Мур Крістофер Г. : другие произведения.

Будинок духов (Вінсент Кальвіно №1)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Введення
  
  Я не впевнений, як інші сценаристи розробляють серіал з постійним набором персонажів. У моєму випадку це було справою випадку. Мені ніколи не приходило в голову написати серіал про приватного детектива, працюючому в Бангкоку. Але, з іншого боку, багато речей не приходять мені в голову в той час, коли я щось роблю.
  
  Спочатку була сингулярність. Точка настільки маленька, що за розміром вона більша булавочного уколу, ніж сонце. З-за цього стався Великий вибух, і все у Всесвіті розширилося з сверхскоростью. Це не сильно відрізняється від створення романів Вінсента Кальвіно. У 1990 році ми з моїм близьким другом Рональдом Ліберманом сиділи на пляжі на півдні Таїланду, коли Рон повернувся до мене і сказав: "Чому б не написати роман про приватного детектива в Таїланді?"
  
  Будинок Духів виріс з цього питання. До переїзду в Бангкок я чотири роки жив у Нью-Йорку. Коли Рон грав Бога в 1990 році я був у Таїланді майже два роки. Іншими словами, я все ще був новачком. Але я здобув певний досвід для такого серіалу. Я працював цивільним спостерігачем в поліції Нью-Йорка, а також працював з поліцейськими в Торонто, Ванкувері та Лондоні. Якщо ви пишете про приватного детектива, вам слід знати декілька речей. Одна з них - що відбувається на вулицях великих міст після двох годин ночі. Вам потрібно мати уявлення про те, що відбувається в кублах, нетрях, складах, барах і на звалищах. Один із способів зібрати таку інформацію - поїхати з поліцією. Я був впроваджений задовго до того, як був придуманий цей термін для опису журналістів, які вирушають на війну в Іраку. Їхати з поліцейськими - все одно що подорожувати всередині чужої культури. У поліцейських своя культура і мова. Досягнувши повноліття, ви рідко повністю опануєте іноземною мовою чи культурою, в якій він використовується. Ви вивчаєте рівно стільки, щоб переконати інших у тому, що ви дійсно знаєте, про що говорите. Художня література - це створення і підтримка таких ілюзій. Працюючи на вулиці, я бачив насильство поблизу — тіла, поранених і жертви. Я потрапив в світ, де люди з пістолетами і ножами часто божеволіли від люті, наркотиків, ненависті або релігії.
  
  У мене є теорія. Не кожна сингулярність вибухає, і не кожен вибух створює всесвіт, книгу або серію книг. Багато вибухи невеликі. Вони просто перетворюються в ніщо.
  
  Моєю початковою реакцією на статтю про іноземного приватного детектива було те, що це було все одно що намагатися прищепити єнотовидний хвіст слона. З наукової точки зору така операція можлива, але люди помітять, що в задній частині слона є щось трохи кумедне. Потім я згадав, що пережив на вулицях з поліцейськими в трьох країнах, відступив назад і зрозумів, що є деякі загальні елементи, які пронизують різні культури, країни та мови. Приватні детективи найчастіше прагнуть зрівноважити нерівність, з яким стикаються багато людей з невеликою освітою, владою або прізвищем.
  
  Лос-Анджелес Реймонда Чандлера був населений гравцями, наркоманами, п'яницями, волоцюгами і аферистами. Я бачив їх тіла в тюрмах і моргах Нью-Йорка. Ті, хто внизу, живуть глибоко під рівнем пентхауса. Чорні сходи і водостоки з'єднували два світу. Багаті живуть на одну або дві сходинки вище закону. Вони володіють достатньою владою, щоб порушувати закони, а художня література про приватних детективів описує розриви в соціальній структурі, коли верховенство закону стає занадто жорстким. Ми бачимо цю боротьбу кожен день в новинах по всьому світу. Розуміння природи таких конфліктів цінностей і людей в прихованих світах Таїланду подібно подорожі в інше місце. Урок Чендлера полягає в тому, що роман про приватного детектива повинен переносити читача в ті місця, де панує людський стан, де неприкритий страх і влада розпалюють мрії і реальність персонажів.
  
   Будинок духів починався як експеримент. Я хотів з'ясувати, чи я зможу привнести пристрасть приватного детектива до соціальної справедливості в те, що я знаю про Таїланді. В той час у мене не було впевненості, що це не буде схоже на слона з енотовым хвостом. Але я виявив, що герой привабливий для всіх, тому що він здатний ставити біль і потреби інших вище своїх власних сьогохвилинних бажань. Він співчуває іншим, які ізольовані обставинами і яким нікуди звернутися. Таких героїв у реальному житті небагато, але вони не обмежуються якоюсь однією країною або культурою. Такі люди теж живуть в Таїланді. Я знаю їх і ідеї, в які вони вірять і за які борються, вони готові піти на стіну за свої принципи, і це добре працює в контексті роману про приватного детектива.
  
  Ми є частиною цього світу, як і він є частиною нас. Розуміння прихованих світів і життів - це подорож в інше місце. Подорож Вінсента Кальвіно перенесе вас в ті місця людського існування, де сходяться мрії і реальність.
  
  Як перший роман серії, "Будинок духів" — як і будь-перший твір — займає особливе місце в моєму серці. Я спробував певний тип художньої літератури, який міг потерпіти невдачу. Я був готовий піти на цей ризик у 1990 році, думаючи, що Вінсент Кальвіно варто мого часу і зусиль. Приємно усвідомлювати, що чотирнадцять років потому перша крупна справа Вінсента Кальвіно знову з'явилося у пресі. І у читачів є шанс дізнатися самим, дає їм слідування за ним по нетрях, закутках і барам Бангкока те, що копи Канади, Англії та Америки дали мені — проблиск світу, який приходить в сказ, коли всі інші міцно сплять.
  
  Крістофер Мур Р.
  
  Бангкок
  
  Вересень 2004 року
  
  
  
  OceanofPDF.com
  ОДИН
  
  ТРИВОЖНИЙ ДЗВІНОК
  
  "D. O. A. BANGKOK" - свідчила криваво-червона неонова вивіска. Близько опівночі небо перетворилося в сірувато-білу маску з прорізами для декількох зірок. D. O. A. Bangkok був єдиним баром, де над стійкою були підвішені величезні клітини з фруктовими летючими мишами. Істоти розміром з сой собак висять вниз головою, їх чорні крила щільно притиснуті до довгих червонуватим тіл. Вінсент Кальвіно, з пістолетом, стирчить з кобури, підійшов до бару. Червоні неонові повії блиснули усмішками, оголивши роти з великими зубами. Роти, які обіцяли безліч рухів мовою. У одній, в шовковій сукні з розрізом до стегна, була посмішка шахрая. Її довгі, загострені ноги були з'єднані в щиколотках, і посеред розмови вона зупинилася і втупилася на Кальвіно. Він опустився на табурет. Він склав руки рупором, сперся на лікті і подивився через стійку на дівчину, мурлыкающую, як кішка під час тічки.
  
  "Шукаєш когось, Вінні?" - запитала вона низьким, хрипким голосом.
  
  "Бачили Джеффа Логана?" Він пам'ятав її з бару African Queen Патпонге, де в старі часи вона виступала на сцені.
  
  “ Я не бачила його дуже, дуже давно, Вини. Її напівприкриті вологі очі моргнули, а витончений вузьке підборіддя повільно опустився. Вона розсунула ноги, змахнув рукою, виставивши напоказ нафарбовані нігті, і підняла сукню. Вона відкинула голову назад з тихим стогоном, коли ін зліва від неї нахилився вугор. Чорна шкіра переливалася в червоному неоновому світлі. Повільно вугор ковзнув між розсунутих ніг повії.
  
  “ Я думав, ти відійшов від справ?
  
  Вона не слухала його. Це розлютило його. Він вдарив по стійці тильною стороною долоні, червоний неон відскочив від його скронь, мокрих від крапель поту.
  
  "Я не бачила Джеффа з тих пір, як це сталося". Її голос тремтів, це був сухий, жахливий хрип, захеканий і пронизливий.
  
  В кутку троє або четверо фарангів середнього віку - тайське слово, що позначає білих іноземців, чиї обличчя були приховані тінями, отбрасываемыми клітинами, пили пиво Singha прямо з пляшок. Ці люди-привиди виявилися жителями Бангкока, які прийшли в бар, тому що їм більше нікуди було йти, і їхні шлунки були сповнені самотності. Хлопці, чиї нутрощі були з'їдені низкою невдач, випадковими ганебними вчинками та життям цілої принижень. Одна лысеющая фігура з вигорілими очима і змертвілими губами дивилася на повій у глибокому, безперервному мовчанні, яке, якщо б вони прислухалися уважно могло б перерости в високочастотний крик.
  
  Опівночі була часом годівлі. Всі в барі чекали клітин. Власником був колишній продавець локшини, у нього був вуличний кіоск поруч з готелем "Амбассадор". Його прізвисько Швидкий Едді, і йому подобалися великі кажани, довгоногі повії і пияки з грошима. Летючі миші їли м'ясо. Коли Вінні принесли другу подвійну порцію віскі, Швидкий Едді відкинув біле простирадло з тіла фаранга, лежачого на стійці бару. Який з мене детектив? - подумав Кальвіно. Він був у барі і не бачив тіла в п'яти футах від себе. Кальвіно пройняв піт. Він витер руки об штанини, потім простягнув руку і торкнувся пістолета. Він встав над тілом.
  
  Це був Джефф Логан. Він був канадцем з Ванкувера, лижним інструктором у Вістлері, перш ніж вирішив стати журналістом-фрілансером. У нього було тіло плавця, кучеряве каштанове волосся, що спадали на вуха, акуратно підстрижені вуса і наманикюренные нігті. Джеффу було під тридцять. Він був голий, якщо не вважати камери Pentax і пари об'єктивів, що лежать у нього на грудях. Чорні шкіряні ремінці вільно звисали з його шиї. На ньому не було ні подряпини, ні растрепанного волоска.
  
  Кальвіно потряс чоловіка. Це було марно. За блідою, холодною шкірі він зрозумів, що Джеффа більше немає. Але він не міг втриматися від спроби розбудити його. У той же час ніж Швидкого Едді блиснув криваво-срібним світлом в червоному неоновому світлі. Кажани сходили з розуму всередині клітин. Повії облокотились на стійку бару і дивилися, як Швидкий Едді заточує девятидюймовое лезо.
  
  "Джефф, прокинься, ти повинен забиратися звідси до чортової матері", - прошепотів Кальвіно на вухо мертвого.
  
  Він спробував підняти одне плече. Воно важило як тонна блакитного льоду. Один із пияків в кутку плакав, уткнувшись в його руки.
  
  "Він не знає, в чому справа", - сказав один з п'яниць. "Він не знає, що ти його вбив".
  
  "Пішов ти", - сказав інший п'яниця.
  
  "Ти облажався з ним", - сказав один з фарангів з тіні. "Облажався з ним через його грошей".
  
  Долоні Кальвіно вкрилися потім, серце забилося нерівно, всього в два або три рази швидше звичайного. Швидкий Едді оглянув лезо і почав різати тіло на перекладині.
  
  “Я Вінсент Кальвіно. Цей хлопець - мій клієнт. Що, чорт візьми, тут відбувається? Чіпай його, і я виб'ю тобі гребаные мізки".
  
  Він потягнувся за пістолетом, але його мокра від поту рука продовжувала зісковзувати. Він рвонув кобуру. Але було занадто пізно.
  
  Швидкий Едді відрізав ножем набряклий член Джеффа і одним рухом відкрив клітку і кинув всередину сире м'ясо. Кажани відразу ж накинулися на неї, роздираючи кігтями і зубами, скиглячи і б'ючи крилами по стінці клітини. Швидкий Едді посміхнувся і закрив двері. Він проігнорував Кальвіно, який як божевільний переліз через стійку і спробував схопитися за ніж. Він відкинув Кальвіно, як дитину. Кальвіно зістрибнув на підлогу. Коли він піднявся на коліна, Швидкий Едді хитнувся в бік і відрізав ще один шматок плоті від стегна Джеффа, який він підняв, як нотний лист, перш ніж кинути кажанам. Кальвіно сидів на рівні очей дівчини, яка, зігнувшись навпіл, разматывала вугра між ніг, перекидаючи одну руку через іншу, як моряк, людина, що дереться по канату.
  
  Раптово у Кальвіно перехопило подих. Він передбачив, до чого це призведе, але не зміг зупинити її. Повія відштовхнула його, її сміх рознісся по кімнаті, і вона направила вугра в глотку Джеффа Логана.
  
  "Кхун Вайни".
  
  Голос кружляв десь далеко від нього, і звучав він так, немов получеловеческое, наполовину інопланетне істота з клювастым ротом кричало посеред ночі.
  
  "Кхун Вайни".
  
  Звук луною рознісся по казкового пейзажу. Всередині його грудей механізм вийшов з-під контролю, серце розривалося на частини. "Напій діє", - сказала одна з повій. "Напій діє", - повторила інша повія. "У мене серцевий напад", - прошепотів Кальвіно, його очі закрилися в агонії. Він схопився за груди, опустивши пістолет на підлогу. Що б він не робив, це не могло зупинити землетрус глибоко в його грудях. Рух розірвало м'язи на шматки, як шматки гарячої гуми, що відлітають від автомобільної шини, спустила на швидкості шістдесят миль на годину.
  
  Відчуття покинуло його руки і ноги. Його рот і шия, відключені від нервів, заніміли, і набухання небуття неоново-червоним кольором перетнуло його свідомість.
  
  Давній звір, увесь із зубів і пазурів, стрімко наближався для вбивства, звуки гарчання і скреготу вибухали в його скронях. Він знайшов свій пістолет на підлозі, перекотився, став на коліна в бойовій позиції, вичекав останній момент, підняв свій поліцейський спеціальний 38-го калібру і прицілився. Пролунали два-три постріли, коли голова монстра підвелася і повільно впала вниз.
  
  “Кхун Вини. Ти зараз же встаєш. Ти дуже пізно. Тобі не запізно".
  
  Вінсент Кальвіно відкрив одне око і подивився в стелю. Був ранок. Гекон середніх розмірів поїдав плотву. Він перекинувся і глянув на будильник. Було вісім годин, і далеко хтось кликав його по імені. Він перевернувся на бік. Тайська жінка років двадцяти п'яти, з волоссям, що спадає до талії, схиливши голову набік, дивиться на себе в дзеркало над комодом. Вона стулила губи і завдала червоний блиск для губ. Вона взяла шматочок серветки, доторкнулась до куточків рота, зім'яла його в кульку й кинула в плетений кошик для сміття. Вона промахнулася. Саме тоді вона побачила його в дзеркалі, що спостерігає за нею.
  
  "Промахнувся", - сказав він.
  
  "Занадто багато поганих снів", - сказала вона, спохмурнівши. Вона нахилилася, взяла серветку і кинула її в кошик. Вона позіхнула і потягнулася перед дзеркалом. "Не можу заснути", - сказала вона зі стогоном. Її сині джинси облегали фігуру, відкриваючи круглу пружну попку. Кальвіно простягнув руку, щоб схопити її, але вона сіпнулася вліво, і його рука не натрапила ні на що більш твердий, ніж повітря.
  
  "Промахнувся," сказала вона.
  
  Туше , подумав він.
  
  Вона втомлено спостерігала за ним, поправляючи комір блузки з пишними напівпрозорими рукавами. Він спробував пригадати її ім'я, але не зміг. Він спробував згадати назву її бару, але не зміг. Він спробував пригадати, як дістався додому. І знову йому це не вдалося. Все, що він пам'ятав, — це вугра, зниклого на стегні дівчата в "D. O. A. Bangkok" - барі, який існував тільки в його нічних кошмарах.
  
  "Я вас знаю?" - запитав Кальвіно. Він прикинувся, що тре очі.
  
  “Минулої ночі ти сказав, що я дуже красива дівчина. Ти хочеш займатися любов'ю всю ніч", - сказала вона, озираючись на нього через плече зі стерильною посмішкою автопілота. Нотка звинувачення прокралася в її голос, сплітаючи і скручуючи її емоції в тонке ковдру неприйняття.
  
  "Я це сказав?" Це було можливо, подумав він. Він багато чого казав, коли занадто багато випивав.
  
  Вона кивнула, відвертаючись від дзеркала і, дивлячись вниз на нього, лежачого на ліжку. “Я дуже хочу піти з тобою. Як і раніше".
  
  "Раніше?"
  
  Вона недовірливо зітхнула. “Шість місяців тому я пішла з тобою. На наступний ранок ти забув мене. Я кажу "Неважливо". Минулої ночі ти хотів мене. Я кажу "добре". Другий шанс. Чому б і ні? Пообіцяй мені, що не забудеш."
  
  "Я це зробив?"
  
  Вона скорчила гримасу перед дзеркалом і відкинула волосся назад тильною стороною долоні: класичний знак прощання. “Ти не стаєш твердим. Ніжним, ніжним. Недобре. Ти занадто багато п'єш. Чоловік, який занадто багато п'є, не годиться для бум-бум. - Вона відкрила сумочку і кинула туди гребінець, губну помаду і набір для макіяжу. Він дістав гаманець з комода і спробував сунути банкноту в п'ятсот бат в кишені її джинсів. Але джинси були дуже тісними, і він не зміг засунути банкноту всередину. Вона висіла, обвиснув, свого роду пародія на його власний виступ напередодні ввечері. Якщо їй можна було вірити, а судячи з чорним колам у неї під очима, він був схильний повірити її розповіді.
  
  Кальвіно розглядав незнайомку в своїй спальні. Він не пам'ятав її наготи. Повинно бути, він доторкався до неї, цілував її, тримав в обіймах. Але ні найменшого натяку на спогад про те моменті не було доступно, коли вона стояла, підносячись над ним, виставивши одне стегно убік. Вона підійшла до шафи; його кобура висіла на відкритих дверцятах. Вона вказала на приклад пістолета.
  
  “Ти сказав минулої ночі. Якщо я знову забуду тебе, ти можеш пристрелити мене", - сказала вона, витягаючи його пістолет 38-го калібру. Обома руками вона направила пістолет йому в груди.
  
  "Я ненавиджу ранок понеділка", - сказав він.
  
  Вона примружила одне око, дивлячись в дуло. Коли він відкинувся назад, спираючись на дві подушки, він втупився в дуло свого власного пістолета. Він спостерігав, як її палець повільно обводить спускову скобу, і глибоко зітхнув, як людина, змирився зі смертю.
  
  "Ти думаєш, я жартую?"
  
  "Я сказав, що ви можете застрелити мене?" - запитав він, використовуючи тактику адвоката відповідати питанням на питання.
  
  Вона кивнула, її палець плавно ковзнув по спускового гачка. “Я сказав, добре, Уайна. Ти не пам'ятаєш Мене, може бути, ти пам'ятаєш пістолет".
  
  Вказівний палець на спусковому гачку пістолета подібний дитячому язычку, ліниво облизывающему ріжок з морозивом. Він відірвав погляд від її рук, сжимавших пістолет, і побачив в її очах гнів. Це був поганий знак, - подумав він. “Так, Ной, я пам'ятаю тебе. Звичайно, мила. Поот льон — розкажи анекдот", - сказав він.
  
  Але вона знала, що він грає не своїми словами, а з нею.
  
  Вона повільно похитала головою. “Чоловік занадто багато п'є. Не підходить для занять любов'ю. Не підходить для стрільби з пістолета. Я думаю, що я божевільна, бо йду з тобою. Я думаю, у тебе можуть бути проблеми. Ти занадто багато знаєш леді Тайланд. Вбивати тебе - марна трата часу, - сказала вона, опускаючи його пістолет 38-го калібру. Вона зробила чверть обороту і сунула пістолет у кобуру.
  
  "Я зараз йду, добре?"
  
  "Ні, я не забуду тебе наступного разу", - прошепотів він і, здригнувшись, ковзнув під простирадло, натягаючи її на голову, як саван смерті.
  
  "Ніякого наступного разу, Уайна", - сказала вона, запалила цигарку, глибоко затягнувся і вийшла зі спальні.
  
  Закривши очі, він чекав, слухаючи, як вона навчається, і за мить вхідні двері зачинилися. Єдиним звуком була його покоївка, місіс Джамтонг, яка поралася на кухні і щось наспівувала собі під ніс. Вона б побачила дивну пару туфель на високих підборах і зрозуміла, що Кальвіно повернувся з компаньйонкою. Ця тема ніколи не піднімалася безпосередньо і не обговорювалася. Така природа речей: як вогонь, земля, вітер і вода. Вони існували, але ці будівельні блоки життя рідко згадувались у повсякденних розмовах. Те ж саме було вірно і щодо сексу. Іноді це було як вогонь, іноді як земля або вода. Минула ніч була як повітря; це була невидима сила, подумав Кальвіно. Вона не залишила після себе ні смаку, ні відчуття, ні запаху, ні звуку.
  
  "Кхун Вини, сніданок готовий," покликала місіс Джамтонг.
  
  Це був її дзвінок, і все було чисто. Можна було безпечно покинути спальню. Він опустив простирадло і, стоячи на ліжку, подивився в дзеркало, відкинувся назад, знову натягнувши на голову простирадло. Він виглядав як людина, яка нещодавно дивився в дуло пістолета, намагаючись згадати ім'я жінки, яка хотіла його вбити.
  
  Місіс Джамтонг, п'ятдесяти трьох років, уродженка Кората, у якої не було своєї першої пари взуття до сімнадцяти років, притулилася до одвірка сітчастої двері спальні. Її велика постать вимальовувалася на тлі зеленої завіси кольору гниючої листя джунглів.
  
  Через майже вісім років місіс Джамтонг, як і більшість покоївок в Бангкоку, переписала свою посадову інструкцію; вона змусила Кальвіно працювати у відповідності з її графіком. Його життя текла у відповідності з її планами, її розпорядком дня і її щоденною потребою якомога швидше покінчити зі своїми справами по дому, щоб вона могла відкрити свій кіоск з локшиною у верхній частині soi .
  
  Місіс Джамтонг часто вживала англійські приголосні. "Вінні", - сказав Кальвіно. "Вінні", - повторила вона. Вона посміхнулася, впевнена, що нарешті-то все зрозуміла правильно. Він хитав головою. Вона намагалася знову, знаючи, що він завжди буде втомлюватися від її доброзичливих посмішок і повної нездатності почути звук "v". Він не брав це на свій рахунок. Вона називала "вана" "ваном", "вандала" - "вандалом", а "вампіра" - "вампіршей". Роки два-три тому Кальвіно прийшло в голову, що частиною її чарівності, шарму багатьох тайців, які живуть в Бангкоку, була нездатність видавати гострі, як ніж, звуки "v".
  
  "Добре, добре", - відповів Кальвіно, зсковзуючи з ліжка.
  
  По дорозі через кімнату він перекинув ногою порожню пляшку з—під мехонга - не пинтового розміру, а повну з-під маточного молока з золотисто-червоною етикеткою. Він пострибав на одній нозі, відкинувся на ліжко, підняв ногу і оглянув вдарений великий палець. Він пульсував з тим же темпом, що і в голові. За мить він нахилився і підняв пляшку.
  
  Його покоївка бачила, як він вийшов з ванної. Вона дивилася, як він, похитуючись, попрямував до столу для сніданку. Ранкова побудка, ритуальна прогулянка Кальвіно і її редакційні коментарі про стан його здоров'я були щоденними подіями.
  
  "Кхун Віні виглядає так, ніби його нудить", - сказала місіс Джамтонг, коли він, накульгуючи, вийшов зі своєї спальні, одягнений у футболку "Янкіз" та бавовняні боксерські шорти. Його неліцензований поліцейський пістолет спеціального калібру 38-го калібру висів у шкіряній наплічної кобури під лівою пахвою. Він намагався ходити босоніж. Це був ранковий ритуал. Вона слідкувала за кожним кроком, оцінюючи шкоду і прикидаючи шанси на те, що він добереться до крісла без сторонньої допомоги. Він відчував, як вона тягне його за собою, підбадьорюючи. Давай, ти впораєшся. Ще два кроки. Ще один крок. Хороший хлопчик.
  
  Місіс Джамтонг завжди виглядала здивованій, бачачи, що він заспокоюється, не накидаючись на свій сніданок. Вона любила розповідати йому криваві історії про фаранге, про сорок чи сорок одного чоловіка, який помер від серцевого нападу у сні, гуляючи по Сукхумвиту, читаючи газету, випиваючи склянку води. Вона вважала, що у фарангів коротка тривалість життя, і незалежно від того, наскільки звичайним був їх спосіб життя, навантаження була б занадто велика для їх сердець. Смертельна комбінація спеки, нудьги, дешевого Мехонга і безупинної нічного життя засмоктала їх, пережувала і выплевывала спочатку серцем. "Рано чи пізно," сказала вона йому, - я виявлю, що Кхун Віні теж помре".
  
  Місіс Джамтонг висловила свої почуття у вигляді чотирнадцяти заздалегідь заготовлених посмішок, кожна зі своїм відтінком. Вона могла цілими днями спілкуватися за допомогою різних варіантів мови усмішок і так і не вимовити ні слова. Її посмішка в той ранок означала щось на кшталт: неймовірно, печінка Кальвіно протрималася незайманою ще один день .
  
  "У мене болить голова," сказав Кальвіно, сідаючи за стіл. Він витріщився на скибочки ананаса на тарілці. Є жовтий колір, який ніхто не хоче бачити у себе на тарілці після нічної пиятики.
  
  "Кхун Вини, він не такий гарний".
  
  "Ні, це не так". Він намагався забути сон про Джеффа Логане. Хлопець з Ванкувера, який у двадцять дев'ять років став Д. О. А. в Бангкоку. Його батьки заплатили Кальвіно великий аванс, щоб з'ясувати, чому їх син, який ніколи не курив, не пив і не вживав наркотики, був лижним інструктором, який перевтілився у шукача пригод, помер від серцевого нападу. Люди вмирають від серцевих нападів в будь-якому віці. Але в Патпонге була пара барів, де при загадкових обставинах померли молоді фарангі. У них була одна спільна риса. В їх свідоцтвах про смерть в якості причини смерті було вказано "серцевий напад".
  
  Джефф Логан працював над статтею про жертви серцевих нападів. У нього були деякі докази того, що в крові жертв на момент смерті було в середньому близько сорока п'яти міліграмів Дормикума. Несмачні, безбарвні сорок п'ять міліграмів, додані в склянку пива, могли б вибити клапан з серця будь-якого двадцятидев'ятирічного людини. У Кальвіно була теорія. Він думав, що Джефф напав на слід між аптекою, яка торгує Дормикумом і "Білим" Халционом, які використовувалися таким же чином, і кількома дівчатами, які працюють в барі African Queen.
  
  Кальвіно вирішив, що повія, якій Джефф довіряв, дала йому передозування та вкрала його кредитні картки, паспорт і дорожні чеки. Він забув, де знаходиться і з ким має справу. Це не був комплексний лижний тур на гору Вістлер. Через три тижні після його смерті на двох картах Visa з'явилося близько п'яти тисяч доларів на переклад з Гонконгу в Сінгапур. Це було більше семи місяців тому. Кальвіно не виявив нічого, крім питань, що залишилися без відповіді, і повернув Логанам аванс за вирахуванням витрат. Він прожив своє життя у відповідності з рядом законів. Одним з них був закон спадної віддачі Кальвіно: якщо по закінченні шести місяців ви не знайдете вбивцю, швидше за все, ви цього ніколи не зробите. Якщо не вважати снів, життя повернулася в нормальне русло.
  
  Ще один ранок понеділка, коли його покоївка вигукує його з ліжка, звертаючись до нього в третій особі і розмірковуючи про його серці і печінці. Вона поставила похмілля з такою компетентністю, яка була звичайним явищем в Таїланді. Найгірше була її безпомилкова пам'ять.
  
  "Минулого тижня Кхун Віні сказав:"Хтось влаштовує килимову бомбардування у мене в голові".
  
  “Це було похмілля минулого тижня. Бомбардувальна ескадрилья усунена. Кавалерія—" Він зробив паузу, зітхнувши. "Тепер ось кого варто побоюватися".
  
  Він окинув поглядом накритий до сніданку стіл — свіжовичавлений апельсиновий сік, нарізані банан і ананас і кухоль гарячої гарячої кави. Розмиті межі його світу повільно знайшли чіткість. Збоку, зі знятою кришкою, стояли пляшка аспірину і склянку води. Він висипав на долоню дві таблетки аспірину, закинув їх на мову, запив водою, насилу проковтнув і відкрив "Бангкок пост" на розділі "Перспективи". У статті з Штатів передбачалося, що через двадцять років люди будуть жити до 150 років. Він потягнувся за своїм соком, думаючи про хлопців у віці 130 років, підбирають сімнадцятирічнихінс у фільмах "Патпонг" і "Сой Ковбой". Кальвіно було сорок. Він вважав, що ще 110 років - це не те, чого він особисто хотів.
  
  Птах майна місіс Джамтонг сиділа навпочіпки в клітці за дверима.
  
  “ Кхан Вин сьогодні запізнюється в свій офіс?
  
  Оскільки птах говорила точно так само, як покоївка, — а це була одна з улюблених фраз птиці, — він не був упевнений, хто задав питання. Не те щоб це мало значення.
  
  Його налиті кров'ю очі з припухлими повіками дивилися на покоївку, потім на її пташку з дитячим подивом. Кальвіно порився в пам'яті в пошуках підходящих тайських слів, щоб пояснити похмуру реальність свого кабінету. Він не працював два місяці, і на даний момент у нього було мало шансів отримати роботу. Це була спіраль. З кожним днем у нього було все менше бажання йти в офіс, де пахло провалом і неоплаченими рахунками. У нього були всі наміри уникнути явки в понеділок вранці.
  
  “Завтра робочий день. По понеділках я ніколи не працюю", - сказав він.
  
  Вона посміхнулася однієї з чотирнадцяти своїх усмішок. Це була посмішка співчуття. Вона знала, що він намагався працювати. Вона знала, що у нього не було роботи. Вона згадала, що він жив заради своєї роботи і пив, коли телефон не дзвонив по декілька днів. “Ратана зателефонує тобі у вісім. Вона сказала, що це дуже важливий телефон Кхун Вайни". Місіс Джамтонг просяяла. Їй подобалося повідомляти те, що, на її думку, могло бути хорошими новинами.
  
  Ратана була двадцятитрирічної секретаркою-наполовину китаянкою, яка займала невелику приймальні в офісі Кальвіно. Вона рідко телефонувала йому додому; він рідко дзвонив їй в офіс. Це були хороші відносини — на довгий час вони могли забути, що у них була якась зв'язок один з одним.
  
  Місіс Джемтонг простягнула телефонну трубку і натягнула шнур, який скрутився в тисячу петель.
  
  Він поклав телефон на стіл, посміхнувся і відкрив першу сторінку Bangkok Post . Місіс Джамтонг зітхнула і набрала номер його офісу. Тим часом Кальвіно втупився на газету. На першій шпальті була чорно-біла фотографія фаранга, що схилився над його столом. Двоє поліцейських у формі з зернистими особами з газетного паперу посміхалися в камеру. Кальвіно розгадав посмішку місіс Джамтонг. Вона простягнула йому телефон.
  
  "Ти бачив газету?" Ратана запитав його.
  
  "Я їм свій сніданок".
  
  "Чому у фарангів виникають проблеми з їжею і переглядом фотографії когось мертвого?"
  
  Кальвіно поморщився. "Ми культурні маргінали", - сказав він.
  
  "Ти подзвониш після того, як закінчиш, добре?"
  
  Кальвіно поклав трубку. Він випростався і уважно подивився на фотографію. Він повернувся до роботи. А з роботою він, можливо, наблизиться до зарплати, і тоді всі будуть щасливі. У тайських копів на місці вбивства була така ж усмішка, коли вони зупиняли нігерійців, які торгували наркотиками, в аеропорту Дон Муанг. Посмішка "попався". Самовдоволення від усвідомлення того, що сьогоднішній день буде трохи яскравіше, ніж вчорашній, і оскільки завтра може і не настати, це найкраще, на що ви можете сподіватися.
  
  Його погляд опустився з фотографії на підпис. “Схудлий наркоман зізнається у вбивстві фаранга ."Була ще одна фотографія молодого хлопця з племені Сан, з випнутих вперед підборіддям і синцями навколо очей, стояв між двома поліцейськими зі скованими руками. Кальвіно знав жертву. Це був британець на ім'я Бен Ходл. Він був убитий в неділю ввечері, близько 22:00. В звіті говорилося, що хлопець всадив 9-міліметрову кулю в потилицю Бена. З вихідного отвору вилетіли кістки і мізки через рвану дірку з чорним обідком по краях. Хлопець, дев'ятнадцятирічний по імені Лек, зізнався у невдалому пограбуванні. Кальвіно подивився на фотографію Лека в наручниках. Він виглядав переляканим. Синці вказували на те, що його били. У звіті він згадувався як наркоман, розбавляють фарбу. Пресі подобалося оперувати стереотипами: Розбавляють вбиває фаранга . У кожного була своя роль у драмі життя Бангкока.
  
  Пару років тому Кальвіно випивав з Беном Ходл і спільним другом, який керував Патпонг-баром під назвою "Африканська королева". Бен був трохи п'яний, а було лише 8:00 і 9:00 вечора. Кальвіно відразу сподобався цей хлопець.
  
  "З чого ти сумуєш в Америці?" Запитав він Кальвіно, потягуючи "Клостер" прямо з зеленої пляшки. "По машинах", - сказав він, відповідаючи на свій власний питання. "Американці біса схиблені на машинах".
  
  "Машини, якими я володів, при перепродажі вигравали або втрачали десять відсотків в залежності від того, скільки у мене було бензину". Кальвіно погладив плюшеву кішку-циветту з темними колами навколо очей, стояла на стійці бару. Тварина дивилася через кімнату скляними очима і було в ідеальному стані, за винятком того, що були відсутні обидва вуха. "Ви коли-небудь замислювалися, як Лаки втратила своїх вух?" - запитав Кальвіно.
  
  Бен усміхнувся і прошепотів. “Це секрет. Я поклявся мовчати. Мене вб'ють, якщо я розповім тобі". Він замовив ще один мехонг з содовою. Все це було подослано британцями, і він перевіряв, наскільки серйозно Кальвіно відноситься до нього.
  
  “ Ти знаєш, що саме чудове в циветт-кішок?
  
  Бен похитав головою, мнучи хвіст плюшевого кота.
  
  "Анальні пахучі залози", - сказав Кальвіно. "Вони видають мускусний запах, який іноді відчуваєш неспішної вночі".
  
  "Я зрозумів", - сказав він. "Привид в дупі". Він засунув вказівний палець в отвір без вух і скривив обличчя, оголивши зуби в болісної масці смерті. Бен був одним з тих хлопців, яких ти бачив на Стрип-стріт. Кальвіно, можливо, і не запам'ятав би його з десятків людей, які виглядали, вели себе і одягалися дуже схоже на нього; але грубе, пульсуюче покручіваніе пальця у вушній раковині мертвої сивет гарантувало, що Бен не буде забутий.
  
  Задзвонив телефон, і Кальвіно зняв слухавку після другого гудка.
  
  "Кун Вини, будь ласка", - попросила Ратана. "Ти вже поснідав?"
  
  Шістнадцятирічна дівчина, що живе за наймом нагорі, почула, як у квартирі Кальвіно задзвонив телефон. У двох квартирах була загальна лінія зв'язку, відкрите запрошення послухати. Вона подивилася на телефон, потім взяла його і почала підслуховувати розмову Кальвіно. Це був її спосіб скоротати час і поліпшити свою англійську.
  
  "Тепер ти можеш говорити?" - запитала Ратана.
  
  Це був природний питання, враховуючи установку Кальвіно.
  
  "Що сталося?" спитав він її, нахиляючись вперед і розглядаючи голову Бена на фотографії. З біса приємно було запам'ятати хлопця з-за тих останніх слів у барі African Queen: "Привид в дупі".
  
  Настала довга пауза. Повія нагорі кричала на місіс Джамтонг. Пролунало ляскання дверей. Тарілка розбилася об підлогу. Кальвіно ненавидів ранок понеділка.
  
  “ Ти бачив газету? - запитав я.
  
  "Я дивлюся на це".
  
  “ Батько Бена Ходл дзвонив з Англії та передзвонить через тридцять сім хвилин.
  
  Це була фотографія не тільки тіла, але і місця вбивства. Як і більшість подібних фотографій, метою було дати яскраве зображення мерця, а не дати приватному детективу простий відповідь на міжміський телефонний дзвінок. Було неможливо оцінити, чи був який-небудь супутній збиток або які-небудь свідоцтва боротьби, якщо такі були. Бен приземлився лівою стороною особи на клавіатуру комп'ютера. Фотографія була нечіткою, але ракурс зобразив на обличчі Бена щось схоже на посмішку. Кальвіно здалося, що він дізнався щось знайоме. Це була та, кого він називав “місіс Вражена посмішка Джамтонга." Той самий, який злітав з її губ всякий раз , коли хто - небудь згадував чарівне слово "привиди ", яке на тайському мовою для непідготовлених вуха звучить ідентично англійської слову "мочитися " . Відлити на одній мові - привид на іншому. Одне чортове непорозуміння за іншим. Бен виразно сконав. Якщо хлопець був невинний, хто натиснув на курок?
  
  OceanofPDF.com
  ДВА
  
  ОФІСНА ПОЛІТИКА
  
  КАЛЬВІНО орендував офіс на другому поверсі над фінським девелоперським будинком на місяць. Він йшов по тунелю смертоносного повітря, який вигинався дугою над протигазної зоною Сукхумвіт-роуд: рух було зупинено, залишилися довгі вервечки розвалюються автобусів, перевантажених вантажівок, триколісних тук-туків і нелегальних таксі, чому небо набуло колір киплячого кави. Запах кислувато-сірого диму в'ївся в його шкіру і ніс. Через десять хвилин після того, як Кальвіно покинув свій притулок, він прибув, кашляючи, відчуваючи гостру біль в грудях і весь мокрий від поту. Він зачинив за собою двері і витер обличчя носовою хусткою. Він дозволив кондиціонеру охолодити обличчя і шию. В животі у нього було волого і саднило. Спека і їдкий повітря змусили його скрипіти зубами, як дитину в лихоманці. Його руки були чорними від бруду, і він негайно пройшов в туалет на першому поверсі і протер їх. Він подивився на себе в дзеркало. Його обличчя вкрилося плямами від спеки та занадто великої кількості випитого напередодні ввечері. Він побризкав холодною водою на тильну сторону долонь, чекаючи, коли пройде ця покалывающее відчуття в основі хребта.
  
  Секретарка забудовника, тайська дівчина на ім'я Порн, помітила його. Всякий раз, коли вона називала своє ім'я американцеві, він сміявся. А іноді говорив, що любить порно. Їй довелося пояснити, що porn не означає порно в англійському розумінні. З фарангом це може бути непросто . Їй подобався той факт, що Кальвіно знав, що її ім'я перекладається на англійську як "благословення".
  
  "Я думав, ти повертаєшся в Америку", - сказав Порн.
  
  “І сумуєш по такій гарній погоді? Ні за що".
  
  Вона вивчала його очі, намагаючись зрозуміти, жарт це чи ні, вона знала, що фарангі люблять жарти, але з-за незворушного тони Кальвіно було важко зрозуміти його.
  
  На Порне була біла блузка з необробленого шовку, мазок червоної помади, різьблені сережки з слонової кістки і нейлонові панчохи в сіточку. Вона схрестила ноги, посміхаючись і чекаючи реакції Кальвіно, не підозрюючи, що увага Кальвіно була прикута до маленького синців на внутрішній стороні її великого пальця. Він подивився через кімнату на офісний стіл. Центральний ящик завжди був замкнений. Всередині зберігався невеликий грошовий ящик. Порно зламав ящик.
  
  "Купити рис і свинину на дрібні гроші?" запитав Кальвіно, блиснувши посмішкою.
  
  Порн почервонів і відвів погляд.
  
  Вона працювала на пару фінів, які постійно були у від'їзді на Пхукеті, розробляючи свою земельну схему для скандинавів, і інших людей, які не розуміли, що вони не можуть володіти тим, що їм продають. Вони провернули якусь аферу з орендою та підставними корпораціями. За бангкокским стандартам, вони вели досить чесний бізнес. За бангкокским стандартам порно було непоганим, тому що вона крала тільки невеликі суми з дрібної готівки.
  
  “Красти недобре. Я не погана дівчинка", - сказала вона. Потім вона кинула на нього кумедний погляд. "Ви підстриглися, містер Кальвіно", - сказала Порн, тримаючи між пальцями щіпку клейкого рису і свинини. Було 9:00 ранку. На її пальцях блищало перлове намисто з кульок свинячого жиру.
  
  "Вчора", - сказав він, але не міг пригадати, чи було це вчора, або два дні тому, чи минулого тижня. Він провів рукою по волоссю; вони були вологими і маслянистими.
  
  Кальвіно спостерігав, як вона запихає рис і свинину в рот і повільно облизує пальці довгим вузьким мовою. Її горло піднімалася і опускалася, коли вона ковтала.
  
  “Ти голодний? Їж".
  
  "Спасибі, але ні, дякую, Порно".
  
  Вона скрещивала і разгибала ноги, видаючи тонкий звук, коли нейлонові панчохи в сіточку терлися один об одного.
  
  "Краще займися синцем на коліні", - сказав він. На її правому коліні з лівого боку від колінної чашечки був синяк. Він вирішив, що вона зламала касовий ящик, сидячи, використовуючи коліно і праву руку. Він подумав, що вона сильніша, ніж виглядає.
  
  Вона зморщила обличчя, знову облизуючи піднятий вказівний палець. “ Тобі подобаються мої ноги?
  
  Він не відповів і вибіг по сходах, перестрибуючи через дві сходинки за раз. Це було його щоденне вправу. Він зупинився, захеканий, перед своїм кабінетом. Табличка на двері свідчила: "Вінсент Кальвіно, приватні розслідування". Він увійшов всередину.
  
  "Я так хвилювалася", - сказала вона.
  
  Кальвіно посміхнувся. Ратана постійно хвилювався.
  
  "Розслабся".
  
  Ратана в сползших на ніс окуляри ходила босоніж взад-вперед перед своїм столом.
  
  “Це так жахливо. Фотографія містера Ходл в ранковій газеті. А потім зателефонував його батько, і мені довелося пояснити, що тебе тут не було. Я не могла пояснити, що ти майже ніколи не буваєш тут. Я сказала йому передзвонити. Сподіваюся, я вчинила правильно. Я не знала, що ще можна зробити. Напевно, я вчинила неправильно. Я завжди поступаю неправильно. Так говорить моя мати. Так каже мій батько."
  
  "Я коли-небудь це говорив?" - запитав Кальвіно, знімаючи піджак і акуратно вішаючи його на спинку стільця.
  
  - Ні, але ти фаранг. Ти не сказала мені правди.
  
  Коли вона підстрибувала, два золоті ланцюжки бовталися у неї на шиї. Кальвіно сподобалася маленька коричнева родимка біля лінії її коміра. Золоті ланцюжки тяглися над і під родимкою, як лінія припливу на піску. Йому подобалася консервативна манера одягатися. Завжди носіть бавовняні кофти з довгими рукавами, відкритим коміром і прості спідниці довжиною трохи нижче коліна. Кальвіно знав, що над правим коліном був шрам у формі півмісяця з глибиною пупок, отриманий в результаті нападу собаки у віці восьми років. Собака переслідувала її з вулиці і загнала в кут на пустирі. Вона одночасно боялася і ненавиділа собак. Кожен раз, коли він бачив довгу спідницю, йому згадувався той огидний інцидент і те, як це назавжди вплинуло не тільки на її модні рішення, але і на хід її життя. Вона стала сором'язливою і сором'язливою. У дитинстві інші діти сміялися над її шрамом. У Ратаны розвинулася підвищена чутливість до особистої критиці. У вісімнадцять років вона прийшла до висновку, що шрам зіпсував її шлюбні перспективи.
  
  Під блузкою виднілися великі, пружні, загострені грудей з сосками розміром з жовток кольору здорових ясен. Як і більшість тайських жінок, вона носила обтягуючі спідниці, що підкреслюють талію, настільки тонке, що це виглядало як оптична ілюзія — це був стрімкий спад від її повних грудей до вузької талії, яка знову розширювалася до дещо округлим, пружним стегон. Густі синяво-чорне волосся Ратаны було заплетене в одну косу, яка спускалася лінією до середини спини. Її сім'я хотіла, щоб вона вийшла заміж за китайського віце-президента банку або торгової компанії. Ратана відчула, що напад собаки змінило її долю. Крім того, вона хотіла від життя більшого, ніж стати прикрасою на руці багатого тайського китайця. Вона поступила у відкритий університет, де вивчала право. Адвокат в Англії переконав її зробити кар'єру юриста. Він дав їй якесь туманне уявлення про спільне створення chambers, забувши згадати про практично неможливості створення нового набору chambers в Англії.
  
  "Ти щось намагаєшся мені сказати", - сказав Кальвіно, сідаючи за свій стіл.
  
  Її очі спалахнули, і вона нахилилася вперед через його стіл, пахне духами і дитячою присипкою.
  
  "У мене проблема", - сказала Ратана схвильованим голосом.
  
  "Що за проблема".
  
  "Мати".
  
  Кальвіно підняв брову. Це була стара проблема. Дуже стара проблема. Її мати була китаянкою і носила свою вагу в золоті на шиї і зап'ястях. Вона постійно вмовляла Ратану привести додому одного з китайських мільйонерів, який, за словами її дочки, заявився в офіс фінів з планами купити цілі будівлі. Ратана загнала себе в кут історіями про всіх підходящих чоловіків, яких можна було знайти на її робочому місці, і ходила по натягнутому канату, пояснюючи, чому ні один з них не підходив для знайомства її матері. Офіційно Ратана працював на фінів внизу. Операція з нерухомістю зі значним потенціалом. Фіни забезпечили їй прикриття, включаючи підроблену візитну картку, на якій вона значилася як виконавчий асистент. Проблема з її легендою полягала в тому, що жоден з цих китайських залицяльників так і не з'явився на порозі, і старий дракон почав щось підозрювати.
  
  "У маминої подруги є двоюрідна сестра, яка розбирається в порно, і Порно розповіла її подрузі, яка розповіла двоюрідному братові маминої подруги, який розповів ..."
  
  "Припини".
  
  "... що фаранг, який знімає офіс нагорі, носить із собою пістолет".
  
  Ратана була ріап-рій, що по-тайськи означає респектабельних жінок, які, як очікувалося, повинні були залишатися під захистом будинку до свого заміжжя. Ці жінки з ріап-роя різко відрізнялися від жінок, у яких практично не було вдома і які жили по півдюжини чоловік в убогих кімнатах, продаючи себе в таких місцях, як Патпонг, Сой Ковбой, Нана, а також в сотнях публічних будинків, готелів короткострокового перебування та масажних салонів. Шрами, які були у цих дівчат, не могла приховати довга спідниця.
  
  Жодна респектабельна незаміжня китаянка не стала б працювати в офісі у самотнього фаранга . А приватний детектив, який з обов'язку служби носив зброю? Це було за гранню уяви. Вона сказала їм маленьку невинну брехню: що працює на містера Уайна, багатого сінгапурського магната нерухомості. Будь-який натяк на когось по імені Вінсент Кальвіно привів би до того, що її вигнали б з сім'ї.
  
  “ Скажи їй, що я працюю на китайську Тріаду.
  
  "Не смішно, Кхан Винувать.
  
  “ Тоді скажи їй, що я збираю безнадійні борги для фінів.
  
  Ратана на хвилину задумалася, підібгавши губи і легенько постукуючи по них гумкою на кінці олівця.
  
  "Вона могла б у це повірити".
  
  Ратана прожила в Лондоні вісімнадцять місяців. Ідея полягала в тому, щоб вона вивчила англійську, щоб покращити свої шлюбні перспективи, і вона провела шістнадцять місяців в якості неповнолітньої дружини — в перекладі з тайського mia noi, що означає коханка — англійського адвоката. Вона знала більше про примарному стані шлюбу в Англії, ніж про англійською мовою. Адвокат сказав їй, що шрам на коліні "надає їй характер". Чого баристер не розуміла в тайській культурі, так це того, що ніхто не хотів бути героєм; всі хотіли відповідати одній і тій же формулі краси. Але її досвід за кордоном не був пустою тратою часу. Ратана повернулася з відточеними здібностями до правдоподібного обману, легендами для прикриття, методів втечі і стерпного англійської, або, іншими словами, з необхідними якостями, щоб стати ідеальною секретаркою приватного детектива-емігранта з неліцензійним зброєю.
  
  Задзвонив телефон, і Кальвіно, відмахнувшись від Ратаны, сам узяв трубку. "Приватні розслідування, чим я можу вам допомогти?" - запитав він.
  
  “Вінні, я в такому стані. Ти не уявляєш, наскільки жахливим було це ранок", - сказав Кіко.
  
  Він одразу впізнав її голос. "Кіко, забавно, я думав про тебе за кавою".
  
  Він чекав дзвінка Кіко з тих пір, як прочитав чарівні слова "худне наркоман" у Bangkok Post . Кіко, розведена японка з вищого середнього класу, працювала в нетрях Клонг Тієї. Вона платила свої внески в поті чола і довгими годинами, завоювавши підтримку і дружбу місцевого співтовариства. Останні два роки вона керувала пілотною програмою для тих, що худнуть наркоманів. Вона випрошувала гроші у кожної крупної компанії в Бангкоку.
  
  Два роки тому її метою було переконати дітей від восьми до дев'ятнадцяти років, що нюхати розчинник для фарби шкідливо для їхнього мозку, здоров'я і майбутнього. Розчинник мав одну мету: розрідити фарбу, а не згладити проблеми, пов'язані з життям у нетрях. Але через два роки вона преуменьшила свої очікування. Худне був дешевим, діти бідними, неосвіченими і без надії. Худне не був проблемою. Поліція зробила з наркоманів козлів відпущення, увірвавшись в дерев'яну халабуду і заарештувавши одного або кількох за злочин, що хтось зробив. Кіко став неофіційним прихильником надання допомоги сім'ям у Клонг Тоі у відкритті поліклініки та центру денного догляду.
  
  “Це важливо, Вини. Ти не повіриш, що сталося на цей раз. Я знаю, що ти зайнята. Я знаю, що не дуже допоміг у справі Джеффа Логана. Але, будь ласка, Віні, будь ласка, ти можеш мені допомогти? " попросила вона твердим, тихим голосом.
  
  "Допомогти тобі або Леку?" - запитав він.
  
  “ Він невинний. Він був з одним. Пане. Я знаю цього хлопця. Він не став би брехати. Лек не міг цього зробити. Ти знаєш це, чи не так? " запитала вона з легким тремтінням недовіри в голосі.
  
  “ Я цього не знаю, Кіко.
  
  “Ти бачив його обличчя в ранковій газеті? Які у них яйця, щоб надрукувати таку фотографію. Боже, будь-хто міг побачити синці", - сказав Кіко голосом, повним емоцій.
  
  "У поліції є визнання", - сказав Кальвіно. Йому здалося, що в її голосі з'явилася особлива тремтіння, коли вона здавалася стривоженою. Її акцент став сильніше, ніби в будь-яку хвилину вона могла перейти на японський.
  
  “Вибачте, я можу поговорити з Вінсентом Кальвіно. Приватний детектив, який сказав мені, що ніколи не приймай визнання поліції за чисту монету, якщо на обличчі, показаному в камеру, є синці".
  
  "Гаразд, гаразд, поліція, можливо, натиснула на нього".
  
  "Так-то краще", - сказала вона. "Нахилявся, вставав, штовхав, бив, бив..."
  
  “Поліція скаже, що він упав. Більш худі наркомани теж втрачають свідомість".
  
  Ратана принесла чашку кави, поставила її на стіл, повернулася і вийшла. Голос Кіко перетворився в гарчання.
  
  “Впав? Цей дитина зазнала жорстокості поліції. Як розсудлива людина могла припустити, що він впав?" - запитала вона, майже задихаючись від гніву, викликаного її словами.
  
  “Що ви хочете, щоб я зробив? Визволити його з в'язниці? Заарештувати поліцію? Повалити уряд?"
  
  “Зустрінемося через годину на моєму уроці малювання. Може бути, у Пратта є ідея. У нього є свої діти. Він може допомогти Леку. Крім того, він твій друг ".
  
  Вона не стала чекати відповіді. Телефон замовк у Кальвіно у вусі, і він потягнувся, ледь не перекинувши свою каву, і повісив трубку.
  
  Рік тому, в лютому минулого року, Кіко увійшла в офіс Кальвіно так, немов за ним гналися. Вінні відразу помітив дефект її правою рогівки, викривлений овал. У нижній частині овалу була коричнева сльоза, схожа на батік, яка розтікалася по білизні, надаючи їй сумне, зранене вираз. Волосся вона туго прибрала з лоба. Зібравшись з духом, щоб заговорити, вона прибрала вибилося пасмо волосся, яка продовжувала падати їй на очі. Вона важко зітхнула, полуприкрыла очі і почала розповідати йому свою історію.
  
  У Кальвіно було передчуття, що саме він у кінцевому підсумку заплатить Кіко більше, ніж той може собі дозволити. Вона увірвалася в його кабінет без попереднього запису, не знаючи, як рідко він заходив в офіс і як їй пощастило, що вона застала його всередині. Вона хотіла, щоб Кальвіно кинув все і поїхав в глиб країни, щоб знайти схудлого наркомана по імені Вичаи, який втік з двадцятьма тисячами бат з офісу Кіко у Клонг Тоі.
  
  "Тепер зі мною все в порядку", - сказала вона. “Вичаи - проблемний хлопчик. Ось чому він взяв гроші. Його буде неважко знайти. І яким би не був ваш гонорар, я впевнений, що він буде більш ніж справедливим ".
  
  В той день він їхав на автобусі в Корат. Десять днів потому він знайшов хлопця, який їхав на велосипеді в Исане з шістнадцятьма тисячами бат, зашитими в його штанину джинсів. Кальвіно переслідував його по рисовому полі, схопив, надів наручники і привіз назад в Бангкок. Кіко негайно наказала зняти наручники, обняла Вичаи, її очі наповнилися сльозами, коли вона пробачила хлопчика, який явно не знав, сміятися йому чи плакати. Мабуть, він зрозумів, що в Бангкоку його чекає довгий ув'язнення в тюрмі. Замість цього його знову прийняли в команду і підвищили до керівника групи на тій підставі, що він проявив ініціативу.
  
  Розплата Кальвіно настала шість місяців потому у справі Джеффа Логана. Зв'язку Кіко в нетрях дозволили Кальвіно наблизитися до пошуку вбивць Джеффа Логана. У Патпонге діяла організована банда, яка накачувала наркотиками і вбивала фарангів заради їх кредитних карток та паспортів. У Кальвіно була зустріч з наркоторговцем. Дилер так і не з'явився. Два дні потому наркоторговця знайшла літня жінка, яка збирала газети. Він лежав обличчям вниз в клонге, і всяке співробітництво швидко зійшло нанівець. Якщо Кальвіно складе все це разом, то він залишиться в незначній боргу перед Кіко.
  
  
  Через П'ЯТЬ хвилин після розмови з Кіко телефон задзвонив знову. Це був Льюїс Ходл, батько Бена, дзвонив з Лондона точно в призначений час.
  
  "Я хочу, щоб ви з'ясували, хто вбив мого сина", - сказав він з англійським акцентом вищого класу. Акцент був итонско-оксфордський.
  
  "У сьогоднішній" Bangkok Post" говориться, що поліція затримала підозрюваного". Кальвіно подумав про своєму кошмарі. Він згадав схожий дзвінок від матері Джеффа Логана. І йому здавалося, що він знаходиться на біговій доріжці, де йому доведеться вічно відповідати на телефонний дзвінок за телефонним дзвінком, щоб почути одне і те ж вимога: "Знайдіть того, хто вбив мого сина".
  
  Батько Бена прицмокнув губами, виражаючи свою відразу. "Мій дорогий друже, тайська поліція не завжди надійна", - сказав він з такою поблажливістю, яка могла б затьмарити Меггі Тетчер.
  
  "Чим можу бути корисний?" - запитав Кальвіно, повертаючись в кріслі і виглядаючи у вікно свого кабінету. Він побачив, як з тук-тука виходять два ченця.
  
  “ Тіло Бена знаходиться в поліцейському госпіталі. Організуйте гідні похорони. Старий помовчав і трохи збентеженим тоном зізнався: “Буддійські похорон, якщо таке взагалі можливо. Бен стверджував, що він буддист. Він стверджував багато чого. Хлопчик мертвий, і його бажання повинне здійснитися. Ми з матір'ю прилетимо в суботу. Якщо вас це влаштує. А поки знайди вбивцю Бена.
  
  Голос батька Бена звучав так, наче в його жилах текла крижана вода. У ньому не було й натяку на справжні емоції. Він говорив про Бене як про незнайомця, який став причиною якихось проблем, з якими потрібно було розібратися, і найкращим способом впоратися з ситуацією було заручитися допомогою іншого незнайомця.
  
  “Поліція заарештувала вбивцю Бена. Молодий схудлий наркоман", - сказав Кальвіно, відвертаючись від вікна.
  
  Настало коротке мовчання.
  
  "Я пам'ятаю, Бен якось сказав, що ти був дуже хороший", - сказав старий з насмішкою, яка властива тільки англійською інтонаціями в голосі. “Він думав, що ти забагато випив. Якщо тільки випивка не звела з розуму, то ви, мабуть, погодитеся, що поліція затримала не ту людину. Тепер назвіть мені ваш гонорар."
  
  "Три сотні в день плюс витрати", - сказав він, думаючи про Бене, счищающем бруд з нігтя після того, як витягнув її з вушної раковини сивет. “Я повинен повідомити, що я вже погодився допомогти тайського хлопчикові по імені Лек. У поліції є визнання в тому, що він убив Бена. Так що є конфлікт інтересів ".
  
  “Конфлікту немає. Отже, ви почнете сьогодні", - сказав він. “Дайте мені вашу секретарку, і вона повідомить мені банківські реквізити. Містер Кальвіно, знайдіть людину, який убив мого сина. Це був так званий худне наркоман. Я не дурень."
  
  Кальвіно відняв слухавку від вуха. "Банківські реквізити", - повторив він про себе. "Люди на Заході дійсно використовують такі фрази", - подумав він. У Бангкоку люди вживали такі фрази, як "Я більше ніколи не хочу працювати", "Я тут надовго" або "Я ніколи раніше не бачив вугра наживо". Щось непокоїло Кальвіно в термінах майбутнього прибуття містера Ходл в Бангкок.
  
  Після того, як Ратана повідомив містерові Ходл банківські реквізити, Кальвіно жестом вказав на телефон.
  
  "Чому ти чекаєш до суботи?" - запитав він. Але було занадто пізно: трубка відключилася. Він повільно опустив трубку і відкинувся на спинку стільця. Ратана стояла навпроти з рідкісною усмішкою на обличчі.
  
  "Гаразд, що я пропустив?" Кальвіно запитав, на мить подумавши про Ратане, спійманої в пастку злою собакою, яка змінила її життя і призвела її до цього моменту.
  
  "Він дав мені інструкції з похорону", - сказала вона. “Він хоче, щоби тіло кремували в Ват Монгкут в суботу вранці. Я сказала йому, що це складно. Ченці повинні співати, щоб віддавати належне. Повторюйте два, сім або дев'ять днів. Субота - семиденне повторення. Я думаю, що сім днів гарні для фаранга . Він сказав, що, на його думку, я розберуся в тонкощах ". Вона зробила паузу, і посмішка розповзлася по її обличчю. "Що значить 'розбирайся в тонкощах'?
  
  "Він думав про 'рясах'. Ряси - це одяг, який носять ченці. Він вважає, що ви можете змусити ченців співати за півціни. Мотузки, ряси. Ви жили в Англії. Ваш адвокат носив рясу. Не таку, як у ченців, але все ж рясу. Ви вимовляєте мотузки і ряси досить швидко, і вони починають звучати однаково, вірно? “
  
  "Я думаю, ти путишь льон" .
  
  Це по-тайськи, тому що ти досяг порога лайна . Кальвіно посміхнувся і повернувся до свого столу. Ратана повернулася за свій стіл, і він спостерігав за тим, як вона неквапливо рухається. Вона була обережною людиною. Йому це подобалося, тому що він був недбалий у таких речах, як банківські реквізити.
  
  На протилежній стіні висіла картина маслом в рамці з зображенням білого лотоса в повному кольорі. Краплі ранкової роси пузирилися на розкритих, гладких, довгих, ніжних пелюстках, чому в нього зачухався мову від задоволення. Жодна порнографічна картина ніколи не втілювала на полотні стільки сексу, скільки цей самотня квітка.
  
  Художник був кращим другом Кальвіно. Полковник Прачай Чонватана, поліцейський з Бангкока, був — таємниця, відома тільки кільком довіреною друзям — художником і гравцем на саксофоні. Малювання квітів не було тим видом хобі, про яке говорив полковник поліції ні в одній країні.
  
  Коли Прачай навчався в Нью-Йоркському університеті в середині 70-х, він виявив, що ніхто не може вимовити його ім'я, хоча, за тайським стандартів, це було просте ім'я. Кальвіно придумав прізвисько "Пратт", тому що Прачай був відомий тим, що проводив час в Інституті Пратта, брав уроки малювання. Офіційно Пратт був зарахований на дипломну програму з правоохоронної діяльності в Нью-Йоркському університеті. Це задовольнило його батьків. Тим часом він удосконалював свою техніку роботи з аквареллю і гравюрами на дереві і три рази в тиждень ходив в лофт на Блікер-стріт і брав уроки гри на саксофоні у джазмена на пенсії, який викладав Хербі Хенкока. Кальвіно навчався на другому курсі юридичного факультету, коли недільним днем натрапив на худого тайського хлопчину з Бангкока, який намагався продати свої картини на Вашингтон-сквер.
  
  "З'єднайте мене з Праттом", - сказав Кальвіно, намагаючись привернути увагу Ратаны.
  
  Вона напружено обговорювала з кимось по телефону вартість кремації Бена Ходл. Вона відкинула кілька цін, перш ніж кинула трубку. “Боже мій! Вони хочуть в два рази більше , щоб кремувати фаранга " .
  
  "Цифри", - сказав Кальвіно. Система подвійних цін застосовувалася до широкого спектру заходів, від відвідування стародавніх руїн в Аюттхаї до прокату довгохвостих човнів на річці Чао Прайя. “ Таїс думає, що нас більше; нам потрібно більше часу, щоб згоріти.
  
  “Боже мій! Це саме те, що він сказав!"
  
  “ Поклич Пратта до телефону.
  
  Кальвіно переглянув стопку нерозпечатаній пошти. Там був рожевий конверт з американською маркою і кострубатим дитячим почерком. Він розкрив листа і прочитав його. Його десятирічна донька Мелоді жила з його колишньою дружиною та її новим чоловіком в північній частині штату Нью-Йорк. Мелоді написала п'ять рядків: “Я в порядку. Сподіваюся, у тебе все в порядку. В школі теж все в порядку. Мені подобається Маршалл, і я думаю, я подобаюся йому, але я не розмовляла з ним, а він не розмовляв зі мною — поки що. З любов'ю, Мелоді. "
  
  Ратана висунула голову з-за рогу. "Полковник Прачаи сьогодні відвідує семінар". Вона ніколи не могла змусити себе називати його Праттом. Він повільно відірвав погляд від листа, запитуючи, чи не здалася йому образа. Він спробував приховати це.
  
  “Закінчуй приготування до похорону, Ратана. Повір мені на слово. П'яти днів співу досить англійцю, щоб потрапити на небеса".
  
  Він зім'яв лист від Мелоді і жбурнув його в плетений кошик, в кутку. Промахнувся. У листах Мелоді було щось тривожне, якась порожнеча, як ніби вона була не там, у своїх власних словах, а де-то далеко, і слова були лише словами на аркуші паперу, які зникали в порожнечі, де жив хтось по імені її батько. Він встав з-за столу, накинув куртку і почав спускатися по сходах.
  
  "Коли ти повернешся?" Ратана крикнула йому вслід, стоячи нагорі і опершись на поручні.
  
  Його очі були на рівні шраму у неї на коліні. Під таким кутом він виглядав як око сліпого. “ Не знаю. Але не хвилюйся. Я буду підтримувати з тобою зв'язок. І останнє 'не треба', Ратана. Не турбуйся про свою матір. Він повернувся і продовжив спускатися по сходах.
  
  "Кхун Вайни?"
  
  Він подивився на Ратану. "Так?"
  
  "Спасибі".
  
  Він поспішив вниз по сходах, трохи збитий з пантелику. Він погодився на два завдання по одному і тій же справі. Батько жертви і зізнався схудлий наркоман. Йому було не по собі. Він намагався переконати себе, що розповів про конфлікт батька Бена. Але старий відмахнувся від нього, як від мухи. Тільки конфлікти не схожі на мух, а на ос. Якщо ви замахнетесь на осу, вона може вистрілити в вас. Кальвіно потребував грошах — його скромних заощаджень більше не вистачало, щоб покрити витрати. В глибині душі він вірив, що Кіко був прав: поліцейська фотографія вказувала на те, що з хлопця вибили зізнання. І ще він небайдужий до Кіко. Чарівність жінки завжди полягало в її недоліки. Ці вічно заплакані очі, здавалося, могли дивитися прямо крізь нього.
  
  OceanofPDF.com
  ТРИ
  
  МАЛЮВАННЯ По НОМЕРАХ
  
  КІКО і Пратт відвідували один і той самий урок малювання, який проводився три рази в тиждень в студії недалеко від Сой Эккамай. Головний будинок знаходився всередині комплексу з високими стінами. Великі горбисті галявини з кошлатими бур'янами, пониклими на спеці, і клонг, що пахне, як кипляча каналізація. Пильна територія була плоскою, присадкуватою і випаленої. Це місце виглядало так, ніби його можна розфарбувати коричневим, жовтим і чорним. Це був старомодний Бангкок до того, як забудовники знесли традиційні тайські будинку з широкими верандами і розписаними дерев'яними віконницями. За головною будівлею з білим дерев'яним каркасом робочі Isan в бамбукових капелюхах і шарфах, обгорнутих навколо осіб, усеивали божевільне клаптева ковдра з саморобних лісів, прикріплених до краю двадцатиэтажной будівельного майданчика. Все більше забудовників, таких як фіни, які володіли його офісною будівлею, прагнули зірвати куш, продаючи квартири багатим іноземним покупцям з Японії та Кореї.
  
  На півдорозі до під'їзній доріжці, збоку від галявини, стояв древній квиан — тайський фургон для перевезення рису, зроблений з дерева тика, гладкого, як плавець. Бур'яни пробивалися крізь два величезних дерев'яних колеса зі спицями розміром з бейсбольні біти. На території було порожньо і тихо. Поки Кальвіно не почув знайоме низьке злісне гарчання і клацання щелеп. Він зупинився.
  
  Дві худі безпородні собаки загавкали й вискочили з тіні з далекої сторони будинку і попрямували прямо до нього. Його серце шалено калатало в грудях, а вуха заклало, як уві сні. Собаки виглядали злими й голодними, і трохи взбешенными від спеки. Він навчився спеціальним прийому для звернення з такими собаками. Він нахилився, прикинувшись, що піднімає камінь, і підняв руку. На півдорозі собаки різко зупинилися, розвернулися і зникли з місця події.
  
  Собаки були розумні. Вони слідували своєму інстинкту виживання. Найголовніше - ніколи не показувати страху. Ніколи не тікати і не дозволяти їм заганяти тебе в кут на пустирі і гризти твої коліна. Тайські собаки не ризикували, думаючи, що ви, можливо, блефуєте. Він вважав, що такі хлопці, як Джефф Логан і Бен Ходл, як і більшість людей, що вважали за своє виживання само собою зрозумілим, вважали, що загроза їх не торкнеться, і до того часу, коли вони дізналися, як легко куля або снодійне руйнують життя, було вже занадто пізно.
  
  "Мій син був убитий в Бангкоку, будь ласка, допоможіть мені?" Кальвіно почув голос десь в своїй голові. Він пішов по мощеної доріжки навколо двоповерхового дерев'яного будинку. Він почув музику, доносящуюся зсередини: моторошну меланхоличную флейту. Музика з внутрішнього світу мрій про газ та шовкових шарфах. Образ Бена, навалившегося на свій стіл, викликав у Кальвіно неприємне відчуття, схоже на взведенную руку за частку секунди до пострілу. Він зупинився перед сучасною студією з великими вікнами з дзеркального скла і прислухався до музики.
  
  Полковник Пратт стояв в профіль, перенісши вагу на праву ногу, схрестивши руки на грудях, втупившись на чистий полотно. Він був недалеко від розсувних дверей. Близько дюжини жінок в два ряди працювали китицями над полотном. Тільки Пратт виглядав спантеличеним. Кальвіно оглянув кімнату в пошуках Кіко. Вона стояла одна в кутку, затиснувши одну кисть в губах, інший завдаючи червону фарбу на полотно. Більшість жінок були японськими домогосподарками, яких чоловіки, яких вони рідко бачили, кинули займатися мистецтвом.
  
  Кальвіно постукав у скляні двері. Наче хтось смикнув за мотузочку, що сполучає їх голови, всі підняли голови. Він зауважив інструктора з рідким волоссям і блідо-блакитними очима, пильно дивився на нього. Пара японських жінок захихотіли, сором'язливо прикривши роти. У шовковистою музиці флейти відчувалося загальне збентеження. Пратт відклав пензель і зловив погляд Кальвіно. На його мольберті стояла фотографія квиана в саду — поруч з кермом його дружина Мані і двоє їх дітей. Спокійний і впевнений, злегка стиснувши губи, він дивився на вулицю з напівпосмішкою. У десяти футах позаду нього Кіко показав Кальвіно піднятий великий палець. Вона схилила голову набік і відкинула з ока довге пасмо чорного волосся. Це зробило її знайомої. У неї було задоволене вираз обличчя, ніби вона чогось досягла. Все, що Кальвіно зміг розібрати, це те, що вона порушила концентрацію Пратта.
  
  Інструктор, років шістдесяти, який пом'ятим і невиспаним, підійшов до дверей і поправив свій робочий халат. Насупивши брови, з-за чого вони перетворилися в дві зморшки, він відкрив двері. “ Я можу вам чимось допомогти? - запитав він з східно-лондонським акцентом.
  
  "Він мій друг", - сказав полковник Пратт, відкладаючи кисть і рухаючись поряд зі своїм інструктором. "І він виглядає небезпечним, тільки коли тверезий".
  
  "Чувак, тобі не слід надягати куртку в таку спеку", - сказав інструктор. "Тепловий удар може вбити тебе".
  
  "У Бангкоку багато що може тебе вбити", - сказав Кальвіно. Він присунувся ближче до Пратту і прошепотів: "Є хвилинка, Пратт?"
  
  "Вінсент, це містер Лафтон", - відповів Пратт, повертаючись до інструктора.
  
  "Не той художник Люфтон?" Запитав Кальвіно, з кінчика його носа текла цівка поту. Його питання справив бажаний ефект. Фальшивий камінь при правильному використанні відганяє скажену собаку, а удар по самолюбству підозрілого художника приборкує його. Закон психодрами особистого знайомства Кальвіно був розділений на два розділи: перший розділ - загроза кинутим каменем, а друга - несправжня лестощі.
  
  Якщо і була третя глава, то це була гра, в якій потрібно було достатньо часу і інформації, щоб вирішити, хто з побратимів-людей краще вписується в першу голову і реагує на страх, або в другу главу і реагує на марнославство.
  
  “Мені подобаються ваші роботи. У вашій картині із зображенням білого лотоса є певна чутливість. Ніхто — навіть тайці — не робить лотос краще вас, " заторохтів Кальвіно швидкої нью-йоркській скоромовкою, глянувши на Пратта, який зрозумів, що афера була заснована на картині з білим лотосом, виставленої в офісі Кальвіно. Кальвіно з упевненістю припустив, що містер Лафтон схиблений на лотосах. Кожен митець, що відкрив магазин в Таїланді і заслужив вечеря з вареного рису, пробував свої сили в малюванні неперевершеного квітучого лотоса.
  
  "Значить, ви знайомі з моєю роботою?" Вогник в його старих блакитних очах, посаджених у провисли, як старі спортивні шкарпетки, очниці.
  
  "Містер Кальвіно в деякому роді колекціонер творів мистецтва", - сказав Пратт на захист Кальвіно. "Чому, - подумав він, - я завжди встаю на захист Кальвіно?" Що такого є в цьому фаранге, що спонукає мене втрутитися і запропонувати пояснення ? Минуло майже двадцять років, а він все ще не знав відповіді.
  
  Обидва чоловіки вийшли зі студії. Пратт притулився до одного з великих коліс kwian . Він провів уявну лінію уздовж однієї зі спиць. Пару миттєвостей ні Кальвіно, ні Пратт нічого не говорили. "Це було як тепловий удар", - подумав Кальвіно. І тут було не так багато тіні, щоб заховатися від прямих сонячних променів. Пратт озирнувся через плече на студію. Інстинктивно він відчув, що за ним спостерігають. Кіко відійшла від розсувних скляних дверей разом з Люфтоном. Інша частина класу відновила свою діяльність, як ніби нічого не сталося.
  
  "Отже, у скільки сьогодні вдень ви звільняєте Лека під опіку Кіко?" Запитав Кальвіно, коли Пратт повільно відвів погляд від глядачів, які спостерігали за ними з вікна.
  
  Праворуч від нього стояв другий мольберт з порожнім полотном. Кальвіно спостерігав, як увагу полковника повернулося до сліпучо білому полотну. Він подумав, що для художника це еквівалент запасного пістолета.
  
  “І ще дещо. Чому твій полотно було білим? Хіба ти не повинен був нанести на нього фарбу? Що я знаю про мистецтво?" Кальвіно засипав його питаннями в швидкій послідовності, перш ніж Пратт встиг відповісти хоч на одне з них. Полковник знав, що у фарангів часто була звичка ставити питання, на які вони не збиралися отримувати відповіді.
  
  Пратт уявив собі Мані, свою дружину, Сучина, свого сина, і Саторна, свою дівчинку, прислонившихся до колесу kwian. Весь ранок вони спливали в нього з голови. Він не міг утримувати обличчя, руку, ногу у фокусі досить довго, щоб відтворити зображення на полотні. Його зосередженість пропала з того моменту, як Кіко увійшов у двері і відтягнув його в кут.
  
  “Я намагаюся згадати. Це була твоя ідея, щоб вона записалася на курси малювання?" Запитав Пратт, чекаючи відповіді.
  
  "Чого ти від мене хочеш?" - запитав Кальвіно, знизуючи плечима і витягаючи руки долонями вгору, як стендап-комік. “Ця жінка любить малювати. Пам'ятаєш, я познайомив її з тобою. Я привіз хлопчину з Бурирама з шістнадцятьма тисячами бат. Ти розповів їй про клас малювання, повному японських жінок. Ця схудла наркоманка, яку я впіймав за комір, сидить в кутку свого кабінету, втупившись у підлогу, а ти питаєш, чи хоче вона записатись на курси малювання. Тайське гостинність. А тепер ти питаєш мене, хто попросив Кіко малювати з тобою за номерами?"
  
  Посмішка Пратта стала ширше. "Вона знову завела тебе".
  
  “Напружений? Хто напружений? Я виглядаю напруженими? Гаразд, я збуджений. Вона дзвонить мені і просить про послугу".
  
  "Ти не сказав "ні", - сказав Пратт зітхнувши розуміння.
  
  “Сказати "ні"? Що означає "сказати "ні"? Вона лисиця. Я люблю цю жінку. Я хочу відвести цю жінку в ліс, звити гніздо і ніколи більше про неї не чути. Тільки ...
  
  Пратт втрутився, коли Кальвіно вже щосили випускав пар. "Є невелика проблема з більш худим наркоманом, який з'їв фаранг ".
  
  "Вона каже, що він його не бив", - сказав Кальвіно, витираючи піт з чола.
  
  “ Хлопчисько вдарив його. "Пратт був твердий.
  
  “ Кіко каже, Лека і близько не було на місці злочину. Як він міг замочити хлопця? - Запитав Кальвіно, ляскаючи себе по липкій лобі і відвертаючись від загаженного клонга . “ І ти хочеш почути ще хороші новини?
  
  "Я не хочу більше чути ніяких хороших новин", - сказав Пратт.
  
  “ Його старий дзвонив з Англії.
  
  “ Чий старий? - запитав я.
  
  “ Що значить "чий старий"? Старий Бена Ходл. Хлопець, якого Лек не бив.
  
  "Він прихлопнул його".
  
  “Добре. Нам зателефонував батько загиблого фаранга ".
  
  "Хто ці 'ми', біла людина?
  
  “Я , добре. Ти це чув? У мене два мертвих фаранга . Джефф Логан, якого замочила повія, і Бен Ходл, якого не замочив схудлий наркоман. І старий Бена найняв мене, щоб я знайшов вбивцю.
  
  "Легкі гроші".
  
  Пратт відвернувся від квиана . “ Почекай. Кіко права? Лек був десь в іншому місці? Більш наркомани худі завжди знаходяться десь в іншому місці. Ця погань робить їх божевільними, жорстокими. Я кажу, що він прикінчив фаранга ".
  
  Кальвіно зціпив щелепи, м'язів заходив вгору-вниз, як ніби він пережовував шматок стейка, і подивився Пратту прямо в очі, як це роблять з кимось, хто схожий на кровного родича. "Тисяча бат за те, що хлопець цього не робив".
  
  Пратт простягнув руку. “ Потисніть її.
  
  "Домовилися," сказав Кальвіно.
  
  Він відсмикнув руку. “Хіба ми не ставили тисячу на вбивство Логана? Ти тримав парі, що зможеш довести протягом трьох тижнів, що Логан був убитий з-за якоїсь історії про наркотики в Патпонге".
  
  “ Значить, я не зміг це довести. Це робить мене неправим? У будь-якому випадку, я заплатив тобі тисячу.
  
  "Ти знову помиляєшся".
  
  Настала довга пауза. Тишу порушувало лише гудіння мух і москітів, літаючих довкола біля клонга. Кальвіно прихлопнул комара, який вилетів з болота заради італійського вечері.
  
  “Батько і мати Бена Ходл приїдуть на похорон в суботу. Буддійські похорон".
  
  Пратт сприйняв цю інформацію, піднявши брову. Тайцям здалося дивним, коли фаранг заявив, що він буддист. В крайньому випадку, таєць, перебравший з алкоголем, може ляпнути, що не-таєць за расовими міркувань не може бути буддистом. Пратт не належав до цього екстремістського табору. Однак він вважав, що багато хто так звані фарангі-буддисти піддалися релігійною захопленню. Багато з них познайомилися з буддизмом в духовному торговому центрі і рано чи пізно відкинули б його в бік заради такого популярного шляхи порятунку.
  
  “ Кіко хоче, щоб я допоміг їй. Ти хочеш, щоб я допоміг Кіко. І ти хочеш, щоб я допоміг тобі. Вся ця допомога заважає моєму уроку малювання, Вінсент, " сказав Пратт, сідаючи навпочіпки після того, як знайшов малюсінький квадратик тіні.
  
  Пратт був одним з небагатьох, хто називав його Вінсентом, і єдиним, хто міг вимовляти це з тим же акцентом, що і адвокат його колишньої дружини. Інтонація, яка змусила Кальвіно схопитися за гаманець і кривитися, ніби його пограбували і вдарили одночасно. Пратт знав це. Йому подобалося мати перевагу, влада тримати Кальвіно в смиренні.
  
  "Я ніколи раніше не організовував буддійські похорон", - сказав Кальвіно.
  
  "Це могло б стати можливим кар'єрним просуванням, Вінні".
  
  "Ти хочеш заплатити тисячу зараз, чи хочеш, щоб я почекав до кінця тижня?"
  
  Він розсміявся. “У нас є визнання від хлопця. Він посварився з Хедлі в ніч перед вбивством. Охоронець сказав, що Хедлі застукав Лека за нюханием розчинника. Холоднокровно надер йому дупу. Лек втратив обличчя. Ти ж знаєш, Вінсент, як ми, тайці, ненавидимо втрачати обличчя. Особливо коли нога фаранга б'є нас по дупі. Тому він зробив те, що століттями робили наші предки в Таїланді — він убив людину, який принизив його. Ми знайшли у Лека ланцюжок вартістю в два бата, яку носив Хедлі. Справа "Відкрито-закрито".
  
  У Таїланді рідко траплялися відкриті і закриті справи про вбивство, коли жертвою був фаранг . Пратт насправді не думав, що це було відкрито і закрито. Він виклав Кальвіно офіційну версію справи. Тепер він чекав, перевіряючи його; Пратт знав Кальвіно досить довго, щоб знати, що отримає чесну реакцію.
  
  "Ти хочеш сказати, що віриш, що це зробив хлопець?" Тихо запитав Кальвіно, пощипуючи траву.
  
  “Не має значення, у що вірю я. У що віриш ти. У що вірить Кіко. Навіщо хлопцеві зізнаватися? Ти думаєш, ми підняли на нього руку, чи що?"
  
  “ Не ти, Пратт. Ти бачив обличчя хлопця в газетах. Його били, поки він не вирішив, що настав час зізнатися в тому, чого хотіли копи. Я не кажу, що Кіко прав.
  
  Пратт кивнув. "Вона ніколи не зустрічала більш худого наркомана, який не був би безневинним".
  
  Кальвіно провів пальцями по припухлості на щоці, залишеної на комарині укусом. Вона свербіла. Пратт виглядав сухим, незворушним, не зворушеним комахами або сонцем.
  
  “ Іноді вона перегинає палицю. Ти це знаєш, і я теж. В одному, Пратт. Можливо, на цей раз вона права. Хтось обійшов хлопця стороною. Так ти збираєшся мені допомогти чи ні?"
  
  Пратт спостерігав за Кіко через розсувні скляні двері, стоячи нерухомо, немов у трансі. Вона чекала. Можливо, навіть молилася тим богам, яким молилася. Йому подобався сміх, який він знаходив у м'яких гранях її малюнка; здавалося, це був єдиний спосіб, яким він виходив з її тіла, через фарби та мазки пензля. Він сам малював з невираженими емоціями. Він ніколи ні з ким не обговорював це. Але він почував, що вона знає.
  
  "Що це між тобою і Кіко?" запитав Пратт.
  
  “Про що ти мене питаєш? Між нами щось є? Це давня історія. Я допоміг їй. У нас було кілька хороших моментів. Ти привів її в цей клас", - сказав Кальвіно.
  
  “ І тепер ти уникаєш її. Чому ти її боїшся, Вини?
  
  “Тепер ти робиш це. Ти робиш висновки з дезінформації. Крім того, я був зайнятий", - сказав Кальвіно.
  
  "Ці худі хлопці грабують її, і вона продовжує повертатися за добавкою", - сказав Пратт, вивчаючи її фігуру в студії. "Ви коли-небудь чули, як вона сміється?"
  
  Питання застав Кальвіно зненацька. Він подумав, що це може бути якийсь підступне запитання, поки не порився в пам'яті і не зміг пригадати її сміх. "Вона серйозна людина", - сказав Кальвіно. “Я, я несерйозний чоловік. Так що ми несумісні".
  
  “Подивіться як-небудь на її картини. Вони сповнені сміху". Ось, він сказав це. Розділив відповідальність за своє відкриття з кимось іншим.
  
  Кальвіно нічого не сказав і в своєму мовчанні висловив все, що можна було сказати двом друзям з різних верств суспільства і культур.
  
  “Отже, ми пішли спати. Тепер ти отримав те, що хотів почути. Я змішав бізнес і задоволення. Велика помилка з жінкою", - сказав Кальвіно. “На цей раз це бізнес. Крапка. Без коми, тире або крапки з комою."
  
  Пратт зірвав частину квиана, яка торкалася землі. Вона стала вологою і пористої, згнила в землі. Він знав, що Кальвіно говорить йому правду.
  
  
  КІКО походила з солідною сім'ї вищого середнього класу. Її батько був відомим професором нейрохімії в Токіо. Його спеціальністю були хімічні підсилювачі інтелекту. Його первинне дослідження нейромедіатора гамма-аміномасляної кислоти (ГАМК) було класичним дослідженням, і на основі його результатів були запатентовані два препарату. Він викладав у Гарварді і Корнелле. Мати Кіко була концертної валторнисткой. Сама Кіко отримала ступінь в Корнельському університеті з біохімії. Вона була всебічно розвиненою жінкою, яка опинилася в Бангкоку з чоловіком, який покинув її заради повії, тому вона з головою поринула в проект з порятунку наркоманів з нетрів і самої себе. Разом з вірою свого батька в науку вона вірила, що за допомогою невеликого нейрохимического зміни товариство може повернути дітей з нетрів до життя.
  
  "Їй потрібна невелика послуга", - сказав Кальвіно.
  
  Пратт підняв руку. "Тайм-аут", - сказав він. "Ти хочеш сказати, що тобі потрібна невелика послуга".
  
  Потім Пратт стер з руки гнилу деревину і поліз у кишеню.
  
  “Звідки ти так багато знаєш про Кіко? Передбачається, що ти вчишся малювати у майстра", - сказав Кальвіно. "Мані почне турбуватися про тебе".
  
  Пратт посміхнувся, почувши ім'я своєї дружини. Він знав, що Мані була з тих жінок, яким ніколи не доводилося турбуватися про те, щоб тримати свого чоловіка в узді.
  
  Пратт простягнув Кальвіно конверт з адресою поліцейського управління в кутку. Кальвіно витягнув листа і прочитав його. Воно було на офіційному бланку поліції і було написано англійською та тайською мовами: Вінсенту Кальвіно повинно бути надано повне сприяння в огляді останків містера Бена Ходл, громадянина Великобританії, наданий доступ в квартиру покійного і його речі, а також право допитати підозрюваного. Він припустив, що Ратана подзвонив в офіс Пратта і поговорив з його секретарем, який передав запит Пратту. Це була ймовірна ланцюжок подій. Особисті зв'язки з павутиною взаємопов'язаних відносин з боку виглядали як кубик Рубика. Але для тих, хто розбирався в грі, деталі складалися в єдиний візерунок. Кальвіно засунув листа назад у конверт. Пратт вже пройшов половину шляху до класу.
  
  "Хочеш ще якихось маленьких послуг?" - запитав Пратт, повертаючись на півдорозі між kwian і розсувними скляними дверима.
  
  Усмішка ковзнула по губах Кальвіно. “Так, нанеси трохи фарби на свій полотно. Біле - це біле це біле". Коли Пратт повернувся, щоб увійти в студію, Кальвіно показав Кіко піднятий великий палець.
  
  Його дружба з Праттом повернулася в Нью-Йорк. Вони тусувалися у The Village, слухаючи джаз в Blue Note або випиваючи в якому-небудь підвальному барі, де Пратта іноді вдавалося переконати пограти на саксофоні. Одного разу Кальвіно допоміг йому вибратися з халепи. Через шість місяців після прибуття в "Велике яблуко" у Пратта виникла серйозна проблема. Це було його перше знайомство з небезпеками життя на чужій території. Батько Пратта був високопоставленим державним службовцям. Його родина мала королівські зв'язку. Тайці, народжені для привілеїв та статусу, іноді відчували труднощі з адаптацією до такого місця, як Нью-Йорк, де майже кожний був чесною здобиччю. Так що ніщо у вихованні Пратта не підготувало його до дзвінка в дві години ночі пари типів з чайнатаунской Тріади з коротким волоссям, в костюмах від Brooks Brothers і італійських черевиках, які заявилися до нього додому і спробували притиснути до себе.
  
  Вони сказали Пратту, що його вибрали для перевезення готівки - близько ста тисяч на стодоларових купюрах — назад в Бангкок і повернення з невеликою кількістю героїну четвертого сорту. Зав'язалася бійка. Пратт вибив лайно з них обох після того, як один з них образив монархію. Він рідко виходив з себе. Він знав, що це була помилка. Кількома вечорами пізніше він був з Кальвіно в селі. У клубі Пратт з глибоким почуттям грав на саксофоні. Цей сумний джаз "Я-в-якому-то-глибокому-лайні". Пізніше Кальвіно запитав його, що його турбує. У тайця без посмішки була серйозна проблема. Потім ця історія вийшла назовні. Пратт зв'язався з посольством. Вони нічого не зробили. Він зв'язався з копами; вони заповнили якісь папери і сказали йому зателефонувати, якщо в нього виникнуть ще якісь проблеми. Кальвіно зателефонував дядькові — другого за старшинством братові свого батька, який пив дешевий джин і пускав гази, граючи в шахи в ресторанах на тротуарах у Маленькій Італії. Сини його дядька перейшли Канал-стріт і сіли поруч з лідером Тріади, товстим старим китайцем з довгою втоптаної козлино-білою бородою. Головорізи з "Тріади" повернулися в квартиру Пратта після тієї зустрічі і побили його. Два дні потому обидва бандити зникли, а пізніше їх знайшли в мішках для сміття в Спрінг-Лейк, штат Нью-Джерсі. Немов за помахом чарівної палички, китайські гангстери зникли назад в каналізації, відкинувши кришку каналізаційного люка над своїми головами і прослизнувши всередину.
  
  
  Повернувшись на вулицю, Кальвіно подумав про листі Пратта. Воно відкриє двері і викличе здивування у деяких. Пратт піддавав себе реальному ризику, написавши такого листа. Тайцям подобалося працювати за формулою. Був один спосіб щось зробити. Ти не ризикував робити це по-іншому. Ти міг потерпіти невдачу і втратити обличчя. У якийсь момент Пратт знайшов спосіб відмовитися від формульного мислення. Це не принесло йому друзів. В чужих руках лист могло наштовхнути когось на невірне уявлення.
  
  Питати, чи є корупція в Таїланді, все одно що питати, чи є тісто в пекарні. Пироги і торти не приходять з небес, як і операції і контракти. Але будь-хто, хто каже, що все копи в Бангкоку беруть хабарі, не знає, про що говорить. У Бангкоку є свої продажні копи, як в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі, Лондоні або Парижі. Це пов'язано з усвідомленням того, наскільки поганими насправді можуть бути справи на вулицях. Що рятує систему, так це такі копи, як Пратт. Хтось, хто ніколи не вип'є безкоштовну чашку кави, хто знає свою роботу, відрізняє хороше від поганого і має якесь внутрішнє відчуття, що, працюючи в уніформі, він міг би зробити цей світ трохи краще. Хтось, хто ризикне своїми яйцями, тому що знає, що серед емігрантів Бангкока не було такого явища, як відкрите вбивство.
  
  Кальвіно повернувся в Сукхумвіт, знайшов кіоск з локшиною, замовив тарілку локшина з куркою за десять батів. Він посипав її перцем і цибулею, відчув запах гарячого пара, що піднімається від супу. Поки з гуркотом повз проносилися машини, він замовив маленьку пляшечку Мехонга. Він терпіти не міг дивитися на мертве тіло на порожній шлунок. Він розправився з локшиною, замовив рис і червону свинину з густим коричневим солодким соусом і прикінчив пляшку Мехонга.
  
  Від поту його одежа прилипла до тіла. Одна з професійних небезпек, пов'язаних з носінням зброї в Бангкоку, - завжди залишатися в куртці. Твоя сорочка прилипає до живота, і ти відчуваєш, як вага пістолета треться об вологу поверхню твоєї шкіри трохи нижче пахви. Ти можеш визначити, зазвичай хлопець відправляв спеку в роздягальню. Після тренування він виходить з душу з червоним висипом, вытатуированной у вигляді пістолета поліцейського 38-го калібру під пахвою.
  
  OceanofPDF.com
  ЧОТИРИ
  
  ФАРАНГ ПРИВИДИ
  
  Поліцейський госпіталь і поліцейське управління займали великий ряд будівель , що тяглись уздовж західного боку Ратчадамри - роуд і сворачивавших за кут на Рама I. На протилежній стороні Ратчадамри знаходився готель "Гранд Ераван" і святилище під назвою Ераван. Говорили, що святилище було особливо облюбоване водіями таксі, повіями і приватними детективами — людьми, чиї клієнти були ненадійні, поспішали і торгувалися за вартість надаваних послуг. Тіло Бена Ходл було доставлено в морг Поліцейського госпіталю.
  
  Таксі висадило Кальвіно біля святилища Ераван. Туристичний автобус висадив невелику армію тайваньських туристів, їх імена були написані на картках, які трималися всередині маленьких пластикових затисків, приколотых до грудей. Вони йшли по двоє, несучи ароматичні палички, свічки та гірлянди орхідей. Кальвіно помчав через Ратчадамри, ухиляючись від червоного автобуса № 25, півдюжини тук-туків і мотоциклів і мчить цементовоза з курній, потертої наклейкою із зображенням Клінта Іствуда і словами "Зроби мій день!" на брызговиках.
  
  На перетині вулиць Ратчадамри і Плоенчит від старого Бангкока мало що залишилося. Поліцейська лікарня пережила реконструкцію. Це був масивний ряд старих будівель в стилі Південно-Східної Азії 1930-х років. Продуктові кіоски, продавці і сліпі продавці лотерейних квитків змішалися в коридорах між будівлями. Кальвіно йшов по довгому коридору, пропахлому часником, сечею і лікарняними ліжками. Пахне в'язницею смерті. У палатах були довгі гратчасті дерев'яні віконниці. Стельові вентилятори з дерев'яними лопатами оберталися зі звуком хлиста, перемішуючи гарячий, щільний повітря. Двадцять чи тридцять пацієнтів сиділи на своїх ліжках і грали в карти. Інші спали, згорнувшись в позах, що нагадують утробу, на спеці. Простирадла були зім'яті вологими грудками. Медсестра у білій уніформі проштовхнула візок з їжею повз Кальвіно. Вона не підняла очей, коли він покликав її. Вона зникла в палаті. Повз пройшла інша медсестра, несучи тацю з таблетками; вона виглядала розпаленілої, перевтоми і змученою. Вона впізнала його по його останнього візиту в морг.
  
  “ Коли-небудь знаходили вбивцю? - запитала вона його по-тайськи.
  
  Він знав, що вона питала про Джеффа Логане.
  
  "Поки немає", - сказав він, не бажаючи говорити, що прийшов оглянути ще одне тіло.
  
  Він продовжував йти. Він втратив рахунок, скільки разів був у морзі. Але він знав , що дуже багато людей у лікарні з роками згадували його як фаранга в костюмі і краватці , який приходив подивитися на мертвих фарангів . Вони асоціювали його з смертю, і це додавало йому певну силу, якою вони боялися.
  
  Правила були досить простими. Якщо фаранг отримував травму в автомобільній аварії або бійку в барі, або був зарізаний ножем або застрелений в глухому провулку, його доставляли в поліцейський госпіталь. Якщо тільки фаранг не говорив по-тайськи і не міг повідомити копам, що особисто він нічого не має проти дев'ятнадцятого століття, але волів би, щоб його порізане ножем тіло було доставлено для лікування в сучасну лікарню начебто Самитивей на Сій 49. У випадку з Беном Ходл, який говорив по-тайськи і, ймовірно, їздив в Самитивей робити щеплення від правця і тифу, перебування в поліцейському госпіталі мало вплинуло на результат. У суботу він підіймався по трубі разом із сімома ченцями, які співали, і на цьому все закінчувалося.
  
  У Бангкоку мало значення, чи було знайдено тіло в громадському місці. Конкуренція була гострою між конкуруючими товариствами, які місцеві фарангі збирацько називали Викрадачами тел. Групами по два або три людини викрадачі тіл були членами китайських благодійних товариств, які патрулювали вулиці в маленьких білих фургонах, слухаючи поліцейську музику по рації, щоб дізнатися останнім місцезнаходження вбитого пішохода. Між ворогуючими групами періодично спалахували перестрілки і перетягування каната з-за тел. Переможці поверталися в штаб-квартиру Суспільства зі своїм призом. Вони зробили кольоровий знімок тіла "полароидом" і приклеїли фотографію скотчем до вікна, що виходить на вулицю.
  
  В обідню перерву, для розваги, під палючим полуденним сонцем десятки тайських офісних працівників їли скибочки свинини або курки, нанизані на дерев'яну паличку, збившись у купку, пережовуючи і розглядаючи сотні фотографій. Вони стояли, дивлячись на фотографії трупів з тьмяними очима і еластичною шкірою кольору вареної свинячої грудинки. Часто тіла мали розклався, роздутий вигляд великої тварини, яке скотилося з шосе і була зловлена під дивним кутом в момент смерті. Чим більше розчавлено, обпалено, порізане ножем або роздуте тіло, тим більше фотографія подобалася натовпі.
  
  Кальвіно одного разу розкрив справу про зникнення людини, стоячи в натовпі, що зібрався в обідню перерву, щоб розглянути фотографії. На одній з фотографій була зображена мертва домогосподарка-фаранг. Вона стрибнула у клонг з цеглою в кишенях. Кальвіно забрав у її чоловіка справа про зникнення людини. Через пару днів після того, як вона зважилася на рішучий крок, кілька викрадачів тіл ловили рибу в клонге . Один зачепив тіло і витягнув її на берег. Викрадачі тіл сфотографували її в оточенні декількох невисоких китайців, які посміхалися так, наче їм принесли головний улов дня.
  
  Бен Ходл був убитий у своїй квартирі. Його тіло було доставлено в поліцейський госпіталь. Таким чином, публічна демонстрація його тіла потрапила на першу сторінку новин. Інша медсестра посміхнулася Кальвіно, злегка кивнувши на знак визнання. Після п'ятнадцятихвилинної прогулянки по території він підійшов до моргу.
  
  Жінка років п'ятдесяти з зачесаним назад волоссям, одягнена в поліцейську форму, зупинила його. Її перевели на цю роботу десь між вбивствами Джеффа Логана і Бена Ходл, що означало, що вона була одним з небагатьох співробітників лікарні, хто не впізнав його.
  
  "Ти не можеш увійти туди", - сказала вона.
  
  “Вінсент Кальвіно. Як у тебе справи сьогодні? Твоє волосся виглядають чудово", - сказав він.
  
  Вона потягнулася до телефону. “ Не можу.
  
  Кальвіно прибрав руку з дверей. Він витягнув листа Пратт. Вона одягла окуляри і прочитала його. На її обличчі промайнув страх. Вона поняття не мала, що у цього фаранга були зв'язки в поліції. Відчувши небезпеку, вона повернулася до своїх культурних традицій, напустила на себе чарівність і навіть видавила посмішку.
  
  Кальвіно був не просто ще одним фарангом. У нього були потужні зв'язки. Цінність людини в тайському суспільстві залежала від таких зв'язків. Без них у вас не було захисту або положення; з вами могло статися все, що завгодно. З ними двері відкрилися, посмішки стали електричними, і світ, хоча, можливо, і не був вашим устрицею, мав набагато більш м'яку оболонку. Вона піддалася загальному бажанням прислужитися кому, кого, як вона боялася, міг знати не тільки її бос, але і бос її боса.
  
  "Я можу увійти?" - запитав Кальвіно, складаючи лист назад в кишеню куртки.
  
  "Немає проблем", - сказала вона.
  
  П'ять хвилин потому службовець, що палить сигарету, забив візок з тілом Ходл, загорнутим у біле простирадло.
  
  Коли черговий відкинув простирадло, Кальвіно перевірив бирку на пальці ноги. "Бенджамін Ходл" було написано по-англійськи. У мертвого тіла завжди є що розповісти. Як і у всіх великих творах мистецтва, іноді те, що залишилося невисловленим, робить інше таким потужним. На тілі Ходл не було синців, за винятком особи. Його підборіддя, губи і ніс були в синцях. Кальвіно оглянув його кисті, передпліччя і груди. Жодних слідів. Особа постраждала після того, як у нього стріляли.
  
  Він попросив службовця перевернути тіло Бена обличчям вниз. Мова тіла службовця підказував, що він розглядав цю прохання як виходить за рамки його посадових обов'язків або, принаймні, витікаючу від фаранга, що було незвично для прохання. Вимога, що виходить від Кальвіно, було цілком очікуваним. Він обдарував Кальвіно однією з тих посмішок, які означали — залежно від обставин — небудь тривожне підозра, або прийшов час платити. Службовець закурив ще одну сигарету. Його зріст становив 5футов 3 дюйма і близько 120 фунтів. Хоудли був приблизно 6 футів 1 дюйм і 180 фунтів власної ваги. Кальвіно вже розігрував цю сцену раніше. У нього був вибір. Він міг повернутися до жінки у формі, вийняти листа і попросити її спертися на цей вантаж. Але він цього не зробив. Тому що він знав, що рано чи пізно повернеться в морг і попросить того ж службовця перевернути ще одне тіло. Кальвіно дістав з гаманця банкноту в п'ятсот бат, склав її навпіл і простягнув йому. Рука службовця висунулася з-під білої сорочки з довгими рукавами, як голова зголоднілій з панцира черепахи. Кальвіно посміхнувся йому, і він кивнув.
  
  “Немає проблем. Почекай хвилинку", - сказав він.
  
  Швидше за все, це пропозиція становила майже 90 відсотків англійського словника чергового. Він повернувся і зник за дверима. Кальвіно глянув на годинник. Завжди є небезпека розплачуватися до того, як послуга була надана. З п'ятьма сотнями в кишені він міг зникнути. Але пару хвилин з іншим служителем вони перевернули тіло. Зрештою, він був людиною принципів. Він також знав, що Кальвіно повернеться, як привид у сні, і попросить його виконати дивні речі з мертвими тілами.
  
  Двоє санітарів відійшли від візка. Вони уважно стежили за Кальвіно, поки він уважно оглядав вхідний отвір в основі черепа. Він склав праву руку у вигляді пістолета, опустив великий палець і клацнув язиком. Вони нервово розсміялися. У тайців пунктик щодо людей, які помирають насильницькою смертю. Вони абсолютно не сумнівалися, що привид покійного витає поблизу. Приватний детектив, який розслідує справу про вбивство, був, на їхню думку, мисливцем за привидами. Кальвіно одного разу запитав Пратта, чи вірить він у привиди.
  
  “Нехай земля приховає тебе! Їх кістки позбавлені кісткового мозку, їх кров холодна; в тих очах, якими ти сверкаешь, ні роздумів!" Пратт відповів.
  
  “І що це значить? У Шекспіра Макбет розмовляв з привидами? Так як же можна розмовляти з тим, існування чого ніхто не вірить?" Поставивши три поспішних питання, він зробив паузу і глянув на Пратта, піднявши брову. "Англійці так само божевільні, як тайці, коли мова заходить про привидів".
  
  Кальвіно обійшов тіло збоку. "Гавкаючий божевільний" - фраза, улюблена в англійській мові представників вищого середнього класу. Бен іноді використовував її, кажучи про інших емігрантів. Кальвіно нахилився вперед і відкинув волосся з голови Бена. Навколо отвору були сліди пороху. Він подивився на обслуговуючий персонал, який відійшов від візка.
  
  "Гладка, як вушна раковина сивет", - сказав Кальвіно.
  
  Вони нервово розсміялися, не розуміючи, чому сміються.
  
  Рана часто була кульмінацією історії, яку повинно було розповісти тіло. Це могло б дати гарне уявлення про те, чи знала жертва свого вбивцю, стояв вбивця або сидів, і вбивство було сплановано заздалегідь — або це була одна з тих сімейних сварок. Звіт про розтин був на тайському. Але Кальвіно міг читати по-тайськи достатньо, щоб розібрати причину смерті: куля калібру 9 мм. Зброю незвичайного калібру для дев'ятнадцятирічного схудлого наркомана з Isan. Кальвіно попросив санітарів нахилити тіло вперед. Потім він дістав з кишені піджака дванадцятидюймовий шматок дроту. Він наспівував стару пісеньку Уолта Діснея "Зиппети Ду-Так, Зиппети-Ай". Обережно він повільно ввів дріт в рану. Службовці позадкували, потискуючи один одному руки. Вони не хотіли брати участь в тому, чому були свідками.
  
  "Він нічого не відчуває", - сказав Кальвіно. "Крім того, я щось шукаю".
  
  "Не можу", - сказав службовець з сигаретою.
  
  "За п'ятсот бат, можу", - відповів він. Навіть у корупції є межі, і Кальвіно перевищив неписане правило. Якщо ви хочете зробити щось дивне, вам доведеться заплатити більше, ніж якщо б ви були просто пересічним збоченцем.
  
  Він витягнув дріт з вхідного отвору, витер її об простирадло і засунув назад у внутрішню кишеню піджака. Його куртка була розстебнута рівно настільки, щоб обслуговуючий персонал міг мигцем побачити кобуру і пістолет. Це зупинило вимагання додаткових грошей. Виходячи з моргу, він думав про те, як шматок мідного дроту пройшов по шляху попадання кулі в стовбур мозку. Крім того, він згадав фотографію тіла Бена Ходл, опубліковану в "Пост". Він сидів за комп'ютером. Більш ніж імовірно, що вбивця стояв позаду Ходл. Він здогадався, що Хоудли показував йому щось на екрані або, принаймні, почував себе досить комфортно в присутності убивці, щоб не переривати свою роботу. Навряд чи Бен пояснював дев'ятнадцятирічним синові своєї покоївки, як використовувати Lotus 1-2-3 для кращої і більш корисною життя. Бен був тут довгий час. Повернувся б він спиною до схудлому наркоману? Сумнівно. У вбивці була весь час в світі — жертва була зосереджена на екрані. Вбивця вибрав правильний момент — Хоудли відволікся — і вихопив пістолет, стовбур притиснувся до основи черепа, і вилетіла одна куля. Бінго. Вдарив його. Це було легке вбивство.
  
  Але вбивство іншої людини вимагає справжньої люті, страху або божевілля. Той, хто вдарив Бена, був правшею, мав доступ до зброї, знав його і володів знаннями, необхідними для здійснення чистого вбивства. Може бути, вбивці пощастило? В цьому і полягала суть вбивства — поки в нього не буде достатньо доказів або визнання, Кальвіно знав, що існує тільки одне непорушне правило: тримати відкритими всі варіанти. Великою помилкою було приймати рішення дуже швидко, а потім намагатися зіставити всі факти, щоб виправдати своє початкове рішення. У копів було визнання. Кальвіно все ще шукав докази.
  
  
  НА Ратчадамри-роуд за поліцейським госпіталем Кальвіно перейшов дорогу, коли рух зупинився на світлофорі. Тайванська туристична група вийшла з святилища Ераван, як колона в китайському танці дракона. Вони вважали, що, запаливши кілька ароматичних паличок і свічок, вони отримають те, що хотіли, потраплять туди, куди хотіли потрапити. У минулі часи В Нью-Йорку люди зі старого району Кальвіно спробували б продати їм Бруклінський міст.
  
  Першу колону зустріла друга колона, яка йшла з протилежного боку, головний пара несла двох дерев'яних слонів розміром приблизно з пітбулів. Колона, що прямувала в святилище, оточувала пару фарангів середніх років біля входу в святиню. Пара обмінялася грошима з вуличним торговцем, який передав дерев'яну клітку. Жінка-фаранг підняла крихітну дверцята клітки, і звідти вилетіли чотири маленькі пташки — горобця. Весь день і всю ніч люди приходили і йшли з цього святилища, виконуючи ритуали і підтримуючи кустарний промисел вуличних торговців, які продавали товари, обіцяні богам. Прямо навпроти знаходилося управління поліції метрополітену. Чоловіки і жінки в накрохмаленій коричневій уніформі йшли впевненою ходою, яку дає сила. Він зупинився, прикрив очі долонею і подивився вгору, вибираючи офіс Пратта на п'ятому поверсі. Вікно було порожньо. Одного разу він бачив Пратта, який стоїть там і дивиться вниз на клубящийся дим, танцюючих дівчат, тонни квітів і віруючих, що кружляють навколо центрального святилища всередині Эравана. Це був всього лише проблиск. Його обличчя з'явилося у вікні, потім зникло.
  
  Залишалося тільки гадати, чи це священним місцем, що живуть всередині духом. Ніхто не сумнівався, що це було місце, де ті, хто страждав від страху, знайшли невеликий плацдарм надії. Ратчадамри була вулицею, яка відділяла тих, хто боявся, від тих, хто вселяв страх. Цинік сказав би, що в Таїланді ті, у кого є пристойні гроші, робили свої підношення на західній стороні Ратчадамри-роуд. Це були невдахи і містики, які нанизували квіти на статую в Эраване. Кальвіно задавався питанням, що подумав Пратт, що він побачив зі свого вікна, коли дивився вниз на святилище. Бачив він дурнів? Чи він бачив святих?
  
  Кальвіно знав, що процедура практично однакова, чи звертаєтесь ви за допомогою до поліції або духу Эравана. Якщо людина отримала своє бажання, він зобов'язав себе повернутися зі своїм обіцяним підношенням. Була укладена угода про захист. Якщо він доставив, то і ви доставили. Легенда свідчила, що вам особисто загрожувала небезпека і гарантувалося безліч нещасть, якщо ви вирішите прийняти захист, не заплативши. Жартую, хлопці. До біса слонів і солодкі палички, але все одно спасибі.
  
  Дух Эравана, подумав Кальвіно, також міг бути кимось з його старих сусідів. У людей в Брукліні, богів Эравана і поліції через дорогу була одна спільна риса — їм не подобалося, коли їх обманювали. У них були свої індивідуальні методи зводити рахунки. Кальвіно вирішив, що Хоудли уклав якусь угоду. Питання було в тому, на якій стороні дороги Бен підстраховував свої ставки? З якого б боку це не було, куля в потилицю свідчила про те, що він не впорався.
  
  У Кальвіно було передчуття, яке він не зміг довести, що Джефф Логан був убитий з-за того, що підійшов занадто близько до розгадки дивних серцевих нападів у Патпонге. Помилка Логана полягала в припущенні, що всі питання можна вільно задавати в питних закладах Бангкока.
  
  OceanofPDF.com
  П'ЯТЬ
  
  СПІВАЮТЬ ЧЕНЦІ
  
  Багатоквартирний будинок БЕНА Ходл знаходився поряд з вузьким звивистим провулком soi, який виходив на Сій Суан Флу. Гирло суб-soi кишіло торговцями з продуктових кіосків в засалених фартухах, салонами краси з вигорілими на сонці плакатами кінозірок, куточки яких були опущені і приклеєні до вікон, і бункерами, схожими на сірі потогінні цеху з металевими гратами. Приблизно через п'ять хвилин ходьби Кальвіно опинився в глибині soi . В ста метрах від житлового будинку Ходл, в стороні від дороги, стояла водонапірна башта. Це був гігантський гриб з листового металу з плямами іржі, схожими на зміїні мови, що звисають з боків. Вздовж однієї сторони тротуару тягнувся паркан. За парканом ховався сліпий лотерейний продавець, який продавав квитки з дерев'яного лотка, висів у нього на шиї. Сонячні окуляри-авіатори відбивали сонце. Дві катои в обтягуючих джинсах, з густим макіяжем, підведеними очима і дешевими парфумами метушилися над квитками, хихикаючи. У Katoeys при народженні було заводське обладнання чоловіки, але десь на цьому шляху вони вірили, що жінка замкнені всередині і чекає, коли її випустять на свободу. Кошмар про те, як власник бару D. O. A. Bangkok відрізав член Джеффа Логана і кинув його фруктовим бітам, промайнув у голові Кальвіно. Кошмар одного чоловіка був мрією іншого чоловіка, подумав він. Він дозволив одному з кэтои утягнути себе всередину невеликого обгородженого приміщення.
  
  "Попрацюєш недовго?" Запитав його катои. “Сосі і трахкайся. Можеш."
  
  "Ще однієї випускниці факультету англійської літератури не пощастило, вірно?" - запитав Кальвіно, не чекаючи відповіді. У кожного була теорія про те, як розпізнати катои . В даному випадку напудрені щелепи з важкими шарнірами, схожими на промислові. Він підіграв the hustle.
  
  "Я думаю, я тобі подобаюся", - сказав катои .
  
  Він встав перед продавцем і подивився на лоток з квитками. "Так ти живеш десь поблизу або прийшов зробити підношення грибів?" Кальвіно запитав, дивлячись на величезний гриб.
  
  Сліпий продавець блиснув усмішкою Стіві Вандера і похитав головою з боку в бік. Від продавця пахло часником і потім. Кальвіно побачив невпевнене вираз свого обличчя в сонцезахисних окулярах-авіаторах, а катои наближалися з обох сторін. Продавець стукнув металевою палицею по тротуару. На мить запанувала примарна тиша. Кальвіно прикинувся, що вивчає квитки. Він моргнув, прочитавши дату закінчення терміну придатності; квитки були розіграні в лотерею, проведену двома місяцями раніше. Так ось у чому шахрайство, подумав він. Кальвіно посміхнувся в стодоларові сонцезахисні окуляри-авіатори продавця, відірвав один лотерейний квиток, акуратно розірвав його вздовж перфорованої лінії і висипав на піднос двадцять батів. Важкий аромат парфумів витав у повітрі, як подих вітерця над місцем поховання токсичних відходів. Він почав йти.
  
  “Так, ти приходиш до мене додому. Ми трахаемся". Інший катои схопив його за руку. “Я роблю щасливим. Тобі подобається".
  
  З більшістю катои не було впевненості, чи вчинив "він" подорож через річку в лікарню, що спеціалізується на операції вартістю десять тисяч бат, і повернувся чи "вона". Був тип клієнтів-чоловіків, які отримували кайф від цієї невизначеності, а у необрізаних гендерщиков були послідовники свого власного культу.
  
  Шоу починається, - сказав Кальвіно, побачивши, як у руці катои зліва від нього блиснув ніж. Він був готовий до цього кроку і спланував свою реакцію. Кальвіно струсив з руки катои і потягнувся за важкою металевою трубкою фальшивого лотерейщика. Він вдарив одним кінцем труби вгору, зачепивши квадрат катои, з оглушливим тріском роздрібнивши праву сторону його великий щелепи. Катои закричав і впав на коліна. Кров потекла на його блузку і джинси, коли він втратив свідомість. Частку секунди, використовуючи протилежний кінець труби, Кальвіно з'єднав її з обличчям "сліпого" продавця. Дорогі сонцезахисні окуляри розлетілися на тисячу осколків. Він витягнув пістолет з відділення, захованого під лотком з квитками, але був приголомшений і встиг лише вистрілити навмання. Кальвіно знову змахнув трубою і вдарив його по черепу. Його коліна підігнулися, пістолет вилетів з руки, і він звалився, розкинувши руки, ніби сигналізуючи про капітуляцію.
  
  Інший катои, плачу і верещачи, повернувся і стрибнув на нього, дряпаючи шию та обличчя. Кальвіно перекинув його через плече. Катои знову був на ногах і на цей раз тримав ніж. "Ось тобі і хороша гра", - прошепотів Кальвіно сам собі, витягаючи пістолет 38 - го калібру. Його обличчя і шия горіли від нігтів катои. Кров просочила білий комір його сорочки.
  
  Катои загарчав і зашипів, його обличчя освітилося ненавистю, потім повернувся і втік. Кальвіно пару секунд переслідував його. “Відкинути його або не відкинути. Ось в чому питання", - сказав він собі. У нього була можливість нанести точний удар, але він упустив її. Він опустив пістолет, коли продавець морозива потрапив у його приціл. Підбігли кілька дітлахів у м'яких гумових сандалях, ганяючись за продавцем морозива, дзвінким в дзвіночок. Кальвіно відступив, сховавшись із виду. У нього було всього кілька секунд, перш ніж люди на тротуарі помітили катои зі зламаною щелепою, який стогнав.
  
  Кальвіно присів над уламками тел. Прибравши пістолет назад у кобуру, він торкнувся носком черевика перевернутого лотка продавця. З вирізаного відділення для пістолета на підлогу випала фотографія. Він підняв її й побачив себе на старій фотографії в барі, зробленої одного разу ввечері в "Африканської королеві". Бен Хоудли висунувся прямо з фотографії, поклавши руку на циветту.
  
  Торговець лежав там, його голова була злегка повернена, сплющений ніс і розколотий, оголюючи білу кістку. Його рот був перекошений потворною маскою глибокого болю. Його очі, вже опухлі, були закриті за порожніми оправами очок. Він був без свідомості. Кальвіно намацав слабкий пульс на шиї продавця. Він відсунув пістолет від тіла чоловіка, потім простягнув руку і обережно підняв його з землі, використовуючи великий і вказівний пальці. Це був 9-міліметровий Star Firestar, легкий іспанська пістолет імпортного виробництва, який було легко сховати. Він перевірив обойму: в ній було сім патронів до 9-міліметровому "Парабеллуму". Той же калібр вистрілив у голову Бена Ходл.
  
  Кальвіно сунув "Файрстар" в кишеню куртки. "Хтось доклав чимало зусиль", - подумав він. "Хтось, хто знав, що він відвідає квартиру Бена Ходл". Він витер щоку і подивився на смугу крові, растекшуюся за його долоні. Продавець фальшивої лотереї наосліп почав кашляти, кров і слина потекла по одній стороні його особи. Кальвіно перевірив катои , який все ще був без свідомості. Він посадив продавця лотереї і сунув фотографію йому в обличчя. Кальвіно, використовуючи свій пістолет 38-го калібру в якості указки, постукав пальцем по примарному зображенню Бена на звороті фотографії.
  
  “ Ти вдарив його минулої ночі. Чи Не так?
  
  "Не говорите по-англійськи", - кашлянув продавець.
  
  “Я говорю по-тайськи, придурок. Ти розумієш по-тайськи?" - запитав Кальвіно.
  
  Продавець здригнувся, його очі закотилися. Він упав навзнак. Кальвіно зрозумів, що він мертвий. Труба роздробила кістку і потрапила в мозок. Коли він підняв очі, катои виповз на вулицю рачки, права сторона його особи бовталася, як прапор, що розвівається на вітрі. Кальвіно поправив краватку і попрямував назад на вулицю, до квартирі Бена Ходл.
  
  "Це була незвичайна підстава", - подумав він. Звичайна операція полягала в тому, щоб заманити об'єкт назад в готельний номер, де пара спільників чекала в укритті. У вирішальний момент, коли марк виявив, що обраним ним на ніч не вистачає належного спорядження, банда накинулася на нього. Марк точно не був одягнений для бою. Ці катои поспішали. Вони працювали з професіоналом, який був добре озброєний і який тепер був мертвий під величезним металевим грибом.
  
  Кальвіно зробив надріз на очах у стікаючого кров'ю катои . Він сів, смаргивая сльози. “Ми ніколи нікого не вбиваємо. Вбивствофаранга було дуже погано для нас".
  
  "Хто тобі заплатив, мила?" Відповіді не було. “Ти вбила Кхун Бена? Може бути, ти надовго сядеш в тюрму".
  
  "Людина, яка заплатила мені п'ятсот бат, допоможе йому", - сказав він. Густі тіні для повік катои були розмазані навколо його очей, як у єнота. “Я не думаю, що це до чогось поганого. Я кажу правду".
  
  Зібралася невелика юрба. Це було можливо, подумав Кальвіно. Катои були не в своїй тарілці. "З тобою все буде в порядку, сестра", - сказав він. Коли катои підняв голову, Кальвіно був далекою фігурою, сворачивавшей на під'їзну доріжку до будинку Бена Ходл.
  
  
  Житловий комплекс був оснащений звичайними воротами, плавальним басейном на узвишші і ліфтами для верхніх поверхів. Кальвіно відчув якусь приреченість, навислу над цим місцем. Зазвичай охоронці в синій уніформі дрімали, а молоді безробітні тайці збиралися невеликими групами, їли, пліткували і дрімали в косою тіні на лавках. Від деяких пахло розчинником. Тільки зараз навколо нікого не було. Єдиний офіцер служби безпеки в капелюсі з пластиковим козирком, чував і не п'є кави, різко зупинив Кальвіно у величезному порожньому вестибюлі. Він нервово подивився на подряпини на обличчі Кальвіно і плями крові на його сорочці. Охоронець перевірив посвідчення особи Кальвіно, потім втупився на Кальвіно так, немов той витріщився на привид.
  
  "Дружина дізнається про неповнолітньої дружині", - сказав Кальвіно.
  
  Охоронець блиснув схвальною усмішкою інсайдера.
  
  Він жестом запросив Кальвіно проходити через ворота. Усередині ліфта Кальвіно став поруч з босоногим ремонтником, сорочка якого була розстебнута, відкриваючи три амулета, що висіли в нього на шиї. Ліфт відкрився на четвертому поверсі. Коли ми йшли по коридору до квартирі 404, почулися звуки співу. Страшний хор голосів, які співають на пали. Здалеку здавалося, що півдюжини ченців співають в один голос. Скрізь відчувався аромат гарячих пахощів. Диму було достатньо, щоб підняти тривогу, якщо б вона була. Це був напад з метою позбавити заклад від примари Бена.
  
  Знімати квартиру, в якій помер фаранг, було сущим пеклом. А квартира з нещасливим номером 404 підтверджувала погану карму цього місця. Таїс ненавиділа нещасливі числа, і вони ніколи б не залишилися в квартирі з привидами, а фаранг, навіть якщо б він не вірив у привидів, ніколи не зміг би знайти покоївку, готову працювати на нього. Благословення монахів було одним з рішень проблеми. Ось чому охоронець біля вхідних воріт був так переповнений захопленням, коли прибули ченці. Господар швидко прийняв заходи. Вони почали свої ритуали через двадцять чотири години після того, як привид набув права оренди. Це було схоже на рекламу будівлі, присвячену очищенню від примар.
  
  Двоє поліцейських у формі кольору хакі, зі службовими револьверами на ковбойський манер, стояли зовні квартири, їх рації потріскували статикою, перекриваючи гул скандування. Вони перегородили Кальвіно шлях всередину. Двері були прочинені, що дозволило йому мигцем побачити ченців за роботою. Один з поліцейських з силою штовхнув Кальвіно спиною до поручнів. Зробивши глибокий вдих, вчепившись руками в поруччя, він підтягнувся і ступив уперед з залізних перил: обрив внизу був понад сорок футів. У нього склалося чітке враження, що поліцейський мав намір скинути його за борт, і був злий і розчарований своєю невдачею. Це була дивна варіація традиційного тайського привітання "Куди ти йдеш?"
  
  Поліцейський, який штовхнув його, виглядав так, немов збирався зробити ще одну спробу перекинути його через перила. Він зміряв Кальвіно поглядом крутого поліцейського, в якому читалося: "Хто, чорт візьми, ти себе уявив?" Кальвіно нервово посміхнувся, намагаючись не приймати на свій рахунок те, що цей поліцейський готувався до другого випадковому замаху на його життя. У Таїланді завжди посміхаєшся, незважаючи ні на що. Він намацав візитну картку і впустив її. Картка впала до ніг поліцейського з сержантськими нашивками на комірі. Поліцейський проігнорував картку, неначе знав, хто такий Кальвіно.
  
  “Ти коли-небудь порізався, коли голився? Я чертовски порізався цим ранком. Ти знаєш, як це буває. Ти занадто багато п'єш, а на наступний ранок все просто так. Ти не можеш тримати руку рівне, " сказав Кальвіно, і його скоромовка змусила поліцейського завмерти. З квартири Ходл доносився нудотно-солодкий запах дешевих парфумів. Пахло так, немов хтось кремував катоїв, які напали на нього.
  
  Офіцер знову сильно штовхнув його тильною стороною долоні. Кальвіно відскочив від перил і відскочив назад. “ Що це? У вас ніколи не буває проблем з голінням. Я сказав щось не так?"
  
  "Тобі тут недобре", - сказав він, знову штовхаючи Кальвіно. "Тобі краще піти зараз". Він не посміхався і вийшов вперед, готовий завдати ще один удар. Кальвіно, дивлячись на перила, підняв брови.
  
  “Довгий шлях вниз. Це може зіпсувати мій пошиття", - сказав він, дивлячись на двох поліцейських, які загнали його в кут.
  
  Сержант тримався в знайомому стилі кікбоксингу. Стійка була розроблена так, щоб збити з пантелику несподіваним нападом. Кальвіно не знав, чого очікувати: кулака, ноги або пістолета. У Брукліні людям знайоме це відчуття негайної неприязні до незнайомця, який проник на їх територію, сказав собі Кальвіно. Людина - це територіальне тварина, яка водить машини, носить одяг і носить смертоносну зброю. Не мало значення, що Кальвіно не підходив до нього і не робив нічого, що могло б викликати в нього підозри — мало значення лише те, що охоронець не знав або не хотів знати, і, найголовніше, не боявся заподіяти йому біль.
  
  “Ви, хлопці, коли-небудь зависали в Erawan? Просто питаю. Спаліть кілька шоколадних паличок, попросіть гарну надбавку до зарплати або щось в цьому роді?"
  
  Він кинув листа сержанта Пратта. На цей раз сержант зловив кинуте послання.
  
  "Погляньте на цей лист", - сказав Кальвіно. Це був талісман, що гарантує безпеку. Кальвіно намагався виглядати впевненим, як людина, утверджує свій авторитет. Офіцер забарився на частку секунди, потім, не дивлячись на лист, зім'яв його і легким рухом руки перекинув через карниз. Воно впало чотирма поверхами нижче, на бетонну двір.
  
  “ Який лист? - запитав він.
  
  "Ось і все для важливих друзів", - подумав Кальвіно. Ніколи не буває абсолютної надійності; іноді ти зустрічаєшся з кимось, хто просто хоче тебе облажать. Він прислухався до гудіння співаючих ченців у квартирі Бена. Сержант ступив уперед, тримаючи руку на пістолеті, ніби збирався витягнути його.
  
  "У тебе проблеми, Вінсент?" Це був Пратт. Він з'явився біля входу в квартиру. Він бачив інцидент.
  
  Сержант виструнчився по стійці смирно, його шия напружилася, очі скляні, ніби хтось вдарив його по потилиці. “Це Таїланд. Проблема? З цим ніколи не виникає проблем, " сказав Кальвіно.
  
  Пратт пильно подивився на свого сержанта. "Я думаю, тобі слід передати Кхану Вінсенту його лист знизу".
  
  "Так, сер", - відрізав сержант і зник.
  
  Очі Пратта звузилися, коли він побачив порвану, закривавлений одяг Кальвіно, його обличчя, виглядало так, ніби на нього напали щури.
  
  "Що з вами сталося?" Очі Пратта гнівно блиснули в бік офіцерів в коридорі.
  
  “Ні, ці хлопці - принци. Але я дійсно вліз у лайно поряд з тим великим грибом далі по дорозі".
  
  Пратт виглядав збентеженим. “ Ти маєш на увазі водонапірну вежу?
  
  Кальвіно кивнув з втомленою посмішкою, піднявши брову. "Здається, з одним продавцем лотереї і парою кэтои стався невеликий нещасний випадок".
  
  "Вам краще зайти всередину". Потім Пратт наказав одному з поліцейських послати кілька людей на дорогу, щоб перевірити "аварію".
  
  Кальвіно пішов за Праттом в квартиру Бена. Ченці співали в спальні хором. Над кожними дверима монахи залишили свої послання примари Бена - трикутники, зроблені з секретної суміші порошку і святої води. У квартирі стояв важкий запах палаючих ароматичних паличок і ладану. Кальвіно підніс до носа носовичок, відсмикнув його і оглянув згорнулася кров.
  
  "Хто тебе побив?" - запитав Пратт.
  
  Кальвіно склав свій носовичок і важко опустився на диван.
  
  "Пратт, важливо не стільки "хто", скільки "чому". Кальвіно зупинив себе. Він витягнув пістолет "Файрстар" і свою фотографію з Беном в барі "Африканська королева". Він розклав їх на кавовому столику Бена.
  
  "Хлопець з лотком для лотереї намагався використовувати це". Він підняв фотографію, потім відкинувся на спинку дивана, підняв голову до стелі, замружився і потер очі. “ Хто знав, де мене знайти.
  
  Поліцейська рація Пратта пискнула, і він зареєструвався. Пішов швидкий обмін репліками на тайському. Пратт вивчив фотографію і сунув її в кишеню. "Продавець лотереї мертвий".
  
  "Там також були двоє катои, один зі зламаною щелепою, але пройде деякий час, перш ніж вони будуть в змозі говорити".
  
  Дев'ять ченців у рясах гуськом пройшли повз кавового столика. Вони більше не співали. Їх процесія пройшла через вітальню, заставлену електронним обладнанням: блискуча чорна стереосистема, програвач компакт—дисків, відеомагнітофон, телевізор і сотні відеокасет - звичайний асортимент товарів місцевих фарангів, деякі з яких були куплені на місці, а деякі контрабандою ввезені з Сінгапуру або Гонконгу. Пратт чекав, поки ченці продовжать свої обряди.
  
  “ Що це було за дверима? - запитав я.
  
  Кальвіно знизав плечима. - У мене склалося чітке враження, що ваш сержант намагався зіштовхнути мене за борт. Хто знає? Напад пари катоїв і сліпого продавця лотерейних квитків могло б зруйнувати мою перспективу ".
  
  “ Тобі краще відправитися в лікарню. Подряпини на обличчі Кальвіно перетворилися на червоні розпухлі рубці.
  
  Перш ніж пішов останній монах, Кальвіно зайшов у спальню Бена. Балконні двері були прочинені, щоб провітрити кімнату, але дим від ароматичних паличок і пахощів створював густий сірий туман над ліжком розміру "queen-size". Простирадла були зірвані, оголивши матрац. Всюди були розкидані особисті речі Бена. Брудні шкарпетки, футболки та білизну в одному кутку. Комод, битком набитий пляшечками з кремами, шампунем, засобом від комах, гелем K-Y, пачок презервативів і маленькими пластиковими пакетиками з таблетками. З правого боку у Бена був імпровізований офіс з письмовим столом. Там була книжкова полиця з романами, словником, двома томами про тайської культури, книгами по природної історії, метеликам і метеликам, садівництву, квітам і текстилю, а також десятками комп'ютерних книг. Кальвіно переглянув назви. Комп'ютер Apple все ще був включений, і на екрані утворився візерунок, схожий на торнадо в пляшці.
  
  Хоудли ніколи не справляв на нього враження садівника. Але тоді Кальвіно ніколи не міг зрозуміти, чому дорослі проводять більшу частину часу неспання, прикуті до комп'ютера. У дверях балкона з'явилося обличчя.
  
  "Вони вже пішли?"
  
  Питання було поставлене хлопцем років тридцяти п'яти, який палив цигарку на балконі. Кальвіно визначив його акцент северокалифорнийский. На ньому були гавайська сорочка, джинси і окуляри в срібній дротяною оправі, а в животі він набрав зайвих двадцять п'ять фунтів. Він витріщився на Кальвіно з недовірою, відкривши рот.
  
  "Що сталося з твоїм обличчям?"
  
  "Алергічна реакція на пахощі," сказав Кальвіно, обводячи рукою прокурену кімнату.
  
  Товстун сморщил ніс від диму. “ Так, я теж це ненавиджу. Він загасив цигарку про шийку порожньої пляшки з-під "Клостера". "Дим грає за комп'ютером в пекельні ігри".
  
  “Денні, це Вінсент. Він теж з Штатів". Пратт увійшов і зачинив двері. "Він займається справами сім'ї Ходл". Пратт промовчав про зв'язок Кальвіно з більш худим наркоманом.
  
  "Так звідки ти знаєш Хоудли?" Запитав Кальвіно.
  
  Денні вже повернувся до комп'ютера, барабанячи лівою рукою по клавіатурі, правою пересуваючи мишу і спостерігаючи, як на екрані з'являються меню.
  
  “Бена знали всі. Він був президентом нашого комп'ютерного клубу. Він вів колонку для Post . Я торгував програмним забезпеченням, і якщо у мене виникали проблеми, я дзвонив йому ".
  
  "Кхан Денні запропонував нам допомогти переглянути комп'ютерні файли Бена", - сказав Пратт.
  
  "Так що у тебе?" запитав Кальвіно, заглядаючи через плече Денні.
  
  На екрані з'явився список імен і цифр.
  
  “Схоже на щоденник або адресну книгу. Ось." Велика частина диму з кімнати розсіялася. Денні клацнув мишею, і на екрані з'явилася адресна книга.
  
  Денні озирнувся через плече на Пратта і закотив очі.
  
  - І що тепер? " запитав він Пратта.
  
  Пратт почав записувати імена, адреси і номери телефонів.
  
  "Тобі потрібна копія?" - запитав Денні.
  
  "Звичайно, нам потрібна копія", - сказав Кальвіно.
  
  Він повернувся до комп'ютера, кілька разів клацнув мишею, і принтер запрацював. Денні закурив ще одну сигарету. Вигляд у нього був самовдоволений. Мова його тіла видавав ставлення завзятого користувача. Чим ще чоловік хотів би займатися в житті, окрім як сидіти перед комп'ютером і записувати імена своїх друзів, родичів і всіх, з ким він коли-небудь стикався, плюс список усього, що він планує зробити на наступний рік?
  
  Кальвіно зловив погляд Пратта. Пратт спостерігав, як він демонструє свою теорію. Кальвіно склав долоні чашкою, витягнувши вказівний палець і повільно зігнувши великий палець правої руки. Він притиснув кінчик вказівного пальця до потилиці Денні.
  
  "Бах", - сказав Пратт.
  
  Денні підстрибнув, його серце шалено забилося, застрягши в горлі.
  
  "Це був кут нахилу ствола пістолета до основи черепа", - сказав Кальвіно. “Я оглянув тіло, перш ніж підійти. Вбивця був правшею і мав зріст щонайменше п'ять футів сім дюймів, п'ять дюймів вісім дюймів.
  
  Денні здригнувся, все його тіло, здавалося, зіщулився, зробивши його маленьким, по-дитячому переляканим. “Це страшний вчинок. Будь ласка, не роби цього. Це жахливе відчуття ".
  
  "Леку, може, й подобається худнути, але він ніколи не буде ні на дюйм вище п'яти футів чотирьох дюймів", - сказав Кальвіно. Він почекав реакції Пратта, який переглядав комп'ютерну роздруківку. Але думки Пратта були далеко. У той момент він думав тільки про одне: хто підставив Кальвіно по дорозі в квартиру Бена Ходл? Від цього у нього заболів живіт. Йому хотілося, щоб вони з Мані і дітьми виявилися де-небудь за межами Таїланду. Пляжний відпочинок на півдні. Нічого, крім сонця, піску і прохолодних напоїв, які подають усміхнені жінки.
  
  "Хлопець занадто маленький, Пратт", - додав Кальвіно.
  
  Голос Кальвіно вирвав його з пляжу.
  
  "Може, він на щось наступив", - припустив Денні.
  
  Голос Денні повернув Пратта в спальню Бена Ходл.
  
  Кальвіно кинув сердитий погляд. “ Ти що, розумний хлопець?
  
  "Може, і так," тихо сказав Пратт. Він глянув на маленьку лавочку для ніг. “ Встань на що-небудь.
  
  Кальвіно нічого не сказав. Він знав, що у Пратта були якісь сумніви, інакше Денні не сидів за комп'ютером. У той же час, коли дев'ятнадцятирічний схудлий наркоман вже перебував під вартою, хлопець, який зізнався у злочині, Пратт опинився в незручному становищі. Якщо б визнання було фальшивим, то у кого—то - можливо, у одного і вже точно колеги — були б серйозні неприємності. Це означало б втрату обличчя, можливо, пониження в посаді і досить образ, щоб викликати вогняну бурю помсти.
  
  В комп'ютерній адресній книзі Бена було, повинно бути, п'ятсот імен. Денні клацанням миші відкрив щотижневий щоденник Бена з дня вбивства. Там було кілька записів у вигляді календаря. “Зустріч у барі "Йоркський Принц" опівночі. Склади фінансовий звіт комп'ютерного клубу. Піди в банк і на пошту. Закінчи колонку до завтрашнього терміну. Підготуй обладнання для буму ".
  
  Кальвіно вимовив останню фразу одними губами, глянувши на Пратта. "Що таке 'установка для стріли"?" - запитав Пратт.
  
  "Лаймовий балаканина про сексуальне білизна і бум-бум", - сказав Кальвіно.
  
  Денні відірвав погляд від терміналу і посміхнувся.
  
  "Бену дійсно подобався бум-бум", - сказав Денні через окуляри з товстими скельцями.
  
  Денні поводив мишкою, утримуючи її, клацнути, і вивів на екран список телефонних номерів і адрес, в який входив і Твк. Потім він відкрив банківський файл, в якому було зазначено фінансовий стан Бена, включаючи номери рахунків, місцезнаходження банківських книжок та виписок. На перший погляд, нічого незвичайного. Там була колонка цифр так званого Комп'ютерного клубу.
  
  “У нього є профіль у базі даних. Хочеш глянути?" - запитав Денні, не відриваючись від екрану.
  
  "Що у нього є на Тика?" запитав Кальвіно.
  
  “ Який Твк? У нього вісімнадцять тиків. І дванадцять леків.
  
  “ І сотня шумів. Давайте подивимося "Тік принца Йоркського", - сказав Кальвіно. "Що-небудь про "буровій установці для буму"?
  
  Миттю пізніше на моніторі висвітився профіль особистих даних Твк. “Дев'ятнадцять років. Народилася в Корате. Працює в барах близько двох років. Почала працювати в барі African Queen Патпонге і пішла через шість місяців. Потім пішла в Soi Cowboy і продала свою дупу в барі Our Lady. В даний час зоряна виконавиця в "Принці Йоркському" на Вашингтон-сквер. Вона майже не говорить по-англійськи. Триста бат на короткий строк або п'ятсот за ніч. У вартість входить мінет. Вона робить і жінок теж. Стверджує, що одного разу напав на п'ятьох хлопців у готелі 86. Шукає хлопця, який виведе її з гри. Гарне тіло, гарне обличчя. Першокласна груди. "
  
  Пратт не виказав жодних емоцій. Але по його очах Кальвіно зрозумів, що він ненавидить цю комп'ютеризовану зведення відгуків з м'ясного ринку. Пратт відчував огиду до бізнесу, який перетворював жінок в пункти меню, схожі на нездорову їжу, потакающие найгіршим інстинктам, пропонують плоть для задоволення самих бурхливих чоловічих фантазій. Сексуальне божевілля таких місць, як Патпонг і Сой Ковбой, викликала в нього огиду, поки його руки не трусилися від неконтрольованого гніву. У Пратта теж була дочка. У Бена Ходл була мати, чи не так? Хтось, хто прийде оплакувати його на суботніх похоронах. Це спадщина апетитів, описане в м'якій, безцеремонною манері, змусило шлунок Пратта перевернутися. Він подивився на исцарапанное особа Кальвіно.
  
  “ Що ти про це думаєш, Вінсент?
  
  “Йому подобалися дівчата. І він вів записи. Це не робить його містером Милим. Він був тут з-за цирку. Але ніщо з цього не каже нам, який клоун вбив його ".
  
  У Бангкоку не було нічого дивного в тому, що хлопець, який ніколи не користувався успіхом у жінок на Заході, вів повний звіт про сексуальні уподобання тайських жінок-підлітків, яких він купував у барах. Такі чоловіки вперше у своєму житті здобули владу над жінками і оцінювали себе за ціною, за яку інші брали приниження. Це був щоденник людини, яка веде кампанію сексуальної помсти, що наносить удар у відповідь за примарним цілям і злорадствующего з приводу випадкової перемоги, ніби якась втрачена частина його душі була відновлена. Він згадав обличчя Бена на фотографії: його очі червоні, як у диявола, посмішка, глузування, а позаду нього освітлений акваріум з єдиною бойцової рибкою.
  
  "У нього є що-небудь на мене?" Запитав Кальвіно.
  
  Денні ввів своє ім'я, і на екрані з'явився профіль Вінсента Кальвіно. “Громадянин США. Близько сорока, народився в Нью-Йорку. 6 футів 2 дюйми, близько 175 фунтів. Жінкам подобаються підборіддя з ямочкою і густа шевелюра. Проживає в Таїланді близько восьми років. Позбавлений ліцензії юрист. Зв'язки в поліції. Жорсткий, цинічний, втомлений від світу тип, який занадто багато п'є, але ніколи не виглядає п'яним. Зухвала колишня дружина, взыскивающая аліменти. Чесний, з збоченим почуттям гумору. Ніколи не зустрічав жінки, яка б йому не сподобалася.
  
  "Бен, здається, краще розбирався в характері", - сказав Пратт. Бен був правдивий, чесний і об'єктивний щодо Кальвіно.
  
  Денні захихотів і самовдоволено посміхнувся, виглядаючи як студент коледжу, який щойно проковтнув свою першу золоту рибку. “Ей, є дещо ще. Прихований файл", - сказав він. Пратт і Кальвіно трохи не зіткнулися головами, дивлячись на екран. Кальвіно зачитав вголос через плече товстуна.
  
  “ІМ'Я ФАЙЛУ: WORM. Немає нікого важливіше дощового черв'яка. Сліпий, повільний і дурний, черв'як живе, харчується і трахкає в темряві. Черв'як позбавлений розуму, так сказав Ідіот. Світ черв'яків позбавлений світла, розуму і знань. І я кажу Ідіоту: так, в те, що ти говориш, є частка правди. Але ви недооцінюєте хробака, і в цьому його перевага. Тому що, врешті-решт, якщо копати глибоко і довго, ви виявите, що черв'як клюнув остаточно. Всередині могили, поки ви спите вночі, Черв'як харчується і харчується, поки не залишаться тільки відполіровані кістки. Тоді де ж цей Придурок? А його світ, його розум і його знання? Так що тепер я йду у твій сад вночі повні і харчуюся тим, що було поховано і що цей Ідіот ніколи не зможе знайти ".
  
  "Що це, чорт візьми, таке?" - запитав Денні. Він вказав на рядок дати та часу в лівому куті, яка вказувала, що файл був відкритий вранці в день смерті Бена.
  
  “ Поради по садівництву, - сказав Кальвіно, знову дивлячись на книжкову полицю. “ Хто знає? Але мені потрібна роздруківка. Він знову подивився на Пратта, який кивнув; мить принтер зажужжал, і файл був роздрукований. Пратт переглянув роздруківку і простягнув її Кальвіно, з якого капали краплі поту на папір. У той ранок їй снилося секс-шоу у прямому ефірі з вугром, а прокинувшись, він виявив, що його власний пістолет спрямований йому в обличчя. І тепер він перечитав дивний файл, який Бен Ходл написав про це хробака будь ласка.
  
  "Фаранг божевільний", - сказав Пратт, посміхаючись. Це було поширене тайське вираз для позначення нез'ясовного поведінки іноземців.
  
  "Це точно була не ґандж у нього на потилиці", - сказав Кальвіно, складаючи роздруківку і засовуючи її в кишеню куртки.
  
  Мить Денні виявив кілька туристичних агентств в іншому довіднику. Пратт записав їх імена та адреси. Кальвіно спостерігав, як він пише, і помітив, що один з агентів знаходиться в Чіангмае. Дружина Пратта, Мані, була родом з Чиангмая. Гарний старе місто з репутацією найкрасивіших жінок в Королівстві. Пратт обіцяв своїй родині поїздку в Чіангмай, але цей план був відкладений із-за загальної завантаженості роботою.
  
  "Не відкладай свою поїздку в Чіангмай", - сказав Кальвіно, обертаючись і дивлячись на Пратта. “Одного разу це станеться і з нами. Завтра не настає вічно".
  
  OceanofPDF.com
  ШІСТЬ
  
  ВАШИНГТОН - СКВЕР
  
  ВАШИНГТОН-сквер поруч з Сукхумвіт-роуд, 22, являла собою ряд приземкуватих будинків з плоскими дахами і брудними бетонними під'їзними шляхами, з глухими провулками, забитими мотоциклами і худими кішками. Він мав викривлену форму підкови, скинутої з даху пекла, і був усіяний барами, як D. O. A. Bangkok. Кальвіно пройшов через центральний пік, оточений три - і чотириповерховими торговими будинками з залізними ґратами. Це був проміжний пункт для таких дівчат, як Твк, які добре попрацювали в Патпонге і хотіли зникнути, або були на шляху до падіння в бізнесі.
  
  Вони розчинилися в барах, оточених оптовими торговцями квітами і фруктами, експортно-імпортними компаніями, великим кінотеатром та вуличними торговцями в потворних рядах торгових точок. Це був тісний, курний чорний хід на Сукхумвіт-роуд. Кальвіно відчував, що Вашингтон-сквер - суперечливе, приречене місце; це було схоже на вітальну листівку з чорною рамкою. Коли він завернув за ріг біля кінотеатру, двоє фарангів середніх років втупилися на нього з-за столика біля бару Shipmates. Він відчував їх підозрілість і ненависть, підживлювані спекою і пивом.
  
  Незнайомець, одягнений у костюм, завжди когось шукав, і це означало неприємності. На Площі пахло готуються аферами, що робило її природним місцем зібрання старих фарангів — МІА з реального світу, які проводили довгі спекотні дні, сперечаючись про дрібних угодах.
  
  "Один з чоловіків схожий на американського ветеринара", - подумав Кальвіно. Короткі сивіючі волосся, зморшкувате обличчя з виступаючим підборіддям і очі, уважно стежать за рухом на горизонті. На Вашингтон-сквер було багато таких, як він. Після закінчення війни у В'єтнамі деяких з тих, хто займався R & R в Бангкоку, викинуло на берег, як викинуті пляшки з-під віскі. Більшість з них жили на невелику пенсію і побляклі спогади про славу, і платили тайським дівчатам за те, щоб вони доглядали за ними і няньчилися з ними, вихваляючись тим, що вони з'їли на своєму останньому сексуальному фуршеті. Кальвіно бачив ці особи, вкриті шрамами від розчарування й гіркоти; особи, які побували всюди, але їм більше нікуди було піти.
  
  Трохи далі по вулиці soi повія років тридцяти, одягнена в шорти і білу сорочку, важко опустилася на кам'яну лаву. Вона фарбувала нігті на ногах у червоний колір. Вона поворушила великим пальцем ноги і позіхнула, коли Кальвіно проходив повз.
  
  "Що відбувається, Люсі?" - запитав Кальвіно. Люсі жила з "Гірким Джоном", колишнім старшим сержантом у відставку з Денвера, так довго, що ніхто не міг згадати її тайське ім'я. Вона переступила ту межу, за якою для неї стало природним думати про себе як про Люсі. Вона була такою ж втраченої в житті, як Гіркий Джон.
  
  Вона виглядала нудьгуючої і втомленою.
  
  “Привіт, Вини. У тебе є десять бат? Я купую локшину. Джон, він киниоу. Я знаю, ти хороша людина. Вино не дешеве, Чарлі. Що скажеш? Вона нахилилася вперед і подула на свежевыкрашенный великий палець.
  
  Кальвіно вклав їй у руку банкноту на десять батів.
  
  "У тебе добре серце, Уїні". Вона сунула коричневу банкноту тенбата в кишеню шортів і посміхнулася.
  
  До полудня чоловіка з такими прізвиськами, як Арізона Хенк, Рон Дивний і Товстий Ларрі, стояли в писсуарах і мочилися на лід, скибочки лимона і наклейки Джейн Фонду. На кишенькові витрати вони грали в дартс в місцевих барах, а своїх жінок залишали зовні на столиках для пікніка фарбувати нігті на ногах. Кальвіно заглянув всередину бару. У двох кабінках сиділо з півдесятка непохитних. Він зауважив Горького Джона, який сидить під написом "Люби це або залиш".
  
  "Кальвіно, як справи з приватним членом?" - запитав Гіркий Джон. Це була стара жарт, але ніхто не засміявся.
  
  "Хто-небудь з вас, хлопці, випадково не бачив тут Бена Хоудли пару днів тому?" Офіціантка принесла йому пляшку Сингхи. Він підніс пляшку до губ і спостерігав, як чоловіки нахилилися вперед, перешіптуючись.
  
  “ Той англієць, якого вбив худий хлопець? - Запитав Кальвіно. “ Бачив його тут?
  
  Обличчя товстуна Ларрі стало серйозним. "Я бачив його тиждень тому або близько того в "Принці Йоркському". Решта слухали. У товстуна Ларрі рідко бували глядачі, і він насолоджувався увагою. “ Я знаю дівчину, яку він там трахнув. Tik. Я трахнув її. З нею все в порядку, але нічого такого особливого."
  
  Кальвіно відхилив половину історії і не повірив другій половині. Він заплатив за пиво і став чекати здачі. Пед Дік, довготелесий техасець з татуюванням орла на передпліччі, вийшов з туалету, застібаючи штани. Він зауважив Кальвіно в барі.
  
  “Що у тебе з обличчям? Ти береш кішку ненадовго?"
  
  Решта, підбурювані хихиканням Товстуни Ларрі, почали сміятися з кабінок. Він на мить об'єднав їх. Ти думаєш, що ти краще за нас. Але ти нічим не відрізняєшся, не краще. Ти напиваєшся і бесишься. Ти такий же, як ми. Кальвіно почув невиражені почуття в їх хихикання. Він перерахував здачу і залишив чайові. Йому було шкода їх і їх повій, і він знав, що єдине, що відділяло його від них, - це те, що він ще не досяг тієї стадії, коли почав жаліти самого себе.
  
  "У мене була сутичка з катои", - сказав Кальвіно досить голосно, щоб усі почули. Він кинув їм те, чого вони не очікували. Вразливість, чесність і сліпе, дурне говоріння правди.
  
  "Чувак, я думав, ти тут досить довго, щоб знати, що краще не зв'язуватися з катои", - сказав Божевільний Дік, спершись на стійку бару. "Це просто безглуздо".
  
  Кальвіно згідно кивнув, оглядаючи зал. “ Ти прав. Це було нерозумно. Але ти ж знаєш, як це буває, деякі хлопці просто залишаються зеленими і ніколи нічому не вчаться." Кальвіно відштовхнувся від бару, відкрив димчасто-сіре двері і відчув приплив задухи, від якого у нього перехопило подих.
  
  "Тримаю парі, це була та японська сучка," сказав товстий Ларрі.
  
  Кальвіно вагався. "Ти коли-небудь пробував що-небудь з цієї японської пізди?" - запитав інший голос, який міг належати Шаленому Діку або Рону Стренджу. Після достатньої кількості пива вони почали зливатися в єдиний голос.
  
  "Ти коли-небудь трахнув Кіко?" - запитав Гіркий Джон. “Я трахкав її. З нею все було в порядку. Вона теж смокче член рядового".
  
  Кальвіно здригнувся, переступив з ноги на ногу і виявився зовні. Люсі фарбувала нігті на іншій нозі в той же червоний колір, що й у пожежної машини. Вона працювала над середнім пальцем ноги. Один крихітний мазок кистю за раз. Вона тримала аплікатор витончено, м'яко. Її плечі були нахилені вперед, що робило її схожою на дитину. Поруч з нею на лавці стояла недоїдена тарілка димлячої локшини.
  
  "Спасибі за десять бат", - сказала вона, киваючи на локшину.
  
  Він хотів обняти її так, як ти обіймаєш дитини, коли щось зламалося всередині тебе; як ніби дотик іншої людини могло б залатати цю зламану частину, зробити її цілісною, придатної до експлуатації і розсіяти темряву та тяжкість.
  
  Він хотів би забути відчайдушні, порожні обличчя цих людей. У них не залишилося мети, і час давило на них важким тягарем. Їхні п'яні розмови текли в порожнечі довгих пообідніх годин, коли не було роботи, не було кому слухати і не було чого робити, окрім як пити і чекати, коли знову можна буде поїсти.
  
  Рано чи пізно Кальвіно завжди потрапляв у біду на Вашингтон-сквер. Хто-небудь запитував його про всіх цих "довбаних євреїв" в Нью-Йорку. І Кальвіно відповідав, що його мати була єврейкою. І хтось ніби Рона Дивного був би п'яний як чіп і спробував би розіграти це образа як жарт для своїх дружків. "Я припускаю, що це робить когось з ім'ям Віні Кальвіно гребаным євреєм, притворяющимся гребаным даго".
  
  Він ненавидів цей дріб'язковий расизм. Всі погляди були спрямовані на його відповідь. Враховуючи жалюгідний стан такого п'яниці, як Рон Стрендж, це була безнадійна ситуація. Рон був зіпсованим, грубим і брутальним тліючим вуглинкою у вогні, який колись був людиною. Він міг повернутися і піти або покарати Дивного Рона. Кальвіно відступав, пробираючись до дверей. Тоді Гіркий Джон став би труїти його щодо "дерьмовых євреїв, у яких ніколи не вистачало мужності постояти за себе". Кальвіно перестав би відступати і зробив те, чого хотів уникнути. Те, що більшість людей доручили б зробити комусь іншому за субпідряду. Його кулак поринав у товстий, потворний, обвислий живіт, і він швидко відходив в сторону, коли на підлогу бив фонтан прогорклой пивний блювоти.
  
  Перший закон Кальвіно про бійки в барах свідчив: в 99 відсотках випадків бійку починає той, хто менше за всіх у барі здатний нанести сильний удар. Занадто багато м'якою життя, згинання ліктів і сидіння на дупі протягом декількох місяців, плануючи маршрут для наступного раунду безкоштовних обідів. Часто такий хлопець все ще вважає себе в бойовій формі. Він дивиться у дзеркало і через випивки бачить дев'ятнадцятирічного солдата, який закінчив навчальний табір і може впоратися практично з ким завгодно. Дзеркало бреше. Один влучний удар у живіт мне його, як свіже тісто для пирога, і він важко падає на підлогу. Йинги бігають навколо з мокрими ганчірками. Кальвіно був радий, що на цей раз у нього вистачило сміливості продовжити шлях через двері.
  
  Слідуючи по задньому краю підковоподібної площі Вашингтона, він минув ряд вузьких барів з дірками в стіні і вікнами з димчастими скельцями. Було близько 4:30 вечора, час для пончиків, яке відчувалося як вільне падіння в порожнечу на Вашингтон-сквер. Тихе тиша, порушувана звуком проїжджаючого тук-лою або мотоцикла. Повії, подавшись вперед на барних стільцях, сплять на барній стійці. У Бена Ходл була жінка в "Принці Йоркському". Наскільки добре Бен її знав? Викупив він її в Африканської королеви? Кальвіно порився в пам'яті, намагаючись згадати, викуповував чи він коли-небудь дівчину по імені Твк у Африканської королеви. Через спеку він не міг згадати. Він сумнівався, що пам'ятає, як опинився всередині з включеним на повну потужність кондиціонером і з Тиком, коли розгулював голяка. Він з головою поринув у визначення закоренілого бангкокській емігранта.
  
  У Кальвіно був ще один закон для барів: виміряйте силу насолоди чоловіка, і ви зможете розрахувати коло його болю. Опинившись всередині кола болю, він міг би виявити причину, по якій людина померла саме так. Він увійшов в "Йоркський Принц" і сів за стійку бару. Поруч з туалетами стояли фотографії англійських членів королівської сім'ї в рамках. Він замовив мехонг з содовою.
  
  Тайська жіночка років під тридцять, з довгими чорними волоссям, зібраним ззаду у хвіст, з густою помадою і підводкою для очей, змішувала напій, не усміхаючись і не розмовляючи. Вона скоротила кількість мекхонга. Було дуже рано зображати гостинність, але ніколи не буває надто рано обманювати клієнта.
  
  "Я шукаю Тика", - сказав Кальвіно.
  
  "Всі когось шукають", - відповіла вона самовпевненим тоном.
  
  У неї було відчуття гумору і позиція з Вашингтон-Сквер. Вона могла бути з Нью-Йорка. "Так вона працює чи ні?" запитав Кальвіно, побрязкуючи льодом в своїй склянці.
  
  “ Працюю. Вона витерла руки рушником, спостерігаючи за обличчям Кальвіно в дзеркалі за стійкою.
  
  Він глянув на годинник у барі. Було 4:37 вечора. - Вона пішла ненадовго?
  
  Бармен кивнув. “ Вона пішла годину назад.
  
  "Я почекаю", - сказав Кальвіно.
  
  Це викликало посмішку у бармена, у якого було струнке тіло, кілька сивих волосків і нігті з рожевим лаком і золотими кристалами. Вона була любителькою котячого будинку, яка витратила чотири години на те, щоб нафарбувати особа, ще два - на нігті, і до того часу, як вона закінчила з іншими частинами свого тіла, прийшов час закривати бар і вирушати додому спати.
  
  "Хіба Твк раніше не працював у барі "Африканська королева"?
  
  Бармен знизав плечима. "Так, напевно, так".
  
  “ Чому вона звільнилася? Кальвіно обережно поклав на стійку банкноту в п'ятсот бат. Він жестом запросив її підійти, і, коли вона нахилилася до нього, поклав записку в кишеню її сорочки. Він за що заплатив. Вона знала правила. Якщо вона відповідала дотепним зауваженням, то була зобов'язана повернути гроші. Бангкок був одним з місць, де, здавалося, ніхто ніколи не ображався на гроші і не хотів повертати.
  
  "Вона злякалася", - сказав бармен. Вона покрутилася перед дзеркалом, поправляючи свій кінський хвіст. Це був привід, щоб не дивитися Кальвіно в очі, і він пропустив це повз вуха. Їй потрібно було прикинутися, що вона розмовляє сама з собою.
  
  "Чого боїшся?"
  
  “Люди навколо. Вони хочуть, щоб ти щось робив. А якщо ти не хочеш, вони заподіють тобі біль".
  
  "Що вони хотіли, щоб зробив Твк?" - запитав Кальвіно.
  
  “Я не знаю. Мене там не було. Я не питав, а вона не говорила. Може бути, я не хочу знати". Вона закінчила укладати волосся в хвіст, повернулася і налила собі випити, даючи зрозуміти, що він отримав свої п'ятсот батів.
  
  Кальвіно зрозумів. Він пропустив це повз вуха. Вона була права, звичайно, у Бангкоку були речі, про які ти не хотів знати, тому що якщо ти знав, то тобі доводилося мати з цим справу. Краще було не думати і не ставити запитань про себе або інших, хто попадався тобі на шляху. Як тільки ти дізнався, значить, ти був залучений. Ти був частиною того, що лякало. Тільки на цей раз це буде не тільки з-за Тика, це буде через тебе через кілька цікавих питань. Кальвіно записав профіль Тика з комп'ютерної бази даних Бена. Він пив слабкий мекхонг і перечитував свої записи.
  
  Дев'ятнадцять років. Народилася в Корате. Вона працювала в барах близько двох років. До цього вона працювала в барі African Queen. Деякий час вона була зірковою танцівницею. Вона звільнилася і пішла в Soi Cowboy і була танцівницею гоу-гоу в барі Our Lady. Вона трохи говорила по-англійськи. "Ти мені подобаєшся". "Ти хороша людина, я роблю тебе щасливим". "Я добре тебе трахаю". Триста бат за короткий термін або п'ятсот за ніч. У вартість входить мінет. Вона робить і жінок теж. Стверджує, що одного разу трахнула п'ятьох хлопців у готелі 86. Шукає хлопця, який виведе її з гри. Гарне тіло, приємне обличчя. Першокласна груди. І вона бере його за дупу. Були й інші коментарі з приводу її англійської для барменш і різних сексуальних дій, якими вони займалися. Кальвіно записав спостереження покійного, думаючи, що те, що Бен вирішив записати, говорить про нього стільки ж, скільки і про дівчину.
  
  О 17:26 у двері ввійшла Твк з дюжиною червоних троянд. Вона кинула їх на стійку.
  
  "Як все пройшло?" запитав бармен.
  
  Твк став на перила, нахилився вперед і, сунувши руку за стійку, дістав пачку "Мальборо".
  
  “Добре. Він сказав, що повернеться завтра. Може, він несе нісенітницю".
  
  Кальвіно підніс запальничку до її сигареті. Її очі стежили за Кальвіно, вивчаючи його обличчя; бачила вона його раніше? Лягала вона з ним в ліжко раніше? Потім вона сунула затиснуту в губах сигарету в полум'я.
  
  "Як тебе звуть?" - запитала вона.
  
  Бармен в дальньому кінці зали перервав його. "Він чекає на вас, напевно, вже годину".
  
  Твк виглядав впечатленным.
  
  "Мене звуть Вінні", - сказав він і простягнув їй одну з своїх візитних карток. “Я приватний детектив. У мене є кілька питань. Може бути, ви зможете мені допомогти".
  
  Вона перевернула її і прочитала напис на тайському боці. Вона затягнулася сигаретою і повільно випустив дим. Кальвіно жестом попросив бармена принести Тику випити. Мить прибула кола в маленькому стаканчику, наповненому колотим льодом. Твк поклав візитку Кальвіно на стійку і помацав склянку з колою.
  
  "Удачі, Уїні," сказала вона, піднімаючи свій келих.
  
  “ Ти знав Бена Ходл. Ти бачив його пару днів тому.
  
  Вона кивнула і посміхнулася. “ Бен дуже хороша людина. Він твій друг?
  
  Він спостерігав за виразом її обличчя в пошуках будь-якої ознаки того, що вона знала, що Бен мертвий. Вона не здригнулася. Або це була першокласна гра, або вона не знала, що Бен був убитий. Повії не читали газет і не дивилися новини. Вони знали, що більша частина того, що відбувається в світі була поганою і прогнилої, і їм не потрібно було витрачати свій час даремно.
  
  "Бен мертвий", - сказав Кальвіно, не моргнувши оком при вигляді золотих ланцюжків в два бата і один бат на її шиї. На лівому зап'ясті у неї були два золотих браслети і сейко, які не виглядали підробкою. Всі ознаки успішної працюючої дівчини, до якої слід ставитися серйозно.
  
  Коли вона відреагувала, це був вуличний летить погляд професіоналки, чутливої до дивних витівок. Третій закон Кальвіно свідчив: ніколи не заводь працюючу жінку. Це не має ніякого ефекту і виставляє тебе дурнем, і, крім того, повії чули їх всі.
  
  "Чому ти граєш мене?"
  
  “ Без жартів, дорога. Хтось всадив йому в голову 9-міліметрову кулю приблизно в той час, коли ти мала зустрітися з ним в неділю ввечері.
  
  Вона почала плакати. “Нічого хорошого. Ben die. Нічого хорошого. Я не побачу його в неділю. Не буду брехати. Гаразд, в суботу, так, я йду з ним. Він приходив сюди опівдні. Вона подивилася на бар в мамасан у пошуках підтвердження.
  
  Він почав писати у своєму блокноті. Він зупинився, підняв ручку, постукав пальцем по нижній губі. “Добре, він зустрів тебе опівдні. Куди ти ходила?"
  
  “Він платить в барі. Ми їдемо в готель", - сказала вона, схлипуючи в свою колу.
  
  “ В якому готелі?
  
  “Готель 86. Недалеко. Ти знаєш? Все на Вашингтон-сквер знають, що готель 86 хороший для короткочасного перебування".
  
  Будь-готель в Таїланді, в назві якого замість номера був вказаний готель на короткий термін, обслуговуючий сексуальні контакти тривалістю від п'яти хвилин до трьох годин. Таєць, приїжджає в Америку, міг би бути трохи збитий з пантелику, виявивши сім'ї, які зупиняються в мотелі 6. У Кальвіно було відчуття, що вона говорить правду. Шлюхам подобалося працювати поруч з баром. Джонси поспішали діяти і далеко не любили подорожувати.
  
  - Як довго ви пробули в готелі "86"?
  
  Вона витерла очі і загасила сигарету. “ Може бути, через годину.
  
  Вигляд у неї був розсіяний. Згадувати, скільки часу вона провела з одним клієнтом в готелі з короткотерміновим перебуванням, було все одно що п'яниці згадувати, скільки часу він витратив на пиво номер два з шести банок, які він випив на позаминулому тижні. У нього не було ні найменшого уявлення. І Твк теж, але, знову ж таки, Кальвіно відчув, що вона була на рівні. Якщо б вона збиралася збрехати, то сказала б: "Одну годину і десять хвилин". Подивившись на свої високоякісні годинник.
  
  "В якому настрої був Бен?" запитав він. Він повільно сьорбнув з свого келиха. Вона виглядала збентеженою, тому що не зрозуміла його питання. "Був він щасливий, засмучений, наляканий, зол..."
  
  "Сексуальний настрій", - сказала вона.
  
  Очевидна відповідь, який він опустив у своєму списку білизни для прання, — він був в стані сексуального збудження.
  
  “ Який секс подобався Бену?
  
  Вона вказала на свою дупу. “Йому там дуже подобається. Я кажу йому, що це боляче. Мені не так вже й подобається. Неважливо, тобі подобається, можеш зробити ".
  
  Закон Кальвіно для шнм свідчив: уникайте чоловіків, які провели довгі періоди своєї юності в приватних школах.
  
  “ Він говорив про якісь проблеми?
  
  Вона похитала головою. “ Він добрий до мене.
  
  Він швидко допив свій мекхонг з содовою, сунув блокнот і ручку в кишеню куртки і сунув стобат банкноту в бамбукову чашку з рахунком. Він склав ще двісті бат і сунув дві банкноти в її вологий, холодний кулак. Її підведені червоним очі подивилися на банкноти, а потім на Кальвіно. Йому здалося, що він побачив вираз болю і здивування.
  
  “ Він коли-небудь запитував тебе про спорядження для буму?
  
  Вона дивилася відсутнім поглядом, схиливши голову набік. Твк знизала плечима. “ Це англійська? Чи німецький?
  
  “ Ти подумай про що-небудь ще, що міг би сказати Бен. Про проблеми, друга, бізнесі. Взагалі про що завгодно. Ти подзвониш мені." Піднімаючись з табурета, Кальвіно спостерігав за Тиком у дзеркалі.
  
  "Трохи не забув," сказав він, повертаючись, поки вона розгладжувала банкноти по сто бат на стійці бару. "Джефф Логан раніше зависав у "Африканської королеві".
  
  Ефект був такий, ніби хтось вдарив її по потилиці. Її обличчя почервоніло, а шия різко сіпнулася в бік. Вона проігнорувала гроші на стійці і злізла зі стільця. Вона підійшла і зупинилася перед Кальвіно. Її кулаки були притиснуті до боків.
  
  “Я занадто сильно люблю його. Я так сильно плачу, коли він помирає", - сказала Твк, і сльози навернулися на очі і потекли по обличчю.
  
  - Хто налякав тебе в "Африканської королеві"?
  
  Вона не відповіла. Її обличчя було червоним, мокрим і злим.
  
  “Той самий чоловік, який убив Джеффа? Може бути, убив і Бена теж?"
  
  “Я не думаю. У мене від цього болить голова. Думати занадто багато - дуже погано ". Це був один із запрограмованих летять відповідей; цей цикл, недумающее твердження про те, що не треба думати.
  
  Кальвіно опустився на одне коліно, поклавши руки на плечі Твк. "Вона була не більше 5 футів 3 дюйми", - подумав він. У цій позі він здавався Твк менше, не таким страшним". Вона дивилася на нього з подивом. Це був акт підпорядкування, позбавляє переваги в силі, розмірі або владолюбстві. Кальвіно, схоже, публічно змирився. Після грошей це був другий кращий спосіб розговорити ін.
  
  “Якби хто убив людину, яку я любила, я б подумала про це. Зроби що-небудь з цим. Так, я б злякалася. Але я б не втікала і не ховалася".
  
  Він думав, що зрушив камінь, який вона поставила над своїми емоціями. Він знайшов співчуття і розуміння у її очах. Її нижня губа затремтіла, і як раз в той момент, коли він подумав, що вона збирається притиснутися до нього в пошуках розради, вона вирвалась і, плачучи, пішла в туалет. Вона зачинила за собою двері. Кальвіно обмінявся поглядами з барменом.
  
  "Залиш її в спокої", - сказав бармен.
  
  Він був у чотирьох барах від "Принца Йоркського", коли Твк підбігла до нього ззаду. Її макіяж був розмазаний по обличчю, а в руці вона тримала дві банкноти по сто бат.
  
  “Я пам'ятаю, Бен казав, що він посварився з дівчиною. Вона дуже жадібна дівчина. До того ж ревнива. По-моєму, нічого хорошого. Їй завжди потрібні гроші, гроші, гроші ".
  
  “ Спасибі, Тик. "Він засунув їй у руку ще одну банкноту в сто бат.
  
  "Ти хороша людина," сказала вона, стискаючи його руку.
  
  Закон Кальвіно в барах: Дайте ін чайові в сто бат в барі, і вона завжди скаже: "Ти хороша людина".
  
  Швидше за все, Твк розіграла спектакль на користь бармена. У нього було передчуття щодо Твк. Вона була дуже маленького зросту, щоб бути злочинцем. Якби Твк вдарила Бена в неділю, вона б зникла, відправившись в глиб країни. Щоб дев'ятнадцятирічний ін перекинув стілець, видерся на нього і вистрілив хорошому клієнту в потилицю, а потім повернувся в занепалий бар з дірою в стіні на околиці Вашингтон-сквер, такого в реальному світі ніколи б не сталося. І саме в реальному світі Бен Ходл отримав ляпаса.
  
  "Пізніше давай з'їздимо в Патпонг".
  
  Вона втупилася на нього з тим же виразом страху, яке він бачив у "Принці Йоркському", і відступила назад. “Триста бат, Тик. Всього за пару стаканчиків".
  
  "Він мене вб'є!"
  
  “ Хто тебе вбив, Твк? Кальвіно відступив назад, коли повз промчав тук-тук. Йому знову стало жарко, і він спітнів.
  
  “ Чанчай. Чанчай. Чанчай. "Вона повторила це тричі, як влучні постріли. Ненависть і страх змішалися в її голосі, коли вона вимовляла його ім'я.
  
  Кальвіно знав це ім'я. Чанчай був джао за, що означає "хрещений батько", магнат, який має темне вплив, який керував азартними іграми в Патпонге. Навіщо комусь настільки впливова, що має важливі зв'язки з потрібними людьми, бажати вбити ін ?
  
  “ Чанчай був причетний до смерті Джеффа Логана?
  
  Маска барменші опустилася їй на обличчя. Вона посміхнулася і відповіла клацанням пальців по щоці. Прощальний жест. Вона проклинала себе за те, що була дурною дівчиною, за те, що пішла за Кальвіно, за те, що занадто багато думала і говорила. Вона повернулася і побігла, її туфлі на високих підборах стукали по гарячому асфальту, видаючи різкий, пронизливий звук, схожий на смертоносний тріск стрілецької зброї.
  
  OceanofPDF.com
  СІМ
  
  ЗАСПОКІЙЛИВІ ПАРФУМИ
  
  КАЛЬВІНО виявив Порн, схилену над маленьким святилищем. Зі свого місця у дверному прорізі його очі стежили за рельєфом м'язів верхньої частини її литок. Вона доглядала за будинком духів, який виглядав як маленький китайський храм. В кожному будинку, офісі, борделі, гоу-гоу барі та податкової інспекції був san phra phoom — будинок духів — небудь на території або всередині приміщення. На цьому закінчився буддизм і почався анімізм. І більшість тайців вірили в пі — дух — як реальне живе істота, що живе на території і яке, якщо його не умиротворити щоденними підношеннями, могло завдати у відповідь удар і накликати нещастя — нещасний випадок, втрату грошей, втрату особи або випадання всіх ваших волосся посеред ночі.
  
  Порн нахилилася вперед з тарілкою нарізаних бананів, апельсинів і лимонів. Потім вона поставила склянку води і букет орхідей перед святинею.
  
  "Останнім часом бачили якихось привидів?" запитав Кальвіно, закриваючи за собою двері.
  
  Він налякав її, змусивши різко обернутися. Вдаривши стегном, вона перекинула тарілку з фруктами. Шматочок банана покотився по паркету, немов колесо від дешевої іграшки, і врізався в черевик Кальвіно збоку. Він нахилився і взяв шматочок банана, потім підійшов і акуратно поклав його на тарілку. Він не очікував її реакції. Він відчув, що це погана прикмета, і постарався зобразити на обличчі все, що міг.
  
  "Чому б мені не піти і не купити ще фруктів?" Він опустився на коліна і допоміг їй зібрати розсипалися банани, апельсини та лимони.
  
  - В цьому немає необхідності, " сказала вона, намагаючись не дивитися на подряпини на його обличчі. “ Я дурна. Це моя вина.
  
  "Я не повинен був лякати тебе". Він подумав, скільки переляканих людей він бачив в той день. Службовець моргу, коли він продевал дріт дірку в голові Бена; катои, на якого він наставив пістолет; Твк, выкрикнувший ім'я Чанчай. Він згадав, як сам злякався, коли на частку секунди здалося, що сержант поліції збирається викинути його з житлового будинку Бена Ходл.
  
  Ніжність у його голосі повернула їй посмішку. Вона ділила свій час між читанням товстих коміксів, підношеннями в будинку духів і відповідями на випадкові телефонні дзвінки від імені фінів, які так і не з'явилися. Вона виклала фрукти на тарілку і поставила її перед дверима будинку духів. Кальвіно нахилився і заглянув в крихітне віконце; всередині було кілька маленьких кімнат з крихітної меблями і маленькими пластмасовими чоловічками з намальованими особами, одягненими в традиційну китайську одяг. Це було схоже на ляльковий будинок. У ньому було те, чого діти вимагали від життя: порядок, стабільність і захищеність від злих сил світу, що таяться зовні. Кальвіно подумав, що заборона на жадібність, варварські дії або вбивства у світі ляльок привабливий. І ніяких наркоманів з розчинником для фарби, повій або бару "Африканська королева".
  
  Твк лягла в ліжко з двома фарангами, які були вбиті. Вона здавалася лялькою, а африканська королева - ляльковим будиночком. Він подумав про непідробний жах у її очах, коли вона позадкувала від нього на Вашингтон-сквер.
  
  "Ти коли-небудь бачила, як пісяють?" запитав він, думаючи, що Твк повела себе так, як ніби побачила привида.
  
  Порн стиснула в руці злегка пом'ятий лотерейний квиток і кивнула з божевільними очима. Вона чекала від духів який-небудь милості за всю ту їжу, яку роздавала день за днем. “Фарангі не розуміють. Не вірять", - сказала вона.
  
  Він дістав з кишені прострочений лотерейний квиток.
  
  "Залиш це собі," сказав Кальвіно, простягаючи їй. “ Я купив це у примари.
  
  Вона засміялася і тупнула ніжкою, як дитина, отмахивающийся від дурної жарти. Він вже піднімався сходами в свій кабінет. Він зупинився і подивився через перила, спостерігаючи, як вона читає прострочений лотерейний квиток. Нарешті вона підняла очі з виразом замішання, змішаного з недовірою.
  
  “Хто сказав, що фарангі не вірять? Коли-небудь чули про Святого Духа?"
  
  "Кхан Вини, навіщо ти купуєш лотерейний квиток з вичерпаним терміном придатності?" запитала вона. В її голосі почулося зітхання жалю. Їй було шкода, що він міг бути таким дурним. Фарангі були непередбачувані. Вони були по один бік невидимого бар'єру, а вона - за іншу, і ніяка сходи або міст не могли перетнути прірву між ними.
  
  Вона почекала його відповіді. "Чому?" - запитав він. “Щоб врятувати моє життя. Яка ще можлива причина могла бути?" Вона знову подивилася на квиток, а коли підняла очі, його вже не було. Вона так і не вирішила, чи був Кальвіно ще більш дивним, ніж фіни, на яких вона працювала, але яких рідко бачила.
  
  
  ПОЛКОВНИК Пратт, одягнений в накрохмалену коричневу поліцейську форму, сидів прямо, розправивши плечі, і виглядав повністю поглинутим книгою. Праворуч від нього Ратана схилився над примірником Цивільного та комерційного кодексу Таїланду. На колінах у нього був розкритий Кримінальний кодекс Таїланду. Вона робила замітки, коли у двері увійшов Кальвіно. На наступному тижні у неї був важливий іспит в університет. Кальвіно не здивувався, виявивши, що вона готується до іспиту, а навчання для неї важливіше офісної роботи. Як і у Ратаны, у Кальвіно були інші пріоритети, крім роботи в його особистому списку у будь-який конкретний день перебування в Бангкоку.
  
  Пістолет Пратта 45-го калібру стирчав під прямим кутом, зачіпаючи коліно Ратаны. Той, з глибоким шрамом від собачого укусу. Кальвіно увійшов тихо і, ніким не помічений через відкриті двері. Він широко посміхався, спостерігаючи за їх роботою.
  
  "О, Боже мій, ти був поранений", - сказала Ратана, її очі бігали взад і вперед по подряпин на його обличчі. “Що сталося? Хто це зробив?" Вона осудливо прищелкнула мовою.
  
  "Я випав з автобуса вартістю в два бата". Він повернувся і повісив куртку в коридорі. Вона повільно похитала головою й зітхнула. “Добре, я не падав з автобуса. Але я засвоїв урок. Ніколи не вплутуватися в бійку з катои з-за лотерейного квитка ".
  
  Посмішка промайнула на губах Пратта і швидко зникла. Він подумав, що Кальвіно завжди був таким. Це змушувало людей відчувати себе поряд з ним у безпеці, ніби, незважаючи на погану погоду, нападницю на життя, Кальвіно вмів опускати голову і залишатися сухим.
  
  "Ти бачив своє обличчя?" Ім'я Ратана перекладається на англійську як "прекрасний кристал". Ім'я підходить. Те, як вона трималася — назвіть це вишуканістю, витонченістю, елегантністю, — нагадало йому про добре зробленому зразку краси.
  
  "Тільки очима інших", - відповів він, закочуючи рукави і витягуючи невелику стопку листів з-під книги з юриспруденції.
  
  Пратт повільно закрив книгу. “ Може бути, ви могли б купити що-небудь для Кхана Вінсента в аптеці?
  
  Пропозицію полковника поліції було рівносильно прямим наказом для вух Ратаны. Вона була за дверима, коли задзвонив телефон. Кальвіно зняв трубку; на лінії була мати Ратаны. Пратт знав (з других рук від свого власного секретаря) всю сагу про триваючу битві Ратаны за те, щоб заспокоїти свою матір.
  
  "Це мати Ратаны", — одними губами вимовив Кальвіно, закотивши очі, схиливши голову набік і висолопивши язика - класичне тайське вираз обличчя, передавальне образ мочащейся .
  
  Перш ніж Кальвіно зміг продовжити розмову, Пратт прибрав телефонну трубку і заговорив зі старим драконом м'яким тоном тайця вищого класу.
  
  “Ваша дочка в даний момент виконує спеціальну гуманітарну місію. Вона одна з кращих, кмітливих і найбільш мотивованих працівників тут. Її перспективи на майбутнє ... " Пратт затнувся, глянувши на Кальвіно, у якого зробилося обличчя примари з другосортного фільму. “ Ви можете дуже пишатися своєю дочкою.
  
  Після дзвінка Кальвіно дістав пляшку Мехонга із шухляди свого столу. Він відкрутив кришку, витер горлечко пляшки носовою хусткою, струснув пляшку і поморщився, поплескуючи себе по обличчю і шиї і дивлячись у маленьке дзеркальце.
  
  "Чому кожен американець з Брукліна - комік або гангстер?" - запитав Пратт, важко опускаючись на стілець, як прокурор, який тільки що почув заяву присяжних про невинуватість.
  
  “А деякі і те, і інше. Їх називають розумниками", - сказав Кальвіно. “Ти людина епохи Відродження, Пратт. Присвячую Ратану в таємниці тайського кримінального права, а її мати - в таємниці тайської соціальної всесвіту. Чому б нам не зайнятися бізнесом разом? Все, що вам потрібно зробити, це подати у відставку ..." - сказав Кальвіно, намагаючись не закричати від гострого болю в обличчі. "Це речовина вбиває мікроби, інфекції ..."
  
  "Печінка," вставив Пратт.
  
  “Серце, голова. Хто знає, якої шкоди може завдати невеликий Мекхонг?" Настало довге мовчання, поки Кальвіно витирав обличчя. Воно було вкрите червоними плямами. У морзі він бачив більш здорові особи.
  
  "Вона задала мені питання про кримінальну процедуру", - сказав Пратт, відчуваючи, що потрібно якесь пояснення. Крім того, він хотів проігнорувати, як робив завжди, пропозицію звільнитися з поліції і зайнятися бізнесом з Кальвіно.
  
  "Це правда?" Кальвіно трохи зніяковіло відірвав погляд від дзеркала. "Знаєш, це лайно щипає", - соромливо сказав він. “ Тобі вдалося заробити на продавця лотереї?
  
  “ Двадцять сім років. Прізвисько Чет. Він — чи був - з Чонбурі. Пратт намагався розгадати дивну посмішку на обличчі Кальвіно. “Гаразд, ти хочеш щось сказати. Скажи це?"
  
  “Дозвольте мені висловити сміливе припущення. Чет був мускулом для джао по імені Чанчай. В газетах Чанчая іноді називають Сіа Тао".
  
  Це відкриття приголомшило Пратта. Кальвіно зрозумів, що потрапив в точку. Він налив собі напій з пляшки "Мехонг", покрутив його в склянці, потім випив одним ковтком. “Забавно, Мехонг не жалить, коли опускається вниз. Жалить, тільки коли прикладаєш його до рани".
  
  "Чанчай дуже сильний".
  
  "Так навіщо посилати його мускули, щоб вдарити мене?"
  
  "У Подружжя також була репутація позаштатного співробітника".
  
  Кальвіно придушив смішок, як обвинувачений, почувши, що присяжні визнали його невинним. "Так, як у лотерейному бізнесі". Він знову оглянув свої рани. “ Інтуїція підказує мені, що Чанчай має якесь відношення до парі вбивств.
  
  “Можливо, багато вбивств. Крім того, у твоєму нутрі є Мекхонг". Губи Пратта стиснулися.
  
  “ Вірно. Я все ще достатньо в здоровому глузді, щоб вловити запах "хрещеного батька Патпонга" недалеко від тіл Джеффа Логана і Бена Ходл. Кальвіно налив ще випити. Він подивився на Пратта, зважуючи його думки. Він знав, що Пратт не схвалював його пияцтво; засуджував і завжди буде засуджувати. Він залпом випив напій і з силою опустив склянку.
  
  “Навіщо вбивати фарангів? Не має сенсу. Це створило б занадто багато проблем. Він занадто розумний для цього. Немає ніякої вигоди в тому, щоб викликати великі хвилі. В справу вступають газети. Політики починають задавати питання, і всі біжать в укриття. Чанчай не втримувався на вершині протягом десяти років, здійснюючи дурні помилки ".
  
  “ Чи платити за потрібне копам. В той момент, коли він це сказав, він зрозумів, що підставив себе, і не був розчарований.
  
  "Як хлопці з поліції Нью-Йорка, яким китайці заплатили, щоб вони вас підставили?" - запитав Пратт.
  
  Якісь шахраї з поліції Нью-Йорка знайшли спосіб перевести сто тисяч з рахунку клієнта на особистий банківський рахунок Кальвіно і підкинути півкілограма героїну в нижній ящик картотечного шафи в його юридичній конторі. Справу про наркотики так і не дійшла до суду, але із-за деяких неправдивих свідчень незаконне привласнення клієнтських коштів застрягло, і Кальвіно був позбавлений ліцензії. Це була не та тема, про яку він часто думав, і не та, яку хто-небудь інший хотів би піднімати. Але він ішов у бій, виставивши вперед підборіддя, і знав це. Американські копи не були вище тайців.
  
  Ратана повернулася з прозорим пластиковим пакетом, наповненим медичними приналежностями: спиртом для розтирання, пластирами, півдюжиною антибіотиків, китайськими мазями, лосьйонами та кремами. Вона розклала їх на столі Кальвіно акуратними рядами.
  
  "Мене подряпала катои, а не переїхав танк", - сказав Кальвіно, оглядаючи арсенал ліків.
  
  “Я забула тобі сказати. Твоя колишня дружина зателефонувала і сказала, що не одержала чек за минулий місяць. Вона зателефонувала забрати". Ратана почала наносити спирт для розтирання.
  
  Пратт намагався не показувати свого явного задоволення при вигляді того, як Кальвіно совається на своєму стільці.
  
  "Що ти їй сказав?" Запитав Кальвіно, злегка здригаючись. Кісточки пальців побіліли, коли він вчепився в стіл.
  
  “ Я сказав, що ти поїхав до Чіангмай по справах.
  
  У неї була природна здатність до дезінформації. "Так, і що вона сказала?" Вона заклеїла йому обличчя трьома пластирами і ще двома - шию.
  
  "Вона говорить: Чіангмай, Чіанг Фрай, скажи йому, що мені потрібен гребаной чек, або я подзвоню своєму гребаному адвокату".
  
  Кальвіно подивився на себе в дзеркало.
  
  "Поки тебе не було, зателефонувала твоя мати", - сказав він.
  
  Її очі збожеволіли від паніки; вона неголосно ахнула і прикрила рот рукою, переводячи погляд з Кальвіно на Пратта. Вона виглядала маленькою, юної, переляканою і втраченою.
  
  “ Пратт і сказав їй, що ти кращий.
  
  "Я думаю, ніяких проблем", - сказав їй Пратт по-тайськи.
  
  Вона пішла в свій альков і зняла трубку.
  
  "Ти чудово виглядаєш, Вінсент", - сказав Пратт, зобразивши свій кращий американський акцент.
  
  - Гаразд, припустимо, Чанчай торгує наркотиками, повіями і лихварями і ніколи не зустрічав фаранга, який йому не сподобався. А Чет і його друзі на високих підборах всюди носили нашу з Беном фотографію в "Африканської королеві", тому що ми знаменитості і вони хотіли мій автограф. Так хто ж вдарив Бена? "Від Мехонга почервоніло обличчя Кальвіно. У нього була широка, зубаста, впевнена посмішка.
  
  Пратт розстебнув кишеню сорочки і дістав конверт. Він сунув його в ряд антибіотиків на столі Кальвіно. “ Всередині написано його ім'я, Вини.
  
  Кальвіно подумав, що це підстава. Він побарабанил пальцями, дивлячись на свої червоні, у синцях кісточки. Пратт сидів навпроти з непроникним виразом обличчя. Нарешті Кальвіно розірвав конверт і витяг єдиний аркуш паперу з дюжиною фарангских імен. Переглянувши список, він одразу впізнав кілька імен: іноземні кореспонденти і менеджери-емігранти середньої ланки іноземних компаній в Бангкоку. "І що?" - запитав він, піднімаючи очі.
  
  "Може бути, тобі варто ще випити", - сказав Пратт.
  
  “ Я думав, ви не схвалюєте денну випивку. Кальвіно провів пальцем вниз за списком, потім знову вгору. Він опитав кількох людей, названих у зв'язку зі справою Джеффа Логана. Пратт не був дурнем; він знав, що список поверне його одного на грань визначеності.
  
  “Бен Ходл керував інвестиційним клубом. Нелегальний інвестиційний клуб, без ліцензії, без повноважень, без дозволу ..."
  
  "А це клуб", - сказав Кальвіно, знову переглядаючи список. Він випив ще один мехонг.
  
  “Удвох вони дали Бену два мільйони батів. Його роботою було подвоїти, потроїти їх гроші, вклавши гроші в знімальний майданчик ".
  
  "Ти жартуєш?" запитав Кальвіно.
  
  Пратт тільки посміхнувся. "Навіть Чанчай не грає на сеті".
  
  Кальвіно думав у тому ж напрямку. Біржа цінних паперів Таїланду об'єднала гострі відчуття від гоночної траси з ризиком фінансової піраміди в Гонконзі. Протягом декількох років великі гравці зі всієї Азії перетворювали знімальний майданчик в Атлантік-сіті на Південно-сході, вкладаючи гроші в такі акції, як Star Block, Siam Cement, the Bangkok Post, Bangkok Bank і Nava.
  
  "Бен увійшов у магазин у 1059 році", - сказав Пратт.
  
  "І він пішов, коли індекс досяг 500", - припустив Кальвіно.
  
  “ П'ятсот тридцять два, якщо бути точним. Він удвічі скоротив заощадження своїх інвесторів. Людей вбивають за набагато менший, Вінсент.
  
  Кальвіно довелося зіткнутися з можливістю того, що один або кілька з цих фарангів могли вбити Бена або зробити це самі. Це також пояснило б, чому у кілера в дизайнерських авиаторских окулярах була фотографія Бена з ним разом в "Африканської королеві". Тільки, можливо, це пояснювало надто багато, - подумав він. Це не пояснювало, чому поліція отримала визнання від дев'ятнадцятирічного схудлого наркомана.
  
  Пратт виглядав щасливим, розслабленим і відкинувся на спинку стільця. На обличчі з'явилася широка посмішка. Тайці ненавиділи міжнародний розголос, що послідувала за тайським вбивством фаранга . Це погано позначилося на іміджі країни, і туристи почали думати, що ще одна поїздка в Діснейленд була б безпечніше. Ви не знайшли б Мінні Маус, выделывающую фокуси в кутку темного бару "Патпонг" на верхньому поверсі, але і додому в коробці ви б не повернулися.
  
  "Ви занадто багато разів дивилися піратську відеозапис Вбивства в Східному експресі", - сказав Кальвіно.
  
  "Представники іноземної преси в Бангкоку вище вбивств?" Запитав Пратт, дивлячись йому прямо в очі.
  
  "Тільки якщо це дасть їм поводок для наступного хлопця", - відповів Кальвіно. “Але вбити Бена Хедлі за те, що він спустив їх гроші на знімальному майданчику? Ні єдиного шансу. Якщо б люди почали вбивати з-за втрати своєї худоби, на Шіло-роуд поля смерті в Камбоджі виглядали б як незначний нещасний випадок на полюванні ".
  
  Пратт піднявся зі стільця, нахилився і взяв фотографію дочки Кальвіно, Мелоді. “Що, якщо ми укладемо невелике парі? Якщо вбивство Кхун Бена не має ніякого відношення до цього незаконного інвестиційного клубу, я роблю пожертвування в розмірі п'яти тисяч бат на благодійність за вашим вибором. Але якщо я правий, ти пожертвуешь десять тисяч на благодійність по моєму вибору.
  
  "Фонд у Клонг Тоі," без запинки відповів Кальвіно. “ Слабке місце для дітей з Ісан. Він підняв брову і поставив фотографію Мелоді назад на шафу.
  
  У Бангкоку був нижчий клас мешканців нетрів ісан. Деякі працювали на будівництві і жили в грубих халупах, розкиданих по робочим місцям. Інші жили у Клонг Тоі, де вони продавали свою працю днем, а в деяких випадках, за красиву дівчину, і вночі. Багато хто з цих дітей звернулися до розчинника для фарби, щоб заглушити біль. Фонд дав їм шанс піти в школу. Кальвіно подумав про Кіко - вона працювала волонтером у Фонді. Що б вона сказала про ставку в справі про вбивство, яка принесла б користь Фонду?
  
  Він глянув на список інвесторів. В повітрі навколо ставок витало щось таке, що зачепило кожного в Бангкоку. Ставки на коней, фондову біржу, карти і жінок; ставки, зроблені в умовах інтенсивного руху по мобільним телефонам; ставки на будь-який можливий досвід. Чому б не зробити ставку на результат розслідування вбивства? Кальвіно задумався. Це був лотерейний квиток, через якого його мало не вбили раніше в той же день. Пратт був досить впевнений у собі. І все ж Кальвіно не повірив теорії про дванадцять маленьких індіанців, тих, хто одягає бойову розмальовку і проводять військовий рада з неписьменним дев'ятнадцятирічним схудлим наркоманом з глибинки.
  
  "Ви можете відправити свої гроші у Фонд", - сказав Кальвіно. "Скажіть їм, що це "меріт мейкинг" від Vinee".
  
  "Ти ще не переміг".
  
  Незабаром після відходу Пратта Ратана принесла повідомлення від Твк з номером телефону в барі Prince of York. Він подзвонив в бар, і за мить вона була на лінії, ридаючи. Вона передумала і вирішила піти з ним в бар "Африканська королева". Він опустив трубку і знову підняв її. На цей раз він подзвонив Кіко.
  
  "Це Вінсент Кальвіно". Його тон був формальним, майже офіційним, неначе їх тільки що представили. Іноді він робив це, щоб вивести її з рівноваги. Але в цей день все було не так. Зауваження п'яниці на Вашингтон-сквер про те, що він спав з японкою, змусило його затурбуватися, що їх зв'язок може зашкодити її репутації. Респектабельність була в пошані в Бангкоку, де дуже багато людей не знаходили для цього ніяких приводів або претензій. Якщо ви хочете зібрати чисті гроші для тайської благодійної організації, респектабельність необхідна.
  
  "Вінні", - сказала вона. "Я чекала твого дзвінка".
  
  “Нам потрібно поговорити. Повечеряємо завтра ввечері, ти не проти?"
  
  На іншому кінці дроту запанувало довге мовчання. "Чому не сьогодні?" - нарешті запитала вона і замовкла. "Після дев'яти?", - запитала вона.
  
  Він подивився на список з дванадцяти імен. “Не можу. У мене побачення в Патпонге". Він знав, що це слово означало для неї і для більшості жінок, подібних їй. Патпонг був вікном на темний континент сексу; це було місце, куди чоловіки вирушали, щоб подолати всі табу і зникнути на прихованій стороні на ніч, тиждень, а іноді й назавжди.
  
  "Тоді завтра ввечері," сказала вона, намагаючись, щоб голос не видав її почуттів.
  
  - Скажімо, близько восьми в "Лимонної траві". Він відчув докори сумління через те, що відмахнувся від неї. Її голос став тихіше, ніби вона потонула в тому місці, куди втекла, щоб сховатися.
  
  "На Soi 24", - сказала вона.
  
  "Ви коли-небудь вкладали гроші в фондову біржу?" запитав він. Він спробував надати голосу легкість і дружелюбність. "Зауважте, я не вимовив слова "інвестувати".
  
  Вона засміялася. “Я помітила. Ні, але одного разу я провела деякий час у відносинах з біржовим маклером. Він вважав себе биком ".
  
  “ Та ви виявили, що він був ведмедем.
  
  - Зауважте, я не вимовив слова "інвестувати".
  
  Він помітив. За мить він надів пом'яту куртку з плямами трави на ліктях, втягнув живіт, глянув на себе в дзеркало і скорчив гримасу. По дорозі до виходу він зупинився біля столу Ратаны. Вона була глибоко зосереджена на Цивільному і Комерційному кодексі.
  
  "Побачимося завтра вранці", - сказав він.
  
  Ратана підняла голову, протираючи очі і потягуючись, відводячи плечі назад і випинаючи груди. “Вона любить тебе. Ти знаєш це?"
  
  Слово "любов" викликав у нього тривогу; це було все одно що прокинутися і виявити, що на тобі в незручних місцях вытатуированы чиїсь чужі уявлення про надії, довірі і життя. З тих татуювань, які ніколи не знімаються і змушують тебе відчувати себе замкненим у чужому тілі. Він спробував придумати жарт, швидку відповідь, але виявив, що в голові у нього порожньо. Він різко розвернувся і пішов.
  
  OceanofPDF.com
  ВІСІМ
  
  АФРИКАНСЬКА КОРОЛЕВА
  
  Було вже більше 4.30, і кінець Шіло-роуд в Патпонге представляв собою море чорноволосих і карооких офісних працівників, мчать по тротуару подібно приливної хвилі. Таксі, в якому їхали Кальвіно і Твк, зупинилося за низкою тук-туків. Кальвіно розплатився з водієм і вийшов. Він почекав, поки Твк перебереться через сидіння в обтягуючому короткій сукні. Вона схопила його за руку; її очі оглядали вулицю, і вона здавалася скутою почуттям страху. Переляканий погляд, який він помітив раніше вдень на Вашингтон-сквер, змив її посмішку. Вона була впевненою і товариською з того моменту, як сіла в таксі, і до цих пір. Це був не той момент істини, але для неї це був момент істини.
  
  "Якщо ти хочеш повернутися, скажи мені зараз". Він жестом попросив таксиста трохи почекати, поки він розбереться, чи поїдуть вони або залишаться. Водій усміхнувся. Він і раніше був свідком подібних сцен з фарангом і працює ін.
  
  Зуби Твк прикусили її нижню губу, і вона опустила погляд на свої туфлі. Вона похитала головою і глибоко зітхнула.
  
  “Не можу повернутися. Я сказав тобі по телефону, що поїду з тобою. Що я допоможу тобі. Я не брешу".
  
  "Тайські дівчини ніколи не брешуть," сказав Кальвіно, коли вона підняла голову, щоб прочитати вираз його обличчя.
  
  "Ти не віриш Твк?" У неї був такий вигляд, наче їй дали ляпаса.
  
  "Вона пішла на значний ризик", - подумав Кальвіно.
  
  “Добре, я тобі вірю. Ти хочеш піти в "Африканську королеву" або назад на Вашингтон-сквер?"
  
  “Ми йдемо в "Африканську королеву". Я кажу своїй подрузі, що ми прийшли побачитися з нею. Я не приходжу, думаю, це шкідливо для мене. Вона думає, що я кажу неправду. Я не кажу неправду ".
  
  Патпонг, навіть серед білого дня, був її найгіршим кошмаром. Він взяв її за руку і стиснув її.
  
  "Немає проблем", - сказав він.
  
  Кальвіно махнув рукою, щоб проїжджало таксі далі. В цей час дня Патпонг все ще залишався вулицею Патпонг. Можливо, це не така вулиця, як будь-яка інша в цьому районі, але, тим не менш, вона використовується звичайним скупченням мотоциклів, фургонів і легкових автомобілів. При денному світлі неонові вивіски барів і магазинів виглядали тьмяним, пошарпаними і млявими, їх тонкі скляні трубки і дроти мали викривлені, гротескні форми.
  
  За годину до настання темряви Патпонг здався Кальвіно декорацією до фільму: масовка у вуличному одязі висипала на вулицю, прогулюючись по двоє і по троє, занурена в невимушену розмову і не зацікавлена в тому, що відбувається навколо. Сутенери і зазивали байдикували, як робітники сцени, які очікують режисерської репліки. Зірки без гриму і реплік були звичайними прибульцями, що з'явилися на роботу. Вийшовши на вулицю Патпонг, Кальвіно відчув себе так, немов пройшов через окремі двері, що вели в роздягальні зірок. Час для глядачів ще не настав. Шоу почалося приблизно в 7:00 вечора, коли чоловіки почали просочуватися всередину, щоб випити після роботи. Перед чорно-білої зеброю African Queen стояли двоє підлітків, одягнених у рвані, забруднені сорочки, рвані штани і поношені пластикові сандалі; на третьому була ковбойська сорочка з синіми смуги навколо кишень і підкоченими вище брудних ліктів рукавами.
  
  Вони сиділи на землі, привалившись до стіни. Вони здавались високими. Кальвіно понюхав розчинник для фарби у футі від себе. Він дізнався Вічая за його ковбойському сорочці і кросівок Reebok; хлопець уникав дивитися на Кальвіно, який стояв над ним, тримаючи Тика за руку.
  
  "Хороша ковбойська сорочка, скільки вона коштувала, Вічай?" Хлопець вмів бігати як вітер. Кальвіно згадав, як гнався за ним по рисовому полі у сільській місцевості.
  
  Вичаи відмахнувся від питання. Він підняв обличчя, виглядало роздратованим і злим, і подивився на Кальвіно, що нависло над ним.
  
  "У тебе якісь проблеми?" - запитав малюк.
  
  “Без проблем. Але на випадок, якщо тобі цікаво, я думаю, ти втрачаєш свій другий шанс, Вичаи ".
  
  Двоє його друзів зімкнули ряди з Вичаи. Характер у Патпонга був як запобіжники на короткому проводі навіть вдень. Але Кальвіно не відступив перед залякуванням. Замість цього він опустився на коліна і подивився Вичаи в очі. “ Третього шансу в житті не буває, Вичаи. Отже, як йдуть справи? І що відбувається? Де ти береш гроші на сорочки по п'ятсот бат? Ти працюєш в "Африканської королеві"?"
  
  "Я працюю там, де хочу", - сказав він. "І сорочка коштує сімсот бат".
  
  Твк потягнула його за руку. Вона хотіла піти. Кальвіно погойдався на підборах. “Одну хвилину, дорогий. Я хочу задати своїй подрузі питання про Чанчай."В її очах знову промайнув страх. Кальвіно знову повернувся до Вічай.
  
  "Ти знаєш Чанчая?" Навіть схудлий наркоман знав злодія в законі, який керував вулицею, як приватної країною.
  
  "Він бос". Моторошна посмішка зробила виснажене, бліде обличчя Вичаи схожим на посмертну маску, витягнуту з старої могили.
  
  “Так, я так чув. Побачимося як-небудь, ковбой".
  
  
  THE African Queen починався через чималі на ті часи гроші — як тематичний бар з африканськими мотивами. Кабінки були щедро оббиті оббивкою зі штучної шкіри зебри, а м'які іграшки львів і мавп, вицвілі і пилові від часу, заповнювали полиці вздовж стін. За барною стійкою стояли два великих, добре освітлених акваріума з екзотичними рибами, в яких равлики і маленькі соми билися за крихти їжі на дні. Ідея полягала в тому, щоб відтворити фантазію про тропічних джунглях, викликати інстинкт Тарзана, який таївся в серцях людей. У той час це здавалося блискучою ідеєю. Але часи і смаки в Бангкоку змінювалися разом з відвідувачами, які приїжджали в Патпонг. Поступові зміни, як вода, weeping на камінь, роз'їдають його. У випадку з the African Queen ремонт обійшовся надто дорого, і поступово, у міру того як бар тричі переходив з рук у руки, він став схожим на захудалое заклад, знававшее кращі дні. Назва ніколи не змінювалося від одного власника до іншого, але навряд чи хтось міг згадати старий оригінальний мотив. Як ніби бур'яни і виноградні лози часу витіснили пам'ять.
  
  В пам'ять про старі добрі часи вони вибрали столик поруч з плюшевим котом. Твк ковзнув поруч з Кальвіно. З зосередженістю дитини вона розгорнула шоколадку і відправила її в рот. Йому здалося, що він помітив тінь задоволення, яка промайнула у неї в роті, коли вона посасывала шоколад. Твк витягла "Мальборо", потім затулила сигарету між губами і нахилилася вперед, торкаючись кінчиком до полум'я запальнички Кальвіно. Він хотів відібрати сигарету. Вона була схожа на дитину, що здійснює руйнівні вчинки дорослих; потім він згадав, де знаходиться, хто вона така і навіщо вони прийшли. Зал був майже порожній. Після того, як принесли їх напої, увійшла пара дівчат, з якими Твк працював. Одна з них впізнала її, відірвалася від своєї подруги і, сміючись, побігла з шовковим шарканьем китайських туфельок до столу.
  
  "Твій хлопець, старий", - сказала одна з дівчат в обтягуючих джинсах і на високих підборах.
  
  "Не мій хлопець, і він говорить по-тайськи", - відповіла вона.
  
  Подвійний удар відкинув її подругу тому, але вона швидко оговталася, пліткуючи про інших дівчат і про те, скільки грошей вона заробила, за винятком чеків, що прийшли з Данії, Німеччини і Голландії. Очевидно, вона була дивом Європейського союзу, що перетворився з Африканської королеви в Азіатську.
  
  "Це та дівчина?" Запитав Кальвіно, терпляче очікуючи.
  
  “ Тільки не вона. Інша дівчина не прийшла. Твк відвернулася і дала подрузі шматочок шоколаду.
  
  "Дивна дівчина", - подумав Кальвіно, потягуючи свій мекхонг з содовою. Він слухав безглузду балаканину про секс, розмова двох повій про роботу в магазині: страх перед Снідом, чоловіків, які відмовлялися надягати презервативи, оплату іноземною валютою, золотих намистах в батах, вартості таксі і плюси і мінуси різних короткострокових готелів у районі Вашингтон-сквер. Це була розмова, який він чув тисячу разів раніше; на мить він відключився, ніби дивився денний телевізор. "Дівчата непередбачувані", - подумав він. На Вашингтон-сквер вона навідріз відмовилася допомогти з інформацією про дівчат, що працюють в African Queen. Кілька годин потому вона не тільки актуально, але і запропонувала піти з ним в African Queen. Вона згадала дівчину по імені Ной — вона носила номер двадцять шість на своїх стрінгах, щоб відрізняти її від інших трьох Ной, що працюють на African Queen, яка колись спала з Беном Ходл і, вона присягнулася, Джеффом Логаном. Вона працювала в ту ніч, коли Джеффа знайшли мертвим. І, за словами Твк, будинок номер двадцять шість теж був викуплений в ту ніч. Вона не могла згадати, ким. Це міг бути Джефф, а міг бути і хтось інший.
  
  В таксі Твк здавалася щирою, раскаивающейся і, найголовніше, сповнене рішучості допомогти Кальвіно, навіть якщо це означало піддати себе ризику. Він пояснив їй факти життя. У Бангкоку загинули люди. Здійснити це було неважко. Вона відкинула таку можливість, як будь-яка дев'ятнадцятирічна дівчина, яка інстинктивно знала, що вмирають тільки інші люди.
  
  "Чого ти хочеш від життя?" - запитав він її.
  
  Вона знизала плечима і розгорнула ще одну шоколадку, кинувши обгортку на підлогу.
  
  "Заробляй гроші".
  
  “ Що-небудь ще?
  
  Вона проковтнула, схиливши голову набік і притуливши її до вікна таксі. “ Накопич трохи грошей і купи землю.
  
  Вона стверджувала, що вийшла б заміж за Бена. “Насправді дуже любила його. У нього добре серце. Він молодий, красивий. Але він ще і метелик ".
  
  В цьому вона була права. Бен зустрічався зі стількома жінками, що було неможливо відстежити їх усіх. Все одно що відкрити пляшку "світлячків" і намагатися знайти їх через годину. Страшний секрет Патпонга полягав у тому, що після того, як він був занурений у воду на тижні, місяці або роки, що відбувається з психікою. Втрата невинності означала просто наступне: чоловік більше не бачив жінку - він бачив взаємозамінні компоненти, і частини більше ніколи не складалися в єдине ціле. Таке ж невловиме зміна сталася і в роботі Кальвіно. Один кошмар можна було замінити іншим. Джефф Логан лежав в окружній прокуратурі. Бар Бангкока цілком міг бути Беном Ходл в морзі поліцейської лікарні. Легкий секс і часті насильницькі смерті в сукупності приводили до одного і того ж розпаду душі. Закон Кальвіно свідчив: там, де дешевий секс, дешева і життя.
  
  
  ТВК зникла в глибині бару поряд зі сценою. Вона розмовляла з подружкою, яка недбало зняла свою вуличну одяг і натягнула стрінги. Дивлячись на себе в дзеркало над стійкою бару, подружка прикріпила до кожного соску золоті пиріжки у формі зірочок. З їхнього перешіптування було важко розібрати, про що йдеться. Кальвіно відвів погляд і відкинувся назад, оглядаючи решту бару; від первісного декору мало що залишилося. Це був просто ще один гоу-гоу бар Patpong на першому поверсі. "Старожилів залишилося не так вже багато", - подумав Кальвіно, але за мить він помітив Бартлетта, фрілансера з Нової Зеландії, який забрів сюди в самоті з ноутбуком в одній руці. Бартлетт був завсідником старих часів. Він помахав Кальвіно, замовив у барі пиво і попрямував до свого столика. Він був невисокого зросту, приблизно 5футов 3 дюйма, з гострим підборіддям, з крихітними блідими ручками і вузькими ступнями - наче в дитинстві вони були пов'язані — і величезною головою, його рідіють волосся було зачесане прямо назад.
  
  “Кумедна штука в цьому барі. Це завжди змушує мене замислитися, як одні джунглі можуть так легко переходити в інші. Підозрюю, особливо при вашій роботі. Ви коли-небудь з'ясовували що-небудь у справі Джеффа Логана?"
  
  "Дуже багато питань".
  
  “ Без відповідей. Ах, але це ж Бангкок, чи не так?
  
  "Ти заробив кілька доларів, покриваючи вбивство Джеффа", - сказав Кальвіно, озираючись назад, щоб подивитися, чи не бачить він Тика.
  
  “Це називається журналістикою. Люди хочуть знати про молодих людей, що вмирають від серцевих нападів в Бангкоку. Це обнадіює ".
  
  "Це багато чого говорить, але не обнадіює", - сказав Кальвіно.
  
  Лоб Бартлетта прорізала хвиля зморшок. “ Ось тут ти помиляєшся. Журналіст знає свою аудиторію. Обнадійливий, боюся, це правильний вибір слів. Для аудиторії в Америці, Канаді, Англії — називайте як хочете ..."
  
  "Нова Зеландія".
  
  Бартлетт говорив уривчасто, його глибокі, проникливі блакитні очі дивилися на слухача. У нього був вигляд, який наводив на думку, що він належав до оригінальної африканської тематики — людині, выброшенному на берег, потерпілого аварію корабля на острові, з якого йому ніколи не втекти.
  
  Його посмішка стала ширше. “Навіть маленька Нова Зеландія хоче, щоб її запевнили в тому, що реальний, поганий старий світ повний небезпек. Краще залишатися вдома зі старої Шейлою, їсти піцу і дивитися телевізор, ніж летіти в якусь незнайому країну, населену людьми, які тільки й чекають, щоб прикінчити тебе в самому розквіті сил. Редактори люблять подібні історії. Якщо дізнаєшся що-небудь ще, просто дай мені знати. "Він постукав по корпусу свого портативного комп'ютера.
  
  Бартлетт володів журналістським чуттям оцінювати реакцію аудиторії під час виступу, переставляючи форми прикметників і дієслів у відповідності з настроєм моменту. Поки він говорив, його маленькі ніжки били по спинці кабінки. У Таїланді він знайшов країну, де він був середнього зросту, а кімнати були заповнені доступними жінками, більшість з яких він міг дивитися очі в очі в барі. Якщо, звичайно, вони зняли свої туфлі на високому каблуці.
  
  "Ти тут трохи раніше", - сказав Бартлетт, відчувши недобре. “Симпатична дівчина, Тик. Вона була у мене приблизно рік тому. ... дай згадати ... півтора року тому. Я взяв її ненадовго. Особа Бартлетта сіпнулося навколо носа і очей.
  
  Кальвіно спробував уявити Бартлетта роздягнений догола, лежачим на Твк. Образ сформувався нелегко. Бартлетт почухав циветту так, як колись робив Бен Ходл.
  
  Кальвіно деякий час сидів мовчки. “ Що сталося з його вухами?
  
  "Я думав, всі чули цю історію", - сказав Бартлетт, постукуючи підборами своїх черевиків стінки кабінки.
  
  "Я слухаю", - сказав Кальвіно, глянувши на Твк, яка стояла позаду і розмовляла зі своєю подругою.
  
  "Ти слухаєш?"
  
  "Я слухаю".
  
  “В старі часи власник "Африканської королеви" тримав восьмифутового пітона в клітці за стійкою бару. Він купив змію у тайської стриптизерки, яка використовувала 'Монті' в своєму номері. Змія навіть отримала рахунок. Ной і Монті виконали знаменитий танець любові. В цьому не було нічого особливого. Змія повис у неї на шиї. Вона повільно роздяглася і закрутилася в танці на сцені. Досить банальна штука, насправді. У підсумку вона вийшла заміж за хлопця з Південної Африки. Оскільки Ної виїжджала з країни і йшла з бізнесу, вона продала Монті в African Queen bar. Тайці - дуже практичні люди. Власник зрозумів, що Монті не збирався отримувати безкоштовний обід. Він повинен був працювати, як і всі інші. Після двох годин ночі, коли бар закривався, Монті отримав повну свободу дій в закладі. Прийшов час прийому їжі. Він був великою змією з великим апетитом, а "Африканська королева" була єдиним баром на стрип-стріт, де ніколи не було проблем з щурами. Але щури розумні, і незабаром вони перестали з'являтися. Монті був голодний і зробив єдине, що могло прийти в голову по-справжньому зголоднілій змії. Він відправився на пошуки нової території. Якщо щури не прийдуть до нього, він піде до щурів. Отже, одного разу вранці пітон зник. Приблизно через тиждень в задній частині бару на верхньому поверсі, через три двері від "Африканської королеви", пара повій сиділа перед дзеркальним столиком і накладала макіяж. Пітон спустився з стелі і приземлився на голову однієї з птахів . Вона перелякалася, закричала на весь зал і втратила свідомість. У всій цій метушні Монті зник. В барі African Queen пітона так і не повернули. Хоча час від часу ходять чутки, що хтось помітив Монті, по більшій частині це розмови про таблетках. Ну, знаєш, галюцинації.
  
  Бартлетт втупився у стелю.
  
  “ А вуха сивет? - запитав я.
  
  “Ах, так, бідна цивета. Як тільки пітон пішов, щури повернулися в бар і відгризли кішці вуха. Звичайно, тайці вважають, що щури зробили це з помсти. Свого роду попередження на щурячому мовою не купувати нового пітона. Щуряче вимагання, якщо хочете. Особисто я думаю, що пацюки прогризли б що завгодно.
  
  Історія про циветт закінчилася. Кальвіно допив свій коктейль і замовив ще. “ Хто сказав тобі цю історію?
  
  "Черв'як".
  
  "Хто цей Черв'як?" - запитав я.
  
  “Бен Ходл. Це було шкільне прізвисько".
  
  “ Хто це сказав?
  
  "Хто знає, з чого починається прізвисько?"
  
  Кальвіно згадав комп'ютерний файл Бена під назвою Worm, а в іншому файлі ім'я Бартлетта значилося в списку людей, які вклали гроші в знімальний майданчик через Бена. Він задавався питанням, затаїв чи Бартлетт образу на Бена, звинувачуючи його у своїх втратах.
  
  “ У вас є яка-небудь теорія щодо того, хто міг його вбити?
  
  Особа Бартлетта здригнулося, коли він посміхнувся. “ Хто хоче знати?
  
  "Я хочу знати".
  
  “А, я зрозумів. У тебе є інша робота. Цікаво, моя мати найняла б тебе, якби я виявився мертвим в Бангкоку?"
  
  "Я чув, що він втратив кілька великих сум для кількох людей".
  
  Особа Бартлетта пом'якшало. “ Він програв мені кругленьку суму. Але навіть в Бангкоку фарангі зазвичай не вбивають іншого фаранга з-за фінансових проблем. Звичайно, не з кулею в потилиці. Це стиль кари. Китайсько-тайський стиль, якщо хочете знати мою теорію. Хоча, можливо, це зробив більш худий наркоман. У будь-якому випадку, це був невеликий шок. Щодо Бена."
  
  Кальвіно побачив тайця в дорогих черевиках, чорній сорочці й білих штанях, увійшов у супроводі пари охоронців.
  
  - А ось і моє співбесіду з запізненням на тридцять хвилин, " сказав Бартлетт, встаючи з-за столу.
  
  Кальвіно дізнався це особа з газетних фотографій. Це був Чанчай. Власник African Queen вклонився і відійшов в той же момент. Інші співробітники — на їхніх обличчях застиг маски страху, той же самий вислів, який він пам'ятав раніше на обличчі Тика, — відступили і розчинилися в тіні. Це було схоже на те, як бос заходить в ресторан в Маленькій Італії, поширюючи жах кривою посмішкою.
  
  "Мені пора," сказав Бартлетт. “ Сподіваюся, ви знайдете вбивцю Бена.
  
  “ Уяви мене, Бартлетт.
  
  "Ну, е-е..."
  
  Кальвіно відійшов від столу, простягнувши руку. “ Мене звуть Кальвіно. Ми говорили про змій у Патпонге до того, як ви увійшли.
  
  Чанчай пильно подивився на Кальвіно. Потім розплився в усмішці. Він був з півдня, мусульманин, сповідав культуру насильства, помсти й ненависті. Підлітком він займався контрабандою: переправляв електроніку в Таїланд і наркотики в Малайзії. Його мати була продана в бордель, коли їй було дванадцять. Він ніколи не знав свого батька, недовгого відвідувача борделю, але у Чанчая були малайські риси обличчя. Першою роботою Чанчая в Бангкоку був кікбоксер. Він був неосвічений, але кмітливий і грав жорстко. За чутками, він убив дев'ять людей. У нього було основне бажання відкинутих і збіднілих: постійна спрага влади, поваги і визнання. До нього, як до сина повії, все його життя ставилися як до ничтожеству. Йому потрібно було щось довести, і створити сім'ю з нічого. У Патпонге Чанчай чогось вартий, важливі люди помічали його і боялися, поважали, шанували.
  
  "Містер Кальвіно - приватний детектив," сказав Бартлетт.
  
  Чанчай всміхнувся, відклав свій мобільний телефон і нахилився вперед, два ланцюжки по п'ять бат м'яко погойдувалися у нього на шиї. Він гаркнув власнику, щоб той прислав Кальвіно ще випити. Потім він простягнув руку Кальвіно, який кинув її і потиснув. У Чанчая була сильна хватка; він був з тих, хто не відпускає.
  
  “ Випивка за рахунок закладу.
  
  Бартлетт, Чанчай і двоє охоронців швидко вийшли за двері. Кальвіно подивився на порожній бар і побрів в задню частину. Твк зник з дверного отвору. Він протиснувся крізь фіранку з китайського бісеру в коридор. Зліва був покажчик туалетів, а праворуч - сходи, що ведуть наверх. Спочатку він перевірив туалет; там було порожньо. Він повернувся назад до сходів. Зверху доносилася музика, далеко грала "Ring My Bell". Кальвіно піднявся по сходах і виявив ряд маленьких підсобок, де дівчата приймали клієнтів за певну плату. У вічно тьмяному приміщенні зі стелі звисала гола електрична лампочка. Уздовж стіни стояли кілька книжкових шаф, заставлених туфлями на високих підборах, маленькі столики були завалені всяким мотлохом — газетами, ручками, чашками, маленькими засохлими рослинами, — а в повітрі висів сильний запах духів і застояного сигаретного диму.
  
  "Твк," покликав Кальвіно.
  
  Відповіді не було. Він ще кілька разів покликав її по імені, йдучи по коридору направо.
  
  "Сюди," пролунав її голос. “ Мій друг, вона зараз з тобою поговорить. Вона тобі все розкаже. У дверях однієї з окремих кімнат з'явився Твк. З спальні позаду неї долинали безглузді слова пісні "Ring my Bell".
  
  “ Що ти тут робиш, повернувшись?
  
  “ Що? Вона не могла розчути його з музики.
  
  Він підійшов ближче і крикнув. "Чому ти тут?"
  
  “Ти розмовляєш - розмовляєш зі своїм другом ти. Мені дуже нудно". Її голос звучав трохи сердито. Йинги ненавиділи довгі розмови між фарангами на швидкому, отрывистом англійською, якого вони не розуміли, і не мали до них жодного стосунку. Їй було б наплювати, що щури відкусили вуха у плюшевого кота. Він зауважив раптову зміну у виразі її обличчя. Вона стиснула губи і звузила очі, дивлячись крізь Кальвіно.
  
  "Мей", - закричала вона, відступаючи.
  
  Кальвіно полуобернулся, блокуючи націлений на нього великий ніж, який ледь не зачепив його спину. Катои відкинув його до стіни і засунув руку під куртку Кальвіно, намацуючи пістолет. "Він згадав", - подумав Кальвіно. Катои плюнув йому в обличчя і спробував вкусити. Його зуби встромилися в руку Кальвіно, і він скрикнув від болю. "Придурок", - сказав він, коли Кальвіно сильно ударив його між лопаток. Ніздрі катои роздулися. Його очі були сповнені ненависті.
  
  “ Я дзвонив тобі в дзвіночок, мила?
  
  Його лікоть потрапив Кальвіно в схожий на карате аперкот збоку в щелепу. Сила удару збила його з ніг. Він проломив пару маленьких столиків і врізався в книжкову шафу. Туфлі на високих підборах, лак для волосся, розчинник для фарби, фальшиві нігті, ганчір'я, старі газети, пилочки для нігтів — щуряче гніздо з несвіжого мотлоху розкидане по підлозі, ламається і крушится. Кальвіно відштовхнувся від підлоги, намагаючись відновити рівновагу. Катои проігнорував його, і Кальвіно простежив за його поглядом до пістолета, який випав і відскочив від підлоги. "О, чорт," пробурмотів він. Катои пірнула за пістолетом, але Твк підбігла вперед і стусаном відбила його в катои, який жбурнув у неї балончик з лаком для волосся. Твк відступив по коридору.
  
  “Ти сука, ти пизда. Я вб'ю тебе теж", - закричав катои . Грюкнули двері. Кальвіно почув, як клацнув замок. "Твк у безпеці", - подумав він.
  
  "Давно не бачилися", - сказав Кальвіно, коли катои відновив концентрацію, підібрав ніж і пішов за ним. “Де ти навчився цьому лайну в карате? Непогано. Може, ти скажеш, хто мене сьогодні підставив? Його рука простяглася і схопила перший гострий предмет, до якого доторкнулася. Кальвіно дістав кулькову ручку Hi-Super. “Давай поговоримо, поки хто-небудь не постраждав. Добре?" Він взяв ручку в долоню і піднявся на ноги, повільно відступаючи.
  
  Катои кинувся на нього, роблячи розгонисте рух. Він промахнувся і в напівбожевільній атаці заніс ножа над головою, розмазавши помаду, встромив його вниз. Він продовжував рухатися вперед з рішучістю фанатика. Його обличчя було спотворене потім і синцями. Він облизав губи і жестом запросив Кальвіно підійти.
  
  "Ми могли б стати друзями", - сказав Кальвіно, задкуючи і пригинаючись. При яскравому світлі голої електричної лампочки він побачив шрам у формі півмісяця під правим оком катои.
  
  "Я вб'ю тебе", - сказав він, перекладаючи ніж з однієї руки в іншу.
  
  "Я думаю, про дружбу не може бути й мови", - сказав Кальвіно. Потім він спіткнувся, зачепившись ногою за один із столів, які він перекинув раніше. Коли Кальвіно впав, в сяйві яскравого світла над ним, катои кинувся вперед, цілячись йому в груди. Він відбив удар ножа пляшкою з антисептиком, яка розлетілася на друзки у нього в руці. У момент замішання, коли катои піднявся, його вигнута спина здавалася гротескною тінню на стіні, Кальвіно обома руками загнав кулькову ручку собі в око. Це було все одно що увіткнути свічку в іменинний торт тижневої давності. Три дюйми твердого пластику проникли в око і пройшли через тканини, кровоносні судини в мозок. "Подзвони в мій дзвіночок" луною відгукнулося в тиші, заглушаючи його крик. На одне жахливе мить катои здригнувся, коли з рани на його обличчі злегка жовтувата рідина потекла кров. Кров швидко просочилася в підлогу.
  
  Кальвіно поповз уперед по сміттю на підлозі, його руки були мокрими від крові, і знайшов свій пістолет під пластиковим пакетом. Він відштовхнув пакет, висипавши щурячу отруту в запікшу кров. "Це майже спрацювало", - подумав Кальвіно. Ідеальна підстава. Він перевернув катои на спину, помацав пульс і, не знайшовши його, спустився в кімнату, де зачинилася Твк. Чому Твк відкинула ногою пістолет? Він повинен був бути мертвий. Він покликав її по імені, але відповіді не послідувало. Він спробував відкрити двері, потряс ручку, потім забарабанил у двері.
  
  “Твк, впусти мене. Все в порядку. Ти можеш виходити". Він приклав вухо до дверей. "Ніхто не заподіє тобі шкоди". Відповіді досі не було. Кальвіно глибоко зітхнув і відступив на крок, потім штовхнув двері плечем. Потираючи плече, він увійшов у маленьку темну кімнату і ввімкнув світло. З одного боку стояла односпальне ліжко, тумбочка і кілька порножурналів, але Твк не було. У дальньому кутку було распахнуто заколоченное вікно. Вона зникла з місця події, як водій бангкокській автобуса, що влаштував аварію. Кальвіно повернувся в коридор, затягнув мертвого катои в кімнату і поклав тіло на ліжко. Він вимкнув світло і закрив двері. Він спустився по сходах до маленької дерев'яної хвіртки внизу. Він відімкнув хвіртку і зайшов у коридор першого поверху. Відвідувач вийшов з туалету.
  
  "Чувак, ти пахнеш спелостью", - сказав фаранг років тридцяти з невеликим, з довгими скуйовдженим рудим волоссям і зеленими очима.
  
  Одяг Кальвіно пахла антисептиком із розбитої пляшки. Плями крові, розбризкані по його сорочці, були все ще свіжими і вологими. Кальвіно застебнув піджак, пройшов повз фаранга і, протиснувшись крізь розшиті китайським бісером фіранки, увійшов в бар, де сиділо близько дюжини чоловік. Вийшовши з "Африканської королеви", Кальвіно помітив Вичаи в його ковбойському сорочці і кросівках Reeboks.
  
  "Давай поговоримо", - сказав Кальвіно.
  
  Вічай, який стояв біля вітрини з відеозаписами, кинувся бігти крізь легку натовп туристів, які робили покупки вздовж прилавків. Кальвіно кинувся в погоню, але виявив, що шлях йому перегородили півдюжини зазивав і сутенерів зі стиснутими кулаками. Залякування спрацювало, і Кальвіно зупинився як укопаний. Якби він зробив ще один крок, вони накинулися на нього вовчою зграєю з кулаками, ногами, бритвами, ножами і трубками. Закон Кальвіно про вуличних боях з тайцями в Патпонге свідчив: "Не смій". Він в останній раз мигцем побачив Вичаи, гірського через ресторан " Циліндр ", задні двері якого вела в лабіринт вечірок .
  
  Він повернувся і пішов геть. Пройшовши повз Книгопродавця, він звернув праворуч з головної вулиці. На скляних дверей книжкового магазину висіла реклама кулькових ручок Hi-Super, а чуттєва жінка в бікіні тримала одну з них між пальцями і посміхалася.
  
  OceanofPDF.com
  ДЕВ'ЯТЬ
  
  НАЙМАНИЙ ВБИВЦЯ ЗА 28 доларів
  
  КАЛЬВІНО провів ранок на Вашингтон-сквер в очікуванні Твк. Вона так і не з'явилася в "Принці Йоркському", і жодна з дівчат в інших барах її не бачила. Він двічі телефонував у свій офіс. У перервах між дзвінками він купив велику кружку пива "Клостер" і поділився нею з Товстуном Ларрі і Гірким Джоном.
  
  "Що це за дивний запах?" - запитав Гіркий Джон, втягуючи носом повітря і підморгуючи Товстуну Ларрі.
  
  Сильний запах антисептика було неможливо змити. Місіс Джамтонг, покоївка Кальвіно, також поскаржилася на дивний запах від його одягу, коли виходила з ванної з його кошиком.
  
  "Це новий лосьйон після гоління", - сказав Кальвіно, наповнюючи келих Біттера Джона пивом "Клостер".
  
  "Чорт, як це називається?" спитав Товстий Ларрі.
  
  "Карате," сказав Кальвіно, допиваючи вміст пляшки в стакан Товстуни Ларрі.
  
  Коли він подзвонив у свій офіс вдруге, Ратана відтворила повідомлення від Пратта. Криміналісти виявили пошарпану, знебарвлену візитну картку якогось Даенга, торговця антикваріатом, заховану в потаємному відділенні гаманця Бена Ходл. У відділенні також виявилися дві акуратно складені стодоларові купюри. Пратт зайшов в магазин Даєнг. Вона дала йому двадцять хвилин; але в підсумку він забрав у неї годину часу. Він вийшов з її магазину, кажучи собі, що немає ніяких доказів, що зв'язують її зі смертю Бена. Але ця точка зору не завадила йому перевірити нову інформацію, передану Кальвіно.
  
  "Даєнг колись була міа ной — неповнолітньої дружиною", - сказав Пратт буденним тоном. "Вона продає антикваріат для торгівлі екіпажами".
  
  Повісивши трубку, Кальвіно глянув на адресу, яку дав йому Пратт, і посміхнувся. Даєнг жила на Сій 41, Сукхумвіт-роуд; у цій сой було прізвисько Сой Міа Ной - Вулиця Неповнолітніх дружин. Він сплатив за свій рахунок в барі і жменю рахунків, які Товстун Ларрі і Гіркий Джон вже накопичили до першої години дня.
  
  "Якщо що-небудь почуєте, або хто-небудь з ваших дам почує щось про появу Тика "Прінс оф Йорк", зателефонуйте в мій офіс", - сказав Кальвіно, залишаючи на столі свіжу пляшку "Клостера" і йдучи.
  
  "Я скажу про це Люсі", - сказав Гіркий Джон. “Вона знає багатьох повій. Вони знають справи один одного так, що ти не повіриш".
  
  Кальвіно попрямував до дверей.
  
  Товстун Ларрі крикнув йому вслід. "Де я можу купити цей лосьйон після гоління "Карате"? - запитав я.
  
  Він посміхнувся. “Я не можу сказати напевно. Я отримав компліменти від бару African Queen".
  
  
  У послеполуденную спеку Кальвіно ніяково совався на задньому сидінні таксі. Кондиціонер зламався, і він опустив скло. Кабіну заповнили дорожні запахи і звуки. Кожен раз, коли він рухався, його тіло боліло від побоїв, які він отримав від катои, який був не тільки сильніше, але і в кращій формі, ніж він. Сонце світило прямо над головою, китаянки середніх років в брюках і бавовняних сорочках похмуро шаркали ногами під парасольками. Він дивився на них, не бачачи їх — його погляд у нью-йоркському метро. Кальвіно поринув у світ власних роздумів, коли таксі зупинилося на світлофорі біля складу лісоматеріалів. Він повинен був бути мертвий.
  
  В сповільненій зйомці він відтворив зображення Тика, біжить вперед і відбиваючого пістолет у катои . Він натиснув стоп-кадр цього моменту в своїй свідомості. Катои вдарив його об стіну, вибив з нього все лайно; він сильно вдарився об подпрыгивающие і б'ються пляшки та консервні банки в коридорі. Він згадав закриті двері окремих кімнат, голу електричну лампочку і професійного вбивцю, якого послали розірвати його на частини.
  
  Через годину після того, як Кальвіно вибіг з "Африканської королеви" і втратив Вичаи на Стріп, Пратт прибув із загоном з двох чоловік, щоб забрати тіло, але катои зник без сліду. Патпонг не був територією Пратта, і він ризикував сунути свій ніс в іншу юрисдикцію. Він не знайшов нічого, що відповідало б опису Кальвіно: ні гранул з щурячою отрутою, ні осколків скла, ні крові, ні розбитого вікна в окремій палаті, ні тіла того, що колись було чоловіком з пробитим правим оком кульковою ручкою. Ніхто із співробітників African Queen не чув і не бачив нічого незвичайного. Ніхто не пам'ятав, щоб Чанчай приїжджав раніше і йшов з Бартлеттом. Була нагорі бійка і хтось по імені Мей був поранений? Це було загадкою для всіх, у кого брали інтерв'ю Пратт і його люди.
  
  Таксі Кальвіно проїхало повз рядів торгових будинків з терасами: білі триповерхові будівлі з химерними округлими балконами на двох верхніх поверхах, що виробляють враження весільного торта, в бік якого жартома встромили зубні протези. Китайці переїхали на околицю нетрів Клонг Тієї. Кіко водила його дивитися будівництво шістьма місяцями раніше. Вона вказала на торгові доми. "Вони зруйнують співтовариство", - сказала вона. "І що потім?" У неї не було відповіді.
  
  Він вийшов перед дерев'яним будинком Фонду Дуанг Пратип, яке протягом багатьох років повільно падало в бруд, піднявся дерев'яними сходами і знайшов офіс Кіко.
  
  "Кіко живе в громаді", - сказали йому.
  
  Ніхто ніколи не використовував слово "нетрі" для опису трущобного містечка з населенням 50 000 чоловік. Це завжди було "спільнота".
  
  “Мені важливо побачити її. Мене звуть Вінсент Кальвіно".
  
  Особа тайки освітилося теплою посмішкою. “Ти допомагаєш Леку! Вона розповіла нам про тебе. Вона сказала, що ти дуже хороша людина. У тебе теж добре серце".
  
  Він здригнувся, бо відчув себе страшенно винною. Він прийшов не для того, щоб допомогти Леку, а для того, щоб знайти Вичаи, підозрюючи, що Вичаи у своїй дорогий нової одязі знаходився біля "Африканської королеви" з певною метою.
  
  Худорлявий таєць, виглядав на сімнадцять, але був на десять років старший, запропонував доглянути за Кальвіно. Його звали Хум, він був родом з Сисакета, у нього на підборідді зростала рідка борідка, а над ротом було світло-коричневе родима пляма, так що, коли він посміхався, родимка розтягувалася і розходилася в новий візерунок. Він пам'ятав Хума з неприємностей через крадіжки Вичаи. Хум зголосився проводити Кальвіно в громаду — це було не те місце, де незнайомці, особливо некеровані, непрохані гості, особливо фарангі, могли розгулювати по вітринах магазинів. Клонг Тій був місцем, де за 28 доларів купували кілера і платили за бензин, використаний у його мотоциклі для вчинення вбивства. Кіко пішов у співтовариство приблизно в обідній час і не повернувся.
  
  Вони перейшли через дорогу від Фонду, і в декількох футах від нього Кальвіно опинився в нетрях. Голе маля пробіг по вузької дерев'яної доріжці, змусивши Кальвіно завмерти на місці. Крихітний безволосий хлопчик тицьнув у нього пальцем і сморщил ніс, коли з нього потекли соплі.
  
  "Він не бачив фаранга" , - сказав Хум. За звичаєм гірських племен, мотузочок, обв'язана навколо товстого живота малюка, утримувала на місці шматок дерева у формі чорного тонкого фалоса. Поки хлопчик вдихав і видихав, завмерши від захоплення або страху, і дивився на Кальвіно, фалос розгойдувався вгору-вниз по його маленького пеніса. Він повернувся і, сміючись, вбіг у халупу.
  
  Хам знав ім'я та сім'ю хлопчика. Він не дивився прямо на Кальвіно, коли той говорив. Він втупився в землю, засунувши руки в кишені. Він згадав, як раніше Кальвіно приходив сюди в пошуках Вичаи і його сім'ї, і не здивувався, виявивши, що Кальвіно повертається.
  
  "Ви шукаєте Вичаи?" - запитав він, його руки безвільно звисали вздовж тіла. Кальвіно був здивований питанням. Люди в нетрях рідко ділилися інформацією з сторонніми.
  
  "Ти бачиш його?"
  
  Хам знизав плечима, посміхаючись собі під ноги. “Я думаю, може бути, він знову зробив ту погану річ. Я не знаю".
  
  Хам, двадцяти семи років, був одружений, у нього була маленька дочка. Кальвіно багато пам'ятав про нього з минулого разу. Він ішов на крок позаду Хума по вузькому дощатому настилу через лабіринт халуп. Діти юрмилися по кутах, в дверних отворах і за столами перед брудними мисками і тарілками.
  
  "Вичаи перестав працювати на Фонд?" запитав Кальвіно.
  
  "Він звільнився". За простим заявою не послідувало ніяких пояснень або причин.
  
  Групки дітей, всім до п'яти років, бігали, розмовляючи, сміючись, з одного боку набережної на іншу і висовувалися з вікон. Вони перейшли в більш нову секцію з бетонним переходом між халупами.
  
  “ На кого він зараз працює? - запитав я.
  
  "Я не розмовляю з ним про це", - поспішно сказав Хам.
  
  “Ти не зобов'язаний з ним розмовляти, Хам. Що кажуть у співтоваристві? Як Вичаи купує кросівки Reebok і дорогі ковбойські сорочки?"
  
  З Півдюжини молодих дівчат сиділи навпочіпки на бетоні і грали в карти, роблячи ставки батовыми монетами. Кальвіно глянув на них зверху вниз. "Вичаи виграв ці гроші не в карти".
  
  Це змусило Хамма розсміятися, і його сміх змішався з далекими звуками дитячих веселих голосів, які луною відбивалися від гофрованих халуп. Літні люди пасивно сиділи або лежали, згорнувшись калачиком на боці, знемагаючи від безжальної спеки і дивлячись телевізор.
  
  “ Ти знаєш мою теорію, Хам?
  
  Хамм вперше подивився Кальвіно прямо в очі. Той похитав головою. “ Може, Кіко тепер повернеться?
  
  Кальвіно проігнорував запрошення повернутися у Фонд. “Я думаю, Вичаи працює на Джао по . Він складається на платню у Чанчая, тому може нюхати тонше і при цьому носити модний одяг. Вічай уявляє собі рай на землі ".
  
  Хам швидко відвів погляд, зробив два швидких кроки вперед і притулився до дверей халупи, розташованої на перетині алей. - Ти бачиш Кіко? - запитав я. - запитав він на исанском, дивлячись на дівчину, прострільну тканина.
  
  Своїм тонким передпліччям вона витерла краплі поту з чола. Ножиці нервово клацнули в повітрі, як щелепи. Вона моргнула і повільно похитала головою, повертаючи ножиці на те місце, де зупинилася. Два грубо збитих вікна виходили на перехрестя. В кутку дзижчав маленький настільний вентилятор з пластиковими лопатями. Дівчатка-підлітки працювали в потогонном цеху, шили одяг. Одні формували тканина, інші сиділи за швейними машинами з педалями, а треті стояли і гладили. Операція припинилася, і дівчата зашепотіли між собою, крадькома поглядаючи на Кальвіно. Потім дівчина за швейною машинкою заговорила з Хум. Вона бачила Кіко приблизно півгодини тому. Кальвіно не міг розібрати більшу частину розмови, який відбувався на лаоської.
  
  “ Вона повернулася до Фонду? - запитав він.
  
  Хам виглядав збентеженим. “Ні, вона недалеко звідси. Ми зараз йдемо". "Недалеко звідси" виявилося набагато далі, ніж очікував Кальвіно.
  
  Кожен четвертий будинок являв собою невеликий магазинчик або продуктовий кіоск. Полки були прикріплені до виступам вікон. В мисках були розкладені сира свинина, курячі потрухи, яйця круто, довга плоска біла лапша і зелені овочі. Над їжею вилися мухи, сідаючи на м'ясо. Зустрічний бриз з порту дув білими пасмами диму від крихітних барбекю; попіл спіраллю стелився по їх шляху і був їдким і гірким на смак Кальвіно.
  
  Хам зупинилася перед двоповерховим будинком з проржавілим рифленим металом, спускається нерівній зубчастої аркою. Кальвіно побачив її у вікно. Кіко нахилилася вперед, опустившись на коліна, втішаючи заплакану стару жінку. Всередині було багато людей похилого віку, які рятувалися від послеполуденной спеки. Вони теж плакали; ридали й голосили, немов охоплені спекою і стражданнями. Він відчував себе не в своїй тарілці, непроханим гостем, наткнувшимся на сцену чийогось особистого горя, не призначену для участі стороннього свідка. Хам, зробив свою роботу, повернувся і зник, не сказавши ні слова. Він звільнив Кальвіно, як і обіцяв; з почуття обов'язку перед Кіко і поваги до Кальвіно, людині, який повернув Вичаи після того, як той утік. Але він був не готовий залишитися і спостерігати за результатом вторгнення Кальвіно. Хум жив у співтоваристві. Це були його люди.
  
  
  КАЛЬВІНО присунувся ближче, поки його фігура не заповнила дверний проріз. Він височів, як велетень, над сгорбленными, уклінними фігурами. Він зустрівся поглядом зі старим з синіми татуюваннями, густими візерунками вкривало його оголені груди і руки. Літній чоловік виглядав недовірливим і переляканим. Кальвіно подивився на таємну мову татуювань, які були звичаєм исанцев; у половини чоловіків у Клонг Тоі були татуювання тими ж синіми чорнилами, стародавніми кхмерскими знаками і символами — амулетами з шкіри, які використовувалися для захисту від демонів і привидів. Сам старий не дізнався б слів, вытатуированных на його тілі. Вони призначалися для читання духами. Старий одвернувся, занурив пальці в велику корзину з клейким рисом, скачав з нього кульку і відправив в рот. Кілька інших фігур, сиділи навпочіпки на підлозі, потягнулися до кошику з клейким рисом. Інші жували бетель. Один з тих, що жують бетель підняв сльозяться очі і посміхнувся Кальвіно.
  
  В одному кутку, згорнувшись калачиком, виднілася постать стародавнього істоти: беззубого, безстатевого і без сорочки, з такою обвітреної шкірою, що здавалося, її запекли на одному з барбекю. Це була стара жінка з відкритим ротом; вона лежала на боці з двома обвислими зморщеними грудьми. Кальвіно подумав, що вона померла і що плач був за нею. Потім їй на повіку сіла муха, і вона ліниво відмахнулася від неї вузлуватою рукою. Її повіку здригнулося, і вона продовжувала спати. В кількох футах від нього, наполовину приховане в тіні, на розкладачці лежало тіло. Найближчим простір було оточене квітами. Сухі палички з довгим сірим попелом охололи в порожню банку з-під кави. У трупа, чоловіки, були коротко стрижені волосся і відчайдушне, змучене обличчя, як у людини, загиблого, пробігши марафон під полуденним сонцем Бангкока. Червонувато-фіолетова рана надавала обличчю мерця вигляд розбитої маски. Кальвіно подивився знову. Це був катои. "Чорт," прошепотів він, ледь не спіткнувшись. Кілька осіб, спантеличених і мокрих, витріщилися на нього. Він насилу проковтнув і зробив крок вперед, бажаючи оглянути тіло.
  
  Кіко встала і перегородила йому шлях. Інстинктивно вона, здавалося, знала, що він хоче ближче поглянути на тіло. Шок, сум'яття, обурення позначилися на її обличчі. Це було розбите обличчя Кальвіно, його неоголошений візит, його вторгнення в суспільство і його горі. Потім її охопив жах, і вона витягла його з дому.
  
  "Це Лек, чи не так?" - запитала вона. "З Леком трапилося щось жахливе".
  
  Кальвіно стояв перед двоповерховими будинками, зробленими з бетонних блоків, дерева і гофрованих листів, грубо збитих разом. Він не міг відірвати очей від тіла всередині. Великий єльський замок висів відкритим на вхідних дверях, прикріпленої до стіни будинку. Все в будинку було не на своєму місці, крихке, мрійливе і перекручене. Безлад з килимків, телевізорів, вентиляторів, каструль, посуду. Напівголі люди похилого віку, ті, й поїдають клейкий рис, Кіко, що стоїть на колінах на циновках, тіло катои, якого він убив нагорі, в "Африканської королеві". Тіло, яке Пратт і його люди не змогли знайти.
  
  Його спокій привело її в сказ. “ Що вони зробили з Леком? Будь Ласка, Вини. Ти повинна мені сказати.
  
  “ З Леком нічого не сталося. Поки немає. Я не думаю. Я не знаю. "Його розум згадав виючий звук, який катои видав під час останньої атаки, який перетворився на низький стогін, згасаючий в його останньому передсмертному зітханні.
  
  Кіко простягнула руку і намацала його долоню. Знайшовши її, вона стиснула її. "Що це?"
  
  "Я шукаю Вичаи", - сказав він, відводячи погляд від трупа. Він подумав, що його зараз знудить. Кіко, збентежений і схвильований, кинувся до нього.
  
  Він погладив тильну сторону її руки, але вона різким ривком відсмикувала її. "Вичаи?" запитала вона. “ Чому? Що він зробив?
  
  “Не знаю, що він накоїв. Чи хто за ним стоїть. Ось чому я хочу з ним поговорити".
  
  Розмова заважав присутнім. Кіко відпустила його руку, сунула ноги в сандалі і пішла дерев'яною доріжці. Вона була одягнена просто - в білу блузку та чорну спідницю. Кальвіно кинув останній погляд на мертвого катои , його очі окинули престарілих родичів, пожовклу злидні, вбивчу спеку, зів'ялі квіти. Вбивство завжди відбувалося в контексті, відмінному від оплакування мертвих. Це було особисте: катои виконував свою роботу, і Кальвіно теж. Коли він наздогнав Кіко, вона зупинилася біля продуктового кіоску, побудованого на дошках над відкритою каналізаційною трубою.
  
  "Як, за їх словами, він помер?" запитав Кальвіно, у нього пересохло в роті. Йому захотілося випити. - Там, у катои.
  
  "Нещасний випадок".
  
  Кальвіно кивнув, відчуваючи, як у нього скрутило живіт.
  
  "Що за нещасний випадок?" запитав він.
  
  “ Минулої ночі він був під кайфом від розчинника і впав.
  
  Унизу повільно рухається чорний мул виділяв запах настільки всеохоплюючий, глибокий і постійний, що стирав всяку згадку про будь-якому іншому смороді, яке коли-небудь потрапляло в легені.
  
  Це був запах непереробленого сміття, гниючих, смердючих овочів і м'яса, а також неочищених стічних вод з 50 000 стогнучих кишок. Це був запах неприбраною клітини. Щури з довгими потворними хвостами, схожими на хлисти, повзали по сміттю.
  
  “Ночами нападають щури на немовлят. Ти знав про це?" - запитав Кіко.
  
  “ Як його звали? Тон його голосу здригнувся.
  
  “ Бунма. Це исанское ім'я. Воно означає 'що приносить заслуги".
  
  "Щури?" перепитав Кальвіно.
  
  Кіко кивнув і продовжив йти. “ І я не бачив Вичаи, якщо це те, про що ти думаєш.
  
  Це було не те, про що він думав. Він подумав про безухой циветте з "Африканської королеви". Він подумав про нетрях — складі, де зберігалися надлишки людських істот, наданих їх природному циклу поїдання і гадления без перешкод, втручання, допомоги і без можливості втечі. Це було місце, де люди сходили з розуму від спеки. Це було місце, де з'являлися тіла всіх віків і форм, як живі, так і мертві.
  
  “Твоє обличчя. Ти побився з подружкою в Патпонге?" - запитала вона, спостерігаючи за жінкою, яка вмивалася з великого глиняного горщика на пішохідній доріжці.
  
  Він майже забув, що напередодні сказав їй, що вечеря скасовується, тому що у нього побачення в Патпонге. Він пошкодував про напівправді. Вона пішла вперед, не чекаючи його відповіді. Це було зауваження, зроблене від образи. Коли він наздогнав її, Кіко стояла, обіймаючи дівчину, яка сама була ще дитиною і укачивала немовляти, міцно сплячого в підвісну кошику. Кальвіно спостерігав, як дівчина злегка підштовхнула кошик; вона м'яко похитнулася взад-вперед. В кутку гудів електричний вентилятор. У дитини були срібні кільця на щиколотках, і він спав з відкритим ротом і закритими очима.
  
  “ Її звуть Пет. Їй чотири, " сказала Кіко, обіймаючи дівчинку, яка посміхнулася у відповідь.
  
  "У Вичаи серйозні неприємності", - сказав Кальвіно. "Він дитина, і у нього проблем по горло".
  
  “ Він знову нюхає розчинник. Я знаю це, якщо ти це маєш на увазі.
  
  “Будь він просто худорлявою головою, це все одно було б проблемою. Звичайно. Але він працює з командою з Патпонга. Я бачив його минулої ночі, і він втік ".
  
  "Він боїться тебе", - сказав Кіко.
  
  "Він повинен боятися своїх нових друзів".
  
  “Він не слухає мене. Може бути, він ніколи і не слухав". Вона подивилася на нього, в куточках її очей стояли сльози. Вона швидко змахнула їх. Він згадав схожий розмову, коли вони перестали бачитися пару місяців тому.
  
  “Ти бачив Вичаи? Це важливо, Кіко, інакше мене б тут не було", - сказав Кальвіно, піт стікав по його покритому синцями і безбарвному особі.
  
  “ Сьогодні вранці.
  
  Кальвіно просяяв. “ Де?
  
  “ Підемо, я тобі покажу.
  
  Вона повела його по лабіринту стежок до головного будинку парфумів в нетрях Клонг Тоі. Маленька червона будівля з похилим дахом було побудовано над заповненої сміттям канавою: шматки пластикового шланга, зламані меблі, плісняве одяг і іржаві корита для прання. Всередині будівлі знаходився дерев'яний крокодил в натуральну величину; він був пофарбований у зелений колір, а разинутая пащу пофарбована в червоний. До його морді і зубах були примотаны квіткові підношення. Миски з їжею були розставлені акуратним поруч. Крокодил містив у собі дух цього місця і був особистим засобом втручання духа у справи світу. Крокодил відніс підношення і молитви віруючих духу і попросив виконати їх бажання.
  
  "Його бачили, що стоять тут близько половини восьмого", - сказав Кіко. "Люди часто приходять сюди, коли у них щось не в порядку".
  
  "Ти бачиш його чи ні?"
  
  Вона посміхнулася. “Громада - це мої очі. Вони побачили його, і він залишив це". Вона простягнула руку, взяла з вівтаря маленький мішечок і простягнула його Кальвіно.
  
  Він понюхав білий порошок всередині пакетика. Він облизав палець, і доторкнувся ним до порошку, а потім спробував його на смак.
  
  "Героїн".
  
  “Іноді люди залишають пляшку "Джонні Вокера". Ти знаєш, скільки чоловік має працювати за пляшку скотчу? Дванадцять годин в день протягом місяця. А за таку кількість героїну? Майже все життя ".
  
  Тайці вірили у здатність богів рятувати. По всьому сан-пхра-фуму на стовпах, схожі на шпаківні, були встановлені невеликі будиночки духів. Кальвіно поставив пакет назад в ряд для пожертвувань. “ Це коштує цілий стан. Хто прибирає це барахло?
  
  "Комітет".
  
  “ У Клонг Тієї є комітет з обиталищу духів?
  
  Вона кивнула головою, поправляючи кілька кольорів, які опали на вітрі.
  
  “Не кажи мені, хто голова. Чжао за Чанчай". Це було ідеальне прикриття, подумав він. Використовуючи будинку духів як приманку для виплат, для повідомлень — він подивився на десятки будинків духів поменше. "Це блискуче", - пробурмотів Кальвіно собі під ніс.
  
  "Це громадська робота", - сказав Кіко. “Не все, що він робить, погано. Він дійсно приносить користь суспільству і дбає про своїх людей".
  
  "Добре", - сказав Кальвіно, прибираючи героїн назад.
  
  "Що, якщо ми залишимо все на професійній основі між нами", - сказала вона.
  
  "Що це значить?"
  
  “Я хочу допомогти. Я хочу допомогти Леку, Вичаи, Пет і кожній дитині, якій зможу, в співтоваристві. Я не дурень. Я знаю, що в співтоваристві відбуваються і інші речі. Речі, які ти ніколи не зміг би знайти або зрозуміти. Крім того, судячи по твоєму обличчю, ти не так вже добре справляєшся сам."
  
  Вона була права, але це змусило його засоромитися з-за того, як він поводився з нею раніше. У неї була зброя знання, і він припустив, що вона поняття не мала, наскільки небезпечним це знання може бути для неї.
  
  “ Що, якщо ми поговоримо про це сьогодні за вечерею? - запитав він її.
  
  "Якщо тобі подобається".
  
  "Я жалкую про минулої ночі". Його голова здавалася легкою на сонці.
  
  Вони рушили вперед, і Кіко кивнула дітям і дорослим, коли вони проходили повз. Вона знала всіх цих відчайдушних нетрях, і вони знали і довіряли їй, тому що вона піклувалася про них і ніколи ним не брехала.
  
  Кальвіно знав основні відомості про Клонг Тої або назва, яку використовували місцеві жителі: Koh Isan — острів Сан. Сім'ї були нещільними, пористими, без особливої теплоти або взаєморозуміння між батьками і дітьми. Діти збивалися в банди, спали, грали, їли і жили в різних будинках кожну ніч. Діти, подібні Вичаи, були дітьми громади і вільно пересувалися зграями. Всі звертали на них увагу, але ніхто не брав на себе безпосередньої відповідальності за них. Вони розбіглися, як щури, що риються в руїнах у пошуках захованих скарбів. Діти, які нюхали розчинник або клеїли один одного, робили це відкрито і без сорому. Ніхто в громаді їх не зупиняв. Обнюхування було їх сполучною заняттям.
  
  Кіко одного разу сказав йому, що це змушує їх відчувати, що вони діляться своєю владою. Вони відчували себе сміливими і впевненими у місці, яке позбавляло впевненості. І на якийсь час, перебуваючи на висоті, вони знайшли спосіб впоратися з болем і стражданнями.
  
  Кальвіно і Кіко повернулися до дому з мертвим катои . Трохи віддалік качки і курчата бігали по відра для сміття, виколупуючи гниють продукти і відганяючи щурів, щоб дістатися до сирих покидьків, які готуються на спеці. Кіко торкнулася його руки. "З тобою все в порядку?"
  
  “Відмінно. Чудово. Я повинен бути обережним у Патпонге. Це божевільне місце. Де, ти кажеш, знайшли тіло Бунмы?"
  
  Вона вказала на сміттєву яму, де квокали качки і кури. “ З іншого боку, за будинком. Він лежав обличчям вниз. Цвях від прогулянки потрапив йому в око. Повинно бути, він впав у темряві.
  
  Застарілий запах тіл, їжі, відкритої каналізації і ароматичних паличок плив над головою в цей тихий, жаркий, безповітряний день. Він повернувся і підійшов до того місця, нахилився і доторкнувся до шипа, стирчить з дерева. Кіко стояв над ним.
  
  "Ти ж у це не віриш, чи не так?"
  
  Він озирнувся на неї через плече.
  
  "Це цікава історія", - сказав він.
  
  “Я думаю, що його вбили. Це відбувається тут. Ніхто не любить говорити про це або залучати поліцію. Я хочу брати участь. Якщо ти дозволиш мені, я можу допомогти. Як партнер або щось в цьому роді, - сказала вона, відчуваючи, як її впевненість тане.
  
  При слові "партнер" у нього напружилася шия.
  
  “ Давай поговоримо про це за вечерею. Зустрінемося в "Лемон Грас" близько восьми. На її обличчі відбилося розчарування від того, що він не дав їй прямої відповіді тоді і там. Але вона нічого не сказала, коли вони покидали будинок духів.
  
  Собаки спали, простягшись на боці, під стільцями і столами, поки Кіко пліч-о-пліч з Кальвіно повертався до головній дорозі з новими китайськими магазинами. Лискучі кішки з довгими худими тілами зграями нишпорили по сміттєвих ямах, розганяючи щурів, качок і курчат. Поступово свідоцтва існування нетрів залишилися позаду: звуки дитячих голосів, запахи підготовлюваної їжі, вузькі дерев'яні доріжки над калюжами сміття та каналізаційної води. Що залишилося, так це клубок у горлі, який виникає з-за того, що тебе втиснули в замкнутий простір лицем до лиця з непереборним відчаєм і безнадією.
  
  Із заднього сидіння таксі Кальвіно спостерігав, як Кіко боязко помахала йому рукою. День хилився до вечора, і в нього була призначена зустріч з продавцем антикваріату на Сій Міа Ной.
  
  OceanofPDF.com
  ДЕСЯТЬ
  
  SOI MIA NOI
  
  Біля входу в Soi Mia Noi Кальвіно вийшов з таксі і пішов по під'їзній доріжці до торговельного центру. Вивіска перед входом свідчила червоними літерами "Miracle Mall". Попереду жовті різдвяні гірлянди були звисають, як виноградні грона, з гілок декількох маленьких, які страждають від кисневого голодування дерев, що росли вздовж Сукхумвіт-роуд. Під деревами, немов мішки з піском, були навалені мішки з торфом і добривами, які залишилися з минулого сезону дощів. Вивіска, ліхтарі і дерева вмирають наводили на думку про низьку плодючості і дешевих шлюбних ритуалах. Він зайшов у маленький магазинчик і купив пляшку лосьйону після гоління "Олд Спайс". Потім він зайшов у сусідню двері і заглянув у китайський магазинчик, де продавалися дрібнички. Коротко стрижена китаянка в окулярах на кінчику носа сиділа за стійкою з включеним портативним телевізором і читала комікс.
  
  Він пограв з підробленою бронзової гирькою для опіуму в формі курчати. Поставивши її на стіл, він спробував іншу у формі слона. Він перевірив цілий ряд гир для опіуму і прикинув вага героїну, залишеного в спіритичні будинку у Клонг Тоі. На півночі Таїланду гирі — справжні — використовувалися для точного вимірювання кількості опіуму. Підроблені продавалися туристам як прес-пап'є. Кальвіно вирішив, що двохсотграмова курка найбільш відповідає його спогадами про вазі героїну. Він розплатився й сховав гроші в кишеню, потім вийшов на вулицю і звернув на Сій 41. Пройшовши кілька футів на вечірці, він відкрив пакунок, дістав лосьйон після гоління і втер його в обличчя і шию. Шкіру защипало, коли він потрапив на шкіру. Він викинув пакетик і лосьйон після гоління у смітник поруч з воротами. Він подивився на затягнуте серпанком небо, помережане будівельними кранами, недобудованими проектами кондомініумів і маленькими точковими фігурками робочих Isan, працювали під сонцем.
  
  День був гарний, не надто жаркий, і він думав про мертвих катои, будинку духів у Клонг Тоі і про те, як ніжно Кіко торкнулася його руки, перш ніж він сів у таксі. Він понюхав тильну сторону своєї долоні; пахло надто великою кількістю "Олд Спайса". Але правильний ніс вловив би запах антисептика і застарілий сморід злиднів Клонг Тоі. Полковник Пратт вже розмовляв з Даєнг. Ймовірно, було марною тратою часу піддавати її випробувань. Його поява, ймовірно, викликало б невеликий танець жаху; це відбулося з появою на території незнайомця в діловому костюмі і з розбитим обличчям, який прийшов і ставив питання про когось, хто був убитий двома днями раніше. Він планував застати її зненацька невеликим обманом. Той, який зазвичай спрацьовував — гра на марнославстві ошуканої людини. Він грав грубої бронзової гирькою для опіуму в кишені піджака, поки йшов по обсадженій деревами вулиці. За його підрахунками, вулична вартість героїну в спіритичні будинку становила близько п'ятдесяти штук. Красива кругла фігурка для підношення намальованому крокодилові. Була якась зв'язок між наркотиками і смертю Бена Ходл? Між наркотиками і фарангами начебто Джеффа Логана, якого вбили повії, яких вони купили в барах Патпонга, таких як "Африканська королева"? "Тут була зв'язок", - подумав він. Це були жінки. Дівчатка, подібні Тику. Наполовину дівчинки, наполовину хлопчики, катои, такі як Бунма або Мей — під цим ім'ям Твк знав його.
  
  Тільки одне стояло між красивими молодими дівчатами, які працюють в потогінної майстерні з пошиття одягу у Клонг Тоі, і міа нойс, що живе у великих квартирах з шафами і дорогими машинами, припаркованими в тіні. Можливість. Один з важливих факторів, що відокремлюють невинних від винних. Він зупинився біля телефону-автомата подзвонив в техаський бар на Вашингтон-сквер. Гіркий Джон гукнув через бар Люсі, яка, ймовірно, фарбувала нігті на ногах. Кальвіно почув її відповідь. “ Ні, не бачила Твк. Думаю, може, вона захворіла сьогодні. Не працюю.
  
  "Ти зрозумів?" - запитав Гіркий Джон.
  
  "Кінець зв'язку" сказав Кальвіно. Вичаи зник, і Твк теж намагався не висовуватися. Він поклав трубку і понюхав під пахвами. Він скорчив гримасу і пішов далі.
  
  Денвер Боб одного разу сказав в барі Техасу: “Ти ображаєш повію, молячись за неї, думаючи, що можеш покращити її або полюбити, або звертаючись з нею як з брудом. Вона така, яка вона є. Повія".
  
  Кальвіно знав, що Денвер Боб пару разів обпікався; і був певний рух за те, щоб перейменувати його в Бітер Боб, але Бітер Джон заперечував на тій підставі, що з двох бітерів виходить незрозумілий мартіні. Твк зробила те, за що, на його думку, їй заплатили — підставила Кальвіно, — але в останній момент вона стусаном відібрала у катои його пістолет . Якби не це єдине дію, він опинився б у морзі поліцейської лікарні, шокувавши обслуговуючий персонал.
  
  
  У перший раз, поринувши в свої думки, Кальвіно пропустив будинок Даєнг. Він повернувся назад, перевірив адресу і подумав, чи не допустив помилку, записуючи його. Він очікував побачити стандартний, маленький, нелегальний котедж, втиснутий в ряд поруч з півдюжини інших, ізольований всередині приватного комплексу. Але у Даєнг був великий тайський будинок з верандою з тикового дерева, садом і світло-сірим BMW, припаркованим на мощеної під'їзній доріжці. Він торкнувся рукою даху машини; вона була гарячою від сонця. Він прикинув, що машина була припаркована там пару годин тому. Належала Даєнг або клієнту? Дорогі машини і великі будинки представляли імідж і статус в Бангкоку. Кальвіно прочитав сцену: великий політик, бізнесмен або Джао по . Він назвав Даєнг звичайної мією ной, що стала законною. Він змусив її скакати по квартирі з однією спальнею в пухнастих туфлях на високому каблуці і є імпортний шоколад. Він глибоко помилявся. У цієї жінки були слуги. Охоронець біля воріт, старий садівник, подстригающий живопліт, і звичайні исанские дівчатка-підлітки, що бігають босоніж, підмітають і розвішуватимуть білизна. Двері були відчинені, і він увійшов.
  
  У головній кімнаті будинку з величезними дзеркалами в золотих парчевих рамах, розташовуються на протилежних стінах, були виставлені східні картини, скульптури та предмети, зроблені з полірованого тика, чорного мармуру і срібла, так що бездоганний Кальвіно міг бачити своє побите обличчя. Він стояв поруч з високою дерев'яною киннари , міфічної наполовину жінкою нагорі і наполовину птахом внизу. У двохсотлітньої киннари була велика, пружна і загострена груди, а її голову вінчала багатошарова діадема. Її тонка талія зникала в різьбленому лабіринті крил, хвостових пір'їн і пташиних лапок. Тепер там була релігія. Вона була богинею. Ідеальна жінка, яка у плоті і крові перетворила б завсідників Вашингтон-сквер у відроджених язичників, подумав Кальвіно. На протилежній стороні стояла позолочена статуя богині Індри з шістьма руками, складеними півколом. Дві статуї стояли лицем до лиця, як хокеїсти, по обидві сторони від великий різьблений двері з дерева тика. Експонати музейного якості, до яких в інших місцях зазвичай пильно дивилися напружені охоронці, дивлячись на будь-якого, хто виглядав так, ніби хотів до них швидко доторкнутися.
  
  Дивлячись на невелику стан в антикваріаті, Кальвіно був вражений. Він подумав про Бене Хедлі в морзі поліцейської лікарні. Смерть Бена була сповнена сюрпризів. У нього була Твк, звичайна дівчина, яка працювала в барі і зустрічалася з ким завгодно на короткий час (або більше, ніж з одним), за барний штраф, триста бат за її послуги і пару сотень бат за проживання в готелі на короткий час. Загальний рахунок: близько 28 доларів. Або ціна найманого вбивці з Клонг Тоі. Але в той же час Бен був якимось чином пов'язаний з елітним бангкокским світом надбагатих людей через цю жінку, у якої було достатньо грошей, щоб купити собі статусне положення.
  
  Він знав фарангів, які час від часу вступали в статевий зв'язок з неповнолітньою дружиною якогось китайсько-тайського торговця. У таких фарангів ніколи не було приємного кінця. Але для деяких хлопців, спритних, молодих, симпатичних, які каталися по дешевці, хлопців, готових ризикнути, це був найкращий з усіх можливих світів — принаймні, на якийсь час. Приваблива, освічена дівчина, яка вже була забезпечена матеріально і шукала розваг від нудьги багатоденного очікування дзвінка свого покровителя. Тільки коли китайсько-тайський торговець виявив гру, в яку вона грала за його спиною, у фаранга тривалість життя була приблизно дорівнює тривалості життя метелика. Ціною короткочасного польоту з Вашингтон-сквер , фаранг був припинений з крайнім упередженням, і баланс був відновлений. Закон бангкокській економіки Кальвіно: Поки витрати короткочасного сексу і замовних вбивств залишаються постійними, незнайомці уникають дивитися на чужих жінок, неповнолітніх дружин і респектабельних доньок як на сексуальні завоювання. Можливо, Бен був дурний і в результаті сам себе вбив. Це був сценарій, який мав сенс, думав Кальвіно, ходячи по кімнаті. До цих пір у нього було багато теорій і мало будь-яких доказів в їх підтримку.
  
  Він стояв біля вікна і бачив, як світло-сірий "БМВ" від'їжджає від під'їзної алеї. Спалахнули червоні задні ліхтарі, коли водій загальмував на краю soi , потім машина різко повернула направо, обідравши гуму, і зникла в напрямку Сукхумвита. Кальвіно кинув швидкий погляд на водія. Китайсько-тайський тип, під тридцять, форма поліцейського, короткі волосся і квадратні плечі.
  
  Даєнг увійшла через парадні двері. Вона з'явилася на порозі, як кішка. Присутність Кальвіно застало її зненацька.
  
  "Я можу вам чимось допомогти?" - запитала вона, зупинившись, поки її очі оглядали кімнату. Він що-небудь взяв, поки її не було?
  
  "Двері відчинені", - сказав Кальвіно, дивлячись поверх статуї киннари. "Тому я увійшов сам".
  
  "Це твір киннари є репродукцією і коштує дві тисячі доларів", - сказала вона, коли він оглянув статую.
  
  Кальвіно підняв брову.
  
  "Дві тисячі доларів США", - додала вона.
  
  "Я думаю, у тебе не було б тимчасового плану", - сказав він, втупившись прямо на одну з грудей киннари.
  
  "Боюся, що ні, - холодно відповіла вона.
  
  Він витягнув підроблену бронзову гирку для опіуму і підняв її.
  
  "Я подумав, ви могли б сказати мені, скільки це коштує?"
  
  Вона взяла його у нього, спохмурніла, а потім усміхнулася. “Це підробка. Може бути, вона коштує сто-двісті бат. Я дійсно не можу сказати. Я не займаюся підробками. Вона повернула йому вагу.
  
  “ Підробка? Він спробував зобразити здивування. “ Але я думав...
  
  "Можливо, ти думав неправильно". Вона була сильною жінкою, з упевненістю, яку можна купити за гроші, — упевненістю, що дозволяє тобі зневажати іншими людьми, не побоюючись наслідків.
  
  У Даєнг було гладке, відшліфоване і елегантне обличчя, обрамлене довгим чорним волоссям, каскадом спадавшими на спину. Вона володіла красою фотомоделі: бездумної, досконалою красою, миттєво забувається днем пізніше. Жодного з пам'ятних недоліків, крихітних вад, які вказували б на вразливість, сором'язливість або причину для страждань.
  
  "Ти хочеш сказати, що мене обдурили?" Його очі розширилися від недовіри.
  
  “ Скільки ви за це заплатили?
  
  "Тисяча бат".
  
  "Дуже шкода", - сказала вона, посміхаючись.
  
  "Ви випадково не продаєте оригінальні гирі?" запитав він.
  
  На ній було золоте плаття, яке було на п'ять дюймів вище колін, оголюючи ноги ідеальної форми. Її очі дивилися прямо на нього, не кліпаючи. У неї був ідеальний вузький ніс, який не міг бути оригінальним, і рот, який, будучи складним для поцілунку, зупинив би "Б'юік" за десять центів.
  
  "Он у тому шафі", - сказала вона, підводячи Кальвіно до скляній вітрині біля дальньої стіни. Вона вставила ключ і відкрила вітрину. "Ти шукаєш набір?"
  
  "Так, набір з десяти слоників". Він подивився на ряд слоників вагою від двохсот до восьмисот грамів.
  
  “Повний набір слонів надзвичайно рідкісний. Деякі експерти говорять, що вони лаоської походження. Вам подобаються слони?"
  
  "А що тобі не подобається в наборі іграшкових слоників?" - запитав він, коли вона простягла йому восьмисотграммовую гирку слонячого опіуму, і він покрутив її в руках, намагаючись удати, що йому цікаво.
  
  "Навряд чи це іграшки", - сказала вона.
  
  Можливо, Бену сподобалася її класична тонка тайська талія, яка розбурхувала чоловічу уяву, як пісок, що стікає до стегон і ніг, подумав він. Її очі були прикуті до нього. Вона була з тих жінок, з якими вуличний житель двічі подумає, перш ніж зв'язуватися з тих, хто ніколи не зупиняється на одному чоловікові. У неї не було для цього ніяких економічних причин. Він вважав, що Бен досить розумний, щоб знати ці основи.
  
  “Найменший - два грами. Єдиної системи зважування не існує. Але більшість ваг досягають тисячі шістсот грамів. Іноді ви виявляєте вага в чотири або навіть вісім кілограмів. Але це ніколи не слон. Ніхто ніколи не знаходив пару слонів вагою більше восьмисот кілограмів", - пояснила вона.
  
  "Ти розбираєшся у вазі речей", - сказав він. "Отже, скільки коштує набір?"
  
  "Набір коштує сімдесят п'ять сотень доларів", - сказала вона.
  
  "Ти коли-небудь котируешь в батах?"
  
  Вона розсміялася. "Звичайно, але багато хто з моїх клієнтів краще думають в доларах".
  
  "Сім тисяч - це занадто багато квитків у цирк", - сказав він, хитаючи головою.
  
  Увійшов слуга і простягнув Кальвіно склянку води. Він надпив із склянки, спостерігаючи за очима Даєнг. У них був вигляд жінки, яка знає, як з легкістю підібрати покупця, — такі очі сканують чоловіка, щоб оцінити кількість золота, що зберігається в кільцях та ланцюжках. Вона ще не зовсім вирішила, до якої категорії фарангів відноситься Кальвіно. Исцарапанное і вкрите синцями обличчя, дешевий костюм, обдерті кісточки пальців. Він міг би бути нафтовиком у відпустці або місіонером, які вийшли з джунглів.
  
  “Мій друг Бен Ходл сказав мені, що тайські наркоторговці все ще використовують ці гирі. У сільській місцевості, звичайно ".
  
  Вона розвернулася і закрила скляні двері. Що змусило її відреагувати так швидко - гнів або страх?
  
  "Чого ви хочете, містере...?" Питання прозвучало від гніву.
  
  “Кальвіно. Бен був моїм приятелем. Дуже цікаво те, що сталося. Я побачив його фотографію в газеті. І я сказав собі: "Ей, це міг бути я". Просто не пощастило, що у худого наркомана був пістолет, і він вирішив використати його проти Бена. Отже, коли батько Бена зателефонував мені з Лондона і сказав: 'Вінні, Господи Ісусе, що сталося з Беном?' І мені довелося сказати: "Ну і справи, містер Ходл, я дійсно не знаю. Все, що я знаю, - це те, що пишуть в газетах'. І містер Ходл сказав: "Що ж, не могли б ви поговорити з його друзями — може, у них є які-небудь ідеї, що за цим стояло?' Що я міг сказати? 'Звичайно, містер Гаразд, я зроблю, що зможу." І тут я згадала, як одного разу Бен сказав, що одним з його кращих друзів була красива тайська дівчина на ім'я Даєнг. Він сказав, що вона володіла антикварним магазином на Сій 41. І я подумав, чому б не вбити двох зайців одним пострілом? У мене був цей вага опіуму, і я все одно повинен був приїхати сюди. Я не думав, що вага опіуму був, ну як би це сказати? Цілком законно. Тому я сказав собі: "Вінні, продовжуй в тому ж дусі, змусь Даєнг висловити свою думку ". Потім запитай її про Бене ".
  
  На секунду Кальвіно засумнівався, що це спрацювало. Її гнів випарувався, і на зміну йому прийшло щось на зразок сумніви або замішання, а потім теж зникло. “Це було жахливо, жахливо. Про Бене, " сказала вона з деяким хвилюванням.
  
  У Кальвіно виникло відчуття, що вона з тих людей, які співчувають стражданням у світі, але воліють працювати серед затишних, усміхнених і успішних багатіїв, у яких краще шиють одяг і працюють стоматологи, а жарти краще розповідають. З тих людей, які, швидше за все, померли від старості у своїх постелях в оточенні родичів, а не від вогнепальних поранень.
  
  "Ти говориш по-англійськи з англійським акцентом", - зауважив Кальвіно. Він відчув, що вона довіряє собі, розмовляючи з ним, і вгадав правильно.
  
  “AUA, а потім п'ять-сім років у Thai International. Три втрачених року з третім секретарем в британському посольстві. Все це допомогло", - сказала вона. “Чому б тобі не присісти? Але у мене через двадцять хвилин інший клієнт. Вона глянула на годинник.
  
  “ Вони всі їздять на нових BMW? - Запитав Кальвіно.
  
  “ У моїх клієнтів є гроші, якщо ти це маєш на увазі.
  
  Він зачепив за живе. "І думайте в доларах США".
  
  Це викликало в неї усмішку, і вона знову розслабилася.
  
  "Миле плаття".
  
  "Тобі це подобається?"
  
  Кальвіно кивнув і відпив ще води.
  
  Даєнг використовувала слово "клієнт", а не "покупець". Він все ще не зрозумів, що саме вона продавала. Можливо, оплатив рахунок іншої китайсько-тайський бізнесмен. Але він зрозумів її неправильно. Вона не була другорядною дружиною. Принаймні, не зараз.
  
  Він серйозно сумнівався, що Бен був її коханцем. Вона була діловою жінкою. В цьому не було жодного відсотка. Бен, можливо, шукав потрібні зв'язки.
  
  "Бен сказав, що ти раніше літав за Таїландом", - сказав Кальвіно. Пратт розповів йому про це по телефону.
  
  "Звільнився чотири роки тому", - сказала вона.
  
  "Якраз вчасно".
  
  “У мене були стосунки, які ні до чого не привели. Нічого не відбувалося. Але Бен, ймовірно, сказав тобі ".
  
  "Про китайця", - сказав Кальвіно. Це було вірне припущення. У китайців були гроші на першокласних жінок, таких як Даєнг.
  
  Вона кивнула і розповіла йому свою історію.
  
  Незадовго до того, як економічний бум перетворив Таїланд у велику інвестиційну базу, Даєнг була неповнолітньою дружиною китайсько-тайського забудовника. Потім вона підробляла торговцем антикваріатом. Її третій секретар в британському посольстві навчив її розбиратися в антикваріаті. Гроші потекли рікою в країну, вона кинула агента по нерухомості, відмовилася від своєї квартири, зняла будинок і наповнила його кількома незвичайними предметами антикварних прикрас і храмового мистецтва. Вона побачила ринок і можливості і зробила те, чого мало хто гарний, — вона пішла на ризик. Вона кинула кістки, покладаючись на свою правоту.
  
  Її ринковою нішею була продаж старовинних прикрас заможним міа ной — суть полягала в тому, що антикваріат не тільки зберіг свою цінність, але і виріс з роками. Щось на зразок пенсійного плану для неповнолітніх дружин, які оцінювали цінність один одного не з компанії, яку вони містили, а з прикрас, які вони носили. Даєнг була однією з них. Вона побувала скрізь і вільно говорила по-англійськи. Вона отримала вищу освіту в галузі економіки, і в одному з кутів кімнати Кальвіно побачив комп'ютерну систему, яка виглядала так само, як у Бена. Вона вийшла на ринок на підйомі і масово продавала антикварні прикраси, перш ніж зайнялася іншими видами антикварного мистецтва.
  
  Це була та ж історія, яку вона розповіла Пратту, майже слово в слово. Закон оповідання Кальвіно свідчив: ніхто не може настільки відповідати історії, якщо не практикував її на практиці. І єдина причина практикувати розповідь - це тому, що ви професійний артист або тому, що вам є що приховувати.
  
  Її квартира, минуле й життя були дуже далекі від квартири Твк у готелі Prince of York. Один - продукт бідних рисових полів на північному сході і убогих, старих сіл, інший - продукт Бангкока, належить до верхівки середнього класу. Бен Ходл працював по обидві сторони вулиці, коли справа стосувалася жінок. І обидві жінки працювали з ним.
  
  “Бен говорив про тебе так, наче був без розуму від тебе, - сказав Кальвіно. - Ми пили пиво в "Африканської королеві", і він сказав: "Вінні, мене нудить від цієї сцени. Даєнг - не шматок дупи за п'ятсот бат. Вона цілком підходить до дружини. Я люблю цю жінку, ти це знаєш? Хіба така дівчина полюбила б черв'яка?' Це саме те, що він би сказав. 'Їй сподобався б черв'як?"
  
  “ Черв'як. Він би сказав що-небудь в цьому роді. Ми зустрічалися на спіритичні сеансі пару років тому.
  
  Кальвіно постарався не посміхнутися. “Спілкування з мертвими. Тепер є ідея, як скоротити кількість зґвалтувань на побаченні".
  
  “ Ти завжди розказуєш так багато анекдотів?
  
  Кальвіно посміхнувся. “Прости, прости. Ти красива. Я нервую поруч з красивими жінками. Жарти - мій захист. Просто ігноруй їх, як нервовий тик. "У нього сіпнувся очей, змусивши її розсміятися.
  
  "Отже, ви познайомилися на спіритичні сеансі два роки тому," сказав Кальвіно.
  
  "Бен вірив, що можна зв'язатися з іншою стороною".
  
  "Але я не отримувала від нього жодних повідомлень".
  
  Вона стиснула його руку. “ Припини, ти знову змусиш мене сміятися.
  
  Їх загальною зв'язком були привиди. Речі, які стикалися вночі, замість стандартних речей, які стикалися під простирадлами. У неї була копія гороскопу Бена. Вона подивилася на Кальвіно.
  
  "Який у тебе знак?"
  
  Кальвіно посміхнувся і намалював у повітрі уявний знак долара. Він помовчав, а потім намалював у повітрі знак ієни. Вона хихикнула і схрестила ноги, нахилившись ближче до Кальвіно.
  
  "Є які-небудь ідеї, хто міг хотіти вбити Бена?" - запитав Кальвіно.
  
  Пратт поставив би їй того ж питання.
  
  Вірна своїй манері оповіді, вона увійшла в роль. Її голос перейшов на шепіт, і слова застрягли у нього в горлі. Служниця з худими руками підбігла до неї з пачкою обгорткового паперу. Це було прекрасне уявлення. Деякі жінки могли розплакатися по команді. Іншим було трохи часу, щоб привести себе в потрібний емоційний стан. Але Кальвіно ніколи не бачив, щоб покоївка чекала своєї години, щоб принести серветку при першій сльозинці. Бен зустрічався з нею близько року. Але він не лягав з нею в ліжко. За словами Даєнг, у Бена був комплекс повії / Мадонни. І вона не мала на увазі американську поп-співачку. Твк відповідав за половину рівняння, а Даєнг врівноважувала іншу сторону. Інь і янь сексуальності.
  
  З'являвся профіль Бена: освіта в державній школі, відраза до милим дівчатам, комп'ютерний експерт і дослідник окультизму. За словами Даенга, він консультувався з провидцями, щоб інвестувати в ринок. Вкладала вона коли-небудь гроші в ринок? Ніколи. Вона не була дурною. Ринок другорядних дружин для неї йшов досить успішно. Хоча в основному вона отримувала непряму вигоду. Коли китайські тайці робили гроші з рук у руки під час міхура на фондовому ринку, у їх mia nois були гроші, щоб вкласти їх в антикваріат Даєнг. Після того, як ринок впав, деякі mia nois'и заклали свій антикваріат і позичили гроші своїм покровителям.
  
  “Бен вірив у світ духів. До катастрофи я його майже не бачив. Він проводив багато часу з астрологом і обходив святині. Коли він продав свою позицію за день до краху, він з'явився з дюжиною троянд. 'Бачиш, я був правий", - сказав він ".
  
  “Почекай. Відійди на секунду. Бен продався перед крахом?"
  
  Вона кивнула. “Всі. Він був прекрасний".
  
  "Він скоїв вбивство", - сказав Кальвіно.
  
  "Може бути, мільйон чистими".
  
  - Ви не сказали "долари США".
  
  "Тому що він заробив мільйон батів", - сказала Даєнг, як ніби було очевидно, що Бен грав у нижчій лізі.
  
  “ Є які-небудь ідеї, що сталося з грошима?
  
  “Для нього це було багато. Але ви знаєте, насправді це було не так вже й багато. Що б не сталося з грошима, це трапляється. Це осідає на речі: банківські рахунки, кишені інших людей ".
  
  "Ти кому-небудь ще це розповідав?"
  
  Вона похитала головою й витерла очі. Якщо вона і розповіла Пратту, то він приховав це від нього. Кальвіно знав Пратта досить добре, щоб розуміти, що той би розкрив всі карти. Це була нова інформація.
  
  “ Чому ти розповідаєш мені про це тільки зараз?
  
  "Я думала, ти один Бена". Вона сказала це з невинністю і переконаністю — з легкою ноткою образи, — що Кальвіно відчув повагу до справжньому професіоналу.
  
  “Іноді я кажу божевільні речі. Звичайно, Бен був моїм другом".
  
  Вона знизала плечима, відкинулася на спинку дивана і подивилася в стелю. “Він мертвий. У будь-якому випадку, яке тепер має значення, хто знає?"
  
  "Хто-небудь ще знає про це?" Запитав Кальвіно, дістаючи з кишені записну книжку. Вона видала тихий стогін, похитавши головою, і знову заплакала. Він зачитав їй назви інвестиційного клубу. “ Вам що-небудь говорять якісь з цих назв? Може бути, хтось із них знав про вбивство Бена на ринку?
  
  "Навіщо їм розповідати?" - запитала вона.
  
  У Кальвіно не було відповіді. Мільйон батів дорівнював приблизно сорока тисячам. Він подумав про героїню, який Вичаи залишив у будинку парфумів: він коштував більше. Став би інвестор-фаранг з Бангкока вбивати Бена за якісь паршиві сорок тисяч?
  
  Більш худий наркоман начебто Лека вдарив би Бена за двадцять вісім баксів, подумав він. Дванадцять інвесторів дали гроші Бену. На мить Кальвіно здалося, що Пратт, можливо, зробив розумну ставку. Бен продав акції на вершині і викупив назад, коли дно впало, і сказав: "Вибачте, хлопці, у нас проблема". Він продав вдруге і привласнив прибуток. Він вручив своїм інвесторам паперовий рахунок, на якому не було належних грошей. Всі прийняли ванну. Він закінчив, вимив руки і вільний. Тільки хтось дізнався, що Бен обдурив своїх друзів. Як дванадцять маленьких індіанців, вони зібралися разом. Кинув два з половиною долара в загальний котел і велів замочити Бена. Цікава теорія, подумав Кальвіно. Тільки одна проблема: чому група найманих убивць біля квартири Бена намагалася вбити його, а пізніше, в "Африканської королеві", чому катои намагалися довести справу до кінця? Інвестори-фарангі, навіть розгнівані, обпалені, не змогли б влаштувати так, щоб тіло Бунмы з пробитим оком чорнильною ручкою було знайдено у Клонг Тоі на цвяху.
  
  Він почекав, поки покоївка перестане метушитися над Даєнг. Служниця налила ще чаю, і Даєнг заспокоїлася. Тим часом дівчина-исанка прошаркала по підлозі, несучи відкриту пляшку Johnnie Walker Black Label. Вона підповзла до них на колінах і налила пару келихів.
  
  "Я б не відмовилася випити", - сказала Даєнг. "І я ненавиджу пити на самоті". Її посмішка касира зникла. За маскою ховалася жінка, яка, як Кальвіно почав розуміти, могла привернути Бена або будь-якого іншого чоловіка, якщо вже на те пішло.
  
  "Ви знаєте, до якого брокеру він звертався?" Запитав Кальвіно.
  
  Вона простягнула йому кришталевий келих. “ Філіп Ламонт. Він вчився в школі разом з Хробаком.
  
  Він надпив із склянки, бачачи власне розпатлане зображення в сотні зрізаних ракурсів. "Ламонт дав Бену прізвисько Черв'як".
  
  Вона посміхнулася, киваючи. Бінго, подумав він. “І Бен назвав його Дурнем. Іноді вони були як діти".
  
  "У Бена був улюблений гуру?" запитав Кальвіно, повертаючи тему до окультизму. “ Чи для нього все гуру були практично однакові? Він відсьорбнув скотча з склянки, відмахнувшись від непристойної пропозиції зіпсувати чисту золотаву рідину льодом.
  
  Вона підійшла до храмової масці і провела пальцями по великим, усміхненим дерев'яним губ. “В однієї літньої жінки є будинок на річці. Туди можна добратися тільки на човні. Вона сподобалася Бену. Вона дуже гарна, і на неї варто витратити час. Генерали, політики, дипломати - деякі з її клієнтів. Я познайомила з нею Бена."
  
  “Я зрозуміла ідею. З тих чоловіків, у яких неповнолітні дружини". Вона посміхнулася. “Ти розумний. І мені подобається, як ти п'єш свій скотч. Отже, ти його представила".
  
  “ Перші два або три рази ми ходили туди разом.
  
  "Але Бен продовжував йти, а тобі стало нудно, і ти кинув навчання".
  
  "Що-то в цьому роді".
  
  У Таїланді, де багато жінок працювали на рисових полях, фабриках або будмайданчиках, деякі знайшли вихід з порочного кола; вони отримали можливість продавати багатим чоловікам своє тіло, антикваріат або гороскопи.
  
  “ Вона була його радником.
  
  "Ти починаєш ревнувати?"
  
  “ З чого б мені ревнувати до Лінг? У мене не було Бена. Крім того, вона дуже стара.
  
  “ Про які речі він питав цього Лінга?
  
  "Про людей," сказала вона, дивлячись прямо на Кальвіно. “ Про життя.
  
  "Фондовий ринок", - сказав я.
  
  Вона кивнула. “Здається природним. Всі інші так роблять".
  
  Її заява відповідало загальним способом функціонування мережі. Це був фондовий ринок, де більшість інвесторів ставили свої гроші на основі астрологічних звітів, а невелика група знаючих людей торгувала внутрішньою інформацією. Трапилася кумедна річ: інсайдерські трейдери щоразу перемагали астрологів. Даєнг записала повне ім'я та адресу Лінг.
  
  На шляху до виходу Даєнг окликнула його. "Заходьте в будь-який час, містер Кальвіно".
  
  Кальвіно обернувся і подивився на неї. "Я міг би це зробити".
  
  "Наступного разу, трохи легше на "Олд Спайс"", - посміхнулася вона. Вітер відкинув пасмо волосся їй на обличчя, і на секунду вона стала схожа на грайливого дитини.
  
  OceanofPDF.com
  ОДИНАДЦЯТЬ
  
  ДЗЕН І СВІТЛО СВІЧОК
  
  КІКО сиділа одна, її довгі тонкі пальці були недбало зчеплені перед собою на білій лляній тканині. Вона виглядала тендітною і сумною. Її очі були напівзакриті, а дихання повільним і поверхневим, як у людини в зміненому стані. Цій техніці Кіко в дитинстві навчив її батько. Він використовував техніку медитації, щоб контролювати свої повторювані головні болі. В цьому була певна іронія. Спеціалізацією її батька були підсилювачі інтелекту. Він провів оригінальне дослідження гамма-аминомасляного нейромедіатора і розбагатів на комерційне впровадження своїх відкриттів. Його життя була витрачена на спроби знайти ефективний спосіб поліпшити обмін інформацією між правою і лівою сферами мозку — тоді виникали спалахи креативності, — але він не знайшов ліки, переважаючого власні хімічні речовини мозку в медитативному стані.
  
  Кіко використовувала медитацію, щоб позбутися від почуття розчарування або відкидання. Вона часто використовувала її в шлюбі, коли у її колишнього чоловіка був роман з кореянкою в Нью-Йорку. Під час його роману з кількома тайками після того, як вони переїхали в Бангкок. І пізніше, після того, як він покинув її заради тайської барменші. Вона використала це у відносинах зі своєю матір'ю. Це було ганьбою для його батька і сім'ї. Мати Кіко кілька місяців перебувала в клінічної депресії.
  
  У день похорону Кіко зайшла в кімнату матері. Вона чула її ридання через зачинені двері. Батько, що стояв біля ліжка, намагався втішити її. Але вона була невтішна; горе поглинало її, як якась неправильно спрямована пристрасть, вимотуючи і паралізуючи. Коли Кіко тихо штовхнула двері, її мати піднялася з ліжка і випалила: “Чому це повинен був бути Хіроші? Чому мій син? Чому це не могла бути вона?" Вона дивилася прямо на Кіко, що стояла в ногах ліжка. Кіко впустила тацю з чаєм і вибігла з кімнати. Кілька місяців тому вона вийшла заміж і поїхала в Нью-Йорк. Її чоловік сказав всі правильні речі про те, що хоче її і сім'ю; він був швидким, спритним і змусив її відчути себе бажаною, захищеною і цінною. Тільки пізніше вона дізналася, що він практикував це омана на багатьох жінках. І це було однією з причин, по якій вона була переконана, що Кальвіно - чоловік, гідний поваги. Вона спала з ним кілька разів. Але він ніколи не намагався спокусити її. Він ніколи не брехав їй і не обіцяв того, чого не міг дати. І руйнування його кар'єри у Нью-Йорку - він ніколи не обговорював і не скаржився на те, що сталося. Це було так, як якщо б він пройшов через сильний шторм, витерся і продовжив своє життя.
  
  Кальвіно запізнився більш ніж на годину. Офіціант з katoey метушився поблизу, наповнюючи її склянку водою. Коли Кальвіно увійшов, він тихо сів у плетене крісло навпроти неї. Офіціант, здавалося, відчув полегшення. Вона була з кимось. Кальвіно спостерігав за нею, оцінюючи її настрій, коли офіціант перервав його і фальцетом запитав, що б він хотів випити. Повіки Кіко розчинилися, ніби їх тримали на тонких високотехнологічних пружинах. Очей з розірваним колом був червоним. Він подумав, не плакала вона. Спочатку вона нічого не сказала, чекаючи, поки її дихання стане рівним. Потім вона зробила довгий, глибокий вдих і посміхнулася.
  
  "Котра година?" запитала вона, витягаючи шию.
  
  Він подивився на годинник. “ Дев'ять тридцять п'ять.
  
  "Ви, мабуть, потрапили в жахливу пробку", - сказала вона, роблячи ковток води. Вона вийшла зі свого медитативного стану відпочилою і усміхненою.
  
  Кальвіно похитав головою. "Сьогодні ввечері було не так багато пробок", - сказав він.
  
  Стандартне для фарангів виправдання запізнення в Бангкок було варіацією на тему тієї ж історії: пробка на Сукхумвіте і Рами IV розтягнулася на дев'ять світлових років. В половині випадків, коли хтось говорив це, він жартував з приводу правди. Але це був безпечний джаз, і рідко хто піддавав сумніву цю історію, тому що дорожнє божевілля вражало практично кожного на тому чи іншому етапі життя в місті. Це створило солідарність і, для декількох осіб, виправдання для пропуску годин, проведених в масажних салонах, клубах, барах і готелях на короткий термін. Це було вбудоване алібі, яке було важко заперечити.
  
  "Родичі Бунмы відвезли його тіло в ват", - сказав Кіко, переходячи відразу до справи.
  
  Йому подобалася її здатність бачити його наскрізь. “ Звідки у них гроші?
  
  Їй сподобалася його швидка, рішуча манера переходити до суті. “Після твого відходу до нас заходив член комітету з дому духів. Він передав матері Бунмы конверт. Всередині були чотири новенькі банкноти по п'ятсот бат."
  
  Він витріщився на перелік фірмових страв, прикріплений скріпкою до верхній частині меню.
  
  "Спасибі", - сказала вона.
  
  Він підняв очі. “ Для чого?
  
  “ Я не кажу, що я тобі про це говорив.
  
  “ З приводу чого?
  
  Вона зробила паузу, потираючи пальцем край склянки з водою. “ Щодо Вичаи. Я думала, що зможу переконати його. Я була дурною. Я знаю, що він працює з цією поріділої компанією в Патпонге. Я повинен був сказати тобі сьогодні вдень. Я не сказав. І я відчуваю себе винним, тому що ти пройшов весь цей шлях, щоб запитати мене про нього. І я не міг змусити себе визнати, що був неправий. Особливо після того, як ти допомогла йому минулим літом.
  
  “Я не розумію. Я запізнився на півтори години, і ти хочеш вибачитися переді мною?"
  
  Це змусило її посміхнутися. “ Ти волієш покарання?
  
  "Так, це більше в моєму стилі". Він нахилився над столом. "Що ти маєш на увазі?"
  
  “ Номер дев'ятнадцять в меню. Це жахливо.
  
  Він покликав офіціанта. “ Подвійний замовлення номер дев'ятнадцять для мене. І для леді?
  
  "Мені, будь ласка, рибу-пашот і салат," сказала вона, закриваючи меню і передаючи його офіціантові.
  
  Він поставив бронзову гирку для опіуму на стіл.
  
  "Ти коли-небудь бачив, щоб люди користувалися цим "Клонг Тієї"?"
  
  Вона підняла його, погойдуючи рукою взад-вперед, відчуваючи його тяжкість. Вона задумалася.
  
  "Перед тим, як ти пішов сьогодні вдень", — вона підбирала слова так, наче ретельно обмірковувала те, що збиралася сказати, — "Я сказала, що ми повинні розібратися в цьому разом. У тому, що сталося з Леком, замішано все співтовариство ".
  
  "Це вище розуміння Лека", - сказав він.
  
  "Це виходить за рамки спільноти?"
  
  Він був у неї в руках, і вона знала це. "З тебе вийшов би наполовину пристойний юрист", - сказав він.
  
  "Тоді вирішено", - сказала вона, повертаючи гирю з опіумом.
  
  Він взяв фальшивого бронзового курчати приблизно в той же час, коли офіціант приніс його подвійний замовлення номер дев'ятнадцять: курячі кульки в рідкій підливці кольору води клонг.
  
  “ Моє покарання? - запитав він, відриваючись від меню.
  
  "Це залагоджено, чи не так?"
  
  "Я краще працюю один", - сказав він.
  
  "Я не буду стояти в тебе на шляху", - сказала вона.
  
  Він зрозумів, що вона все продумала. Ймовірно, в глибокому, медитативному стані вона перебрала всі можливі заперечення. Вона була сповнена рішучості. Крім того, йому потрібен був хтось всередині "Клонг Тій".
  
  "При одній умові", - сказав він, перекочуючи виделкою курячий кульку. Він залишив в соусі слід, схожий на слимак.
  
  Вона напружилася, турбуючись про це єдиному умови.
  
  "Що саме?"
  
  "Я не зобов'язана це є".
  
  Вона засміялася й похитала головою.
  
  
  ЗА кавою Кальвіно розповів Кіко про зустрічі з Даєнг. “Тому я вирішив простежити за її будинком. Ми закінчили важка розмова про Бена і його астролога. І у мене було передчуття, що вона подзвонить кому-небудь, хто прийде її втішити. Контрольовані типи - це ті, хто швидше за все розпадається, коли справа доходить до бійки. Стеження вимагає терпіння і удачі. Іноді це окупається, але більшу частину часу ти витрачаєш час даремно і сходиш з розуму від очікування, нічого не роблячи і намагаючись залишатися напоготові ".
  
  "І сьогодні ввечері ти була напоготові?" запитала Кіко. Її захист ослабла, і вона почала розслаблятися поруч з ним, намагаючись пригадати, коли вони в останній раз займалися любов'ю, і чому з тих пір цього не сталося.
  
  "Може бути, а може і ні", - сказав він, відчуваючи себе ніяково. Вона натискала на його кнопки, які говорили: Ей, це було здорово, пам'ятаєш, Вини? Ти була там. Ти знав, що відбувається. Ти брав участь, так що не прикидайся невинним свідком. Чому це вислизнуло? Це було щось, що я сказав чи не сказав? І чому ти знову змусив мене відчути себе відкинутою?
  
  "У нашій роботі ніколи не знаєш, що спрацює", - сказав він, підхоплюючи нитку розмови, яка прорвалася крізь сум'яття думок про Кіко.
  
  "Все в порядку", - сказала вона. "Ти можеш довіряти мені, Вінні".
  
  Це був перший раз за кілька місяців, коли вона назвала його по імені. Цікаво, як довго людина може обходитися без звернення до кого-небудь по імені, якщо звук нагадує йому про моменти і речі, які він волів би забути. Повторне використання його імені було актом віри, подумав він. Він кивнув головою і нічого не сказав, боячись, що його почуття можуть прорватися назовні.
  
  “Хтось побував у її будинку. Як ти і думав", - сказав Кіко.
  
  Він був вдячний за це; вона дозволила йому триматися подалі від величезної порожнечі незакінчених справ між ними.
  
  "Даєнг покинула свою територію з фарангом на новому чорному "Бенце"", - сказав він. “Я дізнався номер ліцензії і довго думав, чи варто йти за машиною на таксі. Він різко звернув направо, перетинаючи потік машин, в результаті чого автобус № 38, півдюжини тук-туків і різних машин з вереском зупинилися. Він поспішав. У нас не було ніякої можливості піти за ним.
  
  "Він міг бути клієнтом або іншому", - сказала вона.
  
  "Друзі можуть бути залучені в досить брудні справи в цьому місті". У тому, як він вимовляв "друзі ", був іронічний відтінок.
  
  Він подумав про набирає швидкість "Бенце" з фарангом за кермом. Тайські водії, які, не моргнувши оком, проїжджали повз жебраків з відірваними кінцівками і відкритими виразками під палючим послеполуденным сонцем, автоматично поступалися дорогу водієві новенького "Бенц". Особливо той, хто поспішає.
  
  “ Ви думаєте, вона замішана у вбивстві Бена?
  
  "Я не знаю, що й думати", - сказав він, знизуючи плечима.
  
  Він спостерігав за її м'яким, безтурботним обличчям через стіл. В її очах не було й натяку на гнів. Жінка з Нью-Йорка ще довго після вечері кричала б у стелю, вимагаючи пояснень з приводу його запізнення. Він щосили намагався вирішити, чи не запізно починати з нею все спочатку. У нього було відчуття, що вона вже прийняла рішення. Для неї це ще не кінець. Можливо, якщо бути чесним з самим собою, для нього це теж не кінець. Тільки тепер його розум був заповнений вбивством Бена і героїном, який Вічай залишив у будинку парфумів в громаді.
  
  "Ти любиш свою роботу, чи не так?" - запитала вона.
  
  Він виглядав трохи здивованим. “ Це помітно?
  
  "Вінні," сказала вона без зусиль, схиливши голову набік, як люди дивляться на експонат у музеї. Вона не закінчила свою думку.
  
  "Я думав, ти вже пішла", - сказав він.
  
  "Це те, чого ти хотів?"
  
  Він посміхнувся їй, забираючи чек. "Ти забула одну річ," сказав він.
  
  "Що?" - запитала вона з передчуттям.
  
  “Як насправді помер Бунма. Ти сказав, що історія про падіння не має ніякого сенсу ".
  
  Вона приглушила смішок рукою.
  
  "Що?" - запитав він. "Я сказав щось смішне?"
  
  “ Справа не в цьому. Я думав, ти збираєшся сказати що-небудь романтичне. Пратт вважає тебе останнім романтиком.
  
  Значить, вона говорила про нього з Праттом. У цьому був сенс. Вони навчалися в одному класі малювання, і Кальвіно був єдиним спільним ланкою, яке у них було за межами класу.
  
  “ Що він тобі розповів?
  
  “ Дещо про Нью-Йорку. Як банда "Тріада" зруйнувала вашу юридичну практику. Вивела вас з бізнесу. Підставила під удар, як кажуть у вашій країні. Вони знайшли присяжного, яка подала скаргу на те, що ви заплатили їй за винесення виправдувального вироку вашому клієнту. Було проведено розслідування. Присяжний пропав без вісті. Не було достатньо доказів для порушення кримінальної справи. Але Колегія адвокатів позбавила тебе ліцензії. Це була та ж банда, яка намагалася зашкодити Пратту. Він сказав, що ти прогнав їх. Тільки, як змії, вони повернулися і накинулися на тебе. Це зруйнувало твій шлюб, зруйнувало твою кар'єру. Він сказав, що ти ніколи не говорила про це. Ти ні разу не звинуватила його.
  
  Офіціант присів його змінити. "Що Пратт знаю?" Кальвіно запитав її, як офіціант пішов.
  
  “Може бути, не дуже багато. Але він сказав, що Вінсент Кальвіно був одним з небагатьох чесних, порядних людей, кому він довірив би своє життя ".
  
  “Проблема Пратта в тому, що він перетворює невелику послугу в щось інше. Це було ніщо. У нього це перейшло всі межі, тому що він сентиментальний парубок ".
  
  “ Він сказав, що ти так і скажеш.
  
  Кальвіно підняв руки. “Почекай, почекай хвилинку. Я починаю питати тебе про Бунмі, а ти у відповідь розповідаєш про Нью-Йорку півжиття тому".
  
  Це змусило посмішку Кіко змінитися серйозним виразом обличчя. "Я думаю, що Бунма був убитий десь в іншому місці і кинутий у Клонг Тій". Це був один з перших випадків, коли вона не використовувала слово "спільнота".
  
  "У мене питання в тому, хто викинув тіло?" - запитав Кальвіно.
  
  Вона вигнула брову. “Мені розповіла одна літня жінка. Вона повернулася з дому духів. Їй приснився поганий сон. І їй здалося, що вона бачила примар або щось в цьому роді. Потім вона побачила, як двоє чоловіків витягують тіло Бунмы з багажника білого Ford Cortina. Було близько трьох годин ночі. 'Номерний знак був інший', - сказала вона. Я запитав, як. 'Блакитний, як небо", - сказала вона. "Номер 86". Вона подумала, що він дивний, і збиралася розіграти його в лотерею".
  
  “Ці хлопці круті. І дуже розумні. Вони використовують підроблені дипломатичні номери", - сказав Кальвіно з глибоким зітханням. У Таїланді на всіх машинах посольства були білі номери для персоналу і сині для дипломатів. У кожного посольства був присвоєний свій номер. Номер 86 належала Сполученим Штатам Америки. "Якщо тільки ви не думаєте, що американські дипломати вбивають мешканців нетрів катои".
  
  
  РОЗМОВЛЯТИ з Кіко було все одно що грати в шахи з майстром. Вона завжди була на пару стрибків попереду, і Кальвіно ніколи не був упевнений, де вона виявиться наступною. Після вечері вони вийшли на вулицю, і її водій чекав у новій, щойно вимитою і відполірованою червоної Toyota Corolla. Водій притримав для неї дверцята і виструнчився по стійці смирно. Він був схожий на вартового, коли увійшов генерал. Пішло довгий ніякове мовчання.
  
  "Хочеш покататися?" запитала вона Кальвіно.
  
  "Не хочеш зайти ще чого-небудь випити?"
  
  Вона обдумала його пропозицію. Вона ніколи не була в його квартирі. "Якщо хочеш", - сказала вона.
  
  “Відішліть свого водія назад. Я люблю таксі. У мені живе ньюйоркец". Він подумав про те, як вона приїхала у Клонг на "Тойоті". Повинно бути, це справило сильне враження.
  
  Вона з хвилину вагалася, дивлячись на свого водія, який опустив очі на вулицю. Потім вона відмахнулася від нього. "На сьогодні все, Понг".
  
  Понг сів у машину і поїхав.
  
  Таксі зупинилося перед будинком Кальвіно. Вночі багатоквартирний будинок виглядав ще більш убогим. В темряві плоске, приземкувата будівля, збудована на високих вузьких палях, виглядало як армійська казарма з маленькими балкончиками. Кіко пішов за ним через зламані ворота. Вицвілі цеглини, пофарбовані в жовтий колір, виглядали дуже солідно вночі, коли вітерець колихав кокосові і бананові дерева. Щури з довгими, як у хорта, тілами шумно перекидалися в купах свіжого сміття, яким були завалені дві великі плетені корзини. Вона неголосно скрикнула.
  
  Кальвіно взяв її за руку і злегка стиснув.
  
  “ Злякалась? - запитав він.
  
  "У нашому співтоваристві їх тисячі", - відповіла вона, її серце калатало десь у горлі, коли вона намагалася вести себе хоробро.
  
  Загавкав одна з собак покоївки, а потім до неї приєдналася дюжина інших. Пара собак компаунда висунулася з тіні і обнюхала щиколотки Кіко. Вона напружилася.
  
  “Цю звуть Пуї. Вона вбиває щурів", - сказав він.
  
  “ Пуї кусається? - запитую я.
  
  “ Тільки щури.
  
  Очі Кіко здавалися величезними у місячному світлі. Вони повільно пішли по під'їзній доріжці, обходячи тріщини і розломи в бетоні, який придбав текстуру зім'ятої простирадлі. Кіко схопила його за руку, озирнувшись на собак, що слідували за нею по п'ятах.
  
  У будинку було чотири квартири. Місіс Джамтонг і дві її дочки жили в цементній камері під квартирами. Вона тримала шість собак і годувала ще півдюжини бездомних. Вона любила собак. Її дочки розводили папуг, яких продавали на недільному ринку. Вони тримали їх у величезній дротяною клітці, накривши на ніч рушниками, ковдрами, щоб ті могли спати. Це був тимчасовий спосіб заробити гроші для людей, у яких не було навичок, освіти або зв'язків. І ніякого покровителя, який допомагав би оплачувати щомісячну орендну плату. В таборі панував убогий, старий дух бідності: великі щури, облізлі собаки і сморід пташиного посліду спекотною, безвітряної ночі. Кіко міг впоратися з щурами і собаками.
  
  "Не так вже сильно відрізняється від Клонг Тієї, чи не так?" - запитав Кальвіно, коли вони підійшли до підніжжя сходів. "Ти не можеш розгледіти його в темряві, але в дальньому кутку знаходиться будинок духів".
  
  Кіко ахнула. Біля її ніг, прямо перед сходами, лежала велика дохлий щур. З рани на потилиці свіжа кров юшила. Кіко насилу проковтнула. У неї підкосилися ноги, і на мить їй здалося, що її зараз вирве. Вона могла б налаштуватися на Клонг Тієї. Але там, за межами її роботи, була зовсім інша обстановка для життя. Вона не очікувала, що Кальвіно буде жити на відшибі. Вона стиснула його руку.
  
  "Хороша дівчинка, Пуї", - сказав Кальвіно, опускаючись на коліна і підкликаючи собаку. Собака, виляючи хвостом, підстрибнула і дозволила Кальвіно почухати їй підборіддя.
  
  "Я колись знав хлопця в Брукліні, якого побили", - сказав Кальвіно, дивлячись на Кіко. “Він переїхав собаку, яка належить босові мафії. Хлопець був сентиментальний з-за своєї собаки.
  
  “ Побили? - запитала вона.
  
  Кальвіно піднявся на ноги і дістав ключі.
  
  “Вони вистрілили йому в потилицю. Як Бен Ходл. Тільки Бен, як я вважаю, відступив перед чимось більшим і важливішим, ніж собака. Отже, хтось убив його. Це доводить, що в цьому житті, якщо ти хочеш залишитися в живих, ти мусиш бути обережний з тим, до чого і кому ти повертаєшся ".
  
  "Чи тебе отшлепают", - сказала вона, дивлячись на мертвого щура.
  
  Він посміхнувся. "Чи тобі отгрызут вуха", - сказав він.
  
  Відкривши двері, він засунув руку всередину і включив світло. Кілька тарганів носилися по лінолеуму, як іграшки на батарейках. Вона пішла за ним на кухню, де армія мурашок розсипалася по стільниці біля раковини. Її погляд ковзнув по довгій кімнаті, яка включала вітальню і кухню. Кальвіно зняв куртку і повісив її на спинку пластикового стільця. Він відкрив холодильник, дістав недопиту пляшку білого вина і налив їй в келих. Він штовхнув стегном дверцята холодильника. Вона підійшла і взяла в руки фотографію молодої дівчини в рамці — дочки Кальвіно.
  
  “Її звуть Мелоді. Вона моя дочка".
  
  Вона підняла очі, відвернувшись на 10-мм пістолет Кольт подвійної дії Кальвіно в кобурі під його лівою рукою. Кіко починала розуміти, як мало вона про нього знала. Неприємності в Нью-Йорку, дочка, житловий комплекс, схожий на нетрі. "У неї твої губи," сказала Кіко, спробувавши вино. Воно охляв, і вона скорчила кислу гримасу. Але Кальвіно був так зайнятий розгляданням фотографії Мелоді, що пропустив реакцію на вино.
  
  "І рот її матері", - сказав він.
  
  “ Тобі важко... не бачити її. Може бути, тому ти мені про неї не розповідав. Ну, ти знаєш, раніше.
  
  "Я думаю, ми не обмінялися великою кількістю особистої інформації".
  
  “Може бути, в цьому і була проблема. Ми так і не дізналися один одного трохи краще. Лягати в постіль - це ще не знання ..."
  
  Він перебив її. “Це невігластво. Я теж читав цю статтю".
  
  "Це правда", - сказала вона.
  
  "Я знаю багатьох людей, які втрачають величезні бали IQ в Патпонге і Soi Cowboy", - сказав він, шкодуючи, що у нього немає випивки. Його покоївка забула поповнити запас мехонга.
  
  Він спробував прочитати вираз її обличчя. Вона виглядала сумною, її тріснута рогівка нагадувала потік лави жалю. Вона поставила фотографію назад на книжкову шафу і надпила вина. На цей раз вона постаралася не скорчити гримасу.
  
  "Мелоді і я листуємося два-три рази на місяць, щоб підтримувати зв'язок". Це була невинна напівправда. “Раніше так і було. Може бути, кожні два-три місяці я отримую від неї записку. Вона дитина. У неї є справи. Куди піти. З людьми познайомитися. Таке життя. Немає нічого такого, за що можна було б вийти з форми ".
  
  “ Але ти все одно це робиш, - сказала Кіко, сидячи на старовинному плетеному дивані з поролоновими подушками, наполовину стертими часом і сонячним світлом. Вона згорнулася калачиком у кутку, підібгавши під себе ноги. “Коли мій чоловік покинув мене заради дівчини з бару ... Я зненавиділа його. Покинув мене заради повії. Ти, напевно, не уявляєш, що відчуває жінка. Коли твій чоловік вирішить купити іншу жінку і викинути тебе" як старий одяг. Вона здригнулася, відкинула голову назад і втупилася в стелю. "Це все одно, що коли твоя мати бажає тобі смерть".
  
  "Є дещо, про що я не сказав тобі сьогодні у Клонг Тієї", - почав він говорити, але вона або не почула його, або вдала, що не чує.
  
  "Ночі були гіршими", - сказав Кіко. “Він відкинув мене, і я сумувала за ним. Кумедно, правда? Потім він пішов. Мені хотілося забитися в яму і померти. Одного разу вранці я встав з ліжка, і щось змінилося. Я не відчував колишньої втрати. Я був задоволений собою. Мені подобалася моя особиста життя. Все, що мене стримувало, пішло. Я почав працювати в суспільстві. Я купив квіти і поставив їх в кожну кімнату. Я посміхнувся своєму відображенню в дзеркалі. Я виявив, що співаю. Я знову був живий, допомагав людям, допомагав собі. Живий. Ви знаєте, яке це - виявити, що ти співаєш і слухаєш голос, який, як ти думав, пішов, голос такий же дивний, як голос будь-якого незнайомця, але це твій власний, і він щасливий і здоровий? Я відпустив щось, що тягнуло мене вниз".
  
  "Бунма помер минулої ночі в "Африканської королеві", " сказав він.
  
  "У Патпонге?" - запитала вона. Слово застрягло у неї в горлі, як риб'яча кістка.
  
  Він схилив голову. Йому захотілося випити. У роті пересохло, а губи, здавалося, ось-ось тріснуть. “Це була підстава. Він прийшов за мною. І він пішов на це, " сказав Кальвіно, поплескуючи по рукояті свого пістолета. “ І я убив його.
  
  Він сів поруч з нею на диван.
  
  Вона була на грані сліз, неначе якась рана, все ще свіжа і болюча, спалахнула і змусила її сумувати. Він зробив великий ковток з її келиха з вином. Він зустрівся поглядом з маленької домашньої ящіркою на протилежній стіні.
  
  “Вибач, у мене проблеми з алкоголем. У мене закінчився мій звичайний напій. Боже, це жахливе вино", - сказав він, скорчив гримасу.
  
  Вона нахилилася вперед і обвила руками його шию.
  
  "Це краще, ніж номер дев'ятнадцять в меню", - сказала вона.
  
  Він спробував засміятися, але не зміг. "Я відчував себе як у пеклі, бачачи, як Бунма і всі його родичі плачуть навколо нього".
  
  Вона ніжно поцілувала його.
  
  В кімнаті для гостей задзвонив телефон. Він подивився на Кіко і подумав, не дозволити йому зателефонувати.
  
  "Це може бути важливо", - сказала вона.
  
  "Ось чому я повинен дозволити йому задзвонити".
  
  Він зняв трубку після шостого гудка. Пратт був на іншому кінці дроту, і його голос звучав напружено і розчаровано. “У нас вбивство. Інга з бару "Йоркський Принц" на Вашингтон-сквер. Її звуть Твк. Та, яку, я думаю, ви шукали. Може бути, тобі варто приїхати і глянути. Номер вісім, готель 86."
  
  “ Я виходжу за двері. Кальвіно поклав трубку і повернувся до вітальні. Він простягнув руку і забрав у Кіко порожній келих. Вона прочитала повідомлення на його обличчі, наче це був рекламний щит із двадцатифутовыми літерами.
  
  "Це бізнес, і тобі потрібно йти".
  
  “ Пратт знайшов тіло. Дев'ятнадцятирічна ін. Її звуть Твк. Минулої ночі вона водила мене в бар "Африканська королева". Я повинен був поговорити з однією з її подруг. Замість цього Бунма мало не штрикнув мене ножем ".
  
  Вона встала і поклала сумочку під мишку. "Я хочу піти з тобою," сказала вона.
  
  "Це може бути негарно", - сказав він.
  
  "Я знаю," прошепотіла вона. “ Але я все одно хочу кінчити.
  
  “Я радий, що ти повернулася. Я маю на увазі випити сьогодні ввечері", - сказав він, знімаючи куртку зі стільця. Вона дивилася, як він одягається, поправляє пістолет і кобуру.
  
  "Я знав, що Бунма був найманим вбивцею", - сказав Кіко.
  
  “Я думаю, ви багато чого чули. Іноді невігластво набагато корисніше знань", - сказав Кальвіно.
  
  Він витріщився на неї і розплився в усмішці. “ За винятком ліжку, звичайно.
  
  OceanofPDF.com
  ДВАНАДЦЯТЬ
  
  ГОТЕЛЬ 86
  
  НІ тук-туки, ні таксі не заходили в тупиковий сой, де жив Кальвіно, тому вони з Кіко вирушили пішки, швидко пройшовши по темному вузькому провулку до Сукхумвіт-роуд. Він повів Кіко по темному вузькому провулку в Сукхумвіт. Не багато фарангі гуляли по цим вечорами — ні вдень, ні вночі. Денна спека і злодії ночами змушували їх в безпеці тулитися на задніх сидіннях автомобілів з кондиціонером. Наприклад, Toyota Кіко. Кальвіно відчував себе винуватим за те, що запросив її повернутися; це була помилка.
  
  Збоку щось метнулося, шумно прошуршав по високій траві і листя бамбука. Кіко підстрибнула, інстинктивно схопившись рукою за горло. - Що це було? - запитала я.
  
  Він стиснув її руку і відпустив. Його думки були далеко. "Все в порядку", - сказав він, ніби розмовляв з дитиною.
  
  Кальвіно думав про Твк. Як вона сиділа на табуреті в барі "Йоркський Принц", закинувши одну ногу за іншу, як школярка, і курила сигарету.
  
  Вона сказала: "Бен дуже хороша людина". І сказала це з впевненістю, ніби він їй подобався. Але дівчата, що працювали в барах Бангкока, швидко навчилися вкладати в подібну заяву потрібну кількість емоцій, не випускаючи їх через край і не псуючи передбачуваного гарного враження. Тік був професіоналом, у нього були постійні клієнти, а це знижувало ймовірність нанесення шкоди в небезпечному бізнесі.
  
  У "Африканської королеві" вона втратила мужність в останній момент? Чи вона знайшла в собі моральну межу, яку не могла переступити? Кальвіно хотілося вірити, що вона діяла з хоробрості, а не за її відсутності. Але насправді це не мало великого значення. Вона врятувала йому життя. І той, хто її вбив, подавав приклад: ніколи не забувай, на кого ти працюєш, і про своїх наказах. Не думай; думати небезпечно. Не роби; діяти теж небезпечно. Уроки не пропадуть даром на бамбуковому телеграфі, який простягнувся від Патпонга, Сой Ковбой, Нана і Вашингтон—сквер - і через Клонг Тоі.
  
  Коли вони вийшли з темряви на Сукхумвіт-роуд, Кальвіно спробував переконати Кіко змінити своє рішення.
  
  "Я викличу тобі таксі", - сказав він.
  
  “Ми вирішили працювати над цим разом. Пам'ятаєш?"
  
  Її голос був твердий, коли вона подивилася прямо на нього. Вона була в хатині, де лежав Бунма, мертвий катои. Навколо неї витав запах смерті.
  
  “ Пратт сказав, що це погано.
  
  "Я хочу піти".
  
  "Гаразд, це просто..."
  
  "Це просто що?"
  
  "Це буде ... шокуюче". Слово "шокуючий" було першим, що прийшло йому в голову.
  
  Убиті люди ніколи не були в кращому становищі для прийому непроханих гостей; руки, ноги, голови були скручені, як у ляльок, більшу частину часу кров розтікалася безладними калюжами, а кімната була наповнена жахливими запахами бойні. По тому, як Пратт зробив наголос на слові "погана", він зрозумів, що Твк, яку він бачив минулої ночі, після смерті прийняла такі обриси, що її можна було дізнатися тільки як шматок м'яса.
  
  
  ВОНИ протиснулись між трьома поліцейськими машинами, двері відкрилися, вони притулилися одне до одного в довгому, вузькому темному провулку. Сині вогні поліцейських машин спалахували, як стробоскопи, на високих стінах будівель без вікон. На початку провулка зібралася невелика юрба, яку стримувала поліція. По мірі поширення чуток покупці і літаючі люди з Вашингтон-сквер потягнулися до місця вбивства. Глядачі пили пиво і курили сигарети, сміялися та жартували. Ніхто не знав, що знаходиться по інший бік поліцейського блокпоста. Деякі з йингов намагалися перевести те, що чули що виє поліцейським раціях. Але голоси заглушувалися такою кількістю статичних перешкод і поліцейських кодів, що вони не могли розібрати їх сенсу.
  
  Кальвіно проштовхався крізь натовп і був зупинений двома поліцейськими, які виглядали так, наче не посміхалися років десять. Один постукав по відкритій долоні товстим набалдашником кийки. Їм не треба було багато говорити; було ясно, що у копів є наказ, і вони серйозно ставляться до справи. Кальвіно посміхнувся їм. Ця сцена нагадала йому Бруклін спекотної липневої ночі після стрілянини або поножовщини.
  
  "Ти добре справляєшся", - сказав Кальвіно по-тайськи, схопив Кіко за руку і швидко обійшов поліцейського зліва від нього.
  
  “Готель закритий. Ви не можете увійти", - сказав поліцейський, перегороджуючи шлях Кальвіно.
  
  "Він думає, що я повія," прошепотів Кіко.
  
  Кальвіно продовжував посміхатися. “ У мене офіційне справу до полковника Прачаи. Якщо ви мені не вірите, чому б вам не подзвонити йому? Запитай, чи все в порядку для Кхун Вини та Кхун Кіко".
  
  Він спохмурнів, підносячи до рота рацію. - Зловив самця фаранга. Каже, що його звуть Кхун Вінні і у нього є справа до полковника, " сказав він.
  
  По рації знову пролунав голос Пратта. "Поверніть його".
  
  Коп опустив рацію і окинув Кальвіно побіжним поглядом, в якому читалося: Хто ти, чорт візьми, такий, придурок ? Потім він жестом запросив Кальвіно проходити.
  
  "Твій друг залишиться зовні", - сказав поліцейський тоном, що не залишає сумнівів, що він прийняв Кіко за повію. Поліцейський направив на неї свою палицю, ніби затаїв якусь особисту образу, наче хотів здобути якусь маленьку перемогу, щоб показати свою владу.
  
  Кіко виступив вперед, заговорив по-тайськи, переключився на японський, потім на англійську і знову на тайський. Коп натиснув не на ті кнопки не на тій леді, подумав Кальвіно. Основний сенс її скоромовки полягав у тому, щоб назвати ім'я дружини і дітей Пратта, а також де Пратт навчався і жив у Нью-Йорку. Поліцейський зробив майже те, чого очікував від нього Кальвіно.
  
  “Я кажу не про тебе. А про неї". Він вказав на ів, що стоїть в парі метрів від нього в міні-спідниці, що палить сигарету і жующую жуйку.
  
  "Немає проблем", - сказав Кальвіно.
  
  Поліцейський вдячно посміхнувся і пропустив їх. Кальвіно був вражений тим, як Кіко трималася. "Ти впоралася", - сказав він, коли вони зрізали за поліцейськими машинами. У кінці провулка спалахнуло криваво-червона неонова вивіска: ГОТЕЛЬ 86. Кальвіно моргнув, протер очі. Образ сплив у його свідомості. Він подумав, що бачив це раніше. Але де? Потім все повернулося до нього: його сон, і бар D. O. A. Bangkok, і Джефф Логан мертвий на стійці, а фруктові кажани рвуть його тіло кігтями і зубами. І вугор між ніг повії.
  
  "Ти неважливо виглядаєш," сказав Кіко.
  
  “Це через спеку. От і все".
  
  Він знав, що вона йому не повірила, і був вдячний, що вона опустила цю тему. Вони пройшли повз вузької вітрини, яка виглядала копією ломбарду, де покупці отримували ключ від номера, пару рушників і крихітний шматок мила. Поліцейський вивчав касу. Одна сторона вела до невеликого кафе. За вікном жінки сиділи на колінах всередині кабінок або на складаних стільцях за столиками, їх перелякані обличчя проводжали Кальвіно, коли він проходив повз. Вони були доступні на випадок, якщо клієнт не знайшов свій власний або привіз його з собою, але хотів отримати додаткову плату. У цю ніч ніхто з них, здається, не горів бажанням виходити на вулицю.
  
  Вартість номера становила близько двох доларів за номер на короткий термін. Короткочасність була гнучким терміном: вона варіювалася від п'яти хвилин для прибиральника з проблемою передчасної еякуляції до трьох-чотирьох годин (коли черговий стукав у двері) для прибиральника, який прийняв досить віагри, щоб гарантувати сильну ерекцію, яка не згасала протягом пари днів.
  
  Тика знайшли у восьмий палаті на першому поверсі, в кінці короткого бетонного коридору. Двері в палату була підперта цеглою, притулений до одвірка. Копи входили і виходили з кімнати, люто дивлячись на Кальвіно і Кіко.
  
  Пратт вийшов, його рот був щільно стиснутий, обидва кулака стискалися і розтискалися з боків.
  
  "Вінсент, тобі не слід було приводити Кіко", - сказав він офіційним тоном. Він подивився на неї так, наче вона була незнайомкою, яку він не дізнався.
  
  "Це була моя ідея, Пратт", - сказала вона.
  
  Він подивився на неї і важко зітхнув. “ Може бути, не така вже хороша ідея, Кіко. Пратт підняв брову, обмінявшись поглядом з Кальвіно. Це був сигнал, що означає, що вам не завадило б відвести її подалі від місця вбивства.
  
  “ Дай мені спочатку глянути. Ти почекай тут. Добре? Я ненадовго. Але я повинен глянути. Він не залишив їй особливого вибору. Кіко подивилася на Кальвіно, а потім на Пратта, який стояв у тьмяному світлі, і якийсь внутрішній голос сказав їй не сперечатися з цього приводу. Не зараз; час було невідповідним, вона відчувала це. Вона кивнула, і Кальвіно пішов.
  
  Опинившись у кімнаті, Кальвіно зрозумів, що Пратт мав на увазі по телефону під словом "погане". Не буває двох однакових вбивств, але деякі залишають певне враження, свого роду особистий підпис або закодоване повідомлення: Ось що може статися, якщо ви будете нас обманювати . Це послання було написано під час різанини у восьмий кімнаті.
  
  З двох боків стіни були обвішані дзеркалами від підлоги до стелі. Тік - очі відкриті, рот злегка відкритий, язик між зубами — розтягнулася на ліжку, її волосся забруднені кров'ю, вона підвелася на двох подушках, складених одна за одною. У неї було здивоване вираження особи. Чи це була біль? Кальвіно не був упевнений; він недостатньо добре знав її. Хоча це був не страх. Він згадав її переляканий погляд на Вашингтон-сквер, а пізніше нагорі, в "Африканської королеві". Її мертві очі дивилися в стелю. Кальвіно обійшов двоспальне ліжко. Він помацав постільна білизна. Простирадла все ще були мокрими від крові.
  
  "Подивися на руки", - сказав Пратт.
  
  "Вони попрацювали над нею".
  
  Її зап'ясті було прив'язане колючим дротом до стовпчика ліжка, і на ньому виднілися колоті рани від дроту. Вона пручалася. Від основи горла до пупка вона була вспорота гострим предметом; нижня частина кишечника була вирвана і розбита, як якесь потворне морська істота, про дзеркало праворуч від неї. Частина кишечника з'єднувалася усередині порожнини тіла і тяглася, як гумовий шланг, по підлозі, звиваючись змееподобными шарами прямо під величезним дзеркалом. На підошвах обох ніг були опіки від сигарет.
  
  "Можливо, невдалий аборт", - сказав Пратт, вказуючи на запікшу кров на підлозі, де поруч з дзеркалом лежав блакитний плід, загорнутий у слиз, як освежеванный кошеня.
  
  "Ти ж у це не віриш".
  
  Пратт зітхнув і відвернувся від плоду. "Хтось доклав чимало зусиль, щоб заподіяти їй біль", - сказав він.
  
  "Максимальна біль перед тим, як розрізати її посередині", - додав Кальвіно, переступаючи через калюжу все ще свіжої крові. По краю виднілися чорні цяточки, і Кальвіно придивився уважніше: комахи в шаленстві поглинали кров Тика.
  
  "Вінсент".
  
  Кальвіно піднявся з підлоги і подивився на Пратта.
  
  “ Ми вирушили у Клонг Тією після твого дзвінка.
  
  По тону Пратта він зрозумів, що настають нові погані новини. Він потер руки, знаючи, що буде далі.
  
  "Ти запізнився".
  
  “На годину. Коли ми прибули у ват, Бунма був кремований. Залишилися тільки кістки і попіл ". Пратт закінчив і почекав, поки офіцер передасть йому рацію. Він віддав кілька наказів і повернув рацію назад. Голос Кальвіно був трохи голосніше шепоту; він розумів, що деякі інші офіцери, можливо, розуміють по-англійськи.
  
  "Вони працюють швидко", - сказав Кальвіно. “В цьому замішані бірманці. І Пратт, хтось з поліції повинен бути замішаний. Я це знаю, і ви це знаєте. Схоже на зв'язок з наркотиками. Можливо, Бен Ходл натрапив на це. Вони вбили його. Вони намагаються прикрити свою дупу ".
  
  Спочатку Пратт нічого не говорив, тому що йому нічого було сказати. Всі жителі Клонг Тієї розповідали одну й ту ж історію: Бунму знайшли мертвим у нетрях. Ченці сказали, що він повинен бути негайно кремований. Сталося щось дивне, але, тим не менш, історії підтвердилися.
  
  "Вони сказали, що Бунма загинув в результаті нещасного випадку", - нарешті сказав Пратт, порушивши мовчання.
  
  "Професійний ризик найманого вбивці більше схожий на це".
  
  Пратт прочистив горло і подивився на Кальвіно в дзеркало. “Кілька годин тому ще один фаранг був знайдений мертвим у гостьовому будинку Ді Джей. Це за готелем "Малайзія".
  
  "Передозування наркотиків?" запитав Кальвіно, піймавши в дзеркалі погляд Пратта.
  
  “Його кімнату обчистили. Фотоапарат, паспорт, готівку, одяг. Пропала його реєстраційна картка в гостьовому будинку. Ніхто не розмовляє. Ніхто нічого про нього не знає. Ми доставили тіло в морг поліцейської лікарні під іменем Невідомого.
  
  Кальвіно ледь не втратив самовладання — смертний гріх в Таїланді — і спробував знайти той глибокий, рівний контроль, щоб вирватися з цієї порожнечі гніву. Насильство охопило його; смерть, нагроможденная на насильницьку смерть, обрушилася на нього, і він подивився на своє розбите обличчя в дзеркалі і почав сміятися. Це була найневідповіднішу емоція.
  
  “І з містером Джоном Доу стався нещасний випадок. Або у нього було хворе серце", - сказав він, сміючись до тих пір, поки сльози не потекли по його обличчю.
  
  Кіко увійшла в кімнату слідом за Кальвіно. Він побачив, як її обличчя в дзеркалі спотворилося від емоцій. Вона видала приглушений схлип; це був жахливий хрип, як ніби щось стисло їй горло. Візьми себе в руки, сказала вона собі. Не дивись зараз, не відчувай і не думай . Вона подумала, що зараз зомліє.
  
  “Смерть Бунмы не була нещасним випадком. Літня жінка бачила, як двоє чоловіків витягнули тіло з машини з дипломатичними номерами близько трьох годин ночі. Він був вже мертвий. Номер на номерних знаках був 86 — хтось розгулює з підробленими номерами посольства США. Паркуйтесь де хочете. Квитків немає. Позбавляйтеся від тел. Підготуйте американців до падіння. Ці хлопці розумні ".
  
  “ Ти знаєш, як звуть цю стару?
  
  "Момент істини", - подумав Кальвіно.
  
  Кіко подивився на нього, чекаючи вказівок. "Пам'ятай, Пратт з хорошими хлопцями", - сказав Кальвіно.
  
  "Я більше не знаю, хто хороший". Вона заплакала і закрила обличчя руками.
  
  Поліцейський, стоячи на колінах на підлозі, робив знімки, направляючи камеру на плід. Спрацював спалах. Кальвіно повернувся і обережно обійшов кишки, натягнуті, як білизняна мотузка. Він швидко витяг Кіко назовні. Вона плакала у нього на грудях, видаючи неголосні здавлені дитячі крики.
  
  “ Те, як вони вбили ту дівчину. Це— " Вона здригнулась, не закінчивши пропозицію.
  
  "Не людина," сказав Кальвіно, гладячи її по волоссю. Вона насилу проковтнула і збиралася щось сказати. Він притиснув палець до її губ. “ Залишайся тут.
  
  “Вінні, не повертайся туди. Будь ласка".
  
  “ Це моя робота, Кіко. Він змахнув сльози з її щоки.
  
  “ Мені не потрібно розповідати Пратту про стару. Вони і її вб'ють. Правда, Вини? Скажи мені, чорт візьми. Вони вб'ють її, чи не так? " закричала вона, вириваючись з його обіймів, її обличчя палало від гніву.
  
  “Це не з-за однієї бабусі у Клонг Тоі. Це не тільки з-за Лека і Бена Ходл. Якщо ти не допоможеш, загинуть і інші Тікі". Він обернувся і попрямував назад у кімнату. Поліцейський вийшов, несучи камеру.
  
  "Вінні," сказала вона, змусивши його завмерти.
  
  “ Так. "Він знову подивився на її обличчя, распухшее від сліз.
  
  “Ти прав. Це жахливе відчуття. Та літня жінка довірила мені свою історію. Спільнота довіряє мені. Ось як це працює. Проходить багато часу, перш ніж вони беруть тебе в своє життя ".
  
  Він кивнув і зрозумів, що вона відчувала. Зрештою, на якомусь рівні Твк довіряла йому; відчувала те, що ніколи не виражалося інакше, як ударом пістолета. І її вбили.
  
  "Я поговорю з Праттом", - сказав він.
  
  "Спасибі", - сказала вона.
  
  Пратт з'явився у дверях і постукав по своїм наручним годинником. "Поговорити з Праттом про що?" запитав він, глянувши спочатку на Кіко, а потім зупинивши погляд на Кальвіно.
  
  "Зростаюча кількість загиблих", - сказав Кальвіно.
  
  Кіко витерла обличчя. "Я почекаю тебе в кафе," сказала вона Кальвіно.
  
  "Це може зайняти деякий час", - сказав він.
  
  Вона кивнула і пішла.
  
  
  ПРАТТ, дуже схожий на головного поліцейського, крутився в ногах ліжка. Це був випадок, коли нікому не потрібно було питати про причини смерті.
  
  "Як давно вона мертва?" - запитав Кальвіно, до якого повернулося самовладання. Він був збентежений своїм попереднім виступом.
  
  "Два-три години", - відповів Пратт.
  
  Тіло було ще теплим. Кров охолола, і ще через пару годин вона окоченеет.
  
  "Портьє бачив хлопця, з яким вона ввійшла?" запитав Кальвіно, знову вдивляючись у вираз обличчя Твк. Що вона бачила в тій кімнаті два чи три години тому?
  
  “ Чоловік-таєць, років двадцяти-двадцяти одного. Біла футболка, сині джинси та кросівки. Двотактний мотоцикл. Говорить по-тайськи з исанским акцентом.
  
  "І працює на Чанчая," додав Кальвіно.
  
  Пратт закрив свій блокнот і спостерігав, як двоє санітарів загорнули тіло Тика і поклали його на ноші.
  
  "Ви не можете довести", - сказав Пратт. Тіло вийшло за двері. На ліжку залишилися закривавлені обрисів тіла Тика.
  
  “Вчора ввечері він бачив Твк зі мною в "Африканської королеві". Вони використовували її, щоб напасти на мене ". Кальвіно засунув руки в кишені й почав ходити по кімнаті, розмірковуючи і розмірковуючи вголос. “І замість цього я встромив ручку в око Бунмы і в його мозок. Вона втекла. Це була невдала робота. Вона знала, що вони прийдуть за нею, вистежать її. Чанчай знайшов її і... не просто вбив. Наказав зарізати.
  
  Пратт почекав, поки Кальвіно перестане ходити по кімнаті і підніме очі. “Чи це була сімейна сварка. Її хлопець приревнував. Він зійшов з розуму. Він міг бути на розчиннику, або кокаїн, або спидах ... І він втратив самовладання", - сказав Пратт.
  
  У Бангкоку було багато молодих чоловіків з сільської місцевості з великими мріями, але без роботи, сім'ї або зв'язків. Вбивця Тика міг бути мотоциклістом. Можливо, навіть бойфрендом. Якщо це правда, подумав Кальвіно, у нього повинна була бути вагома причина вбити золотого гусака. Він повернувся до того, з чого почав. Найбільш вірогідним поясненням було те , що мотоциклетний жокей отримав наказ від свого джао по . Чанчай хотів зав'язати розмову і зробити Кальвіно ще одне попередження.
  
  “ Хто-небудь запам'ятав реєстраційний номер мотоцикла? - Запитав Кальвіно.
  
  Пратт похитав головою і кинув гострий погляд на офіцера, уронившего недопалок на підлогу кімнати. Офіцер нахилився і підняв його, як ніби випадково впустив.
  
  “ Судячи з опису, у вас під підозрою півмільйона чоловіків в Бангкоку.
  
  "У нас є визнання". Голос Пратта звучав соромливо, і він уникав дивитися Кальвіно в очі.
  
  "Що-що?"
  
  У Кальвіно відвисла щелепа. Його застали зненацька. Пратт чекав своєї години, чекав, поки Кальвіно не потрапить в його власну пастку. Присівши на край ліжка, Кальвіно запитав: "Хто зізнався?"
  
  “ Той самий хлопчик, який убив Бена Ходл.
  
  Кальвіно розреготався. “Вірно. Лек вийшов з в'язниці, знайшов сховалася Твк, зареєструвався в готелі 86, побив її і повернувся у в'язницю як раз вчасно, щоб зізнатися ".
  
  "Ні", - прямо відповів Пратт. "Він найняв одного зробити це".
  
  "Ти розмовляв з цим другом?"
  
  “Ми шукаємо його. Його не буде в Бангкоку".
  
  "Пратт, Пратт", - сказав Кальвіно, піднімаючись з ліжка. Він підняв долоні. "І чому цей хлопець хотів, щоб її вбили?"
  
  “Він хотів, щоб вона зробила аборт. Вона хотіла залишити дитину. І вона мала свідчити проти Лека у справі про вбивство Хоудли ". Кілька інших поліцейських слухали пояснення полковника і кивали на знак згоди.
  
  Кальвіно відвів його в сторону. “Пратт, це я, Вінні. Що тут відбувається? Ти розмовляєш з цим хлопцем у в'язниці чи як? Хтось на тебе спирається? В цьому немає сенсу. І я не думаю, що ти на це купишься ".
  
  "Не вказуй мені, як робити мою роботу, Вінні", - сказав він. Кальвіно загнав його в кут, що йому зовсім не подобалося — вибирати між версією подій департаменту і тим, що, за припущенням Кальвіно, могло бути реальністю ситуації.
  
  "Один з "хлопців" обробив Лека у в'язниці", - подумав Кальвіно.
  
  "Він підписав зізнання", - сказав Пратт.
  
  "Цей хлопець зізнався б у тому, що стріляв у Джона Ф. Кеннеді".
  
  “ Тоді він ще не народився.
  
  “Він би сказав, що робив це в минулому житті. Ваші хлопці покладаються на нього, і він каже їм усе, що вони скажуть йому говорити. Тіла кремували менш ніж за двадцять чотири години. Визнання у вбивстві через дві години після того, як вони були здійснені дитиною в тюремній камері. Джон робить це в гостьових будинках. Що це? Таїланд стає ефективним?"
  
  “Лек знав цю дівчину. Він познайомив її з Беном. І він, ймовірно, хвалився їй, що вбив Бена".
  
  “Може бути, почасти це правда. Вона думала, що, відвівши мене до Африканської королеві, вона допомагає Леку. Був хтось, хто сказав би, що Лек був десь в іншому місці і з кимось іншим. Наприклад, з Вичаи. Тільки її ошукали.
  
  Кальвіно попрямував до дверей.
  
  "Куди ти йдеш?" - запитав Пратт.
  
  “ Додому. Мені потрібно подумати, " сказав Кальвіно, глянувши на годинник.
  
  “ Ти розмовляв з продавцем антикваріату? Пратт наближався до нього.
  
  Кальвіно кивнув, гадаючи, як багато Пратт дізнався від торговця антикваріатом на Soi Mia Noi.
  
  "Вона казала тобі, що Бен провернув аферу з цінними паперами?" Запитав Кальвіно.
  
  Пратт похитав головою і виглядав здивованим.
  
  “Вона сказала, що він отримав близько мільйона прибутку від інвестиційного клубу. Фаранг журналісти і бізнесмени".
  
  "Один з них міг вбити Хоудли," сказав Пратт без особливої переконаності.
  
  "Це, чорт візьми, точно не пояснює цей безлад", - сказав Кальвіно. Його погляд стежив за поглядом Пратта через весь готельний номер.
  
  “ Ви вважаєте, що є зв'язок між цим вбивством і тим, що відбулося в Патпонге.
  
  Кальвіно посміхнувся, спершись ліктем об двері.
  
  "У мене є внутрішнє передчуття".
  
  "Ви були п'яні минулої ночі?" - запитав Пратт. Він спробував, щоб питання прозвучало як жарт, але у нього нічого не вийшло, і він знав це, як і Кальвіно.
  
  Рано чи пізно Кальвіно очікував, що він підніме питання про таку можливість. Нез'ясовне напад катои в "Африканської королеві"; і він нічого не знайшов, жодного свідчення того, що ця історія не була алкогольних маячнею.
  
  “На що схожий п'яний чоловік?" - запитав я. Сказав дурень: "Як потопельник, дурний та божевільний: один ковток міцного робить його дурнем, другий зводить з розуму, а третій топить його ", - відповів Пратт, цитуючи " Дванадцяту ніч ". Він вимовив ці слова так, щоб вони звучали ясно і невибагливо, як ніби вони були його власними.
  
  - Сцена п'ята, "Дванадцята ніч", - сказав Пратт, посміхаючись.
  
  Кальвіно відчував, що на якомусь рівні Пратту хотілося вірити, йому потрібно було подумати; у нього було занадто багато особистої історії, щоб повірити, що алкоголь міг так далеко завести Кальвіно. У той же час Кальвіно побоювався за Пратта. У нього був конфлікт інтересів. Він повільно, але вірно втягував свого друга в ті сфери, де будь-таєць інстинктивно розумів наслідки: він просив його пролити світло в розслідуванні вбивства на мисливські угіддя, зайняті могутніми людьми. Ці території були під забороною.
  
  Довгий час ніхто не вимовляв ні слова. Кожен намагався знайти спосіб зрозуміти іншого, не знаючи, як відокремити дружбу від обов'язку, честь від горя, правду від ілюзії. Існували певні культурні відмінності щодо того, що являє собою доказ, обґрунтовані сумніви і характер визнання.
  
  Кальвіно порушив мовчання. “ Я можу поговорити з Леком?
  
  "Це марна трата часу".
  
  "Боїшся програти парі?" - запитав Кальвіно, видавивши посмішку.
  
  “ Подзвони мені завтра.
  
  Через мить після відходу Кальвіно Пратт пішов за ним. Він гукнув Кальвіно, який розвернувся, засунувши руки глибоко в кишені.
  
  "Я не вважаю вас дурнем або божевільним", - сказав Пратт.
  
  Кальвіно кивнув, подивився на вивіску "Готель 86", а потім знову на Пратта. “ Спасибі.
  
  Кіко вийшов з кафе. Вони разом пройшли крізь поліцію і натовп. Кальвіно зупинився перед яткою з локшиною на Soi 22. Він зупинив таксі. “Все готово. П'ятдесят бат, " сказав він, відкриваючи задні двері.
  
  Вона жестом запросила Кальвіно сісти першим.
  
  "Ні, я можу дійти звідси додому пішки".
  
  Потім вона повернулася до Кальвіно. “ Я не хочу йти додому одна.
  
  Він згадав, як цілував її перед тим, як Пратт подзвонив йому. Він згадав, як вони в останній раз займалися любов'ю і як її волосся розсипалися по його подушці після того, як вона заснула.
  
  Вона йому сподобалася. Він вирішив, що вона йому дуже подобається. "Так це значить, що в тебе все ще є моя червона зубна щітка?"
  
  Вперше після вечері вона розсміялася.
  
  OceanofPDF.com
  ТРИНАДЦЯТЬ
  
  ЧАО ПРАЙЯ АСТРОЛОГ
  
  З-за зачиненого вікна ранок виглядало безвітряним, з хвилями спеки, накатывающимися на сітку вулиць і будівель внизу. Вікна були як в літаках. Квартира Кіко на десятому поверсі висотного будинку змусила його відчути себе так, немов він остаточно занурився в тропічне бангкокское ранок. Кальвіно тихо вислизнув з ліжка Кіко, почистив зуби червоної зубною щіткою і подивився в дзеркало на маленькі мішечки під очима. У незнайомому дзеркалі його обличчя виглядало так, немов належало комусь іншому. Він вигнув брови і скорчив гримасу самому собі. На другий день після побиття синці придбали болючий зеленувато-жовтий колір. Крім того, час брав своє, залишаючи мітки, складки і лінії в якості попереджень, маленьких покажчиків на те, що дорога попереду ніколи не буде такою ж, як дорога, залишилася позаду.
  
  На кухні він зварив собі чашку кави. Потім сів за стіл і задумався про те, що привело його в квартиру Кіко минулої ночі. Побачити понівечене тіло Тика? "Ні, не зовсім", - подумав він. Незакінчена справа про Бунмі і Вичаи? Він не згадував їх імен при Кіко. Жарт Пратта про те, що він був п'яний і у нього були галюцинації, що він убив катои в "Африканської королеві"? Ні, це був не перший раз, коли його звинувачували у пияцтві, і не останній, подумав він. На вулиці з Кіко почуття глибокого, неминущого самотності оповила його, потрясло, нашептало жахливу таємницю всіх послідовних вбивств — ти можеш чіплятися за край життя поодинці, але підтвердити це в поодинці неможливо. На одну ніч він хотів підтвердження цього; і, залишившись один на кухні, відчув прилив провини. Тому що не зміг пояснити їй свої егоїстичні цілі. Він повернувся, щоб врятувати себе. І коли він побачив себе в дзеркалі, він зрозумів, що це не спрацювало. Те, що залишилося, озираючись назад, вже не можна було врятувати.
  
  Кіко безшумно ввійшов слідом за ним, нахилився вперед і поцілував його в щоку.
  
  "Ти виглядаєш зануреним у свої думки," сказала вона, поклавши руки йому на плечі.
  
  “Так, я просто подумав. У мене призначена зустріч з місіс Лінг, ворожкою. Вона живе за річкою. Я найму довгохвосту човен на Східному пірсі. Астролог Чао Прайя. Здається, вона читала по зіркам для Бена Ходл. Хоча вона пропустила чорну діру. "
  
  “ Чорна діра? Кіко обвила руками його шию.
  
  “ Той, що залишився від кулі 38-го калібру.
  
  "Скільки ми виїжджаємо?" - запитала вона.
  
  Її котячі очі стежили за ним. Вона налила собі кави і сіла за стіл. Він відчув, що це погана ідея. Був ще один закон Кальвіно: коли хтось вбиває повію, щоб налякати тебе, і ти не отримуєш повідомлення, другого повідомлення не буде. Він відкрив вчорашню газету.
  
  “Твій гороскоп каже, що тобі слід залишатися вдома. Злегка витерти пил, трохи почитати, розставити квіти. Щось в цьому роді". Він вдавав, що читає газету.
  
  "Це було вчора", - сказала вона. “Сьогодні, згідно мого гороскопу, не піддавайся на виверти приватного детектива-сексиста. Спробуй трохи перевиховати його. Допоможи йому записатися на прийом".
  
  "Мені більше подобається вчорашній гороскоп", - сказав він, складаючи газету навпіл.
  
  Кіко допила каву, віднесла чашку в раковину, сполоснула її і поставила в шафку над головою.
  
  "Хіба ти не повинен бути у Клонг Тієї?"
  
  Вона похитала головою, обережно витерла руки рушником.
  
  "Поїхати з вами до місіс Лінг набагато важливіше", - сказала вона. Задзвонив телефон, і Кіко відповіла на другий дзвінок. "Це вас". Посмішка сповзла з її обличчя.
  
  На іншому кінці дроту був Пратт. Кальвіно підморгнув їй.
  
  "Обід, звичайно, чому б і ні?" - сказав Кальвіно.
  
  “Послухай, Вини. Я провів перевірку Даєнг", - сказав Пратт. Кальвіно спостерігав, як Кіко тиняється по кухні, поки слухав. “ Три роки тому її заарештували за контрабанду антикваріату.
  
  “ Бірманська кухня. Хороша ідея, " сказав Кальвіно. Кіко плавала в міхурі домашньої гармонії, тихенько наспівуючи собі під ніс.
  
  “І у нас є дані про невідомому Днз. Його звали Джордж Сінклер. Він прибув з Бірми за ніч до того, як був убитий ".
  
  “Зрозумів. Спасибі".
  
  “ Якщо ти щодо ланчу, то я Джулі Ендрюс. Вона налила собі велику порцію апельсинового соку, зачинила дверцята холодильника і повернулася до столу.
  
  "Плани міняються", - сказав він, його рука рефлекторно потягнулася до рукояті пістолета. Він швидко опустив його; обернувшись, він спробував посміхнутися. Він бачив по її обличчю, що посмішка нічого не виправить.
  
  “ Вибач, не хотів змусити тебе підстрибнути.
  
  "Хто стрибнув?"
  
  "Вінсент Кальвіно стрибнув".
  
  Вона була права. Він стрибнув і, по всій вірогідності, буде стрибати від тіней в осяжному майбутньому. Він гарячково намагався пригадати, чи був Джефф Логан в Бірмі. Волосся у нього на потилиці стало дибки. Він піднявся на ноги і пройшовся по кухні.
  
  "Зарано для ленчу," сказала вона, крикнула йому вслід.
  
  Він вийшов зі спальні у своїй куртці. Вона увійшла слідом за ним, коли він заряджав дві запасні 10-міліметрові обойми по вісім патронів в кожній. Він підраховував в розумі. Кіко стояв у дверях, спостерігаючи, як він вважає патрони.
  
  "Ну, і в чому справа?" - запитала вона.
  
  "Що-що?" - запитав він, щільно стиснувши губи і не обертаючись, щоб подивитися на неї.
  
  “ Те, що сказав Пратт.
  
  Він сунув заповнені обойми в кишеню куртки і повернувся. На його обличчі не було й спроби посміхнутися. Його погляд налякав її своєю напруженістю і рішучістю.
  
  "Вінні, навіщо ти це робиш?"
  
  “ Щодо минулої ночі. Це була помилка, гаразд. Мені слід було триматися подалі. У мене роман з повією в Патпонге. Я тобі не казав. Це Бангкок. Це те, як я справляюся з речами. Я маю на увазі з жінками. Я плачу за них по одній ночі за раз. Його холодний тон приголомшив її. Він витягнув з кишені куртки банкноту в п'ятсот бат і поклав її на її комод.
  
  "Ти жартуєш?" Вона повільно підняла руки і прикрила рот.
  
  “Це схоже на жарт? Це звучить як жарт? Ось як це працює. Послухай, минула ніч була чудовою і все таке. Ніхто в Бангкоку не ображається на гроші. Це один з моїх законів.
  
  "Вінні", - почала вона з легким тремтінням у голосі.
  
  “ Мені треба йти. "Він протиснувся повз неї і вийшов за двері.
  
  "Ти мудак", - крикнула вона, коли він йшов.
  
  "Так мені сказали на шести мовах".
  
  
  ПІЗНІШЕ, сидячи в таксі з опущеними стеклами, Кальвіно вдихав гарячий застояне і забруднене ранкове повітря. Водій виїхав не в ту сторону і застряг в щільній пробці. Потім їм довелося чекати поїзда. Нарешті, таксі зупинилося, щоб заправитися. Під час поїздки повітря мав смак і запах барів skid row в олд-Бауэри. Він відкрив "Бангкок пост" і знайшов статтю про американця на ім'я Джордж Сінклер, який помер від передозування наркотиків в гостьовому будинку Ді Джей. Історія нічим не виділялася. Політичні міркування відсунули її на задній план. Військові і цивільні служби вели боротьбу за владу. Робітники погрожували пройти маршем до Будинку уряду, щоб отримувати чотири долари в день в якості мінімальної заробітної плати. Історія про гольф у Таїланді на підйомі. Членство в заміському гольф-клубі Redwood продавалося за сорок тисяч. Нечлены грали за сорок баксів за раунд. Відсоток випадання за партію в гольф був еквівалентний двадцяти днів каторжної праці на будівництві — і це передбачало, що насправді виплачувалася мінімальна заробітна плата, що було великим припущенням.
  
  Було тайське вираз, що описує те, що він відчував, відкидаючи газету в бік: малюк мак травень ді . Занадто багато думати шкідливо. Стверджувалося, що роздуми викликають головний біль і велику дозу нудьги. Замість цього було краще зосередитися на порожнечі, а не боротися, задавати питання або сумніватися. Пливіть за течією, як колись проповідували хіпі.
  
  Таксі нарешті згорнуло наліво з Нью-роуд і попрямувало до Східного пірсу. По обидві сторони від soi рознощики продавали підроблені "Ролекси", дешеві підробки від Calvin Klein і піратські касети з записами всіх поп-груп світу. Він вийшов з таксі і попрямував до пірсу. Зазивали і рознощики оточили його, як зграя зголоднілих собак, помітили сміттєвий бак, набитий тушкованою яловичиною. Він дозволив їм підійти прямо до нього. Кальвіно вдався до єдиного надійного способу спілкування з "закликальниками" і лоточниками. Він прикинувся невидимим. Він прикидався невидимим, а для цього потрібна особлива здатність: дивитися прямо на них, ніби їх там не було, як ніби його очі не могли розпізнати їх присутність. Це спрацьовувало кожен раз. Через кілька кроків їм стало страшно. Його маска відстороненого, холоднокровного безумства відлякала їх. Навіть якщо б він не був божевільним, він був наступною найгіршою річчю - він був твердолобим. Місцевий фаранг, який знав цю історію; який оволодів цим поглядом.
  
  Він вийшов на пірс і втупився на неспокійну річку Чао Прайя. Маленький хлопчик з босими ногами, тонкими, як тростинки, погнався за ним і розвернув обличчям до товстого китайця в розстебнутій сорочці, який сидів за маленьким столиком, потіючи і покурюючи сигару. Товстий китаєць уважно оглянув Кальвіно, сунувши йому сильно забруднений альбом з брошурами річкових турів.
  
  "Ти хочеш екскурсію?"
  
  Кальвіно відповів по-тайськи. “Я хочу довгохвосту човен. Чотири години. Двісті бат".
  
  Його очі звузилися, коли він спробував оцінити Кальвіно. Він закрив альбом. Тайці, що працюють в туристичній сфері, ненавиділи фаранга, який говорив по-тайськи і знав місцеві ціни на послуги.
  
  "Не можу", - сказав він. Але це було м'яке, безрезультатне "не можу". Не можу .
  
  "Можу," твердо сказав Кальвіно.
  
  Китаєць знову раскурил сигару, выкашлял огидний грудку з легких, нахилився і випустив його з рота. Плювок китайця не володів силою; він більш або менш лився, як кетчуп, намазаний на булочку для гамбургера. Кальвіно відчув, як чиясь рука торкнулася його плеча. Він низько пригнувся і швидко обернувся, схопивши Кіко за зап'ястя. Це була Кіко. Її погляд був гострим і здивованим.
  
  "Ти рухаєшся дуже швидко", - сказала вона.
  
  “ Що ти тут робиш? - запитав я.
  
  “ Я найняв човен.
  
  "Ти що?"
  
  "Добре, ще раз, повільно, по-англійськи: я найняв човен".
  
  "Можу," сказав товстий китаєць.
  
  "Забудь," сказав Кальвіно і відійшов від свого столика.
  
  Кіко двадцять хвилин чекала приїзду Кальвіно. “Я зателефонувала Пратту. Я знала, що не могла так сильно помилятися в тобі. Ти намагався захистити мене, відштовхуючи. Вірно?"
  
  "Скільки ви платите за човен?" - запитав він.
  
  Це питання застав її зненацька.
  
  "Двісті бат," пробурмотіла вона.
  
  “Добре. Це правильна ціна", - посміхнувся він.
  
  "Як щодо того, щоб бути чесним, Вінні?"
  
  Він був на крок попереду неї, дивлячись на воду внизу.
  
  "Ти хочеш чесності?" - Запитав її Кальвіно.
  
  Вона пригальмувала поруч з ним на пірсі. Вона кивнула. І він глибоко зітхнув, розгойдуючись на п'ятах і засунувши руки в кишені.
  
  “Чесно? Гаразд, проблеми у вищій лізі. Тут замішані професіонали. Люди організовані, оснащені, зі зв'язками. З іншого боку, я бачу тільки двох чоловік. Це Пратт. І ось він я.
  
  Кіко підняв три пальці. “ Три людини.
  
  "Ні, ти все ще не розумієш". Він повернувся і підняв руки у відчаї і зневірі. “Люди, з якими ми маємо справу, можуть робити все, що захочуть. У них імунітет. У них є зброя.
  
  "Так що йди, Вінні".
  
  Він спостерігав, як причалює пором і низкою заходять на нього пасажири.
  
  "Мене найняли, щоб я пішов на цей ризик", - сказав він.
  
  "Це нечесно".
  
  Кальвіно дивився, як пором відчалює, збиваючи маслянисті води, які плескалися про причал. Вона була права. Він знав, що це було щось більше, ніж виконання роботи для сім'ї Бена Ходл.
  
  “Вони намагалися вбити мене. Не один раз. А двічі. Ви думаєте, я піднімаю руки і кажу: "Вибачте мене, мої дорогі друзі, я хотів би зараз покинути кімнату. Я бачив досить. Знаю достатньо. І тепер я просто хочу сидіти склавши руки і пити Мекхонг ".
  
  Причалив до причалу довгохвостий катер, і пілот жестом підкликав Кіко.
  
  “А щодо мене? Скільки копів чули, як я казав, що бачив синій дипломатичний номерний знак, який починається з цифри 86? Ви думаєте, ці люди залишать мене в спокої? Чи моїх друзів у Клонг Тоі? Як ти думаєш, чому я не пішов на роботу? З тієї ж причини, по якій ти жбурнув у мене п'ятсот бат — ти не хочеш бачити, як постраждає той, кого ти любиш."
  
  Кіко не стала чекати його відповіді. Вона ступнула в довгохвосту човен. На кормі сиділи тайський мусульманин і його дружина в чадрі. Пілот запустив двигун переробленої машини. Кальвіно подивився на неї зверху вниз. "Я не говорив, що люблю тебе," сказав він.
  
  “Тобі й не треба було. Сідай", - відповіла вона.
  
  Він ступив у човен, яка злегка похитнулася під його вагою.
  
  "У мене таке відчуття, що ти погоджуєшся, що б я не говорив", - сказав він, сідаючи поруч з нею. Але його голос потонув у реві двигунів, коли човен, задерши ніс, вилетіла з зони причалу і увійшла в головну річку.
  
  
  Спрей від "Чао Прайя" був кольору літакового кави і пах, як у шкільній хімічній лабораторії. Довгохвостий катер метався між великими вантажними судами, поромами, швидкісними катерами та іншими довгохвостими човнами; це було схоже на автомобільну пробку в Сукхумвіте без світлофорів або односторонньої системи, уповільнює рух водіїв. Будинок місіс Лінг знаходився на невеликій бічному каналі. Водій-мусульманин повільно об'їжджав канал, його дружина зчитувала номери будинків. Коли вона знайшла потрібний будинок, він заглушив двигуни і приготувався пришвартовывать човен. Його дружина вистрибнула і прив'язала мотузку до палі. Троє чи четверо голих хлопчаків плавали в отруйному вариві річки через два будинки від "ворожки". Хлопчики кричали і махали руками, соплі і вода текли у них з носів, поки вони похитувалися в воді, як приманки.
  
  Кальвіно почекав, поки довгохвостий катер причалить і двигун піднімуть з води. Він нервово оглядав прилеглі будинки і човни. Все виглядало недоречно; але і сліпий продавець лотереї спочатку теж. Мусульманин вистрибнув і простягнув руку Кіко. Після того, як вона опинилася на суші, він жестом запросив Кальвіно зійти на берег. Кальвіно пильно подивився на будинок спереду і вийшов з човна. Він попросив водія-мусульманина почекати годину і сунув йому банкноту в п'ятдесят бат. У пілота була посмішка, усіяна золотими коронками зубів. Його дружина, з головою, покритою білим шовковим капюшоном, зав'язаним під підборіддям, без всякого виразу сиділа на кормі, спостерігаючи, як двоє сусідських дітлахів пливуть на човні.
  
  "Вони просто діти", - сказав Кіко.
  
  Кальвіно спостерігав за ними. Пара худих засмаглих рук висунулася з-за борту, за нею пішла маленька голівка з кривою усмішкою. "Вона була права", - подумав він.
  
  У ворожки був невеликий каркасний будинок. Перед будинком був розбитий сад з терасами, рокарием, огорожею та воротами. Територія була доглянута, квіти цвіли. Такі сади вимагали значних витрат часу і уваги. Ворота були залишені відкритими. Кальвіно пройшов через них у супроводі Кіко. Він домовився про зустріч в найкоротші терміни. Офіційно у місіс Лінг не було вакансій протягом двох місяців. Згадка про Даєнг і Бене Ходл скоротило час очікування менш ніж до двадцяти чотирьох годин. Коли вони йшли по саду, Кальвіно помітив якийсь рух біля вікна. Край фіранки опустився, коли він подзвонив. У прочиненими двері стояла китаянка середніх років з густо підведеними олівцем бровами і овальним обличчям з гладкою, як крейда, блідою шкірою.
  
  "Місіс Лінг, я Вінсент Кальвіно".
  
  Вона відкрила двері і впустила їх всередину.
  
  На місіс Лінг було голубе шовкове плаття з ниткою перлів. У неї були проникливі очі гравця — великі, чорні, блискучі, вологі, очі, які виглядали так, ніби за ними сто років блефу.
  
  "Це мій друг, Кіко", - сказав Кальвіно, киваючи їй.
  
  Кіко злегка вклонилася. Лінг і оком не моргнула, коли Кальвіно простягнув їй візитну картку; на одному краю було невелика пляма від мехонга. Це було те дотик, від якого одні розслабляються, а інші виходять за двері. Місіс Лінг провела пальцем по картці, кивнула і потім посміхнулася.
  
  "Вінсент Кальвіно", - сказала вона з китайським акцентом, доторкаючись до плями. "Будь ласка, пройдіть сюди".
  
  Вони пройшли в невелику вітальню. Круглий стіл був накритий свіжої білою скатертиною, а на ньому віялом лежала колода гральних карт сорочкою вгору. Над столом повільно обертався невеликий електричний вентилятор. Білі орхідеї і ваза з апельсинами і бананами були відсунуті убік. Місіс Лінг обійшла стіл за годинниковою стрілкою, зупинилася і втупилася на Кальвіно своїми великими вологими очима, потім продовжувала ходити, поки не завершила коло.
  
  "Гарний сад," сказав Кальвіно.
  
  “ Містер Кальвіно, сідайте сюди, - сказала Лін, вказуючи пальцем. Бен цікавився садівництвом. Він був натуралістом. І він багато знав про тропічних комах.
  
  "Жуки," сказав Кальвіно. “ Ви говорили про жуках?
  
  “ Метелики, мурашки і жуки. Будь ласка, Кіко, сядь сюди. Вона вказала на стілець зліва. Увійшла покоївка з підносом, на якому стояли три склянки води з льодом, поставила їх на стіл і зникла, не сказавши ні слова.
  
  “ Скільки разів Бен приходив сюди? Кальвіно почав.
  
  Вона схилила голову набік. “ Дозвольте мені глянути на вашу праву руку, містер Кальвіно. Вона не хотіла починати з його точки зору.
  
  Кіко підштовхнула його ліктем під столом. Він простягнув праву руку, і вона вивчила лінії, її очі, схожі на головні ліхтарі при дальньому світлі. “ Тепер твоя ліва. Кальвіно поклав ліву руку долонею вгору на стіл. “ У тебе проблеми з жінками. І з випивкою. Але зараз обидві проблеми вирішилися. У наступному році, я думаю, ти здійсниш поїздку в Америку. Тепер Кхун Кіко."
  
  "Наскільки добре ви знали Бена, крім його захоплення садити квіти і обприскувати для greenfly?" Поки що це не справило на нього враження.
  
  Кіко вже поклала руки на стіл.
  
  "Ну?" запитав Кіко менше ніж через хвилину.
  
  “Раніше у тебе було багато печалі. Один, двоє чоловіків кинули тебе. Може бути, один помре. Один піде. Так, я думаю, один помре. Але ти більше не плачеш. Через шість-сім місяців ти знову закохуєшся. На цей раз чоловік не залишить тебе."
  
  Кіко виглядала збитої з пантелику, крутячи маленьке золоте кільце на безіменному пальці правої руки.
  
  "Можливо, я недостатньо ясно висловився по телефону", - сказав Кальвіно. “Я не хочу оголошення. Я хочу задати кілька питань про Бене Ходл".
  
  Лінг зупинилася, кивнула і надпила зі свого келиха; ковтальні рухи робили її схожою на рибу, її очі ідеально пристосувалися бачити під водою на великі відстані. Вона обережно поставила свій келих на бубновую даму.
  
  "Ти не віриш", - сказала вона Кальвіно. “У деяких чоловіків є відповідь на все і ні за що. Я ділюся своїм даром. Віриш чи ні. До мене це не має ніякого відношення".
  
  “ Бен був віруючим? - запитав я.
  
  Лінг перебирала гральні карти, повільно перевертаючи їх по одній за раз. Відкривши червового короля, вона зупинилася і підняла очі.
  
  "Спочатку - ні".
  
  "Що змусило його передумати?"
  
  Вона знизала плечима. “Що змінює чиєїсь думки... чи серце? Якщо ти це знаєш, значить, тобі відомі секрети більш глибокі, ніж мені".
  
  "Мій батько якось сказав," сказав Кіко, порушуючи мовчання, " що натураліст - це спірітуаліст, який працює під вигаданим ім'ям.
  
  "Ваш батько був дуже мудрою людиною," сказала місіс Лінг.
  
  Кальвіно неспокійно засовався на стільці. Він відкашлявся, перериваючи зоровий контакт між Кіко і місіс Лінг.
  
  "Він коли-небудь консультувався з вами з приводу інвестицій?" - запитав він.
  
  Вона кивнула. "Іноді".
  
  “ Ти пам'ятаєш, коли він в останній раз консультувався з тобою?
  
  Вона сверилась з маленьким чорним щоденником, перегортаючи сторінки, водячи пальцями по колонках дат та імен. "Два місяці тому". Вона закрила книгу і знову почала перевертати картки. Вона зупинилася на піковій дамі і спохмурніла.
  
  “ Він коли-небудь говорив з тобою про Бірмі?
  
  "Ні", - відповіла вона, виглядаючи здивованою.
  
  Це був ввічливий, незаученный відповідь. Вираз її обличчя говорив про те, що вона сказала правду.
  
  “ Є які-небудь ідеї, хто міг хотіти вбити Бена?
  
  Її погляд став неспокійним, і вона розворушувала край гральної карти. Слабка спроба проявити гостинність була вичерпана. Вона подумала пару хвилин і затремтіла, коли подивилася на Кіко.
  
  “У нього було якесь нещастя. З жінкою. Він не згадав її імені. Просто жінка. У нього були проблеми на роботі. Він був у депресії ".
  
  "Профіль життя фарангів в Бангкоку", - сказав Кальвіно.
  
  Вона не посміхнулася і перевернула іншу карту. Це був чирвовий валет. “Я запитав його, чи зробив він свою пропозицію. Він сказав, що немає".
  
  “ Яке підношення? Вона привернула увагу Кальвіно. Він злегка нахилився вперед і перевернув карту. Це був король пік.
  
  Посмішка промайнула в кутиках її губ. “Минулого літа він ходив у святилище Ераван і просив про послугу. Він дав обіцянку духам. Скажи мені, коли продати акції".
  
  "Це те, що він тобі сказав?" Запитав Кальвіно. По тому, як вона це сказала, його інстинкти підказали, що вона прикрашає або приховує правду. Він повторив запитання.
  
  Вона зітхнула, склавши руки на столі. Вона подивилася на свої нігті, один за одним, немов винятком.
  
  "Але він не зробив свого підношення", - сказала місіс Лінг. “Значить, парфуми послали йому попередження. Натяк на неприємності, які вони йому влаштують, якщо він не дотримає своєї обіцянки".
  
  "Що він тобі пообіцяв?"
  
  Вона зітхнула, повільно відпиваючи зі свого келиха. Вона зробила невеликий вдих. "Чому все мене про це питають?"
  
  “ Хто вас питав, місіс Лінг?
  
  Вона тут же пошкодувала про свою спалаху, але було занадто пізно відступати. “Даєнг, спитай мене. І я скажу їй те, що я кажу тобі. Бен не говорив мені. Неважливо, що він пропонував. Важливо тільки те, що він порушив свою обіцянку."
  
  “ І ви сказали йому залишити це у себе?
  
  "Так, я сказав йому про це".
  
  "І він дозволив себе вбити".
  
  "Може бути, він намагався обдурити духів сан-пхра-фум".
  
  Він почув достатньо і встав з-за столу. - І ще одне. Тобі що-небудь говорить 'установка для буму"? Позначення в комп'ютерному файлі Бена все ще турбували його.
  
  Її очі заблищали, і вона посміхнулася, знизуючи плечима. Від цього її шия зникла. "Lig для буму?" - запитала вона.
  
  "Забудь про це", - сказав він.
  
  
  Пілот-мусульманин завів двигун, як тільки побачив, що Кальвіно проходить через ворота. Його дружина, яка до цього спала, потягнулася і позіхнула, звернувши обличчя до неба, немов читаючи молитву.
  
  "Ти їй повірив?" запитав Кіко.
  
  Він зупинився і озирнувся на будинок. “ Вона брехала.
  
  "Звідки ти це знаєш?"
  
  "Вона сказала йому, яке пропозицію зробити", - сказав він. Кальвіно збирався сказати щось ще, коли крізь ревіння двигуна почув приглушені постріли. Мусульманка впала вперед, з гучним сплеском вдарившись об воду. Кальвіно сильно штовхнув Кіко, поваливши її на землю. У неї вистачило здорового глузду відкотитися за рокарій у терасовому саду. Кальвіно пірнув за нею, куля взметнула бруд поруч з його лівим ліктем. Він бачив, як довгохвостий пілот отримав кулю в шию і впав на дно човна, як викинута на берег риба. На воді поруч з човном з'явилися плями крові.
  
  "Де вони, чорт візьми?" запитав він крізь зуби.
  
  "На зеленій човні," сказав Кіко.
  
  Він підняв голову, щоб подивитися. Вона була права. Постріли лунали ліворуч. Двоє озброєних людей стріляли з плоскодонної човна на протилежній стороні каналу. Човен рухалася вперед на повній швидкості. На кожному з бойовиків були чорні мотоциклетні шоломи, і Кальвіно мигцем побачив авіаційні окуляри, які були на професійному кілера, выдававшем себе за продавця. У зовнішності жукоголовых був натяк на темне зло, коли вони виступили вперед, стискаючи пістолети. Вони присіли на носі, стріляючи в Кальвіно. Він пригнувся, потім викотився на відкрите місце і провів три швидких раунду. 10-міліметрова куля пробила груди одного з бойовиків. Він впав головою в канал. Кальвіно почекав мить. Мертвий бойовик плавав, розкинувши руки перед човном. З берегової лінії долинали віддалені крики. Крики стривожених дітей.
  
  Кіко потягнув його за зап'ястя. “ Почекай, Вини. Вони підуть.
  
  "Чорта з два вони це зроблять", - сказав він. На цей раз він поповз навколо гірки, щоб зробити чіткий знімок з далекого кінця. Він порахував до трьох, потім піднявся на коліна і випустив дві кулі в другого стрільця. Він промахнувся.
  
  "Лежи", - крикнув він Кіко, яка виглядала так, немов ось-ось втече назад у будинок.
  
  Залишився бойовик відкрив вогонь у відповідь, відправивши їх обох в укриття. Наближаються кулі вдарили в десяти футах зліва, причому одна куля потрапила в скелю під дивним кутом. Осколок потрапив Кіко в обличчя, і вона скрикнула від болю.
  
  Кальвіно побачив кров.
  
  "Сучий син," сказав він.
  
  Прокотившись далі по набережній, він зачепив човен незахищеним правим боком і розрядив обойму. Три кулі пробили мотоциклетний шолом по колу, щільному, як маленький кулак. Удар куль відкинув стрілка назад, і він впав у канал. Двигуни катери-порушника переключили передачу, і пілот змінив курс, в той час як Кальвіно вставив нову обойму і випустив ще чотири кулі в кабіну, коли катер вийшов з каналу в бік річки Чао Прайя.
  
  Він поставив Кіко на коліна. Кров була розмазана по її щоках і губах. Вона була приголомшена, бліда і в шоці. Вона не плакала. Її очі були розширені. У неї підігнулися коліна, і він підхопив її, коли вона впала, і поніс через сад до будинку астролога.
  
  Він поняття не мав, наскільки сильно вона постраждала. Але він бачив, що вона не в кращій формі. Міцно тримаючи її, Кальвіно сильно вдарив коліном в двері.
  
  Місіс Лінг відчинила двері, її очі розширилися, коли вона оглянула тіла, що погойдуються на воді поруч з причалом. Сусідські діти сиділи, обхопивши коліна руками, двома доками нижче, тремтячи. Її губи ворушилися, але з них не злітало ні звуку. На каналі було тихо і мирно.
  
  "Що Бен узяв з собою в Ераван?"
  
  "Слони," прошепотіла місіс Лінг, коли він ніс Кіко у вітальню. “ Він обіцяв доставити бірманських слонів.
  
  OceanofPDF.com
  ЧОТИРНАДЦЯТЬ
  
  КРОКОДИЛЯЧІ СЛЬОЗИ
  
  ПРАТТ схилився над столом, схрестивши ноги, пив із горнятка гарячий кави і читав газету. Він неквапливо і терпляче перегортав сторінки; коли він поставив чашку, місіс Джамтонг негайно знову наповнила її. Потім вона зникла з очей, рухаючись тихо, замкнуто, примарно, ніби була налякана до смерті. При кожному русі Пратта вона згинала плечі і голову в поклоні. Пратт змушував її смикатися; він викликав у неї тремтіння, доводячи її до дивного, інстинктивного мови тіла, і все це було реакцією на його уніформу, звання і статус. Уніформа вселяла їй незручну суміш благоговіння, поваги і страху. Вона нервово потерла червоні, мокрі руки. Пратт попросив її не турбувати Кальвіно. Він був задоволений, прочитавши "Бангкок пост", яка була розгорнута поверх гострої складки на його коричневих поліцейських брюках.
  
  Цю сцену вона майже не могла собі уявити. Як хто-небудь з сусідів повірить, що вона була свідком того, як полковник тайської поліції читав газету "Фаранг" і чекав, коли фаранг прокинеться без сторонньої допомоги в ліжку? Фаранг, який був у ліжку з незнайомою жінкою. Поряд з дверима стояли шість пар великих, потертих, дешево зшитих тайських туфель і одна пара маленьких, до блиску начищених білих човників. Маленька пара в кінці виглядала імпортної і дорогий. Пратт подивився на туфлі і поринув у роздуми, коли місіс Джамтонг впустила склянку на підлогу. Вона неголосно скрикнула, коли тарілка розлетілася вщент; потім відступила до сушарки для посуду, скинувши її в раковину з гучним гуркотом розбиваються тарілок.
  
  Кальвіно крадькома вийшов із спальні з піднятим пістолетом.
  
  "Доброго ранку, Вінсент," сказав Пратт, киваючи на туфлі Кіко.
  
  Кальвіно опустив пістолет, відчуваючи себе повним ідіотом. Він здригнувся, наче струшуючи фальстарт у царство особистого жаху. “Я ненавиджу звук розбитого скла. Це нагадує мені про шлюб, " сказав він, потягуючись. Місіс Джамтонг стояла на четвереньках, підмітаючи бите скло.
  
  Кіко навшпиньки прокралася за ним в довгій футболці "Янкіз" з пов'язкою на щоці. "Привіт, Пратт". Її голос був тихим і сонним, а волосся звисали сплутаним пасмами.
  
  "Ти в порядку?" Запитав Пратт, складаючи газету.
  
  "Занадто високо для ямочки", - сказала вона з акцентом Кальвіно. Вона притиснула мову до внутрішньої сторони щоки і скорчила шутовскую гримасу. Потім зникла у ванній. Він чув, як вона защепнула замок на двері, наспівуючи собі під ніс, і включила душ.
  
  "Ви двоє починаєте виглядати і говорити однаково", - сказав Пратт, вивчаючи обличчя Кальвіно.
  
  "Бруклінська традиція".
  
  “ Так говорить твоя колишня дружина.
  
  Він витріщився на Пратта, думаючи про свою колишню дружину, яка завдавала макіяж у ванній — здавалося, це було кілька життів тому. Потім Кальвіно посміхнувся. "Я ніколи не була схожа на Хелен".
  
  Після стрілянини на каналі Кальвіно скористався телефоном місіс Лінг і подзвонив Пратту. "Пам'ятайте, що тіла зникають і кремируются в рекордно короткі терміни".
  
  Незабаром після того, як Кальвіно уклав Кіко в ліжко, Пратт прибув на поліцейському гелікоптері. Він залишив Кіко з місіс Лінг, що накладає холодний компрес на рану. Вийшовши на галявину, Пратт майже нічого не сказав, поки вони обходили тіла, які два водолаза протягли через ворота і поклали поруч. Кальвіно розповів про засідку на далекому березі. Пратт виглядав приголомшеним, коли слухав. Хитаючи головою, він ходив серед тел. Кальвіно знав, про що він думав: як він збирався пояснити масове вбивство? Він порушив усі правила, відправившись в чужий район на поліцейському гелікоптері, на використання якого у нього не було дозволу. Як це буде продаватися? Він ненавидів безлад, подумав Пратт.
  
  "Тобі слід було сказати мені, що ти приїдеш сюди", - сказав Пратт, намагаючись стримати свій гнів.
  
  “ І ти думаєш, я був би в безпеці де-небудь в іншому місці?
  
  Один з поліцейських водолазів зняв шолом з мертвого кілера. Хлинули вода, бур'яни і кров. На пружній дитячому обличчі були рвані рани від 10-міліметрових куль; це було не те обличчя, яке мати захотіла б дізнатися. Пратт подивився вниз, його зуби вп'ялися в нижню губу.
  
  Кальвіно створив велику проблему для Пратта. Вона була розміром з воронку, досить велику, щоб поглинути його кар'єру в поліції, позбавити його авторитету, зруйнувати його майбутнє. Будь-якому іншому тайського поліцейському цього б вистачило, і він відвернувся, попередньо давши Кальвіно кілька порад: Їдь жити в Сінгапур або на Балі. Але, будь ласка, їдь з Таїланду. Тримайся подалі пару місяців, поки це не забудеться. А ще краще, тримайся подалі. Не в характері Пратта було відвертатися.
  
  Пратт розгорнув газету. Місіс Джамтонг закінчила прибирати розбиті склянки і тарілки і принесла Кальвіно кави. Він відпив з чашки і спостерігав, як очі Пратта бігають по статті на першій сторінці.
  
  "Кхан Вини, твоя подруга хоче кави?" місіс Джамтонг кивнула в бік ванної. Він чув, як Кіко приймає душ.
  
  "Вона хоче", - сказав Кальвіно.
  
  “ Вам краще поглянути на це. "Пратт передав йому газету. Поліція оточила канал, опечатала сад будинку місіс Лінг, нікого більше не впускала і занурила тіла в поліцейський вертоліт. Потім Пратт особисто розібрався з англомовною пресою. Його англійська була бездоганна, мова відточена, і він мав талант знаходити пояснення, які, на загальну думку, мали такий же сенс, як і будь-які інші.
  
  Кальвіно побачив першу колонку; це була історія про перестрілку між річковими піратами через територіального спору на каналі у Чао Прайя. Були виявлені чотири тіла — жінки і трьох чоловіків. Джерела у поліції припустили, що це була засідка. Поліція активізувала свої зусилля, щоб позбавити річку від піратів, історія закінчилася. Там було розмите зображення тіл, розкладених в саду Лінг.
  
  "Звідки вони були?" - запитав Кальвіно, кладучи газету на стіл. У Таїланді той, хто був родом, в значній мірі був тим, ким він був.
  
  "Чонбурі", - сказав Пратт. Одне слово повідомляло все, що потрібно було сказати; у Чонбурі була репутація, частково міфічна, частково реальна, виробника надмірної кількості найманих бойовиків.
  
  Пратт взяв комп'ютерну роздруківку і помахав нею.
  
  "Їх досьє товщиною в дюйм".
  
  "Хто їх приніс?" Запитав Кальвіно, гортаючи роздруківку, яку він не міг прочитати, тому що вона була на тайському. Вона була значного ваги. Він поплескав складеної віялом газетою по коліну.
  
  Погляд Пратта ковзнув по стелі, потім по вікнах і дверях. У нього виникло відчуття, що в квартирі Кальвіно небезпечно. Тепер він знав людей, які намагалися вбити Кальвіно; і він також знав, що вони не зупиняться, поки не доведуть справу до кінця.
  
  "Підемо на дах," одними губами вимовив Кальвіно. Він підійшов і надів сандалі як раз в той момент, коли Кіко виходила з ванної. Її волосся були замотані рушником. "Куди ти прямуєш?" - запитав я.
  
  Спочатку вона виглядала здивованою, коли Кальвіно притиснув палець до губ. "Біг у Мехонг". Він підморгнув.
  
  "Купи мені датське печиво", - сказала вона, підморгуючи у відповідь.
  
  "Чудово", - подумав він.
  
  Плоский дах заросла бур'янами, пробиваються з тріщин; давня, потускневшая телевізійна антена була розбита набік. З усіх боків горизонт усеивали будівельні крани. Пратт відійшов у бік і подивився вниз, на під'їзну доріжку і двох своїх людей, що стояли попереду, потім повернувся і пішов назад на іншу сторону.
  
  “Офіційно, двоє, яких ви вбили, були найняті для вбивства мусульманської пари на човні. Пілот обдурив Джао по, який має великий вплив на річку. Це звучить правдоподібно, і навряд чи хто поставить під сумнів цю версію. Важливо те, що інші люди думають, що я в це вірю ".
  
  "Кому ми можемо довіряти?" - запитав Кальвіно, спостерігаючи за будівельниками в бамбукових капелюхах, горблячись по пояс з важкою ношею за спиною.
  
  Пратт похитав головою і притулився спиною до поручнів. “Я не знаю. І не дізнаюся, поки не з'ясую, хто замішаний у всьому цьому. Як високо він займає. І політичні зв'язки. Він повернувся і подивився прямо на Кальвіно. "Вінсент, тримайся подалі від цього".
  
  Кальвіно на мить замислився. “Хто-то в департаменті замішаний в наданні допомоги бірманської банди контрабандистів наркотиків. Як ти думаєш, хто це? У тебе повинна бути якась ідея".
  
  У Пратта повинен був бути уявний короткий список; як полковник тайської поліції, він знав, хто може бути причетний. Але він боявся вгадувати. Що, якщо це був один або хтось, пов'язаний з його родиною? Хто б це не був, він буде знищений. Чорне, чорнильне настрій відбилося в очах Пратта. Якась спалах осяяння перетворила це настрій в блідий гнів.
  
  "Вам слід було сказати мені про це до того, як ви пішли до астролога", - сказав Пратт, вириваючись, як людина, що потрапила в пастку, і намагаючись вирватися з неї прямою атакою. “Чому ти не подзвонив мені? Це не Нью-Йорк. У цьому місті не можна грати в Самотнього рейнджера. І ти взяв із собою Кіко".
  
  На верхньому майданчику сходів з'явився Кіко з чашкою кави в руках. “ Вінні намагалася мене кинути.
  
  Її раптова поява застав їх обох зненацька.
  
  "Зараз це не має значення", - сказав Кальвіно.
  
  “Я назвав його мудаком і найняв човен до його прибуття. Тому він зробив те, що повинен був. Він взяв човен. У Віні не було особливого вибору. Я збирався поїхати з ним ".
  
  Пратт здійняв руки і пройшов по даху до протилежного кінця, стиснувши кулак в розкритій долоні, а потім повернувся назад. Ні Кальвіно, ні Кіко нічого не сказали. Вони дивилися, як він позбувається свого гніву, розчарування і зростаючого почуття безпорадності. Кальвіно бачив його в такому стані лише одного разу: давним-давно в Нью-Йорку після того, як китайська Тріада спробувала втягнути його в угоду з наркотиками.
  
  “Гаразд, гаразд. Ви двоє приятелі. Ви ходите на побачення і вплутуєтеся в перестрілки. І тепер в морзі чотири мертвих тайця. І буде тільки гірше, перш ніж стане краще. Я хочу, щоб ти забрався з Таїланду ".
  
  “Пратт, привіт. Пам'ятаєш, коли я хотів, щоб ти забрався з Нью-Йорка, а ти сказав мені: 'Я не втікач'? І я сказав тобі: "Ці хлопці можуть спробувати серйозно нашкодити тобі'. А ти відповів: "Я не боюся'. Ти пам'ятаєш що-небудь з цього?"
  
  Пратт все чудово пам'ятав. Він подивився вниз з даху і відчув запаморочення, подумавши про те, як був близький до того, щоб бути вбитим у Нью-Йорку. "Я був наляканий, Вінні", - сказав він без особливої переконаності. "Але це не те ж саме".
  
  “Чому? Тому що це Таїланд? Тільки на цей раз бірманці везуть це лайно через порт у Клонг Тоі. У них зв'язок з Патпонгом. Чанчай. Він змащує ситуацію для них і приваблює свого приятеля з відділу, щоб той підтримав його. Він отримує частку від дій. Хтось у відділі отримує частку від дій в обмін на захист. Без свого чоловіка це не могло б опрацювати і двох днів без арешту. У цього хлопця, ким би він не був, є такі хлопці, як Вічай і Лек, на зарплаті, які продають це лайно. І ви кажете, що це не одне і те ж? Можливо, деталі не зовсім ідентичні. Але це те ж саме лайно, ті ж самі придурки. Кальвіно зробив паузу, глибоко зітхнув і розсміявся.
  
  "Придурки, схоже, просто не хочуть залишити нас у спокої", - сказав Пратт, підходячи ззаду і кладучи руку йому на плече.
  
  Пратт спробував посміхнутися, але не зміг.
  
  “Настав висновок лабораторії про ніж, який ми знайшли у хлопця в мотоциклетному шоломі. У того, у якого над правим оком три дводюймових кульові отвори - у нього був ніж зі слідами крові. Кров була позитивною на "О", збіг з кров'ю Тика", - сказав Пратт.
  
  “Саме це я і кажу. У цьому бізнесі одна брудна рука миє іншу". Кальвіно перехилився через перила і подивився на свої нігті.
  
  "Так що ж нам робити?" - запитав Пратт, глянувши на нього.
  
  “Боюся, на цей раз моя сім'я не зможе подбати про це. Думаю, це означає, що ми тепер великі хлопчики. Ми повинні подбати про себе самі. І леді, " сказав Кальвіно, коли Кіко притулився до поручнів.
  
  "Слід триматися подалі від цього", - швидко додав Пратт.
  
  Кальвіно подивився на неї, потім на Пратта. “Я згоден. Ти скажи їй. Все ще воєнний стан. Військові, як і раніше, заправляють шоу. Заарештуйте її. Посадіть її під домашній арешт.
  
  "Спасибі," сказав Кіко. “ Але я можу сама про себе подбати.
  
  "Ви уявляєте, що це значить, якщо у цьому замішані бірманці?" Голос Пратта злегка тремтів, коли він заговорив.
  
  "Це бірманська штука гризе тебе", - сказав Кальвіно, і за полуулыбке на обличчі Пратта він зрозумів, що збулися його найгірші побоювання.
  
  Кальвіно, як і багато фарангі, знав в загальних рисах історію, якої навчають кожного тайського школяра: між тайцями і бірманцями ніколи не було взаємної любові. У 1767 році, за дев'ять років до Американської революції, бірманці розграбували Аюттайю, тайської столиці імперії, що простягалася на північ до В'єнтьяна і на захід до Бірми. Місто шпилів і пагод і більше 1700 золотих храмів. Осередок влади королів Сіаму протягом тридцяти трьох династій. Що відрізняло Кальвіно від тайців, так це глибоке хвилювання, викликане цією втратою. Тайці не забули і не пробачили бірманців; і, в деякому розумінні, тайський націоналізм выковался з давньою, тліючої ненависті до цього ганьби і поразки.
  
  Більшість людей в Таїланді знали про сумну долю, яка спіткала Бірму. Країна перебувала в руках військового диктаторського режиму, людей, на руках яких була кров. Вони теж були найгіршим видом кровопролиття, викликаного масовим вбивством власного народу — студентів, жінок, дітей, монахів. Військове уряд не допускав дискримінації, коли справа доходила до облави на бірманців для страти. Громадянське уряд переміг на загальнонаціональних виборах у 1988 році, але пролилося дуже багато крові, щоб армія змогла передати владу, тому військові заарештували і заслали членів нового уряду. Бірма була ізольована і ігнорувалася. Безглузде вбивство не мало аудиторії. І тепер ті ж самі люди, які діяли трохи нижче поверхні, імпортували свої вбивства в Таїланд. Масові вбивці хлинули через кордон. Кальвіно випадково опинився в центрі бірманської операції в Бангкоку. Вони тричі намагалися вбити його. Буде четвертий, п'ятий, шостий раз — скільки б разів це не вимагало, тому що це були досвідчені, терплячі вбивці, які будуть переслідувати Кальвіно, і ніяка поліцейська захист не зможе врятувати його назавжди.
  
  Тієї ночі Пратт перевертався з боку на бік, думаючи про цю зв'язку. Коли він дістався до квартири Кальвіно, Пратт проспав близько трьох годин. Посмішка згасла, як холодний згаслий вогонь. Він прийшов благати Кальвіно піти, і він знав Кальвіно досить добре, щоб розуміти, що той зробить для нього практично все, що завгодно, тільки не втече. Протягом багатьох років ходили чутки про те, що бірманська армія була залучена в опіумний бізнес на північної кордоні Таїланду. Бірманці не могли розширювати операції всередині Таїланду без допомоги кого-небудь в Бангкоку. Хто в департаменті допомагав бирманцу? Він проаналізував можливі варіанти і звузив коло до декількох високопоставлених офіцерів. Імена знову і знову крутилися у неї в голові.
  
  Факти почали підривати деякі професійні репутації, і це гарантувало продовження насильства. Пратт був добрим, порядним поліцейським. Але навіть хороший поліцейський був кровно зацікавлений в гордості свого відділу. Його проблема полягала у визнанні того, що Кальвіно був прав — фарангі, які мають проникливістю, були рідкістю, фарангів, працюють зсередини, майже не існувало. Факти заважали того, якими Пратт хотів їх бачити. Те, що він виявив, зробило його нещасним і схвильованим, але зрештою — і іронія долі не вислизнула від Пратта - він змирився з тим фактом, що Кальвіно був єдиною людиною, якій він міг довіряти і з яким міг працювати. А в справі про вбивство в Таїланді такий висновок робив його — в кращому випадку — кандидатом на дострокову пенсію або призначення в якій-небудь місто в межах мінометної досяжності камбоджійської кордону.
  
  “Джао по, продажні копи, схудлі наркомани і наймані вбивці. Ооооооооо, " сказав Кальвіно, спостерігаючи, як кран переміщує вантаж свіжого цементу за горизонт. "Єдине, у чому можна бути впевненим, так це в тому, що Бен Ходл не був побитий хлопцем з Исана".
  
  "Я знаю", - сказав Пратт, вперше допускаючи таку можливість. Він побачив, як обличчя Кіко просвітліло.
  
  "Коли він зможе повернутися додому?" - запитала вона.
  
  Ні Кальвіно, ні Пратт не хотіли їй відповідати.
  
  "Це не так просто", - нарешті сказав Кальвіно. Пратт з вдячністю подивився на нього, а потім на Кіко.
  
  "Там, де він зараз, йому безпечніше", - додав Кальвіно.
  
  “Чи можу я побачити його, Пратт? Поговорити з ним?" - запитала вона. Замкнуті, спокійні манери Кальвіно змушували її нервувати. Він перестав жартувати й танцювати. Коли такий чоловік, як Кальвіно, ставав серйозним, вона знала, що це привід для тривоги.
  
  "Я б хотів поговорити з хлопцем", - сказав Кальвіно, думаючи, що Пратт збирається пояснити, чому прохання Кіко нездійсненна. “У мене таке відчуття, що цьому хлопцю є що розповісти. Він довіряє Кіко.
  
  "Ні!" - крикнув Кіко. “Ти не можеш використовувати його довіру до мене таким чином. Це зруйнувало б все, заради чого я працював в суспільстві. І це неправильно".
  
  "А якщо ми цього не дізнаємося, що тоді?" - запитав Кальвіно.
  
  "Загине ще більше людей", - сказав Пратт. Він відійшов від перил і повернувся обличчям до Кіко, який стояв прямо навпроти. “Вінсент прав. Якщо ти хочеш допомогти людям з Исана, допоможи Вінсенту. Зроби так, щоб Леку було комфортно ".
  
  Кальвіно зрозумів, що Пратт сидів за столом, пив каву і читав газету з певною метою. Він ніколи раніше не був у квартирі Кальвіно. Мова про виїзд з країни була звичайним попередженням про те, що він все ще може зірватися з місця і поїхати.
  
  “ Лек патрулює каналізацію. Сукхумвіт сьогодні вранці між Соис 43 і 55.
  
  “ Каналізаційний патруль? Кальвіно виглядав здивованим. “Хлопець ще навіть не постав перед судом, а вже намагається відпроситися за хорошу поведінку. Як це сталося?"
  
  Пратт, зіткнувшись з прямим, незручним запитанням, тягнув час або, що ще краще, просто ігнорував його, подумав Кальвіно. Але Пратт був не такий переконливий в цьому виконанні, як багато тайці, — він провів дуже багато часу в Нью-Йорку. Цей досвід змінив його здатність протистояти і дав Кальвіно перевага, яке Пратту іноді не подобалося. Кальвіно володів здатністю проникати в його думки. Іноді це турбувало Пратта, іноді забавляло. Кальвіно посперечався сам з собою, що єдиною відповіддю буде хитра, розуміюча посмішка.
  
  Пратт глянув на покриту гравієм дах. Він оцінив гумор з точки зору Кальвіно. "Я все влаштував", - сказав він.
  
  “ І хтось у департаменті, який, як ви думаєте, замішаний в цьому, знає про цю угоду? Кальвіно важко проковтнув, коли до нього почало доходити повне усвідомлення.
  
  “Звичайно; як ти думаєш, чому я сказав тобі забиратися з Таїланду?
  
  “ Тому що ти знав, що я цього не зроблю.
  
  "І якщо ти збираєшся залишитись, тоді..."
  
  "Чому б не бути корисним?" Кальвіно закінчив пропозицію.
  
  "Ти знав усе це, коли прийшов сьогодні вранці", - сказав Кіко, захоплюючись повільної, поступової і наполегливою технікою Пратта, що дозволяє Кальвіно і їй підштовхувати його до того, щоб він робив саме те, що він хотів з ними зробити, але ніколи не хотів і не міг змусити себе запитати їх безпосередньо. Їй здалося, що в його стилі є щось японське. Кальвіно згадав табличку, яку Пратт тримав на своєму столі в поліцейському управлінні. Це була цитата з Коріолана: "Дія - це красномовство". Для Пратта дія мала набагато більшу цінність, ніж слова. Якщо тільки ці слова не були написані Шекспіром.
  
  
  На вершині Soi 49, довгої вулиці, яка бігла повз лікарні Самитивей і десятків висотних житлових будинків, в яких живуть багатії, Кіко першим помітив близько двох десятків темношкірих тайських чоловіків—підлітків в стандартній тюремній уніформі: синіх кашкетах, шортах, сандалях. Їх тверді тіла були вимазані темною, огидною рідотою з надр каналізації Сукхумвита. Матері було б важко впізнати свого сина, измазанного людськими екскрементами. Кіко подивився на кожне з осіб. Робоча бригада працювала під променями раннього ранкового сонця.
  
  "Я його не бачу", - сказала вона.
  
  Кальвіно пройшов тротуаром повз черги.
  
  "Він повинен бути тут", - сказав Кальвіно. "Продовжуйте шукати".
  
  Тюремний наглядач, одягнений у коричневу уніформу, курив сигарету, сидячи на дерев'яному стільці з прямою спинкою в тіні навісу. Його голос розлягався над вуличним рухом, коли він вигукував накази. Випускаючи клуби сірого сигаретного диму, він спостерігав за Кальвіно, як кіт за мишею. Кіко прошепотів щось в декількох футах від банди, поза межами чутності бригадира. Він усміхнувся і гримнув на одного з ув'язнених, який зупинився, щоб витерти піт з обличчя.
  
  Укладені передавали відра з чорною рідиною з рук в руки, як старомодна пожежна команда. Кілька ув'язнених спустилися під дорогу і прочистили внутрішній хід каналізації. Ув'язнений, працював під вулицею по коліно в багнюці, підніс відро з помиями іншого в'язня, що стояв нагорі. Всі м'язи ніг і рук були просякнуті потом і лайном. Третій в'язень взяв відро, розхлюпуючи помиї, коли передавав його по лінії. В'язні, їхні голови під жовтими кашкетами погойдувалися вгору-вниз, працювали мовчки. В кінці черги останній чоловік вилив відро у вантажівку, припаркований на дорозі. Процес являв собою боротьбу з повенями за дешевою ціною. Засуджені створювали послужний список гарної поведінки для дострокового звільнення, а потім для багатьох з них поверталися до місцевих нетрі, де відкриту каналізацію завжди затопляло.
  
  "Полковник Прачаи сказав, що я можу знайти Лека тут", - сказав Кальвіно начальнику.
  
  За його усмішці Кальвіно уклав, що він не справив сприятливого враження на керівника. "У нас тут працює багато леків". Його верхня губа відтягнулися в гримасі, оголивши довгі жовті зуби.
  
  Кальвіно витягнув банкноту в п'ятсот бат і сунув йому в руку. “ Може бути, ти зможеш згадати, який лек?
  
  "У нього тут маленький шрам", - сказала Кіко, малюючи півмісяць уздовж своєї правої щелепи.
  
  Наглядач подивився на банкноту в п'ятсот бат і піднявся на ноги, засовуючи її в лівий передній кишеню. Він підійшов до черги, зупинився і продовжував йти, поки не опинився біля входу в каналізацію. Він присів навпочіпки і крикнув у яму. За мить з ями висунулася голова маленького хлопчика, що виглядав дещо спантеличеним. Наглядач міцно схопив Лека за руку і витягнув на вулицю.
  
  "Це він", - сказав Кіко.
  
  Кальвіно не дізнався б хлопчика на фотографії в газеті. Його голова була виголена, ноги вимазані в чорній слизу, а в руці він тримав жовту кепку. Лек виглядав переляканим, як людина, якого багато раз хапали, але він не зовсім пристосувався до процесу. Дія, ймовірно, переводилося як "Знову час сповіді" .
  
  Потім він побачив Кіко, і посмішка освітила його обличчя, посмішка впізнавання, надії і полегшення.
  
  Вони відвели його за кут на Сій 49 і знайшли кіоск з локшиною. Кіко замовив йому тарілку локшини і китайський чай з льодом. Вони обидва дивилися, як він їсть, його руки були запекшимися від деталей каналізації. Він несамовито їв, великими ковтками, як людина, який не бачив їжі пару днів. Після того, як він покінчив з першої мискою, Кальвіно приготував для нього другу. Він рыгнул і випив четвертий склянку китайського чаю з льодом. Кальвіно втупився на вулицю. Більше дюжини невеликих фургонів були припарковані вздовж тротуару в очікуванні людей, що прямують в лікарню, або слуг, що прямують в одну з розкішних квартир. Водії байдикували в своїх фургонах, курили, втупившись у простір, потягуючи з пляшок Brown Cow, популярний рідкий амфетамін.
  
  “ Кіко каже, що ти не вбивав Бена Ходл.
  
  Лек з підозрою подивився на Кальвіно.
  
  "Я знаю, що ти б цього не зробив," сказав Кіко.
  
  Лек сидів, напружено схрестивши руки на грудях і відкинувшись на спинку стільця. Він мріяв опинитися знову в каналізації. Там було безпечно. "Поліція стверджує , що я вбив фаранга" .
  
  “ Подумай гарненько, Лек. Який поліцейський? Як його звуть? Як він виглядав?
  
  Лек відповів засклянілим поглядом. Він пішов у свій особистий кокон. Він був лише дитиною, наляканим і недовірливим. Ймовірно, він багато чого не знав, але він знав одне важливе правило виживання: не звертай уваги, коли фаранг запитує тебе про тайському поліцейському, який працював над тобою і може повертатися і працювати над тобою знову і знову.
  
  "Ти задаєш йому занадто багато питань, Віні," сказав Кіко.
  
  “ Гаразд, забудь про копів. Розкажи мені про Вичаи і Бунмі. Вони твої друзі?
  
  Лек виглядав спантеличеним і схилив голову набік.
  
  "Все в порядку", - сказав Кіко заспокійливим тоном.
  
  Лек кивнув і продовжив є. “ Я їх знаю.
  
  “Бунма мертвий. Вичаи ховається. Є ідеї, куди він міг піти?"
  
  В очах Лека запалився вогник. Він перестав їсти і знизав плечима. “ Я не знаю.
  
  Кальвіно посміхнувся, щоб підбадьорити його.
  
  “Ви говорите, що не вбивали фаранга . Ви кажете, що не знаєте, куди міг податися Вичаи. Щодо наркотиків, що надходять через порт. Навіщо Вичаи пропонувати героїн в будинку духів?"
  
  "Може бути, він злякався", - припустив Лек.
  
  "Ніби ти наляканий".
  
  - Копи кажуть , що я вбив фаранга .
  
  "Що ви на це скажете?" запитав Кальвіно
  
  Він посміхнувся. “Неважливо, що я кажу. Я кажу, що не вбивав містера Бена, тоді поліція створює проблеми моєї матері. Я кажу про Вичаи, може бути, вони теж заподіяли їй біль".
  
  Кіко ахнула, стримуючи сльози. "Це жахлива загроза", - сказала вона, простягаючи руку і торкаючись його руки. Так ось як копи натиснули на Лека, подумав Кальвіно. Найнадійніший спосіб зламати тайця - це пригрозити його матері; він або вб'є тебе, або дасть тобі те, що ти хочеш. Сльози текли по обличчю Лека, залишаючи криві доріжки на щоках його перепачканного сажею обличчя.
  
  “Містер Вінсент хоче допомогти суспільству. Якщо є щось, що ти можеш йому сказати, то скажи прямо. Ти можеш довіряти йому. Він не зробить нічого поганого ".
  
  Лек кивнув і розповів їм про все. Він і ще семеро худих хлопців працювали в Патпонге рознощиками, "закликальниками" і сутенерами. Протягом декількох тижнів вони жили, спали і їли разом, повертаючись до своїх родин тільки для того, щоб дати їм грошей. Ніхто не ставив їм питань, не питав, де вони були і звідки у них стільки грошей. Вони боялися відповіді. Діти жили на відокремленій околиці Клонг Тоі, поруч із залізничними коліями під естакадою швидкісної автомагістралі, де було кладовище навантажувачів, старих вантажівок зі спущеними шинами і розбитим вітровим склом, а також розкиданих старих халуп, зшитих з картонних коробок, обрізків дерева і рваною, брудного одягу. Велику частину часу Кіко сиділа нерухомо, поки Лек говорив. Він дивився на стіл, уникаючи її погляду. Хоча вона могла протягнути руку й погладити його, якщо він робив занадто довгу паузу.
  
  Кальвіно пригостив Лека кока-колою, коли той почав розповідати історію про те, як Вичаи спочатку вкрав гроші у Фонду, щоб придбати право зайняти старий вантажівка без шин, встановлений на блоках. Після того, як Кальвіно зловив його і гроші були повернуті, група знайшла покровителя. Чанчай купив їм вантажівка, який перетворився на клуб для худих дітей, і він включив їх в платіжну відомість. Вони були у нього в боргу, і він володів ними. До того часу, як Чанчай закінчив, він купив їм чотири мотоцикла і сім пейджерів. Тільки Вичаю довірили забрати їх в порту. Він привозив по одному-два кілограми героїну за раз, і вони зберігали його у вантажівці. Коли один з них отримував сигнал, він телефонував, дізнавався інформацію про кількість, сорт, ціну і адресі. Потім вони заводили мотоцикл і здійснювали доставку. Діти стали очима і вухами Чанчая в Порту. Протягом шести місяців Чанчай змусив їх зайнятися іншими видами діяльності. Вираз Лека для нового бізнесу — "Погано поводилися з фарангами".
  
  Кальвіно подумав, чи не був Джефф Логан одним з фарангів, з якими вони надійшли погано. У Вичаи була дівчина, яка працювала в African Queen. Її звали Твк, і через неї Вічай знайомився з іншими дівчатами, і іноді дівчата поверталися і залишалися з ним у вантажівці. Твк розірвала відносини, тому що Вишай баттерфлид — занадто багато партнерів, занадто багато разів — і це розбило їй серце, що призвело її до роботи в барі розбитих сердець на Вашингтон-сквер. Ні, він не знав, хто вбив Тика. Але він був упевнений, що це не Вичаи або хтось ще, хто жив у вантажівці.
  
  Вантажівка став їх особистим світом, яким вони управляли, де вони могли проводити дні і ночі, нюхаючи розчинник, граючи в карти, дивлячись чорно-білий телевізор, який вони підключили до верхнього електричного проводу. Вони зібрали дошки і обнесли платформу дерев'яними поручнями для усамітнення. Їх ніхто не турбував. Вони були під захистом Чанчая. Вони приходили і йшли, коли їм заманеться. Вони знайшли гордість і силу, а також чималу владу на острові бідності, де електроенергії було так само не вистачає, як чистої питної води. Чанчай попросив Лека про послугу, і хлопець зрозумів, що у нього не було вибору в цьому питанні. Він повинен був сказати, що вбив фаранга . Він сяде у в'язницю на декілька років. Його сім'я буде отримувати 2000 бат в місяць, поки Лек буде відбувати термін. Це було невелике стан для кого-то у Клонг Тоі. Лек погодився.
  
  “ Ви коли-небудь доставляли Бену наркотики?
  
  Лек кивнув, що так. Це, звичайно, зробило його логічним вибором добровільно зізнатися в тому, що він вбивця Бена. “ Ви були в квартирі Бена в ніч, коли він був убитий?
  
  Сльози знову потекли з очей Лека. Сльози несправедливості і безсилля. "Ні, не тієї ночі". У цьому була іронія. Він сидів у вантажівці і дивився телевізор.
  
  "Коли ти хотів передумати, копи побили тебе", - сказав Кальвіно, збираючи кілька монет, щоб заплатити за кока-колу.
  
  "Це правда".
  
  “ Ви пам'ятаєте якісь імена або особи?
  
  "Я пам'ятаю тільки біль".
  
  Леку нарешті дозволили для різноманітності зізнатися в правді. Кальвіно повірив йому. Біль пере багато з пам'яті. Кіко нахилився вперед, щоб витерти Леку обличчя серветкою, і Кальвіно побачив, як праворуч від нього великий вантажівка з бутильованою водою Polaris перемкнув передачу і на великій швидкості повернув на soi . Водій натиснув на газ і виїхав на тротуар. У Кальвіно виникло відчуття, що водій не збирався доставляти товар.
  
  "Лягай", - закричав Кальвіно, простягаючи руку до Леку.
  
  Але Лек вислизнув і побіг прямо до вантажівки.
  
  Кальвіно щосили штовхнув Кіко, заштовхнув її в китайський магазин по сусідству і вкотився слідом. Вона обернулася і крикнула: "Лек!" Його ім'я луною віддавалося на першому поверсі магазину.
  
  Кальвіно вихопив пістолет і прицілився у вантажівку. Він був прямо Лека. Але Лек стояв на своєму, махаючи водієві. Або він був дуже наляканий, щоб поворухнутися? Лек посміхнувся, піднявши руки, ніби здаючись або вибачаючись. Кальвіно покосився на стовбур свого кольта, натиснув на спусковий гачок. Стовбур сіпнувся три рази. Він вдарив водія, який навалився вперед на кермо, змусивши його різко повернути ліворуч. Вантажівка знесла ряд столиків біля прилавка з локшиною і повільно завалився на бік, розплескавши сотні пляшок води.
  
  Кіко з плачем вибіг з магазину і опустився на одне коліно поруч з Леком. Його придавило боком перевернутого вантажівки. Задні колеса все ще оберталися. Осколки скла посипалися на тротуар і вулицю. Лек подивився на Кіко, яка сиділа на колінах поряд з його головою.
  
  "Бопит не зупинився", - сказав він.
  
  "Зніми це з нього", - закричала вона.
  
  Тіло водія безвольно лежали на кермі.
  
  Через годину, в лікарні, Лек був мертвий.
  
  Кальвіно подзвонив Пратту з лікарні. Майже хвилину він мовчав, почувши опис того, що сталося.
  
  "Що він сказав?" - запитав Пратт.
  
  “Водій був його другом. Бопит. Лек думав, що він прийшов, щоб врятувати його".
  
  "Це був Чанчай", - сказав Пратт. "Джао за добре знав своїх хлопців", - подумав Пратт. Реакцією Лека було б кинутися до вантажівки, тому що за кермом був його друг. Чанчай був досить розумний, щоб прорахувати шанси. Він задіяв свої контакти в департаменті, які підтвердили, що Кальвіно передав готівку, щоб домогтися звільнення Лека з-під варти на термін, достатній для короткої розмови.
  
  Отвезя Кіко додому, Кальвіно повернувся в свій офіс. Ратана всі ранок намагалася додзвонитися йому. Його покоївка сказала їй, що він зустрічався з Кіко. Їй потрібно було передати повідомлення, але вона не могла зв'язатися з ним.
  
  "Що ти з'ясував?" запитав він. "Де я можу купити бірманських слонів?"
  
  Він встав перед її столом, розкинувши руки. "Великі слони", - сказав він.
  
  Вона прочистила горло, за своєю звичкою, коли збиралася запитати його про пияцтво. "Я багато разів намагалася додзвонитися тобі", - сказала вона. “Містер Хедлі дзвонив з Лондона два, три рази. Він засмучений і хоче поговорити з тобою. Я кажу, що намагаюся тебе знайти. Але я не знаю, де ти. Я не хочу говорити, що ти на побаченні.
  
  “ І що ж він сказав? Вона трохи ревнувала до Кіко. Було деяку розраду у думці, що вона була єдиною недолугої дівчиною в його житті.
  
  “ Він хотів знати, чому від тебе нічого не було чутно.
  
  “Ратана, перевір, звідки взялися ті великі дерев'яні слони в Эраване. Я зателефоную тобі через годину".
  
  Лек був не більш ніж в десяти футах від нього. Він подумав, не сказати що-небудь Ратане. Що це було не побачення; це було не те, що вона подумала. Хлопцеві було всього дев'ятнадцять. Дуже юний вік, щоб бути збитим своїм другом, померти, покритим каналізаційних лайном.
  
  Лек з'їв величезну порцію. Це зробило його млявим, нерухомим. Коли на нього наїхала вантажівка, Лек заморгав, як ніби це могло розвіяти його особистий кошмар. На частку секунди Лек відчув надію.
  
  Кальвіно задавався питанням, чи простить його Кіко. Вона не тільки втратила Лека, але і знала сім'ю Бопита в окрузі. Хлопчик підтримував їх. Коли Кальвіно відкрив двері кабіни вантажівки, він відчув запах розчинника. Бопит був під кайфом. Як ще можна було переконати його вбити свого друга? Кальвіно вбив його, застрелив хлопчика, посланого вбити іншого хлопчика.
  
  Ніщо зі сказаного Кальвіно не міг її розрадити. Вона жодного разу відкрито не звинуватила його. Вона відмовлялася дозволити йому або кому-небудь ще розділити провину, яку хотіла покласти виключно на себе. У лікарні вона розповіла йому про те, що сказала літня жінка з громади, та сама, яка бачила, як Бунма під'їжджав на машині. Літня жінка сказала, що були ознаки сильних страждань. Знак прийшов з дому духів. В 4:00 ранку вона уважно подивилася в очі крокодила і побачила, що по букету квітів течуть сльози. Вона торкнулася сліз пальцем і притиснула палець до мови. Сльози були гіркими на смак; як вона не старалася, вона не могла ні проковтнути, ні виплюнути їх.
  
  “ Ти пам'ятаєш ту стару жінку, про яку я тобі розповідав? - Запитала Кіко, спостерігаючи, як Кальвіно заповнює документи в лікарні.
  
  Він відірвав погляд від форми і кивнув. “Недобре говорити про це зараз. Ось." Він озирнувся на копів, які були поблизу і спостерігали за ними.
  
  Вона высморкалась і зітхнула.
  
  "Вона була бабусею Бопита", - сказав Кіко. “Вона турбувалася про нього. Вона знала, що то страшенно не так, і молилася вдома духів, щоб вони врятували його".
  
  "Ніщо не могло врятувати його".
  
  OceanofPDF.com
  П'ЯТНАДЦЯТЬ
  
  КІТ ЗІ ЗВАЛИЩА
  
  "ВОНА думає, ти знав, що це станеться", - сказав Кальвіно, коли Пратт припаркував поліцейську машину на Касем Рат-роуд.
  
  "Що ви думаєте?" - запитав Пратт, замикаючи двері. Він зачесал назад волосся і надів поліцейську кашкет, яка додавала йому офіційний, військовий вигляд.
  
  Кіко задала йому питання, і він дав їй відповідь, що вона не хотіла чути. “Лек був мертвий, як тільки Бунма пропустив свій удар по мені "Африканської королеві". Я припускаю, що хтось вирішив прикрити маленьку операцію Чанчая. Його хлопці облажались. Хлопці торгували наркотиками. Вони могли назвати імена та адреси. Те, як Лек вилив душу Кіко і мені, а потім врізався прямо у вантажівку — Чанчай зрозумів це. Він намагається все виправити. Можливо, ти знав, що він так і зробить. Я не знаю."
  
  "Я цього не робив, Вінсент", - сказав Пратт, гравій захрустел під його черевиками. "Те, що вони зробили, було божевіллям".
  
  "Вони налаштовані рішуче". Кальвіно стояв на залізничних коліях, дивлячись в обидві сторони. Наскільки вистачало очей, в обох напрямках, коли рейки звужувалися до єдиної нитки і зникали, за ним йшли люди. Пратт вже перейшов дорогу і чекав Кальвіно.
  
  "Вирішив зробити що?" - запитав Пратт. Озирнувшись, він прикрив очі рукою від сонця.
  
  “Сповнені рішучості використовувати свій захист і влада для усунення загрози. Це не робить їх божевільними. Це робить їх небезпечними розумними", - сказав Кальвіно.
  
  Попереду швидкісна автомагістраль відкидала довгу тінь на пориту коліями ґрунтову дорогу внизу; вона перетворювалася в плоский бетонну стелю заввишки п'ятдесят футів. Звернувши з Касем Рат-роуд, вони в'їхали на околицю нетрів Клонг Тоі, зупиняючись через кожні кілька футів, щоб задати питання про Бопите, Леке, Вичае і Бунмі. Ніхто нічого не знав; ніхто не зізнався, що коли-небудь чув про кого-небудь з хлопців.
  
  “Вони налякані. Все, що нам потрібно, - це всього лише один чоловік, який відкриється", - втомлено сказав Пратт, знімаючи капелюха і витираючи чоло рукою.
  
  "Жодних шансів", - відповів Кальвіно. “Те ж саме було і в моєму старому районі. Приїхали копи, і ніхто нічого не знає, кузени, дядьки, брати - ніколи про них не чув, - сказав Кальвіно, раптово пошкодувавши, що у нього немає випивки. У Брукліні було кілька досить суворих кварталів, що простираються від Флэтбуш-авеню, але коли справа дійшла до цього, він зрозумів, дивлячись на смітник, зайняту людьми під автострадою, що це була крайня зона відчаю.
  
  Йому захотілося повернути назад; це гнітило його в той момент, коли він побачив першого голого дитини, млявого, з розпухлим обличчям і руками, а найближчий вентилятор обдував її маленьке тіло.
  
  Проїхавши прямо під швидкісною автомагістраллю і сховавшись від яскравого сонця, вони опинилися в місці, повному покинутих машин, людей і тварин. Це не було нетрями; стара колючий дріт, натягнутий на криві дерев'яні стовпи вздовж залізничних шляхів, сміття і тварини з відкритими ранами наводили на думку про концентраційному таборі. Убогі халупи з вагонки з похиленими стінами, кинуті вантажівки, що пахнуть іржею і маслом, і білизняні мотузки, на яких висять подерті сорочки і штани. Будиночки з картонних коробок. І люди з плоті і крові, яких змило під автостраду, як пил під килим.
  
  Кальвіно відчув, що не може віддихатись. Він був приголомшений стражданням, коли зупинився і подивився на масивну бетонну споруду. Над головою лунав приглушений рев вантажівок, які в'їжджають і виїжджають з Бангкока. Він дозволив Пратту, який йшов між коліями, зупинитися і поговорити з молодою жінкою, несучої дитини на тонких руках. Важко було уявити, що в неї вистачить сил підняти дитину. Її очі металися, коли Пратт ставив їй питання. У неї був вигляд дикого, загнаного в пастку тварини, що бажає захистити своїх дитинчат. Попереду ще більше мешканців нетрів збилися в групи по п'ять, шість або більше осіб на грубих платформах, збитих з грубих дощок, викинутих з прилеглих до будівельних майданчиків; вони дивилися телевізор, підключаючись до електрики від повітряних проводів. Хто були ці люди? Кальвіно задумався. Ці люди бігли в Бангкок з північного сходу. Вони приїхали у велике місто і виробляли леки, Бунмы, Бопиты і Віші. Сподіваючись на що? На краще життя? Які були шанси у молодої жінки, про яку розпитував Пратт?
  
  Грань між бездомними та мешканцями нетрів розмивалася і мерехтіла, як хвилі спеки на пустельному ділянці шосе.
  
  "Лек сказав, що вантажівка була заколочен дошками", - сказав Кальвіно.
  
  Пратт посміхнувся. "Чого він тобі не сказав, так це того, що всі уламки тут забиті".
  
  "Це те, що робить вантажівка домом", - сказав Кальвіно.
  
  Пратт знав, що він стає все більш і більш засмученим і злим. Американці завжди вимагали рішень, правильних відповідей. Вони хотіли полагодити те, що зламалося, в тому числі те, що їм не належало — наприклад, Таїланд. Пратт пам'ятав це по Нью-Йорку; саме це зробило їх американцями.
  
  "Мені це теж не подобається, Вінні". Але він також знав, що що-то завжди буде зламано, що ніколи не зможе бути відновлено; Будда вчив, що світ недосконалий і непостійний, і все проходить.
  
  Пратт підійшов, оглянув старий вантажівка і запитав старого, кому він належить. Старий відповів, що це його будинок. Коли його запитали про Вичае, Бопите, Бунмі і Леке, його запалі червоні очі втупилися в бруд, і він виглядав маленьким, сумним і наляканим. Він більше нічого не сказав, і Пратт дозволив йому закульгати геть з тим невеликою перевагою, на яке той був здатний. Особа Пратта закам'яніло від розчарування. Там стояли десятки забитих старих вантажівок з несправними двигунами, з боків яких звисали дроти, і від перспективи обшукувати кожен металевий остов у Пратта по спині пробігли мурашки.
  
  "Ми знайдемо його," сказав Кальвіно.
  
  Йому подобався підхід Кальвіно до Справи по-американськи. Він кивнув і пішов далі. Кальвіно наздогнав його. “Це важка життя. Якщо це можна назвати життям, " сказав він.
  
  Це було не те, про що Пратт хотів говорити; він приймав це як неминуче умова для багатьох людей - і в наступному житті, якщо вони доб'ються успіху і підуть серединним шляхом, вони можуть відродитися до кращого життя. Не було такого почуття сорому; не так, як американці соромилися своєї бездомності або рівня вбивств. Двоє чоловіків стояли мовчки, думаючи, що розуміють один про одного все і нічого.
  
  "Пішли," сказав Кальвіно.
  
  Пратт вказав вперед. “ Там ще вантажівки.
  
  Він попрямував до шерензі кинутих вантажівок, і Кальвіно поплентався крізь пил.
  
  Як низько вам потрібно опуститися, перш ніж ви опустіться нижче значення бідності? Кальвіно задумався. Бездомні використовували мости, естакади і швидкісні автомагістралі в якості даху; вони були так глибоко занурені у бруд, що швидкісна автомагістраль перетворилася в суспільне притулок. Жінки і діти перед телевізорами були млявими, виснаженими і тихими. Можливо, це було через спеку, або пилу, або огидних запахів неочищених стічних вод; або, можливо, з-за того, що на цій стадії бідності вони втратили енергію або волю, щоб пробиватися назад. Є етап, який проходить між безнадією і смертю, і це місце було проміжним майданчиком. Особи були порожніми і позбавленими почуттів. Звалище під автострадою була завалена викинутими мріями.
  
  Пратт підійшов до групи молодих людей в джинсах і сонцезахисних окулярах, які сиділи, підтягнувши коліна до підборіддя. На вигляд вони були приблизно того ж віку, що Вичаи та інші. Кальвіно продовжував йти вперед, відчуваючи, як його охоплює нестерпне бажання випити. Пройшовши сотню футів, він присів навпочіпки на дошку. Він спостерігав за худим ситцевым котом під старим сірим вантажівкою з відірваним капотом. Кістки просвічували крізь шкіру, ніс був сухим, а на боках були відсутні клаптики вовни. Він спостерігав, як котяча голова піднялася і вузький язичок облизав шасі.
  
  Бідні люди завжди були ув'язненими, думав Кальвіно. У всі періоди історії і в кожному регіоні світу. Сучасна ілюзія полягала в тому, щоб забути про це спадщині. Що це там капає? він задумався. У шістдесяті ставлення до бідних на якийсь час змінилося, але ненадовго. Схоже, кішці хочеться пити, подумав він. Потім світ повернувся до поводження з бідними як з ще одним видом товару, що підлягає споживання. Уряди більшості країн, включаючи Таїланд і Америку, ніколи не розуміли марність покарання бідних шляхом поміщення їх у в'язницю; переклад злочинця, що живе під швидкісною автомагістраллю, у в'язницю не робив нічого, щоб вселити страх чи пошану. Це не було покаранням. Людей зі звалища було не покарати. Люди зі звалища були схожі на вантажівки зі звалища: вони годилися тільки на запчастини.
  
  Кальвіно продовжував спостерігати за котом. Той не їв кілька днів. Він ніколи не бачив кота в такому поганому стані і все ще живого. Він використав всю свою силу, щоб піднятися на задні лапи і напитися з ходової частини. Рідина виглядала густий, як масло для колінчастого вала.
  
  Пратт стояв над ним, уперши руки в стегна.
  
  "Ти виглядаєш так, ніби тобі треба випити," сказав Пратт.
  
  Кальвіно схилив голову набік і зробив знак Пратту.
  
  “ Погляньте-но, - сказав Кальвіно.
  
  Пратт опустився на коліна і заглянув під старий вантажівка.
  
  "Я спостерігав, як цей кіт п'є".
  
  "Що пити?" запитав Пратт, підходячи ближче.
  
  Кальвіно перекотився на бік і засунув руку під вантажівку. Кіт заверещав, сплутана шерсть у нього на спині встала дибки, а потім він втік. Щось капало. Кальвіно деякий час спостерігав за рідиною, перш ніж повільно і обережно опустити руку в струмок. Його пальці були липкими. Він відкотився назад і простягнув руку Пратту, щоб той оглянув її. Це була кров.
  
  "Схоже, ми знайшли наш вантажівка", - сказав Кальвіно.
  
  Їм знадобилося кілька хвилин, щоб знайти шматок труби, який можна було використовувати в якості брухту. Задній вхід був замкнений на новенький кодовий замок. Всередині вантажівки в тьмяному мерехтінні мерехтів телевізор Sony. Поруч лежали два тіла. Босі, в шортах і футболках, вони, можливо, дивилися телевізор - тільки у них були перерізані глотки.
  
  Пратт схилився над одним з хлопчиків, доторкнувшись до руки мертвого хлопчика. "Мертвий, можливо, два-три години".
  
  "Я бачив їх раніше", - сказав Кальвіно.
  
  "Де?"
  
  “Біля "Африканської королеви" у Патпонге. Вони тусувалися з Вичаи".
  
  Пратт важко відкинувся на спинку сидіння вантажівки. Стіни були оформлені, як в спальні хлопчика-підлітка. Плакат мотоцикла Suzuki, на якому зображений молодий чоловік верхи з красивою дівчиною, обнимающей його за талію, інший плакат із зображенням острова Пхукет з пальмами, піщаними пляжами і випиває молоддю під навісом. Банку з розчинником була розбита набік. Це було те місце, куди вони прийшли, щоб врятуватися, укриття від людських очей і від тіні швидкісної автомагістралі.
  
  "Я подбаю про це", - сказав Пратт. "Тобі краще забиратися звідси".
  
  "Це не може бути просто Чанчай".
  
  Голова Кальвіно йшла обертом від бірманських підроблених номерних знаків посольства США, крокодила-примари зі сльозавими очима, пропозиції героїну, залишеного Вичаи. І Вічай був єдиним, хто залишився в живих.
  
  Пратт прочитав його думки про Вичаи. “Я не думаю, що Вичаи на цей раз побіжить назад в Ісан. Ти переслідував його раніше. Зловив його. Він згадає ".
  
  "Якщо він ще живий", - сказав Кальвіно, думаючи про Вичаи в його ковбойському сорочці і кросівках Reeboks біля бару African Queen. Він подумав, не Вичаи убив Тика. Чомусь Кальвіно сподівався, що це не так; і з того, що Лек сказав перед смертю, у нього виникло відчуття, що це був хтось інший. У нього було відчуття, що Твк взяла його в Патпонг тієї ночі з-за своїх почуттів до Вичаи. Щось засіло у нього в пам'яті те, як вони обмінялися поглядами; щось схоже на любов.
  
  “ Той, хто це зробив, напевно захоче вбити й тебе теж.
  
  Пратт подивився на мертвих хлопчиків з перерізаними від вуха до вуха ковтками, що лежать в темряві, як зламані ляльки. Він не став заперечувати висновок Кальвіно. І в той же час він відчув, як щось гостре пронизало його зсередини; це була не біль, а клацання хлиста, коли виринає спогад. Це почуття пекло, і він бажав позбутися від нього, борючись з ним.
  
  “ Ви впевнені щодо реєстраційного номера світло-сірого "БМВ", який ви бачили виїжджає з резиденції Даєнг?
  
  Кальвіно кивнув і взяв пейджер, лежав поряд з одним з тел.
  
  "Звичайно". Він примружив очі в темряві, намагаючись розібрати номер телефону. Лампочка була тьмяною, і він відвів її в сторону, ловлячи непрямий світло, падаючий ззаду. Потім він показав пейджер Пратту. Він дізнався номер основного телефону поліцейського управління.
  
  Пратт вивчив номер напам'ять, схопив пейджер і шпурнув його через імпровізовану кімнату. Він розбився об дерев'яну дощату стіну.
  
  "Ти знаєш, хто це", - сказав Кальвіно.
  
  М'язи шиї Пратта напружилися. У напівтемряві нічого не рухалося, крім екрану телевізора. Внизу екрана були котирування акцій фондової біржі. Пратт насилу проковтнув. Поглянувши на свого друга, він прошепотів: "Так, я знаю".
  
  
  Післеполуднева спека важко обрушилася на танцюристів храму Ераван. Вони станцювали рам каэ бон, танець підношення духам сан пхра пхум . Стрункі молоді дівчата кружляли, нахилялися, кланялися і преклоняли коліна у своєму ритуальному танці навколо ідола. Гротескна маска з млинцевого макіяжу, густих синіх тіней для повік і червоної помади кольору пожежної машини покривала їхні обличчя, роблячи їх схожими на безликих порцелянових ляльок. Їх волосся було зібране на потилиці, відкриваючи довгі шиї. Вісім танцюристів пройшли повз Кальвіно, коли він прямував до задньої частини святилища. Танцюристи були одягнені в традиційні костюми, вкриті зеленими, червоними та золотими блискітками, і високі золоті конусоподібні капелюхи.
  
  Він спостерігав, як вони стали на коліна перед святилищем. Грав оркестр з трьох людей з барабанами, бамбуковій клавіатурою і дзвіночками. Косметика пузирилася і стікала по їх довгих шиях, неначе морозиво тануло всередині їх золотих конусоподібних капелюшків. Кальвіно випив половину маленької пляшечки Мехонга. Це змусило його спітніти, але заспокоїла нерви. Він відправився в Ераван один. Засунувши руки глибоко в кишені, він пошукав острівець тіні. Він знайшов лавку і сів. Дівчата босоніж протанцювали до нього, потім повернулися, покружляли і продовжили рух навколо центру Святилища Эравана. "Нелегкий спосіб заробляти чотири долари в день", - подумав він.
  
  Завсідники Эравана платили готівкою за блоки по п'ятнадцять або тридцять хвилин танців в якості розплати за отримання того, про що вони просили богів цього місця. Виграш у лотерею, повернення норовливого чоловіка в рідне гніздо, підвищення по службі або, у випадку з Беном Ходл, вірний рада, коли купувати і продавати акції на біржі цінних паперів Таїланду.
  
  Рух на Ратчадамри зупинилося на світлофорі досить надовго, щоб вихлопні гази змішалися з солодким запахом солодких паличок. Кілька туристів прогулювалися з міні-камерами Sony, а також домогосподарки, продавці з магазину Zen і невелика група тайських чоловіків середніх років, які виглядали як колишні кікбоксери, прагнуть повернутися на ринг, єдине місце, де вони коли-небудь знаходили повагу і шану. Іншими словами, Ераван у середині дня був місцем, куди приходили переможені, щоб подвоїти свої ставки на свою долю. Це був будинок духів, який фігурував в путівниках і приваблював тисячі відвідувачів з усього світу. Ніхто, окрім жменьки людей, ніколи не чув про будинок духів плаче крокодила у Клонг Тоі. Ніхто ніколи не почує про хлопчиків-підлітків, яких вони знайшли мертвими в кузові старого вантажівки, переобладнаного під клуб.
  
  Вийшовши з-за дверей, Кіко побачила Кальвіно, що сидить у кутку. Вона підійшла збоку й покликала його по імені. Він підняв голову і, побачивши її, дурнувато посміхнувся.
  
  "Ратана сказала, що ти можеш бути тут", - сказала вона.
  
  Він вийшов з святилища і приєднався до неї.
  
  "Вона сказала тобі?.."
  
  "Вона сказала мені", - сказала вона. "Я була у Фонді цим ранком". Її нижня губа затремтіла. “Я хотіла побачити сім'ю Лека. Я сказала їм, що допоможу йому. І мені сказали... " Вона замовкла і не змогла закінчити; але їй і не треба було, Кальвіно зрозумів. Він обійняв її і поцілував у щоку.
  
  "Все буде добре", - прошепотів він.
  
  "Вони сказали, що буде краще, якщо я якийсь час не повернуся в Клонг Тієї", - сказала вона, змахуючи сльозу. “Я знаю, про що вони думали; це було написано в їхніх очах. Чому замість неї помер не ти? "В той ранок відлуння такого глибокого жалю чекало її у Фонді. Це було так, наче вона повернулася в спальню своєї скорботної матері.
  
  "Мені шкода", - сказав він, знову обіймаючи її. "Я знаю, як це важливо для тебе і..." Він зупинився на півслові. "Я поговорю з ними".
  
  "Не треба, Вини", - сказала вона, стискаючи його руку. "Ти остання людина, яку вони хочуть бачити".
  
  "Звичайно, вона була права", - подумав він. У нього на руках була кров. Кров їх дітей. Були всі причини, чому і як це сталося, він знав їх, перебирав у голові, але він повернувся до холодної реальності смерті і їх втрати, а також до своєї ролі в тому, що вони постраждали.
  
  Вона высморкалась, а потім підійшла до продавця. Вона купила ароматичні палички, свічки, пакети з золотими вафлями і квіти. Вона побачила, як він посміхається літній жінці, котра продавала підношення для храму.
  
  "Це самовдоволена посмішка?" - запитала вона.
  
  “Моя колишня дружина одного разу звинуватила мене в самовдоволеною усмішкою. Це було на грі "Янкі" проти "Блю Джейс". У шостому іннінгу я зловив м'яч від біти Дейва Уинфилда. Я подумав про те, що вона сказала. Вона була права."
  
  "І що?"
  
  “Я закинув м'яч назад на поле. З тих пір я намагався не вести себе так, ніби виграв гру, коли був всього лише глядачем ".
  
  “Знаєш, Вінсент Кальвіно, я хотів би перестати відчувати до тебе ті почуття, які відчуваю. Але ти не облегчаешь мені завдання".
  
  Після того, як вони повернулися в Ераван, він залишив Кіко тримати ароматичні палички над блакитним полум'ям олійної лампи, вміщеній у скляну шафу з похилою золотою дахом — такі італійці з середнього класу ставлять у себе в дворах в Квінсі.
  
  Справи велися в задній частині храму. Двоє тайських чоловіків у білих сорочках з закатаними до ліктя рукавами, чорних брюках і мокасинах сиділи за пошарпаний негодою столом. Позаду них була вивіска, рекламує танцюристів: двоє за 260 бат, четверо за 360 бат, шестеро за 610 бат або вісім за 710 бат. Якщо відвідувачі хотіли більше восьми танцюючих дівчат, їм доводилося домовлятися про це біля стійки реєстрації або приводити свою власну трупу. Осторонь грав оркестр. Двоє молодих тайців барабанними паличками били по клавіатурі з бамбукової трубки і дзвеніли дзвіночками. Один з них дув в маленький ріжок. Музика розливалася, як туманний згусток звуку над вуличним рухом. В ній був пронизливий буйний дисонанс, мелодія закутків Касби. Це навело Кальвіно на думку про сумнівних угодах, гангстерів, першому ряду на матчах з кікбоксингу або концерті Філіпа Гласса.
  
  Він нарахував чотирнадцять дерев'яних слонів, що вишикувалися в невелике стадо обличчям до Плоенчит-роуд. Найбільші були майже восьми футів висотою в холці. Слони поменше були приблизно того ж розміру, що і щури побільше, які жили в стіні за воротами його багатоквартирного будинку. Він підійшов до письмового столу.
  
  "Спекотно," сказав він старшому з двох тайців. У людини за стійкою було зморшкувате обличчя, вузькі губи і така посмішка, яка змусила Кальвіно подумати, що, можливо, в цьому місці є якийсь дух.
  
  "У Бангкоку завжди жарко", - сказав він, підморгуючи своєму помічникові.
  
  Кальвіно витягнув листок паперу, на якому Ратана записав адреси чиангмайских магазинів, що спеціалізуються на виготовленні великих дерев'яних слонів. Він простягнув його тайцу з безтурботним обличчям монаха. Чоловік сморщил ніс, одягаючи окуляри для читання в срібній оправі.
  
  “Я хочу купити слона. Великого. Може бути, бірманського слона. Зразок отого". Він повернувся і вказав на одного з слонів, який, здавалося, був вирізаний в масштабі 1:1.
  
  Таєць відірвав погляд від газети. “Це Чиангмая. Магазини Бангкока замовляють з Чиангмая. Їх не виробляють. Виробляють тільки в чіанг маи".
  
  Чіангмай знаходився в семистах кілометрах від Бангкока, і Кальвіно запитав його, як компанія доставила слонів Чиангмая в Бангкок.
  
  “ У вантажівці. Великій вантажівці. Вони приїздять сюди по ночах. Використовуйте кран. Перекиньте його через паркан. Опустіть. Потім повертайтеся в Чіангмай і чекайте іншого замовлення. Ось так."
  
  "Бурова установка для стріли", - сказав собі Кальвіно. Це були слова, які він прочитав у щоденнику Бена. Бен нагадував собі, що потрібно обзавестися бортовим вантажівкою і стріловим краном. "І будь-хто може замовити обладнання для стрілового крана?" Кальвіно запитав чоловіка.
  
  Він кивнув. Кальвіно показав йому фотографію Бена Ходл і простягнув йому. - Ти коли-небудь бачив цього фаранга?
  
  На його особа повернулася чернеча посмішка, разгладившая половину зморшок, оголивши море зубів у срібних коронках. “ Я бачив його раніше.
  
  “ Він приводив сюди яких-небудь слонів?
  
  Він знову посміхнувся і вказав на стадо слонів. Кальвіно спробував простежити за лінією його пальця. Це було велике стадо різного розміру. “ Велике?
  
  “Три великих. Він купив в Чіангмае. Може, важать тонну, може, більше".
  
  "Як ти думаєш, скільки коштує слон вагою в одну тонну?"
  
  Його помічник налив склянку води з кулера, що стояв за столом, і простягнув її своєму босові. Він пив великими, повільними ковтками, як роблять люди, коли намагаються зрозуміти, чому хтось раптово з'явився за столом і почав викачувати з них інформацію у п'ятницю вдень.
  
  "Бен був моїм другом", - сказав Кальвіно, трохи прикрашаючи правду.
  
  "Великий слон, може, двісті тисяч бат".
  
  “ Ти б не згадав, якби слони прийшли одночасно? Бен Ходл або збожеволів, або зайнявся магією, або став туземцем в Эраване, тому що це означало б, що весь прибуток від його афери інвестиційної пішла б на купівлю та транспортування слонів. Чи було відмито більше грошей, набагато більше грошей. Занадто багато людей було вбито, за паршивого мільйона бат. Що насправді робив Бен Ходл з Даєнг і сивочолим тайським поліцейським, у якого був новенький BMW, - поліцейський, про який Пратт знав, але не хотів говорити.
  
  Кальвіно спостерігав, як старий таєць обійшов свій стіл, одімкнув ящик і дістав календар з різними голими цифрами для кожного місяця. Старий перегорнув на пару місяців тому, провівши пальцем по першому тижні серпня. Він підняв очі і зняв окуляри для читання. "Шостий день серпня", - сказав він.
  
  “ Ще одне питання. Що відбувається зі слонами? Ви ж не тримайте їх тут вічно ... чи ви? Кальвіно трохи почекав відповіді.
  
  Він похитав головою. “Вони йдуть у ват. Ніколи не викидай слона. Найбільші йдуть у ват. Твій друг, він хоче пожертвувати Ват Монгкут. Може бути, він передумав. Я його більше не бачу. "
  
  Кальвіно глянув на трьох великих слонів, яких Бен приніс як підношення. “ Вони скоро куди-небудь вирушать?
  
  “ Ти сказав, ще одне питання. Іскорка світла в цих старих жовтих очах.
  
  Кальвіно показав йому три нові банкноти по сто бат. "Для календаря на наступний рік", - сказав він. Хлопець з Бангкока, який робив щорічний календар з красивими дівчатами, був з його старого району. Тільки його зловили, і Кальвіно знав, що в календарі на наступний рік будуть внесені деякі корективи. Старий витріщився на готівку, перш ніж засунути їх в ящик столу і вставити ключ в замок.
  
  "Якщо хто-небудь спробує взяти один з великих, зателефонуйте мені?" Кальвіно знову запитав його.
  
  “Без проблем. Можу", - сказав він з своєю посмішкою на мільйон бат, кидаючи візитну картку Кальвіно в верхній ящик столу і закриваючи його.
  
  
  КАЛЬВІНО сидів на мармуровій лаві під зелено-блакитним парасолькою і спостерігав, як Кіко завершує свій ритуал. Вона разгладила одну із золотих платівок на великому вушному вкладиші — вона мимоволі вибрала одного з слоників Бена. В нанесенні підроблених золотих платівок була хитрість. Вимагалося певне терпіння і удача, інакше їх відносило вітром. Шматочки золота плавали по всьому святилища. Вітер проніс їх через прогнилу залізну огорожу, залишаючи золотий слід серед чагарників і пальм, кружляючи у висхідному потоці перед банком Сіам Сіті. Молода темношкіра дівчина-исанка в сірій уніформі дивилася, як золоті скалки кружляють над її головою, немов тисячі метеликів. Її робота полягала в тому, щоб змітати тонкі, як цигарковий папір, вафлі з тротуару перед банкоматом банку. Це було те, що досвідчений працівник в Бангкоку міг би назвати спеціалізованої роботою — прати всяку ілюзію того, що вулиці вимощені золотом.
  
  Після того, як Кіко закінчила, вона підійшла і сіла на лаву поруч з Кальвіно. У неї була промениста усмішка. Таку носять люди віри і удачі. "Про що ти просив?" - Запитав її Кальвіно, спостерігаючи, як дівчина підмітає золоті вафлі.
  
  Кіко стулила губи і жестом показала, що замикає їх і викидає ключ. До її волосся збоку прилипла золота пластинка. Кальвіно обережно дістав його і простягнув їй. “Залиш собі. Це знак удачі", - сказав Кальвіно.
  
  Вона ніжно провела золотою платівкою по його правій руці. Над зап'ястям залишилося пляма золотого блиску. Він був помазаний. На мить він згадав, що був служкою при вівтарі. І секундою пізніше він згадав про липкою крові, якій було перепончаты його пальці у Клонг Тоі. Він хотів, щоб її вчинок — її проста віра — очистив їх, повернув йому той "я", яке йшло по проходу, щоб запалити свічки.
  
  "Вип'ємо за прощення", - сказала вона.
  
  Вони сиділи, як звичайна пара, зливаючись з натовпом, спостерігаючи, як люди проходять ритуал запалювання ароматичних паличок і свічок, схиляють коліна в чотирьох місцях святилища, залишають квіти на низькій огорожі навколо чотириликого золотого зображення бога. Кальвіно, здавалося, згадав, що ритуал був церемонією знеболювання. Він спостерігав за особами, безтурботними і стурбованими, сумними і задоволеними, впевненими і переляканими, що проходять навколо золотого ідола Эравана. Ближче до вечора в п'ятницю рух на дорогах було інтенсивним. В п'ятницю вдень в Бангкоку завжди панувала злегка шалена паніка, неначе люди боялися, що вихідні почнуться без них: свого роду шалений відчай, бажання зникнути в своїх клубах, барах і будинках, перш ніж демон з довгим зміїним хвостом витягне їх з цього життя в наступну. Кальвіно подивився через Ратчадамри на будівлю Поліцейського управління. Пратт був у тому будинку, робив телефонні дзвінки, намагаючись зробити найважче, що коли-небудь доводилося робити будь-якому копу: знешкодити когось у відділі його рангу, віку і походження.
  
  Кальвіно згадав, що бачив Бена Хоудли в морзі всього кілька днів тому. Він пройшов повз цього самого святилища, не глянувши на нього, не знаючи, що стадо Бена з трьох восьмифутовых слонів нерухомо стояло на іншій стороні вулиці в очікуванні дзвінка - в очікуванні, коли їх відведуть до місця їх постійного упокоєння в затишному містечку в приємному, тихому водоймі, де рух було далеко, а запахи були листям і травою. Бен зібрав своє стадо прямо навпроти поліцейського управління. Було це британським почуттям гумору? Він від душі посміявся, сунувши щось прямо під ніс тому, хто це шукав?
  
  "Що ти дізнався про слонів?" Запитав його Кіко, коли вони збиралися покинути Ераван.
  
  "Про те, що слони в Таїланді ніколи не забуваються".
  
  Вона посміхнулася. “ А живі слони ніколи не забувають.
  
  “ Так, а восьмифутовые дерев'яні варті того, щоб за них вбивати.
  
  "Що?"
  
  “Я намагаюся зібрати воєдино, яка була роль Бена у всьому цьому. Чому вони вбили його? З-за одного з цих слонів? Можливо ".
  
  Кіко простежила за його поглядом до слона, на якого вона поклала свою золоту вафлю. Він був зроблений з цільного тика і на світлі здавався насиченого сального коричневого кольору з відтінками світлого золота, що виходять від зігнутого хребта. Вона озирнулася на Кальвіно, очікуючи підтвердження. Але він відволікся, подивившись в протилежному напрямку; за парканом молода дівчина-исанка співала, змітаючи золоті крупинки з тротуару банку. Осколки золота оточили її. От і все. Він озирнувся через плече на слона. Вітер розвівав золоті пластини, приклеєні до вух, тулуба, грудей і горла. Бен Ходл знайшов в Бангкоку ідеальну банківську комірку і ідеальне прикриття. Святилище Ераван і штаб-квартира Поліцейського управління.
  
  OceanofPDF.com
  ШІСТНАДЦЯТЬ
  
  ІНОЗЕМНІ КОРЕСПОНДЕНТИ
  
  БАРТЛЕТТ запропонував зустрітися у Клубі іноземних кореспондентів після 8:00. Він брав інтерв'ю у Чанчая і пообіцяв принести в клуб свої записи з інтерв'ю. Було вже більше 9:00, коли Кальвіно приїхав в клуб, Бартлетта там не було, та він не залишив повідомлення. Отже, Кальвіно увійшов і відчув себе як вдома.
  
  Востаннє Кальвіно був у Клубі іноземних кореспондентів через тиждень після того, як Джефф Логан помер від передозування наркотиків. Джефф був тимчасовим учасником, і Кальвіно брав інтерв'ю у кількох журналістів, які його пам'ятали. Нічого корисного не виявилося, крім думки Кальвіно про те, що найкраще в п'ятничних вечорів у Клубі іноземних кореспондентів - це те, що напої стоять за півціни. Коли людина багато пив, як Кальвіно, випивка за півціни була чимось більшим, ніж просто економія грошей: це було задоволення від того, що він напився вдвічі більше за ту ж ціну. Бітер Боб одного разу зауважив, що ціна, навіть за півціни, була занадто висока, тому що напої доводилося вживати в присутності людей, які заробляли на життя написанням оповідань, які вони називали новинними статтями.
  
  Як і інші на Вашингтон-сквер, Озлоблений Боб звинуватив журналістів у тому, що Америка програла війну у В'єтнамі. Може бути, це правда, а може, і ні, подумав Кальвіно. Але він відчував, що Гіркий Боб був би запеклий незалежно від того, була б програна війна чи ні — таким він був людиною, що шукає причини для виправдання своєї гіркоти.
  
  Кальвіно прийшов один. За більярдним столом сиділа пара хлопців, які, судячи з того, як ретельно і вміло вони записували крейдою свої репліки, ставилися до гри дуже серйозно. З Півдюжини чоловік півколом присунули свої табурети до барної стійки і розмовляли, і ще пара дюжин розсілися за столів і диванів. Один фаранг уткнувся носом в " Інтернешнл Геральд Трібюн " . Через стіл його тайська подружка байдуже дивилася у вікно на панораму Бангкока. Навіть з двадцять першого поверху готелю "Дусіт Тані" місто виглядало потворним, зношеним і важкодоступним. Лінія горизонту потворних приземкуватих будівель, які переконали б інопланетну форму життя в тому, що міста - це форма організації, що пішла жахливо неправильно.
  
  Один або два члена клубу розклали на столі свої стільникові телефони останньої моделі з Європи. Дорогі мобільні телефони були символами статусу, як кави в Starbucks. У дальньому кутку грало джазове комбо. Піаніст співав "Summertime".
  
  Кальвіно ковзнув на табурет біля стойки бару подалі від затишного півкола інсайдерів, купив за двісті бат збірник нотаток і замовив подвійний скотч з льодом. Біля головного входу він зареєструвався як Кліффорд Сміт-Дредж. Це був ще один закон Кальвіно: людей з іменами, написаними через дефіс, рідко допитують або створюють якісь проблеми в клубах іноземних кореспондентів, розкиданих по всій Азії. Це було частиною старого колоніального спадщини. Імперія зникла, але двостволки назви продовжували забезпечувати прикриття і захист.
  
  Натовп всередині клубу була не стільки натовпом, скільки невеликими скупченнями повітря і хмар, що зрослися докупи, як холодний фронт, швидко і низько насувається на віддалений регіон. З підслуханої розмови він здогадався, що журналісти, выпивавшие в барі, були в основному стрингерами. Це був той клас іноземних письменників, які ненавиділи кореспондента New York Times, який приїхав з утворенням Ліги Плюща, дружиною на ім'я Баффі, великим рахунком на витрати і гарячим бажанням знайти бангкокський еквівалент натовпу в Хемптоні. Єдине, що відділяло їх від Озлоблених Боббі з Вашингтон-сквер, - це честолюбство (яке алкоголь не знищив і не перетворив в ненависть до себе) і, в деяких випадках, елементарна здатність написати англійське пропозицію.
  
  В кінці стійки пив високий довгов'язий американець, якого хтось назвав Джеком. У нього була дводенна щетина, і він був одягнений у стару коричневу спортивну куртку з рукавами, які закінчуються на шість дюймів вище зап'ястя. Кальвіно не впізнав його. Джек прибув з Бомбея напередодні ввечері і зупинився в дешевому гостьовому будиночку за готелем "Малайзія". Він схопив за ґудзик когось, хто працював у Bangkok Post , заступника редактора в м'ятою сорочці, який закінчив зміну, вивчаючи англійську статтю, написану тайськими репортерами. Заступник редактора схилився над пляшкою Singha Gold, намагаючись налити собі пива і одночасно подивитися денні новини CNN по телевізору в барі. Але Джек, непроханий гість, продовжував називати заступника редактора Боббі і не залишав його в спокої. Джек засипав його серією поспішних питань. Його плечі напружилися, як у людини, що знаходиться на межі насильства. В його голосі звучали істеричні, божевільні нотки людини, перевтоми, стурбованого і зневіреного.
  
  "Я повинен знати, Боббі", - сказав Джек. "Скільки випадків Сніду вони виявили в Патпонге?"
  
  "Хто знає?" - відповів Боббі з англійським акцентом. Його голос звучав роздратовано, втомлено і нудьгуючи. Ні одному англійцю по імені Роберт не сподобається, якщо американець назве його Боббі.
  
  “Ти, блядь, працюєш на Посаду . Звичайно, ти знаєш. Хтось знає". Але він нічого не домігся. Тому Джек змінив лінію атаки. "Гаразд, принаймні, ти знаєш, можна отримати це від мінету?"
  
  Роберт подивився в своє пиво "Сінгха", і легке тремтіння недовіри пробігла по його тілу. Він замінив термін "мінет", який був використаний в статті про Снід, на "феляція". Він обмінявся кількома словами з редактором, який подумав, що "феляція" створює в читачів в Бангкоку враження, що ви можете заразитися Снідом від макаронів або равіолі. Суперечка закінчилася компромісом на користь використання "орального сексу".
  
  “ Мінет? - Запитав Роберт.
  
  "Так, я можу заразитися Снідом в Патпонге, якщо мені зроблять мінет?"
  
  “Забавно, що ти запитуєш про це. Я тільки що закінчив дещо з цього приводу. Мабуть, де-небудь ще в світі відповідь "так", - сказав Роберт. "Але чоловіки у віці від дев'ятнадцяти до сорока років у Патпонге несприйнятливі".
  
  Джек блиснув стандартним поглядом "Я знаю, що мною маніпулюють".
  
  "Добре, тоді від ручної роботи?"
  
  “ Залежить від того, де була рука, чи не так?
  
  Кальвіно відсьорбнув віскі, цедя його крізь зуби, і переглянув список членів клубу, які передали Бену Хоудли свої гроші для інвестування. Він зробив кілька телефонних дзвінків. І він подзвонив Бартлетту, який сказав: "Чанчай дав мені відмінне інтерв'ю; тобі варто було залишитися".
  
  Він переглянув довідник клубу і запам'ятав фотографії кожного члена інвестиційного клубу. У нього була здатність запам'ятовувати імена й обличчя. Завжди знаходився який-небудь невеликий недолік, який повертав вираз обличчя людини, подібно ментального бумерангу. Така здатність давала йому перевагу в його роботі. Він завжди пам'ятав їхні імена, і людям це подобалося, тому що це змушувало їх відчувати себе виділеними, кимось особливим в житті Вінсента Кальвіно. Хоча насправді вони були всього лише ще одним підозрюваним, якого він хотів допитати докладніше.
  
  За одним із столиків він помітив двох членів інвестиційного клубу Бена. Пет Крейн був хлопцем років тридцяти п'яти, у якого на правому вусі були дві коричневі родимки. Шістьма місяцями раніше Кальвіно брав у нього інтерв'ю з приводу смерті Джеффа Логана. Пет Крейн бачив Кальвіно в барі, але забув його. Згідно з клубним довідником, Крейн був кореспондентом кількох газет Західного узбережжя. Навколо шиї у нього було обгорнуте біле спортивне рушник. Це був фірмовий знак журналіста, який був убитий, висвітлюючи більш ранній військовий переворот у Таїланді, і Пет вирішив, що легше жити в чужій легендою, ніж створювати свою власну. На ньому була сорочка-сафарі, зелені бавовняні штани і кросівки Nike вартістю близько ста п'ятдесяти доларів.
  
  Через стіл від нього сидів Міккі Норман, ірландець років сорока, кореспондент однієї з лондонських щоденних газет. Міккі одягнувся як колишній робітник автомобільного заводу в Мідленді після того, як шість місяців пропрацював на допомогу по безробіттю. Такий собі представник класу з його заляпані, потертим комірцем, латками на джинсах і двухдолларовыми кросівками на ногах. В R & R. Він міг би зійти за терориста ІРА. У них була моторошна дискусія про забруднення навколишнього середовища, автомобільних пробках і вражаючий відсутність інтересу в їхніх газетах до історій, які виходять з Південно-Східної Азії. Кальвіно уявив, що вони вже вели подібні розмови раніше. У їх розмові відчувалося, що члени клубу намагаються бути товариськими на початку вечора, сподіваючись, що трохи пізніше станеться щось важливе, що додасть їм хоч якусь мету в житті. Це було перехрестя, де мрії зіткнулися з кар'єрою. Хтось прийняв рішення піти іншим шляхом в життя тільки для того, щоб виявити, що це той самий шлях. Це була важка пігулка для ковтання. Що ще залишалося в п'ятницю ввечері, крім як потусуватися і спробувати повернути собі те чарівність, яке, як вони вірили, їм гарантувала позаштатна життя в Бангкоку?
  
  "Містер Вінсент Кальвіно", - представився офіціант з телефоном в руці і подивився через бар. Він повторив ім'я Кальвіно ще кілька разів, коли голови повернулися подивитися, хто бере трубку.
  
  "Хороший трюк", - подумав Кальвіно, забираючи телефон у офіціанта. Якщо ви хочете публічно оголосити про те, що хтось присутній, додайте його повідомлення у барі клубу, призначеного тільки для членів клубу. "Так, так, я знаю, що спізнююся", - сказав голос, в якому Кальвіно впізнав голос Бартлетта. “І я був дуже неслухняним. Так, у нас була призначена зустріч. Справа в тому, що я, ну, зараз зайнятий однією особливою річчю. Ти можеш почекати, скажімо, ще годину?"
  
  "Ти зможеш протриматися так довго?"
  
  Бартлетт розсміявся. “ Дуже смішно, Кальвіно.
  
  Він повісив трубку і підняв очі, коли кілька осіб обернулися. Навіщо Бартлетт це зробив? Він замовив у барі ще випивку і подумав про те, щоб зателефонувати Кіко. Вона сиділа біля телефону в своїй квартирі і чекала, хоча він сказав їй не чекати і не хвилюватися. У Эраване вона здавалася такою маленькою, зламану і втомленою, і коли він посадив її в таксі, у неї не було сил боротися з прийнятим ним рішенням. "Йди додому", - сказав він. “Дозволь Пратту і мені розібратися з цим далі. Він знає, хто це. І він вчинить правильно. За її почервонілим від сліз очам він зрозумів, що вона йому не повірила.
  
  Він зробив великий ковток і відвернувся від бару. Тепер здавалося абсурдним, що його початковим висновком було те, що його вбив один з журналістів інвестиційного клубу Бена. Йому не потрібно було довго спостерігати за журналістами в п'ятницю ввечері в Клубі іноземних кореспондентів, щоб зрозуміти, що єдині глотки, що вони були здатні перерізати, - це глотки один одного. Приблизно настільки близько до звинуваченням у вбивстві, до якого хто—небудь з них міг дійти, було підштовхнути новачка до того, щоб він взяв другу порцію зі шведського столу - їжу, яка змусила б сой собаку верещати від жаху в ночі. Він спробував уявити Пета в його дизайнерських черевиках або Міккі в його дешевих кросівках, всаживающих кулю в голову Ходл. Зображення розпалося на частини і поблекло. Малюнок був неправильним. Професійні вуайєристи смерті і руйнування - це не ті ж люди, які сіють смерть і руйнування, подумав він, вважаючи, що це може бути можливим кандидатом на включення в закони Кальвіно про виживання в Бангкоку. У скоєнні вбивства не було підпису, коли так багато інших охоче вбивали розважальним і захоплюючим способом, змушуючи редактора в Штатах або Англії радіти купівлі примірника.
  
  Пет вклав близько двадцяти тисяч американських доларів, а Міккі - близько десяти тисяч фунтів, що робило їх приблизно рівними партнерами в інвестиційному клубі. Членство в інвестиційному клубі Бена було ознакою серйозного божевілля. Подібні афери залучали певного роду емігрантів. Кальвіно знав цей тип людей: вони вірили у серйозні стосунки з шістнадцятирічної ін, багатий дохід від азіатських акцій, роботу в бюро в Лондоні і світ, де добро завжди переважає над злом. Вони вклали свої заощадження в інвестиційний клуб Хоудли. Тільки вони не врахували однієї речі: фондова біржа Бангкока впала, як якір на мілководді, і вдарилася об мулисте дно.
  
  Кальвіно взяв свій подвійний скотч і підійшов до їхнього столика.
  
  “ Не заперечуєш, якщо я приєднаюся до тебе? - запитав він Пет.
  
  Пет подивилася на покрий його костюма. "Чому б і ні?" - сказав він.
  
  Крейн глянув на візитку, яку простягнув йому Кальвіно. Приватний детектив, і в ній було вказано адресу його офісу на Сукхумвіт. Крейн передав візитку Міккі.
  
  "Я вже говорив з вами раніше", - сказав Крейн.
  
  "Коли помер Джефф Логан", - сказав Кальвіно, спостерігаючи за тим, як Крейн грає з рушником на шиї. У нього був невеликий лицьовій твк навколо лівого ока.
  
  "Приватний детектив?" запитав Міккі, відриваючи погляд від візитної картки.
  
  “ Я розслідую смерть Бена Ходл.
  
  "Бен помер негарно", - сказав Міккі з різкістю в голосі. "Його вбили, чорт візьми".
  
  "Убитий пострілом в потилицю", - сказав Пет Крейн.
  
  - Джефф Логан вклав гроші в "Клуб Бена"? " запитав Кальвіно, дивлячись Пэту прямо в очі і чекаючи його реакції. Довго чекати не довелося.
  
  “Пара штук. Я сам вклав кілька доларів", - сказав він.
  
  - І як це спрацювало? " запитав Кальвіно, піднімаючи свій келих.
  
  У Пета засмикалася ліве око. “Як на всіх китайських скачках. Коли ти знімаєш сорочку, розумієш, чому французи без проблем їдять коней", - сказав він.
  
  "Скільки ти втрачаєш?" Міккі запитав його. Кальвіно подобалося, коли хтось інший задавав правильне питання.
  
  "Пара штук," збрехала Пет.
  
  “ Ти отримав тому які-небудь гроші?
  
  "Близько сорока відсотків", - сказав Міккі, теж збрехавши. Він був трохи п'яний від напоїв за півціни. У них була міцна основа взаємної довіри для їх дружби.
  
  "Це була хороша ірландська інвестиція", - сказав Пет. "Вкладіть сто відсотків і отримаєте назад сорок відсотків через шість місяців, і вважайте, що вам пощастило, що ви не втратили всю суму".
  
  "Людей вбивають за програш", - сказав Кальвіно.
  
  “Друже мій, людей вбивають за перемогу. Це Бангкок", - сказав Міккі.
  
  Відповідь викликала у Кальвіно посмішку.
  
  “ Є які-небудь припущення, хто міг хотіти його вбити? - Запитав Кальвіно, коли офіціант поставив на стіл по кухлю. У клубі, де майже ніхто ніколи не купував випивку, це миттєво зробило його популярним і багато в чому допомогло подолати упередження, що виник із-за того, що Кальвіно з'являвся в костюмі і краватці і його викликали на пейджер в клубі.
  
  Міккі виглядав спантеличеним і потягував свій напій. На іншому кінці столу Пет знизав плечима і похитав головою, як це роблять боксери в тіньовому боксі між раундами. “ Хіба тайці не заарештували якогось исанского хлопчиська?
  
  "Хлопець мертвий", - сказав Кальвіно.
  
  “Бен мертвий, Джефф мертвий. Тепер ти кажеш, що хлопець, який вбив Бена, теж мертвий?" - запитав Міккі, занадто сильно б'ючи своїм склянкою по столу.
  
  "Для початку," сказав Кальвіно.
  
  Він нічого не домігся за столом. Бен був для них історією; невдалим вкладенням грошей, про який вони намагалися забути. Питання про те, хто його вбив, насправді їх не цікавив. На їхню думку, копи зловили вбивцю. Кальвіно зробив рух, щоб вийти з-за столу, коли Пет важко відкинувся на спинку стільця з похмурим виразом обличчя.
  
  “Бену варто було послухати Філіпа. Він знав, коли треба вийти з гри. Хтось сказав, що він не втратив ні цента", - сказала Пет.
  
  "Брокери не грають на поразку", - додав Міккі.
  
  “Бен завжди говорив, Філіп сказав це, Філіп думає те . Але Бен облажався. Він сказав, що Філіп сказав йому піти у липні. Так що ж він робить? Він чекає до листопада, щоб розпродати всі ". Пет допив свій коктейль і покликав офіціанта, щоб замовити ще по одній.
  
  “ Ти розмовляв з Філіпом? - Запитав Кальвіно.
  
  “Звичайно, я говорив з ним. Він сказав, що Бен облажався".
  
  На обличчі Міккі відбилося огиду. “ Ти віриш цьому мудакові?
  
  "Чому б і ні?" - запитав Пет, і посмішка зійшла з його обличчя.
  
  “Ми облажались, приятель. Ми віддали Бену наші гроші. Давай покладемо провину на тих, кому вона належить. У всіх нас була лихоманка протягом шести місяців. Це чортова правда. Ми облажались самі ".
  
  Кальвіно глянув на годинник і підвівся зі стільця як раз в той момент, коли Бартлетт увійшов в клуб. Йому здалося дивним, що Бартлетт прийшов з валізою.
  
  "Ну, я бачу, ви знайшли, кого допитати", - сказав Бартлетт Кальвіно, кивнувши Крейну, а потім Міккі
  
  "Бартлетт, ти програв гроші з Беном?" - запитав Пет, піднімаючи свій келих як тосту.
  
  - А хто цього не зробив? " запитав Бартлетт, намагаючись відвести Кальвіно від столу. Він виглядав стурбованим і переклав валізу з однієї руки в іншу.
  
  Коли вони вже повертали геть, Міккі гукнув Кальвіно.
  
  "Філіп і його друзі з Шіло-роуд тусуються в "Африканської королеві", - сказав Міккі, нахиляючись вперед і спостерігаючи за кидком за більярдним столом. “ Можливо, він зможе тобі допомогти.
  
  Пет Крейн зловив погляд Бартлетта. - Коли ми побачимо твою статтю про Джао по?
  
  Це змусило Бартлетта здригнутися; він виглядав збентеженим. “Я відправляю це наступного тижня. У мене є відмінний матеріал". Він потер руки і знизав плечима. У нього був вигляд людини, що бажає втекти, але вираз обличчя Кальвіно утримувало його на місці.
  
  "Куди ти йдеш, Бартлетт?" спитав Крейн.
  
  “ Завдання. Секретність і все таке.
  
  Крейн повільно похитав головою і позіхнув. "Як ніби більш ймовірний відмову від віз".
  
  "Африканська королева в Патпонге - це те саме місце?" Запитав Кальвіно, ігноруючи Бартлетта і Крейна.
  
  "Це те саме місце", - відповів Міккі гучним голосом, який рознісся по бару. "Єдине місце у Патпонге". Слово "Патпонг" змусило рипнути голову американця зростанням шість футів п'ять дюймів по імені Джек, який все ще не усвідомив, наскільки великий ризик зараження Снідом на Стриптизі. У нього було сірувате, змарніле обличчя.
  
  Прийшов час покидати клуб. З Бартлеттом попереду Кальвіно пройшов повз більярдного столу, коли відчув, що хтось наступає йому на п'яти. Його рука рефлекторно затрималася на рукоятці пістолета, захованого під курткою.
  
  "Почекай, чувак", - крикнув захеканий голос. "Ти їдеш в Патпонг?" Кальвіно кивнув, повернувся і пішов геть. “Почекай, я пройдуся з тобою. У мене багато почуттів до Патпонгу. П'ять років тому це було те саме місце. Я був в Бомбеї, грав на нігерійському барабані . Я тільки вчора ввечері приїхав. Я хочу потрахаться. Але я до смерті боюся Сніду. Сьогодні ввечері я беру з собою дівчину. Є які-небудь ідеї?"
  
  "У нас призначена зустріч", - сказав Бартлетт, який був на добрий фут нижче непроханого гостя.
  
  “ Ти думаєш, я збираюся стояти в тебе перед носом, малюк?
  
  Бартлетт поставив свій чемодан і зробив крок вперед. "Залиш це", - сказав Кальвіно.
  
  "Що залишити?" З якоїсь причини незнайомець перетнув ту невидиму межу гніву, за якою загроза швидко переходить у дію.
  
  Кальвіно встав між Бартлеттом і незнайомцем на ім'я Джек. Він повернувся і штовхнув Джека в груди, просто постукуючи. І Джек опустив більярдний кий, щоб товстий тупий кінець можна було швидко підняти палицю. "Остинь, чувак".
  
  "Не мороч мені голову", - сказав він, тримаючи кий як бейсбольну біту.
  
  “Ніхто не збирається знущатися над тобою. Ми просто хочемо піти".
  
  “ Ви двоє педики, чи що?
  
  В барі запанувала тиша, якщо не рахувати скавчання провідною CNN. Кальвіно сказав собі: залиш мудака в спокої і йди, поки не сталося багато нещасть.
  
  Він стояв боком, тримаючи руку на плече Бартлетта, коли Джек зробив свій хід. Кальвіно побачив, як той зробив випад вперед в лютому, але неефективне удару києм. Кальвіно легко ухилився в сторону, вихопив кий у нього з рук, а потім сильно змахнув ним, потрапивши Джеку по яйцях. Джек впав на коліна, як людина, раптово став релігійним на церковній службі. Кальвіно почекав, поки він підніметься на ноги, але у Джека вистачило розуму не підніматися.
  
  "Відмінна робота, Кальвіно", - сказав Бартлетт, втупившись на Джека, який тепер був на фут нижче його. Він схилив голову набік і глянув вниз. "Поки, малюк", - сказав він Джеку.
  
  З бару Роберт, спершись на лікті, подивився на Джека, який все ще сидів згорбившись, розгойдуючись взад-вперед. “Я сподіваюся, на тобі був презерватив, Джекі. Ніколи не знаєш, де був цей натяк.
  
  
  По дорозі через парковку Dusit Thani Кальвіно задавався питанням, чому хлопці начебто придурка з бару зайшли так далеко по поганим помосту життя. Рано чи пізно хтось або щось зіб'є їх з ніг. Він знав про падіння. Одного разу його зіштовхнули з вершини його життя, але це було дуже давно.
  
  Бартлетт пригальмував поруч з новим білим "мерседесом" і поставив валізу на тротуар. Він засунув руки в кишені і сором'язливо поглянув на Кальвіно.
  
  "Я б сам впорався з цим хлопцем", - сказав Бартлетт.
  
  "Звичайно," сказав Кальвіно.
  
  "Не говори 'Звичайно'. Це правда. Він зв'язався не з тим хлопцем. Він цього не знав. Ти теж. "Бартлетт витягнув з кишені маленький пістолет і направив його на Кальвіно.
  
  "Чанчай," сказав Кальвіно, дивлячись на пістолет в темряві.
  
  Бартлетт кивнув. “Мені запропонували велику суму грошей за те, щоб я вбив вас. Наскільки я розумію, ви доставили людям багато неприємностей. Вони сунули цей пістолет мені в кишеню. І десять тисяч доларів на витрати у валізі. Все, що мені потрібно зробити, це вбити тебе і відправитися в аеропорт Дон Муанг. Тільки...
  
  "Тільки що?" запитав Кальвіно.
  
  Вийшовши з готелю "Дусіт Тані", вони опинилися на півдорозі між святилищем Ераван і Патпонгом. Це було перехрестя. У цей момент у нього був вибір — піти у святині та помолитися, або піти в Патпонг, випити і знайти жінку на ніч. Позаду нього був великий, освітлений будинок духів на парковці Дусіт Тані.
  
  Бартлетт посміхнувся і кинув йому пістолет. “ Вони божевільні.
  
  Кальвіно зловив пістолет і оглянув його при світлі з дому духів. Це був російський кишеньковий пістолет тульського виробництва "Коровін" 25-го калібру. Він подивився на Бартлетта, який вже збирався йти. “ Куди ти йдеш?
  
  "В аеропорт".
  
  "Спасибі," сказав Кальвіно, опускаючи пістолет у кишеню.
  
  “У мене склалося враження, що вони були налаштовані рішуче. Вони знайдуть когось іншого", - сказав він, повернувся, поспішив через парковку і розчинився в натовпі людей на вулиці.
  
  
  БУДЬ-хто, хто використовував вираз "будинок духів" у Нью-Йорку, напрошувався на плутанину. Жителі Нью-Йорка думали, у залежності від того, кого ви запитували, що ви питаєте дорогу в бар або цікавитеся ямайським вуду. Ніхто в Бангкоку не сплутає місце, де ти пив і подцеплял жінок, з місцем, куди ти ходив молитися про гроші, щоб випити і підчепити жінок. Цієї ночі Кальвіно був відмічений смертю за будинком духів. Йому було неясно, чому Бартлетт кинув йому пістолет. Невже він втратив мужність? Невже він ніколи не збирався вбивати його? Змусила його передумати бійка в клубі, коли Кальвіно завадив хулігану вдарити його? Він почував, що з такою людиною, як Бартлетт, цього ніколи не можна було передбачити.
  
  Кальвіно пішов по шляху Бена Ходл. Побувавши на місці мерця, він відправився в "Ераван", Клуб іноземних кореспондентів, і тепер вирішив, що настав час для повторного виступу в "Африканської королеві". Він хотів побачити вирази на обличчях. У двері увійшов Кальвіно, все ще живий, і все ще прямував прямо до них. Він спробував уявити, чого саме він хотів. Ніхто не ходив в Ераван, не бажаючи чогось, або в Клуб іноземних кореспондентів, або в Патпонг. Раніше відповідь була проста: особу людини, яка вбила Бена. І тепер те, чого він хотів, було відповіддю на інше питання: особистості поліцейського і бірманців, які перетворили Бангкок в поле бою. Що стояло за їх жадібністю і прагненням до влади? Можливо, вони навчили себе жити без почуття провини, але ніколи не могли впоратися із занепокоєнням про те, що одного разу прийде черга підлеглих. Він дістав російський пістолет і провів пальцем по короткому стовбура. Це було схоже на дитячу іграшку. Закон Кальвіно про бажання був специфічний: як тільки він з'ясовував, чого хоче чоловік — робота завжди нелегка, тому що більшу частину часу навіть живі не знають, — наступний крок - з'ясувати, хто встав у неї на шляху.
  
  У нього було уявлення про те, чого домагався Бен, і про те, як він встав на шляху сил, набагато перевершують все, з чим він коли-небудь стикався, і як вони обрушилися на нього. І літня жінка у Клонг Тієї побачила сльози в очах крокодила. Від цього по тілу крокодила пробігла дрож, і він опустився на коліна поруч з будинком духів на автостоянці Дусіт Тані. Він розрядив пістолет, викинувши на землю .25 патронів. Потім він нахилився вперед і поклав його за тарілку з ананасами і апельсинами. Там бун — робить заслугу — таке було тайське вираз, яким позначали підношення Будді в храмі. В будинку духів тайським виразом було liang pee — умиротворяти духів. Вічай змусив ляна пописати з допомогою пакетика героїну; у Бунмы, катои, якого Кальвіно вбив нагорі, в барі African Queen, було ім'я, яке означало "заслуга приходить". Опускаючись на коліна, він думав про захист і заслуги; тайські слова про благо наповнили його голову. Заслуга була зроблена; заслуга прийшла. Це був символ віри тайців. Але заслуги було недостатньо; це було для наступного. Щоб вижити в цьому світі, потрібен захист мирських богів. Як людина з підупалої вірою, Кальвіно попросив парфумів будинку парфумів про одне: про здатність повернути якийсь елемент віри в цьому світі і в наступному, віри, яка у нього була. Тем бун або лян пі завжди були чимось змішаним: Заслуга чи захист виходили від того, що віддавали бажане. Віддаючи щось цінне за щось інше, більш цінне. Чим ця річ була для Вичаи? Що хлопчикові було потрібно в будинку парфумів в громаді?
  
  Кальвіно спробував пригадати молитву, одну з молитов, які він вивчив напам'ять, коли був служкою при вівтарі. Але в голові у нього було порожньо. Він подумав про те, як Кіко одягала золотий лист на вухо слона в Эраване. Спогад викликала в нього посмішку. Пізніше вона розмазала золотий лист по його руці. Це було на удачу. Потім до нього дійшло, що принесла віра його дитинства, яка була втрачена, — почуття спокою, яке прийшло від відсутності страху.
  
  Удача посміхнулася йому, подумав Кальвіно, піднімаючись на ноги. Він подумав про те, скільки сотень людей прийшли в бар "Африканська королева" у пошуках іншого святилища, в якому їм посміхнулася б удача. А ще були хлопці начебто Бена, у яких було честолюбство вивчити всі святині Бангкока під різними кутами. Він витріщився на російський пістолет. Його звернення до духів цього місця було закінчено, і він позадкував, залишаючи за паркування, як людина, котра відчуває себе захищеним мирськими богами.
  
  OceanofPDF.com
  СІМНАДЦЯТЬ
  
  ФОТОФІНІШ
  
  Перед універмагом robinson's натовп безпритульних погналася за Кальвіно, кричачи йому вслід.
  
  “Містер вам потрібен хлопчик? Можу піти, можу зробити, можу ощасливити вас". Вони були покинутими, безпритульними дітьми восьми, дев'яти, десяти років. Діти з голодними очима на сірникових ніжках, бігають від однієї людини до іншої, від однієї афери до іншого, оцінюючи кожного фаранга на предмет того, чого він домагається. Був він покупцем? Або кимось, кому подобалися маленькі хлопчики? Кальвіно закрокував швидше, не звертаючи на них уваги.
  
  Схопивши товарні квитанції з універмагу, інша група дітей накинулася на нього. Вони випросили у Кальвіно товарні квитанції з універмагу — зібравши достатню кількість квитанцій, вони отримали подарунки, призначені для хороших покупців магазину. Їх швидкі, стрункі тіла відрізали Кальвіно шлях до порятунку. Він боявся дивитися в їх звернені до нього обличчя; особи дітей, благаючих про те, чого більше не існувало на вулицях, — про людяність.
  
  Нарешті діти здалися, повернули назад і побігли за іншим фарангом . Кальвіно просувався вперед, але повільно. Вісім років тому хлопцеві на милицях знадобилося близько десяти хвилин, щоб дошкандибати від "Робінсона" до входу в Патпонг. Тепер півзахиснику "Нью-Йорк Джайентс" було б нелегко пробитися менш ніж за двадцять років. Він йшов по тротуару, превращенному в ринок лоточників: саморобні дерев'яні візки, столи, вішалки для одягу, великі брудні парасольки, складні стільці, брутальні лавки, китайські велосипеди, дитячі коляски, дротяні клітини з пухнастими звірками всередині, бочки з-під морозива на сухому льоду, візки зі свіжими фруктами — все було втиснуте один в одного, маса звивистих, вузьких проходів відкривалася і закривалася, ніби сталася великомасштабна міграція торговців. Торговці, які намагалися відступити у вузькому перевантаженому тунелю і зупинилися під рядами голих лампочок і неоновими вогнями дешевих стриптиз-барів. Тисячі сорочок бавовняних, ременів, краваток, касет, кролики, собаки, білки, козячі черепа, пір'я рідкісних птахів, срібні прикраси і мідні статуї Будди, а також десятки вуличних продуктових кіосків, всмоктуючих забруднене повітря, звисали зі столів, візків і стільців.
  
  Гіркий Боб якось сказав йому, що стати пересиченим в Бангкоку - значить пройти по цьому проходу і більше не помічати жінку з гірського племені, продає гавкаючого оленя чи іншу тварину, що входить в першу десятку чийогось списку зникаючих видів. Або, якщо б ви випадково помітили гавкаючого оленя, ви б спробували вгадати, як ще один індекс інфляції в Бангкоку, зросли ціни порівняно з минулим роком.
  
  Було пізно, але тротуар все ще був забитий туристами, які рухалися зі швидкістю стада, щиплющего солодку траву. Маса людей рухалася і зупинялася, як ніби пов'язані прихованою системою зв'язку. Кальвіно поцікавився, добрався чи Бартлетт до аеропорту Дон Муанг.
  
  Він протиснувся у вузький прохід між дюжиною мисливців за вигідною покупкою і увійшов в Стрип — як місцеві називали Патпонг. В останній раз, коли він повернувся спиною до Шіло-роуд, Твк був з ним, а Вичаи і двоє його друзів сиділи перед Африканської королевою. Тепер в живих були тільки Вичаи і він сам. Було вже за північ, і Стрип був забитий туристами. Центр Патпонг—а сой який простягався між Шіло та Суравонг—роудс, являв собою величезне скупчення вуличних торговців, що ховаються за сотнями кіосків і навпаки десятків зазивав, котрі простягали пластикові картки з написами "Кицька стріляє дротиками", "кицька п'є колу", "кицька курить сигарети" і так далі, поки ви не починали вірити, що нема такої людської діяльності, яка була б непідвладна жіночої вагіни. Картки нагадали йому, наскільки тонкою була грань між його мрією про вуграх і реальністю живих виступів на Стриптизі.
  
  Стати закликальником означало кар'єрне зростання для такого хлопця, як Вичаи, або одного з хлопців, які працювали з фарангами у Робінсона. До того часу, коли їх підвищили до Патпонга, у них були комісійні з барами, вони працювали у вовчих зграях, носили приховане зброю, затівали бійки і нападали при найменшій провокації, нападаючи на гравця групою з десяти або більше осіб. Людяність зникла, і ніякий новий моральний бар'єр не зупинив їх від погоні за легкими грошима.
  
  Що турбувало Кальвіно в Патпонге, так це те ж саме, з чим боролася Кіко у своїй роботі в Klong Toey. Це породило віру в те, що деякі житті були нікчемними, викинутими на вітер, що деякі люди втратили свої права і захист як особистості. Він подумав про те, як зарізали Твк у готелі "Короткочасний" - її розчленували, як жабу. А хлопчики у вантажівці під автострадою залишилися з перерізаними ковтками. При згадці про ці смерті у нього по шкірі побігли мурашки.
  
  
  Зазивали біля "Африканської королеви" були слухняними, майже пасивними за стандартами патпонга. Вони ледве підняли очі, коли Кальвіно протиснувся крізь чорну завісу над дверним прорізом. Опівночі бар був сповнений експатів; у нього була постійна клієнтура, яка цінувала кращих дівчат-підлітків, що працюють на Стриптизі. Півдюжини дівчат танцювали на двох сценах, у кожної була така велика груди та тіла, схожі на пісочний годинник, що зробили б їх Подругами місяця, якщо б вони народилися білими, світловолосими, блакитноокими і в такій країні, як Америка, де краса була рідкістю. В African Queen краса була загальним правилом. Це було місце, де інвестор міг купити дівчину і використовувати її в якості прикраси басейну.
  
  Кальвіно залишав повідомлення в офісі Філіпа Ламонта протягом трьох днів — з тих пір, як на ім'я його компанії була зареєстрована реєстрація нового "Бенц", виїхав з території Даенга Soi 41. Ламонт ігнорував його дзвінки. Ратана поговорив з віч-на-віч з особистим секретарем Ламонта, і як і раніше нічого. Кальвіно дістав пару фотографій Філіпа Ламонта з моргу газети "Бангкок пост". Один час він регулярно з'являвся в соціальній колонці. Біржовий бізнес набирав обертів, і збереження його особи у новинах, повинно бути, було способом збільшити список його клієнтів і норму прибутку. За вісімнадцять місяців Ламонт також три або чотири рази з'являвся в діловому розділі. В одному з інтерв'ю з'явилася підпис Бена Ходл.
  
  Кальвіно помітив Ламонта, що сидів за столом поруч з циветтой. В отвір без вуха була засунута згорнута банкнота в сто батів. Ін топлес, одягнена в стринг-бікіні, осідлала Ламонта і станцювала на колінах під музику пісні Pink Floyd "The Wall". Танці на колінах були фірмовим блюдом African Queen bar. За ціну дамського напою ін сідала на коліна відвідувачки і підстрибувала вгору-вниз в такт музиці, хихикаючи і звиваючись, як різновид морського окуня, який потрапив на гачок. Вона нахилилася і зубами витягла банкноту в сто батів з вушної раковини сивет. Ламонт розсміявся, і його друзі теж.
  
  В сміху Ламонта відчувалась впевненість, викликана рахунками витрат, великою зарплатою і зшитими на замовлення костюмами. Через мить сміх переріс у лиховісну усмішку. На ньому були круглі окуляри в золотій оправі, над якими ін весело диміла своїм диханням. Його шкіра здавалася блідою поряд з обличчям дівчини. Його світле волосся порідшали спереду і були зачесане назад, як сором'язливі чоловіки прикривають лисину; ця зачіска дозволила їм ще кілька років танцювати на колінах з yings в African Queen. Ламонт був схожий на людину, якій не сподобався б ін називала його "тато" і просила ввести подвійний тариф, який вимагала від старих, які просили їх потерти те місце, де їм було приємно.
  
  Зал був переповнений, і Ламонт сів у центрі кола друзів, які теж були одягнені у ділові костюми. Кальвіно замовив подвійний мехонг і содову в барі збоку. Поруч з ним біля стійки невисокий фаранг середніх років з круглим обличчям, обвислими каштановими вусами, подвійним підборіддям і похилими плечима обійняв молоду ін . Що привернуло увагу Кальвіно, так це величезний живіт, що нависає над чоловіком, шматок плоті, який натягався на пояс його темно-рожевих штанів з акулячої шкіри. ін вмочив кінчик його краватки в віскі з содовою, щось прошепотів йому на вухо і втік.
  
  “Це не так, як раніше. Тепер дівчата дуже жадібні до грошей", - сказав незнайомець, розглядаючи пошкодження на своєму краватці. "Тепер вони хочуть гамбургери з Макдональдса".
  
  "Або медичну страховку," додав Кальвіно.
  
  Кальвіно припустив, що незнайомцю призначили розцінки старого за п'ятнадцятихвилинний танець на колінах. Скільки разів він чув, як фаранг з глибоким зітханням говорив, що все стало не так, як раніше? Це була бангкокська хвороба, яку підхопили давні емігранти.
  
  Він встав з барного стільця. Сховавшись за дверима, що ведуть до туалети, він виявив білу дошку з серією вертикальних стовпців тайської писемності. У більшості барів дошка визначала порядок танців, перераховуючи номери кожної танцівниці довгими рядами. Праворуч від порядку танців був другий список: номери дівчат, які були викуплені. Танцюристи показали свої пластикові значки з номерами і прикріпили їх до стрингам. Кальвіно попросив ін показати йому, де на дошці значиться число 16. Номером 16 був літаючий приватний танець на Ламонте. ін вказала на дошку. Він грубо підрахував, що номер 16 підходить для десяти хвилин приватного танцю, перш ніж її зміна вийде на сцену для наступного виступу. Кальвіно дав іну банкноту в двадцять бат і прослизнув у двері поруч зі сценою. Він подивився на сходи праворуч. Минулого разу, коли Бунма стояв на цьому місці, він чекав його нагорі, щоб убити. На цей раз Кальвіно відвернувся від сходів і пройшов повз відвідувачів, що стояли у вузькому коридорі.
  
  Як раз перед тим, як він дістався до туалету, він почув, як хтось гукнув його на ім'я. Голос долинав з маленької ніші, заваленій коробками, вішалками з вуличним одягом йингов та іншим мотлохом. Тримаючи руку на рукоятці пістолета під курткою, Кальвіно ступив в нішу. Він побачив кросівки "Рібок" і кант на рукаві ковбойському сорочки, потім з-за штабеля коробок висунулася голова Вичаи.
  
  "Допоможи мені", - попросив Вичаи. "Будь Ласка, Кхун Винувать.
  
  Кальвіно протиснувся в нішу, пірнувши під вішалку для одягу. Він опустився на коліна поруч з Вичаи. Його руки і ноги були зв'язані мотузкою, і все ж якимось чином йому вдалося витягти кляп з рота. "Він схожий на перелякану дитину", - подумав Кальвіно. Він задавався питанням, чи таким бачив його Кіко. Зарозуміле, жорстке, вуличне ставлення зникло, і те, що прийшло йому на зміну, було несподіваним: переляканий хлопчик в ковбойському сорочці.
  
  "Хто це зробив?" - запитав Кальвіно.
  
  “Дуже погана людина. Він хоче заподіяти мені біль". Очі Вичаи сморгнули сльози.
  
  "Чанчай?"
  
  Вичаи кивнув. Його губи затремтіли, коли він спробував вимовити ім'я Чанчая. Кальвіно стиснув плече хлопчика, потім дістав кишеньковий ніж і перерізав мотузки.
  
  - А тепер ти підеш зі мною, " сказав Кальвіно.
  
  “Ні, не можу. Вони бачать мене. Може бути, хочуть заподіяти мені біль. Я не знаю. Для мене це марно".
  
  Наполягати на цьому з Вичаи було марно. Альтернатива була непривабливою: підняти Вичаи і винести його, брыкающегося і кричущого, крізь стрій молодиків, разносящих напої на танцмайданчиках і в барах, танцівниць на колінах, сутенерів і вибивав.
  
  "Я повернуся за тобою", - сказав Кальвіно.
  
  "Правда?" В голосі хлопчика звучали подив і надія; така ідея не приходила йому в голову. "Ти повернувся за мною?"
  
  “ Іди нагору і сховайся. Не залишайся тут. Після закриття я повернуся за тобою, " сказав Кальвіно, швидко притискаючи палець до губ. Одна з жінок була викуплена і знімала свою вуличну одяг з вішалки над ними. Вона розповіла своїй подрузі про забавному товстуні в рожевих штанях з акулячої шкіри; вони планували накачати його наркотиками в його готелі. Вона роздяглася і раптово зникла. Вичаи інстинктивно обійняв Кальвіно, як дитина, що шукає захисту у батьків.
  
  "Вони зробили це, тому що ти залишив героїн в будинку духів?" Прошепотів Кальвіно після того, як йинги пішли.
  
  Його голова сіпнулася в серії швидких кивків. “Закінчено. Я кажу їм".
  
  “ Чому? Кальвіно вдивився в обличчя хлопчика, який знову запаморочилось емоціями.
  
  "Що вони зробили з Тиком". Він розірвав рукав своєї ковбойському сорочки. Всередині був захований негатив. Він обережно обробляв тканина, поки негатив не вискочив назовні. Він простягнув його Кальвіно, який підніс його до світла і побачив неясні обриси двох чоловіків. Він подивився вниз на Вичаи.
  
  "Хто вони такі?" - запитав я.
  
  Чанчай і фаранг . Я роблю знімок для Чанчая. Він не знає, що я зберігаю. Він хотів змусити фаранга злякатися. Я думаю, фаранг боїться, може бути, він теж боїться. Тому я продовжую."
  
  Розумний хлопчик, подумав Кальвіно. Негативний результат був козирем в рукаві у Вичаи, і, дивлячись на Вичаи, він знав, що хлопчик прийняв рішення довіряти йому.
  
  
  "Стіна" припинилася, коли Кальвіно повернулася в бар. Номер 16 злізла з колін Ламонт і піднялася на сцену, де виступала перед більшою аудиторією. Африканська королева вступила в перехідну фазу під час танцювальної зміни; одна група дівчат зійшла з двох сцен, а інша група дівчат посіла їх місце. Відвідувачі, яким до смерті хотілося відлити, але вони не хотіли втрачати танцівницю на колінах, попрямували до туалету; дівчата, сходять зі сцени, видивлялися старих або нових клієнтів, щоб пригостити їх випивкою. Кальвіно повернувся до бару за своїм напоєм. Товстий незнайомець в штанях з акулячої шкіри зник.
  
  "Головорізи і обнімашки", - сказав один з друзів Ламонта, коли Кальвіно підійшов до їхнього столика.
  
  "Брокери та джокери," сказав Кальвіно, простягаючи Ламонту свою візитну картку.
  
  Він відірвав погляд від картки.
  
  "Так це ви приставали до моєї секретарки з телефонними дзвінками з погрозами", - сказав Ламонт з англійським акцентом. "Я вже подумував заявити на вас у поліцію за домагання". Він грав для своїх друзів, які розсміялися над цим жартом.
  
  “ Поліція? У тебе є друзі в департаменті? Забавно, це одне з питань, про які я хотів тебе запитати, - відповів Кальвіно, відмахуючись від ів, яка почала звичайне уявлення з погладжування його стегна. Це була розмова в барі, в якому дівчина попросила дамський напій. Вона сердито зиркнула на нього, стрімко розвернулася і пішла. Він сів поруч з Ламонтом.
  
  “ Заперечуєш дівчат. Їм це не подобається. Чого саме ти хочеш? Рахунок? Порада? Управління фінансами? Проблеми? Тон Ламонта став діловим.
  
  “ Щоб поставити кілька запитань про Бене Ходл.
  
  “ Бен Ходл? - запитав він наполовину весело, наполовину саркастично. “ Завтра його похорон. Він був другом. Ми разом ходили в школу. Його вбив схудлий наркоман. Кінець історії."
  
  “ А що щодо інвестиційного клубу Бена, нелегального? Він купував акції знімального майданчика через тебе?
  
  Ламонт нічого не сказав, потім відвернувся до сцени і послав повітряний поцілунок номером 16, який вигнув спину, піднявши груди, як свого роду пропозицію, від якої важко відмовитися.
  
  "Я поговорив з деякими інвесторами", - сказав Кальвіно, виділяючи слово "інвесторами". “У мене виникла ідея, що Бен доручив тобі здійснювати щоденні операції. А чому б і ні? Він дійсно написав про вас дуже втішну статтю в "Bangkok Post" у квітні минулого року.
  
  “ Ви поліцейський, містер Кальвіно?
  
  "Ви брокер?" - запитав я.
  
  Він розплився в усмішці. "Ми трохи коміки, чи не так?"
  
  "Я не знаходжу нічого смішного в людині, який отримує кулю в потилицю від когось, кого він знає".
  
  Ламонт дістав гаманець і поклав дві банкноти по п'ятсот бат в пластиковий стаканчик, набитий таблетками від напоїв. Він встав зі свого місця, не попрощавшись з друзями і не дочекавшись здачі. Кальвіно спіймав його у вузькому провулку перед Книжковим магазином. Ламонт втупився на вітрину з комп'ютерними книгами, засунувши руки в кишені, ніби чогось чекав. Він міг втратити Кальвіно в натовпі, прослизнувши в інший бар або в бічне кафе . Кальвіно зупинився поруч з ним.
  
  "Продаю комп'ютерні книги в Патпонге", - зітхнув він задумливим голосом. “Бен одного разу сказав, що комп'ютери викликають більшу залежність, ніж жінки. Тепер подивися на це. Можливо, він був прав". Нервова, порожня балаканина, подумав Кальвіно.
  
  “ Ти купував і продавав для інвестиційного клубу Бена?
  
  Він кивнув.
  
  "У цьому є якийсь злочин?" - запитав він майже запізно.
  
  “ Наскільки я можу судити, немає.
  
  "Тоді чому ти мене турбуєш?"
  
  “Тому що у мене є теорія про Бене, про тебе і про фондовий ринок. Інвестиційний клуб починався як одне, але перетворився в щось інше. Ти людина, якій подобається його фотографія в газеті. Тобі подобається "Африканська королева ". Люди на Стрип-каналі почали думати ... може бути, Філіп Ламонт зможе допомогти нам з невеликою проблемою ".
  
  Виглядав втомленим, з чорними колами під очима, Ламонт витріщився на нього з неприхованою ненавистю. "Яка маленька проблема?"
  
  “Гроші, багато грошей на наркотики від бірманської контрабанди з порту Клонг Тоі. І хтось сказав: "Ей, Ламонт хороший хлопець, чому б не попросити його про допомогу?' І ти подумав, чому б не "Інвестиційний клуб Бена"? Пропусти гроші від наркотиків через клуб. Скажи мені, якщо я зігріюся ".
  
  Ненависть зникла з обличчя Ламонта. Краплі поту виступили в нього на чолі, коли він намагався дивитися прямо перед собою на дисплей комп'ютерної книги. “Бен мертвий. Залиште все інше в спокої, містер Кальвіно.
  
  “ Ти втягнув Бена в угоду. Тобі потрібна була допомога, друг, хтось, хто міг би прикрити базу. Я навів деякі довідки. Бен і ти були однокласниками в Харроу. Ти прозвав його Хробаком. Можливо, тому, що йому подобалося працювати в саду. Може бути, ви тусувалися разом. Може бути, ви разом вивчали історію. Може бути, ви двоє шахраювали на іспитах. Ранній досвід зрізання кутів. "У мене є багато припущень щодо Бена і тебе, але ти вловив ідею. У вас була можливість і передісторія провернути аферу через групу фарангів, які не могли відрізнити "пут" від "колла". Тільки щось пішло не так, і я думаю, ти той хлопець, який знає, що сталося.
  
  Ламонт покрутив рубінове перстень-печатку на лівій руці проти годинникової стрілки. Це був нервовий тик. “Бен був моїм другом. Повна зупинка, " сказав він, обходячи зазывалу, який кинувся за туристкою в зелених шортах, коричневих шкарпетках до литок і сандалях.
  
  "Але ви посварилися", - сказав Кальвіно, блефуючи. “Бен обдурив тебе в грошах. І саме тому ти вбив його".
  
  Ламонт відвернувся до вікна, намагаючись оцінити вираз обличчя Кальвіно: був він серйозним, ворожим, завзятим рибалкою або божевільним? “ Я не вбивав Бена.
  
  “ Але ви, можливо, знаєте, хто це зробив.
  
  Ламонт озирнувся і зітхнув. “ Вони вб'ють вас, містер Кальвіно.
  
  "Хто вони такі?" - запитав я.
  
  В очах Ламонта затанцювали глузливі іскорки.
  
  "Я думаю, ти вже знаєш". Подумавши, він додав: “Ти не можеш доторкнутися до них. Ніхто в Бангкоку не може".
  
  Кальвіно загнув палець і запросив Ламонта слідувати за ним в нічний ресторан за рогом. Вони сіли за кутовий столик навпроти кімнати, яку займав товстий катои з австралійським акцентом і його компанія з трьох молодих барбоев з зачесаним назад волоссям. Кальвіно замовив дві кави.
  
  “ З-за чого ви розлучилися з Беном? І не кажи мені, що не було угоди, або ти не можеш згадати.
  
  "П'ятдесят на п'ятдесят", - сказав він.
  
  "Скільки ти взяв?"
  
  Він пограв зубочисткою, повільно відламуючи маленькі шматочки і кидаючи їх на стіл. - Два мільйони доларів США.
  
  Кальвіно не спробував показати здивування, але у нього нічого не вийшло. Скільки наркотиків і грошей відбувалося через порт Клонг Тієї - це було питання, на який у нього не було відповіді. Він з самого початку відчував, що інвестиційний клуб "нікель-енд-дайм" не був достатньою причиною смерті Бена і всіх наступних смертей. Якщо частка Ламонта склала два мільйони, і ще два мільйони дісталися Бену, то кількість наркотиків повинно було становити близько півмільярда доларів. Не було ніякого способу відмити стільки грошей через місцеву фондову біржу.
  
  “Два мільйони були нічим для цих людей. Це були ходячі гроші", - сказав Ламонт, який, як тільки почав, здавалося, не міг перестати говорити про угоду.
  
  "Ви відмивали свої власні гроші через клуб, а решта виводили готівкою або золотом", - вголос припустив Кальвіно.
  
  По тому, як вигнулися куточки верхньої губи Ламонта, він зрозумів, що здогад потрапила в точку.
  
  Бен купив трьох слонів з тикового дерева майже в натуральну величину, і вони обійдуться йому в купу грошей. Заховані в них чотири мільйони доларів зробили слонів розумним вкладенням коштів. Став би Філіп Ламонт, старина Харроу, бити свого друга з-за п'ятдесяти штук? Це був той самий хлопець, якого Кальвіно обчислив як власника нового "Бенц", виїхав з території Даенга. У Бангкоку ця машина коштувала сто п'ятдесят штук. Кальвіно ніколи б не подумав, що хтось міг замочити Бена за паршиві п'ятдесят штук.
  
  "Тільки одна маленька річ", - почав було Кальвіно, але потім відступив.
  
  "Що це?" Ламонт запитав трохи занадто швидко.
  
  “ Бен тобі ніколи не платив.
  
  Він витріщився на зламану зубочистку. “ Він заплатив. Ти хочеш сказати, що мені заплатили, а що ні?
  
  “ Я кажу тобі, що ти все ще шукаєш свої два мільйони.
  
  "Я нічого не шукаю".
  
  "І я вважаю, Чанчай взяв тебе за яйця і стискає їх", - сказав Кальвіно, склавши руки на столі.
  
  “ Ти не розумієш, про що говориш. "Ламонт повернувся, щоб розплатитися, дістав з кишені трохи готівки і висипав їх у пластиковий стаканчик.
  
  "Я знаю, де Бен сховав гроші," сказав Кальвіно. “ Тебе цікавить співвідношення п'ятдесят на п'ятдесят?
  
  “ Навіщо щось ділити, містер Кальвіно? Все, що у вас є, ви повинні залишити собі. Ви не з тих чоловіків, які особливо добре ладнають з партнером.
  
  У нього було відчуття, що Ламонт знав про спроби його вбити. “З-за Чанчая. Наркотики, проституція, азартні ігри. І передозування фарангів заради їх паспортів та готівки. Одним з них був хлопець на ім'я Джефф Логан ", - сказав Кальвіно. Хвилину або більше нічого не було сказано. Кальвіно думав про те, як Ламонт відразу ж охарактеризував його як потенційного "партнера".
  
  Слово "партнер", вимовлене Філіпом Ламонтом, прозвучало дивно, нереально, як ніби він откашливал чужорідний предмет, що застряг у нього в горлі. Бен був його партнером. Вони були партнерами з самого початку, Бен і Філіп. Власністю партнерства був інвестиційний клуб. Філіп Ламонт фальсифікував бухгалтерські книги в своїй фірмі і відмивав гроші через рахунок Бена Ходл.
  
  "Я б не хотів бути Філіпом Ламонтом, коли китайці будуть перевіряти бухгалтерські книги вашої фірми", - сказав Кальвіно. "Або перевірте деякі з випущених вами сертифікатів акцій".
  
  Ламонт сів за стіл, нахилившись уперед у своєму кріслі.
  
  "Я поняття не маю, про що ти говориш", - сказав він, граючи своїм кільцем.
  
  “ Ти перевів гроші назад на рахунок Бена. Можливо, підробив якісь сертифікати акцій. Я припускаю, що Бен став релігійним. Він почав ходити до ворожки. Він почав думати, що його справжній партнер був у світі парфумів, а не його старий шкільний приятель Філіп Ламонт. Тому він трахнув тебе заради примар. Або, може бути, він просто був жадібним."
  
  Філіп Ламонт напружився, його щелепи рухалися вгору-вниз. Кров відринула від його особи. Бен Ходл, можливо, бачив те ж саме особа за кілька секунд до того, як його особистий термінал згасло. Деякі кажуть, що шахрай виглядає чудово і повністю контролює ситуацію до останніх двох хвилин, коли все розвалюється і йому доводиться бігти.
  
  "І ти ні з того ні з сього вирішив, що ми станемо партнерами?" Запитав Ламонт, важко заковтнувши.
  
  “Я втомився від того, що в мене стріляють, і від того, що які їздять вантажівки трощать мої прилавки з локшиною. Це руйнує мою любов до локшині і бутильованої води ".
  
  Закон Кальвіно про осіб, що укладають угоди, застосовується повсюдно: угоди - це справжня форма залежності, і якщо людина підсів на цей наркотик, ви можете контролювати його, як будь-якого наркомана, даючи йому те, від чого він не може відмовитися, — угоду, яку він так довго шукав.
  
  “ Що саме ви дивилися, містер Кальвіно? Крім, можливо, занадто великої кількості нецікавих американських детективних фільмів?
  
  Кальвіно посміхнувся, спостерігаючи, як він п'є каву. Його кавою залишився недоторканим. “Як Бен це зробив. Виставив тебе і цих недоторканних ідіотами. Думаю, Бену сподобалася ця ідея".
  
  "Бен був дурнем".
  
  “ Те, що твої два мільйони доларів зникли у тебе з-під носа, зовсім не робить його дурнем.
  
  "Це зробило його мертвим", - сказав Ламонт. Він виглядав стурбованим, граючи своїм перснем з печаткою, потім глянув на годинник. "Ви коли-небудь грали в сквош?"
  
  Питання було несподіваним і застав Кальвіно зненацька. У нього виникло відчуття, що у Філіпа увійшло в звичку міняти майданчика на користь домашнього корту. Але Ламонт мав справу з кимось, хто був беспризорником в Брукліні. Те, що здалося Ламонту вишуканим ходом, спрямованим на те, щоб збити з пантелику своїх опонентів, було тим, що один член банди в старому районі Кальвіно назвав "траханием Бетті через скляні двері". Дівчина, яка дозволила хлопцеві збудитися, а потім зупинилася і пообіцяла продовжити наступної ночі у себе вдома, бо сказала, що її батьків не буде вдома. Потім хлопець приїжджає двадцять чотири години потому, весь розбурханий і готовий кинутися в атаку, але так і не проходить повз скляних дверей Бетті.
  
  "Я колись грав у теніс", - сказав Кальвіно.
  
  “Я граю в клубі здоров'я "Лендмарк" завтра вранці о десятій. Чому б тобі не приєднатися до мене на товариській грі? І, якщо хочеш, ми можемо обговорити питання про партнерство ".
  
  Він глибоко зітхнув і затримав дихання. Його очі почервоніли від випивки, костюм пом'явся від приватних танців, і тепер його розум намагався осмислити бруклінського приватного детектива, раптово оголошує про свою відставку і подільного незаконними доходами.
  
  "Це ти вбив Бена?" Запитав Кальвіно, нахиляючись над столом.
  
  Він нахилився вперед і прошепотів. “ Що думаєш, напарник?
  
  
  КАЛЬВІНО пішов за пожежними машинами. Вуличні торговці зібрали речі і покинули Стріп. Але людей залишилося достатньо, щоб зібрати невеличку юрбу. Він проштовхувався крізь барменш, сутенерів і зазивав, які зібралися перед баром "Африканська королева". Червоні язики полум'я виривалися з головного входу, і густий чорний дим клубочився над Патпонгом. Фотографи сфотографували пожежних, що стоять на сходах, витягнутих з вантажівок над дахом "Африканської королеви". Легкий, прохолодний туман від води наповнив повітря. У цьому районі перебували десятки туристів і звичайних поліцейських. Полковник поліції стояв збоку від Африканської королеви, беручи інтерв'ю у збожеволілої мами сан, а журналісти юрмилися навколо і робили нотатки. Вона поговорила з репортером з фаранга, який запитав її про причини пожежі.
  
  “Наркомани, які розріджують, розпалюють вогонь. Нічого хорошого від цих хлопців. Вони нюхають, а потім бавляться з сірниками. Мені дуже погано", - сказала вона. “Але ти не хвилюйся, я знову відкриваю через чотири тижні. Звичайно."
  
  Пояснення було продумано, подумав Кальвіно. Звинуватите в цьому худих хлопців з Клонг Тієї. Це гарна копія, подумав він.
  
  Кальвіно кілька разів робив нерішучі спроби прорватися через поліцію та пожежників, але щоразу його відштовхували. Це було безнадійно, і він зрозумів це по потріскування полум'я всередині. Всередині нічого не могло вціліти. Відблиски каміна танцювали в очах йингов, які провели ніч, танцюючи на колінах перед дамами за випивкою. Пожежа була подією, чимось особливим, несподіваним і невідомим, і це створило атмосферу справжнього хвилювання. В цьому полум'ї Кальвіно думав про "Стіні", Бунмі, катои і будинку духів, куди Вичаи поклав пакет з героїном. Він згадав свій останній погляд на Вичаи в ніші. Його трясло від страху, але він був сповнений надії, тому що Кальвіно обіцяв повернутися за ним. Він згадав, як Твк відкинув ногою пістолет. Бен холоднокровно засунув палець у вушну раковину опудала сивет. Полум'я охопило все з білої швидкістю, руйнуючи і перетворюючи на попіл, ніби те, про що пам'ятали, ніколи не існувало.
  
  Кілька годин потому, після того, як пожежа була згашена і випотрошеного приміщення повалили тонкі цівки диму, Кальвіно зайшов всередину і обійшов те, що залишилося. У кімнаті нагорі було знайдено обвуглене тіло хлопчика. Він стояв поруч з Праттом, який прибув в цивільному одязі, коли проносили повз тіло, запахом горілої плоттю і димом. Риси обличчя на тілі були невпізнавані, але Кальвіно знав, хто це був, а Пратт знав, чому це сталося.
  
  "Чанчай згортає операцію", - сказав Пратт. “Він наляканий, і ми шукаємо його. Ми хочемо, щоб він підтвердив те, що ми вже маємо".
  
  “ Твій друг. Той, хто працює в департаменті і є його партнером, " сказав Кальвіно, зробивши наголос на слові "партнер". Він витріщився на Пратта, думаючи про те, як важко йому було з'явитися перед усіма іншими співробітниками відділу у цивільному одязі.
  
  "Він тебе зловив, чи не так?" - запитав Кальвіно.
  
  Пратт посміхнувся і ткнув носком черевика в розплавлений клубок чогось, що, як Кальвіно був упевнений, було тим, що залишилося від виверновой кішки африканської королеви бару.
  
  OceanofPDF.com
  ВІСІМНАДЦЯТЬ
  
  ІГРОВЕ ОЧКО
  
  Далеко жалібно завивав тенор-саксофон. Рифи "East River Drive" розносилися в жаркій, темної ночі, як реквієм. Таксі зупинилося біля високих залізних воріт з натягнутою зверху колючим дротом. Всередині знаходилася резиденція Пратта. Будинок розташовувався на задвірках soi поруч з Soi JUSMAG — soi з великим комплексом будівель для американського військового персоналу. Слуги Пратта знали Кальвіно і називали його "Кхун Винувать. Кальвіно розплатився з таксистом, а потім підійшов до охоронця, який спав на стільці з жорсткою спинкою, пластиковий козирок його капелюха був насунутий на очі. Кальвіно відкашлявся. Нічого. Потім він простягнув руку і легенько потряс охоронця за плече. Охоронець підстрибнув, його очі відкрилися, і він поправив капелюха.
  
  "Кхун Вайни", - сказав він. “Не кажи Кхуну Пратту. Я чую музику, я сплю".
  
  “ Як довго він вже грає? - запитав я.
  
  Він схилив голову набік, слухаючи саксофон, глянув на годинник, а потім позіхнув, закинувши руки за голову.
  
  "Близько двох годин", - сказав він, відмикаючи ворота.
  
  "Це завжди неприємності", - сказав Кальвіно.
  
  Охоронець кивнув, прикурюючи цигарку, витягнутий з-за вуха. “Дружина їде. Діти їдуть. Поїдьте в Чіангмай", - зголосився він. “Вона їхала минулої ночі. Вона теж плакала. Діти плачуть. Тільки Най не плаче, але у нього дуже болить серце".
  
  "Він один?" Запитав Кальвіно, зробивши два кроки всередину території, потім зупинився послухати саксофон.
  
  "Він один", - сказав охоронець, закриваючи за собою ворота.
  
  Дорога пролягала через пишний сад з величезними пальмами, шелестких в ночі і відкидають тіні на галявину. Територія і будинок викликали моторошне відчуття занедбаності; ніби сказане так і залишилася висіти в повітрі невирішеним. Ні дітей, ні дружини, ні слуг. Після пожежі в Африканській королеві Пратт практично нічого не сказав, відгородившись стіною мовчання. Так все і залишилося. Пратт сів у машину і поїхав додому.
  
  Кальвіно відчував його страждання. Він відчув це, коли йшов по під'їзній доріжці до будинку Пратта. Можливо, це було найкраще визначення дружби: інший чоловік, який міг би витерпіти твою особисту біль, ту, що не піддається опису, і зробити її своєю, страждати разом із тобою, без всякої необхідності запитувати або пояснювати. Він зупинився біля невеличкого будинку духів, поряд з великою пальмою. Слуги Пратта залишили підношення з фруктів і квітів. Він почув голос Пратта, який волає до його пам'яті: Читай Шекспіра. Бангкок представляв собою велику територію, оточену будинками духів; це був світ духів, населений людьми, які приходили віддати шану цим невидимим силам і запропонувати дари в обмін на захист. Бангкок був місцем, де людське життя була невизначеною, суворою і жорстокою. Віруючі шукали допомоги скрізь, де могли її отримати, в цьому світі, або за його межами.
  
  
  ВІН натрапив на Пратта, який, нахилившись вперед в ротанговом кріслі, грав на саксофоні. Кальвіно вийшов з галявини на довгу дерев'яну веранду. З одного боку був ставок з рибою, освітлений зануреними у воду ліхтарями. Великі золоті риби і китайські карпи ліниво плавали в жаркої ночі. На веранді Кальвіно стояв, притулившись до поручнів, і дивився на розсип зірок, що всіяли нічне небо. Це було як у старі добрі часи в Грінвіч-Віллідж, коли Пратт затужив за домом і Кальвіно знайшов його в позі лотоса на підлозі своєї кімнати, граючим "Іст-Рівер Драйв". Іноді він грав годинами. Кальвіно вештався поблизу, пив пиво і слухав, а потім виходив з квартири Пратта. Іноді вони не обмінялися жодним словом; в цьому не було необхідності. Що мало значення для Кальвіно, так це те, що він надав своєму другові люб'язність, ставши свідком чогось особистого і давши йому зрозуміти, що розуміє. Коли демонічні духи прориваються крізь поверхню життя і намагається потягти свою жертву вниз, в порожнечу, найважливіше - це друг, який поверне тебе назад. Кальвіно вже був таким другом одного разу.
  
  Він подумав про дружину Пратта, Манувади — її ім'я скорочувалася до Мані. Вона була з тих жінок, за яким будь-який чоловік нудьгував би навіть на одну ніч. В країні, де краса була звичайним явищем, Мані виділялася в переповненому залі. Вона була культурною, забавною, життєрадісною, обнадійливою, сильною і непохитною у своїй відданості Пратту. Кальвіно ніколи не бачив її сердитою і не чув, щоб вона підвищувала голос в гніві. Деякі жінки володіють якоюсь духовною якістю, яке підносить їх над поверхнею землі. І Мані була однією з них. Як і Пратт, вона походила з привілейованого класу. Її сім'я володіла великим маєтком недалеко від Чиангмая разом з приблизно тисячею рай рисових полів. Вона виросла серед садівників, покоївок, шоферів, нянь, бабусь і дідусів, дядьків, тіток, двоюрідних братів і сестер, друзів, гостей з-за кордону. Це була феодальна сім'я, яка іноді налічувала більше сотні людей. Мані була другою дочкою. У неї були старші брат і сестра. Всі діти були відправлені в університети за кордон. Всі вони говорили по-англійськи, по-французьки, по-німецьки і по-тайськи. Її мати також трохи говорила по-китайськи. Кальвіно навчив мати Мані парі слів на ідиші та італійською. Її улюбленим було "мешуга" , що на івриті означає "божевільний".
  
  Вечеря в родинному маєтку Мані був схожий на засідання комітету Організації Об'єднаних Націй, де розмови велися на трьох мовах одночасно. Її брат очолював відділ комерційних кредитів великого банку. Її старша сестра вийшла заміж за німця і жила в Берліні. Мані познайомилася з Праттом на прийомі для іноземних студентів в Нью-Йоркському університеті. Кальвіно був шафером на їх весіллі перед суддею Верховного суду нижнього Манхеттена. Так що в певному сенсі Кальвіно був поруч з ними обома з самого початку. У них було двоє дітей. Хлопчик Сучин, якому було десять років, всього на місяць старші дочки Кальвіно Мелоді. І дівчинка Саторн, якій виповнилося сім років у той день, коли Бена Ходл вдарили за його комп'ютером.
  
  Пратт перестав грати. Він поклав саксофон на стіл і відкинувся на спинку стільця.
  
  "Мані з дітьми в чіанг маи", - сказав Кальвіно.
  
  "Вони налякані".
  
  "Я ніколи не бачив Мані наляканою".
  
  Це означало справжні неприємності в його відділі.
  
  "Хтось сильно на тебе тисне?"
  
  "Досить сильно", - відповів він.
  
  “ Хто там, Пратт? - запитав я.
  
  Пратт не відповів прямо. Замість цього він витягнув з кишені книжку, розгорнув її і простягнув Кальвіно. Вона була роздруковані на ксероксі. Кальвіно подивився на нього і посміхнувся.
  
  "Це на тайському", - сказав Кальвіно. “Саторн в seven читає по-тайськи. Я функціонально неписьменний. Так що тобі доведеться заповнити прогалини між ламаними словами Вітання, які ти називаєш алфавітом ".
  
  “Два дні тому по площі Сіам пройшло кілька сотень людей. Тут говориться, що, коли я був у Нью-Йорку, я організував торговців наркотиками. Я був натхненником, який ввіз опіум в Америку. В ньому мене звинувачують у вбивствах минулого тижня. І в ньому говориться, що на церемонії нагородження після смерті мого батька я змусив своїх підлеглих і бізнесменів дати мені грошей. Командир CSD - мій друг. Але на нього чиниться тиск. Це відбувається у Відділі по боротьбі зі злочинністю. Тому він відправив мене у відпустку. Він припустив, що було б розумно погодитися на переведення в поліцію Сукхотаи. Може бути, тобі варто випити. Може бути, мені варто випити."
  
  Вони увійшли у великий будинок. Пратт налив віскі з "Джонні Вокер Блек Лейбл". Він приготував Кальвіно подвійний. Кальвіно підійшов до стіни, включив верхній вентилятор і сів на диван. Внутрішня боротьба за владу в тайської поліції була схожа на постійно переміщається лінію фронту у зоні бойових дій. У понеділок Пратт міг відчувати себе в безпеці на своєму посту, у вівторок виявити, що займає передову позицію на нічийної території, а до п'ятниці виявитися так далеко в тилу ворога, що ніхто не був готовий ризикувати своєю кар'єрою і положенням, щоб піти за ним. Проблема Пратта полягала в соціальному походженні. Він був М. Л., дворянський титул, що демонструє його королівські зв'язку, влада і положення. Він ніколи не брав хабарів. Його чесність відрізняла його і йому подібних від інших службовців поліції. Це не раз робило його мішенню. Але на цей раз рукавички були зняті. Листівка опинилася на вулиці, тому що хто-то вищестоящий схвалив цей план.
  
  “Сучий син. Якщо ти не погодишся на переклад, ти знаєш, що може статися далі", - сказав Кальвіно.
  
  "Що навалилося на тебе на цьому тижні", - сказав Пратт, і в його голосі прозвучала образа.
  
  "Але я не таєць", - заперечив Кальвіно.
  
  “Це погано, Вини. Сказати, що я вимагав гроші на похоронах мого батька, - це дуже погана брехня. Я повинен боротися. У мене немає вибору ".
  
  "Мані з дітьми не поїхали з-за цього", - сказав Кальвіно, беручи брошуру з кавового столика. Він залпом випив подвійний скотч. "Є дещо ще".
  
  Він кивнув, відкинув голову назад, і його голос став більш сердитим. “Вчора Мані отримав анонімний телефонний дзвінок. Це була загроза вибуху бомби".
  
  Кальвіно зітхнув і знову наповнив свій келих. У нього було таке почуття, ніби він потрапив у чийсь кошмар. Один з тих кошмарів із закритою коробкою, де немає ні вікон, ні дверей і незалежно від того, в який бік ти біжиш, ти врезаешься в стіну.
  
  "Вбивства в порту Клонг Тієї", - продовжив Пратт. “Так їх називали в межах департаменту. Я перевірив всіх, хто ніс якусь службу в підрозділах рейнджерів, призначених на бірманську кордон або в порт. Я склав список з шести чоловік. Але всі докази вказували на те, що це був один чоловік — полковник Nara. Він їздить на BMW з номерами, які збігаються з номерами, які ви дали мені з Soi 41."
  
  "Чорт візьми, я знав, що цей хлопець коп", - сказав Кальвіно. "І тепер він прийшов за тобою".
  
  Він наповнив келих Кальвіно, потім повернувся обличчям до бару. Поклавши пальці на прозорий стакан, він опустив погляд, ніби щось згадуючи. “Я подав заяву в CSD про те, що Лек, ймовірно, невинний. Визнання, вибите з нього, було помилковим. Я виклав докази щодо Нари ".
  
  - Крикнув дтук-ге, видавши звук десь посередині між пивний відрижкою і здавленим криком.
  
  "Я рекомендував командиру почати розслідування".
  
  "І він сказав: "Погана ідея".
  
  "І я сказав:" Є шанс, що хтось всередині департаменту приховує деталі вбивства Хоадли. Я думаю, це може бути полковник Nara '. Пратт повернувся і подивився у вікно на ніч. Dtook-gae закінчився, і настала дивна тиша. Пратт виглядав нервовим, на взводі — схвильована манера людини, чия сім'я, найважливіше для нього, піддалася загрозі. І це була не пуста погроза.
  
  Це починало набувати сенс. У вбивці Ходл, мабуть, була допомога. Трійця з аферою сліпого. Катои нагорі в "Африканської королеві". Тику розпороли живіт. Засідка на каналі. Найманий вбивця в водовозе "Поларіс". Худі діти з перерізаним горлом. І низка мертвих фарангів, які викуповували дівчат з барів Патпонга. Така кількість вбивств може відбутися тільки в тому випадку, якщо хтось, що володіє владою, не побоюється за свою безпеку. Філіп міг Холоднокровно вбити. Але для решти йому знадобилися б інформація і зброю для найму. Інстинкти Пратта не підвели. Він знав, як йдуть справи в Бангкоку, як людей б'ють і як деякі поліцейські, які займаються хабарництвом, не роблять тонких відмінностей між своїми замовниками.
  
  "Ви розв'язали війну всередині департаменту", - сказав Кальвіно. “Людям це не сподобається. Це означає, що їм доведеться прийняти чиюсь сторону".
  
  Вперше за цей вечір Пратт посміхнувся. "Так сказав командир".
  
  
  Вже світало, коли Кальвіно приїхав в квартиру Кіко. Вона зустріла його в дверях, одягнена в біле кімоно, з прибраними вгору волоссям, відвертими довгу, струнку шию.
  
  "Я так хвилювалася", - сказала вона.
  
  Коли він нахилився і поцілував її, Кальвіно почув тихий, сонний голос, що кличе її по імені з задньої спальні. Це був дитячий голос. Кіко, не сказавши ні слова, вислизнула від нього і повернулася через дві хвилини, ведучи за собою крихітну фігурку в довгій жовтої нічній сорочці. Вона тримала дитину за руку. Дівчинка зі складками від подушки на правій щоці, з волоссям, що стирчало під дивними кутами, соромливо відсахнулася, коли підійшла до нього.
  
  "Вінні, це моя дочка Ліза".
  
  Вона підняла свої великі чорні очі, наполовину зарившись головою в кімоно Кіко. "У моєму старому районі були дівчинки на ім'я Ліза", - сказав Кальвіно.
  
  "По-японськи Ліза означає 'мудра і елегантна".
  
  "І так воно і є".
  
  "Вона моя дочка".
  
  "Скільки їй років?" - запитав я.
  
  “ Ліза, скажи містерові Кальвіно, скільки тобі років.
  
  Ліза дивилася на нього, кліпаючи очима, її рот злегка прочинився. Вона підняла п'ять пальців на одній руці і один на інший, перш ніж знову пригорнутися до матері.
  
  “Вона не могла заснути. Вона з-за зміни часових поясів. А ти ні, мила?" Кіко обняла її, обережно спостерігаючи за ним. - А тепер попрощайся з містером Кальвіно і повертайся в ліжко.
  
  “Vinee. Клич мене Вини, гаразд?
  
  Ліза кивнула, і Кіко відвів її назад в спальню. Він чекав один у вітальні. Вона жила на п'ятнадцятому поверсі житлового комплексу навпроти лікарні Самитивей. Він відчував себе змученим, коли підійшов до розсувних скляних дверей, відсунув її і вийшов на балкон. Так це її дочка, подумав він. У нього була дочка, яка живе на іншому кінці світу. Вчора в Нью-Йорку було 2:30 пополудні. Мелоді, ймовірно, була в школі. Він подумав про неї в класі. Іноді він прокручував перед уявним поглядом монтаж її рухів. У нього була дочка. У Кіко була дочка.
  
  "Ти мало говориш про Лізу," сказав Кальвіно, коли вона вийшла на балкон.
  
  Вона вчепилася за поруччя і глибоко вдихнула, повільно випускаючи повітря. “ Ти права. Чоловікам не подобаються жінки з прихильностями. Матері-одиначки не так вже популярні.
  
  "Деяким жінкам не подобаються чоловіки з прихильностями", - сказав він. Всередині він продовжував чути голос, нашептывающий: Ти повинен розповісти їй про Вичаи.
  
  Вона відвернулася від перил і подивилася вниз, на лікарню і парковку. Бангкок був місцем, де шлюби розпадалися. Занадто багато доступних молодих жінок. - Чому ти залишився в Бангкоку? - запитала я. - запитав він. Вичаи мертва. Скажи їй зараз. Ось чому ти прийшов.
  
  "Ти не розумієш", - відповіла Кіко. “Я японка. Я не можу повернутися як мати-одиначка. Вони ніколи не візьмуть нас. Ми ізгої, тому що він кинув нас. Навіть тут, у Бангкоку, японське співтовариство карає нас. Ліза не може відвідувати японську школу. Вона викликає збентеження, як і її мати. Японці не хочуть нагадування про те, що може трапитися з їх шлюбами в Бангкоку. Тому Ліза ходить в міжнародну школу. Але її англійська дуже поганий. Це моя вина. Я говорю з нею по-японськи. Коли вона відвідує свого батька, він розмовляє з нею по-японськи.
  
  Їй було боляче від накопиченого вантажу всіх своїх втрат. Це була ніч болю, проносящейся вгору і вниз по вулицях, завдає удари жертвам навмання, шепчущей в місячному світлі: "Так ти справді думаєш, що ти в безпеці?" Ви думаєте, що дійсно знаєте цю історію? Ви думаєте, що фундамент під вашими ногами реальний і міцний? Непереборні обставини заглушали внутрішні голоси в такі ночі і якимось жорстоким чином заманювали людей в пастку і змушували їх пам'ятати, наскільки крихкою була їхня влада над тим, що називається "майбутнім". Кіко, в своєму сліпучо-білому кімоно, з заплаканим обличчям, зробила ще один довгий, стриманий вдих.
  
  "Так що, думаю, я знаю, що мені робити", - сказав Кальвіно. Внутрішній голос кричав йому: Ти боягуз, ти дурень. Скажи їй.
  
  Її нижня губа затремтіла, і вона нічого не відповіла.
  
  "Я повинен допомогти Лізі з англійською", - додав він.
  
  Вона почала сміятися і плакати одночасно. "Але вчора ввечері ти сказав, що не говориш по-англійськи".
  
  “ Я говорю по-бруклински. "Кальвіно простягнув руку і притягнув її ближче до себе.
  
  "Я хвилювалася, що ти один з них", - сказала вона.
  
  Вона потягнулася, щоб поцілувати його.
  
  "Один з яких?" запитав він.
  
  "Ті хлопці, яким потрібні тільки молоденькі тайські дівчата".
  
  “Раніше, так. Потім всередині щось зрослося. І я зрозуміла, яке це з такими дівчатами, як Тік, і це не якась утопія. Це глухий кут. І чим довше ти залишаєшся там, тим більше ймовірність, що ти втратиш інструменти, щоб вирватися і налагодити справжні стосунки. Ті, які важливі. Ті, які вважаються. Знаєш, як ці. "
  
  Вона знову почала схлипувати. “ Мені подобається, коли ти говориш бруклински, - сказала вона, притискаючись ближче. Вона злегка здригнулась, коли її рука торкнулася його наплічної кобури.
  
  "Я не можу викинути тебе з голови", - сказала вона.
  
  "Вичаи мертвий", - прошепотів він. Вона, здавалося, не чула його, і він м'яко відсторонив її від своїх грудей. “Сьогодні ввечері в "Африканської королеві" була пожежа. Вичаи загинув при пожежі.
  
  Вона виглядала приголомшеною.
  
  "Мені дуже шкода", - сказав він.
  
  Вона притулилася чолом до його грудей і нічого не сказала. Вона не заплакала. Як ніби щось зламалося всередині неї, і вона обм'якла, як іграшка, притулившись до його тіла.
  
  “Я бачив його перед пожежею. Він розповів мені, чому залишив героїн в будинку духів. Це було для Твк. Що вони з нею зробили. Я думаю, що десь всередині він дійсно любив її ".
  
  Він довго обіймав її на балконі, як ніби, притиснувшись один до одного, вони могли забути про те, що їх чекало зовні, і це ненадовго залишиться забутим. Потім він відніс її в ліжко. Десять хвилин потому Кіко вже спав, згорнувшись калачиком на боці, і пасма її волосся стосувалися його грудей. "Завтра похорон Бена Ходл в Ват Монгкут", - подумав він; мати та батько Бена прилетіли вечірнім рейсом з аеропорту Хітроу. Ратана відправила їм факсом повне розклад церемонії кремації з усіма зазначенням часу і місця. Вона забронювала для них номер в "Дусіт Тані". До ранку було не так вже далеко. Потім все почнеться. Це був час особистої скорботи і публічних церемоній. Це був час звітів. Старий Хоудли зажадав би розумного пояснення смерті свого сина. Тільки хвиля скорботи продовжувала збільшуватися, охоплюючи все більше життів і людей, ніби вбивство Бена Ходл було космічним каменем, кинутим у ставок.
  
  Кальвіно задрімав, думаючи про гру в сквош з Філіпом Ламонтом. Уві сні він витягнув пістолет і помахав ним у себе перед обличчям. Особа Ламонта перетворилося на маску жахливого, горького, шаленого гніву. Потім обличчя зникло. У кутку майданчика для гри в сквош він побачив свою дочку, яка сиділа, зігнувшись, і плакала, уткнувшись в руки. Їй було сумно і страшно. Кальвіно підбіг до неї, гукаючи по імені. Але раптово він опинився по іншу сторону скляної стіни, стукав і пинався, і не міг пробитися. Він згадав походження цього голосу; він виходив зсередини нього самого. "Скажи їй, що Вічай мертвий", - луною відгукнулося в його голові.
  
  OceanofPDF.com
  ДЕВ'ЯТНАДЦЯТЬ
  
  ЗАВЕРШАЛЬНІ ОБРЯДИ
  
  ПІТ стікав з обличчя і шиї Кальвіно і великими краплями дощу падав на полірований підлогу. Його ноги боліли і підкошувалися, як гумові, коли він присів навпочіпки в очікуванні подачі Ламонта. Ламонт вигнув руку в тенісній подачі і сильно вдарив маленьким зеленим м'ячем вище червоної лінії на дальній стіні. М'яч відскочив від стіни високо в повітря і глибоко встромився в лівий кут. Кальвіно зробив різкий випад і, промахнувшись повз м'яча, врізався плечем на стіну. Від його удару ракетка для гри в сквош тріснула. Осколки розлетілися по полірованому підлозі. Він нахилився, все ще захекавшись, і підняв маленький зелений з жовтою точкою, схожою на пристріт, посередині. Вона була такого ж розміру, як одна з тих великих італійських оливок, які його бабуся їла жаркими літніми днями, сидячи в складеному на колінах фартусі на порозі їх будинку в Брукліні.
  
  "З любов'ю, старина," сказав Ламонт з самовдоволеною посмішкою. “ Ти виглядаєш трохи втомленим.
  
  "Вік, Ламонт, він перевершує всі дев'ять–любов", - сказав Кальвіно.
  
  Ламонт майже не спітнів. “Сквош підтримає тебе у формі. Це важкий вид спорту. Серед всіх видів спорту в закритих приміщеннях тут найвища частота серцевих нападів. Тобі слід озирнутися у лікаря. Твоє обличчя червоне. Твоє дихання утруднене."
  
  "Я набрав одне очко у п'ятій грі", - сказав Кальвіно.
  
  “Так, це вірно. Я пам'ятаю. Коли я спіткнувся", - сказав Ламонт.
  
  "Вибачте за вашу ракетку", - сказав Кальвіно, піднімаючи залишки розколотої ракетки для гри в сквош з мотузочками, звисаючими під дивними кутами, як набивання з голови ляльки.
  
  “Ти черв'як. Це був рекет на дві тисячі бат".
  
  Кальвіно передав йому м'яч. "Деякі ракетки коштують дорожче інших", - сказав Кальвіно, витираючи рушником піт з обличчя. "Так ось чому ти назвав Бена 'Черв'яком'? Він був поганий в спорті. І це прізвисько було способом підколоти його.
  
  Ламонт глянув на свій "Ролекс" і, не відповідаючи, відчинив скляні двері. "Якраз достатньо часу, щоб прийняти душ перед похоронами Бена," недбало сказав Ламонт, ніби говорив про ділову зустріч.
  
  Коли вони вийшли, службовець за стійкою поставив дві склянки і наповнив їх водою з льодом. Ламонт зробив великий ковток, зітхнув і залишив зламану ракетку для гри в сквош на стійці.
  
  "Черв'як також завалив математику", - сказав Ламонт. Він зник у роздягальні, розправивши плечі і високо піднявши голову, як людина, насолоджується перемогою. По виразу обличчя службовця Кальвіно зрозумів, що між його зовнішністю і залишками ракетки для гри в сквош не було великої різниці.
  
  "Ще води, сер?" запитав він.
  
  Знову наповнюючи склянку, Кальвіно помітив листок з щоденними замовленнями на столі за стійкою. Він побачив вписане ім'я Ламонта і Кальвіно поруч з ним.
  
  “ Як довго ви зберігаєте простирадла?
  
  Службовець знизав плечима. “Може бути, одну-два тижні. Може бути, два-три дні. Іноді зберігайте, іноді викидайте". Він витягнув з шухляди стос паперів і розклав їх на прилавку. Кальвіно швидко переглянув товстий лист старих щоденних розкладів занять на корті для гри в сквош в оздоровчому клубі. Він зосередився на кількох дати, які застрягли у нього в голові: даті вбивства Бена, вбивство Тика і відбувся напад "рокарії ворожки". На кожну з трьох дат він дістав щоденні розклади. Бінго. У кожному з них було вказано, що Філіп забронював номер на одну годину в 8:00 ранку у кожен з цих днів. Тайське ім'я "Нара" стояло в рядку напроти імені Філіпа.
  
  Кальвіно витягнув вологу м'яту банкноту в п'ятсот бат і поклав її на мертву ракетку для гри в сквош. Він підморгнув службовця, склав руки на грудях і зробив невеликий вай .
  
  "Іноді зберігайте", - сказав Кальвіно, коли посмішка службовця стала ширше. “Іноді викидайте. Краще нікому не говорити про це. Наш секрет".
  
  "Немає проблем", - сказав черговий.
  
  - Ти коли-небудь бачив Нару?
  
  “Так, я бачу його. Він дуже хороший гравець", - з гордістю сказав черговий.
  
  "І до того ж дуже хороший поліцейський", - додав Кальвіно, перевіряючи його реакцію. Службовець продовжував посміхатися і кивати, щасливий і безтурботний, як ніби світ був прекрасним, повним надій місцем.
  
  "Він дуже важлива людина", - сказав службовець.
  
  - Їздить на світло-сірому "БМВ", " сказав Кальвіно.
  
  Службовець повернув піднятий вгору великий палець. "І ще дуже хороша машина". Даєнг була зайнята жінкою. Спочатку вдень Nara на своєму BMW, а пізніше тим же ввечері Філіп на Benz. Це був день німецьких автомобілів преміум-класу на Soi Mia Noi.
  
  Хльосткі струменя душа в маленькій чоловічій роздягальні раптово припинилися, і Ламонт став наспівувати стару мелодію "Бітлз" "Hard day's Night". Кальвіно зліз з барного стільця, простягнув руку і схопив "Бангкок пост", що лежала поруч з "Нейшн" на скляному кавовому столику. Він турбувався про Пратте, якого тримали в заручниках у його домі, і про Мані і їх двох дітей. Нера дійсно була дуже важливою людиною, подумав він. Він загорнув у газету щоденні розклади на корті для гри в сквош і увійшов у роздягальню з газетою під пахвою. Ламонт витирався рушником, наспівуючи перед дзеркалом. Він ледь не послав собі повітряний поцілунок. Кальвіно засунув газету в шафку, роздягнувся, включив душ і зайшов під нього, відчувши приплив гарячої води. Він жив у квартирі з холодною водою. Гарячий душ був розкішшю. Потім Ламонт постукав у двері душа.
  
  "Пора посадити Бена-натураліста в саду", - сказав він.
  
  Кальвіно вимкнув душ. Англійці ховали своїх мерців. Але тайці спалювали своїх. Батько Бена Ходл вирішив, що кремація - відповідний вибір.
  
  Ламонт був у маленькій кімнаті поруч з роздягальнею і читав "Піст", коли з'явився Кальвіно в чорному костюмі, його мокрі чорні волосся було зачесане назад.
  
  "Кальвіно, іноді ти дійсно схожий на італійця", - сказав Ламонт, відриваючись від газети і з задоволенням посміхаючись власної маленької жарту.
  
  "І іноді ти говориш як мудак", - сказав Кальвіно. "Але знаєш, що робить нас однаковими?"
  
  Ламонт знизав плечима.
  
  “ Ніхто з нас ніколи не зможе змінитися.
  
  Службовець, який до цього тихо сидів за стійкою, перебував на корті для гри в сквош, вправляючись у самоті з граціозними, що не вимагають зусиль ударами зліва і справа. На виході Кальвіно на мить зупинився, щоб поспостерігати за демонстрацією майстерності.
  
  “Даєнг непогана. Одного разу вона перемогла мене з рахунком одинадцять–дев'ять", - сказав Ламонт Саїду.
  
  "І не один раз", - подумав Кальвіно.
  
  
  Новий чорний "Бенц" ЛАМОНТА пахнув м'якою новою шкірою. Аромат успіху, задоволення і влади. Кальвіно згадав, як машина з Даенгом, торговець антикваріатом, помчала на Сукхумвіт-роуд з боку Сой Міа Ной. Вона сиділа поруч з ним. У Бангкоку співтовариство емігрантів було маленьким і компактним, як велика міська школа, а використовувані коридори були досить вузькими, що Кальвіно часто несподівано натикався на когось, кого він смутно знав або кого бачив поблизу.
  
  Ламонт сів за кермо і завів двигун. Охоронець у Орієнтира, дізнавшись Ламонта, зупинив рух, щоб дати йому перевагу в потоці. На перехресті Нана Ламонт зупинився на світлофор. Його погляд блукав по струнким жінкам у коротких спідницях, спочатку слідуючи за ними в одному напрямку, а потім за інший, що йде з протилежного боку. Кальвіно сидів тихо, чекаючи, коли замерехтить зелений. Він думав, що випадкові, невизначені сполуки починають зникати — як тумблери в замку з правильним ключем, з'єднання почали підходити один до одного, краї зварилися, запечатались.
  
  "Ти думаєш, я вбив Бена?" Запитав Ламонт, озираючись, щоб вставити касету в щілину. "Стіна" Pink Floyd заповнила салон "Бенца". Це була музика African Queen.
  
  "Може бути, не особисто", - чесно відповів Кальвіно, думаючи про Твк, з якої здерли шкіру і розпороли живіт.
  
  "І ти думаєш, ми зможемо вести бізнес?"
  
  “Можливо. Можливо, ні. Залежить від того, хто мої партнери".
  
  Особа Ламонта розпливлося в усмішці. “Ти коли-небудь помічав це за тайцями? Вони все приймають близько до серця. Для них усе - честь, і вони мстять, якщо ти обесчещиваешь їх. Правила досить прості. Не ображай їх честь. Не мочись в їх калюжу. А ти знаєш, що найкраще в тайцях? Вони залишать тебе в спокої, якщо ти не будеш сунути свій ніс в їхні справи ".
  
  "Або хтось наймає водовоз, човен, зброю і вони приходять за тобою", - сказав Кальвіно.
  
  Ламонт дивився прямо перед собою, на потік машин. “ У вас є ідея. Ви розумні. Але розуму недостатньо, містер Кальвіно. Без права командувати це ніщо. Салонна гра для розваги друзів. Це був урок, який Бен, на жаль, так і не засвоїв. "
  
  “ Полковник Nara розумна людина?
  
  Питання вивів Ламонта з рівноваги. Він різко вильнув вліво, щоб пропустити "тук-тук", який перебудувався в іншу смугу і підрізав його "Бенц". "Полковник Nara розумний і сильний".
  
  Кальвіно вловив благоговійний трепет у відповіді. - І не хотів би, щоб хто-небудь сунув ніс у його справи?
  
  “Що-то в цьому роді. Він ретельно вибирає свою гру".
  
  “ Він перемагає тебе в сквош?
  
  Знову з'явилася ця наполовину спечена посмішка. Ламонт кивнув. “ Це сталося, містер Кальвіно.
  
  “Якби ти спробував перемогти його в його ж грі, тоді, у мене таке відчуття, що він став би справжнім тайцем. Відправ вантажівка з водою шукати тебе. Розумієш, що я маю на увазі?"
  
  У Ламонта задзвонив мобільний телефон. "У кожному з нас є трохи тайського, містер Кальвіно", - сказав він, відповідаючи на дзвінок і збавляючи гучність "Стіни".
  
  
  Учасники похорону в Ват Монгкут були одягнені в традиційне біле і чорне. Білий був китайським кольором трауру, а чорний - колір жалоби тайців. Близько тридцяти людей юрмилися всередині території. Більшість скорботних були одягнені в чорно-біле - це був безпечний середній шлях. Ніхто не був ображений, і це продемонструвало їх здатність однаково тужити на двох колірних мовами. Ламонт відокремився від Кальвіно і приєднався до групи англійських біржових маклерів. Даєнг підійшла й доторкнулася до Ламонта, поклавши руку йому на плече. Він нахилився і подивився на Кальвіно, поки вона шепотіла щось особисте. Кальвіно чекав батьків Бена біля входу. Коли Хоудли виходили зі своєї машини, він спостерігав, як старий наближається до нього разом зі своєю дружиною, її очі були червоними і нерівними від сліз.
  
  "Я не хочу зараз розмовляти", - сказав Хедлі. “Я хочу проводити свого сина. Потім я чекаю відповідей".
  
  Він не став чекати відповіді і прослизнув на територію вата . Скорботні зібралися навколо батьків Бена. Похорон емігранта мали сюрреалістичний характер. Родичі померлого мало знали про друзів померлого, а друзі рідко зустрічалися з родичами. Все, що їх об'єднувало, - це тіло, замкнене в труну і швидко разлагающееся в тропічній спеці. Жінка середніх років з круглим восковим обличчям височіла над тайцями в туфлях на високих підборах. Британське посольство надіслало її втішити Хоудли. Вона дала місіс Ходл носовичок і поплескала по плечу, потім відступила назад, як і кілька колишніх колег Бена по Bangkok Post підійшла до них і розповіла, яким прекрасним журналістом був Бен і яку велику втрату спричинила його смерть. Це була та невинна брехня, яку люди повинні були почути під час скорботи. Жінка з посольства, здавалося, була вдячна за те, що інші зменшили її відповідальність.
  
  Скорботні повільно вишикувалися по одному або пліч-о-пліч, зняли взуття і увійшли в храм. Кіко вийшла зі своєї машини біля узбіччя. Одягнена в чорне, вона легко розчинилася в невеликій натовпі. Вона знайшла Кальвіно, який стояв до неї спиною і розмовляв з співробітницею посольства. Не кажучи ні слова, вона з'явилася поруч з ним. Занурений в розмову про деталі доставки праху Бена в Англію, він не підозрював про присутність Кіко.
  
  "Попіл - це просто жахливо", - сказала жінка з лондонським акцентом. "Проблема в тому, що тіла залишаються в запущеній стадії розкладання".
  
  "Привіт, Віні," сказав Кіко.
  
  Співробітниця Посольства зморщила ніс від такого вторгнення.
  
  Кальвіно попросив її не приходити на похорон Бена. Незабаром його побоювання підтвердилися, коли прибув Чанчай з двома охоронцями. Він зауважив Кальвіно і посміхнувся.
  
  "Африканська королева пішла," сказав він, дивлячись на Кіко голодними, широко розкритими очима.
  
  “Бартлетт пропав. Вічай, Тик, Бунма, Бен. Всі пропали", - сказав Кальвіно, спостерігаючи за руками охоронців Чанчая.
  
  "Так", - сказав Чанчай, киваючи. Він посміхнувся і глибоко вдихнув, як ніби наповнюючи легені чистим повітрям. "Але є ті, хто залишається". Ще раз, Джао з виразно подивився на Кіко, коли говорив. Перш ніж Кальвіно встиг відповісти, Чанчай в супроводі своїх людей в сонцезахисних окулярах і темних костюмах попрямував прямо до Філіпу Ламонту.
  
  "Хто це?" - голосно запитала співробітниця Посольства.
  
  "Діловий партнер покійного", - сказав Кальвіно. Він знайшов руку Кіко, стиснув її і повів її геть. "Дякуємо за вашу допомогу", - сказав він на секунду повертаючись до співробітниці Посольства.
  
  Він сказав Кіко, що Пратт відправив Мані і дітей за кордон. Необхідна обережність, тому що сім'я Пратта цілком могла стати мішенню. Слухаючи, Кіко тихенько дряпав нігтями внутрішню сторону руки Кальвіно.
  
  "Ти бачив, як Чанчай дивився на тебе?" - запитав він.
  
  Вона знизала плечима.
  
  "Ти не приймаєш це серйозно", - продовжував він.
  
  Але Кіко перебила його і, нахиливши голову вперед, кивнула в бік Чанчая і посміхнулася.
  
  “Тайці вбивають тайця, без проблем. Тайці вбивають фаранга, без проблем. Тайці вбивають японську жінку і японського дитини, тоді виникає проблема", - сказала вона.
  
  Це був перший раз, коли він почув, як вона заявляє про особливу захисту, яка слідує за японським громадянством в Південно-Східній Азії. Через п'ятдесят років після війни на Тихому океані японці створили свою зони спільного процвітання. Таїланд був частиною японської економічної імперії, і Кіко розуміла, як і багато інших, що за величезні ресурси можна отримати захист — японцям не можна завдавати шкоди. Ні за яких обставин.
  
  У неї була расова впевненість японки. Чанчай пильно подивилася на неї. Але вона була з тих жінок, які розуміють, що це блеф. Вони піднялися кам'яними сходами слідом за кількома іншими їхнім скорботним оточенням.
  
  "Ти здивований, що я прийшла?" - запитала вона, ставлячи туфлі на металеву полицю біля входу.
  
  "Я б здивувався, якби ти залишилася вдома", - відповів Кальвіно, намагаючись приховати дірку в шкарпетці. "Стань ближче і не рухайся". Її грудей торкнулися його руки. Її тіло загороджувало огляд кожному, хто входив у ват . У цей момент Кальвіно вирвав з газети щоденні розклади клубу здоров'я і сунув їх у внутрішню кишеню піджака. Її очі простежили за рухом його руки.
  
  "Домашнє завдання", - сказав він.
  
  "Мені дуже шкода їх", - сказала вона, дивлячись на нижню сходинку сходів, на старого Ходл і мати Бена.
  
  Кальвіно склав газету, сунув її під руку і кивнув. Мати була одягнена в одне з тих бавовняних суконь з квітковим візерунком, які мнуть на спеці. Поряд з співробітницею посольства місіс Ходл була єдиною, хто не вийшов на вулицю в традиційній жалобній одежі.
  
  - Пішли, - сказав Кальвіно, і вони увійшли в ват .
  
  За винятком двох або трьох тайців, іншими їхнім скорботним оточенням були фарангі . Фарангі — ті, хто був поруч на інших похороні, — заметушилися, як невпевнені в собі діти, намагаючись слідувати буддійської традиції прояви поваги. Вони звернулися за порадою до кількох тайським скорботним. Вони присіли навпочіпки на твердій підлозі, відвернувши ноги від зображень Будди. Вівтар був прикрашений квітами. Близько половини скорботних, стоячи на колінах, поклонилися, торкнувшись лобів і розкинувши руки на мармуровій підлозі. Традиція вимагала, щоб вони поклонилися один раз мертвим і три рази Будді. Кальвіно спостерігав, як Чанчай бездоганно виконує ритуал. Час від часу тишу вата порушував тріск колінних суглобів. Всередині вата за запечатаним труною сиділи п'ять ченців. Вони співали на стародавній мові пали.
  
  Тіло Бена Ходл знаходилося в храмі Ват Монгкут п'ять днів. Ченці, згідно традиції, обрали кількість днів, яке повинно було пройти, перш ніж позбутися трупа Бена. Цей строк може становити два, п'ять, сім, дев'ять, а в деяких випадках і сто днів з дати смерті. Розрахунок у разі Бена був більше пов'язаний з пропозицією Ратаны ченцям, що п'ять днів цілком співпадуть з приїздом батьків Бена, ніж зі звичайним визначенням ченців про те, скільки молитов потрібно для забезпечення хорошого переродження перед кремацією тіла. Враховуючи обставини, пов'язані зі смертю Бена, сто днів могли б бути більш придатними. Один з ченців, що жили в храмі, зажадав внутрішньої інформації про те, скільки заслуг Бен накопичив для наступного життя. У храмі Ераван у старого за стійкою лежало лист, підписаний ченцем з храму Ват Монгкут, що дозволяє прибрати тикового слона. Кальвіно заплатив за копію листа.
  
  Два або три години за ніч ченці з'являлися біля труни і молилися за Бена Ходл. Ратана зупинився якось вночі, поговорив з кількома ченцями, показав лист і довідався, що чернець, про який йшла мова, зник на наступний день після вбивства Бена. Ратана дозволив їм повернутися до їх співу. У разі Бена спів і молитва тривали близько п'ятнадцяти годин, що, можливо, допомогло б йому переродитися у світ комп'ютерів наступного покоління, де у нього знову була б можливість вести свою газетну колонку і маніпулювати фондовими ринками. І в цій наступному житті, якщо буддійський цикл повториться, Бен може зіткнутися з переляканим ченцем, який втік глибоко в ліс, дізнавшись, що Бен був убитий.
  
  Заупокійна служба тривала двадцять хвилин. На відміну від західної служби, на ній не було проповіді або панегірика, тільки ченці з голеними головами з'являлися над великими круглими дерев'яними віялами, які вони тримали, щоб приховати свої обличчя. Вони співали. Запашні палички згоріли дотла. Свічки на вівтарі мерехтіли. Світло струменіло з високих вікон, відкидаючи на підлогу довгі сонячні відблиски. Ймовірно, ніхто, крім кількох присутніх тайців, не зрозумів жодного слова з служби. Після цього скорботні виповзли назовні, як кішки, наткнувшиеся на маленьку пташку. Вони вийшли з ват в шкарпетках, мружачись від яскравого білого сонця. Мить ченці підняли кришку труни, дозволивши батькам Бена востаннє поглянути на тіло свого сина. Потім монахи знову запечатали його , і шестеро носильників понесли труну в крематорій за храмом .
  
  Біля крематорію мати Бена зомліла від виснаження, горя і духоти, подібної духоті духовки. Її свідомість затримав кремацію Бена ще на двадцять хвилин, надаючи службі дивний паритет з несвідомим станом матері. Нарешті група скорботних зібралася біля будівлі кремації. У сільській місцевості кремація була процесом повільного горіння. Це був не опік, а запікання. Труп був добре просмажений, і після того, як вогонь розпалили на кілька годин, плоть і більш дрібні кістки згоріли і перетворилися в попіл. У Ват Монгкут доменна піч була вбудована в стіну високого, стрункого споруди, увінчаного довгою рифленою димовою трубою, схожою на африканську шию з чорними кільцями навколо горла. Важка дверцята печі відкрилася на петлях. Чернець, відповідальний за кремацію, натиснув кнопку, і через мить стіна полум'я поглинула труну і тіло Бена Ходл. Піднявся штопор чорного диму, а потім розпластався на фоні похмурого сірого бангкокській неба.
  
  Кальвіно підняв очі і побачив, як з труби піднімається дим. Якщо б він залишався досить довго в Бангкоку, не перетинався з тими людьми чи не на тій вулиці, або примудрявся триматися до тих пір, поки старість не руйнувала його, такі люди, як Гіркий Боб і Люсі, люди, яких він знав випадково, збиралися б напівп'яними в чорно-білому під жарким сонцем і дивилися, як цівка його диму розчиняється в безформної серпанку, що пливе над деревами. "У клубах диму відбувся останній розмова з хмарами", - подумав він. І він згадав, що Кіко сказав місіс Лінг. "Натураліст - це спірітуаліст, який працює під вигаданим ім'ям".
  
  Церемонія закінчилася, коли чернець відсунув важку дверцята печі і згріб гарячий попіл в металеву урну. Він вручив урну старому Хад-чи. Покриті старечими плямами руки старого здригнулися від жару. Потім він повернувся, поруч з ним була його дружина, і пішла, притискаючи до грудей гарячі вугілля свого сина. Він почекав у машині, поки не побачив Кальвіно і Кіко на вулиці. Потім відчинив дверцята машини і помахав Кальвіно рукою.
  
  "Я хочу поговорити з тобою", - сказав він, прочищая горло.
  
  Кальвіно озирнувся, а потім подивився на Кіко. “ Дай мені хвилину.
  
  Старина Ходл стояв однією ногою в машині, а інший на бордюрі. Урна з прахом його сина лежала на передньому сидінні поруч з водієм. Змарніле, бліде обличчя місіс Ходл був схований у складках білого носової хустки.
  
  "Ви знайшли чоловіка, який вбив Бена?" запитав він, його очі були напівбожевільними від горя і безсоння.
  
  “ Я близький до відповіді, містер Ходл.
  
  “Я не хочу зближення. Мені потрібно ім'я, і я хочу, щоб ти назвав мені його зараз. Це був той хлопчик-таєць, який застрелив Бена?"
  
  “Ні. Лек не вбивав свого сина".
  
  "Тоді хто ж це зробив?"
  
  "Чому б нам не залишити це на потім в вашому готелі?" Скорботні потягнулися по вулиці. Ламонт почекав Чанчая і почекав, поки його машина з двома охоронцями від'їде, потім підійшов до машини і представився одним з друзів Бена.
  
  Старий Похмуро подивився через плече Філіпа. “ Я зателефоную вам з готелю, містер Кальвіно.
  
  Ламонт полуобернулся. “ Зателефонуйте мені завтра, містер Кальвіно. Може бути, ми зможемо домовитися про інший грі.
  
  Пізніше, на задньому сидінні машини Кіко, вона обвила руками його шию. “ Як пройшла твоя гра в сквош з Філіпом Ламонтом?
  
  “Він надрав мені дупу. Дев'ять–любов. П'ять разів". Його слова повільні і розпливчасті, як запис на неправильній швидкості.
  
  "Він мерзотник", - сказала вона. "В наступний раз ти поб'єш його", - сказала вона і, нахилившись, поцілувала Кальвіно в лоб. Його шкіра стала липкою від її дотику. Його водянисті очі з важкими повіками злегка здригнулися, коли її губи торкнулися його особи. Але він нічого не сказав, як волоцюга, занадто втомлений, щоб плюхнутися на землю.
  
  Кальвіно втупився у вікно. Повз з вереском пронісся мотоцикл, влився в потік машин і зник. Чорний вихлопної газ автобуса обдав скупчення вуличних торговців. Він порився в своїх думках, які були розсіяні в його голові подібно грозовим хмарам. "В наступний раз ти переможеш його", - почув він голос Кіко, повторявшийся, як гуркіт грому, розриває відстань.
  
  "Ламонт вже втрачений", - сказав Кальвіно пересохшим ротом. “Він у біді. Я відчув запах його страху, коли Чанчай підійшов до нього. Рука Ламонта тремтіла. Його рука з ракеткою була засмиканою і нервової, як у людини, сильно який відстав і підготовлюваного до поразки."
  
  
  КАЛЬВІНО проспав чотири години поспіль, перш ніж повернувся в будинок Пратта один. У затемненій вітальні, освітленому мерехтливим світлом від екрану телевізора, Пратт дивився відео "В розпал ночі " . Голова її відкинулася на подушку, в правій руці він стискав "магнум" калібру 357, а у лівій - пульт дистанційного керування. Кальвіно підійшов до бару і налив подвійний скотч. Жоден з чоловіків не обмінявся ні словом, поки вони дивилися, як на екрані з'являється підтягнутий Сідні Пуатьє з спотвореним гнівом особою. Кальвіно відсьорбнув віскі, нахилився вперед, спершись на лікті, тримаючи склянку в руках, і став спостерігати, як Рід Стайгер і Сідні Пуатьє вступають один з одним у люту суперечку. Пратт підняв ліву руку, націлив пульт дистанційного керування і заморозив лють на екрані. Сучасні технології дозволили прискорити перемотування вперед, відтворення і стоп-кадр, щоб відстежити персонажів, їхні дії, наслідки емоцій, що вилилися назовні в насильство, руйнування і ненависть. Насправді все сталося тільки один раз, не було ні відтворення, ні швидкого перемотування вперед, і все сталося так швидко й безладно, подумав Кальвіно.
  
  "Як пройшли похорони?" - запитав Пратт.
  
  "З'явився Чанчай". Він простягнув Пратту випивку. "Завтра я хочу з ним поговорити".
  
  Пратт дивився прямо перед собою, на телевізор. "Це може бути важко, Вінсент".
  
  “ Не покладайся на мене, Пратт.
  
  Пратт подивився на нього. “ Ти не чув?
  
  "Чув що?"
  
  “Три-чотири години тому на іншому березі річки. До машини Чанчая під'їхав пікап. У декількох чоловік на задньому сидінні були автомати. Вони встромили в його машину сто сімнадцять куль. Чанчай мертвий. Водій мертвий. Один охоронець в лікарні."
  
  “ Бірманський родич Нари?
  
  Пратт поставив свій келих, включив торшер, а потім пройшов через кімнату до свого письмового столу. Він відімкнув шухляду й дістав конверт. - Як давно ви знаєте? - запитав я.
  
  Кальвіно показав йому списки щоденних замовлень. "З сьогоднішнього ранку", - сказав Кальвіно.
  
  Пратт перегортав аркуші, потім посміхнувся. Він натиснув кнопку дистанційного управління, і зображення зникло. Телевізор став кольору кремационного диму. Кальвіно дістав папку з конверта, який дав йому Пратт. Там були фотографії Нари в якості молодого офіцера рейнджерів, Нари і Ламонта, грають в сквош, Нари і Даєнг на вечірці і Нари, пожимающей руку Чанчаю у вестибюлі приватного клубу для членів клубу.
  
  “ І Нара попередила Чанчая, щоб він займався загальними справами? - запитав Кальвіно, розкладаючи фотографії на столі.
  
  "І всі наші вчорашні дні висвітлювали дурням шлях до летючої смерті", - процитував Пратт "Макбета" .
  
  Кальвіно міг здогадатися про інше. “Чанчай використовував Патпонг інги для створення фарангів . Дурний, зухвалий і безрозсудний. Це було все те ж саме, але це було щось більше ".
  
  “І заради чого? Дрібниця, яка нічого не означає", - сказав Пратт з ноткою зневаги в голосі. Він нудьгував по своїй дружині і дітям. Він хотів, щоб все це скоріше закінчилося: різанина, жах, постійний присмак страху і жалю. Але він розумів, що темп тільки збільшився, і що Кальвіно був правий щодо поведінки Чанчая: безглузде, дурне й егоїстичне. "Я повинен боротися з курсом", ' сказав він.
  
  Вони вийшли в сад. Пратт стояв на траві, тримаючи напоготові пістолет калібру 357. Почався сезон дощів, і легка мряка косо падала на його запрокинутое особа. "Ти знаєш, як вони працювали?" він запитав Кальвіно.
  
  Кальвіно кивнув. “Все почалося досить невинно. Ламонт був брокером, якого Бен Ходл використовував для інвестування грошей інших людей на знімальний майданчик. Даєнг, торговець антикваріатом на Сій Міа Ной, познайомив їх. Чанчай допомагав переправляти наркотики через порт Клонг Тієї. Нарі потрібен був спосіб відмити гроші від продажу наркотиків, тому він уклав угоду з Ламонтом, який перевів їх через рахунок Бена. Хоадли продав великий пакет акцій перед обвалом фондового ринку. Ламонт і Ходл, старі шкільні приятелі, вирішили взяти гроші і втекти. Ходл передумав. Або, можливо, Ламонт використовував Даєнг, щоб допомогти Ходл змінити своє рішення. Я сумніваюся, що він розповів їй правду про свій план з Хоудли.
  
  Це спостереження викликало у Пратта посмішку. "В іншому випадку Nara вбила б його", - сказав Пратт.
  
  “Саме. Але Ходл слухав її не більше, ніж Ламонта. Даєнг пішла до Нарі і сказала йому перевірити, як ідуть кошти через брокерську компанію Ламонта. Вони втрьох розробили план разом. Ходл був трохи гравцем. Таким чином, історія Ламонта повинна була полягати в тому, що Ходл поодинці обдурив їх. Ламонт переконав Нару, що він чистий. За день до вбивства Бена вони грали в сквош. Те ж саме для Тика в готелі 86, Вичаи, Леке і Чанчаи. Маленькі люди, які не розуміють правил для маленьких людей: ти не можеш зганьбитися, стати незалежним або звільнитися ".
  
  "Невігластво темно, як у пеклі", - сказав Пратт, з його носа стікали краплі дощу. Він виглядав стомленим, як людина, що потрапила в пекельну камеру за нещасливою випадковості. Він був у тиші, недоступною викупленні його саксофона, де жоден звук не міг перемогти зло, яке не було переможено. Кальвіно був зворушений своїм нерухомим іншому, підняв мокре обличчя до неба.
  
  "Він був людиною, нездатним скидати з рахунків божевілля системи", - подумав Кальвіно. І назва, дане цій системі, такої давньої для західного вуха, було: феодалізм. Феодалізм, ця стримана система джентльменів-гангстерів і кріпаків, ніколи не вмирав у цьому регіоні і був прихований за фасадами сучасних будівель і вулиць. Тільки божевільний став би сваритися зі своїм господарем; тільки дурень не зрозумів би, що все своє життя він простояв у сталевих щелепах смерті. Один крок у неправильному напрямку, і ці щелепи закрилися.
  
  “Сьогодні вранці я грав в сквош з Ламонтом. Він дуже хоче піти. Та це було до того, як вони замочили Чанчая. Ламонт думає, я знаю, що Бен зробив з грошима. Він був зацікавлений у чотирьох мільйонів з гаком доларів США. Після Чанчая він стрибне. Він занадто близько. Бірманець і Нара приберуть його. Він розумний, він теж це зрозуміє. Я знаю, що можу звернути його."
  
  Пратт засунув пістолет за пояс штанів і вийшов на веранду, тихо прислухаючись і спостерігаючи за дощем, який лив все сильніше, тарабанячи по даху. Кальвіно повернувся з пляшкою скотча і наповнив склянки. Після гри в сквош у нього боліли ноги.
  
  “Установка для стріли. Пам'ятаєте цю фразу?" - запитав Кальвіно.
  
  Пратт кивнув; він згадав, як читав інформацію з екрану комп'ютера в квартирі Бена Ходл разом з Кальвіно.
  
  “У мене є план, Пратт. Ти хочеш Нару? Він твій. Ти хочеш, щоб бірманці забралися із Клонг Тієї? Впораємося. Все, що мені потрібно, - це бортовий вантажівка, стріловий кран і стадо дерев'яних бірманських слонів.
  
  “ Нера вб'є тебе на доказ своєї доблесті.
  
  Кальвіно посміхнувся. “Це буде все одно що трахати Бетті через скляні двері. Тому що я буду чекати його навпроти поліцейського управління. Я замовив спеціальне обладнання. Ти знаєш, вони перевели це на мою картку Visa. Таїланд швидко модернізується, Пратт."
  
  OceanofPDF.com
  ДВАДЦЯТЬ
  
  СЛІД У ТИСЯЧУ МИЛЬ ЗАВДОВЖКИ
  
  Було щось незвичайне в вивісці над баром D. O. A. Bangkok, коли з кришок каналізаційних люків піднімалися хмари білої пари. Можливо, перегоріла лампочка в літері "А", сказав собі Кальвіно; це була логічна причина відсутності червоного підсвічування, з-за якої на підсвіченій табличці було написано: "D. O. BANGKOK". Він завагався, знаючи, що ніщо ніколи не пропадає без явних причин. Всередині він міг би, якби захотів — знайти пояснення зникнення літери "А". Він протиснувся крізь клуб пара і опинився поруч з баром. На стійці бару лежало те, що він прийняв за великий чорний розкриту парасолю. Але коли він підповз ближче, то почув звуки смоктання, ковтання і облизування, а також легке трепыхание розкритого крила, коли величезна кажан змінила становище, стукаючи гострими кігтями по полірованій поверхні. Над стійкою Кальвіно побачив порожню клітку — рипучі дверцята сильно вдарилася об металеві прути. Летюча миша витягла шию і подивилася на Кальвіно. Кров і жирна тіло покривали губи. Це було обличчя Ламонта, а під ним виднілася туша Чанчая з розірваною на шматки плоттю, відокремленої від кістки.
  
  "У мене є для тебе пропозицію", - сказало істота, схоже на кажана. "Дивись!" - вискнула летюча миша.
  
  Куля вилетіла в дюймі від голови Кальвіно. Він пригнувся і впав на підлогу. Стоячи на колінах, він повільно витягнув пістолет, дивлячись на стійку бару. Відсутня червона неонова літера "А" була прикріплена до центру лоба Чанчая.
  
  “Це те, за чим ти прийшов. Ось воно. У мене є для тебе угода. Я можу сказати тобі, що це означає. Ось чому ти прийшов. Ти хочеш знати, " сказала кажан механічним голосом. “Я дам тобі підказку. 'А' - це боєприпаси". Летюча миша вирвала ще одну кулю з тіла Чанчая і випустила її повз вуха Кальвіно. Сміючись, особа Ламонта перетворилося на маску з нерівними зубами і запалими жовтими очима. “Але, Віні, їх набагато більше. Давай спробуємо — 'А' для мудака і для Антігони".
  
  Кальвіно вистрілив у кажана. Куля відлетіла назад. Позаду нього хор тим самим монотонним механічним голосом, що і кажан, продовжував скандувати. Він обернувся, коли невелика збилися в купу група людей, одягнених у лахміття, з відсутніми, розбитими або спотвореним частинами тіла, що пахне вогнем і димом, попрямувала до нього.
  
  "Буква"А" означає миш'як і аристократію", - сказав Джефф Логан.
  
  "'А' за підпал і вбивство, " сказав Вичаи.
  
  Червона неонова літера "А" на лобі Чанчая спалахнула яскравіше.
  
  ""А' за амнезію і за апоморфін, " сказав Бунма.
  
  ""А" означає "Аполлон" та "архангел", - Хрипко сказав Бен.
  
  Тепер єдиним джерелом світла в кімнаті був червоний неон, який збільшився в розмірах і пульсувало, як серцебиття, розширюючись і стискаючись в такт співаючим голосам.
  
  ""А' означає антиречовину і СНІД, " сказав Твк.
  
  ""А" означає "апокаліпсис" і "адвокат", - сказав Лек.
  
  Все було залите яскравим червоним світлом, омывавшим особи в приспіві. Вони присунулися ближче, оточуючи його. З нерухомими руками і ногами він чекав, намагаючись повернути голову, щоб побачити, що піднімається червону неонову букву “А", яка зникала в небі над його головою. Він не міг поворухнутися.
  
  "'А' за анігіляцію і за Армагеддон", - сказав весь хор dead.
  
  Він схопився з ліжка, весь в поту, руки тремтіли. Кіко, поклавши голову на подушку, спостерігав, як він виліз з ліжка, витерся рушником і підійшов до вікна. Він виглядав маленьким і самотнім у своїй наготі. Темрява майже розсіявся. Вдруге нічні кошмари змусили його схопитися з ліжка, похитуючись, у пошуках якого-небудь підтвердження того, що мертві існують тільки в його світі мрій. Все, що він виявив, - це перші промені раннього світанку, пробиваються за вікном спальні.
  
  
  Закон професійних вбивць КАЛЬВІНО свідчив: подібно метеоритів, вони залишають слід довжиною у тисячу миль. Це звучить вражаюче, поки не зіставляється з розмірами Всесвіту. Метеорит легко зникнути в безкрайніх просторах космосу, і те ж саме відноситься до розумного, з хорошими зв'язками, організованому злочинному підприємству. Він вже бачив таких, як Ламонт. Нічого особливого, крім їх піднесеного почуття власної винятковості. Його зв'язок з чанчаями і нарами, місцевими жителями, які трималися осібно, — це було незвично. Якимось чином йому вдалося підключитися до бірманської операції по контрабанді наркотиків і залишитися в живих. Він грав в життя, як в сквош, жорстко і швидко, і з чіткою бажанням завжди перемагати. Англійське зарозумілість, яке колись створив імперію. Його тысячемильный відбиток ноги прокреслив дугу в небі, тільки Кальвіно не бачив цього до тієї ночі, коли згоріла "Африканська королева".
  
  Філіп Ламонт працював в китайській брокерській конторі на Шіло-роуд. Його посада була невибагливою: аналітик. У Бангкоку брокери-фарангі заробляли багато грошей, мешкали в дорогих квартирах, мали машини, водіїв та роздягальню, повну жінок. Було 9.15 ранку, коли Кальвіно піднявся на ліфті на восьмий поверх будівлі Ламонта, постмодерністської взуттєвої коробки, перекинутої з одного боку і забезпеченою темними скельцями, схожими на байкерські сонцезахисні окуляри. Він увійшов в головний офіс в кінці коридору. Брокери, одягнені в білі сорочки, вузькі краватки, темні брюки і начищені туфлі з гострими носками, пробігли повз з пластиковими бейджиками з іменами. У цьому місці панувала атмосфера командного центру, подвергшегося нападу. Напруга луною віддавалася в їх голосах і уривчастих командах.
  
  Секретарка подивилася на візитку Кальвіно, а потім подзвонила Ламонту. Мить вийшла його помічниця і привіталася з Кальвіно. Це була молода китаянка на високих підборах, в обтягує спідниці і шовковій блузі. Її волосся було зібране в пучок на потилиці, а посередині стирчав блакитний гребінь з білими орхідеями, схожий на прикраса весільного торта. Під пахвою вона несла кілька офісних папок. Вона дивилася на Кальвіно зі змішаним виразом недовіри та зневаги, намагаючись зрозуміти, як йому вдалося домовитися про зустріч з містером Ламонтом. За її ділового виразу обличчя вона зрозуміла, що він не був дуже важливим або впливовим — інакше Ламонт вийшов би сам. Вона злегка через силу посміхнулася йому і жестом запросила слідувати за нею.
  
  Вони минули торговий зал, та вона залишила папки в офісі. Шум стояв, як в букмекерській конторі, в якій колись працював його дядько на Канал-стріт. Ряди брокерів працювали з набором телефонів за великим скляним вікном. Папери були розкидані по столах, які стояли поруч, і розсипалися по підлозі. Близько сотні добре одягнених китайців-тайців, збройних пейджерами і мобільними телефонами, спостерігали за тим, як четверо чи п'ятеро хлопців в темних штанях і білих сорочках з допомогою чарівних маркерів і дрантя для витирання пилу відзначали і прали цифри ставок, оферти і виконання для Siam City Cement, Bangkok Bank, Nava, Star Block і безлічі інших акцій на білих дошках, які займали три стіни. Інвестори — багаті китайські домогосподарки в шовкових блузках і діамантових сережках — пили чай і сиділи зі своїми квитанціями про покупку і продаж, обмінюючись плітками і передаючи квитанції посильним, які передавали замовлення через скляне віконце. Ринок виріс на двадцять пунктів.
  
  У Ламонта була окрема кімната над торговим залом з двома комп'ютерними екранами, телевізором і чотирма телефонами. Він схилився над круглим столом, гортаючи " Азіатський журнал Уолл - стріт джорнел " . Збоку лежала місцева газета з фотографією Чанчая, що лежить мертвим на задньому сидінні своєї машини, на першій смузі. Його голова була скрючена; особа, що впало на плече, було закривавлене; злегка відкритий рот з розпухлими губами оголював кілька зламаних жовтих зубів.
  
  До кожного вуха Ламонта було прикріплено по мобільному телефону. В один телефон він передавав інформацію про електротехнічної компанії, а в іншій - про харчовий. Він перервав свої розмови і жестом запросив Кальвіно в свій кабінет, вказавши на м'яке шкіряне обертове крісло, з якого відкривався чудовий вид на метушню внизу. Кальвіно узяв зі столу газету Ламонта і підійшов до вікна. У статті говорилося, що в машину потрапили 117 куль. По всьому місту люди вже купували лотерейні квитки з номером 117, номерами автомобільних прав, днем народження Чанчая — йому виповнилося п'ятдесят один рік — і різними комбінаціями таких чисел. Це була традиція, подібна скоєння підношень в будинках духів.
  
  Замкнений у кімнаті за величезним одностороннім склом, Кальвіно спостерігав за подіями на підлозі. Він припустив, що люди також будуть продавати і купувати акції за сукупністю цифр, що виникли після смерті Чанчая. Кабінет Ламонта був звуконепроникним, прохолодним і зручним. Він передумав. Брокерська контора не була букмекерською конторою його дядька Віто в Маленькій Італії; це був VIP-зал, створений за зразком казино Лас-Вегаса. Схоже на утробу матері місце, де виношувалися плани, виходила прибуток, ставилися стану і зрізалися кути. Місце, де Nara може взяти брудні гроші і зробити їх — хоча і не обов'язково чистими — безпечними для використання.
  
  У торговому залі це було схоже на перегляд цирку, стрибок або чогось більш фундаментального, можливо, менталітету Філіпа Ламонта "дев'ять любовей". Це був карнавал, робить ставки на шанси, намагається обіграти такого суперника, коли сотня людей втиснулася в кімнату розміром з корт для гри в сквош.
  
  "Що ви думаєте про нашому маленькому магазинчику?" - запитав Ламонт, кладучи трубку.
  
  "Гарна кімната, щоб пограти в дорогу ракетку", - відповів Кальвіно.
  
  Він розсміявся. "Непогане почуття гумору для янкі", - сказав Філіп. “Ринок виріс на двадцять пунктів. Гроші, гроші, гроші. Набір був млявим протягом декількох місяців. І тепер все знову змінилося. Шкода, що Бен не дожив до того, щоб побачити відскік. Він на мить замовк, і на його обличчі з'явився замислене вираження. "Бен набагато краще розбирався у комп'ютерах, ніж у тому, як працюють ринки".
  
  "Чи дружба, якщо вже на те пішло," сказав Кальвіно.
  
  Ламонт відірвав погляд від кавової чашки і посміхнувся. “У певному сенсі, це правда. Але чому б нам не перейти до справи, як ви говорите в Нью-Йорку. Якщо, звичайно, ви дійсно хочете вести цю справу.
  
  Кальвіно поклав газету перед Ламонтом.
  
  "Не дуже приємна картина", - сказав він. Секретарка, схилившись у попереку, як прохачка, наблизилася до Ламонту, немов він був священиком, готовим покласти тіло Христове їй на язик. Ставлячи кави перед Кальвіно, вона відвела очі.
  
  Ламонт втупився на фотографію місця смерті, барабанячи пальцями по скляному столу. "Він був безтурботним людиною".
  
  “ Що він сказав тобі на похоронах Бена?
  
  Ламонт посміхнувся, розгортаючи газету до ділового розділу. “Він сказав, що, можливо, можуть виникнути проблеми. Безтурботний, так. Але, тим не менше, сам по собі пророк".
  
  “Я думаю, він сказав тобі, що до нього дійшли чутки, що Нара хотіла твоєї смерті. І я думаю, що у тебе на зарплаті був Чанчай, який давав тобі саме таку інформацію. І я думаю, що це було частиною угоди, яку уклали в "Африканської королеві".
  
  “ Ви багато думаєте, містер Кальвіно. Тайці кажуть, що занадто багато думати шкідливо. Шкідливо для здоров'я.
  
  Кальвіно знизав плечима і стомлено нахилився вперед, щоб розмішати цукор в чорному кави. “Багато речей шкідливі для здоров'я. Випивка, забруднення Сукхумвита, кілери з Клонг-Тоі, бармени та бірманська контрабанда наркотиків. Після цього, можливо, справа увійде мислення ".
  
  “Гаразд, вистачить. Одне питання. Що сталося з грошима?" Запитав Ламонт.
  
  Саме такого питання Кальвіно очікував від брокера. “Бен прилетів в Чіангмай. Він спеціально замовив трьох восьмифутовых слонів у місцевого майстра. Бен консультувався з астрологами, а також з біржовими маклерами. Він щиро вірив у ринки в цьому світі і в наступному. Він був натуралістом, який став фундаменталістом примарного світу. Бен уклав угоду з доставки в Ераван слона в натуральну величину.
  
  Ламонт кивнув, коли Кальвіно заговорив. Фотографія Бена, очевидно, здалася Філіпу правдивою. Хоча сам Кальвіно вірив у це лише наполовину.
  
  "Хто йому допоміг?" Швидко запитав Ламонт.
  
  Його реакція була миттєвою; Бен був нездатний впоратися з укусом в поодинці. У Кальвіно було таке відчуття, що це було питання вартістю 64 000 доларів, на який він намагався відповісти і який щоразу терпів невдачу.
  
  "У мене немає прямого зв'язку зі світом духів, тому я не можу дати вам ім'я або адресу".
  
  “Бен стрибав через край або заривалася в землю, як хробак. Він шалено гавкав. Навіть у школі він грав з метеликами, черв'яками, комахами. Тоді він був божевільний, і час не вилікував ". Ламонт заводив себе так, як це роблять люди, коли розуміють, що те, що вони шукали, весь час знаходилося прямо у них під носом. Раціональним поясненням було ірраціональне поведінка. Бен діяв з-за дивного захоплення іншим світом, світом духів. Як і багато людей, ідеї Бена були відкинуті як дурні і ненормальні, і Ламонт був одним з перших, хто легко відмахнувся від них. Кальвіно уявив, як він називає Бена тупицею, кидає йому виклик, як робив це з тих пір, як вони вчилися у школі. Ламонт припустив, що все в світі поділяють його мотиви. Він припустив, що Бен діяв навмисно і з жадібності, щоб отримати всю прибуток. Кальвіно подумав, що більш імовірно, що Бен діяв просто для того, щоб показати своєму колишньому однокласнику, що він не дурний і може перемогти його в його власній грі.
  
  "Слони обійшлися йому приблизно в двадцять п'ять тисяч доларів".
  
  "Чорт", - сказав Ламонт, стукнувши кулаком по столу. "Він спустив гроші".
  
  “Це ще не все. Бен організував десятиколесный транспорт з водієм, який відвезе однотонних слонів Чиангмая в Бангкок і доставить їх до святилища Ераван. Я розмовляв з різьбярем по дереву в Чіангмае. Він сказав мені, що Бен попросив зробити поглиблення в животі кожного слона; потайний люк. За допомогою портативного сканера я виявив всередині одного з слонів велику суму, схожу на готівкові гроші ".
  
  Ламонт нічого не сказав. Він грав ручкою, його очі блищали, коли він дивився у вікно VIP-кімнати в торговому залі. Він бачив дерев'яних слонів і бачив червоне. Бен виставив його дурнем.
  
  "Маленький засранець," сказав він низько і жорстко.
  
  "Він дістався до тебе", - сказав Кальвіно. “Нарешті він дістався до Дурня. Ераван знаходиться прямо навпроти поліцейського управління. Твій друг Nara дивився з вікна на слонів і не бачив їх вже кілька місяців.
  
  “Чому прийшли до мене? Чому б не допомогти собі?"
  
  "Тому що Нара чи бірманці вбили б мене", - відповів Кальвіно. “А без потрібних зв'язків ніхто не зможе вивезти таку суму готівки з країни. Я думаю, ви знаєте китайців, які працюють бэгменами. Так що, здавши вас, я отримую частина чогось. В іншому випадку я не отримую нічого ", - сказав Кальвіно.
  
  “ І ти віриш, що я подбаю, щоб ти отримав свої сорок відсотків?
  
  “ Мої п'ятдесят відсотків. Крім того, я взяв кілька заходів. Кальвіно кинув конверт на стіл Ламонта.
  
  Губи Ламонта стиснулися. “ Я не люблю сюрпризів.
  
  “ Значить, нас двоє. Відкривай, " сказав Кальвіно.
  
  Ламонт провів ножем для розкриття листів по одному шву конверта і зняв глянсову друк розміром вісім на десять. Жодна людина, що зіткнувся з тортурами, ніколи не виглядав більш спустошеним, ніж Ламонт в цей момент. Мужність покинула його, і в горлі з'явився гіркувато-солодкий присмак. Нарешті він підняв очі на Кальвіно, який раптово з'явився набагато більший і сильніший, ніж хвилину тому.
  
  “Реєстрація збігається з фургоном, що займаються утилізацією тіл у місті. Звичайно, негатив знаходиться в надійних руках. Кілька відбитків були доставлені у відповідні місця з інструкціями зберігати протягом тижня, і, якщо я не подзвоню, конверт розкрили, і ім'я містера Ламонта потрапить в комп'ютер Інтерполу як розшукуваного за вбивство. Звичайно, до цього справа не дійде".
  
  Ламонт виглянув через скло, спостерігаючи за подіями на підлозі. Він відвернувся від вікна. "Гаразд, домовилися".
  
  "Кажуть, картина коштує десять тисяч слів", - сказав Кальвіно. "Принадність цієї картини в тому, що історія коштує два мільйони доларів".
  
  Манери Ламонта стали більш сором'язливими.
  
  “Як ти сказав минулої ночі, інвестиційний клуб був розвагою. Поки Бен не став ставитися до себе так чертовски серйозно", - сказав Ламонт. Кальвіно кивнув, відводячи погляд на інвесторів, тиняються по торговому залу. Від жадібності люди потіють, а їхні очі звужуються.
  
  "Ти підробив бухгалтерські книги", - сказав Кальвіно. “Як я і говорив минулої ночі. Ось чому ти ерзаешь. Тобі давно слід було бути в Лондоні. Рано чи пізно аудитори глянуть на бухгалтерські книги. І ще є проблема з Нарою, яка чекає своїх грошей. А тайцям дійсно не подобається, коли їх обманює фаранг " .
  
  Кальвіно кинув на стіл два квитки першого класу British Airways. “На цю п'ятницю у нас заброньовані квитки на British Airways. З Бангкока в Лондон без пересадок".
  
  Ламонт відкрив обкладинку квитка і прочитав своє ім'я. Він кивнув. “Ти все продумав. Коли ми вирушаємо в Ераван?"
  
  Кальвіно глянув на годинник. Вони зупинилися в 2:00 ночі. На мить сон про бангкокском барі D. O. A. промайнули в його голові, і він згадав істота, схоже на кажана, з особою Ламонта, плюющееся кулями, витягнутими з тіла Чанчая. Ламонт чекав.
  
  "Так, у який час?"
  
  "Зустрічаємося в дві години ночі", - сказав Кальвіно, зображення зникло так само швидко, як і з'явилося. “Тоді прибудуть кран і вантажівка. Ви знайдете нас китайського бізнесмена, який хоче перевезти велику суму готівки".
  
  “ Ви дієте надто швидко, містер Кальвіно.
  
  “ Мені здавалося, ти говорив, що сквош - швидка гра.
  
  "І так воно і є".
  
  “Життя ще швидше. І я підозрюю, що в ній замішані інші люди, про яких ти мені не розповідав. Так навіщо давати їм час на реакцію? Якщо я розкрию аферу Бена, скільки часу буде потрібно Нарі, щоб досягти того ж рівня? Кальвіно простягнув руку і взяв квитки на літак. Він піднявся зі стільця, засовуючи квитки в кишеню свого піджака.
  
  "Я думав, один з них для мене", - сказав Ламонт з ноткою неприйняття в голосі.
  
  “Це дорогий товар. Може бути, ти не прийдеш або передумаєш і покладеш квиток в кишеню. Так що я почекаю до п'ятниці", - сказав Кальвіно.
  
  - В дві години ночі? " запитав він.
  
  Кальвіно обернувся у двері. "Час мрій в Эраване".
  
  "Я б ні за що на світі не пропустив це", - сказав Ламонт.
  
  Він відсмикнув руку від ручки. - І ще дещо, " сказав Кальвіно. “ Чия була ідея зробити знімок?
  
  Ламонт почав шматувати фотографію на смужки. - Фотографія полковника Нэры. Це була моя демонстрація сумлінності. Крихітні шматочки полетіли в сміттєву корзину. Але чітке, безпомилкове зображення кованої таблички посольства США, Чанчая і його самого, усміхненого в камеру, залишалося таким же чітким, як повний місяць у ніч Поминання Покійних.
  
  Ламонт зняв телефонну трубку і, дивлячись прямо на Кальвіно, звернувся до своєї секретарки. “Будь ласка, з'єднайте мене з містером Луї в Гонконзі. Так, з комерційним банкіром. Скажіть йому, що це терміново".
  
  
  Старий Хоадли і його дружина оселилися в номері люкс в готелі "Дусіт Тані". Звідси відкривався приголомшливий вид на куточок парку Лумпіні з бронзовою статуєю короля Рами VI верхи на коні в повному королівському вбранні. Кальвіно прибув після обіду на зустріч з Хоудли.
  
  "Ми з Бетті прийшли до рішення", - сказав він, стискаючи руку своєї дружини. "Ми хочемо припинити будь-яке подальше розслідування".
  
  "Наш син пропав", - сказала місіс Ходл. "Льюїс і я задоволені тим, що поліція затримала потрібної людини".
  
  "Чи можу я запитати, як ви прийшли до такого рішення?"
  
  Старий Хрипко прокашлявся. “ Вчора ввечері ми вечеряли з Філіпом.
  
  "Ви знали, що він був однокласником Бена в Харроу?" - запитала місіс Ходл.
  
  Кальвіно кивнув і відчув раптову тягар світу на своїх плечах. Він повинен був здогадатися про це. Ламонт попрямував прямо до машини після похорону, а сам повернувся в квартиру Кіко. Він лаяв себе за непрофесійні дії. Він узяв всю провину на себе, підозрюючи, що буде далі.
  
  "І Філіп переконаний, що тайська поліція затримала потрібної людини", - сказав Кальвіно, заповнюючи прогалину. "Цей чоловік мертвий".
  
  "Це ми розуміємо", - сказала місіс Ходл.
  
  "Значить, ви говорили з Філіпом?" запитав містер Ходл.
  
  "У нас була розмова".
  
  “Він був такий близький з Беном, як ніхто інший в Бангкоку. Можливо, ви, як американець, не цінуєте зв'язки, що склалися в наших державних школах", - холодно сказав старий.
  
  "Звичайно, ми використовуємо слово "державні" для позначення того, що ви назвали б приватними школами", - пояснила місіс Ходл. В англійців були найкращі наміри, але їх вузький погляд на світ змусив їх повірити, що на них лежить особливий обов'язок вчити інших, особливо американців, значення англійських слів, як ніби їх мова знаходиться за межами розуміння інших носіїв англійської мови.
  
  "Бен дуже цікавився природою", - хрипко сказав старий.
  
  "Але ми відмовили його", - додала місіс Ходл. “Садівництво - це прекрасно. Мені самій подобається садівництво. Але це не так уже практично, не так? Потрібно процвітати в житті. Приступай до справи ".
  
  Старий похмуро витягнув чекову книжку. “ Ви сказали, триста фунтів в день плюс витрати. Це у сім разів по триста фунтів, або дві тисячі сто фунтів. І можу я попросити вас надіслати мені рахунок на ваші витрати?
  
  "Триста п'ятдесят бат", - сказав Кальвіно. "Проїзд на човні по каналу кілька таксі і половина коробки патронів".
  
  "Вибачте", - хрипко сказав старий. "Що це був за останній пункт?"
  
  "Плата за проїзд на човні по каналу і таксі зроблять свою справу," сказав Кальвіно, набираючи повітря в легені. Йому хотілося скоріше забратися з їх кімнати.
  
  "Ого, я повинна сказати, що це дуже розумно", - сказала місіс Ходл.
  
  “ Ви сказали, триста фунтів в день, містер Кальвіно?
  
  Кальвіно зітхнув, переминаючись з ноги на ногу. “ Я сказав триста. Фунти, долари, бати. Вирішувати тобі. "Він встав і попрямував до дверей. Роздратування в його голосі розлютило його. Йому хотілося посперечатися з ними. Але з якою метою? Справді їм було важливо, хто вбив їхнього сина? Бен був смугою диму в небі Бангкока. Все було скінчено. Вони хотіли повернутися додому, розплатитися з ним і побажати позбутися від образи.
  
  Старий Хедлі підбіг до Кальвіно, дмухаючи на чек, щоб висушити чорнило. Він простягнув його. Дві тисячі сто фунтів. При тому способі життя, яким жив Кальвіно, цих грошей вистачило б приблизно на піврічну оренду житла, і їжу в Бангкоку. Кожен раз, коли він бачив цифру на чеку, яка тримала його на плаву ще півроку, його брали легка дрож, і йому хотілося потягнутися за випивкою. Він майже нікого не знав, за винятком кількох п'яниць на Вашингтон-сквер, чиє життя мала таку низьку ціну.
  
  “ Будь ласка, візьміть гроші, містер Кальвіно.
  
  Він простягнув чек. Кальвіно подивився на свої туфлі. Вони були потертими, а підбори стертими. "Я жалкую про те, що сталося з вашим сином", - сказав Кальвіно. “У мене не було можливості сказати це вчора. Я радий, що він залишив у тебе гарні спогади".
  
  Старий похмуро тицьнув чек в кишеню куртки Кальвіно і потиснув йому руку. “Спасибі за організацію. Ми з дружиною були дуже задоволені обслуговуванням у Ват Монгкут".
  
  Кальвіно покинув "Дусіт Тані" з великим чеком і виразним враженням, що Хоудли вважали його не стільки приватним детективом, скільки кимось, хто надавав послуги, які перебувають між послугами організатора похорону і трунаря. В глибині душі він чув, як Ламонт на корті для гри в сквош з усмішкою говорив: "Дев'ять з любов'ю, старина". На його рахунку була чимала низка маленьких перемог, і в світі, де більшість життів являють собою довгу низку постійних поразок, він домігся вражаючого рекорду.
  
  
  ПІД час тридцятихвилинної поїздки на таксі до Soi Mia Noi Кальвіно дивився на чек, який старий Хоудли засунув йому в кишеню куртки. Його відсторонили від роботи, заплатили; його призначення закінчилося, і те, що штовхало вперед, більше не було пов'язано зі смертю Бена Ходл. Ламонт був відповідальний за те, що зробив його вільним агентом. Старий шкільний друг Бена знав, на які кнопки натискати, апелюючи до косноязычному англійської свідомості Хоудли - їх почуттю переваги по раси, освіти, класу і походженням. Позиція сім'ї Хоудли підтверджувала ще один із законів виживання Кальвіно: що підтверджує найгірші підозри циніка про те, як легко сприйняття реальності звичайними людьми спотворюється красивою і елегантною брехнею.
  
  Кальвіно обійшов головний будинок на території Даенга з тильного боку. Сховавшись за заростями зрілого бамбука, він спостерігав за активністю біля гаража, розташованого на задвірках ділянки. Кілька молодих тайців в шортах і пластикових сандалях вивантажували в фургон ящики з дерев'яними слонами розміром з портфель. На фургоні були підроблені номерні знаки посольства США з тим же номером, що і на фотографії Чанчая і Ламонта. Він тихо повернувся до головного будинку і увійшов через головні двері. Даєнг була в своїй вітальні. Вона сиділа, зсунувши коліна, між німецькою парою, якій на вигляд було за сорок. Німкеня з довгими світлими волоссям і широким ротом — не така вже неприваблива — була одягнена в шорти, і промінь післяполудневого світла підкреслював щетину на її ногах. Її чоловік схрестив ноги, тримаючи блюдце на коліні і потягуючи чорний кави. Даєнг перейшла від колекціонування чоловіків, які володіють дорогими німецькими автомобілями, до самим німцям, подумав Кальвіно.
  
  Покупці, які були з Франкфурта, шанобливо кивали, коли Даєнг показувала їм фотографії старих великих дерев'яних вагонів з рисом. Коли вона підняла очі і побачила Кальвіно в двадцяти футах від себе, це вибило її з колії. Він прикинувся, що розглядає бронзову гирю для опіуму в формі курчати. Даєнг спробувала пояснити колекціонерам цінність вагонів з рисом. Німці наполягали, що вони серйозні колекціонери, і хотіли замовити таку ж для свого саду. Кальвіно упустив одну з великих бронзових гир для опіуму з глухим, важким стуком на підлогу.
  
  "Ей, мені шкода", - сказав Кальвіно. "Якщо він зламаний, я заплачу за це".
  
  "Немає проблем", - сказала вона.
  
  “Я люблю слонів. Дерев'яні слони, великі і маленькі", - сказав він, показуючи руками слона приблизно того ж розміру, якого він бачив, коли його розвантажували в кузові.
  
  Вона втратила концентрацію на розмові з німцями. Вони задавали їй запитання, а вона не відповідала. Нарешті, вона попросила їх повернутися завтра. Даєнг проводила німців до дверей, а після того, як вони пішли, вивісив табличку "Зачинено для бізнесу".
  
  "Я завадив чогось важливого?" запитав він.
  
  "Чого ви хочете, містер Кальвіно?" - запитала вона, і її голос прозвучав холодно і відсторонено.
  
  “Слони. Я хочу поговорити про слонів".
  
  "У мене дійсно немає часу", - сказала вона, стоячи біля дверей і вказуючи пальцями ніг на вулицю.
  
  “ Саме те, що сказала місіс Лінг. Вона не хотіла говорити про слонів. Потім вона передумала. Перед її будинком стався невеликий нещасний випадок. Спасибі, що познайомили мене з нею. Астролог Бена багато розповідав мені про бірманських слонах. Вона якась дивна провісниця, " сказав Кальвіно. “ Але хто тут суддя? Вона розповіла мені, що Бен зробив з грошима.
  
  "Я тобі не вірю", - сказала Даєнг. Але в її голосі бриніла непевність у своїй вірі.
  
  “ Забавно, місіс Лінг сказала, що ти питав її про гроші. Але вона тобі не сказала. Не знаю чому. Може бути, вона тобі не довіряла. Або вона думала, що ви змагаєтеся за розташування її клієнта. Не те щоб я могла уявити, щоб Бен захотів поговорити з місіс Лінг.
  
  “ Де гроші? Тобто, якщо ти дійсно знаєш.
  
  Кальвіно прикинувся шокованим. “ Ти хочеш сказати, що Філіп тобі не сказав? Я здивований.
  
  “ Сказати мені що? Вона спітніла і відійшла від дверей. “ Припини ці дурні ігри і йди.
  
  "Перш ніж ти разозлишься, вірно?"
  
  Кальвіно показав їй квиток на літак першого класу на ім'я Філіпа Ламонта. Вона дивилася на нього так, наче боялася доторкнутися. “Це всього лише квиток на літак. У нього немає ні зубів, ні яєць", - сказав Кальвіно. "На відміну від деяких людей".
  
  “ Квиток на що? - запитав я.
  
  "Квиток Філіпа назад в Лондон в один кінець". Вона взяла квиток, підійшла і сіла на диван. Кальвіно пішов за нею і сів навпроти неї.
  
  “Він сказав тобі, але ти засмучена через те, що я був раніше. Вірно?" - запитав Кальвіно, оглядаючи кімнату. Вона зайшла так далеко, і на цьому все закінчиться, подумав він.
  
  "Якщо я подзвоню в поліцію, вони можуть нашкодити тобі", - сказала вона.
  
  Він закашлявся, стримуючи сміх, готовий вирватися з його горла.
  
  "'Поганий' - саме підходяще слово. Філіп сказав, що полковник Nara одного разу домігся зняття з тебе звинувачення в контрабанді. Я вражений.
  
  "Він тобі це сказав?"
  
  Її обличчя почервоніло, коли він кивнув.
  
  “ Що ще тобі розповів Філіп?
  
  Кальвіно нахилився вперед. “ Операція по контрабанді придбала кілька нових партнерів. І всі були однією щасливою родиною, поки Бен не примусив зникнути чотири мільйони доларів. Це така велика цифра. Я спробував зробити це більш реальним. Візьмемо Ін — назвемо її Твк. Твк зустрічається з клієнтом кожен вечір по двадцять баксів за клієнта. Щоб заробити чотири мільйони, їй доводиться виходити в світ двісті тисяч разів. Це занадто багато поїздок в готель 86. У підсумку Твк працює кожен день протягом п'ятисот сорока семи років, щоб заробити чотири мільйони доларів, які ти заробив за рік або менше.
  
  "У Бена був такий же склад розуму, як у тебе", - сказала вона.
  
  Він зустрівся з нею поглядом. “ Поки хтось не вибив йому мізки.
  
  "Вона згадала, як продавати себе", - подумав він. Ненависть і гнів перетворили її очі маленькі дірочки, крізь які сочилося чисте обурення. Вона закурила сигарету і поклала срібну запальничку на диван. “ Він був дурнем. "З її носа повалив дим.
  
  "Бен сховав гроші в Эраване", - сказав Кальвіно.
  
  "Це було б схоже на Бена". Вона загасила сигарету і плюхнувся назад на диван.
  
  "Наркотики доставлялись слонами, і він ховав гроші в слонах", - сказав Кальвіно. "Його британське почуття гумору".
  
  "Які слони?" запитала вона, простягаючи руку до запальничці. Вона прикурила ще одну сигарету.
  
  “Три однотонних дерев'яних слона в Эраване. Він використовував бурову установку для підйому стріли, і всі думали, що він робить підношення духам цього місця, в той час як він все це час тикав пальцем в Нару, Ламонта і тебе.
  
  "Чорт", - сказала вона. "Я повинна була здогадатися, що він зробить щось подібне".
  
  Її реакція нагадала йому, як Ламонт сприйняв ту ж інформацію. Невіра в те, що Бен, якого вони все недооцінювали, виставив їх дурнями. Як тільки вони побачили це ясно, їм здалося, що вони побачили слід довжиною у тисячу миль, який весь цей час був просто у них перед очима. Вони подорожували по простору розуму, думок і снів Бена і повернулися з порожніми руками.
  
  "Ти повернеш гроші через шість місяців", - сказав Кальвіно, піднімаючись зі стільця. Він повернувся і подивився на неї зверху вниз. "Може бути, раніше".
  
  Даєнг змінила позу і, простягнувши руку, ніжно обхопив його між ніг. Старі звички дослідної міа ної ніколи не вмирали; вони дрімали до тих пір, поки їх не розбудив жест, слово або звук, що свідчить про те, що чоловік скористався нею. Вона стулила губи і притягла його ближче. Гнів, застиглий в її очах, поступився і відступив від Кальвіно, а потім, подібно до шторму, який набрав нову силу, обрушився на Ламонта, Бена і всіх інших чоловіків, які трахкали її, використовували, били і залишили емоційної порожнечі.
  
  "Я хочу зайнятися з тобою любов'ю", - сказала вона.
  
  "Вона схопила їх усіх, одного за іншим", - подумав він. Вона зібрала їх разом, скріпила, і вони продовжували повертатися, щоб почути одне і те ж речення: Я хочу зайнятися з тобою любов'ю. Ці слова були такими сильними і діяли так ірраціонально по тій силі, яку вони дарували, але Бен Хоудли, сховавши гроші, кинувши їй виклик, знайшов спосіб прорватися через стіну бажання, яку вона створила навколо чоловіків. Кальвіно повільно прибрав її руку зі своєї промежини. Він опустився на одне коліно, притискаючи її червоні нігті до своїх губ. Її бездоганне тіло нахилилося вперед від талії. На мить він уявив, як входить в неї, скаче на ній верхи, як окреслює її тіло, коли вона важко дихає навпроти його власного. Її вологий мова ковзнув по мочці його вуха і ліниво провів вологу лінію вниз по шиї. Вона тихо застогнала, спускаючись вниз, розстібаючи блискавку на його штанях. Її рука ніжно ковзнула по його ерекції; у нього виникло те щемливе відчуття, ніби він перетнув кордон, де всі попереджало його повернутися, але промежину придушила його волю до опору. Він відкинувся назад і повозився зі своєю курткою, натягуючи її через голову, як светр. Коли він розмахував їм над диваном, чек від старого Хад поплив і приземлився на голову Даєнг, яка схилилася над ним. Він повільно відкрив очі, дивився на своє ім'я і прізвище Ходл на чеку і почав сміятися, а до того часу, як він закінчив, в його очах стояли сльози, а в іншій кімнаті дзвонив телефон. Вона витягла чеку з волосся і люто замахнулася на Кальвіно. Він ухилився, і вона знову спробувала вдарити його. На цей раз він зловив її за зап'ястя. Її очі наповнилися ненавистю.
  
  "Забирайся", - крикнула вона, в той час як телефон продовжував дзвонити.
  
  На виході вона побігла за ним, стискаючи в руці чек старого Хоудли.
  
  "Залиш це собі", - сказав він. "Я повернуся пізно ввечері".
  
  Покоївка принесла їй телефон. "Філіп," сказала вона, дивлячись на Кальвіно і роблячи швидкі рухи мовою. “ Я якраз думала про тебе. Правда. Клієнт як раз йшов."
  
  OceanofPDF.com
  ДВАДЦЯТЬ ОДИН
  
  ТОННА М'ЯСА БИЧАЧОГО
  
  ЛІЗА повернулася зі школи з зошитом і, опинившись за дверима, кинула її на підлогу і розридалася, ридаючи, поки бігла у свою спальню. Грюкнули двері. Кальвіно нахилився і підняв пом'яту зошит. Особа Кіко спотворилося страдницьким виразом матері, відчуває біль своєї дитини і відчуває себе відповідальною за те, що не вберегла свою дитину від болю усього світу. Він відкрив викинуту зошит і вийшов на балкон Кіко. Він сів у плетене крісло і перегорнув сторінки; вони були заповнені датованими нотатками від викладача Лізи в міжнародній школі. Він повернувся до записки, підписаної та датованої тим ранком. “Ліза не робить успіхів. Її англійська не поліпшується. Вона відволікається на уроках і пізно і не повністю здає домашнє завдання. Її англійська нижче, ніж у інших дітей у класі, і Ліза ще більше відстає ".
  
  Кіко вийшла на балкон хвилин через десять з почервонілими очима. “Це її англійська. Я знаю. Я повинен перестати говорити з нею по-японськи. Для неї це недобре.
  
  “Завтра Ліза починає відвідувати школу розмовної англійської Calvino. Уроки починаються о четвертій годині дня".
  
  Вона сіла на стілець поруч з ним. Вона взяла блокнот, стулила його та поклала на маленький столик. Подивившись на зображення Міккі Мауса на обкладинці блокнота Лайзи, вона посміхнулася. Потім вона подивилася на Кальвіно.
  
  “ Вінні, у мене є пропозиція про роботу.
  
  Кальвіно витягнув руки над головою, позіхнув і швидким рухом стягнув Кіко зі стільця до себе на коліна. Вона обвила руками його шию, притулилася носом до його носа. Він відчув, як тремтіння пробігла по її тілу.
  
  "Це чудові новини", - прошепотів він.
  
  “ У мене робота в Австралії.
  
  "Австралія?"
  
  “Це означає п'ятдесятивідсоткове підвищення зарплати. І це англоговорящая країна. Лізі довелося б говорити по-англійськи". Її голос був сумним і низьким.
  
  Кальвіно відірвав голову і подивився на неї. Вона спробувала прочитати, що було в його очах. Емоційний посил був неясний — це могла бути печаль, полегшення, шок або невіра. Насторожені, патрулюють очі, очі, які, як вона пам'ятала, цілилися з пістолета у клонг біля будинку місіс Лінг. Очі, які заспокоювали і тривожили одночасно. Вона відвела погляд. Вказівним пальцем Кальвіно повільно підняв її підборіддя, поки їх очі не опинилися на одному рівні.
  
  "Ти хочеш поїхати в Австралію?"
  
  Вона похитала головою. “Ні. Я маю на увазі "так". Я не знаю, що я маю на увазі, чи хочу, чи що правильно. Все, що я знаю, це те, що це має бути правильно для Лізи. Я повинен думати про неї.
  
  “ І ніхто не просить тебе перестати думати про неї.
  
  "Спасибі," сказала вона, кладучи голову йому на груди.
  
  “Я забула запитати тебе про дещо днями. Пам'ятаєш той день, коли ми вирушили в Ераван? Ти запалила ароматичні палички та свічки. Розклала квіти. Ти старанно молилася на спеці. Ти так і не сказав мені, про що ти молишся.
  
  Вираз її обличчя пом'якшало. Вона підняла руку і погладила його по щоці. “Я попросила духа подбати про тебе. Захистити тебе і оберігати. Тому що ти хороша людина".
  
  "І ти віриш, що цей дух послухався?"
  
  Вона посміхнулася. "Звичайно, дух слухав".
  
  
  ВІН прибув у Ераван після півночі і влаштувався на мармуровій лаві позаду ряду слонів. До першої години ночі прибув бортовий вантажівка з бризковиками Клінта Іствуда "Зроби мій день" і припаркувався за інший буровою установкою зі стрілою крана. Два водія вантажівки і оператор стрілового крана сиділи навпочіпки на платформі вантажівки, курили сигарети і передавали по колу маленьку пляшечку Мехонга. Кілька десятків людей обійшли по колу святилище трьох бірманських слонів з тикового дерева Бена, всередині яких було складено 4 000 000 доларів. Вони несли свічки, ароматичні палички і білі і фіолетові орхідеї. Рано вранці ніхто з них не був схожий на офісних працівників. Віруючі — по мірі наближення двох годин ночі — були в основному йингами, селянами в безбарвних синіх сорочках, водіями тук-туків і таксі і парою жебраків.
  
  Чим більше він вивчав ритуали будинку духів, помічаючи найменші деталі кожного ранкового молиться, тим менше переконувався в тому, що Бен Ходл коли-небудь був одним з них. Святилище Ераван — будинок духів навпроти штаб-квартири поліції — було ідеальним місцем для укриття. Це було щось більше, ніж просто отримання грошей: це доводило Ламонту, що у нього є яйця, доводило Даенгу, що його яйця незалежні, і доводило Нарі, що він готовий був їх відрубати. Ніхто б і не подумав, що фаранг буде використовувати будинок духів в злочинних цілях. Його партнери зробили поширену помилку, недооцінивши його здібності, рішучість і хитрість.
  
  Це був блискучий план. Все, що потрібно Бену, - це елементарні акторські здібності, достатні для того, щоб переконати Даєнг і Ламонта в тому, що він перейшов межу дозволеного і зісковзнув у царство мирських богів, що живуть у часі і просторі. Від нього вимагалося показати — і місіс Лінг була надто готова допомогти йому, — що він залишив світ матеріальних прив'язаностей і став комп'ютерним ченцем, підключеним до світу лихоліття; що він отримав доступ до душі машини. До тих пір , поки він спілкувався з місіс Лінг брав участь у спіритичних сеансах, впадав в транс, в громадських місцях, робив дзен-подібні заяви про духів та привидів, Даєнг і Ламонт йому підігравали, давали час і думали, що він схаменеться. Вони купили виступ Бена. Цілком імовірно, що він використовував місіс Лінг — він повинен був знати, що вона свідомо не погодилася б на аферу з участю храму Ераван. Кальвіно втупився на слонів: спадщина Бена світу. Його особиста жарт, яка мала неприємні наслідки. Кіко вірив, що смерть Бена була попередженням, знаком невдоволення богів. "Але ж вона була віруючою", - подумав Кальвіно.
  
  Він відкинувся назад і глянув угору— на темні тіні готелю Grand Hyatt Erawan, омивані прожекторами, які височіли на величезних білих колонах, затьмарюючи святилище внизу. Прямо навпроти світиться білого Эравана в темряві вимальовувалося поліцейське управління, вугільно-чорні вікна були порожні й неживі. Між ними знаходилося Святилище Эравана. Він посміхнувся і торкнувся лівою рукою правої брови — умовлений сигнал про те, що все йде за планом.
  
  Разом зі спеціальним підрозділом Пратт знаходився в зоні басейну готелю Grand Hyatt Erawan. У нього був чудовий вид на храм і дороги по обидві сторони. Йому вдалося зібрати неофіційну спеціальну команду з двох чоловік. Один чоловік використовував відеокамеру зі збільшеним об'єктивом, спрямовану на святилище внизу. Інший з його людей був оснащений нічним прицілом на своїй снайперської гвинтівки. Пратт опустився на коліна, тримаючи бінокль обома руками, побачив сигнал Кальвіно, а потім спрямував бінокль на вантажівки і водіїв на вулиці. Приблизно за п'ятнадцять хвилин до двох:00 Ламонт, одягнений у сірий діловий костюм і червону краватку, увійшов через головний вхід з квітами в руках. Він походив навколо з хвилину, поки не побачив Кальвіно, що сидить позаду слонів.
  
  "Я бачив вантажівки", - сказав Ламонт, сідаючи на лавку і кладучи квіти.
  
  "Твій друг в Гонконзі отримує готівку з Таїланду?" Запитав Кальвіно.
  
  Питання, здавалося, розслабив Ламонта. Йому сподобалася легка нотка невпевненості, яка прозвучала в питанні. Це дало йому відчуття контролю над Кальвіно, який надто швидко розкрив свій страх.
  
  "Я розбираюся з цим", - сказав Ламонт.
  
  "Підемо працювати?" - Запитав його Кальвіно.
  
  Кальвіно пішов на прорахований ризик, звернувшись до Даєнг. Ламонт подзвонив їй, коли виходив за двері. Все, що їй потрібно було сказати, це три слова: "Кальвіно був тут". Він здогадувався, що вона йому не скаже. В основі їх відносин навряд чи були вірність або дружба; це була доцільність. Але якщо б Ламонт послизнувся лише злегка, то яким би розумним людиною він себе не вважав, він міг би сплутати руку Даєнг, що грає у нього в штанях, з чимось, що мають відношення до сексу і бажанням до нього. Той факт, що Даєнг нічого не сказала, вказував на те, що вона ніколи не була так збентежена. Не було такого поняття, як колишня міа ной, подумав Кальвіно. Це був стан розуму з приводу призначення чоловіків, грошей і можливостей. Вона сказала Ламонту по телефону, що клієнт пішов. Чого вона не сказала, так це того, що він теж був клієнтом.
  
  “Ти впевнений щодо хлопця в Гонконзі? Він нас не обдурить?"
  
  “Якби він думав, що зможе, він міг би. Але він знає, що не може трахнути мене", - сказав Ламонт, з кожною миттю знаходячи впевненість. "Добре, давай зробимо це", - сказав він.
  
  Кальвіно піднявся з лавки і підійшов до чорної залізної огорожі, що відокремлює святилище від тротуару і вулиці. Він вказав на тайців, сиділи навпочіпки перед колодою карт і порожньою пляшкою з-під мехонга на платформі вантажівки. Кранівник зістрибнув вниз і побіг з вулиці, човгаючи підошвами шльопанців. Він схопився за залізні прути огорожі. Від його кривої посмішки пахло мехонгом і дешевими тайськими сигаретами. Він прибрав руки з огорожі і автоматично посторонився від святилища. Він був трохи п'яний і переплутав порядок речей. Але почував він себе добре. Рух припинився.
  
  "Опустіть кран," сказав Кальвіно.
  
  Миттю пізніше таєць забрався в кран і завів двигуни стріли крана. Він показав Кальвіно піднятий вгору великий палець. Він озирнувся і побачив Ламонта, який виглядав маленьким і раптово переляканим на мармуровій лаві. Він не зрушився ні на дюйм, і Кальвіно почав сумніватися, чи зможе Ламонт підійти до Бену Ходл ззаду і вдарити його. Коли стріла крана повільно обернулася, поліцейський у формі з кіоску контролю дорожнього руху з цегли та цементу перед храмом Ераван вийшов з-за рогу, уперши руки в стегна, і щось крикнув по-тайськи кранівникові. Переляканий кранівник вказав на Кальвіно, і Кальвіно посміхнувся поліцейському, який присунувся ближче до паркану.
  
  "Що ти робиш?" - запитав я.
  
  "Рухомі слони," сказав Кальвіно.
  
  “ У вас є дозвіл? - запитав я.
  
  "З Ват Монгкут," відповів Кальвіно.
  
  Він простягнув поліцейському копію листа Бена — від ченця, втік з Ват Монгкут. На зворотному боці листа були прикріплені дві банкноти по п'ятсот бат. Лист виглядало досить офіційним, і в темряві дорожній поліцейський не зміг би відрізнити копію від оригіналу. Він подивився на підпис ченця, а потім на Кальвіно через паркан. У листі дозволялося wat прийняти поставку трьох восьмифутовых слонів з тикового дерева вагою приблизно по одній тонні кожен. Кальвіно озирнувся на Ламонта, який стояв у тіні слонів, світло прожектора висвітлював половину його обличчя, роблячи його блідо-сірим на тон світліше його костюма. Він протер окуляри носовою хусткою, і коли він відкинув куртку, Кальвіно побачив ремінь через кобуру і пістолет. З того місця, звідки Пратт дивився зверху вниз на Ламонта, наполовину прихованого слонами, він сумнівався, що Пратт бачив пістолет. Його куртка на секунду підвелася, перш ніж знову впасти. Пратт, певно, спостерігав за дорожнім поліцейським, що читає лист. Кальвіно почав думати, що він неправильно зрозумів Ламонта. Балістична перевірка пістолета Ламонта і кулі, витягнутої з голови Бена, могла б відповісти на це питання. З іншого боку, Ламонт був досить розумний, щоб підкинути знаряддя вбивства у клонг Китайського кварталу . Юрист всередині Кальвіно змусив його обміркувати можливості, з одного боку, це, з іншого - то.
  
  Регулювальник повільно прочитав лист при світлі вуличного ліхтаря і, дійшовши до кінця, підняв очі з посмішкою. Поліцейський повернув лист, до якої все ще була прикріплена тисяча бат.
  
  "Удачі," сказав коп, на частку секунди піднімаючи очі. Він не міг знати напевно, але Кальвіно припустив, що коп був одним з людей Пратта.
  
  "Спасибі, офіцер".
  
  “Без проблем. Можу взяти".
  
  У поліцейського був кольт .45-го калібру з шматком червоної стрічки на прикладі, який стирчав у ковбойському стилі з пов'язкою кобури. Стандартної поліцейської видачі не було, і кожен коп вибрав собі табельну зброю, що створювало враження, що в Бангкоку працюють самі збройні дорожні ковбої в світі.
  
  Поклавши одну руку поверх кольта 45-го калібру на стегно, поліцейський жестом наказав кранівникові повертатися до роботи. Двигун заревів, і з вихлопної труби вирвався стовп сірого диму. Оператор крана перемістив важелі всередині кабіни і почав обережно направляти довгу шию з чорними перетинками над святилищем. Кальвіно жестами руки давав вказівки операторові, задкуючи, як член екіпажу на палубі авіаносця. На великому металевому гаку було пристрій для кріплення ременів безпеки. Оператор повільно опустив металевий гак і пристрій для кріплення ременів безпеки. Робота Кальвіно полягала в тому, щоб запрягти слона в упряж, подати сигнал "все чисто" і відійти в сторону, поки кранівник піднімав тонну тикового дерева з святилища в кузов вантажівки з платформою.
  
  Піднявши обидві руки над головою, Кальвіно змахнув ременем безпеки, опускаючись на ногу за раз, поки той не впав, як величезна кажан, на спину слона. "D. O. A. Bangkok bar" яскраво-червоної неоновою вивіскою спалахнуло у нього в голові.
  
  "Ну, і чого ж ти чекаєш?" - запитав Ламонт.
  
  Кальвіно огризнувся у відповідь. "Допоможи мені," сказав він, озираючись через плече.
  
  "На що ти тільки що витріщився?" - запитав Ламонт.
  
  “ Просто згадую.
  
  "Згадуючи що?"
  
  Кальвіно дивився на його обличчя, згадуючи його на обличчі істоти, схожої на кажана, яке харчувалося тілом Чанчая. “Фотографія Чанчая і тебе. Проблема злочинців в тому, що вони не довіряють собі подібним, тому що думають, що інша людина думає точно так само, як вони ".
  
  "Ти справді йдеш на це?" У Ламонта був здивований вигляд.
  
  "А що, по-твоєму, я збирався робити?"
  
  "Грай зі мною жорстко".
  
  Кальвіно розстебнув кнопки і відтягнув пряжки на ремені безпеки. "Тому ти носиш з собою пістолет?" він запитав Ламонта.
  
  “А ти ні? Ти як Хоудли. Ще один дурний черв'як".
  
  Кальвіно зняв піджак. Його біла сорочка наскрізь промокла від поту.
  
  “ Ти бачиш пістолет, Філіп?
  
  Ламонт зітхнув, щільно стиснувши губи, і похитав головою. “Я шкодую про це. Я нервую, що ми стоїмо тут на увазі. Я хочу вибратися звідси. Що ти хочеш, щоб я зробив?"
  
  “ Перебирайся на іншу сторону.
  
  Ламонт швидко перейшов на протилежний бік. Невелика аудиторія глядачів зібралася, щоб поспостерігати за двома фарангами в ділових костюмах, які, крекчучи, потіючи, прикріплювали величезного бірманського дерев'яного слона до сітки шкіряних снастей. Кілька здивованих йингов захихикали і зашепотіли, зовсім забувши про свою первісної мети прибуття в Ераван. Один відпустив жарт про те, що недовго зустрічався з великим, високим фарангом, у якого член і яйця були розміром із слона. Інший відповів, назвавши розміри, порівнянні з розмірами водяного буйвола.
  
  "Переконайтеся, що ремінь під правою штаниною затягнутий", - наказав Кальвіно. "Сильно потягніть, поки не відчуєте, що натяг припинилося".
  
  "Зрозумів", - сказав Ламонт. Кальвіно почув гучний клацання, коли останній ремінь був вставлений на місце.
  
  Кальвіно обійшов слона, смикаючи за кожен з ременів упряжі. Він провів рукою по товстій шиї і обійшов навколо, до задньої частини, вдихаючи запах палаючих паличок. Було майже 2:30, коли Кальвіно повернувся до вулиці і подав сигнал кранівнику піднімати слона. Він стояв, спираючись однією рукою на задню ліву ногу слона. Лебідка крана повільно почала розкручувати приз. Ламонт обійшов навколо і побачив, як спочатку задні, а потім і передні лапи відірвалися від бетонної площадки в святилище. Всі погляди звернулися вгору, щоб побачити, як слон, зупиняючись, піднімається в небо над Бангкоком. Виконання було ідеальним. План Пратта спрацював як годинник. Ламонт здавався задоволеним, і переможна усмішка повернулася на його губи.
  
  "Добре виконана робота", - сказав Ламонт.
  
  "У Лондоні я хочу провести матч-реванш на корті для гри в сквош", - сказав Кальвіно, спостерігаючи, як слон розгойдується з боку в бік в упряжі, стаючи все менше на тлі безкрайнього неба.
  
  "У тебе одне очко", - сказав він. "Може, тобі варто зупинитися, поки ти попереду".
  
  "Ти прав", - сказав Кальвіно. “Я б не хотів руйнувати твою життя, що складається з дев'яти кохань. Подобається ідеальна гра, в якій ти забив зі старим Хоудли".
  
  "Ти пам'ятаєш Дамбо?" - запитав він.
  
  Кальвіно згадав, що в Брукліні показували фільм Уолта Діснея "Дамбо". Тільки у цих дерев'яних слонів були вуха, які не плескали, в одного був живіт, набитий грошима, і вони виглядали закляклими і мертвими, як висічене пятисотлетнее дерево.
  
  - Я пам'ятаю Дамбо .
  
  “Американці створили культуру дамбо. Це зробило всіх дурними. Включаючи, боюся сказати, моїх співвітчизників. Ось чому містер Ходл прислухався до мене. З чого б йому тебе слухати?"
  
  "Чому ти це зробив?"
  
  “Тому що я знав, що можу перемогти тебе. У мене є тиждень фори. Достатньо часу, щоб змінити країну, перш ніж твої фотографії будуть виставлені".
  
  Коли слон досяг приблизно двадцяти футів, лебідка крана зупинилася, залишивши слона застряглим, як пасажира на колесі огляду при відключенні електрики.
  
  "Не розчаровуйте мене іграми, містер Кальвіно", - сказав Ламонт, дивлячись на м'яко покачивающегося над головою слона.
  
  “ Це ти мені скажи, Філ. Ти хочеш, щоб я поговорив з цим хлопцем, або сам хочеш поговорити з ним?
  
  "Він говорить по-англійськи?" - запитав Ламонт, дивлячись на далеку постать кранівника в його будці.
  
  “Він говорить по-тайськи. Це Таїланд. Я говорю по-тайськи. Як ти хочеш це зіграти?"
  
  “ З'ясуй, чому він зупинився.
  
  Кальвіно склав руки рупором і крикнув кранівникові. Відповіді не було, і Кальвіно спробував знову.
  
  "Він мене не чує", - сказав Кальвіно. “Він у милі звідси. Чому ти хвилюєшся? У тебе є пістолет. Що мені робити? Увіткнути тобі в око льодяникову паличку? І як тільки він це промовив, він згадав катои по імені Бунма нагорі, в "Африканської королеві", з ручкою, проникаючої йому в око прямо в мозок.
  
  "Іди," сказав Ламонт, його рука ковзнула під піджак.
  
  Кальвіно підійшов до залізних прутів і підняв руки долонями вгору, потім зробив вказівним пальцем рух вертольота. Оператор досі не відповідав. Він сидів з осклілими очима в кабіні крана.
  
  "Що він сказав?" - закричав Ламонт. "Гребаной засранець-таєць".
  
  “Він хворий. Його вивертає навиворіт. Він і його приятелі нещодавно сильно напилися Мехонге ".
  
  "Гребаные тайці", - сказав Ламонт. “Тупі, неосвічені гребаные тайці. Сільські засранці".
  
  Коли він закінчив, перед Ламонтом стояв таєць у вицвілій селянській сорочці і мішкуватих штанях. "Пішов ти", - сказав чоловік.
  
  "Нара", - сказав Ламонт, його обличчя стало жовтуватим і напруженим. "Спасибі за фотографії, друг".
  
  "Звичайно, Філіп".
  
  Кальвіно згадав цього хлопця в селянській сорочці, що стояв на колінах перед вівтарем з закритими очима і складеними в вай руками . Босий, чоловік стискав у руках палаючі палички джосса, його голова була наполовину схилена. Водій тук-тука, який приїхав попросити у духів святилища виграшний лотерейний квиток, подумав Кальвіно. Він здавався побожним і щирим. Він був останньою людиною, від якого хто-небудь чекав би змахнути великим ножем.
  
  “ Я радий, що ви приєдналися до нас.
  
  "Все в порядку, я теж радий вас бачити", - сказав полковник Nara.
  
  “Гроші тут. Маленький жарт Бена. Він ховає їх навпроти твого офісу. Кожен день ти проходиш повз, задаючись питанням, де гроші? І я думаю, Нера розумна, він їх знайде. У нас угода. Я ризикнув своєю дупою. Я виявив сумлінність. Але ти трахнув мене саме так, як і обіцяв Бен, - сказав Ламонт, відступаючи від леза.
  
  Нера посміхнулася, зморшки від гусячих лапок пролягли уздовж куточків обох очей. "Фарангу тут лежати недобре", - сказав він, легенько постукуючи себе по серцю вільною рукою, в іншій руці тримаючи ножа, що бовтається у нього на боці, і наближаючись на короткий крок за раз. “Ти жадібний чоловік. Це дуже погано для тебе. Друзі допомагають тобі. Але допомагаєш ти своїм друзям? Я так не думаю".
  
  Ламонт насилу проковтнув. “ І ви допомогли своїм друзям? Може бути, вашим бірманським друзям. Але як щодо Чанчая? Або дітей, яких ви вбили у Клонг Тоі. Чанчай сказав мені, що я наступний.
  
  “ Чанчай померла як стара.
  
  "Даєнг сказала, що ти їдеш до Бірми", - сказав Ламонт.
  
  “Вона права. Це он там. У нас є спеціальний чартерний рейс в Янгон. На жаль, ти до нас не приєднаєшся".
  
  Особа Нэры палало розпеченим до білого гнівом людину, що перейшла межу розумного, подталкиваемого чистою, сліпою ненавистю і гнівом; з тих чоловіків, які просто продовжували наступати, стиснувши щелепи, кісточки пальців на рукоятці ножа побіліли.
  
  Ламонт прийняв стійку, яку освоїв на корті для гри в сквош. "Пішла ти, Нара", - сказав Ламонт. У повітрі залунали два різких тріска, схожих на клацання батога, і Нера впав на коліно, уткнувшись лобом в цемент. Він набагато краще звертався зі зброєю, ніж Кальвіно міг собі уявити для англійського школяра. Нара був в межах досяжності; промахнутися було б важко.
  
  “Ти лайно. Ти гниле лайно", - процідив Ламонт крізь зціплені зуби, розгортаючись і направляючи пістолет на Кальвіно.
  
  “Привіт, Філ. Не гарячкуй. Ми впораємося з цим разом".
  
  Кальвіно стояв менш ніж в двадцяти футах від них. Найближчі тайці розбіглися у пошуках укриття. Засунувши руки в кишені, Кальвіно стояв і чекав. "У будь-який момент, - подумав він, - снайпер вб'є Ламонта" . Мить змінювала іншу, і Ламонт підійшов ближче. Для Кальвіно було вже занадто пізно. У нього виникло неприємне відчуття, що він помре в будинку духів. Нічого особливого. Божевільні, безладні думки проносилися в його свідомості. У 126462 році яке значення мало б, помре він зараз або через сорок років? Смирення, легкий холодок піднявся з нутра. Це здавалось не таким вже й поганим місцем. Він подумав про Мелоді, про своїй старій юридичній практиці, про Пратте, який грає на саксофоні в джазових закладах Грінвіч-Віллідж, про те, як волосся Кіко розсипалося по подушці, коли вона спала. Двадцять секунд випадкових образів; ніяких думок, просто повтор візуальних ефектів. Він відчував себе не в своїй тарілці, підходячи до бару D. O. A. Bangkok, пахнущему попелом і димом, замовляючи мекхонг і спотикаючись об відро з вуграми, що залишилися після живого виступу. Філіп Ламонт прицілився і натиснув на спусковий гачок. Клацання. Його пістолет дав осічку. Він прицілився, на цей раз тримаючи пістолет обома руками, натиснув на спусковий гачок, і вдруге пістолет не вистрілив.
  
  У нього не було часу на третій постріл. Час прискорився, і все, здавалося, сталося одночасно. Кальвіно пірнув головою вперед за вівтар, в той час як Ламонт відчайдушно намагався піти за ним з пістолетом. З натовпу вирвався зітхання, більшість з яких стояли на колінах, дивлячись поверх перекинутих вівтарів, маленьких дерев'яних слонів, перевернутих стільців і лав. Неймовірно гучний гуркіт прокотився по всьому перебувають у святилище, стрясаючи землю, розкидаючи квіти, свічки і ароматичні палички на всі боки, як при землетрусі. Всі затамували подих. Тайська пара, що стояла позаду Кальвіно, пробурмотіла, що це був гнів духа Эравана. Коли Кальвіно повільно встав, він побачив розчепірені ноги Ламонта під великим дерев'яним задом Дамбо. Фальшиве дно тріснуло, і з-під слона в нічне небо злетіли сотні метеликів. Деякі з віруючих впали на коліна перед святинею, як ніби стали свідками дива. Нічне небо було заповнено коричневими метеликами, летять до вуличних ліхтарів.
  
  "Дев'ята любов, Дамбо на подачі", - пробурмотів він собі під ніс, обходячи слона, який перекинув півдюжини інших дерев'яних слонів, які опинилися в дивних позах, які наводять на думку про стаді, подвергшемся забою. Він підняв свій піджак і перекинув його через плече. Поліція наповнила територію храму. Двоє поліцейських попрямували прямо до Кальвіно, притиснувши його до паркану. Одним з них був сержант, зупинив Кальвіно біля квартири Бена. Пратт відправив його вниз на чотири сходових прольоту за листом, що той викинув за край.
  
  "Ти влип у велике лайно," сказав сержант.
  
  “ Обережно. Обережно з манжетами, " сказав Кальвіно, збиваючи з піджака кілька метеликів.
  
  Вони спрацювали ефективно. Коли вони завели руки Кальвіно за спину і наділи на нього наручники, Пратт показав своє обличчя з іншого боку. Він посміхався. Сержант вдарив його коліном в поперек.
  
  "Ви добре виглядаєте в ювелірному відділі", - сказав він. "Не так складно, сержант". Частиною плану було те, що на Кальвіно наділи наручники і затримали в якості підозрюваного. Пратту належало досить пояснень за те, що він організував свою операцію з чорними мішками, не привертаючи уваги до фарангу. Кальвіно здався поліції, і його повели, схиливши голову вперед, немов з ганьбою. Кальвіно подумав, що вони влаштували непогане шоу.
  
  "Подивися на кранівника," сказав Кальвіно, коли Пратт підійшов ближче до огорожі. “ У нього в кабіні якась компанія.
  
  На швидкому, офіційному тайському Пратт вигукував накази поліцейським, які були в полминуте від того, щоб побити Кальвіно. Вони обережно зняли його з паркану і тримали в лайкових рукавичках, коли виводили з храму. Поліцейські посадили його на заднє сидіння поліцейської машини з включеним червоним сигналом і закрили двері. Попереду стояло ще кілька поліцейських машин. Копи перекрили дороги навколо Эравана. Було 3:00 ночі. Двоє поліцейських, один з яких Пратт, підвели Даєнг, яка була в наручниках, до поліцейської машини. На секунду вона зустрілася поглядом з Кальвіно.
  
  "Може бути, ми займемося любов'ю в наступному житті", - сказав Кальвіно.
  
  Вона плюнула у вікно і закричала на нього.
  
  Бездоганне, Даєнг, гарне обличчя спотворилося маскою люті, коли вона боролася між двома поліцейськими у формі на вулиці. Вона вдарила ногою в задні двері поліцейської машини. Вона трохи похитнула машину. Один з поліцейських відтягнув її тому, коли вона дрыгала ногами в повітрі, як розпещений дитина, якого, брыкающегося і кричущого, викрали з атракціону.
  
  "Гаразд, в наступному житті ми не будемо займатися любов'ю", - сказала Кальвіно, коли поліцейські утримували її.
  
  Люди Пратта виявили її звуженій на дні кабіни кранівника. Вона сиділа, згорнувшись калачиком у кутку, курила цигарку і тримала на колінах маленький пістолет. Коли поліцейські відкрили двері кабіни, вона спробувала викинути її. Кранівник був без свідомості всередині; він був застрелений. Його знайшли з притиснутим чолом до лобового скла. Він був без свідомості вже десять хвилин.
  
  Пара членів медичної бригади відвезли кранівника через вулицю в лікарню. Через кілька хвилин в поліцейському управлінні був знайдений чоловік, який міг керувати краном. Він забрався в кабіну і через кілька хвилин зняв Дамбо з тіла Ламонта. Натовп подалася вперед, спостерігаючи, як Дамбо розгойдується над святинею. Метелики продовжували вилітати з черева. Ламонт здавався похованим під горою невеликий гнилий, липкого слизу — органічної мульчі, що кишить тисячами личинок. Решта членів медичної бригади відступили частково в жаху, частково зі страху. По інший бік залізної решітки був припаркований фургон викрадачів тіл, і службовці дивилися через паркан, знаючи, що поліція заборонить їм доступ до мертвого тіла всередині. Кальвіно хотів побачити фотографію приклеєну скотчем до вікна викрадача тел, і натовп в офісі, поїдає курку на паличці, спостерігаючи за Ламонтом під товстим шаром черв'яків.
  
  Пратт, хитаючи головою і посміхаючись, повернувся до поліцейської машини. Кальвіно висунувся з вікна з соромливою усмішкою.
  
  "Це називається коричневий метелик", - сказав Кальвіно, коли один з метеликів полетів за вітром. "Вони з'їдять практично всі". Він згадав книги про метеликів і молі, які були в квартирі Бена Ходл. Тоді він не надав цьому значення. Бен хотів побачити вираз обличчя Ламонта, коли "слон" буде відкрито. У нього так і не було такого шансу. У підсумку він став другим кращим, його метелики і личинки поховали Ламонта всередині Эравана.
  
  Коли поліцейська машина від'їхала, Пратт обернувся і подивився на натовп. Багатьом довелося провести ніч в якості чування. Були залишені інструкції зібрати все сміття в мішки і здати його в поліцейське управління. Вони сиділи мовчки, поки не загорівся зелений.
  
  "Вам пощастило, що ви залишилися живі", - сказав Пратт.
  
  Кальвіно насупився. “ Пістолет Ламонта заклинило. І ви хочете сказати, що гвинтівку снайпера теж заклинило?
  
  "Завтра я перевірю гвинтівку", - сказав Пратт, як ніби це повинно було все виправити. "І пістолет, який ми забрали у Даенга", - продовжив він, показуючи маленький срібний пістолет з перламутровою ручкою.
  
  "У мене таке дивне відчуття, що це 9-міліметровий пістолет", - сказав Кальвіно, розглядаючи пістолет.
  
  Він кивнув, дивлячись на ствол пістолета. У нього був здивований вигляд, коли він помітив, що Кальвіно дивиться на обойму. “Пістолет Ламонта двічі дав осічку. В тобі є якась магія, аміго.
  
  Кальвіно помітив ще один будинок духів з вікна машини. Він був освітлений, як різдвяна ялинка. “Ламонт був біржовим маклером. Що вони знають про чищення зброї? Якщо ти не почистиш свою зброю, воно не спрацює".
  
  OceanofPDF.com
  ДВАДЦЯТЬ ДВА
  
  ДЗЕН ГРОШЕЙ
  
  Новини, що потрапили в пастку на цьому географічному масиві суші, розташованому між Тропіком Раку і Екватором, часто набували більше сенсу після декількох акуратних ковтків імпортного алкоголю або заборонених наркотиків; якщо читати прямо, вони рідко були зрозумілі. Факти выплескивались назовні мало-помалу і після кількох хвиль заперечення ковзнули в листя, як якась страшна повзуча тварюка, яка шкодить тепличним рослинам. Для місцевих правда, змішана з особистою участю, часто була трохи краще. Зрештою, все зводилося до одного і того ж висновку: Бена прикінчили, як якогось смертоносного тропічного павука. Знайти вбивцю в численних черв'ячних норах Бангкока було такий же успіхом, як і майстерністю. Давні жителі Південно—Східної Азії - ті, хто прожив досить довго, — розуміли, що велика частина людської раси була запрограмована на розваги, і їх частина світу грала на екзотичних почуттях іноземців. Пратт багато знав про захід. Він також знав, що англійці мають схильність до жертв вбивств і привидам.
  
  На тижні, що послідувала за тим, що місцева преса назвала "Смертю в Эраване", новинні репортажі показали успіх Пратта в управлінні цією історією. В репортажах розповідалося про падіння восьмифутового слона з тикового дерева і вбивстві Філіпа Ламонта, який зображувався як організатор міжнародної операції по контрабанді тика. В Bangkok Post звіті про те, що вона назвала "Дивною спробою крадіжки з Erawan", була опублікована фотографія полковника Нари. Департамент прийняв рішення на високому рівні про його смерть після ознайомлення з його досьє і відеозаписом, підготовленої Праттом. Отже, коли РепортерамPost повідомили, що полковник Nara працював під прикриттям, щоб викрити групу контрабандистів, і у них було відео, яке підтверджує це. Чого вони не розкрили, так це магнітофонного запису його розмови перед тим, як Ламонт вбив його.
  
  Репортаж Post перетворив Нару в героя. Його зображували поліцейським, який пожертвував своїм життям, щоб зупинити злодіїв заради будинку духів - він втрутився від імені духів цього місця. Вийшла гарна копія: фарангі, погані хлопці, выкачивающие природні ресурси Таїланду. І на короткий період ця історія привернула увагу контрабандистів наркотиків, які діяли через порт Клонг Тоі.
  
  Філіп Ламонт, англійська біржовий аналітик, був розчавлений, і, згідно з місцевим містикам, дух Эравана вилив свій гнів і покарав злодія-фаранга, поховавши його в могилі з личинками і випустивши тисячі метеликів, щоб відсвяткувати його смерть. У підписі до фотографії одного разу за його ім'ям було двокрапку, а потім слова: представник покоління greed. Ніхто не згадав, що він був чудовим гравцем в сквош. Або що він прозвав Бена Ходл "Черв'яком". Преса перетворила Ламонта у шахрая і грабіжника священних місць. Читаючи звіти, Кальвіно зрозумів, як мало реальності вкралася в офіційне пояснення. Насильницька смерть, зв'язку і взаємозалежності були зібрані воєдино і продавалися для більш широкої мети. Ця версія була компромісом, який дозволив уникнути втрати особи в поліцейському управлінні та уряді. І бірманці були позбавлені від втрати обличчя. Троє громадян Бірми зібрали свої речі і непомітно повернулися в Янгон. Повідомлень про їх від'їзд не надходило; здавалося, що вони ніколи не приїжджали і не виїжджали.
  
  Сторінки статей містили інтерв'ю з експертами про жахи лісозаготівель і контрабанди тикового дерева. Були надруковані цитати про цінності великих дерев'яних слонів. Той, який убив Філіпа, імовірно, міг принести 25 000 доларів, і уряд призначив комітет для вивчення способу посилення захисту святинь, таких як Ераван, від подальших набігів міжнародних жадібних торговців. З-за всією цією розголосу пожертвування великих слонів в Эраване довелося призупинити. Бортові вантажівки і крани прибували майже щодня, оскільки багаті торговці наполягали на тому, щоб запропонувати однотонних різьблених слонів в знак поваги до духу Эравана.
  
  Через тиждень у "Post" з'явилась не має відношення до справи історія про Даєнг, торговці антикваріатом, яка зізналася у вбивстві своєї англійської бойфренда в нападі люті. Вона визнала себе винною за одним пунктом звинувачення у вбивстві і засудили до довічного ув'язнення. Ратана відправила вирізку з новин про вбивцю Бена Ходл поштою його батькам. Два тижні потому Кальвіно отримав лаконічну записку від старого Хоудли: "Нам би дуже хотілося, щоб ви залишили все як є".
  
  Пратт виконав свою обіцянку провести балістичну експертизу пістолета Даєнг; він збігся з знаряддям вбивства, з якого був убитий Бен Ходл. Даєнг була ознайомлена з доказами. Вона не витримала і зізналася, що ходила в квартиру Бена в ніч його вбивства — просто поговорити. Вона розстебнула блискавку на його брюках і помассировала член, і як тільки її рот опустився нижче, Бен відштовхнув її.
  
  Вона сказала Бену: “Ти мерзенний черв'як. Це було заради Філіпа. Я б ніколи не хотіла доторкнутися до тебе".
  
  Це був неправильний вибір фрази, і це призвело Хоудли в лють. Він вдарив її по обличчю. "Пизда", - обізвав він її. “Повія. Клята маленька повія. Ти трахаешься з дурнем або Черв'яком. Поки вони платять готівкою. Ні кредитів, ні чеків."
  
  "Поверни гроші, Бен", - сказала вона тоді.
  
  Він знову дав їй ляпаса. “ Пішла ти.
  
  Саме Бен роком раніше познайомив Даєнг з Ламонтом в Британському клубі. Ламонт взяв за правило забирати її у нього. Старі приниження в школі нахлинули на нього з новою силою. Потім, через шість місяців, Даєнг представила Філіпа Ламонта полковнику Нарі. "Гарний чоловік, якого варто знати в поліцейському управлінні", - були її слова. Вона трахкалася з Нарою ще до того, як познайомилася з Беном або Ламонтом. Даєнг також грала в "шльопанці і лоскіт" з Беном і Ламонтом. Вона була жінкою з великою енергією і амбіціями. І Кальвіно задався питанням, чи була вона, зрештою, жінкою, яка скучила за хвилювань колишнього життя на межі. Її тріо, Нара, Ламонт і Хоудли, потребувало неї — вона об'єднувала групу, і якийсь час здавалося, що операція може тривати вічно. Поки Бен не повів себе як дурний школяр з грошима. Ніхто не очікував поведінки Бена і не розумів, яку хвилю гніву і ненависті він відчував всі ці роки через публічного приниження, заподіяної Ламонтом.
  
  І ніхто не хотів неприємностей, сказала вона Пратту. І Нера, і Ламонт були переконані, що її рот і язичок переконають Бена вчинити правильно з грошима, які він приховав. Можливо, було б розумніше послати до них місіс Лінг, астролога. Кальвіно відчував, що те, що почалося як розіграш, свого роду жарт, переросло в інше, більш серйозне напрямок — Хоудли був втягнутий у світ духів, і божества цього місця пообіцяли нову серію невидимих друзів (на зразок тих, про яких він завжди мріяв у школі), які допоможуть йому вести битви проти Ламонта. у Даенга не було жодних шансів на успіх. Навіть найкраща повія не могла зрівнятися з кимось, хто шукає влади, щоб обрушити відплата на довічного хулігана. Можливо, Хоудли знайшов те, що хотів: новий вигляд союзу в тайському стилі. Розумний спосіб помститися, який принизив би його старого мучителя: Філіпа Ламонта. Це був би Бен-натураліст, і світ духів з одного боку, і Ламонт з іншого. Звичайно, Бен не дуже добре звертався з Даєнг в ніч свого вбивства. Він забув, що знаходиться в Таїланді, а заспокоєння духів цього місця не було захистом від особистої образи, яке могло привести до смертельного контрудару.
  
  Даєнг перервала його комп'ютерне час і робочий графік. Бену потрібно було вкластися у термін для своєї комп'ютерної колонки. Вона чіплялася до нього з-за грошей. Їй не вдалось його порушити. Він двічі вдарив її по бездоганній особі.
  
  "Ти розмовляєш як повія", - повідомила вона про слова Бена. "Є стара камбоджійська приказка: "Рибу можна знайти в море, а жінок - в грошах".
  
  "Філіп нещасливий," сказала вона.
  
  "Тоді трахни цього Недоумка і зроби його щасливим".
  
  “ Не говори таких речей, Бен.
  
  “ Ти пам'ятаєш мою повію, Твк?
  
  Даєнг чудово її пам'ятала. Одного разу Бен привів її на новорічну вечірку в якості дурної жарти. Ніхто, крім пари інших британців, не вважав це забавним.
  
  “ Вона вже в дорозі. Вона знає, як зробити першокласний мінет. І я не хочу, щоб повія Філіпа була тут, коли вона кінчить.
  
  "Що ти сказав?" Крикнула Даєнг.
  
  “Повія дебіла. Він сказав мені, що тебе трахкав. Він розповів мені все. Скільки разів він вставляв це. Як він трахкав тебе ззаду. Він сказав, що трахкав тебе одну годину. І Філіп сказав, що ти сказала, що мій член не годиться для траха. Повія Філіпа."
  
  Це стало останньою краплею. Даєнг зірвалася; вона замахнулася на Бена, ударив його кулаком по спині. Він повернувся і відштовхнув її, збивши з ніг.
  
  Бен наказав їй забиратися з його квартири. Вона витягла пістолет з сумочки і, замість того, щоб втратити контроль, з усією впевненістю підійшла до Бену ззаду і вистрілив йому в потилицю. Вона сунула пістолет назад у сумочку і тихо вийшла з квартири. Виходячи з ліфта, вона зіткнулася з Твк, яка вийшла з бару "Йоркський Принц" на Вашингтон-сквер і ненадовго приїхала з Ходл. Вона відвела Твк в сторону і сказала, що Бену погано. Він відправився в лікарню.
  
  Даєнг підвезла Твк назад на Вашингтон-сквер і дала тисячу бат, щоб та забула, що ходила в квартиру Бена Ходл. Під час поїздки вони говорили про нічне життя. Як іноді траплялися погані речі, і так воно і було. Розмова зайшла про "нещасних випадків" з клієнтами, і Даєнг зізналася, наскільки самотньою і страх вона відчувала себе в Бангкоку. Почуття співпереживання виникло негайно. Твк зрозумів, що вона мала на увазі: Джефф Логан була "нещасним випадком". Було багато інших "нещасних випадків", і Твк пояснила, як вона боялася джао по імені Чанчай. Даєнг втішала її, говорячи, що життя - це низка гангстерів і що головне - піклуватися про свою матір і про самого себе. Після того, як Кальвіно почав щось винюхувати, Даєнг занервувала, побоюючись, що Твк, який був відвертий у ту ніч в машині, може що—небудь сказати. Твк зателефонувала їй з бару і попросила ради та позики; вона хотіла поїхати на північ, побачити свою матір. Кальвіно розпитував її про смерть Бена.
  
  В обмін на визнання Даєнг, співробітництво і її мовчання про ролі полковника Нари їй було обіцяно пом'якшення вироку. Через п'ять років вона опиниться на вулиці, торгуючи антикварними прикрасами.
  
  На другий тиждень після вибуху на Эраване міністерство нагородило полковника Нару посмертної медаллю "За відвагу". Полковник Пратт був відновлений у посаді та у званні, а також нагороджений відомчою нагородою за розгром банди контрабандистів тикового дерева. Була також нагорода за хоробрість; вона дісталася регулювальника дорожнього руху в Эраване. Це був хлопець з червоною стрічкою на прикладі пістолета, який прочитав лист Кальвіно з Ват Монгкут і показав кранівникові піднятий великий палець, щоб той продовжував. Дорожньому поліцейському була поставлена офіційна заслуга в тому, що він знизив швидкість на Ламонт. Департамент покинув Ераван, виглядаючи ефективним, організованим і згуртованим. Пратт, до його честі, ні разу не сказав поганого слова про Нарі.
  
  
  Увечері після церемонії нагородження Пратта Кальвіно приїхав в будинок Пратта з Кіко і Лізою. Мані і діти повернулися в Бангкок майже два тижні тому. В будинку знову запанував звичайний домашній хаос: діти бігали туди-сюди, ляскаючи дверима, а іграшки були розкидані по галявині. Кіко і Мані пили вино на кухні. Ліза носилася по саду з двома дітьми Пратта і Мані, скиглячи і сміючись. Кальвіно вирішив, що з Лізою все буде в порядку, коли вона запитала Сучина по-англійськи: "Скільки тобі років?"
  
  Сучин, який був схожий на карликову версію свого батька, засміявся: “Мені десять. Гей, моя мама не казала, що ти говориш по-англійськи".
  
  "У мене є хороші новини і в мене є погані новини, Вінні", - сказав Пратт, виносячи Кальвіно в сад свіжий напій.
  
  "Які ж це добрі новини?"
  
  Пратт простягнув йому п'ять тисяч бат. Кальвіно моргнув і підняв очі, намагаючись зрозуміти жарт. “Ти виграв наше парі. За вбивство Ходл арештували не того чоловіка. Я залишаю за вами право пожертвувати гроші на благодійність за вашим вибором ".
  
  "А погані новини?"
  
  “ Ваш чек на дві тисячі сто фунтів, той, що від містера Ходл. Можливо, виникла проблема.
  
  Кальвіно залпом випив Віскі.
  
  "Той, який ти отримав від Даєнг і збираєшся віддати мені", - сказав він, але без особливої переконаності.
  
  "Той, який Даєнг перевела на свій рахунок".
  
  “ У неї не було часу, Пратт.
  
  Пратт похитав головою і втупився на галявину. “ Вона скористалася банкоматом по дорозі в Ераван.
  
  "Я ненавиджу комп'ютери", - сказав Кальвіно. "Дві тисячі сто фунтів - це найдорожчий короткий робочий день, якого у мене ніколи не було".
  
  Пратт обійняв Кальвіно за плечі, і вони підійшли до ставка. Китайський короп і велика золота рибка плавали під поверхнею, їх великі губи рухалися в подвійному ритмі.
  
  “Даєнг сказала, що саме чек переконав її в серйозності ваших намірів. Вона знала, що ви не жартували. Ніхто, за її словами, не викидає на вітер стільки грошей, якщо не збирається їх повертати ".
  
  "Вона отримала мій гонорар?"
  
  Пратт кивнув головою і посміхнувся. “Все це. Але як би це сказати. Це було передано в суд ".
  
  “ Пратт. Що вона зробила з моїм гонораром?
  
  “ Вона використовувала їх, щоб заплатити своєму адвокату.
  
  Чим більше Кальвіно дивився на рибок Пратта з товстими сисними губами, тим більше йому здавалося, що вони говорять з ним, що їх повні губи говорять з ним. Китайський короп і золота рибка вимовляли одне слово. Молокосос, молокосос, молокосос .
  
  Коли діти кинули літаючу тарілку, яка впала в ставок з рибою, Пратт опустився на коліна і підібрав її. Він озирнувся. “Ще дещо. Щодо пістолета Філіпа Ламонта. Ми провели серію тестів. Я стріляв з нього сам. Я не знайшов у ньому нічого поганого. Патронник був чистим, затвор в хорошому стані. Я стріляв з неї двадцять з гаком разів на стрільбищі. Я спробував снайперську гвинтівку. Обидві повинні були спрацювати. Обидві дали осічку."
  
  Він кинув фрісбі назад в дітей, які, хихикаючи, підстрибнули у повітря. Сучин, на півголови вище, зловив його і побіг навколо з двома дівчатками в гонитві. “Я знаю, що ти збираєшся сказати. Почитай Шекспіра", - сказав Кальвіно.
  
  Пратт знизав плечима і сьорбнув з свого келиха. Він знав, що Кальвіно іноді впадав у ірраціональність з приводу очевидних зв'язків, які існували між людьми. “Так що ти хочеш сказати? Якийсь привид, примара засунуло свій палець в дуло пістолета Ламонта? Сеча прийшла мені на допомогу, тому що Кіко зробив невелике підношення, і цей дух сказав: Вірно, ми повинні забронювати час для виступу Вінні " .
  
  "Почитайте Шекспіра". Пратт сміявся, кажучи це, знаючи, чого очікувати від Кальвіно. І він не був розчарований.
  
  “Я говорив тобі, що ти так скажеш. Привіт, я з Брукліна. Ніхто не читає Шекспіра і ніхто не вірить у привиди ..." Кальвіно зупинився і подивився, як Літаюча тарілка пролітає високо над його головою. На мить воно зависло, обертаючись, потім зникла за стіною комплексу, і діти, сміючись, на ватяних ніжках підбігли до нього і покотилися по галявині. З заходу зібралися хмари і швидко насунулися. Хмари кольору диму від мертвих тіл. А діти продовжували сміятися і ганятися один за одним по колу, як ніби ніколи не буде дощу чи грому.
  
  
  "КХАН Вінні", - почув Кальвіно своє ім'я, вимовлене в безформної порожнечі глибокого сну. “Кхан Вини, вставай. Приблизно через місяць після того, як Ламонт і Нара в останній раз поговорили з "Неба над Бангкоком", Кальвіно виконав два невеликих завдання від місцевої юридичної фірми. Він переслідував кілька китайських відеопіратів — він дав Пратту десять копій " В розпал ночі " . Коли він почув, як його назвали по імені, уві сні це було від його знайомого в юридичній фірмі — йому снилося, що він веде ще одну справу. Він відкрив одне око і втупився в годинник. Було 7:00 ранку. Юристи в Таїланді так рано не приступають до роботи. Місіс Джамтонг внесла його телефон, а за нею волочився скручений і зав'язаний вузлами десятиметровий подовжувач. Він підніс телефон до вуха. Це дзвонила його колишня дружина, щоб забрати гроші. Місіс Джамтонг з радістю прийняла дзвінок.
  
  "Ти чортів мудак", - промовив знайомий жіночий голос. Він відразу зрозумів, що дзвінок був з Нью-Йорка. “Твоя дочка плаче ридма, бо ти їй не написав. Що ти за батько? Тебе не хвилює твоя власна плоть і кров? Все, чого ти хочеш від життя, це жити в смердючому Таїланді, щоб мати можливість распутничать і пити. Ти, тропічний шматок лайна. З мене вистачить. Не пиши Мелоді більше. Так, так-то краще. Їй не потрібен такий батько, як ти, який її псує. Ти думаєш, послати чортів чек досить? Що ж, у мене є для тебе новини, Вінні. Ти грьобаний невдаха як батько. Ти мене слухаєш? Скажи що-небудь, Вінні. Чорт би тебе побрал. Поговори зі мною. Зараз з тобою в ліжку повія. Ось чому ти не хочеш говорити, чи не так?
  
  Кальвіно подивився на Кіко, що лежить на боці. По тому, як вона дихала, він зрозумів, що вона не спить.
  
  "Приготуй на закуску два рогалики з вершковим сиром," сказав Кальвіно, кладучи трубку на важіль, як забруднене предмет.
  
  "Це була твоя колишня дружина", - сказав Кіко.
  
  “Вона думає, що я неполиткорректен. І це робить мене погано впливає на свою дочку", - сказав Кальвіно. “Вона думає, що я трохи божевільний. Можливо, мені слід було розповісти їй про минулої ночі. Я божевільний? Я приніс оберемок дерев'яних слонів розміром з пуделя в святилище Ераван як підношення земним богам. Тому що Кіко уклав угоду з духом, який живе там, щоб захистити мене. "
  
  Кіко відкинула простирадло і оголена перекинулася на спину. Вона заклала руки за голову, вигинаючи спину. Вона втупилася в стелю, усмішка повільно зникла з її губ. Єдиним звуком було гудіння кондиціонера в вікні над ліжком. Імовірнісний закон Кальвіно полягав у тому, що Кіко роздумувала, чи не настав для неї час розповісти йому про своє рішення влаштуватися на роботу на Золотому узбережжі в Австралії. Щось зависло в повітрі. Він присунувся ближче і провів мовою по її соску.
  
  "Мані сказала мені, що у Эравана було вилучено близько п'яти тисяч доларів", - сказала Кіко, все ще дивлячись у стелю, її збуджений сосок був притиснутий до його губ. Він підвівся на руках і схилився над нею.
  
  “ З чотирьох мільйонів. Метелики поїдають стодоларові купюри, як цукерки.
  
  Закон ймовірності Кальвіно починав давати збої.
  
  Кіко обвила руками його шию, підвелася і поцілувала його. “Пратт все їй розповідає. Вона сказала, що Пратт влаштував так, що ти пішов з цим. І цього б ніхто не дізнався.
  
  Тон її голосу на слові "відомий" підскочив на октаву, коли Кальвіно увійшов до неї. Її очі закрилися, і вона застогнала, відчувши його на собі. М'яке і ніжне рух, як дощ. Він був глибоко всередині неї, замикаючи і відмикаючи, його розум затуманивался. Вона обвила його руками і стиснула. Її груди були твердими і вологими, притулившись до його грудей. Якийсь безпорадний, неконтрольований звук вирвався з її горла. Її очі на мить відкрилися, потім закрилися. Її рот прочинився, і її тіло уткнулось в його, її стегна сильно притиснулися до його, коли вони переступили поріг і залишалися на цьому місці до тих пір, поки несамовита тремтіння не припинилася і тишу не порушував лише їхнє дихання.
  
  Її очі відкрилися, і вона посміхнулася, хитаючи головою і масажуючи його потилицю. Розмова відновилася. "Чому ти не погодився?"
  
  Кальвіно перекинувся на бік. Він нахилився і поцілував її в кінчик носа. “ Ти не юрист.
  
  “І ти теж. Більше немає", - сказала вона.
  
  “Але як колишній юрист, я розумію, що податкові наслідки у розмірі п'яти тисяч доларів жахливі. Я б вважав за краще згодувати це птахам ".
  
  “ Мані сказала, що ти скажеш щось в цьому роді.
  
  Він знизав плечима і пограв з її грудьми. “ Дівчачі розмови.
  
  “ Жінки. Не дівчата. Та не в цьому справа. Я розповів їй про пропозиції роботи в Австралії. І про велику надбавку до зарплати. Я сказав, що тільки дурень відмовиться. І знаєш, що сказав Мані?
  
  "Вона побачила чимало дурнів", - припустив Кальвіно, знаючи почуття гумору Мані.
  
  Кіко розсміялася. “Вона сказала, що це була ідея Вінсента Кальвіно пожертвувати гроші Фонду у Клонг Тоі. Від імені Вичаи. І що ти попросив її поговорити зі мною про це. Ось чому ми пішли до неї додому. Щоб дізнатися, чи готовий я віддати їм гроші як підношення. Що мені з тобою робити? - запитала вона, змахуючи сльози з очей. “ Вона сказала, що ти береш такого дурня, як Вінні Кальвіно. Він отримує кілька баксів. Що він з ними робить? Він їх роздає. Як я можу після цього поїхати в Австралію?"
  
  “Мані перейшла всі межі. Це була ідея Пратта. Даєнг визнала себе винною у вбивстві Бена. Вона розумна бізнесвумен. Визнання провини дає п'ятдесятивідсоткову знижку при винесенні вироку. Вона надихнула мене. Я намагався умовити Пратта на операцію. П'ятдесят на п'ятдесят, сказав я йому. Легкі гроші. Ніхто не дізнається, " сказав я йому. “Ти коли-небудь намагався напоумити тайця? Забудь про раціональних пояснень".
  
  "Вона сказала, що ти скажеш щось в цьому роді".
  
  "Ти збираєшся їй повірити?"
  
  Вона кивнула. “ Ставлю свій останній долар.
  
  "З яких це пір ти заговорила по-бруклински?" Запитав Кальвіно, притягаючи її до себе, як раз в той момент, коли місіс Джамтонг покликала через двері.
  
  Вона поставила на стіл свіжовичавлений апельсиновий сік, гарячий кави і ранній випуск "Bangkok Post " . "Вона дочекалася закінчення занять любов'ю, щоб зробити свою заяву, зовсім як у старі добрі часи", - подумав Кальвіно. Він перехилився через край ліжка і наблизив очне яблуко до очному яблуку зі своїм пістолетом. Автомати працювали не завжди. Зброя давала осічку. Траплялося всяке лайно. Через двері він побачив тінь дебелої постаті місіс Джамтонг по іншу сторону тонкої фіранки.
  
  "Ти в порядку?" запитала Кіко, звісивши голову з ліжка.
  
  "Так, просто задумався, от і все".
  
  Він заговорив з місіс Джамтонг по-тайськи.
  
  “Віднеси їжу, каву, газету, все в дім духів. Скажи цим хлопцям, якщо побачиш їх, що сніданок за мій рахунок, Вінні Кальвіно".
  
  "Що ти їй сказав?" запитала Кіко, обхоплюючи його ногою талію. Вона стиснула його.
  
  "Добре, я сказав їй послати за рогаликами і лососем з вершковим сиром і не повертатися до полудня".
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"