Стрейлі Джон : другие произведения.

Цікаві їдять себе (Сесіл Янг, №2)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
   1
  Я ЗНАВ, що від того, що насувається, не втекти. Шторм, що здійметься з північної частини Тихого океану біля острова Ванкувер, незабаром затопить всю південно-східну Аляску сильним дощем. Я хотів думати про родину десь далеко звідси. Вони сиділи за столом і снідали з яєчнею, посипаною перцем, і стиглими ягодами, поданими з вершками. Сидячи на освітленій сонцем кухні, віддаленій від пляжу, вони відчували запах теплого океану та свіжої кави. Маленькій дівчинці кортіло ковтнути соку й вибігти гратися, дошкуляти батькові, стукаючи колінами під столом, доки він, у своїй доброті, не випустив її на сонечко. Але це було далеко від цього цементно-сірого ранку, коли ми чекали, поки тіло молодої жінки підніметься з води під Крік-стріт.
  Крік-стріт – це ряд дерев’яних каркасних будинків, побудованих на палях над лиманом. Наприкінці року лосось бігає вгору по струмку, щоб нереститися тисячами. Сто років тому ця вулиця була кварталом червоних ліхтарів Кетчікана, де шахтарам, морякам і цікавим пропонувалися всілякі види спорту: випивка з Канади, опіум, люб’язно наданий працівниками китайських консервних заводів, і повії, переважно жінки зі Скандинавії чи Сходу. Країни Європи, зрідка негритянки. Кажуть, кожен третій тиждень можна було знайти тіло людини, яке пливе з припливом до затоки. Пощастило всім, що міліція не задавала багато запитань. В епоху червоних ліхтарів це була єдина водойма, куди люди та лосось піднімалися вгору за течією, щоб зробити те саме.
  Будинки старі й обвітрені, а дерев’яний сайдинг здається вологим, навіть якщо дощу не було днями. З вікна третього поверху дивився молодий чоловік. Ймовірно, у нього в шафі була його борцовка. Він стояв голий до пояса біля віконного карниза, протирав очі й прокидався, щоб піти на зміну, де працював п’ятнадцять років.
  Ми з Ханною спостерігали за бульбашками тактичної дайв-групи військовослужбовців штату Аляска поряд із стовпами пансіонату, де двома тижнями тому вони знайшли порожню кишенькову книжку на палубі біля кімнати 23. Вони шукали мою клієнтку, Луїзу Рут. .
  Вода була шоколадно-коричнева від дощу, а лосось блимав біля поверхні, наче шматочки срібла. Час від часу хтось плюхався, шльопав поверхнею, а потім зникав у темряві. Луїза Рут ніколи не заплатила б мені до кінця, але, мабуть, я їй не шкодував, оскільки виявилося, що в перші дні після того, як вона найняла мене, вона оселилася під водою.
  Ми перейшли на літній час, а дні були досить короткі, тому все відбувалося в сутінковому мороці. Принаймні таким був мій настрій сезону. Я чекав, поки тіло підніметься під пірсом. Лосось плив вгору за течією біля паль, а жінка, яка колись мене любила, стояла поруч і плакала, як дитина, що заблукала в лісі. Я поснідав, але все ще був голодний.
  Ханна плакала сопливо й гикавко, але вона сильно закусила губу. Її очі мали далекий, дикий погляд гніву.
  «Я послав її по допомогу, Сесіл. Заради Бога, я послав її до вас на допомогу».
  Я нічого не міг придумати. Мій розум був туго віджатою брудною губкою, з якої стікає остання смердюча вода.
  Вони підняли її тіло, прив’язане петлею навколо плечей. Вона була гола, її шкіра була гладкою й блискучою, мов у мармурової статуї, яку витягують із багнюки. Її каштанове волосся звисало гострими мокрими кучерями навколо чола, наче вінок молодої дівчини. Її обтяжили залізним ломом, зашнурованим у шматок тралової сітки та прив’язаним до зап’ясть. Її горло було глибоко розрізане, так що трахея вилетіла, як гумовий білий шланг радіатора.
  Ханна рвонула від мене й від тіла, яке витягли з води. Вона тримала лікті в руках і сердито дивилася на гавань. Фали на вітрильниках клацали об порожнисті алюмінієві щогли. Один круїзний лайнер пізнього сезону стояв біля доку, куди в літні місяці, коли туристи були зайняті, приїжджали, щоб купити плівку, попкорн, помадку чи тотемні стовпи, виготовлені на Тайвані, або китів із мильного каменю, виготовлених у в’язниці. Струмок висмоктував до входу.
  «Чим ти колись займаєшся, Сесіле? Вона потребувала вашої допомоги. Ти коли-небудь кудись встигаєш?»
  Вона була права. Я слідчий. Мене найняли люди у в’язниці, щоб допомогти їхнім адвокатам відбити звинувачення. Ніхто насправді не наймає мене шукати правду. Вони наймають мене, щоб я уявив їхню невинність, потім виходять у світ і намагаються втілити це в життя. Це трапляється досить часто, щоб це було варто зробити, але врешті-решт я оповідач без повноважень, без значка та без миготливих синіх вогнів.
  «Янг, ще один задоволений клієнт?»
  Джордж Доггі стояв з іншого боку від мене біля поручнів, дивлячись у воду. На ньому була утеплювач від «Сіетл Маринерс», відкритий до талії, за винятком, як не дивно, верхнього ґудзика. У нього в кишені сорочки застряг солдатський щит, через що його пальто несподівано розтягнулося.
  «Задоволений», — сказав я й дозволив йому бовтатися, а потім змахнув шматочок кориці зі свого нашийника на воду. Лосось мляво плюхнувся на поверхню й геть. Лосось більше не клюнув на приманку. Вони були цілеспрямованими на шляху до гравійних коритів вище за течією, де мали подбати про свій репродуктивний мандат і померти.
  Маленька туристка в пластиковому плащі безстрашно стояла біля загороджувальної стрічки і фотографувала. Потім вона сумно подивилася на Песика.
  «Сподіваюся, ви зрозумієте, хто б це не був, офіцере. Уявіть собі, що ви можете зробити таке з невинною дівчиною».
  Песик продовжував дивитися на воду й кривився, наче той, хто тягнувся до особливо важкого місця, щоб подряпати. Він обернувся до мене і, спершись ліктем на поруччя, прошепотів: «Невинний» і посміхнувся. Тоді він почав кричати на поліцейського, у якого були проблеми з кожухом його підводної камери.
  Молоді поліцейські були одягнені в чорні комбінезони та бейсболки та бігали навколо, спілкуючись різкими ствердними вказівками: «Ізолюйте зону обшуку». І "Це йти". Спорядження було скрізь: камери, відеоплеєри, радіоприймачі, лабораторні набори, водолазні танки і навіть двомісна підводна лодка. Усе, крім підводної лодки, було в дорогих футлярах, акуратно складених, як дитячі кубики, на розі набережної. Це були найкращі іграшки, куплені на нафтові гроші правоохоронних органів Аляски. Вся ця сцена викликала у Догі трохи суму, як поганий парад у маленькому містечку, де більше зброї, ніж музичних інструментів.
  Звичайно, це була велика нафта, яка оплачувала майже все на Алясці; нічого не змінилося за ці роки. Коли Exxon Valdez сів на мілину на рифі Блай у березні 1989 року, були люди, які казали, що на півночі щось зламалося, що неможливо зібрати знову. Звичайно, одні казали, що нафта просто потоне в землі, звідки вона походить, але інші вважали, що якщо викопати достатньо глибоку яму і почекати. . . зрештою чорне почне підніматися.
  «Боже, Молодший, мені неприємно так думати, але, можливо, моя дружина права».
  "Про?"
  «Щодо відмови від цього. Просто це вже не так весело. Я навіть вважаю, що розповідаю цим дітям історії про війну. Вона каже, що я починаю бути буркуном і занудою».
  «Це нудно?»
  «Вона так думає. Гаражні розпродажі — ось що їй подобається. Гаражні розпродажі та роздача бананів на ринку. Вона подзвонила мені вчора ввечері, щоб сказати, що знайшла набір чавунних сов для каміна. Вона була схвильована».
  Він замовк, коли підйомник зупинився, і тіло Луїзи Рут захиталося в повітрі над гумовим покриттям зони коронера. Її голова прямо звисала над розрізом на горлі, а руки вільно звисали з боків. Двигун підйомника коротко стукав, щоб набрати потужності. Вони повільно опустили Луїзу, і молоді люди в комбінезонах простягнули руки в рукавичках, щоб легенько посадити її на темно-зелену ковдру. Ніжно, майже з пошаною, вони поклали її, і її безбарвність засяяла блідо, як сонце в туманний день. Якусь мить вони стояли мовчки, як діти, опустивши голови, яким кажуть, що їхні батьки колись помруть, переминаючись з ноги на ногу, чекаючи неминучого жарту, який поверне їх до роботи.
  «Я сподіваюся, що вона заплатила готівкою, Янгеру».
  «Ні. Ні, вона заплатила чеком, — сказав я неуважно, не думаючи про те, де перебуваю чи про те, що зі мною жартують.
  Усі надто голосно засміялися, а наймолодший із поліцейських ледь не похизувався на місці, ще раз знаючи, що вони в середині жарту й у безпеці.
  Мені здається, в посадовій інструкції Джорджа Доггі було написано «Спеціальний помічник комісара», оскільки він більше не був повноцінним солдатом. Він мав бути на пенсії. Він віддав свою службу території, а потім державі. Але вони залишили його, тому що не знайшли способу ввести в комп’ютер весь бруд, який цей хлопець змітав за ці роки. У штаті було лише шість губернаторів, і всі вони тримали його поруч. Коли вони хотіли, щоб їх проінформували, не читаючи всю бюрократичну прикриття, вони все одно послали за Песиком. Я знав його більшу частину свого життя. Мій батько був головуючим суддею в Джуно протягом багатьох років, коли Доггі працював там. Вони були партнерами по полюванню. Після смерті судді Доггі часто їздив до Джуно, щоб допомогти моїй матері по дому. Вона воліла, щоб він полетів, і навіть на мить не думала, що я міг би впоратися.
  Він обернувся й подивився на мене, а потім відвів мене за лікоть. «Ну, це тобі все, Сесіл. Я б більше про це не хвилювався».
  Наразі поліцейські фотографували, а водолазна команда встановила сітку на дні для пошуку інших речових доказів. Не було особливої надії через приливні дії та течію річки, але все ж вони дотримувалися процедур хоча б заради того, щоб мати можливість замовкнути деяким розумним адвокатам захисту через роки.
  Песик обернувся й озирнувся на сцену, і було зрозуміло, що він певним чином був залучений і хотів поговорити і водночас позбутися мене. Ханна стояла осторонь, тупо дивлячись у воду, спостерігаючи, як лосось бореться з течією.
  «Мене найбільше непокоїть у цих дітлахах, Молодший», — він стояв поряд із поруччям і говорив майже змовницьки, — це те, що вони такі прокляті... . . професійний».
  Він дозволив цьому висіти. Песик народився задовго до Елвіса Преслі і до того, як молодим людям заборонили винаходити. Він був частиною старої Аляски, і він прийняв себе так само легко, як і клімат. Але йому було важко зі мною, якого він вважав якимось екзотичним творінням: поганим сином відомого судді, який жив із хворим на аутизм і керував службою приватного детектива в місті, де немає бізнесу. . Зіровий контакт з таким, як я, був досить важким. Прохання про послугу підштовхнуло його до краю якогось нападу.
  «Тобі потрібно триматися подалі від цього, Сесіле», — пробурмотів він.
  «Песику, що відбувається? До мене прийшла Луїза Рут і сказала, що її зґвалтували на золотому руднику в Оттер-Крік. Вона сказала, що компанія нічого з цим не зробила, а поліція не допоможе. Вона хотіла, щоб я опитав деяких свідків. Ми не зайшли надто далеко...
  «І ти не заїдеш далі». Песик розвернув мене й послав через вулицю до маленької будівельної халупи, яку копи зайняли як штаб-квартиру на місці злочину. Він показав Ханні, що вона має прийти. Вона подивилася на нього й стояла, розплющивши ноги, доки він не втупився в неї своїм терплячим владним поглядом, який піднімає більшість людей на ноги. Ханна пішла за нами через вулицю.
  У халупі був імпровізований креслярський стіл, зібраний із відходів фанери. Там були радіо, гасовий обігрівач, телефон, прикріплений до стіни, і два стільці біля стіни біля високого креслярського табурета. Песик сидів у низькому стільчику біля дверей. Я сів навпроти нього, а Ханна, вибачившись, сіла на табурет.
  «Зараз . . .” Песик потер руки, коротко дивлячись на них, а потім подивився мені прямо в очі. «Я хочу все це. Я знаю, що ви двоє щось про це знаєте. Я хочу все». Він говорив зі мною, але Ханна відповіла першою. Вона не дивилася ні на кого з нас, що сиділи під нею, але дивилася у вікно на автостоянку старої федеральної будівлі й говорила.
  «Ми були старими друзями. Багато років тому вона готувала їжу на рибальському човні з Крейга. Вона знайшла мені роботу. Вона вчилася в коледжі, і ми любили говорити про книжки, які читали. Ми розмовляли пізно ввечері, іноді всю ніч. Ми випили разом і намагалися сховатися від усіх чоловіків з інших човнів».
  Ханна була взута в гумові чоботи, складені вниз, і парусинові штани, вільно заправлені всередину. На ній була сливова шовкова сорочка та чорний берет із срібною тлінгітською шпилькою з косаткою на маківці. Її ворсове пальто лежало в складеному вигляді на колінах. Вона відвернулася від вікна, відкинула з плечей своє солом’яне волосся й подивилася на мене, наче ковтала згірклого молока.
  «Вона протверезіла раніше за мене. Я її дуже любив. Вона була жорсткою та кумедною і ні від кого не терпіла лайна». Ханна озирнулася у вікно.
  Песик подивився на неї. Він не мав блокнота, але ставив запитання повільно, ніби збирався запам’ятати її відповіді. Він був відомий тим, що не робив тогочасних нотаток. Він мав феноменальну пам’ять, а відсутність нотаток робила його найважчим із поліцейських для перехресного допиту.
  «Коли ти востаннє бачив її?»
  «Три тижні тому. Я працював у Джуно, і вона прийшла до мене. Вона розповіла мені про зґвалтування в шахті. Вона сказала, що ніхто цим не займається». Тепер Ханна пильно подивилася на Песика, і він тримав її очі довше, ніж я міг би.
  «Вона сказала, що військові та поліція сказали їй, що вони не можуть подати справу, тому вони не збираються нічого робити. я зробив . . Я зробив єдине, що міг придумати. Я послав її до Сесіла. Мабуть, це було дурницею, але я знав, що солдати не протистоятимуть роті. Хіба це не правда, Джордже?»
  Джордж Догі подивився на неї, і його брови згорнулися від певного співчуття, але рот залишився плоским. «Це розслідування вбивства. Я знаю про звинувачення у зґвалтуванні. Я також знаю, що чоловіки це заперечували. Мене цікавить лише вбивство. Вона сказала, що збирається робити?»
  «Вона сказала, що їй потрібні докази. Навіть якби це було лише для неї самої. Навіть якби це було лише для її родини. Чоловіки компанії сказали, що вона повія. Вони сказали, що вона просила. Вона хотіла, щоб на плівку були записані слова чоловіків, які говорили правду. Жіноче слово — недостатній доказ».
  Песик подивився на мене. «Цього вона хотіла? Вона хотіла інтерв'ю?»
  Я незручно ворухнувся в кріслі. «Так, вона хотіла, щоб я поговорив з деякими чоловіками, але в останню хвилину відмовилася».
  «Чому?»
  Я підняв руки в знак незнання: долоні вгору, плечі опущені. Песик посміхнувся. Потім він подивився на Ханну. Її рот був напружено стиснутий, а дихання ставало глибоким, наче з грудей на очі напливали сльози. Її голос тремтів.
  «Вона була хорошою. . . добра людина. Вона любила працювати в лісі та на березі океану. Вона любила читати рано вранці і пити багато кави. Вона любила мене, і я мало чим їй допомагав. Я просто підкинув її комусь іншому». Вона підняла тремтячу руку, щоб закрити очі, і її груди піднялися. Я подивився на підлогу халупи, потер каблуком черевика по плямах від кави на фанерній підлозі. Песик підвівся і став біля Ханни. Він поклав руки їй на плечі й подивився у вікно, де на поручні над гаванню сиділа чайка. Його голос був нижчим, коли він говорив.
  «Я знаю, що ми зробили недостатньо, щоб допомогти їй, коли вона прийшла з шахти. Місцева поліція надіслала мені копію звітів. Там не вистачило на футляр. Але це не означає, що на цьому все закінчилося. Я не можу тобі всього розповісти. але . . . ми все ще над цим працювали».
  Ханна простягла руку й забрала його руки. Вона обернулася. «Ну, якщо тоді не було пізно, то має бути зараз. Ви збираєтеся заарештувати людину, яка це з нею вчинила?»
  Песик розвів руками так, як я. «Зараз у нас нічого немає. Перш ніж арештовувати, ми маємо розкрити справу».
  Вона пройшла повз мене і вийшла за двері. Мені довелося притиснутися колінами до стіни, щоб пропустити її. Вона зникла, і двері грюкнули, коли Доггі стояв наді мною.
  — Краще тримай її під контролем, Сесіл. У мене вже достатньо клопоту з цією справою, і без того, як вона бігає, псуючи докази».
  Я підвівся, але вказівний палець Догі штовхнув мене назад. «І я хочу все, що у вас є, про Луїзу Рут. Ви зрозуміли? Це ваша робота. Ти даєш мені все. Ти тримаєшся подалі від цього розслідування, і ти тримаєш подалі її. Сесіл, люди дивляться на це через моє плече. Мені не потрібно, щоб Харді Бойз зіпсували сцену. Ясно?»
  Чайка зіскочила з поруччя, а Ханна мчала через вулицю. Мені дали складне завдання, яке передбачало нічого не робити, і я подумав, що краще не робити цього.
  «Так, Песику, все зрозуміло, — сказав я, — і як тільки я більше нічого не дізнаюся, я дам тобі знати». Але я говорив йому в спину, коли він уже був за дверима.
  Я пішов за Ханною вулицею до готелю «Готем». Це був один із небагатьох тимчасових готелів, що залишилися на вулиці. Це було дешеве та досить стримане місце, де лісоруби та рибалки могли плюхнутися, зійшовши з порома. У коридорі були ванні кімнати, а на сходових майданчиках — телефони, а підлога під потрісканим лінолеумом гнила й губилася. Вікна почали гнити в рамах, і чверть із них була або застрягла, або застрягла, у отворах забитий картон, щоб покривала не потрапляли від дощу. Коли ми зайшли, і я вперше вдихнув зацвілі килими, мазут, що витікає, і сигаретний дим, мене затопив спогад, який, як риба, сплив на поверхню.
  Це було після смерті мого батька і до того, як Ханна переїхала. Я шукав стивідора, індіанця Лакота, для адвоката у Вайомінгу. Я приїхав у Кетчікан і потрапив у дику групу індіанців, лісорубів і коксівників, яка котилася містом, наче молотарка з паровим двигуном. Лише коли я зайшов у ці червоні двері з Ханною, я згадав, що вечірка для мене закінчилася в номері цього готелю. Я запам'ятав враження від роздавленого на моєму лобі короткого лохматого килима та притиснутого до повіки недопалка. Я пригадав, як підвів очі й побачив свої черевики, притулені до дверей біля якихось закоркованих робочих черевиків, з м’якою шкірою, що звисала над моїми шкіряними слипонами «Ромео», наче мої черевики були чиїмись молодшими братами. Я пригадав сильне бажання випити ще й зригнути. Я смутно пам’ятав, як цілував жінку, яка носила пояс, і смак губної помади на моїх зубах.
  Ханна стояла біля дверей номеру 23. На дверях не було поліцейського замка, але на дверній коробці була жовта поліцейська стрічка. Вона повернула ручку, пірнула під стрічку, і ми зайшли. Там було двоспальне ліжко з гірчично-коричневим покривалом, тумбочка та радіогодинник із цифрами, що блимали на дванадцятій годині. Лампа для читання на гусячій шиї, що виходила зі стіни над ліжком, була зламана, з гнучкого металу звисали дроти, але хтось підключив лампочку електрика, яка висіла оголена й блискуча, як череп. Кімната була охайною. На ліжку лежав рюкзак, дорогий дорожній рюкзак із внутрішньою рамою, призначений або для аеропортів, або для подорожей. Ханна взяла рюкзак і почала виходити.
  «Що ти робиш? Це докази. Ви не можете просто піти з її зграєю. Песик збирається послати частину військ сюди, щоб обробити цю кімнату.
  «Ніхто нічого не збирається робити, щоб допомогти, і ти це знаєш, Сесіл».
  Вона розвернулася й вибігла з місця, і я відчув порив дезінфікуючого засобу, який закрутився за нею. Я безпорадно пішов за нею і став у дверях готелю. Йшов лише дрібний дощ. Я думав піти за нею, але потім вирішив просто піти погуляти. Я міг йти вздовж струмка вгору за течією і йти вулицями, які були схожі на вулиці в інших млинових містах по всьому заходу.
  Дощ посилювався. Пікапи блокували рух, водії в робочому одязі, витягнувши передпліччя у вікна, і в касках сиділи поруч на сидіннях. Більшість водіїв цієї пори доби все ще тверезі. Машини позаду не сигналять. Дівчата переходять вулицю перед вантажівками, а повітря виблискує від парфумів, вихлопних газів і жуйки. І все це змішується із запахами зі сміттєвого контейнера та холодним повітрям, що несеться поверхнею струмка згори за течією, з гори зі крутими схилами, що піднімається, як сходи, за м’ячним полем.
  Тримаючи квиток на літак у кишені, я думав, як, у біса, я збираюся дістатися до порома, щоб переправити мене в аеропорт, коли я почув брязкіт руки в браслеті та відчув легкий лимонний запах складне життя.
  “CW Younger, мій улюблений член! Коротко і солодко».
  Я повернувся до очей, які, як я знав, дивилися на мій зад. «Я не можу повірити, що ви це сказали в присутності співробітників закону».
  «Чорт, Сесіл, вони знають, що ти милий». І вона всміхнулася не так, як це зробив Доггі, напруженою усмішкою, яка намагалася відкинути гумор, а глибокою маслянистою усмішкою, яка, здавалося, поширювалася вгору по її тазу, спираючись на руде волосся, що обрамляло її широке обличчя. Кетчікан має репутацію країни, де більше жінок, які розважаються більше ночей у році, ніж будь-де на півночі. Якщо це правда, то список має починатися з Лоллі, власниці Ґотема.
  Її зріст був майже шість футів, і ми стояли очі в очі. На її лівому оці красувався золотий ковпачок. Вона одягла шовкову блузку вільного крою та фіолетовий піджак із підкладкою на плечах поверх вузьких стрейчевих штанів. І коли ми стояли на порозі її готелю, поділ її блузки розвівся на внутрішній край мого пальта.
  Багато адвокатів намагалися додзвонитися до неї, але Лоллі була поганим свідком, тому що вона говорила всім саме те, що вони хотіли почути. Кожен хлопець у в'язниці хотів, щоб його звільнили під її варту, і вона кілька разів намагалася це зробити для деяких хлопців, які були найвеселішими, але світло в її очах, її волоссі та тому, як вона підвела голову й розійшлася її губи, коли вона посміхалася, могли змусити майже будь-кого порушити умови свого звільнення.
  «Сесіл, поклади ту сумку. Заходьте всередину і випийте. У мене є пиво, копчена чорна тріска і трохи тих мерзенних устриць, які вам так подобаються».
  Я подивився на своїх ромео й на секунду побачив, як вони зайшли в кімнату Лоллі й кинулися ногами біля її м’якого крісла біля радіатора. Я бачив їх під ліжком вранці. Я опустив ранець, наче хочу кинути якір.
  «Слухай, Лол, я не можу цього зробити. Я маю на увазі, я міг би, але . . . Ну, це так, я не можу цього зробити...
  Це було її відкриття для посмішки. Вона засунула руки ззаду та під блузку, а потім злегка потягнулася назад, ніби її поперек був напружений. Вона посміхалася й сміялася легко, як пара, що піднімається з урни для кави.
  «Молодший, я нічого не збираюся робити. Я просто думаю, що нам варто трохи випити. . . і відвідай».
  У бажанні Лоллі є щось таке самосвідоме. Це не вид флірту, який виникає через брак впевненості. Це просто для задоволення, як приміряти шовкову білизну та носити її під робочим одягом. Якби я не їв устриці, це був би хтось інший, і це викликало у мене бажання з’їсти їх ще більше.
  «Ну, — сказав я, — це так».
  «Не кажи мені, що ти знову у вагоні».
  «Ти коли-небудь знав мене, коли я був у вагоні?» Я запитав, справді стурбований, бо не був впевнений.
  «Якщо це був не ти, то був хтось—хтось, до кого я не дуже любив». Вона подарувала мені меншу версію посмішки, оскільки відчула, що я виходжу за межі діапазону, і не було сенсу витрачати її.
  Я знизав плечима. «Правда в тому, що мені потрібно повернутися в аеропорт, на пором. Я маю на увазі, я повинен».
  «Забудь, Сесіле. Слухай, скажи привіт, коли наздоженеш її». Вона показала на вулицю, де зникла Ханна, як шторм.
  «Так. Я буду». І я спробував повернути ноги на північ. Я ненавиджу бути у вагоні. Це як повернути своє життя, але втратити одне зі своїх почуттів.
  «Лол, що ти знаєш про Луїзу Рут?»
  «Вона була дивною. Якийсь мишачий. Досить дружній, але не надто веселий». Вона провела пальцями по волоссю й подивилася на мої черевики. «Я думаю, вона сказала мені, що чекає на когось». Вона подивилася на набережну туди, де копи завантажували носилки з чорним мішком для трупів у машину швидкої допомоги.
  «Вона сказала, кого чекає?»
  «Гей, ти знаєш, я не так багато говорю про те, кого чекають мої клієнти. Для мене це стає занадто затягнутим і... ах... сумним. Але вона сказала мені, що чекає на a чоловік, і він мав щось для неї».
  «Вона платила готівкою?»
  «Я так думаю. Вона заплатила і була тут щонайменше три дні. не знаю ми . . Провели трохи часу разом, знаєте, просто поговорили, але я не отримав від неї багато чого».
  «Ти годував її?»
  «Ні, я все зберігав для вас».
  З ймовірністю, що я повернувся в діапазон, вона викинула каблук із задньої частини своїх туфель і перемістила вагу стегна, щоб ще раз розтягнути поперек у моєму напрямку.
  «Ти пам’ятаєш, хтось приходив? Є відвідувачі взагалі?»
  «Останнього дня, як я пам’ятаю, коли я бачив її, туди зайшла пара хлопців. Вона просто сумувала за ними. Сказали, що повернуться. Я нічого не пам’ятаю, крім того, що один сказав, що шукає цю дівчину, Луїзу Рут». Ще одна посмішка. «І не починай зі мною: «Як він виглядав?» і це лайно. не знаю Я тільки пам'ятаю, що тут був хлопець. На ньому було щось сутенерське. Я не знаю».
  «Піпі?»
  «Не починай, Сесіле. Я не пам'ятаю. Це була просто якась жахлива ювелірна прикраса чи щось подібне. Інший хлопець теж виглядав дивно».
  "Дивно?"
  Вона подивилася на кутикулу середнього пальця правої руки. «Боже, це нудно. Він виглядав інакше, ніж маленький сутенер. Багатий чи щось таке, ніби маленький сутенер працював на нього. Він керував».
  «Що ви маєте на увазі «відповідальний»?»
  «Ніби він віддавав накази. Навіть якщо він нічого не давав».
  «Поліція вже спілкувалася з вами?»
  «В біса, вони почали, але потім Песик сказав, що сам візьме у мене інтерв’ю. Гадаю, він до цього не дійшов».
  Вона подивилася на набережну та натовп копів. Песик писав у своєму блокноті. Його піджак був уже повністю розстебнутий, а сиве волосся розвівалося назад від вітру, який, мабуть, штовхав дощ із південного заходу. Песик подивився на молодого поліцейського, потім крадькома подивився на Лоллі, а потім швидко повернувся на поліцейського. Він удавав свою увагу до поліцейського і знав, що ми бачили, як він дивиться на нас. Лоллі тихо засміялася й подивилася на нього вниз. Вона балансувала на одному черевику й помітно нахилилася до Догі.
  «Як твій відсталий сусід по кімнаті?» — сказала вона, майже розсіяно дивлячись на мене, наче прокидаючись від сну.
  «Він «емоційно та інтелектуально складний». У мене є документи».
  «Прийми таблетку, Сесіл. я вас дражню. Тобі не потрібно розповідати мені про Тодді. Я знав хлопчика після того, як він побачив, як померла його мати. В біса, минуло тридцять років, а старий все ще п’є в барах».
  Батько Тодда був лісозаготівельником, але після смерті дружини він сильно пив, і його робота стала неакуратною. Ланцюговий підйомник розтрощив йому стегно під дизельним двигуном лагерного генератора. Він спить на човні друга і пропиває гроші своїх робітників. Коли я бачив старого, я ігнорував його, і він не впізнав мене. Він завжди носив вицвілий парусиновий піджак і засмальцьовану шапочку, вкриту різноманітними емалевими шпильками з птахами та рибками. Він тримав пивний келих і сигарету в одній руці, а іншою рукою прикривав купу дрібних грошей, дивлячись у бульбашки пива, розмовляючи з усіма в барі. Ніхто не кивнув і навіть не подивився в його бік.
  Під’їхала десантна машина, і молода жінка в комбінезоні перехилилася над пасажирським сидінням і гукнула у відкрите вікно: «Мені сказали доставити вас до порома, щоб ви могли підійти і зареєструватися на рейс».
  Я глянув на вулицю, і Песик витріщився на мене, його палець показував на північ, у бік аеропорту. Я збирався йти, а він не посміхався. Я сів на заднє сидіння, де не було ручок внутрішніх дверей. Вікно було відчинене, а десь у долині смажилася риба. Я озирнувся на Лоллі, і вона помахала. Я уявив кишені тепла під її блузкою, і я подумав, як її руде волосся чіплятиметься за вигин її горла, коли вона лягатиме того вечора.
  Чайки кружляли над Крік-стріт і пірнали до води, де було затонуте тіло. Туша лосося застрягла на гладких скелях берега річки, і ворон взяв очне яблуко.
  OceanofPDF.com
   2
  Мені подобається думати, що Ханна була глибоко закохана в мене, навіть протягом тих років, коли ми прожили разом, і я намагався завоювати її меланхолійною радістю життя свого п’яниці. Але я ніколи не був ні героїчним п’яницею, ні особливо поетичним, хоч би як мені здавалося. Я вперше прочитав її Оу-Ян Сю «П’яний і в дорозі, я зв’язаний пливучими нитками весни», лежачи на підлозі готельного номеру в рибальському містечку, і роками ми намагалися відповідати його красномовності, танцюючи під наш власні стани сну.
  Зараз, звичайно, Ханна є професійною людиною і тверезою християнкою. Вона все ще одягається як рибалка, але мені довелося звикнути до вигляду шовкових шарфів і ніжних парфумів, варварських оливково-зелених пальто з тьмяними металевими аксесуарами. Вона соціальний працівник на півночі в Стелларі. Але робота її життя — це подорожі та проведення семінарів для інших учасників «руху відновлення», і саме цим вона деякий час займалася в Джуно.
  Компанії та державні установи платять їй великі гроші за проведення семінарів і консультування груп керівників. Вона їздить з аеропорту в аеропорт і рано заселяється в номер, потім розтягується, йде на пробіжку та приймає душ. Перед тим, як піти на лекцію, вона лежатиме на ліжку, загорнувшись у рушник, і читатиме книгу актуальної поезії, розмірковуючи й потягуючись, перебираючи пальцями кожну сторінку, зупиняючись і дозволяючи зображенням із кожного вірша підніматися. Вона читає здебільшого жінок-поетес, і часто тих, хто породжує певний пієтет до «подорожі».
  Ми познайомилися десять років тому в барі в Крейзі, коли Крейг був схожою на лісозаготівельну та рибальську версію Додж-Сіті. Вона увійшла з човном із човна Bellingham. На ній була чорна безрукавка та обтягуючі джинси з банданою навколо коліна. На ній була чоловіча бейсболка задом наперед. Майка спускалася вниз, майже оголюючи її соски.
  Він підтримував її своїм передпліччям, коли вони легко зайшли в бар. У неї був хиткий вигляд самосвідомої п’яниці, яка повністю розуміє, що реальність — це в основному іронічний жарт, який ніхто інший не розуміє. Вона озирнулася на ранковий натовп і оголосила: «Мені потрібна лінія кокаїну, така ж довга і товста, як моя рука, і я зроблю все, щоб її отримати!»
  Відтоді я дізнався, що в термінології руху за відновлення це називається бути «справді облажаним».
  Вона відкинула голову назад і оглядала кімнату, проходячи повз мене й мимохіть розглядаючи худорляву дитину в кутку, яка працювала чокером. Тоді вона відступила, дивлячись за двері на тисячу ярдів. Її щелепа була висунута й розслаблена, наче було надто важко тримати її зімкнутою. Човник посадив її біля барної стійки, сперши на лікті й поклав перед нею пачку готівки. Він махнув буфетниці підійти. Він пояснив, що у неї є квиток до Кетчікана та гроші в барі. Його капітан сказав йому посадити її в літак, але він вийшов раніше, ніж літак це зробив. Буфетниця заперечує, щоб просто відвезти її до плавучого літака за три години?
  Це було організовано. Він узяв кепку і попрощався. Ханна підвела очі від барної стійки і, зрозумівши, що він йде, дала йому ляпаса, досить сильно, щоб його обличчя почервоніло і він стиснув кулаки. Кілька старожилів поворушилися на кріслах, буфетниця потягнулася до своєї вкороченої біти, чолик озирнувся й полегшив. Навіть у Крейга вдарити накокашену дівчину серед білого дня могло спровокувати якусь лицарську реакцію.
  Коли він попрощався, Ханна схопила його й по-французьки поцілувала так довго, що буфетниця пересунулася й визирнула у вікно. Човен розірвав клінч і попрямував до дверей. Ханна покликала пива і почала плакати. Потім вона заговорила про «дешеві негідні сейнери». Я сів поруч із нею та прокоментував, який чудовий день був.
  Вона подивилася на мене з блискучою усмішкою оцелота і сказала: «На біса погода, давай кайфувати».
  Зараз вона вважає це своїм темним періодом. Її сорок днів у пустелі. Зараз вона виступає з доповідями та проводить семінари, і вона розповідає про цей етап свого життя повним кімнатам самосвідомих чоловіків і жінок, які п’ють водянисту каву. Вона завжди починає нервово і незграбно переходить у сповідальний тон. Вона завжди починає з самого низу, з ключової точки свого відновлення, моменту, який привів її до неминучої правди. Я чув розмову, я теж пробував прогулятися. Але так чи інакше в цій особистій міфології моє місце десь у пустелі, де я подорожую з іншими викинутими демонами.
  Тієї першої ночі ми з нею отримали номер у готелі над баром. Ми пили та нюхали кокаїн і щовечора дивилися телевізор до темряви, а потім пішли ненадовго потанцювати. Після того, як гурт закривався, ми поверталися до кімнати і довго приймали душ, щоб відвести дим, потім лягали голі на покривало й дивилися епопеї про меч і сандалі, викладали рядки кока-коли на животи один одному й нюхали їх. під час реклами. Ми відправляли за їжею та мали тарілки та тарілки з картоплею фрі та жирними бутербродами зі стейками. Він накопичувався біля дверей сугробами разом із недоїденою їжею. Після кількох днів кокаїну їжа має лише абстрактний інтерес. Харчування - це чудова ідея, яку ви ніколи не розвиваєте. Кокаїн подібний до замороженого джину, що заливає ваш мозок. В першу чергу це впливає на ваше марнославство. Настільки, ти думаєш, що світ, покоївки, які приберуть твій безлад, поліцейські, які планують твій арешт, і твої друзі, які хитають головами та хмуряться на твою недалекоглядність, що всі ці люди знаходяться в рабстві твоєї чистоти думки.
  Коли телевізор був вимкнений, вона читала мені «Ту Фу» та «Оу-Ян Сю», і ми намагалися встати з цими словами, так само, як намагалися займатися сексом, але це не спрацювало. Ми чіплялися, цілувалися і намагалися придбати один одного на шкірі, але не змогли. Наші розуми були надто легкими, наші тіла надто далекими.
  До того, як поліцейські прийшли, ми спустилися до іншого човна з неводом і віддали капітану те, що залишилося від нашої заначки, щоб той відвіз нас до Кетчікана. Ми випили віскі й полежали на задній палубі на павутині. Сонце пекло, і під сталевим настилом тріпотів двигун. Поки решта членів екіпажу дивилися, як стерв’ятники, Ханна згорнулася в мене на руках і співала мені в груди. Ми пили з пляшки. Ми спали. Сім років.
  Мені здається, коли я поцілував її того першого разу й відчув дивний смак бурбону, бальзаму для губ і палтуса, я мало не розсміявся вголос, усвідомлюючи, що хочу когось без обмежень. Пізніше, після одужання, вона стала гідною, досить містичною християнкою; ніяких телемарафонів чи поводження зі зміями, але сила, яка охопила дику природу, як дно озера. Раніше я цькував її розмовами про ловців змій і злими порівняннями з християнськими торгашами по телевізору. Вона посміхалася, але ніколи не піднімалася. Вона тільки сказала, що я ніколи не зрозумію, доки буду п’яним. Я не міг її зрозуміти, тому що тепер вона була пов'язана і вертикально, і горизонтально. Вона була права. Я її не зрозумів.
  Зараз Ханна сиділа за столиком біля снек-бару на виході на верхній поверх аеропорту Кетчікан, чекаючи рейсу, який мав прилетіти на північ із Сіетла за дві години й доставити нас тридцятихвилинним стрибком далі до Сітки.
  Вона переглядала рюкзак Луїзи Рут. Коли вона побачила, що я йду до кіоску з цукерками, вона подивилася на пачку листів, яку тримала в руках.
  Я працюю в своєму будинку на набережній старого індіанського села Сітка. Останні вісім місяців Ханна була в Джуно, працюючи над проектом лікування алкоголю для Департаменту соціальних служб штату. Луїза Рут знайшла її, звернувшись до захисників жіночого притулку. У свою чергу Ханна порекомендувала мене. Дотримуючись поради Ханни, Луїза Рут сідала на пором на двадцять чотири години, необхідні для подолання припливів і відпливів через протоку на захід, і опинилася на зовнішньому узбережжі біля Сітки. Вона пройшла п’ять миль від порома до мого будинку в місті. Це було лише два тижні тому.
  Луїза Рут була м’якою на словах і мала молодий аристократичний вигляд сучасної шукачки пригод у дикій місцевості в дорогому водовідштовхувальному одязі. Вони були чорно-сірі з акцентами яскравої лаванди. На ній були м’які туфлі та норвезький светр. Але її руки були великі, вкриті мозолями, а на передньому краї лівої руки були бліді півмісяці шрамів. Здається, вона сказала мені, що порізала себе, коли рубала їжу.
  Її голос був рівним і без акценту чи драматизму. Вона була прямою, якщо не правдивою. Час від часу, коли вона казала щось, вона простягала руку й розчісувала пальцями волосся, а потім швидко дивилася вниз і складала руки на колінах.
  Її зґвалтували. Це було настільки зрозуміло, наскільки я міг зрозуміти. День народження в шахті. Вона починала розповідати про подробиці, її горло стискалося, руки міцно стискалися, і вона зупинялася. Вона хотіла, щоб я знайшов свідків. Вона хотіла, щоб я взяв у них інтерв’ю, і запропонувала мені зв’язати телефон і таємно записувати їхні заяви. Одна заминка — вона не хотіла називати мені їхні імена. Це було так, ніби назва їх імен давала чоловікам силу, яку вона ніколи б не визнала.
  Я ненавиджу витрачати час на вступні консультації. Втрата часу приходить, коли я починаю брати погодинну плату.
  "РС. Корінь . . .” Я нахилився вперед і спробував пом’якшити очі та голос, щоб створити атмосферу запечатаної впевненості. «Я знаю, що тобі це важко, але... . . ти збираєшся платити мені тридцять п’ять доларів на годину, щоб відповісти тобі на кілька запитань. Я хотів би допомогти тобі, але мені знадобиться звідки почати та уявлення про те, чим ти хочеш закінчитися».
  Вона зробила довгий вдих і підняла одну руку в розсіяному жесті, а потім провела кінчиком вказівного пальця по венах на своєму тонкому зап’ясті.
  «Я не думаю, що ти справді розумієш». Вона слабко всміхнулася. «Чоловікам байдуже, міліції байдуже. . .” Її голос стих. «І якийсь час, знаєте, я відчував спокусу не звертати уваги. Але не зараз. Більше ні». Вона подивилася у вікно на дерев’яний вагончик, що проїжджав повз мій будинок у каналі. Вона звузила очі й стиснула щелепу в такому положенні, яке вимагало відваги гніву й не давало сліз.
  Під вітром повний аркуш газети безнадійно скрутився, як безхребетний змій, і опустився на воду, а потім був змитий хвилею трейлера й затонув. В кутику її ока виступила сльоза.
  «Їм не можна дозволити це заперечувати».
  «Ви можете сказати мені принаймні їхні імена? Це допомогло б».
  Все, що вона сказала, було «Ні», і встала, щоб піти. «Я ще трохи подумаю, містере Янгер. Можливо, мені було занадто рано прийти й потурбувати вас».
  Я теж встав і простягнув руку. Вона поклала туди складений чек на сто доларів. Потім вона спустилася сходами і пішла. Тепер вона труп, все ще пов’язаний із землею своїм тілом, але втрачений для всього іншого.
  Я був сам посеред зони очікування терміналу, думав, що все ще в черзі, і на мить відчув, як вона відходить, як гуси в темряві.
  Я підійшов до столика Ханни в барі й сів. Вона не підвела на мене погляду, а почала, її голос злегка тремтів.
  «Що ти хочеш знати? Вона народилася в 1959 році і їй було тридцять чотири, коли вона . . . помер». Ханна замовкла, все ще дивлячись на пачку паперів із пачки. Там був паспорт, якісь листи. Вона відкашлялася. «Вона мала вищу освіту, але хотіла працювати кухарем на золотій копальні Otter Creek на південь від Сітки». Руки Ханни тремтіли, і вона простягла мені пачку.
  Нашого літака не було на землі, але вони починали перевірку безпеки. Я поставив пачку між нами й відкрив кришку. Дорогий верхній одяг Луїзи Рут був акуратно складений і згорнутий у рюкзак. З’явився туалетний набір із матової шкіри, сумка з латунною застібкою та дерев’яна гребінець із щетиною кабана. Я погортав пару незакріплених книжок і знайшов пакунок листів, загорнутих у пластик і обмотаних гумкою. Краї конвертів виглядали потертими, а складки збігалися з краями всієї стопки, наче їх довго збирали в пачку.
  Листи були адресовані Стівену Метьюзу з Інституту екологічної етики Early Winters у Мазамі, штат Вашингтон, і були повернуті відправнику, пані Луїзі Рут. Листи були в світло-блакитних конвертах легального розміру, на звороті яких була марка, яка вказувала на те, що вони виготовлені з перероблених лісових продуктів. Чорнило було досить розпливчасте блакитне, наче надійшло від старомодної авторучки. Спочатку їх надіслали з шахти Otter Creek через поштову скриньку в Кетчікані та повернули нерозкритими. Я вислизнув верхній і розрізав конверт пальцем.
  
  Любий Стівене, я нарешті тут. Авіакомпанії загубили моє спорядження. Але всю дорогу зі мною був мій маленький рюкзак (з вашими книгами), тож принаймні вони прибули безпечно.
  Тут красиво, якщо дивитися повз розрив шахти. З задньої частини кухонної бараки я бачу альпійські гори, і більшість ранків долиною згортаються димчасті хмари. Я не додав до свого списку птахів. Здебільшого це чайки, ворон і орел. Над нами були олені, але, звісно, вони трималися на відстані, поки обладнання працює, а це більшість часу.
  У мене є два кухарі та одна мийка. Вони філіппінці: чоловік, дружина і двоюрідний брат. Вони добрі люди і є таким полегшенням від похмурих головорізів на схилі. З цими хлопцями я думав, що мені потрібен батіг і стілець, але Ангі, Хав’єр і Тео такі чудові. Вони можуть співати і позбавляти мене поганого настрою, який зазвичай виникає після сніданку. Я ненавиджу обідати з цією групою. Це також відрізняється від схилу. Ці хлопці не отримують грошей, як деякі з нафтових хлопців, тому вони більше скаржаться і стають войовничими, якщо вони не отримують повної пропозиції п’ятнадцяти тисяч калорій кожного разу. Я знаю, що це їхній єдиний домашній комфорт, але вони просто їздять грейдерами та фронтальними навантажувачами, і все одно хочуть їсти, наче збирають сіно вручну. Ну, ви вже чули все це від мене. Ростбіф, картопля, підлива; і персиковий швець. Це досі розбиває моє серце в певному сенсі. Загалом вони хороші хлопці. Вони просто розповідають собі божевільні історії про своє життя. Я навіть не думаю, що вони бачать це гетто кабелів і мобільних будинків, де компанія змушує їх жити.
  Вибачте, я зламана платівка. Я викопав матеріал про процес ціаніду. Я вважаю, що ви маєте рацію. Хоч і кажуть, що все гаразд, але подивитися є на що.
  З великим коханням, Лу
  
  Інший:
  
  Шановний Стівене, мабуть, ти не маєш часу писати. . . але я розумію. У мене з собою твій нарис, і я просто читав і перечитував його вночі, вдаючи, що це лист до мене. Я не все розумію, але мені подобаються описи. Наука та політика — це досить п’янка штука, особливо для хлопців, які живуть у будинках для ліжок. Я ховаю назву під светром, щоб мені не доводилося слухати кепкування. Але після того, як приготований останній посуд, я роблю собі чашку чаю (залишилося майже останнє задоволення), сідаю на задній площадці біля пральні й читаю. Дякую, це ніби подарунок розсудливості.
  Ваші листи та ваші думки були б для мене таким полегшенням, якби ви могли знайти час написати. Іноді мені здається, що я сиджу у в’язниці, відсиджу, готуючи біфштекс і макаронний салат. Коли я чую, що в літак прийшла пошта, я дозволяю Хав’єру закінчити все, що я почав, і прямую до зони завантаження. Я отримую більше пошти, ніж будь-хто інший, і навіть це є предметом кепкувань, ніби грамотність є загрозою, що, на жаль, я думаю, що це є для більшості цих хлопців.
  Але я не намагаюся змусити вас почуватися винним. Справді, я ні. Мені здається, я просто намагаюся залишатися з тобою на зв'язку. Хто це сказав, що їхні вірші – як листи до світу? Можливо, мої каракулі тобі також є лише листами світу.
  Слухай, будь уважним і дякую за весь час, який ти можеш витратити на це. Я не думаю, що мої листи відкривають, і я вважаю, що ваша остання пропозиція щодо телефонних дзвінків є досить абсурдною. Якщо ви хочете надіслати мені інформацію, просто надішліть її старою доброю авіапоштою, і я відповім. Немає сенсу прикриватися цими речами. Чого нам боятися?
  Велика любов. Лу.
  
  Я на мить перестав читати. Вона добре володіла словами. Я хотів, щоб вона розповіла мені більше, коли була в офісі. Ханна переглядала інші папери, а я повернувся до листів.
  
  Шановний Стівене, ти дуже вдумливий. Твій подарунок на день народження прийшов прямо в мій день народження, і я поспішаю цю записку, щоб вона доставила в літак. Я люблю абатство, і я працюю над Сімоною Вейль. . . але я особливо люблю зацукрований імбир і темний шоколад. Ти дорогоцінний камінь. Щось сталося. Це сухий табір, але хлопці викрали пару галонів віскі з літака, і навколо вечірки розгортається скандал. Чутка, що мій день народження. Я хотів би випити, але я так добре виконував свою програму, поки я тут. Бути тверезим допомогло мені думати набагато ясніше. Побачимо. Можливо, я ще зможу доїхати на верстаті до вершини. побачимось . .
  
  Ханна повернулася з бару з пивом і нічого мені не запропонувала. Вона витріщилася на мене, наче я був гнилим мішком із м’ясом. Наступний лист у стосі був іншим на вигляд. Він був у білому стандартному конверті від мотелю City Moose в Анкоріджі.
  
  Стівене, я шкодую про те, як закінчилася наша остання телефонна розмова. Це не була завуальована загроза. Я припускаю, що це була безпрограшна ситуація для вас. Я дезорієнтований. Ви повинні зрозуміти. . . Ваше визнання мого болю — це саме ваше визнання. Це нічого не робить для мене. Мені набридло це лайно чоловічої чутливості. Це майже так само нечесно, як і вразливість жінок. Вибачте, ваші страждання мене зараз не цікавлять. І мені байдуже, якими були ваші плани досі. Я сам подбаю про це.
  Я залишався в душі, поки не прийшли люди з Global Security. Мені сказали, що відвезуть мене в клініку, і я опинився в Анкоріджі. Мені знадобилося три дні, перш ніж я зміг поговорити з жінкою з притулку. Вони були чудові, але поліцейські нічого не робили — вони сказали, що проблема юрисдикції. Але всі, навіть високовладний консультант з питань алкоголю, якого вони запросили, знають, що це пов’язано з Глобалом. Це все про ту довгу пряму лінію влади. До біса їх.
  Іноді я думаю, що мій гнів - це єдине, що запечатує мою шкіру. Без нього моя кров виходила б крізь пори. Я приймав душ годинами, і не можу позбутися його почуття. Колись я любив приймати ванну після того, як прибирали останню вечерю. Тривалі гарячі ванни. І я повільно витирався рушником із відкритим вікном, дивлячись у небо, а пара піднімалася крізь фрамугу. Але тепер (а я спробував це лише раз) я легенько сідаю у ванну, і відчуваю, що поверхня води гладить мене. Я виходжу. До біса їх. Ні в їхній уяві, ні в моїй — ніколи знову.
  Ти був моїм другом, тому я кажу тобі ці речі. Ви можете знати, чим я відрізняюся. Нам так мало в цьому житті. Я більше не збираюся витрачати своє на чиїсь плани чи очікування. Тіло тримає душу, тому має надати їй певної форми. Зараз моє тіло для мене жахливе, тому моя душа безформна.
  
  Поставив останній лист назад. Були й інші папери: копії звітів із шахт, списки, схожі на накладні з танкерів, із зазначенням часу та розкладу розвантаження. Були деякі бланки перевірки танків, але я не знав, на що дивлюся, і просто пропускав очі по цифрах і стовпцях. Єдине, що зупинило мій погляд, це те, що там був журнал з позначкою DRAWDOWN, приурочений до Різдва.
  737 підійшов до реактивної доріжки. Ханна забрала в мене пакунок і пройшла через зону безпеки. Вона понесла пакет в літак. Я не бачив її більше, поки ми не прибули в Сітку. Ми точно не мали суміжних місць.
  Погода була хмарною, вітер південний. 737 не досяг повної висоти під час півгодинного польоту на північ від Кетчікана до Сітки, але ми все-таки отримали наші горіхи та сік на висоті шістнадцять тисяч футів. Стюардеса з густою синьою тушшю тільки посміхалася мені і давала апельсиновий сік, навіть коли я весело просила шампанського. Вона не видала, що впізнала мене під час одного з моїх сумнозвісних запоїв у польоті, але вона, мабуть, впізнала. Якийсь час мені дозволяли їхати на літак на суто тимчасовій основі через минулі негаразди. Не дуже весело для екіпажу: невдалі жарти, гучні суперечки, кров і поліцейські, які зустрічають мене біля реактивної доріжки. Але я був гарний, як пиріг, у цій поїздці назад до міста.
  Я дивився у вікно літака на круті острови південно-східної Аляски. Тут тропічний ліс, і вода стікає по скелях, прорізаючи круті швидкі річкові русла. Міста тримаються по боках островів на будь-якій рівнині, яку накопичив річковий мул. Далі на північ дощ розсіюється, і гори виходять на плоску рівнину, де річки сповільнюються та звиваються. Дивлячись із літака, я думав про всі тисячі квадратних миль, на яких можна було б загубитися. Я думав про Луїзу Рут, яка стрибала на південь від Джуно до Сітки, аж до Кетчікана, шукаючи відповіді. Я подивився на північ, на гори Фейрвезер над Глейшер-Бей і далі на субарктичний серпанок внутрішньої частини. Навіть на висоті шістнадцять тисяч футів різні світи Анкориджа, Фербенкса та північного схилу хребта Брукс знаходяться за межами кривої землі. Відстані в цьому штаті настільки великі, що земля виглядає майже абстракцією. Я знову подумав про Луїзу Рут, яка мандрувала човном і літаком, стежила за протоками, намагаючись не заблукати.
  Сітка знаходиться на північ від Кетчікана, на південь від Глейшер-Бей і на відкритому узбережжі острова Бараноф. На відміну від Кетчікана, який виглядає наближеним до набережного містечка, Сітка залишає вас більш відкритими. Північно-тихоокеанські хвилі долають великі відстані через затоку, щоб стикатися з камінням перед продуктовим магазином. Протока Сітка приховує десяток або близько того островів, які юрмляться, наче годуються чайки, перед тим, як земля виступає вздовж мисів і точок у штормову далечінь Тихого океану. Ви можете спостерігати, як погода приходить із заходу, але це не приносить особливої користі, оскільки більшість її приходить із південного сходу чи півночі.
  Я люблю Ситку. Тут вісім тисяч людей, дванадцять миль дороги і дві головні вулиці. Колись це була столиця Російської Америки. Для мене це місто, повне таємниць і дикості. Він настільки переповнений пустелями крутих гір, густими лісами та океаном, що людина може мати відчуття того самого дня, ніби пливе геть, або пускає коріння.
  Великі підйоми стародавнього базальту і трилапі собаки на вулицях. Є чайки і мурлаки. Баклани піднімають крила, щоб висушити чорнильні пір’я на сонці. Тупики з кольоровими пучками, як циганські хустки. Горбаті живляться оселедцем, який харчується стоками целюлозного заводу. Пікапи та Субару. Усі йдуть на збори чи тренування з софтболу.
  Четверо дітей у брезентових куртках і сережках, з капелюхами навпіл, стоять у дверях біля російського собору і виглядають нудьгуючими. Старий чоловік іде біля Будинку піонерів посеред міста з пістолетами в кобурі на штанях. Іноді бурий ведмідь на цвинтарі або олень, що плаває в гавані. Собор і зубчаста стародавня гора як фон для всіх наших суперечок. Священики, туристи, лісоруби, чиновники, рибалки, навіть одна-дві повії-любительки та один штатний приватний детектив.
  Я вийшов з літака, і Дікі Стайн зустрів мене біля багажної стрічки. Було п’ятдесят п’ять градусів і туман, через який повітря було прохолодним і вологим, але Дікі був у широких шортах і зелених високих кросівках. У нього була нова зачіска, яка робила його голову невиразно схожою на тостер, а його футболка читала нас як Північна Америка. Дікі мій адвокат. Він закінчив Гарвардський юридичний факультет, коли йому було дев’ятнадцять. Він хотів бути юристом, тому що ненавидів владу, але не хотів відмовлятися. Обоє його батьків померли, коли він був молодим, і він ніколи не розповідав про своє виховання, але одягався так, ніби його виховали вовки-підлітки. Він посмикувався, дивлячись на натовп, який виходив з літака, наче йому було важко мене впізнати.
  «Слухай, — сказав він. «Я знаю, що ви чули, але я просто хочу розповісти вам. Його немає з вівторка. Хлопець біля поромного терміналу думає, що, можливо, бачив, як він піднімався по лісовій дорозі в середу. Але я не знаю. Хлопець був п’яним на стрільбищі того дня і, можливо, решту тижня, і я йому не довіряю. У всякому разі, Гледіс там, нагорі, дивиться. Я змусив поліцейських пообіцяти мені, що вони скажуть черговим, щоб вони неодмінно пильнували. Реклама крутиться по радіо, і ми розвішуємо листівки по всьому місту. До речі, ви пропонуєте винагороду у двісті доларів.
  «Про що ти, хрень, говориш?»
  «Давай, чоловіче. Нельсон! Собака Тодді, Нельсон? Він пішов».
  «Двісті баксів! Це майже більше, ніж я заробив цього місяця. Господи, Дікі, Нельсон повернеться. Він лабрадор, він не може жити без контакту з людьми».
  «Так, розкажи мені про це. У нас дитина тричі зламала того самого чорного пса, намагаючись отримати винагороду, але, привіт, ти щедрий хлопець. Я дав дитині п’ятдесят баксів, щоб він продовжував намагатися».
  Ханна підійшла до Дікі й просунула плече між нами, щоб говорити прямо в обличчя Дікі. «Нельсон пішов? Тодд, мабуть, шалений. Що ми можемо зробити?»
  Дікі трохи відступив від неї, йому було не комфортно з нею в його особистому просторі. «Ми можемо шукати його і можемо почати дзвонити. Так, Тодді засмучений. Але, знаєте, він це тримає».
  Я подивився на багаж, який почав рухатися вниз стрічкою. «Боже, я маю на увазі, мене не було лише два дні. Наскільки загубленим може бути Нельсон?»
  «Гей, наскільки втраченим ти хочеш, щоб він був? Його немає поруч, і Тодді злякався. Він хоче, щоб ви його знайшли».
  Ханна пирхнула, відкинувши назад волосся, а потім взяла сумку.
  «Ха. Так, правильно. Сесіл знайде його. Він слідчий».
  Я ненавиджу, коли люди починають речення з: «Ну, ти ж слідчий, чому б тобі не . . .” І я чув майже все: чому б вам не знайти мої ключі, дізнатися, де моя дружина була минулої ночі, дізнатися, що копи мають проти мене. Це все те саме питання. Чому ти не знаєш того, чого я не знаю? Мені неприємно порушувати це їм.
  Я почекав кілька хвилин, сподіваючись, що Ханна або повернеться в літак, або зникне з кимось іншим. Але невдовзі Дікі запропонував їй підвезти через міст до міста, і вона витягла свої речі до його машини, припаркованої в зоні туристичних автобусів. Коли я грюкнув дверима, шматки машини відлетіли, як рідкісний рукопис. Він їхав на старому японському універсалі з таким поїденим іржею кузовом, що можна було дивитися, як тротуар прокочується крізь підлогу.
  Я їхав із цим маніакальним, владним адвокатом до малопотужного міста через міст, щоб я міг очолити мережу управління інцидентами, яка була створена для пошуку лабрадора-ретривера.
  «Чому ти не знаходиш мою собаку?» Я сказав.
  Мені дозволено залишатися опікуном Тодді лише до тих пір, поки я залишаюся тверезим, а він – відносно здоровим. Перша частина досить легка. Співробітники соціальної служби досить ретельно документують мої пересування. Люди в місті стежать за Тодді. Якби я цими днями в Сітці впав з вагона, щит соцслужби засвітився б і розтанув би від спеки. Тож у Сітці мене рідко бачать за випивкою.
  Але розсудливість — справа ризикована. Тодді — розумний хлопчик у чоловічому тілі, який говорить так, наче намагається уявити, як може звучати дорослий. Кожні два місяці Тодд повинен йти на співбесіду, щоб визначити, чи він «стабільний і вільний від будь-яких маячних ідей». Ми повинні запхати для цього:
  «Добре, що ти їм скажеш, якщо вони запитають, чи ти говориш зі своєю мамою?»
  «Я кажу їм, що вона мертва, і вона більше не хоче зі мною розмовляти».
  «Неправильно. Ти кажеш їм, що вона померла і більше не може з тобою розмовляти».
  Він дивиться вниз крізь товсті скельця своїх окулярів і починає гойдатися, скручуючи серветку в тугий маленький шип. «Розслабся, друже. Просто скажи їм правду. Просто розслабся. . . Скажи їм, що ти більше з нею не розмовляєш».
  Він злегка похитується вперед і дивиться на мене таким нервовим незворушним поглядом, як кошеня, яке знає, що ти збираєшся його купати.
  «Минулого разу вони запитали мене, що буде, якщо ти помреш».
  «Що ти їм сказав?»
  «Я сказав їм, що коли ти помреш, ти станеш невидимим».
  «Це нормально. Що вони вас ще запитали?»
  «Вони запитали мене, що я буду робити, якщо ти помреш. Я сказав їм, що у мене є з чого вибрати, якщо я розгляну всю доступну допомогу від церков і організацій, що обслуговують. Я міг би продовжувати працювати інженером-опікуном у громадських школах і міг би подати заявку в груповий будинок на їхню програму субсидованого проживання».
  «Дуже добре. Я знаю, що ми над цим працювали».
  «Так. Коли я спробував пояснити, що ти насправді ніколи не помреш, вона почала хмуритися і щось записувати, і я не думаю, що їй це сподобалося».
  «Не хвилюйся, друже. Просто потрібен час, щоб вони зрозуміли».
  У Тодді є теорія, що кожен завжди отримує те, що хоче. Коли я помру, я стану невидимим, принаймні він каже, тому що я хочу бути таким. Коли він помре, він стане чорним лабрадором.
  Звичайно, ідеальний лабрадор - це Нельсон. Стіни нашого будинку поцятковані фотографіями Нельсона. Нельсон на пляжі. Нельсон на його десятий день народження. Нельсон стоїть на верху автомобіля. Таке враження, ніби Нельсон або принаймні його образ були якимось всюдисущим ельфійським духом, який з’являється всюди в нашому середовищі. Іноді я отримую фотографію Нельсона в коробці для обіду, якщо Тодді думає, що мені буде самотньо на роботі. Тодд бере Нельсона на дні народження до будинку старих, і вони готують для нього особливе печиво та розкладають його в його місці. Кожен кухар у цьому місті має відро для брухту поруч зі сміттям, позначеним для Нельсона. У результаті Нельсон, як можна сміливо сказати будь-кому, крім Тодда, має принаймні двадцять відсотків зайвої ваги. У нього хитка спина, а його передні ноги нагадують коня старого молочного візка. Його морда сіра, і після того, як він їсть один із своїх трьох прийомів їжі на день, які завжди политі олією та сирим яйцем, він неминуче штовхає голову вам на коліна, і не зніме її, доки йому ретельно не подряпають вуха.
  Ця поза не є моєю ідеєю спілкування з природою. Насправді я вважаю, що собак одомашнили частково тому, що вони були надто дурними та емоційно залежними, щоб виживати в дикій природі. Одного разу, коли я отримав носик із сирими яйцем і слинями, я справді підвищив голос на Нельсона, і Тодді завів його до своєї кімнати. Вони пробули там два дні, виходячи лише за тостами з корицею, сирим гамбургером і содовою, і лише тоді, коли я був поза домом або спав. Це було наче жити з двома нічними братами.
  Машина зупинилася перед моїм будинком. Дікі не припаркувався, він ледве пригальмував.
  «Зайдіть всередину. Він там, і я думаю, що є телефонне дерево, яке покаже вам, кому дзвонити».
  — Дякую, — сказав я без особливого ентузіазму. Ханна кинулася попереду мене, поки я закривав двері машини. Що вона робила в Сітці? Вона мала залишитися в літаку для наступного короткого перельоту до Джуно.
  Я перейшов вулицю й подивився на свій будинок. Він побудований на палях над каналом і потребує фарбування та серйозного огляду його опор. додому. Він трохи провисає, але в основному сухий. Ящики з квітами на вікні прилипли до останніх слідів літа; милий вільямс сумно звисав. Я зробив примітку, щоб отримати фуксію, якщо вона залишилася. Я вибирав кольори для нового оздоблення, коли Тод підійшов до дверей. Він просто дивився на мене, його присадкувате тіло обвисло так, що його м’язиста маса виглядала зів’ялою та повернутою вниз, як обвітрений гарбуз. Його волосся дещо відросло після останньої стрижки, а окуляри були приклеєні скотчем на мосту, коли їх зламали багато років тому. Він підняв окуляри. Він почав говорити, а потім замовк. Він швидко стукав кінчиками пальців по великому пальцю, ніби вправлявся на гітарі.
  «Він повернеться, друже», — сказав я. «Його не було так давно».
  — Його не було двадцять шість годин, Сесіле. Це довго».
  «Можливо, він закоханий». Я знизав плечима.
  — Ти наказав його виправити після тієї угоди на заправці з ротвейлером.
  «Ну, це не означає, що він не може бути закоханим».
  «Як ти думаєш, він може бути в лісі, задушений за нашийник чи що?»
  «Ні».
  «Як ви думаєте, його хтось просто підібрав і посадив на пором? Вони, можливо, хотіли його вкрасти, він гарний пес».
  «Ні, я так не думаю, Тодде. Я думаю, що він просто бігає».
  «Можливо, він заплив на один із островів, і він там, і йому потрібна їжа чи щось подібне. Ви казали мені, що на острови запливають ведмеді, олені та всілякі тварини. Він може бути там, га?»
  Він крутив руками, сильним рухом. Він уважно дивився на мене, майже благаючи. Дитина на велосипеді з навчальними колесами прокрутив педалі і, не зупиняючись і не дивлячись на когось із нас, повідомив: «За готелем нічого. Я піду перевірити сміттєві баки на причалі».
  «Гаразд, Луї, дуже дякую». Тодді помахав рукою, і хлопець поскочив геть, шквал колінами та ліктями.
  Я сказав: «У мене не так багато часу, щоб допомагати тобі шукати, Тодде», — і тупо помахав рукою в напрямку свого столу нагорі. «У мене нова справа, і я маю над нею працювати. Знаєте, спочатку багато читав».
  «Можливо, ви могли б подзвонити?»
  «Хтось виходив на дорогу біля поромного терміналу?»
  «Містер Штейн вийшов у той бік, але він був за кермом, і, я думаю, у нього були підняті вікна, тож він, мабуть, усе одно не міг чути. Знаєш, можливо, Нельсон впав у яму в лісі й не може вибратися. Можливо, він поранений і не може так добре ходити».
  Його очі розширилися, він довго дихав. Я бачив, як його очі наповнилися слізьми.
  Я злегка торкнувся його плеча. «Поки що не думай про це. Я вибіжу там. Дозволь мені дістати дощовик і схопити бутерброд. Це буде добре?»
  «Я зробив тобі бутерброд. У мене це в поліетиленовому пакеті. Копчений лосось і вершковий сир. Я також поклав яблуко та трохи арахісу».
  Він подивився на мене, посміхнувся і потер очі.
  Задзвонив телефон. Він кинувся всередину і відповів вниз. Я взяв свої сумки і зайшов у двері. Я скинув черевики, сів і подивився на свої гумові чоботи. Починався дощ, і від цього темрява, здавалося, наставала швидше. Я слухав розмову Тодда.
  «Ні. . . немає . . він щойно повернувся. Він сказав, що збирається вийти на дорогу. Я приготував йому щось із собою, щоб він не витрачав час на обід. так . . так, буду. дякую Я теж на це сподіваюся. Ти хочеш поговорити з ним, перш ніж він піде?»
  Він повернувся до мене і простягнув трубку. «Це містер Песик».
  Сонце рухалося за островами, і світло мало такий пізній вигляд, що поміж золотом і сріблом. Плавучий літак відрулив від доку, а сіра чайка стояла на одній нозі на стовпі й спостерігала за поверхнею води в каналі. Я уявив, що Джордж Догі хоче поговорити зі мною про речі, які вимагатимуть від мене або звиватися, або брехати.
  «Скажи йому, що я йому передзвоню».
  Я схопив гумовий дощовик, який висів на гачку за моїми вхідними дверима, взяв пакет з їжею, який пропонував Тод, і протиснувся повз нього за двері.
  Я проходив повз рибні заводи та гавані. Холодильні установки загуркотіли, а рух уповільнився, коли остання вантажівка зміни від’їхала з фургоном-холодильником, який прямував до аеропорту для доставки сріблястого лосося. Я пройшов повз великий червоний офіс лісової служби і повернув на північ. Я збирався перевірити канави. Образ Луїзи Рут на кінці підйомної лінії, що капає на гумовий лист, випалив у моїй пам’яті, наче образ спалаху.
  Коли сонце вирвалося з-за гір і хмар, а волога в повітрі злилася зі світлом, атмосфера стала щільною, заповнивши відстань між дорогою та горизонтом. Існує якість світла, яка допомагає людині зрозуміти відстань, і іноді це світло заповнює розум і змушує вас забути. Розуміння дистанції — ще одна з важливих завдань п’яниці.
  Я б трохи погуляв по канавах і, можливо, повернувся додому і приготував гарячу вечерю. Я куштував яблуко, відкушуючи великі шматки, і намагався не думати. Чотири дні в Сітці безперервно йшов дощ, і з канав текла коричнева вода з мушкегів. Я зупинився в кількох місцях уздовж дороги, де водопропускні труби були забиті й утворилися невеликі ставки. Якби Нельсона потрапили, він би встиг потрапити в одну з канав.
  Я нишпорив у верхньому схилі канави і випадково знайшов відламану щучу жердину, якою тягнули канати докового корабля. Шматок, який був у мене, був близько чотирьох футів завдовжки і мав шип на кінці. Я міг досліджувати ним найглибші частини канав. Це не те, що я хотів робити, але це були найімовірніші місця для пошуку.
  Я дістався до Halibut Point Road. Машини проїжджали повз по слизькому тротуару, а їхні шини звучали, наче скотч знімають з підлоги. З кожним наступним я почувався дедалі похмурішим. На поверхні канави згнилі стебла костриці, зігнуті від дощу, перетинали воду разом із балончиками, паперовими пакетами та розбитими пляшками. Одне колесо червоного трицикла стирчало з багнюки. Забуті речі.
  Я думав про Тодді і сумував дедалі більше. Я ловив простуду і думав повернути назад і взяти катер до острова, щоб посидіти в гарячій сауні. Зігнувши плечі, я уявив, як жар деревини й аромат кедра обпікають мій ніс, а потім уявлю, як занурюється у сороктриградусну воду. Я здригнувся, а потім устромив кінець щучої жердини в коричневу воду й штовхнув її в м’який мул, поки вона не вдарилася об камінь, твердий, як кістка. Нічого. . . на щастя.
  Шахта Otter Creek викликала суперечки з самого початку. Після Exxon Valdez енергетична галузь опинилася в облозі. Exxon виплачувала мільйони кожному, хто мав претензії, вважаючи, що не існує жодної проблеми, яку не можна було б вирішити достатньою кількістю грошей. Це могло початися як злочин або як нещасний випадок. Але це призвело до найруйнівнішого розливу нафти в історії, а потім швидко перетворилося на карнавал жадібності. Будь-хто, хто має пульс, може заробити тисячі доларів, очищаючи нафту або розповідаючи про неї.
  Дехто в уряді та в енергетичній галузі вважав це радше проблемою зв’язків з громадськістю, ніж екологічною катастрофою. Вони були стурбовані планами відкрити більшу частину Арктики і смертельно боялися того, що може статися, щоб зруйнувати їхні плани через те, що один корабель зіткнувся з рифом, нанесеним на карту. Їхнє рішення було сильним і чітким: ніколи більше зі спущеними штанами. Довгі публічні дискусії щодо профілактичного планування на випадок надзвичайних ситуацій на майбутнє відволікали б громадян від масних качок по телевізору.
  Global Resource Exploration and Recovery мала значні запаси на Північному схилі й хотіла розширити свою діяльність у південно-східній частині. Вони хотіли використати процес відновлення ціаніду, який був безпечним і ефективним, але постраждав від негативної преси. Ці золоті копальні були не тунелями в гори, а центрами обробки, де руду змішували в суспензії ціаніду та води, щоб стік переносив мікроскопічні шматки золота в контрольовані «вагітні зони», де осідало важче золото. Поки розчин був достатньо розбавленим і захисні конструкції не виходили з ладу, процес чисто та ефективно вилучав золото, яке інакше було б надто крихітним, щоб ним турбуватися. Звичайно, щоб отримати унцію золота, знадобилося багато каміння. А на південному сході Аляски, де в деяких дренажних системах могло випасти до двохсот дюймів дощу, усюди текло неймовірно багато води. Це була проблема — отримати просто достатня кількість води через систему без переливу виносить високі концентрації мулу або ціаніду з контрольованих зон.
  Global танцював через сотні кіл, щоб отримати правила якості води на свій смак. У скептичну епоху після Вальдеса , коли кожне регулююче агентство хотіло мати плани й обіцянки в трьох примірниках, Global витратив на лобістів більше грошей, ніж більшість гірничодобувних компаній витратили б на створення сайту.
  Кожен на півночі знає, що золото зводить людей з розуму. Навіть мікроскопічне золото, розведене в слабкому розчині отрути, викликає у чоловіків слину. Нафтовики говорять про користь, яку приносить їхній продукт, і навіть у найбільш виснаженій компанії нафтовики вважають себе командними гравцями. Але гонитва за золотом більше схожа на самотнє полювання за скарбами: хто потрапить туди першим, той отримає найбільше золота. Немає нічого набагато простішого за це.
  Відтер-Крік зараз закрито. Мабуть, він був закритий невдовзі після вечірки з нагоди дня народження, коли Луїза Рут потрапила в галон віскі та кілька хлопців, які думали, що трохи розважаються. Компанія заявила, що з «надлишкової обережності» вони хотіли переобладнати частину свого обладнання для моніторингу, щоб гарантувати чистоту ґрунтових вод. Усі знали, що держава ретельно стежила за виливом із дренажної труби, і, мабуть, виникли певні проблеми, але навесні їх було заплановано знову відкрити.
  Я проходив повз міські магазини і вирішив зазирнути до фунту, щоб трохи полегшити роботу, пов’язану з клопотами по канавах. Змучений чорний пес — мабуть, той самий, якого підняв підприємливий хлопець — подивився на мене й підбадьорився. Він сидів, задихаючись, і його ніс швидко дихав повітрям, а хвіст легенько вітався. Решта будок були порожні. На бетонній підлозі стояли пластиковий нашийник і порожня миска. Я повернувся до ровів.
  Над дорогою у вільхах за мною йшов ворон. Час від часу він падав і підбирав шматок чогось, що я розмішав. Він дивився на мене так, ніби я був божевільний від того, що був там, а потім викликав той дивний, сердитий брязкіт, схожий на шліфування каміння. Я витягнув оленячу шкуру та щось схоже на череп морського лева, потім поліетиленовий пакет з одягом. Я знову встромив щучу жердину в муло.
  Судячи з її листів, Луїза Рут займалася не тільки приготуванням їжі для хлопців. Я знав ім'я Стівена Метьюза. Я читав деякі з його робіт і стежив за його кар'єрою. Він був волоцюгою, біт-поетом і їпі. Зараз йому за шістдесят років, він жив на Алясці і був здебільшого безгуморним екологом. Я міг би уявити Луїзу Рут як одну з його відданих студенток у його нині неіснуючому Інституті екологічної етики у східному штаті Вашингтон. Він ніколи не отримував її листів, мабуть, термін дії наказу про пересилання закінчився. Але він повинен був якось спілкуватися з нею. Я вирішив ще раз перебрати все, що було в її пачці, розкидати на підлозі свого кабінету. Тобто, якби я зміг відібрати пачку від Ханни до того, як її конфіскує Песик чи хтось із його солдатів.
  Кінець жердини легко впивався в безпомилкову м’якість плоті. Пікап, повний дітей, проїхав повз радіо, а дощ сипав, як голки. Я стояв, не рухаючись. Я міг дивитися на узбережжя і бачити хвилі, які прийшли з моря за тисячу миль. Я чув, як їхній подих піднімався й опускався на бруківці на березі.
  З незрозумілою впевненістю я знав, що знайшов його. Я не хотів витягувати собаку з такою самою впевненістю, що я знав, що справді це зроблю. Я подумав про Тодді та шукачів, які кликали ім’я Нельсона в лісі. Я знав, що вони були на вулиці лише мокрим вечором через надію. Я ненавидів бути тим, хто покінчить з цим.
  Я простягнув руку в канаву до плеча, відтягнув Нельсона вбік, а потім поклав його собі на коліна. Його плече та бічна частина черепа були розтрощені. Вздовж його спини в товсту матову шкіру був натертий гравій. З-за мого плеча почувся голос.
  «Це твоя собака?»
  «Ні. добре . . . так.»
  Голос належав худорлявому старому, який ходив під дощем у домашніх капцях. Він тримав склянку хайбол у пінополістироловій кришці та сигарету в руці, а також був одягнений у фланелеву куртку, під якою нічого не було. Здавалося, він порізався під час гоління пізно ввечері. У нього була тонка червонувата шкіра й вузькі очі підлого п’яниці.
  «Дуже погано про нього, але він потрапляв до мого сміття. Я пару разів виганяла його звідси. Вчора мене збила вантажівка. Знаєш, якби ти тримав його прив’язаним, як треба було, цього, ймовірно, не сталося б».
  «Так». Мокра туша важкіла в мене на колінах.
  «Блін. Я хворію і втомлююсь щоранку прибирати сміття. Ви не знаєте, що це таке».
  Мені стало шкода бідолашного тупого виродка і його сміття. Мені було шкода дітей, які проїжджали повз, чиї життя застрягли в автомобілях, як маленькі бульбашки. Мені навіть було шкода поп-банок і триколки в канаві. Для мене це завжди було проблемою. Одного разу я прочитав, що дурна сентиментальність — це любов до чогось більше, ніж це любив Бог, і це мало якийсь сенс, коли я це прочитав. Але ось я сидів у канаві, промоклий цим стародавнім дощем, з Нельсоном на колінах і дивувався, як сильно Бог любить цього чорного пса, чи цього старого п’яницю, чи менше всього мене, з моїм божевільним бажанням знайти речі, які я ніколи не любив дуже хотів.
  Я не збирався відносити тіло Нельсона Тодду. Не на парі. Ніколи не намагайтеся говорити про секс або смерть з дорослим аутистом. Секс стає надто абстрактним, а смерть – надто буквальною. Це завжди зводиться до спроби пояснити кохання чи опису тіл, що розкладаються. Я не був у настрої ні до того, ні до іншого. Я витягнув Нельсона з канави й посадив його собі на плече. Я віддав свій бутерброд воронові у вільхи над головою.
  Дікі Стайн проїхав повз і різко зупинився. Я б відвіз Нельсона в будинок друга. Я б дозволив пошукам тривати ще деякий час. Я б щось придумав.
  Ми кинули Нельсона в кузов його машини й поїхали до Джейка. Джейк розумів, чому я хотів заморозити Нельсона, але він не знав, чи сподобається його дівчині, щоб він був поруч із замороженими відбивними з оленини та відкритими пакетами з горохом. Я сказав йому, щоб він сказав, що сміттєвий мішок містить докази злочину та має бути безпечним. Якби вона його відкрила, то скоїла б кримінальний злочин. Йому не сподобалося, але він купив. Він купив величезну морозильну камеру, думаючи, що буде жити за рахунок полювання та риболовлі, але виявив, що ненавидить і полювання, і риболовлю, тому виживав на те, що друзі давали йому в обмін на морозильну камеру. У певному сенсі це спрацювало добре. Я затиснув Нельсона в задню частину нижньої полиці. Я встав і поклявся Джейку та Дікі зберігати таємницю, а тоді повернувся, щоб вийти.
  Дікі зупинив мене. «У вас вдома з’явилася пара дорослих. Я думаю, що вони, мабуть, летіли в тому самому літаку, на якому ти був».
  «Які дорослі?»
  «Я не впевнений, але я думаю, що ми говоримо про гроші».
  «Гроші. Ви маєте на увазі роботу?» Я сказав. Я ніколи не ставлюся до грошей неоднозначно, але часто ставлюся до роботи.
  «Я думаю, вони з Global. Вони мають вигляд».
  «Я не знаю чому, але я думаю, що ти маєш рацію».
  Я поплескав морозильну камеру, подякував Джейку й вийшов, щоб зустрітися з колишніми роботодавцями Луїзи Рут.
  OceanofPDF.com
   3
  ВІН ВТОМИВСЯ. Я міг сказати з середини вулиці. Він був одягнений у пальто з верблюжої шерсті та фланелеву сорочку, і він провис у них, наче спав у своєму одязі тиждень. На ногах у нього були низькі прогумовані черевики, які випирали з якимось синтетичним утеплювачем. Хлопець поруч з ним смикався. Він оглядав вулицю вгору й вниз, як заблукавий турист, вередуючи зі своєю срібною запальничкою, стукаючи нею об своє стегно, а потім укриваючи її від вітру та цигарки.
  Мені хотілося проїхати повз, але Дікі зупинився й випустив мене. Коли я наблизився, нижчий у верблюжому плащі простягнув руку й простягнув її переднім краєм мізинця.
  «Містер молодше? Я радий, що ми змогли вас наздогнати».
  Я потиснув йому руку. Вищий кинув сигарету й подивився на мене тупим бульдоговим поглядом.
  «Так, мені шкода, що мене не було поруч, коли ти зайшов. Хлопче, я теж погано володію іменами. Я не можу пригадати твого».
  «Ми ніколи не зустрічалися. Я Лі Альтман. Це Чарлі Поттс. Він у нас консультант».
  Було темно і йшов дощ, хоча я цього не помітив. У барі на вулиці були відчинені двері, і двоє чоловіків у комбінезонах розмовляли на вулиці з індійською жінкою з довгим чорним волоссям, яка несла повну сумку продуктів. Я ледь чув звук барного телевізора з великим екраном, і мій живіт стиснулося. Я оплакував день, коли поставили той телевізор.
  «Ми можемо кудись піти?» — сказав Альтман, оглядаючи місце.
  Він уникав дивитися на мої вхідні двері. Я помітив, що його волосся почало збиватися з черепа. Поттсу було близько тридцяти, і він, здавалося, був одягнений у жовтий светр-джемпер під плащем; на його шкіряних черевиках були китиці. Він подивився на калюжі, що утворювалися навколо його ніг, і витяг сухого плювача.
  Я заговорив. «Так, вибачте. Заходьмо».
  Дікі просигналив, і я помахав йому, коли він від’їхав.
  Я увійшов перший і зняв пальто в глиняній кімнаті біля підніжжя сходів. Двоє моїх відвідувачів незграбно зіштовхнулися позаду мене. Я скинув чоботи, а вони почали розшнуровувати черевики. Тод був на вершині сходів.
  "Щось?"
  Я зробив паузу і перевів подих. Ніколи не буде вдалого часу, щоб розповісти йому, але обов’язково буде багато кращих.
  «Так. Слухай, Тодде, я нічого не знайшов, але я розмовляв з дитиною. Він сказав, що йому здалося, що він бачив чорного собаку, який плив до одного з островів у гавані. Він сказав, що плавав сильно. Це було на північ від міста. Він може опинитися на Мідл-Айленді або в Чайчі».
  «Справді?» Його очі розширилися, плечі розпрямилися. «Справді! Як ви гадаєте, чи варто зателефонувати містеру Стайну й сказати йому, що Нельсон майже вдома? Як ти думаєш, ми можемо вирушити сьогодні ввечері на човні?»
  «Ні, ні, я не думаю, що ми повинні робити те й інше. Ми можемо вийти завтра, як тільки буде хороша погода, — сказав я.
  «Чи варто зібрати денний одяг? Може, зібрати трохи їжі для Нельсона?»
  «Так, це було б добре».
  «Я візьму книгу припливів».
  «Добре».
  «Ви знаєте, котра година світає?»
  «Ні. Слухай, Тодді, у нас є компанія. Зроби мені послугу і налий гарячої води, добре?»
  Тоді як ми піднялися сходами у вітальню, Тодд прямим кроком рушив до кухні. Я показав на диван біля дров’яної печі. Олтман озирнувся на тришістдесятому. Поттс усе ще тремтів і рушив прямо до плити. Альтман незграбно схилив голову й визирнув у вікно на канал. До газового доку пропливав довгий жовтий катер, а за штурвалом стояла блондинка в помаранчевому костюмі. Альтман майже різким рухом повернувся до кімнати.
  «Минули роки з тих пір, як я проводив час у Сітці. Завжди в літаку по дорозі в Джуно. Я виходжу й з’їдаю шматок пирога, як і всі інші, але минули роки, як я ходив туди».
  У нього було трохи сиве волосся та блідо-блакитні очі. Його обличчя було в складках, наче він провів більшу частину своїх ранніх років на сонці та вітрі. Було щось у ньому, те, як він звісив плечі, сидячи вперед на моєму дивані, щось таке, що змушувало його сумувати.
  «Вас так давно тут не було, містере Янгер. Як вам це подобається?»
  «Мені це добре подобається».
  «Я чув, що для встановлення потрібен час».
  «Я вважаю, що перші десять-п’ятнадцять років люди трохи стримані».
  — Ви мали непогану репутацію в Джуно. Що змусило вас прийти сюди?»
  «Містер Альтмане, мені цікаво, як я можу тобі допомогти». Батько навчив мене ніколи не розголошувати інформацію до того, як почне працювати лічильник.
  Альтман перевлаштувався на дивані, глибоко вдихнув і майже злісно подивився на мене. «Я не впевнений, але сподіваюся, що ви зможете, містере Янгер». Він сів вперед, затиснувши руки між стегон. «Містер Ми з Поттсом працюємо у великій енергетичній компанії. Нафта, видобуток корисних копалин, сонячна енергія. І у нас є дуже важлива робота, яку потрібно виконати».
  Якусь мить я замовк, а коли він замовк, я підштовхнув: «Це про те, хто вбив Луїзу Рут?»
  Він випростався, здригнувся, перевів подих, потім, ніби я його розчарував, насупився.
  Поттс гортав один із журналів Тодда National Geographic і лише злегка підвів очі, щоб кинути погляд на Олтмана. Містер Альтман робив надто довгу паузу, тож я почав хвилюватися, чи він встане й піде. Я відчував, що, можливо, зарано зіграв свої мізерні дві пари.
  Альтман сказав: «Ні, це не має до цього нічого спільного. Це зовсім інше. . . область».
  «Але ви, хлопці, щойно були в Кетчікані, чи не так? Я маю на увазі, ми були в одному літаку». Я здогадувався, бо не впізнав їх.
  «Так, ми були в Кетчікані, але ненадовго. Розумієте, ми робимо певні заходи, щоб взяти свідчення, і нам потрібно знайти свідка».
  «Ви впевнені, що це не має нічого спільного з Луїзою Рут? Зґвалтування на шахті? Чи її смерть?»
  Поттс трохи опустив журнал і подивився прямо на мене. Його волосся все ще було вологим і слизьким від дощу, а очі спалахували гнівом. Я бачив, як його очі звузилися, коли він мружився через край сторінок, наповнених кольоровими фотографіями індонезійської риби-носу.
  Альтман з побоюванням глянув на Поттса. Він показав рукою на коліно Поттса і не торкнувся його, залишивши руку звисати, коли повернувся до мене.
  «Вибачте, містере Янгер. я. Ви не можете повірити, наскільки мене підозріла ця справа з Оттер-Крік». Він витер чоло носовичком і засунув його назад у внутрішню кишеню. «Ви знаєте, що Global є прогресивною компанією з розробки ресурсів. Ми завжди були в цьому надовго. Ви не можете повірити, як ця річ у Оттер-Крік повернула нас назад».
  Я кивнув. Я знав, що мене чекає вся презентація.
  Обличчя Альтмана набуло свинцевої тверезості. «Початкова компанія була піонером в альтернативній енергетиці. Вона була заснована в північній Каліфорнії і отримала всі найбільш перспективні патенти на розвиток сонячного потенціалу. Коли її було придбано як головну компанію гірничодобувного конгломерату у 82 році, ми побачили її потенціал для задоволення потреб громад на заході. Ми ніколи не були в цьому на короткий термін. Дійсно. Немає "бам, дякую, пані". Ми збиралися принести сталу промисловість на захід і північ. Нафта, видобуток — все на довгострокову перспективу. Я маю на увазі, це як глобальна реклама: «Ми ваші нові сусіди».
  Тодді приніс їм чаю, і Поттс виглядав так, наче Тодд просив його погладити змію, але він прийняв чай. Альтман привітно подивився на Тодда і м’яким тоном сказав: «Дякую», а потім повернувся до мене. «А потім це . . .”
  Він поставив чай і сумно похитав головою, включивши смерть молодої жінки в свій безпорадний жест. Тоді він поліз у нагрудну кишеню, витяг пакунок і поклав його на стіл перед собою.
  Він сказав: «Це має допомогти вам почати».
  Гроші лежали там, як рідкісний том неопублікованої поезії. Здавалося, може, тисяч п’ятнадцять. Але я не рахувала. Мабуть, це був би такий порядок гонорарів, який вимірювався вагою. Тож здавалося бездумним починати роздумувати над деталями.
  «Як мені почати?» — запитав я, почуваючись трохи сонячнішим.
  «Ми хочемо знати все про Стівена Метьюза».
  «Ви хочете його скинути?» Я сказав.
  «Можливо. Але спочатку нам потрібно знати про нього все».
  «Я збираюся запитати вас ще раз. Яке це має відношення до Луїзи Рут?»
  «Містер Молодший, я поговорю про це з тобою лише раз». Голос Альтмана був ще більш повільним і масляним. «Це була жахлива річ. Але я не знаю, що сталося з тією дівчиною. Я думаю, що б не сталося, вона знала, на що йде. Ви можете дізнатися більше, і це добре, але я вам кажу, що я не знаю, що сталося».
  Поттс знову читав, і кінчик його черевика з китицями підстрибував у ритмі якоїсь внутрішньої мелодії.
  «Бізнес не може бути надто хорошим у цьому маленькому містечку. Не може бути достатньо проблем, щоб зайняти вас. Чому б не розглянути деякі наші проблеми?» Він усміхнувся, відкинувшись на спинку кухля, невимушено відпиваючи його з верху кухля. «Насправді я знаю, що ваш бізнес не йде добре. Перед тим, як ми прийшли до вас, ми зробили фон. Суборінг лжесвідчення. Зберігання кокаїну. Ви навіть не можете водити машину. Навіть у найкращі часи ви не користувалися великим попитом. Проти вас було кілька судових процесів. Одна зі стріляниною?»
  «Це було вирішено».
  «Я знаю. Це мило. Але все одно. . . звинувачення. Можна поспівчувати. Будь-хто може висунути звинувачення, і ось воно. Вся твоя репутація. Мабуть, вам важко позбутися алкоголю».
  Він дозволив цьому висіти. Йому це добре вдавалося. Показав мені, як багато він знав, не погрожуючи.
  Це була божевільна ідея створити слідчу службу в цьому маленькому містечку на острові, і бізнес ніколи не йшов добре. Тим не менш, у мене була купа адвокатів по всьому штату, які б давали мені удар, тому що я був дешевим і відносно надійним. Але з клієнтами, які могли заплатити, телефон не дзвонив. Я бігав, подаючи папери на найм і випрошуючи у державного захисника контракти на одну справу.
  Альтман підняв цеглину готівки, роздув її віялом, а потім дозволив їй плюхнути назад на стіл між нами. «Ми не хочемо жодних письмових звітів. Нам не потрібна жодна документація: ні рахунків, ні плівок, ні записів, розумієте? Ми хочемо отримати чіткий і надійний звіт, якому можна довіряти. Ваше слово достатньо, якщо ви звітуєте усно, послідовно.
  «Ми жодним чином не уникаємо своєї відповідальності. Справа в тому, що нас обрушують сотні позовів, і в кожному з них є фаза відкриття, коли ми повинні передати документи. Тому ми не хочемо документів. У ці дні це досить звично».
  «Я не вважаю, що ця політика десь записана?»
  Він видихнув і провів рукою по мокрому волоссю, а потім скривився й виглядав так, наче збирався втратити самовладання. «Ні». Він усміхнувся. «Це не так».
  Я почувався дурним. Цього хлопця не можна було втягнути в якусь різку реакцію. Я намагався придумати якусь гнучку відповідь, але все, що я придумав, було: «Вибачте».
  «Це досить романтичний спосіб життя, Сесіл. Гадаю, тобі легко відчувати себе вищим над такими хлопцями, як я та містер Поттс. У вас є сімейні гроші, і вам не потрібно бруднити руки».
  Він обвів поглядом кімнату й потер потилицю, ніби в нього судома. «Я . . . Я прошу вибачення. Я не хотів йти. Маєте що-небудь. . . Чи можна мені випити чи щось зігріти?»
  Я простягнув руку долонею вгору. «Мені шкода. Я був у вагоні».
  Він витріщився на мене з жахом, ніби я робив якийсь грубий салонний трюк. «На вагоні? Як довго?»
  «Я не знаю. Деякий час».
  Він глибоко вдихнув, і я відчув, що повинен запропонувати йому місце, щоб лягти.
  Нарешті він заговорив. «Це нормально. Я маю на увазі, випивка може вбити вас». Тоді він ще трохи озирнувся. «Я не хотів вас образити. Це було поза межами. Мені просто здається, що я захищався кілька років. Багато критики щодо розробки. Багато скарг. Але люди хочуть грошей, шкіл і послуг. Вони хочуть мистецтва, вони хочуть книг і театрів, конференцій письменників і фестивалів камерної музики. І всі ці гроші виходять із землі».
  Поттс кинув свій журнал, пройшов повз Тодда й налив собі склянку води. Я бачив, що він уже чув цю лекцію. Тод уважно слухав, як і всіх незнайомців.
  «Я не кажу, що вам не потрібно нічого повертати. Іноді я думаю, що це як банківський рахунок. Земля, я маю на увазі. Ви отримуєте те, що вкладаєте, і трохи відсотків».
  «Видобуток золота з ціанідом приносить вам неабиякий інтерес».
  «Шахтарі роками використовують ціанід. Ціанід розщеплює мінерали і дозволяє нам відновлювати все менші й менші кількості, які б пішли даремно. Воно нікого не вбило. Справа не в технології; це мова. Ціанід звучить погано. Люди чують слово, а міркування з ними немає. Немає компромісу. Для них це отрута, і на цьому все закінчується».
  Він почав червоніти, і його рука злегка тремтіла, коли він підносив чашку до рота. Він побачив, що я дивлюся, і заспокійливо посміхнувся. «Хлопче, не змушуй мене починати». Він засміявся.
  «Занадто пізно». – сказав я, коли ми всі встали.
  «У будь-якому разі, — він подивився на Поттса, — у нас є ще кілька зустрічей. Тоді ми прямуємо до схилу вечірнім рейсом. Ми просто хотіли зупинитися і відпочити вам».
  Він подивився на пачку грошей. Під гумкою, що скріплювала його, був папірець із надрукованим на ньому номером телефону.
  «Якщо вам щось знадобиться, просто зателефонуйте за цим номером і запитайте мене. Тоді я повернуся до вас. Залишайтеся на зв’язку та не бійтеся просити допомоги».
  «Розкажіть нам про Метьюза». Поттс заговорив уперше, і його голос був напрочуд глибоким. «І тримайтеся подалі від цієї речі з Луїзою Рут. Не з’являйтеся в газетах з будь-якої причини, інакше всі ставки зіпсуються. . .” Він дозволив цим останнім словам повиснути, ніби означаючи серйозність, яку я міг би проігнорувати.
  "Будь-які проблеми?" — бадьоро сказав Альтман, намагаючись підняти настрій.
  Я подивився вниз, на поверхню столу й гроші, потім угору — на Тодді, який нюхав повітря, як сліпий тер’єр.
  «Жодних проблем».
  Він рушив до сходів і повернувся назад, досягаючи в його кишеню. Він витяг фотографію. «Я мало не забув. Я можу дати тобі це».
  Це була фотографія Метьюза, знята з обкладинки книги. Разом із ним була коротка біографія, яка виглядала так, ніби надійшла від видавця. До нього була прикріплена комп’ютерна роздруківка кримінальної історії, перевірена поліцейськими штату Аляска, яка підтверджувала, що Метьюз був чистим.
  Альтман і Поттс відмахнулися, і Альтман поставив чашку на нашу кухонну стійку, прошепотивши Тодду «Дякую».
  На вершині сходів Альтман обернувся.
  «Містер молодший. Будь ласка, і я знаю, що так і буде, але будь ласка, зберігайте це в таємниці. Ви були пов’язані з жінкою, тіло якої знайшли в Кетчікані. Я знаю, що ви говорили з поліцією. Але ви повинні пам’ятати, що ви повинні триматися подалі від центру уваги».
  «Я буду обережним. Я теж не дуже люблю яскраве світло».
  Він усміхнувся і втомлено похитав головою. «Я знаю. Частково тому ми прийшли до вас».
  Потім він спустився сходами. Тод стояв, дивлячись на мене з панікуючим виразом обличчя. Як тільки двері зачинилися, Тод заговорив.
  «Сесіл, я думаю, він, можливо, вас неправильно зрозумів. Ти забув сказати йому, що завтра збираєшся на острови, щоб знайти Нельсона.
  Я визирнув у вікно й побачив, що дощ падав, але в небі над західними островами було світло. Шторм зупинився біля узбережжя. Катер берегової охорони йшов і виходив з каналу під мостом до аеропорту.
  Я повернувся до Тодда і сказав: «Я йду на роботу завтра. . . для них. До біса, Тодд, усі в штаті мають частину цих грошей, крім нас. А у нас є рахунки».
  «Що вони хочуть, щоб ти зробив?»
  «Боже, це великий бізнес. Вони хочуть отримати інформацію про своїх ворогів. Це нічого».
  «Що з тією дівчиною? А як щодо Ханни?»
  «Залиште це в спокої!»
  «Коли ти збираєшся відвезти мене на острів за Нельсоном? Ти сказав, що збираєшся взяти мене за Нельсоном.
  Я подивився вниз і мої кулаки були стиснуті. Я думав про Ханну, зграю та дівчину, що лежала на зеленій ковдрі коронера. Я відчув, як слова булькають, як блювота. «Залиш це, Тодді. Весь світ крутиться не навколо тебе і цього клятого пса!»
  Стало дуже тихо. Тодд закусив губу, і я почув, як дощ вдарив у віконне скло, коли порив вітру пронісся по каналу. Чайник, що стояв на дров’яній печі, тихо загуркотів, і Тод пішов до своєї кімнати. Я вийшов і пробув всю ніч.
  Ранковий вітер почав дути з краю шторму. Він затріщав такелажем тролінгових човнів, пришвартованих у гавані. У канаві біля кафе лежали розчавлені залишки чорничного датського сорту, а маленький ворон разом із кількома голубами стрибав по бордюру, змагаючись за найбільший шматок. Вітер, що долітав до узбіччя, тріпав їхнє пір’я та звивався під крилами, піднімаючи їх незграбними стрибками. Один голуб пірнув у жолоб і вирвався з поривів, отримавши найбільшу частку тіста.
  Після того, як я кинув пити, мені постійно хочеться їсти: пончики, попкорн, шоколадний солод, навіть потворні зморшкуваті хот-доги на веретенах у кутку бару. Вони всі співають мені в ніс і в очі, і я хочу їх.
  Більшу частину ночі я ходив по колу, вгору та вниз по дорогах. Я був задерев’янілим, і мені здавалося, що петлі моїх суглобів іржавіють. Я повернув за ріг і пішов на захід, головною вулицею повз крамницю і стоянку таксі: попкорн і хот-доги, кислота духів і сигаретний дим. Chrysler Le Baron з проіржавілою боковою панеллю проскочив повз з увімкненим радіо та склоочисниками. Водій, згорбившись над кермом, дивився в двері, дивився у вікна. Дощ падав великими, як кульки, краплями, а жінка, яка мила посуд у кафе, виднілася під карнизом. Фартух у неї був розстебнутий, і він вільно висів, щоб вона могла витягнути з кишені джинсів димки. Її гумові рукавички були заправлені під пахву. Вона дивилася на шторм, що наближався, купаючись у світлі, що розсікало чорні хмари. Вона запалила сигарету, стягнула сіточку з волосся й подивилася на канал. Вдих і видих: вітер, світло і шквал проносяться над нею в кожну мить її десятихвилинної перерви.
  Повз неї двоє чоловіків вивантажували дзеркало з бічної стійки фургона. Він був розміром зі стандартний шматок фанери, і вони штовхалися та тренували один одного, натискаючи присоски та піднімаючи його до бару. Що ближче я підходив, то більше розмови я міг розібрати. Напередодні ввечері п’яний розбив дзеркало над баром; зазвичай слухняний п’яниця образився на якийсь коментар про президента Сполучених Штатів і кинув чарку в бармена. Я підійшов ближче. Вони присіли, несучи дзеркало, і незграбно ходили під стріхою, куди струмками падала вода. Чоловіки зі скляного цеху були в повному дощовому спорядженні, капюшони були підняті, тому я не міг бачити їхніх облич, але вони кричали один одному, щоб вони спостерігали за верхньою частиною дверної рами. Вони на мить зупинилися, і я зрозумів, що щось не так. Струмінь води з одного з карнизів стікав по склу на одну з присосок.
  Це був той незручний і неминучий момент перед лихом. Дзеркало лише злегка похитнулося й повернулося під правильний кут, щоб я міг побачити своє відображення на вулиці, ворон, посудомийну машину, собор і гору позаду. Але на передньому плані я був здивований собою, простягнув руку, думаючи, що можу допомогти, відображення від дзеркала закружляло в моєму втомленому мозку: моя бліда шкіра, мої червоні очі, моя рівна незграбна постава. Це була дуже погана схожість із собою, яку я миттєво впізнав. Я тягнувся, а потім всмоктування втратило свою хватку. Коли дзеркало впало, я відчув, як чоловіки лаються, і зворотний потік повітря, коли тарілка впала проти вітру, перехоплюючи моє дихання. Я бачив, як дзеркало розбивається, як зграя куликів. Я кліпав очима. Я бачила себе та посудомийку, очі якої розширилися від враженого інтересу. Я бачив, як усе це розбивається, замість старої пошти, бензозаправки в кінці вулиці та дивного світла, що падало з боку Тихого океану. Працівники лаялися, старі пташки в барі витягували шиї та повертали стільці, а один навіть підійшов до дверей і прокоментував: «Це багато нещастя». Потім він засміявся, повернувся та замовив напій.
  Я вибачився й сором'язливо пройшовся по шматках дзеркала, тупо намагаючись не розбити деякі з більших шматків. Потім я рушив тротуаром. Я трясся, я був голодний, і мені хотілося пити.
  «Крайслер» знову проїхав повз, посудомийка затушила сигарету на підборах і поклала недопалок у кишеню, а потім повернулася через двері кафе. Вітер шумів мені у вухо, відчуваючи, ніби хотів мене підняти. Я завернув за ріг і зайшов до бару з найбільшими вікнами на набережній. П’яні вдень не п’ють. Замовив коньяк. П'яні коньяк не п'ють. Я дивився на це вниз, дивлячись на бурштинову криву поверхневого натягу навколо скла.
  Один штормовий шквал був за іншим, а між ними була ця коротка перепочинок. Сонце легше зайшло в бар. Під мішкуватою толстовкою буфетниця була одягнена в біговий костюм із лайкри, і щойно виглянуло сонце, вона сіла в кабінку біля найчистіших вікон, працюючи над квитанціями. Світло відблискувало від її довгих вій. Коли двері відчинилися, вітер наповнив бар, шарудаючи серветками, як шторм, що наповнює бібліотеку та розчищає запорошені сторінки книг. Я подивився на склянку коньяку, потім з’їв цукерку, потім пакетик чіпсів і мариноване яйце.
  Будь-що - це привід напитися, коли ти живеш у світі, пов'язаному випадковістю. Будь-що - це привід розповісти собі фігню про своє життя. Сидіти в барі, розкручуючи найпереконливішу версію героїзму чи віктимізації, краще, ніж альтернативу. Як будь-який п’яний, я знав, що цей барний стілець був центром всесвіту і що нічого важливого ніколи не відбувалося поза силою його тяжіння, нічого, крім випадковості, дурості та невезіння.
  Коли я підніс склянку до вуст, я побачив Тодді, який стояв біля дверей поруч із чистим молодим поліцейським і вказував. Хлопець підійшов, і його уніформа скрипіла шкірою та шипінням радіоприймача, прикріпленого до нього на боці. Він взяв мене за лікоть.
  «Вам доведеться піти зі мною, містере Янгер. Ви під арештом».
  OceanofPDF.com
   4
  НАЧАЛЬНИК поліції дивився поверх окулярів для читання. «Я повинен почати з фальсифікації доказів і працювати далі. Песик дуже засмучений, Сесіл».
  Я був у кімнаті для допитів у в’язниці Сітка, я пропустив обід кілька годин тому і сподівався пропустити сніданок. У смітнику була купа пінополістиролових контейнерів для їжі: страви, які забрали в патрульній машині з лікарні. Я дивився, як соус стікає по краю пластикового пакета. Пучок картопляного пюре з того, що колись нібито було гарячим бутербродом з індичкою, скручувався, як весняний сніг, навколо краю черевика вождя.
  «Що ти зробив, щоб його так схвилювати?» запитав він.
  «Буде мене».
  «Ви хочете поговорити про це? Б’юся об заклад, ми зможемо все вирішити сьогодні. Ти можеш піти додому і спати у своєму ліжку».
  «Я хочу поговорити зі своїм адвокатом».
  Він зробив довгий вдих і терпляче посміхнувся мені. У нього був вигляд втомленого дитсадка, який хотів вилупити соплі з дитини, але знав, що батьки дивляться.
  «Звичайно, ти маєш право спочатку поговорити зі своїм адвокатом, Сесіл, але ми отримали ордер і вже знайшли рюкзак мертвої дівчини у твоєму будинку. Це вже пройдено. Песик хоче переконатися, що все там. Він телефонував і сказав, що якщо все буде, все буде добре. Але якщо щось зникне або знищиться — тепер це його слова, — він сказав, що покладе ваші горіхи в лещата». Він підняв руки в знак удаваного протесту. «Не я, ти розумієш. Це він сказав, а не я».
  Двері кімнати для допитів тріснули, і з’явився маленький червоний носик диспетчера. Вона боязко намагалася, щоб хтось не почув. «Містер Адвокат Янгера тут, — сказала вона схвильовано пошепки.
  Двері з гуркотом відчинилися, і за нею в дверях стояв Дікі Стайн із високо підтягнутими на талії шортами для серфінгу та розшнурованими червоними високими кросівками.
  «Привіт, Карл, я бачив ордер. Це лайно. Ходімо звідси, Сесіле». Дікі живе такими моментами. У законі так мало можливостей для драми, що він кидається на кожну, яку може отримати.
  Начальник виглядав приголомшеним — не від новин про ордер, а від того факту, що Дікі взагалі був на місці події. Все, пов’язане з Дікі, пригнічувало і дратувало шефа. Це було основою їхніх професійних стосунків.
  «Дікі, ти знаєш, що ти отримаєш свій шанс отримати ордер. Але ми все одно будемо його тримати».
  «Шанс на ордер? Шанс на ордер? Якийсь шанс. Він заснований на показаннях під присягою однієї Люсінди Музик, також відомої як Лоллі». Дікі катався і виплюнув аку, як мишачу какашку в суп. «Вона сказала, що в одній кімнаті є пачка. Ні опису, ні нічого. Потім вона сказала, що його вже немає. Що це за біса? Шефе, ви знаєте, що інформатори, використані в ордері, мають бути надійними. Re . . . li . . . здатний. Зараз. Лоллі має багато чудових властивостей. Вона може бути чарівною, дотепною, веселою і навіть... . . екзотика».
  Начальник сидів і тепер чистив картопляне пюре з краю черевика. Він злегка похитувався в ритмі розмов Дікі.
  «Але вона не є надійною. Насправді я вже розмовляв з нею по телефону цього вечора і скажу вам, що її письмову заяву під присягою заповнила не вона, а поліція, і вона була під певним тиском, коли підписувала».
  Начальник підвів очі й мовчки почекав цілих п’ять секунд. "Ви закінчили?"
  «Ні. Скільки коштує застава?»
  «Ми отримуємо магістрат, чого, до речі, я не маю робити. Він має бути тут через декілька. Ми попросимо десять тисяч готівкою».
  «Іди до біса звідси! Ви можете нарізати свою дружину крабовою наживкою в цьому місті і вийти за п’ять».
  «Містер Стайн, ти можеш поговорити з Джорджем Догі. Це його справа, він засмучений. Ми проведемо слухання та заплануємо його на день. Мені це не потрібно».
  Дікі вдарив цеглиною грошей, яку мені дав Альтман. Начальник витріщився на це, а потім застогнав.
  Дікі все ще носив свою футболку « us out of north america» з вовняною курткою кольору палтуса поверх неї. Він вийняв із передньої кишені окуляри в дротяній оправі й подивився на начальника.
  «Це все покриє. Ви почнете з паперами, Карл, і Сесіл, ви заткніться.
  Я не був впевнений, що хочу вийти з в’язниці, але я був у системі й попросив свого адвоката. Це було останнє, що хтось почув від мене.
  Сонце було настільки, наскільки це збиралося бути, і я відмовився від спокуси піти на бендер, але я хотів трохи поспати. Я вклав десять тисяч доларів, але у внутрішній кишені пальта мого адвоката залишилося близько п’яти. У моїх умовах звільнення було зазначено, що я не можу залишати штат, порушувати будь-які закони, пропускати судові засідання, інакше я повернуся всередину з крикунами та холодною молочною підливою.
  Ми завернули за ріг до головного перехрестя міста і звернули до російського собору: дерев'яна споруда з куполом і дзвіницею. Ворон сидів на хресті, опустивши голову донизу, піднявши голови, ніби він теж чекав, поки пронесеться буря. Обгортки від жуйок і паперові стаканчики закрутилися піском з вулиці. Дікі обернувся до мене.
  «Так як же ти взяв цю чортову пачку? Це було безглуздо».
  «Ви не повинні мене про це питати».
  «Ти до біса. Ми говоримо гіпотетично. Це не правда під присягою, поки вона не вимовиться з ваших вуст на місці свідків. Як ви це взяли?»
  «Я не брав».
  «Ну, ти збираєшся мені сказати?»
  Коли він закінчив, вітер засмоктав його слова, і Ханна повернула за ріг Джейкової вулиці біля житлового будинку. Вона мала власний ранець і швидко йшла. Вона побачила нас і, як олень, кинулася, швидко дивлячись, можливо, сподіваючись, що вона невидима, і обмірковуючи свій наступний стрибок, якщо вона не була. Ми підійшли ближче, і її тіло невимушено опустилося.
  Я сказав: «Вони отримали пачку. Вони все отримали?»
  «Майже все». І вона понюхала повітря, ніби відводила голову від мого запаху.
  «Мені шкода, що вас заарештували». Вона перекинула ці слова через плече.
  Дікі подивився на мене й усміхнувся. «Їй шкода, що вас заарештували. Це приємно».
  Вона обернулася й витріщилася на мене так, що мені рефлекторно захотілося пригнутися. Але я втримався, принаймні на мить. Вона відповіла на мій погляд, а потім щось у її виразі пом’якшилося, і я сподівався, що вона думає про мене.
  Вона відкашлялася й пробурмотіла: «Я повинна зустрітися з Тодді й щось поїсти. Хочеш прийти?»
  Дікі знизав плечима та вказав на свій кабінет.
  «Я мушу йти. Слухай, Сесіле, поговори зі мною пізніше вдень, і ми розберемося з цією грошима». Він теж бурмотів, намагаючись змахнути решту грошей.
  Я підійшов, простяг руку і нічого не сказав. Він поліз у внутрішню кишеню піджака й неохоче дав мені решту готівки, ніби я брав його під варту.
  «Добре», — сказав він. «Ми можемо поговорити про це пізніше». Він розвернувся й пішов назад до середини міста.
  Ми з Ханною пройшли гребінь схилу повз реконструйований блок-хаус, який колись був кутом частоколу, що відокремлював індіанське село від російського комплексу.
  Бліде світло ледь зігрівало повітря. Ми пройшли вузькою ґрунтовою вуличкою до кафе біля рибного заводу. Ханна йшла поруч зі мною, наші плечі майже торкалися.
  Вона не дивилася на мене, коли говорила: «Тобі краще знати, ніж намагатися зберегти таємницю в цьому місті. Я знаю, що Нельсон у морозильній камері Джейка. Коли Тодді шукав вас, він теж про це дізнався. Він дуже засмучений».
  Я бачив, як недорослий орел приземлився і гнув гілку ялини на цвинтарі вгору, за паливними баками. Я думав про Нельсона і Тодді, які ганяються за птахами на пляжі.
  Вона вдарила мене по плечу й напівпосміхнулася. «Але привіт! Принаймні ви його знайшли».
  Ми зайшли в кав’ярню через задні двері, пройшли повз морозильну камеру й повз кухаря, який нарізав шматки палтуса для риби та картоплі картоплі. Тодд сидів у кутку біля заповітрюваного тарілкового скла. Він сидів зі своєю енциклопедією, розкривши розділ про собак. Його очі були червоні, і коли він подивився на мене, він швидко перевів погляд на сторінки кольорових картин собак усіх порід.
  Ми зупинилися біля його столика, і Ханна злегка торкнулася моєї руки й сказала: «Зачекай секундочку, Сесіле. Ми можемо поговорити тут. Я не думаю, що він хоче говорити зараз». Вона підійшла до нього, і він неохоче підвів очі, гадаючи, мабуть, що це міг бути я. Але коли вона простягнула руку й торкнулася його руки, він підвів очі й усміхнувся з вдячністю.
  Кафе було шипінням і стукотом пари, води, що текла, і посуду, що складався. Я не чув, що вони говорили, але я бачив, як вона приклала руку до його щоки, і він кивнув, коли вона тихо заговорила з ним. Він тримав один її палець, як мала дитина. Вона серйозно розмовляла з ним тихим голосом, у якому звучала любов і влада, без сіроподібного відтінку поблажливості. Я знав, що його серце розбите, але він подивився на неї й усміхнувся. Вона заговорила з ним, він кивнув головою, а коли офіціант підійшов із чашкою гарячого шоколаду та булочкою з пеканом, вона нахилилася й поцілувала його в чоло. Він закрив книгу і їв, не дивлячись на мене.
  Вона підійшла до того місця, де я сидів. Я спостерігав, як вона легко рухається, і одним швидким жестом вона зняла свій берет і стягнула волосся з плеча. Я згадав, як кохався з нею. Я запам'ятав її запах і її сміх, який згортався під моєю шиєю і, здавалося, піднімав мене з ліжка. Але це був спогад, як пара, що піднімається.
  Вона сіла навпроти мене й усміхнулася. Одне пасмо її волосся все ще трималося на передній частині горла.
  Я кивнув у бік Тодда у вікні. «Він божевільний?»
  Вона посміхнулася й швидко глянула позаду, а потім на мене. «Здається, він схожий на мене. У нас не вистачає сил, щоб злитися на вас. Бути злим на вас занадто схоже на те, щоб бути в вас закоханим».
  Вона налила трохи води з пластикового глечика на хиткий стіл і зробила ковток. «Але Тодд, він має більше можливостей для вас, ніж більшість».
  Вона подивилася на дошку над прилавком і прочитала меню. Люди на кухні якраз розігрівали гриль, але ми вмовили їх приготувати нам трохи яєць і креветок. Ми випили чорної кави, і вона розповіла, що хоче зробити.
  «Я просто хочу знати, що сталося, Сесіле. Я хочу дізнатися імена чоловіків, які брали участь у зґвалтуванні та приховуванні».
  «Чому? Яка користь від цього буде їй тепер?»
  Вона подивилася на свою тарілку з яйцями. «Я знав її родину, Сесіл. Її мама працювала в університеті за межами Портленда, а батько був моряком торгового флоту. Ми росли, граючись разом, і її мама робила нам бутерброди вранці. Ми сиділи на вишневих деревах, вдаючи, що вони ракетні кораблі. Квіти були астероїдами, що падали навколо нас. Ми носили ті кумедні гострі окуляри й довгі кіски, спущені на спину. Ми проводили цілий день на тих деревах, дивлячись у небо і вдаючи, що вміємо літати. Я спочатку поїхав на Аляску, а вона пішла за ними. Я спочатку напився, потім протверезів, а вона майже на кожному кроці йшла зі мною. Я втратив з нею зв'язок лише в останні кілька років. Коли я жив з тобою».
  Вона зупинилася тут і, дивлячись на виделку, тицьнула холодну яєчню. Її очі звузилися. Здавалося, що вона дивиться вдалину.
  «Її батьки чекали, поки вона виведе Аляску зі свого організму, але вона цього не зробила. Вони повинні знати, що це не її вина, Сесіл. Я знаю цих людей все життя. Я хочу, щоб вони знали, що Лу не помилився щодо цього місця. Вона не помилилася. Поліцейські кажуть, що вона про це просила. Якби вона просто залишилася на кухні, цього б не сталося. Це не правда. Вона була вразливою і доброю. . . вона цього не просила».
  Голос Ханни був таким, ніби гранітна плита падає через отвір печери. Це був голос, який я чув раніше. Я простягнув руку, взяв виделкою кілька яєць, з якими вона возилася, і з’їв їх.
  «Ханно, як ти збираєшся знайти те, що хочеш? Навіть якщо ці хлопці будуть з тобою говорити, вони брешуть. Компанія знищила їхні записи, і копи вам нічого не дадуть».
  «Я не знаю. Але я щось знайду».
  «Навіть якщо ти вигадаєш?»
  «Я не вигадую».
  «Я думаю, ви це зробите. Я думаю, що ви знайдете лише зачинені двері чи трупи. Тому що той, хто зробив це з Лу, серйозний. Вони не збираються бути чистими з вами. Вона мертва, на цьому все закінчилося».
  «Це не закінчується смертю. Яке тобі діло? Я не прошу вас нічого робити. Я знаю, що ти не хочеш втручатися, і це нормально».
  Я зробив довгий вдих і подумав про дівчину на простирадлі з перерізаним горлом. Я витер рота. Можливо, все закінчилося, але мені все одно було цікаво, як буде розказана ця історія.
  Я випив трохи кави. «Добре, вона мені нічого не сказала. Що ти знаєш?»
  «Лу подзвонила мені відразу після того, як компанія вивезла її з шахти. Знаю лише, що була вечірка. Вони влаштували змагання по випивці, і переможець отримав Лу як приз. Звичайно, Лу нічого про це не знав. Це була вечірка-сюрприз. Так чи інакше, переможець отримав свій приз, а інші підбадьорювали його. Після того, як все закінчилося, компанія вигнала переможця з табору, а інші зрозуміли свою історію та залишилися. Вони всі були друзями і працювали в одній зміні на станції моніторингу води».
  «Ви знаєте їхні імена?»
  «У мене є ім’я переможця. У решті її речей є багато імен. Єдиним, кого я впізнав, був Альфред Том. Він тлінгіт, який живе на вулиці від вас. Решту я не знаю. Я не знаю, чи був Том на дні народження.
  «Хто були ті хлопці з Global, які з вами розмовляли? Вони вам щось сказали?»
  «Хлопець на ім'я Альтман і його партнер Чарлі Поттс. Вони заплатили мені багато грошей, щоб я тримався подалі від Луїзи Рут і шукав компромат на Стівена Метьюза».
  Рука Ханни тремтіла, коли вона підняла її, стягуючи волосся біля обличчя. Вона не сердилася, але її голос був рівним. «Куди вони сказали, що їдуть?»
  «Вони прямували до Північного схилу. Політ до Dead-horse на нічному літаку. чому?»
  «Немає причин». Я побачив, що її руки були стиснуті, а голос став жорсткішим. «Ти збираєшся зробити для них якусь роботу?»
  «Вони хочуть, щоб я зробив довідку про Метьюза. Вони дали мені гроші під заставу. . . начебто».
  Вона подивилася через плече туди, де Тодді читав свою енциклопедію, і повернулася до мене. «Можливо, було б непогано дізнатися більше про Метьюза. Його не було на шахті, але він міг знати, що Луїза планувала робити після того, як покинула вас».
  Вона простягнула руку й торкнулася моєї руки.
  «Гей, Сесіле, ти не маєш пістолета?»
  «Ви знаєте, що в мене немає пістолета». Я спантеличено подивився на неї.
  «Який ти приватний детектив?» Вона оглядала кафе. Починала надходити цвинтарна зміна робітників. Її довге світле волосся підняло вітер, що вривався крізь відчинені двері. Нижня сторона її підборіддя була м’якою увігнутою западиною, і мені хотілося підняти руку й пригладити її волосся.
  «Я не знаю, Ханна. Я просто не хочу нікого стріляти».
  «А якщо хтось захоче вас застрелити?»
  «Тоді їм доведеться взяти з собою свій довбаний пістолет».
  Вона відштовхнулася від столу, згорнувши плечі й піднявши комір, ніби я був подихом холодного повітря. Вона дала кухареві гроші за наші яйця.
  «Ну, слухай, я маю йти. Мабуть, я збираюся про щось зустрітися з Джейком. Тоді я вирушаю».
  Вона підійшла до Тодда, і він підвівся. Вони повертали до відчинених дверей, проходячи повз двох хлопців у дощовику з банданами на лобах, які чекали, щоб увійти.
  Я майже безсило підняв руки. «Погода налагоджується. Може пройти багато часу, перш ніж ми зможемо вибратися на острів. Ви хочете взяти сауну перед вами. . . треба піти?»
  Вона тримала Тодда за руку, а він дивився на свої черевики. Вона відхилилася від нього і спробувала прошепотіти мені. «Роби, що хочеш, Сесіле. Гадаю, це найкращий спосіб. До зустрічі». Потім вона вийшла за двері. Я трохи почекав, дивлячись, як зачиняються двері, і вже збирався вийти через задні двері, коли вона раптом знову з’явилася.
  «Дайте мені день. Можливо, ми зможемо вийти сьогодні ввечері, якщо погода підтримає. Можливо, я хочу трохи попітніти з цього». Потім її не стало.
  Я пройшов вулицею повз один із барів, віддалений від води. Бармен виносив сміттєві баки, і хоча він офіційно не був відкритий, я зайшов.
  Світло в барі виглядало так, ніби воно призначене для лову жуків. Четверо людей, які сиділи за прилавком, згорбились над своїми пивом. Один охоронець берегової охорони, двоє лісорубів і біла жінка, яка була колишньою дружиною Альфреда Тома, перебираючи лід у своєму напої. Лісоруби сперечалися про оселедців, які передчасно стали зграями, і косаток, яких нещодавно помітили на узбережжі. Вони голосно ляпнули про те, нападе кит на плавця чи ні. Я вимкнув їх і підійшов до Няні.
  Вона була худа, і її шкіра була туго натягнута на її обличчя, так що лінія волосся, здавалося, підтягувала брови. Вона нервово курила, сидячи в центрі бару. Її рідке каштанове волосся було скуйовджене так, що воно трималося на черепі. Між затягуванням сигаретою вона клацала зубами нігтем великого пальця. Бармен стояв у дальньому кінці й балакав з однією з буфетниць, яка була схожа на синоптичку. Він залишав склянку Няні порожньою.
  Няня вийшла з в'язниці тиждень. Вона порушувала умови випробувального терміну лише тим, що була в барі. Можливо, тому вона нервувала. Але швидше за все, вона не пила кілька місяців, і після того, як скуштувала перший, вона стояла перед рішенням. Перший – на смак і на вихід із в’язниці. Першим був обов’язок. другий . . . це було те, що вона розглядала. Її нинішній чоловік вийшов із в'язниці за місяць до неї. Він мав працювати в таборі на острові Принца Уельського. У в’язниці він пройшов усі програми — подолання алкоголю та гнів. Він пройшов кілька курсів і зробив це без будь-яких записів. Він зберігав це холодно. круто
  У няні були проблеми. Три переписки та втрачений час. «Суки», — пробурмотіла вона, дивлячись, як тіні на тротуарі рухаються повз димчасте скло. «Суки».
  Я взяв табуретку з її правого боку і постукав по дровах, щоб розбудити її з камери.
  «Няня, привіт, ти добре виглядаєш. Я думав, що ти будеш весь накачаний і м’ясний, коли вийдеш із закладу».
  «Ти до біса, Молодший. Я взагалі не знаю, чому я тут. Я маю на увазі, що якщо мій офіцер служби пробації навіть здогадується, що я тут — з ВАМИ, не менше, — я до біса. . . по-королівськи». Тоді вона пригнулась і збентежено озирнулася, усміхнулася, а потім подивилася на мене.
  «Ну, привіт!» Я сказав. «Я теж радий тебе бачити. Тоді давайте звідси».
  «Не так швидко. Можливо, мені знадобиться ще випити». Вона подивилася на свій келих, а потім на гарненького бармена, який, мабуть, попросив свою дівчину підстригти його, як одного з Бі Джиз. Потім вона озирнулася на мене, і її обличчя розслабилося від сумного визнання.
  «До біса це. Ходімо звідси. Нічого доброго тут не трапляється».
  «Хочеш щось поїсти?»
  «Купи мені стейк, Янгер, і два шматки чізкейку, і я скажу тобі те, що ти хочеш знати».
  «Вже ранок — сніданок, Нено. Я щойно з’їв яйця».
  «Ну, добре для вас. Я просто сказав, що хочу стейк. Я не питав час, чи не так?»
  Я подумав, що нам потрібно було піти по дорозі за стейком, тож нам потрібно було повернутися до стоянки таксі, щоб Арті, водій, вигнав нас.
  Вулиці вузькі, і навіть у темряві гора за містом, здається, тисне, роблячи їх ще тіснішими. Ніч неохоче поступалася ранку, а діти юрмилися під стріхою біля готелю та кафе. Музика долинула на вулицю біля собору. Ми проходили повз кілька інших барів, і разом із сміхом просочувався запах кислого пива, вінілу та сигаретного диму. Повз повільно проносилися машини, а діти позирали один на одного, дивлячись, але не звертаючи особливої уваги. Над вуличними ліхтарями небо показувало чорні хмари, які десь були облямовані сріблястим місячним кольором. Чайка сіла на поручні дока, а нафтова баржа вирушила через канал, відкриваючи шлях до Сіетла.
  «Знаєте, був час, коли я думав, що ніколи не потраплю до в’язниці. Я думав, що просто помру, якщо мені колись доведеться зіткнутися з тим, що мене ув’язнять. не знаю Але ви заходите на деякий час, і страшна річ. . . не те, наскільки це погано, але — це не добре, не думайте, що я вам це кажу — але принаймні це впорядковано. не знаю Я цілував усіх у дупи, щоб вийти. Я переглянув свої плани звільнення, свої плани працевлаштування та всі мої позитивні сценарії зростання, усе таке лайно. Але це завжди те саме. Це як, що ти робиш? Усі ці плани були лише розмовами про те, щоб вийти з в’язниці, щоб я міг жити без них назовні. Тобі було трохи легше, Янгеру. Яким він був для вас?»
  «Знаєш, Нено, ми різні. Я повністю реабілітувався. Насправді мене вважають символом Департаменту виконання покарань».
  Вона подивилася на мене тим приголомшеним поглядом лабрадора, який сповнював недовіру. «Ти такий повний лайна».
  «Але я не рецидивіст».
  Арті не хотів вести нас до бару й смажити на грилі по дорозі, цілком слушно знаючи, що ми б його затягли за проїзд. Але я показав йому пару доларів наперед, і він неохоче впустив нас у своє таксі. Ми виїхали за місто повз місце, де я знайшов Нельсона, і повз пляж, де була гарна хвиля. Там був чоловік у гідрокостюмі з дошкою для бугі, який веслував на перерві для серфінгу. Щоразу, коли люди в будинках бачать, як він спускається на пляж, вони кличуть своїх дітей гратися надворі, але вони дозволяють їм стояти на підвіконнях і дивитися, як він випливає та скаче на коротких хвилях, які повертаються на пляж.
  У стейк-гаусі все було закрито, але я знав кухаря, і він був одним із небагатьох людей у місті, хто насправді винен мені гроші, тому він пустив нас позаду та погодився приготувати нам трохи їжі. Няні подобалося бути на кухні. Вона простягнула голову в холодильники з нержавіючої сталі, наче кінь, що продирається через дротяну огорожу. Я сказав їй, що вже ситий, і вона зморщила носа. Вона не пропонувала відмовитися від стейка. Вона просто сказала, що швидко з’їсть. Вона випила склянку води з червоним вином, поки кухар плюхнув перед нею її стейк розміром з «Аляску». Вона розповіла про те, як збирається повернути своїх дітей від сестри в Блейні, і як її чоловік збирається десь жити стабільно, і вони збираються отримати будинок тут, у Сітці. Їй начебто сподобався її офіцер пробації тут, у місті, але Нен чула, що вона збирається переїхати до Кеная. Вона скаржилася на те, що їй довелося позбутися всієї їхньої зброї, і які це були клопоти, оскільки вони навіть не могли мати жодного контакту зі зброєю, тому їм довелося залишити зброю якомусь племіннику-ідіоту, щоб він продав його, а він не знав, що річ про те, скільки коштує пістолет. Вона безперервно розповідала про те, скільки часу їй знадобилося, щоб знайти «цей гарненький дев’ятиміліметровий напівавтоматичний пістолет», коли кухар налив кави й запитав, чи хочемо ми ще вина. Ми відмовилися, і я використав миттєвий сум у паузі, щоб почати розпитувати про Альфреда Тома та сцену в Оттер-Крік.
  «Ну, ми з Елом розлучилися ще до того, як він отримав ту роботу. Знаєш, він був хорошим хлопцем, щоб з ним розлучитися. Я маю на увазі, що він мені сподобався. Він був просто . . . Чорт, Янгер, він же індіанець, розумієш?»
  Я кивнув, не дуже знаючи, але не бажаючи переривати потік.
  «Він ніколи не був таким гнівним, коли ми були одружені, але чим старшим він ставав, тим більше він сердився на ці «індійські» речі. Ми розірвали це до того, як стали злими. Ми залишилися хорошими друзями, і він намагався поговорити зі мною про це, але я так і не зрозуміла. У всякому разі, я знайшов Расса, і він мав стабільну річ, яка працювала на лісозаготівельну компанію, і це здавалося краще, але подивіться... . .” І вона жестикулювала руками, вказуючи на своє обличчя, наче всім у світі було до болю ясно, що вона щойно вийшла з в’язниці.
  «Альфред коли-небудь розповідав тобі про те, що сталося в Оттер-Крік?»
  «Тільки те, що вони були мудаками і ставилися до нього, як до дитини. Чоловіче, він би пішов про це».
  Вона методично жувала свій стейк, ніби рахувала шматочки, а потім подивилася у вікно, як орел летів низько над пляжем у бік смітника.
  «Він багато говорив про кухаря».
  «Який кухар?»
  «Хтось на ім’я Лу». Вона ніяково кивнула головою. «Так, спочатку я подумав, що він говорить про чоловіка, і я подумав, що це стає справді дивним. Але, мабуть, це була жінка».
  Вона відклала виделку й ніж, відкинулася назад і дивилася на воду.
  «Цей Лу нарізав би хлопцям зуби. Вона була гарна на вигляд. Дехто з хлопців кидався носом, але вона до них ставилася круто. Начебто круто, але, за словами Альфреда, вона була хорошими людьми, просто трохи дивною, розумієш?»
  «Я не впевнений».
  «Ну, гадаю, вона розмовляла б із хлопцями, але все одно дражнила їх. Я маю на увазі, я можу це уявити. У мене була така дівчина в Бозмані».
  Перевізник, який щойно прийшов на зміну, прибрав таблички.
  «Іноді на кухні вона одягала лише свій халат. Вона починала кожну зміну з заточування кожного ріжучого ножа, поки вони ледь не вискакували від їжі, вони були такими гострими. Ел подумав, що це трохи дивно. Іноді вона проводила години, сидячи на задньому ґанку біля сходового майданчика, гоструючи ножі, а потім, коли ножі ставали достатньо гострими, вона засовувала ніс у книгу і просто — я не знаю — читала годинами. Завжди було те саме. Спочатку гострилися ножі, потім книжки. Так сказав Ел. Вона навіть голила волосся на руках, щоб перевірити, наскільки гострі ножі. Я подумав, що це трохи заплутано.
  «Хлопці приходили, ставали біля раковини і, знаєте, використовували свій найкращий голос «Джо Крут» або щось таке і запитували: «Чи можу я чимось для вас допомогти?» думаючи, що вони були шпильками, і я припускаю, що вона сиділа там, просто вийшовши з душу, лише в халаті, прив’язавши свій улюблений ніж для різьблення, і сказала: «Чоловіки люблять лише трахатися та вбивати речі». Зараз мені ні те, ні інше не потрібно. Але дякую, що запитав. І вони стояли там, виглядаючи дурними, а вона сміялася, а потім злегка обіймала їх і переходила до наступного. Ці хлопці просто не зрозуміли. Я не впевнений, що Ал справді це зрозумів».
  «Чи була у Лу якась зброя в таборі?»
  «На кшталт зброї чи що-небудь? Ні, вона ненавиділа зброю і влаштовувала напади, коли бачила, як хлопці ковзають із своїми двадцятьма двома по табору. Вона б їх прогнала. У неї була якась лекція про зброю».
  «Зробив що-небудь. . . трапилося з нею на горі?»
  «Ел сказав, що хлопці зґвалтували її. Йому стало погано, бо він бачив, що це наближається. Я мало говорив з ним про це, тому що він злився, і ми не багато говорили, коли він злився».
  «Ви знаєте, що її зґвалтували?»
  «Чорт, Янгеру, я, мабуть , не знаю , але це те, що я чув».
  «Альфред її зґвалтував?»
  Вона сумно похитала головою, наче цей світ був надто складним, щоб пояснити його такому дурню, як я. Вона нетерпляче зітхнула.
  «Ні, він не ґвалтував її, Янгер. Він був закоханий у неї. Гаразд?»
  Вона подивилася на мене, і її очі були вологими, але її обличчя не вирвалося зі свого жорсткого стану.
  «Я припускаю, що частина того лайна з ножами була вчинком, тому що вона любила говорити з ним про книги та інше. І вона запитала його про історії, які розповідала його бабуся. Їй подобалося знати про ці індійські речі. Гадаю, вона була розумна. Ні, він її не ґвалтував. Йому було боляче, коли вона пішла. . . і зробила його божевільним».
  Сльоза впала на скатертину, і вона струснула мокру пляму, ніби то був попіл від цигарки.
  «До біса, Молодший. Ходімо звідси».
  Ми їхали автостопом у центрі міста, грюкнувши дверима машини хлопця, який нас підвіз. Ми йшли вулицею до її готелю. Вона збиралася спробувати знайти когось, хто подбає про зброю вранці, і вона збиралася полетіти до табору. Це не був сімейний табір, але вона знала боса, і могла прокрастися на пару днів у будиночку. Її чоловік писав їй про те, що, можливо, збирається разом у Сітці, але в кінцевому підсумку він не с тому що він не хотів перевіряти в офісі пробації на випадок, якщо щось піде не так з документами чи ситуацією зі зброєю. Краще було бути в таборі й заробляти трохи грошей, ніж усе одно пустуватись у місті.
  Ми повільно йшли вулицею, а на тротуарі стояли дві пари. Вони плелися на місці, помітно напідпитку. Їхні голоси були підвищені. Няня підійшла ближче до бордюру. Один із чоловіків був у капелюсі задом наперед і на ньому була брудна сорочка з гікорі під синьою вітровкою. Волосся в нього було довге й кудлате. Він звузив очі, щоб зосередитися, потім вдарив жінку, і вона впала, ляснувши об тротуар, як мокрий паперовий мішок.
  "Ти, блядь!" — скрикнула вона.
  Він погойдувався і стояв над нею, стиснувши кулаки. “Чортова кицька, чоловіче. Ви на шляху вниз. Весь довбаний шлях вниз».
  Інша жінка схилилася над своїм загиблим другом, чоловік розправив плечі й піднявся на ноги, як міг. Дві жінки вже плакали, а чоловік із розправленими плечима підійшов і штовхнув бійця в груди.
  «Гей, розслабся, чоловіче. За що ти ляпаєш дівчину?»
  Бій почався, як і більшість боїв у реальному житті. Штовхання та крики, усі лікті та незграбні петельні розмахи, а потім один із них кинув іншого у припарковану машину. Його голова вдарилася з мокрим хрускотом. Перша жінка притулилася до дверей готелю, і кров капала їй на коліна.
  «Ви, чортові хлопці! Я почав розповідати про своє життя. І ти починаєш це лайно!»
  Я відчув запах солі з океану і ледве чув хвилю, яка піднімалася по дамбі біля урядового доку. Я уявив, що це хвилювання було спричинене за сотнями миль у морі через шторм, який, можливо, тримався біля узбережжя або вже закінчився, посилаючи хвилі. Ворон стрибнув у жолоб і підібрав своїм вигнутим дзьобом обгорілий паперовий сірник.
  «Ви, чортові хлопці. Я говорю про своє життя. Я говорю про своє життя, а ти б'єш мене, б'єшся і таке лайно. . . Ви, чортові хлопці!»
  Вона гойдала головою вперед-назад об стіну готелю на головній вулиці. Чоловіки каталися по вулиці й билися, розмахуючи руками й стискаючи кулаки. Рідко коли удар приземлявся, рідко коли укус знаходив м’ясо. Час від часу гойдалка ставала шаленою, і вони сильно вдарялися об тротуар, звучало майже так, як дитина розбиває камінці молотком.
  Няня підійшла до жінки, що сиділа на тротуарі. Вона підняла підборіддя жінки, щоб вона могла дивитися їй в очі.
  «Крихітко, я відвезу тебе кудись. Тобі є куди піти?»
  Жінка змахнула рукою і відштовхнула няню по руці. Вона виплюнула свої слова.
  «Ти до біса. Тримайся подалі від цього. Це мій чоловік. Я нічого не просив і я не твоя довбана дитина!»
  Няня тримала руки перед обличчям жінки. Потім швидким жестом стукнула кулаками й показала порожні долоні, наче дилер прибирає зі столу у Вегасі.
  «Я пішов».
  Няня знала, що їде поліція, і показала мені, що прямує до готелю. Коли вона повернула за ріг, поліцейські прибули під шквал звуків і світла. Я пішов за нею до сходової площадки її готельного номера. «Хіба кохання не чудове?» — запитав я її.
  «Так». Вона слабко всміхнулася.
  Вона повернулася до мене спиною і вставила ключ у двері. «Слухай, Молодший. Я думаю, що в Ела можуть бути проблеми з цією дівчиною в шахті. Копи підійшли і запитали про нього, а він сказав мені нічого не говорити. Мене насправді нічого не хвилює, крім . . . Я не хочу, щоб він знав, що я говорив з тобою. І . . .” Її щелепа була вставлена. Її очі були червоні, і вона не дивилася на мене. Я стояв біля неї, не намагаючись вимовити наступні слова.
  Нарешті вона випустила його. «Ви допоможете йому, якщо зможете?»
  Я чув, як грюкнули двері поліцейської машини на вулиці внизу, і я чув шипіння їхніх радіоприймачів, що виганяли вхідні дзвінки. Вона штовхнула двері до своєї кімнати, і в коридорі на мить запахло дезінфікуючим засобом і сигаретним димом. Я нахилився до неї й міцно обійняв її за плече настільки, наскільки воно могло прийняти.
  «Я допоможу йому. Вам щось потрібно?»
  Вона подивилася на потрісканий лінолеум на підлозі. Вона пильно глянула, наче намагалася ворожити. «Ні. Гадаю ні. Русь працює. Каже, що кинув пити. Гадаю, мені більше нічого не потрібно. Я побачуся».
  Двері зачинилися. Коли я спустився вниз, чоловіки сиділи в двох окремих патрульних машинах. Жінок притулили до стіни, а поліцейський писав у блокноті, поки вони двоє розмовляли одночасно.
  Я перетнув вулицю й пройшов за ріг повз решітки до свого дому, щоб трохи поспати.
  OceanofPDF.com
   5
  КОЛИ Я ПРОКИНУВСЯ, сонячне світло вже не було. Кімната провисла в темряві. Я почув кроки під своїм будинком у сараї для човнів і швидко одягнувся при світлі вуличного ліхтаря, що прорізав моє вікно.
  Ханна стояла біля мого човна, у неї під пахвою був скручений рушник, а на плечі — рюкзак. Вона нічого не сказала, тільки кивнула на мій човен і поклала пачку в ніс.
  Мій алюмінієвий скіф лише тринадцять футів завдовжки, тому було добре, що шторм був досить далеко від берега, щоб принести лише легкі хвилі та дощ. Шквали все ще крутилися, але вода лягла поверх хвилі. Темрява опустилася до води, коли ми втекли від вогнів з міста. Ми чули уривчастий свист орлів, що летіли в темряві. Здавалося, цього року орлів стало більше. З тих пір, як співробітники Exxon Valdez почали уважніше дивитися на узбережжя, і виникли деякі припущення, що те, що відбувається в Оттер-Крік, змінило схему орлів. Ми проминули кілька маленьких острівців, які всіяли звуки, кошлаті горби під темним дощем. Коли я наблизився до пляжу, я побачив сріблястий спалах фосфоресценції та хмари оселедця під човном. Були також розмови про те, що щось викинуло оселедцевий цикл. Вони починали навчатися біля пляжу восени, а не ранньою весною, як мали. Були навіть повідомлення про те, що вони почали нереститися. Це було божевіллям і викликало у людей занепокоєння, подібно до серії штормів або нещастя.
  Я витягнув катер на гальковий пляж біля банного дерева. На березі стояли дві мертві чайки, пір’я яких було розпатлане й розпущене, схоже на ганчір’я. Ворони забрали їхні очі, а піщані блохи працювали в щілинах їхніх грудних порожнин. Ханна штовхнула одну ногою, зупинилася на короткий час, щоб поспостерігати за рухом піщаних блох, а потім продовжила рух пляжем.
  Ми тягнули деяке спорядження в пластикових ящиках до навісу. Це був більш-менш постійний намет, який я сховав серед дерев на випадок, якщо мені знадобиться вихід до берега, коли я прийду пізно через шторм ззовні. Нахил був виготовлений із важкого пластику та сітки, яку я начесав на пляжі та прив’язав до стовпів, які я зрізав у внутрішній частині острова. Ми заправили кінці вниз, розклали наше аварійне спорядження та винесли рушники в сауну.
  Сауна напіввкопана в схил гори під корінням ситківської ялини віком не менше восьмисот років. Двері являли собою суцільну плиту червоного кедра, виточену з колоди, яка спливла на пляж на зовнішньому березі. Дошки стін складалися з грубо спиляного жовтого кедра з розчесаною конопляною мотузкою, пришитою до швів. Обабіч дверей було два маленьких вікна, а дах був жерстяний. Піч була бочкою, яка знаходилася всередині і займала більшу частину підлоги. Він подавався ззовні, щоб не створювати протягу, що втягував холодне повітря. З внутрішньої сторони були два яруси лавок, вигнутих у формі спинки, зроблених з червоного кедра два на чотири. Як розгорівся вогонь у печі, лави нагрілися пахощами до голови й грудей.
  Ханна зняла свій одяг і повісила його на кілочки під дахом, щоб він не промок. Спочатку її светр, а потім її водолазка. Викинувши тапочки, вона одночасно стягнула з себе джинси і білизну. Вона швидко здригнулася й попрямувала до дверей, потім обернулася й подивилася на мене. Вона стояла навпроти дерева, кора якого була крихкою, струпи, схожі на черепашки, вкриті кульками смоли. Її шкіра була гладенько-білою, як порцелянова баночка, яку порушував лише рябий відбиток трусів, що обрамляли її талію, і бюстгальтера, який мав ледь помітні червоні лінії на спині та плечах. У неї були шрами на колінах, які відзначили її кілька операцій.
  Я мав роздягатися, але вона зловила мене на цьому. Вона посміхнулася, потім заговорила.
  «У вас є ніж?»
  «Ніж?» Я мало не засміявся.
  «Так, я маю зменшити свічку, яка стоїть на вікні. Нам може знадобитися трохи світла».
  Якусь мить я спостерігав за нею й намагався зрозуміти, що вона каже, але мене все одно вразила білизна її тіла. Оголені люди на півночі здаються такими вразливими. Коли вона стояла переді мною, я помітив, що мої руки тягнуться вгору, наче в дитячій грі в левітацію, і я захотів... . . не погладити її, навіть не торкнутися, а чимось накрити. Її шкіра здавалася такою тонкою в цьому світі гладкого сірого каменю та зеленого дерева.
  Вона відкинула волосся, розпустивши його з гумки, і на її плечі я побачив татуювання. Він був гарно виконаний у фіолетовому та чорному кольорах — бурий ведмідь із головою, що спирається на передні лапи, очі пильно дивляться назовні, не загрозливо, а пильно. Під ведмедиком, написаним шрифтом, були слова, які цікаві їдять самі.
  Вона обернулася й побачила, як я блукаю в її видінні. «Краще перевірте цей вогонь», — сказала вона.
  «Мені подобається твоє татуювання. Коли ти це отримав?» Я тупо вказав.
  «Так». Вона посміхнулася. «Я щойно отримав його в Сіетлі. Знаєте, звідки ці слова? Це один із ваших улюблених». «Ретке. я думаю . . «Далеке поле».
  Вона усміхнулася ще ширше, і тепер її очі тримали мої очі, наче бандитська хватка. «Ні. «Соломинка для вогню». Вона вирвала рушник з моєї руки і повернулася так швидко, що її волосся торкнулося моїх грудей.
  Вона зникла в отворі, і тепер її голос почувся з дверей.
  «Чи не могли б ви принести ще води, коли прийдете?»
  Тепер я був голий і обережно підійшов босоніж до рубака, підняв кедр і відколов три частини. Я поклав їх по одному через отвір у піч-бочку. Вогонь гримів через вентиляційні отвори. Дощ рівномірно падав на жерстяний дах. Я подивився на своє власне дурне тіло: біле й оголене в темряві, коліна в шрамах, плече в шрамах, смішний пеніс заглибився якомога далі в мій живіт, як щур у норі. Я зігнув плечі й здригнувся, а потім потанцював до дверей.
  «Не забудьте про ніж. Ця свічка вся розплавлена, і мені потрібно викопати трохи воску, щоб дістатися до ґнота».
  Я дістав канцелярський ніж із кишені штанів і відчинив двері до парного кедрового тепла.
  Всередині моє тіло розслабилося, і, здавалося, мої м’ясо від’єдналося від кісток. Тепло і запах проникали через мій ніс і рот, у груди, живіт. У кутку над плитою Ханна сиділа, піднявши коліна до грудей, обхопивши їх руками. Пічна труба світилася червоним і в кількох місцях наскрізь проржавіла. На її шкірі, яка блищала від крапельок поту, зблиснуло помаранчеве світло.
  «Там. Це в кутку».
  Я взяв розплавлену свічку, зачерпнув канал для воску та зняв зовнішні шари до гніту. Вона простягла мені дерев’яний сірник, і я приклав його до поверхні плити, і він запалився без тертя. Сірка змішалася з кедром і попливла до отворів у печі. Я сів на протилежний кінець лавки.
  «Ти думаєш, що знаєш про мене все, чи не так?»
  Я бачив її очі в короткому світлі печі. Вона міцніше схопилася за коліна, потім нахилила голову вперед і здерла своє довге волосся з шиї долонею та передпліччям, зібравши тонке світле волосся на маківці. Вона відкинулася назад і притулила до стіни розпущену копицю волосся. Вона видихнула і повільним стомленим рухом витерла долоні шию, груди. Вона злегка розвела ноги. Доріжка поту згорталася по внутрішній поверхні її стегна. Вона обернулась і подивилася на мене, тримаючись напружено, ще не ввійшовши в тепло.
  «Ти знаєш, що я її любив, чи не так?»
  «Так».
  Вогонь спалахнув, і я побачив, як вершкова кулька воску легко опустилася до основи свічки й випала на лаву. Надворі продовжувався дощ, і я міг чути воду на пляжі внизу.
  «Чи залишилося в тебе трохи віри в мене, Сесіле?» Її тіло розслабилося, і вона діяла так, ніби могла підійти ближче.
  «Так. Іноді я думаю, що це все, що я маю».
  Вона нахилилася до мене й витягнула спину. Вона відкинула волосся вперед і відтягнула спітнілі пасма від шиї. Вона розпустила волосся й провела його пальцями. Я взяв губку з відра з холодною прісною водою і вичавив її собі на шию. Я відчув, як пори моєї шкіри відкриваються новим потом. Я вилила чашку води на волосся і чашку на плиту. Пара шипіла, і гаряча пара щипала мені очі та внутрішню частину носа. Ханна не підвела очей, але простягла до мене свою руку, її витончена й вигнута гарним вигином, наче картина із зображенням квітучої гілки мигдалю. Вона хотіла води, і я занурив її з відра й дав їй. Кілька хвилин ми сиділи мовчки.
  Вона відкинула волосся передпліччям. Вона подивилася на мене, і її погляд був туманним від жару. Вона вилила чашку води собі на груди. Вода стікала по вигинах її тіла, і те, що не було ввібрано її шкірою, бризкало на фанерну підлогу.
  «Я зроблю все, щоб захистити себе». Вона дивилася мені в очі, коли говорила, шкіра її щік почервоніла, дихання було поверхневим.
  «Я це знаю».
  Вона сіла прямо й покрутила стегнами дивним шаркаючим рухом, розташувавши попу на лаві й потерши губкою руки й ноги.
  «Чи робиш ти колись щось, щоб допомогти своїй удачі, Сесіле? Щось захистить вас від небезпеки?»
  Я притулилася до стіни сауни. Я дивився на сяючу червону трубу, прислухаючись до гуркоту вогню. «Я склав обітниці, коли був дитиною зі своїм другом Едвардом. Він сказав, що це ескімоські ритуали, але я думаю, що він обдурив мене. Але ми дали клятву, і він сказав, що ці клятви завжди будуть нас захищати. Клятва на крові».
  Вона підійшла до мене на лаві, і її голос звучав у моєму черепі, а тепло, відбите від її тіла, змусило мене сісти прямо.
  — Що це були за клятви?
  «Я не знаю. . . Чомусь просто не пам'ятаю. . . , — прошепотів я.
  Вона присунула до мене свічку та мій канцелярський ніж. Коли вона нахилилася, її волосся торкнулося моєї талії. Вона взяла мою долоню й нахилилася до мене, притиснувшись щокою до моєї, губами притиснувшись до мочки вуха. Вона прошепотіла: «Не дивись».
  І вона провела канцелярським ножем по моїй долоні. Я відсахнувся в сильній спазмі болю й підняв руку: дводюймова щілина, біла як кістка, а потім тепла липка червона.
  «Ісусе!»
  Вона піднесла руку до свічки, потягнула по ній ніж, і краплі впали на блискучу шкіру її стегна. Тоді вона схопила мене за руку й притиснула свою рану до моєї. Вона притулила губи до мого вуха, і її дихання прохолодно проникало мені в череп.
  «Що б ти не робив, що б ти не думав робити, ти мене не зрадиш».
  Вона відсунулась. Вона посміхалася, але її очі мали наполегливий погляд куниці, що потрапила в халупу.
  Від спеки та крові в мене паморочилася голова, а розум був збентежений. Вона засунула порізаний край долоні мені в рот. Мої зуби відчули край її шкіри, щільний солонуватий смак крові; мій язик злегка торкнувся порізу. Кров вкрапала мої щиколотки, схрещені піді мною, кров на моєму члені, приголомшений і ледачий. Вона схопила свою криваву руку за мою шию і поцілувала мене в губи, а її язик відчув смак власної крові в мені.
  Я поцілував її кілька разів, я потягнувся до її плеча, мої руки обхопили її поперек і підняли її до себе: сіль і гладка шкіра, наше прохолодне дихання змішане з запахом палаючого кедра під тиском тепла , дощ на даху та Тихий океан, що шипів на брукованому пляжі, коли почався приплив.
  Я піднявся з лавки й продовжував її цілувати, втрачаючи рівновагу, нахиляючись вперед. Ми на мить відірвалися, і я випростався. Вона лягла на лавку й потягнулася до мене, коли я підійшов якомога ближче. Мої руки помацали її вологу шкіру. Її горло злегка схилилося, і вона повернулася до мене, її дихання стало більш розміреним і наполегливим. Я притиснув губку до наших порізів, і вона вилила чашку прохолодної води на наші голови. З моїх губ бризнула солодка на смак вода, і я здригнувся. Вона провела моєю здоровою рукою вниз по животу та стегну. Я відчув, як моя голова піднялася й вилетіла в повітря, коли вона схопила мій пеніс своєю долонею й потягнула мене до себе. Потім її голос у моєму вусі: «Досить гаряче. Давайте попливемо».
  Ми ніжними ніжками зайшли в темну воду й відштовхнулися від берега. Дощ падав краплями, що просочувалися, порушуючи напругу блискучої чорної поверхні. Вся земля піднімалася й опускалася, як рівні подихи. Вона випливла попереду мене. Моє тіло — це топка накопиченого тепла, мій рот наповнений смаком солі й припливу, каменів і мідій на березі. Я збив, але був у d eep води зараз і не міг встати. Моя шкіра заціпеніла, але вимагала відчути себе. Я важко дихав. Вона обернулася й потоптала воду, а потім перевернулася на спину, як тюлень, її білизна була гладкою й яскравою. Її груди, її стегна, її ноги відійшли від мене, і я поплив до неї. Тоді вода була жива, сріблясті риби пурхали на моїй шкірі, наче електричний струм. Оселедець. Хвилини оселедця, що мерехтіли від фосфоресценції. Я відчував, що мене або піднімають із води, або тягне вниз. Оніміння змінювалося крижаними голками болю: оселедець оточував мене хмарою. Вона виринула на поверхню й взяла мене за руки, витягнувши на глибшу воду. Тягнула мене й пливла внизу, її волосся розвівалося, як гірлянди водоростей, що котяться на пляж, волочаться, наче китайські дракони, що танцюють на вулицях. Її груди витончено рухаються з кожним ударом. Її ноги брикаються піді мною, сильні й вільні, оселедець тріпоче по нашій шкірі, мої груди, моє горло, її стегна, мій пеніс заціпенілий і тупий від відчуття, але довгий і згорнутий у молочну воду.
  Вона зупинилась і поцілувала мене, закусивши мені губу, а мої зуби цокотіли. Ми разом ступали по воді, і мій пеніс стрибав між її ніг, ставав м’якшим, коли холод проштовхував бар’єри нашої шкіри й почав згортатися в болісний біль у наших суглобах. Вона подивилася на мене, і в її погляді було те дивне відчуття далекого життя, яке іноді відчуваєш, коли тюлень спостерігає за тобою з води. «Спробуй цю воду, Сесіле».
  І я зробив. Був сіль і легкий мутний присмак оселедцевого молока. Вона міцно обняла мене, і її груди піднімалися. Тон її голосу змінився, бо щось просочувалося разом із холодом. «Це все, що є. Поки що більше не просіть. час . . все, що нам потрібно, це час». І вона обійняла мою голову своєю скривавленою рукою, знову поцілувала мене й важко попливла до берега.
  OceanofPDF.com
   6
  Як би мені не було неприємно це визнавати, Нельсон був центром нашого повсякденного життя. Для Тодді він був як вода з крана: надійне джерело добра.
  «Слухай, я справді думаю, що він чує мої думки. Подивіться на його голову та очі Сесіла. Я знаю, що він може».
  Іноді Тодд сидів на пляжі з Нельсоном поруч, і вони нагадували стару пару на лавці в парку. Вони спостерігали за морськими птахами й разом хитали головами взад-вперед, а чайки відходили від берега й оберталися, наче мобіль на вітрі, ніколи не заплутуючи мотузку, аж доки не кружляли й сідали на наймілкішу воду. пісок. Нарешті Нельсон повертав свою голову, дивився Тодду в очі й благав. будь ласка . . будь ласка . . Тод дозволяв йому бігти й кричав: «Лови пташку, Нельсоне. Злови пташку, Нельсоне». І навіть коли він це сказав, він знав, що йому буде розбите серце, якби Нельсон колись спіймав одного.
  Дверцята холодильника були вкриті фотографіями Нельсона. Деякі в костюмах, а деякі ні. У мене в кімнаті була одна фотографія, на якій він і Тодді були на пляжі. Це було поруч із єдиним знімком Ханни, який я мав. У ньому вона стояла біля мого батька.
  Я вийшов на кухню, де Тод складав кілька книжок у величезну картонну твідову валізу. Я обняв його. Я вибачився. Я не втішив його. Я не давав обіцянок. Він высморкався паперовим рушником і витер окуляри об хвіст сорочки.
  Ми не говорили про Нельсона. Тодді знав, що він мертвий. Він знав про перебування Нельсона в морозильній камері Джейка за оселедцем минулого літа. Нельсон пішов, і він не повернеться додому.
  Він сів за стіл, щоб прочитати, що в енциклопедії говориться про лабрадора, а я незграбно стояв посеред кімнати, дивлячись угору, наче був у невидимому ліфті. Нарешті я глянув на годинник.
  Я виспався. Минулої ночі я висадив Ханну на міському причалі, і вона пішла геть. Тепер мені потрібно було вибратися, і я міг би також почати з пошуку Метьюза при денному світлі.
  «Я можу зробити вантажний рейс і, можливо, зустріти цього хлопця поблизу Ангуна. Ти будеш добре?»
  Тод дивився на мене крізь свої товсті лінзи своїм хитким поглядом. «Так, я буду добре. Сесіл, люди в соціальній службі чули про те, що ти був у барі і був заарештований. Вони сказали, що хочуть з тобою поговорити. Вони хочуть, щоб я залишився в іншому місці на деякий час».
  «Не переймайся цим. Я можу це вирішити. Ти недовго пробудеш, — сказав я без особливої сили в голосі. Він подивився на енциклопедію, яку читав.
  «Ні. Я не буду так довго. Сподіваюся, що ні. Як ви думаєте, чи варто мені брати свій телевізор до офісу, коли я йду? Або ви думаєте, вони дозволять мені повернутися до місця проживання і забрати свої речі?»
  «Ти не підеш до в'язниці, заради Бога. Ти просто йдеш до соціального працівника. Ви навіть не знаєте напевно, чи збираються вас кудись посадити. Кажу тобі, не хвилюйся. Я поговорю з ними чи що. Все буде добре».
  Він продовжував дивитися на стіл. На вулиці якісь діти котили по тротуару металевий барабан і гавкав собака.
  «Все буде добре».
  Він не дивився на мене, а підвівся й прибрав зі столу якийсь посуд. Я пішов у свою кімнату і зібрав денний рюкзак зі змінним одягом і деяким спорядженням для виживання.
  Стівен Метьюз жив поблизу Ангуна, що був за п’ятдесят штормових повітряних миль від Сітки. Ближче, якби гідролітак міг очистити вершину острова Бараноф. Мене туди кидали, але я навіть не знав, чи буде Метьюз вдома. Оскільки погода була сприятливою, я міг впасти на пляж і застрягти там на години, а якщо б шанси виявилися неправильними, я міг би бути там днями. Я зібрав свій аварійний набір із запальничкою, сірниками та кількома невеликими шматками смоляної деревини. Я запакував книгу Річарда Нельсона про полювання на ескімосів. Я збрехав і сказав комусь, що читав це, тож вирішив, що мені потрібно замести сліди. Я спакував свій мисливський ніж Gouker. Це був другий ніж, який Гері Гоукер зробив для мене, і він все ще лежав у шкіряних піхвах. Ґері змазав олією шкіру збруї, і ніж ідеально встав у неї. Воно вигиналося в шкірі, як зірочка під атласними простирадлами.
  Я спакував магнітофон, свічку та жовтий водонепроникний блокнот. Потім кілька ручок, коробка крекерів, шматочок сиру та кільце польської ковбаси, що все ще в пластиковій обгортці. Мені не хотілося нічого їсти, але я знав, що це може змінитися, якщо я пару днів стоятиму на пляжі. Я взув гумові чоботи, спакував свої ромео та зняв своє важке дощове спорядження з кілків у грязьовій кімнаті. Я запхав усе це в старий полотняний рюкзак лісової служби, а потім вийшов у вітальню.
  Одяг Тодда був запакований у валізу, а сумка з покупками була повна його фотоальбомів. Він був одягнений у темно-коричневий плащ, який хтось купив для нього, коли він йшов на похорон матері. Тепер він був йому замалий, але я знав, що марно відмовляти його носити його. Я дійсно думаю, що він мав стратегію виглядати божевільнішим, коли він сердився на мене.
  Я не довго дивився на нього. Годинник над плитою показав годину. Собака все ще гавкав на вулиці. Моя голова боліла від тонкого різкого болю від порізу папером.
  «Все буде добре».
  Я вийшов на вулицю з рюкзаком через плече. Будинок Альфреда Тома був трохи вище від мого. Альфред Том і я повернулися назад.
  Будинок на Катлян обвітрився. Сайдинг перетворився з майже персикового блиску прозорого кедра на сірий, аж поки під карнизом він не став майже чорним. Вікна провисли в рамах. П'ятдесят років йшов дощ на цей ліс. Ґанок будинку був поруч із тротуаром, що йшов уздовж вулиці. Десять років тому вулиця не була асфальтованою, і автомобілям було неможливо проїхати нею, але тепер вона була гладка й чорна, і машини з шипінням проносилися повз, а їхні шини збивали воду та гравій на маленькі колії на новому тротуарі.
  Я стукав і чекав. На задньому плані було гучно радіо, і я бачив Вільяма Тома, який сидів перед радіо у своєму кріслі. У нього були домашні капці, а в руці — чашка кави. Він почув стукіт, але, мабуть, йому ніколи не спало на думку встати й відповісти. Я постукав ще раз, і раптом з’явилася Едіт, крихітна, схожа на пташку тлінгітська жінка, і відчинила двері. Я трохи менше шести футів, але вона дивилася на мене крізь свої товсті лінзи, наче я була секвойєю.
  «Привіт, місіс Том. Я Сесіл з самого початку. Альфред тут?»
  Вона не відповіла, а примружилася на мене. Потім вона обхопила вухо рукою, і я почув двотональний вереск її слухового апарату, який повертався їй прямо у вухо. Вона здригнулася і, звичайним жестом, наче хтось підсуває окуляри на ніс, витягла свій слуховий апарат і почала стукати ним по стегну.
  "ВООЗ?" - вигукнула вона.
  «Альфред! . . . Альфред тут?» Я безглуздо зробив пальцями круговий жест, намагаючись проілюструвати «навколо».
  Вона встромила слуховий апарат собі у вухо й розчаровано подивилася на мене. «Так, він тут. Заходьте, заходьте. . . але хто ти?»
  У неї був тихий ударний голос, який відступав у кімнату, коли вона відступала від мене. Вона пішла задом наперед, а я — вперед. На підлозі був старий лінолеум, зігнутий, але дуже чистий. Масляний обігрівач сидів помітно в центрі стіни, що з’єднувала кухню. Едіт консервувала лосося, і в кімнаті було сиро від теплого запаху риби та опалювального масла.
  «Мені шкода. Я Сесіл Янг. Я живу по вулиці. Я знав Альфреда в Джуно».
  Я не хотів говорити їй, що знав його у в’язниці, але щойно я заговорив, її вираз обличчя змінився, і вона здригнулася, ніби вкусила язика, і я знав, що мені не потрібно повідомляти їй, де це було Я його знав.
  «Мені здається, він спить. Просто сидіть тут». Вона вказала на диван навпроти чоловіка. Я сіла на край подушки, звісивши руки між колінами, з очікуванням, ніби чекала побачення. Містер Том уважно слухав радіо, яке показувало місцеву акцію купівлі, продажу та торгівлі. Ми почули жінку, яка продала ліжко та .357 магнум.
  Над дизельною плитою висіли дві мальовані емалеві ікони Мадонни, а над дверима кухні — картина святого Германа Аляскинського. Біля відчиненого вікна висів календар із зображеннями рибальського магазину, а трейлер на сторінці майорів, як прапор. Жінка по радіо дала свій номер телефону, і ді-джей подякував їй, зайшовши в місцеву рекламу магазину підвісних приладів.
  «Ви вже отримали свого оленя?» Містер Том заговорив, наче зі сну.
  «Ні. . . насправді я ще не виходив. Я думаю, я. . .”
  «Так». Він відкинувся в кріслі й подивився на стелю. «Так, ще рано. Можна також почекати. Зачекайте, і вони прийдуть до вас».
  Він вимкнув радіо і продовжував дивитися в стелю. Він сперся руками на свій розкішний живіт і погойдувався вперед-назад. Тиша стояла там, як розлите пиво, і ніхто з нас не хотів прибирати. Я почув, як цокає годинник і стукає скороварка на газовій плиті.
  Нарешті Альфред зійшов у своїх спортивних штанях і футболці. На його обличчі були сліди від ковдри, а очі були червоні. Він ледь глянув на мене і показав на кухню.
  «Виходь сюди. Візьміть щось випити».
  Я швидко підвівся, ніби щойно отримав можливість побачити комісію з умовно-дострокового звільнення, і пішов за ним на кухню. Місіс Том увійшла позаду нас і подала мені кухоль чорної кави. Альфред узяв ще один кухоль і налив у свій кави. Тоді він потягнувся, відламав шматок вареного лосося й поклав його собі в рот. Мати вдарила його по плечу, але він відвернувся, наче не помітив. Він сів на кухонне крісло й поставив кухоль на Форміку.
  Я знав Альфреда, коли він працював консультантом у в’язниці. Він приходив двічі на тиждень, щоб провести урок під назвою «Спадщина». Це був письменницький семінар і групове заняття. Він був призначений для індійських хлопців, але штат не міг обмежити реєстрацію, тому він був відкритий для всіх. Він навчався цьому лише пару місяців, а потім його контракт був розірваний. Він відмовився читати будь-яку історію про смерть індіанця. Це викликало певний ажіотаж, спочатку невеликий, тому що нікому в адміністрації насправді не наплювати на те, що відбувається на цих уроках. Але молодий тлінгітський хлопець написав карколомну історію, сповнену скорботи й каяття за свої злочини. Розповідь закінчувалася рішуче натяканим бажанням оповідача померти. Альфред прочитав історію в групі і кинув сторінки на стіл, сказавши: «Добре. Але це не історія». Ув'язнений поскаржився, і у консультантів у в'язниці стався напад. Було багато розмов про «перевірку почуття втрати ув’язнених як процес зростання». Один із захисників білих ув’язнених сказав: «Звичайно, ви не маєте на увазі, що корінні люди безсмертні». І Альфред відповів: «Я нічого не маю на увазі. Я кажу, що це не історія».
  Я був у групі і припустив, що мені не доведеться писати про те, що білі чоловіки почуваються винними перед індіанцями. Я відчував, що це щось на зразок quid pro quo. І він частково погодився, сказавши, що провина — це нормально, просто він не хоче про це читати. Можливо, все було загашено, але коли суперечка дійшла до суперінтенданта, він запропонував Альфреду Тому просто дотримуватися індійських казок і залишити реабілітацію професіоналам. Щоб побудувати відповідь, Альфред міг використати багатовікову тлінгітську ораторську майстерність або свій диплом із порівняльної європейської літератури. Але він просто сказав: «Я більше не буду розповідати історії про те, як помирають індіанці». З ним не продовжили контракт.
  «Що відбувається, чоловіче?»
  «Вибачте, що розбудив вас», — сказав я, і він відмахнувся від мене, протираючи очі.
  «Не хвилюйся про це. Я мріяв встати».
  «Ви працювали в Otter Creek до закриття, чи не так?»
  Він кивнув і зробив ковток із кухля. Його мама повернулася до консервної фабрики.
  «Так, я був там деякий час. Це була непогана робота, але ті хлопці з Лас-Вегаса та Техасу. Вони завжди займалися моєю справою — весь час на гарячому. Ніби вони не могли заробити гроші достатньо швидко. Я не зрозумів. Я хотів працювати, знаєте, але я хотів, щоб це тривало».
  Він посміхнувся і зробив ще один ковток.
  «Це був сухий табір?» запитав я.
  «Було сухо, але це не було проблемою. Я маю на увазі, що навколо була випивка, але випивка для мене не проблема. Це було ставлення. Наче ніщо інше не мало значення, крім того, скільки цифр було на вашій зарплаті. Там нагорі було божевільно. Ніяких жінок. Ні сім'ї. Посеред дня у них були порнофільми. Кожного разу, коли вони хотіли зробити щось веселе, вони стріляли в птахів, розбивали пляшки або вступали в бійку. Це було дивно. Зрештою я багато дивився телевізор. Я сказав, чорт з цим, повернувся додому».
  «Ви були там, коли була Луїза Рут?»
  Він широко посміхнувся й подивився у свою чашку. Він похитав головою. «Так, вона була хорошим кухарем. Чоловіче, ти міг їсти, поки не захворів. Здається, я майже зробив. Я дещо допомагав їй. Було місце, куди я міг піти і взяти харіуса. З озера за шахтою. Це було оновлення. Мені байдуже, що вони говорять про ці резервуари, я б не став ловити рибу на пониження з цього місця. Я купував їй рибу, і вона готувала її тільки для себе та для себе. Вона була в порядку». Він нахилився вперед і стишив голос, озирнувшись, щоб перевірити, чи слухає його мати. «Більшість хлопців казали, що вона дражнила. Знаєш, вона носила на кухні речі в бікіні». Він зробив жест, склавши руки перед грудьми. «Вони говорили про неї і про те, як вона знала, що робила». Він відхилився назад і обхопив шию рукою. «Я працював навколо неї. . . на деякі речі на кухні. У мене ніколи з нею не було проблем».
  Він простягнув руку та взяв дерев’яний сірник, який лежав у коробці на прилавку, поколов його кишеньковим ножем і встромив у зуби. Коли він відклав свій кишеньковий ніж, я побачив, що на його долоні був потворний дводюймовий шрам, як і в мене.
  «Я чув, що у неї там проблеми. Чи можете ви мені про це розповісти?»
  «Я знаю лише те, що одного разу вони говорили про вечірку, а наступного дня вона пішла на літаку. Хлопця з компанії вислали, але ніхто ніколи про це не говорив, принаймні зі мною».
  «Ти йдеш на вечірку?»
  Він знову посміхнувся. Він відкинув чорне волосся на чоло. «Сесіл, я був єдиним тлінгітом там. Просто для статистики їх компанії. Я сфотографувався в перший день роботи, і це з’явилося в місцевій газеті. Мені здається, це була хороша робота, але це не було життя. Ні». Він похитав головою. «Ні, я не був на вечірці».
  Його мама щипцями витягувала банки з пароварки. Вона клала їх на білу тканину, розкладену на забрудненій обробній дошці. Вона відкинула голову назад, щоб окуляри не запотіли, але це не спрацювало. Її голос відбивався від стіни.
  «Гроші. . . багато розмов про гроші. Там нагорі не було церкви. Куди тим хлопцям ходити до церкви? Школи не було. Без лікаря. А якщо він захворіє? нічого Я йому кажу. Я повторюю знову і знову: навіщо гроші, якщо у вас немає церкви? Куди вони поділися, усі ці люди та робочі місця? Купують наркотики. Купують алкоголь. Яка користь від тих грошей?»
  Альфред похитав головою, намагаючись відбити її. «Добре, добре». Він знову стишив голос. «Вона хоче, щоб я влаштувався тут на роботу і жив у цьому будинку. Вона хоче, щоб я весь час ходив до церкви. Гей, чоловіче, що я збираюся робити?»
  «Я чую це. Не думай, що я цього не чую. Ти не говорив так, поки не пішов на роботу з усіма цими білими. . .” Вона зупинилася, подивилася на мене й ловила рибу в пароплав, неуважно дозволяючи вироку впасти в отвір каструлі.
  Біля обробної дошки на прилавку стояли дві великі миски з нержавіючої сталі. Вони обидва були високо насипані шматками лосося. Шматки були темно-червоні, а шкіра сріблясто-сіра. До кімнати зайшов сірий короткошерстий пес, цокаючи нігтями по підлозі. Едіт двічі прошипіла на нього, і він опустив голову й подався за двері.
  Альфред подивився на мене. Його очі проясніли, а сліди сну зникли з обличчя.
  Я сказав: «То що ти робиш у ці дні?» і зробив ще один ковток. Я вдихнув аромат кави. Я перечекав паузу. Коли я вперше зустрів його, я завжди намагався поспішати з його відповідями. Я подумав, що він мене не почув, або подумав, що він не зрозумів, але, як і багатьом місцевим хлопцям, він любить паузи. М'яч на його полі, і він це знає. Він також знає, що це зводить мене з розуму.
  Він тягнув це, поки не побачив, що я майже повторюю, і заговорив. «О, я ловлю рибу з дядьком, за мисом. У нього маленький човен. Небагато, але, знаєте, ми ловимо достатньо, щоб з’їсти і трохи продати. . .”
  Він кивнув рибі. Мати поплескала його по плечу, підійшла ззаду, взяла чашку з його рук і поставила туди склянку соку.
  «Він має на увазі, що намагається жити як індіанець. Він просто не говорить цього. Він думає, що з цим щось не так».
  Альфред закотив очі й випив соку.
  «Слухай, Альфреде, я маю знайти Стівена Метьюза. Ти можеш мені щось сказати?»
  Він похитав головою й зробив довгий ковток соку. «Він купив ділянку на краю Ангуна. Він зробив великий фурор. Він почав приходити на всі збори, почав вставати і говорити. Ніхто не знав, хто він. Він говорив про «спільноту», про контроль над «нашими» землями. Ніхто не знав, хто цей хлопець».
  Він дозволив паузі говорити.
  «Він навіть мав те, що він називав potlatch. Я не знаю, він знайшов кита, який викинувся на берег, і у нього від цього потемніли очі. Він змусив кількох своїх друзів полетіти з Lower 48, і він роздав купу речей. Це було смішно, справді, тому що старі люди просто перезирнулися і сказали: «Що за біса?» Але вони все одно пішли. Вони не знали, що цей хлопець робив, але він давав досить хороші речі. Там були такі актриси, які били в барабани і носили сорочки з оленячої шкіри. Люди з села пішли і вичистили його. Це була б дурна вечірка, просто дурниця, але він вийшов у сорочці з нашитим на ній косаткою».
  Він зупинився й подивився на матір, яка діставала скляні банки з каструлі, що кипіла. Він присмоктався до сірника й похитав головою. «Це не було добре. Косатка — це символ клану багатьох людей. Мій дядько це побачив і розбив радіоприймач, який збирався взяти, і плюнув на шматки. Метьюз не повинен носити косатку. Метьюз сказав, що, оскільки він мав особливу прихильність до китів, він вважав себе членом клану косаток. Цей хлопець просто не зрозумів. Він довго не протримається. Одна з моїх тітонь дістала з нього бумбокс, але всі змусили її зламати його і викинути на його пляж».
  Альфред усміхався мені, продовжуючи. «Метьюз стверджує, що розмовляє з китами та тр ees. Але ніхто в Ангуні ніколи про нього не чув».
  — Ви щось знаєте про нього та Луїзу Рут?
  Знову пауза.
  «Дай мені подумати про це». І він зупинився. «Я не кажу, що я щось знаю чи ні. . . Ще рано, чоловіче. Можливо, завітайте пізніше. Може я щось згадаю. Хто знає?»
  Навіть якби Альфред Том щось знав, він, швидше за все, не сказав би ні слова. І якби ні, він би також не хотів, щоб я це знав.
  Ми обоє встали, і місіс Том подивилася на нас, можливо, спантеличена тим, чому я не залишусь поїсти. Я подякував їй за каву. Альфред взув сліпони, зроблені з пари обрізаних гумових чобіт, і ми вийшли на ґанок. На протилежному боці вулиці старий білий чоловік і дитина-тлінгіт розводили крабові горщики, а вантажівка загурчала, тягнучи за собою ланцюг дверей багажника. На ґанку до поруччя була прикріплена п’ятірка, під якою стояв сміттєвий бак з водою. Альфред простягнув руку під ґанок, відкинув кілька бакенів для мішків і пару порожніх пластикових банок, а потім дістав старе армійське пончо, обмотане парашутним тросом. Він простягнув його мені, і наші погляди знову зустрілися.
  «Ти збираєшся говорити з тим хлопцем Стівеном Метьюзом? Він знав її досить добре». Він стояв біля мене і не посміхався. «Ти міг би подумати про те, щоб бути обережним. Візьміть це. Може піти дощ». Він широко посміхнувся, знаючи, що точно буде дощ.
  Я подивилася на нього і цього разу вимушила паузу.
  Він знизав плечима. Він натягнув волосся на лоб і підняв футболку, щоб почухати живіт. «Коли білі люди сперечаються про землю, це завжди стосується грошей. Їхні корпоративні хлопці спритні. До біса, наші корпоративні хлопці спритні, але врешті-решт їм байдуже, що станеться з працівниками чи землею, якщо вони бачать, що гроші надходять. Немає нічого, що гроші не можуть виправити, але все залишається зламався».
  Він затремтів і повернувся, щоб піти в будинок, і заговорив через плече. «Ти знайшов цю собаку, чоловіче? Це детективна робота. Відпусти мої речі».
  Старий, що лагодив горщики для крабів, щось сказав хлопчикові, і той нахилився й простягнув йому плоскогубці. Сірий пес крався вулицею до ворон і чайок, які все ще билися за сміття, висипане на тротуар.
  «Я не можу знайти собаку», — сказав я, і Альфред усміхнувся так, що мене роздратував, бо я подумав, що він уже знав, що собака мертва.
  OceanofPDF.com
   7
  НА ВУЛИЦІ БУЛО тихо, за винятком гулу генераторів у морозильних установках, якого я вже давно не чув. Почав накрапати дрібний дощ. Подібно до звуку дизель-генераторів, я взагалі відкидав його як будь-яку погоду. На південному сході дощ стає другою натурою, як і ваш одяг. Ви встаєте, виходите на вулицю, і йде дощ. Ось і все.
  Навколо перекинутого сміттєвого бака вередували ворони. Вони коротко стрибали над підгузком і порожньою банкою з-під апельсинового соку, щоб дістатися до мокрого фільтра для кави, який висипався з апельсиновою шкіркою: яскраво-помаранчевий на мокрому тротуарі. Коли я пробрався крізь них, найбільша ворона взяла апельсинову шкірку, тричі підстрибнула й незручно полетіла за ріг і геть.
  Коли я спустився по пандусу, Пол стояв на передній стійці свого літака, наносячи меблевий воск на зовнішню сторону вітрового скла та витираючи його жменю паперових рушників, щоб дощ гарно вбирався в реквізит. Пол прибув із Юти і, очевидно, мав там трохи землі. Раз на рік він злітав у табір на сушу. Він так полюбив Бівера, що оснастив його колесами й летів аж до трав’янистої смуги, що височіла над фруктовим садом у його будинку в Юті. Він сказав мені, що просто поставить намет не далі, ніж на десяток ярдів від його крил і табору. Вночі він сидів біля багаття і співав своєму коню, як ковбой. Приблизно через тиждень він завантажував всю свою порожню ємність у задню частину літака й летів на північ.
  На ньому була фланелева сорочка із засученими рукавами. Його талія була дуже вузька, і він мав руки бодібілдера. Він розвернувся, коли я спустився до краю доку під крилом.
  «Доброго ранку, сонечко!» — сказав він із доброзичливим гумором табірного вожатого. Пол ненавидів мене, тому що він думав, що я видав його його дівчині або що я займався з нею сексом, і ні те, ні інше не було абсолютно правдою. Тож я знав, що те «Доброго ранку, сонечко» — це його спроба іронії.
  У мене був шкільний друг, який загинув у авіакатастрофі, коли працював у слідчій бригаді лісової служби. Я сидів біля його ліжка в Сіетльському опіковому центрі, і він розповів мені про політ у вузький прохід, коли хмари зімкнулися, і як пілот намагався скерувати курс за компасом на інший бік. Він говорив про те, як двигун трохи послабився, коли пілот обдумував нахилитися та вирушити, і про дивне цокання пір’я, яке, здавалося, виробляв опорний пристрій, коли вони прорізали туман, а потім верхівки дерев, бомбардуючи поплавці, і про один гучний хрускіт під час ходової частини. літака відірвало, а мохові скелі на вершині перевалу розвернулися йому в обличчя. Іншого він не пам’ятав, окрім тиші від вимкненого двигуна та гуркоту полум’я.
  Я сів на переднє сидіння de Havilland Beaver і натягнув плечовий і поясний ремені. Пол розвернувся навколо передньої частини літака на стійках під опорою. Він піднявся на сидіння поруч зі мною і почав накачувати важелі, щоб заправити паливом величезний радіальний двигун.
  Пол любив керувати «Бівером» так, як більшість хлопців, які на них літають. Бобер - це літаючий трактор півночі. Майже всі невеликі населені пункти обслуговуються старими канадськими літаками. Вони гучні, повільні та приводяться в дію гігантським радіально-поршневим двигуном, що всмоктує газ. Кабіна екіпажна та має індустріальне відчуття з важкими металевими важелями на залізній панелі приладів. Цей літак має більше спільного з гірничим обладнанням, ніж із сучасними літаками.
  Він прокинувся з гуркотом, і вибух двигуна змахнув краплини дощу прямо об лобове скло, а потім вони розчинилися. Пол взяв рулон рушників і використовував його, як губку, і витер внутрішню частину лобового скла, щоб бачити. Потім він кинув його за сидіння і кивнув мені.
  «Ви чули промову. Тримайте пояс».
  Стільки про передпольотну. Я припустив, що про шампанське та медові горіхи не могло бути й мови. Ми заїхали в канал, коли він побачив можливу щілину повз трейлери та скифи, що під’їжджали до доку. Він знову кивнув мені, глянувши на мій ремінь безпеки, а потім дав двигуну газ. Ми зіштовхнули хвилі, і повітря заревіло від брязкоту та вогню поршнів, що обертали гвинт. Коли всмоктування поплавців відійшло від води, він відтягнувся, і ми летіли на нерівному повітрі.
  Ми викривили берегову лінію, залишаючись нижче семисотфутової стелі хмар. Коли ми рухалися вглиб країни, стеля піднялася, і він почав рухатися до внутрішніх перевалів, щоб провести нас через перевали північного Баранофа до Адміралтейства. Я дивився в бічне вікно, намагаючись глибоко, рівномірно дихати й записував усе, що згадав, читаючи про Метьюза.
  Стівен Метьюз виріс у Коннектикуті. Він стверджував, що є індіанською спадщиною, але розпливчасто говорив про деталі. Мабуть, він навчався в приватних школах. Він поїхав до Дартмута, перш ніж кинути службу, щоб піти в дорогу і в торговий флот. Він був на периферії біт-поетів і стверджував, що напивався з Керуаком, Ґінзбергом і Снайдером у більшості барів на Норт-Біч. Він був розрізненою людиною, яка мала кілька втілень — як учений, активіст і оповідач-популіст. Він тримав невелике ранчо у східному Вашингтоні та намагався створити науково-дослідний інститут для розвитку «екологічної естетики двадцять першого століття». У нього були послідовники, але він більше не писав віршів. Він писав усе довші й довші технічні документи про позицію «демократичних екологічних лівих».
  Мені подобалася його стара поезія, але, мабуть, я був у меншості, тому що рецензенти зі Східного узбережжя ненавиділи її. У нього був вірш про жовтого кота в саду його коханої, який був ніс до носа з зайцем-снігоступом. Я пам’ятаю, як прочитав це одного сонячного дня, пливучи на плоту річкою Танана від Фербенкса до Ненани. Вірш мав стільки сенсу, що я прочитав його один раз і випив пива, потім прочитав його знову, і це було наче згадати яскравий сон, який я бачив минулої ночі. Це було тупо і, можливо, трохи вільно, як погана група, яка грає чудову пісню з великою енергією. Це була лише річ для подорожі на плаву.
  Тепер Метьюз писав твори, які поєднували науку, духовність і поетику, але здебільшого вони були політичними. У нього був той самий приторний тон енергійного політика, який хоче допомогти вам визначитися. Моя сестра, фанатичний адвокат, надіслала мені копії його нових есе, і я поклав їх на стос листів біля телефону. Мені подобалося спостерігати, як вони тижнями сидять і розм’якшуються у волозі, як листя на компостній купі.
  Ми починали проходити з висоти 1200 футів, а стеля залишалася досить стабільною на рівні 2200. Час від часу верхівки піків виступали з-під ватної вологи й виглядали нерівними острівцями, що виникали. Я подивився вниз і побачив узбережжя, що ковзає внизу, і мушкет, усіяний низькорослими деревами та ставками. Я спостерігав, як воно поступається місцем крутому лісу, а потім альпійському. Ми потрапили в повітряну кишеню і впали з висоти сто футів. Я схопив себе за боки ноги. Павло сів і поклав обидві руки на ярмо. Він подивився на мої кулаки на моїх стегнах і посміхнувся. Він нахилився до мене й закричав, переглушаючи шум двигуна: «Ми зазирнемо сюди. Це може стати трохи вибоїстим, але є достатньо місця, щоб зупинитись і виїхати». І він розсміявся тим дратівливим сміхом людини, яка повністю відповідає за страшну ситуацію.
  Ханна була в захваті від переїзду Метьюза на південний схід Аляски. Вона надіслала мені історії про те, як він викупив права на стару каюту та переїхав туди. Вона надіслала мені вирізку з газети Сіетла. У заголовку було написано: « Гуру охорони навколишнього середовища прямує до скиту в пустелі Аляски». На знімку він стояв на пласкій і прямий, посміхаючись в об’єктив фотоапарата з якоюсь крихкою посмішкою. У тексті він цитував себе зі своєї останньої книги, яка називалася « Тут і зараз: етика нової бідності». П’янка про життя на нижній частині харчового ланцюга. Я не хотів це читати. Було щось у тому, як він стояв на картині, що змусило мене вдвічі байдуже, що він думає.
  Ханна була без розуму від нього. Якийсь час у мене було відчуття, що вона може поголити голову й піти за ним. Щось приваблювало її в чоловікові, який «протистояв своїй силі та перетворював її на живильну основу творчої гри», але я не мав жодного уявлення, чому.
  Літак підійшов до проходу, і земля, здавалося, піднялася під нами досить швидко, що я втягнув дихання й ще міцніше взявся за стегна. Уздовж перевалу петлями петляли пасма хмар, схожі на бавовну, розкидану на килимі. Вершини не було видно, але тіні за хмарами були темні й нерівні. Пол усміхнувся й підняв мені великий палець, як це робить страхувальник, коли оглядає ваше нове патіо. Це не впевненість, це продажна робота. Була ще одна повітряна кишеня, і наші крила трохи накачувалися й згиналися вздовж центру літака. Двигун трохи змінив висоту, і я вирішив закрити очі. Я був би там, якби ми розбилися. Мені не довелося бачити все, що до цього призвело.
  Метьюз ліквідував своє ранчо у східному Вашингтоні та переїхав до старої мисливської хатини за межами села Ангун. Сім'я Альфреда походила з Ангуна. Це було село, яке зберегло свою спадщину. Люди все ще розповідали історії про той день, коли корабель США зрівняв місто після того, як група тлінгітів вимагала відшкодування за смерть одного зі своїх. Старійшини Ангуна скептично ставилися до розвитку та високо цінували свою культурну самобутність — можливо, саме це привернуло Метьюза до села. Але вони ніколи не шукали його допомоги.
  Моя шкіра була липкою від страху, коли ми перебирали північний хребет перевалу. Над нами була хороша видимість, але, на жаль, землі над нами не було. Хмари та тонкий туман усіяли наш погляд на землю. На бічному вікні «Бобра» стояв ковш повітря з оргскла, і я повернув його, щоб вдихнути повний удар холодного повітря, коли ми перетинали затуманену Чатемську протоку. Я глибоко вдихнув і відчув, як кисень б’є по кровоносних судинах у моїх очах і відчув, як мій шлунок наповнюється холодом, що було краще, ніж залізні стружки, які, як я думав, випливуть, перш ніж я знову торкнуся землі. Пол постукав мене по коліну.
  «Знову обдурив смерть», — кричав він над дроном. Він вказав на канал біля Адміралтейства та острови, які видніли вхід у бухту. Він вимкнув електроенергію, і я відчув, що моє тіло легшає на сидінні, коли ми спускаємося крізь єдину чисту ділянку повітря між пляжем і хмарами.
  До того часу, коли ми приземлилися в бухті, я був розлючений на пілота, я був розлючений на погоду, і я був розлючений на стан промислової Америки за те, що зробили малу авіацію життєздатним способом подорожі. Я також хворів на шлунок.
  Пол повільно спрямував літак до берега й повернув назустріч вітру. Він вискочив, відкинув весло каное з одного з поплавців і повільно втягнув літак. Коли ми з’їхали на скелястий берег, він відчинив мої двері й ступив за них.
  «Це вантажний рейс. Я збираюся заскочити до Ангуна, Тенакі, потім, можливо, повернутись до Сітки. Мені потрібно зустріти тариф компанії. Я заїду через пару годин. Якщо вам потрібен пікап, просто помахайте руками на пляжі. Краще зараз зіскочи з кінця поплавця. Нам погано стояти тут і розмовляти».
  Я схопив свій рюкзак і пройшов поплавок до кінця, закатав гумові чоботи, потім ступив у воду приблизно на шість дюймів і піднявся крутим пляжем. Пол помахав рукою і поспішно зачинив мої двері, заліз і завів двигун. Він не хотів стукати алюмінієвими поплавками об каміння.
  Під пологом лісу, біля краю скель, стояла важка лава, зроблена з бруса. Там сидів чоловік у фланелевій сорочці, який курив люльку, сидячи на лаві з двозубою сокирою, затопленою в дерево між його ніг. Він був у шкіряних рукавичках і тримав дванадцятидюймовий плаский напилок. Коли я піднявся на пляж, він стукав напилком по штанинах своїх парусинових штанів. Він витріщився на мене з-під країв кепки. Мене не чекали, і я не був впевнений, який це буде прийом.
  Літак заревів і наповнив якірну стоянку вибуховим звуком свого зльоту. Чоловік спостерігав, як літак підстрибує на поверхні води, а потім підстрибує в повітрі й летить. Коли крила зачепилися, а поплавці відірвалися від води, двигун послабився, і незабаром знову затихло.
  Він повернувся до мене і дивився півсекунди, а потім зняв праву рукавичку, засунув її під пахву й простягнув руку.
  «Ласкаво просимо. Боюся, ви пропустили обід, але в мене є чай, якщо хочете. Я Стівен Метьюз».
  «Я Сесіл Янг. З Сітки».
  «Я чекав вас, містере Янгер? Я не впевнений, але мені здається, що я звідкись пам’ятаю ваше ім’я».
  Я подивився на свої черевики, а потім на вхідні двері старої каюти. «Я не знаю. Це залежить від того, з ким ви розмовляєте. Мій батько був суддею. Моя сестра — адвокат… — Він дивився на мене запитливо. «Але, напевно, ви це чули з якихось чуток про стрілянину».
  Він усміхнувся. «Звичайно. Детектив. Сесіл Янг. Він продовжував усміхатися мені обеззброююче. «Я люблю чутки, містере Янгер, а ви? Я слухаю кожного, хто проходить повз мене. Я не слухаю — я не знаю, як би ви це назвали. Я не прислухаюся до історичної точності, але прислухаюся до того, що розкривають про оповідача. Чутки схожі на абстрактне мистецтво чи графіті — вони створюють настрій місця. Вони створюють емоційний фон. Мені подобається те, що я чув про вас, містере Янгер».
  Ми підійшли до каюти. Дим з його люльки клубочився в тіні від дерев. Там була купа розрізаних патронів, оточених дерев’яними шматками розміром з дров’яну піч. У дровітні висів олень, а на дров’яній плиті булькав чайник. Він простягнув мені кухоль чаю. Я був дезорієнтований польотом, позбавився своїх упереджень щодо того, яким він буде. Я ніби плавав.
  Я сів на порозі й подивився на тверду рівну землю перед каютою. Метьюз сів біля мене й сьорбав чаю.
  «Я добре розумію, навіщо ти прийшов. Але чи можу я сказати лише одне?»
  Я подивилася на нього, і його очі сяяли і були якимись радісними і серйозними водночас.
  «Те, що тобі не потрібно, відмовляйся».
  Це було гірше, ніж бути боржником поліцейському. Змусити свідка почати грати з тобою в розумові ігри до того, як ти вимовив перше запитання, — це не те, що рекомендували в тих приватних академіях херня, які рекламуються в останній частині « Поліцейської газети».
  «Містер Метьюз, ти знаєш Луїзу Рут?»
  Він відступив від мене й кинув на мене оцінюючий погляд. Він одягнув робочу рукавицю на праву руку, а ліву потер, ніби вона була поранена.
  «По-перше, ви можете називати мене Стівеном, якщо ви не працюєте в Global, а потім ви можете зателефонувати мені за допомогою адвоката». Його давні очі не сяяли й не веселі. «Ви приносите мені повідомлення від них, містере Янгер?»
  Оскільки йому знадобився рекордний час рукостискання та чашки чаю, щоб почати морочити мені голову, я вирішив спробувати його випередити в цьому питанні.
  «Я почав працювати на Луїзу Рут. Тоді штат Аляска запропонував мені не втручатися в це. Потім мене купила компанія Global. Я справді не знаю, що я збираюся робити, містере Метьюз».
  «Хіба у вас немає зобов’язань перед клієнтами, які вам платять?»
  «Ви маєте на увазі етику? не знаю Якби вони взяли мене працювати над кримінальною справою, а я захищав їх у суді, я б їх захистив. У мене з цим немає проблем. Але вони розпливчасті зі мною, тож я думаю, що я можу розпливчасто ставитися до них».
  «Приймаючи їхні гроші?»
  «У всій цій державі витрачають свої гроші. Мені довелося б повернутися до ковдр і зброї, якби я не використав їхні гроші».
  «Ми колективно винні і, отже, колективно винні? Це все?»
  «У мене є їхні гроші та власні причини. Ви не повинні мені допомагати, хоча я знаю, що ви можете».
  «З ким ви розмовляли в Global?»
  «Вони прийшли до мене. Хтось на ім’я Альтман і тихий хлопець у модних мокасинах на ім’я Поттс».
  «Альтман? Має бути серйозним. Якщо вони залучили Альтмана, це означає, що справа вийшла за межі регіонального рівня, і люди в Техасі приймають рішення. У нього Поттс на потужному короткому повідку. Що вони вам сказали?»
  «Небагато».
  «Що тобі сказала Луїза?»
  «Вона не зробила. Вона мертва, ти знаєш».
  Стівен Метьюз поставив чашку з чаєм. Його рука тремтіла. Він подивився на чашку. Він глибоко, рівно дихав.
  «Ви впевнені? Боже мій». «Їй перерізали горло, і її кинули в урвище в Кетчікані».
  «Вона була моєю студенткою в Інституті ранньої зими у Вашингтоні. Поліція знає, хто її вбив?» Він був інтенсивним. Люлька диміла, як парова машина.
  «Наскільки я не знаю. Ви?»
  «У вас є запал до драматичного, містере Янгер». Голос Метьюза тремтів і мав трохи роздратований тон. Він продовжував терти ліву руку. Він мав вигляд людини, яка не любить сюрпризів, якщо вони не його. Він також був людиною, яка не любила визнавати відсутність інформації.
  «Ні. Ні, я не знаю, хто її вбив. Глобальні люди - бандити, але вбивці. . . Я маю на увазі відверте вбивство? Для них це здається трохи безладним. Навіщо вбивати когось, якщо у вас достатньо грошей, щоб купити все, що завгодно? Вбивства здається небагато. . . остаточний для бізнесу, що розвивається».
  «Коли ви востаннє бачили Луїзу Рут?»
  «Вона була тут лише кілька днів. . . це могло бути тиждень тому. Насправді вона прилетіла з тим самим пілотом, з яким ви прилетіли. Вона приїхала з Кетчікана». Його голос замовк. Потім він прямо на мене подивився.
  «Лу був пошкоджений. У її серці був великий тягар страждань і гніву, але вона... . . ні в що б не заплутався. . . мстивий. Вона б?»
  Мені було погано про себе, тому що цей хлопець ставив більше питань, ніж я.
  «Розкажи мені про неї. Що завгодно».
  Він подивився на мене, і я зрозумів, що він розмірковує, чи можна мені довіряти чи ні. Він був таким же, як і більшість людей, коли справа доходила до вбивства. Навіть якби це було дурістю, він збирався говорити.
  «Луїза була—Боже—надзвичайно світлою людиною. Я познайомився з нею років сім тому. Навчалася в інституті і подорожувала. Вона не була однією з моїх найкращих учениць. Але вона була. . . палкий, знаєш? Вона завжди звинувачувала мене в тому, що я занадто залучений до еліти. Вона стверджувала, що філософія ніколи не врятує планету. Що якщо щось мало значення, це мало бути від трудящих людей. Ось чому вона продовжувала працювати на лісозаготівлях і шахтах. Це було справді солодко. Вона не проповідувала, але намагалася жити етичним життям і сподівалася, що зацікавлені люди використають її як джерело для змін».
  «Ви з нею були коханцями?»
  «Коханці? Ні, я не думаю, що це буде точно. Я впевнений, що вона була вражена мною». Він підняв свої руки в рукавичках угору, ніби хто-не-буде? жест. «Але вона ніколи не мала... . . сміливість заявити про себе. Це залишилося високопоставленим, на її велике розчарування».
  «Вона сердилася на вас?»
  «Вона була зла на всіх після інциденту на шахті».
  «Що вона вам про це сказала?» запитав я.
  «Це був її день народження. Там було досить шумне пияцтво. Лу був дружній з усіма чоловіками. У неї була філософія щодо цього. Вона хотіла, щоб ці хлопці знали, що феміністки веселі та розкуті та можуть говорити про секс. Вона сприймала це як підривну річ, майже так, ніби вона могла б переконати їх на своїй точці зору, якщо б розмовляла їхньою мовою. Але, очевидно, вона надсилала неправильне повідомлення. Або, вибачте, чоловіки замінили її повідомлення своїм. У всякому разі, це погано закінчилося. Її зґвалтували. Закон не міг багато для неї зробити. На той час, коли вони почали розслідування, у злочинців були свої історії. А речових доказів не було. Компанія нічого не зробила. Навпаки, вони зробили все можливе, щоб це не потрапило в пресу».
  «Чи мала Луїза Рут якесь відношення до закриття шахти?»
  «Ви маєте на увазі, чи вона спричинила це чи щось подібне? Ні. Global мав це достатньо добре. Дамби будували дешево. Це справді досить поширене явище. Захист навколишнього середовища є дуже дорогим: футеровки на випробувальних ділянках і фундамент для хвостосховищ, попереджувальні пристрої та всі можливості реагування на розливи. Це вартість ведення бізнесу в наші дні. Акціонери кажуть витратити гроші. Поки ви можете маніпулювати цінами інших ваших холдингів, щоб покрити це, все гаразд. Фронт-офіс покриває всі витрати. Але хлопці з місця обурені новими правилами. Вони справді вважають, що нові правила — це дурниця. Нічого ніколи не станеться, вірно? Навіть якщо це так, ця штука не зашкодить. Я маю на увазі, це природно. Тож вони скорочують, і це відображається як чистий прибуток. Вони підводять проект під собівартість. Головний офіс знає, що відбувається, але закриває на це очі. Менеджер на об’єкті трохи подивиться, працівники отримають пару тижнів під час відпустки, і готово. Регуляторні органи занадто ліниві або занадто налякані, щоб зробити щось більше, ніж пролітати на літаках і час від часу проводити піар-тур.
  «У будь-якому випадку, очевидно, їх спіймали в Otter Creek з деякими нестандартними структурами, і вони закрили для модернізації. Це все досить замовчено, але нікого не хвилює, поки вони це виправлять».
  «Яке відношення Луїза мала до закриття?»
  «Нічого, наскільки я знаю. Їй подобалося прогулюватися ділянкою між приготуванням до обіду та вечерею, і вона почала розповідати мені, що вона бачила під час будівництва, але потім відбулася вечірка з нагоди дня народження, і на цьому все закінчилося. Ось чому Альтман тримає Поттса так близько. Вони не можуть змусити його бігати».
  «Що ти маєш на увазі?»
  Він дивився на мене з цікавістю. «Поттс. Він той самий. Це чоловік, який її зґвалтував. Я думав, ти це знаєш. Наскільки я чув, вони або тримають його на схилі, або поруч з Альтманом».
  Вітер злегка подув, і Метьюз постукав люлькою об кут каюти, а потім застромив вказівний палець у горловину чаші й витрушив обгорілий тютюн.
  «Ми з Луїзою говорили про це, коли вона була тут. Поттс приховав це та переконався, що це ніколи не збентежило компанію. Більше я не знаю. Ми з Луїзою ніколи не говорили про особливості тієї ночі. Ми говорили лише про гнів і зцілення».
  Я подумав про те, що Ханна хоче мати пістолет, і про Поттса на Північному схилі. «Ви впевнені, що це був Поттс?»
  «Двом чоловікам важко сидіти тут на сходах і обговорювати зґвалтування». Голос Метьюза мав втомлений, терплячий характер людини, яка на багаторічному досвіді навчилася спілкуватися з меншими. «Я впевнений, що ви це знаєте, і я не намагатимусь натягнути на вас будь-яку колективну провину чи щось таке. Вона була ображена і, так, розлючена. Вона сказала мені, що цей чоловік Поттс образив її. Вона любила своє життя і свою справу. Коли це сталося, це була атака на все, у що вона вірила. Вона завжди була веселою і, я не знаю, скептично ставилася до чоловіків. Але вона була здебільшого прямолінійною, знаєте. Їй подобалися чоловіки, подобалася робота, яку вони виконували, і їй подобалося працювати поруч з ними. Їй подобалися їхній гумор і фізичність. У тих таборах вона була вдома. Після того, що сталося, вона закисла».
  «Ви сказали, що вона здебільшого гетеросексуальна?»
  Він знизав плечима і запалив люльку. «Я не підкопувався», — пробурмотів він.
  Ми сіли на сходах і дозволили розмові завмерти. Самець крохаля зі смарагдово-зеленою головою та білими крилами чепурився у воді за двадцять футів від берега. Вітер дув наскрізь, і деревний дим крутився навколо нас, як пил. Дерева гнулись і зітхали. Я знав, що мені потрібно вибратися звідти та до Джуно, щоб я міг зловити Ханну, яка, як я гадав, наразі, швидше за все, була в Дедхорсі, переслідуючи Альтмана та Поттса.
  Все, що я тоді міг зробити, це чекати літака. Я провів кілька годин із Метьюзом, виконуючи домашні справи. Я розколов дрова, які лежали біля колодки. Укладав розпал по дрібному дров'яна піч у крихітній фанерній кабіні. Потім я склав більші шматки в сарай. Метьюз тягнув воду з пляжної стежки, яка вела до лиману. У нього було ярмо, і він зачепив відра з обох кінців і врівноважував його на плечах. Він зробив три поїздки і наповнив невелику цистерну за вікном біля того місця, де маленька раковина виходила на затоку. Коли він повернувся з третьої подорожі, він усе ще був у своїй фланелевій сорочці, і, випорожнивши відра, зняв її й сів на пеньок у своїй вологій бавовняній футболці. Я стояв біля сараю й закінчував розправляти купу дров. Це була хороша робота; дерево пахло різко солодким там, де штам смоли був розрізаний і підданий повітрю. Основна частина купи дров заспокоювала, навіть якщо це була не моя.
  Він подивився на мене, а потім знову взяв сокиру, поставив її між ніг і почав гострити її пласким напилком, як це роблять люди, які, мабуть, роблять щось корисне під час розмови з незнайомцем.
  «Я пам’ятаю Лу в саду в долині Метоу. Був сліпуче ясний день, і вона копала. Я бачив її крізь огорожу, дванадцятифутову оленячу огорожу навколо городу. У нас були квіти на краю овочевої грядки», і вона стояла на колінах, копаючи та пересуваючи відро біля своїх колін. На ній були шорти, знаєте, і тонка сорочка». Він збентежено подивився на мене вгору, а потім опустив очі. «Не це. Не те, — і він знову посміхнувся своїй роботі. «Вона була просто такою ідеальною. . . Я назвав її ім'я. Я не знаю чому. Я сказав це мимоволі, а вона повернулася й підвелася. І сонце її якраз підхопило, її волосся на шиї та грудях. У неї був дуже — я не знаю — чудовий рот. Стоячи з вологим чорним брудом на колінах, вона посміхалася. Просто стою з кошиком, повним бур’янів і квітучого гороху».
  Він здригнувся, зробивши довгий удар і піднявши закривавлену рукавичку. Сокира розрізала шкіру, і кров капала на його штанини. «Блін, я продовжую це робити». Він зняв рукавичку й обхопив іншою долоню. Я запропонував йому подивитися, але він жестом відмахнувся від мене. Але навіть кров і миттєвий біль не вибили його з пам'яті саду. «Вона стояла, а я просто посміхався, як дурень. Вона повернулася до роботи. Це був просто той момент. Вона мала якусь силу. Я погано висловлююсь. Але в ній було щось, що мене принизило. Я змінив свої уявлення про багатство».
  У той момент, коли його голос почав віддалятися, я почув, як літак низько перекинувся над коротким хребтом позаду кабіни й зайшов на посадку. Я потиснув йому руку і пішов на пляж. Я був розсіяний, можливо, через раптову зміну моїх думок про Метьюза, а може, тому, що я знав, що мушу повернутися в той літак і знову летіти через перевал.
  Це був не той пілот. На ньому була світла блискуча сорочка і чоботи зі зміїної шкіри, на які я дивився майже грубо, йдучи вздовж плавок. Його чоботи зі зміїної шкіри промокли, як і штанини. Завжди було багато хлопців із сировинних галузей — нафтової та гірничодобувної — і багато з них носили ковбойські чоботи, але небагато з них були зроблені зі зміїної шкіри, і я ніколи не бачив, щоб пара так промокала.
  «Важко з чоботями». Я подивився на нього й побачив, що на ньому були дзеркальні окуляри-авіатори, тож я міг побачити, як мружусь на нього. Його волосся поріділо й було зачесане набік маскувальними кучерями лисого Лотаріо. На ньому був золотий ланцюжок із дуже великим самородком, що бовтався на грудях.
  «Так, до біса. Коли я помінявся літаками з тим іншим хлопцем. . . він . . . він . . . не сказав мені, що мені доведеться приземлитися на пляж. Знаєш, я звик їздити від причалу до причалу».
  «Так, розклад», — сказав я. «Більше доків — це те, що потрібно цій країні, порт під час кожного шторму і док у кожній бухті».
  Я не знав, про що, в біса, я говорю, але я вважаю, що це звичайна річ для мене, перш ніж я сіду в літак із незнайомим пілотом. Гадаю, якщо я буду дружелюбним і спробую розсмішити його, він з меншою ймовірністю вб’є нас у вогняній катастрофі.
  Пілот подивився на Метьюза, який йшов слідом за мною, і сказав: «Люди з доку в Ангуні сказали, що у вас купа вантажу. Схоже на копії книг чи щось подібне. Отримав ваше фото на зовнішній стороні коробки. Я збираюся заскочити туди. Я можу підвезти вас, якщо хочете».
  Метьюз спантеличено дивився на пілота, але коли я повернувся до нього, він поплескав себе по кишенях і спробував контролювати ситуацію. «Так, я думаю, це було б добре», — сказав він і похитнувся до поплавця.
  «Тоді, з іншого боку». Він зійшов із поплавця на берег, стурбовано дивлячись на пілота.
  «Думаю, я відкладу це на потім. Все одно дякую».
  «Як хочеш». Пілот помахав і відштовхнув хвостову частину від гальки.
  Я піднявся через передні двері й пристебнувся на передньому пасажирському сидінні. Ярмо було відтягнуто майже до колін. Вощений шнур, що хлястив навколо ручок, врізався мені в живіт. Педалі були біля моїх ніг. Я ніколи не торкаюся до цих речей, бо знаю з певною мірою, що моя мати навчила мене, що якщо я торкаюся речей, які не призначені для мене, вони, швидше за все, вибухнуть. Я втиснувся в сидіння, поправляючи навушники. Пілот сів і підтягнувся на сидіння. Збоку на його синій сорочці я побачив довгу пляму яскравої крові. Він грюкнув дверима й натиснув на елементи керування. Тоді я відчув його запах, майже як запах брудного холодильника, але якийсь важчий — солоний.
  Двигун кілька разів захрипів і заблокувався, і літак почав віддалятися від берега. Я подивився на панель «Бобра» й побачив на індикаторі швидкості плями — червоні — та відбитки пальців. Я обернувся, щоб озирнутися назад і побачити Метьюза, але літак відрулив геть від пляжу й швидко набрав швидкість. Надто швидко. Пілот не тестував двигун і не збирався в якийсь склад. Він піднімався в повітря. Я вказав на елементи керування й закричав, перекришуючи рев.
  «Ви возили мисливців? Схоже, у них трохи крові».
  Він обернувся, спочатку не розуміючи, а потім усміхнувся. «Так, хтось завів собі лося. Гадаю, не сезон. Вкинули сюди нашвидкуруч. Я зробив усе можливе, щоб очистити це. Ти нічого про це не скажеш? Я міг би поговорити голландською з босом».
  Я розвів руками і закричав: «Мені наплювати. Не мій лось чи мій літак, якщо на те пішло».
  Я не знав, де хтось міг би взяти лося цієї пори року, але я не збирався критикувати цього хлопця за порушення правил гри, коли він мчав нас до дальнього краю кам’янистого пляжу зі швидкістю шістдесят миль на годину. година.
  Ми стукали по воді. Він схилився вперед над ярмом, наче його очі випереджали його думки. Терміново. Він сильно підстрибував, і я побачив, що ми продираємося повз якісь ледве занурені скелі. Його руки міцно стискали ярмо. Мої були міцно притиснуті до моїх стегон із професійної ввічливості.
  «Хлопче, ти, мабуть, добре знаєш цю якірну стоянку».
  Він не дивився на мене. Він намагався підняти літак верхом. У нас не було потрібної швидкості, ми сильно розгойдувались і підстрибували на дрібних хвилях. Внутрішня частина літака звучала з кожним стуком, наче всередині металевого барабана. Я почув, як кріплення вантажної сітки в задній частині послабилося, і повітря здавалося щільним від запаху брудного холодильника.
  Я поклав руку на застібку ременя безпеки й обернувся. Я побачив біляву голову і плечі, які лежали на підлозі літака. Кров мерехтіла роздратованою калюжею далеко від рани на його шиї. Це був Пол, пілот, який висадив мене. Його очі були відкриті й не моргали. Його язик був перекушений навпіл.
  Ми були за двісті футів від берега, і поплавці збиралися покинути воду. Я подивилася праворуч. Вода розпливалася сіро-зеленою плямою. Я відкрив двері і стрибнув.
  Я пам’ятаю, як відштовхнувся від дверей і прорвався повз потоки повітря. Я лежав рівно, незграбно витягнувшись, тримаючи рюкзак, тягнучись на відстань, як на старті плавця. Моя гомілка вдарилася об поплавкову стійку, і я повернувся, повернувши голову вбік від напрямку, куди летів літак. Коли я врізався у воду, я спалахнув, яку серйозну помилку я зробив, тому що я, очевидно, приземлився на замерзлий бетон. Я згорнувся клубком і покатався. Сліпучі блакитні форми, схожі на тропічну рибу, пропливали повз мої очі, а моє тіло перетворювалося на сльотаве м’ясо, яке розм’якшало, коли я почав сповільнюватися, а потім тонути.
  OceanofPDF.com
  
  OceanofPDF.com
   8
  Я ЗАВЖДИ боявся смерті, можливо, більше, ніж більшість людей. Навіть коли я був маленьким, я змушував матір оглядати мене посеред ночі, щоб переконатися, що я ще не помер. Якби вона забула, я б зайшов до її кімнати, щоб нагадати їй. Я думав зробити це зараз, коли холод охопив кожен дюйм мого тіла, наче скляний піщинок, який роздував мою шкіру. Плаває, тоне. Десь скиглить у воді. Невиразність і паузи хвиль, що б’ють у голову. Я стиснув рюкзак і ліг на бік. Там коливалося сіре небо, зелена вода, а мене не було ніде на землі. Моя пам'ять покрутилася.
  Рівертон, Вайомінг. Команда індіанців Лакота підібрала мене з нафтових вишок. Чоловіки мали довгі коси на спині, а одна з жінок мала синьо-червоне татуювання коня, що біжить. Я почув скиглення, яке наближалося, і якийсь шквал хвилювання, коли моя голова вдарилася об щось дуже міцне. Вони сказали мені, що контрабандою везуть зброю в резервацію Пайн-Рідж, і я їм повірив. Ми танцювали в барах для бідників, а коли хтось пропонував побитися, ми зі сміхом виходили на стоянку й поїхали.
  Я вилітав із води, велика річ і важка, і легка, далеко від землі. Я прокинувся, бо моя дупа звисала зі зламаного стільця десь на березі річки, що повільно тече. У мене був сильний головний біль, але блиск води був схожий на блиск сірої води того дня давно, коли я вистрибнув із літака й помер.
  Сорока сиділа на низькій гілці бавовняного дерева, яке схилилося над річкою, і спостерігала, а жінка з татуюванням вийшла й простягла мені Криваву Мері та кілька яєць, загорнутих у корж. Її ювелірні вироби легенько клацали, наче вода по камінцях. Її губи були червоні й теплі. Нахилившись, щоб поцілувати мене, вона відкинула мокре волосся від обличчя. Потім вона повернулася на кухню, щоб поснідати зі своїми братами та чоловіком, які розглядали карти Дакоти з усіма проїздами та поліцейськими дільницями, позначеними червоним. Я зламав зуб і відчув запах мертвої риби, що лежала на дні алюмінієвого човна. Я бачив її чоловіка, чоловіка з Пайн-Ріджа, який керував човном, і небо було таким же шиферно-сірим, як і в день моєї смерті. Але я запізнився, тому що я завжди запізнювався.
  Ти не мертвий. Просто мрію».
  Піч ревіла, як реактивний двигун. Біля ліжка, на якому я лежала, сидів молодий чоловік без сорочки. У нього була темна шкіра і пряме чорне волосся. У кімнаті пахло вареною капустою, рушничним маслом і апельсиновим чаєм. На його грудях стікав піт. Він носив бандану на лобі, а іншою він витирав обличчя.
  «Ти, мабуть, божевільний, га?» Він простягнув мені чашку чаю. Я насилу сів і тримав його в руці, вдихаючи пару апельсина й кориці. Я посміхнувся йому, ліг назад і заснув.
  Альфред Том розбудив мене. Він сказав, що час їсти, і поклав мені в руку бутерброд із сиром. Я відкрив очі й озирнувся. Каюта була невелика, може, дванадцять футів на шістнадцять. Стіни були фанерні, а вікна мали маленькі шибки, що виходили на затоку. На письмовому столі лежали мушлі та склянки, наповнені гладкими каменями. Одне перо орла лежало на підвіконні, перо гагари — на краю блокнота. Кімната була наповнена сонним світлом гасової лампи, а мій одяг висів на сушарці над плитою.
  «Тобі краще?»
  Я підвів на нього очі. Він сидів на стільці з прямою спинкою і витирав чоло. Мій одяг розгойдувався від жару, що брижав над плитою. Пір’їнка гагари на блокноті хиталася по столу вперед-назад. Я думаю, що повернення до життя починається зі сну, який йому передує. Зрозумівши, що я не на березі повільної річки, я подивився на нього і вперше повністю впізнав його. Я відкусив бутерброд.
  «Так, мені тепло. Дякую», — сказав я, намагаючись потерти очі, але моя рука впала на бік.
  «Мій двоюрідний брат знайшов вас. Він заглянув у вашу рюкзак. Він побачив, що ти з Сітки, і подзвонив мені. Вам пощастило. Він просто пустував, ловлячи наживку. Потім він бачить, як ти пливеш у воді». Він підвівся і нахилився до дверей. «Добре, я відкрию це?» запитав він. «Я майже смажений». Я кивнув головою. Він підійшов до дверей і розчинив їх. Я застібнув спальний мішок.
  Він знову сів і повільно заговорив зі мною. «Ви говорили. Ви дійсно бачили когось мертвого? Ви впевнені?»
  Я думав про це. Пол був десь там із перерізаним горлом і кров’ю, що розтікалася по зеленій ковдрі. Доггі стояв поруч, а на набережній над Крік-стріт у Кетчікані були туристи. Я ненавиджу, коли мене питають, чи я впевнений.
  «Так, я впевнений».
  Від цвяха на балці гойдалося світло, і тіні в кабіні п’яно гойдалися. Я приклав руку до чола, дивлячись прямо в стелю.
  «Метьюз передумав і залишився на пляжі. Мабуть, він щось бачив. Пол мертвий. Ви можете викликати поліцію?»
  Альфред Том нахилився наді мною й уважно подивився мені в очі, намагаючись зрозуміти, чи я на цьому світі, чи ні. «Поліція вже викликала вас. Той песик. Сказав, що ти маєш поїхати звідси до Джуно. Він поговорить з тобою, коли ти приїдеш туди».
  «Він збирається щось робити з літаком?»
  Альфред Том безпорадно розвів руками. «Я не знаю. Я розповів їм, про що ти говорив уві сні, але це було не дуже».
  «Песик казав щось про літак?»
  «Ні. Слухай, Сесіл, спокійно. Можливо, це був сон чи що. Можливо, ти помилявся».
  «Я ні. Метьюз був там. Пілот сказав, що він отримав вантаж. Це мало бути . . . короткий стрибок».
  Я ліг назад, і моя голова відчула, ніби знову повертається сама в себе. Я піднявся на один лікоть.
  «Метьюз повернувся у свою каюту?»
  «Ні, але це мало що означає. Він часто приходить і йде. Так каже мій двоюрідний брат. Він пішов туди, і все було добре. Він сказав, що не схоже на те, що Метьюз зібрав речі для поїздки».
  «Песик тобі нічого не розповідав?»
  Альфред Том підійшов до печі й закрив задню заслінку. Він відкрив пакунок із сиром і відрізав шматочок, потім загорнув його назад і поклав у холодильник біля дверей.
  «Так, він зробив. Він сказав, що вони знайшли хлопця, який убив Луїзу.
  Я подивився на балки й тіні, що колихалися. Я подумав про неї, яка лежить на причалі з перерізаним горлом, і почав втрачати впевненість, що вся ця поїздка на літаку була не сном.
  Альфред підійшов до ліжка. «У них є детальне зізнання. Він сказав переконатися, що я вам це сказав. Він сказав, що повинен поговорити з тобою, щоб розповісти».
  «Хто це був?»
  Альфред подивився у вікно, і на його обличчі був кислий вираз, ніби сир зіпсувався на перекусі.
  «Філ Домінік».
  «Немає жодного біса!»
  Він знову розвів руками в тому вибачливому жесті, наче це було надто смішно пояснювати.
  «Це сказав чоловік».
  Коли я працював в Агентстві державного захисника в Джуно, воно фактично виконувало роль штатного радника сім’ї Домініка. Чоловіки Домініка більшу частину свого життя були в біді, пили та билися. Але жоден із Домініків не був убивцею. Філ повернувся додому з В’єтнаму і одного вечора впав з причалу, коли пив. Він ледь не потонув, і за кілька хвилин, коли його мозок був позбавлений кисню, він став провидцем, який не міг турбуватися про механізми реального світу. Я міг повірити, що Філ Домінік — це легендарний Куштака — Людина-Видра з тлінгітських легенд, — коли він стояв у тіні на вулицях Джуно з палаючими очима та скуйовдженим волоссям. Але я навіть уявити не міг, що він убив Луїзу Рут.
  Альфред стояв і дивився у вікно. Потім він заговорив: «Собачка також запитав, де Ханна». Він повернувся до мене на ліжко й сів на табурет. Він підняв спальний мішок і подивився на бинт на моїй нозі.
  «Здавалося, він справді зацікавлений у цьому», — сказав Альфред, наче звертаючись до бинта. «Він хотів знати, як вона отримала пістолет Джейка і чи допоміг ти це організувати».
  Я відчув, як моя пам’ять розплутується, і знову відкусив бутерброд. Я нічого не знав про пістолет. Джейк купив один для захисту від ведмедів, коли він думав, що збирається запасти свою морозильну камеру сталеголовою та лососем. Але я навіть не був упевнений, чи він досі володіє ним.
  Альфред узяв зі столу газету «Імперія Джуно». «Це вже було в газеті». І він плюхнув його мені на коліна.
  На знімку зображено Філа Домініка в пов’язці на животі з ланцюгів із зап’ястками, прикутими до талії. Він був у тюремному комбінезоні, державний поліцейський вів його під руку через відчинені двері зали суду. Очі Філа глянули повз плече свого адвоката прямо в камеру з інтенсивністю вовка, потрапив у промінь ліхтарика. Його адвокатом був Сай Браун.
  Я відклав папір і стиснув пальці в кулаки. «Чи не могли б ви зв’язатися з Сі Брауном і попросити його зустріти мене в літаку? У мене є гроші на переліт. Ти хочеш прийти?»
  Альфред дивився у вікно, продовжуючи жувати сир. «Ні, я так не думаю. У мене є чим зайнятися».
  Його двоюрідний брат, який залишався у своїй крамниці човнів, поки я був у його каюті, наступного ранку перевіз мене до плавучого доку в Ангуні. Тієї ночі Альфред повертався на поромі до Сітки.
  Мій рюкзак висох, і я залишив його на причалі, поки ходив і запитував кількох людей, чи бачили вони Стівена Метьюза. Ні в кого не було, і, здавалося, нікого не хвилювало.
  Небо було затягнуте хмарами, а гавань була тиха, як сланець, поки я чекав на літак. Кілька дітей гралися на своїх велосипедах, а біля причалу два трейлери в’їхали в протоку Чатем, прямуючи до старого консервного заводу. Біля поплавця веслував бульйон, незграбна маленька чорно-біла качка. Він проштовхнувся вперед, коли гул літака з Джуно влетів у гавань. Ворон підстрибнув на рейку бика, тримаючи в дзьобі шкірку картоплі. Він не поворухнувся, коли поплавці літака наткнулися на док, і пілот вискочив, накинув петлю з поплавців на кріплення і сповільнив літак до зупинки. Я запитав пілота, чи є якісь новини від Сітки про Пола, і він похитав головою, сказавши лише: «Так, я чув, що він покинув місто на деякий час».
  Я сів, прив’язався та заплющив очі протягом більшої частини плавної їзди до Джуно.
  Сай Браун був одним із найкращих адвокатів у штаті, і тепер він став тверезим. Я йому не подобалася, тому що думав, що я нецензурно висловлююсь перед своєю сестрою, яку він відчайдушно хотів мати як партнерку по праву. Він також хотів, щоб я пішов на юридичний факультет, і завжди читав мені лекції про те, як самовдосконалюватися. Я сказав йому, що бути юристом — це все одно, що виконувати домашнє завдання щовечора в році.
  Коли я побачив його біля доку гідролітака, він був одягнений у парусиновий плащ, широкополий капелюх і якісь дивні на вигляд срібні прикраси. Він нервово пригладжував вуса до верхньої губи, коли літак перервав подачу електроенергії та ковзав у док. Я дочекався, поки пілот прив'яже літак до доку і відчинить двері.
  «Мені подобається пальто, Сай. Ми будемо пограбувати диліжанс чи що?»
  «Так. Смішні речі, Молодший. Ви схожі на вуличного. Господи, ти міг би принаймні замовити з каталогу».
  «Не хвилюйся, Сай. Я чув, що у вас нова справа про вбивство».
  Він возився зі своїм срібним браслетом і дивився повз моє плече на воду в каналі. «Так, нова справа. Але погані факти. Цей хлопець не тільки зізнається, він робить все, але й пускає в Good Morning America подробиці про вбивство. Боже, я просто не розумію, чому я не можу час від часу отримати щось, що можна спробувати».
  «Підніміть настрій. Ти говорив із Собачкою?»
  «Так. Я розмовляв із Собачкою. Він сказав мені, що ти балакаєш про якогось зниклого пілота на ім’я Пол і про зниклий літак, але жоден літак не зник, і Пол поїхав у відпустку до Юти. Він пішов сьогодні вдень. Компанія дала йому відпустку як бонус. Він згорів і думав кинути. Вони дали йому поїздку на південь, щоб залишити його щасливим. Песик сказав, що ти бачив літак із тілом у ньому. Ви ж не були на екскурсії з текілою та промокашкою?»
  «Я бажаю. Я ніколи нічого не казав Догі».
  «Гей, я щойно розмовляв з ним. Він сказав, що ви домовилися поговорити».
  «Б'юся об заклад, Пол вигорів. І як тільки він опиниться на півдні, я б’юся об заклад, що він змінив думку і вирішив залишитися там на деякий час. Довго».
  «Чому це?»
  «Тому що він все ще трохи засмучений тим, що йому перерізали довбане горло».
  «Візьміться в руки, Юнгер».
  «Ти справді дзвонив Догі?»
  Він глибоко вдихнув роздратованого батька. «Я подзвонив йому. Йому не було цікаво розмовляти зі мною. добре . . . це неправда. Він поставив мені дуже багато запитань про вас і вашу колишню дівчину — Ханну? — Вона була гарною дівчиною, якщо я пам’ятаю. Ти справді зіпсувався, коли вона тебе кинула, чоловіче. У всякому разі, він запитав мене про старе лайно «хто-що-де». Я думав, що він пише книгу, заради Бога, але в кінці він просто сказав, що поліція Сітки, ймовірно, розгляне ваші скарги, якщо вони будуть. І він сказав, щоб ви зв’язалися з ним, щоб ви могли зв’язатися з ним або залишити повідомлення в десантному загоні в місті».
  «Залишити повідомлення? Він сказав, що я можу залишити повідомлення? Ви впевнені?»
  «Гей, звикни до цього. Він не любить тебе так, як колись».
  «Яке повідомлення я маю йому залишити? «Дзвонив Сесіл Янг і сказав, що хтось ріже горло, і ви, очевидно, намагаєтеся це приховати. Будь ласка, поверніться до нього».
  «Спокійно. Я думаю, що, можливо, ти занадто багато робиш із того, що побачив. Я знаю, що ви думаєте, що бачили, але, можливо, це було щось інше. Ви знаєте, ви пережили певний стрес, і розум може грати смішні трюки. Це може бути навіть пов’язано з відмовою від алкоголю. Це може бути біохімічним. Коли я кинув пити, зі мною сталося багато дивного лайна».
  «З тобою завжди відбувається багато дивного лайна, Сай. Це не була фізіологія. Це був хлопець, який загинув у задній частині літака, у нього було дуже важко дихати, як у Луїзи Рут».
  «Так, добре, велика справа. Ти будеш працювати над моєю справою чи що?»
  — Я, ймовірно, свідок у цьому розслідуванні, Сай. Це може бути безладно, якщо я піду працювати на вас».
  Він повів мене за руку вгору по пандусу. «Точно так. Ось чому ви не збираєтеся брати з мене багато грошей».
  «Яка вам робота над цією справою? Ваші костюми потрібно забирати в прибиральниці?»
  «Боже, ти образливий. Я робив це лише раз з тобою».
  «Чого ти хочеш?»
  «Відразу після того, як вони витягли тіло дівчини з трясини, це стало новинами. Філ Домінік там у гостях у своєї тітки. Здається, він деякий час пив. Він починає плакати в барі і розповідати всім на відстані чутного про цю дівчину, яку він кинув у воду. Вони обшукують його будинок і знаходять закривавлений одяг. Філ Домінік носить гострий складаний ніж у піхвах на поясі. Піхви є, а ножа немає. Тітка ідентифікує сітку та деталі машини, якими була зв’язана дівчина, як речі, які валялися на подвір’ї. Потім Доггі отримує досить детальну заяву від Філа. Я не слухав записів, але копи називають це повним зізнанням. Ви знаєте, як це відбувається. Б’юсь об заклад, що він був недостатньо тверезий, щоб зрозуміти, що, чорт візьми, він каже, але я впевнений, що на тих записах інтерв’ю є щось погане. Я збираюся послухати їх сьогодні, але я хочу, щоб ви поговорили з ним. Спробуй принести мені хороші новини, а я не хочу знати всю чортову правду. Просто подивіться, чи є хоча б правдоподібний фактичний захист: якесь алібі чи навіть якийсь кут обмеження дієздатності. Подивіться, чи варто мені його зменшити».
  Дощ бризнув вниз, коли ми підіймалися рампою. Під навісом біля автобусної зупинки стояла пара хлопців і випивали пляшку вина. Інший сидів навпочіпки біля гідранта і курив. Неділя в столиці пройшла тихо.
  Сай зупинив мене на верхній частині рампи й повернув до себе. «Ми з вами знаємо Філа Домініка. Якщо він убив цю дівчину, то в цьому є щось більше, ніж те, що мають копи. Факти поки що смердять. Але я хочу йому допомогти. Поговори зі мною пізніше». Тоді він розвернувся й піднявся на пагорб до свого кабінету, його ганчірка розвівалася позаду.
  Клубок гори тягнув Джуно у воду. Крамниці були в основному закриті, і якщо ви прислухалися, ви почули, як потоки біжать по схилу пагорба. З того місця, де ми стояли, я бачив сніг у басейні майже прямо. Вільхи жовтіли на лавинах. Останні ягоди вже давно згнили на лозах, а пара чоловіків на зупинці були одягнені в дві фуфайки та светр, бо не мали пальто. Вночі чорні ведмеді вилазили з ожини й тихенько нюхали сміттєві баки за будівлею Капітолію, куди деякі помічники законодавців скидали залишки феттучіні з лососем, які вони брали на винос.
  Сай дав мені трохи грошей на проїзд у таксі. У мене все ще була пачка з готівкою, але я випив трохи Sy's на каву в богемній кав'ярні. Дівчата-підлітки з асиметричними стрижками і чорними міськими партизанськими костюмами курили сигарети і говорили про «кіно». Їхні хлопці відкидали волосся на плечах і погоджувалися майже з усім, що було сказано. Я читав плакати і позначив таксі.
  В’язниця стає кращою, чим більше там ув’язнених із мінімальним режимом безпеки. На бетонній клумбі всередині першої захисної огорожі ще лежали солодкі вільямози. Інші рослини були знівечені дощем, але солодкі вільямози чомусь стояли. Коли я пройшов крізь перші ворота, там стояв на колінах старший білий хлопець у тюремному блюзі, який накидав землю на стебло рослини. Він ніжно погладжував його на місце. За двадцять футів охоронець у блискучій блакитній куртці тримав затворну гвинтівку з прицілом. Він прихилився до стовпа головних дверей і розмовляв із жінкою, яка тримала коричневу папку. Я вибачився й пройшов за ними через двері. Охоронець піднявся на ноги, щоб дозволити мені обійти. Його шкіряний ремінь скрипів, як старе сідло.
  У мене була невелика сварка, коли я зустрівся з хлопцем Брауна. Минув деякий час, відколи я сидів у в’язниці чи то як резидент, чи як гість, тому більшість хлопців зі зміни мене не впізнали. Вони посилалися на процедури, які потрібно було дотримуватися, але ніхто не був впевнений, що це за процедури для мене, і ніхто не поспішав дізнаватися. Раніше я вважав, що це неохайність або поганий менеджмент, але тепер я впевнений, що це навмисно. Вони досить часто змінюють свердло, щоб сперечатися було безглуздо. Як тільки вони обирають систему, вони повинні її захищати.
  Нарешті мене привели до кімнати для допитів, і охоронець із важким клацанням зачинив двері. Оскільки це була юридична справа, я мав сидіти в одній кімнаті з ув’язненим. Це називається контактним візитом. Мене б не турбували при вході чи виході. Але після кожного контактного візиту в’язнів роздягають.
  Я вмостився в металевому стільці й став чекати. Йшов підрахунок. Охоронці проходили повз кімнату для допитів, і я бачив їх крізь куленепробивне скло. Залізні двері ковзали по коліях, зачиняючись одна за одною, а з радіоприймача лунав ритмічний гул голосів. «Один чотири чотири ясно. Один чотири п'ять. . . ясно. Всередині три. . . ясно».
  Мені завжди доводиться мочитися кожного разу, коли мене закривають. Я думав підняти трубку, щоб попросити скористатися банкою, але знав, що це не входить до процедури підрахунку. Так я сидів. Виразка на нозі боліла, і я неуважно почав вибирати струп, очищаючи свій розум від будь-чого. І чекає. . . чекаючи, поки відчиняться двері. Це була медитація в'язниці.
  Двері перестали зачинятися, а портативні радіоприймачі перестали пищати. Підрахунок закінчився. У коридорі було тихо, і оскільки мій хлопець був у максимальній ізоляції, я знав, що вони звільнили головний коридор по центру, щоб привести його до кімнати для допитів. Він прибув через кілька хвилин.
  Філ стояв у вікні в оточенні трьох охоронців. Він був одягнений у червоний комбінезон, який носять чоловіки, які утримуються в ізоляції. Він був у кайданах, пов’язці на животі та в кайданах. Один із охоронців заговорив у радіо, і двері клацнули. Він натиснув на це. Перший охоронець увійшов і попросив мене встати. Він зазирнув у крихітну кімнату для допитів і вивчив деталі, переконавшись, що все закрито. Після цього він кивнув іншим, і вони привели в’язня, зняли з нього наручники та прикували до штанги на стіні навпроти мого місця за столом. Його очі були каламутні. Його волосся було мокре, і від нього ледь пахло милом. Мій хлопець усміхнувся мені й кивнув. «Я щойно вийшов з душу, і мені сказали, що ти тут».
  Я пам’ятав Філа, але не мав усіх паперів про нього. На вигляд йому було років тридцять п’ять чи близько того. Він був білим чоловіком, який виріс у великій родині, до якої входили філіппінці, індіанці та чорні. У нього було довге чорне волосся. Я знав, що він використовував свій час у в'язниці, щоб мити голову, і він жартував, що це єдиний час, коли йому дійсно потрібно прибратися. У нього було татуювання гітари на правій руці і кинджала на лівій. Його голова злегка хиталася, коли він дивився на мене, наче в його тілі був якийсь ритм. «Привіт, Сесіл».
  У мене є власний протокол опитування замовників вбивства. Я кажу їм, що не хочу знати, що сталося. Вони повинні слухати допити поліції. Їм варто прочитати звіти, перш ніж розповісти комусь, будь-кому, що сталося. Я просто хочу знати, чи є щось, що я повинен шукати.
  Чи був свідок, який міг би сказати, що Філ був десь ще, коли сталося вбивство? Чи були йому відомі будь-які речові докази, яких не було у поліції, які могли б свідчити, що вбивство скоїв хтось інший? Що завгодно, крім того, що сталося.
  «Привіт, Філе, що відбувається?»
  Він подивився на мене й сумно посміхнувся. Він дивився на стелю і мовчав.
  — запитав я його знову. «Що відбувається, Філе? Кажуть, ти зізнався у вбивстві Луїзи Рут. Для чого ти це зробив?»
  Він подивився на мене й похитав головою.
  Я спробував ще раз. «Чи є свідки, які могли б засвідчити, що вони бачили, як ви це робите?»
  Він простягнув руки перед собою настільки, наскільки йому дозволили наручники, і похитав головою. «Я не знаю. Риби бігли. Може, чайка, — тихо сказав він.
  Я чекав. Зала надворі знову була зайнята в’язнями, які піднімалися до ремісничої майстерні та спускалися до спальних кімнат. Розмови та сміх луною лунали по суворих коридорах.
  Я спробував невимушено посміхнутися, наче ми говорили про погоду чи робили ставку на футбольний матч. «Ви розумієте, що відбувається? Ви знаєте, що у вас великі проблеми?»
  Він кивнув головою й подивився повз мене на стіну кремового кольору. «Я майже впевнений, що інших речових доказів немає. Я маю на увазі, що там може бути хтось, я просто не знаю. Я сидів у барі, а надворі було сонячно. не знаю Я не люблю, коли я в барі, а надворі сонячно».
  «Ви були в Кетчікані?»
  Він кивнув. «Я була в гостях у своєї тітки. Я складав для неї дрова в її будинку в Уорд-Коув. Вона висадила мене в центр міста, і я мав зустрітися зі своїм двоюрідним братом після роботи. Я побачив хлопця. Він гуляв з дівчиною. Вони якраз виходили з готелю. Ви знаєте, він виглядав добре. Він виглядав так, ніби мав хорошу роботу. Я не знаю, можливо, щось яппі. Він був з цією гарною дівчиною. Він був схожий на мудака. Це все, що я можу вам сказати. Він був білий, і виглядав як мудак. Ви розумієте, що я маю на увазі? Ось як він виглядав. Він сів у своє таксі, і дівчина, можливо, сварилася з ним. Хлопець обернувся, і я побачив, як він щось каже, а гарна дівчина замовкла. Я дивився це з бару, і мені стало погано. Мені стало погано, а потім я просто розлютився. Я не знаю, він мене розлютив. Він і його дівчина. Як він міг просто розмовляти та їздити з цією красивою жінкою, а потім змусити її почуватися погано? Як я міг опинитися в цьому довбаному барі без грошей і з довбаним барменом, який збирався мене надушити за цей напій і не зробити вкладку, на яку, як він знав, я підходжу? Чортовий хлопець. Я просто думав про цього хлопця. Його чистий светр і його таксі. Це міг бути я, подумав я. Але це ще більше розлютило мене, тому що, блядь, я знаю, що це не можу бути я. Я маю на увазі, вони б дізналися. Це не займе багато часу. У мене була робота, і це ніколи не займало багато часу. Вони завжди дізнаються. Я не такий, як той хлопець. Скільки разів я намагався, вони завжди виявляли, що я не такий, як вони. Справа не в тому, що я п'яниця. Більшість яппі п'яниці. Я просто . . . різні. Чорт, тварини це знають: собаки, ворони, самки це знають швидше за самців. Самки відчувають його запах. Мовляв, що б я взагалі сказав цьому хлопцю? Його дружина? Я б відкрив рота, і вони б знали, вони б знали. Це мене злить.
  «Бармен зробив саме так, як я думав, і взяв мене за вісімдесят шість, і не хотів робити жодних чортових вкладок. Я думаю, що я повинен отримати гроші. Я виходжу за двері і бачу, що хлопець зупинився, дивлячись на спущене колесо в таксі. Я маю на увазі, чорт, це лише питання часу, і вони дізнаються. Вони не збираються зі мною розмовляти. Навіть якби я пішов і поміняв їм цю шину. Вони дивитимуться на мене, як на того довбаного хлопця, що працює на бармена».
  Я підняв руку, щоб зупинити його. «Слухай, ти не повинен мені більше нічого розповідати. Ви повинні жити з тим, що ви мені зараз говорите».
  Він знову подивився на мене, наче я щойно з’явився з хмари, і здавалося, що він запитує. «Так? Я думав, ти хочеш знати правду?»
  «На правду буде достатньо часу. Просто скажи мені кілька речей. Як вона виглядала. . . жінка?»
  Він примружився на мене з подивом і жалем, наче я просто зайшов. «Вона виглядала так само, як на своїй фотографії».
  «Зображення? Ви знали її по фото?»
  «Звичайно. Поліція показала мені це».
  «Коли вони вам це показали?»
  «Коли вони вперше зайшли».
  «Ти коли-небудь з нею розмовляв?»
  «Я виходжу і пропоную поміняти гуму на кабіні. Можливо, я отримаю трохи грошей, але візник кричить на мене, і чоловік з дівчиною йдуть геть. Вона зі мною не розмовляє. Я слідкую за ними. Я злюся на нього. Я не знаю чому насправді, але він каже, що пригостить мене випивкою. Дівчина плаче, а хлопець йде в магазин алкогольних напоїв і бере п’яту. Він дає його мені. Після цього я не дуже багато пам’ятаю. Просто божевільне лайно, Сесіл». Філ почав схлипувати, і ланцюги затріщали, коли його груди здіймалися.
  «Ви впевнені, що вбили її?»
  “Бля, Сесіл, я був п’яний. Я маю на увазі, вони кажуть, що мають докази. Вони кажуть, що вони взяли мої черевики і трохи крові на моєму одязі. Я пам'ятаю, як дістав ніж. Тепер цього немає».
  «Де вони взяли твоє взуття та інше?»
  «Вони забрали їх, коли мене заарештували в Кетчікані. Вони взяли їх із дому моєї тітки. Якось ми опинилися біля струмка під доками. Лосось бігав, по скелях була мертва риба. Риба була срібляста, а каміння чорне. Все було гладко. Я пам’ятаю всюди кров і птахи розмовляли. Вони просто кричали, чоловіче. Геть! Геть! Геть! Я чув, як вони розмовляли зі мною. Риби гинули. Кров у воді, на камінні. Здається, я впав на каміння. Боліла голова. Тоді ця дівчина не рухалася. Все інше рухалося, все, чоловіче — птахи, риби, вода, все рухалося, крім цієї дівчини. Мене це сильно налякало. Я сховав її під доком. Я пішов додому і взяв деякі речі. Я взяв її гаманець. Я не знаю чому. Я його десь загубив. Я кинув ніж у воду біля млина. Я повернувся. Я посадив її в струмок на найглибшому місці».
  «Де був хлопець?»
  «Я не знаю. Сесіл, справді, ні. Я тільки пам'ятаю, що він мене розлютив. Я ненавидів його. але . . . Я не знаю, чи був він навіть під лавою підсудних. Я не дуже пам'ятаю під доком. Кров і шиплячий звук. Кров і плач дівчини. І . . . мій ніж».
  Він крутив зап’ястя в ремінь і м’яко смикав ланцюги. Його голова схилилася до грудей, а крила чорного вороневого волосся м’яко гойдалися на його обличчі.
  — У тебе є якісь гроші, Філе?
  Він дивився наполовину, але не прямо мені в очі. «Ні. Я маю на увазі, не дуже. Недостатньо для адвоката. Вистачить на місячну оренду чи що. У мене були гроші від розливу нафти, але зараз їх немає».
  «Слухай, я дам трохи грошей на твої книги. Я поговорю з Саєм, і я думаю, що ми можемо попрацювати над якоюсь заставою чи щось подібне. Ні з ким не розмовляй, гаразд?»
  Він подивився на мене й похитав головою. «Що ти думаєш це станеться, Сесіл?» Тепер він дивився на мене, і його очі були вологими, сльози побігли. «Ви знаєте, я багато облажався, але нічого подібного. Що, на вашу думку, станеться?»
  «Я спробую дізнатися».
  Я підняв телефон зі свого боку столу й подзвонив офіцеру на диспетчерській. Я був готовий піти.
  Електричні засуви відчинилися з раптовим клацанням, від якого ми обидва підстрибнули. Охоронці обережно відчепили Філа від стіни й підвели його. Він тихо дзвякав, намагаючись зняти кайдани з ланцюгів на животі. Потім повернувся до кімнати. «Коли ти повернешся?»
  «Я не знаю, Філе. Вибачте, я просто не хочу». Я неуважно помахав рукою, уже думаючи про те, як сильно мені хотілося вийти з цих залізних дверей. Я чув, як легенько цокнули ланцюжки на животі, коли він зник у коридорі.
  Нарешті мої двері відчинилися, я пройшов через охорону та здав свій бейдж відвідувача. Я вийшов повз двоє воріт і через коридор із оцинкованої огорожі й колючого дроту. Я чекав на автобус, який мав повернутися до міста. Вітер був холодний, але сонце світило. Я знав, що вони обшукують мого хлопця. Змусити його присісти і кашляти, щоб перевірити, чи я не проніс йому наркотики чи зброю. Але він нічого не просив, і я йому нічого не дав. Мені було важко повірити, що він убив Луїзу Рут, але моя віра була для нього марною. Я хотів поговорити з Джорджем Догі.
  Я тупотів ногами, щоб зігрітися. Чапля пролетіла над головою, прокладаючи шлях до болота, її голова й горло були підібрані, а великі крила, чутно змахуючи повітрям. По сусідству я чув, як за зачиненим вікном лунає реп. Вітер змінювався, і я міг розрізнити слабкий запах багнюки. Якби Філ збирався мені збрехати, він придумав би щось краще. Він навів би щось про самооборону або звинуватив би в цьому таємничого іншого чоловіка. Ні, його історія була настільки поганою, що в ній була певна частка правди. Якби Філ Домінік був невинним, я б відкрився перед можливістю змови, і здавалося, що я викликаю якийсь параноїдальний диссоціативний розлад. З мого досвіду було безглуздо вкладатися в теорії змови. Більшість людей, які підтримують їх, намагаються вам щось продати. Зазвичай це політичне. І здебільшого факти, які скріплюють теорії, розширюються й охоплюють відомий всесвіт, і змова стає такою ж чіткою, як фонове випромінювання. Це копи. Це Тристороння комісія. Це хіпі, республіканці. Це всі, крім мене.
  Мене все ще сердило, що Філу довелося сидіти навпочіпки й кашляти заради хлопців, коли я навіть не приніс йому аспірину від головного болю. Навіть для хлопця з високою толерантністю до неоднозначності мені почало набридати бути в цьому самому.
  Хлопець з Департаменту виконання покарань під'їхав до зупинки і вибив вікно. Він простягнув мені записку. Я стежив за цією дивною калліоповою музикою фактів і сподівався на якусь підказку чи, можливо, одну інформацію, яку я міг би затримати на хвилину. Я розгорнув записку, а там було написано: « Подзвони своїй мамі».
  OceanofPDF.com
   9
  МОЯ МАМА БУЛА першою людиною, яка сказала мені, що земля кругла. Вона сказала, що його знайшли жінки, які чекали повернення своїх чоловіків з моря. Вони стояли на балконах своїх будинків, чекали й спостерігали за горизонтом. Коли кораблі вперше з’явилися, прапори здавалися крихітними хвилюваннями над мерехтінням далекої лінії. Потім стали помітні щогли. Потім корпуси. І цілий південь вони спостерігали, як кораблі наближалися все ближче й ближче, підіймаючись над горбом землі, поки не розрізнили смугасті сорочки моряків на такелажі. Вони напружувалися, щоб побачити, чи їхні чоловіки стоять на палубі. Вони спостерігали й вимовляли собі під ніс свої християнські імена, коли кожне обличчя потрапляло у фокус, як довгі човни опускалися, як линви виходили з носа, якір відпускався й ланцюг брязкав. Жінки сходили зі своїх сідалок, щоб піти до гавані, щоб дізнатися, чи вони вдови.
  Моя мама любила історії, але всі вони мали такий смак. Елементами були романтика, туга і смерть. Вона курила цигарки й сиділа біля вікна в нашому будинку, що виходив на затоку біля дороги в Джуно. Я теж дивився. Її голос оточував мене, наче ковдра, коли дим тягнувся до відчиненого вікна. Горизонт був надто коротким, щоб побачити, як кораблі з’явилися в полі зору, але там проносилися катери, що ринули на коротку відсічку.
  Звичайно, коли я був підлітком, я відкидав усі її історії як романтичну нісенітницю. Я впізнав, що вона пила біля вікна, і я, будучи не дурнем, знав, що те, що вона показує, було проекцією її власного нещастя. Вона мене обдурила і назвала це правдою. Я поклявся, що буду відданий вищій формі інформації, ніж це. Земля була кругла, і це все. Годинник вдови був просто портретом її власної слабкості. Я був для неї модою, і в підлітковому віці я носив цю небезпечну таємницю з собою, як ніж-метелик, засунутий у мій черевик.
  Я подивилася на стіни будинку й обійшла задній двір. Папороті-скрипки густо росли на клумбах, а трава на найвіддаленіших краях була достатньо високою, щоб приховати маленьку дитину. Я натрапив на стару підкову з гри, в яку ми не грали роками. Коли я підняв його, його доріжка була вкрита вологим жовтим відбитком на мертвому корінні трави. Я перевернув його туди, де, як мені здавалося, була яма, і почув слабкий брязкіт металу, що вдарився по металу. Тоді я пішов до передньої частини будинку. Я увійшов і піднявся нагору до головної спальні, де почув, як по радіо грає якась приглушена версія мелодії Дюка Еллінгтона.
  Вона була в домашній сукні, сиділа біля ліжка, склавши руки на колінах, дивлячись на ковдру, ніби читала текстуру її поверхні. У попільничці горіла цигарка, на тумбочці біля ліжка стояла відкрита книга, а під лампою — склянка з водою біля пляшечки з таблетками.
  Вона підвела очі й сказала: «Ти збираєшся співпрацювати з Джорджем, Сесіле. Знаєш, він був хорошим другом твого батька.
  «Я знаю. але . . . Джордж не надто відвертий зі мною, мамо. Я не знаю, що тут правильно».
  Вона подивилася на мене поза димом, який висмоктував вікно. «Я теж не знаю, що правильно, Сесіле, але я думаю, що Джордж ближче до цього, ніж ти».
  Я відпустив це й підійшов до батькової шафи. Я помацав товсту вовняну куртку, яка все ще там висіла. Як давно він помер? Це був перший раз, коли я був вдома після похорону. Суддя помер у Лас-Вегасі, але про похорони в Джуно писали в газетах Анкориджа, Фербенкса і навіть Сіетла. Там була велика кількість плакальниць, підлабузників і далеких родичів. Ми були переповнені запіканками, які моя мама заморожувала, але, підозрюю, ніколи не розморожувала. У наступні місяці вона вирушила в карибський круїз зі своєю сестрою і створила благодійні комітети, які були створені за допомогою трастів, які залишив Джадж. Але її відволікання закінчувалося, і вона знову сиділа біля вікна, розглядаючи фотоальбоми та читаючи пропозиції від фірм нерухомості, які хотіли будинок.
  Для неї це було лише кілька днів тому.
  «Що мені робити з його одягом, Сесіле?» сказала вона.
  «Заберіть їх у коробку. Віддайте їх дядькові Джеку або віддайте сестрам з дороги. Або, якщо хочете. . .”
  «Те, що я хочу», — кинула вона. «Що я хочу. . . Я не хочу нічого робити з цим одягом». Вона сердито подивилася на мене. «Вони всі тут. Вони сидять там, ніби хочуть вийти, але я не хочу, щоб вони виходили. Я не хочу їх торкатися».
  «Я подбаю про них».
  «Ні, не будеш! Просто залиште їх».
  Вона стиснула свої маленькі руки в кулачки. Вона закрила очі. «Ви просто покиньте їх. З ними все буде гаразд».
  Я згадав музику біг-бенду, яку вони грали на наші дні народження. Петлястий тромбон Джека Тігардена та тонкі завитки Бенні Гудмена. Вона відходила від столу й танцювала коротким кроком до шафи, де зберігалися запаси свічок на день народження. Він сидів на ґанку й чекав. Вона просила мою сестру вимкнути світло і виносила торт до столу, куди я дивився, наче вперше. Її обличчя сяяло, ширячи над глазур’ю, музикою, запахом воску, що потрапляє на шоколад, і тим коротким кислим запахом після того, як задували свічки. І за мить до того, як спалахнуло світло, вона завжди шепотіла: «Не кажи свого бажання. Не кажи свого бажання». Рік за роком.
  Тепер вона сиділа біля ліжка, будинок оточував її, як грозова хмара, дощ цокав у вікнах, а вітер хрипів у смереках. Вона не була готова до зими. Вона не збиралася готуватися.
  Мій батько був мертвий уже майже два роки, і хоча я не знав напевне, я був об заклад, що його портфель і ящик з інструментами все ще залишаються в тому самому незручному місці за дверима комори, а його пальто на кілку над плитою. Коли я повернув на довгий під’їзний шлях, який був входом до мисливського будиночка часів заборони, який згодом став домом для нашої сім’ї, я насправді не думав ні про свого батька, ні про те, що він багато місяців не ходив цією дорогою. , але коли дім з’явився в полі зору, у мене виникло відчуття, що все це, хоча й трохи, зів’яло від горя. Газон перетинав кордони, і кілька гонтів випали під дивними кутами біля фронтонів, що виходили на затоку.
  «Як ти думаєш, ми заслуговуємо на все, чого хочемо?» — запитала мама, і її очі сяяли.
  «Ви справді питаєте? Або ти перетворюєшся на моторошну стару жінку, як персонаж Бетт Девіс?»
  Вона посміхнулася мені. «Я знав, що можу на тебе покластися. Хочеш щось поїсти?»
  Ми зійшли вузькими сходами на сходовий майданчик і по задньому коридору до великої старої кухні. Дерев’яні шафи були пофарбовані в червоний колір, а різальний блок у середині кімнати був потертий і нерівний через роки, коли на ньому різали палтуса й оленя, які гості будиночка приносили й передавали китайцям. кухонні хлопчики прибирати. Мама ходила, діставала з нижніх полиць каструлі й стукала біля старовинної газової плити. Невдовзі з каструлі почулося шипіння оливкової олії, і я стояв біля різального блоку, рубаючи цибулю.
  Джордж Догі прибув ніби за заздалегідь обумовленим сигналом. Він сидів у кутку з напоєм у руці, спостерігаючи за мною, холоднокровно й байдуже, але спостерігаючи за мною.
  «Ти кинув пити, чи не так?» Він заговорив над горлом свого хайболового келиха. «Після того, як вона пішла...»
  — Господи, — сказав я. «Я пробую».
  «Тобі, мабуть, краще не лаятися, якщо ти дійсно хочеш повернути Ханну, чи не так?»
  «Ой, блядь. Як щодо одного пороку за раз?»
  Моя мати витерла м’ясний блок і сказала хрипким, дратівливим голосом: «Це тобі, швидше за все, не зашкодить».
  «Що, швидше за все, мені не зашкодить?»
  «Я не знаю, візьми себе в руки. Ти досить порядний хлопець, коли не поводишся як маленьке лайно».
  «Гарний рот. Ти їси таким ротом? Ти не повинен так говорити. Ти повинен воркувати і говорити щось на кшталт: «Я впевнений, що все вийде» і таке лайно».
  Вона хихикнула. «Це ти закоханий у хорошу християнку. не я Висипте цю цибулю». Вона постукала по сковороді дерев’яною ложкою.
  Цибуля потрапила в олію й пом’якшилася, коли солодкий пар піднявся навколо наших голов і змішався із запахом деревної олії з шаф. Я стояв над сковородою, трясучи руками. В очах пекло від спогадів про дитинство. Моя мати, яка раніше бачила, як я впадав у ці мрійливі стани, відтягнула мене назад. Вона поклала руку між моїми плечима і потерла вгору-вниз, розминаючи м’язи вздовж хребта.
  «Нічого страшного».
  «До біса це». Мої очі були наповнені слізьми, але я залишився біля цибулі, щоб укритися. «Я весь час хочу пити. Коли я тверезий, я думаю, що божевільний, а коли я на межі п’яного, я почуваюся здоровим».
  Тепер Песик теж стояв біля мене. «Але ви не можете залишатися на цьому краю. Це все?»
  Моя мати почала рубати оленину і розповіла про ріжучу дію ножа.
  Песик потягнувся до каструлі, вирвав шматочок цибулі й посунув його собі в рот. «Суддя міг би зберегти цю перевагу, якщо я розумію, що ви маєте на увазі. Він пив рівно стільки, і дуже рідко до крайності, яка викликала його чи... . . нас. . . будь-яка проблема. Я не знаю, Сесіл, для нього це було справою честі, і це також було очікувано. Це була частина його».
  «Так, мабуть, я просто не такий п’яний», — сказав я в пару.
  Моя мати штовхнула мене стегном і сказала: «Суддя, можливо, був багатьма речами, але він не був сумним п’яницею».
  Собачка взяв у мами миску і висипав оленину в каструлю. Вона підійшла до холодильної камери й взяла пляшку молока, яку принесла їй подруга. Вона відкрила шухляду для борошна й підняла черпак. Вона подивилася на мене, потім на Песика.
  «Я терпіти не можу сумних п'яниць, Сесіл. Зарозумілі п'яниці, дурні п'яниці, навіть злі п'яниці краще. Тому що сумним буде все це по черзі».
  Я стояв біля різального блоку, мляво спостерігаючи, як цибуля та оленина булькають у величезній сковороді. Я витріщився і знову спробував поринути в сон свого дитинства. Вона знову смикнула мене назад.
  «О, Господи, не дуйся! Знаєш, ти міг би не бути сумним п'яницею. Ви просто можете бути сумною людиною. Якби ти став трішки щасливішим, можливо, ти міг би випити».
  Песик поклав мені руку на плече і сказав: «Скинь навантаження, Сесіле. Зняти з себе навантаження. Ви можете стати щасливими, а потім. . . можливо, ти міг би випити». Песик поплескав мене по плечу своєю важкою лапою, наче я був учасником Малої Ліги, який щойно вибив.
  «Спокійно. Це триватиме недовго».
  «Що ти маєш на увазі?»
  Мама закусила нижню губу. «Джордж у безвиході. Ви повинні відчувати себе добре, що можете допомогти йому».
  «Почувайтеся добре! Нещодавно я вистрибнув із літака, що рухався, і мені було набагато краще, ніж пасажиру в багажному відділенні, якому перерізали горло. Мамо, це більше, ніж просто маленька довбана зв’язка».
  Вона неуважно кивнула головою, і я зрозумів, що вона стримується, щоб не пробурмотіти: «Так, дорогий», але вона таки прошепотіла крізь зціплені зуби: «Мова... . . мова».
  Песик відкинувся назад і витер туман з внутрішньої сторони кухонного вікна. Він дивився на зарослий сад. «Літак і пілот, які доставили вас до каюти Стівена Метьюза, зникли. Я отримав підказку від служби польотів, що щось не так. Компанія, до речі, дочірня компанія Global, повідомила, що літак було виведено з експлуатації лише сьогодні вдень. Він вилетів на південь від Сітки, але тепер він має бути в ангарі в Крейзі. У мене є хлопці, які намагаються потрапити, щоб побачити це. Вони затримуються. Їм потрібен ордер, а суддя затягнутий на слухання».
  «Собачка. Ви говорите. Ти ніколи не говориш мені про біса».
  «Давай, розслабся».
  «Не кажи мені розслабитися! Ти дрочив мене з Джамп стріт. Ви знаєте всю історію і продовжуєте грати в ігри. Я більше не граю».
  Песик уважно подивився на мене. Він був одягнений у яскравий сірий костюм і звичайні поліцейські черевики.
  «Сесіл, я не знаю, що відбувається. Офіс губернатора спочатку бажав правдоподібного заперечення, але вони занадто відмовилися.
  «Кілька місяців тому шахту Otter Creek закрили. Резервуари, в яких містився розчин ціаніду для процесу виробництва золота, став витік. У Global було стільки проблем із дозволами, а з Департаментом охорони навколишнього середовища вони хотіли мовчати. Вони не могли просто змити резервуари в затоку через весь сморід про водосток, що йде в прісну воду. Тож компанія привезла кілька своїх порожніх танкерів із Валдеса, щоб відкачати розчин і транспортувати його до центру обробки в Лонг-Біч, Каліфорнія».
  «Тепер хвилинку, Песику. Нафтові танкери перевозять небезпечні відходи? Чи можуть вони це зробити?»
  «Луїза Рут знала про це і сказала Метьюзу. У компанії вимагали гроші для його фонду, а тепер компанія боїться, що все вийшло з-під контролю. Вони хочуть повернути всю інформацію. Це те, що є у Ханни. Папери в пачці Луїзи Рут. Все це з перших вуст. Це добре надрукували б у газетах, і це завдало б серйозної шкоди компанії. Вони хочуть, щоб уся інформація, яка надходила через Root до Метьюза, була відстежена та знищена».
  Очі Песика були втомлені. «Сесіл, у тих хлопців великі проблеми. Серед них Ханна і ти, якщо ти знаєш, де ті документи. Або що в них. Все, що вони хочуть, це вирішити всі свої проблеми та продовжувати свої справи».
  «Що тобі до того? У вас Філ Домінік у в'язниці. Ви можете судити його і отримати засудження».
  Песик помішав лід у своєму напої. «Сесіл, я впевнений, що зможу засудити Філа. Але я кажу вам, що є більше. І це все, що я можу вам зараз сказати».
  «Чого ти хочеш?»
  «Не йди додому деякий час. Допоможіть мені знайти Ханну. Вона теж потребує захисту. Їй буде добре у в’язниці Сітка, поки я не розберуся з більшою частиною цього».
  «Я захищатиму її».
  Він поблажливо посміхнувся і похитав головою.
  «Ханну бачили у Фербенксі, яка прямувала на північ у вантажівці. Мені здається, вона прилетіла туди сьогодні о другій годині. Вона прямувала на північ до Прудо. Я знаю, що у Ханни є деякі важливі докази зі зграї Луїзи Рут, і я знаю, що вона позичила рушницю. Мені просто потрібно знати, що вона збирається робити».
  В його очах був той плоскій ефект поліцейського, який обробляє тіло в пошуках підказок. Він був серйозний. «Це не час намагатися виправити себе, Сесіле. Це реально, і це небезпечно для вас і для Ханни. Я можу з цим щось зробити, і я знаю, що ти не можеш».
  Песик втомився. Це було не так навколо очей чи обличчя, як у його поставі. Він виглядав як людина, яка надто довго зберігала забагато таємниць. Він виглядав так, ніби його потрібно поголити.
  Я запитав: «А як щодо пілота, того, хто полетів із тілом Пола?»
  «Зараз я мало про нього знаю. Але він повинен мати якийсь захист. Я не знаю, як він пересувається. Можливо, він повернувся назад і подбав про Метьюза, який, мабуть, бачив, як ви вистрибнули з літака. Але насправді, Сесіл, я не знаю. Після того, як він того дня вилетів із бухти. . .” Він підняв руки й знизав плечима. Потім сів і пішов далі.
  «Я не знаю, як це сталося. Я хотів би все звинуватити на політиків. але . . . Я був там. Я весь час був з ними».
  Він зітхнув, здавалося, остаточне. «Ти вчинив правильно, не будучи поліцейським».
  «Я не думаю, що в мене було багато вибору», — сказав я.
  Він не слухав, але схилив голову набік. Я чув, як вітер стукає у вікно, а під карнизом ллється дощ. Песик підняв чашку. Його голос занурився в нього, вийшовши з легким відлунням.
  «У мене був вибір. Я пам’ятаю, як вперше сказав жінці, що її син помер. Я міг тоді вийти. Відтоді я робив це сто разів. Її син був п'яний, викрав автомобіль і розбив підпірну стінку. Подивитись не було на що. Але коли я сказав їй, вона ніби просто вискочила. Вона плакала. Я ніколи не бачив, щоб хтось так плакав. Я стояв там. Я не знав, що відчувати. Я не знала, що сказати. Я маю на увазі, що її дитина пила. Якби я його спіймав, я б заарештував його. Може, він був би живий, не знаю. Але він був п'яний. Тоді він був мертвий. Я сказав їй, що він помер, і дозволив їй думати, що це все його вина».
  Я присунув його табурет до стіни батьківського будинку. Песик сперся на кухонну плиту.
  Він сказав: «Люди думають, що злочин схожий на пазл, і вони завжди хочуть, щоб я зібрав шматочки разом. Але до біса, Сесіл. Це не головоломка, це вибух. Все, що я можу зробити, це зібрати шматки. Я ніколи не зможу зібрати їх назад».
  «Комісар і ці хлопці з Global, вони просять вас зібрати шматки, перш ніж хтось інший зможе до них дістатися? Тому ти в цьому?»
  «Я повинен був знати, коли вони хотіли не записувати зустрічі. Я був не проти перевірити історію їхніх політичних опонентів. Допомога тут і там. Це частина гри, в яку грають усі. Але коли вони перестали запрошувати мене на зустрічі, коли почали говорити про «стратегію проактивного планування», я повинен був виручитися. Мені це не було потрібно».
  «Ви все ще можете взяти заставу».
  «Це б нічого не змінило. Не тобі і не мені. Я в". Він оглянув свої кісточки. Його руки злегка тремтіли.
  «Як же ти так облажав своє життя?» — сказав він раптом.
  «Я не знаю. Можливо, я не думаю, що це так жахливо».
  Він знову подивився вниз. «Я знаю, що ти, мабуть, не хочеш це чути від мене, але твій батько був хорошою людиною».
  «Так, я знаю. Слухай, ти в порядку? Ти мене лякаєш».
  «Я занурив вас у щось глибоке. Я не повинен був. Цей матеріал. . . це «правдоподібне заперечення» — фігня. але . . .” Він знову вдихнув, щоб прояснити голову. І він подивився на мою маму. Він підвівся. «Ніхто не скаже мені, де пілот. ніхто Нічого з моїх офіційних каналів і нічого з моїх джерел. Тихо, як камінь. Він вилетів із бухти на північ від Ангуна і звідти. . . це пусте. Тепер ти маєш сказати мені, де Ханна. Будь ласка, Сесіл, мені ніхто нічого не говорить».
  Я подивився на нього уважно й похитав головою.
  Він кинув серветку на тарілку й вийшов з дому. Я знав, що за під’їздом буде припаркована патрульна машина. Двері зачинилися. Моя мама подивилася на свою тарілку.
  Вона прошепотіла мені: «Вибач, Сесіл. Він хотів, щоб я допоміг».
  Вона простягнула руку й увімкнула радіо. Звучала затишна танцювальна мелодія, а потім почалися новини, де люди сперечалися про те, чому оселедець збирається біля берега й поводиться так, ніби збирається нереститися восени. Шторм все ще тривав біля узбережжя, і це зводило деяких людей з розуму.
  OceanofPDF.com
   10
  МОЯ МАМА підвезла мене темною дорогою до аеропорту Джуно. Я з'їв солодку булочку в машині і випив чашку кави з її термоса. О шостій ранку було сорок чотири градуси в помірному дощовому лісі південно-східної Аляски та сімнадцять нижче в Дедхорсі, де спостерігалося різке похолодання, що посилювало відчуття, ніби земля якось не в порядку. Я сів на борт літака й дрімав крізь однорідний світ килимових проходів і медових горіхів, поки ми летіли через тропічний ліс, субарктичну багнюку Анкориджа, потім до бореального лісу й майже пустелі Фербенкс і, нарешті, вниз на арктичну рівнину.
  Стюардеса відкрила задні двері літака, коли сходи перекотилися через злітну смугу, щоб випустити нас. Вона відчинила двері, а потім відступила. Крізь отвір виривало тепле повітря, і я вийшов у полуденні сутінки Арктики.
  Я не знаю, про що я думав. Раніше я був на північному схилі хребта Брукс, але щоразу дивувався. Я пролетів тисячу двісті миль на північ, і хоча я зібрав теплий одяг і очікував, що світ виглядатиме інакше, ніщо інше в моєму житті ніколи не підготувало мене до цього.
  Якщо дивитися від будівель, Земля довга і плоска. Стоячи на асфальті, я відчував запаморочення: мій центр рівноваги перекидався по снігу до морського льоду. Холодне повітря пронизало мою шкіру, і коли я глибоко вдихнув, волосся в носі замерзло.
  Я завжди очікую, що буду стояти на краю абстрактно тихої рівнини, але тут чути металевий скрегіт і кашель машин, і все ж тиша наповнюється запахом солі на вітрі, що дме з моря Бофорта. Небо, море і земля настільки схожі, що обрій швидкоплинний, як сон, який неможливо пригадати.
  Підніжжя було твердим на мерзлій землі, і коли я йшов через стоянку до офісу аеропорту Global, був легкий сніг. Вітер здіймався короткими завихреннями навколо моїх щиколоток, а потім до талії. Я відчинив двері першого кабінету, до якого потрапив, і до мене увірвалося тепле вологе повітря, а за ним неминуче з’явився запах їжі та відтінок кави. Тихе й тепле повітря на смак нагадує повітря будь-якого готелю Ramada Inn або придорожнього курорту в Америці. Бежеві килими та вікна, що виходять на арктичну промислову зону. Чоловіки у фланелевих сорочках сидять, склавши руки, і дивляться на телевізори. Ніхто не підвів очей і не кивнув, і я вийшов на вулицю.
  Світло було тонким, як пляма молока. Дим дизельного палива наповнив мій ніс, а в повітрі пролунав звук вантажівок. Видобуток палива для світу. Я подумав про Альтмана та його лекцію, що побила рекорд: усе багатство походить із землі.
  Усі рухи, які здійснюють машини, затримуються під поверхнею. Потрібні сильні люди, щоб викачати його на поверхню, а потім змусити його текти вісімсот миль до незамерзаючого порту. Рух автомобілів і виробництво недорогих іграшок в Китаї. Велич наших машин і конструкції, яких вони потребують.
  Хлопець з компанії відразу помітив мене. Я вийшов на стоянку, у вихлопні гази холостого ходу пікапів. Він вискочив з однієї з блакитних вантажівок зі знятою рукавичкою та витягнутою рукою. У нього було сиве волосся, яке рідшало на маківці, і м’яке біле обличчя. На ньому були лофери та фланелева сорочка під дорогою нейлоновою паркою з росомахою.
  «Сесіл. Ось тут».
  Ми ніколи не зустрічалися, але він тягнувся до моєї сумки й брав мене під руку, наче я була в гостях у родича.
  «Гей, радий, що ти прийшов. Раніше були деякі проблеми з погодою, і купа хлопців не прийшла на зміну, але, схоже, решту дня все пройде добре». Він просунув свою руку в мою, відкриваючи двері пасажирської кабіни. «Ед Волтерс з Global. Альтмен з офісу в Анкориджі сказав мені, що ви прийдете і дасте вам усе, що вам потрібно».
  «Альтман — це лише зображення ефективності, чи не так?»
  Ед трохи здивовано озирнувся на мене. Він знав, що я не очікував, що мене зустрінуть. Моє повернення не було обчисленням. Людям зі зв’язків з громадськістю важко сприймати іронію відразу. Дайте добрим достатньо часу, і вони зможуть це зробити, але навіть хорошим потрібно більше, ніж рукостискання та зустріч в аеропорту.
  Уолтерс сказав: «Ну, давайте переведемо вас до будинку екіпажу та розмістимо, а тоді ми можемо щось схопити. Ви обідали?»
  Окрім викачування нафти, справжній бізнес на схилі – це їжа. Якомога більше і якомога частіше.
  «Ні, я щойно снідав дві години тому».
  «Ну, тоді ми можемо щось отримати. Вони починають обслуговувати через півгодини, і ми можемо сісти та поговорити про те, куди ти хочеш піти, і я побачу, чи зможемо ми зібрати, хто тобі потрібен».
  «Чарлі Поттс тут? Мені потрібно буде з ним поговорити».
  «Ти ставиш . . . Як я вже сказав, ходімо щось перекусити і складемо план. Ви збираєтеся спробувати вилетіти вечірнім рейсом?»
  «Я ще не знаю. Гадаю, це залежить від того, скільки я зроблю, і від того, що скаже Поттс».
  Я не збирався згадувати ім’я Ханни й чекати, чи не з’явиться воно в когось ще з вуст. Ед дивився просто в своє кермо. «Ну, погода була сумнівною. Звісно, ти можеш залишатися скільки завгодно, але ніколи не знаєш, коли все закриється, і ти можеш бути тут довше, ніж хочеш», — і він повернувся, щоб поглянути прямо на мене.
  Коли злочин було скоєно, більшість підозрюваних базікають безперервно, намагаючись пояснити себе, і майже завжди здається, що вони винуваті. Корпорації завжди співпрацюють. Їхні представники кажуть, що хочуть допомогти вам будь-якими способами, вони відступлять, щоб продовжити ваше розслідування, але вони хочуть звернутися до своїх адвокатів. І всі розслідування за участю корпорацій починаються зі знайомства з вашим водієм. Мені доведеться потрясти Еда, якщо я хотів побачити щось корисне для себе чи для Песика. Це було б легше, якби ми знаходилися десь у світі, крім моря Бофорта в північному Діснейленді корпоративної Північної Америки. Це було не найкраще місце, щоб ходити пішки. Насправді ви не привернете до себе більше уваги, якщо підпалите свій одяг. У Лос-Анджелесі ходить більше людей, ніж на схилі.
  Ми заїхали в головну частину Deadhorse, де менші компанії-постачальники мають свої магазини та офіси. Це здебільшого колекція залізних сараїв та ізотермічних трейлерів, нагромаджених разом на маленьких орендованих ділянках. Частини машин і баки під тиском. Це виглядає як будь-яке місце постачання в нафтовій зоні в будь-якій точці світу. Ми виїхали вибоїстою дорогою вздовж довгої плоскої рівнини до контрольного пункту безпеки. Технічно ми були на державній землі, але охорона компанії переглянула наші посвідчення особи та перевірила вантажівку на наявність контрабанди та зброї.
  Прудо-Бей. Скиглий струмінь і запах солярки. Сліди шин, заморожені місяцями в багнюці. Довгий горизонт і сонце низько в туманному повітрі. Дивне поєднання газу та запаху моря. Довгі ряди вантажівок завжди стояли. Вихлоп. Вибоїсті гравійні дороги, потріскані лобові скла. Найменший автомобіль — пікап King Cab.
  Удалині газові факели роздувають пузир світла. Полум’я сягає вершин веж, інші горять довгими рядами, як свічки на день народження. Поверх нафти в землі лежить горщик природного газу, іноді газ піднімається через свердловини, а факели спалюють його. Більші факели посилають одне велике полум’я, яке звивається та згортається, як прапор у вітряний день. Їхнє світло розливається по пласкій землі, відкидаючи дивні нерівні тіні.
  Бурові установки — це дивовижні галогенні ліхтарі, труби, манометри, сталеві резервуари, всі вони обертаються навколо себе, згорбившись над серцем заліза, яке б’ється в землю. Є насосні станції, газові заводи, склади постачання та корпоративні штаб-квартири, і все це на крижаній гравійній дорозі через тундру. Так само, як той, з яким ми з Едом зіштовхувалися.
  Вантажівка зупинилася біля штабного комплексу. Коли він відчинив двері, Ед відхилив голову від пари, що виходила крізь одвірок, і ми пройшли через подвійні двері до багажної кімнати. Ми зняли зовнішнє взуття та взули гумові тапочки, які надала компанія, щоб масло не потрапляло в житлове середовище. Ми проштовхнулися через внутрішні двері й увійшли до штабу. Лунала музика й мовчання м’яких туфель на килимі. Повз проходили жінки з папками та хлопці в синіх полотняних комбінезонах, які лежали на шкіряних диванах і дивилися телевізор. З сусідньої кухні долинав слабкий стукіт посуду й шипіння води, що тече.
  «Почекай», — сказав Ед і зупинився так раптово, що я врізався йому в спину. «Я подбаю про те, щоб ми ввійшли в систему, а потім ми візьмемо щось поїсти». І він зник за будкою охорони позаду нас, де вахтувало кілька хлопців у формі. Один говорив у портативну радіостанцію. Якийсь час я переміщався, роблячи візерунки на килимі носком своїх слипонів, а потім пішов до вітальні поруч з кухнею.
  Вона мала виглядати як вітальня в Пондерози Картрайтів. . . але промислова сила. Він міг похвалитися величезним каміном, який мав щось схоже на дров’яну піч, але насправді був масляним обігрівачем з примусовим повітрям. Меблі були шкіряні та брезентові, а столи — з грубо обтесаної сосни. Четверо хлопців їли гарячі цукерки з помадкою та говорили про гру в гольф, коли прийшли додому наступного тижня. Вони були одягнені в коричневі комбінезони, а на одному був утеплений жилет, хоча всередині було сімдесят градусів за Фаренгейтом.
  Я пройшов на кухню й пройшов повз паровий стіл, де денні кухарі готували вечерю. Були крабові ніжки й реберця, гарячий картопляний салат із цуценятами, кукурудза з вершками, капуста та сир, тушкована на пару, червоний луціан у масляному соусі й рисі, морквяний та зелений салати, пончики й пироги. Машини для м'якого морозива та ванночки з шоколадним соусом. Уся їжа мерехтіла за охороною проти чхання. Це було сюрреалістично, як коли я вперше знімав шкіру з оленя і бачив, як жир мерехтить на м’ясі, я простягнув руку й торкнувся його, обмацуючи кінчиками пальців, знаючи, що це таке, але не вірячи, що це справжнє.
  «Гей, нам пощастило чи що?» Ззаду підійшов Ед. «Ми можемо поїсти, і Чарлі Поттс зараз тут. Хлопці з центру помітили його, і він сказав, що може прийти до кімнати для зустрічей одразу після того, як ми щось поїмо».
  «Здається, я в порядку. Зараз мені насправді нічого не потрібно їсти».
  Ед глянув на паровий стіл, а потім провів рукою по передній частині сорочки й подивився на крабові ніжки, поки він говорив.
  «Я . . . Сподіваюся, ти не заперечуєш, але я дуже хотів би щось схопити. Як я вже сказав, він ще трохи не буде готовий».
  Він брав тацю, і я сказав йому, що все гаразд, я просто подивлюся на вулицю, а потім зайду та візьму чашку кави — це нормально?
  Ед був збентежений. Я не впевнений, що він знав, що робити з людиною, яка відмовилася від їжі. Він розривався між двома бажаннями, але піддався найгострішому.
  «Іди, подивися навколо. Просто зверніть увагу на знаки безпеки та зони безпеки. О, і ось, дозвольте мені віддати вам ваш значок, поки я не забув».
  Я повернувся кухнею, коли Ед підійшов до черги. Я вийшов на завантажувальний майданчик для кухні й побачив, як щось віддаляється в різку лінію, де темрява впала відразу за зоною сміття.
  Песці мовчки вибираються з тіні та снігу, затягнуті обіцянкою їжі. Чоловікам сказали не годувати їх, але вони це роблять. Лисиці кидаються через задні двері кухонь до сміттєвих баків, де зберігаються найкалорійніші відходи, які тільки можна собі уявити, і очікують на спалення. Яловичі кістки та шкірки дині, гаряча шоколадна помада та смажена картопля, інкрустована яєчними жовтками, серцевини качанів салату та сотні фунтів кавової гущі. Я помітив один. Шубка лисиці побіліла, а очі в неї були близько. Вони були темні, як онікс, і створені, щоб поглинати будь-яке світло арктичної зими. Лисиця оглядала лот. Воно оглядало запечатаний сміттєвий контейнер, а його ніс хвилював повітря, шукаючи джерело цього настирливого теплого запаху тваринного жиру. Лисиця побачила, як бик готує, і чемно почекала, доки він поставив жаровню в кутку, оточений тінню.
  Кухар озирнувся в темряву й зупинився, прислухаючись до стукоту машин і шуму вітру по снігу. Він повернувся всередину, і лисиця ненадовго пішла на світло, а потім у тінь, де сковорідка була повна жиру з ребер і хліба, просоченого соком. Компанії було суворо заборонено годувати лисиць, оскільки біологи знали, що в довгостроковій перспективі тварини стануть залежними від подачок і не зможуть вижити у своєму світі. Але цей бик-кухар і ця лисиця не були довгостроковими істотами, і вони знали, що в їхній природі порушувати правила.
  Я повернувся і пройшов кухнею. Я схопив чашку з полиці з нержавіючої сталі з іншого боку конвеєрної посудомийної машини. Кухар-бик повернувся, і наші погляди не зустрілися. Я підійшов туди, де сидів Ед і читав інформацію, викладену за кожним столом, де докладно розповідалося про небезпеку серцево-судинних захворювань при дієтах з високим вмістом жиру. Він хитав головою.
  «Чоловіче, чоловіче. Ви це бачили? Звичайно, я не їм стільки червоного м’яса. Але я припускаю, що ці речі можуть накопичуватися у вашій системі. Ти впевнений, що чогось не хочеш? У нас є овочі, риба, морозиво, все, що завгодно».
  Я похитав головою. Він кинув до рота ще одну вилку крабового м’яса й реберця, виплеснув губи й подивився повз мене з туманним поглядом розгубленості, що наростала до паніки. Я почув звук бійки.
  Один з охоронців боровся з чоловіком, який виглядав так, ніби був одягнений у гольф. На ньому був кардиган персикового кольору, бордові штани та білі туфлі. Охоронець плутався, намагаючись схопити стільки тканини светра, щоб змусити його впасти на підлогу. Але гравець у гольф відірвався від нього, закричавши настільки голосно, що хлопці біля телевізора сонно дивилися на нього з висококалорійного заціпеніння.
  «Ви, собачі лохи! Ти поводишся так, ніби маєш усі м’язи світу. Цей чоловік хоче знати про Чарлі Поттса. Я розповім йому про Чарлі Поттса. Якщо ми збираємося це зробити, то давайте це зробимо».
  Ед пробурмотів: «Ісусе Христе. Вибачте мене на секундочку, добре?»
  Він пройшов повз мене саме тоді, коли охоронець схопив чоловіка за зап’ястки й повернув його, і вони втрьох пішли до дверей будки охорони. Я був позаду них, намагаючись підійти ближче, коли він на мить вирвався, і я чітко побачив його обличчя, і він спробував заговорити, але двері зі сталевим сердечником хитнулися переді мною, і я почув, як вони зникли за ними в шипінні шуми радіо та зачинені двері над сценою.
  Минуло кілька хвилин. Ед вийшов, повернув мене до кухні та поплескав рукою по спині. «Просто маленька невдача. Нема про що хвилюватися».
  Ми озирнулися на Едову тарілку, де кухар освіжав свою каву й наливав мені трохи біля тарілки з фруктами й овочами, які, мабуть, хтось вирішив, що мені потрібні.
  «Ви повинні розуміти, містере Янгер, що вся ця територія є безпечною зоною, у якій немає алкоголю. Але інколи, — Ед прицмокнув ясна, — інколи ми отримуємо хлопців, які не можуть триматися осторонь від цього, і вони можуть створити деякі проблеми. Приблизно тут. . . добре . . . ми стурбовані нашим народом і моральним станом».
  «Де він зараз?»
  Ед зробив жест рукою, відхиливши її, наче літак злітає.
  «Його відправили в медпункт. Швидше за все, він пройде вісімдесят шість від схилу, поки не пройде програму прийому алкоголю внизу в Лоуер 48. Не хвилюйся, він повернеться. Він просто втратить список найнятих на деякий час, і це займе у нього трохи часу».
  Ми стояли біля дверей коридору охорони, і Ед узяв шоколадне печиво з кошика біля телефону служби безпеки. Я перемикувався з ноги на ногу.
  «Ну . . .” Нарешті я видихнув, намагаючись бути якомога невимушенішим. «Що ви думаєте про мою розмову з містером Поттсом?»
  «Гей, гарна ідея. Дозвольте мені запитати Джеррі. І постукав по склу.
  «Гей, Джеррі, Чарлі Поттс ще в конференц-залі?»
  Офіцер Джеррі був у повній поліцейській уніформі, і вираз його обличчя був водночас болючим і кам’яним, наче йому читали лекцію перед усією школою. Він не дивився з одного боку на інший і не посилався на аркуш виписки чи буфер обміну. Або будь-що.
  «Ні, вибачте, містере Волтерс. Містер Поттс сказав, що не може чекати, але він спробує зустрітися з вами та містером Янгером пізніше, якщо ви просто зателефонуєте йому». Він засунув під скляний щит жовту липку записку.
  «Ну, стріляй». Ед був достатньо розчулений тим «о, чорт» у голосі. «Я впевнений, що ми зможемо його зловити, коли оглянемо заклад. Б’юсь об заклад, що ми встигнемо до того, як ваш літак піде».
  Цей тур перетворювався на роботу няні. Очевидно, Альтман не сказав Еду, що я зустрів Поттса у себе вдома. Тож Ед не хвилювався, що я випадково його побачу й упізнаю. Але я міг сказати, що я не збирався отримати нічого цікавішого, ніж стандартне жу-хе-не-двадцяте століття! тур.
  Я запитав Еда, чи можу я знайти стіл і скористатися телефоном, щоб зателефонувати до свого офісу в Сітці. Ед виглядав трохи стурбованим. Але тон у моєму голосі натякав на те, що це буде більше клопоту, ніж варто було б підтягувати мене більше, ніж потрібно. Він підвів мене до телефону в кабінці біля копіювального центру. Там були одні двері, скляна перегородка і вікно у зовнішній світ. Він посадив мене й сказав коди, які потрібно набрати для дзвінка за допомогою кредитної картки. Він зачинив двері й сів у зовнішньому кабінеті, розмовляючи з одним із кремезних білих чоловіків, які проходили повз із згортком креслень. Я набрав головний номер компанії Global в Анкоріджі й отримав номер Еда на схилі. Тоді я зателефонував до офісу Еда, який, як я припустив, був у коридорі, сподіваючись, що будь-хто, хто відповість, не буде знайомий із вищим персоналом штабу щодо розпізнавання голосів.
  "Привіт. Кабінет Еда Волтерса».
  «Так, це Альтман. Зателефонуй Еду».
  «Вибачте, містере Альтман, але містер Волтерс зараз з кимось. Чи можу я передати йому повідомлення?» У голосі портьє не було впізнання.
  «Так. Ви можете сказати йому, щоб він поговорив зі мною негайно. Це терміново. Він повинен про це знати. Він має мій номер».
  «Я йому відразу скажу».
  Я поклав трубку. Я підніс телефон до вуха й повернувся на стільці, щоб подивитися у вікно на газові факели в тундрі та спостерігати за Едом у темному відображенні. Бульбашка газового світла пливла над тундрою, як промисловий острів. Темрява послабшала, і факели закрутилися, освітлюючи пару, що лилася з вентиляційних отворів. Я зосередився на відображенні у вікні. Я бачив позаду себе: жінка з напруженим виразом обличчя розмовляла з Едом. Він кілька разів похитав головою, глянув на годинник і подивився на мене. Я кивав і притискав телефон до вуха, увесь час слухаючи безперервний механічний голос, який просив мене покласти трубку та здійснити дзвінок. Жінка пішла геть, поплескавши листок із повідомленням об стегно, але Ед залишився. Я спостерігав, як світло від факелів танцює на снігу, як кружляюча гра листя, і чекав трохи, щоб знову набрати Едов номер.
  «Так, офіс містера Волтера».
  «Це Альтман. Це не повинно звалитися на вас, але я не чув від Уолтерса, і якщо я цього не зроблю, це матиме серйозні наслідки для мене. А потім для нього. Скажіть йому, що мені байдуже, якщо в нього повний збій лінії та повне відключення. Він має зателефонувати мені протягом наступних п’яти хвилин».
  Тоді я поклав трубку. Мабуть, я прозвучав досить злим і дивним, тому вона не збиралася ризикувати. Я спостерігав, як колона вантажівок охорони під’їжджала до воріт далекої насосної станції, і бачив, як маленькі чоловічки плавучого міста проходять по периметру огорожі зі світними ліхтариками. У відображенні вона притулила рот до вуха Еда, і він серйозно кивнув. Він знову глянув на годинник і нахмурився. Він кивнув, вказав на мою потилицю і швидко заговорив з нею. Вона невиразно подивилася на мене й кивнула, коли він читав лекцію. Він пішов, а вона дивилася на мене, як спанієль на місці. Я почекав хвилину, а потім повісив слухавку, крутнувся на стільці й рушив до неї.
  «Я щойно отримав терміновий дзвінок від містера Альтмана, і щось сталося. Мені потрібно поговорити з містером Волтерсом».
  У неї було достатньо часу, щоб сказати: «Він…», і я вийшов за двері, нетерпляче махав рукою, кличучи через плече: «Я просто піду до його офісу і прийму свій дзвінок там. Дякую».
  Я повернув за ріг, натиснув на важку штангу, що відкривала двері назовні, і вийшов на Арктику.
  Холодний вітер огорнув мене, наче я стрибнув у крижану ванну. Я був одягнений не по погоді. Я побіг до головного входу. У багажній кімнаті висіли десятки парків на кілочках, і я взяв найбільшу, на спині якої не було назви. Я одягнув свої ромео й знайшов білу каску з написом Департамент охорони навколишнього середовища над краєм.
  Повернувшись назовні, я перетнув дорогу до бурової установки. Я особливо нікуди не збирався. Мені просто потрібно було вийти з екскурсії Еда й спробувати знайти Чарлі Поттса десь у цьому затишному маленькому гулагу — і, можливо, Ханну.
  Бурова установка опинилася в хмарі промислового шуму: генератори та компресори, гідравлічні підйомники та металевий стукіт вантажівок із вбудованими в них портативними магазинами, які поверталися на місце. Справжній буровий керн був відкритий, і люди в комбінезонах працювали над важкою трубною муфтою, обмотуючи ланцюги навколо шахти та піднімаючи частини труби з вантажівки на більший стелаж, розташовуючи їх біля отвору.
  Все було антисептично та охайно. Всередині бурової не було жодних ознак арктичної тундри. Перекриття було збудовано, а деякі секції залито бетоном, інші – фанерою поверх балок. Біля ями я бачив лише вузьке коло землі з утрамбованим товстим стрижнем труби. Єдиною ознакою нафти була тонка кровотеча навколо краю рукава, де вибухав буровий розчин. Це було як хірургічна процедура; єдина кров була на кінчику ножа. Все інше почистили і висмоктали. Я відчув руку на своєму плечі.
  «Ми збираємося перенести ці бурові установки сюди. Вибачте, але чи можете ви відступити?»
  «Так, без проблем. Гей, ти бачив Поттса? У мене є для нього деякі документи. Він справді має гроші».
  У хлопця були затички для вух, тож він кричав на мене у відповідь, наче я погано чую.
  «Щасливчик. Я не можу в це повірити. Спочатку діти, а тепер гроші. Як я можу отримати частину того, що він має?»
  «Дітки?»
  «Так, нещодавно тут була жінка, яка шукала його. Вона була добре. Я думаю, що вони спустилися до його трейлера». Він усміхнувся, подивився на трубу над гирлом свердловини й комічно покачав тазом.
  Я сказав: «Я мав зустрітися з ним у нього вдома. Хтось йде тим шляхом?»
  Він озирнувся через плече на хлопця, що стояв біля бурової установки, і кивнув великим пальцем у його бік. «Так. Хенк повинен повернутися до магазину і взяти деякі з цих довбаних вбираючих прокладок». Він подивився на мою каску. «О, вибачте. Я маю на увазі, що ми маємо їх на всякий випадок, знаєте, у нас витікає масляний піддон на генераторі, і нам доведеться його очищати».
  «Гей, не хвилюйся про це. Я просто маю передати цей чек Поттсу».
  «Дитина вас кине. Але привіт, я б не пішов стукати, якби цей трейлер був крутим». І знову зробив з тазовим насосом.
  Я помахав рукою та підійшов до Хенка, кричачи: «Ну, чорт візьми, він не повинен розважатися більше, ніж ми всі. Я просто подивлюся, чи потрібна йому допомога».
  У вантажівці Хенк слухав, як із його навушників лунали гітарні хеві-металічні рифи. Ми стартували зі старту. Поки ми проїжджали півтори милі до трейлера, який орендував ділянку, кілька вантажівок Global Security проїхали в обох напрямках, блимаючи ліхтарями. Я припустив, що Ед шукає мене, але не в цій вантажівці з Генком.
  Він зупинився за чавунним сараєм, де стояли барабани, повні ун відома рідина та бірюзовий будинок-причіп із фанерним сараєм, побудованим на вході. Споруда була схожа на викинутий холодильник, що лежить на боці в снігу. Горіла одна лампочка. Я подякував Хенку, і він глухо кивнув у відповідь під час рифу, коли я зачинив двері вантажівки.
  Сніг був сухий. Мої ромео з моїми онімілими ногами всередині скрипнули, коли я йшов до дверей. Я зняв одну рукавицю і постукав. Відповіді не було, і чомусь я став збоку від дверного одвірка й потягнувся за наступним стуком. Я поклав руку на ручку.
  Одного разу я стояв перед « Екстазом святої Терези» Берніні. Це монументальний шматок полірованого мармуру, на якому зображено ангела, який встромляє стрілу в серце святої черниці. Камінь шліфований чисто білий, по краях майже напівпрозорий. Він піднімається в складки та пір'я, ілюзія польоту, яка ігнорує масу видобутого каменю. Але те, що захоплює, так це обличчя черниці, яке є вдячним і захопленим. Її голова трохи відхилена назад, вона приймає благословення стріли ангела. Внутрішня частина трейлера була майже такою ж несподіваною, і перші кілька секунд моя реакція була майже екстатичною, поки я не зрозумів, що бачу щось інше.
  Труби лопнули, і арки льоду згорнулися зі стелі, калюжі на підлогу. Кришталевий і білий лід перетікав у звивисті візерунки, що вимальовували контур ослабленого лінолеуму. Стільці перевернули, а стіл зламали. На краю, найближчому до дверей, була тонка червона гравюра, яка кружляла у візерунках і слідувала за потоком — червоний, рідкий і яскравий, майже танцював у візерунку, як вертушка. Я ступив на лід, і він тріснув, і розкол миттєво розірвав павутину на підлозі.
  Я стежив за червоним, коли він переходив у калюжі та простирадла. Червоний, як незамерзлий басейн на вершині льоду. . . коли воно капало з чоловіка в черевиках із китицями та легкій паркі, який лежав, підпершись у задній частині шафи.
  Йому вистрелили в голову дуже великим снарядом. Його череп був розтрощений, а шкіра обличчя спотворена, як розтягнута гумова маска. Його рот був відкритий у гарчачому виття, і в його виразі не було нічого красивого чи вдячного. Його очі були відкриті, а зуби вибиті. Вода зі стелі продовжувала капати, і лід обліпив його плечі й руки. Одна його рука була зігнута назад навколо голови, а інша лежала на підлозі долонею. Ніщо не вказувало на ангельський політ.
  Я його не чіпав. Я присів і уважно подивився над ним і під ним, наскільки міг, а потім повернувся назад, щоб згадати, де я ходив і що я заважав.
  Над ним було кілька сорочок, відкинутих на вішаки. Вестерн-сорочки на ґудзиках і вестерн-штани. На підлозі лежала кепка для гольфу з баранячим пагорбом спереду. Був також новий на вигляд капелюх вестерн із короткими полями кольору слонової кістки. Він сидів із природною складкою, загнутою назад до внутрішньої сторони ремінця. Тіло лежало на купі валіз, а під ним, біля капців, лежали стодоларові купюри. Вони були розкидані півколом біля його ніг, як жертва, і я нарахував їх тринадцять. Вони частково лежали на льоду з міцно закрученими кінцями, ніби намагаючись торкнутися обох кінців разом. Їх зняли з рулону.
  Каркас ліжка був зламаний, а простирадла зірвані й лежали в шафі. Біля ліжка стояло м’яке крісло, а біля його основи була калюжа чогось схожого на блювоту. Розпис на стіні був криво. Це був вестерн, на якому зображено індіанського мисливця, який їде верхи на стадо бізонів.
  Скрізь були розкидані порожні папки, наче бананове листя. На деяких були наклейки для файлів, а на деяких були складки. Але один був акуратно розкладений на столі. Етикетка вгорі була написана від руки олівцем із написом « Стівен Метьюз — Облікові записи» . У папці було порожньо, але назовні, в червоному плямі, був анульований чек компанії «Поттс Сервіс Компані», виданий Стівену Метьюзу, на суму п’ять тисяч доларів.
  Поки я повернувся на злітно-посадкову смугу, я вже сильно тремтів, бо, хоча моя парка зберігала тепло верхньої частини тіла, мої тонкі черевики та штани були недостатньо важкими. Вантажівки служби безпеки забарвлювали ніч у червоний колір. Я зігнувся за дверима відкритої генераторної халупи й спостерігав за вантажівками служби безпеки, які збивали замерзлий гравій між офісом Глобального Патрулю та магістральною системою доріг.
  Я не знав, де Ханна, але сподівався, що вона або прямує на південь транспортною дорогою, або вилетить сьогодні ввечері.
  Я намагався зрозуміти, що відбувається в глобальному офісі, але все, що було очевидно, це грюкання дверима та велика кількість людей. В аеропорту було тихо, за винятком корпоративного реактивного літака, який стояв на злітно-посадковій смузі, а наземний екіпаж тягнув бензовоз для комерційного рейсу, який повинен був вилетіти через півгодини.
  Зображення Чарлі Поттса в трейлері переслідувало мене, і мерехтіння газових факелів погіршувало ситуацію в моєму таємному куточку, далеко від світла. Через дорогу на базі вантажівок водії їздили заднім ходом на своїх підйомниках, і я помітив одного, що стояв біля своєї установки. Чим холодніше я ставав, тим більше хотів бути ним.
  Це була гарна вантажівка, майже китайсько-блакитний Kenworth. Здавалося, він мив його тієї ночі, що було б божевільним для будь-кого на цьому кінці дороги, але він виглядав як хлопець, який би це зробив. На ньому був чистий синій комбінезон і м’які шкіряні рукавички, сірі ковбойські черевики та чорна кепка без логотипу. Я намагався уявити історію, яку розповість про нього мама. Вона б знала, що в нього велика металева коробка для обіду та термос із нержавіючої сталі об’ємом один галон, набір дорогих інструментів у задній частині спального місця та злегка промаслена ганчірка, яка лежала на підносі з гайковими ключами. Вона б знала, що він одного разу відшльопнув свого трирічного хлопчика за те, що той вивів їх і погрався з ними на підлозі вбиральні.
  Цей хлопець чекав, поки вантажник дасть йому номер для доку. Він візьме відпрацьоване паливо та шлам і попрямує вантажною дорогою до Фербенкса. Його вантажівка їздила б ідеально для нього всю поїздку. Я знав, що він прислухається до кожного вогню в циліндрах. Прислухайтеся до шепоту нагару, що накопичується на клапанах. Він слухав, але цього не сталося, тому що він любив цю машину.
  Я сховався за сміттєвим контейнером, чекаючи останнього дзвінка під час рейсу до Анкориджа, щоб швидко проскочити без розмови з охоронцями, які стояли навколо і шукали мене. Водій вантажівки взяв свій вантаж, повернув свою установку за ріг від аеропорту й зник. Слід дизеля і шквал дрібного снігу, потім нічого.
  Комерційний рейс приземлився. На злітно-посадковій смузі п’ятеро людей зіткнулися та попрямували до корпоративного літака. Двоє попереду були схожі на екіпаж, а двоє з кінця — на охорону зі своїми ременями та кобурами. Вони тримали жінку за лікті. Здавалося, вона ридає, її плечі згорблені й хитаються, голова схилена. Щойно вона опинилася на борту, двері були запечатані.
  Просто не було прихованого способу зробити це. Мій бідний старий полотняний рюкзак сидів, як гнила слива, де хтось кинув його на багажний жолоб із нержавіючої сталі. Поруч стояли двоє охоронців. Вони закликали сісти на комерційний рейс, і я мав бути на ньому. Я вийшов із дверей і безтурботно зробив свої перші три кроки, коли Ед вийшов з-за рогу й побачив мене, перш ніж я встиг застосувати свою таємну силу невидимості. Він рушив до мене, а потім подивився на землю, зупинився й розвернувся, швидко пішов геть. Я підбіг за ним і взяв його за руку.
  «Що ви можете мені сказати про те, що відбувається?» — випалив я над скиглими струменями.
  Він пильно дивився на мене, і я зрозуміла, що він хоче поговорити. Він дуже хотів прийняти мене у ванну, але знав, що не стане чистим.
  «Відповідні органи були повідомлені, містере Янгер. І я запевняю вас, що ми хочемо співпрацювати з будь-яким офіційним розслідуванням, яке розпочнеться звідси. Але наразі мене скерували працювати через нашого штатного юриста в Анкоріджі. Я впевнений, що ти розумієш».
  «Звичайно».
  Корпорації завжди співпрацюють, і вони дозволяють своїм юристам бути мудаками. Бідні люди мусять самі бути мудаками, тому зазвичай проводять більше часу у в'язниці. Але для Еда гра закінчилася. Під час нашої розмови його кар’єрний потенціал слабшав, і я думаю, він це знав. Я не знала, що й думати.
  Я все ще вважав, що Global надто спритний і медіа-мудрий, щоб підірвати голову хлопцеві. Це було надто безладно. У цьому була грань, яка не була корпоративною і не професійною. Людина, яка це зробила, не шукала підвищення заслуг. Ця людина особисто зацікавилася його чи її роботою і їй вона сподобалася.
  Я йшов через стоянку, і сніг скрипів, як дошки підлоги будинку з привидами. Скигніння реактивного літака було тривожним свистом, що вилітав у арктичну ніч. Ед йшов до своєї вантажівки, і охоронці навмисно відступили назад, коли я проходив крізь металошукач.
  OceanofPDF.com
   11
  ХЛОПЕЦЬ, ЯКИЙ зустрів мене в аеропорту Анкоріджа, не тримав таблички з моїм іменем. Він просто взяв мене під руку, сказавши, що його прислали за мною. Він здавався великим, як два автомати, поставлені один на одного. Сперечатися не було сенсу.
  Він підвів мене до бордового американського седана із затемненими вікнами і посадив на заднє сидіння з іншим представником Welcome Wagon. По дорозі в місто ми не говорили про погоду. Ми навіть не говорили про спорт. Вони просто ворушилися на своїх сидіннях, наче їхні кобури ставали незручними.
  Мені подобається Анкоридж. Усе це місце схоже на смугу навколо великого аеропорту. На будь-якому розі можна зняти кімнату або купити газ. Це було чудове місце, щоб пережити кілька циклів підйому та спаду, яких зазнав штат. Золото, війни, землетруси, нафта, екологічні катастрофи, все було добре для Анкоріджа. Окрім миру та стабільності. Якби ситуація ставала надто стабільною, люди б забули, чому вони мусили там жити. Прямо зараз все було жирним, і велике нарощування закінчилося. Інвестори були зацікавлені в тому, щоб побудувати кілька будівель без коліс під плінтусом.
  Парки були на місці, і рано вранці лосі все ще бризкали осикове листя та іноді пробиралися крізь міський транспорт до доступних схилів гір. Автомобіль проскочив повз червоний зруб, що гнив на кам'яному фундаменті біля пересувного масажного кабінету, який стояв біля нового в'єтнамського ресторану з фонтаном на колесах на парковці. Я хотів зупинитися на спринг-рол, але моє прохання не було почуте.
  Ми зупинилися біля елегантного готелю та офісної вежі в центрі міста. Я знав, що ми в центрі міста, тому що ми були через дорогу від покинутого підземного сховища палива. Мої супроводжуючі передали мене іншому буйволу в італійському костюмі, і ми стояли в ліфті, спостерігаючи за номерами та намагаючись придумати щось розумне, щоб сказати.
  Мене завели в приватну їдальню. Його декор мав нагадувати капітанську каюту на вітрильному судні. Там були мідні пластини та латунь, що оточувала дубовий брусок, і поліровані дерев’яні балки, як кільсон корабля. Усе було значним або мало виглядати так: конопляна мотузка, що в’ється навколо кутових стовпів, столове срібло та важка плитка на підлозі, ведмідь з мильного каменю, маски духів інуїтів, що сидять на підвіконнях. За вікнами Анкоридж лежав у тіні гір Чугач, як маленькі будиночки та готелі на дошці Монополії. Мене відволікали літаки, що кружляли навколо аеродрому, як жуки, снігові поля вдалині, модрина, що жовтіла на узбіччях долин. Повітря здавалося чистим, як джин, в очікуванні довгих тіней і початку зими.
  Я впізнав його за фотографіями в газеті. Друзі називали його «Комісаром», хоча він уже не працював на державі. Він був уповноваженим з питань торгівлі при одному з перших губернаторів. До цього він працював у юстиції та лісовій службі. Він знав ресурси. За останні десять років він настільки успішно працював як лобіст енергетичної галузі, що преса називала його третім сенатором від штату Аляска. Кажуть, що він був політичним радником двох президентів. І він робив політику для держави.
  Комісар мав зелений костюм і сиве коротко підстрижене волосся. М’язи його щелепи були напружені. Він підвівся або фактично наполовину висмикнувся зі свого стільця й показав мені на шкіряне капітанське крісло навпроти. Він був старший за мене і мав вигляд колишнього спортсмена коледжу, який витончено зістарився, займаючись спортом із незначними навантаженнями. Він сів на сидіння, обтягнуте шкірою, і подивився на затоку Кука. Він мовчав.
  Я подивився на вулицю й побачив чоловіка перед церквою. Він був одягнений у два комплекти мішкуватого одягу та незашнуровані черевики. Я бачив його під час інших поїздок і знав, що він обробляв кутки для отримання дрібних грошей і працював з телефонами-автоматами, приклеюючи папір до повернення монет і блокуючи його на півдня, а потім витягуючи його за допомогою дротяної вішалки. До вечора він шукатиме притулок для безхатченків або, якщо його буде повно, теплу вентиляційну кімнату на вулиці, де він міг би зробити паузу між пробігом своєї пастки з телефонів і смітників у центрі міста.
  Комісар вирвався зі свого споглядання краєвиду й повернувся в кріслі, щоб поговорити зі мною.
  «Я дозволив собі замовити тартарський стейк і бурбон. . . акуратний. Я сподіваюся, що все буде добре».
  Я кивнув на знак згоди, а потім швидко сказав: «Вода буде добре».
  Він усміхнувся. Раніше мене так розмірювали. Це викликає у мене відчуття, що я повинен представити свої документи та показати зуби.
  «Я так розумію, що ви колись були слідчим у громадського захисника».
  «Так».
  «Ви розчарувалися, працюючи для бідних, пригноблених і пригноблених?»
  «Ні, мене звільнили».
  Він витримав мій погляд, і його посмішка не зникла, що змусило мене додати: «Про що ти вже знав».
  Тут він усміхнувся. «Знаєте, я був громадським захисником у Денвері. Я працював над своєю дупою роками. Було весело відчути кров’яний тиск і боротися з урядом. Це було особливо приємно, оскільки в кінці дня, коли я напружував м’язи проти системи, вони вели до в’язниці не мою дупу».
  Я кивнув і глянув у вікно. Великий корабель дрейфував над мілководним каналом затоки Кука. У воді була піна, і я уважно подивився, чи це не білухи. Над поверхнею, збуреною слідом, були чайки, але не було китів.
  Чоловік у сірому костюмі приніс нам наші напої у важких кришталевих келихах, які лежали на олов’яній таці, облямованій коноплями. Він поставив срібні підставки на горіховий стіл, без звуку поставив напої й зник.
  «Деякий мій ідеалізм все ще зберігся, містере Янгер. Бо, бачите, я вважаю, що екологічний рух — це класова війна. Майже всі вірять, що гроші йдуть із поштової скриньки. Все, що вам потрібно, це правильна адреса, і ви зможете отримати чек. Гроші небезпечно наближаються до того, щоб стати абстракцією в цій країні, містере Янгер. Гроші - це не більше, ніж записка на величезний борг. Коли цей борг стає достатньо великим, уряд володіє нами всіма, і вони можуть вирішувати, кому отримувати поштові скриньки, а кому ні». Він показав у бік вікна, де великий реактивний літак ВПС наближався до аеропорту, а сонце сховалося за далекими вершинами.
  «Але Аляска... . . має справжнє багатство». І він зробив паузу для драматичного ефекту, поки ми обидва дивилися, як літак опускає шасі. «Справжнє багатство родом із землі. Люди, які хочуть контролювати землю, ті, хто кажуть, що виступають як її прихильники, справді хочуть захистити своє багатство, свої інвестиції, якщо хочете, у цю абстракцію, яку уряд називає грошима».
  Прийшов стейк тартар. Це був сирий гамбургер, яйце та спеції, і він виглядав так само апетитно, як вихідна рана. Він узяв вилку і, втупившись у м’ясо, продовжив.
  «Ліберали люблять говорити про те, щоб дати ці «гроші» бідним, але насправді вони ніколи не жертвують своїми владними позиціями, чи не так? Усі їхні образи – аристократичні. Вони хочуть, щоб їхні міньйони ситі та мовчазні. Справжня революція в цій країні відбувається в державах, що виробляють ресурси, де робоча людина може розбагатіти та створити собі життя, засноване на матеріальному багатстві: нафті, золоті та газі. Ви були на нафтовій ділянці. Це вільні американці».
  Він подивився на мене з маленькою плямою сирого яєчного жовтка, що прилипла до його рота. Він побачив, як я дивлюся, і посміхнувся, а потім притер важку серветку до підборіддя.
  «Містер Молодше, після халепи з Exxon Valdez ми б ніколи не були спіймані такими зненацька. Екологічні ліві пішли в наступ. Нам потрібно було вжити заходів обережності. Нафтові компанії найняли кількох легальних працівників, більш-менш людей із вашої сфери роботи. Змусили їх робити звичайне: стеження, обшуки сміття, пошук листування, проникнення в офіси наших опонентів. Звичайна нісенітниця, яка, я впевнений, вам знайома. Ну, той чоловік, який приїхав до вас у Сітку і дав вам гроші, пан. Альтман — він розійшовся по магазинах і найняв людину, яка була, можна сказати, незалежною. Серйозна помилка, це вербування, і я боюся, що це стає більшою проблемою, ніж та, з якої ми почали».
  «Я можу це оцінити».
  Він відклав вилку. «Ви достатньо довго працюєте з адвокатами та юристами, щоб знати, що є багато різних типів лицемірів. Чарлі Поттс починав як звичайний робітник. Хороша людина. Ймовірно, він міг би досягти чого завгодно. Але він хотів скорочення. До біса, ярлики в порядку. Я маю на увазі, що деякі стосуються просто ефективності, і ніхто нічого не має проти цього, але через певний момент це переходить від ефективності до експлуатації, а потім до вимагання. Поттс хотів припинити роботу і просто збирати гроші, спираючись на те, чого він не хотів би робити. Це неприйнятно».
  Він постукав виделкою по дну тарілки, вичистив ще трохи м’яса й поклав його до рота. Він помітив мій недоторканий обід і дещо благально звів брови. Я кивнув, і він узяв мою тарілку та додав мою вечерю до своєї. Я трохи відхилився назад і випив зі склянки води.
  «Поттс шантажував Global?»
  Він усміхнувся повним ротом. Потім ніяково ковтнув. «Ви знаєте, що я не можу говорити про речі, про які насправді не знаю. Я чув лише туманні чутки, які лунають таким чином. Мені насправді більше не так багато робити зі схилом. Але Поттс брав участь у тій ситуації на шахті, і я думаю, що раніше він мав трохи більше інформації про плани та операції, якими він міг поділитися з тією кухаркою».
  Він дав знак офіціантові в кутку й показав над тарілкою.
  «Все, що я казав, це те, що люди, які хочуть працювати з нуля, можуть заробити хороші гроші». Він знову подивився на мене і перестав жувати. «Це може бути те, що ви захочете розглянути. Нам потрібен хороший хлопець з Аляски».
  «Де Ханна Елдер?»
  Він відхилився назад і похитав головою. «Тут є деякі люди, серед них Альтман, які стурбовані тим, що може сказати ця дівчина. Поки в неї немає жодних документів, мене не так хвилює те, що вона говорить. Про зґвалтування чи щось інше. Життя в цих таборах завжди було суворим. Це неможливо обійти. Ця дівчина — кухарка — вона знала це, коли виходила. Вона знала, що робила, і мала власний план спокушання. Безлад, який стався між нею та Поттсом, це ніщо в порівнянні з тим, що ми маємо зараз. Те звинувачення у зґвалтуванні – це лише незначна публічна справа. Щось можна придумати».
  Він зробив довгий і вправний ковток свого напою. Я підніс склянку до губ, але вода здавалася майже запорошеною.
  Він обернувся, знову подивився у вікно й заговорив у бік простору затоки Кука. «Я більше думав про пана Стівена Метьюза. На мою думку, він найгірший лицемір: заможний аристократ, який не дуже хоче бруднити руки, окрім маленьких показових проектів. І поезія, їй-богу. Поезія завжди відволікала привілейованих, незалежно від того, як вони билися в груди про своїх друзів із «робітничого класу». І все ж він хоче розповісти всім на світі, як жити. Він вірить у бідність. Скільки його друзів із робітничого класу хочуть на це повірити? Нова бідність».
  Він відклав вилку й зробив великий ковток бурбону. Я відчув, як він торкається столу до мене.
  «Дівчина розповіла Метьюсу про проект шахти, дала йому дуже важливі документи. Я не знаю, чи це справжнє, розумієте. Швидше за все, вона його вигадала. Якийсь час ми думали, що це у вас, а потім подумали, що воно було у Ханни Елдер. Стівен Метьюз, як виявилося, мав лише маленьку частинку того, що ми шукали. Але він все одно використовував їх якнайкраще, сучий син. Естетика нової бідності. . . він почав обманювати нас за справжні гроші. Нам довелося направляти гроші через Поттса. Найбільше мене дратує лицемірство. Справа не в грошах. Гроші не мають такого великого значення, навіть великі суми, які нам довелося викачати для Поттса і Метьюза, тому що... . .”
  Він нахилився вперед і поклав свої великі руки на тканину кремового кольору. Вони були кольору зіскобленої шкірки дині. Він прошепотів, і його дихання було солодко-гірким від алкоголю.
  «Метьюз не ненавидить багатство. Він ненавидить різницю між багатими і бідними. Ну, — він нахилився так далеко вперед, що ми ледь не торкнулися в небажаній близькості, — ми можемо компенсувати цю різницю для нього, для вас і для всіх у всій цій примітивній державі. Ми можемо зробити їх багатими. Ви хочете однокласового суспільства? Чому не багатий?» Він відхилився назад. — Що — п’ятсот тисяч людей на Алясці? Ми можемо це зробити. Ми можемо зробити їх усіх багатими. Це не якась політична дурниця, Янгере. Ми можемо це зробити, — і він кивнув офіціанту, який слухняно стояв у кутку, щоб освіжити свій напій.
  «Чи достатньо олії для цього?» Запитав я, як з’явилися нові напої.
  «Це можна зробити, так, звичайно. Нафта, газ, вода, пекло — навіть сонячне світло. Завжди щось знайдеться, і завжди знайдеться рука на крані. Ми можемо це зробити. Але чого ми не можемо зробити, так це відмовитися від своєї позиції біля того крана, бо без нього, — він обвів кімнатою, наче він був торгашем на карнавалі, і все це було його ілюзією, — без нього нічого немає. »
  Він поклав серветку й відсунув тарілку. «Це повертає мене до великої помилки містера Альтмана та проблеми, з якою я хотів би, щоб ви мені допомогли». Він насупив лоб у розрахованому жесті. «Я думаю, що Альтман недооцінив вас, і це було частиною його помилки. Ми повинні були прийти до вас першими».
  Він обернувся й показав підборіддям, а чоловік, що стояв у дверях, підійшов і простягнув йому папку з файлами. Він почав розглядати його, а потім поклав собі на коліна. Він дивився на мене так, ніби намагався використати рентгенівський зір. Тоді він заговорив.
  «Дві речі. По-перше, де містер Стівен Метьюз?»
  «Я не знаю. Востаннє я знав, що він стоїть на своєму пляжі, і я збирався полетіти з ковбоєм і мертвим тілом. Я не знаю, де він, але я припускаю, що у вашому списку є хтось, хто знає».
  Він відхилив цю лінію розмови невиразним жестом, ніби відганяючи муху, яка дзижчить у нього в носі. Він поклав папку на стіл. Він відкрив її, і звідти вилетіла кольорова фотографія. Це було збільшене фото водійського посвідчення пілота в ковбойських черевиках зі зміїної шкіри.
  «Відверто кажучи, Альтман зв’язав нас з кимось, кого йому не слід було робити. Нам сказали, що він надійний, але наша інформація, — він знизав плечима, — була... . . неповний».
  «Що, ви не перевірили його рекомендації? Для кого ще він убив?»
  Він подивився на мене суворо, з докором. «Його звуть Елі Пік, і я точно не знаю, чи він когось образив. Я не знаю цього з певністю. Альтман найняв його, щоб він привів нам Луїзу Рут і . . . подбайте про ситуацію з Метьюзом». Здавалося, він трохи затамував подих, ніби зважував наступного. «Тепер він, так би мовити, «поза кадром».
  «Це означає, що він не ріже правильні горлянки?»
  Він постукав важкою ложкою по скатертині. «Я не знаю, чи він різав комусь горло. Я просто знаю, що він був поруч і зараз не відповідає на наші запити. Він мав стежити за Ханною Елдер. Натомість ми чули, що його звинуватили в утилізації якогось пілота. Він стверджував, що Метьюз убив пілота».
  «Чому ви тоді не віддали його до суду?»
  «Ми не знали, з чим маємо справу. Нам потрібен був Елі Пік і літак, перш ніж ми подали закон. Але Пік пішов. Він полетів у віддалену частину островів, де у нас не було . . . правильні люди, які впораються з ситуацією».
  «Ви вірите, що Метьюз убив того пілота в задній частині літака Піка?»
  «Наразі в записах пілота немає. Є лише ваше марення якомусь індіанцю в Ангуні, про яке повідомили по відкритому каналу радіохвиль. Я схожий на вас, містер Молодший. Я скептик. Нічому не вірю до кінця дня і все знову в сарай і прибрано. Наразі загиблих пілотів немає. Все, що я знаю, це те, що з’являються нові проблеми, а Метьюз і Пік відсутні».
  Він випив зі свого келиха й брязнув льодом. «Розумієте, це справді сталося через дурне непорозуміння. Там. . . була зустріч у Джуно. На зустрічі були присутні найвищі державні та корпоративні чиновники, і піднялася проблема Стівена Метьюза та його фінансових заохочень. Хтось, я впевнений, що це було жартівливою манерою, сказав—просто, знаєте, розмовляючи більш-менш сам із собою—він сказав: «Просто подбай про цього виродка і поклади цьому край». Що ж, можливо, хтось сприйняв цей жарт буквально». Він безпорадно розвів руками, даючи зрозуміти, що будь-які перерізи горла були лише результатом нерозуміння наївного підлеглого.
  «Де Ханна Елдер?» запитав я.
  «Вона не твоя турбота. Він є».
  Він дав мені комп’ютерну роздруківку з описом Елі Піка. Він мав вік, вагу та опис, але нічого більше.
  «Global привіз містера Піка з Лас-Вегаса. Він пілот, кваліфікований для вертольотів та фіксованого крила. Усе інше його минуле або підроблене, або невідоме. Жоден із його номерів — соціального страхування, водійських прав, навіть дата народження — жоден із них не збігається з будь-яким комп’ютерним банком у світі».
  «Так?»
  «Ми хочемо, щоб ви привели його».
  «Що?»
  «Ми знаємо, що ви не носите зброї. Ми знаємо, що ти не жорстокий. Ми не просимо вас робити щось протизаконне чи навіть неетично. Просто знайдіть його та затримайте в одному місці достатньо довго, щоб ми могли поговорити з ним і, можливо, перевезти його до національного офісу Global».
  Те, як він сказав «національний офіс», змусило мене подумати про довгий тунель світла з музикою Нью-Ейдж.
  «З чого ти думаєш, що я б зробив щось подібне? За останні кілька днів я бачив надто багато трупів».
  «У вас лайно за репутацію, містере Янгер, але я думаю, що ви впораєтеся з цим простим дорученням».
  Я шукав того ідеального повернення, про яке я знав, що подумаю через кілька днів; ця лаконічна фраза, яка перетворила б його зарозумілість на кисле молоко і відобразила б п’ятдесят тисяч доларів, які батьки витратили на мою освіту. Але слова вискочили невідредагованими: «Ти можеш мені підірвати».
  Скривився, наче хотів плюнути. Нарешті він засміявся й відкинувся на спинку крісла. Він терпеливо посміхався мені, як злий тренер тренажерного залу, який спостерігає, як товсту дитину кидає від надто швидкого бігу.
  «Я вважаю, що вам потрібно, щоб це було поставлено через ваші власні інтереси. Це все? Гаразд, Сесіл, ти зробиш це для Ханни Елдер. Містер Поттс помер від вогнепальних поранень. Пані Елдер була на схилі і шукала його. У неї був пістолет. Сумно, коли хтось, кого ти любиш, скоює жахливий і несподіваний злочин. Ти бачив це раніше, чи не так, Сесіле? Містер Поттс, можливо, покінчив життя самогубством або був убитий. Глобальне розслідування безпеки визначить, що піде до коронера. . . і офіс прокуратури».
  Мій шлунок стиснувся, а мозок нагадував сире м’ясо зі спеціями. Він відкинувся на спинку стільця і кінчиками пальців забарабанив по скатертині. Він дивився на мене й усміхався, продовжуючи.
  — Звичайно, багато залежатиме від результату вашого завдання знайти містера Піка.
  Я потягнувся через стіл і почав хапати його. Дві руки розміром з бейсбольні рукавиці взяли мене за плече й опустили. Чоловік, який підвозив мене з аеропорту і стояв у кутку кімнати, погладив плечі мого пальта й дав знак офіціантові, що я можу випити.
  «Просто розслабся, друже. Випийте. Нікому не потрібні такі проблеми».
  Комісар посміхнувся, ніби моє почуття було неочікуваною розвагою. Він підштовхнув до мене склянку з бурбоном і легенько постукав по краю склянки.
  «Ти не жорстокий тип, тому ти нам подобаєшся, Сесіл. Знайдіть містера Піка. Зробіть його нерухомим. Тоді пані Елдер не доведеться турбуватися про . . . правові питання».
  «Чому б його просто не заарештувати? Попросіть свого хлопчика Джорджа Доггі принести його.
  «Джордж хороша людина, до біса хороший поліцейський. Але ми не можемо мати містера Піка в системі. Адвокати та слідчі захисту були б надто складними. Знайдіть Піка, і все проясниться».
  Він підвівся і потис мені руку, даючи зрозуміти, що я маю йти. Він понизив голос на дружнє прощання. «Тоді ми можемо повернутися до роботи. Трохи забруднити руки, але почуватися добре після важкого дня. що ти кажеш Дякую, що завітали».
  Шторм повільно наближався до берега. Аеропорти в Південно-Східній частині можуть закриватися на кілька днів під час шторму, білого дощу, а іноді буруни плюють по злітно-посадковій смузі. Під час останніх кількох польотів великі реактивні літаки гуркотіли й занурювалися в повітряні потоки, згортаючи повз гори, щоб спробувати наближення, поки пілоти вирішували, чи безпечно приземлитися.
  Те, що сказав комісар, мене стурбувало. Мені потрібно було дістатися з Анкоріджа узбережжям до Сітки. Доггі був у Сітці, а в Анкоріджі були головорізи, які хотіли наді мною потитися. Але навіть якби я заробляв милі, щоб отримати нагороду для часто літаючих літаків, я все одно не хотів сідати в цей літак.
  Шторм був за милі на південь, тому наш зліт з Анкориджа пройшов гладко. Я дочекався, поки ми піднялися на десять тисяч футів, і стюардеса нас нагодувала й напоїла, а потім я відсунув своє крісло й заснув. Мені снилися гори, що мчать піді мною, лід і камінь, чагарникові рослини, що чіпляються за виступи скель у альпійських горах. Я бачив святу Терезу та Ханну, що летіли під літаком, їхні білі шати майоріли, як штори. У Ханни пішла кров з носа, і вона повернула обличчя до мене, коли її шкіра посіріла від тіні крила. Я прокинувся з переляку.
  Елі Пік сидів поруч зі мною.
  «Доброго ранку, сонечко», — сказав він хриповим західним голосом, і я пригадав, як Пол сказав мені те саме в день своєї смерті. «Я знаю, що ти відчуваєш, партнере. Іноді мені здається, що єдине, що я сплю, це в цих клятих літаках».
  Його голова була прямо біля моєї, так що його обличчя заповнило мій погляд. Він не був таким страшним, яким я його запам’ятала. Він був пухлим і старшим за образ, який я носив із собою з того дня, як вистрибнув із літака. Сидячи тут, він виглядав маленьким. Його шкіра була туго натягнута на череп. У нього було рідке волосся та погана стрижка, тому його вуха виглядали великими. Його рот був набитий зубами, а губи розтягнулися навколо них у дурнуватій посмішці. Він був більше схожий на хлопця, який одружується з людьми в Лас-Вегасі, ніж на професійного вбивцю.
  Його подих був теплим у моєму обличчі, і він говорив привітно. «Гей, ти прокинувся, друже? Ви, мабуть, провели якусь ніч. Чорт, я знаю, що маю». І він відкинувся на спинку сидіння.
  Ханна занесла під хмарний покрив.
  Він подивився на мене з тривогою. «Я просто хочу сказати, що шкодую про ту угоду щодо плавучого літака, Сесіле. Чорт, синку, ти не дав хлопцеві шансу пояснити».
  «Так, я б хотів затриматися, щоб пояснити це. Я міг сказати, що Полу це сподобалося».
  Він понизив голос і схилив голову, наче дозволяв мені багато чого залучити.
  «Тепер давай, Сесіле, я знаю, що це виглядає погано. Але, біс, усе стає настільки складним». Він зітхнув, трохи відхилився назад і смикнув мене за лікоть, а потім продовжив: «Боже, ви, люди, проводите тут багато часу на повітрі. Здається, я стільки не літав, відколи був на службі».
  Я кивнув. Він подивився на мене трохи злісно.
  «Тепер не дужись, — сказав він. «Я збираюся розповісти вам про це. Бачите, я стільки літав, що не пам’ятаю всіх пілотів, з якими літав. Ну, цей Павло він мене запам'ятав. Він пам’ятав мене з того часу, як я прилетіла в Кетчікан з хлопцем. Це було досить погано, але потім він почав зводити мене з цим хлопцем Метьюзом і тією дівчиною. . .
  «Ну, це стає складним, Сесіле. Б’юся об заклад, ти розумієш. Одна річ просто тягне за собою іншу».
  «Хлопці з Анкориджа хочуть, щоб ти повернувся». Я звернувся до спинки сидіння перед собою. «Вони кажуть, що ви вийшли з-під контролю і вбиваєте людей. Ти для них сором».
  Він знову нахилився вперед, щоб я відчув у його подиху м’ятний запах Life Saver. «Ти не вір їм, Сесіле. Я знаю, що можу з тобою поговорити. Ми в тій же сфері роботи. Ті хлопці в Анкоріджі - купа кицьок. Я працюю на Альтмана. Він найняв мене подбати про деякі речі для нього, і я це роблю. Усе те про те, що я якийсь відщепенець і вбиваю людей, щоб присоромити їх, — це дурість. Я телефоную цим хлопцям щодня і розповідаю їм, що я задумав. У них немає проблем з моїм планом гри. Це великі шики, які захоплюються. Ніщо так не змушує їх пописати в штани, як потрапляння в газети. Я сказав їм, джиперс криперс, якщо ви збираєтеся зробити омлет, ви повинні розбити кілька яєць. Але вони хочуть сказати всім, що це я винен, щоб їхні маленькі білі перешкоди були закриті, якщо ця штука потрапить у газети».
  Він підійшов і поплескав мене по плечу.
  «Ні, — сказав він, — це твоя колишня дівчина, яка спричиняє більшість цих проблем. Я кажу тобі, вона одна розлючена маленька дівчинка. Мені здається, я ніколи не бачив нічого подібного».
  «Ханна? Що ти говориш а бій?»
  «Вона якась жінка. Добре володіє пістолетом. Хлопче, та вечірка з нагоди дня народження її дуже розлютила. Звичайно, я припускаю, що вона злиться через те, що хлопці трахають її дівчину, і я можу це певною мірою зрозуміти. Але вона ось-ось розвалиться, розумієте? Я думаю, що вона може стати трохи дивною. Теж шкода. Вона виглядає дуже добре. Я був би не проти познайомитися з нею ближче. Б’юся об заклад, вона якась дивна, га?»
  Він похитав головою і збентежено посміхнувся мені.
  «Де вона зараз?» Я сказав.
  «Буде мене». Він ворухнув бровою, як манекен черевомовця. «Люди з компанії взяли її, але відпустили. Я припускаю, що вона їде до вас». І вдарив мене ліктем під ребра. «Ти герой».
  Він вмостився на своєму місці й зареготав. Літак змістився, і ми почали вражати повітряні кишені шторму низького тиску. Скрипіли сидіння, одного разу спалахнуло світло в салоні. Я слухав стогін двигунів, що збільшували тягу. Пік відвів погляд і повернувся до мене. Він не посміхався.
  — Ти скажи професору Метьюзу, що йому краще заплатити борг і піти з Доджа. Він досить довго смикав мене. Він не може сховатися, тому повинен доставити. Побачиш його, скажеш йому. Гаразд?»
  Він схилився наді мною й дивився у вікно, коли ми продиралися крізь сіро-чорні хмари, що оточували Джуно. Блискучі вогні будинків у тракті біля льодовика витанцьовували під дощем. Літак кивнувся і пригнувся під поривами. Я схопився за коліна. Він відхилився назад, і його погляд привернув мою увагу, як вістря ножа під підборіддям. Його голос був низьким і рівним.
  «І Сесіл. Не їдь зі мною. Це бізнес. Це те, чого ви не розумієте».
  Ми котилися до воріт. Він підвівся і весело помахав стюардесі, яка дивилася на нього похмуро. Він знову поплескав мене по плечу, не звернувши уваги на її жест сісти.
  «Це моя зупинка. Не треба вставати. До біса, ти повинен просто спокійно. Витратьте частину зелених глобальних грошей. Може, залишишся в цьому літаку, поїдеш до Мексики, набудеш трохи цієї чудової іспанської кицьки. Удачі і . . . агов, будь обережний».
  Він сказав це останнім гарячим шепотом мені на вухо. Тоді він підморгнув, простягнув руку, дістав свою шкіряну сумку з купе над головою та першим вийшов за двері, коли стюардеса зламала печатку.
  OceanofPDF.com
   12
  ЛІТАК затримався в Джуно, а потім облетів Сітку через каміння на злітно-посадковій смузі. Я був у трьох інших аеропортах, але не пам’ятаю, в яких саме. Був ранній ранок, коли я повз Будинок піонерів і стару пошту пішов униз до гавані на вулиці Катлян. Я проходив повз бар і збройовий магазин, китайський ресторан, і коли почув рибопереробний завод, побачив свій будинок і зупинився. Ханна виділялася попереду.
  Вірність — це чаша, що містить моє бажання. Саме це я сказав хлопцеві, що хотів би татуювати собі на дупі. Він стояв наді мною, тримаючи пістолет-голку, і посміхався крізь свою чубчасту сиву бороду. «Знаєш, я не можу цього зробити, якщо ти випив. Я отримав ліцензію. Повернешся пізніше. Я дам тобі все, що захочеш».
  Це було багато років тому, і я ніколи не робив татуювання. Це був той укол голки, біль від одягання чогось назавжди, що тримало мене подалі.
  Ханна вішала рослину на гачок, який був покажчиком перед моїми дверима. На ній були сині спортивні штани та сорочка кольору лаванди з гарно намальованою морською рибою спереду. Її волосся звисало їй на спину, і я дивився, як вона потягнулася, підняла кошик, а потім опустилася. Вона провела долонею по голові й відкинула волосся від очей. Чайки піднялися з витоку біля рибного заводу й закружляли над моїм будинком, видаючи двоголосне нявкання. Вона подивилася на чайок і на мій дім, похитнулася на підборах і глибоко вдихнула.
  У кінці кварталу ревли компресори, а бензовоз гримів передачами, а водій кричав, намагаючись об’їхати пікап, який заглох на вузькій набережній вулиці. Але все одно чайки прорізали, як скрипка. Виходило сонце: повітря наповнилося, тіні потемніли, а Ханна стояла перед моїм будинком.
  Я взяв свою сумку. Справа мені була не потрібна. Мені більше не потрібні були тіла. Суддя пішов, і, можливо, я міг би повернутися на справжню роботу, якби мені вдалося виплутатися з цього безладу.
  Вона обернулася і побачила мене. Це була не усмішка і не здивування, це була зосереджена увага, яка привернула до мене увагу.
  «Сесіл. . . Тод впустив мене. Я повернув його сюди. Я не думав, що ти будеш проти».
  «Ні, звичайно, ні».
  Вона не полохливо відійшла до дверей, уважно оглядаючи мене.
  «У мене проблеми. Я не міг думати ні про що інше. Я прийшов сюди». У голосі Ханни було тремтіння, і вона не витримала мого погляду.
  З дверей вийшов Тод і простягнув кожному по чашці кави. Він переминався з ноги на ногу і почав прочищати горло.
  Він говорив голосно, наче хвилювався, що я оглух під час своїх подорожей. «Привіт, Сесіл. Вам потрібна допомога з чимось? Ви привезли щось із собою? Щось у ящику чи щось таке? Вам потрібна допомога?»
  Я пройшов повз Ханну й став біля Тодда.
  «Друже, я ж казав тобі, що ми не можемо взяти будь-якого старого собаку з загону. Ми повинні думати про такі речі. Нам потрібно звернутися до літератури».
  Я смутно пам’ятав, як був в аеропорту з сувенірною крамницею, де я купив ілюстровану книгу про породи. Я вийняв його з рюкзака й притиснув йому до грудей. «Перегляньте це, поки я влаштуюсь і поговорю з Ханною».
  Він посміхнувся мені і відразу ж відкрив книгу. Він провів пальцем по переніссі й поправив окуляри. Він дивився на книгу, наче це було меню, і він не їв тижнями, і він повернувся до будинку.
  Настала різниця погоди і почався шквалистий дощ. Ханна стояла під стріхою будинку. Вона махнула підборіддям, і ми зайшли всередину.
  Ханна вже стояла біля печі нагорі, коли я пошкандибав на сходовий майданчик. Вона розкинула руки позаду, і вона підстрибувала на підошвах. На кінці дивана, який виходив у бік моря, Тодді читав свою книгу про породи собак.
  Він уважно подивився на мене й запитав: «Що ти думаєш про Ньюфаундленд? Він нібито лояльний і витягуватиме безпорадних плавців із моря».
  «Слинявий і тупий».
  «Як щодо стаффордширського тер’єра? Вони жорстокі та віддані».
  «Злий і тупий».
  Він подивився на мене, і його окуляри були запітнені, тож він примруженим скануючим рухом повернув голову. «Сесіл, який собака, на вашу думку, розумний?»
  Я збирався сказати щось розумне й підле. Потім я подивився на нього, тримаючи книгу, яка вже в’яла від його великого пальця, що гортав сторінки, і зупинився.
  «Нельсон був розумним собакою». І я зняв його окуляри з його голови, витер їх кухонним рушником і поклав назад. Він подивився на мене з сумною та блаженною посмішкою, від якої я майже зголоднів.
  «Так, він був, чи не так?»
  Ханна посміхалася Тодду і не дивилася на мене. Я спостерігав за нею. Пасмо її волосся вирвалося з гумки й торкалося її шиї. Я відкашлявся, як шестикласник, який готується запросити її на танець.
  «Можливо, нам варто кудись піти. Думаю, нам є про що поговорити».
  Вона не підвела очей, а підійшла до сходів і взяла своє пальто. Потім вона повернулася до Тодда й торкнулася його плеча. «Ми повернемося невдовзі». Тодд підвів очі, закотивши очі за товстими скельцями, усміхнувся напівпосміхнувшись мрійника, а потім повернувся до своєї книги.
  Внизу на вулиці лунали наші кроки по тротуару, коли ми йшли до старої пошти. Плечі Ханни були згорблені, і вона відійшла в двох футах від мене, заклавши руки в кишені. Ми обоє стежили за своїми ногами.
  «Про що ми маємо говорити?» — запитала вона своїх черевиків.
  «Я був у Deadhorse. Я бачив Чарлі Поттса, — сказав я.
  Її плечі розслабилися. Вона перестала ходити. Вона вперше подивилася на мене. — Я не кривдив його, Сесіле. Я знайшов його таким».
  Ми пішли далі. Біля бару на набережній було тихо, чути було лише шепотіння дитини, яка підмітала за спину.
  «Я тобі вірю».
  «Чому?»
  «Тому що я хочу».
  Ми зупинилися біля відчинених дверей іншого бару. Тиха музика і стукіт келихів, що ставляться в алюмінієву раковину. «Нам потрібно виїхати з міста. Або так, або вас візьмуть під варту».
  Вона роздула щоки й обернулася до пластини бару. Її дихання запітніло вікно, і вона кінчиком пальця намалювала серце на тумані. Її губи скривилися в сумній гримасі, і вона вимовила слова.
  «Я хотів чимось допомогти їй. Вона прийшла до мене, бо хотіла поговорити про те, що сталося з нею на шахті. Її так сильно поранили. Їй було боляче. . .” Ханна рукавом сорочки витерла серце зі скла й притулила голову до холодного вікна.
  «Я нічого не зробив, щоб допомогти їй. Я дав їй звичайні слова про терпіння та зцілення, про те, щоб говорити правду. Але це нічого не принесло. Коли я побачив, як її витягли з бухти в Кетчікані, я зрозумів, що це не твоя вина, Сесіле. Я відчував, що це моє».
  Її щока розмазалася по склі, а голова притулилася до скла.
  «Я отримав пачку, читав газети і нічого не міг зробити. Коли я зрозумів, що Поттс був тим, хто зробив це з нею, я поклявся, що змушу його зізнатися в цьому. Я збирався змусити когось взяти на себе відповідальність. Але коли я зайшов у його трейлер і побачив його з рознесеною головою, о Боже, Сесіл, це мене налякало».
  Я відтягнув її від вікна й обняв обома руками. Її плечі тремтіли, а голова притиснулася до мого підборіддя. Я спостерігав за нами у віддзеркаленні скла, розмитому й брижовому на старій шибці.
  Вона подивилася на мене в кілька дюймів. Вона ковтала повітря, шукаючи своїх слів.
  «Я просто хотів їй допомогти. Я хотів справедливості. Я нахилився, торкнувся його обличчя. Частина його крові потрапила мені на палець. Звідти капала вода, і його кров замерзала. Я цього не хотів. Я цього не хотів. Коли ми з Альфредом піднялися туди, ми просто збиралися з ним поговорити. ми . .”
  «Альфред Том?»
  Вона кивнула. «Альфред зустрів мене у Фербенксі. Він позичив вантажівку, і ми поїхали автотранспортом. Він любив її, ось що він сказав. Він хотів мені допомогти».
  «А що після? Як ти повернувся сюди?»
  «Після всієї тієї крові я її втратив. Я вибігла з його трейлера і просто погуляла. Мені було холодно. Не знаю, я йшов годинами. Потім зчинився галас і багато машин служби безпеки роз'їжджало. Хтось підібрав мене і відвіз до літака. Вони відвезли мене в Анкоридж. Вони нічого не сказали, просто потворний хлопець, який ставив багато запитань».
  «У нього були модні ковбойські чоботи?»
  Вона подивилася на мене й невиразно кивнула, ніби вона щойно усвідомила, що я щось про це знаю.
  «Так, він зробив. І він запитав про вас. І якби я знав, де Стівен Метьюз».
  «А ти?»
  Вона потерла шию і потягнулася. Вона повернулася до мене. «Ні, Сесіл. я ні. Коли я зустрів Альфреда у Фербенксі, він, здавалося, розмовляв із Метьюзом. Мені здається, він розмовляв з ним саме того дня. Але він не сказав, де Метьюз».
  «А як щодо Альфреда Тома? Що з ним сталося?»
  «Ми рано розійшлися. Він висадив мене на одній із бюветів і залишив саму. Мені довелося розпитувати, як знайти Поттса. Я думаю, що Альфред Том дізнався про Поттса і врятувався звідти. Мабуть, він поїхав назад по вантажній дорозі».
  «Ви знаєте, де він зараз?»
  «Його двоюрідний брат подзвонив мені і сказав, що прилітає сьогодні обіднім рейсом. Якщо приземлиться. Інакше він збирався поїхати на човні до хатини на північ від Ангуна».
  Того дня літак не приземлився. Цього разу польоти зіпсував туман у Джуно. Але я знав, де знайти Альфреда Тома. Наступного ранку рано я підлетів до каюти Стівена Метьюза. Найгірший шторм був ще попереду, тому політ був не таким поганим, як я очікував. За винятком першої штормової частини навколо узбережжя, ми летіли водним маршрутом, тримаючись за пару сотень футів від палуби до Адміралтейства. Я сказав пілоту почекати, тому що один погляд покаже, а мені також потрібен свідок.
  Двері в кабіну були відчинені. Куниця боролася з банкою, і квасоля злітала в повітря щоразу, коли тварина кидала банку то в один, то в інший бік. Моя нога послизнулася на камені, вкритому раковинами, і куниця завмерла, її маленький носик і лялькові очі горіли в моєму напрямку. Я уявив, що він думав, що він ще достатньо, щоб бути невидимим. Я зробив ще один крок, і вибір був очевидним. Пропала куниця.
  Дійшовши до дверей, я зазирнув. Матрац був перевернутий догори дном, і все, що було на полиці, було на підлозі. Борошно було відстежено на смітті олівців, срібного посуду та зошитів, батарейок від ліхтариків, пластирів, деталей ланцюгової пилки, дерев’яних сірників, висушеної локшини та клаптиків кольорового паперу. На підлозі були розбризкані сліди куниць і мишачий послід, що клубочилися по кімнаті шаленим спіральним візерунком. Плита була відкрита, а сушарка валялася в уламках на підлозі.
  Я оглянув усі чотири кути кімнати: ні крові, ні тіла. Метьюз зник і не був у каюті кілька днів.
  Я подивився в блокнот і знайшов списки, інструменти, які були потрібні, або частини, які потрібно замінити. Я взяв інший і знайшов щоденник їжі, яку їли щодня. Перший запис гласив: чорний хліб і варені боби, кава, апельсини та шоколад. У всьому зошиті, крім списків їжі, більше нічого не було.
  Я пам’ятаю, що в кожній запасній частині кабіни були складені книги. Зараз залишилося лише кілька посібників і пара детективних романів. Серйозні книжки зникли. Я сумнівався, що миші витягли «Анатомію меланхолії та пам’ять про минуле» до нори під полинником.
  Стіл був зметений. Був один чистий жовтий планшет із вирваною першою сторінкою, а на планшеті лежала чорна пластикова ручка зі знятою кришкою. Поряд з ручкою була пробка від пляшки. У борошні не було людських слідів, і не було жодних слідів борошна, вистежуваного в напрямку пляжу чи лісу, але поруч із ручкою лежав дерев’яний сірник, який був переколотий у зубочистку. Я визирнув за двері й побачив, що Альфред Том був у дровняку. Він витягнув човен свого двоюрідного брата на берег.
  «Тут нікого», — сказав він і показав рукою, широко розводячи руки.
  «Так, мабуть», — спритно сказав я.
  «Як виглядає погода? У вас є гроші на політ? Можливо, нам краще заїхати в шахту, перш ніж йти додому. Я тобі покажу».
  Пілот стояв біля хвоста літака, вода була скляно-тихою, а поплавці обережно відпочивали на маленькому бруківковому пляжі. Він курив цигарку і викидав каміння на поверхню. Шість разів я спостерігав, як камінь стрибає, і кожен стрибок створював змішане відлуння кілець, які з’єднувалися та зникали на воді. Самець самоката бризкав по поверхні води. З дерева, що нависає над затокою, відштовхнувся орел.
  Стівен Метьюз не помер. Але він пішов. Його шукали люди. Перші зловмисники не були доброзичливими. Наступні були. Тепер тварини відвойовували будинок у людини, яка виступала за природу.
  Я зачинив двері й відігнув засув, щоб він зачепився, а потім обійшов каюту. Територія була настільки сильно знищена, що слідів не було видно. Я взяв банку квасолі й поставив її на рубанку. Краєм мого ока замайоріло вогник світла, і я обернувся й побачив куницю на вершині пня в десяти футах від мене, яка знову завмерла й дивилася з мудрістю терпіння, знаючи, що один із нас повільно стає невидимим.
  Альфред глянув повз мене й рушив до літака. Він говорив зі мною через плече. «Я розкажу тобі історію, Сесіле. Тут не можна. Залиш це для куниці».
  "Гей!" Я крикнув йому в спину «чекай!» і побіг за ним, залишивши їжу, каюту та докази новим власникам.
  Ми летіли просто над водою, а потім у проході над островом Бараноф з’явилася діра. Сніг зривався з верхніх хребтів і згортався в долину. Темні хмари тяглися далі на захід. Я закрив очі. Я відкинувся на спинку свого сидіння й схопився за кріплення ременя безпеки, намагаючись пригадати будь-які молитви, які я міг знайти під час своїх подорожей. Я знав, що це марно, тому що підозрюю, що Бог не витрачає багато уваги на опортуністичних навернених.
  Я вискочив з літака, коли він повернувся до доку, і вийшов попереду Альфреда Тома, щоб уперше побачити розвиток берегової лінії шахти Otter Creek. Резервуари з природним газом стояли на площі розміром з футбольне поле, а також були менші сталеві резервуари, покладені як величезні рулони по півдолара. Перегородка на березі трималася колодами, обмотаними товстими дротяними тросами, і хвилі налітали на скелі, нагромаджені на дні.
  Пілот погодився почекати. Ми з Альфредом піднялися по рампі до сарайчика, де сидів один хлопець, слухав свій магнітофон, пив каву та читав мисливський журнал. Шахта все ще була закрита, і він був у бригаді зупинки, щоб обслуговувати техніку, поки тривала робота з відновлення резервуарів. Альфред пізнав його й помахав рукою, коли той просунув голову в сарай.
  «Гей, що трапилося, чоловіче?» — крикнув йому Альфред Том.
  «Ну, ось містер Том», — сказав хлопець, опускаючи журнал із зображенням трофейного оленя на вершині пагорба. «Ви збираєтеся повернутися після відключення? Я думав, тобі досить цього місця».
  Альфред усміхнувся своєю усмішкою «Я-просто-звичайний-хлопець-який-нічого-не-знаю» й широко розвів руки.
  «Людина не може насититися хорошим. Я просто шукаю інструменти, які залишив. Добре, якщо я озирнуся навколо?»
  «Ну . . . що ти втрачаєш? Можливо, я це бачив».
  «Я приніс свої вимірювальні прилади та деякі поради зі зварювання. Я думаю, що вони можуть бути на складі інструментів. Ми просто підбіжимо і візьмемо їх».
  Хлопець підвівся, і я зрозумів, що він почувається незручно. Він почав тягнутися до радіо і продовжував дивитися на буфер обміну.
  «Ну, знаєш, Еле, — майже затинаючись, він ледь не затинався, — тепер усе по-іншому. Ви повинні ввійти в обліковий запис і таке інше. На місце можуть заходити лише власники карток». Потім він подивився на мене з сумішшю невпевненості та страху, ніби я раптом став радіоактивним.
  «Вас немає в списку». Його очі вперше зустрілися з моїми.
  «Звуть Альтман. я там Подивіться на список офісів у Х’юстоні».
  Його очі несамовито сканували блокноти. Я тримав парі, що Альтман не був менеджером, і ця дитина ніколи не бачив його.
  «Так! О, так, це тут. Слухай, вибач. Це не зовсім те, що я мав би робити, але я тут, оскільки шахту закрили. Я не знаю, чому. Я теж зварювальник. Знаєш, як Альфред. Гей, ти б не мав посвідчення особи?»
  Я застогнав, закотив очі й почав поплескувати себе по стегновій кишені, щоб почати власний слухай-ти-тупий-лайно-не-бачиш-я-справді-важливий-і-крім того-я-загубив-своє- гаманець рутина. Альфред Том помахав мені пройти, сказавши, що ми зайдемо хвилину. Ім’я Альтмана, мабуть, було першим у списку, тому що цей хлопець лепетав так, наче я спіймав його у ванній із брудними картинками. Я продовжував проходити повз нього, а він крикнув мені: «Все гаразд, містере Альтман. Звичайно, ви знаєте всі правила безпеки, а зона резервуарів має рівень А, і сьогодні доступу немає».
  На той час ми з Альфредом Томом були вже на причалі. Ми прямували до складу знарядь, який лежав за танками. Ми були пліч-о-пліч, і я нахилився до Альфреда ближче.
  Навколо танка нікого не було. Його закрили через небезпечні матеріали. На пагорбі пролунав генератор, і я подивився на крутий схил до зони захисної дамби, верхньої ліжка та куховарні. Вільхи були голі в лавинних жолобах, які прорізали тисячу футів до твердої скелі, де сніг вирізав обриси каменю.
  «Гаразд, у чому тут справа?» Я сказав.
  «Добре, вони видобувають золото, так? Це не те, що яма в землі з Геббі Хейз і якимось осликом. Вони зривають гору і засипають її в ці баки з розчином ціаніду. Вони переробляють камінь у суспензію мінералів, і золото осідає. Потім вони беруть хвости, закладають їх за дамби і заповнюють долину».
  «Це секрет?»
  Він подивився на мене з жалем. «Це не секрет. Це всі знають. Ви знаєте про великий сморід, коли отримували всі дозволи на шахту? Ну, вони мали клопіт про витік у солону воду. Шахта викидається в бухту, і вони отримали дозвіл на те, щоб внутрішня бухта називалася зоною змішування. Це розлютило багатьох людей, тому уряд уважно стежив за цим. Вони стежили за всім, що виходило з труби. Вони спостерігали настільки уважно, що компанія дуже обережно ставилася до його відтоку. але . . .”
  Ми почули стукіт каміння, що падає, і швидко підняли очі, щоб побачити ведмедя, який перетинав лавинний жолоб за пару сотень футів над нами. Ведмідь легко пересувався по нерівній крутизні. Вона замовкла на мить і подивилася вниз, як каміння підстрибує вниз, а потім дивною незграбною ходою побігла прямо на пагорб у зарості вільхи.
  Альфред Том повернувся до мене, не коментуючи ведмедя.
  «Вони не були настільки обережними щодо катодного захисту, який поставили на дно баків».
  «Катодний захист?»
  «Метал на дні танка. З усіма хімікатами в резервуарі та солоною водою в атмосфері метал буде проводити електрику. Без належних захисних заходів підлога резервуарів просто згниє. Вони не спроектували достатній захист танків. Розчин ціаніду почав просочуватися в землю».
  Біля одного з танків ми пірнули під жовту загороджувальну стрічку. Ми трималися високо на насипі й завернули за кут, який був подалі від води та біля схилу пагорба. Унизу від набережної була западина, яку було розчищено екскаватором, і тепер вона була вистелена білим пластиком і покрита чорною сіткою. Під сіткою й у брезенті була прекрасна блакитна рідина, яка, мабуть, була щось середнє між незакінченим бірюзовим каменем і ясним зимовим небом.
  «Ціанід. . .” Альфред повільно вимовив це слово. «Це добре спрацювало для золотого процесу. Ніхто насправді не знав, що є проблема, поки вона не почала проявлятися в колодязях для моніторингу ґрунтових вод. Інженери ледь не сралися, хвилюючись про те, що станеться, якщо хтось дізнається, що він потрапляє в поверхневу воду. Вони сварилися, говорили і говорили, поки це не почало випливати на поверхню».
  Я подивився на сітку. Була спіймана і нерухома качка-золотока. Я озирнувся і заговорив тихіше. «Але компанія змирилася з цим. Закрили шахту і почали ремонтні роботи. Нема чого вбивати когось».
  Альфред присів навпочіпки. «Вони ніколи нікому не казали, що ця річ потрапляє у воду. Про зливання баків замовчували. Регулюючі органи знали, але вони не хотіли оприлюднювати це, оскільки вони схвалили конструкцію резервуарів. Резервуари остаточно спорожнили на Різдво. Компанія знала, що ніхто з регуляторного органу не прийде і не подивиться. Інспектори все одно хотіли промовчати — їхні дупи теж були на кону».
  Він подивився на пагорб, де зник ведмідь. «Я ніколи не був впевнений, поки все це не почалося, але я думав, що є більша проблема. Коли вони вивели танки з експлуатації, вони уклали угоду, щоб спустити танкери Global, щоб спустити рівень танків і доставити їх на переробний завод у Лонг-Біч. Але цей матеріал туди не потрапив».
  «Чому?» запитав я.
  «Подумай про це, Сесіле, існує багато способів транспортування небезпечних відходів. Все дорого. Вони повинні були використовувати спеціальні процедури доставки. Але танкісти вже були неподалік. Вони під’їхали і взялися за ціанід танки закінчилися, і вони попливли на захід сонця. Все чисто та охайно.”
  «Але...»
  «Танкери не змогли завантажити ціанід у свої танки поверх маслянистого баласту. Тож вони викачали баласт сюди... І він розмахнув рукою та вказав на насосну станцію з іншого боку берега, до якої від дока йшла шестидюймова труба. "Вони закачали його назад у землю", - сказав він.
  Ми підійшли до сараю, і Альфред зазирнув туди. Насос був вимкнений, а труба була під прямим кутом у землю. Рукав навколо гирла колодязя був густий від блискучої чорної смоли.
  «Вони закачували баластну нафту в моніторингову свердловину і використовували її як нагнітальну свердловину. Їм довелося утилізувати баластне масло, оскільки воно дорожче і від нього важче позбутися, ніж розбавлений ціанід. Це було гарне місце, щоб сховати баласт, тому що тут його ніхто не шукав. Ціанід, від якого їм довелося позбутися іншим способом».
  Я похитав головою, все ще дивлячись на гирло колодязя. «Що вони отримують?»
  «Вони повинні були це лікувати, але раніше вони просто скидали баласт в океан. Після Exxon Valdez вони не могли ризикувати, щоб ця нафта виявилася десь на милій маленькій істоті, тому їм довелося доставити цю речовину на очисні споруди. Маслянистий баласт є небезпечним сміттям, і його переробка та транспортування непрості. Реально дорого. Таким чином вони впорскують баласт і поглинають розбавлений ціанід поверх залишкового баласту».
  «Що вони зробили з ціанідом?»
  «Скинув його, а потім розвантажив дуже розбавлений баласт у своєму лікувальному центрі. Це було найдешевше рішення з усіх. Це проста гра з відходами. Вони пересувають його й поступово скидають більшу частину, потім обробляють кілька галонів і кажуть, що відповідають вимогам. Луїза Рут це знала».
  Я примружився на нього й кивнув. Він пішов далі. «Вона отримала маніфести суден із зазначенням обсягів завантаження та розвантаження». Я згадав папери, які бачив у її пачці. «Вона отримала їх від Чарлі Поттса. Вони насправді були якось дружніми перед святкуванням дня народження.
  «У неї також були фотографії, нотатки, наряди, описи ремонту свердловини. Вона тримала їх за горіхи, і ось що було в тих паперах. Гадаю, вона передала більшість із них Метьюзу, але не всі й не оригінали. Він займався угодою на себе. Але після того, що вони зробили з нею тут, вона хотіла власної справедливості».
  «Метьюз і Луїза Рут були в цьому разом?»
  Альфред знизав плечима. «Вони почали разом, але я думаю, що все змінилося після вечірки».
  Я озирнувся й побачив, як наш пілот розмовляє з хлопцем із пристані. Вітер посилювався з південного заходу, чорні, мов ковадла, котилися хмари. У гирлі затоки море починало підніматися. Ми були в сорока милях на південь від Сітки на острові Бараноф, і я хотів повернутися додому, поки вітер не знявся.
  Я запитав його: «А танки справді небезпечні всередині?»
  «Вони не повинні бути. Перед тим, як піти, я побачив хлопців у звичайному робочому одязі, що входили та виходили. Вони добре почистили. У них є зварювальники, які латають підлогу, а якісь бурчачі викопують найзабрудненіший ґрунт. Я не знаю, чому вони зараз заборонені».
  «Думаєте, ми можемо поглянути?»
  Він знову знизав плечима й підвівся. Ми підійшли до задньої частини найбільшого танка. Інші були відкриті, зі стрічкою на отворах, але найбільший танк мав замок на порту. Він звернувся до мене. «Я припускаю, ви хочете побачити це?»
  Я посміхнувся. «Немає сенсу шукати там, де нічого не приховують».
  Він підбіг до сараю з інструментами й повернувся з кількома болторізами та двома фарами. Він зрізав замок, сподіваючись зробити наш вхід більш офіційним. Ми зайшли та швидко закрили порт.
  Спочатку танк був неймовірно темний, наче без очей. Коли ми включили фари, купол замкнутого простору виявився величезним. Метал був блискучим і гладким, а в центрі печери було кілька дірок і купи бруду. Коли ми йшли, тонкий метал підлоги прогинався під нашими сходами. В одній дірці було кілька лопат і рулон білої абсорбуючої ковдри. Вони намагалися знайти та вичистити потоки забрудненого ґрунту під танком. Не стільки для очищення ґрунту, але він був нестійким там, де його порушила рідина, і цього разу їм потрібна була міцніша основа для резервуара.
  До зовнішнього порту, де був робочий генератор, були подовжувачі. Електрична шліфувальна машина з твердосплавним наконечником стояла на зубчастому краї металевої підлоги. Я уважніше оглянув отвір. На них були нагромаджені ковдри з абсорбуючого матеріалу, і на них були плями синьо-зеленої рідини, змішаної з брудом. Але на одній купці була пляма червоного кольору.
  Альфред був у норі, перш ніж я зрозумів, що він робить. Він дістав ніж і схилився над рулоном, схожим на старий килим. Він був згорблений, працюючи згорток, наче випотрошував його. Я не бачив повз нього й обережно спустився в яму, стежачи за своїми ногами, щоб уникнути вологого ґрунту. Я обвів його плече, коли він витрусив згорток. Я побачив фланелеву сорочку, чорну й залиту кров’ю.
  Альфред раптом вимкнув налобний ліхтар і відкинувся на землю, важко дихаючи й блювотно блюючи в долонях, стиснутих навколо рота й очей.
  Одне з моїх найбільш втішних переконань полягає в тому, що все, що я знаю, є тимчасовою ілюзією. Моє майбутнє - це вигадана мрія, а моє минуле - пам'ятне. Момент швидкоплинний і неоднозначний. Але виявлення тіла пілота на дні танка різко врізало в цю віру. Це розширило мої очі і змусило момент розширитися, поки більше нічого не залишилося.
  Його горло було перерізане настільки глибоко, що голова, здавалося, вирвалась із шиї, а язик став обрубком із зазубреним м’ясом. В його очах не було нічого двозначного, все ще відкриті й запитальні, ніби він питав, де я був і чого так довго.
  OceanofPDF.com
   13
  МИ КОТИЛИСЯ КРІЗЬ темні хмари, але я вже не думав про власну смерть. Песик знав би, що робити, думав я, соромлячись бігти до нього. Знову. Але у Песика було те, що мені потрібно. Він міг продати ці докази комусь із відповідальних осіб. Доггі мав зв’язки і підморгував. Він міг би продати його і захистити нас. . . якби він міг розібратися, хто насправді головний. Мій шлунок закружляв десь у грудях, коли ми обігнули мис біля краю прибережних гір, хитаючись у повітряних кишенях, незграбно зупиняючись у польоті, наче пір’їна, що летить у димохід.
  Нарешті поплавці торкнулися води, і ми підбігли під міст, пригальмували й підійшли до мого місця. Я наказав літаку піднятися до трампліну під моїм будинком і зазирнув сходами до свого імпровізованого елінгу, де я зберігав свої запаси для човна, зламані весла, газові каністри та забруднені фільтри. У кутку, згорбившись біля блоку пінополістиролу, сиділа Ханна.
  «Сесіл. . . хтось бачив, як ви заходите?» — запитала вона.
  «Черт... . . будь-хто, хто шукав. У чому справа?»
  "Новини?" — запитав Альфред Том, вистрибуючи з літака й відштовхуючи поплавці. Пілот перевернув двигун і попрямував до власного поплавця.
  Ханна вийшла з-під підлоги будинку. «Так, у мене є новини. Той гидкий хлопець зі схилу — той із зубами та дивними черевиками — підійшов і хотів зі мною поговорити. Він сказав, що мене розшукують для допиту про вбивство, яке сталося на схилі. Він сказав, що Сесіл Янгер дав йому інформацію, яка пов’язувала мене з іншими вбивствами, включаючи вбивство моєї коханої Луїзи Рут».
  «Альфреде, — сказав я, — чи не міг би ти отримати достатньо речей, щоб пробути приблизно тиждень? І принеси сюди. Ханна, принеси ще трохи їжі, добре? І повідомте Тодді, що ми підемо, і він повинен знову залишитися з пані із соціальної служби. Але не кажи йому, куди ми йдемо. Я повернусь Мені треба швидко побачити Доггі. Будьте готові вирушати, як тільки я повернуся».
  Альфред опустився на ніс мого човна. Він подивився під міст на відкриту затоку й на мис. Чорні хмари вирували, як масне багаття. Пориви здували верхівки хвиль, а довгі хвилі були всіяні білими слідами вітру. Він кілька секунд дивився на воду, а потім повернувся на мене.
  «Куди ми йдемо?»
  «Навколо мису».
  «Навколо мису? У цій речі?»
  «Просто візьми свої речі. Цей скіф підійде. Якщо доведеться, ми можемо витягнути його в ліс, і ніхто нас не побачить. І я не сяду в інший довбаний літак. Просто візьміть свої речі. Мені потрібно дістатися до Догі».
  Я одягнув свій дощовик, хоча до будинку позаду поліцейської академії було лише десять хвилин ходьби. Коли я бігав підтюпцем, я уявляв, як Доггі та його онуки сидять за обіднім сніданком із яйцями та соком.
  У будинку Доггі професійні молоді поліцейські висвітлювали фото, наче це була прем'єра фільму. Двері позаду були відкриті для мускега. Дощ капав на дубову підлогу і, наче пляма, розтікався по кімнаті. Доггі поклали на пластини, а лікарі швидкої медичної допомоги працювали над внутрішньовенним електродом. Яйце-пашот було розмазано по його курткі «Марінерс», а апельсиновий сік розлився з глечика йому на коліна, калюжками на підлозі. Його обличчя було восково-білим, а деякі клаптики його пальта та сорочки лежали в крові, розбризканій на білій скатертині, яку вони з дружиною купили під час медового місяця в Ірландії. Він дихав. Його службовий револьвер лежав біля його руки. Технік обережно підбирав його щипцями для тостів. Його поранили в легені. Один раз.
  Місіс Доггі стояла спиною до дверей, руки мляво звисали з боків. У кімнаті було ще п’ятеро жінок — одна розмовляла по телефону, а інші четверо стояли поруч із ридаючою місіс Д. Дві з жінок були одягнені у вітровки військової академії, а одна була одягнена в спортивну куртку та сіточку для волосся. Жодна з цих дружин ментів не плакала. Той, у сітці для волосся, розмовляв з дітьми тихими, заспокійливими тонами. Інший відвів дружину Догі від кімнати для сніданку.
  Начальник поліції вбіг до кімнати з розправленою сорочкою та поліцейським радіо в руках. Він зупинився, коли побачив Песика. Він голосно видихнув і прошепотів: «Ні, ні, ні!»
  Коли його погляд зупинився на мені, він закричав: «Що він тут робить? Геть цього клоуна. Тримай його. Розпитайте його. Але витягніть його до біса!»
  Двоє симпатичних молодих поліцейських почали виводити мене на вулицю, і я повернувся назад і нахилився до Доггі. Він носив кисневу маску на носі та роті, і, нахилившись ближче, я почув, як він пробурмотів крізь шипіння газу: «Іди».
  Молоді поліцейські знову схопили мене і віддали своєму начальнику, який забув, чому я там. Він просто сказав мені «відійти . . . Відійди». Це було добре для мене.
  Я вийшов через бічні двері й швидко пішов до стежки, що пролягала біля старого геологічного будинку. Був кореневий жмут від чагарникової ялини, і я спіткнувся, опустив руку й уп’явся в губчасту землю мушкега.
  На краю глибокої ями в болоті був край вулканічної червоної грязі, і коли я повернувся, щоб підвестися на ноги, я побачив єдиний чіткий відбиток гладкого шкіряного черевика з дуже гострим носком, який ковзав по краю чобота. muskeg hole, де хтось буквально за кілька хвилин до цього, мабуть, спіткнувся і впав так само, як і я.
  Я побіг назад до свого дому, накачуючи ноги досить сильно, щоб під моїм дощовиком піднялося тепло. Я крикнув на Альфреда й Ханну, і якусь мить не чув жодної відповіді, але вони вже були біля катера, і я почув їхні голоси з-під підлоги будинку. Я закинув останнє спорядження в скіф і причепив ніж до пояса. Я тримав рятувальний жилет, але не одягнув його, бо спіткнувся об пандус.
  Ми з Ханною стояли на кормі, коли Альфред зняв ніс, і ми звільнилися від рампи. Я переконався, що кормові пробки ввімкнені, щоб ми не наповнювалися водою. Якби ми могли впоратися з погодою, я б витягнув їх, щоб злити те, що збиралося привезти під час переправи.
  Двигун заблокувався з третьої тяги, і я виїхав з каналу під мостом. Вітер штовхав катер дивними ривками, наче молодого коня, якого катають у холодний ранок. Альфред і Ханна сиділи обличчям до корми з піднятими капюшонами. Більше нікого не було на воді, але більший жовтий скловолоконний катер стояв біля газового доку, де білява жінка з чорним собакою заправляла баки.
  Коли ми проходили під мостом, я пригальмував і побачив двох чоловіків.
  Одним був Елі Пік, який усе ще носив свої брудні чоботи, на ньому нічого не було, щоб захистити від дощу, крім легкої пустельної куртки. Його волосся було мокрим і злиплим на кутастому черепі. Він побачив мене ще до того, як я встиг уткнутися обличчям у капюшон, усміхнувся й ніби помахав рукою, а потім дістав пістолет із кишені й зрозумів, мабуть, що це не той момент. Він кинувся бігти до кінця мосту.
  Двигун завив і підштовхнув наш катер догори, і ми об’їхали біля першого острівця й взяли курс через внутрішні острови звуку до зовнішнього узбережжя. Біле полотно вітру просунулося через внутрішню бухту й згорнуло нас у гуркіт. Спрей вдарив мені по обличчю, як BB. Човен кинувся у хвилю, носова частина хилилася на шість дюймів, зелена вода поливала планшир. Ханна схилилася до моїх колін і виручилася з банкою кави в одній руці та вирізаною пляшкою відбілювача в іншій.
  Коли ми обігнули найдальший острів, ми опинилися на прямій лінії погоди. Ще хвилі підняли ніс човна високо в повітря, і я пригальмував назад, щоб не заткнути ніс. Я подумав зробити швидкий поворот і знайти місце, щоб затягнути катер у підвітряний бік одного з цих островів, коли Ханна підняла руку й показала через моє плече на корму. «Подивіться».
  Навколо точки від міста був жовтий катер. Він рухався небезпечно швидко, і я бачив фігуру, що стояла біля рульової станції посередині. Хтось тримався за поручні й підстрибував на підошві, коли катер м’яв крізь хвилі.
  Жовтий човен був краще розроблений для погоди — довгий, з вузькою балкою та високим носом. Я знав, що не можу випередити його до мису. Я повернувся на травер до погоди, і хвиля, що розбивалася, впала в скіф. На секунду ми похитнулися, але наступну хвилю поставили за чверть до нашої корми. І Альфред, і Ханна люто вирвалися.
  Я створив тісний захід між двома островами. Я сподівався, що ми втратили їх поле зору, коли ми спускалися на коротку відстань у жолоб, і, можливо, так і було, тому що колись біля островів, де нам довелося піднімати шахту на мілині, ми побачили жовтий човен борючись із хвилями на захід, а потім на північ, віддаляючись від нашої позиції.
  Ми чекали годину, поки піднявся приплив і хвилі почали розбиватися на мілководді. Потім нам довелося рухатися на захід, щоб пройти узбережжям до зовнішніх скель, де ми могли розташуватися.
  Коли ми наблизилися до мису, я побачив плавники косаток, що прорізали хвилі. Швидко ріжуть. Один великий самець мав довгий зазубрений плавець, який різав, як лопаті вітряка, під час кожного короткого занурення. Я стежив за ними очима, коли ми обігнули мис. Пар від їхніх ударів ненадовго затримувався на вітрі, а потім лягав рівно в серпанок на поверхні. Я спостерігав за ними, поки робив останній поворот до зубчастого зовнішнього узбережжя, залишивши позаду відносний захист протоки Сітка.
  Бувають моменти, коли ви зупиняєтеся, щоб подумати, що, можливо, ви зробили помилку і вам слід переглянути. . . тоді бувають моменти, коли ваша помилка тягне вас, як акула. Я знав, що ми багато в чому помилялися, коли підійшли надто близько до берега, загинаючи за кут мису. Бо замість того, щоб прокласти правильний курс навколо зовнішньої сторони розриву, я взяв коротку лінію, яка несподівано привела мене в прибій.
  Хвилі являли собою плутану суміш піни, що здіймалася із зелені навколо вершин чорного каменю. Жовтий катер теж був там і смішно заривався у хвилі. Він піднявся в кількох напрямках водночас, ковтаючись у власному кільватері, коли рухався вгору по хвилі, а потім розлетівся над вершиною в піну морської піни й пірнув з поля зору.
  Я відпустив педаль газу. Наш човен погано підходить для цього, і нам пощастить, якщо ми зможемо розвернутися та повернутися назад. Я дивився на море, і чорні хребти, як підніжжя, рухалися вздовж обрію. Я нарахував три однорідних і досить округлих, але четвертий був на третину вищий, і його передній край був темним, загостреним, з цятками, які здирав вітер у шиплячих шматочках світла.
  Це була хвиля, яка хотіла вирватись у глибоку воду. По мірі того, як він рухався, він ставав крутішим, і шлам білої води на березі тонув і висмоктувався назад, несучи з собою навіть великі камені. Голос хвиль уповільнився й утримав тривалий деренч великої хвилі, яка витягувала всю доступну воду повз скелі, повз риф, де не розбивалися жодні інші хвилі. Хвиля почала зрізатися і розлилася в красивий зелений завиток.
  Оператор жовтого скіфа запустив двигун і дав повний газ до краю завитка. Човен піднявся, і мені здалося, що я бачу двох людей, які стоять біля пульта керування. Човен стукав і котився в білій воді. Він побіг угору по хвилі, що розбивається, і лук кинувся в тонку звивисту губу буруна. Човен стояв вертикально, і на мить здавалося, що він збирається продовжити рух назад, але найменша потужність двигуна штовхнула його, і човень сильно вдарився об округлий схил хвилі.
  Я більше не міг це бачити. Я міг чути оберти двигуна та скловолоконний корпус, що стукав по горбах менших роликів, коли він йшов до глибшої води навколо точки.
  Біля краю лінії прибою морські леви гавкали й згорталися в несамовиті пірнання. Жовтий катер повернувся назад, ніби помітив нас і хотів відійти назад і спостерігати за нашими наступними кроками. Кити дули голосніше за край лінії прибою, і морські леви пливли крізь прибій, несамовито намагаючись випередити китів до берега.
  — Сучий син, — сказав Альфред. «Як, у біса, жовтому човну це вдалося?»
  «Я не знаю, але, можливо, нам варто попросити їх про урок».
  Тому що, поки ми там простоювали, милуючись майже ідеальною симетрією хвилі та майстерністю скіфмана, ми потрапили в те, що серфери називають «зоною удару». І хвиля, яка, швидше за все, виникла за тисячі миль, починала свій останній падіння на скелі Північної Америки. Взявши нас із собою.
  Ми спіймали хвилю, і човен покотився, як на карнавалі. Баки з паливом і відра летіли в повітрі, і я побачив, як очі Ханни широко розплющені й завмерли в паніці. Я бачив, як Альфред пірнав у глибоку воду. Піна падала й заповнювала мій ніс, мій рот. Я був спійманий у збиванні, мої кінцівки махали, як у ганчіркової ляльки. Я не воював. Я плив під водою, де звук був заспокійливо приглушеним. Я побачив бурхливі буруни знизу і на мить відволікся на їхній спокій, поки не зрозумів, що мене тримає якірний шнур, обмотаний навколо моєї ноги. Мої легені пекли, коли я намагався звільнитися від ножа. Я вискочив на поверхню, наче повітряна куля, що вибухнула, якраз вчасно, щоб прийняти на себе основний удар чергової розривної хвилі, яка принесла паливний бак мені на голову й занурила мене в темряву.
  Коли я відірвався, то побачив, як Ханна бореться з мотузкою, яка заплуталася навколо грудей і однієї руки. Вона терпіла невдачу. Я спробував піднятися, щоб побачити, чи хтось ще плаває. Кров бризнула на піну з порізу в моїй голові. Але все, що я бачив перед наступною хвилею, — це блискучий корпус мого човна, що котився, наче тіло риби в прибої. Ханна кинулася вдихнути, і я почув її хрип, навіть коли наступна хвиля вдарила мене й штовхнула на скелі.
  Я відштовхнувся від дна, і коли наступна хвиля наростала, а моря всмоктувались до рифу, я поплив до неї, моя голова пульсувала, а вода палила в пазухах і очах. Чотири помахи я втиснув її в згин моєї руки, я знову намацав свій ніж і обережно потягнув лезо за шнур. Наступна хвиля вдарила, і ми обидва впали об корпус мого човна. Пам’ятаю, я якось засунув ніж у піхви, думаючи, що не хочу врятувати її від утоплення, перерізавши їй горло.
  Мої ноги торкалися каменів. Я зробив хитку опору, витягнув Ханну на пляж і поклав її на найвищу частину піску.
  Альфреда не стало. Я дивився на воду, де хвилі розбивалися й розливали білу воду. Я не міг його побачити. Жовтий катер був затоплений і плив догори дном у бурунах біля того, що було схоже на тіло в рятувальному жилеті, що пливе обличчям вниз. Я пробирався білою береговою лінією по коліна, шукаючи Альфреда. Крохаль летів по вершинах хвиль, ударами крил розтягуючи все тіло, і пищав короткими видихами повітря. Він збочив над хвилями на південь у низькі хмари. Дивлячись на нього, мені чомусь здалося, що частина мого життя втрачена назавжди.
  Я відвернувся від пляжу й зайшов під крони дерев. Я не знав, де Альфред. Я не знав, що робити для Ханни. Я заціпеніла. Мій великий палець був вивихнутий, а голова кровоточила. Я знав, що не можу говорити, бо мій розум плив від падіння, але я ще не почав нестримно тремтіти.
  У кишені мого пальта була стара срібна запальничка та старовинний металевий сірниковий футляр, настільки заіржавілий, що я навіть не знав, чи зможу його відкрити. Я тримав його на долоні. Пожежа не була кінцем, це був процес на цьому етапі. Майже далека абстракція. Вогонь і їжа. Я не знаю, чому я подумав про їжу, бо мій шлунок ніби згортався у вузли. Я відчував не голод.
  Я подумав про дівчину, яка схилилася через перила на Крік-стріт у білій майці, а її волосся розвівається навколо голови, як прапори на параді. Можливо, я її бачив. Вона дивилася, як лосось плюхається на воду, що йде вгору за течією. Я думав, бажання, бажання, бажання, і я хотів щось поїсти, і я хотів розпалити багаття.
  Вниз на березі моря, всередині рифу, була вузька піщана бухта завширшки ледь десять футів. Глибокий канал прорізав риф, дозволяючи жирним зеленуватим бурунам вдарятися об пісок. Мене відволік червоний спалах у воді, а потім багряний шлейф. Я кліпнув очима, а потім побачив, як морський лев реве й виривається з прибою. Воно волочилося за собою кишками, остання чверть його тулуба зникла. Потім я почув вибухове дихання, коли косатка кинулася на пісок.
  Якби я коли-небудь бачив уві сні вогняного ангела, це виглядало б так, тому що кит палив мої очі, як полум'я, але я не спав, і це був не сон. Там, де був грубий пісок і білі подрібнені раковини, тепер стояв двадцятитонний самець косатки. Його чорно-біла шкіра виблискувала водою, що стікала з боків. Шестифутовий спинний плавник вільно звисав набік і злегка плюхнувся, коли кит борсався на піску, б’ючись маленькими грудними плавцями об берег. З його дула виривалися подихи, і він тріщав по піску. Потім, коли з’явилася наступна хвиля, його тіло завбільшки з вантажівку кинулося двічі, взяло пораненого морського лева в щелепи й зникло в морському прибої.
  Якусь мить не було жодного сліду, лише зникаюча пляма крові та слабкі сліди на піску. Я кліпнув і затамував подих. Потім, просто за бурунами, я побачив, як кинджал спинного плавця прорізав тугу петлю крізь воду, і я почув, як удар поглинув вітер.
  OceanofPDF.com
   14
  ХАННА ДИХАЛА, але я не міг виміряти її пульс. У лісі я знайшов повалену ялину, на якій ще була кора, торець згнив. Я став навколішки й простягнув руку настільки далеко, наскільки міг, наламав трохи смоли. Біль у моїй руці був пекучий, але сухе дерево було легким, і від того, як я його тримав, мені ставало легше. Деревина була біла і трохи підгнила. По краях були інкрустовані кульки смоли. Я зламав кілька гілочок зі стовбура ялини, що стояла, близько фута в діаметрі, біля основи. Вони легко ламаються, і я знав, що вони сухі. Ні на чому, що я зібрав, не було голок, і я відсортував гілочки, які хотіли зігнутися, від тих, що ламалися з сухим тріском. Я знайшов під ялиною сухе місце і розчистив його до найсухішої рослинної маси. Важко було б знайти бруд на цій лісовій підстилці, яка була губкою з моху та гнилої деревини. Але я зробив суху платформу і збудував своє мізерне багаття. Потім я пішов шукати на пляжі шматочок кедра. Мене починало тремтіти, і я знав, що в мене не залишиться багато раціонального часу, але я також знав, що якщо я провалю цю спробу розвести пристойний вогонь, то опинюся в серйозній небезпеці померти від комбінації гіпотермія і шок.
  Я продерся повз крони ялини та болиголова, що вкривали узбережжя, і спіткнувся на гладкі колоди, нагромаджені припливом на верхній частині пляжу. Я мчав уздовж цих колод і нарешті добрався до каміння та гравію. Я зазирнув у зворотні вири, де приплив відклав найлегший із плаваючих уламків, які принесло з Тихого океану.
  Серед ламінарії, гілок і пеньків я знайшов японську каску та пластиковий футляр для пляшок із саке. Був іржавий паливний бак і два пластикові відра з вибитими днищами. Там були електричні лампочки, довгасті пластикові рибальські поплавці, пластикові пляшки з відбілювачем, гумові рукавички, відламаний шматок скловолоконного транца від малолітражки. Дивний на вигляд барабан із важкою арматурою. Кілька куп пластикових дрифтових сіток скручувалися на пляжі з ламінарією, ґрунтом і пляшками з-під віскі, переплетеними в павутині. Були сотні відходів пластику, змішаного з гравієм, піском і подрібненим раковиною. Там було три мертвих птахи: качка, чайка і орел. Високо на лінії припливу, наче м’яч, поставлений на трійник для гольфу, стояв японський скляний поплавок. Він був зелений і розміром із софтбол. Я підійшов, взяв його і думав про те, як мені пощастило його знайти, аж поки я не побачив маленьку червону пластикову каністру для палива.
  Я впустив скляну кулю, розбивши її об єдину скелю, яку вона, мабуть, не помітила, коли її викинула на берег штормова хвиля. На глечику було щось глобальне , і його, мабуть, змило з місця шахти. У його дні був дюйм дизельного палива.
  Трохи далі, в тіні за болиголовом, який був болиголовом, я знайшов гарний шматок червоного кедра, який, очевидно, стояв високо над лінією припливу протягом кількох останніх зимових штормів. Шматок являв собою розколоту деревину розміром чотири на чотири, приблизно три фути завдовжки. Він сидів, захищений від найгіршого дощу, і я був об заклад, що в центрі все ще сухо.
  Я відніс свою здобич назад до вогнища, де Ханна лежала непорушно. Мене починало трясти. Я розсипав трохи палива на купу гілок і смоли, став на коліна біля купи палиць і тримав запальничку тремтячими руками. Я тримав його здоровою рукою, а поганою тримав біля гілок. Мій великий палець все ще був висунутий під дивним кутом. Нарешті я зняв кришку. Це був старий Zippo, який я залишив у своєму пальті на випадок надзвичайної ситуації, і я сумнівався, що він справді спрацює, але викинув це з голови.
  Я потягнув великим пальцем ролик на запальничці вниз; кремінь виблискував, паливо бризкало, і я тримав його настільки міцно, наскільки міг, на просочених дизелем гілках. Помаранчеве полум'я було таким же прекрасним, як цукерки. Чорний дим згортався мені в обличчя. Полум’я охопило гілочки, а потім я почув перший тріск і відчув перший запах горілого дерева та дизеля. Вогонь спалахнув, і я простягнув руки над полум’ям.
  Я підняв голову Ханни собі на коліна. Її волосся було мокре, але зібране назад, і вона почала злегка тремтіти. Вона розплющила очі, ніби щойно прокинулася від міцного сну. Її губа була порізана, а кінчики пальців кровоточили. Вона подивилася на мій вогонь і, здавалося, розгубилася. Потім вона подивилася на мій великий палець.
  «О, чорт, Сесіл».
  Великий палець був дивним виглядом, зігнутий назад і вниз до мого зап’ястка. Симетрія моєї руки була настільки порушена, що вона більше нагадувала зламаний садовий інструмент, ніж руку. Вона сіла, підійшла ближче до мене та вогню й взяла мене за руку.
  Вона взяла мою руку в свою і ніжно тримала мене за великий палець. Вона посміхнулася, і я здригнувся і затремтів, втягуючи подих, але не відступив.
  Я тремтів, коли сказав їй: «Я привів нас надто близько до пляжу. Мені шкода».
  «Ти все зробив добре», — прошепотіла вона. Вона нахилилася вперед і поцілувала мене. Її губи були крижано-холодними й дивно смішними на дотик. Вона засунула язиком мені в рот і вдихнула свій теплий подих мені в горло. Потім одним рухом вона закусила мою губу і щосили висмикнула великий палець.
  Це був такий вир відчуттів, холодний поцілунок і заціпеніння крові й дихання, що я не відчув раптового тріску мого великого пальця, який різко штовхнув назад у ямку. Тоді вона закинула голову назад, усміхнулася й ніжно вдарила мене по плечу.
  «Як це?» Вона здригнулася й потерла мою руку, а потім знесилено лягла. Я поворухнув пальцями та великим пальцем, який перестав на місце. Воно було гарячим і холодним від болю, але принаймні це знову була моя рука, і вона жваво терла нею свою.
  Приблизно за двадцять ярдів позаду я почув, як хтось чи щось ходить по повалених кінчиках ялин. Я обернувся навколо вогню й присів, відчуваючи, що вогонь був якоюсь межею. Я чекав. Я прислухався до глибокого легеневого кашлю ведмедя чи металевого стукоту снаряда, який вставляється в казенну частину. Альфред Том вийшов на галявину.
  «Ти це зробив», — сказав він, усміхаючись. «Я знайшов бункер навколо точки. Але з пожежею не пощастило. Якщо ми візьмемо те, що у вас тут є, і перенесемо це всередину, я думаю, ми можемо висохнути».
  Він допоміг мені витягнути більше смоляних дров із порожнистої колоди й зачерпнув початок вогню на колиску у вигляді коряг. Ми обоє подули на вуглинки, які ненадовго злетіли в повітря. Я вважаю, що було безглуздо так сильно боротися, щоб прибрати вогонь, але з наростанням гіпотермії було легше продовжувати помилку, ніж приймати рішення.
  Я допомагав Ханні йти, а Альфред переносив вогонь крізь узлісся дерев. Він рушив вперед вузькою мисливською стежкою, вгору через хребет і навколо берега, де біля невеликої вільхи стояв бетонний бункер, сірий і неймовірно монументальний на цьому острові кривих і коротких прямих ліній.
  Сотні стрілецьких точок усіяні островами біля узбережжя Аляски. Вони були побудовані під час Другої світової війни для захисту від очікуваного японського вторгнення. Але просування закінчилося на Алеутах, і військові витягли своїх людей і боєприпаси, залишивши бетон стояти і вкритий зеленим оксамитовим покривалом моху.
  Ми нахилили голови, пройшли через низькі двері та піднялися сходами до місця, де була встановлена рушниця. У центрі кімнати була кругла залізна доріжка. Проріз сто вісімдесят градусів виходив на захід і на Схід.
  Ханна стягнула сорочку й стояла в довгій нижній білизні, викручуючи синтетичний піджак і штани. У кутку лежали купи пластикових брезентів і мокрий на вигляд матрац. Поруч із матрацом лежала купа дров, залишених попередніми орендарями. Альфред розклав вогонь там, де була стара яма, біля центру кімнати. Ханна тремтіла, а її голова хиталася, наче це була пружинна іграшка.
  Ми додали сухих дров, і полум’я знову піднялося. З кожним подихом, який робила Ханна, кімната проникала світлом і теплом. Її обличчя та передня частина светра світлішали з кожним подихом. Я бачив, як вусики її волосся коливаються на її плечах, кілька слабких крапель крові та солоної води, що вилилися з її підборіддя.
  Спочатку приміщення було запотіло димом. Ми з Альфредом присіли навпочіпки, і в міру того, як вогонь розростався, жар підносив його до стелі та надвір. Ханна обережно розміщувала все більші й більші предмети, делікатно нахиляючись. Невдовзі дим та іскри кружляли петлями до стелі, коли ми втрьох сиділи досить близько до полум’я, щоб обпалити зовнішні нитки нашого одягу.
  Я подивився на Ханну. Її очі примружилися від диму й жару. У неї була квадратна щелепа, яка була міцно стиснута, щоб уникнути бажання тремтіти. Вона витягла волосся вперед, у напрямку до диму. Її очі були налиті кров’ю та опухлими, а зморшки на її обличчі виказували деяку напругу, але її погляд був зосереджений лише на вогні та жарі.
  Я прочистив горло й подивився прямо на Альфреда Тома. «Хочеш розповісти мені про хлопця на мосту?»
  Альфред знизав плечима й повернувся до вогню спиною. Ханна перевела подих і обійняла себе за плечі, як людина, яка залишилася на самоті. Вона підійшла ближче, але залишилася поза моєю досяжністю.
  «Давайте разом влаштуємо якийсь табір». Альфред підвівся, поліз у кишеню на блискавці свого пальта й витягнув з нержавіючої сталі 44-й патрон. Він відкрив циліндр і повернув його, перевіряючи, чи є в ньому п’ять оболонок, а потім заклав його на місце, поставивши порожню камеру під молот. Він простягнув до мене руку.
  «Є п'ять пострілів. Думаєш, з ним можна отримати щось їстівне?»
  Я взяв пістолет. Пістолети мене завжди дивують своєю вагою. Їжа нам тоді була не потрібна. Але я не мав уявлення, як довго ми там пробудемо. Наші запаси були в прибої. Деякі з них можна врятувати, а деякі – ні. Я відчув значну частину рушниці й подумав, чи справді я маю полювати.
  Полювання не схоже на покупки; це пов'язано з ритуалом і удачею. Мені не дуже пощастило. Я навіть не міг передбачити, наскільки погано мені пощастить. Я взяв пістолет, спрямував його на підлогу й спробував якомога впевненіше говорити.
  «Я оглянусь».
  — Добре, — сказав він. «Я обшукаю пляж і подивлюся, що зможу знайти. Можливо, деякі з наших відер з їжею вимило».
  Я швидко пішов, бо не хотів проектувати свій страх у кімнату. Я міг повернути пістолет, сказавши, що не хочу з нього ні в що стріляти. Пістолет мені не дуже сподобався, але мені сподобалося, що він у мене в руках. Я взяв його на вулицю та пішов стежкою до внутрішньої частини острова.
  Грунтовий покрив був товстим, і кожна гілка, яку я відгинав назад, здавалося, посилювала мої рухи. Вільха та чорниця, лососина та чагарникові смереки обліпили мій вологий, прокопчений одяг. Я намагався рухатися безшумно, розставляючи кожен крок, а потім здався. З огляду на те, як я відчував запах і шум, який я вже створив, я ніколи не збирався наштовхнутися на щось, що простояло б на місці достатньо довго, щоб я міг стримати тремтячу руку в його напрямку. Плутаючись від вітру, я підійшов до старої ялини, яка мала захисний навіс на кілька сотень футів. Сюди проникало дуже мало світла, тому ходити по моховому покриву було легко й тихо. Наді мною шипів шторм, а за деревами приглушено шумів прибій. Я осідла на стовбурі похиленого дерева, повернутого до берега, коли лань ступила за лінію хребта північної схили.
  Вона зупинилася й витріщилася на мене, а я завмер на місці, наче мене полювали. Я неглибоко вдихнув. Її ніс сіпнувся. Вона підняла голову, намагаючись розгледіти щось у повітрі. Вона зробила ще один крок. З-за неї вийшов однорічник і нахабно пішов на галявину. Лань зробила один крок, і я зробив один, намагаючись сховатися від очей. Вона відчула мене, але не могла бути певною. Вона зробила один крок на захід і знову зупинилася, дивлячись на свого однорічника, який пощипував зелені пагони чорничного куща. Я присів у промежину дерева. Лань легко вийшла на галявину й вдарила носом однорічку в бік. За п’ятдесят футів від нього олень підняв голову й злегка скривив губу. Він двічі лапав мох і подався за дерева.
  У оленя були маленькі роздвоєні роги. Його шкіра була тонкої коричнево-сірої, а срібло розгоралося до горла аж до чорних обідків навколо очей і морди. Посередині горла в нього була чисто-біла пляма на комірі. Його очі були широко розплющені й темні. Його ніс був неймовірно чутливим, коли він йшов до лані й оленяти. Я підняв рушницю й притулив її до дерева. Мої руки тремтіли, коли я відтягував молоток. Від механічного клацання він захрипів і відкинувся назад на дерева. Я подув крізь губи й по-дитячому скрипнув, а олень з цікавістю зазирнув навколо своєї ялини. Він знав, що треба тікати. Знав, що є небезпека. Але він починав свою гонку, і лань, і його цікавість були для нього занадто великими.
  Я намагався закріпити мушку на верхньому краї його черепа. Я йшов на удар головою або промах.
  Я все життя чекав екстазу, чистої радості буття, і ніколи його не відчував. Бо кожна мить мого щастя була забарвлена скорботою. Як ковток води з гірського потоку, що має два смаки — живий і мертвий, — моє життя було жалюгідним злиттям подиву й жалю. Я думаю, що це те, що турбує Ханну, і було частиною причини, чому вона пішла. Але бути людиною, яка застрягла посередині, має одну перевагу: мене ще не охопив смуток.
  Постріл влучив прямо за щелепу. Олень відкинувся назад і почав лапати повітря. Серпанок крові заплямував дерево, а шматочки кісток прилипли до пошарпаної кори. Олар хитнувся назад на три кроки й упав. М’який і незграбний, він лежав на моху, розкинувши ноги, наче послизнувся на дзеркальній підлозі. Він видихнув із червоним пінним блеянням через ніс, оскільки його нижня щелепа була відсутня.
  Я перестрибнув через пеньок і побіг туди, де він лежав, і, не роздумуючи, знову вистрелив йому прямо в голову. Він лежав нерухомо. На диво, лань зупинилася на краю галявини за великим деревом, вдихаючи носом повітря, намагаючись зрозуміти цю сцену. Однорічник стояв позаду неї, дивлячись.
  Я підвівся над доларом і поклав тремтячу руку на його шкіру. Я з ним говорив, а може, з тим, хто зараз був його довіреною особою. Я вибачився за його страждання. Я відчув, як тепло його тіла піднімається вгору й геть, як дим у покинутому бункері. Лань і однорічник вирушили в ожину густих хащів. Я вийняв гільзи з циліндра, поклав у кишеню, а пістолет застромив за пояс. Тоді я перекинув долара через плече й зробив шлях до табору.
  Ханна пробилася крізь кущі біля бункера і різко зупинилася, побачивши мене. Кров заплямувала мою спину, а долар мляво плюхався з кожним моїм кроком. Спочатку вона виглядала здивованою, потім сумною, але нарешті заговорила з усмішкою.
  «Я чув постріли».
  Вона кивнула долару, а потім пішла до бункера. Стояла низько звисаюча гілка вільхи. Ханна полізла в кишеню й дістала шматок нейлонового парашутного тросу. Вона подала його мені. Вона дивилася на оленя, наче слухала пісню: далеку й сумну.
  «Тобі потрібна допомога?» — запитала вона.
  «Мабуть так, у мене болить рука. У мене є ніж. Чи можете ви допомогти мені підняти це?»
  Я зав’язав мотузку на кінці шнура, а потім човнярський вузол приблизно за три дюйми від канату. Надягаю петлю на голову і на горло. Я простягнув Ханні кінець, і вона перевернула його через гілку. Вона потягнула за кінець, коли я підняв долара з землі. Коли голова наблизилася до сука, а копита відірвалися від землі, я подвоїв кінець крізь човнярський вузол і використав його як примітивний шків, щоб підняти мертву вагу до кінця. Ханна відступила й стала біля мене, коли я став на коліна біля живота. Я взяв свій ніж Gouker і почав надріз на два дюйми вище пеніса, а коли почав, тримав лезо пальцем під кінчиком, щоб вістря не проколу кишки. До шести дюймів. Зупинився. Петля кишки звисала, коричнево-сіра з синіми прожилками навколо трубки. Коли я доторкнувся до нього, перистальтичний рух змусив кишку стиснутися, звиваючись, як змія. Я потягнув кишку вниз, і вона вся вилетіла на мох. Тоді я потягнувся до порожнини тіла й витягнув печінку й серце. Тепле повітря, яке виходило з порожнини тіла, було сильним із солоним відтінком життя, що випливало з м’яса. Я потягнувся догори, щоб намацати гладку поверхню діафрагми й розрізати її, потім потягнувся далі й витягнув легені. При цьому все мало крові. Деякі, які витікали з шиї, а деякі, що виходили з поверхневих кровоносних судин, зібралися в сідлі таза.
  Альфред підійшов і посміхнувся. «У мене є кілька вільхових палиць. Чи не хочете ви з’їсти частину заднього ременя, якщо ми зможемо нанизати шматочки на палички? Я знайшов трохи курячих грибів і трохи морських водоростей. Наші відра з їжею з човна були розбиті, і залишилося небагато, але я взяв кілька хітонів із гумових чобіт із водойм. Чи знаєте ви найкращий спосіб їх їсти?»
  «Все буде смачно, коли ми досить зголодніємо. Як справи з вогнем?»
  Альфред подивився на верх бункера. «Це добре. Мені знову стає холодно. Заходжу. Добре? Вам потрібна допомога?»
  Ханна озирнулася на мене й заговорила з ним. «Ми отримаємо це. Тобі краще зайти всередину».
  Альфред підняв відро, яке він почистив, пригнув голову й зник у бункері. Я повернувся до оленя, розрізав шкіру навколо першого суглоба всіх ніг, потім перерізав горло й розрізав шкіру навколо шиї. Я почав із шиї та зняв шкіру з м’язів. Тонкий шар жиру з’явився зі шкіри, коли я провів кінчиком ножа по шву. Розрізаючи та стягуючи шкіру, виходив теплий запах жиру. Шкура була м’якою й теплою в моїй руці й зібралася на землі біля наших ніг.
  Ханна розстелила шкуру на плоскому горбі покритої мохом підлоги, а потім підняла на неї кишки, нирки й легені й склала в пакет. Вона витерла руки об мох і подивилася на мене.
  «Бачите знак ведмедя?»
  «Ні, але я не дуже далеко зайшов. Ми далеко від великих островів, але деякі ведмеді виходять сюди. Я просто не чув, щоб вони залишалися дуже довго».
  «Що, на вашу думку, ми маємо з цим робити?» Вона кивнула на шкуру, наповнену нутрощами.
  «Можливо, віднесіть його трохи подалі від табору. Подивіться, чи зможете ви підняти його з землі. Якщо нам знадобиться, ми можемо дістати схованку пізніше. Я повішу оленя після того, як зніму ремінь».
  Вона взяла іншу частину парашутного тросу й обмотала нею примітивний пакет, а потім потягла його за гребінь пагорба й униз подалі від бункера. Я ступив на задню частину оленя і провів великим пальцем по хребту, потім провів лезом під прямим кутом по всій довжині й вирізав смужку ніжного м’яса, що тягнеться з обох боків хребта. М’ясо було без жиру, і я тримав обидві смужки в руках. Це їх зігрівало. Я поклав його поверх свого пальта, розстеленого на моху. Тоді я виліз на верхні гілки дерева, закрутив кінець шнура в руці й розв’язав вузол. Потягнувши шнуром верхню щелепу, що залишилася, я зміг підняти тіло на вільху. Потім я зліз.
  Я підняв ремінь і знову поглянув на дерево. Був ранній день і майже стемніло. Небо було крейдяно-сіре, затінене розквітлими формами густих хмар. Олень гойднувся на дереві головою й наставивши назад вуха. Я бачив силует розставлених ніг і дивно висунутий язик із горла, де була відірвана нижня щелепа.
  Я пішов усередину, де Альфред сидів, схрестивши ноги, біля каміна. У нього було чисте відро, і він дав мені палицю в обмін на ремінь. Він поклав його у відро, а я простягнув йому свій ніж. Альфред нарізав кубиками м'ясо і нашпигував їх на загострені палички. Ми прикріпили три палиці з фунтом м’яса на кожній і потримали їх над полум’ям, яке спалахнуло на кілька футів. Вогкий бетонний бункер мерехтів бульбашкою оранжевого світла й тепла. Світло проскочило вгору по покритих мохом стінах і висвітлило деякі графіті попередніх вечірок. На північній стіні була груба оголена жінка з розставленими ногами, а на південній стіні був детальний малюнок, подряпаний цвяхом, вітрильника з витягнутим спінакером і вітром, що несе його вперед.
  М'ясо шипіло, і запах наповнював вогкість. Я з'їв перший шматок вареного м'яса і обпік собі язика, але я його прожував. Я пив воду з пластикового стаканчика, врятованого на пляжі. Я пожувала шматочок морської капусти. Ханна взяла маленький шматочок жиру й поклала його в алюмінієву каску, яку знайшла, додала тонко нарізані шматочки гриба й поставила на вогонь. Гриб розпарився та став гумовим у нижній частині капелюшка, і ми простягнули руку та вирвали шматочки кінчиками пальців. Ми мовчки жували. Вогонь, прибій, вітер у деревах надали тиші форму. Нарешті Альфред прочистив горло.
  «Мені вона сподобалася, Сесіл. Ти знаєш — Луїза».
  «Так. Няня сказала мені».
  Він жував оленину й дивився на вогонь.
  «Ти стріляв у Поттса?» Я сказав.
  Він зробив паузу. Ханна хитала головою, дивлячись на нього, мовчаючи. Альфред похитав головою вперед-назад, дозволяючи паузі заповнитися довгою тишею, яку ми жували, як м’ясо.
  Різкий крик зламав його. Рука Ханни затулила рот, а в її очах виднілися білі рамки. Вона дивилася через моє плече, тягнучись до Альфредової руки.
  Я обернувся до темряви позаду, де Стівен Метьюз стояв, плюхнувшись у дверях, несучи тіло чоловіка в чоботях зі зміїної шкіри. Голова Метьюза була розрізана, а його костюм був просочений і вкритий брудом. Здавалося, він закопався в землю, щоб зігрітися.
  «Я відчув запах диму. Їжа». Його голос був хрипким. «Я більше не міг залишатися там», — сказав він і впав на цементну підлогу з нудотним мокрим ударом.
  OceanofPDF.com
   15
  ЕЛІ ПІК, безперечно, БУЛА мертва. У нього була глибока рана на скроні. Його шкіра була холодною і кістляво-білою. На ньому все ще був рятувальний жилет. Я припустив, що це тіло, яке я бачив, пливучи біля перекинутого жовтого човна. Я поклав його в кутку бункера подалі від нас і накрив чорною пластиковою брезентом, яку залишив мисливець зі старого табору. Натягнувши покривало на його голову, я подивився на нього, намагаючись отримати більше підказок щодо того, ким він був. Якби він був професійним убивцею, то виглядав би безглуздо: пастоподібно-білий, усі м’язи в’ялі, очі порожні. Його зуби все ще стискали краї губ у самовдоволеній посмішці. Тепер він був схожий на воскову фігуру на мандрівному ярмарку.
  Метьюз втратив свідомість на підлозі. Альфред і Ханна зняли з нього експозиційний костюм і намагалися витерти його рушником, як могли. Він тремтів, а кінчики його пальців були сирі там, де він, мабуть, вчепився в каміння, що виривалося з бурунів. Ханна торкнулася його майже неохоче. Поки вони зайняли зручне положення, його повіки тремтіли. Альфред заварив гіркий чай із зібраних ним коренів і грибів. Коли Метьюз вперше випив його, захрипів, але невдовзі він міг говорити.
  «Я не . . . думаю я . . . збирався . . . зробити це».
  «Ти майже не зробив», — сказала Ханна і піднесла до його губ банку з чаєм. «Я думаю, ти збираєшся».
  Його очі сфокусувалися, і в них спалахнуло світло впізнання. Він силкувався сісти. Він сів, а потім похитнувся й упав на бік, намагаючись триматися подалі від Альфреда.
  Альфред підвівся, пішов у темний кут і взяв шматок дерева. Коли він повернувся й поклав шматок болиголова на вогонь, Метьюз відійшов від нього й перевів погляд з Альфреда на Ханну.
  «Вони змусили мене це зробити, знаєте. Це була їхня жадібність і зарозумілість. Мені потрібні ці записи. Ось чого вони хочуть. Якби я їх мав, усе б закінчилося. Я міг би продовжувати свою роботу. Ми всі могли б продовжувати життя».
  Ханна нахилилася ближче й заговорила через полум’я. «Навіщо вони тобі?»
  Він відвернувся, кажучи в тінь: «Я використав інформацію, яку Луїза надіслала мені з шахти, використав її як важіль, щоб отримати кошти для своїх проектів».
  «Проекти». Альфред розбив вогонь, пославши іскри до бетонного купола.
  «Так, моя робота. Але коли це . . . на шахті сталася потворність, Луїза хотіла оприлюднити. Саме тоді. Вона хотіла свій — я не знаю — свій фунт м’яса. Я міг оцінити її причини, але я не міг дозволити їй цього зробити. Я не міг дозволити їй пожертвувати нашими цілями заради чогось. . . особистий. Це сповільнило б наш імпульс».
  «Це втягне тебе в лайно за шантаж компанії», — запропонував я.
  Він навіть не прокоментував. «Вона пішла до компанії, перш ніж я встиг її зупинити. Наступне, що я знав, вони надіслали Піка з повідомленням, — і він показав на закриту фігуру в кутку. «Я зміг би зберегти свій статус «оплачуваного консультанта» в компанії, лише якщо б міг гарантувати, що Луїза не розкриє жодної інформації, яку вона зібрала. Мені довелося зібрати всю документацію та переконати її мовчати».
  «Чи не було іншого варіанту?» Ханна виплюнула свої слова.
  Метьюз терпеливо посміхнувся їй, учитель посміхався повільному учневі. Він піднявся на лікті. «Не все так просто, як хотілося б. Коли ми з Піком домовилися зустрітися з Луїзою в Кетчікані, я все ще думав, що ми з Луїзою займаємо владу. Я був упевнений, що ми можемо маніпулювати компанією. Зрештою, у нас була задокументована їхня гра з отруйними оболонками, і ми мали зґвалтування. У мене були потужні карти для гри».
  — Картки, — пробурмотіла Ханна.
  Його рука тремтіла, коли він підносив чашку до губ. Поліна на вогні ворухнулися, і разом з димом вибухнули іскри. Очі Альфреда, дивлячись на Метьюза, були холодними.
  Метьюз витер обличчя. «Ви знаєте, містере Янгер, ми живемо в культурі, яка ненавидить смерть. Те, що сталося того дня, змінило для мене все. Багато в чому цей жах був каталізатором. Лише тому, що ми робимо все, що в наших силах, щоб тримати смерть на відстані витягнутої руки, ми страждаємо від корпоративного менталітету. Ми дозволяємо їм рубати дерева та отруювати землю, щоб ми могли мати блага та відволікання, які не давали б нам зрозуміти реальність природи. . . що включає смерть».
  «Боже!» Ханна простогнала й відвернулася, роздратована.
  «Так. . . точно». Він усміхнувся так, наче тільки він зрозумів жарт. «Бог виявляє свою любов через системи. Він підтримує баланс і захищає цикли. Фізичні особи є витратними. Їхня смерть удобрює ґрунт для інших».
  «Луїза Рут тоді була добривом?» Ханна тепер стояла. Вона тримала пістолет із відведеним молотком.
  Усе тремтіло, від світла вогнища тремтіли тіні, а рука Ханни тремтіла на чорній ручці срібної рушниці.
  «Я не боюся померти, пані старійшина. Це був великий подарунок, який я отримав того дня. Хто долає смерть, той ближче до правди, до реальності».
  По щоках Ханни текли сльози. «Заткнись, чорт, пихатий . . .”
  Він дивився на закривавлені кінчики своїх пальців із нервовим ігноруванням револьвера. «Я намагався її врозумити. Ми сперечалися і вона. . . плакала, бідна дитина. Розумієте, я справді відчував до неї щирі почуття, але вона була занадто залучена у власні справи. Вона втратила з поля зору хороше в роботі, яку ми почали».
  «Добре?» Я підійшов ближче до Ханни.
  «Ми збиралися використати ресурси Global Exploration, щоб відновити баланс. Ми б узяли їхні гроші і поклали їх на роботу в моєму інституті. Викладання. Творчий обмін».
  Ханна важко дихала. Її очі почали звузитися в лютій рішучості. Вона була поза межами люті і прошепотіла: «Це не заявка на грант, ти, довбаний шматок м’яса. Я хочу знати, що з нею сталося, і я не хочу читати лекції».
  Він відкинувся на лікоть. Він дивився на вогонь, потім підвів очі, щоб зустрітися з нею, і його голос набув іншого тону, наче він говорив із самою рушницею.
  «Пік поговорив з нею, і коли вона нічого йому не дала, він пішов. Він сказав, що компанія покінчила зі мною. Вони б передали все юристам. Я знову спробував її врезонити. Вона вийшла з готелю. Я слідував. Вона намагалася взяти таксі до аеропорту, але в таксі була квартира. Вона плакала. Підійшов п'яний. Якийсь вуличний чоловік. Намагається чомусь стати на її захист. Я купив йому трохи віскі, але він не залишив нас у спокої. Луїза йшла майже безцільно. Тоді вона сказала, що збирається піти до радіостанції. Вона йшла до преси. Я благав її поговорити зі мною наодинці хоча б на мить.
  «Ми знайшли спосіб спуститися до води. Я намагався розігнати п’яного, але він йшов позаду нас і кричав на мене нецензурно. Ми йшли, поки я більше не чув його, і ми опинилися під причалом. Там було темно і приватно».
  На пістолеті в руках Ханни було відкинуто молоток. Вона сильно тремтіла, але її очі не відводили від Метьюза. Я ковзнув по підлозі ближче до неї. Метьюз пішов далі.
  «Луїза повністю зламалася, назвавши мене лицеміром і брехуном. Я думав, що ми одні. Я пам'ятаю, як дав їй ляпаса. Коли я це зробив, я втратив опору на скелях і впав. Я підвів очі, а п’яний стояв наді мною з ножем. Я повільно встав і вдарив його один раз, і він упав. Ніякого великого тріумфу, насправді. Він був нестійким на ногах, а скелі були слизькими. Після того як я вдарив його кулаком, Луїза тримала його й плакала. Я дуже розлютився, тому що вона виявила більше турботи про цього бомжа, ніж про мою ситуацію. Вона плакала, обіймала його, а я сказав їй взятися за себе, він щойно вдарився головою, просто подряпина, кілька крапель крові. Я сказав їй, що їй більше, ніж про п’яницю. Потім вона накинулася на мене, била і ляпаса. Я знову впав на каміння. Я потягнувся до ножа і кинувся, щоб захистити себе».
  Ханна стала навколішки вперед і встромила дуло револьвера йому в одну ніздрю. Її голос був шалений: «Я бачила її, сволота! Це не було випадковістю. Не кажи мені цього, інакше я натисну на курок».
  Він обережно потягнув дуло пістолета вниз, ніби воно було гарячим на дотик. Його голос був шепотом, але він набирав сили, коли він продовжував.
  «Очевидно, що мені нема чого втрачати. Я планую сказати вам правду. Ви повинні вірити мені. Спочатку це було випадково. Я вдарив її, і її порізали. Лише трохи крові бризнуло на скелі. Я не сподіваюся, що ви зрозумієте, але . . . для мене це було зовсім інше відчуття. Я застряг між компанією та цією дівчиною. Моя робота зупинилася. Моє письмо мертве й неживе. Я так довго жила в своїй голові, але тепер я змушувала щось відбуватися. Кров. Я спробував це на своїй руці, і момент кристалізувався. Я знав, що був на порозі прориву. Це було все про те, уся моя робота, уся моя творчість — усе так чи інакше було пов’язано з тим моментом. Це було творче піднесення, якого я ніколи не відчував. Вона знову кинулася на мене. Я відкинув її волосся назад, і там була велика солона бризка крові. Я пам'ятаю шипіння і пташок. Воно було гладким, як олія, і гарячим».
  Ханна не натиснула на курок. Я вирвав з її рук пістолет. Вона стояла, стиснувши кулаки, кусаючи губи, важко дихаючи.
  Метьюз сів і зосередився на ній. «Сподіваюся, ви не намагаєтеся звинуватити мене. Ти настільки кращий за мене? Хто це вбив Поттса?»
  «Ми повинні запитати вашого друга, який дрімає». Ханна кивнула Піку.
  «Пік був жабою. Хлопчик на корпоративних дорученнях. Він весь час приставав до мене, щоб отримати документи. Все, що він хотів, це документи. Але я підозрюю, що він убив того пілота. Того дня в літаку, коли ви так раптово вилетіли, він хотів поговорити з вами, містере Янгер. Він думав, що у вас є документи.
  «Це був справді нещасний випадок. Він летів до моєї бухти, і пілот—Пол, так його звали?—Пол упізнав його під час нашої подорожі до Кетчікана. І він пригадав, як декілька тижнів тому привіз Луїзу до моєї бухти. Пол був дуже допитливим, і він зробив дивовижну кількість зв’язків про подорожі містера Піка. Тож Пік убив Пола, наслідуючи тому, як я вбив Луїзу».
  Метьюз побачив, як іскра впала на його пальто. «Звичайно, я повинен радіти. Він копіював мою роботу, як і багато інших. Але як щодо містера Поттса? Елі Пік сказав мені, що вас обох підозрюють у його вбивстві. Метьюз посміхався.
  Альфред підвівся біля Ханни й поклав руку їй на плече. «Нам не потрібно з тобою говорити».
  «Цілком правильно».
  Я пройшов між ними спиною до вогню. Я поклав рушницю біля Альфреда й нахилився до Метьюза, дивлячись на його обличчя: гладка біла шкіра, яка була в синцях і подряпинах від раковин. Навколо темно-коричневих райдужних оболонок у його очах було чисто біле. Його волосся звисало пасмами, які тремтіли від конвульсивної дрижаки, але очі залишалися незмінними й сміялися.
  «Що ми будемо робити далі?» запитав я.
  Від його посмішки мені стало холодно.
  «Далі?» сказав він. «Далі нічого немає. Я зробив те, що міг, і все закінчилося. Я заклав основу».
  Пістолет впав йому на коліна. Ханна зиркнула на нього. «Зробіть нам послугу і зробіть це надворі. І намагайтеся, щоб промови були короткими».
  «Малі розуми все життя намагалися мене залякати. На відміну від вас, я не боюся діяти і померти за те, у що вірю. У цьому житті ми можемо раціоналізувати що завгодно, тільки смерть залишається невблаганною. Ми повинні це святкувати. Треба катати свої страти на язиках, як ягоди. Обійміть їх, як великих домашніх друзів».
  Щось мені здалося неправильним у тому, що говорив Метьюз. Театральне мистецтво були знайомі, але поза контекстом. «Ти не просто це вигадав, чи не так? Я маю на увазі, що хтось інший сказав це першим. Я не можу згадати, хто».
  Альфред Том подивився на вогонь. «Мандельштам. . . російський поет. Він це сказав». Він подивився прямо на Метьюза. «Він говорив про Сталіна».
  Плагіат збентежив Метьюза більше, ніж вбивство. Його коротко зупинили. Він дивився на пістолет у себе на колінах. Це був час виставити або замовкнути.
  Він підвівся і стер пил з себе з тією гідністю, на яку міг зібратися. «Не хвилюйся. Я не буду використовувати пістолет. З багатьох причин я не буду використовувати зброю». Він підійшов до дверей і гукнув через плече. «Я пропливу через перерву для серфінгу, щоб бути з китами». Тоді він вийшов за двері.
  Вогонь спалахнув, і ми сиділи, дивлячись на полум’я. Через кілька хвилин я заговорив. — Ти думаєш, ми повинні перевірити, чи зможемо ми його зупинити?
  Ханна сиділа, дивлячись на вогонь, і лише сказала: «Він її вбив».
  Альфред зняв ще трохи м’яса з шампура. Він пожував і проковтнув.
  «Думаєте, він справді збирається вбити себе?» Я сказав.
  Альфред Том кивнув у вогонь. Він витер рота і, не повертаючи голови, сказав: «Може, після вечері я піду перевірити».
  OceanofPDF.com
   16
  ЗВИЧАЙНО, МЕТЮЗ не вбив себе.
  Після вечері ми пішли на пляж і знайшли його, згорнутого калачиком у позі ембріона, голого біля лінії прибою. Дві третини з нас були за те, щоб залишити його там, щоб удобрювати приливну зону, але я підняв його й повернув у бункер, де він тремтів і мовчав.
  Ми спали поруч один з одним і біля вогню. До ранку погода заспокоїлася. Хмари були низькі, дув слабкий вітер з північного сходу. Моря являли собою ковдру з менших шматочків. Ми стояли на місці й махали пальтами, коли човен дядька Альфреда підійшов до берега. У мене було відчуття, що він не просто натрапив на наше місцезнаходження, а шукав нас. Він зміг доставити на берег маленький гумовий пліт, і коли він вийшов на берег, Альфред підійшов до нього, і вони дуже швидко розмовляли тихим голосом.
  Човен був старим крейсером з каютами, який був побудований для використання на озері, але тепер був обладнаний для тролінгу. Він мав старовинний підвісний мотор, який працював тихо. Кожен дюйм усередині був покритий висохлим риб’ячим слизом, а його рибальські снасті лежали в кавових банках і відрах, розставлених по всьому човну. Ми закинули чоловіка в черевиках зі зміїної шкіри в рибний трюм, його ноги звисали. Ми повісили тушу оленя на такелажі, щоб не пошкодити. Метьюз мовчав і тремтів на передньому спальному місці. Мені було соромно, але це було важко сказати.
  Під час поїздки Ханна на мить стояла біля мене на кормі. Вона повернулася обличчям до вітру так, що її волосся залізло мені в обличчя.
  Поминувши маленьку кермову рубку, рука дядька Альфреда висунулася з люка й випустила револьвер через борт.
  Я більше не запитував про Поттса чи Луїзу Рут. Тепер була лише цікавість, а цікавість може вивернути вас навиворіт. Ніхто не зможе зібрати всі частини.
  Коли ми підійшли до доку, Метьюз мовчки піднявся по рампі й підійшов до телефону-автомата. Мабуть, він вирішив, що замість того, щоб вбивати себе, він знайде адвоката.
  Альфред і його дядько сказали, що почистять човен і подбають про оленя. Вони чекатимуть, поки поліцейські прийдуть і подбають про Піка.
  Мені все ще було цікаво, але я спостерігав, як Альфред прощався з Ханною дружнім рукостисканням.
  Він уважно подивився на мене. «Я розповідав про це дядькові, а він викинув пістолет. Сказав, що не хоче, щоб це було поруч».
  Дядько стояв поруч із штанами, заправленими в чоботи, і сорочкою, вискоченою з комбінезонів. Він просто кивнув. Я кивнув у відповідь.
  «Добре. Побачимося, — це все, що сказав Альфред, а потім човен відштовхнувся від причалу й залишив невеликий кільватер, що розширювався, коли вони прямували до своєї гавані.
  Я чекав біля телефонної будки. Метьюз тримав долоні на трубці й різко хитав головою. Я зрозумів, що він сперечався про судові збори. Він грюкнув слухавкою, пройшов повз мене, ніби я був невидимим, і попрямував вулицею, все ще одягнений у свій вологий костюм. Він раптово зупинився, коли побачив поліцейського Сітки, що стояв на розі й показував вказівним пальцем, щоб Метьюз вийшов уперед. Біля поліцейського стояла білявка та її чорний пес. Метьюз опустив голову й повільно рушив уперед.
  Я викликав по телефону копів щодо Піка та тіла під танком. Я пояснив про стрілянину Доггі та слід трохи, але не дуже, про передісторію. Я сказав їм, що Пік потонув біля мису й тепер перебуває в трюмі човна дядька Альфреда. Вони були трохи розгублені, але погодилися піти подивитися. Вони попросили мене зайти для складання заяви.
  Я подзвонила в лікарню і запитала про Песика. Коли я дізнався, що з ним все гаразд, я просто залишив повідомлення про те, що стався вибух, але не потрібно було підбирати осколки. Перше, що йому потрібно було зробити, коли у нього вистачило сил, — це витягнути Філа Домініка з в’язниці. Медсестра прийняла повідомлення без коментарів, але судячи з її тону, я підозрюю, що новина потрапила в мережу пліток Сітки, щойно слухавка вимкнулася.
  Був пізній вечір, коли я йшов вулицею Катліан і побачив Тодді, що стояв біля нашого будинку. Він помахав рукою, а я рефлекторно підняв руку й помахав йому у відповідь, як маленька дитина, яка щойно повертається додому з літнього табору. Тодді переминався з ноги на ногу, і коли я став поруч, він поклав руку мені на плече.
  «Привіт, Сесіл. ти в порядку?»
  «Так, я в порядку».
  Я коротко по-чоловічому обійняла його, поплескавши по спині, але натомість притиснула його до себе, і ми погойдувалися посеред вулиці.
  «Сесіл, я домовився з людьми з соціальних служб, і вони сказали, що ми можемо працювати над випробувальним статусом для моєї постійної ситуації проживання, поки ти зможеш. . . дотримуватись вказівок і може забезпечити стабільне середовище для мене». Він хизувався, посміхався.
  «Стабільна річ, Тодд».
  Я зайшов у будинок, прийняв душ, заклеїв голову та великий палець скотчем. Я одягнув чистий одяг і поспішив вниз, де все ще стояв Тодд. Ми з ним пішли до будинку Джейка, щоб дістати Нельсона з морозильної камери.
  Джейкова морозильна камера була на фриці, і нам пощастило, що ми повернулися тоді, тому що як тільки ми приїхали, Джейк відніс останню смажену оленину до морозильної камери свого друга, і він думав, що робити з Нельсоном. Він був засмучений, бо мав цілий сміттєвий мішок із запліснявілими крихтами хліба, які йому доведеться викинути, і я забрав його, щоб заспокоїти його. Тодд виглядав переляканим, коли я вийшов із вхідних дверей із чорними пластиковими пакетами, вкритими інеєм. Він не розмовляв зі мною, коли я спускався сходами, і не запитував про посилки.
  Ми почали йти дорогою, коли Дікі Стайн і Ханна під’їхали в іржавому універсалі Дікі. Між ніг у Дікі було затиснуте відкрите пиво. Він висунув голову у вікно.
  «Джейк дуже хвилювався, коли ти збираєшся отримати цю річ».
  «Так, ми зрозуміли. Гадаю, нам краще про це подбати».
  Він стиснув великим пальцем назад і сказав: «Що хочеш зробити?»
  «Я не знаю. Але я думаю, що у вас є певна справа, ідучи до свого офісу. Метьюзу потрібен місцевий радник. Я впевнений, що це може бути шлях до банку, можливо, якісь заголовки».
  Він на мить замислився, розмірковуючи, чи варто розвернутися й піти до кабінету.
  Він сказав: «Нам краще подбати про Нельсона. У мене в багажнику кулер, ніж і ще якісь речі».
  Ми з Тоддом почали сідати ззаду, але Ханна вискочила й жестом попросила Тодда сісти попереду. Вона підтягнулася до мене. Машина з гуркотом промчала вулицею. Тод висунув голову на вітер. Він дивився вперед і зсував окуляри на ніс.
  Вона притиснула голову настільки близько, щоб я міг почути. Вона поклала свою руку в мою.
  «Я був чимось набридлим, чи не так, Сесіле?»
  Вона подивилася на мою долоню, де дводюймова ножова рана покривалася струпами. Вона тримала мою руку і говорила з нею.
  «Ви знаєте, важкий випадок. Я не шкодую про це. Я радий, що досяг дна з тобою». Вона посміхнулася. «Але зараз я хочу контролювати своє життя».
  Я потер її великий палець кінчиком вказівного. Вона подивилася на мене ще раз і сказала: «Чи можу я подзвонити тобі і поговорити про це якось?»
  Я хотів їй сказати, що я не можу говорити про контрольоване життя. Я не знав, хто керує життям. Все, що я хотів, це повернутися в готель у Крейзі, налагодити обслуговування номерів, потім поїсти, сміятися і займатися коханням, доки ми не будемо повністю ситі й порожні від усіх речей, які потрібно контролювати.
  Але, дивлячись на неї, я відчув вагу в животі, який говорив мені, що цього ніколи не станеться. Тож я запропонував: «Так, ми можемо про це поговорити».
  Вона відійшла від мене на сидінні, але залишила руку в мене на колінах. Вона дивилася у вікно, вітер відкидав її волосся назад мені в рот. Вона піднялася й потерла Тодда плечем. Вони обоє дивилися у власні вікна.
  Ми виїхали з дороги до різкого повороту та виїзду зі стежки вниз до галькового пляжу. Коли ми підійшли до пляжу, я дістав мішечок з крихтами і поклав його на пеньок. Дікі спустився з пагорба, приносячи кулер. Тоді я повернувся до машини, щоб взяти сумку з Нельсоном. Тодді дивився на сумку.
  «Сесіл, ти думаєш, йому не подобалося, коли його одягали? Думаєш, він тому втік?» Сльози текли по його обличчю. Я обняла його за плече.
  «Ні, друже. Нельсон був достатньо розумний, щоб його не бентежило те, що ви його одягали. Він не втік. Він просто потрапив кудись, куди не міг повернутися».
  Ханна стояла біля мене, коли я розривав сумку, щоб подивитися на частково розморожене тіло чорного лабрадора. На тілі Нельсона лежав пакет, загорнутий у морозильні пакети. Ханна простягнула руку й підняла його. Там були листи й документи, які вона дістала з пачки Луїзи Рут.
  Ханна сказала: «Я знала, що ти не заглянеш сюди, доки не станеш достатньо сильним, щоб зіткнутися з цим. І я знав, що ніхто інший цього не зробить. Я підсунув їх туди в перший день після вашого арешту». Вона склала папери у внутрішню кишеню піджака. «Я віддам їх Песику».
  Тодді розпалив пожежу на пляжі, а я здер зі старого хлопця шкіру. Ми поклали шкуру та череп на скелі й подивилися на них. Тодді не був сентиментальним щодо тіла. Він не плакав, коли я розкладав шкуру, а лише з цікавістю спостерігав, як я спочатку нарізав четвертинки, а потім ребра, знімаючи з кісток усе м’ясо, скільки міг. Дікі працював з вогнем, щоб розжарити його настільки, щоб спалити кістки. Ханна принесла кулер з машини. Вона принесла для Дікі пива, вагалася, а потім підвела на мене погляд.
  «Тут є пиво, якщо хочеш», — сказала вона й швидко відвела погляд від мене.
  «Я візьму один, якщо захочу».
  Я обернувся й простягнув їй пакетик із хлібними крихтами. Ханна підійшла до краю води з пивом і мішком у руці. Вона викинула пригорщі хліба на воду, а потім на пляж.
  Прилетіли чайки і прилетіли ворони, у шквалах чорного та білого пір’я. Чапля кружляла з півночі у своєму повільному вигнутому польоті й приземлилася за тридцять футів від нас. Потім прилетіли орли, і ми викинули шматки м’яса на скелі та воду. Частина м’яса затонула, а частину підхопили в польоті чайки чи орли. Ворони стрибали на зовнішній край і хапали шматки їжі. Вони билися з більшими птахами. Повітря являло собою хвилю пір’я та звуки, які доносилися вниз серед шквалу вересків, скакання та нерівних дзвінків. Птахи будь-якого розміру обробляли повітря й крилами обдирали напружену атмосферу, намагаючись дістатися до м’яса.
  На Тодді були окуляри, і він хитав головою від приголомшеного щастя. Він насолоджувався птахами та звуками. Він гойдався туди-сюди, бурмотячи: «Лови пташку, Нельсоне. Спіймати пташку».
  Вони згорнулися над ним і позаду, поглинаючи м’ясо. Це був Нельсон в ефірі та в дзвінках. Це був Нельсон у воді та в крихітних пір’їнах, які пливли на нас у такий спосіб, яким ми мріяли про наше життя: безжальним і таким солодким.
  OceanofPDF.com
   Читайте далі
  для наступного
  Розслідування Сесіла Янгера
  
  
  Музика того, що відбувається
  OceanofPDF.com
   1
  Була рання весна, коли мене виписали з психіатричної лікарні. В інших частинах Америки фруктові дерева цвіли, а насіння, що переносилося повітрям, випускало свої стручки, але тут, у Сітці, на Алясці, липке листя на вільхах було скручено, як маленькі кулачки, у кінцівках і відмовлялося вилізти. Кілька сірих китів промайнули повз зовнішнє узбережжя, і якщо я висунув голову прямо з вікна третього поверху лікарні, я міг почути кружляючу пісню різноманітного дрозда. Але тіні були довгими, а дні все ще мали присмак зими, як гіркі залізні ошурки, які ліки, здавалося, залишали в роті.
  Мій психіатр сказав: «Сесіл, ти через багато пройшла. Можливо, вам краще триматися подалі від злочинності. . . як спосіб життя, я маю на увазі».
  Він стояв у вікні, а за спиною сонце. Я посміхався, дивлячись на нього, але не мав уявлення, що він каже. Його губи ворушилися, сонце оберталося навколо його голови, і я чула тихий приплив його голосу, але не могла перетворити його на щось значуще.
  Люди кажуть, що я не дуже добрий приватний детектив, але навіть при цьому я мав би зрозуміти слова, які лунали з його вуст. Я слідчий із захисту, тобто допомагаю людям, обвинуваченим у злочинах, тож до того моменту, коли я втручаюся — тижні, іноді роки — від злочину залишаються лише слова. На мій власний захист, я дешевий і лояльний, що, я вважаю, більше, ніж ви можете сказати про більшість слідчих. Але я не дуже вмію складати підказки. Жінка, яку я знала, одного разу сказала мені, що я ніколи не досягну чогось великого, тому що я не поважаю правду і безпорадно блукаю у світі за межами буквального. Вона була неправа, начебто. Я високо поважаю правду, але я не можу знайти багато згоди щодо того, що це таке. Що стосується «світу за межами буквального», я не знаю, про що вона казала.
  Мій лікар нахилився вперед, і чомусь його голос перервався у шаблон слів, які я міг упізнати: «Сесіл, це називається транзиторним ішемічним інцидентом. Просто спробуйте сказати це, якщо знову відчуєте, що щось відбувається. Ваша травма голови, ймовірно, у поєднанні з вашим минулим зловживанням психоактивними речовинами спричинила напад, схожий на інсульт, і це вплинуло на вашу пам’ять, принаймні тимчасово. У вас були коливання у вашій неврологічній функції, що спричинило дефіцит у ділянці вашого мозку, яка розмежовує причинно-наслідкові зв’язки. Ти не божевільний . . . ну ти невротик і наркоман, але це не те . . . справді це . . . це просто . . . дивне мозкове лайно».
  «Дивне мозкове лайно? Це ваш діагноз?»
  Мій лікар посміхнувся мені і почухав перенісся. «Більшість речей, які ми звикли називати божевіллям, мають неврологічну основу. Я міг би над тобою воркувати і прописувати якісь ліки, але все одно буде. . . дивне мозкове лайно».
  Мені сподобався цей хлопець. На вигляд йому було років п’ятдесят, але він здавався набагато молодшим. Він був анархістом, ловив лососів і, нарешті, психіатром. Під фланелевою курткою на ньому була червона футболка. Під нігтем правого великого пальця у нього був кривавий пухир. Перше приємне відчуття, яке у мене виникло, як тільки я почав розуміти це те, що цей хлопець намагався сказати мені щось, що він, принаймні, вважав правдою.
  Мій лікар дивився на мене вниз, намагаючись встановити зоровий контакт, і його голос був м’яким. «Ти пам’ятаєш свою травму голови, Сесіле? Ви пам’ятаєте події навколо цього?»
  Я відхилився від нього. Це була проста річ. Прісцилла Де Анджело хотіла, щоб я пішов за її сином, який перебував під опікою свого батька. Прісцилла була давньою подругою. Я був закоханий в її сестру в середній школі. Я знав Прісциллу, коли вона, її сестра і я були дітьми. Але це було тридцять років тому, і Прісцилла зараз була втягнута в суперечку щодо опіки, яка була такою ж гіркою та бездушною, як професійна повітряна боротьба. Прісцилла натякнула, що хоче, щоб я повернув її шестирічного хлопчика з Сіетла, куди його привіз її колишній чоловік. Я прийняв підказку та її гроші, але нічого не обіцяв. Останнім часом такого типу стеження та перевезення дітей було так багато, що вони зробили це новим злочином: крадіжка дітей. Я не хотів додавати нічого нового до свого реп-листу, але мені потрібно було втекти з острова, тому я взяв її гроші та двогодинну поїздку на літаку на південь до Сіетла.
  Я подивилася на свого лікаря й не сказала. Але я пам’ятав, і пам’ять пробігала повз мою думку, як діафільм: я був на парковці великого торгового центру. Я їв заморожений йогурт. Я спостерігав, як порожній візок для покупок котився по майданчику і врізався у відкриті двері мікроавтобуса. Крихітний хлопчик у синьому комбінезоні та футболці стояв біля дверей мікроавтобуса, і коли візок врізався в нього, з його носа загадковим чином, чи мені так здалося, пішла кров. Я зробив чотири кроки до нього, забувши, що мене не повинні бачити. «Молодий Боб», — прошепотіла я й пошкандибала вперед. Його батько побачив мене та візок, а потім кинувся на мене, несучи щось схоже на пляшку вина в паперовому мішку.
  Звідти все пішло від музики до шуму. Згадав стоянку. Я пригадав, як лежав на спині й дивився на поле блискучих шматочків, схожих на пил, підхоплений світлом. Ці цятки пливли безцільно, і я пригадав бажання змахнути рукою й обвести їх у якусь розумну форму. Коли я це зробив, зображення перетворилося на великого білого чоловіка, який кричав, розмахував пляшкою вина в паперовому пакеті та надував грудьми на якогось підлітка в зеленому фартусі. Візок стояв на боці, як кінь, скинутий на землю, колеса крутилися, ніби пнулися, щоб підвестися. Почулися крики та гудки, брязкіт залізних коліс, що підстрибували по тротуару. У маленького хлопчика було чорне волосся і біла шкіра. Кров стікала по комбінезону темними плямами, як восьмі ноти. Він подивився на мене в ту мить, перш ніж почав плакати, і в його блакитних очах був порожній погляд впізнання, ніби він знав, що я теж ось-ось зникну.
  Його підхопив на руки батько. Наступного, як я пам’ятаю, було темно, і охоронець кричав на мене, коли я лежав посеред безлюдної стоянки. «Агов, тобі потрібен лікар? Гей, тобі потрібен лікар? Якщо ви цього не зробите, ви повинні забратися звідси!»
  "Так, я пам'ятаю", - сказав я своєму лікарю. Сидячи в лікарняній палаті, мене мучило відчуття, що збожеволіти було розчаруванням. Я завжди очікував більш драматичного очищення, чогось схожого на Ван Гога в Овні, чогось повного пристрасті та краси, а не лежачи на спині на парковці торгового центру з ріжком йогурту з бойзенською ягодою, що тане на моїх грудях. Світ був не картиною імпресіоністів, а потворною штормою шуму й брудного тротуару.
  Мій лікар подивився на мене з тривогою, поглянув крізь окуляри на свої карти, а потім знову на мене. Я дивився на його губи.
  «Слухай, Сесіл, тобі не потрібні ліки розмовою. Психотерапія — це бізнес, який пропагує ідею, що ваше життя — це історія, яку всі знають, ще до того, як вона трапиться з вами». Він оглянув палату. Хлопчина з поголеною головою та шрамами від бритви на скронях перестав крутитися й завмер. Лікар нахилився до мене ближче і прошепотів: «Але це фігня. Це не історія. Твоє життя - це не історія. Ніхто не знає, як це вийде».
  «Вас це не турбує?» запитав я.
  «Я? Чорт, ні. Я знаю, що вас це турбує, але не мене. Мені подобається спілкуватися з божевільними людьми. Але я їх не дуже розумію. . . крім знання того, що вони трохи інші».
  Він підтягнув півокуляри до перенісся й знову подивився на мою картку. У нього була щетина дводенної бороди, а шкіра була рожева від одного з вітряних днів на човні. Він сказав: «Отже, слухай, ти працюєш приватним детективом, так?»
  «Я припускаю. Я припускаю, що в мене може залишитися трохи справ».
  «Не варто хвилюватися. Тривога не допоможе вам вилікуватися. Я хочу, щоб ти зробив щось легке, Сесіл. Почитати було б добре. Перегляньте деякі файли. Але спробуйте побути у вільному від стресу місці протягом кількох тижнів. Ти можеш це зробити?»
  Без стресу. Коли моя пам’ять поверталася за останні тижні, я згадав деякі зі своїх випадків. У мене була одна сексуальна справа для приватного адвоката, але він кинув мене, коли я пропустив кінцевий термін слухання. У мене була страховка. . . знайти свідка страхової компанії з Портленда. Але це не займе багато часу, оскільки хлопець, якого вони шукали, жив у моєму кварталі, і його номер був чітко вказаний у телефонній книзі. Мені було важко доїти це годинами. Найкращим заробітком була справа про опіку над дитиною з пекла, але я думав, що провалив цю поїздку.
  Це почалося шість років тому в той день, коли батько дитини згадав про смерть у пологовому залі. Дитина була Робертом Карлом Салліваном III. Усі називали його Юним Бобом, ще до його народження. Старий Боб Салліван був дідусем, а Роберт Салліван II («Не називай мене Бобом») одружився на Прісциллі одразу після того, як вони обидва кинули коледж. Прісцилла та Роберт Салліван провели необхідне задоволення як подружня пара, яка насолоджувалася своїм статусом почесних дорослих, наданим їм свідоцтвом про шлюб. Але через кілька днів після народження молодого Боба Прісцилла покинула пологовий будинок під дощем і прийшла до мене в офіс, щоб я допоміг їй організувати розлучення.
  Вона стояла на порозі, дощ стікав з краю моєї зламаної ринви. Молодий Боб лежав калачиком у своїй лікарняній ковдрі, а його крихітна кокосова голівка була закрита капелюшком-панчохою. Він був такий червоний і злий, як подряпане коліно. Я запросив їх увійти.
  Говорячи, вона стояла біля моєї печі, тримаючи його на руках. Вона дивилася б лише на молодого Боба. Її голос був низьким. Її пальці грали на краю ковдри біля рота сина. «Я думала, що можу померти», — почала вона. «Це було так боляче, і вони говорили про те, щоб розрізати мене, щоб витягти його. Я не міг дозволити їм нокаутувати мене. Тому я штовхнув. Я багато працював. Я ніколи не відчував нічого подібного. І раптом він опинився там. Він був такий важкий, такий гарний, навіть тоді, коли він був весь сірий і восковий. Медсестра подумала, що з ним не все гаразд. Але я знав, що він. Він так добре пахнув».
  Я тупо кивнув головою і запропонував їй випити, але вона махнула мені рукою, сидячи на стільці з прямою спинкою біля плити, тримаючи свого сина.
  «Дитина довго не плакала. Лікар і медсестра продовжували вередувати з ним. Роберт стояв біля моєї голови, стискаючи мою руку. Через довгий час дитина почала плакати, і Роберт сказав лікарю спасибі, і це мене розлютило. Гадаю, я міг зрозуміти, що — у гарячці, знаєте — Роберт подякував би лікарю-чоловіку й проігнорував мене. Але потім Роберт зробив те, що я не можу зрозуміти. Він схилився наді мною, плакав і сказав: «Дитина виглядає темною, її шкіра, я маю на увазі, його риси». Я запитав його: «З цим щось не так?» Тоді він сказав: «Ця дитина колись помре, чи не так?» Наша дитина ледь дихала, і він це сказав. Чому він це сказав? Навіщо йому це навіть подумати?» Вона подивилася на мене, шукаючи відповіді. Вона подивилася на далечінь маленької кімнати, і я міг лише знизати плечима. Молодий Боб пискнув, його крихітні губи зробили коло на його зморшкуватому обличчі.
  Це був початок потреби Прісцилли в розлученні. Щось, про що я міг лише здогадуватися, сталося в пологовому залі, якась межа була перетнута в день народження молодого Боба, і Прісцилла хотіла звільнитися від Роберта через це. Принаймні так вона сказала. Вона хотіла одноосібної опіки без відвідувань. Це був початок подружнього джихаду. Були і адвокати, і судові побачення. Суддя спробував компроміси та спроби примирення. У Прісцилли нічого з цього не було б. Вона втекла зі штату разом з Молодим Бобом наступного дня після того, як один суддя наказав відвідати під наглядом і, що ще гірше, спільну опіку. Найняті Робертом детективи знайшли її та дитину в орендованій кімнаті над в’єтнамським продуктовим магазином в Анкоріджі. Це ще більше розлютило Прісциллу, тож вона найняла мене розкрити змову в Департаменті соціальних служб і Законодавчому органі. Вона втратила дитину. Жодне просте пояснення не підійде. Фактично, після кількох років боротьби, жодних пояснень не було б. Вона справді не хотіла знати, чому суддя відвідав батька. Вона хотіла помститися. Після деякого моменту я думаю, що Прісцилла хотіла помсти більше, ніж молодого Боба. Я намагаюся уникати дитячих випадків, але вона заплатила мої гонорари, коли я проходив співбесіди та збирав документи. Я читав їх їй під час довгих обідніх зустрічей у кафе на набережній. У доповіді одного опікуна зазначено, що Прісцилла демонструвала «хибне встановлення меж». Це так засмутило її, що вона викинула чашку у вікно. Вона знищила магнітофон після прослуховування одного з моїх інтерв’ю, тож я почав редагувати касети, щоб зберегти її спокій. Правда в тому, що я склав багато своїх звітів. Я знаю, що не повинен був, але всі терапевти та консультанти в місті Прісциллу вісімдесят шість, тому я був єдиним, хто міг поговорити з нею про «цей випадок». Консультанти втомилися від «справи» і чекали, коли вона почне працювати над тим, чому вона так засмучена існуванням свого колишнього чоловіка. Але Прісцилла ніколи не прийняла того тону, який вони шукали. Терапія була лише стратегією з її боку, щоб повернути Молодого Боба. Прісцилла не мала наміру відкриватися. Вона розмовляла з лікарями лише так, як генерал міг би неофіційно розмовляти з репортерами у бойовій кімнаті: приємно, але завжди грізно.
  Роберт Салліван II залишився в околицях Сіетла, працюючи начальником у профспілці портників. У нього були розумні адвокати, тому його голосу в протоколі було небагато. Але адвокати були красномовними. Вони охарактеризували Прісциллу кодовими словами жіночої надмірності. Вона була «пронизливою» і «нерозумною». Судді, лікарі та всі особи, які приймали рішення, були, звичайно, «розсудливими». Вони також були чоловіками. Прісцилла почала бачити в цьому масштабні культурні упередження. Зрештою вона побачила темно-затінену та лабіринтну змову.
  Я ніколи не можу сказати, чи любив Роберт молодого Боба. Того дня я лише ненадовго бачив їх разом на парковці з закривавленим носом і пляшкою вина на моїй голові. Тоді вони виглядали щасливими.
  Мій лікар заговорив, і моє тіло здригнулося, наче занурювалося в сон. «У будь-якому випадку. . . тримайся подалі від проблем, Сесіл. Якщо ви дійсно чогось хочете, просто приходьте до мене. Я дам тобі один рецепт і один прийом. Ось і все. Але не звикай до цього. Як тільки воно зникло, воно зникло». Він стояв і посміхався мені, як хлопець, який йде на риболовлю. «Наркотики просто роблять вас таким дурним і божевільним. До зустрічі».
  Він був за дверима.
  Чомусь у психіатричній палаті не змусили вас проїхати на візку до вхідних дверей. Це також було розчаруванням. Я з нетерпінням чекала ритуального виїзду з лікарні, де я зможу зробити свої перші емоційно орієнтовані кроки від свого інвалідного візка до таксі, що чекає, так, наче я везу новеньку дитину додому. Але цього не відбувалося. Двері відчинилися з тихим свистом, і мені довелося пройти близько двох миль пішки додому в бурхливий весняний день.
  У мене не було депресії, що також було для мене певною несподіванкою. Але мій розум був розслаблений і розкутий, як незграбний цепелін, незграбно плаваючий у швидкоплинних хмарах. Я поліз у кишеню й узяв ще один Ксанакс, потім ще один, щоб бути впевненим. Я вийшов на дорогу і піднявся на міст через канал до міста. Вітер викарбовував слабкі прямі лінії на верхівках білих шапок, але сонце було позаду, а хмари були легкими та туманними за горизонтом. Група качок олдскуа плавала у вирі за паливним доком. Я почав переоцінювати свої почуття щодо божевілля. У цьому маленькому містечку на острові я почувався як вдома: рибальські човни виглядали чистими й добре пофарбованими, машини їхали повільно, не сигналили. Я бачив вулицю на тлі зеленої гори, що спадає до моря, від старої пошти до Російського собору, від будинку престарілих до мого улюбленого бару. Сонячне світло виблискувало й, здавалося, об’єднувало все бачення воєдино, подібно до жвавої мелодії чи маніакального розсіювання сонця на картинах фруктових садів Ван Гога. Я пам’ятав, як був нещасним у минулому, але тут я йшов крок за кроком, вдихаючи солоне повітря, думаючи: «Чим я міг бути нещасним? Як людина може сумувати в такому чудовому світі, як цей?» Це були чудові ліки.
  З’їхавши з мосту, я пішов набережною вниз по іншій стороні каналу до свого будинку. Я наспівував пружну мелодію та махав людям, яким був винен, бо тепер я знав, що моє божевілля буде подібне до божевілля Елвуда П. Дауда у фільмі « Гарві», коли він іде до дому своєї сестри з шестифутовим кроликом поруч із кишеньковим кошиком. візитних карток і планує повечеряти з усіма, кого зустріне.
  Коли я відчинила двері, Тодді плакав, і Прісцилла підтримала мене об прищіпки. Вона піднесла до мого носа відламаний зубний зонд і закричала: «Я повинна тебе вбити! Я мав би втиснути цю річ у губчасту частину твого мозку! Ви не повернули його, а дозволили йому втекти!»
  Вени в її горлі роздулися, наче її тримали під водою. Коли вона кричала, з її губ стікала слина. Вона застромила зубний зонд у мій ніс, щоб я відчув, як він вколюється в пазуху. Тонка смужка крові змійкою пливла по зонду й навколо її кісточок.
  Єдине, що я міг придумати сказати, це: «Прісцілла, чи не хочеш ти залишитися на вечерю?»
  Сім'я Прісцилли жила в центрі Джуно в будинку під тотемним стовпом. Її сестра була в моєму класі, і я кілька разів запрошувався до дому Де Анджело на вечерю. Це був 1968 рік, і в сім’ї Прісцилли панувала аура дивності, яка трималася на них, як запах мазуту з їх дірявої печі. Її батько був рибалкою, намагався відкрити консервний завод. Коли консервний завод згорів дотла, він врятував достатньо, щоб купити великий човен для перевезення риби для інших заводів. Тоді скандинави домінували в комерційному рибальському бізнесі, тож італійський акцент містера Де Анджело викликав у нього підозру. Його шкіра була темнішою, і ніякий гумор і доброзичливість не могли прорізати похмуру підозру, яка, здавалося, супроводжувала його від барів до механічних цехів, де норвезькі рибалки сиділи біля печі й будували плани на весну. Містер Де Анджело був надто схожий на індіанця. Коли горів його консервний завод, говорили про підпал, але коли індіанський сторож через п’ять днів кинув сигарету в ганчірний бак заводу конкурентів, норвежці запідозрили, що за цим стоїть ДеАнджело.
  Вогню було б достатньо, щоб відокремити родину ДеАнджело від громади, але було ще більше. У містера Де Анджело було троє дітей, один син і дві дочки. Син був красивіший, ніж хто мав право бути. Принаймні так вважали біляві блакитноокі доньки флоту. У Рікі Де Анджело був невеликий газовий човен, і він доставляв вантажі до Тенакі, невеликого села, побудованого навколо гарячого джерела приблизно за п’ятдесят миль від Джуно. Він завантажував свій газовий човен сигаретами, продуктами, садово-городнім приладдям, журналами та плитками шоколаду й тягнув їх шахтарям-пенсіонерам і рибалкам, які оселилися біля води. Часом Рікі брав пасажирів, і найчастіше це були дівчата достатньо дорослі, щоб знати, що вони роблять. Рікі був убитий одним із їхніх батьків.
  Він йшов до доку в Джуно, обнявши Діну Йоргенсон. Вони збиралися зустрітися з Прісциллою і взяти її на шоу. Прісциллі було дванадцять років, і вона чекала за рогом будинку, щоб вискочити й здивувати їх. Вона нічого не подумала про чоловіка, який скорчився біля будівлі з руками, затиснутими в лапку. У Рікі була дика недбала посмішка, коли Діна притиснулася до нього ближче, і він поцілував маківку її пахучого волосся. Він жалісно засміявся, коли батько Діни вийшов із-за будівлі пральні з блискучим пістолетом, спрямованим на кінець руки, а Рікі все ще посміхався, лежачи на причалі з дірою в грудях, а чайки злітали вгору верескливий балаган. Діна втекла в ліс подалі від батька. Прісцилла тримала брата на руках, витирала темне волосся з його очей, плакала й розмовляла з ним. На його білих щоках з кінчиків її пальців текла кров. Містер Де Анджело знайшов їх там і спробував переконати Прісциллу відпустити її брата, але вона відмовилася. Коли лікар прийшов із чорною шкіряною сумкою, вона дозволила йому лише накласти пов’язку між її грудьми та червоним краном рани Рікі. Наступного дня в місцевій газеті з’явився заголовок: «Італійський хлопчик загинув у аварії на набережній».
  Містер Де Анджело керував своїм човном ще кілька років після того, але він пив більше червоного вина, рано вранці, доки якось восени якісь ловці крабів не побачили, що його човен обертається вузькими колами в районі Фредерік-Саунд без нікого на борту. Його тіло припливло до берега на Five Finger Light, і будинок ДеАнджело був покритий чорним крепом на косяку вхідних дверей.
  Будинок Де Анджело населяли жінки: мати, дві сестри та тітка. Коли я жив поза дорогою під час старшої школи, старша сестра запрошувала мене на вечерю, а тітка завжди пропонувала відвезти мене додому. Я погодився частково тому, що це дало мені ще деякий час без нагляду в центрі, перш ніж повернутися до дому мого батька.
  Мій батько був суддею, і він керував щільним обіднім столом. Він подавав їжу, яку готувала мама і носила до нього. Очікувалося, що ми з сестрою завершимо розмову за обідом. У домі мого батька не було б тривожно дивитися вниз на їжу й уникати тем дня. Суддя запитував нас про політику, спорт і навіть про зміни сезону. Найчастіше я був приголомшений і мовчав, коли Суддя повертався до мене і запитував, чи не вважаю я, що водоплавні птахи запізнилися зі зміною оперення.
  Але вечеря з ДеАнджело завжди була хвилюючою. У нашому домі розмова йшла через головуючого суддю. За їхнім столом слова розбризкувались, наче шланг високого тиску, який пустив у кімнату: суперечки, кепкування, уривки пліток і поради — усе кружляло навколо, коли жінки простягали руки через стіл і вставали на свої місця. Вони на одному подиху кинулися б так, що ми з сестрою відправили б на один день у нашу кімнату, а потім засміялися й попросили овочів наступного дня.
  Жінки Де Анджело любили говорити про мистецтво та науку. Вони клали їжу на стіл у процесії розмов, починаючи з магазину, продовжуючи на кухні та завершуючи за столом. Пам'ятаю часник, масло і червоне вино. Кожній дитині дозволили випити по склянці розбавленого вина. Одного вечора між тіткою та Прісциллою виникла гаряча дискусія про те, чи впливає те, що Ейнштейн був музикантом, на його думку про квантову механіку. Аргументація Прісцилли закінчилася припущенням, що скрипка — це дратуючий інструмент, і ніхто, хто на ній грає, не може мати думки, яку варто послухати. Тітка розхвилювалася і розлила вино, збираючи шматок картоплі, що впав їй на коліна. «Але це музика, любий. Це музика. Ви повинні любити Бога, якщо вас торкнулася музика». Я не мав жодного уявлення про те, про що вони сперечалися, але я посміхнувся матері, яка сиділа збоку від столу, і вона з любов’ю дивилася на свою незграбну і тиху старшу дочку.
  Ця старша дочка була Джейн Марі. Вона була в моєму класі, і саме вона запросила мене пообідати. Джейн Марі Де Анджело справила на мене сильний вплив. Тоді я думав, що вона просто красива: темні очі та бліда шкіра. Лише через багато років я зрозумів, що був закоханий у неї, але був надто дурним і заціпенілим підлітковим віком, щоб усвідомити це. Під час бурі розмов за столом Де Анджело Джейн Марі завжди мовчала. Не здавалося, що вона сором’язлива чи недоречна, вона просто створювала враження, що сказала те, що мала, і зробить це знову, коли прийде час. У підлітковому віці я був схожий на цуценя німецького дога, незграбний і постійно спотикався об себе, щоб догодити. Я рідко спілкувався з нею, але пам’ятаю, як блазнів, намагаючись розсмішити її, відчайдушно намагався уявити, що я можу сказати, щоб залучити її, щоб вона звільнила мене від своєї нестерпної сили, щоб я поводився дурнем.
  Після вечері Джейн Марі проводила мене на бічний ганок і показувала фотографії своєї відпустки в Тенакі на старому газовому човні. Бічний ґанок був засклений, а обшивка була вузькою шпунтованою ялицею, пофарбованою густим лаком, який вони називали «зеленим кольором нафтової компанії». На одній стіні ґанку було зображено її батька й брата, які стояли на причалі й усміхалися, а їхні темні очі сяяли й сумували, як круки на замерзлому зимовому камені. Джейн Марі мало говорила, але коли говорила, то ніколи не була сумною чи злою. Вона завжди дивилася мені прямо в очі, чого ніколи не робила моя родина, тому я не міг утримати її погляд. Я пам’ятаю, як одного разу поклав соломинки в ніс і вистрілив із них родзинки, щоб справити на неї враження. Це не приємний спогад.
  Лише через багато років, у другій половині дня, коли я закінчив школу, я подивився в очі Джейн Марі і сказав їй, що закоханий у неї. Але, звичайно, було пізно. Вона засміялася, відкинула волосся назад і сказала мені перестати драматизувати. Вона йшла до набережної зі своїм випускним букетом квітів, і я більше ніколи не згадував про кохання.
  У Прісцилли зубний зонд був спрямований прямо в моє око. Тодді зробив крок вперед із кута. Він м’яв обома руками довгий хвіст своєї сорочки. Тод — мій сусід по кімнаті, і він приблизно мого віку за роками. Існують деякі суперечки щодо його розумового віку. Він поклав руку на лікоть Прісцилли й прошепотів їй: «Я приготую нам щось надзвичайно гарне. Бажаєте чашку гарячого шоколаду з трохи зефіру? Я міг би швидко отримати це для вас. Тоді, можливо, ми могли б з’їсти супу з оленини. Хочете суп з оленини?»
  Прісцилла трохи розслабилася. Її риси обличчя пом’якшилися, і атмосфера, здавалося, посвітлішала, ніби місяць, що виходить із-за хмари бурхливої осінньої ночі. Вона кинула зонд назад на стіл. Кілька тижнів тому я намагався зламати ним власний замок, і він зламався в наборі ключів, тож тепер наші двері залишаються незамкненими весь час. Це було добре, тому що ключ все одно загубився.
  Вона сказала: «Ти не знаєш, як це, Сесіле. Ви просто не знаєте, що це таке».
  Це правда. Я став біля Прісцилли й обійняв її однією рукою, злегка торкнувшись її спини й талії. Здавалося, у неї за поясом нічого більше не було.
  «Скажи мені, що це таке», — сказав я.
  «У всьому він винен. Він і його сім'я. Вони мене ніколи не хотіли. Вони ніколи не хотіли мене в цьому натовпі. Вони думають, що мають стільки зв’язків, що можуть робити все, що заманеться. Вони гангстери. Я чую, що вони хочуть укласти угоду. Це означає, що я їх перемагаю. Мені байдуже, що говорять інші. Я не маю справи з гангстерами».
  Тут тінь почала темніти. Я відпустив Прісциллу й підійшов ближче до Тодда на кухні. Він наливав молоко в каструлю.
  «Сілла, давай трохи какао», — сказав я. «Ми не можемо думати про все натщесерце».
  Вона пішла до мене, а потім пройшла повз. Вона стояла у вікні, яке виходило на канал. Мій будинок побудований на палях, а приплив був високий, тож можна було почути, як вода хлюпає на спуск човна під ним. Вона стояла біля вікна, і я бачив, як її образ відбивається на сцені гавані: чайки, що кружляють навколо водостічної труби рибозаводу, невід із жінкою, що стоїть на його носі, готова стрибнути до причалу магазину морських товарів, вода, що хвилюється по всьому склі, висвітлюючи темні тіні, що звисали з очей Прісцилли.
  «Яку угоду вони хочуть укласти?» — запитав я її.
  «О, мені байдуже. Я навіть не збираюся про це дізнаватися. Я не укладаю жодних угод». Її кулаки були стиснуті. Вона звернулася до вікна. «Це просто неправильно. Це просто неправильно, щоб він мав його, а не мене. Моя сестра каже, що я повинен піти на компроміс. Вона каже, що я повинен бути розумним. Розумний. Вони можуть бути розумними».
  Прісцилла ніколи не говорила про кохання. Вона ніколи не називала ім’я Молодого Боба, принаймні переді мною. Прісцилла завжди говорила про справедливість. Вона була впевнена в правді. Їй хотілося чесності та врівноваженості, але я так і не зрозумів, чому. Або, якби вона отримала все, що хотіла, їй доведеться вигадати зовсім нову особистість, щоб ненависть рухалася.
  Тод простягнув їй чашку шоколаду, на вершині якої плавали зефіри. Прісцилла образилася на Тодді. Здавалося, Тодді не боровся проти жодного лейбла. Соціальні працівники відмовилися від категорій. Він не був класичним аутистом, і, хоча мав активний і невибагливий словниковий запас, він не підходив як ідіот. У його файлі було його ім'я. Він був своєю категорією. Я думаю, що це справжня причина того, що Прісциллі було незручно з Тодді. Він не вписувався в її багатошарові теорії змови.
  Вона також не любила Тодді, тому що він пильно шукав природу Неба. Прісциллі це здалося не лише марною тратою часу, але й дратівливим і загрозливим відволіканням. Мати Тодда померла від гіпотермії, коли Тодд був маленьким хлопчиком, але це не заважало їй відвідувати його. Вона з’явилася б у своєму старому одязі, якби Тодд повісив його особливим чином над черевиками. Під час цих візитів його мати розповідала Тодду все про рай. Зрештою вона сказала йому, що хвилюється, що він почав надто турбуватися про Небеса, і що вона хоче, щоб він жив своїм життям у порядку. Під час останнього візиту мати Тодда сказала йому завжди говорити правду і не хвилюватися. Потім її не стало. Її одяг назавжди був порожній, і Тодд не пам’ятав жодної деталі Неба.
  Тодд дуже серйозно сприйняв пораду своєї померлої матері говорити правду, але йому було важко, тому що майже всі, кому він розповідав свою історію, не вірили йому. Вони намагалися відмовити його від своїх переконань. Іноді він ставав збудженим, але ніколи не був буйним. Тод кілька місяців перебував під вартою, коли мені нарешті вдалося стати його опікуном. Тепер двома його пристрастями були собаки та намагання прочитати кожен том Британської енциклопедії. Він був упевнений, що це ключі до його пам’яті про Небо.
  Але будь-які розмови про смерть, здавалося, розлютили Прісциллу. Вона схопила гарячий шоколад і поклала її спиною до Тодда, швидко заговоривши зі мною.
  «Сесіл, я хочу, щоб ти прослухав телефон судді Геффні».
  «Я не збираюся цього робити».
  «Ти працюєш на мене чи ні?»
  «Я не збираюся прослуховувати телефон судді, Прісцилло».
  — Докази є, Сесіле. Хтось потрапив до судді. Я знаю, що це був сенатор. Я знаю, що це було. Все, що нам потрібно, це докази».
  Форма теорії змови Прісцилли була елегантно абстрактною. Майже як останні теорії космології. Всесвіт мав форму чаші, а чорні діри не були вічними, але випромінювали енергію. Для Прісцилли суди, законодавча влада та Департамент соціальних служб були як чорні діри. Вона ніколи не могла отримати від них інформацію, і все, що потрапляло всередину, перетворювалося на таємницю, яка була абстрактною та нескінченно щільною.
  Сенатор штату Вілфред Тейлор був для неї такою чорною дірою. Прісцилла заповнила його офіс запитами Закону про свободу інформації щодо його журналів і записів особистих телефонних розмов. Той факт, що записи так і не були виготовлені, для неї підтвердив, що вони надзвичайно важливі. Я кілька разів розмовляв із сенатором Тейлором. Спочатку він був терплячим, але пізніше категорично відмовився виконувати будь-які прохання Прісцилли чи мене. Старий Боб Салліван, колишній тесть Прісцилли, був другом сенатора Тейлора. Прісцилла була переконана, що сенатор використав свій вплив, щоб корумпувати суддю Геффні, який виніс рішення у справі про опіку Молодого Боба. Вілфред Тейлор був сенатором штату від Анкоріджа, чарівним чоловіком, якого регулярно переобирали переважно завдяки його перевагам у великій нафтовій промисловості та внутрішніх корпораціях корінних жителів. Він також був політично активним християнином, який знав, що вільне підприємництво є першою з «сімейних цінностей». Я стояв у холі капітолію штату й потискав йому руку. Він сказав, усміхаючись, «Тут нічого немає. Скажіть місіс Салліван чи міс ДеАнджело, якщо вона це така, що якщо так і далі буде продовжуватися, вона створить більше проблем, ніж усе це варте». Він міцно, але міцно потис мою руку. Потім пролунав дзвінок у ліфті, і сенатор увійшов у натовп костюмів, які тяглися йому за лікті.
  Прісцилла сперлася на верхній край моєї дров’яної печі. Вона сьорбнула гарячого шоколаду й задумливо подивилася на його солодку пару. Її обличчя знову змінилося з благального на кам’яну рішучість. Вона поставила чашку на плиту.
  «Тоді я подбаю про це сам».
  «Прісцілло, ти не можеш прослухати чийсь офіс. Як ти думаєш, якщо ти опинишся у в’язниці, ти колись повернеш Молодого Боба?»
  «Дякую за турботу, Сесіл. Але ми з вами більше не пов’язані в цій справі». Вона була близько чотирьох з половиною футів на зріст, але тепер вона підтяглася до кожного дюйма. «Я подбаю про цю ситуацію без твоєї допомоги, Сесіл. Я скажу їм, що вони можуть зробити зі своєю угодою. Сьогодні ввечері є літак до Джуно. Я буду на цьому».
  Вона розвернулася й пішла сходами до кімнати для взуття на рівні вулиці. Тодд стояв із чашкою супу, яку простягнув їй слідом.
  На книжкових полицях довшали тіні. О п'ятій годині вже стемніло. Але небо було ясним, тож, коли настала темрява, повітря над каналом на мить здавалося залитим бордовим кольором. Можливо, офіційно була весна, але я все ще дрімав до зими. Тод повернув каструлю із супом на плиту, а я ліг на диван. Грала стрічка Чарлі Паркера, а я мав книгу віршів Паттіен Роджерс. Я прочитав вірш, а потім підвів погляд на тіні, що пливуть уздовж доріжки, слухав саксофон і воду на скелях під моїм будинком. Тодді за допомогою шила та зубної нитки пришивав світловідбиваючу стрічку на шкіряний нашийник для свого нового цуценя. Одного вечора пес просто з’явився під нашим будинком. Він пожував мій пластиковий бензобак для катера і викидав на палубу якусь огидну жовту речовину, коли Тодді знайшов його. Він виглядав дуже молодим стаффордширським тер’єром, можливо, боксерською сумішшю. Тодд дістав його й привів у дім. Вони обоє дивилися на мене з однаковим виразом, і вся моя рішучість жити без собачої компанії зникла. Тод назвав його Венделл. Коли я занурився спати на диван, цуценя перекинуло мою миску з супом і почало дико лизати підлогу. Я почув, як він почав жувати ложку, і почав мріяти про політ через Тихий океан на повітряній кулі з Мірною Лой, як вона виглядала у фільмах «Тонка людина».
  Мій адвокат з’явився без попередження, коли я м’яко погойдувався над тропічним водоспадом, тримаючи одну руку за плетений кошик для повітряних куль, а іншу – за срібний коктейльний шейкер. Дікі Стайн стояв над моїм диваном і розбудив мене до моєї прохолодної вітальні, де догорів вогонь.
  Дікі Стайн був баченням сам по собі. Його волосся ніколи не лежало гладко, і здавалося, що його брови завжди були зведені в якийсь комічний вираз. Я точно знаю, що він не вживав наркотиків, але здавалося, що він завжди був забитий камінням. Він був одягнений у темно-бордовий світшот Harvard, широкі шорти та гумові чоботи, закатані до середини литки. У руці він тримав пачку паперів.
  «Як ти себе почуваєш, шефе?» Дікі дивився на мене ніби здалеку. У міру того, як сон виходив із моєї свідомості, він ставав ближчим до фокусу. Він поставив каструлю на плиту, і Тодді виколупував її вміст дерев’яною ложкою. Тоді Тодді нахилився й підклав у топку ще дров.
  «Я приніс тобі лося теріякі. Клієнт з Якутата розплатився зі мною тим, що було в його морозилці. Можливо, він був трохи старим, але я вимочував його в соусі достатньо довго, щоб навіть старий черевик був приємним на смак».
  «Дякую, радник. Сідайте, ми накладемо рису».
  «Так, добре, це звучить досить добре, але насправді я на годиннику. Я шукав Прісциллу».
  «Зник. Можливо, години тому. не знаю Спіймай її сьогодні ввечері в аеропорту. Вона прямує до Джуно, щоб протистояти Великому Сатані».
  Був тихий гуркіт реактивного літака, що піднімався над водою, і блюзові рифи. Дікі подивився на свій водолазний годинник.
  — Чоловіче, тобі тут потрібен годинник. Вже пізно. Зараз вечірній рейс. Чому у вас тут немає годинника?»
  «Я покладу рис, і ми з’їмо його, коли воно буде готове. Не потрібен годинник». Я потягнувся до глека, повного рису, над плитою. Тодді налив води в каструлю. Дікі плюхнувся в крісло й постукав черевиками по столу.
  «Боже, я б хотів, щоб я її схопив. Я щойно отримав цей матеріал і думаю, що це зробить її щасливою. Можливо, це навіть звільнить її від мене на деякий час».
  Я розпалив вогонь під передньою конфоркою. «Це зробило б усіх нас щасливими. Що у вас, її копія фільму Запрудера?»
  «Неправильна змова, Молодший. Це краще. . . принаймні я думаю. Її колишній, ви його знаєте, я думаю, Роберт Салліван. Дікі подивився на мене зі здивованою та поблажливою посмішкою, наче я була хворою пташкою в його руках. Я потер голову там, де кілька місяців тому містер Салліван затріщав мою неврологічну клітку своєю пляшкою вина.
  Дікі вчепився в зуби кутиком одного з юридичних документів. «Ну, нарешті я почув від його людей. Можливо, ваша зустріч піде на користь. Його адвокати в Сіетлі сказали, що Салліван зацікавлений у розмові про тривале побачення з дитиною, з можливістю невизначених пом’якшених домовленостей про опіку в майбутньому. Незабаром вони зустрінуться з Прісциллою, якщо вона заспокоїться і спробує бути розсудливою».
  «Так, це може статися».
  «Давай, допоможи мені з цим. Це набагато більше, ніж вона могла сподіватися. Можливо, ми зможемо спочатку організувати відвідування під наглядом, а потім залучити її до чогось більш прийнятного».
  «Як голова чоловіка на палиці. Я думаю, що це її компромісна позиція».
  Дікі знову взяв папери й неуважно погортав їх. «Сім'я запропонувала мені зв'язатися з її сестрою. Джейн Марі. Ви її знали, чи не так? Вона якась вчена чи що?»
  «Останнє, що я чув, вона біолог. Вона має старий невід і займається морською біологією. Вона веде власний маленький бізнес із замовлень поштою, щоб фінансувати свої дослідження, — сказав я йому й плюхнувся на диван.
  — Господи, — пробурмотів Дікі, дряпаючи своє жирне волосся кінчиком кулькової ручки. «Ще один ексцентрик. Що це таке, зараз стало більше диваків чи просто менше нормальних людей?»
  «Ніколи не було нормальних людей. Це міф, — сказав я, лізаючи під диванні подушки в пошуках антидепресанту, який міг упустити, коли відкривав пляшку. «Слухай, Дікі, є просто божевільні люди і статистики. Звичайно, є певне перекриття». Я підняв жирний, покритий ворсом квартал. «Але я не бачив Джейн Марі роками. Я не знаю, куди вона вписується». Я поклав чверть до кишені.
  Звичайно, я не намагався ігнорувати Джейн Марі Де Анджело. Щоразу, коли згадувалося її ім’я, я намагався уважно слухати. Джейн Марі працювала над горбатими китами. Вона документувала їх харчову поведінку та відстежувала чисельність їхньої популяції у водах південно-східної Аляски. Вона не працювала в жодному агентстві чи університеті, тому сама фінансувала свою роботу, пишучи інформаційний бюлетень і продавала ігри поштою. Нещодавно вона була в новинах. Вона хотіла розбити польовий табір на старому місці видобутку, і в громадськості виникла суперечка щодо того, як вона очищає гірничі матеріали. Два тижні тому я бачив її фото в газеті. Я торкнувся фотографії вказівним пальцем, залишивши її там на мить. Вона все ще була дуже красива, особливо для божевільного статистика.
  Дікі перестав гортати газети й читав одну. «Це дивно. що ти думаєш Роберт Салліван каже, що ми повинні мати справу з Гаррісоном Теллером як з місцевим адвокатом».
  «Касір? Він поза Фербенксом». Я висипав рис у каструлю, а Тодді пішов до холодильника, щоб викопати овочі. Венделл почав жувати носок чобота Дікі. Дікі всміхнувся йому, ніжно штовхнув його, а потім дав йому пожувати мою книгу віршів. Я підійшов і негайно вийняв це з його щелеп. Венделл подивився на мене піднятою головою й пустими очима справжнього любителя поезії. Я витер слини з обкладинки й поклав книжку назад на полицю.
  «Господи, Дікі. Ці придури в Сіетлі навряд чи знають, що до Фербенкса приблизно так само далеко, як і до Росії. Це було б схоже на те, що вони мають місцевого адвоката в Чикаго. Крім того, Теллер більше не є членом адвокатури».
  Дікі відкинувся назад і поставив черевики вище на стос журналів, намагаючись утримати їх поза зоною жування. «Гаррісон Теллер. Це може бути чудово. Я хотів би зустрітися з ним. Я маю на увазі, що хлопець — легенда».
  Дікі щойно виповнилося тридцять шість. Він залишив Гарвардський юридичний факультет майже вісімнадцять років тому як молодий турок, який зневажав Уолл-стріт, щоб зробити собі ім’я у прикордонній юстиції. Він підкреслив, що йому не потрібен титул Ліги Плюща. Але тепер він швидко перетворювався на хлопчика середнього віку в глухому містечку на Алясці, який помітив, що східний істеблішмент не дуже жаліє на його докір. Він все частіше носив гарвардський світшот. Дікі ненавидів себе за те, що він такий розумний і водночас такий марнославний, але це було частиною того, чому він мені подобався. Я був приблизно єдиним. Раніше ми з Дікі випивали разом, але тепер взимку ми їмо разом і дивимося фільми на відеомагнітофоні.
  «Вони ніколи не повторювали звинувачення Теллера, але, чорт забирай, цей хлопець міг заробляти гроші лише на телефонних дзвінках старим друзям».
  Венделл уже сидів на дивані й чутно роздирав темно-бордовий світшот. Дікі поклав папери на стіл, узяв пульт дистанційного керування й увімкнув той фільм, який Тодді дивився на відеомагнітофоні. Телевізор на кутовій книжковій полиці замерехтів, і з’явилося зображення Кері Гранта, що біжить темною галявиною за леопардом. Тодді сів на край канапи. Його тіло провисло під ним на пружинах Hide-A-Bed. Його плечі опустилися, і він нарізав шматочки млявої на вигляд брокколі в металеву миску.
  «Виховання дитини. Мені подобається цей фільм, а тобі, Сесіле?»
  «Хто ні?»
  «Як ти думаєш, чи зможемо ми колись отримати леопарда, Сесіле? Я знаю, що ти не дуже любиш великих домашніх тварин, але я думаю, що я. . .”
  «Леопард? Подивіться на цю собаку. Для чого тобі кіт у джунглях?»
  Венделл продіряв гарвардську фуфайку, і Дікі з любов’ю дивився на нього вниз, погладжуючи його по голові, наче Венделл зняв з його плечей великий тягар. Він повернувся й поплескав Тодда по коліну.
  «Немає нічого кращого, ніж історія про багатих людей, яких переслідують дикі тварини, яких вони вважали своїми домашніми тваринами».
  Я прийняв ще один Ксанакс. На екрані молода і витончена Кетрін Хепберн виповзла зі ставка в мокрій вечірній сукні. Вода, наче перлини, з’явилася на пасмах її волосся, коли вона з любов’ю розмовляла зі схвильованим Кері Грантом. Тиша запанувала в каналі, а на задньому плані все ще співав пташиний ріг. Десь за цією точкою сірі кити ховали голови в пісок, щоб харчуватися товстими підстилками ракоподібних під ним. Вода біля берега була б каламутною, повітря було б розділене криком чайок і диханням китів. Якщо це життя лише сон, нехай я продовжую спати.
  Задзвенів телефон, і ні Тодді, ні я не змогли встати, щоб відповісти. Світло телевізора тримало нас. Після третього дзвінка Дікі озирнувся. Він підняв слухавку після того, як відмовився від рису.
  «Це Ханна». Він відніс слухавку від обличчя.
  Ханна — це жінка, яка раніше була закохана в мене. Вона несподівано розвинула низьку терпимість до плаксивих самозакоханих п’яниць. Я почав підводитися, але глянув на диван і побачив Венделла, який рвав шматок гарвардської сорочки, а потім — мерехтливу голову Хепберн. До моменту захоплення леопардів у СІЗО її залишали лічені хвилини. Я знав, що Ханна дзвонить, щоб перевірити, чи я все ще тверезий після того, як мене виписали з лікарні. Вона не запитала б прямо, але була б дуже сміливою та розсудливою щодо цього. Кетрін тупцювала по лісі з одним поламаним черевиком на високих підборах у руці.
  «Скажи, що я будую для неї вітрильник під назвою « Справжня любов» , і я подзвоню їй, коли це буде зроблено».
  «Він будує тобі вітрильник під назвою « Справжня любов» , і він подзвонить тобі, коли це буде зроблено», — сказав Дікі в слухавку. Він здригнувся, коли зв’язок обірвався, а потім повернувся до дивана. «Здається, жодного повідомлення», — сказав він і сів. Потім він сказав: «Ти знаєш, що він не робить з неї вітрильник у цьому. Це був інший фільм».
  «Я це знаю». І я помахав йому, щоб він мовчав.
  Ми додивилися фільм до кінця, потім почали з початку. Ми їли лосину теріякі з рисом і зів’ялою брокколі. Венделл улаштувався за мискою з кормом для собак і залишками столу. Він лежав на дивані животом догори, а Тодді гладив його теплу майже безволосу шкіру під ногами. Дікі випив безалкогольного пива й задрімав. Я вимкнув світло й допоміг Тодді знайти його фланелеву піжаму, а потім пішов спати. Я не пам’ятаю своїх снів тієї ночі, крім того, що маленький темноокий хлопчик гладить леопарда, і тепле відчуття, що я пливу у світі, пов’язаному якимось розумним оптимізмом.
  Я спав, поки тінь чайок не пройшла по моєму обличчю, і мені не подзвонили з Агентства громадського захисника Джуно та сказали, що Прісцилла вбила сенатора Вілфреда Тейлора.
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"