Костелло Метью : другие произведения.

Cherringham – Episode 13-15: A Cosy Crime Series Compilation (Cherringham: Crime Series Compilations Book 5)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНА ЗБІРКА КРИМІНАЛЬНИХ
  СЕРІАЛІВ
  
  Епізод 13—15
  
  OceanofPDF.com
  »be« від BASTEI ENTERTAINMENT
  Цифрове оригінальне видання
  «be» від Bastei Entertainment є відбитком компанії Bastei Lübbe AG
  Авторське право No 2016/2017 Bastei Lübbe AG, Schanzenstraße 6-20, 51063 Кельн, Німеччина
  Автори Метью Костелло та Ніл Річардс
  Під редакцією Шона Сініко
  Редактори проекту: Лорі Гербер, Кетрін Куммер
  Ілюстрація обкладинки No shutterstock: Buslik | Бастіан Кініц | Стів Хіп
  Дизайн обкладинки: Jeannine Schmelzer
  Виробництво електронних книг: Urban SatzKonzept , Дюссельдорф
  ISBN 978-3-7325-2126-5
  www.be-ebooks.com
  Твіттер: @be_ebooks_com
  OceanofPDF.com
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СЕРІАЛ
  
  Урок вбивства
  1. Тонути або плавати
  Софі Вайт мчала вгору чорними сходами будинку Флоренс, її кроки по потертому каменю відлунювали в холодному просторі, коли вона піднімалася на три поверхи.
  Блін, блін, подвійний блін, я запізнюся, — подумала вона. Підготовка ніколи не повинна бути надто тривалою в суботу, це так несправедливо...
  Нагорі сходів вона відчинила важкі протипожежні двері, які вели до гуртожитку шостого класу, пробігла повз переповнену вітальню та кухню, де вона побачила звичайний натовп на сніданок у вихідні.
  О, сир на тостах, якби я міг приєднатися...
  Але навіть якби в неї був час, вона не була впевнена, що її приймуть. Фрейя та її натовп були б там.
  І з початком нового семестру вони її прикривали.
  Вона дійшла до кінця коридору, штовхнула двері власної кімнати й одним рухом кинула сумку для ноутбука на ліжко.
  «Іди, не бігай», — почувся голос з іншого ліжка.
  Софі озирнулася: її сусідка по кімнаті Ханна лежала спиною до подушок і дивилася щось на своєму iPad, її рука тримала над спільною формою для печива.
  «Прогулянка для семикласників», — сказала Софі, копаючись у своїй шафі, одяг розлітається. «Чи можу я позичити твій спортивний костюм? Моя в бруді».
  «Прикро», — сказала Ханна, знизавши плечима, поїдаючи бісквіт.
  Софі не було потрібно «так» — після шести років спільного навчання в школі це було невимовним.
  Що твоє - моє, моє - твоє. Живіть швидко, помріть разом. Друзі до кінця. Ні брехні, ні секретів.
  Кожного разу, коли вони переходили на рік вище в Школі для дівчаток Черрінгем-Холл, вони з Ханною міцніше зв’язували одне одного новим девізом. І тепер вони навчалися на останньому курсі навчання у шестикласниках, залишилося лише три семестри…
  Софі перестала думати про це. Про відхід. Це зробило яму в її животі. Надто страшно.
  «Тож чому поспішати? З кимось бачишся?» сказала Ханна. «Таємний шанувальник?»
  — Ніби… — сказала Софі. «Я керую клубом Minnows для пані Брейтуейт».
  «Жорстко», — сказала Ханна. «Черг кличе».
  «Точно».
  «Гей, ти знав, що запізнився?»
  «Дуже смішно».
  Вона схопила свій купальний костюм, спортивний костюм Ханни та пару кросівок, потім простягнула руку й витягла з банки жменю печива.
  «Сімдесят калорій кожен», — сказала Ханна.
  — Не зараховується, — сказала Софі, прямуючи до дверей. «Це сніданок».
  «Це має значення?»
  «Так, так. Останні дослідження».
  «Треба любити науку».
  Софі вибігла. — Пізніше… — сказала вона через плече.
  «Все ще в Оксфорді сьогодні вдень?» — почула вона, як сказала Ханна, повертаючи в коридор.
  «Не можу дочекатися!» — крикнула вона у відповідь, а потім знову попрямувала до сходів.
  Вона перевірила годинник. Три хвилини — можливо, вона встигне.
  *
  Запізнення — на будь-що — було кардинальним гріхом у Черрінгем-Холі. Софі знала етос задом наперед і догори дригом, це було впроваджено в усіх дівчат з першого семестру:
  «Дівчата Черрінгема будуть розумними, незалежними, вільнодумними, креативними, впевненими, винахідливими, толерантними — і, перш за все, надійними».
  І вчителі чітко дали зрозуміти, що, хоча для розвитку більшості цих якостей може знадобитися деякий час, деталь про «надійність» — вчасність — це те, що потрібно набути негайно .
  Вона з’їхала з основного шкільного коридору й скоротила шлях через їдальню.
  Проїжджаючи повз офіційні столики, вона глянула на портрети випускниць Черрінгама на стінах — дослідників, поетів, політиків, прозаїків, вчених, лауреаток Нобелівської премії, бізнес-леді, міжнародних спортсменок.
  Софі та Ханна жартували, що всі вони досягли успіху тому, що вони ніколи не спізнювалися .
  І загалом, тепер, коли вона була невимушеною колишньою шосткою, Софі не надто турбувала запізнення на кілька хвилин. Але сьогодні було інакше.
  Буквально кілька днів тому, у перший день семестру, пані Брейтуейт покликала Софі до свого кабінету й сказала їй, що вона — так, вона , Софі Вайт — має бути цьогорічним опікуном будинку. Крім шкільного капітана, охоронець був найвідповідальнішою посадою в усій школі.
  Тепер Софі боялася підвести пані Брейтуейт.
  Місіс Брейтуейт була най... ідеальнішою вчителькою в усій школі. Її всі любили. А вона, у свою чергу, знала кожного в Домі, знала всі їхні проблеми, усі їхні страхи та боротьбу.
  Якщо ви подобаєтеся місіс Брейтуейт, якщо вона вас цінує, ви не зможете зробити нічого. Вартові дому, обрані пані Брейтуейт, були зараз у світі й робили блискучі речі. Іноді ви бачили, як вони брали інтерв’ю в новинах.
  Іноді вони навіть давали інтерв’ю, одягнені в ті великі куртки та шоломи, які вони носять у зонах бойових дій.
  Через великі головні двері Софі на швидкості врізалася в гравій збоку Зали. Тут, на вулиці, хвилювалося осіннє листя на холодному вітрі — вона знала, що поруч не буде вчителів, які б перешкодили їй за те, що вона біжить.
  Тільки Тахір, син доглядача, підстригає живоплоти. Вона бачила, як він підняв очі й спостерігав за нею, коли вона пробігала повз, а потім повернувся до своєї роботи…
  Запізнення було б непробачним. Minnows — клуб плавання Year Seven — був гордістю та радістю пані Брейтуейт. Попросити балотуватися було не просто відповідальністю. Це був привілей.
  Попереду вона бачила скло й сталь новенького спортивного залу — Будинок Принца Саїда. Розкішний вестибюль, де мали чекати дівчата, виглядав порожнім...
  «О ні, вони вже пройшли», — подумала вона, відчиняючи двері й відчуваючи порив тепла.
  Вхід до басейну проходив униз по сходах у дальньому кінці скляного коридору, який вів у спортзал.
  Вона бігла коридором. Крізь скло вона бачила багато знайомих облич за всі роки, які стукали по біговій доріжці, веслували, займалися спінінгом... Дехто посміхався й махав рукою.
  Вона піднялася сходами до басейну по дві одночасно. Повітря тут стало ще теплішим, вона відчувала запах хлору, і тепер вона чула голосне лепетання семикласниць, коли прямувала до роздягалень.
  Пані Брейтуейт уже була тут?
  Вона штовхнула подвійні двері, і шум одразу припинився. Вона озирнулася: близько двадцяти дівчат у чорних стандартних купальниках, завмерли на півслові, витріщилися на неї.
  Як статуї.
  «Доброго ранку, дівчата», — сказала вона.
  «Доброго ранку, міс», — відповіли всі.
  «Міс Брейтуейт тут?»
  Була пауза. Софі чекала, хто набереться сміливості відповісти. Вони взагалі знали, що вона навіть не вчителька, а лише шоста?
  «Не пропустіть. Ми так не думаємо, — почувся голос із натовпу.
  Софі зітхнула з полегшенням.
  Фу. Їй би це вдалося!
  «Ставайте в чергу, дівчата, і ми підемо до басейну», — сказала вона, повторюючи слова, які вона сама пам’ятала всі ті роки тому, коли вона теж була Мінноу.
  «Не забудьте взяти рушник із кошика дорогою, будь ласка. І жодних розмов, доки ми всі не вишикуємося — пам’ятайте — біля басейну».
  Взявши рушник, Софі повела дівчат до басейну. Поки група виконувала її вказівки, вона пройшла процедуру, яку так часто спостерігала: вона ходила навколо басейну, перевіряючи, чи все на місці рятувальне обладнання, тривожні кнопки горять, поплавці в порядку, водяні насоси працюють.
  Вона востаннє озирнулася навколо. Хоча басейн був підземний, освітлення було яскравим і теплим. Вода була рівна і спокійна. Кімнатна температура була ідеальною. Коли приїхала пані Брейтуейт, клас виглядав би вимушеним і ідеальним.
  Незважаючи на поспіх, сьогоднішній ранок мав бути чудовим.
  *
  За десять хвилин до кінця уроку Софі нарешті розслабилася. Ранок був зовсім не таким, як вона очікувала.
  Буквально через кілька хвилин після того, як вона вишикувала дівчат біля басейну, з кімнати для персоналу надійшло повідомлення про те, що пані Брейтуейт «нездорова» і чи не могла б Софі провести сеанс сама?
  Отже, ось що вона зробила. Це те, що мала робити «дівчина з Черрінгем Холу», вона знала. Збирайте частини — і адаптуйтеся.
  Скільки разів вона чула це за останні кілька років?
  І врешті-решт їй це сподобалося. Вона познайомилася з новими дівчатами і — вона сподівалася — вони їй довіряли. Вона працювала над технікою, над впевненістю, над диханням. Вона штовхнула їх — але не надто сильно. Вона спостерігала за їхніми перегонами і робила подумки про дівчат, які могли мати потенціал.
  Це саме те, що зробила б міс Брейтуейт, подумала вона.
  А тепер, коли вона сиділа високо на драбині рятувальників, вона дозволяла їм розважатися, трохи божеволіти з надувними катерами. Вона оглядала басейн, перевіряючи, чи всі дівчата в безпеці серед яскраво-кольорових поплавців і фігур. Вона дивилася, як вони бризкали й сміялися.
  Софі глянула на годинник. Вона дала їм ще лише п’ять хвилин: якщо всі переодягнуться без зайвої метушні, вона могла б піти звідси й сісти на потяг до Оксфорда, який відправлятиметься о півдня до Оксфорда з Ханною. Шопінг!
  фантастично!
  Тоді — так швидко! — погасли всі вогні.
  Весь басейн став темним. Чорніше, ніж Софі коли-небудь знала: не просто тьмяно-сірий колір із ледве помітними формами, а цілковита темрява, ніби їй на обличчі притиснули пов’язку.
  Софі хитнулася на стільці й мало не впала, а потім подумала:
  Боже мій — дівчата!
  Сміх і плескіт у басейні перетворилися на плач і крики, вона чула тривожні голоси з усіх куточків води...
  що сталося мені страшно! Я не вмію плавати! Міс, міс!! Я втоплюся!
  Софі вхопилася за боки крісла рятувальника. Думки її бігли, але десь із глибини душі, здавалося, запанував спокійніший дух.
  «Слухайте, дівчата!» — гукнула вона. «Ліхтарі вийшли з ладу. Ось і все. Нічого страшного. Тепер усі спокійно. Ми всі в безпеці. Ніхто не потоне. Я обіцяю».
  Вона відчувала дітей у воді, які слухали її.
  «Тож слухайте уважно… Я хочу, щоб ви робили саме те, що я скажу? Гаразд?»
  Відповіді не було.
  Тепер голосніше.
  «Добре?»
  Потім серія тихих голосів. «Так, міс, так, міс…»
  «По-перше, я хочу, щоб ви всі топталися. зрозумів Гарно і ніжно. Не думай про темряву, не хвилюйся. Всі ступають?»
  Більш лагідні відповіді з усіх куточків чорного басейну.
  «Тепер дуже повільно — я хочу, щоб ви всі попливли до краю басейну — слідкуйте за моїм голосом. Я буду продовжувати говорити».
  Вона почула звуки бризок, удари рук по воді, удари ніг.
  «Коли ви підійдете вбік, візьміться. Якщо ви вже на борту, просто покличте, будь ласка, щоб інші могли підпливти до вас. Гаразд?»
  Вона почула якісь голоси прямо під собою… «Сюди! сюди? Давай — майже там».
  Вона думала: все буде добре.
  Софі повільно зійшла з крісла рятувальника, поки не стала, як вона припускала, біля басейну.
  Її серце шалено калатало.
  Вона глибоко вдихнула і змусила себе заспокоїтися. У дальньому кінці басейну, як вона знала, була тривожна кнопка. Але її відчуття орієнтації вже розвалювалося.
  Треба запалити, подумала вона. Чому не горить?
  Якось їй довелося обійти басейн, уникаючи поплавців і кілець, і натиснути кнопку, щоб отримати допомогу.
  «Як у нас справи, дівчата — всі біля басейну?»
  Чому я звучу так спокійно… — подумала вона.
  Хор голосів каже… «Ось. Я теж тут ».
  Не сказавши цього слова, яке могло бути таким страшним у цій темряві, басейн перетворився на чорне море.
  Слово … допомога.
  Вони всі працювали разом.
  «Молодці, дівчата. А тепер слухай — не намагайся вилізти. Надто темно. Я йду по допомогу. Всі зрозуміли?»
  Більше згоди від моря голосів просто під нею, увесь клас невидимий.
  Тепер Софі виставила руки перед собою і почала йти, а потім зупинилася. Це не спрацювало, вона могла бути будь-де; вона може просто спіткнутися і впасти в басейн...
  Тож вона опустилася на руки й коліна й поповзла по плитці, притиснувши долоні до мокрої плитки, простягаючи руку вперед у темряву, намацуючи шлях вперед, дюйми за раз.
  До …
  так! Вона відчувала неглибокий стік, що пролягав навколо краю басейну. Усе, що їй тепер потрібно було зробити, це йти за нею, доки вона не відчує драбину в кутку, потім повернути й повзти вздовж, доки не опиниться на одному рівні з тим місцем, де, як вона знала, знайде кнопку на стіні.
  «З усім добре?» — тихо покликала вона, повзаючи.
  «Так, міс», — почулися голоси навколо басейну.
  Хтось хихікав.
  Це добре, подумала вона.
  «Це справжня пригода, чи не так?» сказала вона.
  Більше сміху.
  Нарешті її руки торкнулися металу — східців! Тепер їй просто довелося прослизнути навколо них і поповзти вниз по ширині басейну, а потім…
  З потріскуванням і раптовим спалахом світло знову запалилося.
  На секунду очі Софі були засліплені. Вона змусила їх відкрити й озирнулася.
  Дівчата збилися тісно, стоячи з одного боку басейну. Вона їх швидко перерахувала…
  Все є — слава Богу! — подумала вона.
  "З усіма добре?" — покликала вона.
  «Так, міс!» — кричали вони.
  Хтось підбадьорив, а потім усі приєдналися, скрикнувши й скрикнувши від полегшення. Вона спостерігала, як вони кидалися з боків, бризкаючи й кричачи, щоб швидко повернутися до гри.
  Зникнення страху.
  Софі встала. Очі були вологі — хотілося плакати. Вона глибоко вдихнула й витерла спортивний костюм — він був наскрізь мокрий від повзання.
  «Час виводити дівчат», — подумала вона.
  Вони були трохи збуджені. Вереск і сміх лунали все голосніше й голосніше.
  Вона подивилася на дальній край басейну. Одна група дівчат, здавалося, … билася?
  Вона бачила, як вони дерлися й штовхалися.
  Вона побачила, як когось штовхнули під воду.
  Тоді вона зрозуміла — вони не грають.
  Цей крик не був сміхом.
  Що відбувалося?
  Ніби в уповільненій зйомці, вона побігла до мілкого краю, де тепер вона бачила, як дівчата штовхали одна одну, кричали, ніби божевіли, щоб вибратися з басейну.
  Вони панікують, подумала вона. чому
  Світло горить. Небезпека минула.
  Я маю це припинити...
  А потім, підійшовши ближче, вона побачила фігуру у воді.
  Не поплавок, не кільце, не м'яч...
  Щось, що не мало сенсу. Щось не підходило, коли вона намагалася зрозуміти, що це таке.
  Потім, нарешті побачивши, що це таке… зрозумівши, що це за форма… вона інстинктивно відсахнулась, а потім із заносом впала на слизьку мокру плитку.
  Щур .
  Щур, плаваючий на воді. Коричневий, фут завдовжки, хвіст здається довшим, рот відкритий, волосся сплутане, очі витріщені…
  Потім ще один, зовсім поруч, підстрибуючи вгору-вниз у воді, яка зараз хвилюється, а кричущі дівчата тягнулися до бортів басейну, щоб втекти, плачучи, кричачи…
  Коли Софі підвелася, вона побачила, що в басейні всюди щури. Десять, двадцять, а може й більше… Господи…
  Так багато щурів плавало серед панікуючих дівчат, які намагалися піднятися по драбинах і втекти.
  Їхні матові тіла притискалися до чорних купальників дітей, коли вода хвилювалася.
  Коли дівчата вилізли з басейну й побігли, Софі підхопилася, похиталася до тривожної кнопки, яка тепер світилася на стіні, і сильно вдарила її.
  Завила сирена і спалахнули червоні вогні.
  Вона повернулася до басейну. Останні дівчата бігли, спотикаючись узбіччям до виходу.
  Одна маленька дівчинка стояла сама у воді на мілководді, ридаючи, замерзла, заплющивши очі. Нездатний рухатися, тремтить.
  Софі бачила мертвих пацюків, що плавали навколо неї.
  Вона простягнула руку під руки дівчини й витягла її з басейну, а потім потягнула, напівнесла за іншими тікаючими Міноусами до безпечної кімнати для переодягання.
  OceanofPDF.com
  2. Черрінгем Хол
  Джек зупинився на своєму Austin Healey Sprite прямо біля будинку Сари й подумав, чи не поставити верх.
  Хоча був яскравий сонячний день, він з гіркого досвіду переконався, що жовтнева погода в Котсуолді може змінитися миттєво.
  Але якби вони збиралися бігти в сільську місцевість, ніщо не могло перемогти Спрайт із опущеною верхівкою…
  Чорт, давай ризикнемо, — подумав він і попрямував до вхідних дверей свого друга.
  Вона відкрилася ще до того, як він встиг дотягнутися до дзвінка, і Хлоя — донька Сари — стояла там, ледве впізнавши її з того часу, коли він востаннє бачив її в шкільній формі в липні.
  «Гей, Джеку, ідеальний час!»
  «Я відомий цим, Хлоя», — сказав він.
  Він подивився на її одяг. Коротка спідниця, літній топ, без пальто, сумочки, повний макіяж, роботи.
  На шляху до того, щоб стати молодою жінкою, з усіма труднощами, з якими зіткнеться Сара.
  «Прогноз дощу», - сказав він. — Теж холодно.
  Як ... можливо, ви захочете одягнутися на осінь?
  «Я знаю. Мама сказала мені. Тому мені потрібен ліфт до станції…»
  — О, — сказав Джек, усміхаючись.
  Багато в чому Хлоя нагадувала йому його дочку, коли вона була такою маленькою. «Мені здається, ми з твоєю мамою збиралися…»
  Джек побачив, як Сара з’явилася позаду неї в дверях, одягаючи пальто.
  — Не слухай її, Джеку, — сказала вона. «Вона збирається гуляти; у неї багато часу. Вокзал в хвилинах їзди. Ми вже це обговорювали».
  «Мамо, ти така зла !»
  Так, він пам'ятав ті дні. «Дискусії», які більше нагадували битви.
  «А в машині Джека лише два місця. Два — пам'ятаєш?»
  Сара дала їй трохи готівки, а Джек дивився, як мати й донька ніжно цілувалися.
  добре. Там нічого серйозного.
  «Десять фунтів за проїзд потягом — не за покупки чи каву, добре? Ніяких спроб пропустити квиток».
  «Мамо! Коли я це робив?» — сказала Хлоя, прямуючи на вулицю. «Ну добре, може, раз — і я забув!»
  Посмішка дівчини була невгамовною.
  «Одного разу, коли вас спіймали, хм?»
  Джек відступив, коли на садовій доріжці розігрувалась знайома сцена.
  «Побачимося сьогодні ввечері, — покликала Сара, — і напишіть мені, якщо запізнюєтеся».
  «Так, так. Привіт, мамо, привіт, Джек!»
  Джек звернувся до Сари: «Вона росте»,
  Сара похитала головою. «Розкажи мені про це».
  «Ми збираємося йти?»
  Вона зачинила передні двері, і він пішов з нею до машини.
  «Я пришвидшу вас дорогою», — сказала вона, сідаючи на пасажирське сидіння. «Ти думаєш, що ми повинні підняти верх, якщо буде дощ?»
  — Напевно, — сказав Джек. «Але давайте поживемо трохи небезпечно. Скоро буде зима».
  Він завів двигун і поїхав геть.
  Маленька галаслива розмова Сариної родини нагадала йому, що йому слід частіше виходити.
  Це, а також ідея, що він і Сара нарешті повернулися до справи.
  Якби це був випадок. Наразі вони нічого не знали.
  Так чи інакше, думка про майбутню поїздку англійською осінньою місцевістю створила у Джека дуже гарний настрій.
  *
  Джек з’їхав із смуги з подвійним рухом і штовхнув «Спрайт» через кілька крутих поворотів, перш ніж розслабитися, коли дорога вирівнялася вздовж гребня пагорба.
  «Тож, хоча це приватна школа, я знаю, що ви, хлопці, називаєте її державною школою. Можливо, я був тут деякий час, але добре». Він усміхнувся Сарі. «Це все ще не має сенсу».
  «Давай… Це схоже на ту содову, про яку ти мені розповідав, ту, що роблять у Брукліні».
  «Хмм?»
  «Яєчний крем. Немає ні яєць, ні вершків».
  Він засміявся. «Не зовсім те саме, але я вас чую». Він подивився на небо, хмари справді потемніли.
  Можливо, скоро доведеться припинити. Підніміть верх.
  «Але гаразд… якщо ви ходите до цієї школи, ви отримуєте те, що називається приватною освітою».
  «Точно так. Це не складно, Джеку».
  «Ні, не важко», — сказав він. «Якщо ви погоджуєтеся зі мною, що це теж не логічно».
  І це розсміяло Сару.
  Так, добре бути з нею знову. Вони стільки всього зробили і побачили за останні пару років.
  Але завжди було весело просто поговорити.
  Нью-йоркський янкі в королеві Англії.
  Здавалося, що дорога тягнеться на милі вперед.
  Римська дорога, мабуть, подумав він, ще щось, чого він навчився відтоді, як переїхав сюди жити на своїй річковій баржі. Пряма дорога означала давню — дорогу, що передувала живоплотам і сільськогосподарським доріжкам, — дорогу, прокладену легіонами-завойовниками.
  Він увімкнув п’яту передачу, просто закохавшись у цей момент, поля й ліси спускалися в долини з обох боків, великі білі хмари на широкому горизонті.
  «Чому я ніколи не чув про цю школу, якщо це така велика справа?» сказав він.
  «Це дуже ексклюзивно, — сказала Сара. «У вихідні та святкові дні дівчата, як правило, їдуть до Оксфорда або до Лондона у свій вільний час. У такому маленькому селі, як Черрінгем, для них це небагато».
  «Не хочеш змішуватись із молодими людьми, га?»
  «Я припускаю, що деякі батьки могли б так почуватися», — сказала Сара. «Що стосується дітей… подивіться на Хлою. Вона не може дочекатися, коли поїде у велике місто!»
  «Правильно. Ви ніколи не думали відправити туди Хлою?»
  «Сорок тисяч на рік? Я так не думаю, Джек».
  «Ой, це шістдесят тисяч доларів. Батьки мають бути серйозними гравцями, чи не так?»
  «О так», — сказала Сара. «Політики, нафтові керівники, поп-зірки, далекосхідні урядовці, що завгодно…»
  «Звідси виклик до нас, а не до поліції. Розсудливість – це слово?»
  «Точно так. Вони будуть говорити особисто про те, що б там не було».
  Потім Джек згадав те, що вони обговорювали.
  Невеликі зміни в тому, як вони виконували свою детективну роботу. Тепер, коли так багато розкритих справ...
  «Ми стягуватимемо з них плату?»
  «Я так думаю, а ти? Школа, звичайно, може собі це дозволити».
  — Можна поспорити, — сказав Джек. «Звичайний розрив між місцевими благодійними організаціями?»
  Кілька місяців тому, під час тривалої та приємної вечері в Old Pig на Черрінгем-Хай-стріт, Джек і Сара склали список відповідних поважних справ, які могли б принести користь їхньому розшуку.
  «Хм, можливо. Хоча я думав… школа Хлої збирає кошти на нову спортивну доріжку».
  — Гаразд, — сказав Джек. «Левова частка їм — приблизно так. Принцип Робін Гуда: багаті діти бідним, га?»
  «Точно так. Гей, Джеку, краще трохи сповільнитися, вхід десь тут.
  Джек скинув передачу, насолоджуючись механічною коробкою, яка так відрізнялася від автоматики в Нью-Йорку.
  Це … було за кермом.
  «Звичайно, нам доведеться доставити», — сказав він.
  «Коли ми цього не зробили?» сказала Сара.
  — Правда, — сказав Джек. «Але найчастіше, коли ми беремо участь у справі, ми знаємо, в чому справа. Цього разу…”
  «Як я вже сказав, коли вони подзвонили, вони точно не хотіли, щоб поліція це розглядала. Треба було особисто — і в найсуворішій конфіденційності».
  Джек сповільнився. Попереду біля повороту він побачив непомітний знак: Школа для дівчат Черрінгем-Холл, головний вхід.
  Він показав і повернувся. Дорога з ідеальним асфальтом спускалася крізь дубовий і каштановий ліси, зрештою виходячи на широкі відкриті луки.
  «Ого, — сказав Джек. “Цілком державна школа.”
  Внизу, в долині, серед м’яких пасовищ, усіяних деревами, лежав найгарніший англійський сільський будинок, який він коли-небудь бачив. За нею він бачив спортивні майданчики, тенісні корти, житлові блоки, все ретельно озеленене, щоб не псувати вигляд будинку.
  «Сара, що б ти не збиралася заряджати, додай нуль... Я маю на увазі, звичайно, нуль в кінці, га? Фактично, додайте два нулі».
  *
  Джек припаркувався на автостоянці для відвідувачів позаду головного будинку й поставив верх на Sprite. Не встиг він закінчити, як підійшла шикарно одягнена молода жінка.
  "РС. Едвардс? Містер Бреннан?» — сказала вона, подаючи їм обом руку. «Я Фліс Гровс, секретар директора. Ми говорили по телефону. Йди за мною».
  Сара побачила, як жінка різко повернулася на підборах і різко попрямувала назад у будівлю. Вона схопила з машини свій портфель і подивилася на Джека.
  Він підморгнув їй: «Ти чула, що жінка сказала. Це для нас кабінет директора… швидко!»
  Вона посміхнулася, потім поспішила наздогнати.
  Коли вона переступила поріг у шкільну будівлю, запахи повернули її прямо у шкільні роки.
  З семи до одинадцяти років вона навчалася в школі-інтернаті для дівчат поблизу Лондона. Її батько тоді служив у Королівських ВПС, дислокувався за кордоном, і було просто зроблено, щоб відправити дітей додому на навчання.
  Вона ненавиділа це — так самотньо для неї, і коли її тато пішов на пенсію, а сім’я переїхала до Черрінгама, вона була надзвичайно рада, що ходить у звичайну денну школу — хоч і з двома тисячами учнів.
  Тепер, дивлячись на великий вхідний вестибюль з його двома широкими сходами та високими портретами учнів минулого, ніщо не може відрізнятися від Cherringham Comprehensive.
  Вони з Джеком пішли за місіс Ґровс, що жваво рухалася, крізь арку вниз по коридору до дверей із словом «Директор», вирізьбленим листовим золотом. Вона обережно постукала в двері й увійшла, покликавши Сару й Джека йти слідом.
  «Твої гості з села, Гевіне», — сказала вона, перш ніж піти й зачинити за собою двері.
  Сара оглянула величезну кімнату, наповнену світлом з масивних вікон. І менше офісу, більше мебльованої, як вітальня в сільському будинку: три великі дивани навколо низького столика перед каміном. Письмовий стіл, більш сучасні портрети на стінах, розставлених книгами. Дубові підлоги з товстими турецькими килимами.
  І стояла спиною до вікна висока постать, яка ступила вперед, щоб привітати їх обох.
  «Сара — Джек — так?» сказав він. «Я Гевін Ворд. Ласкаво просимо до Cherringham Hall.
  Він потис Сарі руку, і вона відразу ж потеплішала до нього. Розслаблений, років сорока, як вона припустила, і з виглядом колишнього військового, якого вона впізнала серед багатьох друзів свого батька.
  «Я дуже вдячний за те, що ви прийшли сюди в такий короткий термін — теж у вихідні, жахливо з мого боку...»
  «Ваш секретар дав зрозуміти, що у вас серйозна проблема, містере Ворд». сказала Сара.
  «Гавін, будь ласка», — сказав голова. «Ми всі тут на імені».
  Він показав на дивани, і Сара сіла. Вона спостерігала, як Джек сів на диван навпроти. Не випадково, вона знала з минулого досвіду: було важливо, щоб вони мали зоровий контакт під час цих перших співбесід.
  Ніби вони могли мовчки дати сигнал, коли настав час для іншої лінії запитань, як передача м’яча.
  — Кава вже в дорозі, — сказав Гевін. «Тим часом дозвольте мені розповісти вам, що відбувається». Він перевів подих. «Що сталося».
  Сара уважно спостерігала за ним. За доброзичливою усмішкою його вступу вона побачила, що він відчуває деяку напругу.
  «Можливо, тоді ви зможете сказати мені, чи зможете ви нам допомогти», — продовжив він.
  Сара дістала блокнот і ручку. Гевін по черзі подивився на них обох і почав.
  «Все почалося місяць тому…»
  OceanofPDF.com
  3. Школа в облозі
  «Місяць. Чотири жахливих тижні. І Джек, Сара — те, що я збираюся вам розповісти, має залишатися в найсуворішій таємниці. Репутація та безпека Cherringham Hall під загрозою. Понад століття, формуючи життя молодих дівчат…
  Сара побачила, як Джек підняв руку, і директор, здавалося, зрозумів, що йому не потрібно починати промову про довгу та славну історію школи та її випускників.
  — Це само собою зрозуміло, Гевіне. Ми з Сарою лише хочемо допомогти вашій школі в будь-якій справі».
  Гевін посміхнувся, кивнув. «Це справді те, що я чув про вас. Дуже стримано! Леді Рептон співала вам дифірамби».
  — Чудова леді, — сказав Джек. Він подивився на Сару.
  Один із тих моментів, коли передавався м’яч.
  Сара побігла з ним. «О, я згадав вашій секретарці, що хоча ми не беремо плату за наші послуги, ми все ж пропонуємо пожертвувати на...»
  Гевін сплеснув руками. «Звичайно». Він підійшов до свого гігантського столу з темного дерева й узяв конверт. «Сподіваюся, ви вважаєте це доречним».
  Він простягнув Сарі конверт.
  «Не треба відкривати», — подумала вона.
  Враховуючи це шикарне середовище, без сумніву, воно було більш ніж достатнім.
  — Ну, — сказав Джек. «Можливо, ви можете надати нам подробиці?»
  Сара побачила, як Ґевін нахилився вперед, наче змовницьки балакав.
  «Спочатку це здалося жартом. Спрацювала пожежна сигналізація, один будинок евакуювали посеред ночі, навіть прибула місцева пожежна команда. Це те, що робили б деякі з більш енергійних... гм... витівок».
  «Звичайно. Звучить так, — сказав Джек.
  Незважаючи на те, що лежало в конверті, Сара почала замислюватися, чи є тут щось, що їм варто дослідити.
  «Тоді був інцидент із їжею…»
  "Їжа?" — запитала Сара.
  Гевін кивнув. «Одна вечеря, і всі, хто їв картоплю дофінуаз, захворіли. Дійсно... хворий. І повірте мені, наша кухня незаймана, безумовно найвищі оцінки за чистоту, приготування їжі».
  «Ви думаєте, хтось підсунув щось у дофіноз?»
  Гевін підняв руки. «Як інакше?» Він глибоко вдихнув, наче крадучись. «Потім були машини…»
  «Хмм?»
  «Три автомобілі співробітників були розгромлені. Порізані шини. Деякі з наших найкращих людей! Ми, звичайно, промовчали. Але тепер я почав хвилюватися».
  «Ти міг викликати поліцію, — сказав Джек.
  «Коли ми не знали, хто і чому? При всій підтримці нашого закладу нашими батьками? Я маю на увазі, що, якби це була одна з дівчат?»
  «Дівчина з Черрінгем Холу?»
  Гевін відхилився назад. «З роками у нас були складніші учні. Ми не захищені від примх нашого сьогоднішнього суспільства. Зазвичай з ними справляються... так чи інакше».
  Вигнали, здогадалася Сара, незалежно від того, скільки грошей було у мами й тата.
  «Але цей останній інцидент, від учора. Думаю, коли ви почуєте, ви зрозумієте, чому ми вас покликали. Страшно, справді».
  Сара відчула, що директор навіть не хоче розповідати їм про те, що сталося.
  «Це сталося в басейні…», — почав він.
  *
  Коли Гевін зупинився, Сара побачила, як Джек озирнувся.
  Напевно, щоб переконатися, що моя голова не йде обертом після тієї жахливої історії.
  «Ого, — сказав Джек. «Інші речі — думаю, всі вони досить серйозні. Але це, ті дівчата, плаваючі щури. Ой..."
  « Точно так . Мені довелося особисто поговорити з кожним із батьків дівчаток, щоб запевнити їх, що ми не пошкодуємо грошей, щоб з’ясувати, як таке могло статися».
  Ніяких витрат.
  Так, здогадалася Сара, який би чек не лежав у конверті, це була б значна сума.
  Але коли Гевін Ворд зупинився, він перевів погляд то на Сару, то на Джека.
  «Впевнений, тепер ти зрозумієш, чому я тебе подзвонив. Тож скажіть мені, що ви двоє думаєте про це? Чи є в цьому якийсь сенс?»
  І Джек кивнув і потягнувся за чашкою кави. Він повільно сьорбнув.
  Чоловік любить свій час на роздуми.
  Потім повільно поставив чашку.
  «Скажи мені, Ґавін… хтось має образу на школу?»
  Надто швидко, — подумала Сара, — Гевін похитав головою.
  «Неможливо. Я маю на увазі, що ми надаємо найкращу освіту та абсолютно найкраще керівництво до університету. Ми така … дружня школа. Я не можу уявити, щоб у когось було те, що ви називаєте «злоба».
  Ще один кивок від Джека. «Тому що мені здається, з усіма подіями, про які ви нам розповідали… ну, там є ескалація. Кожен трохи гірший. І незважаючи на те, що ви сказали, це схоже на те, що хтось надсилає повідомлення Черрінгем Холу».
  Гевін знову нахилився до нього.
  «Повідомлення? Що за повідомлення, їй-богу?»
  Сара також відчувала те саме.
  Хтось був не щасливий. І всі інциденти були саме тими, що трапилися б, якби хтось задумався про ексклюзивну школу.
  «Повідомлення?» — нарешті сказав Джек. «Не впевнений. Думаю, саме тому ви нас викликали, так? Щоб дізнатися. І якщо ви дасте нам із Сарою трохи часу для обговорення, я думаю, ми могли б почати».
  Гевін кивнув.
  «Звичайно. Я буду займатися речами на вулиці. Ви можете спілкуватися тут. Якщо тобі щось знадобиться, кнопка на моєму столі викликає Фліса».
  Коли Гевін підвівся, Сара сказала: «Ми зробимо все можливе».
  Джек теж підвівся. — У вас тут чудова школа, Гевін. Тож — я справді хотів би дізнатися, чому хтось хоче завдати шкоди».
  Сара подивилася на Джека.
  Слово — шкода. Цікаво. Натякаючи на те, що Джек уже підозрював, що існують секрети, можливо, те, що директор упустив.
  Натякнувши, що як би він не потребував їхньої допомоги, вони можуть отримати від Гевіна Ворда не все, що їм було б корисно.
  Ми були тут раніше. Люди стримують речі.
  Ґевін одночасно взяв їх за обидві руки, і на його обличчі повернулася блискуча усмішка. «Приємно чути. Тож — я залишу вас за вашими… планами».
  А потім він вийшов із величезної кімнати, залишивши їх самих.
  *
  «Ну... що ти думаєш?» — запитала Сара у Джека.
  Він потер підборіддя. «Я розумію, чому він не викликав поліцію. Його тип… як ви гадаєте, колишній армійський?»
  «Може бути».
  «Вони люблять «керувати» речами. З нами на зарплаті він, мабуть, сподівається зробити саме це».
  «Ти йому не довіряєш?» сказала вона.
  «Скажімо, я не обов’язково вірю на всі його запевнення, що він не може придумати нікого, хто хотів би зашкодити школі. Якщо я правий, нам доведеться з цим розібратися. Зрештою».
  «Але зараз?»
  «Потрібно поговорити з людьми, блокноти, правда?»
  «Ніколи не виходьте з дому без нього».
  Він усміхнувся на це. «Я хотів би поглянути на басейн».
  «Місце злочину».
  «Завжди найкраще місце для початку».
  «То чому б мені не поговорити з дівчиною?» сказала Сара. «Той, хто вивів Міноуза в басейн». «Її треба розбити», — сказав Джек.
  Сара перевела подих. «І ти знаєш усі ті розмови про образу…»
  "Так?"
  «Коли я прийду додому, я подивлюся, що я зможу знайти в Інтернеті».
  «Поряд із рядами дослідників, учених, політиків і взагалі дивовижних жінок… усі з Черрінгем-Холлу».
  «Можна знайти випускників, яким це місце не сподобалося».
  «Добре. Ходімо скажемо Гевіну. Ще одна посмішка. «Переконайтеся, що він знає, що отримує свої гроші…»
  OceanofPDF.com
  4. Місце злочину
  Джек пішов за Фліс Ґроувз через головний хол і вийшов на гравійну алею, яка оточувала будівлю школи.
  Почав накрапати дрібний дощ, і він пошкодував, що не схопив своє пальто зі Спрайту. Але первісна пані Гроувс не була схожа на людину, яка любить, щоб її чекали, тому він пішов разом з нею.
  «Ви давно тут, Фліс? Не проти, якщо я називатиму вас Фліс?»
  «Три роки, містере Бреннан».
  Так , подумав Джек. Отже, ми тут усі на ім’я — якщо тільки ви не найнятий детектив із села…
  «Ви працюєте лише на містера Уорда? Доповісти лише йому?»
  Вона коротко кивнула, а потім показала вниз по стежці. Джек прослідкував за її поглядом.
  — Ось спортивний зал, — сказала вона.
  Джек подивився на конструкцію зі сталі та скла, яка вимальовувалась перед ними під дощем, який уже не переривався. Він виглядав великим, як авіаційний ангар. Джек бачив назву будівлі, викарбувану на матовій сталі над подвійними дверима друкованими літерами заввишки в фут:
  «Будівля принца Саїда», — прочитав він, коли вони підійшли до дверей. «Звучить не як старий учень».
  «Один із багатьох наших благодійників, — сказав Флісс. «Ми дуже вдячні їм усім».
  «Б'юсь об заклад, що ти».
  Він відчинив двері, щоб увійти Фліс, і пішов за нею у широкий килимовий вестибюль. Він озирнувся. Місце було порожнє.
  Відчинилися двері, і ввійшов молодий чоловік у темно-синьому комбінезоні. Джек дивився, як він наближається. На вигляд йому було не більше двадцяти, м’які риси обличчя, темні очі й тонке темне волосся, таке довге спереду, що його доводилося змахувати з очей.
  Джек усміхнувся, але не звернув на нього уваги й пішов просто до місіс Ґровс.
  «У мене немає на це часу», — сказав він, нахмурившись.
  Міс Ґроувс не моргнула: «Міс. Ворд розуміє це, Тахіре. Але він наполягає, щоб ви показали містерові Бреннану тут басейн.
  «Знаєте, я дуже зайнятий. Цей дощ заважає роботі на полі. Це безлад, і...
  "Я ціную це", - сказала пані Гроувс.
  «Знаєте, я радий озирнутися сам», — сказав Джек. «Просто вкажи мені загальний напрямок».
  «Це було б недоречно», — сказав Флісс. «Тахір виконує обов’язки доглядача, і він покаже вам басейн. Чи не так, Тахіре?»
  Джек спостерігав, як вона дивиться на молодого чоловіка, поки через кілька секунд він, здавалося, не здався.
  — Гаразд, — сказав він, зітхнувши, а потім повернувся, жодного разу не впіймавши погляду Джека, і попрямував назад через вестибюль до дверей, через які він увійшов.
  «І коли ви закінчите, будь ласка, приведіть містера Бреннана назад до головного будинку», — сказав Флісс у спину доглядача. «Містер Бреннан?»
  Джек помахав рукою, сприйнявши це як сигнал слідувати за Тахіром, і попрямував за ним. Тахір розчинив двері навстіж, Джек упіймав їх і пішов за ним у спортивний зал.
  Між цими двома співробітниками немає любові. Або хто знає, можливо... Занадто багато втраченого кохання?
  Щось там, подумав він.
  *
  Тахір відчинив двері до роздягалень, і Джек пішов слідом, швидко оглядаючись. Приміщення виглядало ретельно — бездоганна біла кахельна підлога, усі шафки закриті з ключами на місці, дзеркала виблискують.
  Жодних ознак жахів, які відбулися лише кілька годин тому.
  «Виглядає досить охайно», — сказав він. «Враховуючи…»
  «Бос одразу запросив прибиральників», — сказав Тахір через плече.
  Досі без зорового контакту, подумав Джек. Що він приховує?
  «Бос? Містер Ворд?»
  «Його? Ні, — сказав Тахір. «Містер Вайс».
  «Я думав, містер Ворд був директором…»
  — Він, — сказав Тахір. «Але пан Вайс — бізнес-менеджер».
  — Так, — сказав Джек, усе ще не розуміючи. «Здається, така велика шикарна школа, як ця, потребує одного з них. Я ще не мав задоволення познайомитися з містером Вайсом».
  Тахір знизав плечима й відчинив інші двері, і Джек пішов за ним у басейн.
  Цілком басейн.
  Він очікував, що в старшій школі вдома буде така обстановка. Але це було набагато більш вражаючим. Це було схоже на професійний тренувальний басейн: п’ятдесят метрів завдовжки з піднесеним балконом із сидіннями для глядачів. Спалахнули береги вогнів.
  «Вау», — сказав він. «Має бути олімпійського розміру, га?»
  Тахір знизав плечима. «Утримання в чистоті та хлорування — це все, що я знаю».
  «Здається, старий принц Саїд був дуже вдячним батьком. Де вимикачі?»
  «Там», — сказав Тахір, показуючи на панель на стіні.
  Джек підійшов до них. Він почув, як Тахір іде позаду.
  «Вау. Багато перемикачів, — сказав він, дивлячись на панель. «Досить складно. Я припускаю, що це займе кілька секунд, щоб вимкнути все це?»
  Доглядач кивнув.
  «Але сьогодні вранці, як я розумію, вимкнулося світло…»
  Він клацнув пальцями.
  «Клацніть. як то. За мить».
  Джек вдивлявся в обличчя Тахіра, шукаючи підказки. Хлопець щось приховував, він був упевнений. Але чи це було? Він був людиною-щуром?
  «Тахіре, почекай секундочку. Я думаю, що той, хто це зробив, мабуть, одним махом вимкнув усе світло в якомусь головному блоку запобіжників. Потім проскочив до басейну зі щурами й кинув їх туди».
  Джек спостерігав, як Тахір нахмурився.
  «Я припускаю, що там має бути головний блок запобіжників?»
  «Так, є».
  Він говорить…
  « Там», — сказав Тахір через кілька секунд, вказуючи на маленькі дверцята з позначкою «Пожежний вихід» під балконом у дальньому кінці басейну. Коли вони йшли до них, Джек побачив у кутку групу прибиральників. обприскування білого спецодягу та миття.
  А тепер він помітив, що рівень води дуже низький.
  «Ви спорожнюєте басейн?»
  «Містер Вайс хоче, щоб усе було очищено парою, стовідсотково новою водою, жодного сліду...»
  "Щур?"
  Тахір кивнув, відчинив двері протипожежного виходу й увійшов.
  Джек пішов слідом у яскраво освітлений вузький бетонний коридор. Двері зачинилися за ним. З обох боків він бачив великі ізольовані труби та кабелі, що тягнулися до того, що було схоже на комору в кінці.
  «Це головні коробки запобіжників усієї будівлі?»
  Тахір кивнув, показуючи на стійку важких електричних вимикачів на дошці на стіні.
  «Всі виглядає досить складно. Я хочу швидко вимкнути все світло».
  «Ні, коли ви знаєте макет».
  Ось ми йдемо…
  "А ви робите?"
  «Звичайно. Моя робота».
  «Хто ще знає?»
  «Тодд Робінсон. Знаєш, електрик у селі. Але він приходить до школи лише тоді, коли виникають проблеми».
  «Гм… Цей тут».
  — А як же світло тут — у цьому коридорі?
  Джек дивився, як Тахір вдивлявся в панель.
  — Цей, мабуть.
  «Ти не знаєш?»
  «Він ніколи не вимикався».
  Мабуть, це було сьогодні вранці, — подумав Джек. Або світло вилилося б у басейн, коли людина-щур відчинила двері…
  Його б побачили.
  Джек кивнув у бік кінця коридору.
  «Що там відбувається?»
  «Комора. Вихід. Ось і все».
  можливо. Може й ні.
  «Покажи мені. Будь ласка.
  «Гей, це займе весь день? Тільки я зайнятий — розумієш?»
  «Чим швидше ти мені покажеш — швидше ми закінчимо».
  Джек спостерігав, як той похитав головою, потім повернувся й попрямував у коридор, бурмочучи собі під ніс.
  Тахір роздратувався — саме цього і хотів Джек.
  Він пішов слідом за молодим чоловіком, який перетнув комору, а потім штовхнув двері протипожежної драбини.
  Він відхилився назад, і вони раптом опинилися просто неба під проливним дощем. Джек бачив безлюдні хокейні поля та віддалену лінію пагорбів, які він знав, що дивилися на село Черрінгем з іншого боку.
  "Задоволений?" сказав Тахір.
  Джек потягнувся до дверей і майже закрив їх. Він не бачив ручки зовні.
  Просто вихід.
  «То ви не можете потрапити в басейн через це місце?» сказав він.
  «Це протипожежні двері. Він завжди закритий».
  Джек востаннє глянув на механізм замка. Жодних слідів втручання.
  «Давай — ми тут промокнемо», — сказав він.
  І він пустив Тахіра всередину. Вони пройшли разом аж до комори.
  Потім Джек зупинився.
  «Ще одне питання. Де щури?»
  «Га? Що ти маєш на увазі?»
  «Хтось дістав їх із басейну — ні?»
  «Вгадай, хто».
  «Ви зробили. Тож де вони?»
  Легка посмішка, і Джек задумався, чи Тахір швидко повернувся, він хотів сказати. Але замість цього:
  «Я помістив їх у смітник». Яскрава усмішка. «Вони всі пішли».
  «Чудово».
  «Містер Вайс сказав мені».
  «Містер Знову Вайс».
  Нарешті Тахір подивився прямо на Джека. Джек посміхнувся йому.
  «Тож ви хочете мені сказати, що все було очищено, а єдині докази знищено. Правильно?»
  «Я припускаю, що так. Якщо так сказати».
  Джек витріщився на юнака. Він витер волосся з чола, обличчя безвиразне.
  Щось тут не так, подумав він.
  "Це велика ганьба", - сказав він.
  Тахір знизав плечима.
  «Виконуючий обов’язки сторожа, га?»
  Тахір кивнув.
  «Де справжній сторож?»
  «У лікарні».
  «Справді? Що з ним сталося?»
  «Він косив береги трави. Косарка перехилилася і впала на нього».
  «Сильно поранений, га?»
  «Дуже. Багато крові».
  «Тож ти перебрав?»
  «Ви ж детектив, чи не так?» Потім: «Так».
  Джек знав, що точно натискає на кнопки Тахіра.
  «Не зрозумій мене неправильно, Тахіре, але чи не молодий ти для цієї роботи?»
  «Доглядач — мій батько, — сказав Тахір.
  Джек зробив паузу.
  — А, — сказав Джек. «Мені шкода про аварію».
  «Не твоя вина. Мені не потрібно, щоб ти шкодував».
  «Дозвольте мені вгадати — цей містер Вайс попросив вас взяти на себе керівництво, га?»
  «Так».
  «Звучить досить пристойно з його боку. То чому весь цей гнів?»
  «Я не злий».
  «Давай Тахір. Ви розлючені на щось більше, ніж на те, щоб організувати мені цю екскурсію. Я роблю цю роботу давно. Я можу сказати».
  Джек бачив, що його слова мали саме той ефект, який він хотів.
  «Та на кого ти сердишся, Тахіре? Школа? Містер Вайс? Твій тато? Ти настільки розлютився, що кинув сюди мішок щурів? Налякати до лайна всіх маленьких багатих дітей?»
  Тахір стиснув кулаки, всі кнопки міцно натиснуті.
  На мить Джек подумав, що виконуючий обов’язки доглядача збирається зробити дуже нерозумний крок — ударити кулаком.
  «Ні!»
  «О справді? Тому що, як я бачу, поки що є лише один підозрюваний. І це ти».
  «Це неправда!»
  «Ви мали доступ. Ви знаєте будівлю. Ви точно знаєте, де перемикачі. Ви показали мені!»
  «Я цього не робив!»
  «Якщо ви цього не зробили, то ви точно допомогли тому, хто це зробив».
  Джек витріщився на нього. Хлопець важко дихав, його кулаки все ще були стиснуті в боках.
  Обурення — чи провина?
  «Я думаю, що ти причетний до цього, Тахіре. І я маю намір дізнатися як. Коли будеш готовий поговорити, приходь і шукай мене».
  Джек розвернувся й пішов коридором до басейну.
  Він не озирнувся. Йому не потрібно було. Він знав, що молодий сторож стежить за ним.
  І він знав, що, незважаючи на свій блеф, у нього точно нічого не було на хлопця.
  OceanofPDF.com
  5. Дівчата залишаться дівчатами
  Сара проштовхнула подвійні двері, що вели до будинку Флоренс, і на мить постояла в кахельному холі, очікуючи галасу активності.
  Але місце здавалося порожнім. Смертельна тиша.
  звичайно. Суботній день. Свобода. У суботу ніхто не тинявся по кімнатах.
  Вона озирнулася. Перед нею тягнувся довгий коридор, заставлений дверима.
  Це, мабуть, гуртожиток, подумала вона. Голі кам'яні сходи піднімалися на три-чотири прольоти — більше спалень, як вона здогадалася.
  З одного боку кахельної зали вона побачила двері з написом «Офіс». Вона підійшла до нього, постукала й чекала.
  Спробував ручку — зачинився.
  Обернувшись, вона побачила навпроти інші двері з написом «Господиня».
  Отже, тут живе таємнича Емілі Брейтуейт, подумала вона.
  Вона постукала в двері. Відповіді немає.
  Нічого не ризикнув…
  Перевіривши, чи ніхто не дивиться, вона спробувала ручку. Двері також були замкнені.
  Поруч із дверима містився план будівлі з розміщенням кімнат. Сара провела по ньому пальцем, шукаючи спальні шостого класу.
  Верхній поверх.
  Вона піднялася сходами, її кроки відлунювалися.
  На самому верху будівлі кам'яну підлогу замінив теплий килим. Сара пройшла коридором, повз кухню та велику простору загальну кімнату з широкоекранним телевізором і безліччю диванів.
  Звісно, виглядав привітним і достатньо затишним.
  Повз більше кімнат, окремі спальні, усі з номерами та іменами дівчат на гарних трафаретах на дверях.
  І в самому кінці коридору вона підійшла до дверей, до яких був прикріплений аркуш художнього паперу. Зверху на папері було написано «Красуня і чудовиська». Під нею Сара побачила мультяшний малюнок: дівчина в купальнику з поясом із написом «Принцеса Софі», яка в жаху бігла від зграї гарчачих щурів.
  Отже, це має бути кімната Софі Уайт.
  «А хтось не великий фанат», — подумала Сара.
  Вона ніжно постукала.
  Двері злегка відчинилися, і в щілині з’явилося обличчя: «Так?»
  «Софі?» сказала Сара. «Я Сара Едвардс. Я розслідую те, що сталося сьогодні вранці».
  Двері відчинилися трохи ширше, і тепер Сара побачила молоду жінку, одягнену у великий кашеміровий джемпер з легінсами та пухнасті тапочки.
  Вона похитала головою. «Я Ханна».
  «О, вибач...»
  «Сусідка Софі. Заходьте. Вона просто телефонує.
  Коли Сара зайшла, Ханна побачила мультфільм. Не кажучи ні слова, вона зірвала його з дверей, зім’яла й запхала в кишеню свого джемпера.
  Сара увійшла до кімнати й озирнулася. Ще одна дівчина в халаті сиділа на маленькому дивані, відвернувшись обличчям, тихо, але зосереджено розмовляла в мобільний телефон.
  Сара озирнулася.
  Було два ліжка — майже двоспальні — а також диван, телевізор і ліворуч окрема душова кімната.
  Не надто пошарпаний, подумала Сара.
  Школа-інтернат пройшла довгий шлях від її днів, коли вона була вісім років у гуртожитку, а ванна була довгою прогулянкою холодним коридором.
  «Чи можу я принести вам сік чи кока-колу?» сказала Ханна.
  «Я в порядку, дякую», — сказала Сара.
  «Круто».
  Вона спостерігала, як Ханна впала на ліжко й відкинулася на велику подушку, спостерігаючи за нею. Софі продовжувала балакати по телефону, наче до кімнати ніхто не входив.
  «Може, мені варто повернутися, якщо зараз не вдалий час?» сказала Сара.
  Але Софі озирнулася, швидко попрощалася, а потім обернулася в кріслі. Вона відкинула волосся назад і посміхнулася Сарі.
  «Боже, мені так шкода, це була лише моя мама, вона хоче приїхати і відвезти мене додому. Вони всі зовсім божеволіють, тато двічі телефонував до директора, я постійно їм кажу, що це нічого страшного, але вони не слухають».
  — Батьки, — сказала Сара. «Я, до речі, Сара. Здається, Голова розповідав тобі про мене?»
  «Він сказав, що ти збираєшся знайти жудака, який це зробив», — сказала Софі.
  «Ти як приватний детектив?» сказала Ханна.
  «Начебто», — сказала Сара. «Неповний робочий день».
  «Вони сказали, що ти американець», — сказала Ханна.
  «Ні, це мій партнер, Джек».
  «Ви з Джеком щось?» сказала Ханна, усміхаючись.
  «Боже мій, Ханно», — сказала Софі. «Мені її шкода, у неї абсолютно нульові манери».
  «Ні, це нормально», — сказала Сара, усміхаючись. «Він мій діловий партнер. І друг».
  «То він справжній... справжній детектив?» сказала Ханна.
  Сара засміялася.
  «Так, він», - сказала вона. «Колись він був копом у Нью-Йорку. Вбивство».
  «Це справді круто», — сказала Ханна.
  «А що з тобою?» сказала Софі. «Що ви робите, коли не виявляєте?»
  «У мене веб-бізнес. А мені виховувати двох дітей».
  «Ого, — сказала Софі. «Це багато».
  Сара кивнула. Вони вдвох спостерігали за нею.
  — Софі, — сказала вона. «Ви хочете сказати мені, що сталося сьогодні вранці?»
  — Звичайно, — сказала Софі.
  «Почни з самого початку, щоб я знав, що ти робив з того моменту, як прокинувся, до моменту, коли...»
  «Коли щур вдарив!» сказала Ханна.
  Сара уважно спостерігала за Софі. Дівчина посміхнулася жарту Ханни, але, незважаючи на її спроби легковажити, Сара бачила, що вона стурбована, нервована.
  Хто б не був?
  «Кожного разу, коли ви хочете зробити перерву, просто скажіть. Це може бути дуже засмучено говорити про щось подібне. Повір мені».
  Софі кивнула й поглянула на Сару очима.
  «Все гаразд. Я хочу тобі сказати. Я хочу, щоб ви знайшли людину, яка це зробила».
  «Це добре, Софі. Тепер, у свій час…”
  І поки Софі розповідала свою історію, Сара сиділа й робила записи.
  *
  Сара закрила блокнот і відклала ручку. Софі розповіла свою історію як ідеальний свідок, сильний і чіткий до кінця.
  Чого б вони не навчали цих дівчат, це сильна річ, — подумала Сара. У її віці я ніяк не міг керувати собою.
  «Це все?» сказала Софі.
  — Поки що добре, — сказала Сара. «Можливо, ми повернемося й поговоримо з тобою знову, коли дізнаємося більше, якщо це нормально?»
  «Звичайно».
  Сара встала, щоб піти.
  «Однак лише одне. Ви сказали, що Емілі Брейтуейт мала бути головною сьогодні вранці…
  «Правильно. Вона не прийшла, бо була хвора».
  «Чи таке колись траплялося раніше?»
  «Я не знаю, сьогодні я вперше допомагав їй».
  «Отже, ким вона зазвичай користується?»
  Сара побачила, як Ханна та Софі швидко переглянулися.
  Погляд, який точно означав — будь обережний...
  «Кожного року хтось інший», — сказала Ханна, раптово приєднавшись до розмови.
  «Добре. Хто це був минулого року?»
  Знову той погляд між ними…
  «Гм, не впевнена», — сказала Ханна.
  «Мені здається, це була… Фрейя», — сказала Софі. «Так, Фрейя. Фрейя Делонг».
  Софі поводилася так, наче мусила пошукати ім’я в пам’яті. Але це було схоже на акторську гру.
  «Ця Фрейя — вона не хотіла цього робити цього року?»
  «Гм, ні. Я не знаю, — сказала Софі. «Мабуть, ні».
  Сара зрозуміла, що Софі замовкла. Вона не збиралася отримати від них більше нічого. Встала — час іти.
  «Ти була такою корисною, Софі. І ти, Ханна».
  «Що ми можемо зробити, просто запитайте», — сказала Софі.
  «Зроблю», — сказала Сара, прямуючи до дверей. Тоді вона обернулася.
  «Було ще одне запитання». Застосовуючи старий трюк, якого вона навчилася від Джека.
  Вона побачила, як дві дівчини обмінялися поглядами.
  «Де Емілі Брейтуейт?»
  — Не знаю, — сказала Софі. «Насправді я думав, що вона приїде до мене. Я надіслав їй повідомлення, що трапилося. Але вона не відповіла».
  І тепер Сара бачила, що Софі ледь не заплакала.
  «Правильно. Я впевнена, що вона зв’яжеться, — сказала Сара якнайжвавіше. «Ти залишайся там — я знаю свій вихід. До побачення, дівчата».
  Вона пішла. Коли вона зачинила за собою двері, то почула, як Софі схлипує, а Ханна її втішає.
  Вона може впоратися з пацюками. Але її вчитель не відповідає на повідомлення, і вона розпадається.
  Цікаво…
  Сара пішла назад коридором, усе ще безлюдним. Проходячи повз кімнату відпочинку, вона помітила одну стіну, вкриту студентськими роботами.
  Вона зайшла. Фотографії були хороші — деякі з них чудові. Яскравий акрил, ніжна акварель.
  Але деякі з них були мультяшними замальовками. Карикатури на студентів, а також на політичних діячів, багато з яких американці.
  Вони були жорстоко точні.
  У кутку всіх них було написано «оригінал Freya».
  І всі вони явно були намальовані тією ж рукою, яка створила мультфільм принцеси Софі, яка рятується від щурів, яких Ханна так швидко відірвала від своїх дверей.
  Раптом стало ясно одне: Фрейя та Софі не були друзями.
  І якби Софі взяла Фрейю на роботу в Minnows — як Фрея до цього ставилася?
  Вона знала, що про Софі, щурів… і нечутливу Емілі Брейтуейт ще можна дізнатися.
  OceanofPDF.com
  6. Суперечності
  Вийшовши з Тахіра, Джек вирішив якусь мить побешкетувати на самоті, перш ніж піти назад до основної будівлі школи, незважаючи на крапаючий нестерпний дощ, який продовжував падати.
  Він здогадався, що хтось десь спостерігає за ним по камері відеоспостереження.
  Таку школу... треба було знімати камерами.
  Але після того, як він оглянув спортивний блок, їдальню та кухні, він зрозумів, що ніде не побачив камер. Що було шкода. Можливо, камери зафіксували винуватця.
  Йому ніхто не оскаржував. Насправді, здебільшого східноєвропейський кухонний персонал був радий напоїти його кавою та побалакати ламаною англійською про життя в школі.
  Усі вони виглядали щасливими, жодних претензій — і ніхто не зрозумів, як картопляний дофінус так знаменито отруїв школу лише кілька тижнів тому.
  Короткий «незаписний» чат з одним із кухарів переконав його, що спалах харчового отруєння не був випадковим.
  «Ця кухня, — сказав він, піднімаючи вказівний палець у повітря, як кулінарний генерал, — абсолютно бездоганна ! І ми постачаємо всю нашу продукцію на місці, наше м’ясо органічне…» Він глибоко вдихнув. « Я знаю, що тут нічого поганого».
  «Тоді як ти це поясниш?»
  Кухар стишив голос. «Я достатньо довго в цьому бізнесі, щоб знати, коли хтось робить щось навмисно».
  Але, сказавши це, шеф-кухар не знав, хто це міг зробити. «Звідки я можу знати? Можливо, якась конкуруюча школа; їм не подобається конкуренція, вони хочуть, щоб ми вийшли з бізнесу».
  Ну, це теорія, — подумав Джек.
  Не чудова теорія, але більше, ніж я маю.
  Через кілька хвилин Джек написав Саррі повідомлення та домовився про зустріч у головній залі.
  Час побачити, скільки саме вони не знали.
  Що, на його думку, було чимало.
  *
  Тепер Джек сидів на досить витонченому антикварному дивані й дивився на похмурі портрети директорок дев’ятнадцятого століття.
  Одна підла група дам, подумав він. Вони б не змирилися з щурами в басейні.
  Головні двері відчинилися, і він підвів очі й побачив, що ввійшла Сара. Він дивився, як вона зняла плащ і струсила з нього дощ.
  «Кішки та собаки, еге ж?» сказав він.
  «Ми все ще говоримо це тут, Джеку?»
  «Не знаю. І все ще в Брукліні».
  Вона підійшла до нього: «Ти щось знайшов?»
  «Можливо. Ми повинні порівняти записи».
  Але перш ніж вони встигли, Джек почув, як зачинилися двері та кроки. Він подивився на коридор, що вів до кабінету голови.
  Вийшов чоловік і підійшов до них.
  Кремезний, років сорока, у дорогому костюмі, обличчя хлопця мало рожевий відтінок, наче, подумав Джек, він поголився надто близько.
  «Містер Бреннан? Міс Едвардс?» — сказав він, не подаючи руки.
  Джек кивнув.
  «Це вірно», - сказав він. «Приємно познайомитися з вами, містере …?»
  «Вайс, Карл Вайс. Я менеджер».
  — А, — сказав Джек. «Я думав, пан Ворд був босом?»
  «Гевін голова. Я … менеджер».
  А потім, наче Джек і Сара були дітьми, які не зовсім розуміли: «Гевін відповідає за академічну та душпастирську опіку школи. Я керую бізнесом».
  «І бізнес хороший?» запитав Джек.
  «Це було. До цієї дурниці. Коли ти зможеш розібратися?»
  «Ну що ж, містере Вайс, ми тільки почали, — сказала Сара.
  «Хм. Я впевнений, що у вас немає часу просто сидіти тут. Ви?»
  «Просто звіряю записи, містере Вайс», — сказав Джек. «Частина роботи».
  «Добре. Чи можу я запропонувати вам зробити це у своєму офісі? Виглядає недобре мати вас тут. Конспектування. Просто сиджу тут».
  — Звичайно, — сказав Джек. «Давай, Сара».
  Він показав на головні двері. Потім повернувся.
  «Містер Вайс — нагадує мені. Нам потрібно поговорити з Емілі Брейтуейт. Чи можете ви сказати нам, коли вона буде доступна?»
  Вайс скорив обличчя на прохання.
  «Я вважаю, що сьогодні вона мала медичне обслуговування в Лондоні. Я домовлюся про те, щоб ти побачився з нею в понеділок».
  «І нам також потрібно поговорити з персоналом, у якого порізали шини».
  — Зовсім не обов’язково, містере Бреннан. Усі машини відремонтовані, і я справді не хочу більше напружувати власників».
  «Це займе всього кілька хвилин», — сказала Сара. «І я можу вам пообіцяти, що стресу не буде».
  «Ні, неможливо. Їх не потрібно втягувати в це. Щось ще?»
  Джек витріщився на чоловіка.
  Цей хлопець теж щось приховує, подумав він. Кожна проклята людина, яку я тут зустрічаю, має секрет.
  «Ні, зараз нічого, містере Вайс», — сказав він, усміхаючись. «Ви дуже допомогли».
  Цікаво, чи почув він сарказм…
  Джек пройшов із Сарою до дверей.
  «Обов’язково зателефонуйте мені першим у понеділок», — сказав Вайс. «Я хотів би, щоб ти не з’являвся без домовленості».
  — Зроблю, — сказав Джек через плече. «Приємно познайомитися».
  І коли вони пройшли крізь двері, він тихим голосом додав: «Ні».
  *
  Дощ усе ще лив, і маленькі щітки склоочисника на лобовому склі Sprite намагалися встигати.
  Тим часом шум важких бризок, що вдаряють у верхню частину маленького спортивного автомобіля, нагадував постріл.
  — Неприємний шторм, — сказав Джек.
  «Навіть для Англії. Справжня злива».
  Він їхав повільно, коли вони під’їжджали до дому Сари, вода від дощу бриніла на тротуар.
  Вони провели дорогу, обмінюючись інформацією. І погодьтеся, що наразі у них було небагато підказок.
  Відсутньою ланкою, здавалося, була одна людина: Емілі Брейтуейт.
  І поки вона не повернеться до школи, буде важко розібратися в різних стосунках, які виникли під час співбесід.
  Але у Джека була одна ідея.
  «Нам потрібно поговорити з тими, у кого були пошкоджені машини. Але я думаю, що я можу дізнатися їхні імена, навіть не питаючи директора».
  «Як?»
  «Мені здається, ремонт шин Тіма повинен був надіслати когось. Найближче місце».
  Джек зупинився поруч із будинком Сари, дозволивши машині попрацювати на холостому ходу, але склоочисники застукали.
  «Хвилюєшся?»
  — Хм, — сказала Сара.
  «Про Хлою. Ця погода».
  «Ні. Ну, можливо, так. Здається, це те, що роблять мами?»
  «І тата».
  Джек не думав, що молоді дівчата мають дивовижну звичку ігнорувати такі речі, як комендантська година та годинник.
  Особливо, коли вони добре проводили час.
  Джек знав, що неможливо уникнути всього цього. Він був просто радий, що його дні закінчилися.
  І нагадування, що він мав би підтримувати Сару якомога більше самостійно.
  «Тім все ще буде відкритий?» — сказала Сара, дивлячись на годинник. «Вже досить пізно».
  «Має бути».
  «Я не міг не помітити, що ви не згадали про це нашому другові містеру Вайссу».
  Джек кивнув і посміхнувся. «Добре тримати всіх на основі «потрібно знати», Сара. «Звичайно, за вас».
  «Дякую. Тим часом — після того, як я приготую Деніелу вечерю — я зайду в Інтернет і подивлюся, що зможу дізнатися про Черрінгем-Хол.
  «Чудово. Люблять бачити, звідки вони беруть гроші. Місце більше схоже на заміський клуб, ніж на школу-інтернат».
  «Я зроблю все можливе».
  У той момент, поки вони розмовляли, дощ трохи послабшав, хоча сірі хмари над головою, здавалося, не були готові звільнити свою владу над селом найближчим часом.
  «Добре, дощ трохи послабшав. Думаю, я піду до Тіма».
  «Їдьте безпечно…» сказала Сара. А потім вона відчинила двері й кинулася до вхідних дверей свого маленького будинку.
  І як тільки вона — дивна звичка, яку він мав — перевіряти, чи Сара безпечно вдома, — він увімкнув склоочисники та попрямував на південь, до ремонтної майстерні, розташованої неподалік від села.
  OceanofPDF.com
  7. Пряма брехня
  Коли Джек зупинився, він подумав, що через таку жахливу погоду Тім міг зачинитися раніше.
  Але хоча рулонні двері гаража магазину були опущені, він побачив усередині яскраве світло, яке звисало зі стелі гаража.
  Джек підтягнув спрайт до дверей офісу магазину та поспішив усередину.
  На мить все тихо. Але потім він почув стукіт і брязкіт з одного з ремонтних відділень, і зайшов до гаража.
  "Привіт? Тім?»
  Тоді Тім Купер вислизнув з-під чорного «Мерседеса», виїхавши перевірити, хто зайшов.
  "Джек?"
  «Тіме, вибач, що перервав тебе».
  Тім скотився з крипера й, витерши руки об уже вимазаний комбінезон, підійшов до Джека.
  «Радий тебе бачити, Джеку. Тепер не кажи мені…»
  Тім нахилився, широко розплющивши очі, широко посміхаючись на обличчі: «Ти нарешті дозволиш мені трохи попрацювати над твоїм дорогоцінним Спрайтом? Я можу змусити її співати, Джеку».
  Він кивнув на машину позаду, під якою щойно був.
  «Не так, як цей слон тут. Німецька інженерія? Скоріше німецький танк».
  Джек засміявся. «Ну, ви мене знаєте. Мені подобається самому доглядати за маленькою красунею. Але якщо колись виникне щось серйозне, тобі я її теж довірю».
  І Тім Купер посміявся з цього. «Хороший чоловік. Отже, якщо ви тут не на ремонт, навіщо вам приїзд?»
  Джек оглянув крамницю.
  «Ти сьогодні один?»
  «Так, я відпустив свого хлопця рано. Тихий день, і ніхто не прийде, щоб швидко налаштуватися під цей дощ».
  Джек кивнув.
  «Тоді гаразд. У мене до вас запитання. Просто між нами, якщо це добре».
  Тім зробив двома пальцями правої руки поперек губ.
  Герметично закритий.
  «Добре. Йдеться про машини. Ті, що були понівечені в Черрінгем-Холі».
  Джек спостерігав, як Тім примружив очі.
  «Машини, Джек?»
  І хоч він казав собі не дивуватися… оскільки бути детективом — це не дивуватися… він вразив — у цьому дивному випадку — свій перший сюрприз.
  Він здогадувався, що це не востаннє.
  *
  Вони переїхали в маленький офіс ремонтної майстерні. Тім посунув якийсь нерозкритий стовпчик на підлогу, щоб звільнити місце для Джека, а сам опустився на старий обертовий стілець.
  Тім відкрив ящик столу й дістав наполовину повну пляшку скотчу з супермаркету.
  «Чи ти, Джек? Зніміть холод».
  «Ні, я думаю...»
  Але Тім уже взяв дві склянки з водою, обидва зі спортивними мазками, і він налив у кожну по здоровому бризку.
  «Просто сплеск. Ненавиджу пити наодинці. Хоча в крайньому випадку…»
  Джек засміявся і потягнувся за склянкою. Коли вони гукали, Джек сказав: «За ваше здоров’я та цю чудову погоду».
  Тім зробив ковток. «Краще, ніж криваві хуртовини, які ви, янки, отримуєте».
  «Правдивий факт».
  І після хвилини мовчання, після першого попереджувального ковтка — чогось такого заспокійливого про дощовий день і скотч — Джек повернувся до свого запитання.
  «Ви не ремонтували порізані шини з машин вчителів? Менеджер школи сказав...
  Тім перехилився через стіл, наче хтось його слухав... хоча в магазині було порожньо.
  «Слухай, Джек. Були порізані шини. Їх четверо. Неприємна робота. Глибокі порізи. Мене, звісно, подзвонили, і я пішов і взявся за це. Але це була лише одна машина».
  Ще один ковток, коли він дивився Джеку прямо в очі.
  «І один учитель. Емілі Брейтуейт, її Range Rover. Абсолютно новий, я можу додати, і має найкращі характеристики».
  «На зарплату вчителя?»
  «Ну державна школа, і вона також... як вони це називають, Хазяйка? Все-таки комплект коліс недешевий, Джеку».
  Джек кивнув.
  Це було так дивно. Навіщо Вайс казати йому, що троє вчителів постраждали від вандалізму? Не один.
  Він також був радий, що прийшов сюди безпосередньо, не згадуючи про це директора.
  «Я припускаю, що ви зустрічали цю Емілі Брейтуейт?»
  Тім кивнув. «Звичайно. Вона була дуже засмучена. Але хто б не був?»
  «Чи сказала вона, хто, на її думку, міг це зробити?»
  «Ні. Я запитав її прямо, ніби, і вона, ну, огризнулася на мене. Мовляв, «просто відсортуйте прокляті шини». Отже, ось що я зробив».
  «Правильно».
  «Джек, там ще щось відбувається?»
  «Тепер, я думаю, ти знаєш мене краще. Може бути щось. Може бути… нічого. Не можу точно сказати».
  «Боже, ви такі ж, як ті справжні детективи з телевізора».
  І Джек засміявся, допивши склянку й підвівшись.
  "Інший?"
  «Любов до. Збережіть це для мого наступного візиту».
  Тім уже наливав власну доливку.
  «Тобі завжди раді».
  Джек попрямував до дверей, тепер дощ — на щастя — лише мряка.
  «О, Тіме, наступна настройка… це все твоє».
  Тоді Тім Купер нахилив склянку до Джека, повертаючись до Спрайту.
  OceanofPDF.com
  8. Несподівана затримка
  Після швидкої вечері для Деніела — розігрітого перцю чилі з попереднього вечора, який не викликав жодних нарікань — Сара принесла свій ноутбук на кухню й почала дізнаватися про Черрінгем-Хол якомога більше.
  Що поки що було зовсім небагато.
  У місцевих газетах школи були статті з прес-релізами про щорічний випуск, у яких завжди виступав відомий запрошений доповідач, ніби ексклюзивна школа для дівчат була більше схожою на університет.
  Минулого року — науковий співробітник Національної служби охорони здоров’я, минулого року — поет, удостоєний премії. І завжди фотографії шостого класу, що йде, яскраві усмішки, усі надії, їхнє блискуче майбутнє повністю забезпечене.
  Потім були гроші.
  Бурхливі повідомлення про «щедрі пожертви» з запаморочливої кількості джерел. Принц Саїд, леді та лорд Бервелл, Sankano Energy Corporation. Пожертвування від Джорджа Делонга.
  Хм, можливо, тато Фрейї? подумала Сара.
  Треба було багато зробити, щоб цей заміський клуб працював, але Карл Вайс і його команда зі збору коштів, схоже, не мали жодних проблем із отриманням грошей.
  І Сара здогадалася, що донори можуть бути впевнені в абсолютно найкращому лікуванні, коли їхні дочки будуть відвідувати ексклюзивну школу.
  Цікаво.
  Але зовні це зовсім не підозріло.
  Вона почала сумніватися, чи знайде щось тривожне про школу, принаймні в загальнодоступних записах в Інтернеті.
  Вона зробила ковток м’ятного чаю, який тепер став тепленьким, і подивилася на кухонний годинник.
  Одразу після восьмої.
  Хлоя надіслала смс більше години тому.
  «Я в дорозі. О восьмій додому».
  Вона подумала про те, що сказав Джек, про те, що виховання доньки-підлітка може бути справжньою справою. Дозвольте їм робити щось… щоб бути вільними, а ви хвилюєтеся. Вона зрозуміла, як сильно вона не тільки любила Хлою, але й як могла так легко переживати за неї.
  Зробити це одній, подумала вона, буде важко.
  Ще один ковток чаю й назад до комп’ютера — стільки веб-сторінок відкрито, що вона насилу вловила звивистий слід свого копання.
  Тепер вона розширила свій пошук «Cherringham Hall» до газет з усієї Великобританії. Адже шкільне населення приїхало з усієї країни.
  Ніколи не знала, куди вона може щось вдарити.
  Вона також хотіла перевірити Гевіна Уорда та Карла Вайса. Голова запропонував їм розібратися в цьому, але що може бути кращим прикриттям для прихованого скандалу?
  Але потім — вона почула, як ручка задніх дверей брязкає, крутиться, повертається…
  І увійшла Хлоя.
  *
  Її донька виглядала так, наче пережила весь тягар шторму, що пройшов кілька годин тому; хоча тепер вона була сухою, її волосся та одяг були приклеєні до тіла.
  Хлоя швидко посміхнулася на обличчі.
  — Привіт, — сказала Сара. «Ти вдома».
  Її дочка кивнула. «Сказав вісім. Досить близько».
  Сара кивнула у відповідь. «Здається, ти трохи промок, коханий?»
  — Дурний шторм, — сказала Хлоя.
  Мабуть, усі дівчата-підлітки сприймали практично все особисто.
  «Так, тут теж було дуже погано».
  Сара стрималася, щоб не нагадати Хлої, що її попередили про ймовірність… ймовірності дощу.
  «Потрібно доторкнутися до своєї внутрішньої дівчини-підлітка», — подумала вона.
  І такий критичний коментар зовсім не допоможе.
  «Як вечеря? Я маю..."
  «Ні, дякую. Взяв піцу з дівчатами. Просто хочу прийняти душ, геть усе це».
  «Звучить добре».
  Хлоя підняла рушник із купи сухої білизни, яку Сара щойно вийняла з сушильної машини.
  «Чи можу я цим скористатися?»
  «Курс».
  Сара спостерігала, як її дочка прямує до сходів. Але потім вона зупинилася і обернулася:
  «Знаєте, поїзди дійсно затрималися».
  «Так?» — сказала Сара, не знаючи, чому це раптове виправдання.
  «Вони зробили оголошення на Оксфордському вокзалі. Людина під поїздом у Черрінгемі».
  «Боже, Хлоя, я не знав, не чув…»
  «Не знаю, хто це був. Але мама — а якщо це хтось із знайомих? Бог — хтось зі школи?»
  І Сара одразу побачила, що Хлоя засмучена. Хто б не був?
  І їй потрібно було про це поговорити.
  «Хлоя, кохана, це жахливо. мені дуже шкода Це так жахливо, коли хтось..."
  «Вони, мабуть, чекали на прохідний поїзд. Знаєте, той швидкий, який не зупиняється».
  Сара чекала, поки Хлоя продовжить говорити. Але тут її дочка розвернулася і піднялася нагору.
  Більше, ніж просто засмучений.
  «Отже, тому я спізнився. Гаразд?» — почувся сердитий голос Хлої згори, ніби виклик.
  Розмова завершена, подумала Сара. Принаймні, поки що…
  Вона подивилася на свою чашку.
  І подумав про бідолашну душу на станції раніше ввечері, яка, мабуть, відчула, що в них закінчився вибір і раптом не було причин жити.
  Час свіжої чашки… і вона підійшла до електричного чайника.
  Вона знала, що пізніше ввечері, коли Хлоя буде готова, вони знову поговорять. Якщо нічого іншого, просто посидьте з дочкою.
  Будь поруч з нею.
  І так само раптом ніч видалася холоднішою, а бути батьком... ще важчим.
  OceanofPDF.com
  9. Телефонує поліцейський
  Джек прокинувся від звуку гавкання Райлі — незвичайного явища саме по собі — і важкого стуку в двері Сірої Гуски.
  Він примружився на годинник. Восьма ранку
  Трохи рано на ранкову пошту, подумав він, а потім згадав, що була неділя — отже, телефонував не листоноша…
  Він сповз із ліжка, ліве коліно вдарило його типовим болісним поштовхом під час пробудження. Спина теж трохи скрипіла.
  Погода, запитав він? Вся ця англійська вогкість? Чи це результат занадто багатьох погонь і сварок з поганими хлопцями на вулицях Нью-Йорка?
  Більше гучних стуків, звучить дуже офіційно.
  «Я йду… я йду… тримайся».
  Він не знав, хто стояв у його дверях, — йому здавалося, що це все ще нецивілізована й рання година… але він не потрудився надіти штани.
  Розбуди мене так рано, і ти одягнеш мене в мої боксери та — сьогодні вранці — у вицвілу синю футболку з рекламою «Коні-Айленд».
  Він піднявся східцями до кермової рубки, відчинив двері й побачив Алана Ріверса, його поліцейський капелюх і макінтош, що блищали мокрими від дощу.
  «Алан... що трапилося?»
  Перш ніж Алан встиг відповісти, Джек ширше відчинив двері. «Заходьте. Я сподівався, що клятий дощ закінчився».
  Алан пішов за ним сходами на камбуз, капаючи, киваючи. «Можливо, через кілька тижнів», — ствердно сказав він.
  «Чашка кави? Я можу зварити один…»
  «Дякую. Але зараз насичений ранок».
  Алан зняв капелюха. «Ви допомагали в Черрінгем Холі?»
  Джек засміявся з цього. «Ви чули? Тут ще не дуже допомога, Алан. Хоча багато людей із секретами…»
  Алан не посміхнувся. Офіцер поліції був у серйозному настрої, і інстинкти Джека також підказували йому, що щось відбувається.
  «Одну з вчительок, леді на ім’я Емілі Брейтуейт. Мабуть... вона стрибнула перед швидким потягом на станції Черрінгем».
  Емілі Брейтуейт.
  «Боже…»
  Джек відвів погляд, задумавшись, і Алан це вловив.
  «Прізвище Брейтуейт. Щось означає для вас?»
  Кивок. «Планував поговорити з нею завтра. Деякий час тому її машину розгромили, були й інші випадки...»
  Алан подивився на Джека. «Знаєш що? Можливо, я все-таки вип’ю цю чашку кави».
  «Добре. І я можу вас наповнити?»
  — Це загальна ідея, детективе.
  І Джек попрямував до камбузу й почав варити каву.
  *
  Джек подзвонив Сарі з новинами про Брейтуейта... а потім вона сказала йому, що вже чула.
  І як вона це знала.
  Тому, коли вона запросила його зайти на швидкий сніданок, перш ніж вони повернуться в Черрінгем-Хол, він швидко погодився.
  Трохи підтримайте Сару, Хлою… цього ранку було б добре.
  Вона відчинила двері, перш ніж він встиг постукати.
  Він зайшов на кухню.
  «Приємно пахне. Цей бекон?»
  Вона посміхнулася. «І ті млинці, які тобі подобаються. Свіжий… ну, щойно з морозилки».
  Джек засміявся.
  «Як опинитися в Мені зимовим ранком. Хороший матеріал. А діти… Хлоя…?»
  «Прокинься. Але вони ще не спливли».
  Джек сказав їй, що Алан хоче, щоб вони продовжували. Але він подумав, що йому слід дати Сарі інший вибір.
  Він сів за стіл. «Знаєте, сьогодні я можу поставити більше запитань. Якщо ти хочеш залишитися..."
  «Ми з Хлоєю добре поговорили. Деякі сльози, здебільшого я думаю, що вона просто засмучена думкою, що хтось міг це зробити».
  «Я можу уявити».
  «Але… як я вже сказав, хороша довга розмова про життя, виклики, те, як люди стикаються з речами. Нарешті, що я завжди буду поруч з нею».
  Вона налила йому кави в чашку. Він підняв його, з легким нахилом привітання перед першим ковтком.
  «Хороша мама. Вона щаслива дівчина».
  Напівусмішка від Сари. «Роблю все, що можу».
  «І це до біса непогано, я думаю».
  «У будь-якому разі Хлоя має сьогодні плани з друзями, Деніел теж. Тож вони обоє будуть зайняті, і я зможу піти, щойно ми закінчимо снідати».
  «Чудово. Без тебе не те саме».
  І в цю мить увійшов Деніел, одягнений у халат, з пучками волосся, спрямованими до стелі.
  «Джек… привіт!»
  «Сподіваюся, ти голодний», — сказала Сара. «Я готую Джеку справжній американський сніданок — млинці…»
  “Блискуче!” - сказав її син.
  Потім увійшла Хлоя.
  Невже вона все ще буде роздратована? — здивувався Джек.
  Але Хлоя посміхнулася, коли побачила Джека. Здавалося, їй подобалося, коли він приходив у гості.
  І тому, що далеко від дому, він завжди відчував себе добре.
  «Міс Хлоя, доброго ранку». «Привіт, Джек!»
  І без жодних ознак того, що вона все ще думала про минулу ніч, Хлоя сіла.
  Напевно, між ними була гарна розмова.
  Правильні слова, правильний час. Яка різниця це може мати.
  Потім млинці почали падати на стіл, запах був просто найчудовішим.
  І всі вкопалися.
  *
  Коли Джек їхав довгою дорогою до Черрінгем-Холлу, дощ нарешті припинився. Він вимкнув склоочисники.
  «Ви впевнені, що несподіваний візит — гарна ідея?» сказала Сара.
  Джек засміявся. «У цій галузі бізнесу несподіваний візит — це завжди гарна ідея».
  «Сьогодні, звичайно, набагато зайнятіше», — сказала Сара, киваючи на ігрові поля, що лежали за великим спортивним залом.
  Він подивився впоперек. Було три, може, чотири хокейні ігри. Групи дівчат і дорослих стояли збоку і дивилися.
  Коли вони підійшли ближче до будинку, Джеку в око привернувся рух біля одного з вікон над головними дверима. Висока постать дивилася на них, завіса була відсунута.
  «Схоже на Голову, — сказав Джек, киваючи Сарі, — зауважив наше прибуття. Сюрприз закінчився».
  Поки Джек дивився, завіса знову швидко відсунулася, і постать зникла.
  Він припаркував маленький «Спрайт» на парковці для відвідувачів збоку від головної будівлі поруч із шеренгою мікроавтобусів і автобусів.
  Коли вони з Сарою вилазили, повз них пробігла група молодих дівчат у спортивному спорядженні з хокейними ключками та разом сміялися.
  «Життя триває», — сказала Сара. «Бачите тренерів? Схоже, вони грають в одну з Оксфордських шкіл».
  «Ви думаєте, можливо, поліція не сказала їм про Емілі?»
  «Ворд точно знатиме. І персонал. Але я підозрюю, що учні дізнаються про це лише сьогодні ввечері… можливо, завтра на уроці».
  «Не хочеш зіпсувати гру команди, га?»
  Коли вони підійшли до головних дверей, Джек помітив гладкий чорний Porsche 4WD з чорними вікнами.
  «Я займаюся не тим бізнесом».
  «Така машина тобі просто не пасуватиме, Джеку», — сказала Сара.
  Вона відчинила двері, і вони зайшли в коридор.
  «О, я б спробував, — сказав Джек.
  Двері до офісів одразу ж відчинилися, і Джек побачив, як Фліс Ґроувс вийшов і швидко підійшов до них.
  "РС. Едвардс, містере Бреннан, ми вас не чекали.
  «Ми мали кілька запитань, які нам потрібно було поставити», — сказала Сара.
  «Сьогодні неділя, — сказала пані Гроувс.
  «Ціную це, Фліс, але ти знаєш, що з подіями вчорашньої ночі ми подумали, що, можливо, справи стають трохи терміновими…» сказав Джек.
  Міс Ґроувс виглядала стривоженою й підійшла ближче.
  Хтось інший, чия стандартна посада — тримати речі в таємниці, — подумав Джек.
  «Якщо ви маєте на увазі смерть пані Брейтуейт, я повинна наполягти, щоб ви не сказали жодного слова членам школи», — сказала вона. «Студентам необхідно належним чином розповісти, маючи відповідні консультації».
  «То ти знаєш?» сказала Сара.
  «Поліція дзвонила вчора ввечері».
  «Вони ще не були тут?» сказав Джек.
  «Я думаю, завтра вранці».
  — А діти не знають? сказала Сара.
  «Містер Ворд прийняв рішення відкласти оприлюднення новин до сьогоднішнього вечора».
  «Ми нічого не скажемо, я можу тобі це пообіцяти», — сказала Сара. «Але мені справді потрібно поговорити з однією з ваших шостиків — Фрейєю Делонг».
  "Фрея?" сказав Фліс. "Про що?"
  Джек бачив, що вона стурбована. «Лише пара питань, мабуть, нічого важливого».
  «Ну, це неможливо. Не сьогодні».
  "Ой?" сказала Сара.
  Джек відчув, що пані Ґровз тепер шукає виправдання.
  «Ну… вона буде дивитися хокей. Я сумніваюся, що вона повернеться в Хаус хоча б на годину».
  — Усе гаразд, Фліс, — сказала Сара. «Я радий чекати. Ви не заперечуєте, що я тут почекаю?»
  Чудово, подумав Джек. Це поставило її на місце...
  «О, і мені також потрібно поговорити з містером Вайсом сьогодні вранці», — сказав Джек. «Він тут?»
  «Він на зустрічі. Принаймні ще годину».
  «А як щодо Голови?»
  Джек побачив, як вона зупинилася.
  «Його тут немає».
  «Справді?» — ласкаво сказав Джек. «Коли він очікується назад?»
  «Гм… цього вечора, я думаю».
  Не добрий брехун, цей.
  «Ганьба. Ну що ж, я радий чекати, щоб побачити містера Вайса».
  «Це дуже незручно, — сказала пані Гроувс.
  Джек усміхнувся їй, спостерігаючи, як обертаються колеса.
  Вона похитала головою, очі закотилися, як кульки.
  «Дуже добре , — сказала пані Гроувс. «Сідайте. Я повідомлю вам, коли містер Вайс буде вільний».
  «А Фрейя?» сказала Сара.
  «Як я вже сказав, принаймні годину».
  «Думаю, я почекаю в машині, Джеку», — сказала Сара.
  Джек звернувся до неї. Це не було планом. Що вона задумала?
  «Моя спина — розумієш? На цих стільцях».
  «Звичайно», — сказав він, побачивши її напівусмішку й раптом зрозумівши. «Там вам буде набагато комфортніше».
  Він спостерігав, як місіс Ґровс повернулася на підборах і повернулася до свого кабінету, а Сара вийшла з головних дверей.
  І коли його напарниця повернула праворуч у бік Флоренс Хаус, а не ліворуч до автостоянки, він точно знав, що вона задумала…
  OceanofPDF.com
  10. Таємниці і брехня
  Сара прослизнула крізь двері будинку Флоренс, а потім непорушно чекала в холі.
  Тиша. Ні звуку.
  Всі дивляться хокей. я сподіваюся...
  Вона постукала в двері кабінету. Відповіді немає. Спробував ручку. Заблоковано.
  Тепер вона підійшла до кімнати Емілі Брейтуейт. Повернув ручку. Все ще заблоковано. Вона ковтнула, потім дістала з сумочки косметичку, відкрила її й вийняла маленьку пилочку для нігтів.
  Тоді вона присіла й вставила файл у замок на дверях Емілі.
  Ще влітку, за кількома пивом у Grey Goose, Джек дав їй 101 оцінку за зламування замків, поділившись навичками, які він «набув», коли служив одним із найкращих у Нью-Йорку.
  «Ти — природна людина», — сказав він їй, коли вона відкрила всі замки на човні протягом п’яти хвилин і виграла собі ще одне пиво в дружній парі.
  Досі їй не доводилося використовувати ці навички.
  Смішно, подумала вона. У мене немає проблем зі зломом комп’ютерів людей, але проникнення в їхні будинки – це інше.
  З приємним клацанням вона відчула, як склянки впали всередину замка. Вона витягла файл і спробувала відкрити двері. Воно відкрилося.
  Вона проскочила всередину й швидко зачинила за собою двері.
  Вона озирнулася. Вона стояла в маленькому коридорі з килимовим покриттям — з одного боку дороге на вигляд позолочене дзеркало, з іншого — класичний столик у коридорі, обабіч якого були настінні картини.
  Більше схоже на перебування в розумній міській квартирі.
  Одні двері виходили навпроти неї — вона штовхнула їх і увійшла у велику вітальню з широкими вікнами, які виходили на густий ліс збоку від школи.
  Звідти мене ніхто не побачить, — подумала вона.
  Вона озирнулася кімнатою, намагаючись відчути жінку, яка жила тут.
  Дерев’яна підлога, дорогі килими, два великих дивани, журнальний столик зі стосами журналів. Стіл із сучасним Mac. Стіна фотографій, здебільшого зроблених у школі, щасливі групи працівників та учнів різного віку.
  Висока усміхнена жінка в центрі більшості з них, мабуть, Емілі Брейтуейт, подумала Сара.
  Сара повільно ходила кімнатою, розглядаючи все: на стінах — багато сучасного мистецтва — великого, барвистого, сміливого. Але також маленькі акварелі, портрети. Високі полиці з книгами. Стіна платівок — вініл.
  Звукова система Bose.
  Вона відкрила пару складних дверей, щоб відкрити елегантну кухню. Сара бачила вишукане дерево, багато кулінарних книг, більше картин, низькі дизайнерські світильники, що висять над обіднім столом.
  Вона сприйняла все це. Стиль, широкі інтереси, гарний смак — але також теплі комфортом, який приносять лише гроші.
  Впевнений. Розслаблений. Квартира для спілкування, для гостей, для спілкування.
  Емілі Брейтуейт знала, як жити.
  Тож що в її житті пішло не так?
  І чи була її смерть якось пов’язана з загадковими подіями, що відбувалися в школі?
  Десь тут Сара знала, що їй потрібно знайти відповідь...
  *
  Джек тихо сидів у головному холі. Він почув, як десь далі в службовому коридорі зачинилися двері, а потім віддалилися кроки.
  Він підвівся і підійшов до вікна.
  Він бачив, як місіс Ґровз у пальті виходила з будівлі до спортивних майданчиків.
  Він повернувся до свого крісла, але не сів. Натомість він мовчки стояв, прислухаючись до будівлі, повільно дихаючи, налаштовуючись на тих, хто був поруч.
  Він почув голоси з коридору.
  Підвищені голоси.
  Цікаво.
  Що це сказав Гевін? Така дружня школа…
  Він підійшов до дверей, відчинив їх і прислухався.
  Чоловічі голоси — підвищені. Він упізнав Вайса.
  Потім ще один незнайомий йому голос — американський.
  Вони сперечалися. Джек напружився, щоб вловити всі слова.
  «… ти обіцяв мені, Вайс… чавунну гарантію…»
  «...неможливо, я не можу контролювати...»
  «…невелике багатство… в цьому разом або…»
  Він думав про те, щоб рухатися коридором, слухати за дверима кабінету...
  Але перш ніж він зміг, Джек побачив, як двері кабінету Вайса відчинилися. Він відійшов у коридор і побачив, як високий засмаглий чоловік у піджаку та брюках-чінос вийшов із кабінету Вайса й попрямував до нього коридором.
  Джек бачив, як він вилаявся собі під ніс: хлопець був явно розлючений.
  Джек відійшов убік, пройшовши повз і вийшов через головні двері.
  «Бреннан? Що ти тут робиш?»
  Джек обернувся: Вайс тепер стояв на порозі кабінетів.
  «Містер Вайс, — сказав Джек. «Ще один задоволений батько?»
  Джек дивився, як Вайс тупо дивився на нього.
  Мабуть, він не цінує моє почуття гумору, подумав він.
  «Наскільки я пам’ятаю, ви погодилися повідомити мене, перш ніж повернутися сюди?»
  «У мене було до вас кілька запитань, які не могли чекати», — сказав Джек. «Не після того, що сталося вчора ввечері».
  «Хм. Ой... це. Ну, тобі краще зайти до мене в офіс».
  Джек спостерігав, як він повернувся й повернувся коридором.
  Він сумнівався, чи отримає прямі відповіді.
  Але питання треба було задавати.
  *
  Сара сиділа за столом і чекала, поки жорсткий диск Mac копіюватиметься на портативний диск, який вона принесла з собою. Знадобилося не більше двох хвилин, щоб обійти охорону та отримати доступ до комп’ютера Емілі.
  Однак передача тривала довше.
  Їй стало не по собі. Можливо, вона обманювала себе, що звикла зламувати комп’ютер, коли справді це було потрібно.
  Це тому, що Емілі померла? І в такий жорстокий спосіб?
  Mac надіслав запит, що перенесення виконано. Вона вимкнула його й поклала дисковод у кишеню. Повернувшись додому, вона матиме час переглянути вміст.
  Саме зараз їй потрібно було перевірити, чи є тут щось, що могло б пояснити смерть Емілі.
  Але думка про те, що вона може знайти передсмертну записку, раптом пройняла її примарним холодом. Вона спробувала відкинути це почуття й узятися до роботи.
  Вона висунула шухляди столу й уважно переглянула вміст.
  Цікаво — не було особистих документів. Вона оглянула кімнату: жодної іншої ймовірної шухляди чи шафи.
  Час обшукати спальню...
  Повернувшись у коридор, вона відчинила двері спальні. У кімнаті було темно, штори засунуті. Вона увімкнула основне світло й побачила в кутку маленький письмовий стіл.
  Вона підійшла, відкрила верх і витягла маленькі прути, щоб підтримувати його. На столі було багато ящиків.
  Ящики могли вмістити речі, подумала вона. Важливі речі.
  Серце б'ється зараз...
  Вона відкрила одну.
  Усередині вона побачила клин із літер, закріплений шматком тасьми.
  Витягла їх, розплела косу і розділила букви. Випало тьмяне фото. Сара підняла його й уважно подивилася: Емілі Брейтуейт і дівчина в підлітковому віці посміхалися в камеру. Їхні руки обхопили одне одного, їхні обличчя були близько.
  Сара взяла один із конвертів і перевірила штемпель: 2008. Вона вийняла листа й почала читати. Він був довгим: шість сторінок щільно написаного сценарію.
  Шість сторінок пристрасних почуттів, спогадів про спільні моменти, щирих побажань нескінченного спільного майбутнього…
  Потім страшні слова...
  «Наша особлива дружба…»
  Сара поклала листа назад у стос і знову взяла фотографію. Дівчина виглядала старше Хлої. Але небагато.
  Вона замовкла, потім посунула фотографію назад між листами й знову заплела їх у косу. Вона відкрила ще одну шухляду.
  Знову переплетена партія листів і фотографій.
  І ще фото. Усе з Емілі — але тепер з іншою дівчиною.
  Сара відкривала інші шухляди одну за одною — у кожній була пачка листів. Поштова марка на кожному наборі, інший рік.
  Шість, сім ящиків? Сім різних дівчат.
  Сім різних наборів літер.
  «Але не просто звичайні листи, — подумала Сара.
  Остання пачка була останньою, поштова марка була лише місяць тому. Сара розплела косу й акуратно розклала вміст на столі. Вона подивилася на фото. Така ж поза, як і інші. Можливо, навіть те саме місце? У цієї дівчини було кучеряве світле волосся та шпилька на носі.
  Вона подивилася на конверти. Деякі з них мали позначку US Mail. Вона відкрила верхній із пакету й почала читати.
  Люба, дорога Емілі…
  Це так несправедливо. Чому ти не написав? Ти знаєш, що я тут божеволію. Будь ласка — напишіть мені!!
  Сара почула стукіт дверей, що зачинилися. Це були двері до будинку Флоренс. Вона перестала читати й чекала, затамувавши подих, слухаючи.
  Тепер звук ключа в замку.
  Блін, хтось заходить.
  Вона схопила пачку листів і зачинила стіл, потім підійшла до вимикача, вимкнула його й стала за напіввідчиненими дверима спальні в темряві.
  Вона почула, як відчинилися двері, і зачинилася.
  Потім звук, як хтось іде по коридору до головної вітальні.
  Що я тут роблю? — подумала Сара. Який ідіот! Якщо це співробітник чи навіть поліція, у мене великі проблеми...
  Той, хто був у квартирі, пішов назад коридором. Сара притиснулася до стіни, коли зловмисник увійшов.
  Сара спостерігала, як постать підійшла до ліжка й увімкнула світло біля ліжка, а потім повернула...
  За мить Сара зрозуміла, хто це.
  «Фрея Делонг», — сказала вона, коли дівчина побачила її та затиснула руку до рота, щоб придушити шокований крик.
  «Що? Хто ти в біса?» сказала Фрейя.
  Сарі доводилося захоплюватися швидкістю одужання дівчини. Її власне серце все ще билося.
  «Я — та людина, у якої листи», — сказала вона, повільно підносячи їх. «Ваші листи. Ось для чого ти тут, чи не так?»
  Сара дивилася, як дівчина дістала мобільний.
  «Ти злодій», — сказала Фрейя. «І я викличу поліцію».
  «Чого вони вчать цих дівчат», — подумала Сара. Як вони можуть бути такими крутими?
  «Я б справді цього не зробив, Фрея».
  «Ви знаєте моє ім'я. Звідки ти знаєш моє ім'я? Ми ніколи не зустрічалися».
  Сара дивилася, як вона приклала телефон до вуха, збираючись заговорити, збираючись викликати поліцію…
  «Я бачив твоє фото, Фрея. З пані Брейтуейт. І я теж бачив ваші роботи — на дверях Софі Вайт. І я знаю, що в цих листах. Ваші почуття, потім... ваші погрози».
  Сара витріщилася на дівчину, мовчки прохаючи її відкласти телефон, не бажаючи зараз виявляти слабкість, цей момент надто важливий.
  Фрейя повернула телефон у тримач. «Ну?» — сказала вона викликом у голосі.
  «Я думаю, що нам варто поговорити, чи не так?» сказала Сара.
  «Поговорити? Про що?»
  «Про Емілі. І ти. І що відбувалося в школі за останній місяць».
  Сара побачила, як плечі Фреї опустилися.
  — Гаразд, — сказала вона. «Але не тут».
  Вона вийшла зі спальні, а Сара пішла за нею.
  OceanofPDF.com
  11. Розкриття минулого
  Сара сиділа за кухонним столом Емілі Брейтуейт навпроти Фреї Делонг. Дівчинку було майже неможливо прочитати. Коли Сара розповіла їй — якомога лагідніше — про смерть Емілі, вона майже не відреагувала.
  Тільки знизав плечима.
  Такий міцний панцир у цих дітей, подумала Сара.
  Або це просто крижаний студент?
  Тож Сара запитала її про її дружбу з її господинею.
  Фрейя розповіла їй про стосунки.
  З самого початку її першого курсу в шостому класі, як сказала Фрейя, Емілі давала їй додаткове навчання, допомагала їй подавати документи до університету, давала особисті поради. Так, вони були близькими друзями, можливо, тіснішими, ніж зазвичай між учнем і вчителем. Але що ж?
  Фрейя поділилася з нею багатьма особистими «речами» — і тому вона хотіла повернути свої листи. У чому була велика справа?
  «То що пішло не так, Фрея?»
  «Я не розумію, що ви маєте на увазі».
  «Чому це закінчилося — ця особлива дружба? Що сталося?»
  Сара спостерігала за Фреєю, яка сиділа нерухомо, на її обличчі не було жодних почуттів.
  «Я не знаю».
  "Але це закінчилося - так?"
  Фрейя знизала плечима.
  «Коли це було саме?»
  «Боже! Чи маємо ми про це говорити?»
  «Боюсь, що так».
  «Гаразд. Кінець літнього семестру почав віддалятися. Потім, коли влітку я повернувся додому в Штати, вона не писала. І цей термін — вона мене просто заглушила».
  «Натомість говорив із Софі Вайт».
  «Тьху, ти ж розмовляв із тим добрячим черевиком? Боже, бідний ти, маленька міс медянка, що вимовляє банальності...
  «Вона тобі не подобається?»
  «Вона змушує мене блювати. Наступне запитання».
  «Ти пустив щурів у басейн?»
  Сара уважно спостерігала за дівчиною.
  «Ні в якому разі!»
  Сара знала, що їй потрібно продовжувати натиск.
  «Справа в тому, Фрея, що ти точно маєш мотив — і, наскільки я бачу, ти єдина людина, яка має».
  «Ви дуже помиляєтеся».
  «А як щодо інших речей — порізаних шин, їжі. Це був ти?»
  «Знаєш що? Це просто божевілля. Ти божевільна. Мені не треба це слухати. Мені не потрібно терпіти таких, як ти».
  Фрейя відсунула стілець і підвелася. Сара сиділа й дивилася на неї.
  «Чому ти така зла, Фрея?»
  «Я не злий! Ти не кажи мені, що я злий!»
  І з цими словами вона грубо відсунула стіл і вибігла з кімнати.
  Сара дивилася, як вона йде, а потім почула, як грюкнули двері.
  Джек має рацію, подумала вона. Іноді, якщо ви натискаєте правильні кнопки, люди дають вам те, що вам потрібно.
  Вона дістала телефон і написала йому.
  Нарешті все почало ставати на свої місця.
  *
  «То ти думаєш, що все це історія про ревнощі?» — сказав Джек, опускаючи вікно «Спрайту», щоб впустити трохи прохолодного повітря й розвіяти туман.
  «Фрейя брехала, я в цьому впевнена», — сказала Сара. «Занадто круто для школи — знаєте цей вислів? І все ж її кинули, навіть з її багатим батьком». «Ти справді думаєш, що вона стоїть за всім цим?»
  «Мотив точно є», — сказала Сара. «Емілі розбиває серце Фрейї, роблячи Софі її новою улюбленицею — вона відразу починає відплату школі».
  Джек дивився крізь вітрове скло, як дощ похмурими хвилями прокочувався по гравію автостоянки для відвідувачів. Потік хокеїстів і глядачів пробирався мокрим шляхом від полів до школи та тренерів.
  Він дивився на них, згорбившись проти погоди.
  «Добре. Можливо, я можу купити пожежну сигналізацію. Навіть картопляний сюрприз. Але пацюки… — сказав Джек. «Ви справді бачите, як хлопець гасить світло та кидає щурів у басейн? Я маю на увазі, як вона дістала щурів?»
  — Може, їй допомогли?
  «Інші дівчата в її наборі? можливо. Все-таки... така ймовірність?»
  Він подивився на Сару, яка сиділа поруч із спрайтом: вона знизала плечима: «не знаю».
  «Гаразд, змінюйте курс. Як до всього цього вписується самогубство Емілі? Ви думаєте, що розриву з Фрейєю було достатньо, щоб підштовхнути її через край?»
  «Не впевнена, що «розкол» — це правильне слово, — сказала Сара. «Схоже, Емілі покінчила з цим. Готова до наступної жертви. Такі стосунки, вони глибокі, але не як у двох закоханих…»
  «Я не знаю. Можливо, немає жодного зв’язку, — сказав Джек. «Могли бути інші проблеми в житті Емілі. Інші причини для самогубства».
  «Наприклад? Ви повинні побачити її місце. Схоже, вона дуже насолоджувалася своїм життям».
  «Одна з небагатьох речей, які я дізнався від Вайс, це те, що Емілі вчора поїхала до Лондона на прийом до лікаря».
  «Ви думаєте, що вона отримала погані новини — справді погані новини, і…?»
  «Так. Це можливо».
  «А як щодо шин — чому Вайс і Гевін збрехали про це?»
  «Вайсс каже, що інші автомобілі ремонтував головний дилер в Оксфорді. Звичайно, він не сказав мені, хто це. Тільки Емілі терміново потрібна була її машина. Я мало що міг на це сказати».
  «Ми можемо перевірити це у дилера», — сказала Сара.
  «Нам потрібно буде його вистежити», — сказав Джек.
  Він дивився у вікно. Група старших дівчат у капелюшках і пальтах стояла під деревом, ховаючись від дощу. Поки Джек дивився, знайома постать вирвалася з натовпу, скочила на велосипед і помчала на під’їзд.
  Тахір.
  Він штовхнув Сару, жестом попросив дивитися.
  «Це дозволено?» сказав Джек. «Хлопець його віку балакає з дівчатами?»
  «Я сумніваюся».
  «Ви думаєте, що він живе тут, у кампусі?»
  «Я побачив маленький будиночок по дорозі в позначеному Caretaker. Що ти думаєш?»
  «Я думаю… можливо, ти маєш рацію. Якщо Фрейя поганий хлопець, їй знадобиться допомога друга, який знає план басейну».
  «Тахір?»
  «Дівчатам він точно не чужий».
  «І що тепер?» «Чому ти не бачиш, як смерть Емілі вплинула на Софі? Вона може відкрито розповісти про те, як працюють ці «стосунки»…»
  «Правильно. Поки ви знову спробуєте Тахіра?»
  Джек посміхнувся. «Так. Чекаю з нетерпінням. Вчора він ухилявся від усіх. Сьогодні — це ми побачимо».
  Джек невблаганно дивився на дощ.
  «Зустрінемося тут, коли закінчимо».
  «Чудово. А тепер, — Сара обернулася й подивилася у вікно, — божевільний ривок.
  І вона відчинила двері до «Спрайту» й помчала назад по гравію до дверей будинку Флоренс.
  Поки Джек запускав Sprite; його місце призначення … котедж Сторожа.
  Де Тахір збирався здивувати.
  OceanofPDF.com
  12. Ханна і Тахір
  Сара постукала в двері кімнати Софі та Ханни. Жодної глузливої картини сьогодні на дверях не було.
  Минуло кілька хвилин, перш ніж двері відчинила сонна Ханна.
  "Га?" сказала вона.
  «Вибач, Ханна. Я сподівався знову поговорити з Софі».
  «Гм. Вона в бібліотеці. Якийсь проект…”
  Ханна відійшла від дверей, залишивши їх відчиненими.
  «Ой. Я хотів розповісти їй, що сталося з пані Брейтуейт».
  І раптом сонна Ханна зупинилася й обернулася. «Що? Що сталося?»
  Ханна — зараз прокинулась.
  «Минулої ночі, здається…»
  Сара подумала, чи варто їй взагалі повідомляти дівчині погані новини.
  "РС. Брейтуейт стрибнув перед потягом».
  Ханна розширила очі, стиснула губи. Якусь мить вона нічого не сказала. Потім:
  «Бог». Вона похитала головою.
  «Я відчував, що Софі повинна знати… оскільки вона доглядала за Мінноузами, і…»
  І тоді Ханна зробила крок уперед.
  «Вони… чи знаєте ви, що це було самогубство?»
  «Схоже на це. Стрибнув перед зустрічним потягом».
  Потім, різким голосом. «Ви впевнені?»
  Сара вирішила ризикнути.
  «Ханно, ти щось про все це знаєш? Як ви думаєте, те, що трапилося з місіс Брейтуейт… чи могло це стосуватися Софі?»
  Ханна, здавалося, завмерла, не знаючи, чи сказати нічого… чи, можливо, сказати… все.
  «Якщо ти щось знаєш, Ханно, якщо ти подруга Софі, ти повинна сказати мені».
  Потім повільний кивок. Ханна приймає логіку цього. Дівчина підійшла до дверей і зачинила їх.
  «Я… я не знаю, чи варто тобі розповідати. Але все це, я насправді не знаю, що це означає. Ви можете зрозуміти? І Софі теж не буде. Але я боюся за неї».
  Дівчина сіла на своє ліжко. Сара підсунула письмовий стілець ближче, обличчям до неї.
  «Можливо, якщо ти розкажеш мені те, що ти знаєш… це допоможе».
  Ханна подивилася на Сару. Перевів подих.
  «Стало погано... страшно. Кожна подія, що трапилася, була гіршою за попередню».
  Сара зовсім не впевнена, що мала на увазі Ханна.
  «А тепер ця річ про потяг, пані Брейтуейт? Це все… має сенс…»
  І Сара чекала, щоб почути, що це може бути за «сенс».
  *
  «Вставай і сяй», — сказав Джек, щойно відчиняючи двері до котеджу ветхого доглядача.
  Зовні було небагато, на що дивитися, а всередині здавалося, ніби Тахір просто дозволяв їжі, посуду, одягу... накопичуватися в купи.
  Джек зачинив за собою двері.
  Кілька кроків у таку ж брудну спальню.
  Тахір виходить з душу, обмотаний рушником.
  «Блін, знову ти . Що за..."
  «Почекай, Таіре. Вважалося, що вчора не було закриття. Що… не зовсім підходить?»
  «Це моє місце, і це мій вихідний, тому, якщо ви не проти, просто заберіть звідти свою дурну дупу!»
  «О, — подумав Джек, — я міг би трохи повеселитися з Тахіром».
  Свого часу він ніколи не дозволяв панкам так з собою розмовляти. Іноді їм було потрібно невелике… нагадування поважати щит поліції Нью-Йорка.
  Але тут Джек був просто незалежним громадянином.
  Навіть жодного з цієї країни.
  «Я маю дещо, що ти можеш знати, Тахіре. Я подумав, що це може надихнути вас розповісти мені більше. Про твоє життя тут. Що ти знаєш. Те, що ви не робите».
  Ця кепка змусила Тахіра стримати язик.
  Потім: «Що таке? Як ти думаєш, що я хочу знати?»
  «Чому б не одягнутися, і ми поговоримо у вашій, гм, вітальні. Це щось — повірте мені — що ви захочете почути…»
  І Джек вийшов до маленької вітальні й, чекаючи на Тахіра, дістав порожню коробку від піци з пошарпаного м’якого крісла…
  … кому не тільки дали час одягнутися … але й — що більш важливо — час подумати … час потурбуватися.
  *
  «Ханна, якщо ти щось знаєш про це… можливо, тобі варто сказати мені зараз».
  Здавалося, дівчина була замучена цим рішенням.
  Але потім, зробивши рух, який змусив Сару подумати про свою власну Хлою, коли вони вчора ввечері мали велику розмову про важливі речі, Ханна глибоко вдихнула… і просто випалила це.
  «Софі була новою особливою дівчиною пані Брейтуейт».
  «Особливий. Яким чином, особливим?» — лагідно сказала Сара, уже знаючи відповідь.
  Ханна похитала головою, на мить відвела погляд, а потім повернулася до Сари.
  Тепер двері відчинилися, їх неможливо було закрити.
  "РС. У Брейтуейта завжди був улюблений. Може бути великою справою; допомогти вам потрапити до найкращого університету… справді корисно».
  Сара відчула, що краще нічого не говорити.
  «Але були чутки. Багато з нас відчували... що це може охоплювати щось більше, ніж просто бути її улюбленцем».
  Ханна не зводила очей із Сари.
  Ніби просив її завершити ідею...
  Тому що це було надто важко.
  «Ви хочете сказати, що ці стосунки були не лише помічником?»
  Кивок. «Так люди казали. не я Але люди позаздрили. Сказав… сказав… погані речі».
  Потім Сара поставила останню крапку.
  «Але цього разу хтось постраждав?»
  Ще один швидкий кивок, і Сара подумала, що Ханна ось-ось зламається й заплаче.
  Мені було важко все це стримати, коли всі ці речі відбуваються в школі, і Брейтуейт стрибає…
  Вона зупинилася.
  Стрибки перед потягом.
  «Ханна, хто постраждав? Ви можете сказати мені?»
  Тільки тепер Ханна похитала головою. «Поговори з Софі — добре?»
  Глибокий вдих.
  Сара кивнула. Тоді вона простягнула руку й поплескала руки Ханни, міцно складені разом, наче вони полетіли б геть, якби їх не тримали так.
  «Я буду. І дякую. Я знаю, що це було важко. Зараз я піду шукати Софі…
  І Сара встала й вийшла з гуртожитку.
  Кілька дверей уже відчинено, дівчата повертаються з ігор, ще є час насолодитися вільним днем.
  Скоро вони всі дізнаються про аварію.
  І чи Черрінгем Хол колись буде таким самим?
  *
  Тахір вийшов до своєї темної безладної вітальні кроками того, хто знав, що ось-ось станеться щось погане.
  — Сідайте, — сказав Джек.
  Річ у тім, — Джек знав, — коли люди мають секрети, навіть якщо ти не знаєш, що це таке, ти можеш цим скористатися.
  Це — і їхня вільна провина.
  Тахір опустився на диван. Босі ноги, чорна футболка облягає. Потерті джинси. Його вихідний ось-ось буде зіпсований.
  «Що це?» нарешті сказав він. «Що я хочу знати?»
  Трохи старого укусу в тоні Тахіра.
  «Погані новини, Таіре. Емілі Брейтуейт, очевидно, вчинила самогубство минулої ночі. Стрибнув прямо перед швидкісним потягом. Уявіть собі це? Вбила себе».
  Тоді Джек додав для особливого акценту. «Мабуть…»
  Йому здалося, що молодий сторож миттю побілів на відтінок.
  «Тепер я подумав про тебе. Піклуватися про це місце. Бачити те, про що ти не повинен був нікому розповідати. Подумав: чому, можливо, були речі про місіс Брейтуейт, які ти знав».
  Тахір потер щоку.
  Джек дав юнакові трохи дорогоцінного часу на роздуми, і тепер його мозок, мабуть, перевантажився. Якби Тахір знав щось, що могло повернутися й вкусити його, він, ймовірно, зважувався поділитися цим.
  Хіба що — це було гірше за укус.
  Джек чекав.
  Потім: «А ти? Може, маєте мені щось сказати? Що ви не робили раніше? Про загиблого вчителя, про…
  Тахір підняв руку.
  «Гаразд. Досить». Потім тихим голосом змирився. « Досить . Бачиш, я всього лише людина, так?»
  «Не розумію тебе, Тахіре».
  «Я маю на увазі, я ненавиджу це криваве місце, таке помпезне, стільки грошей. Розпещені нахаби вони. Але я лише людина. Усі ті дівчата».
  Джек міг здогадатися, що буде далі.
  «Ти подружився з одним?»
  Кивок. «Ми почали просто спілкуватися, коли вона була на вулиці, знаєте, на території. Вона була мила. Відрізняється від інших дівчат. Не один із запеклих англійських нахаб».
  «Вона прийшла сюди? До вашої дачі?»
  «Можливо, одного разу. Двічі. Але іноді ми зустрічалися в порожній кімнаті, пізно. Вона знайшла це захоплюючим. Вона була однією з тих, хто любить такий «удар».
  Тахір зупинився.
  Через мить Джек сказав: «Тож... це не здається таким дивним. Речі трапляються. Не вперше…”
  Тепер Джек бачив зв’язок — дівчина, шини, щури, можливо, навіть жахлива смерть Брейтуейта…
  Тахір нахилив голову, ледь не зморщившись, коли сказав Джеку…
  «Тоді нас спіймали. Одного разу вночі, коли ми... нас спіймали».
  Ще одна пауза, і Тахір піднявся зі своєї сутулості на великому стільці й нахилився вперед. «І нас спіймала та допитлива сука Емілі Брейтуейт. Погрожували звільнити».
  «Але вона цього не зробила?»
  Тахір похитав головою.
  «Ні. Бо бачите, вона хотіла покарати не мене . Це була дівчина. Тоді не зрозумів. Можливо, все-таки ні».
  У кімнаті було так тихо; бризки дощу у вікна приглушені.
  «Вона покарала дівчину. Розумієте, це те, що вона хотіла зробити».
  Коли таємниці починають розкриватися, подумав Джек, ніколи не знаєш, куди вони тебе заведуть…
  Джеку не потрібно було питати, хто ця дівчина.
  У нього було ще одне запитання до розлюченого доглядача.
  «І ви думаєте, що те, що трапилося, коли вас, дівчино, спіймали, має якесь відношення до того, що сталося зі школою… щурами, з машиною Брейтуейта?»
  Тахір сумно посміхнувся.
  — Не думайте, містере Бреннан. знати . Я знаю, що так».
  Джек кивнув і посміхнувся у відповідь.
  «То чия це була ідея?»
  «Що ти маєш на увазі?»
  «Щури. Шини. Харчове отруєння, — сказав Джек. «Це була твоя ідея?»
  Джек секунду почекав. Він знову посміхнувся Тахіру.
  «Твоя ідея чи Фрейя?»
  Він спостерігав, як у Тахіра відвисла щелепа. Буквально, його рот просто відкрився, як риба з води, якій раптово забракло повітря.
  Зрозумів, подумав Джек.
  OceanofPDF.com
  13. Басейн світла
  Сара увійшла до бібліотеки.
  Студент із совиними очима, зосередившись на екрані комп’ютера, сидів за касовою стійкою. Вона подивилася на Сару, потім знову опустила очі на екран.
  За винятком цього самотнього студента, який сидів за партою, місце здавалося порожнім.
  Величезній бібліотеці позаздрили б багато університетів, з високими стосами книг із товстими дерев’яними колонами, що ведуть до триповерхової високої стелі.
  Ідеальне місце, щоб сховатися в дощову неділю.
  Адже кому ще потрібні були бібліотеки?
  Вона почала проходити повз полиці, наповнені величезними книгами… Пелопоннеські війни , збірники історій Геродота, більші книги з картами стародавнього світу… і навіть похмурі книги з назвами латинською мовою.
  Вони повинні зберігати сучасну художню літературу в стратосферних полицях на третьому поверсі.
  Усе таке темне та серозне.
  Вона почала бачити маленькі навчальні кабіни з лампами, стільцем, електричними розетками. Місце, де можна спокійно посидіти; вивчати, писати, читати.
  Острови в цьому книжковому морі, але зараз все темно.
  Але вона продовжувала йти. Можливо, Софі лише сказала своїй сусідці по кімнаті, що йде до бібліотеки.
  Вона могла бути будь-де. Можливо, вона вже чула про те, що сталося.
  Ще тихі кроки, а потім вона почула вдалині слабкі постуки.
  Пальці вдаряють по клавіатурі. Такий впізнаваний звук, який здавався недоречним у цій суворій будівлі.
  Але тут хтось був.
  І Сара продовжувала повільно йти, стук ставав голоснішим, поки майже в дальньому кінці бібліотеки вона не побачила ще одну з кабінок, але в цій світилося маленьке світло на столі.
  І зіщулившись перед ноутбуком, натискаючи на клавіші, Сара побачила дівчину.
  Ще кілька кроків, і за світлом на обличчі вона побачила, що це Софі.
  Вона була б здивована, побачивши Сару, можливо, вражена… налякана.
  Але важливіше питання: як би вона відреагувала на новини, які принесла Сара?
  І ще на одній сходинці скрипнула старовинна дошка підлоги під темно-бордовим килимом, і Софі швидко відвернулася від екрана, щоб подивитися на Сару.
  Сара посміхнулася.
  Ніжно… сказала вона собі.
  — Софі, — сказала вона, зменшуючи відстань між ними; бібліотеку собі.
  Нікому їх почути.
  *
  Сара почала з того, що стояла біля Софі.
  Але потім, коли їй розповіли, що сталося, дівчина заплакала.
  Сара присіла, щоб бути на одному рівні. Міг покласти руку дівчині на плечі.
  Так само, як я хотів би, щоб хтось зробив із моєю дочкою.
  Софі протирає очі… ніби це могло стримати сльози.
  Поки Сара не дозволила часу зробити свою справу — це й тихі слова, які прошепотіли, такі загальні, але якось такі заспокійливі — « все гаразд». все гаразд Давай...'
  Головне просто бути там.
  Доки нарешті ридання не припинилося, бібліотека знову стала такою тихою.
  І Сара могла відпустити дівчину, пересунути стілець із сусідньої кабінки й, сівши поруч із Софі, почати розмову.
  «Ми повинні зрозуміти, — сказала Сара. «Мені потрібно зрозуміти. Про вас. Пані Брейтуейт. Особливо зараз».
  На неї дивляться ще вологі очі дівчини.
  «Ви це розумієте, чи не так? Після аварії ми повинні це все розбирати?»
  Здавалося, Софі думала над словами Сари, зважувала їх.
  Потім таким тихим голосом, який Сара ніколи не чула в своєму житті, Софі сказала: «Так. Я знаю».
  Ще одна посмішка від Сари, кивок.
  І вона подумала… тепер починається найважче.
  *
  Софі закрила свій ноутбук, ніби це могло допомогти їй зосередитися… допомогти їй згадати, що вона збиралася сказати.
  Говорячи, вона не дивилася на Сару.
  «Щось сталося між пані Брейтуейт і Фреєю. Багато з нас це знали. Я не знав, що це таке. Але раптом Фрейя вийшла, і їй це не сподобалося».
  Тепер звернемося до Сари.
  "РС. Брейтуейт може бути дуже корисним для вступу до найкращих шкіл. Ні, більше того. Вона була незамінною. Але тепер Фрейя вийшла».
  Сара чекала.
  «І раптом пані Брейтуейт усміхнулася для мене».
  Тепер — знову відводячи очі, ніби зніяковівши.
  «Я їй сподобався. І я знав, що… це може бути дуже важливо. Я так цього хотів — увесь минулий рік».
  Сара відчувала, ніби їй взагалі не потрібно було задавати жодних питань. Ні, це було приховане в цій молодій дівчині, яка тримала свої думки в таємниці.
  Слова випливали б самі собою.
  І в цей момент Сара знову подумала про свою Хлою, про те, як сильно вона її любить.
  Потім Софі, ніби набравшись сил, продовжила.
  «Коли все почало змінюватися... я знав, як розлютилася Фрея».
  «Я бачив фотографію, яку вона повісила на ваших дверях».
  Софі кивнула. «Але більше, ніж сердилася на мене, вона сердилася на Емілі. Що б не сталося між нею та Емілі, Фрейя була покарана. Засланий».
  Софі обернулася в кріслі.
  «Я жодній душі не сказав про нас з Емілі. Наша нова… дружба».
  Нижня губа почала тремтіти.
  Так важко.
  «Але Фрейя здогадалася, вона це зрозуміла. Вона була там. Вона була «єдиною».
  «І як ви думаєте, Фрейя робила всі ці речі? Їжа? Автомобільні шини? Щури?»
  Кивок.
  «Я маю на увазі, не один. Мабуть, хтось їй допомагав. Але це мала бути вона. І що ще гірше, Емілі також мала знати».
  «І все ж… вона мовчала».
  «Так. Дотепер. До вчорашнього вечора вона була». Софі сказала. «Але куди вона поділася вчора в Лондоні? Це мало змінитися? Фрейя, мабуть, хвилювалася з цього приводу».
  «Софі, я хочу, щоб ти знала, що те, що ти мені сказала… ми використаємо лише те, що маємо. Щоб дізнатися, що насправді сталося».
  Софі кивнула й зуміла легко посміхнутися.
  «Я знаю, що ти це зробиш. Я можу сказати».
  І Сара стояла в гігантській бібліотеці, такій порожній і прохолодній, лише цей маленький острівець світла так мало робив, щоб розвіяти темряву книг і темряву...
  …і таємниці.
  *
  У машині на зворотному шляху до Черрінґема ніхто з них нічого не говорив. Зазвичай наприкінці розслідування Сара відчувала майже ейфорію. Але ця справа була надто грубою, щоб отримати задоволення від її завершення.
  «Знаєш, Джеку, якщо хочеш повернутися завтра вранці, поговори з Гевіном і повідом йому, що ми знайшли — я радий, що ти зробиш це без мене».
  Вона повернулася й подивилася прямо на Джека, його очі дивилися на дорогу.
  — Звичайно, — сказав він. «Якщо ви хочете».
  «Дякую».
  Вона визирнула у вікно. Дощ, нескінченний, пронісся повз машину.
  На задньому плані вона чула лише стукіт, стукіт склоочисників.
  — Усі ці гроші витрачають їхні батьки, — сказав Джек. «Але це не полегшує дорослішання».
  «Це допомагає, якщо вчителі не рвуть серця дітей».
  «Так, це точно правда. Бідна жінка померла, але я не можу пробачити біль, який вона залишила».
  «Ми досі не знаємо, чому вона вчинила самогубство», — сказала Сара.
  — Правда, — сказав Джек. «Насправді, є кілька вільних кінців».
  «Містер Вайс?»
  — Огидна робота, — сказав Джек.
  Сара чекала, щоб заговорити, поки Джек повернув «Спрайт» на жваву головну дорогу й прискорився до вечірнього руху.
  «Ну, мабуть, завтра ти просто скажеш їм, що ми знайшли, і залишиш їх виправляти безлад».
  «Безлад — саме це слово», — сказав Джек. «Я сумніваюся, що Тахір збереже свою роботу».
  «Я був би здивований, якби Фрея та Софі залишилися ще на один рік».
  — Це не наша проблема, Сара, — сказав Джек. «Ми зробили те, що нас просили, і зробили це добре. Є плани на сьогодні?»
  «Прийми ванну. Розпалити багаття. Телевізійна вечеря. А потім обніматися з Хлоєю на дивані».
  «Приємно. Поки ти не почнеш хропіти, а вона запакує тебе в ліжко?»
  «Ви надто добре мене знаєте, містере Бреннан», — сказала Сара.
  І вона засміялася, почуваючись трохи краще.
  OceanofPDF.com
  14. Світ перевернутий
  Мобільний телефон Джека голосно залунав, різко вирвавши його зі сну.
  Він підійшов до світильника біля ліжка й увімкнув його. Він подивився на годинник: перша година ночі.
  «Боже, — сказав він уголос.
  Він схопив телефон, подивився на нього. Сара? О цій годині?
  Він швидко відповів.
  «Сара. ти в порядку?»
  «Я в порядку. Вибачте, якщо я вас розбудив».
  «Це нормально. Що трапилося?»
  «Ми все неправильно зрозуміли, Джеку».
  «Що ти маєш на увазі?»
  «Емілі. Дівчата. Школа. Вся справа. Ми майже пропустили те, що насправді відбувається».
  «Ой, повільніше — що ти говориш про Сару? Що сталося?»
  «Комп’ютер Емілі. Жорсткий диск. Я проходив через це. Тобі потрібно прийти зараз».
  «Зараз? Ви впевнені?»
  «Я впевнений. О, і ви знаєте, що ви сказали, що хочете прибити Вайса?»
  «Я так».
  «Ну, ви будете. Великий час».
  Джек кліпав очима, його розум прискорився.
  «Добре, дайте мені двадцять хвилин, я зараз прийду. Ой — і постав каву — і зроби її міцною».
  Він поклав слухавку й подивився на Райлі в кошику для собак.
  «Як у старі часи, Райлі — тобі це не подобається?»
  *
  Задні двері відчинилися, і Джек побачив Сару за кухонним столом, загублену на екрані. Він увійшов.
  "Це було швидко", - сказала вона.
  «Серед ночі виклик? Змушує мене брати участь у перегонах».
  Сара вказала на екран. «Вибачте, але я не думаю, що ми можемо втрачати час. Ви не повірите, що я знайшов…»
  Джек підсунув стілець, щоб бачити екран.
  «Хочеш цю каву?» Сара сказала.
  «І потрібно чекати, перш ніж я це побачу? Ні, детективе, покажи мені, що ти маєш».
  «Добре». Вона глибоко вдихнула. «Дивовижні листи. Той бізнес-менеджер…»
  «Вайс…»
  «Чинав великий тиск на Брейтуейта».
  «Щоб зробити?»
  «Це дивовижна частина. Щоб використати всі її зв’язки, щоб залучити Фрейю Делонг до… ну, я не впевнений, чи хотів тато Оксфорд чи Кембридж».
  Джек звернувся до неї.
  «І вона відмовилася?»
  «Так! Це дивовижна річ. Навіть Ворд написав їй, сказавши, що вона повинна почати дзвонити, навіть запропонував поповнити послужний список Фрейї рекомендаційними листами... просто щось вигадує».
  «Все для багатого американського донора».
  «Почекай. Стає краще».
  Джек усміхнувся. «Кому потрібна кава?»
  «Банківський рахунок Емілі».
  «Ти міг би потрапити в це?»
  Сара посміхнулася: «Легко. Особливо, коли вона зберігала файл Word із підказками до своїх паролів. Найпростіше в світі це вирішити».
  «І?»
  «Гроші, Джек. Горщики готівки надходять на її рахунок від Вайса. Потім до — схоже — різних адміністраторів університетів».
  «Вони підкуповували людей?»
  «Напевно, вони замітали сліди, сказавши, що це заради витрат чи чогось подібного. Але так, абсолютно».
  Джек відвернувся.
  Тут він знав потужну інформацію. Але що це означало? Як це поєднувалося з усім іншим, що вони знали, про Брейтуейт, її улюблених, відкинуту Фрейю, вандалізм?
  Її смерть?
  Він поглянув на Сару. «Має бути більше».
  «Є. З погрозами Вайса, тиском... Брейтуейт хотів піти. Ось що вона робила в Лондоні, зустрічалася з адвокатом, щоб захистити себе у всьому цьому».
  «Немає невідкладної медичної допомоги?»
  «Зовсім ні».
  «І здавалося, що вона збиралася розповісти про цю справу, хм?»
  «Якби вона жила».
  «Цілком мотив. Отже, ви думаєте, що це вказує на Вайса…?»
  Для Джека було дивно не бути тим, хто в їхньому партнерстві збирає всі шматки разом.
  Здається, я добре навчив Сару...
  «Ворд і Вайс знали, що вона поїхала до Лондона. Напевно, здогадався чому. Вони також комусь поділилися цією інформацією».
  Лампочка згасла.
  «Батько Фреї. Джордж Делонг?»
  «Так. І тому батько, після всіх грошей, які він дав Черрінгем-Холлу — мільйон доларів, знаєте, — попросив електронну адресу Емілі Брейтуейт. Я маю це прямо тут. Він хотів зустрітися з нею, коли вона повернеться. Запитали, на якому поїзді вона їде…»
  Джек сів назад.
  «Вау».
  На мить тихо.
  «То чому Ворд привів нас?»
  «Чому ні?» сказала Сара. «Він не мав знати, що існує зв’язок між вогнем — щурами — та Емілі…»
  Джек кивнув. Це мало сенс.
  Потім подивився на годинник. Добре після четвертої ранку
  «Знаєш що? Зараз я візьму ту чашку кави».
  *
  Після другої чашки, коли пісочне печиво було з’їдено, Сара почула, як Джек сказав, що він був приголомшений тим, що вона виявила…
  Вона була так рада, що знайшла зниклі частини.
  Але тепер — що вони збиралися з цим робити? Як би вони все це поєднали?
  Для цього вона залежала від Джека.
  «Я навчився не квапити тебе…»
  Джек усміхнувся. «Так, я і мій — як ви це називаєте — «процес»? Але добре, хвилини летять, і я думаю, що у мене є план».
  «Саме ті слова, які я сподівався почути».
  «Потрібно розбудити Алана. Потрібно, щоб він перевірив щось із суботнього вечора». Джек засміявся. «Хіба він не буде радий, що дав мені свій приватний номер мобільного? І нам з вами також доведеться зробити кілька дзвінків».
  «Дзвінки? До…?»
  «Я думаю, що знадобиться трохи акторської гри, тому нам краще відрепетирувати».
  Про що це було? — дивувалася вона.
  «Гаразд, я весь у вухах».
  «Тобі... доведеться прикинутися Флісс Ґровс».
  «Мені потрібно буде попрацювати над своїм «помпезним»».
  «Це ви зробите. А я, ну, я вже розмовляю «по-американськи»… Мені просто потрібно направити свого внутрішнього мільярдера, можливо, притворитися, що я трохи застудився».
  Тоді таємний план Джека, з цих слів, почав ставати очевидним.
  «Ти збираєшся призначити зустріч ?»
  «Ви зрозуміли. Перше, що вранці. Перш ніж вдасться замітати сліди, або Делонг втече назад до своїх коней і свого маєтку в Бедфорді».
  «Я ніколи не думав, що детективна робота може бути такою… театральною».
  Джек засміявся з цього. «Іноді саме цей театр змушує злочинця тріскатися».
  Він посміхнувся їй, виглядаючи так само, як дитина, яка пережила найкращу пригоду.
  «Саме це робить роботу такою веселою».
  І Сара знову наповнила чайник і схопила кілька жовтих блокнотів, щоб вони почали робити нотатки, готуючись до дзвінків і цього важливого протистояння.
  OceanofPDF.com
  15. Ранок понеділка
  Джек припаркував «Спрайт» на смузі біля головної дороги, що вела до Черрінгем-Холлу.
  Вимкнувши світло, ніхто б не помітив, як він притиснувся до сухостіну.
  А потім чекали.
  Сара легко вистежила Делонга до готелю King's Head, справді єдиного якісного готелю в Черрінґемі… де, як вона припустила, він зупинився.
  І трохи після світанку — і використовуючи свій найкращий голос «Флісс Гровс» — вона зателефонувала на стійку реєстрації та наполягла на тому, щоб її «підключили до кімнати містера Делонга в надзвичайно терміновому порядку».
  « Це стосується його доньки », — сказала Сара, здогадуючись, що люди в готелі бачили, як люблячий тато і вимоглива дочка діють повною мірою.
  А потім, хоч і нервувала, вона була короткою та по суті з Делонгом.
  « Містер Вайс і містер Ворд зустрінуться з вами о восьмій ранку, коли все буде вирішено щодо вашої дочки».
  Зі свого боку, Делонг не міг швидше погодитися на зустріч.
  Джек тим часом прогавкав, кашлянувши, спершу звернувшись до Ворда, потім до Вайса… їхні номери легко дістав, сказавши, що він вимагає зустрітися з ними «першою справою».
  Рівно восьма ранку.
  Або інакше.
  Враховуючи, наскільки важливі для школи були американські гроші Делонга, вони теж миттєво погодилися.
  І коли Алан передзвонив із відповіддю на запитання, яке поставив Джек… вони були готові.
  Все в русі.
  Тепер вони чекали, спостерігаючи за дорогою.
  Шукаю чорний Porsche 4WD Делонга, щоб промчати, прямуючи до Cherringham Hall.
  Ранкове небо нарешті звільнилося від хмар. Канюк ліниво кружляє над полями, полює на свій сніданок.
  Сонце світить золотими променями над усім.
  «Сонний?» — запитав Джек.
  Сара не збрехала. «Так. Але схвильований».
  Джек кивнув. «Я теж».
  У них був план, але це не означало, що все піде так, як вони сподівалися.
  Джек обернувся, мружачись на слабке сонячне світло.
  «Такий чудовий ранок». Вдих. «Мені тут подобається».
  Потім швидко назад на тиху дорогу.
  Чи передумав Делонг? Чи подзвонив він безпосередньо Вайсу, змінивши налаштування?
  Сара пожувала нижню губу.
  Як би вона не хотіла оцінити прекрасний ранок, вона хвилювалася, щоб зустріч не відбулася.
  Потім, відчинивши вікно, вона почула глибокий, гортанний гуркіт машини.
  — Ось і ми, — сказав Джек, і тепер вони вдвох дивилися на смугу, спостерігаючи за «Порше».
  Поки — мчачи на божевільній, небезпечній швидкості — Делонг не пролетів повз.
  «Ми даємо йому п’ять, тоді…»
  Сара закінчила речення… «...розходимо».
  Джек подивився на свій телефон і натиснув кнопку.
  Надіслано важливе текстове повідомлення.
  І це мали бути найдовші п’ять хвилин, які Сара коли-небудь переживала.
  *
  Але коли Джек завів «Спрайт» і ввімкнув його, він теж поїхав так швидко, як міг.
  Поки вони не виїхали на вигнуту довгу під’їзну доріжку, що вела до головної будівлі Черрінгем-Холлу, чорна машина Делонга припаркувалася прямо перед сходами.
  Джек зупинився біля нього.
  «Сподіваюся, вони нас не почують», — сказав він. «Ненавиджу псувати сюрприз…»
  Сара відчинила двері й — вийшовши на холодне ранкове повітря — помчала сходами до масивних дерев’яних дверей, що вели до школи.
  *
  До кабінету директора.
  Ще занадто рано, щоб Фліс Гроув сиділа за своїм столом — і думала, як ця зустріч відбулася без її відома.
  Джек і Сара пліч-о-пліч пройшли повз секретарський стіл до дверей директора.
  Непрозорі скошені вікна показували всередині три розмиті постаті.
  Але їхні голоси лунали тут чітко, голосно, кричали.
  Джек торкнувся руки Сари, показуючи, що їм слід почекати… ще трохи .
  Сара почула, як Ворд, який здавався таким тихим хлопцем, кричав: «Це ти зробив, Вайс. Містере Делонг, я впевнений, ви розумієте, що...
  Вайс: «Замовкни, Ворд».
  Делонг приєднався: «А де твоя клята секретарка? Вона сказала мені, що у вас двох...
  «Н-але ви… подзвонили нам», — сказав Уорд Делонгу.
  Голос Вайс змінився. «Почекай секундочку. Почекай. Якщо ти цього не зробив...
  Джек звернувся до Сари.
  «Наша репліка».
  І Джек відкрив двері.
  *
  Троє чоловіків із червоними обличчями також мали — спочатку — розгубленість.
  Потім ще щось.
  Страх, здогадалася Сара.
  «Що в біса ти тут робиш?» — спитав Вайс, намагаючись викликати командування цим цирком.
  «Просто хочу повідомити вам, містере Вайс, що ми знаємо, що ви робили, використовуючи Емілі Брейтуейт… змушуючи Емілі Брейтуейт «змащувати колеса», як ми б сказали в Нью-Йорку, шкільним приймальним комісіям по всій країні. .”
  «Я дзвоню своєму адвокату…», — сказав Делонг.
  — О, непогана ідея, — сказав Джек. «Бачите, ми також знаємо, що ви зустріли Емілі Брейтуейт на вокзалі тієї ночі, коли вона померла».
  Слова Джека змусили Делонга зупинитися.
  Тепер Сара побачила, як троє чоловіків стримали свій бунт, надто прагнучи дізнатися, що вони з Джеком дізналися.
  «Немає відеоспостереження Брейтуейт, її передбачуваного самогубства. Але я боюся, що це застало вас… і молоду дівчину».
  — Фрея, — сказала Сара.
  Делонг переводив погляд то на Сару, то на Джека, який був у пастці.
  «Емілі Брейтуейт не зробила б того, що ви хотіли. У неї було ... було. З грою закінчено. Тож або ви, або ваша дочка — така розлючена — штовхнули її на рейки».
  Делонг забув про свою погрозу зателефонувати своєму адвокату.
  Хоча тепер, без сумніву, незабаром він знадобиться.
  «Ні. Це було не так. Ви не можете, не повинні залучати мою доньку…»
  «Я боюся, що вона замішана », — сказала Сара. «Її стосунки з Брейтуейтом — те, що вона зробила зі школою — ми все про це знаємо».
  А потім раптом Делонг виглядав розчавленим.
  «Нічого не кажи, Делонг, абсолютно нічого», — сказав Вайс, зціпивши зуби.
  Сара подивилася прямо на слизького «бізнес-менеджера».
  Замовкни, подумала вона.
  Йому теж потрібен був хороший адвокат.
  Потім — як прорив дамби, маленька тріщина, відкриття, розширення…
  «Ні. Це був я. Тільки я. Сперечатися з тією жінкою. Благаючи її! Я схопив її, сказавши, що вона не може цього робити! Не мені, не моїй красуні Фреї. Моя дочка благала мене припинити. Але та жінка не прислухалася до розуму! Вона сказала, що бачила адвоката, і... і...
  «Що сталося?» Сара сказала.
  «Потім… я відпустив… вона відскочила назад, втративши рівновагу. Йде поїзд, і... і...
  Тиша.
  Це все було там.
  Усі неприємні таємниці розкрито.
  Вона подивилася на Джека.
  У його очах не зовсім та радісна мить, яку вона собі уявляла.
  Розгадувати чиюсь смерть, таку смерть...
  І в цей момент вони почули поліцейську сирену.
  Алан, як і планувалося, їм на п’яти.
  «Поліція взялася за справу», — сказав Джек.
  *
  Коли вони з Джеком вийшли й побачили Алана, що поспішав сходами, сонце вже стояло вище на абсолютно блакитному небі.
  Студенти вийшли, перетинаючи двір, щоб потрапити на ранні заняття.
  Чудовий ранок, чудова школа… і все ж у цій будівлі кінець багатьох поганих рішень, які коштували Емілі Брейтуейт життя.
  — Гарний час, Алане, — сказав Джек.
  Легенька посмішка, коли поліцейський кивнув. «Так… просто не майте звички до таких ранніх дзвінків, якщо ви не проти».
  «Вони все ще в шоковому стані, — сказала Сара.
  «Добре, я отримаю виписки. Але все склалося так, як ти думав?»
  «Так. Думаю, відеоспостереження стало останньою краплею, — сказав Джек. «Вони братимуть адвокатів. Але вони мало що можуть зробити з усіма доказами».
  «Зазвичай так, — сказав Алан. «Я краще зайду».
  — І дякую, Алане, — сказала Сара.
  Він усміхнувся їй, підіймаючись по дві сходинки.
  *
  Потім Джек відвіз Сару назад до Черрінгема.
  «До вашого офісу?» запитав він. «Або додому трохи поспати».
  «Мені б хотілося спати, але я занадто напружений. ти?»
  «Подумайте про прогулянку з Райлі. Нарешті пішов дощ, вийшло сонце… Мені сподобалося, хм? Тоді, можливо, приємно подрімати сьогодні вдень».
  «О, Боже, так. Я теж».
  Хвилину вони сиділи, і кінець цієї справи тепер змушував Сару відчувати себе так, ніби вона побувала на дикій атракціоні на американських гірках, яка раптово закінчилася.
  Однак у неї було запитання.
  — Отже, Джеку, це було не справді вбивство, чи не так? Просто нещасний випадок».
  Він кивнув, розмірковуючи над запитанням, перш ніж повернутись до неї.
  «Технічно, мабуть, ви маєте рацію. Але за всі мої роки, коли люди роблять погані вчинки, вчинки, які завдають людям болю... і це призводить до смерті? Ну, це ніколи не буває нещасним випадком, чи не так? Просто інший вид вбивства…»
  І Сара подумала… він бачив багато таких .
  Навіть вона почала відчувати — що? — досвідчений у цьому?
  Старий досвід у цьому кримінальному бізнесі.
  Джек зупинився на парковці біля сільської ради, якраз навпроти офісу Сари. Вона підвела очі. Велике вікно її офісу веб-дизайну світилося золотим кольором, відбиваючи яскраве сонце.
  Загубитися на роботі з Грейс було б добре.
  «Гаразд, я пішов».
  Кивок, усмішка від Джека.
  Як сильно їй подобається цей коп із Нью-Йорка, подумала вона .
  Хороший — ні — чудовий детектив.
  І який друг.
  Він усміхнувся, відкриваючи двері.
  «До наступного разу», — сказав він з усмішкою.
  Вона засміялася, зачиняючи двері.
  Вулиці Черрінгама оживали.
  І в такий ранок село справді було гарним.
  КІНЕЦЬ
  OceanofPDF.com
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СЕРІАЛ
  
  Таємниця замку Комб
  
  OceanofPDF.com
  1. Шокуюча подія
  «Освальд!»
  Освальд ФітцГенрі збирався стягнути сапоги, все ще слизово-мокрі. Калюжі бруду, які завжди утворювалися в підземеллях замку після сильного дощу, — якщо взагалі щось — погіршувалися.
  Не те щоб він міг щось з цим зробити.
  Заклеїти весь той камінь?
  З їхнім грошовим потоком?
  Коли квитанції на «Спадщині замку Комб і Будинку дивацтв» стрімко падають?
  Не дивно, що банк хоче свій фунт м’яса наприкінці місяця, подумав він.
  Регулярні поїздки до Лондона та ресторани давно приносили в жертву лише заради того, щоб заклад працював і регулярно отримували їжу на столі.
  Він зітхнув і повернувся до своєї дружини Едвіни. Вона сиділа, спершись на подушки, стискаючи грілку, дивлячись на нього поверх окулярів для читання.
  Вона гавкала на нього таким чином, що, як гадав Освальд, змусить оленя завмерти на місці, готового до бажаного удару по голові.
  Все, що краще, ніж цей голос, спрямований на вас.
  Освальд точно знав, що буде. Його ось-ось мали докорити за те, що він прийшов до протягненої спальні у «вежі» замку з мокрими сапогами.
  «Що, на землі, ти думаєш, що ти робиш ?»
  Він нещасно посміхнувся.
  Одну річ, яку Освальд навчився за довгі роки сімейного щастя, було те, що було б нерозумно використовувати сарказм у будь-якій відповіді своїй дружині.
  «Я збирався, — сказав він, наче це була неправильна відповідь у вікторині, — зняти сапоги. Там унизу все ще так криваво мокро…
  «Освальд! Мова, будь ласка! Це мій будуар ».
  Він кивнув.
  Звичайно, було. Це була єдина кімната, яка мала надійне опалення, єдина кімната, яку вони могли дозволити собі опалювати.
  Він промимрив. «Вибач, дорогий».
  «Я маю на увазі, що, в ім’я бога, ви взагалі робите з цими мокрими чоботями? Ви ж не думали зняти їх тут, а насправді залишити там?»
  Тепер Освальд шукав у своїй пам’яті відповідь, яка найменш ймовірно дасть ще один вокальний залп.
  «Насправді не знаю, любий, мабуть… Я забув. Я можу..."
  Тепер Едвіна нахилилася вперед, її голова й плече спиралися на купу подушок.
  «Ну, ти можеш знову спустити їх прямо вниз. І це теж добре, тому що я справді не чув, як ти сьогодні перевіряв «кімнати».
  Він кивнув.
  Він знав, що вона запитає про це, про перевірку «кімнат».
  Під «кімнатами» він знав, що вона мала на увазі…
  Віддиторіум.
  Його гордість і радість.
  Лабораторія кімнат, присвячена довгій та почесній історії замку ув’язнень, тортур і страт.
  У кімнатах також була єдина частина проводки, яку дійсно потрібно було перевіряти щовечора.
  Щоб підтвердити, що речі дійсно були закриті.
  У робочі години вони розміщували жахливі електричні дисплеї замку. Але вночі було набагато безпечніше їх повністю вимкнути — якщо спалахне пожежа, уся будівля стане смертельною пасткою.
  «Ти забув?»
  Він похитав головою, наче розчарований власним проступком.
  «Я… не знаю, любий. Мені здається, що я потрапив у підземелля, і..."
  «Ну, яке щастя, що ти все ще маєш сапоги. А тепер ідіть і перевірте, чи правильно вимкнуто дисплеї, таймери, світло — усе».
  Освальд дивився, як вона знову впала на подушки, її робота була виконана. «І тоді, можливо, я спробую трохи поспати. Хоча як саме, я справді не знаю».
  Освальд знав, що її хвилює.
  Він показав їй останні нотатки, які прийшли поштою.
  Грубі речі, подумав він. Насправді — брудні люди, які постійно їх надсилають.
  Люди, яким замок або не подобався, або просто хотіли, щоб його продали, щоб його місце могло зайняти щось менш жахливе.
  Щось менш жахливе, подумав він, і, мабуть, менш цікаве!
  Торговий центр! Будинки престарілих! Або ще гірше — як їх називають у ці дні…? Соціальне житло!
  Протиріччя в кривавих термінах це було. Антисоціальним житлом це треба називати!
  Він підняв руку вгору, вказавши пальцем на дах вежі їхньої спальні — на знак зобов’язання.
  «Я зараз піду перевірю».
  Він знав, що ці записки дуже засмутили Едвіну. Тож подвійна перевірка того, що це місце закрите, гарне й тісне, буде для неї ще важливішим сьогодні ввечері.
  Хоча — схоже на те, щоб зняти мокрі сапоги — він не так само поділяв її занепокоєння.
  Зрештою, це були лише неприємні нотки. Палиці та каміння…
  *
  Освальд повільно спустився кам’яними гвинтовими сходами.
  Він приніс великий смолоскип, який завжди був включений у розетку спальні. Заряджений і готовий на випадок відключення електроенергії, яке цими днями, здається, вражало замок із тривожною регулярністю.
  «Тобі потрібно перепідключити», — сказав йому Тодд Робінсон. «Все місце».
  Натомість Освальд попросив Тодда перев’язати систему, щоб відновити живлення. «Вся ця установка… розквіт незаконний, якщо ви запитаєте мене», — сказав електрик.
  Освальд кивнув. Виклик за те, що він зневажав великого Бога Здоров’я та Безпеки, був найменшою з його турбот.
  Яскравий смолоскип змусив криві сходинки попереду сяяти, наче горіли, а ті, що були внизу, були приховані, затінені, наче хтось міг чекати в біді.
  Нарешті він вдарився об кам’яне дно та вологий коридор, що вів до «кімнат».
  Він дивився на той коридор.
  І хоч він знав, чого чекати, що попереду, він все одно відчував відтінок… чого? Затримання?
  Одна справа — бачити натовпи людей — ну, можливо, не натовпи, але скільки б клієнтів вони не мали — проходити тут, нервово насолоджуючись наляканням перед тим, як потрапити на великі, похмурі вітрини…
  Але зробити це самостійно?
  Вимкнено світло?
  Навіть так добре знаючи макет Odditorium, це було безперечно страшно.
  Він прийшов до першої кімнати.
  Осередок відьом.
  Тут, ще в 1600-х роках — згідно з легендою або, як припускав Освальд, фігнями деяких попередніх предків-підприємців — сестер Мабб, відьом затримували перед тим, як їх доставили в Оксфорд і швидко повісили.
  Тепер у кімнаті не горіло світло, яке б посилало звичайне хворобливе зелене сяйво на їхні обличчя з дикими очима.
  Освальд не спрямував факел у кімнату.
  «Можна обійтися, не побачивши цих дідьків», — подумав він.
  Потім у наступну кімнату.
  Кімната тортур короля.
  Ще одна сімейна легенда простежила лінію ФіцГенрі аж до Генріха V.
  Або в деяких історіях Генріх IV.
  У всякому разі, один із Генрі.
  «Королівська кров у наших жилах!» був плач сім’ї, хоча своєчасна оплата комунальних послуг часто виявлялася важкою для королівської родини ФітцГенрі.
  Тут він зазирнув, його факел сканував дисплей.
  У великому кріслі лежав восковий манекен у натуральну величину, виготовлений десятиліття тому з якогось гумового пластику, тепер добре потрісканий, через що жертва тортур виглядала ще жалюгідніше.
  На голові манекена — металева тюбетейка була закрита наполовину на скальпі, а звідти, де коло шипів впивалося в гумову плоть, стікала намальована кров.
  Удень невеликий двигун, підключений до дешевого таймера, відкривав і закривав пристрій тортур, супроводжуючи заздалегідь записаний крик.
  Змусив усіх відвідувачів кричати!
  «Ха, мені все ще радісно дивитися, як вони стрибають», — подумав Освальд. Всі дівчата верещать. Хлопці теж іноді...
  Тепер нічого не ворухнулося, і фіктивний в’язень сидів мовчки.
  Гаразд, подумав він.
  Тепер до великої кімнати, навколо довгої вигнутої секції в кам’яному коридорі.
  Обійшовши цей поворот, вогні вловили лише наступний шматок темряви попереду.
  Такий знайомий, але Освальд йшов повільно.
  Його старі сапоги видають хлюпотіння з кожним кроком.
  У проклятих речей, мабуть, є тріщина — якась волога підвальна вода застрягла там. Або каламутна вода, що витекла з річки.
  Річка.
  Чудово бачити, подумав він. Але важко триматися подалі від цієї тисячолітньої будівлі. Навіть частини головного маєтку, прибудованого до руїн, були постійно мокрими.
  Зігнута доріжка відкривалася у більшу кімнату, хол.
  Кімната ката.
  Справжня кімната жахів! Освальд любив проголошувати, проводячи відвідувачів.
  І, незважаючи на історію, тут було представлено три різні види страти.
  По-перше, дерев’яна шибениця, на якій бовтається ворог Короля, його круглоголові очі вискакують. З роками шия цієї жертви витягнулася, надавши трупу гусячого вигляду.
  Потім переходимо до іншого нещасливого манекена, прикутого до кам’яної стіни, миска з їжею просто недосяжна, на його виснаженому тілі видно ребра, що стирчать… натякаючи на смерть від голоду.
  Нарешті — для цієї частини «історичного» місця — piece de Resistence .
  Електричний стілець!
  Ніхто ніколи не згадував незручну правду про те, що його тут ніколи не було, чи не ставив під сумнів історичні дошки з обох сторін, які згадували часи двадцятих років, коли замок служив в’язницею і тут убивали божевільних-убивць… « саме таким чином… '
  Усім сподобалося, коли «Старий Спаркі» ожив — раптово, непомітно — і брижі вогнів та електричні іскри летіли вздовж стільця; все нешкідливо, не більше ніж світлове шоу з силою статичної електрики.
  Заради безпеки це світлове шоу та його таймери довелося вимкнути, щойно залишився останній клієнт.
  І в будь-якому випадку такі дисплеї недешеві в експлуатації.
  Щовечора Едвіна, завжди тривожна, наполягала на тому, щоб він переконався, що тут усе тихо.
  Сьогодні ввечері — він сказав їй, що забув.
  Він опустив факел.
  Потім вимкнув світло.
  Майже… насолоджуючись страшною похмурістю.
  Раптом блискавка спалахнула в намальованому вікні, і чоловік у кріслі широко розплющив очі, рот теж роззявлений, гумовий, оголюючи гнилі зуби, що почорніли за десятиліття.
  Освальд інстинктивно зробив крок назад.
  Потім — крісло заіскрилося. У місці, де кайдани тримали зап’ястя жертви, спалахнули електричні розряди. Потім іскра поширилася туди, де голова міцно трималася на місці сталевою стрічкою.
  Маленькі вогники на стільці спалахували, наче божевільні спалахи.
  Поки — застиглий, заціпенілий — Освальд спостерігав на самоті.
  І коли він підняв свій факел, увімкнув його, тепер він міг побачити все, що тут змінилося…
  OceanofPDF.com
  2. Що тепер?
  Трохи пізніше Едвіна лежала в ліжку, розгорнувши ковдру, щільно натягнувши кілька покривал, і чекала.
  І чекав.
  Те, на що послали її чоловіка, мало зайняти лише кілька хвилин.
  Але це було набагато довше.
  Вона говорила сама з собою. Те, що вона робила досить часто в ці дні, відколи виявила, що самостійна розмова є незмірно більш стимулюючою, ніж спроба обговорити будь-що з чоловіком.
  «Що б він не задумав? Діллі бавиться! Б’юся об заклад, що купує собі останній нюх!
  Так вона сказала.
  Але те, що вона думала, було дещо іншим, і погрожувала зробити ці самотні моменти більше схожими на розмову на три сторони.
  Вона подумала: він уже має повернутися.
  Після всіх тих неприємних листів, які закликають нас піти, виїхати, продати це місце, щось може статися.
  Анонімні листи!
  Цей старовинний замок був досить страшним і без погрозливих листів, надісланих хтозна ким!
  Вона залишилася в ліжку ще кілька хвилин, щільно притиснувши підборіддя ковдрою, сподіваючись, що Освальд, вільний від ременів, незабаром підійметься кривими сходами.
  Але коли цього не сталося…
  «Боже…» - сказала вона.
  Вона взула ноги в тапочки — колись підбиті зручною вовною ягняти, тепер потерті роками холодних ночей із протягом. Потім одягла свій важкий фланелевий халат, туго зав’язавши пояс.
  Вона взяла свій мобільний.
  Без цього вона не мала наміру ступити жодного кроку вниз!
  Освальд взяв великий факел. Але неважливо — коли Едвіна спускатиметься, запалюватиме всі вогні.
  Вона підійшла до гвинтових сходів, які врешті вели до підземелля замку, і з великою неохотою рушила вниз.
  *
  Едвіна натиснула головні вимикачі внизу сходів.
  Звичайно, Освальд би цього не зробив! Ще одна річ, яку він забуде скасувати, коли підніметься.
  « Ти вимкнув світло?»
  «Гм… ой… вибач, любий, я…»
  Настільки забудькуватий, він міг провести час, піднімаючись і спускаючись сходами, щоб перевірити всі речі, про які він, швидше за все, забув!
  Тепер кам’яний коридор попереду був яскраво освітлений. На камені були вологі плями — конденсат, для усунення якого, за словами експерта, знадобиться серйозна система осушувача повітря.
  Ніби!
  А деякі плями світилися зеленим, мохові плями ловили світло.
  Таке страшне місце!
  Як їй хотілося, щоб вони його продали. Але хоча Освальд, як правило, виконував кожну її пропозицію без жодного скиглиння…
  ( Ну, гаразд… він час від часу скиглив…)
  – Коли справа дійшла до розвантаження сімейного маєтку – території, замку, прибудованого будинку з його дивними кімнатами, наповненими всілякими чудернацькими трюками, – у цьому Освальд твердо тримався.
  Ймовірно, тому, що він справді вірить у ту балаканину про королівську кров, що тече в жилах ФітцГенрі!
  Можливо… вона подумала… ці погрозливі записки можуть виявитися гарною річчю. Можливо… якби прийшло більше, він міг би серйозно задуматися про продаж цього будинку економічних жахів…
  «Освальд?» — нарешті сказала вона, проходячи повз бідолашну гумову душу, голова якої цілий день була пронизана колючою шапкою.
  Смішна річ.
  І відьомська камера!
  Чому хтось сьогодні хоче це бачити?
  Сьогодні все було про вампірів і тих зомбі. Але чи думав би Освальд оновити це місце чимось сучасним, що сподобалося б дітям?
  немає
  «Я традиціоналіст», — казав він.
  Або говорити про те, що все тут базується на історії.
  Вона б просто посміялася з цього.
  «Освальд», — крикнула вона тепер. «Що, в ім’я Бога, ти робиш…»
  Яскравий спалах промайнув із кімнати попереду. Сяйво посилало снопи яскравого світла в зал, і вона здогадалася, що її чоловік усе ще там.
  Цікаво. Чому все, що він мав закрити, досі працювало на повну?
  Що він робив? Відкинути знаменитого тетерева, спостерігаючи, як красиві вогні вбивають електричним струмом нещасного манекена?
  Вона дійшла до кімнати, глибоко дихаючи, зітхаючи, тому що Освальд був поруч.
  Все виглядало добре.
  ( І вона мусила визнати… вона трохи хвилювалася. Можливо, він був упертим і досить тупим, але він — тим не менш — її чоловік…)
  Але Освальд обернувся, і його напружене обличчя було напруженим, з виразом...
  що? Страх? Спантеличеність?
  Повний кролик у світлі фар.
  «Освальде, що ти тут робиш, з усім цим…»
  Але перед тим, як вона закінчила, він підняв руку й вказав на дисплей, на який вона не дивилася, за винятком того, що Едвіна помітила іскри та спалахи, схожі на спалахи.
  Тепер вона побачила, що змусило Освальда зупинитися, стояти тут.
  І все, що змогла сказати Едвіна, було… « Гау Всемогутній…»
  *
  Едвіна не могла повірити в те, що побачила. Вона здогадалася, що Освальд також не зможе.
  Ефекти освітлення та іскри електричного стільця працювали добре.
  Але манекен у кріслі з його виряченими очима тепер носив на шиї плакат із написом: «Освальд ФіцГенрі — RIP»
  А хлопець, що висів, як ковбаса, на шибениці, тримав у своїх раніше порожніх стиснутих кулаках знак… « Залиште цей замок негайно!»
  Стало гірше. Криваво-червона фарба на стінах кричала гігантськими друкованими літерами: «Іди! Геть!»
  Потім ще одне намальоване повідомлення (хоча насправді це було те, з чим Едвіна погодилася) … « Замок Комб проклятий!»
  Нарешті вона заговорила, оскільки Освальд, здавалося, міг тільки дивитися на неї.
  «Освальд. Що тут сталося?»
  Він похитав головою.
  звичайно.
  — Я… я не знаю, Едвіно. Я зайшов, і це все було тут. Т-вони навіть бризнули кров’ю, там, на підлогу…»
  Тепер настала черга Едвіни похитати головою.
  Кров?
  Навряд чи … просто більше червоної фарби.
  Але коли вона підійшла до відкритого простору, що відокремлював повішеного чоловіка від манекена, прив’язаного до стільця, вона побачила… наскільки блискучим і слизьким він виглядав… тоді…
  Запах.
  «О Боже, — знову сказала вона. «Це кров . Свиняча кров чи що!»
  І коли вона знову подивилася на Освальда, його очі були такими ж божевільними, як і будь-який із персонажів діорами.
  Тоді вона подумала сказати — рішуче, рішуче, цього разу без обговорень — що вони повинні продати це місце. Хто б не хотів, щоб вони пішли.
  Зрештою, це просто одна велика витока грошей, незважаючи на легендарні королівські зв’язки родини ФіцГенрі.
  Але вона знала свого чоловіка і навіть після всього цього думала, чи зрушить він з місця.
  Вона підійшла до нього. «Хтось, мабуть, увірвався сюди», — сказала вона. «Після того, як ми закрилися».
  Це змусило Освальда озирнутися, його факел все ще горів.
  Він кивнув.
  Потім: «Ми повинні отримати допомогу. Ми не можемо впоратися з цим самі…», – сказала Едвіна.
  «Правильно».
  «Перше завтра. Це погано».
  Кивок.
  Потім, оскільки наразі не було чим зайнятися, вона сказала:
  «Вимкни це все, Освальде. І йди спати».
  «Чи повинен я отримати… мою рушницю?»
  Вона закотила очі.
  Думка про Освальда в ліжку з нею, рушницю під рукою, була ще страшнішою, ніж вандалізм і погрози в цій кімнаті.
  «Ні».
  Він кивнув. Потім вона спостерігала, як Освальд знайшов набір вимикачів, які вимкнули крики, світло, іскри… і зупинили нескінченну страту.
  І, міцно стиснувши руки, вони піднялися вигнутими сходами до своєї прохолодної спальні.
  OceanofPDF.com
  3. Консультація детектива
  Сара схопила трохи овочів — набридлу моркву, квасолю, яка виглядала ледь свіжою, качан ромену та маленьку коробочку брюссельської капусти, яка, як вона була впевнена, не надто сподобається дітям, хоч би як вона їх приготувала.
  Потім до м’ясного ряду, щоб підсолодити угоду соковитими гамбургерами, обсмаженими на цибулі.
  Вона стояла, шукаючи пачку фаршу з найменшим вмістом жиру.
  У її дизайнерському бізнесі справи йшли повільно. Незабаром свята, і більшість листівок і брошур, що повідомляють про майбутні святкові події, включаючи цьогорічну різдвяну пантоміму, уже готові.
  Над флаєром пантоміми Драматичного товариства було дуже весело працювати з Грейс, оскільки вони створили яскраву та барвисту низку усміхнених місцевих «зірок», дивно одягнених у будь-яке: від Робін Гуда до Аладдіна, до того, що здавалося дивовижною версією Прем'єр-міністр з яскраво-рожевим волоссям і окулярами зі стразами.
  Цей панто, подумала вона, не можна пропустити .
  Вона знайшла пачку м’яса, яка відповідала вимогам. А потім обернувся.
  Коли вона побачила двох людей, що стояли перед нею.
  *
  На мить Сара подумала, що вони просто хочуть пройти повз неї до м’ясної стійки.
  Але ні — вони дивилися на неї й фактично перегороджували Сарі шлях.
  Потім вони обернулися й подивилися одне на одного, наче якась одружена версія Твідлдума і Твіддлі… і нарешті чоловік заговорив.
  «Вибачте, ви Сара Едвардс, так?»
  Сара кивнула, кладучи фарш у кошик.
  «Той, хто розгадує таємниці, вірно?»
  У цей момент ще один покупець, кремезна жінка, яка перебирала курячі грудки, підняла очі, прислухаючись до розмови, яка не була її.
  Сара подумала… можливо, цей детективний бізнес приносить мені занадто багато слави.
  Принаймні для маленького села Черрінгем.
  «Так, мені вдалося вирішити одну або дві речі з моїм другом…»
  Чоловік підняв палець, як школяр із правильною відповіддю.
  «Американець».
  «Це вірно, гм… дивіться — я просто збирав кілька речей на вечерю. У вас... є запитання?»
  Чоловік кивнув і перевів подих.
  Сара ступила в бічний прохід, щоб уникнути шляху кремезної жінки, що проходила повз, і стала біля ряду коробок із пластівцями для сніданку.
  Пара повернулася, слідуючи за нею.
  — Давай, Освальде, — сказала жінка. «Виплюнь це, чоловіче».
  Вони здавалися знайомими, але Сара не могла точно визначити їх: вони не були людьми, яких вона бачила щодня, гуляючи по селу.
  «Так, звичайно», — сказав чоловік, глибоко вдихнувши. «Мене звуть Освальд ФітцГенрі, а це моя дружина Едвіна, і ми живемо за…»
  Потім справа дійшла до Сари. звичайно...
  — Замок Комб, — закінчила вона.
  Чоловік сяяв від упізнання.
  «Дуже добре. Ось у чому справа. Ми хотіли з тобою побалакати, бачили, як ти заходиш сюди, бо ти бачиш...
  « Продовжуй це, Освальде!»
  «Хтось погрожував. Проти нас. І минулої ночі, я боюся, вони увірвалися та пошкодили деякі з наших най... е-е, цінних ... експонатів».
  «Залишили якісь жахливі знаки, погрози червоною фарбою. Як кров уся», – додала дружина.
  «О, боже, — сказала Сара.
  До цього часу вони троє стали зіркою для покупців, які йшли цим проходом.
  «Це звучить жахливо. Як щодо..."
  Сара не була впевнена, що зможе щось зробити для цих двох — чи повинна щось зробити. Але вона зрозуміла, що говорити про це в маленькому супермаркеті Черрінґема, мабуть, не дуже гарна ідея.
  «Як щодо того, щоб я заплатив за ці речі, і ми заскочили до мого офісу, через дорогу? Тоді ви можете розповісти мені про все».
  «Капітал», — сказав чоловік.
  І вони пішли за Сарою до передньої частини та чекали біля каси Costco, поки Сара розрахується за півдюжини товарів, поки вона не була готова провести їх до свого офісу.
  *
  Грейс уже пішла додому; немає сенсу працювати допізна, коли робоче навантаження значно зменшилося.
  «Сідайте», — сказала Сара ФіцГенрі, і вони підсунули два стільці до Сариного столу.
  А потім вона слухала, як вони описували анонімні записки, які вони отримали, і всі вони говорили, що замок потрібно закрити, що вони повинні залишити це місце.
  Потім те, що сталося з дисплеями минулої ночі. Свиняча кров.
  «Я думаю, ви викликали поліцію? Я маю на увазі, що це звучить досить серйозно».
  «Черінгем найкращий?» – сказала Едвіна. «Це дуже добре. Вони прислали якусь дитину, не більше ніж підлітка».
  «Алан Ріверс?» сказала Сара. Алан був місцевим поліцейським у Черрінгемі і навчався разом із Сарою.
  «Ми навряд чи спілкуємося на ім’я — але я думаю, що це той хлопець», — сказала Едвіна. «Він припустив, що замок Комб був тим місцем, куди діти люблять проникати, возитися…»
  «Це він сказав», — повторив Освальд. «Тоді він сказав, що обов’язково поставить це місце на свій звичайний маршрут патрулювання. Якщо це повториться, можливо, він зможе зробити більше».
  «А ноти? Ти показував це Алану?»
  — Так, — сказав Освальд. «Але він сказав, що їх буде неможливо відстежити. Усі відправлені з іншого села. Без зворотної адреси, звичайно. Він сказав, що таке місце, як наше, іноді привертає таку… увагу».
  «Зовсім марно!» — сказала Едвіна, нюхаючи носом.
  Ці двоє були чимось, подумала Сара.
  Вона також не розуміла, що вона чимало може зробити, щоб допомогти їм.
  Але знову ж таки в офісі стало тихо, і вони з Джеком давно не працювали разом.
  Який був вираз?
  Може, це добре для сміху?
  «Добре. Чесно кажучи, я не впевнений, що мій, е-е... колега, Джек Бреннан, подумає, що ми можемо багато зробити. Але як щодо цього…»
  За сигналом ФіцГенрі разом нахилилися вперед, нетерплячись до плану.
  «Чому б мені не подзвонити йому — після того, як я нагодую своїх дітей…»
  Сара кивнула на сумку, наповнену інгредієнтами для чизбургерів і здорового зеленого салату.
  «…може, ми з ним приїдемо, оглянемо це місце, і ви розкажете нам, що сталося. Ніяких обіцянок, але я довіряю його інстинктам».
  Чоловік плескав.
  “Чудово! Ми залишимо ввімкненими всі вогні. Проведіть для вас обом як слід усе це місце».
  Сара не була надто впевнена, що це потрібно.
  Але все одно — погрозлива записка була погрозливою запискою. Хтось хотів, щоб замок Комб і його мешканці зникли.
  Чому на землі?
  Це , подумала вона, може бути достатньою таємницею, щоб зацікавити Джека.
  Сара встала й схопила свою сумку. «Я подзвоню вам, щоб підтвердити, переконайтеся, що Джек на борту. І якщо все вийде … ми побачимося пізніше».
  Освальд ФітцГенрі здавався таким задоволеним, що Сара подумала, що її ось-ось небажано обіймуть.
  Його дружина виглядала менше.
  І вона вивела їх обох зі свого кабінету сходами на вулицю, думаючи:
  Це може бути весело…
  OceanofPDF.com
  4. Будинок на річці
  Джек крутнув кермо свого маленького Austin Healey Sprite, різко загальмував і просто уникнув ще однієї ями.
  «Наступного разу — якщо наступний раз буде — ми приїдемо на вашому позашляховику», — сказав він, скидаючи передачу. «Деякі з цих дірок настільки великі, що ми можемо ніколи з них не вибратися».
  «Замок на річці — можливо, нам варто було приїхати човном», — сказала Сара.
  «Цей день для цього точно».
  Він кивнув на чисте блакитне небо — весь ранок було досить сонячно, щоб переконати його спустити верх на спортивну машину.
  «Як ідеальне падіння в Новій Англії, і...» Він зупинився, почувши звук, який йому зовсім не сподобався. «Тримайся…»
  Звучить так само, як днище автомобіля, що шкрябає по шорсткому гравію на дорозі Комб-Касл.
  «Блін».
  Але потім гуркіт каміння, що вдарявся по днищу автомобіля, припинився, коли гравій став асфальтом, і Джек поїхав далі, сподіваючись, що його улюблене авто не було пошкоджено.
  «Ми робимо це безкоштовно?» сказав він. «Я можу … мати витрати. Це не звучало добре».
  «Я не думаю, що тут можна мати багато готівки. Думайте про це як про державну службу для добрих людей Черрінгема».
  Він засміявся з цього.
  Вони завернули за поворот, і тепер перед ними крізь дерева з’явився замок Комб.
  «Хм. Судячи з вигляду палацу, вони можуть дозволити собі платити».
  — Ти не віриш, Джеку — наскільки я чув, єдине, що не дає йому впасти, — це плющ.
  Коли вони спускалися з пагорба до будинку, Джеку було важко в це повірити. Замок Комб виглядав йому як класичні романтичні руїни — ідея кінопродюсера про ідеальний химерний англійський замок.
  Тепер він міг чітко бачити будівлю: розташовану на вигині річки серед широких галявин і лугів — суміш нормандських руїн і особняка вісімнадцятого століття.
  «Чому ти ніколи не говорив мені про це?» сказав він. «Це дивовижно».
  «Ми пройшли повз нього на човні минулого року, повертаючись з Оксфорда — ти не пам’ятаєш?»
  «Ви жартуєте? Я був надто зайнятий, створюючи своє враження про техаського мільйонера, щоб помічати краєвид», — сказав він. «Це нагадує мені — ті підступні професори англійської були чимось іншим, чи не так?»
  Сара засміялася: «Ти почекай, поки ти зустрінеш ФіцГенрі, Джеку».
  «Типові англійські старші класи, га?»
  «Хм... ні. Типовий - це не те слово. Можливо, ексцентричний. Можливо, дивно». Вона засміялася. «Тебе чекає задоволення».
  Джек подивився на неї. Вона невинно посміхнулася йому у відповідь.
  «О, я розумію, — сказав він. «Час янкі в Коннектикуті, га? Шматок англійського життя і це люди, яких я ще не відчував?»
  «Точно!»
  Він провів машину по широкій дузі через всипану гравієм присадибну ділянку будинку й припаркувався біля старого червоного «Ягуара».
  Джек не втримався, щоб підійти до машини й обійти її.
  «Вау. Марк два, — сказав він. «Три кома чотири літри. Класика».
  «Справді?»
  «Звичайно, ці Jaguar було важко підтримувати в хорошому робочому стані, навіть будучи новими. Темпераментний двигун. Але цей виглядає дуже доглянутим».
  Сара повернулася до сходів, що вели до великих дверей замку.
  «Що ви думаєте про це місце зараз?» сказала Сара.
  Джек відійшов від машини й подивився на вкритий плющем будинок. Дивно.
  Здавалося, він розділений на дві половини: з цього боку — особняк, подібний до багатьох інших, які він бачив тут. Класичні лінії. Вхідні двері зі стовпами та портиком. Угорі Джек побачив вісім вікон, завитих плющем і гліцинією. А потім до будинку прищепили справжню справу — замок, як у всіх фільмах про Робін Гуда, які він бачив.
  Хоча більша частина цього замку явно була просто руїнами.
  Тепер уже ближче до «новішої» будівлі Джек міг побачити — як припустила Сара, — що вона була «на самому верху». За плющем залатані та облуплені віконні рами. Він бачив, як на даху не вистачає черепиці, а свинець, що блимає навколо численних димарів, відшаровується, як стара консервна банка.
   Дивлячись вище, деякі з верхніх вікон були закриті віконницями: він припустив, що частини великого будинку були повністю закриті, щоб заощадити на опаленні та обслуговуванні. Кам’яна кладка виглядала порізаною, а клумби, що простягалися вздовж будівлі, були перетворені на сірі демонстрації бур’янів і недоглянутих кущів.
  «Я розумію, що ви маєте на увазі. Тут не надто багато ремонту та обслуговування», — сказав він. «Це частина відкрита для відвідування?»
  «Я думаю, що в цій частині живуть ФіцГенрі. Туристична частина знаходиться позаду, де вона з’єднується зі старим нормандським замком. З пам’яті я думаю, що в будинку є кімнати, які служать якимось музеєм».
  «Які?»
  Вона засміялася. «Чому б не дочекатися екскурсії?»
  «Вам моя увага».
  Тоді, коли вони все ще оглядали занедбаний замок і особняк, вхідні двері будинку розчинилися, і до них вийшов високий сивий чоловік у твідовому костюмі та жовтому джемпері.
  «Якого біса ти думаєш, що робиш?» — сказав він, підходячи до Джека. «Відвідувачі замку входять ззаду . Це чітко позначено і...
  Джек бачив, як обличчя чоловіка почервоніло, а очі гострі.
  «Містер ФітцГенрі, — сказала Сара. «Хіба ти не пам’ятаєш, ти просив мене…»
  Але чоловік проігнорував її і став перед Джеком.
  «Криваві гроки! Просто тримайся подалі від машини — добре?»
  Перш ніж Джек встиг сказати щось у відповідь, чоловік заліз у Jag і включив двигун. Почав відразу.
  Водій різко дав задній хід — Джек зійшов із дороги й потягнув за собою Сару.
  Джек спостерігав, як «Ягуар» з ревом помчав під’їздом до головної дороги.
  — Ну, — сказала Сара.
  «Я розгублений. Я думав, ти сказав, що нас запросили?»
  «Ми були. я не розумію Він був таким приємним учора».
  «Ганьба. Це повністю змінило мою думку про власників Jag».
  «Ходімо подивимось, чи прийшла місіс ФіцГенрі».
  «І будемо сподіватися, що вона також не зробить доктора Джекіла та містера Хайда, га?» сказав Джек.
  Джек пішов за нею до вхідних дверей. Сара смикнула старомодний дзвінок, і він почув звук величезного дзвона, який дзвенів у глибині будинку.
  «Ніколи раніше його не називали граклем», — сказав він. «Я припускаю, що це неприємна річ?»
  "Це грохл", - сказала вона. «І ви правильно здогадуєтеся. Означає «турист» — і не дуже бажаний».
  Двері відчинилися, і Джек щиро переглянувся.
  Навпроти нього стояв чоловік, який щойно поїхав дорогою.
  Ідентичні в твідовому костюмі — крім джемпера. Цей чоловік був темно-зелений.
  «Гм, містере ФітцГенрі?» — сказала Сара, звучаючи так само здивовано, як і він.
  Чоловік ступив уперед із привітною посмішкою на його обличчі. Він простягнув їм руку, щоб потиснути.
  — Міс Едвардс, — сказав ФіцГенрі. — А ви, сер, мабуть, детектив Бреннан!
  «Приємно познайомитися», — сказав Джек, потискаючи руку. «Джек, будь ласка. Але хіба ми не бачили вас щойно… в Jag?»
  «Я? Господи, ні! Це був не я. Це була Крихітка. ха-ха! я? У Jag? Це буде день!»
  Джек витріщився на нього.
  Сара мала рацію. Ексцентричний був саме те слово.
  — Ласкаво просимо до замку Комб, — сказав ФіцГенрі. «Заходь, давай вип’ємо. Ніколи не рано випити, правда?»
  Він повернувся і зник усередині.
  Джек подивився на Сару й знизав плечима. Вона знизала плечима.
  «Нехай пригоди починаються», — подумав він.
  Потім вони пішли за ними, і Джек зачинив за ними двері.
  *
  «Ха-ха, дуже смішно, справді дуже смішно!» — сказав Освальд, піднімаючи склянку. «Для Крихітки, найжалюгіднішого дурня в усій Англії!»
  «Для Крихітки», — сказала Сара, розгубившись, але не бажаючи здатися грубою.
  Вона підняла свою дуже маленьку склянку хересу до тосту Освальда й зробила ковток. Божевільний пити так рано.
  Але коли в Римі — чи божевільному замку…
  На іншому боці великої, але вицвілої вітальні вона побачила, як Джек підніс келих до губ, не п’ючи.
  Ніколи не був на службі — вона знала, що це непорушне правило Джека.
  Вона спостерігала, як Освальд відкинув свій великий скотч і грюкнув склянкою на столик біля великого каміна.
  Він потягнувся за пляшкою, але Сара побачила, як Едвіна, яка сиділа на дивані поруч, міцно поклала руку на його зап’ясток.
  «Ні, любий, — сказала вона. «Цього буде цілком достатньо».
  «Ні? Навіть не сніфтер?»
  «Навіть не сніфтер».
  «Хммммм», — сказав Освальд. Потім він звернувся до Джека.
  «Я б хотів побачити твоє обличчя, старий. Грокл! Грокл! Звідки їх бере Бебі?»
  «Це було дуже смішно та збентежено, містере ФітцГенрі», — сказав Джек, даруючи господареві, як знала Сара, свою найтерплячішу й нещиру усмішку.
  «Освальде, будь ласка, Джеку! Забудьте про королівський зв'язок. Тут усі друзі, хм?»
  Королівська зв'язок? Це здавалося неймовірним.
  Щось перевірити пізніше.
  «То хто такий «Крихітка»?» сказала Сара.
  «Освальд завжди так називав його», — сказала Едвіна. «Його справжнє ім'я Руфус».
  «Для мене він Малюк», — сказав Освальд. «Розумієте, між нами дві хвилини».
  — Найдорожчі дві хвилини в Англії, — сказала Едвіна.
  «Я люблю його колоти. Старший брат і все таке!»
  «Я все ще не впевнений, що розумію», — сказав Джек.
  — Славетна традиція первородства , — сказав Освальд, тягнучись за скотчем.
  Сара побачила, як Едвіна кинула на Освальда сталевий погляд, і його рука ковзнула назад.
  — Розумієте, я народився на дві хвилини раніше за Руфуса, і патер, будучи прихильником традицій, у своєму заповіті вказав, що я успадкую весь цей маєток, а він нічого не успадкував.
  "Нічого?" сказала Сара.
  «Майже нічого — кілька акрів і все», — сказав Освальд, сміючись.
  «Мені здається, він був не дуже радий з цього», — сказав Джек.
  «Щасливий? Ха! Він ніколи цього не подолав. Насправді, я кажу йому кожного разу, коли я бачу його: «До біса, побудь це, Крихітко! Подолай це!' Але він цього не робить. Тому я називаю його Крихітка. Ха-ха!»
  «Освальд! Мова».
  Здавалося, що господар дому стиснувся, як черепаха, у свій панцир під гавкаючим наказом дружини.
  — Принаймні вашому братові не потрібно шукати півмільйона на рік, щоб не дати цій дряхлій руїні впасти, — сказала Едвіна. «Якщо ви запитаєте мене, Освальд, він переможець, а не ви».
  «Не в цьому суть, стара дівчино, не в цьому суть. Справа в тому, що я володар садиби, а він просто Крихітка, що катається по окрузі на своїй дурній старій машині, сліпить і проклинає день, коли я народився. Ха-ха-ха!»
  Едвіна похитала головою й закотила очі. Сара уявила, що вона багато тренувалася, роблячи це.
  «Руфус живе тут, у будинку з вами?» сказала Сара.
  «Боже боже, ні», — сказав Освальд.
  — Яка жахлива ідея, — сказала Едвіна.
  — Він живе в Доуер-хаусі на Норт-Філд, приблизно за милю звідси через маєток. Малесенький будиночок, звичайно».
  — Отже, він не має жодного відношення до управління закладом? сказав Джек.
  «Нічого не робить, — сказав Освальд. «Паразит, ось він і є. Ти впевнений, що не хочеш поповнювати Джек?»
  Сара спостерігала, як Освальд повернувся до своєї кращої половини, щоб дізнатися, чи можна йому дати зелене світло для ще одного вибуху. Але її кам’яне обличчя чітко свідчило про те, що її не сприймуть добре.
  Джек похитав головою. «Ні, дякую. Містере ФітцГенрі, Сара сказала мені, що ви отримали декілька… небажаних… листів. Чи можна їх побачити?»
  Сара побачила, як Освальд кивнув Едвіні. Вона встала, підійшла до бюро в кутку кімнати і повернулася з папкою.
  Сара взяла його в неї й відкрила. Джек підійшов і став біля неї.
  «За останній місяць ми отримали чотири різних листи, і всі вони там», — сказала Едвіна.
  «Плюс доволі неприємні знаки, які ми знайшли на дисплеях минулої ночі», — сказав Освальд. «Я вирізав їх і поклав у файл».
  Сара виклала вміст на журнальний столик, який стояв перед вогнем.
  Два листи були написані чорнилом на блакитному письмовому папері, обидва короткі й по суті. Перший задав тон: «ФітцГенрі, продай, якщо знаєш, що тобі вигідно». Ваші повинні отримати належну роботу, а не жити за рахунок нас. Геть, поки ми тебе не спалили».
  Сара прочитала другу, яка відрізнялася лише тим, що в ній Освальда називали «фашистською свинею», а Едвіну — «товстою зіпсованою коровою».
  «Той, хто їх написав, не міг зустрітися зі мною», — сказала Едвіна. «Я можу бути зіпсованим. Але я не — категорично не — товстий».
  По правді кажучи, подумала Сара, Едвіна теж була не зовсім худа.
  Сара подивилася на дві інші літери, створені зі слів, вирізаних із газет. Це було грубіше — мабуть, щоб заощадити на скороченні слів, подумала вона. «ВИЙДИ АБО ПОМРИ! БУДЕ КРОВ! ЇЖТЕ БАГАТІ!
  «Їсти багатих?» сказав Джек. «Не чув цього кілька років».
  — Саме так, — сказав Освальд. «Я думав, що це скоріше жарт, розумієш? Один із цих нових типів активістів, у якого надто багато часу та образа на дворян! Але потім вони увірвалися і... ну, ви знаєте».
  Сара побачила, як Освальд і Едвіна перейшли поглядом. Вигляд занепокоєння. Не дивлячись на хвастощі, ці двоє явно були стурбовані погрозами.
  — Звичайно, — сказав Джек. — Сара розповіла мені, що ти знайшов у музеї.
  «Музей?» сказав Освальд. «Не музейний старий хлопець. Музеї коштують десять пенні. Це Odditorium! Єдиний в країні!»
  — Я тобі ось що, — сказав Джек, ставлячи свій херес, рідина все ще не торкалася. «Чому б вам не показати мені, що вони насправді робили в, е-е... Одіторіумі, поки Сара тут як слід подивиться на листи?»
  «Чудова ідея», — сказав Освальд. «Я просто закину це назад на кухню по дорозі…»
  Він схопив пляшку.
  — Не хвилюйся, любий, — сказала Едвіна зі сталевим блиском. «Я зроблю це».
  Сара побачила, як тремтять губи Освальда. Тоді він покірно кивнув і поклав руку на плече Джека.
  — Після твого старого, — сказав він.
  І двоє чоловіків вийшли з кімнати.
  OceanofPDF.com
  5. Місце злочину
  «Ще пару кімнат, Джеку, якщо ти згоден, старий?» — гордо сказав Освальд. «Багато людей навіть не заходять так далеко!»
  «Я можу уявити».
  «Іноді я бачу їх із вікна нашої спальні, вони мчать назад до своїх вагонів!»
  «Ну, це і вся ідея, чи не так… налякати їх?»
  «Ти потрапив у саму точку, — сказав Освальд, піднімаючись вузькими сходами, що вели з підземель до руїн замку.
  Джек пішов слідом, його розум все ще боровся з химерними «експонатами жахів», які Освальд так гордо показував йому.
  Шкода, що Сара не прийшла. Але вони заздалегідь вирішили, що буде найкраще, якщо вона використає час, щоб дізнатися те, що Едвіна може … або може не знати.
  Освальд відчинив двері в готичній арці, і Джек пройшов — і опинився в довгому коридорі в особняку вісімнадцятого століття.
  «Цілий лабіринт, чи не так?» сказав Освальд. «Половина експонатів у новому будинку, а решта — у старому замку. Екскурсія проходить від одного до іншого, вгору, вниз, потім знову назад, розумієте».
  «Мушу визнати, що я дуже розгубився».
  «Точно! Усе додає відчуття таємниці!»
  «Але ви живете в головному будинку?» сказав Джек.
  «Здебільшого — хоча наші, е-е… подружні квартири знаходяться у вежі замку».
  — Дуже романтично, — сказав Джек.
  «Дуже холодно, можу вам сказати!» — сказав Освальд, прямуючи коридором. «Сюди!»
  «Я припускаю, що той, хто втручався в дисплеї, повинен був знати, як пройти?» Джек сказав.
  Він побачив, як Освальд зупинився й поміркував над цим.
  «Хм. Будь проклятий, якби я про це не подумав. Можливо, ви маєте рацію».
  «Тож хто тоді знає дорогу?» сказав Джек. «Скільки у вас співробітників?»
  «Ха! Персонал? Ти, мабуть, жартуєш!»
  «У вас взагалі немає?»
  «Перехід будинку Едвіни — весь шарм і посмішки. А я технічний менеджер, шеф-кухар і мийник пляшок!»
  «Ну, той, хто поставив ці знаки, мабуть, був щасливий, блукаючи підземеллями лише з факелом, вам не здається? Вони повинні бути знайомі з макетом».
  «Хм, я припускаю, що це правда», — сказав Освальд.
  «А як щодо твого брата?»
  «Дитина? Нісенітниця. Я маю на увазі, чому б..."
  — Але він знає дорогу?
  Освальд виглядав незатишним від цієї думки.
  «Хм. Ми виросли тут. Але… Крихітко? Господи, ні. Це неможливо».
  «Не знаю, Освальд. Такі речі… все можливо».
  Освальд похитав головою, наче ця ідея була зовсім не можливою. Тоді він розвернувся й повів Джека ще одним курним коридором, аж поки вони не дійшли до дверей із написом «Сучасні часи».
  Ми ось-ось залишимо дні обезголовлювань і повішань, — подумав Джек.
  Джек спостерігав, як Освальд піднявся й витер павутину з дверей.
  “Трохи бонусу, ця кімната. Дуже популярний».
  «Скільки ви берете за весь тур?» сказав Джек.
  «По десять кожному, по п’ять для маленьких», — сказав Освальд.
  «Ви пускаєте дітей до виставок у підземеллі?» сказав Джек.
  «Не можу їх зупинити», — сказав Освальд. «Звичайно, з ними повинен бути дорослий. Хоча дивна річ. Я не думаю, що діти сьогодні так легко лякаються. Вони часто вибігають звідти, сміючись до голови».
  — Напевно, нервова реакція, — сказав Джек.
  Грунтуючись на зомбі, вампірах і відрах крові на телебаченні, Джек припустив, що екрани Освальда можуть виглядати досить скрипучими.
  «Хм, ніколи про це не думав», — сказав Освальд, відкриваючи двері й відступаючи, щоб впустити Джека.
  «Та-да!» сказав він.
  Джек увійшов до кімнати й озирнувся.
  Ніщо не готувало його до цього.
  «Щесь щось, чи не так?» сказав Освальд.
  Джек подивився на Освальда, гордо посміхаючись.
  «Ексцентрик», — подумав Джек. Це слово, яке я повинен використовувати. Це ввічливе слово: дивак.
  Він знову поглянув на цю «сучасну» кімнату. Він був заповнений восковими моделями, одягненими в речі, схожі на викиди з комісійної крамниці. Чоловіки в костюмах, жінки в сукнях п’ятдесятих років, групи солдатів, жменька досить неполіткоректних близькосхідних джентльменів, статисти з Лоуренса Аравійського.
  На почесному місці стояли четверо чоловіків у чорних костюмах, троє з гітарами, один за барабанами.
  Напевно ні, подумав Джек. Не може бути…
  «Дайте мені вгадати», — сказав він. «Бітлз»?
  «Точно!» сказав Освальд. «Якість моделей видає, чи не так? Коштують невеликих грошей!»
  Якби на цьому етапі екскурсії залишилися відвідувачі, Джек був упевнений, що вони побігли б до виходів, побачивши Джона, Пола, Джорджа та Рінго з їхнім поїденим міллю волоссям, скляними очима та босими карими ногами.
  «Вгадати шкідників, мабуть, для вас проблема», — сказав Джек.
  «Звідки ти знаєш, старий?» сказав Освальд. «Щури не залишать Пола в спокої». Він понюхав. «Усім улюблений Бітл!»
  «Джон, здається, вижив».
  «Здається, це не їхня чашка чаю. Не звинувачуйте їх. Він ніколи не був моїм. Надто проклята політика, вся ця нісенітниця миру у всьому світі! Давай, ще багато чого можна побачити».
  *
  Сара сіла на вицвілий диван і спостерігала, як Едвіна наливає каву в пощербані кухлі.
  Жінка виглядала втомленою, напруженою і явно виглядала сміливо.
  Досі вона давала Сарі прямі відповіді на її запитання.
  «Тож останнім часом у маєтку не відбулося жодних змін, які б могли когось образити?» — запитала вона, беручи каву, яку простягнула їй Едвіна.
  — Ні, — сказала Едвіна. «Я маю на увазі, що у нас є кілька фермерських робітників, які живуть у фермерських котеджах. Але ми за ними належним чином доглядаємо — якби цього не було, у нас би взагалі не було доходу».
  «Тож музей не приносить багато?»
  «О, майже нічого. Іноді взагалі ніхто не приходить».
  «Чесно кажучи, я думав, що ти закрився кілька років тому».
  «Боже. Було б краще, якби ми були, — сказала Едвіна. «Ми не можемо дозволити собі рекламувати, як є».
  «Ви можете мати веб-сайт».
  «Освальд не вірить в Інтернет».
  «А, — сказала Сара.
  «Він вважає, що це просто примха».
  Сара зберегла прямий вигляд і зробила нотатку в блокноті.
  «А як же село? Є хтось підозрюваний?»
  Ще один хитання головою. «Ми винні гроші половині торговців у Черрінгемі».
  «Чи може це бути хтось із них?»
  «Я не бачу, щоб менеджер Costco почав вендету, а ви?»
  «А як щодо відвідувачів — хтось незвичайний?»
  — Ви маєте на увазі, окрім людей, які платять, щоб відвідати Одіторіум Освальда?
  Сара посміхнулася.
  «Була та жахлива жінка з агентів нерухомості…»
  «О? Ви маєте на увазі Колдуелса?»
  «Ось і все. Якась молода дівчина з одним із тих дурних вигаданих імен».
  «Я не знав, що там працює жінка…»
  «Anjii, це все. Один «j», два «i». З'явився пару тижнів тому. Ходив по дому, як хижак. Освальд кидався за нею, хихикаючи, як дитина, з висунутим язиком».
  «Чому вона була тут?»
  «Сказала, що в неї є покупець — хотіла зробити «оцінку».»
  «Вона?»
  «Якщо й знала, то не сказала мені. У будь-якому разі Освальд ніколи не продасть. «Цим домом тече королівська кров Англії». Бла-бла-бла…”
  Сара знову взяла листи й посунула через стіл до Едвіни.
  «А як щодо написаного — ви його впізнаєте?»
  — Ні, — сказала Едвіна.
  «Весь тон листів виглядає політичним. Чи хтось із вас займається політикою чи має зв’язок із великим бізнесом?»
  «Ха! Я бажаю».
  «Можливо, акції?»
  “Продано давно.”
  «Немає планів фрекінгу для отримання нафти? ГМ-культури?»
  Сара спостерігала, як Едвіна хитає головою: «Ніби! Де мені розписатися?»
  «І ніхто з вас останнім часом не був у пресі? Немає причин, щоб ви зосереджувалися на якійсь місцевій проблемі, можливо, на класовій образі?»
  «Ми живемо тут надзвичайно спокійним життям, Сара».
  Сара зробила кілька нотаток у своєму блокноті, а потім змінила тактику.
  «А як щодо Руфуса?» сказала вона. «Коли ми побачили його сьогодні вранці, він виглядав досить злим».
  «Руфус завжди злий».
  «Чи міг він написати листи?»
  «Здається, не в його руці».
  «Він міг запросити когось іншого, щоб це зробив. Чому він розгнівався?»
  Сара побачила, що Едвіна ретельно добирала слова.
  «Тепер ми кудись прийдемо» , — подумала вона.
  «Добре. Те, що я вам зараз скажу, має залишатися в найсуворішій таємниці, — сказала Едвіна.
  «Звичайно».
  «Освальд запросив Руфуса і попросив у нього позику».
  «Дай мені вгадати», — сказала Сара. «Руфус сказав ні?»
  «Вдарився об дах. Пішов балістичний. Обурював, марив, називав Освальда всіма іменами під сонцем».
  «Коли ми з ним зустрілися, він справді виглядав схвильованим», — сказала Сара. «Чи не проти сказати мені, скільки попросив Освальд?»
  «Сто тисяч».
  Якась позика, подумала Сара.
  «У Руфуса є такі гроші?»
  «О так».
  «Я думав, що він не успадкував?»
  «Взяв дрібні гроші від дядька Освальда, коли старий хлопець висунув сабо», — сказала Едвіна. «Мені було шкода, що його виключили з цього безладу! А потім непогано впорався з цим у місті».
  «Але навіщо його питати? Ти не можеш піти в банк за кредитом?»
  «Справді? Покажіть мені банк, якому ми не винні, — сказала Едвіна.
  «Ах…»
  «І один із цих банків зараз хоче повернути свої гроші. Це дуже нудно. Насправді, якщо ми не заплатимо їм до кінця місяця, я вважаю, що ми багато чого втратимо».
  «Ви маєте на увазі будинок…»
  «Земля теж».
  Сара витріщилася на Едвіну ФіцГенрі.
  Вона знизала плечима: «У будь-якому разі Руфус був нашою останньою надією. Якщо ми не знайдемо готівку, і багато, протягом наступних двох тижнів, до побачення, замок Комб».
  — Розумію, — кивнула Сара.
  Але по правді — не бачила.
  Чому вони так хвилювалися через ці листи, коли — що важливіше — скоро вони навіть не мали б житла?
  Тут відбувалося щось інше.
  Щось, про що Освальд і Едвіна ФіцГенрі їм не казали...
  OceanofPDF.com
  6. Більше, ніж здається на перший погляд
  Джек думав, що бачив усе.
  Але ніщо не підготувало його до останньої кімнати в Одиторії Освальда ФіцГенрі.
  Кімната була величезна — щонайменше половину ширини особняка. Але його здивував не розмір, а миттєве відчуття, що він уже був тут.
  І в певному сенсі він мав.
  У кімнаті була копія стародавнього кам’яного кола Маббс-Гілл, яке лежало неподалік від Черрінґема, з дерева та поїденого міллю полотна майже в натуральну величину.
  Джек був там багато разів і миттєво впізнав це.
  Але так це ніколи не виглядало.
  Коло було заселене дедалі тліннішими восковими фігурами.
  Жменька людей, схожих на вікторіанських джентльменів, незграбно стояла на краю кола, жестикулюючи, вказуючи пальцями, тривожно піднявши руки та піднявши циліндри.
  А в центрі кола на землі лежали двоє чоловіків у чорних штанях і білих сорочках на підтяжках, їхні сорочки були червоні від крові.
  Кожен тримав у руках пістолет.
  Позаду них стояли ще дві воскові фігури, спершись на стародавні камені: ці двоє, одягнені в костюми та важкі зимові накидки, також озброєні й, очевидно, теж тяжко поранені, із смішною кількістю крові, залитої їхніми жилетами.
  Перед картиною Джек побачив вицвілу дерев’яну табличку:
  дуель на пагорбі Мабба, грудень 1898 року! Лорд Безіл ФіцГенрі платить найвищу ціну за захист своєї честі !'
  — Ну, детективе, — сказав Освальд. «Ось ми! Реальне місце злочину, яке вам потрібно розкрити!»
  Джек засміявся. «Я припускаю, що криміналістика тут не придасться».
  Він увійшов до сцени й оглянув тіла одне за одним.
  «Ну, — сказав він, — судячи з їхніх ран, я б сказав, що ці троє виживуть, якщо ми зможемо вчасно доставити їх до хорошої лікарні».
  «Продовжуйте…»
  «Але цей гонєр. Чистий удар головою».
  «Браво!» сказав Освальд. «Хочеш ризикнути здогадатися, що сталося?»
  — Я дозволю тобі розповісти мені, — сказав Джек. «Сумніваюся, що все, що я можу придумати, відповідатиме вашій сімейній історії».
  «Дуже вірно!» сказав Освальд. «Це була досить знаменита причина свого часу. Друга сторінка The Times , не менше. Отже, ось що сталося: мій нещасний прадід лорд Безіл — який лежить тут із кулею в мізках — жив досить світлим життям завдяки величезним статкам, які його власний дід, Ральф, накопичив капером у Ост-Індії.
  Освальд ходив навколо гігантської діорами, явно насолоджуючись своїм оповіданням.
  «Ніколи не втрачайте можливість гордо проголосити свою королівську кров. Одного вечора п’яний Персіваль Пелхем висміяв так само п’яного лорда Безіла, що часто повторювався. «Справді королівська кров», — засміявся він».
  «Здається, я можу здогадатися, що сталося далі…»
  «Так. Безіл викликав Пелема на дуель. Поєдинок відбувся на світанку наступного ранку на пагорбі Мабба. Обидва чоловіки та їхні двоє секундантів були ще — за свідченнями очевидців — настільки п’яні, що ледве могли стояти. За командою дуелянти вистрілили з пістолетів — і постріли пройшли настільки далеко, що вони зовсім не влучили в ціль і потрапили в секунданти!»
  Джек засміявся. Незважаючи на його початкові застереження, це була — насправді — справжня історія.
  «Секунданти, хоч і були поранені, вважаючи постріли навмисними, негайно відкрили вогонь. Сер Персіваль був поранений. Але бідний лорд Василь був убитий миттєво».
  Джек похитав головою.
  «Зброя та алкоголь. Ніколи не вдале поєднання. Ви сказали, що пан Василь був багатий. Що сталося з грошима?»
  «Ага, ось у чому проблема», — сказав Освальд. «Смерть великої людини була настільки раптовою, що, здається, він не зробив жодного заповіту. Він також не потрудився занотувати деталі того, куди він вклав гроші».
  «Ви маєте на увазі, що воно просто зникло?» сказав Джек.
  «На жаль, так», — сказав Освальд із сумним виглядом. «Ганьба, знаєте. Якби у нас була хоч крапка того, що пропало, ми були б на спині свині».
  Джек похитав головою. «Нещастя. Але ви знаєте; все це має бути десь…”
  «Але де, Джеку, де? І на цій ноті — на цьому тур закінчується! Ми повернемося через бібліотеку, якщо ви не проти; Здається, вчора ввечері я залишив там напіввідкриту пляшку досить міцного каберне після вечері.
  Джек спостерігав, як він театрально підморгнув, потім розвернувся й пішов іншим коридором, а Джек пішов за ним.
  Було або так — або заблукати тут на дні...
  *
  Сара щойно вирішила, що отримала всю інформацію, яку збиралася отримати від Едвіни, коли в двері подзвонили.
  Едвіна підвелася й поспішила до вікна, щоб подивитися на всипаний гравієм майданчик.
  — Господи, — сказала Едвіна. «Відвідувачі».
  Сара встала й підійшла до неї біля вікна. Вона бачила мікроавтобус і групу хихикаючих дівчат, які вилазили з телефонів і фотоапаратів.
  «Краще я розберуся з цим», — сказала Едвіна, прямуючи до дверей. «Випийте ще одну каву».
  Сара поклала папку з листами в сумку й поглянула на каву. Наразі було б холодно.
  Вона повільно ходила по кімнаті.
  Навіть ця кімната схожа на музей, подумала вона.
  Там були високі книжкові шафи, пошарпані стільці та столики. Над каміном вицвіла картина зображувала будинок і замок — десь у вісімнадцятому столітті, як вона здогадалася. Сади виглядали бездоганно, будинок ідеальний, його кам’яний фасад білий.
  Зараз такий інший. Вона повернулася до вікна й визирнула. Едвіна все ще працювала з туристичним автобусом.
  Час для моєї невеликої екскурсії, подумала вона.
  І вона вийшла з вітальні в дім...
  *
  Через десять хвилин, двічі заблукавши в нескінченних коридорах вогкої садиби, вона вирішила, що їй краще спуститися вниз і знайти Джека.
  Більшість дверей у будинку, які вона намагалася відкрити, були зачинені.
  Ті, що були відкриті, вели лише до спалень, які тепер використовувалися для зберігання куп меблів і гір картонних коробок.
  Проте на півдорозі вниз по головних сходах вона почула музику з коридору.
  Вона зупинилася, потім повернулася й повільно пішла коридором, повз двері за дверима. Коли вона це зробила, музика стала голоснішою.
  Pink Floyd? Навряд чи вибір Освальда чи Едвіни…
  Вона зупинилася біля останніх дверей. Музика була голосна.
  Вона постукала.
  Відповіді немає.
  Вона знову постукала, голосніше.
  Музика раптово припинилася. Потім відчинилися двері.
  Навпроти неї стояв високий худий чоловік у футболці та джинсах, босий, з довгим чорним волоссям.
  "Так?" сказав він.
  Сара відступила, коли з кімнати на неї вилетів клубок наркотичного диму.
  «Вибачте, я не знав, що тут живе персонал».
  Вона дивилася, як чоловік кліпав очима й пильно дивився на неї, наче повільно прийшов від довгого сну.
  «Я не клятий персонал. Я Одіссей, — сказав він. «Ви втратили свій тур?»
  «Ні, я гмм, гість», — сказала Сара.
  «Щиро!»
  "Вибачте?"
  — Ти гість, — сказав Одіссей. «І я теж. Так що... Гра. Ні?"
  «О, я розумію», — сказала Сара, зовсім не бачачи. «Вибачте, що потурбував вас, мені краще піду…»
  «Ганьба», — сказав він. «Передай мою любов мамі й татові».
  Сара спостерігала, як він повернувся, щоб повернутися до кімнати.
  «Почекай, — сказала вона. — Ти маєш на увазі, що ти син ФітцГенрі?
  «Син і спадкоємець», — сказав він, повертаючись. «Мені пощастило! Першим ділом зійшов із диму, щоб допомогти старому батьківському антикваріату впоратися з напругою».
  «Вони не згадували вас».
  «Мабуть, забув. Вони ладнають, знаєте. І пам’ятати речі ніколи не було їхньою сильною стороною. Бажаєте випити? Або щось більш екзотичне?»
  — Не буду, дякую, — сказала Сара. «Ти будеш тут кілька днів? Я хотів би поговорити з тобою, коли ти трохи менше..."
  «Забитий камінням?»
  «Так».
  «Успіхів вам знайти такий момент. Ви з банку?»
  «Ні».
  «Ой. сором. Я думав, що ти їм радиш. Вони не прислухаються до моїх клятих порад».
  «Яка?»
  «Продавайте негайно! Відпустіть місце. Купіть засув на сонці. Придбати рай. Пий ром до заходу сонця. Куріть щасливі баци і дивіться, як життя минає».
  Сара бачила, що він почав дрейфувати.
  «Я вважаю, що це добра порада для всіх нас. Більша частина. Приємно познайомитися, Одіссею, і давай скоро поговоримо».
  І з цими словами вона пішла коридором, щоб знайти Джека.
  Ніщо в цьому домі не те, чим здається, подумала вона.
  І недарма його називають Оддіторіум...
  OceanofPDF.com
  7. Порівняння нотаток
  Хоча було ще рано, Джек запропонував Сарі обговорити речі в «Орача».
  «Таке відчуття, що... цей паб просто викликає ідеї», — сказав він, заїжджаючи на автостоянку.
  «Говорю як справжній британець і любитель пабу», — сказала Сара.
  Джек засміявся з цього. Вона знала, що йому це сподобалося, коли помітила, що він оселився в цьому селі Котсуолд.
  Тепер вони сиділи за столом у кутку, по пінті кожен перед собою, а Джек розкладав погрозливі записки, які Сара позичила у ФіцГенрі. У «Орача» було напрочуд зайнято. Перший морозний вечір, мабуть, робить ідею відвідування пабу ще більш привабливою для місцевих.
  «Гаразд, детективе, — сказав він їй, стукаючи погрозливими записками по столу, — що ви помітили?»
  Вона підняла купюри й переглянула їх. «Добре. Ну рукописні виглядають дивно. Друковані великі літери. Я не знаю — вони просто дивні. А ці…”
  Вона взяла дві записки з приклеєними літерами, вирізаними з газети в класичному стилі, кожна з яких попереджала: « Іди зараз». '
  «Ніколи не бачила такої справжньої записки», — сказала вона. — Крім телевізора.
  Джек засміявся з цього. «Маленька стара школа, хм? Хтось не встигає за часом, коли анонімний електронний лист був би таким же ефективним».
  «Якщо ви не знали, що адресат не мав електронної пошти».
  «Правильно».
  Сара подивилася на Джека. «Мається на увазі… хтось, хто знав, що Освальд був лудитом. Ні Інтернету, ні електронної пошти. Отже, використання посту».
  «Точно так. Це добре знати, і..."
  «Джек. Зачекайте секундочку. Ви думаєте, ми зануримося в це? Справді? Допомогти їм?»
  Він оглянув шинок. «Чому ні? Кримінальний бізнес трохи повільний…»
  «Як і моя дизайнерська робота. Хоча після свят воно почнеться».
  Тоді він зробив ковток пива. «І якщо це дозволить нам побалакати, поділитися пінтою... чому б не допомогти «королівським» ФіцГенрі?»
  Вона засміялася. «Згоден. Отже, це хтось, хто їх знає. І…”
  Тепер вона взяла конверти.
  «Поштові знаки. Двоє з Лондона. Один Оксфорд. Один… Бортон-на-Вотері».
  «І що це означає?»
  Вона відчула, що не тільки дивлячись на ці мізерні докази, які вони мали, Джек також насолоджувався тим, як добре вона справляється з припущеннями та...
  Дедукція!
  Класичний . У цьому чаті було більше, ніж трохи Холмса та Ватсона.
  «Гаразд. Тож у нас або є… багато людей у різних місцях, які хочуть, щоб вони пішли».
  "Або?"
  «Той, хто доклав чимало зусиль, щоб приховати справжнє місце проживання. Можливо, з бізнесом у Лондоні».
  «Добре. Але як щодо цього?»
  Він помахав конвертом, який надійшов із Бортона-на-Вотері.
  «Це зовсім близько».
  «Я знаю. Солодке місце.”
  «Може, вони не встигли на прогулянку до Лондона?»
  «Я також припускаю. Трохи неохайності в їхніх погрозах».
  "Я люблю це", - сказала вона. «Як і ці записки, конверти… усі вони є частиною головоломки».
  Він усміхнувся на це. «Весело, хм? Отже, ви помітили друк на рукописних нотатках».
  "Так?"
  «Подивіться на літери. Мені здається, що це зробив хтось, використовуючи ліву руку — якщо він був правшам, тобто».
  «Так. Ви маєте рацію! Хтось хвилювався, що навіть звичайний друк їх видасть».
  «А вирізані листи з газети? Увесь той самий шрифт, більшість однакового розміру. У них була одна газета, і вони використовували її».
  Сара знову переглянула ці записки. «Схоже на Evening Standard . Хоча я сумніваюся, що це нам допоможе».
  «Ні, але знову ж таки, швидко, з того, що було під рукою».
  Тоді Джек відвів погляд, ніби розглядаючи натовп біля «Орача». Люди розмовляють, розповідають історії, деякі готові до прохолодної дороги додому.
  Але вона знала, що Джек думає.
  Потім, повернувшись із своєї таємничої мрії, він подивився на неї.
  «Якби я серйозно… щодо погроз… я був би обережнішим».
  «Ви маєте на увазі, що загрози нереальні?»
  «Не кажу цього. Але тут є щось, окрім доказів того, що це зробив хтось, хто знає безгрошівців ФіцГенрі».
  Вона зробила ковток пива, подумавши… тут також є щось більше, ніж просто ці нотатки та вандалізм.
  Вона заповнила пропуски.
  «Нам потрібно дізнатися більше».
  Широка усмішка Джека. «Так».
  «Добре, я можу покопатися в історії цього місця. Подивіться, чого ми не знаємо».
  «І перевірте думку про те, що десь є королівська кров».
  Вона засміялася. «Зроблю».
  — І я зателефоную Крихітку, Руфусу ФітцГенрі. Подивіться, що він думає про все це».
  «Він точно відповідає нашим критеріям. Знає Освальда, не задоволений ними, і знав би план місця».
  «Правильно. Першим ділом я його відвідаю».
  — А як щодо візиту до Колдвелла? Подивіться, хто захоче купити це майно?»
  «Ти на це?»
  «Лякаюча розмова з агентом з нерухомості? Чи стає краще?
  Джек засміявся. «Мабуть, ні… і, можливо, завтра на вечерю в «Плямистій свині», щоб повідомити одне одному? Можна також насолоджуватися перевагами роботи».
  «Деніел і Хлоя будуть раді відпочити від мого звичного! Я дозволю їм замовити піцу».
  Джек глибоко вдихнув.
  Дивно, подумала вона, як він оживає в такі моменти. Так тихо, живучи на річці… але коли він взявся за таємницю, це здавалося йому грою.
  А потім інша думка…
  Я також.
  І вони допили пиво й покинули все ще гамірний «Плугмен», плануючи на наступний день.
  OceanofPDF.com
  8. Правда і брехня
  Наступного ранку, після швидкої прогулянки з Райлі, Джек повернувся до замку Комб.
  Тільки цього разу, як тільки він вийшов на дорогу, що вела вниз до ветхого замку, він різко повернув ліворуч у бік Доуер-Хаус — маленького котеджу, який виднівся на віддаленому пагорбі.
  Після різкої сутички з Руфусом напередодні Джек не знав, чого чекати від позбавленого прав брата.
  «Не можна бути щасливим туристом, — подумав Джек.
  Вузька дорога проходила прямо повз невеликий ліс, де Джек побачив, що хтось прихилився до дерева. Чоловік дивився в бік сонця, щойно зійшло, тримаючи щось у руках.
  Коли Джек підійшов ближче, чоловік обернувся, і Джек упізнав у своїй руці досить великий бонг. З опису, який йому дала Сара, Джек здогадався, що особа, яка тримала бонг, була Одіссеєм, спадкоємцем замку Комб.
  Здавалося, Одіссей трохи відсахнувся, наляканий появою Джека, а тоді стоунер справді помахав бонгом.
  Джек підніс руку до чола, підтверджуючи димний салют.
  Який син, подумав Джек.
  Початок дня у фіолетовому серпанку.
  Потім дорога повернула праворуч, і Джек звернув на всипану гравієм дорогу, яка вела до маленького котеджу.
  І він відразу помітив велику різницю.
  Коричневий гравій під’їзної доріжки був ідеального розміру: Спрайт не підняв нерівних шматків, коли він сповільнився до котеджу.
  Потім була сама дача. Пофарбований у блідо-жовтий колір із насиченою коричневою обробкою, Будинок Дауер виглядав чудово. Білий штахетник оточував невеликий сад і котедж, сяючи, щойно пофарбовані дошки.
  Педантичний.
  Щоб завершити ідилічну картину, Джек побачив вусик диму, що виривався з труби.
  Яким би безладним не був замок Комб, це маленьке місце виглядало бездоганно.
  Джек приготувався бути здивованим.
  Він зупинився перед низьким парканом, вийшов, відчинив засув і пішов кам’яною стежкою — знову в ідеальному стані — до вхідних дверей.
  На дверях світився молоток із головою барана. Дзвінка не було видно, тож Джек посмикав баранячі роги й двічі постукав.
  Буквально за мить — майже так, наче його чекали — двері котеджу відчинилися.
  І був двійник Освальда з похмурим обличчям.
  Тут немає радісного привітання від "Дитини".
  І Джеку довелося подумати, чи підданий остракізму брат взагалі розмовлятиме з ним…
  *
  «Руфус — Джек Бреннан. Я сподівався, що ми поговоримо?»
  Руфус нічого не сказав, стоячи біля дверей свого маленького будинку, наче охороняючи його від загарбників.
  — Про замок, твій брат…
  "Це багато!" Руфус похитав головою.
  «Там сталася якась біда. Я подумав, що було б добре дізнатися, що ви думаєте».
  «Що я думаю, хм?» Руфус відвів погляд. Потім повернемося до Джека. «Я думаю, що вони пара клятих ідіотів. Не можеш утримувати це місце, не можеш доглядати за ним, нехай майно йде до біса. Вам цього достатньо?»
  Джек усміхнувся на швидко вимовлену тираду.
  Тут немає любові.
  «Ну, власне, бачите, був вандалізм, погрози. Можливо, ви допоможете?»
  Здавалося, це сповільнило Руфуса. Чи знав він про це? Чи міг він нести відповідальність?
  Але знову ж таки, Джек припустив, що спілкування між братами було мінімальним.
  «Справді? Місце зруйноване — буквально — і тепер вандалізм?» Руфус засміявся. «Що залишається вандалізму? Ці його дурні гумові манекени? Ви бачили криваві «швабри», які він там має? Деякі з цих «Бітлз» навіть не мають взуття!»
  На це Руфус розсміявся, і Джек теж розсміявся. Це справді був якийсь експонат.
  «Думаєте, ми могли б побалакати? Може бути нічого. Або — хто знає».
  «Добре, Джек. Здається, ти прямий стрілець, принаймні так я чую по селу. Отже, якщо вам потрібен чат; чат, який ви отримаєте».
  І нарешті Руфус відійшов від своєї позиції, що блокувала вхід, і впустив Джека в мініатюрний будиночок.
  *
  Всередині котедж був так само доглянутий, як і зовнішній вигляд. Гарний плюшевий перський килим на полірованій дерев'яній підлозі. Пара шкіряних стільців із прямою спинкою, кожне з яких поєднується з окремим латунним торшером для читання. Столи з червоного дерева гарно відполіровані.
  Зазирнувши на кухню — скоріше закуток, ніж повну кімнату — ми побачили невеликі прилади з нержавіючої сталі та стільницю з чорного мармуру.
  Руфус чудово зберіг це місце.
  «Стільки про генетику, — подумав Джек.
  «Чашка чаю, Джек?»
  «Ні, дякую, я випив кави на човні. Я в порядку».
  Руфус кивнув. «Тобі подобається жити на одній із тих річкових барж?»
  «Цікаво, — подумав Джек. З воріт, ставлячи мені запитання.
  «Мені добре підходить. Завжди жив біля води, багато рибалив. Я мріяв про те, що я приїхав сюди. Ми з дружиною…»
  Ось… подумав Джек.
  Хоча він став краще не дозволяти своїм думкам перекидатися на Кетрін — на їхні великі плани, які раптово закінчилися її діагнозом, її швидким занепадом — він не був застрахований від того, щоб його спогади про неї захопили.
  Мабуть, ніколи б не було.
  Раптом розмова з Руфусом і його дивним братом стала не так вже й важлива.
  Джек перевів подих. Руфус більше не запитав, і Джек відчув, що цей ФітцГенрі був дещо проникливим, усвідомлюючи, що вдарив нерв.
  Натомість Руфус повернув розмову до її мети.
  «Отже, погрози, вандалізм…?»
  Джек, радий відволіканню, описав записки, а потім кров і знаки в кімнаті Ката.
  Руфус кивнув.
  «Можуть бути діти. Що вони роблять».
  — Так вважає поліція, — сказав Джек. «Але я… я не дуже впевнений. Скажи мені — у тебе все добре з братом?»
  Тепер голова Руфуса майже повернулася на 360, наче він не міг повірити, що Джек поставив таке запитання.
  «Зачекайте хвилинку, містере детективе. Ви не маєте на увазі, що я міг...
  Джек швидко посміхнувся і підняв руку.
  «Ні, ні в якому разі».
  Хоча саме це хотів мати на увазі Джек. Завжди приємно бачити, як хтось відреагував на звинувачення.
  «Бяса приємно це чути, бо ти бачиш…»
  І тепер Руфус нахилився вперед, спершись на ноги, зчепивши долоні.
  Хлопець трохи напружений, подумав Джек.
  «Я вважаю, що ця річ про первородство — це дурниця. Не знаю, про що думав мій батько. Цей мій тупий брат прориває це місце під землю, стаючи безгрошівцем і водночас посміховиськом».
  Він розтиснув руку й показав прямо на Джека, даючи урок.
  «Розумієте, якби мені дали це місце, я б перетворив його на справжнє історичне місце. З цим замком пов’язана справжня історія! І я міг би створити невелику органічну ферму на цій території. Можливо, здати частину землі в оренду під молочний завод».
  Руфус відхилився назад, задоволений собою.
  «Було б чим пишатися…»
  Джек кивнув. Побачивши, як Руфус ФітцГенрі утримував цей маленький котедж, він не сумнівався, що замок Комб був би зовсім іншим, якби Руфусу залишили спадкову власність.
  — Я впевнений, що ти правий, — сказав Джек. «Але — як воно є — воно завжди належало Освальду».
  — Криваві традиції… — сказав Руфус.
  Тепер Джек нахилився вперед, ніби запитуючи щось між ними двома.
  «Як ви думаєте, чому хтось це зробив би? Чи є у вашого брата вороги?»
  «Вороги? Майже кожному, кому вони винні гроші! Вони творили чудеса, пов’язуючи ім’я ФітцГенрі з несплатою рахунків».
  «Так. Але погрожувати? Намалювати … свинячою кров’ю весь цей експонат?»
  Руфус кивнув. «Я не знаю. Я маю на увазі, я знаю, що майном зацікавилися агенти з нерухомості, мабуть, бажаючи продати шматочки для забудови. Звісно, Освальд зі своїми «королівськими» мріями про це й чути не хотів. А ще є Пелхем…»
  «Хмм?»
  «Артур Пелем. Має прилеглу ферму. Ви знаєте історію дуелі, правда? Той, через який розстріляли прадіда Василя. Пелхем — нащадок того, хто дуелив. Погана кров все ще там, я думаю. Не кажучи вже про те, що він був би не проти розширити власну діяльність. Досить амбітний фермер…»
  «А ти? Немає «поганої крові»? З Пелем?»
  «Боже, ні. За п'яну дуель, яка відбулася понад сто років тому? Щодо його думки про Освальда та той Замок Посередностей, я не можу погодитися. Нам усім було б краще, якби Освальд пішов далі, просто...
  І тоді Руфус ніби схопився.
  «Як я вже сказав… Освальд і його норовлива дружина не мають надто багато шанувальників у селі».
  «Я вас чую».
  І Джек також почув, що — незважаючи на його протести — він мав додати Руфуса до цього списку.
  Невдоволений брат, який явно вважав, що має мати це майно, який знав, що міг би з ним працювати краще.
  Має бути розчаруванням.
  Але чи може це призвести до загроз? Джек підвівся.
  «Мені краще піти».
  «Знаю, мало що допоможе. І, гм, вибачте, якщо я прозвучав занадто багато. Проклятий дурень дістає мою козу».
  «Я впевнений».
  Джек подумав: Руфус раптом усвідомив, що, можливо, всупереч його розуму, був надто відвертим.
  І це добре.
  Розворушіть... і подивіться, що станеться.
  Тому що — завжди щось трапляється.
  Джек повернувся до дверей.
  «Я повідомлю вам, що ми дізнаємося... якщо щось буде».
  Руфус кивнув. «Добре. Тобто я не поважаю свого брата. Але все одно — не хочу, щоб йому сталося з ним».
  — Правильно, — усміхнувся Джек.
  І коли він підійшов до дверей і вийшов до свого Спрайту, йому довелося задуматися, що Сара дізналася.
  І сподіватися, що вона кудись досягає.
  Тому що, незважаючи на свої занепокоєння щодо Руфуса, Джек справді відчував, що нікуди не йде.
  OceanofPDF.com
  9. Сіті Слікер
  Сара перевірила годинник. Майже перша година.
  Зі свого місця у вітрині сувенірного магазину Котсуолд вона мала чудовий вид на агента з продажу нерухомості Колдвелла, що навпроти.
  «Ви впевнені, що я не можу вам допомогти?» — сказала жінка за прилавком.
  «Ні, я в порядку», — сказала Сара через плече, не забувши оглянути вітрину з коштовностями. Купівля коштовностей — це було її прикриттям. «Подарунок доньці. Так важко знайти те, що підійде».
  Особливо тут, подумала вона. Хлою не побачили б мертвою в сувенірному магазині Черрінгема, не кажучи вже про те, щоб купити в ньому сережки!
  Сара обернулася й усміхнулася. Але вона знала, що довго тут простояти не зможе.
  А потім крізь вітрину магазину вона побачила, як Сесіл Колдвелл вийшов із офісу й пішов на свій звичайний двогодинний обід до «Анджела».
  Сара вже зателефонувала заздалегідь, щоб дізнатися, чи Анджі буде доступний. Вона сподівалася, що — віч-на-віч — зможе дізнатися особу таємничого потенційного покупця замку Комб.
  Але вона не хотіла наштовхуватися на Сесіла — хто б одразу здогадався, що вона щось задумала.
  Вони з Сесіл пройшли довгий шлях і перетиналися в не одній справі.
  Не те щоб він був шахраєм. Він просто плив за вітром, якщо була якась користь.
  Тож Сара зайняла цей спостережний пост у маленькому магазинчику навпроти, щоб бути абсолютно впевненою, що він не буде поруч і не зіпсує їй гру.
  І гра, звичайно, була.
  Зазвичай це був Джек, який грав акторську роль.
  Сьогодні це мала бути вона...
  *
  Сара, сповнена впевненості, штовхнула двері перед Колдвеллсом.
  Одяг для нагоди завжди допомагав. Ці дні в її гардеробі був лише один діловий костюм, але в тих рідкісних випадках, коли вона надягала його, вона почувалася босом великої компанії: це були жакет і спідниця Agnes B, які вона купила за тисячу фунтів стерлінгів. ще в її лондонські дні.
  І такий стиль ніколи не виходив з моди.
  Вона оглянула кабінет. Усі столи порожні — окрім одного, де за ноутбуком сиділа витончена жінка років тридцяти.
  Сьогодні вранці Сара впізнала її в Інтернеті.
  Анджі Лейкер . Одне міцне печиво, якщо вірити всьому галасу про цього лондонського агента з нерухомості…
  Сара подивилася кілька відео, на яких вона виступала на конференціях.
  Її відомий «Закрийте шляхи втечі, щоб закрити угоду» був уроком темного мистецтва продажу.
  Сара читала, що вона приєдналася до офісу «Колдвелс Ноттінг-Гілл» два роки тому і збільшила товарообіг на третину. Тепер вона була в офісі в Черрінгемі — її завдання, згідно з прес-релізом, який Сара завантажила — «шукати преміальні можливості Котсуолдса та підвищувати цінність їхнього транзакційного потенціалу».
  Сара закашлялася: Анджі побачив її, встав і підійшов.
  Сара побачила, як вона робить швидку оцінку.
  «Піджак, блуза, туфлі — я перевіряю, чи відмічаю всі правильні галочки», — подумала Сара. Вона не знає, що коли я піду звідси, я йду додому, щоб приготувати квасолю на тостах на обід…
  "РС. Аксельгофа?»
  "РС. Лейкер?» сказала Сара.
  Анджі подав Сарі руку, і вона потиснула її.
  «Будь ласка, називайте мене Сара», — сказала вона.
  «Так само — Анджі, будь ласка».
  Одного Сара навчилася від Джека — якщо ти збираєшся використовувати обкладинку, дотримуйся свого справжнього імені, бо ти його не забудеш…
  «Сядемо? Можна принести тобі кави?» сказав Анджі.
  «Нема чого пити, дякую».
  Сара пішла слідом за нею до пари шкіряних диванів з килимами та книжковими шафами — очевидно, це місце було створено для того, щоб заспокоїти клієнтів під час обговорення передачі великих сум готівки.
  Анджі дочекався, поки Сара сяде на стілець, а потім сів навпроти неї, схрестивши ноги, витягнувши блокнот.
  Сара відклала сумочку вбік і повільно, обережно вдихнула. У неї був план, але вона не знала, чи зможе її реалізувати.
  Анджі посміхнувся. Сара усміхнулася у відповідь. Сама Анджі виглядала бездоганно — напевно, це людина, у гардеробі якої було більше одного ділового костюма.
  Жінка випромінювала клас і впевненість.
  «Я теж», — подумала Сара, продовжуючи дивитися.
  Хоча б сьогодні!
  «Отже, Сара… ти сказала, що хочеш поговорити про власність, у якій ми маємо справу?»
  — Замок Комб, — сказала Сара.
  Вона спостерігала, як Анджі робить нотатку, а потім підводила очі. «Справді? І що саме вас цікавить?»
  «Мій інтерес полягає саме в тому, що я дію від імені власника. Точніше, одна з власниць — Едвіна ФіцГенрі».
  Не зовсім брехня , подумала Сара.
  Того ранку вона зателефонувала Едвіні й сказала, що збирається «заскочити до Колдвелса й дізнатися, хто був таємничим покупцем».
  «Я розумію», — сказав Анджі. «Я не знав про це…»
  Сара мило їй усміхнулася, ніби даючи зрозуміти, що вона пробачить Анджі цей невибачний брак знань.
  Цей агент з нерухомості був акулою, яка могла знати кожну рибу у воді.
  «То як я можу вам допомогти?» сказав агент.
  — Едвіна ФіцГенрі сказала мені, що у вас є покупець на будинок і маєток?
  «Був … інтерес. Якби майно дійсно було доступним».
  «Чи можу я запитати про особу цієї людини?»
  «Як я сказав місіс ФітцГенрі, мій клієнт вважає за краще залишатися анонімним».
  Сара потягнулася до своєї сумочки, дістала свій iPad і зробила короткий запис. Вона усвідомлювала, що Анджі стає трохи нетерплячим...
  Добре , подумала вона.
  «Ваш клієнт має намір зробити пропозицію щодо власності?»
  «Коли будуть виконані певні критерії. Починаючи з того, що... поточні власники готові обговорювати будь-які умови».
  "Такий як?"
  «Мій клієнт подав запит на точне обстеження будівель, про які йдеться», — сказав Анджі. «Єдиним наявним планам щонайменше сто років і вони явно ненадійні».
  «Розумію», — сказала Сара. «Чи не рано замовляти дослідження? Навіть пропозиції ще не було».
  — Слухайте, пані Аксельгоф, мій клієнт має намір вкласти в замок чималу суму. Значна частина цих інвестицій буде спрямована на масштабну реконструкцію та нове будівництво».
  «А коли ви збираєтеся провести опитування?»
  Агент виглядав здивовано.
  «Ну, це вже проведено. Як представник місіс ФіцГенрі, я здивований, що ви цього не знали».
  Сара приховала свою реакцію.
  «Едвіна сказала мені, що ви зробили деякі вимірювання під час вашого нещодавнього візиту до маєтку», — сказала Сара. «Вона висловила певні… сумніви… що у вас є кваліфікація, щоб провести належне опитування».
  Сара посміхнулася. Візьми це.
  «Навряд чи ракетобудування. Ви, мабуть, не знаєте, але новітні лазерні пристрої дозволяють навіть... ну, навіть агентам з нерухомості... отримувати всі необхідні дані».
  Сара ввічливо кивнула.
  «Я припускаю, що ви змогли використати ці дані для створення 3D-моделі власності?»
  «Насправді маємо».
  «Можна я це побачити?»
  «Чому?»
  — Анджі — я буду відвертим із вами — між нами — місіс ФітцГенрі справді розглядає можливість попросити вас керувати продажем будинку й маєтку. Вона вважає, що Колдвеллс був би ідеальним... партнером».
  Від цієї новини у жінки розбіглися очі.
  «Я впевнений, що ми втішені».
  «Але … її єдине занепокоєння полягало в тому, що Колдвеллс може не відповідати новітнім технологіям, які зараз використовують деякі лондонські агентства».
  Зараз надто швидко.
  «Це просто не так».
  «Я радий це чути».
  «Програмне забезпечення, яке ми використовуємо, є абсолютно передовим».
  «Добре. У такому випадку я впевнений, що ви не заперечуєте, якщо я попрошу показати 3D-модель самостійно?»
  Анджі здавалося здивованим.
  «Я сумніваюся, що це матиме для вас велике значення… все тривимірні схеми, важко зорієнтуватися».
  Принаймні вона більше не казала, що я цього не бачу, подумала Сара.
  «Я все одно хотів би спробувати».
  — Як хочеш, — сказав Анджі, підводячись із дивана.
  Результат, — подумала Сара. Тепер схрещуємо пальці…
  Сара підійшла за нею до її столу, і коли агент відкрив розкладачку її ноутбука, вона недбало стояла осторонь, тримаючи свій iPad.
  «О, місіс ФіцГенрі також запитала, чи може вона отримати копію плану», — сказала Сара.
  «Ах. Копія? Я насправді не думаю, що це можливо. Потенційний покупець його ще не бачив — він тільки прийшов».
  «Це було б дуже заспокійливим для власника. Звичайно, ви знаєте, що якби Колдвеллс був єдиним агентом, я вважаю, що комісія від продажу була б значною».
  «Тим не менше…»
  Сара спостерігала, як Анджі бореться з проблемою.
  «Місіс ФіцГенрі була б дуже вдячна». «Дуже добре. Те, що власник просить…», - сказав Анджі, «власник отримає».
  «Я привіз міні-драйв».
  Сара перевела подих, її хитрість спрацювала. По правді кажучи, її зовсім не цікавила 3D-модель. Те, що вона хотіла — те, за чим вона прийшла в офіс — це мережевий пароль Анджі.
  Розмова про опитування була лише хитрістю, щоб змусити Анджі відкрити свій ноутбук. Сара припускала, що Анджі матиме захист паролем для кожного разу, коли ноутбук виводиться з режиму сну.
  І тепер вона зрозуміла, що мала рацію.
  «Як вам подобається Cherringham?» — сказала Сара, коли пальці Анджі почали торкатися клавіш.
  Ці слова мали бажаний ефект — сповільнили Анджі, змусили її зупинитися.
  «Це дуже… химерно», — сказав Анджі, вимовивши це слово так, ніби воно було непристойним.
  Сара відслідковувала пальці жінки на клавіатурі… і напевно розпізнала п’ять із шести символів.
  «Але також такий привітний, вам не здається?» — радісно сказала Сара.
  Вона відкрила Notes на своєму iPad і ввела пароль, щоб не забути його. Потім знову звернула увагу на ноутбук.
  Анджі відкрила програмне забезпечення 3D і показала їй модель замку Комб. Як дизайнер, Сара знала достатньо про технологію, щоб поставити запитання, на які Анджі намагався знайти відповіді.
  Що дуже задовольнило.
  Сара передала їй USB-накопичувач, Анджі скопіював модель і повернув їй диск.
  «Дякую. Буде добре показати це господарям. Дуже заспокоює».
  «Я сумніваюся, що вони зрозуміють модель».
  «І все-таки — це показує, що Колдвеллс — найсучасніший, так? І дуже скоро я повернуся з думками щодо наступних кроків».
  Потім, піднявши сумочку з дивана, вона попрощалася з Анджі — який, здавалося, був здивований тим, що зустріч поспішила до завершення — і вийшла з офісу.
  Повернувши за ріг на сільську площу, вона проминула Сесіла Колдвелла, який повертався до офісу.
  Рано…
  Їй пощастило.
  Чи їй теж пощастило з паролем?
  OceanofPDF.com
  10. Довгі спогади
  Джек зупинився перед Pelham Grange біля забризканого брудом пікапа Toyota, навантаженого тюками сіна, і вимкнув двигун Sprite.
  Дорога зайняла у нього більше часу, ніж очікувалося.
  Ферма Пелем була позначена на карті як розташована на південь від маєтку ФітцГенрі, але коли Джек прибув туди, він виявив, що ферма була саме такою: сараї, магазини, транспортні засоби, худоба, доїльні кімнати — але ніякої справжньої ферми.
  Один із батраків пояснив: маєток Пелхем був розділений на дві частини. Одна половина — робоча — на південь від ФітцГенрі, друга — на північ.
  А фермерський будинок, де жив Артур Пелем, був у північній частині.
  Тож повернувся на дорогу, якою пішов Джек, зупинившись у маленькому придорожньому пабі на хребті, щоб пообідати з пастушим пирогом і склянкою кока-коли.
  Згадуючи, як десять років тому, коли він гастролював тут з Кетрін, вони не замислювалися над тим, щоб випити пиріг і кухоль пива…
  А потім він проїхав ще десять хвилин, поки не помітив вказівник на Pelham Grange і поїхав довгою дорогою, яка привела його сюди.
  Він подивився на фермерський будинок — великий, сучасний, функціональний.
  Він подзвонив і чекав.
  Двері відчинилися, і там стояв чоловік, жуючи бутерброд в одній руці.
  Артур Пелем…
  Він був високий — мабуть, шість футів три, подумав Джек, — і хоча на вигляд йому було років за шістдесят, Джек відчував, що під джинсами й піджаком Barbour він увесь у м’язах.
  «Містер Пелем?» сказав Джек.
  Чоловік закрив за собою двері.
  «Це вірно», - сказав він. «А ти?»
  «Джек Бреннан. Я сподівався поговорити з вами про ваших сусідів, ФіцГенрі…
  Чоловік примружився.
  — Ви що — міліція?
  «Ні, я просто намагаюся допомогти їм із невеликим… вандалізмом… який стався на їхній території».
  Пелем похитав головою. «Ну, ти потрапив не туди, Бреннане. Я не в тому, щоб допомагати ФіцГенрі. Коли-небудь!»
  Пелем пройшов повз Джека й попрямував до пікапу.
  «Шкода це чути. Містере Пелем, було б корисно, якби ви мали час поговорити.
  Джек спостерігав, як чоловік зупинився біля автомобіля.
  «У тебе є вуха? Чому я маю допомагати тим бовдурам?»
  «Не знаю. Хоча…”
  Джек відвів погляд, збираючись розіграти карту, яку він грав стільки разів раніше під час виконання службових обов’язків…
  «– це, безсумнівно, буде хорошим способом зняти будь-які підозри, що ви можете бути причетні».
  Рука чоловіка була на дверях вантажівки. Він виглядав так, наче міг би відразу відірвати двері.
  Чоловік, який не звик з ним гратися.
  Джек спостерігав, як Пелем обмірковує свої слова. Він кивнув, похитав головою, а потім Пелхем відчинив пасажирські дверцята пікапа «Тойота».
  «Гаразд. Заходьте. Ви говорите, я буду водити».
  «Я можу піти за тобою», — сказав Джек, киваючи на свій спрайт.
  Пелхем засміявся. «Не в тому, що не можна! Я йду на роботу, чоловіче».
  Тож Джек замкнув «Спрайт» і заліз у пошарпаний старий пікап.
  Пелхем скрипнув передачами, і вони з гуркотом помчали вгору.
  *
  Джек міцно тримався за ручку зчеплення на приладовій панелі пікапа, коли вони гойдалися й тряслися по нерівній землі.
  Вони не могли вести розмову, отак підстрибуючи.
  Пелхем звернув з асфальтованої дороги й тепер попрямував на південь через луки, обминаючи стада худоби та в останню хвилину уникаючи канав.
  «Гай хоче дати мені урок фермерства», — подумав Джек. Ну, якщо це робить його щасливим...
  Зрештою вони перетнули багнистий, ямчастий луг і зупинилися біля маленького загону, де містилося півдюжини худоби, поряд із довгим парканом, який Джек бачив, як зникав на милі в обидві сторони.
  Пелхем вимкнув двигун.
  «Тоді давай».
  Він виліз і попрямував до задньої частини вантажівки. Джек відчинив двері й пішов за ним. Дув різкий вітер, і Джек пошкодував, що не прихопив свою важку куртку.
  Він спостерігав, як фермер опустив двері багажника, підняв тюк і підняв його собі на плече.
  «Хочеш поговорити?» сказав він. «Тоді працюй». Чоловік посміхнувся. "Угода?"
  Джек засміявся, кивнув і підняв тюк собі на спину. Йому подобався цей грубий, безглуздий фермер.
  Він пішов за Пелхемом до загону, де худоба вже чекала на корм, і перекинув тюк на бік.
  «Готуємо їх до ринку, га?» — сказав Джек під час другої поїздки.
  «Так. Справді хороша ціна прямо зараз», — сказав Пелем. «Якраз на Різдво».
  Коли вони закінчили тюки, Джек кивнув на два мішки ззаду.
  «Ячмінь теж?»
  — Обидва мішки, — сказав Пелем. «Зробив це раніше?»
  «Народжений і вирощений у Брукліні», — сказав Джек, хапаючи мішок. «Міська дитина. Але проводив літо на фермі мого дідуся на півночі штату».
  Він побачив, як Пелем кивнув, і, зігнувшись під важкими мішками, вони обоє пішли до загону.
  Джек перекинув ячмінь у лоток для корму, а потім спостерігав, як Пелем перевіряє воду. Тоді вони вийшли із загону, залишивши худобу їсти.
  Джек бачив, як сонце почало сідати за пагорб, тьмяне сяйво вловлювало металеві хмари знизу.
  Він подумав, що досить холодно для снігу .
  «Дякую за допомогу, Нью Явкере… тож ти хотів поговорити про ФіцГенрі?» сказав Пелем. «Ну, я розповім тобі про ФіцГенрі».
  Джек міцніше затягнув піджак на вітрі.
  «Бачиш паркан?»
  Джек кивнув.
  «Уся земля по цей бік — земля Пелхем. І все, що ви бачите з іншого боку, — це земля ФітцГенрі. Огорожа належить їм підтримувати. Але вони ніколи не роблять, розумієте? Тож я плачу за це і обслуговую його».
  «Наскільки я чув, їм не вистачає готівки».
  «Там, до біса!» сказав Пелем. «Тепер ви бачите, як моя земля спускається до річки?»
  Джек подивився ліворуч: огорожа спускалася аж до Темзи, її було видно в долині. Він кивнув. Але ось в чому проблема. По той бік їхньої землі друга половина моєї землі. П'ять тисяч акрів».
  — А, — сказав Джек, усвідомивши. «Ваша земля розкололася — і дозвольте мені вгадати… у вас немає права проходу?»
  «Точно так. Кожного разу, коли я хочу дістатися до цих п’яти тисяч акрів, мені доводиться підійматися на пагорб дві милі до головної дороги — потім їхати ще три милі, перш ніж знову потрапити на свою землю».
  «І це навмисно, га?»
  «О так. Сімсот років тому слабкий король Англії вкрав цю землю в моєї родини й віддав її ФіцГенрі».
  «Чому?»
  «Щоб винагородити їх за якийсь боягузливий вчинок лояльності — і покарати нас, Пелхемів, за те, що ми наважилися відстоювати свої права».
  «Але за ці роки ви, напевно, могли б купити якийсь право проїзду?»
  «Ха — від ФіцГенрі? Якась надія! Вони не лише безгрошів’я, але й сповнені дурної гордості! Сімсот років ми на колінах благали про дорогу, колію — навіть стежку, щоб з’єднати ферми. Але вони егоїстичні виродки ФітцГенрі, вони б сказали «наша історична земля»… і вони щоразу відмовляли нам. На віки!»
  «Добре. Я розумію, чому ти не хочеш їм допомогти, — сказав Джек. — І, мабуть, ви нічого не знаєте про вандалізм у замку?
  «Якщо ви дізнаєтесь, хто це зробив, дайте мені знати», — сказав Пелем. «Я куплю їм напій». Чоловік засміявся. “Можливо, повний обід!” Більше сміху... потім:
  «Але ні. Поняття не маю, як то кажуть».
  — Ви знаєте, що замок і маєток можуть бути виставлені на продаж?
  «Я чув чутки».
  «Ви б пішли на ринок, щоб купити?»
  «О так. За мить серця».
  «Але ви ж не спробували б змусити їх піти, якби вони не продали?»
  «Не вірте, що це законно, Бреннане…»
  — Отже, ти не пробував?
  Ще один сміх. «У вас є вуха, чи не так? ні! І якби я мав, я б сказав тобі?»
  «Гадаю, ти б не зробив».
  Джек уважно спостерігав за ним. Він сумнівався, що цей прямолінійний фермер вдасться до чогось подібного до записок і мальованих попереджень. Але з іншого боку... ви б не хотіли, щоб Пелем став вашим ворогом. У ньому була якась холодність. сталь.
  «Мені потрібно повернутися до доїння», — сказав фермер. «Я не можу витрачати свій час на те, щоб тут крутитися».
  Джек пішов за ним назад до пікапа, і вони обоє залізли в нього.
  Пелхем запустив двигун, розвернув його по великій дузі через багнисте поле, і вони повернулися на ферму.
  Коли Пелем висадив Джека, сонце вже сіло.
  Джек сів у свій спрайт і поїхав темними дорогами до Черрінґема, розмірковуючи про історію та ту довгу тінь, яку вона іноді могла відкидати.
  OceanofPDF.com
  11. Прихована спадщина
  Сара по колінах намагалася дізнатися все, що могла про минуле й сьогодення ФіцГенрі.
  Коли вона повернулася до офісу, там все ще було тихо, а Грейс виконувала роботу над створенням великого аркуша для майбутньої пантоміми.
  «Сара, що ти думаєш?»
  Сара обернулась і побачила, що Грейс тримає в руках версію того, що буде гігантським плакатом розміром А4 — для події.
  «Дай мені подивитися…»
  Грейс подала аркуш. Вона спритно взяла всі елементи оригінального листівки й перетворила його на ще більш яскравий вибух кольорів, а також додала додаткових персонажів із пантоміми.
  Сара засміялася. «Вони справді так багато грають у сімох гномів?»
  «Справді так, — сказала Грейс, — знайшла їх онлайн».
  «Вони виглядають так, ніби їх спіймала поліція. І та діва Маріан. Хіба не вона… чи це він…?»
  «Так! Берт Фрілав!»
  «Я навіть не знав, що він ще живий».
  «Живий — і, очевидно, б'ється».
  — Мушу сказати, що з нього виходить досить приваблива покоївка, хоча тіні о п’ятій годині варто було б звернути увагу.
  І це розсміяло Грейс. Грейс пройшла шлях від молодої помічниці в невеликому бізнесі веб-дизайну до того, що Сара знала, що тепер вона стала… повноцінним творчим партнером.
  Вона зазначила, що в потрібний момент скаже Грейс саме це. А також підвищити їй зарплату — принаймні стільки, скільки дозволять поточні грошові потоки.
  Я б дуже не хотіла її втратити, — подумала вона.
  «Ми готові йти?» — запитала Грейс. «Мені запустити його до друкарні?»
  «Абсолютно! Блискуча робота. Театру це сподобається».
  Грейс сяяла — задоволена як своєю роботою, так і реакцією Сари.
  Грейс була хитрою і знала, коли Сара щось копала. Цього ранку вона, як завжди, не ставила жодних питань. Ґрейс звикла до того, що Сара займалася розшуком неповний робочий день, і знала, що не варто втручатися в це без запрошення.
  І Грейс неодноразово допомагала, але зараз Сара вважала, що їй варто впоратися з цим сама.
  І вона точно не збиралася зламувати базу даних Колдвеллів, поки Грейс не піде з офісу!
  Наразі Сара повернулася до свого екрану й знову почала шукати все, що стосувалося дивної династії ФітцГенрі та ще дивнішого замку Комб.
  *
  Перше, що вона знайшла, — це історичний запис дуелі Безіла ФітцГенрі, який, на диво, збігався з хиткою діорамою, яку створив Освальд.
  Але потім — що цікаво — насправді була згадка про якийсь королівський зв’язок. Кожен спадкоємець, очевидно, продовжував цю історію, що викликало недовіру місцевих жителів.
  Протягом сотень років ФітцГенрі претендував на королівську кров, і стільки ж часу місцеві жителі вважали це твердження безглуздим.
  А далі — все закінчилося дуеллю!
  Раптом вона зацікавилася цією дивною родиною.
  Вона прочитала про раннього володаря замку, Ральфа ФітцГенрі, який, як виявилося, був капером. Нагороджений королем майном, той, хто захопив іспанські кораблі... справжній пірат.
  І прославився тим, що повернувся до Англії з Ост-Індії з призовим кораблем, навантаженим до бортів золотими дублонами. Далеко від дурного — і зламаного — Освальда!
  Цікаво . Гроші тоді дійсно були.
  І статки родини, здавалося, залишалися хорошими аж до кінця дев'ятнадцятого століття. Вона читала про садові вечірки, які влаштовували в особняку; заможна родина є сильною частиною сільського життя.
  Тобто, поки не з’явився Безіл ФітцГенрі.
  Тогочасна місцева газета The Cherringham Gazette регулярно повідомляла про Василя та святкові події, що відбувалися в замку.
  Але не всі ці звіти були прихильними.
  У звітах однієї сторони була новина про те, що молодий чоловік із Мейфера «випадково» ступив у прохолодну річку й потонув.
  За винятком цієї мокрої події, «Венеціанська маска», яка проходила в садибі, очевидно, мала великий успіх, повідомлялося в статті. Перелік провіанту — від десятка качок до смаженої баранини та яловичини, не кажучи вже про досить міхур, щоб плавати на лінкорі — був величезним.
  Але були також повідомлення про анонімні протести, подані на сільських зборах через рух і шум, створюваний вечірками, які, здавалося, були звичайною рисою життя замку Комб в останні десятиліття правління Вікторії.
  Тиждень за тижнем з’являлася історія, де хтось скаржився на замок Комб.
  І при всьому цьому — були гроші. Закордонні поїздки на великих пароплавах, літні перебування «на континенті», величезні пожертви на різноманітні добрі справи того часу, які гарантували, що будь-кого, хто скаржиться на міських зборах, швидко заткнуть .
  Потім — розглядається як головна історія на першій сторінці — раптова смерть Безіла ФітцГенрі.
  Його смерть у відносно молодому віці п’ятдесяти років, як повідомляли про серцеву недостатність, мабуть, щоб уникнути будь-якого скандалу, сколихнула село.
  А тепер історія змінилася...
  Його син Бентлі ФітцГенрі очолив заклад. І вперше з’явився натяк на фінансові проблеми, не кажучи вже про помутніння родинного походження.
  Каральна вимога сплатити податки.
  Судовий позов підрядника, відповідального за реконструкцію фактичного замку, залишився неоплаченим, а Bentley стверджував, що «робота не відповідала належним стандартам».
  У той час як підрядник, якийсь Джозеф Гаммон, сказав, що ФітцГенрі просто відмовився платити… «тому що негідник не може платити!»
  Сара сіла назад.
  Гроші зникли... чи були втрачені, як сказав Освальд?
  Це був не просто спад. Це був драматичний поворот долі. Одного разу замок Комб видався доглянутим маєтком, який добре фінансувався. Далі йому довелося з усіх сил намагатися покрити щоденні рахунки.
  Незабаром його перетворять на туристичну визначну пам'ятку, що є ще однією ознакою його швидкого занепаду.
  І тут була річ…
  Так ясно…
  Були гроші, всі ті дублони , що підживлювали екстравагантний, заможний спосіб життя…
  Потім, за ніч, здавалося б, усе зникло.
  Це здавалося неможливим.
  Що з ним сталося? Дублони, скарб, який мав підтримувати маєток протягом століть... зникли миттєво зі смертю Безіла ФітцГенрі?
  *
  Сара зробила собі чашку чаю та повернулася до свого столу. Вона не хотіла зламати Колдвеллза, поки Грейс ще була поруч.
  Але де тепер шукати?
  Вона швидко прокрутила поточну базу даних місцевих газет, шукаючи щось пов’язане із замком.
  Але, окрім кількох мізерних статей про «приголомшливі нові виставки», які були відкриті за останні кілька років, нічого не було.
  А потім…
  Стаття та фотографія всього кілька місяців тому, які змусили Сару зупинитися.
  На знімку був зображений розлючений Освальд перед замком Комб, який підняв кулак на камеру. І стаття пояснила, чому...
  Освальда притягли до суду та оштрафували за розкопки території поруч із будинком механічним землекопом.
  Він стверджував, що просто «дотримувався моєї пристрасті до історії та, зокрема, королівських зв’язків моєї знатної родини».
  Але суддя назвав це «непродуманою та аматорською спробою полювання за скарбами, яка ризикувала пошкодити тканину одних із найчарівніших — і охоронюваних — норманських руїн Англії».
  Полювання за скарбами…
  Сара відступила від екрана. Ці два слова — «пошук скарбів» — не ті слова, які ви б хотіли пов’язувати зі своїм будинком у газетній статті.
  Пояснення Освальда суду було жартом. Очевидно, він намагався знайти дублони, і, враховуючи постійну фінансову халепу, в якій він опинився, йому це явно не вдалося.
  Але хто знав, яке гніздо шершнів він викопав у процесі?
  Сара знала чимало місцевих жителів, які сприйняли б такий звіт як виклик.
  Скарб? Іспанські дублони? Давай!
  А що, якби історія поширилася ширше, ніж Черрінгем? Там було багато людей, які розгадували історію про скарби і не зупинялися ні перед чим, щоб отримати доступ до будинку та шукати себе...
  Сара швидко переглянула деякі національні газети.
  І так, як вона й думала — один чи двоє підхопили судову справу, опублікувавши власні жартівливі статті про «дурних аристо» та їх «піратське золото»…
  Це мало б сенс із записок, погроз.
  І тоді Сарі спала на думку інша думка:
  А якщо скарб справді там? А ще хтось знає?
  Це було б потужною мотивацією для того, щоб викликати хвилювання в замку, щоб спробувати вигнати ФітцГенрі з дому.
  Сарі потрібно було дізнатися більше, тому вона відкинулася назад і повернулася до Ґрейс.
  «Якщо ти закінчила з плакатом, Грейс, чому б тобі не припинити це? У будь-якому випадку майже п’ята».
  «Ти впевнений?»
  «Продовжуйте, у Новий рік буде досить зайнято, можна також скористатися тишею».
  «Бриль!»
  Вона спостерігала, як Грейс вимкнула комп’ютер і одягла пальто.
  «Ти не працюй надто пізно, чи не так?»
  «Просто прибираю речі, це не займе багато часу», — сказала Сара.
  «До побачення!»
  *
  Вона дочекалася, поки Грейс піде, а потім взяла телефон і подзвонила Джеку.
  «Сара. Як справи?»
  «Мені здається, я щось натрапив, Джеку. Хочеш перекусити пізніше — надолужиш?»
  «Звичайно».
  — Дозволь мені спочатку відсортувати дітей — а як щодо «Орача»?
  «Абсолютно — вечорами там непогана їжа. Побачимося о сьомій?»
  «Сідайте за стіл біля вогню».
  Сара попрощалася й поклала телефон. Вона мала годину в порожньому офісі, щоб покопатися в базі даних Колдвелла.
  Агент з нерухомості зазвичай зачиняється о п’ятій годині, тому, якщо пощастить, Анджі вийшов із системи, і Сара зможе увійти в систему, щоб ніхто не помітив.
  Вона схопила пароль для входу зі свого iPad.
  Потім її руки простежили по клавіатурі, відкриваючи сайт.
  Думаючи: якщо я правий, я щойно відкрив щось важливе.
  Втрачений скарб, який ще може бути там.
  І дуже вагома причина, щоб витіснити ФіцГенрі та взяти на себе мільйон фунтів стерлінгів, яким був замок Комб...
  OceanofPDF.com
  12. Стіл біля вогнища
  Джек йшов головною дорогою від Черрінгемського мосту, туго закутавшись у пальто, щоб захистити від сильного вітру. Якби він не призначив побачення з Сарою, щоб перевірити, що вона знайшла, він був би радий залишитися вдома на човні.
  Реве дров’янка, гарна книжка, Райлі вмостилася поруч із ним на дивані. Можливо, також маленький односолодовий.
  Ідеальне поєднання для темної зимової ночі.
  Але «Плугатар» завжди був досить веселим місцем.
  Він перетнув темну автостоянку пабу до пабу, а потім помітив, що в одній із припаркованих машин увімкнулося світло.
  Зазвичай це не було б нічого страшного.
  Але в ту мить йому здалося, що він упізнав двох пасажирів автомобіля — і раптом йому стало цікаво.
  Він відступив у тіні великого живоплоту, що вздовж дороги, і спостерігав.
  Автомобіль був побитий старий Форд. На передньому пасажирському сидінні, згорбившись, сидів Одіссей ФітцГенрі. Джек міг помітити, що він з чимось возиться — уважно дивився на це.
  Поруч із собою на водійському сидінні, також зосереджений на чомусь у себе на колінах, Джек упізнав Террі Гембліна, одного з найцікавіших персонажів Черрінгема та найменш успішних дрібних злочинців за сумісництвом.
  Яка пара!
  Якби Террі кинув пити й траву, він, мабуть, був би кращим злочинцем.
  Хоча цього ніколи не станеться!
  Джек підійшов ближче, щоб побачити машину. Світло горіло — він знав, що його не побачать.
  І Джек бачив, як Террі… перераховує готівку.
  У Нью-Йорку Джек постукав би у вікно, щоб точно побачити, що відбувається.
  Але зараз він був просто вашим пересічним громадянином.
  «Не моя справа», — подумав він. Якщо це не пов’язано з бізнесом у замку…
  Він проскочив позаду машини й попрямував до пабу. Було надто холодно, щоб тинятися тут і гратися в поліцейських.
  У пабі було дуже тепло і людно. Він озирнувся, але Сари не було й сліду. У барі він забронював столик біля каміна й замовив пінту.
  Поки бармен Біллі стояв у дальній частині й тягнув пиво з насосу, Джек помітив, що бічні двері відчинені, і ввійшов Одіссей. Він попрямував просто до бару й став біля Джека, не дивлячись на нього.
  Це буде весело, подумав Джек.
  «Террі розібратися з тобою?» — сказав він, не дивлячись на Одіссея.
  «Що?» Джек обернувся, щоб поглянути на нього.
  «Ого, чекай — хто? Що ти маєш на увазі, чоловіче?»
  Джек обернувся й усміхнувся.
  «Все гаразд, Одіссею, я не поліцейський».
  Джек спостерігав, як ця інформація проникає в заплутану свідомість молодшого ФіцГенрі. Хлопець явно взяв один штрафний удар як пробник у машині.
  «Зачекай хвилинку. Ти той хлопець, якого тато найняв, щоб знайти таємничого нападника!»
  «Це вірно».
  Одіссей злегка похитнувся й подивився на Джека крізь своє довге волосся.
  «То як ти з усім цим, Шерлок?»
  «Просто добре. і як у вас справи Чи знає дорогий старий тато, що ти купуєш свої наркотики тут, у селі, на виду?»
  Одіссей посміхнувся. «Мені сорок років, чоловіче, я роблю те, що хочу».
  «Я впевнений, що так», — сказав Джек, дивлячись, як Біллі повертається з пінтою.
  «Один для себе, Біллі?» — сказав Джек, кладучи на бар банкноту в десять фунтів.
  «Вітаю, Джеку, не проти, якщо я це зроблю», — сказав Біллі.
  Коли Біллі повернув здачу, Одіссей попросив пачку сигаретного паперу.
  Джек спостерігав, як стоунер повільно розплачувався, відраховуючи свої монети, а потім поклав папери до кишені й без жодного слова вийшов із пабу.
  Коли він пішов, Джек і Біллі кивнули.
  «Ви часто бачите його?» сказав Джек.
  «Ні, якщо я зможу допомогти», — сказав Біллі. «Він час від часу випиває пінту, якщо приїжджає з Лондона. Я не питаю, що він робить там, на автостоянці. Алан справді повинен займатися цим ».
  «А як щодо нещодавно?» сказав Джек. «Він був поруч?»
  Біллі відвів погляд. Потім: «Так. У п’ятницю ввечері він був із парою товаришів. І він випив чимало пінт, тепер я думаю про це».
  П’ятниця, подумав Джек. Ніч вандалів…
  «Террі Гемблін один із тих товаришів?» сказав Джек.
  «Він був».
  — Ви не пам’ятаєте, о котрій годині він пішов?
  «Дев'ятий раунд, я вважаю. Для мене це не могло бути досить рано. П’яний і гучний — не той тип для гарного вечора п’ятниці».
  Біллі покликали на інший кінець бару.
  Тож Джек взяв примірник місцевої газети, пішов і сів біля каміна зі своєю пінкою, щоб чекати на Сару.
  Думаючи: Дев'ята година. Достатньо часу, щоб дістатися додому й розгромити маленький музей Освальда?
  *
  Сара відсунула порожню тарілку вбік і зробила ковток пива, щоб запити вечерю.
  «Нагадай мені», — сказала вона. «Дієта в Новий рік».
  «Не раніше?» — сказав Джек, усе ще доїдаючи пастуший пиріг.
  «Ну, це було б просто марно, Джеку. І зовсім не весело».
  «Ще вип’ємо?»
  «Можливо, ще один».
  «Мій раунд», — сказав він, і вона спостерігала, як він бере тарілки й склянки й прямує до бару.
  Коли він повернувся, то поставив пиво на стіл. Вона побачила, як він зробив ковток, а потім випадково озирнувся, щоб переконатися, що нікого немає поблизу.
  «Ви виглядаєте розчарованим», — сказав він.
  «Я. Я доклав чимало зусиль, щоб отримати цей пароль. Ви б пишалися мною».
  «Пані Аксельгоф, га?
  «Пані, будь ласка».
  «Що це таке — якась вистава про Аксельрода та Гассельгофа?»
  «Ви критикуєте моє ім’я для обкладинки?» сказала вона, глузуючи серйозно.
  «Це чудове ім'я. Я хочу цим скористатися».
  «Не смій, — сказала вона. «Я не зможу зберігати спокій».
  Вона подивилася, як він сміється, і відразу відчула себе краще.
  «Але якщо серйозно, Джеку, я думав, що отримаю більше від їхнього сайту, від електронних листів. Принаймні особу покупця».
  «Ну, це було б великою справою. Але ви знаєте — ви отримали набагато більше, ніж ви думаєте».
  "Такий як?"
  «По-перше, ми знаємо, що таємний покупець достатньо хвилюється про свою особу, щоб приховувати її».
  «Я припускаю, що так…»
  Крім того, ми знаємо, що опитування було ключовим у всій угоді».
  «Лазерне дослідження теж. Покупець вказав лазер. Це мало бути точним».
  «Точно так. Отже — покупця більше цікавлять розміри будинку, ніж покупка. Через що — на основі вашого сьогоднішнього великого дослідження — мені здається, що вони шукають невловимий скарб».
  «Як це виходить? Можливо, це так, як сказав Анджі — вони хочуть виконати багато будівельних робіт».
  «Не оглянувши спершу це місце особисто?» сказав Джек. «Я на це не куплюся».
  «Хм, можливо, ви маєте рацію».
  «Я думаю, що наш покупець вважає, що скарб заховано в будинку, і що він десь не показаний на планах». «Але Джеку, як це поєднується з листом ненависті та нападом на музей?» сказала вона.
  «Хм, гарне запитання», — сказав Джек. «Це поки що не має сенсу».
  «Покупець може бути справжнім. Не забувайте — немає браку в людях, які хочуть, щоб ФітцГенрі пішли…»
  «Ви маєте рацію. Ось Пелхем. Брат, Руфус..."
  «Едвіна — вона ненавидить там жити».
  «І… не забуваймо Одіссея… Це може бути велика зарплата для нього!»
  «Я сумніваюся, що він може знайти дорогу до ліжка більшість ночей, не кажучи вже про саботування музею».
  — Правда, — сказав Джек. «Але ми не можемо його скидати з рахунків».
  «Покупець може бути саме таким — покупцем. Або вони можуть бути шукачем скарбів. Але в будь-якому разі, якщо вони не стоять за погрозами — тоді вони не мають до нас нічого спільного».
  — Ви маєте рацію, — сказав Джек. «Ми повинні залишатися зосередженими».
  «Звичайно, я вранці подивлюся на 3D-модель. На випадок, якщо там є щось очевидне».
  «Так, це гарна ідея».
  — Але крім цього — що нам тепер робити, Джеку?
  Вона спостерігала, як він розмірковує над цим.
  Він перевів подих. «Ми могли почекати, поки щось станеться. Ми перемішали багато горщиків. Подумайте… ми бачимо, що все це робить. І якщо нічого не відбувається, ми переглядаємо всі докази, які маємо, заново».
  "Добре", - сказала вона. «Але у вас є інша ідея?»
  Він засміявся з цього. «Я такий прозорий? Ви маєте на увазі, крім очікування?»
  «Так».
  «Я думаю… Я так. пудинг?»
  «Чому ні? Залишилися новорічні тижні».
  І вона потягнулася до меню. «І це дасть вам шанс повідомити мені свою ідею».
  Великий сміх від Джека.
  Він такий веселий, подумала Сара.
  «Так і буде», — сказав він.
  OceanofPDF.com
  13. План Джека
  Вимкнувши фари, Сара спостерігала, як Джек скерував свій «Спрайт» із гравійної дороги, що вела до замку Комб, припаркувавшись щільно біля великого куща, перш ніж заглушити двигун.
  «Вам це добре?» сказав він.
  Вона глибоко вдихнула. З вимкненим двигуном і обігрівачем автомобіль швидко охолов. І цей холод додавав моторошності тому, що вони робили.
  Звичайно, вони могли почекати, поки щось станеться.
  Вони, як сказав Джек, перемішали багато горщиків. Наче вставляти палицю в осине гніздо, кожен, хто мав інтерес до зникнення ФітцГенрі, був би схвильований — усі вони відчували крижану сітку підозр.
  Але вона знала, що — для Джека — цього буде недостатньо.
  Тож ось вони й опинилися, ховаючись дорогою від садиби, видно було будівлю замку й руїни. Але невидимий для будь-кого в садибі, хто міг би дивитися у вікно.
  У Джека був план.
  Але тепер у неї також були ідеї.
  «Джек, я розумію , ти хочеш побачити, як легко проникнути в замок…»
  «Правильно. Я маю на увазі, це може розповісти нам більше про те, хто це зробив, так? І найкраще Освальд нічого про це не знає. Будьте такими ж, як тієї ночі, коли їх розгромили. Чи легко це зробити, чи може хтось просто зайти — чи це має бути хтось, хто добре знає це місце?»
  «Як Одіссей?»
  «Точно».
  «Добре». Сара подивилася на освітлені вікна садиби. Вона зателефонувала Хлої та сказала їй передати Даніелю, що вона повернеться пізно.
  Нічого страшного… ці дні вони були досить незалежними.
  — Але якщо це Одіссей, він може бути не дуже задоволений тим, що ти нишпориш?
  «Правдивий факт. І?»
  «Тож — тримай свій телефон на зв’язку зі мною. Я стежитиму й можу повідомити вам, якщо щось помічу. Просто щоб бути в безпеці».
  «Ти зрозумів».
  Тепер вона спостерігала, як Джек дивиться на будинок. «Тож поки ми чекаємо, поки чудові ФіцГенрі ляжуть спати, ви думаєте, що можете показати мені, як працювати з 3D-моделлю місця на вашому iPad?»
  «Звичайно. привіт Зачекайте секундочку, ви...
  «Шукаєте щось дивне в будівлі? чому ні Якщо є скарб, ці втрачені дублони могли б бути... якщо я трохи досліджу, можливо, знайду десь, де їх міг сховати Василь, який швидко пішов».
  Вона засміялася. «Добре. Краще ти, ніж я, погуляєш там. У вас є факел?»
  Він тримав лампочку завбільшки з олівець. Увімкнув його, а потім так само швидко вимкнув.
  «Тож я не буду в темряві. Принаймні в хаті. Щодо того, хто загрожує Освальду; ну це вже інша історія».
  Сара підняла сумку й дістала iPad mini.
  Вона провела пальцями по екрану, і з’явився макет замку та садиби, всі прозорі стіни, лише лінії та вектори.
  «Гаразд — готові побачити, як це використовувати?»
  «Завжди готовий навчатися новому…»
  І Сара змусила замок Комб повільно обертатися на екрані.
  *
  «З часом я міг би зробити так, щоб він відстежував вас, коли ви проходите будівлею».
  «Думаю… я зможу це зробити. Справді, як карта…”
  «Так, але один у 3D. Може бути легко заблукати».
  «Таке трапляється, я просто повернуся назад, щоб вибратися. Отже, ця, хм, «модель» показує всі структурні елементи, планування, розміри, кімнати, комірчини, коридори, кімнати…?»
  «Все».
  На цьому він зробив паузу. «Цікаво. Дозволь мені спробувати…»
  Вона простягла йому iPad. У його руках планшет здавався ще меншим. Джек кивнув, ковзаючи вказівним пальцем ліворуч, потім праворуч, потім угору і вниз.
  «О, — сказала вона, — угорі ліворуч є маленька вигнута стрілка, яка поверне вас до попереднього вигляду, якщо ви зробите оберт і втратите своє місце».
  Вона спостерігала, як Джек торкнеться стріли. Ще один кивок.
  «Добре. Думаю, я зрозумів».
  «А що, якщо ти не зможеш увійти?»
  Він звернувся до неї.
  «Я справді витратив роки на проникнення в місця, і все це було на службі закону. Сумніваюся, що Освальд мав би щось настільки складне, що могло б утримати мене. Але якщо так, я поспішу назад. Нічого не наважився, хм? І ми матимемо трохи більше інформації».
  Сара кивнула, а потім озирнулася на замок, на спальню ФітцГенрі у башті… тепер темно.
  «Вимикає світло», — сказала вона.
  «Правильно. Давайте дамо їм кілька … тоді я піду».
  Він посунув iPad у велику кишеню куртки, маленький планшет якраз поміщався.
  Тоді він взяв трубку. «Я подзвоню вам перед тим, як зайти. Якщо я зайду».
  Вона посміхнулася. «Добре. Знаєш, – сказала вона, – ми робили кілька страшних речей».
  «Це занурення, яке ви зробили? Мені досі сняться кошмари про це!»
  «Так, але це може бути найстрашніше».
  «Безумовно, найдивніший».
  Він перевів подих.
  «Добре. Достатньо часу, щоб вони почали хропіти». Широка посмішка. «Я пішов. Побажайте мені удачі».
  «Щастя вам».
  Хоча коли він відчинив двері й поспішив крізь безмісячну ніч до замку, вона знала, що з Джеком ніколи не щастить.
  І вона також швидко зрозуміла, що їй може бути важча робота.
  Сидіти. Чекати.
  Вона потерла руки.
  Зовсім непросто.
  OceanofPDF.com
  14. В замок
  Стоячи біля задніх дверей замку, обрамленого камінням завбільшки з валун, Джек дістав свій телефон, підключив комбінований мікрофон і динамік, а потім вбив Сару у своєму списку контактів.
  Вона відповіла після першого дзвінка.
  «Добре, я за дверима», — прошепотів він. «Ти мене добре чуєш?»
  «Добре. Ти мене чуєш?»
  «Ніби ти в моїй голові. Гаразд... почну... але буде тихо. Про всяк випадок».
  «Зрозумів».
  Джек поклав телефон у верхню кишеню. Було б цікаво зробити це, знаючи, що Сара була там і слухала.
  Напевно, це таке ж хвилювання, яке відчувають грабіжники. Знаючи, що будь-якої миті вас можуть спіймати, що хтось може прийти…
  Захоплюючий. Це, і захоплення будь-яких коштовностей і грошей.
  Тепер до дверей.
  Тут достатньо освітлення, щоб побачити, що двері — міцні, дерев’яні — мали старовинний механізм замка. Крім того, важкий ланцюг пройшов крізь дугоподібну ручку, а потім був прикріплений до товстого чорного металевого кільця, пригвинченого до одного з каменів обрамлення.
  Спочатку він думав, що спершу зірве замок.
  Він припустив, що з таким ланцюжком і замком Освальд не дуже часто користувався цим підземним входом — якщо взагалі.
  Потім він подивився на чорний металевий обруч, що тримав ланцюг. Він простяг руку. Потягнув його, і він, як зуб, що хитається, захитався в камені.
  І після кількох швидких поворотів ліворуч, зі скреготом і бризками каменю на землю, гвинт вискочив, ніби він розхитувався десятиліттями.
  Стільки про цю першу лінію оборони.
  Тепер до власне дверного замку.
  Для цього він використав свій маленький факел, щоб добре його роздивитися.
  Мало бути сто років, і Джек точно знав, як працюють такі старі замки. Йому довелося пройти низку камер, у які падали стакани. Зазвичай три. Чим більший замок, тим більше буде стаканів.
  Проста кирка з гачком повинна дозволити йому «відчути» кожну камеру, відкрити її, а потім перейти до наступної.
  «Це надто легко», — прошепотів він, знаючи, що Сара чує.
  «І без детектора руху». Джек усміхнувся на це. «Ні, якщо він був створений у 1890-х роках».
  Йому не довелося тримати світло в замковій щілині, оскільки, коли користувався киркою, це було лише справою слухання та відчуття.
  Натисніть . Перша камера відчинилася. Залишилося ще два. Він спрацював на другий, і знову легко, ще один клацання.
  До останнього.
  Але третій ніби застряг.
  Попри те, що він тягнув за кінець рибальського гачка, щоб стакан відкрився з клацанням, нічого не сталося.
  Чи міг замок бути таким старим, настільки пошарпаним, таким напівзруйнованим, як і все в цьому місці, що замок навіть не працював?
  Просто мені пощастило , — подумав Джек.
  Потім, ніби він не рухався роками, останній стакан нарешті клацнув, коли він сильно, різко покрутив його зап’ястком.
  Двері були відчинені. Замок чекав.
  "Зрозумів", - сказав він.
  Дивно — ці двері… захищені навісним замком і ланцюгом, які можна було просто висмикнути з кам’яної стіни, і замковим механізмом, який, здавалося, не відкривається навіть ключем.
  Дуже дивно…
  Він перевів подих і пішов на нижній поверх темного замку.
  *
  Сара слухала, як Джек відкривав замок, його зусилля створювали дряпаючий, брязкітливий звук, що час від часу переривався рідкісним — для Джека — «блін».
  Було важко просто сидіти тут.
  Може, я мав зайти з ним?
  Але ні — вона знала, що краще стежити, сидячи в маленькому холодному спортивному автомобілі в оточенні похмурих пагорбів маєтку.
  Лягти в тепле ліжко сьогодні ввечері буде добре , подумала вона.
  Вона подивилася вбік, на віддалену власність сусіда ФіцГенрі, Артура Пелхема. Там ще горіло світло, хоча було вже пізно.
  Очевидно — з опису Джека — Пелем був тим, хто справді виконував важку роботу, якої вимагало таке місце.
  І все ж, подумала вона, Пелхем уже пізно вставав.
  А мені пізно!
  Стримуючи позіхання, вона повернулася до замку Комб і подумала про Джека всередині будівлі, який освітлював шлях лише своїм ліхтариком…
  А потім—
  , спалахнуло світло .
  Один із них шукає щось, напитися води чи...
  Світло повинно згаснути.
  Але не сталося.
  Недобре, подумала вона.
  Що, якби Освальд почув Джека, подумав, що він вандал, зіткнувся з ним у темряві?
  Джек треба було вибиратися звідти.
  «Джек, хтось піднявся. Світло горить. Можливо, тобі варто...
  Вона подивилася на телефон.
  Дзвінок було розірвано.
  Вона швидко натиснула зелену вкладку, щоб згадати його номер, але майже одразу почула, як він перейшов на його службу голосової пошти. Він втратив покриття мережі в старому замку з його товстими кам’яними стінами. «Блін», — сказала вона, її очі все ще були прикуті до кімнати з баштою, до світла, щокуди воно горіло, означаючи, що шансів Джека було більше. бути здивованим.
  Вона потягнулася до лівого боку й відчинила пасажирські двері. Морозне вологе повітря увійшло всередину, змусивши її задуматися, чи не йде сніг.
  Вона встала, постояла лише мить — останній шанс побажати… захотіти … щоб це світло згасло.
  А коли цього не сталося, їй нічого не залишалося, як бігти до дверей на першому поверсі та заднього входу до замку.
  *
  В одній руці Джек тримав маленький факел, а в іншій – iPad.
  Він зробив кілька кроків, а потім обережно посунув тривимірний план поверху, віддзеркалюючи свої рухи на моделі планування замку.
  Сюрпризів поки немає.
  Але він знав, що попереду.
  З моделі він бачив вузький коридор, який вів зі сховища, повз яке він щойно пройшов, до дверей, які відкривалися до найстрашніших пам’яток замку.
  Дивні відьми на пагорбі Мабба.
  А потім подовжений чоловік, що бовтався на його шиї, а поруч інший манекен чекав ударів електрики.
  І він мусив визнати… хоча він і заходив у темні, непристойні склади та багатоквартирні будинки в Нью-Йорку, це було там, нагорі, з найгіршими з них.
  Стіни були близько до нього з обох боків, достатньо близько, щоб він міг відчути, який холодний камінь.
  Хоча він дбав про те, щоб його кроки були тихими, але тут, унизу, так тихо, навіть вони звучали голосно.
  І, йдучи, він постійно думав про те, щоб потрапити туди.
  «Не сумується», — подумав він.
  Він почав думати, що той, хто напав на виставку Освальда, не міг увійти таким чином. Цей замок явно не відкривався роками.
  І якщо це правда, він запитав… що саме це означає?
  Він дійшов до дерев’яних дверей, смолоскип підбирав потерті дошки, які потребували шліфування та лаку. Лише ще одна ознака того, що Освальд не мав надії зберегти це місце.
  Тоді — навіщо залишатися?
  Джек схопив дверну ручку наполовину, очікуючи, що вона впаде.
  Чому... залишитися?
  Для такого, як Освальд, може бути лише одна причина.
  Причина, яка змусила б майже будь-кого залишитися.
  Він засунув ліхтарик у задню кишеню, повертаючи дверну ручку, опинившись у темряві.
  Тихий скрегіт металу, знову так голосно.
  Двері відчинилися.
  «Добре», — сказав він. «Ось збираюся увійти в будинок жахів».
  Сара слухала. Він хотів дати їй зрозуміти, що все гаразд.
  Але дивно — вона не відповіла.
  Він торкнувся свого навушника, але продовжував йти через відчинені двері.
  OceanofPDF.com
  15. Божевілля опівночі
  Сара спіткнулася об оголений корінь дерева, але змогла схопитися й не впасти.
  Вона знала, що Освальд навмисно не заподіє Джеку боляче, хоча вони провели цей експеримент, не сказавши йому.
  Але якщо він не знав, що це Джек?
  Вона бігла так швидко, як могла.
  Поки вона не побачила стіни замку та — ледве помітні — відчинені двері, куди зайшов Джек.
  Тоді їй спало на думку, що тепер вона піде, щоб знайти його — у темний замок — без світла й мало знаючи про план замку.
  Але потім вона згадала, що її телефон горить.
  Це, принаймні, працювало б без жодного обслуговування.
  Вона вийняла телефон із задньої кишені й, намагаючись більше не спіткнутися, підняла екран, щоб побачити значок ліхтарика, і ввімкнула його.
  Вона намацала телефон, мчачи по доріжці, незвичайні камені робили її кроки невпевненими.
  Поки вона не підняла великий палець, а потім швидко натиснула — індикатор телефону спалахнув саме тоді, коли вона дійшла до дверей.
  Вона підвела очі.
  А за осередком світла вона побачила, що хтось стояв у тіні.
  Не Джек.
  «І що… цікаво… ти збираєшся?» Цифра сказала.
  Сара на мить вагалася.
  Не знаю, що робити.
  Думаючи: що я тут роблю ?
  Потім, обережно, коли людина вийшла з-за відчинених дверей, вона підняла світло, щоб побачити, хто робить кроки до неї…
  *
  Джек, витягнувши з кишені ліхтарик, штовхнув розбиті двері до головної кімнати Ката.
  Коли він оглядав територію, на стіні все ще виднілися плями, де були намальовані попередження, Освальд лише побіжно стер їх.
  Збоку, біля шибениці, він побачив один із знаків, які були намальовані на манекені, який мали вбити.
  Просто кинули на землю.
  Зроблено, — подумав Джек, — зі звичайною пильною увагою Освальда до власності.
  І Джек зрозумів… Освальду все це байдуже.
  немає
  Освальд був тут з іншої причини. Довелося бути.
  Це те, що шукав Освальд… так довго, що це полювання навіть призвело до проблем із владою, коли він копав і бульдозером пробирався навколо цього місця, шукаючи втрачений скарб, дублони свого предка, які просто зникли…
  Джек підняв iPad до рівня очей.
  Іншою рукою, одним пальцем, вільним для проведення… він обертав створений лазером макет, спочатку ліворуч, потім праворуч, дотримуючись цих поворотів, виконуючи ті самі рухи, стоячи, повертаючи голову в один бік, потім в інший, а потім —
  Він зупинився.
  Подивився ліворуч, туди, де вигнута задня стіна діорами збігалася врівень із частиною кам’яної стіни, яка виступала назовні.
  Знову дивіться на iPad.
  «Ну... я буду…»
  «Не треба. Рухайтесь».
  Голос почувся позаду нього.
  І Джек добре знав, що коли хтось каже ці слова, це, як правило, добра порада.
  Принаймні, поки ви не зможете придумати щось інше.
  *
  Якусь мить Джек не впізнав голосу.
  Низька, плоска. Хтось злякався.
  Але він знав, хто це мав бути.
  «Добре. Гм..."
  Джек почав обертатися.
  «Я сказав… п-не рухайся!»
  «Правильно. Зрозумів… Освальд. Просто я можу поговорити з тобою трохи краще, якщо обернусь…?»
  «Добре, повільно».
  Джек повільно обернувся, піднявши руки, одна тримала iPad, друга — світло.
  Побачити Освальда, який тримає націлену на нього рушницю.
  Тепер це була страшна ідея. Хиткий Освальд тримає націлену на нього рушницю.
  На голові Освальда, закріпленого гумкою, була лампа, яка тепер світила Джеку прямо в очі.
  «Привіт, Освальде. Ти не проти опустити пістолет?»
  «Що ти тут робиш?»
  «Освальд, пістолет?»
  Освальд кивнув і опустив рушницю.
  «Я хотів перевірити деякі речі, про всі ті погрози тієї ночі, коли це місце було розгромлено».
  Освальд не був задоволений напрямком розмови.
  «Перевірте, що саме?»
  «О, як легко було б сюди потрапити. Ззовні».
  «І це?»
  Здавалося, Освальд загалом цікавився відповіддю.
  «У певному сенсі так, в іншому... ні. Але в будь-якому випадку… — Джек усміхнувся. «Я не думаю, що хтось увірвався».
  "Га?"
  Джек спостерігав за Освальдом, уламки цієї дивної історії майже ставали для нього на свої місця.
  «Бачиш, я...»
  Але потім він почув голоси, що долинули з-за розбитих дверей, і двері відчинилися.
  І він побачив, як Одіссей зайшов до кімнати, керуючи Сарою перед собою.
  *
  Джек подивився на Сару, її погляд одразу перевів на Освальда й опущений пістолет.
  Якусь мить четверо тихо стояли в кімнаті, невеликі промінчики світла ледь розсіювали моторошну похмурість кімнати.
  «Вона теж підкрадається?» – сказав Освальд.
  «Джек, я побачив світло. Я хотів вас попередити».
  Джек подивився на Освальдового сина. Він стояв прямо, але в його очах виднілися сльозяться наслідки трав’янистої ночі.
  Якщо й був час зрозуміти правду про цю річ, то зараз.
  І Джек не видавав, що має для них сюрприз… як тільки це буде зроблено.
  *
  «Не хвилюйся, Сара. Освальд просто подумав, що я зловмисник».
  Одіссей зробив крок уперед. «Чи не це ти? Вдиратися до тата?»
  Джек звернувся до сина із затуманеними очима. «Він звернувся по допомогу. Тож я скажу вам, що я думаю, багато в чому завдяки роботі Сари — і цьому».
  Він підняв iPad.
  «Я кажу, це гарний набір», — сказав Одіссей, кліпаючи очима.
  «Чому так, Одіссей, це так».
  Це — нарешті змусило Сару посміхнутися.
  Похмура сцена тут, подумав Джек, але не позбавлена гумористичного боку.
  «Бачиш… Сара тут дізналася про втрачений скарб, так?»
  Освальд стиснув губи.
  Сара кивнула, плавно взявши сигнал. «І я бачив, що ти, Освальде, потрапив у неприємності, шукаючи його, копаючи, бульдозером…»
  Одіссей знову заговорив. «Я сказав йому, що цього там не буде, не може бути...»
  Джек підняв руку, відсікаючи глибоку мудрість, що лилася від знесиленого сина.
  «Правильно. Але тоді — де це могло бути, хм? Має існувати, чи не так?»
  Нарешті, найменший кивок Освальда.
  «І всі хочуть, щоб ти продав. Всі І все ж ви знали, що саме тут є неймовірне багатство. Що робити…»
  «Можливо... можливо, тобі краще піти», — сказав Освальд.
  «О, я думаю, ви можете захотіти, щоб я поговорив ще трохи. Розумієте, як тільки Сара це дізналася, ми повинні були подумати — що б людина зробила? Коли ти знаєш, що є втрачений скарб, і добре — просто знайти його — це трохи поза твоїми навичками».
  «Що це означає?» — запитав Одіссей.
  «Ми можемо втратити Одіссея на цій нитці», — подумав Джек.
  Не важливо.
  «Бачите, сюди ніхто не вламався . Ці двері роками не відкривалися ні ключем, ні іншим способом. Замок марний, упав би на землю, щойно хтось доторкнеться до нього».
  «Тоді, — тихо сказав Освальд, — хто це зробив?»
  У його голосі чувся майже сором'язливий тон.
  «Здається, ти чула про нас, Сара, про мене… розгадування таємниць, хм?»
  На це Одіссей усміхнувся. — Ти чудово впорався з тією римською штучкою. Хіба я не казав тобі, тату, вони будуть...
  «Оді!»
  Син затих.
  «А що, якби ти змусив нас розгадати твою таємницю?»
  Джек відчув на собі погляд Сари, і все це мало для неї сенс.
  «Нас обдурили?» — сказала вона, повертаючись і дивлячись просто на Освальда.
  «Вигадайте уявних вандалів; нехай ми дізнаємося все, що можемо про замок, його історію, будівлю…» Джек подивився на iPad. «Ти все зробив, Освальде, чи не так?»
  Потім справа від Джека пробурмотіла слова.
  «Ні. Не правильно».
  Джек звернувся до Одіссея.
  «Ти мовчи, Оді, — сказав Освальд, — ніколи не знаєш, коли…»
  «Це була моя ідея спочатку, якщо ти справді хочеш знати».
  Джек кивнув, знаючи, що вся історія ось-ось випливе назовні.
  «Звичайно. Це ти відправив листи, — сказав Джек.
  — Правильно, — сказав Одіссей. «Піарний трюк. Думав, що це може залучити ще кількох гравців — розумієш?»
  «Того вечора ви приїхали з Лондона, ви приїхали прямо сюди після зустрічі з Террі в пабі…»
  «Точно так. Проскочив до будинку, поки мама й тато вечеряли. На носочках спустився до підземель, а потім почав працювати зі старою червоною фарбою».
  Він засміявся, наче все ще вважав, що це найкращий жарт: «Отримав дуже гарну угоду на свинячу кров від товариша Террі, який працює на свинофермі Свенсона!»
  «Коли я це побачив, у мене мало не стався серцевий напад», — сказав Освальд. «Звичайно, мені не знадобилося багато часу, щоб зрозуміти, що винуватцем був Оді».
  «Ніколи не міг вийти з рук, коли я виріс», — сумно сказав Одіссей. «Тато завжди на крок попереду мене».
  Це неважко, — подумав Джек, коли Одіссей почав зізнаватися.
  «Тоді я пояснив йому всю справу з рекламою…»
  «– і я подумав… почекай Освальда, хлопець може тут щось натрапити…»
  «– і ми придумали взяти вас на роботу!»
  Джек дивився, як Одіссей сяяв на свою маленьку аудиторію, наче чекаючи оплесків. «Але це ще не все, хм? Єдина річ, яка була справді розумною, — сказав Джек, дивлячись на Сару, — це прикинутися потенційним покупцем, хто б із вас це не зробив, щоб отримати це.
  І вперше слова Джека викликали щире збентеження.
  «Га? Що ти маєш на увазі?»
  Він подивився на Сару, яка спритно скопіювала 3D-модель. Він помилився?
  «Ви попросили агента з нерухомості створити 3D-план — план поверху всього замку».
  Батько й син разом похитали головами.
  Тоді, ніби чекаючи свого часу — бо, можливо, вона була — увійшла Едвіна, тримаючи в руці факел завбільшки з палицю.
  «Це, містере Бреннан, був я».
  *
  Тепер Джек був у темряві, як і всі вони.
  «Це дурне старе місце. Загублений скарб, маларкі! Я подумав, що якщо Освальд повірить, що хтось із грошима хоче купити це місце, ми зможемо виставити його на ринок, втекти з цього протягу підземелля».
  «Ви були таємним покупцем?» Сара сказала: «Так. І коли ми отримали ті записки з погрозами... Господи, я думав, що вони справжні . І я подумав, що, можливо, тепер він точно продасть».
  «Але скарб…», — сказав Освальд. «Я не міг залишити скарб».
  «Ти і цей смішний «скарб». У вас навіть є наші...
  Джек відчув, що слово «дурень» ось-ось повториться.
  Але замість цього… «син, одурманений наркотиками, вірить у це. Ви обоє повні божевільні, невдахи через неіснуючий скарб».
  Джек трохи почекав.
  А потім—
  «О, ти знаєш, Едвіно, я не дуже в цьому впевнений…»
  Як він і очікував, усі погляди звернулися до нього, коли він підійшов до Сари й передав їй iPad.
  *
  Сара взяла планшет, зовсім не знаючи, що Джек хоче від неї.
  «Добре, Сара. Я збираюся повернутися туди, в дальній кінець цієї … виставки. Чи можете ви перемістити модель, нехай усі слідують, побачать, де я на екрані?»
  «Звичайно».
  Джек переступив через вицвілу оксамитову мотузку, повз електричний стілець, до задньої правої стіни.
  «Добре. Буду тут потихеньку йти…”
  Сара відчула ФітцГенрі біля свого ліктя, як мешканці тихоокеанських островів, які вперше бачать телевізор.
  Було легко змусити модель ковзати разом із повільними кроками Джека.
  Він дійшов до кінця вигнутої кам’яної стіни, де стирчала частина, яка з’єднувалася з іншою вигнутою стіною кімнати позаду них і сходами.
  Але вона швидко побачила проблему.
  На моделі вона бачила, де стирчала частина стіни.
  Але вона також бачила, що за тією кам’яною ділянкою продовжувалася вигнута стіна, яка веде до вузького коридору, прихованого, невидимого.
  А за тим — маленька кімната, не набагато більша за шафу.
  «Що ми дивимося?» — сказав Одіссей.
  Але Освальд швидше впіймав це.
  «Почекай секундочку. Зачекайте… Почекайте», — він підвів очі, і Сара побачила Джека, який стояв і посміхався.
  «Дуже гарна іграшка, Сара. Показує реальні розміри місця».
  Освальд кинувся до Джека.
  «Тут позаду є кімната. Кривава кімната!»
  «О, чорт, — сказала Едвіна. «Ось ми знову».
  Але Сара була так само вражена, як і власник замку Комб.
  Кімната за кам'яною стіною .
  «Там щось позаду!» — сказав Освальд, бурхливий від хвилювання.
  — Я піду за кувалдою, — сказав Одіссей.
  «Не потрібно».
  Сара підійшла до Джека.
  Це раптом стало занадто весело...
  «Це, — він торкнувся кам’яної частини, — я здогадуюсь, лише фасад». Він потягнувся до електричного стільця й відкрутив металеву пряжку, яка не впала на підлогу одним гвинтом.
  Тоді Сара спостерігала, як він повернувся до стіни, оглянув її своїм світлом, обмацуючи край.
  Він вклинив шматок металу.
  Сарі здалося, що всі затамували подих .
  Я теж, подумала вона.
  Тоді, з тріском, частина каменю вирвалась, фактично відчинившись, як двері.
  «Відкрий кунжут», — подумала Сара.
  І кожен міг побачити те, що мало бути кімнатою… Кімнатою, якої не було з тих сумних і передчасних днів смерті Безіла ФіцГенрі.
  Джек відступив, коли троє ФітцГенрі поривали першими до крихітної кімнати, їхні збуджені верески суперечили засмученому вигляду гумових трупів тут унизу.
  Аж доки Освальд, наче лиходій із мультфільму, знову не видерся з дому з блискучими золотими монетами.
  «Це золото!» — сказав він, ледь не вискочивши з очей. «Золото! Ви бачите?»
  «Отже, ми тут», — подумала Сара.
  За допомогою брехні, хитрощів і, можливо, кількох речей, які навіть були незаконними, Освальд ФіцГенрі нарешті отримав свій скарб...
  OceanofPDF.com
  16. Зимова ніч на гусі
  Сара спостерігала, як її донька вивчає Джека, коли він читає їй лекції про те, як приготувати ідеальний рибай.
  «Бачиш, Хлоя, як тільки ти поставиш стейки на сильний вогонь, тобі не потрібно їх торкатися чотири хвилини».
  «Зробіть мені п’ять», — сказала Сара.
  «Правильно. У нас є один недовірливий, який хоче медіум. Я ще наверну тебе, Сара..."
  Вона повернулася до житлової зони Джекового човна.
  Даніель сидів поруч із Райлі, показував йому гумовий м’яч, а потім відправляв його та Райлі на задню частину човна.
  «Бережи себе, Даніелю. Не хочу, щоб Райлі стукала в речі Джека…»
  «Сумніваюся, що в мене є щось цінне, чого Райлі ще не перекинув».
  Вона побачила, як він глибоко понюхав димні випари, що виходили зі стейків.
  Вона мусила визнати: запах був неймовірний. З печеною картоплею та салатом «Цезар», який вона принесла, це була ситна їжа для прохолодної ночі.
  «О, — сказав він, — а тобі справді потрібна чавунна сковорода. Ніщо не готується так, як один, ідеально передає тепло… ви отримуєте гарне обуглювання».
  Сара зробила ковток напою, який приготував для неї Джек. Old Fashioned, її перший, класичний коктейль, солодкий і потужний.
  «Гаразд, — сказав він, — час перевертати їх. Ось і поїхали».
  І Джек перевернув три біфштекси, обгорілими боками догори, показавши темну скоринку.
  «Я візьму картоплю та салат», — сказала Сара.
  — Чудово, — сказав Джек.
  І невдовзі стейки зняли з плити й поклали на олов’яне блюдо для останнього прийому Джека — відпочити.
  Хто знав, що стейки повинні відпочивати?
  Але за якусь мить усі вони вже сиділи за маленьким столиком Джека, ховаючись.
  *
  Саме тоді Хлоя запитала про замок.
  Зазвичай Сара мало розповідала про те, що вони з Джеком робили.
  Коли ту місцеву вчительку вбили, вона вирішила просто запевнити дітей, що винних знайдено.
  І цього їм було достатньо.
  Але цей «кейс» із дивним замком Комб?
  Це був «для книг» — і вона без проблем розповідала про це.
  — Отже, Джеку, — сказала Хлоя між укусами, — ці люди спланували все це, щоб змусити вас із мамою знайти скарб?
  — За винятком дружини Освальда ФіцГенрі. Вона й гадки не мала».
  «Найдивовижніше те, що ви двоє справді це зробили », — втручається Даніель.
  Сара посміхнулася на це. Можливо, їй загрожує бути спочатку детективом, а потім мамою, принаймні в очах своїх дітей.
  «Завдяки тому, що твоя мати, гм… знайшла… ми змогли побачити приховану кімнату».
  — Ось де, — сказала Сара, — старий Безіл ФіцГенрі сховав усі дублони. Але він нікому не сказав».
  «Ого, — сказав Даніель. «Справжній втрачений скарб».
  Сара наштовхнула вилкою салат із ідеальним балансом лимона, пармезану та часнику.
  Нічого подібного.
  Хлоя виглядала розгубленою.
  «Але почекай — хіба те, що вони зробили, на кшталт… я не знаю… незаконно?»
  Джек зробив ковток вина, насиченого червоного каберне (з люб’язності Освальда), яке ідеально пасувало до їжі.
  «Це так, Хлоя. Повідомлення про неправдиві погрози, фальшиву атаку. Технічно, проти закону…»
  Тепер Деніел виглядав стурбованим. «Чи означає це, що вони не зможуть зберегти скарб?»
  Її сина мало розчарувати думка знайти всі ці золоті монети, а потім поцупити їх.
  Джек подивився прямо на неї.
  Навіть у цій дивній таємниці були частини, якими вона не була впевнена, що він повинен ділитися з дітьми.
  Але вона нахилила до нього свій келих з вином, ніби кажучи… дерзай.
  «Ми поговорили про це з офіцером Ріверсом, Деніеле. Правда, ФіцГенрі зробили те, чого не повинні були робити. Але нічого справді великого; і ніхто не постраждав. Насправді це було весело для нас. І ми з твоєю мамою також бачили можливість отримати з усього цього щось хороше… і не лише для клану ФітцГенрі».
  «На щастя, — додала Сара, — Алан погодився. Ніякої шкоди — справді — без фолу».
  «Що було хорошого?» - сказала Хлоя. «Ми також отримуємо монети?»
  Сара засміялася з цього.
  «Ні. Але зі знайденим скарбом ФітцГенрі та його дружина можуть нарешті покинути місце, яке зруйноване».
  — Так, — додав Джек. «Вони погодилися продати будинок і передати фактичні руїни Черрінгемському історичному товариству ... безкоштовно».
  «Круто!» Даніель сказав.
  «А ось сусід, фермер, який навіть не зміг отримати право проїзду на свою землю через річку. Вони погодилися і на це».
  «Також безкоштовно».
  — А ще вони пообіцяли профінансувати нову систему освітлення для сільського театру. За це навіть табличку отримають…»
  «Профінансовано завдяки щедрості ФіцГенрі з Черрінгема».
  Хлоя перевела погляд то на Сару, то на Джека.
  «Ви, хлопці, щось таке».
  — Так, — погодився Деніел. «Ти рок!»
  — Дякую, — сказав Джек. «А стейки…?»
  Яких у кожному разі зникли, залишилися лише чисті кістки.
  «Найкращий…», — сказала Сара.
  І їй тоді треба було думати...
  … яка чудова ніч, бути на цьому човні, розмовляти з дітьми.
  Насолоджуюся Джеком, його напоями, його їжею.
  Його дружба .
  Вона ніколи не була впевнена у поверненні в село своєї юності. У деякі дні вона все ще думала про це рішення після розлучення.
  Але в таку ніч?
  Нічого не може бути краще…
  КІНЕЦЬ
  OceanofPDF.com
  Меттью Костелло
  Ніл Річардс
  ЧЕРРІНГЕМ
  ЗАТИШНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СЕРІАЛ
  
  Фатальне падіння
  
  OceanofPDF.com
  1. Крок у темряві
  Ділан Маккейб розкрутив колесо міні-самоскида і заднім ходом виїхав із замерзлої багнюки на гравійну доріжку. Він чув, як колеса хрущали шматками льоду по твердій землі.
  Боже, ця погода ніколи не закінчиться? — думав він. Це, мабуть, найхолодніше криваве село в Англії.
  Він подивився на Кайла та Скотті, які вже згрібали пісок, який він щойно насипав прямо в цементозмішувач.
  «О котрій годині ви робите це, хлопці?»
  «Час для ще однієї завантаження, ти ледачий, Ділане», — сказав Кайл, не підводячи голови.
  «Ні, якщо я можу допомогти», — сказав Ділан. «Звичайно, вже має бути майже чотири».
  «Брікі починають о четвертій тридцять, уклали угоду з Гері», — сказав Скотті.
  «Тож ми повинні працювати допізна без угоди?» сказав Ділан. «Нам пощастило. Кажу вам, хлопці, ми повинні організуватись, якщо не хочемо, щоб нас весь час шахраювали».
  «Не докучай мені, Ділан, мені потрібна робота».
  «Гей! Нам усім потрібна робота, але деякі з нас не люблять, коли нам її тягнуть…»
  Але Скотті та Кайл не слухали.
  Ділан спостерігав, як вони підійшли до великої купи цегли перед напівготовим будинком, спинами до нього, поки вони збирали цеглини на риштуваннях.
  Він похитав головою. Був час, коли можна було трохи пожартувати на сайтах, посміятися з друзями. У ці дні це було все — зроби це, візьми це, не відповідай і стрибай, коли я кажу, стрибай…
  І цей тиждень був гіршим, ніж будь-коли. Від Всемогутнього прийшла вістка, що вони відстають на тиждень, і їм доведеться бити щосуботи до Різдва, якщо вони хочуть отримати свої бонуси.
  Бонуси? і що? П’ятдесят фунтів стерлінгів готівкою в руках, тож ти можеш зняти шапку й бути вдячним?
  Він поліз у кишеню, дістав свою консервну банку і почав швидко згортати одну. Через десять секунд він взяв його в рот і запалив.
  «Одна з небагатьох переваг того, щоб почати курити у дванадцять років, Ділан, мій сину», — подумав він. Може зробити перекат однією рукою і із зав’язаними очима.
  Він озирнувся навкруги, чи не ховається Гері, наглядач ділянки.
  Не хочу, щоб мене спіймали за пидором, коли цей виродок хоче вигнати мене з сайту.
  Але потім він розслабився. Ґері в цю годину перебуває в теплому офісі, працюючи над своїми електронними таблицями, обчислюючи, наскільки важко він зможе працювати зі своєю групою не дуже веселих чоловіків…
  Ділан відкинувся на спинку ковшового сидіння, скинув каску, туго натягнув піджак на шию й надихнувся. З досвіду він знав, як довго він міг сидіти тут, перш ніж якийсь первісний інстинкт у його голові бригадира спрацює, коли почнеться тиша від самоскида.
  Він озирнувся. П'ять новозбудованих будинків, що ростуть у морі твердого, як камінь, бруду та льоду. І серед них розсіяна пара старих вишневих дерев, крабове яблуко, вмираюча верба.
  сором. Навіть у такий жалюгідний холодний день, як сьогодні, він здогадався, що колись це був гарний сад, прибудований до великого будинку. Але кому в наші дні потрібен гарний сад? Набагато краще знести старі будинки, поставити нові, заробити непристойні гроші.
  Три місяці він провів тут, намагаючись зібрати кілька сотень фунтів. Ще місяць або близько того, і робота буде зроблена. Бетон давно залили, і стіни всіх будинків йшли вгору.
  Брікі наполегливо працюють над кожним, змагаючись один з одним, змагаючись, щоб дістатися до наступної роботи, а потім до наступної.
  Дуже швидко. Люди зрізали кути. Залишаючи навколо купи сміття. Будівельне лайно поширилося по всьому сайту. Небезпечно.
  І все-таки з такою швидкістю лише за кілька тижнів вони працюватимуть у будинках під прикриттям, поза цією проклятою англійською погодою.
  Він відчув на обличчі мороз.
  «О, саме те, що нам потрібно», — подумав він. Ожеледиця поверх льоду.
  Ну, подивіться на це зі світлого боку. Була п'ятниця. І він запланував крекер на вечір.
  По-перше, кілька пива в «Орачі» з хлопцями. Хороший шматок craic. Вони були хороші хлопці — здебільшого — і ти не міг закінчити тиждень, не розділивши пінту з друзями, чи не так?
  Потім поверніться до каравану, щоб прийняти душ, одягніть старі сексуальні джинси… Приберіть задню частину «Машини кохання» — приберіть лопати та ту хитру дівчину, яку Рей звільнив із сайту, — і закиньте ковдру та подушки.
  Ніщо не зрівняється з Ford Transit для затишного любовного гніздечка холодної ночі.
  Потім зустріньтеся з самою особливою жінкою та випийте ще пару напоїв у Angel, а потім курку Tikka Masala в Taj у Чіппенгемі.
  Тоді — давайте пропустимо десерт, чи не так? — і вирушайте в ліс на Love Machine, закрутіть кілька хороших звуків, а потім застрибніть на задній кухоль, щоб випити пару домашніх симків і трохи розповісти, як твій батько.
  Ділане, мій старий сину, ти нарешті став на ноги.
  Він штовхнув свій ролл-ап у багнюку, потім завів двигун самоскида й з гуркотом помчав до купи піску, щоб забрати останній вантаж на день.
  *
  Уже стемніло, коли Ділан замкнув вантажівку й попрямував до офісу, щоб зупинити час — велика кабіна була припаркована в одному кутку ділянки.
  Коли він підіймався сходами, двері відчинилися, і він побачив купу хлопців, що збиралися виходити.
  «Моя пінта Гіннеса, хлопці», — сказав він, відступаючи. «Я буду відразу за тобою...»
  «Краще б тобі було, Ділане, це твій чудовий друг!»
  — Ні в якому разі, Джимбо, ти хитрий жебрак — ти винен мені з вівторка. Принеси мені ще й мішок горіхів, добре?»
  Ділан спостерігав, як вони прямують до воріт, а потім розвернувся й увійшов до офісу, відчуваючи знайомий запах затхлого поту, мокрих шкарпеток, старої їжі та молока. Той самий запах був на кожному будівельному майданчику, на якому він коли-небудь працював. І це було декілька…
  Він побачив Гері Спаркса за столом, голова якого схилилася над ноутбуком.
  «Все добре, бос?» — сказав він бадьорим голосом, хоча насправді ненавидів Гері Спаркса.
  І він знав, що Гері Спаркс ненавидить його. Але він не зробив жодної помилки на цьому сайті, і вони обидва це знали. Крім того, вони обидва знали, що Ділан також виконав цю роботу.
  Але розмова Ділана про організацію — захист бідолашних виродків, які тут працюють — не була популярною.
  Завжди якийсь стукач, який любив балакати перед босом.
  Але, поки вони всі були під рукою, як це було останні два тижні, Ділан був упевнений, що в понеділок у нього все ще є робота.
  Ділан зняв каску і підійшов до дверей, що вели в їдальню.
  — Маккейб, — сказав Спаркс. «Не так швидко».
  Ділан обернувся. Це не звучало добре.
  Хтось купив у нього та Рея генератор, який вони звільнили?
  Він уважно спостерігав за Спарксом.
  «Треба виконати роботу», — сказав Спаркс.
  «Що? Ви жартуєте?»
  «Плиточники одразу виходять на третє місце. Тож мені потрібна готова плитка».
  «Гей, уже майже п’ята, бос. Я вже відпрацював понаднормово».
  «Тож ти робиш ще щось. Звикни».
  «Чому я?»
  «Озирніться навколо. Бачите когось ще? Якби ти був трохи гострішим, ти б теж пішов. Але ти ні, чи не так?» Наглядач посміхнувся. «Тож я думаю, ти застряг, Маккейб…»
  «Давай. Це кривава п'ятниця».
  «Велика справа».
  «А що, якщо я скажу ні?»
  «Ой. Нічого страшного. Ви можете просто забрати свої картки і вперед».
  Ділан знав, що в нього немає вибору. Йому потрібні були гроші — на всіх фронтах. Він погано програв під час покерних вечорів, і він був глибше, ніж хотів би, з деякими неприємними хлопцями з Лондона. І він навіть заборгував парі хлопців тут.
  А мати гідну дівчину було дорого. Це, і, можливо, трохи забагато місцевого доморощеного.
  Він знав, що якщо він накаже Спарксу засунути це, то ніколи не знайде іншої роботи зараз, не лише через пару тижнів після Різдва.
  Спаркс мав його над бочкою, і він це знав.
  Він подивився на начальника ділянки. Чоловік озирнувся на нього, із самовдоволеною усмішкою на обличчі.
  Знаєш, що я хотів би зробити з цією чашкою…
  Ділан знав, що йому це подобається.
  Сволоч.
  Він знову одягнув каску й пішов на холод.
  *
  Ділан випростався, спина боліла. Він подивився на ешафот. Він уже двадцять разів піднімався по цій драбині, укладаючи плитку навколо напівготового будинку.
  Ще одне завантаження, і він закінчить.
  Доведеться швидко прогулятися в пабі, більше немає часу, подумав він.
  Він почув звук з іншого боку будинку. Наче хтось спіткнувся й штовхнув ногою банку чи щось таке.
  Смішно. Зараз майже о шостій тут більше ніхто не працював.
  Може, це був Спаркс, який прийшов подивитися, що він задумав?
  Він вдивлявся в темряву біля будинку. Різні форми, але нічого не рухається.
  Принаймні мокрий сніг припинився.
  Він подивився на офіс у дальній частині майданчика. Крізь вікно він бачив неонові вогні, які все ще горіли. Мабуть, там ще є іскри. Безсумнівно, це позбавить працівників належної оплати понаднормової роботи.
  Якусь мить він замовк, прислухаючись. нічого
  Може лисиця? — думав він. Нічого страшного.
  Він простягнув руку й підняв купу черепиці собі на плечі, потім знову попрямував до драбини.
  Коли сонце сіло, температура різко впала, і Ділан побачив, як драбина біло виблискує від слизького інею на світлі.
  Він мав бути обережним.
  Будівельні ліси були смертельною пасткою в таку погоду.
  Ні в якому разі він не повинен бути тут сам у цю пору ночі — навіть удень це була робота для двох людей. Для цього і були правила. Має бути хтось поруч, який дивиться, перевіряє, спостерігає. Допомога.
  Криваві Спаркс, скнара, завжди прагне заощадити гроші, зрізає кути; ризикуючи життям людей.
  Тим не менш, година понаднормової роботи коштувала щонайменше десятка. Майже достатньо, щоб покрити траву, яку він зібрав від Террі минулої ночі…
  Зараз би не проти викурити, — подумав він, піднімаючись по драбині на ешафот. А потім він уявив, як запалює один пізніше в задній частині Машини кохання, а він і дівчина разом загорнуті під ковдру.
  так Давай, подумав він.
  Він вийшов на риштування, обережно підняв плитку на плечі й почав ходити по хаті.
  Його дихання побіліло від яскравого дугового світла. Він відчував, як старі деревини слизькі під його чобітьми.
  «Обережно, Ділан, — подумав він, — гарненька дівчина чекає на те, що ти можеш запропонувати сьогодні ввечері, а тепер не псуй речі…
  Він завернув за ріг будівлі. Ця сторона була темнішою, світло дуги не досягало сюди.
  Але він знав, що робив. Останню годину він ходив туди-сюди цією ділянкою.
  Тим не менш — потрібно залишатися зосередженим. Поспіх, і це був швидкий шлях до аварії.
  Тепер знову за рогом, позаду будинку майже повна темрява.
  Лише кілька кроків по мокрій чорній деревині, і тоді він побачить, куди має бути купа.
  Ось ми тут…
  Він зняв руку з поруччя риштувань і схопив плитку на своєму плечі, щоб розвернути її й покласти на землю, і ступив уперед…
  … в ніщо.
  У космос. Порожнеча.
  Він відчув — його нога зникає вниз, а тіло падає вперед, слідом за нею.
  Поштовх паніки прорвався в його кишках.
  Він несамовито замахав руками, намагаючись ухопитися за щось — за поручні, брус, стіну чи будь-що, — але там нічого не було.
  Він перевернувся, і на мить чітко й яскраво згадав, як упав з тієї яблуні на бабусиній фермі за Вотерфордом.
  Бля, я краще помолюся...
  Але у Ділана не залишилося часу молитися.
  OceanofPDF.com
  2. Сильний мороз
  Джек перетнув луг у яскравому ранковому сонці, а Райлі — на цей раз — слідувала за ним.
  Шпрингер втомився після довгої прогулянки.
  З нетерпінням чекаю сніданку, як і я, — подумав Джек, обережно ставлячи черевики на застиглу льодом доріжку.
  Він прокинувся на світанку, і щойно побачив блакитне небо та сильний мороз після мокрого снігу та крижаного дощу минулого тижня, він зрозумів, що йому з Райлі час вийти подихати.
  Вони шаленіли на Gray Goose, вириваючись лише кожні пару днів, щоб заїхати в Черрінгем і забрати продукти.
  Зима в Нью-Йорку може бути важкою: кучугури снігу, крижані вітри пронизують каньйони вулиць і проспектів.
  Але останнім часом така неприємна погода в Черрінгемі може призвести навіть до Великого Яблука.
  Це було настільки погано, що він почав замислюватися, чи варто було проводити ці англійські зими на човні.
  Можливо, кілька місяців у теплому місці… можливо, на Канарських островах? Мальдіви?
  Місця, про які більшість американців можуть лише мріяти.
  Але зараз усе полегшилося. Жодного подиху вітру, блідо-блакитне небо, звук церковних дзвонів доноситься по лугах із села на пагорбі …
  І Джек знав, що більше ніде жити не хоче.
  Він дивився, як Райлі вловив запах у кущах, і свиснув. Зараз не час ганятися за білками — у Джека була термінова зустріч із беконом і яйцями…
  «Давай, хлопче, майже додому!»
  Собака кинувся до нього, а Джек поплескав його й продовжив крок.
  Зараз він бачив лінію човнів лише за кілька сотень ярдів попереду. Від Гусака здіймалася нитка диму. Хороший знак — це означало, що дров’яний пальник усе ще ввімкнено, а салон човна буде гарним і затишним.
  Але коли він наблизився, то побачив постать, що стояла біля рубки.
  Він примружився на яскравому сонці. Трохи рано в неділю для відвідувача...
  Тоді він упізнав, хто це був.
  Його сусід із двох човнів уздовж: Рей Страуд.
  На такій відстані характерну сутулість Рея, позу, сформовану навколо того, що він все життя ховав свою сигарету з однією рукою, заведеною за спину, було безпомилково.
  Він дивився, як Райлі мчав попереду, щоб привітати Рея. Оскільки Джек переїхав сюди кілька років тому, Райлі та Рей стали друзями, і Джек нічого не міг з цим вдіяти.
  Джек підозрював, що Рей годував Райлі всіма ласощами, в яких Джек відмовив йому через стан здоров'я.
  Але він не збирався зловживати Реєм.
  Рей мав добре серце, і Джек був радий мати його як сусіда. Постійний мешканець річки, який знав цю ділянку Темзи, як свою заплямовану нікотином руку. А ще він знав лиходіїв, місцевих жителів, за якими слід стежити, сільські таємниці, про які ніхто не говорив …
  Джек здогадався, що Рей має кілька власних секретів, що він займався різними хитрощами за своє довге та таємниче життя.
  Однак сьогодні він називав себе ще одним бідним старим пенсіонером, колишнім хіпі, який курив і пив, прокладаючи свій шлях у свої «золоті роки».
  Джек пройшов через маленькі ворота, що відокремлювали луки від буксирної стежки, а потім обережно зачинив їх за собою.
  «Ранковий промінь».
  «Джек».
  «Вставати рано».
  «Можливо». Рей посміхнувся.
  Джек усміхнувся, потім піднявся по трапах і сів на свій човен. Він підняв миску з водою Райлі, наповнив її зі шланга й поставив на палубу. Райлі підбіг і почав ковтати воду.
  Джек обернувся й подивився на Рея.
  «Звичайно … можливо, я ще не ліг спати, детективе», — сказав Рей, затягуючись сигаретою.
  — Добре, — сказав Джек, сміючись.
  Він відімкнув кермову рубку й чекав, поки Рей пояснить це.
  «Чим можу я тобі допомогти, Рей, чи це просто зустріч?»
  «Давай, Джек. Хлопець не може просто заскочити, по-дружньому привітатися із сусідом?»
  «Рей Страуд, за весь час, що я живу тут, я не бачив вас ані виду, ані звуку до полудня в неділю», — сказав Джек.
  Він дивився, як Рей кивав головою на цю вічну істину.
  «Так що трапилося?» сказав Джек.
  «Ви знаєте, що є у юристів? Священики теж?»
  «Не впевнений, Рей…»
  «Так. Це — як вони називають це у фільмах — клієнтські привілеї, так, це так називається…»
  Джек почав розуміти, куди це веде.
  «Я не юрист, Рей. Або священик. Але я розумію конфіденційність».
  Він спостерігав, як Рей обмірковує це питання.
  — Справа в тому, Джеку, що я не хочу потрапити в халепу. Але я побачив щось, чого не повинен був».
  «І ти відчуваєш, що хочеш комусь про це розповісти?»
  «Треба, Джеку, треба. Це не сидить прямо на мені».
  «Ну, ви можете сказати мені. Я послухаю».
  «І ти не скажеш копам? Скажи їм будь-що, і вони подумають, що я щось зробив!»
  «Я не можу вам цього обіцяти».
  «Але ви можете ні, правда?»
  «Звичайно. Я міг би ні».
  Джек спостерігав, як Рей зважує всі «за» і «проти».
  «Мені здається, що я бачив убивство , Джеку», — сказав Рей, кидаючи сигарету в темну річку, що тече. «І я не в захваті від цього».
  Джек витріщився на Рея. Старіючий стонер був негідником. Але він був чесний — і трохи по світу постукав.
  «Якщо він думає, що бачив убивство, — подумав Джек, — можливо, й бачив».
  — Я збираюся зварити каву, — сказав Джек. «Хочеш приєднатися до мене?»
  «Я міг би це зробити, Джеку», — сказав Рей. «Гм, ти поснідав?»
  «Збирався приготувати бекон і яйця».
  «Смажене?»
  «Скремблований».
  «Хіба це не чудово? Не заперечуй, якщо я це зроблю, — сказав Рей. «Дуже люб'язно з вашого боку».
  А Джек дивився, як він пройшов через рубку й спустився сходами в човен. Райлі побіг прямо за ним, і вони вдвох зникли всередині.
  Б’юся об заклад, що пара з них уже буде на моєму клятому дивані, — подумав Джек.
  Потім він теж спустився в Сіру гуску, щоб приготувати сніданок і поговорити про вбивство.
  *
  Джек спостерігав, як Рей витирає порожню тарілку шматком хліба, а потім їсть його.
  «Мої компліменти шеф-кухарю», — сказав Рей, облизуючи пальці.
  — Ні за що, — сказав Джек, доживши лише до середини свого сніданку.
  «Звичайно, це не зовсім яєчня».
  "Ні?"
  «Ні. Це буде ваша американська версія, дуже добре, дуже добре. Але не належним чином скремблований».
  Джек посміхнувся і продовжив їсти.
  «Отже, — сказав він. «Тоді продовжуй. Ви казали — про будівельний майданчик?»
  Він спостерігав, як Рей зробив ковток кави і потягнувся до своїх рулетів, а потім вирішив відмовитися від них.
  «Це вірно. Близько трьох тижнів я працював там. Працює, знаєте. Гроші непогані — теж непогані, — але бригадир платить мені готівкою на руки. Дуже зручно, що наближається Різдво, ви знаєте, як воно буває».
  Джек терпляче кивнув.
  «У будь-якому випадку, у них не найкраща безпека, і іноді я бачу, що щось витрачається даремно, з чим я справді міг би зайнятися тут, на човні. Шматок деревини. Гарна лопата. Коробка для цвяхів. Ви знаєте, як це».
  «Я можу уявити, Рей».
  «То що я роблю, я тушуся, приїжджаю, відбиваю час, сайт досить різко спустошується, чекаю, доки бос оформить документи, тоді я просто… як це слово… звільняю … вищезгаданий непотрібний предмет і кидаю його у фургон товариша і я йду додому».
  «Ти крадеш це, Рей».
  «Ніхто не мудріший. Злочин без жертв, Джек».
  «З мого досвіду такого немає…»
  «Хлопець будує їм будинки — Чарлі Вінтерс? — у нього мільйони. Чув, що він не проти обдурити своїх робітників за кілька фунтів. Сумніваюся, що він втратить сон через коробку з цвяхами».
  — То це удар для працівників?
  Рей усміхнувся. «Для цього працівника так».
  Джек відсунув тарілку вбік і налив собі ще кави.
  «Гаразд, а що це за вбивство?»
  Він дивився, як Рей нахилився вперед, наче навіть тут, на «Grey Goose», могли бути слухачі…
  «Ось у чому справа, Джеку. П’ятниця ввечері, о пів на п’яту, усі закінчують час, а я сиджу в одному з тих порожніх будинків у темряві, морозячи свої яйця, просто чекаючи, щоб підібрати кілька шматочків деревини для своєї колоди. І як тільки я збираюся допомогти собі, дай мені удар — офіс сайту відкривається, і молодий Ділан виходить зі своїм спорядженням, йде до одного з будинків і починає тягти плитку».
  «Ділан?»
  «Ділан Маккейб. Ірландський хлопець. Хороший хлопець. Комунікабельний. Був поруч. Гарно посміхнутися».
  «Так що він задумав? Крадіжка?»
  «Ні, не краду. Він був законним — працював. Понаднормова робота в неприємний вечір п'ятниці. Здавалося, він налаштовував речі для плиточників. Піднімаю черепицю та укладаю її навколо даху на риштування».
  «Лише один хлопець, який працює допізна?»
  «Буває. Хоча в темряві це хитро. «Особливо, коли мороз. І самостійно. Але це нічого страшного».
  «І що відбувається потім?»
  «Ну я чекаю і чекаю, поки він закінчить. Минає півгодини. Потім годину. Потім я бачу когось іншого. Тримаючись низько, як. З поля зору. Повзає навколо. Перше, про що я думаю, очевидно, це те, що цьому дурну краще не гнатися за моєю деревиною, інакше я його затримаю».
  «Але він не був?»
  «Ні. Він присідає і йде до будинку, де працює Ділан, і я бачу, як він піднімається по одній із драбин ззаду на будівельні ліси».
  «Ви впізнали його?»
  «Занадто темно. Я маю на увазі, що ще горить пара ліхтарів, тому ви можете бачити, як рухаються тіні, але не так, щоб ви добре побачили обличчя, знаєте. У всякому разі, я бачу його на ешафоті — і він перевозить деревину. А я думаю — що він задумав? Не мало сенсу».
  Хоча Рей міг бути досить хитрим… Джек мусив визнати… це раптом стало цікаво.
  «Тоді що?» «У будь-якому випадку я сиджу на старому шматку мішка й чекаю, поки обидва хлопці підуть. Можу вам сказати, це були мідні мавпи».
  Рей замовк, і Джек побачив, що його чашка порожня. Він налив йому ще кави й дивився, як Рей п’є.
  «Тоді я це почув. Не крик — справжній крик. І тупіт. Я знав цей звук. Я чув це раніше. Господи, це поганий звук. Хтось падає. Валоп!"
  Рей стукнув правим кулаком по лівій долоні.
  «Тож я встаю — потім я думаю, чорт, що мені робити, я не повинен бути тут, вони мене візьмуть, чи не так? Переглядаю офіс сайту — нічого. Жодного руху. Не дикі. Потім я озираюся на будинок і бачу тінь, хтось біжить. Але не до хати. Подалі від дому. Розумієте, що я маю на увазі?»
  «Погана ситуація».
  «Розкажи мені про це. Тож я підходжу, низько нахилившись, ніби. І ось Ділан лежить під ешафотом. Мертвий як камінь».
  «Ти впевнений?»
  «О так. Очі відкриті. Бідна дитина померла. Він приземлився на все сміття, бачите. Сітка армуюча для бетону. Пройшов крізь нього. З цього шляху назад немає».
  «То що ти зробив?»
  «Як ти думаєш, що я зробив Джеку? Я впорався».
  «Ви не дзвонили в швидку?»
  «Немає сенсу».
  «Що сталося потім?»
  «Я пішов додому. Відкрив пляшку».
  «Ти нікому не казав?»
  «Ні душі. Дотепер…”
  «А як щодо Ділана?»
  «Минулої ночі я піднявся до «Орача». Зіткнувся з деякими хлопцями з сайту. Вони сказали, що Ділана знайшли вранці. Припускають, що він намагався кинутися — послизнувся на драбині. Поліція каже, що це нещасний випадок. Справу закрито, Джек, справу закрито…»
  «Але не для вас. Через те, що ви бачили…»
  «Так, але… кажу тобі, цей хлопець знав, що робив, Джеку!»
  «Можливо, просто послизнувся; була крижана ніч. Аварії трапляються…»
  «Добре. звичайно Але хто тоді був там з ним? Ховається?»
  «Можливо, такий, як ти? Після кількох плиток?»
  «Ні. Вам ні в якому разі не потрібно підніматися кривавими сходами. Вони були складені внизу».
  «Може, приятель Ділана допомагає йому?»
  «Що це за приятель, який залишив тебе помирати в бруді?»
  Джек сьорбнув кави, відмовившись нагадати Рею, що саме це він зробив.
  Але Джек почав думати, що тут щось є.
  Щось зіграло не так.
  І він знав, що Рея зараз не було б тут, якби він не був переконаний, що на тому місці велася брудна робота.
  «Добре… що ти хочеш, щоб я з цим зробив, Рей?» сказав він.
  «Звичайно розслідуйте! Знайди вбивцю. Притягніть його до відповідальності. Хіба ти не цим займаєшся?»
  «Легше сказати, ніж зробити», — сказав Джек.
  «Бачив, як ти оперуєш, Джеку. Якщо хтось може це зробити, то це ви. Поліція Нью-Йорка, а? І я думаю, ти приведеш цю гарну Сару? Розумний теж там!»
  — Очікуйте, — сказав Джек.
  — Гадаю, вона, ймовірно, захоче взяти в мене інтерв’ю.
  Джек знав, що Рей відчував слабкість до Сари.
  «Думаю, я зможу отримати те, що нам потрібно для початку, Рей. Але якщо вона це зробить, я дам тобі знати, — сказав Джек. «Ви можете спочатку прийняти душ».
  Рей серйозно кивнув. «Хм, так. Хороша порада. Дякую».
  Джек підвівся, підійшов до свого столу, дістав блокнот і ручку. Потім він повернувся до столу й знову сів навпроти Рея.
  «Тепер давайте пройдемося по цьому з самого початку. Часи, імена, усе, що ти пам’ятаєш, Рей».
  І Джек відкрив нову сторінку у своєму блокноті й написав угорі слова «Ділан Маккейб», а Рей розповідав свою історію заново.
  OceanofPDF.com
  3. Офіційна історія
  Сара разом із Джеком увійшла в офіс Алана Ріверса. Вони прибули без попередження, але офіцер поліції без проблем їх побачив.
  Незважаючи на непростий початок, протягом останнього року Алан поступово зрозумів, що малоймовірна пара її та Джека може стати перевагою для життя в Черрінгемі.
  Вони розкрили злочини, і Алан це знав.
  Але чи він все ще мав надію, що вони з Сарою можуть бути не просто друзями?
  Вона сподівалася, що ні, але вона знала, що факели можна тримати довго.
  І побачення були тим, що вона все ще не бачила у своєму найближчому майбутньому. Їй спочатку треба було виростити дітей — час йшов так швидко! — і її робота в її веб-бізнесі, і …
  Ну, було таке.
  Робота з колишнім нью-йоркським детективом, який, здавалося, впав із неба на Черрінгем та її життя.
  Джек усе більше й більше ставав частиною світу кожного тут, навіть якщо він усе ще боровся з дивним евфемізмом чи місцевим звичаєм.
  «Алане», — сказала Сара, коли поліцейський підняв очі, скинувши піджак, перед ним стояла купа паперів.
  Як і все в селі, Черрінгемська поліцейська дільниця мала обмежений бюджет.
  Треба було багато канцелярської роботи, з якою мав займатися один сільський офіцер.
  «Сара, Джек… заходьте. Я повністю порила в папери. Це змушує мене думати, що я повинен двічі подумати про роздачу штрафів за паркування. Здається, навряд чи варто витрачати час».
  «Прокляття кожному поліцейському відсюди до Лос-Анджелеса», — сказав Джек. Він сів на місце. «Це одна річ, за якою я зовсім не сумую в роботі».
  Сара сіла на інше крісло навпроти затопленого столу Алана.
  Вона відчувала, що вони двоє — мати-одиначка, жителька Нью-Йорка на пенсії — стали настільки довіряти одна одній. Дивно, що вони могли так добре працювати разом…
  Джек подзвонив їй невдовзі після розмови з Реєм.
  Чи їй було цікаво подзвонити Алану Ріверсу про нещасний випадок, який — якщо вірити Рею — був зовсім не випадковим.
  І після того, як надіслала клієнту кілька макетів брошур для нового ресторану в Чіппенгемі — дуже престижного — вона сказала, що подзвонить і поцікавиться, чи зможуть вони виділити кілька хвилин з Аланом.
  Дорогою Джек розповів їй, що сказав Рей.
  Те, що він стверджував, що бачив.
  Тепер вони були тут, щоб отримати офіційну історію.
  «Отже, ви двоє. Мені завжди цікаво почути, що ви задумали. Що я можу для вас зробити?»
  Джек подивився на неї, і вона взяла ініціативу.
  — Справа в тій аварії, Алане. Ділан Маккейб?»
  Алан кивнув. «Неприємний такий. Я вірю, що похорон у п'ятницю. Якраз перед Різдвом. Неприємно».
  «Так. То ти впевнений, що це нещасний випадок?» Сара сказала.
  Алан подивився на неї, можливо, відчувши несподіванку.
  «З усього, що видно, це був нещасний випадок. Працювали, коли було темно, ожеледь. Сповзання з дошки. Можливо, вижив би, якби вся ця сталева сітка не була складена під ним».
  — Так, — нарешті сказав Джек. «Ця сітка. Не те місце, не той час».
  — Правильно, — сказав Алан.
  Хоча і Сарі, і Джеку подобався Алан, у минулому вони говорили про те, що офіцер Черрінгема, здається, не був обдарований якимись особливими дедуктивними проникливими знаннями… чи навіть базовим рівнем підозрілості, якого вимагала робота.
  Він був схильний приймати речі за чисту монету…
  Ймовірно, через необхідність швидкого переміщення справ із папки «Вхідні» до папки «Вихідні». Зовні здавалося, що поліцейська робота — принаймні тут — все ще сильно застрягла у двадцятому столітті.
  — Отже, — сказав Джек. «А якби це було не те місце?»
  «Хм… не впевнений, що слідкую?»
  Джек подивився на Сару. Посмішка. Момент, який вона знала, що він насолоджувався... коли він розповідав людям те, чого вони не знали, — і просто спостерігав за їхньою реакцією.
  «А що, якби хтось захотів мати цю сітку там, де впав Ділан Маккейб?»
  — Тоді — це буде вбивство. Ви не кажете…”
  Ще один погляд, і тепер Джеку настав час розповісти Алану про свою розмову з Реєм Страудом.
  *
  Алан відкинувся на спинку стула, спочатку просто слухаючи те, що Джек сказав, що йому сказав Рей, потім — схопивши жовтий блокнот — зробивши кілька нотаток.
  «Ну. Я не знаю, що думати».
  Сара могла здогадатися, що змусило Алана зупинитися.
  «Я маю на увазі, що ми говоримо про Рея Страуда. І я не пам’ятаю, щоб коли-небудь бачив його, коли б у нього не були затуманені очі від суміші диму та алкоголю. Вони справді дозволили йому працювати на цьому сайті?»
  Джек засміявся з цього. «Мабуть».
  Сара знала, що Джеку подобається Рей. Але вона мусила визнати, що Рей не був би найнадійнішим свідком.
  Потім вона побачила, як Джек нахилився вперед, ніби задушевно розмовляв з Аланом, сперши лікті на коліна, склавши руки.
  «Але ось у чому річ, Алан, що, якщо він мав рацію? А якби там хтось був, що якби вони щось зробили ? Тоді це не було випадковістю. Ти мав би вбивство».
  Алан кивнув.
  Напевно, це не ті слова, які хотів почути поліцейський Черрінгема.
  «Добре. Ну, мені доведеться з ним поговорити».
  Джек подивився на Сару.
  Рею це не сподобається.
  «Чи буде він у біді?» Сара сказала. «Я маю на увазі, якщо його історія перевіриться?»
  Алан кілька секунд вагався. Потім: «Він виступив. Пізно. Але він виступив. Це головне. Я можу перевірити його історію… хоча з Реєм, хто знає, що він бачить або не бачить».
  — Правдивий факт, — сказав Джек.
  Тоді Алан подивився на них, ніби сигналізуючи — зустріч завершена, і він продовжить.
  Але, як і планувалося, Сара знала, що вони ще не закінчені.
  *
  «Алане, оскільки це все ще офіційно нещасний випадок… ти не заперечуєш, якщо ми, ну, розберемося?»
  «Хм, ви обоє це так називаєте?» Він посміхнувся. «Дивлячись на це? Треба сказати, що ви справляєтеся з цим досить добре. Так добре. Продовжуйте — з мого боку немає хвилювань. Тільки не дратуйте всіх, принаймні, поки я сам не зможу поговорити з Реєм. І навіть тоді, ну..."
  Погляд прямо на Джека.
  «Ти знаєш достатньо, щоб бути обережним у таких речах, вірно Джеку? Влада, що є, і все таке».
  «Я це роблю».
  «Чудово — дякую, Алане», — сказала Сара. «Отже…»
  І тепер настала її черга дістати маленький репортерський блокнот і ручку.
  Алан виглядав так, наче потрапив у засідку.
  «Чи можемо ми запитати вас, що ви знаєте про Ділана Маккейба?»
  Алан кивнув. «Добре, але мені доведеться покопатися в цій купі, щоб знайти свої нотатки, те, що ми маємо про нього».
  «З ним все гаразд», — подумала Сара. добре.
  «Ми можемо почекати».
  «Мені все це все одно стало нудно», — сказав Алан, усміхаючись, і відсунув стос звітів убік.
  «Ось ми йдемо. Тож — запитуйте. Чесно кажучи, небагато про систему, але те небагато, що я знаю, я радий вам сказати…»
  OceanofPDF.com
  4. Ділан Маккейб і Гері Спаркс
  Сара подивилася на свій блокнот і запитала кілька запитань, які вони з Джеком швидко придумали.
  Має з’явитися більше — як вони завжди робили — коли вони почали працювати з Аланом.
  «То що у вас у його трудовій книжці? Що вам сказав його начальник?»
  Алан посміхнувся. «Почекай. Тепер я почуваюся допитованим. Але добре…”
  Він зсунув аркуш паперу з верхівки сусідньої купи.
  «Відверто кажучи, як я вже сказав, не дуже».
  «А хіба офіс будівельника не дав вам своєї інформації?» Сара сказала. «Я думав, що про такі речі існують правила…»
  «Є. Людям, які сьогодні працюють на будівельних майданчиках, потрібна така річ, як картка CSCS. Вид ідентифікатора. Проблема в тому, що CSCS, який вони мали у файлі для Маккейба, був фальшивим».
  «Це справді його ім'я?» Джек сказав.
  «Наскільки ми можемо судити, так. Але справжній CSCS показав би його трудовий стаж, податкові платежі, будь-яку кримінальну історію…»
  Там він зупинився.
  «Номер, який компанія надала для нього, не викликає історії в системі».
  «То ти справді не знаєш, хто такий Ділан Маккейб?»
  «Я б точно так не сказав. За словами деяких хлопців, з якими я спілкувався, він працював на інших сайтах. Він був ірландцем — він не зраджував цього».
  Сарі було цікаво, чи знає Алан, що — два покоління тому — родина Джека була приблизно такою ж ірландською.
  «Але він, здається, не мав спеціальної будівельної підготовки. Щойно зареєструвався як основний робітник. І — мабуть — він був трохи розгубленим».
  «Що ти маєш на увазі?» Сара сказала.
  «Його бос сказав, що Маккейбу подобається розбурхувати чоловіків. Говорити про права працівників, такі речі. Але — і це проблема з теорією вашого друга Рея — очевидно, він дуже сподобався».
  Сара подивилася на Джека, який відвернувся, дивлячись на вікно кабінету Алана.
  Вулиця надворі була жвава, минули останні шалені дні святкових покупок, Черрінгемська Хай-стріт гуділа.
  Але вона була впевнена, що він дивиться не на це.
  Складання частин разом.
  І Сарі довелося визнати — тут були речі, які не збігалися. Сама аварія, розповідь очевидця Рея, фальшиве посвідчення особи.
  І головне питання: чи був хтось, хто хотів смерті Маккейба — і чому?
  Джек повернувся до розмови.
  «Цей бос?»
  «Гері Спаркс. Керівник ділянки».
  «Він сказав, чому Маккейб працює допізна, в погану погоду?»
  «Щойно сказав, що Маккейб відповідав за налаштування для плиточників. Того вечора бігав пізно, коли всі вже розійшлися до «Орача».
  Джек знову замовк.
  І Сарі довелося визнати, що будь-які запитання та підозри, які у неї виникли, коли вона зайшла до цього кабінету, лише посилилися.
  Вона була впевнена, що Алан теж це бачить.
  «Ти думаєш, що там щось заховано, Алане? Щось не сказав Гері Спаркс?» Джек сказав.
  «Я не знаю, Джеку. Я припускаю, що може бути…”
  «Чи хтось може хотіти його смерті?»
  Сара спостерігала, як Алан перевів подих. У всякому разі, він ніколи не робив поспішних висновків.
  Обережний і стійкий.
  Іноді... можливо, занадто обережний і стійкий.
  «Я не знаю, Джеку. Окрім Рея та його таємничого «фантома», немає жодних доказів того, що це щось інше, окрім нещасного випадку на будівельному майданчику».
  Проте у Сари було відчуття, що Алан не цілком довіряв цим словам.
  Джек кивнув, подивився на Сару, показуючи, що зустріч закінчилася.
  «Ну, дякую за це. Як ти кажеш, все може бути нічого… тобі доведеться поговорити зі старим добрим Реєм. Тим часом ми можемо трохи покопатися. Про це Ділан Маккейб. Ким він був … »
  «Як я вже сказав, у мене з цим немає проблем».
  Джек підвівся.
  «І найкраще дозволити тобі повернутися до своєї купи».
  Алан засміявся: «Я відчуваю себе Бобом Кретчитом, який намагається зробити свою роботу до півночі двадцять четвертого!»
  Сара розвернулася, і вони рушили до дверей.
  «Ви збираєтеся на велику вечірку до орача? Як вони називають цього року — Різдвяна феєрія…»
  Джек обернувся. «Напевно. Я б цього не пропустив».
  Сара кивнула. «Це завжди весело. Якщо я зможу запакувати подарунки для дітей. Я купив Деніелу щось таке ж, як Джекова машина!»
  Вони всі сміялися з цього.
  І тепер із трохи святкового настрою, змішаного з повільно зростаючими підозрами у вбивстві, вони залишили поліцейську дільницю.
  *
  Сара погодилася, коли Джек запитав, чи може вона поговорити з Гері Спарксом.
  Вона справді мала своєрідне прикриття як редактор Cherringham Newsletter. І цю подію, навіть якби це був нещасний випадок, потрібно було б хоча б згадати.
  Спаркс сказав, що не міг побачитися з нею до закінчення часу, що було ідеально. Офіс став напрочуд зайнятий у ці дні року, і вона хотіла, щоб палуби були прибрані, усі замовлення вийшли до настання свят.
  Їй потрібно було дати працьовитій Грейс цілий тиждень відпочинку.
  І я теж, подумала вона.
  Тож коли сонце сідало на мідно-сіре небо, а в ці останні дні сонцестояння світловий час тривав лише півдюжини годин, вона поїхала на задню частину будівельного майданчика, до двомісної кабіни, яка була офісом наглядача. .
  Робітники вже розбігалися, прямуючи до шинку; такий самий ритуал наприкінці робочого дня, як і той перший ранковий поштовх кофеїну.
  Тяжке життя, подумала вона, працюючи довгі години в таку погоду .
  Вона під’їхала до дерев’яних сходів, що вели до службового входу, на краю майданчика, і вийшла.
  Те, що колись було м’яким брудом на землі, замерзло в тверді, як скеля, хвилі, сліди від шин і кроки, як скам’янілості… вони не зникнуть, доки не настане відлига.
  Східці вгору, і стукіт у двері.
  «Заходьте», — крикнув голос.
  Він повинен був знати, що це я, подумала вона . Сумніваюся, що хтось із робітників стукає.
  Цей голос — навряд чи привітний.
  Сара відчинила двері, які — досить смішно для будівельного майданчика — здавалися застряглими, роздута рама міцно тримала їх без сильного потягування.
  Коли він відчинився, вона увійшла й побачила Гері Спаркса.
  Чиєю першою реакцією на її вхід було підняти очі й примружитися.
  «Гаразд, пані Едвардс, я маю тут небагато часу. Проклята влада любить свій потік документів, випадково чи ні».
  Сара озирнулася в пошуках крісла, щоб сісти.
  Не було жодного.
  Видалили для моєї користі чи Гері хотів залишити тих, до кого він звертався?
  «Жахлива аварія, — сказала вона. «Я хотів би розмістити щось про це в інформаційному бюлетені. Люди про це почують. Можливо, я можу розповісти їм деякі подробиці … »
  Ще один примружений погляд, ніби Гері Спаркс міг мати таємну силу з його очима, щоб змусити її зникнути.
  «Деталі, хм?»
  Кивок від Сари.
  Вона припустила, що начальник дільниці міг легко сказати їй, що йому нічого сказати.
  Але потім…
  Це може виглядати підозріло.
  А якщо це був просто нещасний випадок, навіщо робити щось підозріле?
  Але Сара дивувалася. Так, вона розповіла йому про Черрінгемський інформаційний бюлетень, щотижневий бюлетень із новинами, подіями, некрологами та протоколами засідань парафіяльної ради, які вона збирала для села. Але він точно знав про іншу діяльність Сари.
  З Джеком .
  Він був би в курсі і — вона здогадалася — діяв би обережно.
  Вона посміхнулася, сподіваючись обеззброїти його якомога більше.
  Обличчя Іскри залишилося незмінним.
  «Мені було цікаво…», – сказала вона. «Це була жахлива ніч, усі вже пішли додому… чому Ділан Маккейб працював так пізно?»
  Спаркс повільно, глибоко вдихнув, ніби виграючи час.
  «Це одна з них «деталі», яку ваші читачі повинні знати?»
  Маленький кивок.
  Сарі цікаво, наскільки коротким може бути цей танець із наглядачем.
  Спаркс поглянув убік, потім знову на неї.
  «Хлопець завжди був на мене за додаткову роботу, кілька хвилин тут, півгодини там. Завжди потрібна понаднормова робота; він мучив мене про це без зупинки».
  — І ти дав йому?
  «Звісно, якщо це заткне цього клятого ірландця…»
  Спаркс різко зупинився, ніби зрозумів, що його тон не зовсім відповідає босу, який сумує через нещасну смерть одного зі своїх працівників.
  Сару вразило, що Алан нічого не згадав про понаднормову роботу після інтерв’ю зі Спарксом.
  Історія змінилася?
  Це може бути добре. Стоячи перед брудним столом Спаркса, Сара вважала його ведмежу статуру та виразне обличчя безсумнівно страшними.
  Можливо, я мав залишити це Джеку.
  «Тож тоді ніхто більше не працював, лише Маккейб?»
  «Зранку робітникам потрібно було покласти кілька плиток. Швидка робота за кілька хвилин. Як я вже сказав, він хапав усе, що йшло».
  «Однак погана ніч», — повторила Сара.
  І Спаркс відповів самовдоволеною усмішкою. «Чому, так, це було. Ось чому Маккейб потрапив у аварію».
  «Чи знаєте ви, що його CSCS був підробкою?»
  «Ні, поки місцевий поліцейський не сказав мені. Хоча мене це не дивує. Коли він зареєструвався, я не зміг отримати його картку. Він сказав, що він пошкоджений, новий у дописі. У будь-якому випадку — у цьому було всяке».
  «Вимкнено? Що ти маєш на увазі?»
  «Наче потрібна ця понаднормова робота. Завжди винен тут хлопцям гроші. Але не тільки вони. Мабуть, якісь акули великої ліги, ті, хто любить отримувати гроші вчасно. І Маккейбу подобалося його віскі, його азартні ігри та його...
  Знову пауза.
  «Якісь інші пороки?»
  Занадто швидко, подумала Сара, Спаркс похитав головою. «Хто знає…»
  «Коли ви дізналися про аварію?»
  «Наступного ранку. Такий же, як і всі. Чесно кажучи, місіс Едвардс, коли я пішов, я думав, що він закінчив роботу, і був уже наполовину розлючений, як і решта хлопців у «Орача».
  Було ясно, що Спаркс не любив Ділана Маккейба. Але коли він так погано приховує цей факт, чи міг він справді щось зробити… щоб ця аварія сталася?
  «Ви думаєте, я міг побачити, де… він помер?»
  Спаркс відвів погляд, виглядаючи серйозно незадоволеним цією перспективою.
  «Слухайте, пані Едвардс, я думаю, що ви маєте достатньо деталей для свого «інформаційного бюлетеня» — чи не так? Мені в спину дихають кляті інспектори. Багато роботи…”
  Він ляснув м’ясистою рукою по столу. «Це не найкращий час для турів».
  Сара кивнула.
  «Я міг би сам пройти туди, поглянути. Це допомогло б мені описати, наскільки нестійкою була ця робота. Читачі могли зрозуміти, як могло статися таке падіння. З крижаним, крижаним дощем».
  «Пекло. Гаразд Просто вийдіть з офісу наліво. Це середній будинок, у якому ще є всі риштування. Ми припинили роботу на кілька днів. У північно-західному куті вони знайшли тіло».
  «Дякую, містере Спаркс».
  Наглядач нічого не сказав, коли Сара повернулася до стійких дверей.
  Це була неприємна ніч, коли Ділан Маккейб впав.
  Але його бос здавався таким же огидним.
  Сара повернула дверну ручку, яка після кількох сильних потягувань знову, нарешті, послабилася, дозволяючи їй вийти із задушливого офісу, на замерзлі брудні доріжки, що були порізані ззовні, як химерний візерунок на брудній ковдрі.
  Вона сіла в свій Rav-4 і поїхала на ньому по ровній землі до того місця, де Ділан Маккейб впав на смерть. Було недалеко — але в таку погоду…
  OceanofPDF.com
  5. Місце ДТП
  Тіло Сари затремтіло, коли її ліва передня шина скотилася в кратер, що заважало передньому приводу та чудовому зчепленню її 4x4.
  Уся ця ділянка — з її здоровенними робітниками, які від’їжджають, крижаним вітром, що шмагає по недобудованих будівлях — нагадувала темний місячний пейзаж із дірами, коліями та замерзлими шматками багнюки.
  Це було моторошно бути тут.
  Але вона знала, що Джек запитає її... ти дивився, де це сталося? Щось помітили?
  Їй довелося зупинити машину далеко від дальнього кута будівлі.
  Тут була лише вузька доріжка, тонкі колії на землі показували, куди потрібно перевозити будівельний матеріал на той бік будівельного майданчика.
  Вона обернулася.
  Вона бачила трейлер Спаркса.
  «Він міг визирнути у вікно й побачити тут когось», — подумала вона.
  Це якби він встав зі свого стільця і подивився.
  Мабуть, пропустив, припустила вона.
  Вона також побачила поруч групи робітників. Двоє з них на вершині майже завершеної будівлі дивляться на неї вниз.
  Вона відвернулася й ступила ще кілька кроків до рогу будівлі.
  Потім — вона підвела очі.
  Навколо будівлі стояли будівельні риштування. І серед усіх стовпів риштувань тяглися дошки, утворюючи доріжку по периметру.
  Вона зробила ще кілька кроків і побачила драбину на північній стороні майданчика, що веде до верху будівельних риштувань.
  Ось куди Маккейб піднявся б.
  Що означало…
  Вона глянула вниз.
  Він десь тут упав .
  За словами Алана, прямо на якусь металеву сітку. Прорізав його наскрізь, і життя Маккейба закінчилося за кілька секунд.
  Ймовірно, сітку зняли, коли вони забирали тіло Маккейба.
  «Можливо, вилучення доказів», — подумала вона.
  Потім вона підняла погляд.
  Ці дошки, доріжки… все виглядає досить просто, щоб орієнтуватися.
  У Маккейба було фальшиве посвідчення особи, але він працював на сайті місяцями. Він знав би , як рухатися по цій доріжці, навіть під час ожеледі та дощу.
  Що сталося, щоб він полетів униз?
  І чи випадково там опинилася сітка, на яку він впав? Без нього це було б звичайним падінням.
  Він був би трохи збитий, але це можна було вижити.
  Але не з набором металевих стрижнів прямо наскрізь нього.
  Вона відчула різкий вітерець. Незважаючи на найтеплішу куртку, вона тремтіла. Це, мабуть, найхолодніше місце в Черрінгемі, і вона хотіла втекти, повернутися додому.
  Принаймні вона могла сказати Джеку, що дивилася на це і що бачила.
  А також її відчуття: щось тут не так.
  Вона повернулася до своєї машини, подалі від рогу, де помер Маккейб, на розбиту коліями дорогу назад до вибоїстої колії, яка вела з майданчика…
  Лише для того, щоб побачити гладку чорну машину, припарковану перед трейлером Спаркса, увімкнене світло, запущений двигун, клуби димних вихлопів, що ллються із задньої частини величезного розкішного автомобіля, блискучу зірку Mercedes на капоті.
  Вона не зводила очей з машини, навіть коли їй доводилося звертати увагу на свої кроки — так легко підвернути щиколотку, йдучи тут, зачепитися за колію чи гострі краї замерзлої багнюки, які на відчуття більше нагадували зубчасті шматки скелі.
  Стійко, сказала вона собі.
  Майже біля машини.
  Коли Спаркс вийшов з кабінету, а за ним ще один чоловік.
  Одягнений у чорне, як смола, пальто, а на голові — в тон розкішній машині та пишному пальто — лижна шапка.
  *
  Незадовго до того, як вона підійшла до своєї машини, чоловік у лижній шапці вказав на неї. Спаркс кивнув.
  Не було сумнівів, куди дивляться чоловіки.
  Прямо на мене, подумала вона.
  Чи подзвонив Спаркс цьому чоловікові?
  Кажуть… вам краще прийти і подивитись це. Ця жінка, розпитує, ходить.
  ( І тепер їй хотілося, щоб Джек був тут, стояв біля неї…).
  Потім її ступня справді зачепила невелику поглиблення; раптовий різкий поворот вдарив її по щиколотці.
  Спіткнувшись, вона похитнулася об бік автомобіля.
  Коли вона відновила рівновагу, вона знову подивилася на трейлер, на чорну машину, двигун якої працював із глибоким гортанним гуркотом, який вона чула всю дорогу.
  Денна прохолода, вже темна, тепер поповнилася крижаним відчуттям, коли вона побачила хлопця в пальті, що йшов до неї.
  Вона випросталась і чекала, поки чоловік наблизиться.
  «Ти в порядку, коханий?» — сказав він, насунувши лижну шапку вище на лоба.
  Були часи, коли Сара вловлювала слово «кохання», вживане саме так.
  Але їй здалося, що вона побачила щиру стурбованість на обличчі чоловіка, і цього разу дозволила цьому слову пройти ...
  Він міг мати машину та пальто боса мафії, але зблизька він був більше схожий на веселого бармена.
  "Я в порядку", - сказала вона.
  «Ти не хочеш залишатися тут на самоті», — сказав чоловік. «Я просто видрав свого керівника за те, що він не пішов з вами».
  «Все гаразд, він...»
  «Ні, це не гаразд. Він грубий дурень, і я не хочу, щоб на моєму сайті так поводилися з відвідувачами».
  «Містер Зими?»
  — Чарлі, будь ласка, — сказав Вінтерс, знімаючи рукавичку й простягаючи їй руку.
  Вона потрясла його.
  «Він сказав тобі, чому я тут?»
  «Сказала, що ти трохи, хм, слідчий, задаєш запитання, намагаючись з’ясувати, що сталося з бідолашним Діланом. Жахлива аварія…”
  «Це правильно», — сказала Сара.
  «Ну добре! Я хотів би знати, як це могло статися, що з усіма запобіжними заходами, які ми вживаємо… Якщо Спаркс облажався, я хотів би дізнатись про це першим».
  Сара уважно спостерігала за ним.
  Хоча зараз було темно, світла від вогнів на майданчику було достатньо, щоб побачити його обличчя — і він виглядав досить щиро.
  «Я тут будую будинки для селян», — сказав він. «Мені не потрібні вороги. Не хочу їх. Тож — ви хочете поговорити про бідного хлопця, який загинув — я радий».
  Він поліз у кишеню, дістав картку й простягнув її.
  «Дзвоніть мені на мобільний», — сказав він. «Будьте раді поспілкуватися, міс...?»
  «Едвардс. Сара Едвардс».
  «Ну, приємно познайомитися, Сара. На вашому місці я б сів у машину, увімкнув вентилятор і поїхав додому. Тут має бути п’ять нижче, і ми обидва загинемо».
  Вона побачила, як він усміхається, і теж усміхнулася.
  Він кивнув, повернувся й попрямував до своєї машини та офісу.
  Потім вона сіла в машину і завела її, увімкнувши світло.
  І коли вона поставила машину в рух і почала гуркотіти по ґрунтовій дорозі від місця, вона продовжувала думати.
  Смішно — на перший погляд, як можна неправильно оцінити когось.
  І якби Чарлі Вінтерс збирався допомогти, то, можливо, їй не потрібно було б знову турбувати Гері Спаркса.
  І це полегшення, подумала вона.
  Вона глибоко вдихнула, підійшовши до кабінету. Вінтерс ніжно помахав їй.
  І відразу за ним вона побачила Спаркса, який сердито дивився.
  Потім вона звернула на ґрунтову дорогу, повільно натикаючись і похитуючи, відчуваючи, що проїжджу частину нагадують напад.
  Аж поки, здавалося, цілу вічність, вона не вийшла з майданчика й не вдарилася на гладкий тротуар.
  Відчуття цивілізації.
  І — вона мусила визнати — відчуття безпеки.
  І тепер вона поїхала швидше, ніж зазвичай.
  Вечеря для Даніеля та Хлої. Це було далі, подумала вона. Але потім — дзвінок Джеку. Може, зустрінемось.
  Бо нічого в цьому не було відчуттям взагалі... випадковим.
  OceanofPDF.com
  6. Ламання льоду
  Джек зайшов до переповненого закладу Ploughman's, паб і клієнти звучали й виглядали готовими розпочати великі свята .
  Кожен столик був зайнятий, і люди стояли по двоє глибоко біля барної стійки. Півлітра не могла з’явитися досить швидко, і навіть ресторан — непоганий для основного, як завжди вважав Джек — також виглядав на повній швидкості, двері на кухню швидко відчинялися та зачинялися, таці з бангерами, пюре та пастушими пирогами розкочувалися.
  Дійсно зі святом…
  Але Джек не був тут, щоб почати святкувати.
  Він впізнав кількох людей, які помахали йому рукою, запрошуючи до себе. Піт Булл, сантехнік, і його друзі. А збоку Тодд Робінсон, сільський електрик за столом, миски з чіпсами вкривають поверхню.
  Але — посміхнувшись і кивнувши всім, хто дивився — Джек залишився на місці, оглядаючи кімнату.
  Він шукав натовп робітників з будмайданчика.
  І хоч він не знав би їх ні в обличчя, ні на імена, він знав, що ці чоловіки — щойно після важкої праці — виділятимуться навіть у цьому грубому натовпі.
  Тоді він побачив — в одному кінці бару — чотирьох чоловіків у теплих парках, розкритих, стояли самі й пили, дивлячись на натовп. Джек бачив на кількох їхніх куртках напис «Winters Construction».
  Подумки плануючи, що він скаже, Джек підійшов до чоловіків, протискаючись повз гуляк і навіть гадаючи, чи зможе він поговорити з ними, поставити будь-яке запитання, коли тут так багато людей.
  Так багато шуму.
  Потім подумав, що шум і люди, змащені такою кількістю пінт, можуть бути саме тим, що потрібно.
  *
  «Ось, Джек. Два лагери, дві пінти «Бесту» і одна «Гіннесс», — сказав бармен Біллі Ліпер, підсуваючи останні пінти Джеку та групі.
  «Один для себе, Біллі?» сказав Джек.
  «Дуже мило з вашого боку, Джеку», — сказав Біллі. «Я візьму один у бочку, якщо ти не згоден?»
  — Звичайно, — сказав Джек.
  Тепер він звик до думки в англійських пабах, що ви можете купити бармена пивом, яке замість того, щоб випити, він конвертував у готівку наприкінці ночі.
  Але чому б просто не назвати це підказкою, як це робили скрізь у світі, — подумав Джек, перш ніж повернутись до хлопців із будівельного майданчика.
  «Вітаємо, хлопці», — сказав він.
  Він здивував їх тим, що просто підійшов і запропонував їм випити.
  Проштовхнути старого американця за кордон, подумав він.
  А тепер він дивився, як вони дивляться на нього у відповідь, підозрілими, проникливими очима. Високий виглядав як найстарший, із сивим волоссям. Іншим трьом було двадцять-тридцять, як він припустив. Вони були нижчі, присадкуваті та з блідими, зморщеними обличчями чоловіків, які пили, курили та їли неправильну їжу майже все своє життя.
  Джек усміхнувся: «Фелла заходить, пропонує купити тобі напій, тут має бути якась заковика, га?»
  Високий хлопець кивнув: «Єдина заковика в тому, що ми не купимо вам один, хм?»
  Ніхто не сміявся.
  «Я з цим впораюся», — сказав Джек, ковтнувши пива, а потім поставивши склянку на стійку.
  «Так чого ти шукаєш?» — сказав високий. «Ми не займаємося асфальтом — якщо ви хочете, щоб ваша поїздка закінчилася».
  «Не можу сказати, що мені дуже потрібен асфальт», — сказав Джек. «Зважаючи на те, як я живу на човні».
  Він засміявся, але вони не приєдналися. Потім один із нижчих хлопців трохи пожвавився.
  «Гей, почекай… Я знаю, хто ти — ти той поліцейський, чи не так?» — сказав він, поплескавши Джека по руці.
  — Колишній коп, — сказав Джек.
  «Жити на цьому човні біля Рея. Це ти — чи не так?»
  «Це я».
  Чоловік звернувся до інших: «Рей говорив із цим Янком про Ділана. Він сказав, що збирається дізнатися, що сталося. Сортуйте речі».
  Джек спостерігав, як високий чоловік повернувся й уважніше подивився на нього.
  «Так?»
  «Начебто. Я сказав Рею, що розгляну це. Я нічого не обіцяв».
  «Але ви думаєте, що щось не так?»
  «Не впевнений. Можливо, — сказав Джек.
  «Ну, це не так, і це факт. Кривава аварія, ніяк…»
  Решта кивнули.
  Джек подивився на них. Вони були різкі. Тоді високий чоловік кивнув і, здавалося, прийняв рішення. Він простяг руку, щоб Джек потиснув її.
  «Я Кевін».
  «Джек. Джек Бреннан».
  Кевін вказав на молодшого чоловіка, який говорив. «Це Джимбо».
  Джек кивнув на Джимбо.
  «І це Паоло. Він іспанець. Не говорить багато».
  «Напій непоганий», — сказав Джимбо, і всі розсміялися.
  Джек посміхнувся Паоло. Кевін показав на четвертого чоловіка.
  «Віктор. Здається, він румун. Так Вікторе?»
  «Так. румунська».
  Джек кивнув Віктору, той кивнув у відповідь.
  Кевін кивнув у бік дальнього кутка громадського бару.
  «Гаразд. Я думаю, що ці напої означають, що ти хочеш поговорити про аварію?»
  «Звичайно. Хочу зрозуміти, як ви це бачите».
  «Добре. Ззаду звільнився стіл. Будь там трохи тихіше. Джимбо, принеси нам чіпсів? Я голодую».
  Кевін узяв свою склянку з барної стійки й попрямував до столу, а за ним Паоло та Віктор. Джек слідував за ним, а Джимбо виконував накази й залишався купувати чіпсів.
  OceanofPDF.com
  7. Про друзів і секрети
  Кевін переніс свіжу пінту Джека через стіл і сів.
  «На здоров’я, Кевін», — сказав Джек, піднімаючи келих і ковтнувши. «Після цього знову мій тур».
  — Ні, мій раунд, будь ласка, — сказав Віктор.
  Сильний акцент, зауважив Джек.
  «Ні, мої обходи», — сказав Паоло, ледь не знайшовши потрібного слова. «Я заробляю краще!»
  «Так, Джек, Паоло — цеглинка», — пояснив Кевін. «В Іспанії немає роботи — а тут? Він золотий пил. Вважаю, що вони теж платять йому золотим пилом, щасливчик».
  Джек кивнув на Паоло, а той усміхнувся у відповідь.
  *
  Після кількох чашок пива вони всі розслабилися, і Джек отримав основну інформацію, яка йому потрібна.
  Ділана дуже любили, сіль землі, один із хлопців — усе те звичайне, що Джек очікував почути.
  І здавалося, що Кевін знав його найкраще — повернувся до спільної роботи на будівельних майданчиках у Дубліні.
  За словами Кевіна, Ділан не був новачком. Він працював робітником п’ятнадцять років чи більше — і працював на кількох великих роботах — на автомагістралях, залізничному транспорті через Лондон, навіть на тунелі на Далекому Сході з Кевіном.
  Хороший працівник, сказав Кевін. Надійний — і хороший друг.
  Не те щоб у нього не було слабкостей. Він грав в азартні ігри — і йому це не вдавалося, тому він завжди гнався за наступною зарплатою. І завжди були люди, які ганялися за боргами.
  «Заборгував багато хлопців…», — сказав Кевін, а інші кивнули, ніби це було загальновідомо.
  «Йому також подобалися жінки — і він не дуже зважав на те, одружені вони чи ні», — додав Джимбо.
  Кевін засміявся. «І, здається, він їм теж сподобався».
  Більше кивок.
  Тоді Джимбо додав щось, що змусило його підняти палець, вказуючи на Джека, ніби це було ключове...
  «І Маккейб завжди заступався за хлопців, коли відчував, що боси обкрадають нас».
  Джек думав, чи саме ця остання характеристика пояснює фальшиве посвідчення особи.
  Кевін пояснив: «Бачите, кілька років тому робота для Ділана припинилася. Він не міг зрозуміти чому. Йому навіть довелося якийсь час працювати за кордоном».
  Джек міг здогадатися, що сталося, але він сьорбав пиво й слухав.
  «Виявляється, його ім’я було в чорному списку всіх так званих порушників порядку, яких виявили великі будівельні фірми . Все таємно, тише-тише, але поділилися з великими будівельними групами».
  — Досить проблема, — сказав Джек.
  «Так. Але нарешті кривавий список оприлюднили в газетах — великий скандал».
  «Проклятої речі більше немає», — додав Джимбо.
  Кевін кивнув. «Але ось у чому річ, Джеку, з чим довелося зіткнутися Маккейбу. Розумієте, ви не можете позбутися пам'яті людей. Імена порушників все ще були відомі , і Маккейб був на першому місці».
  Джек подивився просто на Кевіна, потім на інших. Він здогадався, що те, що він збирався сказати, не буде новиною.
  «Тож Маккейб купив собі фальшиве посвідчення…?»
  «Занадто правильно. Навіть дав собі додаткове ім’я — Шон Ділан Маккейб. Фальшива ідентифікаційна картка не була ідеальною, але її було достатньо, щоб пройти більшість робіт і вийти з іншого боку з повною кишенею готівки. Не те, щоб він довго тримався цього!»
  Тепер вимальовувалася більш повна картина Ділана Маккейба...
  Хтось, хто був винен людям гроші, можливо, крім хлопців, з якими він працював… можливо, заборгував деяким з акул, які керували операціями букмекерів вищої ліги.
  І хто знає, до яких неприємностей може привести його смак до жінок — заміжніх чи незаміжніх?
  Якби те, що сталося, не було нещасним випадком, усе це могло б бути частиною чогось вирішального…
  Мотив…
  «Раптом не бракує людей, які могли б захотіти, щоб Маккейб спіткнувся і впав з високої будівлі», — подумав Джек.
  *
  Поки що він уникав говорити про смерть Ділана — і про те, що саме сталося тієї ночі.
  Але, оглядаючи жвавий паб, він відчув, що зараз саме час.
  Список відтворення різдвяних хітів Біллі лунав із усіх динаміків пабу, змішуючись зі сміхом і балаканиною святкового натовпу.
  Немає шансів, щоб вас почули, особливо в цьому кутку.
  Джек зробив ковток пива й нахилився вперед.
  «То ви… хтось із вас… думає, що у смерті Ділана є щось підозріле?» — сказав він, дивлячись на чотирьох будівельників за столом, заповнених півлітровими склянками.
  Усі вони перезирнулися, ніби підтверджуючи, що з Джеком можна говорити.
  — Мабуть, Джеку, — сказав Джимбо. «По-перше, Ділан ніколи не впаде з ешафоту. Це просто безглуздо».
  «Ти вже мертвий», — швидко додав Кевін. «Він народився на ешафоті, цей хлопчик».
  «І навіть якби він спіткнувся чи щось інше — чому він приземлився на сітку?» сказав Джимбо.
  «За чутками, місце було не найохайнішим», — сказав Джек. «Тож сітка просто валялася — ні?»
  «Ні, до біса! Сітка завжди укладається рівно», — сказав Кевін. «Це було на межі. Стрижні спрямовані вгору, розумієте? Ніхто з хлопців не залишив би це так».
  «Він правий. Я ніколи не бачив, щоб хтось так стояв, наприкінці дня, ніколи », - сказав Паоло. «Він завжди плоский».
  «Можливо, хтось хотів вибити його раніше, а потім залишити? Може, навіть Ділан? Так буває, чи не так?»
  Кевін нахилився до нього, стишивши голос.
  «Можливо, так, а може, ні. А все-таки, щоб це було так…»
  Час для Джека розповісти їм те, чого вони, на його думку, не знали.
  — Рей був там, — сказав Джек. Посміхаючись, думаючи, що вони можуть здогадатися, що Рей міг робити на місці після закриття. «Каже, що бачив ще когось на ешафоті. Може, хтось із ваших хлопців працював допізна?»
  — Ні в якому разі, Джеку, — сказав Кевін. «Вечір п'ятниці, день зарплати? Боже, ми всі одразу ж пішли до пабу. Паоло працював трохи пізніше з парою цеглин, але потім ви всі розійшлися й прийшли по пінту, чи не так?»
  Джек побачив, як Паоло кивнув.
  — А ти, Вікторе, щось бачив? сказав Джек.
  Румун був дуже тихим, але Джек пояснював це своєю поганою англійською.
  За допомогою Кевіна він пояснив, що працював в Англії лише пару місяців, тому не міг приєднатися до чату.
  «Я пішов рано», — сказав він. «Погано, тому пішов додому спати».
  «Пожвавився пізніше, правда Вік?» – сказав Джимбо. Потім до Джека. «Приєднався до нас за пивом…», — сказав Джимбо, обіймаючи напарника. «Нічого, як хороший англійський біттер від звичайної застуди!»
  Джек побачив, як Віктор сором’язливо посміхнувся.
  — Гаразд, — сказав Джек. «Спізнюється. Дякую за розмову».
  — І дякую за пиво, Джеку. Ви можете задавати запитання будь-коли, якщо будете продовжувати їх..."
  «Однак останнє… якщо хтось таки вбив Ділана — як ви думаєте, хто б це міг бути?» сказав Джек.
  «Ну, ось у чому річ, Джеку», — сказав Кевін. «Спаркс був за Ділана з першого дня. Відтоді, як Ділан підписався, він повинен був знати, що використовує підроблене посвідчення».
  «Як?» сказав Джек.
  «Він працював з ним раніше на інших сайтах, — сказав Кевін. «Більше одного разу».
  «Навіщо його наймати, якщо у нього проблеми?»
  «З ним може бути проблема, але він знає, що робить», — сказав Джимбо. «Тиск був з боку Вінтерса. Виконайте цю чортову роботу! Безпечна пара рук, бачите? Я маю на увазі — без неповаги до тебе, Вікторе, — але ти не можеш просто створити команду з ООН! Потрібні люди, які дійсно знаються на мотузках, розуміють, що я маю на увазі?»
  Джек подумав про це.
  Поліція ще відпрацьовувала фальшиве посвідчення. Якщо Спаркс знав, чому він їм не сказав?
  Джек спостерігав, як вони всі вдивлялися у свої пива при цій думці, ніби відповідь була всередині.
  «Ви згадали, що йому подобаються жінки…»
  Посміхаються і кивають навколо.
  «Чи була дівчина?»
  «О, таких не бракує», — сказав Кевін, сміючись.
  — Ви маєте на увазі тут — у Черрінгемі?
  «У нього завжди була пара на ходу, напевно», — сказав Кевін.
  — Почекай, — сказав Джимбо. «Маккейб сказав мені… ну, я думаю, він просто бачив одну дівчину. Він пожартував із цього, сказавши, що, можливо, втратив зв’язок, але я вважаю, що він і ця дівчина були трохи серйозні».
  «Тепер ми кудись прийдемо», — подумав Джек.
  «У вас є уявлення, ким вона була?» сказав він.
  Але потім він побачив, як вони знизали плечима й похитали головами.
  «Ти ніколи не зустрічав її?»
  — Ні, — сказав Паоло. «Він сказав, що вона дуже красива, занадто красива для нас».
  — Я їх колись бачив, — тихо сказав Віктор.
  Джек побачив, як інші зацікавлено поглянули на Віктора.
  «Ти зараз?» сказав Джек.
  «Вона була в його фургоні», — сказав Віктор. «У неї було чорне волосся».
  — Коли це було, Вікторе?
  — Через місяць, — сказав Віктор. «Я маю на увазі, тому».
  Хм, не так багато чого, подумав Джек.
  «Це все?» — сказав Джек, оглядаючи групу. «Більше її ніхто не зустрічав?»
  Вони похитали головами.
  «Він зазвичай був таким? Тримав дівчат на відстані витягнутої руки?»
  «Якщо подумати, ні», — сказав Кевін. «Він любив крейк, так Ділан. Раніше він завжди приводив дівчину в паб».
  «Але не цей?» сказав Джек.
  «Як я вже сказав, можливо, вона була сторожем», — сказав Джимбо. «Бідолашний, поганий час, правда?»
  Джек спостерігав, як чотири чоловіки розмірковують над цим.
  «Це відчуття більше нагадувало поминки», — подумав Джек.
  І враховуючи раптову тишу та наближення часу закриття, можливо, настав час закінчити цю пробудку…
  — Час повертатися додому, — сказав Джек. Він підвівся.
  А потім, на диво, Кевін також підвівся, одягаючи пальто.
  «Я теж…»
  І він пішов за Джеком у холодну ніч.
  OceanofPDF.com
  8. Послуга
  Джек стояв на автостоянці й міцно натягнув капелюх на вуха. Сильний мороз вкрив машини, і його дихання біліло в тихому нічному повітрі.
  «Не прийдеш на каррі, Джеку?» — сказав Кевін, трохи невпевнено підходячи від дверей пабу.
  Трохи їжі можуть просто допомогти цій хиткості...
  «Любий з вашого боку, що запросив мене, Кевін, але каррі — це частина англійського способу життя, яку я ще не … прийняв».
  «Ну, може, зустрінемося тут ще на півлітра?»
  «Я впевнений, що ви це зробите. Дякую, що поговорили зі мною… може бути корисним».
  Джек чекав, поки Кевін піде, але чоловік, здавалося, мав ще щось сказати.
  «Отже, Джеку… ти будеш присутнім на похоронах у п’ятницю?» — сказав Кевін після паузи.
  «Якщо я ласкаво просимо», — сказав Джек. «Це в церкві?»
  “Св. Френсіса, — сказав Кевін. «Хоча я не пам’ятаю, щоб Ділан мав велику користь від священиків…»
  «Я буду це робити. Таке враження, що тепер я знаю цього Маккейба…»
  «Я був би вдячний, — сказав Кевін. «Я сумніваюся, що буде багато людей. Спаркс дав мені пару годин відпочинку — оскільки я знав його найкраще, — але іншим хлопцям це буде важко».
  «Здається, сім’ї немає?»
  Джек спостерігав, як Кевін похитав головою.
  «Ще одна річ…» «Хм?»
  «Ділан мав фургон і караван на Залізній пристані. Наскільки я знаю, ніхто навіть не був і не розбирав, але…»
  «Ти думаєш, що мені варто поглянути, га?»
  «Ділан вважав мене своїм найближчим родичем — eejit — тому поліція дала мені ці…»
  Він поліз у кишеню піджака й витяг невеликий поліетиленовий пакет із ключами й гаманцем. Він дістав зв’язку ключів і передав її Джеку.
  «Чесно кажучи, Джеку, я не міг змусити себе це розібрати».
  — Я розумію, — сказав Джек.
  Він побачив, як великий чоловік важко ковтнув.
  «Ви сказали, що Ділан міг мати борги за азартні ігри», — сказав Джек. «У вас є уявлення, з ким він грав?»
  «Ну, ви не чули цього від мене. Але на будівництві автомагістралі працює купа грубих хлопців — знаєте нову об’їзну? Кажуть, вони проводять цілу нічну гру в покер — дуже серйозну — на великому парку для караванів біля станції технічного обслуговування Еммінґема».
  «Думаєте, вони могли натиснути на нього?»
  «Якби він був позаду, ухилявся від них… як я вже сказав, справжні грубі виродки. Не хочу з ними зв’язуватися».
  «Мабуть, вони теж знають шлях навколо будівельного майданчика?»
  Він побачив погляд в очах Кевіна, зрозумівши наслідки. «Звичайно».
  Джек подумав про це. «Якщо мені знадобиться піти й поговорити з кимось там, ви підете з собою?»
  «Якщо ви думаєте, що це може бути якось пов’язане зі смертю Ділана — будьте впевнені».
  «Цінуй це. Ще одна річ — у Ділана був телефон?»
  «Поліція не сказала. Думаєш, це може бути важливо?»
  «Можливо, а може й ні», — сказав Джек.
  Хоча з досвіду він знав, що в руках Сари телефон може розблокувати будь-яку корисну інформацію про справу.
  «Тоді все правильно», — сказав Кевін, витираючи ніс рукою в рукавичці. — У будь-якому разі мені тут дуже холодно. Я пішов за тим каррі. До зустрічі на похоронах».
  Джек спостерігав, як він повертається через автостоянку до своїх трьох товаришів, потім розвернувся й пішов схилом до мосту та річкової стежки, що вела до Сірої Гуси.
  *
  Поки Джек йшов, єдине світло цієї безмісячної ночі було від автомобіля, який час від часу проїжджав повз, прямуючи до платного мосту та виїжджаючи з села.
  Він проминув невелику католицьку церкву і дорогу, яку він знав, вів до монастиря святого Франциска. У церкві було темно, і хоча монастир знаходився просто серед дерев, він не бачив жодного світла.
  Було пізно. Люди лежали в ліжках. Де він і мав бути.
  Потім на півдорозі Джек почув звук…
  Неперевершений шурхіт кроків на тротуарі позаду нього. Він зупинився, обернувся і вдивився в темряву на дорогу.
  нічого
  Хто там був, теж зупинився.
  Джек дочекався, поки з пагорба з’їде машина. Коли він проходив і його фари освітлювали тротуар і живоплоти, Джек озирнувся на пагорб.
  Але той, хто був позаду нього — можливо, слідував за ним — розтопився в живоплоті. Можливо, навіть пройшов у поле позаду.
  Він розвернувся і пішов до мосту.
  Тоді, коли він з’їхав із дороги й почав підніматися буксирною стежкою вздовж берега річки, він знову зачекав у темряві.
  Він щось чув?
  Але той, хто йшов позаду нього, мабуть, повернувся й зник…
  Якби вони стежили, то, можливо, відмовилися, коли дізналися, що їх помітили.
  Гаразд, подумав він. Я наступав комусь на ноги всіма своїми запитаннями… Але чиї?
  OceanofPDF.com
  9. Небажані відвідувачі
  «І стережіться тротуарів, вони дуже крижані», — сказала Сара, спостерігаючи, як Хлоя та Деніел проходять крізь садові ворота й прямують дорогою до села.
  «Це тому, що зараз зима, мамо», — сказав Даніель, повертаючись і всміхаючись їй. «Це метеорологічне явище».
  «Дуже смішно, — сказала вона. «У вас є обід?»
  «Так, мамо, ти вже запитувала мене. Я не можу дочекатися».
  Нахабніший день у день.
  Але я мушу визнати — він справді змушує мене сміятися , — подумала вона .
  «Тоді побачимося сьогодні ввечері, коханий», — сказала вона, але Деніел уже пішов, перебігаючи дорогу, щоб приєднатися до свого найкращого друга Вілла.
  Сара спостерігала, як вони двоє крутилися на крижаному тротуарі, і їй довелося стриматися, щоб не кликати його вголос, щоб спостерігати за дорогами.
  Тепер, коли він навчався в тій самій великій школі, що й Хлоя, вона знала, що не повинна поводитися з ним так, ніби він ще в початковій школі.
  Але біда в тому, що він все ще поводився як дитина.
  Тоді як Хлоя, до якої тепер приєдналася її найкраща подруга Зої та поглиблена розмовою, виглядала так, наче їй уже було вісімнадцять.
  Ці метушливі шкільні ранки не триватимуть вічно, подумала вона. Краще насолоджуйся ними, поки можу…
  Вона зачинила садову хвіртку й пішла в село.
  *
  Тримаючи в одній руці каву з Huffington's, Сара стояла на лютому морозі біля вхідних дверей, що вели до її офісу, шукаючи ключі в сумочці.
  Тоді вона помітила, що двері були трохи прочинені.
  Це дивно, подумала вона.
  Була лише восьма тридцять, а агенти з нерухомості на першому поверсі не відкривалися раніше дев’ятої.
  А маленькі бухгалтерські фірми, які займали середній поверх, зазвичай були останніми з десяти.
  Але вона не стривожилася. Оскільки до Різдва залишаються лічені дні, можливо, хтось прийшов раніше, щоб завершити якусь термінову роботу.
  Вона піднялася вузькими сходами на два прольоти до свого офісу і знову потягнулася за ключами, наблизившись до власних дверей.
  І тепер вона хвилювалася.
  Тому що двері її кабінету теж були відчинені .
  І якщо Ґрейс не випередила її, тоді це було злом.
  Або, можливо, зараз відбувався злом.
  Чи варто їй зараз кликати Грейс? Якщо хтось був там і вирвався звідти, вона опинилася тут у пастці.
  Вона знала, що мала робити. Тихенько спустіться сходами, встаньте назовні, зателефонуйте Грейс на мобільний. А потім подзвоніть у поліцію, якщо Грейс справді була вдома.
  Це те, що вона знала, що повинна зробити.
  Натомість вона штовхнула двері й увійшла, голосно скрикнувши.
  "Привіт? Хтось тут? Чи можу я вам допомогти?»
  Вона стояла в порожньому кабінеті, її серце калатало. Вона озирнулася. Столи були такими, якими вона пам’ятала, що залишила їх напередодні ввечері. Комп’ютери були вимкнені. Різдвяні листівки стоять на кожному вільному місці. Маленька ялинка в кутку стояла над купою подарунків від місцевих підприємств.
  Але кухонні двері були зачинені.
  Вони з Грейс ніколи його не закривали.
  Вона глибоко вдихнула, підійшла й відчинила його.
  Порожній.
  З полегшенням вона повернулася в офіс, поклала сумочку на стіл і сіла в крісло, щоб обдумати це.
  Хтось був — у цьому не було жодного сумніву.
  Вона дістала телефон і подзвонила Грейс.
  Грейс відразу відповіла. Вона ще була вдома, але ненадовго.
  І ні, сьогодні вранці вона не заскочила до офісу — чому?
  Сара пояснила, а Грейс сказала, що прийде, як тільки зможе.
  Сара знову оглянула офіс. Той, хто вдерся, був професіоналом. Нічого не було переміщено, нічого не пошкоджено.
  Вона увімкнула комп’ютер і відразу зайшла в операційну систему. Багато років тому, коли вона переживала розлучення, її навчив деяких темних мистецтв хакерства детектив, якого вона найняла, щоб вистежити махінації її чоловіка.
  І відтоді вона завжди дбала про те, щоб її власні системи були подвійно захищені.
  Її захист був надійним — кращим, ніж у багатьох, з якими вона стикалася, працюючи з Джеком.
  І тепер вона бачила, що в якийсь момент ночі хтось намагався отримати доступ до її сервера. Слід спроб був ясним...
  Більше години за журналом. І коли їм не вдалося пройти через її брандмауер, чи хтось дійсно приходив до її офісу, щоб перевірити, чи зможуть вони знайти паролі?
  Їм тут теж не пощастило.
  Сара та Ґрейс знали, що краще не залишати письмові паролі.
  Вона зітхнула з полегшенням.
  Але все одно було страшно. Вона взяла телефон, щоб подзвонити Джеку й попередити його.
  Вона подумала: хтось намагається дізнатися, що ми вивчаємо.
  *
  Джек припаркував свій маленький Austin Healey Sprite на провулку біля входу в Залізну Пристань і недбало зайшов у двір, заклавши руки в кишені свого великого зимового пальта.
  Джек добре знав стару пристань: щоразу, коли йому виникала робота на «Сірій Гусі», він завжди приходив сюди за запчастинами чи порадою.
  Жвава верфь влітку, якою користувалися місцеві жителі та робочі човни, але тепер у холодний зимовий день місце було безлюдним.
  Прогулюючись подвір’ям, він дивився на старі халупи, сараї, купи деревини та іржавого металу, лебідки, щогли, залізничні шпали, покинуті машини та перевернуті човни.
  Він шукав караван — караван Ділана Маккейба.
  Власники дворів часто дозволяють людям паркувати тут свої трейлери чи фургони взимку за кілька фунтів на тиждень. Навколо були розставлені водопровідні труби — і старий туалетний блок, який, схоже, був ще з епохи парової пари.
  Один із власників човна вийшов із пришвартованої баржі й пройшов повз. Він кивнув Джеку, і Джек кивнув у відповідь.
  Але в іншому випадку нікого не було.
  Джек проминув знайомий караван із закритими шторами, але зі старого жерстяного димаря, що стирчав із даху, йшов яскравий дим.
  Він згадав, кому це належить…
  Террі Гемблін, один із хитрих персонажів Черрінґема, який неодноразово перетинався на шляху Джека.
  Джек йшов далі по пристані, поки, нарешті, сховавшись під кількома деревами в самому кінці двору, він не помітив караван, за яким гнався, із засунутими шторами, а поруч — білий Ford Transit, який відповідав опису, який дав йому Кевін. .
  Він підійшов прямо до каравану, дістав із кишені ключі, відчинив двері й увійшов.
  Очам Джека знадобилося кілька секунд, щоб звикнути до темряви, і коли це сталося, він не був готовий до того, що побачив.
  Він очікував безладу: розпатлане ліжко, посуд для миття, залишений у раковині, пивні банки, їжа, одяг Маккейба, який валяється.
  Але на диво караван був чистим і охайним. Раковина чиста. Одяг акуратно складений.
  Джек уважно оглянув поверхню столу: вона була витерта й пахла хлоркою.
  Що відбувалося? У Ділана не було сім'ї, він жив тут один, а ключі були у Кевіна.
  Джек відчинив двері й підійшов до фургона. Він відкрив подвійні двері ззаду.
  Нічого — ні деревини, ні інструментів, ні бруду, нічого.
  Таксі було те саме. Не обгортка від солодощів, чи компакт-диск, чи стара кавова чашка.
  Порожній. чистий.
  Занадто чистий .
  Йому знадобилася хвилина, щоб з’єднати крапки.
  Хтось був тут і професійно почистив обидва автомобілі.
  І Джек міг здогадатися, що це не з поваги до бідного, мертвого молодого робітника.
  Вони позбувалися доказів.
  але що?
  Чи Ділан вів журнал порушень безпеки на сайті — чи, можливо, на інших сайтах?
  Або він побачив щось — ще щось, про що Джек і Сара не знали, — за що варто було його вбити? Якщо це сталося, чи збирався хтось докладати всіх цих зусиль, щоб замести сліди?
  Коли Сара зателефонувала йому сьогодні вранці, він одразу розповів їй про те, що відчуває, що за ним слідкують додому з «Орача». А оскільки її офіс також зламали, то наступним у списку може бути не лише Сіра Гуска, але й Рей.
  У що вони з Сарою вплуталися?
  Хтось явно був збентежений.
  Він знав, що Сара планувала сьогодні вранці зустрітися з Чарлі Вінтерсом. Здавалося, досить пристойно, подумала вона.
  Неважливо — він надішле їй смс, просто щоб попередити, щоб вона була насторожі.
  Джек зачинив двері фургона й повернувся до каравану. Він відчинив двері, зайшов усередину й озирнувся.
  З досвіду він знав, що навіть професійні прибиральники не все отримують. Десь у цьому каравані міг бути доказ, який вони пропустили.
  Двадцять років роботи детективом поліції Нью-Йорка навчили його обшукувати власність.
  Справді шукати — тобто.
  Він зняв пальто й обережно поклав його на стіл. Тоді він дістав невеликий набір інструментів з викрутками, кирками та плоскогубцями.
  І, почавши з найвищої шафи, почав обшукувати караван Ділана Маккейба.
  *
  Зрештою, йому знадобилося лише пару годин.
  Але у нього була маленька сумка з речовими доказами, набита дрібними предметами. Здебільшого сміття: монети, шпильки, кришки банок, крихітний обгорток трави, недокурки, квитанції, вушна затичка.
  Без мобільного телефону.
  Але фото.
  Друкований; рідкість у наші дні селфі з мобільного телефону.
  Навряд чи хтось більше друкує фотографії, подумав він. Окрім одного місця…
  Кабіна для фотографій на паспорт.
  І хто не може встояти перед розвагою, поки ви фотографуєте своє посвідчення особи, особливо, можливо, якщо ваша дівчина стоїть надворі й чекає...
  Джек витріщився на маленьку кольорову фотографію, яку знайшов, коли відкручував комод біля ліжка.
  Молода пара дивилася на нього на фото, обоє посміхаючись, їхні обличчя були притиснуті одне до одного, а рука чоловіка міцно обіймала дівчину.
  Він упізнав Ділана Маккейба за фотографією в офісі Алана.
  Він не знав дівчини. На вигляд їй було близько двадцяти. Дуже красива. Темне волосся.
  Обоє щасливі. Такий щасливий.
  Джек перевернув картину. Без дати.
  Це та дівчина, яку бачив Віктор? Дівчина, про яку серйозно говорив Ділан?
  Якщо так - ким вона була?
  І чому вона не виступила, коли Ділан помер?
  Він поклав фотографію назад у сумку для доказів, а потім поклав сумку в безпечний гаманець, який був прикріплений до внутрішньої сторони його пояса. Потім одягнув пальто й міцно застібнув його.
  Це розслідування здавалося ризикованим, і він не мав наміру втрачати докази.
  Він відкрив двері каравану і, переконавшись, що пристань усе ще порожня, вийшов і замкнув двері за собою.
  Коли він повернувся в Sprite, він дістав телефон і надіслав Сарі повідомлення.
  Будь-які сумніви в тому, що Ділана Маккейба вбили, розвіялися ...
  І все ж він досі не мав уявлення, чому.
  OceanofPDF.com
  10. Сім'янин
  Сара під’їхала до кам’яної колони з домофоном праворуч. Металеві ворота заввишки десять футів перед нею здавалися достатньо міцними, щоб зупинити танк, а будинку Чарлі Вінтерса — точно не котеджу в Котсуолді — навіть не було видно.
  Вона опустила вікно й натиснула кнопку домофона.
  За мить вона почула голос.
  "Привіт?"
  «Містер Зими? Сара Едвардс».
  Якусь секунду вона нічого не чула.
  Невже Вінтерс забув, що погодився поговорити з нею про Ділана Маккейба?
  Вона вже збиралася нагадати йому... коли почула, як він сказав:
  «Так. Піднімайся».
  Потім гучне дзижчання, і брама почала повільно відкриватися, наче відкриваючи шлях до Смарагдового міста.
  І коли вона була повністю відкрита, вона під’їхала звивистою дорогою, схожою на змію, вся гравійна, обсаджена з обох боків високими тополями.
  Незвичайне дерево для місцевості, подумала вона.
  І вона здогадалася, що те саме буде вірно і з будинком.
  *
  З під’їзду будинок Вінтерса виглядав оманливо скромним. Фасад не надто пишний, навіть із двома білими колонами, що оточують подвійні двері
  Але, підійшовши ближче, вона помітила, що будинок простягається далеко позаду, а інші будівлі стоять ліворуч і праворуч, одна, мабуть, для садівника, інша, можливо, невеликий будинок для гостей.
  Дуже вражаюче, подумала вона.
  Будівельний бізнес — принаймні для Вінтерса — мав йти добре.
  Вона заглушила двигун і, схопивши блокнот із пасажирського сидіння, підійшла до подвійних дерев’яних дверей.
  Вона відкрилася, коли вона піднялася на верхню сходинку, і там чекав усміхнений Вінтерс.
  «Привіт! Краще поспішайте, — сказав він із теплою посмішкою. «Погана погода».
  Вона посміхнулася на це. «Морозно», — сказала вона… і щойно увійшла, відчула насичений запах багаття.
  «Гарний вогонь під час нашої бесіди. Гарантовано зніме застуду».
  Вона пішла за Вінтерсом у дім і, щойно зайшовши до вітальні, щось помітила.
  Щось більше, ніж товстий перський килим на підлозі, або темні шкіряні меблі з дерев’яними кронштейнами… або вікна від підлоги до стелі збоку, звідки вона могла побачити сад, з невеликими пасмами, обгорнутими теплоізоляцією, щоб захистити їх від мороз.
  Ні. Вона одразу подивилася на стіну та камінну полицю, заповнену фотографіями дітей, немовлят, маленьких дітей, днів народження. Молода сім’я на пляжі, маленька балерина на пуантах, хлопчик тримає футбольний м’яч із переможною посмішкою, яка збігалася з усмішкою його тата.
  Навряд чи знайдеться місце без фотографії одного з його дітей.
  Всі молоді.
  «Дивна сім’я», — сказала вона зі щирим захопленням.
  Очевидно, тут був чоловік, який любив своїх дітей.
  «О, ти помітив фотографії», — сказав він, сміючись.
  І в цьому сміху вона щось почула.
  Трохи грубості — нагадування про те, що, мабуть, зробив Чарлі Вінтерс, щоб потрапити сюди, будучи таким рішучим і працьовитим, будуючи свій бізнес.
  «Три дівчинки, два хлопці», — гордо сказав він. «Хоча я не можу сказати, що бачу їх багато … »
  «Сьогодні діти ведуть досить насичене життя», — сказала Сара.
  А потім — ніби за його сигналом — увійшла жінка, яка мала бути місіс Вінтерс. Темне волосся, тепла усмішка та таця з чайником, чашками та печивом.
  «Я думала, ти хочеш чаю», — сказала вона. «Для вашого чату».
  «Моя краща половина», — сказав Чарлі, підійшовши взяти тацю, і тепло посміхнувся дружині.
  Їхні стосунки одразу здавалися дуже міцними та близькими, а їхня сім’я – найважливіше в кімнаті.
  «Трісія», — сказала вона, представившись.
  — Сара Едвардс, — відповіла вона, потискаючи жінці руку.
  Напевно, його шкільна кохана.
  «І… добре, я залишу вас двох поговорити».
  Сара здогадалася, що він сказав їй, про що вони будуть говорити.
  Але коли вона пішла, Чарлі вказав на одне зі шкіряних крісел, простягаючи їй чашку чаю, а потім сів навпроти неї.
  Здавалося, відкривати її блокнот було неправильно.
  Але у неї були запитання, на які міг відповісти лише він.
  Тож після кількох ковтків — і шматка пісочного тіста — вона почала…
  *
  «Коли ви дізналися, що Маккейб мав фальшиве посвідчення особи?»
  Здавалося, це питання вразило Чарлі Вінтерса.
  Обидві його руки піднялися вгору, супроводжуючись широкою посмішкою, яка, здавалося, зовсім не була веселою.
  «Почекай, Сара. Ви, мабуть, думаєте, що я керую цими операціями сам…»
  «Ну, я знаю, що у вас є керівник, як-от Гері Спаркс…»
  «Проклятий...»
  Він зловив себе.
  «Хм, правильно , про це. Чоловіки, яким я плачу хороші гроші. Щоб виконати роботу, залиште робітників на неї. Вчасно, — сказав він, ударивши правим кулаком у ліву руку. «Я наполегливо працював, щоб потрапити туди, де я є. Зіпсуй велику роботу чи дві, і це — і це… — він обвів рукою велику кімнату з фотографіями та трофеями, — усе може зникнути.
  Сара відчула, що їй слід відмовитися від надто жорстких допитів Вінтерса. Хоч і привітний, навіть теплий — це йому явно не подобалося.
  Проте її блокнот був відкритий, і вона нічого в ньому не писала.
  ще.
  «Тож Гері Спаркс міг знати, але не ти?»
  Ківок Вінтерса, ніби оцінюючи результат їхнього останнього обміну.
  «Чай добре?» запитав він.
  «Добре. Смачно.”
  Ще одна посмішка.
  «Дозволь мені відкрити тобі секрет, Сара. Моя робота полягає в тому, щоб виконувати ці великі роботи в межах бюджету та вчасно . Ось так я потрапив туди, де я є. Люди, яких я найняв, як і Спаркс, усі хороші люди. Але вони мене знають. Що я хочу від своєї команди. Які мої цінності, знаєте, що я маю на увазі? На повну швидкість…»
  Сара бачила, куди це йде.
  Припущення, що якби хтось і зіграв або обійшов проблему фальшивого посвідчення особи, то це був би Спаркс.
  Чарлі Вінтерс обов’язково тримав би свої руки чистими.
  «Для цього потрібна понаднормова робота? Мої боси отримують добро, щоб бригади працювали вночі, у вихідні тощо. І якщо якийсь документ, папери чи посвідчення особи не підійдуть, а керівник… начальник на місці… вважає, що працівник хороший, надійний — як Маккейб? Що ж, я б не здивувався, якби хтось із моїх людей, такий, як Спаркс, подивився в інший бік».
  Тоді він засміявся.
  «Тепер у цьому немає злочину, правда?»
  «А записи про безпеку сайту?»
  Ще один кивок, коли Вінтерс підійшов до таці з чаєм…
  «Поповнити?» запитав він.
  «Звичайно».
  Тоді він налив собі чай у чашку.
  І у Сари склалося чітке враження, що він використав цю трохи галантності під час чаювання, щоб обдумати свою відповідь.
  Розумний хід…
  Зрештою, Маккейб помер на своїй ділянці, випадково чи ні. Остаточна відповідальність цілком може лежати на Чарлі Вінтерсі.
  Він мав би бути дуже обережним у своїх словах.
  Незалежно від того, якою була насправді правда, для Winters Construction можуть бути юридичні наслідки.
  Він знову сів, зробив ковток, потім…
  «Записи безпеки на моїх сайтах бездоганні».
  Він показав пальцем на Сару.
  «Ви можете це перевірити. Ця аварія зіпсувала те, що було майже ідеальним рекордом. Я можу лише припустити, що це була випадковість, що, можливо, Маккейб… я не знаю, його тип … ? Можливо, випив перед часом? Трохи коливається в крижану ніч?»
  Сара кивнула. Але вона також подумала: він насправді покладає частину провини за це на самого Маккейба.
  Справді хитрий.
  «І все-таки — як би це не сталося, це була жахлива трагедія, чи не так?»
  Сара кивнула.
  «У чоловіка не було сім’ї». Маленький сміх. «Звичайно, ніяких заощаджень. Моя компанія оплачує невеликі похорони. Найменше, що я міг зробити…»
  «Це дуже вдумливо з вашого боку».
  Він усміхнувся на це.
  Вона вже збиралася запитати, чи Вінтерс чув про проблеми Маккейба — з азартними іграми, з жінками — коли почула голоси, що долинали згори.
  Одного вона впізнала — дружина Вінтерса, яка зараз кричить.
  — Ти не зробиш цього, чуєш, Надін?
  Потім голос молодої жінки — гучний, пронизливий, навіть тут, у вітальні, на одну поверхню вниз.
  «Ви можете… не … говорити мені, що робити! не ти. Ні… — голос підвищився ще більше, — Тату!
  Вінтерс підвівся.
  Сара відчула, як усе його тіло напружилося.
  Дівчата-підлітки.
  Сара добре знала, що вони можуть дати вам шанс отримати гроші .
  «Вибачте, схоже, нагорі точиться якась битва… Мені краще подивитись, чи зможу я все заспокоїти».
  Сара не думала, що Вінтерс, з його власною історією самозабутності, зможе заспокоїти ситуацію.
  — Звичайно, — сказала вона. «Я почекаю».
  І Вінтерс поспішно вийшов із кімнати, а потім піднявся сходами.
  Поки Сара намагалася не слухати суперечки, що все ще лунали в будинку нагорі...
  OceanofPDF.com
  11. Таємні життя
  Сара встала й підійшла до вікна, яке виходило на задню частину будинку.
  Стоячи там і прислухаючись, вона відчула, що шпигує, але насправді було важко не почути крик.
  Тепер це була тристороння битва, дружина Вінтерса тепер благала дівчину «заспокойся, припини кричати…»
  Потім лунає бурхливий голос — Вінтерс — який проголошує діловим тоном, його голос грубий, різкий... «Ти зробиш , як ми скажемо, Надін. Ви розумієте?»
  Потім — той момент, якого повинні боятися більшість батьків.
  Ваша дитина повністю відкидає вас, ніби вас вдарив два на чотири.
  «До біса… ви обидва».
  З вікна Сара побачила, що земля Вінтерса згортається до пагорбів, красивих угідь, а збоку вона побачила загон і коней, що стоять на морозі.
  Тепер вона почула кроки, що куняли вниз по сходах, хтось ішов по двоє, по троє одночасно.
  Голос Вінтерс згори, знову гавкає її ім’я.
  Але потім — розмитість — коли Сара обернулася й побачила зі спини підлітка в спорядженні для верхової їзди та капелюсі, який мчав до вхідних дверей, відчинив їх, уривався порив холодного повітря, який акцентував всю сцену — грюк.
  А потім тиша.
  «Я б віддала все, щоб просто зникнути», — подумала вона.
  Вона навіть бавилася з думкою, що може просто тихенько вийти з кімнати, поспішити до своєї машини…
  Але навіть незважаючи на цю думку, Сара почула важкіші кроки на сходах.
  І вона відвернулася від вікна, коли Вінтерс увійшов до кімнати з порожнім обличчям.
  Кілька кроків у кімнату, і він нарешті подивився на неї — потім знизав плечима й закотив очі.
  «Вибачте за це», — сказав він, хитаючи головою. «Дівчата-підлітки — знаєте?»
  «Я сама маю один, — сказала Сара. «Це може бути важко».
  — Ці коні, — сказав він. «Життя крутиться навколо них».
  Сара повернулася до вікна. Вона тільки бачила дівчину в далекому загоні, яка сідала на одного з коней.
  «У мене справді більше немає запитань, містере Вінтерс…»
  Що було неправдою — вона хотіла знати, чи він чув про ворогів Маккейба, — але вона знала, що зараз не на часі.
  «Так», — сказав він. «Ну, ви знаєте, що я знаю. Не багато. І — якщо у вас виникнуть ще запитання…»
  «Я тобі подзвоню».
  «Мені дуже шкода про це », — сказав він.
  «Це не проблема. Я цілком розумію».
  «Я можу провести вас…»
  Вона збиралася сказати «ні».
  Але потім — це теж було б збентежено, ніби вона зараз почувалася з ним незручно.
  Тож вона взяла своє пальто й блокнот і дозволила Вінтерсу провести її до дверей, настрій зовсім інший, ніж тоді, коли вона увійшла в дім.
  *
  Коли вона підійшла до дверей своєї машини, то зрозуміла, що бачить лише частину загону та щось схоже на кінну стежку, що веде на віддалений пагорб.
  І Сара також побачила, мабуть, дівчину на коні, яка мчала на повному газі, мчачи на той пагорб.
  Це повернуло Сару до того часу, коли вона була молодою, коли вона трохи бунтувала проти своїх батьків… і як вихід на вулицю, на прохолодне повітря, геть… якось покращив ситуацію.
  На мить думки про Маккейба та його смерть — нещасний випадок чи ні — відійшли разом із цим спогадом.
  Вона потрапила в зовсім іншу історію.
  І тепер вона знала лише один спосіб позбутися цього.
  Вона сіла в свій Rav-4, провела пальцем, щоб розблокувати екран телефону та отримати доступ до останніх дзвінків.
  Вона натиснула одну, потім піднесла телефон до вуха.
  Джек відповів після першого дзвінка.
  «Привіт, Джеку… Я покидаю помешкання Вінтера. Хочеш зустрітися в Хаффінгтоні, щоб поговорити про оновлення?»
  Вона хотіла, ні, потребувала нормального життя Джека після бурі в будинку.
  Його відповідь… як і очікувалося.
  «Ти ставиш ставку».
  «Будь там через п’ятнадцять», — сказала вона.
  А потім вона завела машину й повільно поїхала круговою дорогою назад до стежки, що вела до воріт, які тепер відкривалися при наближенні… коли вона від’їжджала від світу Чарлі Вінтерса та його родини.
  *
  «Важко бути в центрі. Чужі проблеми, боротьба».
  Джек наполягав на тому, щоб цього зимового полудня вони справді отримали торт. «І, можливо, справжню каву. Думаю, ми обом могли б трохи використати. Хоча я знаю, що, мабуть, порушую жорстке правило Гаффінгтона. Тиранія чаювання, — сказав він, сміючись.
  Вона посміхнулася на це.
  І насправді їхня офіціантка — завжди ідеально зачіскана та нафарбована Менді, бабуся втричі! — вважав їхній порядок латте трохи дивним.
  Джек засміявся, коли вона пішла.
  «Бачиш… я викликав переполох».
  Сара теж засміялася. «Настав час чаю».
  «Знаю, знаю…»
  І нарешті хмари від її візиту ніби розвіялися. Хаффінгтон був прибраний до Різдва, повсюди казкові вогники, велике дерево — справжнє — наповнене вогнями та прикрасами з печива.
  На вкритих мішурою гілках звисали справжні пряникові чоловічки.
  І вона також усвідомила, що Джек, мабуть, — під час виконання службових обов’язків — стикався з багатьма сценами, подібними до тієї, свідком якої вона щойно стала.
  Можливо, у нього з’явилася товста шкіра з цього приводу.
  Але потім — якби вона знала Джека — то могла б легко побачити, як він глибоко відчуває ці речі.
  А коли тістечка — лускаті мільфеї! — і латте прибули (а Менді майже не робила, щоб приховати свої очі), вони спробували оцінити, де вони були з розповіддю про Ділана Маккейба та його фатальне падіння.
  OceanofPDF.com
  12. Невелике злом
  Сара зробила останній шматочок свого mille feuille, кілька заблуканих пластівців втекло, які — будучи такими неймовірно смачними — вона врятувала з тарілки.
  «Це… такі гарні», — сказав Джек.
  «Це моя кількість калорій за тиждень . Але так. Випічка тут неймовірна.”
  «Також непогана чашка Джо».
  « Чашка Джо », — сказала вона, усміхаючись.
  Іноді розмова з Джеком була схожа на подорож до Нью-Йорка. Він наче посол носив місто та його фрази.
  «Латте», я маю на увазі, сказав він, усміхаючись.
  «У вас там є Starbucks, так? Це слово вам відоме? »
  «Звичайно, але мені завжди подобалося отримати гарячу чашку від продавця на розі, можливо, з бубликом і — вибачте, інший вислів — шмер . Масло, тобто. Багато поліцейських сніданків…”
  «Звучить поживно».
  Чим більше вони розмовляли, тим більше Сара розслаблялася після тривожної бесіди з Вінтерсом.
  Джек так вплинув на неї. Він міг би бути джерелом спокою, незалежно від того, які темні речі вони могли б шукати. «Отже, Джек, як ти думаєш, де ми?»
  Його очі примружилися. «Ну, на жаль, крім розповіді очевидця Рея, у нас небагато. І ми повинні взяти до уваги... що ми маємо на увазі розповідь Рея».
  «Я знаю. Здається, такий — я не знаю — малоймовірний випадок. Але що ми маємо насправді?»
  Джек похитав головою.
  У цей момент підійшла Менді. «У вас двоє ще щось є? Ще торта?»
  На це Сара засміялася.
  «Менді, це місце справді небезпечне».
  «Можливо, ще… латте », — сказав Джек. Потім Сарі: «Ти?»
  Вона похитала головою. «Якщо я це зроблю, я буду годинами не спати сьогодні ввечері…»
  І щойно вона сказала це, як раптом усвідомила, що таємно Джек мав на них плани на той вечір…
  Але спочатку він витягнув щось із кишені пальта.
  фотографія.
  *
  Сара зробила фото.
  «Таке, що ви отримуєте від одного з тих апаратів у поштовому відділенні», — сказала вона.
  Ділан Маккейб цілує темноволосу молоду жінку з широкою усмішкою.
  Важко розібрати деталі, але було ясно одне — вона була красива.
  «Знайшов це в трейлері Маккейба. Впізнаєте її? Хтось із місцевих?»
  Вона похитала головою.
  «Ні. Може бути місцевий. Але, — вона знизала плечима. «Важко сказати, але не думайте, що я бачив її в Черрінгемі».
  Джек забрав фотографію назад.
  Він підняв фотографію, розглядаючи її знову, поки говорив. «Можливо, нічого, старе полум’я в Дубліні…»
  З голосу Джека вона зрозуміла, що він зовсім не впевнений у цьому.
  Менді принесла ще одну каву.
  — Дякую, Менді, — сказав він.
  Сара здогадалася, що він зачарував майже всіх офіціанток, які тут працювали. «Дайте мені вгадати», — сказала Сара, коли він зробив ковток. «У вас є план. Ідея про те, що ми можемо зробити?»
  «Як ви здогадалися? Це трохи, ну, ризиковано. Тож я думаю, що мені найкраще зробити це одному…»
  «Мені стає добре «ризикувати», — сказала вона.
  «Це ти. Гаразд тоді…”
  Ще один ковток, і Джек також озирнувся, щоб перевірити, чи не підслуховує хтось, хто все ще був у кав’ярні сьогодні пізно вдень.
  А потім:
  «Де ми можемо піти, щоб дізнатися про Маккейба, фальшиве посвідчення особи, усе, що хтось знав про нього… чи не знав?»
  Сара відвела погляд, задумавшись.
  А потім: «Бюро, їхній комп’ютер».
  Джек усміхнувся. «Як я вже сказав, у вас це добре виходить…»
  І їй довелося посміхнутися у відповідь. «І ви пропонуєте нам зламати...»
  « Я вриваюся…»
  Але вона похитала головою. « Ми проникаємо в офіс і дивимося комп’ютер, записи…»
  «Ви хочете це зробити?»
  «Гм, містере Бреннан, чи знаєте ви, як обійти сервер, захищений паролем, зашифровані документи?»
  Він посміхнувся. «Не можу сказати, що знаю. Гаразд Ви в ньому. Це єдине місце, де ми можемо знайти те, чого нам ще ніхто не розповідав про Маккейба».
  «Це моя думка».
  «І після похорону я думаю, що всі просто підуть далі... від цієї аварії ».
  Те, як Джек це сказав, звучало так, ніби ідея про аварію Маккейба була абсолютно неправдоподібною.
  «Забрати тебе близько дев’ятої? На той час сайт повинен бути залишений».
  «Я буду готовий».
  Джек кивнув. Потім, дивлячись на неї — несподівано… «Знаєш, я б не зміг цього… нічого з того, що ми робили в селі… без тебе».
  Вона сяяла. Вона завжди знала, що Джек цінує те, що вона внесла в їхню роботу. Але все одно — чути було чудово.
  «Ми команда, Джеку. правильно? І це те, що роблять команди».
  «Що вони роблять».
  І, маючи план на зимову ніч, вони допили каву.
  *
  Сара виглянула у вікно кухонних дверей.
  Джека ще немає.
  Чи він передумав? Але вона знала, що він подзвонив би, якби подзвонив.
  Музика лунала з кімнати Хлої, і коли вона востаннє дивилася, Деніел був у навушниках і грав у відеогру — гру з драконами та велетнями, а не швидкими автомобілями та кулеметами.
  Вона сказала їм після сьогоднішньої вечері спаг-болу — завжди улюбленого, — що піде на годину.
  І вона повернеться вчасно, щоб переконатися, що вони лягають спати в школу… Деніел близько десятої тридцять…
  Хлоя…
  Ну, цими днями вона майже вирішила, коли йти спати. Сара кілька разів сварилася з цього приводу, а потім зрозуміла, що настав час відійти
  Не просто час відступити, але важливо, щоб вона відступила.
  Настав час, коли підлітки почали встановлювати власні правила.
  Принаймні в деяких речах.
  Тоді вона вловила сяйво фар надворі та маленький спалах, коли Джек клацнув дальнім світлом свого «Спрайту».
  Вона відчинила двері, холодно вдершись, ніби чекаючи такого безглуздого кроку, і вибігла до його машини.
  *
  До будівельного майданчика було всього кілька хвилин. Гігантські тимчасові ліхтарі на вершинах величезних стовпів заливали більшу частину території молочним світлом.
  Джек припаркував Sprite далеко від освітлених місць.
  Він показав на кабінет Спаркса.
  «Добре. Ми не можемо піти туди й увійти, не опинившись на світлі. Не бачу відеоспостереження, але це не означає, що його немає. Я працював на кількох роботах у місті, де відбувалися події на будівельному майданчику. І вони, як правило, не дивляться відео, якщо щось не трапиться. Якщо ми входимо і виходимо, гарно та чисто, це не повинно бути проблемою, навіть якщо є камери».
  Сара перевела подих.
  Незважаючи на те, що слабкий обігрівач Спрайта працював якнайкраще, вона все одно бачила димчастий туман, який клубочився з її рота.
  Це була найхолодніша зима, яку вона могла пам’ятати за довгий час.
  «Тож ми просто поспішаємо туди, заходимо…»
  Джек кивнув, потім повернувся до неї. «Рей сказав мені, де є пролом у огорожі. Я можу пройти — тоді йди вриватися. Тоді ти можеш слідувати…»
  Вона похитала головою. «Гей, я тренувався на замках. Ви це знаєте, правда? Спостерігає за вами. Дозволь мені спробувати зайти. Дверний замок виглядав досить просто».
  Він не зводив з неї очей, сперечаючись. Потім: «Завжди хочу, щоб мій партнер випробував свої навички. Ви зрозуміли. Я буду поруч, якщо тобі знадобиться допомога».
  Потім, після того, як він ще раз подивився на офіс сайту…
  «Ти готовий?»
  Сара кивнула.
  — Тоді — пора йти.
  І Сара відчинила двері, готова мчати поруч з Джеком.
  *
  «Блін, — сказала вона, возячись із киркою, забитою в замкову щілину, яка й справді виглядала простою.
  — Не поспішай, — сказав Джек.
  Тоді Сара відчула щось, внутрішню роботу замка, і двері зі швидким брязкотом відчинилися.
  Вони швидко прослизнули всередину.
  «Ви знаєте, такий замок — для подальшої довідки — може навіть відчинитися, якщо ви просунете кредитну картку — щось тонке, шматочок металу — між затором і дверима. Могло бути швидше».
  «Дякую, професоре».
  Він засміявся, коли вони стояли в темряві. «Але ви зробили добре. Справді!»
  А потім оглянула кабінет.
  Комп’ютер на столі Спарка. Шафи для документів. Стіни, заповнені планами будівель.
  «Час братися до роботи», — сказала вона. І Сара підійшла до настільного комп’ютера.
  — А я перевірю картотеку, — сказав Джек, вислизаючи маленький факел.
  І тихо, разом, але шукаючи в двох різних світах, вони переглядали записи Winters Construction у пошуках будь-якої інформації, будь-яких підказок про Ділана Маккейба.
  OceanofPDF.com
  13. Що показує запис
  Джек відкинувся на спинку твердого пластикового стільця в тьмяному світлі, яке падало від ламп надворі, і спостерігав, як Сара працює за комп’ютером Спаркса.
  Він ніколи не був фанатом комп’ютерів, але він міг помітити, що коли руки Сари літали по клавіатурі, її розум був повністю в зоні.
  «Пощастило?» сказав він.
  «Тонна електронних листів, — сказала вона. «І, здається, я вже знайшов дещо цікаве».
  "Так?"
  «Схоже, Ділан був не єдиним хлопцем на місці без належного посвідчення особи».
  «Тож Спаркс грав швидко й розв’язано з найманням, га?»
  «І якщо він закривав на це очі, можливо, він зрізав кути в іншому місці…»
  «Така річ, яку може підхопити інформатор, га?» сказав Джек. «Ви знаєте імена інших хлопців без карток?»
  «Потрібно буде трохи покопатися. Я скину це все на диск, щоб прочитати пізніше. Просто коротко оглядаю сервер Winters Construction, чи можу я знайти якісь записи про персонал».
  Джек подивився з вікна трейлера на яскраво освітлену будівельну ділянку. Почав падати сніг, поки що лише легкі пластівці, що тріпотіли у сяйві дугових ліхтарів. В іншому місці, в інший час, ідея про те, щоб в Англії випав сніг, а до Різдва залишалися лічені дні, була б чарівною.
  Але тут — зараз — у ярдах від місця, де загинув Ділан Маккейб, сніг був просто ще однією проблемою, з якою треба було боротися.
  "А як щодо вас?" сказала Сара, продовжуючи друкувати.
  — Нада, — сказав Джек. «Просто купа рахунків, планів. Усе, що пов’язано з грошима та матеріалами — нічого спільного з людьми».
  «Це тому, що все тут — я сподіваюся».
  Джек подивився на годинник.
  «Не хочу затримувати наш прийом», — подумав він.
  Але це, безперечно, було правильно, що Сара прийшла разом. Картотечні шафи були доволі порожніми — порожнішими, ніж він очікував для жвавої будівельної операції.
  Так само, як трейлер і фургон Маккейба — хтось був тут і ретельно займався садівництвом до того, як з’явилися інспектори?
  А може, до того, як ми з Сарою зробили … ?
  І якщо це так — можливо, хтось їх чекав.
  Це означає , що , можливо, я помилявся щодо відеоспостереження? подумав він .
  Можливо, хтось зараз дивиться …
  «Сара, я думаю, що нам пора звідси».
  Тепер він побачив, як вона зупинилась і стурбовано подивилася на нього.
  «Що? Я думав, що ми маємо багато часу. Ти когось бачив?»
  «Ні, я просто раптово відчув свербіж, і я навчився довіряти цим почуттям. Я хочу, щоб ми вийшли ..."
  "Добре", - сказала вона. «Якщо ти справді так думаєш».
  Він підвівся, став збоку від вікна й визирнув на головні ворота. Жодних ознак руху — поки що.
  Він чув, як Сара позаду нього вимикала комп’ютер.
  «Отримав те, що тобі потрібно?» — сказав він, коли вона встала з-за столу й приєдналася до нього в тіні.
  Він дивився, як вона підняла флеш-накопичувач: «Сьогодні ввечері мені не дивитись нічних фільмів».
  «Добре. Ходімо».
  Він обережно відчинив дверцята трейлера, достатньо широкі, щоб прослизнути в морозне повітря.
  Щойно Сара приєдналася до нього, він зачинив двері, а потім знову замкнув їх на кирки.
  *
  Він кивнув Сарі, коли вона йшла попереду, присідаючи, по твердій колійчастій землі, навколо якої падав ніжний сніг.
  Вони двоє прослизнули крізь щілину в огорожі — саме тоді, коли Джек помітив, як фари зісковзнули з головної дороги до будівельної ділянки.
  Коли машина під’їхала ближче, Джек побачив збоку напис «Орлині охоронці». Якась охоронна вантажівка .
  Звичайний проїзд — чи спеціальне замовлення?
  Він обережно потягнув Сару до краю огорожі. Там було небагато прикриття, але пара припаркованих автомобілів могла просто затулити їх.
  Вони з Сарою спостерігали, як вантажівка проїжджала повз автостоянки. Джек бачив, як охоронець на пасажирському сидінні грає потужним смолоскипом уздовж огорожі, світло якого ловить сніжинки в повітрі.
  Вантажівка зупинилася на одному рівні з ними. Джек побачив хмару вихлопних газів, що піднімалася в нічне повітря.
  Промінь від смолоскипа грав по огорожі, потім миготів по їхніх обличчях.
  Джек глибоко вдихнув, готовий схопити Сару й утекти…
  Потім він побачив, як світло змінилося, і почув, як вантажівка легко ввімкнула передачу. Він спостерігав, як він рушив до кінця дороги й продовжив рух по периметру автостоянки.
  «Це неабиякий свербіж, партнере», — сказала Сара.
  Він обернувся, щоб поглянути на неї, незважаючи на близький поклик, на її обличчі була усмішка.
  Він усміхнувся у відповідь.
  «Завдячую цьому своїм життям», — сказав він. «Ходімо звідси».
  І тримаючись низько, вони дісталися до Спрайту, потім швидко сіли й поїхали в ніч.
  *
  Джек поправив чорну краватку перед дзеркалом у шафі, а потім відступив, щоб подивитися на своє відображення.
  «Згодиться», — подумав він, дивлячись, як промінь сонячного світла з вікна спальні вловлює пил у повітрі.
  Йому ніколи не було комфортно в костюмі та краватці. І це — його єдиний справний темний костюм — востаннє був одягнений на Кетрін на похорон. Хоча за роки до того він багато обслуговувався.
  Він провів пальці по волоссю, потім розвернувся й пішов через салон, дорогою забираючи ключі від машини.
  «У твоєму кошику, Райлі», — сказав він і спостерігав, як його спрингер неохоче відштовхнувся в куток. «Незабаром повернуся».
  Потім він піднявся на палубу й замкнув рубку. Він озирнувся. Мабуть, сніг падав цілу ніч.
  Луки на протилежному березі Темзи біло сяяли на тлі сірої хмари, яка, здавалося, загрожувала новим снігом.
  Вище за течією він побачив пару лебедів, що м’яко ковзали за течією. Потім кинув погляд униз за течією, у бік Черрінгемського мосту. Через два човни він побачив, як Рей вийшов на свою палубу, незграбно виглядаючи в коричневій смужці з неймовірними рисами.
  «Я підвезу вас», — покликав Джек і побачив, як Рей помахав йому рукою, щоб визнати його.
  Він обережно зійшов з трапа на свіжий сніг. Потім, озирнувшись на «Сірого гусака», Джек розвернувся й попрямував доріжкою.
  Він ненавидів похорони.
  *
  Джек сидів на другій лаві попереду й розмірковував про цю справу, а парафіяльний священик сказав кілька добріх, але довготривалих слів про загублені душі.
  Краєм ока він бачив, як Рей сидів поруч і чистив нігті старим канцелярським ножем.
  Поза Реєм Кевін виглядав так, ніби збирався кивнути.
  Навпроти проходу була літня пара, яку Джек бачив у селі, і пара черниць із монастиря, що лежав у лісі.
  Він не впізнав черниць, хоча деякий час тому мав справи в монастирі святого Франциска, коли попередній священик помер за загадкових обставин.
  Але для цих кількох прихожан, які тихо молилися позаду, церква була порожня.
  Окрім мешканця дешевої труни, яка лежала на естакадах лише за кілька кроків від нього.
  Джек почув, як скрипнули церковні двері. Він обернувся, щоб подивитися.
  Увійшла жінка. Пальто, шарф і шапка натягнуті. Вона не вклонилася й прослизнула на крайню задню лавку.
  Важко розрізнити, але вона виглядала молодою, з темним волоссям.
  Джек повернувся й зіткнувся зі священиком, який тепер стояв біля вівтаря, продовжуючи службу.
  «Тепер ми кудись прийдемо», — подумав він.
  Він точно знав, хто ця жінка…
  Навіть закутавшись у цей шарф, у цьому не було жодних сумнівів — вона мала бути дівчиною на фото.
  Вона прийшла на похорон. Вони з Діланом були близькі. Він, мабуть, говорив з нею про сайт, свої турботи, що він задумав.
  Те, що він виявив, могло його вбити.
  Усе, що Джек мав зробити, це поговорити з нею після служби.
  Священик оголосив гімн. Джек узяв свій збірник гімнів і приготувався співати, його думки не про гімн, чи службу, чи навіть про Маккейба…
  Але замість цього таємнича дівчина позаду церкви.
  OceanofPDF.com
  14. Зимовий ранок
  Коли служба закінчилася, Джек вийшов із церкви в кінці шеренги носіїв труни — дівчини він ніде не бачив.
  Вона зникла.
  Він вийшов на дорогу, що вела до Черрінгама, перевірив обидві сторони, але не побачив її.
  Тоді він прослизнув позаду церкви на цвинтар і подивився на засніжені поля, але її не було й сліду.
  Дівчина зникла в повітрі.
  Він повернувся до передньої частини церкви, де носильники завантажували труну в катафалк. Він кивнув Рею та Кевіну, які обидва тулилися проти холодного вітру, димлячи рулонами.
  Може, дівчина пішла вперед, до крематорію? Кевін сказав йому, що наступна зупинка — далеко в Челтнемі.
  Джек не збирався продовжувати, але якби був хоч найменший шанс, що вона була там, він мав би це зробити.
  Але тут задзвонив його телефон.
  «Сара».
  «Джек, служба закінчена?»
  «Так».
  «Добре. Я переглядав електронні листи Гері Спаркса — ще є багато роботи, але я вважаю, що ви повинні знати про це негайно. Я отримав ім’я іншої особи на сайті за допомогою фальшивого ідентифікатора».
  «Продовжуйте…»
  «Віктор Лупей. Щось означає?»
  «Справді. Був Віктор того вечора в «Орача» — могло бути те саме. У вас є громадянство?»
  «Він названий румуном, але це також може бути неправдою».
  «Ні, це має сенс — я перевірю Кевіна та Рея, вони обоє тут».
  «Також — щось… Не впевнений, чи це щось…»
  «Скажи мені».
  «Між Спарксом і Вінтерсом є ланцюжок електронних листів. Дуже обережний. Вінтерс каже Гері «просто роби, як він сказав», а Спаркс нервує. Тоді Вінтерс каже: «Ніяких електронних листів, нам потрібно поговорити». Він датований ранком смерті Ділана». «Можливо, не має нічого спільного з Діланом», — сказав він.
  «А може…»
  Його чуття підказувало йому, що Сара цілком може бути права.
  Він подивився на катафалк, який збирався від’їхати.
  «Сара, у вас є адреса Віктора?»
  «Amber Flats — це біля станції».
  «Добре. Рей знатиме, де це», — сказав він. «Я думаю, що це варто перевірити. Подзвоніть мені, якщо знайдете ще щось».
  Він закрив телефон, а потім підійшов до Рея та Кевіна, знаючи, що робитиме далі.
  «Ви, хлопці, йдете в крематорій?» сказав Джек.
  — Здається, правильно, — сказав Кевін.
  — Це добре з вашого боку, — сказав Джек. «Зроби мені послугу, Кевін? Я все ще намагаюся відстежити дівчину Ділана — і я думаю, що вона може там з’явитися. Зателефонуй мені, якщо вона це зробить, ти б?»
  «Звичайно».
  Джек звернувся до Рея.
  «Цікаво, чи маєш ти годину, Рей — допоможи мені щось дрібницьке?»
  Джек побачив, як очі Рея звузилися. Він знав, що Рей знав, що «щось дрібниця» означає більше, ніж просто невинне «щось»…
  «Не біда», — сказав Рей. «Я не великий шанувальник крематоріїв. Не планую йти туди, поки не оздоровлюсь і не буду готовий, розумієш, що я маю на увазі?»
  «Тоді побачимося пізніше», — сказав Кевін.
  Джек спостерігав, як він повернувся й попрямував до своєї машини, припаркованої на снігу біля церковних воріт.
  — Кевін, — покликав Джек. «Почекай. Ви бачили Віктора на майданчику сьогодні вранці?»
  «Віктор? Хм... Він захворів. Не бачив його день чи два. Є проблема?»
  «Ні, можливо, просто потрібно побалакати з ним, і все. Їдьте безпечно зараз».
  «Я буду. І ще раз дякую — від імені хлопців — за те, що ви тут, Джеку».
  Джек дивився, як він сідав у свою машину й їхав. Потім він звернувся до Рея.
  «Ти готовий?»
  «Це не було б чимось незаконним, у що ти мене зараз втягуєш, Джеку, чи не так?»
  «Рей, ти мене знаєш. Чистий, як сніг, чи не так?»
  — Я так і думав, — сказав Рей. «Щасливо, що я взяв із собою рукавички».
  «Рукавички?»
  «Відбитки пальців і бійки, Джеку. Хлопцю потрібні рукавички для обох, чи не так?»
  Джек підійшов до Спрайту та заліз, а Рей пішов за ним.
  «Поки я їду, Рей, чому б тобі не розповісти мені про Віктора Лупея…»
  І він виїхав на засніжену дорогу, задня частина «Спрайту» ковзала по снігу, коли вони прямували на пагорб у Черрінгем.
  *
  Джек припаркувався позаду залізничного рукава й вийшов з машини.
  Він розповів Рею про телефонний дзвінок Сари, і вони витратили кілька хвилин на розробку тактики.
  Якби Віктор працював нелегально, він міг би нервувати, розмовляючи з Джеком. Важливо було запевнити його, що він не в біді.
  Принаймні не для цього.
  «Нам просто потрібно з’ясувати, наскільки задіяний Спаркс, Рей», — сказав Джек. «Я не зацікавлений у тому, щоб цього хлопця вигнали з країни».
  Вони мовчки пройшли через засніжену автостоянку пабу, а потім Стейшн-роуд.
  Джек рідко приходив у цю частину села. The Railway Arms був досить жахливим пабом, який підхопив свою торгівлю з вечірніх поїздів.
  І хоча він їхав по Стейшн-роуд, йому ніколи не потрібно було виходити з машини. Тут не було ні магазинів, ні підприємств: лише низка старих будинків із рядами.
  «Просто тут», — сказав Рей, вказуючи на маленьку бічну дорогу. Джек пішов за ним. Попереду він побачив хибний квартал із квартирами шістдесятих років із рядком переповнених сміттєвих контейнерів збоку.
  «Alma Flats», — сказав Рей.
  Три вікна потертих дверей до квартири показували всередині похмурий скляний вестибюль, стіни, вкриті подертими плакатами та старим скотчем.
  Джек спробував відкрити головні двері — колись на них був замок безпеки, але він бачив, що весь механізм було вимкнено.
  Поштовхом двері відчинилися, замок був практично марним.
  Увійшовши всередину, він помітив пошарпаний список імен орендарів поруч із вкритим графіті ліфтом.
  «Лупей — третій поверх, квартира 8», — сказав він, а потім звернувся до Рея: «Ти знаєш, що робити?»
  «О так», — сказав Рей, дістаючи з кишень і надягаючи рукавички.
  «Якщо Віктор спуститься зі сходів і спробує вислизнути, не бийте його Рея, будь ласка», — сказав Джек.
  «О, правильно. Так, Джек».
  Тоді Джек викликав ліфт і, коли двері відчинилися, він увійшов і натиснув кнопку третього поверху.
  «Це видовище, яке туристи не можуть побачити», — подумав він, коли ліфт з гуркотом піднімався вгору.
  На третьому поверсі відчинилися двері, і Джек вийшов.
  Він перебував у коридорі зі склом від підлоги до стелі, вицвілою синьою фарбою з одного боку. Він дивився крізь вікна на засніжені дахи Черрингема.
  За селом він бачив луки та чорну стрічку на тлі білого снігу, яка являла собою Темзу, що вигинається в долині.
  Він міг просто розгледіти Сіру гуску біля її причалу. Це був якийсь погляд. Лише питання часу, щоб забудовник отримав дозвіл знести ці розбиті квартири та поставити шикарні квартири…
  Він почав відвертатися від вікна…
  Але потім — він помітив фургон, припаркований через дорогу від квартири.
  Він не бачив, чи хтось сидів на передньому сидінні. Але вихлопна труба викидала дим у холодне повітря.
  Він відійшов від вікна, але не відривав очей від фургона. Ніхто не зайшов і не вийшов.
  Хтось стежив за квартирами? А може, просто водій доставки на Різдво, перевіряє документи…
  Він почекав ще хвилину, потім повернувся й попрямував коридором до квартири 8.
  Він подзвонив і чекав.
  Після довгого очікування двері трохи відчинилися, і на нього визирнув Віктор.
  "Так?"
  — Вікторе, привіт, — усміхнувся Джек. «Ви пам'ятаєте? Ми зустрілися в пабі з Джимбо та Кевіном?»
  З-за спини Віктор Джек почув жіночий голос, який питав — мовою, яку Джек не впізнав.
  Він побачив, як Віктор повернувся і щось відповів. Півхвилини розмова рикошетила туди-сюди, потім жінка замовкла, і Віктор повернувся до Джека.
  «Правильно. звичайно Чого ти хочеш?» сказав він.
  «Вікторе, мені треба з тобою поговорити про будівництво. Про Ділана».
  Віктор похитав головою. «Я не мав до нього нічого спільного. Чому… чому ти прийшов сюди, поговори зі мною про те, що сталося!»
  Знову жіночий голос. Відповіддю Віктора був гавкіт.
  Дроти хлопця натягнуті досить туго, подумав Джек.
  Джек намагався не видавати свого здивування. Він був тут, щоб поговорити про Спаркс і незаконні посвідчення особи. Чому Віктор раптом заперечив будь-який зв’язок із Маккейбом і його смертю?
  «Почекай. Вікторе, я вас ні в чому не звинувачую. А я не поліцейський. Зрозуміло?»
  Він побачив, як Віктор кивнув, але його погляд ні на секунду не відривався від Джека.
  «Просто перевіряю речі. У Ділана було фальшиве посвідчення особи. У вас фальшиве посвідчення особи. Я просто хочу дізнатися більше — гаразд?»
  «Ви не поліція?»
  «Ні».
  Джек спостерігав, як він заглиблюється в це, здавалося, приймаючи рішення.
  «Добре, гаразд… ти йди в паб, в залізничний паб, я прийду через десять хвилин».
  А потім зачинив двері.
  Джек відступив, знизав плечима й повернувся до ліфта.
  Поки він чекав, він знову подивився на вулицю.
  Фургон поїхав.
  OceanofPDF.com
  15. Один крок вперед
  Джек спостерігав, як Віктор сьорбає свою колу, а потім повертає її на столик.
  У пабі лунали різдвяні хіти вісімдесятих, але Джек бачив, що тут було дуже мало різдвяного настрою серед купки завсідників, які поодиноко сиділи за столиками й пили напої.
  Мабуть, дешевше випити півпінти тут, ніж увімкнути опалення вдома, — подумав Джек, оглядаючи громадський бар.
  Він помітив Рея в дальньому кутку, який зараз грав у дартс із місцевим жителем. Віктор наполіг, щоб ця розмова була приватною.
  І Рей — тепер, коли він не був потрібен як резервний — задовольнився тим, що випив півлітра за рахунок Джека, поки проходила співбесіда.
  Поки Віктор мовчки пив колу, Джек терпляче чекав. Тепер румун нахилився вперед.
  «Якщо я скажу тобі… те, що я знаю. У мене не буде проблем?»
  Джек не зводив очей із сина чоловіка.
  Смішно , Джек завжди помічав … це потреба зізнатися.
  «Я не можу бути впевнений, Вікторе, доки ви мені не скажете. все Але я можу пообіцяти тобі це…»
  Тепер Джек підійшов ближче до чоловіка. «Ти скажи мені те, що ти знаєш, ти допоможи мені зрозуміти, і я зроблю все, що зможу, щоб допомогти тобі».
  Віктор кивнув.
  «Я хочу тут залишитися… Мені потрібно піклуватися про сім’ю, заробляти гроші…»
  Джек чекав, не дивлячись на Віктора.
  Тоді…
  «Ось що сталося, Джеку. Гаразд?»
  «Добре».
  Усі почуття Джека були напоготові.
  Чи це був момент, коли вони нарешті дізналися, що сталося з Діланом Маккейбом?
  *
  Віктор оглянув паб, ніби перевіряючи, чи хтось слухає, а потім повернувся до Джека.
  «Два місяці намагаюся влаштуватися тут на роботу. Але в мене немає ні номерів, ні карток».
  «Чому ні?»
  Віктор знизав плечима. «Через те, що я зробив удома в Румунії. Давним-давно. У моїй країні відбувалися погані речі. Поліція там… у них було моє ім’я. Важко отримати документи. Але зараз — зараз я одружений, працюю нормально».
  Він стиснув кулак, щоб підкреслити свої слова. «У мене є життя — тут і зараз. Майбутнє…”
  Джек уважно дивився на нього, розуміючи, що казав будівельник.
  Отже, у нього вдома було судимість, але він збирався...
  «Тоді... одного разу я зустрічаю містера Спаркса. Він мені добрий. Він дозволяє мені працювати без документів. Він мені добре платить».
  «Так, я чую, він у всьому серці».
  «А я гарний працівник — працюю тяжко! Потім до мене приходить містер Спаркс і каже, що Ділан Маккейб … він порушник спокою, поганий для всіх нас. Він каже: «Вікторе — ти дрова на риштуваннях перевозиш, зроби йому маленьку аварію».
  — Отже, ти був там тієї ночі, — сказав Джек. «Ви саботували доріжку, щоб Ділан впав…»
  Маленький кивок.
  «Так. Я затримуюсь допізна, коли інші йдуть у паб. Містер Спаркс, скажіть мені, де зробити аварію.
  — Навіщо ти це зробив, Вікторе?
  «Містер Спаркс — він сказав, що дає мені бонус на Різдво. У мене є сім'я, мені потрібні гроші. І було ще щось… загроза, якщо я цього не зроблю».
  «Але ти зараз не працюєш, Вікторе. чому ні Ви не хворі».
  «Я боюся повертатися на роботу».
  «Боїшся Спаркс?»
  Джек знову спостерігав, як Віктор озирнувся довкола — не те щоб його почули в цьому морзі чи пабі.
  «Так. Боїться містера Спаркса».
  Джек витримав його очі. Щось, якийсь інстинкт підказував йому, що Віктор був не до кінця чесним.
  Чому він так легко признається? — подумав він. — Вікторе, ти скажеш це в міліцію? Що ти щойно сказав мені?»
  — Ні, — відразу відповів Віктор. «Ні, я не можу. Ти мене не змусиш».
  Джек знав, що якщо Віктор заговорить, його заарештують — ймовірно, за підозрою у вбивстві чи щонайменше в ненавмисному вбивстві.
  І справді — судячи з усього, він був би винен. Але він був би не єдиним.
  Здавалося, тепер не було сумнівів, що за смертю Ділана Маккейба стоїть Спаркс.
  Але Джек знав, що в нього поки що немає нічого доказового. Віктор міг усе заперечити.
  Можливо, Сара зможе щось зібрати з електронних листів.
  Але поки що — більше нічого він не міг отримати тут від Віктора. Він підвівся, щоб піти.
  «Ви розкажете поліції?» сказав Віктор.
  — Ні, — сказав Джек. «Але я мушу йти за Спарксом. І якщо він зізнається і назве вас — я нічого не зможу зробити».
  Він спостерігав, як Віктор сприймає це. Коли Джек відійшов від столу, він побачив, що світ Віктора просто розвалився навколо нього.
  Джек розвернувся й підійшов до мішеню, де чекав Рей.
  — Давай, Рей, — сказав він. «Час йти додому».
  «Він тобі щось сказав?» сказав Рей.
  Джек вирішив, що зараз не час розповідати Рею про причетність Віктора до смерті Ділана.
  Але він також не був упевнений, що сам почув усю правду.
  «Не впевнений, Рей. Зовсім не впевнений…”
  Коли Рей слідував за ним, він натягнув пальто й вийшов з пабу.
  OceanofPDF.com
  16. Загадкова дівчина
  Сара почула, як Джек постукав у її задні двері. Вона приготувала кілька яєчних бутербродів і зварила трохи кави.
  Джек сказав, що півночі не спав, намагаючись зрозуміти, чого вони втратили.
  Щодо Сари — теж пізно — вона прочесала всі файли, але так і не знайшла нічого, що могло б їм допомогти.
  Хоч зараз були б разом, а може щось і «клацне».
  Джек посміхнувся, коли вона відчинила двері.
  «Це кава?»
  «Ціла каструля. Я вважаю, що нам потрібен увесь кофеїн, який ми можемо отримати».
  Вона зачинила двері, коли він підійшов до кухонного столу, притягнувши стілець, де лежав відкритий її ноутбук, поруч — жовтий блокнот.
  Джек зняв пальто й сів.
  «Довга ніч і для вас?»
  «Продовжував переглядати всі файли. Але нічого корисного не з’явилося».
  Він кивнув. «Ось чому я вирішив, що ми повинні сісти разом, обговорити все. А може, разом — сплануємо те, що ми робимо. Рей сказав мені, що Вінтерс збирається за святковими напоями для своїх хлопців перед сьогоднішньою вечіркою Плугаря…
  «Боже, я взагалі забув про ту вечірку. Ти все ще йдеш?»
  «Я подумав, що можу заскочити».
  «Тоді нам краще братися за роботу», — сказала Сара, підійшла до їдальні, налила дві чашки кави й подала їх до столу.
  «З чого ми починаємо?» — запитала вона.
  «Я думаю… огляд того, що ми знаємо, що ми думаємо , що знаємо… і велике питання: про що ми не маємо поняття».
  Вона ще раз усвідомила, що Джек вважає її рівноправним партнером у всьому цьому.
  Це було добре. Його повага — і дружба — багато значили.
  «Діти вийшли?» запитав він.
  Кивок. «Обидва вдома у друзів. Повертаюся до вечері».
  «Добре. Тоді почнемо. Починаючи з того, що Віктор сказав… і чого, можливо, не сказав…»
  *
  Сара заповнила сторінки свого жовтого блокнота нотатками. Хоча Віктор зізнався в тому, що влаштував аварію на прохання Спаркса, не бажаючи сказати те ж саме поліції, юридично все це були чутки.
  І — бачила Сара — навіть це зізнання непокоїло Джека.
  «Не підходить, Сара».
  «Яким чином?»
  «Спаркс, можливо, не хотів проблем із владою, яка не помічає будівельні проекти… але влаштувати нещасний випадок, який закінчився вбивством?»
  Джек похитав головою.
  «Немає сенсу…»
  «Тоді є металеві стовпи, — сказала Сара. «Просто в потрібному місці».
  Кивок від Джека. «Ось чому це не «просто» нещасний випадок. Це вбивство. Що робить ідею, щоб Спаркс влаштував це — через справу профспілки чи підйом натовпу Маккейба…»
  Він перевів подих.
  «— все неймовірно. Я просто не купую це».
  Але потім Сара звернулася до того, чого вони тільки торкнулися.
  «А як щодо дівчини в церкві? А фото?»
  Джек подивився на неї, потім підвівся, щоб наповнити чашку.
  «Правильно. Якщо колись і був серйозний знак того, що ми чогось упускаємо — або, в даному випадку — когось , то ця дівчина».
  Сара перегорнула блокнот, куди вона вклинила фотографію, яку знайшов Джек.
  Темне волосся, знімок у профіль, поцілунок у щоку Маккейба. Його велика посмішка перемоги.
  Потім — думка.
  І вона поняття не мала, звідки це взялося, про щось, що тоді не здавалося важливим.
  «Джек, коли я приїхав до Вінтерса, там була велика сварка з його дочкою».
  Він подивився на неї.
  «Він намагався применшити це, але...»
  «Я пам’ятаю, ти розповідав мені про Вінтерову вітальню, усі фотографії… усі його доньки, коли вона була маленькою…»
  «Я думаю, що люди перестають документувати своїх дітей, коли вони стають вольовими підлітками. Раптом — вони вже не такі милі…»
  Вона підсунула йому фотографію.
  «Я не міг її як слід роздивитися. Але зараз я думаю… Цікаво, чи ця дівчина…?»
  Джек подивився на фото.
  «… може бути нею? Надін Вінтерс?»
  «Що? Нічого собі Хлопчик Вінтерса гуляє з Маккейбом?»
  «А що, якби я подивився в Інтернеті? Facebook. Чи, може, якесь кінне шоу… шкільний захід?»
  «Якщо ви можете це зробити…»
  «Тобі потрібно запитати? Дай мені поглянути».
  А тепер Джек підвівся зі свого стільця й підійшов до неї позаду, дивлячись через її плече, коли вона вводила ім’я «Надін Вінтерс», шукаючи нещодавнє фото.
  Обоє мовчать, коли вона відкриває кілька вікон на екрані, її пальці летять...
  *
  Тоді—
  Ось вона була.
  — Це вона, — сказала Сара. «Подивіться. Очі, волосся…»
  — Дивовижно, — сказав Джек. «Таємнича дівчина на похоронах… дочка Вінтерса».
  Вона раптом зупинилася. Сара знала, що — з цим зв’язком — Джек зараз збирає речі разом.
  Джек повернувся на своє місце.
  «Надін була дівчиною, яку він ховав», — сказав Джек. «Дівчина, яку він не приведе до Плугаря».
  «І з поважної причини».
  Він повернувся і подивився на неї.
  «Так. І я думаю, що тепер ми знаємо, чого Віктор не говорив».
  — Ви думаєте, Вінтерс був замішаний?
  «Такий гордий чоловік — не збирається стояти осторонь, поки його дочка гуляє з таким хлопцем, як Маккейб…»
  «То що ж нам робити? Доказів... у нас їх немає, я маю на увазі, що ми все ще здогадуємося, чи не так?»
  Джек видихнув повітря. «Правильно. І я припускаю, що Віктор може зникнути будь-якої миті».
  «Справді?»
  «Хтось стежив за нами, так? Думаю, вони теж стежили за Віктором».
  Вона спостерігала, як Джек сів у крісло. Вона здогадалася, що він будує план.
  «Але якщо ми будемо рухатися швидко, ми все одно можемо дійти до правди. Залишилося трохи часу перед маленькою вечіркою Вінтерса в «Орача». Я думаю, якщо пощастить, саме тут ми зможемо все об’єднати».
  Він посміхнувся, поставивши запитання, на яке вона була впевнена, що він уже знає відповідь.
  «Ти на це? До цього ми повинні поговорити з багатьма людьми. І я думаю, що найкраще робити це разом».
  «Не пропустив би це».
  І Сара встала, схопила своє пальто, свої ключі — дороги все ще крижані, тому їм краще використовувати її Rav-4 — і вони разом вирушили, щоб покласти шматки вбивства Маккейба… адже це те, що вони знали, що це мало бути…
  OceanofPDF.com
  17. Правда і брехня
  Сара подивилася на дзеркало заднього виду, а потім на Віктора Лупея.
  Він сидів на задньому сидінні, його обличчя було похмурим і суворим.
  Коли вони з’явилися в його квартирі, Віктор наче знав, що все закінчилося, що правда має вийти назовні.
  Сара навіть пішла до його дружини, схлипуючи біля раковини, вигукуючи слова румунською, яких вона не розуміла… … але ці слова явно мали бути звинуваченнями проти її чоловіка, її сльози про їхнє життя, яке — у цій новій країні — він був зруйнований.
  Віктор похитав головою про доньку Вінтерса, про Маккейба, намагаючись дотримуватися своєї оригінальної історії.
  Поки дружина не підійшла і буквально не стала його в груди, а потім – вони разом плакали, тримаючись один за одного, як на кораблі, що тоне.
  І коли Віктор нарешті повернувся до них, то розповів усе, що знав.
  Все це, майже так, як вони підозрювали.
  Та поки що лише слова нелегального працівника. Їх треба було довести.
  Джек повернувся до Сари і сказав: «У нас є багато справ...»
  Тоді Віктору: «Тобі треба буде до нас. Потім до Плугатаря».
  Віктор похитав головою. «Я, я не можу. Я не можу туди…”
  Але Джек поклав руку на плече розбитого чоловіка. «Ви сказали нам правду, Вікторе. Будуть проблеми, з якими ви повинні мати справу, юридичні проблеми. Але ти тут не справжній вбивця».
  Віктор подивився на Джека з довірою.
  А потім Джек сказав: «Нам потрібно відвідати Спаркса».
  Нарешті кивок румунського робітника.
  Зараз — у машині, до місця — за кілька хвилин — Віктор дивився на зимовий пейзаж надворі, безлисті дерева, дороги, які ще були всіяні льодом і снігом.
  Віктор здавався приреченим.
  Але Джек мав рацію.
  Він не був справжнім вбивцею.
  Ця людина й досі не здогадувався, що вони наближаються до нього, стягуючи всі нитки історії, відкидаючи деталі, які мали заплутати, як-от діяльність Маккейба на підтримку профспілки, водночас з’єднуючи справжні нитки…
  Як Надін.
  Справжнє кохання Маккейба.
  Той, який коштував йому життя.
  Сара виїхала на гравійну доріжку, що вела до будівельного майданчика, до офісу наглядача.
  Ранній фініш сьогодні; люди вже йдуть за безкоштовними різдвяними напоями до пабу.
  Але Спаркс усе одно буде тут.
  Не підозрюючи про те, що мало статися.
  «Ти в порядку?» — сказав Джек, озираючись на Віктора, який відвернувся від вікна, майже закінченого будівництва.
  Виглядає як завгодно , але не добре.
  Кивок.
  Віктор був ключовим у тому, що мало статися.
  І Сара під’їхала до дерев’яних сходів із неміцними перилами, що вели до офісу Спаркса.
  *
  Сара пішла першою. Адже вона першою з ним заговорила.
  І почув брехню Спаркса.
  Вона озирнулася на Джека, який стояв пліч-о-пліч із Віктором, наче той міг би втекти, якби йому дали шанс.
  Вона постукала в двері.
  «Так, що?»
  Голос Спаркс зсередини.
  І кинувши останній погляд на Джека, Сара повернула дверну ручку й увійшла, а Джек і робітник пішли за нею.
  *
  «Що в біса? ти знову? А що це… Вікторе, де ти був у біса?»
  Начальник дільниці підвівся зі стільця, коли побачив Віктора.
  Звичайно , подумала вона.
  Ідеальна тактика залякування, щоб закрити губи працівника.
  — Ми дещо з’ясували, містере Спаркс.
  Потім Спаркс перевів погляд то на Сару, то на Джека, то на Віктора.
  Мабуть, він почувається загнаним у кут, подумала вона.
  Джек сказав їй… « чому ти не бачиш, як далеко ти зайдеш зі Спарксом?» Вам може сподобатися..."
  Хоча тепер вона відчувала, що це було б чим завгодно, але не приємним.
  Шия чоловіка напружена, руки стиснуті в кулаки, очі сяють.
  Не щасливий кемпер.
  «Містер Спаркс — Віктор тут все нам розповів».
  Спаркс аж тремтить, слухаючи її.
  «Він нічого не знає . Він ледве говорить англійською… його слово проти…»
  — Зачекай, — сказав Джек, зробивши крок уперед. «Чи не ти маєш на увазі правду проти… того, що ти сказав Сарі?»
  Спаркс відвів погляд.
  Знову в його очах: загнаний в кут...
  Сара перевела подих. Подібні речі були справді світом Джека. Його справа. Але все одно здавалося — з кожною справою, яку вони працювали — він все більше і більше хотів, щоб вона вийшла за межі своєї зони комфорту.
  Подалі від світу Інтернету та жорстких дисків.
  До цього: зіткнутися з іншою людиною та звинуватити її у брехні.
  До їхнього обличчя.
  Вона знала одне: вона ніколи не змогла б зробити це без Джека поруч із собою.
  — Ми все знаємо, містере Спаркс.
  Наглядач люто глянув на Віктора. «Що, в біса, ти їм сказав, ти…»
  Ще один крок Джека.
  «Отже, ми опинилися на цікавому місці, містере Спаркс. Ви можете зробити те, що ми просимо, охоче. Або, добре, ми просто йдемо до поліції. Хто знає, можливо, їм буде не так цікаво почути вас, ваші причини… як усе сталося насправді. Я маю на увазі, що це вбивство».
  «У вас немає біса...»
  — Спаркс, — сказав Джек. «Ми все знаємо, чому Маккейба вбили, як це було влаштовано, вашу роль…»
  Іскри зупинилися.
  «Нам потрібно, щоб ти зробив одну річ…», — сказала Сара.
  Спаркс похитав головою.
  «Я нічого не роблю для вас».
  — Тоді поліція? Джек сказав. «Тільки з вашого боку історії… проти Віктора? Це може бути ризикована гра, хм?»
  Іскри стояли там.
  А потім — у фатальний момент — Спаркс усвідомлює…
  Інших варіантів у нього не було.
  Саме ту, яку йому пропонують зараз.
  Він кивнув. «Добре».
  І Сара не змогла втриматись і глибоко вдихнула.
  Робити це було все одно, що бути артистом у цирку, канатоходцем, приборкувачем левів, літати в повітрі, щоб схопити трапецію, і не знати, чи вона там взагалі буде.
  Вона видихнула.
  Настав час справді вшанувати пам'ять Ділана Маккейба.
  Розкривши, хто його вбив… і чому.
  *
  Але перед тим, як вони побачили, як Спаркс повільно йшов до своєї машини, розбитий, і знову посадив Віктора позаду, потираючи руки, ніби намагаючись зняти з себе почуття провини за скоєне…
  Сара мала подзвонити.
  Остання частина.
  Джек дивився на неї.
  Це була одна частина плану, в якій вона не була впевнена. Але Джек сказав, що в них немає вибору.
  Їй не знадобилося багато часу, щоб знайти номер. Але подзвонити — це зовсім інша справа.
  Один дзвінок, два, три … і ось дзвінок закінчився.
  Дзвінок відповів.
  OceanofPDF.com
  18. П'є з босом
  Джек відчинив двері до «Орача», дозволивши Сарі та Віктору зайти першими.
  Віктор зробив, як йому було сказано… побіг до відкритого місця в барі, замовивши безкоштовну пінту.
  Місце — повне робітників з Winters Construction, які розмовляють, кивають, сміються.
  Ти ніколи не дізнаєшся, подумав Джек, що один із їхніх помер кілька днів тому.
  Потім Джек сканував місце в пошуках господаря заходу. Але Сара вже помітила.
  «Ніяких зим», — сказала вона.
  Джек продовжував дивитися поверх натовпу. Головна різдвяна вечірка мала розпочатися пізніше. Він упізнав лише кілька місцевих жителів, розсіяних серед робітників.
  Але хоча здавалося, що всі з Вінтерс Констракшн були тут, чоловік, який платить за рахунком, явно не був .
  Він прорахувався?
  Чи передав би Вінтерс цю подію?
  Це може ускладнити те, що їм із Сарою потрібно зробити.
  «Я не думав про це», — тихо сказав Джек своєму напарнику. «Вважав, що Вінтерс буде тут, принаймні для димової завіси».
  Чи Вінтерс був хитрішим, ніж це?
  Чи зрозумів він, що вони планують? Тому що, напевно, Вінтерс наказав стежити за ними обома останні кілька днів, Вінтерс зламав офіс Сари…
  Потім двері пабу знову відчинилися, і ввійшов Гері Спаркс.
  Кілька чоловіків озирнулися. Кивок їхньому начальнику. І Спаркс пішов у бік пабу, пропустивши пиво, стоячи там.
  Так, як вони йому наказали.
  «Джек, де Вінтерс?» – тихо сказала Сара. «Ти думаєш, він усе це влаштував, а потім не показав?»
  Джек похитав головою. «Я не знаю».
  Чоловіки продовжували розмовляти голосами. Той факт, що це була приватна вечірка, не дозволив більшості постійних відвідувачів прийти до неї до кінця.
  Всі тут були працівниками, які насолоджувалися раннім закінченням, безкоштовними напоями, безкоштовною їжею…
  Але де, в біса, був господар?
  Потім — знову відчинилися двері, і ввійшов Вінтерс, туго застібнуте темне пальто, його чорна лижна шапка на голові різко контрастувала.
  Одразу сяяв на чоловіків, кивнув, наче був одним із них.
  Яким він був свого часу.
  Потім він озирнувся й побачив Джека, Сару…
  Його усмішка на мить зникла, а потім знову повернулася, наче це не було для нього жодною турботою, коли він потиснув руку робітникові, а потім нахилився, щоб сказати кілька приватних слів, наче це справді були його «хлопці».
  Одна велика родина.
  Тоді Вінтерс підійшов до бару, зачерпнувши пива, яке Біллі вже притягнув для чоловіка, який оплачував транспорт усієї цієї події.
  — Він тут ненадовго, — сказав Джек.
  «Ви маєте на увазі, — сказала Сара, — зараз чи ніколи?»
  Джек подивився на Віктора, його скелет схилився на дерев’яний брусок, ніби він хотів розтопитися в ньому. Іскри, що стоять осторонь, ніби зовсім не його частина.
  Шум, гомін був величезний.
  Саме тоді Джек ще раз подивився на Сару.
  «Побажайте мені удачі…»
  Вона посміхнулася йому.
  Думаючи: як це вийде?
  Він ступив кілька кроків до центру пабу, ставши всього в ярдах від Чарлі Вінтерса, який — досить підкреслено — не звернув на нього уваги.
  Джек перевів подих.
  Потім, докладаючи всіх зусиль, щоб його почули понад гомін натовпу, Джек звернувся до власника компанії Winters Construction.
  *
  «Чарлі Вінтерс!»
  Джек сказав.
  Його голос гучний, голос, який він використовував, коли вривався в галасливі квартири, заповнені озброєними автоматичною зброєю озброєними автоматами наркобаронами, які чекали, поки поліцейські примчать.
  У кімнаті стихло, але деякі люди продовжували говорити.
  А потім Джек вимовив ім’я ще голосніше… бо Вінтерс ще не повернувся до нього обличчям.
  «Чарлі Вінтерс… з усіма присутніми, чому б вам не розповісти нам усім, як насправді помер Ділан Маккейб?»
  Наче боксер, схиливши голову, Вінтерс обернувся й глянув на Джека. Посмішка — досі не стерта з його обличчя.
  І Вінтерс заревів у відповідь, видаючи гучність так само добре, як міг.
  «Що… в біса … ти маєш на увазі?»
  Тоді, ніби щоб об’єднатися з натовпом і ізолювати Джека…
  «… Янк ».
  За сигналом Джек подивився на Сару, яка підійшла до Спаркса й стала біля нього, знаючи, що Вінтерс відстежуватиме її хід.
  «Добрий час, Вінтерс, щоб пояснити себе. Усі тут, насолоджуються напоями. Окрім Ділана Маккейба, людини, яку ви хотіли вбити. Людина, яку ви вбили…»
  Тепер — натовп повністю затих, чекаючи наступних слів власника компанії.
  — Ти, сволота… — сказав Вінтерс. «Маккейб потрапив в аварію». Вінтерс озирнувся на натовп, наче це була очевидна правда. «Тупи Мік впав, мабуть, випив, ще один дурний ірландський б…»
  Джек скоротив дистанцію між собою та Вінтерсом.
  А потім просто похитав головою.
  Трохи почекав... потім:
  «Це те, у що ти хотів, щоб усі повірили. звичайно Але Вінтерс, ти бачиш тут Віктора?
  Кивок працівнику барної стійки, головою вниз.
  «Сказав нам усе, що ви та Спаркс…»
  Ще один кивок тому, де наглядач стояв поруч із Сарою.
  — сказав йому, як це налаштувати. Але навіть Спаркс не знав про одну річ… полягала в тому, що це не просто падіння, не «нещасний випадок», який просто відправить Маккейба до лікарні».
  Вінтерс обернувся й подивився на Спаркс. Він підняв руки, стиснув кулаки.
  «Іскри! Ти дурна сволота. Що ти...?»
  Спаркс нічого не сказав.
  Джек знав, що він просто мав бути тут .
  «Ми знаємо все, — сказав Джек, — … про металеві каркаси, про те, як ви спланували падіння, його смерть… про те, що ви більше ніколи не дозволили Маккейбу побачити свою дочку…»
  І з цими словами Вінтерс кинувся на Джека, піднявши руки.
  Джек знав, що Вінтерс працював і пробивався до багатства й успіху.
  І тепер — звинувачений разом із усіма своїми людьми навколо — він ніби знову опинився на вулиці, борючись за своє життя.
  І Джек чекав, поки Вінтерс відірвався назад і послав м’ясистий кулак, усі білі кісточки — справжній робочий кулак — полетів йому в голову.
  *
  Джек відхилився, а потім пригнувся, коли цей кулак розрізав повітря.
  Але Вінтерс швидко відповів на промах, готовий знову врізатися в Джека ще одним ударом.
  Джек підняв власні руки.
  Вінтерс намагався в'їхати в Джека праворуч, потім ліворуч, опущеною головою, побитого вуличного бійця, якщо такий взагалі був.
  Але Джек заблокував правий... а лівий — призначений для того, щоб врізатися в підборіддя Джека — натомість полетів, як ракета, що запустилася з осічкою, і злетів у повітря.
  Вінтерс одужав, готовий до наступної атаки.
  «А ти, — гаркнув він, — ще один тупий ірландець, як Маккейб… думаєш, що можеш прийти сюди, забрати в мене… забрати в мене … все, заради чого я працював… боровся?»
  Джек подумав: дурний ірландець?
  Гаразд, подумав він.
  Напевно, не варто цього робити.
  Справді не варто , подумав він.
  Треба просто—
  Замість цього він зробив крок і кинув лівий хук у бік Вінтерса, який змусив власника компанії нахилитися ліворуч... де Джек швидко підключився до правого, який відправив Вінтерса на землю.
  Трохи крові на губі Вінтерса.
  — Кидай це, Вінтерс. Ми знаємо все, ми знаємо...
  Потім відчинилися двері.
  Джек подивився на Сару, на двері, потім знову на Сару, коли вона відходила від Спаркса… на людину біля дверей.
  *
  І Сара пішла і стала біля Надін Вінтерс.
  Її батько все ще на підлозі, починаючи вставати.
  Сара знала, що вони не здогадувалися, з’явиться дівчина чи ні.
  Вона любила Маккейба. Але чи допоможе їй ця любов розкрити останню правду, яка може вирішити долю її батька?
  Її голос… у тихому тепер пабі… просто шепіт.
  «Як ти міг?»
  Інстинктивно Сара простягнула руку й взяла її за руку.
  Вінтерс повільно звівся на ноги, червоні губи, незграбний звір, тепер його увага відверталася від Джека.
  Він стояв і звертався до дочки.
  «Я зробив це для вас. Ти бачиш це, Надін, чи не так? Ти б усе кинув заради нього. Він би тебе взяв… взяв…»
  Сара спостерігала, як Вінтерс озирнувся на своїх людей, ніби він був у суді, подаваючи апеляцію.
  Тоді назад до Надін.
  Сара легенько стиснула руку дівчини.
  Надін була там для Ділана Маккейба.
  Не для цього чоловіка, її батька, який стоїть перед нею.
  «Зробив це для тебе, коханий… ти це бачиш, чи не так?»
  І ось воно, подумала Сара.
  Правда назовні. Історія працьовитого чоловіка, який заступився за своїх колег, який не боявся йти проти начальників, але зробив помилку, закохавшись не в ту дівчину.
  Надін почала плакати, ридати, впавши в Сару.
  Правда... занадто багато для неї.
  Сара обняла її за плече.
  І вона спостерігала, як Джек підійшов до Вінтерса.
  «Алан Ріверс… він чекав надворі. Він зараз поруч з тобою».
  Вона побачила, як Джек подивився на Віктора, потім на Спаркса. Їм довелося б відповісти зі свого боку.
  Але якби справедливість була задоволена, вбивство Ділана Маккейба лягло б прямо на плечі чоловіка, який стояв закривавлений у центрі «Орача» — усі очі на нього.
  Потім, повільно, приймаючи неминуче, Вінтерс повторив… «Для вас, Надін… усе для… вас…»
  І він почав повільно йти до дверей, повз свою ридаючу доньку, до холодної зимової ночі, де чекав Алан Ріверс і його машина.
  OceanofPDF.com
  19. З Різдвом Христовим!
  Сара спостерігала, як Джек зачинив духовку, де його смажене реберце, здавалося, добре йшло.
  Він подивився на неї та посміхнувся, потім на Хлою, Деніела — з блискучими пов’язками на головах. Навіть Джек носив такий, хоча, за його словами, він перетворював Різдво на Хелловін.
  — Невдовзі, — сказав Джек.
  «Чудово пахне», — сказала Сара.
  «У нас є час погуляти Райлі?» — запитала Хлоя.
  Її донька завжди хотіла собаку, а останнім часом поводилася так, ніби Райлі наполовину належить їй.
  І це добре, — подумала вона.
  «Так думаю. На картоплю також потрібно більше часу, і ми маємо морквяні цукати».
  «Бенкет!» сказала Сара.
  — Давай, Райлі, — сказав Даніель.
  І це була ще одна річ, яку вона помітила… Деніел і Хлоя справді ладнали.
  Поки що.
  Це нагадало їй про те, як жахливо було в будинку Вінтерса, Надін, крики, втеча.
  Поки що , — подумала вона, оглядаючи салон «Сірої гуски», — мені дуже пощастило.
  І коли Райлі вискочила з рульової рубки, а за нею двоє її дітей мчали за собакою, їй довелося запитати Джека…
  *
  «Що б ти зробив, Джеку?»
  «Хмм?»
  «Якби Вінтерс не нажився, не накинувся б на вас…?»
  «Ну, коли і Віктор, і Спаркс відкрилися… думаю, що це лише питання часу».
  «Правда з’явиться?»
  «Щось на зразок цього. Гей, хочеш, я полагоджу тобі старомодний?»
  Сара засміялася. «Ви жартуєте? Це мій новий улюблений напій!»
  Джек підійшов до холодильника й дістав повну пляшку Бурбону.
  — Подарунок від Рея, — сказав Джек, підносячи пляшку. «Маленьке спасибі за участь».
  «Дорогий».
  «Можливо», — усміхнувся Джек.
  Чи дійсно Рей купив напій, чи просто «звільнив», це було спірне питання...
  Вона спостерігала, як Джек дістав із шафи глечик і взявся до роботи.
  «Отже. Бурбон, мутні фрукти, біттери. І вишню, звичайно, солодку, смачну і таку, як ти любиш».
  Він кинув вишню в дві склянки, трохи льоду, потім налив із глечика.
  «Вау, відмовитися від мартіні?»
  «О, ні в якому разі… але на Різдво чому б не спробувати щось інше, хм?»
  Вона посміхнулася, взяла склянку, і вони зацокали.
  А після ковтка —
  «Ідеально».
  «Також упаковує шматочок, тож лише це перед смаженням».
  «О, до речі, вам сподобається різдвяний пудинг. Мій власний рецепт, не мамин!»
  «Тоді я знаю, що це буде добре».
  Ще один ковток, а потім у Сари виникло ще одне запитання.
  «Що буде з Віктором і Спарксом…?»
  «Вважаю, що ви знаєте свою правову систему краще за мене. Повернувшись у Штати, вони були б співучасниками, хоча суд визнав би, як на них тиснули. Я б подумав, що вони відсидять. Але не так сильно, як Вінтерс».
  «Бідна Надін, втрачаю Маккейба. Потім втратити батька».
  Джек відвів погляд. «Я знаю. Жорстко». Потім повернемося до Сари. «Навіть коли ви отримуєте «поганого хлопця»… може бути хтось невинний, хто постраждає».
  «Як дружина Віктора».
  «Так. Цей детективний бізнес — це не тільки розваги та ігри».
  А потім двері відчинилися, Райлі побігла назад.
  «Вона любить бігати!» – сміючись сказав Даніель.
  Сара обернулася, обидва її діти почервоніли.
  «Це, мабуть, означає, що час обідати».
  І Джек підійшов до плити, вийняв печеню, наповнивши сіру гуску її ситними запахами, а Сара схопила картопляну запіканку.
  Різдвяна вечеря з її американським другом, на його човні, з дітьми та собакою на буксирі.
  Це пам'ятати.
  Але тоді, — подумала вона, — можливо, вони всі…
  КІНЕЦЬ
  OceanofPDF.com
  Наступна збірка — Епізоди 16—18
  
  Остання головоломка
  Коли люб’язний старий сільський ексцентричний Квентін Ендрюс помирає, добрі жителі Черрінгама вражені натовпом, який приходить на його похорон. Але ще більше здивовані бенефіціари його заповіту: Квентін залишив справжнє багатство тому, хто першим зможе розгадати заплутаний «черрінгемський кросворд». Ця головоломка лише перша з багатьох, які Джек і Сара розгадають під час пошуків скарбів і дізнаються правду про те, ким насправді був Квентін Ендрюс. І найбільша загадка з усіх… чи він — насправді — був убитий?
  Остання версія
  Коли в Черрінгемі з’являється велике кіно з лордами, леді та блискучими мечами, все село вирує від хвилювання. Але коли серія небезпечних нещасних випадків загрожує життю юної головної ролі, Зої Гардінг, Сара та Джек втручаються. Це справді нещасні випадки? Або вони можуть бути чимось більш зловісним — навіть смертоносним? Хто намагається зруйнувати кар'єру прекрасної молодої зірки — і чому?
  Зникаючий турист
  Коли в Черрінгемі зникає американський турист, місцева поліція не бачить причин для занепокоєння — люди часто тікають від таких турів. Але коли сестра того туриста з’являється з Нью-Йорка, відчайдушно шукаючи відповіді, Джек і Сара переконуються, що у зникненні криється щось більше, ніж може здатися на перший погляд. Незабаром вони заплутуються в таємниці з таємною історією зради, жертви, безчестя...і смерті.
  Cherringham — A Cozy Crime Series Compilation Episode 16—18
  by Matthew Costello and Neil Richards
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"