Кастэла Мэцью : другие произведения.

Чэрынгем – Эпізод 19-21: Утульны зборнік крымінальных серыялаў (Чэрынгем: зборнікі крымінальных серыялаў, кніга 7)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Cherringham - утульны крымінальны серыял
  Аўтары
  Галоўныя героі
  Утульны зборнік крымінальных серыялаў
  Аўтарскае права
  Прывід выпадковасці
  Сачыце за грашыма
  Самае дзікае забойства
  Наступны зборнік - эпізоды 22-24
  Змест
  Вокладка
  Чэрынгем — утульны крымінальны серыял
  Аўтары
  Галоўныя героі
  Утульны зборнік крымінальных серыялаў
  Аўтарскае права
  Прывід выпадковасці
  Сачыце за грашыма
  Самае дзікае забойства
  Наступны зборнік — Эпізоды 22—24
  OceanofPDF.com
  Чэрынгем — утульны крымінальны серыял
  «Чэрынгем — утульны крымінальны серыял» - серыял, які складаецца з самадастатковых гісторый. Новы эпізод выходзіць кожны месяц. Серыя выдаецца як на англійскай, так і на нямецкай мовах і даступная толькі ў выглядзе электроннай кнігі.
  OceanofPDF.com
  Аўтары
  Мэцью Кастэла (жыве ў ЗША) з'яўляецца аўтарам шэрагу паспяховых раманаў, у тым ліку «Вакацыі» (2011), «Дом» (2014) і «Пад ціхімі водамі» (1989), які быў экранізаваны Lionsgate як вялікі кінафільм. Ён пісаў для The Disney Channel, BBC, SyFy, а таксама распрацаваў дзясяткі гульняў-бэстсэлераў, у тым ліку вядомыя крытыкамі The 7th Guest , Doom 3 , Rage і Pirates of the Caribbean .
  Ніл Рычардс працаваў прадзюсарам і сцэнарыстам на тэлебачанні і ў кіно, ствараў сцэнарыі для BBC, Disney і Channel 4 і за гэты час атрымаў мноства намінацый на прэмію Bafta. Ён таксама напісаў сцэнарый і гісторыю для больш чым 20 відэагульняў, у тым ліку «Код да Вінчы» і «Зорны карабель Тытанік» , напісаных у суаўтарстве з Дугласам Адамсам, і кансультуе па ўсім свеце па лічбавым апавяданні.
  Яго пісьменніцкае партнёрства з Мэтам Кастэла, які жыве ў Нью-Ёрку, бярэ пачатак у канцы 90-х, і яны разам напісалі шмат гадзін тэлевізійных фільмаў. «Чэрынгем» — іх першы крымінальны твор у якасці сааўтараў.
  OceanofPDF.com
  Галоўныя героі
  Джэк Брэнан - былы дэтэктыў паліцыі Нью-Ёрка, які страціў жонку два гады таму. Будучы на пенсіі, ён хоча толькі спакою і цішыні. І гэта тое, што ён спадзяецца знайсці ў ціхім мястэчку Чэрынгем, Вялікабрытанія. Жывучы на лодцы па канале, ён атрымлівае асалоду ад адзіноты. Але даволі хутка ён выяўляе, што чагосьці не хапае - праблемы раскрыцця злачынстваў. Дзіўна, але Черрингем можа дапамагчы яму ў гэтым.
  Сара Эдвардс - вэб-дызайнер, якая жыла ў Лондане са сваім мужам і двума дзецьмі. Тры гады таму ён збег са сваёй сэксуальнай амерыканскай босам, і свет Сары разваліўся. Разам з дзецьмі яна вярнулася ў родны горад, нязмушаны Чэрынгем. Але атмасфера маленькага горада зноў забівае яе - нічога не адбываецца. Прынамсі, так яна думае, пакуль у яе жыццё не ўваходзіць Джэк і не змяняе яго да лепшага ці да горшага ...
  OceanofPDF.com
  Мэцью Кастэла
  Ніл Рычардс
  Чэрынгам
  УТУЛЬНАЯ ПАДБОРКА КРЫМІНАЛЬНЫХ
  СЕРЫЯЛАЎ
  
  Эпізод 19—21
  OceanofPDF.com
  »be« ад BASTEI ENTERTAINMENT
  Лічбавае арыгінальнае выданне
  «be» ад Bastei Entertainment з'яўляецца адбіткам Bastei Lübbe AG
  Аўтарскае права No 2016/2017 Bastei Lübbe AG, Schanzenstraße 6-20, 51063 Кёльн, Германія
  Аўтары Мэцью Кастэла і Ніл Рычардс
  Пад рэдакцыяй Шона Сініка
  Рэдактар праекта: Кэтрын Кумер
  Ілюстрацыя вокладкі No shutterstock: Buslik | Удзельнік | Гордан Бэл | Максім Шмялёў
  Дызайн вокладкі: Jeannine Schmelzer
  Вытворчасць электронных кніг: Jilzov Digital Publishing , Дзюсельдорф
  ISBN 978-3-7325-2128-9
  Twitter: @be_ebooks_com
  OceanofPDF.com
  Мэцью Кастэла
  Ніл Рычардс
  Чэрынгам
  УТУЛЬНЫ КРЫМІНАЛЬНЫ СЭРЫЯЛ
  
  Прывід выпадковасці
  OceanofPDF.com
  1. Прадстаўляем Фрэдзі
  Бэзіл Уістлтуэйт прыпаркаваў свой старадаўні Volvo Estate на паркоўцы для персаналу гатэля Bell і заглушыў рухавік.
  Ён павольна адвязаў рамень бяспекі: дарога з Ёрка заняла ў яго больш часу, чым ён чакаў, і ў яго балела спіна.
  Ён нахіліўся наперад і нахіліў люстэрка, каб праверыць сваю бараду і вусы. Ён глядзеў на сваё адлюстраванне ў згасаючым святле.
  Я раблюся занадта старым для гэтага, - падумаў ён.
  Пад вачыма былі цёмныя кругі, а скура выглядала маршчыністай і шэрай.
  «Але шоу павінна працягвацца», — падумаў ён, папраўляючы кончыкі сваіх вусоў, пакуль яны не сталі проста… ідэальнымі.
  Нельга падводзіць кліентаў.
  Па праўдзе кажучы, ён шкадаваў, што не змог адмяніць сённяшняе вечарына . Ён адчуваў сябе стомленым і непрытомным. І гэтыя восеньскія ночы зноў пачыналі біць яго грудзі: спатрэбілася ўся яго сіла волі, каб не закашляцца.
  І гэтага не атрымаецца, о не!
  Не можа цырымоніялмайстар разарваць чары чханнем і кашлем!
  Ён вылез з машыны, узяў з задняга сядзення свой стары скураны чамадан, паправіў твідавы касцюм і накіраваўся па жвіру да галоўнага ўваходу ў гатэль.
  Каля ўваходных дзвярэй ён спыніўся і агледзеў месца. Прайшоў амаль роўна год з таго часу, як ён апошні раз быў тут, і, здавалася, нічога не змянілася.
  Нічога ніколі не мянялася ў The Bell Hotel.
  У туманным раннім вечаровым святле будынак выглядаў амаль рамантычна.
  Ці ... што гэта было за слова ...?
  гатычны. Так, гэта было ўсё. Ідэальна падыходзіць для прывідаў.
  Акружаны густымі старамоднымі садамі, грандыёзны віктарыянскі дом — як казалі, лепшы ў Чэрынгеме — усё яшчэ казаў пра страчанае багацце Імперыі.
  Але Базыль ведаў, што дарагі стары Бэл накладвае на рэчы смелы твар. Кожны мог бачыць, што фарба на вокнах аблезла, жолабы віселі пад неверагоднымі вугламі, а чарапіца крышылася.
  Дываны і абіўка з кожным годам станавіліся ўсё больш пацёртымі.
  Здараецца з усімі намі ў рэшце рэшт, падумаў Васіль. Але я магу паспрачацца, што Звон застанецца тут яшчэ доўга пасля таго, як я пайду.
  Ён адчуў, што казытанне ўздымаецца ў яго лёгкіх, і стрымаў інстынкт кашлю.
  Затым ён падняўся па выцвілых мармуровых прыступках, штурхнуў карычневыя лакаваныя дзверы і ўвайшоў.
  *
  «Васіль, Васіль, мой дарагі стары, як справы ?»
  Бэзіл падняўся з канапы з цвёрдай спінкай, дзе ён чакаў, і ўбачыў, як Лоўрэнс Міртл, уладальнік The Bell, шаргаючы да яго праз выкладзеную пліткай прыёмную.
  Ён працягнуў руку, каб Лоўрэнс паціснуў руку, але замест гэтага стары абняў яго і нечакана — і дрыготка — абняў.
  — Я ў парадку, — трохі збянтэжана сказаў Васіль. «Ваяваць, разумееш».
  «Не магу паверыць, што гэта зноў Дзень усіх Святых», - сказаў Лоўрэнс, усё яшчэ трымаючыся за руку. «Куды дзяваецца час, а?»
  «Сапраўды, дзе?» — сказаў Васіль, чакаючы, пакуль чалавек пойдзе далей. У слаба асветленай прыёмнай Васіль заўважыў, што Лоўрэнс выглядаў яшчэ больш кволым, чым у апошні раз.
  Але гэта не было дзiўным: Лаўрэнсу напэўна было за восемдзесят. Базыль бачыў, што пінжак старога быў пацёрты на манжэтах, і хоць яго гальштук быў шыкоўна запраўлены ў каўнер ... гэта была дробка яйка, калі ён пашырыўся? Кетчуп таксама?
  Уладальнік «Бела» быў далёка за пенсійным узростам. Як ён мог усё яшчэ кіраваць гэтым месцам?
  «Як дзеці?» — сказаў Васіль. «Яны побач?»
  - О, Мэндзі ў Лондане, - сказаў Лорэнс. «Яе мала бачу. Занадта заняты, відаць».
  «А ваш старэйшы…»
  Васіль з цяжкасцю ўспомніў імя.
  - Крыспін, - сказаў Лорэнс. «Так, ён едзе на нейкую канферэнцыю. Заўтра назад. Вось чаму сёння ўвечары я галоўны! Tout seul , як кажуць нашы сябры па той бок канала!»
  «Ага! Ты заўсёды будзеш тут сапраўдным босам, Лоўрэнс».
  Гэта прымусіла гаспадара ўсміхнуцца.
  «Ім давядзецца вынесці мяне ў боксе», - сказаў Лоўрэнс з гудлівым смехам, які рэхам адбіўся ў выкладзеным пліткай калідоры.
  — засмяяўся Васіль.
  Потым ён у думках адзначыў, што дагнаць Крыспіна заўтра пасля сняданку і запісацца ў дзённік на наступны год.
  «Я ведаю, хто насамрэч кіруе справамі», — падумаў Базыль. Крыспін вядзе бухгалтэрыю — і падпісвае чэкі.
  «Мы даглядаем вас належным чынам?» — спытаў Лаўрэнцій, няўцямна махнуўшы рукой у бок стойкі рэгістрацыі, нібы быў дасведчаны ў думках Васіля.
  Васіль паглядзеў на маладую парцье, якая сядзела і ўглядалася ў свой мабільны тэлефон.
  - Абыходзіцца са мной як з каралеўскай асобай, - мякка сказаў Базыль. «Яшчэ не быў у сваім пакоі, вядома. Думаў, што спачатку падрыхтуюся».
  Ён падняў свой чамадан.
  «Ага!» - сказаў Лаўрэнцій. «Стары прывідны мяшок фокусаў, а?»
  «Ніякіх хітрыкаў не трэба», — сказаў Базыль, падміргнуўшы. «Мы заўсёды можам разлічваць на Фрэдзі, каб з'явіцца».
  «Ха, гэта твая лінія, і ты яе трымайся», — сказаў Лоўрэнс, стукаючы Васіля па спіне. «Але я тут пяцьдзесят гадоў, як вы ведаеце, і да гэтага часу не бачыў гэтага прывіднага хлопца!»
  «Трэба адкрыць свой розум, Лоўрэнс. Тады вы яго ўбачыце».
  Лоўрэнс усміхнуўся і паківаў галавой. «Адзіны прывід, якога я, хутчэй за ўсё, убачу, гэта квітнеючы падаткавік — таксама над маім мёртвым целам!»
  «Вы ўсё яшчэ супраць гэтага, праўда?»
  "Мы неяк выжываем", - сказаў Лоўрэнс. «Падзея, падобная да вас, — па-чартоўску карысная. Трохі дадатковых грошай. Без гэтага не абысціся».
  "Шчаслівы быць тут, як заўсёды", сказаў Васіль. «Якія лічбы мы атрымалі сёння вечарам?»
  «Прададзены стары хлопчык! Квіткі пайшлі як гарачыя піражкі».
  — Выдатна, — сказаў Васіль. «Той жа нумар, што і ў мінулым годзе?»
  "Выглядае як пачастунак", - сказаў Лоўрэнс. «Я пакажу табе».
  Базыль рушыў услед за Лоўрэнсам і з нечаканай хуткасцю пайшоў у бок сталовай.
  *
  Галоўная сталовая была пустая, і Базыль заўважыў, што з дваццаці ці каля таго сталоў толькі некалькі былі накрыты для вячэры. У паветры адчуваўся слабы водар варанай капусты і Васілю нагадала школьную ежу.
  Знакамітая «кухня» гатэля Bell!
  - Сюды, - сказаў Лорэнс.
  І Васіль увайшоў за ім у прыватную сталовую ў задняй частцы гатэля.
  Гэта было больш падобна .
  У пакоі дамінаваў партрэт першых гаспадароў дома, якімі ён заўсёды захапляўся. Яны былі добрай парай: ён у параднай форме, яна побач з ім у шоўку.
  У вялікім каміне ўжо быў запалены агонь, а ў кожнай нішы вакол сцен былі пастаўлены свечкі.
  Над камінам уражлівае пазалочанае люстэрка, дастаткова вялікае для бальнай залы.
  Базыль паглядзеў на доўгі стол у цэнтры пакоя з ужо расстаўленымі месцамі, шэрагамі цяжкіх віктарыянскіх сталовых прыбораў, кандэлябрамі і чарамі з лілеямі.
  Над сталом вісела масіўная крышталёвая люстра: яе кроплі і цяпер зіхацелі ў электрычным святле. Васіль бачыў, што ён быў напоўнены свечкамі, якія трэба было запаліць перад пачаткам абеду: як звычайна, гэта дасць ідэальны гістарычны штрых!
  «Я зноў стаў для мяне гонарам», - сказаў Базыль. «Гэта як падарожжа ў часе…»
  «31 кастрычніка 1900 года, калі быць дакладным», - сказаў Лоўрэнс.
  «Ноч, калі памёр дарагі Фрэдзі. Ці я павінен сказаць... быў забіты...»
  «Пасылае дрыжыкі па касцях, га?»
  «Гэта ідэя,» сказаў Базыль. «І пачакай, пакуль я іх як след напалохаю — яны будуць выпіваць гэтае віно, быццам заўтра не будзе!»
  «Не магу дачакацца, Васіль, стары. Няхай касы звіняць радаснымі манеткамі!»
  Васіль хадзіў па пакоі, аглядаючы камін, зазіраючы пад стол, разбіраючы прыцэл.
  Некаторыя з яго прывідаў было па-д'ябальску цяжка наладзіць...
  «Я магу табе што-небудзь даць?» - сказаў Лорэнс, які стаяў спіной да агню.
  «Усё неабходнае прынёс з сабой», — сказаў Васіль. «Проста пераканайцеся, што ў мяне ёсць пакой для сябе на гадзіну да абеду, калі можаце Лоўрэнс. Скажыце містэру Стоўверу, каб ён мяне не турбаваў?»
  Бэзіл не быў прыхільнікам Лоўрэнса, які доўгі час працаваў «нумарам два».
  Неахайны? Хам? Васіль не ведаў, як апісаць Стовера.
  «І ніякага абслугоўваючага персаналу, ніякіх перапынкаў, звычайная справа».
  «Камерцыйныя сакрэты, а?»
  «Нешта накшталт гэтага», - сказаў Васіль. «Вы далучыцеся да нас на шоу ў гэтым годзе?»
  - З задавальненнем, стары, - сказаў Лорэнс. «Але калі Крыспін адсутнічае, я вяртаюся да адказнасці, пакуль не прыедзе начны швейцар. Трэба трымацца далей ад старога соусу, разумееце, што я маю на ўвазе?»
  «Ганьба», — сказаў Базыль, падыходзячы да каміна. «Можа, мы можам разам схапіць хітрую сніфетку, калі яны ўсе пойдуць спаць?»
  «Чаму не?» - сказаў Лаўрэнцій. «Будзьце як у старыя часы, а?»
  Васіль адчуў у голасе старога ноткі суму.
  «Гэта, вядома, будзе», - сказаў ён.
  Старадаўні гадзіннік на каміннай паліцы пачаў званіць, і Васіль чакаў, пакуль ён скончыцца.
  - Шэсць гадзін, - сказаў ён. «Лепш я пабягу».
  І ён накіраваўся назад да прыёмнай, пакінуўшы Лорэнса глядзець на полымя.
  OceanofPDF.com
  2. Падрыхтоўка да прывіду
  «Фрэдзі? Ты там, стары?»
  Васіль пастукаў у запыленыя дзверы, што вялі ў спальню на гарышчы, і стаў чакаць.
  Ён праходзіў гэты маленькі рытуал кожны раз, калі прыходзіў у The Bell. Рабіў гадамі.
  Ён не быў упэўнены, што гэта забабоны — ці проста здаровы сэнс. Увесь яго выступ тут — вечар , як ён любіў называць — быў пабудаваны на трагічнай гісторыі Фрэдзі Роўза.
  Гэта была спальня Фрэдзі шмат гадоў таму.
  І дзе яны знайшлі яго цела.
  Такім чынам, Васіль палічыў, што было б ветліва ўключыць у гэтую падзею даўно памерлага слугу.
  У рэшце рэшт, адна рэч, якую ён даведаўся з горкага вопыту за гэтыя гады ... Вы не можаце быць занадта асцярожнымі з прывідамі.
  Наконт гэтага — ён быў смяротна сур'ёзны.
  Ён зноў пастукаў.
  «Заходжу зараз, калі ты не згодны, Фрэдзі. Гэта проста я. Васіль».
  «Але я спадзяюся, што ты гэта ведаеш», — падумаў ён.
  Калі ты сапраўды там.
  Ён глыбока ўдыхнуў, потым асцярожна адчыніў дзверы на гарышча. Святло аголенай лямпачкі на лесвічнай пляцоўцы ўрэзалася ў цемру спальні старога слугі.
  Базыль пацягнуўся вакол дзвярной рамы, пакуль яго рука не знайшла выключальнік і не запаліла святло.
  «Божа мой!»
  Ён адскочыў назад, сэрца яго калацілася, ногі ледзь не падкошваліся.
  Чалавек стаяў насупраць яго, працягнуўшы руку.
  Тады Васіль зразумеў, хто гэта…
  Люстэрка ў поўны рост стаяла насупраць дзвярэй, прытулiўшыся да сцяны.
  Яго ўласнае адлюстраванне ледзь не выклікала ў яго сардэчны прыступ!
  Ты ідыёт, Уістлтуэйт! Ты павінен палохаць!
  Ён зноў перавёў дыханне, потым шырэй адчыніў дзверы і накіраваўся ў пакой, каб агледзецца.
  Ідэальны. Гэта месца амаль не чапалі з мінулага года — акрамя люстэрка, вядома. Але Васіль ужо думаў, як выкарыстаць гэта ў сваёй прывіднай экскурсіі па верхніх пакоях. Калі гэта напалохала яго, то напэўна напалохала б гульцоў.
  Проста трэба правільна наладзіць.
  Ён падышоў да малюсенькага акенца і адсунуў аканіцы. Яны рыпелі і стагналі, як з фільма жахаў «Молат».
  «Вельмі прыемна, — падумаў Васіль.
  Здавалася, акно было заткнута, але пасля штуршка далонню ён здолеў адчыніць яго.
  Уварваўся парыў халоднага паветра.
  Базыль пару разоў пакруціў старое акно ўзад-уперад, каб аслабіць яго, потым зачыніў яго і засунуў аканіцы.
  Потым павярнуўся і ўважліва агледзеў пакой.
  Ложак аднаспальны, у старым жалезным каркасе. Камода. Вялікі шафа, які займае амаль цэлую сцяну. Віктарыянскі збан і міска. Невялікі падсвечнік.
  Ах так - усё гэта было б вельмі добра.
  Потым паглядзеў на голую лямпачку, што звісала ўніз, якая асвятляла пакой.
  Ён дастаў з кішэні насоўку, дацягнуўся да лямпачкі і выкруціў яе.
  Пакой зноў пагрузіўся ў цемру, адзінае святло цяпер ішло з лесвічнай пляцоўкі.
  Ідэальны.
  Усё, што яму цяпер трэба было зрабіць, гэта вярнуцца сюды са сваім мяшочкам фокусаў і наладзіць пакой.
  Гульцы заўсёды хацелі бачыць спальню Фрэдзі.
  Дзе здзейснілася смяротная справа!
  І Базыль ведаў усе маленькія пасткі, каб прымусіць іх выскачыць са шкарпэтак — потым завішчаць ад збянтэжанага смеху.
  Ён асцярожна паклаў лямпачку на камоду, павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй.
  Затым ён акуратна зачыніў за сабой дзверы.
  Хм, завесы маглі б крыху больш рыпаць — трэба не забываць гэта сартаваць.
  Інакш — усё было б добра. Вельмі прыгожа.
  Ён павярнуўся і адышоў ад дзвярэй, пайшоў па голай пляцоўцы да вузкай лесвіцы, якая вяла ўніз з пакоя для прыслугі. Потым ён пачуў шум ззаду.
  З пакоя Фрэдзі.
  Стогн.
  Стогн болю.
  Ён спыніўся. Павярнуўся.
  дзіўны.
  «Можа, я не зачыніў як след акно», — падумаў ён.
  Ён вярнуўся да дзвярэй.
  «Прабач, Фрэдзі, проста трэба нешта праверыць, калі з табой усё ў парадку».
  Васіль адчыніў дзверы, пацягнуўся да выключальніка і зноў запаліў святло.
  Ён прайшоў праз пакой, адчыніў аканіцы і зазірнуў у акно.
  Ён быў зачынены.
  Які б ні быў шум — гэта дакладна не мог быць скразняк з акна.
  Можа, я ўявіў? — падумаў ён. У гэтыя дні яго слых стаў крыху хістацца. Магчыма, нехта ўнізе, у спальні ніжэй?
  Ён адчыніў аканіцы і накіраваўся назад да дзвярэй.
  Гэта павінна быць усё. Шум даносіўся знізу .
  Ён зноў паднёс руку да выключальніка, выключыў святло і павярнуўся, каб выйсці.
  Потым ён успомніў.
  І разам з гэтай думкай у яго сэрца ўзнікла яшчэ адзін штуршок і галавакружнае адчуванне, што ён губляе кантроль...
  Я дастаў лямпачку.
  Хіба я не…?
  Ён павярнуўся і паглядзеў на камоду, выразна бачную цяпер у прамені святла з дзвярнога праёму.
  Цыбуліны не было.
  Яго сэрца пачало біцца, калі ён адвёў вочы ад грудзей...
  …да столі…
  Лямпачка вярнулася ў патрон — звісала са столі на аголеным дроце.
  Дрот, які мякка калыхаўся…
  Рух ледзь бачны.
  Але ўсё роўна размахваецца.
  Бэзіл Уістлтуэйт праглынуў, павольна адступіў да дзвярнога праёму, выйшаў і зачыніў за сабой дзверы.
  Ён паглядзеў на лесвіцу, а потым зноў на дзверы.
  Напэўна, памяць адыходзіць, - падумаў ён. Напэўна, уявіў, як дастаў гэтую лямпачку.
  Частка старой дэменцыі падкрадаецца. Вось што гэта такое.
  Але перш чым спусціцца па лесвіцы, ён павярнуўся і загаварыў.
  На ўсякі выпадак.
  - Прабач, Фрэдзі, - ціха сказаў ён. «Калі б я вам перашкаджаў. Але я павінен зарабіць скарыначку. А я, я не ведаю іншага шляху».
  Затым ён спусціўся ўніз, каб скончыць падрыхтоўку да штогадовай віктарыянскай вячэры The Bell на Дзень усіх Святых.
  OceanofPDF.com
  3. Удар у ноч
  Джоан Бакленд наліла сабе чарговую шклянку даволі добрага "Рыёха" і рэзка пастукала сястру па руцэ.
  "Ну, я дакладна не за рулём", - сказала яна. «Не пасля гэтага. А як ты?»
  Яна назірала, як Джэн працягнула руку да сваёй шклянкі і асушыла яе адным махам.
  «Ведаеш, гэтая іспанская страва нядрэнная», — сказала Джэн, пацягнуўшыся да бутэлькі і дапоўніўшы сваю шклянку. «Сухі, зусім не фруктовы!»
  «Нават лепш, калі ведаеш, што гэта бясплатна».
  «Не зусім бясплатна».
  «Дык кінулі».
  «Налілі, яшчэ як!»
  Джоан засмяялася, і яе сястра-блізнюк далучылася. Нягледзячы на тое, што яны ўвесь дзень працавалі разам у сямейным бізнэсе — Cherringham Bridge Toll — Джоан спадабалася, што яны ўсё яшчэ мелі зносіны разам.
  «Ніхто ў гэтай праклятай вёсцы не такі смешны, як мы», — падумала Джоан. Ці як разумны.
  «Таксі, — сказала яна. «Павесьце выдаткі!»
  «І хлусня заўтра», - сказала Джэн.
  «Чай і тосты — у ложак!»
  «Нядзельныя газеты!»
  «Блажэнства!»
  Джоан падняла свой келіх і чокнулася ім разам з Джэн.
  «Дном уверх!» — разам сказалі яны і зноў засмяяліся.
  Джоан агледзела пакой.
  Як цудоўна ўсё гэта выглядала.
  Стол зіхацеў у цёплым святле свечак. Зашумеў агонь. Гутарка была гучнай і добразычлівай. Мігатлівыя свечкі ў люстры над іх галовамі выглядалі асляпляльна.
  Кожны госць быў апрануты адпаведна: кавалеры ў белых гальштуках і хвастах, дамы ў поўных вячэрніх сукенках.
  І яны з Джэн не сталі выключэннем, спалучаючы аксамітныя нумары з нейкай вясёлай прыгожай біжутэрыяй, якую яны дасталі са старой гардэробнай скрыні.
  Пяро таксама ў іх валасах!
  Адпаведныя поўныя пальчаткі!
  Правільныя віктарыянскія дамы!
  Да гэтага часу, без сумневу, Прывідная вячэра на Дзень усіх Святых цалкам пераўзышла яе чаканні.
  Прыезд сюды быў супраць яе разумення. Калі Джэн упершыню паказала ёй рэкламу вячэры на Дзень усіх Святых у Cherringham Gazette, у яе ўзніклі тыя зусім жудасныя тэлевізійныя праграмы, дзе вельмі ўзбуджаныя маладыя людзі блукалі па падвалах, наводзячы паўсюль інфрачырвоныя камеры і робячы выгляд, што знаходзяцца на сувязі з адышоўшы'.
  Столькі балбатні і хакума!
  Але гэта была значна больш вытанчаная падзея. Вядома, сам Паляўнічы за прывідамі — Уістлўэйт — відавочна быў старым аматарам.
  Тым не менш, ён унёс ва ўсю патрэбную долю іроніі, каб вы ведалі, што ён ведаў, што вы ведалі, што ўсё гэта дым і люстэрка.
  На самай справе больш, чым дым і люстэркі.
  Джоан і Джэн правялі першую палову вечара, ціха разбіраючы яго тэхніку і разважаючы пра дакладную прыроду прылад і хітрыкаў старога шоумена.
  Большасць з іх былі даволі відавочнымі для іх спрактыкаваных і падазроных вачэй.
  Яна і яе сястра былі прыхільніцамі крымінальнага рамана — і паміж сабой яны ведалі кожны прыём у кнізе. Механічны, лічбавы, псіхалагічны…
  І яны мусілі пагадзіцца: Уістлтуэйт быў добры — вельмі добры.
  І даволі апавядальнік.
  За вэнджаным ласосем ён распавёў ім жудасную гісторыю пра беднага Фрэдзі Роўза, якога знайшлі забітым у адну ветраную ноч на Хэлоўін сто гадоў таму з нажом паміж рэбрамі і неразборлівым паведамленнем, вымазаным крывёй на голай падлозе.
  Цудоўна!
  Увесь стол змоўк, перанесены ў той жудасны віктарыянскі вечар, нібы гады толькі што растварыліся.
  Уістлтуэйт хадзіў па пакоі, слізгаючы за імі, то прыгінаючыся і нахіляючыся, каб прашаптаць на вуха, то стукнуўшы рукой па стале, наладжваючы сцэну, бедны Фрэдзі Роўз, звон гадзінніка...
  «Так, дамы і джэнтльмены, гэты самы гадзіннік, які вы бачыце на каміннай паліцы...»
  А потым, калі ён дасягнуў кульмінацыі свайго аповеду - акно раптам расчынілася, патушыўшы большасць свечак, і з раптоўнай цемры пачуўся прывідны стогн.
  Які ідэальны час!
  Сёстры ўсміхнуліся, калі ўсе астатнія дамы завішчалі. Неўзабаве свечкі зноў запаліліся, і вярнуліся гукі лепету і смеху.
  Потым, перш чым падалі галоўную страву, іх усіх, хіхікаючы, павялі ў склеп, дзе некаторыя бачылі прывід, які кідаўся прэч ад святла.
  Павялічце крыкі і тэатралізацыю.
  Вельмі разумна!
  Калі з'явіліся пудынгі і Уістлтуэйт распавёў пра няўдалае расследаванне - і пра знакамітае назіранне Фрэдзі на працягу многіх гадоў, адзінокая нябачная скрыпка іграла, здавалася, таямнічым чынам рухаючыся па сталовай ...
  Гэта ... было класічным.
  Халадок прайшоў па стале і пад ім, ад чаго ў Джоан і яе сястры мурашкі па скуры.
  Больш піску і смеху.
  Цудоўна!
  Потым яны адным шэрагам падняліся ў старыя мансардныя пакоі, у памяшканні для прыслугі, каб убачыць саму сцэну забойства.
  У аднаго старога хлопчыка ледзь не здарыўся сардэчны прыступ, калі яны адчынілі скрыпучыя дзверы ў пакой Фрэдзі — ён прыняў сваю постаць у люстэрку за самога прывіда!
  Уістлтуэйт папрасіў прабачэння ў Фрэдзі за тое, што патурбаваў яго, і некаторыя з гасцей пакляліся, што чулі адказ Фрэдзі.
  Потым, калі ўсе выйшлі са спальні ў калідор, яны пачулі магутны грукат знутры пакоя.
  Уістлтуэйт вярнуўся назад і адчыніў дзверы — і паказаў віктарыянскі збан, разбіты ўшчэнт аб падлогу.
  «Як ён гэта зрабіў?» Джоан прамовіла да Джэн, але яе сястра толькі паціснула плячыма. І ўпершыню за вечар прамовіў у адказ «не ведаю».
  Хам, магчыма, і быў, але ў той момант Джоан амаль паверыла, што стары чараўнік - бо гэта, безумоўна, была яго прафесія калісьці - быў шчыра напалоханы.
  Ён пачаў прыбіраць беспарадак, потым перадумаў і адпіхнуў іх ад дзвярэй, моцна зачыніўшы іх за сабой.
  Вярнуўшыся ў прыватную сталовую, калі ўсе яны наядаліся сырам, вінаградам, портвейнам, каньяком і кавай, іх гаспадар, здавалася, набыў свой колер. Джоан назірала, як ён упэўнена рухаўся вакол стала, балбатаў, смяяўся, гуляючы ветлівага гаспадара.
  Чалавек, напэўна, на рахунках у бары, падумала яна. Павінен быць.
  «Вось і портвейн Джоан, старая дзяўчынка», - сказала Джэн, і Джоан павярнулася да сястры, каб узяць бутэльку.
  «Як ты думаеш, я павінен?»
  «Не магу прыдумаць прычыну, чаму не, праўда?» - сказала Джэн.
  А Джоан не магла.
  Яна наліла сабе чарку і перадала партвейн злева.
  *
  Бэзіл Уістлўэйт апусціў руку пад стол і ўважліва паглядзеў час на гадзінніку.
  Пяць хвілін да поўначы.
  Ідэальны.
  Ён азірнуўся вакол стала і адчуў агеньчык задавальнення. Яго госці ўсё яшчэ балбаталі, і дзесяткі пустых шклянак перад імі сведчылі аб поспеху вечара.
  І абяцанне даволі добрай прэміі, падумаў ён.
  Усе яго «прылады» паводзілі сябе прыстойна: яго маленькая група крычала і смяялася ва ўсіх патрэбных месцах.
  Толькі адна ікаўка — тая праклятая міска, што разбілася ў спальні.
  Як на зямлі...?
  Магчыма, хтосьці з гасцей перасунуў яго без яго ведама, і скразняк ад зачынення дзвярэй быў дастаткова, каб перакінуць яго з камоды?
  Хм, не вельмі верагодна.
  Але іншага тлумачэння не было — праўда?
  Ён ціха пагаварыў з Лоўрэнсам за віскі, якога чакаў з нецярпеннем. Збан, верагодна, каштаваў некалькі боб. Магчыма, гэта страхавая прэтэнзія. Калі б Лоўрэнс не адпусціў яго...
  Можа, не згадвайце пра гэта Крыспіну. Не трэба, каб ён ведаў. У любым выпадку. Ён зноў паглядзеў на гадзіннік. Дзве хвіліны на дванаццаць.
  Час рытуалу.
  Канчатковы «спецэфект» прымусіў бы іх задыхацца ад спалоху — а потым смяяцца ўсю дарогу да сваіх машын і таксі. Ці спальні, калі яны былі дастаткова адважнымі, каб забраніраваць нумар на ноч у «гатэлі з прывідамі».
  Ён устаў і стукнуў нажом па шклянцы, каб усе сціхлі.
  «Дамы і спадары! Мае добрыя сябры! Мае дарагія… партнёры ў духоўным свеце!»
  Размова заціхла, потым пачуўся смех — усе былі зусім падпітыя. І нарэшце ўважлівая цішыня.
  Ён агледзеў пакой.
  Ён меў усеагульную ўвагу.
  Час здзейсніць дзяржаўны пераварот...
  «Як вы ведаеце, дарагія дамы і спадары, нас бы тут не было, калі б не бедны Фрэдзі Роўз, які сышоў столькі гадоў таму ў цёмную ноч Хэлоўіна, падобна на гэтую. Ахвяра жахлівага забойцы, які так і не заплаціў цану за сваё жахлівае злачынства...»
  Базыль чакаў, і за сталом пачулася чаканае пантамімічнае шыпенне.
  «Так, вы маглі б выказаць сваю нязгоду. Бо забойства - справа цёмная і д'ябальская. І беспакараны забойца - гэта крыўда для ўсіх тых душ, якія ходзяць апоўначы, патрабуючы справядлівасці».
  За акном гук ветру.
  Які час! - падумаў Базыль і ўбачыў, як хваля страху пракацілася па стале, некаторыя наведвальнікі сапраўды дрыжалі!
  «Сапраўды поўнач», - працягваў ён. «Бо была апоўначы, у тую жахлівую ноч столькі гадоў таму, калі пачуўся крык Фрэдзі, які раздзіраў паветра гэтай мірнай гасцініцы. Гэта была поўнач, калі душа Фрэдзі адышла - але не на неба і не ў тое... іншае месца..."
  Ён пачуў невялікі смех - якраз тое, што ён хацеў ...
  «Не. Душа Фрэдзі засталася ў пакутах. У падвешаным стане. Пакінуты блукаць па пакоях, закінуты, згублены, прывідная прысутнасць, чакаючы, чакаючы - не патрабуючы - каб яго забойца быў выкрыты, каб ён мог заплаціць за сваё злачынства!»
  Нейкія далікатныя ўскрыкі публікі.
  І вось гадзіннік забіў свой музычны звон.
  «Апоўначы! Гадзіна набліжаецца!! Калі ласка, зарадзіце свае шклянкі за наш апошні тост!»
  Ён глядзеў, як яны імчаліся, каб напоўніць фужэры, і хутка зноў паглядзеў на гадзіннік - секундная стрэлка пстрыкала да поўначы з кожным звонам гадзінніка на каміннай паліцы.
  Засталося дзесяць секунд.
  Ён бачыў, што яны гатовыя.
  Гэтая рэч павінна быць на месцы да другой; вы не можаце паспрачацца з гэтымі праклятымі лічбавымі таймерамі ...
  Кульмінацыя ўсяго вечара!
  Тост за Фрэдзі - і ўсе свечкі ў гэтым месцы будуць адначасова задзьмуты ў адно імгненне, пакідаючы самую жахлівую, поўную цемру.
  Ён прабег секунды ў галаве.
  Пяць, чатыры, тры…
  «Да Фрэдзі!» — сказаў ён, падымаючы келіх высока над галавой, высока да вялікага люстра.
  «Да Фрэдзі», — паклікалі госці, таксама высока падняўшы келіхі.
  Васіль глядзеў, як яны адлівалі віно.
  Але як ён зрабіў...
  Замест таго, каб усе свечкі задзьмулі — як і належала — раздаўся жудасны ірвучы, скрыплівы, стогн, прама над галовамі, жудасны гук, падумаў Васіль...
  Нібы сківіцы пекла самі раскрываюцца...
  … і Васіль глядзеў, як люстра — сотні цяжкіх шкляных кропель, якія пераліваліся і зіхацелі ў святле — упала са столі і выбухнула на стале, расстраляўшы аскепкі шкла ва ўсе бакі і раскідаўшы жахлівых гасцей па чатырох кутах пакоя. .
  OceanofPDF.com
  4. Экспрэс-касса
  - Джоан Бакленд сказала вам, што гэта было?
  Джэк усміхнуўся Сары і паківаў галавой.
  «Баюся, што не. Проста сказаў, што гэта "таямнічая, небяспечная справа". І каб уладальнік The Bell мог скарыстацца нашымі паслугамі».
  «Сапраўды? Вось і ўсё?» - сказала яна.
  Сары падабаліся Бакленды, але яны, безумоўна, былі ўвасабленнем вясковых дзіўных птушак.
  Адно не дзіўна ў іх: яны так любілі і паважалі Джэка.
  «Вось і ўсё. Яна сказала нешта пра працу дэтэктываў і пра погляд на рэчы новымі вачыма».
  «Такім чынам, хаця ў іх двое могуць быць свае ўласныя тэорыі наконт таго, што здарылася, яны не будуць, гм, афарбоўваць ваша ўспрыманне?»
  Джэк засмяяўся. «Накшталт таго. Напэўна, гэта было тое, што яны ўзялі з аднаго са сваіх любімых містычных серыялаў. Мне — напрыклад, — хацелася б атрымаць хэдз-ап».
  Яны сказалі парцье на стойцы гатэля «Бэл», што прыбылі тут, каб сустрэцца з Лоўрэнсам Міртлам па яго просьбе.
  Яна запрасіла іх сесці каля вогнішча. Крэслы, можа, і старыя, падумала Сара, але даволі зручныя. Халодным восеньскім днём побач патрэсквае вогнішча, добрае месца для чытання...
  Або — больш верагодна, з кліентурай The Bell — дрымота.
  - Мяне гэта не моцна турбуе, - сказаў Джэк. «Мы хутка даведаемся і...»
  У гэты момант Сара ўбачыла Міртл, даволі жвавую, улічваючы яго ўзрост, якая мітусілася ў вестыбюль, размаўляла з парцье, а потым хутка павярнулася да Джэка і Сары.
  «Спадар Брэнан, місіс Эдвардс, я не магу падзякаваць вас!»
  - Джэк і Сара, - сказаў Джэк, устаючы, працягваючы руку. Сара рушыла ўслед гэтаму прыкладу.
  «Лаўрэнс, калі ласка! Бакленды толькі высока хвалілі вас дваіх. Бо ваша здольнасць «вырашаць невырашальнае» - вось як яны кажуць».
  Джэк кінуў позірк на Сару.
  «Яны сапраўды так кажуць? Што ж, кожная таямніца мае рашэнне, - сказаў Джэк. «Проста трэба сабраць усе часткі».
  Гэтае слова - Сара бачыла - прымусіла Лорэнса адвярнуцца.
  Занаванне?
  Затым ён зноў павярнуўся да іх. «Кавалкі, хм. Я мяркую, што Баклэнды расказалі вам, што здарылася?»
  - Зусім не, - сказаў Джэк.
  Вочы Лорэнса расплюшчыліся ад здзіўлення.
  Затым ён паказаў на крэслы, на якіх яны сядзелі, а сам падышоў да канапы з нагамі, якая стаяла насупраць іх.
  «Ну. Дазвольце мне растлумачыць, ці не так? Гэта было мінулай ноччу. Падчас нашай штогадовай "Віктарыянскай вячэры на Хэлоўін..."
  І Сара слухала, як Лоўрэнс Міртл апісваў вечар - увесь бяскрыўдны страх і весялосьць.
  Да самага канца, пакуль не адбылося тое, што магло быць смяротным.
  Яна заўважыла, што рукі Лорэнса дрыжалі, калі ён гаварыў.
  Уладальнік, безумоўна, у захапленні.
  А калі ён скончыў…
  «Такім чынам. Вось і маем. Што вы з гэтага робіце?»
  Джэк перавёў дыханне.
  Прывіды, галасы, шмат віна і ўсё гэта заканчваецца катастрофай. Што б з гэтага зрабіць?
  І першая яе думка: ніякай «загадкі» тут няма.
  Але яна дазволіла б Джэку судзіць аб гэтым.
  *
  Дзіўна, але Джэк - пачуўшы апісанне ўсяго, што адбывалася напярэдадні вечарам - увесь час кіўнуў, але нічога не сказаў.
  Апрацоўка , падумала яна .
  Каб запоўніць гэты прабел, яна пачала з пытанняў.
  «Бэзіл Уістлтуэйт, чалавек, які кіруе мерапрыемствам, пакінуў гатэль?»
  «О, не. Ён быў так узрушаны. Яму ў твар трапіла некалькі аскепкаў шкла. Нічога істотнага. Але я настаяў, каб ён адпачыў тут некалькі дзён — дома».
  - Добрая ідэя, - сказаў Джэк.
  «Правільна, — падумала Сара. Калі ён будзе тут, будзе значна прасцей задаваць яму пытанні.
  «А госці, людзі, якія прысутнічалі ўчора ўвечары… напрыклад, Баклэнды?»
  «Я магу вам сказаць, што я не вельмі задаволены. Напалохаў іх да галавы. Сур'ёзных траўмаў няма. Маленькі нік тут ці там, і ўсё».
  «Нічога не згадваецца...» яна паглядзела на Джэка, не ўпэўненая, ці было гэта добрае пытанне ці самы час задаць яго, «пра якія-небудзь судовыя дзеянні?»
  Лоўрэнс моцна ўздыхнуў, потым паківаў галавой. «Божа, я спадзяюся, што не. Пакуль не. Гэта адна добрая справа, якую зрабіў Крыспін...
  «Крыспін?»
  «О, сын мой; дапамагае мне працаваць тут. Ён настойваў на тым, што для гэтага мерапрыемства павінна быць «пункт кампенсацыі» — так ён гэта называе. Гэта азначае, што калі здарыцца нешта дрэннае…»
  «Як люстра, якая разбіваецца на гасцей?» - сказаў Джэк.
  «Так, што яны не могуць скарыстацца ніякімі сродкамі прававой абароны».
  Джэк паглядзеў на Сару. «Гэта зручны пункт. Хаця я мяркую, што калі б хтосьці сапраўды пацярпеў, гэта б нічога не значыла».
  «О божа...»
  «Ці мог гэта быць проста няшчасны выпадак?» — спытала Сара.
  Лаўрэнцій прыжмурыўся. «Так. Я маю на ўвазе, я мяркую, што так. Але кожны год мы правяраем усе свяцільні, мацавання для вялікіх фрэсак на лесвічнай галерэі, люстэрка ў галоўнай сталовай. І асабліва люстра».
  Ён адвёў позірк.
  «Як гэта магло проста… зваліцца?»
  Джэк агледзеў пакой. Сара падумала, ці сумняваецца ён у тым, што так званыя штогадовыя праверкі могуць захаваць у бяспецы разнастайныя падвешаныя і падвешаныя рэчы.
  Затым ён зноў павярнуўся да Лоўрэнса.
  «Як сапраўды. Я думаю, - кінуў позірк на Сару, - нам з сябрам варта трохі азірнуцца. Размаўляць з людзьмі. Калі гэта можа быць карысным?»
  «Вы б?» - сказаў Лоўрэнс, пляснуўшы ў далоні. «Гэта было б вельмі ... велікадушна з вашага боку».
  Сара падумала, ці павінен гэта быць адзін з кліентаў, якім яны выстаўляюць рахунак, перадаючы грошы на нейкую годную вясковую справу.
  Але Лоўрэнс Міртл, у сваім пацёртым спартовым паліто і пацёртых брогах, сядзеў сярод грудкаватай выцвілай мэблі… Сара здагадалася, што гэта павінна быць, як і большасць іх працы, pro bono.
  Акрамя таго, падумала яна — як чалавек, які не верыць у прывідаў ці што-небудзь звышнатуральнае, — пагрузіцца ў гэтае месца і ў яго прывіды можа быць вельмі весела.
  Прынамсі, так яна спачатку падумала…
  OceanofPDF.com
  5. Гатэль Фрэдзі
  Лоўрэнс павёў Сару і Джэка ў прыватную сталовую.
  Джэк адразу ж убачыў рэшткі люстры, якія ляжалі на абедзенным стале, як бліскучы акіянскі лайнер, які ўрэзаўся ў цёмнае чырвонае дрэва.
  - Гэта ўжо нешта, - сказаў Джэк. «Выглядае даволі старым».
  - Гэта так, - сказаў Лорэнс. «Узыходзяць да тых часоў, калі тут быў прыватны дом».
  «Такім чынам, варта таго, - сказала Сара, на секунду злавіўшы позірк Джэка.
  "О так", сказаў Лоўрэнс. «Гэта страшэнная ганьба. Але падлягае рамонту — я ўпэўнены...»
  «Гэта было застрахавана?» - сказаў Джэк.
  Лаўрэнцій паціснуў плячыма. «Няхай так. Мне трэба будзе праверыць…”
  Джэк паглядзеў на столь, дзе дзірка ў тынкоўцы — добрых дзесяць футаў у папярочніку — паказвала, дзе была прымацавана люстра. Электрычны кабель, заклееныя скотчам, млява звісаў з цёмнай пустэчы.
  Але акрамя гэтага Джэк не мог бачыць ніякіх прыкмет хаосу з папярэдняй ночы.
  «Лаўрэнс, усё шкло? Дзе гэта?»
  «О, так. Я загадаў Пэдзі прыбраць?»
  «Пэдзі?» — спытала Сара.
  «Пэдзі Стовер — кшталту кіраўніка мерапрыемстваў і агульнага, э-э, фактатума тут. Некаторых з кухоннай брыгады дапамаглі вымятаць усе зламаныя кавалкі і змяшчаць у сметніцу».
  «Выдаленне мноства доказаў...»
  Джэк паглядзеў на Сару. Ён не быў упэўнены, ці ёсць тут нешта, што апраўдвае іх удзел.
  «Ой, прабачце! Не думаў пра ўсё смецце такім чынам. У мяне ёсць аскепкі. Я думаю, што яны проста ў сметніках ззаду, мы маглі б...
  Джэк падняў руку.
  «Не. Проста цікава было б паглядзець, куды яны ўпалі. Каго яны паставілі пад пагрозу…”
  А хто толькі не.
  Заўсёды здавалася, што — прынамсі, у Чэрынгеме — падзеі ніколі не адкрываюць сваёй праўды, пакуль яны з Сарай не пачалі прыдзірацца.
  Цікавая вёска…
  «Значыць, сёння раніцай усё прыбралі?» — спытала Сара.
  «Так. Перш за ўсё, я баюся. У нас вяселле забраніравана пазней на тыдні. Хацеў заняцца рэчамі. Хаця, добра, у нас таксама былі адмены».
  Джэк глядзеў, як Сара падышла да нахіленай люстры, усё яшчэ ўсеянай некалькімі пакавечанымі свечкамі і плямамі, дзе крыштальнае шкло было некранутым.
  - Але гэта - люстра - не перанеслі?
  Джэку яшчэ раз нагадаў той факт, што Сара — магчыма, яго лепшы сябар у свеце, нават калі яны былі з двух розных светаў — развіла сапраўдны інстынкт задаваць правільнае пытанне.
  Яна стала — ён мусіў прызнаць — даволі праніклівым дэтэктывам.
  «Гм. Не ўпэўнены ў гэтым. Вам трэба спытаць Пэдзі. Я маю на ўвазе, яны вымяталі шкло, так што яны маглі ...
  «Дакрануўся?» - сказаў Джэк.
  Сарамлівы ківок Лоўрэнса.
  Месца злачынства — калі злачынства і было — было сур'ёзна скампраметавана.
  Джэк нахіліўся і агледзеў саму люстру.
  Нічога дзіўнага, што ён нарабіў такога беспарадку — напэўна, ён важыў не менш за сто фунтаў. Хрыбетнікам гэтай рэчы быў сталёвы стрыжань з чатырма цяжкімі балтамі наверсе. Джэк бачыў, што на ўсіх чатырох балтах былі закручаны гайкі.
  Ён зноў паглядзеў на столь, спрабуючы зразумець сцэну. Балты відавочна былі разлічаны на нейкую пласціну, пасля чаго гайкі закручваліся зверху.
  З іншага боку талеркі, падумаў ён.
  Ён звярнуўся да Лаўрэнція. «Як ты думаеш, хто-небудзь у гэта ўмешваўся?»
  «Я не ведаю...» сказаў ён. «Я маю на ўвазе, я мяркую, што гэта магчыма. Хаця я не магу падумаць, навошта гэта камусьці захочацца».
  Джэк зірнуў на столь. Ён мог бачыць цяжкія дубовыя бэлькі, перакрыжаваныя. Квадратны драўляны брусок з чатырма адтулінамі быў усталяваны ў брусы, адпаведныя па форме нітам на люстры.
  «Што за пакой над намі?» - сказаў Джэк. «Спальню?»
  «Э-э, добра, дай мне паглядзець...» сказаў Лоўрэнс, выглядаючы збянтэжаным пытаннем. «Я мяркую, што гэта пакой 3 — нумар для маладых».
  «У вас ёсць ідэя, ці быў гэты пакой заняты мінулай ноччу?»
  «Хм. Я сумняваюся, не з вяселлем у выходныя. Нам падабаецца, каб гэта было прыгожа і прыгожа для шчаслівай пары. Калі вы разумееце, што я маю на ўвазе».
  «Ну, можа быць, вы маглі б праверыць для мяне,» сказаў Джэк. «Я таксама хацеў бы зірнуць туды, калі можна».
  «Вядома».
  «Разумееце, мне проста цікава, як люстра ўпала з тымі чатырма гайкамі, якія ўсё яшчэ закручаны на нітах».
  Джэк назіраў, як Лоўрэнс глядзеў з нітаў на столь і назад.
  "Я бачу", сказаў ён. «Так, гэта крыху дзіўна, ці не так?»
  «Дзіўна?» - сказаў Джэк. «Я думаю, што я б выкарыстаў слова «немагчыма».
  «Хіба толькі сёння раніцай хто-небудзь зноў закруціць гайкі», — сказала Сара.
  - Так, - сказаў Джэк. «Цяжка быць упэўненым у гэтым, ці не Лоўрэнс?»
  Лоўрэнс перавёў дыханне і паспрабаваў акрыяць ад ужо відавочнай хібы ўборкі.
  «Так, вы маеце рацыю», - сказаў ён. «Што табе сказаць — будаўнікі ўсё роўна павінны разабрацца ў смецці, я загадаю ім адкласці ўсё, што яны знойдуць, убок для цябе, так?»
  Джэк ведаў, што гэта не прынясе вялікай дапамогі, але шкода ўжо была нанесена.
  «Вядома, гэта выдатная ідэя», - сказаў ён з такім энтузіязмам, на які толькі мог сабраць.
  Ад чаго Лорэнс нібы ажывіўся. «Чаму б нам не паглядзець, ці зможам мы атрымаць ключ да нумара 3? Такім чынам, вы можаце правесці сваё... расследаванне!»
  Джэк глядзеў, як Лоўрэнс вылез з дзвярэй і знік да стойкі рэгістрацыі. Ён паглядзеў на Сару, якая паціснула плячыма.
  «Што гэта за фраза, Джэк?» - сказала яна. «Стэрыльнае месца злачынства?»
  - Гэта былі дні, - сказаў Джэк.
  І ён павярнуўся і накіраваўся да прыёмнай.
  *
  «Пакой тры, пакой тры...» - сказаў сам сабе Лоўрэнс.
  Джэк цярпліва чакаў у вестыбюлі з Сарай, пакуль стары чалавек гартаў дзённік браніравання на стойцы рэгістрацыі.
  Парцье не было відаць.
  "Ах", сказаў Лорэнс. «Хм. Не зусім упэўнены, што я гэта разумею… Але, здаецца, трэці пакой заняты. Відавочна, аднамесны пераўтварыўся ў двухмесны».
  «Я думаў, ты сказаў, што не любіш браніраваць гэты пакой перад вяселлем?» - сказаў Джэк.
  «Вельмі нерэгулярна», - сказаў Лоўрэнс. «Мне трэба будзе пагаварыць з Крыспінам. Падобна на тое, што ён узяў заказ».
  «І пакой быў заняты мінулай ноччу?» - сказаў Джэк.
  «Здавалася б, так».
  «Значыць, мы не можам бачыць пакой?» - сказала Сара.
  - Прабачце, - сказаў Лорэнс. «Не, пакуль ён заняты. Я магу паразмаўляць з госцем — я думаю, з містэрам Андэрсанам — і э-э, спытацца ў яго, ці зможа ён нам потым дапамагчы…»
  - Цаню гэта, - сказаў Джэк.
  «Між тым, э-э, магчыма, вы хочаце паглядзець спальню на гарышчы? Гэта было выкарыстана ў мінулай ноччу. Большую частку шоу вы ведаеце. Там ніхто не вярнуўся».
  Але тады, - падумаў Джэк, - якая сувязь можа быць паміж пустой спальняй на гарышчы і тым, што тут адбылося?
  Ён меў на ўвазе нешта іншае.
  - Вы згадалі, што містэр Уістлтуэйт...
  «Васіль».
  «Так, што ён спыніўся ў гатэлі?»
  «Так. Я адразу прапанаваў яму пакой на некалькі начэй. Вельмі ўзрушаны, бедны стары. Не здавалася правільным, каб ён рухаўся назад па М1 на ледзяную поўнач. Магчыма, я магу прадставіць...
  Джэк паглядзеў на Сару. Ён здагадаўся, што яна ведае, куды ён ідзе з гэтым.
  Джэк усміхнуўся Лорэнсу. «Я думаю, што мы можам разабрацца за цябе, Лоўрэнс. Але мы з Сарай хацелі б пагаварыць з Васілём самі. Я маю на ўвазе, што ён быў тут, калі гэта адбылося».
  «Дастаткова дакладна».
  «І, можа быць, ён пакажа нам мансарду».
  «Вядома. Вы можаце мець прабег месца. Усё, што трэба!»
  - А калі мы хочам пагаварыць з містэрам Стоверам?
  Лоўрэнс яшчэ раз збянтэжана ўсміхнуўся.
  «Ну, Пэдзі як бы прытрымліваецца сваіх гадзін. Але часта ён знаходзіцца ў маленькім кабінеце ля кухні, які на самай справе знаходзіцца крыху ніжэй гэтага пакоя. Ці ён можа правяраць браніраванне або дастаўку з нашай рэгістратаркай Сьюзі. Не зусім упэўнены, дзе яна...»
  «Яшчэ дзе-небудзь?»
  Усмешка Лаўрэнція згасла.
  «Час абеду, ён можа быць па дарозе ў Анёле. Ці на Чыгуначнай — там пірагі крыху таньнейшыя, ведаеце». Ён перавёў дыханне. «Ён любіць свае абеды...»
  «Цяжка злавіць хлопца?»
  Лоўрэнс кіўнуў, і Джэк здагадаўся, што ўладальнік гатэля «Бэл» не надта кантралюе яго нумар два.
  «Выдатна. Так што мы дагонім яго пазней, - сказаў Джэк.
  «Калі мы зможам знайсці яго...» - дадала Сара.
  Яе гумар прайграў старому хлопцу.
  Лоўрэнсу было цяжка спрабаваць утрымаць гэту бляклую даму з сустава.
  «Пакуль што мы проста наведаем містэра Уістлтуэйта».
  «Правільна. Пакой 6. Верхняя частка лесвіцы, павярніце направа. Павінен прачнуцца. Некаторы час таму ён заклікаў прынесці гарбаты».
  «Знойдзем. І праверым з вамі пазней.»
  Лоўрэнс зноў пляснуў у далоні, нібы пасля вялікай аварыі ўсе часткі сталі на свае месцы.
  У адрозненне ад аскепкаў крышталя, вымеценых і выкінутых вонкі.
  Джэк кіўнуў і пайшоў з Сарай да вялікай лесвіцы, якая вядзе на першы паверх.
  *
  На паўдарогі ўверх па лесвіцы Джэк дакрануўся да рукі Сары і кіўнуў на вялікую цёмную карціну зхуднелага мужчыны сярэдніх гадоў, апранутага ў паляўнічую вопратку, з апушчанай вінтоўкай і акрываўленым целам цудоўнага тыгра ля яго ног.
  За спіной мужчыны ў цені кружыліся паслухмяныя слугі з індыйскага выгляду.
  Нягледзячы на відавочны поспех гаспадара, яны не выглядалі занадта шчаслівымі.
  «Некалькі вясёлых карцін тут, га?» - сказаў ён ёй.
  «Гэта не Novotel, гэта дакладна. Гэтыя дэтэктыўныя інстынкты кажуць табе што-небудзь, Джэк?»
  Яны спыніліся пасярэдзіне параднай лесвіцы, на пляцоўцы, дзе лесвіца паварочвала налева і працягвала падымацца да гасцявых пакояў наверсе.
  «Так. І няма. Але я адчуваю, што Лоўрэнс хвалюецца. Быццам бы ён ведае нешта, чым не падзяліўся».
  Сара ўсміхнулася. «Але будзе?»
  «Можна спадзявацца. Мы даведаемся больш пасля размовы з Васілём».
  «На што-небудзь асабліва вы хочаце звярнуць увагу?»
  Джэк адвёў позірк.
  Кіўком ён паказаў, каб яны працягвалі падымацца па лесвіцы, павольна падымаючыся па прыступках.
  «Так. Цісніце на яго, пра што ён. Гэтыя «прывідныя вечары». Дзейнічаць зацікаўленым. Ці верыць ён у гэтыя рэчы? Ці верыць ён у нешта, акрамя дыму і люстэркаў, якімі ён зарабляе на жыццё? Ён прыязджае сюды гадамі. На гэты раз людзі ледзь не сур'ёзна пацярпелі».
  «Добра ведаць, што ён думае».
  «Дакладна».
  Яны падняліся на верхні паверх і пайшлі па змрочным калідоры да пакоя нумар 6, бардовы дыван у цемры выглядаў чарнявым, а на сценах былі яшчэ больш змрочныя карціны.
  «Вось і мы...» сказаў Джэк.
  І ён пастукаў.
  OceanofPDF.com
  6. Прадстаўляем Васіля Уістлтуэйта
  Чалавек, які адчыніў дзверы, павярнуў галаву, як прамень маяка, гледзячы то на Джэка, то на Сару і назад.
  Высокі, валасы белыя, як снег, ідэальна закручаныя вусы.
  Безумоўна, выглядае на ролю, падумала Сара.
  «Так, я магу...»
  Сара ўсміхнулася, узяўшы наперад.
  «Спадар Уістлтуэйт, нас папрасілі разабрацца ў тым, што адбылося мінулай ноччу».
  Мужчына закаціў вочы.
  «Якое фіяска!»
  «Правільна. Ці не маглі б мы пабалбатаць?»
  Цяпер Васіль паглядзеў міма Сары, прама на Джэка, які стаяў адразу за ёй.
  «Вы паліцыя?»
  Яна азірнулася і ўбачыла ўсмешку Джэка. «Не, містэр Уістлтуэйт — проста сябры гатэля. Я Джэк, гэта Сара, - сказаў ён.
  «Амерыканец?»
  Ярка ў хаце! Васіль быў шакаваны.
  «Вінаваты паводле абвінавачання», - сказаў Джэк. «Дык некалькі хвілін?»
  Затым чалавек, які сцвярджаў, што мае зносіны з нежывым, павольна адчыніў дзверы.
  «Для Лоўрэнса і яго гатэля... вядома».
  Ён сапраўды зрабіў лёгкі паклон, калі дзверы адчыніліся, і яны ўвайшлі ў пакой.
  *
  Сара пачала з таго, што спытала ў Васіля яго ўспаміны пра той момант, калі ўпала вялікае люстра.
  І аказалася, што Васіль — так ён настойваў, што яго называюць — не заўважыў нічога непрыемнага.
  «І ўсе іншыя рэчы, якія адбываліся, непрыемныя эфекты — я мяркую, што вы іх арганізавалі, усталявалі некаторыя з іх…»
  Джэк зрабіў гэтае пытанне нявінным. Проста цікава, як адбываюцца такія прывідныя рэчы.
  «Баюся, што я не маю звычкі раскрываць, гм, камерцыйныя сакрэты».
  «Гэта пойдзе не далей за нас, Бэзіль», - сказала Сара.
  Васіль кіўнуў. «Ну, тады так. Я заўсёды люблю як бы «прыправіць гаршчок», калі спрабую дастукацца да нежывога. Здаецца, ім падабаецца такая атмасфера страху, клопату».
  «Тады вы вернік?» - сказаў Джэк.
  Васіль кіўнуў. « Абавязкова . Я маю на ўвазе, як бы я мог гэта зрабіць, калі б не зрабіў? Але вось што: прывіды, палтэргейсты, як іх ні называй — у асноўным яны добразычлівыя. Я наведваў гэты гатэль, наведваў Фрэдзі на працягу многіх гадоў. Калі б нешта было не так, я б гэта ведаў».
  «Фрэдзі?» — спытала Сара.
  «Хатні прывід. Фрэдзі - дух, які пераследуе гэтае месца!»
  У Джэка было яшчэ адно пытанне. «Няправільна? Што значыць «нешта не так»?»
  Васіль адвёў позірк, нібы сказаў лішняга.
  «Ну, калі б нешта змянілася з Фрэдзі. Нешта небяспечнае…”
  - І вы заўважылі - адчулі, - сказала Сара, - нічога падобнага?
  «Не. Не падчас цырымоніі».
  Джэк уважліва разабраў словы паляўнічага за прывідамі.
  «Але раней? У іншым месцы?»
  Васіль павярнуўся да іх. Чалавек відавочна быў узрушаны падзеямі, але па вачах было відаць, што ён, верагодна, нядаўна падмацаваўся вадкім асвяжэннем.
  Ён кіўнуў. «Так. Дазвольце мне… паказаць вам».
  Васіль выйшаў са свайго затхлага гасцінага пакоя назад у цёмны калідор. Але потым ён павярнуў налева, ад лесвіцы ўніз, у далёкі канец калідора.
  Затым падняўся па вузкай лесвіцы, што вяла на мансардны паверх гатэля.
  *
  Сара глядзела, як Васіль адчыніў дзверы спальні на гарышчы і паказаў на ўваход.
  - Да цябе яшчэ некалькі наведвальнікаў, Фрэдзі, - сказаў ён у пусты пакой, потым павярнуўся да іх: - Проста спрабую быць ветлівым - разумееш?
  Сара злавіла погляд Джэка і стрымала ўсмешку.
  Яна чакала, пакуль увойдзе Васіль, але ён проста завіс ля дзвярэй.
  Здаецца, ён сапраўды неахвотна заходзіць, падумала яна .
  «Вы прывялі сюды людзей у тую ноч?» - спытала яна, калі Джэк увайшоў, прыгнуўшыся з-за нізкага ўваходу.
  «Так. Заўсёды вялікая частка вечара прысвечана зносінам з Фрэдзі».
  Сара рушыла ўслед за Джэкам у пакой. Проста маленькая спальня, голыя дошкі падлогі і трывалыя папярочныя бэлькі наверсе. Простая ложак з металічнага каркаса. Маленькі столік, на якім — як ні дзіўна — стаяць старамодныя акуляры. Вялікая шафа ў адным куце.
  Камода, ніжняя скрыня адкрыта.
  Адзенне на самай справе ў ім.
  Джэк павярнуўся да яго. «Дык тут нічога не здарылася? Вы толькі што падышлі да сваёй публікі...
  « Удзельнікі », — паправіў Васіль.
  «- тут. Бачыць?»
  «Месца, дзе Фрэдзі быў знойдзены мёртвым. Там, дзе вы стаіце».
  «Мёртвы, як забіты?» - спытала Сара, гледзячы ўніз на фатальнае месца.
  Яна мусіла прызнацца — стаяць тут было жудасна.
  «Вядома, так усе думалі ў той час. Уся гэтая кроў. Нажавыя раны, цяжка зразумець, як яны маглі быць няшчасным выпадкам або самапашкоджання «.
  «Гэта быў пакой Фрэдзі?» - спытала Сара.
  «Самае вялікае з памяшканняў для слуг», - сказаў Базыль. «Як і належала яго званню».
  "Што вы маеце на ўвазе?"
  «Фрэдзі практычна быў дварэцкім. Загадчык гаспадаркі».
  «Кіруе ўсімі астатнімі слугамі?» - сказала Сара.
  «Дакладна».
  «Каго-небудзь калі-небудзь злавілі за забойства?» - спытаў Джэк.
  «Не. Справа аб смерці Фрэдзі проста знікла».
  «Сапраўды?» - сказала Сара. «Я думаў, што ў віктарыянскія часы справы аб забойствах былі ў модзе?»
  "О, яны былі", сказаў Базыль. «Але вы бачыце, відаць, Фрэдзі быў трохі нягоднікам. Сяброў у вёсцы ў яго было няшмат — хаця б сярод мужыкоў...»
  - Ах, - сказаў Джэк. «Але дамы былі іншай гісторыяй? Такім чынам, многія людзі былі рады бачыць яго спіну, так?»
  «Нешта накшталт гэтага», - сказаў Васіль. «У любым выпадку, палкоўнік Алсоп і яго жонка Эмілі — гаспадары дома — з'ехалі ўжо на наступны дзень і больш не вярнуліся».
  — Нічога дзіўнага, — сказала Сара. «Хто захоча жыць у месцы, дзе было здзейснена забойства?»
  «І справа проста згасла?» - сказаў Джэк.
  «Цяжка сабраць сведак. Што з тым, што супрацоўнікаў усіх звальняюць. А потым — што самае дзіўнае — на паляванні загінула жонка палкоўніка...»
  - Гэты палкоўнік, - сказаў Джэк. «Гэта той хлопец на карціне на лесвіцы?»
  «Лавіць бенгальскага тыгра — так, гэта ён. Намалявана ў Індыі, я лічу. За некалькі гадоў да таго, як ён вярнуўся дадому, каб пасяліцца і ажаніцца».
  «Дык пасля забойства дом стаў гатэлем?» - сказала Сара.
  «Я лічу, што так», сказаў Васіль. «У той час у Чэрынгеме не было гатэля. Месца ўзляцела. І здаецца, што ідэя пастаяннага прывіда была вельмі добрай для гандлю».
  «Але не ў гэтыя дні?» - сказала Сара.
  «О, людзям падабаецца ідэя за некалькімі чаркамі, вячэрай. Крыху весялосці. Але яны аддаюць перавагу не сутыкацца з рэальнасцю нашага жыцця пасля смерці. Тым больш шкада».
  Нейкі момант ніхто нічога не сказаў. Джэк нахіліўся, каб паглядзець на старанна складзенае — і расстаўленае — адзенне ў ніжняй шуфлядзе. Затым ён адкрыў іншыя, усе пустыя.
  Сара падышла да акна, адпаведна запэцканая, адкрываючы расплывісты від на сады гатэля і Хай-стрыт за ім.
  Нахіліўшыся наперад, яна бачыла толькі вежу з гадзіннікам сельскай ратушы.
  «Хто ведае, што тут здарылася з Фрэдзі сто гадоў таму», — падумала яна.
  Але гэта было адно жудаснае месца.
  Насамрэч, яна хацела як мага хутчэй выбрацца адсюль.
  Але Джэк працягваў глядзець па баках: на падлогу, шафу, драўляныя сцены без упрыгожванняў, ложак з тонкім у цалю матрацам.
  Потым паглядзеў на Васіля, кіўнуўшы.
  Верны знак таго, што Джэк чымсьці не задаволены.
  «Тут усё прайшло нармальна. Падчас экскурсіі?»
  Базыль рэфлекторна паднёс два пальцы да правай рулі вусоў. «Э-э, падчас экскурсіі. Безумоўна. Ніякага знаку — або прадчування — таго, што адбудзецца ўнізе».
  Джэк усміхнуўся.
  «А раней? Калі вы "рыхтавалі сцэну". Калі вы былі тут…»
  Джэк зрабіў крок, і нават Сара адчула дрыжыкі. «Калі ты быў тут адзін».
  Васілёвы пальцы вызвалілі вусы.
  «Ну, не. Адбываліся нейкія дзіўныя рэчы . Задоўга да абеду, да цырымоніі».
  Сара здзівілася: адкуль Джэк гэта ведаў?
  Проста ўдалы ўдар? Штосьці ў гэтым пакоі? Інстынкты дэтэктыва?»
  Васіль па-ранейшаму не выглядаў надта спагадлівым.
  Джэк паглядзеў прама на яго: «Што здарылася, Бэзіл?»
  І вось Васіль загаварыў, і Сара інстынктыўна скрыжавала рукі, адчуўшы, што ў пакоі холадна.
  Мансардны пакой. На вуліцы позняе цёплае кастрычніцкае сонца.
  Зусім не холадна.
  Усё ж такі… холад .
  Вось гэта было дзіўна...
  *
  Васіль паказаў на адзіную лямпачку над галавой, якую, як ён пакляўся, выдаліў.
  А потым да таго месца, дзе збан упаў на падлогу — нібыта — без прычыны.
  Ці можа мужчына проста збянтэжыцца, шэрыя клеткі становяцца крыху хісткімі?
  «Як вы думаеце, што здарылася?» — спытала яна.
  Сара была зусім не забабоннай. Прыродны свет быў дастаткова складаным для яе, не прымаючы ідэю звышнатуральнага.
  Але Васіль павярнуўся да яе, яго вочы бегалі, як быццам ён усё яшчэ спрабаваў разабрацца ў гэтым.
  «Я не ведаю . Тая цыбуліна. Хтосьці замяніў яго пасля таго, як я яго выдаліў. Але хто, чаму? І што прымусіла гэты збан зваліцца на падлогу?»
  Джэк пастукаў па шкле плёнкавага акна. Гук ашаламляльны.
  «Ветрык звонку?»
  «Акно было зачынена. Цесна. Проста здарылася».
  Джэк кіўнуў.
  Васіль перавёў погляд з Джэка на Сару.
  «У мяне была толькі адна думка пазней, калі я быў за сталом. Напэўна, нехта зрабіў такія рэчы…»
  «І хто б гэта мог быць?» - спытаў Джэк.
  Васіль панюхаў паветра, быццам адказ — хоць і трывожны — быў відавочны.
  «Фрэдзі».
  OceanofPDF.com
  7. Пэдзі Стовер, да вашых паслуг
  Джэк пачакаў, пакуль Бэзіл зайшоў у свой пакой і зачыніў дзверы, усё яшчэ моцна ўзрушаны ад паездкі на гарышча, перш чым загаварыў з Сарай.
  «Такім чынам, спадарыня Эдвардс, гэта ваша вёска, вашы людзі. Што вы з усяго гэтага робіце?»
  Яна кіўнула на гэта.
  Часам, калі Джэк задаваў такое пытанне, яна адчувала, што ён правярае, наколькі добра яна ўспрымае інфармацыю.
  Як выпускны клас па разгадванні таямніц.
  Яна ўсміхнулася ў змрочны калідор, калі яны адышлі некалькі крокаў ад Васілёвых дзвярэй.
  «Я ведаю, што «мае людзі» — як вы кажаце — могуць быць забабоннымі. Усе іх размовы пра прывідаў і легендах. Але мне здаецца, што нехта рабіў усё, каб сарваць усю цырымонію «прывідаў».
  Джэк кіўнуў. «Мала таго, яны зрабілі тое, што магло нанесці сур'ёзную шкоду. Калі б тая люстра прызямлілася крыху ўлева ці ўправа, кагосьці б адправілі ў шпіталь…»
  «Ці яшчэ горш».
  «Правільна».
  «Значыць, мы ўвайшлі? Я маю на ўвазе, гэта справа?»
  Цяпер Джэк усміхнуўся. «Я мяркую, што так. Але нам трэба яшчэ многае даведацца. Хто хацеў бы, каб нешта падобнае адбылося? Чаму?»
  «Фрэдзі?» Сара смеючыся.
  Джэк паківаў галавой, ухмыляючыся. «Не ведаю. Стары прывід раней не тварыў смурод».
  «У вас ёсць план?»
  «Не зусім план. Скажам, некалькі рэчаў, якія нам трэба разгледзець».
  «Я мог атрымаць усе юрыдычныя дакументы, звязаныя з гатэлем».
  «Выдатна. Ідэальны. Магчыма, пракансультуйцеся з Тоні, ці ведае ён пра якія-небудзь праблемы, якія ўзнікаюць вакол The Bell».
  «А як наконт хлопца, пра якога згадаў Лоўрэнс…?»
  «Менеджэр мерапрыемстваў/фактотум» Пэдзі Стовер? Так, я думаю, я паспрабую злавіць яго ўнізе. Яны павінны рыхтавацца да натоўпу абеду ... "
  «Я сумняваюся, што будзе шмат людзей».
  «Ці вялікі абед, калі на тое пайшло».
  «Хочаце, каб я далучыўся да вас?»
  Джэк паківаў галавой. «Не, я так не думаю. З'яўляюцца двое з нас. Што ж, калі камусьці ёсць што хаваць, лепш за ўсё, каб наш профіль быў як мага ніжэй».
  - У мяне была іншая ідэя, Джэк.
  «Так?»
  «Люстра. Большую частку года гэта звычайная люстра, з выкарыстаннем звычайных лямпачак, электрычнага току і гэтак далей».
  «Правільна, і?»
  «Ён павінен быць усталяваны, абслугоўвацца належным электрыкам. Калі б нехта важдаўся з прыстасаваннем - калі б хтосьці зрабіў што-небудзь, што выклікала гэты збой - я магу паспрачацца, што Тод Робінсан заўважыў бы гэта».
  «Бліскуча. Дарэчы, я маю на ўвазе тое, што Тод добры электрык. Летась ён замяніў для мяне электраправодку на Goose. Лодка была смяротнай пасткай, сказаў ён. Нядзіўна, што я атрымаў гэта так танна ".
  «Папрашу заскочыць, пагляджу, як арматура, электраправодка, столь…»
  «Добра. І яшчэ адна рэч, паколькі гісторыя Фрэдзі, здаецца, з'яўляецца часткай гэтага ... Чаму б вам не пакапацца ў забойстве?»
  «Вы лічыце, што гэта важна?»
  «Можа быць. Хто ведае — магчыма, ёсць сувязь паміж гісторыяй Фрэдзі і тым, што адбылося тут мінулай ноччу».
  Джэк зрабіў паўзу. «І мы павінны падумаць ... магчыма, гэта было не толькі з-за мінулай ночы».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Магчыма, наперадзе яшчэ больш «сюрпрызаў».
  Джэк не ўсміхнуўся, калі сказаў гэта. Потым, агледзеўшы змрочныя карціны, што высцілалі калідор, ён прайшоў да вялікай лесвіцы, якая спускалася міма спалоханага палкоўніка Олсопа на крыху менш брудны паверх унізе.
  *
  Джэк прайшоў праз кухню. Мажная жанчына — у белай блузцы і фартуху з клетчаткі, якая сякла курыцу — глядзела на Джэка, калі ён ішоў па месцы.
  Яна насупілася, але нічога не сказала.
  Дзве іншыя жанчыны былі ля ракавіны, мылі і чысцілі бульбу, нібы яны былі часткай незадаволенага персаналу мыйнай у адным з меншых замкаў Генрыха VIII.
  Можа быць, час абеду, але, мяркуючы па кухонным персанале, здаецца, нікому не сказалі.
  Джэк заўважыў ззаду невялікі кабінет з зачыненымі дзвярыма.
  Ён падышоў — і ў інтарэсах сюрпрызаў — пакруціў ручку.
  Дзверы адчыніліся, і ўвайшоў Джэк.
  Унутры сядзеў мужчына гадоў сарака з валасамі, зрэджанымі да пучкоў на галаве, апрануты ў майку «Арсенала», усыпаную сям-там — адзначыў Джэк — рэшткамі папярэдняй ежы.
  Ногі выцягнутыя на стол, а перад ім масіўны бутэрброд — здавалася, сала. Пакуначак чыпсаў халапеньо.
  Маленькі тэлевізар, які паказваў футбольны матч на такім маленькім экране, што было цяжка сачыць за мячом.
  Пэдзі Стовер, які ўпарта працуе, зразумеў Джэк з той секунды, калі адчыніў дзверы.
  Уварванне, як ён, мела жаданы эфект. Ногі Стовера паляцелі на падлогу, і ён ледзь не перакуліў сваю вялізную кружку.
  Чай ці, можа быць, ранні кавалак лагера?
  На кружцы красаваўся вялікі твар з чырвоным носам паўнавартаснага джэнтльмена; ручку, яго пульхная рука схіляецца да цыліндра.
  «Чорт вазьмі , што ты робіш?»
  Стовер ускочыў на ногі, дзе адразу ўбачыў, што на Джэка было амаль 12 цаляў.
  Джэк усміхнуўся. Адзін погляд на Пэдзі Стовера паказаў, чаму гэты гатэль апынуўся ў такім жудасным і брудным становішчы.
  «Ваш бос? Містэр Міртл? Ён прапанаваў мне пагаварыць з табой, Пэдзі.
  Джэк працягнуў руку. «Джэк Брэнан».
  «Гаварыць са мной? Пагавары са мной пра што?»
  Джэк убачыў, як Стоўвер выцер руку аб футболку, і адмовіўся ад прапановы поціску рукі, пакінуўшы Стовера няўпэўненым, яго рука звісала.
  «Не супраць, калі я сяду?» - сказаў Джэк, прыцягваючы старое сталовае крэсла з боку офіса перад сталом, а потым уладкоўваючыся зручней.
  Джэк усміхнуўся і кіўнуў на тэлевізар. «Прабачце, што перапыняю вашу гульню».
  Стовер усё яшчэ стаяў, і Джэк уявіў, як расхістаныя колы ў яго мозгу круцяцца, спрабуючы злучыцца.
  «Што вы хочаце?» — паўтарыў мужчына.
  «Вы не супраць?» - сказаў Джэк, кіўнуўшы ў бок тэлевізара, чые бляшаныя каментарыі гучалі ў маленькім пакоі.
  Стовер нахіліўся праз стол і выключыў яго, потым вярнуўся да свайго крэсла і скурчыўся на яго
  - Цаню гэта, - сказаў Джэк. - Такім чынам, як я ўжо казаў, я працую на містэра Міртла...
  «Ён мне не казаў. Мне ніхто не сказаў».
  «І я спрабую разабрацца ў невялікай аварыі мінулай ноччу».
  «Ты што — паліцэйскі нейкі?»
  - Накшталт, - сказаў Джэк. «Больш дэтэктыў. Дык дзе вы былі мінулай ноччу, калі ўсё гэта адбылося?»
  «Я быў тут, і якое дачыненне гэта мае да чаго-небудзь ?»
  - Проста спрабую праясніць рэчы ў сваім розуме, - сказаў Джэк. «Хто дзе быў. Ты ведаеш».
  «Шукаеце каго вінаваціць, а? Тыповы. Крывавы тыповы».
  "Ну, гэта гучыць не вельмі добра, містэр Стовер", - сказаў Джэк, сур'ёзна паківаючы галавой. «Вы хочаце сказаць, што падобнае здаралася раней?»
  «Звычайная крывавая падзея».
  «Вы маеце на ўвазе няшчасныя выпадкі?»
  «Будынак развальваецца! Трымаецца разам са скотчам і напаўняльнікам».
  «Я бачу».
  «Я павінен увесь спектакль кіраваць і рабіць бягучы рамонт. Гэта немагчыма. Трубы цякуць, засцерагальнікі перагараюць, тынкоўка адрываецца».
  «І цябе вінавацяць, калі справы ідуць не так, так?»
  «Раскажы мне пра гэта».
  «Гэта вельмі дрэнна».
  «Занадта крывава правільна.»
  Джэк зрабіў паўзу. Пэдзі Стовер відавочна спадабаўся гледачам. І гэта задавальняла Джэка.
  «Такім чынам, гэтая люстра... я мяркую, што вы, напэўна, моцна хваляваліся, што яна ў любы дзень упадзе, хм?»
  Джэк убачыў, як вочы Стоўвера павярнуліся, а потым звузіліся. Лоб яго нахмурыўся, калі, напэўна, нарэшце да яго дайшло, што ён трапляе ў пастку.
  - Ну, не, - сказаў Стовер. «Я гэтага не казаў, праўда? Я правяраю гэта кожны год. Гэта бяспечна, як дамы. Быў».
  «Небяспечна мінулай ноччу...»
  «Слухай, ты мог бы адмахнуцца, як Тарзан, калі б хацеў».
  «Сапраўды?»
  «Надзейны камень».
  «Тады як гэта атрымалася?»
  - Я не ведаю... - сказаў Стовер, нахмурыўшыся.
  «Але вы былі там сёння раніцай. Вы праясніліся. Напэўна, вы задавалі сабе тое ж пытанне?»
  «Як я ўжо казаў, я не ведаю».
  - Магчыма, гэта зрабіў Фрэдзі, - сказаў Джэк. «Вы купляеце гэта? Вы верыце ў прывідаў, містэр Стоўвер?»
  Стовер раскрывае рот, фарміруе адказ.
  Потым Джэк пачуў, як за ім адчыніліся дзверы.
  «Не дай мне крывавых прывідаў», — пачуўся гучны голас, і ён павярнуўся і ўбачыў высокага мужчыну гадоў сарака, цёмны касцюм, шыкоўны гальштук і кашулю, яго твар быў жорсткі.
  «Хто ты, чорт вазьмі?» - сказаў мужчына.
  - Ён працуе на твайго бацьку, - хутка сказаў Стовер. «Ён проста зайшоў сюды, прымусіў мяне пагаварыць з ім...»
  «Вой, — падумаў Джэк. Хлопец узрушаны, можа нават напалоханы. Што тут адбываецца?
  «Нічога страшнага, Пэдзі», - спакойна сказаў мужчына. «Не твая віна».
  Джэк устаў і працягнуў навічку руку. - Джэк Брэнан, - сказаў ён. - І вы, напэўна, Крыспін?
  Але Крыспін Міртл, падобна, не зацікавіўся поціскам рукі.
  Замест гэтага ён зноў павярнуўся да Стовера.
  «Абслугоўванне пачалося ў абед, і ў нас не хапае людзей. Дапамажыце?»
  "Вядома, вядома, не турбуйцеся", - сказаў Стовер.
  Джэк глядзеў і чакаў, як памочнік дырэктара загарнуў свой бутэрброд у фальгу, схапіў свой пакамечаны пінжак са спінкі крэсла і кінуўся з пакоя.
  - Прыемна пазнаёміцца, Пэдзі, - ласкава паклікаў Джэк. «Пабачымся пазней».
  Ён усміхнуўся Крыспіну Міртл, але той не ўсміхнуўся ў адказ.
  "Нам трэба пагаварыць", - сказаў ён.
  - Безумоўна, - сказаў Джэк.
  «Ідзі за мной».
  Крыспін павярнуўся на абцасах і выйшаў.
  «Мяркую, я магу быць тут вечна і чакаць слова «калі ласка», — падумаў Джэк.
  Такім чынам, ён рушыў услед.
  OceanofPDF.com
  8. Пазнаёмцеся з сапраўдным босам
  Джэк сядзеў насупраць Крыспін Міртл у невялікім кабінеце за стойкай рэгістрацыі і чакаў, пакуль ён скончыць ліст.
  Чалавек не сказаў ні слова, толькі кіўнуў у бок крэсла, калі ўвайшоў Джэк, потым сеў і працягнуў друкаваць, быццам ён не толькі што выцягнуў Джэка з «кабінета» Пэдзі.
  Паведамленне атрымана гучна і выразна, падумаў Джэк. Але ў мяне ёсць увесь час на свеце.
  Нарэшце Крыспін адсунуў клавіятуру. Джэк глядзеў, як ён адкінуўся на спінку дырэктарскага крэсла.
  «Давайце высвятлім некаторыя рэчы, містэр Брэнан», — сказаў ён.
  Джэк чакаў.
  «Якую б «здзелку» з вамі ні заключаў мой бацька, ён дзейнічаў без паўнамоцтваў. Я пішу бюджэты тут, у The Bell, і кірую імі. Мой бацька фактычна з'яўляецца невыканаўчым дырэктарам. Такім чынам, калі вы думаеце, што збіраецеся сысці адсюль з нейкай платай за кансультацыю, у вас ёсць іншая рэч».
  «Мы не чакаем ніякай аплаты, містэр Міртл».
  «І гэтую прывідную лухту трэба спыніць. Калі я пачую, што вы — або ваш партнёр — вымавілі хоць адно слова пра прывідаў у гэтым будынку, я даручу сваім юрыстам. Вы разумееце?»
  «Мы тут не для таго, каб знайсці прывіда».
  «Не? Сапраўды? Дык чаго ты тут?»
  «Нам сказалі, што пасля аварыі ў гатэля могуць узнікнуць праблемы. Нас папрасілі дапамагчы разабрацца, як гэта адбылося. Вы відавочна не хочаце такой дапамогі. Так што я пайду».
  Джэк устаў, павярнуўся і накіраваўся да дзвярэй.
  - Пачакай, - сказаў Крыспін. «Пачакай...»
  Джэк праігнараваў просьбу, адчыніў дзверы і прайшоў міма стойкі рэгістрацыі, праз вестыбюль і выйшаў праз парадныя дзверы.
  Ён быў на паўдарогі ўніз па прыступках, калі пачуў, што ззаду адчыняюцца дзверы.
  «Спадар Брэнан».
  Джэк спыніўся, павярнуўся і ўбачыў Крыспіна Міртл, які стаяў ля цяжкіх уваходных дзвярэй. Ён глядзеў, як менеджэр спускаецца па прыступках і спыняецца перад ім.
  «Добра. Я думаю, што мне трэба папрасіць прабачэння, - сказаў ён, правёўшы рукой па валасах.
  Джэк глядзеў, нічога не кажучы, чакаючы.
  «Я маю на ўвазе… гм… прабачце. Я паспяшаўся. Груба».
  - Ты быў, - сказаў Джэк.
  «Уся гэтая прывідная лухта. Ён раздзьмуты з усіх прапорцый. У кожную хвіліну да мяне прыедзе служба аховы здароўя, каб агледзець акрываўленыя столі. Страхоўшчыкі прысылаюць геадэзістаў. Вяселле ў выхадныя хочуць адмяніць. Палова гасцей за абедам хоча вярнуць свае грошы. І гэты стары чараўнік блакуе адзін з маіх лепшых пакояў.
  Крыспін паківаў галавой.
  Не шчаслівы кемпер, падумаў Джэк.
  «І гэта не лічачы мясцовай газеты, якая хоча зрабіць артыкул пра прывід Чэрынгема».
  - Даволі шмат на талерцы, - сказаў Джэк.
  «Дакладна. І я павінен прызнацца - я думаў, што ты яшчэ адна праблема. За што - яшчэ раз - дазвольце мне сказаць, што я шкадую ".
  Джэк уважліва глядзеў на яго. Мужчына быў у стрэсе, раздражнёны. Але ён выглядаў шчырым.
  Ці ён быў добрым акторам?
  - Добра, - сказаў Джэк. «Прабачэнні прынятыя».
  - Дзякуй, - сказаў Крыспін. «Дык што цяпер адбываецца?»
  Джэк паціснуў плячыма. «Гэта залежыць ад твайго бацькі».
  «І што менавіта ён папрасіў вас зрабіць?»
  «Даведайцеся, што здарылася. Ці было гэта звязана з гэтым прывідам?» - сказаў Джэк.
  «Ніякага прывіда няма».
  - Так, - сказаў Джэк. «Што напрошваецца на пытанне аб тым, хто ўпусціў люстру падчас вячэры на Хэлоўін?»
  «Што вы маеце на ўвазе? Гэта быў няшчасны выпадак, вядома...»
  - Сумняваюся, - сказаў Джэк.
  «Вы ўпэўнены?»
  «Я не маю раскошы крыміналістыкі», — сказаў Джэк. - Але я бачыў шмат няшчасных выпадкаў падчас выканання службовых абавязкаў, містэр Міртл. І гэта было невыпадкова. Гэта было наўмысна. Праверце гайкі, талерку на столі…»
  - Але гэта жахліва, - сказаў Крыспін. «Хтосьці мог моцна пацярпець».
  «Кагосьці маглі забіць».
  «Бог».
  Джэк назіраў, як Крыспін, здавалася, успрыняў гэта.
  «Што мне рабіць?»
  «Ісці ў паліцыю?»
  «Не, не, не. Публічнасць была б жахлівай. Гэта заб'е гэтае старое месца».
  «Ваш званок».
  «А што, калі я папрашу вас працягваць?»
  «Як я ўжо казаў, мы мелі справу з тваім бацькам».
  Потым Крыспін хутка азірнуўся, каб пераканацца, што яго ніхто не пачуе, і падсунуўся бліжэй да Джэка.
  «Разумееце, справа ў тым, містэр Брэнан... тата не зусім... надзейны».
  «Мне здаецца прыгожым».
  «У яго бываюць добрыя дні і выходныя», — сказаў Крыспін. «Стрэс яму не спрыяе».
  Джэк нахіліўся крыху бліжэй. - Што вы хочаце сказаць, містэр Міртл?
  «Я проста думаю. У абставінах. Можа быць, вы павінны далажыць непасрэдна мне?»
  - Прабач, - сказаў Джэк. «Не, калі твой бацька не загадае мне».
  Джэк утаропіўся на Крыспіна Міртл.
  Трэба сказаць пра гэтага хлопца — ён не здаецца лёгка, — падумаў Джэк.
  - Добра, - сказаў Крыспін. «Вось што я зраблю. Як наконт - вы і ваш партнёр - як яе завуць? Спадарыня Эдвардс? Ты прыходзь сёння вечарам сюды, са мной і татам. На дом. А ў нас — мы тады ўсё разбіраем».
  Джэк зрабіў паўзу.
  Вячэра ў The Bell наўрад ці была пачастункам. І, нягледзячы на ўсю сваю перамену, Крыспін можа нешта задумаць.
  Але вячэра можа быць карыснай.
  - Добра, - сказаў ён. «Я патэлефаную Сары».
  - Цудоўна, - сказаў Крыспін з усмешкай. «Восем гадзін?»
  Джэк кіўнуў.
  Крыспін падаў яму руку, і Джэк павольна працягнуў руку і паціснуў яе. Потым ён убачыў, як менеджэр павярнуўся, падняўся па прыступках па дзве і знік у гатэлі.
  У Джэка была добрая ідэя, што Крыспін Міртл лічыў, што ён проста нейтралізаваў пагрозу.
  Але чаму Джэк і Сара павінны разглядацца як пагроза для яго?
  Усё не складвалася.
  Джэк туга нацягнуў пінжак, калі парыў ветру разнёс шквал лісця па галечным дворыку гатэля. Пачаўся дождж.
  Агледзеў бязлюдныя мясціны — газоны, сажалка, дубы і вербы.
  Зусім няшмат нерухомасці — і бах пасярод вёскі.
  Але ў цяперашні час сапраўдная грашовая яма - гэта было дакладна. Ён зазірнуў у дом з патрэсканымі вадасцёкамі, аблупленай фарбай, абветраным каменем.
  Старая жалезная пажарная лесвіца вілася збоку ад дома, яе пачварныя дарожкі цягнуліся да спальных пакояў вышэй.
  Пакуль Джэк рушыў па шляху ўздоўж дома, рух у адным з верхніх вокнаў прыцягнуў яго ўвагу.
  Твар глядзеў на яго ўніз, прыціснуўшыся да запацелага шкла - потым яго не стала.
  Гэта было акно спальні?
  Не, гэта быў адзін з мансардных пакояў.
  Джэк лічыў вокны: адзін, два, тры...
  Сумненняў у гэтым не было.
  Акно належала пакоі Фрэдзі.
  *
  "Атрымлівайце асалоду", - змрочна сказаў афіцыянт-падлетак, ставячы талеркі перад Джэкам і Сарай.
  Сара ўсміхнулася маладому чалавеку з ружовым тварам.
  Яна пазнала ў ім аднаго з аднакласнікаў сваёй дачкі Хлоі з Чэрынгемскай школы, але не пазнала яго.
  А ён яе не прызнаваў.
  Вясковае жыццё, падумала яна . Няма нічога больш няёмкага, чым калі мама сябра заўважыла вас у рэальным свеце.
  Яна глядзела, як Джэк нарэзаў свой біфштэкс і зрабіў глыток.
  «Я б узяў сабачую сумку», - сказаў ён, павольна жуючы. «Але Райлі не падзякаваў бы мне за гэта. Крыху жорстка…”
  «Гэта дрэнна?» - сказала яна, разразаючы вільготную скарынку ўласнага біфштэксу і пірага з ныркамі.
  «Стэйк звычайна самы бяспечны варыянт», — сказаў ён. «Аказалася, я памыліўся».
  Сара агледзела пустую сталовую. З пятнаццаці столікаў занялі толькі тры.
  Нядзіўна, улічваючы ўзровень харчавання.
  За сталом на дваіх у далёкім куце яна магла ўбачыць Бэзіла Уістлтуэйта, які з энтузіязмам капаўся ў ежы. Яго напарнік па абедзе, нязграбны хлопец гадоў сарака ў пакамечаным ільняным гарнітуры, гуляў з салатай, не зводзячы вачэй з астатняй часткі пакоя.
  «Падобна на тое, што Васіль ужо пасябраваў», - сказала яна, кіўнуўшы на дальні стол.
  Яна пачакала, пакуль Джэк выпадкова зірнуў праз плячо.
  «Ты думаеш тое ж, што і я?» - сказаў ён, паварочваючыся, каб зноў накінуцца на біфштэкс.
  «Карэспандэнт?»
  «Так, у яго такі выгляд».
  «Можа, мы заскочым у бар пасля абеду», - сказала Сара. «Калі ён адзін, то ён абавязкова далучыцца да нас».
  Джэк сунуў сваю «двайную прыгатаваную бульбу фры» праз стол да яе.
  "Так добра, што яны прыгатавалі іх двойчы", - сказаў ён.
  «Не, дзякуй. Атрымаў сваю працу выразаць з пюрэ. Груды, як камяні…”
  "Тады мы можам быць тут некаторы час", сказаў Джэк. - Такім чынам, вы раскажаце мне, што вы знайшлі, дэтэктыў, пакуль я працаваў на месцы злачынства?
  «Вядома. Пара рэчаў, - сказала Сара, адсоўваючы пірог з талеркі і пераходзячы да гародніны. «Накшталт цікава...»
  «Страляць».
  Сара нахілілася бліжэй і панізіла голас. Бліжэйшы заняты стол знаходзіўся ў некалькіх ярдах, але яна не хацела, каб яе падслухоўвалі.
  «Добра. Я зайшоў у інтэрнэт, азнаёміўся з гісторыяй планіроўкі гатэля. Здаецца, за апошні год было два запыты аб развіцці гэтага месца. Абодвум было рэкамендавана адмовіць».
  «Вы ведаеце, чаму?»
  «Планы прадугледжвалі поўны знос будынка. Ператварэнне яго ў курортны адпачынак. З яго гістарычным статусам спатрэбіцца шмат юрыстаў, каб атрымаць згоду на гэта...»
  «Цікава. Ёсць уяўленне, хто з'яўляецца распрацоўшчыкам?»
  "Нейкі кансорцыум", - сказала Сара. "Але калі заўтра я атрымаю гадзіну-дзве, я, напэўна, змагу адшукаць дырэктараў".
  - І вы лічыце, што Міртлз да гэтага датычныя?
  «Павінен быць, праўда? Хаця Лоўрэнс ці Крыспін —
  «Або абодва».
  «Праўда. Можа быць. Не можа быць ні таго, ні іншага».
  «Як так?
  «Памятаеце, Лоўрэнс згадваў сваю дачку — Мэндзі?»
  «Вядома. Жыве ў Лондане».
  «Працуе ў Лондане. Пачакайце… У «сусветных інвестыцыях у гасцінічны бізнес».
  - Ага, - сказаў Джэк. «Фінансы гасцініцы?»
  «Так».
  «Цяпер цікава...»
  «Я таксама размаўляў з нашым сябрам-юрыстам Тоні, які перадае прывітанне, і ён сказаў мне...»
  «З поўнай упэўненасцю, вядома...»
  «Вядома... Нядаўна ён выступаў у інтарэсах некалькіх крэдытораў гатэля, прымусіўшы Міртлаў выплаціць непагашаныя даўгі».
  «Дык яны сапраўды збанкрутуюць?»
  «Я спампавала рахункі за апошнія два гады, — сказала Сара. «Гатэлі Myrtle губляюць грошы адразу...»
  «Я бачу, куды ты ідзеш. Вы думаеце, што яны маглі рабіць нешта наўмысна? Няхай месца слізгае…”
  «Такая нерухомасць у самым сэрцы Чэрынгема — запусціце яе дастаткова моцна, і раптам уся гэтая апазіцыя планавання проста растане...»
  «Асабліва, калі ў мікс дадаць прыгожую гісторыю пра прывідаў...»
  «Напалохаць усіх гасцей...»
  «Хлопцы з аховы здароўя і бяспекі крычаць аб блакітным забойстве, страхоўшчыкі не плацяць...»
  «Усё складваецца, праўда?»
  - А я падумаў, што Міртлы - добрыя хлопцы, - сказаў Джэк. "І, вядома, - не будзем занадта спяшацца - яны цалкам могуць быць".
  «Вы маеце рацыю. Ніякіх доказаў у нас няма».
  - Але ў нас ёсць надзейная тэорыя, - сказаў Джэк. «Цяпер нам проста трэба высветліць, як яны зрабілі прывід і як гэтая люстра ўпала...»
  «А дакладней — хто гэта зрабіў…»
  - Можа, спытацца ў саміх Міртлаў? - сказаў Джэк, кіўнуўшы ў бок дзвярэй сталовай.
  Сара паглядзела на другі бок пакоя і ўбачыла Лоўрэнса з маладзейшым мужчынам, які накіроўваўся да іх.
  І яна адчула знаёмы маленечкі дрыготкі страх, які заўсёды адчувала ў справе, калі сутыкалася тварам да твару з галоўнымі падазраванымі.
  Адчуванне, што гэта можа быць любы з іх…
  OceanofPDF.com
  9. Дзіўнае перапыненне
  «Сара! Джэк!» — весела сказаў Лаўрэнцій. «Не, не ўставай, ненавіджу табе псаваць абед!»
  Занадта позна для гэтага , падумала Сара.
  «Вы, напэўна, Крыспін», — сказала яна, працягнуўшы руку малодшаму.
  - Рады пазнаёміцца, - сказаў Крыспін Міртл, узяўшы яе руку і сціскаючы яе.
  Яго рука была халодная.
  Сара падняла вочы на двух мужчын, якія няўпэўнена стаялі збоку стала.
  «Вы не далучыцеся да нас?» - сказала Сара, разглядаючы пашыты касцюм Крыспіна і кашулю ручной работы.
  Нават калі яна пыталася, Сара ведала, што Крыспін ніколі не будзе есці ежу з гэтага меню.
  Ён відавочна імкнуўся быць у іншай лізе.
  Напэўна, пазней паеду да «Плямістай свінні».
  А спа-гатэль? — здзівілася яна.
  Так, гэта больш у стылі Крыспіна...
  - З задавальненнем, - сказаў Крыспін. «Але, э-э, сёння ўвечары крыху мітусліва, і ў любым выпадку, я проста хацеў, каб вы ведалі, што мы з татам крыху паразмаўлялі, і ён хацеў бы вам нешта сказаць. Ці не так, тата?»
  «Што?» — сказаў Лаўрэнцій, разгублена гледзячы на сына. «Гм, так - вядома. Тое, што я хацеў сказаць, гэта... Крыспін зноў узначаліў. Такім чынам, э-э... усё, што вам трэба ведаць, вы проста, э-э... пагаворыце з ім. Не я. Крыспін бос».
  Сара назірала, як ён паляпваў Крыспіна па спіне. Але ні сын, ні бацька не ўсміхнуліся.
  Яны ўдваіх проста нязграбна стаялі збоку ад стала, а яны з Джэкам чакалі, не елі.
  - Смачны пірог, - сказала Сара, каб парушыць маўчанне.
  «Ці не так?» - сказаў Крыспін.
  Ён падхапіў яе сарказм?
  Крыспін быў адным зябкім аператарам.
  Сара перавяла погляд з Крыспіна на Лорэнса. Старэйшы мужчына здаваўся ўразлівым. Спалоханы, нават...
  - Я бачу, што Бэзіл знайшоў сабе партнёра па абедзе, - сказаў Джэк.
  Сара назірала, як Крыспін і Лоўрэнс глядзелі на вуглавы столік, дзе Бэзіл і яго госць толькі што ўсталі і накіроўваліся да бара.
  Яна ўбачыла, як Крыспін злёгку нахмурыўся.
  "Хм, так", - сказаў ён. «Адзін з удзельнікаў вячэры з прывідамі, я лічу».
  - Ах, - сказаў Лоўрэнс з шырокай усмешкай, быццам прачнуўшыся ад летуцення. «Таямнічы жыхар нумара тры, Джэк!»
  «Загадкавая?» - збянтэжана сказаў Крыспін.
  «Спадар Андэрсан, - сказаў Лоўрэнс. «У вясельным нумары! Са свінцовай трубой!»
  Стары сапраўды хіхікнуў са сваёй спасылкі.
  Сара бачыла Крыспіна яшчэ больш збянтэжаным. Ён паклаў руку бацьку на плячо, як бы адводзячы яго, але як зрабіў...
  …Сара пачула пранізлівы крык аднекуль з глыбіні гатэля.
  Жаночы крык, які не спыняецца.
  Амаль як сірэна.
  Потым крык узмацніўся.
  «Божа мой!» - сказаў Лаўрэнцій.
  Крыспін здзіўлена адхіснуўся: «Што, чорт вазьмі?»
  Але Джэк ужо адсунуў крэсла і пабег.
  Калі Сара ўбачыла, як ён накіраваўся да дзвярэй у вестыбюль, яна таксама пабегла, цьмяна ўсведамляючы, што іншыя госці за вячэрай падымаюцца на ногі, шырока раскрыўшы раты ад жаху ад гэтага гуку.
  У вестыбюль Джэк стукаў па лесвіцы.
  "Дзе гэта, Джэк?" - крыкнула яна ў некалькіх ярдах ззаду.
  «Я думаю, тут, наверсе, трымайся побач!»
  Сэрца калацілася, яна кінулася ўверх першым, потым другім, ногі слізгалі па дыване…
  Крык цяпер рэзкі, жахлівы, усё бліжэй і бліжэй -
  «Дапамажыце! Дапамажыце хто-небудзь!»
  На другой лесвічнай пляцоўцы Джэк кінуўся да падвойных супрацьпажарных дзвярэй, якія адчыняліся ў калідор спальні.
  Сара пайшла за ім і раптам нічога не ўбачыла, яна апынулася ў белым тумане, а не ў дыме, гэта было як...
  …туман.
  Або воблака, такое шчыльнае, што яна магла бачыць толькі рухомыя фігуры, спартыўную куртку Джэка, маладую жанчыну ў начной кашулі, якая насоўвалася да яе з віскам і крыкам.
  Потым на імгненную секунду ў тумане ўспыхнула чырвонае.
  Ярка-чырвоны — крывава-чырвоны.
  Дыван пачаў саслізгваць, Сара спатыкнулася і пачала падаць...
  Але Джэк быў там, каб злавіць яе. Яна адчула, што яго плячо прымае яе вагу, яго рукі падымаюць яе ў вертыкальнае становішча.
  «З вамі ўсё ў парадку?» - сказаў ён, яго твар раптам зачыніўся.
  А цяпер туман хутка рассеяўся, і Сара ўбачыла, як жанчына ўпала на сцяну і ўсхліпвала.
  - Ты можаш прыгледзiць за ёй, - сказаў Джэк, i яна паглядзела, як ён пабег па калiдоры ў растаючы туман i знiк у адной са спальняў.
  Сара прысела на кукішкі і акуратна паклала рукі на рукі жанчыны.
  «Нічога, ты ў парадку… мы тут».
  Жанчына паглядзела на Сару, выцерла свой твар, які быў запэцканы тушшу і макіяжам.
  «Гэта... знікла?» - панічным голасам прамовіла жанчына, кінуўшыся вачыма ў калідор.
  «Проста дыхай павольна, не спяшайся», — сказала Сара. «У цябе ўсё добра, усё ў парадку».
  «Божа. Так страшна…»
  «Што здарылася?» - сказала Сара.
  Яна пачакала, пакуль дыханне жанчыны стала больш устойлівым і яна, здавалася, сабралася з думкамі.
  «Я спаў. Задрамала. Потым прачнуўся — пакой быў поўны дыму. Але гэта быў не дым — гэта быў… туман! Як воблака! У пакой!»
  «Я ведаю. Я гэта бачыў».
  «Потым гэтая форма падышла да ложка. Чалавек. Мужчына — у касцюме — з белай кашуляй. Але ён быў накрыты…”
  Сара бачыла, што жанчына зноў пачала панікаваць, яе дыханне зноў пачашчанае, павярхоўнае, яе вочы бегаюць злева направа.
  «Нічога страшнага», - сказала Сара. «Цяпер ты ў бяспецы, не хвалюйся».
  «Яго кашуля. Ён быў чырвоны... і мокры. Гэта была кроў. Ён пачаў нешта гаварыць — я бачыў ягоны твар — потым туман... і потым ён знік. Я проста пабег. Прыйшлося ўцякаць…»
  «Што, чорт вазьмі, здарылася?» - пачуўся голас ззаду Сары, і яна павярнулася і ўбачыла, як Крыспін і іншыя госці запоўнілі калідор.
  Жанчына праштурхнулася праз натоўп і ўпала на зямлю, каб суцешыць напалоханую жанчыну.
  Сара паднялася і адступіла, каб даць жанчыне месца, не ведаючы, што яна толькі што пачула — ці ўбачыла.
  Потым з аднаго з пакояў у канцы калідора з'явіўся Джэк і накіраваўся да яе. Яна бачыла, як яго куртка была запэцкана брудам, твар у пацёртасцях, валасы ўскудлачаныя.
  "Усё добра, людзі", - сказаў ён, і яго голас, звяртаючыся да Сары, гучаў так спакойна і абнадзейліва. «Шоў скончылася, няма чаго глядзець».
  Сапраўды? Яна задумалася. Што толькі што адбылося?
  Яна глядзела, як Джэк павярнуўся да Крыспіна.
  «Вы можаце даглядаць за гэтай дамай, містэр Міртл?» Думаю, яна будзе добра. Вялікі страх. Мы вам патрэбны?»
  «Мае супрацоўнікі справяцца з гэтым, так», — сказаў Крыспін.
  «Чаму б нам не скончыць наш абед, Сара», - сказаў Джэк, усміхаючыся і беручы Сару пад руку.
  Вячэра? Пасля гэтага бязмежжа?
  Сара ўбачыла, як ён ледзьве падміргнуў ёй, павярнулася разам з ім і накіравалася да лесвіцы.
  «Што толькі што здарылася, Джэк?» - сказала яна. «Здаецца, я бачыў...»
  «Я ведаю, што ты думаеш , што бачыў», — сказаў ён. «Я таксама ведаю, што вы сапраўды бачылі ».
  Калі яны мінулі лесвічную пляцоўку першага паверха, яна ўбачыла, як у канцы доўгага калідора з'явіўся чалавек у камбінезоне, які выціраў рукі. Яна глядзела, як ён глядзеў на іх абодвух, калі яны працягвалі спускацца па лесвіцы.
  - Пэдзі Стовер, - сказаў Джэк сабе пад нос. «Сюрпрыз, сюрпрыз».
  У ніжняй частцы лесвіцы, замест таго, каб вярнуцца ў сталовую, Джэк павярнуўся і павёў Сару ў бар. Памяшканне было пустым - відаць, драма наверсе прыцягнула і персанал, і гасцей на другі паверх.
  Яна глядзела, як Джэк ішоў за бар.
  «Віскі?» - сказаў ён.
  «Ідэальна».
  «Добра для шоку, — сказаў ён, наліваючы дзве вялікія дублі, — а таксама гарантавана пазбавіцца ад смаку той вячэры».
  «Мы будзем плаціць?»
  «Прывіласці працы».
  Ён апрытомнеў, працягнуў ёй шклянку і чокнуўся ёю сваёй.
  «У духоўны свет», - сказаў ён.
  Яна зрабіла вялікі глыток і праглынула.
  «Нічога сабе».
  «Пападае ў кропку, так?» - сказаў ён з усмешкай.
  Яна бачыла, што ён хацеў сказаць ёй, што ён знайшоў.
  «Давай, Джэк, давай з гэтым».
  Яна назірала, як ён зрабіў яшчэ адзін глыток.
  «У спальні гэтай дамы, — сказаў ён, — акно было адчынена. Выйшаў на пажарную лесвіцу…»
  «У якую, з выгляду, ты спусціўся?»
  Сара ўбачыла, як Джэк нарэшце заўважыў, у якім стане яго штаны і пінжак.
  «Чорт вазьмі, гэта мой адзіны камплект добрай вопраткі», — сказаў ён, чысцячы сляды іржы.
  «Значыць, вы спусціліся па пажарнай лесвіцы...»
  «О, так», - сказаў Джэк, падхопліваючы сваю гісторыю. «Таксама хісткая старая рэч. Ва ўсялякім разе, спусціўшыся на адзін пралёт, я ўбачыў яшчэ адно напаўадчыненае акно на першым паверсе. Так што я штурхнуў яго, зайшоў. Знайшоў выключальнік. Спальня. Неакупаваны. Але сляды на падлозе — брудныя, іржавыя…»
  «Не ваш…»
  «Дакладна. І адгадайце, што яшчэ я знайшоў?»
  «Прывід Фрэдзі?»
  - Не зусім, - сказаў ён. «Але досыць блізка...»
  Сара назірала, як ён палез у кішэню і дастаў нешта падобнае на поліэтыленавы пакет.
  «У куце пакоя. У смеццевы бак…»
  Ён працягнуў яе ёй, і яна ўзяла.
  Цяжкі пластык. Лагатып, назва прадукту. Яна перавярнула яго.
  - Сухі лёд, - сказала яна.
  «І гэта яшчэ не ўсё».
  Цяпер яна бачыла, што Джэк сапраўды выглядаў трыумфальна. З другой кішэні ён дастаў маленькую чырвоную бутэлечку.
  - Тэатральная фарба, - сказаў Джэк.
  "Ах... кроў", сказала Сара.
  - Не магу прывязаць гэта да Фрэдзі, - сказаў Джэк. «Але я думаю, што я ведаю, хто вінаваты ».
  OceanofPDF.com
  10. Нечаканы госць
  Джэк падняў нагу на парэнчы сваёй лодкі, Райлі стаяў побач з ім.
  Ужо сёння ранiцай яго сабака адбегся ад прычала лодкi, ганяючыся за птушкамi з блiжэйшых зараснiкаў i нават спужаўшы труса, якi кiнуўся, як з спружынамi на заднiх лапах.
  Так, падумаў Джэк, у Райлі выдатныя паляўнічыя інстынкты.
  І, магчыма, калі-небудзь яму сапраўды варта пайсці з ім на паляванне.
  Ангельская вёска.
  Фазаны разбягаюцца на вачах.
  Райлі спадабалася б.
  Але Джэк... ну, у свой час ён бачыў столькі стральбы. Больш за некалькі разоў яму даводзілася выкарыстоўваць сваю зброю.
  Ідэя пастраляць са спорту ў яго чамусьці не спрацавала.
  Але рыбалка?
  Цяпер гэта была іншая гісторыя.
  І, стоячы там пад познім кастрычніцкім сонцам, якое ўсё яшчэ пякло цяплом, нават калі захады наступалі ўсё раней і раней, ён думаў пра гатэль «Бэл», яго прывід… яго дурныя персанажы.
  Практычна ўсе яны выглядаюць вінаватымі.
  У яго была тэорыя, хто б гэта мог быць, але нічога не трымалася разам.
  Тым не менш, у яго была ідэя.
  Да гэтага часу Сара была ў сваім кабінеце. Ён не хацеў перашкаджаць ёй у хаосе, які, як ён ведаў, узнік кожную раніцу, проста выводзячы Хлою і Дэніэла ў школу.
  Неўзабаве Сары трэба будзе падумаць аб універсітэце для Хлоі.
  Змены прыходзяць хутка.
  Яшчэ адна рэч, якую Джэк добра ведаў.
  Ён высунуў тэлефон і, прыжмурыўшыся на яркім ранішнім сонцы, пашукаў свае нядаўнія званкі, паказаўшы нумар Сары і націснуўшы, каб набраць.
  «Джэк! Я спадзяваўся, што ты патэлефануеш».
  «Добрай раніцы, Сара. Зрабіць якія-небудзь адкрыцці ўначы?»
  «На самай справе больш нічога. Проста інфармацыя пра папярэднія адхіленыя заяўкі на будаўніцтва старога гатэля. Той, хто за імі стаіць, быў вельмі настойлівы».
  Джэк кіўнуў. «Я мяркую, што нехта можа быць... дастаткова настойлівым, каб справакаваць невялікую аварыю, каб проста зрушыць справу з месца?»
  «Не такі маленькі Джэк. Я маю на ўвазе ... гэта магло быць вельмі дрэнна ".
  Джэк вагаўся. Калі ён быў дэтэктывам паліцыі Нью-Ёрка, часам ён выяўляў, што высвятляў рэчы... прадумваў усё ... лепш самастойна.
  У яго было некалькі добрых партнёраў.
  І некаторыя не вельмі добрыя.
  Калі ён стаў начальнікам дэтэктываў, ён пераканаўся, што ён быў асцярожны ў любых парах, якія ён рабіў.
  Мала таго, што ваша жыццё можа залежаць ад вашага партнёра, але партнёры павінны быць сінхранізаваныя, гледзячы на месца злачынства, дапытваючы падазраваных.
  Няпроста зрабіць.
  Але з Сарай... Джэк адчуваў, што любыя ідэі, якія ён меў, толькі абвастрыліся, сталі больш яснымі, калі ён размаўляў з ёй.
  "У мяне была думка", - сказаў ён.
  Сара засмяялася: «Я думала, што ты гэта зрабіў».
  «Мінулай ноччу я не мог злавіць гэтага містэра Андэрсана. Як быццам ён ведаў, што я магу пагаварыць з ім. Такім чынам, я збіраюся здзівіць яго сёння раніцай».
  «Ну, гэта павінна быць весела».
  І Джэк засмяяўся з гэтага.
  «Ці не так? Цікава, ці можна папрасіць Тода заскочыць у гатэль. Скажы..."
  Джэк паглядзеў на гадзіннік. Яшчэ адна памятка з яго службы ў паліцыі Нью-Ёрка.
  Традыцыйны гадзіннік: класічны Rolex.
  Выглядала выдатна. І нават сказаў час!
  «Можа, 30-40 хвілін? Калі ён зможа сысці».
  «Будзе рабіць. Што яшчэ я магу зрабіць?»
  «Так думаю. Я мяркую, што г-н Андэрсан не будзе. Вы можаце зарэгістравацца ў гэтай парцье… Як яе завуць?»
  «Сьюзі. Напэўна, адзіны чалавек у гэтым месцы, які не здаецца падазроным».
  «Не спісвайце яе занадта хутка», — сказаў ён, смеючыся. «Такім чынам, з блаславення бацькі і сына Міртл, вы можаце ўбачыць, якая інфармацыя ёсць у гатэля пра таямнічага містэра Андэрсана?» Якую б інфармацыю ён ні выкарыстоўваў для браніравання...»
  «Добрая ідэя. Месца можа быць запушчаным і абшарпаным, але яны ўсё роўна павінны прытрымлівацца належных працэдур браніравання ".
  «Дакладна мая думка. А потым - ты можаш сысці сёння днём? Цудоўны дзень. Прыязджайце ў Гусь, пройдземся, плануем, паглядзім, дзе мы. Можа, прагуляцца да старога касцёла? Ачысціць нашы галовы?»
  «Той, з фрэскай Doom?»
  Гэта прымусіла Джэка спыніцца. Да гэтага часу многія месцы ў гэтай вёсцы мелі такую асаблівую сувязь з ім і Сарай.
  У пэўным сэнсе ён думаў, што Чэрынгем стаў больш іх вёскай, чым хто-небудзь іншы, хто жыў тут.
  Хаця заўсёды падазроныя сёстры Баклэнд могуць аспрэчыць гэта.
  «Вядома. Грацыя на вяршыні рэчаў. Добра будзе галовы сабрацца. Я дам вам ведаць, што даведаюся пра Андэрсана».
  «І калі нас чакае такая зіма, як у мінулым годзе, нам лепш пацешыцца гэтым сонцам...»
  Потым па тэлефоне Джэк пачуў гучны голас на заднім плане — словы неразборлівыя.
  Тады Сара: «Прабачце. Што ты робіш Мы яшчэ не зусім адкрыты, і...
  Больш слоў. Пранізлівы голас з тонкага дынаміка.
  Нават абразіўны.
  Потым Сара вярнулася да Джэка.
  «Джэк, трэба ісці».
  «Раз'юшаны кліент?»
  - Не, - сказала яна без гумару ў голасе. «Я толькі што атрымаў нечаканы візіт».
  «Адкуль?»
  «Мэндзі Міртл».
  Сара панізіла голас. «І яна таксама не шчаслівая...»
  "Дзень будзе цікавы", - сказаў ён. «Убачымся тут пазней...»
  «Ты паспрачаешся».
  Потым тэлефон сціх.
  Райлі зрабіў круг ля ног Джэка.
  «Хочаш яшчэ рыску, хлопчык?» Джэк махнуў рукой у бок травяністага лугу, які цягнуўся да Рымскай дарогі на другім баку поля, дарога прамая і ідэальна абсаджаная высокімі жывымі загарадзямі.
  І Райлі не меў патрэбы ў падбадзёрванні, калі ён імчаўся да трапу, ногі ляцелі, выбягаючы на траву, сонца прымушала яго поўсць свяціцца.
  *
  «Спадарыня Міртл, можа, табе лепш прысесці.
  Сара паглядзела на Грэйс, якая зрабіла жывую версію нахмуранага эмодзі.
  Жанчына, якая стаяла ў іх офісе, была апранута ў абліпальную і элегантную чорную спадніцу і пінжак, з выразнай белай кашуляй — увасабленнем стыльнай дзелавой жанчыны.
  Але з яркімі вачыма і занадта гучным для маленькага кабінета жанчына выклікала страх.
  «Калі ласка. Сядайце. І Грэйс можа прыгатаваць нам гарбаты і...
  «Чай? Гэтая крывавая краіна з яе апантанасцю гарбатай. Для запісу, гарбачок гарбаты не робіць усё лепш.»
  Цяпер спакойна, падумала Сара.
  Сара паспрабавала яшчэ раз: «Калі ласка, сядзьце...»
  Жанчына закаціла вочы такім жэстам, які больш нагадваў, што яна круціла ўсю галаву. Потым з «Божа...» яна села на крэсла насупраць Сары.
  - І мне вельмі шкада, што ты не хочаш, але Грэйс, ты можаш прымусіць мяне...
  «Я ж не казаў, што не вып'ю кубак гарбаты, так? Вы, вяскоўцы».
  Тое, як жанчына сказала гэтае слова, стварала ўражанне, што яна прыляцела з Лондана, каб наведаць Міжзем'е.
  Сара падумала, што ёй, магчыма, трэба праверыць, ці няма ў яе камякоў глебы паміж пальцамі ног.
  «Спадарыня Міртл, я бачу, што ты вельмі засмучаная, і...
  «Якая дзіўная назіральнасць! Можаце паспрачацца, місіс Эдвардс. На самай справе - "засмучаны" не пачынае апісваць мой цяперашні стан ".
  Грэйс мітусілася на маленькай кухні.
  «І я маю да гэтага дачыненне?»
  Жанчына нахілілася бліжэй, больш падобная да драпежнай сарокі, якая збіраецца вырваць кавалак дарожнага забойства.
  «Можна так сказаць. Ты і той вялікі галамф, што размаўляў з маім бацькам, і дурны Крыспін.
  «Як наконт таго, каб вы сказалі мне, чым я магу дапамагчы?»
  Жанчына адкрыла чорны кашалёк, які толькі цяпер Сара заўважыла, што пасуе да дзелавога адзення. Рэзкі пстрычка, і залатая зашпілька адкрыла падобны на малюска кашалёк.
  Жанчына выцягнула картку.
  Яна працягнула яго Сары, быццам кавалак кардону мог зрабіць больш, чым растлумачыць усё.
  Кардон тоўсты. Высокі глянец з абодвух бакоў.
  Назва кампаніі: Interglobal Hospitality Holdings.
  Адрас у Мэйферы.
  Прыемнае наваколле.
  Яе званне: выканаўчы віцэ-прэзідэнт.
  Што можа азначаць што заўгодна. Сара ведала, што буйныя сусветныя кангламераты могуць мець больш "выканаўчых віцэ-прэзідэнтаў", чым клоўнаў у цырку.
  Нядрэннае параўнанне, ведала Сара.
  Хаця Мэндзі Міртл была - пакуль што - зусім не забаўнай.
  «Гэта кампанія, у якой я працую... кансультую. У іх ёсць грошы; яны маюць … уплыў. Яны ідэальная кампанія, каб зацікавіцца The Bell».
  Ах...
  «Каб цалкам адрамантаваць яго, вярнуць яму віктарыянскую веліч. Зрабіце гэта месцам сусветнага класа. Прынамсі, для тых, хто прыехаў пабадзяцца ў «мілы і ўтульны» Котсуолд!»
  Сара кіўнула. «Гучыць як добры план. Твой бацька павінен быць...
  Чарговы паварот галавой на 180 градусаў, на гэты раз з уздымам рук жанчыны.
  « Якраз у гэтым пытанне, разумееце. Крыспін спрабуе пераканаць майго знясіленага бацьку, што яны заробяць значна больш, калі проста знясуць яго і ператвораць у спа-гатэль. Нешта бліскучае — і ліпкае, я магу дадаць. Хто ведае, можа, ён ужо сабраў грошы».
  Цяпер надышла чарга Сары падняць руку.
  Грэйс падышла з двума кубкамі — амаль на дыбачках, нібы ішла праз міннае поле.
  «Але хіба вы ўсе не выйграеце… у любым выпадку?»
  «Вы бачылі гатэль, так? Я ведаю гульню Крыспіна. Ён запускае яго ў зямлю, так што ў рэшце рэшт ён атрымае зялёнае святло, каб рабіць тое, што ён хоча ".
  «Я бачу».
  Сара зрабіла глыток. Частка купарвасу Мэндзі Міртл пачынала набываць сэнс.
  «Тады вы двое з'яўляецеся, дапамагаеце яму. Я мяркую, што яму трэба пераканацца, што ўсё чыстае. Дык чаму б не выкарыстоўваць мясцовую версію Detectives Anonymous?»
  Няма спробы змякчыць яе пагарду. Якая чароўная жанчына.
  «Гэта — не дапамагае. Яму трэба адмовіцца ад свайго плана, а майму бацьку трэба падпісаць кантракт з Interglobal».
  І Сара здагадалася, што Мэндзі атрымае велізарны бонус, нават павышэнне па службе, калі здолее гэта зрабіць.
  Але потым у яе ўзнікла думка.
  Жанчына была лютая. Як навальніца, якая ўваходзіць у пакой. Поўная бахвальства і шуму — і нават пагроз.
  Ці можа гэта замаскіраваць той факт, што яна таксама хацела б, каб гэтае месца абвалілася?
  Праўда тут здавалася яшчэ далейшай.
  «Вы двое павінны спыніцца . Прама цяпер. Вы можаце вярнуцца да свайго маленькага webby-бізнэсу тут. І ваш сябар да ўсяго, што робяць амерыканцы ў сваёй маральнасці».
  Добра, што Джэка няма.
  «Я абмяркую гэта з «сваім сябрам». Вы застанецеся ў гатэлі?»
  Мэндзі Міртл паднялася. «Вядома. У мяне ёсць цікавасць да гэтага месца. Хіба я не даў зразумець?»
  «Крышталёва чысты».
  Мэндзі Міртл павярнулася і рушыла да дзвярэй.
  Сёння вечарам у гатэлі будзе весела.
  Але ў Сары было пытанне. На тэму, якую жанчына не падымала.
  «Спадарыня Міртл...
  Паклаўшы руку на дзвярную ручку, жанчына спынілася, ледзь павярнуўшыся да Сары.
  «Што вы думаеце пра прывід?»
  Рука жанчыны засталася на дзвярной ручцы. Яе цела замерзла.
  Але відаць было, што нечаканае пытанне паўплывала.
  Вочы жанчыны прыжмурыліся.
  Яна шукае адказ, падумала Сара.
  « Ніякага прывіда няма ».
  Сара кіўнула. Мэндзі Міртл практычна вырасла б на старым месцы. Яна павінна ведаць кожны сантыметр.
  Яе адказ вельмі цвёрды. Лагічны. І зусім правільны адказ, калі вы хочаце ператварыць маёмасць у пяцізоркавы гатэль.
  Аднак нешта ў жанчыне здавалася іншым.
  "Прыемна ведаць", сказала Сара з усмешкай.
  З гэтымі словамі Міртл пакруціла дзвярную ручку і выйшла, выйшаўшы крыху цішэй, чым увайшла.
  І калі Сара зноў павярнулася да Грэйс, яе вочы шырока расплюшчыліся, шырокая ўсмешка на твары...
  Сара павінна была пажартаваць. «Мой новы лепшы сябар!»
  І абое засмяяліся.
  OceanofPDF.com
  11. Чалавек у пакоі тры
  Джэк пастукаў у дзверы, рэзкае трыо стукнуў.
  Дастаткова рана, каб ён спадзяваўся, што няўлоўны містэр Андэрсан не пайшоў на прыгоды, якія ён планаваў у вёсцы.
  Потым Джэк пачуў гук крэсла, які скрабае па дрэве, рэзкі пстрычка таго, што, магчыма, было хутка зачыненай вечкам ноўтбука, а потым крокі.
  Але дзверы не адказваюць.
  Джэк паківаў галавой і зноў, мацней, моцна пастукаў косткамі пальцаў па тоўстых стагоддзямі старых дзвярах.
  Медная дзвярная ручка павольна круцілася, латунь была такой падрапанай і цьмянай, што амаль адпавядала паліраваным драўляным дзвярам.
  І вядома — дзверы адчыніліся ўсяго на некалькі сантыметраў.
  Калі Джэк упершыню зірнуў на містэра Андэрсана.
  Ён заўважыў дзве рэчы.
  Мужчына быў у сонечных акулярах.
  Гэта само па сабе было дзіўна, улічваючы, што ён быў у памяшканні і агульнае асвятленне ў гатэлі было ў лепшым выпадку прыглушаным.
  І пясочна-каштанавыя валасы мужчыны выглядалі … крыху наўскасяк .
  Быццам нехта паспешліва паклаў яго сабе на галаву, спадзеючыся, што хуткае размяшчэнне — таго, што некаторыя называлі «дываном» — не будзе заўважана.
  Гэта можа быць цікавым інтэрв'ю, Джэк.
  «Так. Што гэта?»
  Голас мужчыны таксама меў дзіўны тэмбр... як быццам, у адпаведнасці з сонцаахоўнымі акулярамі і парыком, голас быў часткай таго, што шукаў містэр Андэрсан.
  Адзіны погляд, які меў сэнс для Джэка, быў погляд чалавека, які рабіў усё магчымае, каб яго не пазналі.
  «Спадар Андэрсан, сям'я Міртл папрасіла мяне разабрацца ў падзеях той ночы».
  Дзверы заставаліся адчыненымі ўсяго на некалькі сантыметраў. Цяжка было зразумець, што рабілі вочы чалавека, закрытыя цёмнымі акулярамі.
  Андэрсан маўчаў.
  «Вы ведаеце? Люстра? Што ўпала? Вялікі страх, маглі кагосьці забіць».
  Пакрытая галава хісталася ўверх і ўніз, паказваючы разуменне.
  «А паколькі люстра знаходзіцца крыху ніжэй гэтага пакоя, мне было цікава, ці нельга агледзецца».
  Г-н Андэрсан азірнуўся ззаду, быццам ён быў не адзін.
  «Я быў у цэнтры чагосьці. Гэта сапраўды не...
  «Накшталт тэрмінова, містэр Андэрсан. Мы не ведаем, ці трэба ўмешвацца мясцовай міліцыі. Такім чынам, калі б я мог зірнуць - зараз - гэта было б выдатна ".
  Язык выслізнуў з рота чалавека і абмазаў вусны.
  А Джэк падумаў: ён нешта хавае.
  «Гм, добра. Дазвольце мне проста...
  Дзверы зачыніліся, і Джэк стаяў у змрочным калідоры і чакаў. Затым яна шырока адчынілася, і ў пакой увайшоў Джэк.
  Прасціны збіліся ў вузел. На камодзе стаіць паднос з гаршкам гарбаты. З пакоя адкрываўся від на плошчу, аж да мемарыяла Вялікай рэвалюцыйнай бітве, што адбылася ў вёсцы.
  Калі вуліцы Чэрынгама былі чырвоныя ад крыві паўстанцаў і раялістаў.
  Джэк на секунду абышоў пакой.
  Ён насамрэч забіваў час.
  Нічога ён не заўважыў на драўлянай падлозе ў пакоі, за выключэннем таго, што дошкі былі шырокія і дастаткова старыя, каб мець правалы і выгібы ад шматгадовага выкарыстання.
  Затым ён зноў павярнуўся да Андэрсана, які падышоў да маленькага пісьмовага стала каля акна і стаяў там, нібы прыкрываючы ноўтбук ці, магчыма, паперы побач з ім.
  «Той ноччу вы нічога не заўважылі, што адбылося?»
  Ён хутка адказаў.
  «Не. Зусім нічога. Усё было цалкам нармальна, пакуль не ўпала люстра. Потым, вядома, бязмежжа. Людзі, якія задаюцца пытаннем, што здарылася, выбягаюць са сваіх пакояў».
  Джэк усміхнуўся. «Я магу сабе ўявіць».
  Містэр Андэрсан, здавалася, вырашыў быць настолькі няўлоўным, наколькі гэта магчыма.
  Але сапраўдная сутнасць гэтага візіту стала зразумелай неўзабаве.
  «І вы знаходзіцеся ў гэтым пакоі...?»
  «Цяпер тры ночы».
  Джэк паглядзеў у падлогу.
  Калі б нехта падмануў моцныя мацавання, якія трымаюць люстру, яна была б тут жа.
  Але падлога выглядала так, быццам яе даўно ніхто не чапаў і нават не мыў.
  Потым, калі Джэк прысеў, каб прыгледзецца бліжэй, пачуўся стук у адчыненыя дзверы.
  Джэк павярнуўся.
  «Тод! Так добра, што вы змаглі прыйсці».
  Увайшоў Тод Робінсан, вясковы электрык, дасведчаны чалавек, якога Джэк лічыў сябрам.
  «Х-хто гэта?» Г-н Андэрсан сказаў.
  «Ой. Не згадваў пра гэта. Тод тут электрык. Збіраюся праверыць электраправодку, як прымацавана святло. Паглядзіце, што здарылася».
  Тод кіўнуў.
  "Але ў мяне ёсць праца..." Андэрсан пачаў ...
  Электрык — такі цёплы і прыязны, якімі яны іх робяць — падышоў да Андэрсана.
  «Цікава, што робіць з ім Тод, — падумаў Джэк.
  «Не хвалюйся, таварыш. Проста трэба падняць некалькі дошак, паглядзець-паглядзець. Дзесяць-пятнаццаць хвілін максімум ».
  Апынуўшыся ў пастцы, Андэрсан кіўнуў і павярнуўся, каб паглядзець у акно. Яго цела ўсё яшчэ загароджвала стол.
  І выклікаючы ў Джэка цікаўнасць да таго, што там было.
  Але пакуль Джэк глядзеў, як Тод нахіліўся, адчыніў скрыню з інструментамі і надзеў налобны ліхтар, замацаваны гумкай.
  А потым, схапіўшы лом і малаток, Джэк убачыў, як Тод — каб гэта выглядала нязмушана — пачаў паддзіраць дошкі падлогі менавіта там, дзе ўнізе павінна вісець люстра.
  *
  Сара пачула, як тэлефон гатэля Bell зазваніў чацвёрты раз.
  Адміністратар не самы хуткі, падумала Сара.
  Потым з моцным акцэнтам: «' прывітанне — Bell Hotel» — на званок адказалі.
  Сара спадзявалася, што парцье апынецца такім жа неэфектыўным ахоўнікам прыватнага жыцця наведвальнікаў The Bell, як яна адказвала на званкі.
  «Так, Сьюзі, ці не так? Я дапамагаў містэру Міртлу, і ён сказаў, што я павінен вам патэлефанаваць.
  На самай справе гэта не праўда, Сара ведала, але калі гэта дасць справу...
  «Добра... Так. І што менавіта ён сказаў мне рабіць?»
  «У вас ёсць інфармацыя аб усіх гасцях?»
  Сара меркавала, што гатэль яшчэ не зусім перавандраваў у дваццаць першае стагоддзе, і яны ўсё яшчэ збіралі дадзеныя на паперы.
  «Так, я ведаю. Усе правяраюцца, нам патрэбна інфармацыя».
  'Правільна. У вас ёсць містэр Андэрсан?»
  Сара пачакала, пакуль Сьюзі не пацвердзіла, што ў іх сапраўды быў такі госць.
  «Ведаеце, так?»
  «Так».
  Хм… Сара падумала, можа быць, нешта яшчэ, як быццам Сьюзі хацела зрабіць каментар, а потым ледзь змагла яго здушыць.
  «Мы спрабуем знайсці, адкуль прыходзяць усе госці».
  «Ён сказаў «Лондан».
  Цікавы выбар слова.
  «Сказаў»…
  «Такім чынам, ён даў вам адрас, пасведчанне асобы з фатаграфіяй, што паказвае, што ён жыве ў Лондане?»
  Паўза.
  Гэты чат аказаўся занадта цікавым.
  «Не зусім. Разумееце, іншы тып, іншы чалавек зрабіў браніраванне з інфармацыяй сваёй крэдытнай карты. Для містэра Андэрсана. Напэўна, гэта ягоны сябар ці што-небудзь».
  «У вас няма дадзеных містэра Андэрсана...» яна хутка змяніла тэрміналогію, «інфармацыі ў файле. Але гэты іншы чалавек...?»
  «Так, у рэшце рэшт, гэта была яго крэдытная картка».
  Сара ўбачыла, як Грэйс глядзела на яе з здзіўленым выразам твару, быццам яна ўяўляла размову.
  - Ну, тады - гэта можа дапамагчы нам - можа дапамагчы містэру Міртлу - калі вы скажаце мне, хто гэты чалавек.
  «Сапраўды? Гэта… усё ў парадку? Калі містэр Міртл так кажа, я мяркую, што гэта не можа пашкодзіць. Дайце мне форму».
  Сара магла ўявіць, як Сьюзі гартае паперы з інфармацыяй аб крэдытнай карце - напэўна, самы небяспечны спосаб захоўвання такіх даных...
  Інфармацыя…
  «А, вось яно. Нумар забраніраваў і аплаціў містэр Карл Эйс».
  Сара праверыла напісанне з Сьюзі і запісала імя.
  Адрас. Вуліца ў Chiswick, прама каля High Road House.
  Як Сара часам сумавала па тых летніх вечарах, сустрэчах за напоямі і вячэрай у рэстаране, падобным на бістро, у прыватным клубе членаў ...
  Але гэта было цэлае жыццё таму.
  «Зразумела, Сьюзі. Мяркую… гэта ўсё, што мне зараз трэба».
  Але перш чым Сара паспела пакласці трубку, у парцье было да яе пытанне.
  «Прабачце, міс. Але ці ведаеце вы... яны закрыюць гэта месца? Думаеце, я магу страціць працу?»
  На гэта ў Сары не было адказу. Безумоўна, значная колькасць людзей хацела б бачыць гэтае месца разбураным або адрамантаваным да непазнавальнасці. І куды гэта застане Сьюзі з яе картотэкай з квітанцыямі крэдытнай карты?
  «Не ўпэўнены, Сьюзі. Я думаю, што... трэба спадзявацца на лепшае».
  Гэта прымусіла жанчыну задумацца, быццам гэтая думка не прыходзіла ёй у галаву.
  Затым ярка: «Тады я менавіта так і зраблю!»
  Сара ўхмыльнулася на гэта, падумаўшы ... не магу чакаць, каб падзяліцца размовай з Грэйс.
  Але спачатку… «Дзякуй, Сьюзі… а пакуль застацца паміж намі?»
  «Так, міс».
  А потым — званок скончыўся — Сара павярнулася да Грэйс.
  «Такім чынам, «Mr. Андэрсан, пра які я тэлефанаваў... здаецца, ён можа быць кімсьці іншым».
  «Сапраўды? Фальшывае пасведчанне?»
  «Здаецца, так. Ён сапраўды нехта па імені Карл Эйс».
  І з гэтымі словамі Сара назірала, як Грэйс адвярнулася.
  Гучыць звон.
  І калі Грэйс павярнула назад.
  «Я ведаю гэтае імя Сара. Я ведаю , хто гэта».
  Імя для Сары нічога не гаварыла.
  «І ты не паверыш».
  OceanofPDF.com
  12. З дапамогай паляўнічага за прывідамі
  Зняўшы дошкі з падлогі, Джэк глядзеў, як Тод нахіліўся і — каб дапамагчы фарам — накіраваў ліхтарык у адтуліну спачатку ў адзін бок, потым у другі.
  Містэр Андэрсан выйшаў у калідор, узяўшы з сабой паперы, «каб заняцца некаторымі неадкладнымі справамі...» сказаў ён.
  Потым Тод паківаў галавой на Джэка.
  «Не ведаю, што табе сказаць, Джэк. Але ўсё выглядае добра. Некалькі гадоў таму адзін з маіх хлопцаў замяніў тут электраправодку. Гэта выглядае як яго праца. Усё акуратна і акуратна».
  «А фурнітура для люстра?»
  Тод устаў. «Вось і ўсё. Мне таксама здаецца цвёрдым, як камень. Не ведаю, як гэтая вялікая старая рэч разбілася. Але я магу вам сказаць адну рэч ... гэта адбылося не з-за няправільнай ўстаноўкі».
  «Ёсць прыкметы таго, што яго фальсіфікавалі?»
  "Цяжка сказаць, сапраўды", сказаў Тод, паківаў галавой. «Але я сумняваюся, што хто-небудзь падняў гэтую дошку з таго часу, як мой хлопец быў тут апошні раз».
  Джэк кіўнуў. Ён больш чым паважаў меркаванне Тода.
  Ён ведаў сваю справу.
  Гэта азначала, што Джэк паняцця не меў аб тым, што тут адбылося.
  «Не ведаю, што магло здарыцца?»
  Тод паківаў галавой. «Шкада, што я зрабіў. Фактычна, калі будаўнікі прыляпляюць люстру назад ... гэтыя арыгінальныя фітынгі ўсё яшчэ дастаткова добрыя для выкарыстання. Баюся, Джэк... - і тут Тод усміхнуўся, - у цябе ёсць загадка.
  Джэк засмяяўся з гэтага. «О, дзякуй за гэта!»
  У гэты момант, нібы адчуваючы, што ўварванне можа скончыцца, Андэрсан вярнуўся, моцна сціснуўшы паперы.
  «Мы тут усё скончылі? У мяне былі некаторыя рэчы, якія мне трэба было зрабіць».
  Джэк кіўнуў. Тод ужо пачаў складаць дошкі.
  «Тод, магчыма, пакінь яго адкрытым. Я магу паказаць Міртлс.
  «Вядома. Проста патэлефануй мне, калі захочаш, каб я ўсё зачыніў».
  Тод пачаў прыбіраць свае інструменты.
  Андэрсан паківаў галавой. «Вы не маеце на ўвазе, што збіраецеся пакінуць пакой ... вось так? Адкрытая яма пасярод падлогі!»
  Джэк павярнуўся да мужчыны, усё яшчэ ў сонцаахоўных акулярах з касой накладкай.
  «Ненадоўга, містэр Андэрсан. Вядома, вы можаце проста абысці яго, хм? Я ведаю, што ўладальнік гатэля захоча бачыць, каб усё было ў парадку».
  «Божа. Якое месца. Вельмі добра. Цяпер, калі вы двое...
  «Я кінуся», - сказаў Тод. «Хлопцы ўнізе чакаюць мяне».
  “Дзякуй!” - адказаў Джэк.
  І Джэк таксама быў гатовы ісці, зацененыя вочы Андэрсана глядзелі на яго.
  Калі зазваніў яго тэлефон.
  Выслізгваючы ... каб убачыць імя Сары.
  «Секунду», — сказаў ён Андэрсану.
  І ён адказаў на званок.
  *
  - Э-э... - сказаў Джэк, падыходзячы да акна пакоя. Ён мог выбрацца ў калідор для званка.
  Але Сара шукала Андэрсана.
  Прыняцце гэтага званка тут можа даць цікавы вынік.
  «Так. Такім чынам, вы знайшлі ...?»
  «Гэта была Грэйс, Джэк. Яна любіць гэтыя дзіўныя навуковыя шоу па тэлевізары. Нумар Андэрсана забраніраваў Карл Эйс. А Карл Айс — вядучы хіт-шоу «Паляўнічы за прывідамі».
  Цяпер Джэк павярнуўся, гледзячы на Андэрсана, які насамрэч уважліва назіраў за сцэнай.
  «Не жартую».
  Джэк працягваў глядзець на сонцаахоўныя акуляры, смешныя валасы.
  І ён адразу здагадаўся праўду пра Андэрсана.
  «Ну, Сара, гэта шмат што тлумачыць. Выдатная праца. І скажыце дзякуй Грэйс.
  «Я зрабіў! Але што гэта значыць?»
  «А, гэта?» Джэк засмяяўся. «Зусім не ўпэўнены. Давайце сустрэнемся пазней, як мы і планавалі. Я хацеў бы…”
  Ён зноў паглядзеў проста на жыхара пакоя, і Джэк быў упэўнены, што «Андэрсан» ведаў, што нешта адбываецца.
  «...скажыце некалькі слоў. З містэрам Андэрсанам».
  «О, я хацеў бы быць там».
  «Вы ўсё пачуеце…»
  Джэк апусціў трубку і скончыў размову.
  Затым ён падышоў да Андэрсана.
  «Ну, містэр Эйс, з чаго пачнем?»
  *
  «Вядома, што са мной не будзе?» - з усмешкай сказаў Эйс. «Ненавіджу піць у адзіноце».
  - Я баюся, што не п'ю ўдзень, - сказаў Джэк, адкідваючыся ў адзінае ў пакоі крэсла і ўважліва назіраючы за Эйсам.
  «Ніколі не на службе, а дэтэктыў?» — сказаў Эйс, зачыняючы дзверцы міні-бара і нацягваючы язычок на слоік з тонікам.
  Джэк усміхнуўся, але нічога не сказаў.
  Здавалася, Эйс адчуў палёгку, калі Джэк зламаў сваё «прыкрыццё». Ён сцягнуў з сябе накладку і адкінуў яе ў кут, потым склаў акуляры і паклаў іх у кішэню пінжака.
  Голас яго адразу памаладзеў з рэзкім лонданскім звонам.
  Яго адзінае пытанне - як, чорт вазьмі, ты даведаўся, што гэта я?
  Адказ Джэка - што "Карл Эйс", здаецца, было намінальным у гэтых краях - замацаваў іх новае "сяброўства".
  Эйс ляпнуў яго па плячы, а потым выцягнуў руку, каб стукнуць кулаком.
  Джэк праігнараваў гэты жэст.
  Цяпер ён назіраў, як Эйс выліваў тонік у шклянку джыну. Вядома, ён выглядаў больш спакойным без накладкі і акуляраў. Яго зусім лысая галава мела шаўкавісты бляск.
  Джэк задумаўся, ці адшліфаваў ён яго.
  А можа, наадварот, падумаў ён. Калі вы працуеце на тэлебачанні, трэба сачыць за блікамі.
  - Няма сэнсу прасіць лёд, - сказаў Эйс. «Не ў такім месцы».
  «Вы павінны пражыць палову жыцця ў гасцініцах».
  «Так. Палова ў гатэлях. Другая палова ў крывавых маразільных скляпах ці склепах. Усё роўна — гэта заробак на жыцьцё».
  «Наколькі я чую, добры».
  Эйс выцягнуў крэсла са стала, разгарнуў яго і сеў. Затым зрабіў вялікі глыток джыну з тонікам.
  - Не магу скардзіцца, Джэк, не магу скардзіцца, - сказаў ён. «Шоу выходзіць па ўсім свеце па кабелі і спадарожніку. Па апошніх падліках сто чатырнаццаць тэрыторый».
  - Мне трэба як-небудзь злавіць гэта, - сказаў Джэк.
  Некаторы час ніколі, падумаў ён.
  «Гэта добры фармат».
  «Раскажы мне пра гэта».
  «Што расказваць? Гульцы просяць мяне прыйсці і пашукаць прывідаў у іх дом, паб, царкву ці што заўгодна. Я з'яўляюся са здымачнай групай, наладжваю ўсё абсталяванне, застаюся на тыдзень, здымаю фільм, раблю фотаздымкі, знаходжу «прывіда», напалохаю мясцовых жыхароў і потым адпраўляюся ў дарогу. Праца выканана».
  «Знайсьці прывід? А што, калі прывіда не існуе?»
  «Вы жартуеце?» - сказаў Эйс. Затым са сцэнай падміргнуў: «Прывід заўсёды існуе, Джэк. А калі не — я пераканаюся, што гэта так!»
  «Дык... Хто цябе сюды запрасіў?»
  «Ніхто».
  «О, сапраўды? Вы тут выпадкова?»
  «Не, не. Глядзі, вось у чым справа. Дарагі стары Бэзіль — ты з ім сустракаўся, так?»
  Джэк кіўнуў.
  «Так, улетку Бэзіл звязаўся з маім агентам, спрабуючы прадаць нам новае шоу прывідаў. Ён называе гэта «Вячэра на цёмным баку».
  «І ён запрасіў вас сюды ў The Bell?» - сказаў Джэк.
  - Не, - сказаў Айс. «Я замовіў яму вячэру як госць. Інкогніта. Так што я мог назіраць, як ён працуе. Паглядзіце, ці ёсць у яго ідэі ногі, для паказухі і ўсяго іншага».
  «І робіць гэта?»
  «Калі б вы спыталі мяне пра гэта а пятай да поўначы, я б адказала. Я маю на ўвазе — я не кажу, што ён кепскі ў тым, што робіць. Але ўвесь гэты дым і люстэркі — гэта ж мінулае стагоддзе. У нашы дні ўсе, хто займаецца прывідным бізнесам, перайшлі на лічбавыя тэхналогіі».
  «Але…?»
  «Так, ну, гэты трук з люстрам? Здзівіў мяне. Гэта было нешта іншае».
  "Што вы маеце на ўвазе?"
  «Тлумачэння гэтаму няма. Тое, што ён зрабіў, было немагчыма. Абсалютна, па-чалавечы, магічна — невытлумачальна».
  «Няўжо Айс тут нешта наткнуўся», — падумаў Джэк.
  Няўжо чароўны стары Бэзіл быў тым самым, хто разляцеў гэтае люстра?
  А можа, ён падазраваў, хто гэты таямнічы «містэр». Андэрсан сапраўды быў?
  Гэта становіцца цікавым, падумаў Джэк.
  OceanofPDF.com
  13. Пытанне фізікі
  Джэк глядзеў, як Эйс падышоў да дзіркі ў дошках і прысеў.
  "Як толькі хваляванне скончылася ў тую ноч, я вярнуўся сюды і адцягнуў дыван", - сказаў Эйс. «Гэтак жа, як і вы. Я хацеў паглядзець, ці не важдаўся хтосьці з мацаваннямі».
  «А ў іх не было?»
  «Вы самі бачылі. Гэтыя дошкі не падымаліся гадамі ».
  «Можа, той, хто аслабіў люстра, зрабіў гэта знізу?» - сказаў Джэк.
  «Немагчыма. І вы гэта ведаеце. Глядзі».
  Джэк прысеў каля дзіркі, калі Эйс паказаў.
  «Балты на фітынгу праходзяць праз гэтыя чатыры адтуліны. І трымаюцца яны чатырма гайкамі. Якія прыкручваюцца зверху ».
  - Тыя самыя гайкі, якія зараз прымацаваны да нітаў унізе, - сказаў Джэк.
  «Дакладна. Мы з табой — ці не на адной хвалі?»
  «Дык, можа, потым нехта наляпіў гайкі?»
  «Ні ў якім разе. Як толькі праклятая штука ўпала, я вачэй не адводзіў. І я клянуся богам — гайкі тады былі, прыгожыя і тугія. Гэта не было сфальсіфікавана. Прынамсі, ні ў якім выпадку я не сустракаў. І я вам скажу — я бачыў кожны фокус у кнізе».
  «Але вы ўпэўнены, што гэта зрабіў Бэзіл?»
  - Напэўна , - сказаў Айс. «Што вы мяркуеце - гэта зрабіў нейкі крывавы прывід?»
  «Проста захоўваючы адкрыты розум. Гэтая гаворка Фрэдзі Роўза вельмі пераканаўчая».
  «Ой, адчапіцеся — мы з вамі абодва — мы ведаем, што ўсё гэта глупства».
  «Магчыма. Можа і не. А як наконт страху пасля абеду ўчора ўвечары - ты быў побач?»
  «Я быў тут, выпіваў начлег. Пачула мітусню, выйшла на лесвічную пляцоўку паглядзець - тая дама была, здаецца, зусім узрушаная».
  "Але вы не былі?"
  «Для таго, каб напалохаць мяне, Джэк, трэба больш, чым трохі сухога лёду».
  «Сухі лёд — значыць, вы ведалі?»
  «Вы жартуеце? Выкарыстоўваю сам».
  «Але не мінулай ноччу?»
  «Што? Навошта мне гэта рабіць? Я тут, каб паглядзець шоу Васіля, а не зрабіць сваё».
  Джэк сачыў за тварам Эйса.
  Ён казаў праўду?
  «Вы думаеце, што за гэтым таксама стаяў Васіль?» - сказаў ён.
  «Павінен быць».
  «Але чаму? Яго вялікая вячэра з прывідамі скончылася».
  «Ён затрымаўся тут, ці не так? Я мяркую, што ён вырашыў дапрацаваць стары міф пра Фрэдзі, пакуль мог. Пераканайцеся, што ён атрымае заказ на наступны год...
  «А можа, ён зрабіў гэта, каб зрабіць на вас уражанне?»
  «О так, добры. Убачылі маю маскіроўку? Не думаў пра гэта».
  «Але ты не думаеш, што тут, у The Bell», ёсць прывід?
  «Зрабі мне паслугу», — сказаў Айс, паціснуўшы плячыма.
  «І так заканчваецца ваш тэлешоу? Што вы кажаце сваім гульцам? Што гэта ўсё махлярства — прывіды не рэальныя?»
  - Божа, не, - сказаў Эйс, дапіваючы джын з тонікам. «Шоу пайшло б проста ў кошык. Не, я пужаю іх да крывавых штаноў. Я хачу , каб яны бачылі прывідаў паўсюль! І настройцеся на маё шоу, каб убачыць больш!»
  Джэк адчуваў, што заходзіць у тупік. Ён быў упэўнены, што ва ўсёй гэтай справе ўдзельнічае Айс. Але цяпер ён амаль паверыў яму, калі той сказаў, што не меў да гэтага ніякага дачынення.
  Амаль...
  Што пакінула саміх Міртаў — і Васіля. Ах, і чароўны містэр Стовер таксама.
  Але пры адсутнасці якіх-небудзь рэальных доказаў, як ён будзе высвятляць, хто стаіць за ўсім гэтым?
  Эйс падняўся і падышоў да міні-бара. Джэк глядзеў, як ён дастаў мініяцюру джыну, каб змяшаць яшчэ адзін напой.
  «Вядома, я не магу спакусіць вас, афіцэр?»
  - Дзякуй, але не, - сказаў Джэк, устаючы. «У любым выпадку я быў у адпачынку».
  «Усё, што я магу зрабіць, каб дапамагчы, проста заходзьце», — сказаў Эйс. «Я не павінен вярнуцца ў Лондан раней заўтра».
  - Дзякуй за прапанову, - сказаў Джэк.
  І ён накіраваўся да дзвярэй.
  - Апошняе, - сказаў Джэк, трымаючы руку на дзвярной ручцы. «Ці збіраецеся вы рабіць «Вячэра на цёмным баку»?»
  «Я спакусіўся. У Бэзіля ёсць ідэя закрываць кожнае шоу сеансам - разумееце? Жудасныя галасы прывідаў, дошка Ouija і іншае. Але я павінен пра гэта падумаць».
  «Вы не думаеце, што гэта спрацуе?»
  «О, я магу прымусіць гэта спрацаваць — зрабіў столькі разоў, без праблем. Сеанс — можа быць добрым тэлебачаннем. Але тыдзень за тыднем можа быць аднолькавым. Разумееце, што я маю на ўвазе?»
  І несумленна , - падумаў Джэк. Але ён гэтага не сказаў.
  Не з той ідэяй, што фармавалася ў яго галаве.
  «Да сустрэчы», — сказаў ён і пакінуў Карла Эйса піць джын з тонікам.
  *
  Калі Джэк спускаўся па лесвіцы, ён спыніўся і ўтаропіўся на карціну палкоўніка Олсопа.
  Салдат ганарліва зірнуў на яго халоднымі і цёмнымі вачыма. За яго спіной індзейскія слугі пакорліва глядзелі ў зямлю.
  Потым знізу пачуўся гук спрэчкі.
  Джэк адвярнуўся ад карціны і пайшоў у вестыбюль. Дасягнуўшы лесвіцы, ён заўважыў, што павышаныя галасы даносяцца з кабінета за стойкай рэгістрацыі.
  Праз адчыненыя дзверы ён пачуў Крыспіна і Лорэнса, а потым жаночы голас, які рыкнуў.
  Урыўкі слоў… «…будынак, а вы не маеце права!» … «затрымаўся ў мінулым, як у крывавым Батлінсе!» … «…збіваюцца на мяне…»
  Ён бачыў Сьюзі за стойкай рэгістрацыі, якая нерухома стаяла, алені ў святле фар, і прыслухоўвалася.
  Убачыўшы Джэка, яна хутка падышла да дзвярэй, каб зачыніць іх. Але ў той момант, калі яна гэта зрабіла, Джэк убачыў жанчыну ў ярка-чырвонай спадніцы і пінжаку, якая выйшла з кабінета, адштурхнуўшы яе ўбок у спешцы.
  «Не магу спытаць — хто гэта быў?» — звярнуўся ён да парцье, хоць сам меў даволі добрую ідэю.
  - Мэндзі Міртл, - сказала Сьюзі. «Сястра Крыспіна».
  Падобна на тое, што сямейная сустрэча Міртл ідзе добра, падумаў Джэк.
  Ён рушыў далей з вестыбюля, праз сталовую, а затым у прыватную сталовую, дзе адбываўся рознага кшталту рэкет.
  Памяшканне ператварылася ў будаўнічую пляцоўку.
  Тод падымаўся па лесвіцы, выцягваючы са столі кабель. Двое іншых хлопцаў стаялі на пераносных рыштаваннях, рубячы столь і сцягваючы старую тынкоўку. Усе ў масках.
  Джэк падышоў, трымаючы рот рукой, каб абараніцца ад пылу, які ўздымаўся.
  «Гэй, Тод», — паклікаў ён, дабраўшыся да падножжа лесвіцы.
  Тод спыніўся і падняў маску.
  «Джэк. Што здарылася?»
  «Хацеў даведацца з вамі пару рэчаў».
  - Вядома, - сказаў Тод, спускаючыся па лесвіцы.
  «Вы, хлопцы, позна працуеце?»
  «Трэба зрабіць да шасці. З кабелямі ўсё было, таму мы выразаем частку гіпсу, каб укласці новы кабель. Гэта таксама вельмі брудная праца».
  - Падобна на тое, - сказаў Джэк. Ён зрабіў паўзу…
  «Я папрасіў аб ласцы».
  «Вядома, страляй».
  «Я хацеў бы выкарыстаць гэты пакой сёння ўвечары для нечага — можна сказаць, асаблівага мерапрыемства. І было б выдатна, калі б вы, хлопцы, маглі пакінуць яго чыстым і акуратным. Гэта магчыма?»
  «Не разумею, чаму б і не. Вечарына-сюрпрыз?»
  - Штосьці накшталт гэтага, - сказаў Джэк, смеючыся.
  «Няма праблем, Джэк. Мы падмяцем, калі скончым, дайце яму пылесоса. Пакуль ніхто не глядзіць у столь, пакой будзе ў парадку».
  «Цаню, што Тод. У ім будзе выпіўка для вас, хлопцы, я паклапачуся.
  "Для мяне гэта гучыць добра", - сказаў Тод.
  Джэк павярнуўся, каб пайсці, потым…
  «О, Джэк, пакуль я не забуду, у нас тут быў Лоўрэнс, які прымусіў нас прайсці праз усё тое дзярмо, якое спускалася са столі. У яго ўсё гэта было на вуліцы».
  «А так?» - сказаў Джэк.
  «Знойдзена даволі шмат крышталяў, якія мы можам выкарыстаць паўторна, так што ў рэшце рэшт гэта варта зрабіць. Але таксама некалькі рэчаў, якія вас могуць зацікавіць».
  Джэк глядзеў, як Тод падышоў да раскладнога століка і схапіў старую поліэтыленавую сумку. Вярнуўся і перадаў.
  Джэк узяў яго і зазірнуў.
  «Гісторыя ў стадыі станаўлення», - сказаў Тод.
  Джэк працягнуў руку і дастаў нейкую парваную і пацёртую газету, стары ключ, некалькі выцвілых малітоўных картак.
  «Часта атрымліваюцца падобным чынам - падзенне праз дошкі падлогі. Старыя цацкі, часам нават грошы».
  Джэк кіўнуў. «Я спадзяваўся знайсці нейкую падказку, як упала люстра...»
  я баюся, што гэтыя рэчы не адкажуць на гэтае пытанне. Але музей, як правіла, возьме. Здаецца, там таксама нейкія старыя лісты».
  "Ну, дзякуй Тод", сказаў Джэк. «Я пагляджу на гэта, калі вярнуся дадому».
  Сумку ён запіхаў у кішэню пінжака.
  Зараз Джэк ведаў, што яму трэба нешта арганізаваць — калі яго маленькая «вечарынка-сюрпрыз» будзе арганізавана своечасова.
  «Можа, убачымся заўтра», — сказаў ён і накіраваўся да дзвярэй.
  «Так, да сустрэчы, Джэк».
  Перш за ўсё, падумаў Джэк.
  І ён дастаў свой мабільны і набраў нумар Сары, накіроўваючыся да выхаду.
  *
  «Сара».
  «Прывітанне, Джэк. Мы мелі рацыю? Наш містэр Эйс сапраўды Паляўнічы за прывідамі?»
  «Ён, вядома, — пачакай...»
  Ён перасёк вестыбюль, прайшоў праз падвойныя дзверы і трапіў на галоўную жвіровую дарожку, якая вяла да варот і Хай-стрыт. На вуліцы ўжо цямнела, ён туга нацягнуў куртку ад халоднага ветру.
  «Сара, ты яшчэ ў офісе?»
  «Так. Дзе ты?»
  «У гатэлі. Пытанне: што вы робіце сёння вечарам — пасля абеду?»
  «Рабіць дзяцей перад хатнімі заданнямі, у асноўным...»
  «Выдатна. Вы маглі б свабодна прыехаць у гатэль — скажам, каля адзінаццаці гадзін?»
  «Ну, так. Але крыху позна — што адбываецца?»
  «Я рыхтую невялікі план. Ты заставайся на месцы — я адразу прыйду. Мы пойдзем на гэтую шпацыр, і я ўсё растлумачу».
  Джэк выключыў тэлефон.
  Нягледзячы на вільготнае шэрае неба, ён адчуў, што яго крок амаль заскочыў, калі ён павярнуў праз жалезныя вароты гатэля «Бэл» на Чэрынгем Хай-стрыт.
  Гэта будзе адна вясёлая ноч, падумаў ён.
  OceanofPDF.com
  14. Ці ёсць там хто-небудзь?
  Сара праштурхнулася ў падвойныя дзверы гатэля «Бэл» і пайшла праз бязлюднае вестыбюль да бара.
  Яна пачула, як аднекуль з глыбіні гатэля гадзіннік адбіў адзінаццаць.
  Яна не магла бачыць, каб хто абслугоўваў за барнай стойкай, і месца было амаль пустым.
  Нядзіўна — нешматлікія госці, якія засталіся, напэўна, знойдуць больш камфорту ў сваіх пакоях у халодную восеньскую ноч, чым тут, у пыльным лаунж-бары.
  Джэк сядзеў за сталом у куце і пацягваў нешта падобнае на каву.
  «Сара».
  Яна падышла, зняла зімовае паліто і села за стол побач.
  «Хочаш кавы?» - сказаў ён. «Наш прыяцель Пэдзі Стовер дзесьці — ёсць званочак, у які можна пазваніць, каб выклікаць яго. Як у старым фільме пра дом з прывідамі».
  "Вельмі дарэчы", сказала Сара. «Але калі я п'ю каву, я ніколі не буду спаць - і гэта школьны вечар, вы ведаеце. У гэты час я звычайна ляжу ў ложку».
  «Сумняваюся, што сёння ноччу ты будзеш шмат спаць».
  «Гучыць злавесна. Дык вам сапраўды ўдалося іх угаварыць?»
  Ідэя Джэка... здавалася вар'яцкай.
  Сеанс!
  Ці можа гэта зрабіць усе сакрэты раскрытымі?
  Але яна ведала, што не варта сумнявацца ў ім.
  Джэк кіўнуў.
  «Усе?»
  «Так».
  «Як?»
  «Я толькі што сказаў, што гэта адзіны спосаб раскрыць сапраўдную праўду».
  «Дзіўна. Наколькі людзі могуць быць даверлівымі?»
  «Не забывайце — Лоўрэнс верыць ва ўсе гэтыя прывіды. І ў такой атмасферы раслі яго дзеці. Я думаю — у глыбіні душы — яны таксама вераць».
  «А як наконт Бэзіля — і Карла Эйса?»
  «Яны пагадзіліся дапамагчы. Ёсць свае прычыны, я ўпэўнены».
  «Грошы?»
  «Так, можна і так сказаць».
  «Дык які план?» сказала яна.
  - Ну, - сказаў Джэк. «Вось як я думаў, што мы згуляем…»
  І яна слухала, пакуль Джэк разглядаў дэталі, як трэнер перад вялікай гульнёй.
  *
  Джэк увайшоў у прыватную сталовую з Сарай побач і зачыніў за імі дзверы. Ён агледзеўся.
  Ідэальны.
  Пакой быў ярка асветлены — усе насценныя электрычныя свяцільні палалі.
  У сярэдзіне пакоя быў пастаўлены круглы абедзенны стол.
  Вакол яго сем месцаў, як ён загадаў. Адміністратарка Сьюзі была рада дапамагчы: «Што заўгодна, калі гэта азначае, што я магу захаваць працу», — сказала яна.
  На стале ён убачыў перакулены шклянку і чатыры цяжкія белыя свечкі. У адваротным выпадку цёмная дубовая паверхня была пустая.
  Як і астатняя частка пакоя.
  Акрамя адной відэакамеры прафесійнага выгляду, усталяванай на штатыве ў некалькіх футах ад стала.
  Ніякіх прыкмет будаўнікоў або іхняга смецця з пачатку дня.
  Тод, як заўсёды, трымае слова.
  Толькi дзiрка ў столi прама над сталом i вытраўлены канал, якi цягнуўся да адной сцяны, паказвалi працу, якую яны рабiлi.
  «Не зусім жудасна», - сказала Сара.
  Джэк павярнуўся да яе. - Не, - сказаў ён. «Пакуль не. Я думаў, што мы абодва павінны як след агледзець пакой, перш чым пачаць. Я папрасіў астатніх пачакаць майго рашэння».
  «Што-небудзь асаблівае, што я павінен шукаць?»
  «Правады. Маленькія калонкі. Агні. Люстэркі».
  "Я не думала, што гэта будзе так відавочна", - сказала Сара.
  - Вы здзівіцеся, - сказаў Джэк. «Чараўнікі спадзяюцца на вельмі слабы святло — большасць фокусаў можна раскрыць, проста націснуўшы на выключальнік святла».
  «Думаеш, Бэзіл можа паспрабаваць зладзіць што-небудзь сёння вечарам?»
  - Мяне хвалюе не Бэзіл, - сказаў Джэк. «Я думаю, што ў гэтым месцы працуе больш чым адзін… як бы мы гэта назвалі… «прывід».
  Ён асцярожна прайшоўся па пакоі, правёўшы рукамі па сценавых панэлях і карнізах, а Сара прысела на кукішкі і правярала ніжні бок стала.
  Ён бачыў, што аканіцы былі зачынены. Сцены былі чыстыя, агонь гарэў — так што ў грудку коміну нельга было нічога схаваць.
  Ён зазірнуў у вялікае пазалочанае люстэрка. Унізе, на каміннай паліцы, стары вагонны гадзіннік паказваў чвэрць на поўнач.
  Джэк скончыў свой тур па пакоі і далучыўся да Сары за сталом.
  «Што-небудзь?»
  - Не, - сказала яна. «Хоць, калі б я быў Лоўрэнсам, я б пагаварыў з яго прыбіральшчыцай — унізе гэтага стала горш, чым у мяне на кухні».
  Джэк засмяяўся. - Добра, - сказаў ён. «Няхай шоу пачнецца».
  І ён падышоў да дзвярэй і адчыніў іх. З іншага боку, у галоўнай абедзеннай зоне, ён мог бачыць сваіх гасцей сённяшняга вечара, як назваў яго Васіль.
  - Дамы і спадары, - сказаў Джэк і адышоўся ўбок. «Калі ласка, праходзьце і сядзьце за стол».
  Ён глядзеў, як яны ўваходзілі адзін за адным.
  Першы — Лоўрэнс Міртл.
  - Цудоўна добра, - сказаў стары з усмешкай, нечакана стукнуўшы Джэка па спіне. «Якія жаўрукі, а, Джэк?»
  За Лорэнсам — Крыспін. Ён прайшоў міма, ледзь кіўнуўшы. Мэндзі Міртл рушыла ўслед. Джэк убачыў, як яна хмурылася на Сару.
  Пэдзі Стовер згорбіўся побач. Ён стомлена ўздыхнуў.
  «У мяне ёсць справы лепш, чым удзельнічаць у гэтай крывавай шарадзе», - ціха прашыпеў ён, прашургаючы міма.
  - Вядома, Пэдзі, - з усмешкай сказаў Джэк. «Але мы не змаглі правесці вечарыну без вас».
  Далей прыйшоў Карл Эйс, які хітра падміргнуў Джэку, перш чым накіравацца проста да відэакамеры.
  Джэк глядзеў на яго, як ён пстрыкаў пераключальнікамі і круціў аб'ектыў тварам да стала.
  Нарэшце — сам Бэзіл Уістлтуэйт, смяротна сур'ёзны і са скураным партфелем у руках.
  «Гэта ўсе, містэр Брэнан», - сказала Сьюзі, якая адна стаяла каля дзвярэй у галоўную сталовую.
  Потым нахілілася і прашаптала: «Жадаю ўдачы!»
  - Дзякуй, Сьюзі, - сказаў Джэк. «Я зараз зачыню дзверы. Дык калі б ты мог проста зрабіць, як мы сказалі, — пераканацца, што дзверы застаюцца зачыненымі — нягледзячы ні на што — і пачакаць, пакуль я пастукаю, перш чым ты іх адчыніш?»
  «Так, не хвалюйцеся. Зробім!»
  Ён кіўнуў ёй, потым моцна зачыніў дзверы і апошні раз павярнуўся, каб праверыць пакой.
  Удзельнікі акцёрскага складу ўсе былі на сваіх месцах і сядзелі ціха.
  Ён чакаў, трымаючы руку на выключальніку святла, пакуль Васіль адчыніў свой партфель і дастаў блакнот і ручку. Ён паклаў прадметы на стол перад сваім месцам.
  Потым Джэк назіраў, як ён здымае складзеную дошку, якую адчыніў і акуратна паклаў у цэнтр стала.
  Дошка Ouija!
  «Спадарыня Эдвард, — сказаў Базыль, адступаючы ад стала. «Калі вы можаце запаліць свечкі, калі ласка, я растлумачу дошку нашым калегам-шукальнікам праўды».
  Джэк убачыў, як Сара ўстала і абышла вакол стала. Адну за адной яна запаліла чатыры свечкі і вярнулася на сваё месца.
  «Сёння ўвечары я ваш медыум», — сказаў Базыль. «Калі дух жадае з намі размаўляць, я прадстаўлю яго — або яе. Затым мы ўсе разам пагаворым, выкарыстоўваючы дошку. Шклянка пяройдзе да «Так» або «Не» і ад літары да літары ў залежнасці ад неабходнасці, каб выкласці словы нашага духа. Гэта зразумела?»
  Джэк уважліва назіраў за групай. Пэдзі, Крыспін і Мэндзі буркнулі свае адказы, але ўсе трое выглядалі раздражнёнымі. Лоўрэнс усё яшчэ выглядаў усхваляваным. Сара не спускала вачэй з астатніх, насцярожана.
  «Спадар Брэнан, ты можаш патушыць святло, - сказаў Бэзіл, седзячы на сваё месца.
  Джэк пстрыкнуў выключальнікам.
  Спатрэбілася секунда, пакуль яго вочы прывыклі. Калі яны гэта зрабілі, і ён азірнуўся ў другі бок пакоя, ён адчуў сябе так, быццам трапіў у дзевятнаццатае стагоддзе.
  Стол быў нізкім купалам святла ў цемры пакоя. Чатыры свечкі, здавалася, збліжалі групу, святло іграла на іх тварах.
  На чатырох сценах іх цені вымалёўваліся і калыхаліся, як пачвары. У адзін момант атмасфера стала злавеснай і пагрозлівай.
  З аднаго боку Джэк усё яшчэ бачыў малюсенькі чырвоны агеньчык, які свяціўся на камеры Эйса.
  Ён падышоў да стала і сеў на вольнае месца насупраць Сары.
  Ён злавіў яе погляд - на яе твары з'явілася паўусмешка - потым знарочысты ўрачысты выраз.
  Ён зрабіў свой самы сур'ёзны твар і глыбока ўздыхнуў.
  Гадзіннік на каміннай паліцы пачаў біць.
  Апоўначы…
  *
  «Дамы. Спадары. Калі ласка, пакладзіце рукі на стол, - пасля паўзы сказаў Васіль.
  Джэк так і зрабіў — і глядзеў, як іншыя падпарадкоўваліся, расплюшчыўшы вочы пры слабым асвятленні.
  «А цяпер, калі ласка, вазьміцеся за рукі, каб зрабіць круг вакол стала».
  Джэк варухнуў рукой у мігатлівым святле свечкі. Злева яго рука злучылася з рукой Мэндзі — элегантная, дагледжаная.
  Ён заўважыў, як яна закаціла вочы на гэты жэст.
  Справа ад яго — тонкая, пакрытая жылкамі рука Лорэнса Міртла.
  Становіцца прыгожым і прывідным, падумаў Джэк.
  «Мы сабраліся сёння вечарам у міры. Каб пагаварыць з любымі духамі, якія ў турбоце або якія, магчыма, захочуць пагутарыць з намі, - сказаў Базыль больш шырокаму пакою, яго голас рэхам даносіўся з цемры.
  У паўзмроку Джэк бачыў, што вочы Бэзіля заплюшчаны.
  «Духі!» — сказаў Васіль, раптам павысіўшы голас. «Мы не жадаем зла, і мы разумеем, што мы цалкам у вашых сілах!»
  Зараз у пакоі — поўная цішыня. Джэк чуў ціхае дыханне Лоўрэнса побач з ім, роўнае рыпенне. Насупраць, паміж Крыспінам і Пэдзі, ён убачыў вочы Сары, якія бегалі па стале, разглядаючы ўсё.
  Нічога не пройдзе міма яе, падумаў Джэк.
  Добра.
  «А цяпер...» ціха сказаў Бэзіл, расплюшчыўшы вочы, прыбраўшы рукі з круга і паставіўшы перавернуты шклянку ў цэнтр дошкі Уіджа.
  «Крыспін і Мэндзі, калі ласка, злёгку прыкладзеце пальцы да шкла. Усе астатнія — прашу трымаць рукі на стале».
  "Дзе мы можам іх убачыць, добра і лёгка", - падумаў Джэк.
  Крыспін і Мэндзі пацягнуліся і паклалі першыя два пальцы правай рукі на шклянку.
  «Гатовы?» - сказаў Васіль, гледзячы на брата і сястру ўстойлівым позіркам.
  Джэк убачыў, як яны абодва кіўнулі.
  Якія б сумневы ні былі ў гэтых двух, браты і сёстры цяпер, безумоўна, выглядалі раздражнёнымі.
  «Тады мы пачнем», сказаў Васіль, зноў заплюшчыўшы вочы.
  Потым Джэк убачыў, як Бэзіл падняў твар так, што святло свечак прымусіла цень монстраў зноў замаячыць на сцяне за ім, і ён крыкнуў хрыплым голасам:
  «Там ёсць хто-небудзь...?»
  OceanofPDF.com
  15. Праўда выйдзе
  Сара азірнулася на сваіх калег-сеансістаў, іх вочы глядзелі на шкло і дошку Уіджа.
  Даўным-даўно, калі яна вучылася ў Чэрынгемскай агульнаадукацыйнай школе, яна ўдзельнічала ў вельмі п'яным сеансе, дзе шкло варухнулася.
  Але толькі таму, што яна рухалася, калі пытанні вагаліся аб таемным каханні ўсіх за сталом — і яна атрымала адказы, якія шукала.
  Яе ніколі не пераконвалі ў тым, што паранармальныя з'явы - гэта не што іншае, як самаўнушэнне або падман.
  І яна не чакала ўбачыць сёння ўвечары нічога, акрамя гэтага.
  Але калі шкло пачало хутка рухацца васьмёркай вакол дошкі, яна не магла не адчуць штуршка.
  Ці маглі гэта рабіць толькі іх пальцы?
  - Што за... - сказаў Крыспін. «Мэндзі, ты рухаешся!»
  "Я не", сказала Мэндзі. «Вы!»
  «Ну, сам ён не рухаецца, - сказаў Крыспін. «Гэта смешна».
  Сара паглядзела на яго — і на Мэндзі. І брат, і сястра выглядалі здзіўленымі — і напалоханымі.
  "Ім рухае дух", - ціха сказаў Лоўрэнс.
  - Дайце нам адпачыць, - прамовіў Пэдзі Стовер пад нос.
  «Ціха!» Затым: «Там ёсць хто-небудзь?» - паўтарыў Базыль, утаропіўшы вочы на шкло, якое хісталася з боку ў бок дошкі.
  Сара ўбачыла, як шкло хутка павярнулася па дошцы і вакол яе.
  Потым ён спыніўся: прама над словам «Так».
  Міртлс уздыхнуў.
  Эфектыўная маленькая хітрасць, падумала яна.
  І: гэта павінна быць хітрасць.
  Сара паглядзела на Джэка. Ён усміхнуўся ёй і падняў бровы, нібы кажучы: «Хто б у гэта паверыў?»
  «Дух, ты хочаш мець зносіны з намі?» — сказаў Васіль.
  Была паўза, перш чым шкло зноў узляцела на сваім шалёным кручэнні. Сара ўбачыла, як Крыспін і Міртл недаверліва пераглянуліся.
  Потым шкло зноў рэзка спынілася — на «Так».
  — Добра, — сказаў Васіль. «Дух, можна спытаць тваё імя?»
  Не пасьпеў ён закончыць пытаньне, як шкло зноў выбухнула. Але цяпер яго рух быў прамым — прамымі, хуткімі лініямі. Сара глядзела, як ён пераляцеў на літары і спыніўся.
  «Ліст — калі ласка?» — сказаў Базыль, пацягнуўшыся да нататніка і ручкі.
  «Ф», - сказала Сара.
  Шкло зноў стрэліла і спынілася.
  «Р», - сказаў Лоўрэнс. Шкло зноў заварушылася.
  «Э», — сказала Сара.
  «Дазвольце мне адгадаць», — сказаў Пэдзі Стовер, пакуль усе глядзелі, як шкло рухаецца зігзагам па дошцы. «D» — «D» — «Y».
  - Фрэдзі, - сказаў Бэзіл ціхім голасам.
  Калі гэта быў яго трук, ён быў выдатным акцёрам.
  - Сюрпрыз, сюрпрыз, - сказала Мэндзі.
  - Дрэнь, - сказаў Крыспін. «Вы прымусілі гэта сказаць!»
  «Я не!»
  «Мне трэба ціха!» - сказаў Базыль, зірнуўшы вачыма на малодшую Міртлз. «Я настойваю — балбатні быць не можа».
  Сара агледзела стол. Усе нахіліліся наперад, уважліва сочаць за шклянкай.
  - Фрэдзі, - сказаў Базыль. «Мы вітаем вас і дзякуем, што прыйшлі паразмаўляць з намі».
  «Дарагі, о божа,» сказаў Стовер.
  Васіль праігнараваў яго. «Ці можам мы задаць вам некалькі пытанняў?»
  Шклянка кінулася на «Так».
  - Гэта не я , - сказаў Крыспін.
  - І гэта таксама не я, - сказала Мэндзі.
  Сара паверыла ім.
  Але тады гэта павінен быць Васіль.
  Але як?
  - Фрэдзі, - сказаў Базыль. «Хто прымусіў упасці люстра?»
  Шкло перасекла дошку. Сара глядзела, як прамаўляецца: Я ЗРАБІЛА.
  Яна пачула, як хтосьці ўздыхнуў за сталом.
  «Чаму?» — сказаў Васіль.
  Зноў шкло перакрэсліла літары.
  РАСКРЫЦЬ ПРАЎДУ.
  «Ой, я здаюся!» - сказала Мэндзі, і Сара назірала, як яна адсунула шклянку і села ў крэсла. «Гэта ўсё хлусня і лухта! Ты проста пераносіш шкляны Крыспін, таму што хочаш адпудзіць усіх клятых гасцей, каб можна было разбіць гатэль і пачаць зноўку — з табой на чале!»
  «Гэта няпраўда ! І ўвогуле - што табе да гэтага клятага гатэля, табе не цярпелася з'ехаць...
  - Глупства, - сказала Мэндзі. «Гэта месца — мой дом, і мне больш важна бачыць...»
  "Мэндзі, Крыспін - калі ласка, калі ласка, памятайце, што з намі госць".
  «Госць?» - сказала Мэндзі.
  «Фрэдзі — супакой яго душу», — сказаў Бэзіл. «Я прашу вас, зрабіце круг яшчэ раз, мы павінны аб многім яго спытаць».
  "Ні ў якім разе", сказала Мэндзі. «Не з… ім ».
  Сара ўбачыла, як Джэк нахіліўся наперад.
  - Васіль, - сказаў ён. «Не супраць, калі я зраблю прапанову? Чаму б нам з табой не ўзяць чарку?»
  Яна назірала, як Васіль разважае над гэтым. «Так, гэта магчыма», - сказаў ён. «Нават пераважней. Але хто будзе гаварыць з Фрэдзі?»
  - Я буду, - сказала Сара і ў мігатлівым святле свечак убачыла, як Джэк усміхнуўся ёй.
  Веруючы ці не, у яе таксама былі пытанні да Фрэдзі!
  — Добра, — сказаў Васіль. «Калі ты будзеш гатовы, Джэк».
  Сара ўбачыла, як Джэк паклаў пальцы на шкло. Потым, калі Бэзіл зрабіў тое ж самае, яна глыбока ўдыхнула і задала першае з пытанняў, якія яны з Джэкам адрэпеціравалі.
  - Фрэдзі, - сказала яна ў паветры. «У мяне ёсць да вас яшчэ некалькі пытанняў. Хто разбіў збан?»
  Была паўза — потым яна ўбачыла, як шкло варухнулася.
  Джэк паглядзеў на яе; ягоны выраз... гэта не я!
  EISS.
  Яна паглядзела на Джэка. Ён не называў Айса ў якасці падазраванага. Можа, ён перадумаў?
  Але твар Джэка быў пустым.
  «Эйс», — сказала яна і павярнулася да аблічча Карла Эйса, які толькі што бачны ў цемры камерай. - Такім чынам, містэр Эйс, вы былі на гарышчы перад віктарыянскай вячэрай?
  «Ну, добра», — пачуўся бадзёры голас Айса. «Вінаваты ў прад'яўленым абвінавачанні».
  «Але чаму?» - сказала яна.
  «Прызнацца, я хацеў паглядзець, як адрэагуе Васіль, калі ён не цягне за ўсе вяроўкі. Дарэчы, ты быў выдатны, Васіль.
  «Даражэнькі, о, мілы», — сказаў Васіль.
  - Дзеля цікавасці, - сказаў Джэк, - як ты гэта зрабіў? Пажарная лесвіца так высока не праходзіць».
  - За гардэробам ёсць дзверцы, якія вядуць да лесвіцы для прыслугі, - пачуўся голас Эйс. - Пэдзі сказаў мне пра гэта - за пяцьдзесят фунтаў - ці не так, Пэдзі?
  - Нешта падобнае, - сказаў Пэдзі з сядзення побач з Сарай.
  «Ты ніколі не казаў мне, Стовер», - сказаў Крыспін, нахіліўшыся да Сары, каб паглядзець на яго.
  - Ці я, - сказаў Лоўрэнс насупраць.
  - Не твая справа, - сказаў Пэдзі. «Я магу мець свае сакрэты, ці не так?»
  «Давайце пойдзем далей, так?» - сказала Сара.
  Яна пачакала, пакуль спыніцца буркатанне за сталом, потым, ледзь прыкметна падміргнуўшы Джэку, задала наступнае пытанне. - Фрэдзі, - сказала яна. «Хто з'явіўся ў тумане?»
  Яна глядзела, як шклянка кідаецца ўзад і ўперад па стале. У Джэка была добрая ідэя, хто вінаваты ў прывідным з'яўленні напярэдадні вечарам. Цяпер паглядзім, ці меў ён рацыю...
  Яна выклала літары: «СТАВЕР. Такім чынам, Пэдзі, што ты скажаш?»
  «Справядлівы паліцэйскі», — сказаў ён. «Але законы не парушаныя. Ніхто не пацярпеў». Ён надзеў кепскую сілу: «Жаўрук, а? Як і ўся гэтая лухта...
  - Не ўпэўнены, што дама, якую ты напалохаў, пагодзіцца з табой, Пэдзі, - сказаў Джэк.
  «Учора вечарам яна атрымала бясплатны абед», — паціснуў плячыма Пэдзі. «Не можа быць дрэнна».
  У якасці кампенсацыі або пакарання? - падумала Сара.
  - Але чаму ты гэта зрабіў, Пэдзі? - сказаў Лаўрэнцій.
  «Крыспін папрасіў мяне. Даў мне пяцьдзесят фунтаў, праўда.
  "О, сапраўды?" - сказала Сара, павярнуўшыся да Крыспіна. «Чаму?»
  «Працягвайце тэму крывавых прывідаў. Падумалі, што нам патрэбны належны прыцэл. Крыху больш драматычна для гасцей, разумееце? Трэба нешта зрабіць, каб гэта месца было забраніравана і працавала!»
  — Глупства, — сказаў Лорэнс. «Смецце! Я ведаю, чаму вы гэта зрабілі, малады чалавек — таму што вы хочаце разбурыць гэтае месца, а адпудзіць кліентаў — лепшы спосаб зрабіць гэта!»
  «Гэта няпраўда, тата!»
  - Гэта так, - сказала Мэндзі.
  Сара паглядзела на Джэка. Здавалася, сеанс сапраўды працуе вельмі добра.
  "Ціха, калі ласка", сказала яна. Потым Сара зноў пачакала, пакуль усё бурчанне сціхне. «Фрэдзі, дзякуй за адказы на нашы пытанні. Ці можам мы спытаць яшчэ некалькі?»
  Шкло кінулася папярок на «Так», а затым вярнулася ў цэнтр.
  Фрэдзі, безумоўна, быў балбатлівым духам.
  Дакладней… Джэк выдатна спраўляўся з тым, каб накіраваць шкло на адказы, ад якіх усе трымаліся адзін аднаму за горла!
  «Што будзе з гатэлем?» - сказала Сара.
  - Э-э, лепей бы вы не пыталіся пра гэта, міс... - сказаў Лорэнс. «Бачыш...»
  Але шкло пачало рухацца.
  «ГАТЭЛЬ... ПРАДАЕЦЦА...» — прамовіла Сара. «Каму?»
  «МІЖГЛОБАЛЬНАЯ», — прачытала яна.
  — Міжглабальны, — сказаў Крыспін. «Хто яны, чорт вазьмі?»
  І не паспела Сара задаць пытанне, як шклянка прамчалася па стале, нібы спяшаючыся адказаць на пытанне.
  «МЭНДЫ», — прачытаў услых Крыспін дрыготкім голасам. «Мэндзі? Што гэта значыць? Тата?"
  «Гэта азначае, дарагі хлопчык, што я вырашыў прадаць сваю долю ў The Bell вашай сястры», - сказаў Лоўрэнс.
  «Не!» - сказаў Крыспін, падымаючыся на ногі. «Але вы сказалі, што пойдзеце са мной!»
  Сара са здзіўленнем глядзела, як ён працягнуў руку і зняў дошку са стала.
  Шкло закруцілася ў паветры і разбілася аб зямлю.
  Свечкі рассыпаліся і патухлі.
  *
  А потым — у блізкай цемры — нібы ніадкуль узляцеў халодны вецер, які разнёс па стале клубы сажы з каміна, разбіў аканіцы і вокны, шкло выбухнула ў пустую прастору пакоя за імі. усё.
  Паветра напоўнілася крыкамі і людзі разышліся, Сара адсунула крэсла ўбок і кінулася да накрыўкі стала, цьмяна ўсведамляючы рукі Джэка, якія цягнуліся да яе, калі ледзяны вецер пранёсся праз увесь пакой, патушыўшы ім равучы агонь. як усё пацямнела.
  OceanofPDF.com
  16. Паведамленне з іншага боку
  Джэк адпусціў Сару, а потым адступіў назад і ўстаў.
  Вецер наляцеў, як грукат, забіваючы свечкі і палаючы камін.
  Але цяпер усё было ціха.
  Ён дастаў мабільнік і запаліў святло.
  Паставіўшы яго на стол перад сабой, святло кінула яму ў твар.
  Павінен выглядаць жудасна, падумаў ён.
  Усе астатнія былі ў цемры. Але ніхто не спрабаваў вылезці з пакоя: адзін за адным ён глядзеў, як яны падымаліся на ногі, змахваючы з сябе пыл.
  «Усё ў парадку?» - сказаў ён.
  Ён бачыў цёмныя контуры людзей, якія папраўлялі крэслы і вярталіся да стала.
  «Гэта... было чортава дзіўна», — сказаў Пэдзі, паказваючы на відавочнае.
  «Ці не можам мы запаліць праклятыя агні?» - сказала Мэндзі.
  Але Крыспін ужо пачаў карыстацца запальнічкай, каб зноў запаліць некалькі свечак.
  Джэк убачыў, як Лорэнс Міртл выцірае твар насоўкай. «Божа Божа», — сказаў ён. «Надзвычайны. Як вы думаеце, я нешта сказаў?»
  «Калі духоўны свет пакрыўджаны, ты заўсёды будзеш адчуваць яго моц», — сказаў Васіль.
  Джэк глядзеў, як Сара падышла да разбітых вокнаў і зачыніла іх, потым таксама зачыніла аканіцы.
  «Нездарма Чэрынгем называюць ветранай вёскай», — сказала яна, вярнуўшыся да стала і добра кіўнуўшы яму.
  Спакойны, як заўсёды, падумаў Джэк.
  «Гэта было цудоўнае шоў, Бэзіл», — сказаў Айс, гледзячы на камеру. «Вецер знёс праклятую рэч».
  - Сёння ўвечары гэта нам больш не спатрэбіцца, - сказаў Джэк. «Гэты сеанс скончаны - ты не думаеш, Базіль?»
  "Я баюся, што так", сказаў Базыль. «Калі пярсцёнак разрываецца, губляецца сувязь са светам духаў».
  «Таксама час, - сказаў Крыспін, накіраваўшыся да выключальнікаў святла. «Сёння вечарам тут вымыта дастаткова бруднай бялізны — ты задаволены, Брэнан?»
  «Я, вядома,» сказала Мэндзі. «Выратую мяне ад неабходнасці распавядаць вам пра гатэль».
  Джэк глядзеў, як Крыспін пстрыкае выключальнікамі, і пакой напаўняецца рэзкім электрычным святлом.
  Джэк азірнуўся: на падлозе яшчэ ляжалі раскіданыя крэслы і паўсюль была сажа. Мэндзі дапамагала бацьку ўстаць.
  Васіль выглядаў так, нібы прайшоў праз запоўненую чарніламі аўтамыйку.
  Стовер стаяў, склаўшы рукі, - несумненна, думаючы пра беспарадак, які яму трэба будзе прыбраць да раніцы.
  Здавалася, Сара пазбегла хмар сажы, але ён бачыў, што яе нешта турбуе. Яна нерухома стаяла каля стала тварам да каміна.
  Ён сачыў за яе позіркам да пазалочанага люстэрка.
  Дзе ён мог бачыць словы, напісаныя сажай на шкле. Напісана старанна, нібы палец у сажу, і кожная літара, павольна, ідэальна складзеная.
  Што за…?
  Ён дакладна ведаў, што ніхто не хадзіў да агню — і, безумоўна, ніхто не паспеў напісаць паведамленне.
  - Божа мой, - сказаў Базыль, далучыўшыся да яго.
  «Што, чорт вазьмі?» - сказаў Крыспін.
  Джэк падышоў бліжэй да люстэрка і прачытаў словы ўслых.
  « Прачытай ліст ».
  «Што гэта значыць, Васіль?» - сказаў Лаўрэнцій.
  - Паняцця не маю, - сказаў Базыль.
  Джэк павярнуўся і павярнуўся тварам да астатніх.
  "Ну, я думаю, што так", - сказаў ён.
  Затым ён палез у кішэню курткі, дастаў поліэтыленавы пакет, які даў яму Тод, і дастаў пацёрты канверт.
  Джэк высунуў ліст з канверта.
  «Мой сябар Тод знайшоў гэта, калі працаваў над люстрай. Напэўна, ён быў схаваны ў падлозе наверсе».
  Джэк паглядзеў на астатніх.
  Шмат сакрэтаў толькі што выбухнула ў пакоі.
  Крыспін, верагодна, ужо планаваў, як спыніць продаж.
  Наперадзе маса судовых бітваў...
  Але Джэк ведаў, што гэта важна.
  Калі б Фрэдзі існаваў, - падумаў ён, - ён хацеў бы скончыць вечар такім чынам.
  З праўдай.
  *
  - Дарагая мая Эмілі, - пачаў Джэк. «Пішу на хуткую руку! Палкоўнік пагражаў мне жыцьцём, калі я калі-небудзь зноў з вамі буду мець зносіны».
  «Эмілі? Эмілі Олсоп?» Лаўрэнцій сказаў.
  Джэк кіўнуў.
  Сара паглядзела на карціну першапачатковых уладальнікаў на далёкай сцяне… Палкоўнік Алсоп, яго жонка — розніца ва ўзросце відавочная.
  - працягваў Джэк.
  «Але мне ўсё роўна. Наша каханне мацней любых пагроз. Мы ўцячэм, ты і я, і будзем разам назаўжды. Сустрэнемся сёння вечарам каля каменнага круга на ўзгорку Мабс. Мы пакінем гэтую маркотную вёску Чэрынгем. Я буду чакаць цябе, мая мілая Эмілі!»
  «Нехта планаваў збегчы з жонкай палкоўніка?» — сказаў Васіль.
  Сара ўжо прыдумала наступную частку.
  «Не хто-небудзь , Васіль. Гэты ліст падпісаны… «ваш любімы Фрэдзі».
  А потым вокны зноў расчыніліся — толькі на гэты раз вецер быў для Сары цёплым, ветрык — мяккім.
  Вядома, я зачыніла іх, падумала яна. Можа, загваздка зламалася…
  «Але ліст? Гэта павінна азначаць…» — спытаў Крыспін… «Эмілі ніколі не сустракала Фрэдзі, ніколі не ўцякала…?»
  «Не. Таму што я мяркую, што палкоўнік Алсоп перахапіў яго. На самай справе, я магу паспрачацца, што ён сустрэў Фрэдзі на вяршыні таго ўзгорка. Ведаючы, наколькі добры палкоўнік быў спрытным са стрэльбай, я мяркую, што калі б мы правялі там дастаткова раскопак, то знайшлі б цела Фрэдзі.
  Яшчэ адзін лёгкі ветрык.
  Чаму пяшчотны? Сара падумала.
  Потым… адказ.
  Калі б яна паверыла.
  Калі б яна магла ў гэта паверыць...
  Праўда выплыла. Гісторыя Фрэдзі, таямніца яго забойства. І гісторыя яго вялікага кахання.
  Праз сто гадоў.
  Яна здагадалася - у прывідных выразах - Фрэдзі можа вольна сысці.
  Ці не так гэта працавала?
  А можа , — падумала Сара, гледзячы на Джэка, які цяпер здаваўся хутчэй чараўніком, чым дэтэктывам, — Фрэдзі проста захацеў застацца і паглядзець, што будзе са старым домам?
  «Гэта ўсё мае сэнс», - сказаў Лоўрэнс, устаючы.
  - Сьюзі, - гучна сказаў Джэк. «Вы можаце адкрыць дзверы зараз».
  Ён зноў павярнуўся да Міртлаў.
  «Не думаю, што Фрэдзі цікавіцца, хто з вас будзе кіраваць гэтым месцам. І калі на тое пайшло…”
  Джэк падышоў да Сары.
  «Я таксама».
  І, памахаўшы Айсу і яго фотаапарату, Джэк вывеў Сару ў вестыбюль гатэля, міма шырока расплюшчанай Сьюзі, якая — хоць яе і не было ў пакоі — магла б расказаць пра што сваім сябрам.
  *
  Калі Сара выйшла на вуліцу, стоячы каля сваёй машыны, яна націснула кнопку, каб разблакаваць яе, а потым павярнулася да Джэка.
  Але яна не ўвайшла.
  «Дык скажы мне, Джэк. Толькі паміж намі. Вы "накіравалі" гэты шклянку, каб атрымаць гэтыя адказы. Я маю на ўвазе, пасля таго, як вы нейкім чынам высветлілі, хто што зрабіў. так?»
  Джэк усміхнуўся, потым адвёў вочы.
  Быццам разважаў, што яму адказаць.
  «Хацелася б сказаць, што гэта праўда...»
  «Джэк. давай ! Вы не кажаце мне, што прывід Фрэдзі растлумачыў усе гэтыя адказы?»
  Джэк паківаў галавой.
  «Вы ведаеце, што я выхаваны каталіком, так? Вялікія вернікі ў замагільнае жыццё, анёлаў, дэманаў, рай і пекла. Такім чынам, у той час ... прывіды не былі асаблівай нацяжкай».
  «У той дзень. Але цяпер?»
  «Дык вось што я вам скажу. Ці мог я мець на ўвазе гэтыя адказы? А можа, Васіль? І мы падсвядома штурхаліся вакол гэтага шкла…»
  Ён перавёў дыханне. Ноч стала халоднай. Зіма чакала свайго часу.
  «Можа быць».
  « Павінен быў быць», - сказала Сара.
  «А вокны? Аканіцы адчыняюцца?»
  "Сёння ветраная ноч", - сказала Сара. «Што перашкаджае Васілю мець сябра на вуліцы? Вы чулі, Стоўвер - пяцьдзесят фунтаў, здаецца, цяперашні курс.
  - Магчыма, - сказаў Джэк. «Як наконт паведамлення на люстэрку? Ліст?»
  “Фокусы фокусніка. Паведамленьне ўжо напісанае — на яго проста сажа ліпне».
  «Добра...» сказаў ён.
  Але потым ён крыху нахіліўся да Сары.
  Гэты крок ... сігналізуе пра нешта сур'ёзнае.
  Нават прымусіў яе затаіць дыханне.
  "Але я клянуся - усё, што я зрабіў, гэта паклаў пальцы на шкло".
  «І Фрэдзі зрабіў усё астатняе?»
  І Джэк засмяяўся з гэтага. «Магчыма. чаму не? Ваша зямля поўная прывідаў, хм? Усе гэтыя мёртвыя каралі і каралевы...»
  Сара павярнулася і паглядзела на гатэль «Бэл», які — так ці інакш — неўзабаве павінен быў пераўтварыцца.
  Потым назад да Джэка.
  «А люстра разбілася?»
  «Ніякіх прыкмет фальсіфікацыі, Сара». Ён усміхнуўся. «Ніякага чалавечага ўмяшання, гэта значыць... Калі Фрэдзі хацеў даведацца праўду, хацеў знайсці гэты ліст... добра...»
  «З іншага боку, Eiss - прафесіянал. Дастаткова лёгка падняць палавую дошку, каб яна выглядала так, быццам да яе ніхто не дакранаўся».
  - Сапраўды так, - сказаў Джэк. «А ён мог падрабіць ліст і выкінуць яго ў сметніцу. Можа, нават у змове з Васілём? Усё магчыма, Сара...»
  Яна бачыла, што Джэка не вельмі ўгаварылі.
  «Ведаеш, ужо досыць позна... я мог амаль паверыць табе. Вер у Фрэдзі».
  «Амаль...»
  І яна мусіла засмяяцца.
  Потым адчыніла дзверы свайго «Раў-4».
  «У мяне будуць яшчэ пытанні да вас, містэр Брэнан. Як наконт вячэры ў гэтыя выхадныя, у мяне? Дзеці будуць рады наведаць. Баюся, звычайныя макароны…»
  «Гучыць ідэальна, саветнік. І я буду гатовы адказаць на вашыя пытанні… з, як вынікае з… прыгожага к’янці».
  Перш чым сесці ў машыну, Сара спынілася.
  «Джэк, мы насамрэч не разгадалі гэтую таямніцу — праўда? Гэта ўпершыню».
  «Вярнуўшыся ў Нью-Ёрк, гэта часта здаралася. І тое, што нераскрыта... здаецца мне правільным».
  «Аднак адно злачынства мы раскрылі».
  «Так мы і зрабілі. Палкоўнік Алсоп — з нажом — на гарышча!»
  Яны разам засмяяліся, і ўсё яшчэ смяючыся, Сара села ў сваю халодную машыну, завяла яе ... і памахала Джэку, які стаяў там.
  Няўжо ён верыў у прывідаў?
  І ў яе была думка, што яна часта рабіла…
  Яна так добра пазнала яго як сябра за гэтыя апошнія некалькі гадоў, але ён усё яшчэ мог яе здзівіць .
  І гэта было добрае пачуццё.
  КАНЕЦ
  OceanofPDF.com
  Мэцью Кастэла
  Ніл Рычардс
  Чэрынгам
  УТУЛЬНЫ КРЫМІНАЛЬНЫ СЭРЫЯЛ
  
  Сачыце за грашыма
  OceanofPDF.com
  1. Вечарына скончылася
  Клэр Гудман паглядзела на свайго мужа Тэры і пашкадавала, што яна можа хутка штурхнуць яго пад сталом.
  Вось яны былі на гэтай цудоўнай вячэры ў доме Эдвардаў — і ён сядзеў там, закасаўшы рукавы кашулі — паклаўшы локці на стол!
  Локцямі на стол!
  Яна сказала яму, што ён проста павінен надзець гальштук, у рэшце рэшт, гэта быў правільны абед!
  Дык у яго хоць бы гальштук быў на шыі!
  Але ён развязаў вузел, як толькі яны селі есці, і цяпер ён выглядаў так, быццам пайшоў выпіць піва са сваімі таварышамі.
  Клэр так хацелася вырабіць добрае ўражанне.
  Яны пераехалі ў Чэрынгем толькі год таму, калі Тэры перавёз свой салон раскошных аўтамабіляў з Заходняга Лондана за межы вёскі.
  Клэр кінулася ў столькі вясковых спраў.
  Яна адчувала, што нарэшце... прыехала .
  На жаль, яна прыехала з мужам, які, хоць і быў у добрым фінансавым становішчы, не разумеў, што гэта Котсуолдс .
  Месца для больш вытанчаных паводзін. Месца прыгажосці.
  І клас, падумала яна.
  Яна вырасла ва Усходнім Лондане, у шматпавярхоўцы 60-х гадоў, якую не магла хутка пакінуць. Жыць тут, у іх прыгожым доме ў новай і дарагой забудове недалёка ад вёскі, з выхадам на раку, было падобна на жыццё ў стылістычным часопісе.
  Яна азірнулася вакол стала, каб ацаніць рэакцыю ўсіх на Тэры - як звычайна, гаворачы пра ўсё і ўся.
  Вялебны вялебны Эдвардс кіўнуў.
  Яго мілая сарамлівая жонка Эмілі ўсё яшчэ важдалася са сваім пудынгам. Уіл Гудчайлд — вясковы гісторык — цяпер быў чалавек, якога было цікава слухаць, — пацёр шчаку.
  Б'юся аб заклад, што ён думае ... спадзяюся, гэты чалавек перастане гаварыць!
  І Роджэр Рыд, кіраўнік араторыйнага таварыства і рэжысёр будучага канцэрта на оперную тэматыку.
  Роджэр, здавалася, імкнуўся трымаць свой келіх не менш чым напалову.
  Невялікая падпіўка.
  А Хелен і Майкл Эдвардс?
  Яны былі ідэальнымі гаспадарамі. Вячэра была цудоўнай — куры па-корнішску з цудоўным размарынавым соусам. Белае віно выдатна падышло, хрумсткае, смачнае.
  А пудынг — сметанковы цытрынавы шарбэт, які, па словах Хелен, прыгатавала сама (з дапамогай тэлевізійнага кухара!) — павінен быў памерці.
  «Што вы думаеце, вялебны?» - сказаў Тэры.
  "Хм?" Пробашч сказаў.
  «Гэта Еўропа глупства? У? Выйшла? Або нічога з вышэйпералічанага! Не бачу, што еўразона прынясе мне карысць. Уся гэтая валакіта».
  Потым бочка смяяцца так … нядобразычліва .
  «Не тое каб мне балюча. Калі вам трэба прадаваць раскошныя аўтамабілі, няма лепшага месца, чым тут, у Котсуолдзе».
  Вялебны Х'юіт усміхнуўся.
  Яго вочы скінуліся на Клэр, нібы даючы зразумець, што ён разумее яе дыскамфорт.
  «Я думаю, Тэры ... гэта будзе вырашаць выбаршчыкам. Хм?»
  З гэтага яшчэ адзін смех мужа.
  «І значыць, Бог не шаптаў табе свае думкі аб тым, як усё можа пайсці?»
  Пробашч зноў усміхнуўся.
  Такі далікатны, добры чалавек.
  Хто відавочна мог цярпець дурняў і гасцей на вячэру з вытанчанасцю і апломбам.
  Тады Майкл устаў — нібы хацеў парваць нітку ўсёй гэтай палітычнай балбатні.
  «Ну, у мяне ёсць даволі прыстойны порт, які мы можам паспрабаваць».
  *
  Майкл павольна разліваў портвейн у далікатныя крыштальныя шклянкі, якія ўлоўлівалі мігатлівае святло свечак на стале.
  Потым вымавіў тост.
  «Да сяброў!»
  А портвейн — такі добры, гладкі, шаўкавісты.
  Але яна ўбачыла, як Тэры адбіў яго, нібы гэта быў стрэл Бэлс!
  Майкл хутка наліў яму яшчэ, хоць усе яшчэ смакавалі сваё.
  Хелен звярнулася да вялебнага Х'юіта і яго жонкі.
  «І вікарый, Эмілі... ты чула, якія вялікія планы ў нас на зімовы канцэрт?»
  Клэр заззяла.
  Так яна пазнаёмілася з Аленай — як яны пасябравалі праз агульную любоў да спеваў і оперы.
  Нарэшце ёй было з кім пагаварыць пра ўсё гэта!
  «Не, Роджэр быў вельмі ўтойлівы наконт планаў».
  Хелен паглядзела прама на Клэр.
  «Час ката з мяшка!» - сказаў Роджэр. «Мы не можам быць больш рады. Сёлетняя тэма — гераіні Вердзі…”
  Хелен працягнула: «І мы з Клэр будзем выступаць сольна ўвечары».
  - Не магу дачакацца, - сказаў Тэры, нібы ганарыўшыся сваёй грубасцю.
  Клэр хутка ўскочыла. «Хелен будзе спяваць «Sempre Libera» з «Травіяты», а я буду выконваць «Песню вярбы»…»
  «З «Атэла», - сказаў Уіл Гудчайлд. «Цудоўна! Магчыма, мой фаварыт з усяго канону Вердзі».
  «Напаўпастановачны, вядома,» сказаў Роджэр Рыд. «Хачу пераканацца, што ў нас ёсць трохі драмы разам з цудоўным спевам».
  "І ў хору будзе іх праца", - сказала Клэр. «Раблю ўсё: ад Va Pensiero, ад Nabucco да...»
  У гэты момант Тэры падняў рукі з прыўзнятымі рукавамі, каб паглядзець на свой залаты Rolex.
  «Божа, такі час? Нам лепш адштурхнуцца, Клэр. Прыходзіць груз, на світанні».
  Потым бесцырымонна ўстаў. «Няма адпачынку для бязбожнікаў, праўда, вікарый?»
  Фактычна спыненне ўсіх размоў пра оперу і будучы канцэрт.
  Прынамсі, ён не спрабаваў змяніць тэму на страшны футбол, падумала яна.
  Ці могуць яна і Тэры быць больш рознымі ? — здзівілася яна.
  Тым не менш — нягледзячы ні на што — ёй падабаўся вечар, падабалася быць часткай вясковага жыцця і сябраваць з усімі гэтымі новымі людзьмі.
  І калі Тэры ўстаў, здзіраючы пінжак са спінкі крэсла ў сталовай, Клэр пайшла за ім.
  "Дабранач", сказала яна. «Хелен, гэта было цудоўна. Такая цудоўная ежа».
  Хелен усміхнулася ў адказ.
  І Клэр мела на ўвазе тое, што сказала. Яе дні, калі яна дазваляла паводзінам Тэры сапсаваць ёй задавальненне ад жыцця, даўно скончыліся.
  Цяпер ёй заставалася толькі даехаць дадому.
  OceanofPDF.com
  2. Дом, мілы дом
  «Трохі жорстка,» сказаў Тэры. «Хоць віно... гэта было, вядома, добра».
  «Проста людзі з рознымі інтарэсамі, Тэры».
  Яна глядзела на яго, калі ён ехаў кароткім шляхам назад да іх дому, усяго за мілю далей уніз па рацэ ад Эдвардаў.
  «Опера? Ангельская крывавая гісторыя? Рэлігія?»
  Едучы, ён зірнуў на яе.
  «Не зусім тая ноч, каб пасьмяяцца».
  Клэр вырашыла не адказваць.
  Гэтымі днямі яны з мужам раз'ехаліся па розных арбітах.
  І гэта было нармальна з ёй.
  «Яму не абавязкова ведаць пра маё жыццё», — падумала яна.
  Ні я пра яго.
  Адзіная сфера, у якой яны сабраліся, - гэта абмеркаванне іх сына Олівера.
  У цяперашні час у Оксфардзе - дзе, здавалася, хлопчыку заўсёды не хапае грошай і заўсёды ўзнікаюць цяжкасці з суседзямі па кватэры.
  А калі ён прыйшоў дадому?
  Ну, а потым Тэры, здавалася, не меў справы з сынам, які наведваў у асноўным тэлевізар, бавіў час з сябрамі і гуляў у гэтыя шумныя відэагульні на вялікім экране.
  У гэтыя тыдні Клэр таксама старалася не быць побач.
  Як ён наогул трапіў у Оксфард? Клэр часта здзіўлялася.
  Ці мог Тэры мець да гэтага дачыненне...? Напэўна, вы не маглі купіць сабе дарогу ў такое месца, як Оксфард?
  Цяжка сказаць з Тэры.
  «Грошы размаўляюць, лялька», — казаў ён, калі яны толькі пажаніліся.
  Лялька.
  Дзякуй богу, цяпер ён яе так не называў. Яна зноў паглядзела на мужа.
  Тэры быў выпіў, але, здавалася, ён трымаўся за рулём вялікага Porsche Cayenne, затармазіў, калі яны пад'ехалі да Кутс-Лэйн, дарогі, якая вяла ўніз да ракі, дзе іх дом быў апошнім - і самым вялікім - з новых месцаў. там.
  Такі бліскучы і сучасны, але гэта быў густ Тэры. Яна палічыла б за лепшае катэдж у Котсуолдзе; увесь мядовы камень і старамодныя кветкі.
  Тым не менш, вы не можаце памыліцца абстаноўкай, прама на беразе ракі.
  Аддалены ад іншых, схаваны зараснікам дрэў спераду, высокімі хмызнякамі з абодвух бакоў.
  Прыемнае пачуццё прыватнасці.
  Добра было б залезці ў іх гіганцкі ложак, пачытаць крыху.
  Тэры, здавалася, таксама не быў зацікаўлены ў прасоўванні рэчаў.
  Што таксама ёй вельмі пасавала.
  А потым, крута павярнуўшы, яны выйшлі на кароткі жвіровы праезд да свайго дома.
  І адразу Клэр ўбачыла, што нешта не так.
  *
  Тэры пад'ехаў да пярэдняй прыступкі, рэзка затармазіўшы.
  «Чорт вазьмі!» - сказаў ён, адчыняючы дзверы і выбягаючы.
  Уваходныя дзверы былі адчынены!
  Яны пакінулі запаленым святло ў пад'ездзе і адно ў калідоры. Але цяпер па ўсім доме гарэлі агні , усё асвятлялася, як на вітрыне.
  Клэр паспяшалася за мужам.
  «Тэры, што здарылася?»
  Ён стаяў ля ўваходу.
  І ў яе ўзнікла такая ж думка, што, як яна здагадалася, была ў яго. Той, хто гэта зрабіў… можа быць яшчэ ўнутры.
  Ён павярнуўся да яе.
  Яго тон, яго погляд, амаль абвінаваўчы. «Здаецца, нехта ўварваўся ў дом, Клэр».
  «А як жа сігналізацыя? Як мог…»
  Але яна засталася размаўляць з паветрам, калі Тэры, сціснуўшы кулакі, увайшоў у дом.
  І Клэр адчула, што ў яе няма іншага выбару, акрамя як рушыць услед.
  *
  Такім чынам, ісці за ёй.
  Як Тэры зайшоў першым у гасціную.
  Яна паглядзела на перавернутыя крэслы, дарагія прадметы з «класічнай» лінейкі Harrod, распрацаваныя так, каб выглядаць як сапраўднае васемнаццатае стагоддзе, але замест гэтага цалкам новыя.
  А з канапы, вырабу з кіпцюровымі ножкамі, які пасаваў да крэслаў, зрывалі падушкі і шпурлялі па пакоі.
  Фатаграфіі на камінных паліцах, вясельныя здымкі, Олівер у дзяцінстве, а потым і іншыя арыенціры... яго адпачынак у Тайландзе з сябрамі, здымкі, на якіх ён пераязджае ў свой пакой у Оксфардзе.
  Усё было знесена бульдозерам на падлогу.
  чаму? — падумала яна.
  Навошта камусьці гэта рабіць?
  «Пракляты тэлевізар усё яшчэ тут! Прынамсі гэтага не атрымалі».
  Тэры развярнуўся і пайшоў да маленькага кабінета, які таксама служыў яго хатнім кабінетам.
  «Божа, чорт вазьмі!» - сказаў ён.
  «Што гэта?»
  Ён зноў павярнуўся да яе. «Мой пракляты MacBook! Пайшоў ! Вы лепш праверце свае».
  Клэр кіўнула і пайшла на кухню. Невялікі пакой збоку быў невялікім кабінетам - яе сховішчам, як яна думала пра гэта.
  Месца, дзе можна пісаць электронныя лісты, рабіць пакупкі ў інтэрнэце, рабіць усё гэта - далей ад шуму вялікага тэлевізара і яго дынамікаў, крыкаў футбольных фанатаў.
  Гэта было яе асабістае месца.
  І, на шчасце, яе MacBook — хоць і меншы — усё яшчэ быў там.
  Ля яе локця з'явіўся Тэры.
  "Яны, напэўна, прапусцілі гэта", - сказаў ён. «Хаця я не разумею, як, чорт вазьмі, яны маглі гэта зрабіць».
  «Калі ласка, Тэры. Мова».
  «Нас абрабавалі, і ўсё, што вы можаце гаварыць, гэта мая «мова»?»
  Яна назірала, як ён паківаў галавой.
  «Які ідыёт!» А потым адвярнуўся ад яе.
  «Куды ты ідзеш?» - спытала яна, калі ён прабег міма яе.
  «Наверсе. Паглядзіце, што яшчэ яны зламалі; што яшчэ сволачы патрацілі».
  І Клэр - здзіўляючыся таму ж - паспяшалася дагнаць яго.
  *
  У галоўнай спальні матрац быў сарваны з дна ложка. Сама база была перавернута, як быццам хтосьці правяраў пад ложкам ці нават у самой базе.
  Клэр прыняла гэта, але потым хутка падышла да камоды. Яна адкрыла правую верхнюю шуфляду, у якой быў яе зачынены куфар з каштоўнасцямі.
  Яна адчыніла яго.
  «Мае рэчы, Тэры. Іх няма».
  У Клэр не было шмат дарагіх упрыгожванняў. Проста яна не любіла паказных рэчаў; не так, як Тэры і яго Porsche.
  Але ў яе было залатое калье з дыяментамі, інкруставанае на шыі. Завушніцы таксама, залатыя і сярэбраныя, і асартымент дарагіх пярсцёнкаў і прашывак.
  Усе добрыя ювелірныя вырабы - толькі іх не так шмат.
  Шмат у чым гэта абавязковыя падарункі ад Тэры, якая, як яна адчувала, не праяўляла ніякай фантазіі, калі трэба было святкаваць важную падзею.
  «Пайшоў, хм?» - сказаў ён.
  Потым ён павярнуўся і зайшоў у іх вялікую гардэробную, якая займала ўсю даўжыню адной сцяны.
  Там ёсць рэчы, падумала яна.
  І, пакінуўшы шуфляду камоды адкрытай, рушыла ўслед.
  «Здаецца, яны пакінулі мой пісталет», — сказаў ён, стоячы ля ўваходу ў гардэроб. «Можа, прапусцілі, можа, спяшаліся».
  Яна глядзела, як ён палез у кішэню за ключом, каб адчыніць шэрую шафу са зброяй, усталяваную на сталёвым каркасе ў задняй частцы гардэроба.
  Ён пстрычкай адчыніў дзверы шафы.
  Унутры яна магла ўбачыць пісталет з паліраваным дрэвам і металічным скруткам.
  Такая прыгожая — як праца індыйскага сярэбраніка.
  Але яна ненавідзела пісталет. І ненавідзеў той факт, што Тэры захоўваў яго тут, у гардэробе.
  Прынамсі, гэта было на яго баку. Палова была прысвечана яго сумнай калекцыі шэрых і смуглявых штаноў, яркіх кашуляў з каўнярамі, разнастайных туфляў, карычневых, чорных, усё шыкоўна начышчанае.
  Усе выглядалі некранутымі. Можа, рабаўнікі тут і не былі…
  Клэр павярнулася да шафы і штурхнула рассоўныя дзверы.
  Павольна .
  Усё гэта было так дзіўна.
  Каб бачыць свой дом такім.
  Калі падумаць... людзі рабілі гэта, пакуль папівалі віно, елі смачную ежу Хелен.
  Тэры павярнуўся і пайшоў уніз. Яна пачакала, пакуль не пачуе, як ён грукае і грукае ўнізе на кухні, потым павярнулася, каб агледзець другі бок шафы.
  *
  Алану Рыверсу спатрэбілася ўсяго некалькі хвілін, каб даехаць да іх дома.
  Ён заўсёды падабаўся Клэр - хоць яна чула нараканні, што ён не самы кемлівы паліцэйскі ў свеце.
  Тым не менш, ён здаваўся добрым.
  Ён выглядаў належным чынам заклапочаным.
  Ён выцягнуў блакнот, каб запісаць падрабязнасці таго, што яны ўбачылі, вярнуўшыся дадому.
  «А іншых крадзеных вы не правяралі? Зрабіў вопіс?»
  Тэры адказаў за іх абодвух.
  «Не. Я маю на ўвазе, што мы бачылі дастаткова. Зразумеў, што вы, магчыма, захочаце ўзламаць справу».
  Алан кіўнуў.
  «Кампутар. Ювелірныя вырабы. Але яны прапусцілі ваш ноўтбук, праўда, місіс Гудман?»
  Яна кіўнула.
  «А каштоўнае срэбра?»
  - Я гэтага не правярала, - ціха сказала яна.
  «Правільна. Нам спатрэбіцца максімальна канкурэнтаздольны спіс. Так будзе і ваш страхоўшчык. У вас ёсць страхоўка ад крадзяжу?»
  «Чорт вазьмі!» - сказаў Тэры.
  Ведаючы Тэры, Клэр здагадалася, што любы спіс, які ён стварыў, будзе мець больш за некалькі неіснуючых элементаў.
  «Такім чынам, Алан, як яны ўсё гэта зрабілі і не ўключылі маю трывогу?»
  Афіцэр адказаў не адразу.
  Замест гэтага ён падышоў да ўваходных дзвярэй.
  Ён адкрыў клавіятуру злева, калі вы ўваходзілі ў дом.
  «Працуе па коду, праўда?»
  «Так».
  Яшчэ адзін кіўок Алана.
  «А вы двое... вы адзіныя людзі, якія ведаюць гэты код?»
  «Так. Ну, не, - сказаў Тэры. «Наш сын Олі — Олівер. Вядома, ён гэта ведае. І людзі, якія гэта ўклалі. Думаю, яны маглі гэта ведаць?»
  Алан адвярнуўся ад скрыні.
  «Не, калі вы ўстанавіце свой уласны код, таемна, пасля таго, як яны яго ўсталявалі. У любым выпадку ёсць што праверыць».
  «І як гэта рабаўнік зрабіў?»
  «Тэры магла разгубіцца», — падумала Клэр.
  Але яна лёгка магла зразумець, што хацеў сказаць Алан Рыверс.
  «Нехта залез, недзе выбіў дзверы ці акно. Гэта яшчэ нешта, што нам трэба будзе праверыць. Потым у іх ёсць пэўны час, перш чым спрацуе сігналізацыя, папярэджанне паступіць у маніторынгавую кампанію ... потым да нас».
  - Гэта трыццаць секунд, - сказаў Тэры.
  - Даволі доўга, - сказаў Алан, падыходзячы да іх абодвух.
  «Ну, — ухмыльнуўся Тэры, — калі я быў на вуліцы са сваімі таварышамі, выпіў некалькі, я не хачу ўсё сапсаваць, спяшаючыся».
  Алан павярнуўся і паглядзеў прама на Клэр.
  «У такую ноч, - сказаў ёй Алан, - калі твой муж адсутнічае, ты пайшла б спаць?» Увесь дом зачынены, а містэра Гудмана няма? Будзільнік уключаны?»
  Клэр кіўнула.
  «Я б хвалявалася, калі б не, - сказала яна, - мы тут даволі ізаляваныя. І Тэры, яму заўсёды ўдавалася ўвесці код».
  Здавалася, Алан задумаўся над гэтым.
  Тэры націснуў на яго. «Такім чынам, што вы думаеце? З чаго пачынаецца ваша расследаванне?»
  «Пачалося… Хаця рабаўнік пакінуў тваю зброю, нават тэлевізар і прапусціў другі кампутар. Мне ўсё здаецца вельмі дылетанцкім. Кінуўся».
  «І ўсе крэслы былі перакулены, быццам яны проста разарвалі ўсё».
  Алан кіўнуў.
  «Гэта бянтэжыць. Я праверу рэчы, дзвярныя замкі, сігналізацыю. Але я павінен быць з вамі шчырым. Шмат узломаў - нават у Чэрынгеме, калі яны здараюцца, што бывае нячаста - яны застаюцца нераскрытымі. Людзі вылечваюцца, патрабуюць страхоўкі, атрымліваюць большую бяспеку».
  «Я заб'ю сволач, які гэта зрабіў».
  Вось ён зноў, падумала Клэр. Заўсёды са сваёй мовай.
  «Спадзяюся, што не, містэр Гудман. Гэта быў бы адзін са спосабаў пагоршыць сітуацыю. Проста дайце мне зрабіць сваю працу, сэр.
  Тэры кіўнуў на гэта.
  «Цяпер табе лепш замкнуцца. Дарэчы, зменіце гэты код. І я буду трымаць вас у курсе спраў».
  Клэр убачыла, як яе муж кіўнуў.
  Потым паліцыянт павярнуўся, гатовы сысці.
  Але ён спыніўся.
  «Але я павінен вам сказаць. Калі сігналізацыя працавала — значыць, нехта ведаў код — ну, гэта… я не ведаю…»
  Ён зрабіў паўзу. Потым сказаў толькі: «Дабранач».
  Яна назірала, як паліцэйскі Чэрынгема выйшаў з іх дому.
  Яе прыгожы дом, які цяпер здаваўся халодным і парушаным.
  І Тэры зачыніў дзверы, калі Алан спусціўся па прыступках да сваёй патрульнай машыны.
  OceanofPDF.com
  3. Сакрэт
  Сара выбегла з будынка, спяшаючыся да спрайта Джэка, дзе ў яго быў ... верх уніз!
  "Прабачце, - сказала яна, адчыняючы дзверы і заходзячы ўнутр. - Трэба было пераканацца, што Грэйс гатовая да канферэнц-сувязі з новым уліковым запісам".
  Джэк завёў рухавік. Гартанны гул, які заўсёды сігналізаваў, што гэты маленькі спартыўны аўтамабіль не з'яўляецца звычайным транспартным сродкам для збору прадуктаў і перавозкі дзяцей у школу і на футбольныя матчы.
  Ён пачаў ад'язджаць заднім ходам з паркоўкі. У гэты час года, калі турыстаў не было, пасярод Чэрынгема заўсёды было месца.
  «Міласць да гэтага?»
  «Абавязкова», - адказала Сара. «Шчыра кажучы, яна крыху нервуецца, але калі мы хочам пашырыць бізнес, ёй давядзецца вырашаць такія рэчы самастойна».
  «Гэта выпрабаванне?»
  «Больш практыка. Хто ведае — можа, у яе лепшыя навыкі працы з сеткамі і зносінамі, чым у мяне».
  - Сумняваюся, - усміхнуўся Джэк.
  Ён паехаў па галоўнай дарозе з вёскі, якая вяла іх міма Арата і ўніз да платнага моста.
  «А Джэк — зверху ўніз? Ужо амаль зіма».
  «Там важнае слова «амаль » . Мне падабаецца заставацца ў гэтых днях, бегаючы на свежым паветры як мага даўжэй».
  Ён любіў гэтую машыну , падумала яна.
  Джэк быў тым, хто жыў паўнавартасным жыццём у Нью-Ёрку, а потым так шмат страціў.
  Вельмі прыемна, што пругкі спартыўны аўтамабіль даставіў яму столькі задавальнення.
  І пасля таго, як яны прайшлі мыта, ён звярнуўся да яе.
  «Такім чынам, я вельмі рады, што нас запрасілі на абед да вашай мамы. Але ёсць падказкі, пра што гэта?»
  А ў Сары не было.
  «Не. Яна проста сказала, што хацела б, каб мы прыехалі. Абед і ўсё такое, але ёй таксама было што «абмеркаваць».
  «Здаецца, маці і дачка падобныя на таямніцы...»
  Яна павярнулася да яго. «Шчыра кажучы, гэта вельмі незвычайна. Мама звычайна адкрыта гаворыць пра тое, што думае. Гэта — ну, гэта зусім не па характары».
  «Тады будзе цікава».
  «Так, думаю, будзе. А Джэк… брррр».
  «Занадта ветрана?»
  Яна засмяялася.
  «Можна так сказаць».
  Ён усміхнуўся. «Добра, добра. Верх падымаецца, каб паехаць назад».
  «Ты зорка».
  «Усё для майго партнёра па злачынстве».
  І пачуўшы гэтыя словы, Сара адчула, што няма нічога лепшага, чым ездзіць вось так, зверху ўніз, астуджаная, з такім добрым сябрам.
  *
  Мама Сары, Хелен, павяла іх у гасцёўню з падносам з сэндвічамі і кубкамі гарбаты.
  Грае музыка. Опера.
  «Хелен, «Травіята». Калас у ролі Віялеты?»
  «Джэк! Вы ж ведаеце сваю оперу».
  «Фантастычны голас — і актрыса. Шкада, што я не бачыў яе ўжывую».
  Сара нават пачала смялей слухаць оперу, кіруючыся рэкамендацыямі Джэка.
  І яна бачыла яго моц, ашаламляльны драматызм музыкі, гісторый.
  Яны гаварылі пра тое, каб паехаць у Ковент Гардэн на выступленне, як толькі вар'яцкая нагрузка стане крыху лягчэйшай.
  «Сядай…»
  «Мама, я магу дапамагчы?»
  Хелен пакруціла галавой.
  Сара магла зразумець, што, нягледзячы на прыгожую музыку, якая напаўняла пакой, жаласныя гукі Калас, якія быццам луналі вакол аркестра, яе маці здавалася... што?
  Адцягнуўся?
  Усхваляваны?
  Нешта было, і гэта зусім не супакойвала Сару.
  «Не, мне проста трэба гарбаты. Вось і ўсё гатова. Прыемнага вам абеду».
  Джэк ужо заняў месца, дазволіўшы музыцы дзейнічаць.
  Яна падумала, ці можа ён сказаць, што яна падхапіла нешта ад маці.
  Яна здагадалася, што ён.
  Але Джэк заўсёды мог быць цярплівым.
  Яна села па другі бок стала з бутэрбродамі і лепшым маміным чайным сервізам.
  *
  І, вядома, ім прыйшлося пачакаць да першага глытка.
  Цырымонію трэба выконваць.
  Сара старалася стрымаць трывожныя думкі.
  Затым: «Джэк, ты бачыў, што я атрымаў абаранкі, ты ж жыхар Нью-Ёрка і ўсё такое. Я ведаю, як вы павінны іх любіць».
  Сара паглядзела на Джэка, калі ён нацягнуўся і схапіў адзін з пышных вырабаў у форме пончыка, пасля чаго адкусіў.
  «Хелен, можаш паспрачацца, я так. Так прадумана!»
  Фактычна, Сара ведала, што Джэк знайшоў мясцовае ўвасабленне знакамітага нью-ёркскага абаранка, хоць і нагадваў абаранак фізічна, але на смак быў за міль ад яго.
  Літаральна !
  Вядома, ён быў бы настолькі міласцівы да яе маці.
  З іншага боку, бутэрброды з яйкамі і кресс-салодкасцю былі вельмі смачнымі. Не звычайны яечны маянэз... ці было там чатні? Салёны агурок?
  «Мне трэба атрымаць гэты рэцэпт, — падумала Сара.
  І яны так і не дайшлі да прычыны гэтага абеду.
  Нарэшце яе мама паставіла кубак і талерку з недаедзеным бутэрбродам.
  Яна паглядзела на іх абодвух.
  «Такім чынам, прычына, па якой я запрасіў вас дваіх сюды… ну, у мяне ёсць гэты сябар. Клэр Гудман. І яе, і яе мужа, учора вечарам абрабавалі...»
  «Алан у справе?» - спытаў Джэк.
  Хелен кіўнула. «Так. Ён з імі размаўляў, быў у хаце. Усё, што я ўпэўнены, што павінна рабіць міліцыя».
  «Яны жывуць у Чэрынгеме?» - спытаў Джэк.
  - У Плантэрс-Крофт, - сказала Хелен. «Ведаеце, гэта невялікая забудова далей па рацэ?»
  Сара ведала дамы. Два гектары добрай зямлі на беразе ракі, на якой нядаўна былі пабудаваны чатыры дамы для кіраўнікоў на добраўпарадкаваных участках.
  «Тады не менш за адну-дзве карэ», — сказала Сара.
  - Я бачыў дамы з ракі, - сказаў Джэк. «Пара мільёнаў за стрэл, га?»
  "І некаторыя", - сказала Сара, чакаючы, што мама працягне.
  Сара паняцця не мела, куды гэта вядзе.
  Яе маці, здавалася, аддавала перавагу не гаварыць пра тое, што яны з Джэкам рабілі, за выключэннем момантаў, якія часам нерваваліся… цяпер ты будзеш асцярожней, Сара, ці не так?'
  - Ну, Хелен, - сказаў Джэк. «Я мяркую, што Алан зробіць усё, што можа».
  Алена спачатку кіўнула, потым адвяла вочы.
  Потым, калі вяртацца назад…
  «Вось і ўсё. Ён не можа вас бачыць. Таму што — ну, ён не ўсё ведае ».
  Сара ўбачыла, як Джэк азірнуўся, выгнуўшы бровы.
  Гэты бутэрброд тэт-а-тэт з маянэзам з яйкамі таксама аказаўся яму цікавым.
  «А чаму гэта, мама?» — нарэшце спытала Сара.
  І Алена раскрыла сакрэт, які ведала толькі яна.
  *
  Аповед яе мамы пачаўся з вячэры — яе новай сяброўкі ў Oratorio Society і яе грубага мужа. Яны ідуць дадому ў дом, які быў разрабаваны.
  Джэк спытаў, што забралі.
  «Гэта ўсё, Джэк. Рабаўнікі забралі некаторыя рэчы. Кампутар тут, ювелірныя вырабы Клэр. Пакінулі вялікія тэлевізары, сталовае срэбра, усё гэта ў руінах».
  - Напэўна, Алан заблытаўся, - сказаў Джэк.
  «О, я ўпэўнены, што так. Але, бачыце, усё ў беспарадку — падушкі выцягнутыя з крэслаў, матрац з ложка, а шафа… адзенне кінута на падлогу, паліцы апусцелі. Быццам бы нешта шукалі».
  Яе маці спатрэбілася трохі часу, каб перайсці да сутнасці, заўважыла Сара.
  Але, тым не менш, яны, здаецца, нарэшце закрылі праблему.
  «Разумееце, Клэр сказала мне, што яны вызначана шукалі нешта іншае».
  - Хммм, - сказаў Джэк.
  «Так. Нешта яшчэ, што ў рэшце рэшт... яны знайшлі».
  «І што гэта было, мама?» — спытала Сара.
  «Навошта — яе «ўцякаюць» грошы! Амаль 20 000 фунтаў, і ўсё прапала!»
  - Пачакай, - сказаў Джэк, ухмыляючыся. «Баюся, што вы паставілі мяне ў тупік. «Уцякаюць» грошы?»
  Сара чула гэты тэрмін. Нешта гаварылі нават некаторыя з яе сяброў у Лондане.
  Такім чынам, яна дакладна растлумачыла Джэку, што гэта было.
  *
  «Магчыма, гэта брытанская справа, Джэк. Але маці часта заахвочваюць жонак збіраць трохі грошай, калі ідуць гады ў шлюбе. Збярыце, схавайце. Потым, калі ўсё пагоршыцца, замест таго, каб нічога не мець... у іх будзе нешта, ад чаго — ну — «ўцячы». Каб сысці. Крыху незалежнасці».
  «І ўсё вельмі сакрэтна?» - сказаў Джэк, паварочваючыся да Хелен.
  «О, так. Я маю на ўвазе, які муж хацеў бы, каб яго жонка клала грошы ў кішэні і хавала іх на нейкі няўдалы дзень, калі ад шлюбу проста трэба было пазбегнуць? Я шкадую, што ніколі не згадваў гэтую ідэю Сары тут.
  Сара кіўнула.
  Калі яе шлюб скончыўся з-за падману мужа, яна сапраўды засталася ў цяжкім стане.
  На шчасце, яе бацькі былі гатовыя дапамагчы, прынамсі, пакуль яна не ўстане на ногі і не зможа ўтрымліваць сябе.
  - Пачакай, - сказаў Джэк. «Мне здаецца, я бачу праблему. Рабаўнікі прыйшлі, знайшлі грошы — але Клэр Гудман не сказала пра гэта Алану?»
  «Дакладна. Я маю на ўвазе, як яна магла? Калі б яна сказала Алану, яму трэба было б пагаварыць пра гэта з яе мужам. Тады б ён ведаў. Было б проста жахліва. А цяпер — грошай у яе няма».
  «Мама. Я пачынаю разумець, куды ты ідзеш з гэтым...»
  Хелен нахіліла галаву, быццам гэта не магло быць такім відавочным.
  «Вы робіце? Я сапраўды спрачаўся, каб вы двое прыйшлі. Я абмяркоўваў гэта з Майклам, вядома. І Клэр. Яна неахвотна. Але я сказаў — вы, Сара, Джэк — ну, яна можа даверыць вам дваім сваё жыццё.
  - І яе сакрэт... - сказаў Джэк.
  Хелен кіўнула.
  Потым Хелен нахілілася наперад.
  «Не маглі б вы паглядзець на гэта? Маўляў, я чую, якія вялікія справы вы зрабілі ў вёсцы. Дапамога людзям. Звычайная міс Марпл і Эркюль Пуаро, вы двое.
  Джэк засмяяўся з гэтага.
  «Цяпер ёсць вобраз сябе, якога я ніколі не ўяўляў».
  «Я таксама,» сказала Сара. «Міс Марпл? Дзякуй мама».
  "О, давай, дарагая", - сказала Хелен. «Вы ведаеце, што я маю на ўвазе...»
  Сара паглядзела на Джэка.
  Ці будзе ён зацікаўлены ў гэтым?
  У рэшце рэшт, гэта можа быць брудна. Магчыма, няўдалы шлюб, рыцца вакол рэчаў, захоўваючы чужую таямніцу?
  Нарэшце Джэк склаў рукі.
  Сара ведала гэты знак.
  Ён быў у.
  «Хелен, як наконт гэтага?» Позірк на Сару. «Калі гульня Сары... мы можам пагаварыць з Аланам. Скажыце, што вы згадалі, што здарылася з Гудманамі. Ці будзе ён супраць, каб мы агледзеліся? Задаць некалькі пытанняў?»
  «А пра грошы нічога?»
  - Нада, - сказаў Джэк. «Сакрэт захоўваецца. Пакуль — магчыма, калі і калі мы што-небудзь даведаемся. Тады, добра, паглядзім».
  «Яе муж, той Тэры, ён не павінен ведаць пра грошы».
  - Зразумеў, - сказаў Джэк.
  «А Алан будзе добра з вамі абодвума? Я маю на ўвазе, што ён супрацоўнік міліцыі».
  Джэк зноў засмяяўся.
  «Я думаю, што вашаму мясцоваму канстэблю стала даволі камфортна з намі побач».
  Мама Сары паглядзела на яе
  «Раней ты яму падабалася, Сара. Можа быць, усё яшчэ робіць.»
  Сара пакруціла галавой.
  Яе маці не хацела б больш, чым таго, каб яна зноў выйшла замуж.
  А яшчэ лепш мясцоваму, добразычліваму міліцыянту.
  «Гэта было, калі я яшчэ вучыўся ў школе, мама. Шмат гадоў таму».
  «Усё, што я кажу, гэта тое, што калі хтосьці так доўга трымае за цябе свечку, ты разумееш, што я маю на ўвазе, магчыма, табе пара задумацца...»
  Сара глядзела на сваю маці, думаючы… не зараз, калі ласка.
  Яе маці атрымала паведамленне і не працягнула.
  Джэк запоўніў цішыню. «Гучыць як план для вас, Хелен?»
  «Так. Гэта тое, на што я спадзяваўся. Яна такая мілая жанчына. А яе спеўны голас? Вы абодва павінны прыйсці на канцэрт».
  «Ні за што б не прапусціў».
  Джэк устаў.
  - Значыць, нам з міс Марпл трэба спланаваць, што рабіць, хм?
  - Глядзі, Джэк, - сказала Сара.
  Алена ўстала.
  «І мама, калі будзе магчымасць, гэты маянэз з яек будзе выдатным».
  Гэта прымусіла Хелен ззяць.
  І яна правяла іх да дзвярэй.
  Яе маці была з іншага пакалення; бачыў тое, што Сара магла толькі ўявіць.
  Але, нягледзячы на ўласны страх Сары вярнуцца ў Чэрынгем, калі яе лонданскае жыццё абарвалася, вярнуцца дадому, яна ніколі не адчувала сябе бліжэй да сваіх бацькоў.
  І калі яе маці стаяла ў дзвярах, яна разам з Джэкам вярнулася да яго спрайта.
  І верны свайму слову, ён пачаў падымаць верх.
  «Гэй! Не, Джэк. Нічога страшнага. Стала на адценне цяплей. Сонца, паветра. Цяпер добра на вуліцы. Пакінуць?»
  «Спадзяваўся, што ты гэта скажаш».
  І яна ўвайшла, з нецярпеннем чакаючы іх планаў і вельмі спадзеючыся, што яны змогуць дапамагчы яе маці ... і сябру яе маці, які зараз апынуўся ў пастцы.
  OceanofPDF.com
  4. Галаваломка
  Джэк уладкаваўся на пасажырскае сядзенне Сарынага RAV-4, але не адводзіў вачэй ад дарогі. Сара нервавалася не за рулём, але нават пасля двух гадоў жыцця гэтыя вар'яцка тонкія ангельскія дарогі ўсё яшчэ нервавалі.
  А яшчэ былі кіроўцы, якія, здавалася, разглядалі гэта як знак гонару ніколі не зніжаць хуткасць і не саступаць дарогу.
  «Дастаткова цёпла?» - сказала Сара.
  - Вядома, - сказаў Джэк. «Між іншым, добры званок — бяру машыну сёння раніцай. Стала так холадна. Мая машына — замерзла б».
  «Сёння дакладна зіма, Джэк».
  «Так, у гэтым годзе я больш не буду ездзіць з адкрытым верхам».
  Ён глядзеў праз акно, як праносіліся палі і лясы. Каменныя катэджы, такія цёплыя летам, а цяпер такія шэрыя ў сумным зімовым святле.
  «Вось мы і прыехалі — Куттс Лэйн», — сказала Сара, звярнуўшы машыну з дарогі ўніз па вузкай лясістай дарожцы.
  Джэк нахіліўся наперад. Нягледзячы на тое, што ад Чэрынгема яны знаходзіліся ўсяго ў мілі па рацэ, дарога круцілася на пару міляў праз сельскую мясцовасць, якую Джэк не ведаў.
  Ён быў у Чэрынгеме ўжо некалькі гадоў, але ўсё яшчэ былі месцы, якія ён ніколі не даследаваў, нават цэлыя вёскі, схаваныя са сваім звычайным пабам, царквой і прадуктовай крамай.
  Дарога станавілася ўсё больш і больш вузкай, абапал яе муравалі сухія сцены. Лес нарэшце саступіў месца адкрытым палям, і наперадзе, уніз па спадзістым схіле, Джэк убачыў зарослі дрэў.
  І проста бачны ўнутры, на вялікай адлегласці паміж імі — чатыры драматычныя, сучасныя дамы, усе са шкла і дрэва, з высокімі дахамі.
  Дамы былі расстаўлены сярод дрэў, каб даць шмат прыватнага жыцця. Адразу за імі Джэк убачыў раку.
  «Ого, — сказала Сара. «Алан сказаў, што яны вельмі разумныя — ён меў рацыю».
  «Думаеш, ён сапраўды ў парадку, каб мы валяліся вакол?»
  "Пакуль яго арыштуюць", - сказала Сара.
  «Рада абавязаць».
  У падножжа пагорка асобная шыльда з надпісам «Плянтатарская сядзіба». Дарога раздзялялася на чатыры доўгія гравійныя ўчасткі.
  Сара ўзяла апошнюю і спынілася ля таго, што павінна было быць домам Гудманаў, побач з маленькай чырвонай спартыўнай машынай.
  «Бог ведае, як яны атрымалі дазвол на будаўніцтва», - сказала Сара.
  "О, я думаю, што мы ведаем - ці не так", - сказаў Джэк. «Проста трэба мець правільных сяброў. І часам могуць быць цэтлікі для атрымання такіх «сяброў».
  Перш чым Сара заглушыла рухавік, Джэк убачыў, як у акне наверсе з'явіўся жаночы твар, які зноў знік.
  Калі яны абодва вылезлі з машыны, ўваходныя дзверы адчыніліся, і Джэк убачыў, як жанчына выйшла і пайшла да іх.
  У яе каля сарака, здагадаўся Джэк, і нават у джынсах і швэдры яна здолела выглядаць прыбранай для наведвальнікаў.
  «Джэк? Сара?" - сказала яна, працягнуўшы руку Джэку, потым хутка абняўшы Сару, нібы яны былі старымі сябрамі. «О, паглядзі на мяне! Што я раблю, моцна абдымаючы цябе? Я спадзяюся, што вы не супраць - гэта проста, ну, Сара, ваша мама, я адчуваю, што я ведаю яе заўсёды, і яна была такой падтрымкай ... "
  "Не трэба прасіць прабачэння", - сказала Сара.
  «Ты занадта мілы!» Потым яна павярнулася да Джэка і ўсміхнулася. «І вы знакаміты нью-ёркскі дэтэктыў?»
  - Былы дэтэктыў, місіс Гудман, - сказаў Джэк.
  «Але ўсё роўна, я чую. О, і называйце мяне Клэр, калі ласка!»
  - З задавальненнем, - сказаў Джэк.
  «Такім чынам, вы атрымліваеце вялікую падтрымку ад Алана ў вёсцы?»
  «О, ён у парадку, робіць сваю працу, адбіткі пальцаў, хлопцы ў белых касцюмах, клапоцяцца пра ўсё гэта, гэта проста, ну, вы ведаеце ...»
  Джэк глядзеў, як яна азіраецца па баках, быццам у кустах хаваюцца падслухоўшчыкі.
  «Вы ведаеце... ён не ведае ўсёй гісторыі, так?»
  «Шчыра кажучы, Клэр, я не ўпэўнена, што і мы, — сказала Сара. «Чаму б нам не зайсці ўнутр, каб вы маглі расказаць нам сваімі словамі, што здарылася?»
  На секунду Клэр Гудман, здавалася, спынілася, быццам не ведала, што мела на ўвазе Сара.
  Потым яе твар расплыўся ва ўсмешцы.
  «Вядома, вядома! Што я раблю, пакідаю цябе тут на марозе! Заходзьце, вып'ем латте. У мяне ёсць адна з такіх машын, робіць яе як сапраўдную каву…”
  «Не супраць, калі я выдатку некалькі хвілін і спачатку агледжуся тут?» - сказаў Джэк.
  «Не, вядома,» сказала Клэр. «Мы будзем у задняй частцы дома на кухні. Давай, Сара.
  І яна працягнула руку Сары і накіравалася да ўваходных дзвярэй высокага шклянога дома.
  *
  Калі Сара ўвайшла ўслед за Клэр, Джэк стаяў спіной да будынка і глядзеў на абстаноўку.
  Перад домам была вялікая жвіровая пляцоўка, дастаткова вялікая, каб машына магла заехаць з паласы і лёгка павярнуць.
  З аднаго боку, каля спартыўнага аўтамабіля, стаяў вялікі трохмесны гараж з нечым, падобным на студыю над ім.
  Дрэвы і кусты акружалі палісаднік, амаль засланяючы хаты, што ляжалі з другога боку.
  Наколькі мог судзіць Джэк, сярод дрэў не было ахоўных агнёў.
  Зрабіць гэта было б няцяжка, падумаў ён.
  Ён павярнуўся да дому і заўважыў сігналізацыю - прыкметную крыху ніжэй лініі даху.
  І вось ахоўныя ліхтары ўсеялі пярэднюю і бакавую сцяну гаража.
  Ён вярнуўся да адчыненых уваходных дзвярэй, правёў рукой па раме, затым агледзеў край дзвярэй. Цвёрдыя замкі, ніякіх прыкмет прымусу, якія ён мог бачыць.
  Ён яшчэ больш адчыніў дзверы і ступіў у калідор з бліскучай кляновай падлогай і адкрытым планам. Ён проста чуў галасы Сары і Клэр з задняга боку дома.
  На сцяне злева ён убачыў панэль аховы з лічбавым дысплеем і клавіятурай.
  Гэта таксама не было падобна на тое, што яго падрабілі. Ён стаяў спіной да панэлі і глядзеў праз ўваходныя дзверы, вымяраючы адлегласць ад панэлі да кустоў і пакрыцця дрэў.
  І думка…
  Магчыма, проста хтосьці схаваецца на дрэвах і здымае людзей, якія прыходзяць і сыходзяць.
  Запісваючы іх, калі яны ўводзілі лічбы на панэлі.
  Не моцна адрозніваўся ад махлярства з банкаматамі, з якім ён столькі разоў сутыкаўся ў Нью-Ёрку, дзе хлопцы ўсталёўвалі камеру ў пустой кватэры насупраць аўтамата і запісвалі заўсёднікаў, калі яны даставалі свае даляры.
  Вядома. Працаваў бы тут.
  Але тады ім давядзецца прайсці ўвесь шлях па адкрытых палях, перш чым яны патрапяць у лес, і іх будзе відаць з галоўнай дарогі.
  Яны б не з'ехалі па завулку на машыне - занадта лёгка трапіць у пастку.
  Вядома, хтосьці мог прыехаць на лодцы. Яму трэба было праверыць дом ззаду, дзе ён вёў уніз да ракі.
  Ён абышоў дом і выйшаў на шырокі газон, які цягнуўся да ракі.
  На далёкім беразе Джэк бачыў лугі і лясы, а далей — удалечыні — узгорак Мабс, які акрэсліваўся на фоне шэрага неба.
  Ён паглядзеў. Нездарма гэта месца каштавала пару мільёнаў. Суседнія дамы былі цалкам схаваныя за высокімі агароджамі, а сад быў цалкам прыватным.
  Ён пайшоў па жвіровай сцежцы, якая спускалася да берага ракі. За нізкай сцяной размяшчалася тэраса і крыты басейн. Ён мог бачыць бар і зону для барбекю. Шэзлонгі былі складзены на зіму, а на ўсім было чахла.
  Але ён мог проста ўявіць гэтую тэрасу ў спякотны летні дзень. Піммс, шампанскае… адзінае, што замінае маленькім рачным лодкам, якія плывуць туды-сюды.
  Ідэальны.
  Але таксама кашмар бяспекі. І наколькі ён мог бачыць, тут не было камер, каб зафіксаваць зламысніка.
  Ён пакінуў тэрасу і працягнуў спускацца па травяністым беразе, пакуль нарэшце не дабраўся да ракі.
  На некалькі ярдаў у хуткаплынную ваду з берага выбіваўся прычал. А побач з ёй, пад двума высокімі дубамі, Джэк убачыў невялікі элінг.
  Ён падышоў. Двайныя дзверы на беразе былі зачынены на вісячы замок.
  Ён зазірнуў праз акно. Цёмна ўнутры, але ён мог разабраць форму лёгкай надзіманай лодкі з цвёрдым дном RIB і магутным на выгляд падвесным рухавіком.
  Вядома, падумаў Джэк. Няма прыгожай маленькай вяслярнай лодкі для містэра Гудмана. 70 конскіх сіл або нічога.
  Ён павярнуўся да прыстані і пайшоў да канца. Рака плаўна выгіналася ў кожны бок. Уверх па рацэ, справа ад яго, усяго за мілю, ён ведаў, што быў платны мост Чэрынгем.
  А недалёка за ім і яго ўласны Gray Goose.
  Злева ад яго — дваццаць звілістых міль, якія, як ён ведаў, вялі Тэмзу да Оксфарда, потым далей — Лондан і мора.
  Для Джэка гэты кірунак быў у асноўным нязведанай тэрыторыяй, хоць ён пару разоў хадзіў у Оксфард на лодцы.
  Аднойчы, успомніў ён, усміхаючыся ўспамінам... у малаверагодным абліччы тэхаскага мільянера па следзе скрадзенага рымскага артэфакта.
  Гэтая справа ў рэшце рэшт была раскрытая.
  Гэты, падазраваў ён, будзе больш складаным.
  Яго інстынкты падказвалі, што рабаўнік мог ісці сюды.
  Але тады яшчэ было пытанне, як яны абмінулі трывогу.
  Ён павярнуўся, вярнуўся ўніз па прыстані і накіраваўся ўверх па схільнай траве.
  Як толькі ён дабраўся да тэрасы з басейнам, ён пачуў за спіной грукат матора на рацэ.
  Ён сышоў з поля зроку, каб паглядзець.
  Маленькі, чорны, адкрыты катэр курсіраваў уверх па рацэ. Калі ён дасягнуў прыстані, ён запаволіўся амаль да прыпынку, падскокваючы ўверх і ўніз па плыні.
  Джэк бачыў чалавека за рулём.
  Мужчына павярнуўся і паглядзеў на дом. Высокі, каля сарака, у дызайнерскай паруснай экіпіроўцы. У яго быў дагледжаны выгляд.
  Як бы ён павінен быў рэкламаваць гадзіннік у часопісе, падумаў Джэк.
  Потым, як быццам ён убачыў тое, што хацеў бачыць, мужчына націснуў на дросельную засланку, развярнуў лодку ў шырокім крузе і накіраваўся назад уніз па рацэ.
  Джэк паківаў галавой, калі гук матора сціх.
  Ідзіце тым бокам, па рэчцы, і гэтае месца можна так лёгка абрабаваць: можна высадзіць тут войска, і ніхто нават не ўбачыць, не кажучы ўжо пра выклік паліцыі.
  Ён павярнуўся і накіраваўся да дома і паху кавы, разважаючы, што задумаў чалавек у лодцы.
  *
  «Ці магу я даць вам папоўніць Jack?» - спытала Клэр, наліваючы сабе яшчэ кавы з гіганцкай храмаванай эспрэса-машыны, што стаяла на стальной стальніцы.
  «Гэта штука большая за маю пліту», — падумала Сара.
  - Не для мяне, дзякуй, - сказаў Джэк. «Гэта было, як вы абяцалі, сапраўднае латте».
  Сара ведала смак Джэка да кавы - і яна ведала, што ён ненавідзеў бы салодкі пенны напой, які Клэр з гонарам наліла, калі ён прыйшоў з саду.
  «Чаму б вам не расказаць нам, як гэтае месца выглядала, калі вы прыйшлі ўчора вечарам?» - сказаў ён.
  "О, я магу зрабіць лепш, чым гэта", сказала Клэр, і яна прайшла праз велізарную кухню, адчыніла шуфляду і дастала пластыкавую папку. «Тэры настаяў на тым, каб мы сфатаграфавалі... для страхоўкі, ведаеце».
  Яна вярнулася і працягнула папку Джэку. Сара назірала, як ён адкрывае папку, дастае фатаграфіі і ўважліва аглядае кожную.
  «Зусім беспарадак», - сказаў ён, перадаючы іх адзін за адным Сары, каб яна паглядзела. «Думаеце, мы можам атрымаць іх копіі?»
  «Я ўпэўненая», - сказала Клэр. «Я папрашу Тэры арганізаваць гэта».
  "Ён будзе побач?" - сказаў Джэк.
  «Не, ён будзе ў выставачнай зале ўвесь дзень».
  «Ганьба. Спадзяваўся пагутарыць з ім таксама».
  «Я ўпэўнены, што ён не будзе супраць, калі вы сустрэнеце яго там».
  Сара павольна гартала фатаграфіі, кожны пакой аднолькавы: мэбля перакуленая, упрыгожанні разбітыя, крэслы на баках.
  «Як жудасна», - сказала яна. «Быццам яны хацелі зладзіць беспарадак».
  «На тое, каб прывесці сябе ў парадак, спатрэбілася вечнасць», - сказала Клэр.
  «Ці зразумеў Алан, як яны трапілі?» - сказала Сара.
  «Ён сказаў, што падобна на тое, што яны выламалі акно ззаду».
  - Так, - сказаў Джэк. «Здаецца, я толькі што бачыў акно — французскія вокны, так?»
  - Вось той, - сказала Клэр. «Усю раму сагнулі. Яны былі ручной работы, вы ведаеце. Прыехаў з Нарвегіі. Я знайшоў іх у Доме і садзе . Калі мы пераехалі, яны былі першым, што я змяніў».
  «Гэта такая ганьба», - сказала Сара.
  Здаецца, дзверы яе так жа засмуцілі, як грошы, падумала Сара.
  «І не пашанцавала з адбіткамі?» - спытаў Джэк.
  «Алан думае, што яны насілі пальчаткі», - сказала Клэр. «Вельмі прафесійна, сказаў ён. Хаця яны, здаецца, страцілі шмат каштоўных прадметаў…»
  «Яны смецце кожны пакой?» - сказаў Джэк.
  - Большая частка ўнізе, - сказала Клэр. «І наша спальня, вядома».
  «Але не іншыя спальні?»
  «Не».
  - Хм, - сказаў Джэк. «Колькі там спальняў?»
  Сара ўважліва назірала за Джэкам. Па гуку яго голасу яна магла зразумець, калі ён адчуваў, што можа нешта натрапіць.
  «Ну, апроч нашых — пяць. Тры пакоі для гасцей. І, гм, пакой, у якім спіць Тэры. Часам.
  Сара не ведала, як сфармуляваць сваё наступнае пытанне, але Джэк не стрымаўся.
  "Такім чынам - і прабачце за пытанне - але вы з Тэры больш не падзяляеце спальню, Клэр?"
  Смелая, як медзь, - падумала Сара. Маўляў, гэта па-амерыканску.
  Клэр, здавалася, не пярэчыла гэтаму пытанню.
  «Не на поўны працоўны дзень», - сказала Клэр, гледзячы прама на Джэка. «Калі вы разумееце, што я маю на ўвазе».
  - Вядома, - сказаў Джэк.
  "Клэр - гэта чатыры спальні - але вы сказалі, што іх пяць?"
  «Так, так, ну, вядома, ёсць пакой Олі…»
  «Олі?» - сказала Сара.
  «Наш сын».
  «Ён побач?» - сказаў Джэк.
  «Універсітэт», - сказала Клэр, ззяючы. «Ён у Оксфардзе. Pelham College, другі год.»
  Сара чула, як ганарылася Клэр.
  «Гэта, напэўна, яшчэ семестр?» - сказала Сара. «Я мяркую, што ён яшчэ не вярнуўся?»
  - Яшчэ пару тыдняў, - сказала Клэр.
  «Ці вяртаецца ён калі-небудзь падчас тэрміну?» - сказаў Джэк.
  «Толькі калі яму не хапае грошай, дабраславі яго», — сказала Клэр, смеючыся.
  «У мяне ўсё гэта яшчэ наперадзе», — усміхнулася Сара. Ёй спадабалася гэтая жанчына. «Бог ведае, як я сабе гэта дазволю!»
  «Колькі б ты ім ні даваў — гэтага ніколі не бывае дастаткова!» - сказала Клэр.
  «Значыць, пакой Олі не чапалі?» - сказаў Джэк, мякка адводзячы размову назад.
  "Не", сказала Клэр. «Ён адчуе такую палёгку».
  Сара ўбачыла, як Джэк злавіў яе погляд.
  - Я ўпэўнены, - сказаў Джэк. «З цікавасці — калі ён апошні раз быў дома? Вы памятаеце?»
  «Хм... Ён вярнуўся на мой дзень нараджэння ў мінулым месяцы. О... і ён заскочыў тыдзень ці каля таго таму з парай сяброў».
  «Заставаўся, га?»
  «У Тэры ёсць гульнявы пакой над гаражом. Тэры быў у ад'ездзе па справах, таму я пайшоў і застаўся ў сябра. Пакінуў іх на гэта!»
  - Ага, - сказаў Джэк.
  Сара назірала, як ён думаў пра гэта.
  «Ці можам мы зараз паглядзець наверх?»
  «Вядома. Божа мой, я балбачу, ці не так? Цэлы дзень затрымаўся тут сам-насам, бачыш, проста скажы мне заткніцца, інакш я буду валтузніць вечна!»
  І Сара назірала, як яна адставіла каву і выйшла ў калідор.
  «Сюды!» — паклікала яна.
  Улічваючы, што яна толькі што страціла дваццаць тысяч фунтаў, Клэр выглядала надзіва бадзёрай.
  Можа, ёй не хапае кампаніі і яна любіць пабалбатаць? - падумала Сара.
  А можа, ёсць іншая прычына?
  OceanofPDF.com
  5. Сакрэты
  "І вось дзе я захоўваю - захоўваю - грошы", - сказала Клэр.
  Яе нізкі голас, калі яна абмяркоўвала свой сакрэт.
  Джэк назіраў, як яна адсунула люстраныя дзверцы шафы.
  Дзверы бясшумна рассунуліся і, здавалася, зніклі ў сцяне — адкрылася велізарная, ярка асветленая гардеробная з вешалкамі і шуфлядамі.
  Там стаялі дзве доўгія паліцы, пакрытыя аксамітам, з акуратна выстаўленымі парамі абутку.
  Потым пад імі яшчэ абутковыя скрынкі.
  Джэк ніколі раней не бачыў столькі каробак ад абутку. Ён заўсёды жартаваў з Кэтрын, сваёй жонкі, што яна сапраўды ўтрымлівае сусветны рэкорд па абутку.
  Але яе непакорлівы стос абутку ў іх маленькай кватэры ў Нью-Ёрку, які ён аддаў на дабрачыннасць пасля яе смерці, быў нішто ў параўнанні з гэтым.
  Напэўна, сто пар было.
  «Дзесяць уніз — чатыры папярок», — сказала яна, паказваючы на адну са скрынак у ніжнім шэрагу. «Тут я захоўваў грошы».
  «Ого, — сказала Сара. «Нядрэнная схованка».
  «Аднак, аказваецца, недастаткова добра», — сказала Клэр.
  «У тую ноч... ці ўсе скрыні былі вынятыя з шафы?» - сказаў Джэк.
  Клэр паківала галавой.
  «Яны ўсё яшчэ былі тут. Але гэта быў правільны беспарадак ".
  «Іх усе адкрылі?»
  Ён глядзеў на Клэр, пакуль яна думала пра гэта.
  - Не, - сказала яна. «Калі падумаць, многія з іх увогуле не адкрываліся. Але скрыні ўсе былі раскіданыя».
  «Ні адзін абутак не быў скрадзены?» - сказала Сара.
  «Не. Ні адной пары. І ў мяне ёсць вельмі дарагія Christian Louboutins».
  «Аднак гэта проста чаравікі. Не зусім тое...
  Клэр павярнулася да яго. «Гэтыя туфлі? Кошт тысячы! Мне спатрэбілася цэлая вечнасць, каб адсартаваць іх усіх і паставіць на месца», — сказала Клэр.
  «І ніхто больш не ведаў, што тут вы захоўваеце грошы?» - спытаў Джэк.
  Яна хутка адказала.
  «Не. Ні душы».
  Джэк убачыў, як Сара падышла да іншага боку шафы і адчыніла яшчэ люстраныя дзверцы, каб адкрыць доўгі стэлаж з касцюмамі і пінжакамі.
  «Гэта бок Тэры?» - сказала яна.
  «Так».
  «Вы не думаеце, што, магчыма, магчыма... ён мог знайсці вашы грошы?»
  «Навошта яму шукаць мае абутковыя скрынкі?» - сказала Клэр. «Увесь мой абутак — яны зводзяць яго з розуму. Але ў яго такая вялікая машына, а ў мяне ёсць чаравікі».
  Джэк кіўнуў.
  Ён пачынаў разумець, чаму Клэр хацела б збегчы грошай.
  «Але, не ведаю, можа, ваш муж скрыні перакуліў — месяц-два таму. Знайшоў наяўныя — чакаў, калі вы пра гэта згадаеце…», — сказаў ён.
  Клэр паківала галавой.
  «Гэта было там у пятніцу».
  «Вы ўпэўнены?» - сказала Сара.
  «Я праверыў».
  «Як часта вы правяраеце?» - сказаў Джэк.
  - Кожны тыдзень, - сказала Клэр.
  «Ты заўсёды захоўваў гэта ў такім выглядзе — у шафе?»
  «Не магу перамагчы. Нават калі мы жылі ў Лондане. Там мяне шмат разоў рабавалі, але ніхто так і не знайшоў грошай у маёй абутковай скрынцы».
  «Чаму б не пакласці ў банк?» - сказаў Джэк.
  Сара павярнулася да яго. «Джэк, я думаю, уся справа ў тым, што ты не ведаеш, калі можа спатрэбіцца ўцячы», — сказала Сара. «Ці не так, Клэр?»
  «Здаецца, ты таксама была там, каханая», — сказала Клэр.
  «У мяне ёсць», - сказала Сара. «Мне проста не хапіла прадбачлівасці трымаць у сваім гардэробе абутковую скрынку, поўную грошай».
  Джэк нічога не сказаў. Ён ведаў, наколькі драматычным быў канец шлюбу Сары — нават цяпер, праз гады, успамін пра здраду мужа і яе ўцёкі з Лондана мог сапсаваць настрой Сары.
  Ён падышоў і больш уважліва паглядзеў на шафу з боку Тэры.
  «Што гэта?» - сказаў ён. «Шафа са зброяй? Міліцыя правярала?»
  "Так", сказала Клэр. «Не чапалі. Ні драпіны».
  «Што ў ім?»
  «Драбавік Тэры».
  «Ён палюе?»
  «Гліняныя галубы».
  Джэк кіўнуў.
  «Ну, Клэр, я думаю, што мы ўбачылі ўсё, што нам трэба тут».
  "Добра", сказала Клэр. «Ці магу я зрабіць вам яшчэ адну каву?»
  «Вельмі ласкава з вашага боку, але я ўвесь выпіты».
  - Але дзякуй, - сказала Сара.
  Джэк мякка паклаў руку на плячо Сары. «У цябе ёсць яшчэ што-небудзь, што трэба паглядзець у доме?»
  Яна ўсміхнулася яму.
  «Не, я круты».
  - Добра, - сказаў ён. «Здаецца, мы бачылі ўсё, што маглі…»
  Але калі яны спускаліся па лесвіцы праз дом і ў сад, Джэк думаў...
  ... і ўсё гэта не мае ніякага сэнсу.
  *
  - Што вы думаеце пра гэта, месье Пуаро? - сказала Сара са сваім горшым французскім акцэнтам, калі яны вярталіся па завулку да галоўнай дарогі.
  Джэк засмяяўся. «Добра, больш ніякіх Пуаро і міс Марпл, і я скажу вам, што я думаю. Згода?»
  «Здзелка».
  «Нешта смярдзіць — і я не толькі пра тую каву. Што было, дарэчы, жахліва. Калі хтосьці вырашыў, што пена павінна замяніць кафеін?»
  «Мне ўдалося выліць палову майго ў ракавіну, калі Клэр не глядзела», — сказала Сара.
  Джэк засмяяўся. «Ну, ты павінен мне. Я павінен быў скончыць сваё».
  «Дык скажыце мне, што вы не купляеце?»
  «Добра, вось у чым справа. На паверхні ўсё паказвае на тое, што гэта прафесійны крадзеж — так?»
  «Гэта тое, на што Алан разлічваў, калі я размаўляў з ім сёння раніцай».
  «Нельга вінаваціць яго. Нідзе няма адбіткаў пальцаў, сігналізацыя нейкім чынам адключана, уваходзіць і выходзіць, пакуль пасажыраў няма - так што вы павінны ўзяць на сябе некаторы перыяд назірання, адсочвання пасажыраў, пошуку іх шаблонаў, раскладаў ... Шмат намаганняў».
  Сара затармазіла на скрыжаванні з галоўнай дарогай і пачакала, пакуль міма паедзе рух, потым павярнула налева, каб яны вярнуліся ў Чэрынгем.
  «Але?» - сказала яна.
  «Але... прафесіянал не так марна разбурае месца. Без прычыны? Тыя фатаграфіі — шуфляды, выцягнутыя з шафаў, перакуленыя. Чаму?»
  Джэк адвёў позірк, задумаўшыся.
  «Не, прафесіянал пачынае з ніжняй часткі куфра, выцягвае адну шуфляду, потым тую, што вышэй, і гэтак далей, і гэтак далей. Вельмі метадычна. І ўся гэтая партатыўная тэхніка — гэтыя Mac? Яны напэўна ўзялі б абодва. Плюс — пакінулі палову ювелірных вырабаў».
  «А абутак?»
  Джэк зноў засмяяўся.
  «Добра. Прафесіянал можа не ведаць, што гэтыя чаравікі столькі каштуюць».
  «Правільна. Дык вы кажаце — гэта былі аматары? Можа, дзеці?»
  «Ах, не, я таксама гэтага не кажу. Бо адбіткі пакідаюць аматары. А дылетанты не ўмеюць адключаць сігналізацыю».
  "Добра", сказала Сара. «Такім чынам, калі гэта былі не прафесіяналы і не аматары, то… хто?»
  Джэку спатрэбілася некалькі секунд, каб падумаць. Лоб яго нахмурыўся.
  Збянтэжаная, яна ведала.
  Але з ідэяй.
  - Унутраная работа, - сказаў Джэк. «Павінен быць».
  «Вы маеце на ўвазе Клэр? Ці Тэры?»
  - Або абодва, - сказаў Джэк.
  «Страхоўка?»
  «Можа быць. Але чаму б тады не ўзяць іншы Mac? Пісталет таксама, магчыма».
  «Але гэта выключае Клэр, так? Навошта прыцягваць нас? Асабліва, калі міліцыя, здаецца, усё роўна не разбярэ. Вядома, гэта перакрэслівае ўсю мэту?»
  Зноў паўза.
  «Праўда».
  - І Джэк, калі яны абодва зрабілі гэта - значыць, дваццаць тысяч Клэр зусім не скралі. Дык навошта звяртаць на гэта ўвагу?»
  «Таксама дакладна». Ён паківаў галавой. «Нішто з гэтага не дадае».
  «І што яна сказала пра тое, што Тэры спіць у іншым пакоі. Там няма страчанага кахання».
  - Ты маеш рацыю, - сказаў Джэк. «Не зусім падстава для злачыннага партнёрства».
  Нейкі час ехалі моўчкі.
  «Але з іншага боку, калі гэта не была ўнутраная праца, то адкуль узломшчыкі даведаліся, што грошы былі ў абутковай скрынцы?» - сказаў Джэк.
  "І Клэр сказала, што ніхто пра гэта не ведаў", - сказала Сара. «Вы лічыце, што яна казала праўду?»
  «Вы не?»
  «Не зразумейце мяне няправільна. Яна мне спадабалася. Але нешта ў тое, што яна сказала... Я не зусім паверыў».
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Амаль як калі б яна ўвесь час ... забывалася хвалявацца».
  - Так, - сказаў Джэк. «Гэта добры спосаб сказаць».
  "А як наконт задняй часткі дома - вы бачыце што-небудзь там?"
  - Хм, - сказаў Джэк. «Даволі лёгка атрымаць доступ. І не так шмат прыкмет бяспекі ".
  «Няма падказак?»
  «Проста разбітае акно — і мы ведаем, што Алан правёў крыміналістыку».
  «Дык які план?»
  «Ну, мы павінны пагаварыць з Тэры. І сын Олівер».
  «Вы думаеце, што ён можа быць уцягнуты?» - сказала Сара.
  «Нельга выключаць яго. Не забывайце — у яго таксама ёсць пароль ад будзільніка».
  «І Клэр згадвала, што ён часта просіць грошай», - сказала Сара.
  «І ён быў тут са сваімі сябрамі, пакуль мамы і таты не было. Шмат часу, каб пашукаць па хаце, што магло б прынесці некалькі дадатковых капеек...»
  «Ты такі цынік, Джэк».
  «Ідзе разам з працай».
  «Але яму не можа быць больш за дзевятнаццаць. Проста дзіця».
  «Вядома. Але мы не можам пакінуць яго ў баку. Ах, і Сара - можа, ты можаш праверыць сямейныя фінансы, га?»
  Сара падумала пра гэта.
  Калі яна жыла ў Лондане, яна набыла некаторыя не зусім легальныя навыкі працы з кампутарам. Яна была не супраць выкарыстоўваць іх, калі яны з Джэкам ішлі па следзе злачынца.
  Але сябар яе маці?
  Здавалася, што гэта не так.
  «Вам не прыемна гэта рабіць?» - сказаў Джэк.
  «Не зусім, Джэк. Магчыма, калі мы атрымаем важкія доказы таго, што яны нешта задумалі. Я маю на ўвазе — Клэр у маміным хоры, разумееш?»
  «Вядома. Нічога страшнага. А як наконт таго, каб вы адшукалі, дзе ў Оксфардзе тусуецца Олі Гудман? Гэта дазволілі?»
  - Гэта дазволена, - сказала Сара з палёгкай, што Джэк зразумеў, што яна адчувае. «Але адна ўмова».
  «Назаві гэта».
  «Гэта я той, хто едзе ў Оксфард, каб пагаварыць з ім».
  «О, я разумею. Ты паедзеш у вялікі горад, пакуль я буду браць інтэрв'ю ў неахайнага аўтадылера, так?»
  «Мне спатрэбіцца трохі горада».
  Джэк засмяяўся. «Я чую цябе. Атрымлівайце асалоду».
  «Хацелася б сказаць вам, каб вы атрымлівалі асалоду ад візіту ў дылерскі цэнтр».
  «Немагчыма...»
  Сара засмяялася і затармазіла, калі яны дасягнулі звычайнай паўдзённай чаргі да платнага моста.
  «Гэй, ты хочаш вярнуцца паабедаць на Гусе?» - сказаў Джэк.
  Сара заўсёды любіла наведваць вялікую старую галандскую баржу Джэка, якая прышвартавалася ўверх па рацэ ад моста. Але яна ведала, што Грэйс ужо спатрэбіцца ў офісе.
  "Я б з задавальненнем", сказала Сара. «Але я павінен быў вярнуцца. Працы ў нас назапашваецца».
  «Вядома. Дакранемся да базы. Дайце мне ведаць, як у вас справы з Оліверам. Думаеш, паедзеш сёння днём?»
  «Калі з Грэйс усё ў парадку, так».
  «Выдатна. Потым я збіраюся хутка перакусіць, а потым пайду на тэст-драйв раскошных чатырохколавых прывадаў...
  Ён вылез з машыны.
  «Весела правесці час у вялікім горадзе», - сказаў ён з усмешкай.
  Сара назірала, як ён пераходзіць дарогу і спускаецца па сцежцы, якая вяла ўздоўж ракі да прычалаў.
  Затым чарга пачала рухацца далей, і яна паехала па мосце ў гару ў Чэрынгем.
  OceanofPDF.com
  6. Студэнцкае жыццё
  Сара вырашыла, што спачатку паспрабуе пагаварыць з Оліверам Гудманам, а потым адправіцца ў крамы на Уолтан-стрыт, перш чым яны зачыняцца на дзень і сесці на танны цягнік назад у Чэрынгем у сем.
  Але на самой справе знайсці Олівера было не так проста, як яна чакала, асабліва таму, што яны з Джэкам пагадзіліся, што лепш не даваць Клэр ведаць, што яна збіраецца з ім размаўляць.
  Pelham College быў мудрагелістым — старамодным, з павітымі плюшчом сценамі і сяброўскай атмасферай.
  Але калі яна толькі прайшла праз уваход і ўвайшла ў першы чатырохкутнік, да яе хутка падышоў адзін з насільшчыкаў і спытаў яе пра справы.
  Шмат гадоў таму, будучы студэнткай у Лондане, яна шмат разоў прыязджала ў Оксфард да сяброў. І ёй заўсёды раілі: «Проста прайдзі міма грузчыкаў, нібы ты належыш, і ніхто цябе ніколі не спыняе» — кожны раз гэтая хітрасць давала ёй рады.
  Дык чаму цяпер не атрымалася?
  І тут яна зразумела.
  Я раблюся занадта старым, каб выглядаць аддалена падобным на студэнта.
  Час ляціць.
  Яна спрабавала пераканаць швейцара, што яна сваячка Олівера Гудмана, проста праязджае праз Оксфард, хоча зрабіць яму сюрпрыз… і ёй патрэбны толькі нумар яго пакоя…
  Швейцар усміхнуўся ёй, але яго словы былі зусім не цёплымі, і ён адмовіўся раскрыць «асабісты адрас любога студэнта».
  Такім чынам, Сара ветліва адышла, каб змяніць сваю тактыку.
  Якраз насупраць каледжа яна ўбачыла старую капліцу і чайную… і — праз вокны — месца, напоўненае студэнтамі.
  Такім чынам, яна пайшла і нарэшце — пасля трох кубкаў гарбаты і тузіна размоў са студэнтамі — знайшла кагосьці з каледжа, хто ведаў Олівера.
  «Олі Гудман?» Доўгавалосы хлопец засмяяўся. « Добры чалавек ! Канечне, я ведаю, дзе ён вісіць...»
  І пасля тлумачэння, што яна яго цётка і мае вялікі чэк на дзень нараджэння, хлопец усміхнуўся і даў Сары адрас.
  Дадаўшы: «Ён можа выкарыстаць гэты чэк...»
  Гэта быў дом недалёка ад Каўлі-Роўд, які дзялілі з паўтузіна іншых студэнтаў.
  « Вялікі дом. Яны зусім тусоўшчыкі, гэта сапраўды крута».
  Без машыны да Каўлі-Роўд можна было хадзіць добрых дваццаць хвілін.
  Сара зразумела, што яе планы па крамах у горадзе асуджаныя.
  І яна рушыла ўніз па Хай-стрыт, спадзеючыся, што Олівер будзе там, калі яна туды прыедзе.
  *
  Сара стаяла каля дому Олівера і прымала гэта.
  Высокі, з тэрасамі і ў аварыйным стане. Паўтузіна ровараў стаялі адзін супраць аднаго ў палісадніку.
  Яна ўбачыла пакеты са смеццем, скрыні, скрыні з бутэлькамі і старыя кавалкі дывана.
  Яна націснула на званок і падрыхтавалася да таго, што неўзабаве зазірне ў сучаснае студэнцкае жыццё. Гэта можа быць Оксфард, але яна ведала, што гэта не будзе прыгожа.
  Жывёлы не славіліся сваёй гігіенай.
  Яна пачакала хвіліну, потым зноў націснула кнопку званка.
  Па-ранейшаму няма адказу. Нарэшце, пасля трэцяга званка, знутры дома пачуліся шоргатныя крокі, і дзверы са скрыпам адчыніліся.
  Босы, з затуманенымі вачыма ў халаце стаяў малады чалавек. За ім дом быў у цемры.
  Сара пазнала яго па фатаграфіях у доме Гудманаў — хоць на гэтых здымках ён сапраўды выглядаў жывым.
  «Чорт вазьмі, які час ты называеш?» - сказаў ён ёй.
  «Два трыццаць папаўдні», - сказала Сара.
  «Божа».
  Хлопец відавочна толькі што ўстаў з ложка. Сара назірала, як ён чухае грудзі і міргае на зімовым сонцы.
  «Я шукаю Олівера Гудмана».
  «Яго няма».
  "Я думаю, што ён", сказала Сара. «І мне здаецца, што я гляджу на яго».
  - Чорт вазьмі, - сказаў Олівер. «Вы з банка? Я размаўляў з кімсьці пра рэчы, і -
  Сара засмяялася.
  «Не, я не з банка. Але мне трэба пагаварыць з табой пра нешта важнае. Глядзі…”
  Яна працягнула поліэтыленавы пакет.
  «Я прывёз торт з кандытарскай «Валеры».
  Здавалася, што гэта абудзіла Олівера.
  «Сапраўды? Гэта адзін праведны торт. Добра». Здавалася, што ён паглядзеў на Сару па-іншаму... так, як ёй гэта зусім не падабалася.
  І яна спадзявалася, што пад гэтым халатам у яго нешта апранута.
  Божа…
  « Тады добра. Лепш заходзьце».
  Ён шырока адчыніў дзверы, і Сара ступіла ў цемру.
  *
  Апынуўшыся ўнутры, акрамя змроку, Сара адчула выразны і - яна здагадалася - пастаянны пах марыхуаны.
  Яна думала, што магла б падняцца, проста ўдыхаючы зацішнае паветра гэтага бруднага храма, каб пагуляць.
  Яна назірала, як Олі паваліўся на гіганцкае крэсла.
  Любое святло тут, і яна, напэўна, убачыла б, як воблака пылу ўрывалася ў пакой.
  Але змрок зрабіў гэта немагчымым.
  «Сядзьце», — сказаў ён. «У любым месцы».
  Олі ўжо адчыніў скрынку, у якой быў шакаладна-вішнёвы пластовы пірог, і хутка вырваў кавалак голымі рукамі.
  З-за таго, што ў яго быў поўны рот, было цяжка разабраць яго наступныя словы, якія гучалі як: « Дуб, што ты хочаш паразмаўляць ?»
  Ёй спатрэбілася секунда, каб перакласці пытанне.
  «Я тут, каб пагаварыць пра тое, што здарылася з тваімі бацькамі».
  Олі праглынуў сліну — ад гэтага наступныя словы сталі крыху больш выразнымі.
  Ёй трэба было задацца пытаннем: ці сапраўды гэты дзіўны ўзор чалавецтва наведваў заняткі ў сусветна вядомым Оксфардзе?
  Здавалася немагчымым.
  «Што з імі? Яны зноў рухаюцца?» Потым ён хмыкнуў. «Мама цяжарная?»
  Сара пахітала галавой, быццам гэта было сапраўднае пытанне.
  Оллі сядзеў, разваліўшыся на мяккім крэсле, закінуўшы адну нагу на руку, яго халат ледзь прыкрываў.
  Яна думала, што Джэк быў той, хто атрымаў непрыстойны варыянт.
  Але выглядала, што яна атрымала гэты прыз.
  «Твае бацькі. Іх абрабавалі».
  Олі не адрэагаваў на гэта.
  Але, - адзначыла яна, - ён сапраўды выкапаў яшчэ адзін кавалак пірага. І, выцершы і без таго запэцканыя ад шакаладу шчокі рукавом халата, ён адкусіў вялізны кавалак.
  Добрая паўза, падумала Сара.
  І яна чакала.
  *
  Джэк прыпаркаваў свой Sprite прама насупраць аўтасалона Lux-4, дзе яго маленькі спартыўны аўтамабіль быў падобны на крэветку, якую вось-вось паб'юць гіганцкія пазадарожнікі, якія стаялі побач.
  Ён паглядзеў на будынак.
  Новы, з гіганцкімі шклянымі вокнамі, якія паказвалі больш пазадарожнікаў — сапраўды дарагіх… Lexus, Cadillac… і нават чорны вінтажны Hummer H-1, які стаяў збоку.
  Якраз тое, што трэба свету, - падумаў Джэк.
  Больш гіганцкіх «аўтамабіляў».
  Ён зайшоў у бліскучы дылерскі цэнтр.
  Ён убачыў двух мужчын у касцюмах; тонкія, як палкі, ногі, вузкія, цёмныя акуляры.
  «Сучасныя Твідл Дам і Твідл Дзі», — падумаў Джэк.
  Бліжэйшы прадавец паспяшаўся.
  «О, прывітанне — і сардэчна запрашаем у Lux-4 Automotive Experience…»
  Аўтамабільны вопыт? — падумаў Джэк.
  Вы маеце на ўвазе… месца, дзе купляюць бензінаў?
  - Прывітанне, - сказаў Джэк.
  «Мяне завуць Джэральд, і я магу паклапаціцца пра вас сёння. Ці магу я спытаць, які транспартны сродак можа вас зацікавіць? Магчыма, вы бачылі нашу тэлевізійную рэкламу? Мы прапануем поўны спектр паслуг...
  Хлопец быў на сцэнары і вёў дыялогі, як рыбак, які раптам вывеў вялікую рыбу пасля таго, як доўгі час сядзеў на краі лодкі з пустымі рукамі.
  «Магчыма, праз некаторы час. Але бачыце, - Джэк азірнуўся, - я сапраўды тут, каб пагаварыць з Тэры Гудманам.
  Галава прадаўца хісталася, як цацка на прыборнай панэлі. «О, вядома. Асабісты кантакт містэра Гудмана?»
  Прадавец адхіснуўся, нібы апёкшыся пячным жарам. Яго правая рука вылецела і паказала ў бок выставачнай залы.
  Да падвышанай стойкі рэгістрацыі.
  А за тым сталом жанчына з чорнымі як смоль валасамі, цёмна-чырвонай памадай і блузкай, якая стараецца заставацца зашпіленай.
  Тое, што яна падпілоўвала пазногці, толькі дапаўняла карціну.
  «Лепш за ўсё засяліцца там з Ліз. Яна можа праверыць, ці вольны містэр Гудман.
  Джэк усміхнуўся, кіўнуў і падышоў да стойкі рэгістрацыі.
  І калі парцье не падняла вачэй.
  Не хачу прапусціць кавалачак гэтай кутікулы, каб адзначыць каго-небудзь...
  «Прабачце. Але мне цікава, ці магу я сказаць некалькі слоў з Тэры Гудманам?»
  Вочы жанчыны, акрэсленыя глыбокім чорным контурам, нарэшце павольна паднялі вочы, нібы разважаючы, хто адважыцца перапыніць такую далікатную аперацыю.
  «І што гэта мае на ўвазе, містэр?»
  «Брэнан».
  Жанчына кіўнула.
  «Гэта нейкая прыватная справа».
  Яна паглядзела на каляндар на сваім стале. «Я мяркую, што ён цяпер на выкліку. І ў яго прызначаныя сустрэчы, і...
  «Можа, вы маглі б сказаць яму, што гэта пра яго дом. Пра рабаванне?»
  Яе вішнёва-чырвоныя вусны ўтварылі падобнае на рыбу «О» разумення.
  І яна ўзяла тэлефон і націснула кнопку.
  *
  «Ведаю, што іх абрабавалі. Нічога дзіўнага... - сказаў Олі, трымаючы на грудзях крошкі торта.
  Сара не даставала нататнік.
  Не тое каб яна не думала, што Олі можа падзяліцца якімі-небудзь цікавымі кавалачкамі... але яна не хацела палохаць дзіцяці.
  Яго апушчаныя вочы выглядалі так, быццам напярэдадні ўвечары яны перанеслі больш, чым некалькі порцый травы.
  «Чаму гэта?» - сказала яна.
  Ён нахіліўся наперад у крэсле. «Паглядзіце на тое крывавае месца, якое яны купілі? Новы, такі крывавы вялікі — прама на рацэ. Мог бы таксама аб'явіць любым рабаўнікам: прыходзьце рабаваць нас. Мы загружаныя !»
  Сара кіўнула.
  «А ці ведаеце вы каго-небудзь з гэтай катэгорыі?»
  «Што?»
  Олі пачаў мацаць у кішэні мантыі і выкапаў скручаны кавалачак белага.
  Сустаў.
  «Не супраць, калі я… прыму ?»
  - Ідзі, - сказала Сара, прымушаючы ўсміхнуцца.
  Олі запаліў джойнт і моцна зацягнуў.
  За ім рушыў мокротавы кашаль, які толькі дадаў маладому чалавеку прывабнасці.
  — А цяпер — што ты спытаў?
  З перацягваннем сустава Олі ўсё яшчэ нахіліўся наперад, але цяпер глядзеў на Сару з дурнаватай усмешкай.
  І яна, безумоўна, атрымлівала ад яго жудасную атмасферу, у гэтай змрочнай гасцінай, аж да аварыі.
  Ён пазіраў.
  «Ці ведаеце каго-небудзь, хто хацеў бы абрабаваць вашых бацькоў? Каму-небудзь з вашых, гм, сяброў тут зацікавіць гэтая інфармацыя?»
  Олі вярнуўся назад у крэсла, паківаў галавой.
  «Чорт вазьмі, не. Тут усе добрыя таварышы. Соль зямлі».
  Б'юся аб заклад, падумала яна .
  І тут яна пачула ззаду цяжкія крокі.
  Нехта іншы, які ўсплыў з караблекрушэння, прайшоў міма яго, каб пацешыцца ўчора ўвечары.
  Але гэты «прыяцель» быў надзейным на выгляд. У джынсах. Без кашулі.
  Вялікія біцэпсы.
  Сара ведала, што ў наш час называлі «зброяй».
  І ў адрозненне ад Олі, яго валасы былі паголены да стрыжкі.
  Сара назірала, як Олі звярнуў увагу на новае прыбыццё, не адрываючы вачэй.
  «Джымба... мы цябе не разбудзілі, так?»
  Джымба здаваўся альфа-самцом гэтай пары.
  «Джымба» паглядзеў на Сару; кіўнуў. Затым зрабіў некалькі крокаў да раскідзістага Олі Гудмана.
  «Ты сказаў, што я атрымаю свае грошы сёння, Олі. А сёння тут па-чартоўску добра».
  Олі змусіў хутка зірнуць на Сару.
  Потым назад да Джымба.
  «Правільна, і я буду! Дайце мне некалькі. Толькі ўстаў. Даводзіцца звяртацца да некаторых людзей, якія мне павінны. Сёння так, мой чалавек».
  Джымба паківаў галавой.
  Ён пачаў задаваць пытанне, гледзячы на Сару. "А хто, чорт вазьмі, - о, забудзься".
  Потым Джымба паківаў галавой, павярнуўшыся да лесвіцы ... і, падымаючыся, сказаў: «Проста дай мне мае грошы».
  Сара здагадалася, што яму не трэба дадаваць «ці інакш».
  Олі зноў павярнуўся да Сары, ухмыляючыся, быццам тое, што толькі што адбылося, было проста персікавым.
  Але з гэтай новай інфармацыяй у Сары было яшчэ некалькі пытанняў, перш чым імчацца на цягнік.
  А Олі — джойнт у руцэ — нібы нікуды не збіраўся.
  OceanofPDF.com
  7. У кожнага ёсць сакрэт
  Джэк сеў на крэсла насупраць Тэры Гудмэна, які завёў рукі за галаву, што здавалася вымушаным намаганнем выглядаць нязмушаным і расслабленым.
  Мяне абрабавалі.
  Ну і што?
  «Чым я магу вам дапамагчы, містэр Брэнан?»
  «Джэк. І я спадзяюся дапамагчы вам, і Алан, вядома. З тым, што адбылося».
  «Ах, вялікі дэтэктыў Нью-Ёрка. Скажы мне, - Тэры нахіліўся наперад з шырокай усмешкай на твары. «Зноў на «злыя вуліцы», калі-небудзь…»
  А потым — дзіўна — мужчына падняў правую руку ў форме пісталета і зрабіў вялікі жэст вялікім пальцам — малаток упаў і страляў.
  Якая задніца, падумаў Джэк.
  Але ў інтарэсах іх допыту ён прытворна ўсміхнуўся.
  «Я ніколі не здымаю і не распавядаю, Тэры».
  «Ах ... рэчы, якія вы, напэўна, бачылі. Для вас у Котсуолдзе крыху ціха, хм?
  «Як мне падабаецца».
  Джэк вырашыў змяніць кірунак размовы. Тэры даволі добра адцягваў увагу.
  І гэтая спроба адцягнуць увагу… заўсёды «расказаць», калі ў кагосьці ёсць сакрэт, пра які ён не хоча гаварыць.
  «Як тут справы, Тэры? З таго часу, як вы пераехалі?»
  «Тут? Гэтая частка свету - Котсуолдс? Абсалютна расквітае ».
  Джэк падумаў, што звонку не надта шумна.
  Але ён сказаў: «Прыемна чуць. Такім чынам, пра рабаванне. Напэўна, вы засмучаны, хм? Ты, Клэр?»
  «Правільна. добра. Здараюцца рэчы, ці не так? Магло быць і горш».
  «Як гэта?»
  «Сволачы маглі забраць маю крывавую стрэльбу! Або срэбра! Крычаў крывавае забойства, калі мы куплялі — маленькае багацце!»
  Тэры нахіліўся наперад. «Мая здагадка — нейкія даволі тупыя ашуканцы».
  Джэк усміхнуўся на гэта.
  Тэры паводзіў сябе расслаблена. Рабаванне - простая кропка ў яго паспяховым мітуслівым жыцці.
  Джэк збіраўся ўбачыць пра гэта.
  «Мне здаецца, што яны, вядома, зрабілі беспарадак».
  «Хм? Выкажам здагадку, што яны зрабілі. У любым выпадку - для маіх страхоўшчыкаў надышоў час расплаты, а таксама час прэмій, якія яны спаганяюць».
  «Я магу памыляцца, але ў мяне склалася выразнае ўражанне, што рабаўнікі нешта шукалі».
  Усмешка Тэры згасла.
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Перакручваючы падушкі, ваш ложак, тое, як яны штурхалі ўсё на падлозе — нават унутры гардэробнай».
  Тэры кіўнуў.
  Або ён не думаў пра гэта раней - або ён рабіў усё магчымае, каб паводзіць сябе так, быццам назіранне Джэка было зусім новым.
  «Не ведаю пра гэта, таварыш. Проста рады, што не ўсё атрымалі. І Алан збіраецца праводзіць з намі звычайныя абходы ўначы. Так што больш не паўторыцца».
  - Сумняваюся, што гэта будзе... - сказаў Джэк.
  Гэта прымусіла Тэры звузіць вочы.
  «Вы маеце на ўвазе... таму што, як толькі яны «трапяць» у месца, вы ў бяспецы? Гэта?»
  Джэк не адказаў на гэта.
  Хай падумае...
  «Але вы не супраць, калі я задам некалькі пытанняў? Я маю на ўвазе, у мяне ёсць блаславенне афіцэра Рыверса. Я маю на ўвазе, вы хацелі б, каб той, хто гэта зрабіў, быў злоўлены, так?»
  Тэры сціснуў правую руку ў кулак і лёгенька скінуў на стол.
  «Безумоўна. Вешайце сволачы».
  «Не ўпэўнены, што гэта павешанне, Тэры».
  «Я проста меў на ўвазе — кінуць у іх крывавую кнігу».
  «А каб зрабіць гэта, яны павінны іх злавіць».
  Бахвальства Тэры скончылася, і ён прыслухаўся.
  «Падобна на тое, што той, хто ўварваўся да вас - праз спіну - ведаў код сігналізацыі».
  Тэры кіўнуў.
  «Я маю на ўвазе, што ён працаваў, быў уключаны — так што кожны, хто ўвайшоў, меў 30 секунд, каб увесці код, праўда?»
  Яшчэ адзін ківок.
  «У каго яшчэ мог быць гэты код, Тэры?»
  Уладальнік аўтасалона адвёў позірк; ён панюхаў паветра, нібы расчышчаючы павуцінне ў чэрапе. Потым, каб канкураваць з малюнкам, ён падрапаў свой амаль лысы купал.
  «Не. У Клэр ёсць. Мой сын Олі таксама. Але ён вучыцца ў каледжы, весяліцца больш, чым трэба. І я».
  «Вы толькі ўтрох?»
  Тэры кіўнуў.
  І Джэк адразу не паверыў.
  «Ну бачыш, Тэры, гэта праблема. Нехта ўварваўся і меў гэты код. Скажы мне...
  Джэк дазволіў паўзе зацягнуцца.
  «У вас ёсць уяўленне, хто мог гэта зрабіць? Ці ёсць у вас ворагі?»
  «Хто б гэта зрабіў? Магчыма, любы крывавы няўдачнік у радыусе 50 міль. Але ворагаў тут няма, дружа, - потым ён засмяяўся. «Я, прынамсі, нічога не ведаю!»
  У гэты момант у дзверы пастукалі, і парцье высунула галаву — разам з унушальнай верхняй паловай тулава — у шчыліну адчыненых дзвярэй.
  «Спадар Гудман, ваша наступная сустрэча адбудзецца праз некалькі хвілін.
  «О, дзякуй, Ліз... гм, міс Хэдлі».
  Праца зроблена, - здагадаўся Джэк, - парцье знікла.
  «Ну, Джэк, нічога больш не магу расказаць, і ў мяне ёсць вялікая рыба - я маю на ўвазе...» яго ўсмешка надала яго амаль лысай галаве карнавальны выгляд, «...прыходзіць патэнцыйны кліент. Гледзячы на апошні Lexus з 4 коламі . Я веру, што вы, янкі, сказалі б, што гэта абыдзецца ім у капейкі».
  Джэк устаў.
  «Каб мы хацелі. І, безумоўна, па-за маёй лігі».
  Джэк павярнуўся і рушыў да дзвярэй. Але ён спыніўся ў той момант, калі яго рука стукнулася аб дзвярную ручку.
  Ён павярнуўся да Тэры.
  «Скажам, калі ў мяне будуць яшчэ пытанні, вы будзеце даступны, так?»
  Вочы Тэры зноў прыжмурыліся. Адзін з тых людзей, якія перадавалі па тэлеграфе кожную хвалю расчаравання, якую адчуваюць.
  Гэта можа быць карысным.
  «Гм, чаму вядома. Вы ведаеце, дзе я жыву, дзе працую. Што тычыцца напояў, я заўсёднік The Angel».
  «Выдатна. Вы проста…”
  Джэк збіраўся даць яму аб чым падумаць, калі ён сыдзе...
  «...ніколі не ведаеш, што можа ўзнікнуць».
  І тады - проста таму, што так здалося правільным - Джэк падняў руку, імітуючы пісталет, і хутка націснуў спускавы кручок.
  «Пагаворым пазней, Тэры».
  І Джэк выплыў з офіса, гледзячы на падлогу вачыма прадаўцоў, якія ўсё яшчэ стаялі вакол, нібы на айсбергу з шыкоўнымі аўтамабілямі.
  А яшчэ — парцье.
  Галава апусцілася, але яна дрэнна хавала свае вочы, гледзячы ўверх, назіраючы, як Джэк сыходзіць.
  *
  Сара паглядзела на гадзіннік.
  У кожную хвіліну ёй трэба было кінуцца на цягнік.
  І чым даўжэй гэта займала, тым больш у Олі ўзнікалі праблемы з факусоўкай.
  «Ваш сябар?» Сара сказала.
  "Джымба?" – з зубастай усмешкай сказаў Олі. «Ты робіш стаўку. Добрыя сябры».
  Сара кіўнула, лёгка ўсміхнуўшыся. «Тады не выглядаў занадта прыязным...»
  Олі зрабіў хвалю ў паветры, якая паслала шлейф з марыхуанай, размахваючыся па пакоі.
  «О, проста павінен мне крыху грошай. Нічога страшнага! У рэшце рэшт усё заўсёды атрымліваецца».
  Потым Олі кіўнуў, нібы пераконваючы сябе. «Заўсёды».
  «Не хапае грошай?»
  Пятлявая ўсмешка Олі знікла.
  «Прама цяпер. Вядома». Затым вярнуўся да яго дурной усмешкі. «Я студэнт, чорт вазьмі! Мы заўсёды, быццам, прывязаныя, ведаеце ?»
  «Вядома. У вас ёсць выдаткі».
  «Дакладна!»
  «Мама і тата ў гэтым добрыя?»
  Гэтае пытанне, здаецца, прымусіла Олі раптам насцярожыцца. Як быццам ён толькі што даведаўся, што задумала Сара.
  «Што вы маеце на ўвазе?»
  «Табе патрэбныя грошы, табе іх даюць?»
  «Гэта асабістае, ці не так ?»
  «Ну, я спрабую дапамагчы ім з іх рабаваннем. Так што…”
  Яна нахілілася наперад, хоць гэта наблізіла яе нос да туманнага воблака, якое ахутала сына Гудманаў.
  «Вы сапраўды ўпэўнены, што не ведаеце, хто не хацеў бы красці ў вашых бацькоў? Можа, нават шукаюць нешта… пра што яны б толькі ведалі?»
  Вялікі зрух у Олі з гэтым пытаннем.
  Ягоны твар стаў панурым, і нават на курэнне не звярнулі ўвагі.
  нічога не ведаю ? Якую частку гэтага вы не разумееце?»
  Сара кіўнула.
  «О, яшчэ адно пытанне».
  «Так? Спадзяюся, апошняе пытанне ».
  «Калі вы апошні раз былі дома — у Чэрынгеме?»
  «Я б падумаў, што нават ты зможаш гэта вырашыць».
  Сара не паднялася на каментар.
  «Мяркую, вам давядзецца мне дапамагчы».
  «Я раскажу гэта для вас. Я студэнт. Я вучуся. Гэта час семестра».
  "О, я разумею", сказала Сара. «Дурны я. Дык вы не былі дома з пачатку семестру?»
  «Брава».
  «Зусім не?»
  «Правільна».
  Олі хлусіў. Але чаму?
  Сара паглядзела на гадзіннік.
  Добры час пакінуць яго тушыцца.
  «Ой, я спазняюся на цягнік».
  Яна ўстала і пайшла да дзвярэй.
  Олі — заўсёды джэнтльмен — заставаўся разваліўшыся ў мяккім крэсле, яго халат...
  Было слова …
  правільна.
  Падбораны.
  Хуткі паварот да яго. «Дзякуй за размову, Олі».
  «Правільна. Што заўгодна».
  «І ўдачы вам у грашовых праблемах...»
  І з гэтымі словамі яна паспяшалася з дому, дзе, як яна ўяўляла, — для студэнтаў у інтэрнаце — вучоба была ў рэчаіснасці далёка не ў спісе прыярытэтаў.
  І яна хуткім крокам пайшла па Каўлі-роўд у бок горада і чыгуначнай станцыі.
  Яна павінна проста зрабіць гэта ...
  Яна падумала: трэба патэлефанаваць Джэку.
  Таму што здавалася, што ў Оксфардзе нешта гнілое.
  OceanofPDF.com
  8. Што наконт ракі?
  Джэк прыпаркаваўся каля Tesco's - месца, дзе ён рэдка бываў.
  Занадта падобна да Амерыкі, падумаў ён, — гэта дакладна не вельмі падобна да Котсуолда.
  Тым не менш, калі ў вас ёсць некаторыя неабходныя рэчы для пакупкі, вялікі магазін можа спатрэбіцца.
  Як толькі ён адчыніў дзверы машыны, у яго зазваніў тэлефон.
  Сара.
  « Гэй, я збіраўся патэлефанаваць табе праз некаторы час. Я не хацеў вас перапыняць, калі вы былі на допыце з Олі.
  Сара засмяялася. «Больш падобна на інтэрвенцыю».
  «Гэта дрэнна?»
  «Які дурань. І зразумейце, ён не толькі схлусіў аб вяртанні дадому некалькі тыдняў таму, але і Джэк, у яго праблемы з грашыма.
  Джэк паглядзеў на мора машын на асветленай паркоўцы — Tesco вяла ажыўлены бізнес. Ён нават заўважыў калядныя ўпрыгажэнні ў вокнах.
  Так, гэты час набліжаўся.
  А для Джэка — гэта заўсёды быў цяжкі час.
  Сара і яго сябры тут дапамагалі ... але ўсё роўна яго думкі часта вярталіся да дома на Каляды.
  дадому. Бруклін.
  І жыццё ў яго там было.
  «Цяпер гэта цікава ,» сказаў ён. «Наколькі яму патрэбныя грошы?»
  «Не магу сказаць. Але хлопец, які з'явіўся ў пошуках гэтага, здавалася, не надта задаволены. Ой, пачакай — трэба паказаць білет...»
  Джэк чакаў.
  «Там. Я хутка буду ў Чэрынгеме. І ўзнікла думка».
  "Так?"
  «Я мог бы паглядзець гісторыю Олі Гудмана ў Інтэрнэце. Любыя парушэнні ПДР, юрыдычныя праблемы. Паглядзіце, ці не ўзбудзіў ён што-небудзь у святых залах Оксфарда. Таму што я магу вам сказаць ... ён не выглядаў вельмі старанным ".
  «Выдатна — зрабі сваю магію».
  «Гэта і хутка павячэраць на стол для дзяцей. Хочаш заскочыць?»
  «Люблю... але ў мяне таксама была ідэя, так што мне трэба праверыць гэта».
  Затым ён распавёў ёй, як ідуць справы з Тэры Гудманам і што ён там заўважыў.
  «Прыёмная, хм?» - сказала яна. «Вы думаеце, можа, там нешта адбываецца?»
  «Не ўпэўнены. І хоць Тэры сцвярджаў, што бізнес квітнее, было вельмі ціха. Можа, пашукаць усё, што можна даведацца пра Люкс-4… яго дылерскі цэнтр?»
  «Будзе рабіць. Можа быць позна. Апошнім часам у Дэніэла праблемы з матэматыкай».
  «Гэта таксама не мой любімы прадмет у школе».
  «А твая ідэя?»
  «Правільна. Ну, я за межамі Tesco's і збіраюся забраць прыгожыя шэсць пачак IPA...»
  «IPA?»
  «Індыйскі светлы эль, які я прывязу на лодцы майго сябра Рэя. Проста здагадка. Але ёсць у яго некалькі рэчаў, аб якіх можна спытаць».
  «Нацягніце яго — як вы, амерыканцы, іх называеце? — «піўныя».
  «Гэта план!» - сказаў Джэк, смеючыся.
  «Паведаміць пазней?»
  «Ты робіш стаўку. Як толькі я вярнуся на гусі. Вы ведаеце ... адно кароткае назіранне ... здаецца, што ніхто з тых, з кім мы размаўлялі дагэтуль, не кажа нам усёй праўды ".
  «Так. Ва ўсіх ёсць сакрэты…”
  «Правільна». Джэк перавёў дыханне.
  Пахаладала, і ён не дастаў зімовай курткі.
  Але надышоў час для гэтага.
  «Добра. Лепш зрабіць пакупкі... і пагаварыць пазней?»
  «І я пачну капаць, як толькі змагу».
  «Выдатна. Бывай».
  І Джэк скончыў размову і накіраваўся ў вялікі супермаркет.
  *
  Нягледзячы на тое, што было цёмна і холадна, Рэй сядзеў на вуліцы, на палубе сваёй абшарпанай лодкі, пры голым электрычным святле з рулявой рубкі і курыў...
  Ну — курыць нешта .
  Ён убачыў, як ідзе Джэк.
  «Джэк! Нічога сабе! Не бачыў цябе ў ярмоках!»
  «Як справы, Рэй?»
  «Ніколі лепш! Ты мяне ведаеш, - сказаў ён з усмешкай.
  Джэк падняў пакет з шасці штук.
  «Хочаш падзяліцца са мной некаторымі з іх?»
  «Вам нават трэба пытацца? Я паднясу цябе на борт!»
  Джэк падняўся па хісткім трапе на палубу лодкі.
  Рэй не паварушыўся, каб падняцца, таму Джэк уявіў, што яны будуць дзяліцца півам на марозе.
  З тым, што Рэй, верагодна, паліў ці выпіў дастаткова ізаляцыі, каб не пярэчыць холаду.
  Джэк сеў на металічнае крэсла побач з Рэем — газоннае крэсла, але з яго чырвоная фарба аблезла.
  Адна са «знаходак» Рэя са сметніцы.
  Тое, як ён, верагодна, абсталяваў большую частку свайго плывучага дома.
  Рэй пражыў на сваёй баржы больш за сорак гадоў, і мясцовыя жыхары казалі Джэку, што ніколі не бачылі, каб ён затрымліваў працу даўжэй, чым на пару тыдняў.
  Перавага для Джэка - таму што гэта азначала, што ў Рэя было шмат часу, каб сачыць не толькі за гэтым участкам ракі...
  ... але і большая частка Чэрынгама таксама.
  Прынамсі, калі Рэй мог бачыць ясна.
  Калі Джэк падаў яму бутэльку, Рэй спрытна выцягнуў адкрывалку, зняў верх і перадаў адкрывалку Джэку.
  Зрабіўшы моцны глыток, Рэй стукнуў сваёй бутэлькай аб бутэльку Джэка.
  «Гэта добрая рэч, Джэк. Я б сказаў, што больш, чым звычайна».
  «Я ведаў, што табе гэта спадабаецца, Рэй».
  Рэй зрабіў яшчэ адзін глыток.
  Але Джэк здагадаўся, што ён таксама дастаткова кемлівы, каб ведаць, што гэты візіт мае іншы план.
  Так пасля глытка — і бутэлька ўжо напалову забітая...
  «Значыць, гэта свецкі званок, Джэк? Ці...»
  Джэк засмяяўся.
  «Баюся, ты занадта добра мяне ведаеш, Рэй. Было некалькі рэчаў, якія я хацеў прайсці міма вас. Думаў, што вы маглі б дапамагчы з..."
  Рэй засмяяўся. «Ведаў! І пакуль гэтыя доўжацца... - ён махаў бутэлькай узад-уперад, - вы можаце задаваць любыя пытанні.
  Джэк зрабіў глыток.
  Рэй быў персанажам.
  Цяпер Джэк збіраўся высветліць - ці сапраўды ў гэтым дзіўным выпадку з Гудманамі і рабаўніцтвам Рэй можа быць карысным.
  *
  «Плантэрс Крофт, а?» - сказаў Рэй, выбіраючы з жоўтых пярэдніх зубоў кавалачак тытуню.
  «Вы гэта ведаеце?»
  «О, так».
  Джэк чакаў.
  «Раней там былі фруктовыя сады. Раней хадзілі яблыкі грызці».
  «Скрампінг? Выбіраем?»
  «Нарэзка!»
  «Ха! Зараз мала шанцаў на гэта, Рэй, - сказаў Джэк.
  «Раскажы мне пра гэта. Увесь крывавы бераг ракі будзе завалены дамамі, аж да крывавага Лондана, калі яны не спыняць будаўніцтва».
  «Грошы размаўляюць».
  «Мае не!» - сказаў Рэй, смеючыся.
  Джэк засмяяўся разам з ім і адкрыў чарговае піва.
  «Такім чынам, гэтае рабаванне... яны шмат рабілі?»
  «Разумная сума».
  «І вы дапамагаеце багатым вырадкам, якія там жывуць?»
  Джэк кіўнуў.
  «Гэта расчараванне, Джэк».
  «Навошта тады, Рэй?»
  «Вы гуляеце не за тую каманду . Вы не адзін з іх. Ты адзін з нас, таварыш!»
  «Ты так думаеш?»
  «Я так ведаю. Прыгнечаныя масы. Рабочыя. Прыгнечаных!»
  «Ніколі не лічыў цябе рэвалюцыянерам, Рэй?»
  Джэк назіраў, як Рэй глытаў з толькі што адкрытай бутэлькі.
  "Не, ты маеш рацыю", - сказаў ён. «Я не вельмі. Але я не вялікі прыхільнік дапамогі багатым бастыдам . Яны атрымалі сваю страхоўку — забіце іх».
  Так Джэк растлумачыў далікатную сітуацыю з сакрэтнымі грашыма Клэр.
  Потым назіраў, як Рэй разважае над гэтым, выразна ўзважваючы сваю маральную пазіцыю адносна гэтай цікавай падзеі.
  «Такім чынам, ты хочаш сказаць, што яна не прыдурка?» — нарэшце сказаў ён.
  «Мяркую, не з таго боку, - сказаў Джэк.
  «Мой бок, а?»
  - І мой, - сказаў Джэк, смеючыся.
  «І гэта яе ўласныя грошы?»
  «Так. І яна не верне. Толькі калі мы з Сарай не даведаемся, хто гэта зрабіў».
  «Хм».
  Джэк пачакаў, пакуль Рэй дастаў сваю маленькую бляшанку з тытунём і скруціў сабе яшчэ адну цыгарэту.
  Ён глядзеў, як Рэй пстрыкнуў вечкам сваёй старой бензінавай запальнічкі, запаліў скрутак, глыбока ўцягнуў, потым дзьмуў.
  Гэты пах. Джэк вярнуўся на гады таму, каб успомніць пра свайго ірландскага дзядулю, які паліў трубку на сваёй маленькай кухні ў Брукліне.
  Добра, тытунь шкодны для вас ... але такі цудоўны пах.
  Джэк чакаў. Потым загаварыў Рэй.
  - Ну, скажы табе, Джэк, - вось што я пачуў мінулай ноччу ў Арата. Цяпер гэта можа спатрэбіцца. А можа і не так. Але гэта Евангелле, Джэк.
  Джэк сумняваўся, што ўсё, што гаварылася ў Арата, было Евангеллем, але ён уважліва слухаў.
  І тое, што ён пачуў, крыху наблізіла справу да раскрыцця.
  OceanofPDF.com
  9. Невялікая падтасоўка
  Калі Джэк праходзіў пад Чэрынгемскім платным мостам, ён падцягнуў каўнер сваёй зімовай курткі і згорбіўся ў лодку, каб выратавацца ад моцнага ветру.
  У шэрым ранішнім святле на гэтым участку ракі было яшчэ халадней.
  Джэк задумаўся, ці хутка ў іх пойдзе снег.
  Нічога падобнага да снегу, які ён выкарыстаў, каб вярнуцца ў Нью-Ёрк, але тут, у Котсуолдс, з ім часам спраўляцца горш, таму што брытанцы з кожным годам забываюць, як з ім змагацца.
  Ён падправіў дросель на рухавіку і неахвотна атрымаў дадатковую хуткасць.
  Зімой ён рэдка карыстаўся маленькай шлюпкай з маленькім падвесным маторам. Але тое, што сказаў Рэй, пераканала яго, што гэта адзіны спосаб даведацца, што яму трэба.
  На вінаграднай лазе аратага заўсёды можна было спадзявацца, што яна прынясе нешта, надзейнае ці не, а гэта быў залаты пыл...
  Здавалася, што з лета па рацэ была хваля крадзяжоў.
  Нічога сур'ёзнага - амаль як калі б адказны асоба наўмысна трымалася пад радарам.
  Так што без актыўнага ўдзелу міліцыі. Афіцыйнага адказу няма.
  І, як сказаў Рэй, часам скрадзеныя рэчы ўжо былі... « вызвалены» ад некаторых з больш прыемных адрасоў у Чэрынгеме.
  Хто б гэта ні рабіў — дакладна ведаў, што робіць.
  І гэта, вядома, не быў хто-небудзь з мясцовага «брацтва з лёгкімі пальцамі», як іх называў Рэй.
  «Калі ўсё сказана і зроблена, Джэк, ты не рабуеш сваіх таварышаў, разумееш, што я маю на ўвазе?»
  Тое, што Рэй сказаў далей, вельмі заінтрыгавала Джэка.
  «Такім чынам, ёсць хлопец, які пераехаў у адзін з тых старых катэджаў у напрамку Элстан-Крык. Не мясцовы. Трымае сябе ў сабе. Але ў яго ёсць лодка, ён ходзіць уверх і ўніз па рацэ ноччу. Разумееш, што я маю на ўвазе, Джэк?»
  Джэк кіўнуў.
  «Ноччу. Не тое, што ён у гэты час збіраецца на рыбалку, праўда? Дык чаго ён, чорт вазьмі, робіць? Рабаваць? Рабаваць добрых людзей на рацэ?»
  З вопыту Джэка, вызначэнне Рэя "добрых людзей на рыверы" не зусім супадала з яго ўласным.
  Але заінтрыгаваны, ён спытаў, што яшчэ ведаюць у Арата.
  "Не так шмат", сказаў Рэй. «Хіба што лодка чорная. Гэта крыху злавесна - вам не здаецца? Я маю на ўвазе - у каго ёсць чорная лодка, Джэк, калі яны не задумалі нічога добрага?
  Джэк палічыў гэта злавесным - не з-за колеру.
  Але таму, што гэта гучала зусім як лодка, якую ён бачыў учора раніцай на прыстані Гудманаў.
  Той, што павольна кружыў, потым выслізнуў.
  Такім чынам, цяпер ён ішоў уніз па рацэ, каб даведацца, ці зможа ён знайсці згаданую чорную лодку.
  І яго таямнічы ўладальнік.
  *
  Спатрэбілася каля дваццаці хвілін, каб дабрацца да Planter's Croft.
  Джэк зразумеў, наколькі добра ён цяпер ведае раку - ці, прынамсі, яе ўчастак, бліжэйшы да Чэрынгема.
  Міма Жалезнай прыстані, потым дома бацькоў Сары, міма лугоў, дзе кожны год праводзіўся летні кірмаш, і ўчастка, дзе праходзіла рэгата.
  Усе цяпер знаёмыя месцы з вялікай колькасцю ўспамінаў.
  Але калі ён прайшоў міма Гудманаў і пайшоў далей, за доўгім паваротам ракі, ён увайшоў у terra incognita .
  Падвесны рухавік рушыў убок, час ад часу здзіўляючы вадаплаўныя птушкі, за якімі ён назіраў, рассыпаліся і зноў прызямляліся ў раўчуках і раўчуках на беразе ракі.
  Міма праплыла пара матацыклаў: пенсіянеры ў тоўстых паліто і капелюшах адпачывалі па-зімоваму.
  Яны памахалі. Ён махнуў рукой у адказ.
  «Спадзяюся, што яны таксама спакавалі тэрмікі», — падумаў Джэк, добра ведаючы, як холадна стала жыць на рацэ.
  Нарэшце ён дабраўся да месца, якое, як ён здагадаўся, было Элстан-Крыкам, пазначаным — як згадваў Рэй — старажытным каркасам старой вугальнай баржы.
  «Каля сотні ярдаў далей, ёсць некалькі фермерскіх катэджаў. Гэты тып жыве ў адным з іх, так яны лічаць.
  Джэк працягваў роўны крок і пыхкаў.
  Вядома ж, з правага боку віднеліся два катэджы. Прыгожыя дробязі, падумаў ён, разглядаючы вузкія лужкі, што каціліся да берага ракі.
  У адным з катэджаў быў невялікі прычал, і, праўда, Джэк мог бачыць прышвартаваны маленькі чорны хуткасны катэр.
  Той самы, якога ён бачыў напярэдадні.
  Побач ляжала куча садовага смецця і гарэла невялікае вогнішча, вецер вёў дым.
  Джэк таксама чуў музыку, якая даносілася з катэджа. Класіка, тое, што ён добра ведаў, але назва ўхілялася ад яго.
  Калі ён праходзіў міма, краем вока Джэк улавіў рух ля катэджа.
  Скрозь дым ад вогнішча ён бачыў постаць, што штурхала тачку ўніз да канца саду.
  Ён не зводзіў вачэй з ракі і працягваў, пакуль не згарнуў за паварот і не знік з поля зроку.
  Потым ён заехаў у банк і думаў, што рабіць.
  Ён хацеў пагаварыць з гэтым чалавекам. Але як?
  Потым у яго ўзнікла ідэя.
  *
  Вяртаючыся ўверх па рацэ і супраць ветру, маленькі падвесны рухавік змагаўся за хуткасць.
  Але даволі хутка катэдж з'явіўся ў поле зроку, дым усё яшчэ нізка цягнуўся па вадзе. Цяпер Джэк убачыў, як нехта распальваў вогнішча віламі, і, падышоўшы бліжэй, пазнаў у ім чалавека, якога бачыў учора ў лодцы.
  Мужчына глядзеў, як ён пыхкае міма, але Джэк зрабіў выгляд, што не заўважае яго.
  Джэк пачакаў, пакуль ён пройдзе міма катэджа, потым падышоў бліжэй да берага і спрытна сціснуў трубу падачы паліва ў тым месцы, дзе яна ўваходзіла ў падвесны рухавік.
  Матор шумна плёскаў, то правальваў, то зноў стрэліў…
  Джэк даў яму яшчэ дзесяць секунд, паправіўшы дросель, а затым выключыў падачу бензіну.
  Цішыня.
  «Чорт вазьмі!»
  Ён гучна вылаяўся для паказухі, потым пацягнуў за шнур стартара. Раз, два, павольна і павольна - потым крыху больш шалёна.
  Тым часам, як і чакалася, ён плыў назад па рацэ да прычала і чорнага хуткаснага катэра.
  Ідэальна… Пакуль ён насамрэч не трапіў у лодку!
  Ён устаў, нібы раптам усвядоміўшы небяспеку, і пацягнуўся да вясла, якое трымаў у шлюпцы.
  Ён бачыў, як чалавек у садзе ўважліва назіраў за ім — і цяпер выразна ўсведамляў небяспеку для сваёй уласнай лодкі, прышвартаванай на шляху дрэйфуючай лодкі.
  Джэк глядзеў, як той кінуў садовыя відэльцы і пабег да прыстані.
  Усё добра плануецца…
  «Я кажу! ты ў парадку? Вам патрэбна дапамога?» — паклікаў мужчына.
  - Пракляты падвесны, - сказаў Джэк, працягваючы цягнуць за шнур. «Не хачу стукнуцца аб вашу лодку».
  Джэк глядзеў, як чалавек узяў гак для лодкі з боку прычала.
  Ён апусціўся на калені ля самага краю і прапанаваў яго Джэку, калі яго шлюпка сутыкнулася з чорнай лодкай.
  «Хапайся!»
  Джэк працягнуў руку і схапіў жэрдку, выкарыстаўшы яе, каб павярнуць вакол прыстані і адбівацца ад чорнай лодкі рукамі.
  Потым ён кінуў чалавеку вяроўку, калі той праскочыў міма краю прыстані.
  Ён глядзеў, як мужчына абмотвае вяроўку вакол заціску, а потым цягне Джэка і маленькую лодку.
  Праз пару секунд шлюпка Джэка была надзейна прывязана, і ён падняўся на прыстань.
  Першая частка плана прайшла ідэальна.
  Цяпер прыйшоў час высветліць, кім быў гэты таямнічы хлопец.
  OceanofPDF.com
  10. Распавядаючы казкі
  - Прабачце за гэта, - сказаў Джэк, правёўшы рукой па валасах. «Пракляты падвесны».
  "Няма праблем, стары", - сказаў чалавек з усмешкай. «Рады дапамагчы».
  - Цаню гэта, - сказаў Джэк. «Думаў, што там прамокну!»
  - Піт Лаванда, - сказаў мужчына, працягваючы руку і аглядаючы яе. «Божа, я баюся, трохі брудны».
  Джэк усё роўна паціснуў руку. «Джэк Брэнан».
  Джэк прыняў чалавека. У яго быў лёгкі шарм, адкрыты твар з хлапечай бахромай, якая спала на вочы і якую ён увесь час адштурхоўваў.
  Высокі, загарэлы — толькі зморшчыны выдавалі, што яму павінна быць далёка за сорак.
  «Ты далёка ад дома, Джэк, калі гэта чуць».
  «Вы можаце забраць хлопчыка з Брукліна, га? Але дом тут — цяпер я жыву ў Чэрынгеме».
  «Ага, паддаўся шарму гэтага месца, а?»
  «Нешта такое. А ты — мясцовы?»
  «Божа, не. Проста здымаю катэдж. На зіму танна атрымаў».
  «Ідылічнае месца».
  «Ці не так? Я цалкам магу прыняць яшчэ адзін год. Люблю гэтае месца».
  Піт Лаванда зноў усміхнуўся.
  «Такім чынам, я магу вам дапамагчы? Што з падвесным?»
  «Я думаю, хітрае паліва. Сам вінаваты — не зліў у канцы лета».
  «Дастаткова лёгка забыцца», - сказала Лаванда. «Я магу пазычыць вам кропку паліва, калі хочаце. Усё роўна хопіць вярнуцца ў вёску».
  «Гэта было б выдатна».
  «Атрымаў бляшанку ў машыне. Давай».
  Такім чынам, Джэк рушыў услед за ім праз сад.
  «Тут крыху ізалявана, так?» - сказаў Джэк, калі яны ішлі.
  «Як мне падабаецца».
  «Вы працуеце на месцы?»
  «Ха! Можна так сказаць. Я сцэнарыст — трэба дапрацаваць сцэнар. Патрэбны спакой і цішыня. Часта вучыце час ад часу».
  Дасягнуўшы ўзбочыны маленькага катэджа, яны прайшлі ў адзін шэраг, Лаванда наперадзе, праз невялікую драўляную брамку.
  «Сцэнар?» - сказаў Джэк. «Вы напісалі што-небудзь, што я ведаю?»
  - Напэўна, даволі шмат, - сказала Лаванда. «Але вы не ўбачыце майго імя на ім. Яны прыцягваюць мяне, калі ў іх узнікаюць праблемы, і я перапісваю».
  - Ага, - сказаў Джэк. «І вядомыя пісьменнікі атрымліваюць заслугу?»
  «На месцы».
  «Але вы атрымаеце грошы».
  «Таксама дакладна. Прадаў сваю душу Галівуду».
  «Хто б не стаў?» - сказаў Джэк.
  Збоку ад хаты былі дзверы і маленькае акенца. Джэк зазірнуў праз акно ў нешта падобнае на кухню.
  Унутры было даволі цёмна. Джэк бачыў на кухонным стале тое, што выглядала як рэшткі ежы.
  «А жывучы тут унізе — не сумуеш па кампаніі? Яркія агні?» - сказаў Джэк.
  «О, я абыходжуся. Таксама кожны тыдзень праводжу тут невялікую пісьменніцкую майстэрню».
  «Я не ведаў, што ў Чэрынгеме ёсць пісьменнікі?»
  «У нашы дні, Джэк, кожны пісьменнік».
  Яны дайшлі да дома, дзе Джэк убачыў універсал Audi.
  Позняя мадэль, лепшыя характарыстыкі.
  Падобна на тое, што пісьменства прыносіць карысць, падумаў Джэк. Магчыма, мне варта адкапаць свае мемуары NYPD ...
  Ён глядзеў, як Лаванда адкрывае багажнік, дастае зялёную банку і страсяне яе.
  «Тут павінна быць дастаткова».
  Ён працягнуў Джэку бляшанку, і яны абодва накіраваліся назад вакол дома.
  Джэк пачаў думаць, што гэта пустая трата часу. Хаця, з іншага боку, Лаванда можа быць цікавым хлопцам, з якім можна выпіць некалькі куфляў піва.
  Можа, мне запрасіць яго аднойчы ўвечары да Гусі? — падумаў ён.
  Ён спыніўся каля дзвярэй кухні. «Цікава, ці магу я патурбаваць вас шклянкай вады?»
  Джэк убачыў, як Лаванда спынілася.
  І на секунду ён зразумеў, што тут адбываецца нейкі разлік .
  Нешта не так у рэакцыі. Рытм, які не быў натуральным.
  - Вядома, стары, - сказала Лавендра. «Вы не супраць пачакаць тут? Гразныя боты і ўсё такое?»
  «Няма праблем».
  Лаванда ўсміхнулася, адчыніла дзверы на кухню, а потым зачыніла іх за сабой, пакінуўшы Джэка аднаго на вуліцы.
  Джэк нязмушана падышоў да акна і прытуліўся да яго.
  На Лавандзе было больш бруду, чым на Джэку.
  Значыць, павінна была быць іншая прычына, па якой ён не хацеў, каб Джэк быў у доме.
  Цікава.
  Праз акно Джэк бачыў Лаванду ля ракавіны. Ён агледзеў кухню.
  Хтосьці гатаваў. Стаялі патэльні, талеркі складзеныя.
  А на стале бутэлька віна.
  І дзве шклянкі.
  Два.
  У хаце яшчэ нехта быў? Хтосьці, з кім Лаванда не хацела, каб Джэк сустракаўся?
  А калі так — чаму не?
  Каля ракавіны ён убачыў, як Лаванда павярнулася, таму Джэк хутка адышоў ад акна і тупа паглядзеў на сад.
  Дзверы адчыніліся, і выйшаў Лаванда — не са шклянкай, а з пластыкавай бутэлькай, якую ён працягнуў Джэку.
  «Крыху лягчэй, чым шклянку. Можаце ўзяць з сабой».
  - Ласкава з вашага боку, - сказаў Джэк, узяўшы бутэльку і адпіваючы з яе.
  Думаючы — я дакладна ведаю, чаму ты даў мне бутэльку. Такім чынам, нам не трэба зноў адчыняць гэтыя дзверы.
  Ён глядзеў, як Лаванда зачыніла дзверы. Потым, цвёрда ўсміхнуўшыся на месцы, ён жэстам паказаў Джэку весці яго назад у сад.
  Джэк ішоў наперадзе, яго розум мітусіўся.
  - А чым вы зарабляеце на жыццё, містэр Брэнан? - сказала Лаванда, выраўноўваючыся, калі яны пераходзілі газон.
  - О, я на пенсіі, - сказаў Джэк. «Вольны дух, гэта я. Глядзець тэлевізар, добра есці, выпіць некалькі куфляў піва. Ідзі на рыбалку».
  Джэк пачакаў, пакуль Лаванда зачапіць вуду. Цяпер яму вельмі хацелася даведацца, што хлопец зрабіў на гэтым маленькім чорным катэры.
  Але сцэнарыст прамаўчаў.
  Яны дабраліся да прыстані.
  «Вы хочаце, каб я дастаў што-небудзь, каб зліць старое паліва?» - сказала Лаванда.
  - Ой, там мала што засталося, - сказаў Джэк. «Думаю, усё будзе нармальна».
  Ён залез у лодку, адкруціў вечка заліўной горлачкі і пачаў заліваць новае паліва.
  Джэк паказаў на катэр.
  «Ты ловіш рыбу?»
  - Божа мой, не, - сказала Лаванда. «Не магу прыдумаць нічога горшага».
  «Здаецца, вы даволі часта карыстаецеся лодкай».
  «О, вядома. Прыехаў з маёмасцю. Вырас з лодкамі, не магу ўтрымаць мяне ад іх. Але рыбалка? Як назіраць, як сохне фарба — без крыўд».
  «Ніхто не ўзяты. Думаю, што я вас бачыў, - сказаў Джэк. «Уверх па рацэ?»
  - Цалкам верагодна, - сказала Лаванда. «Добрае месца для разважанняў. Атрымлівайце ідэі. Рашы задачы з гісторыяй».
  «Холадна ў гэты час года?»
  «Мяне не турбуе. Удзень ці ўначы, проста заскочыць у лодку, гукаць, свежае паветра, свежыя думкі».
  «Гучыць як цэлае жыццё», - сказаў Джэк.
  - Правільнае жыццё для кожнага з нас не з'яўляецца выпадкова, Джэк, - сказаў Лаванда, яго голас раптам ажывіўся. «Вы павінны працягнуць руку і схапіць яго. Зрабіце выбар. Зрабіце змены. Carpe diem !»
  Джэк назіраў за Лавандай. Чалавек быў напружаны — пераканаўчы.
  Потым ён убачыў, як ён усміхнуўся.
  - Прабачце, - сказаў ён. «Часам я магу гаварыць поўныя глупствы, але я ў гэта веру. Працавала для мяне».
  Джэк усміхнуўся яму ў адказ.
  «Няма праблем», — сказаў ён, залазячы ў лодку. «Я згодны з вамі».
  «Усё гатова?» - сказала Лаванда, кіўнуўшы на падвесны рухавік.
  Джэк пстрыкнуў дроселем.
  «Скрыжаваўшы пальцы», — сказаў ён.
  Потым пацягнуў за шнур. Рухавік брыкаў і лопатаў. Зноў пацягнуў — і стрэліў.
  - Цудоўна, - сказаў Джэк. «Дзякуючы табе».
  - Няма праблем, - сказала Лаванда, развязваючы вяроўку. «Бяспечнае падарожжа назад у цывілізацыю».
  «У вас ёсць месца ў пісьменніцкай майстэрні? Можа, я магу ўзяць твой нумар?»
  «Гм, у мяне няма картак», — сказала Лаванда. «Ніколі не магу ўспомніць свой нумар. Зазірніце на дошку аб’яў сельвыканкама — там мая аб’ява».
  - Я зраблю гэта, - сказаў Джэк, адштурхваючыся ад прычала. «Да сустрэчы».
  Ён памахаў Лавандзе і паглядзеў на чалавека, які стаяў побач, усміхаючыся і махаючы ў адказ.
  «Вельмі цікавы хлопец» , — падумаў ён, адыходзячы ад прыстані і вяртаючыся ўверх па рацэ.
  Пакуль Джэк не папрасіў вады, ён нічога не аддаў. Лаванда была прахалоднай, прыязнай — нават чароўнай. Але цяпер, калі Джэк паўтараў размову радок за радком, ён задумаўся, ці ёсць праўда ва ўсім , што сказала Лаванда.
  Ці ўсё гэта была хлусня?
  Кім ён быў? Ці быў ён пісьменнікам? Што ён хаваў?
  Для каго была гэтая другая шклянка?
  І ці можа ён быць датычны да рабавання ў Гудманаў?
  Джэк палез у кішэню паліто па мабільны тэлефон і націснуў на экран.
  «Гэй, Джэк. Я спадзяваўся, што ты патэлефануеш. Як...»
  «Сара. Можа сустрэнемся?»
  «Вядома. Як наконт абеду?»
  «Як наконт кавы — праз паўгадзіны?»
  «Гучыць тэрмінова?»
  «Думаю, што так».
  «Добра. Я вазьму кутні столік у Huffington's.
  «Да сустрэчы. Ну і Сара, калі ў вас ёсць хвіліна, зрабіце для мяне пару праверак, ці не так?»
  І расказаў пра катэдж і таямнічага пісьменніка, які ў ім жыў.
  - Я пагляджу, што знайду, Джэк. У вас таксама ёсць нумар машыны?»
  — сказаў ёй Джэк, потым павітаўся і адклаў тэлефон.
  Піт Лавендэр — калі гэта было яго сапраўднае імя — быў добры, вельмі добры.
  Дастаткова добры і разумны, каб ведаць, што візіт Джэка не быў выпадковым выпадкам.
  Магчыма, дастаткова разумнага, каб ведаць, што яго прыкрыццё толькі што раскрылі.
  Гэта азначала, што — як бы і не — хлопец не збіраўся заставацца надоўга.
  А гэта, у сваю чаргу, азначала, што калі Джэк і Сара захочуць ведаць, што ён задумаў, ім трэба будзе трохі пашукаць — і хутка.
  OceanofPDF.com
  11. Узлом
  Сара схапіла кутні стол у Huffington's, той, які яны з Джэкам часта выкарыстоўвалі, калі хацелі пагаварыць пра што-небудзь так, каб хто-небудзь яшчэ ў кафэ не чуў.
  Але Джэк яшчэ не з'явіўся.
  Зусім не падобны на яго.
  Калі ён сказаў паўгадзіны, ён гэта меў на ўвазе.
  Яна зрабіла яшчэ глыток кавы і паглядзела на гадзіннік.
  Блізка 40 хвілін. Яна паглядзела на дзверы і ўбачыла, як спяшаецца Джэк.
  Кожны раз, як адчыняліся дзверы, уваходзіў парыў цяпер ужо зімовага паветра.
  Яшчэ адна прычына, чаму было добра сядзець тут; утульны, абаронены і не занадта далёкі ад печаў, якія выраблялі цудоўныя тарты і пірожныя Huffington.
  Джэк паглядзеў і, усміхнуўшыся Люсі ў касе, а потым адной з афіцыянтак, паспяшаўся.
  Яны ўсе тут ведалі Джэка.
  І — падазравала Сара — большасць з іх былі больш чым збітыя.
  І гэта была смешная думка. Ці адчувала яна ўкол чагосьці іншага з гэтым усведамленнем?
  Нешта… зялёнае?
  Яна адкінула гэтую думку, калі Джэк сеў на сваё месца.
  «Прабачце. Ішоў сюды і вырашыў нешта праверыць».
  «Штосьці цікавае?»
  «Магчыма», — сказаў ён з усмешкай.
  «Ну, у мяне таксама можа быць штосьці цікавае для вас…»
  - Гучыць добра, - сказаў Джэк.
  Падышла афіцыянтка — маладая, адносна новая дзяўчына па імені Джэні.
  «Добрай раніцы, Джэк!»
  Ён павярнуўся да яе з шырокай цёплай усмешкай. «Добрай раніцы, Джэні. Як наконт кубка англійскага сняданку? І... я думаю... у вас засталося што-небудзь з тых круасанаў?»
  «Я ўпэўнены, што так».
  «Выдатна».
  А пасля афіцыянтка адплыла.
  - Але спачатку, Сара, - сказаў ён, - я хачу пачуць пра твой візіт з Олі.
  Такім чынам, яна зрабіла ўсё магчымае, каб апісаць абстаноўку і Олі, універсітэцкага стоунера.
  - Гучыць чароўна, - сказаў Джэк.
  «Жудасна. І, як я ўжо казаў, ён павінен грошы гэтаму хлопцу, які, здавалася, быў не вельмі задаволены».
  «Людзі рэдка бываюць, калі належаць грошы».
  «Можа, наркотыкі? Было даволі рана адцягвацца».
  «Ах — жыццё ва ўніверсітэце».
  «Я таксама крыху пашукаў у інтэрнэце. Згодна з Оксфардскім архівам навін, у яго ўжо было больш за некалькі сутычак з паліцыяй».
  «Наркотыкі?»
  «Не так далёка. Выпіўка — і парушэнне грамадскага парадку...»
  «Дазвольце ўгадаць — барныя бойкі?
  «Пабы — і вельмі шыкоўныя рэстараны».
  «Якое дзіця».
  «І, па словах майго сябра, які працуе ва ўніверсітэце, ён толькі што скончыў першы год».
  «Тады ёсць хлусня».
  «Так. Чаму б яму не сказаць, што ён вярнуўся дадому са сваімі таварышамі? Ідэальны час, каб агледзець гэтае месца, калі ён збіраецца вярнуцца і абрабаваць яго».
  «Можа быць. А можа быць, ён быў настолькі забіты камянямі, што сапраўды забыўся».
  «Але ўсё яшчэ падазраваны, так? А Тэры?»
  «Ну, спадзяюся, вы можаце дапамагчы тут. Кажа, што бізнес квітнее. Канечне, так не выглядала».
  «Безумоўна, не. Апублікаваў страты два гады запар. І, здаецца, запасы ў яго знікаюць. Па-чартоўску шмат грошай сядзець у тых машынах у салоне і нічога не рабіць...»
  «А тая парцье…»
  «Ах, так. Дзяўчына, якую вы згадалі?»
  Джэк паківаў галавой і засмяяўся.
  «Гэта быў бы адзін тэрмін, які можна было б ужыць».
  «Вы думаеце — з грашовымі праблемамі — яна можа быць яго каханкай на баку?»
  «Магчыма дадаць да яго надзённых праблем з грашыма. Калі б Тэры ведаў пра схаваныя грошы Клэр, то знайсці гэтыя 20 тысяч было б важна».
  «Такім чынам, па маіх падліках, гэта двое падазраваных».
  «О, так. Але, як я ўжо казаў па тэлефоне...
  Цяпер Джэк нахіліўся бліжэй. «Я думаю, што нешта здарылася з нашым містэрам Лавандай. Днямі сноўдаўся на сваёй лодцы, нібы правяраючы справы».
  «Правяраючы дом, вы думаеце?»
  «Магчыма. А потым, калі ён не пускаў мяне ў катэдж — гэта было даволі няёмка. І я бачыў праз акно, што на стале стаялі два куфлі віна».
  «Вы думаеце, што ў яго была кампанія?»
  «Можа быць. Дык вы знайшлі што-небудзь у інтэрнэце?»
  «Пра Піта Лаванду? Не, нічога».
  - Ну, не праблема, - сказаў Джэк. «Здаецца, я не даў табе шмат часу».
  "О, у мяне было дастаткова часу, Джэк", - сказала Сара, атрымліваючы асалоду ад моманту. «А я сказаў, што ў мяне ёсць нешта цікавае…»
  «Добра, цяпер ты сапраўды прыцягваеш маю ўвагу!»
  Сара назірала, як Джэк нахіліўся наперад, яго вочы ззялі.
  «Такія моманты ў расследаванні — вось у чым справа», — падумала яна.
  «Дык першае — дача. Гэта арэнда на адпачынак. Я патэлефанаваў агенту — сказаў, што мяне цікавіць месца. Зараз гэта штомесячная арэнда з магчымасцю падаўжэння. А цяперашні арандатар — містэр Пітэр Скот...
  «Скот? Не Лаванда? Вы ўпэўнены, што патрапілі ў патрэбнае месца?»
  «О, так. І агент сказаў, што тэрмін арэнды містэра Скота заканчваецца ўсяго праз пару тыдняў — і ён патэлефанаваў, каб сказаць, што не падаўжае».
  «Цікава. Ён мне сказаў, што ў яго ёсць месца на ўвесь год».
  «Гэта яшчэ не ўсё. Я правяраў нумар аўтамабіля з тым, э-э... сябрам ... у мяне ў сталічнай паліцыі...»
  У той час, калі яна жыла ў Лондане, і яе жыццё разрывалася на шматкі з-за разводу, Сара набыла карысныя навыкі ў інтэрнэце і набыла кантакты, каб прывесці свайго мужа ў парадак.
  І абодва вельмі спатрэбіліся ў гэтыя дні, працуючы з Джэкам.
  «Машына таксама ў лізінгу. Другому Пятру — у гэтага прозвішча «Гэмбл».
  «Ах, дакладна... Я бачу тут шаблон...»
  «А рахункі за камунальныя паслугі зарэгістраваны на…»
  «Дазвольце мне адгадаць, Пітэр хто-небудзь?»
  «Пітэр Скот».
  - Аншлаг, - сказаў Джэк з усмешкай. «І добрая праца, Сара. Шмат "Пітэрс" у гульні ..."
  Яна глядзела, як Джэк сядзеў у крэсле.
  «Незалежна ад таго, ці ўдзельнічаў ён у рабаванні Гудмана, — сказаў Джэк, — гэты хлопец Пітэр — кім бы ён ні быў на самай справе — безумоўна, падступны. Навошта ўсе гэтыя псеўданімы?»
  «Калі яны табе не патрэбныя. Але што мы можам з гэтым зрабіць?»
  «Ну, прыехаўшы сюды, у мяне ўзнікла ідэя...»
  "Так?"
  Джэк усміхнуўся.
  «Вам можа не спадабацца...»
  «Мне падабаюцца ўсе твае ідэі».
  Джэні з'явілася з кубачкам гарбаты і круасанам з бездакорнымі кавалачкамі.
  «Вось, Джэк».
  “Ідэальна!”
  А калі Джэні пайшла далей.
  «Разумееце, гэтая ідэя прымусіць вас — тэхнічна, я маю на ўвазе — парушыць закон».
  Сара пакруціла галавой. Закаціла вочы і ўсміхнулася.
  «Будзе не першы раз. А ў выпадку з містэрам Лавендрам - я не магу сказаць, што мяне хвалюе этыка, Джэк.
  *
  Сары прыйшлося бегчы назад у свой офіс - калядныя святы, якія набліжаліся, заўсёды прыносілі масу працы, і нават Грэйс выглядала знясіленай.
  Але яны з Джэкам пакінулі Хафінгтан з планам сустрэцца а палове шостай. Сара павінна была быць у курсе працы — гэты час года заўсёды прыносіў вар'яцкую колькасць пантамім, усім патрэбныя глянцавыя плакаты і трыфолды, каб прапагандаваць вар'яцтва.
  Але ў яе таксама быў час паглыбіцца ў гісторыю Лаванды.
  Безумоўна, быў пісьменнік Піт Лавендэр.
  Але апошняя сапраўдная заслуга якой-небудзь сцэнарыі яна магла знайсці больш за дзесяць гадоў таму.
  Тэлевізійнае мыла.
  І вядома - ён мог працаваць за кулісамі - дапрацоўваць сцэнарый, як ён сказаў Джэку ...
  Ці быць пісьменнікам. Ці ён можа проста выдумляць рэчы, іграць ролю.
  У такім выпадку як ён мог дазволіць сабе прыгожы маленькі катэдж з ракой?
  Роўна ў 5:50 яна выйшла з офіса, загадаўшы Грэйс таксама ісці дадому, што яны прыступяць да працы раніцай.
  І яна пабегла ўніз па прыступках і ўбачыла Джэка ў яго спрайце — дзякуй богу, дапоўніць.
  На вуліцы было цёмна, што рабіла тое, што яны збіраліся зрабіць, яшчэ больш страшным.
  І ўсё ж - як ні дзіўна - таксама больш захапляльна.
  *
  «Джэк, у гэтай машыне ёсць цяпло?»
  Ён засмяяўся.
  «Найлепшае, што я магу зрабіць на дадзены момант. Неабходна замяніць шланг, каб награвацца толькі з аднаго боку».
  Ён павярнуўся і паглядзеў на яе, выязджаючы з вёскі на галоўную дарогу. «У мяне ён закручаны».
  «У наступны раз. Я буду насіць берушы».
  Як растлумачыў Джэк у Хафінгтане, гэта можа быць іх адзінай магчымасцю даведацца пра Піта Лавендэра ўсё, што яны маглі.
  Перад тым, як сустрэцца з Сарай у Хафінгтане, Джэк забег у сельскую ратушу, каб паглядзець улётку Лаванды. Ніякага нумара тэлефона — нягледзячы на тое, што яму сказаў пісьменнік.
  Але гэта дало час чарговай штотыднёвай майстэрні “Кола пісьменьніка”.
  Сёння вечарам у 6.
  Хто ведаў, калі яны зноў атрымаюць магчымасць зазірнуць у маленькі катэдж.
  Каб убачыць тое, што яны маглі бачыць.
  «Вы ўсё яшчэ ў парадку?»
  Яна пагадзілася з Джэкам, што бяспечней за ўсё, каб ён заставаўся на вахце на вуліцы на выпадак, калі Лаванда раптам вернецца. Джэк прыдумляў што-небудзь наконт таго, каб прынесці бутэльку віна, каб падзякаваць за дапамогу з палівам.
  Тым часам Сара магла азірнуцца.
  Джэк сказаў, што бачыў ноўтбук.
  Можа быць карысна зірнуць і на гэта.
  «Гм... добра, Джэк. Але папраўце шланг. Магчыма, гэта не Нью-Ёрк, але ў нас тут бываюць зімы».
  «Запчастка будзе дастаўлена ў гэтую пятніцу».
  Яны з'ехалі з галоўнай дарогі і пайшлі па вузкай, агароджанай жывой загараддзю дарожцы, якая вяла да адасобленага месца на рацэ, дзе жыла Лаванда.
  «Гэта змрочны раён, зімой», - сказала Сара.
  «Я скажу».
  «Тут нічога сапраўды няма».
  «Мяркую, таму арэндная плата такая дарагая».
  Але не дайшоўшы да катэджа Лаванды, Джэк выйшаў на адкрытае месца ўнізе невялікага пагорка.
  «Павінна быць добрае месца для чакання», - сказаў ён.
  З дарогай, якая выгіналася перад імі, і жывымі агароджамі побач, маленькі Спрайт быў бы амаль нябачным, яго лёгка прапусціць.
  «Цяпер чакаць. Што, калі... ён адмяніў семінар?»
  «Мы нічога не можам з гэтым зрабіць».
  Яна кіўнула і паглядзела на гадзіннік.
  5:45.
  Калі б Лаванда з'язджала ў Чэрынгем, ён хутка прыехаў бы сюды.
  «Яшчэ ёсць падказкі, што шукаць… як толькі я апынуся ўнутры?»
  Яна павінна была прызнаць - гэта было нейкае захапленне.
  Незвычайны вечар для маці-адзіночкі.
  «Ну... пераканайся, калі ў яго госці, што іх няма дома! Азірніцеся навокал, перш чым уварвацца. Тады я мяркую — даведайцеся, што ў яго на кампутары. Усё, што ён можа хаваць. І вядома — хто ён такі!»
  Яна кіўнула.
  «Спадзяюся, тут ёсць паслуга мабільнай сувязі».
  Ён паглядзеў на яе.
  «Не думаў пра гэта. Калі не, то лепш падрапаем усё».
  «Я думаю, што я...»
  І ў гэты момант на паласу выехала машына з фарамі, накіраванымі проста наперад, перш чым машына — «Аўдзі» Лаванды — павярнула направа і выехала на галоўную дарогу.
  - Вось, - сказаў Джэк.
  Сара глыбока ўздыхнула.
  Джэк пачакаў, пакуль машына і яе фары не знікнуць удалечыні, а потым завёў халодны Спрайт, уключыў фары і выехаў на дарогу.
  Потым рэзка налева ўніз да катэджа.
  *
  Джэк прыпаркаваў машыну далёка ад катэджа, але там, дзе Лаванда магла яе ўбачыць, калі ён раптам вернецца.
  Такім чынам, - сказаў Джэк, - ён мог бы адцягнуць яго, пакуль Сара выйшла праз чорны ход і кінулася ў бліжэйшы хмызняк.
  Калі б гэта адбылося, яны б сустрэліся ў канцы завулка.
  Сара сур'ёзна спадзявалася, што гэтага не адбудзецца .
  Джэк паглядзеў на свой тэлефон.
  «Атрымаў адзін батончык. О, пачакай. Цяпер ніякага. О, вось і зноў».
  - Я таксама, - сказала Сара.
  Джэк паглядзеў на яе. «Ведаеце... калі вы не хочаце гэтага рабіць, з сумніўным тэлефонам».
  «Джэк. Падумайце аб усім, што мы зрабілі. Я магу гэта зрабіць. Добра?»
  Шырокая ўсмешка.
  «Зразумеў, бос».
  Яна перавяла дыханне.
  Потым яна павярнулася і пайшла да маленькага катэджа.
  OceanofPDF.com
  12. Унутры логава Лаванды
  Сара асцярожна абышла катэдж з вонкавага боку. Святло было выключана, і яна не чула ні гуку знутры.
  Месца здавалася пустым. Ёй проста трэба было рызыкаваць.
  Назад да ўваходных дзвярэй.
  Яна дастала зручны інструмент, якім Джэк паказаў ёй карыстацца — серыю маленькіх кіркоў і тонкіх, як іголка, металічных іголак, якімі, як яна павінна была прызнаць, стала даволі ўмела маніпуляваць, каб адчыніць замкнёныя дзверы.
  Для мяне заўсёды другая кар'ера; - падумала яна, калі ўваходныя дзверы адчыніліся і яна ўвайшла ў малюсенькі катэдж.
  Яна пстрыкнула выключальнікам. Джэк папярэдзіў бы яе, калі б Лаванда вярталася сюды.
  А пакуль ёй патрэбна было ўсё святло, якое яна магла знайсці.
  Першае: месца выглядала акуратна і акуратна. Кухня і невялікая гасцёўня з — як яна меркавала — такой жа маленькай спальняй у задняй частцы — усё выглядала як старанна складзены гарнітур.
  Па-майстэрску развешаны плакаты на сцяне. Старадаўні плакат «Касабланкі» не менш на французскай мове, а затым адзін з «Гамлета» Аліўе… фільм, які яна не глядзела, але радавод якога быў відавочны па яго зорцы і ўсіх яркіх цытатах побач з чорна-белай выявай капрызнай датчанін.
  А зрэзаныя кветкі стаялі ў крыштальнай вазе ў цэнтры невялікага століка ў абедзеннай зоне; побач — два бліскучыя фужэры.
  Быццам гэта месца было падрыхтавана для таго, каб Лаванда вярнула кагосьці для поўнага эфекту.
  Кветкі, кіўкі на класічны фільм, кветкі, старанна аформленыя.
  Для Сары - якая ў свой час перажыла падобныя рэчы - гэта гаварыла аб адным.
  Прызначэнне .
  Але рамантычныя амбіцыі Лаванды былі тут не з-за яе.
  Яна прыйшла тут, каб даведацца пра сакрэты Лаванды і пра тое, што ён мае дачыненне да ўварвання Гудманаў, калі што.
  А потым павярнулася тварам да кухоннай зоны, а каля яе — невялікага кутка. Вельмі вузкі, з малюсенькай кніжнай паліцай над ім.
  Але на стале ў кутку сядзіць MacBook Air.
  Вялікі MacBook Air.
  Дакладна таго ж тыпу, што быў скрадзены ў Тэры Гудмана.
  Сара падышла да яго і адчыніла вечка, і ноўтбук ажыў.
  І экран паказаў, што гэта не проста падобны на Mac Тэры.
  На экране ў выглядзе значка быў лагатып «Манчэстэр Юнайтэд», а пад ім… імя «Тэры Гудман».
  О-кей... значыць, Лаванда скрала кампутар Тэры.
  Тады яна спыніла сябе.
  Можа быць…
  Магчыма, Лаванда проста купіла яго ў кагосьці, не клапоцячыся пра сапраўднага ўладальніка.
  Напэўна, так здаралася ўвесь час.
  Але гэта не здавалася верагодным. Злодзей сцёр жорсткі дыск, перш чым прадаць яго.
  Ён павінен быў быць тым, хто скраў ...
  Ёй трэба было яшчэ трохі агледзець катэдж.
  Магчыма, у гэтым спакуслівым логаве Лаванды было яшчэ больш сакрэтаў.
  *
  Джэк не адводзіў вачэй ад катэджа, уключанага святла… звычайна гэта было рызыкоўна рабіць, калі гаспадара не было надоўга.
  Але ў гэтым выпадку Лаванда толькі што сышла.
  А катэдж быў зусім адзін.
  Адасоблены.
  Але потым… што, калі Лаванда трапіла на яго сустрэчу «Круг пісьменнікаў», а ён па нейкай прычыне адмяніў яе. Ніхто не з'яўляецца?
  Ці нейкая іншая прычына?
  Калі б ён прыбег сюды, то ўбачыў бы сваю дачу, свецячую, як навагодняя ёлка.
  Гэта запатрабуе некаторых тлумачэнняў.
  Такім чынам, ён увесь час азіраўся на дарогу, дзе — у цемры — ён ведаў, што ўлоўіць непрыкметныя фары любой машыны на дарозе, якая рухалася каля гэтай камяністай дарогі ўніз да ракі.
  Потым ён убачыў святло.
  Ён выкапаў свой тэлефон.
  У іх з Сарай быў план, калі Лаванда сапраўды вернецца.
  Ён трымаў тэлефон, гатовы патэлефанаваць ёй, не зводзячы вачэй з дарогі. Агні віліся скрозь звілістыя паралельныя рады жывых платоў.
  Джэк назіраў, ці не затармазіў ён, набліжаючыся да паласы.
  Так атрымалася.
  Джэк амаль мог разабраць форму машыны - нешта вялікае, магчыма, пазадарожнік.
  Ён спыніўся, рухавік запрацаваў.
  Але потым святло паскорылася і загарэлася, як жывёла, якая шукае іншую ахвяру на вечар.
  Джэк выдыхнуў — у начным паветры віднелася марознае воблака.
  Нічога страшнага з гэтай машынай. Напэўна, нехта толькі што згубіўся ці, магчыма, тэлефанавалі.
  Тым не менш, ён спадзяваўся, што Сара хутка скончыць.
  *
  Сара ўбачыла, што Лаванда пакінула ўсе файлы і праграмы Тэры на кампутары.
  Яна адкрыла яго паштовую скрыню і хутка прагледзела апошнія электронныя лісты.
  Потым яна высунула USB-назапашвальнік, каб узяць усё, што магла.
  Не ведаю, наколькі гэта можа быць актуальна, але пасля ўзлому з выкарыстаннем адмычак ...
  У за капейку, у за фунт.
  Потым — зачыніўшы экраны і пакінуўшы адкрытым толькі тое, што было там, калі яна пачынала — яна зачыніла вечка раскладанкі.
  Яна паднялася і асцярожна падсунула крэсла да закутка.
  Яна паглядзела на гадзіннік.
  Джэк сказаў пятнаццаць... дваццаць хвілін на гэта - максімум.
  Ніколі не ведаеш, сказаў ён.
  Была ўжо пятнаццатая хвіліна, так што яна якраз паспела хутка прабегчыся па шуфлядах, шафах.
  Магчыма, яна знойдзе больш скрадзеных рэчаў у Гудманаў.
  А можа і не.
  Яна зайшла ў спальню.
  *
  Лаванда не пашкадавала сродкаў на пасцельную бялізну.
  Тканіна, багаты, бліскучы вір карычневага і фіялетавага. Мужны, але ўсё ж нешта Сара думала, што жанчына палічыла б элегантным.
  Над хісткім камодай, які, верагодна, ішоў разам з катэджам, Лаванда вісела ў пазалочанай раме плакат дзесяцігадовай даўніны сучаснай пастаноўкі «Трыстана і Ізольды» Вагнера з Мюнхенскай оперы.
  На малюнку: двое асуджаных закаханых у маленькім адзенні, сціснутыя ў абдымках, якімі можна было б ганарыцца Густаву Клімту.
  Прэфект будуарнага ўпрыгожвання.
  Яна адчыніла шуфляды камоды.
  А яны былі пустыя.
  Прычына хутка стала відавочнай.
  Яна выглядала правільна. Каля акна стаяла пара чамаданаў.
  Плакаты... лёгка замяніць... але Лаванда сабрала ўсю сваю вопратку і - за выключэннем MacBook - была гатовая да працы.
  Яна таксама адзначыла партфель; тое, што выкарыстаў бы бізнесмен.
  Яна падняла яго і заўважыла, што зашпількі зачыненыя трохзначным кодавым замкам.
  Ці варта ёй лопнуць яго... сілай адкрыць?
  Яна сумнявалася, што кіркі спрацуюць на гэтым.
  Да таго ж… час ішоў.
  Яна выкапала тэлефон, каб патэлефанаваць Джэку.
  Каб убачыць, што ў яе было нуль бараў; тут наогул няма прыёму.
  «Што, чорт вазьмі,» сказала яна.
  Бо яна ўжо ўварвалася.
  Гэта было занадта спакусліва і інтрыгуюча, каб не адкрыць.
  Яна выкарыстала самы вялікі металічны штучок са свайго набору для ўзлому замкоў і заціснула яго пад адну зашпільку.
  Рэзкім рухам яе запясця ўверх яна расчынілася.
  Потым другі.
  Яна паставіла партфель на падлогу і адкрыла вечка.
  І сказаў... "О, мой..."
  *
  Джэк убачыў, як у катэджы патухла святло.
  Добра, падумаў ён. Яна скончыла.
  Ён бачыў, як яна імчалася ад катэджа, спяшаючыся па камяністай дарозе.
  І яна мёртва спынілася перад ім, задыхаючыся, але з шырокай усмешкай на твары.
  «Джэк, адгадай, што я знайшоў?»
  «Укушу — што?»
  «Мак Тэры».
  «Сапраўды...»
  «І не толькі гэта — хаця мне прыйшлося прыкласці крыху сілы, каб адкрыць партфель...»
  Ён глядзеў, як яна палезла ў пінжак і дастала вялікі канверт.
  «Грошы?»
  «20 000 фунтаў! Усе грошы Клэр на ўцёкі. Я думаў - што б ні здарылася - я павінен трымаць гэта ў руках ".
  «Вы зрабілі правільна».
  «Плюс некаторыя вельмі прыгожыя ювелірныя вырабы. І адгадайце што? У Лаванды ўсё спакавана для самастойнага адпачынку. Вось-вось знікнуць. Мяркую, што гэта, мабыць, апошні вечар у «Кола літаратара».
  «Вы... дзіўныя».
  Джэк адчыніў дзверы свайго спартыўнага аўтамабіля.
  «У такім выпадку нам лепш вярнуцца ў Чэрынгем. Думаю, будзе цікава паглядзець, што адбудзецца, калі скончыцца група пісьменнікаў».
  «І патэлефанаваць Алану?»
  «Так. Не хацелася б, каб Лаванда кудысьці знікла. У мяне такое адчуванне, што гэты хлопец прафесіянал».
  Сара кіўнула.
  Яна села ў машыну, калі Джэк заводзіў машыну, не запальваючы святло, пакуль яны не выбраліся са свайго сховішча і не вярнуліся на дарогу.
  «І Джэк... ёсць яшчэ нешта. На кампутары Тэры. Чытаў шмат лістоў».
  «Хммм. А яго ўцёкі? На кантынент са сваім парцье?»
  Яна павярнулася і паглядзела на яго, калі ён выйшаў на дарогу, і ўключыла фары.
  «Не. Насамрэч, нічога рамантычнага там не было. Відаць, гэтыя паездкі былі дзеля сустрэчы з пастаўшчыкамі, выпрацоўкі ўмоў. Спрабую скарэктаваць цэны, заказы. Ні намёку на раман».
  Джэк паківаў галавой, зірнуў на яе і ўсміхнуўся. «Знешні выгляд можа быць падманлівым. Так што наш Тэры - верны муж. Вы проста ніколі не ведаеце, ці не так?»
  І Сара, думаючы пра сцэнарыста, які ператварыўся ў ката-рабаўніка, была вымушана пагадзіцца.
  «Не, ніколі не робіш».
  І Джэк паехаў на тым, што для яго, як здагадалася Сара, было хуткім крокам назад у Чэрынгем.
  OceanofPDF.com
  13. Да пабачэння Чэрынгем
  "Паглядзіце - людзі выходзяць", - сказала Сара, паказваючы на сельскую ратушу.
  Джэк прыпаркаваўся далёка ад калідора, у цяністым месцы, куды не трапляла шмат святла ад бліжэйшага вулічнага ліхтара.
  «Заняткі скончаны. І, здаецца, усе яны жанчыны, - сказаў Джэк.
  «Зачараванне лаванды на працы?»
  Яна глядзела, як жанчыны на імгненне спыніліся, развітваючыся на вечар.
  План: пачакаць, пакуль выйдзе пісьменніцкая група, а затым прапанаваць Лавендзе, што ён, магчыма, захоча прайсці некалькі крокаў уніз да паліцэйскага ўчастка і расказаць Алану Рыверсу, што ён зрабіў.
  Такі быў план…
  Але потым…
  Пасля таго, як жанчыны сышлі, яны ўбачылі, як выйшла Клэр Гудман.
  Ля дзвярэй у пярэдні пакой спынілася, выцерла вочы.
  - Джэк, - сказала Сара. «Клэр Гудман у групе».
  «Ну, ты ведаеш, — сказаў Джэк. «Аднак мае сэнс — выкарыстоўвайце групу пісьменнікаў, каб знайсці мэты. Хаты для ўзлому…»
  Сара глядзела, як Клэр стаяла каля слаба асветленага ўваходу ў хол. Адкрыла сумачку, дастала адтуль насоўку.
  «Здаецца, яна плакала».
  Сара павярнулася і паглядзела на Джэка.
  «Я не разумею. Што адбываецца?»
  «Не ўпэўнены. Пачакаем і...»
  Затым Клэр прайшла міма залы, накіраваўшыся да невялікай аўтастаянкі ў цэнтры вёскі.
  І яны назіралі, як Клэр Гудман садзіцца ў Аўдзі Піта Лавендэра.
  - Гэта цікава, - сказаў Джэк.
  Потым — нарэшце — Лаванда выйшла, паглядзела ў абодва бакі і падышла да сваёй машыны.
  Увайшоў і ён.
  І тады — нават з некалькімі ліхтарнымі слупамі, якія пазначалі куткі парку — немагчыма было ўбачыць, што адбываецца ў зацемненых вокнах Audi.
  Але Сара магла здагадацца.
  «Джэк, ты думаеш тое ж самае?»
  «Клэр і Лаванда. Я не бачыў гэтага».
  «Такім чынам, Лаванда не толькі скрала ў Клэр Гудман. У яе з ім раман. Гэта магчыма?»
  «Не думайце, што яны там вырашаюць праблему гісторыі. Для мяне гэта падобна на развітанне са слязьмі - яе наяўнымі, без яе ведама, аплата за ўцёкі».
  Яна павярнулася да яго. «І што нам цяпер рабіць?»
  «Не ўпэўнены. Мне яе дрэнна. Я маю на ўвазе, што яна ніяк не можа ведаць, што гэты спрытны хлопец у яе скраў». Джэк перавёў дыханне. « Гэта будзе цяжка прыняць».
  «Мы патэлефануем Алану?»
  «Лаванда далёка не заедзе. Давайце спачатку паспрабуем сказаць Клэр. Гэта будзе няпроста».
  «А яе муж?»
  «Яму трэба будзе ведаць. Пра злодзея хаця б…»
  Сара адвяла позірк. Яна адчула, як гэта, калі хтосьці, як ты думаў, кахаў цябе… падманваў цябе.
  Горшага пачуцця не было.
  І ўвесь час яны думалі, што, магчыма, у Тэры блукае вока.
  - Падобна на тое, што яна не вернецца ў яго катэдж, - сказаў Джэк.
  Дзверы «Аўдзі» адчыніліся.
  І тым, што Сара магла ахарактарызаваць толькі як рашучую хаду, Клэр Гудман паспяшалася прэч з парку, ад машыны Лаванды, накіраваўшыся назад да сельскай ратушы і сваёй маленькай спартыўнай машынкі.
  Клэр села, выйшла заднім ходам і памчалася прэч з плошчы і вёскі.
  «Думаю, нам трэба сказаць ёй зараз».
  «Гэта будзе жахліва», — падумала Сара.
  Але гэта трэба было зрабіць.
  «Так».
  І счакаўшы ўсяго некалькі хвілін, каб Клэр Гудман апярэдзіла іх, Джэк запусціў «Спрайт», яны скончылі шпіянаж, калі ён ехаў да прыгожага дома Гудманаў на беразе ракі, які хутка быў перавернуты з ног на галаву.
  *
  Клэр Гудман адчыніла ўваходныя дзверы.
  І відавочна, што яна ўсё яшчэ плакала.
  «Што? О, Сара, Джэк. Прабачце. Гэта... пра нешта важнае, я... я...
  Сара ўбачыла, як Джэк зрабіў крок бліжэй.
  «Мы баімся, што гэта Клэр. Мы можам зайсці?»
  І, панюхаўшы і хутка выцершы вочы, Клэр цалкам адчыніла дзверы і ўпусціла іх.
  Увайшоўшы, Сара зачыніла за імі дзверы.
  «Клэр...» сказаў Джэк самым заспакаяльным тонам, які, як ведала Сара, быў яго голасам, глыбокім, цвёрдым, але ўсё ж такі больш мяккім, «...мы ведаем, хто цябе абрабаваў».
  Сара наблізілася да Клэр, гатовая аказаць маральную падтрымку.
  Бог — можа нават фізічная падтрымка.
  Джэк чакаў, вочы жанчыны былі амаль незацікаўленыя інфармацыяй, больш засмучаныя тым, што выклікала гэтыя слёзы.
  «Гэта быў… Піт Лавендэр».
  Толькі тады вочы жанчыны расплюшчыліся.
  Потым пахітала галавой.
  «Не. Гэта немагчыма. Ён файны чалавек, мастак, пісьменьнік».
  Сара паклала руку на плячо жанчыны.
  «Я толькі што быў у яго катэджы, Клэр. У яго MacBook ад Тэры. Вашы каштоўнасці. І грошы».
  Сара дастала канверт і працягнула яго Клэр, якая ўзяла яго, як у ачмурэнні.
  Яшчэ трэсці галавой.
  «Ён сказаў, што павінен сысці. Важная пісьменніцкая праца ў Амерыцы. Сённяшні занятак — апошні. Мы збіраліся абедаць. Але я не магла... Ён вернецца праз пару тыдняў, а потым мы...
  Потым, усё яшчэ трымаючы руку на плячы жанчыны, Сара распавяла жанчыне, што яны з Джэкам яшчэ ведалі.
  «Мы ведаем, што вы двое... зблізіліся».
  Клэр зноў пачала круціць галавой.
  Але Сара хутка дадала: «Мы бачылі вас. Ён сыходзіць. Вы маеце рацыю. Але ён не вяртаецца».
  Джэк агледзеў фае, зазірнуў у гасціную. «Мы хацелі, каб вы і Тэры ведалі першымі. Перш чым мы патэлефануем Алану.
  Жанчына адвярнулася, па-ранейшаму круціла галавой, толькі цяпер гэта суправаджалася новымі ўсхліпамі.
  «Ён сказаў, што яму ўсё роўна, што ён...»
  - Клэр, - сказаў Джэк.
  І Сара пачула ноткі - трывогі, трывогі? — голасам Джэка.
  «Дзе ваш муж? Дзе Тэры?»
  «Я... я мяркую, што ён наверсе. Гляджу тэлевізар у нашым пакоі».
  Джэк кінуў хуткі позірк на Сару.
  «Можам падняцца? Скажыце яму тое, што мы ведаем. Проста пра крадзеж. Гэта ўсё, што мы скажам».
  Жанчына кіўнула і пайшла ўверх па лесвіцы, усё яшчэ трымаючы ў руках канверт з грашыма.
  З Сарай цікава...
  Ці можам мы сапраўды схаваць поўную гісторыю ад Тэры, каб абараніць гэты шлюб?
  І - што Джэк раптам заклапочаны?
  Наверсе лесвіцы Клэр спынілася і крыкнула:
  «Тэры?»
  Але адказу не было. Сара глядзела, як яна першая пайшла ў «запасную» спальню, якая цяпер відавочна належала Тэры. Штурхнула дзверы — пакой пусты.
  Увесь апошні паверх маўчаў.
  Тэры сапраўды быў тут?
  Калі Клэр ішла па калідоры да галоўнай спальні, яна ўбачыла, як Джэк ступае перад ёй.
  «Пачакай, Клэр, я думаю, я павінен ісці першым», — сказаў ён.
  Клэр выглядала разгубленай.
  Цяпер Сара зразумела, чаму Джэк хвалюецца.
  Драбавік.
  Яна назірала, як ён падышоў да дзвярэй і асцярожна адчыніў іх.
  «Тэры? Гэта Джэк Брэнан. Вы тут?»
  Яна рушыла ўслед за тым, як Джэк шырока расчыніў дзверы і накіраваўся да гардэроба.
  Яна бачыла, што дзверы адчынены.
  Яна магла бачыць шафу са зброяй.
  Яе дзверы таксама былі адчынены.
  Было пуста.
  - Дзярмо, - сказаў Джэк.
  Сара назірала, як ён павярнуўся да яе.
  - Давай, - сказаў ён. «У нас не так шмат часу».
  «Дзе—»
  «Месца Лаванды».
  А потым ён знік, хутка накіраваўся да дзвярэй, лесвічнай пляцоўкі…
  ...і ўніз па лесвіцы.
  Сара павярнулася да Клэр, якая стаяла, не разумеючы.
  «Клэр, заставайся тут», - сказала яна, на кароткі час паклаўшы рукі на плечы жанчыны. «Нікога не пускаць».
  Потым Сара таксама павярнулася і пабегла да лесвіцы.
  OceanofPDF.com
  14. Супрацьстаянне
  «Трымайся мацней», - крыкнуў Джэк, перакрываючы грукат падвеснага рухавіка.
  У адной руцэ Сара ўхапілася за борт кабіны RIB, калі Джэк круціў лодку па крутым выгібе да маленькага прычала.
  У цемры яна магла бачыць, як белая пена іх кільватэра б'ецца аб бераг ракі... а потым прыстань апынулася проста перад ёй, ля носа.
  «Добра, цяпер!» - сказаў ён, уключыўшы рухавік заднім ходам, каб запаволіць іх.
  Сара ўскочыла і моцна прызямлілася на прычале, абветраная. Яна выпрасталася і знайшла клямку, потым прывязала вяроўку і прыгнала лодку.
  Джэк заглушыў рухавік і скокнуў на прычал, каб далучыцца да яе.
  - Давай, - сказаў ён.
  І яны ўдваіх пабеглі па траве да хаткі.
  Вярнуўшыся ў дом Гудманаў, Джэку спатрэбіліся ўсяго секунды, каб зразумець, што самы хуткі спосаб дабрацца да катэджа Лаванды - гэта скарыстацца ўласнай лодкай Тэры.
  Узяць машыну азначала б вярнуцца назад у Чэрынгем, а потым па галоўнай дарозе.
  Гэты шлях — па рацэ — заняў усяго дзве хвіліны.
  Джэк не клапаціўся аб абмежаванні хуткасці на рацэ.
  На коне былі жыцці.
  - Тэры ўзяў з сабой стрэльбу, - сказаў Джэк. «І ён не пойдзе страляць па гліняных галубах у гэты час ночы».
  У той час як Джэк зачыніў дзверы ў элінг Тэры, Клэр патэлефанавала Алану Рыверсу ў паліцэйскі ўчастак.
  Ён таксама быў у дарозе — але яны абавязкова прыйшлі першымі.
  І цяпер, калі Джэк падышоў да асветленых вокнаў у задняй частцы катэджа, ён заўважыў, што Алан яшчэ не прыйшоў.
  Праз вокны ён убачыў, што яго інтуіцыя была правільнай.
  Піт Лаванда стаяў, спіной да каміна, і хутка гаварыў.
  А Тэры Гудман стаяў у некалькіх кроках ад яго, нацэліўшы стрэльбу ў грудзі іншага чалавека, яго твар быў напружаны, усё цела было напружаным.
  - Без рэзкіх рухаў, - сказаў Джэк Сары. «Проста застанься за мной - каля дзвярэй - добра?»
  Потым Сара ўбачыла, як ён падышоў да дома і мякка пастукаў у дзверы.
  *
  «Хто гэта?»
  Голас Тэры Гудмана. Здаецца, ён выпіў ці два.
  - Джэк Брэнан, - сказаў ён. «Нам трэба пагаварыць, Тэры».
  «Няма пра што гаварыць».
  «Так, ёсць. Я заходжу, добра? Рэчы, каб сказаць вам. Рэчы, якія вам трэба ведаць».
  Цішыня.
  Джэк ведаў, што не можа чакаць, пакуль Алан або Тэры перадумае.
  Яму трэба было ўвайсці, пачаць гаварыць.
  Таму што размова можа зняць джала з такіх сітуацый. Забірайце энергію.
  Але не кожны раз…
  Павольна дыхаючы, ён паклаў руку на ручку дзвярэй, павярнуў яе — і павольна адчыніў дзверы.
  Ён убачыў Лаванду з бледным тварам. Ён не варушыўся. А Тэры вярнуўся да Джэка, не зводзячы вачэй з пісьменніка.
  Пісьменнік?
  «Ашуканец» было трапным словам.
  "Я кажу, Джэк - я рады цябе бачыць!" - сказала Лаванда. «Я не ведаю, што адбываецца, нейкая жахлівая памылка, гэты хлопец...»
  «Заткніся… чорт вазьмі…!» - сказаў Тэры.
  Джэк убачыў, як Тэры падняў ствол пісталета так, што ён накіраваў Лавандзе ў твар.
  «Тэры, супакойся, добра?» - сказаў Джэк.
  «Ты не спыніш мяне, Брэнан. Я і цябе застрэлю, калі трэба».
  «Не магу сказаць, што вінавачу цябе, Тэры. Але забойства гэтага падману - не рашэнне».
  «Фальшывы? Але я згодна, - сказала Лаванда. - Шчыра кажучы, Джэк, тут здарылася недарэчная блытаніна, здаецца, містэр Гудман зблытаў мяне з...
  Джэк утаропіўся на Лаванду.
  «Ціха. Добра?»
  - Добра, добра, - сказала Лаванда.
  Чалавек калаціўся, стаяў…
  «Тэры, скажы мне. Што адбываецца?»
  «Сволач забраў маю Клэр. Разбурыў мой шлюб. Працягваецца месяцамі. Можна было сказаць, што з ёй нешта здарылася. Трэба прыняць мяне за дурня. Але я не дазволю яму сысці з рук».
  «Яму нічога не сыдзе, Тэры. Таму што ён зрабіў больш, чым пашкодзіў вашаму шлюбу - ці не так, "Лаванда". Ці гэта містэр Скот? Або - якое імя вы выкарыстоўваеце цяпер - іх, чорт вазьмі, так шмат, што цяжка запомніць ... "
  "Я не разумею, пра што вы кажаце", - сказала Лаванда.
  «Што ўсё гэта?» - сказаў Тэры.
  І Джэк упершыню ўбачыў, як ён на імгненне адвёў вочы ад Лаванды і павярнуўся да яго.
  «Паліцыя едзе сюды, Тэры, не для таго, каб арыштаваць цябе, а для таго, каб арыштаваць Лаванду».
  «Чаму?»
  «Ну, для пачатку — гэта той хлопец, які абакраў ваш дом».
  Джэк паглядзеў на Лаванду. Разумна ён адышоў ад размовы.
  «Але ён спаў з маёй Клэр...»
  «Ён выкарыстаў Клэр, каб атрымаць код ключа для вашай бяспекі. І, калі я не памыляюся, ён узламаў ваш ноўтбук, які, я мяркую, знаходзіцца наверсе ў шафе».
  «Як, чорт вазьмі?» - сказала Лаванда. «Вы хочаце сказаць, што вы былі ў маім доме? Шукаеце мае рэчы? Гэта вельмі...
  - Заткніся, - сказаў Тэры.
  Затым Джэк пачуў, як Сара ўваходзіць праз дзверы за ім.
  «Гэта праўда. Ён залез у ваш ноўтбук, - сказала Сара, - і, як я бачыла ўсяго некалькі гадзін таму, ён спрабаваў перавесці сродкі з вашага бізнес-рахунку на свой. Ну, калі я кажу пра яго — я маю на ўвазе — адзін з яго акаўнтаў. У яго так шмат».
  - Я не разумею, - сказаў Тэры.
  - Цябе падманулі, Тэры, - сказаў Джэк. «Вы і Клэр разам».
  "Ён падмануў яе", сказала Сара.
  «Я адчуў сябе дурнем», - сказаў Тэры. «Усё, што яна расказала мне пра яго».
  Джэк чуў аддаленую паліцэйскую сірэну, якая набліжалася.
  Часу не хапае , падумаў ён.
  Трэба выправіць гэта зараз.
  «Дык як наконт гэтага. Як наконт таго, каб ты не дазволіў яму зрабіць цябе яшчэ адной ахвярай, - сказаў Джэк. «Прыбярыце стрэльбу — і міліцыя пра гэта ніколі не даведаецца. Я абяцаю…”
  - Ён мае рацыю, Тэры, - сказала Сара. «Лаванда збіраецца ў турму на гады. Цяпер Клэр ведае, што ён зрабіў - хлусня, якую ён выпусціў ".
  «Добра? Дык дай нам стрэльбу зараз жа — паліцыя будзе тут у кожную хвіліну, — сказаў Джэк.
  «Не дазваляй яму разбурыць тваё жыццё», — сказала Сара. «Ён нарабіў дастаткова шкоды. І табе трэба даглядаць за Олі і Клэр».
  «Але ён разбурыў мой шлюб, ён...»
  "Давай, Тэры, ты павінен зрабіць гэта зараз", - сказаў Джэк.
  Затым: «Ты можаш гэта зрабіць».
  Гэта павінна было быць зараз, або ніколі - Джэк ведаў, што калі Алан прыйдзе сюды і ўбачыць пісталет, Тэры будзе прад'яўлена абвінавачанне.
  "Ён таго не варты", - сказала Сара. «Няхай прававая сістэма возьме верх. Яму месца ў турме. Вы не».
  Джэк глядзеў, як Тэры адвярнуўся ад Лаванды і ўтаропіўся на іх абодвух.
  Джэк пачуў паліцэйскую сірэну, зараз жа блізка.
  «Увесь час Клэр казала пра тое, які ён разумны», — сказаў Тэры. «Гэта проста прымусіла мяне зразумець, якім дурным або — я не ведаю — бяздушным яна лічыла мяне. Заўсёды гавары няправільныя рэчы. Паказваючы яе. Збянтэжыць яе».
  Ён глыбока ўздыхнуў. «Ніколі не цікавіўся яе рэчамі... напрыклад, яе операй...»
  «Тэры — ты той, хто тут правы», — сказала Сара. «А Клэр? Ну праўда — яна не мае рацыі. Яна зрабіла памылку. Але яна таксама была ахвярай. Але вы можаце разабрацца ва ўсім. Гэта можна выправіць. добра? Проста дай мне стрэльбу».
  Джэк убачыў, як Сара працягнула рукі Тэры.
  Дзіўны ход яго партнёра.
  Такі смелы.
  Потым - Тэры - ах-павольна - працягнуў ёй стрэльбу.
  Яна перадала яго Джэку, які хутка зламаў яго і выкінуў патроны.
  Затым ён вярнуў яго Сары.
  «Калі ты паспяшаешся, ты можаш данесці гэта да лодкі, перш чым Алан гэта ўбачыць».
  «А што, калі я скажу паліцыі пра пісталет?» - сказала Лаванда. «Як ён збіраўся мяне забіць...»
  - Зрабі гэта, - сказаў Джэк, - і я скажу ім, што ў цябе быў пісталет. І вы накіравалі гэта на нас. Ці не так, Тэры?»
  «Правільна».
  «І вы апынецеся яшчэ пяць гадоў», — сказаў Джэк. «На вяршыні гадоў, якія вы збіраецеся зрабіць для гэтага маленькага беспарадку.»
  Джэк пачуў, як звонку пад'ехала паліцэйская машына.
  Ён убачыў, як Лаванда паціснула плячыма — і здалася.
  - Як мага хутчэй, Сара, - сказаў ён.
  І ён глядзеў, як яна выслізнула з дому і спусцілася да лодкі, каб схаваць доказы.
  Джэк паклаў руку на плячо Тэры.
  «Хадзем знойдзем тваю машыну, каб ты мог паехаць дадому», — сказаў ён. «Мне здаецца, што я бачыў, як вы праязджалі па завулку раней, таму я мяркую, што вы прыпаркаваліся даволі блізка».
  «Што са мной?» - сказала Лаванда.
  «О, з вамі разбярэцца паліцыя», - сказаў Джэк. «І я вярнуся праз хвіліну, каб прадставіць вас».
  OceanofPDF.com
  15. Спявай Вярба
  Сара схапіла свой паднос з загадзя замоўленымі напоямі і акуратна праштурхнулася праз натоўп да параднай лесвіцы.
  Адкрытая лесвіца сельскай рады была запоўнена. Але як толькі яна паднялася на вяршыню, яна ўбачыла высокую постаць Джэка ў куце каля аднаго з высокіх партрэтаў герояў Грамадзянскай вайны Чэрынгама.
  Нейкім чынам у напоўненай на канцэрт зале яму ўдалося знайсці яе маці і бацьку.
  «Ага! Малайчына мой дарагі!» - сказаў Майкл, працягваючы ёй руку і працягваючы шклянкі з віном. - Джэк сказаў, што ты замовіў нам напоі!
  "Я чула, што шоу было аншлагам, таму я падумала, што лепш было б", - сказала Сара.
  - Тост, - сказаў Джэк, падымаючы шклянку. «Хэлен — і цудоўная «Sempre Libera» . Спадабалася! Да Алены!»
  «Да Алены!»
  Маці Сары пачырванела.
  «Ну сапраўды, гэта ўсё ў кірунку Роджэра, вы ведаеце. І, вядома, хор, вельмі добра, што яны там падтрымліваюць. І аркестр — невялікі склад, але такі добры».
  "Так, але Хелен - гэта было вельмі асабліва", - сказаў Джэк. «І дазвольце мне сказаць вам — я быў распешчаны за гэтыя гады ў Нью-Ёрку, і я бачыў некаторых з вялікіх. Я ведаю, што арыя нялёгкая».
  «Джэк, ты такі абаяльнік», — усміхнулася Сара. «Але, мама, сур'ёзна, ты была фантастычнай. І якая дзіўная яўка таксама».
  Дабрачынны канцэрт у Чэрынгеме быў звычайнай снежаньскай падзеяй, але Сара ніколі не бачыла такога наведвання.
  Джэк і Майкл пачалі абмяркоўваць найвялікшыя арыі, таму Сара схілілася да сваёй маці.
  - Я яшчэ не бачыла Клэр, - сказала Сара. «Яна ў парадку?»
  «Я думаю, што яна добра трымаецца», - сказала Хелен. «Я думаю, усё яшчэ ў шоку. Але ў другім тайме яна дакладна выступае».
  «Я чуў, што Тэры знік».
  «Пайшоў. Надалей ці не, ніхто ня ведае».
  «Я адчуваю сябе адказным».
  «Вы не павінны. І Клэр сказала мне, што не можа аддзячыць вас. Уявіце сабе, калі б гэты хлопец таксама вывеў усе грошы з бізнесу. Вы яго своечасова спынілі».
  «Я мяркую, што так».
  «Падумай і пра ўсіх іншых людзей, якіх ты выратавала, Сара. Я чуў, што ён рабіў той жа фокус па ўсёй краіне. Так што не, ты зрабіў правільна, і я ганаруся табой. Я таксама ганаруся табой, Джэк - сапраўды павінна быць нейкая ўзнагарода.
  Сара ўбачыла, як яе маці павярнулася да Джэка.
  "Гэты канцэрт - дастатковая ўзнагарода для Хелен", - сказаў Джэк. «І той тырамісу, які я спадзяюся прыгатаваць для нашага сённяшняга пудынгу…»
  «Як я мог забыць?» - сказала Хелен.
  - І я ўзяў для цябе даволі добры соладавы, Джэк, - сказаў Майкл.
  Сара пачула інтэрвал званка.
  «Хопіць гаварыць пра ежу», - сказала яна. «Не хачу, каб у мяне буркатала ў жываце ўсю другую палову!»
  Яна паставіла шклянку і разам з астатнімі павярнулася назад у хол.
  У гэты момант яна ўбачыла Олівера Гудмана, які адзінока стаяў у кутку вялікага калідора.
  Ён быў у пінжаку і гальштуку і, з выгляду, піў каву.
  Ён перахапіў яе погляд і адвёў вочы, нібы збянтэжана.
  Добра з яго боку, што з'явіўся і падтрымаў маму, - падумала Сара.
  Яна здагадалася, што падзеі апошніх дзён, напэўна, моцна ўзрушылі яго прывілеяванае існаванне.
  «Магчыма, мы зрабілі дабро», — падумала Сара, кіўнуўшы яму.
  Ён сарамліва кіўнуў у адказ.
  Калі яны з Джэкам занялі свае месцы, усяго ў некалькіх радах наперадзе, яна нахілілася да яго.
  «Як ты думаеш, Клэр пагодзіцца?»
  «Гэта досыць жорсткая частка ў лепшыя часы,» сказаў ён. «Але ў гэтых абставінах — я вельмі спадзяюся…»
  І калі аркестр зноў разагрэўся і святло патухла, Сара таксама спадзявалася на гэта.
  *
  Джэк адчуў, як з яго вачэй пацякла сляза, і выцер яе. На сцэне ён бачыў, як Клэр — цяпер у ролі Дэздэмоны — рухалася да ложка і да невядомага савана, які падрыхтавала для яе яе служанка Эмілія.
  Увесь пакой быў цалкам ціхі, зачараваны, калі аркестр граў апошнія ноты.
  Клэр праспявала гэтую арыю - як крыўдзіла жанчына - з такім запалам, але з такім кантролем.
  Гэтая апошняя роспачная, душэўная просьба, развітанне са сваёй служанкай, хор уздымае яе песню да амаль невыноснага эмацыйнага піку.
  Дездэмона безнадзейная, ёй наканавана памерці, клянучыся ў каханні.
  Надзвычайны.
  Джэк не сумняваўся: у іншы час, іншы свет Клэр Гудман магла быць опернай спявачкай.
  Магчыма, выдатны.
  Хто б мог падумаць пра гэта ад жанчыны, якая самапрыніжаецца, якую яны сустрэлі ўсяго некалькі дзён таму, заўсёды прыніжаючы сябе, разважаючы, ці сапраўды яна падыходзіць.
  Яна была зоркай.
  Апошняя нота знікла.
  Цішыня па-ранейшаму, калі ўся публіка зноў удыхнула.
  А потым гучнае ўра.
  “Брава! Брава!»
  Джэк стаяў, пляскаючы ў ладкі, разумеючы, што ўвесь пакой таксама стаіць.
  Брава, цяпер гучней. Увесь пакой вітаўся.
  Ён убачыў, як Клэр паднялася з ложка, не ў сілах схаваць здзіўленне на твары, і слёзы цяклі. Яна выйшла наперад да сцэны, утаропілася на публіку, потым пакланілася і зноў пакланілася.
  Джэк убачыў, як на сцэну выйшаў яго стары сябар Тоні Стэндыш, юрыст і ганаровы член паловы таварыстваў у Чэрынгеме, і ўручыў ёй букет кветак.
  Ён паглядзеў у свой бок, дзе Сара стаяла на нагах, слёзы таксама каціліся па яе твары.
  І тут адзін голас у аўдыторыі за яго спіной прыцягнуў яго ўвагу.
  Ён павярнуўся і паглядзеў скрозь твары бурна апладыруючага і радаснага натоўпу.
  Двайныя дзверы ў задняй частцы калідора былі адчыненыя, праліваючы святло ў пакой.
  І на іх фоне вымалёўвалася постаць Тэры Гудмана.
  Ён трымаў рукі высока над галавой, пляскаў.
  Ён таксама крычаў.
  “Брава! Брава!»
  Джэк штурхнуў Сару.
  Яна павярнулася і таксама паглядзела на дзверы.
  Потым яна павярнулася да Джэка, і ён убачыў яе ўсмешку.
  Ён усміхнуўся ў адказ.
  Потым павярнуўся, каб азірнуцца на сцэну, дзе Клэр Гудман стаяла ў слязах, а яе рукі былі напоўнены кветкамі.
  І твар яе напоўніўся шчасцем.
  І Сара падумала ... часам усё ў Чэрынгеме складваецца ... як і павінна быць.
  КАНЕЦ
  OceanofPDF.com
  Мэцью Кастэла
  Ніл Рычардс
  Чэрынгам
  УТУЛЬНЫ КРЫМІНАЛЬНЫ СЭРЫЯЛ
  
  Самае дзікае забойства
  OceanofPDF.com
  1. Палітыка мястэчка
  Сара прабівалася праз натоўп да сельскай ратушы, а Хлоя ішла ў некалькіх футах ззаду.
  Хлоі было пятнаццаць, і яна перажывала этап, калі Сара нават не бачыла яе, не кажучы ўжо пра тое, каб разумець, пра што яна думае палову часу.
  Што яшчэ больш здзівіла тое, што яны абодва цяпер разам ішлі да вясковай мэрыі сярод вельмі халоднага зімовага вечара ў Чэрынгеме.
  Але гэта былі драматычныя часы ў вёсцы.
  І - што неверагодна - Сара і Хлоя былі аб'яднаны адной справай.
  Яна паглядзела наперад і ўбачыла, як у залу хлынула столькі людзей.
  «Ого, здаецца, уся вёска збіраецца», - сказала Сара.
  «Яны павінны! Гэта вельмі важна , - сказала Хлоя.
  Такі люты ваяр, падумала Сара, яе любоў да дачкі цяпер змяшалася з моцнай кропляй захаплення.
  Шлях наперадзе здавалася цалкам перакрыты сцяной целаў; яна агледзелася ў пошуках лепшага шляху да сельскай рады. Магчыма, калі яны спусцяцца па тратуары да Мемарыяла грамадзянскай вайны, а потым вернуцца да галоўнага ўваходу каля яе кабінета?
  Хто б мог падумаць, што паседжанне прыходскага савета Чэрынгама можа выклікаць такі шум?
  Яны з Хлояй ішлі разам з дому і праз адзін з завулкаў выйшлі на вясковую плошчу, ля старых акцый.
  Звычайна ў пятніцу ўвечары зімой, калі крамы зачыненыя і ў горадзе няма турыстаў, гэтая тэрыторыя будзе зусім пустая.
  Проста перакаціна дзьме, як сказаў бы Джэк.
  Якая б ні была перакаціна!
  Але сёння ўвечары, калі да вялікай сустрэчы заставалася ўсяго паўгадзіны, месца было запоўнена. Паміж імі і сельвыканкамам стаялі сотні людзей, якія трымалі транспаранты, крычалі, скандавалі.
  «Распрацоўшчыкі прэч! Распрацоўшчыкі прэч! Вон, вон, вон!»
  Такога зрэзу вясковага жыцця Сара яшчэ не бачыла. Сем'і, працаўнікі, старыя і маладыя. Усе аб'яднаныя адной справай.
  Ад гэтага віду яна адчула дрыготкае хваляванне.
  «Хіба гэта не дзіўна?» - сказала яна Хлоі, якая цяпер стаяла побач з ёй.
  - Цудоўна, - сказала Хлоя.
  Сара глядзела на дачку ў цемры - яна была саркастычнай? У наш час дзеці могуць быць такімі цынічнымі...
  Але не — твар Хлоі заззяў, вочы блішчалі.
  «Мама, гэта так крута, што сёння ўсе выйшлі. Што ім насамрэч усё роўна ...»
  «Палітыка ў дзеянні, любоў», — сказала Сара. «Давай, я думаю, што я знайшоў спосаб прайсці».
  Узяўшы Хлою пад руку, яна пайшла па Хай-стрыт, абыходзячы залу, дзе натоўп быў меншы.
  Гэта было павольнае падарожжа. Яна адчувала сябе так, нібы ведала ўсіх — людзі паціскалі адзін аднаму рукі, давалі пяцёркі, ляпалі па спінах, падымалі кулакі ў паветра, крычалі, спявалі.
  Атмасфера амаль вечарынкі.
  Луналі самыя розныя транспаранты — мноства самаробных шыльдаў, але Сара таксама магла ўбачыць мноства большых звычайных сцягоў і плакатаў ад цэлага шэрагу экалагічна чыстых ідэй.
  Здаецца, было шмат незнаёмцаў — на некаторых расцяжках нават былі адрасы ў Лондане.
  Але ў натоўпе было шмат знаёмых твараў: была Грэйс з працы, Піт Бул, яе сантэхнік, вікарый, Правір, сябар яе бацькі, Хоўп Браўн, Батэрворты…
  Яна нават падумала, ці можа быць тут Джэк.
  Але ён быў даволі непахісны.
  Разам з табой у справе, Сара. Але я адпрацаваў сваё на пратэстах — па абодва бакі лініі.
  Ну, чагосьці яму тут не хапала. Яна ніколі не ведала, што жыхары Чэрынгама настолькі ўзбраеныя і згуртаваныя.
  І нядзіўна. Ідэя вялізнага супермаркета, які пабудуюць прама на ўскрайку вёскі — на месцы старой «страчанай» вёскі Інглстан — была проста вар'яцкай.
  Заяўка на планаванне ад вялізнай карпарацыі Zakro планавалася сёння ўвечары для абмеркавання на паседжанні парафіяльнай рады, і вёска, як аказалася, з сілай зафіксавала свой жах перад гэтай перспектывай.
  Аднадушна, здавалася.
  Але... калі Сара завярнула за вугал вясковай ратушы, яна зразумела, што памылілася ў гэтым.
  Таму што там — наперадзе іх — была контрдэманстрацыя. Меншы натоўп, але такі ж гучны, як і пратэстоўцы.
  Перад імі яна бачыла Алана Рыверса, мясцовага паліцэйскага, які робіць усё магчымае, каб трымаць абодва бакі адзін ад аднаго пераноснымі бар'ерамі і конусамі.
  Але яму відавочна спатрэбілася падмацаванне, бо надыходзіла ноч.
  Сара адчула, што настрой у гэтым баку залы больш змрочны. Тут яна таксама бачыла твары, якія пазнавала, але ў гэтым натоўпе была нейкая інтэнсіўнасць, энергія, якая адчувала пагрозу.
  Не было ні зялёных транспарантаў, ні друкаваных лагатыпаў. Проста намаляваныя ўручную лозунгі:
  Праца для мясцовых! Спыніць крадзяжы коштаў! Сапраўдным людзям патрэбна сумленная здзелка!
  - Хадзем, каханая, - сказала Сара, цяпер заклапочаная і бачачы шчыліну паміж двума бакамі як шлях у хол. «Хадзем унутр».
  «Алан! У нас захаваны месцы», — патэлефанавала яна.
  Яна ўбачыла, як Алан адчыніў шлагбаум і паманіў.
  «Хутчэй», — крыкнуў ён, перакрываючы шум спеваў.
  Голас Алана напружаны, яго вочы бегаюць па баках.
  Нешта такое — усё новае для яго.
  Яна схапіла Хлою за руку і пацягнула міма самотнага паліцэйскага Чэрынгема.
  «Сёньня ўвечары ты сьцеражыся, Сара», — сказаў ён, падцягваючы за імі шлагбаум.
  - І ты, - сказала Сара. «Пэўна, ты не сам па сабе?»
  «З Оксфарда прыехала пара фургонаў», — сказаў ён. «І не раней часу. А цяпер — ідзі туды!»
  Сара кіўнула і накіравалася да ўваходу ў сельскую ратушу, дзе ўбачыла двух прыходскіх саветнікаў, якія стаялі неафіцыйна ў варце.
  «У Тоні Стэндыша ёсць некалькі месцаў для нас», — сказала яна.
  Імя яе сябра — мясцовага паверанага і прыходскага служачага — зрабіла звычайныя цуды, і дзверы адчыніліся.
  Унутры яна перавяла дыханне і ўбачыла, як зачыніліся дзверы. Тут было ціха, яе крокі рэхам адбіваліся па мармуровай падлозе.
  Яна паглядзела на дачку. Твар Хлоі выглядаў пачырванелым, але цяпер гэтаксама хвалявала, як і хваляванне.
  Звонку — тое, чаго Хлоя таксама ніколі раней не бачыла.
  - Я не разумею, мама, - сказала Хлоя. «Я думаў, што ўсе хочуць таго ж...»
  «Я таксама,» сказала Сара. «Я павінен быў прыслухацца да сваёй парады, так?»
  «Натоўп можа быць непрадказальным...»
  «Дакладна. Хадзем, знойдзем свае месцы».
  І яна паднялася па вялікай лесвіцы віктарыянскай вясковай ратушы ў тэатральную прастору, якая раз на месяц станавілася цэнтрам вясковай дэмакратыі падчас чарговага паседжання прыходскага савета Чэрынгема.
  Сара была на гэтых сустрэчах раней у якасці рэдактара вясковага інтэрнэт-бюлетэня. Большасць месяцаў яны былі прадказальнымі - і прадказальна сумнымі. Спіс праблем нізкага ўзроўню, якія трэба вытрымаць. Справаздачы з падкамісій. Планы на карнавал наступнага года...
  Дзве доўгія гадзіны, якія трэба было перажыць, амаль не павышаючы голас.
  Але сёння вечарам яна адчувала, што ўсё будзе зусім інакш.
  OceanofPDF.com
  2. Дэмакратыя ў дзеянні
  «І на гэтым абноўленая інфармацыя ад рабочай групы па транспарце, спадар старшыня. Ці магу я проста нагадаць членам савета, што валанцёры для апытання Speedwatch па-ранейшаму патрабуюцца. Без узнагароды, вядома, але годная справа і частка нашай доўгатэрміновай мэты зрабіць дарогі Чэрынгама бяспечнымі для ўсіх».
  Сара назірала, як Артур Басэт зняў акуляры, склаў нататкі і сеў.
  Удзень Артур быў пахавальным. Раз у месяц яго пераўтваралі ў старшыню транспартнага падкамітэта Чэрынгама.
  «Дзякуй, містэр Басэт», — сказаў Кен Уікінгем, уладальнік газетнай крамы на Хай-стрыт і сёлетні старшыня. «Наступны пункт парадку дня, перапіска і справаздача сакратара…»
  Сара сядзела на галерэі ў зале і паставіла галачку на «Транспарт» у парадку дня, які ёй далі, калі яны з Хлояй занялі свае месцы.
  Гэта была гадзіна таму — а яны яшчэ толькі напалову разгледзелі пункты парадку дня. Яна агледзелася. Плошча галерэі была запоўненая, як і асноўная частка залы.
  Члены Рады сядзелі за доўгім сталом, які стаяў перад сцэнай, кожны з іх за мікрафонам.
  Сярод іх, акрамя Артура і Кена, яна пазнала Адрыяна Слоуна, які кіраваў адной з найбуйнейшых будаўнічых кампаній у раёне, і Тоні Стэндыша, які некалькі гадоў працаваў прыходскім служачым.
  Большасць астатніх яна ведала як знаёмыя твары з крамаў, школьных мерапрыемстваў ці чайных у Хафінгане.
  Некаторы час таму яна асабіста ведала большую частку парафіяльнай рады, але здарыўся скандал вакол пабрацімства з адным французскім горадам, пасля чаго амаль уся рада пайшла ў адстаўку.
  Яна і Джэк былі адказныя за прыцягненне да адказнасці аднаго або двух членаў Савета - адна з іх першых спраў.
  Яна павярнулася да Хлоі побач з сабой - беднае дзіця, напэўна, так засумавала ...
  - Не хвалюйся, Хлоя, - прашаптала яна. «Гэта хутка скончыцца, і мы пойдзем у супермаркет».
  «Ты жартуеш, мама?» - сказала Хлоя, нахiляючыся. «Гэта дзіўна! Я ніколі не ведаў, што ўсе гэтыя рэчы вырашаюцца тут».
  Сара здзіўлена ўсміхнулася — і яшчэ раз падумала, як мала яна ведае сваю дачку, якая так хутка расце.
  Пакуль старшыня перапісваў месячную перапіску, Сара пагрузілася ў задуменнасць успамінаў пра сямейныя моманты, святы з абодвума дзецьмі, школьныя спартыўныя дні, шашлыкі, потым...
  Шквала апладысментаў і пара воклічаў з галерэі.
  Яна зноў настроілася на старшыню, які нахіліўся да мікрафона: «Што падводзіць нас да адзінага пункта парадку дня планавання ў гэтым месяцы. Заяўка карпарацыі Zakro на будаўніцтва гандлёвага комплексу на Five Acre Field, які ўключае гандлёвую плошчу плошчай 40 000 квадратных футаў і адпаведны ландшафтны дызайн, праезныя часткі і іншыя даччыныя забудовы, уключаючы сацыяльнае жыллё...»
  Пакуль старшыня гаварыў, Сара ўбачыла бездакорна апранутую жанчыну, якая выйшла з першага шэрагу і падышла да кафедры, якая стаяла збоку ад стала саветнікаў.
  Яна несла ноўтбук і папку, на якой нават адсюль Сара бачыла знакаміты лагатып Zakro.
  «Цяпер з намі сёння вечарам спадарыня Ева Вайс, якая прыехала сюды з галоўнага офіса Zakro, каб пагаварыць з саветам аб заяўцы. І я ўпэўнены, што ў канцы сустрэчы яна будзе даступная для каментароў і пытанняў».
  З аўдыторыі пачулася бурбалка балбатні і адзін-два невыразных каментара, якія Сара магла сказаць, што не былі кампліментарнымі.
  Сара назірала, як прадстаўнік Закро чакаў ля кафедры, пакуль у пакоі зноў не наступіла цішыня. У жанчыны быў дагледжаны выгляд, на ўдасканаленне якога, як ведала Сара, спатрэбілася шмат часу і грошай.
  Класічны брусельскі палітычны шык, падумала яна. Выдаткуйце тысячу еўра на ўбор, але пераканайцеся, што брэнд ананімны.
  Ева Вайс адкрыла папку і спакойна ўтаропілася ў пакой.
  «Спадар Старшыня, саветнікі, дзякуй. І жыхары Чэрынгема, дзякуй за цёплы прыём, які вы аказалі мне...
  «Вы не бачылі паловы гэтага!» - пачуўся голас з натоўпу, і Сара ўбачыла, як па зале прабегла хваля смеху.
  Ева Вайс усміхнулася і зноў пачакала цішыні, а потым пачала гаварыць.
  «Карпарацыя Zakro валодае і кіруе больш чым дзесяццю тысячамі супермаркетаў па ўсёй Еўропе. Мы прапануем спажыўцам стабільна нізкія цэны і абяцаем нашым супрацоўнікам рэгулярную заработную плату, якая звычайна перавышае мясцовыя пагадзінныя стаўкі. Наша канструкцыя будынкаў малаўдарная, і мы выконваем усе сацыяльныя дырэктывы ў нашых мэтавых месцах».
  Нехта са спіны фыркнуў: «Местазнаходжанне «Мэты». Вось што мы?»
  Прадстаўнік Zakro зноў зрабіў паўзу — адзін круты кліент.
  «Новы, захапляльны супермаркет Cherringham нічым не будзе адрознівацца. Гэта зробіць рэвалюцыю ў сферы рознічнага гандлю ў Котсуолдзе. А цяпер я вам, калі ласка, пакажу некалькі слайдаў».
  Сара назірала, як Ева адышла ад кафедры, а малады чалавек з ноўтбукам за медыйным сталом у зале — імаверна, яе памочнік — прыглушыў святло і пачаў паказ слайдаў.
  «Божа, не прэзентацыя PowerPoint», — прашаптала Хлоя побач. «Гэта як у школе».
  «Д'ябал крыецца ў дэталях», - сказала Сара. «Я думаю, што мы павінны мець пра гэта запіс».
  А яна дастала тэлефон і пачала здымаць прэзентацыю.
  Ева павольна правяла аўдыторыю па праекце, паказваючы розныя слайды з картамі і фотаздымкамі. Зямля ля ракі, якую б купілі. Новыя дарогі, якія будуць будавацца. Сацыяльнае жыллё, якое Закро перадаў — бязвыплатна — вёсцы. Працоўныя месцы, якія будуць створаны. Перавагі. Эканомія. Абмежаванае ўздзеянне на навакольнае асяроддзе.
  «Мама, гэтая жанчына здаецца, што гэта дабрачынная арганізацыя, якая прыйшла нам дапамагчы», — сказала Хлоя пад нос.
  «Вось чаму аргументы супраць гэтага павінны быць прыведзены належным чынам», - сказала Сара. «Яны кладуць шмат на стол».
  «Вы не думаеце, што яны будуць рабіць усе гэтыя сацыяльныя рэчы?»
  Сара паціснула плячыма, але працягнула здымку.
  Па праўдзе кажучы, яна не вельмі верыла ў тое, што армія лахманаў, якую яна бачыла на вуліцы, зможа адбіцца ад такога маштабнага — і такога гладкага праекта.
  З вялікай колькасцю грошай, якія раскідваюцца.
  Колькі гэта можа быць, яна павінна была задумацца.
  І гэта яе непакоіла.
  У рэшце рэшт прэзентацыя скончылася, святло зноў загарэлася, і Ева Вайс закрыла папку.
  «Дзякуй, спадарыня Вайс, за гэтую вельмі змястоўную размову», — сказаў старшыня. «Цяпер можна задаць пытанні з залы?»
  *
  Праз гадзіну, нарэшце, пытанні з залы — многія з іх варожыя — сціхлі.
  Сары здавалася, што большасць людзей супраць універсама, але Ева Вайс з усім справілася, не зрушыўшы з месца ні воласа.
  «Яшчэ раз вялікі дзякуй, спадарыня Вайс, за гэтую вычарпальную прэзентацыю і за адказы на нашы пытанні. Цяпер Савет вынесе сваё меркаванне».
  Сара ўбачыла, як старшыня кіўнуў ёй сесці, пасля чаго саветнікі параіліся з выключанымі мікрафонамі.
  Зала напоўнілася гукам размоў і спрэчак. Сара падазравала, што большасць людзей не ведаюць, як працуюць гэтыя пасяджэнні савета. Але яна ведала, што менавіта цяпер быў вырашальны момант.
  Яна была здзіўлена, калі Старшыня пацягнуўся да малатка і тройчы ўдарыў ім па стале, каб прымусіць заціхнуць.
  «Яны разважалі ўсяго хвіліну», — падумала яна. Напэўна, яны не прынялі рашэння ...
  Але, здавалася, яны былі.
  Старшыня дачакаўся, пакуль сціхне апошняе мармытанне, і загаварыў у свой мікрафон.
  «Парафіяльны савет вырашыў падтрымаць заяўку, і аб гэтай падтрымцы будзе паведамлена раённаму савету ў належны час. Іншыя справы?»
  Але Старшыня і блізка не паслухаў, што яшчэ можа быць за справа, бо ў зале імгненна пачаўся хаос.
  Сара ўбачыла людзей, якія ўсталі і пачалі крычаць.
  «Ты што, з глузду з'ехаў?!»
  «Сволачы купіліся на гэты савет — гэта поўная бутафорыя!»
  «Адмоўцеся! Выгані!»
  «Пабудуйце гэта ў іншым месцы!»
  «Ніякага тут Закро!»
  «Не ад нашага імя!»
  Унізе, на падлозе залы, Сара бачыла, як Старшыня размахвае рукамі і спрабуе аднавіць нейкі парадак. Тоні Стэндыш падняў малаток і моцна стукнуў ім па стале, але ў шуме Сара нават не магла яго пачуць.
  Сябры Рады нібы застылі на сваіх месцах ад нечаканага павароту падзей.
  Сара ўбачыла, як Ева Вайс і яе маладая памочніца ўзялі ноўтбук і накіраваліся да задняга выхаду, місія выканана.
  Яна, вядома, была тут раней, падумала Сара. Які ўцёкі!
  Затым чалавек, якога Сара не пазнала, выбег наперад і схапіў адзін з мікрафонаў у жанчыны-саветніка.
  Старая адважна змагалася з ім, але ў рэшце рэшт Сара ўбачыла, як ёй прыйшлося здацца.
  Апрануты ў старажытны Barbour, з доўгімі раскіданымі сівымі валасамі і барадой, мужчына выглядаў Сары як апошні хіпі, які застаўся з 60-х.
  «Людзі Чэрынгема!» — крыкнуў ён у мікрафон, выскокваючы на сцэну за саветнікамі. Яго голас быў такім моцным, што ў пакоі адразу заціхла.
  Усе спыніліся.
  Ён зрабіў паўзу, нібы не прадумаўшы, што рабіць далей, — потым зрабіў крок і высока падняў другую руку, як прапаведнік.
  «Вы мяне ведаеце! Я Сэм Льюіс — я разводжу кабаноў на ферме Інглстан. Побач з тым месцам, дзе гэтыя адмарозкі збіраюцца пабудаваць свой крывавы супермаркет! І вы ведаеце, што гэта значыць для мяне, ці не так? Гэта азначае канец! Канец майго хутара. Канец усяго, што я пабудаваў. Усё, пра што я марыў. Мой цудоўны статак дзікоў».
  «Не! Ганьба! Гэтага не будзе!» — крычалі розныя галасы з падлогі.
  «Мая ферма заўсёды была натуральнай», - працягваў Сэм Льюіс, здавалася, цяпер гэта ўвайшло ў гэта. «Правільныя жывёлы правільна кармілі на належнай зямлі. Не тое апрацаванае дзярмо, якое вы атрымаеце ў Закро. Але гэтыя сволачы — яны хочуць пабудаваць зусім побач з маім хутарам. Вывезці лес, дзе здабывае корм мой кабан. Выкіньце іх крывавыя адходы ў раку. Перавядзіце рух па нашых палосах».
  Сэм Льюіс агледзеў пакой. Былы хіпі ці не, ён прыцягваў увагу ўсіх.
  «І цяпер гэтыя ідыёты ў Савеце сказалі ім «так» ! Але ж мы ім не дазволім — так?»
  «Не!» — пачуўся крык з натоўпу.
  Калі мужчына ўскочыў на ногі побач з ёй, Сара моцна трымала Хлою за руку.
  Праз аўдыторыю быццам электрычны ток прапусцілі.
  Яна бачыла, як старшыня заклікаў да парадку.
  «Мама, што адбываецца?» - сказала Хлоя.
  «Яны збіраюцца прымусова скончыць сустрэчу...»
  «Але, вядома, гэта не правільны шлях...»
  «Няма кахання».
  Сара паглядзела ў залу. Шмат людзей было на нагах.
  Яна магла бачыць, як хіпі сапраўды ўвайшоў у арэлі.
  «Закрось разаб'ем! Усюды, дзе мы іх бачым! Разбіце іх у палях! Разбіце іх на дарогах! Разбіце іх на сустрэчах!»
  Ён уздыхнуў: «Гэта наша вёска!»
  Натоўп ухвальна выгукнуў. Сара бачыла, што нават самыя лагодныя яе сябры ўсталі на ногі, падтрымліваючы гэтага неверагоднага рэвалюцыянера.
  Потым яна ўбачыла, што галоўныя дзверы расчыніліся — і прыхільнікі забудовы хлынулі, рассыпаліся па зале.
  «О не, — падумала Сара. Гэта будзе дрэнна...
  Дзве групы сутыкнуліся. Пачаліся бойкі.
  «Дамы і спадары, калі ласка, калі ласка !» — жаласна паклікаў у адзін з мікрафонаў Старшыня.
  Хтосьці кінуў у яго крэсла. Сара ўбачыла, як ён нахіліўся, каб пазбегнуць гэтага. Містэр Басэт, дырэктар пахавальнай службы, упаў.
  Ззаду саветнікаў, на сцэне, Сэм Льюіс, здавалася, нарэшце зразумеў, што ён развязаў.
  «Пачакайце, браткі, пачакайце! Не трэба змагацца! Калі я сказаў разбіць іх, я не меў на ўвазе...
  Але перш чым ён паспеў працягнуць, нехта вырваў у яго з рук мікрафон і выштурхнуў са сцэны ў натоўп прыхільнікаў «так».
  Сара ўбачыла, як ляцеў кулак, і Сэм Льюіс, здавалася, знік у адной вялікай бойкай масе.
  Потым бакавыя дзьверы залі расчыніліся і ўварвалася група міліцыянтаў.
  Яны хутка акружылі членаў савета, якія трымалі рукі на галовах, каб абараніцца ад новых лятучых абломкаў, і павялі іх у бяспечнае месца праз заднюю частку залы.
  Яна павярнулася да Хлоі.
  «Мы сыходзім адсюль. Давай».
  Хлоі не трэба было расказваць.
  Сара схапіла яе за руку і павяла да задняй лесвіцы, якая вяла ўніз да пажарнага выхаду. Усе гэтыя гады дапамогі ў групе маці і малых азначалі, што Сара ведала кожны сантыметр будынка.
  І калі яны з Хлояй беглі ўніз па лесвіцы і прабіраліся праз супрацьпажарныя дзверы ў начное паветра, яна ўсё яшчэ чула гукі бойкі людзей.
  Так шмат пра дэмакратыю ў дзеянні, падумала яна.
  А потым.
  Што, чорт вазьмі, здарылася з Чэрынгамам?
  OceanofPDF.com
  3. Уніз на ферме
  Сэм Льюіс асушыў сваю пінту Wadworth's 4X і паклаў яе назад на бар.
  «Зноў тое самае, Сэм?» - сказаў Білі за стойкай.
  Сэм міргнуў вачыма і паспрабаваў падлічыць. Колькі ў яго было цяпер? Гэта было шэсць? Ці сем?
  Ён не мог успомніць. Ён адчуваў сябе крыху хісткім, седзячы тут, на барным крэсле, але гэта магло быць ці не напоем.
  Ён палез у кішэню і памацаў.
  Усё роўна ніякіх крывавых грошай. Так што вырашана.
  "Не", сказаў ён. «Збіраюся ў дарогу».
  Ён глядзеў, як Білі выцірае шклянку ручніком, а затым азірнуўся на Араты.
  За выключэннем Сэма, месца было пустым.
  «Дзе ўсе?» - сказаў ён Білі.
  «Мы зачыніліся гадзіну таму, Сэм».
  «Што я тут раблю тады?»
  «Хацеў сачыць за табой. Гэта непрыемны ўдар».
  Сэм паспрабаваў успомніць, што здарылася. Потым усё вярнулася.
  Сустрэча ў сельсавеце. Яго невялікая гаворка.
  Нехта выклікаў яго - потым ударыў яго, перш чым ён быў гатовы.
  Хто яго ўдарыў? Мог быць хто заўгодна.
  Ён спрабаваў успомніць.
  Можа, гэта была медзь?
  Ён, вядома, памятаў, што нейкая медзь выцягнула яго на вуліцу.
  Якая ноч.
  «Хочаш, каб я патэлефанаваў Джоэлу, каб ён прыехаў і забраў цябе?» - сказаў Білі. «Толькі мы зачыняемся насамрэч, Сэм — табе трэба ісці».
  Сэм падумаў пра гэта. Яго брат Джоэл ужо быў у ложку.
  Або глядзець яго дурны новы тэлевізар.
  Праклятая штука амаль такая ж, як мой трактар!
  «Не, усё ў парадку. Я прайду яго».
  Сэм убачыў, як з-за бара выйшла дачка Білі Ліза.
  «Ты ўпэўнены, што справішся, мая мілая?» - сказала яна.
  Яна нахілілася і агледзела яго галаву.
  Ён падняў руку, каб дакрануцца да бінта.
  «Ой. Гэта крывава балюча, гэта робіць ".
  «Як тата кажа, вы, напэўна, узялі добрую старую калатушу».
  "Трэба было бачыць другога хлопца", - сказаў Сэм, вымушана ўсміхнуўшыся.
  - Ты занадта стары для гэтага, - сказаў Білі.
  «І ў цябе тут ужо дастаткова ворагаў, Сэм — не хочаш больш».
  - Чортавыя людзі, - сказаў Сэм. «Дайце мне кабаноў у любы час!»
  - Не стукай, - сказаў Білі. «Некаторыя з маіх лепшых кліентаў - людзі».
  Сэм паглядзеў на яго і засмяяўся.
  «Соль зямлі, ты Білі».
  - Магчыма, - сказаў Білі. «А цяпер ідзі дадому, ты. І вы абавязкова звярніцеся да доктара раніцай, так?»
  Сэм устаў з барнага крэсла.
  Ой, тут невялікая мітусня...
  «Упэўнены, што з вамі ўсё ў парадку?» - сказала Ліза, трымаючы яго на месцы.
  Сэм пацалаваў яе.
  «Люблю цябе і пакідаю цябе», — сказаў ён.
  - Спадзяюся, - сказала Ліза, адступаючы з усмешкай. «Вы пахнеце сваімі свіннямі».
  - Кабаны, а не свінні, - сказаў Сэм. «І кабаны пахнуць цудоўна, так што я ўспрымаю гэта так, як я ўпэўнены, што вы хацелі».
  І ён адвярнуўся ад бара і пятлёй пайшоў да дзвярэй паба і выйшаў у зімовую ноч.
  *
  Пакуль Сэм дабраўся да лугоў ля ракі, яму стала крыху лепш.
  Вядома, яго галава ўсё яшчэ балела, і ў правым вуху было свіст, але ён прынамсі перастаў падаць.
  Напэўна, гэта была дрэнная пінта, падумаў ён.
  Кропля скотчу павінна вырашыць гэта. Глядзіце крыху нагай па тэлевізары. Выпрастай галаву.
  Ён прайшоў праз маленькую брамку і пайшоў па дарожцы. Пайшоў дождж, але ў яго не было паліто. На другім беразе ракі ён бачыў шэраг плывучых дамоў і барж.
  Яго стары прыяцель Рэй мог бы выпіць на ноч. Рэй тэлефанаваў яму раней, жадаючы сустрэцца.
  Ён таксама быў у Арата. Але чамусьці Сэм сумаваў па ім.
  Ён спыніўся і ўгледзеўся скрозь дождж, ці не гарыць святло на баржы Рэя.
  Але на ўсіх баржах было цёмна.
  Сорамна. Яму хацелася б добра пакруціць падбародкам з Рэем.
  І пляма пустазелля, магчыма...
  Ён пацягнуўся далей. Ногі яго слізгалі ў гразі, але ён утрымліваў раўнавагу. Гэта была цёмная, непрыемная ноч, напэўна.
  Наперадзе ён бачыў толькі старую капліцу ў Інглстане.
  А побач — курганы і купіны на лузе, дзе некалі была старая вёска.
  Чорная смерць забіла вёску столькі гадоў таму.
  І цяпер гэты крывавы супермаркет хоча прыйсці і забіць яго зноўку .
  Недзе пад гэтымі палямі жылі, працавалі і паміралі яго продкі.
  Сэм ведаў гэта, таму што бачыў парафіяльныя запісы — лінія Льюіса ішла ўсю даўніну. Ён павінен быў прызнаць, што яны не прасунуліся далёка з часоў сярэднявечча.
  Лічу, што Льюіс у свой час трымаў свіней, як і я, — падумаў ён. Розніца толькі ў цане, якую я атрымліваю на рынку.
  Мы ўсё яшчэ проста бедныя фермеры. Крывавыя супермаркеты пстрыкаюць пальцамі, і Льюісы скачуць.
  Так, тысячу гадоў таму лорды і лэдзі таксама пстрыкнулі пальцамі, і Льюісы ўскочылі.
  Такі ж стары, такі ж стары.
  Калі ён абыходзіў могілкі, ён пачуў гучны шум з-за магіл.
  Як камень перакулены.
  Быццам нехта паслізнуўся.
  Ён на імгненне спыніўся і ўважліва прыслухаўся. Ліса, можа? Барсук?
  Ён углядаўся ў цемру, але не заўважыў ніводнага руху. Таму ён павярнуўся і накіраваўся ў лес. Яшчэ пяць хвілін, і ён усё роўна будзе дома.
  *
  Калі ён выйшаў з лесу, яно сапраўды пачало перакульвацца. Моцны дождж нават дзьме ўбок.
  Наперадзе бачыўся толькі контур хутара.
  Святло не гарыць, але нічога дзіўнага ў гэтым няма. Джоэл бы моцна спаў.
  Гультаю ні на што не напляваць!
  Ён туга нацягнуў куртку. Ён пачаў дрыжаць.
  «Усё, што мне зараз трэба, — падумаў ён, — сысці з нейкім жуком, калі мы будзем свінець.
  Ён паглядзеў упоперак на хлявы і загоны, дзе трымалі кабана.
  У гэтую пару года быў час размнажэння — у іх з Джоэлам не было працы: рыхтаваць свінаматак, сартаваць загоны для маленькіх піскуноў, калі яны прыйдуць вясной, рамантаваць агароджы.
  Кабаны мелі рацыю, выкапаліся б з турмы, калі б вы іх туды пасадзілі.
  А новы самец, якога яны купілі ў мінулым месяцы — Геракл — выглядаў дастаткова моцным, каб пабудаваць крывавы тунэль у Францыю!
  Якая гэта была істота! Амаль 400 фунтаў, галава і плечы, як таран, зубы, як брытвы, і апетыт, як у маладога чалавека!
  Свінаматкі не маглі ім нарадавацца!
  Яшчэ адна прычына для таго, каб не даць гэтым ублюдкам Закро вырваць палову лесу і прыляпіць свой супермаркет-монстра ля яго парога.
  Сэм зноў пачаў злавацца.
  Бастыды.
  Бастыды!
  Ён накіраваўся праз гразкі двор да хаты і спыніўся.
  Свінаматкі ў загонах бразгалі металічнымі варотамі і рохкалі.
  дзіўны.
  У гэты час ночы павінна быць ціха.
  Магчыма, там былі лісы.
  Ён падумаў праігнараваць гэта, накіравацца ўнутр да свайго скотча, сесці на канапу каля дроўніка.
  Але свінаматкі былі як родныя. Калі яны не былі шчаслівыя — значыць, Сэм не быў шчаслівы.
  Ён думаў пра тое, каб абудзіць Джоэла, але ён ведаў, што яго брату "патрэбен" яго сон.
  Акрамя таго, разбудзіць жудака было б столькі ж намаганняў.
  Апусціўшы галаву супраць ветру і дажджу, Сэм пацягнуўся цераз двор да загонаў.
  *
  Калі ён дайшоў да адкрытага хлява, рохканне свінаматак стала мацней. Шэраг загонаў аддзяляў самца кабана з аднаго боку ад свінаматак з другога, усе старанна настроеныя так, каб вы маглі накіраваць кабана да патрэбнай свінаматкі.
  Трохі падобны на лабірынт — прынамсі, так ён выглядаў у гэты час ночы. За выключэннем таго, што ў яго было шмат варот на этапах, каб зрабіць варонку.
  Свінячы завулак яны назвалі.
  У перыяд гону трэба было трымаць кабана далей ад свінаматак, пакуль не будзеш гатовы — як пасучы раз'юшаных бегемотаў.
  На адным канцы свінагадоўлі, у сваім загоне, ён мог бачыць Геракла. Сэм не мог зразумець, спіць ён ці не — гіганцкі кабан нерухома стаяў у гразі.
  Вы не хацелі важдацца з такой жывёлай, як Геракл. Ён мог збіць цябе ў адно імгненне.
  І калі б ты не ўстаў, ты быў бы мёртвы.
  Але кабан ніяк не мог выбрацца з гэтага загона: у яго былі падвойныя рэйкі і дадатковыя вароты.
  Сёння вечарам не трэба турбавацца пра Геракла .
  Ён паглядзеў на далёкі загон са свінаматкамі. У цемры ён бачыў толькі абрысы трох свінаматак — яны былі вялікімі тоўстымі камякамі.
  Допі, Дэйзі і Дозі. Не магла б назваць іх лепш.
  А цяпер ён убачыў праблему. Адна з рэек была пакінута ўпоперак вады — і свінаматкі адчайна хацелі піць.
  Пракляты Джоэл, не варта было класціся спаць, не прагледзеўшы гэта, падумаў ён. Заўтра малодшы брат атрымае кліпсу за вуха.
  Ён мог бы абысці загоны і зайсці з другога боку хлява, каб разабрацца.
  Але больш хуткім спосабам было пераскочыць праз рэйкі і скарыстацца дарожкай для свіней.
  Сэм забраўся на рэйку і пераскочыў.
  Ногі імгненна адляцелі ад яго ў густую гразь, але ён проста ўхапіўся за парэнчы і трымаўся вертыкальна.
  Ён павольна пайшоў па завулку, да свінаматак.
  «Добра, мае мілыя, не хвалюйцеся», — ціха сказаў ён. «Тата тут, каб набраць табе вады».
  У густой гразі яму трэба было сачыць за крокам, але ў рэшце рэшт ён дабраўся да варот і вадаёма.
  Ён тузануў вароты, але яны былі моцна забітыя.
  Пракляты Джоэл, лянівы вырадак, павінен быў гэта выправіць.
  Калі ён штурхнуў вароты, свінаматкі пачалі хвалявацца, рохкаючы, пішчачы і штурхаючы адна адну паўсюль.
  «Лёгка там».
  Што з імі было? Звычайна яны такімі не атрымліваліся.
  Нарэшце вароты саступілі, і шлях для свінаматак быў свабодны.
  «Вось табе! Напоі за мой кошт!»
  Сэм плюхнуў рукой у абух і пазіраў на свінаматак. Але замест таго, каб падысці да вады, яны бегалі вакол загона, нібы ў паніцы.
  «Нібы кабана падарылі», — падумаў Сэм.
  Але гэта было немагчыма.
  Вароты, безумоўна, былі на месцы ў свінарніку — і будуць стаяць яшчэ прынамсі пару тыдняў.
  Гэтыя свінаматкі былі не зусім гатовыя да кіравання Геркулеса.
  Што з імі было не так?
  І тут Сэм пачуў шум ззаду.
  Страшэнны шум.
  Бо ён ведаў, што гэта за шум.
  Ён досыць даўно займаўся развядзеннем кабаноў.
  Ён павярнуўся, падумаў — так нельга...
  Але гэта было не толькі магчыма — гэта адбылося.
  Геракл выйшаў з-пад пяра.
  Сэм бачыў, як вялізная жывёла бегла проста да свінаматак.
  няма
  Прама да яго.
  Да яго было ўсяго трыццаць метраў. Дваццаць…
  Бег з хуткасцю трыццаць міль у гадзіну.
  Чатырыста фунтаў цягліц, кіпцюроў і зубоў, якія не збіраліся спыняцца.
  Сэм хутка адхіснуўся, зрабіў крок — і паслізнуўся.
  Кабан быў амаль на яго. Яму трэба было хутчэй сысці адсюль.
  Жывёла магла яго забіць.
  Калі яго ногі падкасіліся і цела ўрэзалася ў гразь, Сэм паклікаў брата.
  "Джоэл!"
  Але ніхто не прыйшоў.
  Яшчэ адзін крык, потым Геракл наляцеў на яго, стукнуўшы Сэма тварам у гразь.
  Потым — кабан апынуўся на ім, а Сэм махаў рукамі і нагамі — калі ён безнадзейна спрабаваў дыхаць.
  І горш.
  Ён адчуў гэтую тупую морду ў падставы свайго хрыбетніка… рот адкрыўся.
  Затым закрыццё.
  OceanofPDF.com
  4. Раніца пасля
  Сара падняла трубку ў сваім кабінеце — прэса праектаў, якія проста трэба было зрабіць да святочнай цісканіны, цяпер стала велізарнай.
  Якая раніца! Яна і Грэйс былі забалочаныя.
  Чакаючы кліента, яна пачула прывітальны голас Тоні Стэндыша.
  «Тоні, гэта быў хаос у пятніцу. Што рабіць -"
  Але Тоні хутка абарваў яе, яго голас гучаў - заклапочаны?
  «Сара, як ты думаеш, ты магла б заскочыць?»
  Затым — паказальная інфармацыя: «Я таксама спытаў Джэка, і ён павінен прыйсці прыкладна праз дзесяць…»
  Джэк .
  Гэта - яна ведала - можа азначаць толькі адно.
  «Вядома. Дазвольце мне захаваць некаторыя файлы, і я зараз прыйду».
  «Вялікі дзякуй. Да хуткай сустрэчы».
  Сара пачула палёгку ў голасе Тоні.
  Гэта было звязана з пасяджэннем парафіяльнай рады?
  І навошта Тоні, каб Джэк і яна прыйшлі пагутарыць?
  І хоць была страшэнна занятая — яна здагадалася, што Джэк выкарыстаў бы выраз — «максімум», — яна павярнулася да Грэйс: «Трэба спяшацца на сустрэчу з Тоні Стэндышам. Я паспрабую зрабіць гэта хутка».
  А Грэйс, якая заўсёды была такой жа добрай, як і яе імя, толькі ўсміхнулася.
  «Ніякіх клопатаў. Я буду трымаць крэпасць, пакуль цябе няма».
  Сара ўсміхнулася ў адказ, схапіла паліто і пайшла на вуліцу.
  *
  Яна ўвайшла ў кабінет у суправаджэнні руплівай і пухлай парцье Тоні. Джэк ужо там, яго лоб нахмурыўся.
  «Джэк, рады цябе бачыць».
  Ён усміхнуўся і кіўнуў.
  Яна здагадалася, што ўжо страціла тое, пра што Тоні пачаў гаварыць.
  «Прывітанне, Сара, дзякуй, што прыйшла. Я проста расказваў Джэку пра тое, што адбылося ў пятніцу ўвечары.
  Яна села. Яшчэ адзін позірк на Джэка, твар якога заўсёды заўважаўся, калі ён ужо быў у глыбокім задуменні.
  Пра магчымасці. Пра тое, што адбывалася.
  «Сустрэча? Вы маеце на ўвазе гэты шум?»
  Тоні паківаў галавой і сеў за свой стол з цёмнага чырвонага дрэва — яго паверхня была такой жа ўпарадкаванай, як і сам адвакат.
  «Нешта здарылася з Сэмам Льюісам».
  Сара ведала імя — потым успомніла. Хіпі, які ўзяў мікрафон і вымавіў прамову...
  «Цалкам характар,» сказала яна. «Я мяркую, што ў яго ўсё яшчэ крыху баліць галава».
  «Баюся, больш, чым балючая галава», - сказаў Тоні. «На самай справе, гэта даволі жахлівая Сара, але...»
  І Сара слухала, як Тоні апісваў тое, што, здавалася, адбылося... вароты пакінуты адчыненымі, яго прыз і агрэсіўны кабан трапляюць у зону, дзе Сэм знаходзіўся і даглядаў свінаматак.
  А кабан — ну, нават Тоні было цяжка зрабіць апісанне хоць бы далікатным.
  «Бачыш, звер збіў яго, і добра — Сэм так і не падняўся. Непрывабнае відовішча, на думку Алана.
  Толькі цяпер Джэк павярнуўся да яе, гледзячы ў вочы.
  Яна здзівілася, чаму Тоні выклікаў іх абодвух, каб пагаварыць пра няшчасны выпадак на ферме.
  «А што яшчэ кажа Алан?»
  «Ну, ён кажа, што гэта выглядае так... ну, менавіта так. Вельмі п'яны Сэм — мы ведаем, што Білі прыйшлося выгнаць яго з арата — спатыкаецца і, не ведаючы, што вароты пакінуты адкрытымі, сутыкаецца тварам да твару з 400-фунтовай дзікай жывёлай, якой было ўсё роўна, што Сэм быў яго захавальнікам».
  - Няшчасны выпадак, - сказаў Джэк.
  Тоні адвёў позірк. «І гэта можа быць. Я маю на ўвазе, я мяркую, што гэта тое, што адбылося. У рэшце рэшт, гэта мае сэнс».
  «Але вы так не думаеце?» Сара сказала.
  І цяпер Тоні нахіліўся наперад і панізіў голас, нібы ў яго ўласным кабінеце сцены былі вушы.
  «Вы бачылі... чулі , што адбылося ў пятніцу. У вёсцы вялікі раскол. Эмоцыі зашкальваюць. Мабыць, калі б не прыехала паліцыя з Оксфарда, у нас маглі б быць поўнамаштабныя беспарадкі».
  «Здаецца, я прапусціў шоў», - сказаў Джэк.
  «Гэта было жудасна», - сказаў Тоні. «Кулачныя баі! Людзі трапляюць у шпіталь».
  "Але Тоні, такі ўзровень пачуццяў наўрад ці здзівіў", - сказала Сара. - Я маю на ўвазе... вы прагаласавалі за тое, каб даць адабрэнне савета, каб сказаць Закра...
  Тоні падняў рукі. «Гэта было дэмакратычнае галасаванне, згодна з нашымі працэсамі і гэтак далей. Як гэта здарылася, я прагаласаваў «супраць». Але «так» перамагло».
  «Таксама даволі хуткае галасаванне. Наўрад ці яны занялі ў іх больш за пару хвілін абмеркавання, - сказала Сара. «Ці не здалося вам гэта… незвычайным?
  Тоні нахмурыўся. «Гэта атрымалася. Але я не магу — не павінен — меркаваць, чаму».
  Сара паглядзела на Джэка, які, здавалася, успрыняў усё гэта.
  Мабыць, палітыка малых гарадоў была аднолькавай ва ўсім свеце...
  І гэтае рашэньне было відавочна падманным.
  «Як вы лічыце, ці маглі некаторыя з прыхільнікаў «так» пайсці за Сэмам Льюісам?» - сказала Сара. «Працягваў бой пазней той ноччу?»
  Тоні паціснуў плячыма.
  «У пратэсты былі змешаны некаторыя даволі непрыемныя тыпы, Джэк. Я не думаю, што яны міргнулі б ад ідэі выкарыстаць увесь хаос, каб заладзіць старыя крыўды».
  «Але чаму ён?» - сказаў Джэк. «Што такога асаблівага?»
  «Сэм быў даволі гаваркім супернікам, — сказаў Тоні. «Але таксама ён мог лёгка запаволіць усё гэта. Ягоная ферма знаходзіцца побач з праектам, ён можа запатрабаваць даследаванні ўздзеяння на навакольнае асяроддзе і гэтак далей».
  - Але не цяпер... - сказала Сара.
  Тоні адкінуўся назад.
  «Дакладна».
  І Джэк, які быў такі ціхі, устаў. Кабінет Тоні быў невялікі, таму Джэк — высокі, шырокі — выглядаў яшчэ большым.
  «Прасіць нас прыняць удзел — гэта вельмі правільны крок, Тоні», — сказаў Джэк. «Вы сапраўды лічыце, што нехта... зладзіў гэта... каб забіць Сэма Льюіса?»
  «Вы ведаеце, што я не магу гэтага сказаць. Але мяне… хвалюе … час».
  «Але вы хочаце, каб мы гэта разгледзелі?»
  Адвакат кіўнуў. «Я быў бы вельмі ўдзячны, Джэк. Ты таксама, Сара. Вось мой клопат. Калі нешта здарылася нейкім дзіўным чынам, ці не было гэта выпадковасцю, і калі гэта адбілася на парафіяльнай радзе … пасля няўдачы ў пабрацімстве? Гэта было б проста жахліва. Я люблю гэту вёску. І я зраблю ўсё магчымае, каб абараніць гэта».
  - Як і я, - сказаў Джэк, стоячы ля вокнаў, што выходзілі на цэнтральную плошчу.
  Затым ён павярнуўся да Сары.
  «Я ведаю, што цяпер для цябе вельмі напружаны час, Сара... таму, магчыма,...»
  Яна пахітала галавой.
  Праўда — неймаверна заняты. Вядома, добра для бізнесу, але сур'ёзна напружана.
  Але гэта пытаўся Тоні .
  І калі яна пачула словы Джэка, то зразумела, што гэта і яе вёска. Той, які — пры ўсіх яго недахопах — апошнім часам стаў ёй падабацца яшчэ больш, менавіта таму, што яна змагла ўбачыць яго вачыма Джэка.
  «Я магу знайсці час. Дзеці ў парадку, ніякіх асноўных школьных заняткаў да калядных канікул. І Грэйс - ну, я думаю, што калі-небудзь я буду працаваць на яе ".
  Яна перавяла дыханне. «Я хачу дапамагчы».
  Джэк усміхнуўся.
  Тоні таксама ззяў.
  «І калі ёсць што-небудзь, што я магу зрабіць, каб дапамагчы. Нацягнулі за нітачкі, што такое, дайце мне ведаць?»
  - Ты зразумеў, - сказаў Джэк.
  «І з чаго вы думаеце пачаць?»
  «Можа быць, гэта апошняе месца, дзе Сэма бачылі жывым?»
  — У Аратага?
  «Тады ферма. Сара, ведае што-небудзь пра гадоўлю кабаноў?
  «Нічога».
  «Добра. Мы можам атрымаць адукацыю. Ёсць брат?»
  «Так. Джоэл. Збянтэжаны, я думаю, але я спадзяюся, што ён пагаворыць з вамі.
  Джэк кіўнуў.
  І Сара ўстала - на імгненне адкінуўшы думкі аб незавершаных праектах і тэрмінах - гатовая паглядзець, што яны могуць даведацца пра Сэма Льюіса, яго ферму і ўсіх людзей, якія на самой справе жадалі, каб Zakro Corp. пабудавала гіганцкую краму прама на полі дзе калісьці стаяла старажытная вёска.
  OceanofPDF.com
  5. Калі бачылі апошні раз
  Білі праводзіў Джэка і Сару да століка ў куце.
  Сара ведала, што паб працуе ўжо гадзіну. Але нават для аматараў абеду было яшчэ занадта рана.
  Ён падсунуў ёй крэсла, потым Джэка.
  «Ваша дачка — яна працавала ў мінулую пятніцу вечарам?» - сказаў Джэк.
  Ліза прыбіралася за барнай стойкай.
  «Гм, так».
  «Думаеш, яна таксама можа далучыцца да нас?»
  Білі паклікаў Лізу, якая выцерла рукі аб фартух, і падышоў да століка ў куце.
  Яны абодва чулі пра тое, што здарылася з Сэмам — вінаградная лаза заўсёднікаў Плугмана распаўсюджвала такую інфармацыю хутчэй, чым электронная пошта.
  - Праклятая ганьба, - сказаў Білі. «Я маю на ўвазе, што ён быў крыху вар'ятам, добра, прызнайся. Але ў яго добрае сэрца. Спадабалася гэтае месца».
  «І папулярны?» - сказала Сара.
  - Не мне казаць, - сказаў Білі. «Ён купіў свае патроны, калі прыйшла яго чарга. Гэта ўсё, што я ведаю».
  «А як наконт вечара пятніцы, пасля сустрэчы?» - сказала Сара. «Тут унізе ёсць праблемы?»
  «Мясцовыя жыхары ведаюць, што я не буду мірыцца з глупствам».
  «Але людзі спускаліся сюды прама з сельвыканкама — вы былі занятыя?»
  «Занадта правільна! Спакаваў, - сказала Ліза.
  «Вы бачылі Сэма?» - сказаў Джэк.
  «Не магла прапусціць яго», - сказала Ліза. «Ніколі не рухаўся з бара».
  «Ён сказаў што-небудзь дзіўнае?» - сказала Сара. «Быццам бы ён думаў, што тое, што ён робіць, змагаючыся з Закро, можа быць небяспечным?
  - Якраз наадварот, - сказаў Білі. «Здавалася, я ганарыўся сваёй стойкай, тым, як ён згуртаваў войскі. Сказаў, што пакажа ім, ч-м... пакажа Закро , што мы, вяскоўцы, не збіраемся проста легчы і ўзяць гэта».
  "І людзі тут унізе - астатні натоўп - яны былі за ім?" - сказаў Джэк.
  — Не ўсе, — сказала Ліза. «Тут некаторыя хочуць у супермаркет, ім патрэбна праца…»
  "Магчыма, было сказана некалькі гнеўных слоў", - перапыніў Білі. «Але не больш, чым у любы іншы вечар пятніцы».
  Сара ўбачыла, як Білі злавіў погляд Лізы.
  Там нешта было? Штосьці яны не казалі?
  Яна зрабіла запіску, каб прасачыць за гэтым пазней.
  «І як дрэнна было Сэму?» - спытаў Джэк. «Я маю на ўвазе, да таго часу, як вы яго паднялі?»
  «Я лічу, што выраз «падае»? Я не быў вельмі рады бачыць, як ён вяртаецца на ферму».
  «Ён ледзь мог стаяць у бары», - сказала Ліза.
  «Значыць, калі ён сышоў, месца было пустым?» - сказаў Джэк.
  - Толькі я і тата, - сказала Ліза.
  «Звонку нікога?» - сказаў Джэк.
  «Куды гэта ідзе, Джэк?» - сказаў Білі.
  - Вось што я спрабую высветліць, - сказаў Джэк. «Усяго праз некалькі гадзін пасля таго, як ён сышоў адсюль — Сэм ляжаў тварам у свае загоны».
  - Не мае сэнсу, - сказаў Білі. «Трэба прызнаць».
  "Хм?" Джэк паглядзеў на Сару.
  Яна ведала, што Джэк заўсёды быў уважлівы да таго моманту, калі было сказана нешта, што адчыніла дзверы… да часцінкі праўды, да той маленькай інфармацыі, якой яны раней не мелі.
  Такі каштоўны.
  Патрабуецца слуханне — і цярпенне.
  Білі паглядзеў на дачку. Сара ведала, што ў Лізы былі няпростыя гады. Цяпер яна вярнулася са сваёй сям'ёй, працуе тут. Выглядала яна добра.
  Але Сара здагадалася, што нават Білі хацеў бы для яе большага.
  Сара думае: як мы ўсе хочам для нашых дзяцей...
  - Справа ў тым, Джэк - нават поўныя прасціны на вецер - Сэм ведаў сваіх кабаноў, ведаў гэтую клятую ферму, як абыходзіцца з жывёламі.
  "Але... вы таксама лічыце гэта крыху дзіўным, га?" - сказаў Джэк.
  Білі паціснуў плячыма. «Я проста не бачу, каб Сэм быў такім п'яным, каб зрабіць дурную памылку».
  Дурная памылка.
  Цікава, падумала Сара. Гэта тое, што забіў Сэма Льюіса? Дурная памылка?
  Гледзячы на Білі, які з Сэмам у якасці пастаяннага ўдзельніка «Плугмана» будзе ведаць лепш за ўсіх, яна зразумела, што ён не паверыў на гэта.
  Потым Білі падняў палец.
  «Ведаеце, я спрабаваў яму дапамагчы. Учора ўвечары, я маю на ўвазе».
  «Якім чынам?» Сара сказала.
  «Прапанаваў патэлефанаваць яго малодшаму брату Джоэлю. Прымусь яго забраць Сэма.
  Ліза кіўнула. "Але ён гэтага не хацеў", - сказала яна. «Шмат «я буду ў парадку» і ўсё такое».
  Білі адвёў позірк. «Я павінен быў настойваць. Джоэл даставіў бы яго адразу ў ложак, а не вадзіўся з гэтымі праклятымі дзікімі свіннямі. Ці што яшчэ здарылася».
  У гэты момант увайшоў першы ранішні кліент.
  Нейкая пенсіянерка, якую Сара бачыла, гуляючы па вёсцы, з беласнежнымі валасамі, заўсёднай трошкі шалёнай усмешкай.
  Відавочна, што падабаецца ранішні канстытуцыйны.
  І паўлітра-тры.
  "О..." - сказаў стары, павярнуўшыся і ўбачыўшы іх чатырох за сталом у куце. «Яшчэ адчынены, Білі?»
  Білі перавёў погляд з Джэка на Сару. «Мы тут усё скончылі?»
  Сара ўбачыла, як Джэк кінуў на яе позірк, нібы правяраючы, ці ёсць у яе яшчэ што-небудзь спытаць. Сара адказала лёгкім пахітаннем галавы.
  Джэк працягнуў Білі руку. «Дзякуй, вы ўдваіх. Не ўпэўнены, што гэта, ведаеце, што-небудзь. Усё роўна не пашкодзіць задаць некалькі пытанняў».
  «Правільна».
  Тады Білі, а за ім і яго дачка, павярнуліся да самотнага пакупніка, які стаяў ля стойкі, нібы чакаючы цягніка.
  *
  "Бррр, сёння холадна", - сказала Сара.
  «Вам сапраўды трэба выпрабаваць каньёны Нью-Ёрка ў студзені». Джэк усміхнуўся ёй. «Дай вам некаторую перспектыву».
  «Гм, я думаю, я запланую свой візіт на Манхэтэн на, я не ведаю, жнівень?»
  «О, калі вам падабаецца вільготнасць. Лета ў горадзе, разумееце».
  Сара засмяялася.
  «Даволі малаверагодна, што я ўсё роўна патраплю туды ў гэтым годзе».
  Джэк падняў галаву. «Ведаеце, нам трэба гэта зрабіць. Для вас, Дэніэл, Хлоя. Як весела паказаць табе маю «вёску».
  Сара ўсміхнулася на гэта.
  Гэта сапраўды было б выдатна.
  Стоячы на стаянцы аратага, яна кіўнула галавой у бок шынка.
  «І што вы з гэтага робіце?»
  «Не падобна на тое, што Сэм хваляваўся, што яму можа пагражаць небяспека. І з такой вялікай колькасцю алкаголю, ну ... усё яшчэ можа быць, што ён трапіў у непрыемную аварыю ".
  Джэк зрабіў паўзу.
  Вочы Сары на яго. «Але вы не перакананыя?»
  Ён засмяяўся. «Я? Ніколі не пераканаў. Ёсць адзін падазроны розум. Так што думаю, што я магу крыху павазіцца».
  «Як?»
  «Пагавары з братам. Магчыма, хтосьці з іншых людзей на той сустрэчы». Ён зрабіў удых, пасля чаго з'явілася мутная пара, калі ён выдыхнуў. «Такі гвалт тут не нармальны».
  Ён павярнуўся да Сары.
  «І ты так заняты. Вам лепш вярнуцца да гэтага, хм? Калі я што-небудзь знайду, паведамлю?»
  І нават Сара была здзіўлена, як хутка яна пакруціла галавой, моцна нацягваючы парку.
  «Заняты, так. Але заўсёды магу знайсці час. Пакуль вы гэта робіце, чаму б мне не паглыбіцца ў карпарацыю Zakro? У іншых месцах яны пераехалі і адкрылі краму. У рэшце рэшт, яны больш за ўсё выйгралі, калі Сэм Льюіс сышоў».
  «Вы не думаеце, што яны могуць быць уцягнутыя?»
  «Не вельмі. Але гэта будзе прыемна адцягваць увагу ад макетаў калядных буклетаў».
  — Добра, — усміхнуўся Джэк. «Гэта можа быць цікава».
  «А брат?»
  «Я зараз пайду туды. Будзьце рады ўбачыць месца, дзе загінуў Сэм. Паспрабуйце гэта зразумець».
  «Ён, відаць, будзе балотам. Рыхтуем пахаванне і гэтак далей».
  «Я ведаю. Але лепш біць яго, калі ён свежы».
  «Я мог бы распытаць пра Сэма ў вёсцы. У мяне склалася ўражанне ад Білі, што, магчыма, яго не ўсе любілі — нават да пятніцы».
  «Хто?» - сказаў Джэк. «Але ты маеш рацыю — я таксама гэта адчуваў».
  У Сары зазваніў тэлефон.
  «Тэкст ад Грэйс. Патрэбны ўсе рукі».
  Джэк усміхнуўся. «Працягвай. Пагаворым пазней, калі я вярнуся ад кабаноў.
  І, кіўнуўшы, Сара павярнулася і пабегла па дарозе да будынка са сваім кабінетам.
  Але калі яна даехала да павароту дарогі, што збочыла налева вакол сельскай ратушы, яна павярнула…
  Каб убачыць Джэка, які ўсё яшчэ стаіць каля аратага.
  Стаю, думаю.
  Пра што? Яго здагадкі, ідэі, падазрэнні...?
  Яна магла толькі здагадвацца.
  OceanofPDF.com
  6. Ферма дзікоў
  Джэку прыйшлося шукаць вузкую — нават па брытанскіх мерках — камяністую дарожку з ямкамі, якая вяла да фермы дзікоў.
  Нарэшце ён заўважыў невялікую шыльду ў некалькіх сотнях ярдаў за царквой у Інглстане з надпісам «Інглстанская дамбовая ферма» — драўляная шыльда, якая ледзь вісела на слупе, з надпісам пад дзіўным вуглом.
  Пад ім яшчэ адзін пацёрты знак: «Арганічная гародніна». Яйкі вольнага выгулу. Кабан».
  Джэк паехаў далей.
  Дарога да фермы была настолькі пакрыта камянямі і глыбокімі каляінамі, што ён баяўся за хадавую частку свайго спрайта.
  Гэта ледзь можна назваць навігацыйнай дарогай, падумаў ён.
  Доўга, здрадліва ісці з вёскі таксама.
  Камяністая дарожка праразала густы лясок, і калі Джэк выскачыў з іншага канца, ён убачыў ферму Льюіса.
  Дом прысадзісты, абветраны і нават здалёк выглядаў, што адчайна патрабуе фарбавання. Адсутнічае плітка. Вароты саслабленыя, на ёй завесы.
  А насупраць таго, што ўяўляла сабой гіганцкую гразкую пляму ззаду, — чырвоны хлеў, расчынены насцеж.
  А можа — з выгляду — незваротна адкрыты з-за гнілога дрэва, іржавай металічнай арматуры.
  Джэк спыніўся далёка - не хацеў, каб яго спрайт заграз у гразевай пастцы наперадзе.
  Вядома, яму ўсё роўна давядзецца таптаць па ўчастку.
  Яму хацелася, каб у яго ў боце былі старыя красоўкі ці «салёнкі».
  Цяпер яго новая карычневая пара кларкаў збіралася знікнуць у камяках гразі.
  Ён рушыў да хутара.
  *
  Джэк пастукаў паўтара дзясятка разоў без гуку знутры.
  Потым яшчэ адна серыя стукаў, як мага гучней.
  Ніякай гарантыі, што брат Сэма будзе тут, і Джэк ужо збіраўся павярнуцца, каб сысці, як дзверы са скрыпам адчыніліся.
  І ён убачыў Джоэла Льюіса.
  У адрозненне ад Сэма, у Джоэла была купалападобная галава з пышнымі валасамі. Цёмнавокі, худы, апрануты ў чорныя джынсы і шэры швэдар, усеяны ежай. А можа, гразь.
  Ці, можа, яшчэ штосьці збіваюць, калі даглядаюць дзікоў.
  "Джоэл Льюіс?"
  Ківок. Худы хлопец быў супрацьлегласцю яркаму і пухнатаму Льюісу, пра якога ўсе казалі.
  Дзіўная камбінацыя для братоў.
  Джэк працягнуў руку. «Джэк Брэнан. Цікава, ці магу я пагаварыць з вамі... пра аварыю?»
  Твар мужчыны быў безвыразны, быццам Джэк размаўляў на замежнай мове.
  «Тоні Стэндыш, член савета ... ён спытаў, ці магу я ... проста паглядзець, што здарылася».
  Нарэшце — гук.
  «Хм? Здарылася? Што вы маеце на ўвазе?»
  «Тоні быў вельмі заклапочаны. Хацеў, каб я спусціўся, даведаўся з першых вуснаў. Ведаеш… пра аварыю».
  «Правільна?»
  Джэк усміхнуўся.
  «Ваш брат быў... не ў лепшай форме ў пятніцу вечарам, як я чуў».
  «Вы маеце на ўвазе змарнаваны? Заўсёды». Затым, выпраўленне. «Быў». Ён перавёў дыханне. «Цяпер яго няма».
  Відавочна, што смерць брата Джоэла ўразіла яго.
  Джэк паглядзеў на хлеў.
  «Як я ўжо казаў, я проста прыйшоў, каб ... даведацца крыху больш. Цікава, ці пакажаце вы мне, дзе гэта адбылося? Можа , як гэта адбылося?»
  Джоэл адпавядаў позірку Джэка, нахіляючы галаву да ўнутранага боку дома - аб стане якога Джэк мог толькі здагадвацца.
  Ён уявіў — хоць — нешта падобнае на адно з тых тэлешоу пра навязлівых назапашвальнікаў.
  А можа, канспіралагічныя «арэхі».
  «Ёсць рэчы, якія мне трэба зрабіць. Робячы... - ён не спяшаючыся вымавіў наступнае слова, быццам яно мела вялікую вагу «дамоўленасці».
  Джэк нахмурыў лоб, кіўнуў. «Я ўпэўнены. Цяжкі час для вас. Але пакуль усё яшчэ свежае ... было б добра пагаварыць, дапамагчы Тоні. Дайце яму супакой».
  «Свавольна?»
  «Ну, тое, што здарылася, было проста дзіўным выпадкам».
  І нарэшце Джоэл кіўнуў.
  «Добра. Дай мне боты абуцца».
  Джоэл зачыніў дзверы, а Джэк стаяў на маленькім ганку ў чаканні агляду сцэны, дзе Сэм сустрэў сваю жудасную смерць.
  Ён ведаў, што Джоэлу гэта будзе няпроста.
  *
  Сара надрукавала чарнавік плаката Чэрынгама «Штогадовае запальванне калядных ёлак і грамадскі канцэрт калядак».
  Яна працягнула яго Грэйс.
  «Што ты думаеш?»
  «Дастаткова маляўнічы, гэта дакладна!»
  Сара паглядзела на плакат - які, на яе думку, быў занадта маляўнічым, з бліскучай мішурой, бліскучымі ўпрыгожваннямі і вішнёва-чырвоным Сантам.
  «Гэта, вядома, кідаецца ў вочы. Але яны так і хацелі. Ну, я адпраўлю яго ім і пагляджу, ці не выклікае мігрэні».
  Грэйс засмяялася з гэтага, а потым вярнулася да ўласнай значнай кучы працы.
  Сара далучыла файл да электроннага ліста дырэктару сёлетняга каляднага свята, націснула «Адправіць» і спынілася.
  Зараз крыху часу.
  Мог бы зазірнуць у карпарацыю Zakro.
  І як быццам яна рабіла перапынак, правяраючы Facebook на працы, купляючы новую сукенку, яна адкрыла новую старонку і пачала паглыбляцца ў тое, што магла даведацца пра Zakro Corp.
  *
  Джэк ішоў па асабліва клейкай насыпе гразі, ідучы за Джоэлам, які, здавалася, не клапаціўся, яго велінгтоны ўжо не зялёныя, а гарчычна-карычневыя.
  У хлеў.
  Першым адчуваннем быў пах.
  Як хваля, б'е ў ноздры. У дзяцінстве Джэк наведаў ферму свайго дзеда ў паўночнай частцы штата. Ён ведаў хутарскія пахі. Сена, каровы, коні. Куратнікі.
  Але гэта выходзіла далёка за рамкі гэтага.
  І цёмна ўнутры. Джэку прыйшлося пачакаць хвіліну, пакуль яго вочы прызвычаіліся да змроку.
  Потым ён змог разгледзець тое, што было падобна на шэраг жолабаў, якія ішлі ўверх і ўніз па хляве.
  Нейкі момант ён нічога не пытаўся ў Джоэла, проста прымаў гэта.
  Потым яго вочы заўважылі, што злева згрудзіліся нейкія звяры, кабаны… Іх тры, можа, чатыры.
  Іх вочы ўхапілі слабае святло ў гэтым месцы, быццам яны правяралі Джэка.
  Ён павярнуўся да Джоэла.
  — Там загінуў твой брат?
  Джоэл кіўнуў. «Ну, некалькі футаў назад, на другі канец жолаба».
  Дзе Джэк убачыў вароты.
  «Каля гэтай брамы?»
  Яшчэ адзін ківок ад маўклівага Джоэла.
  - І гэта адзін з тых кабаноў забіў Сэма?
  Пры гэтым Джоэл паківаў галавой. «Адзін з іх? не. Гэта свінаматкі. З імі ў бяспецы — хіба што маладыя. Калі яны маладыя — да іх і блізка не хочацца».
  Потым Джоэл павярнуўся і паказаў направа.
  «Не. Гэта быў той вунь. Наш новы самец. Геркулес».
  Джэк гэтага не заўважыў.
  Але потым на другім канцы хлява, у канцы іншага жолаба, які вёў да шэрагу металічных завулкаў і варот, ён убачыў нешта, што зрабіла кабаноў падобнымі на парасят.
  Вялізны кабан быў падобны на істоту, якая знікла з планеты тысячы гадоў таму. Выгнутыя біўні, шчаціністыя валасы, якія выглядалі калючымі і небяспечнымі. Магутныя ногі.
  І памер.
  Спачатку Джэк не думаў, што дзіка можна палохацца.
  Цяпер, гледзячы на «Геркулеса» — кабан таксама глядзеў на двух мужчын, — Джэк ведаў лепш.
  Штосьці такое вялікае, што ўпіваецца ў вас, біўні дыбамі ўверх і ўніз?
  У вас не было б шанцаў.
  Але потым Джэк азірнуўся на свінаматак, кіруючыся лабірынтам жолабаў, сістэмай варот.
  Штосьці ў гэтым не мела сэнсу.
  І раптам сярод ашаламляльнага паху, стоячы ў насыпах гразі памерам з торт, Джэк глядзеў на гэтае месца... дакладна так, як на любое іншае месца злачынства.
  *
  Першае ўражанне Сары аб карпарацыі Zakro было тое, што яна значна большая, чым яна думала.
  Іх падраздзяленне, якое будуе супермаркеты, прычым гэтыя рынкі сапраўды былі «супер», было толькі адным невялікім аспектам.
  Яны займаліся энергетыкай, будаўніцтвам, суднаходствам. Вялікі час.
  Яна ўбачыла фатаграфіі іх цяперашняга генеральнага дырэктара з канцлерам Германіі, якія паціскаюць адзін аднаму рукі, перадаючы чэк на мільён еўра для нейкага «экалагічнага» праекта.
  Справаздачы аб прыбытках былі такімі ж гіганцкімі, Закро ехаў на нямецкім эканамічным экспрэсе.
  Яны, думала яна, былі амаль асобнай краінай. Глабальны, з заводамі і прадпрыемствамі па ўсім свеце.
  У яе тады была думка. Ці дазволіла б такая буйная карпарацыя Сэму Льюісу перашкодзіць іх апошняму праекту?
  І хоць яна ведала, што сапраўды павінна перайсці да наступнай часткі працы, яна вырашыла затрымацца з гэтым яшчэ трохі.
  Цікава... ці былі ў іх праблемы ў іншых месцах, калі яны спрабавалі перанесці спрэчную краму ў сельскую мясцовасць?
  І наколькі важная для гэтай аперацыі была крутая, упэўненая ў сабе Ева Вайс?
  Сара працягвала капаць у інтэрнэце.
  Праца магла пачакаць.
  *
  Джэк павярнуўся да Джоэла, яму стала ясна, як расстаўлены загоны для кабаноў.
  «Значыць, міліцыя праверыла ўсю гэтую тэрыторыю, так?»
  Джэк глядзеў, як Джоэл кіўнуў, потым выцер нос рукавом і адвёў позірк.
  "Джоэл, я ведаю, што ты, напэўна, моцна засмучаны".
  Хуткі паварот галавы. «Занадта дакладна. Страціў брата. Гэта нешта, я вам кажу».
  «Я ўпэўнены. Вось чаму я спрабую нешта зразумець».
  Ківок.
  «Як там, дзе загінуў Сэм. Я маю на ўвазе, чаму ён пайшоў туды? Насамрэч, навошта яму ўвогуле сюды хадзіць? Ноч запояў. Можна падумаць...
  Джоэл назваў сваю галаву. «Вы не ведалі майго брата, містэр Брэнан. Ён любіў гэтых звяроў. Гэтая праклятая ферма. Было яго крывавае жыццё».
  «І так?»
  Затым пацісканне плячыма. «Можа, ён прыехаў іх праверыць. Дзверы ў хляве адчыненыя - лепш, каб месца было прыгожым і праветраным нават зімой. Кабаны не супраць».
  Потым Джэк паказаў, дзе быў знойдзены Сэм.
  Дзе знайшлі тое, што ад яго засталося.
  «Я разумею. Хуткі погляд. Пераканайцеся, што ўсё ў парадку. Але што яго туды прывядзе?»
  Джоэл паглядзеў на месца.
  Яшчэ адзін пацісканне плячыма. А Джэк чакаў, даючы брату час падумаць над гэтым пытаннем.
  «Магчыма... можа, ён нешта бачыў. Нешта не так».
  Джэк кіўнуў. Усё яшчэ чакаю. «Як што?»
  «Магчыма, адна са свінаматак шумела, быццам захварэла ці нешта падобнае».
  «Добра. Дык ён падымаецца, ідзе туды…
  «П'яны як скунс».
  Джэк кіўнуў. «Мабыць. І прабіраецца туды, да свінаматак. І яны б яму не перашкаджалі, праўда?»
  Джоэл кіўнуў.
  Джэк зноў агледзеў хлеў.
  Яму было цікава, ці заўважыў Алан Рыверс сляды ў гразі. Шанцаў знайсці што-небудзь зараз мала — жывёлы ўсё збянтэжылі.
  «Ці мог тут быць нехта іншы?»
  Брат выглядаў здзіўленым пытаннем.
  «Не ведаю. Вядома. Здагадваюся. Дзверы адчыненыя. Да нас пракраліся людзі. Людзі, якім не падабаецца тое, што мы тут робім. Так што так, можа быць».
  Джэк успомніў, што сказаў Білі ў пабе.
  Такім чынам, Сэм і яго брат не былі самымі папулярнымі фермерамі ў наваколлі.
  Трэба высветліць, чаму…
  Джэк паглядзеў на засмучанага брата. Магчыма, зараз не час задаваць такія пытанні.
  Ён усміхнуўся, спрабуючы знайсці спосаб змякчыць тое, што хацеў сказаць далей.
  «Правільна. Бо бачыш, Джоэл, што насамрэч не мае сэнсу...»
  Цяпер Джэк акрэсліў пальцам шэрагі жолабаў і варот, усё для таго, каб утрымаць самца са свайго боку хлява.
  «...як Геракл дабраўся са свайго месца сюды, міма гэтых варот?»
  Джоэл агледзеў хлеў, як быццам гэтае пытанне таксама паставіла яго ў тупік.
  «Я не ведаю, я чуў, што Сэм быў даволі далёка. Можа, заблытаўся, уся тая выпіўка. Адчыніў вароты, не думаючы».
  «А можа нехта гэта зрабіў?»
  І цяпер вочы Джоэла расплюшчыліся.
  «Вы маеце на ўвазе, што нехта мог зладзіць гэта?»
  І як бы гэтага не хацелася, у гэтым брыдкім паветры Джэк перавёў дыханне.
  «Я не ведаю Джоэла. Вы думаеце пра каго-небудзь, хто хацеў бы гэта зрабіць?»
  «Гаўно. не ведаю Сэм сапраўды трапляе ў твары людзей. Зрабіў — я маю на ўвазе».
  Джэк паглядзеў на свае ногі.
  Нейкім чынам яму трэба будзе добра пачысціць чаравікі, перш чым сесці ў свой спрайт, прыпаркаваны далёка ад бруду.
  «Божа...» сказаў Джоэл.
  Джэк павярнуўся і з хлюпаючымі гукамі рушыў з хлява.
  «Лепш трымаць гэтыя дзверы зачыненымі на ноч, Джоэл. А можа быць, вы таксама будзьце асцярожныя, хм?»
  І з гэтымі словамі Джэк патупаў назад да сваёй машыны.
  *
  Джэк выцер чаравікі маленькім ручніком, які знайшоў у маленечкім боціку Спрайта.
  Яго новыя Clarkes усё яшчэ былі ў беспарадку. А пах…
  Але, па меншай меры, ён не разбурыць цалкам інтэр'ер Sprite.
  Ён азірнуўся на ферму, спрабуючы змясціць яе на ментальную карту новага супермаркета.
  За галоўнай фермай быў лес, а за ім, мусіць, рака.
  Перад ім Джэк бачыў палі, акружаныя каменнымі сценамі і нешта падобнае на электрычную агароджу. Трава была папярэджана глыбокімі хрыбтамі, якія ператварыліся ў гразь.
  Няўжо кабаны так рабілі? Раскопваць зямлю ў пошуках ежы?
  З аднаго боку палёў ён убачыў яшчэ адну лясістую мясцовасць — потым за ёй большую тэрыторыю — роўны паш, які Джэк бачыў, як спадзіста спускаўся да далёкай ракі.
  На пашы ён убачыў слупы, якія пасадзілі геадэзісты, каб рабіць вымярэнні.
  І — удалечыні — пара ярка-жоўтых грузавікоў будаўнікоў, з людзьмі ў касках, якія перамяшчаюць на месца тое, што было падобна на экскаватар.
  Такім чынам, яшчэ да таго, як яны атрымалі дазвол на будаўніцтва, работы ўжо пачаліся.
  Цяжка ўявіць, каб увесь гэты раён ператварылі ў супермаркет. Паркоўка для ўсіх гэтых машын. Вулічныя ліхтары і вялікія аб'явы.
  Нядзіўна, што Сэм Льюіс і яго брат выступілі супраць будаўніцтва.
  Канечне, не пасавала да ўсёй арганічнай рэчы, якую яны збіраліся.
  Апошняя сурвэтка — і ён пачуў трэск тэлефона.
  Сара .
  Ён дастаў з кішэні тэлефон.
  «Вы не паверыце, што я раблю. Апошнія дзесяць хвілін выцірала бруд…»
  Але ў голасе Сары ён адчуў хваляванне. Яна была на вуліцы, вецер дзьмуў вакол, выдаючы рыпучыя гукі па тэлефоне.
  «Джэк, я капаў і нешта знайшоў».
  «Звычайна так».
  «Закро, які звычайна ўзначальвае Ева Вайс, рабіў гэта шмат разоў. Пераязджае ў нейкі раён, у Вялікабрытанію, Францыю, нават у Германію… падштурхоўвае мясцовы савет або праўленне — шмат абяцанняў, здзелак — саджае адзін са сваіх супермаркетаў і рухаецца далей. У іншых краінах усё было яшчэ горш. Каля беспарадкаў у вёсцы недалёка ад Грэнобля».
  Джэк кіўнуў. «Вы лічыце, што яны ў нечым вінаватыя?»
  «З'яўляюцца — падзяляюць грамадства...»
  Ён хацеў расказаць пра тое, што толькі што ўбачыў. Але на гэта быў бы час. Акрамя таго, ён не быў упэўнены, што гэта магло азначаць, калі што.
  «Джэк, я думаю, мне лепш з кім-небудзь пагаварыць».
  «Дазвольце адгадаць... Ева Вайс?»
  «Правільна. Мяркуючы па ўсім, праз дзень яна вяртаецца ў Германію. Яна атрымала адабрэнне, так што яе справы тут зроблены. Калі я не дабяруся да яе зараз, мы страцім магчымасць».
  «А як жа праца ў офісе?»
  Сара засмяялася. «Я буду выконваць некалькі задач адначасова».
  Джэк таксама засмяяўся. «Добра. Хочаце, каб я далучыўся да вас?»
  «Хм. Я думаю, можа, яна будзе менш насцярожанай, калі гэта толькі я. Жанчына да жанчыны. Мае сэнс?»
  «Добра. Мне трэба пачытаць пра развядзенне дзікоў. Таксама ёсць яшчэ некалькі патэнцыйных кліентаў. Хочаце крыху выпрацаваць стратэгію для чата?»
  «Так. Добрая ідэя. Я думаў пачаць па-сяброўску з той няшчаснай трагедыі з Сэмам, потым з таго, як гэта можа паўплываць на іх планы... і...
  Джэк стаяў там.
  Здзіўлены тым, наколькі спрытнай стала Сара.
  Больш не студэнт у гэтым.
  Гучыць вельмі як прафесіянал.
  OceanofPDF.com
  7. Ева Вайс
  Сара сядзела каля акна «Анёла» і глядзела праз вокны з мульты і на Чэрынгемскую плошчу, асветленую аранжавым колерам вулічных ліхтароў.
  Двое мужчын з маленькай вішнёвай лямпачкай завяршалі вясковыя калядныя агеньчыкі, выпрабоўваючы каляровыя лямпачкі адну за адной, прабіраючыся па Хай-стрыт.
  Яна паглядзела на гадзіннік. Ева Вайс сказала, што праз паўгадзіны будзе насупраць гатэля «Бэл». І гэта было амаль гадзіну таму.
  Сара ўжо напісала дзецям смс, каб яны самі прыгатавалі сабе вячэру. Яны былі б вельмі задаволеныя рэшткамі лазаньі - заўсёды хіт.
  І яна атрымала два званкі ад Грэйс аб праблемах з копіяй, якую яна адправіла кліенту.
  «Мне гэта сапраўды не трэба», — падумала яна, зрабіўшы глыток цёплай колы.
  А потым прымусіла сябе супакоіцца. Зласць не дапамагала. На самай справе, як заўсёды казаў ёй Джэк, хітрасць была ў тым, каб заставацца спакайнейшым за чалавека, якога вы дапытвалі.
  Яна глыбока ўздыхнула.
  Потым убачыў, як Ева Вайс пераходзіць плошчу і ідзе да паба. На ёй было элегантнае зімовае паліто, шалік і капялюш. І яна была не адна. Сара магла бачыць, як яе памочнік цячэ побач з ёй.
  Бліскучы. Столькі для размовы паміж жанчынамі.
  Сара папрасіла сустрэцца сам-насам. Спадарыня Вайс сказала, што гэта не будзе праблемай.
  Жанчына відавочна любіла гуляць у гульні - і выглядала, што ў яе гэта добра атрымліваецца.
  *
  «Мне вельмі шкада за маё спазненне, місіс Эдвардс», - сказала Ева, ставячы свой напой на стол і ўладкоўваючыся ў крэсле насупраць. «Вы, напэўна, лічыце мяне жудасна грубым».
  "Зусім не", сказала Сара, усміхаючыся так міла, як магла. «І калі ласка, называйце мяне Сара».
  «Таксама — Ева. А гэта мой памочнік Генрых».
  Сара кіўнула на маладога чалавека з гнуткай цёмнай бахромай, які акуратна склаў паліто Евы Вайс і сеў на цвёрдае драўлянае крэсла побач з ёй. Сара ўбачыла, як ён сарамліва кіўнуў ёй у адказ, потым дастаў планшэт з сумкі і ўключыў яго.
  Затым ён асцярожна дастаў з кішэні кашулі срэбны стылус, нібы гэта была рэліквія аўтаручкі Mont Blanc.
  Пісар быў гатовы.
  «А ён тут, каб рабіць нататкі», — падумала Сара.
  Гэта павінна адпудзіць мяне?
  «Даў мне добры шанец нагнаць упушчанае», — сказала яна, спрабуючы зрабіць голас бадзёрым.
  «А што менавіта вы робіце, Сара? Вы былі не зусім ясны па тэлефоне ".
  "Я графічны дызайнер", - сказала Сара. «Тут, у вёсцы, я маю сваю справу».
  — Разумею, — сказала Ева, тонка ўсміхаючыся. «Ну, я сапраўды не ўпэўнены, чым я магу вам дапамагчы. Мы яшчэ далёкія ад заказу рэкламы, і ў любым выпадку мы выкарыстоўваем цэнтралізаваную сістэму закупак і ацэнкі. Хаця мы можам быць вельмі зацікаўлены ў вашых паслугах у далейшым, як кажуць».
  Гэтая жанчына поўная прапаноў.
  « Такім чынам, да справы. Чаму трэба было так тэрмінова сустракацца?»
  Жанчына з Закро выглядала раздражнёнай.
  Добра, падумала Сара. Час зняць гэтую самазадаволеную ўсмешку з яе твару.
  «О, мой памочнік не згадваў па тэлефоне?» - сказала Сара. «Пра што мне трэба было з табой пагаварыць?»
  «Відавочна, што не».
  "Як па-дурному з яе боку", сказала Сара, усміхаючыся. «Памочнікі, разумееце?»
  Ускудлачаны твар Генрыха нічога не заўважыў, стылус моцна трымаў у сваёй кіпцюровай руцэ.
  «Ну вось у чым справа. Яшчэ ў мяне ёсць нейкая іншая справа… працаваць тут са следчым. Мы разглядаем нядаўні смяротны выпадак, які, як мы лічым, можа быць звязаны з вашым дадаткам для мясцовага планавання».
  Сара ўважліва назірала за Евай.
  Яна выглядала разгубленай. Або яна добра зрабіла выгляд разгубленасці. Яе памочнік падняў вочы, адкрыў рот і адкінуў валасы з вачэй.
  "Я разумею", сказала Ева, яе твар нічога не выяўляў.
  Сара чакала, што яна скажа яшчэ, але іншая жанчына працягвала глядзець.
  «Вы чулі пра смерць у пятніцу ўвечары, так?» - сказала Сара.
  «Я не веру. Ці ёсць у нас?» — сказала Ева, звяртаючыся да памочніцы.
  - Не, - сказаў Генрых.
  Гэта было камічна. «Мы?»
  «У такім выпадку, я баюся, што я не змагу вам дапамагчы,» сказала Ева.
  «Зацікаўлены джэнтльмен — г-н Сэм Льюіс — быў ключавым праціўнікам вашай заяўкі на планаванне. Ён выступаў на дэбатах учора ўвечары».
  «Я яго не памятаю».
  «Ён справакаваў ледзь не бунт. Вы павінны памятаць гэта? І ён валодае фермай Інглстан, якая мяжуе з зямлёй, якую вы набылі і на якой вы збіраецеся пабудаваць свой супермаркет».
  «Сапраўды? Імя гэтага чалавека я не ведаў».
  — Значыць, вы з ім ніколі не сустракаліся?
  Доўгая паўза. Нават Генрых паварушыўся на крэсле, яго сядзенне раптам стала нязручным.
  «Чаму вы задаеце мне гэтыя пытанні?»
  «Ёсць некаторыя сумненні наконт таго, што смерць містэра Льюіса была выпадковасцю».
  «О, сапраўды ? І як ён памёр?»
  «Уначы на яго напаў адзін з яго жывёлы. Дзік».
  «Хм. Як жудасна шкада. Аднак я не разумею, чаму гэта павінна мяне цікавіць?»
  «Як я ўжо казаў, яго зямля прылягала да пляцоўкі, прапанаванай Закро, і ён быў адкрытым праціўнікам забудовы».
  «О».
  Яна прамовіла гэтае слова так, быццам гэтая інфармацыя была зусім неістотнай.
  «І паліцыя таксама лічыць яго смерць падазронай?»
  Сара раптам адчула, што апынулася на слабым месцы - яна не чакала такога пытання.
  «Ну, не, але...»
  «Але вы робіце? А вы не міліцыя? Як цікава. Графічны дызайн, я думаю, вы сказалі. Ваш вопыт… ”
  «Ну, шчыра кажучы, гэта сапраўды супадзенне, што ён памёр адразу пасля вялікай прамовы пра…»
  Жанчына закаціла вочы.
  «Такім чынам, вы выцягнулі мяне з майго гатэля, у такое праклятае надвор'е, толькі каб пагаварыць пра нейкага беднага фермера, які памёр пасля сходу, на якім я выпадкова выступаў?»
  «Не, зусім не», - сказала Сара, павысіўшы тон, каб адпавядаць загадчыку Закро. «Я сапраўды хацеў пагаварыць пра тое, як Zakro ўдаецца выйграць амаль дзевяноста працэнтаў заявак на планаванне па ўсёй краіне, нават калі большасць мясцовых жыхароў выступае супраць планаў?»
  Твар Евы Вайс выглядаў застылым. Цяпер вочы скіраваны на Сару.
  «І як бы вы ахарактарызавалі сваю ролю ў гэтым працэсе? Таму што мне здаецца, кожны раз ты ў значнай ступені кіруеш».
  Сара цяжка адкінулася на спінку канапы і назірала за Евай Вайс. Жанчына засталася з каменным тварам. Затым яна паставіла свой напой на цэнтр стала і хуткім узмахам двух пальцаў папрасіла Генрыха дастаць паліто.
  «Такім чынам. Проста каб было ясна. Вы мяркуеце, што я — на сваёй пасадзе старэйшага юрыста Zakro — або мая кампанія, буйны еўрапейскі рознічны гандляр коштам у мільярды еўра — меў дачыненне да смерці гэтага недарэчнага чалавека?»
  «Не, вядома, не, - сказала Сара, - але з-за таго, што вёска падзелена, на карту пастаўлена так шмат, я проста спрабавала...»
  «Спрабаваць да чаго ? Паклёпнічаць на мяне?»
  «Не. Зусім не».
  «О, не? Я сумняваюся, што вы нават ведаеце вызначэнне паклёпу ў гэтай краіне. Ну, я раблю. І тут у мяне ёсць сведка. І запіс. Ці не так, Генрых?»
  Генрых кіўнуў і схіліў свой планшэт да Сары, перш чым скласці яго назад у футляр і сунуць у кішэню курткі.
  Дык вось чаму — падхалім запісвае ўсю размову , — падумала яна.
  Ева Вайс працягвала, сціснуўшы вусны, ціхім, але дакладным голасам.
  «Я настойліва раю вам прытрымлівацца свайго маленькага бізнесу графічнага дызайну, мая дарагая. Замест таго, каб раскідваць паклёпніцкія абвінавачванні без доказаў, якія б іх пацвярджалі».
  Маленькі бізнес?
  Сара стрымлівала жаданне кінуць колу праз стол гэтай уладнай жанчыне.
  Але яна не скончылася…
  «А яшчэ лепш», - прашыпела яна. «Ідзіце дадому і глядзіце за сваімі дзецьмі, хіба гэта не тое, што вы, мамы-адзіночкі, звычайна робіце па вечарах? А справу пакіньце дарослым».
  Нічога сабе.
  Заціснутая ў кут, Ева Вайс магла быць чымсьці.
  Сара была занадта ашаломлена, каб што-небудзь сказаць.
  Жанчына ўстала, і Генрых працягнуў ёй паліто.
  «Якая пустая трата майго часу. Я б сказаў, што мне было прыемна пазнаёміцца з вамі, місіс Эдвардс. Але гэтага не адбылося. Да пабачэння».
  Сара назірала, як яна павярнулася і накіравалася да дзвярэй. Генрых пасля лёгкага паклону таксама павярнуўся на пяткі і рушыў услед.
  Сара праглынула. Яна зразумела, што насамрэч дрыжыць. Твар яе пачырванеў.
  Дзярмо. Дзярмо, дзярмо, дзярмо, - падумала яна. Я сапраўды пераблытаў гэта.
  Яна акінула позіркам шынок — ці быў хто яшчэ сведкам гэтага? Не, ранні вячэрні бар быў яшчэ зусім пусты.
  Ну, прынамсі, гэта было нешта.
  «Якая ж я ідыётка», — падумала яна. Зусім страціў спакой. Усё, пра што я збіраўся ў яе спытаць. Пяшчотная інструкцыя, забойчыя пытанні.
  З акна.
  Усё, што ёй удалося зрабіць, гэта адштурхнуць аднаго з ключавых удзельнікаў таямніцы смерці Сэма Льюіса.
  А за што — намякнуўшы, што забілі ?
  Якая вар'яцкая ідэя.
  Як я скажу Джэку?
  Яна дапіла апошнюю колу і зноў прабегла сустрэчу.
  Але потым, чым больш яна рабіла, тым лепш адчувала сябе.
  Хаця думка аб тым, што Zakro Corp. або яе юрыст маглі быць датычныя да забойства, была сапраўды недарэчнай, былі рэчы, якія проста не спалучаліся.
  Ева Вайс прыйшла ў паб са сваёй памочніцай.
  Яна запісала размову.
  Яна ведала пра дзяцей Сары.
  Бог.
  І гэта былі не дзеянні невінаватага мінака.
  Гэта былі дзеянні кагосьці — і кампаніі — якой было што хаваць.
  Дэтэктыўныя навыкі Сары былі на пустым месцы, але пасля атакі Вайса яна зразумела, што яна атрымала больш, чым магла чакаць.
  Магчыма, гэта сведчыць аб тым, што Ева Вайс і Закро не збіраліся - і баяліся, што іх даведаюцца.
  Пытанне было - што яны задумалі?
  OceanofPDF.com
  8. Новы падазраваны
  «Гэй, Сара, не хвалюйся», — сказаў Джэк у свой мабільны.
  Свабоднай рукой ён адчыніў дзверцы дроўніцы, падкінуў яшчэ адно палена, потым вярнуўся да канапы і сеў побач з Райлі.
  Спрынгер-спаніэль неахвотна пасунуўся, каб даць яму месца.
  Нягледзячы на тое, што ў салоне яго лодкі — «Шэрай Гусі» — былі дзве вялікія скураныя канапы, Джэк ведаў, што на якую б ён ні сядзеў, Райлі таксама захоча сесці.
  - Я павінна была ведаць лепш, Джэк, - сказала Сара. "Я маю на ўвазе - што я думаў?"
  «Не, не. Пра што мы думалі, - сказаў Джэк. «Я вінаваты гэтак жа, як і вы. Гэй, я раблю гэта даўно. І ведаеце што? У рэальным свеце буйныя карпарацыі імкнуцца не забіваць людзей, каб дамагчыся свайго. Прынамсі ў любым выпадку іх можна было б абвінаваціць».
  «Дрэнна для бізнесу?»
  Ён засмяяўся: «Штосьці падобнае. Вымагальніцтва, вядома. Пагрозы. Любымі законнымі сродкамі падштурхнуць кагосьці да краю. Няма праблем. Але забойства?»
  «І вы не думаеце, што я паклёпнічаў на яе?»
  «Хто-небудзь яшчэ чуе вас, акрамя яе супрацоўніка?»
  «Не».
  «Так што нічога страшнага. Забудзьце пра гэта. Нават са сваімі «запіскамі» ён супрацоўнік. Напэўна, недапушчальна. Проста чуткі. І іх не зацікавіла б уся прэса, якую выклікала б судовая справа».
  «Фу».
  Джэк апусціўся да часопіснага століка, падняў цяжкі шкляны шклянку з цалёвым соладам і зрабіў глыток.
  «Што яшчэ ты хацеў мне сказаць?»
  Ён слухаў, як Сара распавядала яму пра запіс, пра тое, што Ева згадвала сваіх дзяцей.
  «Хм, не падабаецца гэта. Але гэта цікава. Мне здаецца, што яна ведае пра цябе ўсё».
  «Дакладна. Але што гэта значыць?»
  «Ну, я не ведаю. Я маю на ўвазе — навошта пра цябе даведвацца? Напэўна, ведае і пра мяне ўсё. Ахоплівае кожную базу».
  «Джэк, можа, уся гэтая справа не пра Сэма Льюіса?»
  "Што вы маеце на ўвазе?" - сказаў Джэк.
  «Усё галасаванне ў савеце было няправільным — і, магчыма, Тоні таксама думаў так…»
  «Хм. Пачакайце. Вы думаеце, можа, ён не адчуваў, што можа папрасіць нас прама расследаваць савет?»
  «Правільна. Магчыма, хацеў, каб мы паглядзелі, куды ўсё прывяло. Такім чынам, ён запрасіў нас паглядзець на Сэма, ведаючы — ці спадзеючыся — што мы пранікнем у Закра?»
  «Нічога сабе. Магчыма, - сказаў Джэк.
  «Дык што нам рабіць?»
  «У вас ёсць якія-небудзь «дабрынкі» да рады?»
  «Я зрабіў пэўную працу для містэра Басэта, які ўзначальвае адзін з камітэтаў».
  «Басэт, пахавальны дырэктар? Нейкая іранія, праўда?»
  «Я яго заўтра праверу. Якія планы?”
  «Не ўпэўнены. Ты сапраўды даў мне над чым падумаць...»
  «А ты любіш усё абдумваць».
  Джэк засмяяўся. «Гэта я раблю. Можа, пазней вернемся да Арата. Калі ўсе хлопцы з фермы пачнуць заходзіць. Апусціце Сэма Льюіса. Калі нічога іншага, мы можам працягнуць расследаванне».
  «Добра. Дагнаць заўтра?»
  «Вядома. Ну і Сара - калі ў вас ёсць магчымасць - вы можаце раскапаць планы супермаркета? Павінен быць публічны запіс?»
  «Я так сабе ўяўляю. Я магу знайсці іх у Інтэрнэце і адправіць па электроннай пошце. Нейкая канкрэтная прычына?»
  «Я не ведаю. Я проста хачу паглядзець, як зямля, якую яны купляюць, спалучаецца з фермай Люіса».
  «Адно з вашых здагадак?»
  «Гм, думаю, мы на некаторы час забудзем мае здагадкі. Карпаратыўныя забойцы — памятаеце?»
  Ён пачуў смех Сары.
  «Добра. Да заўтра. І дзякуй за бадзёрую размову».
  «У любы час».
  Джэк пастукаў і паклаў трубку на стол.
  Затым ён павярнуўся да свайго сабакі.
  «Што ты скажаш пра Тоску, Райлі?»
  Райлі не варушыўся.
  Джэк устаў і падышоў да прывітання.
  «Тады я буду ўспрымаць гэта як так».
  І ён націснуў кнопку Play і зноў уладкаваўся на канапе, каб абдумаць справу.
  *
  На наступную раніцу Джэк устаў рана і павёў Райлі на шпацыр па лугу на беразе ракі.
  Ён заўсёды прачынаўся рана, калі справа мутнела.
  І гэты быў хмурнейшы за іншыя. Ці сапраўды Тоні ўвесь час хацеў, каб яны расследавалі савет?
  Бо чым больш Джэк думаў пра гэта, тым больш адчуваў, што смерць Сэма Льюіса падазроная.
  Напэўна, гэта не было выпадковасцю?
  Ён туга нацягнуў куртку ад халоднага зімовага ветру і паскорыў крок па лузе.
  Уначы быў моцны мароз, і лугавыя травы ўсталі белымі. Улетку тут пасвілі буйную рагатую жывёлу і авечак - але калі Джэк павярнуўся, каб азірнуцца праз палі ў бок сваёй баржы, нічога не варухнулася.
  Толькі струменьчык дыму з коміна Шэрай Гусі, дзе яго дровы пыхкалі праз кучу зімовых бярвенняў.
  І Райлі бавіць час у сваім жыцці.
  Ён глядзеў, як Райлі імчыцца праз мароз, падымаючы ледзяныя аблокі, быццам нават не заўважаючы холаду.
  «Хадзем, хлопчык», — паклікаў ён, дайшоўшы да галоўнай дарогі, што традыцыйна азначала канец прагулкі. «Пойдзем снедаць».
  І ён павярнуўся і накіраваўся назад да ракі.
  Калі ён наблізіўся да «Шэрага гусака», ён убачыў, як адчыніліся дзверы рулявой рубкі на суседняй баржы, і выйшаў яго сусед Рэй з рулетам у роце і кубкам гарбаты ў руцэ.
  Прынамсі, Джэк палічыў, што гэта кубак гарбаты.
  Рэй даўно адхіліў думку аб тым, што ёсць правільны і няправільны час сутак для ўжывання алкаголю.
  «Добры дзень, Джэк».
  «Рэй».
  «Трохі халодны».
  «Гэта тое».
  «Дбаеце пра аднаго?» - сказаў Рэй, падымаючы кружку.
  «Магчыма, не».
  «Толькі што прыгатавана».
  Дык гэта была гарбата.
  «Вядома».
  «І я знайшоў для вас працу».
  Джэк падумаў пра гэта. Якую б "працу" Рэй ні меў для сябе, яна амаль напэўна закране некаторых з найменш дабразычлівых членаў Чэрынгемскага грамадства.
  Нават Рэй называў сваіх таварышаў «сялянамі».
  Але сусед быў суседам - і Рэй заўсёды быў побач, калі Джэк меў патрэбу ў ім.
  «Чаму не?» - сказаў Джэк. «Я проста завязу Райлі на сняданак і адразу прыеду».
  Ён пачакаў, пакуль Райлі скончыць паляванне на трусоў, потым адвёў сабаку да Гусака, даў яму печыва і вады і накіраваўся да Рэя за кубкам.
  *
  «Скажы табе, што я думаю! Сэм Льюіс быў забіты», — сказаў Рэй. «І я ведаю, хто гэта зрабіў».
  Джэк цвёрда трымаў сваю бляшаную кружку з гарбатай і глядзеў на Рэя праз пабіты стол Formica ў цесным салоне сваёй баржы.
  «Гэта факт, Рэй?»
  «Ён загінуў невыпадкова. Але вы гэта ведаеце, ці не так? Гэта вы і расследуеце».
  Джэк чакаў, пакуль Рэй скажа яшчэ.
  Яго не пераставала здзіўляць, як хутка навіны распаўсюджваліся па Чэрынгеме і чамусьці заўсёды здавалася, што яны даносіліся праз баржу Рэя.
  «Вы ведаеце, што я не заўсёды магу расказаць вам пра справу, над якой я працую, Рэй».
  Рэй усміхнуўся. «Кіўок так жа добры, як падміргванне, Джэк».
  Джэк убачыў, як Рэй падміргнуў, каб падкрэсліць гэтую заяву.
  «Але дапусцім — я маю на ўвазе, дзеля спрэчкі — я працаваў над смерцю Сэма Льюіса...»
  «Гіпатэтычна, - сказаў Рэй, падміргнуўшы.
  «Так, гіпатэтычна. Што вы можаце мне сказаць?»
  Рэй па-змоўніцку нахіліўся, яго дыханне перадавала сумесь гарбаты і віскі.
  - Ты не чуў гэтага ад мяне, праўда, Джэк?
  «Вядома».
  «Што вы сапраўды ведаеце пра старога Сэма?»
  Джэк паціснуў плячыма. «Трохі старога хіпі. Даўно зялёны. Не самы прафесійны фермер у свеце. І без праблем прыбраць некалькі напояў».
  «Так, гэта Сэм, дакладна. Але вы бачыце - у Сэма было мінулае.
  «О, сапраўды?»
  «Дзесяць гадоў таму, Сэм быў вашым чалавекам, які шукаў тут наркотыкі. Ён прадаў іх з гэтай фермы. Працаваў у дылера ў Брысталі — Дэрэка Макьюэна. І не толькі пустазелле. Цяжкія рэчы таксама. Ён быў у дрэнным стане, Сэм быў. І ён забраў з сабой шмат людзей па гэтай дрэннай дарозе».
  Джэк зразумеў, што яны з Сарай не справіліся з ахвярай.
  «Што з ім здарылася?»
  «Паліцэйскія выправілі яго. Гандлю гераінам. Непрыемныя рэчы, што. Дзесяць гадоў трэба было».
  «Але ён гэтага не зрабіў?»
  Рэй падняў палец у паветра, ухмыляючыся. «Разумны хлопец, наш Сэм. Ён заключыў здзелку з пухам — і прадаў увесь ланцужок паставак уніз па рацэ. Ён ачысціўся і атрымаў двухгадовую адтэрміноўку. Але Дэрэк Макьюэн атрымаў пятнаццаць — вельмі кепскі, што ён быў».
  Джэк ведаў, што Рэй набліжаецца да кульмінацыі сваёй гісторыі.
  «Добра. Дык якое гэта цяпер мае значэнне, Рэй?»
  «Птушачка сказала мне на мінулым тыдні, што Дэрэка няма . І гаварылася, што ў яго ёсць нейкія «бізнесы».
  «Сэм?»
  «Магчыма, Джэк, магло быць. Потым раніцай у пятніцу я запраўляю машыну ў вялікі Tesco's у Чэлтэнхэме, і я бачу, хто выйшаў?»
  «Дэрэк Макьюэн?»
  «Тут дакладна. Ён не бачыць мяне, таму, калі ён сядае ў свой фургон, я іду за ім — аж да Чэрынгема».
  «Вы бачыце, дзе ён жыве?»
  «Дастаткова блізка. Ён звярнуў з галоўнай дарогі ў Клей-Копс. Лічу, што ён ляжыць там у фургоне. Я спрабаваў папярэдзіць Сэма — у тую самую пятніцу вечарам! Але ён так і не вярнуўся да мяне».
  Джэк паставiў пустую кружку на стол. Гэта была магчымая лінія расследавання - але ці было гэта проста чарговым супадзеннем?
  «Гэта цікавая гісторыя, Рэй. Але, наколькі я чуў, у Чэрынгеме няма недахопу ў людзях, якія былі за Сэма».
  «Вядома. Ён быў правай галавой. Яго кабаны ўвесь час вылазілі, перакопвалі людскія палі. Таму мясцовыя яго ненавідзелі. Ён трапіў у правільную шутку пра хімікаты, жорсткае абыходжанне з жывёламі і ўсё такое дзярмо. Так, фермеры ненавідзелі яго. Ён занадта гучна іграў музыку, і ён быў трохі арандаваным. Так што крывавая вёска яго ненавідзела».
  Рэй паківаў галавой. «Але я не думаю, што тут ніхто не заб'е яго. Разумееце, што я маю на ўвазе?»
  «А можа гэты хлопец?»
  «О, вядома. Тое, што я чуў - не праходзіла ні дня ў нік, каб Дэрэк не казаў пра перамогу над Сэмам Льюісам у тую хвіліну, калі выйшаў. Непрыемны кавалак працы, ён ".
  «Добра, Рэй. Можа быць нешта. Здагадваюся... ты сказаў мне гэта, таму што хочаш, каб я нешта зрабіў?»
  Рэй зноў нахіліўся наперад, дыхаючы віскі. «Я хачу, каб вы падняліся са мной уверх па рацэ, і мы знойдзем гэтага дурня Дэрэка Макьюэна і арыштуем яго».
  Джэк засмяяўся. «Арыштаваць? Я крыху па-за межамі сваёй юрысдыкцыі, Рэй.
  Рэй кіўнуў, скурчыў твар. - Значыць, грамадзянскі арышт, Джэк. Я — падтрымліваю цябе!»
  Джэк паківаў галавой. Рэй можа быць занадта смешным ...
  Але потым ён сядзеў і разважаў пра гэта. Ён планаваў аблудзіць некаторых знаёмых фермераў у пабе, каб даведацца, ці зможа хто-небудзь з іх праліць святло на смерць Сэма.
  Гэтая фігура з мінулага Сэма больш нагадвала дыверсію.
  Мноства ашуканцаў гавораць пра сваю крыўду, адкупляючыся, калі іх вызваляюць.
  Затым яны працягваюць і проста жывуць астатняе жыццё на вуліцы.
  Але гэты Макьюэн гучаў як адзін небяспечны хлопец.
  Не пашкодзіла б. Высачыць яго. Пабалбатаць крыху.
  З Рэем у якасці рэзервовага капіявання!
  «Скажу вам, што Рэй. Дазвольце мне надзець цёплую вопратку і заліць паліва ў падвесны рухавік. Тады чаму б вам не падысці — і мы пойдзем уверх па рацэ і паглядзім, што мы можам убачыць.
  - Я прынясу сваю сякеру, - сказаў Рэй.
  - Я хацеў бы, каб ты гэтага не рабіў, - сказаў Джэк. «Чаму б нам не ўзяць з сабой Райлі?»
  - Проста праца, - сказаў Рэй.
  І Джэк накіраваўся назад да Grey Goose, каб падрыхтавацца.
  OceanofPDF.com
  9. Капліца Спачыну
  Сара адчыніла дзверы ў пахавальнае бюро Басэта.
  Над дзвярыма недарэчна пачуўся званок, нібы гэта была вясёлая сувенірная крама.
  Яна патэлефанавала Артуру Басэту, каб спытаць, ці можа яна падысці, каб пагаварыць пра здзелку Закро - вырашыла, што крыху папярэдзіць яго можа быць добрай ідэяй, асабліва пасля жудаснай сустрэчы з Евай Вайс.
  «Безумоўна. Проста прыходзьце. Адразу. Я правяду, як вы ўваходзіце — у нас камера ля дзвярэй — і я адразу выйду».
  Цяпер Сара стаяла ў вестыбюлі дома, разумеючы, што не была тут з таго часу, як убачыла свайго старога школьнага сябра Сэмі Чарльтана, які загінуў на плаціне каля двух гадоў таму.
  Здавалася, гэта было ўчора.
  А пах! Сумесь кветак, затхлага паветра і любых зелляў і хімікатаў, якія яны выкарыстоўвалі на целах.
  Падумала: зіма ці не, трэба ж некаму адчыніць акно.
  Потым выйшаў Артур Басэт, апрануты ў чорны гарнітур, цёмна-бардовы гальштук і склаўшы рукі перад сабой.
  Яго востры нос быў накіраваны ўніз, а вочы шчыльна прысунуты; знешні выгляд здавалася ідэальным для яго выбару прафесіі.
  Хоць Сара ведала, што бацька Артура, Марцін Басэт, заснаваў сямейны бізнес.
  І ў адрозненне ад іншых прадпрыемстваў, якія мусяць цярпець капрызы развітай эканомікі, у гэтага прадпрыемства заўсёды быў стабільны прыток кліентаў.
  Басэт усміхнуўся, убачыўшы Сару.
  Ён вымавіў яе імя, быццам яна магла быць там, каб купіць новую канапу, і падняў руку за яе.
  « Сара , што я магу для цябе зрабіць?»
  «Спадар Басэт, - сказала яна, паціскаючы яму руку, скура навобмацак стала васковай.
  Яна шмат разоў сустракалася з Артурам Басэтам, але ўсё яшчэ адчувала, што яны не зусім па імені.
  Яна коратка расказала яму, як Тоні папрасіў яе разабрацца ў няшчасным выпадку з бедным Сэмам Льюісам... і ў яе было некалькі пытанняў наконт пасяджэння савета.
  «Ах, Сэм Льюіс», — тады Басэт паказаў на пакой з зачыненымі дзвярыма справа ад Сары. «Ведаеце, ён там, цяпер спакойна адпачывае».
  «Ой, я не зразумеў…»
  "Яго брат хацеў, каб з ім абыходзіліся належным чынам, хаця я мяркую, што для яго гэта было занадта шмат". Потым Басэт кіўнуў і скрывіўся са спачуваннем. «Я, вядома, істотна знізіў свае звыклыя стаўкі. Мы таксама час ад часу робім тут «бясплатную» працу».
  «Напэўна, было цяжка?»
  «О, так. Ён быў даволі… ну, скажам так, што цела было моцна знявечанае. Нават з усімі навыкамі, якія ў мяне ёсць, я мала што мог зрабіць. Тым не менш, яго твар быў надзвычай непашкоджаны».
  Басэт нібы ажывіўся. «Такім чынам, прагляд будзе. Свайго роду. Магчыма, вы захочаце паглядзець, я магу... - Ён паказаў на зачыненыя дзверы.
  Сара паспяшалася падняць руку. «О, не, дзякуй. Рады чуць, што вы маглі такім чынам дапамагчы яго брату. Тым больш, што Сэм у мінулую ноч стварыў немалы хаос».
  Басэт адвёў позірк. «Гэта ён зрабіў».
  «І вы, вы кіраўнік камітэта, які ўхваліў прапанову Закро?»
  Басэт кіўнуў. «Я быў рады ўзмацніцца, калі ўсе папярэднія члены савета пайшлі ў адстаўку».
  «Так, вядома. Хм, містэр Басэт... У мяне ёсць некалькі пытанняў на гэты конт».
  «Пра?» Рукі Басэта разгарнуліся, і адна жылістая рука паднялася да яго падбародка. «Што менавіта?»
  «Галасаванне камітэта па гэтай прапанове. Здаецца, усё адбылося даволі хутка?»
  Басэт прачысціў горла.
  «Мы гэта, вядома, абмяркоўвалі перад сустрэчай. Некаторай даўжыні. І гэта была не першая наша сустрэча на праекце. Тая публічная сустрэча — з прэзентацыяй — была не больш чым фармальнасцю».
  «Не Сэму Льюісу».
  "Хм?"
  «Здавалася, ён думаў, што можа спыніць гэта».
  На гэта Басэт усміхнуўся, надаючы яму яшчэ больш птушыны выгляд.
  Цяжка было ўявіць, што Басэт выконвае іншую працу ...
  Магчыма, уладкавацца на працу ў замку Комб, турыстычнай пастцы за вёскай? Дом дзівацтваў у падвале замка правёў шэраг гратэскных карцін: Артур Басэт быў бы ідэальным гаспадаром.
  «Спадар Льюіс выконваў свае правы грамадзяніна. Мы не павінны вінаваціць яго за гэта. Але на самой справе гэта было пытаннем савета, і гэта было правільна вырашана».
  Сара кіўнула на гэта.
  Яна не хацела зрабіць тую ж памылку, што зрабіла з Вайсам.
  «І ўсе гэтыя дыскусіі? Усе — што гэта за слова — адкрытыя для публікі? Пратакол?»
  Пры гэтым вочы Басэта расплюшчыліся.
  «Ну, вядома, я маю на ўвазе ўсё...»
  На гэты раз яна закранула нерв; магчыма, ёй трэба было дзейнічаць больш мякка.
  Але потым, калі Басэт заікаўся, дзверы ў пахавальнае бюро адчыніліся.
  І ўвайшоў Эдрыян Слоун.
  «І ўсё стала яшчэ цікавей у гэтым цёмным месцы адпачынку» , — падумала Сара.
  *
  Джэк падцягнуў сваю невялікую лодку да расхістанай баржы Рэя.
  «Рэй? як справы Усё гатова?»
  Джэк напалову чакаў, што Рэй паспрабуе яшчэ адну-дзве раніцы і перадумае ехаць уверх па рацэ ў пошуках Дэрэка Макьюэна.
  Але потым Рэй выйшаў з рулявой рубкі ў цяжкім паліто, і яго твар выглядаў значна больш сур'ёзным, чым Джэк бачыў калі-небудзь раней.
  - Пакінуў сякеру ўнутры, Джэк. Як вы прасілі».
  Джэк усміхнуўся, трымаючыся за край баржы Рэя, каб трымаць яго маленькую лодку побач, падвесны матор у нейтральным становішчы.
  Рэй спусціўся ў лодку.
  «Няма сабакі?» - сказаў Рэй.
  - Моцна спаў, - сказаў Джэк. «У нас усё будзе добра».
  Джэк адпусціў край і схапіў дросель маленькага падвеснага матора Evinrude. Ён трохі пакруціў яго і адцягнуўся, пачаўшы іх падарожжа ўверх па рацэ.
  Рэй сядзеў наперадзе, але павярнуўся да Джэка, калі яны ад'ехалі.
  «Ведаеш, Джэк. Вы не былі там, дзе мы ідзем. Знаходжанне на Гусе, каля Чэрынгама і ўсё такое. Я ўбачу крыху ангельскага жыцця і сельскай мясцовасці, якіх вы раней не бачылі».
  Рэй як гід і расказчык...
  Ці цуды ніколі не спыняцца.
  «Выдатна, Рэй. Чакаем гэтага».
  Джэк адкрыў дросельную засланку, і цяпер яны набралі хуткасць, пасылаючы хвалісты след, які струменіўся ад спіны да берага з абодвух бакоў.
  *
  Чалавек, які ўвайшоў — Адрыян Слоун — перавёў погляд з Басэта на Сару, а дзверы ўсё яшчэ былі адчынены насцеж.
  «Артур, нешта прыдумала».
  Затым, каб падкрэсліць, ён паглядзеў на Сару. «Саветная справа. Нам трэба хутка сустрэцца ў маім офісе».
  Але Сара не спускала вачэй з Басэта.
  Ці чакаў ён гэтага прыезду?
  Ці ён быў гэтак жа здзіўлены, як і яна?
  Але шырока расплюшчаныя вочы Басэта мала што выдавалі.
  Ён толькі кіўнуў. Кантраст паміж двума мужчынамі - худым і прывідным Басэтам і мажным, паспяховым будаўніком Слоанам не можа быць больш яркім.
  Савет справа , яна здзівілася?
  Ці Слоун хацеў пераканацца, што Басэт нічога не сказаў пра сустрэчу ў пятніцу раней? Нічога больш пра адносіны Zakro Corporation з саветам?
  «Я проста вазьму сваё паліто, Адрыян».
  Затым Басэт знік у сваім кабінеце на спіне.
  Пакінуўшы Сару сам-насам са Слоун.
  А Слоун — той, каго Сара зусім не ведала, калі не лічыць таго, што бачыў яго на паседжаннях парафіяльнай рады — стаяў там, устойлівы, халаднаваты, гледзячы на яе.
  «Калі ён думае, што я проста выйду за дзверы, не задаўшы ніводнага пытання, — падумала Сара, — што ж, ён памыляецца ў гэтым.
  «Спадар Слоун, я так рада, што ты завітаў. Я як раз размаўляў з Артурам пра сустрэчу ўчора вечарам. Наконт галасавання. Як хутка...
  Але мясістая рука Слоуна паднялася ўверх, быццам ён кіраваў рухам на Пікадзілі ў гадзіну пік.
  — Прабачце , місіс Эдвардс. Але баюся, што вашы пытанні мяне не цікавяць».
  Сара кіўнула.
  Слоун зноў не зводзіў з Сары сваіх бычыных вачэй.
  Цяпер самы добры час, каб Джэк быў тут, падумала яна.
  І ў хвіліны чакання, пакуль Басэт вернецца са сваім паліто, каб перажыць зімовы дзень на вуліцы, яна вырашыла праігнараваць папярэджанне Слоана.
  У яе быў час на адно пытанне.
  І яна ведала, што лепш зрабіць гэта добрым.
  *
  Джэк мінуў новую забудову дамоў, размешчаных побач з ракой, усё сучаснае, адасобленае. Строга для хайролераў.
  Такія людзі, як Гудманы, якім Джэк і Сара дапамаглі, калі іх дом унізе па рацэ быў абрабаваны ў пачатку года.
  Яму было цікава, як ладзіцца гэтая неспакойная пара.
  З роўным грукатам рухавіка — Джэк яшчэ ў дзяцінстве навучыўся ў Шыпсхед-Бэй падтрымліваць гэтых маленькіх эвінрудаў у ідэальным стане — ён назіраў, як мяняюцца рака і ландшафт.
  Раптам здавалася, што берагі зліваюцца з ракой, мякка спускаючыся да вады, у той час як любая букалічная пешаходная сцежка на беразе ракі была б вашай уласнай дзейнасцю.
  Рэй павярнуўся да яго.
  «Бачыш, Джэк. Тут па-іншаму, а? Прыгожы. Сапраўдная Англія!»
  Магчыма, Рэй не захапляўся віскі ці травой, але, тым не менш, ён быў у поўным экспансіўным і патрыятычным рэжыме.
  - Гэта прыгожа, Рэй, - сказаў Джэк, перакрываючы буркатанне рухавіка ззаду.
  І Рэй меў рацыю. Джэк бачыў участкі сельгасугоддзяў, якія падымаліся ад ракі да далёкіх пагоркаў.
  Нават у сярэдзіне відавочна зімовага дня гэта выглядала шыкоўна. Пагоркі, якія захавалі свой зялёны колер, нягледзячы на маразы.
  І масіўныя фермы, усеяныя пагоркамі, усе на некаторай адлегласці ад Чэрынгема.
  Калі яны праходзілі праз лясістую мясцовасць, Джэк убачыў з-за дрэў Інглстанскую царкву.
  Затым яны мінулі тэрыторыю, дзе, як ведаў Джэк, была ферма Сэма Льюіса.
  Якая прыгожая частка свету, падумаў Джэк.
  І падумаць пра тое, які ўплыў Zakro і яго мега-рынак могуць аказаць на гэта.
  «Што вы ведаеце пра брата Сэма?» - спытаў ён у Рэя, робячы нязмушанае пытанне.
  Ён глядзеў, як Рэй спрытна круціў скрутак у існаванне, потым абхапіў рукі і запаліў яго.
  Рэй не быў чалавекам, які любіў хутка адказваць на пытанні.
  «Мала што трэба ведаць».
  Ну, гэта карысна, падумаў Джэк. Давайце паспрабуем яшчэ раз…
  «Ён таксама захапляецца наркотыкамі?»
  - Не, - сказаў Рэй, выплюнуўшы трохі заблукалага тытуню ў раку, якая цячэ. «Наколькі я ведаю, ні ў што асаблівае. Вядома, не кабан».
  «Але яны з братам разам вялі гаспадарку?»
  «Разам? Хм. Ім абодвум належала. Але я не магу сказаць, што я бачыў, як Джоэл займаўся цяжкай атлетыкай, разумееш, што я маю на ўвазе?»
  «Яны зачыніліся?»
  Джэк глядзеў, як Рэй глядзеў на яго з другога канца лодкі.
  - Браты, - сказаў ён. «Хто ведае?»
  І Джэк зразумеў, што на гэтым размова скончылася.
  Ён трохі паправіў дросель на падвесным рухавіку і пайшоў на гэты незнаёмы ўчастак ракі.
  Ён бачыў старую лодачную пляцоўку з некалькімі рачнымі баржамі, прывязанымі перад ёй.
  Шторы засунутыя, лодкі альбо пустыя на зіму, альбо, магчыма, жыхары ўнутры грэюцца, чытаюць, дрэмлюць.
  Гэта была мара Джэка і яго жонкі.
  Круіз па рэках. Спыніцца тут, спыніцца там. Калі настрой падняўся, рухайцеся далей.
  Пасля смерці Кэтрын Джэк захаваў частку гэтай мары.
  Шэрая гусь. Жыццё на р.
  Але падарожнічаць уверх і ўніз, як яны планавалі?
  Ён адпусціў гэта.
  Потым, нібы здзіўлены іх прыбыццём, ён убачыў, як адчыніліся дзверы на палубе адной з лодак. Выйшаў невысокі круглатвары чалавек, шырокая ўсмешка, маханне, яго белыя валасы разляталіся на звонкім ветрыку.
  Джэк махнуў у адказ.
  Рэй зрабіў больш, чым гэта.
  «Добрай раніцы!» — закрычаў ён.
  Мужчына ўвесь час усміхаўся, махаў рукой.
  Супольнасць людзей, якія жылі на Тэмзе.
  Хто любіў гэтую вялікую і гістарычную раку.
  Потым Джэк паглядзеў наперад.
  Пагоркі раптам саступілі месца густым лясам — нібы нехта вырашыў, што тут канчаецца цывілізацыя і пачынаецца лес.
  Рэй павярнуўся.
  «Гэта там, наверсе, Джэк. Дзе той Мак'юэн мог спыніцца. Хутчэй за ўсё, бастыд хаваецца!»
  Джэк кіўнуў.
  Ён паменшыў дросельную засланку, так што рухавік выдаваў простае варкатанне, і амаль не прачынаўся.
  І пакуль Джэк быў там, каб шукаць былога асуджанага ... ён не мог не думаць.
  Па-чартоўску выдатнае месца, каб рабіць што заўгодна.
  Потым Рэй паказаў, апусціўшы руку.
  Відавочна, што яму падабаецца быць часткай каманды дэтэктыва , здагадаўся Джэк.
  - Вось, Джэк, - прашаптаў ён. «Добрае месца, каб яе высадзіць, прывяжы».
  Джэк адкруціў дросель, выключыў рухавік і дазволіў лодцы праплыць апошнія некалькі ярдаў да глеістага месца на беразе, абароненага дрэвамі, якія стаялі на беразе ракі.
  OceanofPDF.com
  10. Абгрунтаваныя сумненні
  Сара ўсміхнулася Слоану. Яна пачула, як Басэт выйшаў са свайго кабінета і акуратна зачыніў за сабой дзверы.
  «Спадар Слоун, я размаўляў з Евай Вайс. Ці можаце вы сказаць мне, што абяцаў Закро радзе ці нават асобным членам, каб атрымаць такое хуткае адабрэнне іх праекту?»
  Бум!
  Яна назірала, як Слоун сціснуў кулакі.
  «Божа, — падумала яна, — здаецца, ён хоча замахнуцца на мяне».
  Басэт уплыў у фае, адыходзячы на некалькі футаў, верагодна, падхопліваючы напружанне.
  Слоун павольна выплюнуў свае словы, як быццам гэты акцэнт зрабіў іх праўдай.
  «Кожная прапанова — Чэрынгаму, радзе — карпарацыі Zakro дакументуецца ў пратаколе. Публічны запіс, г-жа Эдвардс. Грамадскі пракляты запіс».
  Ой, падумала яна. Удар па нервах гэтым.
  Менавіта тое, што я хацеў зрабіць.
  Басэт паспрабаваў перанесці сцэну наперад. «Адрыян, магчыма, нам лепш паспяшацца, на сустрэчу. Гм..."
  Слоун кіўнуў, не зводзячы вачэй з Сары.
  Тады яна зразумела нешта цікавае.
  Такі магутны чалавек. Будаўнік. Паспяховы. Член савета. Яе трэба запалохаць.
  Але яна не была.
  Вось гэта... было цікава.
  Потым Слоун кіўнуў, павярнуўся да адчыненых дзвярэй, а затым паўпавярнуўся да Сары, быццам збіраўся яшчэ нешта сказаць.
  Але, на бяду, ён спахапіўся і, кіўнуўшы, кінуўся прэч гэтак жа хутка, як і ўварваўся ў гэтае месца апошняга спачыну.
  Басэт збянтэжана ўсміхнуўся Сары, праходзячы міма яе.
  Потым, як ні дзіўна, Сара засталася адна ў пахавальным бюро, а Сэм Льюіс — усяго ў дзвярах.
  Холад звонку не дапамагаў, яна дрыжала.
  Але яна адчула нешта пэўнае пасля супрацьстаяння са Слоун.
  Нешта павінна было быць паміж Закро і радай, ці некаторымі яе членамі. Тое, што не было агульнадаступным.
  Пытанне ў тым, падумала яна, ці магу я зразумець гэта?
  Затым яна выйшла з цяпер жахлівага фае і выйшла на Хай-стрыт.
  Не думаючы пра кучу тэрмінаў, з якімі яны з Грэйс усё яшчэ сутыкаюцца, але пра тое, як яна магла ўзламаць усё, што Закро мог зрабіць за зачыненымі дзвярыма.
  Яна пайшла па вуліцы да свайго кабінета. Слоун і Басэт ішлі наперадзе яе, накіроўваючыся да сельскай ратушы.
  Але яны былі не адны. Група дэманстрантаў упарта хадзіла, размахваючы кулакамі і несучы некаторыя з тых жа знакаў, што і ў ноч сустрэчы.
  Яна ведала, што людзі былі засмучаныя - але гэты натоўп, яны сапраўды выглядалі небяспечнымі.
  І яны былі не мясцовыя.
  Але Слоун і Басэт працягвалі ісці проста наперадзе, як быццам пратэстоўцы былі нябачнымі.
  Калі яна збіралася перайсці дарогу, яна ўбачыла, як з-за пікапа, прыпаркаванага на вясковай плошчы, выйшаў мужчына і кінуўся насустрач двум саветнікам.
  Высокі, худы — неахайны.
  Ён перагарадзіў ім дарогу, жэстыкулюючы. Выгляд у яго быў засмучаны, усхваляваны.
  Сара была занадта далёка, каб чуць, што ён гаворыць, але, відавочна, яго цікавіў Слоун, а не Басэт.
  Яна глядзела, як Слоун праводзіў Басэта наперадзе, потым абняла незнаёмца і павяла яго ў іншы бок сельскай ратушы, відавочна спрабуючы яго супакоіць.
  Магчыма, кліент? Ці хтосьці засмучаны рашэннем савета?
  Яна страціла з поля зроку двух мужчын.
  Я не даганю гэтых дваіх, - падумала яна. Можа таксама праверыць з Грэйс.
  Потым яна перайшла дарогу і накіравалася назад у свой офіс, трохі баючыся таго аб'ёму працы, які, як яна ведала, чакае яе.
  Бывалі дні, калі весці бізнес і быць дэтэктывам проста не спалучалася.
  *
  Джэк дазволіў Рэю ісці наперад, тупаючы ўверх па глеістым беразе ракі, прынамсі цяпер апрануты ў свае турыстычныя чаравікі Рокпорт, якімі ён валодаў шмат гадоў, па-ранейшаму трывалыя з добрай вафельнай сеткай на падэшвах.
  Некалькі футаў ад берага, і яны апынуліся ў густым лесе, Клей Копс, сказаў Рэй. Дрэвы тут шчыльна прылягаюць адно да аднаго, галіны гатовыя да таго, каб вясной змагацца за сонечнае святло.
  Навокал кусты з засохлым лісцем, якое вецер яшчэ не знёс.
  - Тут побач ёсць месца, - сказаў Рэй. «Менш за ўсё -»
  Рэй спыніўся, агледзеўся, і Джэк задумаўся, ці не тое, што дазволіць Рэю быць правадніком былога асуджанага, больш падобна на пагоню за праславутым дзікім гусем.
  «Быў. Добрае месца, дзе можна прысесці, каб ніхто не ўбачыў. Проста не ўпэўнены…»
  Джэк падышоў да Рэя. Мала што відаць у любым кірунку.
  Але на ўсходзе Джэку здалося, што ён убачыў месца, дзе густыя дрэвы радзеюць.
  «Як там, Рэй. Варта паглядзець?»
  І Рэй, гід па пустыні, кіўнуў. «Так. Выглядае шматспадзеўна, Джэк. Толькі зважай на свой крок, карані і іншае».
  На гэта Джэк мусіў усміхнуцца.
  Прымаць парады па тэхніцы бяспекі ад таварыскага і звычайна змазанага Рэя было незвычайна — і пацешна.
  Яны рушылі ў накірунку, дзе дрэвы радзелі, і відавочна было больш адкрытай мясцовасці.
  Пакуль дрэвы проста не скончыліся.
  А ў крузе, аперазаным дрэвамі - схаваным гэтымі дрэвамі - Джэк бачыў вузкую дарожку, якая, верагодна, вяла назад да дарогі.
  Ён убачыў разбіты фургон. Адсутнічаюць каўпакі. Падобна на тое, што яго афарбавалі ў самую танную з усіх работ — у плямісты цёмна-сіні колер — верагодна, каб схаваць яго ранейшае жыццё ў якасці транспартнага сродку для дастаўкі хлеба ці бульбяных чыпсаў.
  Рука Рэя адляцела назад.
  «Вось яно. Павінна быць».
  А цяпер, калі гэта сапраўды быў фургон Мак'Юэна - Джэку прыйшоў час папрасіць Рэя адысці крыху.
  - Рэй, - сказаў Джэк. «Гм, дазволь мне пагаварыць, добра?»
  Рэй кіўнуў. «Ты зразумеў, Джэк. Але будзьце асцярожныя. Ён жахлівы...»
  І тады, перш чым Джэк падумаў, як ён будзе дзейнічаць далей, з кузава фургона выйшаў чалавек.
  Джэк глядзеў, як ён выйшаў, расшпіліў маланку і адказаў на заклік прыроды ў некалькіх метрах ад задняй дзверы свайго фургона.
  І — не сумняваючыся — павярнуўся, убачыў іх дваіх.
  «І на што вы двое ўтаропіліся? »
  *
  Не спыняючыся, Джэк падышоў да Дэрэка Макьюэна.
  Ён меў справу з вялікай колькасцю былых зэкаў. Тыя, хто мог быць карысным, тыя, хто пайшоў па прамой і вузкай, і тыя, хто быў гатовы працягнуць з таго месца, дзе спыніўся.
  Адно Джэк ведаў: ступай асцярожна.
  Вы проста ніколі не ведаеце.
  «Дэрэк Макьюэн? Джэк Брэнан». Джэк азірнуўся. «Цудоўны маленькі прытулак у вас тут. Адасоблена».
  Макьюэн — не спяшаючыся — скончыў тое, што рабіў, і павярнуўся да Джэка.
  «І што гэта за крывавая справа ў цябе, прыдурак ?»
  Апошняе слова было выплюнута нібы абразліва.
  Перш чым Джэк паспеў адказаць, Макьюэн зірнуў міма Джэка.
  «Гэта... пустая трата месца, Рэй? Вы падарожнічаеце з самым лепшым з Чэрынгема, так?»
  Рэй адрэагаваў на каментар, прыбраўшы дыстанцыю паміж ім і Джэкам, адкашляўшыся, нібы збіраючыся нешта сказаць...
  Але Джэк зірнуў на яго.
  І Рэй — цвярозы, дзякуй богу — атрымаў паведамленне.
  Трымаеце вечкам.
  «Мяне нехта з сельсавета запытаў. Каб даведацца, што здарылася з Сэмам Льюісам. Мяркую, вы ведаеце гэтае імя?»
  Макьюэн кіўнуў. Ён быў апрануты ў паліто з ягнячай скуры з брудным футрам, напэўна штучным, каўняром. Адчыніць, каб паказаць свае высечаныя грудзі.
  І татуіроўкі.
  Хлопцы, якія сядзелі ўнутры, зрабілі шмат чарнілаў. Каб адзначыць, кім яны былі. Каб прабавіць гэты час. З'яўляючыся праз дзесяцігоддзі, выглядаючы аднолькава дзіўна і - для многіх - жахліва.
  Рукавы паліто былі кароткія, і Джэк убачыў змяю на левай руцэ Макьюэна, чыя галава цягнулася да яго кулака, дзе яна выплюхвала агонь.
  Джэк не мог разабраць словы, якія былі вытатуяваны крыху ніжэй суставаў пальцаў, кожнае слова сцякала па пальцах.
  Сумняваюся, што гэта «каханне, свет і радасць», - падумаў Джэк.
  Але таксама, як і многія былыя зняволеныя, у якой бы форме Мак'юэн ні апынуўся ў турме, ён прысвячаў значную частку свайго дня ўзняццю цяжараў, пакуль не ператварыўся ў адну тугую масу сухажылляў і цягліц.
  Джэк ведаў, што хлопцу лёгка перакуліцца .
  У адзін з нямногіх разоў, калі ён рабіў гэта, праводзячы расследаванне ў Чэрынгеме, ён хацеў мець свой стандартны паліцэйскі рэвальвер, яго .38, надзейна прымацаваны да пояса, кабура была расшпілена.
  Макьюэн плюнуў на зямлю.
  «Сэм шукае Льюіса. Ты маеш на ўвазе таго бастыда, які прадаў мяне ўверх па рацэ? Гэты?»
  «Так. Той».
  Потым Макьюэн усміхнуўся.
  Выкрыта добрая стаматалагічная праца — зноў жа дзякуючы далікатнаму догляду за нашымі забойцамі і наркадылерамі.
  «Чуў, што ў яго былі праблемы са свіннямі?»
  Джэк адчуў, як Рэй варухнуўся побач з ім. Рэю падабаўся Сэм. І ніколі не быў узорам самакантролю, Джэк здагадаўся, што Рэю цяжка стаяць тут.
  «Так. Чуў, што адна з іх гадаваных праклятых дзікіх свіней вырашыла змяніць крывавае меню. І запрасі Сэма на вячэру».
  Макьюэн засмяяўся.
  Рэй больш не мог стрымлівацца.
  «Ты проста заткніся, ты...»
  Макьюэн адкрыўся і падышоў да Рэя.
  «Ці што? Збіраешся дзьмуць мне ў твар траўку?»
  Потым, калі Джэк глядзеў, сумняваючыся ў сваім рашэнні дазволіць Рэю падняцца сюды, ён глядзеў, як Мак'юэн ударыў Рэя. Высечаныя грудзі Макьюэна адштурхнулі Рэя на некалькі футаў назад.
  Джэк хутка павярнуўся.
  «Рэй. Лёгка, хм?»
  Рэй перавёў погляд з Джэка на Макьюэна, потым зноў.
  Але ён застаўся там, дзе яго стукнулі.
  Але зноў жа - гэта было не першае радэа Джэка з ваяўнічым былым асуджаным.
  «Вы кажаце, што не маеце ніякага дачынення да той... аварыі?»
  «Шкада, што я меў, таварыш, хацеў бы, каб я быў. Заплаціў бы добрыя грошы, каб паглядзець».
  І цяпер Джэк зрабіў крок бліжэй да Макьюэна.
  Джэк можа быць не ў аб'ёмнай і выразанай форме Макьюэна. Але ён быў высокі, на добрых шэсць цаляў вышэйшы за Макьюэна.
  Скарачэнне дыстанцыі іх тварам да твару можа быць карысным.
  «І ўсе тыя пагрозы, якія вы рабілі? Пра тое, каб параўняцца?»
  Чарговая зубастая ўхмылка Макьюэна. «Правільна. Проста пагрозы. Што яны кажуць, дранік? Размовы танныя».
  Цяпер Джэк думаў, што разыграе карту, пра якую Макьюэн не будзе ведаць.
  «Таму што бачыш, Дэрэк. Тое, што здарылася з Сэмам Льюісам ... аказваецца, што гэта не было выпадковасцю ".
  Вочы Макьюэна прыжмурыліся.
  *
  Некалькі нязручных момантаў Макьюэн нічога не сказаў.
  «Вы не грашыце , што я меў да гэтага дачыненне?»
  «Не ведаю, Дэрэк. Пагрозы. Ваша гісторыя з Сэмам. Дрэнная кроў, разумееш?» Джэк усміхнуўся.
  Макьюэн пацёр кулакі, нібы збіраючыся зрабіць гэты лёсавызначальны размах.
  «І я ўяўляю — я маю на ўвазе, я магу паспрачацца, што тут, у Англіі, гэта працуе гэтак жа, — што вы знаходзіцеся на нейкім выпрабавальным тэрміне», — кіўнуў Джэк. «Уявіце сабе, што яны трымаюць такога, як вы, толькі што вызваленага, на сапраўдным кароткім павадку. Хм?»
  Джэк націснуў кнопку.
  Спатрэбілася няшмат — прынамсі ў Штатах — каб выклікаць чалавека з паслужным спісам Макьюэна.
  Шмат клопатаў для былога асуджанага. Часам яны маглі апынуцца адкінутымі назад у турэмную камеру.
  Яшчэ адзін плявок на зямлю.
  «Вядома, я сказаў рэчы. Так што , чорт вазьмі ? Я нічога не зрабіў таму пацуку. Рады, што ён памёр? Вы робіце стаўку. Але мае рукі…”
  І вось Макьюэн развёў рукі.
  Джэк коратка разабраў адно слова.
  Згуба.
  «Мае рукі чыстыя».
  Джэк кіўнуў.
  «Добра, Дэрэк. Проста падкажу вам што-небудзь. Добра?»
  Макьюэн чакаў.
  «Пакуль мы не скончым з гэтым, думаю, вам лепш застацца», - Джэк азірнуўся на натуральна адасобленую зону, агароджаную колам дрэў, вось тут. «Атрымлівайце асалоду ад свабоды. Але не варушыся».
  Макьюэн панюхаў паветра.
  Цяпер здаецца больш загнаным у кут пацуком, чым смяротнай змяёй.
  «Я не планаваў нікуды ехаць, Брэнан».
  Добра, нарэшце страціў слова "янк".
  Джэк кіўнуў. Ён скоса зірнуў на Рэя, які, як ні дзіўна, амаль мог трымаць язык за зубамі.
  «Выдатна. Таму што я ўпэўнены, што хтосьці заўважыць. Нейкі рачны чалавек».
  Ківок.
  Потым — каб вярнуць частку свайго пахвальства — Макьюэн махнуў рукой.
  «А цяпер да д'ябла».
  Джэк пачакаў, пакуль Макьюэн зайшоў у свой фургон.
  А потым павярнуўся, каб пакінуць месца.
  *
  Калі Джэк выпадкова паглядзеў налева.
  Да пярэдняй часткі фургона.
  Была яма, дзе Макьюэн распаліў вогнішча. Абвугленае дрэва. Белы попел. Месца для разагрэву кансерваў. Не дапускайце холаду.
  Але збоку ад той ямы, быццам паклалі туды абсохнуць.
  Боты .
  Джэк глыбока ўздыхнуў.
  Раней ён не заўважаў. Гэты … пах.
  На самай справе не быў зарэгістраваны. Але ўбачыўшы чаравікі, пакрытыя вялікімі гарчычна-жоўтымі каламутнымі плямамі, яму прыйшло ў галаву.
  Тая самая гразь, якую ён змываў са свайго Кларка.
  І той жа рэзкі пах з фермы Льюіса.
  «Джэк, мы ідзем?» - сказаў Рэй.
  Джэк кіўнуў.
  Ён пачухаў падбародак, узважваючы, ці варта было цягнуць Макьюэна, каб растлумачыць боты, пах.
  А потым вырашыў, што — пакуль — лепш пакінуць гэтую цікавую інфармацыю пры сабе.
  Хай Макьюэн тушыцца. Можна было б пагаварыць з ім пазней.
  Але боты паказвалі, што Макьюэн быў на ферме.
  Ён мог быць там у тую ноч.
  «Джэк? Мы вяртаемся?»
  Пакуль інфармацыя толькі для яго і Сары.
  «Правільна, Рэй. Назад да цывілізацыі».
  Рэй кіўнуў, відавочна шчаслівы сыходу.
  І яны пайшлі праз лес, спусціліся да берага ракі і выкінутай на бераг лодкі Джэка.
  OceanofPDF.com
  11. Даганялкі і пытанні
  «Дзякуй, Джэк».
  Сара ўзяла ў Джэка стос брудных талерак і пачала загружаць посудамыйную машыну. Краем вока яна ўбачыла, як Дэніэл і Хлоя выйшлі з кухні ў бок гасцінай.
  «Гэй, дзеткі, хадзем, госць у хату. А ён не павінен мыць!»
  «Няма праблем. Я б зрабіў гэта толькі сам, калі б вярнуўся на Гусь, - сказаў Джэк, прыбіраючы са стала міскі з пудынгам.
  - У любым выпадку, - сказаў Даніэль. «Джэк не госць».
  Сара ўстала. "О, сапраўды?"
  «Ён сям'я », - сказала Хлоя, усміхаючыся.
  Сара злавіла позірк Джэка.
  Цікава, што ён пра гэта думае? — падумала яна.
  Сара глядзела, як яе дачка ўсміхаецца Джэку. «Ці не так, Джэк?»
  - Не мне казаць, - сказаў Джэк, складваючы міскі на кухонную стальніцу. «Напэўна, я стараюся рабіць сваю долю хатніх спраў, калі я тут побач — гэта робіць мяне сям'ёй?»
  - Ты робіш больш, чым Даніэль, - сказала Хлоя, ставячы рондалі ў ракавіну.
  «Гэй! Гэта несправядліва, - сказаў Даніэль ля халадзільніка. «Я раблю шмат рэчаў. Я нават сёння паклала частку адзення ў пральную машыну».
  - Так, - сказала Хлоя. «Але вы не ўключылі яго, так? Дадаць мыйны сродак?»
  Сара назірала, як яе сын капаецца ў халадзільніку ў пошуках яшчэ ежы.
  «У нас ужо быў пудынг Даніэль».
  «Думаю, адзін з гэтых ёгуртаў трэба з'есці сёння, проста правяраючы даты», - сказаў ён, яго галава ўсё яшчэ была ў халадзільніку. «Бяспека перш за ўсё».
  «Я ўпэўненая, што заўтра ўсё будзе добра», - сказала Сара, смеючыся. «Проста прынясі мне сваю талерку».
  «Ну добра», — сказаў ён, зачыняючы дзверцы халадзільніка і накіроўваючыся да кухоннага стала.
  Яна глядзела, як ён падняў талерку, як быццам яна важыла цэлую тону, потым нязмушана клаў яе ў посудамыйную машыну і павярнуў, каб пайсці.
  «Праца па хаце», - сказаў ён са стогнам. «Не вельмі цікава, праўда?»
  Затым праз яго плячо, калі ён ішоў міма Хлоі з пакоя: «Гэй, ведаеш што? Калі гэты супермаркет будзе пабудаваны, яны робяць цудоўныя пудынгі ".
  «Ох, Дэніэл, справа не ў гэтым», - сказала Хлоя, рэзка павярнуўшыся да яго. «Ты такі эгаіст...»
  - Проста кажу, - з усмешкай сказаў Дэніэл. «І ў суботу для мяне і маіх таварышаў будзе шмат працы».
  «Я не магу паверыць, што вы гэта кажаце. Мама, ты не можаш дазволіць яму сказаць гэта!» - сказала Хлоя павышаючым голасам. «Хіба ты толькі што не чуў усе прычыны, чаму тое, што робіць Закро, зусім няправільна?»
  Сара выцерла лоб і паглядзела на дачку — гатовая змагацца за справу.
  «Хлоя, каханая, пакінь гэта - ён проста накручвае цябе», - сказала яна. «І ўсё роўна — глядзіце».
  Яна кіўнула ў бок дзвярэй. Даніэль выслізнуў наверх, працу зрабіў.
  «У яго ўжо будуць замкнёныя дзверы і надзетыя навушнікі», — сказала яна. «Ты не павінен дазваляць яго дражніць да цябе».
  - Я ведаю, - сказала Хлоя, апусціўшы плечы. «Гэта проста... гэта так важна, так?»
  «Так, каханая. І я ганаруся табой, што ў цябе такія моцныя пачуцці. Проста нельга чакаць, што ўсе з табой пагодзяцца».
  Яна назірала, як Хлоя ўспрымае гэта, а потым смяялася.
  «Ты маеш рацыю, мама», - сказала яна. «Я чакаю, што ўсе са мной пагодзяцца, ці не так? Але ведаеце што? Калі яны не пагодзяцца — я іх пераконваю!»
  Яна таксама ўсміхнулася Джэку, а потым сама паднялася наверх.
  Сара павярнулася да Джэка. Ён усміхаўся.
  «Цікава, адкуль у яе такое стаўленне?» - сказаў ён.
  «Я не магу сабе ўявіць,» сказала Сара, усміхаючыся яму ў адказ.
  Ён рушыў да яе.
  «Мяркую, калі я сям'я, мне варта прыгатаваць каву. Хочаш?»
  «Люблю, - сказала яна. «Я думаю, вы ведаеце, дзе гэта ўсё».
  «Вядома».
  Яна глядзела, як ён напаўняе маленькую сталоўку.
  "Пранясіце гэта ў гасціную", - сказала яна. «Я наладжу кампутар».
  «Не пачынайце шоу без мяне».
  «Не марыла аб гэтым», - сказала Сара. «Вам гэта будзе вельмі, вельмі цікава...»
  *
  Джэк паставіў паднос на часопісны столік побач з ноўтбукам Сары і працягнуў ёй каву, потым узяў адну сам.
  Цёмны, насычаны… менавіта такі, які ён любіў.
  Здавалася, што і Сара.
  Сара ўключыла тэлевізар і ўзяла тэлефон.
  «Скрыжаваўшы пальцы», — сказала яна, стукаючы па тэлефоне. «Гэта павінна спрацаваць...»
  Джэк убачыў, як загарэўся экран тэлевізара, а потым на ім ішоў фільм Сары пра пасяджэнне савета.
  «Аднойчы ты павінна расказаць мне, як ты гэта робіш», — сказаў ён, кіўнуўшы на яе тэлефон і тэлевізар. «Гэта на вашым тэлефоне, але гэта таксама на тэлевізары».
  - Проста прыкінься, што гэта магія, Джэк, - сказала яна.
  «Мне так здаецца».
  Джэк мог працаваць на ноўтбуку. Ён быў задаволены прыстаўкай DVR.
  Але ён ведаў, што прымусіць прылады "размаўляць" адно з адным, як гэта рабіла Сара, - гэта тое, што ён ніколі не зразумее.
  Ён сядзеў і пацягваў каву, а Сара перамотвала відэа наперад.
  "Добра", сказала яна. «Гэта PowerPoint, які мая новая сяброўка Ева Вайс паказала на пасяджэнні савета. Зараз я запавольваю гэта, добра?»
  Джэк уважліва глядзеў на экран.
  «Планы пабудовы супермаркета, га?»
  "Дакладна", - сказала Сара, замарозіўшы кадр. «Гэта апошнія, якія былі вынесены на разгляд савета — вы бачыце на планах дату мінулага месяца?»
  Джэк сеў наперад і ўтаропіўся ў экран. «Зразумеў. Такім чынам, гэта Інглстанская царква, а гэта ферма Сэма і яго зямля. А там галоўны будынак і паркоўка, так?»
  Сара кіўнула. «Уважліва паглядзіце на пад'езды».
  "Правільна ... бачу іх", - сказаў ён.
  Цяпер Сара ўзяла свой ноўтбук і паставіла яго на стол побач з тэлевізарам.
  Яна прагартала некалькі старонак, потым націснула — і на экране ноўтбука з'явіўся набор планаў.
  «А цяпер паглядзі на гэтыя», — сказала яна. «І параўнайце».
  Джэк паглядзеў на планы на камп'ютары, потым на тыя, што былі на тэлевізары.
  Потым ён зразумеў.
  «Вау».
  "Цікава", сказала Сара. «Не?»
  - Вельмі, - сказаў Джэк. «Планы, якія Ева Вайс паказала вам на пасяджэнні савета, паказваюць, што дарога ідзе вакол вёскі, а затым унутр».
  «Але на планах, якія прагледзела Грэйс, дарога праходзіць прама праз зямлю Сэма і да галоўнай дарогі».
  - Гэта павінна зэканоміць прынамсі мілю дарогі, а можа, і больш, - сказаў Джэк, сядзячы і разважаючы над гэтым. «Дык якая дата ў планах на ноўтбуку?»
  - Год таму, - сказала Сара. «А цяпер паглядзі на гэта».
  Джэк глядзеў, як яна пракручвала і націскала зноў - і з'явіўся новы набор планаў.
  - Шэсць месяцаў таму, - сказала Сара. «І па-ранейшаму паказвае дарогу, якая праходзіць праз зямлю Сэма».
  «Дзе ты гэта ўзяў?» - сказаў Джэк.
  «Грэйс падышла ў штаб-кватэру па планаванні і зрабіла сканаванне з таго часу, як Закро ўпершыню прадставіў прыблізныя планы іх будаўніцтва».
  - Я не разумею, - сказаў Джэк. «Навошта дарога праходзіць праз дом Сэма, калі яны не валодалі зямлёй?»
  "З гэтым ідзе маса дакументаў", - сказала Сара. «Але я думаю, што Закро меркаваў, што з дастатковай колькасцю грошай у іх не ўзнікне праблем з купляй зямлі вакол гэтага ўчастка. І рабілі — у асноўным. Усё, акрамя палёў Сэма».
  «Гразь з канца ў край».
  - Дарагая гразь, - сказала Сара. «Улічваючы тое, што яны заплацілі за зямлю на другім баку, Сэм быў бы мільянерам».
  « Калі б ён прыняў.
  «Але Сэм стаяў на сваім», — сказала Сара. «Тры месяцы таму планы Закро раптам змяніліся — і на картах з'явілася іншая дарога».
  «Закро здагадаўся, што Сэм ніколі не прадасць?»
  «Дакладна».
  «Тады думка аб тым, што яны стаялі за смерцю Сэма, больш не прыходзіць у галаву».
  "Так", сказала Сара. «Яны заключылі здзелкі, каб купіць зямлю на другім канцы вёскі».
  «І Сэм стаў яшчэ адным надакучлівым дэманстрантам, а не перашкодай».
  "Правільна", сказала Сара. - Шчыра кажучы, Джэк, я думаў, што мы знойдзем не тое.
  «Мяркую, усё гэта заняло даволі шмат часу, так?»
  - Маё і Грэйс, - сказала Сара.
  «Гэта была добрая праца».
  «І не было змарнавана...»
  Джэк убачыў яе ўсмешку - і ён бачыў гэты позірк раней.
  «О? Вы знайшлі яшчэ нешта, га?»
  Ён глядзеў, як яна падышла да свайго партфеля і дастала невялікую пілачку з кольцам.
  - Папера, - сказаў Джэк. «Старая школа».
  Яна працягнула яму адзін аркуш, і ён прачытаў.
  «Перад тым, як пакінуць офіс сёння ўвечары — проста дзеля цікавасці — я зайшоў у Інтэрнэт, каб даведацца, што магу знайсці ў Доме кампаній пра нашага сябра містэра Слоуна. Я раздрукаваў вынікі».
  Джэк паглядзеў на аркуш: гэта быў спіс кампаній — і адрасы іх галоўных офісаў.
  - Дваццаць кампаній, - сказала Сара. «Усе, хто спецыялізуецца на камерцыйным будаўніцтве або звязаных з імі прафесіях. Усе заснаваныя за апошнія дзесяць гадоў. Распаўсюджваецца па Вялікабрытаніі. Усе яны знаходзяцца ў гарадах, дзе Zakro адкрыў супермаркеты».
  Яна падала яму другі аркуш паперы са сваёй справы.
  «Гэта імёны дырэктараў-заснавальнікаў».
  Затым яшчэ адзін ліст.
  «І гэта галоўныя рахункі тых кампаній у тыя гады, калі адкрыліся супермаркеты Zakro».
  Джэк працягваў чытаць.
  - Ты бачыш тое, што бачыў я, Джэк?
  Джэк паклаў паперы.
  "Цяжка прапусціць гэта", - сказаў ён.
  «Эдрыян Слоун стварыў кожную асобную кампанію».
  «Хлопец, вядома, абыходзіцца».
  «І кожны пачынае пераварочваць мільёны, калі на месца з'яўляецца Закро».
  «Ці не супадзенне?»
  «Але вось сапраўды цікавая частка, Джэк. Я павінен паглядзець усе стаўкі Слоана. Ён прапануе фіксаваную цану на кожнага».
  «Сэнс?»
  «Ён выконвае працу па дамоўленай цане, што б ні здарылася».
  «Хм. Ён есць што-небудзь празмернае…?»
  «Дакладна. І калі ён можа атрымаць гэта добра ў рамках бюджэту, то ён атрымае вялікі прыбытак».
  «Мне здаецца, што ўсё даволі зразумела», — сказаў Джэк. «Слоан выкарыстаў падстаўныя кампаніі, каб зарабляць грошы на кожнай зборцы Zakro».
  «І ён зарабіў на гэтым кругленькую суму».
  "Пра што - я не ведаю - ён павінен быў заявіць Чэрынгемскай радзе - так?" - сказаў Джэк.
  «Я ўпэўнены. Канфлікт інтарэсаў — вялікі раз!» Яна перавяла дыханне. «Джэк, я думаю, што гэта «дымлівая зброя».»
  - Гэта так, - сказаў Джэк. «Заўважце, не той, якога мы шукалі».
  - Але, можа быць, той, якога хацеў Тоні?
  «Здагадваюся. Я толькі здзіўлены, што ён не сказаў нам, што гэта тое, што ён хацеў з самага пачатку ".
  - Я не думаю, што ён мог бы, Джэк, - сказала Сара. «Для саветніка нядобра прасіць дэтэктываў правесці расследаванне іншых саветнікаў».
  «Калі сказаць так — я разумею».
  «Шкада, што мы не маглі абвінаваціць Еву Вайс у забойстве — я з нецярпеннем чакаў убачыць гэты твар, які есць лімоны...»
  «Як я ўжо казаў раней, я не ўпэўнены, што кампаніі сапраўды здзяйсняюць забойствы».
  «Смерць Сэма была проста няшчасным выпадкам, - сказала Сара.
  - Ах, добра, - сказаў Джэк. «Гэта тое, пра што я пачынаў думаць. Але..."
  «Вы сказалі, што знайшлі штосьці вышэй па рацэ…»
  «Правільна. Сёння днём мы з Рэем адправіліся ў невялікую прагулку на лодцы - і адгадайце, што мы знайшлі? Дакладней, каго мы знайшлі».
  І ён расказаў Сары пра былога асуджанага ў лесе.
  OceanofPDF.com
  12. Агонь у начы
  Джэк ведаў, што гэта сон.
  Тым не менш — так ярка. У сне ён веславаў на маленькай лодцы ўніз па рацэ, але не па Тэмзе, а па Іст-Рыверы ў Нью-Ёрку.
  Потым — у сне — пачуў, як зазваніў яго мабільны.
  Але гэта было па-сапраўднаму.
  Пасля многіх гадоў раптоўных начных званкоў ён дзейнічаў інстынктыўна. Рука пацягнулася, каб запаліць начное святло.
  Хуткая праверка яго наручнага гадзінніка — гадзіна ночы .
  Божа!
  Райлі ўжо падняўся на ложку, разважаючы, што адбываецца. Джэк пагладзіў яго.
  «Усё ў парадку, Райлі. Сядзі».
  Потым ён схапіў трубку, убачыў, што гэта Сара, і слізгануў, каб адказаць.
  «Джэк».
  Яна ніколі не прасіла цябе прачнуцца? Гэта яму падабалася ў ёй.
  «Што здарылася?»
  «Толькі што патэлефанавала Грэйс. Вы ведаеце, што яна жыве каля вакзала? Яна кажа, што ў прамысловай зоне вялікі пажар. Яна бачыць гэта са сваёй кватэры. Будаўнічы двор падняўся».
  Джэк ужо разбіраўся. «Дазвольце адгадаць, дзе Слоун, праўда?»
  «Так».
  «Хто-небудзь пацярпеў?»
  «Наколькі я ведаю, не. Больш рухавікоў з Оксфарда».
  Ён устаў і азірнуўся ў пошуках сваёй вопраткі.
  «Я зараз пайду туды».
  «Забяры мяне?»
  «Вядома. Да сустрэчы праз дваццаць».
  Ён выключыў тэлефон і пачаў апранацца.
  Райлі ўстала на ложку, усхваляваная.
  - Прабач, дружа, - сказаў Джэк. «Я збіраюся. Але вам давядзецца застацца тут. Гэта не будзе прагулкай па парку».
  І ён накіраваўся да камбуза, каб зрабіць сабе хуткую растваральную каву.
  *
  Сара ўбачыла, як маленькі спартыўны аўтамабіль Джэка спыніўся каля яе варот, зашпіліла паліто, выйшла і ціха зачыніла за сабой дзверы.
  Яна заскочыла ў пакой дачкі, каб сказаць, куды яна ідзе. Хлоя прызвычаілася да перыядычных паўночных будзільнікаў дэтэктыва Сары, і яна проста буркнула, перавярнулася і зноў пайшла спаць.
  А потым яна прасунула галаву ў пакой Даніэля. Моцна спіць - не трэба казаць яму, што Хлоя галоўная.
  Сара задрыжала - было так холадна - потым накіравалася ўніз па сцежцы і хутка села ў машыну Джэка.
  Як толькі яна прычапіла пояс, Джэк ад'ехаў, хвост спрайта крыху паслізнуўся па абледзянелай дарозе.
  «Вакзал, а?» - сказаў Джэк.
  «Вакзальная дарога. Міма жылога дома».
  «Я ведаю гэта».
  Праз хвіліну яны былі на Хай-стрыт.
  Сара паглядзела на ўсе неасветленыя калядныя ўпрыгажэнні, якія віселі з аднаго боку вуліцы на другі.
  Чэрынгем быў бязлюдны. У гэты час сцюдзёнай зімовай раніцай ні душы.
  Ехалі моўчкі.
  Мы абодва думаем, што гэта можа азначаць, здагадалася Сара.
  Але калі яны павярнулі да вакзала, яна ўбачыла свячэнне ў небе наперадзе і мігценне сініх агнёў.
  - Выглядае вялікім, - сказаў Джэк.
  Потым ён паказаў на пустую стаянку ля чыгуначнага рукава. «Гэта павінна быць».
  Ён развярнуў машыну на пустой вуліцы, затым вярнуўся на паркоўку і выключыў рухавік.
  Яна заўважала, што ён рабіў гэта раней. Як рытуал. Ці гэта была звычка?
  Гатовы да хуткага ўцёкаў, падумала яна, вылазячы з машыны.
  Ён таксама выйшаў, і яны разам пайшлі па Стэйшн-Роўд да невялікага прамысловага раёна Чэрынгема, міма пажарных і паліцэйскіх машын.
  У цемры ім ніхто не кінуў выкліку, і яны змаглі праскочыць скрозь спешаных пажарных і паліцэйскіх і наблізіцца да агню.
  Яны сціснуліся ў куце насупраць уваходу ў двор Слоуна. Нават там, за дваццаць ярдаў ад варот, Сара адчувала на сваім твары вогненны жар.
  Унутры двара яна бачыла, як моцна гарэў двухпавярховы прычэп і — амаль схаваныя за лютым воблакам полымя і дыму — штабелі будаўнічых матэрыялаў, большая частка якіх ужо гарэла.
  Мяцеліца іскраў ляцела вакол іх. Чорны, горкі дым вывяргаў са штабеля шын.
  Адразу за дваром стаялі тры пажарныя машыны, выцягнутыя лесвіцы. Пажарныя са шлангамі набліжаюцца з усіх бакоў да агню, пырскаючы вялікімі дугамі вады ў бурлівы агонь.
  «Супадзенне?» - сказала Сара. «Пажар — зараз?»
  «Якраз тое, што я думаў».
  «Але хто гэта мог пачаць? Дэманстрантаў?»
  Яна ўбачыла, як ён пацiснуў плячыма.
  «Магчыма, — сказаў ён. «Як сказаў Тоні, многія людзі выкарыстоўваюць такія рэчы, каб звесці старыя рахункі».
  Сара глядзела на агонь.
  Яна і Джэк вырашылі не турбаваць Тоні сваімі адкрыццямі мінулай ноччу - і планавалі раніцай аднесці ўсе доказы ў яго кабінет.
  Але ці падзеі ўжо зрабілі гэты візіт лішнім?
  «Калі ласка, табе трэба будзе вярнуцца...»
  Сара павярнулася.
  Пажарны, са знятай дыхальнай маскай з пачарнелага твару, хутка набліжаўся, шырока раскінуўшы рукі ў сваёй грувасткай форме, гатовы рушыць іх абодвух далей.
  Яна пазнала ў ім аднаго з маладой каманды з мясцовай станцыі — Гэры.
  Пажарных было шмат - і Гэры дапамагаў Джэку і Сары раней.
  Неафіцыйна.
  - Гэры, - сказала яна.
  «Сара. Джэк. Што вы двое тут робіце?» — сказаў пажарнік. «Слухай, увесь гэты раён небяспечны. Там ёсць газавыя балончыкі; можа згаснуць. Я не ведаю, што вы задумалі, але вы не можаце зрабіць гэта тут».
  Ён хутка павёў іх назад да Стэйшн-Роўд, правёўшы міма паліцыі і больш высокапастаўленага пажарнага экіпажа.
  «Я спадзяюся, што Гэры ніхто не параніў», - сказаў Джэк.
  «Шчасце, што здарылася ў гэты час ночы — увесь маёнтак пусты», — сказаў Гэры.
  «Вы лічыце, што гэта было выпадкова?» - сказала Сара.
  «Не мне сказаць. Каманда будзе праводзіць расследаванне».
  «Няўжо бос яшчэ не выйшаў?» - сказаў Джэк.
  Сара ўбачыла, як Гэры спыніўся і ўважліва паглядзеў на іх абодвух.
  «Пачакай хвілінку», — сказаў ён. «Усе пытанні. Вы ў справе?»
  «Штосьці накшталт гэтага», - сказала Сара.
  Яна назірала, як ён узважвае, што ён збіраецца сказаць далей.
  «Вядома. Містэр Слоун проста даваў нам спіс усіх гаручых рэчываў. Дзе глядзець наш крок. Не надта шчаслівы».
  «Хто б быў».
  «Ледзь толькі мы выцягнулі шлангі, як ён з'явіўся. Ён прыляцеў за той кут на сваёй вялікай машыне. Выскоквае, лаецца, лаецца на ўвесь цэх. Нам прыйшлося перанесці яго назад - думалі, што ён збіраецца ляжаць у нас, мы зрабілі ".
  - Нельга вінаваціць хлопца, - сказаў Джэк. «Бачачы, як гарыць ягонае месца».
  - Вядома, - сказаў Гэры. «Многія людзі бачаць сваё месца ў полымі — яны яго губляюць, ці не так? Але бачыце, вось у чым справа. Слоун нават не рабіў выгляду, што гэта быў няшчасны выпадак».
  Сара чакала - яна злавіла позірк Джэка, святло ад полымя нават тут мігцела на яго твары.
  «Што ён сказаў, Гэры?» - сказаў Джэк.
  «Схапіў майго начальніка — насамрэч схапіў яго — і прама спытаў — цытата — ты злавіў сволачы? Дзе ён?»
  «Яго не здзівіў агонь?» - сказаў Джэк.
  "Амаль як ён гэтага чакаў", - сказаў Гэры.
  «І што здарылася потым?» - сказала Сара.
  «Ён сказаў, што збіраецца знайсці сволач - і заб'е яго».
  «Без імя?» - сказала Сара.
  Потым Сара ўбачыла рух злева, на паркоўцы каля ўчастка.
  «Пачакай. Хіба гэта не Слоун?»
  Яна паказала на лот, і Слоун, бегучы, падхопліваючы агністы бляск, накіроўваўся да вялікай чорнай машыны. «Джэк, ты бачыш…»
  «Гэта Слоун? Што ён робіць?»
  Потым - калі яны назіралі - Слоун сеў у машыну, хутка даў задні ход, пасылаючы воблака бруду і жвіру ляцець назад.
  Яна павярнулася да Джэка. «Ён… сыходзіць?»
  Джэк кіўнуў. «І куды б ён ні збіраўся — пакінуць гэта — гэта павінна быць важна. Давай!»
  Сара кіўнула Гэры, а пажарны глядзеў то на машыну Слоуна, то вар'яцка імчаўся, то назад на яе і Джэка, спяшаючыся да свайго Спрайта.
  - Поспехаў, - сказаў Гэры, павярнуўся і накіраваўся да агню.
  Сара пабегла не адставаць ад Джэка, накіравалася назад да машыны, ускокваючы ў машыну як мага хутчэй. Яна таксама хутка залезла.
  Думаючы: я разгублены, як Гэры!
  «Рамень бяспекі прышпілены?» - сказаў Джэк, запускаючы матор.
  Яна кіўнула.
  Джэк крутануў руль, і «Спрайт» з грукатам панёсся па дарозе ў Чэрынгем.
  OceanofPDF.com
  13. Ясна, як гразь
  Джэк ехаў як мага хутчэй.
  Настолькі, што Сара працягнула руку і дакранулася да яго запясця.
  «Джэк — даволі хуткі. Чаму мы гонімся за Слоун?»
  Потым Джэк зрабіў нешта, безумоўна, нетыповае; ён ударыў па рулі і паківаў галавой.
  Ён павярнуўся да яе.
  «Таму што... нам лепш бачыць, куды ён ідзе. Яго здзелка ў Закро ідзе на поўдзень? Цяпер гэты агонь?» Джэк перавёў дыханне. "Усё можа здарыцца - і ён упэўнены, што чорт вазьмі кудысьці хутка едзе".
  Некалькімі гадзінамі раней яны лічылі, што гэта «справа» зусім не справа. Нічога, акрамя тупікоў.
  Цяпер гэтая начная пагоня?
  «Мне чагосьці не хапае, — падумала Сара.
  Вялікі час.
  «Я не сачу…» сказала яна.
  «Слухай, я не ведаю, чым цяпер займаецца Слоун. Але я нешта прапусціў. Сувязь. А вы... ну, вы даведаліся ўсю гэтую інфармацыю, пра Слоана, пра Закро. Важныя рэчы. І я проста два і два не склаў».
  «І Слоун збіраецца...?»
  «Мы вось-вось даведаемся».
  Джэк зрабіў круты паварот, зноў хутка, вузкая дарога пустэльная ў гэты час ночы. Але Сара ўсё яшчэ адчувала, што яе жывот сцягваецца.
  Яны моцна адставалі ад чароўнага чорнага аўтамабіля, які імчаўся па звілістых дарогах уніз да ракі, але Сара магла бачыць яго бліскучыя заднія ліхтары, якія прабягалі наперадзе ў цемры.
  Сара павярнулася да яго. Змрочная дарога цягнулася напрасткі, у бок Інглстанскай царквы, і камяністы завулак...
  Паварот, злева сярэднявечны касцёл.
  На ферму Сэма Льюіса?
  Чаму там?
  Яна вельмі спадзявалася, што Джэк не паедзе па гэтай роўнай дарозе так хутка. Камяні і каляіны разарвуць яго Спрайт.
  - Ён едзе на ферму, - павольна прамовіла яна гэтыя словы. «Чаму там?»
  Джэк павярнуўся і паглядзеў на яе. «Можна зрабіць шмат здагадак, Сара. Але я ўпэўнены, што мы хутка даведаемся пра гэта».
  «Ці меў Слоан нешта агульнае з Сэмам Льюісам? Яго смерць... яго забойства?»
  Нейкі момант Джэк сядзеў ціха, арыентуючыся па выбоістай дарозе.
  «Не ведаю. Але на коне было больш за ўсё».
  Джэк павярнуў «Спрайт» на дарогу да фермы.
  Калі ён меў рацыю, адказы чакалі наперадзе, падумала Сара.
  Але, магчыма, больш, чым проста адказы ...
  *
  Пасля няроўнай паездкі на ферму Джэк націснуў на тармазы, і Сары прыйшлося пацягнуцца да прыборнай панэлі, так раптоўна спынілася. Спрайт праскочыў на некалькі футаў у брудзе.
  І ў святле фар яна ўбачыла Слоана з іншым мужчынам, абодва проста ў хляве.
  Худы чалавек — цяпер яна зразумела, чалавек, які імчаўся за Слоунам на Хай-стрыт.
  "Джоэл?" - сказала яна.
  - Так, - сказаў Джэк. «Гэта ён».
  «Але чаму?»
  Але Джэк ужо адчыніў дзверы і выйшаў з машыны.
  Сара рушыла ўслед.
  Папярэджаная аб гразі, яна праігнаравала гэта, калі яе красоўкі апусціліся да шчыкалатак, як толькі яна выйшла.
  І гразь толькі паглыблялася, калі яна спяшалася не адставаць ад Джэка.
  Яна ўбачыла, што Слоун, які толькі скоса зірнуў на іх, трымаў Джоэла за каўнер, а запырсканае зімовае паліто хударлявага чалавека моцна сціскаў на шыі.
  Слоан кідаў яго, нібы марыянетку.
  А потым, усяго ў некалькіх футах ад сябе, Слоун, усё яшчэ трымаючы ў адной руцэ бразготкага Джоэла, стукнуў кулаком па твары хударлявага чалавека.
  Раз — потым яшчэ, і яшчэ.
  Трэці ўдар такой сілы, што ён вырваў Джоэла з шыі Слоуна, адкінуўшы яго назад у груду гразі, якая, здавалася, праглынула яго цалкам.
  І тады Джэк гучна і з сілай, якую Сара ніколі не чула, сказаў: «Гэтага хопіць, Слоун!»
  Слоун, стоячы над скурчаным Джоэлам, які яшчэ не паспрабаваў падняцца на ногі, павярнуўся да Джэка і сказаў словы, якія, як ведала Сара, зусім не спадабаюцца.
  «Хопіць? Хто , чорт вазьмі, кажа ?»
  *
  Джэк стаяў усяго ў некалькіх футах ад Джоэла і Слоана.
  Ён чуў рохканне вепрукоў на заднім плане, відавочна ўсхваляваныя рыкам Слоуна, лямантам Джоэла. Магчыма, адчуваючы гвалт.
  Магчыма, нават адчуўшы пах крыві, які выклікаў ўдар Слоуна па твары Джоэла.
  «Адступіся, Слоун. Цяпер».
  І ў гэты момант, нібы адчуўшы магчымасць, Джэк убачыў, як Джоэл націснуў на гразь рукамі, расставіўшы ногі, і пачаў падымацца з кучы гразі, як нейкая пачвара.
  Джэк ведаў, што ўся ўвага Слоана прыкавана да яго.
  Я больш не малады паліцэйскі, гоняюся за дрэннымі хлопцамі, іду з імі на ногі. Гэта было даволі шмат гадоў таму, падумаў Джэк, аглядаючы чалавека перад сабой.
  А Слоун — ён быў вялізным чалавекам, з целам, якое некаторыя маглі падумаць — няправільна — было тоўстым, у той час як насамрэч гэта былі шчыльна набітыя мускулы, адточаныя гадамі будавання, прасоўвання да офіса, ва ўласнасць, але усё яшчэ трымаючы падцягнутым, падцягнутым.
  Абодва сціснулі кулакі, калі Слоан зрабіў крок да Джэка.
  Джоэл нарэшце ўстаў, а потым стаяў, як брудная істота, не ўцякаючы.
  Гэта было цікава.
  Чаму ён не збег?
  «Вы зрабілі яму дастаткова».
  Яшчэ крок, і Слоун апынуўся ў некалькіх цалях ад твару Джэка.
  «Ах так? Вы маеце на ўвазе, што зрабілі дастаткова з гэтым дурным лыпам?»
  Адзін кулак разгарнуўся, і Слоун накіраваў палец на Джоэла.
  «Ён забіў свайго брата, дурня. І думаю, што я заплачу яму за гэта — заплачу яму за забойства! А калі я не зрабіў? Падпаліце мой будынак».
  Фары ззаду Джэка азначалі, што ён добра бачыў Слоуна і, нягледзячы на гразь, Джоэла таксама, у той час як ён заставаўся для іх цёмным ценем.
  Затым Джоэл пачаў рэзка трэсці галавой наперад і назад, усё больш з кожным словам Слоана.
  «Не, не, я не падпальваў. Кляніся богам . Напэўна, гэта былі пратэстоўцы».
  Словы больш падобныя на ўсхліпы.
  Слоун напаўпавярнуўся да яго. «А твой памерлы брат?»
  Больш моцныя дрыжыкі. «Вы сказалі… сказалі, што… калі б я мог прымусіць яго прыняць здзелку, зрабіць што-небудзь, каб здзелка адбылася, я быў бы багатым».
  «Чортавы дурань».
  «Я… я не хацеў, каб яго забілі. Думаў, што Геракл зробіць яму балюча, і ўсё, а я, я...
  Джоэл павярнуўся да загона, дзе кабаны хорам рохкалі, гучныя гукі, нібы рэагуючы на яго прызнанне.
  «Вы падпалілі гэты агонь. Ты забіў свайго брата, дурны, крывавы...
  З кожным словам Джоэл дрыжаў усё мацней.
  Джэк зірнуў на Сару, якая стаяла побач з ім, чуючы ўсё гэта.
  І ў гэтым позірку Джэк не заўважыў, як Слоун зноў схапіў Джоэла - усяго ў некалькіх футах ад яго - тузануў яго бліжэй, а потым накіраваў яшчэ адзін кулак у твар худога чалавека, які паківаў галавой, усхліпваючы.
  Тады Джэк працягнуў руку і схапіў Слоана за запясце, спыніўшы ўдар у паветры.
  *
  Сара назірала. І пакуль яна глядзела, яна дастала тэлефон.
  Спрабую зразумець, што тут адбываецца.
  Слоун даў абяцанні Джоэлу. Джоэл хоча нашкодзіць брату. Можа, адправіць яго ў шпіталь.
  І ўсё ідзе не так.
  Фатальна няправільна.
  Але потым яе думкі былі перапынены, калі Слоун працягнуў другую руку і схапіў Джэка гэтак жа, як ён схапіў Джоэла, моцна сціснуўшы каўнер яго зімовай паркі, у той час як той страсянуў руку Джэка, якая трымала яго запясце.
  І Сара назірала за тым, што адбылося далей, нібы на сцэне, асветленай фарамі Спрайта, калі кулак Слоуна ляцеў да Джэка.
  Тады яна ўбачыла, як правае перадплечча Джэка паднялося і пагрозлівы кулак Слоана бескарысна адляцеў у бок.
  А потым — амаль занадта хутка, каб злавіць — яна ўбачыла, як левае перадплечча Джэка зрабіла тое ж самае, разарваўшы хватку Слоана за каўнер Джэка.
  Цяпер, развёўшы рукі Слоана ў бакі, Джэк хутка накіраваў свой правы кулак у сярэдзіну мужчыны.
  Гук, які ён выдаў — нечаканы ўдар — быў масіўным рывком паветра, які быў чутны нават па-над буркатаннем кабана.
  І тады Слоун, задыхаючыся, пахіснуўся, калі Джэк накіраваў яшчэ адзін кулак у тое самае месца.
  Ён дакладна ведае сваю справу, падумала Сара.
  Другі ўдар не толькі зрабіў немагчымымі намаганні Слоуна дыхаць, але і адкінуў яго назад у гразь, дзе Сара ўбачыла, як яго вялікае цела пасылае вялікія кавалкі бруду ў бок.
  Здавалася, сцэна скончана.
  Сара ведала, што ёй рабіць, і набрала нумар Алана Рывера на сваім тэлефоне. Хуткія словы.
  «Алан. Мы на ферме Люіса. Лепш прыходзь хутчэй».
  Гэты беспарадак - ва ўсіх адносінах - цяпер будзе справай паліцыі.
  Але потым яна ўбачыла, як Джоэл ускараскаўся, як шкілет.
  Што цяпер, падумала яна?
  Менавіта тады яна назірала, як Джоэл імчаўся да цёмнага правага кута загона для кабаноў. Фары ўбачылі, як ён кінуў зашчапку, а потым пачаў рассоўваць вароты.
  У адказ на яго намаганні гучнае бурчанне.
  Ён збіраецца вызваліць Геракла!
  Можа быць, каб напасці на Слоана, ці на Джэка, ці на якую-небудзь вар'яцкую думку, якая была ў яго ў галаве.
  Мужчына зусім запанікаваў.
  Сара вырвала свае красоўкі з гразі і пабегла, як магла, туды, дзе Джоэл рассоўваў вароты.
  І падумала, за капейкі... , як яна яго ўшчэнт набіла.
  Вага Джоэла не адпавядаў снасці, ён адляцеў у бок. Сара павярнулася, каб падняцца, і тварам да морды сутыкнулася з Гераклам.
  Ля варот, усяго ў некалькіх цалях ад іх, выгнутыя біўні так блізка, яго дыханне стварала дымны іней.
  І яна з грукатам зачыніла напаўрасчыненыя вароты.
  Адкінуў клямку.
  А калі яна павярнулася, то ўбачыла Джэка, які стаяў над Слоунам.
  Але гледзячы на яе.
  «Цяпер гэта была снасць,» сказаў ён.
  І нават нягледзячы на тое, што Джэк быў асветлены ззаду, яна ведала - калі святло фар было на яго твары - што нават пасля моцнага ўдару Слоуна, ён зноў будзе шырока ўсміхацца.
  Яна ўсміхнулася ў адказ.
  Знаходзячыся ўдалечыні, яна ўбачыла вірлівыя рознакаляровыя агні паліцэйскай машыны, якая рухалася да фермы.
  OceanofPDF.com
  14. Другое галасаванне
  Сара агледзела сельскую ратушу.
  Усе гульцы з папярэдняга пасяджэння савета па праекце Zakro былі ў пакоі — без Слоуна, вядома — і зала зноў была набіта.
  Але сёння вечарам крыкаў не было; гнеўныя плакаты зніклі.
  Усе ведалі, што цяпер будзе.
  І — па большай частцы — усе, напэўна, думалі, што гэта добра.
  Тоні Стэндыш — новы кіраўнік парафіяльнай рады (вядома, нягледзячы на яго пярэчанні) мякка стукнуў малатком па стале.
  Сара паглядзела на Джэка.
  Гэта быў канец доўгага працэсу.
  І расследаванне, якое, здавалася, ні да чаго не прывядзе.
  Хлоя сядзела побач з шырока расплюшчанымі вачыма і шырокай усмешкай. Сара сціснула руку дачкі.
  Сара магла зірнуць міма Джэка на першы шэраг, дзе з прамой спіной сядзела Ева Вайс. Яе вочы спыніліся на Тоні.
  Адзіная прычына, па якой яна была тут, верагодна, таму, што яе карпаратыўныя наглядчыкі сказалі, што яна павінна .
  Гэты беспарадак, вядома, быў часткова яе рукой.
  Яны б не дазволілі ёй проста збегчы з горада.
  «Цяпер я стаўлю прапанову на галасаванне ў Савет: у тым ліку, каб Савет ухваліў заяўку Zakro Corporation на будаўніцтва супермаркета на Інглстан-Медоўз».
  У пакоі стала яшчэ цішэй.
  Тоні паглядзеў прама на Сару. Не для таго, каб быць у цэнтры ўвагі - яго трэба было пераканаць нават стаць членам рады, цяпер вось ён павінен быў узначаліць гэтае гістарычнае галасаванне.
  «Ці будуць тыя ў савеце, якія падтрымліваюць гэтую прапанову, падняць правую руку і сказаць «так».»
  Больш ніякіх хуткіх тайных галасаванняў.
  Сара - як і астатнія прысутныя - чакала.
  Ніводная рука не паднялася.
  Хаця яна ўбачыла, як адзін з членаў варочаўся на сваім месцы, яго твар выглядаў незадаволеным.
  Тоні пачакаў хвіліну.
  «А цяпер усе, хто выступае супраць прапановы, падымуць правую руку і скажуць «не»?»
  І не зусім дружна, але тым не менш падымаючыся, падняліся рукі ўсіх членаў рады, за імі пачулася «не», некаторыя замармыталі, некаторыя закрычалі.
  І ледзь паспелі гэтыя «нет» вымавіць, як уся зала выбухнула авацыямі і апладысментамі.
  Усё скончылася.
  Zakro не пакіне свой велізарны след на Чэрынгеме.
  Джэк пляснуў у ладкі, а потым — магчыма, забыўшыся, што гэта ўсё ж Англія — яна ўбачыла, як ён прыклаў два пальцы да вуснаў і свіснуў.
  Але гэты гук, праўда, дзёрзкі, здаваўся нейкім прыдатным для гэтага вялікага моманту.
  *
  Сара вывела Хлою, Джэк ззаду… калі яна павярнулася і ўбачыла Тоні, які спяшаўся за імі.
  «Джэк, Сара, мне цікава ... адсвяткаваць, і ўсё. Хочаш заскочыць да мяне на хуткую святочную шклянку портвейну?»
  Сара паглядзела на Джэка.
  Было б добра… але ў яе была Хлоя, і…
  - З задавальненнем, Тоні, - сказала яна. - Але мне лепш за ўсё прыцягнуць Хлою сюды...
  Але Хлоя, усё яшчэ ўсміхаючыся ад гэтай перамогі, якая так шмат для яе значыла, рухалася перад маці.
  «Мама, ты можаш падкінуць мяне. Ідзі святкуй. Вы двое, што вы зрабілі. Вы гэта заслужылі».
  І Сара кіўнула, яшчэ раз удзячная за тое, наколькі выдатная дачка ў яе была.
  Затым павярнуўся да Джэка:
  "Я за гэта", - сказаў ён.
  - сказаў Тоні. «Разлічаны! Да сустрэчы праз дзесяць».
  Потым Тоні павярнуўся да іншых вяскоўцаў, большасць з якіх падала рукі ў віншаванні.
  Яму можа не падабацца цэнтр увагі, падумала Сара, але цэнтр увагі яму падабаецца.
  *
  Тоні наліў Сары больш портвейну, потым Джэку.
  Джэк падняў скошанае шкло так, каб яно было асветлена бурлівым агнём у каміне ў гасцінай Тоні.
  Яна ніколі не была тут, але дом быў такім ідэальным «Тоні». Смачна, цёпла. З крэсламі, дыванамі, усё гаворыць пра ўзрост і якасць.
  І клас.
  "Гэта, - сказаў Джэк, - вельмі смачна".
  "Ідэальна", сказала Сара.
  Так і было, дваццацігадовы портвейн гладкі, шаўкавісты. Сапраўднае задавальненне.
  Тым часам Тоні паставіў графін і дырыжыраваў музыцы, якая гучала з дынамікаў. Не так гучна, каб ён не мог гаварыць.
  « Бо дзіця нарадзілася нам, Сын дадзены нам...»
  І, падхоплены момантам, увайшоў Джэк, яго голас крыху ніжэйшы за голас Тоні, паўтараючы ў гармоніі тэкст шэдэўра Гендэля.
  На імгненне - Сара проста атрымлівала асалоду ад портвейна, пакуль двое мужчын працягвалі.
  Тоні спыніўся.
  «Так прыгожа».
  «Гэта так, Тоні», - сказала яна.
  Але тут Тоні паставіў крыштальны келіх.
  «Джэк, Сара, мне было цікава некалькі рэчаў. З гэтым бізнесам у Слоуне...»
  «Усяго некалькі?» - ухмыляючыся, сказаў Джэк.
  Тоні таксама ўсміхнуўся. «Я маю на ўвазе, адкуль ты ведаў, што ён накіруецца на ферму Льюіса?»
  Сару гэта таксама зацікавіла - хоць яна прызвычаілася да раптоўных выбухаў праніклівасці Джэка, часта заснаваных на яго інстынкце.
  Джэк кіўнуў. «Ну, не цяжка. Так як я адчуваў, што нешта прапусціў. Пазней я сутыкнуўся з Макьюэнам — наконт ягоных ботаў з усёй гэтай свіной брудам. Аказалася, ён пайшоў на ферму і ўбачыў, як нехта ў вялікай шыкоўнай машыне кідаецца разам з Джоэлам ... Я проста падумаў, што, магчыма, нехта камусьці вінен».
  Ён перавёў дыханне.
  «Я нічога пра гэта не думаў... то бок аднойчы адчуў, што Макьюэн не мае да гэтага дачынення».
  Джэк паглядзеў прама на Тоні.
  «Але калі Слоун вырваўся з агню, як чалавек на місіі, быццам ён ведаў, хто хацеў бы зрабіць гэта з ім, мы павінны былі ісці за ім».
  Тоні кіўнуў. «Я бачу».
  «І, вядома, Сара даведалася ўсё пра тое, як працуе Слоун. Што ён будзе адчайна спрабаваць падкупіць братоў Льюіс або ціснуць на іх...»
  «Але тады, - сказала Сара, - ён не сутыкаўся з такім чалавекам, як Сэм Льюіс».
  «Або нехта накшталт Джоэла, які памылкова ўспрыняў бы яго словы, хто так адчайна хацеў бы атрымаць гэтыя грошы, што хацеў бы пакрыўдзіць свайго брата».
  Тоні нахмурыўся. - Значыць, вы не думаеце, што Джоэл хацеў забіць Сэма?
  Джэк вагаўся.
  «Не мне сказаць. У яго будзе свой дзень у судзе. Але я думаю, што ён думаў, што адправіць брата ў бальніцу. Што Геракл заб'е яго... я думаю, я не думаю, што ён планаваў гэта.
  Тоні кіўнуў, потым павярнуўся да Сары. - І, дарэчы, Сара, я чуў, што ты зрабіла дзіўную рэч, не даўшы гэтаму зверу выбрацца і нанесці шкоду Слоану...
  «Або Джэк», - сказала яна. «Каштаваў мне паліто і пару джынсаў, якія, як я думаю, немагчыма ачысціць ад бруду. Але для Джэка ўсё варта таго».
  Словы — яна зразумела — толькі што выскачылі.
  Потым Тоні пляснуў у ладкі.
  «Падаць яшчэ каго-небудзь?» Ён хутка напоўніў маленькія шклянкі. «Тост».
  Тоні падняў шклянку.
  - У Чэрынгем, - хутка сказаў Джэк.
  І Сара назірала, як Тоні ўсміхаецца, кіўнуўшы: «Так, Чэрынгему. І сёння вечарам таксама двум людзям, якія дапамаглі захаваць вёску, якую мы ўсе любім. Тост за вас дваіх, Джэк. Сара».
  Сара паглядзела на свайго сябра і партнёра.
  Тост за іх дваіх?
  Магчыма... занадта шмат.
  Але пад цудоўную музыку, агонь яшчэ гарэў, іх добры сябар Тоні трымаў у паветры свой келіх, усе яны грукацелі разам.
  «І добрым сябрам», — дадала яна.
  Калі яна паглядзела на Джэка, яна заўважыла - толькі на самы хуткі момант - што вочы Джэка адвялі вочы.
  На дыстанцыю.
  Аб чымсьці думаць.
  На той самы момант — не тут.
  Але потым, яго вочы адвярнуліся, усмешка вярнулася.
  І ўсе разам адпілі святочны глыток.
  КАНЕЦ
  OceanofPDF.com
  Наступны зборнік — Эпізоды 22—24
  
  Песня ніколі не памірае.
  Калі Алекс Кінг, лідар легендарнай рок-групы 90-х Lizard, ладзіць вечарыну, каб сабраць гурт разам, усплываюць старыя крыўды. На досвітку Алекс знойдзены плаваючым у басейне свайго асабняка ў Чэрынгеме.
  На думку паліцыі, гэта ДТЗ з ужываннем наркотыкаў. Але калі ў справу ўцягваюцца Джэк і Сара, яны хутка выяўляюць, што песня можа ніколі не памерці — чалавек, які яе напісаў, мог быць забіты.
  Дрэнная хлусня.
  Калі таленавіты малады мастак Джош Эндрус знікае без вестак пасля халочніцкай свавольства ў гольф-клубе Чэрынгема, нявеста ў адчаі просіць Джэка і Сару знайсці яго. Здаецца, ён астыў, бо да вяселля засталіся лічаныя дні. Але Джош не такі, якім ён здаецца... І неўзабаве падазрэнне падае на сам гольф-клуб. Ці можна знайсці Джоша, перш чым ён возьме правасуддзе ў свае рукі?
  Смерць у сям'і
  Калі хісткі Гары Плат звальваецца з лесвіцы ў смяротным падзенні, гэта выглядае як няшчасны выпадак. Але калі адвакат Тоні Стэндыш сустракае бенефіцыяраў і выяўляе велізарныя памеры маёнтка, у яго ўзнікаюць падазрэнні. Джэка і Сару просяць правесці расследаванне і выявіць, што ўсё не так, як здаецца, калі справа даходзіць да сем'яў - не тады, калі замешаны грошы і сакрэты.
  Cherringham — зборнік утульных крымінальных серыялаў, серыя 22—24
  , Мэцью Кастэла і Ніл Рычардс
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"