць сябе. І калі ён убачыў сябе ў люстэрку, ён зразумеў, што гэта не спрацавала. Тое, што засталося, азіраючыся назад, ужо нельга было выратаваць.
  
  Кіко бясшумна увайшоў следам за ім, нахіліўся наперад і пацалаваў яго ў шчаку.
  
  "Ты выглядаеш пагружаным у свае думкі," сказала яна, паклаўшы рукі яму на плечы.
  
  “Так, я проста падумаў. У мяне прызначаная сустрэча з місіс Лінг, варажбіткай. Яна жыве за ракой. Я найму даўгахвостая лодку на Ўсходнім пірсе. Астролаг Чао Прайя. Здаецца, яна чытала па зорках для Бэна Ходли. Хоць яна прапусціла чорную дзірку. "
  
  “ Чорная дзірка? Кіко абвіла рукамі яго шыю.
  
  “ Той, што застаўся ад кулі 38-га калібра.
  
  "У колькі мы выязджаем?" - спытала яна.
  
  Яе каціныя вочы сачылі за ім. Яна наліла сабе кавы і села за стол. Ён адчуў, што гэта дрэнная ідэя. Быў яшчэ адзін закон Кальвіна: калі хто-то забівае шлюху, каб напалохаць цябе, і ты не атрымліваеш паведамленні, другога паведамленні не будзе. Ён адкрыў ўчарашнюю газэту.
  
  “Твой гараскоп кажа, што табе варта заставацца дома. Злёгку выцерці пыл, трохі пачытаць, расставіць кветкі. Што-то ў гэтым родзе". Ён зрабіў выгляд, што чытае газету.
  
  "Гэта было ўчора", - сказала яна. “Сёння, згодна з майму гараскопу, не паддавайся на хітрыкі прыватнага дэтэктыва-сексиста. Паспрабуй трохі перавыхаваць яго. Дапамажы яму запісацца на прыём".
  
  "Мне больш падабаецца ўчорашні гараскоп", - сказаў ён, складаючы газету напалову.
  
  Кіко допила кава, аднесла ў ракавіну кубак, сполоснула яе і паставіла ў шафку над галавой.
  
  "Хіба ты не павінен быць у Клонг Той?"
  
  Яна пахітала галавой, акуратна выцерла рукі ручніком.
  
  "Паехаць з вамі да місіс Лінг значна важней", - сказала яна. Зазваніў тэлефон, і Кіко адказала на другі званок. "Гэта вас". Усмешка спаўзла з яе твару.
  
  На іншым канцы провада быў Пратт. Кальвіна падміргнуў ёй.
  
  "Абед, вядома, чаму б і не?" - сказаў Кальвіна.
  
  “Паслухай, Вінаваць. Я правёў звычайную праверку Даенг", - сказаў Пратт. Кальвіна назіраў, як Кіко блукае нейкі час па кухні, пакуль слухаў. “ Тры гады таму яе арыштавалі за кантрабанду антыкварыяту.
  
  “ Бірманская кухня. Добрая ідэя, " сказаў Кальвіна. Кіко плавала ў бурбалцы хатняй гармоніі, ціхенька напяваючы сабе пад нос.
  
  “І ў нас ёсць дадзеныя аб невядомым Доу. Яго звалі Джордж Сынклэрам. Ён прыбыў з Бірмы за ноч да таго, як быў забіты ".
  
  “Зразумеў. Дзякуй".
  
  “ Калі ты наконт ланчу, то я Джулі Эндрус. Яна наліла сабе вялікую порцыю апельсінавага соку, зачыніла дзверцы халадзільніка і вярнулася да стала.
  
  "Планы мяняюцца", - сказаў ён, яго рука рэфлекторна пацягнулася да ручкі пісталета. Ён хутка апусціў яго; павярнуўшыся, ён паспрабаваў усміхнуцца. Ён бачыў па яе твары, што ўсмешка нічога не выправіць.
  
  “ Прабач, не хацеў прымусіць цябе падскочыць.
  
  "Хто скокнуў?"
  
  "Вінцэнт Кальвіна скокнуў".
  
  Яна была права. Ён скокнуў і, па ўсёй верагоднасці, будзе скакаць ад ценяў у агляднай будучыні. Ён ліхаманкава спрабаваў успомніць, ці быў Джэф Логан ў Бірме. Валасы ў яго на патыліцы ўсталі дыбам. Ён падняўся на ногі, прайшоўся па кухні.
  
  "Ранавата для ленч," сказала яна, крыкнуўшы яму ўслед.
  
  Ён выйшаў з спальні ў сваёй куртцы. Яна ўвайшла следам за ім, калі ён зараджаў дзве запасныя 10-міліметровыя абоймы па восем патронаў у кожнай. Ён падлічваў у розуме. Кіко стаяў у дзвярах, назіраючы, як ён лічыць патроны.
  
  "Ну, і ў чым справа?" - спытала яна.
  
  "Што-што?" - спытаў ён, шчыльна сціснуўшы вусны і не паварочваючыся, каб паглядзець на яе.
  
  “ Тое, што сказаў Пратт.
  
  Ён сунуў запоўненыя абоймы ў кішэню курткі і павярнуўся. На яго твары не было і спробы ўсміхнуцца. Яго погляд напалохаў яе сваёй напружанасцю і рашучасцю.
  
  "Вінаваць, навошта ты гэта робіш?"
  
  “ Наконт мінулай ночы. Гэта была памылка, добра. Мне трэба было трымацца далей. У мяне раман з шлюхай ў Патпонге. Я табе не казаў. Гэта Бангкок. Гэта тое, як я спраўляюся з рэчамі. Я маю на ўвазе з жанчынамі. Я плачу за іх па адной ночы за раз. Яго халодны тон ашаламіў яе. Ён выцягнуў з кішэні курткі банкноту ў пяцьсот бат і паклаў яе на яе камода.
  
  "Ты жартуеш?" Яна павольна падняла рукі і прыкрыла рот.
  
  “Гэта падобна на жарт? Гэта гучыць як жарт? Вось як гэта працуе. Паслухай, мінулая ноч была цудоўнай і ўсё такое. Ніхто ў Бангкоку не крыўдзіцца на грошы. Гэта адзін з маіх законаў.
  
  "Вінаваць", - пачала яна з лёгкай дрыготкай у голасе.
  
  “ Мне трэба ісці. "Ён праціснуўся міма яе і выйшаў за дзверы.
  
  "Ты прыдурак", - крыкнула яна, калі ён сыходзіў.
  
  "Так мне сказалі на шасці мовах".
  
  
  ПАЗНЕЙ, седзячы ў таксі з апушчанымі шкламі, Кальвіна ўдыхаў гарачы, застаялай і забруджанае ранішні паветра. Кіроўца выехаў не ў той бок і затрымаўся ў шчыльнай корку. Потым ім прыйшлося чакаць цягніка. Нарэшце, таксі спынілася, каб заправіцца. Падчас паездкі паветра меў густ і пах бараў skid row у олд-Бауэр. Ён адкрыў "Бангкок пост" і знайшоў артыкул пра амерыканца па імя Джордж Сынклэрам, які памёр ад перадазіроўкі наркотыкаў у госцевым доме Дзі Джэй. Гісторыя нічым не вылучалася. Палітычныя меркаванні адсунулі яе на задні план. Ваенныя і грамадзянскія службы вялі барацьбу за ўладу. Рабочыя пагражалі прайсці маршам да Дома ўрада, каб атрымліваць чатыры даляры ў дзень у якасці мінімальнай заработнай платы. Гісторыя пра гольф ў Тайландзе на ўздыме. Сяброўства ў загарадным гольф-клубе Redwood прадавалася за сорак тысяч. Нечлены гулялі па сорак баксаў за раўнд. Працэнт выпадзення за партыю ў гольф быў эквівалентны дваццаці днях катаржнай працы на будоўлі — і гэта меркавала, што на самой справе выплачвалася мінімальная заработная плата, што было вялікім дапушчэннем.
  
  Было тайскае выраз, якое апісвае тое, што ён адчуваў, адкідаючы газету ў бок: маляня мак май ды . Занадта шмат думаць шкодна. Сцвярджалася, што разважанні выклікаюць галаўны боль і вялікую дозу маркоты. Замест гэтага было лепш засяродзіцца на пустаце, а не змагацца, задаваць пытанні або сумнявацца. Плывіце па плыні, як калі-то прапаведавалі хіпі.
  
  Таксі нарэшце згарнула налева з Нью-роўд і накіравалася да Ўсходняга пірса. Па абодва бакі ад soi разносчыкі прадавалі падробленыя "Ролексы", танныя падробкі ад Calvin Klein і пірацкія касеты з запісамі ўсіх поп-гуртоў свету. Ён выйшаў з таксі і накіраваўся да пірса. Зазывалы і разносчыкі акружылі яго, як зграя згаладалых сабак, заўважылі смеццевы бак, набіты тушанай ялавічынай. Ён дазволіў ім падысці прама да яго. Кальвіна звярнуўся да адзінага надзейнага спосабу зносін з зазываламі і лоточниками. Ён прыкінуўся нябачным. Ён прыкідваўся нябачным, а для гэтага патрабавалася асаблівая здольнасць: глядзець прама на іх, як быццам іх там не было, як быццам яго вочы не маглі распазнаць іх прысутнасць. Гэта спрацоўвала кожны раз. Праз некалькі крокаў ім стала страшна. Яго маска адхіленага, спакойна-халоднага вар'яцтва адпудзіла іх. Нават калі б ён не быў вар'ятам, ён быў наступнай горшай рэччу - ён быў цвёрдалобы. Мясцовы фаранг, які ведаў гэтую гісторыю; які авалодаў гэтым поглядам.
  
  Ён выйшаў на пірс і ўтаропіўся на неспакойную раку Чао Прайя. Маленькі хлопчык з босымі нагамі, тонкімі, як чарацінка, мачта, пагнаўся за ім і разгарнуў тварам да талстому кітайцу ў расшпіленай кашулі, які сядзеў за маленькім столікам, абліваючыся потым і тых, хто паліць цыгару. Тоўсты кітаец ўважліва агледзеў Кальвіна, сунуўшы яму моцна запэцканы альбом з брашурамі рачных тураў.
  
  "Ты хочаш экскурсію?"
  
  Кальвіна адказаў па-тайску. “Я хачу даўгахвостая лодку. Чатыры гадзіны. Дзвесце бат".
  
  Яго вочы звузіліся, калі ён паспрабаваў ацаніць Кальвіна. Ён зачыніў альбом. Тайцы, якія працуюць у турыстычнай сферы, ненавідзелі фаранга, які гаварыў па-тайску і ведаў мясцовыя цэны на паслугі.
  
  "Не магу", - сказаў ён. Але гэта было мяккае, безвынікова "не магу". Не магу .
  
  "Магу," цвёрда сказаў Кальвіна.
  
  Кітаец зноў паліў цыгару, выкашлял агідны камяк з лёгкіх, нахіліўся і выпусціў яго з рота. Плявок кітайца не валодаў моцай; ён больш ці менш ліўся, як кетчуп, нашмараваны на булачку для гамбургера. Кальвіна адчуў, як чыя-то рука дакранулася да яго пляча. Ён нізка прыгнуўся і хутка павярнуўся, схапіўшы Кіко за запясце. Гэта была Кіко. Яе погляд быў вострым і здзіўленым.
  
  "Ты рухаешся вельмі хутка", - сказала яна.
  
  “ Што ты тут робіш? - спытаў я.
  
  “ Я наняў лодку.
  
  "Ты што?"
  
  "Добра, яшчэ раз, павольна, па-ангельску: я наняў лодку".
  
  "Магу," сказаў тоўсты кітаец.
  
  "Забудзься," сказаў Кальвіна і адышоў ад свайго століка.
  
  Кіко дваццаць хвілін чакала прыезду Кальвіна. “Я патэлефанавала Пратту. Я ведала, што не магла так моцна памыляцца ў цябе. Ты спрабаваў абараніць мяне, адштурхоўваючы. Праўда?"
  
  "Колькі вы плаціце за лодку?" - спытаў ён.
  
  Гэтае пытанне застала яе знянацку.
  
  "Дзвесце бат," прамармытала яна.
  
  “Добра. Гэта правільная цана", - усміхнуўся ён.
  
  "Як наконт таго, каб быць сумленным, Вінаваць?"
  
  Ён быў на крок наперадзе яе, гледзячы на ваду ўнізе.
  
  "Ты хочаш сумленнасці?" - Спытаў яе Кальвіна.
  
  Яна прытармазіла побач з ім на пірсе. Яна кіўнула. І ён глыбока ўздыхнуў, разгойдваючыся на пятках і засунуўшы рукі ў кішэні.
  
  “Шчыра? Добра, праблемы ў вышэйшай лізе. Тут замяшаныя прафесіяналы. Людзі арганізаваныя, абсталяваныя, з сувязямі. З іншага боку, я бачу толькі двух чалавек. Гэта Пратт. І вось ён я.
  
  Кіко падняў тры пальцы. “ Тры чалавека.
  
  "Не, ты ўсё яшчэ не разумееш". Ён павярнуўся і падняў рукі ў адчаі і няверстве. “Людзі, з якімі мы маем справу, могуць рабіць усё, што захочуць. У іх імунітэт. У іх ёсць зброя.
  
  "Так што сыходзь, Вінаваць".
  
  Ён назіраў, як прычальвае парай і чарадой заходзяць на яго пасажыры.
  
  "Мяне нанялі, каб я пайшоў на гэтую рызыку", - сказаў ён.
  
  "Гэта несумленна".
  
  Кальвіна глядзеў, як паром адпраўляецца, узбіваючы масляністыя вады, якія плёскаліся аб прычал. Яна была права. Ён ведаў, што гэта было нешта большае, чым выкананне працы для сям'і Бэна Ходли.
  
  “Яны спрабавалі забіць мяне. Не адзін раз. А двойчы. Вы думаеце, я падымаю рукі і кажу: 'Прабачце мяне, мае дарагія сябры, я хацеў бы цяпер пакінуць пакой. Я бачыў дастаткова. Ведаю дастаткова. І цяпер я проста хачу сядзець склаўшы рукі і піць Мекхонг ".
  
  Да прычала прычаліў даўгахвостая катэр, і пілот жэстам паклікаў Кіко.
  
  “А што наконт мяне? Колькі копаў чулі, як я казаў, што бачыў сіні дыпламатычны нумарны знак, які пачынаецца з лічбы 86? Вы думаеце, гэтыя людзі пакінуць мяне ў спакоі? Ці маіх сяброў у Клонг Тои? Як ты думаеш, чаму я не пайшоў на працу? Па той жа прычыне, па якой ты шпурнуў у мяне пяцьсот бат — ты не хочаш бачыць, як пацерпіць той, каго ты любіш."
  
  Кіко не стала чакаць яго адказу. Яна ступіла ў даўгахвостая лодку. На карме сядзелі тайская мусульманін і яго жонка ў чадры. Пілот запусціў рухавік перапрацаванай машыны. Кальвіна паглядзеў на яе зверху ўніз. "Я не казаў, што кахаю цябе," сказаў ён.
  
  “Табе і не трэба было. Сядай", - адказала яна.
  
  Ён ступіў у лодку, якая злёгку пахіснулася пад яго вагой.
  
  "У мяне такое пачуццё, што ты пагаджаешся, што б я ні казаў", - сказаў ён, сядаючы побач з ёй. Але яго голас патануў у рове рухавікоў, калі лодка, задраўшы нос, вылецела з зоны прычала і ўвайшла ў галоўную раку.
  
  
  Спрэй ад "Чао Прайя" быў колеру самалётнага кавы і пах, як у школьнай хімічнай лабараторыі. Даўгахвостая катэр кідаўся паміж вялікімі грузавымі судамі, паром, хуткаснымі катэрамі і іншымі длиннохвостыми лодкамі; гэта было падобна на аўтамабільную корак у Сукхумвите без святлафораў або аднабаковай сістэмы, запавольвае рух кіроўцаў. Дом місіс Лінг знаходзіўся на невялікім бакавым канале. Кіроўца-мусульманін павольна аб'язджаў канал, яго жонка счытвае нумары дамоў. Калі яна знайшла патрэбны дом, ён заглушыў рухавікі і падрыхтаваўся пришвартовывать лодку. Яго жонка выскачыла і прывязала вяроўку да сваё. Трое ці чацвёра голых хлапчукоў плавалі ў атрутнае варыве ракі праз два дамы ад "варажбіткі". Хлопчыкі крычалі і махалі рукамі, соплі і вада цяклі ў іх з насоў, пакуль яны калыхаліся ў вадзе, як прынады.
  
  Кальвіна пачакаў, пакуль даўгахвостая катэр прычаліць і рухавік паднімуць з вады. Ён нервова пазіраў на бліжэйшыя дамы і лодкі. Усё выглядала недарэчна; але і сляпы прадавец латарэі спачатку таксама. Мусульманін выскачыў і працягнуў руку Кіко. Пасля таго, як яна апынулася на сушы, ён жэстам запрасіў Кальвіна сысці на бераг. Кальвіна пільна паглядзеў на дом наперадзе і выйшаў з лодкі. Ён папрасіў вадзіцеля-мусульманіна пачакаць гадзіну і сунуў яму банкноту ў пяцьдзесят бат. У пілота была ўсмешка, усыпаная залатымі каронкамі зубоў. Яго жонка, з галавой, пакрытай белым шаўковым капюшонам, завязаным пад падбародкам, без усякага выразу сядзела на карме, назіраючы, як двое суседскіх дзетак плывуць да лодцы.
  
  "Яны проста дзеці", - сказаў Кіко.
  
  Кальвіна назіраў за імі. Пара худых загарэлых рук высунулася з-за барты, за ёй рушыла ўслед маленькая галоўка з крывой усмешкай. "Яна была права", - падумаў ён.
  
  У варажбіткі быў невялікі каркасны дом. Перад домам быў разбіты сад з тэрасамі, рокарием, плотам і варотамі. Тэрыторыя была дагледжаная, а кветкі ў колеры. Такія сады патрабавалі значных выдаткаў часу і ўвагі. Вароты былі пакінутыя адкрытымі. Кальвіна прайшоў праз іх у суправаджэнні Кіко. Ён дамовіўся аб сустрэчы ў самыя кароткія тэрміны. Афіцыйна ў місіс Лінг не было вакансій на працягу двух месяцаў. Згадка пра Даенг і Бэнэ Ходли скараціла час чакання менш чым да дваццаці чатырох гадзін. Калі яны ішлі па садзе, Кальвіна заўважыў нейкі рух ля акна. Край фіранкі апусціўся, калі ён патэлефанаваў. У прыадчыненых дзвярах стаяла кітаянка сярэдніх гадоў з густа падведзенымі алоўкам бровамі і авальным тварам, з гладкай, як мел, бледнай скурай.
  
  "Місіс Лінг, я Вінцэнт Кальвіна".
  
  Яна адчыніла дзверы да канца і ўпусціла іх унутр.
  
  На місіс Лінг было блакітнае шаўковую сукенку з ніткай жэмчугу. У яе былі праніклівыя вочы гульца — вялікія, чорныя, бліскучыя, вільготныя, вочы, якія выглядалі так, нібы за імі сто гадоў блефу.
  
  "Гэта мой сябар, Кіка", - сказаў Кальвіна, ківаючы ёй.
  
  Кіко злёгку пакланілася. Лінг і вокам не цепнула вачмі, калі Кальвіна працягнуў ёй візітную картку; на адным краі было невялікае пляма ад мехонга. Гэта было тое дотык, ад якога адны расслабляюцца, а іншыя выходзяць за дзверы. Місіс Лінг правяла пальцам па картцы, кіўнула і ўсміхнулася.
  
  "Вінцэнт Кальвіна", - сказала яна з кітайскім акцэнтам, дакранаючыся да плямы. "Калі ласка, прайдзіце сюды".
  
  Яны прайшлі у невялікую гасцёўню. Круглы стол быў накрыты свежай белай абрусам, а на ім веерам ляжала калода ігральных карт кашуляй ўверх. Над сталом павольна круціўся невялікі электрычны потолочный вентылятар. Белыя архідэі і ваза з апельсінамі і бананамі былі адсунутыя ў бок. Місіс Лінг абыйшла стол па гадзіннікавай стрэлцы, спынілася і ўтаропілася на Кальвіна сваімі вялікімі вільготнымі вачыма, затым працягвала хадзіць, пакуль не завяршыла круг.
  
  "Прыгожы сад," сказаў Кальвіна.
  
  “ Містэр Кальвіна, сядайце сюды, - сказала Лінг, паказваючы пальцам. Бэн цікавіўся садоўніцтвам. Ён быў натуралістам. І ён шмат ведаў аб трапічных насякомых.
  
  "Жукі," сказаў Кальвіна. “ Вы казалі пра жуках?
  
  “ Матылькі, мурашкі і жукі. Калі ласка, Кіко, сядзь сюды. Яна паказала на крэсла злева. Увайшла пакаёўка з падносам, на якім стаялі тры шклянкі вады з лёдам, паставіла іх на стол і знікла, не сказаўшы ні слова.
  
  “ Колькі разоў Бэн прыходзіў сюды? Кальвіна пачаў.
  
  Яна схіліла галаву набок. “ Дазвольце мне зірнуць на вашу правую руку, містэр Кальвіна. Яна не хацела пачынаць з яго пункту гледжання.
  
  Кіко падштурхнуў яго локцем пад сталом. Ён працягнуў правую руку, і яна вывучыла лініі, яе вочы, падобныя на галаўныя ліхтары пры далёкім святле. “ Цяпер твая левая. Кальвіна паклаў левую руку далонню ўверх на стол. “ У цябе праблемы з жанчынамі. І з выпіўкай. Але цяпер абедзве праблемы вырашаліся. У наступным годзе, я думаю, ты ўчыніш паездку ў Амерыку. Цяпер Кхун Кіко."
  
  "Наколькі добра вы ведалі Бэна, акрамя яго захапленні саджаць кветкі і апырскваць для greenfly?" Пакуль што гэта не зрабіла на яго ўражання.
  
  Кіко ўжо паклала рукі на стол.
  
  "Ну?" спытаў Кіко менш чым праз хвіліну.
  
  “Раней у цябе было шмат смутку. Адзін, двое мужчын кінулі цябе. Можа быць, адзін памрэ. Адзін сыдзе. Так, я думаю, адзін памрэ. Але ты больш не плачаш. Праз шэсць-сем месяцаў ты зноў ўлюбляешся. На гэты раз мужчына не пакіне цябе."
  
  Кіко выглядала збітай з панталыку, круцячы маленькае залатое колца на безыменным пальцы правай рукі.
  
  "Магчыма, я недастаткова ясна выказаўся па тэлефоне", - сказаў Кальвіна. “Я не хачу абвяшчэння. Я хачу задаць некалькі пытанняў аб Бэнэ Ходли".
  
  Лінг спынілася, кіўнула і зрабіла са свайго куфля; глытальныя руху рабілі яе падобнай на рыбу, яе вочы ідэальна прыстасаваліся бачыць пад вадой на вялікія адлегласці. Яна асцярожна паставіла свой келіх на бубновую даму.
  
  "Ты не верыш", - сказала яна Кальвіна. “У некаторых мужчын ёсць адказ на ўсё і ні за што. Я дзялюся сваім дарам. Верыш ці не. Да мяне гэта не мае ніякага дачынення".
  
  “ Бэн быў вернікам? - спытаў я.
  
  Лінг перабірала ігральныя карты, павольна перагортваючы іх па адной за раз. Адкрыўшы червонного караля, яна спынілася і падняла вочы.
  
  "Спачатку - няма".
  
  "Што прымусіла яго змяніць сваё рашэнне?"
  
  Яна паціснула плячыма. “Што мяняе чыё-небудзь меркаванне... ці сэрца? Калі ты гэта ведаеш, значыць, табе вядомыя сакрэты больш глыбокія, чым мне".
  
  "Мой бацька аднойчы сказаў," сказаў Кіко, парушаючы маўчанне, " што натураліст - гэта спірытуалісты, які працуе пад выдуманым імем.
  
  "Ваш бацька быў вельмі мудрым чалавекам," сказала місіс Лінг.
  
  Кальвіна неспакойна закруціўся на крэсле. Ён адкашляўся, перарываючы глядзельную кантакт паміж Кіко і місіс Лінг.
  
  "Ён калі-небудзь кансультаваўся з вамі з нагоды інвестыцый?" - спытаў ён.
  
  Яна кіўнула. "Часам".
  
  “ Ты памятаеш, калі ён у апошні раз кансультаваўся з табой?
  
  Яна зверыць з маленькім чорным штодзённік, перагортваючы старонкі, водзячы пальцамі па слупкам дат і імёнаў. "Два месяцы таму". Яна закрыла кнігу і зноў пачала пераварочваць карткі. Яна спынілася на пікавай даме і нахмурылася.
  
  “ Ён калі-небудзь гаварыў з табой пра Бірме?
  
  "Няма", - адказала яна, выглядаючы збянтэжанай.
  
  Гэта быў ветлівы, незаученный адказ. Выраз яе твару казала аб тым, што яна сказала праўду.
  
  “ Ёсць якія-небудзь ідэі, хто мог хацець забіць Бэна?
  
  Яе погляд стаў клапатлівым, і яна перабірала край ігральнай карты. Слабая спроба праявіць гасціннасць была вычарпаная. Яна падумала пару хвілін і задрыжала, калі паглядзела на Кіко.
  
  “У яго было нейкае няшчасце. З жанчынай. Ён не згадаў яе імя. Проста жанчына. У яго былі праблемы на працы. Ён быў у дэпрэсіі ".
  
  "Профіль жыцця фаранг ў Бангкоку", - сказаў Кальвіна.
  
  Яна не ўсміхнулася і перавярнула іншую карту. Гэта быў червовый валет. “Я спытаў у яго, ці зрабіў ён сваю прапанову. Ён сказаў, што няма".
  
  “ Якое дар? Яна прыцягнула ўвагу Кальвіна. Ён злёгку нахіліўся наперад і перавярнуў карту. Гэта быў кароль пік.
  
  Ўсмешка мільганула ў кутках яе вуснаў. “Мінулым летам ён хадзіў у сьвятыні Эраван і прасіў аб ласцы. Ён даў абяцанне духам. Скажы мне, калі прадаць акцыі".
  
  "Гэта тое, што ён табе сказаў?" Спытаў Кальвіна. Па тым, як яна гэта сказала, яго інстынкты падказалі, што яна перабольшвае або ўтойвае праўду. Ён паўтарыў пытанне.
  
  Яна ўздыхнула, склаўшы рукі на стале. Яна паглядзела на свае пазногці, адзін за адным, нібы лічачы.
  
  "Але ён не зрабіў свайго дары", - сказала місіс Лінг. “Значыць, духі паслалі яму папярэджанне. Намёк на непрыемнасці, якія яны яму задаволяць, калі ён не стрымае свайго абяцанні".
  
  "Што ён табе паабяцаў?"
  
  Яна ўздыхнула, павольна отпивая са свайго куфля. Яна зрабіла невялікі ўдых. "Чаму ўсё мяне аб гэтым пытаюць?"
  
  “ Хто вас пытаўся, місіс Лінг?
  
  Яна тут жа пашкадавала аб сваёй успышцы, але было занадта позна адступаць. “Даенг, спытай мяне. І я скажу ёй тое, што кажу табе. Бэн не казаў мне. Усё роўна, што ён прапаноўваў. Важна толькі тое, што ён парушыў сваё абяцанне."
  
  “ І вы сказалі яму пакінуць гэта ў сябе?
  
  "Так, я сказаў яму пра гэта".
  
  "І ён дазволіў сябе забіць".
  
  "Можа быць, ён спрабаваў падмануць духаў сан-пхра-фум".
  
  Ён пачуў дастаткова і ўстаў з-за стала. - І яшчэ адно. Табе што-небудзь кажа 'ўстаноўка для буму"? Абазначэння ў кампутарным файле Бэна ўсё яшчэ турбавалі яго.
  
  Яе вочы заблішчэлі, і яна ўсміхнулася, паціскаючы плячыма. Ад гэтага яе шыя знікла. "Lig для буму?" - спытала яна.
  
  "Забудзь пра гэта", - сказаў ён.
  
  
  Пілот-мусульманін завёў рухавік, як толькі ўбачыў, што Кальвіна праходзіць праз вароты. Яго жонка, якая да гэтага спала, пацягнулася і пазяхнула, звярнуўшы твар да неба, нібы творачы малітву.
  
  "Ты ёй паверыў?" спытаў Кіко.
  
  Ён спыніўся і азірнуўся на дом. “ Яна ўвесь час ашуквала.
  
  "Адкуль ты гэта ведаеш?"
  
  "Яна сказала яму, якое прапанова зрабіць", - сказаў ён. Кальвіна збіраўся сказаць што-то яшчэ, калі скрозь роў рухавіка пачуў прыглушаныя стрэлы. Мусульманка ўпала наперад, з гучным воплескам стукнуўшыся аб ваду. Кальвіна моцна штурхнуў Кіко, паваліўшы яе на зямлю. У яе хапіла здаровага сэнсу адкаціцца за рокарий у террасном садзе. Кальвіна нырнуў за ёй, куля взметнула бруд побач з яго левым локцем. Ён бачыў, як даўгахвостая пілот лодкі атрымаў кулю ў шыю і зваліўся без пачуццяў на дно лодкі, як выкінутая на бераг рыба. На вадзе побач з лодкай з'явіліся плямы крыві.
  
  "Дзе яны, чорт вазьмі?" спытаў ён скрозь зубы.
  
  "На зялёнай лодцы," сказаў Кіко.
  
  Ён падняў галаву, каб паглядзець. Яна была права. Стрэлы даносіліся злева. Двое ўзброеных людзей стралялі з плоскодонной лодкі на супрацьлеглым баку канала. Лодка рухалася наперад на поўнай хуткасці. На кожным з баевікоў былі чорныя шлемы матацыклетныя, і Кальвіна мімаходам убачыў авіяцыйныя акуляры, якія былі на прафесійным кілера, выдававшем сябе за прадаўца. У абліччы жукоголовых быў намёк на цёмны зло, калі яны выступілі наперад, сціскаючы пісталеты. Яны прыселі на носе, страляючы ў Кальвіна. Ён прыгнуўся, затым выкаціўся на адкрытае месца і правёў тры хуткіх раўнда. 10-міліметровая куля прабіла грудзі аднаго з баевікоў. Ён упаў галавой у канал. Кальвіна пачакаў імгненне. Мёртвы баявік плаваў, раскінуўшы рукі перад лодкай. З берагавой лініі даносіліся аддаленыя крыкі. Крыкі ўстрывожаных дзяцей.
  
  Кіко пацягнуў яго за запясце. “ Пачакай, Вінаваць. Яны сыдуць.
  
  "Чорта з два яны гэта зробяць", - сказаў ён. На гэты раз ён папоўз вакол горкі, каб зрабіць выразны здымак з далёкага канца. Ён палічыў да трох, затым падняўся на калені і выпусціў дзве кулі ў другога стрэлка. Ён прамахнуўся.
  
  "Ляжы", - крыкнуў ён Кіко, якая выглядала так, нібы збіралася ўцячы назад у дом.
  
  Пакінуты баявік адкрыў агонь у адказ, адправіўшы іх абодвух у сховішча. Набліжаюцца кулі ўдарылі ў дзесяці футах злева, прычым адна куля трапіла ў скалу пад дзіўным кутом. Асколак трапіў Кіко ў твар, і яна ўскрыкнула ад болю.
  
  Кальвіна ўбачыў кроў.
  
  "Сукін сын," сказаў ён.
  
  Пракаціўшыся далей па набярэжнай, ён зачапіў лодку неабароненым правым бокам і разрадзіў абойму. Тры кулі прабілі матацыклетны шлем па крузе, шчыльнаму, як маленькі кулак. Ўдар куль адкінуў стрэлка назад, і ён упаў у канал. Рухавікі катэры-парушальніка пераключылі перадачу, і пілот змяніў курс, у той час як Кальвіна уставіў новую абойму і выпусціў яшчэ чатыры кулі ў кабіну, калі катэр выйшаў з канала ў бок ракі Чао Прайя.
  
  Ён паставіў Кіко на калені. Кроў была размазана па яе шчацэ і вуснаў. Яна была агаломшана, бледная і ў шоку. Яна не плакала. Яе вочы былі пашыраны. У яе падагнуліся калені, і ён падхапіў яе, калі яна ўпала, і панёс праз сад да хаты астролага.
  
  Ён паняцця не меў, наколькі моцна яна пацярпела. Але ён бачыў, што яна не ў лепшай форме. Моцна трымаючы яе, Кальвіна моцна ўдарыў каленам у дзверы.
  
  Місіс Лінг расчыніла дзверы, яе вочы пашырыліся, калі яна агледзела цела, калыхаюцца ў вадзе побач з прычалам. Суседскія дзеці сядзелі, абхапіўшы калені рукамі, двума докамі ніжэй, дрыжучы. Яе вусны варушыліся, але з іх не злятала ні гуку. На канале было ціха і мірна.
  
  "Што Бэн ўзяў з сабой у Эраван?"
  
  "Сланы," прашаптала місіс Лінг, калі ён нёс Кіко ў гасціную. “ Ён абяцаў даставіць бірманскіх сланоў.
  
  OceanofPDF.com
  ЧАТЫРНАЦЦАЦЬ
  
  КРАКАДЗІЛАВЫ СЛЁЗЫ
  
  ПРАТТ схіліўся над сталом, скрыжаваўшы ногі, піў з кубкі гарачы кава і чытаў газету. Ён нетаропка і цярпліва гартаў старонкі; калі ён паставіў кубак, місіс Джамтонг неадкладна зноў напоўніла яе. Затым яна схавалася з віду, рухаючыся ціха, замкнёна, прывідна, як быццам была напалохана да смерці. Пры кожным руху Прата яна сгибала плечы і галаву ў паклоне. Пратт прымушаў яе тузацца; ён выклікаў у яе дрыжыкі, даводзячы яе да дзіўнага, інстыктыўнага мовы цела, і ўсё гэта было рэакцыяй на яго уніформу, званне і статус. Уніформа давала ёй няёмкую сумесь глыбокай павагі, павагі і страху. Яна нервова пацерла чырвоныя, мокрыя рукі. Пратт папрасіў яе не турбаваць Кальвіна. Ён быў задаволены, прачытаўшы "Бангкок пост", якая была разгорнута па-над рэзкай зморшчыны на яго карычневых паліцэйскіх штанах.
  
  Гэтую сцэну яна амаль не магла сабе ўявіць. Як хто-небудзь з суседзяў паверыць, што яна была сведкай таго, як палкоўнік тайскай паліцыі чытаў газету "Фаранг" і чакаў, калі фаранг прачнецца без старонняй дапамогі ў сваёй пасцелі? Фаранг, які быў у ложку з незнаёмай жанчынай. Побач з дзвярыма стаялі шэсць пар вялікіх, пацёртых, танна пашытых тайскіх туфляў, і адна пара маленькіх, да бляску начышчаных белых лодачак. Маленькая пара ў канцы выглядала імпартнай і дарагі. Пратт паглядзеў на туфлі і пагрузіўся ў роздумы, калі місіс Джамтонг выпусціла шклянку на падлогу. Яна ціха ўскрыкнула, калі талерка разляцелася ўшчэнт; затым адступіла да сушылцы для посуду, скінуўшы яе ў ракавіну з гучным грукатам разбіваюцца талерак.
  
  Кальвіна крадучыся выйшаў з спальні з паднятым пісталетам.
  
  "Добрай раніцы, Вінцэнт," Пратт сказаў, ківаючы на туфлі Кіко.
  
  Кальвіна апусціў пісталет, адчуваючы сябе поўным ідыётам. Ён здрыгануўся, нібы страсаючы фальстарт ў царства асабістага жаху. “Я ненавіджу гук б'ецца шкла. Гэта нагадвае мне аб шлюбе, " сказаў ён, пацягваючыся. Місіс Джамтонг стаяла на карачках, падмятаючы бітае шкло.
  
  Кіко на дыбачках пракралася за ім у доўгай футболцы "Янкіз" з павязкай на шчацэ. "Прывітанне, Пратт". Яе голас быў ціхім і сонным, а валасы звісалі зблытанымі пасмамі.
  
  "Ты ў парадку?" Спытаў Пратт, складаючы газету.
  
  "Занадта высока для ямачкі", - сказала яна з акцэнтам Кальвіна. Яна прыціснула мову да ўнутранай баку шчокі і скорчила шутовскую грымасу. Затым знікла ў ваннай. Ён чуў, як яна защелкнула замак на дзверы, напяваючы сабе пад нос, і ўключыла душ.
  
  "Вы двое пачынаеце выглядаць і казаць аднолькава", - сказаў Пратт, вывучаючы асоба Кальвіна.
  
  "Бруклинская традыцыя".
  
  “ Так кажа твая былая жонка.
  
  Ён утаропіўся на Пратта, думаючы аб сваёй былой жонцы, наносившей макіяж ў ваннай — здавалася, гэта было пару жыццяў назад. Затым Кальвіна ўхмыльнуўся. "Я ніколі не была падобная на Хелен".
  
  Пасля стральбы на канале Кальвіна скарыстаўся тэлефонам місіс Лінг і патэлефанаваў Пратту. "Памятаеце, што цела знікаюць і крэміруюцца ў рэкордна кароткія тэрміны".
  
  Неўзабаве пасля таго, як Кальвіна паклаў Кіко ў ложак, Пратт прыбыў на паліцэйскім верталёце. Ён пакінуў Кіко з місіс Лінг, накладывающей халодны кампрэс на рану. Выйшаўшы на лужок, Пратт амаль нічога не сказаў, пакуль яны абыходзілі цела, якія два нырца працягнулі праз вароты і паклалі побач. Кальвіна распавёў аб засадзе на далёкім беразе. Пратт выглядаў ўзрушаным, калі слухаў. Ківаючы галавой, ён хадзіў сярод тэл. Кальвіна ведаў, аб чым ён думаў: як ён збіраўся растлумачыць масавае забойства? Ён парушыў усе правілы, адправіўшыся ў чужы раён на паліцэйскім верталёце, на выкарыстанне якога ў яго не было дазволу. Як гэта будзе прадавацца? Ён ненавідзеў беспарадак, падумаў Пратт.
  
  "Табе трэба было сказаць мне, што ты прыедзеш сюды", - сказаў Пратт, спрабуючы стрымаць свой гнеў.
  
  “ І ты думаеш, я быў бы ў бяспецы дзе-небудзь у іншым месцы?
  
  Адзін з паліцэйскіх вадалазаў зняў шлем з мёртвага кілера. Хлынулі вада, пустазелле і кроў. На пругкім дзіцячым твары былі ірваныя раны ад 10-міліметровых куль; гэта было не тое твар, якое маці захацела б даведацца. Пратт паглядзеў уніз, яго зубы ўпіліся ў ніжнюю губу.
  
  Кальвіна стварыў вялікую праблему для Прата. Яна была памерам з варонку, досыць вялікую, каб паглынуць яго кар'еру ў паліцыі, пазбавіць яго аўтарытэту, разбурыць яго будучыню. Любому іншаму тайскім паліцэйскаму гэтага было б дастаткова, і ён адвярнуўся б, папярэдне даўшы Кальвіна некалькі саветаў: Едзь жыць у Сінгапур або на Балі. Але, калі ласка, едзь з Тайланда. Трымайся далей пару месяцаў, пакуль гэта не забудзецца. А яшчэ лепш, трымайся далей. Не ў характары Прата было адварочвацца.
  
  Пратт разгарнуў газету. Місіс Джамтонг скончыла прыбіраць пабітыя шклянкі і талеркі і прынесла Кальвіна кавы. Ён адпіў з кубка і назіраў, як вочы Прата бегаюць па артыкуле на першай старонцы.
  
  "Кхан Вінаваць, твая сяброўка хоча кавы?" місіс Джамтонг кіўнула ў бок ваннай. Ён чуў, як Кіко прымае душ.
  
  "Яна хоча", - сказаў Кальвіна.
  
  “ Вам лепш зірнуць на гэта. "Пратт перадаў яму газету. Паліцыя ачапіла канал, апячатала сад дома місіс Лінг, нікога больш не ўпускала і пагрузіла цела ў паліцэйскі верталёт. Затым Пратт асабіста разабраўся з англамоўнай прэсай. Яго англійская быў бездакорны, гаворка адточаная, і ён валодаў талентам знаходзіць тлумачэння, якія, па агульным думку, мелі такі ж сэнс, як і любыя іншыя.
  
  Кальвіна ўбачыў першую калонку; гэта была гісторыя аб перастрэлцы паміж рачнымі піратамі з-за тэрытарыяльнай спрэчкі на канале ў Чао Прайя. Былі выяўленыя чатыры цела — жанчыны і траіх мужчын. Крыніцы ў паліцыі выказалі здагадку, што гэта была засада. Паліцыя актывізавала свае намаганні, каб пазбавіць раку ад піратаў, гісторыя скончылася. Там было размытае малюнак тэл, раскладзеных у садзе Лінг.
  
  "Адкуль яны былі?" - спытаў Кальвіна, кладучы газету на стол. У Тайландзе той, хто быў родам, у значнай ступені быў тым, кім ён быў.
  
  "Чонбури", - сказаў Пратт. Адно слова паведамляла усё, што трэба было сказаць; у Чонбури была рэпутацыя, часткова міфічная, а часткова рэальная, вытворцы залішняй колькасці наёмных баевікоў.
  
  Пратт узяў кампутарную раздрукоўку і памахаў ёю.
  
  "Іх дасье таўшчынёй у цаля".
  
  "Хто іх прынёс?" Спытаў Кальвіна, гартаючы раздрукоўку, якую ён не мог прачытаць, таму што яна была на тайскім. Яна была вялікага вагі. Ён паляпаў складзенай веерам газетай па калене.
  
  Погляд Прата слізгануў па столі, затым па вокнаў і дзвярэй. У яго ўзнікла адчуванне, што ў кватэры Кальвіна небяспечна. Цяпер ён ведаў людзей, якія спрабавалі забіць Кальвіна; і ён таксама ведаў, што яны не спыняцца, пакуль не давядуць справу да канца.
  
  "Хадзем на дах," аднымі вуснамі прамовіў Кальвіна. Ён падышоў і надзеў сандалі як раз у той момант, калі Кіко выходзіла з ваннай. Яе валасы былі закруціў ручніком. "Куды ты направляешься?" - спытаў я.
  
  Спачатку яна выглядала збянтэжанай, калі Кальвіна прыціснуў палец да вуснаў. "Бег у Мехонг". Ён падміргнуў.
  
  "Купі мне дацкае печыва", - сказала яна, падморгваючы ў адказ.
  
  "Выдатна", - падумаў ён.
  
  Плоская дах зарасла пустазеллем, пробивающимися з расколін; старажытная, потускневшая тэлевізійная антэна была перакуліцца набок. З усіх бакоў гарызонт усеивали будаўнічыя краны. Пратт адышоў у бок і паглядзеў уніз, на пад'язную дарожку і двух сваіх людзей, што стаялі наперадзе, затым павярнуўся і пайшоў назад на другі бок.
  
  “Афіцыйна, двое, якіх вы забілі, былі наняты для забойства мусульманскай пары на лодцы. Пілот падмануў Джао па, які мае вялікі ўплыў на раку. Гэта гучыць праўдападобна, і наўрад ці хто-то ставіць пад сумненне гэтую версію. Важна тое, што іншыя людзі думаюць, што я ў гэта веру ".
  
  "Каму мы можам давяраць?" - спытаў Кальвіна, назіраючы за будаўнікамі ў бамбукавых капелюшах, сутулыми па пояс з цяжкай ношай за спіной.
  
  Пратт паківаў галавой і прыхінуўся спінай да парэнчаў. “Я не ведаю. І не пазнаю, пакуль не дазнаюся, хто замяшаны ва ўсім гэтым. Як высока ён займае. І палітычныя сувязі. Ён павярнуўся і паглядзеў прама на Кальвіна. "Вінцэнт, трымайся далей ад гэтага".
  
  Кальвіна на імгненне задумаўся. “Хто-то ў дэпартаменце замяшаны ў аказанні дапамогі бірманскай банды кантрабандыстаў наркотыкаў. Як ты думаеш, хто гэта? У цябе павінна быць нейкая ідэя".
  
  У Прата павінен быў быць разумовы кароткі спіс; як палкоўнік тайскай паліцыі, ён ведаў, хто можа быць замешаны. Але ён баяўся адгадваць. Што, калі гэта быў сябар ці хто-то, звязаны з яго сям'ёй? Хто б гэта ні быў, ён будзе знішчаны. Чорнае, чарнільная настрой адбілася ў вачах Прата. Нейкая ўспышка азарэння ператварыла гэты настрой у бледны гнеў.
  
  "Вам трэба было сказаць мне пра гэта да таго, як вы пайшлі да астролага", - сказаў Пратт, вырываючыся, як чалавек, які трапіў у пастку, і спрабуючы вырвацца з яе прамой атакай. “Чаму ты не патэлефанаваў мне? Гэта не Нью-Ёрк. У гэтым горадзе нельга гуляць у Самотнага рэйнджара. І ты ўзяў з сабой Кіко".
  
  На верхняй пляцоўцы лесвіцы з'явіўся Кіко з кубкам кавы ў руках. “ Вінаваць спрабавала мяне кінуць.
  
  Яе раптоўнае з'яўленне заспела іх абодвух знянацку.
  
  "Цяпер гэта не мае значэння", - сказаў Кальвіна.
  
  “Я назваў яго мудак і наняў лодку да яго прыбыцця. Таму ён зрабіў тое, што павінен быў. Ён узяў лодку. У Вінаваць не было асаблівага выбару. Я збіраўся паехаць з ім ".
  
  Пратт ускінуў рукі і прайшоў па даху да процілеглага канца, сціснуўшы кулак у раскрытай далоні, а затым вярнуўся назад. Ні Кальвіна, ні Кіко нічога не сказалі. Яны глядзелі, як ён пазбаўляецца ад свайго гневу, расчаравання і расце пачуцці бездапаможнасці. Кальвіна бачыў яго ў такім стане толькі аднойчы: даўным-даўно ў Нью-Ёрку пасля таго, як кітайская Трыяда спрабавала ўцягнуць яго ў здзелку з наркотыкамі.
  
  “Добра, добра. Вы двое прыяцелі. Вы хадзіце на спатканні і ввязываетесь ў перастрэлкі. І цяпер у моргу чатыры мёртвых тайца. І будзе толькі горш, перш чым яна стане лепш. Я хачу, каб ты убрался з Тайланда ".
  
  “Пратт, прывітанне. Памятаеш, калі я хацеў, каб ты убрался з Нью-Ёрка, а ты сказаў мне: 'Я не уцякач'? І я сказаў табе: 'Гэтыя хлопцы могуць паспрабаваць сур'ёзна напаскудзіць цябе'. А ты адказаў: 'Я не баюся'. Ты памятаеш што-небудзь з гэтага?"
  
  Пратт усё выдатна памятаў. Ён паглядзеў уніз з даху і адчуў галавакружэнне, падумаўшы аб тым, як блізкі быў да таго, каб быць забітым у Нью-Ёрку. "Я быў напалоханы, Вінаваць", - сказаў ён без асаблівай перакананасці. "Але гэта не тое ж самае".
  
  “Чаму? Таму што гэта Тайланд? Толькі на гэты раз бірманцы вязуць гэта дзярмо праз порт у Клонг Тои. У іх сувязь з Патпонгом. Чанчай. Ён змазвае для іх сітуацыю і прыцягвае свайго прыяцеля з аддзела, каб той падтрымаў яго. Ён атрымлівае долю ад дзеянняў. Хто-то ў аддзеле атрымлівае долю ад дзеянняў у абмен на абарону. Без свайго чалавека гэта не магло б прапрацаваць і двух дзён без арышту. У гэтага хлопца, кім бы ён ні быў, ёсць такія хлопцы, як Вичай і Лек, на зарплаце, якія прадаюць гэта дзярмо. І вы кажаце, што гэта не адно і тое ж? Магчыма, дэталі не зусім ідэнтычныя. Але гэта тое ж самае дзярмо, тыя ж самыя прыдуркі. Кальвіна зрабіў паўзу, глыбока ўздыхнуў і засмяяўся.
  
  "Прыдуркі, падобна, проста не хочуць пакідаць нас у спакоі", - сказаў Пратт, падыходзячы ззаду і кладучы руку яму на плячо.
  
  Пратт паспрабаваў усміхнуцца, але не змог.
  
  “Прыйшло заключэнне лабараторыі пра нож, які мы знайшлі ў хлопца ў матацыклетным шлеме. У таго, у якога над правым вокам тры двухдюймовых кулявых адтуліны - у яго быў нож са слядамі крыві. Кроў была станоўчай на "О", супадзенне з крывёю Ціка", - сказаў Пратт.
  
  “Менавіта гэта я і кажу. У гэтым бізнэсе адна брудная рука мые другую". Кальвіна перагнуўся цераз парэнчы і паглядзеў на свае пазногці.
  
  "Так што ж нам рабіць?" - спытаў Пратт, зірнуўшы на яго.
  
  “Баюся, на гэты раз мая сям'я не зможа паклапаціцца пра гэта. Думаю, гэта азначае, што мы цяпер вялікія хлопчыкі. Мы павінны паклапаціцца пра сябе самі. І лэдзі, " сказаў Кальвіна, калі Кіко прыхінуўся да парэнчаў.
  
  "Варта трымацца далей ад гэтага", - хутка дадаў Пратт.
  
  Кальвіна паглядзеў на яе, потым на Прата. “Я згодны. Ты скажы ёй. Усё яшчэ ваеннае становішча. Ваенныя па-ранейшаму запраўляюць шоў. Арыштуйце яе. Пасадзіце яе пад хатні арышт.
  
  "Дзякуй," сказаў Кіко. “ Але я магу сама пра сябе паклапаціцца.
  
  "У вас ёсць якія-небудзь ідэі, што гэта значыць, калі ў гэтым замяшаныя бірманцы?" Голас Прата злёгку дрыжаў, калі ён загаварыў.
  
  "Гэта бірманская штука грызе цябе", - сказаў Кальвіна, і па полуулыбке на твары Прата ён зразумеў, што спраўдзіліся яго горшыя асцярогі.
  
  Кальвіна, як і многія фаранг, ведаў у агульных рысах гісторыю, якой вучаць кожнага тайскага школьніка: паміж тайцаў і бірманцы ніколі не было ўзаемнай любові. У 1767 годзе, за дзевяць гадоў да Амерыканскай рэвалюцыі, бірманцы разрабавалі Аюттайю, сталіцу тайскай імперыі, якая распасціралася на поўнач да Вьентьян і на захад да Бірмы. Горад шпілем і пагад і больш за 1700 залатых храмаў. Цэнтр улады каралеў Сіяма на працягу трыццаці трох дынастый. Што адрознівала Кальвіна ад тайцаў, так гэта глыбокае хваляванне, выкліканае гэтай стратай. Тайцы не забыліся і не даравалі бірманцы; і, у пэўным сэнсе, тайская нацыяналізм выковался з даўняй, цьмее нянавісці да гэтага ганьбы і паразы.
  
  Большасць людзей у Тайландзе ведалі пра сумны лёс, якая напаткала Бірму. Краіна знаходзілася ў руках ваеннага дыктатарскага рэжыму, людзей, на руках якіх была кроў. Яны таксама былі горшым выглядам кровапраліцця, выкліканага масавым забойствам уласнага народа — студэнтаў, жанчын, дзяцей, манахаў. Ваеннае ўрад не дапускала дыскрымінацыі, калі справа даходзіла да аблавы на бірманцы для пакарання. Грамадзянская ўрад перамагло на агульнанацыянальных выбарах у 1988 годзе, але занадта шмат крыві пралілося, каб армія змагла перадаць уладу, таму ваенныя арыштавалі і саслалі членаў новага ўрада. Бірма была ізаляваная і ігнаравалася. Бессэнсоўнае забойства не мела аўдыторыі. І цяпер тыя ж самыя людзі, якія дзейнічалі ледзь ніжэй паверхні, імпартавалі свае забойства ў Тайланд. Масавыя забойцы хлынулі праз мяжу. Кальвіна выпадкова апынуўся ў цэнтры бірманскай аперацыі ў Бангкоку. Яны тройчы спрабавалі забіць яго. Будзе чацвёрты, пяты, шосты раз — колькі б разоў гэта ні запатрабавала, таму што гэта былі вопытныя, цярплівыя забойцы, якія будуць пераследваць Кальвіна, і ніякая паліцэйская абарона не зможа выратаваць яго назаўжды.
  
  Той ноччу Пратт варочаўся з боку на бок, разважаючы аб гэтай сувязі. Калі ён дабраўся да кватэры Кальвіна, Пратт праспаў каля трох гадзін. Ўсмешка згасла, як халодны патухлы агонь. Ён прыйшоў маліць Кальвіна сысці, і ён ведаў Кальвіна дастаткова добра, каб разумець, што той зробіць для яго практычна ўсё, што заўгодна, толькі не ўцячэ. На працягу многіх гадоў хадзілі чуткі аб тым, што бірманская армія была ўцягнутая ў опійны бізнес на паўночнай мяжы Тайланда. Бірманцы не маглі пашыраць аперацыі ўнутры Тайланда без дапамогі каго-небудзь у Бангкоку. Хто ў дэпартаменце дапамагаў бирманцу? Ён прааналізаваў магчымыя варыянты і звузіў кола да некалькіх высокапастаўленых афіцэраў. Імёны зноў і зноў круціліся ў яго ў галаве.
  
  Факты пачалі падрываць некаторыя прафесійныя рэпутацыі, і гэта гарантавала працяг гвалту. Пратт быў добрым, прыстойным паліцыянтам. Але нават добры паліцэйскі быў кроўна зацікаўлены ў гонару свайго аддзела. Яго праблема заключалася ў прызнанні таго, што Кальвіна быў правоў — фаранг, якія валодаюць праніклівасцю, былі рэдкасцю, фаранг, якія працуюць знутры, амаль не існавала. Факты перашкаджалі таго, якімі Пратт хацеў іх бачыць. Тое, што ён выявіў, зрабіла яго няшчасным і усхваляваным, але ў рэшце рэшт — і іронія лёсу не выслізнула ад Прата - ён змірыўся з тым фактам, што Кальвіна быў адзіным чалавекам, з якім ён мог давяраць і з якім мог працаваць. А ў справе аб забойстве ў Тайландзе такую выснову рабіў яго — у лепшым выпадку — кандыдатам на датэрміновую пенсію або прызначэнне ў якой-небудзь горад у межах мінамётнай дасяжнасці камбоджыйскага мяжы.
  
  “Джао па, прадажныя копы, схудалыя наркаманы і наёмныя забойцы. Ооооооооо, " сказаў Кальвіна, назіраючы, як кран перамяшчае груз свежага цэменту за гарызонт. "Адзінае, у чым можна быць упэўненым, дык гэта ў тым, што Бэн Ходли не быў зьбіты хлопцам з Исана".
  
  "Я ведаю", - сказаў Пратт, упершыню дапушчаючы такую магчымасць. Ён убачыў, як твар Кіко прасвятлела.
  
  "Калі ён зможа вярнуцца дадому?" - спытала яна.
  
  Ні Кальвіна, ні Пратт не хацелі ёй адказваць.
  
  "Гэта не так проста", - нарэшце сказаў Кальвіна. Пратт з удзячнасцю паглядзеў на яго, а затым на Кіко.
  
  "Там, дзе ён цяпер, яму бяспечней", - дадаў Кальвіна.
  
  “Ці магу я ўбачыць яго, Пратт? Пагаварыць з ім?" - спытала яна. Замкнёныя, спакойныя манеры Кальвіна прымушалі яе нервавацца. Ён перастаў жартаваць і танцаваць. Калі такі чалавек, як Кальвіна, станавіўся сур'ёзным, яна ведала, што гэта падстава для трывогі.
  
  "Я б хацеў пагаварыць з хлопцам", - сказаў Кальвіна, думаючы, што Пратт збіраецца растлумачыць, чаму просьба Кіко невыканальная. “У мяне такое пачуццё, што гэтаму хлопцу ёсць што расказаць. Ён давярае Кіко.
  
  "Няма!" - крыкнуў Кіко. “Ты не можаш выкарыстоўваць яго давер да мяне такім чынам. Гэта разбурыла б усе, дзеля чаго я працаваў у грамадстве. І гэта няправільна".
  
  "А калі мы гэтага не даведаемся, што тады?" - спытаў Кальвіна.
  
  "Загіне яшчэ больш людзей", - сказаў Пратт. Ён адышоў ад парэнчаў і павярнуўся тварам да Кіко, які стаяў прама насупраць. “Вінцэнт правоў. Калі ты хочаш дапамагчы людзям з Исана, дапамажы Вінцэнту. Зрабі так, каб Леку было камфортна ".
  
  Кальвіна зразумеў, што Пратт сядзеў за сталом, піў каву і чытаў газету з пэўнай мэтай. Ён ніколі раней не быў у кватэры Кальвіна. Гаворка аб выездзе з краіны была звычайным папярэджаннем аб тым, што ён усё яшчэ можа сарвацца з месца і з'ехаць.
  
  “ Лек патрулюе каналізацыю. Сукхумвит сёння раніцай паміж Сойс 43 і 55.
  
  “ Каналізацыйны патруль? Кальвіна выглядаў здзіўленым. “Хлопец яшчэ нават не паўстаў перад судом, а ўжо спрабуе адпрасіцца за добрае паводзіны. Як гэта здарылася?"
  
  Пратт, сутыкнуўшыся з прамым, нязручным пытаннем, цягнуў час або, што яшчэ лепш, проста ігнараваў яго, падумаў Кальвіна. Але Пратт быў не такі пераканаўчы ў гэтым выкананні, як многія тайцы, — ён правёў занадта шмат часу ў Нью-Ёрку. Гэты вопыт змяніў яго здольнасць супрацьстаяць і даў Кальвіна перавага, якое Пратту часам не падабалася. Кальвіна валодаў здольнасцю пранікаць у яго думкі. Часам гэта турбавала Прата, часам забаўляла. Кальвіна паспрачаўся сам з сабой, што адзіным адказам будзе хітрая, якая разумее ўсмешка.
  
  Пратт зірнуў на пакрытую жвірам дах. Ён ацаніў гумар з пункту гледжання Кальвіна. "Я ўсё зрабіў", - сказаў ён.
  
  “ І хто-то ў дэпартаменце, які, як вы думаеце, замяшаны ў гэтым, ведае аб гэтым пагадненні? Кальвіна цяжка праглынуў, калі да яго пачало даходзіць поўнае ўсведамленне.
  
  “Вядома; як ты думаеш, чаму я сказаў табе прыбірацца з Тайланда?
  
  “ Таму што ты ведаў, што я гэтага не зраблю.
  
  "І калі ты збіраешся застацца, тады..."
  
  "Чаму б не быць карысным?" Кальвіна скончыў прапанову.
  
  "Ты ведаў усё гэта, калі прыйшоў сёння раніцай", - сказаў Кіко, захапляючыся павольнай, паступовай і настойлівай тэхнікай Прата, якая дазваляе Кальвіна і ёй падштурхоўваць яго да таго, каб ён рабіў менавіта тое, што ён хацеў з імі зрабіць, але ніколі не хацеў — і не мог прымусіць сябе спытаць іх наўпрост. Ёй здалося, што ў яго стылі, ёсць што-нешта японскае. Кальвіна успомніў таблічку, якую Пратт трымаў на сваім стале ў паліцэйскім упраўленні. Гэта была цытата з Кориолана: "Дзеянне - гэта красамоўства". Для Прата дзеянне мела значна большую каштоўнасць, чым словы. Калі толькі гэтыя словы не былі напісаныя Шэкспірам.
  
  
  На вяршыні Soi 49, доўгай вуліцы, якая працягнулася міма бальніцы Самитивей і дзясяткаў шматпавярховак, у якіх жывуць багацеі, Кіко першым заўважыў каля двух дзясяткаў цемнаскурых — чытай, исанборн — тайскіх мужчын-падлеткаў у стандартнай турэмнай уніформе: сініх фуражках, шортах, сандалях. Іх цвёрдыя целы былі запэцканыя цёмнай, агіднай жыжкай з нетраў каналізацыі Сукхумвита. Маці было б цяжка пазнаць свайго сына, измазанного чалавечымі экскрэментамі. Кіко паглядзеў на кожнае з асоб. Рабочая брыгада працавала пад промнямі ранняга ранішняга сонца.
  
  "Я яго не бачу", - сказала яна.
  
  Кальвіна прайшоў па тратуары міма чаргі.
  
  "Ён павінен быць тут", - сказаў Кальвіна. "Працягвайце шукаць".
  
  Турэмны наглядчык, апрануты ў карычневую ўніформу, курыў цыгарэту, седзячы на драўляным крэсле з прамой спінкай ў цені падстрэшка. Яго голас разносіўся над вулічным рухам, калі ён выкрыкваў загады. Выпускаючы клубы шэрага цыгарэтнага дыму, ён назіраў за Кальвіна, як кошка за мышшу. Кіко прашаптаў што-то ў некалькіх футах ад банды, па-за межамі чутнасці брыгадзіра. Ён усміхнуўся і прыкрыкнуў на аднаго са зняволеных, які спыніўся, каб выцерці пот з твару.
  
  Вязні перадавалі вёдры з чорнай жыжай з рук у рукі, як старамодная пажарная каманда. Некалькі зняволеных спусціліся пад дарогу і прачысцілі ўнутраны ход каналізацыі. Зняволены, які працаваў пад вуліцай па калена ў слоты, паднёс вядро з памыямі іншаму вязню, які стаяў наверсе. Усе мышцы ног і рук былі прасякнуты потым і дзярмом. Трэці зняволены узяў вядро, расплескивая памыі, калі перадаваў яго па лініі. Зняволеныя, іх галовы пад жоўтымі фуражками пагойдваліся уверх-уніз, працавалі моўчкі. У канцы чаргі апошні чалавек выліў вядро ў грузавік, прыпаркаваны на дарозе. Працэс уяўляў сабой барацьбу з паводкамі па таннай цане. Асуджаныя стваралі паслужны спіс добрага паводзінаў для датэрміновага вызвалення, а затым для многіх з іх вярталіся ў мясцовыя трушчобы, дзе адкрытую каналізацыю заўсёды затопляло.
  
  "Палкоўнік Прачаи сказаў, што я магу знайсці Лека тут", - сказаў Кальвіна начальніку.
  
  Па яго ўсмешцы Кальвіна сказаў на заканчэнне, што ён не зрабіў спрыяльнага ўражанні на кіраўніка. "У нас тут працуе шмат леков". Яго верхняя губа оттянулась у грымасе, агаліўшы доўгія жоўтыя зубы.
  
  Кальвіна выцягнуў банкноту ў пяцьсот бат і сунуў яе яму ў руку. “ Можа быць, ты зможаш ўспомніць, які лек?
  
  "У яго тут маленькі шнар", - сказала Кіко, малюючы паўмесяц ўздоўж сваёй правай сківіцы.
  
  Наглядчык зірнуў на банкноту ў пяцьсот бат і падняўся на ногі, засоўваючы яе ў левы пярэдні кішэню. Ён падышоў да чаргі, спыніўся і працягваў ісці, пакуль не апынуўся ля ўваходу ў каналізацыю. Ён прысеў на кукішкі і пракрычаў у дзірку. Праз імгненне з дзіркі высунулася галава маленькага хлопчыка, выглядевшего злёгку збянтэжаным. Наглядчык моцна схапіў Лека за руку і выцягнуў на вуліцу.
  
  "Гэта ён", - сказаў Кіко.
  
  Кальвіна не даведаўся б хлопчыка па фатаграфіі ў газеце. Яго галава была выгаленыя, ногі запэцканыя ў чорнай слізі, а ў руцэ ён трымаў жоўтую кепку. Лек выглядаў спалоханым, як чалавек, якога шмат разоў хапалі, але ён не зусім прыстасаваўся да працэсу. Дзеянне, верагодна, перакладаўся як "Зноў час споведзі" .
  
  Затым ён убачыў Кіко, і ўсмешка асвятліла яго твар, ўсмешка пазнавання, надзеі і палягчэння.
  
  Яны завялі яго за кут на Сой 49 і знайшлі шапік з локшынай. Кіко замовіў яму талерку локшыны і кітайскі чай з лёдам. Яны абодва глядзелі, як ён есць, яго рукі былі запекшимися ад дэталяў каналізацыі. Ён еў апантана, вялікімі глыткамі, як чалавек, які не бачыў ежы пару дзён. Пасля таго, як ён скончыў з першай міскай, Кальвіна падрыхтаваў для яго другую. Ён рыгнул і выпіў чацвёрты шклянку кітайскага гарбаты з лёдам. Кальвіна ўтаропіўся на вуліцу. Больш за тузін невялікіх фургонаў былі прыпаркаваныя ўздоўж тратуара ў чаканні людзей, якія накіроўваюцца ў бальніцу, або слуг, якія накіроўваюцца ў адну з раскошных кватэр. Вадзіцелі гультайнічалі ў сваіх фургонах, палілі, утаропіўшыся ў прастору, пацягваючы з бутэлек Brown Cow, папулярны вадкі амфетамін.
  
  “ Кіка кажа, што ты не забіваў Бэна Ходли.
  
  Лек з падазрэннем паглядзеў на Кальвіна.
  
  "Я ведаю, што ты б гэтага не зрабіў," сказаў Кіко.
  
  Лек сядзеў, напружана скрыжаваўшы рукі на грудзях і адкінуўшыся на спінку крэсла. Ён марыў апынуцца зноў у каналізацыі. Там было бяспечна. "Паліцыя сцвярджае , што я забіў фаранга" .
  
  “ Падумай добра, Лек. Якой паліцэйскі? Як яго завуць? Як ён выглядаў?
  
  Лек адказаў остекленевшим позіркам. Ён пайшоў у свой асабісты кокан. Ён быў усяго толькі дзіцем, напалоханым і недаверлівым. Верагодна, ён шмат чаго не ведаў, але ён ведаў адно важнае правіла выжывання: не звяртай увагі, калі фаранг пытаецца цябе аб тайскім паліцэйскім, які працаваў над табой і можа вяртацца і працаваць над табой зноў і зноў.
  
  "Ты задаеш яму занадта шмат пытанняў, Вінаваць", - сказаў Кіко.
  
  “ Добра, забудзься пра копах. Раскажы мне пра Вичаи і Бунме. Яны твае сябры?
  
  Лек выглядаў збянтэжаным і схіліў галаву набок.
  
  "Усё ў парадку," сказаў Кіко заспакаяльным тонам.
  
  Лек кіўнуў і працягнуў ёсць. “ Я іх ведаю.
  
  “Бунма мёртвы. Вичаи хаваецца. Ёсць ідэі, куды ён мог пайсці?"
  
  У вачах Лека запаліўся агеньчык. Ён перастаў ёсць і паціснуў плячыма. “ Я не ведаю.
  
  Кальвіна ўсміхнуўся, каб падбадзёрыць яго.
  
  “Вы кажаце, што не забівалі фаранга . Вы кажаце, што не ведаеце, куды мог адправіцца Вичаи. Што наконт наркотыкаў, якія паступаюць праз порт. Навошта Вичаи прапаноўваць гераін ў доме духаў?"
  
  "Можа быць, ён спалохаўся", - выказаў меркаванне Лек.
  
  "Як быццам ты напалоханы".
  
  - Копы кажуць , што я забіў фаранга .
  
  "Што вы на гэта скажаце?" спытаў Кальвіна
  
  Ён усміхнуўся. “Усё роўна, што я кажу. Я кажу, што не забіваў містэра Бэна, тады паліцыя стварае праблемы маёй маці. Я кажу пра Вичаи, можа быць, яны таксама прычынілі ёй боль".
  
  Кіко ахнула, стрымліваючы слёзы. "Гэта жудасная пагроза", - сказала яна, працягваючы руку і дакранаючыся яго рукі. Дык вось як копы націснулі на Лека, падумаў Кальвіна. Самы надзейны спосаб зламаць тайца - прыстрашыць яго маці; ён альбо заб'е цябе, альбо дасць табе тое, што ты хочаш. Слёзы цяклі па твары Лека, пакідаючы крывыя дарожкі на шчоках яго перепачканного сажай асобы.
  
  “Містэр Вінцэнт хоча дапамагчы грамадству. Калі ёсць што-тое, што ты можаш сказаць яму, то скажы прама. Ты можаш давяраць яму. Ён не зробіць нічога дрэннага ".
  
  Лек кіўнуў і расказаў ім усё. Ён і яшчэ сямёра худых хлопцаў працавалі ў Патпонге разносчыкамі, зазывалы і сутэнёрамі. На працягу некалькіх тыдняў яны жылі, спалі і елі разам, вяртаючыся да сваіх сем'ям толькі для таго, каб даць ім грошай. Ніхто не задаваў ім пытанняў, не пытаўся, дзе яны былі і адкуль у іх столькі грошай. Яны баяліся адказу. Дзеці жылі на адасобленай ўскраіне Клонг Тои, побач з чыгуначнымі шляхамі пад эстакадай хуткаснай аўтамагістралі, дзе было могілках пагрузчыкаў, старых грузавікоў са спушчанымі шынамі і разбітымі ветравым шклом, а таксама якія былі раскіданыя старых халуп, пашытых з кардонных каробак, абрэзкаў дрэва і ірванай, бруднай адзення. Вялікую частку часу Кіко сядзела нерухома, пакуль Лек казаў. Ён глядзеў у стол, пазбягаючы яе позірку. Хоць яна магла працягнуць руку і пагладзіць яго, калі ён рабіў занадта доўгую паўзу.
  
  Кальвіна пачаставаў Лека кока-колай, калі той пачаў распавядаць гісторыю пра тое, як Вичаи першапачаткова скраў грошы ў Фонду, каб купіць права заняць стары грузавік без шын, усталяваны на блоках. Пасля таго, як Кальвіна злавіў яго і грошы былі вернутыя, група знайшла заступніка. Чанчай купіў ім грузавік, які ператварыўся ў клуб для худых дзяцей, і ён уключыў іх у аплатную ведамасць. Яны былі ў яго ў даўгу, і ён валодаў імі. Да таго часу, як Чанчай скончыў, ён купіў ім чатыры матацыкла і сем пэйджараў. Толькі Вичаю даверылі забраць іх у порце. Ён прывозіў па адным-два кілаграма гераіну за раз, і яны захоўвалі яго ў грузавіку. Калі адзін з іх атрымліваў сігнал, ён тэлефанаваў па тэлефоне, пазнаваў інфармацыю аб колькасці, гатунку, цане і адрасе. Затым яны заводзілі матацыкл і ажыццяўлялі дастаўку. Дзеці сталі вачыма і вушамі Чанчая ў Порце. На працягу шасці месяцаў Чанчай прымусіў іх заняцца іншымі відамі дзейнасці. Выраз Лека для новага бізнэсу — "Дрэнна звярталіся з фаранг".
  
  Кальвіна падумаў, ці не быў Джэф Логан адным з фаранг, з якімі яны паступілі дрэнна. У Вичаи была дзяўчына, якая працавала ў African Queen. Яе звалі Цік, і праз яе Вичай знаёміўся з іншымі дзяўчатамі, і часам дзяўчаты вярталіся і заставаліся з ім у грузавіку. Цік разарвала адносіны, таму што Вишай баттерфлид — занадта шмат партнёраў, занадта шмат разоў — і гэта разбіла ёй сэрца, што прывяло яе да працы ў бары разбітых сэрцаў на Вашынгтон-сквер. Не, ён не ведаў, хто забіў Ціка. Але ён быў упэўнены, што гэта не Вичаи або хто-то яшчэ, хто жыў у грузавіку.
  
  Грузавік стаў іх асабістым светам, якім яны кіравалі, дзе яны маглі праводзіць дні і ночы, нюхая растваральнік, гуляючы ў карты, гледзячы чорна-белы тэлевізар, які яны падключылі да верхняга электрычнага провада. Яны сабралі дошкі і абнеслі платформу драўлянымі парэнчамі для адзіноты. Іх ніхто не турбаваў. Яны былі пад абаронай Чанчая. Яны прыходзілі і сыходзілі, калі ім заманецца. Яны здабылі гонар і сілу, а таксама немалую ўладу на востраве беднасці, дзе электраэнергіі было гэтак жа не хапае, як чыстай пітной вады. Чанчай папрасіў Лека аб ласцы, і хлопец зразумеў, што ў яго не было выбару ў гэтым пытанні. Ён павінен быў сказаць, што забіў фаранга . Ён сядзе ў турму на пару гадоў. Яго сям'я будзе атрымліваць 2000 бат у месяц, пакуль Лек будзе адбываць тэрмін. Гэта было невялікае стан для каго-то ў Клонг Тои. Лек пагадзіўся.
  
  “ Вы калі-небудзь дастаўлялі Бэну наркотыкі?
  
  Лек кіўнуў, што так. Гэта, вядома, зрабіла яго лагічным выбарам добраахвотна прызнацца ў тым, што ён забойца Бэна. “ Вы былі ў кватэры Бэна ў ноч, калі ён быў забіты?
  
  Слёзы зноў навярнуліся на вочы Лека. Слёзы несправядлівасці і бяссілля. "Не, не той ноччу". У гэтым была іронія. Ён сядзеў у грузавіку і глядзеў тэлевізар.
  
  "Калі ты хацеў перадумаць, копы збілі цябе", - сказаў Кальвіна, збіраючы некалькі манет, каб заплаціць за кока-колу.
  
  "Гэта праўда".
  
  “ Вы памятаеце якія-небудзь імёны або асобы?
  
  "Я памятаю толькі боль".
  
  Леку нарэшце-то дазволілі для разнастайнасці прызнацца ў праўдзе. Кальвіна паверыў яму. Боль сцірае многае з памяці. Кіко нахіліўся наперад, каб выцерці Леку твар сурвэткай, і Кальвіна ўбачыў, як справа ад яго вялікі грузавік з бутыляванай вадой Polaris пераключыў перадачу і на вялікай хуткасці павярнуў на soi . Кіроўца націснуў на газ і выехаў на тратуар. У Кальвіна ўзнікла адчуванне, што кіроўца не збіраўся дастаўляць тавар.
  
  "Кладзіся", - закрычаў Кальвіна, працягваючы руку да Леку.
  
  Але Лек выслізнуў і пабег прама да грузавіка.
  
  Кальвіна з усіх сіл штурхнуў Кіко, упіхнуў яе ў кітайскі магазін па суседстве і ўкаціўся следам. Яна павярнулася і крыкнула: "Лек!" Яго імя рэхам аддавалася на першым паверсе крамы.
  
  Кальвіна выхапіў пісталет і прыцэліўся ў грузавік. Ён быў прама ў Лека. Але Лек стаяў на сваім, махаючы кіроўцу. Ці ён быў занадта напалоханы, каб паварушыцца? Лек усміхнуўся, падняўшы рукі, нібы здаючыся або просячы прабачэння. Кальвіна пакасіўся на ствол свайго кольта, націснуў на спускавы кручок. Ствол тузануўся тры разы. Ён ударыў кіроўцы, які наваліўся наперад на руль, прымусіўшы яго рэзка павярнуць налева. Грузавік знёс шэраг столікаў ля прылаўка з локшынай і павольна заваліўся на бок, расплескав сотні бутэлек вады.
  
  Кіко з плачам выбег з крамы і апусціўся на адно калена побач з Леком. Яго прыціснула бокам перавернутага грузавіка. Заднія колы ўсё яшчэ круціліся. Асколкі шкла пасыпаліся на тратуар і вуліцу. Лек паглядзеў на Кіко, якая сядзела на каленях побач з яго галавой.
  
  "Бопит не спыніўся", - сказаў ён.
  
  "Здымі гэта з яго", - закрычала яна.
  
  Цела кіроўцы бязвольна ляжала на рулі.
  
  Праз гадзіну, у бальніцы, Лек быў мёртвы.
  
  Кальвіна патэлефанаваў Пратту з бальніцы. Ён маўчаў амаль хвіліну, пачуўшы апісанне таго, што адбылося.
  
  "Што ён сказаў?" - спытаў Пратт.
  
  “Кіроўца быў яго сябрам. Бопит. Лек думаў, што ён прыйшоў, каб выратаваць яго".
  
  "Гэта быў Чанчай", - сказаў Пратт. "Джао па добра ведаў сваіх хлопцаў", - падумаў Пратт. Рэакцыяй Лека было б пабегчы да грузавіка, таму што за рулём быў яго сябар. Чанчай быў досыць разумны, каб пралічыць шанцы. Ён задзейнічаў свае кантакты ў дэпартаменце, якія пацвердзілі, што Кальвіна перадаў наяўныя, каб дамагчыся вызвалення Лека з-пад варты на тэрмін, дастатковы для кароткага размовы.
  
  Отвезя Кіко дадому, Кальвіна вярнуўся ў свой офіс. Куплялі ўсе раніцу спрабавала датэлефанавацца яму. Яго пакаёўка сказала ёй, што ён сустракаўся з Кіко. Ёй трэба было перадаць паведамленне, але яна не магла звязацца з ім.
  
  "Што ты высветліў?" спытаў ён. "Дзе я магу купіць бірманскіх сланоў?"
  
  Ён устаў перад яе сталом, раскінуўшы рукі. "Вялікія сланы", - сказаў ён.
  
  Яна прачысціла горла, па сваёй звычцы, калі збіралася спытаць у яго пра п'янства. "Я шмат разоў спрабавала датэлефанавацца цябе", - сказала яна. “Містэр Хедлі тэлефанаваў з Лондана два, тры разы. Ён засмучаны і хоча пагаварыць з табой. Я кажу, што спрабую цябе знайсці. Але я не ведаю, дзе ты. Я не хачу казаць, што ты на спатканні.
  
  “ І што ж ён сказаў? Яна трохі раўнавала да Кіко. Было некаторы суцяшэнне ў думкі, што яна была адзінай непутевой дзяўчынай у яго жыцця.
  
  “ Ён хацеў ведаць, чаму ад цябе нічога не было чуваць.
  
  “Куплялі, правер, адкуль узяліся тыя вялікія драўляныя сланы ў Эраване. Я патэлефаную табе праз гадзіну".
  
  Лек быў не больш чым у дзесяці футах ад яго. Ён падумаў, не сказаць што-небудзь Ратане. Што гэта было спатканне; гэта было не тое, што яна падумала. Хлопцу было ўсяго дзевятнаццаць. Вельмі юны ўзрост, каб быць збітым сваім сябрам, памерці, пакрытым каналізацыйным дзярмом.
  
  Лек з'еў вялікую порцыю. Гэта зрабіла яго млявым, нерухомым. Калі на яго наехаў грузавік, Лек заміргаў, як быццам гэта магло рассеяць яго асабісты кашмар. На долю секунды Лек адчуў надзею.
  
  Кальвіна задаваўся пытаннем, ці даруе яго Кіко. Яна не толькі страціла Лека, але і ведала сям'ю Бопита ў акрузе. Хлопчык падтрымліваў іх. Калі Кальвіна адкрыў дзверы кабіны грузавіка, ён адчуў пах растваральніка. Бопит быў пад кайфам. Як яшчэ можна было пераканаць яго забіць свайго сябра? Кальвіна забіў яго, застрэліў хлопчыка, пасланага забіць іншага хлопчыка.
  
  Нішто з сказанага Кальвіна не магло яе суцешыць. Яна ні разу адкрыта не абвінаваціла яго. Яна адмаўлялася дазволіць яму ці каму-небудзь яшчэ падзяліць віну, якую хацела ўскласьці выключна на сябе. У бальніцы яна распавяла яму пра тое, што сказала пажылая жанчына з абшчыны, тая самая, якая бачыла, як Бунма пад'язджаў на машыне. Пажылая жанчына сказала, што былі прыкметы моцных пакут. Знак прыйшоў з хаты духаў. У 4:00 раніцы яна ўважліва паглядзела ў вочы кракадзіла і ўбачыла, што па букету кветак цякуць слёзы. Яна дакранулася да слёз пальцам і прыціснула палец да мовы. Слёзы былі горкімі на смак; як яна ні старалася, яна не магла ні праглынуць, ні выплюнуць іх.
  
  “ Ты памятаеш тую старую жанчыну, пра якую я табе распавядаў? - Спытала Кіко, назіраючы, як Кальвіна запаўняе дакументы ў бальніцы.
  
  Ён адарваў погляд ад формы і кіўнуў. “Нядобра гаварыць пра гэта цяпер. Вось." Ён азірнуўся на копаў, якія былі паблізу, і назіралі за імі.
  
  Яна высмаркалася і ўздыхнула.
  
  "Яна была бабуляй Бопита", - сказаў Кіко. “Яна турбавалася аб ім. Яна ведала, што што-то жудасна не так, і малілася хаце духаў, каб яны выратавалі яго".
  
  "Нішто не магло выратаваць яго".
  
  OceanofPDF.com
  ПЯТНАЦЦАЦЬ
  
  КОТ СА ЗВАЛКІ
  
  "ЯНА думае, ты ведаў, што гэта адбудзецца", - сказаў Кальвіна, калі Пратт прыпаркаваў паліцэйскую машыну на Касем-Рат-роўд.
  
  "Што вы думаеце?" - спытаў Пратт, замыкаючы дзверы. Ён зачесал назад валасы і надзеў паліцэйскую фуражку, придававшую яму афіцыйны, вайсковы выгляд.
  
  Кіко задала яму тое ж пытанне, і ён даў ёй адказ, які яна не хацела чуць. “Лек быў мёртвы, як толькі Бунма прапусціў свой ўдар па мне ў "Афрыканскай каралеве". Я мяркую, што хто-то вырашыў прыкрыць маленькую аперацыю Чанчая. Яго хлопцы аблажаліся. Хлопцы гандлявалі наркотыкамі. Яны маглі назваць імёны і адрасы. Тое, як Лек выліў душу Кіко і мне, а затым урэзаўся прама ў грузавік — Чанчай зразумеў гэта. Ён спрабуе ўсё выправіць. Магчыма, ты ведаў, што ён так і зробіць. Я не ведаю."
  
  "Я гэтага не рабіў, Вінцэнт", - сказаў Пратт, жвір захрустел пад яго ботамі. "Тое, што яны зрабілі, было вар'яцтвам".
  
  "Яны настроены рашуча". Кальвіна стаяў на чыгуначных шляхах, гледзячы ў абодва бакі. Наколькі хапала вачэй, у абодвух кірунках, калі рэйкі звужае да адзінай ніткі і знікалі, па ім ішлі людзі. Пратт ўжо перайшоў дарогу і чакаў Кальвіна.
  
  "Вырашыў зрабіць што?" - спытаў Пратт. Азірнуўшыся, ён прыкрыў вочы рукой ад сонца.
  
  “Поўныя рашучасці выкарыстоўваць сваю абарону і ўладу для ліквідацыі пагрозы. Гэта не робіць іх вар'ятамі. Гэта робіць іх небяспечнымі - разумнымі", - сказаў Кальвіна.
  
  Наперадзе хуткасная аўтамагістраль адкідала доўгую цень на изрытую каляінамі грунтавую дарогу ўнізе; яна ператваралася ў плоскі бетонны столь вышынёй у пяцьдзесят футаў. Збочыўшы з Касем Рат-роўд, яны заехалі на ўскраіну трушчоб Клонг Тои, спыняючыся праз кожныя некалькі футаў, каб задаць пытанні аб Бопите, Леке, Вичае і Бунме. Ніхто нічога не ведаў; ніхто не прызнаўся, што калі-небудзь чуў пра каго-небудзь з хлопчыкаў.
  
  “Яны напалоханыя. Усё, што нам трэба, - гэта ўсяго толькі адзін чалавек, які адкрыецца", - стомлена сказаў Пратт, здымаючы капялюш і выціраючы лоб рукой.
  
  "Ніякіх шанцаў", - адказаў Кальвіна. “Тое ж самае было і ў маім старым раёне. Прыехалі копы, і ніхто нічога не ведае, кузены, дзядзькі, браты - ніколі пра іх не чуў, - сказаў Кальвіна, раптам пашкадаваўшы, што ў яго няма выпіўкі. У Брукліне было некалькі даволі суровых кварталаў, якія распасціраюцца ад Флэтбуш-авеню, але калі справа дайшла да гэтага, ён зразумеў, гледзячы на звалку, занятую людзьмі пад аўтастрадай, што гэта была крайняя зона адчаю.
  
  Яму захацелася павярнуць назад; гэта прыгнятала яго ў той момант, калі ён убачыў першага голага дзіцяці, млявага, з распухлым тварам і рукамі, а бліжэйшы вентылятар абдзімае яго маленькае цела.
  
  Праехаўшы прама пад хуткаснай аўтамагістраллю і схаваўшыся ад яркага сонца, яны апынуліся ў месцы, поўным кінутых машын, людзей і жывёл. Гэта не было трушчобамі; старая калючы дрот, нацягнутая на крывыя драўляныя слупы ўздоўж чыгуначных шляхоў, смецце і жывёлы з адкрытымі ранамі наводзілі на думку аб канцэнтрацыйным лагеры. Ўбогія халупы з вагонкі з скрыўленымі сценамі, кінутыя грузавікі, пахнуць іржой і алеем, і бялізнавыя вяроўкі, на якіх вісяць ірваныя кашулі і штаны. Домікі з кардонных каробак. І людзі з плоці і крыві, якіх змыла пад аўтастраду, як пыл пад дыван.
  
  Кальвіна адчуў, што не можа аддыхацца. Ён быў ашаломлены пакутай, калі спыніўся і паглядзеў на масіўнае бетонавую збудаванне. Над галавой чуўся прыглушаны роў грузавікоў, якія ўязджаюць і выязджаюць з Бангкока. Ён дазволіў Пратту, які ішоў паміж каляінамі, спыніцца і пагаварыць з маладой жанчынай, якая нясе дзіцяці на тонкіх руках. Цяжка было ўявіць, што ў яе хопіць сілаў, каб падняць дзіцяці. Яе вочы кідаліся, калі Пратт задаваў ёй пытанні. У яе быў выгляд дзікага, загнанага ў пастку жывёлы, якая хоча абараніць сваіх дзіцянятаў. Наперадзе яшчэ больш насельнікаў трушчоб збіліся ў групы па пяць, шэсць або больш чалавек на грубых платформах, сколоченных з грубых дошак, выкінутых з бліжэйшых будаўнічых пляцовак; яны глядзелі тэлевізар, падлучаючыся да электрычнасці ад паветраных правадоў. Хто былі гэтыя людзі? Кальвіна задумаўся. Гэтыя людзі беглі ў Бангкок з паўночна-паўночна-ўсходу. Яны прыехалі ў вялікі горад і выраблялі лекі, Бунмы, Бопиты і Вішы. Спадзеючыся на што? На лепшае жыццё? Якія былі шанцы ў маладой жанчыны, аб якой распытваў Пратт?
  
  Грань паміж бяздомнымі і жыхарамі трушчоб размывалась і мерцала, як хвалі спякоты на пустэльным участку шашы.
  
  "Лек сказаў, што грузавік быў то забітыя дошкамі", - сказаў Кальвіна.
  
  Пратт ўсміхнуўся. "Чаго ён табе не сказаў, так гэта таго, што ўсе абломкі тут забітыя".
  
  "Гэта тое, што робіць грузавік домам", - сказаў Кальвіна.
  
  Пратт ведаў, што ён становіцца ўсё больш і больш засмучаным і злым. Амерыканцы заўсёды патрабавалі рашэнняў, правільных адказаў. Яны хацелі паправіць тое, што зламалася, у тым ліку тое, што ім не належала — напрыклад, Тайланд. Пратт памятаў гэта па Нью-Ёрку; менавіта гэта зрабіла іх амерыканцамі.
  
  "Мне гэта таксама не падабаецца, Вінаваць". Але ён таксама ведаў, што што-то заўсёды будзе зламана, што ніколі не зможа быць адноўлена; Буда вучыў, што свет недасканалы і нясталы, і ўсё праходзіць.
  
  Пратт падышоў, агледзеў стары грузавік і спытаў старога, каму ён належыць. Стары адказаў, што гэта яго дом. Калі яго спыталі аб Вичае, Бопите, Бунме і Леке, яго запалыя чырвоныя вочы ўтаропіліся ў бруд, і ён выглядаў маленькім, сумным і напалоханым. Ён больш нічога не сказаў, і Пратт дазволіў яму захромать прэч з тым невялікім годнасцю, на якую той быў здатны. Твар Прата скамянела ад расчаравання. Там стаялі дзясяткі заколоченных старых грузавікоў з няспраўнымі рухавікамі, па баках якіх звісалі правады, і ад перспектывы абшукваць кожны металічны каркас у Прата па спіне прабеглі мурашкі.
  
  "Мы знойдзем яго," сказаў Кальвіна.
  
  Яму падабаўся амерыканскі настрой Кальвіна. Ён кіўнуў і пайшоў далей. Кальвіна дагнаў яго. “Гэта цяжкая жыццё. Калі гэта можна назваць жыццём, " сказаў ён.
  
  Гэта было не тое, аб чым Пратт хацеў гаварыць; ён прымаў гэта як непазбежнае ўмова для многіх людзей — і ў наступнай жыцця, калі яны даб'юцца поспеху і пойдуць сярэдзіну шляхам, яны могуць адрадзіцца да лепшага жыцця. Не было такога пачуцця сораму; не так, як амерыканцы саромеліся сваёй бяздомнасці або ўзроўню забойстваў. Двое мужчын стаялі моўчкі, думаючы, што разумеюць адзін пра аднаго ўсё і нічога.
  
  "Пайшлі," сказаў Кальвіна.
  
  Пратт паказаў наперад. “ Там яшчэ грузавікі.
  
  Ён накіраваўся да шарэнзе кінутых грузавікоў, і Кальвіна паплёўся скрозь пыл.
  
  Як нізка вам трэба апусціцца, перш чым вы апусціцеся ніжэй значэння беднасці? Кальвіна задумаўся. Бяздомныя выкарыстоўвалі масты, эстакады і хуткасныя аўтамагістралі ў якасці даху; яны былі так глыбока пагружаныя ў бруд, што хуткасная аўтамагістраль ператварылася ў грамадскае прытулак. Жанчыны і дзеці перад тэлевізарамі былі млявымі, изможденными і ціхімі. Магчыма, гэта было з-за спякоты, або пылу, або агідных пахаў неачышчаных сцёкавых вод; або, магчыма, з-за таго, што на гэтай стадыі беднасці яны страцілі энергію або волю, каб прабівацца назад. Ёсць этап, які праходзіць паміж безнадзейнасцю і смерцю, і гэта месца было прамежкавай пляцоўкай. Асобы былі пустымі і пазбаўленымі пачуццяў. Звалка пад аўтастрадай была заваленая выкінутымі марамі.
  
  Пратт падышоў да групы маладых людзей у джынсах і сонцаахоўных акулярах, якія сядзелі, падцягнуўшы калені да падбародка. На выгляд яны былі прыкладна таго ж ўзросту, што Вичаи і астатнія. Кальвіна працягваў ісці наперад, адчуваючы, як яго ахоплівае нясцерпнага жаданне выпіць. Прайшоўшы сотню футаў, ён прысеў на кукішкі на дошку. Ён назіраў за худым ситцевым катом пад старым шэрым грузавіком з адарваным капотам. Косткі просвечивали скрозь скуру, нос быў сухім, а на баках адсутнічалі шматкі воўны. Ён назіраў, як каціная галава паднялася і вузкі язычок аблізаў шасі.
  
  Бедныя людзі заўсёды былі зняволенымі, думаў Кальвіна. Ва ўсе перыяды гісторыі і ў кожным рэгіёне свету. Сучасная ілюзія заключалася ў тым, каб забыцца пра гэта спадчыне. Што гэта там капае? ён задумаўся. У шасцідзесятыя стаўленне да бедным на якое-то час змянілася, але гэта доўжылася нядоўга. Кот, падобна, хоча піць, - падумаў ён. Затым свет вярнуўся да звароту з беднымі як з яшчэ адным выглядам тавару, якая падлягае спажыванні. Ўрада большасці краін, уключаючы Тайланд і Амерыку, ніколі не разумелі марнасці пакарання бедных шляхам памяшкання іх у турму; пераклад злачынца, які жыве пад хуткаснай аўтамагістраллю, у турму не рабіў нічога, каб выклікаць страх або павагу. Гэта не было пакараннем. Людзей са звалкі было не пакараць. Людзі са звалкі былі падобныя на грузавікі са звалкі: яны падыходзілі толькі на запчасткі.
  
  Кальвіна працягваў назіраць за катом. Той не еў некалькі дзён. Ён ніколі не бачыў ката ў такім дрэнным стане і ўсё яшчэ жывога. Ён выкарыстаў ўсю сваю сілу, каб падняцца на заднія лапы і напіцца з хадавой часткі. Вадкасць выглядала густы, як алей для каленчатага вала.
  
  Пратт стаяў над ім, упёршы рукі ў сцёгны.
  
  "Ты выглядаеш так, быццам табе трэба выпіць", - сказаў Пратт.
  
  Кальвіна схіліў галаву набок і зрабіў знак Пратту.
  
  “ Зірніце-ка, - сказаў Кальвіна.
  
  Пратт апусціўся на калені і зазірнуў пад стары грузавік.
  
  "Я назіраў, як гэты кот п'е".
  
  "Што піць?" спытаў Пратт, падыходзячы бліжэй.
  
  Кальвіна перакаціўся на бок і сунуў руку пад грузавік. Кот завішчаў, спутанная поўсць у яго на спіне ўстала дыбам, а затым ён уцёк. Што-то капала. Кальвіна некаторы час назіраў за вадкасцю, перш чым павольна і абдумана апусціць руку ў ручай. Яго пальцы былі ліпкімі. Ён адкаціўся назад і працягнуў руку Пратту, каб той агледзеў яе. Гэта была кроў.
  
  "Падобна на тое, мы знайшлі наш грузавік", - сказаў Кальвіна.
  
  Ім спатрэбілася некалькі хвілін, каб знайсці кавалак трубы, які можна было выкарыстоўваць у якасці лому. Задні ўваход быў зачынены на новенькі кодавы замак. Ўнутры грузавіка ў цьмяным паўзмроку бліскаў тэлевізар Sony. Побач ляжалі два целы. Босыя, у шортах і футболках, яны, магчыма, глядзелі тэлевізар - толькі ў іх былі перарэзаны глоткі.
  
  Пратт схіліўся над адным з хлопчыкаў, дакрануўшыся да рукі мёртвага хлопчыка. "Мёртвы, магчыма, два-тры гадзіны".
  
  "Я бачыў іх раней", - сказаў Кальвіна.
  
  "Дзе?"
  
  “Каля "Афрыканскай каралевы" ў Патпонге. Яны тусаваліся з Вичаи".
  
  Пратт цяжка адкінуўся на спінку сядзення грузавіка. Сцены былі аформленыя, як у спальні хлопчыка-падлетка. Плакат матацыкла Suzuki, на якім намаляваны малады чалавек верхам з прыгожай дзяўчынай, обнимающей яго за талію, іншы плакат з выявай выспы Пхукет з пальмамі, пяшчанымі пляжамі і выпіўшай моладдзю пад навесам. Банка з растваральнікам была перакуліцца набок. Гэта было тое месца, куды яны прыйшлі, каб выратавацца, сховішча ад людскіх вачэй і цені ад хуткаснай аўтамагістралі.
  
  "Я паклапачуся пра гэта", - сказаў Пратт. "Табе лепш прыбірацца адсюль".
  
  "Гэта не можа быць проста Чанчай".
  
  Галава Кальвіна ішла кругам ад бірманскіх падробленых нумарных знакаў амбасады ЗША, кракадзіла-прывіда са слязлівымі вачыма, прапановы гераіну, пакінутага Вичаи. І Вичай быў адзіным, хто застаўся ў жывых.
  
  Пратт прачытаў яго думкі аб Вичаи. “Я не думаю, што Вичаи на гэты раз пабяжыць назад у Исан. Ты пераследваў яго раней. Злавіў яго. Ён згадае ".
  
  "Калі ён яшчэ жывы", - сказаў Кальвіна, думаючы пра Вичаи ў яго каўбойскай кашулі і красоўках Reeboks каля бара African Queen. Ён падумаў, не Вичаи ці забіў Ціка. Чаму-то Кальвіна спадзяваўся, што гэта не так; і з таго, што Лек сказаў перад смерцю, у яго ўзнікла адчуванне, што гэта быў хто-то іншы. У яго было адчуванне, што Цік ўзяла яго ў Патпонг той ноччу з-за сваіх пачуццяў да Вичаи. Што-то засела ў яго ў памяці ў тым, як яны абмяняліся поглядамі; што-то падобнае на каханне.
  
  “ Той, хто гэта зрабіў, напэўна, захоча забіць і цябе таксама.
  
  Пратт паглядзеў на мёртвых хлопчыкаў з перарэзанымі ад вуха да вуха глоткамі, якія ляжаць у цемры, як зламаныя лялькі. Ён не стаў адмаўляць выснову Кальвіна. І ў той жа час ён адчуў, як што-то вострае працяла яго знутры; гэта была не боль, а пстрычка дубца ад усплываючых успамінаў. Гэта пачуццё пякло, і ён хацеў пазбавіцца ад яго, змагаючыся з ім.
  
  “ Вы ўпэўненыя наконт рэгістрацыйнага нумара светла-шэрага "БМВ", які вы бачылі якія выязджаюць з рэзідэнцыі Даенг?
  
  Кальвіна кіўнуў і ўзяў пэйджар, які ляжаў побач з адным з тэл.
  
  "Вядома". Ён прыжмурыўся ў цемры, спрабуючы разабраць нумар тэлефона. Лямпачка была цьмянай, і ён адвёў яе ў бок, ловячы непрамы святло, які падае ззаду. Затым ён паказаў пэйджар Пратту. Ён даведаўся нумар асноўнага тэлефона паліцэйскага кіравання.
  
  Пратт вывучыў нумар на памяць, схапіў пэйджар і шпурнуў яго праз імправізаваную пакой. Ён разбіўся аб драўляную дашчаныя сцяну.
  
  "Ты ведаеш, хто гэта", - сказаў Кальвіна.
  
  Мышцы шыі Прата напружыліся. У паўзмроку нічога не рухалася, акрамя экрана тэлевізара. Унізе экрана былі каціроўкі акцый фондавай біржы. Пратт з цяжкасцю праглынуў. Зірнуўшы на свайго сябра, ён прашаптаў: "Так, я ведаю".
  
  
  Полудзень спякота цяжка абрынулася на танцораў храма Эраван. Яны станчылі рам каэ бон, танец дары духам сан пхра пхум . Стройныя маладыя дзяўчаты кружыліся, нахіляліся, кланяліся і схілялі калені ў сваім рытуальным танцы вакол ідала. Гратэскавая маска з бліновага макіяжу, густых сініх ценяў для стагоддзе і чырвонай памады колеру пажарнай машыны пакрывала іх асобы, робячы іх падобнымі на безаблічных парцалянавых лялек. Іх валасы былі сабраныя на патыліцы, адкрываючы доўгія шыі. Восем танцораў прайшлі міма Кальвіна, калі ён накіроўваўся да задняй частцы сьвятыні. Танцоры былі апранутыя ў традыцыйныя касцюмы, абсыпаныя зялёнымі, чырвонымі і залатымі бліскаўкамі, і высокія залатыя конусападобныя шапкі.
  
  Ён назіраў, як яны схілілі калені перад свяцілішчам. Іграў аркестр з трох чалавек з барабанамі, бамбукавай клавіятурай і званочкамі. Касметыка пузырылася і сцякала па іх доўгім шеям, як быццам марозіва раставала ўнутры іх залатых конусообразных капялюшыкаў. Кальвіна выпіў палову маленькай бутэлечкі Мехонга. Гэта прымусіла яго змакрэць, але супакоіла нервы. Ён адправіўся ў Эраван адзін. Засунуўшы рукі глыбока ў кішэні, ён пашукаў астравок цені. Ён знайшоў лаўку і сеў. Дзяўчыны басанож пратанчылі да яго, затым павярнуліся, пакруціліся і працягнулі рух вакол цэнтра Сьвятыні Эравана. "Нялегкі спосаб зарабляць чатыры даляры ў дзень", - падумаў ён.
  
  Заўсёднікі Эравана плацілі наяўнымі за блокі па пятнаццаць ці трыццаць хвілін танцаў у якасці расплаты за атрыманне таго, аб чым яны прасілі багоў гэтага месца. Выйгрыш у латарэю, вяртанне ў гняздо наравістага мужа, павышэнне па службе або, у выпадку з Бэнам Ходли, верны савет, калі купляць і прадаваць акцыі на біржы каштоўных папер Тайланда.
  
  Рух на Ратчадамри спынілася на святлафоры дастаткова надоўга, каб выхлапныя газы змяшаліся са салодкім пахам салодкіх палачак. Некалькі турыстаў шпацыравалі з міні-камерамі Sony, а таксама хатнія гаспадыні, прадаўцы з крамы Zen і невялікая група тайскіх мужчын сярэдніх гадоў, якія выглядалі як былыя кікбаксёры, якія імкнуцца вярнуцца на рынг, адзінае месца, дзе яны калі-небудзь знаходзілі павагу і пашану. Іншымі словамі, Эраван ў сярэдзіне дня быў месцам, куды прыходзілі тыя, хто прайграў, каб падвоіць свае стаўкі на свой лёс. Гэта быў дом духаў, які фігураваў у даведніках і прыцягваў тысячы наведвальнікаў з усяго свету. Ніхто, акрамя жменькі людзей, ніколі не чуў пра дом духаў плача кракадзіла ў Клонг Тои. Ніхто ніколі не пачуе пра хлопчыкаў-падлеткаў, якіх яны знайшлі мёртвымі ў кузаве старога грузавіка, пераабсталяваць пад клуб.
  
  Выйшаўшы з-за дзвярэй, Кіко ўбачыла Кальвіна, які сядзіць у куце. Яна падышла збоку і паклікала яго па імені. Ён ускінуў галаву і, убачыўшы яе, па-дурному ўхмыльнуўся.
  
  "Куплялі сказала, што ты можаш быць тут", - сказала яна.
  
  Ён выйшаў з сьвятыні і далучыўся да яе.
  
  "Яна сказала табе?.."
  
  "Яна сказала мне", - сказала яна. "Я была ў Фондзе гэтым раніцай". Яе ніжняя губа задрыжала. “Я хацела ўбачыць сям'ю Лека. Я сказала ім, што дапамагу яму. І мне сказалі... " Яна змоўкла і не змагла скончыць; але ёй і не трэба было, Кальвіна зразумеў. Ён абняў яе і пацалаваў у шчаку.
  
  "Усё будзе добра", - прашаптаў ён.
  
  "Яны сказалі, што будзе лепш, калі я якое-то час не вярнуся ў Клонг Той", - сказала яна, выціраючы слязу. “Я ведаю, аб чым яны думалі; гэта было напісана ў іх вачах. Чаму замест яе памёр не ты? "У тую раніцу рэха такога глыбокага шкадавання чакала яе ў Фондзе. Гэта было так, нібы яна вярнулася ў спальню сваёй балеснай маці.
  
  "Мне шкада", - сказаў ён, зноў абдымаючы яе. "Я ведаю, як гэта важна для цябе і..." Ён спыніўся на паўслове. "Я пагавару з імі".
  
  "Не трэба, Вінаваць", - сказала яна, сціскаючы яго руку. "Ты апошні чалавек, якога яны хочуць бачыць".
  
  "Вядома, яна мела рацыю", - падумаў ён. У яго на руках была кроў. Кроў іх дзяцей. Былі ўсе прычыны, чаму і як гэта адбылося, ён ведаў іх, перабіраў у галаве, але ён вярнуўся да халоднай рэальнасці смерці і іх страты, а таксама да сваёй ролі ў тым, што яны пацярпелі.
  
  Яна высмаркалася, а затым падышла да прадаўцу. Яна купіла араматычныя палачкі, свечкі, пакеты з залатымі вафлямі і кветкі. Яна ўбачыла, як ён усміхаецца пажылы жанчыне, што прадавала дары для храма.
  
  "Гэта самодовольная ўсмешка?" - спытала яна.
  
  “Мая былая жонка аднойчы абвінаваціла мяне ў самазадаволенай усмешцы. Гэта было на гульні "Янкі" супраць "Блю Джейс". У шостым інінгу я злавіў мяч ад біты Дэйва Уинфилда. Я падумаў аб тым, што яна сказала. Яна была права."
  
  "Ішто?"
  
  “Я закінуў мяч назад на поле. З таго часу я стараўся не паводзіць сябе так, быццам выйграў гульню, калі быў усяго толькі гледачом ".
  
  “Ведаеш, Вінцэнт Кальвіна, я хацеў бы перастаць адчуваць да цябе тыя пачуцці, якія адчуваю. Але ты не облегчаешь мне задачу".
  
  Пасля таго, як яны вярнуліся ў Эраван, ён пакінуў Кіко трымаць араматычныя палачкі над блакітным полымем алейнай лямпы, змешчанай у шкляны шафа з нахільнай залаты дахам — такія італьянцы з сярэдняга класа ставяць у сябе ў дварах ў Кўінз.
  
  Справы вяліся ў задняй частцы храма. Двое тайскіх мужчын у белых кашулях з закасанымі да локцяў рукавамі, чорных штанах і макасінах сядзелі за патрапаным непагаддзю сталом. Ззаду іх была шыльда, якая рэкламуе танцораў: двое за 260 бат, чацвёра за 360 бат, шасцёра за 610 бат або восем за 710 бат. Калі наведвальнікі хацелі больш васьмі танцуючых дзяўчат, ім даводзілася дамаўляцца аб гэтым у стойкі рэгістрацыі або прыводзіць сваю ўласную трупу. У баку гуляў аркестр. Двое маладых тайцаў барабаннымі палачкамі білі па клавіятуры з бамбукавай трубкі і званочкамі звінелі. Адзін з іх дзьмуў у маленькі ражок. Музыка разлівалася, як туманны згустак гуку над вулічным рухам. У ёй быў пранізлівы буяны дысананс, мелодыя закуткаў Касба. Гэта навяло Кальвіна на думку аб сумніўных здзелках, гангстэр, першым шэрагу на матчах па кікбоксінгу або канцэрце Філіпа Гласса.
  
  Ён налічыў чатырнаццаць драўляных сланоў, што стаяць у невялікае статак тварам да Плоенчит-роўд. Самыя буйныя былі амаль васьмі футаў вышынёй у карку. Сланы паменш былі прыкладна таго ж памеру, што і пацукі буйней, якія жылі ў сцяне за варотамі яго шматкватэрнага дома. Ён падышоў да пісьмовага стала.
  
  "Загорача," сказаў ён старэйшаму з двух тайцаў. У чалавека за стойкай было маршчыністы твар, вузкія вусны і такая ўсмешка, якая прымусіла Кальвіна падумаць, што, магчыма, у гэтым месцы ёсць нейкі дух.
  
  "У Бангкоку заўсёды горача", - сказаў ён, падморгваючы свайму памочніку.
  
  Кальвіна выцягнуў лісток паперы, на якім Куплялі запісаў адрасы чиангмайских крам, якія спецыялізуюцца на вырабе вялікіх драўляных сланоў. Ён працягнуў яго тайцы з лагодным тварам манаха. Мужчына зморшчыў нос, апранаючы ачкі для чытання ў срэбнай аправе.
  
  “Я хачу купіць слана. Вялікага. Можа быць, бірманскага слана. Накшталт вунь таго". Ён павярнуўся і паказаў на аднаго з сланоў, які, здавалася, быў выразаны ў маштабе 1:1.
  
  Таец адарваў погляд ад газеты. “Гэта з Чиангмая. Крамы Бангкока заказваюць з Чиангмая. Іх не вырабляюць. Вырабляюць толькі ў Чиангмае".
  
  Чиангмай знаходзіўся ў сямістах кіламетрах ад Бангкока, і Кальвіна спытаў яго, як кампанія даставіла сланоў з Чиангмая ў Бангкок.
  
  “ У грузавіку. Вялікім грузавіку. Яны прыязджаюць сюды па начах. Выкарыстоўвайце кран. Падніміце яго праз плот. Апусціце. Затым вяртайцеся ў Чиангмай і чакайце іншага заказу. Вось так."
  
  "Буравая ўстаноўка для стрэлы", - сказаў сабе Кальвіна. Гэта былі словы, якія ён прачытаў у дзённіку Бэна. Бэн нагадваў сабе, што трэба абзавесціся бартавым грузавіком і стреловым кранам. "І любы можа замовіць абсталяванне для стрелового крана?" Кальвіна спытаў мужчыну.
  
  Ён кіўнуў. Кальвіна паказаў яму фотаздымак Бэна Ходли і працягнуў яму. - Ты калі-небудзь бачыў гэтага фаранга?
  
  На яго твар вярнулася манаская ўсмешка, разгладившая палову маршчын, агаліўшы мора зубоў у срэбных коронках. “ Я бачыў яго раней.
  
  “ Ён прыводзіў сюды якіх-небудзь сланоў?
  
  Ён зноў усміхнуўся і паказаў на статак сланоў. Кальвіна паспрабаваў прасачыць за лініяй яго пальца. Гэта было вялікае статак рознага памеру. “ Вялікая?
  
  “Тры вялікіх. Ён купіў у Чиангмае. Можа, важаць тону, можа, больш".
  
  "Як ты думаеш, колькі каштуе слон вагой у адну тону?"
  
  Яго памочнік наліў шклянку вады з кулера, які стаяў за сталом, і працягнуў яго свайму босу. Ён піў вялікімі, павольнымі глоткамі, як робяць людзі, калі спрабуюць зразумець, чаму хто-то раптам з'явіўся за іх сталом і пачаў выпампоўваць з іх інфармацыю ў пятніцу днём.
  
  "Бэн быў маім сябрам", - сказаў Кальвіна, крыху перабольшваючы праўду.
  
  "Вялікі слон, можа быць, дзвесце тысяч бат".
  
  “ Ты б не ўспомніў, калі б сланы прыйшлі адначасова? Бэн Ходли альбо сышоў з розуму, альбо заняўся магіяй, альбо стаў туземцем ў Эраване, таму што гэта азначала б, што ўся прыбытак ад яго інвестыцыйнай афёры пайшла б на куплю і транспарціроўку сланоў. Ці было отмыто больш грошай, нашмат больш грошай. Занадта шмат людзей было забіта з-за пархатага мільёна бат. Што на самой справе рабіў Бэн Ходли з Даенг і седовласым тайскім паліцыянтам, у якога быў новенькі BMW, - паліцэйскі, аб якім Пратт ведаў, але не хацеў гаварыць.
  
  Кальвіна назіраў, як стары таец абышоў свой стол, адчыніў скрыню і дастаў каляндар з рознымі голымі лічбамі для кожнага месяца. Стары перелистнул на пару месяцаў таму, правёўшы пальцам па першай тыдні жніўня. Ён падняў вочы і зняў акуляры для чытання. "Шосты дзень жніўня", - сказаў ён.
  
  “ Яшчэ адно пытанне. Што адбываецца са сланамі? Вы ж не трымайце іх тут вечна ... ці вы? Кальвіна трохі пачакаў адказу.
  
  Ён паківаў галавой. “Яны ідуць у ват. Ніколі не выкідвай слана. Самыя вялікія ідуць у ват. Твой сябар, ён хоча ахвяраваць гэта Ват Монгкут. Можа быць, ён перадумаў. Я яго больш не бачу. "
  
  Кальвіна зірнуў на трох вялікіх сланоў, якіх Бэн прынёс у якасці дары. “ Яны хутка куды-небудзь адправяцца?
  
  “ Ты сказаў, яшчэ адно пытанне. Іскрынка святла ў гэтых старых жоўтых вачах.
  
  Кальвіна паказаў яму тры новенькія банкноты па сто бат. "Для календара на наступны год", - сказаў ён. Хлопец з Бангкока, які рабіў штогадовы каляндар з прыгожымі дзяўчатамі, быў з яго старога раёна. Толькі яго злавілі, і Кальвіна ведаў, што ў календары на наступны год будуць унесены некаторыя карэктывы. Стары ўтаропіўся на наяўныя грошы, перш чым засунуць іх у скрыню стала і ўставіць ключ у замак.
  
  "Калі хто-небудзь паспрабуе ўзяць адзін з вялікіх, патэлефануйце мне?" Кальвіна зноў спытаўся ў яго.
  
  “Без праблем. Магу", - сказаў ён са сваёй усмешкай на мільён бат, кідаючы візітную картку Кальвіна ў верхні скрыню стала і захлопывая яго.
  
  
  КАЛЬВІНА сядзеў на мармуровай лаўцы пад зялёна-блакітным парасонам і назіраў, як Кіко завяршае свой рытуал. Яна разгладзіла адну з залатых пласцінак на вялікі вушной накладкі — яна міжволі выбрала аднаго з слонік Бэна. У нанясенні падробленых залатых пласцінак была хітрасць. Патрабавалася пэўнае цярпенне і поспех, інакш іх зносіла ветрам. Кавалачкі золата плавалі па ўсім сьвятыні. Вецер пранёс іх праз зеўрала жалезную агароджу, пакідаючы залаты след сярод кустоў і пальмаў, кружачыся ў ўзыходзячым струмені перад банкам Сіям Сіці. Маладая цемнаскурая дзяўчына-исанка у шэрай уніформе глядзела, як залатыя аскепкі кружацца над яе галавой, нібы тысячы матылькоў. Яе праца заключалася ў тым, каб змятаць тонкія, як папяроснай папера, вафлі з тратуара перад банкаматам банка. Гэта было тое, што вопытны работнік у Бангкоку мог бы назваць спецыялізаванай працай — сціраць ўсякую ілюзію таго, што вуліцы выкладзеныя золатам.
  
  Пасля таго, як Кіко скончыла, яна падышла і села на лаўку побач з Кальвіна. У яе была прамяністая ўсмешка. Такую носяць людзі веры і ўдачы. "Аб чым ты прасіў?" - Спытаў яе Кальвіна, назіраючы, як дзяўчына падмятае залатыя вафлі.
  
  Кіко падціснула вусны і жэстам паказала, што замыкае іх і выкідвае ключ. Да яе валасам прыліпла збоку залатая пласцінка. Кальвіна асцярожна дастаў яго і працягнуў ёй. “Пакінь сабе. Гэта знак поспеху", - сказаў Кальвіна.
  
  Яна пяшчотна правяла залатой пласцінкай па яго правай руцэ. Над запясцем засталося пляма залатога бляску. Ён быў памазаны. На імгненне ён успомніў, што быў служкой пры алтары. І секундай пазней ён успомніў пра ліпкай крыві, якой былі перепончаты яго пальцы ў Клонг Тои. Ён хацеў, каб яе ўчынак — яе простая вера — ачысьціў іх, вярнуў яму тое "я", якое ішло па праходзе, каб запаліць свечкі.
  
  "Вып'ем за прабачэнне", - сказала яна.
  
  Яны сядзелі, як звычайная пара, зліваючыся з натоўпам, назіраючы, як людзі праходзяць рытуал запальвання араматычных палачак і свечак, схіляюць калені ў чатырох месцах сьвятыні, пакідаюць кветкі на нізкай агароджы вакол четырехликого залатога выявы бога. Кальвіна, здавалася, успомніў, што рытуал быў цырымоніяй абязбольвання. Ён назіраў за асобамі, безмятежными і занепакоенымі, сумнымі і здаволенымі, упэўненымі і спалоханымі, якія праходзяць вакол залатога ідала Эравана. Бліжэй да вечара пятніцы рух на дарогах было інтэнсіўным. У пятніцу днём у Бангкоку заўсёды панавала злёгку вар'яцкая паніка, як быццам людзі баяліся, што выходныя пачнуцца без іх: свайго роду вар'яцкае адчай, жаданне знікнуць у сваіх клубах, барах і дамах, перш чым дэман з доўгім змяіным хвастом выцягне іх з гэтага жыцця ў наступную. Кальвіна паглядзеў праз Ратчадамри на будынак Паліцэйскага кіравання. Пратт быў у тым будынку, рабіў тэлефонныя званкі, спрабуючы зрабіць самае цяжкае, што калі-небудзь даводзілася рабіць любому копу: абясшкодзіць каго-то ў аддзеле яго рангу, ўзросту і паходжання.
  
  Кальвіна ўспомніў, што бачыў Бэна Хоудли ў моргу ўсяго некалькі дзён таму. Ён прайшоў міма гэтага самага сьвятыні, не зірнуўшы на яго; не ведаючы, што статак Бэна з трох восьмифутовых сланоў нерухома стаяла на другім баку вуліцы ў чаканні званка - у чаканні, калі іх адвядуць да месца іх пастаяннага спачынку ў цяністым месцы ў прыемным, ціхім вадаёме, дзе рух было далёка і пахла лісцем і травой. Бэн сабраў свой статак прама насупраць паліцэйскага кіравання. Ці Было гэта брытанскім пачуццём гумару? Ён ад душы пасмяяўся, сунуўшы што-то прама пад нос таго, хто гэта шукаў?
  
  "Што ты даведаўся пра сланоў?" Спытаў яго Кіко, калі яны збіраліся пакінуць Эраван.
  
  "Аб тым, што сланы ў Тайландзе ніколі не забываюцца".
  
  Яна ўсміхнулася. “ А жывыя сланы ніколі не забываюць.
  
  “ Так, а восьмифутовые драўляныя стаяць таго, каб за іх забіваць.
  
  "Што?"
  
  “Я спрабую сабраць разам, якая была роля Бэна ва ўсім гэтым. Чаму яны забілі яго? З-за аднаго з гэтых сланоў? Магчыма ".
  
  Кіко прасачыла за яго позіркам да слана, на якога яна паклала сваю залатую вафлю. Ён быў зроблены з суцэльнага ціка і на святла здаваўся насычанага лоевага карычняватага колеру з адценнямі светлага золата, выходнымі ад выгнутага пазваночніка. Яна азірнулася на Кальвіна, чакаючы пацверджання. Але ён адцягнуўся, паглядзеўшы ў процілеглым кірунку; за плотам маладая дзяўчына-исанка спявала, змятаючы залатыя макулінкі з тратуара банка. Аскепкі золата акружылі яе. Вось і ўсё. Ён азірнуўся праз плячо на слана. Вецер развяваў залатыя пласціны, прылепленыя да вушам, тулава, грудзей і горла. Бэн Ходли знайшоў у Бангкоку ідэальную банкаўскую вочка і ідэальнае прыкрыццё. Сьвятыні Эраван і штаб-кватэра Паліцэйскага кіравання.
  
  OceanofPDF.com
  ШАСНАЦЦАЦЬ
  
  ЗАМЕЖНЫЯ КАРЭСПАНДЭНТЫ
  
  БАРТЛЕТТ прапанаваў сустрэцца ў Клубе замежных карэспандэнтаў пасля 8:00. Ён браў інтэрв'ю ў Чанчая і паабяцаў прынесці ў клуб свае запісы з інтэрв'ю. Было ўжо больш за 9:00, калі Кальвіна прыехаў у клуб, Бартлетта там не было, і ён не пакінуў паведамленні. Такім чынам, Кальвіна увайшоў і адчуў сябе як дома.
  
  У апошні раз Кальвіна быў у Клубе замежных карэспандэнтаў праз тыдзень пасля таго, як Джэф Логан памёр ад перадазіроўкі наркотыкаў. Джэф быў часовым удзельнікам, і Кальвіна браў інтэрв'ю ў некалькіх журналістаў, якія яго памяталі. Нічога карыснага не выявілася, акрамя думкі Кальвіна аб тым, што самае лепшае ў пятнічных вечарах у Клубе замежных карэспандэнтаў - гэта тое, што напоі стаяць за паўкошту. Калі чалавек шмат піў, як Кальвіна, выпіўка за паўкошту была чым-то вялікім, чым проста эканомія грошай: гэта было задавальненне ад таго, што ён напіўся удвая больш за тую ж цану. Биттер Боб аднойчы заўважыў, што цана, нават за паўкошту, была занадта высокая, таму што напоі даводзілася ўжываць у прысутнасці людзей, якія зараблялі на жыццё напісаннем апавяданняў, якія яны называлі навінавымі артыкуламі.
  
  Як і іншыя на Вашынгтон-сквер, увесь зацяты Боб абвінаваціў рэпарцёраў ў тым, што Амерыка прайграла вайну ў В'етнаме. Можа быць, гэта праўда, а можа, і не, падумаў Кальвіна. Але ён адчуваў, што Горкі Боб быў бы ожесточен незалежна ад таго, была б прайграна вайна ці няма — такім ужо ён быў чалавекам, якія шукаюць прычыны для апраўдання сваёй горычы.
  
  Кальвіна прыйшоў адзін. За більярдавым сталом сядзела пара хлопцаў, якія, мяркуючы па тым, як старанна і ўмела яны запісвалі мелам свае рэплікі, ставіліся да гульні вельмі сур'ёзна. З Паўтузіна чалавек паўкругам придвинули свае зэдлікі да барнай стойцы і размаўлялі, і яшчэ пара тузінаў расселіся па сталах і канапай. Адзін фаранг уткнуўся носам у " Інтэрнэшнл Геральд Трибюн " . Праз стол яго тайская сяброўка безуважна глядзела ў акно на панараму Бангкока. Нават з дваццаць першага паверха гатэля "Дусит Тані" горад выглядаў выродлівым, зношаным і цяжкадаступных. Лінія гарызонту з выродлівых прысадзістых будынкаў, якія пераканалі б іншапланетную форму жыцця ў тым, што гарады - гэта форма арганізацыі, якая пайшла жудасна няправільна.
  
  Адзін ці два члена клуба расклалі на стале свае сотавыя тэлефоны апошняй мадэлі з Еўропы. Дарагія мабільныя тэлефоны былі сімваламі статусу, як каву ў Starbucks. У далёкім куце гуляла джазавае комба. Піяніст спяваў "Summertime".
  
  Кальвіна слізгануў на зэдлік каля стойкі бара далей ад утульнага паўкола інсайдэраў, купіў за дзвесце бат зборнік нататак і замовіў двайны скотч з лёдам. Ля галоўнага ўваходу ён зарэгістраваўся як Кліфард Сміт-Дредж. Гэта быў яшчэ адзін закон Кальвіна: людзей з імёнамі, напісанымі праз злучок, рэдка дапытваюць або ствараюць якія-небудзь праблемы ў клубах замежных карэспандэнтаў, якія былі раскіданыя па ўсёй Азіі. Гэта было часткай старога каланіяльнага спадчыны. Імперыя знікла, але двуствольные назвы працягвалі забяспечваць прыкрыццё і абарону.
  
  Натоўп ўнутры клуба была не столькі натоўпам, колькі невялікімі наваламі паветра і аблокаў, зрослых разам, як халодны фронт, хутка і нізка насоўваецца на аддалены рэгіён. З падслуханай размовы ён здагадаўся, што журналісты, выпівалі ў бары, былі ў асноўным стрингерами. Гэта быў той клас замежных пісьменнікаў, якія ненавідзелі карэспандэнта "Нью-Ёрк Таймс ", які прыехаў з адукацыяй Лігі Плюшча, жонкай па імі Баффі, вялікім лікам на выдаткі і гарачым жаданнем знайсці бангкокский эквівалент натоўпу ў Хэмптоне. Адзінае, што адлучала іх ад Пакрыўджаных Бобі з Вашынгтон-сквер, - гэта амбіцыі (якія алкаголь не знішчыў і не ператварыў ў нянавісць да сабе) і, у некаторых выпадках, элементарная здольнасць напісаць ангельскае прапанову.
  
  У канцы стойкі піў высокі цыбаты амерыканец, якога хто-то назваў Джэкам. У яго была двухдзённая шчацінне, і ён быў апрануты ў старую карычневую спартыўную куртку з рукавамі, сканчаюцца на шэсць цаляў вышэй запясцяў. Кальвіна не пазнаў яго. Джэк прыбыў з Бамбея напярэдадні вечарам і спыніўся ў танным гасцявым доміку за гатэлем "Малайзія". Ён схапіў за гузік каго-то, хто працаваў у Bangkok Post , намесніка рэдактара ў мятай кашулі, які скончыў змену, вывучаючы ангельскую артыкул, напісаную тайскімі рэпарцёрамі. Намеснік рэдактара схіліўся над бутэлькай Singha Gold, спрабуючы наліць сабе піва і адначасова паглядзець дзённыя навіны CNN па тэлевізары ў бары. Але Джэк, няпрошаны госць, працягваў называць намесніка рэдактара Бобі і не пакідаў яго ў спакоі. Джэк засыпаў яго серыяй паспешлівых пытанняў. Яго плечы напяліся, як у чалавека, які знаходзіцца на мяжы гвалту. У яго голасе гучалі істэрычныя, вар'яцкія ноткі чалавека, переутомленного, занепакоенага і якога ў роспачы.
  
  "Я павінен ведаць, Бобі", - сказаў Джэк. "Колькі выпадкаў Сніду яны выявілі ў Патпонге?"
  
  "Хто ведае?" - адказаў Бобі з ангельскай акцэнтам. Яго голас гучаў раздражнёна, стомлена і скучающе. Ні аднаму ангельцу па імя Роберт не спадабаецца, калі амерыканец назаве яго Бобі.
  
  “Ты, блядзь, працуеш на Пасаду . Вядома, ты ведаеш. Хто-то ведае". Але ён нічога не дамогся. Таму Джэк змяніў лінію атакі. "Добра, па меншай меры, ты ведаеш, ці можна атрымаць гэта ад мінэту?"
  
  Роберт паглядзеў у сваё піва "Сінгха", і лёгкая дрыготка недаверу прабегла па яго целе. Ён замяніў тэрмін "мінет", які быў выкарыстаны ў артыкуле пра Снід, на "фелляция". Ён абмяняўся парай словаў з рэдактарам, які падумаў, што "фелляция" стварае ў чытачоў у Бангкоку ўражанне, што вы можаце заразіцца Снідам ад макароны або пельмені. Спрэчка скончыўся кампрамісам у карысць выкарыстання "аральнага сэксу".
  
  “ Зьменіцца? - Спытаўся Роберт.
  
  "Так, магу лі я заразіцца Снідам у Патпонге, калі мне зробяць зьменіцца?"
  
  “Пацешна, што ты пытаеш пра гэта. Я толькі што скончыў сее-што з гэтай нагоды. Па-відаць, дзе-небудзь яшчэ ў свеце адказ "так", - сказаў Роберт. "Але мужчыны ва ўзросце ад дзевятнаццаці да сарака гадоў у Патпонге неўспрымальныя".
  
  Джэк бліснуў стандартным поглядам "Я ведаю, што мной маніпулююць".
  
  "Добра, тады ад ручной працы?"
  
  “ Залежыць ад таго, дзе была рука, ці не так?
  
  Кальвіна сербануў віскі, цедя яго скрозь зубы, і прагледзеў спіс членаў клуба, якія перадалі Бэну Хоудли свае грошы для інвеставання. Ён зрабіў некалькі тэлефонных званкоў. І ён патэлефанаваў Бартлетту, які сказаў: "Чанчай даў мне выдатнае інтэрв'ю; цябе варта было застацца".
  
  Ён прагледзеў даведнік клуба і запомніў фатаграфіі кожнага члена інвестыцыйнага клуба. У яго была здольнасць запамінаць імёны і асобы. Заўсёды знаходзіўся які-небудзь невялікі загана, які вяртаў выраз твару чалавека, падобна ментальнай бумерангу. Такая здольнасць давала яму перавагу ў яго працы. Ён заўсёды памятаў іх імёны, і людзям гэта падабалася, таму што гэта прымушала іх адчуваць сябе вылучанымі, кім-то асаблівым у жыцці Вінцэнта Кальвіна. Хоць на самай справе яны былі ўсяго толькі яшчэ адным падазраваным, якога ён хацеў дапытаць больш падрабязную інфармацыю.
  
  За адным з столікаў ён заўважыў двух членаў інвестыцыйнага клуба Бэна. Пэт Крейн быў хлопцам гадоў трыццаці пяці, у якога на правым вуху былі дзве карычневыя радзімкі. Шасцю месяцамі раней Кальвіна браў у яго інтэрв'ю з нагоды смерці Джэфа Логана. Пэт Крейн бачыў Кальвіна ў бары, але забыўся яго. Згодна з клюбнага даведніку, Крейн быў карэспандэнтам некалькіх газет Заходняга ўзбярэжжа. Вакол шыі ў яго было абгарнуць белае спартыўнае ручнік. Гэта быў фірменны знак журналіста, які быў забіты, асвятляючы больш ранні ваенны пераварот у Тайландзе, і Пэт вырашыў, што лягчэй жыць у чужой легендзе, чым ствараць сваю ўласную. На ім была кашуля-сафары, зялёныя баваўняныя штаны і красоўкі Nike коштам каля ста пяцідзесяці даляраў.
  
  Праз стол ад яго сядзеў Мікі Норман, ірландзец гадоў сарака, карэспандэнт адной з лонданскіх штодзённых газет. Мікі апрануўся як былы рабочы аўтамабільнага завода ў Мідландзе пасля таго, як шэсць месяцаў прапрацаваў на дапаможніку па беспрацоўі. Гэтакі прадстаўнік класа з яго заляпаныя, потертым каўнерыкам, латкамі на джынсах і двухдолларовыми красоўкамі на нагах. У R & R. Ён мог бы сысці за тэрарыста ІРА. У іх была жудасная дыскусія аб забруджванні навакольнага асяроддзя, аўтамабільных корках і дзіўным адсутнасці цікавасці ў іх газетах да гісторый, якія выходзяць з Паўднёва-Усходняй Азіі. Кальвіна ўявіў, што яны ўжо вялі такія размовы раней. У іх размове адчувалася, што члены клуба імкнуцца быць кантактнымі ў пачатку вечара, спадзеючыся, што крыху пазней адбудзецца што-то важнае, што надасць ім хоць нейкую мэту ў жыцці. Гэта быў скрыжаванне, дзе мары сутыкнуліся з кар'ерай. Хто-то прыняў рашэнне пайсці іншым шляхам у жыцці толькі для таго, каб выявіць, што гэта той жа самы шлях. Гэта была цяжкая пілюля для глытання. Што яшчэ заставалася ў пятніцу ўвечары, акрамя як патусавацца і паспрабаваць вярнуць сабе тое зачараванне, якое, як яны верылі, ім гарантавала пазаштатная жыццё ў Бангкоку?
  
  "Містэр Вінцэнт Кальвіна", - прадставіўся афіцыянт з тэлефонам у руцэ і паглядзеў праз бар. Ён паўтарыў імя Кальвіна яшчэ некалькі разоў, калі галовы павярнуліся паглядзець, хто бярэ трубку.
  
  "Добры трук", - падумаў Кальвіна, забіраючы тэлефон у афіцыянта. Калі вы хочаце публічна абвясціць аб тым, што хто-то прысутнічае, размесціце яго паведамленне ў бары клуба, прызначанага толькі для членаў клуба. "Так, так, я ведаю, што спазняюся", - сказаў голас, у якім Кальвіна пазнаў голас Бартлетта. “І я быў вельмі непаслухмяным. Так, у нас была прызначаная сустрэча. Справа ў тым, што я, ну, цяпер заняты адной асаблівай рэччу. Ты можаш пачакаць, скажам, яшчэ гадзіну?"
  
  "Ты зможаш пратрымацца так доўга?"
  
  Бартлетт засмяяўся. “ Вельмі смешна, Кальвіна.
  
  Ён павесіў трубку і падняў вочы, калі некалькі чалавек азірнуліся. Навошта Бартлетт гэта зрабіў? Ён замовіў у бары яшчэ выпіўку і падумаў пра тое, каб патэлефанаваць Кіко. Яна сядзела каля тэлефона ў сваёй кватэры і чакала, хоць ён сказаў ёй не чакаць і не хвалявацца. У Эраване яна здавалася такой маленькай, зламанай і стомленай, і калі ён пасадзіў яе ў таксі, у яе не было сіл змагацца з прынятым ім рашэннем. "Ідзі дадому", - сказаў ён. “Дазволь Пратту і мне разабрацца з гэтым далей. Ён ведае, хто гэта. І ён паступіць правільна. Па яе пачырванелым ад слёз вочы, ён зразумеў, што яна яму не паверыла.
  
  Ён зрабіў вялікі глыток і адвярнуўся ад бара. Цяпер здавалася абсурдным, што яго першапачатковым высновай было тое, што яго забіў адзін з журналістаў інвестыцыйнага клуба Бэна. Яму не трэба было доўга назіраць за журналістамі пятнічным вечарам у Клубе замежных карэспандэнтаў, каб зразумець, што адзіныя глоткі, якія яны былі здольныя перарэзаць, - гэта глоткі адзін аднаго. Прыкладна настолькі блізка да абвінавачванні ў забойстве, да якога хто—небудзь з іх мог дайсці, было падштурхнуць пачаткоўца да таго, каб ён узяў другую порцыю са шведскага стала - ежу, якая прымусіла б сой сабаку вішчаць ад жаху ў ночы. Ён паспрабаваў уявіць Пэта ў яго дызайнерскіх чаравіках або Мікі ў яго танных красоўках, всаживающих кулю ў галаву Ходли. Малюнак распалася на часткі і поблекло. Малюнак быў няправільным. Прафесійныя вуайеристы смерці і разбурэння - гэта не тыя ж людзі, якія сеюць смерць і разбурэнні, падумаў ён, мяркуючы, што гэта можа быць магчымым кандыдатам на ўключэнне ў законы Кальвіна аб выжыванні ў Бангкоку. У здзяйсненні забойства не было подпісу, калі так шмат іншых ахвотна забівалі забаўляльным і захапляльным спосабам, прымушаючы рэдактара ў Штатах ці Англіі радавацца куплі асобніка.
  
  Пэт ўклаў каля дваццаці тысяч амерыканскіх даляраў, а Мікі - каля дзесяці тысяч фунтаў, што рабіла іх прыкладна роўнымі партнёрамі ў інвестыцыйным клубе. Сяброўства ў інвестыцыйным клубе Бэна было прыкметай сур'ёзнага вар'яцтва. Падобныя афёры прыцягвалі пэўнага роду эмігрантаў. Кальвіна ведаў гэты тып людзей: яны верылі ў сур'ёзныя адносіны з шаснаццацігадовай ян, багаты даход ад азіяцкіх акцый, працу ў бюро ў Лондане і свет, дзе дабро заўсёды пераважае над злом. Яны ўклалі свае зберажэнні ў інвестыцыйны клуб Хоудли. Толькі яны не ўлічылі адной рэчы: фондавая біржа Бангкока ўпала, як якар на плыткаводдзе, і стукнулася аб ілістае дно.
  
  Кальвіна узяў свой двайны скотч і падышоў да іх століка.
  
  “ Не пярэчыш, калі я далучуся да цябе? - спытаў ён Пэт.
  
  Пэт паглядзела на пакрый яго касцюма. "Чаму бы і няма?" - сказаў ён.
  
  Крейн зірнуў на візітоўку, якую працягнуў яму Кальвіна. Прыватны дэтэктыў, і ў ёй быў пазначаны адрас яго офіса на Сукхумвит. Крейн перадаў візітоўку Мікі.
  
  "Я ўжо гаварыў з вамі раней", - сказаў Крейн.
  
  "Калі памёр Джэф Логан", - сказаў Кальвіна, назіраючы за тым, як Крейн гуляе з ручніком на шыі. У яго быў невялікі асабовай цік вакол левага вока.
  
  "Прыватны дэтэктыў?" спытаў Мікі, адрываючы погляд ад візітнай карткі.
  
  “ Я расследуе смерць Бэна Ходли.
  
  "Бэн памёр непрыгожа", - сказаў Мікі з рэзкасцю ў голасе. "Яго забілі, чорт вазьмі".
  
  "Забіты стрэлам у патыліцу", - сказаў Пэт Крейн.
  
  "Джэф Логан ўклаў грошы ў клуб Бэна?" - спытаў Кальвіна, гледзячы Пэту прама ў вочы, чакаючы яго рэакцыі. Доўга чакаць не прыйшлося.
  
  “Пара штук. Я сам уклаў некалькі даляраў", - сказаў ён.
  
  - І як гэта спрацавала? " спытаў Кальвіна, падымаючы свой келіх.
  
  У Пэта заторгалася левае вока. “Як на ўсіх кітайскіх скачках. Калі ты здымаеш кашулю, разумееш, чаму французы без праблем ядуць коней", - сказаў ён.
  
  "Колькі ты губляеш?" Мікі спытаў яго. Кальвіна падабалася, калі хто-то іншы задаваў правільны пытанне.
  
  "Пара штук," схлусіла Пэт.
  
  “ Ты атрымаў таму якія-небудзь грошы?
  
  "Каля сарака працэнтаў", - сказаў Мікі, таксама схлусіўшы. Ён быў трохі п'яны ад напояў за паўкошту. У іх была трывалая аснова ўзаемнага даверу для іх дружбы.
  
  "Гэта была добрая ірландская інвестыцыя", - сказаў Пэт. "Ўкладзяце сто адсоткаў і атрымаеце назад сорак адсоткаў праз шэсць месяцаў, і лічыце, што вам пашанцавала, што вы не страцілі ўсю суму".
  
  "Людзей забіваюць за пройгрыш", - сказаў Кальвіна.
  
  “Сябар мой, людзей забіваюць за перамогу. Гэта Бангкок", - сказаў Мікі.
  
  Адказ выклікаў у Кальвіна ўсмешку.
  
  “ Ёсць якія-небудзь здагадкі, хто мог хацець яго забіць? - Спытаў Кальвіна, калі афіцыянт паставіў на стол па гуртку. У клубе, дзе амаль ніхто ніколі не купляў выпіўку, гэта імгненна зрабіла яго папулярным і шмат у чым дапамагло пераадолець прадузятасць, якое ўзнікла з-за таго, што Кальвіна з'яўляўся ў касцюме і гальштуку і яго выклікалі на пэйджар ў клубе.
  
  Мікі выглядаў збянтэжаным і пацягваў свой напой. Пэт праз стол паціснуў плячыма і паківаў галавой, як гэта робіць баксёр-прызёр у ценявым боксе паміж раўндамі. “ Хіба тайцы не арыштавалі нейкага исанского хлапчука?
  
  "Хлопец мёртвы", - сказаў Кальвіна.
  
  “Бэн мёртвы, Джэф мёртвы. Цяпер ты кажаш, што хлопец, які забіў Бэна, таксама мёртвы?" - спытаў Мікі, занадта моцна удараючы сваім шклянкай па стале.
  
  "Для пачатку," сказаў Кальвіна.
  
  Ён нічога не дамогся за сталом. Бэн быў для іх гісторыяй; няўдалым укладаннем грошай, аб якім яны спрабавалі забыцца. Пытанне аб тым, хто яго забіў, на самай справе іх не цікавіў. Па іх думку, копы злавілі забойцу. Кальвіна зрабіў рух, каб выйсці з-за стала, калі Пэт цяжка адкінуўся на спінку крэсла з змрочным выразам твару.
  
  “Бэну трэба было паслухаць Філіпа. Ён ведаў, калі трэба выйсці з гульні. Хто-то сказаў, што ён не страціў ні цэнта", - сказала Пэт.
  
  "Брокеры не гуляюць на паразу", - дадаў Мікі.
  
  “Бэн заўсёды казаў, Філіп сказаў гэта, Філіп думае тое . Але Бэн аблажаўся. Ён сказаў, што Філіп сказаў яму сысці ў ліпені. Так што ж ён робіць? Ён чакае да лістапада, каб распрадаць усе ". Пэт дапіў свой кактэйль і паклікаў афіцыянта, каб замовіць яшчэ па адной.
  
  “ Ты размаўляў з Філіпам? - Спытаў Кальвіна.
  
  “Вядома, я гаварыў з ім. Ён сказаў, што Бэн аблажаўся".
  
  На твары Мікі адбілася агіду. “ Ты верыш гэтаму мудаку?
  
  "Чаму бы і няма?" - спытаў Пэт, і ўсмешка сышла з яго твару.
  
  “Мы аблажаліся, прыяцель. Мы аддалі Бэну нашы грошы. Давай ўскладзем віну на тых, каму яна належыць. Ва ўсіх нас была ліхаманка на працягу шасці месяцаў. Гэта чортава праўда. Мы аблажаліся самі ".
  
  Кальвіна зірнуў на гадзіннік і падняўся з крэсла як раз у той момант, калі Бартлетт ўвайшоў у клуб. Яму здалося дзіўным, што Бартлетт прыйшоў з чамаданам.
  
  "Ну, я бачу, вы знайшлі, каго дапытаць", - сказаў Бартлетт Кальвіна, кіўнуўшы Крейну, а затым Мікі
  
  "Бартлетт, ты прайграў грошы з Бэнам?" - спытаў Пэт, падымаючы свой келіх у якасці тоста.
  
  - А хто гэтага не зрабіў? " спытаў Бартлетт, спрабуючы адвесці Кальвіна ад стала. Ён выглядаў ўстрывожаным і пераклаў чамадан з адной рукі ў іншую.
  
  Калі яны ўжо паварочвалі прэч, Мікі паклікаў Кальвіна.
  
  "Філіп і яго сябры з Сілом-роўд тусуюцца ў "Афрыканскай каралеве", - сказаў Мікі, нахіляючыся наперад і назіраючы за кідком за більярдным сталом. “ Магчыма, ён зможа табе дапамагчы.
  
  Пэт Крейн злавіў погляд Бартлетта. - Калі мы ўбачым тваю артыкул пра Джао па?
  
  Гэта прымусіла Бартлетта здрыгануцца; ён выглядаў збянтэжаным. “Я адпраўляю гэта на наступным тыдні. У мяне ёсць выдатны матэрыял". Ён пацёр рукі і паціснуў плячыма. У яго быў выгляд чалавека, які хоча збегчы, але выраз твару Кальвіна трымала яго на месцы.
  
  "Куды ты ідзеш, Бартлетт?" спытаў Крейн.
  
  “ Заданне. Сакрэтнасць і ўсё такое.
  
  Крейн павольна пакруціў галавой і пазяхнуў. "Як быццам больш верагодны адмова ад візы".
  
  "Афрыканская каралева ў Патпонге - гэта тое самае месца?" Спытаў Кальвіна, ігнаруючы Бартлетта і Крэйна.
  
  "Гэта тое самае месца", - адказаў Мікі гучным голасам, які разнёсся па бару. "Адзінае месца ў Патпонге". Слова "Патпонг" прымусіла дернуться галаву амерыканца ростам шэсць футаў пяць цаляў па імя Джэк, які ўсё яшчэ не ўсвядоміў, наколькі вялікі рызыка заражэння Снідам на Стрыптызе. У яго было шэраваты, прыгнечаны твар.
  
  Прыйшоў час пакідаць клуб. З Бартлеттом наперадзе Кальвіна прайшоў міма більярднага стала, калі адчуў, што нехта наступае яму на пяткі. Яго рука рэфлекторна затрымалася на дзяржальні пісталета, схаванага пад курткай.
  
  "Пачакай, хлопец", - крыкнуў задыханы голас. "Ты едзеш у Патпонг?" Кальвіна кіўнуў, павярнуўся і пайшоў прэч. “Пачакай, я пройдусь з табой. У мяне шмат пачуццяў да Патпонгу. Пяць гадоў таму гэта было тое самае месца. Я быў у Бамбеі, гуляў на нігерыйскім барабане . Я толькі ўчора ўвечары прыехаў. Я хачу патрахацца. Але я да смерці баюся Сніду. Сёння вечарам я бяру з сабой дзяўчыну. Ёсць якія-небудзь ідэі?"
  
  "У нас прызначаная сустрэча", - сказаў Бартлетт, які быў на добры фут ніжэй няпрошанага госця.
  
  “ Ты думаеш, я збіраюся стаяць у цябе перад носам, малы?
  
  Бартлетт паставіў свой чамадан і зрабіў крок наперад. "Пакінь гэта", - сказаў Кальвіна.
  
  "Што пакінуць?" Па якой-то прычыне незнаёмы перасёк тую нябачную рысу гневу, за якой пагроза хутка пераходзіць у дзеянне.
  
  Кальвіна ўстаў паміж Бартлеттом і незнаёмцам, па імя Джэк. Ён павярнуўся і штурхнуў Джэка ў грудзі, проста пастукваючы. І Джэк апусціў більярдны кій, каб тоўсты тупы канец можна было хутка падняць як дубінку. "Астынь, чувак".
  
  "Не морач мне галаву", - сказаў ён, трымаючы більярдны кій як бейсбольную біту.
  
  “Ніхто не збіраецца здзекавацца над табой. Мы проста хочам сысці".
  
  “ Вы двое педики, ці што?
  
  У бары запанавала цішыня, калі не лічыць тявканья вядучай CNN. Кальвіна сказаў сабе: пакінь мудак ў спакоі і сыходзь, пакуль не здарылася шмат няшчасцяў.
  
  Ён стаяў напаўпаварота, трымаючы руку на плячы Бартлетта, калі Джэк зрабіў свой ход. Кальвіна ўбачыў, як той зрабіў выпад наперад у лютым, але неэфектыўным ўдары кіем. Кальвіна лёгка ўхіліўся ў бок, выхапіў кі ў яго з рук, а затым моцна узмахнуў ім, патрапіўшы Джэку па яйках. Джэк паваліўся на калені, як чалавек, раптам які стаў рэлігійным на царкоўнай службе. Кальвіна пачакаў, пакуль ён падымецца на ногі, але ў Джэка хапіла розуму не падымацца.
  
  "Выдатная праца, Кальвіна", - сказаў Бартлетт, утаропіўшыся на Джэка, які цяпер быў на фут ніжэй яго. Ён схіліў галаву набок і паглядзеў уніз. "Пакуль, малы", - сказаў ён Джэку.
  
  З бара Роберт, абапёршыся на локці, паглядзеў на Джэка, які ўсё яшчэ сядзеў згорбіўшыся, разгойдваючыся ўзад-наперад. “Спадзяюся, на цябе быў прэзерватыў, Джэкі. Ніколі не ведаеш, дзе быў гэты намёк.
  
  
  Па шляху праз паркоўку Dusit Thani Кальвіна задаваўся пытаннем, чаму хлопцы накшталт прыдурка з бара зайшлі так далёка па дрэнным падмосткаў жыцця. Рана ці позна хто-небудзь ці што-то саб'е іх з ног. Ён ведаў аб падзенні. Аднойчы яго сапхнулі з вяршыні яго жыцця, але гэта было вельмі даўно.
  
  Бартлетт прытармазіў побач з новым белым "мэрсэдэсам" і паставіў свой чамадан на тратуар. Ён засунуў рукі ў кішэні і сарамліва паглядзеў на Кальвіна.
  
  "Я б сам справіўся з гэтым хлопцам", - сказаў Бартлетт.
  
  "Вядома," сказаў Кальвіна.
  
  "Не кажы 'Вядома'. Гэта праўда. Ён не звязаўся з тым хлопцам. Ён гэтага не ведаў. Ты таксама. "Бартлетт выцягнуў з кішэні маленькі пісталет і накіраваў яго на Кальвіна.
  
  "Чанчай," сказаў Кальвіна, гледзячы на пісталет у цемры.
  
  Бартлетт кіўнуў. “Мне прапанавалі вялікую суму грошай за тое, каб я забіў вас. Наколькі я разумею, вы даставілі людзям шмат непрыемнасцяў. Яны кінулі гэты пісталет мне ў кішэню. І дзесяць тысяч даляраў на выдаткі ў чамадане. Усё, што мне трэба зрабіць, гэта забіць цябе і адправіцца ў аэрапорт Дон Муанг. Толькі...
  
  "Толькі што?" спытаў Кальвіна.
  
  Выйшаўшы з гатэля "Дусит Тані", яны апынуліся на паўдарогі паміж свяцілішчам Эраван і Патпонгом. Гэта быў скрыжаванне. У гэты момант у яго быў выбар — пайсці ў храм і памаліцца, або пайсці ў Патпонг, выпіць і знайсці жанчыну на ноч. Ззаду яго быў вялікі, асветлены дом духаў на паркоўцы Дусит Тані.
  
  Бартлетт усміхнуўся і кінуў яму пісталет. “ Яны вар'яты.
  
  Кальвіна злавіў пісталет і агледзеў яго пры святле з дома духаў. Гэта быў расейскі кішэнны пісталет вытворчасці тульскага "Каровін" 25-га калібра. Ён паглядзеў на Бартлетта, які ўжо збіраўся сыходзіць. “ Куды ты ідзеш?
  
  "У аэрапорт".
  
  "Дзякуй," сказаў Кальвіна, апускаючы пісталет у кішэню.
  
  “У мяне склалася ўражанне, што яны былі настроены рашуча. Яны знойдуць каго-небудзь іншага", - сказаў ён, павярнуўся, паспяшаўся праз паркоўку і растварыўся ў натоўпе людзей на вуліцы.
  
  
  ЛЮБЫ, хто выкарыстаў выраз "дом духаў" у Нью-Ёрку, напрошваўся на блытаніну. Жыхары Нью-Ёрка думалі, у залежнасці ад таго, каго вы пыталіся, што вы пытаецеся дарогу ў бар або цікавіцеся ямайскі вуду. Ніхто ў Бангкоку не зблытае месца, дзе ты піў і подцеплял жанчын, з месцам, куды ты хадзіў маліцца аб грошах, каб выпіць і падчапіць жанчын. Гэтай ноччу Кальвіна быў адзначаны смерцю за домам духаў. Яму было незразумела, чаму Бартлетт кінуў яму пісталет. Няўжо ён страціў мужнасць? Няўжо ён ніколі не збіраўся забіваць яго? Прымусіла яго перадумаць бойка ў клубе, калі Кальвіна перашкодзіў хулігану стукнуць яго? Ён адчуваў, што з такім чалавекам, як Бартлетт, гэтага ніколі нельга было прадбачыць.
  
  Кальвіна пайшоў па шляху Бэна Ходли. Пабываўшы на месцы мерцвяка, ён адправіўся ў "Эраван", Клуб замежных карэспандэнтаў, і цяпер вырашыў, што прыйшоў час для зваротнага выступу ў "Афрыканскай каралеве". Ён хацеў убачыць выразы на тварах. У дзверы ўвайшоў Кальвіна, усё яшчэ жывы, і ўсё яшчэ накіроўваўся прама да іх. Ён паспрабаваў уявіць, чаго менавіта ён хацеў. Ніхто не хадзіў у Эраван, не жадаючы чаго-то, або ў Клуб замежных карэспандэнтаў, або ў Патпонг. Раней адказ быў просты: асоба чалавека, які забіў Бэна. І цяпер тое, чаго ён хацеў, было адказам на іншае пытанне: асобы паліцэйскага і бирманца, якія ператварылі Бангкок ў поле бою. Што стаяла за іх прагнасцю і імкненнем да ўлады? Магчыма, яны навучылі сябе жыць без пачуцця віны, але ніколі не маглі справіцца з непакоем аб тым, што аднойчы прыйдзе чарга падначаленых. Ён дастаў беларуская пісталет і правёў пальцам па кароткім ствале. Гэта было падобна на дзіцячую цацку. Закон Кальвіна аб жаданні быў спецыфічны: як толькі ён высвятляў, чаго хоча мужчына — праца заўсёды нялёгкая, таму што вялікую частку часу нават жывыя не ведаюць, — наступны крок - высветліць, хто стаў у яго на шляху.
  
  У яго было ўяўленне аб тым, чаго дамагаўся Бэн, і пра тое, як ён устаў на шляху сіл, нашмат большыя за ўсе, з чым ён калі-небудзь сутыкаўся, і як яны абрынуліся на яго. І пажылая жанчына ў Клонг Той ўбачыла слёзы ў вачах кракадзіла. Ад гэтага па целе кракадзіла прабегла дрыготка, і ён апусціўся на калені побач з домам духаў на аўтастаянцы Дусит Тані. Ён разрадзіў пісталет, выкінуўшы на зямлю .25 патронаў. Затым ён нахіліўся наперад і паклаў яго за талерку з ананасамі і апельсінамі. Там бун — той, хто робіць заслугу — такое было тайскае выраз, якім пазначалі паднашэнне Буды ў храме. У доме духаў тайскім выразам было liang pee — улагоджвае духаў. У Вичаи быў лян пі з пакецікам гераіну; у Бунмы, като, якога Кальвіна забіў наверсе ў бары African Queen, было імя, якое азначала "заслуга прыходзіць". Апускаючыся на калені, ён думаў аб абароне і заслугах; тайскія словы пра дабро напоўнілі яго галаву. Заслуга была зроблена; заслуга прыйшла. Гэта быў сімвал веры тайцаў. Але заслугі было недастаткова; гэта было для наступнага свету. Каб выжыць у гэтым свеце, патрабавалася абарона зямных багоў. Як чалавек з якое пахіснулася верай, Кальвіна папрасіў духаў дома духаў аб адным: аб здольнасці вярнуць нейкі элемент веры ў гэтым свеце і ў наступным, веры, якая ў яго калі-то была. Тэм бун ці лян пі заўсёды былі чым-то змяшаным: Заслуга або абарона зыходзілі ад таго, што аддавалі жаданае. Аддаючы што-то каштоўнае за што-то іншае, больш каштоўнае. Чым гэтая рэч была для Вичаи? Што хлопчыку трэба было ў доме духаў у суполцы?
  
  Кальвіна паспрабаваў успомніць малітву, адну з малітваў, якія ён вывучыў на памяць, калі быў служкой пры алтары. Але ў галаве ў яго было пуста. Ён падумаў аб тым, як Кіко апранала залаты ліст на вуха слана ў Эраване. Успамін выклікала ў яго ўсмешку. Пазней яна размазала залаты ліст па яго руцэ. Гэта было на поспех. Затым да яго дайшло, што прынесла вера яго дзяцінства, якая была страчаная, — пачуццё спакою, якое прыйшло ад адсутнасці страху.
  
  Ўдача ўсміхнулася яму, падумаў Кальвіна, паднімаючыся на ногі. Ён падумаў аб тым, колькі сотняў людзей прыйшлі ў бар "Афрыканская каралева" у пошуках іншага сьвятыні, у якім ім усміхнулася б поспех. А яшчэ былі хлопцы накшталт Бэна, у якіх было славалюбства вывучыць усе святыні Бангкока пад рознымі кутамі. Ён утаропіўся на рускую пісталет. Яго зварот да духаў гэтага месца было скончана, і ён падаўся назад, пакідаючы паркоўку, як чалавек, які адчувае сябе абароненым сьвецкімі багамі.
  
  OceanofPDF.com
  СЕМНАЦЦАЦЬ
  
  ФОТАФІНІШ
  
  Перад універмагам robinson's натоўп беспрытульнікаў пагналася за Кальвіна, крычучы яму ўслед.
  
  “Містэр, вам патрэбен хлопчык? Магу пайсці, магу зрабіць, магу ашчаслівіць вас". Яны былі кінутымі, бяздомнымі дзецьмі васьмі, дзевяці, дзесяці гадоў. Дзеці з галоднымі вачыма на запалкавых ножках, бегаюць ад аднаго чалавека да іншага, ад адной афёры да іншай, ацэньваючы кожнага фаранга на прадмет таго, чаго ён дамагаецца. Быў ён пакупніком? Або кім-то, каму падабаліся маленькія хлопчыкі? Кальвіна пакрочыў хутчэй, не звяртаючы на іх увагі.
  
  Схапіўшы квітанцыі аб продажы з ўнівермага, іншая група дзяцей накінулася на яго. Яны выпрасілі ў Кальвіна квітанцыі аб продажы з універмага — сабраўшы дастатковую колькасць квітанцый, яны атрымалі падарункі, прызначаныя для добрых пакупнікоў крамы. Іх хуткія, стройныя цела адрэзалі Кальвіна шлях да выратавання. Ён баяўся глядзець у іх звернутыя да яго асобы; асобы дзяцей, умоляющих аб тым, чаго больш не існавала на вуліцах, — аб чалавечнасці.
  
  Нарэшце дзеці здаліся, павярнулі назад і пабеглі за іншым фаранг . Кальвіна прасоўваўся наперад, але павольна. Восем гадоў таму хлопцу на мыліцах спатрэбілася каля дзесяці хвілін, каб доковылять ад "Робінсан" да ўваходу ў Патпонг. Цяпер паўабаронцу "Нью-Ёрк Джайентс" было б няпроста прабіцца менш чым за дваццаць гадоў. Ён ішоў па тратуары, превращенному ў рынак латочнікі: самаробныя драўляныя каляскі, сталы, вешалкі для адзення, брудныя вялікія парасоны, складаныя крэслы, грубыя лаўкі, кітайскія ровары, дзіцячыя каляскі, драцяныя клеткі з пухнатымі зверьками ўнутры, бочкі з-пад марожанага на сухім лёдзе, каляскі са свежай садавінай — усё было втиснуто адзін у аднаго, маса звілістых, вузкіх праходаў адчынялася і зачынялася, як быццам адбылася буйнамаштабная міграцыя гандляроў. Гандляры, якія паспрабавалі адступіць па вузкім перагружаным тунэлі і спыніліся пад радамі голых электрычных лямпачак і неонавымі агнямі танных стрыптыз-бараў. Тысячы баваўняных кашуль, рамянеў, джынсаў, касет, крольчата, сабакі, вавёркі, казіныя чэрапа, пёры рэдкіх птушак, сярэбраныя ўпрыгажэнні і медныя статуі Буды, а таксама дзясяткі вулічных харчовых кіёскаў, якія ўбіраюць забруджанае паветра, звісалі са сталоў, калясак і крэслаў.
  
  Горкі Боб як-то сказаў яму, што стаць пресыщенным ў Бангкоку - значыць прайсці па гэтаму праходу і больш не заўважаць жанчыну з горнага племя, прадавалую лающего аленя або якое-то іншае жывёла, якое ўваходзіць у першую дзясятку чыйго-небудзь спісу знікаючых відаў. Або, калі б вы выпадкова заўважылі лающего аленя, вы б паспрабавалі адгадаць, як яшчэ адзін індэкс інфляцыі ў Бангкоку, выраслі цэны ў параўнанні з мінулым годам.
  
  Было позна, але тратуар ўсё яшчэ быў забіты турыстамі, якія рухаліся з хуткасцю статка, щиплющего салодкую траву. Маса людзей рухалася і спынялася, як быццам звязаныя схаванай сістэмай сувязі. Кальвіна пацікавіўся, дабраўся ці Бартлетт да аэрапорта Дон Муанг.
  
  Ён праціснуўся ў вузкі праход паміж тузінам паляўнічых за выгаднай пакупкай і ўвайшоў у Стрып — як мясцовыя называлі Патпонг. У апошні раз, калі ён павярнуўся спіной да Сілом-роўд, Цік быў з ім, а Вичаи і двое яго сяброў сядзелі перад Афрыканскай каралевай. Цяпер у жывых былі толькі Вичаи і ён сам. Было ўжо за поўнач, і Стрып быў забіты турыстамі. Цэнтр Патпонг—а сой які распасціраўся паміж Сілом і Суравонг—роўдс, уяўляў сабой вялікая колькасць вулічных гандляроў, якія хаваюцца за сотнямі кіёскаў і наадварот дзясяткаў зазывал, протягивающих пластыкавыя карткі з надпісамі "Шапіках страляе дроцікамі", "шапіках п'е колу", "шапіках паліць цыгарэты" і гэтак далей, пакуль вы не пачыналі верыць, што няма такой чалавечай дзейнасці, якая была б непадуладная жаночай вагіны. Карткі нагадалі яму, наколькі тонкай была грань паміж яго марай аб вуграх і рэальнасцю жывых выступаў на Стрыптызе.
  
  Стаць зазывалы азначала кар'ерны рост для такога хлопца, як Вичаи, або аднаго з хлопцаў, якія працавалі з фаранг у Робінсана. Да таго часу, калі іх павысілі да Патпонга, у іх былі камісійныя з барамі, яны працавалі ў ваўчыных стаях, насілі схаванае зброю, ладзілі бойкі і нападалі пры найменшай правакацыі, нападаючы на гульца групай з дзесяці ці больш чалавек. Чалавечнасць знікла, і ніякай новы маральны бар'ер не спыніў іх ад пагоні за лёгкімі грашыма.
  
  Што турбавала Кальвіна ў Патпонге, так гэта тое ж самае, з чым змагалася Кіко ў сваёй працы ў Klong Toey. Гэта спарадзіла веру ў тое, што некаторыя жыцці былі нікчэмнымі, выкінутымі на вецер, што некаторыя людзі страцілі свае правы і абарону як асобы. Ён падумаў аб тым, як зарэзалі Цік ў гатэлі "Кароткачасовы" - яе раздзялілі, як жабу. А хлопчыкі ў грузавіку пад аўтастрадай засталіся з перарэзанымі глоткамі. Пры ўспаміне аб гэтых смярцей у яго па скуры пабеглі мурашкі.
  
  
  Зазывалы каля "Афрыканскай каралевы" былі паслухмянымі, амаль пасіўнымі па стандартах патпонга. Яны ледзь паднялі вочы, калі Кальвіна праціснуўся скрозь чорную фіранку над дзвярным праёмам. Апоўначы бар быў поўны экспатов; у яго была пастаянная кліентура, якая шанавала лепшых дзяўчат-падлеткаў, якія працуюць на Стрыптызе. Паўтузіна дзяўчат танцавалі на двух сцэнах, у кожнай была такая вялікая грудзі і цела, падобныя на пясочны гадзіннік, што зрабілі б іх Сяброўкамі месяцы, калі б яны нарадзіліся белымі, светлавалосы, голубоглазыми і ў такой краіне, як Амерыка, дзе прыгажосць была рэдкасцю. У African Queen прыгажосць была агульным правілам. Гэта было месца, дзе інвестар мог купіць дзяўчыну і выкарыстоўваць яе ў якасці ўпрыгожвання басейна.
  
  Кальвіна пакідаў паведамленні ў офісе Філіпа Ламонта на працягу трох дзён — з таго часу, як на імя яго кампаніі была зарэгістраваная рэгістрацыя новага "Бенца", які выехаў з тэрыторыі Даенга Soi 41. Ламонт ігнараваў яго званкі. Куплялі пагаварыў з воку на вока з асабістым сакратаром Ламонта, і па-ранейшаму нічога. Кальвіна дастаў пару фатаграфій Філіпа Ламонта з морга газеты "Бангкок пост". Адзін час ён рэгулярна з'яўляўся ў сацыяльнай калонцы. Біржавы бізнес набіраў абароты, і захаванне яго асобы ў навінах, павінна быць, было спосабам павялічыць спіс яго кліентаў і норму прыбытку. За васемнаццаць месяцаў Ламонт таксама тры ці чатыры разы з'яўляўся ў дзелавым раздзеле. У адным з інтэрв'ю з'явілася подпіс Бэна Ходли.
  
  Кальвіна заўважыў Ламонта, які сядзеў за сталом побач з циветтой. У адтуліну без вуха была засунута згорнутая банкнота ў ста батаў. Ян топлес, апранутая ў стринг-бікіні, асядлала Ламонта і станцавала на каленях пад музыку песні Pink Floyd "The Wall". Танцы на каленях былі фірмовым стравай African Queen bar. За кошт жаночага напою ян усаживалась на калені наведвальніцы і подпрыгивала уверх-уніз ў такт музыцы, хіхікаючы і выгінаючыся, як марскі акунь, які трапіў на кручок. Яна нахілілася і зубамі выцягнула банкноту ў сто батаў з вушной ракавіны циветты. Ламонт засмяяўся, і яго сябры таксама.
  
  У смеху Ламонта адчувалася ўпэўненасць, выкліканая рахункамі выдаткаў, вялікі заробкам і пашытымі на заказ касцюмамі. Праз імгненне смех перарос у злавесную ўхмылку. На ім былі круглыя акуляры ў залатой аправе, над якімі ян весела дымілася сваім дыханнем. Яго скура была бледнай побач з тварам дзяўчыны. Яго светлыя валасы парадзелі спераду і былі зачасаны назад, як сарамлівыя мужчыны затуляюць лысіну; гэтая прычоска дазволіла ім яшчэ некалькі гадоў танцаваць на каленях з yings ў African Queen. Ламонт быў падобны на чалавека, якому не спадабалася б ян называла яго "тата" і прасіла ўвесці двайны тарыф, які патрабавала ад старых, якія прасілі іх пацерці тое месца, дзе ім было прыемна.
  
  Бар быў перапоўнены, і Ламонт сеў у цэнтры круга сяброў, якія таксама былі апранутыя ў дзелавыя касцюмы. Кальвіна замовіў двайны мехонг і содавую ў бары збоку. Побач з ім каля стойкі невысокі фаранг сярэдніх гадоў з круглым тварам, обвисшими каштанавымі вусамі, падвойным падбародкам і пакатымі плячыма абняў маладую ян . Што прыцягнула ўвагу Кальвіна, так гэта велізарны жывот, які навісае над мужчынам, кавалак плоці, які натягивался на пояс яго цёмна-ружовых штаноў з акулападобнага скуры. ян абмакнуў кончык яго гальштука ў віскі з содавай, што-то прашаптаў яму на вуха і ўцёк.
  
  “Гэта не так, як раней. Цяпер дзяўчаты вельмі прагныя да грошай", - сказаў незнаёмы, разглядаючы пашкоджанні на сваім гальштуку. "Цяпер яны хочуць гамбургеры з Макдональдса".
  
  "Ці медыцынскую страхоўку," дадаў Кальвіна.
  
  Кальвіна выказаў здагадку, што незнаёмцу прызначылі расцэнкі старога за пятнадцатиминутный танец на каленях. Колькі разоў ён чуў, як фаранг з глыбокім уздыхам казаў, што усё стала не так, як раней? Гэта была бангкокскай хвароба, якой падхапілі даўнія эмігранты.
  
  Ён устаў з барнага крэсла. Схаваўшыся за дзвярыма, якая вядзе ў прыбіральні, ён выявіў белую дошку з серыяй вертыкальных слупкоў тайскай пісьменства. У большасці бараў дошка вызначала парадак танцаў, пералічваючы нумары кожнай танцоркі доўгімі радамі. Справа ад парадку танцаў быў другі спіс: нумары дзяўчат, якія былі выкупленыя. Танцоры паказалі свае пластыкавыя значкі з нумарамі і прымацавалі іх да стрингам. Кальвіна папрасіў ян паказаць яму, дзе на дошцы значыцца лік 16. Нумарам 16 быў лятаючы прыватны танец на Ламонте. ян паказала на дошку. Ён груба падлічыў, што нумар 16 падыходзіць яшчэ для дзесяці хвілін прыватнага танца, перш чым яе змена выйдзе на сцэну для наступнага выступу. Кальвіна даў іну банкноту ў дваццаць бат і праслізнуў у дзверы побач са сцэнай. Ён паглядзеў на лесвіцу справа. Бунма чакаў яго наверсе, каб забіць, калі ён у апошні раз стаяў на гэтым месцы. На гэты раз Кальвіна адвярнуўся ад лесвіцы і прайшоў міма наведвальнікаў, якія стаялі ў вузкім калідоры.
  
  Як раз перад тым, як ён дабраўся да туалета, ён пачуў, як нехта паклікаў яго па імені. Голас даносіўся з маленькай нішы, заваленай скрынкамі, вешалкамі з вулічнай адзеннем йингов і іншым хламам. Трымаючы руку на дзяржальні пісталета пад курткай, Кальвіна ступіў у нішу. Ён убачыў красоўкі "Рибок" і кант на рукаве каўбойскай кашулі, затым з-за штабелі каробак высунулася галава Вичаи.
  
  "Дапамажы мне", - папрасіў Вичаи. "Калі Ласка, Кхун Вінаваць".
  
  Кальвіна праціснуўся ў нішу, нырнуўшы пад вешалку для адзення. Ён апусціўся на калені побач з Вичаи. Яго рукі і ногі былі звязаныя вяроўкай, і ўсё ж нейкім чынам яму ўдалося выцягнуць кляп з рота. "Ён падобны на перапуджанага дзіцяці", - падумаў Кальвіна. Ён задаваўся пытаннем, такім бачыў яго Кіко. Напышлівае, жорсткае, вулічнае стаўленне знікла, і тое, што прыйшоў яму на змену, было нечаканым: спалоханы хлопчык у каўбойскай кашулі.
  
  "Хто гэта зрабіў?" - спытаў Кальвіна.
  
  “Вельмі дрэнны чалавек. Ён хоча прычыніць мне боль". Вочы Вичаи сморгнули слёзы.
  
  "Чанчай?"
  
  Вичаи кіўнуў. Яго губы задрыжалі, калі ён паспрабаваў вымавіць імя Чанчая. Кальвіна сціснуў хлопчыка за плячо, затым дастаў кішэнны нож і перарэзаў вяроўкі.
  
  - А цяпер ты пойдзеш са мной, " сказаў Кальвіна.
  
  “Не, не магу. Яны бачаць мяне. Можа быць, хочуць прычыніць мне боль. Я не ведаю. Для мяне гэта бескарысна".
  
  Настойваць на гэтым з Вичаи было бескарысна. Альтэрнатыва была непрывабнай: падняць Вичаи і вынесці яго, брыкающегося і які крычыць, скрозь строй юнакоў, разносящих напоі на танцпляцоўках і ў барах, танцорак на каленях, сутэнёраў і выбівалаў.
  
  "Я вярнуся за табой", - сказаў Кальвіна.
  
  "Праўда?" У голасе хлопчыка гучалі здзіўленне і надзея; такая ідэя не прыходзіла яму ў галаву. "Ты вярнуўся за мной?"
  
  “ Ідзі наверх і схавайся. Не заставайся тут. Пасля закрыцця я вярнуся за табой, " сказаў Кальвіна, хутка прыціскаючы палец да вуснаў. Адна з жанчын была выкупленая і здымала сваю вулічную вопратку з вешалкі над імі. Яна распавяла сваёй сяброўцы аб пацешным толстяке ў ружовых штанах з акулападобнага скуры; яны планавалі напампаваць яго наркотыкамі ў яго гатэлі. Яна распранулася і раптам знікла. Вичаи інстынктыўна абняў Кальвіна, як дзіця, які шукае абароны ў аднаго з бацькоў.
  
  "Яны зрабілі гэта, таму што ты пакінуў гераін ў доме духаў?" Прашаптаў Кальвіна пасля таго, як йинги сышлі.
  
  Яго галава тузанулася ў серыі хуткіх кивков. “Скончана. Я кажу ім".
  
  “ Чаму? Кальвіна вгляделся ў твар хлопчыка, якое зноў запамрочылася эмоцыямі.
  
  "Што яны зрабілі з Цікам". Ён разарваў рукаў сваёй каўбойскай кашулі. Унутры быў схаваны негатыў. Ён асцярожна апрацоўваў тканіна, пакуль негатыў не выскачыў вонкі. Ён працягнуў яго Кальвіна, які паднёс яго да святла і ўбачыў няясныя абрысы двух мужчын. Ён паглядзеў уніз на Вичаи.
  
  "Хто яны такія?" - спытаў я.
  
  Чанчай і фаранг . Я раблю здымак для Чанчая. Ён не ведае, што я захоўваю. Ён хацеў прымусіць фаранга спалохацца. Я думаю, фаранг баіцца, можа быць, ён таксама баіцца. Таму я працягваю."
  
  Разумны хлопчык, падумаў Кальвіна. Адмоўны вынік быў козырам у рукаве ў Вичаи, і, гледзячы на Вичаи, ён ведаў, што хлопчык прыняў рашэнне давяраць яму.
  
  
  "Сцяна" спынілася, калі Кальвіна вярнуўся ў бар. Нумар 16 злезла з каленяў Ламонт і паднялася на сцэну, дзе выступала перад большай аўдыторыяй. Афрыканская каралева ўступіла ў пераходную фазу падчас танцавальнай змены; адна група дзяўчат сышла з двух сцэн, а іншая група дзяўчат заняла іх месца. Наведвальнікі, якім да смерці хацелася адліць, але яны не хацелі губляць танцорку на каленях, накіраваліся да туалета; дзяўчыны, сыходзяць са сцэны, выглядвалі старых або новых кліентаў, каб пачаставаць іх выпіўкай. Кальвіна вярнуўся да бара за сваім напоем. Тоўсты незнаёмец у штанах з акулападобнага скуры знік.
  
  "Галаварэзы і абдымацца", - сказаў адзін з сяброў Ламонта, калі Кальвіна падышоў да іх століка.
  
  "Брокеры і джокеры," сказаў Кальвіна, працягваючы Ламонту сваю візітную картку.
  
  Ён адарваў погляд ад карткі.
  
  "Дык гэта вы прыставалі да маёй сакратарцы з тэлефоннымі званкамі з пагрозамі", - сказаў Ламонт з ангельскай акцэнтам. "Я ўжо падумваў заявіць на вас у паліцыю за дамаганні". Ён гуляў для сваіх сяброў, якія засмяяліся над гэтым жартам.
  
  “ Паліцыя? У цябе ёсць сябры ў дэпартаменце? Пацешна, гэта адзін з пытанняў, аб якіх я хацеў цябе спытаць, - адказаў Кальвіна, адмахваючыся ад ян, якая пачала звычайнае ўяўленне з пагладжвання яго сцягна. Гэта была размова ў бары, у якім дзяўчына папрасіла жаночы напой. Яна злосна паглядзела на яго, развярнулася і імкліва пайшла. Ён сеў побач з Ламонтом.
  
  “ Адкідаеш дзяўчат. Ім гэта не падабаецца. Чаго менавіта ты хочаш? Кошт? Савет? Кіраванне фінансамі? Праблемы? Тон Ламонта стаў дзелавым.
  
  “ Каб задаць некалькі пытанняў аб Бэнэ Ходли.
  
  “ Бэн Ходли? - спытаў ён напалову весела, напалову саркастычна. “ Заўтра яго пахаванне. Ён быў сябрам. Мы разам хадзілі ў школу. Яго забіў схуднелы наркаман. Канец гісторыі."
  
  “ А што наконт інвестыцыйнага клуба Бэна, нелегальнага? Ён купляў акцыі здымачнай пляцоўкі праз цябе?
  
  Ламонт нічога не сказаў, затым адвярнуўся да сцэны і паслаў паветраны пацалунак нумары 16, які выгнуў спіну, прыпадняўшы грудзі, як свайго роду прапанову, ад якога было цяжка адмовіцца.
  
  "Я пагаварыў з некаторымі інвестарамі", - сказаў Кальвіна, вылучаючы слова "інвестарамі". “У мяне ўзнікла ідэя, што Бэн даручыў табе здзяйсняць штодзённыя здзелкі. А чаму б і не? Ён сапраўды напісаў пра вас вельмі добрую артыкул у "Bangkok Post" у красавіку мінулага года.
  
  “ Вы паліцэйскі, містэр Кальвіна?
  
  "Вы брокер?" - спытаў я.
  
  Ён расплыўся ва ўсмешцы. "Мы крыху комікі, ці не так?"
  
  "Я не знаходжу нічога смешнага ў чалавеку, які атрымлівае кулю ў патыліцу ад каго-то, каго ён ведае".
  
  Ламонт дастаў кашалёк і паклаў дзве банкноты па пяцьсот бат ў пластыкавы шкляначку, набіты таблеткамі ад напояў. Ён устаў са свайго месца, не развітаўшыся з сябрамі і не дачакаўшыся здачы. Кальвіна злавіў яго ў вузкім завулку перад кнігарняй. Ламонт ўтаропіўся на вітрыну з кампутарнымі кнігамі, засунуўшы рукі ў кішэні, як быццам чагосьці чакаў. Ён мог страціць Кальвіна ў натоўпе, праслізнуўшы ў іншы бар або ў бакавое кафэ . Кальвіна спыніўся побач з ім.
  
  "Прадаю кампутарныя кнігі ў Патпонге", - уздыхнуў ён задуменным голасам. “Бэн аднойчы сказаў, што кампутары выклікаюць большую залежнасць, чым жанчыны. Цяпер паглядзі на гэта. Магчыма, ён меў рацыю". Нервовая, пустая балбатня, падумаў Кальвіна.
  
  “ Ты купляў і прадаваў для інвестыцыйнага клуба Бэна?
  
  Ён кіўнуў.
  
  "У гэтым ёсць якое-небудзь злачынства?" - спытаў ён амаль запознена.
  
  “ Наколькі я магу судзіць, няма.
  
  "Тады чаму ты турбуеш мяне?"
  
  “Таму што ў мяне ёсць тэорыя аб Бэнэ, пра цябе і пра фондавым рынку. Інвестыцыйны клуб пачынаўся як адно, але ператварыўся ў нешта іншае. Ты чалавек, якому падабаецца яго фотаздымак у газеце. Табе падабаецца "Афрыканская каралева ". Людзі на Стрып-канале пачалі думаць ... можа быць, Філіп Ламонт зможа дапамагчы нам з невялікай праблемай ".
  
  Выглядаў стомленым, з чорнымі кругамі пад вачыма, Ламонт ўтаропіўся на яго з непрыхаванай нянавісцю. "Якая маленькая праблема?"
  
  “Грошы, шмат грошай на наркотыкі ад бірманскай кантрабанды з порта Клонг Тои. І хто-то сказаў: 'Гэй, Ламонт добры хлопец, чаму б не папрасіць яго аб дапамозе?' І ты падумаў, чаму б не "Інвестыцыйны клуб Бэна"? Прапусці грошы ад наркотыкаў праз клуб. Скажы мне, калі я согреюсь ".
  
  Нянавісць знікла з твару Ламонта. Кроплі поту выступілі ў яго на лбе, калі ён спрабаваў глядзець прама перад сабой на дысплей кампутарнай кнігі. “Бэн мёртвы. Пакіньце ўсё астатняе ў спакоі, містэр Кальвіна.
  
  “ Ты уцягнуў Бэна ў здзелку. Табе патрэбна была дапамога, сябар, хто-то, хто мог бы прыкрыць базу. Я навёў сякія-такія даведкі. Бэн і ты былі аднакласнікамі ў Харроу. Ты празваў яго Чарвяком. Магчыма, таму, што яму падабалася працаваць у садзе. Можа быць, вы тусаваліся разам. Можа быць, вы разам вывучалі гісторыю. Можа быць, вы двое жульничали на іспытах. Ранні вопыт зразання кутоў. "У мяне ёсць шмат здагадак наконт Бэна і цябе, але ты ўлавіў ідэю. У вас была магчымасць і перадгісторыя пракруціць афёру праз групу фаранг, якія не маглі адрозніць "путаў" ад "колл". Толькі што-то пайшло не так, і я думаю, ты той хлопец, які ведае, што адбылося.
  
  Ламонт пакруціў рубінавае кольца-пячатку на левай руцэ супраць гадзінны стрэлкі. Гэта быў нервовы цік. “Бэн быў маім сябрам. Поўная прыпынак, " сказаў ён, абыходзячы зазывалы, які кінуўся за судовай установы ў зялёных шортах, карычневых шкарпэтках да лытак і сандалях.
  
  "Але вы пасварыліся", - сказаў Кальвіна, блефуя. “Бэн падмануў цябе ў грошах. І менавіта таму ты забіў яго".
  
  Ламонт адвярнуўся да акна, спрабуючы ацаніць выраз твару Кальвіна: ці быў ён сур'ёзным, варожым, захопленым рыбалкай або вар'ятам? “ Я не забіваў Бэна.
  
  “ Але вы, магчыма, ведаеце, хто гэта зрабіў.
  
  Ламонт агледзеўся і ўздыхнуў. “ Яны заб'юць вас, містэр Кальвіна.
  
  "Хто яны такія?" - спытаў я.
  
  У вачах Ламонта заскакалі насмешлівыя іскрынкі.
  
  "Я думаю, ты ўжо ведаеш". Падумаўшы, ён дадаў: “Ты не можаш дакрануцца да іх. Ніхто ў Бангкоку не можа".
  
  Кальвіна загнуў палец і запрасіў Ламонта ісці за ім у начны рэстаран за вуглом. Яны селі за кутні столік насупраць кабінкі, якую займаў тоўсты като з аўстралійскім акцэнтам і яго кампанія з трох маладых барбоев з зачасанымі назад валасамі. Кальвіна замовіў дзве кавы.
  
  “ З-за чаго вы рассталіся з Бэнам? І не кажы мне, што не было здзелкі, ці ты не можаш успомніць.
  
  "Пяцьдзесят на пяцьдзесят," сказаў ён.
  
  "Колькі ты ўзяў?"
  
  Ён пагуляў калыпком, павольна отламывая маленькія кавалачкі і кідаючы іх на стол. - Два мільёны даляраў ЗША.
  
  Кальвіна паспрабаваў не паказаць здзіўлення, але ў яго нічога не выйшла. Колькі наркотыкаў і грошай праходзіла праз порт Клонг Той - гэта было пытанне, на які ў яго не было адказу. Ён з самага пачатку адчуваў, што інвестыцыйны клуб "нікель-энд-дайм" не быў дастатковай прычынай для смерці Бэна і ўсіх наступных смерцяў. Калі доля Ламонта склала два мільёны, і яшчэ два мільёны дасталіся Бэну, то колькасць наркотыкаў павінна было складаць каля паўмільярда даляраў. Не было ніякага спосабу адмыць столькі грошай праз мясцовую фондавую біржу.
  
  “Два мільёны былі нічым для гэтых людзей. Гэта былі хадзячыя грошы", - сказаў Ламонт, які, як толькі пачаў, здавалася, не мог перастаць казаць аб угодзе.
  
  "Вы адмывалі свае ўласныя грошы праз клуб, а астатняе выводзілі наяўнымі або золатам", - уголас выказаў здагадку Кальвіна.
  
  Па тым, як выгнуліся куткі верхняй губы Ламонта, ён зразумеў, што здагадка трапіла ў кропку.
  
  Бэн купіў трох сланоў з цікаў дрэва амаль у натуральную велічыню, і яны абыдуцца яму ў кучу грошай. Схаваныя ў іх чатыры мільёны даляраў зрабілі сланоў разумным укладаннем сродкаў. Стаў бы Філіп Ламонт, даўніна Харроу, збіваць свайго сябра з-за пяцьдзесят штук? Гэта быў той самы хлопец, якога Кальвіна вылічыў як ўладальніка новага "Бенца", які выехаў з тэрыторыі Даенга. У Бангкоку гэтая машына каштавала сто пяцьдзесят штук. Кальвіна ніколі б не падумаў, што хто-то мог замачыць Бэна за паршывыя пяцьдзесят штук.
  
  "Толькі адна маленькая рэч", - пачаў было Кальвіна, але затым адступіў.
  
  "Што гэта?" Ламонт спытаў трохі занадта хутка.
  
  “ Бэн ніколі цябе не плаціў.
  
  Ён утаропіўся на зламаную зубачыстку. “ Ён заплаціў. Ты хочаш сказаць, што мне заплацілі, а што няма?
  
  “ Я кажу табе, што ты ўсё яшчэ шукаеш свае два мільёны.
  
  "Я нічога не шукаю".
  
  "І я мяркую, Чанчай ўзяў цябе за яйкі і сціскае іх", - сказаў Кальвіна, склаўшы рукі на стале.
  
  “ Ты не разумееш, аб чым кажаш. "Ламонт павярнуўся, каб расплаціцца, дастаў з кішэні трохі наяўных і высыпаў іх у пластыкавы шкляначку.
  
  "Я ведаю, дзе Бэн схаваў грошы," сказаў Кальвіна. “ Цябе цікавіць суадносіны пяцьдзесят на пяцьдзесят?
  
  “ Навошта што-то дзяліць, містэр Кальвіна? Усё, што ў вас ёсць, вы павінны пакінуць сабе. Вы не з тых мужчын, якія асабліва добра ладзяць з партнёрам.
  
  У яго было адчуванне, што Ламонт ведаў аб спробах яго забіць. “З-за Чанчая. Наркотыкі, прастытуцыя, азартныя гульні. І перадазіроўка фаранг дзеля іх пашпартоў і наяўных. Адным з іх быў хлопец па імі Джэф Логан ", - сказаў Кальвіна. Хвіліну ці больш нічога не было сказана. Кальвіна думаў аб тым, як Ламонт адразу ж ахарактарызаваў яго як патэнцыйнага "партнёра".
  
  Слова "партнёр", прамоўленае Філіпам Ламонтом, прагучала дзіўна, нерэальна, як быццам ён откашливал іншародны прадмет, захраснуў ў яго ў горле. Бэн быў яго партнёрам. Яны былі партнёрамі з самага пачатку, Бэн і Філіп. Ўласнасцю партнёрства быў інвестыцыйны клуб. Філіп Ламонт фальсіфікаваў бухгалтарскія кнігі ў сваёй фірме і адмываў грошы праз кошт Бэна Ходли.
  
  "Я б не хацеў быць Філіпам Ламонтом, калі кітайцы будуць правяраць бухгалтарскія кнігі вашай фірмы", - сказаў Кальвіна. "Ці праверце некаторыя з выпушчаных вамі сертыфікатаў акцый".
  
  Ламонт сеў за стол, нахіліўшыся наперад у сваім крэсле.
  
  "Я паняцця не маю, аб чым ты кажаш", - сказаў ён, пакручваючы ў руках сваім кольцам.
  
  “ Ты перавёў грошы назад на рахунак Бэна. Магчыма, падрабіў нейкія сертыфікаты акцый. Я мяркую, што Бэн стаў рэлігійным. Ён пачаў хадзіць да варажбіткі. Ён пачаў думаць, што яго сапраўдны партнёр быў у свеце духаў, а не яго стары школьны прыяцель Філіп Ламонт. Таму ён трахнул цябе дзеля зданяў. Ці, можа быць, ён проста быў прагным."
  
  Філіп Ламонт напружыўся, яго сківіцы рухаліся ўверх-уніз. Кроў адхлынула ад яго асобы. Бэн Ходли, магчыма, бачыў тое ж самае твар за некалькі секунд да таго, як яго асабісты тэрмінал згасла. Некаторыя кажуць, што махляр выглядае пышна і цалкам кантралюе сітуацыю да апошніх двух хвілін, калі ўсё развальваецца і яму даводзіцца бегчы.
  
  "І ты ні з таго ні з сяго вырашыў, што мы станем партнёрамі?" Спытаў Ламонт, цяжка сглотнув.
  
  “Я стаміўся ад таго, што ў мяне страляюць, і ад таго, што раз'язджае грузавікі разбураюць мае прылаўкі з локшынай. Гэта разбурае маю любоў да локшыну і бутыляванай вадзе ".
  
  Закон Кальвіна аб асобах, якія складалі здзелкі, выкарыстоўваецца і ў дачыненні паўсюдна: здзелкі - гэта сапраўдная форма залежнасці, і калі чалавек падсеў на гэты наркотык, вы можаце кантраляваць яго, як любога наркамана, даючы яму тое, ад чаго ён не можа адмовіцца, — здзелку, якую ён так доўга шукаў.
  
  “ Што менавіта вы глядзелі, містэр Кальвіна? Акрамя, магчыма, занадта вялікай колькасці нецікавых амерыканскіх дэтэктыўных фільмаў?
  
  Кальвіна ўсміхнуўся, назіраючы, як ён п'е каву. Яго кавы застаўся некранутым. “Як Бэн гэта зрабіў. Выставіў цябе і гэтых недатыкальных ідыётамі. Думаю, Бэну спадабалася гэтая ідэя".
  
  "Бэн быў дурнем".
  
  “ Тое, што твае два мільёны даляраў зніклі ў цябе з-пад носа, зусім не робіць яго дурнем.
  
  "Гэта зрабіла яго мёртвым", - сказаў Ламонт. Ён выглядаў задуменным, пагульваючы сваім пярсцёнкам з пячаткаю, затым зірнуў на гадзіннік. "Вы калі-небудзь гулялі ў сквош?"
  
  Пытанне было нечаканым і застаў Кальвіна знянацку. У яго ўзнікла адчуванне, што ў Піліпа ўвайшло ў звычку мяняць пляцоўкі ў карысць хатняга корта. Але Ламонт меў справу з кім-то, хто быў беспрытульнікаў у Брукліне. Тое, што здалося Ламонту вытанчаным ходам, накіраваным на тое, каб збіць з панталыку сваіх апанентаў, было тым, што адзін член банды ў старым раёне Кальвіна назваў "траханием Бэці праз шкляныя дзверы". Дзяўчына, якая дазволіла хлопцу ўзбудзіцца, а потым спынілася і паабяцала працягнуць наступнай ноччу ў сябе дома, таму што сказала, што яе бацькоў не будзе дома. Затым хлопец прыязджае дваццаць чатыры гадзіны праз, увесь узбударажанага і гатовы кінуцца ў атаку, але так і не праходзіць міма шкляной дзверы Бэці.
  
  "Я калі-то гуляў у тэніс", - сказаў Кальвіна.
  
  “Заўтра ў дзесяць раніцы я гуляю ў аздараўленчым клубе "Лэндмарк". Чаму б табе не далучыцца да мне на таварыскай гульні? І, калі хочаш, мы можам абмеркаваць пытанне аб партнёрстве ".
  
  Ён глыбока ўздыхнуў і затрымаў дыханне. Яго вочы пачырванелі ад выпіўкі, а касцюм падушыўся ад прыватных танцаў, і цяпер яго розум спрабаваў асэнсаваць бруклінскага прыватнага дэтэктыва, раптам абвясціў аб сваёй адстаўцы і дзеліцца незаконнымі даходамі.
  
  "Гэта ты забіў Бэна?" Спытаў Кальвіна, нахіляючыся над сталом.
  
  Ён нахіліўся наперад і прашаптаў. “ Што думаеш, напарнік?
  
  
  КАЛЬВІНА рушыў услед за пажарнымі машынамі. Вулічныя гандляры сабралі рэчы і пакінулі Стрып. Але людзей засталося дастаткова, каб сабраць невялікую натоўп. Ён прасоўвацца скрозь барменш, сутэнёраў і заклікаў, тых, хто сабраўся, перад барам "Афрыканская каралева". Чырвоныя языкі полымя вырываліся з галоўнага ўваходу, і густы чорны дым клубіўся над Патпонгом. Фатографы сфатаграфавалі пажарных, якія стаяць на лесвіцах, выцягнутых з грузавікоў над дахам "Афрыканскай каралевы". Легкі, прахалодны туман ад вады напоўніў паветра. У гэтым раёне знаходзіліся дзясяткі турыстаў і звычайных паліцэйскіх. Палкоўнік паліцыі стаяў збоку ад Афрыканскай каралевы, беручы інтэрв'ю ў звар'яцелай мамы сан, а журналісты тоўпіліся вакол і рабілі нататкі. Яна паразмаўляла з рэпарцёрам з фаранга, які спытаў яе аб прычыне пажару.
  
  “Наркаманы, якія разрэджваюць, распальваюць агонь. Нічога добрага ад гэтых хлопцаў. Яны нюхаюць, а потым гуляюць з запалкамі. Мне вельмі дрэнна", - сказала яна. “Але ты не хвалюйся, я зноў адкрываюся праз чатыры тыдні. Вядома."
  
  Тлумачэнне было прадумана, падумаў Кальвіна. Вінаваць у гэтым худых хлопцаў з Клонг Той. Гэта добрая копія, падумаў ён.
  
  Кальвіна некалькі разоў рабіў нерашучыя спробы прарвацца праз паліцыю і пажарных, але кожны раз адштурхоўвалі яго. Гэта было безнадзейна, і ён зразумеў гэта па патрэсквання полымя ўнутры. Унутры нічога не магло ацалець. Водбліскі каміна скакалі ў вачах йингов, якія правялі ноч, танцуючы на каленях перад дамамі за выпіўкай. Пажар быў падзеяй, чым-то асаблівым, нечаканым і невядомым, і гэта стварыла атмасферу сапраўднага хвалявання. У гэтым полымі Кальвіна думаў аб "Сцяне", Бунме, като і доме духаў, куды Вичаи паклаў пакет з гераінам. Ён успомніў свой апошні погляд на Вичаи ў нішы. Яго трэсла ад страху, але ён быў поўны надзеі, таму што Кальвіна абяцаў вярнуцца за ім. Ён успомніў, як Цік адкінуў нагой пісталет. Бэн стрымана засунуў палец у вушную ракавіну чучалы циветты. Полымя ахапіла ўсе з белай хуткасцю, руйнуючы і ператвараючы ў попел, як быццам таго, аб чым памяталі, ніколі не існавала.
  
  Некалькі гадзін праз, пасля таго як пажар быў патушаны і з выпотрошенного памяшкання павалілі тонкія струменьчыкі дыму, Кальвіна зайшоў унутр і абышоў тое, што засталося. У пакоі наверсе было знойдзена обугленное цела хлопчыка. Ён стаяў побач з Пратт, які прыбыў у грамадзянскай вопратцы, калі праносілі міма цела, пахкае гарэлай плоццю і дымам. Рысы асобы на целе былі непазнавальныя, але Кальвіна ведаў, хто гэта быў, а Пратт ведаў, чаму гэта адбылося.
  
  "Чанчай згортвае аперацыю", - сказаў Пратт. “Ён напалоханы, і мы шукаем яго. Мы хочам, каб ён пацвердзіў тое, што мы ўжо падазраём".
  
  “ Твой сябар. Той, хто працуе ў дэпартаменце і з'яўляецца яго партнёрам, " сказаў Кальвіна, зрабіўшы націск на слове "партнёр". Ён утаропіўся на Пратта, думаючы пра тое, як цяжка яму было з'явіцца перад усімі астатнімі супрацоўнікамі аддзела ў грамадзянскай вопратцы.
  
  "Ён цябе злавіў, ці не так?" - спытаў Кальвіна.
  
  Пратт усміхнуўся і ткнуў наском чаравіка ў расплаўлены камяк чаго-то, што, як Кальвіна быў упэўнены, было тым, што засталося ад виверновой кошкі афрыканскай каралевы бара.
  
  OceanofPDF.com
  ВАСЕМНАЦЦАЦЬ
  
  ГУЛЬНЯВОЕ АЧКО
  
  Удалечыні жаласна завываў тэнар-саксафон. Рыф "East River Drive" разносіліся ў гарачым, цёмнай ночы, як рэквіем. Таксі спынілася ля высокіх жалезных варот з нацягнутай зверху калючым дротам. Унутры знаходзілася рэзідэнцыя Прата. Дом размяшчаўся на задворках soi побач з Soi JUSMAG — soi з вялікім комплексам будынкаў для амерыканскага ваеннага персаналу. Слугі Прата ведалі Кальвіна і называлі яго "Кхун Вінаваць". Кальвіна расплаціўся з таксістам, а затым падышоў да ахоўніка, які спаў на крэсле з жорсткай спінкай, насунуўшы на вочы пластыкавы казырок шапкі. Кальвіна адкашляўся. Нічога. Затым ён працягнуў руку і лёгенька патрос за плячо ахоўніка. Ахоўнік падскочыў, яго вочы расчыніліся, і ён паправіў капялюш.
  
  "Кхун Вайн", - сказаў ён. “Не гавары Кхуну Пратту. Я чую музыку, я сплю".
  
  “ Як доўга ён ужо гуляе? - спытаў я.
  
  Ён схіліў галаву набок, слухаючы саксафон, зірнуў на гадзіннік, а затым пазяхнуў, закінуўшы рукі за галаву.
  
  "Каля двух гадзін", - сказаў ён, отпирая вароты.
  
  "Гэта заўсёды непрыемнасці", - сказаў Кальвіна.
  
  Ахоўнік кіўнуў, прикуривая цыгарэту, вытащенную з-за вуха. “Жонка з'язджае. Дзеці з'язджаюць. Едзьце ў Чиангмай", - прапанаваў ён. “Яна з'язджала мінулай ноччу. Яна таксама плакала. Дзеці плачуць. Толькі Най не плача, але ў яго вельмі баліць сэрца".
  
  "Ён адзін?" Спытаў Кальвіна, зрабіўшы два крокі ўглыб тэрыторыі, затым спыніўся паслухаць саксафон.
  
  "Ён адзін", - сказаў ахоўнік, зачыняючы за сабой вароты.
  
  Дарога пралягала праз пышны сад з вялізнымі пальмамі, шелестящими ў ночы і адкідаюць цені на лужок. Тэрыторыя і дом выклікалі жудаснае адчуванне закінутасці; як быццам сказанае так і засталося вісець у паветры недазволеных. Ні дзяцей, ні жонкі, ні слуг. Пасля пажару ў Афрыканскай каралеве Пратт практычна нічога не сказаў, адгарадзіўшыся сцяной маўчання. Так усё і засталося. Пратт сеў у машыну і паехаў дадому.
  
  Кальвіна адчуваў яго пакуты. Ён адчуў гэта зноў, ідучы па пад'язной дарожцы да дому Прата. Магчыма, гэта было лепшае вызначэнне дружбы: іншы чалавек, які мог бы вытрываць тваю асабістую боль, тую, што не паддаецца апісанню, і зрабіць яе сваёй, пакутаваць разам з табой, без усякай неабходнасці пытацца ці тлумачыць. Ён спыніўся каля невялікага дома духаў, побач з вялікі пальмай. Слугі Прата пакінулі паднашэнне з садавіны і кветак. Ён пачуў голас Прата, звяртаецца да яго памяці: Чытай Шэкспіра. Бангкок ўяўляў сабой шырокую тэрыторыю, акружаную дамамі духаў; гэта быў свет духаў, населены людзьмі, якія прыходзілі аддаць даніну павагі гэтым нябачным сілам і прапанаваць дары ў абмен на абарону. Бангкок быў месцам, дзе чалавечая жыццё была нявызначанай, суровай і жорсткай. Вернікі шукалі дапамогі ўсюды, дзе маглі яе атрымаць, у гэтым свеце або за яго межамі.
  
  
  ЁН наткнуўся на Прата, які, нахіліўшыся наперад у ротанговом крэсле, граў на саксафоне. Кальвіна выйшаў з лужка на доўгую драўляную веранду. З аднаго боку быў сажалка з рыбай, асветлены патопленымі ў ваду ліхтарамі. Буйныя залатыя рыбы і кітайскія карпы ляніва плавалі ў гарачай ночы. На верандзе Кальвіна стаяў, прыхінуўшыся да парэнчаў, і глядзеў на россып зорак, што ўсейвалі начное неба. Гэта было як у старыя добрыя часы ў Грынвіч-Вілідж, калі Пратт затужыў па хаце і Кальвіна знайшоў яго ў позе лотаса на падлозе свайго пакоя, гульцам "Іст-Рывер Драйв". Часам ён гуляў гадзінамі. Кальвіна сноўдаўся паблізу, піў піва і слухаў, а затым выходзіў з кватэры Прата. Часам яны не абменьваліся ні словам; у гэтым не было неабходнасці. Што мела значэнне для Кальвіна, так гэта тое, што ён аказаў свайму сябру ветласць, стаўшы сведкам чагосьці асабістага і даўшы яму зразумець, што разумее. Калі дэманічныя духі прарываюцца скрозь паверхню жыцця і спрабуюць пацягнуць сваю ахвяру ўніз, у пустэчу, важней за ўсё - гэта сябар, які верне цябе назад. Кальвіна ўжо быў такім сябрам аднойчы.
  
  Ён падумаў пра жонку Прата, Манувади — яе імя скарачалася да Мані. Яна была з тых жанчын, па якіх любы мужчына сумаваў бы нават на адну ноч. У краіне, дзе прыгажосць была звычайнай з'явай, Мані вылучалася ў перапоўненай зале. Яна была культурнай, вясёлай, жыццярадаснай, абнадзейлівай, моцнай і непахіснай у сваёй адданасці Пратту. Кальвіна ніколі не бачыў яе злоснай і не чуў, каб яна павышала голас у гневе. Некаторыя жанчыны валодаюць нейкім духоўным якасцю, якое ўзвышае іх над паверхняй зямлі. І Мані была адной з іх. Як і Пратт, яна паходзіла з прывілеяванага класа. Яе сям'я валодала вялікім маёнткам недалёка ад Чиангмая разам з прыкладна тысячай рай рысавых палёў. Яна вырасла сярод садоўнікаў, пакаёвак, шафёраў, нянь, бабуль і дзядуляў, дзядзькам, цёткай, стрыечных братоў і сясцёр, сяброў сяброў, гасцей з-за мяжы. Гэта была феадальная сям'я, колькасць якой часам перавышала сотню чалавек. Мані была другой дачкой. У яе былі старэйшыя брат і сястра. Усе дзеці былі адпраўленыя ў універсітэты за мяжу. Усе яны гаварылі па-ангельску, па-французску, па-нямецку і па-тайску. Яе маці таксама трохі гаварыла па-кітайску. Кальвіна навучыў маці Мані пары слоў на мове ідыш і італьянскай. Яе любімым было "мешуга" , што на мове ідыш азначае "вар'ят".
  
  Вячэра ў фамільным маёнтку Мані быў падобны на пасяджэнне камітэта Арганізацыі Аб'яднаных Нацый, дзе размовы вяліся на трох мовах адначасова. Яе брат узначальваў аддзел камерцыйных крэдытаў буйнога банка. Яе старэйшая сястра выйшла замуж за немца і жыла ў Берліне. Мані пазнаёмілася з Пратт на прыёме для замежных студэнтаў у Нью-Ёркскім універсітэце. Кальвіна быў шаферам на іх вяселлі перад суддзёй Вярхоўнага суда ніжняга Манхэтэна. Так што ў пэўным сэнсе Кальвіна быў побач з імі абодвума з самага пачатку. У іх было двое дзяцей. Хлопчык Сучин, якому было дзесяць гадоў, усяго на месяц старэйшыя дачкі Кальвіна Мелодыі. І дзяўчынка Саторн, якой споўнілася сем гадоў у той дзень, калі Бэна Ходли ўдарылі за яго кампутарам.
  
  Пратт перастаў гуляць. Ён паклаў саксафон на стол і адкінуўся на спінку крэсла.
  
  "Мані з дзецьмі ў Чиангмае", - сказаў Кальвіна.
  
  "Яны напалоханыя".
  
  "Я ніколі не бачыў Мані напуджанай".
  
  Гэта азначала сапраўдныя непрыемнасці ў яго аддзеле.
  
  "Хто-то моцна на цябе цісне?"
  
  "Дастаткова моцна", - адказаў ён.
  
  “ Хто там, Пратт? - спытаў я.
  
  Пратт не адказаў прама. Замест гэтага ён выцягнуў з кішэні брашуру, разгарнуў яе і працягнуў Кальвіна. Яна была раздрукавана на ксераксе. Кальвіна паглядзеў на яго і ўсміхнуўся.
  
  "Гэта на тайскім", - сказаў Кальвіна. “Саторн у seven чытае па-тайску. Я функцыянальна неграмотен. Так што табе прыйдзецца запоўніць прабелы паміж ламанымі словамі Прывітання, якія ты называеш алфавітам ".
  
  “Два дні таму па плошчы Сіям прайшло некалькі сотняў чалавек. Тут гаворыцца, што, калі я быў у Нью-Ёрку, я арганізаваў гандляроў наркотыкамі. Я быў натхняльнікам, які завёз опіум ў Амерыку. У ім мяне абвінавачваюць у забойствах на мінулым тыдні. І ў ім гаворыцца, што на цырымоніі ўзнагароджання пасля смерці майго бацькі я прымусіў сваіх падначаленых і бізнесменаў даць мне грошай. Камандзір CSD - мой сябар. Але на яго аказваецца ціск. Гэта адбываецца ў Аддзеле па барацьбе з злачыннасцю. Таму ён адправіў мяне ў адпачынак. Ён выказаў здагадку, што было б разумна пагадзіцца на перавод у паліцыю Сукхотаи. Можа быць, табе варта выпіць. Можа быць, мне варта выпіць."
  
  Яны ўвайшлі ў вялікі дом. Пратт наліў віскі з "Джоні Уокер Блэк Лэйбл". Ён падрыхтаваў Кальвіна двайны. Кальвіна падышоў да сцяны, уключыў верхні вентылятар і сеў на канапу. Унутраная барацьба за ўладу ў тайскай паліцыі была падобная на пастаянна якія перамяшчаюцца лінію фронту ў зоне баявых дзеянняў. У панядзелак Пратт мог адчуваць сябе ў бяспецы на сваім пасадзе, па аўторак выявіць, што займае перадавую пазіцыю на нічыйнай тэрыторыі, а да пятніцы апынуцца так далёка ў тыле ворага, што ніхто не быў гатовы рызыкаваць сваёй кар'ерай і становішчам, каб пайсці за ім. Праблема Прата заключалася ў сацыяльным паходжанні. Ён быў М. Л., дваранскі тытул, які дэманструе яго каралеўскія сувязі, улада і становішча. Ён ніколі не браў хабару. Яго сумленнасць адрознівала яго і яму падобных ад іншых служачых у паліцыі. Гэта не раз рабіла яго мішэнню. Але на гэты раз пальчаткі былі знятыя. Улётка апынулася на вуліцы, таму што хто-то вышэйстаячы ухваліў гэты план.
  
  “Сукін сын. Калі ты не пагодзішся на пераклад, ты ведаеш, што можа адбыцца далей", - сказаў Кальвіна.
  
  "Што навалілася на цябе на гэтым тыдні", - сказаў Пратт, і ў яго голасе прагучала крыўда.
  
  "Але я не таец", - запярэчыў Кальвіна.
  
  “Гэта дрэнна, Вінаваць. Сказаць, што я вымагаў грошы на пахаванні майго бацькі, - гэта вельмі дрэнная хлусня. Я павінен змагацца. У мяне няма выбару ".
  
  "Мані і дзеці не паехалі з-за гэтага", - сказаў Кальвіна, беручы брашуру з кававага століка. Ён залпам выпіў двайны скотч. "Ёсць сёе-тое яшчэ".
  
  Ён кіўнуў, адкінуў галаву назад, і яго голас стаў больш злосным. “Учора Мані атрымаў ананімны тэлефонны званок. Гэта была пагроза выбуху бомбы".
  
  Кальвіна уздыхнуў і зноў напоўніў свой келіх. У яго было такое пачуццё, быццам ён трапіў у чый-то кашмар. Адзін з тых кашмараў з закрытай скрынкай, дзе няма ні вокнаў, ні дзвярэй і незалежна ад таго, у які бок ты бяжыш, ты ўрэзацца ў сцяну.
  
  "Забойства ў порце Клонг Той", - працягнуў Пратт. “Так іх называлі ўнутры дэпартамента. Я праверыў усіх, хто нёс якую-небудзь службу ў падраздзяленнях рэйнджараў, прызначаных на бирманскую мяжу або ў порт. Я склаў спіс з шасці чалавек. Але ўсе доказы паказвалі на тое, што гэта быў адзін чалавек — палкоўнік Нара. Ён водзіць BMW з нумарамі, якія супадаюць з нумарамі, якія вы далі мне з Soi 41."
  
  "Чорт вазьмі, я ведаў, што гэты хлопец кап", - сказаў Кальвіна. "І цяпер ён прыйшоў за табой".
  
  Ён напоўніў келіх Кальвіна, затым павярнуўся тварам да бара. Паклаўшы пальцы на празрысты шклянку, ён апусціў погляд, нібы нешта ўспамінаючы. “Я падаў заяву ў CSD аб тым, што Лек, верагодна, невінаваты. Прызнанне, выбітае з яго, было ілжывым. Я выклаў доказы ў дачыненні да Нары ".
  
  - Крыкнуў дтук-гэ, выдаўшы гук дзе-то пасярэдзіне паміж піўной адрыжкай і здушаным крыкам.
  
  "Я рэкамендаваў камандзіру пачаць расследаванне".
  
  "І ён сказаў:'Дрэнная ідэя".
  
  "І я сказаў: 'Ёсць шанец, што хто-то ўнутры дэпартамента хавае дэталі забойства Хоадли. Я мяркую, гэта можа быць палкоўнік Нара '. Пратт павярнуўся і паглядзеў у акно ў ноч. Dtook-gae скончыўся, і наступіла дзіўная цішыня. Пратт выглядаў нервовым, на ўзводзе — усхваляваная манера чалавека, чыя сям'я, самае важнае для яго, падвергнулася пагрозе. І гэта была не пустая пагроза.
  
  Гэта пачынала набываць сэнс. У забойцы Ходли, павінна быць, была дапамога. Троіца з афёрай сляпога. Като наверсе ў "Афрыканскай каралеве". Тику вспороли жывот. Засада на канале. Наёмны забойца ў водовозе "Поларис". Худыя дзеці з перарэзаным горлам. І чарада мёртвых фаранг, якія выкуплялі дзяўчат з бараў Патпонга. Такая колькасць забойстваў можа адбыцца толькі ў тым выпадку, калі хто-то, які валодае уладай, не баіцца за сваю бяспеку. Філіп мог забіць Стрымана. Але для астатняга яму спатрэбіліся б інфармацыя і зброю для найму. Інстынкты Прата не падвялі. Ён ведаў, як ідуць справы, як у Бангкоку, людзей збіваюць і як некаторыя паліцыянты, якія займаюцца хабарніцтвам, не робяць тонкіх адрозненняў паміж сваімі заказчыкамі.
  
  "Вы развязалі вайну ўнутры дэпартамента", - сказаў Кальвіна. “Людзям гэта не спадабаецца. Гэта азначае, што ім прыйдзецца прыняць чыю-небудзь бок".
  
  Упершыню за гэты вечар Пратт ўсміхнуўся. "Так сказаў камандзір".
  
  
  Ужо развіднела, калі Кальвіна прыехаў у кватэру Кіко. Яна сустрэла яго ў дзвярах, апранутая ў белае кімано, з прыбранымі наверх валасамі, обнажающими доўгую, стройную шыю.
  
  "Я так хвалявалася", - сказала яна.
  
  Калі ён нахіліўся і пацалаваў яе, Кальвіна пачуў ціхі, сонны голас, пазваў яе па імені з задняй спальні. Гэта быў дзіцячы голас. Кіко, не сказаўшы ні слова, выслізнула ад яго і вярнулася праз дзве хвіліны, ведучы за сабой маленькую фігурку ў доўгай жоўтай начной кашулі. Яна трымала дзіця за руку. Дзяўчынка са складкамі ад падушкі на правай шчацэ, з валасамі, якія тырчаць пад дзіўнымі кутамі, сарамліва адскочыла, калі падышла да яго.
  
  "Вінаваць, гэта мая дачка, Ліза".
  
  Яна падняла свае вялікія чорныя вочы, напалову закапаўшыся галавой у кімано Кіко. "У маім старым раёне былі дзяўчынкі па імя Ліза", - сказаў Кальвіна.
  
  "Па-японску "Ліза" азначае "мудрая і элегантная".
  
  "І так яно і ёсць".
  
  "Яна мая дачка".
  
  "Колькі ёй гадоў?" - спытаў я.
  
  “ Ліза, скажы містэру Кальвіна, колькі табе гадоў.
  
  Ліза глядзела на яго, міргаючы, яе рот злёгку прыадкрыўся. Яна падняла пяць пальцаў на адной руцэ і адзін на іншы, перш чым зноў прыціснуцца да маці.
  
  “Яна не магла заснуць. Яна з-за змены гадзінных паясоў. А ты не, мілая?" Кіко абняла яе, асцярожна назіраючы за ім. - А цяпер попрощайся з містэрам Кальвіна і вяртайся ў ложак.
  
  “Vinee. Кліч мяне Вінаваць, добра?
  
  Ліза кіўнула, і Кіко адвёў яе назад у спальню. Ён чакаў адзін у гасцінай. Яна жыла на пятнаццатым паверсе жылога комплексу насупраць бальніцы Самитивей. Ён адчуваў сябе змучаным, калі падышоў да рассоўны шкляной дзверы, адсунуў яе і выйшаў на балкон. Так гэта яе дачка, падумаў ён. У яго была дачка, якая жыве на іншым канцы святла. Учора ў Нью-Ёрку было 2:30 папаўдні. Мелодыі, верагодна, была ў школе. Ён падумаў пра яе ў класе. Часам ён пракручваў перад разумовым поглядам мантаж яе рухаў. У яго была дачка. У Кіко была дачка.
  
  "Ты мала кажаш аб Лізе," сказаў Кальвіна, калі яна выйшла на балкон.
  
  Яна ўчапілася ў парэнчы і глыбока ўдыхнула, павольна выпускаючы паветра. “ Ты правы. Мужчынам не падабаюцца жанчыны з сімпатыямі. Маці-адзіночкі не так ужо папулярныя.
  
  "Некаторым жанчынам не падабаюцца мужчыны з сімпатыямі", - сказаў ён. Унутры ён працягваў чуць голас, нашептывающий: Ты павінен расказаць ёй пра Вичаи.
  
  Яна адвярнулася ад парэнчаў і паглядзела ўніз, на шпіталь і паркоўку. Бангкок быў месцам, дзе шлюбы распадаліся. Занадта шмат даступных маладых жанчын. - Чаму ты застаўся ў Бангкоку? - спытала я. - спытаў ён. Вичаи мёртвая. Скажы ёй цяпер. Вось чаму ты прыйшоў.
  
  "Ты не разумееш", - адказала Кіко. “Я японка. Я не магу вярнуцца, як маці-адзіночка. Яны ніколі не прымуць нас. Мы ізгоі, таму што ён кінуў нас. Нават тут, у Бангкоку, японскае супольнасць карае нас. Ліза не можа наведваць японскую школу. Яна выклікае збянтэжанасць, як і яе маці. Японцы не хочуць напамінкі аб тым, што можа здарыцца з іх шлюбамі ў Бангкоку. Таму Ліза ходзіць у міжнародную школу. Але яе англійская вельмі дрэнны. Гэта мая віна. Я кажу з ёй па-японску. Калі яна наведвае свайго бацькі, ён гаворыць з ёй па-японску.
  
  Ёй было балюча ад назапашанага грузу ўсіх сваіх страт. Гэта была ноч болю, проносящейся уверх і ўніз па вуліцах, якая наносіць ўдары ахвярам наўздагад, шаптаўся ў месячным святле: "Так ты сапраўды думаеш, што ты ў бяспецы?" Вы думаеце, што ведаеце гэтую гісторыю? Вы думаеце, што падмурак пад вашымі нагамі рэальны і трывалы? Непераадольныя абставіны заглушалі ўнутраныя галасы ў такія ночы і нейкім жорсткім чынам заваблівалі людзей у пастку і прымушалі іх памятаць, наколькі далікатнай была іх улада над тым, што называецца "будучыняй". Кіко, у сваім асляпляльна белым кімано, з заплаканным асобай, якая зрабіла яшчэ адзін доўгі, стрыманы ўдых.
  
  "Так што, думаю, я ведаю, што мне рабіць", - сказаў Кальвіна. Унутраны голас крычаў яму: Ты баязлівец, ты дурань. Скажы ёй.
  
  Яе ніжняя губа задрыжала, і яна нічога не адказала.
  
  "Я павінен дапамагчы Лізе з ангельскай", - дадаў ён.
  
  Яна пачала смяяцца і плакаць адначасова. "Але ўчора ўвечары ты сказаў, што не размаўляеце па-англійску".
  
  “ Я кажу па-бруклински. "Кальвіна працягнуў руку і прыцягнуў яе бліжэй да сябе.
  
  "Я хвалявалася, што ты адзін з іх", - сказала яна.
  
  Яна пацягнулася, каб пацалаваць яго.
  
  "Адзін з якіх?" спытаў ён.
  
  "Тыя хлопцы, якім патрэбныя толькі маладыя тайскія дзяўчыны".
  
  “Раней, ды. Потым ўнутры што-то зраслося. І я зразумела, якое гэта з такімі дзяўчатамі, як Цік, і гэта не нейкая ўтопія. Гэта тупік. І чым даўжэй ты застаешся там, тым больш верагоднасць, што ты страціш інструменты, каб вырвацца і наладзіць сапраўдныя адносіны. Тыя, якія важныя. Тыя, якія лічацца. Ведаеш, як гэтыя. "
  
  Яна зноў пачала всхлипывать. “ Мне падабаецца, калі ты размаўляеш па-бруклински, - сказала яна, прыціскаючыся бліжэй. Яна злёгку здрыганулася, калі яе рука дакранулася да яго наплечной кабуры.
  
  "Я не магу выкінуць цябе з галавы", - сказала яна.
  
  "Вичаи мёртвы", - прашаптаў ён. Яна, здавалася, не чула яго, і ён мякка адхіліў яе ад сваёй грудзей. “Сёння ўвечары ў "Афрыканскай каралеве" быў пажар. Вичаи загінуў пры пажары.
  
  Яна выглядала ашаломленай.
  
  "Мне вельмі шкада", - сказаў ён.
  
  Яна прытулілася лбом да яго грудзей і нічога не сказала. Яна не заплакала. Як быццам што-то ўнутры яе зламалася, і яна обмякла, як цацка, прыціснуўшыся да яго целе.
  
  “Я бачыў яго перад пажарам. Ён распавёў мне, чаму пакінуў гераін ў доме духаў. Гэта было для Твк. Што яны з ёй зрабілі. Я думаю, што дзе-то ўнутры ён сапраўды любіў яе ".
  
  Ён доўга абдымаў яе на балконе, як быццам, прыціснуўшыся адзін да аднаго, яны маглі забыцца аб тым, што іх чакала звонку, і гэта ненадоўга застанецца забытым. Затым ён аднёс яе ў ложак. Дзесяць хвілін праз Кіко ўжо спаў, скруціўшыся абаранкам на баку, і пасмы яе валасоў тычыліся яго грудзей. "Заўтра пахаванне Бэна Ходли ў Ват Монгкут", - падумаў ён; маці і бацька Бэна прыляцелі вячэрнім рэйсам з Хітроў. Куплялі адправіла ім па факсе поўнае расклад цырымоніі крэмацыі з усімі указаннем часу і месца. Яна забраніравала для іх нумар у "Дусит Тані". Да раніцы было не так ужо далёка. Потым усё пачнецца. Гэта было час асабістай смутку і публічных цырымоній. Гэта было час справаздач. Стары Хоудли запатрабаваў бы разумнага тлумачэння смерці свайго сына. Толькі хваля смутку працягвала павялічвацца, ахопліваючы ўсё больш жыццяў і людзей, як быццам забойства Бэна Ходли было касмічным каменем, кінутым у сажалка.
  
  Кальвіна задрамаў, думаючы аб гульні ў сквош з Філіпам Ламонтом. У сне ён выцягнуў пісталет і памахаў ім у сябе перад тварам. Твар Ламонта ператварылася ў маску жудаснага, горкага, шалёнага гневу. Затым твар знікла. У куце пляцоўкі для гульні ў сквош ён убачыў сваю дачку, якая сядзела, згорбіўшыся, і плакала, уткнуўшыся ў рукі. Ёй было сумна і страшна. Кальвіна падбег да яе, зовя па імені. Але раптам ён апынуўся па іншы бок шкляной сцяны, стукаў і пинался, і не мог прабіцца. Ён успомніў паходжанне гэтага голасу; ён зыходзіў знутры яго самога. "Скажы ёй, што Вичай мёртвы", - рэхам адгукнулася ў яго галаве.
  
  OceanofPDF.com
  ДЗЕВЯТНАЦЦАЦЬ
  
  ЗАКЛЮЧНЫЯ АБРАДЫ
  
  ПОТ сцякаў з твару і шыі Кальвіна і буйнымі кроплямі дажджу падаў на паліраваны падлогу. Яго ногі хварэлі і падкошваліся, як гумовыя, калі ён прысеў на кукішкі ў чаканні падачы Ламонта. Ламонт выгнуў руку ў тэніснай падачы і моцна ўдарыў маленькім зялёным мячом вышэй чырвонай лініі на далёкай сцяне. Мяч адскочыў ад сцяны высока ў паветра і глыбока упіўся ў левы кут. Кальвіна зрабіў рэзкі выпад і, прамазала міма мяча, урэзаўся плячом у сцяну. Ад яго ўдару ракетка для гульні ў сквош трэснула. Аскепкі разляцеліся па паліраваным падлозе. Ён нахіліўся, усё яшчэ засопшыся, і падняў маленькі зялёны шарык з жоўтай кропкай, падобнай на сурокі, пасярэдзіне. Яна была такога ж памеру, як адна з тых буйных італьянскіх алівак, якія яго бабуля ела гарачымі летнімі днямі, седзячы ў складзеным на каленях фартуху на ганку іх дома ў Брукліне.
  
  "З любоўю, даўніна," Ламонт сказаў з самазадаволенай усмешкай. “ Ты выглядаеш крыху стомленым.
  
  "Узрост, Ламонт, ён пераўзыходзіць усе дзевяць–любоў", - сказаў Кальвіна.
  
  Ламонт амаль не змакрэў. “Сквош дапаможа табе падтрымліваць форму. Гэта цяжкі від спорту. Сярод усіх відаў спорту ў закрытых памяшканнях тут самая высокая частата сардэчных прыступаў. Табе варта агледзецца ў лекара. Твой твар чырвонае. Тваё дыханне абцяжарана."
  
  "Я набраў адно ачко ў пятай гульні", - сказаў Кальвіна.
  
  “Так, гэта дакладна. Я памятаю. Калі я спатыкнуўся", - сказаў Ламонт.
  
  "Прабачце за вашу ракетку", - сказаў Кальвіна, падымаючы рэшткі расколатай ракеткі для гульні ў сквош з вяровачкамі, звісаюць пад дзіўнымі кутамі, як набіванне з галавы лялькі.
  
  “Ты чарвяк. Гэта быў рэкет на дзве тысячы бат".
  
  Кальвіна перадаў яму мяч. "Некаторыя ракеткі каштуюць даражэй іншых", - сказаў Кальвіна, выціраючы ручніком пот з твару. "Дык вось чаму ты назваў Бэна 'Чарвяком'? Ён быў дрэнны ў спорце. І гэта мянушка было спосабам падкалоць яго.
  
  Ламонт зірнуў на свой "Ролекс" і, не адказваючы, адкрыў шкляныя дзверы. "Як раз дастаткова часу, каб прыняць душ перад пахаваннем Бэна," нядбайна сказаў Ламонт, як быццам казаў аб дзелавой сустрэчы.
  
  Калі яны выйшлі, служачы за стойкай паставіў два шклянкі і напоўніў іх вадой з лёдам. Ламонт зрабіў вялікі глыток, уздыхнуў і пакінуў зламаную ракетку для гульні ў сквош на стойцы.
  
  "Чарвяк таксама заваліў матэматыку", - сказаў Ламонт. Ён знік у распранальні, расправіўшы плечы і высока ўзняўшы галаву, як чалавек, атрымліваць асалоду ад перамогай. Па выразе асобы служачага Кальвіна зразумеў, што паміж яго знешнасцю і рэшткамі ракеткі для гульні ў сквош не было вялікай розніцы.
  
  "Яшчэ вады, сэр?" спытаў ён яго.
  
  Зноў напаўняючы шклянку, Кальвіна заўважыў лісток з штодзённымі замовамі на стале за стойкай. Ён убачыў ўпісана імя Ламонта і Кальвіна побач з ім.
  
  “ Як доўга вы захоўваеце прасціны?
  
  Служачы паціснуў плячыма. “Можа быць, адну-дзве тыдня. Можа быць, два-тры дні. Часам захоўвайце, часам выкідвайце". Ён выцягнуў з шуфляды стос папер і расклаў іх на прылаўку. Кальвіна хутка прагледзеў тоўсты ліст старых штодзённых раскладаў заняткаў на корце для гульні ў сквош ў аздараўленчым клубе. Ён засяродзіўся на некалькіх датах, якія затрымаліся ў яго ў галаве: даце забойства Бэна, забойстве Ціка і няздзейсненым нападзе ў "рокарии варажбіткі". На кожную з трох дат ён дастаў штодзённыя раскладу. Бінга. У кожным з іх было паказана, што Філіп забраніраваў нумар на адну гадзіну ў 8:00 раніцы ў кожны з гэтых дзён. Тайскае імя "Нара" стаяла ў радку насупраць імя Філіпа.
  
  Кальвіна выцягнуў вільготную як заўжды, пакамечаны банкноту ў пяцьсот бат і паклаў яе на мёртвую ракетку для гульні ў сквош. Ён падміргнуў жаўнеру, склаў рукі на грудзях і зрабіў невялікі вай .
  
  "Часам захоўваеце", - сказаў Кальвіна, калі ўсмешка служачага стала шырэй. “Часам выкідвайце. Лепш нікому не казаць пра гэта. Наш сакрэт".
  
  "Няма праблем", - сказаў дзяжурны.
  
  - Ты калі-небудзь бачыў Нару?
  
  “Так, я бачу яго. Ён вельмі добры гулец", - з гонарам сказаў дзяжурны.
  
  "І да таго ж вельмі добры паліцэйскі", - дадаў Кальвіна, правяраючы яго рэакцыю. Служачы працягваў ўсміхацца і ківаць, шчаслівы і бесклапотны, як быццам свет быў выдатным, поўным надзей месцам.
  
  "Ён вельмі важны чалавек", - сказаў службовец.
  
  - Ездзіць на светла-шэрым "БМВ", " сказаў Кальвіна.
  
  Служачы вярнуў падняты ўверх вялікі палец. "І яшчэ вельмі добрая машына". Даенг была занятай жанчынай. Спачатку днём Нара на сваім BMW, а пазней тым жа вечарам Філіп на Benz. Гэта быў дзень нямецкіх аўтамабіляў прэміум-класа на Soi Mia Noi.
  
  Кідкія бруі з душа ў маленькай мужчынскай распранальні раптам спыніліся, і Ламонт стаў напяваць старую мелодыю "Бітлз" "Hard day's Night". Кальвіна слёз з барнага крэсла, працягнуў руку і схапіў "Бангкок пост", што ляжала побач з "Нэйшн" на шкляным кофейной століку. Ён турбаваўся аб Пратте, якога трымалі у закладніках у яго доме, і аб Мані і іх дваіх дзяцей. Нэра сапраўды была вельмі важным чалавекам, падумаў ён. Ён загарнуў у газету штодзённыя раскладу на корце для гульні ў сквош і увайшоў у распранальню з газетай пад пахай. Ламонт выціраў ручніком, напяваючы перад люстэркам. Ён ледзь не паслаў сабе паветраны пацалунак. Кальвіна паху газету ў шафку, распрануўся, уключыў душ і зайшоў пад яго, адчуўшы прыліў гарачай вады. Ён жыў у кватэры з халоднай вадой. Гарачы душ быў раскошай. Затым Ламонт пастукаў у дзверы душа.
  
  "Пара пасадзіць Бэна-натураліста ў садзе", - сказаў ён.
  
  Кальвіна выключыў душ. Ангельцы хавалі сваіх мёртвых. Але тайцы спальвалі сваіх. Бацька Бэна Ходли вырашыў, што крэмацыя - прыдатны выбар.
  
  Ламонт быў у маленькай прыёмнай побач з распранальняй і чытаў "Пост", калі з'явіўся Кальвіна ў чорным касцюме, яго мокрыя чорныя валасы былі зачасаны назад.
  
  "Кальвіна, часам ты сапраўды падобны на італьянца", - сказаў Ламонт, адрываючыся ад газеты і з задавальненнем усміхаючыся уласнай маленькай жарце.
  
  "І часам ты сапраўды кажаш як мудак", - сказаў Кальвіна. "Але ведаеш, што робіць нас аднолькавымі?"
  
  Ламонт паціснуў плячыма.
  
  “ Ніхто з нас ніколі не зможа змяніцца.
  
  Служачы, які да гэтага ціха сядзеў за стойкай, знаходзіўся на корце для гульні ў сквош, практыкуючыся ў адзіноце з грацыёзнымі, не патрабуюць намаганняў ўдарамі злева і справа. На выхадзе Кальвіна на імгненне спыніўся, каб паназіраць за дэманстрацыяй майстэрства.
  
  “Даенг нядрэнная. Аднойчы яна перамагла мяне з лікам адзінаццаць–дзевяць", - сказаў Ламонт Саіду.
  
  "І не адзін раз", - падумаў Кальвіна.
  
  
  Новы чорны "Бенц" ЛАМОНТА пахла мяккай новай скурай. Водар поспеху, задавальнення і ўлады. Кальвіна успомніў, як машына з Даенгом, гандляром антыкварыятам, памчалася на Сукхумвит-роўд з боку Сой Міа Ной. Яна сядзела побач з ім. У Бангкоку супольнасць эмігрантаў было маленькім і кампактным, як вялікая гарадская школа, а якія выкарыстоўваюцца калідоры былі дастаткова вузкімі, што Кальвіна часта нечакана натыкаўся на каго-то, каго ён цьмяна ведаў або каго бачыў паблізу.
  
  Ламонт сеў за руль і завёў рухавік. Ахоўнік у Арыентыру, даведаўшыся Ламонта, спыніў рух, каб даць яму перавага ў струмені. На скрыжаванні Нана Ламонт спыніўся на святлафор. Яго погляд блукаў па стройным жанчынам у кароткіх спадніцах, спачатку ідучы за імі ў адным кірунку, а затым за адной, якая ідзе з процілеглага боку. Кальвіна сядзеў ціха, чакаючы, калі загарыцца зялёны. Ён думаў, што выпадковыя, нявызначаныя злучэння пачынаюць знікаць — як тумблеры ў замку з правільным ключом, злучэння пачалі падыходзіць адзін да аднаго, краю зварыліся, запечатались.
  
  "Ты думаеш, я забіў Бэна?" Спытаў Ламонт, азіраючыся, каб ўставіць касету ў шчыліну. "Сцяна" Pink Floyd запоўніла салон "Бэнца". Гэта была музыка African Queen.
  
  "Можа быць, не асабіста", - шчыра адказаў Кальвіна, думаючы пра Цік, з якой злупілі скуру і вспороли жывот.
  
  "І ты думаеш, мы зможам весці бізнэс?"
  
  “Магчыма. Магчыма, няма. Залежыць ад таго, хто мае партнёры".
  
  Твар Ламонта расплыўся ва ўсмешцы. “Ты калі-небудзь заўважаў гэта за тайцаў? Яны ўсе прымаюць блізка да сэрца. Для іх усе - гонар, і яны помсцяць, калі ты обесчещиваешь іх. Правілы даволі простыя. Не оскорбляй іх гонар. Не мочись ў іх лужыну. А ты ведаеш, што самае лепшае ў тайцы? Яны пакінуць цябе ў спакоі, калі ты не будзеш соваць свой нос у іх справы ".
  
  "Ці хто-то наймае вадавоз, лодку, зброю і прыходзіць за табой", - сказаў Кальвіна.
  
  Ламонт глядзеў прама перад сабой, на паток машын. “ У вас ёсць ідэя. Вы разумныя. Але розуму недастаткова, містэр Кальвіна. Без права камандаваць гэта нішто. Салонная гульня для забавы сяброў. Гэта быў урок, які Бэн, на жаль, так і не засвоіў. "
  
  “ Палкоўнік Нара разумны чалавек?
  
  Пытанне вывеў Ламонта з раўнавагі. Ён рэзка вільнуў налева, каб прапусціць "тук-тук", які з'ехаў у іншую паласу і падрэзаў яго "Бенц". "Палкоўнік Нара разумны і моцны".
  
  Кальвіна ўлавіў поўнае глыбокай пашаны трапятанне ў адказе. - І не хацеў бы, каб хто-небудзь соваў нос у яго справы?
  
  “Што-то ў гэтым родзе. Ён старанна выбірае сваю гульню".
  
  “ Ён перамагае цябе ў сквош?
  
  Зноў з'явілася гэтая напалову выпечаны ўсмешка. Ламонт кіўнуў. “ Гэта здарылася, містэр Кальвіна.
  
  “Калі б ты паспрабаваў яго перамагчы ў яго жа гульні тады, у мяне такое пачуццё, што ён стаў бы сапраўдным тайцаў. Адпраў за табой грузавік з вадой. Разумееш, што я маю на ўвазе?"
  
  Зазваніў мабільны тэлефон Ламонта. "У кожным з нас ёсць трохі тайца, містэр Кальвіна", - сказаў ён, адказваючы на званок і запавольваючы гучнасць "Сцены".
  
  
  Удзельнікі пахавання ў Ват Монгкут былі апранутыя ў традыцыйнае белае і чорнае. Белы быў кітайскім колерам жалобы, а чорны - колер жалобы тайцаў. Каля трыццаці чалавек тоўпіліся ўнутры тэрыторыі. Большасць тужлівых былі апранутыя ў чорна-белае - гэта быў бяспечны сярэдні шлях. Ніхто не быў абражаны, і гэта прадэманстравала іх здольнасць аднолькава смуткаваць на двух каляровых мовах. Ламонт аддзяліўся ад Кальвіна і далучыўся да групы ангельскіх біржавых маклераў. Даенг падышла і дакранулася да Ламонта, паклаўшы руку яму на плячо. Ён нахіліўся і паглядзеў на Кальвіна, пакуль яна шаптала нешта асабістае. Кальвіна чакаў бацькоў Бэна ля ўваходу. Калі Хоудли выходзілі з сваёй машыны, ён назіраў, як стары набліжаецца да яго разам са сваёй жонкай, яе вочы былі чырвонымі і няроўнымі ад слёз.
  
  "Я не хачу зараз размаўляць", - сказаў Хедлі. “Я хачу праводзіць свайго сына. Потым я чакаю адказаў".
  
  Ён не стаў чакаць адказу і праслізнуў на тэрыторыю вата . Балеснай сабраліся вакол бацькоў Бэна. Пахаванне эмігранта мелі сюррэалістычны характар. Сваякі памерлага мала ведалі пра сяброў памерлага, а сябры рэдка сустракаліся са сваякамі. Усё, што іх аб'ядноўвала, - гэта цела, зачыненае ў труну і хутка разлагающееся ў трапічнай спякоце. Жанчына сярэдніх гадоў з круглым васковым тварам ўзвышалася над тайцаў ў туфлях на высокіх абцасах. Брытанская амбасада даслала яе суцешыць Хоудли. Яна дала місіс Ходли насавой хустку і паляпала па плячы, затым адступіла назад, як і некалькі былых калег па Бэна Bangkok Post падышла да іх і распавяла, якім выдатным журналістам быў Бэн і якую вялікую страту нанесла яго смерць. Гэта была тая бяскрыўдная хлусня, якую людзі павінны былі пачуць у час смутку. Жанчына з амбасады, здавалася, была ўдзячная за тое, што іншыя паменшылі яе адказнасць.
  
  Балеснай павольна выстраіліся па адным або бок аб бок, знялі абутак і ўвайшлі ў храм. Кіко выйшла з сваёй машыны каля абочыны. Апранутая ў чорнае, яна лёгка растварылася ў невялікі натоўпе. Яна знайшла Кальвіна, які стаяў да яе спіной і размаўляў з супрацоўніцай амбасады. Не кажучы ні слова, яна з'явілася побач з ім. Пагружаны ў размова аб дэталях дастаўкі праху Бэна ў Англію, ён не падазраваў аб прысутнасці Кіко.
  
  "Попел - гэта проста жудасна", - сказала жанчына з лонданскім акцэнтам. "Праблема ў тым, што цела застаюцца ў запушчанай стадыі раскладання".
  
  "Прывітанне, Вінаваць," сказаў Кіко.
  
  Супрацоўніца Амбасады сморщила нос ад такога ўварвання.
  
  Кальвіна папрасіў яе не прыходзіць на пахаванне Бэна. Неўзабаве яго асцярогі пацвердзіліся, калі прыбыў Чанчай з двума целаахоўнікамі. Ён заўважыў Кальвіна і ўсміхнуўся.
  
  "Афрыканская каралева пайшла," сказаў ён, гледзячы на Кіко галоднымі, шырока расплюшчанымі вачыма.
  
  “Бартлетт знік. Вичай, Цік, Бунма, Бэн. Усе прапалі", - сказаў Кальвіна, назіраючы за рукамі целаахоўнікаў Чанчая.
  
  "Так", - сказаў Чанчай, ківаючы. Ён усміхнуўся і глыбока ўдыхнуў, як быццам напаўняючы лёгкія чыстым паветрам. "Але ёсць тыя, хто застаецца". Яшчэ раз, Джао па выразна паглядзеў на Кіко, калі казаў. Перш чым Кальвіна паспеў адказаць, Чанчай ў суправаджэнні сваіх людзей у сонцаахоўных акулярах і цёмных касцюмах накіраваўся прама да Філіп Ламонту.
  
  "Хто гэта?" - гучна спытала супрацоўніца Амбасады.
  
  "Дзелавы партнёр нябожчыка", - сказаў Кальвіна. Ён знайшоў руку Кіко, сціснуў яе і павёў яе прэч. "Дзякуй за вашу дапамогу", - сказаў ён, на секунду паварочваючыся да супрацоўніцы Амбасады.
  
  Ён сказаў Кіко, што Пратт адправіў Мані і дзяцей за мяжу. Засцярога неабходная, таму што сям'я Прата цалкам магла стаць мішэнню. Слухаючы, Кіко ціхенька царапала пазногцямі ўнутраную бок рукі Кальвіна.
  
  "Ты бачыў, як Чанчай глядзеў на цябе?" - спытаў ён.
  
  Яна паціснула плячыма.
  
  "Ты не прымаеш гэта сур'ёзна", - працягваў ён.
  
  Але Кіко перабіла яго і, нахіліўшы галаву наперад, кіўнула ў бок Чанчая і ўсміхнулася.
  
  “Тайцы забіваюць тайца, без праблем. Тайцы забіваюць фаранга, без праблем. Тайцы забіваюць японскую жанчыну і японскага дзіцяці, тады ўзнікае праблема", - сказала яна.
  
  Гэта быў першы раз, калі ён пачуў, як яна заяўляе аб асаблівай абароне, якая варта за японскім грамадзянствам ў Паўднёва-Усходняй Азіі. Праз пяцьдзесят гадоў пасля вайны на Ціхім акіяне, японцы стварылі сваю зону сумеснага працвітання. Тайланд быў часткай японскай эканамічнай імперыі, і Кіко разумела, як і многія іншыя, што за велізарныя рэсурсы можна атрымаць абарону — японцам нельга прычыняць шкоды. Ні пры якіх абставінах.
  
  У яе была расавая упэўненасць японкі. Чанчай пільна паглядзела на яе. Але яна была з тых жанчын, якія разумеюць, што гэта блеф. Яны падняліся па каменных прыступках услед за некалькімі іншымі скорбящими.
  
  "Ты здзіўлены, што я прыйшла?" - спытала яна, ставячы туфлі на металічную палку ля ўваходу.
  
  "Я б здзівіўся, калі б ты застаўся дома", - адказаў Кальвіна, спрабуючы схаваць дзірку ў шкарпэтцы. "Устань бліжэй і не варушыся". Яе грудзей закранулі яго рукі. Яе цела загораживало агляд любому, хто ўваходзіў у ват . У гэты момант Кальвіна вырваў з газеты штодзённыя раскладу клуба здароўя і сунуў іх ва ўнутраную кішэню пінжака. Яе вочы прасачылі за яго рухам рукі.
  
  "Хатняе заданне," сказаў ён.
  
  "Мне вельмі шкада іх", - сказала яна, гледзячы на ніжнюю прыступку лесвіцы, на старога Ходли і маці Бэна.
  
  Кальвіна склаў газету, сунуў яе пад мышку і кіўнуў. Маці была апранутая ў адзін з тых баваўняных сукенак з кветкавым узорам, якія сминаются на спякоце. Разам з супрацоўніцай амбасады місіс Ходли была адзінай, хто не прыйшоў на мерапрыемства ў традыцыйнай жалобнай вопратцы.
  
  - Пайшлі, - сказаў Кальвіна, і яны ўвайшлі ў ват .
  
  За выключэннем двух ці трох тайцаў, астатнімі скорбящими былі фаранг . Фаранг — тыя, хто быў побач на іншых пахаванні, — замітусіліся, як няўпэўненыя ў сабе дзеці, спрабуючы прытрымлівацца будыйскай традыцыі выказваць павагу. Яны звярнуліся за парадай да некалькіх тайскім тужлівых. Яны прыселі на кукішкі на цвёрдым падлозе, адкруціўшы ногі ад малюнкаў Буды. Алтар быў упрыгожаны кветкамі. Каля паловы тужлівых, стоячы на каленях, пакланіліся, крануўшы ілбоў і раскінуўшы рукі на мармуровым падлозе. Традыцыя патрабавала, каб яны пакланіліся адзін раз мёртвым і тры разы Буды. Кальвіна назіраў, як Чанчай бездакорна выконвае рытуал. Час ад часу цішыню вата парушаў трэск каленных суставаў. Ўнутры вата за запячатаным труной сядзелі пяць манахаў. Яны спявалі на старажытным мове ўпалі.
  
  Цела Бэна Ходли знаходзілася ў храме Ват Монгкут пяць дзён. Манахі, згодна традыцыі, выбралі колькасць дзён, якое павінна было прайсці, перш чым пазбавіцца ад трупа Бэна. Гэты тэрмін можа складаць два, пяць, сем, дзевяць, а ў некаторых выпадках і сто дзён з даты смерці. Разлік у выпадку Бэна быў больш звязаны з прапановай Ратаны манахам, што пяць дзён цалкам супадуць з прыездам бацькоў Бэна, чым з звычайным вызначэннем манахаў аб тым, колькі малітваў патрабуецца для забеспячэння добрага перараджэння перад крэмацыяй цела. Улічваючы абставіны, звязаныя са смерцю Бэна, сто дзён маглі б быць больш падыходнымі. Адзін з манахаў, якія жылі ў храме, запатрабаваў ўнутранай інфармацыі аб тым, колькі заслуг Бэн назапасіў для наступнай жыцця. У храме Эраван у старога за стойкай ляжала ліст, падпісанае манахам з храма Ват Монгкут, якая дазваляе прыбраць цікаў слана. Кальвіна заплаціў за копію ліста.
  
  Два ці тры гадзіны за ноч манахі з'яўляліся ля труны і маліліся за Бэна Ходли. Куплялі спыніўся як-то ўначы, пагаварыў з некалькімі манахамі, паказаў ліст і даведаўся, што манах, аб якім ішла гаворка, знік на наступны дзень пасля забойства Бэна. Куплялі дазволіў ім вярнуцца да іх спеву. У выпадку Бэна спеў і малітва доўжыліся каля пятнаццаці гадзін, што, магчыма, дапамагло б яму перарадзіцца ў свет кампутараў наступнага пакалення, дзе ў яго зноў была б магчымасць весці сваю газетную калонку і маніпуляваць фондавымі рынкамі. І ў гэтай наступнай жыцця, калі будыйскі цыкл паўторыцца, Бэн можа сутыкнуцца з спалоханым манахам, які ўцёк глыбока ў лес, даведаўшыся, што Бэн быў забіты.
  
  Памінальная служба доўжылася дваццаць хвілін. У адрозненне ад заходняй службы, на ёй не было пропаведзі або панегирика, толькі манахі з голенымі галовамі з'яўляліся над вялікімі круглымі драўлянымі веерамі, якія яны трымалі, каб схаваць свае асобы. Яны спявалі. Духмяныя палачкі згарэлі дашчэнту. Свечкі на алтары мігцелі. Святло струменіўся з высокіх вокнаў, адкідаючы на пол доўгія сонечныя блікі. Верагодна, ніхто, акрамя некалькіх прысутных тайцаў, не зразумеў ніводнага слова з службы. Пасля гэтага балеснай выпаўзлі вонкі, як коткі, наткнувшиеся на маленькую птушачку. Яны выйшлі з ват ў шкарпэтках, жмурачыся ад яркага белага сонца. Імгненне праз манахі паднялі века труны, дазволіўшы бацькам Бэна ў апошні раз зірнуць на цела свайго сына. Затым манахі зноў запячаталі яго , і шасцёра насільшчыкаў панеслі труну ў крэматорый за храмам .
  
  Каля крэматорыя маці Бэна ўпала ў прытомнасць ад знясілення, гора і духаты, падобнай задусе духоўкі. Яе прытомнасць затрымаў крэмацыю Бэна яшчэ на дваццаць хвілін, надаючы службе дзіўны парытэт з несвядомым станам маці. Нарэшце група тужлівых сабралася каля будынка крэмацыі. У сельскай мясцовасці крэмацыя была працэсам павольнага гарэння. Гэта быў не апёк, а запякання. Труп быў добра прожарен, і пасля таго, як агонь распалілі на некалькі гадзін, плоць і больш дробныя косткі згарэлі і ператварыліся ў попел. У Ват Монгкут даменная печ была ўбудаваная ў сцяну высокага, стройнага будынка, увянчанага доўгай рыфленай дымавой трубой, падобнай на афрыканскую шыю з чорнымі кольцамі вакол горла. Цяжкая дзверцы печы адкрылася на завесах. Манах, адказны за крэмацыю, націснуў кнопку, і імгненне праз сцяна полымя паглынула труну і цела Бэна Ходли. Падняўся штопар чорнага дыму, а затым распластаўся на фоне маркотнага шэрага бангкокскай неба.
  
  Кальвіна падняў вочы і ўбачыў, як з трубы падымаецца дым. Калі ён затрымліваўся ў Бангкоку дастаткова доўга, пераходзіў дарогу не тым людзям ці не на той вуліцы або прымудраўся трымацца да таго часу, пакуль старасць не разбурала яго, такія людзі, як Горкі Боб і Люсі, людзі, якіх ён ведаў выпадкова, збіраліся п'янаваты ў чорна-белым пад гарачым сонцам і глядзелі, як струменьчык яго дыму раствараецца ў бясформеннай смузе, плыве над дрэвамі. "У клубах дыму адбыўся апошні размова з аблокамі", - падумаў ён. І ён успомніў, што Кіко сказаў місіс Лінг. "Натураліст - гэта спірытуалісты, які працуе пад выдуманым імем".
  
  Цырымонія скончылася, калі манах адсунуў цяжкую дзверцы печы і згроб гарачы попел у металічную скрыню. Ён уручыў скрыню старому Хад-ці. Пакрытыя старэчымі плямамі рукі старога нібы страпянуліся на дарозе ад спякота. Затым ён павярнуўся, побач з ім была яго жонка, і сышоў, прыціскаючы да грудзей гарачыя вуглі свайго сына. Ён чакаў у машыне, пакуль не ўбачыў Кальвіна і Кіко на вуліцы. Затым адкрыў дзверцы машыны і памахаў Кальвіна рукой.
  
  "Я хачу пагаварыць з табой", - сказаў ён, кашляючы.
  
  Кальвіна азірнуўся, а затым паглядзеў на Кіко. “ Дай мне хвіліну.
  
  Даўніна Ходли стаяў адной нагой у машыне, а іншы на бардзюры. Урна з прахам яго сына ляжала на пярэднім сядзенні побач з кіроўцам. Прыгнечаны, бледны твар місіс Ходли было схавана ў складках белага насоўкі.
  
  "Вы знайшлі чалавека, які забіў Бэна?" спытаў ён, яго вочы былі полубезумными ад гора і бессані.
  
  “ Я блізкі да адказу, містэр Ходли.
  
  “Я не хачу збліжэння. Мне трэба імя, і я хачу, каб ты назваў мне яго цяпер. Гэта быў той хлопчык-таец, які застрэліў Бэна?"
  
  “Няма. Лек не забіваў твайго сына".
  
  "Тады хто ж гэта зрабіў?"
  
  "Чаму б нам не пакінуць гэта на потым ў вашым гатэлі?" Балеснай пацягнуліся па вуліцы. Ламонт пачакаў Чанчая і пачакаў, пакуль яго машына з двума целаахоўнікамі ад'едзе, затым падышоў да машыны і прадставіўся адным з сяброў Бэна.
  
  Стары Панура паглядзеў праз плячо Філіпа. “ Я пазваню вам з гатэля, містэр Кальвіна.
  
  Ламонт паўабернуўся. “ Патэлефануйце мне заўтра, містар Кальвіна. Можа быць, мы зможам дамовіцца аб іншай гульні.
  
  Пазней, на заднім сядзенні машыны Кіко, яна абвіла рукамі яго шыю. “ Як прайшла твая гульня ў сквош з Філіпам Ламонтом?
  
  “Ён паабрываў мне азадак. Дзевяць–каханне. Пяць разоў". Яго словы павольныя і расплывістыя, як запіс на няправільнай хуткасці.
  
  "Ён мярзотнік", - сказала яна. "У наступны раз ты паб'еш яго", - сказала яна і, нахіліўшыся, пацалавала Кальвіна ў лоб. Яго скура стала ліпкай ад яе дотыку. Яго вадзяністыя вочы з цяжкімі павекамі злёгку завагаліся, калі яе вусны кранулі яго асобы. Але ён нічога не сказаў, як валацуга, занадта стаміўся, каб плюхнуться на зямлю.
  
  Кальвіна ўтаропіўся ў акно. Міма з віскам пранёсся матацыкл, ўліўся ў паток машын і знік. Чорны выхлапной газ аўтобуса обдал навала вулічных гандляроў. Ён пакапаўся ў сваіх думках, якія былі расьсеяны ў яго галаве падобна навальнічным хмарах. "У наступны раз ты пераможаш яго", - пачуў ён голас Кіко, повторявшийся, як раскаты грому, раздзіралі адлегласць.
  
  "Ламонт ўжо страчаны", - сказаў Кальвіна перасохлых ротам. “Ён у бядзе. Я адчуў пах яго страху, калі Чанчай падышоў да яго. Рука Ламонта дрыжала. Яго рука з ракеткай была дерганой і нервовай, як у чалавека, моцна сабою таго, хто адстаў і рыхтуецца да паразы."
  
  
  КАЛЬВІНА праспаў чатыры гадзіны запар, перш чым вярнуўся ў дом Прата адзін. У цёмным гасцінай, асветленай мігатлівым святлом ад экрана тэлевізара, Пратт глядзеў відэа "У разгар ночы " . Галава яго адкінулася на падушку, у правай руцэ ён сціскаў "магнум" калібра 357, а ў левай - пульт дыстанцыйнага кіравання. Кальвіна падышоў да бара і наліў двайны скотч. Ні адзін з мужчын не абмяняўся ні словам, пакуль яны глядзелі, як на экране з'яўляецца падцягнуты Сідні Пуацье з скажоным гневам тварам. Кальвіна сербануў віскі, нахіліўся ўперад, абапёршыся на локці, трымаючы шклянку ў руках, і стаў назіраць, як Род Стайгер і Сідні Пуацье ўступаюць адзін з адным у зацятую сварку. Пратт падняў левую руку, нацэліў пульт дыстанцыйнага кіравання і замарозіў лютасьць на экране. Сучасныя тэхналогіі дазволілі паскорыць перамотку наперад, прайграванне і стоп-кадр, каб адсачыць персанажаў, іх дзеянні, наступствы эмоцый, якія выліліся вонкі ў гвалт, разбурэнне і нянавісць. На самай справе ўсё адбылося толькі адзін раз, не было ні прайгравання, ні хуткай перамоткі наперад, і ўсё адбылося так хутка і бязладна, падумаў Кальвіна.
  
  "Як прайшлі пахаванне?" - спытаў Пратт.
  
  "З'явіўся Чанчай". Ён працягнуў Пратту выпіўку. "Заўтра я хачу з ім пагаварыць".
  
  Пратт глядзеў прама перад сабой, на тэлевізар. “ Гэта можа быць цяжка, Вінцэнт.
  
  “ Не кладзі надзеі на мяне, Пратт.
  
  Пратт паглядзеў на яго. “ Ты не чуў?
  
  "Чуў што?"
  
  “Тры-чатыры гадзіны таму на іншым беразе ракі. Да машыне Чанчая пад'ехаў пікап. У некалькіх чалавек на заднім сядзенні былі аўтаматы. Яны усадзілі ў яго машыну сто семнаццаць куль. Чанчай мёртвы. Кіроўца мёртвы. Адзін целаахоўнік ў бальніцы."
  
  “ Бірманскі сваяк Нары?
  
  Пратт паставіў свой келіх, запаліў таршэр, а затым прайшоў праз пакой да свайго пісьмовага стала. Ён адчыніў скрыню і дастаў канверт. - Як даўно вы ведаеце? - спытаў я.
  
  Кальвіна паказаў яму спісы штодзённых заказаў. "З сённяшняга раніцы", - сказаў Кальвіна.
  
  Пратт прагартаў лісты, затым усміхнуўся. Ён націснуў кнопку дыстанцыйнага кіравання, і малюнак знікла. Тэлевізар стаў колеру крэмацыйнага дыму. Кальвіна дастаў тэчку з канверта, які даў яму Пратт. Там былі фатаграфіі Нары ў якасці маладога афіцэра рэйнджараў, Нары і Ламонта, якія гуляюць у сквош, Нары і Даенг на вечарыне і Нары, пожимающей руку Чанчаю ў вестыбюлі прыватнага клуба для членаў клуба.
  
  “ І Нара папярэдзіла Чанчая, каб ён займаўся агульнымі справамі? - спытаў Кальвіна, раскладваючы на стале.
  
  "І ўсе нашы ўчорашнія дні асвятлялі дурням шлях да пыльнай смерці", - працытаваў Пратт "Макбета" .
  
  Кальвіна мог здагадацца аб астатнім. “Чанчай выкарыстаў Патпонг інгі для стварэння фаранг . Дурны, дзёрзкі і безразважны. Гэта было ўсё тое ж самае, але гэта было нешта большае ".
  
  “І дзеля чаго? Дробязь, якая нічога не значыла", - сказаў Пратт з ноткай пагарды ў голасе. Ён сумаваў па сваёй жонцы і дзецям. Ён хацеў, каб усё гэта хутчэй скончылася: разня, жах, пастаянны прысмак страху і шкадавання. Але ён разумеў, што тэмп толькі павялічыўся, і што Кальвіна меў рацыю наконт паводзінаў Чанчая: бессэнсоўнае, дурное і эгаістычнае. "Я павінен змагацца з курсам", ' сказаў ён.
  
  Яны выйшлі ў сад. Пратт стаяў на траве, трымаючы напагатове пісталет калібра 357. Пачаўся сезон дажджоў, і лёгкая імжа коса падаў на яго запрокинутое твар. "Ты ведаеш, як яны працавалі?" ён спытаў Кальвіна.
  
  Кальвіна кіўнуў. “Усё пачалося досыць нявінна. Ламонт быў брокерам, якога Бэн Ходли выкарыстаў для інвеставання грошай іншых людзей у здымачную пляцоўку. Даенг, гандляр антыкварыятам на Сой Міа Ной, пазнаёміў іх. Чанчай дапамагаў перапраўляць наркотыкі праз порт Клонг Той. Наре патрэбен быў спосаб адмыць грошы ад продажу наркотыкаў, таму ён заключыў здзелку з Ламонтом, які перавёў іх праз рахунак Бэна. Хоадли прадаў буйны пакет акцый перад абвалам фондавага рынку. Ламонт і Ходли, старыя школьныя прыяцелі, вырашылі ўзяць грошы і збегчы. Ходли перадумаў. Або, магчыма, Ламонт выкарыстаў Даенг, каб дапамагчы Ходли змяніць сваё рашэнне. Я сумняваюся, што ён распавёў ёй праўду аб сваім плане з Хоудли.
  
  Гэта назіранне выклікала ў Прата ўсмешку. "У адваротным выпадку Нара забіла б яго", - сказаў Пратт.
  
  “Менавіта. Але Ходли слухаў яе не больш, чым Ламонта. Даенг пайшла да Наре і сказала яму праверыць, як ідуць сродкі праз брокерскую кампанію Ламонта. Яны ўтрох распрацавалі план разам. Ходли быў трохі гульцом. Такім чынам, гісторыя Ламонта павінна была заключацца ў тым, што Ходли ў адзіночку падмануў іх. Ламонт пераканаў Нару, што ён чысты. За дзень да забойства Бэна яны гулялі ў сквош. Тое ж самае для Ціка ў гатэлі 86, Вичаи, Леке і Чанчаи. Маленькія людзі, якія не разумеюць правілаў для маленькіх людзей: ты не можаш аблажацца, стаць незалежным або звольніцца ".
  
  "Невуцтва цёмна, як у пекле", - сказаў Пратт, з яго носа сцякалі кроплі дажджу. Ён выглядаў змучаным, як чалавек, які трапіў у пякельную камеру па нешчаслівай выпадковасці. Ён быў у цішыні, недаступнай збавення яго саксафона, дзе ні адзін гук не мог перамагчы зло, якое не было пераможана. Кальвіна быў крануты сваім нерухомым іншым, паднялі мокрае твар да нябёсаў.
  
  "Ён быў чалавекам, няздольным скідаць з рахункаў вар'яцтва сістэмы", - падумаў Кальвіна. І назва, дадзенае гэтай сістэме, такой старажытнай для заходняга вуха, было: феадалізм. Феадалізм, гэтая стрыманая сістэма джэнтльменаў-гангстэраў і прыгонных, ніколі не паміраў у гэтым рэгіёне і быў скрыты за фасадамі сучасных будынкаў і вуліц. Толькі вар'ят стаў бы сварыцца са сваім гаспадаром; толькі дурань не зразумеў бы, што ўсё сваё жыццё ён прастаяў у сталёвых сківіцах смерці. Адзін крок у няправільным кірунку, і гэтыя сківіцы зачыніліся.
  
  “Сёння раніцай я гуляў у сквош з Ламонтом. Ён вельмі хоча сысці. І гэта было да таго, як яны замачылі Чанчая. Ламонт думае, я ведаю, што Бэн зрабіў з грашыма. Ён быў зацікаўлены ў чатырох мільёнах з лішнім даляраў ЗША. Пасля Чанчая ён скокне. Ён занадта блізка. Бирманец і Нара прыбяруць яго. Ён разумны, ён таксама гэта зразумее. Я ведаю, што магу звярнуць яго."
  
  Пратт засунуў пісталет за пояс штаноў і выйшаў на веранду, ціха, слухаючы і назіраючы за дажджом, які ліў усе мацней, барабанячы па даху. Кальвіна вярнуўся з бутэлькай скотчу і напоўніў шклянкі. Пасля гульні ў сквош ў яго балелі ногі.
  
  “Ўстаноўка для стрэлы. Памятаеце гэтую фразу?" - спытаў Кальвіна.
  
  Пратт кіўнуў; ён успомніў, як чытаў інфармацыю з экрана кампутара ў кватэры Бэна Ходли разам з Кальвіна.
  
  “У мяне ёсць план, Пратт. Ты хочаш Нару? Ён твой. Ты хочаш, каб бірманцы прыбраліся з Клонг Той? Справімся. Усё, што мне трэба, - гэта бартавы грузавік, стреловой кран і статак драўляных бірманскіх сланоў.
  
  “ Нэра заб'е цябе у доказ сваёй доблесці.
  
  Кальвіна ўхмыльнуўся. “Гэта будзе ўсё роўна што трахаць Бэці праз шкляныя дзверы. Таму што я буду чакаць яго насупраць паліцэйскага кіравання. Я замовіў спецыяльнае абсталяванне. Ты ведаеш, яны перавялі гэта на маю карту Visa. Тайланд хутка мадэрнізуецца, Пратт."
  
  OceanofPDF.com
  ДВАЦЦАЦЬ
  
  СЛЕД У ТЫСЯЧУ МІЛЬ ДАЎЖЫНЁЙ
  
  Было што-то незвычайнае ў шыльдзе над барам D. O. A. Bangkok, калі з вечкаў каналізацыйных люкаў падымаліся аблокі белага пара. Магчыма, перагарэла лямпачка ў літары "А", сказаў сабе Кальвіна; гэта была лагічная прычына адсутнасці чырвонай падсвятлення, з-за якой на падсветленай таблічцы было напісана: "D. O. BANGKOK". Ён завагаўся, ведаючы, што нішто ніколі не знікае без відавочных прычын. Унутры ён мог бы — калі б захацеў — знайсці тлумачэнне знікнення літары "А". Ён праціснуўся скрозь клуб пара і апынуўся побач з барам. На стойцы бара ляжала тое, што ён прыняў за вялікі чорны раскрыты парасон. Але калі ён падпоўз бліжэй, то пачуў гукі смактання, глытання і облизывания, а таксама лёгкае трепыхание расчыненага крыла, калі велізарная лятучая мыш змяніла становішча, стукаючы вострымі кіпцюрамі па паліраванай паверхні. Над стойкай Кальвіна ўбачыў пустую клетку — скрыпучым дзверцы моцна стукнулася аб металічныя дубцы. Лятучая мыш выцягнула шыю і паглядзела на Кальвіна. Кроў і тоўстая плоць пакрывалі вусны. Гэта было твар Ламонта, а пад ёй віднелася туша Чанчая з разарванай на шматкі целам, аддзеленай ад косткі.
  
  "У мяне ёсць для цябе прапанову", - сказала істота, падобнае на лятучую мыш. "Глядзі!" - віскнула лятучая мыш.
  
  Куля вылецела ў цалі ад галавы Кальвіна. Ён прыгнуўся і ўпаў на падлогу. Стоячы на каленях, ён павольна выцягнуў пісталет, гледзячы на стойку бара. Адсутная чырвоная неонавая літара "А" была прымацаваная да цэнтра ілба Чанчая.
  
  “Гэта тое, за чым ты прыйшоў. Вось яно. У мяне ёсць для цябе здзелка. Я магу сказаць табе, што гэта азначае. Вось чаму ты прыйшоў. Ты хочаш ведаць, " сказала лятучая мыш механічным голасам. “Я дам табе падказку. 'А' - гэта боепрыпасы". Лятучая мыш вырвала яшчэ адну кулю з цела Чанчая і выпусціла яе міма вуха Кальвіна. Смеючыся, твар Ламонта ператварылася ў маску з няроўнымі зубамі і запавшими жоўтымі вачыма. “Але, Вінаваць, іх значна больш. Паспрабуем — 'А' для мудак і для Антыгоны".
  
  Кальвіна стрэліў у лятучую мыш. Куля адляцела назад. Ззаду яго хор тым жа манатонным механічным голасам, што і лятучая мыш, працягваў скандаваць. Ён павярнуўся, калі невялікая збітая ў кучу група людзей, апранутых у лахманы, з адсутнымі, разбітымі або зламанымі часткамі цела, пахкая агнём і дымам, накіравалася да яго.
  
  "Літара"А" азначае мыш'як і арыстакратыю", - сказаў Джэф Логан.
  
  "'А' за падпал і забойства, " сказаў Вичаи.
  
  Чырвоная неонавая літара "А" на лбе Чанчая загарэлася ярчэй.
  
  ""А' за амнезію і за апамарфіну, " сказаў Бунма.
  
  ""А" азначае "Апалон" і "арханёл", - Хрыпла сказаў Бэн.
  
  Цяпер адзінай крыніцай святла ў пакоі быў чырвоны неон, які павялічыўся ў памерах і пульсавала, як сэрцабіцце, пашыраючыся і сціскаючыся ў такт спявае галасоў.
  
  ""А' азначае антырэчыва і СНІД, " сказаў Цік.
  
  ""А" азначае "апакаліпсіс" і "адвакат", - сказаў Лек.
  
  Усё было заліта яркім чырвоным святлом, омывавшим асобы ў прыпеве. Яны прысунуліся бліжэй, акружаючы яго. З нерухомымі рукамі і нагамі ён чакаў, спрабуючы павярнуць галаву, каб убачыць ўзвышаецца чырвоную неонавую літару “А", якая знікала ў небе над яго галавой. Ён не мог паварушыцца.
  
  "'А' за анігіляцыю і за Армагедон", - сказаў увесь хор dead.
  
  Ён ускочыў з ложка, увесь у поту, рукі дрыжалі. Кіко, паклаўшы галаву на падушку, назіраў, як ён вылез з пасцелі, выцерся ручніком і падышоў да акна. Ён выглядаў маленькім і самотным у сваёй галечы. Цемра амаль рассеялася. У другі раз начныя кашмары прымусілі яго ўскочыць з ложка, хістаючыся, у пошуках якога-небудзь пацверджання таго, што мёртвыя існуюць толькі ў яго свеце мар. Усё, што ён выявіў, - гэта першыя промні ранняга світання, прабіваюцца за акном спальні.
  
  
  Закон прафесійных забойцаў КАЛЬВІНА абвяшчаў: падобна метэарытаў, яны пакідаюць след даўжынёй у тысячу міль. Гэта гучыць уражліва, пакуль не супастаўляецца з памерамі Сусвету. Метеориту лёгка знікнуць у бязмежных прасторах космасу, і тое ж самае ставіцца да разумнаму, з добрымі сувязямі, арганізаванага злачыннага прадпрыемству. Ён ужо бачыў такіх, як Ламонт. Нічога асаблівага, акрамя іх ўзнёслага пачуцця ўласнай выключнасці. Яго сувязь з чанчаями і нарамі, мясцовымі жыхарамі, якія трымаліся асабняком, — гэта было незвычайна. Нейкім чынам яму ўдалося падлучыцца да бірманскай аперацыі па кантрабандзе наркотыкаў і застацца ў жывых. Ён гуляў у жыццё, як у сквош, жорстка і хутка, і з выразнай рашучасцю заўсёды перамагаць. Ангельская ганарлівасць, якое калі-то стварыла імперыю. Яго тысячемильный адбітак ногі прачарціў дугу ў небе, толькі Кальвіна не бачыў гэтага да той ночы, калі згарэла "Афрыканская каралева".
  
  Філіп Ламонт працаваў у кітайскай брокерскай канторы на Сілом-роўд. Яго пасада была непатрабавальнай: аналітык. У Бангкоку брокеры-фаранг зараблялі шмат грошай, жылі ў дарагіх кватэрах, мелі машыны, кіроўцаў і распранальню, поўную жанчын. Было 9.15 раніцы, калі Кальвіна падняўся на ліфце на восьмы паверх будынка Ламонта, постмадэрнісцкай абутковай скрынкі, перакуленай з аднаго боку і забяспечанай цёмнымі шкламі, падобнымі на байкерскія сонцаахоўныя акуляры. Ён увайшоў у галоўны офіс у канцы калідора. Брокеры, апранутыя ў белыя кашулі, вузкія гальштукі, цёмныя штаны і начышчаныя туфлі з вострымі шкарпэткамі, прабеглі міма з пластыкавымі бэйджамі з імёнамі. У гэтым месцы панавала атмасфера каманднага цэнтра, які зазнаў нападу. Напружанне рэхам аддавалася ў іх галасах і отрывистых камандах.
  
  Сакратарка паглядзела на візітоўку Кальвіна, а затым патэлефанавала Ламонту. Імгненне праз выйшла яго памочніца і павіталася з Кальвіна. Гэта была маладая кітаянка на высокіх абцасах, у аблягае спадніцы і шаўковай блузцы. Яе валасы былі сабраныя ў пучок на патыліцы, а пасярэдзіне тырчаў блакітны грэбень з белымі архідэямі, падобны на ўпрыгожванне вясельнага торта. Пад пахай яна несла некалькі офісных тэчак. Яна глядзела на Кальвіна са змяшаным выразам недаверу і пагарды, спрабуючы зразумець, як яму ўдалося дамовіцца аб сустрэчы з містэрам Ламонтом. Па яе дзелавому выразе асобы яна зразумела, што ён не быў вельмі важным або ўплывовым — інакш Ламонт выйшаў бы сам. Яна злёгку вымучанай ўсміхнулася яму і жэстам запрасіла ісці за ёй.
  
  Яны мінулі гандлёвы зала, і яна пакінула тэчкі ў офісе. Шум стаяў, як у букмекерскай канторы, у якой калі—то працаваў яго дзядзька на Канал-стрыт. Шэрагі брокераў працавалі з наборам тэлефонаў за вялікім шкляным акном. Паперы былі раскіданыя па сталах, якія стаяць побач, і рассыпаліся па падлозе. Каля сотні добра апранутых кітайцаў-тайцаў, узброеных пэйджара і мабільнымі тэлефонамі, назіралі за тым, як чацвёра ці пяцёра хлопцаў у цёмных штанах і белых кашулях з дапамогай чароўных маркераў і ануч для выцірання пылу адзначалі і мылі лічбы ставак, аферты і выканання для Siam Cement City, Bangkok Bank, Nava, Star Block і мноства іншых акцый на белых дошках, якія займалі тры сцены. Інвестары — багатыя кітайскія хатнія гаспадыні ў шаўковых блузках і брыльянтавыя завушніцах — пілі чай і сядзелі са сваімі квітанцыямі аб куплі і продажы, абменьваючыся плёткамі і перадаючы квітанцыі пасланцам, якія перадавалі заказ праз шкляное акенца. Рынак вырас на дваццаць пунктаў.
  
  У Ламонта была асобная пакой над гандлёвым залай з двума кампутарнымі экранамі, тэлевізарам і чатырма тэлефонамі. Ён схіліўся над круглым сталом, гартаючы " Азіяцкі часопіс Уол - стрыт джорнэл " . Збоку ляжала мясцовая газета з фатаграфіяй Чанчая, які ляжыць мёртвым на заднім сядзенні сваей машыны, на першай паласе. Яго галава была скрючена; твар, якое ўпала на плячо, было акрываўлены; злёгку прыадкрыты рот з распухлымі вуснамі агаляла некалькі зламаных жоўтых зубоў.
  
  Да кожнага вуха Ламонта было прымацавана па мабільным тэлефоне. У адзін тэлефон ён перадаваў інфармацыю аб электратэхнічнай кампаніі, а ў іншы - пра харчовай. Ён перапыніў свае размовы і жэстам запрасіў Кальвіна ў свой кабінет, паказаўшы на мяккае скураное якое верціцца крэсла, з якога адкрываўся цудоўны від на мітусню ўнізе. Кальвіна узяў газету са стала Ламонта і падышоў да акна. У артыкуле гаварылася, што ў машыну патрапілі 117 куль. Па ўсім горадзе людзі ўжо куплялі латарэйныя білеты з нумарам 117, нумарам пасведчання, днём нараджэння Чанчая — яму споўніўся пяцьдзесят адзін год — і рознымі камбінацыямі такіх лікаў. Гэта была традыцыя, падобная здзяйснення дароў у дамах духаў.
  
  Зачынены ў пакоі за велізарным аднабаковым шклом, Кальвіна назіраў за тым, што адбываецца на падлозе. Ён выказаў здагадку, што людзі таксама будуць прадаваць і купляць акцыі па сукупнасці лічбаў, якія ўзніклі пасля смерці Чанчая. Кабінет Ламонта быў звуконепроницаемым, прахалодным і зручным. Ён перадумаў. Брокерская кантора не была букмекерскай канторай яго дзядзькі Віта ў Маленькай Італіі; гэта быў VIP-зала, створаны па ўзоры казіно Лас-Вегаса. Падобнае на лона маці месца, дзе вынашивались планы, атрымлівалася прыбытак, ставіліся стану і зразаліся куты. Месца, дзе Нара можа ўзяць брудныя грошы і зрабіць іх — хоць і не абавязкова чыстымі — бяспечнымі для выкарыстання.
  
  У гандлёвым зале гэта было падобна на прагляд цырка, скачак ці чаго-то больш фундаментальнага, магчыма, менталітэту Філіпа Ламонта "дзевяць любовей". Гэта быў карнавал, які робіць стаўкі на шанцы, які спрабуе абыграць наступнага суперніка, калі сотня чалавек уціснулася ў пакой памерам з корт для гульні ў сквош.
  
  "Што вы думаеце аб нашым маленькім крамцы?" - спытаў Ламонт, кладучы трубку.
  
  "Добрая пакой, каб пагуляць у дарагую ракетку", - адказаў Кальвіна.
  
  Ён засмяяўся. "Нядрэннае пачуццё гумару для янкі", - сказаў Філіп. “Рынак вырас на дваццаць пунктаў. Грошы, грошы, грошы. Набор быў млявым на працягу некалькіх месяцаў. І цяпер усё зноў змянілася. Шкада, што Бэн не дажыў да таго, каб убачыць адскок. Ён на імгненне змоўк, і на яго твары з'явілася задуменнае выраз. "Бэн значна лепш разбіраўся ў кампутарах, чым у тым, як працуюць рынкі".
  
  "Ці сяброўства, калі ўжо на тое пайшло," сказаў Кальвіна.
  
  Ламонт адарваў погляд ад кававай кубкі і ўсміхнуўся. “У пэўным сэнсе, гэта праўда. Але чаму б нам не перайсці да справы, як вы кажаце ў Нью-Ёрку. Калі, вядома, вы сапраўды хочаце весці гэтую справу.
  
  Кальвіна паклаў газету перад Ламонтом.
  
  "Не вельмі прыемная карціна", - сказаў ён. Сакратарка, схіліўшыся ў паясніцы, як просьбітак, наблізілася да Ламонту, нібы ён быў святаром, гатовым пакласці цела Хрыстова ёй на мову. Ставячы кавы перад Кальвіна, яна адвяла вочы.
  
  Ламонт ўтаропіўся на фатаграфію месца смерці, барабанячы пальцамі па шкляному стала. "Ён быў бестурботным чалавекам".
  
  “ Што ён сказаў табе на пахаванні Бэна?
  
  Ламонт ўхмыльнуўся, разгортваючы газету да дзелавому падзелу. “Ён сказаў, што, магчыма, могуць узнікнуць праблемы. Бестурботны, ды. Але, тым не менш, сам па сабе прарок".
  
  “Я думаю, ён сказаў табе, што да яго дайшлі чуткі, што Нара хацела тваёй смерці. І я думаю, што ў цябе на зарплаце быў Чанчай, які даваў табе менавіта такую інфармацыю. І я думаю, што гэта было часткай здзелкі, якую вы ўклалі ў "Афрыканскай каралеве".
  
  “ Вы шмат думаеце, містэр Кальвіна. Тайцы кажуць, што занадта шмат думаць шкодна. Шкодна для здароўя.
  
  Кальвіна паціснуў плячыма і стомлена нахіліўся наперад, каб размяшаць цукар у чорным кавы. “Многія рэчы шкодныя для здароўя. Выпіўка, забруджванне Сукхумвита, кілеры з Клонг-Тои, барменши і бірманская кантрабанда наркотыкаў. Пасля гэтага, магчыма, у справу ўвойдзе мысленне ".
  
  “Добра, хопіць. Адзін пытанне. Што здарылася з грашыма?" Спытаў Ламонт.
  
  Менавіта такога пытання Кальвіна чакаў ад брокера. “Бэн прыляцеў у Чиангмай. Ён спецыяльна замовіў трох восьмифутовых сланоў ў мясцовага майстра. Бэн кансультаваўся з астролагамі, а таксама з біржавымі маклерамі. Ён шчыра верыў у рынкі ў гэтым свеце і ў наступным. Ён быў натуралістам, які стаў фундаменталистом прывіднага свету. Бэн сказаў на заканчэнне здзелку па дастаўцы ў Эраван слана ў натуральную велічыню.
  
  Ламонт кіўнуў, калі Кальвіна загаварыў. Фатаграфія Бэна, відавочна, падалася Філіп праўдзівай. Хоць сам Кальвіна верыў у гэта толькі напалову.
  
  "Хто дапамагаў яму?" Хутка спытаў Ламонт.
  
  Яго рэакцыя была імгненнай; Бэн быў няздольны справіцца з укусам ў адзіночку. У Кальвіна было такое пачуццё, што гэта быў пытанне коштам 64 000 даляраў, на які ён спрабаваў адказаць і які кожны раз цярпеў няўдачу.
  
  "У мяне няма прамой сувязі з светам духаў, таму я не магу даць вам імя або адрас".
  
  “Бэн скакаў праз край або зарывался ў зямлю, як чарвяк. Ён шалёна брахаў. Нават у школе ён гуляў з матылькамі, чарвякамі, жукамі. Тады ён быў вар'ят, і час яго не вылечило ". Ламонт заводзіў сябе так, як гэта робяць людзі, калі разумеюць, што тое, што яны шукалі, увесь час знаходзілася прама ў іх пад носам. Рацыянальным тлумачэннем было іррацыянальнае паводзіны. Бэн дзейнічаў з-за дзіўнага захаплення іншым светам, светам духаў. Як і многія людзі, ідэі Бэна былі адпрэчаныя як дурныя і ненармальныя, і Ламонт быў адным з першых, хто лёгка адмахнуўся ад іх. Кальвіна прадставіў, як ён называе Бэна тупы, кідае яму выклік, як рабіў гэта з тых часоў, як яны вучыліся ў школе. Ламонт выказаў здагадку, што ўсё ў свеце падзяляюць яго матывы. Ён выказаў здагадку, што Бэн дзейнічаў наўмысна і з прагнасці, каб атрымаць усю прыбытак. Кальвіна падумаў, што больш верагодна, што Бэн дзейнічаў проста для таго, каб паказаць свайму былому аднакласніку, што ён не дурны і можа перамагчы яго ў яго ўласнай гульні.
  
  "Сланы абышліся яму прыкладна ў дваццаць пяць тысяч даляраў".
  
  "Чорт", - сказаў Ламонт, стукнуўшы кулаком па стале. "Ён спусціў грошы".
  
  “Гэта яшчэ не ўсё. Бэн арганізаваў десятиколесный транспарт з кіроўцам, які адвязе аднатонных сланоў з Чиангмая ў Бангкок і даставіць іх да сьвятыні Эраван. Я размаўляў з разьбяром па дрэве ў Чиангмае. Ён сказаў мне, што Бэн папрасіў зрабіць паглыбленне ў жываце кожнага слана; патаемны люк. З дапамогай партатыўнага сканэра я выявіў ўнутры аднаго з сланоў буйную суму, падобную на наяўныя грошы ".
  
  Ламонт нічога не сказаў. Ён поигрывал ручкай, яго вочы блішчалі, калі ён глядзеў у акно VIP-пакоі ў гандлёвым зале. Ён бачыў драўляных сланоў і бачыў чырвонае. Бэн выставіў яго дурнем.
  
  "Маленькі засранец," сказаў ён нізка і жорстка.
  
  "Ён дабраўся да цябе", - сказаў Кальвіна. “Нарэшце-то ён дабраўся да Прыдурка. Эраван знаходзіцца прама насупраць паліцэйскага кіравання. Твой сябар Нара глядзеў з акна на сланоў і не бачыў іх ужо некалькі месяцаў.
  
  “Чаму прыйшлі да мяне? Чаму б не дапамагчы сабе?"
  
  "Таму што Нара або бірманцы забілі б мяне", - адказаў Кальвіна. “А без патрэбных сувязяў ніхто не зможа вывезці такую суму наяўных грошай з краіны. Я мяркую, вы ведаеце кітайцаў, якія працуюць бэгменами. Так што, здаўшы вас, я атрымліваю частка чаго-то. У адваротным выпадку я не атрымліваю нічога ", - сказаў Кальвіна.
  
  “ І ты верыш, што я прасачу, каб ты атрымаў свае сорак адсоткаў?
  
  “ Мае пяцьдзесят працэнтаў. Акрамя таго, я прыняў некалькі мер засцярогі. Кальвіна кінуў канверт на стол Ламонта.
  
  Вусны Ламонта сціснуліся. “ Я не люблю сюрпрызаў.
  
  “ Значыць, нас двое. Адчыняй, " сказаў Кальвіна.
  
  Ламонт правёў нажом для выкрыцця лістоў па адным шве канверта і зняў глянцавую друк памерам восем на дзесяць. Ні адзін чалавек, які сутыкнуўся з катаваннямі, ніколі не выглядаў больш спустошаным, чым Ламонт ў гэты момант. Мужнасць пакінула яго, і ў горле з'явіўся гаркавата-салодкі прысмак. Нарэшце ён падняў вочы на Кальвіна, які раптам здаўся нашмат буйней і мацней, чым імгненне таму.
  
  “Рэгістрацыя супадае з фургонам, якія займаюцца утылізацыяй тэл ў горадзе. Вядома, негатыў знаходзіцца ў надзейных руках. Некалькі адбіткаў былі дастаўлены ў адпаведныя месцы з інструкцыямі захоўваць на працягу тыдня, і, калі я не пазваню, канверт будзе выкрыты, і імя містэра Ламонта патрапіць у кампутар Інтэрпола адшукваецца за забойства. Вядома, да гэтага справа не дойдзе".
  
  Ламонт выглянуў праз шкло, назіраючы за тым, што адбываецца на падлозе. Ён адвярнуўся ад акна. "Добра, дамовіліся".
  
  "Кажуць, карціна варта дзесяці тысяч слоў", - сказаў Кальвіна. "Хараство гэтай карціны ў тым, што гісторыя варта два мільёны даляраў".
  
  Манеры Ламонта сталі больш сарамлівымі.
  
  “Як ты сказаў мінулай ноччу, інвестыцыйны клуб быў забаўкай. Пакуль Бэн не стаў ставіцца да сябе так па-чартоўску сур'ёзна", - сказаў Ламонт. Кальвіна кіўнуў, адводзячы погляд на інвестараў, якія бадзяліся без справы па гандлёвым зале. Ад прагнасці людзі пацеюць, а іх вочы звужаюцца.
  
  "Ты падрабіў бухгалтарскія кнігі", - сказаў Кальвіна. “Як я і казаў мінулай ноччу. Вось чаму ты ерзаешь. Цябе даўно трэба было быць у Лондане. Рана ці позна аўдытары зірнуць на бухгалтарскія кнігі. І яшчэ ёсць праблема з народная індыйская, якая чакае сваіх грошай. А тайцы сапраўды не падабаецца, калі іх падманвае фаранг " .
  
  Кальвіна кінуў на стол два білеты першага класа British Airways. “На гэтую пятніцу ў нас забраніраваны квіткі на British Airways. З Бангкока ў Лондан без перасадак".
  
  Ламонт адкрыў вокладку квітка і прачытаў сваё імя. Ён кіўнуў. “Ты ўсё прадумаў. Калі мы адпраўляемся ў Эраван?"
  
  Кальвіна зірнуў на гадзіннік. Яны спыніліся ў 2:00 ночы. На імгненне сон пра бангкокскай бары D. O. A. прамільгнуў ў яго галаве, і ён успомніў істота, падобнае на лятучую мыш, з тварам Ламонта, плюющееся кулямі, вынятымі з цела Чанчая. Ламонт чакаў.
  
  "Так, у які час?"
  
  "Сустракаемся ў дзве гадзіны ночы", - сказаў Кальвіна, малюнак знікла так жа хутка, як і з'явілася. “Тады прыбудуць кран і грузавік. Вы знойдзеце нас кітайскага бізнэсмэна, які хоча перавезці буйную суму наяўных".
  
  “ Вы дзейнічаеце занадта хутка, містэр Кальвіна.
  
  “ Мне здавалася, ты казаў, што сквош - хуткая гульня.
  
  "І так яно і ёсць".
  
  “Жыццё яшчэ хутчэй. І я падазраю, што ў ёй замяшаныя іншыя людзі, пра якіх ты мне не расказваў. Так навошта даваць ім час на рэакцыю? Калі я раскрыю афёру Бэна, колькі часу спатрэбіцца Наре, каб дасягнуць таго ж узроўню? Кальвіна працягнуў руку і ўзяў квіткі на самалёт. Ён падняўся з крэсла, засоўваючы квіткі ў кішэню свайго пінжака.
  
  "Я думаў, адзін з іх для мяне", - сказаў Ламонт з ноткай непрымання ў голасе.
  
  “Гэта дарагі тавар. Можа быць, ты не прыйдзеш ці думаеш і пакладзеш квіток у кішэню. Так што я пачакаю да пятніцы", - сказаў Кальвіна.
  
  - У дзве гадзіны ночы? " спытаў ён.
  
  Кальвіна павярнуўся ў дзверы. "Час мараў у Эраване".
  
  "Я б ні за што на свеце не прапусціў гэта", - сказаў Ламонт.
  
  Ён адхапіў руку ад ручкі. - І яшчэ сее-што, " сказаў Кальвіна. “ Чыя была ідэя зрабіць здымак?
  
  Ламонт пачаў рэзаць фатаграфію на палоскі. - Фатаграфія палкоўніка Нэры. Гэта была мая дэманстрацыя добрасумленнасці. Малюсенькія кавалачкі паляцелі ў смеццевы кошык. Але дакладнае, беспамылковае малюнак кованой таблічкі амбасады ЗША, Чанчая і яго самога, які ўсміхаўся ў камеру, заставалася такім жа выразным, як поўная месяц у ноч Памінання Памерлых.
  
  Ламонт зняў тэлефонную трубку і, гледзячы прама на Кальвіна, звярнуўся да сваёй сакратарцы. “Калі ласка, злучыце мяне з містэрам Луі ў Ганконгу. Так, з камерцыйным банкірам. Скажыце яму, што гэта тэрмінова".
  
  
  Стары Хоадли і яго жонка пасяліліся ў нумары люкс у гатэлі "Дусит Тані". Адсюль адкрываўся цудоўны выгляд на куток парку Лумпіні з бронзавай статуяй караля Рамы VI верхам на кані ў поўным каралеўскім уборы. Кальвіна прыбыў пасля абеду на сустрэчу з Хоудли.
  
  "Мы з Бэці прыйшлі да рашэння", - сказаў ён, сціскаючы руку сваёй жонкі. "Мы хочам спыніць любое далейшае расследаванне".
  
  "Наш сын прапаў", - сказала місіс Ходли. "Люіс і я задаволены тым, што паліцыя затрымала патрэбнага чалавека".
  
  "Магу я спытаць, як вы прыйшлі да такога рашэння?"
  
  Стары Хрыпла прокашлялся. “ Учора ўвечары мы вячэралі з Філіпам.
  
  "Вы ведалі, што ён быў аднакласнікам Бэна ў Харроу?" - спытала місіс Ходли.
  
  Кальвіна кіўнуў і адчуў раптоўную цяжар свету на сваіх плячах. Ён павінен быў здагадацца пра гэта. Ламонт накіраваўся прама да машыны пасля пахавання, а сам вярнуўся ў кватэру Кіко. Ён лаяў сябе за непрафесійныя дзеянні. Ён узяў усю віну на сябе, падазраючы, што будзе далей.
  
  "І Філіп перакананы, што тайская паліцыя затрымала патрэбнага чалавека", - сказаў Кальвіна, запаўняючы прабел. "Гэты чалавек мёртвы".
  
  "Гэта мы разумеем", - сказала місіс Ходли.
  
  "Значыць, вы казалі з Філіпам?" спытаў містэр Ходли.
  
  "У нас была размова".
  
  “Ён быў блізкі з Бэнам, як ніхто іншы ў Бангкоку. Магчыма, вы, як амерыканец, не шануеце сувязі, якія склаліся ў нашых дзяржаўных школах", - холадна сказаў стары.
  
  "Вядома, мы выкарыстоўваем слова "дзяржаўныя' для абазначэння таго, што вы назвалі б прыватнымі школамі", - патлумачыла місіс Ходли. У ангельцаў былі самыя добрыя намеры, але іх вузкі погляд на свет прымусіў іх паверыць, што на іх ляжыць асаблівая абавязак вучыць іншых, асабліва амерыканцаў, значэнні ангельскіх слоў, як быццам іх мова знаходзіцца за межамі разумення іншых носьбітаў ангельскай мовы.
  
  "Бэн вельмі цікавіўся прыродай", - хрыпла сказаў стары.
  
  "Але мы адгаварылі яго", - дадала місіс Ходли. “Садоўніцтва - гэта выдатна. Мне самой падабаецца садоўніцтва. Але гэта не так ужо практычна, ці не так? Трэба мець поспех у жыцці. Прыступай да справы ".
  
  Стары панура выцягнуў чэкавую кніжку. “ Вы сказалі, трыста фунтаў у дзень плюс выдаткі. Гэта семьюжды па трыста фунтаў, або дзве тысячы сто фунтаў. І магу я папрасіць вас даслаць мне рахунак на вашыя выдаткі?
  
  "Трыста пяцьдзесят бат", - сказаў Кальвіна. "Праезд на лодцы па канале, некалькі таксі і палова скрынкі патронаў".
  
  "Выбачайце", - хрыпла сказаў стары. "Што гэта быў за апошні пункт?"
  
  "Плата за праезд на лодцы па канале і таксі зробяць сваю справу," сказаў Кальвіна, набіраючы паветра ў лёгкія. Яму хацелася як мага хутчэй прыбрацца з іх пакоя.
  
  "Ого, я павінна сказаць, што гэта вельмі разумна", - сказала місіс Ходли.
  
  “ Вы сказалі, трыста фунтаў у дзень, містэр Кальвіна?
  
  Кальвіна уздыхнуў, пераступаючы з нагі на нагу. “ Я сказаў трыста. Фунты, долары, баты. Вырашаць табе. "Ён устаў і накіраваўся да дзвярэй. Раздражненне ў яго голасе раззлавала яго. Яму хацелася паспрачацца з імі. Але з якой мэтай? Ці сапраўды ім было важна, хто забіў іх сына? Бэн быў паласой дыму ў небе Бангкока. Усё было скончана. Яны хацелі вярнуцца дадому, расплаціцца з ім і пажадаць пазбавіцца ад усёй крыўды.
  
  Стары Хедлі падбег да Кальвіна, дзьмухаючы на чэк, каб высушыць чарніла. Ён працягнуў яго. Дзве тысячы сто фунтаў. Пры тым ладзе жыцця, якім жыў Кальвіна, гэтых грошай хапіла б прыкладна на паўгадавую арэнду жылля і ежу ў Бангкоку. Кожны раз, калі ён бачыў лічбу на чэку, якая трымала яго на плаву яшчэ паўгода, яго пробирала лёгкая дрыготка, і яму хацелася пацягнуцца за выпіўкай. Ён амаль нікога не ведаў, за выключэннем некалькіх п'яніц на Вашынгтон-сквер, чыя жыццё мела такую нізкую цану.
  
  “ Калі ласка, вазьміце грошы, містэр Кальвіна.
  
  Ён працягнуў чэк. Кальвіна паглядзеў на свае туфлі. Яны былі пацёртымі, а абцасы сцёртымі. "Я шкадую аб тым, што здарылася з вашым сынам", - сказаў Кальвіна. “У мяне не было магчымасці сказаць гэта ўчора. Я рады, што ён пакінуў у цябе добрыя ўспаміны".
  
  Стары панура сунуў чэк у кішэню курткі Кальвіна і паціснуў яму руку. “Дзякуй за арганізацыю. Мы з жонкай былі вельмі задаволеныя абслугоўваннем у Ват Монгкут".
  
  Кальвіна пакінуў "Дусит Тані" буйны чэк і выразнае ўражанне, што Хоудли лічылі яго не столькі прыватным дэтэктывам, колькі кім-то, хто аказваў паслугі, якія знаходзяцца паміж паслугамі арганізатара пахавання і трунар. У глыбіні душы ён чуў, як Ламонт на корце для гульні ў сквош з усмешкай казаў: "Дзевяць з любоўю, даўніна". На яго рахунку была немалая чарга маленькіх перамог, і ў свеце, дзе большасць жыццяў ўяўляюць сабой доўгую чараду пастаянных паразаў, ён дамогся уражлівага рэкорду.
  
  
  ПАДЧАС тридцатиминутной паездкі на таксі да Soi Mia Noi Кальвіна глядзеў на чэк, які стары Хоудли засунуў яму ў кішэню курткі. Яго адхілілі ад працы, заплацілі; яго прызначэнне скончылася, і тое, што выклікала ў яго наперад, больш не было звязана са смерцю Бэна Ходли. Ламонт быў адказны за тое, што зрабіў яго свабодным агентам. Стары школьны сябар Бэн ведаў, на якія кнопкі націскаць, апелюючы да косноязычному ангельскай свядомасці Хоудли - іх пачуццю перавагі па расе, адукацыі, класа і паходжанні. Пазіцыя сям'і Хоудли пацвярджала яшчэ адзін з законаў выжывання Кальвіна: што пацвярджае горшыя падазрэнні цыніка аб тым, як лёгка ўспрыманне рэальнасці звычайнымі людзьмі скажаецца прыгожай і элегантнай хлуснёй.
  
  Кальвіна абышоў галоўны дом на тэрыторыі Даенга з тыльнага боку. Схаваўшыся за зараснікамі сталага бамбука, ён назіраў за актыўнасцю каля гаража, размешчанага на задворках участка. Некалькі маладых тайцаў ў шортах і пластыкавых сандалях згружаць у фургон скрыні з драўлянымі сланамі памерам з партфель. На фургоне былі падробленыя нумарныя знакі амбасады ЗША з тым жа нумарам, што і на фатаграфіі Чанчая і Ламонта. Ён ціха вярнуўся да галоўнага дому і ўвайшоў праз галоўную дзверы. Даенг была ў сваёй гасцінай. Яна сядзела, ссунуўшы калені, паміж нямецкай парай, якой на выгляд было за сорак. Немка з доўгімі светлымі валасамі і шырокім ротам — не такая ўжо непрывабная — была апранутая ў шорты, і прамень послеполуденного святла падкрэсліваў шчацінне на яе нагах. Яе муж скрыжаваў ногі, трымаючы сподак на калене і пацягваючы чорны кава. Даенг перайшла ад калекцыянавання мужчын, якія валодаюць дарагімі нямецкімі аўтамабілямі, да самім немцам, падумаў Кальвіна.
  
  Пакупнікі, якія былі з Франкфурта, паважліва ківалі, калі Даенг паказвала ім фатаграфіі старых вялікіх драўляных вагонаў з рысам. Калі яна падняла вочы і ўбачыла Кальвіна ў дваццаці футах ад сябе, гэта выбіла яе з каляіны. Ён зрабіў выгляд, што разглядае бронзавы гіру для опіуму ў форме кураня. Даенг паспрабавала растлумачыць калекцыянерам каштоўнасць вагонаў з рысам. Немцы настойвалі, што яны сур'ёзныя калекцыянеры, і хацелі замовіць такую ж для свайго саду. Кальвіна выпусціў адну з вялікіх бронзавых гір для опіуму з глухім, цяжкім стукам на падлогу.
  
  "Гэй, мне вельмі шкада", - сказаў Кальвіна. "Калі ён зламаны, я заплачу за гэта".
  
  "Няма праблем", - сказала яна.
  
  “Я люблю сланоў. Драўляныя сланы, вялікія і маленькія", - сказаў ён, паказваючы рукамі слана прыкладна таго ж памеру, якога ён бачыў, калі яго разгружалі ў кузаве.
  
  Яна страціла канцэнтрацыю на размове з немцамі. Яны задавалі ёй пытанні, а яна не адказвала. Нарэшце, яна папрасіла іх вярнуцца заўтра. Даенг праводзіла немцаў да дзвярэй, а пасля таго, як яны сышлі, вывесіла таблічку "Зачынена для бізнесу".
  
  "Я перашкодзіў чаго-небудзь важнага?" спытаў ён.
  
  "Чаго вы хочаце, містэр Кальвіна?" - спытала яна, і яе голас прагучаў холадна і адхілена.
  
  “Сланы. Я хачу пагаварыць пра сланоў".
  
  "У мяне сапраўды няма часу", - сказала яна, стоячы каля дзвярэй і паказваючы пальцамі ног на вуліцу.
  
  “ Менавіта тое, што сказала місіс Лінг. Яна не хацела гаварыць пра сланоў. Потым яна перадумала. Перад яе домам адбыўся невялікі няшчасны выпадак. Дзякуй, што пазнаёмілі мяне з ёй. Астролаг Бэна шмат распавядаў мне пра бірманскіх сланах. Яна нейкая дзіўная прадказальніцу, " сказаў Кальвіна. “ Але хто тут суддзя? Яна распавяла мне, што Бэн зрабіў з грашыма.
  
  "Я табе не веру", - сказала Даенг. Але ў яе голасе гучала няўпэўненасьць у сваёй веры.
  
  “ Пацешна, місіс Лінг сказала, што ты пытаўся ў яе пра грошы. Але яна табе не сказала. Не ведаю, чаму. Можа быць, яна цябе не давярала. Ці яна думала, што вы соперничаете за размяшчэнне яе кліента. Не тое каб я магла ўявіць, каб Бэн захацеў пагаварыць з місіс Лінг.
  
  “ Дзе грошы? Гэта значыць, калі ты сапраўды ведаеш.
  
  Кальвіна прыкінуўся шакаваным. “ Ты хочаш сказаць, што Філіп цябе не сказаў? Я здзіўлены.
  
  “ Сказаць мне што? Яна вспотела і адышла ад дзвярэй. “ Спыні гэтыя дурныя гульні і сыходзь.
  
  "Перш чым ты раззлаваўся, праўда?"
  
  Кальвіна паказаў ёй білет першага класа на самалёт на імя Філіпа Ламонта. Яна ўтаропілася на яго так, нібы баялася дакрануцца. “Гэта ўсяго толькі білет на самалёт. У яго няма ні зубоў, ні яек", - сказаў Кальвіна. "У адрозненне ад некаторых людзей".
  
  “ Білет на што? - спытаў я.
  
  "Білет Філіпа назад у Лондан ў адзін канец". Яна ўзяла білет, падышла і села на канапу. Кальвіна рушыў услед за ёй і сеў насупраць яе.
  
  “Ён сказаў табе, але ты засмучаная з-за таго, што я быў раней. Праўда?" - спытаў Кальвіна, аглядаючы пакой. Яна зайшла так далёка, і на гэтым усё скончыцца, - падумаў ён.
  
  "Калі я пазваню ў паліцыю, яны могуць нашкодзіць цябе", - сказала яна.
  
  Ён закашляўся, стрымліваючы смех, гатовы вырвацца з яго горла.
  
  "'Дрэнны' - самае падыходнае слова. Філіп сказаў, што палкоўнік Нара аднойчы дамогся зняцця з цябе абвінавачваньняў у кантрабандзе. Я ўражаны.
  
  "Ён табе гэта сказаў?"
  
  Яе твар пачырванеў, калі ён кіўнуў.
  
  “ Што яшчэ табе распавёў Філіп?
  
  Кальвіна нахіліўся наперад. “ Аперацыя па кантрабандзе набыла некалькі новых партнёраў. І ўсе былі адной шчаслівай сям'ёй, пакуль Бэн не прымусіў знікнуць чатыры мільёны даляраў. Гэта такая вялікая лічба. Я паспрабаваў зрабіць гэта больш рэальным. Возьмем Ін — назавем яе Цік. Цік сустракаецца з кліентам кожны вечар па дваццаць баксаў за кліента. Каб зарабіць чатыры мільёны, ёй даводзіцца выходзіць у святло дзвесце тысяч разоў. Гэта занадта шмат паездак у гатэль 86. У выніку Цік працуе кожны дзень на працягу пяцісот сарака сямі гадоў, каб зарабіць чатыры мільёны даляраў, якія ты зарабіў за год ці менш.
  
  "У Бэна быў такі ж склад розуму, як у цябе", - сказала яна.
  
  Ён сустрэўся з ёй позіркам. “ Пакуль хто-то не вышиб яму мазгі.
  
  "Яна ўспомніла, як гэта - прадаваць сябе", - падумаў ён. Нянавісць і гнеў ператварылі яе вочы ў маленькія дзірачкі, праз якія сочилось чыстае абурэнне. Яна запаліла цыгарэту і паклала сярэбраны запальнічку на канапу. “ Ён быў дурнем. "З яе носа паваліў дым.
  
  "Бэн схаваў грошы ў Эраване", - сказаў Кальвіна.
  
  "Гэта было б падобна на Бэна". Яна затушылі цыгарэту і плюхнулася назад на канапу.
  
  "Наркотыкі дастаўляліся сланамі, і ён хаваў грошы ў сланах", - сказаў Кальвіна. "Яго брытанскае пачуццё гумару".
  
  "Якія сланы?" спытала яна, працягваючы руку да зажигалке. Яна прыкурыла яшчэ адну цыгарэту.
  
  “Тры аднатонных драўляных слана ў Эраване. Ён выкарыстаў буравую ўстаноўку для ўздыму стрэлы, і ўсе думалі, што ён робіць паднашэнне духам гэтага месца, у той час як ён усё гэта час тыкаў пальцам у Нару, Ламонта і цябе.
  
  "Чорт", - сказала яна. "Я павінна была здагадацца, што ён зробіць што-то падобнае".
  
  Яе рэакцыя нагадала яму, як Ламонт успрыняў тую ж інфармацыю. Нявер'е ў тое, што Бэн, якога яны ўсё недаацэньвалі, выставіў іх дурнямі. Як толькі яны ўбачылі гэта ясна, ім здалося, што яны ўбачылі след даўжынёй у тысячу міль, які ўвесь гэты час быў прама ў іх перад вачыма. Яны падарожнічалі па прасторы розуму, думак і сноў Бэна і вярнуліся з пустымі рукамі.
  
  "Ты вернеш грошы праз шэсць месяцаў", - сказаў Кальвіна, паднімаючыся з крэсла. Ён павярнуўся і паглядзеў на яе зверху ўніз. "Можа быць, раней".
  
  Даенг змяніла паставу і, працягнуўшы руку, пяшчотна абхапіла яго паміж ног. Старыя звычкі доследнай міа ной ніколі не паміралі; яны драмалі да тых часоў, пакуль іх не разбудзіў жэст, слова ці гук, які сведчыць аб тым, што мужчына скарыстаўся ёю. Яна падціснула вусны і прыцягнула яго бліжэй. Гнеў, застылы ў яе вачах, саступіў і адступіў ад Кальвіна, а затым, падобна шторму, які набраў новую сілу, абрынуўся на Ламонта, Бэна і ўсіх астатніх мужчын, якія трахали яе, выкарыстоўвалі, збівалі і пакінулі ў эмацыйнай пустаце.
  
  "Я хачу заняцца з табой любоўю", - сказала яна.
  
  "Яна схапіла іх усіх, аднаго за адным", - падумаў ён. Яна сабрала іх разам, скрепила, і яны працягвалі вяртацца, каб пачуць адно і тое ж прапанову: Я хачу заняцца з табой любоўю. Гэтыя словы былі такімі моцнымі і дзейнічалі так ірацыянальна па той сіле, якую яны даравалі, але Бэн Хоудли, схаваўшы грошы, кінуўшы ёй выклік, знайшоў спосаб, каб прарвацца праз сцяну жадання, якую яна стварыла вакол мужчын. Кальвіна павольна прыбраў яе руку са сваёй пахвіны. Ён апусціўся на адно калена, прыціскаючы яе чырвоныя пазногці да сваіх вуснаў. Яе бездакорнае цела хіліцца наперад ад таліі. На секунду ён прадставіў, як уваходзіць у яе, скача на ёй верхам, як акрэслівае яе цела, калі яна цяжка дыхае насупраць яго ўласнага. Яе вільготны мова слізгануў па мочку яго вуха і ляніва правёў вільготную лінію ўніз па шыі. Яна ціха застагнала, спускаючыся ўніз, расшпільваючы маланку на яго штанах. Яе рука пяшчотна слізганула па яго эрэкцыі; у яго ўзнікла тое шчымлівае пачуццё, быццам ён перасёк мяжу, дзе ўсе папярэджвала яго вярнуцца, але промежность падавіла яго волю да супраціву. Ён адкінуўся назад і папоркаўся са сваёй курткай, нацягваючы яе праз галаву, як швэдар. Калі ён размахваў ім над канапай, чэк ад старога Хад паплыў і прызямліўся на галаву Даенг, якая схілілася над ім. Ён павольна расплюшчыў вочы, утаропіўся на сваё імя і прозвішча Ходли на чэку і пачаў смяяцца, а да таго часу, як ён скончыў, у яго вачах стаялі слёзы, а ў іншым пакоі званіў тэлефон. Яна выцягнула чэку з валасоў і люта замахнулася на Кальвіна. Ён адхінуўся, і яна зноў паспрабавала ўдарыць яго. На гэты раз ён злавіў яе за запясце. Яе вочы напоўніліся нянавісцю.
  
  "Прэч", - крыкнула яна, у той час як тэлефон працягваў тэлефанаваць.
  
  На выхадзе яна пабегла за ім, сціскаючы ў руцэ чэк старога Хоудли.
  
  "Пакінь гэта сабе", - сказаў ён. "Я вярнуся позна ўвечары".
  
  Пакаёўка прынесла ёй тэлефон. "Філіп," сказала яна, гледзячы на Кальвіна і робячы хуткія руху мовай. “ Я як раз думала пра цябе. Праўда. Кліент як раз сыходзіў."
  
  OceanofPDF.com
  ДВАЦЦАЦЬ АДЗІН
  
  ТОНА БЫЧЫНАГА МЯСА
  
  ЛІЗА вярнулася са школы з тетрадью і, апынуўшыся за дзвярыма, кінула яе на падлогу і заплакала, рыдаючы, пакуль бегла ў сваю спальню. Грукнулі дзверы. Кальвіна нахіліўся і падняў пакамечаную сшытак. Твар Кіко скрывіўся пакутным выразам маці, адчувае боль свайго дзіцяці і адчувае сябе адказнай за тое, што не зберагла свайго дзіцяці ад болю ўсяго свету. Ён адкрыў выкінутую сшытак і выйшаў на балкон Кіко. Ён сеў у плеценае крэсла і прагартаў старонкі; яны былі запоўненыя датаванымі нататкамі ад выкладчыка Лізы ў міжнароднай школе. Ён павярнуўся да запісцы, падпісанай і датаванай тым раніцай. “Ліза не робіць поспехаў. Яе англійская не паляпшаецца. Яна адцягваецца на ўроках і позна і няпоўна здае хатняе заданне. Яе англійская ніжэй, чым у іншых дзяцей у класе, і Ліза яшчэ больш адстае ".
  
  Кіко выйшла на балкон хвілін праз дзесяць з пачырванелымі вачыма. “Гэта яе англійская. Я ведаю. Я павінен перастаць гаварыць з ёй па-японску. Для яе гэта нядобра.
  
  “Заўтра Ліза пачынае наведваць школу гутарковага англійскай Calvino. Урокі пачынаюцца ў чатыры гадзіны дня".
  
  Яна села на крэсла побач з ім. Яна ўзяла нататнік, склала яго і паклала на маленькі столік. Паглядзеўшы на малюнак Мікі Маўса на вокладцы нататніка Лайзы, яна ўсміхнулася. Затым яна паглядзела на Кальвіна.
  
  “ Вінаваць, у мяне ёсць прапанова аб працы.
  
  Кальвіна выцягнуў рукі над галавой, пазяхнуў і хуткім рухам сцягнуў Кіко з крэсла да сябе на калені. Яна абвіла рукамі яго шыю, прыціснулася носам да яго носе. Ён адчуў, як дрыжыкі прабегла па яе целе.
  
  "Гэта выдатныя навіны", - прашаптаў ён.
  
  “ У мяне праца ў Аўстраліі.
  
  "Аўстралія?"
  
  “Гэта азначае пяцідзесяціпрацэнтнае павышэнне зарплаты. І гэта ангельскамоўная краіна. Лізе прыйшлося б гаварыць па-ангельску". Яе голас быў сумным і нізкім.
  
  Кальвіна адарваў галаву і паглядзеў на яе. Яна паспрабавала прачытаць, што было ў яго вачах. Эмацыйны пасыл быў смутны — гэта магла быць і смутак, палёгку, шок або нявер'е. Ўважлівыя, патрулююць вочы, вочы, якія, як яна памятала, цэлілі з пісталета ў клонг каля дома місіс Лінг. Вочы, якія супакойвалі і трывожылі адначасова. Яна адвяла погляд. Паказальным пальцам Кальвіна павольна прыўзняў яе падбародак, пакуль іх вочы не апынуліся на адным узроўні.
  
  "Ты хочаш паехаць у Аўстралію?"
  
  Яна пахітала галавой. “Няма. Я маю на ўвазе "так". Я не ведаю, што я маю на ўвазе, ці хачу, ці што правільна. Усё, што я ведаю, гэта тое, што гэта павінна быць правільна для Лізы. Я павінен думаць пра яе.
  
  “ І ніхто не просіць цябе перастаць думаць пра яе.
  
  "Дзякуй," сказала яна, кладучы галаву яму на грудзі.
  
  “Я забылася спытаць цябе сёе пра што на днях. Памятаеш той дзень, калі мы адправіліся ў Эраван? Ты запаліла араматычныя палачкі і свечкі. Расклала кветкі. Ты старанна малілася на спякоце. Ты так і не сказаў мне, аб чым ты молішся.
  
  Выраз яе твару памякчэў. Яна падняла руку і пагладзіла яго па шчацэ. “Я папрасіла духу паклапаціцца пра цябе. Абараніць цябе і аберагаць. Таму што ты добры чалавек".
  
  "І ты верыш, што гэты дух паслухаўся?"
  
  Яна ўсміхнулася. "Вядома, дух слухаў".
  
  
  ЁН прыбыў у Эраван пасля паўночы і ўладкаваўся на мармуровай лаве ззаду шэрагу сланоў. Да гадзіны ночы прыбыў бартавы грузавік з брызговиками Клінта Іствуда "Зрабі мой дзень" і прыпаркаваўся за іншы свідравой усталёўкай са стралой крана. Два кіроўцы грузавіка і аператар стрелового крана сядзелі на кукішках на платформе грузавіка, палілі цыгарэты і перадавалі па коле маленькую бутэлечку Мехонга. Некалькі дзясяткаў чалавек абышлі па крузе сьвятыню і трох бірманскіх сланоў з цікаў дрэва Бэна, унутры якіх было складзена 4 000 000 даляраў. Яны неслі свечкі, араматычныя палачкі і белыя і фіялетавыя архідэі. Раніцай ніхто з іх не быў падобны на офісных работнікаў. Вернікі — па меры набліжэння дзвюх гадзін ночы — былі ў асноўным йингами, сялянамі ў бескаляровых сініх кашулях, кіроўцамі тук-тукаў і таксі і парай жабракоў.
  
  Чым больш ён вывучаў рытуалы дома духаў, заўважаючы драбнюткія дэталі кожнага ранішняга ён маліўся, тым менш пераконваўся ў тым, што Бэн Ходли калі-небудзь быў адным з іх. Сьвятыні Эраван — дом духаў насупраць штаб-кватэры паліцыі — было ідэальным месцам для хованкі. Гэта было нешта большае, чым проста атрыманне грошай: гэта даказвала Ламонту, што ў яго ёсць яйкі, даказвала Даенгу, што яго яйкі незалежныя, і даказвала Наре, што ён гатовы быў іх адсекчы. Ніхто б і не падумаў, што фаранг будзе выкарыстоўваць дом духаў ў злачынных мэтах. Яго партнёры здзейснілі распаўсюджаную памылку, недаацаніў яго здольнасці, рашучасць і хітрасць.
  
  Гэта быў бліскучы план. Усё, што патрабавалася Бэну, - гэта элементарныя акцёрскія здольнасці, дастатковыя для таго, каб пераканаць Даенг і Ламонта ў тым, што ён перайшоў мяжу дазволенага і саслізнуў у царства зямных багоў, якія жывуць у часе і прасторы. Ад яго патрабавалася паказаць — і місіс Лінг была занадта гатовая дапамагчы яму, — што ён пакінуў свет матэрыяльных прыхільнасцяў і стаў кампутарным манахам, падлучаным да міру ліхалецця; што ён атрымаў доступ да душы машыны. Да тых часоў , пакуль ён размаўляў з місіс Лінг удзельнічаў у спірытычных сеансах, ўпадаў у транс у грамадскіх месцах, рабіў дзэн-падобныя заявы аб духах і прывідах, Даенг і Ламонт падыгрывалі яму, давалі час і думалі, што ён адумаецца. Яны купілі выступ Бэна. Цалкам верагодна, што ён выкарыстаў місіс Лінг — ён павінен быў ведаць, што яна свядома не пагадзілася б на афёру з удзелам храма Эраван. Кальвіна ўтаропіўся на сланоў: спадчына Бэна свеце. Яго асабістая жарт, якая мела непрыемныя наступствы. Кіко верыў, што смерць Бэна была папярэджаннем, знакам незадавальнення багоў. "Але ж яна была веруючай", - падумаў Кальвіна.
  
  Ён адкінуўся назад і зірнуў уверх— на цёмныя цені гатэля Grand Erawan Hyatt, омываемые пражэктарамі, якія ўзвышаліся на велізарных белых калонах, зацямняў сьвятыню ўнізе. Прама насупраць святлівага белага Эравана ў цемры вырисовывалось паліцэйскае кіраванне, вугальна-чорныя вокны былі пустыя і знежывелыя. Паміж імі знаходзілася Свяцілішча Эравана. Ён усміхнуўся і закрануў левай рукой, правай бровы — ўмоўлены сігнал аб тым, што ўсё ідзе па плане.
  
  Разам са спецыяльным падраздзяленнем Пратт знаходзіўся ў зоне басейна гатэля Grand Erawan Hyatt. У яго быў цудоўны від на храм і дарогі па абодва бакі. Яму ўдалося сабраць неафіцыйную спецыяльную каманду з двух чалавек. Адзін мужчына выкарыстаў відэакамеру з павялічаным аб'ектывам, накіраваную на сьвятыню ўнізе. Іншы з яго людзей быў абсталяваны начным прыцэлам на сваёй снайперскай вінтоўкі. Пратт апусціўся на калені, трымаючы бінокль абедзвюма рукамі, убачыў сігнал Кальвіна, а затым накіраваў бінокль на грузавікі і вадзіцеляў на вуліцы. Прыкладна за пятнаццаць хвілін да двух:00 Ламонт, апрануты ў шэры дзелавы касцюм і чырвоны гальштук, увайшоў праз галоўны ўваход з кветкамі ў руках. Ён паблукаў вакол з хвіліну, пакуль не ўбачыў Кальвіна, які сядзіць ззаду сланоў.
  
  "Я бачыў грузавікі", - сказаў Ламонт, сядаючы на лаўку і кладучы кветкі.
  
  "Твой сябар у Ганконгу атрымлівае наяўныя з Тайланда?" Спытаў Кальвіна.
  
  Пытанне, здавалася, расслабіў Ламонта. Яму спадабалася лёгкая нотка няпэўнасьці, якая прагучала ў пытанні. Гэта дало яму адчуванне кантролю над Кальвіна, які занадта хутка раскрыў свой страх.
  
  "Я разбіраюся з гэтым", - сказаў Ламонт.
  
  "Пойдзем працаваць?" - Спытаў яго Кальвіна.
  
  Кальвіна пайшоў на пралічаны рызыка, звярнуўшыся да Даенг. Ламонт патэлефанаваў ёй, калі выходзіў за дзверы. Усё, што ёй трэба было сказаць, гэта тры словы: "Кальвіна быў тут". Ён здагадваўся, што яна яму не скажа. У аснове іх адносін наўрад ці былі вернасць ці сяброўства; гэта была мэтазгоднасць. Але калі б Ламонт паслізнуўся толькі злёгку, то якім бы разумным чалавекам ён сябе ні лічыў, ён мог бы зблытаць руку Даенг, якая грае ў яго ў штанах, з чым-то, якія маюць стаўленне да сэксу і жаданні да яго. Той факт, што Даенг нічога не сказала, паказваў на тое, што яна ніколі не была так збянтэжана. Не было такога паняцця, як былая міа ной, падумаў Кальвіна. Гэта было стан розуму па нагоды прызначэння мужчын, грошай і магчымасцяў. Яна сказала Ламонту па тэлефоне, што кліент сышоў. Чаго яна не сказала, так гэта таго, што ён таксама быў кліентам.
  
  “Ты ўпэўнены наконт хлопца ў Ганконгу? Ён нас не падмане?"
  
  “Калі б ён думаў, што зможа, ён мог бы. Але ён ведае, што не можа трахнуць мяне", - сказаў Ламонт, з кожным імгненнем знаходзячы ўпэўненасць. "Добра, давай зробім гэта", - сказаў ён.
  
  Кальвіна падняўся з лаўкі і падышоў да чорнай жалезнай агароджы, якая адлучае сьвятыню ад тратуара і вуліцы. Ён паказаў на тайцаў, якія сядзелі на кукішках перад калодай карт і пустой бутэлькай з-пад мехонга на платформе грузавіка. Кранаўшчык саскочыў уніз і пабег з вуліцы, шлёпаючы падэшвамі шлапакі. Ён схапіўся за жалезныя пруты агароджы. Ад яго крывой усмешкі пахла мехонгом і таннымі тайскімі цыгарэтамі. Ён прыбраў рукі з агароджы і аўтаматычна саступіў убок ад сьвятыні. Ён быў трохі п'яны і пераблытаў парадак рэчаў. Але ён адчуваў сябе добра. Рух спынілася.
  
  "Апусціце кран," сказаў Кальвіна.
  
  Імгненнем пазней таец забраўся ў кран і завёў рухавікі стралы крана. Ён паказаў Кальвіна падняты ўверх вялікі палец. Ён азірнуўся і ўбачыў Ламонта, які выглядаў маленькім і раптам спалоханым на мармуровай лаве. Ён не ссунуўся ні на цалю, і Кальвіна пачаў сумнявацца, ці зможа Ламонт падысці да Бэну Ходли ззаду і стукнуць яго. Калі страла крана павольна павярнулася, паліцэйскі ў форме з кіёска кантролю дарожнага руху з цэглы і цэменту перад храмам Эраван выйшаў з-за вугла, упёршы рукі ў сцёгны, і што-то крыкнуў па-тайску крановщику. Перапалоханы кранаўшчык паказаў на Кальвіна, і Кальвіна усміхнуўся паліцэйскаму, які прысунуўся бліжэй да плота.
  
  "Што ты робіш?" - спытаў я.
  
  "Якія рухаюцца сланы," сказаў Кальвіна.
  
  “ У вас ёсьць дазвол? - спытаў я.
  
  "З Ват Монгкут," адказаў Кальвіна.
  
  Ён працягнуў паліцэйскаму копію ліста Бэна — ад манаха, які ўцёк з Ват Монгкут. Да адваротным баку ліста былі прымацаваныя дзве банкноты па пяцьсот бат. Ліст выглядала досыць афіцыйным, і ў цемры дарожны паліцэйскі не змог бы адрозніць копію ад арыгінала. Ён паглядзеў на подпіс манаха, а затым на Кальвіна праз плот. У лісце дазвалялася wat прыняць пастаўку трох восьмифутовых сланоў з цікаў дрэва вагой прыкладна па адной тоне кожны. Кальвіна азірнуўся на Ламонта, які стаяў у цені сланоў, святло пражэктара асвятляў палову яго асобы, робячы яго бледна-шэрым на тон святлей яго касцюма. Ён працёр акуляры насоўкай, і калі ён адкінуў куртку, Кальвіна ўбачыў наплечную кабуру і пісталет. З таго месца, адкуль Пратт глядзеў зверху ўніз на Ламонта, напалову схаванага сланамі, ён сумняваўся, што Пратт бачыў пісталет. Яго куртка на секунду прыўзнялася, перш чым зноў зваліцца. Пратт, верагодна, назіраў за дарожным паліцыянтам, які чытае ліст. Кальвіна пачаў думаць, што ён няправільна зразумеў Ламонта. Балістычная праверка пісталета Ламонта і кулі, вынятай з галавы Бэна, магла б адказаць на гэтае пытанне. З іншага боку, Ламонт быў досыць разумны, каб падкінуць прылада забойства ў клонг Кітайскага квартала . Юрыст ўнутры Кальвіна прымусіў яго абдумаць магчымасці, з аднаго боку, гэта, з другога - тое.
  
  Рэгуліроўшчык павольна прачытаў ліст пры святле вулічнага ліхтара і, дайшоўшы да канца, падняў вочы з усмешкай. Паліцыянт вярнуў ліст, да якога ўсё яшчэ была прымацаваная тысяча бат.
  
  "Поспехі," сказаў кап, на долю секунды падымаючы вочы. Ён не мог ведаць напэўна, але Кальвіна выказаў здагадку, што паліцэйскі быў адным з людзей Прата.
  
  "Дзякуй, афіцэр".
  
  “Без праблем. Магу ўзяць".
  
  У паліцэйскага быў colt .45-га калібра з кавалкам чырвонай стужкі на прыкладзе, які тырчаў у каўбойскім стылі з насцегнавая кабуры. Стандартнай паліцэйскай выдачы не было, і кожны кап абраў сабе табельную зброю, што стварала ўражанне, што ў Бангкоку працуюць самыя ўзброеныя дарожныя каўбоі у свеце.
  
  Паклаўшы адну руку над кольта 45-га калібра на сцягно, паліцэйскі жэстам загадаў крановщику вяртацца да працы. Рухавік зароў, і з выхлапной трубы вырваўся слуп шэрага дыму. Аператар крана перамясціў рычагі ўнутры кабіны і пачаў асцярожна накіроўваць доўгую шыю з чорнымі перапонкамі над свяцілішчам. Кальвіна жэстамі рукі даваў указанні аператару, пачаў адступаць назад, як член экіпажа на палубе авіяносца. На вялікім металічным круку было прылада для мацавання рамянёў бяспекі. Аператар павольна апусціў металічны крук і прылада для мацавання рамянёў бяспекі. Праца Кальвіна заключалася ў тым, каб запрэгчы слана ў вупраж, падаць сігнал "ўсё чыста", і адысці ў бок, пакуль кранаўшчык падымаў тону цікаў дрэва з сьвятыні ў кузаў грузавіка з платформай.
  
  Падняўшы абедзве рукі над галавой, Кальвіна узмахнуў рамянём бяспекі, апускаючы яго на нагу за раз, пакуль той не паваліўся, як велізарная лятучая мыш, на спіну слана. "D. O. A. Bangkok bar" ярка-чырвонай неонавай шыльдай ўспыхнула ў яго ў галаве.
  
  "Ну, і чаго ж ты чакаеш?" - спытаў Ламонт.
  
  Кальвіна агрызнуўся ў адказ. "Дапамажы мне," сказаў ён, азіраючыся праз плячо.
  
  "На што ты толькі што ўтаропіўся?" - спытаў Ламонт.
  
  “ Проста ўспамінаю.
  
  "Успамінаючы што?"
  
  Кальвіна ўтаропіўся на яго твар, успамінаючы яго на твары істоты, падобнага на лятучую мыш, якое сілкавалася целам Чанчая. “Фатаграфія Чанчая і цябе. Праблема злачынцаў у тым, што яны не давяраюць сабе падобным, таму што думаюць, што іншы чалавек думае сапраўды гэтак жа, як яны ".
  
  "Ты сапраўды ідзеш на гэта?" У Ламонта быў здзіўлены выгляд.
  
  "А што, па-твойму, я збіраўся рабіць?"
  
  "Гуляй са мной жорстка".
  
  Кальвіна расшпіліў кнопкі і адцягнуў спражкі на рамяні бяспекі. "Таму ты носіш з сабой пісталет?" ён спытаў Ламонта.
  
  “А ты не? Ты як Хоудли. Яшчэ адзін дурны чарвяк".
  
  Кальвіна зняў пінжак. Яго белая кашуля наскрозь прамокла ад поту.
  
  “ Ты бачыш пісталет, Філіп?
  
  Ламонт уздыхнуў, шчыльна сціснуўшы вусны, і паківаў галавой. “Я шкадую аб гэтым. Я нервуюся, што мы стаім тут на ўвазе. Я хачу выбрацца адсюль. Што ты хочаш, каб я зрабіў?"
  
  “ Перебирайся на іншую бок.
  
  Ламонт хутка перайшоў на процілеглы бок. Невялікая аўдыторыя гледачоў сабралася, каб паназіраць за двума фаранг ў дзелавых касцюмах, якія, крэкчучы, сястры, прымацоўвалі велізарнага бірманскага драўлянага слана да сетцы з скураных снастей. Некалькі здзіўленых йингов захіхікалі і зашептались, зусім забыўшыся аб сваёй першапачатковай мэты прыбыцця ў Эраван. Адзін адпусціў жарт аб тым, што нядоўга сустракаўся з вялікім, высокім фаранг, у якога член і яйкі былі памерам са слана. Іншы адказаў, назваўшы памеры, параўнальныя з памерамі вадзянога буйвала.
  
  "Пераканайцеся, што рэмень пад правай калашыны зацягнуць", - загадаў Кальвіна. "Моцна пацягніце, пакуль не адчуеце, што нацяжэнне спынілася".
  
  "Зразумеў", - сказаў Ламонт. Кальвіна пачуў гучны пстрычка, калі апошні рэмень быў устаўлены на месца.
  
  Кальвіна абышоў слана, тузаючы за кожны з рамянёў збруі. Ён правёў рукой па тоўстай шыі і абышоў вакол, да задняй часткі, удыхаючы пах падпаленых палачак. Было амаль 2:30, калі Кальвіна павярнуўся да вуліцы і падаў сігнал крановщику падымаць слана. Ён стаяў, абапіраючыся адной рукой на заднюю левую нагу слана. Павольна лябёдка крана пачатку намотваць прыз. Ламонт абышоў вакол і ўбачыў, як спачатку заднія, а затым і пярэднія лапы адарваліся ад бетоннай пляцоўкі ў сьвятыню. Усе погляды звярнуліся ўверх, каб убачыць, як слон, спыняючыся, падымаецца ў нябёсы над Бангкоку. Выкананне было ідэальным. План Прата спрацаваў як гадзіннік. Ламонт здаваўся задаволеным, і пераможная ўсмешка вярнулася на яго вусны.
  
  "Добра праведзеную працу", - сказаў Ламонт.
  
  "У Лондане я хачу правесці матч-рэванш на корце для гульні ў сквош", - сказаў Кальвіна, назіраючы, як слон разгойдваецца з боку ў бок у збруі, становячыся ўсё менш на фоне бязмежнага неба.
  
  "У цябе адно ачко", - сказаў ён. "Можа, табе варта спыніцца, пакуль ты наперадзе".
  
  "Ты маеш рацыю", - сказаў Кальвіна. “Я б не хацеў разбураць тваю жыццё, якая складаецца з дзевяці любовей. Падабаецца ідэальная гульня, у якой ты забіў са старым Хоудли".
  
  "Ты памятаеш Дамба?" - спытаў ён.
  
  Кальвіна успомніў, што ў Брукліне паказвалі фільм Уолта Дыснею "Дамба". Толькі ў гэтых драўляных сланоў былі вушы, якія не пляскалі, у аднаго быў жывот, набіты грашыма, і яны выглядалі окоченевшими і мёртвымі, як высечаныя пятисотлетнее дрэва.
  
  - Я памятаю Дамба .
  
  “Амерыканцы стварылі культуру дамба. Гэта зрабіла ўсіх дурнымі. У тым ліку, баюся сказаць, маіх суайчыннікаў. Вось чаму містэр Ходли прыслухаўся да мяне. З чаго б яму цябе слухаць?"
  
  "Чаму ты гэта зрабіў?"
  
  “Таму што я ведаў, што магу перамагчы цябе. У мяне ёсць тыдзень форы. Дастаткова часу, каб змяніць краіну, перш чым твае фатаграфіі будуць выстаўлены".
  
  Калі слон дасягнуў прыкладна дваццаці футаў, лябёдка крана спынілася, пакінуўшы слана заселі, як пасажыра на коле агляду пры адключэнні электрычнасці.
  
  "Не разочаровывайте мяне гульнямі, містэр Кальвіна", - сказаў Ламонт, гледзячы на мякка калыхаецца над галавой слана.
  
  “ Гэта ты мне скажы, Філ. Ты хочаш, каб я пагаварыў з гэтым хлопцам, ці сам хочаш пагаварыць з ім?
  
  "Ён кажа па-англійску?" - спытаў Ламонт, гледзячы на далёкую постаць кранаўшчыка ў яго будцы.
  
  “Ён кажа па-тайску. Гэта Тайланд. Я кажу па-тайску. Як ты хочаш гэта сыграць?"
  
  “ Высветліце, чаму ён спыніўся.
  
  Кальвіна склаў рукі рупарам і што-то крыкнуў крановщику. Адказу не было, і Кальвіна паспрабаваў зноў.
  
  "Ён мяне не чуе", - сказаў Кальвіна. “Ён у мілі адсюль. Чаму ты турбуешся? У цябе ёсць пісталет. Што мне рабіць? Ўторкнуць табе ў вока леденцовую палачку? І як толькі ён гэта вымавіў, ён успомніў като па імя Бунма наверсе, у "Афрыканскай каралеве", з ручкай, пранікальнай яму ў вока прама ў мозг.
  
  "Ідзі," Ламонт сказаў, яго рука слізганула пад пінжак.
  
  Кальвіна падышоў да жалезным прэнтах і падняў рукі далонямі ўверх, затым зрабіў паказальным пальцам рух верталёта. Аператар па-ранейшаму не адказваў. Ён сядзеў з ашклянелымі вачыма ў кабіне крана.
  
  "Што ён сказаў?" - закрычаў Ламонт. "Гробаны засранец-таец".
  
  “Ён хворы. Яго выварочвае навыварат. Ён і яго прыяцелі нядаўна моцна напіліся ў Мехонге ".
  
  "Гробаны тайцы", - сказаў Ламонт. “Тупыя, невуцкія гробаны тайцы. Вясковыя засранцы".
  
  Калі ён скончыў, перад Ламонтом стаяў таец у выцвілай сялянскай кашулі і цельпукаваты штанах. "Пайшоў ты", - сказаў мужчына.
  
  "Нара", - сказаў Ламонт, яго твар стала жаўтлявым і напружаным. "Дзякуй за фатаграфіі, адзін".
  
  "Вядома, Філіп".
  
  Кальвіна ўспомніў гэтага хлопца ў сялянскай кашулі, стаяў на каленях перад алтаром з зачыненымі вачыма і складзенымі ў вай рукамі . Босы, мужчына сціскаў у руках гарачыя палачкі джосса, яго галава была напалову склонена. Кіроўца тук-за тлушч, які прыехаў папрасіць у духаў сьвятыні выйгрышны латарэйны білет, падумаў Кальвіна. Ён здаваўся набожным і шчырым. Ён быў апошнім чалавекам, ад якога хто-небудзь чакаў бы узмахнуць вялікім нажом.
  
  “ Я рады, што вы далучыліся да нас.
  
  "Усё ў парадку, я таксама рады вас бачыць", - сказаў палкоўнік Нара.
  
  “Грошы тут. Маленькая жарт Бэна. Ён хавае іх насупраць твайго офіса. Кожны дзень ты праходзіш міма, задаючыся пытаннем, дзе грошы? І я думаю, Нэра разумная, ён іх знойдзе. У нас здзелка. Я рызыкнуў сваёй азадкам. Я праявіў добрасумленнасць. Але ты трахнул мяне менавіта так, як і абяцаў Бэн, - сказаў Ламонт, адыходзячы ад ляза.
  
  Нэра ўсьміхнулася, маршчынкі ад гусіных лапак пралеглі ўздоўж куткоў абодвух вачэй. "Фарангу тут ляжаць нядобра", - сказаў ён, лёгенька пастукваючы сябе па сэрцы свабоднай рукой, у другой руцэ трымаючы нож, матляецца ў яго на баку, і набліжаючыся на кароткі крок за раз. “Ты прагны чалавек. Гэта вельмі дрэнна для цябе. Сябры дапамагаюць цябе. Але дапамагаеш ты сваім сябрам? Я так не думаю".
  
  Ламонт з цяжкасцю праглынуў. “ І вы дапамаглі сваім сябрам? Можа быць, вашым бірманскім сябрам. Але як наконт Чанчая? Ці дзяцей, якіх вы забілі ў Клонг Тои. Чанчай сказаў мне, што я наступны.
  
  “ Чанчай як памерла старая.
  
  "Даенг сказала, што ты едзеш у Бірму", - сказаў Ламонт.
  
  “Яна мае рацыю. Гэта вунь там. У нас ёсць спецыяльны чартарны рэйс у Рангуне. На жаль, ты да нас не далучышся".
  
  Твар Нэры палала распаленым дабяла гневам чалавека, які перайшоў грань разумнага, подталкиваемого чыстай, сляпой нянавісцю і гневам; з тых мужчын, якія проста працягвалі наступаць, сціснуўшы сківіцы, косткі пальцаў на дзяржальні нажа збялелі.
  
  Ламонт прыняў стойку, якую асвоіў на корце для гульні ў сквош. "Пайшла ты, Нара", - сказаў Ламонт. У паветры пачуліся два рэзкіх трэска, падобных на ляскат пугі, і Нэра ўпаў на калена, уткнуўшыся ілбом у цэмент. Ён значна лепш звяртаўся з зброяй, чым Кальвіна мог выказаць здагадку для ангельскай школьніка. Нара быў у межах дасяжнасці; прамахнуцца было б цяжка.
  
  “Ты дзярмо. Ты гнілое дзярмо", - працадзіў Ламонт скрозь сціснутыя зубы, разгортваючыся і накіроўваючы пісталет на Кальвіна.
  
  “Прывітанне, Філ. Не гарачыся. Мы справімся з гэтым разам".
  
  Кальвіна стаяў менш чым у дваццаці футах ад іх. Бліжэйшыя тайцы разбегліся ў пошуках хованкі. Засунуўшы рукі ў кішэні, Кальвіна стаяў і чакаў. "У любы момант, - падумаў ён, - снайпер заб'е Ламонта" . Імгненне сменяло іншае, і Ламонт падышоў бліжэй. Для Кальвіна было ўжо занадта позна. У яго было непрыемнае адчуванне, што ён памрэ ў доме духаў. Нічога асаблівага. Вар'яцкія, бязладныя думкі праносіліся ў яго свядомасці. У 126462 годзе якое значэнне мела б, памрэ ён цяпер ці сорак гадоў праз? Пакора, лёгкі халадок падняўся з нутра. Гэта здавалася не такім ужо дрэнным месцам. Ён падумаў аб Melody, аб сваёй старой юрыдычнай практыцы, аб Пратте, играющем на саксафоне ў джазавых установах Грынвіч-Вілідж, аб тым, як валасы Кіко рассыпаліся па падушцы, калі яна спала. Дваццаць секунд выпадковых вобразаў; ніякіх думак, проста паўтор візуальных эфектаў. Ён адчуваў сябе не ў сваёй талерцы, падыходзячы да бара D. O. A. Bangkok, пахнущему попелам і дымам, заказваючы мекхонг і спатыкаючыся аб вядро з вуграмі, якія засталіся пасля жывога выступу. Філіп Ламонт прыцэліўся і націснуў на спускавы кручок. Пстрычка. Яго пісталет даў асечку. Ён прыцэліўся, на гэты раз трымаючы пісталет абедзвюма рукамі, націснуў на спускавы кручок, і ў другі раз пісталет ня стрэліў.
  
  У яго не было часу на трэці стрэл. Час паскорылася, і ўсё, здавалася, адбылося адначасова. Кальвіна нырнуў галавой наперад за алтар, у той час як Ламонт адчайна спрабаваў рушыць услед за ім з пісталетам. З натоўпу вырваўся ўздых, большасць з якіх стаялі на каленях, зазіраючы па-над знесеных алтароў, маленькіх драўляных сланоў, перавернутых крэслаў і лавак. Неверагодна гучны грукат пракаціўся па ўсім сьвятыні, скаланаючы зямлю, раскідваючы кветкі, свечкі і араматычныя палачкі ва ўсе бакі, як пры землятрусе. Усе затаілі дыханне. Тайская пара, якая стаяла ззаду Кальвіна, прамармытала, што гэта быў гнеў духу Эравана. Калі Кальвіна павольна ўстаў, ён убачыў растапыраныя ногі Ламонта пад вялікім драўляным задам Дамба. Фальшывае дно трэснула, і з-пад слана ў начное неба ўзляцелі сотні матылькоў. Некаторыя з вернікаў ўпалі на калені перад святыняй, як быццам сталі сведкамі цуду. Начное неба было запоўнена карычневымі матылькамі, якія ляцяць да вулічным ліхтарам.
  
  "Дзявятая каханне, Дамба на падачы", - прамармытаў ён сабе пад нос, абыходзячы слана, які перакуліў паўтузіна іншых драўляных сланоў, якія апынуліся ў дзіўных позах, навадных на думку аб статку, якія падвергнуліся дно. Ён падняў свой пінжак і перакінуў яго праз плячо. Паліцыя пазапаўняла тэрыторыю храма. Двое паліцэйскіх накіраваліся прама да Кальвіна, прыціснуўшы яго да плота. Адным з іх быў сяржант, які спыніў Кальвіна каля кватэры Бэна. Пратт адправіў яго ўніз на чатыры лесвічных пралёта за лістом, які той выкінуў за край.
  
  "Ты ўліп у вялікае дзярмо," сказаў сяржант.
  
  “ Асцярожней. Акуратней з манжэтамі, " сказаў Кальвіна, збіваючы некалькі матылькоў са свайго пінжака.
  
  Яны спрацавалі эфектыўна. Калі яны завялі рукі Кальвіна за спіну і надзелі на яго кайданкі, Пратт паказаў свой твар з іншага боку. Ён усміхаўся. Сяржант ударыў яго каленам у паясніцу.
  
  "Вы добра выглядаеце ў ювелірным аддзеле", - сказаў ён. "Не так складана, сяржант". Часткай плана было тое, што на Кальвіна надзелі кайданкі і даставілі ў якасці падазраванага. Пратту трэба было дастаткова тлумачэнняў за тое, што ён арганізаваў сваю аперацыю з чорнымі мяшкамі, не прыцягваючы ўвагі да фарангу. Кальвіна здаўся паліцыі, і яго адвялі, схіліўшы галаву наперад, нібы з ганьбай. Кальвіна падумаў, што яны зладзілі нядрэннае шоў.
  
  "Паглядзі на кранаўшчыка", - сказаў Кальвіна, калі Пратт падышоў бліжэй да агароджы. "У яго ў кабіне якая-то кампанія".
  
  На хуткім, афіцыйным тайскім Пратт выкрыкваў загады паліцэйскім, якія былі ў полминуте ад таго, каб збіць Кальвіна. Яны асцярожна знялі яго з плота і трымалі ў лайкавых пальчатках, калі выводзілі з храма. Паліцэйскія пасадзілі яго на задняе сядзенне паліцэйскай машыны з уключаным чырвоным сігналам і зачынілі дзверы. Наперадзе стаяла яшчэ некалькі паліцэйскіх машын. Копы перакрылі дарогі вакол Эравана. Было 3:00 ночы. Двое паліцэйскіх, адзін з якіх Пратт, падвялі Даенг, якая была ў кайданках, да паліцэйскай машыне. На секунду яна сустрэлася позіркам з Кальвіна.
  
  "Можа быць, мы зоймемся каханнем у наступным жыцці", - сказаў Кальвіна.
  
  Яна плюнула ў акно і закрычала на яго.
  
  Бездакорнае, прыгожы твар Даенг скрывіўся маскай лютасьці, калі яна змагалася паміж двума паліцыянтамі ў форме на вуліцы. Яна ўдарыла нагой у заднюю дзверы паліцэйскай машыны. Яна злёгку покачнула машыну. Адзін з паліцэйскіх адцягнуў яе назад, калі яна дрыгала нагамі ў паветры, як разбэшчаны дзіця, якога, брыкающегося і які крычыць, звалаклі з атракцыёну.
  
  "Добра, у наступным жыцці мы не будзем займацца любоўю", - сказала Кальвіна, калі паліцыянты трымалі яе.
  
  Людзі Прата выявілі яе съежившейся на дне кабіны кранаўшчыка. Яна сядзела, скурчыўшыся, у куце, паліла цыгарэту і трымала на каленях маленькі пісталет. Калі паліцыянты адкрылі дзверы кабіны, яна паспрабавала выкінуць яе. Кранаўшчык быў без прытомнасці ўнутры; ён быў застрэлены. Яго знайшлі з прыціснутым ілбом да лабавым шкле. Ён быў без прытомнасці ужо дзесяць хвілін.
  
  Пара членаў медыцынскай брыгады адвезлі кранаўшчыка праз вуліцу ў бальніцу. Праз некалькі хвілін у паліцэйскім упраўленні быў знойдзены чалавек, які мог кіраваць кранам. Ён залез у кабіну і праз некалькі хвілін зняў Дамба з цела Ламонта. Натоўп падалася наперад, назіраючы, як Дамба разгойдваецца над святыняй. Матылькі працягвалі вылятаць з пуза. Ламонт здаваўся пахаваным пад невялікі гарой гнілы, ліпкай слізі — арганічнай мульчу, кишащей тысячамі лічынак. Тыя, што засталіся члены медыцынскай брыгады адступілі збольшага ў жаху, збольшага з-за страху. Па другі бок жалезнай рашоткі быў прыпаркаваны фургон выкрадальнікаў тэл, і служачыя глядзелі праз плот, ведаючы, што паліцыя забароніць ім доступ да мёртвага цела ўнутры. Кальвіна хацеў убачыць фатаграфію, прылепленую да вітрыне выкрадальніка тэл, і натоўп у офісе, поедающую курыцу на палачцы, назіраючы за Ламонтом пад тоўстым пластом чарвякоў.
  
  Пратт, ківаючы галавой і усміхаючыся, вярнуўся да паліцэйскай машыне. Кальвіна высунуўся з акна з сарамлівай усмешкай.
  
  "Гэта называецца карычневы матылёк", - сказаў Кальвіна, калі адзін з матылькоў паляцеў па ветры. "Яны зьядуць практычна ўсё". Ён успомніў кнігі аб матылях і молі, якія былі ў кватэры Бэна Ходли. Тады ён не надаў гэтаму значэння. Бэн хацеў убачыць выраз твару Ламонта, калі "слон" будзе адкрыты. У яго так і не было такога шанцу. У выніку ён стаў другім лепшым, яго лічынкі матылькі і пахавалі Ламонта ўнутры Эравана.
  
  Калі паліцэйская машына ад'ехала, Пратт павярнуўся і паглядзеў на натоўп. Многім трэба было правесці ноч у якасці чування. Былі пакінутыя інструкцыі сабраць увесь смецце ў мяшкі і здаць яго ў паліцэйскае кіраванне. Яны сядзелі моўчкі, пакуль не загарэўся зялёны.
  
  "Вам пашанцавала, што вы засталіся жывыя", - сказаў Пратт.
  
  Кальвіна нахмурыўся. “ Пісталет Ламонта заклінавала. І вы хочаце сказаць, што вінтоўку снайпера таксама заклініла?
  
  "Заўтра я праверу вінтоўку", - сказаў Пратт, як быццам гэта павінна было ўсё выправіць. "І пісталет, які мы забралі ў Даенга", - працягнуў ён, паказваючы маленькі сярэбраны пісталет з перламутравай дзяржальняй.
  
  "У мяне такое дзіўнае адчуванне, што гэта 9-міліметровы пісталет", - сказаў Кальвіна, разглядаючы пісталет.
  
  Ён кіўнуў, гледзячы на ствол пісталета. У яго быў збянтэжаны выгляд, калі ён заўважыў, што Кальвіна глядзіць на абойму. “Пісталет Ламонта двойчы даў асечку. У цябе ёсць нейкая магія, аміга.
  
  Кальвіна заўважыў яшчэ адзін дом духаў з акна машыны. Ён быў асвечаны, як калядная ёлка. “Ламонт быў біржавых маклерам. Што яны ведаюць аб чыстцы зброі? Калі ты не пачысціць сваю зброю, яно не спрацуе".
  
  OceanofPDF.com
  ДВАЦЦАЦЬ ДВА
  
  ДЗЭН ГРОШАЙ
  
  Навіны, якія трапілі ў пастку на гэтым геаграфічным масіве сушы, размешчаным паміж Тропікаў Рака і Экватарам, часта набывалі больш сэнсу пасля некалькіх акуратных глыткоў імпартнага алкаголю або забароненых наркотыкаў; калі чытаць прама, яны рэдка былі зразумелыя. Факты выплюхваліся вонкі мала-памалу і пасля некалькіх хваляў адмаўлення слізганулі ў лістоту, як нейкая жудасная паўзучая пачвара, якая шкодзіць цяплічных раслін. Для мясцовых праўда, змяшаная з асабістым удзелам, часта была крыху лепш. У рэшце рэшт, усё зводзілася да аднаго і таго ж высновы: Бэна прыкончылі, як нейкага смяротнай трапічнага павука. Знайсці забойцу ў шматлікіх чарвячных норах Бангкока было такой жа поспехам, як і майстэрствам. Даўнія жыхары Паўднёва—Усходняй Азіі - тыя, хто пражыў досыць доўга, — разумелі, што большая частка чалавечай расы была запраграмавана на забавы, і іх частка свету гуляла на экзатычных пачуццях замежнікаў. Пратт многае ведаў аб Захадзе. Ён таксама ведаў, што ангельцы сілкуюць слабасць да ахвяраў забойстваў і зданям.
  
  На тыдні, якая рушыла за тым, што мясцовая прэса назвала "Смерцю ў Эраване", навінавыя рэпартажы паказалі поспех Прата ў кіраванні гэтай гісторыяй. У рэпартажах распавядалася аб падзенні восьмифутового слана з цікаў дрэва і забойстве Філіпа Ламонта, які адлюстроўваўся як арганізатар міжнароднай аперацыі па кантрабандзе ціка. У Bangkok Post справаздачы аб тым, што яна назвала "Дзіўнай спробай крадзяжу з Erawan", была апублікаваная фатаграфія палкоўніка Нары. Дэпартамент прыняў рашэнне на высокім узроўні аб яго смерці пасля азнаямлення з яго справай і відэазапісам, падрыхтаванай Пратт. Такім чынам, калі РепортерамPost паведамілі, што палкоўнік Нара працаваў пад прыкрыццём, каб выкрыць групу кантрабандыстаў, і ў іх было відэа, якое пацвярджае гэта. Чаго яны не раскрылі, так гэта магнітафоннай запісу яго размовы перад тым, як Ламонт забіў яго.
  
  Рэпартаж Post ператварыў Нару ў героя. Яго малявалі паліцыянтам, які ахвяраваў сваім жыццём, каб спыніць злодзеяў дзеля дома духаў - ён ўмяшаўся ад імя духаў гэтага месца. Гэта была добрая копія: фаранг, дрэнныя хлопцы, выкачивающие прыродныя рэсурсы Тайланда. І на кароткі перыяд гэтая гісторыя адцягнула ўвагу ад кантрабандыстаў наркотыкаў, якія дзейнічалі праз порт Клонг Тои.
  
  Філіп Ламонт, англійская біржавы аналітык, быў раздушаны, і, згодна з мясцовым мистикам, дух Эравана выплюхнуў свой гнеў і пакараў злодзея-фаранга, пахаваўшы яго ў магіле з лічынкамі і выпусціўшы тысячы матылькоў, каб адсвяткаваць яго смерць. У подпісы да фатаграфіі аднойчы за яго імем было двукроп'е, а затым словы: прадстаўнік пакалення greed. Ніхто не згадаў, што ён быў выдатным гульцом у сквош. Або што ён празваў Бэна Ходли "Чарвяком". Прэса ператварыла Ламонта ў махляра і рабаўніка святых месцаў. Чытаючы справаздачы, Кальвіна зразумеў, як мала рэальнасці вкралось ў афіцыйнае тлумачэнне. Гвалтоўная смерць, сувязі і ўзаемазалежнасці былі сабраны разам і прадаваліся для больш шырокай мэты. Гэтая версія была кампрамісам, які дазволіў пазбегнуць страты асобы ў паліцэйскім кіраванні і ўрадзе. І бірманцы былі пазбаўленыя ад страты асобы. Трое грамадзян Бірмы сабралі свае рэчы і непрыкметна вярнуліся ў Рангуне. Паведамленняў аб іх ад'ездзе не паступала; здавалася, што яны ніколі не прыязджалі і не з'язджалі.
  
  Старонкі артыкулаў змяшчалі інтэрв'ю з экспертамі пра жахі лесанарыхтовак і кантрабанды цікаў дрэва. Былі надрукаваныя цытаты аб каштоўнасці вялікіх драўляных сланоў. Той, які забіў Філіпа, як мяркуецца, мог прынесці 25 000 даляраў, і ўрад прызначыў камітэт для вывучэння спосабу ўзмацнення абароны святынь, такіх як Эраван, ад далейшых набегаў міжнародных прагных гандляроў. З-за ўсёй гэтай агалоскі ахвяраванне буйных сланоў ў Эраване прыйшлося прыпыніць. Бартавыя грузавікі і краны прыбывалі амаль штодня, паколькі багатыя гандляры настойвалі на тым, каб прапанаваць аднатонных разьбяных сланоў у знак павагі да духу Эравана.
  
  Праз тыдзень у "Post" з'явілася не якая мае адносіны да справы гісторыя пра Даенг, торговке антыкварыятам, якая прызналася ў забойстве свайго ангельскага бойфрэнда ў прыступе лютасьці. Яна прызнала сябе вінаватай па адным пункце абвінавачванні ў забойстве і была прысуджаная да пажыццевага зняволення. Куплялі адправіла выразку з навін пра забойцу Бэна Ходли па пошце яго бацькам. Два тыдні праз Кальвіна атрымаў лаканічную запіску ад старога Хоудли: "Нам бы вельмі хацелася, каб вы пакінулі ўсё як ёсць".
  
  Пратт выканаў сваё абяцанне правесці балістычную экспертызу пісталета Даенг; ён супаў з прыладай забойства, з якога быў забіты Бен Ходли. Даенг была азнаёмленая з доказамі. Яна не вытрымала і прызналася, што хадзіла ў кватэру Бена у ноч яго забойства — проста пагаварыць. Яна расшпіліла маланку на яго штанах і помассировала член, і як толькі яе рот апусціўся ніжэй, Бэн адштурхнуў яе.
  
  Яна сказала Бэну: “Ты гідкі чарвяк. Гэта было дзеля Філіпа. Я б ніколі не захацела дакрануцца да цябе".
  
  Гэта быў няправільны выбар фразы, і гэта прывяло Хоудли ў лютасць. Ён ударыў яе па твары. "Піздзіць", - назваў ён яе. “Шлюха. Гробаны маленькая шлюха. Ты трахаешься з прыдуркам або Чарвяком. Пакуль яны плацяць наяўнымі. Ні крэдытаў, ні чэкаў."
  
  "Вярні грошы, Бэн", - сказала яна тады.
  
  Ён зноў даў ёй аплявуху. “ Пайшла ты.
  
  Менавіта Бэн годам раней пазнаёміў Даенг з Ламонтом ў Брытанскім клубе. Ламонт ўзяў за правіла забіраць яе ў яго. Старыя прыніжэньня ў школе нарынулі на яго з новай сілай. Затым, шэсць месяцаў праз, Даенг прадставіла Філіпа Ламонта палкоўніку Наре. "Добры чалавек, якога варта ведаць у паліцэйскім упраўленні", - былі яе словы. Яна трахалась з народная індыйская яшчэ да таго, як пазнаёмілася з Бэнам або Ламонтом. Даенг таксама гуляла ў "плясканні і козыт" з Бэнам і Ламонтом. Яна была жанчынай з вялікай энергіяй і амбіцыямі. І Кальвіна задаўся пытаннем, ці была яна, у рэшце рэшт, жанчынай, якая засумавала па хваляванняў ранейшай жыцця на мяжы. Яе трыо, Нара, Ламонт і Хоадли, мела патрэбу ў ёй — яна згуртоўвае групу, і якое-то час здавалася, што аперацыя можа працягвацца вечна. Пакуль Бэн не павёў сябе як неразумны школьнік з грашыма. Ніхто не чакаў паводзінаў Бэна і не разумеў, якую хвалю гневу і нянавісці ён адчуваў усе гэтыя гады з-за публічнага прыніжэньня, прычыненай Ламонтом.
  
  І ніхто не хацеў непрыемнасцяў, сказала яна Пратту. І Нэра, і Ламонт былі перакананыя, што яе рот і язычок пераканаюць Бэна паступіць правільна з грашыма, якія ён прыхаваў. Магчыма, было б больш разумна паслаць да іх місіс Лінг, астролага. Кальвіна адчуваў, што тое, што пачалося як розыгрыш, свайго роду жарт, перарасло ў іншае, больш сур'ёзнае кірунак — Хоудли быў уцягнуты ў свет духаў, і бажаства гэтага месца паабяцалі яму новую серыю нябачных сяброў (накшталт тых, пра якія ён заўсёды марыў у школе), якія дапамогуць яму весці бітвы супраць Ламонта. ў Даенга не было ніякіх шанцаў на поспех. Нават самая лепшая шлюха не магла параўнацца з кім-то, хто шукае ўлады, каб абрынуць адплата на пажыццёвага хулігана. Магчыма, Хоудли знайшоў тое, што хацеў: новы выгляд саюза ў тайскім стылі. Разумны спосаб адпомсціць, які прынізіў бы яго старога мучыцеля: Філіпа Ламонта. Гэта быў бы Бэн-натураліст, і свет духаў з аднаго боку, і Ламонт з другога. Вядома, Бэн не вельмі добра звяртаўся з Даенг у ноч свайго забойства. Ён забыўся, што знаходзіцца ў Тайландзе, а супакаенне духаў гэтага месца не было абаронай ад асабістага абразы, якое магло прывесці да смяротнага контрудару.
  
  Даенг перапыніла яго камп'ютэрнае час і працоўны графік. Бэну трэба было ўкласціся ў тэрмін для сваёй кампутарнай калонкі. Яна чаплялася да яго з-за грошай. Ёй не ўдалося яго распачаць. Ён двойчы ўдарыў яе па бездакорным твару.
  
  "Ты размаўляеш як шлюха", - паведаміла яна пра словы Бэна. "Ёсць старая камбоджыйскага прымаўка: "Рыбу можна знайсці ў мора, а жанчын - у грошах".
  
  "Філіп нешчаслівы," сказала яна.
  
  "Тады трахну гэтага Прыдурка і зрабі яго шчаслівым".
  
  “ Не кажы такіх рэчаў, Бэн.
  
  “ Ты памятаеш маю шлюху, Цік?
  
  Даенг выдатна яе памятала. Аднойчы Бэн прывёў яе на навагоднюю вечарыну ў якасці дурной жарты. Ніхто, акрамя пары іншых брытанцаў, не палічыў гэта пацешным.
  
  “ Яна ўжо ў дарозе. Яна ведае, як зрабіць першакласны зьменіцца. І я не хачу, каб шлюха Філіпа была тут, калі яна скончыць.
  
  "Што ты сказаў?" Крыкнула Даенг.
  
  “Шлюха дэбіла. Ён сказаў мне, што трахал цябе. Ён распавёў мне ўсё. Колькі разоў ён ўстаўляў гэта. Як ен трахал цябе ззаду. Ён сказаў, што трахал цябе адну гадзіну. І Філіп сказаў, што ты сказала, што мой сябра не падыходзіць для траха. Шлюха Філіпа."
  
  Гэта стала апошняй кропляй. Даенг сарвалася; яна замахнулася на Бэна, ударыўшы яго кулаком па спіне. Ён павярнуўся і адштурхнуў яе, збіўшы з ног.
  
  Бэн загадаў ёй прыбірацца з яго кватэры. Яна выцягнула пісталет з сумачкі і, замест таго каб страціць кантроль, з лімітавай упэўненасцю падышла да Бэну ззаду і стрэліла яму ў патыліцу. Яна сунула пісталет назад у сумачку і ціха выйшла з кватэры. Выходзячы з ліфта, яна сутыкнулася з Цік, якая выйшла з бара "Прынц Ёркскі" на Вашынгтон-сквер і ненадоўга прыехала з Ходли. Яна адвяла Цік ў бок і сказала, што Бэну дрэнна. Ён адправіўся ў бальніцу.
  
  Даенг падвезла Цік назад на Вашынгтон-сквер і дала тысячу бат, каб тая забылася, што хадзіла ў кватэру Бена Ходли. Падчас паездкі яны казалі аб начной жыцця. Як часам здараліся дрэнныя рэчы, і так яно і было. Размова зайшла пра "няшчасных выпадках" з кліентамі, і Даенг прызналася, наколькі адзінокай і напуджанай яна адчувала сябе ў Бангкоку. Пачуццё суперажывання паўстала неадкладна. Цік зразумеў, што яна мела на ўвазе: Джэф Логан быў "няшчасным выпадкам". Было шмат іншых "няшчасных выпадкаў", і Цік патлумачыла, як яна баялася джао па па імя Чанчай. Даенг суцяшала яе, кажучы, што жыццё - гэта чарада гангстэраў і што галоўнае - клапаціцца аб сваёй маці і аб самім сабе. Пасля таго, як Кальвіна пачаў нешта вынюхвае, Даенг занервавалася, баючыся, што Цік, які быў так шчыры ў тую ноч у машыне, можа што—небудзь сказаць. Цік патэлефанавала ёй з бара і папрасіла савета і пазыкі; яна хацела паехаць на поўнач, пабачыць сваю маці. Кальвіна распытваў яе пра смерць Бэна.
  
  У абмен на прызнанне Даенг, супрацоўніцтва і яе маўчанне аб ролі палкоўніка Нары ёй было абяцана змякчэнне прысуду. Праз пяць гадоў яна апынецца на вуліцы, гандлюючы антыкварнымі ўпрыгожваннямі.
  
  На другі тыдзень пасля выбуху на Эраване міністэрства ўзнагародзіла палкоўніка Нару пасмяротнай медалём за адвагу. Палкоўнік Пратт быў адноўлены ў пасадзе і званні, а таксама узнагароджаны ведамаснай узнагародай за разгром банды кантрабандыстаў цікаў дрэва. Была таксама ўзнагарода за адвагу; яна дасталася рэгуліроўшчыка дарожнага руху ў Эраване. Гэта быў хлопец з чырвонай стужкай на прыкладзе пісталета, які прачытаў ліст Кальвіна з Ват Монгкут і паказаў крановщику падняты вялікі палец, каб той працягваў. Дарожнаму паліцэйскаму была пастаўлена афіцыйная заслуга ў тым, што ён знізіў хуткасць на Ламонт. Дэпартамент пакінуў Эраван, выглядаючы эфектыўным, арганізаваным і згуртаваным. Пратт, да яго гонару, ні разу не сказаў благога слова пра Наре.
  
  
  Увечары пасля цырымоніі ўзнагароджання Прата Кальвіна прыехаў у дом Прата з Кіко і Лізай. Мані і дзеці вярнуліся ў Бангкок амаль два тыдні таму. У доме зноў зацараваў звычайны хатні хаос: дзеці бегалі туды-сюды, пляскаючы дзвярамі, а цацкі былі раскіданыя па лужку. Кіко і Мані пілі віно на кухні. Ліза насілася па садзе з двума дзецьмі Прата і Мані, скуголячы і смеючыся. Кальвіна вырашыў, што з Лізай ўсё будзе ў парадку, калі яна спытала Сучина па-ангельску: "Колькі табе гадоў?"
  
  Сучин, які быў падобны на карликовую версію свайго бацькі, засмяяўся: “Мне дзесяць. Гэй, мая мама не казала, што ты кажаш па-ангельску".
  
  "У мяне ёсць добрыя навіны і ў мяне ёсць дрэнныя навіны, Віні", - сказаў Пратт, выносячы Кальвіна ў сад свежы напой.
  
  "Якія ж гэта добрыя навіны?"
  
  Пратт працягнуў яму пяць тысяч бат. Кальвіна міргнуў і падняў вочы, спрабуючы зразумець жарт. “Ты выйграў наша заклад. За забойства Ходли арыштавалі не таго чалавека. Я пакідаю за вамі права ахвяраваць грошы на дабрачыннасць па вашаму выбару ".
  
  "А дрэнныя навіны?"
  
  “ Ваш чэк на дзве тысячы сто фунтаў, той, што ад містэра Ходли. Магчыма, ўзнікла праблема.
  
  Кальвіна залпам выпіў Віскі.
  
  "Той, які ты атрымаў ад Даенг і будзеш аддаць мне", - сказаў ён, але без асаблівай перакананасці.
  
  "Той, які Даенг перавяла на свой рахунак".
  
  “ У яе не было часу, Пратт.
  
  Пратт паківаў галавой і ўтаропіўся на лужок. “ Яна скарысталася банкаматам па шляху ў Эраван.
  
  "Я ненавіджу кампутары", - сказаў Кальвіна. "Дзве тысячы сто фунтаў - гэта самы дарагі кароткі працоўны дзень, якога ў мяне ніколі не было".
  
  Пратт абняў Кальвіна за плечы, і яны падышлі да сажалцы. Кітайскі карп і вялікая залатая рыбка плавалі пад паверхняй, іх вялікія вусны рухаліся ў падвойным рытме.
  
  “Даенг сказала, што менавіта чэк пераканаў яе ў сур'ёзнасці вашых намераў. Яна ведала, што вы не жартавалі. Ніхто, па яе словах, не выкідвае на вецер столькі грошай, калі не збіраецца іх вяртаць ".
  
  "Яна атрымала мой ганарар?"
  
  Пратт кіўнуў галавой і ўсміхнуўся. “Усё гэта. Але як бы гэта сказаць. Гэта было перададзена ў суд ".
  
  “ Пратт. Што яна зрабіла з маім ганарарам?
  
  “ Яна выкарыстала іх, каб заплаціць свайму адвакату.
  
  Чым больш Кальвіна глядзеў на рыбак Прата з тоўстымі сосущими вуснамі, тым больш яму здавалася, што яны гавораць з ім, што іх поўныя вусны гавораць з ім. Кітайскі карп і залатая рыбка прамаўлялі адно слова. Блазан, блазан, блазнюк .
  
  Калі дзеці кінулі лятаючую талерку, якая ўпала ў сажалка з рыбай, Пратт апусціўся на калені і падабраў яе. Ён агледзеўся. “Яшчэ сёе-тое. Наконт пісталета Філіпа Ламонта. Мы правялі серыю тэстаў. Я страляў з яго сам. Я не знайшоў у ім нічога дрэннага. Патроннік быў чыстым, затвор ў добрым стане. Я страляў з яе дваццаць з лішнім раз на стрэльбішча. Я паспрабаваў снайперскую вінтоўку. Абодва павінны былі спрацаваць. Абодва далі асечку."
  
  Ён кінуў фрысбі назад у дзяцей, якія, хіхікаючы, падскочылі ў паветра. Сучин, на паўгалавы вышэй, злавіў яго і пабег вакол з двума дзяўчынкамі ў пагоні. “Я ведаю, што ты збіраешся сказаць. Шануй Шэкспіра", - сказаў Кальвіна.
  
  Пратт паціснуў плячыма і сербануў з свайго куфля. Ён ведаў, што Кальвіна часам упадаў у ірацыянальнасць па нагоды самых відавочных сувязяў, якія існавалі паміж людзьмі. “Дык што ты хочаш сказаць? Нейкі прывід або здань засунуло свой палец у дула пісталета Ламонта? Мача прыйшла мне на дапамогу, таму што Кіко зрабіў невялікае паднашэнне, і гэты дух сказаў: Дакладна, мы павінны забраніраваць час для выступу Віні " .
  
  "Пачытайце Шэкспіра". Пратт смяяўся, кажучы гэта, ведаючы, чаго чакаць ад Кальвіна. І ён не быў расчараваны.
  
  “Я казаў табе, што ты так скажаш. Прывітанне, я з Брукліна. Ніхто не чытае Шэкспіра і ніхто не верыць у прывіды ..." Кальвіна спыніўся і паглядзеў, як Лятаючая талерка пралятае высока над яго галавой. На імгненне яна завісла, круцячыся, затым знікла за сцяной комплексу, і дзеці, хіхікаючы, на ватных ножках падбеглі да яго і пакаціліся па лужку. З захаду сабраліся хмары і хутка надвинулись. Аблокі колеру дыму ад мёртвых тэл. А дзеці працягвалі смяяцца і ганяцца адно за адным па крузе, як быццам ніколі не будзе дажджу або грому.
  
  
  "КХАН Вінаваць", - пачуў Кальвіна сваё імя, прамоўленае ў бясформеннай пустаце глыбокага сну. “Кхан Вінаваць, ты уставай. Прыкладна праз месяц пасля таго, як Ламонт і Нара ў апошні раз пагаварылі з "Небам над Бангкоку", Кальвіна выканаў два невялікіх заданні ад мясцовай юрыдычнай фірмы. Ён пераследваў пару кітайскіх видеопиратов — ён даў Пратту дзесяць копій " У разгар ночы " . Калі ён пачуў, як яго назвалі па імені, у сне гэта было ад яго знаёмага ў юрыдычнай фірме — яму снілася, што ён вядзе яшчэ адна справа. Ён адкрыў адно вока і ўтаропіўся на гадзіннік. Было 7:00 раніцы. Юрысты ў Тайландзе так рана не прыступаюць да працы. Місіс Джамтонг ўнесла яго тэлефон, а за ёй валачыўся скручаны і завязаны вузламі дзесяціметровы падаўжальнікам. Ён паднёс тэлефон да вуха. Гэта тэлефанавала яго былая жонка, каб забраць грошы. Місіс Джамтонг з радасцю прыняла званок.
  
  "Ты чортаў мудак", - сказаў знаёмы жаночы голас. Ён адразу зразумеў, што званок быў з Нью-Ёрка. “Твая дачка плача наўзрыд, таму што ты ёй не напісаў. Што ты за бацька? Цябе не хвалюе твая ўласная плоць і кроў? Усё, чаго ты хочаш ад жыцця, гэта жыць у смярдзючым Тайландзе, каб мець магчымасць распутничать і піць. Ты, трапічны кавалак лайна. З мяне хопіць. Не пішы Мелодыі больш. Так, так-то лепш. Ёй не патрэбен такі бацька, як ты, які яе псуе. Ты думаеш, паслаць чортаў чэк дастаткова? Што ж, у мяне ёсць для цябе навіны, Віні. Ты гробаны няўдачнік як бацька. Ты мяне слухаеш? Скажы што-небудзь, Віні. Чорт бы цябе пабраў. Пагавары са мной. Цяпер з табой у ложку шлюха. Вось чаму ты не хочаш казаць, не так ці што?
  
  Кальвіна паглядзеў на Кіко, якая ляжыць на баку. Па тым, як яна дыхала, ён зразумеў, што яна не спіць.
  
  "Падрыхтуй на закуску два рагалікі са сметанковым сырам," сказаў Кальвіна, кладучы трубку на рычаг, як забруджанае прадмет.
  
  "Гэта была твая былая жонка", - сказаў Кіко.
  
  “Яна думае, што я неполиткорректен. І гэта робіць мяне дрэнна ўплываюць на сваю дачку", - сказаў Кальвіна. “Яна думае, што я крыху вар'ят. Магчыма, мне варта было расказаць ёй аб мінулай ночы. Я вар'ят? Я прынёс ахапак драўляных сланоў памерам з пудзеля ў сьвятыні Эраван ў якасці дары мірскім багам. Таму што Кіко заключыў здзелку з духам, які жыве там, каб абараніць мяне. "
  
  Кіко адкінула прасціну і аголеная перавярнулася на спіну. Яна заклала рукі за галаву, выгінаючы спіну. Яна ўтаропілася ў столь, ўсмешка павольна знікла з яе вуснаў. Адзіным гукам было гудзенне кандыцыянера ў акне над ложкам. Імавернасны закон Кальвіна заключаўся ў тым, што Кіко разважала, ці не надышоў для яе час распавесці яму аб сваім рашэнні ўладкавацца на працу на Залатым ўзбярэжжа ў Аўстраліі. Што-то павісла ў паветры. Ён прысунуўся бліжэй і правёў языком па яе соску.
  
  "Мані сказала мне, што ў Эравана было канфіскавана каля пяці тысяч даляраў", - сказала Кіко, усё яшчэ гледзячы ў столь, яе узбуджаны сасок быў прыціснуты да яго вуснаў. Ён прыўзняўся на руках і схіліўся над ёй.
  
  “ З чатырох мільёнаў. Матылькі ядуць стодаляравыя купюры, як цукеркі.
  
  Закон верагоднасці Кальвіна пачынаў даваць збоі.
  
  Кіко абвіла рукамі яго шыю, прыўзнялася і пацалавала яго. “Пратт ўсё ёй расказвае. Яна сказала, што Пратт зладзіў так, што ты пайшоў з гэтым. І гэтага б ніхто не даведаўся.
  
  Тон яе голасу на слове "вядомы" падскочыў на актаву, калі Кальвіна ўвайшоў у яе. Яе вочы заплюшчыліся, і яна застагнала, адчуўшы яго на сабе. Мяккае і далікатнае рух, як дождж. Ён быў глыбока ўнутры яе, замыкаючы і отпирая, яго розум затуманивался. Яна абвіла яго рукамі і сціснула. Яе грудзей былі цвёрдымі і вільготнымі, прыціснуўшыся да яго грудзей. Які-то бездапаможны, некантралюемы гук вырваўся з яе горла. Яе вочы на секунду адкрыліся, затым зачыніліся. Яе рот прыадкрыўся, і яе цела уткнулось у яго, яе сцягна моцна прыціснуліся да яго, калі яны пераступілі парог і заставаліся на гэтым месцы да тых часоў, пакуль апантаная дрыжыкі не спынілася і цішыню не парушала толькі іх дыханне.
  
  Яе вочы адкрыліся, і яна ўсміхнулася, ківаючы галавой і масажуючы яго патыліцу. Размова аднавіўся. "Чаму ты не пагадзіўся?"
  
  Кальвіна перавярнуўся на бок. Ён нахіліўся і пацалаваў яе ў кончык носа. “ Ты не юрыст.
  
  “І ты таксама. Больш няма", - сказала яна.
  
  “Але як былы юрыст, я разумею, што падатковыя наступствы ў памеры пяці тысяч даляраў жудасныя. Я б аддаў перавагу скарміць гэта птушкам ".
  
  “ Мані сказала, што ты скажаш што-то ў гэтым родзе.
  
  Ён паціснуў плячыма і пагуляў з яе грудзьмі. “ Дзявочаму размовы.
  
  “ Жанчыны. Не дзяўчаты. І не ў гэтым справа. Я распавёў ёй аб прапанове працы ў Аўстраліі. І пра вялікі дадатку да зарплаты. Я сказаў, што толькі дурань адмовіцца. І ведаеш, што сказаў Мані?
  
  "Яна пабачыла нямала дурняў", - выказаў меркаванне Кальвіна, ведаючы пачуццё гумару Мані.
  
  Кіко засмяялася. “Яна сказала, што гэта была ідэя Вінцэнта Кальвіна ахвяраваць грошы Фонду ў Клонг Тои. Ад імя Вичаи. І што ты папрасіў яе пагаварыць са мной пра гэта. Вось чаму мы пайшлі да іх дадому. Каб даведацца, ці гатовы я аддаць ім грошы ў якасці дары. Што мне з табой рабіць? - спытала яна, выціраючы слёзы з вачэй. “ Яна сказала, што ты бярэш такога дурня, як Віні Кальвіна. Ён атрымлівае некалькі баксаў. Што ён з імі робіць? Ён іх раздае. Як я магу пасля гэтага паехаць у Аўстралію?"
  
  “Мані перайшла ўсе межы. Гэта была ідэя Прата. Даенг прызнала сябе вінаватай у забойстве Бэна. Яна разумная бізнэсвумэн. Прызнанне віны дае пяцідзесяці працэнтную зніжку пры вынясенні прысуду. Яна натхніла мяне. Я спрабаваў угаварыць Прата на здзелку. Пяцьдзесят на пяцьдзесят, сказаў я яму. Лёгкія грошы. Ніхто не даведаецца, " сказаў я яму. “Ты калі-небудзь спрабаваў наставіць тайца? Забудзься аб рацыянальных тлумачэннях".
  
  "Яна сказала, што ты скажаш што-то ў гэтым родзе".
  
  "Ты збіраешся ёй паверыць?"
  
  Яна кіўнула. "Стаўлю свой апошні даляр".
  
  "З якіх гэта часоў ты загаварыла па-бруклински?" Спытаў Кальвіна, прыцягваючы яе да сябе, як раз у той момант, калі місіс Джамтонг паклікала праз дзверы.
  
  Яна паставіла на стол свежевыжатый апельсінавы сок, гарачы кава і ранні выпуск "Bangkok Post " . "Яна дачакалася заканчэння заняткаў любоўю, каб зрабіць сваю заяву, зусім як у старыя добрыя часы", - падумаў Кальвіна. Ён перагнуўся цераз край ложка і наблізіў вочны яблык да вочным яблыку свайго пісталета. Аўтаматы не заўсёды спрацоўвалі. Зброю даваў асечку. Здаралася ўсякае дзярмо. Праз дзверы ён убачыў цень мажнай постаці місіс Джамтонг па іншы бок тонкай фіранкі.
  
  "Ты ў парадку?" спытала Кіко, звесіўшы галаву з ложка.
  
  "Так, проста задумаўся, вось і ўсё".
  
  Ён загаварыў з місіс Джамтонг па-тайску.
  
  “Занясі ежу, каву, газету, усё ў дом духаў. Скажы гэтым хлопцам, калі ўбачыш іх, што сняданак за мой кошт, Віні Кальвіна".
  
  "Што ты ёй сказаў?" спытала Кіко, абхапляючы нагой яго талію. Яна сціснула яго.
  
  "Добра, я сказаў ёй паслаць за рогаликами і ласосем са сметанковым сырам і не вяртацца да паўдня".
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"