Костелло Мэтью : другие произведения.

Cherringham: A Cozy Crime Series Compilation (Cherringham, #16-18)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  
  Cherringham: A Cozy Crime Series Compilation (Cherringham, #16-18) Метью Костелло
  
  
  Черрінгем — затишний кримінальний серіал
  «Черрінгем — затишний кримінальний серіал» — серіал, що складається з самодостатніх історій. Щомісяця виходить новий епізод. Серія видається англійською та німецькою мовами та доступна лише у формі електронної книги.
  
  Автори
  Меттью Костелло (живе в США) є автором низки успішних романів, зокрема «Канікули » (2011), «Дім» (2014) та «Під тихими водами » (1989), який був екранізований Lionsgate як великий кінофільм. Він писав для The Disney Channel, BBC, SyFy, а також розробив десятки ігор-бестселерів, у тому числі визнані критиками The 7th Guest , Doom 3 , Rage та Pirates of the Caribbean .
  Ніл Річардс працював продюсером і сценаристом на телебаченні та в кіно, створював сценарії для BBC, Disney і Channel 4 і отримав численні номінації на премію Bafta. Він також написав сценарій та розповідь для понад 20 відеоігор, у тому числі «Код да Вінчі» та «Зоряний корабель Титанік» , написаних у співавторстві з Дугласом Адамсом, і консультує з усього світу щодо цифрового оповідання.
  Його письменницьке партнерство з Меттом Костелло з Нью-Йорка сягає кінця 90-х, і вони разом написали багато годин телевізійних фільмів. «Черрінгем» — їхній перший кримінальний роман у співавторстві.
  
  Головні герої
  Джек Бреннан — колишній детектив відділу вбивств NYPD, який втратив дружину два роки тому. Будучи на пенсії, він хоче лише спокою і тиші. Саме це він і сподівається знайти в тихому містечку Черрінгем, Великобританія. Живучи на катері, він насолоджується самотністю. Але незабаром він виявляє, що чогось не вистачає — проблеми розкриття злочинів. Дивно, але Черрінгем може допомогти йому в цьому.
  Сара Едвардс — веб-дизайнер, яка жила в Лондоні з чоловіком і двома дітьми. Три роки тому він втік зі своїм сексуальним американським босом, і світ Сари розвалився. Зі своїми дітьми вона повернулася до рідного містечка, спокійного Черрінгема. Але атмосфера маленького містечка знову вбиває її — нічого не відбувається. Принаймні, так вона думає, поки в її життя не входить Джек і не змінює його на краще чи на гірше...
  OceanofPDF.com
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНА ЗБІРКА КРИМІНАЛЬНИХ
  СЕРІАЛІВ
  
  Епізод 16—18
  
  OceanofPDF.com
  »be« від BASTEI ENTERTAINMENT
  Цифрове оригінальне видання
  «be» від Bastei Entertainment є відбитком компанії Bastei Lübbe AG
  Авторське право No 2016/2017 Bastei Lübbe AG, Schanzenstraße 6-20, 51063 Кельн, Німеччина
  Автори Метью Костелло та Ніл Річардс
  Під редакцією Шона Сініко
  Редактор проекту: Лорі Гербер, Кетрін Куммер
  Ілюстрація обкладинки No shutterstock: Buslik | Бастіан Кініц | Стів Хіп
  Дизайн обкладинки: Jeannine Schmelzer
  Виробництво електронних книг: Urban SatzKonzept , Дюссельдорф
  ISBN 978-3-7325-2127-2
  www.be-ebooks.com
  Твіттер: @be_ebooks_com
  OceanofPDF.com
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СЕРІАЛ
  
  Остання загадка
  
  OceanofPDF.com
  1. Мат
  Бррр… подумав Майкл Едвардс, вийшовши зі свого маєтку BMW і почав підніматися сходами до елегантного таунхаусу свого хорошого друга Квентіна Ендрюса — одного з п’яти, які складали Cherringham Crescent.
  Будинок із класичним входом, обрамленим двома білими колонами, здавався більш придатним для ексклюзивної вулиці в Голланд-парку, ніж для тихого села Черрінгем.
  Але для тих, хто був заможним і не хотів жити в розгалуженій сільській місцевості, серед пагорбів і звивистої Темзи, будинки на Півмісяці були ідеальною альтернативою.
  І Майклу сподобалося це місце.
  Коли він приходив на свою щотижневу партію в шахи з Квентіном, яку грали на ретельно відібраному односолодовому пиві, у нього завжди здавалося, що він — насправді — повернувся до Лондона.
  Як би сильно він не любив село, частково він сумував за пульсом і хвилюванням цього великого міста.
  Відома цитата Семюеля Джонсона... така влучна: коли людина втомилася від Лондона, вона втомилася від життя.
  Тепер, швидко повечерявши з дружиною, він постукав у двері, а потім подзвонив.
  Він знав, що Квентіну подобаються ці щотижневі зустрічі так само, як і йому.
  Справа була не лише в шахах — хоча вони мали кілька епічних битв на шістдесяти чотирьох полях.
  Ні, це була розмова. Майкл любив обговорювати політику, зовнішню політику та світові справи зі своїм другом. Хоча Квентін, очевидно, мав певне державне минуле — яке він, здавалося, ніколи не цікавився розкривати — і сам Майкл прожив життя в службах, вони, як правило, обговорювали речі у, ну, більш високому масштабі.
  Виникнення нових африканських економік. Проблема утримання армії в жахливій економіці. Америка та її роль у світі завжди була улюбленою темою. Якби велика наддержава заблукала, чи змогла б вона знайти його знову?
  Це — і гра, і односолодові напої зробили вечір справді насиченим.
  Але тепер, стоячи біля дверей, такий рішуче прохолодний — зсередини все ще не було відповіді.
  Він знову подзвонив у дзвінок, почувши, як він дзвонить у георгіанському будинку. Потім, одягнувши рукавички, Майкл різко постукав у двері.
  Його дихання змусило його клубочитися хмарами, наче він потребував нагадування про те, яким холодним був цей пізній лютневий вечір.
  «Давай , Квентіне», — сказав він нікому. «Відчиніть кляті двері».
  Ще — нічого.
  Майкл відвів погляд. Чи повинен він дістати свій телефон, дати людині подзвонити? Чи він задрімав після власної тихої вечері?
  Швидко — і незграбно своїми замерзлими пальцями — Майкл вийняв свій мобільний, пристрій, який, очевидно, робив усе, крім приготування чаю.
  Майкл пам’ятав часи, коли телефон був лише телефоном.
  Йому довелося стягнути рукавичку, щоб отримати доступ до списку «контактів», знайти ім’я та натиснути «виклик».
  Тоді — до самого вуха, щоб слухати, готовий дорікнути своєму другу за те, що він залишив його тут, біля входу, заморозивши його…
  Але він просто дзвонив, дзвонив… і після семи дзвінків пішов на автовідповідач.
  Майкл не залишив повідомлення.
  Ні, тому що після дзвінка в двері та стуку — а тепер і дзвінка — залишилася лише тиша, він раптом занепокоївся за свого старого друга.
  Він схопив дверну ручку, очікуючи, що двері зачиняться, але з деяким подивом відчув, як вони відчиняються.
  «Це дивно, — подумав Майкл.
  І він увійшов із холоду.
  *
  Як тільки він перетнув вхід, швидко зачинивши за собою двері, він голосно вигукнув: «Квентін. де ти в біса? Втратив слух, чувак?»
  Майкл зняв своє пальто кольору верблюда, поклав його на елегантне крісло в коридорі, одягнувши на нього рукавички з телячої шкіри.
  "Квентін?" — сказав він знову.
  Хоча там було тихо, світло горіло.
  І хоча Майкл не мав уявлення, де Квентін і що могло статися, тепер він почувався ще більше стурбованим і збентеженим.
  Він подивився ліворуч, у вітальню, де на власному столику з ніжками стояли старовинні шахи з двома зручними кріслами з боків для учасників бойових дій.
  Все готово до вечора.
  Хоча кімната була порожня.
  Він рушив до сходів, знову вигукуючи ім’я свого друга…
  « Квентін? »
  Він піднявся сходами, які плавно вигиналися, наближаючись до першого поверху, повз маленьку галерею військових картин Квентіна. Трафальгар, Ватерлоо, імпресіоністичний малюнок окопів і купа нещасних хлопців, які збираються перелізти через вершину, щоб зіткнутися з брязкаючими кулеметами.
  Майкл повільно ступав сходами, тримаючи руку на полірованому дерев’яному поручні, повільний крок за повільним кроком.
  Він відчув сухість у роті, його серце прискорювалося, незважаючи на те, як повільно він робив ці кроки до сходу на верхній поверх.
  Три спальні тут… він знав з екскурсії, яку колись проводив Квентін, а його друг сміявся над самою думкою, що він коли-небудь матиме гостя, який зупиниться в цих додаткових кімнатах.
  Окрім їхніх щотижневих зустрічей, Квентін здавався самотньою людиною, і, на щастя,…
  Майкл знову назвав своє ім’я, хоч тепер це здавалося безглуздим.
  Він пішов ліворуч, перетинаючи багату килимову доріжку з плюшевим ворсом, справжнім персом, що тягнувся від одного краю майданчика до іншого.
  Поки він не дійшов до головної спальні — двері відчинені, світло всередині.
  Невелика пауза — перед тим, як Майкл продовжив.
  *
  Він увійшов.
  І на секунду він сприйняв те, що побачив, і спробував інтерпретувати це якнайкраще.
  Був Квентін у класичному шовковому куртці, туго підперезаному поясом, але в іншому вбранні, наче збирався вечеряти.
  Він сидів у кріслі навпроти його високої шафи та великого столу зі свіжозрізаними квітами навпроти матових вікон, які дивилися вниз на Черрінгемський півмісяць.
  Його друг.
  Відкидаючись на спинку крісла, голова закинута назад, ноги розставлені вперед.
  На мить Майкла охопило полегшення. Він спить. Ось і все. Старий, нехай дрімота опанує його.
  Але майже одразу Майкл зрозумів, що його думка народжена надією; відчайдушний, дурний.
  «О боже, — сказав він порожній кімнаті.
  Він підійшов до стільця, до свого лежачого друга й побачив широко розплющені очі Квентіна, що дивилися в стелю.
  Квентін Ендрюс був мертвий.
  Майкл знав, що Квентін уже не молодий і боровся з кількома недугами, які, здавалося, піднімали голову, коли людина переходила з середнього віку в іншу чужу і страшнішу країну.
  Були проблеми з серцем. Операція на стегні кілька років тому. Квентін не любив багато говорити про такі хвороби, але він не боровся з тим, щоб піти до місцевого лікаря і навіть за його межами, щоб отримати необхідну допомогу.
  Ні — Квентін Ендрюс любив своє життя і зробив би все, щоб воно тривало якнайдовше.
  Тепер — це життя закінчилося.
  Майкл стояв, ледве помічаючи, що тремтить, розглядаючи сцену.
  Бути на самоті з кимось, хто — цілком зрозуміло — помер не так давно. Можливо, кілька годин?
  Потім Майкл подивився на великий комод, без звичайних фотографій і пам’ятних речей.
  Скарби та таємниці людини, надійно заховані глибоко всередині.
  Але зверху, всього за кілька футів, був пластиковий флакон.
  Майкл підійшов до нього; взяв ліки за рецептом.
  Інструкція: у відповідь на біль у грудях прийняти одну таблетку негайно, запиваючи водою.
  Майкл подивився на контейнер, наполовину заповнений довгастими таблетками.
  Це було тоді? Серцевий напад, як той, який переніс сам Майкл кілька років тому, але цього разу не було достатнього попередження, недостатньо часу, щоб дістатися до таблеток, які могли б запобігти лиху?
  Відвернути смерть.
  Майкл повернувся до тіла свого друга.
  Він мав би когось подзвонити. Поліція! звичайно. І його дружина. Так, йому потрібен був звук іншого людського голосу. Стоячи тут, він почувався таким самотнім.
  Може також подзвонити Сарі. Щоб почути запитання та занепокоєння … і голоси його дорогої родини.
  Його телефон лежав внизу в кишені пальта. Йому доведеться залишити свого друга в спокої, щоб отримати його.
  Але спочатку, перш ніж це зробити, він нахилився. Його пальці розчепірилися, розчепірилися, коли він торкнувся повік свого друга й обережно — ніби знімаючи штори з життя — опустив їх.
  Як думав Майкл… Спочивай з миром, старий друже, спочивай з миром…
  OceanofPDF.com
  2. Спадкоємці … Мабуть
  Сара побачила, як її помічниця Грейс підійшла до заднього вікна їхнього офісу.
  «Вау! Цей Квентін Ендрюс мав бути кимось ... Подивіться на всіх цих людей».
  Сара приєдналася до Ґрейс біля вікна й спостерігала за входом до церкви.
  І справді — це було щось.
  Натовп людей вишикувався біля великих дверей, великі машини висаджували більше траурних, а потім водії роз'їжджали, імовірно, шукати місця в і без того забитому центрі села.
  «Це дивно, — сказала вона.
  Грейс обернулася до неї. «Що?»
  «Я маю на увазі… тато знав містера Ендрюса, він був його другом… але він завжди казав, що був трохи самотнім. Практично самітник. Отже, хто така вся ця група?»
  Ґрейс озирнулася на видовище надворі. «Мені це не схоже на похорони самотнього. Ким він був?»
  І на це Сара не мала відповіді. Її батько — який мав бути на похоронах — лише згадав, що його друг працював в уряді кілька десятиліть тому, тоді в Сіті, де він, очевидно, накопичив достатньо грошей на свій добре облаштований дім у Черрінгемі.
  Те, на що Сара дивилася внизу, більше нагадувало похорон королівської особи чи кінозірки.
  «Я не розумію, — сказала вона.
  «Хмм?» — сказала Грейс, повертаючись.
  «Не підходить тому чоловікові, якого описав мій батько. І якось — я причетний».
  «Ти? Але ви його зовсім не знали, чи не так?»
  Вона звернулася до Грейс. «Навіть не випадково. Але Тоні Стендіш надіслав мені листа з проханням бути присутнім на читанні заповіту — відразу після служби».
  Грейс схилила голову. «Ти думаєш, що ти якось там згадується?»
  Сара засміялася. «Я сумніваюся. Для когось, кого я навіть не знав?»
  Грейс повернулася до вікна. «Люди можуть робити дивні речі, коли стають старшими, хм? Хтозна чому? У будь-якому випадку — це має бути цікаво…»
  Так , подумала Сара. Безумовно, цікаво.
  Як старий друг — хтось, хто вважав, що він єдиний друг покійної — її батько Майкл буде там, хоча він теж не мав уявлення про те, чому Сару попросили прийти.
  У той момент, коли кілька людей все ще намагалися потрапити до церкви, масивні дзвони Святого Якова почали повільно дзвонити.
  І, побачивши всіх цих людей, Сара ледь могла дочекатися, щоб відвідати читання в офісі Тоні.
  Було щось у цьому — Квентін Ендрюс, його похорон, гості та таємничий заповіт — що стало дуже інтригуючим.
  *
  Сара кинулася через Хай-стріт до офісу Тоні Стендіш; терміновий дзвінок в останню хвилину змусив її швидко перевірити нові макети для редизайну веб-сайту сусіднього села.
  Тепер, через кілька хвилин після того, як вона мала прибути, вона вбігла до кабінету адвоката, помахавши тихій та ефективній секретарці Тоні, яка виглядала так, як усі уявляли ідеальну бабусю…
  Вона влетіла в конференц-зал, задихавшись, швидко вибачившись за запізнення.
  Бачити: Тоні стоїть за своїм столом із теплою посмішкою на обличчі. Такий хороший друг — і союзник. Потім її батько в кріслі праворуч від Тоні, одягнений у чорний костюм. А за ним невелика купка людей у жалобі — обличчя, яких вона не впізнала.
  Вона подумала, щоб тихо побалакати зі своїм татом… про друга, якого він втратив.
  Знову нагадуючи собі, наскільки швидкоплинне життя і час.
  Все йде так швидко.
  Вона завжди думала, що її тато … і її мама … будуть тут назавжди.
  Але вона також знала, що це просто неправда.
  «Сара, ми ще не почали. Тільки почалися знайомства. Твій батько привів нас.
  Потім, коли Сара скинула пальто, вона повернулася ліворуч до вішалки… і побачила, що хтось сидить позаду.
  В костюмі.
  З усмішкою знайомою.
  Потім — кивок Сарі.
  Джек!
  Що він тут робив? Вона не розповіла йому про своє таємниче запрошення на цей захід… але, очевидно, його теж викликали.
  Все цікавіше і цікавіше…
  Вони мали б поговорити про це.
  Джек жестом показав на стілець за кілька футів від його, не входить до кола людей, що щільно зібралися навколо столу Тоні.
  Ніби вони двоє були глядачами на цьому заході.
  Вона сіла, швидко, хоча й збентежено, посміхнувшись подрузі.
  Потім повернемося до присутніх для читання заповіту.
  *
  Спочатку жінка в сірому костюмі, років тридцяти, у похмурому сірому капелюсі, який був би недоречним у затхлому гардеробі в абатстві Даунтон .
  — Емма Картер, — тихо сказала вона, — містере. Особистий доглядач Ендрюса».
  Вона кивнула на групу, і ніби її слів було недостатньо…
  «Я була його нянькою, кухарем… все…»
  Потім до чоловіка, який сидить ліворуч від неї. Як вона здогадалася, він дещо старший за батька Сари — але все ж таки той, хто випромінював силу й міць, від його чіткого двобортного костюма в тонку смужку до його темних очей, які дивилися на всіх інших у кімнаті, коли він говорив.
  «Джеймс Карлайл. Ми з Квентом, е-е… служили разом… свого часу».
  Виникла пауза, ніби вся кімната чекала подальших пояснень, але їх не було. Сара спостерігала, як Карлайл відкинувся на спинку крісла й склав руки.
  Сара повернулася до Джека і запитливо підняла брову, подумавши… цікаво.
  Служили разом? Що це означало? Армія?
  Її батько ніколи не згадував про зв’язок із Силами. А Джеймс Карлайл, мабуть, був значно молодший за Квентіна...
  "Патрік?" — сказав Тоні, коли наступний чоловік не почав одразу. Поглянувши на нього, вона здогадалася, що, незважаючи на те, що він був одягнений належним чином у костюм, чоловік явно скористався іншою традицією та підкріпився чаркою чи двома напередодні похорону.
  Він облизав губи. «Патрік Ендрюс, охоронець, єдиний брат… єдиний уцілілий , — підкреслив він, — мого померлого брата Квентіна».
  Схоже, у нього було більше, ніж пара, подумала Сара.
  А потім, коли він шарудів на своєму сидінні, вона побачила його черевики — потерті, пошматовані.
  Брат Квентіна, здавалося, був на підйомі.
  Остання особа в колі ще не сказала.
  Ще одна жінка акуратно сиділа, склавши ноги, у довгому темному пальті, сумочці на колінах, зчепивши руки.
  Тоні кивнув їй.
  — Тріша Гард, — тихо сказала вона.
  Тоді більше нічого.
  Тоні, здавалося, чекав якусь мить, неначе приваблива жінка середнього віку могла щось додати.
  Але коли цього не сталося…
  «І ви помітите, що в кімнаті є двоє спостерігачів: містер Джек Бреннан і місіс Сара Едвардс. Хоча це не зазначено в заповіті, було залишено вказівки, згідно з якими я вибираю відповідну сторону або сторони, які будуть спостерігати як за цією подією... так і за виконанням умов заповіту. І я їх вибрав».
  За командою всі потенційні спадкоємці обернулися й взяли Сару та Джека, наче вони були музейною експозицією.
  Потім повернувся до Тоні, який різко відкашлявся й сів за свій масивний стіл.
  Він підняв два конверти.
  «Інструкції пана Ендрюса досить конкретні. Я повинен спочатку відкрити цей конверт ».
  Тоні взяв тонкий срібний ножик для листів і вставив його в отвір у клапані.
  «Ви можете почути, як шпилька впала» , — подумала Сара.
  Потім, зробивши отвір, Тоні витягнув згорнутий аркуш паперу.
  Він розгорнув його і на мить поглянув на документ.
  Потім, коротко піднявши очі на присутніх, сказав:
  «Дуже добре. Я почну читати останню волю та заповіт Квентіна Ендрюса…»
  OceanofPDF.com
  3. Найбільш загадкова воля
  Сара обернулася й подивилася на Джека, обидва чекаючи, щоб дізнатися, чому їх викликали.
  Тоні швидко прочитав початкові абзаци заповіту; час від часу дивлячись на потенційних спадкоємців, які, ймовірно, хотіли, щоб він одразу перейшов до розподілу здобичі.
  «Тепер до умов заповіту. По-перше, — прочитав він, — моєму доброму другу Майклу Едвардсу. Майкл багато разів казав мені, що не бажає ні від кого нічого успадкувати, включно зі мною. Я впевнений, що він мав на увазі готівку. У такому разі я проігнорую його прохання...
  Тоні посміхнувся і подивився прямо на батька Сари…
  «Я заповідаю Майклу старовинні наполеонівські шахи, за якими ми багато билися. Крім того, весь вміст мого винного льоху, безсумнівно, знайде бажаний дім разом із ним та його прекрасною дружиною. Нарешті, моє перше видання «Історії занепаду та падіння Римської імперії» Гіббона, безумовно, не могло знайти кращого захисника, ніж Михайло».
  Тоні зупинився й опустив аркуш.
  «Майкле, ти згоден прийняти останні побажання містера Ендрюса щодо цього?»
  Сара побачила, як її батько кивнув, повертаючись до інших, а потім кинув погляд на Сару. «Так. Ці предмети я справді прийму й бережу».
  «Добре. Продовжуючи потім до серця волі…”
  Так тихо, подумала Сара. Люди сидять і терпляче слухають… затамувавши подих навколо.
  «Щодо решти мого майна, всього іншого майна та моїх фінансових активів, я зробив наступне».
  — Фінансові активи, — пирхнув брат Квентіна Патрік. «Багато здобуті неправомірним шляхом».
  Тоні проігнорував переривання.
  «Увесь мій маєток — під наглядом Тоні Стендіш, Esquire — перейде до одного з чотирьох осіб, названих тут і присутніх. Або — він піде на благодійну організацію за моїм вибором, Seafarers UK, за всю добру роботу, яку вони зробили і продовжують робити для моряків у всьому світі».
  «Вибачте, — сказала опікунка пані Картер, — що це означає?»
  Тоні підняв руку, благаючи терпіння.
  Джек нахилився й торкнувся руки Сари. Коли вона подивилася на нього, він закотив очі, його обличчя посміхнулося.
  Сигнал: тут щось відбувається...
  «Я створив…»
  Це була легка посмішка, яка тепер наповзає на обличчя Тоні?
  «…кросворд…»
  "Що за ч..." - сказав Джеймс Карлайл. «Кросворд?»
  Усі спадкоємці подалися вперед.
  «Відповіді на всі підказки можна знайти тут, у цьому селі, яке я так полюбив. Кожен із визначених потенційних спадкоємців матиме сорок вісім годин, щоб розгадати та завершити кросворд. Після завершення останньої підказки головоломка має бути доставлена — вручну — безпосередньо моєму виконавцю».
  Тоні прочистив горло.
  Це дивовижно , подумала Сара.
  «Це був би я. Я буду, — додав Тоні, — бути доступним для вас день і ніч, поки не закінчиться цей, гм, конкурс. У мене є ваші мобільні номери; у тебе є моє».
  Тоді, продовжуючи читати…
  «Містер Standish таємно помітить, коли кожне рішення буде доставлено. І рівно через сорок вісім годин ця група знову збереться, щоб дізнатися, хто з чотирьох виконав головоломку першим і виграв приз у моєму маєтку. Якщо ніхто не розв’яже головоломку, вся сума піде на благодійність, яку я назвав вище».
  «Це смішно», — сказала Тріша Гард. «Я приїхав аж із Лондона заради цієї... нісенітниці. І для чого?»
  «У всякому разі, напевно, небагато», — сказав Карлайл. — Гадаю, старий Квентін обійшовся. Трохи пенсії. І це майже все».
  Але потім Тоні опустив документ.
  «Мене також було вповноважено повідомити вам, що фінансовий елемент маєтку Квентіна Ендрюса, окрім власності в Черрінгемському півмісяці, меблів, землі тощо… має поточну вартість — з огляду на ринкові коливання — понад десять мільйонів фунтів…”
  Слова повисли в повітрі, наче дирижабль щойно врізався в офіс, і його срібляста шкіра притискалася до кожного без винятку пошмакованого обличчя.
  «Десять мільйонів фунтів», — подумала Сара.
  Ціле багатство! Вирішувати буде змагання з розгадування кросворду?
  Неймовірно…
  Тоні опустив єдиний аркуш заповіту.
  «Як уже згадувалося, — сказав він, — мене було уповноважено призначити спостерігачів на цей, гм, конкурс. Це будуть пані Едвардс і містер Бреннан. Вони періодично відстежуватимуть ваш прогрес, щоб переконатися, що ви всі граєте чесно. Там додаються деякі правила, які визначають, що ви не повинні співпрацювати, а потім змовлятися, щоб розділити здобич».
  «Він, до біса, божевільний? Бог. Той мій брат. Завжди був слизьким виродком…»
  «І як сказано, — продовжив Тоні, — ми збираємося тут рівно за два дні, об одинадцятій...»
  Тоні глянув на годинник.
  «Точно об одинадцятій двадцять третій ранку, для результатів».
  Патрік Ендрюс підвівся.
  «Отже, як щодо клятої головоломки, щоб ми могли її вирішити?»
  Як коні біля стартових воріт, інші троє членів квартету також підвелися.
  «Вони містяться в цьому конверті…», — сказав Тоні, знову взявши відкривач для листів і орудуючи ним, як мініатюрною рапірою.
  Він поклав його в один кінець конверта. Драматичний помах лезом.
  І Тоні витягнув копії пазла. Сара бачила також маленьку записку.
  Тоні підняв це й прочитав.
  «Тут: одна копія згаданої головоломки для кожного з моїх потенційних спадкоємців і дублікати для містера Стендіш і призначених ним спостерігачів».
  Юрист розклав головоломки віялом, підказки яких були сховані в складених аркушах.
  Четверо спадкоємців зробили крок вперед.
  Тепер Тоні підвівся і, наче стріляв із рушниці для перегонів усього життя, передав кожному по головоломці.
  І в майже комічній розмитості Сара спостерігала, як двоє чоловіків та Емма Картер вибігли з офісу, ледь не врізавшись у неї та Джека, коли вони вилізли з дверей.
  Залишилася лише Тріша Гард, обережно склавши аркуш і поклавши його в сумочку, перш ніж піти за іншими з кімнати.
  Сорок вісім годин, подумала Сара.
  Десять мільйонів фунтів.
  І коли вони, нарешті, розійшлися майже в мультяшному стилі, їй довелося розсміятися вголос.
  OceanofPDF.com
  4. Питання до Свині
  «Обід за мною», — сказав Тоні.
  Джек озирнувся на те, що, мабуть, було його улюбленим рестораном у Черрінґемі чи навіть у всьому Котсуолді… чудова Плямиста Свиня.
  А на обід — чого Джек ніколи не робив — місце було переповнене. Співвласниця Джулі бігає, приймає замовлення та приносить їх своєму чоловікові Сему, чия пристрасть до екологічно чистих продуктів місцевого виробництва порівнювалася лише з його бажанням просто збити шкарпетки зі смаком.
  Джек повернувся до Тоні. «Не потрібно цього робити».
  «Зовсім жодного», — погодився Майкл Едвардс.
  Але Тоні наполягав і навіть замовив розкішну пляшку вина, що для Джека знову не було полуденним заняттям.
  «Цей натовп спадкоємців… — сказала Сара, відпиваючи дорогого Châteauneuf-du–Pape, — це було справжнє божевілля, Тоні».
  «Я знаю. Якщо я колись візьмусь за написання своїх мемуарів, ця сцена, безсумнівно, стане однією з найяскравіших».
  Лише батько Сари здавався тихим. Потягуючи вино, сидячи там.
  — Майкл, — нарешті сказав Джек. «У вас є... якісь думки?»
  Здавалося, батько Сари дивився вдалину, але слова Джека повернули його назад.
  «Гм, ну… так », — він здригнувся, ніби які б його думки не були, вони його турбували.
  «Скажи нам, Майкле, ти був його хорошим другом, зрештою…» сказав Тоні.
  «Так, добре, ця головоломка . Я знаю, що він любив історію Черрінгема… і шахи, звичайно. Але ця гра ? Це ... я не знаю ... дивно . Я маю на увазі, чи хоче він, щоб хтось із них справді отримав спадщину?»
  «Він точно не робить це легким», — сказала Сара.
  «Тоді…» Джек спостерігав, як Майкл зупинився й зробив ще один ковток глибокого червоного вина.
  Він стишив голос.
  «Усі ці… гроші? Ціле багатство! Я ніколи не знав».
  «Я також, — сказав Тоні, — поки не відкрив його «Інструкції для виконавця».
  На це Джек кивнув.
  Квентін Ендрюс викликав справжній ажіотаж із-за могили. І ось Джек сидів із Майклом — єдиною людиною, яка мала знати його найкраще — і яка, здавалося, не знала про свого друга.
  «Що він розповів вам... про своє життя?» Джек сказав.
  «Ну, понад наші гамбіти та скотчі, не дуже, тепер я справді прийшов до думки про це…»
  Джек кивнув.
  Він подивився на Сару.
  Чи зрозуміла вона, що у Джека були свої думки?
  Що, можливо, тут відбувається щось, щось інтригуюче… таємниче…
  І вперше йому спало на думку: з усіма тими грошима… хто знає?
  Що б хтось зробив... міг би зробити... щоб отримати це в свої руки?
  *
  Коли прибули основні страви, Сара спостерігала, як Джек відміряє свій стейк, а потім перейшов до вбивства.
  Багато в чому його було важко здогадатися, але вона вже знала, що обід у «Свині» для її американського друга означав лише одне: рідкісну Т-кістку з особливим соусом Сема з перцевим горошком.
  Сара насолоджувалася кожним ковтком свого приготованого лосося — обід у ресторані сьогодні був рідкістю.
  Багато років тому, у Лондоні, це була регулярна подія — завжди ще один заможний клієнт, якого можна було пригостити, погладити та побалувати. Але типові клієнти її веб-агентства в Черрінгемі, швидше за все, принесуть сендвіч із Costco, якщо Сара колись запропонує зустрітися, щоб перекусити.
  Вона дивилася, як її батько відклав ніж і вилку й зупинився.
  «Знаєте, одна річ, яка мене справді дивує… – сказав він, порушуючи мовчанку, – … це кількість людей на похоронах. Я маю на увазі — ким вони були ?»
  Тоні наповнив келихи для вина, і Сара побачила, як він недбало замовив другу пляшку, навчено кивнувши Джулі через ресторан: «Віриш чи ні, Майкле — вони були фанатами Квентіна».
  «Вболівальники?» сказав Джек.
  «Так. Гадаю, я можу розкрити велику таємницю Квентіна. Ця траурна гра-кросворд — не щось... банальне. Квентін протягом багатьох років фактично був одним із головних укладачів кросвордів для The Times ».
  — Господи, — сказав Майкл.
  «Я сумніваюся, що хтось у Черрінгемі знав», — сказав Тоні. «Звичайно, ні. У Квентіна не було опису головоломок; вони просто сказали «Аргус». Але як тільки було оголошено про його смерть, мене облягли запити та співчуття від прихильників кросворду з усього світу».
  «Звичайно… Аргусе », — сказав Майкл. «Я маю на увазі, що його псевдонім має сенс…»
  «Це абсолютно правильно», — сказав Тоні. «Аргус — всевидючий велетень міфології».
  «Тату, чому це має сенс?» сказала Сара.
  «Над столом у нього був відбиток тієї картини Веласкеса — знаєте ту — Аргус і Меркурій ? Він казав: неважливо, наскільки ти швидкий, важливо, наскільки добре ти бачиш » .
  «Схоже, з нашим покійним другом Квентіном відбувалося багато чого, чого ніхто не бачив…», — сказав Джек.
  Розкривши цю одну таємницю, Сара здогадалася, що Джек цікавиться — як і вона — чи є інші?
  Сара спостерігала, як Джек поклав разом ніж і виделку, сів на спинку крісла й зробив ковток води.
  Він мовчав після прочитання заповіту, і Сара здогадалася, що він напружено розмірковував.
  Він також був єдиним членом їхньої маленької групи, хто відмовився від вина.
  І Сара знала, що це означало лише одне — Джек був на годиннику, ніякої випивки в робочий час.
  Перефразовуючи Дойла — і Сара вважала буквально — гра була в ході.
  — Тоді давай, Джеку, — сказав її батько. «Що ти думаєш?»
  Це буде цікаво, подумала Сара.
  «Ну…»
  Сара спостерігала, як він збирається з думками.
  «Добре. Я поліцейський. Завжди були. Тож я не можу не думати — яка мотивація? Що спонукає людину складати головоломку зі своєї спадщини? Чому б просто не залишити гроші людям, яких він любив, або які любили його, або його сім’ї, або тій благодійній організації, яку ти згадав, Тоні?»
  «Можливо, останній загробний жарт?» сказав Тоні. «Трохи грайливого володіння владою? Остання блискуча головоломка?»
  Сара побачила, як Джек кивнув на це, а потім повернувся до свого батька.
  «А що ти думаєш, Майкле? Це підходить тому Квентіну Ендрюсу, якого ви знали?»
  «Хм, добре — при всій повазі до тебе, Тоні, після цього чудового вина — ні, ні в якому разі! Квентін був аналітичним, вдумливим, навіть бойовим — але ніколи... грайливим».
  «З цього я б сказав, що це не гра», — сказав Джек. «І якщо це не гра — значить, це по-справжньому».
  «Насправді?» сказала Сара. «Я не зовсім розумію, Джеку…»
  «Цей кросворд важливий. Це має сенс. Або в тому, як це відбувається, як поводяться гравці... Або в самому результаті».
  — Напевно результат — це лише кінцевий переможець здобичі, Джеку? сказав Тоні.
  — На перший погляд, так, — сказав Джек. «Але це можна було зробити одним розчерком пера — для цього не потрібна конкуренція з високими ставками».
  Сара обвела поглядом стіл. Її батько і Тоні думали про це. Вона звернулася до Джека.
  Час грати в адвоката диявола.
  «А що, якщо Квентін такий, яким він здається, Джеку? Англійський ексцентрик, який грає цю чудернацьку роль до самого кінця?»
  — Ти знаєш, якими дивними ми можемо бути, англійці, Джеку, — сказав Майкл, підносячи свою склянку до нової пляшки, яку принесла Джулі.
  «Не смій їхати додому, тату», — сказала Сара, сама відхиляючи пропозицію ще вина.
  Вона дивилася, як батько підморгує їй.
  «Не хвилюйся, люба, мама забере мене», — сказав він, піднімаючи келих у тості. «Але не раніше, ніж Джек розіллє все !»
  Сара побачила, як Джек усміхнувся й відклав серветку.
  «Добре», — сказав він. «Почнемо з бенефіціарів — або, ще краще, назвемо їх гравцями. Тепер хто у нас?»
  «Емма, опікунка», — сказала Сара. «І Патрік, брат».
  «Тріша, досить приваблива подруга», — сказав Майкл. «Квентін навіть не згадував про неї».
  «Поки що все нормально», — сказав Джек. «Просто ваша середня лінія під час заповіту. Немає іншої родини, Тоні? Немає дітей?»
  «Наскільки я не знаю, нічого».
  — Гаразд, — сказав Джек. «Тож давайте уважніше подивимось на нашого останнього гравця…»
  «Джеймс Карлайл?» сказав Тоні.
  — Джеймс Карлайл, — сказав Джек. «Привид, якщо я його коли-небудь бачив».
  Сара нахилилася вперед. «Джек, ти жартуєш? Шпигун ? »
  Вона дивилася, як її подруга дивиться прямо на батька. «Майкл?»
  «Хм, ну...»
  Сара бачила, що її батько серйозно сприйняв пропозицію Джека.
  "Тато! напевно ні? Шпигун — тут, у Черрінгемі?»
  «Повинен сказати, що час, який я витратив на роботу з різними агентствами, коли я працював у RAF, гм… ну, так, я, мабуть, мушу погодитися з Джеком. Такий... ну, ви завжди можете сказати».
  — Добре, — сказав Джек. — І, за його власним визнанням, колега Квентіна по роботі.
  «Колега по роботі… Боже Господи…», — сказав Тоні, ніби лише зараз усвідомлюючи те, що сказав Джеймс Карлайл. «Це означає…»
  Сара озирнулася за столом на три серйозні обличчя. Тепер ця розмова зайшла в зовсім несподіване місце.
  «Це означає, що Квентін також працював у розвідці. Але коли? Ну, ми можемо це вирішити. скільки йому було років вісімдесят дев'ять?»
  Сара побачила, як Тоні кивнув, а Джек продовжив.
  «Отже — він пропустив Другу світову війну, якщо йому пощастить — і тому — був воїном холодної війни. Здається, за столом. Б’юся об заклад, що тридцять років тому він щоранку сідав у свою машину й рвався на роботу в Челтнем — Тоні?»
  «Хм, так, — сказав Тоні. «У нього завжди була маленька квартира прямо тут, на Хай-стріт. Він сказав, що працював у невеликій інвестиційній компанії в Челтнемі».
  «Інвестиції?» Джек усміхнувся при цьому слові. «Можна так сказати. Тоді це не називалося GCHQ, але, судячи з того, що я читав протягом багатьох років, у вас, хлопці, була велика розвідка в Челтнемі. Наше АНБ посилало людей. Час від часу мені доводилося побалакати з ними в One Police Plaza».
  «Джек, ти думаєш, що він обрав «інвестиції» недарма?» запитала Сара.
  «Ну, в ті перші дні цифрового інтелекту та даних всі привиди знали, хто був на передовій технології по обидва боки океану. І чимало скористалися цим. Тихо, таємно вони могли використати ці внутрішні знання, щоб накопичити статок, коли їхні шпигунські дні закінчаться».
  Сара спостерігала, як Джек повернувся до Тоні.
  «Дозвольте мені вгадати — десять мільйонів Квентіна складаються з великих акцій Microsoft і Apple, так?»
  — Господи, — сказав Тоні, повільно кивнувши на Джека.
  Сара бачила, що Джек був на місці.
  — Хитрий жебрак, — сказав Майкл, сміючись. «Він рано купив акції…»
  «Наскільки я знаю, у цьому немає нічого протизаконного», — сказав Тоні.
  «У потрібному місці в правильний час», — сказав Джек. «Ми всі вчинили б так само».
  «Але Джеку, коли все сказано і зроблено…» сказав Майкл, «…що ти маєш на меті? Квентін працював у розвідці і мав купу грошей. Ну і що?»
  Сара спостерігала, як Джек обмірковує це.
  «Ну, ось «ну і що». Що, якби Квентін завжди знав, що в кінці його маєтку можуть бути… грифи… А що, якби він поставив цю маленьку головоломку, щоб гарантувати, що ніхто не взяв частку, яка не належить їм по праву? Я не знаю як. Просто ідея. Або ще гірше — що, якби він влаштував це так, щоб кожного, хто не міг дочекатися виплати, хто, можливо, хотів, щоб Різдво настало раніше, було виявлено до того, як він втече з грошима?»
  Сара озирнулася за столом: Тоні та її батько були нерухомі.
  «Приголомшений» — це те слово, яке б використали діти, — подумала вона.
  «Почекай. Ви припускаєте, що Квентіна Ендрюса могли … вбити ? » сказав Тоні.
  — З призом у десять мільйонів фунтів, — сказав Джек. «Я б не виключав цього».
  «Але Квентін помер від серцевого нападу…», — сказав Тоні.
  Сара спостерігала, як Джек знизав плечима — ніби хотів сказати, що серцеві напади можуть бути не серцевими нападами…
  «У нас задіяні привиди», — сказав Джек. «Один мертвий, один живий. Тож я думаю, що нам усім слід бути дуже обережними протягом наступних сорока восьми годин. Хто знає, з ким — чи з чим — ми насправді маємо справу?»
  Сара обвела поглядом стіл. Вона бачила з обличчя свого батька — і з обличчя Тоні — що слова Джека сприйняли серйозно...
  Дуже серйозно.
  OceanofPDF.com
  5. Ігри починаються
  « Там, де Чарльз втратив голову згори» .
  «Скільки букв?» сказав Джек.
  «П'ять». Сара відвернулася від дошки у своєму кабінеті, відклала фломастер і кросворд і витріщилася на Джека. Він витріщився на неї.
  «Це не має сенсу», — сказав він. «Король Чарльз втратив голову в Лондоні, а не в Черрінгемі. Це всі знають. Навіть поліцейський з Нью-Йорка».
  Сара знову взяла кросворд.
  «Дай мені ще одну», — сказав Джек. «Мені пощастить».
  «Добре. Три вниз. «Благородний житель Нової Англії» . Вісім літер».
  Вона написала підказку на дошці та вісім крапок для літер.
  «Це найпростіший, який ви могли знайти, га?»
  «Вони не згруповані за тим, наскільки вони легкі, Джеку».
  Вона спостерігала, як він знову опустився на стілець і склав руки.
  «Я думала, ти добре розбираєш кросворди», — сказала вона. «Бути слідчим і все…»
  — А я думав, ти знаєш історію Черрінгама. Бути місцевим і все…”
  Вона посміхнулася на це. «Туше! Хочеш ще кави?»
  “Чудово…”
  Вона пройшла до маленької кухні в глибині свого кабінету, увімкнула світло й почала наливати каву. Вона почула дзвони Святого Якова, що дзвонили по той бік голих дубів, і за звичкою відрахувала… Четверта година.
  Вони з Джеком прийшли прямо з обіду до її офісу на Хай-стріт, щоб вони могли спланувати свої подальші дії.
  Вона очистила дошку й написала чотирьох розгадувачів головоломок — Трішу, Джеймса, Емму та Патріка — разом із номерами їхніх мобільних телефонів. Потім вона поклала деякі підказки, які Тоні передав їм обом, у запечатаних конвертах.
  Ідея полягала в тому, щоб за допомогою регулярних дзвінків і текстових повідомлень вони могли відстежувати місцезнаходження гравців і їхній прогрес у розв’язанні головоломок… роблячи все можливе, щоб виконати передсмертне бажання Квентіна.
  Це задовольнило б «офіційне» повноваження Тоні контролювати та наглядати за «змаганням».
  Але з підозрами Джека в повітрі, крім того, вони з Джеком хотіли зустрітися з чотирма людьми — і, за браком кращого слова... допитати їх.
  Розгадування підказок зараз має дати їм перевагу у відстеженні чотирьох, коли вони рухалися Черрінгемом.
  І вони з Джеком могли піти за ними.
  Але коли ми розібралися з тим, що здавалося легким, швидко з’ясувалося, що ні вона, ні Джек не мають природних здібностей до кросвордів.
  Вона додала трохи молока й підсолоджувача в кожну каву, а потім почула дзвінок мобільного Джека. І коли вона віднесла чашки назад до свого кабінету, він якраз завершував розмову.
  «Добре, Тоні, дякую. звичайно Повідомлю вам».
  Сара подала Джеку каву. «Щось сталося?»
  «Тоні щойно мав цікаву бесіду з одним із своїх партнерів, який згадав розмову з братом Квентіна минулого року про податок на спадщину. Тоні переглянув нотатки, і, здається, Патрік підняв питання про те, чи можуть певні психічні стани — і він процитував тут — «вплинути на дійсність заповіту».
  «Вау… цікаво», — сказала Сара. «Це від чоловіка, який думав, що його брат може передати лише кілька тисяч».
  «Так. Саме те, що я думав…”
  Вона сьорбнула кави. Вона почула позаду себе кроки на сходах і обернулася, коли відчинилися двері кабінету, щоб побачити, як увійшла Грейс.
  «Привіт, о, привіт Джеку! як справи?»
  «Я в порядку, Грейс. Ти якраз встиг до кави».
  Сара спостерігала, як Грейс знімає своє зимове пальто і кладе сумку, перш ніж помітити, що було на дошці.
  «Ой — що це? Головоломка?»
  «Нічого страшного, якщо розповісти про це Грейс», — подумала Сара.
  Її помічник знав, що Сара і Джек займаються детективною роботою. І хоча Сара стежила за тим, щоб Ґрейс не потрапляла в щось небезпечне чи віддалено незаконне, вона була рада, коли її молодий помічник брався за справу щоразу, коли вона виявляла інтерес.
  Витонченість була гострою і іноді могла бути золотим пилом.
  «Начебто кросворду — хоча й з трохи вищим призом, ніж зазвичай…», — сказав Джек, коли Грейс читала підказки.
  «Смішно, — сказала вона. «Схоже, усі вони пов’язані з Черрінгемом».
  Сара подивилася на Джека, потім знову на Грейс.
  — Звідки ти дізналася, Грейс?
  «Дійсно очевидно…»
  Джек перехопив погляд Сари.
  «Яким шляхом?» сказав він.
  «Ну... «Благородний житель Нової Англії» — це, мабуть, Гаррі Маршалл».
  «Гаррі Маршалл?» сказала Сара, усміхаючись. «Хто він?»
  «Давай, Сара, всі знають про Гаррі Маршалла! Приїхав до Черрінгема з Бостона в 1912 році, щоб викладати в Черрінгем-Холі, потім приєднався до Глостерів, коли почалася війна, і загинув у Галліполі».
  «Американець, га?» сказав Джек.
  — Правильно, — сказала Грейс. «Йому не потрібно було битися — просто сказав… що він повинен був. У церкві є табличка про нього».
  — Ось, — сказав Джек.
  «А цей тут… «Гарне місце для кювету» , дванадцять букв, ну це, мабуть, Вайкем-Філд, де той літак здійснив аварійну посадку. Я тоді ще вчився в школі!»
  «Я думаю, що тобі варто взятися за цю головоломку», — сказав Джек.
  «О, я фанат. Любіть їх!»
  «Тоді гаразд. Голова Чарлі?» — сказав Джек, і Сара побачила, як він кивнув на дошку.
  «П'ять літер — хмммммммм… правильно! Ангел. Старий паб. Має бути. Король Чарльз спав там у ніч перед тією великою битвою, але він не спав ні на секунду, і вони вважають, що наступного дня це коштувало йому битви, війни та життя — Сара, ти справді цього не знаєш?»
  Сара знизала плечима. «Мені абсолютно соромно. Якби в мене було більше грошей, я б підвищив вас».
  Вона спостерігала, як Грейс усміхається їй у відповідь. «Ти чув, Джеку, схоже, я тут новий бос».
  «Не берися за роботу, хлопче, занадто багато стресу», — сказав Джек.
  «Так, можливо, ти маєш рацію», — сказала Грейс, сміючись і сідаючи за свій стіл.
  «Грейс, як щодо того, щоб ти вирішила ще деякі з них, поки ми з Джеком підемо? Ви дуже допомогли!»
  «Люблю», — сказала Грейс. «Я можу запитати — це справа?»
  «Начебто», — сказав Джек.
  «Є приз?»
  «Для вас вечеря в «Плямистій свині» — за мене і Сару».
  «На двох?» сказала Грейс. «Немає розваг наодинці…»
  — Ви ведете важку угоду, — сказав Джек. «Гаразд, це домовлено».
  Сара простягла кросворд, потім звернулася до Джека.
  «Отже... У нас чотири гравці», – сказала вона. «Хто тобі в першу чергу подобається?»
  «Чому б мені не вистежити Трішу Гард, а ти викорінити нашого нового друга містера Карлайла?» — сказав Джек, знову одягаючи своє велике зимове пальто.
  Сара відчула приплив хвилювання.
  З чотирьох гравців Карлайл — шпигун — напевно мав бути найскладнішим. І це був вотум довіри з боку Джека, який він вважав, що вона має бути тією, хто має з ним поговорити.
  «Мені це звучить добре», — сказала вона, а потім звернулася до Грейс: «Якщо хтось дзвонить, краще зв’яжи їх зі мною, Грейс. Сьогодні ми з Джеком дежуримо…
  «Немає проблем».
  Сара взяла своє пальто та капелюх, попрямувала до дверей з Джеком, а потім обернулася, щоб поглянути на Грейс, яка вже заповнювала дошку підказками.
  Якби одного разу цей маленький офіс перетворився на справжнє детективне агентство, тоді було зрозуміло, що Грейс стане невід’ємною частиною операції…
  OceanofPDF.com
  6. Знайди Леді
  Виїхавши на Хай-стріт, Джек зателефонував за номером Тріші Гард, який йому дав Тоні, але він потрапив просто на поштову скриньку.
  Це не так, як це має працювати, подумав він.
  Але коли він залишав повідомлення, Тріша надіслала йому повідомлення.
  Готель King's Head, лаунж-бар.
  Він пішов угору по Хай-стріт, повз «Гаффінгтон» до «Кінгс-Хед» — єдиного дійсно пристойного готелю в селі.
  В бар…
  І йому не треба було шукати. Була лише п’ята година — надто пізно для натовпу обідаючого та ще надто рано для тих, хто п’є після роботи.
  Тріша Гард сиділа на дивані в кутку вітальні, її пальто було акуратно складене поруч. Джек побачив, як вона коротко йому кивнула, і підійшов до її столу.
  «Містер Бреннан…”
  «Джек, міс Гард. Або місіс?»
  «Трісія. Будь ласка.
  «Будь ласка, приєднуйтесь до мене. Хочете випити? На жаль, досить обмежений бар. Покласти шматочок лимона в джин, здається, це вершина повноважень нашого бармена».
  Джек відсунув стілець і сів. «Я намагався навчити бармена Стіва тонкощам крижаного мартіні. Поки що не пощастило».
  Поки Тріша махала офіціантові, Джек глянув на стіл. Великий джин-тонік стояв перед нею. Той факт, що там було дві порожні миски від закусок, наводив на думку, що цей напій не був першим для жінки після обіду.
  «Подумайте… Я просто вип’ю чаю, будь ласка», — сказав він, коли підійшов молодий бармен.
  Коли він пішов, він повернувся до Тріші.
  На вигляд їй було років п’ятдесят, і вона була вражаючою красою. Класичні риси — як одна з тих струнких моделей шістдесятих, які все ще можуть засліпити кімнату, коли заходять. Довгі ноги, елегантний вовняний костюм ніжно-пастельного зеленого кольору. В її голосі був натяк на іноземний акцент — вона француженка? А може, якась ексклюзивна приватна школа?
  Йому було цікаво, яка її історія…
  «Як вам Черрінгем?»
  «Таке ж сонне село, як і завжди».
  «То ви знаєте це місце?»
  «Трохи».
  — Через Квентіна?
  Вона вагалася. Потім: «Так».
  «Я припускаю, що ви не член сім’ї».
  «Ні».
  Джек побачив, як бармен підійшов із чаєм і почекав, поки його наллють.
  «Якщо можна запитати, коли ви востаннє бачили Квентіна?» — сказав він, коли бармен пішов.
  «Це був 1983 рік, — сказала вона. «Чотирнадцяте червня, о п'ятій годині дня».
  Джек усміхнувся на це. «У вас хороша пам'ять».
  «Не більше, ніж будь-хто інший. Я пам’ятаю той час, коли Джек, тому що це був день, коли Квентін вирішив залишитися зі своєю дружиною, а не жити зі мною».
  Коли вона промовила ці слова, Джек відчув, що певною мірою він винен так само, як і Квентін, її очі все ще горіли гнівом.
  — А, — сказав Джек. «Вибачте, я не знав, що ваші стосунки такі…»
  "Інтимний?"
  — Близько, — сказав Джек. «А я не знав, що Квентін був одружений».
  «Сільві. Вона померла лише через кілька років. У них не було дітей».
  «Але він більше не виходив на зв’язок з вами після її смерті? Щоб відновити стосунки?»
  «Ні».
  — Хм… — Джек сьорбнув чаю й підбив підсумки. Це була одна різка розмова. Він відчував, що якщо він скаже щось неправильне, ця балачка миттєво закінчиться. А він не міг собі цього дозволити — йому потрібно було якомога більше інформації.
  — Ти знав про спадщину?
  — Ні, — сказала вона. «Це була повна несподіванка».
  «Він, мабуть, усе ще дуже піклувався про вас, щоб залишити вам участь у маєтку».
  «Не будь смішним», — сказала вона. «Цей фарс? Це просто ще одна з його дурних ігор».
  «Чому ти там не розгадуєш головоломки?»
  «Дуже добре Джеку, ти мав бути поліцейським. О, але так — тепер я бачу — ти був поліцейським. Ні?"
  «Поліція Нью-Йорка. Детектив. На пенсії».
  Він спостерігав, як вона допила свій джин-тонік і помахала бармену, щоб попросити ще один.
  «Щодо гри Квентіна… Я ще не вирішив, чи буду брати участь у змаганнях, чи просто якнайшвидше вийду з цієї похмурої глушини».
  Дивно, — подумав Джек, — мені не подобається, коли люди так говорять про Черрінгема.
  «Що ви знали про роботу Квентіна?»
  «Він працював у страховій компанії чи щось таке. Чому мені це цікаво?»
  Джек уважно спостерігав за нею. Чи знала вона, що насправді зробив Квентін? Він дивився на неї, і він не міг повірити, що вона цього не робить.
  « Мені просто цікаво… — продовжив він, — де ви вперше зустріли Квентіна?»
  Джек чекав, очікуючи, що вона відповість. Але натомість вона сіла й склала руки, тепер на її обличчі з’явилася розумна посмішка.
  «Яка саме твоя роль, Джек? Я відчуваю, що наш державний соліситор не дуже чітко сказав. Спостерігач? З чого?»
  «Ми з Сарою тут, щоб спостерігати за цим... «змаганням»... за браком кращого слова».
  «Монітор — так? правильно. Ніякої співпраці, хм? Отже, ви тут не для того, щоб розслідувати мої стосунки з Квентіном? Копатися в минулому? Тому що вибачте мене — дурний я, що я знаю? — але в мене склалося чітке враження, що ви мене допитуєте.
  Одна гостра пані…
  «Ну, мені дуже шкода, що це таке відчуття. Старі звички, знаєте...»
  «Звичайно. Це має сенс, Джек».
  «Невже вона фліртує зі мною», — подумав Джек, — кілька «G&T» на вітер?
  Звичайно, таке відчуття…
  Або грати зі мною?
  « Це те, що ви робите — те, що ви завжди робили, чи не так? У будь-якому випадку, вибачте, що цей допит закінчився. Не хвилюйся про чай. Я заберу вкладку. Зрештою, можливо, я спробую виграти всі мільйони Квента. Ніколи не буває забагато яхт, хм?»
  Джек не знав, жартує вона чи ні.
  Вона підвелася, і Джек наслідував її приклад.
  «Приємно з тобою поговорити, Тріша. Я впевнений, що ми ще зустрінемося. Оскільки я, гм, стежу за «конкурсом».
  «Я впевнений…»
  І коли він повернувся і пішов, він подумав…
  «Вона відчуває, що виграла» , — подумав він.
  Може бути.
  Але я отримав більше, ніж очікував…
  І вийшовши на вулицю, він подзвонив Сарі, щоб швидко повідомити їй…
  *
  Повертаючись по Хай-стріт, Джек заскочив до офісу Тоні, поки він не зачинився, і взяв на рецепції ключі від будинку Квентіна Ендрюса.
  Під час обіду Тоні погодився, що Джеку було б непогано оглянути це місце.
  А тепер, коли підозра зросла, я почувався дуже добре.
  Він також хотів дізнатися більше про таємничу та гламурну Трішу. І померла дружина Квентіна Сільві. Тоні нічого не сказав про дружину — і Джек зрозумів, що вони з Сарою дуже мало знають про самого чоловіка.
  «Можна навіть знайти трохи погано прихованого страху» , — подумав він.
  Яка була ймовірність того, що Квентін — майже за дев’яносто — втратив частину мистецтва обману часів холодної війни?
  Він пішов коротким шляхом через церковне подвір’я, а потім зигзагом попрямував маленьким обгородженим провулком, що вів до Черрінгемського півмісяця.
  *
  Дійшовши до Півмісяця, він зупинився, щоб оглянути видовище.
  Сонце саме сідало, і біла ліпнина передньої частини елегантних будинків була ніжно-помаранчевою на світлі.
  Хоча Сара колись була в одному з цих великих будинків, він ніколи не мав такого задоволення. Це був один із аспектів Англії, який справді мав відгомін у найстаріших будинках удома — і він любив історію, яку вони пробуджували.
  Дійшовши до будинку Квентіна, він побачив, що всі дерев’яні віконниці були зачинені.
  Він здогадався, що Тоні викликав прибиральницю, щоб навести порядок, спорожнити сміттєві баки тощо, поки маєток сортували.
  Погляд на вхідні двері. Два ефектних замка.
  Замки блискучі, добре змащені, ключі працювали ідеально. Він штовхнув двері й увійшов, зачинивши їх за собою.
  Усередині будинку було так темно, що він майже не бачив. Він навпомацки знайшов свій телефон і вже збирався перевести його в режим ліхтарика, коли його вразив спалах яскравого білого світла всього за кілька метрів.
  «Хто ти в біса?» — закричав чоловічий голос — і не встиг він втриматися, як Джека сильно штовхнули в груди, і він падав на спину.
  Він сильно вдарився об землю — голова вдарилася об мармурову підлогу — і на кілька секунд усе потемніло.
  OceanofPDF.com
  7. У пошуках загибелі
  Сара стояла біля своєї машини, припаркованої біля сільської ради, і чекала, поки пролунає її дзвінок Джеймсу Карлайлу.
  Коли він нарешті підняв трубку, вона подумала, чи він, можливо, не вимкнув мобільний, чи він поза межами досяжності.
  "Так?"
  Він знав, хто дзвонить? Потенційні спадкоємці повинні були дати Тоні номери своїх мобільних, щоб вони з Джеком могли стежити за цією «грою».
  Але це не означало, що вони повинні були тримати телефони увімкненими — або навіть відповідати на них.
  «Містер Карлайл, Сара Едвардс. Мені було цікаво…”
  «Так? ВООЗ?" Він звучав напружено.
  І на мить здалося, що колишня шпигунка не пам’ятає, хто вона.
  «О! Сара, це було? звичайно. Ви були в офісі Стендіш.
  «Так! Містер Авто...
  «Джеймсе, будь ласка. Не змушуйте мене почуватися старшим, ніж я є», – сказав він зі сміхом.
  Тепер, повернувшись на копійку, Карлайл виглядав таким теплим, вишуканим… ніби кожне слово було виміряно, щоб Сарі було легше.
  Чогось викладають у шпигунській академії? Або один із менш відомих курсів в Оксфорді?
  «Мені було цікаво, як у вас справи з головоломкою?»
  «Боже, ця штука божевільна. Кілька вирішено. У цьому маленькому селі у вас дуже корисний бібліотекар. Але інші — ну, я борюся».
  «Ви зараз працюєте над одним?»
  Він засміявся. «Можна сказати. Ну, ви могли б також прийти туди, де я. Не кажіть іншим, звичайно. Я б не проти всієї цієї готівки».
  «Чудово. де ти?»
  Він перевів подих.
  «Маленька церква під назвою Св. Павла, недалеко від Черрінгама? Мене оточують мертві чотириста років тому, і я збираюся зайти всередину».
  Святого Павла! Сара знала церкву: маленьку, старовинну та розвалювану, навіть якщо місцеві намагалися профінансувати її відновлення. Йому понад 800 років, але, незважаючи на його історію, рік за роком, ніхто не міг зібрати гроші, щоб зупинити його неухильне сповзання до руїн.
  «Я знаю, де це. Я буду там приблизно через п’ятнадцять хвилин».
  «А тим часом, якщо я побачу дикого гусака… я схоплю одного для вас… тому що це таке відчуття!»
  І зі сміхом Джеймс Карлайл завершив розмову, і Сара сіла в свій Rav-4.
  *
  Уже темніло, коли вона зупинилася біля середньовічної церкви й припаркувалася позаду шикарного чорного BMW. У Карлайла, — припустила вона.
  Вона вже збиралася вийти з машини, як у неї задзвонив телефон.
  «Мамо, добре, якщо я працюватиму над біологічним проектом у Тіма? Його мама каже, що я можу залишитися на обід».
  Даніель! Іноді вона настільки захоплювалася тим, що робила з Джеком, що піклування про свою сім’ю — яку вона любила більше, ніж саме життя — здавалося, переходила на автопілот.
  «Гарне кохання. Я заберу тебе по дорозі додому. А Хлоя? Є уявлення, що вона задумала?»
  Даніель вагався.
  Сара знала, що двоє її дітей жили в різних світах. Дівчинка-підліток, яка намагається стати жінкою, наче час просто не міг іти досить швидко, і Деніел, який тільки починає насолоджуватися світом, що відкривається перед ним.
  «Гм, я не знаю. Її зараз немає. Може, робити щось після школи?»
  «Так, напевно», — сказала Сара.
  Зовсім не впевнений. Їй доведеться заїхати пізніше. Вона довіряла Хлої. Але все ж у ці дні були жахливі можливості, виклики… і, за браком кращого слова… спокуси.
  Як мати-одиначка, вона мала бути на висоті.
  «Чудово, Деніелю. Побачимося пізніше».
  «До побачення, мамо».
  А потім Сара вийшла з машини, щоб вирушити на пошуки Карлайла.
  *
  Вона подивилася на маленьку церкву, на даху якої було видно, де час від часу шифер був зірваний бурями та віком, і лише нашвидкуруч наклеєні дерев’яні дошки не давали дощу та снігу заповнити стародавню будівлю.
  Вона побачила багатовікові двері, що розчахнулися, з великою металевою ручкою замість дверної ручки. Щоб дістатися до нього, їй довелося — справді — пройти через маленьке кладовище.
  Деякі з надгробків лежать рівно на землі, приєднуючись до своїх власників, які відпочивають, захищені від дітей, які пустують на цвинтарі, або від бурхливого вітру, який міг здути їх.
  Вона ледве могла прочитати імена, дати… все таке обвітрене. Але на тих небагатьох вона змогла розібратися... які дивовижні дати...
  Народився 1543, помер 1572. Травневі ангели …
  Решта стерлося, будь-яка надія на ангелів, втрачена через піщані вибухи часу.
  Потім до іншого, такого сумного навіть через століття.
  «Ісаак Белл. Народився 2 травня 1612 року, помер 3 травня 1612 року.
  Про це немає слів.
  Тому що — уявила Сара — хто з батьків міг би вимовити слова після такої швидкої й тяжкої втрати… ангели чи ні?
  Вона підійшла до розколотих дерев’яних дверей і, хоч вони були відчинені, їй довелося сильно смикнути їх, щоб зробити їх ширшими, щоб увійти. Він видав потужний скрип, який, як вона була впевнена, мав рознестися, як виття, по сусідніх порожніх полях.
  І вона увійшла, щоб побачити Карлайла, який витягнув блокнот і оглядав салон.
  *
  "Привіт. Бачимо, ви пройшли повз померлих опікунів на вулиці».
  Сара кивнула й усміхнулася, хоча вона не відчула, що це місце відповідає гумору Карлайла.
  Але потім вона подумала, що він був жахом. Хто знає, який — буквально — шибеничний гумор він використав, щоб пройти через дні таємниць і саботажу?
  «Отже, прогрес?» — запитала вона.
  «Ця проклята головоломка. Ну, деякі. Радий, що у нас є ще один день. Думаю, сьогодні ввечері я проведу трохи старомодного дослідження за пляшкою доброго портвейну. Але це місце… між нами… Я думаю, що в ньому є відповідь на одну з підказок».
  «Хочете поділитися?»
  Вона підійшла до нього ближче. Підлога — вона помітила навіть у тьмяному світлі оголених електричних лампочок, що звисали зі стелі — була заповнена напівстертими зображеннями, херувимами без однієї щоки, крилами без ангела, уривками слів латиною.
  Не її сильна сторона.
  «Ти не скажеш нікому з інших, хм?» сказав він з посмішкою.
  Сара підняла руку.
  «Клянуся. Подумайте про мене... як про судового службовця».
  — Або принаймні адвоката, еге ж? Ну, у будь-якому разі, ось проклята підказка…»
  Він простягнув їй свій примірник кросворду, і вона побачила, що він заповнив чимало клітинок із кросвордом, а інші були порожніми.
  Він вказав на одну, і вона прочитала...
  « У покинутому селі Пол мав останнє слово про загибель. ""
  Вона похитала головою. «Що це означає?»
  Тепер Карлайл засміявся. «Ти скажи мені. Але насправді…» — і він нахилився до нього, наче розповідаючи таємницю.
  «Так, — знову подумала Сара — обличчя Карлайла в дюймах від її обличчя в цій невеликій кам’яній церкві, оточеній масивними дерев’яними лавками, які заповнювали простір, — він добре вміє працювати з людьми.
  Чи відчуваю я, що він довіряє мені…
  «Ось чого я зміг навчитися…»
  *
  Карлайл озирнувся довкола, наче хтось підслуховував, як це малоймовірно.
  «Розумієте, ця церква справді старовинна, її рідко використовують уже більше ста років. Колись римо-католик — тому що це було єдине шоу в місті…»
  «А потім, після Генріха — англіканська церква».
  «Точно. Але з усіма фресками, зображеннями ангелів, латинською мовою… Я думаю, там було занадто багато папства для місцевих жителів, які — хоч вони і не зруйнували це, але просто залишили».
  «Нехай час і погода роблять свою справу».
  «Точно так. Але — його називали Святого Павла. Це привело мене сюди. І — цікавий факт — чи знаєте ви, що прямо біля нього колись було село? Видно його обриси… місця, де стояли дачі, провулки… все заросло. Але саме там».
  — Інглтон, — сказала Сара.
  «А, я бачу. Навчаю бабусю…?»
  «Я ходила до школи в Черрінгемі, — сказала Сара. «А влітку ми приходили сюди. Пий сидр, грай на гітарі — знаєш...»
  «Ага — опівнічні гуляння , недозволені задоволення…?»
  «Я не впевнена щодо задоволень…», — сказала вона. «Озираючись на це, це було досить невинно».
  Вона зробила кілька кроків, потім повернулася.
  «Час повернутися до теми» , — подумала вона.
  «Отже, покинуте село?» — підказала вона йому.
  «На жаль, боги Google і Wiki трохи розпливчасті щодо історії. Не так багато підказок, чому це місце просто… зникло. Навряд чи є випадок краху місцевої промисловості. Можливо, хвороба? Люди тут пережили принаймні дві чуми. Так чи інакше, вони пішли. Вогонь, буря і бур'ян подбали про те, що залишилося».
  — Отже, підказка привела вас сюди. Але про що це?»
  «Хмм?»
  Сара вказала на кінець підказки…
  «Ви здогадуєтеся, що це посилання на св. Павла? Це має сенс. Але остання підказка…
  «Точно. Я оглянув цю руїну церкви. Схоже, приречення вже було тут і пішло». Він посміхнувся Сарі. «Є якісь ідеї?»
  «Ну, навіть якби я…»
  «Не завадить запитати».
  «Правильно. Мені було цікаво… ти працював із Квентіном?»
  Посмішка зникла.
  — Так, — повільно сказав він. «Назад у той день».
  «Для уряду?»
  «Ми граємо в двадцять питань? Знову так. У вас залишилося вісімнадцять».
  «Ні, просто цікаво. Він здавався таким тихим. Я маю на увазі, мій батько був хорошим другом. Але він ніколи навіть не натякнув, що допомагав боротися з червоними під час холодної війни».
  «Я вже казав, що ми це зробили?»
  «Цікаво , — подумала Сара. Його використання слова «ми».
  Привид помилився, чи це було зроблено навмисно, щоб її збити?
  «Але це було б тоді, коли ви обоє працювали на уряд. Багато чого відбувається, чи не так? Шпигун проти шпигуна, скандали, страшні дні».
  Карлайл зробив кілька кроків, озираючись навколо та вгору, наче розмова закінчилася й він повернувся до пошуків підказки.
  Але потім, коли він переступив через ще більше потрісканих фресок на підлозі, повз високі лави до того місця, де половина кафедри все ще стояла на піднятому камені.
  «Страшно? Ви, напевно, тоді були ще дитиною?»
  Ще одна посмішка. Але цього разу вона могла описати лише як поблажливість.
  «О так. Я пропустив це все. Стіна впала, коли я був підлітком. Я насправді не розумів, у чому полягає велика справа».
  Це змусило Карлайла зупинитися.
  «О, ти не зробив? Можливо, багато людей цього не зробили. Вони не отримали тих жертв, на які люди йшли протягом усіх десятиліть. Шпигун проти шпигуна? Якби все було так легко, так акуратно».
  Раптом у цій похмурій стародавній церкві, у такому малому просторі, Сарі стало страшно стояти поруч із Карлайлом.
  Йому не подобалося, що вона говорила про це.
  І від опіки Джека вона знала, що це може означати.
  Щось там було.
  Вона вагалася — чи тиснути? Але оскільки години змагання за гроші Квентіна спливали, вона знала, що іншого часу може й не бути.
  «Отже, ти вийшов, пішов у... який, бізнес, як Квентін?»
  Карлайл дійшов до торцевої стіни, де колись, ймовірно, був старий кам’яний вівтар.
  «Насправді пішов іншим шляхом. Трохи консультував тут і там».
  «Консультація…?»
  «Безпека».
  «Я припускаю, що ми не говоримо про крадіжку в магазині», — сказала Сара.
  «Не зовсім», — сказав Карлайл, усміхаючись. «Скажімо так, були певні дружні уряди, які хотіли скористатися моїми навичками».
  «І щедро заплатити за це?»
  «Я заробляю на комфортне життя». Він знизав плечима.
  «Таке ж комфортне, як Квентін?»
  — Не зовсім, — сказав він.
  «То ти досить часто бачив Квентіна?»
  «Не бачив його багато років».
  "О справді?" сказала Сара. — І все-таки він включив вас у гру?
  «Колись ми були дуже близькі», — сказав Карлайл. «Разом пережили… важкі часи. Ви не забуваєте про такий зв’язок».
  «А як щодо Тріші Гард?»
  «Що з нею?»
  «Ви, мабуть, теж її знали», — сказала Сара.
  «Я знав, що вони з Квентом грали на виїзді».
  — Але ви її не знали?
  «Не зовсім».
  Сара чекала, поки він розповість, але рівний погляд, яким він на неї кинув, чітко показував, що він не готовий говорити більше. Який би зв’язок між Квентіном і Карлайлом не склався, він залишався невисловленим за Законом про державну таємницю.
  І все, що він думав про Трішу Гард, залишалося невисловленим за Законом про старих друзів.
  Розмову закінчено.
  Вона обернулася, щоб подивитись на вівтар. Залишилося небагато, хоча вона знала, що в церкві все ще проводяться щомісячні служби.
  Тепер там була лише потріскана підлога, з одного боку — вицвіле зображення Діви Марії з немовлям, а з іншого — потрісканий і порізаний Ісус, який простягає руку, благословляючи.
  На мить Сара майже могла уявити служби, які відбувалися тут до того, як Реформація змінила цю землю — і світ — назавжди.
  Пахощі. Мантії. Латинська меса.
  І—
  Раптом їй спала на думку, де може бути втрачена підказка.
  Вона повільно обернулася.
  Господи, це було наче електричний поштовх, який пройшов через неї. Але вона мовчала абсолютно.
  Якщо це було змагання, то так — вона не повинна була нічого говорити.
  Маючи образ маси — співи, лави, заповнені фермерами, землевласниками, селянами на бічних лавах — вона відчувала, що можна знайти «загибель».
  Тоді — відчувши на собі погляд Карлайла — вона зрозуміла… що він теж знає .
  Що вона щось придумала.
  *
  Тепер Карлайл подивився вгору, повз Сару, через купу лав з високими спинками, на місце позаду.
  Сара також підвела очі.
  Щоб побачити те, що було майже схоже на маленький хор. Але вона також побачила, що в ньому була лише одна велика лава, як для заможних на підлозі. Двері заввишки до пояса вели до пари дерев’яних сидінь з ошатним різьбленням і високими дерев’яними спинками.
  Не для хору… але ця «лава» мала бути для тих лордів і леді, які колись правили цим нині зниклим селом і землями.
  Але не це впало їй в очі.
  Обабіч, ледве помітні, були дві картини.
  «А, — сказав Карлайл, відійшовши від вівтаря. «Знаєте, якби ми не мали нашої невеличкої бесіди, я міг би їх пропустити».
  Він витягнув телефон.
  Сара все ще дивилася на картину, на одній із яких були зображені зів’ялі ангели, які зібралися разом, усміхаючись вниз до давно зниклої громади.
  Буква одного слова квітчастим курсивом, сусальне золото лущиться й блідне.
  Caelum.
  Потім праворуч — темніша фреска, зображення важче розрізнити. За винятком проблиску рогів, пари копит, ледь ще помаранчевого язика вогню, що тягнеться до потертих крокв церкви.
  Інше слово.
  Екзиціум.
  Коли вона подивилася на Карлайла, то побачила, що він стукає по телефону.
  «Добре», — сказав він. «Ось і ми. «Caelum» латиною означає…»
  Погляд вгору, усмішка. «Небо».
  Потім знову до свого телефону.
  Більше кранів.
  «І, так… Звичайно… «Екзітіум» означає… загибель або знищення. І…”
  Вона дивилася, як він дістає кросворд.
  «Сім літер, які підходять… ідеально».
  Карлайл поспішив повз неї.
  Але він зупинився перед тим, як повернути до дверей із церкви.
  «Ви знаєте, я вірю, що всі ці … цікаві запитання, які ви поставили. Можливо — вони змусили мене оглядатися. Можливо, цього не помітив. У будь-якому випадку, годинник цокає».
  «Тоді вам краще поспішити», — сказала вона.
  Тоді Карлайл, колишній шпигун, який дуже пильно тримав усе, що робив, вискочив із церкви, дерев’яні двері знову видали скрип, залишивши Сару саму.
  Востаннє озирнулася на це місце стародавніх привидів, а потім — так само швидко — вона поспішила до своєї машини, дивуючись, як Джек поживає…
  OceanofPDF.com
  8. Світло ввімкнено
  Джек відкрив очі.
  І він побачив хлопця, який штовхнув його на підлогу, сильно вдарившись головою об полірований мармур.
  Зазвичай його інстинктом було б підвестися на ноги і за лічені секунди збити хлопця.
  Навіть такий великий хлопець.
  І він був явно великий , одягнений у пухову куртку, яка мало приховувала його об’ємну верхню частину тулуба. Його товста шия тяглася прямо до голови, поголена куля для боулінгу, очі-намистинки дивилися на Джека.
  «Ні, краще зупинись тут», — подумав Джек.
  Зрештою, якщо цей маленький квест перетворювався на щось, чому б не витратити трохи часу, щоб дізнатися якомога більше?
  «Гарно, друже…» сказав Джек, підводячись на лікті. Готовий діяти швидко, якщо хлопець наважиться зробити ще щось загрозливе.
  «Хто ти в біса ? Що ти тут робиш?»
  Тепер повільно, коли початкові побоювання хлопця щодо контратаки, можливо, вгамувалися, Джек підвівся.
  «Збирався запитати вас про те саме. Бачиш, у мене є ключі? Від виконавця майна. Цікаво, ну… — Джек посміхнувся, намагаючись якомога роззброїти…
  Поки що…
  «...хто ти і як ти сюди потрапив?»
  Танк чоловіка попереду кивнув, уста стиснуті, губи стиснуті — обличчя бійця.
  Можливо, хлопець навіть займався боксом. Цибулинчастий ніс виглядав так, ніби отримав певні пошкодження.
  Чоловік покопався в кишені.
  Джек напружився.
  Але він витягнув пару ключів.
  «Звуть Марті, я також маю ключі, друже. Від Ема .»
  "Ем?"
  «Моя стара. Емма Картер, опікунка померлого хлопця».
  Джек кивнув. «У неї були ключі?»
  Марті знайшов хвилину, перш ніж сказати щось інше.
  «Ну, як ти думаєш, як вона увійшла і вийшла? Старий, той хлопець Ендрюс, дав їх їй, щоб вона могла приходити й йти коли завгодно. Вона доглядала за старим дерном, знаєте».
  — Знаю, — сказав Джек. «Ще…»
  Марті швидко заповнив наступну прогалину в потоці інформації.
  «Ем хвилювалася, що вона могла залишити тут деякі свої речі, особисті речі. Я сказав, що прийду і оглянуся. Візьми все, що вона залишила».
  Джек кивнув, вважаючи, що історія повна дурниця.
  Цей бойфренд Емми Картер прийшов сюди неспроста. Можливо, — припустив Джек, — це якось пов’язано з розгадуванням головоломки, отриманням усіх цих грошей.
  Або — можливо, це було пов’язано з чимось іншим.
  Джек наполегливо працював, щоб переконатися, що на його обличчі не було жодної підозри.
  «Гаразд, це має сенс, звичайно. Все-таки…”
  Джек зробив крок до чоловіка.
  Жорсткий клієнт. Мишка Емма Картер повинна підскочити, коли він хоча б підняв брову.
  «Я думаю, що — враховуючи все — вам краще дозволити будь-які, е-е, візити з розпорядником майна».
  Марті кивнув, його бичача голова сприйняла це.
  Джек здогадався, що, можливо, чоловік перед ним не закінчив оглядати це місце… і не знайшов того, що шукав.
  «Треба лише трохи озирнутися навколо, переконатися…»
  Джек похитав головою.
  Він сподівався, що Марті не подумає, що його вдалий підкат, який повалив його на підлогу, передвіщає вдалу зустріч, якщо він справді піде з ним один на один.
  «Не будь дурнем, — подумав Джек.
  — Тобі краще піти, — сказав Джек. «Завтра отримайте дозвіл від Тоні Стендіш. Коли його офіс знову відкриється».
  Пом’яте обличчя Марті ще більше покрилося зморшками.
  Це було все одно, що дратувати дикобраза.
  Потім Марті кивнув, відкрив рота, його язик витер коричневі зуби.
  Робить усе можливе, щоб виглядати загрозливо.
  Потім безвихідь… минула.
  «Гаразд, як завгодно. Але я повернуся. завтра Коли цей хлопець-юрист скаже, що добре».
  Тоді — найдивніше запитання.
  «Здається, нам обом варто піти…»
  І тут Джек засміявся.
  «Вгадай неправильно. Я тут за пропозицією пана Стендіш. Треба перевірити речі…”
  Ой, бику Марті це не сподобалося.
  Можливо, він думав, що Джек може допомогти якомусь іншому спадкоємцю?
  «Що завгодно», — нарешті вимовив Марті, виплюнувши це слово, проминувши Джека й вибігши з дому, залишивши вхідні двері навстіж відчиненими.
  І, дивлячись, Джек мусив подумати…
  Марті та Емма. Яка малоймовірна пара.
  А може, це було просто так.
  Можливо — це було малоймовірно.
  Джек пішов і щільно зачинив двері, переконавшись, що вони зачинені.
  Потім він обернувся й побачив великі сходи, що вели вгору, повз військові картини на стіні.
  Він почав би з огляду на кімнату, в якій помер Квентін Ендрюс.
  *
  Хоча Джек пройшов кілька моторошних місць, коли працював над справами в Нью-Йорку, він виявив одну річ: … моторошність ніколи не старіє.
  Як зараз.
  Йду темним коридором нагорі, обережно штовхаючи двері до спалень, порожніх спалень для гостей.
  Поки він не дійшов до великої кімнати в кінці. Він зазирнув.
  Величезне ліжко з балдахіном, щільне та ідеальне покривало, намальовані відтінки роблять кімнату ще темнішою.
  Він простягнув руку й намацав вимикач. Знайшовши його, увімкнувся стельовий світильник у стилі арт-деко, і він побачив кімнату Квентіна.
  Крім розкішного килима, полірованих дерев’яних стовпчиків ліжка, темно-бордового покривала… кімната була спартанської; тут нічого особистого. Чи міг той, хто прийшов сюди прибирати це місце, прибрати такі речі?
  Джек увійшов. Він побачив стілець біля вікна, торшер, що бовтався над ним, маленький пуфик.
  Ідеальне місце, щоб спокійно сидіти й читати біля вікна, подумав Джек.
  А поруч стілець, невеликий столик, щось, щоб потримати бренді чи закладку?
  А потім, у футах від нього, більший дерев’яний стіл, біля шафи й поруч із таким же суворим комодом — все з темного дерева й латунні ручки.
  Чи можуть ящики комода зберігати якісь секрети?
  Ця частина розслідування завжди здавалася Джеку трохи дивною. Відкривати шафу та ящики іншого чоловіка, щоб переглянути шматки його життя, залишені позаду.
  Частину роботи повернувся на Мангеттен.
  Але тут?
  Джек підійшов і відкрив одну шухляду.
  Темні шкарпетки, складені, не зібрані в пучки, всі акуратними рядами, акуратно одна на одну. Далі — білизна, наче в магазині. Потім шухляда з чистими сорочками, усі складені, акуратно випрасувані, висока якість матеріалу помітна навіть при випадковому погляді.
  Джек думає: тут має бути одна шухляда з чимось особистим. Щось, що говорить, ким насправді був Квентін Ендрюс?
  Він присів, щоб відкрити нижні шухляди, побачивши одну із запонками, годинником, чимось схожим на підтяжки, знову акуратно розміщеними, наче в музеї.
  «Тримаєш свої секрети при собі, а Квентін?» Джек сказав.
  Потім до центральної шухляди.
  Де він побачив щось схоже на стос зошитів у шкіряній палітурці.
  Він вийняв кілька: той, що внизу, старий, шкіра потріскана, а той, що вгорі, був блискучим і новим, наче він щойно прийшов із магазину канцтоварів.
  Він відкрив першу.
  Щоб побачити нотатки.
  Про замки, про королів і королев. Про дати. Деякі речі були закреслені, і, гортаючи сторінки, Джек побачив рядки з цитатами навколо них.
  «Слово з чотирьох літер для останнього диму».
  Потім під ним очевидна відповідь … «фальшивка».
  Ескіз корабля, напрочуд добре зроблений тонкою чорною лінією. Кілька штрихів вказують на воду, форму поруч. Айсберг.
  І Джек — точно не той, хто займається головоломками, як він підтвердив сьогодні — знав, про яке судно йдеться в цій підказці.
  RMS Титанік з його фальшивою четвертою димовою трубою.
  І коли Джек гортав ці книги, всі датовані роками, він зрозумів, що знайшов великий архів головоломок, роки його таємного складання кросвордів, які були такими популярними...
  Але про його життя? Державна служба? Як він отримав свої гроші?
  Жодних підказок про це в книгах підказок.
  Потім до останньої шухляди.
  Де було тільки дві речі. Фотографія в рамці. Дивовижно красива жінка, блискучі очі, обличчя, яке, здавалося, було готове розсміятися.
  А стиль одягу… щось із трьох-чотирьох десятиліть тому, коли рюші та шифон ще не зовсім вийшли з моди, загублений світ.
  Це, мабуть, дружина Квентіна Ендрюса, Сільві.
  І на мить Джек відчув себе розгубленим, дивлячись на картину. Лише трохи особистого життя Квентіна — єдиний шматочок, очевидно — все інше… що, стерто? Відкинуто?
  Але потім він подивився на простір, який був під фотографією.
  Оксамитова коробочка якась, плоска, не набагато більша за портсигар.
  Джек поклав фотографію на рівну поверхню комода й підняв її.
  Відкрив його.
  І побачив медаль.
  Зображення Британії та слова «За Бога та Імперію» .
  Джек не мав своїх британських медалей, але він здогадався, що це важливо, і їх віддали Квентіну за…
  Ну це було питання, чи не так?
  Що робив Квентін до того, як залишив державну службу й забрав усі ці гроші?
  І чи це мало відношення до його гри винагородити одного спадкоємця?
  Джек поклав фотографію Квентінової дружини назад у шухляду. Але медаль у темному оксамитовому футлярі… він поклав її в кишеню.
  Немає необхідності знати, що саме має зробити чоловік, щоб отримати таку медаль.
  І — подумав він — було б корисно мати його під рукою.
  Він підвівся й оглянув кімнату. Повернутися до крісла Квентіна, такого ідеального місця, як він думав, щоб посидіти, почитати, відпочити.
  «Мені б сподобалося таке місце», — подумав Джек.
  А потім він зупинився.
  Його очі дивляться на маленький столик біля стільця.
  Він думав про стан Квентіна, про те, як вони знайшли його флакон з таблетками…
  Джек обернувся й подивився на шухляду в іншому кінці кімнати.
  Його таблетки були там .
  Але якби Квентін знав, наскільки вони важливі, хіба вони не завжди були б поруч у його кишені, чи в цьому випадку…?
  Прямо на тому маленькому столику?
  Щоб, якби щось трапилося зі старим, його серце забилося, відчувши той перший удар болю в грудях, він міг просто дотягнутися до…
  Але вони не були.
  Їх знайшли далеко, … аж туди .
  *
  Якусь мить Джек просто стояв, дозволяючи цій думці вирвати.
  Він поспішав з висновками, його детективна параноя взяла верх над ним?
  У кімнаті було холодно. Тепло було, але мало, і це місце вже було схоже на покинутий будинок.
  Покинутий, доки той, хто став спадкоємцем, не успадкував величне місце.
  Ще один погляд на великий стіл, де важкому Квентіну довелося б хитатися, щоб дістати свої рятівні таблетки.
  Потім ще одне запитання — що лише зробило прохолодну кімнату холоднішою.
  Хтось їх переніс?
  Чи хтось навмисно поставив їх поза досяжністю, можливо, навіть утримав Квентіна від них, коли його серце намагалося зберегти його живим, битва в тілі старого, яку без рятівних пігулок він був приречений програти?
  «Дивні такі речі», — подумав Джек.
  Ви отримуєте ідею. Не знаю, чому.
  І чомусь це здається правильним .
  Наразі настав час йти.
  І коли він спускався вниз, плани, можливості, стратегії почали формуватися.
  Гра … справді тривала.
  OceanofPDF.com
  9. Братерська любов
  Наступного ранку Сара запізнилася в офіс. Хлоя повернулася додому лише після півночі, і за сніданком вони обмінялися гарячими словами про дотримання «правил будинку».
  Тоді в хаосі Деніел забув свою коробку для обіду, тож їй довелося під’їхати до школи й залишити його для нього.
  Грейс принесла їй каву, поки вона знімала пальто й чекала, доки завантажиться робочий стіл.
  «О, містер Стендіш залишив повідомлення», — сказала вона. «Хоче, щоб ви йому подзвонили».
  «О, так», — сказала Сара. «Цікаво, чи він перевіряє мене? Я мав спочатку зателефонувати Патріку Ендрюсу, але сьогоднішній ранок був кошмаром».
  Вона подивилася на дошку, заповнену написаним — і сіткою кросворду, яка виглядала майже завершеною.
  «Ого — Грейс! Ви майже всі зробили!»
  «Залишилося лише три, але я зовсім збентежений».
  «О, давай — це дивовижно! І я впевнений, що між нами ми можемо отримати останні».
  «Якщо це не позбавляє мене права на безкоштовну їжу…»
  «Мені здається, Джек відпустить тебе», — сказала Сара, сміючись.
  Грейс викопала папери й віддала їх. Сара дістала мобільний із сумочки й набрала номер Патріка Ендрюса. Він одразу відповів.
  «Містер Ендрюс? Це Сара Едвардс».
  «Чого ти так довго зайняв?» сказав він.
  Так багато приємностей, подумала Сара.
  «Вибачте», — сказала вона. «Я хотів подзвонити тобі раніше…»
  «Сподіваюся, ви серйозно ставитесь до своїх обов’язків».
  «Звичайно».
  «Хм. добре Побачимо».
  У тиші Сара чула музику й лепет дитячих голосів.
  Де він був? Школа?
  Вона прикусила язика й використала голос, який припасла для найскладніших клієнтів.
  «Можливо, ми могли б зустрітися, містере Ендрюс? І ви можете повідомити мені, якого прогресу ви досягли? Я маю на увазі — виконувати свої «обов’язки».
  Вона закотила очі на Грейс.
  «Так, добре. Давайте покінчимо з цим. Я в бібліотеці».
  І на цьому він раптово припинив розмову.
  Сара звернулася до Грейс. «Боюся, що вам доведеться вилити цю каву. Мені знову треба вийти. Насправді — мені наказали … »
  «Хмм, на відміну від того, що ти виконуєш накази», — сказала Ґрейс.
  Сара посміхнулася. «Ви маєте рацію», - сказала вона. «Але в цьому випадку я радше вважаю, що було б неповагою до покійного, якби я не підкорився. Або принаймні — неповага до Тоні».
  Вона знову одягла пальто й вийшла з кабінету.
  *
  Черрінгемська бібліотека займала перший поверх сільської ради, через дорогу від кабінету Сари.
  Піднімаючись сходами, вона побачила, що вестибюль заповнений колясками, а потім згадала: у четвер вранці в бібліотеці проводилися дошкільні ігри.
  Багато років тому, у Лондоні, вона сама зробила саме це — спочатку з Хлоєю, потім з Деніелом — з нетерпінням чекала можливості наздогнати інших мам, поки діти гралися на підлозі та слухали історії.
  Хлоя була такою маленькою коханою… подумала Сара, раптом захотівши загладити свою сварку за сніданком.
  Мені потрібно зберегти цей баланс, — подумала вона.
  Вона увійшла до бібліотеки, посміхаючись метушні та хаосу. Вона озирнулася: у колі було, мабуть, двадцять малюків, більшість із яких були зачаровані, коли один із бібліотечних помічників читав книжку з картинками.
  У дальньому кутку мами, тата та вихователі пили каву та балакали.
  Решта бібліотеки виглядала порожньою, але в довідковому відділі вона побачила Патріка Ендрюса за столом, його голова була обхоплена руками, вуха були затулені.
  Вона підійшла.
  Перед ним вона побачила стоси книжок і газетних вирізок. Вона висунула стілець навпроти й сіла.
  Він підняв очі.
  «Боже. Криваві діти", - сказав він.
  «Клуб розповідей у четвер, — сказала Сара. «Це Черрінгемський заклад».
  «Що за нісенітниця. Бібліотеки для навчання. Тиша і спокій. Не дурні, верескливі діти».
  Сара чекала. Це не була суперечка, у яку вона хотіла брати участь.
  «То як справи з головоломкою?»
  «Знаєте, він зробив це навмисно. Квентін знав, що мені доведеться скористатися бібліотекою, щоб дослідити його кляті підказки. Знав, що буде так. Типовий, клятий типовий».
  «Я не впевнений, що ваш брат міг спланувати власну смерть так, щоб потрапити в розклад, містере Ендрюс…»
  «Тьфу! Ти не знаєш Квентіна. Він міг повалити уряд на іншому кінці світу, просто клацнувши пальцями. Завжди зі своїми секретами... як ходи на шахівниці».
  «Справді? Я не здогадувався, що він такий могутній».
  «Потужний? Абсолютно. Також корумпований. Навіть аморально».
  Тут не втрачено кохання, подумала вона.
  У дальньому кутку бібліотеки діти почали дружно співати.
  Вона спостерігала, як Ендрюс повернувся й похитав головою.
  «Ой, заради Бога…»
  Тоді він узяв одну з книжок, відсунув стілець і підвівся.
  — Давай, — сказав він. «Я маю вибратися з цієї дитячої пекельної діри!»
  Він розвернувся на підборах і попрямував до дверей.
  Сара встала й пішла за ним.
  *
  Коли вона дійшла до вестибюлю, Ендрюса не було й сліду. Вона вийшла на вулицю — і помітила його на протилежному тротуарі, якраз за дверима власного кабінету, примружившись, дивлячись на дах сільської ради.
  Сара перетнула дорогу й приєдналася до нього.
  «Боже. Я повинен був знати", - сказав Ендрюс. «Ми робили це під час полювання за скарбами, коли були дітьми. Я зовсім забув про це. Звичайно, я був лише малюком. Квент був на десять років старший».
  «Вибачте, містере Ендрюс, я насправді не…»
  Він схопив її за руку і вказав на годинникову вежу сільської ради.
  «Вісім літер. Бремвелл! Його меч розрізає час навпіл! Це ж очевидно, чи не так?»
  «Це одна з підказок?» сказала Сара.
  «Ну, звичайно, це одна з кривавих підказок! Вони тебе нічого не вчать?»
  «Вибачте», — сказала вона. «Я зовсім розгубився».
  Вона дивилася, як він дивиться на неї, майже жалібно.
  «Бачите годинникову стрілку на годиннику? Він був побудований в 1805 році зі зламаного меча сера Річарда Бремвелла. Вісім літер».
  «А, я бачу. Його меч розрізає час навпіл. Так — Бремвелл».
  «Звичайно, підказка — це лише половина. Бремвелл убив свого молодшого брата. Отже, це невеликий «коп» – бачите – від Quent. мені Він каже — я хотів тебе вбити, Патріку».
  «Справді? А може, він казав — ти хотів мене вбити?» сказала Сара.
  Вона уважно стежила за Ендрюсом, щоб не помітити будь-якого знаку, підказки…
  «Хто ні?» сказав він. «Не зовсім найулюбленіший чоловік у всесвіті!»
  Сара не очікувала цього.
  «Що ти маєш на увазі?» сказала вона. «З числа на похоронах я припустив, що він дуже популярний».
  Ендрюс пирхнув.
  «Можливо, його легіону розгадувачів головоломок… Ходімо вип’ємо».
  «Я б краще випив кави».
  «Кава? Не будь смішним. Ангел щойно відкрився».
  Сара знову побачила, як Ендрюс повернувся й пішов від неї. Перетинаючи дорогу, він ледве розминувся з велосипедом, змусивши його збочити, після чого зник у головних дверях Angel.
  Сара знала, що їй потрібно повернутися до роботи, але ця розмова не могла чекати.
  *
  Сара сьорбнула кави й спостерігала, як Ендрюс підносить до вуст пінту пива.
  «Так уже краще», — сказав він, нарешті поставивши склянку. Він оглянув порожній паб. «Вогонь може зробити освітлення. Дешеві дерни. Не дивно, що вранці тут завжди так кляво порожньо».
  «Так Патрік Ендрюс проводить дні», — подумала Сара. Перила у всесвіту. Як дуже сумно.
  — Ви сказали, що могли бути люди, які хотіли вбити вашого брата?
  «Крім мене? О так».
  «Ти скажеш мені, хто?»
  «Хм, добре. Для початку — більшість країн Близького Сходу, Південна Африка, Пакистан, Індія, Китай… досить довгий список!»
  «Будь ласка, містере Ендрюс, я говорив серйозно».
  "Я теж. Ви знаєте, що зробив мій брат, чи не так?"
  «Він працював на уряд».
  «Ха! правильно! Він був клятим шпигуном! Він підтримував диктаторів. Він підривав демократичний процес. Він захищав установу. Ті виродки у Вестмінстері».
  — І ви з ним не погодилися?
  «Я ненавиджу все, за що він виступав».
  «Тоді чому він залишає тобі ці гроші?»
  «Ви маєте на увазі, якщо я спочатку розгадаю цю кляту головоломку? О, я сумніваюся, що це прийде до мене. Все обов’язково буде виправлено. Я думаю, що ця сучка Тріша все отримає, без сумніву».
  Який чарівний хлопець, подумала вона.
  «Ви двоє… також маєте історію?»
  Сара спостерігала, як він опустився на спинку крісла й склав руки. Він витріщився на неї.
  «Почекай. Ти не знаєш про неї, чи не так?» сказав він.
  «Я знаю, що вона була коханкою вашого брата…»
  «О, та гадюка Тріша була набагато більше, ніж його коханка. Він керував нею».
  Сарі знадобилося кілька секунд, щоб зрозуміти, що сказав Ендрюс.
  — Ви маєте на увазі, що вона теж була шпигункою?
  «Браво! Ваші лампочки зрештою загоряються, хм? І вона також була ще однією неприємною роботою».
  «Але навіщо залишати їй гроші? Я думав, він її кинув?»
  «Як я це чув, йому сказали кинути її. Очевидно, певний ризик безпеки. Була якась... біда. Не знаю що. Дуже тихо. Ніколи не дійшов до суті. Тож Квент опустив віконниці — і вона вийшла».
  — І — з точки зору заповіту — ти думаєш, що він усе ще мав слабкість до неї?
  Ендрюс не відповів. Вона побачила, що в нього порожня склянка.
  «Хочеш іншого?»
  «Люб’язно з вашого боку», — сказав він. «Я думаю, час для Jameson's».
  Вона встала, щоб взяти напій.
  «Можна, і велика, поки ти там», — сказав він, усміхаючись їй. «За копійки…»
  Коли Сара підійшла до бару, вона дістала мобільний із сумочки й подзвонила Грейс.
  Пізніше вранці вона мала дві зустрічі з потенційними клієнтами, але вона знала, що Грейс може її прикрити.
  Можливо, Патрік Ендрюс був не найкращою компанією, але вона відчувала, що в нього все ще є багато бруду, щоб висипати інші головоломки.
  І раптом думка Джека про те, що благородного шахового партнера її батька вбили, почала звучати надто переконливо...
  OceanofPDF.com
  10. Чай і торт
  Джек уповільнив ходу, проходячи повз ангела.
  З його низькими стелями та вікнами в стилі Тюдор, усередині завжди було темно навіть у найсонячніші дні. Але він бачив Сару за столиком у кутку, поглиблену розмовою з Ендрюсом.
  Вона надіслала йому повідомлення, щоб сказати, що брат розмовляє — і зараз він із задоволенням залишив її.
  Він пішов далі вгору по Хай-стріт до місця, де вона розширювалася в автостоянку. Тут протягом століть щотижня відбувався ринок худоби. У ці дні простір був заповнений чергами машин.
  Але не всі історичні зв’язки зникли. В одному кутку, під старим розлогим дубом — Джек побачив сільські запаси.
  А поруч, у сірому плащі, він побачив Емму Картер, яка стояла й дивилася вдалину.
  «Емма», — сказав він, наближаючись.
  «О, містер Бреннан…»
  «Джек, будь ласка».
  Він спостерігав, як вона кивнула й відкинула волосся з обличчя.
  «Цікаве місце для зустрічі», — сказав він, показуючи на стоки.
  «Це одна з підказок», — сказала вона. «Я думаю».
  Джек подивився на старовинний пристрій: дві вузлуваті дерев’яні плити, скріплені залізною петлею. А в плитах два круглі отвори. Коли петля була закрита, руки жертви були б закріплені.
  «Залежно від злочину, — сказав Джек, — злочинець міг перебувати там днями — так мені сказали».
  — Жахлива річ, — сказала Емма. «Доводиться стояти там… люди кидають у вас овочі».
  — Або ще гірше, — сказав Джек.
  «Не варто думати про це».
  «Це буде схоже на виривання зубів», — подумав Джек. «То що саме, на вашу думку, є підказкою?»
  Він спостерігав, як вона витягла зі своєї сумочки пошарпаний папірець і одягла окуляри.
  « Поганий час, щоб зайти в акції.» – повільно прочитала вона, потім зняла окуляри. «Я думав, що відповідь може бути написана на акціях. Але там нічого немає. То може це означає — квіти? Ви знаєте — акції?»
  «Я б хотів допомогти», — сказав Джек. «Але я марний у цих речах, тому навіть якби я міг допомогти — я б не дуже допоміг, якщо ви розумієте, що я маю на увазі!»
  «Хм, так. Я так думаю». Вона зробила паузу. «Можливо, це акції — розумієте? Як і акції».
  «Можливо. Це, безумовно, складно, — сказав Джек. «Як у вас справи з іншими підказками?»
  «У мене лише два», — сказала вона, зітхнувши. «Прикро, чи не так? Усі ці гроші. Я думав, що, можливо, містер Ендрюс залишить мене трохи, розумієте? Тисячу чи що? Як подяку. Іноді це трапляється. Це не багато грошей, чи не так? Не йому, але мені було б».
  Вона відвела погляд, і Джеку довелося подумати про її партнера, бичачого Марті.
  Чи означатимуть ці гроші для неї постріл у свободу?
  «Але ви бачите — цей конкурс справді трохи безглуздий, я не знаю, навіщо я його роблю. Факт, я думаю, що, можливо, я зупинюся. Я мав би спробувати влаштуватися на іншу роботу, жити далі… а не бігати, обманюючи себе, я міг би розбагатіти».
  Джек дивився на неї. Намагаючись уявити її з великою, пишною фігурою Марті, її гаданого «хлопця». Чи могла вона зробити щось, що призвело до смерті Квентіна Ендрюса?
  Важко було уявити.
  Але Джек раніше бачив насильницьких чоловіків — і жінок, які зазнали жорстокого поводження — у темних партнерствах.
  «Він тобі сподобався?» сказав він.
  «Містер Ендрюс?» сказала Емма. «О так, він був прекрасний. Більшу частину часу. І такий ввічливий».
  «Як довго ви на нього працювали?»
  «Ой, я не знаю. Три роки? Чотири?»
  «Повний робочий день?»
  «Тільки дні, а не ночі. Знаєш, він ще міг сам піднятися спати. Не любив бути надто залежним».
  «І ти йому сподобався?»
  Вона вагалася. «Думаю, так», — сказала вона. «Я сподіваюся, що так».
  Він бачив, як вона здригнулася й туго натягнула пальто.
  — Тут холодно, — сказав Джек.
  Вона швидко кивнула. «Це».
  «Чи можна приготувати тобі чаю, Еммо?»
  Ще трохи вагань. Потім: «Мені б подобалося».
  «Тоді давай. Huffington's не виглядає занадто повним. Я можу навіть потягнутися до торта, як щодо цього?»
  Емма посміхнулася, і Джек зрозумів, що взагалі не бачив її усмішки — і що це дуже осяяло її обличчя.
  Він обернувся разом із нею, і вони пройшли крізь припарковані машини до чайної.
  Коли вони це зробили, Джек упізнав постать Джеймса Карлайла на передньому сидінні припаркованого чорного BMW.
  Він побачив, як Карлайл кивнув йому, а потім виліз з BMW, тримаючи в руках блокнот.
  Коли вони дійшли до входу в Хаффінгтон, Джек обернувся й озирнувся на той бік вулиці: Карлайл тепер стояв перед акціями. Джек спостерігав, як він записав короткий запис у блокнот, а потім повернувся до своєї машини.
  І Джек подумав: схоже, конкуренти за мільйони починають збивати одне одного…
  *
  Джек спостерігав, як Емма клювала свій шоколадний торт, наче пташка в клітці.
  «Це, мабуть, було жахливо для вас... того дня, коли Квентін помер», — сказав Джек.
  «Мені погано, що мене там не було. Якби я був, можливо…»
  «Ти пішов на день?»
  «Я зробив йому чай. Вимитий. Він з нетерпінням чекав своєї шахової партії».
  «Я думаю, його таблетки просто не подіяли цього разу».
  «Гм… Гадаю, це сталося занадто швидко».
  «Ви здогадуєтеся… що він не намагався їх забрати?»
  «Я не знаю».
  «Він не мав із собою таблеток?»
  «Я думаю, що він так робив, я маю на увазі, що завжди так робив. Але…”
  «Може, вони були занадто далеко?»
  «Я не дуже люблю про це думати».
  Джек уважно спостерігав за нею, коли вона знову брала свій шоколадний торт. Чи знала вона, до чого ведуть його запитання?
  «Розкажи мені про Марті», — сказав він, змінюючи тему.
  «Він зробив щось погане?» — швидко сказала вона, ставлячи торт. «Він сказав, що ви були вдома. Він іноді дуже збуджується, він не має на увазі це... Він справді хороший сорт. Трохи грубувато, по краях, але...
  «Він був гаразд», — сказав Джек, не знаючи, як сформулювати наступне запитання. «Але знаєте, було несподіванкою знайти його в будинку…»
  Вона відвела погляд. «Деякі мої речі все ще там. Я сказав йому не ходити, щоб взяти це, але він не хотів слухати…»
  Джек здогадався, що Марті часто не слухає.
  «Я думаю, тобі, мабуть, не слід було віддавати йому ключі».
  «Як я вже сказав, він не хотів слухати».
  — Він знає про заповіт?
  «Так. Він запитав. Треба було йому сказати».
  «Чи запитував він вас про це до смерті Квентіна?»
  Джек уважно спостерігав за нею. Вона виглядала нервовою.
  «Ні».
  «Ти впевнений? Жодного разу, якось випадково?»
  «Ні». Вона подивилася прямо на Джека. «Що ти маєш на меті?»
  Джек потягнувся до кави й зробив ковток, усе ще спостерігаючи за Еммою.
  — Старі звички, — сказав він з усмішкою. І…
  Вона бреше, подумав він.
  — Квентін колись згадував тобі про заповіт, Еммо?
  — Ні, — сказала вона. «Це не річ — ну, ти знаєш — виконання моєї роботи, це не річ, про яку ти говориш».
  Або, можливо, не те, про що ви маєте право говорити.
  «А як щодо тижня до його смерті… Чи були у Квентіна люди? Нові люди? Люди, яких ви не знали?»
  «Почекай секундочку. Я думав, ти мав би подбати про цю головоломку. Чому ви задаєте мені всі ці запитання?»
  Джек кивнув, усміхнувся. «О, вибачте. Нічого страшного, Еммо. Мені просто цікаво, як Квентін придумав усі підказки — знаєте?»
  Джек дивився на неї, коли вона кивнула у відповідь. Здавалося, вона прийняла його причину. Йому не подобалося їй брехати, але він не хотів, щоб вона повернулася до Марті й сказала, що нью-йоркський поліцейський вважає містера Ендрюса вбитим…
  «Мені здається, він уже написав головоломку», — сказала вона. «Він завжди проводив багато часу в своєму офісі, працюючи».
  — Отже — сторонніх у домі немає?
  «Не те, щоб я бачив. Хоча за останні кілька тижнів до його смерті я був там не щодня».
  "Ой?"
  «Він подарував мені цілих три дні відпустки! Зненацька. Заплатив також — отримав цілих вісім годин».
  «І це траплялося не часто?»
  « Ніколи не траплялося».
  «Знаєте чому?»
  Джек спостерігав, як вона знизала плечима, наче вона раніше не задавала собі цього запитання.
  «А коли ви повернулися — щось змінилося?»
  — Ні, — сказала вона. «Хоча тут був якийсь безлад».
  «Що за безлад?»
  «Брудні чашки по всьому будинку. Чашки для чаю. Кавові чашки. Я сказав Квентіну — ти, мабуть, всю ніч ходив у туалеті, що за всю ту каву, яку ти випив!»
  «Б'юся об заклад, він з цього сміявся, га?»
  «Насправді він цього не зробив. Просто попросив мене прибрати їх».
  Джек кивнув і дивився, як Емма знову доїдала свій шоколадний торт.
  Усе загадковіше й загадковіше , — подумав він. Тож за тиждень до смерті у Квентіна були гості.
  Гості, яких він не хотів, щоб Емма зустрічала.
  Його мобільний пінгнув, і він дістав його. Текст від Сари.
  Нам треба зустрітися. Мій офіс?
  Він відповів.
  «Мені дуже шкода, Еммо, але я боюся, що мені потрібно йти. Щось придумали».
  «О, — сказала вона, витираючи рот серветкою.
  «Я закрию рахунок, а ти залишайся тут і допивай чай».
  «Дякую».
  Підвівшись, він нахилився.
  «Ви коли-небудь були на площі 1 травня?» сказав він. «Ти ледве можеш рухатися. А кажуть, що в цей день тисячу років влаштовують ярмарок…»
  Він бачив, що вона спочатку була збентежена, але поступово вона зрозуміла, що він каже.
  Вона посміхнулася йому, а потім він подивився, як вона дістала свій зім’ятий аркуш паперу й почала писати.
  Він міг просто побачити слово — MAYDAY — і знав, що вона зрозуміла. Не може бути гіршого дня, щоб провести в запасах, ніж Перше травня в Черрінгемі...
  Він оплатив рахунок і вийшов на Хай-стріт.
  Він подивився на автостоянку. Чорний BMW зник.
  Чи був Джеймс Карлайл одним із таємничих гостей, які відвідали Квентіна лише за тиждень до його смерті?
  Натягнувши піджак, щоб захистити холодний вітер, він попрямував Хай-стріт до офісу Сари.
  OceanofPDF.com
  11. Брехня та більше брехні
  Сара п’ять хвилин розповідала Джеку про свою зустріч із Патріком Ендрюсом.
  «Цікаво — чарівна Тріша була справжнім жахом?» сказав він.
  «Так здається».
  Вона побачила, як Джек похитав головою.
  «Вона мене повністю обдурила».
  «Я б не почувалася погано з цього приводу, Джек — я думаю, вона була досить добре навчена…» Сара посміхнулася, «… дурити чоловіків».
  Джек усміхнувся у відповідь. «Зрозумів. Незважаючи на це, я мав би знати, що вона бреше», — сказав він. — Думаєш, вона знала Карлайла?
  «Хм, гарне запитання», — сказала Сара. «Карлайл сказав мені, що майже не знав її».
  «Ну, це не може бути правдою — якщо Карлайл працював разом з Квентіном, то він мав її знати, правда?»
  Вона побачила, як Джек встав і підійшов до дошки.
  «Знаєш що?» — сказав він, повертаючись до неї. «Я не довіряю нікому з цих людей. Вони ходять навколо нас».
  Він знову сів.
  «А цей футляр — якщо він навіть футляр — схожий на гру в телефон».
  «Хмм?»
  «Дитяча гра. Ви говорите комусь щось пошепки. Вони передають це, і повідомлення щоразу змінюється».
  "О, ми це називаємо "китайським шепотом"!"
  «Справді?»
  «І це теж трохи схоже на тих російських матрьошок».
  « Матрьошки ? Підніміть одну верхівку, а там друга, а ще…»
  «Точно так. Гей, з’їж бутерброд, яєчний майонез і крес-кресс, – сказала Сара.
  Вона посунула йому тарілку з бутербродами через стіл і спостерігала, як він бере один.
  «Мій улюблений. Хіба мені це було потрібно, — сказав він. «Відмовився від шоколадного торта в Huffington's, тому почуваюся доброчесним, але також голодним».
  «Ви кудись дійшли з опікуном?» — сказала вона, сама беручи бутерброд.
  «Емма? І так, і ні, — сказав Джек. «Вона точно прикриває свого хлопця-орангутанга — присяжні все ще не знають, чи вона сама щось задумала…»
  «Хм… чарівний містер Марті Кейн», — сказала Сара. «Я взяв це з бази даних Cherringham Gazette ».
  Вона нахилила ноутбук, щоб Джек міг бачити. Вона спостерігала, як він нахилився вперед, щоб прочитати.
  "Шість місяців умовного покарання за поводження з краденим", - сказав він.
  «І це не перший його злочин», — сказала Сара. «Нещодавно провів рік тому за серйозний напад».
  — Огидна робота, — сказав Джек. «Але теж вбивця? Такий хлопець швидше вб’є випадково. Повернемося до брата. Що він ще каже?»
  Сара відклала свій бутерброд і кивнула на дошку, на якій тепер були перелічені три останні підказки поряд із майже готовою головоломкою.
  «Після свого другого Джеймсона він не мав особливого сенсу. Я не думаю, що він буде розв’язувати головоломки сьогодні вдень».
  «Залишилося менше двадцяти чотирьох годин...» сказав Джек, дивлячись на годинник. «Здався?»
  «Або так, або він знає всі відповіді», — сказала Сара. «Він сказав, що вони з Квентіном шукали скарби в Черрінгемі, коли були дітьми, і, здається, його не турбували жодні підказки».
  «Хмм... колись вони були близькі, га?»
  «О ні! Зовсім навпаки, — сказала Сара. «Можливо, Квентін був опорою істеблішменту, але Патрік був справжнім бунтарем. Провів двадцять років на барикадах — демонстрація на Гросвенор-сквер у В’єтнамі, страйк шахтарів, бунти через виборчі податки — ви називаєте це, якби була причина, Патрік підписався під нею».
  «Але він візьме гроші, якщо вони потраплять до нього…»
  «Абсолютно», — сказала Сара. «І використай його, щоб зруйнувати стіни, які збудував його брат».
  Джек зробив паузу.
  Потім: «Ви думаєте, що він міг убити Квентіна?»
  «Велике питання, Джеку. Мені здається, що він щиро його ненавидів. Але вбивство? Його рідний брат?
  «Коли він востаннє бачив Квентіна?»
  «Здається, не роками».
  «Справді? Хоча обидва жили в селі?»
  «Наполегливо працювали, щоб уникнути один одного».
  — А як же наш шпигун? сказав Джек. «Як він почувався?»
  «Містер Карлайл на м'ячі, я думаю. Так гладко, як вони приходять..."
  «Я помітив його сьогодні вранці. Він сказав, коли востаннє бачив Квентіна?»
  «Та сама історія — кілька років тому».
  «Хм, і я отримав ту саму фразу від прекрасної Тріші, не те щоб я зараз у це повірив. Але ось у чому річ… Емма каже, що за кілька тижнів до смерті Квентін мав низку відвідувачів».
  «Ви думаєте, він запросив головоломків? Чи могли вони всі брехати?»
  «Знаєш що? Я думаю, що вони можуть бути…»
  «Можливо, Квентіна не вбили», — сказала Сара.
  «Звичайно. можливо. Але ці таблетки… щось точно не так. Твій тато сказав мені, що одного вечора, коли він був там, у Квентіна стався напад — він потягнувся за таблетками, вони були в нього в кишені. Поклявся, що завжди на його боці».
  «Я розмовляв з Тоні перед тим, як ти сюди приїхав. Він спілкувався з лікарем Квентіна — кардіологом в Оксфорді. Мабуть, він попередив Квентіна, що настав час «навести лад у його домі».
  — Ви маєте на увазі, що він знав, що помре?
  «Не може означати нічого іншого, чи не так?» сказала Сара. — У такому разі — якщо він все одно збирався померти, навіщо його вбивати?
  «Це припускає, що вбивця знав, що сказав лікар».
  «Але якщо ти маєш рацію — а Квентін таки запросив головоломків, — хіба він не сказав би їм, чому?»
  Джек відвів погляд, і Сара зрозуміла, що його розум вирує думки, підозри, плани…
  Потім: «Ну, ми просто припускаємо, Сара — можливо, він нічого їм не сказав. Можливо, він просто хотів зустрітися з ними, щоб побачити, чи варто їм бути... у грі. Подивіться, чи мали вони право бути гравцями…»
  Сара витерла руки паперовим рушником і кинула обгортки від бутербродів у кошик.
  «Ось ідея. Грейс повернеться за хвилину. Чому б нам з тобою не піти до будинку Квентіна й не озирнутися? Я ще там не був».
  «Звичайно, чудово — чому б і ні? Ви можете побачити те, що я пропустив».
  «І ви можете провести мені всю теорію про «таблетки смерті серцем».
  «Тепер, що змушує мене думати, що ти не зовсім погоджуєшся з цим?»
  — Давай, — сказала вона, беручи своє пальто. «Ти переконай мене, і на зворотному шляху я куплю тобі того шоколадного торта, який, як ти знаєш, повинен був з’їсти…»
  Вона побачила, як Джек усміхнувся, схопивши своє пальто.
  «Ти погано впливаєш на мене, Сара Едвардс».
  І вони попрямували до Cherringham Crescent.
  OceanofPDF.com
  12. Фатальна правда
  Сара зупинилася в коридорі — і зайшла в будинок Квентіна Ендрюса.
  «Джек — це … класика. Дерево, ці сходи». Вона звернулася до нього. «Така гарна».
  «Я теж так думав. Добре використав свої гроші. Гроші він заробив, використовуючи свої внутрішні зв’язки…»
  Вона повернулася до вітальні, де елегантні меблі вісімнадцятого століття плавали на килимі з товстим ворсом, який майже покривав блискучу темну дерев’яну підлогу.
  «Один лише будинок коштує невеликого статку».
  «Так. Отже, підемо нагору? На місце події, що… на вашу думку, це не злочин?»
  Вона кивнула.
  Подумавши: я рідко сумніваюся в передчутті Джека.
  Але вона також знала, що у неї склалися власні здогади про такі речі.
  З усіма тут такими винними, з такою кількістю спадкоємців з образою, навіть ненавистю до Квентіна, з такою кількістю грошей на кону.
  І з божевільним конкурсом головоломок...
  Нічого з цього не додалося.
  Вона пішла слідом за Джеком сходами.
  *
  Потім — у кімнату мерця.
  Джек вказав на стілець, де помер Квентін, а потім назад, на стіл, де були знайдені таблетки, що здавалося помилкою, ніби він поклав їх туди, сів… і просто не міг до них дістатися.
  Така була історія.
  І Сара не купилася.
  Вона обернулася й оглянула кімнату. «Отже, скажімо, Квентін відчуває, що наближається напад. Намагається встати, але не може?»
  Джек кивнув і подивився на стілець, маленький столик поруч. Це було, подумала вона, ніби він уявляв, як усе могло статися.
  «Так, намагається встати. Зазвичай він тримає таблетки біля стільця, але тієї ночі...
  Сара обернулася до нього.
  «Почекай секундочку. Що ти щойно сказав?»
  Тепер очі Джека звузилися, ніби він намагався збагнути, що коїться в голові його партнера.
  «Я сказав… що він відчуває напад, намагається встати — але…»
  — Правильно, — сказала Сара. «Добре. Вислухайте мене. По-перше, ми знаємо трохи про те, ким був цей Квентін. Хитрі деталі його кросвордів. І подивіться навколо — як він утримував це місце. Бездоганний. Додайте до цього його репутацію людини, яка може легко створити глобальний хаос для іноземних урядів…»
  «Так, і ваша думка?»
  «Отже, перше запитання: чи віриш ти в те, що він якимось чином просто випадково залишив таблетки подалі?»
  Джек не відповів.
  Що — для Сари — було достатньою відповіддю.
  «Тоді те інше, що ти щойно сказав».
  «Мушу визнати, Сара. Ти втрачаєш мене».
  «Ви сказали… «відчуває напад, намагається встати».
  «Я це зробив».
  «Що, якщо…»
  Вона підійшла ближче до Джека, і вони обоє стали перед стільцем, останнім місцем, де Квентін був живий.
  «А що, якби він спробував встати — і хтось його зупинив».
  І з цими словами вона побачила, як Джек повернувся від стільця до столу в іншому кінці кімнати, потираючи підборіддя — звичка, яка завжди показувала, що він раптово занурився в детективний режим.
  Перш ніж він нарешті повернувся до неї.
  «Ви маєте на увазі… він намагається дістатися до своїх таблеток… і…»
  Вона кивнула, схвильована тим, що Джек підхопив нитку її ідеї.
  Джек продовжив: «А може, хтось зупиняє Квентіна… прямо біля нього… і він не може до них дістатися?»
  — Він був старим, Джеку. Кволий. Це не зайняло багато», – сказала вона.
  «І він був сам — Емма пішла на день…», — сказав Джек.
  «Зачекай секундочку, Джек. Хіба це не надто зручно? Він нападає саме в той час, коли Емма від’їжджає, а мій тато приїжджає в гості?»
  Джек нічого не сказав.
  Що говорило про багато.
  «Мені здається, — повільно сказала вона, — що нам тут чогось бракує. Емма виходить з дому, Квентін намагається дістати таблетки. Зупинено... кимось». Вона перевела подих. «Я думаю, ти можеш мати рацію, Джеку. Це може бути вбивство».
  Тепер вона зморщила обличчя. Можливо, це було забагато.
  «Божевільна ідея?»
  Джек трохи завагався… а потім похитав головою.
  «Зовсім ні. Насправді, це був би ідеальний спосіб змусити Квентіна померти і зробити так, щоб це виглядало як фатальна помилка. З різницею між життям і смертю — кілька футів між стільцем… і цим столом».
  «Дуже схоже на нещасний випадок, коли…», і тепер Сара відчула холод. «Це було що завгодно».
  І посмішка Джека також згасла.
  Тому що, якщо вона була права, вони обоє стояли посеред місця злочину, Він був переконаний, що з цим щось не так — і тепер вона теж була.
  Раптом виникло так багато запитань... починаючи з того, хто це зробить і чому.
  Але у Джека була інша, темніша проблема.
  «Проблема в тому, Сара — я думаю, що ти маєш рацію. Все підходить. Але..."
  «Проблема?»
  «Жодного доказу».
  І неначе під час різкого падіння Сара зрозуміла, що Джек — професіонал, яким він був — був цілковито правий. Жодних доказів. Просто теорія, яка, здавалося, відповідала тому, що сталося; відповідати гравцям і їхній гнів на Квентіна.
  Але абсолютно ніяких доказів.
  «Що тобі скажу, Сара. Годинник цокає. Як щодо того, щоб ми випили чаю, посиділи, подумали?»
  «Тут? Тепер, коли я думаю, що старого вбили в тому кріслі, я не впевнений, що…
  — Тоді на кухні. Може, його дух нам допоможе, хм?»
  «Добре. Це чай».
  І кинувши востаннє погляд на спальню Квентіна Ендрюса, Джек повів униз.
  *
  Кухня відповідала багатим деталям оселі. Стільниця з темного каменю для приготування їжі, масивний холодильник і ага доброго розміру.
  Не пошкодували коштів.
  Але тут хтось колись готував? — дивувалася вона.
  Металеві табурети з хитромудрими кованими спинками оточували острів із товстою стільницею з м’ясних блоків у центрі кімнати.
  Тепер Сара сиділа в одному зі стільців, а Джек наливав гарячу воду з чайника в пару ніжних чашок.
  «Ти мовчав», — сказала вона йому.
  «Треба зосередитися на чаї, чи не так?» — сказав він з усмішкою.
  Але вона знала правду.
  Змагаючись із раптовим прозрінням Сари, доказами чи ні, Джек тепер думав про те, що це означає, куди це веде.
  «Добре», — сказав він, кидаючи один кубик цукру в свій чай. «Потрібно, щоб ви перевірили мене на це. Але я не бачу, щоб Емма могла вбити цього чоловіка».
  «Згоден з цим. Але її Марті?»
  «Ну, я зіткнувся з ним. Трохи грубий, навіть відчайдушний, але я сумніваюся, що він убивця».
  «Так хто?»
  Ще один сміх. «Будь-який з них. Емма сказала, що, схоже, люди були тут, коли вона була у відпустці. Але як ти думаєш, чи могла вона приховати щось про те, що сталося?»
  «Як що?»
  «Вона сказала, що в той вечір, коли Квентін помер, вона пішла на день, як і зазвичай», — сказав Джек. «Але як ми знаємо, що це правда?»
  «Що ти маєш на увазі? Думаєш, вона пішла раніше? Але навіщо їй це робити?»
  «Можливо, хтось її просив».
  «Але що вона мала б отримати?»
  «Гроші? Великий мотиватор. А її Марті? Відчайдушний хлопець. Уявіть собі, що його можна було б переконати зробити багато речей, окрім вбивства».
  Сара кивнула… все стало зрозумілим. «Так скажімо, вона виходить з дому… І звільняє дорогу гостю…»
  «Хто викликає напад, а потім утримує Квентіна від таблеток».
  «Боже, Джек. Це жахливо».
  «Досить холоднокровно».
  Сара зробила ковток чаю. Лише трохи лимона, трохи цукру. Димний клубок із чашки, ідеально відповідав її думкам.
  «Є одна людина, яка може сказати нам, чи ми на правильному шляху», — сказала Сара.
  "Емма?"
  Кивок. « Якщо вона нам розповість. Хоча з Марті поруч, я сумніваюся, що вона скаже багато».
  Джек обвів поглядом яскраво освітлену кухню.
  «Ви маєте рацію. І навіщо їй або Марті говорити зараз, навіть якби ми спробували їм погрожувати. У нас, як сказали б у Брукліні, дурниця ...»
  «Зачекай секундочку, Джек».
  Сара встала з табурета. «Вона сказала, що тут було багато чашок, коли повернулася після вихідних, так?»
  «Значення?»
  «Ну, можливо, це була не одна людина, яка прийшла почути плани Квентіна за його гроші. Що якби він зустрів усіх спадкоємців, заманивши їх задуманим квестом. А якби тобі потрібні були гроші?»
  — І не тільки це, — сказав Джек. «Я маю на увазі… який найкращий спосіб гарантувати отримання частини мільйонів?»
  Вона навіть не думала про це.
  «А що, якби пара з них працювала разом?» Джек сказав.
  Обидва слідують за цією думкою, підозрами...
  Докази чи ні.
  «Можливо, так? Це гарантувало б, що ви отримаєте велику частину призу».
  Джек випив чай.
  «Це цікаво, — сказав він. «Тепер, якби ми мали уявлення про те, як ми могли б дізнатися, чи це сталося…»
  «Я знаю, як ти думаєш, Джеку. Ви маєте на увазі, зловити їх?»
  «Так».
  «Ну, я теж маю ідею щодо цього. Повернемося до мене. Я думаю, що вам там буде легше показати».
  «А Емма?»
  «Боюся, тобі доведеться ще раз побалакати з нею».
  «Я припускаю… тепер з Марті поруч…»
  «На жаль».
  «Ну, Тоні справді попросив нашої допомоги в цьому. Я зателефоную йому та розповім йому новини, поки ми будемо в дорозі».
  Сара попрямувала до дверей, які виходили з кухні до передньої частини будинку. «І хіба він не здивується…»
  «Я уявляю, що це не так легко здивувати, але все це…», — сказав Джек слідом за нею. «Не думайте, що наш добрий друг помічає це».
  OceanofPDF.com
  13. Правила зміни
  Сара слухала, як Джек оновив Тоні Стендіш.
  «Так, Тоні все підходить. Але ми нічого не маємо, тому ми...
  Джек озирнувся: вони були лише за пару хвилин їзди від її будинку.
  — Доведеться трохи порушити правила конкурсу. Так, ми будемо обережні. Я розумію Тоні. Тут виникають юридичні проблеми. Але ми думаємо..."
  Інший погляд.
  «Це те, чого хотів би Квентін».
  На хвилину помовчав, Джек слухав Тоні, коли Сара зупинилася біля свого будинку.
  Зазвичай її діти були б раді появі Джека.
  Але Хлоя, зі словами, якими вони обмінялися під час сніданку... у повітрі все ще може відчуватися напруга.
  Вона зупинила машину.
  «Дякую за довіру, Тоні. Ми повідомимо вам, що станеться. І ми будемо там завтра, незважаючи ні на що. До побачення.
  «Все готово?» Сара сказала.
  «Ти ставиш ставку».
  Але перш ніж Сара вийшла, Джек поклав руку їй на плече. «Мушу сказати, Сара, це, мабуть, найміцніший горішок, який ми намагалися розколоти».
  Вона кивнула, посміхнувшись цьому. «Це точно».
  «Ні. Я маю на увазі те, що якщо ми його зламаємо, це буде здебільшого завдяки вам».
  «До нас , Джеку. Команда, пам’ятаєш?»
  «Правильно».
  А потім вона відчинила двері й повела до свого дому, який так відрізнявся від георгіанського особняка, з якого вони щойно прийшли.
  *
  Вона щойно відкрила свій ноутбук, збираючись пояснити свій план Джеку, як увійшла Хлоя — ні слова, коли вона відкрила холодильник і дістала апельсиновий сік.
  Джек подивився на Сару, очевидно відчуваючи холод.
  Потім він стрибнув у порожнечу.
  «Привіт, Хлоя… як справи?»
  Сара спостерігала, як її донька повертається до Джека, який зазвичай був одним із її улюблених людей.
  «Привіт, Джек».
  Вона взяла склянку і налила трохи соку.
  Але для мами лід не танув.
  Сара подумала, що їй краще спробувати вилікувати сідницю.
  «Хлоя, у нас є твоя улюблена страва на вечерю — строганов. Добре для прохолодної ночі, хм?»
  Ці слова зірвалися з її вуст, перш ніж вона зрозуміла, що їх можна сприйняти в саркастичному світлі.
  Але коли Хлоя — її обличчя було суворим — повернулася, щоб поглянути на неї, вона дозволила собі трохи посміхнутися.
  «Дякую…», потім повільніше «Мамо».
  Потім: «Джек залишається?»
  Джек усміхнувся. «Строганов? Ви жартуєте? Якщо мене запросять, обов’язково».
  «Добре». Хлоя посміхнулася, кивнула й вийшла з кухні.
  І коли Сара сіла...
  «Грозові хмари… трохи розступилися?»
  «Я сподіваюся, що так. Іноді це може бути важко, розумієш?»
  «Розкажи мені про це. Так легко подумати, що ти зробив або сказав щось неправильне цій дитині. Дитина, за яку ти б — буквально — помер.
  «Я б».
  «Я знаю. І вона теж. Ти хороша мама, я маю на увазі мама . Це пройде».
  «Правильно». Сара глибоко вдихнула.
  «Тепер покажи мені, що ти плануєш робити зі своїми дивовижними навичками тут».
  — Гаразд, — сказала Сара. «Я думаю, тобі це сподобається».
  *
  Після вечері, мабуть, найкращого строганова, який Джек коли-небудь їв... вершкової, ніжної яловичини, грибів... Джек пішов, щоб зіграти свою роль у змові, щоб уловити спадкоємців, що борються.
  Йому не подобалося те, що він збирався зробити.
  Так багато способів це може піти не так.
  Але як людині, яка першою брала інтерв’ю у Емми Картер, ця робота випала йому.
  Тільки тепер великий Марті буде поруч.
  Він припаркувався неподалік від їхнього крихітного котеджу й вискочив зі свого спрайта. Сонце сіло, і небо стало насичено-фіолетовим, а біля горизонту – світло-блакитним. Зірки всіяли небо, але сьогодні ввечері було не так холодно. Може, зима нарешті йде...
  Він постукав у двері.
  І, звичайно, Марті відповів.
  "Ти?"
  «Привіт, Марті, я сподівався ще раз поспілкуватися з Еммою».
  Марті скривив губи, його очі, як куля для боулінгу, примружилися, коли він сказав… «Ти вже говорив з нею. Чи не так?»
  Але тут біля дверей з’явилася Емма, яка стояла близько до Марті.
  Джек знав, що вони можуть легко відмовитися від розмови з ним. Але він подумав, що вони обидва можуть бути трохи налякані.
  Тому що він не думав, що Марті просто пішов до будинку шукати заблуканий шарф чи пару рукавичок, які могла залишити Емма.
  Марті міг хвилюватися про щось набагато важливіше.
  «Не шукаєте головоломки?» Джек сказав.
  Закуті очі жінки перевелися на свого хлопця, який дивився на Джека, ніби то було змагання.
  «Це якось важко, чи не так. Проклята головоломка. Для таких, як ми. А ці люди… такі розумні, такі кмітливі…»
  Ще один погляд Емми, і з кожним поглядом вона, здавалося, телеграфувала, коли Джек потрапив у нерв.
  «Можливо, ти мене не почув, Джек Бреннан, нам більше нічого сказати. Ви чуєте це зараз?»
  «Знаєш, — сказав Джек, озираючись на свою машину, ніби він саме збирався виїжджати… — тобі було б прикро мати проблеми з поліцією».
  Тепер миготлива реакція Марті.
  «Більше проблем. Я припускаю, що ти цього не хочеш. Хто робить?»
  — Марті, — тихо сказала Емма.
  «Шссшшш», — прошипів на неї Марті. Потім повернемося до Джека… «Ти зараз погрожуєш?»
  «Просто констатація факту. Коли хтось помирає, і коли це виглядає не так, то, як показує мій досвід, рано чи пізно в справу втручається поліція. Завжди так, хм?»
  Емма не наважувалася знову нічого сказати своєму кремезному хлопцеві, який тримав двері так, наче збирався зірвати їх із петель.
  «Я хочу лише десять хвилин. Ще кілька запитань. Ось і все».
  Рука Марті — масивна культя м’язів і кісток, що перегороджувала Джеку шлях — залишилася на місці.
  Поки — тепер уже дивлячись на свою дівчину — Марті нарешті не опустив бар’єр.
  І Марті тихим голосом сказав: «Десять хвилин. Ось і все».
  І він позадкував, тягнучи за собою Емму, щоб Джек міг увійти.
  *
  Джек не очікував жодної пропозиції чаю чи навіть пива з холодильника.
  Емма провела його в мініатюрну вітальню, переповнену дешевими меблями.
  І замість того, щоб сісти, Марті сів у центрі кімнати, обійнявши Емму за руку, наче вона могла піти геть.
  «Тоді продовжуй. Ваші запитання… Містер детектив. »
  «О, я хотів би спробувати в цьому», — подумав Джек.
  Твердий і низький до землі, як пожежна свічка, Джек побився об заклад, що Марті впаде неймовірно легко.
  Ті, що мають великі роти крутого хлопця, завжди так робили.
  Але він повернувся до Емми, перевів подих.
  «Емма, мій друг і я… ми пішли в будинок. Дивитися на речі. І в неї була ідея, яка мала сенс».
  Двоє людей у кімнаті стояли, майже, — подумав Джек, — ніби знали, що буде.
  «Квентін Ендрюс ніколи б не залишив свої таблетки там, де він їх не міг дістати. Хіба це не так?»
  Емма подивилася на сердитого Марті… потім кивнула.
  «І ви сказали, що пішли на день у свій звичайний час. Майкл Едвардс уже їде?»
  Ще один збентежений кивок. М’ясисті руки Марті були стиснуті в кулаки.
  «Але що, якби хтось інший прийшов до будинку й був там… і, можливо, спровокував напад Квентіна, а потім перешкодив йому досягти…»
  Тепер Емма різко повернулася до Марті, який намагався залишатися нерухомим, як статуя.
  «Але... хм. Єдиний спосіб, який би спрацював, це якби ви пішли раніше. Чомусь».
  І тепер — припускаючи — Джек перетворився з Емми на Марті.
  «Якби вас забрали раніше».
  «Вона тобі не брехала», — сказав Марті.
  «Справді, Марті? Але…» повернемося до жінки, «Я думаю, що вона могла щось пропустити?»
  Він чекав. Якщо він мав рацію, вони обоє знали, що він збирався сказати.
  Обоє напружилися, чекаючи.
  Джек подумав: «Скільки хвилин у мене залишилося до закінчення інтерв’ю?»
  І думка… це не матиме значення. Не після того, що я скажу далі.
  «Ти пішов рано в день його смерті». Пауза. «Чи не ти?»
  Потім така надзвичайна тиша.
  OceanofPDF.com
  14. Остання підказка
  У Сари було відкрито півдюжини екранів на ноутбуці, які люто перескакували з одного на інший.
  Для пастки, яку вони з Джеком запланували, їй потрібно було пробитися сюди… і якось зламати останню підказку.
  Вона подивилася на майже повну головоломку, а потім на ряд глузливо порожніх коробок, які йшли вертикально в центрі головоломки.
  Вона знову подивилася на підказку.
  «Гребля, через яку цей камінь вказує зовсім не так».
  А відповідь … дев’ять літер.
  «Я погано в цьому вмію», — сказала собі Сара, усвідомлюючи, що вона, можливо, була оптимістом у своїй пропозиції Джеку, що, можливо, вона зможе знайти цю останню підказку, це остаточне місце раніше за інших.
  Якщо вона була збентежена, навіть за допомогою Грейс, вона мала вірити, що так само будуть і спадкоємці, що борються.
  Вона також мала допомогу Джека.
  Чим більше уваги приділено проблемі... тим краще.
  Жодної гарантії, але це була їхня перевага… і тепер можна сподіватися, що це спрацювало.
  І — наманити пастку.
  У цей момент увійшов Даніель.
  «Все ще на цьому, мамо?»
  Вона кивнула.
  Вона сказала Даніелю, що копається в мережі, шукаючи щось пов’язане з головоломкою, і це було важливо. Він не запитав, чому, але, запросивши Джека на обід, Сара припустила, що її син здогадався, що це частина розслідування.
  Вона підняла на нього погляд, усміхнулася.
  «З цим нікуди не дінешся».
  «Я можу поглянути?» сказав він.
  Деніел був розумною дитиною, чудово навчався в школі. Майстер своїх відеоігор. І він був не проти час від часу грати в скребл, де легко перемагав матір і сестру.
  Вона простягла йому сторінку з підказками до кросворду, і він прочитав її вголос.
  « Дамба, через яку цей камінь вказує зовсім не так?» »
  Вона подивилася на нього, коли він похитав головою і засміявся. «Це справді збиває з пантелику».
  «Чи не так? Я дивився на кам'яні дамби, або кам'яні будівлі біля дамб, або місця, де дамби прорвало».
  «І прийти з порожніми руками?»
  «Точно так. Мабуть, я чогось пропускаю. Але що?»
  Вона спостерігала, як Даніель знову читає підказку. «Я не знавець кросвордів, мамо… але хіба підказки зазвичай не містять у собі якийсь трюк, якусь гру слів?»
  «Я боюся, що це мене втрачає. Я б ніколи не отримав цього про меч Бремвелла.
  Даніель подивився на неї. «Я міг би це зробити. Одного разу ми зробили екскурсію селом, оглянули всі історичні місця. Башта з годинником була одним місцем. Тут багато чого сталося».
  Сара повернулася до лінії квадратів.
  Така екскурсія могла б їй допомогти.
  Тепер, якщо вона не зможе витягти щось корисне з цієї підказки, план — її — план — провалиться.
  І, як сказав Джек, без доказів у них була лише теорія.
  «Усі ці підказки… єдине, що я знаю, це те, що всі вони пов’язані з Черрінгемом та його історією».
  Даніель прочитав його ще раз.
  « Дамба, через яку цей камінь вказує зовсім не так». »
  Потім: «Гей. Хвилинку! Це про місце в Черрінгемі, чи не так?»
  «Правильно».
  «А ми казали, що підказки інколи складні, грати словами тощо?»
  «Знову правильно. Давай, Даніель. У вас є ідея. Послухаймо — я в розпачі».
  Він поклав підказку.
  «А що, якби перші слова… саме тут… звучали як… два інших слова…»
  «Ви маєте на увазі, як каламбур?»
  «Так їх називають? Так».
  І тепер Сара — в захваті від того, що має такого розумного та корисного сина — сама підібрала підказку.
  «Гребля, яка…»
  «Або, — сказав Деніел… — І вибачте за мою мову, мамо… «Проклята відьма». І він швидко нашкрябав слова на папері, щоб вона могла зрозуміти, що він мав на увазі.
  Сара відкинулася назад, перевела подих — а потім сказала… «Вау».
  *
  Тепер Джек спостерігав, як Емма обернулася, підійшла до м’якого дивана й сіла.
  Очі Марті дивилися на неї, але Джек не відчував від нього нічого загрозливого.
  Схоже, синець визнав, що правда — якою б вона не була — повинна вийти назовні.
  «Чому ти пішов рано?»
  «Я… я нічого про це не думав. Я маю на увазі, Марті тут, він завжди мене підхоплював, і, і...»
  Вона зупинилася. Поки вона говорила, пальці її рук продовжували переплітатися один з одним.
  — Досить, Ем, — сказав Марті.
  Марті зробив крок до Джека.
  «Я забрав її рано. і що? Чи не суперечить закону?»
  Джек нічого не сказав.
  «Тож це все одно був нещасний випадок, — сказав Марті, — тільки Ем там не було, і...»
  Джек підняв руку.
  «Боюсь, я зовсім не впевнений у цьому. Але мені потрібно знати…»
  Він зробив крок до Емми й присів так, що навіть з опущеною головою він міг бачити її темні очі, тіні під ними, які переслідували.
  «Наскільки раніше, Еммо?»
  Він дивився, як ці очі звели на Марті, а потім повернулися на нього.
  «Я не знаю. годину? Можливо?»
  Джек витримав її погляд.
  Тож якби вона пішла о п’ятій… а Майкл зазвичай з’являвся о сьомій…
  Було достатньо часу, щоб хтось проскочив у дім і штовхнув Квентіна через край.
  Джек підвівся й повернувся до Марті.
  «Ти щойно прийшов рано, хм, Марті? Це так?»
  Джек витріщився на Марті. Марті відвів погляд — і Джек зрозумів, що його підозри виправдалися.
  «Мені потрібно запитати вас обох ще про одну річ».
  Емма підвела очі.
  «Хтось… просив вас це зробити?»
  Джек поклав руку на її сплутані пальці.
  Марті: «Еммо, тобі не потрібно…»
  Тоді Марті повернувся до Джека.
  І просто кивнула.
  Джек кивнув у відповідь. «Саме тоді. Мені потрібні ви обидва в офісі Тоні Стендіш завтра вранці, — швидко подивився на Марті, — як домовилися.
  «Але в неї немає жодного шансу розгадати криваву…» — почав Марті.
  «Просто будь поруч. Як не для мене, то для правди; на пам’ять містера Ендрюса».
  Джек чекав. Тоді вона кивнула.
  Він підвівся.
  «Я зараз піду».
  Марті провів його до дверей і сказав: «Знаєш, я не хочу, щоб з нею щось трапилося».
  Джек не був у цьому впевнений.
  Жодного злочину Марті не скоїв.
  Хіба що обіцянка грошей, якщо він зробить, як просили.
  Але він не збирався нічого обіцяти цій людині.
  І він вийшов із тісної хати на прохолодне повітря. Якби Сара хоч трохи просунулася, вони могли б провести довгу ніч.
  Він стрибнув у свій Sprite, і з протестуючим кашлем його темпераментного двигуна він завівся, і він поїхав геть.
  *
  Сара подивилася на годинник.
  За північ. І після мозкового штурму Даніеля над головоломкою здавалося, що вона лише ступила глибше в липке болото.
  Можливо, вони все помилилися.
  Але якщо підказка справді стосувалася «проклятої відьми»... навіть Сара знала, що вона має стосуватися однієї з проклятих сестер Мебб, яка жила на пагорбі над селом, що носило їхню назву.
  Але що потім?
  Що може означати решта підказки? Більше гри слів? Якийсь особливий камінь, будівля?
  На жаль, Даніель не мав жодної іншої інформації.
  Вона почула кроки в коридорі.
  Хлоя .
  Сара подумала, чи настав час відлиги.
  «Привіт, — сказала Сара.
  Хлоя підвела очі, наче не очікувала, що мати так пізно сидітиме за ноутбуком на кухні.
  «Ще працюєш?» - сказала Хлоя.
  «Не дуже пощастило».
  Хлоя підійшла на кілька кроків ближче.
  «Я збирався йти спати».
  «Правильно, любов». Вона кивнула на екран. «Можливо, мені доведеться залишитися з цим».
  Кивок від Хлої. Ця розмова не про те, щоб лягати спати чи працювати до ночі.
  Ця розмова стосувалася простого ремонту.
  Тоді Хлоя поклала руку їй на плече, жестом, який сигналізував, що все гаразд із Всесвітом.
  «Ну, мамо, не засиджуйся надто пізно».
  Сара поплескала цю руку — простий жест, який припинив таке болісне завмирання.
  Виховання, подумала вона. Це колись ставало легко?
  Потім Хлоя вислизнула руку й пішла з кухні до своєї спальні, а Сара повернулася до екрана.
  *
  Вона задрімала.
  Джек дзвонив двічі. Її телефон був вимкнений, і він вібрував поряд із чашкою чаю, яка була її вже десятою.
  Кожен раз, коли їй доводилося звітувати, що нічого не змінилося — вона нікуди не дійшла.
  І вона знала, що Джек, по-своєму, стояв поряд, зберігаючи це пильнування з нею, поки вона читала все, що могла знайти про відьом Мабб, пагорб, їхню остаточну смерть, шукаючи будь-який зв’язок із підказкою, яка здавалася як невловимий, як завжди.
  Тепер вона протерла очі.
  Вони могли — вона знала — використати те, що сказала Емма, і передати це поліції. Але що це насправді показало? Чи могли вони бути впевнені, що Квентін мав відвідувача того вечора?
  Їхня теорія буде саме такою.
  Їм потрібно було більше. І вона була переконана, що ця остання підказка може дати їм це.
  Вона встала, потягнулася; в її домі тихо, якщо не рахувати скрипу та тріску її суглобів, які застигли від стількох сидінь.
  Вона подивилася на вікно над кухонною раковиною…
  Біля скель, які вона збирала в різних місцях, фрагменти місць, якими вона та її родина — коли вони були повною сім’єю — насолоджувалися разом. Трохи кварциту з острова Джерсі, шматок сланцю з Бен-Невіса в Шотландії, на якому був маленький скам’янілий відбиток папороті…
  І великий шматок граніту, що сяяв сріблястими вкрапленнями слюди, які завжди вловлювали ранкове світло, і...
  Вона зупинилася.
  Дивлячись на ті скелі.
  Ті... каміння...
  І вона побігла назад до столу та свого комп’ютера.
  OceanofPDF.com
  15. Перед світанком
  У Сари нарешті це було .
  Вона відкинулася на кухонне крісло й поглянула на свої нотатки та роздруковані зображення.
  Тепер вона не тільки знала місце, на яке посилалася підказка, але й знала, що треба знайти на тому проклятому пагорбі.
  І хоча кожна кістка в її тілі, здавалося, жадала сну, вона мала зробити ще одну справу, перш ніж вона могла задрімати — навіть на кілька хвилин — перед зустріччю в офісі Тоні.
  Вона взяла телефон і подзвонила Джеку.
  Минуло кілька дзвінків, перш ніж вона почула його запаморочений голос. Поки він чекав на її дзвінок — сподіваючись, що вона подзвонить — він, ймовірно, заснув, сидячи в темному салоні свого човна «Сірої гуски».
  «Джек, — тихо сказала вона, а діти спокійно спали, — я зрозуміла » .
  «Ти впевнений?»
  «Боже, я на це сподіваюся. Але, на вашу думку, наш план усе ще має сенс?»
  «Так. Але ми не маємо багато часу. Також не мають спадкоємці. Б’юсь об заклад, що минулої ночі ніхто з них теж не спав. Якщо вони не розгадали цю останню підказку самостійно».
  Сара перевела подих. «Ну, знадобилася серйозна допомога Деніела, щоб отримати це… єдина підказка, яка мала справді хитру гру слів. Тому я сумніваюся, що їм вдалося це вирішити. Час надіслати їм усім електронний лист. Я придумав дивний обліковий запис… CherringhamXword ».
  «Вони не дізнаються, що це від вас?»
  «Ні. Вони просто подумають, що це старий Квентін посилає їм підказку з потойбіччя. Але я збираюся розділити підказки на чотири різні частини, різні підказки… об’єднайте будь-які дві з них, і це приведе вас до пагорба Мабба…»
  «Поодинці вони не мали б нічого?»
  «Так! Але якщо хтось із них працює разом… вони разом… вони зможуть туди поїхати негайно».
  Джек засміявся.
  «Знаєш, ти ще не сказав мені, де це місце?»
  Сара посміхнулася на це. «Я знаю. Не найприємніше місце для вас, щоб піти на прохолодному світанку».
  Тому що Джек мав бути на пагорбі Мабба, щоб побачити, хто з’явився.
  Якщо хтось так … подумала вона.
  «Одягайся тепліше», — сказала вона. «І Джеку, я надіслав смс своєму другові в Лондон, щоб перевірити розмову Квентіна. Доведеться чекати до ранку. Якщо він взагалі зможе це отримати».
  «Правильно. Гаразд А тепер — куди я йду?»
  А потім вона розповіла йому місце останньої підказки...
  *
  Джек зняв свій Спрайт з дороги. Він відчув, як праве переднє колесо впало в колію. Нічого, з чого він не міг би вибратися, він сподівався.
  Він вбив вогні.
  Зупинившись тут, він залишив собі невеликий похід, на цей пагорб…
  На пагорбі Мабба, місці місцевих легенд і смерті, де три відьми зустріли свою долю.
  Сара дала йому фору, щоб він міг зайняти позицію.
  Він перевірив, чи має при собі телефон, а потім міцно загорнув пальто.
  І ось він відійшов від дороги й рушив на те, що здавалося стежкою, але насправді було просто вузькою стежкою, де під його ногами хрускотіло замурзане листя та маленькі гілки.
  Йому довелося дивуватися…
  А що, якщо вони з Сарою помилилися?
  Що, якщо вся загадкова історія Квентінової смерті, його таємних відвідувачів минулого тижня — а потім тієї останньої ночі, коли хтось прийшов до нього — що, якщо це нічого не означало?
  Ніхто не збирається працювати разом.
  Ніхто не хоче смерті Квентіна, щоб отримати дивовижні гроші.
  І хоча тепер у них було щось, трохи доказів, їм справді потрібно було спіймати двох людей на місці злочину.
  Чи два спадкоємці-конкуренти, кожен з яких отримав різну частину рішення, якось з’являться на пагорбі Мабба?
  Тільки якщо вони порушили правила і склали свої шматочки.
  Так багато про тих спадкоємців, які «конкурують» між собою…
  Сара надіслала їм усім різні частини головоломки. Будь-які дві частини … мають привести їх до Мабба.
  Тобто... якби вони працювали разом...
  Він відчув біль, піднімаючись на великий пагорб, що виходив на Черрінгем. Сонця ще не зійшло, але небо на сході почало переходити від чорнильно-чорного до темно-синього.
  «Не можу придумати більш моторошного місця», — подумав Джек.
  І знаючи, що тут сталося за легендою, він міг відчути щось давнє, зле.
  Потім він шукав схованку… далеко від центру пагорба та кола каменів, які позначали це місце як історичне, навіть містичне. Йому не вперше доводилося ховатися тут під час виконання службових обов’язків.
  Потім він згадав місце.
  Якраз там, де пагорб починав спускатися, було товсте дерево.
  ідеально
  Він поспішив туди й присів за стовбуром — знову в нього болять кістки у відповідь.
  І чекав.
  Небо ще трохи просвітліло.
  Але крім цього — тут так тихо. Жодних маленьких тварин, що стрибають, жодних птахів, які кричать у небо, щоб розбудити всіх.
  Його рівномірний вдих і видих утворює маленькі хмари.
  І, залишившись наодинці, йому було важко позбутися сумнівів.
  Думаючи: ми помилилися.
  Іноді, коли доказів не було — попри всі дивні обставини — нічого не могло бути.
  Потім — знизу він побачив пару фар, що мчали по звивистій дорозі, що вела сюди.
  Ліхтарі автомобіля то зникали за високими живоплотами, так що було видно лише їхнє сяйво, то знову з’являлися, як очі тварини вночі.
  Іду прямо сюди, подумав він .
  Поки він не побачив, як машина зробила петлю, яка привела її прямо до підніжжя пагорба — подалі від прихованого Спрайта Джека.
  Світло вмикається на мить, потім вимикається.
  Але не раніше, ніж він побачив, як двоє людей вийшли з машини, темні тіні ледве помітні на тлі всесвітнішого неба.
  Ну, подумав Джек. Ось і ми.
  Єдиний спосіб, як двоє людей могли б з’явитися тут зараз, це якби вони зібрали свої таємничі фрагменти підказки, яка впала з неба.
  Тому що вони весь час працювали разом…
  Тепер — усе, що їм потрібно було зробити, це підійти.
  Обійдіть каміння.
  Знайдіть цей особливий камінь — і вони отримають відповідь на останню загадку.
  І Джек все побачить.
  Він натягнув пальто ближче, шкіряні рукавички ледь зігрівали його руки, і чекав, поки двоє людей тягнуться на пагорб Мабба.
  OceanofPDF.com
  16. 11:23 год
  Сара поринула в такий глибокий сон, що лише Хлоя, поплескавши її по плечу — як вона попросила свою доньку зробити це в записці, що лежала на холодильнику — нарешті змусила її прокинутися.
  «Хм», — сказала вона, кліпаючи.
  «Мамо, ти сказала розбудити тебе».
  «О, правильно».
  Вона посміхнулася Хлої, яка усміхнулася у відповідь.
  Все було добре зі світом . Потім раптове хвилювання.
  «Гей, ти не повинен бути в школі?»
  «Це Великодні свята, мамо, пам’ятаєш?»
  «Звичайно, кохання. Вибачте, я був дуже зайнятий…”
  «Ти нормально прокинувся?» — запитала Хлоя з сумнівною усмішкою на обличчі.
  Сара кивнула, потім сіла, хоча впасти назад між теплими простирадлами здавалося непереборним.
  Але вона хотіла трохи покопатися в останню хвилину після того, як Джек напише їй повідомлення.
  Що ще вона могла дізнатися до зустрічі в офісі Тоні?
  Чи могла б вона отримати цей номер телефону від свого друга в Лондоні?
  Тоні попередили, Алана — єдиного поліцейського Черрінгама — також.
  Тож єдині сюрпризи будуть для квартету, який з’явився на завершення цієї гри.
  Вона все ще була в пом’ятому одязі.
  Кілька хвилин, щоб провести гребінцем по її волоссю, випити кави на бігу.
  Потім, зібравши все, що знайшла, попрямувала до офісу Тоні.
  І хоч би вона була втомлена, вона знала, що коли все почнеться, вона повністю прокинеться.
  На півдорозі — її телефон у руці завібрував.
  *
  Тоні Стендіш сидів за своїм столом.
  Один за одним Сара спостерігала, як увійшли потенційні спадкоємці.
  Кожен нічого не сказав, лише кивнув то одному, то іншому, перш ніж сісти.
  Опікун, шпигун, коханець, брат…
  І Сара побачила, що — коли кожен сідав — Тоні підвів очі, швидко посміхнувся, а потім повернувся до паперів на своєму столі.
  Нарешті брат Квентіна Патрік відкашлявся.
  «Чи не варто нам продовжувати це, містере Стендіш?»
  Тоні знову підвів очі.
  Йому це явно подобається, подумала вона.
  «О, ми будемо, містере Ендрюс. Дві маленькі справи. По-перше, це ще не…»
  Тоні вказав на масивний настінний годинник над своїм столом — символічний предмет для того, хто виставляє рахунок за годину, як уявила Сара.
  «Служний час, ще тільки одинадцята двадцять. Ще кілька хвилин, як бачите». Тоді Тоні дозволив посмішці зникнути.
  «І одного з наших призначених «спостерігачів» тут немає».
  Після цього всі погляди звернулися до шостого та порожнього крісла збоку.
  Сара сподівалася, що Джек не піддався спокусі лягти.
  Але потім вона почула його голос за межами офісу, який голосно сказав «доброго ранку» секретарці Тоні… і зрозуміла, що їй нема про що хвилюватися.
  Він ні за що б цього не пропустив…
  Він швидко увійшов до кімнати, посміхаючись усім, сідаючи на стілець.
  «Вибачте, люди. Сьогодні вранці трохи запізнився. Насичена ніч».
  Так смішно...
  «Не проблема, Джеку. У нас ще є», ще один погляд на годинник, «ще одна хвилина».
  — Добре, — сказав Джек, потираючи руки.
  І, як кіт, який збирається з’їсти цілу купу канарок, Джек відкинувся на спину, склав руки й чекав, доки закінчаться останні шістдесят секунд.
  *
  Тоді… Тоні підвівся.
  «Шановні друзі пана Квентіна Ендрюса. Кінцевий термін минув, і настав час розкрити, хто з вас, якщо такий є, виграв значні статки містера Ендрюса».
  Він підняв один конверт і скористався тонким сріблястим ножем для листів, щоб акуратно розрізати верх і витягнути аркуш паперу.
  «Ах, пані Емма Картер. І я бачу, так, ви заповнили всі квадрати. Але, ну, багато з них явно неправильні».
  Емма перевела погляд то на Сару, то на інших. «Здебільшого багато припущень. Ми з Марті просто здогадуємося».
  — Вибач, — сказав Тоні. Потім більш яскраво: «Далі…»
  Ще один шматок, і ще один аркуш розгорнутий. «Містер Патрік Ендрюс. І що ж, хм… виглядає майже ідеально». Тоді Тоні підвів очі. «Збережіть підказку в центрі. «Плутанина» — це ваша відповідь?»
  Патрік кивнув. «Так, тому що я був збентежений».
  «На жаль, це не правильно. Так близько…»
  «Будь», — сказав Патрік. «Вся ця справа...»
  Тоні підняв руку.
  «Ми можемо обговорити будь-які ваші скарги щодо процесу вашого брата, коли закінчимо. Домовилися?»
  «Якщо ви маєте на увазі, що я буду вживати судових заходів після цього… згоден».
  Сара подивилася на Джека. Все ще в тому ж становищі.
  Залишилось два конверти.
  Від двох останніх спадкоємців.
  Якби хтось подивився, то не побачив би жодних ознак того, що Джек знав… чи очікував того, що має статися.
  — Далі, — сказав Тоні. І він підняв третій конверт.
  *
  Конверт третій розкрився, і Тоні уважно оглянув кросворд. «Від містера Джеймса Карлайла, і, на жаль, центральне місце підказки порожнє ». Він подивився прямо на Карлайла. «Мабуть, це було складно, хм?»
  — Це не моя головоломка, — відповів Карлайл так привітно, ніби він просто загубив свою пальто.
  Тоні підняв останній конверт і тримав його, як тесака. «Залишився лише один. Подивимося, що станеться зі статком дорогого містера Ендрюса?»
  Ніхто нічого не сказав.
  Хоча Сара відчула, як усі ворухнулися на своїх місцях, коли нож для листів швидко розривався.
  Тоні розгорнув.
  «О боже, — сказав він.
  Знову тиша. Сара подивилася на Джека.
  Щось пішло не так?»
  Нарешті, очевидно, в театральному ході Тоні, він підвів очі, показуючи готовим кросвордом.
  «Від пані Тріші Гард. Ідеальне рішення ».
  Усі погляди звернулися до чарівної жінки, яка визнала свою «перемогу» спокійним кивком голови.
  — А це означає, що весь маєток містера Квентіна Ендрю після заповіту перейде місіс Гард, включаючи всі кошти, усе майно, згідно із заповітом.
  Саме тоді Джек нарешті розвів руки, прочистив горло й підвівся.
  «Не так швидко, Тоні…»
  І ніби в останньому ряду оркестру якимось чином з’явився головний актор драми, усі витягнулися, щоб озирнутися на Джека.
  Хто сам не був вище якогось театралізму.
  *
  «Боюсь, у нас тут є кілька проблем».
  «Що Джеку?»
  запитання американцеві ». Жінка повернулася до Тоні. «Ми закінчили тут, так? Чи можемо ми це зробити?»
  «О, — сказав Тоні, — я думаю, у нас є час почути, що скаже мій хороший друг Джек…»
  «Дякую, Тоні. Отже, як спостерігачі, ми з Сарою змогли дізнатися кілька речей…»
  Сара подивилася на Емму, яка сиділа сама. По дорозі вона побачила Марті, який сидів у приймальні один. Вигнаний з конфіденційної внутрішньої святині офісу Тоні.
  Сарі стало погано за опікуна, який потрапив у таке важке становище.
  «По-перше, завдяки Еммі ми знаємо, що деякі з вас… я припускаю… усі ви зустрічалися з Квентіном і дізналися про цей заповіт». Джек кивнув. «Ніхто з вас не надто задоволений цим».
  «Я думав… — сказав Патрік, — що він сказав лише мені?»
  «Подумав неправильно», — сказав Джек. «Але бачте... здається, ніби хтось повернувся ще раз».
  «Час скинути шпильку», — подумала Сара.
  Джек був такий хороший у цьому.
  «Хтось тут хотів ще… побалакати з містером Ендрюсом. Ця особа навіть домовилася, щоб Марті Кейн забрав Емму Картер раніше. Очищення колод, так би мовити».
  Джек обвів поглядом кімнату. «Тільки коли ця людина з’явилася, вона не хотіла «чату».
  При слові «вона» Сара відчула, як усі в кімнаті випрямилися на своїх стільцях, а потім повернулися… щоб подивитися просто на Трішу Гард.
  Саме тоді Джек підійшов до неї, сівши в крісло. «Хіба це не так, Тріша?»
  «Я поняття не маю, про що ти говориш».
  «Я боюся, що ви знаєте. Бачиш, Марті розповів мені, як ти попросив його забрати Емму рано того дня. Гроші говорять, хм?»
  «Це смішно».
  Сара спостерігала, як Джек повернувся обличчям до кімнати, спиною до жінки.
  За такого часу з нього вийшов би чудовий адвокат, подумала вона.
  «А потім, коли смерть буде виглядати як нещасний випадок, вони колись комусь скажуть?»
  Тепер Джек знову звернувся до Тріші Гард: «Здогадайтеся… ви думали, що ви в цілковитій безпеці, пані Гард?»
  «Дурний Янк».
  Вона сиділа так, наче звинувачення могло зникнути.
  «Ви були останньою людиною, яка бачила містера Ендрюса живим. Лише одна причина, чому ви не повідомили поліції: ви зробили все можливе, щоб спровокувати серцевий напад у Квентіна Ендрюса. Може, казав, про те, як він зрадив тобі заради своєї дружини? Щось на зразок цього».
  «Боже. Так у нього стався напад . Старий помер. Жоден закон там не порушується».
  Джек кивнув, потім озирнувся по кімнаті, ніби в тому, що вона щойно сказала, була якась довага.
  — За винятком… ти переніс ті його таблетки. Поставте їх на стіл. Вони зараз знімають на них відбитки».
  «Я ніколи не чув такої дурниці!»
  «Мені здається, одне ми ніколи не дізнаємося напевно — вам доводилося тримати його, пані Гард? Той кволий, старий. Він випрошував таблетки? Дотягнутися до них…?»
  І тут чарівна жінка, блиснувши очима, підвелася.
  *
  «Я все ще отримую гроші. Я розгадав головоломку. І можете посперечатися, що я найму найкращий юридичний захист, який тільки можу. Не якась сільська... буза...
  Сара обернулася й побачила, як Тоні сприйняв цей коментар як удар по обличчю.
  «Бампкін» — це не те слово, яке вона зазвичай асоціює з ним.
  Але Джек також звернувся до Тоні. «Тоні, можливо, ти зможеш пояснити всім про конкурс. Що відбувається?»
  «Чому, так. Розумієте, правила, викладені містером Ендрюсом, були досить чіткими. Будь-які докази змови між переможцем або переможцями та повна спадщина переходить до Seafarers UK. Це дуже чітко з цього приводу».
  «Змова? Але я розгадав головоломку, і я єдиний...
  Сара прочистила горло.
  Вона чекала цього моменту, боячись думки зіткнутися з могутньою жінкою.
  Але зараз — у цю мить — здавалося, що вона хотіла зробити саме те.
  «Боюся, що це була…» тихо почала Сара, «явна змова. Кожен із вас отримав електронний лист із підказкою до останньої головоломки, один із посиланням на пагорб, інший — на стародавні камені. Звісно, з благословення виконавця — раз у нас виникли підозри. Може, ви думали, що надіслали їх один одному…?»
  Поки вона говорила, вона побачила, як Вартовий дивиться на Карлайла, його обличчя похмуре, суцільне — людина, яка знає, коли пастка стрибає.
  «Розумієш, лише поєднавши ці дві підказки, ти зможеш прийти до останнього місця, до пагорба Мабба».
  «Як ти міг...»
  «...де тут Джек спостерігав, як ви двоє — ви та містер Карлайл — топталися на пагорб, щоб знайти камінь із підказки, «камінь, який вказує зовсім не правильно».
  «До речі, у мене на телефоні є трохи цього відео», — сказав Джек.
  Тиша.
  І Сара знала — у тій тиші — що дивна подорож Квентіна Ендрюса, його багатство, його смерть і його остання загадка… закінчаться тут.
  З жінкою, яка хотіла ці гроші зараз.
  Хто об’єднався з Карлайлом, хтось такий же жадібний.
  Хто б утримав старого від його рятівних таблеток.
  Досить холодний клієнт .
  І коли мрії тих мільйонів розвіялися в повітрі для всіх — і Тоні покликав свого помічника допустити Алана Ріверса, щоб він дозволив поліції продовжити це — Сара подивилася на Джека.
  І вона подумала…
  Вони двоє також брали участь у грандіозних пошуках Квентіна.
  І ще одна думка…
  Квентіну Ендрюсу дуже сподобалося б, як це все обернулося.
  OceanofPDF.com
  17. Вид з пагорба
  Сара порилася в рюкзак і дістала пляшку шампанського. Потім дуже обережно вона дістала чотири флейти, кожну щільно загорнувши в газету.
  «Знаєш, — сказав Тоні Стендіш на вершині пагорба Мабба, повертаючись і озираючись. «Я не думаю, що я коли-небудь був тут. Історію, звичайно, знав. Але цей погляд ».
  «Одна з причин, чому ми повернулися сюди стільки років тому», — сказав Майкл поруч із ним. «Ви можете побачити півокруги».
  Тоні кивнув. «Змушує ще більше цінувати наше миле село».
  Сара простягла Джеку пляшку шампанського. «Джек, віддай честь».
  «О, у мене були деякі невдачі з цими речами раніше. Здається, більшість стріляє».
  Майкл підійшов. — Хитрість у тому, Джеку, просто повільно витягни пробку , дозволь повітрю під тиском вийти. Не так драматично, але, звичайно, економить частину шампанського».
  Звичайно, це була ідея Тоні піднятися сюди, до місця останньої розгадки, щоб підняти келих на честь загиблого головоломка.
  І навіть погода посприяла. Натяк на славну весну в повітрі. На небі ні хмаринки. Ця зима була важкою, і всі, кого Сара знала, не могли дочекатися, поки сонце та тепло повернуться.
  «Знаєш, Джеку… одна річ я не розумію».
  Джек розгорнув фольгу й тепер не поспішав діставати пробку.
  «Запитай, Тоні».
  «Остання відповідь на кросворд. Я маю на увазі, що підказка вела сюди, до цих каменів. Я бачу це. Але як ви дізналися правильний камінь і як це дало вам криваву відповідь?»
  Легкий тріск і шипіння, і пробка знялася. Джек простяг руку й налив у склянку Сари.
  «О, це мене збентежило. Трохи. Ніякої головоломки, звичайно. Але підказка сказала, що камінь не «правильний». Означає інше, хм? А тому — озирніться навколо…»
  Джек почекав, щоб налити шампанського, поки не огляне стародавні камені, що оточували це місце.
  «Дивіться там. Один камінь, плазом вниз. Я підійшов після того, як Карлайл і Гард пішли. Давай... я тобі покажу. Але спочатку..."
  Джек налив шампанського в келих Тоні, потім Майкла.
  Тоді Сара пішла за ним, і він провів шлях до каменя, що лежав на землі.
  Джек присів. «Погляньте, як камінь робить зубчастий вказівник. Як компас, чи не так?» Джек підійшов до загостреного кінчика плоского каменя. «А напрямок, який він вказує?»
  — Північний захід, — сказав Майкл.
  — Саме так, — сказав Джек.
  — Чудово, — сказав Тоні.
  «Ну, Гард і Карлайл теж це отримали. Працюючи разом, Карлайл дозволив їй представити переможця, а здобич розділити пізніше».
  «Вона намагалася зробити так, щоб загадка її не цікавила», — сказав Джек. «Але весь час її приятель був там, збираючи відповіді для них двох».
  «Ви думаєте, що вони були предметом?» сказав Майкл.
  «Одного разу, о так», — сказав Джек.
  «Вони обоє залишили «службу» на початку вісімдесятих під хмарою», — сказала Сара.
  «І кажуть, що незабаром після цього Квентін отримав медаль за те, що прибрав погані яблука», — сказав Джек.
  «То ви думаєте, що це були погані яблука?» сказав Тоні.
  — Здається, — сказав Джек.
  «Вони обоє на деякий час вийшли з радарів», — сказала Сара. «Але потім вони почали працювати разом як консультанти з безпеки на Близькому Сході».
  «Консультанти з безпеки?» сказав Майкл. «Свого часу я натрапив на кілька таких».
  Сара подивилася на свого батька. Зростаючи в родині RAF, вона звикла до публікацій по всьому світу. Але тільки тепер, коли вона стала дорослою, вона почала замислюватися про те, що він пережив у ті роки.
  Як старший офіцер він мав доступ до всіляких таємниць...
  «Колись шпигун…» сказав Тоні.
  «Тож між ними та Квентіном любов не втрачена», — сказав Майкл.
  «Хто знає, що Тріша сказала йому того вечора, коли вона відвідала», — сказав Джек. «Але що б це не було, це було більше, ніж могло витримати його серце».
  Сара спостерігала, як її батько повільно хитав головою на цю думку.
  — Ти добре зробив, Джеку, — сказав Тоні, поплескавши його по плечу.
  Джек подивився на плоский камінь. «Ми дійсно маємо подякувати Сарі. Але тоді я думаю, що я зробив не так вже й погано».
  Він посміхнувся Сарі.
  Може, й не головоломка, подумала вона … але з цією він справився непогано!
  Вони ще мить стояли, сонячне світло оливало вершину пагорба.
  — І Тоні, — нарешті сказала Сара. «Брав тобі за те, що ти зробив для бідолашної Емми Картер».
  «Тобі завжди вдається зробити щось добре», — сказав Джек.
  «О, це було нічого. Вона нічого поганого не зробила. І як виконавець майна я міг би виділити певну суму грошей на виконання умов. Десять тисяч — хоч і не статок — мали б їй стати в нагоді».
  «Звичайно, достатньо, щоб вона відійшла від Марті», — сказала Сара.
  «Марті все одно повернеться всередину», — сказав Тоні. «Хабар, який він взяв від Тріші, робить його співучасником убивства, безсумнівно».
  «Гарного позбавлення», — сказала Сара.
  Тоні засміявся з цього. «Отож, тепер, коли ми всі тут… я можу запропонувати тост?»
  «Безперечно», — сказав Майкл.
  Тоні церемонно підняв свою флейту. «Квентіну Ендрюсу, шпигуну, підприємцю та найзагадковішій людині. Нехай спочиває з миром!»
  І вони дзвеніли своїми флейтами, делікатні келихи пронизливо дзвеніли посеред дерев, що тільки-но почали пуп’яти бруньки, прагнучи зустріти весну й літо.
  Ковток. І шампанське Луї Редерер — одне з найкращих — сподобалося Сарі дуже смачно.
  Але Тоні мав ще одну річ додати до свого тосту.
  «І до Черрінгема!»
  І ще раз цокнувши, і знову ковтнувши, усі обернулися, щоб подивитися на село внизу, яке сяяло, як чарівне місце, біля не менш чарівної річки.
  КІНЕЦЬ
  OceanofPDF.com
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СЕРІАЛ
  
  Остаточна версія
  
  OceanofPDF.com
  1. Гра на мечах
  Деніел підніс бінокль до очей, а поруч із ним — це зробив і його найкращий друг Том.
  Бінокль Деніела — яким його мама визначала птахів, які прилітали до годівниці в саду — був крихітним. Але у Тома були військові біноклі його тата, гігантські речі.
  Але звідси — на вершині пагорба — їм обом відкривався чудовий вид.
  Вони могли дивитися вниз на хвилясті поля ферми Пелхем, тепер перетвореної на справжній знімальний майданчик.
  Це було абсолютно найкраще місце, щоб побачити все це.
  «Слухай, — сказав Деніел Томові, — вони вишикують усіх коней».
  «Це чудово — як справжня річ. Бачите хлопців у броні? Але що це за білі речі там, біля камер?» - сказав Том.
  Деніел відвів погляд від шеренги акторів на конях туди, де він міг побачити одну з великих камер. З обох боків він побачив щось схоже на масивні шматки білого матеріалу, що звисали, як вітрила.
  «Не впевнений. Схоже — я не знаю — може, вони вловлюють світло?»
  Чому їм потрібно більше світла, він не був певен.
  Сьогодні було все блакитне небо та сонце; було навіть тепло для весняного дня. Нова трава на полі, кущі та дерева оживають.
  Зима нарешті пішла. Ідеальний час, оскільки до Великодніх свят залишилося всього кілька днів...
  «Гей, дивіться! Я думаю, що це режисер», – сказав Даніель.
  "ВООЗ? Ой... зачекай... хлопець розмахує руками?»
  «Можливо. Схоже на повний хаос», – сказав Даніель.
  Тоді чоловіки в джинсах почали водити коней, ставлячи їх у струнку лінію.
  Але один кінь — темно-чорний, з блискучою на сонці шерстю — залишився позаду, без вершника. Тоді до нього підійшла жінка зі світлим волоссям у пишній фіолетовій сукні.
  Чорний жеребець похитав головою, а потім підійшов чоловік, взяв поводи й поставив біля нього табуретку.
  Даніель спостерігав, як жінка подивилася на коня, а потім, разом із чоловіком, який їй допомагав, вона схопила сідло й залізла на коня, сидячи збоку, звісивши ноги.
  Бічне сідло, подумав Даніель.
  Тепер на кожному коні був актор, черга тихо стояла й чекала. Чоловік, якого Деніел вважав режисером, підійшов, жестикулюючи спочатку на одного актора, потім на іншого, поки врешті не озирнувся на останнього коня, блискучого чорного з жінкою-вершницею.
  Звідси він не чув, що казав директор. Але виглядало так, ніби він давав усім вказівки в останню хвилину.
  «Це так круто, — сказав Даніель.
  «Я бачу лише один мікрофон; ти бачиш це на тій довгій жердині? Як вони отримають увесь звук?» - сказав Том.
  За останні пару років Деніел став кіноманом; він навіть подумав, що одного разу йому захочеться працювати в цьому світі кіно, телебачення...
  Він читав усі книжки про кіно в шкільній бібліотеці, які міг знайти.
  "Вони роблять це пізніше", - сказав він. «Це називається «зациклювання». Вони перезапишуть будь-які діалоги, які їм знадобляться, у студії. Усі звукові ефекти також…”
  — О, — сказав Том. «Має сенс».
  «Копита коней по землі, брязкіт обладунків… усе таке. Це називається «робота Фолі».
  «Фолі? Хто це?"
  Деніел засміявся: «Хлопець, який винайшов створення звукових ефектів».
  «Фред Фолі?» — сказав Том, сміючись.
  «Ні. Він був справжнім. Його звали Джек Фолі. Коли почали знімати фільми зі звуком. Майже сто років тому…»
  «Якщо ти так кажеш…»
  «Почекай. Хто це?" Даніель спостерігав, як чоловік, якого він вважав режисером, відступає, віддаляючись від коней і акторів. І ось збоку з'явився інший чоловік у бейсболці на голові, схожий на одного з улюблених режисерів Деніела Стівена Спілберга.
  І тепер чоловіки, що тримали поводи коней, передали їх акторам, усі вони були одягнені в темно-бордові костюми, усіяні сріблястими шматками обладунків, у шоломах із піднятими козирками.
  «Я думаю — це директор». Даніель сказав. «Бачите, як усі його слухають. Має бути…”
  І після того, як режисер показав ліворуч і праворуч, усі не в костюмах відступили, поки Деніел не побачив, що перед величезною камерою це мало виглядати як сцена 400-річної давності.
  Саме тоді знімався фільм.
  Деніел не знав багато про історію фільму, лише те, що він розповідав про битву між королем Карлом І та Олівером Кромвелем через жінку…
  Коли він вперше прочитав про це, здавалося, що це просто нудна історія кохання… Назва не була багатообіцяючою: Черрінгемська троянда , а опис — «вона розбила їхні серця і розірвала країну» — був таким. саме той фільм, якого Деніел намагався б уникати.
  Але ця сцена — із солдатами, кіньми, мечами… виглядала так, ніби це буде весь бойовик.
  Деніел спостерігав, як режисер підходить до камери. Але замість того, щоб дивитися на сцену через камеру, він присів у купу інших людей на низьких стільцях.
  «Мабуть, він бачить, як усе це знімається на якийсь монітор», — сказав Даніель.
  "Це круто ", - сказав Том. «Звідси все видно».
  Вони не могли наблизитися до знімального майданчика на полі, оскільки територія була перекрита стрічкою, а люди діяли як охоронці, щоб не допустити людей.
  Але тут?
  Ніхто не охороняв цей пагорб, який дивився на поле битви.
  Директор підняв руку.
  Ще одна хвиля.
  Потім … коні почали рухатися.
  *
  Шеренга коней із воїнами ступила лише кілька кроків, як ліворуч швидко помчав один вершник у повному обладунку.
  «Хто він?» - сказав Том.
  — Може, це Кромвель? Даніель сказав. «Це одна із зірок, напевно».
  І як тільки той вершник вимчав на сцену, ряд коней зупинився.
  Але чорний жеребець із жінкою на ньому… не зупинився так швидко, як інші.
  Той кінь зробив крок уперед, потім ще один назад, наче збентежений.
  «Бачите коня позаду, а на ньому ферзь? Мені здається, відбувається щось дивне…», – сказав Даніель.
  «Ви маєте рацію. Виглядає... метушливо».
  Але дія, здавалося, триває, тепер актор, який галопом вибіг на сцену, вказує на жінку, намагаючись використати свого коня, щоб перекрити йому шлях.
  «Цікаво, що вони говорять?» - сказав Том.
  Даніель теж робив це, але він продовжував відводити бінокль назад до жінки, що сиділа біля сідла, її довга сукня волоклася майже до брудної землі.
  Потім — одним плавним рухом — актор у повному обладунку витягнув меч. Метал упіймав сонячне світло і послав блискучий спалах, що стріляв до вершини пагорба.
  «Ого, — сказав Том.
  І інший солдат, який очолював ряд чоловіків, очевидно захищаючи жінку, теж витягнув меч.
  Тоді — найкраще — вони порізали один одного. Мечі — які, як вважав Даніель, не могли бути справжніми — видавали реалістичний брязкіт, який доносився аж до точки огляду.
  І всі коні залишилися абсолютно нерухомими, коли два мечі знову полетіли в повітрі, ударяючи разом.
  Всі коні... всі такі тихі...
  За винятком того, що ззаду, з жінкою в довгій сукні...
  Той і без того вередливий кінь раптом позадкував, потім опустив голову й почав обертатися. І поки бій на мечах тривав, Деніел раптом побачив, як люди збоку почали рухатися.
  «Щось не так, — сказав Даніель.
  Він бачив, як вороний кінь, киваючи своєю великою головою, тепер топче копитами по землі, звиваючись і обертаючись, ніби бажаючи відірватися від строю.
  І поки люди з усіх боків мчали до коня, навіть директор, Даніель міцно тримав бінокль на ньому.
  Актриса міцно тримала віжки; вона виглядала наляканою!
  Щось мало статися.
  Тепер те, що було удаваним... раптом стало реальним.
  OceanofPDF.com
  2. Падаюча зірка
  — Це погано, Томе, — сказав Даніель. «З цим конем відбувається щось дивне».
  І щойно він сказав ці слова, вороний кінь, поводирі якого все ще були на відстані кроку, зробив більше, ніж похитав головою та стукотів по землі.
  Він високо піднявся на задні лапи, ніби збирався перескочити гігантський паркан.
  Підноситься над іншими кіньми.
  І під час цього руху актриса, яка їхала на ньому, полетіла, і ніхто ще не був достатньо близько, щоб її зловити.
  Це сталося так швидко.
  Інші актори на своїх слухняних тваринах, обернувшись, щоб дивитися так само, як жінка, зі світлим волоссям, яке розвівалося навколо її обличчя, коли вона падала, пішла вбік.
  "Даніель!" - сказав Том. «Її вб’ють!»
  Деніел нічого не сказав, але це виглядало дуже небезпечно.
  Жеребець, який уже втратив контроль, вдарив передніми ногами по землі; виглядало так, наче він приземлився прямо на актрису.
  Потім він знову піднявся — все ще прямо над нею, ніби вимагаючи її як свою нагороду.
  Хтось щось зробіть… подумав Даніель.
  Потім — коли він знову приземлився, коли з актрисою все могло статися — чоловіки нарешті були там, троє, потім четверо, один схопив поводи.
  Інший обняв коня за шию.
  Двоє інших відійшли вбік, ніби прикриваючи жінку на землі.
  Інші чоловіки підбігли і швидко відвели її.
  Це не те, що ми очікували побачити, подумав Даніель.
  Актриса постраждала?
  «Томе, ти бачиш? вона в порядку?»
  «Не впевнений. Вона не рухається».
  Даніель і його хороший друг мовчки чекали. Поки нарешті актриса з двома чоловіками, які їй допомагали, не встала.
  Як футболіст після грубого фолу.
  Вона помахала команді.
  А потім — найдивніше — оплески.
  Деніел навіть почув кілька свистків.
  Але він також бачив, як чорного жеребця вели геть, він все ще намагався тягнути ліворуч і праворуч.
  Інші коні стояли на місці. Актори в своїх костюмах і важких обладунках сидять на них і нічого не роблять.
  Режисер поспішно підійшов до актриси, обійняв її і відвів зі сцени.
  Але не раніше, ніж він показав на деяких членів екіпажу.
  Біля камери опустили білі вітрила.
  Деякі актори насилу почали злазити з коней, а інші чекали, поки хтось прийде, щоб допомогти їм спуститися.
  Даніель опустив бінокль і обернувся до друга.
  «Вау. Це було щось».
  “Дивовижно! Я думав, що фільми повинні бути безпечними. Усе виглядає небезпечно, захоплююче… але цілком безпечно».
  Даніель кивнув.
  Після аварії сьогоднішні зйомки переглянули.
  І він подумав.
  правильно. Безпечний.
  Всі прикидаються.
  Але те, що вони щойно побачили, зовсім не виглядало безпечним.
  *
  Сара подивилася на свого сина, змусивши курку пармезану зникнути.
  Він скоріше вдихає, ніж їсть, подумала вона.
  Вона приберегла тарілку для Хлої, хоча її донька сказала, що, ймовірно, буде їсти у своєї подруги Штеффі, коли вони закінчать робити уроки разом.
  Виконання домашнього завдання.
  І, мабуть, мова йде про хлопців.
  хлопчики​
  Сара знала, що це неминуче .
  Між ковтками Деніел передав їй звіт про своє шпигування на знімальному майданчику.
  «Це виглядало справді неймовірно, мамо; всі ці коні, все таке справжнє. Також багато людей. Ви знаєте, що більшість із них просто стоять поряд? Вони роблять це часто».
  Зникла ще одна вилка курки, покритої сиром.
  «А актриса? Вона виглядала нормально?»
  Кілька жувань, потім: «Думаю, так. Тобто вона встала, помахала всім. Хоча той кінь… він виглядав диким ».
  Дивно, подумала Сара .
  Таке велике виробництво. Можна подумати, що будуть вжиті всі запобіжні заходи, щоб убезпечити акторів, особливо зірок.
  «Інші коні просто стояли. Добре вихований. Але той чорний? Виглядав приголомшливо, абсолютно чорний, але здавалося, що він вийшов з-під контролю».
  Сара кивнула.
  Черрінгем був у буквальному сенсі вражений приходом кінокомпанії для зйомок епопеї про громадянську війну.
  Магазини були зайняті; паби та ресторани переповнені — і кінокомпанія взяла Repton Hall як виробничу базу. З того, що вона чула, провідних акторів поселили туди, тоді як для решти акторів і знімальної групи були повністю заброньовані готелі та пансіонати.
  Це було благо для села, це точно.
  Хоча вона чула деякі бурчання від людей у магазинах про «усіх цих сторонніх…»
  Паркування в центрі села стало неможливим випробуванням.
  Вона планувала написати матеріал про фільм для бюлетеня Cherringham. Зрештою, це був перший фільм, знятий у селі.
  «Потім вони припинили зйомки?»
  «Так. Ну, можливо, вони все одно закінчили за день. Або довелося взяти іншого коня. Завтра ми з Томом плануємо...
  «Том і я?»
  Даніель посміхнувся. «Так, я і Том. У будь-якому випадку ми збираємося поїхати туди завтра знову відразу після школи. Хоча я б хотів мати такий бінокль, як він».
  «Мої чудово працюють для крапивників і малинівок».
  «Мамо, біноклі його тата були неймовірні ».
  Тарілка Даніеля була порожня, бездонна яма, яка була його апетитом у ці дні, як чорна діра для їжі.
  "Секунди?"
  “Блискуче! Дякую».
  Сара взяла його тарілку, поклала на неї іншу курячу грудку, шматочок соусу, а потім зачерпнула ще трохи пенне.
  Вона знала, що не дуже кухар.
  Але ця їжа?
  Ніколи не підводила.
  Вона поставила наповнену тарілку перед Даніелем. «Просто переконайтеся, що ви виконали всі свої шкільні завдання».
  Кивок. Даніель багато працював; претензій немає.
  І все-таки вона знала, що коли він стає старшим, наближаються підліткові роки… все може змінитися.
  І тоді вона матиме повні руки з двома підлітками, все сама.
  Вона дуже любила їх… але це не завжди було легко.
  Вона вже збиралася встати й почати наповнювати посудомийну машину — завдання, яким завжди займався Деніел, — коли почула фанфари зі свого мобільного.
  Тепер — де це було?
  правильно.
  У вітальні, все ще похована в сумочці.
  Вона підійшла туди і викопала телефон.
  «Сара? Як ти дорогий?»
  Її батько.
  Вони не надто часто спілкувалися по телефону, але Сара подбала про те, щоб хоча б раз на тиждень приїздила до батьків. Іноді вона думала, що вони хвилюються за неї — і за виховання дітей.
  Вони важко сприйняли її розлучення, і хоча це було кілька років тому, їм все одно було важко прийняти, що вона була матір’ю-одиначкою.
  «Привіт, тату. Все гаразд?»
  Легке вагання.
  «Так. Все, гм, добре. Слухай, ми прийшли до Вілла Гудчайлда. І, ну, хтось із того фільму, який вони знімають. Думаєте, ви могли б заскочити ненадовго?»
  «Звичайно. Вечеря закінчилася, Деніел збирається зануритися в шкільну роботу».
  «О, і Сара… Я попросив Джека піти з собою».
  І це зупинило Сару.
  Джек?
  З Віллом Гудчайлдом, сільським істориком?
  Це явно не було соціальним — це означало, що щось відбувається.
  Вона хотіла запитати свого тата саме про це.
  Але якби вона була терплячою, після десяти хвилин їзди вона б отримала відповіді.
  І вона подумала…
  Джек, мабуть, теж цікавився, що це було.
  «Я зараз прийду, тату», — сказала вона. «До побачення».
  Вона вийшла на кухню, щоб сказати Даніелю, що ненадовго піде.
  І хоча вона здогадувалася, що він буде радий почути, що вона збирається зустрітися з кимось із фільму… наразі вона просто скаже йому, що її батько хоче про щось побалакати.
  Після кількох років роботи з Джеком, коли вони вдвох проводили розслідування, не зайняло багато часу, перш ніж запитання почали з’являтися в її голові.
  І вона мусила визнати — вибігаючи зі свого маленького будинку — їй дуже сподобалося, коли це почало відбуватися.
  OceanofPDF.com
  3. Притулок і підозри
  Вже сутеніло, коли Сара зупинилася біля будинку своїх батьків і перетнула гравійну дорогу до вхідних дверей.
  Вона бачила три припарковані машини — включно з Джековою.
  Як завжди, вона відчинила вхідні двері й увійшла в будинок, наче все ще там жила.
  Розлоге місце з широкими галявинами, що спускалися до річки, завжди буде для неї домом, скільки б їй не було років.
  А коли вона дійшла до вітальні, всі вже були озброєні чашкою чаю.
  «Сара, дякую, що прибігла», — сказав її батько.
  Джек віддав честь своєму співучаснику злочину. «Сара…»
  Вілл Гудчайлд стояв біля каміна з чашкою й блюдцем у руках.
  А в найближчому до нього кріслі зі спинкою молода жінка зі світлим волоссям — її блакитні очі сліпучі навіть з іншого кінця кімнати.
  Хтось із кінокомпанії, сказав її батько.
  Сара точно знала, хто це був.
  Одна із зірок.
  Її мати метушилася, готова передати обов’язкову чашку чаю.
  «Сара, мила… приємно і гаряче. М’ята — саме так, як вам подобається ввечері».
  Парна пара, приправлена м’ятою, була майже надто сильною.
  Скоріше час для келиха Піно Гріджіо , подумала Сара.
  «Дякую, мамо».
  «Сара, Джек теж щойно прийшов», — сказав її батько. «Тож… можливо, Вілл… ти міг би пояснити про цю маленьку зустріч?»
  Вілл кивнув. Чоловік — справжня скарбниця історичних знань, особливо про Котсуолд — поставив свою чашку на камінну полицю.
  «Сара, Джек, це Зої Гардінг. Вона — ну, Сара, ви, можливо, пам’ятаєте — мабуть, через кілька років після того, як ви переїхали до Лондона… отримала нагороду за найкращого новачка? Чудовий Скляний звіринець , як мені сказали…»
  «Звичайно», — сказала Сара, підійшовши й потиснувши руку молодій жінці. «Хіба ви не знімалися в «Ромео і Джульєтті» на «Глобусі» минулого року?»
  Зоя посміхнулася, кивнула. «Так».
  «Не бачив — діти, ви знаєте. Але Боже, — повернулася вона до Джека, — рецензії, ну... як то кажуть, зірка народжується.
  Зої засміялася з цього. «Ну, це принесло мені роль у цьому фільмі».
  Потім тиша на хвилину; Сара досі не розуміла, про що була зустріч.
  Потім: «Зачекайте, це ви… сьогодні потрапили в аварію?»
  Зої кивнула. «Новини поширюються швидко, хм».
  «Аварія?» — сказав Джек, поворушившись на сидінні.
  Сара знала, що Джек, мабуть, цікавиться, до чого це все.
  «Так. Мій кінь… — сказала Зої. «Тільки що піднявся, підкинув мене. Я був у боковому сідлі…»
  «Історично точно», — додав Вілл.
  «А потім він спустився, мабуть, зовсім близько. Мене мало не вибило з голови, — сказала вона з усмішкою.
  Але Сара помітила, що ні її батько, ні Вілл Гудчайлд не посміхаються.
  — Бачиш, Сара, — сказав Вілл. «Схоже, кілька речей завадили цій постановці, пов’язані лише із Зої».
  «Просто випадковості, я певна», — сказала Зої. «Тим не менш, ми втратили кілька днів у розкладі тут і там».
  Актриса перевела подих. «Цьому ніхто не радий».
  Потім — після паузи — Джек: «Впевнені, що це нещасний випадок?»
  Від цього запитання усмішка зникла з обличчя Зої.
  «Я маю на увазі, так. Господи, якими вони ще можуть бути?»
  При цьому ніхто нічого не сказав.
  Сара подивилася на Джека.
  Вона могла здогадатися, про що він думає.
  У його світі нещасні випадки ніколи не бувають просто нещасними випадками .
  Вілл легенько поплескав у долоні, ніби розпочинаючи щомісячні збори свого Історичного товариства.
  «Тож дозвольте мені перейти до суті. Чому ми запросили тебе зустрітися із Зої, так?»
  За сигналом мати Сари підвелася. «А я піду і знову поставлю чайник».
  — Справді, це була пропозиція твого батька… — сказав Вілл.
  *
  Сара сіла на диван біля тата.
  «Вілл тут працював історичним радником у виробництві».
  «Місцевий радник, ось і все, — зніяковіло сказав Вілл. «У Лондоні є всілякі потужні дослідники…»
  «Але ніхто так не знає цю місцевість, як Вілл», — сказала Зої, її посмішка сліпуча. «Він був фантастичним, мені так допоміг…»
  «Хоча здається, що історія — це останнє , про що хтось турбується у виробництві», — сказав Вілл.
  «Що за історія?» Джекс сказав.
  Відповіла актриса. «Це історія про велике романтичне суперництво між Олівером Кромвелем і королем Карлом I за легендарну красуню, леді Енн Сеймур. Це була б я — принаймні, коли я проводила години з макіяжем і зачіскою», — сказала вона, посміхаючись.
  «На жаль, уся ця історія — ну, відверто кажучи… неможлива», — сказав Вілл.
  Джек подивився на історика. — І чому це так, Вілле?
  «Тому що... ну, історичні записи показують, що Олівер Кромвель був глибоко відданий своїй дружині і взагалі не цікавився романами. Господи, він був пуританином! Що стосується Карла I, то його шлюб був зразковим».
  — Цікаво, — сказав Джек.
  «І немає абсолютно нічого в історичних записах, які б показали, що Енн Сеймур коли-небудь зустрічалася з кимось із них!»
  «Ніколи не дозволяйте правді стати на шляху гарної історії, хм?» — сказав Джек, усміхаючись.
  Сара похитала головою, дивуючись, як знімають ці фільми?
  «Але Вілл, якщо це так, навіщо їм історичний радник?»
  Вілл засміявся з цього. «Хороше запитання. Моя робота полягає в тому, щоб усі інші події та деталі сценарію та історії були якомога точними».
  Він замовк, і Сара побачила, як актриса, яка сиділа так тихо, дивилася на нього. «Але мене хвилює Зої».
  «Ви маєте на увазі після сьогоднішнього дня?»
  «І інші речі, які трапилися. Я маю на увазі, що кілька днів тому вона сильно порізалася».
  Зої підняла долоню й показала бинт. «У моїй ролі я повинен був підняти руку і благати Кромвеля покласти зброю».
  «Це мав бути опорний меч…», — сказав Вілл. «Абсолютно нешкідливий. Але…”
  «Ще одна аварія?» Джек сказав. «Я припускаю, Вілле, ти не віриш, що це нещасний випадок? А ти Зоє?»
  «Я не знаю. Я впевнена, що так і було, — сказала Зої. «А сьогодні… ну щось налякало коня. Трапляються речі».
  «І, е-е, я чув, як дехто з екіпажу вживає слово «накляк», — сказав Вілл.
  — Я цього не знала, — сказала Зої.
  Джек поставив чашку. «Знімальна група може бути досить забобонною…»
  «У будь-якому разі, це так, — сказав Вілл. «Я обговорював це з Майклом і Хелен. І я мав попросити тебе про послугу, Сара, ти теж, Джек…»
  Сара й гадки не мала, що це за послуга.
  Але, дивлячись на актрису — красиву й витончену, якою вона була — Сара відчула щось інше.
  Вона боїться.
  «Що це, Вілле?» сказала вона.
  «Я обговорював це із Зої… і я не думаю, що вона повинна залишатися з рештою основного акторського складу в Repton Hall. Я думаю, що їй може бути безпечніше бути в іншому місці». Він перевів подих. «Виключіть будь-які інші... нещасні випадки».
  Зої засміялася з цього. «Навіть якщо я показую, що дуже схильний до нещасних випадків».
  Вілл, — зауважила Сара, — не розсміявся.
  Може тому, що він був на знімальному майданчику?
  І, можливо, були інші речі, які він бачив, але поки що не сказав актрисі?
  «Отже, як я вже сказав, ми тут спілкувалися з Майклом і Хелен… — повільно сказав Вілл… — і вони дуже люб’язно запросили Зої залишитися тут на кілька тижнів».
  «Кімната для гостей не зовсім дорівнює Рептон-Холлу, — сказав Майкл, — але це — знаєте — будь-який порт під час шторму, еге ж?»
  «Це чудова кімната, — сказала Зої. «Я вже відчуваю, що про мене піклуються».
  І у Сари була така думка...
  Зої Хардінг насправді не вважає, що це випадковість.
  «А Сара, — продовжував Вілл, — ми сподівалися, що ти знайдеш час заглянути до нас ввечері — якщо Зої знадобиться трохи компанії?»
  «Люблю», — сказала Сара. «Я приведу свого сина, Даніеля. Він став одержимий кіно!»
  «Фантастика», — сказав Вілл. «А Джек...»
  Вілл обернувся до нього. «Джек, я теж прошу вас про велику послугу. Думаєте, ви могли б бути водієм Зої? Відведи її на знімальний майданчик, поверни назад... і..."
  Джек заповнив прогалину. «Може, також стежити за речами?»
  «Так», — сказав Вілл, видихаючи. «Мені було б набагато краще, і тобі також, правда, Зої?»
  Вона кивнула. «Так. Я маю на увазі, що все це зараз звучить так безглуздо».
  Сара подивилася на Джека. Вона здогадалася, що він думає про те саме, що й вона.
  Актриса налякана.
  Про що, про кого… хто знав?
  І Вілл Гудчайлд також був.
  «Дуже дивно, Уілле. Одного разу зробив саме так. Вони знімали фільм про Аль Пачіно в Нью-Йорку, і виглядало, що відбуваються якісь дивні речі. Аварії, диверсії, якісь розлючені бандити не отримують грошей. Тож на кілька днів я пішов під прикриття й став «водієм» Ела. Носив шоферську шапку і таке інше».
  Вілл кивнув. “Ідеально! Я це все зробила з виробництвом. І звісно — шоферський капелюх не знадобиться…»
  «Не вважайте себе зобов’язаним, містере Бреннан».
  «Джек, будь ласка. І Зої — це було б привілеєм. Як ви кажете, мабуть, нічого, крім низки нещасливих подій. Тим не менш, не завадить — для Сари, для мене — трохи озирнутися навколо. Розмовляйте з людьми, щоб це не виглядало надто підозрілим. Як ти кажеш, Уілл — ідеально ».
  «Тобі потрібно взяти всі свої речі з Рептон Холу…?» Сара сказала.
  Зої встала. «Я приніс сумку. Основи — принаймні на кілька днів. Коли я буду на знімальному майданчику, люди, які займаються костюмами та гримом, будуть зі мною, тому мені не потрібно багато».
  Джек також підвівся.
  «І я заберу тебе вранці. Який ваш — як він називається?»
  «Час мого дзвінка? «Боюся, що рано, сьома ранку»
  Джек засміявся. «Я теж це пам’ятаю. Кінозйомки — справа цілий день. Але не хвилюйтеся — завжди вставав рано».
  Сара хотіла б поговорити про це з Джеком.
  Його перші думки, його хвилювання.
  Але поки важливо було залишити молоду зірку прижитися.
  Навряд чи розкішні номери Repton Hall.
  Але безпечно.
  Принаймні — так вона думала…
   
  OceanofPDF.com
  4. Доїзд на знімальний майданчик
  Рівно о шостій тридцять ранку Джек зупинився на під’їзді Майкла й Гелен Вудс, чорний «Мерседес» м’яко зупинився біля вхідних дверей.
  Вілл організував доставку розкішного орендованого напередодні вечора — замість Austin Healey Sprite Джека.
  «Тобі не потрібно користуватися своєю машиною», — сказав Вілл по телефону. «Виробнича компанія візьме рахунок. А Мерседес, мабуть, трохи більш... доречний... Вам не здається?»
  Іншими словами — навіть не мрійте про те, щоб використовувати цей дрібний, крихітний, старий спортивний автомобіль.
  Дорога від човна Джека, пришвартованого вище за річкою Темзи, зайняла лише п’ять хвилин порожніми дорогами. Але цього було достатньо, щоб переконати Джека, що наступні пару тижнів водіння буде суцільним задоволенням.
  Потужність, комфорт, м’яка шкіра, дивовижна звукова система, це було життя…
  І ось він тут — у нього було достатньо часу, щоб дістатися до Рептон-Холлу на дзвінок о сьомій ранку.
  Він подивився на будинок — і за сигналом з’явилася Зої Гардінг із сумкою. Навіть у цей ранковий час, без макіяжу, футболки, шкіряної куртки та джинсів — вона виглядала неймовірно.
  Вона відчинила передні пасажирські двері й сіла на сидіння поруч із Джеком.
  «Ранковий Джек».
  «Зої. Схоже, чудовий день».
  «Ми поставили?»
  Він побачив, як вона повернулася до нього, її блакитні очі сліпучі, її легка посмішка.
  Глибокий вдих. «Ходімо».
  Він спустив машину назад на дорогу, що вела до Черрінгема й далі.
  Коли сонце сходило позаду них, село світилося попереду, м’яко звучав концерт Баха — і прекрасна кінозірка поруч — Джек знову вмостився на кремовому шкіряному сидінні, знаючи, що йому сподобається ця поїздка.
  *
  На головній дорозі Джек підняв Мерс до шістдесяти й дозволив їй ковзати.
  «Ти ранкова людина, Зої?»
  «Коли я маю бути!» сказала вона посміхаючись.
  Вона полізла в рюкзак, дістала маленький сталевий термос, перевернула кришку й відпила.
  — Трав’яний чай, — сказала вона. «Тримає мене...»
  «Треба бути здоровим, га?»
  «У цьому бізнесі головне — контроль і дисципліна. Ви повинні залишатися у формі, зосередженими. Особливо, коли у вас такий важкий графік зйомок».
  «Тобі подобається зніматися в кіно?»
  «Обожнюю це», — сказала вона. «Ну, скажімо, я обожнював це, поки щось не почало відбуватися…»
  Джек дивився на дорогу попереду.
  Іноді така поїздка на машині була кращою, ніж кімната для співбесід, щоб по-справжньому вислухати , що має сказати людина.
  «Ти боїшся?» сказав він.
  «Ні. Що ж, не боюся того, що зі мною може статися. Але так — я боюся, що це може вплинути на мою кар’єру».
  «Важливий крок, цей фільм, га?»
  “Масовий. Від театру до голлівудських фільмів? Це як ворота, які відкриваються лише один раз для вас. Пройдіть через це, і ура … ви в кіно. Невдача — і ви не отримаєте іншої пропозиції».
  «Багато стресу — особливо якщо щось йде не так».
  «Я можу впоратися з цим. Мене не турбує».
  «Але, мабуть, це турбує людей навколо тебе», — сказав Джек. «Вони на спині?»
  «Наскільки я знаю, ні. У будь-якому випадку — це те, для чого тут мій агент. Нехай кричать на неї!»
  Джек усміхнувся.
  Гарна дитина, подумав він. Її голова закручена праворуч.
  Він перевірив своє дзеркало й трохи похилився, щоб дозволити нетерплячому мотоциклісту пролетіти повз. На дорозі вже був ранній приміський рух.
  «То якими є люди — знаєте, хлопці, з якими ви працюєте?»
  Він зачекав, поки Зої зробить ще один ковток із фляги, а потім поклав його назад у сумку.
  «Ну, Зак і Карл, вони такі янголи, піклуються про мене з першого дня…»
  «Вони інші сліди, так? Я бачив їх у кількох речах».
  «Боже, я знаю — вони обидва такі досвідчені».
  «Але вони на вашому боці, так? Допомога новоприбулому?»
  «О, взагалі. Зак — мій король Чарльз — і він справді пухнастий спанієль, у нього довге волосся та м’які очі. Карл — він грає Олівера Кромвеля — він робить темні задумливі речі, але знаєте, у реальному житті він такий… нормальний. Завжди намагається розсмішити мене, перш ніж взяти участь. Люблю його до кінця».
  Значить, там немає бруду, подумав Джек.
  — А як же директор?
  Пауза.
  Трохи менше ентузіазму…
  «Альфонсо — о, він божевільний! Ніколи не знає, чого хоче. І я ніколи не можу його зрозуміти, його англійська повсюди!»
  Джек пізно ввечері досліджував фільм в Інтернеті, тож мав чітке уявлення про те, хто є хто — у минулих і нинішніх кар’єрах — але він хотів почути версію Зої.
  «Пам’ятаю, десь читав, що Альфонсо — це успіх чи провал?» сказав він.
  — Ні, точно ні, — сказала Зої. «Я маю на увазі — хіба він не виграв Оскара?»
  «Він», — сказав Джек. «Але це було тридцять років тому. Єдиний студійний фільм, який він зняв. Відтоді займаюся телебаченням. Я припускаю, що ворота, про які ви говорили, зачинилися перед ним. Чомусь…”
  Він чекав на відповідь Зої, але вона нічого не сказала.
  «А як щодо продюсерів фільму — вони поруч?»
  «Не зовсім. Лу Бернстайн — він виконавчий — він все ще в Штатах. Він довго розмовляє з людьми по скайпу, багато кричить і лякає їх».
  «Ха! Звучить як Голлівуд».
  «А Людо — він справжній продюсер. Він брав у мене інтерв’ю — Боже, вони мені стільки разів передзвонювали! Мовляв, стежить за зйомками і підсумками. Але тут, на місці, я його ніколи не бачу. Він просто залишається у своїй кімнаті. Йому привозять їжу з ресторану в селі».
  «Справді? Я думав, продюсери на руках?»
  «Я теж так думав! Вся команда жартує над ним. Вони називають його графом Дракулою! О, але послухай, Джеку, я не мав би говорити тобі такі речі — це дуже непрофесійно з мого боку».
  Джек усвідомив, що настрій Зої змінився.
  Чи була вона ввічливою — її професійні інстинкти не дозволяли їй говорити забагато?
  Або вона йому не сказала ще щось?
  Що б це не було — Зої явно навчили мистецтву любити всіх на знімальному майданчику і не розповідати байки.
  І хоча, здавалося, вони добре ладнали, Джек знав, що це не означає автоматично, що він збирається витягти з неї правду про цей фільм.
  ще.
  Попереду він побачив поворот на Рептон-Холл. Він добре знав це місце — вони з Сарою допомагали леді Рептон деякий час тому, коли в неї були невеликі проблеми .
  І відтоді Джек чув, що маєток, переосмислений як конференц-центр і спа-готель «Рептон-Холл», набирав обертів.
  Він пригальмував, звернув з головної дороги, потім проїхав через вражаючі ворота й уздовж довгої, знайомої дороги, що вела через ліс до самого Холу.
  — О, Джеку, — сказала Зої. «Я хотів запитати — ти снідав?»
  «Просто каву».
  «Так добре, вас чекає задоволення», — сказала вона. «Багато членів екіпажу американські, тож вони готують великий американський сніданок із фургона».
  «Не жартую? І мене теж запросили, га?»
  «Одна з переваг роботи».
  Джек уже чекав цього з нетерпінням. Млинці, брауні, можливо…
  Коли вони вийшли з лісу, Джек побачив Зал внизу в долині біля великого декоративного озера.
  «Почекай. Щось не так, — сказала Зої, нахилившись вперед, щоб вдивитися в екран. «Вантажівок немає…»
  І коли Джек зупинився на порожній автостоянці, він побачив, як молодий хлопець у чорній дутій куртці та джинсах біжить до машини, радіо вимкнено.
  Зої вилізла, і Джек теж виліз.
  «Роббі, де всі? Ми не запізнилися. Я знаю, що ми не спізнилися, — покликала вона, коли молодий хлопець наблизився.
  «Ні. Ти не спізнився, — сказав він. «Ви просто не в тому місці».
  «Що?» сказала Зої. «Я не вірю — ні…»
  «Минулої ночі змінилося місце розташування. Погода. Ми надсилали електронні листи — і телефонували».
  «О, Боже».
  «Ви маєте на увазі, що не перевіряли електронну пошту — повідомлення?»
  «Звичайно! Я нічого не отримав!»
  «Боже! Це перша сторінка, Зої! У всякому разі, ви на знімальному майданчику через тридцять. Лівід Фрейзера. Він збирається вбити вас. Ти теж…”
  Джек спостерігав, як молодий чоловік вказав на нього, і посміхнувся у відповідь.
  «Гей, дякую, Роббі. Завжди приємно отримувати попередження про такі речі».
  «То де ми знімаємо? Як ми туди потрапимо?» сказала Зої.
  Джек почув, як у її голосі наростає паніка. Очевидно, це була велика справа — і це не могло статися в гірший час після вчорашньої аварії.
  «Замок Комб — інтер’єри. Я веду тебе сам». Він подивився на Джека й закотив очі. «Цей хлопець може слідувати».
  — Добре, — сказав Джек. «Не біда, але цей хлопець знає, де знаходиться замок Комб. Побачимось там, Зої. І зберігай спокій, гаразд…»
  Але Зої вже бігла зі своєю сумкою, відразу за Роббі.
  Джек спостерігав, як вони сідають у Ленд Ровер. Роббі запустив двигун, і він з гуркотом помчав доріжкою, що вела через маєток Рептон-Холл до річки.
  «Ганьба цього сніданку», — подумав Джек. Може, вони ще будуть служити, коли я перейду до замку?
  Це якщо Фрейзер не вб’є мене першим.
  OceanofPDF.com
  5. Під лінією
  Сара міцно тримала каву й проштовхалася крізь натовп біля чайних кімнат Хаффінгтона.
  Вона ніколи не бачила, щоб це місце було настільки жвавим.
  Крім кіноманів, які сподівалися зробити селфі з кимось із зірок, були невеликі групи журналістів, які складали репортажі. І скрізь — яких можна було впізнати в пухових куртках і дизайнерських джинсах — були непотрібні сьогодні члени знімальної чи акторської групи, прихилившись до машин чи фургонів, пили каву на винос.
  Сара попрямувала вниз по Хай-стріт і піднялася сходами до свого офісу.
  Її помічниця Грейс уже була вдома, наполегливо працювала за одним із ноутбуків.
  «Добре. Тепер мені цього досить, — сказала Сара, знімаючи пальто. «Я хочу, щоб вони всі пішли додому».
  «Гей, не стукай», — сказала Грейс. — Біллі з «Орача» каже, що щотижня потроює свої надходження. І Свиня заброньована ще на місяць».
  «О, я знаю, ти маєш рацію», — сказала Сара, вмикаючи комп’ютер. «Я егоїст. Але тепер я просто хочу повернути своє сонне село».
  «Справді?» сказала Грейс. «Я чув, що ви змішуєте це з зірками…»
  Сара подивилася на неї зі свого монітора.
  «Благодать. Звідки ти про це знаєш?»
  Вона спостерігала, як Грейс невинно знизала плечима.
  «Я чув, що Зої — абсолютний скарб. Але якби це було на моєму місці — я б краще розважав того Карла Більдта. Якщо ви розумієте, що я маю на увазі…»
  «Звичайно так».
  «Гей, ти думаєш, ти зустрінеш його?»
  «Не знаю. Я дуже в цьому сумніваюся, Грейс…»
  «Ну, якщо ви це зробите — обов’язково скажіть йому, де він може мене знайти, добре? Твій прекрасний, талановитий — і самотній — помічник!»
  «О, так і буде», — сказала Сара. «Одразу за мною в черзі…»
  Грейс засміялася.
  «Серйозно, Сара, — сказала вона. «У чому справа — це ще один із ваших випадків? Щось не так?»
  Сара завжди була чесною з Ґрейс щодо маленької детективної сторонньої лінії, яку вона мала з Джеком.
  І Грейс у минулому часто допомагала, хоча Сара ніколи не залучала її, якщо вимагалося щось віддалено незаконне.
  «Хм, я не дуже впевнена», — сказала Сара. «На знімальному майданчику відбувалися смішні речі…»
  «О, ви маєте на увазі ті аварії?»
  «Чи є щось, чого ви не знаєте?» сказала Сара, сміючись.
  — Мабуть, ні, — сказала Грейс. «Я випадково знаю всіх правильних людей».
  «Ну, ти знаєш, що у Зої були близькі дзвінки. Тож ми з Джеком збираємося перевірити, чи все це справді випадковість — чи хтось щось замишляє».
  «Чи можу я допомогти?» Широка посмішка. «Будь ласка?»
  Сара замислилася на кілька секунд.
  Офіс зараз не зайнятий — і Грейс мала хист викопувати факти в Інтернеті...
  «Звичайно — чому б і ні?» сказала Сара. «Можливо, ви зможете дізнатися про всіх ключових гравців. Продюсери, режисери, актори…»
  «Скандали, кохання, погрози смертю тощо?»
  «Сподіваюся, не погрози смертю!»
  «Не будь надто впевненою, Сара. Ми маємо справу з Голлівудом. Можливо, тут причетна мафія. Або провалюється угода з наркотиками. Може бути шантаж. А може, просто старомодне вбивство…»
  Сара засміялася. «А може, нічого з перерахованого вище. Просто розкажи мені факти, Грейс».
  «Вже на цьому, шефе », — сказала Грейс зі своїм найкращим/найгіршим американським акцентом.
  «Тим часом я збираюся покопатися, подивитися, що я можу дізнатися про фінансову сторону справи…»
  «Стежити за грошима?» Грейс сказала.
  І Сара кивнула…
  *
  Через годину Сара відчула, що знає навіть менше, ніж коли починала.
  Їй вдалося відстежити «Черрінгемську троянду» через різні бази даних фільмів і онлайн-записи Hollywood Reporter і Variety .
  Історія була вперше опціонована десять років тому. Заснований на давно випущеному романі тридцятих років, він був адаптований англійським сценаристом і рекламований Голлівудом як «Пірати зустрічають Робін Гуда»!
  Саме такого фільму я намагаюся уникати, — подумала Сара.
  Але, незважаючи на те, що він був у розробці, і були приєднані різні режисери, йому постійно не вдавалося знайти продюсера чи фінансування.
  Тоді — лише рік тому — угорський продюсер Лудо Пещак, здавалося б, шалено поспішав, раптом знайшов більшу частину бюджету, уклав угоду з голлівудською студією, найняв нового режисера, і фільм отримав зелене світло.
  Найкраще про це сказав заголовок у статті торгової газети: « Нарешті зацвіла неймовірна троянда…»
  Усе це здавалося дивним — одного разу ніхто не хотів чіпати сценарій, а наступного — раптом вони були готові витратити на нього мільйони доларів. Сара зрозуміла, що вона просто недостатньо знає про кінобізнес, щоб знати, що є нормальним, а що ні.
  Вона відкрила сторінку фільму у Facebook і прокрутила вниз рекламні фотографії та різні історії зі знімального майданчика. Можливо, десь тут була б підказка.
  І раптом — ім’я, яке вона впізнала…
  Із запитами щодо зв’язків із громадськістю, будь ласка, надсилайте електронного листа Софі Гудман на MagicPR.
  Софі Гудмен!
  Бог! Багато років тому в Лондоні веб-агентство Сари використовувало ту саму PR-компанію. Тоді Софі була лише молодшою, але вона була блискучою, і одного дня вони з Сарою пішли пообідати, щоб відсвяткувати угоду, і закінчили клубами до світанку.
  А тепер вона керувала британським PR для The Rose of Cherringham .
  Дивовижно… і вона була б ідеальною для Сари, щоб потрапити за лаштунки фільму. Відповідаючи за PR, вона точно знала б, що відбувається насправді.
  І як було б чудово наздогнати її!
  Сара взяла свій мобільний і торкнулася екрана…
  *
  Джек притулився до капота «Мерседеса» під слабким ранковим сонячним промінням і відкусив останній шматок рулету з беконом.
  Поки він дістався до замку Комб, кейтеринг перейшов від сніданку до приготування обіду, але один із них змилосердився над ним і зашурхотів шматочками бекону та свіжої кави.
  Він оглянув переповнену автостоянку, заповнену вантажівками, віннебаго, автомобілями та лімузинами.
  Постійний потік людей рухався туди-сюди, несучи спорядження або розмовляючи по радіо. Все виглядає дуже цілеспрямовано, добре змащена машина.
  Тим часом актори в костюмах сімнадцятого століття вешталися на пластикових стільцях і пили чай із пінопластових стаканчиків. Обладнання було складено купами всюди: реквізит, камери, костюми на рейках.
  Все було як бджоли навколо вулика.
  А центром вулика — поки що — була внутрішня частина замку Комб.
  Джек раніше працював над справою в замку. Місце, безперечно, було занедбаним, але він міг зрозуміти, чому вони обрали його як місце.
  Половина його була нормандською — і стіни спускалися аж до Темзи. Решта була сумішшю середньовічної архітектури аж до вісімнадцятого століття, а відсутність сучасного ремонту зробила його ідеальним для обстановки громадянської війни.
  Крізь високі вітражі середньовічного залу Джек бачив яскраве світло й рухливі тіні — кейтерингові сказали Джеку, що сьогодні вранці знімали велику любовну сцену.
  Один почав глузливо лаяти Зої, коли інший зупинив його, швидко пояснивши, що Джек був водієм актриси.
  Зйомки фільму були насправді двома світами. Фантазії перед камерами, наполеглива робота за ними.
  А з різних радіоприймачів, які люди носили, Джек чув постійну інформацію про хід зйомок. Кожні кілька хвилин починався новий дубль, і навколо знімального майданчика лунав дзвінок «тише, будь ласка».
  Рух довкола вулика сповільнився, зупинився, усі мовчки чекали, коли закінчиться взяття.
  Потім все ясно, і постійна активність продовжилася.
  Джек розчавив свою чашку з кавою, кинув її в один із сміттєвих баків, які були розставлені скрізь, і попрямував через автостоянку до головного входу в замок.
  Йому вже сказали, що він не зможе наблизитися до подій усередині; Кімната, в якій вони знімали, була настільки маленькою, що дозволялося лише ключовій знімальній групі та акторам.
  Тож сьогодні немає шансів побачити Зої в дії — чи інших зірок.
  І тому... жодного шансу на власні очі побачити, яка напруга існувала на знімальному майданчику — якими були справжні стосунки...
  Він здогадався, що ці стосунки не такі затишні, як натякала Зої. Лише п’ять хвилин спілкування з кейтерингом дали йому достатньо натяків на труднощі, з якими зіткнулося все шоу, розклад сильно постраждав від серії «проблем» із головною актрисою.
  Але Джек знав, що існують інші способи знайти правду.
  Повернувшись у Нью-Йорк, кілька днів, проведених у кіно та на телебаченні, дали йому дуже корисний урок: люди, які справді знають, що відбувається у фільмі, — це члени знімальної групи.
  Це ті, хто цілими днями ширяє в тіні в режимі очікування, спостерігаючи, чекаючи, спостерігаючи...
  Потім за обідом, вечерею або кількома чашками пива ввечері вони діляться побаченим з рештою команди.
  І ким тепер був Джек, як не іншим членом команди?
  Шофер однієї зі зірок може здатися досить крутим для звичайних жителів Черрінгама, але тут він був лише одним із хлопців.
  Біля головних дверей до замку він побачив групу вантажівок із відкритими віконницями. З цього боку Джек бачив пару ніг, що звисали з однієї з вантажівок.
  Він підійшов. Ноги належали хлопцеві середнього віку в джинсах і кросівках, який сидів, притулившись до борта великого ящика, в оточенні коробок і меблів, загорнутих у ковдри, і читав газету.
  «Не проти, якщо я приєднаюся до вас?» — сказав Джек, киваючи на простір біля дверей багажника вантажівки.
  — Допоможи собі, — сказав хлопець, не відкладаючи паперу.
  Джек піднявся на задню частину вантажівки й сперся на ящик.
  ідеально
  Час братися за роботу — і дізнатися, що саме відбувається в цьому маленькому світі вигадки.
  І хто може мати справу з Зої Гардінг.
  OceanofPDF.com
  6. Ходять чутки...
  Джек сів у кузов вантажівки й почекав хвилину. Потім:
  «Мабуть, вони помилилися погодою, га?» — сказав він, показуючи на синє небо.
  Він усміхнувся хлопцеві, який знизав плечима й поклав свій аркуш, наче погоджуючись, що зараз буде розмова.
  — Буває, — сказав чоловік.
  «Звати Джек», — сказав Джек, простягаючи руку.
  — Я знаю, — сказав хлопець. «Гері».
  «Приємно познайомитися, Гері. Отже, ти знаєш моє ім’я, га?»
  «Ти змушуєш знімальну групу чекати, друже, всі до біса добре знають твоє ім’я».
  — О, — сказав Джек. «Тож сьогодні для мене немає вболівальників?»
  «Ви вперше працювали над фільмом?»
  «Досить багато».
  «Добре. Слово поради. Ви можете вкрасти готівку з офісу виробництва. Почніть бій з іскор. До біда навіть дружину директора. І тобі пробачать. Але пропустиш твій дзвінок вранці — і ти мертвий, що йде».
  Джек засміявся.
  «Це друга погроза смертю, яку я отримав сьогодні — пощастило, що я куленепробивний».
  Гері теж засміявся.
  Там трохи відлига...
  «Тобі краще бути».
  «Тож ніхто не звинувачує Зої?»
  «О, звичайно, вони теж звинувачують її — очевидно. Чим їй не завинити?»
  «Я чув, що вона мала пару подряпин. Закрити дзвінки».
  — Більше, ніж подряпини, — сказав Гері. «Після вчорашнього… добре, скажімо, їй пощастило залишитися живою».
  — Чув про це, — сказав Джек. «Ви думаєте, що це була її провина, що вона вчинила якусь дурницю з конем?»
  Джек спостерігав, як хлопець знизав плечима.
  «Хто знає?»
  «Але ви так не думаєте?» сказав Джек.
  «Гаразд. Я чув, що кінь весь ранок бавився — знаєте, налякався? Головний фахівець сказав, що використання чорного було трохи ризикованим. Хотів відкласти зйомку. Можливо, використати когось із інших коней. Або стріляйте навколо дівчини, заберіть її пізніше».
  Гері виявився корисним джерелом...
  «Але хтось перевершив його?»
  «Ми відстаємо від графіка на тиждень. Ніхто нічого не відкладає».
  «Отже, хто робить такий дзвінок?»
  «Режисер, продюсер…»
  «Студія?»
  — Можливо, — сказав Гері. «Але вони були досить вільними.
  А потім, наче він відчув, що заблукав у сферу, де не повинен був: «Але ей, що я знаю? Я просто один із реквізиторів».
  « Просто реквізит — важлива роль, правда?»
  Джек спостерігав, як хлопець знизав плечима. Очевидно, він об’їхав колії.
  «Тільки якщо я зроблю помилку. Інакше непомітно».
  «Ви зараз не берете участь?» сказав Джек.
  «Це для мене рідкісне частування. Мав ранок вихідний. Там знімають порожню кімнату». Широка усмішка. «Без реквізиту! А мої хлопці внизу на річці, готуючи велику сцену на човні на завтра».
  Джек кивнув, не поспішаючи, повільно продовжуючи розмову…
  «Ви працювали над багатьма фільмами?»
  «Ти ставиш ставку».
  «Як це порівняти?»
  Чоловік зробив паузу. «З їжею все гаразд. Готель, куди мене помістили, трохи поганий. Я буду радий, коли все закінчиться».
  «То ви думаєте, що це буде хороший фільм?»
  «Як я вже сказав, я просто реквізит», — сказав Гері. «У чому ж справа?»
  — Я возю дівчину, — сказав Джек. «Можливо... було б добре знати, як почуваються люди. Допомагає мені впоратися з нею».
  «Що ж, на твоєму місці я б не терпів, щоб твоя робота тривала довго, друже».
  «Чому це?»
  «Цей маленький корабель прямує прямо до DVD. Якщо вони справді це закінчать…»
  «Справді?»
  «Редактор пішов минулого тижня. Сказав, що не може вирізати. Буквально. Покриття відсутнє».
  «Покриття?»
  «Усі кадри, необхідні для створення сцени, різні ракурси, та сама сцена… все це…»
  «Так погано, га?»
  «Фатальний. Якщо ви запитаєте мене — режисер програв. Більше не знає, що робить. Стріляє в усі боки і по десять разів, але не в ті кадри, які йому потрібні».
  «Треба пошкодувати акторів, га?»
  «Занадто правильно. Для них це повний кошмар. Кожного дня ми отримуємо нові сторінки сценарію».
  Озирнувшись, Гері нахилився до Джека.
  «Говорять, що продюсер сам робить переписування вночі».
  «Дракула?»
  Гері засміявся. «Ха, знаєш його? Це той хлопець. Ви тримали вуха відкриті, еге ж?»
  «Знання — це сила, Гарі».
  «Розкажи мені про це».
  Джек зійшов із вантажівки й повернувся до Гері.
  «Я йду випити кави. Чи можу я отримати один?»
  «На здоров’я — я буду…»
  Позаду Джека пролунав голос: «Перерва на чай, Гері; тебе хочуть на зйомках — зараз!»
  Джек спостерігав, як Гері знизав плечима й почав діяти.
  «Нарешті обов’язок кличе…»
  І Джек обернувся й побачив власника голосу — великого, кремезного хлопця, статури, як футболіст, — пильно на нього дивився.
  Джек усміхнувся.
  Хлопець ступив уперед і тицьнув Джека пальцем у груди.
  — І ти, — сказав чоловік, дихаючи Джеку в обличчя. «Бреннан, чи не так?»
  Джек кивнув.
  «Тобі пощастило, що я не надер тобі дупу всю дорогу назад до твоєї компанії мікроавтобусів у Черрінґемі — чи там, де ти робиш щоденну роботу».
  Джек поклав руку на палець, схопив його й обережно відштовхнув.
  «Дай мені вгадати», — сказав він, посміхаючись, незважаючи на гнів. «Фрейзер Хейнс? Перший помічник директора? Радий нарешті зустрітися з вами».
  «Сьогодні вранці ви коштували мені та постановці дві години», — сказав Хейнс. «Дві години — без актриси для ключової сцени».
  «Я не отримав електронного листа, Зої не…», — сказав Джек. «Здається, у вашому офісі не було моєї адреси? Або… ще одна помилка?»
  Якусь мить AD не реагувало.
  Потім: «О, ми зробили. Здається, ти просто не перевірив свою кляту електронну пошту».
  Джек спостерігав, як Хейнс дістав свій мобільний, провів його та підніс, щоб Джек побачив.
  «Ваша електронна адреса?»
  Джек кивнув. Адреса була правильною. Так чому ж він не взяв електронного листа?
  «Усі отримали електронний лист, Бреннане. Крім вас — і міс Гардінг.
  — Я не розумію, — сказав Джек.
  «Я не знаю, на які хитрощі ти пішов, щоб отримати цю роботу, Бреннане. Але ви робите ще одну помилку, яка дорого коштує, і вас покидають знімальні майданчики. Ви принаймні отримали це повідомлення?»
  — Голосно й чітко, — сказав Джек, усміхаючись.
  Джек спостерігав за першим роком нашої ери, міркуючи над цим.
  «Хм. А тепер будь корисним — візьми ці млинці — і йди за мною».
  Джек спостерігав, як Гейнс розвернувся й повернувся через головні двері замку.
  Джек подивився туди, куди вказав Гейнс, на купу плоских дерев’яних ящиків — які, як він припустив, були млинцями на кіножаргоні — і пішов за першим помічником режисера.
  Він міг бути просто шофером, але тепер він прямував до внутрішньої святині.
  Шанс нарешті зустрітися з гравцями, з якими він мав зустрітися — не стільки з тими, хто у фільмі, — а з тими, хто знявся у власній драмі Зої…
  *
  «І... різати!»
  Джек спостерігав, як режисер, Альфонсо де Лоренс, збирається з Фрейзером і оператором освітлення.
  Здавалося, виникла якась проблема: Альфонсо хитав головою, і вся команда була напруженою.
  Джек поклав млинці в куток обшитої дубовими панелями кімнати, куди вказав Хейнс, а потім прослизнув у куток, подалі, щоб бачити, як відбувається.
  Очевидно, це була ключова сцена.
  Зої — як леді Енн — здивувала Кромвеля в його передпокої — і вони збиралися вперше поцілуватися. Було багато діалогів — і рівень інтенсивності, необхідний від обох акторів, щоб Джек міг відчути весь шлях у тіні.
  Зої Гардінг може бути молодою — і новачком у кіно — але від неї захоплювало дух.
  І в розкішній червоній оксамитовій сукні, надзвичайно переконливо. Здавалося, Карл — її партнер по грі — домінував у кімнаті, нічого не роблячи.
  Без сумніву — між цими двома молодими гравцями була неймовірна хімія. Але щоб досягти успіху, Джек знав, що фільму потрібно набагато більше, ніж просто хімія.
  Він уже переглянув майже десяток дублів, коли Зої та Карл кинулися в ролі — і щоразу Альфонсо кричав «відрізати» й нетерпляче відводив акторів убік, щоб змінити репліку чи подачу.
  Сама сцена йшла не дуже добре — з якоїсь причини, яку Джек взагалі не міг визначити.
  І тепер режисер почав кричати на знімальну групу з сильним акцентом про освітлення.
  Джек глянув на Зої. Вона перехопила його погляд і підморгнула.
  Який військовий, подумав він.
  Поки він спостерігав, вона поспішила в куток кімнати, і дві жінки швидко попрацювали над її волоссям і повернули на місце наплічник. Він побачив, як вона нахилилася до фляги, набрала повний рот чаю, а потім поклала його на підлогу.
  «Розташуйте всіх на перші місця, будь ласка, ми збираємося ще раз», — гукнув Фрейзер, і Джек побачив, як уся кімната знову напружилася.
  Скільки ще дублів їм знадобиться?
  «І… дія!»
  Джек спостерігав, як Зої знову стала леді Енн. Вона пробігла кімнатою, і Кромвель здивовано обернувся, побачивши її.
  «Мій Господи…»
  «Це не місце для вас…»
  «Ти хочеш сказати, що тобі немає місця у твоєму серці…»
  «Леді Енн, прошу вас, не кажіть слів…»
  Але раптом Джек зрозумів, що щось не так. Він так часто бачив чудову гру Зої, що знав кожен її рух…
  Але тепер вона відступала з розгубленим обличчям...
  Карл теж виглядав здивованим — ритм сцени руйнувався —
  Джек підвівся, стривожений — коли Зої схопилася за живіт, її обличчя раптово побіліло — і в той час як усі інші здавалися завмерлими, Джек уже рухався до неї, штовхаючи команду вбік…
  «Я не відчуваю…» сказала вона, намагаючись підвестися…
  А потім вона падала назад до нього, уже непритомна, саме тоді, коли Джек дістався до неї — і він теж упав назад, але взяв на себе її вагу, його руки захищали її, його плече сильно вдарилося об дерев’яну підлогу, її голова притулилася до нього на грудях.
  Коли кімната нарешті прокинулася від того, що відбувається, і всі одразу кинулися на допомогу...
  — Викличте швидку допомогу, — крикнув Джек, — негайно!
  Він поклав Зої на землю й перевірив пульс.
  Він ледве відчував це…
  «Швидко, рухайся — заради Бога!»
  І коли він почув, як люди набирають номер на своїх мобільних телефонах, і поки всі, здавалося, уповільнено рухаються навколо нього, Джек приготувався провести Зої Гардінг серцево-легеневу реанімацію…
  OceanofPDF.com
  7. Вузька втеча …
  Сара йшла поруч із Джеком, слідуючи за медсестрою в лікарняну палату Зої.
  За кілька футів від ліжка медсестра обернулася і сказала: «Вона спала безперервно з сьогоднішнього ранку. Повернути їй сили».
  Сара кивнула.
  Прекрасна актриса виглядала такою тендітною — фантастична принцеса в глибокому сні в темній кімнаті, жалюзі насунуті, монітор над ліжком показує всі її життєві ознаки.
  — Дякую, — сказала Сара. «Ми не будемо її будити. Просто хотів..."
  Але — ніби за командою — Зої розплющила очі й повернулася до голосів, а потім на цьому прекрасному обличчі з’явилася легка усмішка.
  «Сара, Джек… вибачте, напевно… знову задрімав».
  Медсестра повернулася до пацієнта. «Все виглядає добре, любий. У вас все добре, а тепер — «киваю Сарі — «Я залишу вас, щоб ви наздогнали своїх друзів…»
  І медсестра вийшла з палати.
  Сара підійшла ближче до ліжка. Джек був біля неї, але залишався трохи позаду; вона здогадалася, що він побував у багатьох лікарняних кімнатах за роки служби...
  І ця думка нагадала Сарі, що вони не знають, що тут сталося.
  Просто непритомність, якийсь напад?
  Ще одна... аварія?
  «То ти почуваєшся краще?» — весело сказала Сара.
  Артистка випустила легкий сміх. «Чому, так. Я не знаю, що сталося, але, чесно кажучи, я відчуваю себе готовим повернутися до роботи. Не потрібно, щоб команда більше сердилася на мене».
  Джек підійшов ближче, кивнув. «Не думай, що тобі варто хвилюватися про них зараз, Зої», — сказав він. «Важливо, дізнайтеся, що трапилося, поправтеся».
  «Ну, — сказала вона, — я просто почуваюся трохи безглуздо. Те, що зробив би підліток. Може, це був не той сніданок? Робити цю велику сцену натщесерце..."
  Сара подивилася на Джека. У кімнаті очікування вони обговорювали, що могло статися. Але поки немає інформації, поки це залишилося таємницею.
  Хоча жоден із них не вживав слова «нещасний випадок».
  — І ти був у лікаря? Сара сказала.
  «Так. Як тільки мене сюди завезли. Потім знову, деякий час тому. Але — ну, мені нічого не сказали. Як Альфонсо справляється з цим? Він, мабуть, шалений — і такий божевільний!»
  Побачивши в дії режисера, що розбризкувався, — усю цю божевільну інтенсивність, — Сара могла уявити, що він не надто щасливий, коли мандрує, щоб зняти інші сцени зі своєю головною жінкою в лікарні.
  — Не знаю, — сказала Сара. «Ми прийшли прямо сюди».
  Актриса кивнула. Тоді вона простягнула руку Сари.
  «Дякую тобі за це. На знімальному майданчику почувався якось самотнім. Те, що ви двоє — як ангели-охоронці, — посміхаючись, сказала вона, — це дуже важливо.
  «Рада бути поруч з тобою, Зої. Нам було цікаво… чи траплялося з вами щось подібне раніше…?»
  Зої відвела погляд.
  З’ясування того, що сталося, залежало б від цілковитої чесності та довіри дівчини до них.
  Вона похитала головою.
  Потім вона тихо сказала… «Одного разу…»
  *
  Джек присунув пару стільців до ліжка, і вони з Сарою сіли.
  «Коли я проводив літо, виступаючи з РАДА. І я просто відчув, ну, що мені слід підстригтися. Ви знаєте, актриси, їм потрібно бути такими худими і все таке».
  Сара кивнула. Не страх, який був їй невідомий. Вона знала, під яким тиском перебувають молоді жінки, сама відчувала його… і тепер дивилася на Хлою, сподіваючись, що вона достатньо сильна — і достатньо підтримана — щоб можна було уникнути будь-яких нездорових звичок.
  «Тож — я скоротив споживання їжі до шматочків, багато йогурту, фруктів. Боюся, мало білка. Потім одного разу, репетируючи кілька безбожних спортивних сцен із «Приборкання норовливої» , я закрутився...»
  Усмішка, і Сара майже бачила це, як Зої описувала.
  «І коли я зупинився, кімната продовжувала обертатися. За кілька хвилин я впав на обличчя».
  «О, боже, — сказала Сара. Потім усміхнувся у відповідь… «Однак підходить для цієї гри».
  Зої засміялася. «Так. Ніхто не зробив з цього великого. Але до мене підійшла одна з режисерок, жінка з сивим волоссям, яка була б ідеальною бабусею, якби вона не була ще й найзапеклішим режисером. І вона сказала одне слово…»
  Джек подивився на Сару. Вони чекали…
  «І це слово було: їсти».
  Пауза.
  Вона вміла говорити...
  «Так я і зробив».
  І всі вони сміялися.
  «Провів багато годин у Pizza Express», — сказала актриса, все ще сміючись.
  А коли сміх вщух...
  «І сьогодні це було те саме?»
  Зої вагалася.
  А потім: «Ні. Чесно кажучи, зовсім ні, за винятком частини, що розвалюється. Це було те саме».
  «То що ти почуваєш сьогодні?»
  «Ну, я був осторонь, поки вони скинули сцену, світло... а потім, коли Альфонсо назвав «екшн», я підійшов до освітленого знімального майданчика. А потім..."
  Актриса відвела погляд.
  «По-перше, я відчував, як стиснення в животі. Раптом — бам! Потім кімната стала розмитою… Я відчув, як моє серце б’ється. Ледве відчула, як падаю на підлогу. І наступне, що я знаю — я тут».
  «І цього , — сказав Джек, — ніколи раніше не було?»
  Вона похитала головою.
  «Нічого подібного».
  Сара подивилася на Джека, гадаючи, що він думає про все це. Кожного разу, коли він починав думати про речі — про події, про те, що люди робили, про те, що вони кажуть, що вони зробили, — вона бачила, як його очі блищать, ніби він губився у внутрішньому лабіринті, шукаючи всіх виходів.
  Потім, вийшовши з тих блукань, у нього виникло ще одне запитання: «А якраз перед тим, як ви пішли на знімальний майданчик, чи…»
  Але з цим запитанням двері лікарняної палати відчинилися, і ввійшла молода жінка в білому халаті, стетоскопі та з довгим чорним волоссям.
  Лікар був не набагато старший за саму Зої.
  Вона кивнула Джеку й Сарі.
  «Доктор Манджип, — сказала вона, усміхаючись, простягаючи руку. «Цікаво, чи міг би я потримати кілька хвилин наодинці із Зої… тоді, можливо, ми зможемо поговорити?»
  Сара подумала, що лікар щось знає.
  «Звичайно», — сказав Джек і вийшов, а Сара пішла слідом, коли лікар зачинив за ними двері.
  OceanofPDF.com
  8. Висновок лікаря
  Сара спостерігала, як Джек повільно проходить повз чергу торговельних автоматів, наче обдумуючи придбання нового розкішного автомобіля.
  Він може виглядати так, ніби вирішує, які чіпси купити, подумала Сара.
  Але знаючи Джека так само, як вона, вона знала, що це більше його міркування про те, що відбувається.
  Терпіння, — застерегла вона себе.
  Коли він буде готовий, він повернеться, щоб поговорити.
  Нарешті, як розчарований покупець, Джек відвернувся від автоматів із закусками й повернувся до пластикових скульптурних стільців, прикручених до підлоги, які складали цю непривітну приймальню Котсуолдської лікарні.
  «Я був би готовий заплатити більше ніж, гм, пенні за твої думки, Джеку…»
  Він усміхнувся. «Ви маєте на увазі пенс? Не побачите навколо забагато цих монет».
  Він сів біля неї, нахилившись уперед, склавши руки на колінах.
  «Я міг би сказати, давайте почекаємо, поки ми почуємо від лікаря. Але я можу сказати вам, що мені підказує мій інтуїція… прямо зараз…»
  «Саме те, що я хочу почути…»
  «Та Зої... сказала нам правду. Вона не знає, що могло це зробити. І така реакція, потрібна серцево-легкова реанімація? Щаслива дівчина, що вона жива».
  «Думаєте, щось вроджене? Щось, про що вона не знала?»
  «Звичайно, здогадайтеся, що це може бути так. Але я сумніваюся. Жодних симптомів все життя, і зненацька? Щось тут, як ми кажемо, рибне. Я хочу поставити їй ще кілька запитань, коли ми повернемося».
  Слова Джека справили жахливий ефект. Сара все ще трималася думки, що із Зої сталося щось таке, що можна легко пояснити.
  За кілька хвилин вони дізнаються, що це таке.
  Але оскільки Джек відчував зовсім протилежне, Сара знала, що варто довіряти його інстинктам.
  «Я дуже сподіваюся — заради Зої — що ти не правий», — сказала вона подрузі.
  Джек відвів погляд від лінолеумної підлоги. «Я теж, Сара. Я теж».
  А потім відчинилися двері до кімнати Зої; Доктор Манджип вийшов без усмішки, кивнув.
  Потім:
  «Можливо, ви можете зайти?»
  Джек підвівся, а Сара пішла за ним, а лікар повів назад у кімнату Зої, знову зачинивши за нею двері.
  *
  Увійшовши, Сара побачила, що обличчя Зої було помітно попелястим, а очі широко розплющені. Усе, що вона тут дізналася… було серйозним.
  Лікарка підійшла до вікон і повернулася, щоб звернутися до всіх трьох.
  «Я запитала Зої… чи можна поділитися результатами наших тестів».
  Сара побачила, як Зої подивилася на лікаря, а потім на Джека та Сару — її нових друзів… її нових опікунів.
  «Вона каже, що я можу поділитися з тобою всім…»
  Щось тут, Сара могла сказати.
  «Ми зробили повний спектр аналізу крові, аналіз сечі, перевірили всі життєві показники Зої». Лікар зробив паузу. «Ми також — для безпеки та через кишкові скорочення — зробили відсмоктування шлунка».
  Сара подивилася на Джека. Він звернувся до неї, знову ветерана багатьох розмов у лікарняній палаті…
  «Накачати шлунок», — сказав він. Потім до лікаря: «Ви відчували, що крім крові та інших аналізів…?»
  «Так. Це треба було зробити негайно. Якщо існувала небезпека для Зої через щось проковтнуте».
  Сара поклала очі на актрису. Тепер ці слова… такі ж шокуючі для Зої, як і для Джека з нею.
  «Це може виявити речі задовго до тестів».
  Джек підійшов ближче до ліжка. Під час наступного запитання він подивився на Зої, ніби намагаючись заспокоїти її.
  Потім знову до лікаря...
  «Я припускаю, що в цьому випадку так і було ».
  Лікар кивнув.
  «Так. Я сказав Зої. Розпитав її про її історію. Але всмоктування шлунка показало токсичний рівень Торадолу, що пізніше було підтверджено аналізом крові. Наукова назва — «кеторолак трометамін».
  Джек прочистив горло. «Це опіод, правда? Потужне болезаспокійливе?»
  «Дуже. Для короткочасного використання, якщо взагалі. Навіть звичайна доза може викликати труднощі; кількість Зої всередині могла легко спричинити шлунково-кишкову кровотечу, серцеву та ниркову недостатність».
  Лікар поплескав Зої по плечу. «Якби ми не виконали цю процедуру, у неї міг би статися ще один — і більш серйозний — напад... який міг би закінчитися летально».
  Потім Зої заговорила… «Дякую».
  Лікар усміхнувся. «Частина роботи, Зої. І, не зводячи очей з пацієнта, «може я поділитися з ними тим, що ми обговорювали?»
  Кивок. Потім: «Абсолютно».
  «Правильно. Зої дуже здорова дівчина. Але вона використовувала деякі стабілізатори настрою в минулому, ліки від тривоги».
  «Тоді й далі», — сказала Зої. «Іноді…» легка посмішка… «Я трохи нервую».
  «Так, і я отримав копію її записів від її лондонського лікаря. Там нічого драматичного. І…”
  Ще одна пауза.
  «Немає історії використання чогось подібного Toradol».
  — Ніколи, — тихо сказала Зої. «Я навіть не чув про це».
  «І навіть інші її ліки… приймаються лише за потреби…»
  «І вони мені останнім часом не потрібні. Принаймні — ще ні».
  «Бідна дівчина, — подумала Сара.
  Усі думають про те, яким багатим і гламурним має бути її життя.
  Але коли вона сама...
  Маючи справу з такими проблемами, як і багато хто з нас .
  Сара була рада, що вони з Джеком могли бути поруч із нею.
  «Я запитав її, чи має вона уявлення про те, як препарат міг потрапити в її організм».
  «Це здавалося неможливим, — сказала Зої. «Я взагалі нічого не їв. Сьогодні вранці я навіть вітаміни не пила… Не розумію…»
  Актриса, здавалося, була близька до сліз. Дивно, як вона, ймовірно, могла викликати сльози на вимогу, майстерність, добре відточену в театральній школі.
  Але справжні сльози, справжнє сум'яття?
  Це важко підробити.
  Сара здогадалася, що тепер Джек відчуває, що його страхи виправдалися.
  Черговий «нещасний випадок». Цього разу майже смертельно.
  І раптом їх залучили до іншої справи.
  — Сподіваюся, — повільно сказав лікар, — що, можливо, ви зможете допомогти Зої? Зрозумійте, що сталося?»
  В очах лікаря тривога.
  Коли Сара почула гучний крикливий голос із сильним акцентом.
  Усі погляди в кімнаті звернулися до зачинених дверей, які мало заважали шуму.
  «Я мушу — я кажу вам — я мушу побачити свою зірку ! ти знаєш хто я? ти А тепер дозвольте мені...
  Дверна ручка повернулася, і з одного боку медсестра, а з іншого — фельдшер у білому одязі та білих кросівках — увійшов чоловік. Кремезне довге пальто, чорна федора, із зайнятими бровами, що звисали над тим, що було схоже на дикі очі, він борсався, поки працівники лікарні тримали його.
  Хто цей хлопець? — подумала Сара
  І вони з Джеком збиралися дізнатися…
  OceanofPDF.com
  9. Введіть Ludo
  Джек спостерігав, як Зої швидко повернулася до лікаря.
  «Це… гм, усе гаразд, докторе…»
  Доктор Манджип кивнув, і фельдшер і медсестра відступили.
  І Джек спостерігав, як чоловік у пальті вичісує його, ніби струшуючи пил, а потім промарширував прямо до ліжка, не звертаючи уваги на інших.
  «Моя люба Зої, я не міг у це повірити , коли почув цю новину». Чоловік взяв ліву руку Зої та зробив з неї бутерброд між двома лапами розміром із ведмедя.
  Очевидно, подумав Джек, велика перука від кінокомпанії.
  «Дякую, Людо. Гм, — кивнула Зої на лікаря, потім на Сару.
  «Це мій продюсер, продюсер фільму…»
  Представившись, чоловік обернувся. «Лудо Пещак, гордий продюсер Черрінгемської троянди !» Потім з примруженими очима, брови виражають підозру. «А ви двоє?»
  — Друзі, — швидко додала Зої. «Джек служив моїм водієм, а Сара… стежить за мною».
  Продюсер кивнув.
  «Тоді не такий гарний зір, хм? Що сталося?»
  Спершу переконавшись, що Зої не заперечує, лікар коротко розповів про знайдені токсичні препарати.
  Людо підняв руки вгору, долонями назовні. «Але як? Ви... я маю на увазі, ви б ніколи...?»
  — втрутився Джек. «Не думай, що Зої знала, що щось приймає, Лудо».
  Тепер продюсер відповів «так».
  «Ще одна аварія!»
  «Здається, усім подобається це слово», — подумав Джек.
  «Це — ще належить побачити».
  Продюсер торкнувся чола. «Моя мила Зої, що я можу зробити… будь-що… скажи мені…»
  Лікар підійшов до монітора.
  «Можливо, краще дати їй ще трохи часу на відпочинок, хм? Поки що».
  «О, так», — швидко погодився Лудо. «Про що я думаю? Відпочинь, поправись».
  Потім: «Але... коли вона зможе повернутися на знімальний майданчик?»
  Зоя подивилася на лікаря. «Зараз я справді почуваюся добре».
  І Джек побачив, як лікар дивиться прямо на актрису.
  Він відчував, що — як і він — лікарка може не хвилюватися про поточний стан свого пацієнта.
  Але докладніше про те, як це сталося.
  І що може бути далі.
  «Ну що ж, я б радив тут відпочити».
  «Звичайно», — сказав Лудо, змахнувши пальцем у повітря. «А потім?»
  «Завтра вас можуть звільнити. І якщо ви відчуваєте себе достатньо сильним, можливо, кілька годин роботи. Але тільки..."
  «Усі покладаються на мене», — сказала Зої. «Все виробництво».
  «Твоє здоров’я має бути на першому місці», — сказав Лудо. «Nem igy van ?»
  Що б це не означало, подумав Джек, його угорська трохи заіржавіла.
  Він подивився на Сару.
  Цікаво буде дізнатися історію про цього продюсера, якого всі називали «Дракулою».
  «Тож, можливо… завтра… ненадовго…» Зої перевела погляд з лікаря на свого продюсера.
  «Подивіться, як ви себе почуваєте», — сказав лікар. «Але лише світлові дні».
  «До біса команда», — сказав Лудо. «Ти, Зої, ти зараз у пріоритеті. Якщо краще, ви працюєте, якщо ні, ви не».
  Який характер, подумав Джек.
  А потім…
  «Тож трохи відпочити зараз звучить добре», — сказала Зої.
  Джек спостерігав, як Сара підійшла до ліжка.
  «Я буду залишатися на зв'язку. Написати, подзвонити? Так? Подивіться, як у вас справи».
  Посмішка для актриси. «Дякую, Сара, я не знаю, що б я робив…»
  «І я буду готовий відвезти вас на знімальний майданчик… припустимо…» — почав Джек.
  Він кинув погляд на продюсера — «Перший помічник підказує правильну локацію…»
  Людо виглядав збентеженим.
  Він міг бути продюсером цієї епопеї, але він точно не був «на руках».
  «А я загляну пізніше», — сказав лікар, відходячи від вікон, виганяючи всіх з кімнати…
  *
  Лудо сидів на одному з скульптурних пластикових стільців.
  Коли служитель, який намагався перегородити йому дорогу, повернувся, Джек побачив, як продюсер підняв м’ясистий палець.
  «А той… він справді поклав на мене руки!»
  — Мабуть, це частина їхньої роботи, — сказав Джек.
  Лудо погодився трохи побалакати перед тим, як усі вийшли з лікарні.
  І судячи з його звичок — як повідомив Гері — це може бути єдина нагода поговорити… якщо тільки вони не зайшли до нього на вечерю в «Плямисту свиню».
  «Люди в цій країні — варвари !»
  «Інший світ, інші звичаї», — сказав Джек, дивлячись на Сару.
  Вона підняла м'яч. «Лудо, ти хоч уявляєш, як це могло статися… чи інші аварії?»
  Джек сподівався, що голос Сари заспокоїть цього ведмедя, який, здавалося, був готовий лютувати на всесвіт.
  «Що?»
  Він подивився на Сару так, наче запитання надійшло з Марса.
  «Ви маєте на увазі, завдати шкоди красуні Зої? Ні. Чому хтось хоче, щоб щось погане сталося з такою гарною, чарівною актрисою? Це цілком, — шукав він слово, — безумство!
  Джек кивнув на знак згоди. «Це саме те, Лудо. Ми не маємо уявлення, як це могло статися. Дозвольте запитати вас про це…»
  Пауза, Лудо дивиться на Джека…
  «Що сталося б, якби Зої довелося залишити виробництво?»
  «Залишити виробництво?» Людо повернув своє громіздке тіло на кріслі, наче його голова збиралася штопором вилетіти в простір. «Це була б повна катастрофа!»
  «Ви не могли просто замінити її?» — запитала Сара.
  «Замінити її? З такою кількістю знятих сцен, вкладених грошей? Ця молода дівчина - фільм. Без неї... — він видихнув струмінь повітря крізь гумові губи, — у нас нічого немає.
  Людо подивився на годинник, драматичним поглядом, який показав, що йому досить балакати в яскраво освітленій кімнаті очікування.
  «Я мушу йти. Люди, які хочуть звітів, Бернштейн повернувся в Голлівуд. Інвестори дуже нервують, коли чують такі історії!»
  Коли Лудо намагався підняти своє громіздке тіло з скульптурного крісла, Джек поклав руку на його зап’ястя.
  Лудо подивився на це вниз.
  Так, подумав Джек, чоловікові не подобалося, щоб його торкалися.
  «Ще одна річ, Людо. І дякую за розмову з нами».
  Кивок.
  «Чи є хтось, кому було б корисно, якби те, про що ви щойно говорили, сталося?»
  «Значення…?»
  Сара заповнила прогалину. «Зої, поза фільмом?»
  Лудо відвів погляд. «Я ні — я маю на увазі, у фільмі завжди є образи, суперництво, старі образи. Покажи мені щасливий знімальний майданчик, - сказав Лудо, - і я покажу тобі фантазію.
  «Отже, — наполягав Джек, — можуть бути люди, які хочуть заподіяти шкоду, чому… студії, фільму, зіркам… тобі?»
  Лудо довго не рухався і нічого не говорив.
  Але вираз його обличчя, здавалося, показував, що йому не подобається напрямок, у якому пішла ця розмова.
  Потім він повільно заговорив: «Як я вже сказав, люди… у них є образи… погана воля, хм? Воно завжди поруч».
  Тепер Людо рухався якомога жвавіше, щоб піднятися зі свого стільця, і знову скористався своїм коротким пальцем, щоб завершити думку.
  «Якщо ви обоє справді хочете допомогти цій дівчині... ви будете за нею добре стежити».
  Сара встала й простягла чоловікові руку.
  «Ми будемо. Але знаєте, що справді допомогло б… — вона подивилася на Джека, — якби ми могли отримати повний доступ до знімального майданчика, коли почнуться перезйомки фільму».
  Знову пауза.
  — Добре, я скажу Альфонсо й Фрейзеру. Вони, як ми говоримо, не будуть задоволені».
  — Дякую, — сказала Сара.
  Потім Лудо розвернувся й викотився з приймальні.
  А коли він пішов, Джек звернувся до Сари.
  «Той Лудо… він щось таке».
  «Справді».
  «Але він дав мені кілька ідей. Трохи поговоримо, поки ми повертатимемося до автостоянки? Є деякі речі, які ми могли б почати розглядати..."
  Сара посміхнулася йому: «Я думала, що ти…»
  І вони разом вийшли з кімнати.
  OceanofPDF.com
  10. Фатальний ковток
  Джек нічого не сказав, доки вони не вийшли з будівлі лікарні й не підійшли до Сариного Рав-4.
  «Добре — просять карт-бланш на знімальний майданчик».
  «Дякую. Хоча я не думаю, що ми будемо дуже раді».
  Джек усміхнувся на це. «Так. Але принаймні вони не можуть нас скинути».
  «Ми ще побачимо». Потім Сара запитала: «Той фрагмент допиту Лудо… ваші думки? Я припускаю, що у вас є».
  Джек засміявся: «Так, я завжди так роблю, чи не так? Гаразд…”
  Він озирнувся. Сьогодні був ще один прекрасний день синього неба; Мені було неприємно втратити день зйомок, але ще гірше втратити такий день.
  Навіть навесні такі дні були рідкістю.
  «Бачите, справді схоже, що Лудо хвилюється через цей фільм…»
  «Я впевнений — з його головною актрисою погрожували».
  Джек кивнув. «Так, мабуть, так… і щодо того, хто може захотіти зашкодити фільму…»
  «Виходячи з того, що він сказав, це може бути будь-хто».
  «Правильно. Але ми не маємо жодних доказів».
  «Докази чого?»
  «Хтось намагається навмисно завдати шкоди Зої. Усі аварії виглядають випадковими. Тепер це. Люди могли легко уявити собі актрису, яка використовує знеболюючі. Взяти занадто багато. Але є одна річ».
  «Що це?»
  Джек обернувся, сонце вдарило йому в обличчя, і на мить Сара побачила, як роки роздумів, стикання з убивством, життя… усе викарбувалося на його обличчі.
  Іноді вона вважала його однолітком.
  Але побачити це скелясте обличчя тепер, безсумнівно, час взяв своє.
  І все ж — вона мусила визнати — яке грубе обличчя.
  Може зробити якусь жінку відповідного віку… цілком задоволеною.
  «Зої не було що їсти. Просто потрапив на знімальний майданчик. І все ж якимось чином наркотик потрапив до неї».
  «Так — і?»
  Він підняв руку. «Але в неї була одна річ. Термос. Її трав'яний чай. Завжди поруч з нею».
  «Ти думаєш, хтось це підкинув?»
  Кивок. «Можливо. У всякому разі, я маю намір це з’ясувати».
  «Як?»
  «Після того, як прибула медична допомога, набір було звільнено. Гадаю, є ймовірність, що термос усе ще там».
  «І ми дійсно маємо дозвіл туди».
  «Так. Хоча мені краще не дозволяти Альфонсо мене бачити, — сказав Джек, усміхаючись. «І Людо змусив мене подумати про те, у що ти міг би зануритися, можливо, за допомогою Грейс…»
  Сара здогадалася, що це може бути. Вони з Джеком давно почали бігати схожими шляхами.
  «Яка справжня історія стоїть за цим фільмом? Хто виграє, якщо це буде зроблено? Чи є хтось, хто може програти? Лудо розповів нам усе, що він знав… чи є щось більше?»
  «Саме те, про що я думала, — сказала Сара. «У мене є кілька листівок для Весняного свята Святого Якова, які потрібно завершити, і ще одне запрошення на весілля — зараз також сезон для цього. Але я вдарю їх швидко, а потім у це…»
  Джек усміхнувся на це. «Знаєте, ми говорили, що можемо… стягувати плату за ці послуги. Може, надіслати рахунок кінокомпанії, коли ми закінчимо?»
  «Хороша ідея. Але, чесно кажучи, я б зробив це безкоштовно».
  «Як і я. Гаразд, партнере, подивимося, що ми зможемо знайти…»
  І коли Сара сідала в машину, вона думала… сподівалася… вони скоро щось знайдуть.
  Здавалося, що завтра зірка «Черрінгемської троянди» знову вдягнеться в костюм і вийде на знімальний майданчик того, що здавалося б дуже небезпечним фільмом.
  OceanofPDF.com
  11. Пропав безвісти
  а автомобіль заповнив славетний фінал Турандот .
  Він зупинився на півдорозі вниз пагорба, коли цей гучний хор повернув його до того, коли він востаннє дивився оперу — з Кетрін — у Мет, лише кілька років тому.
  Вечеря на великому ярусі… розтрата грошей.
  Шампанське в антрактах.
  Розміщення в сусідньому готелі.
  Яка ніч…
  І тепер, дивлячись униз, у долину — на замок, на сріблясту хвилю Темзи в полуденному сонці — він так хотів, щоб вона була тут, із ним.
  Так, як вони це планували. Як мало бути…
  Музика припинилася.
  Він вимкнув плеєр, глибоко вдихнув, потім перевів машину в рух і поїхав вниз по пагорбу.
  *
  Незважаючи на те, що на автостоянці все ще було повно вантажівок і легкових автомобілів, Джек бачив, що більшість команди закінчила роботу.
  Мені підходить, подумав він.
  Перевіривши, чи ніхто не дивиться, він попрямував повз фургони — тепер уже з опущеними віконницями — і піднявся бічними сходами замку до дверей Великої зали.
  У дверях повернув ручку — та не відчиняються. А потім голос позаду нього:
  «Це замкнено, друже».
  Джек обернувся — і побачив Гері внизу сходів, який ніс на плечі щось схоже на маленьке дерево.
  «Привіт Гері».
  «Ви щось шукаєте?»
  «Зої — вона залишила свою флягу — попросила мене заскочити, забрати її».
  «Як вона? Усі питають».
  «З нею все буде добре».
  Джек дивився, як Гері ставив ялинку.
  — Це добре, — сказав Гарі. «Вона хороша дитина — не всі вони такі».
  — Б’юся об заклад, — сказав Джек. «Тож... хммм, ти не можеш мене впустити? Тож я можу просто… забрати його?»
  «Якби міг, друже, але в мене немає ключа. Захищений набір — відділ камери залишив там багато спорядження. Боюся, вам доведеться запитати Фрейзера.
  «Ах».
  Гері засміявся. «Я бачу вашу проблему».
  Джек знизав плечима.
  «Скажу тобі що, Джек, коли я побачу його, я скажу, що я залишив там щось спорядження, щоб він відкрився. Кажеш, фляга?»
  «Так. сталь. Сентиментальна цінність, розумієте?»
  «Зрозумів. Хоча я б не покладав великих надій. Після обіду я трохи оглянувся — думаю, я б це побачив, якби це було там».
  — Смішно, — сказав Джек. «Це точно не було в її сумці — у тій, яку ми відвезли до лікарні».
  Він спостерігав, як Гері знизав плечима. «Можливо, хтось його зіпсував. Або — може, пішло. Ненавиджу це говорити, але таке трапляється — навіть на знімальному майданчику. Розумієте, що я маю на увазі?»
  — Можливо, — сказав Джек. Він чекав, чи Гері має ще щось сказати, але реквізит лише похмуро кивнув.
  «То що з деревом?»
  «Готуємось до великої нічної зйомки завтра ввечері внизу біля річки», — сказав Гері. «Альфонсо не подобається краєвид. Моя робота полягає в тому, щоб змінити це, поки він це не зробить, і це включає більше клятих дерев. Режисер зовсім тупий…”
  «Усі інші там внизу, га?»
  «Директор, начальники відділів, так. Решта екіпажу отримала двадцять чотири години відпустки. Що з того, що Зої недоступна».
  «Не ти?»
  «Ми повинні одягнути всю задню частину замку. Ми з хлопцями будемо тут, доки не стемніє, а завтра вранці повернемося з першим світлом».
  «Велика сцена, га?»
  «Найбільший з усього фільму. Дві армії, сцени на річці, гармати — щось буде...»
  "О так?" сказав Джек. «То про що ця сцена?»
  «Леді Енн намагається втекти з королем, але армія Кромвеля оточує замок і облягає його…»
  «Багато вибухів, га?»
  «О так», — сказав Гері. «Гармати, мушкети — вибухають стіни, що завгодно».
  «Звучить небезпечно».
  «Розкажи мені про це». Він перевів подих: «Але ми всі профі. Безпека перш за все, хм?»
  «Мабуть, так, але з усіма цими нещасними випадками, які відбуваються…»
  «Ти читаєш мої думки, Джеку».
  Джек бачив, що Гарі сприйняв це серйозно.
  «Я хочу попросити вас про послугу, Гері», — сказав Джек.
  «У будь-який час».
  «Ти побачиш щось, що тебе хвилює, завтра ввечері... Знайдеш мене, га? Що завгодно — неважливо, наскільки маленьке».
  — Я це зроблю, — сказав Гері. «Ти справді думаєш, що хтось закрутив Зої, га?»
  «Просто прикриваю основи, Гері. Це моя робота».
  «Зрозумів».
  Джек кивнув реквізиту і пішов сходами вниз.
  «Я мало що можу тут зробити. Гадаю, я вип’ю кави, а потім піду додому. І, е-е, оцінюю пропозицію — флягу, розумієш?»
  «Не проблема. Зараз ура».
  Гері підняв своє дерево, а Джек спостерігав, як він прямує вниз узбіччям замку до річки.
  Щойно він зник з поля зору, він ще раз озирнувся довкола й пішов слідом.
  *
  Можливо, Джек не зможе потрапити в замок через головні двері, але він мав перевагу перед Гері та рештою команди.
  Деякий час тому він був тут — у справі.
  І того разу йому довелося зробити трохи неортодоксальний вхід.
  Він знав, що там були старі двері для прислуги, сховані за кущами та валунами. Нею не користувалися багато років — і Джек востаннє виявив, що замок був досить слабкий.
  На щастя — враховуючи, наскільки бідними були власники маєтку — вони не замінили його відтоді.
  Джек тримався близько до стіни, постійно стежачи за командою. Але він нікого не бачив. Дійшовши до кущів, що приховували вхід, він прослизнув і зник з очей.
  І там були двері — виглядали так само, як минулого разу.
  Він присів і дістав маленький канцелярський ніж, яким любив користуватися, коли замки заважали…
  Клац, клац, клац — стакани всередині механізму замка впали.
  Другий раз завжди легше, подумав він.
  Він повернув ручку на пошарпаних старих дверях, штовхнув їх — увімкнув телефон як ліхтарик — і зайшов у замок.
  *
  Джеку знадобилося лише кілька хвилин, щоб знайти старі сходи для прислуги, які вели з підвалу вгору до головного будинку.
  Будинок належав родині ФіцГенрі. Але Джек знав, що там має бути порожньо.
  Він обійшов двері, що вели до сумнозвісного «Будинку дивацтв» — дивного музею, який займав велике місце на туристичній стежці Черрінгема…
  Одного разу пережитий — ніколи не забутий… — подумав Джек, згадуючи випадок, який уперше привів його до замку Комб. А ще ексцентричні власники — лорд і леді ФіцГенрі.
  Коли він прибув напередодні, працівники громадського харчування сказали йому, що ФітцГенрі запропонували готельний номер, а також щедру плату за евакуацію із замку на час зйомок.
  Я мав би мати місце окремо, — подумав Джек.
  Він побачив двері на вершині кам’яних сходів. Джек обережно відчинив її й озирнувся.
  Він був на задніх кухнях.
  Він слухав, як дихає будинок…
  Ні звуку.
  Він обережно зачинив за собою двері й попрямував у безлюдний головний будинок, а потім у вітальню. У дальньому кутку кімнати він помітив інші двері, які, як він здогадався, вели до Великої зали.
  Обережно тримаючись подалі від вікон, він підійшов до дверей і обережно спробував ручку.
  Воно відкрилося.
  Гарно і легко... поки що...
  Він пройшов — і повернувся до кімнати, де напали на Зої.
  Тепер знайдіть флягу...
  *
  Але колби там не було. Джек бачив, що кімната була прибрана, підметена. В іншому все виглядало так само, як коли він пішов із Зої того ранку.
  Камери зникли, але візок і доріжка все ще були там, а також коробки з обладнанням, а на підлозі все ще виднілися шматочки кольорової стрічки, якими актори знаходили свої позначки.
  Він сумнівався, що хтось викинув би флягу. Напевно, всі бачили з ним Зої — її постійного супутника.
  Тож або його вкрали — що, незважаючи на те, що казав Гері, здавалося малоймовірним, — або його вилучили навмисно — забрали — як він вірив — тим, хто використав його, щоб наркотикувати Зої Гардінг.
  Але без фляги неможливо було б на когось пописати подію. Ні відбитків, ні залишків препарату, щоб довести, що всі ці аварії дійсно були кампанією знищення молодої актриси.
  Джек сів на одну з коробок для фотоапаратів і обвів поглядом кімнату. Якимось чином хтось пронизав колбу Зої. Можливо, хтось, хто був у цій кімнаті, коли стріляли. Наскільки Джек знав, він увесь ранок дивився на винуватця.
  Але наразі Джеку вдалося поговорити лише з реквізитом і хлопцем, який готував бутерброди з беконом.
  Я не в курсі, — подумав він. Потрібно знайти гравців і підійти ближче.
  Але як?
  І тут він згадав, що казав Гері: знімальна група була внизу біля річки й готувалася до нічних зйомок.
  Якби ключова команда була десь — це було б там, де витрачався виробничий бюджет.
  Він піднявся з ящика і пішов назад у будинок...
  OceanofPDF.com
  12. Багато правдивих слів...
  Джек повільно крався вздовж кам’яних зубців, стежачи за тим, щоб голова трималася за парапетом.
  «Якби мене зараз побачили хлопці з One Police Plaza», — подумав він. Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура — справжня справа!
  Це було як у кіно.
  Ні, це було реальніше…
  Він дістався до щілини в стародавньому камені — призначеної для стрілянини ворога через річку — і зазирнув туди.
  Ніхто на клаптику трави внизу, який відділяв замок від чорних вод швидкоплинної Темзи, не міг би побачити його тут. Але він добре бачив річку — і яке це було дивовижне видовище.
  Далекі луки заповнені наметами, возами та кіньми. Він бачив, як на вітерці мерехтіли прапори й вимпели. А ближче до річки внизу, загрозливо вишикувавшись у дві шеренги гармат, спрямованих стволами прямо на нього.
  Коли сонце сідало за його спиною, весь масив засяяв помаранчевим кольором, і світло спалахнуло від рядків мечів, складених під брезентовими навісами.
  Джек знав, що чотириста років тому справді відбулася битва за цей замок під час громадянської війни. І те, що він бачив зараз, було б саме таким, яке б мали ті бідні роялісти, які оборонялися, коли сили Кромвеля вишикувалися, щоб їх обложити.
  Але хоч дивовижним був той набір зброї сімнадцятого століття на дальньому березі — у Джека було ще на що подивитися.
  Він підійшов до кута зубців, поки не побачив крізь іншу щілину для стріл униз, до трав’яної смуги по цей бік річки.
  І там він помітив режисера Альфонсо.
  Усього за двадцять ярдів нижче Альфонсо ходив туди-сюди, шалено б’ючи руками по повітрю. А навпроти нього, терпляче склавши руки, стояв Фрейзер Хейнс, 1 -й помічник.
  Джек присів ближче до щілини для стріли, щоб чути розмову.
  «Так звільни її! Якщо жінка, ця дівчина — занадто хвора, щоб працювати!»
  «Це не так просто, Альфонсо...»
  «Вона знищує мій фільм! Знищення моєї кар'єри!»
  Яка кар'єра? — подумав Джек.
  Він нахилився вперед у щілину й подивився вниз. Гейнс не поворухнувся. Альфонсо все ще крокував.
  Джек обернувся, щоб поглянути на берег річки. Найближчий екіпаж був нижче за течією — занадто далеко, щоб почути цей аргумент.
  Він спостерігав, як Альфонсо зупинився, а потім наблизився до Гейнса.
  «Я все одно ніколи її не хотів. Це був Лудо — він вибрав її. Я хотів жінку. Не... дурна дівчина».
  «Вона є те, що ти маєш, Альфонсо. Працюйте з нею. І ви повинні знати: у щоденних газетах — вона єдина, що зберігає цю криваву картину...»
  «Щоденні газети — що вони означають? У нас навіть немає справжнього редактора! Просто його помічник-ідіот Воллі! Це безлад!»
  «Тому що ти не знімаєш сценарій…»
  «Сценарій змінюється щодня! Я знімаю те, що мені дає Людо! Агггх!»
  Джек спостерігав, як Альфонсо розчаровано б’є ногою стіну замку.
  Це має бути боляче, подумав він.
  І справді він побачив, як Альфонсо шкутильгає, лаючись.
  Джек подивився на Хейнса — і побачив, що помічник директора щосили намагався стримати сміх.
  Це було схоже на сцену з «Продюсерів» .
  І як на знак, за рогом з’явився Лудо, продюсер фільму.
  «Альфонсо! Ви не відповідаєте на телефон! А тепер ти сховайся тут!»
  «Сховати? Я не та людина, яка ховається на цьому знімальному майданчику. Я той, хто стоїть на лінії вогню», – драматично сказав Альфонсо. «Я той, хто приймає епатажні пращі та стріли прямо в підборіддя!»
  «Альфонсо, мій добрий і блискучий друже, ти маєш бути спокійним», — сказав Лудо, простягаючи папку. «Ти захворієш».
  «Ніби нам уже недостатньо хвороб — так?»
  — Нещасні випадки трапляються, Альфонсо, — сказав Людо.
  Джек спостерігав, як Альфонсо крокує вперед, доки його обличчя не опинилося в кількох дюймах від обличчя продюсера.
  «Тільки якщо хтось змусить їх статися».
  «Це божевільні розмови… У мене є нові сторінки», — сказав Лудо, не звертаючи уваги на слова директора.
  «Ні! Я більше не буду терпіти це», — сказав Альфонсо. «Щодня — ви і ваш сценарій змінюєтеся!»
  Джек бачив, що Альфонсо, який завжди був дуже напруженим режисером, не збирався дозволити цій конкретній сцені закінчитися без додаткової драми. Він спостерігав, як режисер вибивав із рук Лудо перероблений сценарій, тож сторінки розлетілися на вітрі.
  Тоді Альфонсо розвернувся на підборах і кинувся геть, простягаючи руки до неба, голосно лаючись італійською.
  «Гай, можливо, і не такий гарний режисер, але він точно вміє лаятися», — подумав Джек, який наслухався багато яскравих слів удома, у Брукліні.
  Він нахилився вперед, наскільки міг, щоб побачити, як Хейнс збирає розкидані аркуші сценарію.
  Але коли 1 -й помічник зібрав їх і повернувся, щоб віддати Лудо, Джек побачив, як той подивився на стіну замку, ніби завдяки якомусь особливому інстинкту знімальної групи.
  "Гей!" закликав Хейнс. «Що в біса? Хто там нагорі?»
  «Блін, — подумав Джек, швидко відступаючи з поля зору.
  Час йти звідси…
  І, низько пригнувшись, він поспішив назад уздовж парапету до дверей, що вели назад у будинок.
  *
  Джек повернувся до своєї машини за добрих двадцять хвилин до того, як Хейнс вийшов із дому.
  Джек сидів на передньому сидінні з відчиненими дверцятами, тихо грало радіо.
  Він підвів очі від газети, коли підійшов перший помічник .
  «Де ти був?» сказав Хейнс.
  — Мило з вашого боку, — сказав Джек. «Ну, тепер. Побачивши свого клієнта в лікарні, я взяв пізній обід у тому пабі на шосе; До речі, вони готують приголомшливі пироги — тоді я подумав, що, можливо, мені варто піти сюди, подивитися, який час дзвінка на завтра». Джек усміхнувся. «Я не хочу знову мати проблеми, чи не так? Потім, щойно я прибув, я...
  «Ти розумний Алек?» сказав Хейнс. «Ти був у замку».
  Джек знизав плечима. «Справді? Я чую, що будинок замкнений».
  «Ти був там… То чому?»
  Джек згорнув газету, вимкнув радіо й вийшов з машини. Стоячи зараз, він був на одному зрості з високим 1 -м помічником, і він переконався, що стоїть близько.
  «Ну… тому що я хотів знайти термос Зої», — сказав він.
  Він пильно подивився на Хейнса, наполегливо шукаючи реакції. Але очі чоловіка не рухалися.
  «Бачите, Фрейзер, у лікарні знайшли Торадол у шлунку Зої. Міг її вбити. І це говорить мені, що хтось підлив їй напій. Цілий ранок вона тільки пила з того термоса. Тому я хочу його знайти».
  Здавалося, це змусило Фрейзера зупинитися. Потім:
  «А ви? Знайти?»
  «Ні».
  «Тож у вас немає доказів», — сказав Хейнс. «І в мене немає підстав вірити цій фігні. Актори вживають усі види наркотиків, містере Бреннан. З мого досвіду, молоді актриси більше, ніж більшість. Ви повинні дивитися на свого клієнта. Ваш — аварійний клієнт…»
  «Вона запевняє мене, що не взяла це свідомо. І я їй вірю».
  Джек витріщився на Хейнса. Він говорив правду?
  Невже він нічого не знав про термос?
  А потім він побачив Гері, який перетинав автостоянку до них обох.
  В одній руці він щось ніс.
  Наблизившись, Джек побачив, що це сталевий термос.
  — Гарні новини, Джеку, — сказав Гері. «Ми знайшли термос!»
  Хейнс зробив крок назад, і Гері передав металевий контейнер Джеку.
  Джек відкрив кришку й понюхав нутрощі.
  «У кейтерингу все це було», — сказав Гері з усмішкою. «Взяв його на знімальному майданчику, думаючи, що це їхній».
  — Чи є докази наркотиків, Бреннане? — запитав Гейнс, його очі були твердими.
  «Наркотики? Які наркотики? Про що ти говориш?» сказав Гері.
  — Його вимили, — сказав Джек. «Що б там не було… все зникло».
  — Так, — сказав Гарі. «Мабуть, вони пропустили його через посудомийну машину. Вони найкращі хлопці».
  «Дійсно найкращі хлопці», — сказав Джек. «Змивання доказів».
  «Отже, Бреннан. Схоже, ви закінчили на сьогодні — ні?» сказав Хейнс. «Завтра ввечері для місіс Гардінг дзвінок на тему зачіски та макіяжу. тут зрозумів Вчасно».
  Джек кивнув.
  «Побачимось завтра, Джеку», — сказав Гері, повертаючись і йдучи через автостоянку.
  — Доброї ночі, Гері, — сказав Джек, відчиняючи двері машини.
  Гейнс простягнув руку й утримав її, не даючи Джеку відкрити її ширше.
  «Що ти таке, Бреннане? хто ти?»
  «Водій Зої Хардінг. Як написано в листку викликів».
  Хейнс пильно поглянув на Джека. «Ти не дурний «водій».
  «Дякую, якщо ти відірвав руку від дверей, Фрейзере», — сказав Джек, усміхаючись йому.
  Цей хлопець... діяв Джеку на нерви...
  «Я на тебе глянув, Янку», — сказав Хейнс. «Мені не подобаються люди на моєму знімальному майданчику, які не є тими, за кого себе видають».
  — Доброї ночі, Фрейзере, — сказав Джек, залазячи в машину.
  Він увімкнув двигун і включив радіо.
  Тоді, не дивлячись на Хейнса, він запустив автомобіль і обережно рушив.
  Через двадцять хвилин він повернеться на свій човен — «Сірий гусак» — попиваючи «Мартіні», готуючи вечерю.
  Назад у реальний світ.
  Він не міг чекати.
  OceanofPDF.com
  13. Ще один
  «Отже, ми опинилися — третя година ранку. Вечірка закінчилася. А зараз ми з Джорджем Клуні — на балконі його номеру в готелі Карлтон…»
  Сара поставила свій напій і швидко оглянула переповнений бар Angel, щоб перевірити, чи хтось слухає розповідь її подруги Софі.
  Якби це були лише вони двоє, які сиділи тут, у кутку, вона б не хвилювалася.
  Але поруч із нею на подушках лежав Карл Більдт — партнер Зої по фільму — і Сарі здалося, що половина Черрінґема сьогодні ввечері захопилася Ангелом, щоб просто подивитися на нього…
  Хлоя та Деніел не повірять цьому, подумала вона.
  Вечірка з однією з найгарячіших, перспективних зірок Голлівуду!
  І їй довелося визнати, що очі Карла таки «тліли», як і говорилося в відгуках…
  «Софі, мила», — сказав Карл, підморгуючи їй. «Не кажи мені, що ти з Джорджем…»
  Софі змовницьки нахилилася, і Сара побачила, як вона поклала руку на Карла, поки закінчувала свою історію.
  Хм, щось там відбувається? подумала Сара.
  «Тож він трохи підійшов і посміхнувся мені. І Боже, ця усмішка така , як у кіно. І він каже: «Софі, я можу принести тобі ще випити», — і я ледве кажу «звичайно», — і він знову посміхається мені і каже…»
  «Ні, Софі, ні в якому разі», — сказала Сара.
  «…і він каже… о, це ідеально — тому що мій партнер має повернутися з вечірки Variety щохвилини, і я впевнений, що вона хотіла б з вами познайомитися…»
  «О ні!» сказав Карл. «Зніміть…»
  «О так!» — сказала Софі, відкидаючись назад і сміючись. «Поговоріть про мрію, яка зникла в повітрі!»
  Сара спостерігала, як Софі робить довгий ковток через соломинку свого коктейлю.
  «І ти залишився?» сказала Сара.
  «Ви жартуєте?» сказала Софі. «Я вийшов звідти і випив склянку вина в Petit Majestic, перш ніж ви встигли сказати агрус!»
  — Може, там кращі перспективи, га? сказав Карл, усміхаючись.
  «Невдалий момент — історія мого життя!» — сказала Софі, ставлячи склянку на стіл. «Мій раунд, я думаю…»
  Сара спостерігала, як вона встала, і побачила, як вона злегка похитнулася, коли потягнулася до своєї сумочки.
  «Ого!» сказала Софі. «Гадаю, тобі доведеться вказати мені мій готель, Карл, після цього!»
  Сара спостерігала, як Софі прямує до бару крізь нічний натовп.
  Можливо, Софі грає з Карлом у ту саму гру, що й з Джорджем.
  Отримує бали за спробу!
  Вона справді мала якийсь невимушений гламур — так явно відчувала себе спокійно у своєму способі життя кінозірки. Канни, Голлівуд, Венеція…
  Лише кілька років тому, повернувшись у Лондон, Сара жила таким життям — не стільки у світі кіно, скільки, звичайно, з багатими та відомими клієнтами.
  І в такі моменти, як цей — слухаючи всі плітки — вона сумувала за цим. Все це може бути таким захоплюючим, таким гламурним.
  Але в глибині душі вона знала, що щасливіша тут, у Черрінгемі, з новим життям, яке вона створила для себе.
  Ведення власного бізнесу.
  Перебувати з дітьми вдень і вночі, сім днів на тиждень.
  І точно не пила так багато, як у ті дні...
  «Пенні для них…» сказав Карл.
  Сара обернулася — ось вона була одна, у барі з офіційним «найсексуальнішим новачком року» і думала про своє життя з дітьми…
  «Вибач, Карл», — сказала вона. «Я просто намагався зрозуміти, заздрив я Софі чи ні».
  «Здається, вона вміє розважатися», — сказав Карл. «Але я не міг робити те, що вона робить. Це важка робота».
  «Це має свої переваги…»
  «Джордж Клуні!»
  «Ха, так!» сказала Сара. «Або це — сидіти, п’ючи з тобою коктейлі. Це не мій звичайний вечір у Черрінгемі…”
  «Знаєш, я просто звичайний хлопець…»
  «Справді? І тому половина пабу витріщилася на вас, хм?»
  Він засміявся, а потім вона побачила, як він глянув на переповнений бар і знизав плечима: «Це? Йде з територією. До цього звикаєш».
  «Ти думаєш, Зої буде? Звикнути до цього, я маю на увазі…?»
  «Ви повинні цього захотіти. Досить заплатити ціну. Якщо ви розумієте, що я маю на увазі. Конфіденційність, справжнє особисте життя... за вікном».
  «І ти не думаєш, що вона… хоче цього достатньо?»
  «Важко сказати. І після всіх цих аварій треба задуматися — чому вона?»
  Сара перевела подих.
  Тут хочу ризикнути.
  «А якщо вони не випадкові?» сказала Сара.
  «Не впевнений, що я вас розумію? Ти кажеш…”
  «У неї було багато близьких розмов, вам не здається?»
  Карл кивнув. «А що, якщо вони є? І вона їх втілює?»
  «Вау». Сара сиділа вражено. «Це досить серйозне звинувачення. Ви, звичайно, говорите, як є, чи не так?»
  «Я кажу це так, як бачу. Усе це здається дивним. І чому хтось хоче завдати їй болю?»
  «То ви думаєте, що вона могла робити це навмисно?»
  «Це можливо. Хто знає?» сказав Карл. «У будь-якому випадку вона ставить під загрозу фільм — це точно».
  «А ваша кар'єра?»
  « Кар’єра кожного . Така велика катастрофа, як цей фільм, може переслідувати вас десятиліття».
  Сара відвела погляд. Карл, безсумнівно, зовсім не здавався Зої симпатією.
  Потім повернемося до тих темних очей… «Ти думаєш, було б краще, якби вона кинула навчання?»
  «Я думаю, що їй варто продовжити фільм або піти. Хоча з усіма сценами в банку, я навіть не впевнений, що це можливо. Ймовірно, доведеться закрити все виробництво». Він зробив ковток свого напою. «Можливо, так і має статися…»
  Сара побачила, що Карл був смертельно серйозним.
  Позаду Карла вона помітила Софі, яка, хитаючись, поверталася з бару, отримуючи від місцевих жителів більше, ніж належала їй доля пропозицій допомоги: вона поставила напої на стіл і сіла.
  Коли вона це зробила, Карл підвівся.
  «Добре. Час, коли я повертався до свого готелю, — сказав він.
  «Ой, любий Карл, вечірка тільки почалася!» — сказала Софі, простягаючи до нього руку.
  «Ніякої вечірки для мене, доки ми не закінчимо, люба», — сказав він, цілуючи руку Софі, як красуня вісімнадцятого століття. «Тоді спробуй мене, хм?»
  Він звернувся до Сари. «Приємно познайомитися, Сара».
  «Ти теж», — сказала вона.
  Хоча тепер вона побачила його в іншому світлі.
  «Ніякого поцілунку мені в руку», — подумала вона. І вона дивилася, як він крокує до дверей і йде.
  *
  «Ганьба», — сказала Софі, сумно дивлячись на двері, наче він міг раптово повернутися. «Гей, хо, варто спробувати, так?»
  Сара засміялася з цього. «Дякую за напій», — сказала Сара, щоб повернути її увагу…
  «Не хвилюйтеся. Це на витрати, — сказала Софі, повертаючись і відпиваючи ковток. «Отже. Ви сказали, що хочете дізнатися історію. Ти скажеш мені чому? І не вдавайте, що це «тому що ви любите плітки — я чув усе про вашу нову лінію як «Приватний детектив»…»
  «Ха — приватний оглядач? Так про мене говорять у Клепхемі, га?»
  «О, ти відомий у старій Групі матерів і малюків, яку ти знаєш — тій, яка втекла!»
  «Ну, це дуже неповний робочий день. Чесно кажучи, я все ще веб-дизайнер. Так мене бачать діти».
  «Але в чому справа? Давай, я хочу знати!»
  Тож Сара пояснила, як вони з Джеком переконалися, що нещасні випадки Зої були не просто нещасними випадками.
  «Цей Джек… звучить огидно… ви двоє…»
  «Він просто друг , Софі!»
  «О, ця лінія — така роздача».
  «В даному випадку — цілком вірно».
  «Справді?»
  «Справді».
  Сара спостерігала, як Софі зітхає в перебільшеному розчаруванні.
  «Припустимо, мені доведеться тобі повірити. Але я все одно хочу ознайомитись — моя ціна за інформацію. Угода?» Вона пустотливо посміхнулася. «Мені завжди знадобиться новий «друг».
  Сара засміялася. «Угода».
  Сара зачекала, поки Софі зробила великий ковток свого коктейлю, а потім нахилилася вперед.
  «Саме тоді. Час страви. Черрінгемська троянда . Або … Котсуолдська індичка, як ми її почали називати в офісі».
  «Ні…»
  «О так », — сказала Софі. «Це корабель, який тоне, і ми з хлопцями лише тримаємо його на плаву. Ми практично спалили кожну позитивну історію, яку зараз маємо, бо закінчилися боєприпаси…»
  «Але чому?»
  «Ну, ось у чому річ: ходять усілякі чутки про те, що Альфонсо програє, і про сценарій повсюди».
  «І нещасні випадки Зої…»
  «Це вірно. Але те, що я чую від Лос-Анджелеса, полягає в тому, що багато людей насправді хочуть, щоб фільм провалився. Ні, більше того, їм потрібно , щоб провалитися».
  «Але почекай… це не має сенсу — це картина вартістю сто мільйонів доларів, чи не так?»
  «Це вірно».
  «Хто б хотів втратити такі гроші?»
  «Ну, для початку — синдикат, який це фінансував. Дивіться — вони об’єднують свої гроші та фінансують низку фільмів. Хтось заробляє гроші, хтось ні. Але людям, які інвестують, насправді потрібна дошка, щоб зрештою втратити гроші — щоб вони могли списати свої інвестиції на податки».
  Софі глибоко вдихнула.
  Сара кивнула — вона чула про такі домовленості.
  «Тепер — ось у чому проблема. Між нами, гаразд? Минулого року цей синдикат підтримав трьох великих переможців. І без програшів…»
  «Отже, — сказала Сара, — якщо один із їхніх фільмів не зазнає серйозного провалу, інвестори отримають величезні податкові нарахування?»
  «Бінго!»
  «Але як вони переконаються, що фільм провалиться?»
  Софі засміялася. «О, є багато способів знищити фільм. І багато людей, на яких вони можуть покластися, щоб досягти своїх цілей».
  «Ти думаєш, що тут сталося саме це?»
  Сара спостерігала, як Софі знизала плечима. «Можливо. Все виглядає досить... підозріло, чи не так?»
  «Але як ми можемо це довести?» сказала Сара.
  «Неможливо, я б подумала», — сказала Софі. «Аварії, як правило, виглядають... випадковими — так?»
  Сара подумала про це.
  «Ви кажете, що в них є люди, на яких вони спираються?»
  «Так».
  — Ви маєте на увазі екіпаж?
  «І актори теж, я думаю».
  «Інші актори?» сказала Сара. «Але це жахливо».
  «Не забувайте — якщо зірка знає, що вона знімається у фільмі, який провалиться, вона просто хоче, щоб усе це було знищено, негайно зникло». Вона кивнула на порожній стілець. «Не можу уявити, щоб Карл хотів, щоб його ім’я асоціювалося з цим безладом…»
  «Хм. Тоді нещасні випадки Зої могли статися через будь-кого на знімальному майданчику?»
  — Хто завгодно, — сказала Софі. «Включаючи саму Зої».
  Сара сіла назад.
  Два натяки сьогодні ввечері на те, що Зої може бути не тією, якою вона здавалася.
  Сарі навіть не спало на думку, що молода актриса сама грає в якусь гру.
  Чи можливо це було? Чи Зої саботує свій власний фільм, щоб врятувати свою кар'єру?
  Вона не повірила.
  Але якщо вона чогось навчилася, працюючи з Джеком за останні пару років, то це:
  Якби ставки були досить високими — будь-хто міг бути винним .
  Навіть мила Зої…
  OceanofPDF.com
  14. Повний англійський сніданок
  «Джек, мушу сказати, що ти прийняв цей англійський сніданок близько до серця».
  Вона спостерігала, як її подруга взяла вилку з яйцем, беконом і помідорами й змусила її зникнути.
  «Не знаю про «англійську» частину, Сара. Мені це здається старомодним сніданком. За винятком помідорів. Не знаю, звідки ця ідея…”
  Вона засміялася. Вони інформували один одного про те, що вони дізналися; вона від Софі та Карла, Джек від Гері та Фрейзера, а також шпигування за валами.
  Сьогодні вдень Зої поверталася на знімальний майданчик для найбільшої сцени фільму.
  Найбільший — і найнебезпечніший.
  І хоча це звучало так, ніби багато людей мали щось отримати від того, що фільм пішов не так, вони все одно не мали доказів.
  «Ви не здається надто стурбованим... я маю на увазі, через відсутність прогресу».
  Він витер рота й озирнувся. Зазвичай вони приходили в Хаффінгтон, щоб зустрітися, але ця зустріч відбулася раніше, ніж зазвичай. У Сари була якась робота в офісі, і вона повинна була піти сьогодні вранці.
  Незабаром Зої залишала лікарню, трохи відпочивала у батьків Сари — а потім поверталася на знімальний майданчик.
  І вони обидва відчули... це справді небезпечно.
  Хмм? Я б не сказав, що у нас точно «нічого», Сара. Завжди добре мати гарну, гм, зграю підозрюваних».
  — Навіть сама Зої?
  «Трохи складно, але це не неможливо».
  Вона знала, що Джек дуже любить не виключати жодної можливості, доки йому це не знадобиться.
  «То що ж нам робити з цією… «зграєю», як ви це називаєте?»
  Він засміявся. «Тепер ви мене зрозуміли». Його посмішка швидко зникла. «Я просто знаю, що мене хвилює повернення Зої у фільмі».
  «Я теж».
  Він відвів погляд, його тарілка для сніданку була чистою. Він налив їм обом ще чаю.
  «Коли я стежив за Альфонсо та Фрейзером… це було корисно. Якби я міг побачити всіх наших гравців під час тих аварій, це було б...
  Сарі раптом спала на думку — вона простягнула руку й торкнулася руки Джека.
  «Почекай, Джеку, я думаю… можливо, є спосіб, яким ти можеш це зробити…»
  *
  Сара озирнулася на кафе.
  Він був досить малим, щоб люди поблизу могли його чути; але дві літні жінки щойно закінчили й підвелися, залишивши Джека та її поза межами чутності.
  «У вас є ідея?»
  «Камери — вони всі цифрові, правда?»
  «Цими днями... мабуть, звичайно».
  «Тож вони не хвилюватимуться про плівку, знімуть усе, і…»
  Джек усміхнувся. «Я зрозумів. Можливо, якщо ми зможемо побачити кадри, пошукати кадри, ми могли б щось побачити?»
  «Точно».
  «Чудова ідея. "Cept — як нам це зробити?"
  «Ви сказали мені, що вони відпустили свого редактора».
  «Що вони зробили. Нехай його помічник, хлопець на ім’я Воллі, працює над фільмом».
  «То, можливо, ви могли б… блефувати, щоб поглянути на відзнятий матеріал?»
  Джек засміявся. «Мені подобається те, як ти починаєш думати. Не знаю, чи це можливо. Але я скажу тобі ось що…»
  Він нахилився близько, тихим голосом.
  «Це до біса гарна ідея. Але є проблема. Я чергую, щоб забрати Зої з будинку твоїх батьків. Ваші мама й тато забрали її додому одразу після виписки. І вона має «дзвінок» трохи після третьої… костюми, грим тощо».
  «Я знаю. Так як щодо цього? Я її заберу. Я також приведу Деніела та Хлою. Ми отримали безкоштовний набір, чи не так? Незважаючи на протести Альфонсо. Таким чином, якщо ви отримаєте доступ до панелі редагування…»
  «Бей?»
  «Консоль, з якої ви можете отримати доступ до всіх цифрових матеріалів; ви можете переглянути його ще раз; перемотування вперед, масштабування, вирізання тощо… усе цифрове. Все видно...»
  «Звучить трохи поза межами мого набору навичок. Більше твоєї сфери роботи?»
  «Можливо. Але я думаю, що у вас є кращий шанс змусити хлопця дозволити вам подивитися. Ви можете попросити короткий підручник. Я використовував консоль для деяких своїх відеореклам. Дійсно — це так само просто, як керувати вашим DVR».
  «Е-е, я все ще борюся з цим. Гаразд, я граю. І якщо хтось запитає мене, чому ти їдеш за кермом...?»
  «Я попрошу Зої сказати, що вона спеціально попросила мене забрати її. Звучить правдоподібно?»
  Джек кивнув.
  Тоді…
  «Сара, ти привела туди своїх дітей, ти впевнена…»
  «Я вже їм обіцяв. Вони поза собою — найбільша сцена всього фільму! Крім того, це буде виглядати так, ніби я просто там спостерігаю, схвильовані діти за собою».
  «Правильно. Але вибухи будуть. Багато з них. Гадаю, тобі також потрібно стежити за Зої? Скільки зможете. Не лякаючи її, просто скажи... ти будеш триматися поруч».
  Сара кивнула. «Я буду. Гадаю, ти не думаєш, що вона була причетна до своїх нещасних випадків?»
  «А ти?»
  «Зовсім ні».
  — Інстинкт, — сказав Джек. «Не дуже логічно. Але зазвичай — я навчився — правильно. Гаразд, я піду до Рептон Холу. Побажайте мені удачі».
  «Ти Джек Бреннан», — сказала вона. «Тобі не потрібна удача».
  Ще один великий сміх. «О так, я знаю…»
  Джекс підвівся й пішов схопити купюру.
  Але Сара була швидше. «Цей сніданок за мій рахунок. Після всіх бенкетів, які ми влаштували на вас у «Рябистій свині»…
  «А ми прострочили ще один, чи не так? Може, коли все це закінчиться?»
  “Завжди весело…”
  «Я триматиму вас у курсі», — сказав він і вийшов із Хаффінгтона, залишивши Сару допивати чай.
  Незалежно від того, зрозуміли вони, що відбувається, чи ні, вона відчувала, що сьогоднішній день, з його великою бойовою сценою — так чи інакше — буде щось…
  OceanofPDF.com
  15. Камера ніколи не бреше
  Джек припаркував свій «Спрайт» біля вхідних дверей Рептон-холу.
  Тут Джек знайде редактор і помічника монтажера, який зайняв…
  Він увійшов до зали, пропускаючи людей, що метушилися, нагадавши Джеку сцену з одного з його улюблених британських серіалів «Коло Блетчлі» .
  Усі йдуть швидко, з маніакальним почуттям квапливості.
  У мене ще не було відчуття, що Титанік гине, але Джек припустив, що всі, хто метушиться навколо, знали, що їхнє шоу в біді.
  Він зупинив молодого чоловіка, який тримав під пахвою планшет і був одягнений у футболку з написом; Дозволь мені кинути все, щоб попрацювати над ВАШОЮ проблемою .
  «Вибачте, чи можете ви сказати мені, де я можу знайти відсік редагування?»
  Хлопець уважно оглянув його, наче оцінюючи, чому Джек міг захотіти туди поїхати, чи він взагалі мав на це дозвіл.
  «Містер Пещак попросив мене подивитися на Воллі…»
  Ім'я виконавчого продюсера стало необхідним «відкритим кунжутом».
  «Там у коридорі; треті двері праворуч. Ігрова кімната якась, я думаю. Воллі зараз має бути там».
  Молодий чоловік пішов геть, щоб виконати доручення, яке, як уявив Джек, мало виглядати надзвичайно важливим.
  *
  Двері були відчинені, і Джек постукав.
  Штори були опущені; кімната абсолютно темна, за винятком світла від панелі керування та трьох широкоекранних моніторів, підвішених над довгим столом.
  «Вибачте… Воллі?»
  Біля консолі сидів совоокий чоловік у смугастій сорочці з коміром, паперова чашка для кави в руці та газета на колінах.
  Джек припустив, що у монтажному відділі все йде повільно, а виробництво зупинено .
  Чоловік обернувся і писклявим голосом, який відповідав його пташиному вигляду, сказав: «Так, я можу вам допомогти?»
  Смішно, — подумав Джек… Коли люди насправді кажуть, що… чи можу я тобі допомогти… найчастіше вони насправді мають на увазі: що в біса ти тут робиш?
  Джек ступив далі в кімнату.
  На моніторах він побачив тріо сцен, застиглих кадрів, жодного з яких він не впізнав… Усі, ймовірно, з попередніх днів зйомок.
  Джек подумав, що спробує той самий гамбіт, який дав йому маршрут до кімнати.
  Мій блеф, як назвала це Сара.
  «Я допомагав містеру Пещаку, супроводжував Зої Гардінг, стежив, щоб на знімальному майданчику все було максимально безпечно».
  Ні слова від помічника редактора.
  «І... я сподівався, що зможу переглянути кадри за останні кілька днів. Переконайтеся, що деякі заходи безпеки не були упущені».
  Чоловік кивнув, наче це не було проблемою.
  Але потім він заговорив.
  І виявив, що це проблема .
  «Ніхто не казав мені, що ти приїдеш сюди, містер де Лоренс чи містер Хейнс ніколи не казали...»
  Джек зробив кілька кроків ближче до чоловіка, усмішка все ще була на обличчі, але сподівався, що новоспечений редактор відповість на когось майже на фут вищого, що нависає над ним.
  «Ну, Воллі, думаю, я міг би подзвонити Людо». Посмішка ширша... «Розбуди його. Скажи йому, що у мене тут невелика проблема. З тобою».
  Голова редактора почала кивати, потім хитатися.
  Досить важко успадкувати відповідальність за складання безладу на картині; Уоллі також, мабуть, усвідомлював, що йому доводиться виконувати накази практично від будь-кого.
  «Включно зі мною», — подумав Джек .
  «Ні. Усе гаразд. Просто скажіть мені, що вам потрібно, і я все налаштую».
  Джек поплескав рукою по спині чоловіка.
  «Чудово. Гаразд, — Джек схопив сусіднє крісло з прямою спинкою й підтягнув його ближче до довгого столу з гігантською чорною консоллю, за якою спостерігали три монітори.
  «Я хотів би переглянути будь-які кадри, будь-що, зняте будь-якою з камер для деяких конкретних сцен».
  Чоловік кивнув головою.
  «Я хочу для початку побачити кадри того дня, коли Зої скинули з коня. Потім — той випадок з мечем, коли якимось чином у сцені між королем і Кромвелем був використаний справжній меч».
  Ще один кивок.
  Джек кивнув, не зберігаючи посмішки.
  Ніби запевняючи Воллі, що все гаразд, нема про що хвилюватися.
  «І нарешті — коли Зої захворіла, сцена в замку».
  Чоловік проковтнув.
  Якби це було малоймовірно, Джек подумав би, що редактор поводиться винним.
  Але Джек здогадався, що Воллі був просто одним із тих людей, які поводяться винними, навіть коли купують газету та пачку жуйок.
  «Безпека перш за все, хм Воллі? Хочу переконатися, що нічого не пропущено».
  Нарешті виступив редактор.
  «Добре. Це дуже багато. До біса багато. Це займе деякий час». Він показав на панель керування. «Ви коли-небудь користувалися цим раніше?»
  «Не можу сказати, що маю. Схожа на приладову панель 747-го».
  Чоловік усміхнувся. На даний момент він пишався своїми ручками та миготливими вогниками.
  «Простіше, я думаю. Але я... мені доведеться тобі показати. Так що все видно. Підручник».
  «Звучить добре для мене».
  Чи знайду я тут щось? — здивувався Джек.
  І ще більш важливе питання: серед усіх людей, які могли б захотіти закриття цього фільму, чи був один із них, хто пожертвував би життям молодої Зої заради цього?
  «Гаразд. Давайте почнемо з основ…” – почав Воллі.
  І Джек знав, що ранок буде довгим…
  *
  «Отже, коли потрібну послідовність завантажено, ви можете прокручувати вперед і назад, кадр за кадром, використовуючи цю ручку, по одній для кожного монітора».
  Воллі покрутив круглу ручку й показав, як можна повільно переглядати сцену на моніторі вгорі — за мить до того, як увійшла Зої на своєму чорному коні.
  «А масштабування?»
  «Під час паузи ви можете використовувати цей схожий на мишу контролер, щоб відцентрувати місце, де ви хочете збільшити, клацніть лівою кнопкою миші, щоб вибрати опцію, а потім натискайте так, як вам подобається».
  Джек кивнув.
  Не надто складно. І Воллі сказав, що може надати журнал усіх камер, які знімали відео… до, під час і після подій, які стали небезпечними для Зої.
  Джек вказав на монітор ліворуч, де була показана та сама сцена, але під іншим кутом.
  «Усі три камери — вони завжди працюють?»
  «Не у всіх сценах. Але для великих сцен – так. У наші дні, коли немає плівки, камери просто вмикаються ще до того, як режисер називає «екшн». Є головний журнал того, яка камера «активна», теги, коли починається, коли знімок закінчується… але завжди є резервні копії з інших камер для отримання налаштувань, будь-які вирізки за потреби».
  Джек кивнув.
  Машина — проста в експлуатації. Але з такою кількістю відео для перегляду…
  лякає.
  «Добре. Подумайте... я готовий».
  «У журналі є номери цифрових файлів для всіх дат, часу, сцен, які ви хочете переглянути, позначених для кожної камери».
  Редактор встав і відвернувся, ніби збирався вийти з кімнати.
  «Гей, почекай, Воллі. Ти не… залишиш мене тут?»
  Від цього чоловік застиг на місці.
  «Гм, я не впевнений, що я вам справді потрібен».
  Тут Джек зважив варіант. Він міг дивитися на все приватно, але, безперечно, з помічником редактора впорався б із цим швидше.
  «Гадаю, було б непогано, щоб ти залишився…» Джек усміхнувся. «Якщо я застряг. Можливо… пішли випити нам кави. Але повернутися?»
  Джек думав, чи не доведеться йому знову використовувати магічне та всемогутнє ім’я Лудо Пеціак. Але Воллі просто кивнув. «Добре, звичайно. Я це зроблю».
  Джек повернувся до моніторів, поля ферми Пелема ось-ось заповнилися кіньми, солдатами, екіпажем… постріл пролунав. «Трохи вершків, підсолоджувач мені підійде», — сказав Джек.
  А потім він простягнув руку й схопив центральну ручку; він міг повільно рухатися через наступні моменти.
  Але поки, просто натиснувши вниз, сцена почала обертатися...
  OceanofPDF.com
  16. Повернення до набору
  Сара розповіла Даніелю та Хлої про те, що цілком нормально радіти походу на знімальний майданчик із молодою зіркою фільму, але не зводити її з розуму запитаннями.
  Вона забрала Зої в будинку своїх батьків; зірка тягає полотняну сумку з особистими речами і — у правій руці — новий сріблястий термос.
  «Твоя мама — вона така мила. Вона сказала, що я можу використати це. Відчуваю, що мій гарячий трав’яний чай — це моя чарівна пір’їнка, як у Дамбо, — сказала вона, заходячи.
  Актриса виглядала блідою; без макіяжу, майже як будь-яка інша молода жінка в пошарпаних джинсах і светрі у свій вихідний.
  І щойно вона увійшла, вона звернулася до дітей Сари.
  «Привіт вам двом. Великий день — відвідування знімального майданчика?»
  надто уважно дотримуються її вказівок , сидячи мовчки, наче хтось заклеїв їм рота.
  Але коли Сара від’їхала від дому — побачивши, що її мама й тато стоять біля вікна вітальні й дивляться на них… Хлоя нарешті не тільки кивнула.
  «Ми обидва... з нетерпінням чекаємо цього».
  Вона побачила, як Зої також кивнула, її голос був легким, наче вона щойно була в лікарні після того, як їй прокачали шлунок: «Ну, ти побачиш, що дуже поспішаєш, поспішаєш — а потім чекай, чекай на …! І все ж, — подивилася на Даніеля, — сьогодні ввечері, коли вибухають коні, солдати та гармати… Це справді має бути щось».
  Гармати, подумала Сара.
  Зважаючи на те, наскільки небезпечним здавалося виробництво, гармати було не те, на що можна було сподіватися.
  Це було досить погано, коли був кінь, і меч став справжнім.
  Але вибухи з мушкетів і пороху?
  Сара схопила кермо.
  Більше, ніж просто проводжання Зої на знімальний майданчик, вона знала ще щось, те, що Джек погодився, було важливим.
  Слідкуйте за Зої.
  Бо хоча зірка може здатися сміливою і не боїться прийдешньої нічної зйомки…
  Сара боялася за неї, як і Джек.
  Зої повернулася вперед.
  Вона нахилилася й поплескала Сару по руці.
  «Дякую за підвіз, Сара. Це багато значить».
  Сара кивнула. Вона сказала актрисі, що Джек збирається переглянути кадри на предмет чогось незвичайного.
  А Зої — зі свого боку — погодилася сказати, що хоче, щоб Сара привезла її, особливо з лікарні.
  За кілька хвилин їзди Сара озирнулася.
  І поставив очевидне запитання…
  «Ти почуваєшся добре?»
  Кивок. Потім: «Так. Можливо, трохи хитко, але я вже досить довго тримав цей фільм. Господи, команда мене ненавидить».
  Сара знала, що вони справді бурчать.
  Але це, — подумала вона, — мало б хвилювати Зої найменше.
  «Ви знаєте, якщо в будь-який момент ви почуваєтеся погано… це не до цього, вам справді слід зупинитися».
  Зої звернулася до Сари.
  «Шоу має тривати, чи не так? Крім того, я справді почуваюся добре». Вона нахиляла термос туди-сюди. «У мене є свої трави, і твоя мама подбала про те, щоб я добре пообідав. Вони були чудові, Сара. Тобі справді пощастило».
  «Я згоден».
  «Вони завжди були поруч зі мною», — подумала вона.
  Потім, рішуче кивнувши. «Зі мною все буде добре . Довгий день. Складний. Нічна зйомка. Але, глибоко вдихнувши, все буде гаразд».
  — Добре, — сказала Сара.
  Сподіваючись, що Зої мала рацію…
  *
  Джек звернувся до Воллі. «Чи зафіксувала якась із цих камер, як коней вишиковують?»
  Помічник редактора встав, відклав газету, і наблизився до пульта.
  «Гм, я ще не всі другу і третю камери переглянув. Але я думаю, так ... на лівому моніторі. Схоже, якщо їхати повільно, то можна зловити коней, яких ведуть сперечальники.
  «Добре. Давайте просто спробуємо».
  На двох інших моніторах було показано, як актори займають позиції на своїх конях, кадр готується, очікуючи драматичного прибуття леді Енн на великому чорному та Кромвеля, який кидає виклик своєму королю через даму.
  Тепер — через кілька кадрів, коні та їхні поводирі на своїх місцях, Джек скористався коліщатком ліворуч, щоб прокрутити відзнятий матеріал, лише рухомий знімок полів і пагорбів на півночі, який, ймовірно, ніколи не стане частиною фільму.
  Тоді — він побачив у кутку вороного коня, якого тримав один із сварників.
  І кінь став на дибки.
  То раз, то ще раз жеребець покрутив головою вліво-вправо, ніби не хотів мати нічого спільного з тим, що відбувається.
  І сперечальник, великий хлопець, добрих шість футів на зріст, із закоченими рукавами, що показують м’ясисті руки, щосили намагався утримати коня.
  Кілька кадрів далі, і там був Фрейзер Хейнс.
  Джек спостерігав, як сперечальник повернувся, щоб поговорити з першим помічником директора. Але без звуку неможливо було зрозуміти, що відбувається. Але сперечальник вказав на велику темну голову чорного жеребця.
  Саме тоді Фрейзер підняв руки, демонструючи загальне роздратування.
  Або роздратування?
  Він хотів, щоб сварщик просто заспокоїв коня? Або вранглер сказав, що є проблема? Або, можливо, Фрейзер хвилювався через велику сцену леді Енн, а зірковий кінь поводився як напружена примадонна?
  Немає способу сказати.
  Але коли Джек збільшив…
  Обличчя сперечальника спохмурніло, майже похмуре.
  Рука Фрейзера вказує на коня.
  Отже, Джек знав це: за кілька хвилин до того, як Зої сіла на того коня, Фрейзер поговорив з поводирем.
  Щоб дізнатися, що не так? Сказати йому взяти трохи контролю над конем?
  А потім запитання, на яке не могла відповісти жодна камера: чи прийшов Фрейзер і зробив це сам?
  Немає відповідей.
  ще ні. Але це було щось.
  Джек подивився на редактора. «Схоже, вони знали, що у коня поганий день…»
  Але редактор нічого не сказав.
  *
  Сара припаркувала свій старий Rav-4 біля довгої черги вантажівок, автобусів і легкових автомобілів, що заповнила поле біля замку Комб. Джек казав, що це велике виробництво, але вона ніколи не уявляла, що в ньому бере участь стільки людей.
  Зої, Хлоя та Деніел вилізли.
  — Давай, — сказала Зої. «Я відведу вас до макіяжу та гардеробу. Ти хотів зустрітися з зірками, чи не так?»
  «Ого, — сказав Даніель. «Карл Більдт — він там буде?»
  «Ну краще б він був, — сказала Зої, — інакше він потрапить у ті самі проблеми, що й я того дня».
  Сара вилізла і замкнула машину. Вона бачила, що Зої раптом стала яскравішою, пильнішою…
  Прибуття на знімальний майданчик зарядило її енергією — і тепер вона виглядала зовсім не звичайною жінкою у вихідний день. Вона виглядала здатною на все...
  Сара, Хлоя та Деніел слідували за молодою кінозіркою, коли вона крокувала полем до річки.
  «Це просто чудово», — сказав Даніель, показуючи на схил пагорба. «У них там ціла армія!»
  Сара подивилася на галявину, що височіла від замку. Групи солдатів у, на її думку, уніформах роялістів стояли групами, їли, пили, балакали, перевіряли своїх коней і зброю.
  Вони готувалися до нічної зйомки — але якби вони готувалися до бою, вони не могли б виглядати більш реалістично.
  І довкола, коли вона та інші пробиралися крізь вантажівки, наповнені обладнанням, Сара бачила екіпаж — несли спорядження, переставляли реквізит, прокладали кабелі, тягнули вагонетки з таємничим обладнанням до річки.
  — Ось ми й приїхали, — сказала Зої, зупиняючись біля ряду великих трейлерів і будинків на колесах. «Найдружніше місце на зйомках — гример!»
  За сигналом Сара побачила, як відчинилися двері та з’явився Карл. У чорних легінсах і відкритій білій шовковій сорочці він виглядав як Хіткліф для Кеті Зої.
  «Мені здалося, що я впізнав цей прекрасний голос», — сказав він, спускаючись сходами, щоб поцілувати Зої в обидві щоки. «Як ти, мій ангел?»
  «Ніколи не почувалася краще», — сказала Зої, обнявши свого колегу й міцно обійнявши його. «Особливо бачити тебе, Карле».
  «Вона навіть не підозрює, як сильно Карл хоче вивести свого ангела зі зйомок», — подумала Сара.
  Карл підійшов до Сари й теж поцілував її. «Сара, люба, як ти чудово прийшла!»
  «Я б не пропустила ваш виступ ні за що», — сказала Сара. Але хоча вона була впевнена, що він точно розуміє, що вона насправді цим мала на увазі, він проігнорував сарказм.
  «Сьогодні ввечері буде одна жахлива сцена», — сказав він. Потім він обернувся: «А це, мабуть, Деніел і Хлоя — Сара вчора мені все про вас розповіла».
  Сара спостерігала за своїми двома дітьми — все ще застиглими у світлі фар.
  «Хочеш трохи посидіти з нами в макіяжі?» сказав Карл.
  «Це було б чудово», — сказала Хлоя.
  «З тобою все гаразд, мамо?» сказав Карл.
  мама? подумала Сара.
  «О, здається, мама дуже рада цьому», — сказала Сара. «Мама повинна піти знайти Софі…»
  Коли Карл знову зник у косметичці, Сара обійняла двох своїх дітей. «А тепер не заважай, чи не так?» тихо сказала вона.
  «Звичайно ні, мамо», — сказав Даніель.
  Хлоя закотила очі, ніби кажучи — будь ласка, перестань ставитися до мене як до дитини…
  Сара спостерігала, як вони слідують за Карлом у вантажівку, а потім звернулася до Зої: «Можливо, ви могли б показати їм чайну, коли закінчите?»
  «Я думаю, що Альфонсо хоче перевернутися приблизно о восьмій», — сказала Зої. «Не хвилюйтеся — я подбаю про те, щоб вони вас знайшли раніше».
  «Дякую, Зої», — сказала Сара. «Ти, до речі, виглядаєш чудово — і я впевнений, що сьогоднішній вечір буде просто блискучим».
  Зої швидко її обійняла. «Дякую, Сара — було чудово мати тебе на моєму боці».
  Потім, коли молода зірка зникла в макіяжі, Сара розвернулася й попрямувала до річки.
  Вона була не такою впевненою, як звучало.
  Вона підозрювала, що якщо Джек не досягне прогресу, ця нічна зйомка може закінчитися чим завгодно, але не блискучою.
  І якщо йому не вдасться знайти нічого на кадрах — їй доведеться винюхати винного…
  OceanofPDF.com
  17. Це все в редагуванні
  Джек відкинувся на спинку крісла й потягнувся, перш ніж перевірити годинник. Було майже шоста.
  Згідно з листом викликів на столі редактора, знімальна група сподівалася почати зйомки через пару годин — якраз на заході сонця.
  Чарівна година…
  І Джек знав, що зараз йому під силу трохи магії. Вони з Воллі годинами переглядали всі кадри сцени бійки, в якій Зої поранили справжнім мечем. Але жодна з камер не зафіксувала момент перекидання меча.
  І — вся знімальна група була біля камери того дня, тому будь-хто з них міг бути залученим і легко піти з рук.
  Двері позаду Джека відчинилися, і він обернувся. Уоллі увійшов, несучи тацю з тарілкою бутербродів.
  «Це все, що вони мали», — сказав Воллі, ставлячи тацю біля Джека й сідаючи. «Кейтеринги в замку годують команду, тому вони залишили лише це для нас, хлопців».
  Джек простяг руку й схопив бутерброд.
  «Дуже вдячний», — сказав він, набравши ковтка. «Ммм, це те, що я називаю справжнім BLT…»
  Це була не гаряча їжа, але це був досить стильний бутерброд.
  Джек зрозумів одну річ: годинник фільму міг бути довгим, але їжа була головною компенсацією.
  «Як довго ти сьогодні тут, Воллі?» сказав він.
  «Гадаю, я закінчу близько дев’ятої», — відповів редактор.
  «Чи можете ви переглянути кадри з замку? Я хотів би поглянути».
  — Ви маєте на увазі інтер’єр?
  — Так, — сказав Джек. «Зої розіграла велику сцену в залі — як мені казали, вона тривала весь ранок».
  — Гаразд, — сказав Воллі. «Буде небагато — лише камери A та B».
  «Так, це була досить маленька кімната, — сказав Джек. «Немає місця для багатьох камер або знімальної групи».
  Що принаймні звужує коло підозрюваних, подумав він.
  Джек спостерігав, як Воллі друкує інструкції на столі, а екрани над ним оживають.
  Він нахилився вперед у своєму кріслі. Він мав зосередитися.
  Життя Зої може залежати від того, що він виявить протягом наступної години.
  *
  Коли Сара досягла берега річки, вона насилу повірила в те, що бачить. Джек розповів їй про пуританську армію, що отаборилася на далеких луках.
  Але тепер уся армія вишикувалася, готова до дій, і вона бачила, що сцена попереду величезна. Довгі шеренги солдатів, ряди вершників вишикувались перед десятками гармат — усе цілилося через річку на замок.
  Вона бачила, як теслі наполегливо працювали, облаштовуючи якийсь причал на дальньому березі. А у воді вона помітила чоловіка, який малював балончиком весловий човен.
  Можливо, це був реквізит, який допоміг Джеку — як його звали — Гері?
  Під високою стіною замку вона могла нарахувати два-три надувні човни, RIBS з потужними підвісними двигунами, що ковзали туди-сюди вздовж швидкоплинної річки. Люди на драбинах працювали на зубцях замку.
  Куди б вона не глянула, здавалося, сповнене несамовитої активності – наче час спливає…
  «Хто ти?» — почувся позаду неї голос.
  Вона обернулася й побачила великого чоловіка в пуховій куртці з радіо.
  «Я Сара Едвардс», — сказала вона. «Проводжу певну піар-працю з Софі».
  «Справді? Вона про вас нічого не казала», – сказав чоловік. «А вас немає в позивному листі».
  «Не хвилюйся, Фрейзере; Я можу поручитися за неї, — почувся голос Софі з берега річки. Сара обернулася й побачила, як подруга крокує до неї по траві.
  «Її немає в листку викликів», — знову сказав Фрейзер, наче Сари там не було.
  «Вибач, любий, додано трохи пізно», — сказала Софі, усміхаючись. «Забуду власну голову одного дня…»
  Сара спостерігала, як вона ніжно поклала руку на піджак Фрейзера — достатньо, щоб обеззброїти його.
  «Не повториться, Фрейзер, обіцяй…»
  Здавалося, грубий член екіпажу трохи пом’якшав.
  Тоді Софі обернулася й поклала руку на Сару. «Давай, Сара, я проведу тебе».
  Сара дозволила себе відвести. Вона чула, як Фрейзер позаду себе бурмотів собі під ніс, але коли вона повернулася, щоб подивитись на нього, він уже швидко йшов до іншої частини знімального майданчика.
  — Вибачте за Фрейзера, — сказала Софі. «Насправді його не виховували вдома».
  «Що він робить?»
  «Перший помічник. Ви можете сказати, що керує лежбищем».
  «Мені здається, напружена робота».
  «Ти надто прощаєш, Сара», — сказала Софі. «Він зарозумілий виродок, завжди ним був».
  «Я радий, що я працюю на себе — не впевнений, що зможу впоратися з цією ієрархією фільмів…»
  «Ах, але нагороди, любий, нагороди…» сказала Софі із загадковою посмішкою, коли вони зупинилися на березі річки навпроти причалу.
  Сара уважно подивилася на неї. «Не кажіть мені, що ви з Карлом...»
  «Ой, губи запечатані, люба», — сказала Софі. «Тепер... я скажу тобі, що буде сьогодні ввечері?»
  «Якщо ти не збираєшся розповідати мені справжню історію, то, можливо, тобі краще розповісти мені вигадку».
  «Мені здається, що це краще слово для фантазії», — сказала Софі. «Тепер. Гадаю, ви помітили армію Кромвеля там за річкою?»
  «Важко не!» сказала Сара.
  — А там, у замку, король і його армія. Сьогодні ввечері ми знімаємо велику битву в кінці фільму, коли леді Енн має обрати сторону».
  «Тож Зої справді братиме участь у битві?» сказала Сара.
  «Букай посередині», — сказала Софі. «Ідея полягає в тому, що вона сильно посварилася з Кромвелем у тому наметі…»
  Софі вказала на бурхливу воду, і Сара побачила за солдатами намет із майорлячими вимпелами.
  «Тож вона їде через битву на своєму не дуже надійному скакуні вниз до пристані — сідає в той маленький гребний човен, перетинає річку, піднімається на стіну замку — і стрибає прямо в обійми свого справжнього кохання Карла I. »
  «Зак Портман? Хто може її звинувачувати?» сказала Сара.
  « Точно ».
  «Тож чи є жінка-каскадер — щоб робити дії?»
  «Ага, ось у чому річ, — сказала Софі. «Юна Зої пишається тим, що сама виконує всі трюки. Верхом на конях, веслуванням, сценічними боїми — це її фахи».
  «Тож вона справді збирається покататися, потім перетнути річку й піднятися на стіну?»
  «Так».
  «Коли навколо неї відбуваються вибухи?»
  «Найбільше вибухів в одній сцені британського фільму».
  «Але хіба це все одно неймовірно небезпечно — навіть без усіх аварій, які траплялися?»
  — Повне божевілля, — сказала Софі. «Але неймовірно гарна копія. І команда вибухівників дуже професійна, дуже досвідчена. Лише ця сцена продасть весь фільм. Незалежно від того, наскільки жахливо дивитися решту».
  Сара похитала головою.
  «Це звучить божевільно», - сказала вона.
  «О, стає ще гірше, — сказала Софі. «Наш талановитий директор-новатор отримав дозвіл на закладання зарядів у річці. Тож поки мила леді Енн м’яко веслуватиме своїм маленьким човником за течією, це буде схоже на морську битву Другої світової війни».
  «Почекай. Ви зовсім не переживаєте, що трапиться щось погане?» сказала Сара.
  «Ти знаєш, що кажуть, люба», — сказала Софі.
  «Будь-яка реклама — це хороша реклама…», — сказала Сара.
  Але перш ніж Софі встигла відповісти, як із-за замку на швидкості з’явився гелікоптер. Сара спостерігала, як він прогримів над головою, зробив крутий поворот і приземлився в полі біля всіх вантажівок.
  «І це будуть керівники студії», — сказала Софі. «Це означає, що я знову на годиннику».
  «Вони прийшли подивитися на сцену?» — сказала Сара, все ще спостерігаючи за гальмуванням лопатей вертольота.
  «Не хочу пропустити, щоб їхні гроші злетіли з димом».
  Сара побачила, як двері гелікоптера відчинилися… і Лудо, продюсер, виліз. За ним йшли двоє чоловіків у костюмах і шикарно одягнена жінка.
  «Вона пошкодує про ці каблуки», — сказала Сара.
  Софі засміялася, йдучи попереду: «Я сподіваюся, пара Jimmy Choos у кожному порту. Чому б тобі не випити чаю, а я знайду тебе пізніше, — сказала Софі, дивлячись на годинник. «Останній шанс — за годину будемо знімати».
  Сара подивилася, як повертається до вантажівки, а потім пішла за нею.
  По дорозі вона перевірила свій телефон.
  Жодного повідомлення від Джека.
  Тож виявити винуватця не вдалося.
  Можливо, це залежало від неї.
  Але зараз — вона й гадки не мала.
  Це може бути будь-хто з екіпажу. Будь-який з акторів. Або виробники.
  Або навіть сама Зої.
  Настав час побачити, чим займаються діти.
  Вона піднялася пологим трав’янистим схилом до візиток.
  OceanofPDF.com
  18. Інший ракурс
  Джек відкинувся на стілець і протер очі.
  Він втратив рахунок, скільки разів бачив цю сцену: Зої біжить через кімнату; Карл обіймає її; діалог розігрується...
  Мабуть було зроблено щонайменше двадцять кадрів, усі з одного й того самого положення, хоча приблизно в середині ранку камера, здається, перемістилася на пару футів убік.
  Окрім акторів, єдиними людьми, яких він бачив на знімках, були Альфонсо та іноді Фрейзер. І одного разу Лудо з’явився, щоб щось сказати акторам.
  Але в іншому випадку — лише здогадки щодо того, хто ще був у кімнаті.
  Поки Зої не знепритомніла в останньому дублі...
  Оператор інстинктивно стежив за її падінням, тож уся знімальна група потрапила в кадр — і він продовжував знімати ще принаймні хвилину.
  Зачекайте, подумав Джек.
  Джек зупинив кадр і нахилився до екрану: він міг бачити знімальну групу, Фрейзера, Альфонсо — а також людей з зачіскою та макіяжем.
  Але це було все. Нічого, що могло б допомогти йому з’ясувати, хто міг підробити флягу Зої.
  «Це все на камері A», — сказав Воллі. «Хочеш побачити камеру B?»
  — Звичайно, — сказав Джек. «Чому ні?»
  Він зробив ковток кави, чекаючи, поки Воллі завантажить файли, а потім, побачивши, як Воллі кивнув, узяв ручку на столі й почав гортати дублі.
  Сцена 48, кадр 2, дубль 1, камера B — прочитайте електронну хлопавку в передній частині кадру.
  Ще двадцять дев’ять дублів, подумав Джек. Він подивився на годинник: 8 вечора
  Час закінчується…
  *
  Сара стояла з Деніелом і Хлоєю на березі бурхливої річки, позаду камер. Вона озирнулася.
  Сонце майже сідало за Пагорб Пелем, його помаранчеве світло палало на пуританську армію, вишикувану в полях за річкою. Над замком вона бачила, як майоріли роялістські прапори — і війська вишикувалися біля зубців. Блискали на сонці мідні дула гармат.
  І скрізь… знімальна група вносила останні корективи — реквізит, коні, камери…
  І вибухівка , здогадалася Сара.
  «Це тільки я, — сказала Хлоя, — чи ви, хлопці, відчуваєте… страх?»
  «Я знаю, що ти маєш на увазі», — сказав Даніель. «Це як хвилини перед великою грою по телевізору. Коли гравці вибігають з тунелю…»
  «Дивіться, — сказала Хлоя. «Ось Зої!»
  Сара розвернулась і подивилася на косметичні вантажівки. Зої вели стежкою до річки — центром невеликого натовпу волосся, асистентів гриму, звукорежисерів, які метушилися навколо неї.
  Вона виглядала неймовірно — і йшла повільно — зосереджена, спокійна. Роль передбачала, щоб вона була переодягнена в пуританського солдата, у шкіряних штанях і піджаку, але будь-хто міг побачити її жіночність — і красу — що сяє.
  «Ого, — сказала Хлоя, проходячи повз. Сара побачила, як Зої злегка повернула голову й швидко кивнула їм — а потім вона зникла під опікою Фрейзера, який повів її до одного з ребер, що чекали.
  «Куди вони її везуть?» сказав Даніель.
  «Перейдіть через річку, а потім до великого намету на луках», — сказала Сара. «Коли вона на місці — битва може розпочатися».
  «Вона як королева поля бою», — сказала Хлоя. «Мамо, якщо я продовжу займатися драматургією, я можу бути такою ж, як вона, чи не так?»
  «Ти міг би, коханий», — сказала Сара. «Багато роботи та довгі години…»
  Але знаючи, що вона зробила зараз, Сара сподівалася, що її донька знайде менш напружений спосіб знайти задоволення…
  Бути кінозіркою — це не лише такі моменти.
  Вона полізла в кишеню, дістала телефон і написала Джеку.
  щось?
  Вона чекала. Але відповіді не було.
  *
  Джек уважно втупився в монітори, бажаючи, щоб камера знімала трохи ширше.
  Кадр був у русі — слідкуючи за Зої, коли вона бігла через камеру, — і перші кадри були надзвичайно близько до кутка кімнати, де стояла сумка та фляжка Зої.
  Але дубль за дублем йшов, і все одно кадр був недостатньо широким.
  Він знову клацнув мишкою і завантажив наступний дубль.
  Сцена 48, кадр 2, дубль 17, камера В — читайте з хлопавкою.
  Почався постріл, як і раніше, але потім рух раптово припинився.
  «Камера Б все ще працює», — почув він на аудіо.
  А тепер знімок повернувся, щоб включити головну камеру та знімальну групу, потім повернувся на деякий час і показав лише поліровану дерев’яну підлогу середньовічної кімнати.
  Джек натиснув кнопку паузи й повернувся до помічника редактора, який сидів поруч із ним і заповнював кросворд.
  «Воллі — дивись!» сказав Джек. «Що відбувається?»
  Джек побачив, як Воллі поклав пазл і втупився в екран.
  «Хм. Не знаю. Я ще не дивився на всі ці дублі».
  Джек спостерігав, як Воллі нахилився вперед і натиснув кнопку відтворення.
  Він перемотав сцену вперед, потім назад.
  «Хм, цікаво», — сказав Воллі. «Мабуть, була якась проблема. Дивіться, якщо ви подивіться на кадр з основної камери — він трохи в іншому місці. Дозвольте мені поглянути на ноти…»
  Поки Воллі шукав папери, Джек крутив сцену туди-сюди.
  Тепер камера почала панорамувати кімнату — майже довільно...
  «Гаразд, зрозуміло», — сказав Воллі, читаючи нотатки. «Схоже, вони отримували відблиски від металевої віконної рами цієї камери, тому вони відійшли на фут».
  «Але це ще не все, що вони зробили», — сказав Джек, знову зупиняючи кадр. «Ви бачите?»
  Джек побачив, як Воллі нахилився вперед і вдивився в зображення.
  — Мій давній друг Гері, — сказав Джек.
  — Реквізит, — сказав Воллі. «Вони, мабуть, запросили його на зйомки, щоб спочатку спробувати це виправити».
  Джек перемотав сцену вперед у сповільненій зйомці. Чітко було видно знайому фігуру, яка перетинала майданчик до вікна.
  «Бачиш, він спочатку бризкає на нього своїм балончиком проти відблисків?» каже Воллі. «Схоже, він також наклеює на нього якусь гафлерну стрічку».
  Джек продовжував обертати сцену. На екрані Гері повернувся назад і розмовляв з першим помічником.
  «Однак, схоже, це не спрацювало».
  — Ні, — сказав Джек. «Гаразд — вони вирішили перемістити головну камеру. Але на той випадок, якщо він їм знову знадобиться — бачиш — він йде і сідає до стіни».
  «О так», — сказав Воллі. «Прямо біля тієї фляги».
  — Прямо біля тієї фляги, — повторив Джек. «А якщо ми заморозимо це… Зараз…»
  Джек зупинив удар, а Гері опинився на самому краю кадру.
  І перш ніж камера відійшла від нього, Джек побачив, як його рука повільно рухається до фляги на землі поруч із ним — і підсуває її ближче до себе.
  І раптом з'ясувалося, хто взяв флягу...
  …хто отруїв Зої.
  Коли Джек зустрів Гері в кузові реквізитної вантажівки, реквизитор сказав, що він не був потрібен на знімальному майданчику цілий ранок.
  Він збрехав.
  І була лише одна причина, чому він збрехав.
  Якби йому було що приховувати.
  Джек дістав телефон, щоб подзвонити Сарі. Була восьма година. Не було багато часу.
  Сара могла попередити Фрейзера. Перестань Зої їхати в човен.
  Але її телефон задзвонив, щоб відповісти.
  Джек не зупинився, щоб подумати чи навіть подякувати Воллі.
  Він зіскочив зі стільця, схопив пальто та ключі від машини — і помчав до дверей.
  OceanofPDF.com
  19. Жертви війни
  Сара затиснула вуха руками.
  Вибухи були такими гучними — ніби опинився в самому центрі феєрверку. Вона подивилася на Хлою та Деніела: вони любили кожну хвилину.
  “Чудово!” — сказав Даніель, широко посміхаючись їй.
  Обидва діти знали, що їм не потрібно хвилюватися про розмову під час зйомки — звук для цієї сцени буде включено потім.
  І яка це була дивовижна сцена.
  Коли Сара дивилася на краєвид через річку — це було наче озирнутися в часі громадянської війни в Англії. Десятки гармат вели вогонь по замку; сотні вояків стріляли з мушкетів; Стовби води піднімалися в повітря від гарматних ядрів, що падали в річку; і з зубців замку, де хоробро майоріли роялістські прапори, відповідаючи на мушкетний і гарматний вогонь.
  Сара бачила камери скрізь, усі захоплювали подію. А в центрі екіпажу крокували Альфонсо та Фрейзер, постійно розмовляючи в радіоприймач і жестикулюючи, як диригенти, що керують непокірним оркестром.
  «Гей, мамо!» — крикнула Хлоя, її слова ледве долинули до Сари серед гучних вибухів. «Це Зої?»
  Сара подивилася через річку.
  Крізь клуби диму вона могла побачити самотнього білого коня та вершника на далеких луках, які швидко мчали крізь густі ряди пуританської армії, перекидаючи тюки соломи, багаття, ящики з амуніцією.
  Напрямок до річки.
  А в сідлі Сара побачила Зої, яка притиснулася, уткнувшись головою в гриву, а руками тримаючись за поводи, штовхала коня швидше, швидше…
  За кілька хвилин вона була б на березі річки, готова кинутися в човен і веслувати до замку.
  Що сталося з Джеком?
  Вона полізла в кишеню й витягла телефон.
  О ні! Пропущений дзвінок!
  Серед гуркоту битви вона не почула, як він дзвенить.
  Вона розвернулася, побігла до автостоянки та присіла за однією з вантажівок, щоб чути.
  Потім набрав номер Джека. Воно відповіло негайно.
  «Сара!»
  «Джек, вибачте, шум…»
  «Слухай — ти мене чуєш? Це Гері! Він стоїть за цим!»
  «Гері?»
  «Реквізит — ти маєш його зупинити — зупини Зої. Я всього за кілька хвилин..."
  «Реквізит…»
  Тоді Сара згадала чоловіка біля гребного човна.
  «Джек... Боже, він працював на човні... човні Зої...»
  «Зупиніть його, Сара, ви повинні припинити сцену!»
  Потім лінія обірвалася — сигнал пропав.
  Сара відклала телефон і встала, її серце прискорювалося.
  Вона подивилася на річку. Звідси вона не могла побачити, наскільки близько Зої була до берега річки та човна. Але вона бачила Фрейзера.
  І вона знала, що Перший Помічник — її єдина надія.
  Вона побігла до нього…
  *
  Джек проштовхнув «Мерседес» через ворота замку Комб, занесло, коли шини врізалися в гравійну доріжку, а потім натиснув на газ, коли машина випрямилася.
  Попереду, у долині, він бачив усю сцену, освітлену в сутінках вибухами й пожежами.
  Він мав дістатися до берега — швидко.
  Але він не повинен потрапити в цей хаос.
  Тоді він побачив дві постаті на березі річки — тікали від натовпу та замку до одного з РИБів, пришвартованих на березі річки.
  Він упізнав Сару — і Фрейзера Хейнса.
  Мерседес був напрокат. Треба було мати велику страховку.
  Поле було досить рівне. І всю дорогу це було під гору.
  Це була безпросвітна справа.
  Джек клацнув кермом, і машина зіскочила з під’їзду на трав’янистий схил, наче чистокровна порода, народжена для перегонів на рівнині…
  Давно-давно його позбавили звання за те, що він переслідував злочинця по траві Центрального парку в службовій машині.
  Але тут? До біса — що йому було втрачати?
  І врешті-решт — це були фільми, чи не так?
  *
  Сара стрибнула в передню частину RIB, а Фрейзер відпустив фіксатори підвісного двигуна.
  Він може бути зарозумілим виродком, подумала вона. Але він хоробрий.
  Коли вона схопила його й розповіла, що Джек сказав по телефону, йому знадобилося лише кілька секунд, щоб прийняти рішення — а потім діяти.
  Було надто пізно, щоб зупинити Зої сісти в човен.
  Єдиним рішенням було дістатися до неї на одному з RIB — швидко. Навіть якби це означало зіпсувати всю зйомку…
  Сара почула звук автомобіля й побачила, як «Мерседес» Джека вилетів у поле зору над невеликим узвишшям у полі й зупинився на траві лише за кілька ярдів від річки.
  Джек розчинив двері, виліз і побіг до РІБ.
  «Місце для ще одного?» — сказав він, відв’язуючи мотузку від лука й кидаючи її Сарі, щоб вона схопила.
  «Застрибуйте, детективе», — сказав Фрейзер, коли підвісний двигун ожив.
  Сара звільнила місце для Джека, який заліз, наче був на двадцять років молодший, і мало не впав на сидіння поруч із нею.
  «Ми повинні поспішати», — сказав він.
  — Почекай, — крикнув Фрейзер.
  Сара спостерігала, як AD різко потягнув важелі газу назад, а потім повернувся, щоб подивитися на ніс човна вгору по річці, як RIB швидко набирав швидкість, його носова хвиля була масивною, коли він мчав у саме серце битви при замку Комб…
  *
  RIB мчав угору по річці, повз автостоянку та головну знімальну групу. Сара почула, як люди — збентежені, розлючені — кричали й махали їм на березі.
  Але тепер вона зосередилася на річці попереду, яка була густою димом, наче вкрита ковдрою туману.
  Фрейзеру вдалося припинити гарматний і мушкетний вогонь. Але заряди в річці все ще йшли. Великі стовпи води вибухали навколо човна, шум неймовірний.
  «Ось вона!» — крикнув Фрейзер.
  Сара вдивилася крізь дим — і нарешті побачила маленький човен на півдорозі через річку.
  Зої важко веслувала, але явно повільно йшла проти потужної річкової течії.
  «Вона виглядає добре», — сказала Сара. «Якщо ми будемо триматися поруч, ми зможемо...»
  Але тоді — коли вони підійшли достатньо близько, щоб крикнути — вона побачила, як одне з весл Зої вирвалося з борту човна й ухопило воду. Він сильно перекинувся — і юну актрису повалило прямо в темну воду.
  Фрейзер натиснув на педаль газу та швидко повернув RIB до перевернутого човна, а потім зупинився.
  Зої ніде не було видно.
  Сара стягнула чоботи й, не роздумуючи, розстібнула блискавку на пальті.
  — Ні, Сара... — сказав Джек, простягаючи до неї руку. Вода, цієї пори року, ще крижана...
  Але вона не збиралася зупинятися і сперечатися.
  Зробила крок убік РЕБРА — і пірнула в чорну бурхливу річку.
  Удар від крижаної води був агонією.
  І вона нічого не бачила.
  Багато років тому вона здійснила нічний дайвінг, але це було в блакитних водах Мальдів.
  І одного разу вона пірнула в місцеве озеро.
  Але розливна Темза — у квітні — у сутінках — була зовсім іншою річчю.
  я божевільний Це божевілля. «Мені треба вибратися», — подумала вона і вирвалась на поверхню, її легені розірвалися.
  Піднявши голову над водою, вона озирнулася.
  Вона дрейфувала вниз за течією з перевернутим гребним човном — і вона бачила Джека та Фрейзера біля берега РІБ, який плив уздовж нього. Обоє вдивлялися в глибину.
  "Щось?" — покликала вона.
  «Сара, це надто небезпечно, залиш це на...» сказав Джек.
  Сара зробила ще один глибокий вдих і знову пірнула, сильно штовхаючи ногами, щоб зайти глибше, штовхаючи руки вперед, униз, у глибину, сподіваючись торкнутися чогось, будь-чого, знаючи, що це єдиний шанс, який мав Зої, а потім…
  Вона торкнулася — шкіри — руки — вона схопила — і потягнула її до себе.
  Зої.
  Відчуття мертвого вантажу. Тоне…
  Але Сара мала силу. Обійнявши актрису однією рукою, вона гнала ноги проти течії та тягнула воду з усієї сили, рухаючись угору до напівтемряви ночі вгорі, доки нарешті… її легені горіли, голова була вільною…
  …і вона відчула, як руки Джека обіймають її, а Фрейзер бере на себе вагу Зої та тягне її вгору в РЕБРО.
  І вона була в безпеці.
  OceanofPDF.com
  20. Останній барабан
  Джек постукав ножем по келиху з вином і, чекаючи тиші, озирнувся навколо столу.
  Без сумніву, це була найгламурніша вечеря, яку він коли-небудь влаштовував на палубі «Grey Goose».
  Тепла ніч пізньої весни — великий стіл із салону, піднятий зверху й застелений чистою білою скатертиною. Його найкращі келихи та столові прилади — і ідеальна їжа, приготована на камбузі внизу шеф-кухарем із «Плямистої свині».
  Найкращі червоні, які він міг купити — і дві пляшки шампанського вже спорожніли.
  І гості: Сара, Даніель і Хлоя. Фрейзер, Майкл і Хелен.
  І — не одна — а дві кінозірки: Зак і Зої, які тепер — таємно — були предметом …
  Минув майже місяць після зйомок фільму. Зої одужала за пару днів, і перезйомка бойової сцени пройшла без проблем. Ґері відразу зізнався у своїй ролі в обміні мечами та отруєнні — і саботуванні човна, розпилявши шлюзи.
  Він також поспішив забрати Людо з собою...
  Тому що саме Людо пообіцяв синдикату, що фільм буде збитковим — і він зробив усе можливе, щоб саботувати його змінами в сценарії та ризикованим кастингом. Як виконавчий продюсер, він також мав доступ до бази даних акторів і знімальної групи — саме Лудо змінив номери телефонів і електронні адреси, щоб Зої пропускала її дзвінки. І Лудо, який приховував звіти про те, що кінь Зої була заражена інфекцією, яка спричиняла її сором’язливість.
  Коли це явно не вдалося, він підкупив Гері, який мав гральні борги, щоб створити проблеми на знімальному майданчику.
  Обидва сиділи у в'язниці в очікуванні суду.
  Цього разу з новим продюсером і зіркою, яку тепер любила та якою захоплювалася вся знімальна група, фільм ставав все сильнішим — і навіть ходили чутки, що нова редакція поставила « Черрінгемську троянду» в чергу на нагороди. рік.
  «Я знаю, що ми більше не говорили промов, але я хотів подякувати останній людині», — сказав Джек.
  Він бачив усміхнені обличчя, які з очікуванням дивилися на нього.
  — Мій новий друг Фрейзер Хейнс, — сказав Джек, піднімаючи склянку. «Хто ніколи не скаржився, коли прокатна компанія компенсувала пошкодження їхнього новенького Mercedes. До Фрейзера!»
  Він побачив, як інші сміються й піднімають келихи. «До Фрейзера!» — вторили вони.
  «Я все ще переконаний, що з вас би вийшов чудовий водій міні-таксі», — усміхнувся Фрейзер. «Той поворот ручного гальма в кінці — ти природний, Джеку».
  «Ні, ти повинен бути каскадером!» сказав Даніель.
  « Мама повинна бути каскадером», — сказала Хлоя.
  "Вона повинна бути перед камерою", - сказав Фрейзер.
  Джек спостерігав, як Сара червоніє — рідкісне видовище.
  Але вона була справжнім героєм, подумав він. Взяв мужність, що вона зробила.
  «Насправді, — сказав Фрейзер, дивлячись на Джека й Сару, — минулого тижня сценарист сказав мені, що ми повинні зняти телешоу про вас двох».
  — Ні в якому разі, — сказав Джек.
  «Американський поліцейський — мати-одиначка — розкриває злочини. Це шу-ін", - сказав Фрейзер.
  «Гей, — сказала Хлоя, — я могла б зіграти себе!»
  «Хто зіграє маму?» сказав Даніель.
  — Я могла б, — сказала Зої.
  «Ти занадто молодий», — сказав Даніель.
  «О, дякую, Деніелю», — сказала Сара, сміючись. «Не забувайте, що час спати вже позаду…»
  «Вона могла б зіграти вас у приквелі — Сара Едвардс, Ранні роки », — сказав Фрейзер.
  «То хто грає Джека?» запитала Сара.
  — Хм, — сказав Джек. «Я завжди думав, що Том Селлек зможе гідно вдатися до ролі…»
  «Ой, Джеку, не будь дурним», — сказала Хлоя. «Він занадто старий. Можливо, Роберт Дауні-молодший? Або — хто цей хлопець у «Картковому будиночку »?»
  — Ні, ні, — сказала Сара. «Ти завжди будеш моїм Джорджем Клуні, Джек…»
  «О, мамо!» сказала Хлоя. «Тобі так соромно!»
  — Гей, — сказав Фрейзер. «Між ними має бути якийсь роман!»
  — Ні в якому разі, — сказав Джек, не знаючи, куди дивитися вперше за дуже довгий час. Він подивився на Сару й побачив, що вона теж почервоніла — знову.
  Ми як двоє дітей, — подумав він.
  «Ооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо»
  — Що ж, одне можна сказати точно, Райлі, — сказав Джек, поплескавши його. «Ми більше не в Канзасі…»
  КІНЕЦЬ
  OceanofPDF.com
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СЕРІАЛ
  
  Зникаючий турист
  
  OceanofPDF.com
  1. Екскурсія по Черрінгему
  Вілл Гудчайлд дістав свій кишеньковий годинник, переданий його батьком, який не втомлювався розповідати йому, що він носив цей годинник у день D, коли потрапив на Голд-Біч, очоливши своїх людей у мужній боротьбі Другої світової війни.
  Це було, мабуть, найціннішим надбанням Вілла, і, якщо не брати до уваги випадкове налаштування в старовинній майстерні з ремонту годинників в Оксфорді, воно чудово показувало час, навіть відбиваючи годину.
  Тепер, стоячи на трав’яному майданчику в центрі села, де стояли три подаровані лавки та середньовічні запаси, які, як він зауважив, з кожним днем вивітрювалися все більше, — він побачив, що була 11 ранку.
  А автобус запізнився.
  Майже тоді, коли він подумав про цю думку, великий білий автобус, який, здавалося, ледве міг керувати вузькою головною вулицею Черрінґем, повільно промчав у поле зору, наче водій боявся, що він знесе вбік магазини, що стояли з обох боків.
  Кілька жителів села, які вийшли на прогулянку, зупинилися на тротуарі, щоб поспостерігати за незвичайним бегемотом, який викотився в поле зору.
  Вілл випростався. Він привітно посміхнувся на своєму обличчі — і все це було частиною шоу , як він подумав, — коли автобус під’їжджав до маленької зеленої площі, а потім повертав на паркувальну зону, де половина його виходила на вулицю.
  Це було б біль в оці протягом наступних кількох годин!
  Коли він підійшов до дверей, двигун автобуса заглушився, і передні двері з гучним свистом відчинилися.
  Вілл спостерігав, як здоровий водій виліз, кліпаючи під яскравим весняним сонячним світлом. Надто маленька шапка сиділа на його круглій голові, що поєднувалося з таким же круглим тілом.
  Не той водій, якого Вілл знав.
  Вілл зробив крок уперед.
  «Привіт, — сказав він. «Професор Вілл Гудчайлд. Ваш провідник».
  Чоловік кивнув, наче ця інформація межувала з несуттєвою. Тоді водій показав на сходинки, що вели в автобус.
  «Повне завантаження, професоре… і ось вони йдуть ».
  Вілл відступив, коли пасажири, які проїхали з Лондона на цілоденну екскурсію Котсуолдсом, вийшли на звичайно тихі вулиці Черрінгама.
  *
  Вілл змусив натовп кружляти навколо нього, як міг.
  Деякі люди піднімали телефони, навіть відводячи погляд від Вілла, коли він говорив, фотографуючи будівлі села, наче це був тематичний парк, — і навіть гірше, селфі.
  Уілл ненавидів селфі.
  А водій?
  Курить сигарету під час чату по телефону, стоячи далеко від групи.
  «Ласкаво просимо до Черрінгема», — сказав Вілл, кажучи якомога голосніше. «Сьогодні ви побачите деякі з місць, які роблять це село історичним і красивим місцем, яким воно є. Якщо у вас виникнуть запитання…”
  Було важко не відволікатися на відволікаючих туристів, багато з яких, здавалося, взагалі не звертали уваги.
  Чому вони зробили цей тур?
  У будь-якому випадку — продовжував Вілл.
  Він пояснив, що запаси перед їхніми очима справді були справжніми, столітньою давниною і використовувалися для будь-чого: від неплатників податків і шахраїв до підозрюваних у відьмах — у тому числі місцевих сестер Мабб, кожна з яких провела певний час у в’язниці в них.
  «Незабаром ми підійдемо до церкви Св. Якова, яка датується дванадцятим століттям. Але спочатку, будь ласка, йдіть за мною, поки ми відвідаємо, мабуть, найісторичніше місце в усьому селі».
  Коли Вілл почав вести свою зграю туристів, він подивився на водія, очікуючи, що той послідує за ним — йдучи позаду, як це часто вимагалося в цих одноденних турах.
  Але водій лише кивнув і підняв трубку.
  «У мене є трохи справ, професоре».
  Потім водій кивнув і посміхнувся своїм підопічним, коли вони проходили повз.
  «Гарного туру, люди!»
  Хоча Вілл зазвичай не схвалював невисловлених суджень інших, він закотив очі, проходячи повз круглястого водія.
  Він би обов’язково сказав власнику туристичної компанії, що протокол було порушено! Поки він це робить, він може також попросити водіїв трохи більше ввічливості.
  Справді проф!
  Вілл пішов головною вулицею, проминаючи магазини та навіть кількох людей, які рано прийшли до пабу, дивлячись на гусину чергу людей, що йшла позаду, наче погано підготовлені сили вторгнення.
  Минувши сільську раду, Вілл зупинився біля високого кам’яного хреста, що височів над групою в центрі старої ринкової площі.
  Туристи одразу почали фотографувати, а Вілл показав на металеву табличку прямо під хрестом.
  «Ця меморіальна дошка вшановує битву під Черрінгемом під час громадянської війни в Англії. Рік — 1646».
  Тоді він зробив усе можливе, щоб розпалити уяву туристів у сонячних окулярах.
  «Уявіть — якщо хочете — парламентська армія марширує прямо сюди, а попереду вони стикаються з хоробрим, але переповненим зібранням роялістів. Майже чути брязкіт мечів! І саме тут, де ви стоїте, прямо тут і навколо вас вулиці почервоніли від крові».
  Він подивився на меморіальну дошку — Вілл сам міг легко уявити цю сцену…
  Крики. Хаос.
  «Повідомлялося, що ця «річка крові була настільки глибокою, що качки могли в ній купатися!»
  Жінка позаду підняла руку.
  «Так, пані?»
  «Коли ми зможемо відвідати Huffington's на чай? Я читав на Trip Advisor, що вони випікають найкраще…”
  Вілл відчув, що його тепла, вигадана посмішка може тріснути й розлетітися на шматки.
  Чай і печиво вже? І ми тільки почали цю нібито історичну екскурсію?
  На диво, він зміг зберегти посмішку.
  «Так, пані, ми закінчимо екскурсію в знаменитому Хаффінгтоні перед тим, як ви сідаєте в автобус для наступної зупинки».
  І будь-який бідний дурень повинен організувати їм туди екскурсію.
  «Але поки що, ми будемо продовжувати? До церкви Св. Якова».
  *
  Вілл попросив усіх туристів бути якомога тихішими, коли вони в церкві.
  Хоча він бачив, що обережність не вплинула на кількох, які балакали, робили знімки та селфі, наче вони були в торговому центрі.
  Він стояв перед справді гігантською картиною розп'ятого Спасителя.
  «Ця картина, — тихо сказав він, — подарунок родини Могдонів, написана відомим сучасником Рубенса Гаспаром де Крейєром».
  Він обернувся й подивився на картину, яка була вдвічі більшою за довжину й ширину. «Ви не знайдете кращого зразка такого вівтаря навіть у великих соборах Глостера чи Вустера».
  Мить, щоб дати туристам продовжити фотографувати, перш ніж він був готовий перейти до місця, яке для нього було найбільш особливим у церкві, особливо враховуючи його досвід як історика.
  Він зазначив, що деякі люди нарешті, здавалося, втрималися на його словах.
  Добре, подумав він.
  Найкраще зосередитися на них, а не на небагатьох розсіяних. «Навіть одна свічка в темряві — це перемога просвітлення» , — подумав він.
  Він зробив кілька кроків, аморфний натовп рухався разом з ним.
  «І тут, мабуть, у найсвятішому місці у всій церкві…» Вілл відвернувся від своїх підопічних, щоб поглянути на мармурову стіну перед собою, одразу зворушений, як завжди.
  OceanofPDF.com
  2. Покійний
  Вілл якусь мить промовчав — його особиста «хвилина мовчання».
  Над ним, висічені на мармурі, були імена та вік усіх місцевих хлопців із Черрінґема, які вирушили назустріч своїй долі на поля Фландрії, а на відповідному мармуровому шматку праворуч ті, хто лише через два десятиліття приєднався до них. в чергову світову війну.
  Багато імен належали родинам, які все ще жили в селі; інші вже давно пішли далі.
  А можливо, між двома війнами родини просто викреслили з історії.
  Ось що може зробити війна ... і робить .
  — Село загинуло на війні, — урочисто сказав Вілл. «Ліворуч від вас, з Великої війни, але, — він зупинився, щоб повернутись і озирнутися на свою групу, — як ми сміємо називати будь-яку війну «великою»?»
  Нарешті, здавалося, він привернув увагу всього тіла.
  Деякі речі перевершують навіть бездіяльність нашого сучасного, надмірно збудженого мозку! — думав він.
  «Зверніть увагу, що там, ліворуч, також є список тих, хто загинув у морі. Ті кораблі, ті моряки, жертви необмеженої підводної війни, яка сталася. Такі молоді люди, усі гинуть у холодних водах Північного моря та біля узбережжя Франції. Тут, звісно, жодних залишків».
  Він зробив паузу.
  Ще кілька моментів, перш ніж продовжити:
  «Ця церква, до речі, теж має історію з точки зору громадянської війни. Після Черрінгемської битви тут тримали полонених солдатів, поки вирішувалась їх доля. Тільки уявіть цю церкву, заповнену вщент роялістами!»
  Коли люди озиралися, він вислизнув кишеньковий годинник.
  Необхідний для переміщення речей.
  Востаннє оглянувши церкву, щоб переконатися, що група все ще разом, а потім повів їх на цвинтар.
  Звивиста стежка була лише коротким шляхом — або місцем, куди підлітки вислизали, щоб робити те, що робили підлітки, поза полем зору дорослих.
  Всі любили надгробки!
  *
  Вілл спостерігав, як туристи прогулювалися маленьким кладовищем, вдивляючись у камені, що розвалилися, намагаючись прочитати різьблені імена та дати, які давно вивітрилися.
  Він сам відіграв важливу роль у створенні бази даних Сент-Джеймс, щоб, наскільки це було можливо, можна було ідентифікувати місця поховань і останки, які вони зберігали.
  Але було ще багато 800-річних надгробків із мешканцями, які лежали під ними, про які ніхто ніколи не дізнався б, якщо останки не були ексгумовані та досліджені.
  Вілл завжди думав, що якби він мав необмежені ресурси — гроші для пожертвувань — саме так би він їх витратив. Хіба це не було б чимось?
  «Гаразд, усім, час пробратися через провулок попереду, я б рекомендував одним рядком…»
  Він подивився на жінку, яка все ще, затамувавши подих, чекала чаю та печива.
  «І, як і було заплановано, ми закінчимо в Хаффінгтоні до того, як ти знову сядеш у свій автобус».
  Жінка посміхнулася.
  Так багато про всю цю дивовижну історію.
  Він обернувся й повів до задньої частини цвинтаря, який, спустившись лише кілька сходинок і пройшовши залізні ворота, привів їх до рівних кам’яних стін алеї, що вела від старого ринку до того, що раніше було відкритим майданчиком, пасти та нарешті вести тварин на продаж.
  Вілл звернувся до своєї групи.
  «Стережіться, щоб не притулитися до цих сухих кам’яних стін. Ніщо не тримає їх, крім власної ваги. Ми будемо йти слідами тих, хто використовував цю смугу, щоб вести своїх нічого не підозрюючих звірів на ринок».
  Він прочистив горло; Тут якась іронія , подумав він, дивлячись на десятифутову стіну з кожного боку.
  «Я впевнений, що більше ніж кілька роялістів намагалися втекти, тікаючи цим шляхом. Напевно, невдало».
  Тоді він обернувся, і люди позаду нього справді здавалися рядом гусей, які йшли за ним один за одним.
  Більше не плаваючий моб, а звивиста лінія.
  *
  Водій підійшов до Вілла, який стояв біля вхідних дверей Хаффінгтона.
  «Немає проблем, професоре?»
  Було щось у тому, як цей статечний чоловік із відкритою краваткою та смішно маленьким капелюшком сказав «професор», що непокоїло Вілла. Наче називати його «професіоналом» було недостатньо погано.
  Добре, принаймні компанія заплатила вчасно.
  Протокол туру вимагав від Вілла дочекатися закінчення перерви на чай, а потім побажати своїм підопічним гарної подальшої подорожі.
  Що означало побалакати з цим чоловіком.
  — Наступного тижня у вас буде ще дві партії. Сезон набирає обертів. Хоча, схоже, нас чекає погана погода…»
  Тоді Вілл подивився на табличку з іменем, нахилену під кутом, пришпилену до чоловічої сорочки.
  Бебкок.
  Те саме ім’я, що й чоловіка, який володів компанією, що займається туристичними автобусами.
  Або…
  «Містер Бебкок?»
  Чоловік подивився на Вілла так, наче це було очевидно.
  "Так?"
  Вілл відчув себе щиро збентеженим.
  «Ви власник?»
  «Мені пощастило. так Мій постійний водій для цієї поїздки захворів. Тож я отримую задоволення їздити до Лондона та назад. Скажіть вам щось хоч професоре. Я терпіти не можу цей кривавий похід на M4. Але з усіма цими гравцями краще, ніж скасувати».
  Вілл збирався нагадати Бебкоку, що він надішле електронним листом свій рахунок за тури наступного місяця, але люди почали витікати з Хаффінгтона. Чай і хлібобулочні вироби в кав'ярні подіяли своєю чарівною діяльністю, навколо були усмішки.
  Вілл був щасливий уникати розмови — він не дуже любив обговорювати гроші, принаймні особисто.
  Здавалося якось... непристойно.
  Набагато краще працювати за допомогою швидкої електронної пошти.
  Бебкок поправив кепку, щоб вона не так комічно сиділа на його голові.
  «Гаразд, усі. Ми готові».
  Водій підійшов до відчинених дверей автобуса й став біля них, поки люди набігали.
  «Ті самі місця?» — запитала жінка.
  «Сідай, де хочеш, моя люба», — сказав він із зубастою усмішкою. «Вигляд однаковий спереду чи ззаду».
  Жінка звернулася до чоловіка. — Розумієш, Мільтоне — я ж тобі казав !
  Вілл не посміхався, поки вони пробігали повз нього, обов’язки майже закінчені. Кілька людей просто кивають, інші тихо кажуть «дякую».
  Коли один чоловік подав йому кілька монет — Боже, чайові! — Вілл похитав головою, усмішка все ще не зникала.
  «Абсолютно непотрібно», — сказав він. «Але дякую».
  Він вирішив, що хоча йому й не подобається намагатися оживити історію для, як правило, незацікавленого натовпу, приймати чайові — це точно те, чого він робитиме .
  «Тоді, — сказав Бебкок, сміючись, — схоже, ти нічого не втратив, хм?»
  Вілл повинен був задатися питанням... хіба Бебкок не повинен робити підрахунок?
  Але натомість власник/водій піднявся на три сходинки, щоб зазирнути в автобус.
  «Так, здається, вони всі тут. Кімната тільки нагорі!»
  Бебкок підняв два пальці до кашкета й сів на водійське сидіння.
  «Продовжуйте шоу, а професоре? Будь добре зараз. І якщо ти не вмієш бути хорошим… не лови!»
  Вілл кивнув, зберігаючи ввічливу посмішку на обличчі, а водій розреготався, перш ніж натиснути кнопку, яка зачинила пневматичні двері.
  Потім Вілл спостерігав, як громіздкий автобус маневрує зі свого паркувального місця, намагається розвернутися на три точки, що вимагало ще кількох спроб, і, нарешті, прямує дорогою, що вела повз «Плугмен» на пагорби неподалік від Черрінгема.
  Коли автобус зник з поля зору, Вілл подумав… вільний день, можливо, місце дослідження в бібліотеці?
  Звучить добре.
  Одна лише розмова про це історичне село завжди викликала у нього бажання знати більше.
  І з цим — поки що — він зовсім забув про Бебкока та його автобус, повний туристів…
  OceanofPDF.com
  3. Риболовля
  Джек почав змотувати линву.
  Сонце прямо над головою, тепле, і почувався так добре після того, як йому казали, що Черрінгемська зима була суворішою, ніж зазвичай.
  Не дуже за стандартами Нью-Йорка, подумав він.
  — Знаєш, Райлі, я починаю втрачати віру, що в цій річці взагалі є риба.
  Райлі лежала біля ніг Джека. Почувши своє ім’я, спрингер-спанієль підвів голову й майже підвів очі, — подумав Джек, — наче просив пояснити.
  «Та сама наживка, як завжди. Гачки, приманки, і все одно нічого. Дивно, хм, хлопче?»
  Правда в тому, що Джек не заперечував, що в нього не було укусів.
  Найчастіше, якщо він щось ловив — і він не шукав рибного обіду — він викидав відстрочену рибу — зазвичай плотву — назад у річку.
  Хоча одного разу він таки зловив форель. Що він знав, що ніколи не кине назад.
  Ні, для нього риболовля — це більше сидіти десь у тиші, зосередившись на чомусь простому.
  «Моя форма медитації, — подумав він.
  Майже ідеально, незважаючи на рибу чи ні.
  Він подивився на гачок і помітив, що хробак, якого він використовував як наживку, зник.
  «Хм, тепер є трохи доказів», — сказав він. «Хтось проплив і отримав безкоштовний обід».
  Або — цілком можливо — наживка зісковзнула з гачка на течії річки.
  «Давайте спробуємо ще раз, хм?»
  Відтоді Райлі втратив інтерес до розмови й знову опустив голову на лапи, розмірковуючи про те, що робив Спрінгерс. Освячена часом пара рибалки та собаки, припустив Джек.
  Він простягнув руку, щоб схопити ще одного хробака, коли побачив автомобіль, що з’їхав з дороги біля мосту, що вів на цей бік річки.
  Маленький сріблястий «Форд», який тут називали «Фієста».
  Потім він побачив, як хтось вийшов.
  Жінка, одягнена так, ніби збиралася до церкви, у звичайну коричневу сукню, легку весняну куртку, капелюшок і черевики, які зовсім не підходили для ще брудної землі на стежці, що вела повз річкові човни.
  Але вона почала йти цим шляхом.
  Прямо сюди, подумав Джек.
  Він поклав хробака назад у банку з наживкою.
  Його чуття підказувало йому, що щось відбувається.
  Навіть Райлі підвів голову, тепер усвідомлюючи, що повна тиша ось-ось зміниться.
  Джек чекав і дивився, як жінка прямувала до нього.
  *
  Вона підійшла до носа «Сірої гуски», куди Джек поставив стілець.
  «Джек Бреннан?» сказала жінка.
  Її тонкий голос, американський акцент. Вона звучала втомлено, наче приїхала сюди після багатьох інших зупинок.
  «Так, я можу вам допомогти?»
  Жінка подивилася на стежку, а потім на пандус, що вів до Гусака.
  «Вона виглядає загубленою», — подумав Джек.
  А потім…
  Вона прийшла до мене.
  чому
  «Гм, я...» вона повернулася до нього, «я не...»
  Що б не відбувалося, ця жінка була засмучена, збентежена та була далеко від дому.
  «Ви б хотіли піднятися на борт?»
  Нарешті легка посмішка, кивок. «Так, дуже».
  Джек підвівся, підійшов до дошки й спостерігав, як жінка пересувається багнюкою, а потім похилим пандусом, як Джек простягнув руку, щоб простягнути їй руку.
  Майже символічний жест, подумав він.
  Якої допомоги вона шукає?
  Він міг тільки здогадуватися.
  *
  У салоні свого човна Джек увімкнув електричний чайник, а жінка — яка сказала, що її звуть Мері О’Коннор — сиділа на стільці, все ще в пальті, з сумочкою на колінах.
  «Візьми пальто?» запитав він. «Я можу запустити маленьку піч, якщо тобі холодно?»
  Ще одна легка посмішка, хитання головою,
  «Ні. я в порядку Дякую за розмову зі мною».
  Джек налив води в свій чайник — пара пакетиків чаю «Ерл Грей» чекала.
  Тоді він приніс горщик, дві чашки, підсолоджувач і молоко до маленького столика біля жінки.
  «Риби все одно не співпрацювали», — сказав він. «Знаєте, я не думаю, що було кращого способу згаяти час, ніж риболовля…»
  Вона посміхнулася, але в її очах було видно, що вона стурбована — навіть чимось переслідувана.
  І він здогадався, що ось-ось дізнається що.
  Джек налив їм обом чаю.
  Одна річ, яку він, безсумнівно, взяв на озброєння, — це майже магічний ефект, який чашка чашки могла мати, щоб полегшити розмову.
  «Ви зі Штатів…?»
  Вона кивнула. «Бруклін, як і ви, містер…»
  — Джеку, — швидко запропонував він.
  Вона прийняла це кивком. Вона явно виконала з ним домашнє завдання.
  Але чому?
  — Мене довго шукати, — сказав Джек.
  Він зробив ковток, намагаючись дати Мері час, який їй, очевидно, був потрібен, щоб зібрати свої слова.
  «Я... я приходив кілька днів тому. Я ще так втомився. Перший раз перетин Атлантики. Здається, зміна часових поясів мене дуже вразила. Але... мені довелося…»
  Джек кивнув, поки що мовчав, запитань не було.
  Нарешті Мері нахилилася вперед.
  «Я боюся, що щось трапилося з моїм братом, Патріком. Він приїхав до Англії більше тижня тому, просто у відпустку — і зник».
  Джек кивнув. Думає: Чому вона сюди прийшла? До Черрингема?
  «Ти звернувся до поліції?» — сказав Джек, тримаючи голос спокійним. Він знав кількість зниклих безвісти людей, десятки тисяч зниклих безвісти, більшість із яких знову з’являються.
  У кожного з нас є причини зникнути на деякий час.
  Навіть Джек мав до цього відношення. Зрештою, що це було — жити в селі Котсуолд на річковому човні — як не велика втеча від старого життя?
  І всі ці спогади.
  «Так. Вони були... добре, вони не дуже допомогли. Виклав своє ім'я. Сказав, що міг зробити що завгодно, піти куди завгодно. Але я сказав їм…»
  Джек зауважив, що вона взяла серветку, яку він поклав біля її чашки, і міцно накрутила її на пальці.
  «Я сказав їм, що Патрік не зробить нічого подібного, не сказавши мені. Ми дуже, дуже близькі. Він… — вона похитала головою, ніби сама ідея була неможливою, — він ніколи не зникне просто так.
  Джек кивнув.
  Мері О'Коннор може в це повірити, але Джек знав, що іноді люди діють так, що навіть їхні найближчі люди вважатимуть неможливим.
  «То чому ти прийшла сюди, Мері? До Черрингема?»
  «Оскільки поліція робила, ну, насправді нічого, я спробував відстежити сліди Патріка. Я знайшов готель у Лондоні, де він зупинявся. Потім мені сказали, що він записався на автобусний тур до Котсуолдс. І Черрінгем був у цьому турі».
  Джек бачив, як щотижневі туристичні карети заїжджали на сільську площу, наче загарбники з іншої планети.
  Але туристи, звичайно, були корисні для місцевого бізнесу.
  «І ще щось?»
  «Люди в готелі сказали, що він ніколи не повертався. Його кімната була саме такою, якою він її залишив, одяг, багаж, все там. Я маю на увазі, якби він кудись їхав, він би забрав свою сумку, чи не так?»
  «Це мало б сенс», — сказав Джек.
  Якусь мить Мері О'Коннор мовчала, дивлячись на дно човна.
  «Я думаю, що з ним щось трапилося, містере, гм, Джек. Я думаю, що сталося щось погане ».
  Джек кивнув. Незважаючи на те, що з її братом могло трапитися будь-яке, навіть нічого, Джек тепер відчував почуття до цієї жінки.
  Не зашкодив і той факт, що вона також приїхала з Брукліна.
  «І, цікаво, що змусило вас прийти до мене?»
  «Коли я зупинився в поліцейській дільниці тут, почувши майже те саме, що й у Лондоні, вони внесли ім’я Патріка в список, автобусна компанія сказала, що всі повернулися, і вони нічого не могли з цим зробити. Але я боюся, що я тоді зламався. Я так втомився – і хвилювався».
  «Б'юсь об заклад…»
  Вона підвела очі на Джека.
  «Один із поліцейських там, офіцер Ріверс, згадав ваше ім’я. Щоб ти був американцем. І, — глибоко видихнувши, — що ти працював у поліції Нью-Йорка і допомагав людям тут.
  — Іноді, — сказав Джек.
  На це жінка кивнула.
  «Чи можеш ти… Я маю на увазі, чи міг би ти допомогти мені, Джеку?»
  «Добре, Мері. Як щодо того, щоб я розібрався, — посміхнувся у відповідь Джек, знаючи, що не може бути нічого важчого, ніж справа про зниклу людину — особливо якщо хтось хоче зникнути. «Але я нічого не обіцяю…»
  І хоча Джек очікував, що станеться далі, він все одно був неймовірно зворушений, коли жінка заплакала, простягнувши одну руку й торкнувшись складених долонь Джека, ледь зумівши прошепотіти «Дякую…»
  OceanofPDF.com
  4. Зниклий американець
  «То що ти думаєш? Варто нашого часу?» Джек сказав.
  Сара відпила кави й спостерігала за Джеком, обдумуючи його запитання. Маленький диван у кутковому вікні Хаффінгтона явно не був призначений для високого, громіздкого тіла американця, який сидів навпроти неї.
  Кожного разу, коли вони приходили сюди разом, Сарі доводилося стримувати сміх, коли Джек смикав подушки й складав їх убік.
  «Пропала особа?» сказала вона. «Для мене це схоже на погоню на диких гусей».
  «О, могло б бути гірше, ніж одне з них», — сказав Джек. «Я намагався зловити багато таких гусей ще в Нью-Йорку».
  «А цього місяця, ну... Зараз червень, розумієш, Джеку?»
  «Так, це так», — сказав він.
  «Шкільні екзамени. Спортивні дні. П'єси. Свята. Деніел грає в крикет тричі на тиждень. Хлоя проводить французький обмін».
  «Угу. Я тебе чую. Мама на чергуванні».
  «Абсолютно. Тоді є робота. Ми маємо більше, ніж можемо впоратися. Що добре! Грейс проводить вихідні, і ми все ще не встигаємо».
  «Ну, це приємно чути», — сказав Джек, нахиляючись вперед, щоб сьорбнути кави.
  Сара зрозуміла, що Джек, здавалося, розчарований тим, що вона не готова взятися за цю справу, яка, чесно кажучи, навіть не здавалася особливою «справою».
  Не в порівнянні з більшістю з них, які вони робили останнім часом.
  «І ми навіть не знаємо, що хлопець справді зник тут, Джеку. Я маю на увазі — він міг бути в Лондоні. Або де завгодно».
  «Правда. Але його сестра прозвучала мені досить переконливо. Не знаю чому, але щось у ній було..."
  Сара сіла назад.
  Це було цікаво.
  Попри все, що вона сказала, тепер вона справді відчувала інтерес.
  Сара й Джек уже працювали над кількома справами, але їм ніколи не доводилося когось вистежувати.
  Це було б інакше.
  І якби цей хлопець справді приїхав до Черінгема, як би він міг просто… зникнути?
  «Покажи мені картинку ще раз».
  Джек поліз у кишеню, дістав маленьку фотографію й простягнув її.
  Вона витріщилася на це. Виглядало, що йому вже багато років, і колір потьмянів. Високий хлопець — напевно років сорока — з широкою усмішкою та кепці Yankees. Він обняв темноволосу жінку та високого хлопчика-підлітка.
  На задньому плані вона впізнала хмарочоси Манхеттена.
  «Патрік той, що посередині. Взято в батареї, я думаю. Звичайно, за деякий час до 11 вересня", - сказав він. А потім ніби пояснюючи: «Погляньте на фон, і ви зрозумієте, що я маю на увазі».
  Сара кивнула — контекст, усміхнені обличчя, м’які кольори тепер набувають додаткової гостроти.
  Ця швидка хвиля здивування… жаху.
  Думка: як ці будівлі могли просто зникнути?
  «Щасливіші дні, га?» сказав Джек.
  Сара раптом усвідомила емоційний зв’язок Джека з цією зниклою жителькою Нью-Йорка. Якось він сказав їй пізно ввечері, що того дня кожен житель Нью-Йорка змінився назавжди.
  Місто чужинців, відоме своєю грубістю.
  Тепер об'єднані.
  Вона знала, що повинна взятися за справу. Що вона хотіла взятися за справу.
  «Це сестра?»
  «Ні, це його дружина».
  — Гарненька, — сказала Сара. — Мабуть, це його син?
  Джек кивнув. «За словами Мері, обоє померли».
  Очі Сари зупинилися на фото. Той усміхнений, сонячний нью-йоркський день не так давно.
  «Я відсканую це і роздую Патрікове обличчя», — сказала Сара, кладучи фотографію в свою сумочку. «Будьте корисними, коли ми спілкуємося з людьми. Можливо, захочу роздати їх».
  Вона дивилася, як Джек кивнув.
  — Чому ви думаєте, що він справді зник тут?
  «Ну, Мері сказала, що їй вдалося поговорити з кимось, хто був у тому ж турі. Сказав, що точно пам’ятає, як допомагав Патріку вийти з автобуса в Черрінгемі».
  «Допомагати йому?»
  — Мабуть, він був не в найкращому стані, — сказав Джек. «Виглядав старшим, ніж був».
  «Тож цей турист — свідок — він не помітив, що хлопець зник, коли вони повернулися в автобус?»
  «Мабуть, ні».
  «Тоді він міг зникнути пізніше того ж дня. Куди ще вони поділися?»
  «Звичайні підозрювані. Великий Тью. Бортон-он-зе-Вотер. Берфорд…”
  «Потім назад до Лондона?»
  Вона побачила, як Джек кивнув.
  «Він міг зникнути в будь-якому з цих місць. Не так багато, Джеку, — сказала вона. «Що каже Алан?»
  Сара знала, що її колишній шкільний друг Алан Ріверс, місцевий поліцейський, може бути не найспритнішим детективом у регіоні, але він був досить твердим, коли йшлося про поради здорового глузду.
  «Він говорить те, що ви очікуєте від нього: жодної нечесної гри, жодного злочину, зниклої людини. Їх тисячі щороку».
  «Що з тими хлопцями?» — сказала Сара, киваючи у вікно на автостоянку, де пліч-о-пліч стояли два туристичні автобуси. «Думаєте, вони могли б допомогти?»
  «Ах, братство дороги», — сказав Джек. «Я розмовляв з ними по дорозі сюди».
  «Будь-яка користь?»
  «Нічого не бачив, нічого не чув, нічого не знав».
  «Не можна їх звинувачувати, — сказала Сара. «Втрата туристів погана для бізнесу».
  Джек кивнув, відпиваючи чаю. «Однак я дізнався одну корисну річ».
  «Не тримай мене в напрузі, Джеку».
  «Тренер, яким Патрік приїхав того дня, є гордістю флоту Бебкока. Сучасний стан».
  «Так?»
  «Хлопці через дорогу показували мені налаштування відеоспостереження на цих нових автобусах. Технології просунулися далеко вперед, відколи я востаннє їздив автобусом…»
  «Ви маєте на увазі, що автобусна компанія зніматиме всю подорож?»
  — Вони повинні, — сказав Джек. «Питання в тому, чи дозволять вони мені це побачити».
  «То чого ти чекаєш?»
  «Babcock's знаходиться в Оксфорді — ви думали, що ви захочете проїхатися туди сьогодні вдень із опущеним верхом?»
  «Хіба я не хочу, — сказала Сара. «Але я маю купу фотографій для редагування для запуску сайту».
  «Ганьба», — сказав Джек. «А я збирався купити тобі обід».
  «Ненавиджу розчаровувати вас — і мене. Чому б тобі замість цього не взяти плату за мою каву?» — сказала Сара, підводячись.
  «Ти дешеве побачення, Сара», — сказав Джек, сміючись.
  «Так мені сказали, але куди це мене приведе?»
  Вона спостерігала, як він піднявся з дивана, а потім допив каву.
  «Ви приступайте до роботи. Побачимося пізніше».
  «Дай мені знати, як у тебе справи», — сказала вона, прямуючи до дверей. «І давай зустрінемося, коли ти повернешся — я маю закінчити до п’ятої».
  На вулиці світило сонце, і Сара бачила туристів з автобусів, які метушилися в магазинах і виходили з них.
  Вона настільки звикла до їх присутності — як до перелітних птахів, які прилітають у травні й відлітають у вересні — що вона зрозуміла, що ніколи не дивилася на них.
  Не як люди.
  Але тепер, побачивши фото Джека — цієї усміхненої сім’ї перед міським пейзажем Нью-Йорка з вежами-близнюками, — вона раптом усвідомила цих туристів як окремих людей.
  Не отара, чи табун. Не просто дратує, чи відрізняється, чи шумить.
  Але справжні люди.
  Людей, які, можливо, втратили близьких, які подорожували на самоті, які подорожували, щоб забути.
  Люди, які іноді просто... зникали.
  OceanofPDF.com
  5. Тепер ви бачите його...
  Джек звернув зі свого Austin Healey Sprite з кільцевої дороги Оксфорда й пішов за вказівниками на центр міста.
  З опущеним верхом їзда через Котсуолд була справжньою насолодою.
  Тепер він був радий зійти з жвавої Оксфордської кільцевої дороги, з нетерпінням чекаючи повернення в це прекрасне місто.
  Він знав, що не збирається мати багато часу на огляд визначних пам’яток. Але просто опинитися серед усіх старих будівель, коледжів, церков — і прогулятися цими галасливими тротуарами, повними студентів і туристів, було більш ніж варте поїздки.
  Але коли GPS провів його занедбаними вулицями з терасами та вкритими графіті маєтками, він, звісно, зрозумів, що штаб-квартира Babcock's Coaches не буде десь поблизу туристичних районів, які вона обслуговує.
  Нарешті, після двадцятихвилинної зупинки у жвавому транспорті, він побачив ділянку нерівної землі за закритою фабрикою та табличку на воротах: « Карети Бебкока» .
  Він з’їхав з дороги і проїхав через ворота.
  Біля трейлера стояла пара автобусів: кремезний чоловік з довгим волоссям і сигаретою в роті стояв на стільці і чистив шваброю лобове скло одного з вагонів.
  Джек припаркувався біля трейлера. Крізь вікно він бачив молодого хлопця, який сидить головою за комп’ютером. Він підійшов до прибиральника.
  «Привіт», - сказав він.
  «Бронювання в трейлері, друже», — сказав чоловік, не озираючись.
  — Дякую, — сказав Джек. «Але я тут не для замовлення. Я сподівався поговорити з містером Бебкоком, власником».
  «Ти дивишся на нього», — сказав Бебкок, все ще протираючи лобове скло мильною водою. «Але ти ненадовго. Я мав бути в клятому Свіндоні двадцять хвилин тому.
  «Тоді я не затримуватиму вас», — сказав Джек. «Я намагаюся отримати інформацію про джентльмена, який відвідав один із ваших турів і, здається, зник».
  Джек спостерігав, як чоловік обернувся, потім зліз зі стільця й притулив швабру до передньої частини карети.
  Що ж, це привернуло його увагу , подумав Джек.
  «А хто ти, чорт візьми?»
  «Звуть Бреннан. Джек Бреннан».
  «Ти не поліцейський».
  «Ні». Потім, вважаючи це корисним: «Більше ні».
  «То що ти?»
  «Друг сестри зниклого».
  «Та кривава жінка, еге ж?» сказав Бебкок. «З усіма її запитаннями? Ну, я не можу тобі сказати нічого, чого не сказав їй уже по телефону».
  Джек відчув, що це делікатна тема.
  Що зазвичай означало, що він щось натрапив.
  «Можливо. І все-таки — якщо ви не заперечуєте — вона вважає, що її брат зійшов із автобуса в Черрінгемі й не сів назад».
  «Вона вірить неправильно . Того дня ми зібрали туристичну групу в Лондоні та відвезли всю туристичну групу назад до Лондона. Кожен із них».
  «Не те, що вона каже», — сказав Джек, додаючи різкості своєму голосу.
  «Вона засмучена, розгублена. Вона не мислить трепетно. Американці, знаєте». Тоді чоловік примружився, усміхаючись на власні розкопки. «Ой…»
  Джек не відреагував. «Можливо», — сказав він, ніби не вірячи жодному цьому слову. «Як щодо того, щоб я поговорив з водієм того дня?»
  «Тобі щасливий день. Ви з ним розмовляєте. Того дня я був за кермом. Не можу знайти достатньо драйверів. Люди більше не люблять важку роботу».
  «Добре, значить, ви рахували туристів на кожній зупинці?»
  «Завжди», — сказав Бебкок. «Золоте правило».
  «І цифри склалися?»
  «Якби ні, я б не пішов, чи не так?»
  — Припустимо, ні, — сказав Джек. «Ви ведете якийсь журнал?»
  «Не потрібен», — сказав Бебкок, постукуючи рукою по голові. «Все тут, друже».
  Джек кивнув.
  Він знав, що з цим хлопцем нікуди не дінеться. Віконниці були опущені, а охорона чоловіка чомусь піднята — тож йому доведеться знайти спосіб їх обійти.
  «Мені здається, це відповідь», — сказав він, усміхаючись. «Доводилося спитати, ти знаєш? Вибачте, що затримував вас».
  Він спостерігав, як Бебкок зубасто посміхнувся й витер волосся.
  «Немає проблем», — сказав водій. «Турбота про клієнтів — ось що ми прагнемо».
  — Звичайно, — сказав Джек. «Мені краще піти. О, десь тут я можу взяти бутерброд?»
  — Так, — сказав Бебкок, витираючи руки носовичком. «Tesco's — там на Каулі-роуд».
  «Не проти, якщо я залишу машину?»
  «Немає проблем. Паркування в цьому місті - це біль у дупі. На твоєму місці я б замкнув його. Тут не можна бути дуже обережним».
  «Дякую, містере Бебкок».
  «Звуть Рей. Будь-коли».
  Джек коротко помахав хлопцеві й попрямував назад до Спрайту.
  Позаду він почув свист пневматичних дверей, коли Бебкок сідав у свій вагон.
  Він не поспішав, повертаючи дах на маленьку спортивну машину, і коли він побачив, що великий автобус від’їхав і попрямував до воріт, Джек дружньо помахав водієві рукою.
  Він дочекався, поки він зникне на Каулі-роуд, а потім залишив машину й попрямував до трейлера.
  *
  Молодий хлопець, якого Джек бачив, працюючи за комп’ютером у трейлерному офісі, не міг бути більш корисним.
  Джек пояснив, що йому потрібно переглянути старі записи з камер відеоспостереження одного з тренерів, і що Рей це погодив.
  «Ви бачили, як ми балакаємо надворі, так?»
  Хлопець, Джиммі, був просто студентом, який працював неповний робочий день, щоб заробити додаткові гроші.
  «Щойно містер Бебкок дізнався, що я займаюся інформатикою, він на мене напав», — гордо сказав він, готуючи Джеку чашку розчинної кави. «У мережі був якийсь безлад, але зараз я добре розпорядився».
  «Джиммі, Рей сказав, що ти неабиякий чарівник», — сказав Джек.
  Отже, це біла брехня, подумав він. Нічого страшного…
  Звичайно, не вперше.
  «Не знаю про це», — сказав Джиммі. «Але якщо я не можу знайти те, що ви шукаєте, його тут немає».
  — Тоді я в надійних руках, — сказав Джек. «Дозвольте мені сказати вам, що мені потрібно…»
  *
  Десять хвилин потому Джек завантажив у папку на окремому комп’ютері всі записи з камер відеоспостереження з екскурсії Cotswolds Heritage Coach Tour і один за одним прокручував канали камери.
  Всього в автобусі було вісім камер: чотири зовнішні та чотири внутрішні.
  Джек був вражений тим, як покращилася якість з тих днів, коли в поліції Нью-Йорка йому доводилося годинами переглядати зернисті кадри в метро, намагаючись ідентифікувати злочинця або шукати кишенькових злодіїв.
  Тепер він міг перемотувати дані за день за лічені хвилини.
  Найважче було ідентифікувати брата Мері Патріка. Він знайшов внутрішню камеру, яка дивилася прямо на обличчя туристів, коли вони піднімалися в автобус — усіх 48.
  Але коли він пробіг ранкову зустріч у готелі в Лондоні, він не побачив New Yorker.
  Він перемотав відзнятий матеріал і почав знову.
  Останній чоловік у карету був старий, із сивим волоссям і сутулим.
  Джек побачив, як його слабка рука схопилася за поруччя, коли він піднімався сходами. Лише тоді, коли він, здавалося, втупився в камеру, Джек упізнав у ньому колишнього веселого батька з фотографії.
  Неймовірно.
  За п'ятнадцять років чоловік постарів на тридцять.
  Що б з ним не трапилося — хвороба, втрата, горе — безсумнівно, це був Патрік О'Коннор.
  Джек подивився на студента, який спілкувався зі своїми друзями на Facebook.
  «Я маю запитати про послугу…»
  «Звичайно».
  «Ви бачите цього хлопця, який у мене на екрані? Є шанс, що ви можете надрукувати це для мене?»
  Студент встав і підійшов до комп’ютера Джека, а потім зазирнув.
  "Можна зробити краще, ніж це", - сказав він. «Має бути можливість обрізати його, загострити».
  — Чудово, — сказав Джек. «Можливо, зробіть мені додаткові копії?»
  «Як повідомлення про зниклу особу?»
  Справді розумна дитина…
  — Щось на зразок того, — сказав Джек, повертаючись до екрана.
  Тепер Джек швидко переглядав відзнятий матеріал, впізнаючи пам’ятки в Котсуолді, які він сам відвідав, доки екскурсія не дійшла до Черрінґема.
  Він взяв камеру зовнішніх дверей і спостерігав, як виходять туристи. Патрік з’явився на сходах і, здавалося, зупинився, щоб подивитися на село.
  Позаду нього з’явився ще один турист, узяв його під руку й допоміг спуститися сходами, щоб приєднатися до натовпу на тротуар.
  Потім несподіванка — Джек побачив фігуру, яку він упізнав серед натовпу: Вілла Гудчайлда, краєзнавця.
  «Що знати, — подумав він. Тож Уілл заробляє кілька фунтів стерлінгів як екскурсовод.
  Вілл зібрав натовп, і вони поштовхнули геть.
  Протягом двох годин реального часу все, що камера показувала, — це порожній автобус, Бебкок, який брав свій термос для гарячого чаю чи кави, надворі, випадкові місцеві жителі, що проїжджали повз.
  Потім натовп повернувся і один за одним повалився назад на тренер.
  Джек помітив, як Бебкок балакає біля дверей. Він точно не рахував своїх пасажирів — незважаючи на його наполягання, що рахував.
  Тож Джек порахував їх на борту: сорок п’ять, сорок шість, сорок сім…
  Сорок сім.
  Двері зачинилися, і автобус рушив убік, виїхав на головну вулицю, прямуючи до шосе.
  Бебкок сказав, що нарахував усіх сорок вісім пасажирів.
  Як і підозрювала його сестра, Патрік О'Коннор зник у Черрінгемі.
  OceanofPDF.com
  6. Шлях із села
  «О боже, я почуваюся жахливо!» — сказав Вілл Гудчайлд. «Це все моя робота — ти знаєш. Я втратив його, чи не так? Доведеться залучити поліцію, насправді я, ймовірно, повинен здатися і зустрітися з музикою!"
  Сара заспокійливо поклала руку на плече Вілла.
  «Вілле, ти не винен».
  «Ні? Він випадково пропав безвісти під час моєї години, і це не моя вина? Хіба ви, хлопці, не чули про in loco parentis ?»
  Сара побачила, як Джек вийшов із-за Вівтаря пам’яті та підійшов до лавки, де вони з Віллом сиділи. Вітраж за його спиною сяяв у пригасаючому світлі сонця.
  «Вілл, він був дорослим чоловіком, а не дитиною», — сказав Джек. «Він відповідав за себе».
  «Я знав, що мав щось сказати цьому жахливому водієві».
  «Перераховувати їх в автобусі не було твоєю роботою, Вілле», — сказала Сара.
  Але вона знала, що він ніколи не сприйме це таким чином.
  З того моменту, як вони з Джеком зв’язалися з істориком і попросили його ознайомити їх із маршрутом його туру — і незважаючи на їхні запевнення — він перебував у стані підвищеної тривоги.
  Спочатку Джек показав йому роздрукований трафарет Патріка з карети.
  Потім вони швидкісною ходою пройшли екскурсійним маршрутом у вечірньому світлі, а Джек ставив запитання по дорозі, намагаючись згадати Вілла про день, коли Патрік зник.
  І куди він міг пропасти.
  Нарешті це спрацювало.
  Фрагмент за фрагментом виринали спогади Вілла про самотнього туриста: Патрік позаду натовпу біля запасів; Патрік біля хреста громадянської війни; Патріка в церкві, що стоїть біля вівтаря пам’яті…
  Але, дивлячись на каміння, глибоко задумавшись, Вілл нарешті повернувся: «Я не пам’ятаю, щоб бачив його на цвинтарі. І я не впевнений, що він також був у Хаффінгтоні».
  Справді, Вілл згадав, що офіціантка в кафе запитала номери для післяобіднього чаю. Вони не склалися.
  Залишився один вершковий чай.
  «З ним, мабуть, щось трапилося, коли екскурсія вийшла з церкви», — сказав Джек.
  «Але що?» сказав Вілл.
  Сара подивилася на Джека, який тепер стояв перед лавкою, а вівтар стояв за ним. М’які вогні церкви спалахнули, і місце заспокоїло.
  Вона приходила сюди лише на весілля та похорони.
  Але тепер, коли більшість лавок замінили зручні стільці, воно здавалося менш задушливим і старомодним — більше нагадувало місце зустрічі.
  Це було місце, де багато хто в селі думав, знаходив спокій.
  — Не знаю, — сказав Джек.
  «У вас, мабуть, є якісь ідеї — якісь теорії?»
  «Нічого особливого сенсу, Вілле», — сказав Джек. «Ми знаємо, що він тут зник. Але навряд чи це планується. Він залишив сумку та паспорт у Лондоні, тож ми знаємо, що він нікуди не збирався — не тікав до Франції чи щось подібне. Він якось сам повернувся до Лондона і зник там? Або…”
  «З ним тут щось трапилося?»
  «Це те, що ми хотіли б з’ясувати, Вілле», — сказала Сара.
  — Може, він хотів зникнути? — сказав Вілл. — Я маю на увазі, ти сказав, що він виглядає набагато старшим за свої роки. Можливо… — Вілл завагався, розуміючи наслідки своїх слів, — він хотів зникнути. Назавжди».
  Джек подивився на Сару, і вона здогадалася, що він, мабуть, думав про те саме.
  Якщо це було правдою, то у неї було запитання.
  «Чому вибрати Cherringham?»
  — Добре, — сказав Джек. «Чому тут, ця зупинка під час екскурсії?»
  «Я провела багато перехресних перевірок баз даних в Інтернеті, — сказала Сара. «І я не можу знайти нічого, що віддалено пов’язує його з цією місцевістю».
  «Так і — вибачте — якби він покінчив життя самогубством, то напевно хтось натрапив би на…», — сказав Вілл.
  Дивно, — подумала Сара, дивлячись, як Вілл так занурений у цю маленьку гру спекуляцій, у яку вони з Джеком часто грали.
  Принаймні, здавалося, це відштовхнуло Вілла від хвилювань про його відповідальність у цій справі.
  «Ніщо так, як хороша таємниця, щоб когось відвернути» , — подумала вона .
  «Ти б цього очікував», — сказав Джек. «Я маю на увазі, навіть якби він спустився до річки — хтось би його вже знайшов».
  «Навіть якщо він якось просто забрів туди й упав», — сказала Сара.
  Вілл потер підборіддя.
  «Нове доповнення до нашого маленького детективного бізнесу», — подумала Сара.
  — А що, якби він потрапив у аварію десь у селі, десь у віддаленому місці?
  «Вілл, я не можу пригадати, щоб у Черрінгемі було таке небезпечне чи віддалене місце. Скрізь правильні шляхи, чи не так?» Сара сказала.
  Вона спостерігала, як Вілл кивнув і знизав плечима.
  — Це залишає два варіанти, — сказав Джек. «Один — добре забрів за село, вглиб села і там потрапив в аварію…»
  — Цілком можливо, — сказав Вілл. «Цілком прогулянка, однак. І знову можна подумати, що його хтось бачив. Люди помічають речі в Черрінгемі!»
  Джек засміявся: «Ти правий, Вілл. Гаразд, ще одна ідея. Хтось здійснив якийсь напад — чи викрадення».
  «Але чому?» сказала Сара. «Він був просто туристом у одноденній поїздці — чи не так?»
  — Наскільки нам відомо, — сказав Джек. «Сара, можливо, завтра тобі варто подивитися, що ти можеш знайти про нього в Інтернеті? Зв'язку з селом немає. Але якою була його історія вдома, у Брукліні?»
  «Ти змусив мене задуматися, Джеку. А якщо його пограбували?» сказав Вілл. «Ви знаєте, що минулого року в районі Чіппінг-Нортона було кілька нападів на туристів».
  — Правда, — сказала Сара. «Але вони були на людях, які мали при собі серйозні предмети — камери, iPad, розумієте?»
  «Сестра Патріка сказала, що в нього навіть не було телефону», — сказав Джек. «Не знаю про камеру…»
  Сара спостерігала, як обличчя Вілла, здавалося, знову обвисло. «Боже, це в усьому я винен», — сказав Вілл, хитаючи головою.
  Сара побачила, як Джек нахилився вперед, так близько до історика.
  «Вілл — я обіцяю вам — це не ваша вина. Ми з Сарою це доведемо. Гаразд?»
  «Я хотів би вірити тобі, Джеку, але я не розумію, як».
  Сара побачила, як Джек дивиться на неї, звертаючись до Вілла.
  «Хтось у цьому селі, мабуть, бачив Патріка О'Коннора того дня. Він був біловолосий, немічний. Він не знав орієнтації. Він би виглядав так, ніби не належав. Він буде виділятися. І якщо нам доведеться поговорити з усіма в Черрінгемі, ми це побачимо, Вілле. І тоді ми дізнаємося, що сталося. Чи не так, Сара?»
  Коли Джек сказав ці слова, Сара зрозуміла, чому він провів масштабне розслідування ще в Нью-Йорку.
  Його рішучість. Зобов'язання.
  Чиста наполегливість.
  Вона також знала, чому так любить його і довіряє йому. Джек розв’яже цю проблему, хоч би заради того, щоб полегшити хвилювання Вілла.
  «Ми зробимо це, Джеку», — сказала вона, вірячи в це на 100 відсотків.
  Вона спостерігала, як Джек випростався.
  «І знаєте що?» сказав він. «Якщо ми не дозволимо Сарі повернутися додому до її дітей, тут буде ще одне повідомлення про зникнення».
  «О, я не впевнена в цьому, Джеку», — сказала Сара. «Мені здається, вони піднімуть тривогу лише тоді, коли закінчаться запаси піци в морозилці».
  «Ну, якщо ти все-таки розв’яжеш це, — сказав Вілл, підводячись, — я обов’язково пригощу вас обох обідом. І, можливо, вам захочеться власний безкоштовний тур. Б’юся об заклад, що ви не знаєте про наше маленьке село дивовижних речей!»
  «Вечеря — і екскурсія — це так», — швидко сказав Джек. «Хоча щось підказує мені, що ми з Сарою витратимо багато шкіри взуття, щоб знайти нашого зниклого туриста».
  Сара повела з церкви, вимкнувши за ними світло, коли вони вийшли.
  *
  «Містер Бреннан! Містер Бреннан!! Давай, сьома година!»
  Джек миттєво прокинувся, коли Райлі перелізла через ліжко й помчала до рубки.
  Він підвівся і, схопивши халат, пішов за собакою.
  «Постав цей чайник, Джеку. У мене немає цілого дня, — пролунав жіночий голос зверху.
  Джек упізнав це Джоан Бакленд. Або, можливо, Джен Бакленд.
  Що завгодно.
  Вони були жінками-близнюками певного віку, які володіли платним мостом униз по річці, і які тепер вважали Джека одним із своїх найдавніших друзів через те, що вони допомогли йому розкрити злочин ще тоді, коли він уперше приїхав у Черрінгем.
  Жоден із Баклендів не був тим, хто б церемонився — цілком очевидно.
  "РС. Бакленд, — сказав він, піднімаючись сходами до дверей кермової рубки й відкриваючи їх. «Трохи рано запрошувати мене на один із ваших обідів, присвячених таємничим вбивствам, чи не так?»
  «Ви чудово знаєте, що я Джен, — сказала жінка, вриваючись. — Сподіваюся, ви порядні!»
  Ну, якби я не був, — подумав Джек, спостерігаючи, як вона поспішає сходами вниз, — то ти точно не міг би підійти швидше, щоб дізнатися.
  Вона увійшла в камбуз, підійшла до чайника, наповнила його водою, а потім схопила дві кухлі з ємності.
  «Чому я завдячую цим задоволенням, Джен», — сказав Джек, щільно загортаючи халат і дивлячись, як вона варить каву.
  «Зниклі безвісти, Джек».
  «Новини розносяться швидко…»
  «Сара надіслала нам електронною поштою відскановане зображення містера О'Коннора вчора ввечері — на випадок, якщо ми його бачили», — сказала Джен, подаючи йому чашку кави.
  «А ти зробив?» — здивовано сказав Джек.
  «Краще, ніж це», — сказала Джен. «Ми зняли його на камеру !»
  — Почекай хвилинку, — сказав Джек. — Ви маєте на увазі, що він був у машині?
  «Боже, ні!» сказала вона. «У нас є камера, спрямована вгору на Черрінгем-роуд — на випадок, якщо хтось проскочить плату, не заплативши. Ви б здивувалися… А ваш зниклий чоловік приїжджає в гості — пішки».
  — Я одягнуся, — сказав Джек, — і підійду.
  — У цьому немає потреби, — сказала Джен. «Просто візьміть свій ноутбук, і я покажу вам тут».
  Джек спостерігав, як вона потяглася до верхньої кишені й дістала картку пам’яті, якою вона переможно розмахувала.
  «Чоп чоп!» сказала вона. "Джоан сама на спині на мосту, а зараз Черрінгемська година пік, ти не знаєш!"
  *
  Джек знову помітив, що гортає записи камер відеоспостереження.
  Тепер це було більше схоже на якість, до якої він звик у One Police Plaza: зернисте, розмите, розфокусоване.
  Але Джен, яка зараз сиділа поруч з ним за ноутбуком, мала рацію.
  З міткою часу 3:00 ночі в день зникнення Патріка чітко було видно, як американець спускався з пагорба від Черрінґема до платної будки. Потім — без вагань, ніби він знав, куди прямує — повернув на маленький провулок і зник.
  «Ну, я буду…»
  — Це він, чи не так? сказала Джен.
  «Так».
  «Я сказав Джоан, але вона не погодилася. Та жінка. Іноді так мало уяви. А може, це її очі. Вона стає на…”
  Джек відкинув нелогічність останнього твердження.
  «Це це Барроуз Лейн, по якому він спустився?» сказав Джек.
  «Це так», — сказала Джен. «Небо знає чому — це нікуди не йде».
  Джек пригадав, як йшов нею, коли вперше переїхав до Черінгема, гадаючи, що це може привести до річки. Але він піднявся в складку на пагорбах, а потім зник біля кількох фермерських котеджів.
  Якого біса робив Патрік О'Коннор, зникаючи в сільській місцевості?
  «Ви перевірили, чи він повернувся?»
  «Звичайно, Джеку! Ми пройшли наступні сорок вісім годин, — сказала Джен. «Не писк».
  «Гадаю, я повинен піти подивитися».
  — Справді, — сказала Джен. «Але є ще одна річ, яку ви повинні знати».
  Джек помітив, що її голос став похмурим.
  «Дивіться», — сказала вона, прокручуючи кадр назад.
  Джек уважно спостерігав. На подвоєній швидкості Патрік з’явився на головній дорозі, рушив до мосту, потім повернув на Барроуз Лейн.
  «Так?» сказав він.
  «Почекай».
  Джек вдивлявся в екран. Приблизно через хвилину ще одна фігура спустилася з пагорба — і теж повернула.
  «Що? За ним стежили, — миттєво сказав Джек, не дивлячись на екран.
  «Цілком моя думка», — сказала Джен.
  «Ну, хто б це не був, він також може бути тим, хто просто живе на провулку».
  «О, він там не живе».
  Це золотий пил, подумав Джек. Вона теж має посвідчення…
  «Продовжуй, Джен», — сказав він. «Скажи мені, хто він».
  «Роб Ферріс. Двадцять вісім років. Без постійного місця проживання. Дрібний наркоторговець і дрібний злодій. Щойно відпрацював шість місяців за те, що пограбував туриста в Глостері». Вона перевела подих. «Класична несправність, Джек».
  — Ви його теж досліджували? сказав Джек.
  «Як ти знаєш, ми з Джоан любимо бути в курсі місцевої злочинності».
  — Радий це чути, — сказав Джек. «У вас є ідеї, де я можу його знайти?»
  «Немає постійного місця проживання, тому… ні», — сказала Джен. — Але якщо ви зателефонуєте Біллі до «Орача», він обов’язково дізнається, де його можна знайти. Я чув, що Роб багато йому винен».
  Джек закрив кришку ноутбука й вийняв пам’ять.
  «Не проти, якщо я потримаю це?»
  — Будь моїм гостем, — сказала Джен. «Поверни це, коли вирішиш справу».
  « Якщо я розв’яжу», — сказав Джек.
  Він не хотів здаватися надто самовпевненим перед Джен, але знав, що це прорив.
  Розкриття справи зниклого туриста раптом стало реальною можливістю.
  І майже надто легко.
  OceanofPDF.com
  7. Курганний пров
  Сара спостерігала, як Райлі мчав попереду Джека, коли він зупинявся біля невеликої платної будки та балакав з…
  Джен? Джоан?
  Наскільки вона знала, ніхто в селі не міг відрізнити близнюків, які любили таємниці, хоча говорили, що один був більш запеклим і колючим, ніж інший.
  Вона спостерігала, як Джек копався в кишені за монетами.
  Дивовижно, але навіть пішохід повинен був заплатити мито, щоб скористатися цим двадцятиярдовим прольотом мосту, право Баклендів на нього датується часами правління короля Едуарда.
  Якби вони з Джеком мали козу на буксирі, це коштувало б на 5 пенсів більше, повідомляв їх знак.
  «Джоан, — сказав Джек, — мабуть, твоя сестра розповідала тобі про…»
  Хоробрий чоловік…
  Жінка взяла монети у Джека й слухняно перерахувала їх, перш ніж дозволити їм ковзнути в касу.
  «Зникла безвісти? Ти знаєш, що я справжній авторитет у таких речах, Джеку, і я не думаю, що людина з нашого відеоспостереження взагалі не підходить до твоєї особи!»
  Джек подивився на Сару; легка посмішка, кивок.
  «Ну, все одно доброго ранку на прогулянку; не завадить прогулятися Барроуз Лейн».
  Джоан Бакленд знизала плечима.
  «Є кращі місця, — сказала Джоан.
  Сара побачила, як Джек усміхнувся платнику, а потім підвівся після того, як нахилився до його митниці.
  Вона вважала, що Джек навчився спілкуватися з цими двома диваками краще, ніж будь-хто інший у селі — більшість із них віддавали близнюкам широку пристань і не наважувалися не сплачувати мито.
  Можливо, це були брати та сестри-злочинці, подумала вона.
  — Краще наздогнати Райлі, — сказав він.
  І коли Сара швидко посміхнулася Джоан Бакленд, коли вони перетнули дорогу, яка залишилася — несподівано — не повернулася, вони попрямували вгору по дорозі до Барроуз-лейн.
  *
  Провулок — ґрунтова дорога, порізана суворою зимою і глибоко порізана — звивалася до чогось схожого на глухий кут, але відгалуження вело вниз у невелику ущелину, де Сара помітила маленький струмок.
  Відріг, який повинен зустрітися з Темзою далі.
  Смішно. Це місце — недалеко від центру села — не було місцем, куди він коли-небудь ходив.
  Але сьогодні він був там — і це було дуже чудово.
  Сонце змушує нове листя блищати, висока трава росте з обох боків, блискучий потік ледве видно внизу.
  Райлі бігав м’ячем до струмка, а потім мчав назад до Джека, ніби йому було цікаво, чому вони витрачають стільки часу.
  В якийсь момент Джек зупинився і повернувся до Сари.
  «Тут гарно, хм?» сказав він. «Навіть трохи дикий, принаймні з того, що я бачив на стежках і стежках Черрингема».
  "Це незвично", - сказала вона. «І так — трохи дикий».
  Джек кивнув. Потім він подивився на неї, тримаючи її в курсі того, що відбувалося в його голові.
  «Ізольований».
  Вона кивнула у відповідь. «Безумовно».
  Внизу, біля струмка, вона побачила в кінці провулку маленький будиночок. Вона не знала, хто там живе — і навіть чи живе там хтось .
  Патрік О'Коннор ходив сюди?
  Якби він це зробив, то — судячи з того, як він керував кроками тренера — це було б важко.
  А якщо так, то чому?
  Велике питання…
  Чому камери відеоспостереження на мосту не показали, як він йде назад?
  Це місце, де він пропав?
  Наскільки він знав, повз нього не було нічого, крім лісів і розлогих полів, які вели до ферм і, зрештою, до дороги, що огинала село.
  Там нічого такого не було, не для американця, щоб побачити видовища.
  Тільки цей провулок. Котедж внизу.
  Джек усміхнувся. «Готові побачити те, що ми можемо побачити?»
  Щось у цьому — тепер на самоті, а сусіднє село здається таким далеким — здавалося лякаючим. Ніби вони були за милі.
  Її відповідь проста, пряма.
  «Звичайно».
  Джек повів униз, обережно з камінням, ямами на вибоїстій стежці, які, здавалося, були готові впасти.
  *
  На дверях котеджу висіла вицвіла дерев’яна табличка: Котедж Барроуз .
  Сара помітила світло всередині, краєвид був прихований сітчастими шторами, що закривали два передніх вікна.
  Тут хтось жив.
  Джек уже збирався постукати, коли Сара зробила крок уперед і — ніби інстинктивно — вирішила постукати в осколки вхідних дверей.
  І з кількома різкими стуками вони почули ще один звук, крім тихого дзюрчання струмка неподалік.
  Дитина плаче.
  Вона подивилася на Джека, не знаючи, що думати.
  Двері відчинилися — просто тріск.
  Тут було так самотньо.
  Відповіла жінка, невисокого зросту, зі світлим волоссям, зачепленим назад, у синіх джинсах і футболці з зображенням «Ходячих мерців», яка виглядала недоречно з плачучою червонощокою дівчинкою, яку вона тримала на руках.
  Малюк одягнув рожевий топ з легінсами; босі ноги, ніс тече від ридання.
  Жінка, тихий голос.
  «Так, гм… Що це?»
  Тон був стриманим, двері були відчинені лише на кілька дюймів, необхідних для того, щоб вони могли з нею поговорити.
  «Привіт. Вибачте, що потурбував вас».
  Очі дитини стежили за розмовою, переводячи погляд то на маму, то на Сару.
  Добре, що вона подумала… що вона постукала. Що б крихітна дитина зробила з гігантським чоловіком, який стоїть у дверях?
  Сара посміхнулася дитині.
  «Я маю на увазі, я сподіваюся, що ми не розбудимо вашого малюка».
  Жінка переклала дитину на руках, використовуючи стегна для рівноваги та додаткової підтримки, щоб утримати дитину.
  «Ні. Вона щойно прокинулася. Завжди трохи вередливий, хоче її пляшку і все таке».
  Сара кивнула.
  Наступна частина буде важкою.
  Сара подумала, чи варто їй це говорити.
  Тут не могло бути нічого спільного зі зникненням Патріка О'Коннора.
  Але потім — як тільки вона це подумала — вона зрозуміла, що якщо Джек чогось і навчив її, то це ніколи нічого не виключає.
  Тому що ти просто ніколи не знаєш.
  «Ми з другом допомагаємо комусь… одній американці. Вона шукає..."
  Молода мати кивнула. «Я знаю. Я почув від свого друга. Той хлопець, який зник».
  Сара посміхнулася.
  Тоді вона відчула, як Джек підійшов до неї ближче, до відчинених дверей, наче тепер для нього стало трохи безпечніше входити в картину.
  — Так, це той, — сказав Джек. «Пропав безвісти. І ми намагаємося з’ясувати, де».
  Жінка кивнула. «Тоді це сталося тут? Прямо в селі?»
  Джек перевів подих.
  «Можливо, було б краще, якби ми зайшли. Поговоримо з вами трохи?»
  «У Джека спрацьовують інстинкти», — подумала Сара.
  Нога в двері.
  Вона стільки разів бачила, як він це робив.
  Жінка знову зазирнула всередину свого котеджу.
  Вона була одна? Там ще хтось був?
  Або її просто хвилювало те, що всередині, як воно має виглядати…
  Потім повернемося до Джека та Сари.
  Маленька посмішка.
  «Трохи безладу всередині. Але так, добре, якщо це може допомогти. Ви можете зайти».
  Вона відступила, обхопивши однією рукою ніжки дитини, яка тепер якимось чарівним чином перестала плакати, коли жінка відчинила двері іншою рукою.
  «Я залишу Райлі тут», — сказав Джек, прикріплюючи поводок собаки й обертаючи його навколо стовпа огорожі.
  Сара дивилася, як Райлі лежала, радіючи решті. Потім до неї приєднався Джек, і вони зайшли в котедж Барроуз.
  OceanofPDF.com
  8. Питання в Котеджі
  Сара оглянула крихітний будиночок. Розмір цього місця робив Джека схожим на велетня, який забрів сюди з сусіднього лісу.
  Збоку стояв маленький пластиковий сповивальний столик із коробкою серветок і стосом підгузників.
  І вона подумала… як швидко минають ці дні.
  І все ж — коли ти в них — вони можуть здатися вічними .
  Вона побачила кілька іграшок, розкиданих на підлозі, хоча уявила, що дівчинка не дуже грала. Кілька кубиків, що складаються, і пластикове колесо зі стрілою, яка може обертатися в напрямку мультяшних сільськогосподарських тварин і, ймовірно, видавати відповідний звук.
  Ще менша кухня в задній частині котеджу показувала раковину з посудом, трохи ранкового світла змушувало сяяти білих штор.
  Ніяких ознак чоловіка чи партнера, подумала Сара.
  Просто ця жінка, її ім'я, вона сказала, Карен Тейлор. Не більше, ніж сама дівчина, яка бореться за те, щоб виростити свою прекрасну дитину.
  «Як її звати?» — сказав Джек, підійшовши до мами й дитини, і потер ліву руку маленької дівчинки.
  А потім — майже як мить довіри — пальці дитини розчепірилися, і Джек просунув вказівним пальцем у отвір, коли крихітні пальці зімкнулися на ньому.
  — Марі, — сказала Карен.
  Жінка стояла, чекаючи, поки вони зададуть свої запитання. Хоча в мініатюрній вітальні було два маленьких м’яких крісла, обидва були всіяні ганчірками для відрижки та порожніми пляшками, які чекали наступного циклу миття та наповнення.
  Так багато роботи.
  «Дякую за розмову з нами, Карен».
  Жінка охороняла, лише киваючи.
  «Чоловік, якого ми шукаємо, йшов Барроуз-лейн. Але він так і не повернувся. Принаймні не біля мосту».
  Очі жінки перевели погляд з Сари на Джека.
  «Звідки ти це знаєш?»
  Цікаве запитання , подумала Сара.
  «На мосту є камера відеоспостереження», — пояснила Сара. «Джен Бакленд — ти її знаєш?»
  Кивок.
  «Вона дозволила нам переглянути кадри. Ми бачили, як цей чоловік, Патрік О'Коннор, йшов дорогою від Черрінгема, а потім повернув на смугу».
  «Але, — додав Джек, — він так і не повернувся».
  Тиша від жінки. Дитина повністю заспокоїлася і, тепер балансуючи на стегні матері, просто спостерігала за розмовою.
  «Ви бачили когось? Ти когось бачив ? Десь тут?»
  Карен похитала головою.
  «Швидка відповідь» , — подумала Сара.
  Тоді — ніби молода мати відчула, що хитання головою мало:
  «Сюди ніхто не спускається. Я маю на увазі, час від часу хтось приходить рибалити річку. Але це влітку».
  «Тобі, мабуть, якось самотньо?» Джек сказав. «Все сам…»
  Жінка переклала дитину на друге стегно.
  «Чому б не сісти?» Сара сказала.
  Жінка прийняла пропозицію, відсунула ганчірки на одному стільці й сіла. «Незабаром мені потрібно буде приготувати їй пляшку».
  Потім жінка подивилася на свою дитину таким поглядом, який ясно говорив, що це найцінніше, що є на планеті. «Але я думаю, що зараз вона в порядку».
  «Можливо, їй подобається мати компанію», — усміхнувся Джек.
  Сара подумала про дочку Джека. Внучки для нього ще немає. Це була б велика зміна, уявила вона.
  Досить велика зміна, щоб він міг піти звідси . Покинути Черрінгем, щоб повернутися додому, щоб бути поруч?
  Ця думка їй не подобалася.
  «Ви тут давно?» — запитав Джек.
  — Ще до народження дитини, — сказала Карен.
  «І, — він обвів поглядом котедж, — чи знаєте ви, що тут? Я маю на увазі, якби ми продовжували йти повз те місце, де закінчується провулок?»
  «Просто поля», — сказала вона. «Насправді нічого. Деякі ферми по той бік лісу. Зрештою головна дорога».
  Джек кивнув. «Немає причин, щоб хтось пішов таким чином?»
  Ще один хитання головою.
  «Я так і думав, — сказав він.
  Нарешті Джек поліз у задню кишеню й дістав одну з фотографій Патріка О’Коннора, які він мав.
  «До речі, це той чоловік».
  Він передав відбиток жінці, а вона взяла його; її дитина Марі також потягнулась до нього, схопивши його, так що один кут залишився зім’ятим.
  Сара уважно спостерігала за цим.
  Вона подивиться на фотографію чи просто погляне, наче це щось небажане?
  Але молода мама таки подивилася. Обережно, перш ніж повільно передати його Джеку.
  «Гадай, якщо ти його побачиш, ти зможеш нам зателефонувати?»
  Сара витягла одну з візитних карток.
  «Мій мобільний там увімкнено. Ви можете просто залишити повідомлення».
  Потім Джек звернувся до Сари. «Здається, нам краще йти?»
  Сара кивнула, потім зробила крок і легенько почесала маківку дівчинки.
  «Вона прекрасна».
  Це змусило жінку посміхнутися.
  «Я знаю. Я так її люблю».
  Джек підійшов до дверей. Котедж може бути маленьким і, як і будь-яке інше місце, де мають справу з підгузками та годуванням, напевно, більшість часу безлад.
  Але непоганий притулок для матері та її ще не однорічної доньки , подумала Сара.
  «Дякую, що поговорили з нами», — сказав Джек.
  «Так, дякую», — додала Сара.
  Жінка все ще сяяла від інших людей, які цінували її чудову дитину. Потім, дивлячись угору: «Сподіваюся, ви знайдете його, цього бідолаху».
  «Я теж», — додала Сара, коли Джек відчинив двері до тінистої долини надворі, від ранкового сонця, що ці дерева сяяли світлом.
  *
  Вони зробили кілька кроків угору на пагорб, Райлі напружувався, готовий йти додому.
  Джек нічого не сказав, і Сара здогадалася, що він хотів почекати, доки не переконається, що вони далеко від Карен Тейлор.
  Але потім, на півдорозі схилу, він торкнувся руки Сари.
  Вона вже збиралася щось сказати у відповідь, коли він приклав палець до губ і вказав.
  До сусіднього дерева, потім нахилився.
  Сама близькість… незвичайна.
  Голос Джека в її вусі.
  «Подивіться там нагорі. Ця гілка?»
  Сара спробувала розгледіти, куди він показує, побачивши лише покручені гілки дерев, купи листя — але потім… рух.
  «Якийсь яструб… молодий. І, схоже, він їсть… гм, подумав, що це миша. Але є маленькі пір'їнки, які відпадають убік».
  Потім Сара побачила це — так впізнаваний профіль хижого птаха та коричневий пухнастий клубок, що лежав на гілці, міцно стиснувши кігті.
  «Горобець?»
  «Напевно. Це справжнє свято для такої маленької пташки. Мабуть, молодий яструб».
  Потім він подивився на Сару, ніби раптом усвідомивши, як близько він був, шепочучи про сцену, що розігрується над ними.
  «А може, у вас тут є маленькі хижаки, про які я не знаю. Мені доведеться переглянути свою пташину книгу».
  Тоді яструб, ніби раптом відчувши, що його спостерігають, розкрив крила і, міцно схопивши здобич, полетів, шмигнувши вниз, до струмка.
  Джек засміявся.
  «Здається, ми перервали обід. Якщо говорити про це, швидкий перекус, Плугаря?»
  Вони відновили свій стабільний підйом.
  «Джек, я б із задоволенням. Але мені так багато всього потрібно пройти…»
  «Правильно. я знаю Щойно ви закінчите роботу та закінчите школу, ми зможемо повернутися до наших звичайних чатів, чи не так? Це одна з причин, чому я люблю Черрінгем!»
  Вона посміхнулася на це.
  Вона також усвідомила, що сприймала це як належне те, що вони зробили — це випадкове розкриття злочину, яке також переросло в неймовірну дружбу.
  Якби вона не була така зайнята, стільки роботи та дитячих планів — вона б пообідала з Джеком у будь-який час.
  — Джеку, — сказала вона, кинувши погляд у дупло, — що ти думаєш про нашу молоду маму?
  «Хм? Ну, вона любить цю дівчинку».
  «Я знаю. Це було зрозуміло. А її відповіді?»
  «Ті, в яких я не дуже впевнений. Можливо, це тут сама — можливо, вона просто охороняється від природи».
  Він повернувся і подивився на неї. «Але я щось відчув. Ну, ніби вона могла щось знати — можливо, це важливо, а може, ні — але чомусь не сказала нам».
  — Ти не думаєш, що вона могла мати якесь відношення до зникнення?
  «Я сумніваюся. Але я відчув, що там щось є».
  Вони були майже на вершині, повернувшись до власне смуги, яка вела вниз до мосту.
  «І все-таки ви не тиснули на неї?»
  Він похитав головою.
  «Думаю, у неї достатньо рук, виховуючи цю дитину без мого дослідження. Але я думаю, що ми повинні дізнатися про неї все, що ми можемо».
  "Подобається?"
  «Я знаю, що ти зайнятий, але…»
  «Ах, шукаю записи, документи на це місце, хто ним володіє, звідки вона взялася?»
  «Це може бути корисним».
  Вона засміялася. «Так, я зайнятий. Але так, я все це зроблю. Знайти не має бути надто важко».
  «Чудово».
  "А ти?"
  Вони повільно йшли доріжкою.
  Надто гарний день, щоб думати про повернення до світу екранів і клієнтів.
  «Я збираюся знайти цього хлопця Роба Ферріса. Здавалося, він стежив за О'Коннором на цьому відео».
  «Може бути так, як це виглядало».
  «Можливо. І все-таки це чат, де я, хм, використаю більше своїх навичок».
  «Я бачив це в дії. Ненавиджу бути на кінці».
  Джек засміявся з цього.
  — А як ти його знайдеш, не маючи домашньої адреси?
  — Здається, Біллі з «Орача» знатиме. Я сподіваюся, що він зможе мені розповісти… а потім несподіваний візит».
  «Я б хотів бути там».
  «Я розкажу тобі про все ».
  Коли вони дійшли до Черрінгемської дороги, вона побачила, як Джек копається в кишені за монетами.
  «Ти спочатку повертаєшся до човна?» сказала вона.
  «Так, треба повернути Райлі додому», — сказав він. «Я піду після обіду».
  «Скажу тобі, мені подобаються ці сестри Бакленд, але це... — він показав на місток і посміхнувся, — це гамір».
  «Правдивий факт!» — сказала Сара, сміючись.
  І вона повернулася й пішла дорогою назад у Черрінгем, попереду довгий день за комп’ютером.
  OceanofPDF.com
  9. Каучсерфінг
  Джек постукав у двері квартири біля входу в електромагазин Тодда Робінсона.
  Джек помахав Тодду, коли той підійшов до дверей.
  Він знову сильно постукав і натиснув кнопку зумера.
  Ні звуку. Напевно, не працює.
  Ще одна серія жорстких стуків, і він уже збирався здатися, коли почув рівний стукіт, ніби хтось спускається вниз із приміщення над Робінсоновою крамницею.
  Звук розв’язки ланцюга, повороту засуву.
  Той, хто тут жив, явно не хотів раптових візитів. Більшість людей у Черрінгемі рідко тримають двері на замку.
  Двері відчинилися. Довговолосий хлопець, без сорочки, джинси, приклеєні до худих ніг, копина чорного волосся, що блимає на яскравому сонці.
  Це як розбудити сонного бабака в середині січня.
  Голос чоловіка майже нерозбірливий.
  "Таааааааааааааааааааааака
  Він не був Робом Феррісом. Не відповідає зернистому зображенню камери відеоспостереження.
  Можливо, Біллі помилився кудись, а може — і це було б погано — бездомний Роб Ферріс пішов далі.
  «Я шукаю Роба Ферріса».
  Волосся з пониклою напівсонною головою кивнув.
  «Правильно. Ну, чувак, він ніби спить, розумієш? І… — хлопець засміявся так, наче його власного розуму було забагато, щоб не викликати сміху. — Я теж був.
  «Звичайно». Тоді Джек відвів погляд, вулиця тиха. Немає причин, щоб цей хлопець впустив його.
  Але Джек добре знав, що це буде не перший раз, коли він пробирається кудись усередину, з ордером на обшук чи без ордера на обшук.
  «Ви можете повернутися спати. Ніяких турбот».
  Хлопець кивнув, радий це чути.
  «Але мені потрібно поговорити з Феррісом, якщо він тут».
  Пауза. Джек дивиться очима на жилавого хлопця перед ним; було дивно, що такі закривавлені очі могли працювати.
  Це той чарівний момент, — подумав Джек.
  Хлопець зважує шанси, можливості, варіанти з обличчям Джека в дюймах від його обличчя.
  «Правильно. Ну добре. Він на моєму дивані. Ледачий дерн. спить. Здається, ти можеш з ним поговорити. Якщо доведеться. Я виходжу».
  І на випадок, якщо хлопець передумав, Джек скористався моментом, щоб штовхнути двері, звільнивши край від хватки чоловіка, а Джек почав підніматися сходами разом із швейцаром, який неохоче залишився позаду.
  *
  Джек штовхнув ногою диван і — на мить — не отримав жодної відповіді від згорнутої калачиком фігури Роба Ферріса.
  Потім ще один сильний удар, і Ферріс вискочив, наче це був не перший раз, коли його грубо пробудили від глибокого сну.
  І коли він це зробив, він потягнувся до підлоги, прямо під диваном, його очі бігали.
  «Шукаєш це, Робе?»
  Джек підняв довгий мисливський ніж, який він помітив і вийняв з місця, де спав Роб.
  «Якого біса…»
  Джек залишився стояти над хлопцем, який зараз дивився на нього. Оцінюючи мене, здогадався Джек.
  Але потім його очі повернулися до сканування ліворуч і праворуч.
  Чоловік, який любив мати напоготові швидку втечу.
  Чи він також міг розповісти їм, що сталося з Патріком О'Коннором?
  Джек збирався дізнатися.
  *
  Джек присунув дерев’яний стілець від кухні ближче, щоб він міг дивитися на Ферріса оком до ока.
  Чоловік облизав губи.
  «Що, в біса, ти хочеш?»
  Руки Ферріса були стиснуті в кулаки. Хтось із вибуховою вдачею, який дуже звик просто дозволяти цьому «лопнути», — припустив Джек.
  «Маю до тебе кілька запитань, Робе. Сподіваюся, ви можете мені трохи допомогти…”
  «Ви не клята поліція. Я отримав права. Ви не можете просити мене присідати ».
  Джек усміхнувся на це. Загнані в кут тварини завжди гавкали у відповідь.
  Настав час пояснити Феррісу, як саме це відбуватиметься.
  «Розумієш, ти і правий, і не правий, Робе…»
  «Це інша справа. Звідки, в біса, ти знаєш моє ім'я? Я ніколи..."
  Джек підняв руку. «Це не все, що я знаю. І так — мабуть, ти не міг зі мною поговорити. Думаю, я міг би піти в поліцію і дозволити їм розібратися. Але я сподіваюся, що ж, ми зможемо побалакати».
  Ці слова, здавалося, збентежили Ферріса. Його очі запалі. Джек помітив слід білого порошку на одній із подушок сидіння.
  Мабуть, була пізня ніч із колумбійським маршируючим порохом.
  «Кілька тижнів тому ви пам’ятаєте, як йшли до платного мосту Бакленд?»
  Ферріс не кивнув і нічого не сказав.
  «Можливо, ви забули. Такі люди, як ви, схильні забувати речі, чи не так? Але бачите, на тому мосту є камери. І я бачив, як ви їдете дорогою з Черрінгама. Але ти був не один…»
  Ферріс знову облизнув потріскані губи.
  «Ні, ти стежив за кимось».
  Ферріс знову мовчав. Погроза міліції заткнула його.
  Але Джек потребував, щоб він поговорив.
  Якщо ні, це відео було б слабким доказом.
  Джек нахилився до Ферріса.
  Хлопець також точно потребував душу.
  «Докази показують це досить чітко, Робе. Ви переслідуєте цього хлопця, слідкуєте за ним. І знаєте що?»
  Джек зробив паузу.
  Ферріс схопив наживку.
  Цікавість, вона ніколи не підводить.
  «Що?»
  «Чоловік, якого ви переслідували... його більше ніколи не бачили. Отже..."
  Хоча Джек не хотів наближатися до слизького волоцюги, він поклав руку на плече Ферріса, його рука зімкнулася.
  щільно.
  «Що ти з ним зробив?» Потім, голос Джека тихий. — Ти вбив його, Робе?
  Ферріс відмахнувся від руки, наче це був кіготь, який збирався врізатися в нього.
  « Ні в якому разі. Я нічого йому не зробив, не…
  Джек похитав головою. «Знаєш, я справді терпіти не можу брехунів. Тепер, можливо, ти його не вбивав. Але ти скажеш мені, що ти зробив. Або я зроблю все можливе, щоб переконати поліцію, що ви вбили того бідолашного старого».
  Ще один тампон по липких губах. Ферріс виглядав так, ніби зважував варіанти.
  Джека не здивувала його відповідь.
  «Добре. Подивіться. Я розповім тобі, що сталося. Правда, ти розумієш, що я маю на увазі? Дай мені просто випити кави — добре?»
  Джек сидів і чекав, поки Ферріс підійшов до брудної кухні в кутку й наповнив чайник. Через пару хвилин він повернувся з кухлем чорної кави й сів на край дивана.
  Джек спостерігав, як молодий чоловік ковтнув каву й чухав живіт під пошарпаною футболкою.
  Тоді він прислухався, готовий почути, що може бути правдою, а може й ні, від того, хто, можливо, був останнім, хто бачив Патріка О’Коннора живим.
  OceanofPDF.com
  10. День, коли О'Коннор зник
  «Добре, отже, того дня… Я сиджу й спокійно випиваю пінту в «Плугмен», коли Террі дає мені дзвінок і каже, що в місто приїхав автобус, повний гравців. Тож я випиваю свою пінту, потім прямую на автостоянку, дивлюся сам».
  «Тебе цікавлять туристи, Робе?»
  Джек дивився, як він зубасто посміхнувся.
  «Ха, можна й так сказати», — сказав він. «Насправді я трохи експерт, я…»
  — Дай мені вгадати, — сказав Джек. «Де вони зберігають гроші, у кого найкращі телефони, які дають відсіч?»
  Посмішка розширилася.
  «То ви вийшли на площу. Що сталося потім?»
  «Вже був великий автобус, і всі туристи збіглися. Тож я підійшов, невимушено, сів на ту лавку біля колодок. Прислухався. Дивився».
  «І вам сподобалося те, що ви побачили?»
  «Ні, вони були переважно старі. Змішана група — я вважав американців. Не ідеально».
  "Ой?"
  «Японська найкраща. Молоді — телефони, фотоапарати, вони отримали все найкраще».
  «Але ви думали, що цей тренер підійде?»
  «Початок сезону. Жебраки не можуть вибирати».
  Джек кивнув. Як і багато дрібних вуличних злочинців, Ферріс, здавалося, пишався своїми здібностями — сприймав свої маленькі шахрайства як важку працю, майстерне ремесло.
  «Що тоді?»
  «Зрозуміло, я шукав позначку».
  «Патрік О'Коннор».
  «Так. Хлопець із білим волоссям».
  «Чому він?»
  Джек спостерігав, як Ферріс знизав плечима.
  «Він був сам… розумієте, що я маю на увазі? Немає товаришів, з якими можна мати справу. І в нього була одна з тих сумочок. Чоловічі сумки, як вони їх називають?»
  Ферріс засміявся. «Не зловив би мене мертвим одним із них. Але я подумав, що в нього може бути трохи дурниці. І в нього був гарний маленький фотоапарат. Дуже розумно».
  «То що ти тоді зробив?»
  «Це тільки між мною і тобою, так?»
  Джек кивнув. «Поки ви говорите мені правду».
  «Правильно. Той шикарний хлопець із дурним голосом — він зняв їх під час свого туру. Тож я просто тинявся позаду них. Кожного разу те саме — розумієш?»
  Джек кивнув.
  «У будь-якому випадку, я дочекався, доки гравці зайшли до церкви, а потім залишився в провулку — той, із собачою ногою — розумієш? Я порахував, якщо вони підуть алеєю, то наш друг Вайті може бути в кінці».
  «А алея — гарне місце, щоб їх зняти, еге ж?»
  «О так. Візьміть спорядження, штовхніть їх — поки вони дізнаються, що їх вдарило, я вийду звідти, і вони мене не побачать через собачу ногу».
  — Дуже розумно, — сказав Джек.
  Ферріс усміхнувся, і Джек побачив, що похвала йому сподобалася, і він пропустив сарказм.
  Можливо, йому б взагалі не довелося тиснути на цього хлопця.
  — Хитрощі ремесла, — сказав Ферріс. «Але не завжди виходить так, як ти плануєш».
  "Ні?"
  «Я бовтався біля однієї з могил і спостерігав, як вони виходять із церкви. Але без білого. Тому я думаю — ідеально. Він відволікся, він справді буде сам. І точно — він виходить. Але ось дещо дивне…”
  Джек почекав, кивнув.
  «Стоїть у під’їзді, озирається, ніби перевіряє, чи ніхто не слідкує за ним. Потім він прямує прямо через церковне подвір’я в село».
  «Він не пішов за іншими?»
  «Ні — абсолютно протилежний напрямок. Я маю на увазі, про що це було?»
  Джек нахилився вперед. Що робив О'Коннор, викреслюючи сам.
  «Як він ходив? Повсякденний?»
  «Ні в якому разі. Він вилетів як ракета. Прямо провулками з магазинами, потім вниз головною дорогою».
  «Ніби він знав, куди йде?»
  «О так. Ніби він запізнився на криваву зустріч чи щось таке».
  «І ви пішли слідом?»
  «Так, але з іншого боку дороги. Трохи затримався — розумієш?»
  «Тоді що?»
  «Ну, він пішов, чи не так — ніби він на рівному місці, а до фінішу залишилося лише півмилі. У нього ця палиця, і він крокує вниз з пагорба».
  — Повз «Орача»?
  «Так. Ха... я міг випити ще одну пінту і чекати його там!»
  Джек посміхнувся, але йому не хотілося посміхатися.
  Йому б хотілося нічого більше, ніж притиснути цього панка до найближчої стіни.
  Все-таки — він говорив…
  — А тепер він із села.
  «Правий. Спускаюся до платного мосту».
  «Католицька церква там внизу — він зупинився?»
  «Ні, не зупинявся. Не пропустив жодного моменту».
  — Знову ж таки — ніби він знав, куди йде?
  «Безумовно».
  Джек спостерігав, як Роб зробив ще один ковток кави.
  «Тоді що?»
  «Ну, він уже майже на мосту, а я думаю, чи можна мене потурбувати?» — коли він раптом просто зникає! Зникає! Буф! Ніби він уміє творити чари!»
  «Але він не зник. Він пішов Барроуз Лейн».
  «Звідки ти це дізнався?»
  «Як я вже сказав, є відео».
  «О так. І я на цьому…”
  «Ви, звичайно, є. І він теж».
  Лампочки не поспішали запалюватися в голові дрібного шахрая.
  «Хм».
  «Добре, Робе, повернімося до цього. Ви побігли вниз по пагорбу, а потім пішли за ним на Барроуз Лейн».
  «Так. Справа в тому, що коли я повернув за ріг, він відійшов лише на пару ярдів! Я натрапив прямо на нього!»
  «Почекай секундочку — він просто стояв там?»
  «Так. У нього був шматок паперу, він дивився на нього».
  «І що ти зробив?»
  «Він мене здивував. Я сказав вибачте. Тоді я миттєво схопив його сумку. Але старий сволота не відпускав! Тому я штовхнув його. Лише трохи. Потім він впав».
  «І випадково вдарив головою, так?»
  «Ні».
  — Ти кажеш, що він не постраждав?
  «Кровний боляче завдав мені більше болю, ніж я йому. У нього була ця палиця — коли я нахилився, він почав бити мене нею по голові. Справа в тому, що він збожеволів. Старк божевільний. І сильніше, ніж він виглядав!»
  — Тоді ти втік?
  — Занадто правильно, — сказав Ферріс. — Але не раніше, ніж я отримав його сумку. Ха-ха».
  «Хоробрий хлопець».
  «Скоріше ідіот. Він вийшов з ладу. Все, що йому потрібно було зробити, це передати його, мило та ввічливо. Такі люди, як він, створюють проблеми, вони роблять…»
  «Тож… ти кажеш, що коли ти його покинула — він був у порядку?»
  «З ним нічого поганого. Я — у мене синяк!»
  «Ви не бачили, що він зробив потім?»
  «Я був на півдорозі назад до Черінгема, друже, це не моя проблема».
  Джек кивнув.
  Кілька хвилин тому він думав, що вони збираються розкрити цю справу про зниклу людину.
  Але зараз це здавалося загадковішим, ніж будь-коли. Ферріс міг бути останньою людиною, яка бачила Патріка, але це був не кінець шляху.
  «А як щодо сумки?»
  «Позбувся цього».
  «Продав?»
  «Взяв готівку. Трохи фунтів. Решту викинув у річку».
  «А камера?»
  Джек спостерігав, як Ферріс знизав плечима.
  Який поганий брехун …
  «Я можу доставити копів сюди за хвилини, Робе. Те, що ви мені сказали, — гадаю, вас навіть можуть звинуватити у вбивстві. Зникла безвісти і все. Останнім, хто бачив його, був ти».
  — Гаразд, гаразд, — сказав Ферріс, підводячись і підходячи до маленького холодильника, що стояв у кутку.
  Джек спостерігав, як він відчинив двері, потім висунув шухляду з салатом унизу й нишпорив навколо.
  Коли Ферріс підвівся, у нього в руці був маленький пластиковий пакет: Джек бачив, що в ньому компактна камера.
  «Хороша модель, — сказав Ферріс, простягаючи її Джеку. «Ти отримаєш за це кілька бобів».
  «Я не збираюся його продавати, Робе».
  «Таким чином, плач».
  Джек дістав камеру з сумки, увімкнув її та натиснув кнопку відтворення.
  «Є кілька знімків, де ми з Террі. Блукаєш, — сказав Ферріс. «Ви можете видалити їх, якщо хочете».
  Джек прокручував фотографії назад, поки не дійшов до фотографій Черрінгема, а потім тренера.
  На одній картині був Патрік з парою інших туристів по обидва боки від нього. Туристи посміхалися. Патрік виглядав похмуро.
  Мабуть, хтось із тренера умовив його на груповий удар. Джек уявив цей момент. Тепер обов’язково надішліть нам це електронною поштою, щойно повернетесь додому, містере О’Коннор…
  Але Патрік О'Коннор ніколи не повертався додому.
  Джек зітхнув, вимкнув фотоапарат і поклав його до кишені.
  «Останнє, Робе, — сказав він.
  «Звичайно».
  — Ви хоч уявляєте, що він там робив — на Барроуз-лейн?
  Джек якийсь час дивився, як він думає.
  — Ні, — сказав Ферріс. — Але він щось задумав. І куди б він не хотів потрапити — він не міг туди дістатися достатньо швидко».
  Джек сумнівався, що він отримає щось більше від Роба Ферріса. Незважаючи на дані обіцянки, він думав, чи варто йому просто видати його поліції.
  Але потім він вирішив, що Роб нікуди не піде. І у нього не було причин не вірити розповіді молодого панка.
  «Ти дуже допоміг, Робе», — сказав Джек, підводячись.
  «Не біда», — сказав Ферріс, підводячись.
  Потім: «Ви думаєте, я отримаю винагороду?» — з нетерпінням сказав він. «Я маю на увазі — без мене ти б не мав поняття, чи не так? Я ніби допомагаю тобі вирішити цю справу».
  Якусь секунду Джек замислювався над тим, чи не вдарити його — швидко в живіт, — а потім вирішив, що, хоча це було б цілком виправдано, це не принесло б користі.
  У нього може бути більше запитань.
  «Я подбаю про те, щоб усі знали про твою роль у зникненні, Робе, не хвилюйся», — сказав він, прямуючи до дверей.
  Нехай він розбереться з цим...
  «Ціную це», — сказав Роб, коли Джек пішов.
  Він не зміг швидко відірватися від хлопця.
  OceanofPDF.com
  11. Рубання дров
  На сонечку Джек глибоко вдихнув чисте літнє повітря.
  Потім він пішов головною вулицею до офісу Сари.
  Двері на вулицю вдень завжди були відчинені, і він піднявся двома маршами тепер вже знайомих сходів у крихітній будівлі з терасами. Джек постукав у двері з написом «Edwards Design» і зайшов.
  Сара телефонувала, і він чекав, поки вона закінчить. Її помічниця Грейс сиділа на маленькій кухні в глибині тісного офісу й помахала Джеку рукою.
  «Кава, Джек?» сказала вона. «Я роблю трохи».
  «Не зупиняю Грейс, але все одно дякую».
  Він дивився, як вона пройшла й поставила кухоль на стіл Сари.
  Потім Сара закінчила розмову.
  «Боже. Не вистачає годин на день, Джеку, — сказала вона, відпиваючи ковток кави. «Як тільки ми виконуємо один проект, з’являються ще два».
  «Я не буду вас затримувати», — сказав Джек, віддаючи камеру. «Але я думав, що залишу це з тобою».
  «Що це?»
  «Камера Патріка О'Коннора. Люб’язно надано Робом Феррісом».
  «Що? Отже, Ферріс вкрав це в нього?»
  Джеку знадобилося кілька хвилин, щоб повідомити Сарі про зустріч Ферріса зі зниклим туристом.
  «Ти віриш йому?» сказала вона.
  «Він не найгостріший ніж у коробці», — сказав Джек. «Але я думаю, що він розповів мені майже все, що сталося».
  Він спостерігав, як вона вмикає камеру.
  “Дуже акуратно. Дорого. Також повна карта пам’яті».
  «Щасливий випадок, що Роб Ферріс ще не встиг продати його».
  «Тож ми не мудріші, — сказала Сара. «Ми знаємо, що Патрік пішов по Барроуз Лейн, але ми не знаємо, чому».
  «Чи він пішов кудись пізніше».
  «Джек, може, нам зараз викликати поліцію? Нехай вони починають шукати дорогу, поля там унизу…»
  — Я так і думав, — сказав Джек. «Але ось що станеться. Вони б точно заарештували Ферріса за підозрою у вбивстві. Хоча реальних доказів цьому немає. Потім вони закрили весь район на кілька днів. І виключіть нас із справи».
  Він спостерігав за Сарою, коли вона усвідомлювала значення того, що він сказав.
  «Ти ж не думаєш, що ми знайдемо Патріка живим?»
  "Я думаю, що це малоймовірно", - сказав він.
  «Що нам з цим робити?» — сказала Сара, піднімаючи камеру.
  «Ми повинні віддати це його сестрі Мері», — сказав Джек. «Але ви можете спочатку скопіювати фотографії. Це доводить, що він був тренером і опинився тут, у Черрінгемі».
  «Я подивлюся сьогодні ввечері. Хоча сьогодні вдень я не встиг нічого зробити».
  «Не турбуйтеся».
  «Який план зараз?»
  Джек знизав плечима. «Гадаю, повертайтеся до човна. Щоб подумати, потрібно трохи простору й тиші».
  «Давайте поговоримо сьогодні ввечері», — сказала Сара. «Я тобі подзвоню, коли нагодую дітей».
  — Звичайно, — сказав Джек. «Побачимося пізніше».
  І він вийшов з офісу та підійшов до автостоянки, де залишив свій Austin Healey Sprite.
  Дійшовши до нього, він склав верх, потім заліз і завів двигун.
  Потім у нього виникла ідея.
  Він знав ідеальне місце, щоб трохи подумати.
  Навіть краще, ніж у The Gray Goose.
  Крутнув колесо та й рушив за село.
  І поїхав дорогою до пагорба Мабба.
  *
  Джек перетнув кільце стоячих каменів, тіні яких довго сяяли на пообідне сонце.
  Тисячі років тому друїди проводили церемонії тут, на цьому хребті, звідки відкривався вид на Черрінгем і пласку рівнину за ним.
  Джек багато разів бував тут на пікніках із Сарою та її дітьми, на прогулянках із Райлі та — кілька разів — навіть для того, щоб закрити справу.
  Сьогодні це місце мало дві переваги.
  Це було десь тихо — якщо не брати до уваги постійний вітерець Котсуолда — і звідси відкривався чудовий вид на Черрінгем-роуд, платний міст, Темзу — і Барроуз-Лейн.
  Саме місце злочину , подумав Джек. Все викладено для мене .
  Десь там, унизу, з Патріком О'Коннором сталося щось погане.
  І Джек інстинктивно відчув, що це сталося на тій гарненькій сільській доріжці.
  Він зняв рюкзак, знайшов під хребтом старий пеньок, присів до нього — і глибоко зітхнув.
  Цей вид — як він любив його.
  Він подивився вниз на річку під селом, де пришвартувався «Сіра Гуска». Звідти товста смуга сріблястої води петлею пролягала через рівнину до Оксфорда, який, як він знав, лежав за двадцять миль звідси, за дальньою лінією пагорбів.
  Поміж ними — туманний клаптик полів, лісів, струмків і сіл.
  Він відвернувся від далекого обрію, щоб подивитися вниз, на поля в долині внизу.
  Була Черрінгемська дорога, що вела до платного мосту. А там — та обсаджена живоплотом — має бути Барроуз-лейн.
  Провулок звивався в густий ліс — де він бачив того яструба з Сарою — і далі до будинку молодої жінки.
  Джек поліз у свій рюкзак і дістав свій новий бінокль — подарунок собі минулого Різдва, допоміжний засіб у його новому хобі — спостереженні за птахами.
  Swarovski.
  Майже тисяча п'ятсот доларів. Справжня екстравагантність.
  Але яка радість користуватися.
  Він зняв кепки й поцілив у маленький будиночок жінки на Барроуз Лейн. Через видошукач зображення було яскравим — майже блискучим. Він бачив пластикові іграшки в саду, пісочницю, стіл з відкритою книгою. Можливо, залишила там мама, Карен, коли вона пішла доглядати за дочкою.
  Він згадав, що провулок закінчився біля крихітного будиночка.
  Але тепер, звідси, він бачив, що жива огорожа, яка слідувала за нею, продовжувалася повз котедж і далі в село через іншу ділянку густого лісу.
  Бінокль, притиснутий до його обличчя, відстежував його шлях.
  І ваддя знає — смуга знову з’явилася за сотню ярдів далі в долині.
  Тож це не був глухий кут.
  Барроуз Лейн продовжив.
  Він біг через ліс, вздовж кількох полів, поки не досяг іншої будівлі. Не більше ніж сарай, але з димарем на даху та невеликим садом.
  Сад, де чоловік, роздягнений до пояса, рубав дрова, його сокира впевнено, невблаганно розмахувала по повітрю з відпрацьованою легкістю.
  Чоловік був високий, могутній. Широкоплечий. Збоку Джек бачив купу колод, готових до розколювання. І складені високо в дровітні в кінці саду, більше колод акуратними рядами.
  Карен Тейлор нічого не сказала про будинок далі в провулку.
  Або про чоловіка, який там живе.
  Поки Джек спостерігав, чоловік зупинився, вперся сокирою в землю й повільно обернувся, щоб подивитися на пагорб Мебба.
  А тепер він ніби дивився просто в бінокль, пильно в очі Джеку.
  Джек опустив келихи.
  Божевільна думка.
  Як хтось на такій відстані міг знати, що за ним стежать?
  Але Джек не поворухнувся ні на дюйм.
  І лише коли чоловік зрештою відвернувся, знову підняв сокиру й продовжив рубати, Джек зібрав бінокль, узяв рюкзак і повернувся до машини.
  «Час ще раз відвідати Барроуз Лейн» , — подумав він.
  OceanofPDF.com
  12. Кінець пров
  Замість того, щоб їхати Барроуз-Лейн зі сторони Черрінгема, Джек покрутив головною дорогою і знайшов поворот з головної дороги на південь.
  Карта Ordnance Survey, яку він тримав у машині, чітко показувала, як смуга зникала посередині на кілька сотень ярдів, коли входила в ліс, а потім знову з’являлася як справжня дорога, яка обслуговувала кілька ферм.
  Але на карті не було жодного знаку котеджу дроворуба. Можливо, це навіть не кваліфікувалося як будівля? Чи, можливо, його без дозволу поставили як господарську будівлю, призначену для складу, а не для проживання?
  Коли він зупинився біля маленького житла, чоловік зник.
  Зблизька Джеку здалося, що це місце виглядає як домашнє: дерев’яний каркас із гофрованим пластиковим дахом. Збоку він бачив палубу з кріслом-гойдалкою.
  Це було те місце, яке ви очікували б побачити на старій фотографії Блакитних гір, разом із хлопцями, які грають на гітарі, сидять на сходинках і п’ють.
  На хвіртці була дерев’яна табличка з написом «Котедж Барроуз Мілл».
  Джек заглушив двигун, виліз і підійшов до вхідних дверей.
  Не встиг він дійти, двері відчинилися, і з’явився чоловік, витираючи руки об рушник.
  «День», — сказав він. «Ти програв?»
  Тон — будь-який, але не дружній.
  Джек швидко оцінив — за звичкою для копа.
  Високий, підтягнутий, сто п’ятдесят фунтів, навиворіт на сорок, волосся коротко підстрижене з боків, чубчик, що розвівається спереду, і англійський акцент, який Джек тепер знав, що означає «шикарний».
  — Ні, — сказав Джек. «Не втрачено. Насправді ти просто та людина, до якої я прийшов».
  «Справді?» — сказав чоловік, піднявши брови. «Ну, тепер я заінтригований».
  «Осторожний» — це скоріше, — подумав Джек.
  — Джек Бреннан, — сказав Джек, простягаючи руку.
  «Річард Латчмор», — сказав чоловік, простягаючи руку й струсаючи його. «Чому я зобов’язаний цим задоволенням?»
  — Я намагаюся розшукати зниклу особу, — сказав Джек. «Американець. Востаннє його бачили пару тижнів тому, тут, на Барроуз Лейн».
  — Це пояснює акцент, — сказав Латчмор. «Ви пройшли довгий шлях, щоб знайти його».
  — Ні, — сказав Джек. «Це просто збіг. Але ви знаєте, про кого я говорю?»
  «Я так. звичайно Про нього в селі багато говорять. Але я й гадки не мав, що він сюди спустився. Я думав, що він турист?»
  «Він був».
  Джек дістав із кишені один зі скріншотів О'Коннора й передав його Латчмору.
  «Тут нічого особливого для туристів», — сказав чоловік, дивлячись на картину.
  «Саме це я думав, — сказав Джек. «Але ми побачили на іншому кінці Барроуз Лейн».
  «Справді? Ви впевнені?»
  Джек кивнув.
  «Як це дуже дивно. Можливо, він думав, що до річки є короткий шлях?»
  — Можливо, — сказав Джек.
  — Ніде більше його немає?
  — Ні, — сказав Джек.
  «Не віщує нічого доброго».
  Джек похитав головою й уважно подивився на Латчмора. Він виглядав щиро стурбованим. Турбота.
  Але тут був натяк на щось інше. Відчуття, що чоловік майже… грав роль.
  «Ти житель Нью-Йорка, га?» сказав чоловік.
  Джек кивнув.
  «Так і думав. Далеко від дому. Так що ти? Зв'язковий із поліцією?»
  — Ні, — сказав Джек. «Я просто допомагаю. Зі мною зв’язалася сестра чоловіка».
  «Це сумна справа», — сказав Латчмор. «Я маю на увазі, чесно кажучи, бракує двох тижнів. Звучить не дуже добре, чи не так?»
  — Ні, — сказав Джек. «Ви сказали, що не здогадувалися, що він сюди прийшов. Тож я припускаю, що ви його не бачили?»
  «Боюсь, ні, старий».
  «Ви звучите дуже впевнено».
  «Чесно кажучи, тут, унизу, немає прямого шляху з села. Просто стежка через ліс. Я не отримую випадкових відвідувачів».
  «Тобі це, напевно, подобається?»
  «Абсолютно. Не те щоб я був асоціальним, ти розумієш. Так само, як моя конфіденційність».
  «То ти не спілкуєшся з сусідами?»
  «Якщо вам потрібно знати, чи бачили вони його, вам доведеться запитати їх самі».
  Джек кивнув і зрозумів, що опинився в іншому глухому куті.
  Його точно не збиралися запросити всередину на чашку чаю. Він подивився на сад і акуратну купу деревини, яку він бачив з пагорба Мабба.
  «Схоже, ви були зайняті», — сказав він.
  Він спостерігав, як чоловік повернувся, щоб оглянути купу, потім повернувся до Джека й розсміявся.
  «Підтримує мене у формі. Що вони кажуть? Зігріває вас тричі. Один раз, коли ви його зрубаєте. Одного разу, коли ви його розділите. І один раз, коли ти його спалиш».
  «Здається, у вас тут немає жодних сучасних зручностей?»
  Чоловік засміявся. «Ось як мені це подобається. Просте життя».
  «Ви довго тут жили?»
  — І дещо, — сказав Латчмор. «А як щодо вас? Ти залишаєшся в селі?»
  «У мене є човен на річці».
  «Ага», — сказав Латчмор з усмішкою. «То ти справді теж місцевий?»
  «Не в одній лізі з тобою».
  «Човен, хм? Здається, ти теж любиш тихе життя».
  "Не можу перемогти", - сказав Джек.
  Джек дивився, як чоловік кивнув. «Час, коли я повертався».
  І Джек пішов до своєї машини. Латчмор підійшов і стояв, дивлячись.
  «Колись я сам мав Спрайт, — сказав Латчмор. «Однак диявольська робота розпочати взимку».
  — Розкажи мені про це, — сказав Джек. «У дуже холодні ночі я беру розетки додому, щоб зігріти їх».
  «Ха! Хотілося б, щоб я про це подумав!»
  Джек завів двигун, розвернув машину, а потім зупинився.
  «Дайте мені знати, якщо ви щось згадаєте», — сказав він.
  — Підійде, — сказав Латчмор.
  Потім Джек удав зчеплення й поїхав назад маленькою смугою.
  Річард Латчмор був приємним. Симпатичний. Розслаблений.
  Але кожен інстинкт Джека підказував йому, що чоловік бреше.
  Питання було — чому?
  OceanofPDF.com
  13. Сімейні зв'язки
  Сара припаркувала свій RAV-4 біля будинку, вилізла з нього та чекала, поки Даніель вивантажить своє спорядження для крикету із заднього сидіння.
  “Піца в порядку?” сказала вона.
  «Чудово», — сказав Даніель, тягнучись перед нею садовою доріжкою й зайшовши в будинок.
  «Незабаром…»
  П’ятничні вечори в літні місяці залежали від того, виграв чи програв Даніель свій щотижневий шкільний матч з крикету. За останні кілька тижнів було багато поразок.
  Вона спостерігала, як він піднявся нагору, щоб прийняти душ і поставив заморожену піцу в піч.
  Сара відчувала себе повністю виснаженою. Вони з Ґрейс працювали довгі дні в офісі, але бізнес все ще працював у роті. А після шкільної поїздки Хлої до Франції сімейні фінанси сильно постраждали.
  Колишній Сари неохоче допомагав грошима, але цього ніколи не було достатньо.
  Їй подобалося працювати з Джеком, вирішувати справи, але це не платило за оренду, це було точно. І як би їй це не подобалося, це могло збільшити робочий день на кілька годин, провести час далеко від дітей.
  Не кажучи вже про час для себе.
  Вона знала, що він чекає, щоб вона зробила деякі перевірки, і вона ненавиділа його підвести.
  Цей випадок теж був таким неприємним. Що це було? Зникла безвісти? Випадкова смерть? Або щось гірше?
  Важко було вхопитися.
  Немає фактів — це була проблема.
  Вона відкрила холодильник, щоб швидко приготувати салат до піци, і побачила пляшку Picpoul, яку купила на недільний обід з батьками.
  Пляшка була крижаною. ідеально
  Якого біса, подумала вона. Сьогодні вечір п'ятниці. І я на це заслуговую. Зараз.
  Вона налила собі великий келих і вийшла в крихітний сад, щоб посидіти під останнім промінням вечірнього сонця.
  *
  Через годину, прибравши посуд для вечері та прибравши кухонний стіл, Сара сіла за свій ноутбук.
  Вона чула Даніеля в його спальні на його PlayStation.
  Кілька годин наполегливої роботи, потім вона могла б сісти на диван і поринути перед телевізором — це була угода, яку вона сама для себе уклала.
  Вона взялася за роботу.
  Спочатку вона потрапила на сайт місцевого земельного кадастру та вишукала деталі всіх об’єктів власності на Барроуз Лейн. З’явилися дві великі ферми, обидві належали місцевому господарю, ім’я якого вона впізнала.
  Потім Barrows Cottage — належить Пітеру Тейлору.
  Жодної згадки про маленький котедж, який описав Джек.
  Цікаво…
  Вона витягла список виборців — і намалювала порожнє місце. Ні Пітер Тейлор. Немає Річарда Латчмора.
  І ніякої Карен Тейлор.
  Вона налила собі ще одну склянку білого вина й сіла, щоб перевірити, чи зможе вона це вирішити.
  Можливо, Пітер Тейлор був чоловіком Карен? Володів майном — помер чи просто залишив його? Вона ніколи не потрудилася зареєструватися для голосування. Можливо, нещодавно одружений?
  Час копнути глибше. Народження, смерті та шлюби…
  Раптом її зацікавило.
  *
  Через півгодини вона отримала кілька відповідей — свого роду.
  Пітер Тейлор справді був чоловіком Карен. Він помер трохи більше року тому. Лише за кілька місяців до народження дитини Марі.
  Як жахливо, подумала Сара. Та бідна жінка…
  Але було гірше. Петро загинув в Афганістані на військовій службі — у віці двадцяти трьох років.
  Сара навряд чи могла уявити, як це було для Карен — бути вагітною, жити в цьому крихітному котеджі, почувши, що твій чоловік помер, чоловік, який ніколи не побачить свою маленьку доньку.
  Не дивно, що вона ніколи не була зареєстрована для голосування.
  Надто багато інших речей, про які варто думати.
  Але як щодо Річарда Латчмора? Сусід живе в маленькому котеджі трохи вище провулку. ким він був
  Вона загуглила ім’я — не сподіваючись, що знайде багато.
  І хітів було небагато — але те, що вийшло, викликало здивування.
  Латчмор теж мав армійське минуле. Майор парашутно-десантного полку — він був з честю звільнений у запас лише кілька років тому, у віці сорока п’яти.
  Після якогось таємного розслідування.
  Сара продовжувала копати. У національній пресі були короткі згадки про Латчмора. Він був висхідною зіркою, ветераном численних бойових дій, починаючи з війни в Перській затоці та після неї. Він мав низку нагород і, судячи з усього, прагнув до високого рангу.
  Потім, після виконання службових обов’язків у 2011 році, була дворічна перерва, поки було розпочато розслідування дії, в якій він брав участь у провінції Гільменд.
  Афганістан.
  В жодному публічному архіві не було інформації про точний характер розслідування. Деталі, як сказано в документах, вважаються «надто чутливими», щоб бути оприлюдненими.
  Але лише через рік Латчмора випустили на пенсію.
  Сара сіла назад. Два сусіди — пов'язані війною.
  Тут щось було? Або це був просто збіг обставин?
  І що може пов’язувати тендітну постать американського туриста з цими жителями Черрінгама?
  Вона потяглася до своєї сумочки, яка висіла на одному з кухонних стільців. Всередині сумки була камера Патріка О'Коннора.
  Вона вийняла його та вийняла SIM-карту, а потім вставила картку у свій ноутбук.
  Картинки згруповані в альбоми на її плеєрі — здавалося, що минуло кілька років.
  Багато було знімків Нью-Йорка — друзів, можливо, родини у щасливіші часи.
  Це були хороші фотографії.
  Але коли вона відкрила останні папки, фотографії, зроблені в Котсуолдсі, їй було важко повірити, що вони були зроблені однією рукою.
  Деякі з них були настільки погано оформлені, що важко було уявити, що О'Коннор навіть дивився на екран, коли знімав їх.
  Що сталося? Він раптом захворів? Чи це була відповідь — що Патрік О'Коннор мав якусь жахливу хворобу, яка якимось чином подолала його, коли він був у цій останній відпустці?
  Це не мало сенсу. Напевно його сестра знала б?
  Сара зробила ще один ковток вина й знову переглянула фотографії Нью-Йорка.
  Вона обережно відкривала кожну картинку, переглядаючи її на весь екран.
  Датований лише пару років тому — це був цілий набір для обіду на День подяки. Усі фотографії зроблені в маленькій вітальні — півдюжини людей, ймовірно, членів родини, за столом.
  Усміхнені обличчя. сміх Патрік, задумлива присутність на деяких фотографіях. В інший час легка посмішка — подія в дусі подяки.
  Це була його квартира? — здивувалася Сара.
  На одній стіні за обіднім столом вона бачила рядок за рядком сімейні фотографії. Одну вона впізнала як фотографію, яку їй показав Джек: Патрік О’Коннор із дружиною та сином.
  Вона пробігла очима по рядку картинок.
  Хлопчик-підліток росте. Мати зараз відсутня. На останній картинці на стіні: хлопець, схожий на юнака — тепер у формі.
  У формі.
  Уніформа армії США.
  Сара відчула, як волосся на її потилиці раптом піднялося вгору.
  Вона перевірила дату фото на День подяки: 2010 рік.
  Хлопчик — солдат.
  На дійсній службі.
  А де в ті роки служили американські солдати?
  Афганістан.
  Вона дістала свій телефон і набрала номер Джека.
  Це зв’язок Патріка О’Коннора з Барроуз Лейн?
  «Так? Сара?»
  «Джек, Боже, я не знаю. Але мені здається, я дещо знайшов…»
  OceanofPDF.com
  14. Самотній солдат
  Сара стояла, розмовляючи з Джеком, тепер схвильована своїм відкриттям і думка про ранній спати зникла.
  «Мені прийти зараз?»
  «Я так не думаю. Дайте мені ще трохи поглянути на фотографії, побачити, що я зможу знайти?»
  «Спершу вранці?»
  «Так. А Джек, можливо, повідомте Мері О'Коннор, що ми хочемо з нею побалакати».
  «Зроблю. І Сара — хороша робота».
  Вона посміхнулася.
  «Дякую».
  Потім пауза. «І добре, що ти повернувся».
  «Це набагато веселіше, ніж робота, Джеку».
  Він засміявся з цього — завжди чудовий звук для слуху.
  «Побачимось завтра», — сказав він, подзвонивши.
  І Сара повернулася до свого комп’ютера.
  *
  «Хто такий… він?» Сара сказала, дивлячись на того молодого чоловіка в його чіткій парадній формі, очима дивлячись прямо на того, хто фотографував.
  Була одна людина, яка могла знати — зрештою, вона теж була на деяких із тих фотографій.
  Мері О'Коннор.
  Але зараз, діти сплять, далеко після 11 вечора, Сара не могла перестати дивитися на фотографії, ніби копаючись у чиємусь особистому сімейному житті.
  Патрік О'Коннор, зниклий турист. Мері щасливо тримає запіканку та посміхається на камеру.
  Але вона все поверталася до солдата.
  І вона подумала, що це не може бути просто збігом обставин.
  Латчмор на війні. Чоловік Карен, теж на війні.
  І тепер це молоде обличчя, солдат не набагато більше, ніж дитина.
  Вона збільшила це обличчя. Пронизливі очі, сліпучо-блакитні, обличчя не усміхнене, а напружене, рішуче.
  Можливо, його збираються відправити.
  Важко посміхатися, коли ти стикаєшся з цим.
  Ця фотографія — така наповнена емоціями.
  І вона прокрутила туди, де побачила значок на його плечі.
  101 st Airborne це читало, слова над головою білоголового орла.
  Вона збільшила його настільки, наскільки могла, а потім побачила інший значок на плечі, який став розмитим, але все одно вона змогла розрізнити…
  Один меч перетинає дві рушниці.
  Нижче гвинтівки; Оперативна група спеціальних операцій .
  Схема країни та назва.
  Афганістан.
  Гаразд , подумала вона.
  Зараз їй рік солдата в спецоперації. На комірі його сорочки вона помітила срібний злиток, який майже блищав. Це було якесь звання?
  Швидкий пошук…
  Тоді: правильно. Був старшим лейтенантом.
  Маючи всю цю інформацію, вона припустила, що зможе дізнатися, куди в Афганістані прямує молодий солдат.
  Вона спробувала пошукати в Google і за кілька хвилин знайшла сайт, яким керував ветеран, який відстежував, хто де служив в армії США.
  Вона увійшла до 101-го…
  І ось воно було.
  Через світові війни, Корею, В’єтнам, аж поки вона не настала 2010 року. Грудень.
  А 101 -шу повітряно-десантну дивізію відправили в провінцію Кунар, що на сході Афганістану.
  Потім у 2011 році, коли 101 - й протистояв повстанцям, скрізь почалися великі битви та сутички з нібито приборканим Талібаном.
  Вона прочитала коментарі від творця сайту — коментарі, пронизані гіркотою та сумом.
  Поєднано з образами загиблих героїв…
  Такий молодий.
  Вона сіла, хитаючи головою.
  Дивовижно, подумала вона.
  Але що це все означало?
  Вона не могла дочекатися, щоб зустрітися з Джеком вранці та показати йому це.
  Мав бути зв'язок. А якщо й був, їй потрібен був розум Джека, щоб розставити шматочки на місце.
  Але наразі — якщо вона збиралася бути корисною вранці — їй потрібно було трохи відпочити.
  Вона неохоче закрила розкладачку свого ноутбука.
  *
  Обох дітей не було: Хлоя під час чудової шкільної поїздки до Франції, Деніел пішов до школи в останні дні семестру.
  Вона чекала, поки Джек з’явиться біля задніх дверей із повним горнятком кави.
  Вона б також приготувала сніданок — Джек любив свої яйця з беконом.
  Але вона здогадалася, що він захоче поговорити з сестрою О'Коннора якомога швидше.
  Потім вона почула стук у двері; Джек вдивляється з типовою теплою посмішкою.
  Він увійшов до кухні, завжди здавався гігантом у її тісних межах.
  «Знаєте, я думаю, що у вас, британців, надворі справжня спека. Це однозначно чудово».
  Вона кивнула, але відразу підійшла до свого відкритого ноутбука.
  «Джек, здається, я знайшов щось важливе. Я просто не знаю, що з цим робити. Зв’язок…”
  «Я знав, що ти будеш. Бачите, як би ви не хотіли триматися подалі від усього цього…»
  Вона засміялася та процитувала чудову фразу Майкла Корлеоне з «Хрещеного батька: частина III»: «Коли я подумала, що вийшла... вони затягнули мене назад». Або принаймні ти це робиш!»
  — Дивна річ у таємницях, — сказав він, сідаючи. «Вони такі... таємничі, хм? Покажи мені, що ти маєш, детективе».
  Вона посміхнулася на це.
  Але вона знала — від Джека — це був знак поваги. Він не ставився легковажно до її навичок.
  «Гаразд, я постійно повертався до того фото на День подяки. Молодий солдат».
  Джек кивнув.
  І тепер вона знову відкрила фотографію на екрані, щоб він міг побачити на власні очі.
  «Звичайно, ми не знаємо, хто це…», – сказала вона.
  «Сподіваюся, Мері заповнить цю прогалину».
  «Правильно. Але я хотів побачити, чи є ще щось, що я можу там помітити, чогось не вистачає. Наприклад, ти бачиш, який він похмуро виглядає?»
  «Ніби він взагалі не на святі…»
  Вона нахилилася до клавіатури й постукала по клавішах.
  «А тепер дивіться. Якщо я наближу той значок на його плечі…»
  «Його дивізіонна нашивка».
  «Так це називається? У всякому разі, подивіться…»
  Джек подивився на екран. «Вау. 101 вул . Вони називаються «Кричущі орли». На всіх війнах вони завжди ловили багато поганого. Вони легендарні…»
  «А Джек — подивіться на це».
  Вона перейшла до іншої вкладки, де виділила, куди була відправлена дивізія солдата.
  «Провінція Кунар, Афганістан, Джек. Через декілька днів він їхав до Афганістану».
  «Отже, мені потрібно, щоб ти мені сказав. Це ж не може бути випадковим збігом — чи не так?»
  Він сів назад. «Я давно зрозумів, що в житті буває менше випадковостей, ніж ми думаємо».
  «Тоді це може бути щось, я маю на увазі, у зв’язку з Латчмором, чоловіком Карен… якось все підходить разом?»
  Джек засміявся з цього. «З головним словом «якось».
  «Якби ми тільки могли дізнатися про розслідування Латчмора. Бачите — роки майже збігаються. Це частина цього? Але це запечатано».
  — Для нас… — сказав Джек.
  «Хм… що?»
  «Для нас . Але правильна людина з правильними контактами… ну, я думаю, ми могли б, ну, дізнатися про це».
  «Я вас не розумію».
  Джек нахилився вперед.
  «Твій тато. Майкл досі зберігає близькі стосунки в армії. Б’юся об заклад, що він міг би запросити одну чи дві послуги».
  Тепер Сара сіла назад. «Я не знаю, Джеку. Тато дуже довірливий».
  Джек усміхнувся. «Досить правда. Але я не бачу, щоб він сказав тобі "ні". Він знає все, що ти зробив добре…»
  « Ми зробили. І я теж не бачу, щоб він сказав тобі "ні".
  «Подзвони йому».
  Вона вже взяла трубку.
  "Це має бути цікаво", - сказала вона.
  Вона почула, як телефон дзвонить раз, два… тепер сподіваючись, що зможе просто залишити повідомлення.
  Це набагато простіше, ніж запитувати під час живого дзвінка.
  Але потім її батько відповів веселим «Алло?»
  «Тату, — сказала Сара, дивлячись на Джека, — я з Джеком…»
  Вона перевела подих.
  «І я маю попросити про велику послугу…»
  *
  Джек подзвонив Мері О’Коннор, щоб домовитися про зустріч у вітальні готелю «Белл», де крісла й дивани були майже такими ж старими, як і їхні відвідувачі.
  Сара все ще не могла повірити, як швидко її батько погодився на її прохання покопатися в запечатаних записах.
  «Так, є люди, яких я можу запитати. Вони можуть мати або не мати доступу, Сара. Але це серйозна річ, ти знаєш».
  Але він не наполягав на подробицях.
  Джек мав рацію.
  Її батько вірив у неї та в Джека.
  Він закінчив словами: «Я подивлюся, що можу зробити, і передзвоню вам».
  Тепер вони увійшли до вітальні готелю з відкритими французькими вікнами, які впускали чудове тепло цілком літнього ранку.
  Мері сиділа в м’якому кріслі зі спинкою, склавши руки на колінах, і чекала на них.
  Вона підвела очі, коли вони увійшли до кімнати.
  Як і було заплановано, Сара підійшла й сіла на ближче до неї крісло, а Джек сів на кам’яний виступ біля каміна.
  Очі жінки перевели погляд із Сари на Джека, ці очі виглядали такими втомленими, такими переслідуваними.
  «Ти щось дізнався?»
  Сара подивилася на Джека. «Можливо. Ми не впевнені, Мері. Але нам потрібно було з тобою поговорити».
  Жінка кивнула.
  «Майже», — подумала Сара, ніби вона очікувала того, що мало статися.
  «Є деякі речі, про які ми маємо вас запитати. Про твого брата… твою сім’ю».
  Кивок. Це був спалах провини на обличчі жінки?
  «Нам потрібно про це знати…», — повільно промовила Сара, виймаючи з сумочки роздрукований малюнок до Дня подяки.
  Вона простягнула його жінці.
  Її нижня губа почала тремтіти.
  Сара дозволила їй просто подивитися.
  І коли вона кинула погляд на Джека, той згорбився, поклавши руки на коліна. Його легка посмішка та кивок сказали їй, що це нормально; вони могли почекати, поки Мері О'Коннор буде готова.
  Коли очі жінки повернулися до Сари, кожне око містило крихітну блискучу калюжу. Коли жінка почала говорити, від одного почався маленький слід, по щоці текла сльоза.
  «Звідки… ти це взяв?»
  Сара перевела подих.
  Вони з Джеком домовилися, що не хочуть розповідати їй про пограбування, принаймні поки що. «Хтось знайшов камеру вашого брата. Там були малюнки».
  Мері раптом простягнула руку й такою сильною хваткою схопила Сару за зап’ястя.
  «А чи були якісь фотографії зроблені тут, у Черрінгемі?»
  Сара кивнула.
  Тоді голос Мері підвищився: «Тоді він був тут . Мій брат був тут. Знімки показують, що…?»
  «Вони роблять. Але..."
  Вона вагалася. Уперше сестра Патріка О'Коннора мала фактичне підтвердження того, що він був саме в цьому місці.
  І що це також місце, де він зник.
  А тепер питання.
  — Мері, — сказала вона.
  Жіноча рука все ще тримає зап’ястя, наче Сару може здути, якщо її відв’язати. «На цьому фото є солдат».
  Жінка й оком не змигнула.
  Але вона глибоко вдихнула, сльози висохли… набравшись сили.
  Питання — можливо, для неї — неминуче.
  «Чи можете ви сказати нам, хто це?»
  Лише тоді вона відвела погляд, повернувшись то від Сари, то від Джека до інакше порожньої вітальні з м’якими кріслами, прикрашеними антимакасарами, колись яскравим матеріалом, який став тьмяним.
  Мері не повернулася з того моменту віддалення.
  «Ти знаєш його, Мері? правильно? Ви можете сказати нам?»
  Пауза нескінченна. У всьому цьому Мері О'Коннор мала секрет.
  Коли її очі нарешті повернулися — так повільно — її обличчя показало, що вона збирається це відкрити.
  «Той солдат… — повільно сказала вона, у кімнаті було так тихо, — він був моїм племінником».
  А потім, ніби це може бути недостатньо зрозумілим, «Він був сином Патріка».
  OceanofPDF.com
  15. Повість про двох воїнів
  Сара вийшла на сонце.
  Джек дивився, як вона просто стояла біля готелю.
  За всі роки, коли Джек розпитував людей про речі, таємниці… і спостерігав, як вони повільно починають говорити, відкривати те, що вони так хотіли зберегти в таємниці… він не бачив нічого схожого на тиху розмову між його партнером і Мері О' Коннор.
  Він стояв біля неї, також насолоджуючись сонцем, його чудовим теплом, але чекаючи, поки Сара… що?
  Повернутися?
  Повернутися з розмови, яку вона щойно мала, і всі думки?
  «Ти в порядку?» сказав він.
  Не обертаючись, вона кивнула.
  Тоді вона поставила Джеку питання, яке також крутилося в його голові.
  «Джек, що нам сказала Мері? Що це означає?»
  Він похитав головою. «Я не впевнений. Однозначно зв’язок… О’Коннор і Латчмор. Ми повинні зараз піти до нього».
  Вона кивнула. «Але про що йдеться? Цей зв’язок — що це може бути?»
  Він не мав на це відповіді.
  І — як промінь світла, який раптово зробить все різким і ясним — телефон Сари затремтів, пронизливий дзвінок голосний, вражаючий.
  Вона викопала з джинсів телефон.
  Погляд, потім на Джека.
  «Це тато».
  Сара відповіла на дзвінок.
  "Тато. Привіт…”
  Тоді нічого. Джек спостерігав, як Сара кивнула… потім вона зробила жест, щоб написати Джеку, який видобув із кишені своєї сорочки маленький блокнот на спіралі та ручку.
  Сара відвернулася до сусідньої стіни готелю і з телефоном на плечі почала робити нотатки.
  «Так. який рік? правильно. І кінець запиту?»
  Слухаючи та записуючи, вона дивилася на Джека.
  Потім: «Я розумію, тату. Ніхто, хто про це не знає, не почує. Зрозумів».
  «Тату — дякую».
  Потім її батько, мабуть, сказав щось, що розсміяло Сару, і вона завершила розмову: «Я теж тебе люблю».
  Вона опустила трубку й повернулася до Джека.
  «Все підходить, Джеку. Що тато дізнався».
  Вона пішла до свого Rav 4. «Я розповім тобі по дорозі до Латчмора. Я думаю, що для цієї розмови я повинен передати м’яч тобі».
  Джек кивнув, ідучи поруч із нею.
  «І якщо подумати, я вважав, що це зовсім не так».
  «Це більше, — сказала Сара, швидко ступаючи. «Це історія. Сумно, але факт. І я думаю, ми нарешті можемо дізнатися, що сталося з Патріком О'Коннором».
  Вона натиснула кнопку, щоб відімкнути двері машини.
  І як вона сіла на водійське сидіння. «Це може бути нелегко, Джеку. Виходячи з того, що ви мені сказали про Латчмора.
  «Ніколи не легко розкрити останні секрети…»
  Незважаючи на те, що день був теплий, а сонце світило яскраво, Джек відчув, як прохололо.
  Повертаючись до того імпровізованого котеджу, високі дерева оточують його — майже охороняють.
  Тінь від дерев прохолодна. Латчмор також холодний.
  А небезпечно?
  Цілком можливо, подумав Джек.
  Сара тримала його маленький блокнот на лівому підлокітнику в підстаканнику.
  Але їй не потрібно було згадувати про це, коли вона пришвидшила Джека.
  — Розслідування… — почала вона. «У Гільменді стався інцидент… американці, британці, крик про допомогу та порятунок, якого не було. Там був Річард Латчмор. Так само був і син О'Коннора».
  «Лейтенант Едді О'Коннор».
  Вона кивнула. «Його назвали в запиті. Лейтенант, командуючий американськими солдатами...»
  Коли Сара їхала — трохи швидко, як подумав Джек — він здогадався, що означає все, про що вони дізналися.
  «І тому його батько Патрік приїхав сюди?»
  Відповідь Сари, проста, тепер раптово очевидна: «Так».
  *
  Джек постукав у двері простої халупи. Тихо.
  Можливо, Латчмор був на вулиці, гуляючи диким лісом поблизу.
  Але потім зсередини кроки. Повільно.
  Він подивився на Сару.
  «Можливо, тобі варто почекати в машині, Сара. Я маю на увазі..."
  Вона швидко похитала головою. «Це моє місце. Ми вдвох тут».
  Джек знав, що не варто сперечатися.
  Двері повільно відкриваються. Латчмор у відкритій щілині. Погляд на Джека, потім на Сару.
  «Я думав, що ти повернешся… детективе. А з вашим другом?»
  Джек оглянув обличчя Латчмора. Чи був цей ветеран потенційно небезпечним?
  Вони з Сарою зробили кілька ризикованих вчинків. Але це чомусь здавалося небезпечнішим.
  Непередбачуваний.
  — Так, — сказав Джек. «Ми можемо зайти? Ще кілька запитань».
  На обличчі Латчмора з’явилася легка посмішка.
  Надто кмітливі, щоб не знати, що вони щось знайшли.
  Можливо, його навіть хтось попередив після запитань Майкла про розслідування?
  «Ну, давайте подивимося…» сказав Латчмор. «Чи є в мене вибір?»
  Він зробив перебільшений американський акцент. — Випадково не маєте того, що вони називають ордером на обшук, друже?
  Потім поруч із ним заговорила Сара.
  «Ми просто хочемо допомогти», — сказала Сара. «Щоб знати правду. Про Патріка О'Коннора…”
  «Правда? О, це має звичку втечати. Одна правда...»
  Обличчя Латчмора стало похмурим, його настрій змінювався щомиті в цій розмові.
  «...це брехня іншої людини».
  Джек кивнув і подивився на землю. Вони могли піти в поліцію.
  Але що б вони зробили? Що вони могли зробити із заслуженим ветераном?
  Жодних доказів. Вони володіли шматочками головоломки, не знаючи, як, до біса, вона мала виглядати.
  «Дозвольте нам зайти. П’ять хвилин, а потім… якщо ви хочете, щоб зустріч закінчилася, ми виходимо».
  «Чертовно правильно», — сказав Латчмор.
  Ще одна зміна. Ще один натяк на загрозу.
  Але навіть коли він сказав це, він розчинив двері ширше, і раптом Джек і Сара вільно вийшли в темряву каюти.
  *
  Латчмор схопив два прості дерев’яні стільці й поставив їх у центрі кімнати.
  «Сідайте. Скажи мені…» слова, пронизані сарказмом, «…що ти думаєш, що знаєш?
  Латчмор залишився стояти, а Джек і Сара сіли на місця.
  «Ні. Це буде непросто», — подумав Джек.
  «П'ять років тому. Ви служили в провінції Гільменд, британському спецназі».
  Латчмор нічого не сказав.
  Джек раптом помітив рушницю Латчмора, яка стояла в кутку, опущеним стволом… те, що він, можливо, очікував побачити в халупі, закопаній в Аппалачах, а не просто біля маленького села Котсуолд.
  «І в цей же час неподалік від місця, де ви керували своїм загоном, американська команда проводила розвідку. І цей загін очолив молодий американський лейтенант».
  Латчмор прочистив горло.
  Джек міг здогадатися, що навіть ці прості слова… можуть повернути ветеринара туди.
  До похмурих пісків, скелястих пагорбів, країни, наповненої союзниками, які могли швидко перетворитися на ворогів.
  «Хочеш сказати мені, як, чорт візьми, ти це дізнався?»
  Джек кивнув. Плутанина Латчмора мала сенс.
  Це все мало бути таємницею. Файли заблоковано.
  «У ці дні? Що можна зберегти в таємниці?»
  Джек подивився на Сару. Він волів би, якби в цій тісній халупі був лише він.
  Занадто непередбачувана, подумав він.
  Що ми насправді знаємо про Латчмора, його психічний стан?
  «Отже…» сказав Латчмор, ніби намагаючись здатися невимушеним, коли це було щось інше, «…американський загін там, мої люди поруч. Ну і що?»
  Це було зухвало.
  Джек кивнув.
  «Вони були знищені. Зі своєю командою так близько. І той військовий командир… його батько прийшов сюди. Патрік О'Коннор. Батько молодого лейтенанта. Він прийшов просто Барроуз-лейн. Тут внизу..."
  «Азартна гра», — подумав Джек. Ми цього точно не знаємо.
  Він бачив, як Сара докладає всіх зусиль, щоб утриматися від занепокоєння.
  — А після цього… — Джек розкрив руки, ніби ці слова були магічним трюком, — він зник. пішов ​І ти був останнім, хто його бачив. Тому що..."
  І зараз Джек інстинктивно підвівся…
  «Тому що він прийшов сюди, щоб побачити вас. Є зв’язок між смертю його сина і тим, що ваш загін був тут і нічого не робив».
  Пауза. Наступні слова звучать жорстко, брутально. «Хіба немає?»
  Джек і високий Латчмор тепер віч-на-віч.
  Здавалося, що британський ветеран був готовий махнути.
  «Що, в біса, ви знаєте про те, що там сталося? У тій проклятій пустелі?»
  Джек кивнув. — Ти розкажеш комусь, що сталося, Латчморе. Можливо, не ми. Але поліція, хтось. Ти розкажеш їм, що сталося, коли О'Коннор прийшов сюди, щоб побачитися з тобою... І чому він сюди прийшов».
  Латчмор відвів погляд.
  І на мить Джек ненавидів те, що робив.
  Хлопець багато пережив. Джек працював з поліцейськими, які відразу після поїздок в Ірак та Афганістан йшли на іспит для поліції, йшли з академії на вулиці Нью-Йорка… і він знав, як багато з них можуть бути переслідуваними.
  Вони могли б бути хорошими поліцейськими.
  Але вони також могли мати багато чого, з чим мали справу.
  Який вираз?
  Вони бачили речі.
  Нарешті Джек натиснув: «Що сталося?»
  І в цю мить зі скрипом, який змусив Джека обернутися, наляканий звуком, що пронизував тишу в халупі, вхідні двері відчинилися.
  OceanofPDF.com
  16. Поводження з правдою
  Сара швидко обернулася, ледь не підстрибнувши, коли двері відчинилися, оскільки Джек так сильно тиснув на колишнього солдата.
  І вона побачила Карен Тейлор, немовля на руках, яка зайшла до кімнати.
  Дитина тихо прилягає до її грудей, грається з волоссям матері, хоча воно було туго зав’язане в пучок, а кілька пасом, що розбилися, ловили світло.
  «Тату, — тихо сказала вона, — ти маєш їм сказати».
  Сара подивилася на Джека.
  Тато?
  батьком Карен ?
  Речі почали ставати на свої місця. Дочка вийшла заміж за молодого солдата, який, як і її батько, пішов воювати. Але на відміну від батька — додому не прийшла.
  Невже тому Латчмор переїхала в цей маленький сарайчик вище за її котедж?
  Бути тут, підтримувати доньку та її дитину?
  Щоб захистити їх.
  Але що вона хотіла сказати Латчмору? Що вона знала, чого вони не знали?
  Вони знали, що Латчмор був на службі в Афганістані, неподалік від місця нападу на Едді О'Коннора.
  І нічого не було зроблено для порятунку американців.
  Вони також здогадалися, чому Патрік О'Коннор здійснив це похмуре паломництво.
  «Сара, — сказав їй тато, розповідаючи подробиці того дня, що виявило розслідування, — ти маєш тримати це при собі».
  Наскільки могла, Сара пообіцяла зробити саме це.
  А тепер — у цій темній халупі все мало вийти назовні.
  «Карен. Ви не повинні бути тут. Повернись назад..."
  Дитина підняла очі, коли її дід говорив, з блискучими очима. Потім, недоречна, але така чудова, посмішка.
  «Тату, ти нічого поганого не зробив. Все має вийти належним чином. Ви повинні сказати їм».
  Сара спостерігала, як Латчмор підійшов до своєї дочки та дівчинки. Він простягнув руку — шорстку, потерту, побиту обвітрюванням, але тепер таку ніжну, що вона погладила таку-м’яку щоку дитини.
  «Я… я…»
  Тоді дочка Латчмора таким же жестом підняла руку до руки свого батька.
  « Правда , тату. Говорити правду ніколи не можна помилятися. Хіба не цього ти мене навчив?»
  Сара стежила за їхніми очима, не дивлячись одне на одного — батька й дочку.
  А потім — майже неохоче — Латчмор забрав руку від щоки дівчинки й обернувся, щоб поглянути на Джека, потім на Сару.
  Усе відчуття загрози, здавалося, розвіялося, коли зайшли його донька й онука.
  Латчмор глибоко вдихнув, наче наступні слова було б так важко вимовити…
  «По-перше, — тихо сказав він, — той день в Афганістані. Це була весна. Але така гаряча. Сонце блискуче. Але тихо. Завжди так радий, коли було тихо…»
  Всі чекали. Латчмор сів.
  «Потім повідомлення по радіо. Безпечний канал. Загін США поруч. Під сильним вогнем. Прохання про допомогу в когось, будь-кого... будь-якого підрозділу, який може бути поруч».
  Він підняв очі.
  Його очі заплющилися. Біль цієї історії відчутний.
  «А я і мої люди… зовсім недалеко…»
  *
  Джек слухав, як Латчмор розповідав історію того кривавого дня в усипаній скелями долині в провінції Гільменд.
  Він і його люди два дні чекали на покинутій фермі. Вони виконували секретну місію з ліквідації ключового лідера Талібану. Місія, яка ні в якому разі не може бути скомпрометована чи розкрита.
  Незалежно від того, чи американський підрозділ, що потрапив у біду на схилі пагорба навпроти, благав про допомогу.
  Або вмирали .
  Латчмор і його люди благали базу через свою радіостанцію дозволити їм надати підтримку. Але їхня місія була найважливішою — їхні накази чіткі.
  Вони неохоче розтанули в тіні, а над ними, на голому схилі пагорба, один за одним гинули американці, їх повітряна підтримка була відвернута, затримана, зрештою прибула надто пізно.
  Повернувшись у Camp Bastion через тиждень, Латчмора розкритикували американські колеги за бездіяльність.
  Його відповідь — що він підкорявся наказам — звучала порожньо в кондиціонованих офісах бази.
  Неминуче місія, до якої він і його підрозділ були направлені, невдовзі стала відкритою таємницею, коли обговорювалася розпачлива доля американського підрозділу. Форуми повернули цю відкриту таємницю батькам і родинам у Штатах.
  Де Джек міг уявити, як розгорталася історія.
  Патрік О'Коннор, тепер самотній у світі, його сім’ї немає — явно вилив своє горе та гнів на пошуки винних у смерті його сина.
  Таліби вбили його сина. Але Патріка, мабуть, обурювала думка, що солдати союзників були менш ніж за милю від нього, люди, які могли повстати, щоб воювати на боці його сина, але вирішили цього не робити.
  — Отже, Патрік прийшов сюди, щоб побачити вас, — сказав Джек, не дивлячись на англійського солдата, який сидів у кріслі навпроти. «Що він хотів?»
  «Він хотів мене вбити», — сказав Латчмор.
  «Що?» сказала Сара. «Але він був такий слабкий…»
  — Так, тендітний, — сказав Джек, не відриваючись від солдата, — але все одно досить міцний, щоб впоратися з Робом Феррісом, не забувайте.
  Джек чекав, поки Латчмор продовжить, але наступною заговорила його дочка.
  «Того дня… він щойно з’явився», — сказала Карен. «Це було так страшно. Я був у саду з дитиною весь день. Коли я зайшла — він був у хаті. Сидячи на кухні. Очікування. У нього був ніж. Хотіла знати, де мій чоловік. Мені було страшно. Я сказала, що мій чоловік помер. Він мені не повірив».
  «Бачите, колись цей котедж був моїм», — сказав Латчмор. «Так він мене вистежив».
  «Але він не знав, що ви переїхали…» сказала Сара.
  «Продав його Пітеру, коли вони одружилися», — сказав Латчмор. «Збудував тут халупу — щоб я міг бути поруч…»
  — Але сам, — сказав Джек.
  «Як мені це подобається».
  «Отже, Карен, що сталося?»
  «Я намагався змусити його заспокоїтися, але він не хотів слухати. Тоді..."
  «Тоді я з’явився», — сказав Латчмор. «Вдалий час — чи поганий. Вибирайте».
  Джек кивнув. Він знав, що ця історія випливе. Просто потрібен був свій час…
  «Я сказав Карен взяти дитину — підійди сюди і чекай. Я думав, що зможу його розмовити. Поясніть. Я розповів йому правду про той день. Або принаймні — правду, як я її бачу. Але він не хотів правди. Він хотів лише одного…»
  — Помста, — сказав Джек.
  «Зрештою я просто підняв руки і сказав, що більше нічого сказати. На війні ми всі втрачаємо людей, яких любимо. Я втратив чоловіків. Я втратив зятя. Звинувачення нікуди не приведе. Я повернувся, щоб піти — а він просто кинувся на мене. Я дістав у нього ножа — хоча він мене порізав».
  Латчмор перевів подих. Так важко пережити це.
  «Я не хотів завдати йому болю, але він не зупинявся. Постійно йшов на мене, бив руками, ногами. Зрештою я просто вдарив його. Ви знаєте? Просто щоб його посадити. Але це кам'яна підлога. Він сильно вдарив. Він не встав».
  Джек спостерігав, як Латчмор — такий по суті, спокійний, розповідає про смерть Патріка О’Коннора.
  Але тоді він був людиною, яка бачила багато смертей — як інакше він міг би про це говорити.
  «Що ти тоді зробив?»
  Латчмор знизав плечима.
  Джек тиснув. «Що ти зробив, Річарде?»
  «Я посадив його в тачку, підніс до лісу, поклав, щоб не було видно. Тоді я підійшов сюди, сказав Карен, що він пішов — і вона була в безпеці. Сказав їй, що краще нікому про нього не згадувати. Вона зрозуміла — ти не любив? Завжди краще тримати голову опущеною — розумієш?»
  Джек кивнув. «А потім?»
  «Тієї ночі повернувся до лісу. Приніс тіло сюди. Закопав біля сараю. Під дровами».
  «Чому б просто не сказати поліції?» сказав Джек.
  «Правильно. звичайно Коли армія відпустила мене, вони сказали, що у мене проблеми з психічним здоров’ям. ПТСР — знаєте? Хто міг повірити моїй стороні історії? Навчений вбивця проти скорботного батька. А як тут Карен? Вони б її переслідували. телевізор. Прес. Журналісти. Ні, я вчинив правильно».
  «Правильна річ Патріка?» сказав Джек. «Як ти кажеш, він був скорботним батьком».
  «Я сказав кілька слів. Над могилою».
  «А як щодо його родини?» сказала Сара.
  «А як щодо мого ?» сказав Латчмор.
  Джек спостерігав, як він підвівся й став біля дочки.
  «Тож тоді — що нам тепер робити?» сказав Джек. Він подивився на рушницю, спершись на стіну, а потім побачив, як Латчмор дивиться за своїми очима.
  Хоча пістолета в руках ні в кого не було — це було якесь протистояння.
  «Ти можеш зробити лише одне, Річарде», — сказала Сара. «Повертайтеся з нами до поліцейської дільниці в Черрінгемі».
  «Вона має рацію, тату», — сказала Карен. «Що найгірше, що може статися? Ти підеш у в'язницю? Ні коли вони чують твою історію. Ми отримуємо пресу в обличчя місяцями? Але я можу впоратися з цим. А потім ти будеш вдома, і ми просто продовжимо».
  «Вона має рацію. Ти б не потрапив до в'язниці, Річарде, - сказала Сара.
  "О ні?" — сказав колишній солдат. «Звідки ти знаєш?»
  «Сестра О'Коннора тут, у селі», — сказала вона. «І в мене таке відчуття, що вона знала, що збирався зробити її брат. І що вона вчинить правильно».
  «Правильна річ?» сказав Латчмор. «Воно взагалі існує?»
  «Хіба не це те, що ти весь час намагався зробити, Річарде?» сказав Джек. «За ваших людей, за тих американців на тому пагорбі, за вашого зятя — а тепер за Карен і вашу онуку?»
  Джек спостерігав за Латчмором.
  Чи мали б ці слова якийсь ефект? Це неможливо було сказати.
  Джек підвівся й підійшов до рушниці. Потім зламав його, перевірив, чи не заряджений, і сунув під руку.
  «Давай, Сара», — сказав він і спостерігав, як вона встала зі стільця.
  Він звернувся до Латчмора, який стояв біля його дочки. Дитина воркувала й потяглася до дідуся, торкаючись рукою щетини на обличчі чоловіка.
  — Ми припаркувались біля котеджу, — сказав Джек. «Ми чекатимемо на вас».
  Він відчинив двері халупи й кивнув Сарі, щоб вона йшла попереду нього.
  Вони мовчки йшли стежкою через ліс.
  *
  Коли вони підійшли до котеджу, сонце тільки-но сідало, але на маленькій лавці в палісаднику все ще світило тепле сонячне світло.
  Джек притулив рушницю до лавки й сів. Сара сіла біля нього.
  «Тож весь час Патрік О'Коннор просто прикидався туристом?» сказала Сара.
  — А-а-а, — сказав Джек. «У певному сенсі він планував ідеальне вбивство. Відійдіть від екскурсійної групи — зробіть те, для чого він прийшов, а потім знову приєднайтеся до них через дві години для решти туру. Хто б міг запідозрити?»
  «Він просто не розраховував на те, що його пограбують», — сказала Сара.
  — А може — як побачив дівчину, та дитину — трохи занепав духом? Відтягнув назад…”
  «Я б хотіла думати про це», — сказала Сара.
  «Хто знає?»
  Джек не знав. Він просто сподівався, що, можливо, так і було…
  — Думаєш, Латчмор прийде? сказала Сара.
  — Так, — сказав Джек. «Я так думаю».
  «Тому що це правильно?»
  «Хм. Правильна річ? не впевнений Хіба не це те, що всі намагалися зробити весь час? Навіть Патрік прийшов сюди. Він вважав правильним все це закрити, покарати людину, яка могла врятувати його сина».
  «А там, у Гільменді, як хтось міг знати, що робити правильно?» сказала Сара.
  Джек подивився через садок на ліс і звивисту доріжку. Яке чудове місце для зростання дитини. Дитина, якій потрібен був дідусь.
  «Здебільшого ми не маємо вибору», — сказав Джек, повертаючись до Сари.
  «Якщо ви солдат, це, напевно, добре», — сказала вона.
  У кінці провулку Джеку погляд привернув якийсь рух.
  Він підвів очі, мружачись на призахідне сонце.
  Річард Латчмор йшов до них, спираючись однією рукою на свою онучку, яка спала в нього на плечі.
  Другою рукою він обхопив руку доньки, і разом, мовчки, вони пішли до маленької хатинки.
  — Правильно, — тихо сказав Джек.
  І вони з Сарою встали й приготувалися повернутися до Черрінґема.
  КІНЕЦЬ
  OceanofPDF.com
  Наступна збірка — Епізоди 19—21
  
  Випадковий привид.
  Щороку на Хеллоуїн у готелі Bell, який нібито живе привидами, влаштовують знамениту вечерю «Мисливці за привидами» зі страшними історіями, моторошними привидами та речами, які несуться вночі. Але цього року подія закінчилася жахливою аварією, і раптом усі задаються питанням… Чи справді привид бродить у готелі? Джек і Сара переконані, що винуватцем має бути людина: хто б хотів, щоб у класичному готелі відбувалися погані речі? Але незабаром вони змушені протистояти власним забобонам, оскільки опиняються на слідах нерозкритого вікторіанського вбивства…
  Слідуйте за грошима,
  здається, у Клер і Террі Гудмена є все. Успішний бізнес. Син в Оксфорді. Новий особняк прямо на річці Темза. І, здавалося б, витрачати багато грошей. Але коли Джека і Сару просять розслідувати дивне пограбування в їхньому домі, секрети починають з’являтися. А оскільки правда розкривається, для когось це буде надто важко, і єдиним виходом може стати вбивство.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"