Брэдлі Рэбека : другие произведения.

Барацьба з монстрамі (D.I. Ханна Робінс, № 3)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  Барацьба з монстрамі (D.I. Ханна Робінс, № 3) Рэбека Брэдлі
  
  Ці
  
  
  
  
  
  Ці адчуў, што задыхаецца, калі судовы прыстаў зачыніў дзверы, калі тоўстае дрэва зачынілася з мяккім свістам. Зала суда быў напоўнены притихшим чаканнем.
  
  Усе месцы былі занятыя. З пачатку судовага працэсу ў галерэю для публікі ўварваліся людзі. Сям'я падсуднага. Мноства рэпарцёраў мясцовых і нацыянальных газет, столькі прадстаўнікоў грамадскасці, колькі можна было размясціць, і сям'я загінулага, канстэбля Кена Блэйка, застрэленага пры выкананні службовых абавязкаў дзевяць месяцаў таму па адрасе абвінавачанага Саймана Тэлбат.
  
  Цікавасць быў высокі не толькі таму, што гэта было забойства афіцэра паліцыі, але і таму, што яно адбылося ад рук Тэлбат, кіраўніка самай магутнай злачыннай сям'і ў Нотынгеме. Яны перавозілі наркотыкі, зброю і дзяўчат па горадзе. Ніхто не рухаўся з месца, пакуль яны не дазвалялі. Калі толькі яны не плацілі Тэлботу за гэта. Тэлбат ў турме быў вялікі навіной. Людзі былі зачараваныя. Калі б Тэлбат загінуў, то пачалася б маштабная барацьба за ўладу ў раёне горада, які кантралявалі Тэлботы.
  
  Ці магла сям'я захаваць гэты кантроль з Сайманам ўнутры, у той час як канкуруючая каманда Бакхерста ціснула на іх у яго адсутнасць, было пад пытаннем, таму што ніхто не ведаў, ці быў Натан Тэлбат, брат Саймана, дастаткова моцны, каб стрымліваць канкурэнцыю і кіраваць сямейным бізнесам.
  
  Па залі пракаціўся гул ўзбуджэння, калі ўсе зноў чакалі пачатку судовага пасяджэння. Тры з паловай тыдні доўжыўся судовы працэс, і вось цяпер, усяго пасля двух з паловай гадзін спрэчак прысяжных, яны збіраліся вярнуцца, і чаканы вердыкт быў абвінаваўчым.
  
  Хоць зброя так і не было знойдзена, у абвінавачаньні было два сведкі злачынства. Абодва яны прысутнічалі ў пакоі ў момант забойства канстэбля Блэйка.
  
  Натан Тэлбат выпрастаўся побач са сваёй маці Карэн. Ён маўчаў. Яго сківіцу была сціснутая. Карэн была апранутая ў чорнае, як на пахаванні, і многія казалі, што так яно і было. Гэта быў канец Саймана. Яны не верылі, што ў Кожнай з іх ёсць усё неабходнае, каб захаваць сям'ю разам.
  
  Ззаду іх удава Кена Блэйка, Ліза, сядзела, схіліўшы галаву, яе сябар трымаў яе за руку.
  
  Дзверы за галерэяй для публікі адкрылася, і Саймана ўвялі ў ложу для абвінавачаных і зьнялі зь яго кайданкі. Ён выглянуў у залу суда. На ім быў яго лепшы касцюм, але ён няголены. Яму не трэба было вырабляць ўражанне, час для уражанняў прайшло.
  
  Удава Блэйка апусціла галаву.
  
  'Усім ўстаць у гонар яе гонару, суддзі Клэй'. Зала суда шоргаў, паднімаючыся на ногі, і Маргарэт Клэй ўвайшла і агледзела свой суд, паколькі ведала, што сёння будуць ўспышкі гневу. Яна папрасіла паклікаць прысяжных і дванаццаць мужчын і жанчын з ліку прысяжных, якія выслухоўвалі паказанні супраць Тэлбат на працягу ўсяго судовага працэсу. Яны схілілі галовы, склаўшы рукі перад сабой. Іх вочы былі скіраваныя ў падлогу, па якім яны ішлі. У апошні раз паправіўшы вопратку, яны селі ў позах, якія прымалі на час судовага разбору.
  
  Маргарэт Клэй звярнулася да суду: 'Калі хто-небудзь парушыць парадак у маім зале суда сёння днём, ён будзе выдалены без папярэдняга папярэджання. Я не пацярплю беспарадкаў. Я разумею, вы доўга чакалі сённяшняга дня, але вы тут для таго, каб назіраць за гэтым разглядам у цішыні. З гэтымі словамі яна кіўнула судоваму прыставу.
  
  - У справе "Карона супраць Тэлбат" па справе аб забойстве канстэбля Кеннета Блэйка вы лічыце Саймана Тэлбат вінаватым або невінаватым?
  
  Старшыня, жанчына ў канцы чаргі прысяжных, паглядзела на сваіх калегаў, прыкусіла ніжнюю губу і паднялася з крэсла. Гэта была поўная жанчына з валасамі, якія віліся вакол яе асобы. Сёння днём яе твар было счырванелым, вочы цёмнымі і маленькімі. Яе рот сціснуты ў тонкую лінію, такі бледны, што трэба было пільна глядзець, каб разглядзець гэта. Яе рукі дрыжалі, але былі моцна сціснутыя перад сабой.
  
  'Мы знаходзім—' яе голас задрыжаў, яна паспрабавала зноў. - Мы знаходзім яго невінаватым.
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Я паставіла зялёны чай на стол збоку ад сябе, дзе сядзела, прымасціўшыся на куце стала Аарона. Было занадта горача, каб піць, і мяне зацікавіла бурная дыскусія ў пакоі аб нядаўнім вызваленні кіраўніка мясцовай банды Саймана Тэлбат.
  
  'Гэта трэба было выправіць. Ён павінен быў гэта выправіць", - сказаў Рос Ливи, малады, працавіты канстэбль, які быў захоплены тым, у што верыў. Калі ты быў дрэнным хлопцам, значыць, ты быў дрэнным хлопцам.
  
  'Прысяжныя прызналі яго вінаватым, Рос. Яны заслухалі усё доказы, мы - не", - запярэчыў Марцін, даўжэй за ўсіх прапрацаваў констеблем ў падраздзяленні. 'Паколькі ў нас не было гэтага справы, мы чулі толькі ўрыўкі ад копаў, якія ім займаліся. Цікавыя факты, не ўся інфармацыя.' Ён выцягнуўся ў крэсле, закінуўшы рукі за галаву. 'Ты ж ведаеш, як гэта бывае, з сумных эпізодаў не атрымліваюцца добрыя плёткі. Як і ўсе астатнія паліцэйскія, мы маглі спасылацца толькі на невялікія уцечкі інфармацыі з таго аддзела расследаванняў.
  
  'Хм, я ўсё яшчэ думаю—' пачаў Рос.
  
  'Так, я ведаю, што хочаш,' засмяяўся Марцін, ' але кінь, ты думаеш, што зможаш падмануць журы, як гэта робяць у фільмах?
  
  'У Тэлбат велізарны ахоп, Марцін", - сказаў Паша, які быў адносна пачаткоўцам у падраздзяленні і прыбыў адначасова з нашым новым дырэктарам Кевінам Бакстером, які замяніў Энтані Грэючы. Мой сябар. Якога перавялі ў аддзел крымінальнага вышуку. Я сумаваў па яго манерам. Па тым, як ён хваляваўся, і па бяспецы, якую ён забяспечваў як бос. Як ён увесь час правяраў, ці ў бяспецы мы. Цяпер у нас былі Кевін Бакстер і Паша Лал. Дзве зязюлі, якія ўварваліся ў чужыя гнёзды.
  
  Я не хацеў адчуваць да іх такія пачуцці, асабліва да Пашы. Гэтыя пачуцці не мелі да яе ніякага дачынення. Тое, што я адчуваў, было не яе віной, але гэта была вакансія, якая займала адчувальнае месца ў сэрцы кожнага з нас у камандзе. Месца, якое было вакантным, было з-за смерці Салі Пойнтэр, з-за яе забойства пры выкананні. Малады канстэбль, за якога я нёс адказнасць.
  
  Паша была падобная на Рос, таксама маладая і працавітая. Яна прыйшла да нас з дывізіённай формы і цяпер праходзіла падрыхтоўку ў аддзеле крымінальнага вышуку. Яна была энергічнай, разумнай, ўмела ладзіць з людзьмі і добраахвотна бралася за любую працу. Я не мог вінаваціць яе. І ўсё ж мне было няёмка ў яе прысутнасці. Наша падраздзяленне здавалася расколатым, і кожны раз, калі я глядзела на Пашу, мне нагадвалі, што Салі тут больш няма і што я не змагла яе выратаваць. Злосць на саму сябе раз'ядала мяне знутры, і кожны раз, калі Паша аказаўся паблізу, у страўніку з'яўлялася кіслае адчуванне. Мне трэба было з гэтым справіцца. Гэта была мая праблема, а не яе.
  
  Яна была права ў дачыненні да Тэлбат, ён сапраўды меў вялікі ўплыў у вонкавым свеце.
  
  'Дзякуй, Паша. 'Рос быў рады, што яго падтрымалі.
  
  'Ну, ты не зможаш кіраваць імперыяй такога роду ў маёнтак, як Медоўз, калі ў цябе няма чаго-то ў сабе, і часткай гэтага чаго-то павінен быць страх. У яго моцная хватка, і ніхто не асмеліцца паспрабаваць адолець яго. Яны хочуць легчы з ім у ложак, але не хочуць уступаць з ім у бой.'
  
  Я павярнулася да Эрону. 'Што ты пра гэта думаеш?
  
  'Я думаю, мы ведалі б больш аб Саймоне Тэлботе і гэтай справе, калі б узяліся за гэтую працу, але мы гэтага не зрабілі, таму і не робім'.
  
  Я закаціла вочы за яго спіной. Я разумела, да чаго ён хіліць, але часам мне хацелася, каб ён выказаў мне сваё меркаванне. Аарон ніколі не выказваў свайго меркавання, калі ў яго не было фактаў, але без яго мяне б не было. Менавіта на гэтую рысу я спадзяваўся, калі занадта эмацыйна ставіўся да працы. Аарон трымаў мяне ў цуглях, а я, у сваю чаргу, дадаваў яму эмацыйнага раўнавагі.
  
  'Хто хоча—' фраза Роса была перапыненая, калі дзверы пакоя для расследаванняў адчыніліся і ўвайшоў старэйшы дэтэктыў-інспектар Кевін Бакстер.
  
  'Добры дзень, Ханна. - Ён пастукаў пальцамі па баках сваіх ног, праходзячы далей у пакой. Ён выглядаў расслабленым. 'Што ў нас з справай Стэнтон? - спытаў я.
  
  Стэнтон, малады чалавек, які падчас начной прагулкі са сваімі прыяцелямі пасварыўся са сваім лепшым сябрам Маркам Расэлам з-за дзяўчыны. Яны абмяняліся некалькімі ўдарамі, што, як было вядома, яны рабілі час ад часу, гэта ніколі не руйнавалі іх сяброўства, але Стэнтон нанёс свайму сябру ўдар па галаве, які прывёў да яго смерці. Сумны выпадак, калі такі наогул быў. У пакоі запанавала цішыня. Мы ўсе былі засмучаныя гэтым выпадкам. Бацькі Марка страцілі свайго адзінага дзіцяці, а Коры Стэнтон разбурыў яго жыццё, страціў сябра, і яго бацькі таксама смуткавалі пра страты ўласнага сына, пра яго жыцця, аб тым, якой яна магла б быць, калі б гэтага не адбылося. Гэта была велізарная страта для ўсіх. Бацькі Марка не вінавацілі Адзёру. Што, на мой погляд, было неверагодна адважна з іх боку. Якой бы цеснай ні была іх сяброўства, павінна быць, так лёгка захацець абвінаваціць каго-то.
  
  'Заўтра яму прад'явяць абвінавачванне. З ім разбіраецца Паша.
  
  'І гэта невялікая нарада прысвечана абмеркаванню дасье для CPS?
  
  Я ўсё яшчэ не была ўпэўненая, як ставіцца да Бакстеру. Ён прабыў тут усяго некалькі тыдняў. Я вырашыла сказаць праўду. Я не мог хлусіць перад камандай і чакаць, што яны будуць сумленныя, калі я задаваў ім нязручныя пытанні. 'Мы гаворым пра Саймоне Тэлботе і яго апраўдальным прысудзе. Рос лічыць, што ён падставіў прысяжных.'
  
  Бакстер засмяяўся. 'Рос, мы не ў кіно.
  
  Румянец выступіў на твары Роса. 'Хоць вядома, што такое здаралася, сэр.
  
  'Гэта было цікавае справа. Спачуваю жонцы Блэйка, заняцца спортам, ва ўсім гэтым'.
  
  'Мы ведаем, як яна трымаецца? - Спытаў я.
  
  'Яна атрымлівае вялікую падтрымку. Ён падціснуў вусны. 'Ён быў па-чартоўску добрым паліцыянтам.
  
  'Ты ведаў яго?' спытаўся Паша.
  
  'Хмм? ТАК. Так, да таго, як я перайшоў у Мэнсфілд, я некаторы час працаваў інспектарам у Медоўз. Ён быў па-чартоўску добрым копам.'
  
  Бакстер прыйшоў да нас з офіса ў паліцэйскім участку Рукі. Я і не ведаў, што ён быў знаёмы з Блэйкам. 'Выбачайце, сэр,' сказаў я.
  
  Ён нацягнута ўсміхнуўся мне і пацёр лоб. 'Значыць, заўтра мы не будзем моцна сварыцца са Стэнтоном?
  
  'Няма. Я не бачу прычын прасіць аб заключэнні пад варту. Для магістратаў гэта простае абвінавачанне. Гэта азначала, што, хоць Коры ўсё яшчэ будзе праходзіць судовы працэс, ён зробіць гэта пад заклад па сваім хатнім адрасе пры падтрымцы бацькоў, як гэта рабіла большасць правапарушальнікаў за шматлікія правапарушэнні. Гэта абмяркоўвалася з бацькамі Марка Расэла, і яны былі згодныя з гэтым. Іх боль не ўключала ў сябе прычыненне большага лепшаму сябру іх сына.
  
  Бакстер кіўнуў, цяпер ён здаваўся безуважлівым, павярнуўся і выйшаў з пакоя, не сказаўшы больш ні слова.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  Эві павольна адышла ад бара, трымаючы ў кожнай руцэ па келіху. "Збан і піяніна на высокім тратуары" была адрэстаўраванай царквой, унесенай у спіс II ступені, і ўнутры яна была даволі прыгожай з высокім столлю і арачнай каменнай мурам. Гэта было наша любімае страва, калі мы хацелі зайсці куды-небудзь выпіць. На зваротным шляху з бара Эві не спяшалася, таму што заўважыла сее-каго, з кім хацела спыніцца і пагаварыць, нягледзячы на тое, што я чакаў адзін з напояў, які ў дадзены момант награваўся ў яе руках.
  
  Мужчына, аб якім ішла гаворка, нахіліўся бліжэй, калі яна адкінула галаву, і яе светла-каштанавыя валасы рассыпаліся вакол асобы. Яна зацікавіла яго. Злавіла яго ў пастку сваёй жаноцкасці, але так яно і было. Вонкава Эві была ўвасабленнем жаночай хітрасці, але рэальнасьць была такая, што яна была адданым сваёй справе паліцыянтам аналітыкам, повидавшим ладную долю лайна, якое было ў свеце, і не стала б трываць ніякага лайна ад мужчыны. Гэта была адна з прычын, па якой ёй падабалася гуляць на поле. Яна атрымлівала асалоду ад гульнёй. Кожны раз, калі яна адчувала, што набліжаецца да мэты, яна заўсёды знаходзіла недахопы. Гэта было тое, чаго яна хацела. Легкадумнасць. Пена.
  
  Я назірала, як яна апусціла галаву, але не зводзіла з яго погляду. Ён дастаў тэлефон з кішэні і пастукаў па экране. Яго погляд перамяшчаўся паміж тэлефонам і Эві.
  
  'Такім чынам, як яго завуць? - Спытаў я, калі яна паставіла перада мной джын з тонікам.
  
  'Хто? - спытаў я.
  
  'Хлопец, які ўзяў твой нумар.
  
  'Ты гэта бачыў? - спытаў я.
  
  'Я не мог прапусціць гэта.
  
  'Мммм'.
  
  'У яго ёсць імя? - спытаў я.
  
  'Я ўпэўнены, што так яно і ёсць.
  
  Я засмяяўся.
  
  'Прыемны гук. Яна зрабіла глыток свайго мохіто.
  
  Я паглядзеў на яе па-над свайго куфля. Я ведаў, пра што яна кажа. Я б не пытаўся.
  
  'Такім чынам, сёння ў судзе быў вынесены цікавы вердыкт,' сказаў я замест гэтага.
  
  Эві ўсьміхнулася. 'Гэта было. Мякка кажучы, нечакана. Цікава, хто асвятляў гэта ў "Сёння'.
  
  "Сёння" была "Нотынгем сёння", найбуйнейшай штодзённай газетай Нотынгема.
  
  'Не ведаю, я не заўважыў подпісы.
  
  'Ты чытаў гэта?' спытала яна. На стале, куды яна яго паклала, зазваніў тэлефон. Ён быў адкрыты асабовым бокам уверх, і на экране высвечивался нумар без прымацаванага імя, што азначала, што яна не ўказала імя да гэтага нумару. Я паглядзела праз бар на мужчыну, з якім яна спынілася пабалбатаць, і ён зноў шырока ўсміхнуўся.
  
  'Я прачытаў гэта. Пра гэта ўжо паведамлялася ў онлайн-версіі.
  
  'Ах, вядома'. Яна ўзяла свой тэлефон. Затым яе твар супала з асобай мужчыны, які сядзеў не занадта далёка ад нас. 'Дазвольце мне прачытаць гэта цяпер'.
  
  Я пацягваў свой напой, пакуль яна пастуквала па экране, знаходзіла патрэбную старонку і зачытвала справаздачу аб прысудзе Тэлботу.
  
  Я назіраў за мужчынам, з якім Эві фліртавала. Ён быў прыгожы ў нейкім грубым сэнсе. Ён выглядаў так, нібы яму, магчыма, зламалі нос, валасы ў яго былі не доўгія, але неахайныя, ўскудлачаныя. У яго вачах быў дзёрзкі агеньчык, які я магла бачыць адсюль, і я магла зразумець, што прыцягнула ў ім Эві.
  
  'Майлз Гордан.
  
  'Што? Я зноў пераключыў сваю ўвагу на Эві.
  
  - Хлопца, які напісаў артыкул для "Сёння", клічуць Майлз Гордан. Такім чынам, што ты пра гэта адчуваеш?
  
  'Выдатна. Я не ведаю Майлза. Мяне больш цікавіла змест, шакавальны вердыкт, які быў вынесены сёння, і каментары Тэлбат пасля таго, як ён выйшаў з суда. Я паглядзеў на яе. 'Вы сапраўды чыталі гэта ці проста глядзелі на подпіс?
  
  'Вядома, я гэта чытаў. Але, як твой сябар, з майго боку было б недаглядам не спытаць цябе, як у цябе справы, цяпер, калі Ітана тут няма, і вялікія справы, якія робяць Сённяшні дзень, што ж, яны сапраўды могуць падняць гэтае пытанне для дзяўчыны. 'Паколькі Ітан больш не быў крымінальным рэпарцёрам "Сёння", гэта быў нявыказаны каментар.
  
  Я выпіў прыкладна палову джыну з тонікам. Яны паскупіліся на лёд. Мне трэба было яшчэ. 'Паміж мной і Этан усё было скончана да таго, як ён з'ехаў у Лондан, як табе добра вядома. Але як наконт каментароў Тэлбат аб тым, што ён ведаў, што яго не прызнаюць вінаватым? Офіс быў у роспачы, ну і Рос таксама. У яго тэорыя змовы, напісаная на ім, як на камені.'
  
  Эві, як належыць лэдзі, потягивала мохіто, гледзячы на мяне па-над зялёнай лістоты. 'У цябе нявырашаныя праблемы з Этанам.
  
  'А яго брат...
  
  'Брат Ітана? Я не ведала, што ў яго ёсць брат.
  
  'Не брат Ітана. Я кажу аб артыкуле, Эві. Скарыся з гэтым.
  
  'І я спрабую пагаварыць пра Итане і яго хуткім ад'ездзе. Што ты адчуваеш. Ты ведаеш, ад чаго ты хаваешся, Ханна.
  
  Я чмыхнула на яе. Як быццам яна была з тых, хто ўмее гаварыць. Яна скорчила грымасу. Яна дакладна ведала, чаго я не договаривала. Яна вяла сваю сацыяльную жыццё так, як паводзіла, але што ёй падабалася рабіць, так гэта клапаціцца пра мяне і аналізаваць мае ўчынкі. 'Тэлбат, вердыкт аб невінаватасці. Што вы думаеце пра тое, што ён сказаў?' Я паспрабаваў яшчэ раз.
  
  'Я магу зразумець, чаму Рос заблытаўся ў сваіх заговорщических штоніках, але я не думаю, што ўпэўненасць Тэлбат у вызваленні з'яўляецца падставай падазраваць, што ён падмануў прысяжных. Пыху - гэта іншае слова '.
  
  'Я адключыў Роса, калі ён патэлефанаваў, але такое сапраўды здараецца, вельмі рэдка...
  
  'Ён кукарэкае. Як ты думаеш, што сказаў бы Ітан па гэтай нагоды, калі б паведаміў пра гэта?'
  
  'Я не магу ўкласці ў яго вусны ні слова. Я асушыў свой келіх. Мне трэба было яшчэ. Эві падняла брыво.
  
  'Я не думаю, што ён даў бы гэтаму придурку патуранне.
  
  'Не думаю, што ў яго быў бы выбар. Гэта гісторыя. Я ўстаў. 'Яшчэ адна? Яна паглядзела на свой напалову поўную шклянку. 'Пакуль няма. Я падышоў да бара, замовіў яшчэ адну і вярнуўся да яе. Яна зноў сядзела за сваім тэлефонам, падлучаючыся да яго, на яе твары гуляла гарэзная ўсмешка. Я паглядзела праз бар і не здзівілася, убачыўшы неахайна мужчыну, які таксама ўсміхаўся ў свой тэлефон.
  
  'Такім чынам. 'Яна падняла вочы. - Ты што-небудзь чуў пра яго з тых часоў, як ён перайшоў на працу ў "Біг Смоук"?
  
  Я ўздыхнуў. Яна не збіралася так гэта пакідаць. 'Ён напісаў мне і паведаміў, што з ім усё ў парадку, што ён добра прыступіў да новай працы і што з людзьмі, усё ў парадку. З тых часоў ён не выходзіў на сувязь.
  
  'Вы яму адказалі? - спытаў я.
  
  'Я ж сказаў табе, з тых часоў ён не выходзіў на сувязь.
  
  'Не, ты ідыёт. Яшчэ адзін погляд. 'А я ведаю, што гэта не так. Ты адказаў на яго першапачатковыя паведамленні?
  
  'Было казаць асабліва няма чаго. Як ты думаеш, чаму Тэлбат сышоў? Ты размаўляў з кім-небудзь, хто ведае больш за нас?
  
  Яна пахітала галавой. У гэты момант я не зразумела, на што яна пампуе галавой. 'Магчыма, справа было слабым, Ханна. Не кожная праца можа скончыцца абвінаваўчым прысудам.
  
  'Але забойства паліцэйскага звычайна так і адбываецца. Звычайна яны даволі туга заблыталіся. І яго пыху, як ты выказаўся, збівае з панталыку.
  
  'Вядома, я дам табе гэта. Але гэтак жа, як і твой адмова прызнацца ў знікненні Ітана.
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  Машына працавала на халастым ходу, і Паша уключыў радыё погромче, слухаючы, як рэпарцёр распавядае аб нядаўнім судовым працэсе і аб тым, як ён раскажа "чалавеку з вуліцы" аб тым, што адбылося. І ён чапляўся да людзей на той самай вуліцы, па якой яны ішлі. Яна выключыла гук. Выглянула ў акно, у цемру. Яна магла бачыць людзей, якія выходзяць з будынка. Выходзяць паасобку, засунуўшы рукі ў кішэні, ці сыходзяць парамі, паглынутыя размовамі. Пакуль ніякіх прыкмет Даршита.
  
  Радыё працягвала балбатаць, у кожнага была свая кропка гледжання на судовы працэс, але наўрад ці хто-то ведаў, што адбылося на самай справе. Хто заўгодна, акрамя тых, хто быў у цэнтры падзей, а яны наўрад ці сталі б гаварыць. Ёй, вядома, было цікава, але яна ведала, што яны не даведаюцца праўды, якая стаіць за ўсім гэтым.
  
  Пасажырская дзверы адчыніліся, і халодная цемра слізгануў ўнутр, калі яе брат уладкаваўся на пустое сядзенне. Яго доўгая фігура рабіла гэта падобным на подзвіг з криптоновым фактарам. Паша паняцця не меў, адкуль у яго такі рост. Верагодна, спадчыну ад мінулай сваячкі, таму што іх бацькі былі ненашмат вышэй за яе.
  
  'Як усё прайшло?' спытала яна.
  
  'Яно сышло'.
  
  Кожны раз, калі яна задавала гэтае пытанне, быў адзін і той жа адказ. Яна ведала, што не павінна пытацца, але спадзявалася, што аднойчы ён адчуе, што можа даверыцца ёй. Яна з'яўлялася ў абавязковым парадку, калі дазваляла праца, і нават калі была на працы, то не належала на тыя пятнаццаць хвілін, якія патрабаваліся, каб забраць яго і даставіць дадому, калі гэта наогул было магчыма. Хоць на гэтай новай працы ёй не падабалася, калі яе лавілі на вольнасцях.
  
  Паша перавёў рычаг пераключэння перадач у першае становішча і крануўся з месца. 'Ты сёння размаўляў?
  
  'Ты ж ведаеш, што я табе не скажу, дык чаму мы заўсёды павінны гэта рабіць?' прабурчаў ён, гледзячы прама перад сабой.
  
  'Я проста не разумею, чаму ты не можаш пагаварыць са мной, вось і ўсё.
  
  'Я магу пагаварыць з табой, я сапраўды кажу з табой. Але ты не нясеш за мяне адказнасць. Ён павярнуўся да яе. Яго вочы пракалолі змрок. Яна магла адчуваць яго, калі ён спрабаваў пракрасціся ў яе чэрап сваім розумам. Яна заблакавала яго. Засяродзілася на дарозе. Пацешна, як яму ўдалося так бездакорна змяніць сітуацыю. 'Я павінен браць на сябе адказнасць за свае ўласныя дзеянні, Паш, і гэта пастаянная праца'.
  
  Было занадта позна. Ён стрэліў ад сцягна, калі казаў аб адказнасці, і страла нанесла шкоду. Яна не магла гаварыць; здавалася, што рот у яе набіты ватай. Яна кіўнула, нябачная ў цемры машыны.
  
  На некалькі хвілін запанавала цішыня, пакуль яна выбірала дарогу. У гэты час ночы было светла.
  
  'Прывітанне, як праца? Ён вырашыў змяніць тэму.
  
  Ён спрабаваў. Паша облизнула вусны, каб прачысціць рот, перш чым зноў паспрабаваць загаварыць. 'Так, гэта смачна. Думаю, мне спадабаецца гэта прылада. Я думаю, гэта будзе тое месца, дзе я мог бы пасяліцца.'
  
  'Ты заслужыў гэта пасля таго лайна, якое табе дасталася ў тваёй апошняй ролі. Ты атрымаў што-небудзь у адказ за тое, што абразіў яго?'
  
  Паша на імгненне адарвала погляд ад дарогі, паглядзела на брата, затым зноў на дарогу. Яна была на досыць бяспечнай адлегласці ад машыны наперадзе, каб смерить яго знежывелым поглядам, як раней, калі яны былі паменш. - Гэта не называецца "падлашчвацца", чорт вазьмі. Я служу ў паліцыі, а не ў школе.'
  
  Яна адчувала, як ён круціцца побач з ёй. Адчувала яго расчараванне па меры таго, як унутры яго назапашвалася энергія, энергія, ад якой ён не ведаў, як пазбавіцца. Яна таксама адчувала расчараванне, таму што кожны раз, калі яны збіраліся разам, яны раздражнялі адзін аднаго не тым чынам. Сказалі не тое, задалі не той пытанне або адказалі не тым тонам. Яна ведала, як ад гэтага яго скура зудело, і прымушала яго прагнуць выпіць яшчэ больш. Забіраць яго з сходаў ананімных алкаголікаў было яе спосабам пераканацца, што пасля гэтага ён адправіцца прама дадому, гэта быў яе спосаб падтрымаць яго, але гэта толькі раззлавала яго. Але яна была яго старэйшай сястрой і павінна была клапаціцца аб ім.
  
  'Добра, мы пагаворым пра гэта, калі ты хочаш", - сказала яна яму.
  
  'Гэта быў проста пытанне.'
  
  Цяпер ён надзімаўся.
  
  - Па-першае, мне трэба было адказаць належным чынам, а не чапляцца да таго, як ты спытаў. Даруй. Яна хутчэй адчула, чым убачыла, як ён кіўнуў галавой. 'Былі невялікія праблемы, калі я пачаў працэдуру падачы скаргі на Скота за расавы тэрмін, які ён ужыў мне ў твар, але гэта было таму, што яго прыяцелі думалі, што ён спрабуе пажартаваць, і ён не быў абразлівым, але ў цэлым усе былі на маёй баку. Хоць, шчыра кажучы, гэта такая гарачая тэма, што ніхто на самай справе не асмеліўся б яшчэ больш засмучаць мяне пасля таго, як я падаў скаргу. Вось чаму я адчуў, што прыйшоў час рухацца далей. Я не ведаў, што было шчырым, а што - страхам, і калі гэтая праца з'явілася ва ўнутранай сеткі, гэта было ідэальны час. Пачаць усё спачатку.'
  
  Нервовасць Даршита сціхла. - Я рады, што ты даў ім адпор.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ён
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Ён забіваў і раней. Гэта было для яго не нова. Але гэта, гэта, чорт вазьмі, гэта.... ён глыбока ўздыхнуў, спрабуючы супакоіць нервы. Ён набраў паветра ў лёгкія. Прахалодны ранішні паветра; затрымаў яго, спрабуючы супакоіць свой изматывающийся розум, затым павольна выпусціў і перекувыркнулся напалову, абхапіўшы калені рукамі, каб не зваліцца. Тое, што ён збіраўся зрабіць, было зусім іншым. Ён нават не быў упэўнены, што зможа прайсці праз гэта.
  
  Ён зноў паспрабаваў зрабіць глыбокі ўдых, але адчуў сябе ідыётам. Ён збіраўся забіць, а тут паводзіць сябе як слабак.
  
  Але гэта было грандыёзна. Ён яшчэ трохі пахадзіў па рагу вуліцы. Было цёмна. Вуліца спала. Ён мог бачыць святло ў спальні далей па вуліцы, магчыма, хто-то збіраўся на працу. Яму трэба было, каб гэта скончылася. Паглядзеў на гадзіннік. Няўжо яму сапраўды трэба было гэта рабіць? Ён мог бы сысці зараз, і ніхто б нічога не даведаўся. Ён мог бы сысці зараз, і ўсё было б скончана.
  
  У гэтым была праблема. Калі б ён сышоў, усё б скончылася. У яго не было выбару. Ён зайшоў так далёка, што яму трэба было зрабіць дадатковы крок і завяршыць працу. Ніхто не ведаў, што рашэнні, якія ён прымаў да гэтага моманту, прывядуць да гэтага, так што зваротнага ўдару не будзе. Гэта ніколі не вернецца да яго. Але, чорт.
  
  Ён убачыў машыну, якая накіроўвалася да яго, і час для разважанняў скончылася.
  
  Машына пад'ехала да абочыне без папярэджання. Пад яго грудной клеткай скрутился вузел. Ён зацягнуўся. Ён не мог дыхаць. Ён моцна стукнуў сябе кулаком у грудзі, выціскаючы паветра. Уцягнуў у сябе паветра.
  
  Час прыйшоў.
  
  Ён падышоў да машыны. Кіроўца ўсё яшчэ быў ўнутры.
  
  Хутка пастукаўшы ў пасажырскае акно, ён нахіліўся і ўсміхнуўся. Шкло са свістам апусцілася. Святло бліжэйшага вулічнага ліхтара заліў іх досыць мяккім святлом, каб яны маглі бачыць адзін аднаго.
  
  'Вы бачылі, які гадзіну?' спытаў кіроўца.
  
  Жоўць падступіла да горла. З'едлівая. Ён азірнуўся. Вуліца па-ранейшаму была знежывелай.
  
  'Так. 'Ён памаўчаў. Яго рукі былі слізкімі ад поту. Ён правёў левай рукой па штаніне джынсаў. Выцер яе.
  
  'Ты ў парадку? Зноў кіроўца.
  
  'Так, проста... Яго пальцы сціснулі рукаятку пісталета, які ён трымаў у правай руцэ.
  
  У яго не было выбару. Гэта павінна было быць зроблена. Гэта было вырашана даўным-даўно. Ён падняў руку, прыцэліўся і націснуў на спускавы кручок.
  
  Кіроўца гэтага не заўважыў, ён адвярнуўся. Вярнуўся да свайго тэлефоне.
  
  У яго перахапіла дыханне. Свет перавярнуўся, і ледзяны холад дапек яго да касцей.
  
  Было занадта позна мяняць сваё рашэнне. Занадта позна паварочваць назад.
  
  План быў у дзеянні.
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  Сонца пачатак пригревать дзень. Паступова выцясняючы начную прахалоду. Быў пачатак верасня, і, хоць дні сталі карацей, у нас усё яшчэ была прыемная тэмпература, калі мы набліжаліся да восені. Надвор'е змянілася ў тую хвіліну, калі школы вярнуліся пасля летніх вакацый. Мой мозг заўсёды ламаў галаву, як мы маглі стаяць звонку на месцы злачынства і разглядаць самыя жудасныя карціны, якія людзі тварылі адзін з адным, калі неба над галавой асвятляла нас пудрово-блакітным небам і россыпам ватных аблокаў. Кантраст быў дзіўным. Цемра і святло.
  
  Паласатыя шкарпэткі вылучаліся на фоне строгіх і кансерватыўных чорных туфляў, якія тырчаць з пасажырскай дзверы Range Rover Evoque. Я старалася не тарашчыцца на ніз, які навісаў над рознакаляровымі шкарпэткамі, і перакладала погляд усё вышэй і вышэй.
  
  'Час смерці,' пачуўся голас з глыбіні машыны, - было прыкладна ад аднаго да чатырох гадзін назад'.
  
  Я зірнуў на гадзіннік. Мы былі тут паўгадзіны.
  
  Грубае час смерці азначала, што гэта было вельмі рана сёння раніцай, але хто-то ўсё яшчэ мог быць паблізу. Чалавек, які выклікаў паліцыю, магчыма, нават бачыў больш, чым яны думалі. Ці, па крайняй меры, хто-небудзь з суседзяў мог быць на нагах. Нам трэба было б працягнуць абыход дамоў.
  
  Я паглядзеў уніз па вуліцы; сіне-белая паліцэйская стужка трапятала ад аднаго тратуара да іншага. Я паглядзеў у іншым кірунку і ўбачыў тую ж карціну. Паліцыянты ў форме добра ачапілі месца здарэння. Сабралася натоўп, але стужка знаходзілася дастаткова далёка, каб яны не маглі атрымаць прыстойны агляд.
  
  Носокс і валацуга пачалі адыходзіць да выхаду з машыны, пакуль перада мной не апынуўся Джэк Киднер, мой сябар і зарэгістраваны патолагаанатам з Міністэрства ўнутраных спраў.
  
  "Рэндж ровер", з якога ён выбраўся, быў прыпаркаваны перад домам ахвяры. Кіроўца не паспеў далёка з'ехаць ці, наадварот, ён амаль дабраўся да бяспекі свайго дома. Замест гэтага ён разваліўся на кіроўчым сядзенне, яго рэмень бяспекі быў отстегнут, галава нахіленая да акна кіроўцы. На каленях у яго ляжаў мабільны тэлефон.
  
  Гэта была звычайная жылая вуліца, Уилфорд-Гроув ў Медоўз, забудаваная тэрасамі і двухквартирными дамамі. Па абодвум бакам стаялі машыны.
  
  'Я турбуюся, Джэк.
  
  Яго твар скрывіўся ад турботы. 'Аб чым, юная Ханна?
  
  'Гэта будзе вар'яцкае кармленне, сапраўдны цырк'.
  
  'Ты, вядома, мае рацыю.
  
  'Перш чым мы выцягнем яго, я думаю, нам варта накрыць машыну тэнтам. У дадзены момант усё ў парадку, яго не відаць, але як толькі мы пачнем яго перавозіць, што ж ...'
  
  'Добры план. Асабліва ўлічваючы, што мне давядзецца надзець яму на галаву мяшок. Я не хачу страціць якія-небудзь часціцы, калі мы будзем яго перавозіць. А непрафесіяналу гэта ніколі не спадабаецца.
  
  Мне гэта падалося не асабліва прыемным, але я зразумеў, што ён меў на ўвазе. Я перавяла погляд на Дуга Хауэлла, мэнэджара з месца злачынства, які, прысеўшы на кукішкі, размаўляў з адным з крыміналістаў, які быў побач з машынай, збіраючы вакол яе смецце. Дуг быў крыміналістам да свайго нядаўняга павышэння.
  
  Дуг заўважыў мой погляд і ўстаў. Я папрасіла палатку і патлумачыла прычыну. Ён быў больш чым шчаслівы арганізаваць гэта і накіраваўся да знешняга краю сцэны, каб падрыхтавацца.
  
  'Значыць, ты ўпэўнены, што гэта месца забойства, Джэк? - Спытаў я.
  
  'О, так. Абсалютна. Ён сцягнуў пальчаткі і паклаў іх ў карычневы папяровы пакет. - Вам трэба будзе задаць тое ж пытанне Дугу, але, за мае грошы, ён быў забіты на месцы. - Ён дастаў з сумкі ручку і падпісаў ярлычок для пальчатак.
  
  Дуг накіраваўся назад да нас.
  
  'Ты аглядаў месца злачынства да таго, як з'явіўся Джэк, Дуг. Ты задаволены, што гэта месца забойства? Я спытаў зноў. Мне трэба было ведаць, ці даводзілася камандзе шукаць іншыя месцы злачынстваў.
  
  'Вывучыўшы пырскі крыві і тое, як ён прыхінуўся да акна, я больш чым шчаслівы заявіць, што гэта ваша месца забойства.
  
  Я падзякаваў Дуга, нахіліўся і паглядзеў праз адчыненыя дзверцы машыны на цела на сядзенне. Цела верхавода банды Мидоуза, Саймана Талбота. Чалавек, які толькі ўчора выйшаў з Нотынгемскага каралеўскага суда свабодным чалавекам. Вольны ад абвінавачванні ў забойстве афіцэра паліцыі. Левая бок яго асобы была ў крыві там, дзе куля ўвайшла, і кроў пырснула вонкі. Некаторыя сказалі б, што гэта карма. Я б назваў гэта забойствам.
  
  Я павярнуўся да Джэку. 'Значыць, каму-то не спадабалася заяву аб невінаватасці.
  
  'Гэта выглядала б менавіта так. Хуткі спосаб сысці. У яго не было б часу падумаць ці зрэагаваць. Куля ў мозг - гэта хутка. Я б выказаў здагадку, што яны не хацелі катаваць яго, яны хацелі, каб ён памёр.'
  
  'І, як я бачу, ён адкрыў акно і для таго, хто гэта быў. Разбітага шкла няма.
  
  'Сапраўды, вельмі акуратная праца.
  
  'Так, мы паглядзім, ці могуць якія-небудзь адбіткі, знятыя з пасажырскай дзверы, належаць каму-небудзь, акрамя Тэлбат'. Я задаваўся пытаннем, хто мог жадаць яго смерці. Які раззлаваў гэтага чалавека настолькі, што забіў яго менш чым праз дваццаць чатыры гадзіны пасля таго, як той выйшаў з суда. Так, ён працаваў у бізнэсе, дзе гвалт заўсёды было магчыма, але гэта было што-то іншае. Гэта было прамалінейна і мэтанакіравана. Патрэба забіваць і каб вынікам была смерць, а не боль або гвалт дзеля гвалту. Хто-то хацеў смерці Саймана Тэлбат.
  
  Мне не спадабалася тое, што прыйшло мне ў галаву. Людзі, у якіх зараз былі самыя вялікія крыўды, былі сям'я канстэбля Кена Блэйка і копы. Сябры Блэйка. Людзі, якія верылі ў справядлівасць і бачылі забойцу або таго, каго яны лічылі забойцам, выходзяць на свабоду.
  
  Гэта не магло быць правільна, але хто ж яшчэ?
  
  Мне трэба было знайсці адказы на некаторыя пытанні.
  
  'На пасажырскім сядзенні ляжыць складзены лісток паперы,' сказаў Джэк. 'Не ведаю, ці вы хочаце забраць яго зараз ці пакінуць крыміналістам?
  
  'Я апрануўся так блізка, што магу нахіліцца і ўзяць гэта прама зараз, паглядзець, ці мае гэта дачыненне да справы, перш чым я вярнуся і адкрыю пакой для нарад'.
  
  Я паглядзела на Дуга. 'Я ведаю, што гэта не так, ці не павінна быць зроблена такім чынам, але мне трэба паглядзець, што на той паперы. Вы ўжо зрабілі яго фатаграфіі? Вы сфатаграфавалі гэта на месцы?
  
  'Ты ведаеш, што я адчуваю з гэтай нагоды,' уздыхнуў ён. 'Але так, я сфатаграфаваў гэта. Калі ты настойваеш на тым, каб забраць гэта, я хачу, каб фатаграфавалі кожны крок на гэтым шляху.
  
  'Добра,' пагадзіўся я. І Дуг памахаў криминалисту, які фатаграфаваў свайго калегу, возившегося вакол машыны.
  
  Я павярнуўся да Марціну, які фатаграфаваў якая стаіць натоўп. - У цябе ёсць з сабой пакет для доказаў, Марцін?
  
  Ён падышоў і працягнуў адзін мне. 'Жудасныя ўблюдкі дзіўна глядзяць на мяне, калі я фатаграфую іх, калі яны стаяць там, спрабуючы зірнуць на мёртвага хлопца'.
  
  'Хто-небудзь уяўляе цікавасць?
  
  - Па-мойму, тут ёсць пара з банды Медоуза. Мяркую, каб пераканацца, што мы выконваем сваю працу належным чынам. У астатнім ніхто не асмеліцца выглядаць занадта радасным, па меншай меры тут.
  
  'Добра, дзякуй. Я ўзяла ў яго сумку.
  
  'У мяне сёння цэлы дзень распісаны, Ханна, адзін з іх - смерць на раскладанцы, якую я не магу зрушыць з месца, так што самае ранняе, калі я змагу даставіць твайго чалавека, - гэта заўтра, - сказаў Джэк.
  
  'Усё ў парадку, дзякуй, Джэк.
  
  Я нахіліўся да машыны, імкнучыся не дакранацца да салона. Там была кроў, кавалачкі костак і шэрага рэчыва, якія разляцеліся, калі куля ўвайшла ў чэрап Тэлбат. Усё, што мне было трэба, - гэта ўзяць газету.
  
  У замкнёнай прасторы машыны смурод крыві Тэлбат пранікла ў мой мозг. Яно было густым, металічным і з дзіўна саладкаватым прысмакам. Мая скура зудело пад касцюмам Tyvek, і я хацеў выбрацца з машыны, – хоць я ледзь быў ўнутры – як мага хутчэй. Мне трэба было скончыць з гэтым. Медны пах крывавай смерці ўдарыў мне ў нос, працяў мозг. Я ўзяў газету, выйшаў на халодны свежае паветра і праглынуў яго.
  
  Джэк сышоў, але Марцін усё яшчэ быў там.
  
  'Ёсць што-небудзь цікавае, бос?
  
  Я зрабіла яшчэ пару глыбокіх удыхаў і выдыхаў, затым працягнула яму сумку для экспанатаў, якой яшчэ не карысталася, і ён адкрыў яе, чакаючы, пакуль я пакладу туды паперу. Бакавым зрокам я ўбачыў чалавека ў белым касцюме, фатаграфуе нашы дзеянні. Я выцер пальчаткі, па адной руцэ за раз, пра свой касцюм Tyvek, каб ачысціць іх ад крыві, і разгарнуў складзены ліст. Камера працягвала пстрыкаць.
  
  Унутры было два словы.
  
  Пол Мілер
  
  
  
  'Хто такі Пол Мілер?' спытаў Марцін.
  
  'Мілер, я мяркую", - я зрабіў паўзу, я не мог да канца ў гэта паверыць. Я не мог зразумець падтэксту. "Гэта імя абараняецца сведкі абвінавачвання на працэсе супраць Саймана Тэлбат".
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  Заклад за вяртанне Коры Стэнтон быў унесены да 9 раніцы. Паша была рада, што выйшла так рана, таму што так яна магла разабрацца з ім, а затым выйсці і дапамагчы астатняй камандзе. Яна ўжо сабрала матэрыялы справы і атрымала рашэнне CPS аб прад'яўленні абвінавачвання. Усё, што ёй трэба было зрабіць, гэта прад'явіць яму абвінавачаньне і прыкласці абвінаваўчы ліст да справы.
  
  Гэтай раніцай энергія бегла па яе венах. Яна была поўная энтузіязму і гатовая ісці. Яна паглядзела на гадзіннік на сцяне. 8.10 раніцы. Тыпова, што сёння з усіх дзён у офісе рана з'явілася праца, і іх каманда ўзялася за яе, а ў яе была загадзя прызначаная сустрэча, якую нельга было змяніць. Тым не менш, яна ў думках страпянулася. Яна збіралася прад'явіць абвінавачванне забойцу. Яна зачыняла справа аб забойстве ў адзіночку. Ну, не пра забойства, але так блізка да таго. Яе першая справа таксама. Яна павінна ганарыцца сабой.
  
  Яна сабрала дакументы і зрабіла кароткі шлях да памяшкання для ўтрымання пад вартай у Брайдуэлле, дзе дамовілася сустрэцца з Коры Стэнтоном. Ён прыбыў на пятнаццаць хвілін раней, з заклапочаным выразам твару. Яго вочы пацямнелі, твар пабялеў. Паша ўсміхнуўся. 'Усё ў парадку, Адзёру, гэта зойме хвілін дзесяць, а потым ты зможаш вярнуцца дадому.
  
  Маўклівы ківок быў адзіным прыкметай таго, што ён пачуў яе.
  
  Паша протолкнулась праз ахоўныя дзверы ў нетры будынка і паказала, каб ён ішоў за ёй. Праз вузкі калідор у галоўны турэмны блок, крокі рэхам аддаваліся ў голым замкнёнай прасторы. Паша заўважыў, што Коры схуднеў.
  
  'Вы прыехалі адзін? - спытаў я.
  
  'Мой бацька чакае мяне звонку.
  
  'Добра. Добра. Я рады, што ты сёння не адна.'
  
  Штурхнуўшы апошнюю дзверы, Паша была здзіўленая, выявіўшы, што варта занятая больш, чым яна чакала ў гэты час раніцы. 'Мы павінны пачакаць тут некалькі хвілін, пакуль вызваліцца сяржант-наглядчык'. Яна адышла, каб заняць чаргу, і ўстала ззаду афіцэра ў форме, які быў з маладым хлопцам, якога, здавалася, не бянтэжыла асяроддзе. Яны размаўлялі пра ўчарашнім футбольным матчы.
  
  У памяшканні для ўтрымання пад вартай заўсёды стаяў дзіўны пах. Гэта была сумесь нясвежых ног, разагрэтай у мікрахвалевай печы ежы, асвяжальнікаў паветра і дэзінфікуе сродкі. Гэта быў пах, які заставаўся з вамі да канца дня, як толькі вы былі тут.
  
  'Такім чынам, якія ў цябе планы на рэшту дня? - спытала яна, пакуль яны чакалі.
  
  'Тата хоча запрасіць мяне пазней выпіць пінту піва.
  
  'Добра'. Ёй таксама спатрэбілася б выпіць чаго-небудзь мацней, калі б ёй давялося сутыкнуцца тварам да твару з падзеямі ў жыцці Адзёру.
  
  Цішыня апусцілася на іх разам з фонавай балбатнёй пра ўчорашняй гульні.
  
  'Я чуў, Тэлбат прокаркал гэта,' парушыў маўчанне Адзёру.
  
  Хлопец наперадзе перапыніў сваю балбатню пра футбол і павярнуўся. 'Сайман Тэлбат?
  
  'Так, я так і чуў.
  
  'Я не магу гаварыць пра гэта, Адзёру", - Паша ненавідзеў, калі людзі хацелі папляткарыць аб працы, на якой яны працавалі. Гучныя справы заўсёды выклікалі цікавасць. І гэты цікавасць звычайна прыводзіў да плёткам, якія не адпавядалі рэчаіснасці. Не тое каб яна ведала, над чым яшчэ працуе каманда. Спачатку ёй трэба было скончыць з гэтым.
  
  'У той вечар я быў у Vanilla Jazz. Я ведаю, што многія людзі былі не вельмі задаволеныя ім', - сказаў хлопец наперадзе, калі яго павялі да вызваленай сяржанту аховы. Афіцэр, з якім ён быў, шыкнуў на яго.
  
  Начны клуб Vanilla Jazz. Пашы стала цікава, якое гэта мае стаўленне да Сайману Тэлботу. Час смерці, на наступны дзень пасля яго вызвалення з турмы пасля суда, было тым, на чым засяродзілася б большасць людзей. Ці былі ў яго праблемы з кім-то ў клубе аднойчы ўвечары?
  
  Коры зноў змоўк. Ён закусіў губу.
  
  'Мы гатовыя'. Яна праводзіла яго да стала аховы, паведаміла яго дадзеныя, затым прад'явіла яму абвінавачванне. Сяржант аховы раздрукаваў абвінаваўчы ліст і ўручыў копію Адзёру, а адну - Пашы для азнаямлення.
  
  Гэта было зроблена.
  
  Цяпер Коры паўстаў перад судом за ненаўмыснае забойства. Дастаткова просты працэс, які уключаў у сябе інфармаванне іх аб тым, што ім прад'яўленыя абвінавачванні ў канкрэтным правапарушэнні, Законе і раздзеле, і паўторнае папярэджанне на выпадак, калі яны зробяць якія-небудзь апошнія каментары. Але адвакат Коры, які не прысутнічаў, параіў яму нічога не казаць, калі яму прад'явяць абвінавачванне. Час для выступленняў скончыўся. Гэта было падчас допытаў.
  
  Цяпер усе яны накіроўваліся ў суд.
  
  'І што мне цяпер рабіць? Ён выглядаў прыгнечаным.
  
  'Пагаворыце яшчэ раз са сваім адвакатам. Зьявіцеся ў магістрацкі суд у дзень, названы ў абвінаваўчым заключэнні. Калі вы гэтага не зробіце, вы будзеце арыштаваныя і ўтрымлівацца пад вартай да наступнага судовага паседжання, і верагоднасць вызвалення пад заклад знізіцца.'
  
  'Я буду там,' паабяцаў ён.
  
  Паша праводзіў яго да дзвярэй. Ён ішоў, прыкметна ссутулив плечы.
  
  Цяпер яна магла адправіцца на месца злачынства, дзе, як яна ведала, знаходзіліся астатнія члены злачыннай групы, і дапамагчы. Ёй не цярпелася уціснуцца ў працу і быць карыснай.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  "Рейндж Ровер" ужо быў прыпаркаваны каля яго дома, так што было няцяжка ператварыць дом Тэлбат ў яшчэ адно месца злачынства. Апячатвайце яго. Выкляты скотчам. Забяспечце бяспеку. Ніхто не мог ні ўвайсці, ні выйсці. Яго домам быў квадратны прысадзісты дом на дзве ложка, выбрукаваныя з фасада невялікім рашэцістым драўляным плотам, які цягнуўся вакол яго. Вялікія вокны займалі большую частку фасада дома, і, як спустошаныя душы, яны глядзелі на вуліцу.
  
  Крыміналісты будуць тут наступнымі пасля таго, як апрацуюць вуліцу. Яны апануюць тэрыторыю, як армія раз'юшаных белых мурашак. Сканцэнтраваны на бягучай задачы.
  
  Не так даўно, калі я залазіў у машыну Тэлбат, я пераапрануўся ў свежы касцюм Tyvek, каб пазбегнуць забруджвання ад адной сцэны да іншай. Пераканаўся, што ўсе валасы прыбраныя пад капюшон. Я хацеў ведаць, якія сакрэты захоўваліся тут. Тэлбат быў на месцы забойства. Не было ніякіх асцярог, што гэта другараднае ці, хутчэй, першапачатковае месца. Мы не збіраліся разбураць месца забойства. Але тое, што будзе тут, стане ключом да разгадкі яго жыцця да смерці. Што ён рабіў, каго бачыў, магчыма, аб чым думаў у тыя некалькі гадзін перад смерцю.
  
  Чакаў ён, што яго жыццё абарвецца, ці ён усё яшчэ быў тым напышлівым верхаводам банды, аб якім мы чыталі мінулай ноччу. Той, каго мы назіралі на прыступках суда напярэдадні. Той, хто сказаў, што ведаў, што яго вызваляць, і цярпліва чакаў, калі гэта адбудзецца. Ці ведаў ён, што яго жыццё будзе такі кароткай, або яго нечакана абарвалі?
  
  Я адкрыла ўваходныя дзверы і пераступіла парог. Цяпер мы з Ааронам стаялі ў калідоры, які вёў да таго, што выглядала як кухня. Злева ад нас была дзверы, а справа - лесвіца. Аарон паказаў на падлогу. Перад намі на дыване было цёмнае пляма. Вялікая, размыты.
  
  Хвіліну мы стаялі ў цішыні і сузіралі прастору. Паважалі тое, перад чым стаялі. Менавіта тут пралілася кроў Кена Блэйка. Менавіта тут ён загінуў у той дзень. Дзе ён быў жорстка забіты. Пры ім не было ніякай зброі, акрамя каністры asp і CS. Якія, па параўнанні з пісталетам, наогул не былі зброяй.
  
  І вось цяпер мы расследуем забойства чалавека, якога абвінавацілі ў забойстве канстэбля Кена Блэйка. Людзі сказалі б, што ён гэта заслужыў. Людзі сказалі б, каб мы пакінулі Уэлл ў спакоі, што хто-то аказаў нам паслугу.
  
  Людзі.
  
  Копы.
  
  Яны б сказалі гэта мне. Нам. Маёй камандзе. Нам давялося нялёгка, расследуючы гэтую справу.
  
  'Ты думаеш, каманда зможа гэта зрабіць?' - Спытаў я.
  
  'Што гэта? - Спытаў Аарон, адводзячы погляд ад плямы на падлозе. Гэта было зачаравальна.
  
  'Расследаваць смерць Тальбота?
  
  'Вядома, яны могуць. Гэта тое, што мы робім. 'Яго погляд вярнуўся да цёмнага плямы.
  
  'Я не маю на ўвазе, ці могуць яны на самой справе весці расследаванне, ці ведаюць яны, як весці расследаванне. Я маю на ўвазе, ці могуць яны рабіць гэта бесстаронне, як вы думаеце, ці здольныя яны эмацыйна пераследваць забойцу Тэлбат?'
  
  Цяпер ён сапраўды паглядзеў на мяне. 'Ты спытала не таго чалавека, ці не так? Я б увесь дзень казаў "так". Не разумею, чаму цяпер што-то змянілася. Добра, я сапраўды бачу, што Тэлбат забіў паліцэйскага, каб ён не спадабаўся камандзе, і гэта тое, што вы хочаце сказаць, але для мяне гэта забойства, якое мы расследуем, і я б справіўся з ім, як з любым іншым. Але я не магу гаварыць за іншых людзей. Мы не можам рабіць гэта і ў лепшыя часы. Я не магу, і ты ведаеш, што лепш не пытацца ў мяне пра гэта. '
  
  Я так і зрабіў.
  
  'Вось што я скажу", - працягнуў ён, і я быў удзячны, таму што мне патрэбна была аналітычная ацэнка прама цяпер. "Яны працавалі пасля забойства Салі, таму яны могуць працаваць над гэтай справай. Яны не ведалі Блэйка, яны не былі з ім сябрамі. Так, ён кап, і нікому не дазволена забіваць абаронцаў. Ён уздыхнуў. Ён ненавідзеў усё тэлевізійнае дзярмо, як ён гэта называў. Тое, што паглынала публіка. "Браты па зброі", "Тонкая блакітная грань". Для яго гэта была праца. 'Але яны асабіста не закрануты, таму я не бачу ніякіх прычын, па якіх яны не маглі б прапрацаваць гэта справа так жа, як яны працуюць з любым іншым. І калі б яны гэта зрабілі, то ў мяне знайшлося б, што сказаць па гэтай нагоды, як, я ўпэўнены, і ў вас.
  
  Я ўсміхнулася яму. 'Дзякуй, Эрон. Я спадзявалася, што ён мае рацыю. 'Пойдзем?
  
  'Мы павінны'.
  
  Я паглядзеў налева, у гасціную. 'Пачнем адсюль? Я адкладваў не да таго метку смерці.
  
  У адказ Аарон паправіў гальштук і прайшоў праз дзверы ў суседні пакой.
  
  Я быў здзіўлены, наколькі акуратным быў дом Тэлбат. Можа быць, гэта было таму, што ён не быў тут так доўга, пакуль знаходзіўся ў папярэднім зняволенні, і, магчыма, яго мама прыйшла і прибралась за ім, пакуль яго не было. Я павінен спытаць яе або папрасіць ФЛО - афіцэра па сувязях з сям'ёй, якога я б прызначыў, спытаць. Каб зразумець, ці так гэта ці Сайман быў акуратным чалавекам па натуры.
  
  У пакоі стаялі два мяккіх канапы, прислоненных да сумежных сцен. Велізарны выгнуты тэлевізар у куце пакоя ціснуў на вас. Тэлботу небудзь падабалася глядзець тэлевізар, альбо ён хацеў атрымаць лепшае з наяўнага ў яго абсталявання. Я ведаў, што гэтыя выгнутыя тэлевізары каштавалі немалых грошай, і я таксама ведаў, што Тэлбат не быў зарэгістраваны ў HMRC, як пры любой аплачванай працы.
  
  Не падобна, каб там быў нейкі прадмет не на сваім месцы. Хоць я не ведаю, ці быў ён там. У пакоі не было скрынь, якія мы маглі б абшукаць. Мы прошуршали да выхаду і накіраваліся на кухню.
  
  Скрываўлены дыван распасціраўся перад намі, як прорва, якую мы не маглі перасекчы. Я ўздыхнула. Аарон паглядзеў на мяне. Мне было цікава, ці адчуў ён напружанне і трывогу, якія я адчувала з-за плямы, ці ён распазнаў і паважаў мае пачуцці, таму чакаў. Я схіліла галаву. Гэта быў лёгкі выхад. Дазволіць Аарону зрабіць першы крок. Мне павінна было быць сорамна за сябе, але я была ўдзячная яму, калі ён зрабіў, і я рушыла ўслед за ім.
  
  У ракавіне стаяла гуртка. На дне ў яе былі рэшткі кавы. Збоку ад мікрахвалёўкі ляжала пошта. Я прагартала яе. Звычайная штодзённая пошта, рахункі за камунальныя паслугі і макулатура. Я адкрыла скрыню пад мікрахвалевай печчу. Яшчэ некалькі лісткоў паперы; у асноўным, улёткі, якія можна ўзяць на вынас. Рулетка, адвертка. Выпадковасці ў жыцці чалавека. Чаго я чакаў? Без сумневу, у яго доме былі прыхаваныя кучы наркотыкаў.
  
  Наверсе было прыкладна тое ж самае. Ахайна.
  
  Чысты.
  
  Гэта не было падобна на дом чалавека, які турбаваўся аб сваім будучыні, аб сваёй бяспецы. Па сутнасці, гэта быў звычайны дом. Гэты дом адмовіўся раскрываць нам свае сакрэты. Не так, як дома дылераў, якія выкарыстоўвалі свае ўласныя прадукты. Гэта быў арганізаваны і дакладны чалавек. Вы маглі бачыць, як гэты чалавек мог кіраваць арганізацыяй, якая ўключала ў сябе кантроль некалькіх чалавек, прадуктаў і кліентаў. Чалавек, які жыў у гэтым доме, быў деловитым і скрупулёзным.
  
  У спальні з двухспальным ложкам. У яго пакоі. На камодзе ляжала фатаграфія асабовым бокам уверх. Яна была патрапанай. Я падняў яе. Маладая жанчына з маленькім дзіцем, можа быць, трох, чатырох, пяці гадоў. Я перавярнуў яго. Чорнымі чарніламі былі напісаныя словы: Каб вы не забывалі, як мы выглядаем.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  Карэн Тэлбат сядзела на канапе ў гасцінай, у асяроддзі людзей. Некаторых я даведалася, іншых не ведала. На ёй былі чорныя штаны і просты шэры джэмпер, на нагах паношаныя туфлі. Яе валасы былі зачасаны назад і сцягнутыя гумкай ў кароткі хвост. На твары ні следу касметыкі.
  
  Яе дом быў бездакорны. Дастаткова было толькі самага лепшага, і ў яе быў добры густ. Стрыманы.
  
  Я сустракаўся з ёй некалькі разоў за час маёй службы, будучы маці Саймана і Натана Тэлботов, яна з'яўлялася, каб забраць іх, калі яны ўносілі заклад, а таксама калі прысутнічала на судовых слуханнях. Яна заўсёды была добра апранутай і падцягнутай жанчынай. Сёння яна была ценем жанчыны, якую я ведаў. Жанчына, вакол якой цэлая армія людзей ўзвяла ахоўную сцяну. Сцяна падтрымкі і буфер перад суровай рэальнасцю, з якой ёй давялося сутыкнуцца. Жанчыны тоўпіліся на кухні, мужчыны ў холе, і абодва, і мужчына, і жанчына, былі з ёй у гасцінай. У мужчынах я даведаўся членаў банды, якой кіраваў Талбот. Іх не занадта вытанчаны выгляд сказаў мне ўсё, што мне трэба было ведаць. Яны былі там, каб падтрымаць, але, што больш важна, яны былі там, каб абараніць.
  
  Я задаваўся пытаннем, чакала яна, што гэты дзень настане ў якой-то момант, калі яе хлопчыкі вырашаць заняцца бізнэсам, ці ж яна схавала галаву ў пясок і прымусіла сябе паверыць, што яны непераможныя, здольныя толькі на гвалт і ніколі не гатовыя прыняць яго.
  
  Я прадставіўся і ўбачыў, як яна затрэслася. Кава ў гуртку, якую яна трымала, пагражала пераліцца праз край на дыван з тоўстым ворсам. Жанчына, якая стаяла побач з ёй, узяла яго ў яе з рук і адышла, што дало мне месца сесці. Аарон застаўся там, дзе быў, стоячы пасярод пакоя. Гэта не было яго моцнай бокам.
  
  Я выказаў свае спачуванні.
  
  'Што толку ад вашых спачуванняў, інспектар Роббінс?' спытаў мужчына злева ад яе; Натан Тэлбат, малодшы брат Саймана. 'Што толку ад спачуванняў? ён спытаў зноў. 'Бо яны не вернуць яго назад, праўда? Дзе ты быў, калі ён меў патрэбу ў табе?
  
  'Цішэй, Нейтан, дай ёй сказаць,' папракнула Карэн. І для стромкага хлопца ён зрабіў так, як сказала яму мама. Ён змоўк. Змоўк і слухаў, пакуль я казала.
  
  'Я хачу запэўніць вас, што мы расследуем забойства Саймана гэтак жа старанна, як і любое іншае забойства.
  
  Яна кіўнула.
  
  Натан хмыкнуў. Карэн кінула на яго папераджальны погляд.
  
  'І маючы гэта на ўвазе,' працягнула я, - я хацела б ведаць, ці можаце вы расказаць мне што-небудзь аб апошніх двух днях або Сайман, магчыма, турбаваўся аб кім-то канкрэтным?
  
  Яна пахітала галавой. 'Ён быў ўсхваляваны тым, што пакінуў залу суда. Мы ўсе былі ўсхваляваныя. Гэта было апошняе, чаго я чакала. Па яе твары скацілася сляза. 'Я думаў, мы на шляху да нармальнасці.
  
  Мне было цікава, як гэта выглядае для такой сям'і. Для яе, іх мамы.
  
  'За тое, каб правесці трохі часу разам", - працягнула яна, як быццам адчула мой унутраны пытанне. "За тое, каб рабіць тое, што робяць сям'і'.
  
  'А што наконт супернікаў, падымаў ці хто-небудзь больш шуму, чым звычайна, аб спробах выйсці наперад, узяць верх, з таго часу, як Сайман быў пад судом?' Задаючы гэтае пытанне, я таксама паглядзела на Натана. Ён устаў, засунуў рукі ў кішэні і расправіў плечы.
  
  'Яны ніколі не казалі мне ні аб чым падобным, інспектар Роббінс. Маім сынам падабалася верыць, што я лічу іх добрымі хлопчыкамі. Яны не сказалі б мне, калі б у іх былі праблемы.
  
  Я не зводзіла вачэй з Натана, які цяпер хадзіў перад намі.
  
  'Не глядзі на мяне так, чорт вазьмі. Ты не можаш прыходзіць і вылучаць дзікія абвінавачванні без доказаў.
  
  'Натан, сядзь. Я ведаю, ты злуешся з-за гэтага. Мы ўсе злуемся. Няўжо ты гэтага не разумееш?
  
  У яго хапіла розуму выглядаць збянтэжаным. Яго настрой рэзка змянялася.
  
  'Яна хоча высветліць, хто забіў твайго брата. Ты не хочаш ведаць?
  
  'Я дазнаюся, ма. 'У ягоных словах гучалі жорсткія ноткі. Глыбока ўнутры яго булькала лютасьць.
  
  'Я хачу, каб паліцыя высветліла гэта, Натан. Я хачу, каб усё было зроблена належным чынам, а не так, як ты хочаш. Дзеля ўсяго святога, было дастаткова кровапраліцця. Я не хачу страціць і цябе таксама. Яе рукі на каленях працягвалі дрыжаць, і слёзы пацяклі ручаём. Натан хмыкнуў, але узяў маці за руку і прысеў перад ёй на кукішкі.
  
  Потым ён паглядзеў на мяне і сказаў: 'Ты можаш паспрабаваць, можа быць, табе ўдасца высветліць, хто гэта зрабіў, але калі ты не зможаш разабрацца ў гэтым, тады мы разбярэмся па-свойму'.
  
  Я не адказала. Любы адказ прывёў бы да напалу сітуацыі. Я павярнулася да Аарона, які выглядаў так, нібы збіраўся загаварыць, і паківала галавой. Нам трэба было ўтрымаць Карэн і Натана ў баку. Гэта была складаная сітуацыя, і не было ніякай неабходнасці ўскладняць яе, сутыкаючыся тварам да асобе з Тэлботами.
  
  'Калі вы бачыліся ў апошні раз, Сайман? Я спытаў Карэн.
  
  Яна выцерла твар. 'Павінна быць, гэта было ўчора рана ўвечары. Мы пайшлі куды-небудзь павячэраць, каб адсвяткаваць. Ён сказаў, што ведаў, што яго выпусцяць, і сказаў мне, што стрымаў свае абяцанні і паабяцаў мне, што цяпер усё будзе добра. Яе голас задрыжаў, калі яна распавяла аб яго апошнім абяцанне.
  
  'Ён сказаў, адкуль яму вядома, што ў яго ўсё атрымаецца?' спытаў Эрон. Пытанне і адказ, якія мяне цікавілі.
  
  Натан ўтаропіўся на яго. Карэн глядзела на яго так, нібы толькі цяпер зразумела, што ён тут, і калі б яна глядзела досыць доўга і пільна, адказ прыйшоў бы ад самога Эрона. Затым яна пахітала галавой. 'Няма. Не, ён гэтага не рабіў. Ён проста быў вельмі шчаслівы апынуцца дома, са сваёй сям'ёй, і быў упэўнены, што менавіта так усё і адбудзецца. Я ніколі не пытаўся аб дэталях'.
  
  Я думала, яна ніколі гэтага не рабіла. Я паглядзела на Натана. 'І калі ты ў апошні раз бачыў Саймана?
  
  'Той самы. Гэта быў практычна рык, але яго вочы выдавалі яго, паколькі яны напоўніліся смуткам аб яго страце. Ён хутка адвярнуўся ад мяне. Павярнуўся да мяне спінай і выглянуў у акно.
  
  Я падрабязна запісаў, дзе яны былі і ў колькі разышліся. 'Вы ведаеце яго планы на рэшту вечара? Я спытаў у агульных рысах.
  
  'Яго сяброўка,' адказала Карэн.
  
  'Дзяўчына?' Гэта было першае, што я пачуў. Як яму ўдалося захаваць гэта ў таямніцы? У нас не было інфармацыі аб дзяўчыне.
  
  'Так, ён хадзіў пабачыцца з Хлояй.
  
  'Хлоя?' спытаў Эрон.
  
  'Хлоя Берд'.
  
  Я зрабіў яшчэ адну пазнаку. Дзяўчына на фатаграфіі.
  
  'Вы можаце апісаць Хлою?
  
  Бровы Карэн сышліся на пераноссі, але яна ўсё роўна дала апісанне. Яно адпавядала фатаграфіі, якую мы канфіскавалі з дома Саймана.
  
  'У іх быў агульны дзіця? - Спытала я.
  
  Вочы Карэн зноў напоўніліся слязьмі. 'Я б хацела, каб гэта было так. Я б хацела, каб часцінка Саймана была жывая цяпер. Але, на жаль, няма.
  
  'Якое гэта мае дачыненне да расследавання? Ўмяшаўся Натан, зноў павярнуўшыся да нас тварам.
  
  'Нам трэба атрымаць поўную карціну Саймана, яго жыцця, каб высветліць, што здарылася з ім сёння раніцай", - адказаў яму Аарон.
  
  'Замоўкні, калі ласка, Натан. 'Карэн ўжо губляла цярпенне. Ён закрыў рот. Тонкая лінія пралегла па яго твары, калі ён сціснуў вусны. Было відавочна, што ён хацеў сказаць больш. Запатрабаваць або загадаць.
  
  'Дзіця? - Падказаў я.
  
  'Ён ад папярэдніх адносін Хлоі. Яна вельмі абараняла яго і не хацела, каб ён бачыў Саймана там, калі прачынаўся, вось чаму Сайман быў звонку свайго дома гэтым раніцай. Ён правядзе тут ноч, але вернецца дадому рана, да таго, як хлопчык ўстане.'
  
  Такім чынам, нам трэба было паглядзець, хто знаёмы з такімі інтымнымі працэдурамі.
  
  Карэн нахілілася да яе на калені. 'Бедная Хлоя. Яна ўсхліпнула. Яе словы зрываліся. Разбіваліся, як шкло.
  
  Натан больш не мог маўчаць. 'Што ты цяпер будзеш рабіць з маім братам?' спытаў ён.
  
  Я паглядзеў Карэн ў вочы. Заўсёды было цяжка растлумачыць дзеянні паліцыі і каранера членам сям'і, якія хацелі, каб іх блізкія былі дома на пахаванні. 'Заўтра адбудзецца выкрыццё'.
  
  Карэн ціхенька ўсхліпнула.
  
  'Я хачу быць там,' запатрабаваў Натан.
  
  Я перавяла погляд на яго.
  
  'Ён мой брат,' растлумачыў ён. 'Я хачу быць з ім. Я хачу ведаць, што ты з ім робіш.
  
  Я патлумачыла, што, на жаль, сваякам не дазваляецца прысутнічаць на выкрыцці, і назірала, як поўсць Натана ўстала дыбам, як у сабакі, яго плечы падняліся, ён выпрастаўся і прыўзняўся. Але я працягнула свае тлумачэнні. Праігнаравала дэманстрацыю ўлады, якую ён паспрабаваў адлюстраваць. 'Вы маеце права на прысутнасць кваліфікаванага лекара ад вашага імя'.
  
  'Мы так і зробім. Абавязкова скажы мне, калі, дзе і ў колькі. Ты не будзеш ўмешвацца ў яго справы без прысутнасці гэтага доктара.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  'У нас ужо ёсць адрас і тэлефон Мілера?
  
  Аарон адарваў погляд ад манітора кампутара. 'Я чакаю дэтэктыва-суперінтэнданта ў выведвальным падраздзяленні, дзе захоўваліся абароненыя дадзеныя Мілера. Сяржант, з якім я размаўляў, не змог "пацвердзіць або абвергнуць", што ў іх ёсць гэтая інфармацыя, але сказаў, што праверыць, і калі яны гэта зробяць, то кіраўнік патэлефануе мне.'
  
  'Такім чынам, тым самым пацвярджаючы, што ў іх сапраўды ёсць патрэбныя нам дэталі, але яны лезуць не ў сваю справу, таму што могуць?
  
  'У значнай ступені. Ён зноў паглядзеў на свой манітор, дзе быў адкрыты экран штодзённага брыфінгу.
  
  'Мэм?'
  
  Паша стаяла перада мной, кусаючы вусны. 'У чым справа, Паша?
  
  'Ну, я падслухаў твой размова з Эроном...
  
  'Ты гэта зрабіў?
  
  Яна пачасала руку. 'Я не падслухоўвала, проста я сядзела за сваім сталом і пачула, як ён паведаміў цябе навіны.
  
  'Тады працягвай.
  
  'Справа ў тым, што я злучыўся з хлопцам, які працуе ў выведвальным падраздзяленні, і я падумаў, ці не хочаце вы, каб я патэлефанаваў яму і спытаў, ці можа ён выпісаць чэк, каб мы хутчэй атрымалі інфармацыю, тым больш што мы не ведаем, чаму Тэлботу далі яго імя.
  
  Мая правая рука балела. У тым месцы, дзе нож рассек скуру, мышцы і сухажыллі ў ноч забойства Салі.
  
  'Паша, ты хоць уяўляеш, што значыць працаваць у камандзе? Я думаў, што вы прыйшлі да нас з падраздзяленні хуткага рэагавання, з аднаго з самых вядомых месцаў у паліцыі за іх камандную працу, за тое, што яны затуляюць адзін аднаго, і ўсё ж вы хочаце зрэзаць кут, зрэзаць кут, над якім ужо працуе адзін з вашай каманды.'
  
  Яна збялела.
  
  Я працягваў, нягледзячы ні на што. Рухомы знутры, няздатны спыніцца. Гэта неабгрунтаванае пачуццё, што яна спрабуе замяніць Салі сабой, разъедало мяне знутры. Як я адключыў гэта?
  
  'Як наконт таго, каб прытрымлівацца пастаўленай перад вамі задачы і рабіць тое, аб чым вас папрасілі. Гэта і ёсць камандная праца. Спрабаваць перасягнуць іншага члена каманды - няма. Ва ўсякім выпадку, не ў маёй камандзе.
  
  Яе ніжняя губа была сціснутая паміж зубамі. Я пачула, як дзверы ззаду мяне адкрылася і зачынілася, калі хто-то ўвайшоў у аператыўны аддзел.
  
  'Але, мэм, я не хацеў абражаць сяржанта, я толькі хацеў дапамагчы. Я хацеў, каб вы ўбачылі, што я карысны.
  
  'Я паклапачуся аб тым, каб ты быў карысны, калі ты сапраўды карысны, Паша.
  
  З гэтымі словамі я павярнулася, каб выйсці, накіравацца да святасці свайго кабінета, але ў дзвярах з падціснутыя вуснамі і пачкам шакаладнага печыва ў руцэ стаяла наш аналітык, мая лепшая сяброўка, Эві Смолл.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  Гэта было цяжка, як гаворыцца, усё роўна што хадзіць па яечнай шкарлупіне. Паша разумеў чаму. Гэта дапамагло, але не спыніла боль цалкам. Яна чула аб смерці Салі, вядома, чула. Усё падраздзяленне ведала. За апошнія васямнаццаць месяцаў у іх былі жудасныя часы: дзве смерці пры выкананні. Два забойства пры выкананні. нячаста ў іншых сіл, акрамя Метрапалітэна, здараліся падобныя перыяды, і гэта ўзрушыла да глыбіні душы.
  
  Першы раз гэта было з Салі, калі яе зарэзалі, калі яна ратавала дзіцяці. І Паша ведаў, што інспектар таксама была параненая ў тым інцыдэнце і насіла шнар з сабой. Яна магла сабе ўявіць, на што гэта было падобна.
  
  Затым, калі іх з цяжкасцю знайшлі, Кен быў забіты. Але вось яна тут, цяпер, працуе са старой камандай Салі. На вакансіі, якую пакінула Салі.
  
  Яна не магла чакаць, што яны возьмуць яе з распасцёртымі абдымкамі. Яна таксама не да канца разумела ўзровень цяжкасцяў, з якімі прыйдзецца сутыкнуцца, каб проста ўпісацца.
  
  З некаторымі з каманды было лягчэй, чым з іншымі. Яны былі больш згаворлівым. Яна не ведала, ці баліць у іх усё яшчэ ўнутры і робяць яны ветлівае твар, але яна б гэта прыняла. Іншыя, ну, яны былі больш цяжкімі вонкава. Яна выказала здагадку, што, па меншай меры, яна ведала, дзе знаходзіцца, і з кім ёй трэба старацца больш.
  
  Дэтэктыў-супэрінтэндант Уокер размаўляў з ёй да таго, як яна далучылася да каманды. Недвухсэнсоўна сказаў ёй, што, калі хто-то даставіць ёй непрыемнасці, яна павінна паведаміць ёй аб гэтым. Паша б гэтага не зрабіла. Яна ніколі б не ўпісалася, калі б пабегла да вялікага боса, таму што людзі ўсё яшчэ змагаліся з эмоцыямі.
  
  Эмоцыі, якія яна магла зразумець. Яе малодшы брат прапаў без вестак, калі яму было сем, а ёй - дванаццаць. Меркавалася, што яна не спускала з яго вачэй, калі яны былі ў парку праз дарогу, але яна адцягнулася, калі з'явіўся хлопец, які ёй спадабаўся, і загаварыў з ёй. Ёй здалося, што яна гаварыла з ім ўсяго хвіліну, а калі павярнулася, каб знайсці свайго брата, яго ўжо не было. Ад яго не было і следу. Яе бацькі прыйшлі ў лютасць. Яны сышлі з розуму. Яны былі злосныя на Пашу, хоць, азіраючыся назад цяпер, стаўшы дарослай, яна ведала, што гнеў, які яны ёй паказвалі, на самай справе быў гневам, які яны адчувалі ў адносінах да саміх сабе, таму што дазволілі ёй адвесці яго ў парк. Яны хацелі паўгадзіны пабыць у цішыні, у доме заўсёды было так ажыўлена, з імі жылі двое дзяцей і трое бабуль і дзядуляў, таму яны дазволілі яму пайсці з ёй. Яго не было тыдзень, і ў рэшце рэшт яго знайшлі ў доме мясцовага жыхара. Гэта была ўсё тая ж старая гісторыя; усе былі здзіўлены. Ніхто б не падумаў, што ён здольны выкрасці дзіцяці. Ён быў ціхім, прыязным хлопцам. Так было да таго часу, пакуль ён не выкраў яе брата Даршита.
  
  У дзяцінстве ёй не казалі, што здарылася з яе братам за той час, пакуль ён адсутнічаў, але, стаўшы дарослай, яна цалкам магла сабе ўявіць. Хоць яна ніколі не падымала гэтую тэму. Калі ён хацеў пагаварыць пра гэта, яна заўсёды была побач з ім, але баялася адпудзіць яго, таму пакінула любыя абмеркавання на яго меркаванне.
  
  Той тыдзень, калі ён адсутнічаў, была невыноснай. Дом быў перагружаны да мяжы. Ніхто не спаў. Не як след. Абрыўкі сну, калі цела больш нічога не казала. Але яе мама і тата прымушалі сябе працягваць. Баяліся заснуць і забыцца, што яго няма побач. Баяліся бачыць прыемныя сны. Яны не размаўлялі з ёй, і калі ён вярнуўся, Даршит быў іншым. Дом быў перабудаваны.
  
  Так што, так, яна разумела эмоцыі. Яна не пабегла б да каменданта, і яе не выгналі б з аддзялення. Яна застанецца такой, якой была дома – што ж, з часам ёй удалося збегчы з гэтай канкрэтнай клеткі, – але яна застанецца тут да тых часоў, пакуль яны не прымуць яе. Яна не гуляла ніякай ролі ў смерці Салі, таму Паша быў упэўнены, што яна зможа пераадолець падспудныя асцярогі, звязаныя з яе прыездам.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Я была занадта рэзка павялічаны, каб з'есці печыва, якое Эві прынесла з сабой. Яна заняла маё месца за сталом і пакінула мяне хадзіць перад ім. Яе валасы рассыпаліся вакол асобы, што надало ёй анёльскі выгляд і прымусіла мяне адчуць сябе яшчэ вялікім нікчэмнасцю. Яна адправіла ў рот печыва, пытаючыся мяне, сведкай чаго яна была.
  
  'Гэта называецца мэнэджментам, Эві.
  
  Яна не адказала, але доела печыва і замест гэтага паглядзела на мяне.
  
  'Добра, можа быць, я сапраўды занадта моцна на яе абрынуўся,' пагадзіўся я.
  
  'Ты так думаеш?
  
  'І чаму ты так мяне абараняеш?
  
  'І чаму ты такая сцерва?
  
  Я ўтаропіўся на яе.
  
  'Ханна?'
  
  'Мы разарваныя на часткі, Эві. Я нахілілася, выцягнула з-пад стала сваю сумачку і порылась ў пошуках абязбольвальных, якія захоўвала там. Я выцягнула дзве і запила іх халодным гарбатай, якія стаялі на рагу майго стала, што прымусіла мяне сморщить нос ад адчування яго размазанного холаду.
  
  'Табе ўсё яшчэ балюча? Цяпер яе голас гучаў мякчэй.
  
  'Так. Гэта не спыняецца. Я магу справіцца, пакуль прымаю што-то наўзамен. Гэта не адбярэ ў мяне жыццё.
  
  - Але што значыць "ты разарваны на кавалкі'?
  
  'О, вы ведаеце, мы, падраздзяленне. Вы больш не маглі называць нас падраздзяленнем. Мы распаліся. Салі была забітая, Грэй рушыў далей. Паняцці аб тым, што мы каманда, не існуе, і Паша, і Кевін, якія спрабуюць запоўніць гэтыя дзіркі, проста не падыходзяць.' Цяпер я апусціўся ў крэсла насупраць Эві. У кутках яе вачэй з'явіліся маршчынкі, калі яна паглядзела на мяне, як быццам спрабавала пракрасціся прама ўнутр мяне, каб убачыць, што там. Затым падалі яшчэ адно печыва, і яна зноў пачала жаваць.
  
  'Я думаю, ты да іх несправядлівы,' сказала яна з набітым крошкамі ротам.
  
  'У якім сэнсе?
  
  Яна сглотнула. 'Ва ўсіх адносінах, Ханна. Ні Паша не вінаваты ў тым, што Салі была забітая, ні Кевін не вінаваты ў тым, што Грэючы перавялі. Яны абодва спрабуюць зрабіць усё, што ў іх сілах, і яны змогуць дамагчыся большага, калі вы будзеце падтрымліваць іх.'
  
  Я назіраў за ёй, пакуль яна прыбірала з твару непаслухмяны завітак.
  
  'І я маю на ўвазе, што падтрымліваю іх, я не маю на ўвазе, што ззаду вонзаю ім нож у спіну, мілая.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  Цішыня нервировала яго. Ён ведаў, што на ёй можна згуляць, але не мог не запоўніць яе. Ён протолкался ў аддзяленне па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў у бальніцы Святой Ганны, таму што хацеў убачыць інспектара, і яна пагадзілася сустрэцца з ім, так што цяпер ён не мог скардзіцца, калі яна вяла з паўзамі, якія ён павінен быў запоўніць. ЭМСУ быў падраздзяленнем спецыяльных аперацый Іст-Мидлендс. Аб'яднанне з пяці чалавек, якое займалася сур'ёзнымі злачынствамі за межамі графства.
  
  Ён разумеў, што інспектару трэба было ведаць, што было настолькі важным, што канстэбль ў форме з'явіўся без папярэджання і запатрабаваў, каб яго бачылі ў пачатку расследавання забойства. Ён павінен быў растлумачыць. Аб тым дне. Тады, калі ўсё гэта пачалося. З таго моманту, як ён прачнуўся ў пакоі.
  
  
  
  У пакоі было светла. Белы. Брудны. На самай справе не брудны. Патрапаны. У яго балела галава, і спатрэбілася некаторы час, каб яго вочы прывыклі, калі яны адкрыліся, і ён разабраўся ў навакольнага абстаноўцы. Перад яго вачыма ўсё было расплывіста, і ён не мог адмахнуцца.
  
  Яго паклалі на бальнічны ложак. Чысты пах антысептыку, які бывае ў шпіталі, ахутаў яго. Ён знаходзіўся ў бакавым пакоі, і з яго знялі вопратку.
  
  Яго уніформа.
  
  Ён адчуваў, што апрануты ў лёгкую, але грубую, калючы бальнічную кашулю. Хоць прасціна, коўдры, цяжка ціснулі на яго, пад імі адчувалася свабода, якая казала яму, што сукенка было адзіным, што прыкрывала яго сціпласць. Погляд ўніз выклікаў страляць боль праз вочы да чэрапе. У галаве яго стукала. Як быццам малаток біў па бетоне. Кожны рух яго вачэй выклікала адчуванне, быццам у вачэй вонзают кірку.
  
  Стогн сарваўся з яго вуснаў, і ён зноў закрыў вочы.
  
  'Я рады, што ты з намі, Ці што.
  
  Ён не заўважыў наведвальніка. З іншага боку ложка. Ён павярнуўся. Малаток і кірка зарабілі зноў. Ён сціснуў зубы, што толькі ўзмацніла боль. Ён паспрабаваў паслабіць твар, але замест гэтага сціснуў кулакі. Інспектар Ааши Сахни сядзела з закрытым часопісам на каленях. Як доўга яна тут прабыла?
  
  'Мэм. 'Ён не мог паварушыцца, нават не спрабаваў. У галаве ў яго стукнула, і ён ведаў, што калі пошевелится, яго, па ўсёй верагоднасці, вырве на яе.
  
  'Ёсць шмат людзей, якія хочуць прыйсці і наведаць цябе, але лекары сказалі, што спачатку табе патрэбны адпачынак. Яны хочуць агледзець цябе. У цябе сур'ёзная траўма галавы'.
  
  'Мэм. - Што яшчэ ён мог сказаць?
  
  'Ты што-небудзь памятаеш?
  
  Ён здрыгануўся. Ад болю або ад успамінаў?
  
  'Па крупінках.
  
  'Вам трэба, каб я наняў вам медсястру?
  
  'Можа быць, праз хвіліну. 'Ён крыху пачакаў, дазваляючы вобразам таго, што адбылося пратачыцца скрозь боль і раскалывающий шум у галаве, перш чым спытаў:' Кен?
  
  
  
  'Ці можаце вы ўявіць, якое гэта, інспектар Роббінс?' - Спытаў Лі Кейв інспектара Ханну Роббінс, якая сядзела за сваім сталом і назірала за ім. Яна не перабівала. Не рухалася. Проста дай яму выгаварыцца.
  
  Побач з ім быў яе сяржант, Аарон, як-яго-там, ён не мог успомніць, ён быў так рэзка павялічаны пасля гэтай гісторыі. Ён пацёр калені далонямі, пастукаў пяткамі па падлозе. Ён павінен быў заставацца на месцы гэтак жа доўга, як і яна.
  
  Ён зноў выцер далоні аб штаны. 'А потым інспектар Сахни сказаў мне, што мой напарнік, чалавек, які навучаў мяне на працягу двух гадоў у якасці канстэбля-стажора, а затым працягваў быць маім напарнікам на працягу наступных двух гадоў, цяпер мёртвы. Я ляжаў там, у сваёй пасцелі. Жывы. Дыхае. З, па сутнасці, толькі галаўным болем, а Кен быў мёртвы.
  
  Такіх кулявымі адтулінамі.
  
  'І я б выйшаў з хаты Тэлбат жывым.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Было відавочна, што ён быў устрывожаны. Перадаць той момант, калі табе кажуць, што твой напарнік мёртвы, старэйшаму афіцэру, якога ты не ведаеш, зробіць цябе такім. Ён і не падазраваў, наколькі я разумеў, што боль, якую ён адчуваў, наколькі мы ўсе ў камандзе разумелі, што ён адчуваў.
  
  Акрамя Пашы і Бакстера, вядома.
  
  Я дазволіў яму выгаварыцца. Даў яму магчымасць выказаць усё, што яму было трэба, без перашкод. Няма нічога горш, чым неабходнасць сказаць сваё слова і быць предотвращенным з-за таго, што ваш паток быў парушаны і словы ў паніцы вылецелі з вашага розуму.
  
  Было відавочна, што ён нервуецца, таму я ўстаў, і ён рушыў услед майму прыкладу і ўскочыў з крэсла. 'Я магу прапанаваць табе выпіць, Ці што? - Спытаў я. Я хацеў супакоіць яго, калі змагу.
  
  'Э-э... о, так. Калі ласка, мэм. Вады было б выдатна. 'Ён зноў сеў. 'Дзякуй. 'Ён яшчэ трохі поерзал, і я пайшла за вадой, у надзеі, што прадастаўленае мной прастору дасць яму час супакоіцца і сабрацца з думкамі.
  
  Паставіўшы шклянку на невялікае свабоднае месца на маім стале перад ім, я ўбачыла, што Аарон і Ці сядзелі моўчкі усе тыя некалькі хвілін, пакуль я была на кухні і назад. Аарон дрэнна пераносіў гора. Ён лепш спраўляўся з расследовательского бокам працы, чым з той, якая была арыентавана на людзей.
  
  'Такім чынам, вы разумееце, мэм, чаму я прыйшоў сюды сёння?' Цяпер Лі працягнуў.
  
  'Мне шкада, што табе прыйшлося прайсці праз гэта, Ці. Тэлбат быў агіднай пачварай, і яго трэба было прыбраць, а ключ выкінуць, але, баюся, я не разумею, чаму вы тут. Я нахіліўся наперад. Мне было цікава.
  
  Ён пацёр твар, адпіў са сваёй шклянкі, затым глыбока ўздыхнуў, перш чым паглядзець спачатку на Аарона, а затым зноў на мяне.
  
  'Калі Тэлбат забіў Кена і мяне выпісалі з бальніцы, мяне не дапусцілі ў групу па расследаванні забойстваў, якая вяла справу супраць Тэлбат, таму што я быў часткай гэтага справы. Адзін з сведак. Я гэта зразумеў. 'Ён зрабіў яшчэ адзін глыток вады.
  
  'Калі расследаванне было завершана і Талботу было прад'яўлена абвінавачанне, я сядзеў у зале суда на працягу ўсяго працэсу. Увесь гэты час я быў з сям'ёй Кена. Гэта разбіла мне сэрца '. Рукі пацёр штаны.
  
  'Чакаў моманту, калі мы ўбачылі б, як яго адправяць у адстаўку. Назаўсёды'.
  
  Я занадта добра гэта зразумеў і злёгку ўсміхнуўся Лі.
  
  'Але потым яны адпусцілі яго. Ён ішоў, і здавалася, што Кен памёр ні за што. Форма нічога не значыла. Талботы смяяліся. І мы былі нямоглыя'.
  
  'І што ж ты хочаш, каб я зрабіў, Ці што?
  
  'Гэта тое, што я хачу зрабіць, мэм. Я не датычны да гэтай справы, да забойства Тэлбат, я не сведка, мяне не было на месцы здарэння, таму я хачу ўдзельнічаць у гэтым расследаванні, і, магчыма, я даведаюся, чаму Тэлбат сышоў. Мне трэба скончыць. Я выйшла з яго дома з страсеннем мозгу пасля нападу, а Кена вынеслі ў мяшку для трупаў. Я хачу, каб мяне прыкамандзіравалі да расследавання, калі вы дазволіце, мэм?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Паша мітусіўся ў пакоі для нарад. Яна падрыхтавала напоі для ўсіх, разабрала свой нататнік і ручку і прывяла сябе ў парадак для новай працы, якая з'явілася ў офісе. Трэба аддаць ёй належнае, яна была здольная працягваць працу, засяродзіўшыся на тым, што было важна, і не зацыклівацца на тым факце, што я накрычаў на яе. Па прычыне, якая, як ёй здалося, не мела на тое важкай прычыны.
  
  'Трымай, бос. Паша працягнуў мне выпіўку.
  
  'Дзякуй, Паша. У нас усё гатова?' Я мог бы параўнацца з ёй у прафесіяналізме.
  
  'Так, Тэрэза дамовілася з Холмсам, і яны з Дыянай гатовыя ехаць. Крыміналісты ужо адправілі па электроннай пошце лічбавыя фатаграфіі месца злачынства.
  
  Тэрэза і Дыяна былі нашымі грамадзянскімі супрацоўнікамі, якія працавалі ў сістэме ХОЛМСА, якая рэгістравала ўсё, што мы рабілі па расследаванні забойства. Тэрэза была вводчиком Холмса, у чые абавязкі ўваходзіла сачыць за тым, каб усе дадзеныя траплялі ў сістэму, а Дайан была индексатором. Яна индексировала, апрацоўвала, даследавала і аналізавала усю якая паступае інфармацыю. Сістэма HOLMES, сама па сабе, таксама мела магчымасць рабіць крыжаваныя спасылкі на інфармацыю і разведданыя, якімі яна валодала, таму, нават калі мы не разумелі, што існуе сувязь паміж пэўнымі справаздачамі, якія мы атрымлівалі ў розны час, будзь то людзі, транспартныя сродкі або месца, HOLMES гэта ўлавіў бы. Гэта быў выдатны набор, але я па-ранейшаму аддаваў перавагу чалавечае дотык, здольнасць глядзець людзям у вочы, сачыць за мовай цела і ацэньваць, нервуюцца яны, устрывожаныя, шчаслівыя, сумныя, ўтойваюць што-то або хлусяць. Чалавек і машына працавалі разам.
  
  Супэрінтэндант Кэтрын Уокер і старшы інспектар Кевін Бакстер ўвайшлі ў аператыўны аддзел разам, стрыгучы, як старыя сябры. Кэтрын нават засмяялася. Пры гэтым яе гладкая стрыжка калыхалася вакол асобы. Я не быў упэўнены, што калі-небудзь бачыў яе смеющейся. Я дакладна не бачыў, каб яна смяялася, калі Грэй, мой папярэдні старшы інспектар, быў тут. Я сціснуў зубы і чакаў, пакуль яны знойдуць месца для паркоўкі.
  
  Бакстер усміхнуўся мне, яго залішне яркія зубы бліснулі ў святле пражэктараў. Я зноў кіўнуў. Гэта было лепшае, што я мог зрабіць. Ён не мог прыйсці на працу і чакаць, што мы будзем сябрамі. Асабліва калі ён спрабаваў змяніць тое, як працаваў Грэй.
  
  'Такім чынам, што ў нас ёсць, Ханна? - Спытала Кэтрын.
  
  Я ўстала з таго месца, дзе прымосцілася на куце стала Аарона, і прайшла ў пярэднюю частку пакоя. Паша выпрямила спіну і шчоўкнула ручкай. Яна ўвесь час была так падрыхтавана.
  
  'Сайман Тэлбат, нядаўна вызвалены з-пад варты ў каралеўскім судзе па справе аб забойстве канстэбля Кена Блэйка. Прысяжным спатрэбілася ўсяго два з паловай гадзіны, каб прызнаць яго невінаватым. Блэйк і яго калега, канстэбль Ці Кейв, увайшлі ў памяшканне Тэлбат пасля паведамленняў аб беспарадках. Блэйк быў двойчы паранены і памёр на месцы здарэння.'
  
  Ніхто не вымавіў ні слова.
  
  'Усяго праз дзень пасля вызвалення Тэлбат мёртвы ў сваёй машыне з куляй у галаве. Мы звяртаемся да ўсіх з гэтай нагоды. Незалежна ад таго, як мы ставімся да таго, што адбылося пры двары, ці з - за таго, што мы ставімся да таго, што адбылося пры двары, мы даведаемся, што здарылася з Тэлботом. Каменя на камені не засталося. Уся яго сям'я, саўдзельнікі, усё ў акрузе, усе камеры відэаназірання. Машына канфіскавана, і яна ў крыміналістаў. Джэк правядзе допыт заўтра, і як толькі ён знойдзе кулю, мы зможам праверыць гэта. Аарон і Тэрэза абмяркуюць з ХОЛМСАМ першапачатковыя дзеянні, каб вы маглі прыступіць да працы. '
  
  Я паглядзеў на Кэтрын. 'Мэм, у мяне яшчэ не было магчымасці пагаварыць з вамі, але ў кішэні Тэлбат было імя сведкі, а гэта значыць, што нам неабходна тэрмінова знайсці яго. Нам трэба высветліць, чаму Тэлбат звалі менавіта так, і пераканацца, што ён не змог нанесці яму візіт, а таксама задаць яму некалькі яго ўласных пытанняў. Яны не былі б фанатамі адзін аднаго.'
  
  'Але адкуль вы ведаеце, што гэта сведка, бо абодва сьведкі ў справе Тэлбат былі анонимизированы. Яна скрыжавала рукі на грудзях. Усе прыкметы смеху зніклі.
  
  'Ну, калі ён упершыню выступіў з заявай, ён не згадаў, што мае патрэбу ў абароне, што ён баіцца, і ўсе казалі аб гэтай справе. Я пачуў пра гэта сведке ад Чака Хорнби з intel, і па меры прасоўвання справы Пол Мілер занерваваўся, і яны прынялі меры для яго абароны, яго дадзеныя былі выдаленыя з усіх дакументаў.'
  
  'Добрая праца, Ханна,' пахваліў Бакстер.
  
  'Такім чынам, нам жыццёва важна атрымаць гэты файл і абароненую частку з яго адрасам, усталяваць кантакт, пераканацца, што з ім усё ў парадку, а затым папрасіць яго прыйсці заўтра ў пастарунак, каб адказаць на некалькі пытанняў. Магчыма, ён быў незадаволены вынікам судовага разбору.'
  
  'Справядлівае заўвагу. Вазьмі гэта дасье, Ханна, і працуй над абодвума справамі. Калі ў цябе ўзнікнуць якія-небудзь праблемы, прыходзь і знайдзі мяне.
  
  Я паглядзеў на каманду: 'Што б вы ні рабілі, не кажаце пра гэта расследаванні за дзвярыма гэтага пакоя. Ні адзін з адным, ні з кім-небудзь яшчэ. Гэта застанецца паміж намі. Гэта зразумела?'
  
  Некалькі азадачаных асоб азірнуліся на мяне, але ўсе яны пробормотали, што згодны з правіламі вядзення справы.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  Я пастукаў у дзверы, штурхнуў яе і ўвайшоў. Старшы інспектар Кевін Бакстер размаўляў па тэлефоне. Ён падняў палец. Святло залівала офіс з вялікага акна ззаду яго. Гэта обрамляло яго, ствараючы эфект арэолу. Я не быў упэўнены, што ён гэтага заслугоўваў. Бакстер паабяцаў таму, хто тэлефанаваў, што будзе трымаць іх у курсе падзей, і паклаў трубку на рычаг. Нават дырэктару ЦРУ даводзілася даваць справаздачу перад людзьмі. Заўсёды існавала субардынацыя. Заўсёды хто-то вышэй быў зацікаўлены ў выніках. І гэта было гучная справа. На іх не будзе аказаны ціск, каб яны высветлілі, што адбылося.
  
  'У чым справа, Ханна?' спытаў ён з заклапочаным выглядам.
  
  Я зачыніла за сабой дзверы. Ён падняў брыво.
  
  'Ці магу я задаць вам пытанне, сэр?
  
  Ён нахмурыўся. Я ўсё роўна працягнуў. 'Я ведаю, ты казаў, што ведаеш Кена Блэйка, але наколькі добра? Ты б сказаў, што вы былі сябрамі?
  
  Нахмурыўся мацней. Маршчыны на яго лбе пралеглі паміж вачэй. 'Не, я б не сказаў, што мы былі сябрамі. Я ведаў яго так, як большасць копаў ведаюць адзін аднаго. Між іншым. Пагаварыць, калі б мы ўбачылі адзін аднаго. У чым справа, Ханна?'
  
  Ён быў не вельмі шчаслівы.
  
  'Гэта з-за гэтага справы", - сказаў я яму.
  
  'Што? Мне варта турбавацца больш, чым я ўжо хвалююся? І якое дачыненне да гэтага мае маё знаёмства з Блэйкам?
  
  Я апусцілася на крэсла перад ім. Я адчувала цяжар ад думак, якія праносіліся ў маёй галаве. Я не хацеў думаць аб горшым, але было б няправільна адразу адмахвацца ад іх з-за таго, што яны былі нязручнымі. 'Баюся, што так.
  
  'Чаму пра гэта не казалі на брыфінгу?
  
  'Гэта адчувальна'.
  
  'Адсюль і вельмі строгае папярэджанне захоўваць усё гэта ў хаце?
  
  Я кіўнуў.
  
  'Мне было цікава даведацца пра гэта. Я ведаю, што я пачатковец, але, падобна на тое, ты заўсёды давяраеш сваёй камандзе.
  
  'Я веру. 'Я ні за што не хацела, каб ён паверыў у адваротнае. Я адчувала, як па мне падымаецца жар. 'Справа не ў тым, што я ім не давяраю. Але нават плёткі іншым паліцыянтам на гэты раз могуць апынуцца небяспечнымі.'
  
  Ён прыпадняў брыво. 'У якім сэнсе? І зноў, што я ведаю пра Блейке?
  
  Мы былі тут. Праблема, аб якой я не хацеў распаўсюджвацца, не хацеў надаваць ёй значэння. 'Таму што я думаю, што можа быць верагоднасць таго, што альбо сям'я Блэйк замяшаная, альбо' Госпадзе, я сапраўды хацеў выказаць гэта словамі? 'замяшаны паліцэйскі'.
  
  Рушыў услед рэзкі ўдых. Гэта было хутка. Калі б я не чакала адказу, я магла б яго прапусціць. Цяпер яго твар было абыякавым. Ён утаропіўся на мяне. Уважліва агледзеў мяне. Я замер. Чакаў яго адказу. У кабінеце надоўга запанавала цяжкая цішыня, пакуль ён пераварваў інфармацыю. - Што прывяло вас да такой высновы? - спытаў я. - нарэшце спытаў ён, склаўшы рукі на стале.
  
  'Гэта не выснова, гэта гіпотэза.
  
  Ён утаропіўся на мяне, чакаючы далейшых тлумачэнняў.
  
  'На падставе таго факту, што Тэлбат забіў служачага паліцыі і быў абвінавачаны ў здзяйсненні злачынства. Я зрабіў паўзу, кінуўшы на яго погляд, які казаў: "Ты-звяртаеш-увага". 'Для яго сям'і і ў вачах копаў гэта азначала, што ён быў вінаваты'.
  
  Бакстер ўздыхнуў.
  
  'І пасля прад'яўлення абвінавачвання,' працягнуў я, ' суд прызнаў яго невінаватым і адпусціў свабодным чалавекам. Наколькі я магу судзіць, без якіх-небудзь рэальных тлумачэнняў. Такім чынам, яго сям'я і сям'я паліцэйскага хочуць ведаць, што пайшло не так, чаму вінаваты выйшаў на свабоду. Чаму забойца копаў зноў на свабодзе і можа свабодна разгульваць па вуліцах. І ў дадатак да ўсяго, яны чуюць, як ён крычыць, што ведаў, што яго вызваляць. Ён не сыходзіць ціха, апусціўшы галаву. Ён робіць гучную заяву на прыступках суда і яшчэ адно - для прэсы пазней у той жа дзень, у якім гаворыцца, што яго ніколі не пасадзяць за забойства. Людзі хочуць ведаць, чаму. Людзі злыя. Людзі, якія былі блізкія да Кэнэт Блэйк.'
  
  Я сказаў сваё слова. Я выклаў неймавернае, і Бакстер выслухаў мяне. Не перарываючы. Нават нягледзячы на тое, што ён прызнаўся, што ведаў Блэйка. Цяпер мне заставалася чакаць яго адказу. Я сапраўды мог бы адкрыць акно.
  
  'Я разумею, да чаго ты клонишь.
  
  Чорт.
  
  'Нядзіўна, што вы хочаце, каб гэта расследаванне было такім закрытым. Я згодны з вамі.
  
  Зноў чорт. Я хацеў, каб мне сказалі, што я ідыёт. Калі і быў час, калі гэтыя словы віталіся б, то гэта было цяпер. Але не, сёння ён вырашыў падтрымаць мяне. Чорт бы яго пабраў зноў.
  
  'І што ты прапануеш? - Спытаў я.
  
  'Акрамя прытрымлівання звычайным працэдурах расследавання?
  
  'Так. Што ты хочаш, каб я расставіў па месцах?
  
  'Я б параіў вам паведаміць PSD аб вашых асцярогах. Я мяркую, яны адкрыюць справа, але не будуць ўмешвацца ў яго, пакуль у вас не будзе доказаў. Па меншай меры, больш, чым ваша боязь, каб выказаць ім '.
  
  Я адкрыла свой сіні нататнік і пачала рабіць нататкі аб сустрэчы. Праставіла дату і час на старонцы і запісала прапанову PSD. PSD былі Аддзелам прафесійных стандартаў, якія адказвалі за падтрыманне парадку ў паліцыі.
  
  'Абмяжуйце доступ ХОЛМСА да неабходнага персаналу". Бакстер працягнуў, робячы ўласныя пазнакі. 'Трымайце Аарона ў курсе падзей і таксама абмяжуйце доступ у аператыўную пакой для асноўнага персаналу'.
  
  'Ах, на гэтай ноце...
  
  'Так. 'Ён адарваў погляд ад свайго нататніка.
  
  'Раней мяне наведаў Лі Кейв. Ён хоча, каб яго прыкамандзіравалі да расследавання. Ён думае, што мог бы даць нам шмат інфармацыі аб Тэлботе і папярэднім расследаванні, і, шчыра кажучы, я думаю, што ён мог бы. Але ў святле маіх цяперашніх боязі я не ўпэўнены.'
  
  'Як ты думаеш, наколькі ён можа дапамагчы?
  
  'Ён быў там у дзень забойства Блэйка. Ён ведае копаў, з якімі быў знаёмы Блэйк. Я думаю, ён быў бы надзвычай карысны. Нам проста трэба забяспечыць яму алібі, перш чым мы даставім яго ў суд, і толькі тады, калі ён зразумее сур'ёзнасць матэрыялаў, доступ да якіх абмежаваны, ён атрымае.'
  
  'І ты думаеш, што гэта добрая ідэя, што ён працуе з табой над гэтым справай, Ханна?' - спытаў ён з-за свайго бездакорна прибранного стала. Дзе ён захоўваў усе свае паперы, я паняцця не мела.
  
  'Я думаю, ён можа многае нам прапанаваць. Шмат праніклівасці'.
  
  'Але пасля таго, што я чуў, каманда ўжо разабралася з Росам?
  
  'Мы ўжо прайшлі праз гэта.
  
  'Аднак я пытаюся, ці гатовыя вы ўзяць на сябе іншага далікатнага афіцэра, якому патрэбны ўзровень падтрымкі, неабходны Кейв? Вы ведаеце, ён не будзе шпацырам у парку. Яго напарнік быў застрэлены, і ён выжыў. Мала таго, што ён будзе спраўляцца са сваім горам, як гэта было з Росам, але вельмі верагодна, што будзе пачуццё віны выжыў, якое, нават калі б у Роса было такое пачуццё, яно і блізка не было б такім моцным, як у Кейва, таму што Рос не хадзіў у той склеп з Салі. 'Бакстеру хапіла прыстойнасці выглядаць збянтэжаным, згадваючы яе імя ў гэтым размове, хоць ён не быў уцягнуты ва ўсё гэта. Ён працягнуў, нягледзячы ні на што. 'Але Кейв быў у тым доме, і на яго там напалі, але ён выйшаў адтуль жывым. Ён памаўчаў. Каб аддыхацца, каб адчуць ўдар? 'Гэта павінна паўплываць на цябе.
  
  Я быў добра дасведчаны аб тым, як паўплывала на вас страта калегі. Я стараўся не звяртаць увагі на яго непривязанность да гэтага пытання. Мы ўсе спраўляліся з гэтым па-рознаму.
  
  Я глыбока ўздыхнуў. 'Я ўсведамляю гэта, і мой адказ - так. Я хачу ўзяць яго, таму што думаю, што ён таго варта. З пункту гледжання расследавання, таму што ён патрэбен нам для нашага расследавання і для расследавання справы Блэйка, каб высветліць, што ў ім пайшло не так, калі мы зможам. '
  
  Ён кінуў на мяне папераджальны погляд.
  
  'Калі гэта ўсплыве, я маю на ўвазе, у рамках нашага расследавання. І яшчэ, я думаю, што ён стаіць гэтага сам па сабе, яму варта надаць час, як калегам, калі гэта тое, што яму трэба, каб дапамагчы яму прайсці праз гэта, тады так, любы з нас павінен быць гатовы падтрымаць яго. 'Не зайшоў я занадта далёка?
  
  'Рызыкуючы, што ён сапсуе наша расследаванне і выставіць падраздзяленне ў дрэнным святле? Мы не можам рызыкаваць паводле таго ж сцэнару, што і Рос.
  
  'Ён будзе пад наглядам на ўсім шляху. Я буду ставіць яго з кім-небудзь у пару на кожным этапе шляху.
  
  'Дзеля Бога, Ханна, не стаў яго ў пару з Росам. Я зараз тут і не хачу, каб да майго імя примешивалась бруд.
  
  Ён меў на ўвазе, што ў яго наперадзе была запланаваная кар'ера. 'Я не буду. І я не буду ставіць яго ў пару з Паш. Заўсёды будуць Марцін, Аарон ці я'.
  
  'Добра, Ханна, але спачатку табе трэба адабрэнне яго інспектара'. Ён адкінуўся на спінку крэсла і акінуў мяне ацэньвальным поглядам. 'Ёсць яшчэ праблема з прэсай'.
  
  Чорт.
  
  'Ах, так, яны.
  
  'Яны зацікавяцца гэтай справай. Яны яшчэ не скончылі разважаць пра тое, як яму ўдалося сысці ад уласнага абвінавачванні, а цяпер мы расследуем яго забойства. У іх будзе дзень адкрытых дзвярэй'.
  
  'Я папрацую з Клэр над прэс-рэлізам, перш чым паеду сёння'. Клэр Беттс была нашым прадстаўніком па сувязях са СМІ.
  
  'Зрабі гэта. Я не хачу бачыць загалоўкі, падобныя тым, што я бачыў некалькі месяцаў таму, калі ў цябе была праца Найта.
  
  Праца, на якой балеснай бацька Ісаак Найт дадаваў дигоксин у прадукты ў крамах, каб людзі маглі яго ўжываць. Гэта забрала жыцці некалькіх чалавек і выклікала беспарадкі на вуліцах, паколькі сярод насельніцтва расла паніка. Прэса зладзіла вечарыну з нападкамі на паліцыю за тое, што яна недастаткова хутка яго злавіла.
  
  'Тым не менш, у нас больш шанцаў з гэтым, як толькі Джэк атрымае кулю з сваёй галавы, мы правядзем балістычную экспертызу, збярэм запісы з камер відэаназірання, агледзім машыну, і паліцыянты правядуць абыход дамоў, і мы таксама прасочым за гэтым. Плюс, ' я нахіліўся да яго, - нам трэба пагаварыць са мноствам калег і членаў сям'і, якім трэба паведаміць пра сваё месцазнаходжанне, не толькі сёння раніцай, але мы паглядзім, што яны рабілі мінулай ноччу. Паглядзім, хто зможа расказаць нам, што адбывалася з Тэлботом, акрамя судовага разбору. Гэта не будзе падобна на справу Найта, дзе нам прыйшлося чакаць, пакуль сканае наступная ахвяра, таму што мы паняцця не мелі, куды ён спраў свае тавары '.
  
  'Той доўбаны рэпарцёр, які не сунімаўся ў паліцыі, як там яго клікалі, Гейл якой-то там.... Я не мог паверыць у тое, што чытаў.
  
  'Ітан Гейл.
  
  'Так, ён. Яго бо больш няма ў "Сёння", ці не так?
  
  - Не, пасля працы ў "Знайсці" яго падабрала адна з нацыянальных каманд у Лондане, так што ён прыбавіў ходу і рушыў далей.
  
  'Я б сказаў, абрусам дарога.
  
  У мяне сціснула грудзі. 'Ён сапраўды даставіў нам нямала клопатаў.
  
  Я ўстаў. 'Такім чынам, мы згодныя супрацоўнічаць з копами, якія праводзяць расследаванне, і сям'ёй Блэйк?
  
  Так, але, дзеля Бога, Ханна, трымайце гэта пры сабе, інакш у нас на руках будзе мяцеж.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Ці чакаў на станцыі ўвесь дзень. На шчасце, гэта быў яго выхадны, і ён не выдаткаваў марна цэлы працоўны дзень. Я паведаміў яму, што не магу прымусіць яго чакаць у пакоі для нарад, і яму прыйдзецца заняць сябе, пакуль я прымаю рашэнне аб яго месцы ў камандзе. Ён выглядаў устрывожаным, калі сеў насупраць мяне і Аарона.
  
  Аарон быў спакойны, калі я абмяркоўваў магчымасць таго, што вінаваты ў гэтым злачынстве можа быць ідэнтыфікаваны як афіцэр паліцыі або член сям'і Блэйка. Мяне гэта не здзівіла. Ён быў ідэальным чалавекам для працы. Ён прапанаваў праінфармаваць каманду, не прыцягваць да гэтага увагі. Што ім дастаткова давяраюць, каб прыцягнуць іх. Ён быў правоў. Незалежна ад таго, што сказаў Бакстер, камандзе трэба было ведаць, і я верыў, што яны будуць захоўваць гэтую інфармацыю ў таямніцы.
  
  Прама цяпер вочы былі шырока раскрытыя, а яго правая нага подпрыгивала уверх-уніз. Ён паглядзеў на мяне, а я назіраў за ім, і паклаў руку на калена, каб спыніць падскакванняў.
  
  'Дзякуй, што пачакалі,' сказаў я.
  
  'Я хачу зрабіць усё, што ў маіх сілах, каб дапамагчы, мэм.
  
  'Я ведаю, што хочаш". І я разумеў гэтую патрэбнасць, гэта жаданне. 'Праблема ў тым ..." Як запытаць у яго алібі, не выдаючы нашу лінію расследавання? Спосабу не было. Мне давялося быць рэзкім. 'Перш чым мы зможам дазволіць вам прыбыць у каманду, нам трэба ведаць, дзе вы былі рана раніцай, і мы павінны пацвердзіць гэта'.
  
  Яго вочы пашырыліся яшчэ больш. Я не думала, што гэта магчыма. Яго галава мотнулась з боку ў бок, калі ён перавёў позірк з мяне на Аарона і зноў на мяне. 'I... э... Я, о, так, вядома. Ён міргнуў.
  
  'Ты разумееш, чаму мы пытаемся, Ці што? - Спытаў я яго.
  
  Ён збялеў.
  
  'Ты быў там, калі забілі Кена і калі Тэлбат сышоў з суда свабодным чалавекам. Нам проста трэба прыкрыць нашы базы.
  
  'Я разумею", - сказаў ён. Я магу сказаць табе, дзе я быў гэтым раніцай. Дзе я бываю кожную раніцу, калі не іду на працу. Я дома. Мая бабуля жыве са мной. У яе хвароба Альцгеймера.'
  
  'Мне шкада гэта чуць.
  
  'Дзякуй. Не так ужо дрэнна, што ёй трэба ў дом састарэлых, але за ёй патрэбен нагляд. Калі мяне там не будзе, мне прыйдзецца наняць сядзелку. Паназіраць за ёй, пераканацца, што яна не паспрабуе прыгатаваць сабе ежу і падпаліць дом. Ён апусціў галаву. 'Або што-то падобнае.
  
  'І яна можа сказаць нам, што вы былі дома рана раніцай?
  
  Яму спатрэбілася хвіліна, перш чым ён падняў галаву. Мы перабылі яго. Я паглядзеў на Аарона. Бедны дзіця. Гэта была велізарная адказнасць. Аарон паціснуў плячыма. Затым Лі падняў вочы, яго твар прыняло самае пасіўнае выраз, на якую ён быў здольны. Яго прымусілі ўстаць на месца. 'Няма. Не, яна не можа. Яна не змагла б успомніць. Ну, яна можа, але гэта не гарантавана. Але яна рана ўстае. Яна дрэнна спіць, таму я магу сказаць вам, што тэлевізар быў уключаны, і я магу расказаць вам, што было ў перадачы за сняданкам і аб чым гаварылася. Вы таксама можаце праверыць месцазнаходжанне GPS на маім тэлефоне, калі вам так хочацца. Ты ўбачыш, што я быў дома.'
  
  'Мне шкада, што даводзіцца так рабіць з табою, Ці. Але ты разумееш, што сумленнасць расследавання павінна быць праверана самым дбайным чынам?
  
  Ён зноў кіўнуў. 'Так. І я ўсё яшчэ хачу, каб мяне откомандировали, калі вы пагодзіцеся прыняць мяне, калі ўсё праверыць.
  
  'Добра, добра. Вы нам сапраўды патрэбныя. Нам трэба праверыць і пагаварыць з вашым інспектарам, але пасля гэтага я з нецярпеннем чакаю, калі вы зможаце далучыцца да нас. Мы ва ўсім гэтым разбярэмся і прымем рашэнне для цябе і для Кена.'
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Я прымацаваў ліст паперы фармату А4 да вонкавай дзверы пакоя для нарадаў. На ім былі словы: Нарада працягваецца. Не ўваходзіць. Марцін скоса зірнуў на мяне, калі заўважыў, што я яго вешаю. Колькі б брыфінгаў мы ні праводзілі, звычайна мы гэтага не рабілі. Я зачыніў за сабой дзверы і сабраў каманду разам.
  
  Пакой аператыўнага рэагавання - шумнае месца, і спатрэбілася каля хвіліны, каб усё сціхла. Як толькі я прыцягнуў увагу ўсіх прысутных, я патлумачыў унікальную праблему, з якой мы сутыкнуліся. Аб тым, як можа пайсці расследаванне, і аб тым, што яны павінны быць гатовыя да гэтага, і аб тым, што мы павінны глядзець у гэтым кірунку, незалежна ад таго, наколькі гэта іх бянтэжыць.
  
  'Вы гэта несур'ёзна, бос. Рос выглядаў збянтэжаным гэтай інфармацыяй.
  
  'У выглядзе сардэчнага прыступу.
  
  'Хіба PSD не павінна займацца падобнымі рэчамі?' ён паскардзіўся.
  
  'Яны былі праінфармаваныя. Але на дадзены момант няма ніякіх доказаў таго, што ў гэтым замешаны паліцэйскі. Гэта ўсяго толькі магчымасць. Мы павінны разгледзець яе. Я шматзначна паглядзела на яго. 'Каб належным чынам выконваць сваю працу.
  
  Ён прыкусіў ніжнюю губу і перастаў скардзіцца.
  
  'Паслухайце,' працягнуў я, - я ведаю, што гэта нязручна, што вам гэта не падабаецца, але гэта не ўсё расследаванне, а ўсяго толькі нітачка. Кірунак расследавання, якое мы павінны разгледзець. І на гэтай ноце, я не думаю, што гэта трэба гаварыць, але я ўсё роўна гэта зраблю, ні пры якіх абставінах нічога з гэтага не пакідае гэты офіс. Калі я даведаюся, што адбылася ўцечка, я прыму дысцыплінарныя меры.
  
  У пакоі было так ціха, як я ніколі раней не чуў.
  
  'Такім чынам, з чаго ты хочаш, каб мы пачалі?' спытаў Марцін.
  
  'Ну, малады канстэбль, які быў з Кеном Блэйкам, калі яго забілі, падахвоціўся працаваць з намі над гэтай справай. Думае, што ён можа быць карысны, і я схільны з ім пагадзіцца. Але, прымаючы пад увагу тое, што я толькі што сказаў, я хачу, каб спачатку праверылі яго алібі на сённяшнюю раніцу. Калі ты зможаш гэта зрабіць, Марцін, гэта было б карысна. У Аарона ёсць падрабязнасці. '
  
  'На ім'.
  
  'Уся інфармацыя, якую вы ўводзіце ў нашы сістэмы, павінна быць надзейна заблакаваная, паколькі на дадзеным этапе яна даступная толькі нашай камандзе. Я не хачу, каб звычайны кампутар праверыў інфармацыю і выпадкова даведаўся, што ў нас ёсць аператыўнае расследаванне, часткай якога яны з'яўляюцца. Я таксама не хачу, каб яны беглі назад да сям'і Кена або накіроўваліся сюды, каб выказаць нам сваё меркаванне аб тым, што сям'я Кена магла здзейсніць такі ўчынак.'
  
  Рос нешта прамармытаў сабе пад нос, але я не пачуў. Копам не падабаюцца Прафесійныя стандарты, таму што яны расследуюць справы копаў, і цяпер, калі я папрасіў іх зрабіць тое ж самае, я зразумеў, што некаторым з іх гэта не спадабаецца. Я прапусціў гэта міма вушэй. На гэты раз.
  
  'Добра, раз з гэтым скончана, у нас ёсць даволі тэрміновае справа - паспрабаваць знайсці Мілера.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  Паша паглядзеў на людзей у аператыўным аддзеле. Інспектар Роббінс перадала інфармацыю і сышла. Каб даць ёй осмыслиться ці таму, што ёй трэба было дзе-то быць? Паша не ведаў. Але прастору запоўніла цішыня. Ніхто не вымавіў ні слова. Асобы рухаліся, калі яны пераводзілі позірк з аднаго чалавека на іншага ў спробе ацаніць рэакцыю. Яна была апошняй, хто далучыўся да гэтай групе; б яна была не першай, хто пракаментаваў б іх новую задачу.
  
  Палец дабраўся да яе рота, і яна выявіла, што здзірае скуру з пазногця. Скуру, якую яна спрабавала пакінуць у спакоі. Яна аднесла малюсенькі кавалачак, які адарвала, ў пакой і села сабе на руку, каб прадухіліць далейшыя атакі.
  
  'Такім чынам ...' Рос не вытрымаў першым. Калі б вы папрасілі яе паставіць на тое, хто загаворыць першым, яна б паставіла на Роса. Ён ёй падабаўся. Яны ўсё ёй падабаліся. Але ёй падабалася, як Рос казаў тое, што думаў. Ты ведала, на што ты здольная з ім. І хоць гэта не заўсёды аказваўся для яе станоўчым вопытам, яна аддавала перавагу ведаць, і тады яна магла справіцца з гэтым.
  
  Марцін адкінуўся на спінку крэсла, заклаўшы рукі за галаву. Пастава, якую, як цяпер зразумеў Паша, ён прымаў па змаўчанні для адпачынку. 'Дааааа, - працягнуў ён, прыпадняўшы брыво.
  
  Рос пацёр кончык носа далонню. Пацёр яшчэ раз. 'Што ты думаеш? - спытаў я.
  
  Марцін засмяяўся. Глыбока ў жываце ў яго завуркатала, маршчынкі вакол вачэй сабраліся, з-за чаго твар засвяціла. 'Ты сам пачаў гэтую размову, Рос, спачатку раскажы нам сее-што.
  
  'Паша? Рос паглядзеў на яе.
  
  'Рос,' прабурчаў Марцін. Затым падміргнуў Пашы, які быў рады ўмяшанню.
  
  'Добра. Добра. На гэты раз ён пацёр твар. 'Я далучыўся не да "Прафесійным стандартам", я далучыўся да "Сур'ёзных злачынстваў"; гэта мяне не задавальняе. Я палюю за злачынцамі, а не за копами.'
  
  Марцін яшчэ больш, адкінуўся на спінку крэсла. Паша падумаў, не паддасца яму крэсла, пачакаў, пакуль яна паддасца, але яно вытрымала.
  
  'Бос не прасіў нас актыўна расследаваць дзеянні паліцэйскага ў сувязі з канкрэтным правапарушэннем, Рос", - растлумачыў Марцін. 'Яна сказала, што пры выкананні нашых паўсядзённых абавязкаў у гэтым расследаванні, магчыма, ўсплывуць імёны супрацоўнікаў паліцыі з-за таго, ў чым Талботу было прад'яўленае абвінавачванне і за што ён паўстаў перад судом. І з-за гэтага яна хоча, каб мы захоўвалі поўную канфідэнцыяльнасць, каб расследаванне было бяспечным. Розніца ёсць.'
  
  Паша думаў, што ў яго словах ёсць сэнс. Яна думала, што інспектар ўсё роўна меў сэнс, калі яна праінфармавала іх аб гэтым.
  
  'Але, ды добра вам, копы? Рос ўсё роўна гэтага не пацярпеў.
  
  'Ты не думаеш, што могуць быць прадажныя копы, Рос? - Спытаў яго Паша.
  
  Ён адкрыў рот, каб адказаць. Яна практычна бачыла, як ён ліхаманкава цяміць, а затым зноў зачыніў яго. Затым яшчэ трохі падумаў, перш чым загаварыць. 'Я не казаў, што нельга займець прадажных копаў. Вядома, можаш. Я проста не адчуваю сябе камфортна, будучы тым, хто расследуе іх.'
  
  У Пашы перахапіла дыханне, і яна хутка ўцягнула паветра, каб папоўніць яго. Найменшы прыкмета таго, што што-то было не так.
  
  'Рос, табе не здаецца, што наш абавязак - пастаянна сачыць адзін за адным?' спытала яна.
  
  Ён нахмурыўся. Прыбраў непаслухмяную пасму валасоў на вочы.
  
  'Напрыклад, калі б вы ўбачылі або пачулі, што калега робіць што-тое, чаго ён не павінен рабіць, хіба вы б не адрэагавалі на гэта?'
  
  Зморшчыны сталі глыбей. Марцін прыбраў рукі з-за галавы і нахіліўся наперад на сваім сядзенні.
  
  'Напрыклад, што?' спытаў Рос.
  
  З вуснаў Пашы сарваўся ўздых. 'Ну, а як наконт таго, каб быць занадта энергічным падчас арышту?
  
  'Ты сапраўды можаш судзіць каго-то іншага, калі сам у гушчы падзей?' ён адказаў.
  
  'Бываюць выпадкі, калі гэта не бойка, але хто-то можа проста ўжыць занадта шмат сілы, і вы можаце стаць сведкамі гэтага, але дзеля аргументацыі давайце разгледзім іншы прыклад'. Яна падняла вочы, пакуль яе мозг пракручваў магчымыя сцэнары. 'А што, калі вы адчуеце пах алкаголю ад калегі на працы і зразумееце, што гэта з мінулай ночы, вы б пагаварылі з кіраўніком?'
  
  Марцін паглядзеў на Роса. Рос пацёр твар. 'Чаму я атрымліваю трэцюю ступень?' прастагнаў ён.
  
  'Таму што гаворка ідзе аб тым, каб адпавядаць больш высокім стандартам, Рос, і мы ўсе павінны прыняць гэта і сачыць за гэтым у сябе і адзін у аднаго'.
  
  'Добра, добра, я зразумеў тваю кропку гледжання. Гэта частка расследавання, якую неабходна завяршыць, так што мне трэба заткнуцца і разабрацца з гэтым. Добра прыкмечана, Паша. Ён падняў далоні тварам да яе і засмяяўся.
  
  Марцін адкінуўся на спінку крэсла.
  
  Росу ўдалося зразумець, да чаго хіліць Паша, нават не адказаўшы на яе пытанне.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Хлоя Берд жыла на Аркрайт-Уок у Медоўз. Ціхая вуліца з чырвонай цэглы, якую муніцыпалітэт пастараўся добраўпарадкаваць, з дрэвамі, пасаджанымі на тратуары праз роўныя прамежкі часу. Хлоя была сімпатычнай дзяўчынай. Не зусім тое, чаго я чакаў ад дзяўчыны аднаго з братоў Тэлбат. Яна здавалася самадастатковай у сваім уласным доме, які быў чыстым і дагледжаным, яна была апранута добра, і ні ў найменшай ступені не абуральна, што, магчыма, стэрэатыпна для Тэлбат, я збольшага чакаў, што ў яе будзе крыху больш аголенай натуры, але яна была ў джынсах і просты сіняй футболцы. Яе валасы сабраны ззаду ў конскі хвост. На твары няма макіяжу. Да таго часу, калі мы з Ааронам з'явіліся на парозе яе дома, яна ўжо ведала аб смерці Тэлбат, як я выказаў здагадку, ад аднаго з Тэлботов або каго-небудзь з іх банды, і яна са спакойным гасціннасцю правяла нас у гасціную.
  
  'Я мяркую, у вас ёсць сын, міс Берд, ці магу я спытаць, дзе ён цяпер?' Я не хацеў, каб ён ўступаў у складаны і эмацыйны размова.
  
  'Ён усё яшчэ ў школе, і ты можаш называць мяне Хлояй.
  
  Цяпер, прыгледзеўшыся ўважлівей, я зразумеў, чаму на яе твары не было касметыкі, яно было злёгку апухлым, вочы мелі ружовае адценне. Яна некаторы час плакала. 'Я шкадую аб вашай страты, Хлоя'. І я шкадаваў. Назіраць за болем іншых было адной з горшых частак маёй працы. Магчыма, яе выбар спадарожніка жыцця быў не самым разумным, але ёй усё роўна было балюча. Ніхто не заслугоўваў губляць каханага чалавека з-за гвалту. Калі верыць таму, што чалавек, які загінуў у выніку гвалту, заслугоўваў такой смерці або няма, то тыя, што засталіся людзі былі тымі, каму трэба было сабраць усё па кавалачках. Варта было ёй наогул звязвацца з Сайманам Тэлботом, таксама было б прадметам гарачых спрэчак, калі б я задаў гэтае пытанне ў офісе, але, на шчасце для мяне, я б гэтага не зрабіў, інакш пайшоў бы з жудаснай галаўным болем.
  
  Хлоя прысела на край канапы, моцна заціснуўшы рукі паміж каленямі.
  
  'Сёння нам трэба сёе-тое даведацца, Хлоя.
  
  'Добра. Яе голас быў ціхі.
  
  'Можа здацца, што ты перадаеш яго, але цяпер ён пайшоў, і яму нельга прычыніць шкоды. Што мы можам зрабіць, так гэта ўсталяваць і арыштаваць таго, хто гэта зрабіў. Нам трэба ведаць, аб чым казаў Сайман, калі быў тут мінулай ноччу. І затым нам трэба ведаць, у колькі ён сышоў сёння раніцай.'
  
  Хлоя ўскочыла са свайго месца. Падышла да акна.
  
  'Давай я прыгатую табе выпіць,' прапанаваў Аарон і выйшаў з пакоя ў бок кухні ў задняй частцы дома.
  
  'Ён быў рады пакінуць суд, як вы можаце сабе ўявіць", - сказала яна.
  
  Я пачакаў, пакуль яна працягне. Яна прайшлася па пакоі. Падышла да акна, абхапіла сябе рукамі і глядзела на вуліцу, як мне здалося, цэлую вечнасць. Я пакінуў яе разважаць аб тым, як шмат яна гатовая нам расказаць. Калі я дам ёй час, яна зможа расказаць нам усё, што нам трэба, без неабходнасці ціснуць на яе. Я не хацеў ісці туды і разбураць любы наш шанец атрымаць інфармацыю ад гэтай маладой жанчыны.
  
  Аарон вярнуўся ў пакой з дымлівай кубкам у руцэ. Ён паглядзеў на мяне. Я пахітала галавой. Яго з'яўленне заахвоціла Хлою абярнуцца. Вярнула яе сюды і цяпер. 'Мне вельмі шкада, - сказала яна, вяртаючыся да канапы.
  
  'Усё ў парадку. Раскажы нам, што ты ведаеш.
  
  Яна вярнулася ў ранейшае становішча, заціснуўшы рукі паміж каленямі. Аарон паставіў кубак на маленькі прыстаўны столік злева ад яе і працягнуў мне іншую кружку. Я беражліва трымала яе ў руках. Ён стаў дадаваць кроплю халоднай вады, каб яе можна было піць, а не трымаць у руках напой, які ты не можаш піць, знаходзячыся ў доме тужлівых сваякоў. Гэта давала вам прастору, калі вам гэта было трэба, калі вы бралі напой, альбо для таго, каб яны маглі сабрацца з сіламі, альбо крыху паплакаць, калі гэта было тое, што ім было трэба. Ці, у дадзеным выпадку, прымусіць сябе гаварыць на цяжкія тэмы. Можа быць, тэма, якая здавалася мне здрадай.
  
  'Што б гэта ні было, цяпер гэта можа толькі дапамагчы Сайману, а не нашкодзіць яму. Ён не можа пацярпець ні ў нас, ні ад каго-небудзь іншага, - зноў загаварыла я.
  
  Хлоя злёгку хістанулася наперад, затым зноў назад. 'Мінулай ноччу ён радаваўся. Я ніколі не бачыла яго на такім ўзводзе.
  
  'Гэтага варта было чакаць, ці не так?' спытаў Аарон, які цяпер сядзеў побач са мной.
  
  'Гэта было па-іншаму'. Яна закрыла вочы. 'Гэта была больш, чым простая радасць ад яго вызвалення'. Яе вочы адкрыліся. Яна паглядзела на нас. 'Хоць я ведаю, што гэтага больш чым дастаткова, каб быць у захапленні. Яна пацерла твар. 'О Божа. Гэта жудасна. Я не маю на ўвазе, што ён павінен быць ... Любы павінен быць у захапленні ад таго, што забойства афіцэра паліцыі сышло яму з рук. Мне так шкада. Слёзы напоўнілі яе вочы. Яна зноў ўстала, падышла да акна, выглянула вонкі, вярнулася, села і зноў выцерла твар. Ціхія слёзы пацяклі па яе шчоках.
  
  'Усё ў парадку. Цябе там не было. Ты не націскаў на курок. Магу я спытаць вас, - я зрабіў паўзу, ёй было б цяжка адказаць, я не ведаў, ці адкажа яна, - Сайман калі-небудзь прызнаваўся вам, што ён сапраўды забіў канстэбля Блэйка? Мне трэба было ведаць праўду. Ўсё было ўзаемазвязана, у гэтым я быў упэўнены.
  
  Хлоя пахітала галавой. - У любым выпадку, ён мне нічога не сказаў. Калі я наведала яго ў турме, ён сказаў, што чым менш я буду ведаць, тым бяспечней для мяне. Яшчэ больш слёз палілося. 'Мне так шкада'.
  
  'Не варта,' супакоіў я. Я быў расчараваны. Але Тэлбат быў разумны. Ён стараўся, каб яго круг быў як мага менш. 'Такім чынам, давайце вернемся да мінулай ночы. Што ён табе сказаў?
  
  'Справа была не столькі ў тым, што ён сказаў. Справа было ў яго настроі. Ён быў у эйфарыі. Хоць ён сказаў, што ведаў, што гэта адбудзецца, і прасіў мяне не хвалявацца'.
  
  'Ён зусім не выглядаў занепакоеным? Не казаў, што ў яго з кім-то былі праблемы?
  
  'Не мінулай ноччу. Ён быў, ну, я не магла перашкодзіць яму піць ці смяяцца, і мне прыйшлося некалькі раз сказаць яму, каб ён гаварыў цішэй з-за Джэйкаба.
  
  'Ваш сын?
  
  'Так. Ён быў у ложку.
  
  Я выпіў свой чай. На імгненне задумаўся. Гэта не падыходзіла. 'А як наконт праблем, калі ён быў унутры? Ён табе пра гэта калі-небудзь расказваў?
  
  Хлоя пахітала галавой. Выцерла высыхаюць слёзы з твару. 'Няма. Ён быў паслаблены кожны раз, калі я наведвала яго. Што здаралася нячаста. Я ненавідзела гэта месца. Тое, як з табой звяртаюцца, калі ты ўваходзіш. Як быццам ты злачынец. Я ведаю, што гэта павінна быць зроблена, і гэта таму, што яны злачынцы, але мне гэта здалося нязручным. І я ведала, што ў яго ёсць брат і мама, так што я не адчувала сябе занадта дрэнна.'
  
  'Добра. У мяне ёсць яшчэ адно пытанне. У колькі ён сышоў гэтай раніцай?
  
  'Ён пайшоў у 5-й раніцы, Джейкоб - ранняя пташка.
  
  Цяпер у нас была сістэма адліку для забойства Саймана Тэлбат.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  Было ўжо позна, калі я выйшаў з офіса. Гэта быў доўгі дзень. Я стаміўся і быў гатовы расслабіцца дома і пагрузіцца ў глыбокі келіх чырвонага віна. Выходзячы апошнім з пакоя аператыўнага рэагавання, я выключыў святло, пагрузіўшы памяшканне ў цемру. Гэта быў поўны кантраст з тым, што было гадзіну таму. Цяпер тут было мірна і моўчкі. Раней тут была нейкая актыўнасць і шум.
  
  Маё цела жалілася, але я спусцілася на першы паверх па лесвіцы, а не на ліфце. Калі б я здаўся да таго, як дабраўся да сваёй кватэры, цалкам магчыма, што хто-небудзь знайшоў бы мяне на паркоўцы моцна сплю, прыйшоўшы на начную змену, якая, мяркуючы па маіх гадзінах, павінна была адбыцца прыкладна праз дваццаць хвілін.
  
  На вуліцы было цёпла, але адчувалася, што ноччу будзе сыра, як быццам чакаўся моцны дождж. Як і ўнутры вакзалу, вечарам, калі ўвесь дзённай персанал сыходзіў, аўтастаянка выглядала па-іншаму. Вы змагаліся за месца, калі прыязджалі раніцай, але ўначы гэта месца было практычна ў вашым распараджэнні.
  
  Я залез у сваю машыну і ўключыў абагравальнік, каб пазбавіцца ад адчування волкасці, і выключыў радыё. Я быў не ў настроі слухаць музыку, цяпер мне хацелася цішыні і прасторы.
  
  Выехаўшы за вароты, я накіраваўся дадому і падумаў аб які прайшоў дне. Дзень, якога я не чакаў, калі прачнуўся.
  
  Рух было слабым, але я заўважыў, што адна машына ехала трохі ззаду мяне. Я скінуў хуткасць і даў ёй магчымасць перабудавацца і абагнаць мяне, але яна прыліпла як прыклееная і заставалася прама за мной. Пачуццё турботы папаўзло ўверх па мойму хрыбетніку.
  
  На Лоўэры-Парламент-стрыт, калі я праязджаў міма Motorpoint Arena, аўтамабіль уключыў фары на поўны святло, не звяртаючы ўвагі на іншыя машыны на дарозе. Я здрыгануўся, калі яркае святло ўдарыў мне ў вочы. Зараўлі аўтамабільныя гудкі. Бачнасць дарогі пагоршылася, калі яркае святло адбіўся ад люстэрка задняга выгляду. Я вылаяўся, затым апусціў люстэрка. Хто быў гэты ідыёт і у што яны гулялі?
  
  Не паспеў я задаць пытанне, як далёкі свет вярнуўся да далёкім фарам. Але машына заставалася ззаду мяне. У любы момант паміж намі было не больш за некалькі футаў. Я зноў скінуў хуткасць, каб даць ім шанец праехаць міма мяне, але кіроўца застаўся ззаду. Гэта было агрэсіўнае ваджэнне. Гэты кіроўца хацеў прыцягнуць да сябе маю ўвагу.
  
  І ў яго гэта атрымалася.
  
  Чым бліжэй я пад'язджаў да дома, тым больш мяне турбавала, што гэты кіроўца сочыць за мной. Я не хацеў нікога прыводзіць туды, дзе я жыў.
  
  Што мне рабіць? У мяне не было з сабой ніякага набору. Мы не маглі забраць наш CS-спрэй са станцыі. Мой asp быў у скрыні майго стала.
  
  На Канал-стрыт я затармазіў на адной з стаянак. Добрая гэта была ідэя або няма, можна было толькі спрачацца, але ў мяне было некалькі варыянтаў. Так, я мог бы закруціць гэтага кіроўцы ў вясёлым танцы прама да паліцэйскага ўчастка, але ў мяне было прадчуванне, што яны адарвуцца і зноў дагані мяне, калі я паспрабую вярнуцца дадому. Няма, я павінен быў сустрэцца з імі тварам да твару і высветліць, чаго яны хочуць.
  
  Калі я націснуў на ручной тормаз, ззаду затармазіла машына.
  
  Яны, безумоўна, хацелі пагаварыць са мной. Я мог бы прыдумаць больш простыя спосабы дамагчыся гэтага. Я дастала свой тэлефон з сумкі, набрала нумар дыспетчарскай, але не націснула на значок набору нумара, хоць ён быў гатовы да працы, калі ў яго ўзнікне неабходнасць. Затым я паклаў тэлефон у кішэню, адшпіліў рэмень бяспекі і выбраўся вонкі, каб сустрэцца тварам да твару з іншым кіроўцам.
  
  Якога чорта я рабіў? Наўрад ці гэта было падыходнае месца для гэтага. Не ў гэты час дня.
  
  На дарозе ўсё яшчэ былі машыны. Я быў тут не адзін. Гэта было не ізаляванае месца для прыпынку і нават не ізаляванае месца, якая прыцягнула маю ўвагу, але спыніцца ці якая-небудзь з гэтых машын, каб дапамагчы, было іншым пытаннем.
  
  Зачыняючы дзверы, я ўпершыню ўбачыў марку машыны, якая ішла за мной. Я не мог разгледзець яе з-за святла фар у люстэрку задняга выгляду. Цёмна-сіні Range Rover. Вельмі падобны на той, што належаў Сайману Тэлботу.
  
  Супадзенне?
  
  'Дэтэктыў-інспектар Роббінс,' сказаў ён праз адкрытае вадзіцельскае акно.
  
  Натан Тэлбат прыхінуўся да дзвярнога вушака "Рейнджровера", высунуўшы локаць у акно, яго твар было ў цені з-за адлегласці ад вулічнага ліхтара. Яго голас быў ціхі, але ў ім адчувалася што-нешта такое, у чым я не была да канца ўпэўненая...
  
  'Што я магу для цябе зрабіць, Натан? Я быў рэзкі і па сутнасці. Я не ацаніў плашча і кінжала. Спроба напалохаць мяне? Але чаму? Калі гэта было так.
  
  'Сядай, добра? Мы можам пагаварыць.
  
  Я скрыжавала рукі на грудзях. Прыжмурыўшыся, паглядзела на яго. 'Я так не думаю. Калі ты хочаш пагаварыць са мной, выйдзі сюды і пагавары са мной. Я не ўхваляю такі падыход. У вас ёсць мае працоўныя кантактныя дадзеныя. Вы маглі б звязацца са мной, і я б прыехаў да вам ці знайшоў час сустрэцца з вамі ў офісе.'
  
  Ён расчыніў сваю дзверцы, прымушаючы мяне адысці ў бок. Я ўсё роўна была на дарозе. Я абышла машыну спераду і ступіла на тратуар, куды ён рушыў услед за мной.
  
  'Ты думаеш, я паверу, што ты надзяліў бы мне сёння больш часу, калі б я папрасіў? Вы марнуеце ўвесь свой час, спрабуючы абвінаваціць нас у тым ці іншым лайне, дык чаму я павінен верыць, што вы цяпер зробіце якія-небудзь намаганні, каб злавіць забойцу майго брата?'
  
  Я мог лепш бачыць яго з машыны, і ён выглядаў змардаванай, асунутым, шэрым нават у слабым святле вулічных ліхтароў.
  
  'Згодны, калі гэта тое, у што ты верыш, - я ўтаропіўся прама на яго, - што далёка ад таго, як мы працуем. Што прымушае вас думаць, што сачэнне за мной і прыпынак мяне на вуліцы такім чынам зменяць тое, як я вяду справу?'
  
  Натан правёў рукамі па твары. 'Я проста хачу пагаварыць з табой і папрасіць цябе паставіцца да гэтага сур'ёзна. Што ў гэтым такога дрэннага? Скажы мне?
  
  Я глыбока ўздыхнула. 'У гэтым няма нічога дрэннага, Натан. Няправільным з'яўляецца тое, як ты да гэтага падышоў.
  
  Ён зрабіў крок да мяне. Я стаяла на сваім. 'Я хачу, каб ты паабяцаў мне, што зробіш для майго брата ўсё, што зрабіў бы для любога іншага. Ён не заслугоўвае нічога, акрамя самага лепшага звароту. Ён падышоў яшчэ на крок бліжэй. 'І гэта ў тым ліку ад цябе.
  
  На гэты раз я ступіў да яго. Цяпер мы стаялі амаль тварам да твару. 'Я запэўніў вас, што гэта расследаванне праводзіцца гэтак жа, як і любое іншае. Гэта не зменіцца. Аднак мы, вядома, былі б ўдзячныя вам за дапамогу.
  
  Натан зрабіў крок назад, агледзеўся. Паток машын цяпер быў мінімальным. - Што вы маеце на ўвазе, што ад мяне?
  
  'У цяперашні час мне напляваць на ваш бізнес. Але там можа быць інфармацыя, якая мае дачыненне да нашай справе, якую вам трэба будзе перадаць нам'. Я падвысіла голас: 'Якія заўсёды можна перадаць праз вашага супрацоўніка па сувязях з сям'ёй, Амелія'. Я выказала сваю кропку гледжання.
  
  Ён сціснуў зубы, але злёгку нахіліў галаву, згаджаючыся. 'Я хачу ведаць, якое месца вы займаеце ў расследаванні. Вы трымаеце нас у недасведчанасці. З-за таго, хто мы такія?'
  
  Я пахітала галавой. Гэтага сапраўды не павінна было здарыцца вось так. 'Не, Натан, не з-за таго, хто ты ёсць, а з-за таго факту, што нам пакуль няма чаго табе сказаць па сутнасці'.
  
  'Я хачу ведаць, што ты робіш. Злавіць яго забойцу. Забойцу Саймана.
  
  'І для гэтага таксама існуе Амелія. Яна - злучнае звяно паміж табой і расследаваннем. Паміж намі пастаянны паток інфармацыі. Калі мы што-небудзь даведаемся, мы дамо ёй ведаць, і яна раскажа вам.
  
  'Не ты? Што, у цябе няма на нас часу?
  
  'Калі гэта важная падзея, тады так, я прыйду, але паўсядзённымі справамі будзе займацца Амелія. Ты павінен дазволіць нам рабіць нашу працу, Натан'.
  
  Я магла бачыць, як яго вочы напоўніліся слязьмі, нават у гэтым паўзмроку. Бляск бліснуў, і ён адвярнуўся ад мяне.
  
  'Я дазволю табе ісці сваёй дарогай. Ён накіраваўся да кіроўчай дзверцах.
  
  'Значыць, вы будзеце супрацоўнічаць са следствам?
  
  Натан забраўся на вадзіцельскае сядзенне і з глухім стукам зачыніў дзверцы. 'Я любіў свайго брата, інспектара Роббінса. Я зраблю тое, чаго ён ад мяне хацеў'.
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  Мне падабалася бываць у сваім офісе па раніцах, пакуль усе астатнія не прыйшлі. Не многім людзям падабалася маё прастору. Яны сцвярджалі, што там было неахайна. Больш грубым словам было "Беспарадак". Я аддаваў перавагу думаць аб гэтым як аб картатэцы, у якой я мог бы арыентавацца.
  
  У будынку панавала супакаенне, якое дазваляла мне ўваходзіць у дзень паступова, а не кідацца ў яго з галавой. Прыгатаваўшы гарачы напой, я праверыў большую частку электронных лістоў, якія прыйшлі ўчора і ноччу, і слухаў, як станцыя пачала прачынацца, дзверы адчыняліся і зачыняліся, а па калідору даносіліся галасы - людзі пазнавалі адзін аднаго.
  
  Не было нічога тэрміновага, на што мне трэба было рэагаваць. Крыміналісты выявілі тры набору адбіткаў пальцаў вакол аконнай рамы пасажырскай дзверы машыны Тэлбат. Два належалі мужчынам, якія, як было вядома, уваходзілі ў іх каманду, плюс Натану Тэлботу. Пакуль у іх былі разумныя падставы для таго, каб там былі іх адбіткі пальцаў. Усе яны добра ведалі ахвяру і, верагодна, праводзілі час з ім у машыне ці каля яе. Нам трэба было больш дадзеных, каб працягнуць працу з гэтымі адбіткамі, але гэта былі па меншай меры два імя, якія можна было дадаць да ХОЛМСУ. Гэры О'браэн і Мак Робсан.
  
  О'браэн і Робсон былі членамі банды нізкага ўзроўню. Яны былі вядомыя тым, што прадавалі Талботам какаін, і не былі пераборлівыя ў тым, каму яго прадавалі. Гэры адседзеў тэрмін пасля таго, як яго злавілі за продажам у школьных варот трынаццацігадовым дзецям. Паколькі ён трымаў рот на замку, то звольніўся і вярнуўся да сваёй старой працы. Адзінае, што можна было сказаць пра Талботах, гэта тое, што яны былі лаяльныя і узнагароджвалі лаяльнасць сваёй каманды. Менавіта так яны ўтрымлівалі сябе на вяршыні дрэва ў сваім свеце. Калі вы былі на правільнай баку Талботов, вам не трэба было іх баяцца, і нават ашуканцы хацелі заставацца ў бяспецы. Гарантаваная праца, калі хочаце. Яны кіравалі, кіруючыся страхам і запалохваннем, але яны паважалі вас, калі вы падтрымлівалі іх.
  
  Спрабаваў Натан запалохаць мяне мінулай ноччу ці ён быў шчыра засмучаны і забіты горам з-за свайго брата і няздольны паступіць правільна? Я не ведала. Ён выглядаў забітым горам. Я б даў яму прэзумпцыю невінаватасці.
  
  Рос сядзеў за сваім сталом і, падобна, працаваў за кампутарам, але калі я ўвайшоў у аператыўную пакой, з яго боку пачуўся моцны шум. Здавалася, я наткнуўся на канец анекдота аб яго выхадках папярэднім вечарам, у якім было задзейнічана ладная колькасць алкаголю і маладая жанчына. Марціну і Пашы наклалі швы, а Лі, якога мне ўдалося адкамандзіраваць, па меншай меры, на кароткі перыяд часу, з усіх сіл стараўся выглядаць расслабленым, але ён сядзеў на краёчку крэсла.
  
  Эрон сядзеў за сваім сталом з парай затычек у вушах, паглынуты працай. Я паляпаў яго па плячы і ўсміхнуўся. Ён выцягнуў іх.
  
  'Добрай раніцы. Занадта шумна для цябе?
  
  'Сёння яны ў прыўзнятым настроі. Я думаю, той факт, што ў іх ёсць добрая праца, за якую трэба брацца зубамі, асвяжыў іх. Я не магу справіцца з узроўнем шуму '. Я ведаў, што ён змагаўся з гэтым. 'Асабліва так рана", - растлумачыў ён.
  
  'Усім добрае раніца.' прагрымеў Бакстер ззаду нас. Аарон здрыгануўся. Я ўстала з таго месца, дзе прымосцілася на яго стале.
  
  'Добрай раніцы, Кевін.
  
  'Спадзяюся, усё добра выспаліся, паколькі я ўпэўнены, што ў нас сёння запланаваны напружаны дзень, ці не так, Ганна?
  
  'Мы так і робім.
  
  У пакоі запанавала цішыня. Яны ўсё яшчэ не ведалі, як паставіцца да нашага новаму дырэктару, і таму паводзілі сябе ў тыповай паважнай манеры.
  
  'Тады што мы маем? Ён пацёр рукі.
  
  Я прайшла ў пярэднюю частку пакоя і паведаміла ім інфармацыю пра адбіткі пальцаў і электронным лісце ад Джэка, паказаўшы час вечара.
  
  'Сёння мы з Росам прысутнічаем на выкрыцці. Вам усім трэба працягнуць свае расследавання. Неабходна завяршыць абыход дамоў. Неабходна ўсталяваць месцазнаходжанне камер відэаназірання ў гэтым раёне, сабраць іх, даставіць сюды і прагледзець. Паказанні сведак. Хоць я ведаю, што ў нас іх не хапае для гэтага. Спадзяюся, старое дасье па справе з'явіцца сёння, і мы зможам прагледзець яго. Я таксама разыщу Бірна па нагоды дэталяў справы Мілера. Нам трэба працягнуць сёння. Нататкі былі надрапаны. 'Я выдзеліў пакой маме Тэлбат, Карэн. Я адправіў Амелію Райлі, так як лічу, што яна адзін з найменш якія пагражаюць афіцэраў, якія ў нас ёсць, і не павінна заручыцца падтрымкай Карэн, Нэйтана або каго-то яшчэ, хто з'явіцца ў доме. '
  
  Зазваніў тэлефон, і твар Ці пачырванеў. 'Прабачце, мэм. 'Ён дастаў тэлефон з кішэні і паглядзеў на экран, яго твар набыло больш цёмны адценне чырвонага. 'Мэм, гэта мая бабуля, я, э-э, я жыву з ёй, у яе хвароба Альцгеймера, да нас у дом прыйшла сядзелка, каб паклапаціцца пра яе, і гэта яна кажа па тэлефоне, не маглі б вы ...
  
  Я ўспомніў, як ён распавядаў мне аб становішчы сваёй бабулі, яе здароўе ў той дзень, калі ён папрасіў дазволу далучыцца да каманды на час прикомандирования, але нервы дня, павінна быць, сцерлі гэты размова з яго памяці. 'Усё ў парадку, ідзі і вазьмі гэта. Вунь там'. Я паказаў галавой, што яму варта выйсці, каб пабыць сам-насам. У гэтага хлопца былі сякія-такія праблемы. Я спадзяваўся, што паступіў правільна па адносінах да яго. У рэшце рэшт, мне не заўсёды ўдавалася паступаць правільна па адносінах да сваіх супрацоўнікам, аб чым магла сведчыць страта Салі.
  
  'Такім чынам,' Бакстер пляснуў у ладкі, дэманстратыўны, энергічны чалавек, 'будзем спадзявацца, што куля з прэм'ер-міністра прынясе нейкія вынікі'.
  
  Мне ўдалося звязацца з суперинтендантом Хілары Бірн, якая дала мне кантактныя дадзеныя Падлогі Мілера. Ён не быў рады, што на Тэлботе было яго імя, калі ён памёр, але быў удзячны, што гэта адбылося пасля яго смерці, а не пры спыненні пошуку, калі ён быў яшчэ жывы, калі мы значна больш турбаваліся б аб Мілера. Ён хацеў ведаць, як гэта адбылося. Як Тэлботу ўдалося даведацца падрабязнасці аб сведку па справе супраць яго. Ён быў у лютасьці, але ў той жа час паслужлівы і хацеў, каб мы праверылі гэта як мага хутчэй. Я сказаў, што паведамлю яму, як толькі што-небудзь даведаюся.
  
  Я павярнулася да Аарона. 'Добра, што яшчэ адбываецца?
  
  'Паша і Марцін праглядаюць запісы ад хаты да хаты, правяраюць іх, а потым яны выйдуць пазней, каб прыбраць тыя, якіх у нас няма'.
  
  'Паша? - спытаў я.
  
  Яна ўскочыла з крэсла, адштурхнуўшы яго праз палову пакоя з той жа хуткасцю, з якой яна ўскочыла. 'Мэм? Рос падняў вочы і ўсміхнуўся яе трывозе. Ён мог бы зрабіць гэта цяпер, калі ён быў у лепшым месцы, а не ў беспарадку, і яго вось-вось выганяць з падраздзялення.
  
  'Як прасоўваюцца справы з пераездам з дома ў дом?
  
  Яе твар выцягнуўся. 'Не занадта добра. Ніхто не хоча гаварыць з паліцыяй. Яны баяцца сям'і Тэлбат і наступстваў, якія ім пагражаюць. Вы ведаеце, на што яны здольныя; супольнасць ведае, на што яны здольныя. Памятаеце таго хлопца, які прыкончыў свайго наркагандляра, які апынуўся адным з людзей ніжэйшага звяна Талботов, Талботы прыціснулі яго да зямлі, заціснулі яго мову абцугамі і выцягнулі яго з рота хлопца. 'Яна паморшчылася. 'Затым увагнаў ў яе цвік і прыкалоў яго да кавалку дрэва ў закінутым гаражы. Ён бы памёр, калі б яго сын не выйшаў і не стаў яго шукаць. Але ён больш з намі не размаўляў, і мы не атрымалі іх за гэта. 'Яна здрыганулася. 'Я маю на ўвазе, наколькі гэта змрочна?
  
  'Гэта цяжка для грамадства", - прызнаўся Лі, які толькі што вярнуўся ў пакой.
  
  'Я ведаю, што мы сутыкнуліся з гэтым. Такім чынам, у нас нічога няма?
  
  Паша пераступіла з нагі на нагу. 'Не зусім нічога. Суседка. Яна не хацела размаўляць з хлопцамі ў форме, але сказала, што пагаворыць з дэтэктывам. Сказала, што непакоіцца, як бы гэта не дайшло да Талботов, калі яна загаворыць з намі, хоць яна і спрабавала дапамагчы. Я папрасіў яе зайсці ў пастарунак, каб нас не бачылі па яе адрасе. '
  
  'І яна намякнула, аб чым хацела з намі пагаварыць?
  
  'О, так, яна была тым чалавекам, які паведаміў аб забойстве.
  
  Мы не змаглі пагаварыць з абанентам, таму што ён набраў схаваны нумар і не назваў свайго імя падчас званка. 'Ты не падумаў пачаць з гэтага, Паша?' Маё раздражненне на яе зноў узмацніўся. Я адчуваў, як яно бурліць унутры. Чаму я не мог кантраляваць гэта іррацыянальнае пачуццё, якое адчуваў да яе? Мне трэба было бачыць у ёй Пашу, а не замену, таму што ніхто не мог замяніць Салі, і Паша не спрабавала гэтага зрабіць. Усё гэта было ў маёй эмацыйнай галаве.
  
  'Прашу прабачэння, мэм.
  
  Я ўздыхнула і ўспомніла сваю размову з Эві. 'Што нам вядома?
  
  'Што яна ўстала ў той раніца. Яна не чула нічога незвычайнага, але яна не звяртае ўвагі на шум у акрузе, яна думае, што яна "сляпая" да шуму, яна зрабіла двукоссі ў паветры. Двойчы за два дні яны былі выкарыстаны. Чаму ўсё так цынічна ставіліся да выбару слоў?
  
  Паша працягнуў: 'Таму што гэта ўсё роўна шумнае месца, так што нават калі б у той дзень або ўсю ноч чуўся гучны шум, яна не абавязкова пачула б яго. У яе ёсць сабака, таму яна выпіла каву і вывела яго пагуляць. Яна праходзіла міма машыны Тэлбат і занепакоілася, таму што магла ўбачыць яго ў ёй, таму пазбягала глядзець на яе і на яго на выпадак, калі ён паглядзіць на яе не так, як трэба, калі сабака пачала скуголіць і брахаць на машыну, яна не магла не паглядзець. Менавіта тады яна ўбачыла кроў на ветравым шкле. Яна адвяла сабаку дадому і патэлефанавала туды.'
  
  'Я хачу прысутнічаць на сумоўі, Паша, у колькі ты дамовіўся, каб яна прыйшла?
  
  'О, эм, я эм, гэтым раніцай. Яна сёння днём на працы'.
  
  'Я ўбачу яе з табой. 'Я змякчыў свой тон.
  
  'І што мы збіраемся рабіць з Мілерам?' спытаў Аарон.
  
  Я ўстала; мая задніца зацекла, калі я сядзела на краі яго бездакорна прибранного стала. 'Мы наведаем яго сёння днём. Пераканайся, што ён у бяспекі, і высветліць, дзе ён быў падчас забойства Тэлбат, пакуль мы будзем там.
  
  Пакой для допытаў сведак знаходзілася на першым паверсе паліцэйскага ўчастка Сэнт-Эн, які знаходзіўся ў разгары рамонту з-за бомбы з запальнай сумессю, кінутай у разгар атручвання Найта дигоксином некалькімі месяцамі раней, калі адбыліся беспарадкі, якіх гнеў быў накіраваны на паліцыю.
  
  Цяпер я сядзеў з Пашам у пакоі для сведак з суседкай Саймана Тэлбат, Тремелл Браўн. Браўн была стройнай жанчынай, у якой бушаваў лішак энергіі. Яна не магла ўседзець на месцы. Яе калені падскоквалі, а рукі пастаянна рухаліся, пакуль яна казала.
  
  Збоку ад яе, выглядаючы малюсенькім на пластыкавым крэсле, сядзеў маленькі хлопчык. Яго вочы былі шырока раскрытыя, што здаваліся вялізнымі цёмнымі лужынамі, запоўнілі нервовае твар. Маленькі афраамерыканец падкрэсліваў пульхныя шчокі.
  
  Я нахіліўся да яго, панізіў голас і спытаў: 'Як цябе клічуць?' Хлопчык паглядзеў на мяне. Яго вочы пашырыліся. Я не верыў, што гэта магчыма. 'Я Ханна. 'Я павярнулася да Пашы, які стаяў побач са мной. 'А гэта мой сябар Паша.
  
  Паша коратка памахаў рукой і павітаўся.
  
  'Ён не вельмі добра ладзіць з незнаёмцамі,' сказаў Тремелл.
  
  Я не зводзіў вачэй з хлопчыка. 'О, якая жаль; ён прарабіў ўвесь гэты шлях, каб дапамагчы нам. Цікава, што мы можам зрабіць, каб яму стала лепш. 'Я сощурила вочы і пачасала падбародак, спрабуючы зрабіць выгляд, што разважаю пра гэта. Хлопчык злёгку нахіліў галаву.
  
  'Ах! 'Я напалохаў яго, і ён падскочыў. Я не змог утрымацца ад смеху. У мяне не было дзяцей, але гэты малы быў такім чароўным, што я проста хацела супакоіць яго ў паліцэйскім участку. Даць яму зразумець, што нас не трэба баяцца. 'Я ведаю, у нас звонку некалькі паліцэйскіх машын. Як наконт таго, каб, калі мы скончым размову з тваёй мамай, я паказаў табе адну з машын і ўключыў фары?
  
  Яго вочы загарэліся, і ён паглядзеў на маму, чакаючы дазволу. 'Калі лэдзі дазволіць. Яна пагладзіла яго па верхавіне.
  
  Ён кіўнуў.
  
  'Дамовіліся. Я працягнула руку. 'Я Ханна,' паўтарыла я.
  
  Ён працягнуў руку. 'Мяне завуць Шоби. 'Яго голас быў ледзь гучней шэпту. Мне давялося нахіліцца да яго яшчэ бліжэй, каб пачуць.
  
  Я не змог утрымацца ад усмешкі. 'Прыемна пазнаёміцца, Шоби.
  
  Тремелл схапіла яго за руку і не адпускала. Ёй не падабалася знаходзіцца ў паліцэйскім участку.
  
  'Такім чынам, я не аматар траўкі, але я не пацярплю, каб мой сын бачыў мёртвых белых бандытаў каля майго дома. Дастаткова таго, што яны вядуць там свае справы ў любы час дня і ночы і без гэтага. Яна махнула рукой у бок, як быццам справа была ў пакоі. 'Яны дрэнная сям'я. На самай справе я не хацеў ўвязвацца ў гэтую справу, вось чаму я не назваў свайго імя, калі тэлефанаваў.'
  
  Яна паглядзела на сына. 'Але часам ты павінен паступаць правільна, ці не так?
  
  Паша падзякаваў яе за тое, што яна прыйшла і надала яму час.
  
  'Ну, гэта павінна было адбыцца сёння раніцай; я павінен быць на працы ў 12 гадзін. Вяртаюся, воняя з рыбай смажанай бульбай, але гэта праца. Ежа ў жываце майго Шоби, ' адказаў Тремелл.
  
  'Мы сапраўды цэнім гэта, - сказаў я ёй, крадком зірнуўшы на маленькага дзіцяці побач з ёй,' і той рызыка, якому, я ведаю, вы подвергает сябе, ведучы гэтую размову, таму мы не хочам затрымліваць вас даўжэй, чым неабходна. Што вы можаце расказаць нам аб ўчорашнім раніцу? Я зрабіў глыток гарбаты, я хацеў, каб яна адчула, што гэта была нязмушаная сустрэча, а не дыскусія аб мёртвым гангстере, у якога ў кішэні былі дадзеныя аб сведку за яе уваходнай дзвярамі.
  
  'Шчыра кажучы, я мала што магу вам сказаць. Па праўдзе кажучы, я, здаецца, усё гэта сказаў па тэлефоне. Яе калені задрыжалі яшчэ мацней, але яна на імгненне спынілася і паўтарыла мае дзеянні, узяла свой келіх і зрабіла глыток, перш чым працягнуць.
  
  'Мы былі ўражаны, што з яго знялі абвінавачванне ў забойстве. Што, чорт вазьмі, адбылося?'
  
  Я паціснуў плячыма. Я не ведаў.
  
  'Мммм, у любым выпадку, калі ён вярнуўся, ён быў шумным і дерганым, мы чулі, як яго брат мармытаў скрозь сцены аб тым, што будзе расплата. Не зразумеў гэтага. Ён сышоў, так што я не разумею, чым ім прыйшлося расплачвацца. Цяпер яна трымала кубак у руках. Шоби заціснуў свой паміж ног, якія жорстка тырчалі праз спінку крэсла, паколькі ён быў такім маленькім. 'Потым ўчора я павёў Барнабі гуляць, калі ўбачыў яго. Мой сябар застаўся на ноч напярэдадні, таму быў у доме з Шоби, інакш мы б пазней прагуляліся з ім разам.'
  
  Яна паставіла кубак на стол і скрыжавала рукі на грудзях. 'Я не хацела глядзець на яго. Мяне гэта палохае. Я павінна думаць аб сваім сыне. Я працую, я не выкрадываю грошы з сацыяльных сетак, як вы маглі б падумаць, я ўстаю, я клапачуся аб сваім доме, я кармлю свайго хлопчыка, выгульваю сабаку, рыхтую Шоби да дня, да дзіцячага садзе ...'
  
  Тремелл паглядзела на мяне, і ўспышка панікі прабегла па яе твары. 'Ён ходзіць толькі днём, калі я іду на працу, яму тры гады, але я хацела, каб ён быў са мной сёння. Я не пускала яго. Мяне кінула ў дрыжыкі ад таго, што адбылося.'
  
  Я павярнуўся да Шоби, якая ўсё гэта ўспрымала. 'Усё ў парадку, мы хутка праверым паліцэйскія машыны, ці не так, Шоби?
  
  Ён закруціўся на сваім месцы, гора жаданнем сысці, і яго твар заззяў.
  
  Тремелл працягваў. 'Я хаджу на працу, зарабляю свае грошы і раблю ўсё, што ў маіх сілах, у раёне, які тутэйшы савет даўно забыўся. Тыя планы, якія ў іх былі па рэгенерацыі? Ха, зніклі. Мы - дзярмо на чаравіках тых, хто сядзіць у іх бліскучых офісах. Гуляем з іх лічбамі. Але ўсё роўна я старанна працую дзеля сябе і свайго хлопчыка, нават калі мне даводзіцца жыць па суседстве з такімі, як Сайман Тэлбат. І вось я падумаў, што вы забярэце яго і палегчыце сваё жыццё і жыцці ўсіх астатніх у гэтым маёнтак, але не, чорт вазьмі, вы адпусцілі яго, і ён уцёк назад, як сабака, падціснуўшы хвост і заціснуўшы мяч у зубах, які ніяк не хацеў выпускаць. У такіх абставінах заўсёды былі праблемы, і нам даводзілася жыць з наступствамі '.
  
  Да Тремелл вярнулася ажыўленне, і я не мог сказаць, што вініл яе. Усё, што яна сказала, было праўдай. Я не мог ёй супярэчыць. Я дазволіў ёй казаць. Паша, як я быў рады бачыць, рушыў услед майму прыкладу, замест таго каб перабіваць і спрабаваць супакоіць яе. Няма нічога горш, чым спрабаваць вось так супакоіць каго-тое, хто мае рацыю і не памыляецца ў сваіх жыццёвых умовах. Гэта паблажліва.
  
  Я кіўнуў, каб яна працягвала.
  
  'Я баялася яго не за сябе. Ён быў гучным выразнікам лайна, але я баялася яго за майго хлопчыка'. Яе твар памякчэў, калі яна паглядзела на яго. 'Калі б са мной што-небудзь здарылася, то мой сын застаўся б без мамы, і я не думаю, што ён стаў бы турбавацца аб тым, каб перасекчы гэтую рысу і прычыніць боль дзіцяці, каб напалохаць мяне і прымусіць замаўчаць'.
  
  У яе словах быў сэнс. Сайман Тэлбат быў агіднай асобай, а гэта азначала, што, хутчэй за ўсё, быў доўгі спіс людзей, якія жадалі бачыць яго мёртвым.
  
  'Такім чынам, я пазбягаў глядзець на яго, паколькі заўважыў, што ў яго машыне, прыпаркаванай звонку, хто-то быў, ён сам. Чортава прэтэнцыёзны ручка. На такой машыне. Я праходзіў міма, і Барнабі пачаў цягнуць ланцужок да машыны і шалёна брахаць на яе. Я не мог адцягнуць яго ад яе, ён быў вар'ятам. Такім чынам, я зазірнуў унутр, каб папрасіць прабачэння перад ім, захаваць свет, і вось тады я ўбачыў гэта. Вось тады я зразумеў, што хто-то аказаў нам усім паслугу.'
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  Ці
  
  
  
  Ці не думаў, што за ўсё сваё жыццё ён так моцна нерваваўся па якім-небудзь нагоды. Так, ён нерваваўся, калі апранаў форму і калі ішоў у школу падрыхтоўкі, але надзець форму і пайсці ў яе на працу ў першы раз - гэта выклікала зусім новы ўзровень нервовасці, з якім ён ніколі раней не сутыкаўся. Марцін засмяяўся разам з ім, успомніўшы, як нерваваўся ў першы дзень. Яны ўсе прайшлі праз гэта. Нашэнне формы было адказнасцю. Вы адчувалі яе цяжар у вопратцы і рыштунку, прымацаваным да вас.
  
  'Гэта было даўно, але ўсё яшчэ тут, наверсе. Марцін пастукаў сябе па галаве. Успамін бліснула ў яго вачах.
  
  
  
  Ці выразна памятаў той дзень, калі ён нёс свой рэчмяшок на станцыю Рэдфорда-роўд для сваёй першай змены, у камплекце з бронекамізэлькай, рамянём бяспекі, asp, жорсткімі манжэтамі, торбай першай дапамогі, кішэнны кніжкай, ручкамі, трымальнікам для каністры CS, флісавы курткай з высокім каўняром, непрамакальных штанамі, капелюшом, жангляваннем рукамі і пачашчаным сэрцабіццем. І там яго чакаў з шырокай усмешкай на твары яго выкладчык ПК 621 Кен Блэйк. Расслаблены у сваёй футболцы і штанах. У руках у яго не было аптэчкі. Цяпер адкрыта смяяўся над Лі, калі ён з усіх сіл спрабаваў утрымаць усё гэта.
  
  'Перш за ўсё, юнак, я прывяду ў парадак твой шафку, пакажу, дзе знаходзіцца гарбатная, а потым мы адправімся ў пакой для нарад.
  
  Ён пазнаёміўся з Кеном за пару тыдняў да пачатку вучобы, каб яму было зручней у свой першы дзень. Ён быў рады, што з гэтым разабраліся, таму што адчуваў сябе горш, чым у першы дзень у школе. Нават дзяўчына за прылаўкам ўсміхнулася яму. І гэта было так, як усміхаюцца новаму шчанюку.
  
  Змена была шумнай, і Ці задаваўся пытаннем, ці будзе ён калі-небудзь такім жа, часткай каманды, здольным жартаваць над іншымі па нагоды таго, што яны рабілі ў змену або па-за яе. Яны віталі яго, але пасля гэтага ён трымаўся асабняком, слухаў лёгкія жарты. Як Хесба была пекарам змены і планавала зрабіць іх усіх тоўстымі, проста каб добра выглядаць. Як Скот лічыў, што Рыку ніколі не варта дазваляць вадзіць машыну, і як Элі быў закаханы ў жанчыну-інспектара у Цэнтральным аддзеле. Кен смяяўся над імі ўсімі, і ніхто ні ў чым не жартаваў над ім. Ён быў самым старэйшым і паважаным ў змене, і Лі лічыў, што яму засталося ўсяго некалькі гадоў, перш чым ён зможа сысці на пенсію. Іх сяржант, Рамеш Тивари, дазволіў ім выкінуць гэта з галавы, перш чым ім прыйшлося прышпіліцца і слухаць. Інструктаж прайшоў міма вушэй Лі. Тое, як яны ўсё запомнілі ўсё, што ім сказалі, было вышэй за яго разумення.
  
  Кен патлумачыў, што гэта прыйдзе з практыкай.
  
  Гэта была дзённая змена ў пятніцу, і працоўны дзень ужо ішоў поўным ходам, таму іх адразу ж кінулі на гэта. Яны разабраліся з крамных злодзеем на працягу гадзіны пасля пачатку змены, і, заікаючыся, пераадолеў перасцярога. Кен ўвесь час быў побач з ім. Малады чалавек, якога арыштавалі за крадзеж бутэлькі віскі, нават не заўважыў, як Лі нерваваўся.
  
  Яны запланавалі сумоўе, якое прайшло хутка, таму што ў ім прынялі ўдзел, і да 8 гадзін вечара вырашылі прагуляцца пешшу.
  
  Да гэтага часу Лі адчуў сябе крыху больш камфортна ў сваёй ўласнай скуры. Або не зусім яго скура, новая скура, якую ён насіў, гэтая дзіўная і чужая скура, гэтая рэч, у якую ён улез, якая рабіла яго кім-то іншым, кім-то, на каго іншыя людзі глядзелі па-іншаму.
  
  Так было да таго часу, пакуль яны не пайшлі па Илкестон-роўд і міма іх не прайшла зграйка дзяўчынак. Яны былі дастаткова дарослымі, каб пайсці куды-небудзь выпіць, але ён бы не назваў іх нашмат старэй. Іх спадніцы былі падобныя на паясы, а топы былі настолькі заніжаныя пасярэдзіне, што у іх нават не было сярэдняй часткі, і Лі адчуў сябе старым, раз нават падумаў аб гэтым. Няўжо уніформа зробіць з ім менавіта гэта?
  
  Адна з дзяўчат вырашыла спыніцца і падышла да Лі.
  
  'Афіцэр, здаецца, у мяне непрыемнасці.
  
  Шырокая ўхмылка расплылась па твары Кена.
  
  Ці быў у жаху. 'Як я магу дапамагчы? Я маю на ўвазе, як мы можам дапамагчы?'
  
  Яна засмяялася. Яе рука кінулася да пахвіны, дзе павінна быць адзенне, але там была толькі скура паміж грудзьмі. 'Я адчуваю сябе дрэнна. Як быццам я вельмі, вельмі дрэнная і мяне трэба кантраляваць. Можа быць, надзенуць кайданкі.'
  
  Яе прыяцелі зараўлі ў яе за спіной.
  
  Кен маўчаў. 'Добра, міс. Добрага вечара. І будзьце ў бяспецы. Лі павярнуўся так хутка, як толькі мог, і пайшоў прэч. Дзяўчынкі пакаціліся са смеху. Ваўчыны свіст пераследваў яго па вуліцы.
  
  Кен ляпнуў яго ззаду па плячы. 'Прывыкай да гэтага, хлопец. Дамам падабаецца форма, і ты добра носіш сваю. Пачакай, пакуль мы распавядзем астатнім.
  
  
  'І гэта быў Кен. Расслаблены, спакойны, паслужлівы і частка каманды", - сказаў Лі, калі Марцін усміхнуўся ўспамінам, якія ён расказаў. 'Такім чынам, калі пошук забойцы Тэлбат дапаможа нам высветліць, што адбылося ў доме і на судзе, тады я буду тут да канца.
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Праз пятнаццаць хвілін, паказаўшы Шоби адзначаныя паліцэйскія машыны і ўключыўшы фары і сірэны, мы з Росам былі на шляху ў Каралеўскі медыцынскі цэнтр, або QMC, як яго называлі мясцовыя жыхары. Я па-сапраўднаму пакахала хлопчыка. Ён любіў машыны і быў у захапленні, калі я сказала яму, што ён можа сам ўключаць фары, і ледзь не выскачыў з скуры, калі ўключыла сірэну. Я не мог утрымацца ад смеху, гледзячы на яго маленькі тварык, і, убачыўшы радасць на твары яе сына, Тремелл змякчыла дыскамфорт ад таго, што яна падтрымала нас у нашым расследаванні.
  
  Самая буйная з Траставых Нотынгемскага універсітэта бальніц знаходзілася на Дэрбі-роўд, ажыўленай двухпалоснай дарозе, якая выходзіць з Нотынгема. У яго было мінімальная колькасць паркоўкі для такі вялікі бальніцы, але ён мог пахваліцца ўласнай трамвайным прыпынкам і ўласнай стаянкай таксі за галоўнымі дзвярыма, што рабіла яго даступным для многіх.
  
  Мы з Росам прайшлі праз бальніцу ў бок морга і пакоі, дзе павінен быў праводзіцца допыт. Калі мы дасягнулі прыёмнай, нехта паклікаў мяне па імені. Гэта быў брэх. Кароткі ўрывак званка. Я павярнулася і ўбачыла Натана Тэлбат з іншым мужчынам у цёмным касцюме і шарсцяным паліто, перекинутом праз руку. Я выказала здагадку, што гэта яго лекар.
  
  'Містэр Тальбот, я здзіўлены бачыць вас тут.
  
  На ім былі джынсы і шэры джэмпер. Яго твар пачырванеў. 'Я ж сказаў табе, гэта мой брат, і я буду тут з ім'. Ён не згадаў падзеі мінулай ночы, але вытрымаў мой пільны погляд. Ён быў непахісны ў гэтым.
  
  Я паглядзеў на доктара, які паціснуў плячыма. Я-ўжо-сказаў-яму, але-што зробіш, паціснуў плячыма. 'Як я паведаміў вам ўчора, вы не зможаце прысутнічаць на выкрыцці. І вы сапраўды не хочаце там быць. Вы не хочаце ўспамінаць свайго брата такім чынам. Я ведаю, у цябе ёсць уяўленне аб тым, што з ім там адбудзецца. Ты сапраўды хочаш бачыць яго такім?'
  
  Яго твар пачырванеў яшчэ больш. Ён правёў рукамі па валасах, затым пацёр патыліцу. Яго руху былі рэзкімі. 'Ён мой брат.
  
  Я ведала, што ўчорашняе апазнанне далося нялёгка як Натану, так і яго мамы Карэн. Яны былі дружнай сям'ёй, і там, дзе для апазнання Саймана патрабаваўся толькі адзін чалавек, яны абодва настаялі на сустрэчы з ім. Нягледзячы на тое, што мы патлумачылі, што ў яго былі пашкоджаныя галава і частка асобы. Што, магчыма, было б лепш, калі б толькі адзін з іх падвергнуты выпрабаванню пры апазнанні. Яны не адступілі. Абодва хацелі быць там. Дзеля Саймана і адзін аднаго.
  
  Асістэнт з морга зрабіў усё магчымае, каб схаваць пашкоджанні, пры гэтым пакінуўшы вялікую частку яго асобы на ўвазе; ён паставіў каляску з таго боку, адкуль было відаць менш за ўсё пашкоджанняў. Але Рос сказаў, што Натан падняў шуміху з нагоды таго факту, што яго маці не змагла ўтрымаць свайго сына. Што апазнаньне праводзілася праз шкляную панэль. І вось цяпер ён зноў тут, і, падобна, нас чакаюць чарговыя цяжкія часы.
  
  'Я маю права быць там. Ён павысіў голас.
  
  'Пойдзем, прыяцель. Давай сядзем і пагаворым пра гэта. - Рос паказаў на крэслы, придвинутые да сцяны.
  
  Натан пацёр рукі ўверх-уніз. 'Я хачу быць там. Ён падышоў да крэслаў, але не сеў.
  
  Яго лекар рушыў услед за ім, паклаў руку яму на плячо, але быў скінуты. 'Натан, табе трэба прыслухацца да гэтых афіцэраў", - сказаў ён. Яго голас быў мяккім. Я чакаў дзёрзкага і гучнага тоны. Я меркаваў, што хто-то з talbot's абярэ каго-то накшталт сябе. Але зноў жа, я мяркую, гэта выклікала б занадта шмат трэнняў.
  
  'Ён мой брат,' паўтарыў Натан.
  
  'Выбачайце,' сказаў я. 'Але вы не можаце туды ўвайсці. Ваш лекар можа. Я паглядзеў на яго.
  
  'Бяльмонты, Расэл Бяльмонты. Ён прадставіўся і працягнуў руку, якую я паціснуў. Яна была прахалоднай і цвёрдай. Мы паціснулі адзін аднаму рукі. Натан ўтаропіўся на нас так, быццам мы пілі на вечарыне, і для яго гэта было зусім недарэчна.
  
  Бяльмонты павярнуўся да яго. 'Я буду там, Натан. Я прасачу, каб усё прайшло так, як павінна, і каб пра яго добра паклапаціліся. Ўсё пройдзе так, як павінна. Я ведаю, што тут вельмі паважліва ставяцца. Сайман ў добрых руках.'
  
  Нарэшце Натан здаўся; ён раптам абмяк і паваліўся на адзін з крэслаў, як быццам быў паветраным шарам, з якога выпусцілі ўвесь паветра. Яго галава апусцілася, і ён зноў правёў рукамі па валасах. Затым ён сашчапіў рукі на верхавіне, утаропіўшыся ў падлогу. Бяльмонты паклаў руку яму на плячо, і на гэты раз ён не скінуў яе. 'Усё будзе добра, Натан. Я вярнуся, калі ўсё будзе зроблена. Натан не адказаў.
  
  Мы сышлі, пакінуўшы Натана на крэсле.
  
  'Значыць, вам даводзілася бываць на многіх вскрытиях? - Спытаў я.
  
  'Не ў працягу многіх гадоў", - адказаў ён.
  
  
  
  'Такім чынам, гэта было дзіўна'. Рос скруціўся абаранкам на пасажырскім сядзенні машыны.
  
  'Што? Натан?
  
  'Так, ты так не думаеш? Каму захочацца бачыць, як каханага чалавека рэжуць так, як гэта робіш ты ў "ПМ"? Я б, чорт вазьмі, дакладна не стаў '.
  
  'Гора дзівіць людзей самымі дзіўнымі спосабамі.
  
  'Я ведаю, але прысутнічаць на вечарыне. Для мяне гэта ўпершыню'.
  
  'Я таксама. Я праверыў, ці няма сустрэчнага руху, і выехаў з паркоўкі.
  
  'Агідна, калі хочаш ведаць маё меркаванне.
  
  Я ўсміхнулася. У Роса заўсёды было сваё меркаванне.
  
  'Такім чынам, гэтая куля? ён працягнуў. Што тычыцца снарада, які дасталі з мозгу Саймана Тэлбат. Я чакаў гэтага.
  
  Я выдала выпадковы гук "мммм", паказваючы, што ён можа працягваць.
  
  '"Глок". Мы карыстаемся такімі.
  
  Мы, як у ноттингемширской паліцыі. 'Так, але вы не думаеце, што аддзел выдачы зброі мог заўважыць, калі б зброю вярнулі на захоўванне, стрэлілі?' Вось чорт.
  
  У машыне было ціха.
  
  'Нам трэба праверыць, ці сапраўды з аднаго з іх быў выраблены зваротны стрэл пад падставай таго, што ён быў выраблены ў бяспечным месцы. У афіцэра будуць праблемы, але не такія вялікія, як калі б яго злавілі за забойства'.
  
  'Вы сапраўды так думаеце, бос?
  
  'Я не ведаю. Няма. Але мы павінны прыкрываць нашы базы. Больш верагодна, што гэта вулічнае зброю. Іх лёгка падабраць. Паглядзі на "Дзявяткі". Названы так з-за іх выбару зброі.
  
  Рос энергічна кіўнуў. Ён не хацеў, каб гэта быў кап або член сям'і Блэйка, і я разумеў яго пачуцці. Я таксама. Але я б не дазволіў сваім пачуццям ўплываць на ход расследавання. Усё пойдзе туды, куды прывядуць доказы.
  
  'Куля адправіцца да крыміналістам для зняцця адбіткаў пальцаў, а затым у NABIS, каб яны праверылі, выкарыстоўвалася яна ў якім-небудзь іншым злачынстве, і стварылі сваё чараўніцтва'. NABIS была Нацыянальнай службай балістычнай выведкі. Па баразёнках яны змаглі б вызначыць, ці выкарыстоўваўся пісталет, з якога ён быў зроблены, раней пры здзяйсненні злачынствы дзе-небудзь у краіне. І калі б мы знайшлі агнястрэльную зброю, яны змаглі б супаставіць яго з куляй, вынятай з галавы Тэлбат.
  
  'Я магу задаць табе пытанне, Рос? Мы стаялі ў корку, Дэрбі-роўд была сумна вядомая сваёй загружанасцю.
  
  'Так, бос'.
  
  'Як у цябе справы з Пашам?' Рос цяжка ўспрыняў смерць Салі, і мне стала цікава, што ён адчуваў пасля замены члена каманды. Хто-небудзь яшчэ перажываў гэта так жа моцна, як я? Мне варта было б знайсці час спытаць яго пра гэта раней, але паколькі мы былі зачыненыя разам у машыне, гэта было самае зручны час, як і любое іншае.
  
  'Я, яна, э-э-э, я...
  
  'Усё ў парадку", - супакоіла я яго. 'Ты можаш быць сумленны са мной. Гэта не пойдзе супраць цябе. Гаворка ідзе пра цябе, а не пра яе'.
  
  Павольны ківок яго галавы сказаў мне, што ён зразумеў. Ён паспрабаваў зноў: 'Я ... яна выдатнае дадатак да каманды ...'
  
  'Рос,' папярэдзіў я яго.
  
  Ён паглядзеў на мяне.
  
  Я глядзеў наперад і павольна прасоўваўся ў патоку машын. 'Я ведаю, якой яна бывае, калі працуе з камандай'.
  
  Яшчэ адзін ківок. На гэты раз больш рашучы. 'Яна мне падабаецца.
  
  - Я адчуваю нейкае "але'?
  
  'Спачатку мне было цяжка. Я прызнаю гэта. Але ты прывязваешся да яе. Ты не можаш не прывязацца да яе. Яна спагадлівая, добрая і шчодрая ...'
  
  У машыне панавала цішыня.
  
  Цяжкі.
  
  Зараджаны.
  
  'Так,' спытаў я.
  
  'На самай справе трохі падобная на Салі.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Мы не ведалі, ці былі мы тут таму, што Мілер быў злачынцам, або яму пагражала патэнцыйная небяспека з боку Тэлбат. У машыне, дзе ехаў Тэлбат, не было знойдзена ніякай зброі любога віду, агнястрэльнай або халоднай, так што ён не чакаў непрыемнасцяў і не пазбавіўся ад выкарыстанага зброі. Я адправіў Лі і Марціна ў заднюю частку ўчастка на выпадак, калі Мілер быў тут, і вырашыў збегчы з чорнага ходу, калі мы пастукалі ў дзверы, і мы з Ааронам спыніліся ля ўваходу. Рос і Паша ўсё яшчэ абыходзілі дом за домам і сопоставляли усе камеры відэаназірання ў гэтым раёне, гатовыя да цяжкай задачы прагляду.
  
  Дом Мілера быў старым, з тэрасай. Ён быў адным з найменш дагледжаных на вуліцы.
  
  Аарон пастукаў у дзверы. Калі косткі яго пальцаў стукнуліся аб верхнюю шкляную секцыю дзверы, яна зрушылася пад яго кулаком, не ўтрымаўшыся на защелке.
  
  Я паглядзеў на Аарона. Мне гэта не спадабалася. Я уключыў рацыю і паведаміў Марціну, што мы ўваходзім у небяспечнае памяшканне і, калі ніхто не выбяжыць з тылу, хай далучаюцца да нас.
  
  На вуліцы ўжо сцямнела. Аранжавы святло вулічных ліхтароў забяспечваў нам некаторую бачнасць, але пераступаць парог дома было мрачновато. Святло не гарэла. Мы пагрузіліся ў цемру.
  
  'Пол Мілер?' Я закрычаў. 'Гэта паліцыя, ваша дзверы адкрыта, вы дома?' Гэта было сустрэта цішынёй. 'Мы зойдзем, каб пераканацца, што з табой усё ў парадку.
  
  Я намацала рукамі на сцяне выключальнік, Аарон увайшоў следам за мной, пакінуўшы ўваходныя дзверы адкрытай, каб крыху святла пранікала з вуліцы ў дом. Мае ногі стукнуліся пра што-то на падлозе, калені і пачалі подгибаться. 'Чорт. Я ўхапіўся за сцяну, каб захаваць раўнавагу, і ў гэты момант мая рука намацала выключальнік. Я нацягнуў яго і ўхапіўся за маленькі квадратны край, які ён забяспечваў для захопу. Я ўбачыў кучы лайна, якія высцілалі калідор, пра якія я спатыкнуўся і ўпаў.
  
  Кардонныя скрынкі, абломкі ровараў, некалькі пар красовак, складзеных адзін на аднаго, набор гір.
  
  'У вас там усё ў парадку, бос? Гэта быў Марцін. Цяпер ён і Лі стаялі на парозе.
  
  'Так, я ў парадку, проста падаю з-за ўсяго гэтага бязладдзя. Ад Мілера пакуль няма адказу. Давайце паглядзім, ці зможам мы знайсці які-небудзь ключ да яго месцы знаходжання.
  
  Я падышоў да дзвярэй, зноў абвясціў аб сваім прысутнасці і пачуў, як Марцін і Лі падымаюцца па лесвіцы. Аарон быў ззаду мяне, прабіраючыся паміж хламам, які Мілер назапасіў на падлозе ў холе. Пахла нясвежы і даўно простоявшей ежай з прысмакам старых поношенных красовак. Я паспрабаваў затрымаць дыханне, але мне трэба было дыхаць, таму я трохі прыадчыніў рот і ўдыхнуў праз яго, ведаючы, што гэты пах мае малекулярнае паходжанне, і цяпер я ўдыхаў тое, што так моцна смярдзела. Гэта была частка працы, якую я ненавідзеў. Абавязкі, якія ўключалі ў сябе знаходжанне ў непасрэднай блізкасці ад непрыемных пахаў, падобных гэтаму.
  
  Я уключыў гэты свет. Са столі звісала адзіная лямпачка. Пакой мы б назвалі гасцінай, але яна выглядала так, як быццам Мілер проста існаваў у гэтым доме. Там былі голыя дошкі падлогі і шпалеры, адклеіўся ад сцен. Пах волкасці прасочвалася вонкі і насычаў паветра, з-за чаго здавалася, што дыхаць цяжка. Я закаціла вочы пра сябе. У цэнтры пакоя стаялі тры перавернутых драўляных скрыні, на якіх, як я выказаў здагадку, можна было сядзець, а пасярод іх на падлозе валяліся прыналежнасці для ўжывання наркотыкаў. Некалькі счарнелых слоікаў з-пад кока-колы з дзірачкамі на дне, пустыя пакуначкі з рэшткамі траўкі ў іх і гатовая да скручвання цыгарэтны папера. У куце таксама стаяў стары прайгравальнік кампакт-дыскаў са стосам старых кампакт-дыскаў, якія былі раскіданыя па падлозе.
  
  Я чуў, як Аарон ходзіць па пакоі, якая, як я выказаў здагадку, была кухняй, а Марцін і Лі - па половицам наверсе.
  
  'Мэм, вам трэба падняцца сюды,' я пачула крык Марціна.
  
  Спальня была абстаўлена лепш, чым гасцёўня. Там стаяла двухспальны ложак; калі гэта можна было так назваць, падстава канапы з матрацам зверху і брудна-карычневай падушкай і пуховай коўдрай без якога-небудзь пасцельнай бялізны, каб прыкрыць іх.
  
  Набор скрынь заваліўся набок у куце, а куча адзення на падлозе з стомленым адчаем спрабавала ўтрымаць яго.
  
  Пасярод ложка расцягнуўся Пол Мілер. Тонкія белыя ногі тырчалі з брудных ірваных баксёраў. Яго знявечанае цела пакрывалі сінякі. Выглядала гэта так, нібы ён зладзіў бойку. Пад яго галавой і плячыма сабралася лужына крыві, а твар было ледзь відаць з-за размазанай па яго крыві, якая цяпер засохла і набыла чырванавата-карычневы колер.
  
  'Што, чорт вазьмі, з ім здарылася?' спытаў Лі.
  
  'Не ведаю,' прызнаўся я. 'Я не бачу ні ўваходных адтулін ад кулі, ні якіх-небудзь колатых слядоў. Я падышоў бліжэй да ложка.
  
  'Я патэлефаную туды і выкліку сюды Джэка і крыміналістаў.
  
  'Дзякуй, Аарон. Зараз мае думкі несліся наперад з хуткасцю сто міль у гадзіну. Што-то не сыходзілася. Тэлбат і сведка супраць яго абодва мёртвыя? Я нахіліўся, каб паглядзець на выпацканы крывёй твар, убачыў, адкуль узялася ўся кроў, і пачаў адыходзіць з пакоя.
  
  'Нам трэба выбрацца і не высоўвацца, або надзець скафандры, ці ў нас будуць вялікія непрыемнасці з камандай крыміналістаў'.
  
  Я чула, як Аарон размаўляў па тэлефоне на лесвічнай пляцоўцы.
  
  'Але, якога чорта?' Ці зноў спытаў.
  
  'Яны адрэзалі яму язык,' адказаў я.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  Па пакоі для расследаванняў прайшоў электрычны разрад. Невядомая велічыня ператварыла адно расследаванне забойства ў іншае, яшчэ больш складанае, і цяпер нам трэба было разабрацца ў гэтым. З шалёнай энергіяй стукалі па клавіятурам кампутараў, і гукі прыглушаных галасоў гулі, як падводнае працягу, калі раздаваліся розныя тэлефонныя званкі.
  
  Я паведаміў Бакстеру апошнія навіны з месца здарэння, і ён настаяў на тым, каб прыехаць на месца здарэння і ўбачыць усё сваімі вачыма. Ён быў больш дасведчаным дырэктарам, чым Грэй, і мне трэба было прывыкнуць да гэтай розніцы. Ён таксама пастаянна з аптымізмам ставіўся да сваёй працы.
  
  Рос і Паша былі праінфармаваныя і вярнуліся пасля ператрусаў па хатах.
  
  'Мы ўжо скончылі з зыходным файлам? - Спытаў я ў залі, ні ў каго канкрэтна, ва ўсіх, хто мог адказаць.
  
  'Яго зараз дастаўляюць. Яно было адпраўлена ў штаб-кватэру адразу пасля суда, але яны выявілі яго і дастаўляюць сюды, ' адказаў Рос.
  
  'Выдатна. Нам трэба ведаць, што, чорт вазьмі, адбываецца. Чаму два чалавека па розныя бакі таго судовага працэсу цяпер мёртвыя, усяго праз некалькі дзён пасля таго, як ён завяршыўся апраўдальным прысудам. Адказ павінен ляжаць дзе-то там.'
  
  Я паглядзеў на Марціна. 'Куля, вынятая з Тэлбат гэтым раніцай, адпраўлена крыміналістам на экспэртызу, ці не так?
  
  'Так, бос. Прама зараз, ' адказаў ён.
  
  'Добра, выдатна. Не маглі б вы звязацца з імі і сказаць, што праца цяпер тэрміновая, і, калі ласка, прыспешыць іх? Калі ў вас узнікнуць якія-небудзь праблемы, паведаміце ім мае дадзеныя, а калі яны па-ранейшаму адмовяцца, дайце мне ведаць, і я патэлефаную. '
  
  Ён пісаў, пакуль я казаў.
  
  'Затым, як толькі яны правядуць экспертызу, я хачу, каб яго перавезлі ў NABIS ў Заходнім Мидсе, каб паглядзець, ці змогуць яны звязаць яго з якім-небудзь канкрэтным зброяй і, у сваю чаргу, з якім-небудзь канкрэтным чалавекам або групай, нас не могуць затрымаць з-за бюракратычнай сістэмы чэргаў у лабараторыі судовай экспертызы. Акрамя таго, было б выдатна, калі б вы маглі паказаць працэс, ' працягнуў я.
  
  'Я займуся гэтым". Марцін быў арганізаваным чалавекам, і з ім было лёгка працаваць.
  
  Джэк паабяцаў заўтра выступіць у якасці прэм'ер-міністра Мілера. Я буду прысутнічаць на ім з Ааронам. Нам трэба ведаць, што адбывалася ў тым звароце, і нам трэба ведаць, што было ўчора. Мы таксама павінны знайсці другога сведкі, які знаходзіцца пад абаронай. Калі адзін са сведкаў мёртвы, нам неабходна праверыць другога, таму што зараз мы не можам быць упэўненыя, не адбылося ўцечкі яго імя. Гэта азначае, што яго трэба знайсці як мага хутчэй, перш чым ён таксама апынецца мёртвым.
  
  'У Дыяны і Тэрэзы шмат працы з ХОЛМСАМ, цяпер гэтая праца пашырылася і змянілася для нас'.
  
  Я паглядзеў на каманду, усім не цярпелася прыступіць да працы. 'Чаго я не разумею, так гэта таго, што звязвае гэтыя дзве смерці. Яны відавочна звязаныя, і нам трэба высветліць чаму. Акрамя таго факту, што Мілер быў сведкам супраць Тальбота. Я пачухаў патыліцу, памаўчаў, перш чым загаварыць зноў. 'Вядома, Тальбот мог забіць Мілера. Перад смерцю на ім сапраўды было яго імя. Але хто-то забіў Тэлбат. Альбо ў нас двое забойцаў, альбо адзін чалавек забіў іх абодвух, што ўсё роўна азначае, што ў справе замяшаная іншы бок. У пакоі запанавала цішыня. 'Такім чынам, як я ўжо пачаў казаць ... Акрамя таго, што Мілер з'яўляецца сведкам супраць Тэлбат, што ў іх абодвух агульнага?
  
  'У начным клубе, мэм.
  
  Голас быў ціхім, і я не мог зразумець, адкуль ён зыходзіў.
  
  'Тое самае што?
  
  На гэты раз гучней. 'Начны клуб. Ванільны джаз. 'Гэта быў Лі.
  
  'Ах ды, па-першае, менавіта па гэтай прычыне Мілер быў па адрасе Тэлбат ў той вечар. Ён лічыў, што наркотыкі Тэлбат былі прычынай смерці яго дзяўчыны ў клубе. Я павярнуўся да Тэрэзе. 'Калі ласка, не маглі б вы ўявіць гэта як дзеянне, накіраванае на тое, каб высветліць, што адбылося той ноччу ў "Ванильном джазе'?
  
  За спіной Марціна паднялася рука. Там сядзеў. 'Табе не трэба падымаць руку, Ці. Гавары, калі хочаш што-небудзь сказаць, - падбадзёрыў я яго. Ён быў пачаткоўцам у камандзе, і яму было б непрыемна вылучаць сябе наперад.
  
  Яго рука слізганула ўніз. 'Проста,' ён прачысціў горла, ' проста я быў там у той вечар у Vanilla Jazz. У тую ноч, калі дзеці памерлі ад перадазіроўкі наркотыкаў, і калі з'явіўся Мілер.'
  
  OceanofPDF.com
  
  Ці
  
  
  
  
  
  'Раскажыце мне пра гэта,' папрасіў інспектар.
  
  
  
  Ён успомніў, што для выкліку ў начны клуб было ранавата. 12.30, ноч ледзь пачалася, а яны ўжо пад'ехалі да трох машынах хуткай дапамогі, чые фары разрэзалі чернильную цемру ночы. Якія рухаюцца лямпачкі з калекцыі машын хуткай дапамогі надавалі самому раёне такі выгляд, як быццам ён перамяшчаўся.
  
  Ці зачапіў вялікімі пальцамі абсталяванне на сваім рамяні і пайшоў праз дарогу ў клуб наперадзе Кена, які быў за рулём і таму выходзіў з машыны павольней. Ці не цярпелася патрапіць унутр, да месца дзеяння. Паглядзець, што адбылося.
  
  Ён кіўнуў які быў апрануты ў зялёнае фельчару, які стаяў у дзвярах, які выглядаў ўзрушаным і пачуў, як той сказаў: 'Таго ж ўзросту, што і мае ўласныя дзеці'. Ён падняў падбародак. 'Вунь там, наверсе, прыяцель.
  
  Vanilla Jazz, начны клуб, у які хадзіла моладзь. Ён стаў модным месцам каля васемнаццаці месяцаў таму. Тут падаюць мноства кактэйляў ў модных куфлях, ладзяць штомесячныя пенныя вечарынкі і лазерныя шоў, нават ёсць уласны велізарны келіх для шампанскага, у які можна залезці, калі заплаціць досыць за вечар. Аднойчы Лі вадзіў туды дзяўчыну, але гэта абыйшлося яму так дорага, што ён больш нікога туды не вадзіў.
  
  Не тое каб ён мог дазволіць сабе свецкае жыццё цяпер, калі клапаціўся аб сваёй бабулі. Дзяўчыны былі раскошай, якую яму давялося адкласці. У гэтыя дні ён атрымліваў задавальненне ад працы. Модныя начныя клубы былі не тым жыццём, якой ён жыў. Людзі былі важныя ў яго жыцці. Адзін чалавек быў важны ў яго жыцці, і ён зрабіў бы для яе ўсе. Яна заслугоўвала цэлага свету, і ён даў бы яго ёй. Тое, што яна ведала аб гэтым. Ён забяспечыць і палегчыць ёй жыццё, наколькі зможа, за ўсё, што яна для яго зрабіла.
  
  Ён думаў аб гэтым, уваходзячы ў галоўны зала "Ванільнага джаза" з яго цёмна-фіялетавымі аксамітнымі сядзеннямі, нізкімі столікамі з цёмнага дрэва і мноствам металу і шкла вакол бара. Святло быў уключаны цалкам, музыка выключана, і па пакоі разносіўся нягучны гул галасоў, калі ўсе ўсвядомілі, што адбылося, і ён убачыў перад сабой хаос. Кен падышоў да яго ззаду і паклаў цяжкую руку яму на плячо. Яны пастаялі так некалькі секунд, перш чым рушыць з месца, перш чым прыступіць да выканання пастаўленай задачы. Яны нічога не маглі зрабіць для людзей, якія знаходзіліся на паверсе. Але яны павінны былі што-то зрабіць для пакінутых людзей і для доказаў, таму яны рухаліся разам з прылівамі і адлівамі іншых афіцэраў, медыкаў і заўсёднікаў вечарынак, якіх афіцэры спрабавалі сагнаць у адно месца, каб стрымаць іх. Заўсёднікі вечарынак, якія цяпер знаходзяцца ў стане шоку, з ашклянелымі асобамі, размазаныя макіяжам, цёмнымі кругамі вакол вачэй, якія калі-то былі па-майстэрску падведзены алоўкамі для вечарынак, цяпер нядбайна сцёртыя і адарваныя ад месца іх нанясення. Вячэрнія сукенкі выглядалі недарэчна ў гэтай сцэне разбурэння. Усе дзяўчаты плакалі. Хлопчыкі свабодна ашчаперылі сябе рукамі за плечы. Спрабавалі быць храбрымі, каб прапанаваць падтрымку, як і пакладзена, але гэтая сцэна перад імі не была падобная ні на што з таго, што яны адчувалі раней. Яны прыйшлі сюды не за гэтым. Яны прыйшлі добра правесці час. За алкаголем, за наркотыкамі для вечарынак, за дзяўчынкамі і хлопчыкамі і за добрым баўленнем часу.
  
  Але гэта ўжо было непрыдатны для таго час.
  
  'Я хачу да сваёй маме'. Ці чуў, як адна маладая дзяўчына плакала на плячы ў сяброўкі.
  
  Гэта была ноч, якой яны не чакалі.
  
  На ліпкім ад алкаголю падлозе ляжалі чацвёра маладых людзей. Ці хацеў сказаць ім, каб яны ўставалі, сказаць ім, што яны испачкаются, што іх адзенне будзе сапсавана, калі яны застануцца там, унізе, што людзі праходзяць праз усе віды лайна на гэтых паверхах, але ён ведаў, што яны яго не пачуюць. Гэтыя чацвёра сышлі і больш нікога не пачуюць.
  
  Наркотыкі для вечарынкі, за якімі яны прыйшлі, апынуліся менш святочнымі, чым яны чакалі. Хоць ніхто не даведаецца, напэўна, пакуль не будзе праведзена выкрыццё, але бачных пашкоджанняў не было.
  
  Тры дзяўчынкі і адзін хлопчык на зямлі цяпер мелі патрэбу ў абароне, ім трэба было прыбраць ад іх натоўп, каб іх можна было сфатаграфаваць, і крыміналісты пачалі судова-медыцынскую экспертызу на месцы, перш чым іх вымуць і даставяць у морг для выкрыцця. Сведкам неабходна было атрымаць іх дадзеныя і выслухаць першыя справаздачы, каб зразумець, ці трэба рабіць якія-небудзь неадкладныя дзеянні на падставе гэтага.
  
  Адну з мёртвых дзяўчынак укачивал мужчына, які выглядаў трохі старэй яе. Ён быў каржакаваты, з мышынай вожыкам і татуіроўкамі на абедзвюх руках. Іншыя афіцэры трымалі большасць людзей далей, але гэты хлопец справіўся.
  
  Ён сядзеў на зямлі, дзяўчына была заключана ў яго абдымкі, галава ўткнулася яму ў грудзі, а яго твар зарылось ў яе валасы. Ці бачыў, што ён плача.
  
  Кен паказаў яму на падлогу, і яны падышлі.
  
  'Сэр, нам трэба, каб вы адышлі і, калі ласка, падышлі пагаварыць з намі сюды. Кен паклаў руку хлопцу на плячо.
  
  Ён падаўся назад, але не адпусціў дзяўчыну. Лі паклаў руку на рукаятку свайго asp. Ён не мог выкарыстаць тут свой CS-спрэй. Месца здарэння было б заражана. Ён не хацеў сварыцца са тужлівых сваяком, але калі хлопец адсунуўся, ён пазнаў у ім Полу 'Хэда' Мілера. Так вядомы з-за сваёй схільнасці бадацца галавой людзей, якія яму не падабаліся.
  
  'Гэй, усё ў парадку, мы хочам дапамагчы. Мы хочам высветліць, што з ёй здарылася, прыяцель. Чаму б табе не падысці сюды і не сказаць нам, хто яна? Раскажы нам пра яе. Ды ладна табе. 'Кен захоўваў легкадумны тон.
  
  Дэвіс цяпер адкрыта рыдаў. 'Сяброўка,' ікнуў ён. Яго твар быў чырвоным ад гора.
  
  'Добра. Мне шкада, Пол, я шчыра спачуваю тваёй страце. Мы зробім для яе ўсё, што ў нашых сілах, але для гэтага нам трэба, каб ты адышоў ад яе далей, каб мы маглі выконваць нашу працу, ты можаш гэта зрабіць?'
  
  Мілер спатыкнуўся, спрабуючы ўстаць. Ён пацёр галёнка. Слёзы капалі на і без таго вільготны пол.
  
  'Яна мая дзяўчына,' ён паспрабаваў зноў.
  
  'Мы гэта разумеем. Прыходзьце пагаварыць з намі.
  
  Ён выглядаў хутчэй страчаным, чым злосным, і Ці прыслабіў хватку, у якой трымаў свой asp, і расслабіўся. Яны праводзілі Мілера да некалькіх столікаў і селі. Мілер сышоў у сябе і зноў заплакаў. Імідж жорсткага чалавека быў цалкам разбураны гэтым вечарам.
  
  Мяркуючы па тым, што яны змаглі разабраць паміж гучнымі рыданнямі, яго дзяўчыне, Шивон Фарлі, было дваццаць два гады, і яна прымала какаін, набыты ў начным клубе. У гэты момант Мілер прыгразіў смерцю і расчляненне у дачыненні да дылера і, больш канкрэтна, адказных за гэта людзей, хоць ён не прадставіў ніякіх важкіх доказаў і не назваў дылера начнога клуба, ён паказаў пальцам на сям'ю Тэлбат. Ён крыху супакоіўся, і пару разоў Ледзь лавіў сябе на тым, што кладзе руку на рукаятку свайго asp, асабліва калі крыміналісты пачыналі фатаграфаваць Шивон. Ім давялося даволі хутка адвесці Мілера ў іншы пакой клуба. Пакуль яны рухаліся, да іх на вялікай хуткасці наблізіўся мужчына, якога Ледзь не даведаўся. Ён выцягнуў свой asp з абалонкі і ўжо збіраўся выцягнуць яго і пашырыць, калі Кен сказаў яму, што ўсё ў парадку, гэта адзін Мілера.
  
  Мужчына абхапіў яго рукамі.
  
  'Чорт вазьмі, чувак. Што за чорт?
  
  Мілер фыркнуў праз плячо новапрыбыўшага.
  
  'Чорт вазьмі, гэта поўны правал. Мы выберамся адсюль, мы ўсё ўладзіць, я табе абяцаю", - сказаў мужчына.
  
  
  
  Гэта была доўгая ноч. Заплаканая і ашалелы моладзь, не прызвычаілася бачыць смерць так блізка, асабліва ў такой раскошнай і экзатычнай абстаноўцы, разбівала ім сэрца. Бацькі прыбылі на машынах і патрабавалі, каб іх прапусцілі ў клуб, што было папярэджана, і былі сцэны хаосу як унутры, так і за межамі клуба, пакуль высвятляліся падрабязнасці, і ўсіх правяралі на прадмет таго, хто яны такія, і адпускалі. Крыміналісты працавалі не пакладаючы рук, перш чым чацвёра маладых людзей былі вынятыя і перавезеныя ў морг QMC. Ці быў узрушаны, але пагадзіўся вярнуцца да працы крыху раней на наступны дзень.
  
  'Хто быў той хлопец, які расплывіста пагражаў Мілеру? - спытаў ён Кена, калі яны здымалі форму ў распранальні.
  
  'Ён? О, гэта быў Брент Дэвіс, яшчэ адзін з каманды Бакхерста. Не з такімі людзьмі хочацца сустракацца, калі ты адзін.
  
  
  
  'Раскажыце мне свае думкі і ўражанні аб камандзе Бакхерста,' папрасіў інспектар Роббінс.
  
  Ці выглядаў задуменным. Ён успомніў маладых людзей і мужчын старэй з банды, з якой быў знаёмы. 'Яны адрозніваюцца ад Талботов'.
  
  'У якім сэнсе?
  
  'Там, дзе Талботы жорсткія і выкарыстоўваюць шмат фізічнага гвалту, каб кіраваць сваёй аперацыяй і атрымліваць тое, што яны хочуць, Бакхерсты, наадварот, больш спакойныя. Яны удумлівыя. Яны не ідуць прама на гвалт. Здаецца, яны абдумваюць стратэгію, перш чым рэалізаваць яе. Людзі баяцца іх з-за іх невядомасці. '
  
  'Падобна на тое, ты амаль ўражаны.
  
  Лёгкі румянец выступіў на твары Ледзь. Ён адчуў, як яго шчокі загарэліся, і паспрабаваў падавіць яго. Ён ўсадзіў тыя маленькія пазногці, якія ў яго былі, у далоні. 'Не так, як ты сабе ўяўляеш. Я трываць не магу бандыцкую культуру, ты гэта ведаеш, ты ведаеш, што яна зрабіла з Кеном. Але гэта адрозненне ад Тэлботов, якое асвяжае. Напрыклад, замест таго, каб збіваць каго-то, каб атрымаць тое, што яны хочуць, яны проста павіншавалі б свайго дзіцяці з днем нараджэння, калі б гэта было ў гэты час года, або спыталі, як ідуць справы на новай працы жонкі. Дайце ім зразумець, што яны былі ў курсе, дзе знаходзіліся іх блізкія, без неабходнасці ў якіх-небудзь канкрэтных пагрозах. Тонкасць. Але калі вы затым сустрэлі іх у цёмным завулку пасля таго, як не змаглі выканаць тое, аб чым яны прасілі, тады вам трэба іх вельмі баяцца.'
  
  Ханна павярнулася да Дэйв Морганаў, афіцэру выведкі. 'Не маглі б вы знайсці мне сее-што пра камандзе Бакхерста, калі ласка. Калі яны былі там у ноч смерцяў у Vanilla Jazz і палявалі за Тэлботами, то мяне цікавіць, хто яны такія і што намышляюць.'
  
  Дэйв пагадзіўся.
  
  'Вы сапраўды думаеце, што яны могуць быць замяшаныя, мэм? Я згадаў пра іх толькі таму, што гэта была яго дзяўчына. Я не думаў, што гэта будзе мець стаўленне да справы '. Ці турбаваўся з нагоды інфармацыі, якую ён перадаў следчай групе. Да чаго гэта прывядзе, як гэта будзе выкарыстана, як гэта адаб'ецца на ім.
  
  Ён быў у жаху ад наступстваў.
  
  Але гэта былі Бакхерсты. Гаварыць пра іх было нармальна.
  
  Ён быў амаль упэўнены, што так яно і было.
  
  'Не хвалюйся, Лі, менавіта таму ты тут. Каб расказаць нам усё, што ты ведаеш. У цябе ўсё добра атрымліваецца. І з гэтымі словамі яна выйшла з аператыўнага аддзела.
  
  Ці зачыніў вочы. У рэшце рэшт, усе будзе добра. Ён павінен быў у гэта верыць.
  
  Вось чаму ён быў тут.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  Выгнутая пад'язная дарожка, вядучая да паліцэйскаму кіраванні, пятляла паміж густа пасаджанымі дрэвамі, якія ратавалі ад дзённай спёкі пад навесам з пераплятаюцца галін і лісця.
  
  Дабраўшыся да канца пад'язной алеі, я павітаўся праз адкрытае акно са Стывам, які дзяжурыў у будцы. Ён націснуў кнопку, і шлагбаўм перада мной падняўся.
  
  'Добры дзень, - сказаў я, пакуль мы чакалі.
  
  'Думаю, адзін з нешматлікіх пакінутых, - сказаў ён, зазіраючы да мяне ў машыну. Стыў і яго калегі-афіцэры службы бяспекі стаялі тут у любое надвор'е, хоць у яго была свая маленькая будка вартавога, калі ён хацеў абараніцца ад непагадзі.
  
  'Дзякуй, Стыў. Я падняў руку і паехаў на паркоўку "Шервуда Лоджа".
  
  Менавіта тут былі раскватараваны афіцэры збройнага рэагавання.
  
  Я прыйшоў адзін на гэта расследаванне. Яно было далікатным. Я не хацеў нікога палохаць без неабходнасці. Я таксама не хацеў выклікаць трывогу.
  
  Супэрінтэндант Шарлота Лонг была самым высокапастаўленым узброеным афіцэрам у паліцыі. Яна была бездакорна апранутая. Яе цёмныя валасы былі сабраныя ззаду, на патыліцы. На яе твары не было ні следу касметыкі, але яна выглядала прыгожай з-за гэтага. Яна таксама выглядала так, як быццам не збіралася цярпець ад мяне ніякага лайна, і скрыжавала рукі перад сабой.
  
  'Гэта ў вышэйшай ступені незвычайна, інспектар Роббінс,' яе голас гучаў адрывіста. Разумная. Яна была не адсюль. Перакладзеная.
  
  Усё ў яе класе крычала, і ўсё ж абстаноўка, у якой яна знаходзілася, ну, там было цёмна, замкнёна, амаль брудна, яна выглядала недарэчна ў квадратнай пакоі, у якой я зараз стаяў перад ім тварам да твару. Ўзнагароды і заслугі, што віселі ў рамцы на сцяне побач з намі, казалі мне, што яна заслужыла сваё месца тут.
  
  'Прашу прабачэння, мэм, - сказаў я, - абставіны, якія прывялі мяне сюды, самі па сабе незвычайныя, і тое, аб чым я тут, каб папрасіць вас, я прашу з найвялікшым павагай, але таксама і з просьбай выконваць асцярожнасць'.
  
  Яна прыжмурылася, гледзячы на мяне. Я паняцця не меў, што гэта значыць, бо я з ёй не працаваў. Азначала гэта, што я павінен працягваць, ці яна так думала?
  
  Я чакаў.
  
  'Калі афіцэр кажа мне, што размаўляе са мной з павагай, звычайна гэта азначае адваротнае'. Яна зрабіла паўзу.
  
  Я зразумеў, да чаго яна хіліць. Я павольна кіўнуў. Я не стаў бы ёй супярэчыць.
  
  'Але гэта было б больш тыпова для афіцэраў-мужчын або больш маладых, больш салідных афіцэраў, якія думаюць, што ведаюць усе. Вы не выглядаеце так, быццам вписываетесь ні ў адзін з гэтых лагераў, таму я прыму каментар так, як, спадзяюся, вы яго мелі на ўвазе, інспектар Роббінс.'
  
  Я выдыхнула, сама не ўсведамляючы, што ўсе гэта час затрымлівала дыханне.
  
  'Не прысесці ці нам? Яна паказала на пару крэслаў, прысунуць да сцяны пад вялікай картай графства, прышпіленай да іншай сцяны. Мы вылучылі іх і селі.
  
  'Дзякуй, - сказаў я, уладкоўваючыся ямчэй, наколькі мог, у цёмным пакоі, ведаючы, аб чым збіраюся спытаць яе.
  
  'Што я магу зрабіць для вас сёння, што патрабуе ад вас, павагі, а ад мяне - стрыманасці?'
  
  'Ах'.
  
  'Ах, на самай справе. Яна ўсміхнулася. Яе твар азарыўся.
  
  Пачуўся стук у дзверы, яна прыадчыніліся, і з-за яе высунулася галава, астатнюю частку цела за дзвярыма не было відаць. Гэта быў малады хлопец, і я зразумеў, што ён, павінна быць, узброены афіцэр. Гэтаму маладому чалавеку, галаву якога я мог бачыць, было даручана абараняць нас, афіцэраў і грамадскасць, ад людзей, якія вырашаць накіраваць на нас агнястрэльную зброю. 'Мэм, вы прасілі паведаміць, калі ...' Ён паглядзеў на мяне і змоўк, не ведаючы, хто я такі.
  
  'Усё ў парадку,' супакоіла яна яго. 'Вы можаце гаварыць у прысутнасці інспектара Роббінс.
  
  Малады афіцэр схіліў да мяне галаву, затым працягнуў. 'Вы прасілі паведаміць, калі Кука заўважылі ў Бистоне. У нас ёсць інфармацыя, што паўгадзіны назад ён паехаў туды з Маршалам.
  
  'Дзякуй, Рыч, я хутка выйду.
  
  І галава знікла. Як чарапаха, втягивающаяся назад. І дзверы са пстрычкай зачынілася.
  
  'Ты заняты,' сказаў я.
  
  'Я заўсёды занятая. Яе погляд быў цьвёрды. 'Што не ідэальна, калі ўлічыць, для чаго мы пакліканы. Хоць нам пашанцавала, што большасць работ не становяцца сур'ёзнымі, хоць нам па-ранейшаму даводзіцца ставіцца да іх так, як быццам так яно і ёсць.'
  
  'Вы шмат чулі аб узмацненні напружанасці пасля смерці Тэлбат? - Спытаў я.
  
  'Вы таму тут? Вы расследуете забойства Тэлбат?
  
  'Мы - так. Я - так.
  
  Яна кіўнула з задуменным выразам на твары. Падціснуўшы вусны. Я даў ёй хвіліну.
  
  'Мы звяртаем увагу на Лугі. Гэта нестабільнае маёнтак і ў лепшыя часы, хоць з часам яно стала лепш, Талботы ніколі не былі тымі, хто доўга захоўваў свет, і цяпер, калі адзін з іх упаў, мы не зусім ўпэўнены, як гэта паўплывае на іншага.'
  
  'Натан'.
  
  'Натан, - пагадзілася яна.
  
  'Ты чакаеш непрыемнасцяў?
  
  'Не чакаў, як такой. Рыхтуюся захаваць свет.
  
  'Змена, якая дзяжурыла, калі быў забіты Кен Блэйк...
  
  Супэрінтэндант Лонг адкінулася на спінку крэсла, ўстала і зноў зашпіліла пінжак. Разгладзіла яго.
  
  Мне не падабалася адчуваць сябе ніжэй, чым яна, і я ўстаў сам. Не ўпэўнены, чаму адбылася такая раптоўная перамена.
  
  'Гэта тая каманда, якая гуляе сёння? Я скончыў пытанне. Цікава, што прымусіла яе ўскочыць.
  
  'Ты калі-небудзь губляла афіцэра, Ханна?
  
  Я павярнуўся да яе спіной. Зірнуў на карту на сцяне. Графства было ўсеяна чырвонымі, бурштынавымі і зялёнымі шпількамі на мапе. Дыханне з цяжкасцю праходзіла праз мае лёгкія. Пашырэнне адчувалася няроўным і ненатуральным. Я выдыхнуў, спрабуючы супакоіцца. Павярнуўся да яе.
  
  Шарлота Лонг нахмурылася. 'О, Салі Пойнтэр, яна была тваёй. Мне так шкада. Яна адкінулася на спінку крэсла так жа хутка, як паднялася з яго. І зноў я рушыў услед яе прыкладу. Удзячны за магчымасць сесці, маё цела восставало супраць мяне. Мая рука пульсавала. Трымаючы рукі на каленях, я прыкладаў свядомыя намаганні, каб не прыцягваць увагі да пашкоджанай руцэ. Не тое каб там былі бачныя пашкоджанні, але калі вы чулі аб забойстве Салі, то, хутчэй за ўсё, чулі і пра яе старэйшага афіцэра, які таксама быў паранены нажом пры выкананні службовых абавязкаў, і я не хацеў адводзіць размову ў гэтым напрамку. Я хацеў, каб усё засталося там, дзе было.
  
  'Каманда, у той дзень? Я праігнараваў яе пытанні. На свой страх і рызыка я ведаў.
  
  Яна схіліла галаву. Яна зразумела, што я раблю. 'Не, гэта не тая змена, якая ідзе ў дадзеную хвіліну. На самай справе, вы нядоўга сумавалі па ім. Яны былі ў папярэднюю змену. Чаму ты пытаеш?
  
  'Магчыма, было б цікава перакінуцца з вамі парай слоў, пакуль я быў тут. Я правёў рукой па валасах. 'Хоць, як вы разумееце, пад цікавым я маю на ўвазе расследаванне.
  
  'Ведаю, але я не разумею, якое дачыненне гэта мае да забойства Тэлбат.
  
  'Гаворка ідзе аб разуменні цэлага. Аб тым, каб атрымаць агульную карціну. Хачу ведаць аб тым дне на выпадак, калі гэта мае якое-то стаўленне да гэтага расследаванні'.
  
  'У вас, вядома, ёсць гэта дасье?
  
  'Аб гэтым прасілі, але ёсць рэчы, якія не адлюстроўваюцца ў заявах...
  
  'Я магу запэўніць вас,' яна ўмяшалася. 'У паказаннях, якія напісалі мае афіцэры, нічога не было выпушчана.
  
  'Я маю на ўвазе не факты аб працы, а таксама іншыя рэчы, якія яны, магчыма, не ўлічылі. Гукі, пахі, што-то нядобрае, што не ўвайшло б ўнутр. Гэта доказы, якія яны бачаць і чуюць, якія ўваходзяць у заяву, а не тое, чаго, напрыклад, не хапае.'
  
  'І таму ты прыйшоў да мяне?
  
  Яна была прафесіяналам, але абараняла сваіх афіцэраў, свой аддзел. Тое, што я павінен быў сказаць далей, не прайшло б добра. На гэты раз я быў першым, хто ўстаў. Я заўважыў, што супэрінтэндант Шарлота Лонг не адчувала такой жа патрэбы ставіць сябе на адзін узровень са мной. Яна была ўпэўненая ў сваім статусе.
  
  'Наогул-то, мэм, мне трэба ведаць аб вашых групах па агнястрэльнай зброі ў цэлым. Паведамляла ці якая-небудзь з вашых груп аб выпадковых стрэлы з зброі на мінулым тыдні? Або пра зніклых, страчаных або выкрадзеных боепрыпасах.
  
  Яна засмяялася. Засталася сядзець у крэсле, але засмяялася.
  
  'Калі ласка, скажы мне, што ты здзекуешся з мяне?
  
  Я пацерла твар, адчуваючы сябе няўтульна пад яе пільным поглядам. У яе ўпэўненасці, таму што я ведала, што гэта было менавіта так.
  
  'Гэта расследаванне, якое я павінен асвятліць, і як толькі яно будзе зроблена, яно будзе зроблена'.
  
  'Лічыце, што справа зроблена, дэтэктыў-інспектар Роббінс.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  
  
  Афіцэр у форме увайшоў у пакой для нарад, каця каляску на колцах, на калёсах ляжала некалькі скрынак і стосы папер, перавязаных ружовай стужкай. Прыбыло дасье па справе Тэлбат. Марцін папрасіў Ці распісацца ў атрыманні, паколькі ў яго была размова з крыміналістычнай лабараторыі. Ён павітаўся з афіцэрам, які прынёс тэчку, распісаўся ў атрыманні дакументаў і падкаціў каляску да стала Марціна.
  
  Пакуль ён чакаў, калі Марцін скончыць свой званок, ён вырашыў, што цяпер самае час пагаварыць з сядзелкай яго бабулі. Шэйла Эмерсан была цёплай, прыязнай і добрай жанчынай, якая зрабіла б усё, каб дапамагчы Лі і яго бабулі, і ён быў так ўдзячны ёй. Яна прыходзіла кожны дзень, сачыла за зменамі, так што яго бабулі ніколі не даводзілася самой гатаваць ежу, сыходзіць куды-небудзь ці турбавацца, калі яе занадта доўга пакідалі адну.
  
  'Прывітанне, Ці, як справы?' Гэтак яна брала трубку кожны раз, калі ён тэлефанаваў.
  
  'Прывітанне, Шэйла. Я ў парадку. Тут шмат народу. Як Нэн?
  
  'Ах, Ці. Сёння не самы ўдалы дзень. Яна была засмучаная вялікую частку дня. Яна хоча ведаць, калі яе муж вернецца з працы, і крычала на мяне значна больш, чым звычайна.'
  
  Ці пацёр галаву. Ён не ведаў, чаму праверыў, таму што адчуў сябе такім бездапаможным, калі Шэйла сказала яму такім чынам, калі ён быў на працы і бездапаможны, што яго бабуля была не ў лепшай форме. Ён ненавідзеў тое, што яго не было побач з ёй, калі яна была засмучаная, таму што ён заўсёды мог супакоіць яе, нават калі яна думала, што ён яго бацька або дзядуля, яна прымала яго і успокаивалась. І ён так і не даведаўся, ці ведала яна аб яго адсутнасці, калі яго не было дома. Ведала і менш думала пра яго з-за гэтага. Ненавідзела яго за тое, што ён адправіў Шейлу туды. Пакінула яе з кім-то, хто не быў сям'ёй. І думка пра гэта прыносіла яму боль, як і ўсе стравы, якія яна гатавала для яго, хатнія заданні, з якімі яна дапамагала яму, сябровак, якіх яна ахутвала любоўю, таму што ён быў без розуму, і яна таксама будзе без розуму. Ён не хацеў, каб яна думала пра яго горш з-за таго, што яго не было побач. Магчымасць таго, што яна магла лічыць яго менш чалавекам з-за таго, што ён не клапаціўся пра яе так, як яна клапацілася пра яго, глыбока параніла яго. Ён хацеў, каб клапаціцца пра яе і каб яна ганарылася ім.
  
  'Ты ўсё яшчэ тут, Ці, любімы.
  
  Яго горла сціснулася, ён праглынуў, і яно перахапіла, абпальваючы, пакуль ён спрабаваў загаварыць.
  
  'Так, я ўсё яшчэ тут.
  
  'Паслухай, я ведаю, ты хочаш, каб клапаціцца пра яе дома як мага даўжэй, і ты зрабіла ўзрушаючую працу, але я думаю, нам трэба пагаварыць. 'Яна зрабіла паўзу і змякчыла голас. - А ты хіба не?
  
  'Так, Шэйла, я ведаю. Гэта цяжка. Убачымся, калі я вярнуся дадому. Хоць, магчыма, будзе позна. З табой сёння ўсё будзе ў парадку? І мы гэта зробім, мы абавязкова пра гэта пагаворым.'
  
  'Вядома. Рабі тое, што павінен, а я паклапачуся пра яе. Не хвалюйся.
  
  'Дзякуй, Шэйла. Убачымся пазней.
  
  Ён павесіў трубку, зноў праглынуў і выцягнуў шыю налева і направа.
  
  'Гэта справа Тэлбат?' спытаў Марцін, вешая трубку свайго тэлефона.
  
  'Так, я распісаўся за гэта'. Ці выпрастаўся, узяў сябе ў рукі. Яму трэба было вярнуцца да працы.
  
  'Выдатна, давайце адкрыем яго і абярэм зацвярджэння і г. д., Якія будзе лёгка прачытаць, каб убачыць, што ў нас ёсць".
  
  Ці падняў вечка адной з скрынак. Тут быў дзень, калі ўсё гэта адбылося. Але не ўсе. Ён выглянуў у акно. Затым павярнуўся да Марціну і ўспомніў свайго сябра.
  
  
  
  Кен любіў розыгрышы. Калі Лі быў новым стажорам, але пасля пачатковай падрыхтоўкі, пасля таго перыяду часу, калі Кен навучаў яго, ён стаў мішэнню для адной з жартаў Кена. Яму давялося пачакаць, пакуль Лі скончыць свой перыяд рэпетытарства, інакш гэта магло быць вытлумачана як цкаванне. Але Ці ведаў пра дынаміку каманды і схільнасці, якую яны праяўлялі, паджартоўваючы адзін над адным. Новыя паліцэйскія на змене заўсёды былі лёгкай мішэнню, паколькі яны ніколі раней не бачылі, як разыгрываюцца гэтыя жарты.
  
  Ці прыйшоў на сваю змену, дзень быў халодны і сырой, у паветры вісела касая імжа. У яго асабістым справе на тытульным лісце была запіска, падпісаная начальнікам ўчастка, у якой гаварылася, што ён прымае меры ў сувязі з нядаўняй хваляй пашкоджанняў' нанесеных афіцэрскім аўтамабіляў, прыпаркаваных на ахоўнай аўтастаянцы, і ён чакаў, што адзін афіцэр будзе пастаянна ахоўваць шлагбаўм, каб правяраць пасведчання ўсіх, хто заязджае на ахоўную тэрыторыю. Відавочна, змена вырашыла, што стане першым, бо ён быў самым новым хлопцам у змене, і яны будуць адпрацоўваць па гадзіне ў парадку старшынства.
  
  За апошнія пару тыдняў машынах у двары сапраўды быў нанесены шкоду, так што нічога не западозрыў у запісцы. Ён надзеў паліто і капялюш і стаяў ля шлагбаўма, пакуль дзённай персанал заязджаў у пастарунак, каб прыступіць да працы. Ён нават папрасіў старэйшага інспектара праверыць яго пасведчанне. Толькі хвілін праз дзесяць, калі ён падняў вочы да акна, ён зразумеў, што яго падманулі, паколькі ўся яго змена білася ў істэрыцы ля акна, накіраваўшы камеры тэлефонаў у яго бок.
  
  Вяртаючыся на станцыю, ён зароў на змену, як быццам быў раздражнёны, але гэта было не так. Ён чакаў розыгрышу і прапусціў яго. У пошуках завадатая патрулявання аўтастаянкі яму не трэба было далёка зазіраць, паколькі ў Кена была ўсмешка ад вуха да вуха, і ён ледзь мог гаварыць. Гэта не было фірмовым знакам супермэна.
  
  'Я вярну цябе назад, даўніна", - сказаў ён яму.
  
  
  
  'Толькі ў мяне не хапіла на гэта часу", - сказаў Лі Марціну, пакуль яны працягвалі перакладаць скрынкі з паперамі на каляску.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  'Супэрінтэндант Лонг адмахнуўся ад вас?' спытаў Эрон.
  
  'Не зусім. Яна была незадаволеная, але прызнала, што павінна адказаць на мае пытанні, калі яны маюць дачыненне да расследавання. Яна не магла адмовіцца адказваць, таму што была абражаная тым, што мы наогул маглі лічыць паліцэйскага адказным за гэта.'
  
  'Гэта не тое, што мы думаем.
  
  'І гэта тое, што я ёй сказаў. Гаворка ідзе аб ліквідацыі. Што яе супакоіла'.
  
  'Яе рэакцыя? Эрон зацікавіўся. Як бы мы ні спадзяваліся, што гэта быў не кап, непрыемнае адчуванне ў жываце з-за таго, што вы здзяйснялі гэтыя дзеянні, прымушала вас прагнуць адказаў у надзеі, што гэта ўладзіць гадасць, якая паўзла ў вас ўнутры.
  
  'Што не было паведамленняў аб выпадковых стрэлах і зніклых боепрыпасах ні ў той перыяд часу, які мы разглядаем, ні ў любы іншы перыяд часу. Яна вельмі выразна дала гэта зразумець '.
  
  'Значыць, гэта выключае, што паліцэйскі з агнястрэльнай зброяй прысутнічаў на месцы злачынства Блэйка?
  
  'Гэта выключае выкарыстанне паліцыянтам сілавога абсталявання'. Мне не спадабалася тое, што я збіраўся сказаць далей. 'Я не магу гарантаваць, што гэта выключае пошук паліцыянтам іншага спосабу здабыць неабходнае абсталяванне. І той, хто ведаў бы, дзе гэта знайсці ў яго ці яе сферы дзейнасці.'
  
  'Госпадзе, Ханна.
  
  'Я ведаю. Я проста хачу, каб прадугледзець усе магчымыя варыянты. Гэта не значыць, што я думаю, што ўсё атрымаецца менавіта так, але мы не можам закрываць вочы на такую магчымасць.
  
  Ён устаў з крэсла перад маім сталом. 'Пайду дадам гэта ХОЛМСУ.
  
  'Не забывайце пра абмежаванні, што накладаюцца на гэты справаздачу.
  
  Ён кінуў на мяне погляд. Я падумаў, што лепш змяніць тэму. 'Я прачытаю зыходны файл і пагляджу, што гэта дасць.
  
  Не сказаўшы больш ні слова, Аарон выйшаў за дзверы і накіраваўся назад да свайго стала.
  
  Я перасунуў яшчэ адну стос папер на падлогу, каб вызваліць месца на маім стале для некаторых папер з расследавання справы Тэлбат. Я хацеў прачытаць гэта ў сваім кабінеце, дзе я мог спакойна засяродзіцца, перш чым больш падрабязна абмеркаваць гэта з астатнімі членамі каманды.
  
  Усё выглядала так, як быццам следчая група правяла дбайную працу. Мелася мноства сведкавых паказанняў з розных крыніц. Камеры відэаназірання з раёнаў, навакольных дом Тэлбат, паколькі на яго вуліцы іх не было, зафіксавалі ўезд транспартных сродкаў у гэты раён і выезд з яго ў адпаведнае час, а судмедэксперты напісалі заявы аб пырсках крыві.
  
  Старэйшым следчым быў старэйшы інспектар Роберт Самэрс. Я не ведаў яго асабіста, але чуў станоўчыя водгукі аб яго расследаваннях і пра тое, як ён звяртаўся са сваімі супрацоўнікамі.
  
  Тэлботы былі бандай, якая кіравала маёнткам Мидоуз, і праблема заключалася ў тым, што іншая банда з іншага раёна горада хацела пашырыцца, а Тэлботы стаялі ў іх на шляху. Было вядома, што банда Бакхерста ціснула на Тэлботов, карыстаючыся вакуумам, ўтварыўся пасля заключэння Саймана ў турму, а цяпер і забойства, пры любой магчымасці. Казалі, што гэта раззлавала Талботов, якія былі блізкай сямейнай бандай. Медоўз належаў ім, і яны не аддалі б яго нікому. Было некалькі заяваў на гэты конт.
  
  Часопіс камандавання і кантролю зарэгістраваў званок ад суседа, і інспектар дыспетчарскай выказаў здагадку, што гэта маглі быць праблемы з боку Бакхерстов. Дзве машыны былі адпраўленыя з меркаванняў бяспекі, але калі Лі і Кен прыбылі першымі, было вырашана адправіць трэцюю машыну ім на падмогу.
  
  Але было ўжо занадта позна.
  
  Калі пад'ехалі дзве машыны з падвойным экіпажам, Блэйк быў мёртвы, у яго стралялі двойчы: адзін раз у жывот пад бронекамізэлькай і адзін раз у галаву. У сцяне было трэцяе кулявое адтуліну, якое не закранула яго. Ці быў без прытомнасці ў гасцінай з пераломам скулы і вачніцы.
  
  Астатняя частка дома была пустая. Усе разбегліся.
  
  З часам выступілі два сведкі. Пол Мілер і яшчэ адзін, чыё імя было выкрэслена з паказанняў сведак. Яны абодва сказалі, што былі часткай каманды Бакхерста і хадзілі да Талботам, каб пляваць ім, таму што дзяўчына Мілера была адной з дзяўчат, якія загінулі ў выніку інцыдэнту ў начным клубе Vanilla Jazz.
  
  За два месяцы да забойства Блэйка ў клубе адбылося некалькі смерцяў ад перадазіроўкі. Казалі, што наркотыкі былі прадастаўлены Тэлботами, але да таго часу, калі стала вядома пра інцыдэнт з Тэлботом, расследаванне далёка не прасунулася.
  
  Мілер і яшчэ адзін сказалі, што хацелі трахнуць Тэлбат, але ў яго быў пры сабе пісталет, і не паспелі яны апамятацца, як у хату ўвайшлі двое копаў, і Тэлбат застрэліў аднаго з іх. Яны ўцяклі ў жаху ад таго, што альбо апынуцца наступнымі, альбо будуць замешаныя ў забойстве паліцэйскага.
  
  Тэлбат быў знойдзены і арыштаваны. Ён адмаўляў, што страляў у канстэбля Блэйка, заявіўшы, што адзін з двух іншых мужчын у яго доме націснуў на курок.
  
  Тут было шмат інфармацыі, і ўсё ж я не адчуваў, што яна хоць колькі-небудзь наблізіла мяне да разумення таго, што адбылося за апошнія пару дзён. Тэлботы перавозілі па акрузе шмат наркотыкаў, зброя было лёгкадаступныя, яны былі жорсткай пародай і не адчувалі ніякага павагі да чалавечага жыцця, але як атрымалася, што Тэлбат і член каманды Бакхерста былі забітыя з розніцай у дзень адзін ад аднаго? Ці былі мы ў эпіцэнтры вайны за тэрыторыю? Я задаваўся пытаннем, ці стане яшчэ горш.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  Я запила гарбатай дзве таблеткі абязбольвальнага і пацерла руку. Боль глыбока ўнутры, настойлівая, пронизывающая мой мозг. Мне трэба было, каб гэта спынілася, каб я магла засяродзіцца.
  
  Мой офіс стаў падобны на камору. Маіх справаздачах трэба было надаваць якое-то прыярытэтнае ўвагу, інакш з-за папяровай цяганіны я б пазбавіўся гэтага месца.
  
  Аарон перачытваў працу, праведзеную днём, а я павінен быў адшукаць суперінтэнданта Хілары Бірн, кіраўніка разведвальнага ўпраўлення, дзе размяшчалася падраздзяленне, якое вяло запісы ананімных сведак, каб атрымаць звесткі аб другім сведке, паколькі ўсе ідэнтыфікуюць прыкметы былі прыцемнена з зыходнага файла, каб абараніць яго асобу.
  
  Сказаць, што Бірн быў узрушаны гвалтоўнай смерцю Мілера, было б пераменшвання. Ён быў у лютасці.
  
  'Цяпер мы турбуемся аб другім сведку і хацелі б праверыць яго, каб пераканацца, што ён у бяспекі'.
  
  'Так, так, вядома. Я паведамлю вам падрабязнасці па электроннай пошце, і вы зможаце прыступіць да справы.
  
  'Дзякуй, сэр, я цаню гэта.
  
  'Вы дасце мне ведаць?
  
  'Вядома'.
  
  Я зрабіў яшчэ адзін глыток гарбаты.
  
  'Як, чорт вазьмі, гэта адбылося?' ён прагрымеў на іншым канцы провада.
  
  'Я спадзяваўся, што вы зможаце мне гэта сказаць.
  
  'Як ты ведаеш, Ханна, гэта сакрэтная інфармацыя. Ніхто за межамі гэтага падраздзялення не павінен атрымаць яе ў свае рукі.
  
  'Але яны не былі анонимизированы ў сведкавых паказаннях адразу ж, ці не так? Ці магчыма, што хто-то мог ведаць, кім былі абодва сведкі да таго, як гэта адбылося?" Я ведаў, што быў знаёмы з адным з іх.
  
  Ён зрабіў паўзу. 'Магчыма, але гэта азначае, што вы кажаце пра тое, што хто-то з службы зліў падрабязнасці.
  
  'Так. Гэта адказ, які варта абдумаць.
  
  'Ты разумееш, што кажаш? Ён быў недаверлівы. 'Што афіцэр паліцыі паведаміў Сайману Талботу падрабязнасці аб сведку? Божа мой. Гэта выходзіць за рамкі майго разумення. Што афіцэр такім чынам падвяргае чыю-то жыццё рызыцы. Нам трэба разабрацца з гэтым, перш чым чыё-небудзь жыццё будзе пастаўлена пад пагрозу.'
  
  
  
  
  
  Мы не ведалі, што знойдзем па адрасе другога сведкі, таму я прыняў рашэнне, што Марцін і Рос павінны пайсці паглядзець, ці дома ён, і адвезці яго ў паліцэйскі ўчастак, каб мы маглі з ім пагаварыць. Паглядзім, ці зможам мы зразумець, што адбываецца. Калі здарылася горшае, значыць, яно ўжо здарылася, і мы маглі б дабрацца туды досыць хутка. Марцін і Рос былі больш чым здольныя стрымаць сцэну. Але я спадзяваўся, што нам не так ужо моцна не шанцуе, хоць і не быў упэўнены, адкуль узялася гэтая надзея. Да гэтага часу справа выклікала пытанні на кожным кроку.
  
  Праз паўгадзіны зазваніў мой тэлефон. Другога сведкі, Дэвіса, не было па яго адрасе. Не было ніякіх прыкмет узлому. Агледзеўшы вокны, вокны, і паштовую скрыню, яны маглі сказаць, што нічога не было не на сваіх месцах, і яго суседзі таксама не прапанавалі нічога, што магло б выклікаць непакой.
  
  'Адзін сказаў, што бачыў яго ўчора, а іншаму ўсё роўна, калі ён бачыў яго, і ён не звяртае ўвагі. Яму было нецікава", - сказаў Марцін.
  
  Я павінен быў прыняць рашэнне, ці хачу я, каб яны ўварваліся сілай у адпаведнасці з раздзелам 17 ПАРЕ, які прадугледжвае пранікненне на тэрыторыю без дазволу для абароны жыцця і здароўя. Справа ў тым, што Дэвіс мог быць там, можа быць, наверсе, з адрэзаным мовай і сцякаць крывёй да смерці. Мы б не даведаліся пра гэта, таму што ён не змог бы гаварыць. Ці ж ён мог проста адсутнічаць або збегчы па ўласнай волі, таму што пачуў аб тым, што здарылася з Мілерам. І тое, што ён сышоў з сітуацыі, было яго выбарам і не патрабавала, каб паліцыя ўзломвае яго дзверы і вторгалась ў яго дом. 'Але,' сказаў я Марціну, - калі мы не ўвойдзем, а ён будзе ляжаць наверсе, сьцякаючы крывёй, і мы маглі б выратаваць яго, тады гэта няправільны выбар. Я б аддаў перавагу зрабіць няправільны выбар, увайсці, нанесці якой-небудзь неапраўданы шкоду яго ўваходных дзвярэй і памыліцца, чым наадварот.'
  
  'Значыць, мы павінны ўвайсці?' удакладніў ён.
  
  'Ты цяпер ўвойдзеш ўнутр.
  
  Я чуў трэск, калі зрывалі дзверы з завес, і крыкі "Паліцыя", калі Марцін і Рос хадзілі па ніжнім паверсе дома.
  
  'Усё так, як выглядала з акна, унізе усё ціха", - сказаў Марцін. Цяжкія крокі двух пар чаравікаў, скіраваных уверх па лесвіцы. Маё сэрца сышло ў пяткі, калі я чакаў моманту, калі Марцін скажа мне, што ў нас на руках яшчэ адно цела. Пачуўшы, як Рос крычыць, што ў пакоях, у якія ён увайшоў, нікога няма. Затым Марцін зноў выйшаў на сувязь. 'Яго тут няма, бос. Ніякіх слядоў.
  
  'Сляды барацьбы? Або сляды сумак, упакаваных у спешцы?
  
  'Няма, і на тое, і на іншае. У скрынях яго спальні ляжаць грошы і наркотыкі. Калі б ён збег, сумняваюся, што ён пакінуў бы што-то з гэтага.
  
  Дакладна. 'Обезопасишь дом і пакінеш яму запіску, што яму трэба неадкладна звязацца з намі, калі ён вернецца, будзь добры, Марцін'.
  
  І з гэтым у мяне застаўся яшчэ адно пытанне без адказу. Дзе быў Брент Дэвіс? Ці пайшоў ён па ўласным жаданні, ці існаваў больш злавесны альтэрнатыўны сцэнар?
  
  Мне трэба было капнуць глыбей у папярэдняе справа, каб знайсці ўсе ніткі гэтага бязладзіцы ў спробе разабрацца ў ім. Я не думаў, што без гэтага я змагу даведацца, хто, што і чаму зрабіў.
  
  Знайсці Дэвіса было прыярытэтам. Цяпер, калі Мілер мёртвы, а яго імя ў Тэлбат ў кішэні, мне не падабаўся той факт, што мы не ведалі, дзе Дэвіс. Незалежна ад таго, у што ён быў уцягнуты, мы павінны былі ведаць, што ён жывы і здаровы. Нашай абавязкам было пераканацца, што ён такім і застанецца.
  
  На вяршыні пагорка на Уиндмилл-лейн, насупраць Берроуз-Корта, старога двадцатиодноэтажного будынка, обдуваемого прахалодным ветрыкам, я сустрэўся з Раяну Бакхерстом.
  
  Ён быў хударлявым мужчынам. У яго быў выгляд шкілета, на якім не было ні адзінай лішняй унцыі плоці або тлушчу. Яго твар ўяўляла сабой суцэльныя куты і цвёрдую рашучасць. Твар, якога мала хто казаў "няма". Малюсенькі кінжал, вытатуированный на яго левай скуле пад вокам, абазначаў групу, якой ён кіраваў. Ён выглядаў стромкім хлопцам, і я чуў, што сказаў Лі, і ведаў, што не варта яго недаацэньваць. Ён быў не проста мускулатурай і кулаком. У яго быў мозг, які ён мог выкарыстаць.
  
  Я звязаўся з ім пасля таго, як знайшоў нумар яго мабільнага тэлефона ў нашай разведвальнай сістэме.
  
  Я была здзіўленая, што ён пагадзіўся сустрэцца са мной, але я была не з тых, хто адмаўляецца ад магчымасці, раз ужо яна прадставілася. Яго умовай было, што я прыйду адна. Аарон быў не занадта задаволены. Але я не мог сказаць, якую інфармацыю ён змог даць. Магчыма, ён быў проста яшчэ адным сведкам, з якім трэба абыходзіцца як з любым іншым сведкам, ці ён паслухаў бы мяне, сказаў бы мне зрабіць адно і сысці, паказаўшы два пальца копам.
  
  'Такім чынам, чаго вы хочаце, інспектар Роббінс? - спытаў ён. Яго светлыя вочы былі падобныя на змерзлыя сажалкі.
  
  'Вы ведаеце, што Пол Мілер мёртвы?" Я не хацела быць такой прамалінейнай, але тактоўны падыход не зусім дарэчны ў дадзеных абставінах. Хто б ведаў, што Бакхерст адчуваў па гэтым нагоды. Магчыма, я збіраўся гэта высветліць, паколькі мой грубы падыход прывёў мяне да таго, што я апынуўся ў лайне.
  
  'Ад мяне нічога не выслізгвае. Вядома, я ведаю. Што я хачу ведаць, так гэта тое, што ты з гэтым робіш? Яго вочы сустрэліся з маімі. 'Ты нешта робіш?
  
  'Цяпер гэта расследаванне падвойнага забойства, і Мілер ўдзельнічае ў ім. Я працягваю сваю працу, незалежна ад таго, хто ахвяра'.
  
  Бакхерст зароў. Буркатанне ў яго горле суправаджалася выгібам вусны. Губа, на якой было мала плоці, проста прыўзнялася, ледзяныя сажалкі над ёй ператварыліся ў камень. 'Тэлбат - гэта не страта'. Я выявіў, што такая рэакцыя не была чым-то незвычайным. 'Я клапачуся аб Мілера і аб тым, што вы збіраецеся з ім рабіць. Ты ж ведаеш, што гэта адплата з боку Талботов.
  
  Гэта быў не пытанне.
  
  'А Тальбот?
  
  Ён пераступіў з нагі на нагу. Расправіў плечы. Я прыняла ранейшую стойку. Захоўвала расслабленую позу. Рукі паклала на пояс. Не засунула ў кішэні, на выпадак, калі мне спатрэбіцца дзейнічаць хутка. Але я хацела выглядаць паслабленай. Як быццам я не хвалявалася.
  
  'Таму Ты тут? З-за гэтага ўблюдка?
  
  'Я тут дзеля іх абодвух. Я хачу ведаць, хто забіў Мілера, так жа моцна, як і хто забіў Тэлбат.
  
  'Мне пляваць на Тэлбат. Ён заслужыў гэта. Што мяне хвалюе, дык гэта тое, хто зрабіў гэта з Мілерам. Ты не можаш так паступіць ні з адным з нас, і гэта сыдзе цябе з рук.'
  
  'Я тут не для гэтага.
  
  'Што "ты' меў на ўвазе?
  
  'Я тут не для таго, каб высвятляць, хто забіў Мілера, каб вы маглі адпомсціць. Я хачу ведаць тое, што вядома вам, і хачу, каб вы далі гэта нам.
  
  Ён засмяяўся. Рэзкі, сухі, хрумсткі гук. 'Ты сапраўды думаў, што гэта спрацуе менавіта так?
  
  'І вы думаеце, я дазнаюся, хто гэта, і назаву вам імя, не вырабляючы арышту? Я б сам засмяяўся яму ў твар, проста каб зраўняцца з ім, але я не мог прымусіць сябе засмяяцца, а абставіны не патрабавалі гумару.
  
  Яшчэ адно рык.
  
  'Ты думаеш, у цябе ёсць рэсурсы, каб разабрацца ў гэтым?' Я спытаў у яго.
  
  'Мае сустрэчы звычайна будуюцца на ўзаемных саступках, інспектар Роббінс, але я не бачу саступак з вашага боку. Скажыце, чаму я павінен вас чым-то забяспечваць?
  
  'Таму што Мілер мёртвы. Ён быў забіты самым жахлівым чынам, і нам трэба высветліць, хто гэта зрабіў. Дэвіс знік. Ён у прыярытэце. Хіба ты не хочаш ведаць, дзе ён? У нас ёсць час, персанал і рэсурсы. Цяпер я ледзь не засмяяўся. З-за скарачэнняў ва ўрадзе нам заўсёды не хапала персаналу, хоць, шчыра кажучы, забойства заўсёды былі ў прыярытэце. 'Я б падумаў, раз ты хочаш злавіць таго, хто гэта зрабіў, то не будзеш прыдзірацца да таго, як гэта было зроблена.
  
  Яго халодны позірк працяў мяне наскрозь. 'Ты мне нічога не прапануеш. Я не працую ў такой сітуацыі.
  
  Я ўжо збіралася запярэчыць, калі ён загаварыў зноў.
  
  'І ўсё ж я скажу адну рэч. У дзень забойства паліцэйскага ў доме Тэлбат было больш людзей, чым вы думаеце.
  
  І з гэтымі словамі ён павярнуўся і пайшоў прэч.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  'І вы так і не спынілі яго?' спытаў Эрон. Цяпер мы вярнуліся ў аператыўны аддзел. Там была праца, і я быў расчараваны тым, як прасоўвалася расследаванне.
  
  'Магчыма, ён сказаў мне прыйсці аднаму, але гэта не перашкодзіла яму прыйсці на сустрэчу з некалькімі галаварэзамі на буксіры. Я бачыў па меншай меры траіх. Яны трымаліся воддаль, ён хацеў стварыць ўражанне, што ён адзін, але я бачыў, што яны былі з ім. Калі б ён хацеў сысці, ён бы сышоў. У мяне не было падставаў затрымліваць яго. Яго інфармацыя лёгка магла быць пачутая па чутках, з трэціх рук. Але ўсё роўна карысная.'
  
  'Вам трэба было ўзяць мяне з сабой, мэм, я б даў адпор гэтым галаварэзам,' сказаў Рос.
  
  Я паглядзела на яго. 'Ты думаеш, Рос, я не спыніла яго толькі таму, што я жанчына?
  
  Ён апусціў галаву. Мне стала крыху не па сабе, але не занадта моцна. Дзецям было лёгка паверыць, што ім лягчэй працаваць, калі справа тычыцца непрыемнасцяў або рызыкі. Яны адкрылі свае раты, якімі б добрымі намерамі яны ні кіраваліся, па-сапраўднаму не задумваючыся.
  
  'Не, бос. Справа была не ў гэтым...
  
  'Як я ўжо сказаў, Рос, усяго іх было па меншай меры чацвёра. Калі б яны не хацелі казаць, у нас не было падстаў прымушаць іх, і нават калі б я ўзяў дадатковую пару рук, будзь то твае або Пашы, мы ўсё роўна былі б у меншасці.'
  
  Марцін запусціў у Роса папяровым шарыкам, які ён скруціў папярок. Той трапіў яму прама па галаве. Марцін раўнуў, спрабуючы здушыць смех, і Рос у адказ падняў бровы.
  
  'Такім чынам,' працягнуў я. 'Нам трэба высветліць, хто яшчэ быў у доме ў той вечар, калі туды ўвайшлі Кен і Лі. Нам трэба ведаць, хто нам хлусіць. Праблема ў нашых двух сведках. Адзін мёртвы, мы не можам знайсці іншага. Наш прыярытэт нумар адзін - знайсці Дэвіса. Мы чытаем дасье, чытаем усе сведкавыя паказанні, вяртаемся і паўторна апытваем іх, паглядзім, ці змогуць яны ўзгадаць яшчэ якія-небудзь дэталі. Хоць праблема ў тым, што судовы працэс пачаўся ў сродках масавай інфармацыі, і яны скажоныя, таму дэталі, якія яны могуць даць цяпер, якія адрозніваюцца ад таго, што яны сказалі ў сваім першапачатковым заяве, будуць аспрэчаныя, калі нам трэба, каб гэта дайшло да суда. Нам таксама неабходна працягнуць расследаванне забойстваў Тэлбат і Мілера ад хаты да хаты.'
  
  Я правяла рукамі па валасах. Мне трэба было паспрабаваць як-то падзяліць абедзве працы. Я паглядзела на Дайан, укладальнік спісу Холмса. 'ХОЛМС працягне адсочваць заданні на індывідуальнай аснове, а таксама звязваць іх паміж сабой, ці не так?'
  
  'Зусім дакладна, мэм. Гэта ідэальна падыходзіць для такой справы, як гэта. Я буду трымаць вас у курсе ўсяго, што ўсплыве і што звяжа абодва.
  
  Я падзякаваў яе. Затым паглядзеў на Лі. Ён апусціў галаву. Ўтаропіўся ў падлогу. Ён ведаў, што я збіраўся сказаць.
  
  'Ці, мне трэба, каб ты паўтарыў гэта яшчэ раз. Што ты памятаеш, калі дабіраешся да дома. Чаго-то не хапае, і ты можаш быць ключом.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  
  
  
  
  Ён не хацеў пастаянна вяртацца да таго дня. Гэта быў дзень, час, якое ён спрабаваў забыць, запхнуць у самыя глыбокія, цёмныя закуткі свайго свядомасці. Месца, адкуль, як ён спадзяваўся, ніколі больш не атрымаецца дастаць запісу. І цяпер яго папрасілі не толькі ўспомніць той дзень, але і расказаць аб ім.
  
  Гэта была адзіная прычына, па якой ён быў тут. Ён папрасіў, каб яго откомандировали ў групу па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў, і сказаў ім, што, магчыма, зможа дапамагчы. Чаму ён павінен быў здзіўляцца, калі яны заклікалі яго зрабіць тое, для чаго ён быў тут?
  
  Ён утаропіўся на карычневыя туфлі на высокіх абцасах у сябе на нагах. Чыстыя і начышчаныя, каб вырабіць добрае ўражанне. Але нікога не цікавіла, што было на яго нагах або ў вопратцы, якую ён насіў, іх цікавіла, што было ў яго ў галаве. Цемра, жах. Тое, што ён хацеў схаваць.
  
  - Ці? - яе голас быў далікатны. Ён сышоў у сябе. Пагрузіўся ў свой уласны свет. Ці Было гэта такі выдатнай ідэяй - запытаць ўкладанне тут? Ці Мог ён сапраўды гэта зрабіць? Не тое каб у яго быў выбар.
  
  Ён глыбока ўдыхнуў, затрымаў дыханне, падняў галаву і выдыхнуў.
  
  'Ты ў парадку? - Спытаў інспектар Роббінс.
  
  'Так, мэм'.
  
  Усе асобы ў пакоі былі звернутыя да яго.
  
  Ён паглядзеў яшчэ раз. Акрамя Марціна. Марцін адвярнуўся. Даў яму прастору. Ён гартаў нейкія паперы на сваім стале. Марцін яму падабаўся. Ён быў прыхільны і прыязны з тых часоў, як прыбыў у падраздзяленне.
  
  Быў панядзелак, сказаў ён ім, у панядзелак мала што адбывалася, хоць яны ведалі па вопыту, нават па абмежаванаму вопыту, што нельга разлічваць на дзень тыдня або гадзіну дня, каб вызначыць, на якую працу цябе выклічуць, але ў панядзелак была дзённая змена, і, як вядома, гэта былі адны з самых стабільных змен тыдня. Яны прыпаркаваліся, з'елі сэндвіч з беконам, выпілі кавы і запісалі ў свае кішэнныя кніжкі інфармацыю аб працы, якую толькі што наведалі, не зводзячы вачэй з вуліц вакол.
  
  Кен больш казаў, чым еў ці пісаў. У яго дачкі з'явіўся новы хлопец, і напярэдадні ўвечары яны паспрачаліся з-за яе выбару ўбору. Кен быў засмучаны адсутнасцю матэрыялу, які, па яе думку, мог сысці за вопратку, і паміж імі ўзнікла супрацьстаянне. Ўмяшалася яго жонка, і абодва Блэйка супакоіліся.
  
  Ці палічыў гэта істэрыкай, паколькі стогны Кена па нагоды прыхільнасці яго дачкі да вопратцы гучалі пацешна, у выніку чаго Лі распавёў ўсё пра тое, што ён будзе адчуваць, калі стане бацькам, і як Кен быў упэўнены, што Лі замкнуў бы любую дзяўчыну, якая ў яго была, у яе спальні, пасля таго, як ён выканаў гэтую працу і ўбачыў свет не праз ружовыя акуляры.
  
  Затым радыё ажыло, калі ім патэлефанавалі з дыспетчарскай і спыталі, вольныя ці яны для выканання тэрміновай працы, якая была выклікана.
  
  Кен прызнаў, што гэта так. Ён быў такім. Ён не стаў чакаць, адгукнецца хто-небудзь яшчэ ці скончыць тое, што ён рабіў. Калі быў тэрміновы званок, то гэта тое, што ён павінен быў там зрабіць. Ежа адправілася ў смеццевае вядро, і яны былі ў шляху.
  
  Дыспетчарская паведаміла ім пра месцазнаходжанне і паведаміла, што сусед паведаміў аб беспарадках. Яны праверылі спіс выбаршчыкаў, і ў ім было пазначана імя Саймана Тэлбат па гэтым адрасе, але Кен і ўжо ведалі пра гэта.
  
  Ці зацягнуў ліпучкі на сваім бронекамізэльцы.
  
  У той дзень за рулём быў Кен. Ён заўсёды быў за рулём. Ён не давяраў юнаку, як ён любіў называць Лі, вадзіць, калі той быў у машыне. Кен адпрацаваў на гэтай пасадзе дваццаць шэсць гадоў, і да выхаду на пенсію заставалася ўсяго чатыры гады. Ён так і не здаў экзамены на павышэнне. Ён ніколі гэтага не хацеў. Яму падабалася працаваць на вуліцах у уніформе. "Нідзе больш ты не атрымаеш такога кайфу", - казаў ён. Вы ніколі не пазнаёміліся б з такім разнастайнасцю людзей і не змаглі б атрымаць доступ да іх жыцця і дапамагчы ім так, як вы можаце, калі вы ў форме, таму што ў форме вы заўсёды з'яўляецеся першым пунктам прызначэння, незалежна ад таго, якая ў вас праца, перш чым з'явіцца які-небудзь іншы аддзел, форма выходзіць першай. Ён нават да гэтага часу любіў бойку. Толькі аднойчы атрымаў сур'ёзную траўму са зламаным носам, рабром і рукой, з-за чаго яму прыйшлося ўзяць тыднёвы адпачынак, перш чым ён вярнуўся да лёгкім офісным абавязкаў.
  
  'Што яшчэ вам было вядома на дадзены момант?' спытаў інспектар.
  
  Інфармацыя была беднай. Суседка не хацела казаць занадта шмат, але паведаміла тэлефанаваў, што гэта неспакой было такога ўзроўню, якога яна ніколі раней не чула, і яна непакоілася, што яно выплюхнецца вонкі, стане горш і прыцягне больш людзей, а ў яе ў хаце быў яе дзіця. Там былі людзі, якіх яна не ведала, і там была бурная дзейнасць, машыны прыбылі яшчэ да беспарадкаў. З-за сцены даносіліся крыкі, пагрозы гвалту і расправы.
  
  Ці чуў пра сям'ю Тэлботов. Кожны паліцэйскі, які ахоўваў горад, чуў пра сям'ю Тэлбат, але ён яшчэ ніколі не меў з імі справы, таму, да свайго сораму, быў ўсхваляваны, а таксама трохі нерваваўся з-за сітуацыі, у якую яны патрапілі.
  
  Дыспетчарская паведаміла ім, што з імі па паказаным адрасе едзе яшчэ адна машына.
  
  Ці ведаў, што Тэлбат быў жорсткім мужчынам. Ён паўтараў сабе, што павінен вывесці іх з кухні, не падпускаць іх да кухні. Трымайся далей ад кухні.
  
  Нажы былі на кухні.
  
  Калі яны прыбылі на выклік, то выявілі некалькі машын, бязладна прыпаркаваных насупраць адрасы Тэлбат.
  
  Колькі з іх выглядалі недарэчна, спытаў яго інспектар. Ён пакруціў галавой, нібы спрабуючы пазбавіцца ад захраслі успамінаў.
  
  Абцяжарана.
  
  Там было па меншай меры тры машыны. Ён адказаў. Яны стаялі не паралельна тратуары, а пад вуглом да дарогі. Як быццам іх кінулі ў гневе. Гэта было тое, што, па яго словах, у першую чаргу скаланула Кена.
  
  Ханна хацела ведаць маркі і мадэлі. Колеру аўтамабіляў.
  
  Ён паківаў галавой. На гэты раз не для таго, каб выкінуць ўспамін. Сказаць ёй, што ён не можа ўспомніць так шмат дэталяў.
  
  Ён быў упэўнены, што заўважыў цень расчаравання на яе твары, але неўзабаве яна знікла. Яе звычайнае абыякава, нічога не выдаюць выраз было на месцы.
  
  Што адбылося потым, спытала яна яго, падштурхнула выйсці з машын, адысці ад бардзюра і ўвайсці ў дом. Месца, якога ён пазбягаў.
  
  Яшчэ адзін глыбокі ўдых.
  
  Такім чынам, з-за машын Кен прыпаркаваўся за некалькі дамоў ад іх, і яны абнавілі дыспетчарскую, паказаўшы па адрасе 6-ы штат.
  
  'Будзь асцярожны там, юнак, - сказаў Кен, калі яны накіраваліся да адкрытай дзверы.
  
  'Так, добра, даўніна. Ты таксама, не забудзься, я іду на вечарыну ў гонар выхаду на пенсію.
  
  
  Кен спыніўся і павярнуўся да Лі. 'Я сур'ёзна, Ці што. Вы ведаеце, што Тэлботы - вар'ятка кампанія, і калі яны спрачаюцца паміж сабой, значыць, сёння не лепшы дзень, і яны, не задумваючыся, выместят гэта на старонняе, які ўвойдзе ў гэтую дзверы. Нават староньні, які носіць гэтую форму. Ён паклаў сваю руку на руку. "Асабліва старонні ў гэтай форме. Трымай сябе ў руках. У цябе ёсць CS і asp?'
  
  Што-то яшчэ прамільгнула на твары інспектара пры гэтым каментары.
  
  Ён не мог да канца ўлавіць, што гэта было, што гэта значыла. Усё адбылося занадта хутка.
  
  'Так, яны ў мяне, Кен. Страх прабег па хрыбетніку Ці, як армія павукоў. Ён ніколі раней не чуў, каб Кен так казаў.
  
  'І не бойся скарыстацца трывожнай кнопкай, калі табе спатрэбіцца.
  
  'Добра, добра, мы можам увайсці туды? Ён пайшоў далей. Ён больш не мог слухаць гэты змрок.
  
  Вуліца была пустая. Гэта было незвычайна для сярэдзіны дня. Было нармальна бачыць дзяцей, бадзяцца без справы, нават калі яны павінны быць у школе, або маленькіх дзяцей у цяжкіх падгузнікаў, якія даходзяць ім да каленяў. Жанчыны пляткарылі, абапёршыся на калыскі, а маладыя людзі сноўдаліся без справы, ён не ведаў, чым займаючыся. На дарозе не было нават рухаецца машыны.
  
  
  
  
  
  - Як ты думаеш, Кен ведаў, хто там быў, можа быць, па аўтамабілях, прыпаркаваных звонку? - спытала яна.
  
  Ён сказаў ёй, што не ведае.
  
  Ўваходная дзверы была ўжо прыадчынены. Яны маглі чуць крыкі ўнутры. Пагрозы нанесці шкоду і забойства. У гэтых умовах у іх была ўлада увайсці.
  
  - Вы маглі б вызначыць па галасах, колькі там было людзей, - спытала яна. Ёй далі інфармацыю, выдатную ад той, што была ў дасье, і яна хацела ведаць праўду. Што ён мог ёй сказаць?
  
  Яго страўнік скрутился сам па сабе. Тугі вузел, які ён не ведаў, ці атрымаецца калі-небудзь развязаць. Гэта зацягвалася на працягу некаторага часу, і гэты момант, калі усе погляды звярнуліся да яго, вырашыў яго лёс.
  
  "Іх вызначана было больш двух", - адказаў ён. Але пасля гэтага адрозніваць галасы стала цяжка. Яны крычалі адначасова, імкнучыся перакрычаць адзін аднаго.
  
  Патрабуючы, каб яго пачулі.
  
  Кен увайшоў першым.
  
  "Ён быў упэўнены", - спытала яна.
  
  Ён правёў рукамі па штанинам штаноў. Яны былі вільготнымі. Яму стала горача.
  
  ТАК. Ён быў упэўнены.
  
  Яна сказала, што наступны этап ёй трэба прайсці крок за крокам. Гэта было важна.
  
  Як быццам ён гэтага не ведаў.
  
  Але ён сам напрасіўся быць тут. Ён таксама ведаў гэта.
  
  Уваходная дзверы адчыніліся, у калідор з лесвіцай справа. Увайшоў Кен, на хаду працягваючы asp, Ці рушыў услед за ім, дастаў спрэй CS, страсянуў яго і адкрыў крышку.
  
  'Паліцыя, мы ўваходзім у памяшканне!' крыкнуў Кен.
  
  Адказу не было, крыкі працягваліся.
  
  'Паліцыя,' зноў крыкнуў ён.
  
  Нервы Ці бралі верх, і ён не ведаў, ці была таму віной выступ Кена або гукі, якія даносіліся знутры дома, і яго веданне аб гвалце, на якое, як ён ведаў, былі здольныя гэтыя людзі, але ў яго на патыліцы напружыўся скальп.
  
  Перад імі была дзверы кухні, а злева - яшчэ адна дзверы, якая, падобна, вяла ў гасціную. Шум даносіўся з кухні. Цяпер ён быў аглушальным. Там чулася некалькі галасоў. Кен сказаў, што там быў Тэлбат, ён пазнаў яго па голасе, бо сам меў з ім справу.
  
  'Я спачатку праверу тут, перш чым мы ўвойдзем туды, каб пераканацца, што нас не заспеты знянацку ззаду", - прашаптаў Лі.
  
  Кен пагадзіўся.
  
  Цяпер ён пацёр патыліцу. Жар быў невыносным. Яго падванітоўвала. Яму трэба было сесці, але ён не думаў, што зможа вынесці нерухомае сядзенне, таму застаўся стаяць там, дзе быў, і працягнуў.
  
  Кен зноў крыкнуў, што яны ў доме.
  
  "Вы атрымалі адказ", - спытаў інспектар.
  
  Яны гэтага не зрабілі. Ці Было гэта таму, што што-то было арганізавана, ці таму, што яны не чулі яго крыку, ён не ведаў, але падазраваў, што яны не чулі, таму што крыкі на кухні працягваліся.
  
  Яна хацела ведаць, што адбылося далей.
  
  Затым ён павярнуў налева, у памяшканне, падобнае на гасціную, мяркуючы па маленькай шчылінцы, праз якую ён мог бачыць. Дыван і падлакотнік канапы. Ён штурхнуў дзверы.
  
  "Пастарайся ўспомніць, Ці што", - сказала яна.
  
  Я ачуўся ў лякарні, сказаў ён ёй.
  
  "Ты нікога не бачыў, не чуў шуму, ніякіх гукаў, найменшага руху, ўспышкі колеру", - настойвала яна.
  
  Яго сябар і настаўнік мёртвы, было наступнае, што ён зразумеў, што адказаў.
  
  Вы не чулі стрэлы?
  
  Усе погляды былі скіраваныя на яго. Нават Марцін.
  
  Я быў у шпіталі, і мой сябар быў мёртвы. Я распавёў вам тое, што ведаю, - паўтарыў ён.
  
  Ці быў ён мае рацыю, настойваючы на тым, каб яго прыцягнулі да гэтага расследаванні?
  
  - Усё ў парадку, прыяцель, - ціхім голасам супакоіў яго Марцін.
  
  Ён зрабіў глыбокі ўдых, спадзеючыся, што паветра трапляе прама яму ў страўнік і парэжа яго.
  
  Лінія валасоў у яго была вільготнай. Ён пацёр патыліцу, але яго далоні былі такімі ж хворымі, і яны соскользнули адзін з аднаго.
  
  Лі паглядзеў на Марціна, які кіўнуў. Ён быў там, прыкрываў спіну.
  
  У адрозненне ад Лі, у якога не было Кена.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Было ўжо позна, калі я пастукала і ўвайшла ў знаёмы дом на Уэйвни-Клоўз, Арнольд, але не занадта позна, каб прыйсці. Ён быў бы рады бачыць мяне ў любы час.
  
  'Гэта ўсяго толькі я,' крыкнула я ў цішыню хаты. Я чула, як у гасцінай ціха працуе тэлевізар. Я пайшоў на гук і выявіў свайго бацькі з зачыненымі вачыма і цвёрда апушчаным на грудзі падбародкам. Ціхі храп разрываў паветра вакол яго.
  
  Я нахілілася і дакранулася да яго пляча. 'Тата? Я не хацела яго палохаць. Яго вочы адкрыліся з ценем збянтэжанасці, але праясніліся, калі ён убачыў мой твар.
  
  'Ханна. 'Ён ускочыў з крэсла і абняў мяне. Ён заўсёды быў такім экспансіўны. Так рады мяне бачыць. Я пастаянна адчуваў пачуццё віны з-за таго, як мала мне ўдавалася гэтага дамагчыся. Патрабаванні працы адбіралі ў мяне час і энергію.
  
  Я прайшоў на кухню, паставіў чайнік і дастаў з буфета пару чыстых кубкаў. 'Прабач, што патурбаваў цябе.
  
  'Няма. Не, не варта. Я не чакаў цябе ўбачыць. Я пачуў у навінах аб нядаўніх забойствах. Ведаў, што ты будзеш заняты. Хіба твая каманда не атрымала гэтую працу? Ён высунуў абедзенны крэсла і сеў, пакуль я налівала малако і гарбату ў пакеціках па гурткам.
  
  'Мы так і зрабілі. Але я падумаў, што заскочу на паўгадзінкі па шляху дадому. Даведайцеся, як ты.
  
  'Я ў парадку. Гэта прыемны сюрпрыз.
  
  З тых часоў, як некалькі гадоў таму мама памерла ад раку, тата быў адзінокі і радаваўся кожнаму майму з'яўленню. Я падумала, што яму, магчыма, варта завесці якое-небудзь хатняе жывёла. Сабака, гэта было хатняе жывёла мужчынскага тыпу, ці не так? Але ён супраціўляўся гэтай ідэі. Сказаў, што яна яму не патрэбна. Што з ім усё ў парадку. Што яму давядзецца ва ўсім разабрацца, калі ён захоча паехаць куды-небудзь у адпачынак, хоць ён ні разу не быў у адпачынку з таго часу, як памерла мама. Я наліла кіпячонай вады і памяшала.
  
  'Ты што-небудзь чуў аб Зоі? - Спытаў я яго.
  
  Гэта было прычынай, па якой я была тут. Яшчэ адзін ўкол віны працяў мяне. Я працягнула яму чай і вярнулася, каб абаперціся аб кухонную стальніцу.
  
  Папа паставіў кубак на стол і паглядзеў на мяне. 'Адкуль ты ведаеш?
  
  'Працаваць.
  
  'Гэта добры ўчынак, Ханна'.
  
  Я не хацеў гэтага размовы. Я спрабаваў пазбягаць гэтага апошнія тры гады, але цяпер мне трэба было ў нейкай ступені сутыкнуцца з гэтым тварам да твару.
  
  'Праўда? Ты так думаеш? Чым гэта добра, тата? Чаму я павінен быў быць такім варожым да яго? Чорт. Я нічога не магла парабіць, калі справа тычылася маёй сястры Зоі. Кожны раз, калі ён спрабаваў выхоўваць яе, спрабаваў прымусіць мяне наведаць яе ў турме, я отшивала яго. "Яна - наша адзіная сям'я", - казаў ён мне. Я не была ўпэўненая, што ён ведаў усю гісторыю аб тым, што адбылося паміж намі да таго, як яна ўвайшла. Як яна магла пазбавіць мяне працы.
  
  'Мы можам пачаць перабудоўваць нашы жыцця. Яго голас быў нізкім. Пяшчотным. Ён маліў мяне ўпусціць маю сястру ў наша жыццё, у наша падраздзяленне і не прымушаць яго бачыць нас паасобку.
  
  Я зрабіла трохі гарбаты. Дала сабе трохі часу. Ён быў усё яшчэ занадта гарачым, і я зрабіла з краю. Зусім не піла.
  
  'Ханна,' працягнуў ён.
  
  'Тата,' перабіў я, ' яна сядзела ў турме за захоўванне наркотыкаў з мэтай іх прадаць. Яна пастаўляла наркотыкі. Яна была наркагандляркай.
  
  Ён устаў. Я не магла ўседзець на месцы, так як маё хваляванне расло. 'Я ведаю, але яна хутка выходзіць. У яе прызначаная дата вызвалення. Яна адбыла свой тэрмін. Яе пакаранне. Хіба гэтага не павінна быць дастаткова? Для судовай сістэмы гэтага дастаткова.'
  
  'Ты ведаеш, чым я займаюся на працы, ці не так?' Я нічога не магла з сабой парабіць. Вядома, ён ведаў. І не ў гэтым быў сэнс. Было б дастаткова дрэнна, калі б гэта была адзіная праблема.
  
  'Так, я ведаю. Але яна член сям'і, і ты не можаш гэта ігнараваць.
  
  Я, чорт вазьмі, цалкам мог. Чаго я не мог зрабіць, так гэта яшчэ больш разбіць сэрца майго бацькі, распавёўшы яму, што Зоі нарабіла да таго, як яе адправілі ў турму. Чаму да яе была такая варожасць. Я зноў паспрабаваў свой чай. 'Я рады, што яна вяртаецца дадому, дзеля цябе. Я ведаю, ты сумаваў па ёй тут, ' прызнаў я.
  
  Але для мяне, калі б я ніколі больш яе не ўбачыў, гэта было б занадта рана.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  Шум пабіў Ці, як толькі ён адкрыў ўваходныя дзверы. Крыкі і скуголенні. Пранізлівыя. Панічныя. І больш мяккія адценні. Заспакаяльныя, як цёплая праточная вада.
  
  Ён пацёр твар рукамі, не ў сілах зрушыць ногі з месца. Секунда, каб сабрацца з духам, - вось што яму было трэба. Як атрымалася, што дома было нашмат складаней, чым на працы?
  
  Калі ён адняў рукі ад твару, то ўбачыў пабітую кубак на падлозе ля сваіх ног. Лужына цёмнай вадкасці впиталась ў дыван сярод пабітых і вострых аскепкаў.
  
  'Выпусціце мяне!' віск з гасцінай быў настойлівым і, як ён таксама чуў, спалоханым. Тон Шэйла па-ранейшаму быў далікатным.
  
  У якой-то момант Ці быў на парозе пакоя. 'Што гэта? Што здарылася?
  
  Яго бабуля была закутана ў зімовы паліто, шалік на шыі і рукавіцы на руках. Яе твар быў бледны, на ім чыталася сумесь гневу, агіды і страху.
  
  'Я хачу дадому. Да Джэральду. Ён будзе цікавіцца, дзе я, а гэтая жанчына мяне не выпусціць. Яна нават запусціла ў мяне кубкам.
  
  Твар Шэйла не змянілася. Ці ведаў, што лепш не думаць, што гэта праўда. Яна накіравалася да дзвярэй. У мяне не было часу паставіць сваю кружку. Ён быў выбіты ў мяне з рукі, калі я спрабаваў угаварыць яе застацца, пакуль ты не вернешся дадому.'
  
  Лі паглядзеў на сваю бабулю. 'Ты мяне не пазнаеш? Ён правёў вільготнымі рукамі па штанинам штаноў.
  
  Яго бабуля схіліла галаву набок, злёгку прыжмурылася. 'Джордж?
  
  Джордж быў яго бацькам. Абодва яго бацькі загінулі ў машыне на трасе М1 аднойчы зімой, калі яе заносіла, а рух недастаткова замарудзілася. Навала сямі машын, у якіх былі яго мама і тата, прывяло да таго, што яго бабуля стала прыглядаць за ім з двухгадовага ўзросту. Цяпер была яго чарга адплаціць яму тым жа.
  
  'Ўжо позна, можа, спакуем цябе ў ложак, а з астатнімі справамі разбярэмся заўтра?' Ён ведаў, што калі яму ўдасца супакоіць яе цяпер, то да раніцы ў іх будзе новы дзень з новымі праблемамі.
  
  Яго бабуля пацягнула за свой шалік, шчыльней захуталася ў яго, выглядала няўпэўненай, паглядзела міма у бок дзвярэй.
  
  'Давай сёння добранька выспимся,' паўтарыў ён. Калі ён прамаўляў гэтыя словы, у роце ў яго перасохла. Ён аблізаў вусны, спрабуючы вярнуць ім хоць крыху вільгаці. Яны былі грубымі, няроўнымі, патрэсканымі.
  
  'Майце на ўвазе, сёння ўвечары. Джэральд трэба будзе пабачыцца са мной заўтра.
  
  Шэйла ступіла наперад. 'Я...
  
  'Нееет,' галасіла яго бабуля. 'Прыбяры ад мяне гэту жанчыну. Я не ведаю, каго ты прывёў у дом, Джордж, але яна мяне палохае. Трымай яе далей.
  
  Шэйла зрабіла пару крокаў назад.
  
  'Усё ў парадку, я нагляду за ёй", - сказаў Лі.
  
  'З табой усё будзе ў парадку?' спытала Шэйла.
  
  'Давай здымем гэта з цябе. 'Лі пачаў размотваць шалік. 'Так, са мной усё будзе ў парадку. Ты ідзі. 'Ён не зводзіў вачэй са сваёй бабулі. Божа, ён так моцна любіў яе, але гэта разбіла яму сэрца.
  
  Шэйла вагалася. Лі ўзяў шалік і рукавіцы.
  
  'Я пастаўлю чайнік і падрыхтую нам па кубку гарбаты, перш чым пайду,' нарэшце сказала яна.
  
  Ці падзякаваў яе і, зняўшы з яе паліто, павёў сваю бабулю ўверх па лесвіцы, каб пакласці яе ў ложак.
  
  
  
  Разбітая гуртка знікла, калі ён спусціўся па лесвіцы, а цёмная пляма ад таго, што, як ён выказаў здагадку, было кава, цяпер было вільготным плямай, якое пачысцілі. Лі увайшоў у гасціную, дзе сядзела Шэйла са свежай кубкам кавы ў руках і заклапочаным выразам твару. Яна схіліла галаву да кававы столік.
  
  'Твой'.
  
  Ён падняў трубку. 'Дзякуй.
  
  'Яна што, спіць? - спытаў я.
  
  'Як толькі яна дакранулася да падушкі.
  
  'Нам трэба пагаварыць, Ёсць.
  
  'Паслухай, мне шкада, што ў мяне быў цяжкі дзень. Ён падышоў да тэлевізара. Правёў пальцам па вузкай верхняй частцы экрана і праверыў кончык пальца. З яго трэба было сцерці пыл. Ён не мог за ўсім гэтым угнацца. Яму трэба было працаваць лепш. Можа быць, прыбіральшчыцай, як Шэйла. Але...
  
  'Цяжкія дні становяцца ўсё больш і больш рэгулярнымі, Ці. Я не думаю, што лекі дзейнічаюць так, як раней. Я думаю...
  
  'А як наконт прыбіральшчыцы?
  
  'Што?'
  
  'Прыбіральшчыца. Тут. Калі б я наняў яшчэ і прыбіральшчыцу?
  
  'Ці... Яна паглядзела на яго, пачакала, пакуль ён адкажа ёй поглядам. 'Гэта не ... з-за дома, - яна змякчыла голас. - Гэта з-за Пэгі. Гаворка ідзе пра тое, што лепш для яе.'
  
  Ці апусціўся на крэсла. 'Я раблю ўсё, што ў маіх сілах. Я вельмі люблю яе.
  
  'Я ведаю, што любіш, любімая. Але я думаю, нам трэба падумаць, што, магчыма, ёй трэба больш, чым мы можам прапанаваць цяпер. Ты ж ведаеш, што для мяне незаконна ўтрымліваць яе ў доме, нават калі выпускаць яе небяспечна для яе? Гэта не ідэальна. Добра, што гэта адбылося зусім нядаўна. Што я ведаў, што ты вось-вось ўвойдзеш у дзверы.'
  
  'Але яна ж мая бабуля.
  
  'І яна заўсёды будзе тваёй бабуляй. Гэтага ў цябе не адняць. Але ты павінен быць адказным, рабіць для яе ўсё магчымае. І сварыцца са мной - не лепшае для яе. Я думаю, нам трэба звярнуцца да яе кансультанта і паглядзець, што яна прапануе.'
  
  'Дай мне некалькі дзён, каб падумаць пра гэта? Яго келіх зноў стаяў на кофейной століку, а галава была обхвачена рукамі. Слёзы увлажнили яго вочы, але так і не праліліся.
  
  'Яна твая сям'я, Ці. Я не збіраюся прымушаць цябе што-небудзь рабіць. Мне непрыемна бачыць яе такой засмучанай. Давай пагаворым зноў праз некалькі дзён. Даведаемся, як яна сябе адчувае.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Аарон хадзіў па калідоры наверсе лесвіцы, калі я прыйшла на працу. Ён быў у навушніках. Твар застыў, сківіцы сціснутыя. Выглядала гэта не вельмі добра.
  
  'Аарон? - спытаў я.
  
  Ён мяне не бачыў і не чуў. Я трапіла ў поле яго зроку. 'Аарон?
  
  Ён перастаў хадзіць. Яшчэ трохі сціснуў зубы. Я пачакаў, пакуль ён скончыць. Ён зноў пачаў хадзіць.
  
  'У чым справа? - Спытала я. Мне было непрыемна бачыць яго такім.
  
  Ён зняў навушнікі. Я магла чуць, як з іх чуецца шэпт музыкі. Ён выцягнуў свой тэлефон з кішэні, выключыў яго і прыбраў тэлефон разам з навушнікамі. Але яго расхаживание працягвалася.
  
  'Бакстер.
  
  'А' Па якой-то прычыне Бакстеру не вельмі спадабаўся Аарон, і ён працягваў бадацца з ім. Там, дзе Грэй быў спакойны і дазваляў нам працаваць, Бакстер больш цікавіў нас, ён хацеў пастаянных абнаўленняў і заўсёды быў упэўнены, што скажа сваё слова, калі не згодны з ходам расследавання. 'Што здарылася? - спытаў я.
  
  'Ён хацеў даведацца, як я стаўлюся да навушнікаў на працы. - Ён яшчэ трохі пахадзіў па пакоі. 'Як быццам гэта ўплывае на маю працу.
  
  Я ведаў, што навушнікі дапамагаюць Аарону засяродзіцца, калі ён адчувае стрэс або занадта шмат шумавых перашкод. Мы крыху пагаварылі пра яго сіндроме Аспергера з таго дня, як ён распавёў мне, але гэта было таму, што я сам вымусіў яго да гэтага. На тым падставе, што мне, як яго кіраўніку, трэба было ведаць, што я магу зрабіць, каб яму было зручна на працы. У мяне ніколі не ўзнікала праблем, калі ён ўстаўляў іх, калі быў за сваім кампутарам. Гэта не было падобна на тое, што ён уключыў іх у сярэдзіне брыфінгу.
  
  'Я ведаю, што гэта не так. Я глядзела, як ён ходзіць узад і наперад, як звер у клетцы. 'Хочаш, я з ім перекинусь парай слоў? Дай яму ведаць?
  
  Эрон павярнуўся да мяне. 'Няма. Не, не хачу. Я так доўга абыходзіўся без апоры і не пачну цяпер. Аддзел кадраў у курсе, але я не буду інфармаваць кожнага чортава начальніка, які ў мяне калі-небудзь быў на гэтай працы. Гэта будзе па ўсёй паліцыі. '
  
  Ён ужо казаў мне гэта. Я зразумеў, да чаго ён хіліць. 'Калі вы ўпэўненыя?
  
  Ён фыркнуў. Адышоў да сцяны, пастаяў імгненне, я пачула глыбокі ўдых, ён пастаяў яшчэ хвіліну, а затым зноў павярнуўся да мяне. 'Я ўпэўнены. Ён зацягнуў гальштук, цярэбячы яго, папраўляючы і без таго роўны гальштук. 'Я ў парадку.
  
  'Добра'. Я паклала руку яму на плячо, адчула, як ён напружаны, замест пляча гэта быў вузел турботы і стрэсу. Я хутка зняла яго, разумеючы, што няпрошаныя дотык можа выклікаць у яго дыскамфорт, затым прайшла міма яго ў пакой для аператыўных умяшанняў і дала яму хвіліну сабрацца з думкамі. Аарон заўсёды быў самым спакойным з нас дваіх. Было дзіўна бачыць яго такім выбітым з каляіны.
  
  Акрамя нас з Ааронам, усярэдзіне больш нікога не было. Я не разумеў, чаму Бакстер вырашыў зрабіць яхідны каментар у адрас Аарона, калі ён прыйшоў рана і займаўся сваёй працай. Было няправільна маўчаць, але і не было б правільным дзейнічаць за спіной Аарона і размаўляць з нашым новым дырэктарам. Мне прыйшлося прыкусіць мову і спадзявацца, што сітуацыя вырашыцца.
  
  Да таго часу, як прыйшлі астатнія члены каманды, я выпіў два кубкі гарбаты і быў гатовы правесці ранішні брыфінг. Я паглядзеў на Аарона. Ён кіўнуў. Ён быў добры. Зноў больш спакойны.
  
  'Добра, усе, давайце супакоімся'. У пакоі павісла цішыня, і усе погляды звярнуліся на мяне. "У нас так шмат працы, якую трэба скончыць. Я запрошу дадатковы персанал для правядзення некаторых неабходных расследаванняў. У нас на руках два забойствы, і паколькі яны звязаны з судовай справай, з якога сышоў Талбот, мы можам пакінуць сабе абодва. 'Пакуль я казаў, ручкі драпалі ў наўтбуках. 'Гэта афіцыйна робіць гэта расследаванне сур'ёзным. Але з-за сувязі, як вы ведаеце, нам таксама неабходна зірнуць на папярэдняе справа. Забойства канстэбля Кена Блэйка.
  
  Я паглядзеў на Лі. Ён глядзеў у падлогу. Ён быў у надзейных руках. Тут мы ўсе ведалі, якое гэта. Мы паклапоцімся аб тым, каб ён прайшоў праз гэта. Я паглядзела на Пашу. Акрамя Пашы. Яе не было тут, калі забілі Салі. Яна ўвогуле не ведала, якое гэта.
  
  'Такім чынам, сёння я хачу знайсці старэйшага інспектара Роберта Самэрса і пагаварыць з ім. Даведацца яго меркаванне аб старым расследаванні. Паглядзім, якую дапамогу ён можа аказаць нам. Мы можам скарыстацца любой дапамогай, на якую здольныя ў дадзены момант. Я таксама хачу пазнаць, знайсці і пагаварыць са старэйшым інспектарам па расследаванні смерцяў ад наркотыкаў у Vanilla Jazz. 'Я зноў паглядзеў на Лі і спытаў яго: 'Хто гэта быў?'
  
  Выраз здзіўлення прамільгнула на яго твары, калі ён падняў галаву. 'Гэта быў старшы інспектар Самэрс, мэм.
  
  Такога супадзення я не чакаў. 'Тады гэта аказваецца вельмі карысным. Мне трэба мець справу толькі з адным аператыўным супрацоўнікам у абодвух гэтых выпадках. Ты ведаеш, дзе ён зараз знаходзіцца, Ці што?
  
  Лі паглядзеў на мяне. 'Ён на пенсіі, мэм.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  Ці ўспомніў тую аператыўную пакой. Якой кіраваў старэйшы інспектар Самэрс. Старшы інспектар прыцягнуў увагу ўсёй пакоі. Ці адцягнуў каўнер сваёй форменнай кашулі. Было цёпла, і ў пакоі не было паветра. Гэта перашкаджала засяродзіцца, але ён быў рады, што яму даручылі гэтую працу.
  
  Ён перастаў тузаць каўнер і зноў настроіўся на старэйшага інспектара. Самэрс быў старой загартоўкі. Ён вырас на гэтай працы, далучыўся да яе, калі яму было дзевятнаццаць гадоў, неўзабаве пасля таго, як быў прадстаўлены ПЭЙСЫ, але навучаўся ў тых, хто выхоўваўся да ПЕЙСА. Закон аб паліцыі і доказах па крымінальных справах, правілы, якія рэгулявалі ўсё, што яны рабілі, пачынаючы з таго, як яны праводзілі арышты, абшуквалі людзей і бралі ў іх інтэрв'ю. Усё, чаго хацеў Самэрс, - гэта лавіць дрэнных хлопцаў, і ён горача ненавідзеў правілы. Ён хадзіў па тонкай грані, але ніхто ніколі не казаў, што ён пераступіў яе. Ён старанна працаваў і дамогся вынікаў. Ён таксама чакаў вынікаў ад сваіх супрацоўнікаў.
  
  Ён стаяў у пярэдняй частцы пакоя, яго лысіна блішчала на спякоце, кашуля пад пахамі была вільготнай, але ён выглядаў спакойным з-за непрыемнай надвор'я.
  
  Мінулай ноччу ў "Ванильном джазе" загінулі чацвёра дзяцей. Чацвёра. І гэта непрымальна ні па якіх мерках.
  Прысутныя ў пакоі афіцэры, некалькі дэтэктываў, некалькі афіцэраў у форме, чыё прысутнасць было запытана, усе кіўнулі ў знак згоды.
  
  'Вы ўсё тут, таму што галоўны канстэбль пагадзіўся з тым, што нам патрэбна невялікая аператыўная група для вырашэння гэтай праблемы, і вы былі выбраны ў якасці гэтай аператыўнай групы.
  
  Прысутныя афіцэры ў форме усхвалявана загудзелі па пакоі. Лі павярнуўся і ўсміхнуўся свайму напарніку побач з ім, Адзежу з іншай змены, які ўсміхнуўся ў адказ.
  
  'Добра, я разумею, вы ў захапленні, але не маглі б мы засяродзіцца на тым, навошта мы тут, калі ласка, а пазней вы зможаце папляскаць сябе па плячы'.
  
  У пакоі зноў усталявалася цішыня, і Самэрс ўтаропіўся на іх.
  
  'Сёння ў патолагаанатама пачнецца ПМС, але, падобна, гэта перадазіроўка наркотыкаў. У нас ужо ёсць інфармацыя, што Vanilla Jazz - гэта валодання Талботов, і менавіта іх наркотыкі праходзяць праз іх. Нам трэба пацвердзіць гэтую інфармацыю. Нам патрэбныя доказы. Нам трэба ўсталяваць, хто займаецца гандлем ўнутры клуба, хто займаўся гандлем мінулай ноччу, і нам трэба ведаць, хто забяспечвае дылераў. Такім чынам, я шукаю верхні ўзровень. Мне патрэбныя Талботы. Пагаворыце з усімі, хто быў там мінулай ноччу, і атрымаеце паказанні. Мы звяжамся з аддзела апрацоўкі крыніц і папросім іх дапамагчы нам. Нам таксама трэба прагледзець запісы камер відэаназірання, паглядзець, ці зможам мы ідэнтыфікаваць якіх-небудзь іншых сведак або правапарушальнікаў, і мы дакапаемся да сутнасці справы. '
  
  Самэрс зрабіў паўзу, калі па зале пракаціўся нараканьні згоды.
  
  'Гэтыя чацвёра хлопцаў былі маладыя, ва ўзросце ад семнаццаці да дваццаці чатырох гадоў. Занадта маладыя, каб памерці на падлозе начнога клуба. Хто-то павінен заплаціць. І мы знойдзем іх і здрадзім суду.'
  
  
  
  'Але мы так і не зрабілі гэтага", - сказаў Лі ў аператыўны аддзел. 'Мы так і не зрабілі. Тыя дзеці сапраўды загінулі на тым паверсе ні за што.
  
  
  
  
  
  Інспектар назірала за ім. Ён усё яшчэ спрабаваў упісацца і хацеў здавацца як мага больш карысным, каб яна не выгнала яго. Яго нельга было выгнаць. Гэта было важна. Ніколі раней не працуючы над расследаваннем забойстваў, ён адчуваў сябе не ў сваёй талерцы, але ён павінен быў паспрабаваць, ён павінен быў заставацца на месцы. Ён пацёр твар і пашкадаваў, што ў яго няма магчымасці проста заставацца дома са сваёй бабуляй на кожны дзень. Гэта была б значна больш простая жыццё.
  
  
  
  Было ўзята шмат паказанняў, нават у тых, хто не думаў, што яны былі сведкамі чаго-небудзь. Калі вы былі там у той вечар у Vanilla Jazz, вы былі патрэбныя для дачы паказанняў.
  
  Зносіны са скорбящими сем'ямі, сваякамі і сябрамі патрабавала часу. Людзі, якія нават не ведалі аб дзецях, хацелі прыняць у гэтым удзел. Усё гэта стала здавацца яму цыркам з вялікімі намётамі. Прэса была паўсюль вакол гэтага.
  
  Начны клуб падвергнуўся разгрому, таму што там былі набытыя і вывезены наркотыкі. Яго зачынілі, а ўладальніка очернили. Мясцовы жыхар, якому спатрэбілася абарона паліцыі. Мясцовыя жыхары сталі закідваць яго дом ракетамі, цаглінамі, яйкамі, дзярмом і мачой ў пакетах і бутэльках - усім, што ім удавалася знайсці. У яго быў маленькі дзіця, і яго дзяўчыне з дачкой прыйшлося пераехаць да яе маці, пакуль ён трымаў абарону дома, спрабуючы абараніць сямейную ўласнасць.
  
  Людзі ўзялі на сябе смеласць абурыцца. Нават калі яны не былі асабіста закрануты трагедыяй. Сем'і загінулых прасілі аб спакоі, яны звярталіся ў сацыяльныя сеткі са сваімі просьбамі і давалі каментары ў прэсе, але гэта не супакоіла нарастаючую істэрыю. Усе хацелі даведацца часцінку таго, што адбылося. Гэта было жудасна, успамінаў Ці.
  
  Брыфінгі былі доўгімі і напружанымі, паколькі персанал перачытваў усю інфармацыю, поступавшую ў аператыўны аддзел. Вялікая яе частка не мела дачынення да справы з-за публічнасці справы. Тым не менш, усё гэта трэба было згадаць і абдумаць.
  
  Лі патлумачыў, што быў зачараваны тым, што стаў удзельнікам падобнага расследавання, але ў той жа час злёгку напалоханы тым, як яно набыло самастойнае жыццё.......... t
  
  А Самэрс, спытаў інспектар Роббінс, як ён да гэтага падышоў?
  
  Самэрс быў самаадданым чалавекам. Ён прыходзіў на працу раней за ўсіх кожны божы дзень і не сыходзіў, пакуль за дзвярыма не з'яўляўся апошні супрацоўнік. Ён быў педантычны ў тым, каб быць у курсе ўсяго. Як быццам гэтая праца была яго асабістай місіяй. І паколькі справа было такім маштабным, ні адзін афіцэр не мог змясціць усе справа ў сваіх галовах, а мог засяродзіцца толькі на задачы, якая стаяла перад імі на дзень, у той час як старэйшы інспектар Самэрс ведаў гэта ўсё ўздоўж і папярок.
  
  Ён ведаў імёны кожнай ахвяры, члена сям'і і аднаго. Кожнага чалавека, які прысутнічаў у начным клубе, кожнага супрацоўніка ў той вечар, незалежна ад таго, ці былі яны ўключаны ў той момант або сышлі раней. Ён ведаў кожны слых, разведданыя, дэталі судовай экспертызы, рэгістраваў доказы, расстаўляў кропкі над "i" і зачеркивал 'т". Ён быў машынай.
  
  Калі б вы не ведалі лепш, вы маглі б падумаць, што ў яго ёсць асабістая сувязь, што адзін з яго дзяцей быў адной з ахвяраў ўжывання наркотыкаў. Але ў яго была глыбокая нянавісць да таго, што адбылося той ноччу, і ён паляваў за Талботами, і калі інфармацыя не пацвердзілася, калі людзі сталі занадта напалоханыя, каб звяртацца ў суд, ён прыйшоў у лютасць.
  
  З пачаткам Самэрса аператыўная пакой ператварылася ў зону баявых дзеянняў. Усе, хто апыняўся на яго шляху, былі знішчаны. Ім паведамілі, што яны не выканалі сваю працу. Яны пацярпелі няўдачу. Яны нідзе не прасунуліся па службе. Гэта была бойня, і Ці быў шчаслівы, калі яго адправілі назад у аддзяленне.
  
  Значна пазней ён даведаўся, што Самэрс сышоў на пенсію.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  
  
  Ару выклікалі ў кабінет інспектара Роббінс. Гэта заўсёды прымушала яе нервавацца. Выклікала адчуванне пустэчы ўнізе жывата. У яе было такое пачуццё, нібы яе выклікалі ў кабінет дырэктара школы, хоць яна і не магла прыдумаць нічога, што магла б зрабіць не так.
  
  Яна разгладзіла штаны спераду. Затым для большай пераканаўчасці зняла некалькі нябачных варсінак, перш чым пастукаць у дзверы, якая ўжо была адкрыта, і ўсміхнулася. 'Вы хацелі мяне бачыць? Якога чорта ў яе так піскнуў голас? Колькі ёй было гадоў, пяць?
  
  Чорт вазьмі. Яна была дарослай. Так, яна хацела быць побач з гэтай жанчынай, але яна магла зрабіць гэта, не ператвараючыся ў дрыготкую разваліну. Яна сама была прафесіяналам і добра спраўлялася са сваёй працай.
  
  Інспектар Роббінс ўсміхнулася ў адказ. 'Так, ўваходзь, Паша. Не мог бы ты штурхнуць дзверы, калі ласка?
  
  Чорт. Яна сапраўды была ў бядзе. Ёй гэта не здалося. Бос ніколі не зачыняла дзверы, калі ў каго-то не было непрыемнасцяў.
  
  Паша павярнулася спіной да інспектара, спрабуючы прывесці свой твар у нейкае падабенства парадку, і зачыніла дзверы. Затым, у апошні раз глыбока ўздыхнуўшы, яна павярнулася назад.
  
  'Присаживайся. І не глядзі так усхвалявана. Ханна засмяялася.
  
  Што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  'Я размаўляў з разведвальным падраздзяленнем, і яны далі мне кірунак расследавання, якому мы, магчыма, хацелі б прытрымлівацца, і я хацеў бы, каб вы ўзяліся за гэта, калі не пярэчыце? Разам з іншымі вашымі расследаваннямі. На самай справе гэта павінна разглядацца як дадатак. Не задача на поўны працоўны дзень. Але сее-што, што вы можаце рабіць, калі і калі заўгодна, але ... ' яна зрабіла паўзу, каб падкрэсліць, - гэта сапраўды трэба зрабіць.
  
  Сур'ёзна, яна збіралася даць ёй ўласнае заданне? 'Вядома, што заўгодна. Паша практычна радаваўся.
  
  Цяпер Ханна выглядала больш сур'ёзнай. 'Гэта не вельмі цікава ці стимулирующе, але гэта важна.
  
  Міма дзвярэй у калідор прайшла пара чалавек. Паша чула іх смех, завяршэнне размовы пра выпіўку ў канцы дня. "Ты плаціш", - вось што яна пачула. І выбух смеху над гэтым недарэчным прапановай.
  
  Ёй было ўсё роўна, што гэта за праца, яна была рада, што бос абраў яе для яе, што яна нарэшце-то дамаглася поспеху. Што яна зрабіла дастатковую ўражанне, каб яе абралі для гэтай задачы.
  
  'Асаблівасць гэтай працы, Паша, у тым, што яна патрабуе ад вас лімітавай абачлівасці. Ты можаш мне гэта паабяцаць?
  
  Паша пагадзіўся. Яна паабяцала б ёй усё, што заўгодна.
  
  'Гэта матэрыялы выведкі ў сувязі з забойствам Кена Блэйка...
  
  Паша была зьбітая з панталыку. Яна чакала, што будзе мець справу са сведкам, падобным па апісанні.
  
  'Я хачу, каб вы праверылі сістэму і высветлілі, хто звяртаўся да іх у першыя пару тыдняў пасля таго, як ён быў забіты, паколькі менавіта такі перыяд часу, які ў нас быў да таго, як сведкі пачалі нервавацца з нагоды сваіх паказанняў'.
  
  Бос хацеў, каб яна сядзела за пісьмовым сталом? Патэнцыйна гэта быў доўгатэрміновы праект. У любым выпадку гэта заняло б некаторы час. Яна нічога не сказала, інспектар працягнуў.
  
  'Я хачу высветліць, адкуль адбылася ўцечка інфармацыі, ад таго, хто выдаў сведак. Таму што, калі мы іх знойдзем, гэта акажа падтрымку расследаванні. Дзве птушкі адным стрэлам, добра?
  
  Паша кіўнула. Хоць яна і сказала, што гэта не будзе яе адзінай працай. Яна магла працягваць у тым жа духу, але паглядзі на гэта як і калі, ці не так?
  
  'Ты нармальна да гэтага ставішся?
  
  Яна зноў кіўнула. Калі раней яна думала, што яе добрая праца прыносіць плён, то цяпер ёй здавалася, што яе караюць. Хоць відавочна, што хто-то павінен быў гэта зрабіць, і гэта ўсё яшчэ было часткай расследавання.
  
  'Нам патрэбныя параметры", - працягнула Ханна. 'Я мяркую, нам патрэбныя параметры, па якіх вы будзеце шукаць? Пошукавыя запыты, якія выкарыстоўвалі людзі?'
  
  Яшчэ адзін ківок.
  
  'Добра. Хто б ні перадаў імёны або захаваў іх да гэтага часу, а затым перадаў іх іншым, ён не шукаў Мілера або Дэвіса па імі, таму што яны не ведалі. Яны правядуць пошук па іншых прадметах, якія маглі б даць дэталі расследавання.'
  
  Паша раскрыла свой нататнік.
  
  'Калі вы паглядзіце, хто шукаў Кена Блэйка, ён або яна відавочны. І затым Сайман Тэлбат, таму што яго імя павінна было быць там, як толькі ён быў звязаны. Пачні з гэтых дваіх і паглядзі, хто шукаў іх у працягу двух тыдняў пасля забойства Блэйка.'
  
  Паша зрабіла пазнакі, затым шчоўкнула ручкай і закрыла нататнік.
  
  'Дзякуй табе, Паша.
  
  Яна ўстала.
  
  'Гэта сапраўды важна.
  
  'Дзякуй табе,' нарэшце сказала яна.
  
  'Ты дакладваеш пра гэта толькі мне ці Аарону. Я паінфармую пра яго тваёй задачы. Калі хто-небудзь яшчэ спытае, якое табе даручылі заданне, скажы, што ты... ' Яна пачасала ў патыліцы.
  
  'Я не ўпэўненая, цяжка сказаць, што вы праводзіце расследаванне, таму што ў нас ёсць Дэйв, які шукае і правярае інфармацыю'. Яна правяла рукамі па валасах. 'Дапусцім, вы збіраеце інфармацыю аб усіх сведках з першапачатковага дасье.
  
  'Добра. Дзякуй. 'І з гэтымі словамі Паша выйшаў з кабінета.
  
  З-за скучности задачы, калі ў шэрагах быў карумпаваны афіцэр, ад яго трэба было пазбавіцца як мага хутчэй, перш чым можна было прычыніць яшчэ якой-небудзь шкоду. Прадстаўнікам грамадскасці або паліцыі. І Паша быў рады, што менавіта ён гэта зрабіў.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Я патэлефанавала загадзя, каб яны чакалі мяне, каб Натан быў там. І ён быў там. Ён хацеў ведаць навіны гэтак жа моцна, як і Карэн. Тым больш, калі меркаваць па яго сердитому чырвонага твару і гучнаму голасу. Чаму людзі думалі, што чым гучней яны будуць казаць, тым сур'ёзней іх ўспрымуць?
  
  Я павітаўся з Амелией, супрацоўнікам па сувязях з сям'ёй, якая да гэтага часу правяла з сям'ёй некалькі дзён. Яна схіліла галаву, але ў астатнім захоўвала маўчанне. Адно гэта дзеянне - павітацца з ёй - раззлавала Натана. Амелія, павінна быць, ведала, чым усё скончыцца, і адсунулася на задні план.
  
  'А я-то думаў, ты прыйшоў пабачыцца з намі, а не лавіць тут свайго стукача.
  
  Было так шмат усяго, што ты мог спісаць на гары.
  
  У гэты момант Карэн спусцілася па лесвіцы ў гасціную. 'Што, я чула, ты сказаў, Натан? Сур'ёзна? Яна злосна паглядзела на яго, падышла да мяне і ўзяла за руку. 'Дзякуй, што зайшоў, я цаню гэта. 'Яна паклала другую руку над маёй, сціснуўшы яе цяпер абедзвюма сваімі. Яны былі прахалоднымі і сухімі. Яна паглядзела на Натана. 'Неадкладна прабачайся,' гыркнула яна на яго.
  
  Ён бліснуў вачыма.
  
  Карэн працягвала трымаць мяне за руку і пацягнула за сабой да канапы. 'Прабач. Ён змяніўся пасля смерці Саймана. Я б сказала, што не ведаю, што на яго знайшло, ' яна паглядзела мне ў вочы, - але я ведаю. Яна была спакойная. Падаўленая. У іншым месцы, чым тады, калі я бачыла яе апошні раз.
  
  'Гэта выдатна", - сказаў я ёй. 'Гэтага варта было чакаць'.
  
  'Ты ж ведаеш, я тут. 'Натан узвышаўся над намі, пакуль мы сядзелі.
  
  'Натан,' яе голас быў далікатным. Ён фыркнуў. 'Прабачайся перад інспектарам Роббінс. Яна прыйшла пагаварыць з намі. Паведаміць навіны? Яна запытальна паглядзела на мяне. Я сказаў ёй, што яна была права.
  
  Натан павярнуўся да нас спінаю. Выглянуў у акно. Мая машына была прыпаркаваная каля дома за Рейндж Ровера Натана. Яго густы адпавядалі густам яго брата. Больш глядзець не было на што. 'Я прыношу свае прабачэнні. Яго голас быў ціхім. Ён вымаўляў словы так, нібы кожнае слова давалася яму з цяжкасцю. Я так і ўяўляла. Яго плечы былі напружаныя. Паднятыя да вушэй. Яго твар з усіх сіл імкнулася захаваць халодная выраз, якое не прыносіла перамогі.
  
  'Дэтэктыў-інспектар Роббінс, што вы можаце нам сказаць? - Спытала Карэн. Яе твар быў адкрытым і поўным надзеі.
  
  'Мы—'
  
  Яна ўскочыла са свайго месца. 'О, божа, я не прапанавала табе выпіць. Ты, мусіць, лічыш мяне такой грубай. Я папрасіла Натана папрасіць прабачэння, а сама штурхаю цябе, замест таго каб паступіць прыстойна. Яна накіравалася да кухоннай дзверы.
  
  'Усё ў парадку, Карэн. Праўда, ' я паабяцаў ёй.
  
  Амелія ступіла наперад. 'Я пастаўлю чайнік, добра, Карэн?
  
  'О, ты б хацела, любімая?
  
  Натан фыркнуў. Досыць гучна, каб усе пачулі, але мы праігнаравалі яго. Не глядзелі ў яго бок.
  
  'Не турбуйцеся. Дазвольце інспектару пагаварыць з вамі, і я прывяду іх у парадак. Яна паглядзела на мяне. 'Вам кавы, мэм?
  
  'Гэта было б выдатна. Дзякуй, Амелія.
  
  Карэн апусцілася назад на сядзенне, з якога ўскочыла. 'Мне вельмі шкада. Мой розум, гэта...
  
  'Не турбуйся пра гэта. Я не хачу дастаўляць табе лішніх клопатаў. Я хацела даведацца, як у вас справы, праінфармаваць вас аб ходзе расследавання, ' я паглядзела на Натана, - і я хацела задаць Натану пару пытанняў.
  
  Карэн кіўнула.
  
  'Што, чорт вазьмі, ты маеш на ўвазе, калі хочаш задаць мне пытанні? Ты не можаш задаваць мне ні хрэна, калі я не запрашу свайго адваката, ты не можаш. А цяпер прэч адсюль нахуй.
  
  Карэн зноў ўстала. На гэты раз яе твар быў каменным. 'Калі ты не будзеш добра сябе паводзіць, то пойдзеш ты, а не інспектар Роббінс. Ты вядзеш сябе як дзіця. Табе няма чаго хаваць. Інспектар Роббінс выконвае сваю працу. Ты пагаворыш з ёй ці мне адправіць цябе ў твой пакой, як у капрызнага дзіцяці, якога ты изображаешь?'
  
  Ён зноў адвярнуўся. 'Дзеля ўсяго святога...
  
  'Натан Тэлбат.
  
  Ён пацёр твар рукамі і павярнуўся, каб паглядзець на яе. 'Хіба ты не бачыш, што яны робяць? Хіба ты гэтага не бачыш?
  
  Яна не завагалася. Пад гэтым поглядам любы з яго салдат здрыгануўся б, але ў яе было больш суровае выраз твару. Яна была яму пад стаць. 'Так, я магу. Яны спрабуюць знайсці забойцу твайго брата.'
  
  'Для—' Ён паглядзеў на яе і змоўк. 'Добра. Я зраблю па-твойму. Але толькі таму, што гэта ты.
  
  Увайшла Амелія з двума кубкамі ў руках. 'Кавы. Яна працягнула адну мне, а іншую Карэн.
  
  'Таму што так будзе правільна, - сказала Карэн, прымаючы кружку, якую працягнула ёй Амелія. 'Дзякуй табе, Амелія.
  
  Як толькі кубкі былі ў яе ў руках, Амелія адышла ў далёкі кут пакоя, падаўшы мне рабіць то, навошта я сюды прыйшла. Я патэлефанавала ёй і паведаміла навіны перад сваім прыездам. Яна ведала, што адбываецца.
  
  Карэн зноў села. 'Можа, пачнем спачатку?
  
  Я не рушыла з месца. Замест гэтага вырашыўшы дазволіць сямейнай дынаміцы развівацца так, як ім было трэба. 'Калі ты будзеш гатовая. Я не хачу прыспешваць цябе.
  
  'Усё ў парадку. З Натанам цяпер усё ў парадку. Яна шматзначна паглядзела на яго. 'А ты не?
  
  Ён сціснуў зубы, але яго маўчанне было ўспрынята як згоду.
  
  'Як прасоўваецца расследаванне? - спытаў я.
  
  'Павольна'. Я пачула, як Натан выпусціў паветра скрозь зубы. 'Але гэта устойліва, мы рухаемся ў правільным напрамку'.
  
  Карэн кіўнула.
  
  'Гэта нялёгка для сем'яў,' сказаў я ёй, - таму што яны хочуць атрымаць адказы неадкладна, а мы не заўсёды можам іх даць. Расследаванне забойства - гэта метадычны працэс, і мы павінны працаваць у тым тэмпе, які дыктуюць пэўныя расследавання.'
  
  'Напрыклад? - спытаў я.
  
  'Ну, напрыклад, адбіткі пальцаў, так што нам трэба дачакацца вынікаў з лабараторыі судовай экспертызы.
  
  'І што ў вас ёсць на дадзены момант?
  
  'Як і чакалася, у нас праблема са сведкамі, яны баяцца казаць пра гэта. Нават нягледзячы на тое, што быў забіты ваш сын, расследаванне па-ранейшаму вядзецца вакол вашай сям'і, вашага сына, і гэта ўскладняе нашу працу.'
  
  'Мяне не хвалююць цяжкасці вашай працы,' зароў Натан. Яго твар пачырванеў яшчэ больш. 'Мяне хвалююць вынікі. Якія вынікі ў вас ёсць?
  
  Я павярнуўся да яго. 'Ну, раз вы пытаецеся, пытанні, якія ў мяне ёсць да вас, датычацца адбіткаў пальцаў, знойдзеных на машыне Саймана. Магу я спытаць, заходзілі ці вы калі-небудзь у яго машыну? Я ведаў адказ, але я павінен быў задаць гэтае пытанне.
  
  'Я ў гэта не веру. 'І з гэтымі словамі ён выйшаў за дзверы і з хаты.
  
  Я паглядзеў на Карэн. 'Прабач. Пра гэта трэба было спытаць, каб ліквідаваць яго, ты разумееш, хоць я і ведаў адказ.
  
  Яна пахітала галавой. 'Яму так цяжка гэта даецца. Яны былі блізкія. Усё рабілі разам. Вядома, яго адбіткі пальцаў будуць на машыне Саймана, дакладна так жа, як, я мяркую, вы знойдзеце адбіткі пальцаў Саймана на машыне Натана і мае на іх абодвух машынах.'
  
  Цяпер яе вочы блішчалі. Яна досыць доўга трымала сябе ў руках, і цяпер Натан сышоў, сцяна, якую яна ўзвяла вакол сябе, павалілася. 'Мой бедны хлопчык не ведае, што з сабой рабіць. Я страціў аднаго і нічога не магу зрабіць, каб дапамагчы іншаму. Я баюся за яго. Баюся, што ён не акрыяе ад гэтага. Што ён здзейсніць што-то настолькі саморазрушительное, што шляху назад не будзе. Я так стараюся ўтрымаць яго ў цэнтры ўвагі. Засяроджаны. Прывязаны да таго, што засталося ад яго сям'і, але з кожным днём гэта становіцца ўсё цяжэй. Яна паглядзела мне ў вочы. 'Скажыце мне, інспектар Роббінс, што мне рабіць?
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Нашай наступнай прыпынкам быў морг QMC.
  
  Джэк Киднер быў у добрым настроі, як звычайна, калі мы з Ааронам ўвайшлі ў стэрыльную рабочую сераду. Ён як раз распавядаў тэхніку з морга Падлозе Марчанту аб сваім ўчорашнім вечары, які, наколькі я змог зразумець, уключаў добрае віно і шмат размоў пра смерць, калі некалькі патолагаанатамаў і калег-лекараў пайшлі вячэраць. Я ўпэўнены, што іншыя наведвальнікі былі падушаныя вячэрнім забаўкай, якое так пацешыла Джэка.
  
  'А даўніна Томас, ён казаў так гучна, таму што страціў слых, што я быў упэўнены, што сёння мы ўбачым лэдзі за суседнім столікам, за адным з нашых столікаў, таму што я думаў, у яе будзе інфаркт міякарда. Ён злосна захіхікаў. 'Дарагі сябар, мы казалі яму, каб ён рабіў цішэйшы, але ён не разумеў, што ён такі гучны'.
  
  'Джэк, ты не можаш знайсці, пра што яшчэ пагаварыць, калі вы зберацеся разам?' Я спытаў у яго.
  
  'Ну, юная Ханна, ты заўсёды пазбягаеш размоваў аб працы, калі сыходзіш з офіса? Ён падміргнуў мне, выдатна ведаючы, што, калі паліцыянты збіраюцца разам, гэта азначае, што размовы аб працы будуць адбывацца незалежна ад месца. Нічога не зробіш.
  
  'У цябе ёсць я.
  
  'Я так і думаў. Добра, давайце паглядзім на містэра Мілера. Ён нацягнуў пальчаткі і павярнуўся да стала, за якім сядзеў Пол Мілер.
  
  'Бачыш гэтыя сінякі тут і тут? Джэк паказаў на цёмныя сінякі авальнай формы на пярэдняй часткі плячэй Мілера.
  
  'Я бачу іх'.
  
  'Ну, гэта выглядае так, як быццам хто-то прыціснуў яго да зямлі альбо кулакамі, альбо наступіў на яго каленамі, у любым выпадку, ззаду на галаву ці тулава, а затым адрэзаў яму мову, таму што ты можаш выжыць, калі цябе адрэзалі мову'.
  
  'Ты можаш?
  
  'О, так. Цалкам вызначана. Вы не зможаце нармальна харчавацца і, вядома ж, не зможаце зноў мець зносіны такім жа чынам, але гэта не абавязкова заб'е вас, і той, хто гэта зрабіў, павінен быў ведаць, што, паколькі іншых траўмаў, якія ўплываюць на жыццё, няма, - ён замоўк і махнуў рукой у бок рэнтгенаўскіх здымкаў, якія мы ўжо ацанілі, - паколькі мы бачылі. Такім чынам, яны хацелі вырваць яму язык і забіць яго, таму ведалі, што ім трэба зрабіць нешта большае, чым проста выразаць яго.'
  
  'Значыць, яны схілілі перад ім калені?
  
  'Ці прыціснулі яго да зямлі кулакамі. Таксама на галёнках ёсць невялікія сінякі, якія паказваюць на тое, што злачынец быў не адзін.
  
  'А з якой мэтай вы яго памятаеце?
  
  'Каб прымусіць яго задыхнуцца або захлынуцца ва ўласнай крыві.
  
  'Божа літасцівы. - У мяне ўнутры ўсё перавярнулася.
  
  'Так, не вельмі прыемны.
  
  'Гэта мякка сказана, Джэк. Думаю, я палічыў за лепшае б кулю ў галаву.
  
  'Я думаю, ты таксама быў бы рацыю ў гэтым.
  
  'Такім чынам, што ж адбылося?
  
  'Ён патануў.
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  Старшы інспектар Самэрс на пенсіі жыў у прыгожым вялікім асабняку на Мелтон-роўд у Заходнім Бриджфорде. Месца, не падобнае на славутасці і гукі начнога клуба, аб якім мы хацелі яго распытаць. У кашпо па абодва бакі ад дзвярэй усё яшчэ цвілі кветкі, а на сценах віселі кошыка. Звісалі дарожкі з зялёных лісця, скручаных і яркіх, скрашивающих даволі панылы дзень.
  
  Ён вітаў мяне і Аарона ў сваім доме, як быццам мы былі старымі сябрамі. Ён апынуўся ніжэй, чым я чакаў, прыкладна 5 футаў 9 цаляў, з круглявасць, з-за якой здаваўся яшчэ ніжэйшы ростам. На яго твары быў нейкі румянец, як быццам ён шмат часу праводзіў на свежым паветры.
  
  Калі ён праводзіў нас у сваю гасціную, і я выглянула з дзвярэй паціа ў сад, я ўбачыла, што ён сапраўды быў заўзятым садоўнікам. Там было прыгожа. Як і перад домам, тут былі кветкі і зеляніна, усе змяшчалася ў ідэальным стане. У куце працякаў раўчук, а газон быў увесь з чыстымі вострымі бакамі.
  
  'Ці магу я прапанаваць вам абодвум выпіць? - спытаў ён, калі мы паселі.
  
  Людзі рэдка трымалі зялёны чай, таму я папрасіў замест яго кавы. Аарон адмовіўся.
  
  'Ты ўпэўнены? Шклянку вады?
  
  'Я не п'ю ў чужых дамах", - адказаў ён.
  
  Я скурчылася. Людзі ў асноўным бралі адмова ад падзякі за чыстую манету, але калі б Аарона падштурхнулі, ён назваў бы прычыну. Яму не падабалася піць у дамах людзей, якіх ён не ведаў. Я ведаў, што некаторыя могуць лёгка пакрыўдзіцца на гэта, і назіраў за рэакцыяй Самэрса. Я не хацеў пакідаць гэтага хлопца ў афсайдзе, мы былі тут дзеля яго дапамогі. Але Аарон быў Ааронам, і я не стаў бы прасіць прабачэння за яго.
  
  Самэрс выглядаў заспетым знянацку, але тут жа прыйшоў у сябе. 'Добра. Зараз прынясуць два кавы. - Ён выйшаў з пакоя.
  
  Я агледзелася. Гэта было падобна на сямейны дом, а не на дом самотнага мужчыны. Там былі мяккія рыскі, падушкі, карціны на сценах і вырашальны момант - фатаграфіі яго з жанчынай і двума іншымі дарослымі маладзейшы, абодвума мужчынамі, якіх я прыняў за яго сыноў.
  
  Пакуль мы чакалі, у пакой данесліся гукі закипающего чайніка і стук кубкаў і лыжак. Аарон быў задуменны. Таксама аглядаў пакой. Я ведаў, што ў яго будзе сваё ўяўленне аб гэтым чалавеку.
  
  Вярнуўся Самэрс з кубкам у кожнай руцэ і працягнуў яе мне. Я падзякаваў яго. 'Як справы на пенсіі? - Спытаў я. З непадробнай цікавасцю да жыцця пасля працы.
  
  'А, ведаеш, усё ў парадку.
  
  Я гэтага не зрабіў. 'Ты чым-небудзь заняты? Я кіўнуў галавой у бок дзвярэй, туды, дзе я бачыў кветкі.
  
  Ён паківаў галавой. 'Ты павінен. Праца прымушае цябе цікаць ў такім тэмпе, што калі ўсё гэта спыніцца... - ён змоўк.
  
  'Ты сумуеш па гэтаму?
  
  Самэрс паціснуў плячыма. 'Я сумую па людзях. Не столькі па тым дерьму, з якім мы мелі справу. Ты разумееш, што я маю на ўвазе".
  
  Я так і зрабіў. 'Людзі выдатныя'. Я не змог бы рабіць тое, што рабіў, без людзей побач са мной. Аарон, калі шчыра, больш за ўсіх.
  
  За прычыну, па якой мы тут апынуліся. 'Дзякуй, што пагадзіліся прыняць нас так хутка,' сказаў я.
  
  'Без праблем. Вы згадалі па тэлефоне, што гэта звязана з працай у Vanilla Jazz. Непрыемнае справа. Я больш чым шчаслівы дапамагчы ўсім, чым змагу. Ён адкінуўся на спінку крэсла. Уладкаваўся ямчэй. Расслабіўся.
  
  'Так і ёсць. Вы, напэўна, чулі ў навінах, што Сайман Тэлбат быў забіты ...
  
  'Ніякіх страт. Ён злёгку паціснуў плячыма, прыпадняўшы адно плячо. Паколькі гэта было ўсё, чаго каштаваў Талбот.
  
  Я ўстрымаўся ад каментароў па гэтым канкрэтнаму заяве. 'Ну, мы вывучаем папярэднія справы, у якіх ён быў замяшаны, каб паглядзець, ці зможам мы знайсці якія-небудзь сувязі'.
  
  'У цябе будзе поўна спраў, калі ты паспрабуеш знайсці каго-то, у каго няма прычын забіваць такі кавалак лайна, Ханна. Ён быў агіднай пачварай. Спіс падазраваных, без сумневу, будзе велізарным, я мяркую.'
  
  Я кіўнуў, згаджаючыся з тым, што Тэлботу сапраўды атрымалася знерваваць многіх людзей за той час, што ён быў лідэрам банды Тэлбат. 'Але ёсць прычына, па якой мы разглядаем працу ў начным клубе ў прыватнасці. Гэта ўсплыло само сабой.'
  
  Самэрс разумеў, што ёсць некаторыя рэчы, якія мы не можам выдаваць цяпер, калі ён больш не працуе, але ён быў рады прыняць гэта за чыстую манету. 'Добра, і што ж вам ад мяне трэба?' - спытаў ён.
  
  Я нахіліўся наперад на сваім крэсле і патлумачыў, што хачу ведаць усё аб расследаванні справы аб начным клубе, наколькі моцна ён верыць у датычнасьць Талботов і чаму. Я хацеў ведаць усё, нават калі гэта не трапіла ў дакументы – па якой бы то ні было прычыне.
  
  Стары старэйшы інспектар быў больш чым рады пагаварыць аб працы. Ён ажывіўся, калі пачаў успамінаць сваё мінулае справу. Я меркавала, што ён выглядаў здаровым і досыць шчаслівым, калі я ўпершыню сустрэла яго, але тое, як ён загаварыў і раскрыўся аб паліцэйскім справе, паказала мне, што ён сапраўды сумаваў па працы. Нішто не магло параўнацца з расследаваннем і арыштам дрэнных хлопцаў, нават калі часам табе не заўсёды ўдавалася злавіць свайго хлопца. І менавіта тады гнеў прамільгнуў на яго твары, калі ён распавёў аб тым факце, што яны не змаглі знайсці дастаткова доказаў супраць Талботов, хоць людзі былі досыць шчаслівыя, каб гаварыць аб тым, што гэта былі іх наркотыкі. Калі справа дайшла да гэтага, яны былі запалоханыя і адмовіліся супрацоўнічаць. Ніхто не даў афіцыйнага заявы. Ніхто не зрабіў запісу. Яны былі напалоханыя, і ніякія запэўніванні не маглі змяніць іх меркаванне. Фактычнае ўзаемадзеянне наркотыкаў не было зафіксавана камерамі відэаназірання. Той, хто гэта рабіў, ведаў, дзе ўсталяваныя камеры, і зрабіў гэта па-за поля гледжання, ці ж уся аперацыя была настолькі незаўважна, што яе немагчыма было заўважыць у масе звівістымі целаў на танцпляцы і вакол бара.
  
  Самэрс паглядзеў на фатаграфію сваіх сыноў на сцяне. На імгненне запанавала цішыня. Я пакінуў гэта ў спакоі. 'Ведаеш, дзеці былі не нашмат маладзейшы за майго малодшага сына. Я прапрацаваў справу да канца, але яны пачалі забіраць у мяне персанал. Скарацілі нас. Сказалі, што ў нас было дастаткова часу і бюджэту, пакуль, у рэшце рэшт, яго не зачынілі. Відавочна, справа было класіфікавана як адкрытае, каб, калі выявяцца якія-небудзь новыя доказы, па іх можна было прыняць меры, але справа была закрытая, нам сказалі, што мы павінны працаваць над новымі справамі. Мы былі патрэбныя новым людзям'. Цяпер ён зноў выглядаў стомленым. Гэта рашэнне яму не спадабалася.
  
  'Але вы былі ўпэўненыя, што гэта Тэлботы падкінулі наркотыкі ў клуб? Эрон зноў ўдакладніў.
  
  'Па-чартоўску ўпэўнены. Калі б букмекер прымаў стаўкі на паліцэйскае расследаванне, я б паставіў на гэта грошы.
  
  'Наколькі дакладнай была інфармацыя? - Спытаў я. 'Дзеці ў клубе, якія прымаюць гэтыя рэчы, не ведалі б, адкуль яны ўзяліся, іх цікавасцю было б купіць іх, каб яны маглі іх забраць, іх бы не хвалявала паходжанне'.
  
  Самэрс ўзяў сваю каву, які ўжо астыў, і зрабіў глыток, перш чым адказаць. 'Адзін з дылераў у клубе загаварыў. Адмовіўся рабіць заяву. Ён зрабіў адзін-адзіны нясціплае каментар, а затым з'ехаў з горада. Зноў знайшоўся ў Манчэстэры, але адмовіўся вярнуцца і дапамагчы. Паколькі гэта так і не трапіла ў афіцыйныя дакументы, мы не маглі прыцягнуць яго ў якасці сведкі варожай боку.'
  
  Такім чынам, тых дзяцей сапраўды забілі наркотыкі Талбота. Нядзіўна, што Самэрс так старанна працаваў, каб прыцягнуць іх да адказнасці. І быў так расчараваны гэтым. Было цяжка, калі ты ведаў, што адбылося, але не мог гэта даказаць. Я выпіў свой кавы.
  
  'А потым вы натыкнуліся на іншае справа, у якой ён фігураваў у якасці падазраванага, - сказаў я. 'Раскажыце мне пра яго.
  
  Самэрс ўстаў, трымаючы ў адной руцэ кубак з кавай. Іншы рукой ссунуў акуляры на верхавіну і пацёр пераноссе. - Хто хоча яшчэ выпіць? - спытаў я. Ён пабрыў прэч, не чакаючы адказу.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Я ўстала і рушыла ўслед за Саммерсом на кухню. Аарон рушыў услед за мной. Гэта была вялікая пакой. Святло лілося ў вялізнае акно. Самэрс ўстаў ля ракавіны і напоўніў чайнік. Яго вочы глядзелі кудысьці ў сад.
  
  'Роберт? Усё ў парадку? - Спытала я.
  
  Ён закрыў кран, выліў крыху лішняй вады з чайніка і уключыў яго ў разетку.
  
  'Так, так, прабач. Мне проста трэба было яшчэ выпіць. Давай разбярэмся з гэтым, а потым працягнем. Старыя ўспаміны, разумееш? Даўно не бачыліся. Я сумую па рабоце.
  
  Я зразумеў гэта. Я спытаў у яго, што ён памятае пра расследаванне забойства канстэбля Кена Блэйка. На заднім плане булькаў чайнік. Самэрса атачаў святло, яго твар затенялось, калі ён глядзеў уніз.
  
  'Гэта было жудаснае час, як вы ведаеце. Страціць аднаго з нашых, ды яшчэ пры такіх жудасных абставінах. Гэта закранае кожнага афіцэра і супрацоўніка штаба, незалежна ад таго, ведалі яны яго асабіста або няма. Сіла была ў шоку. Яна скорбела. Яна была ў крывавай лютасьці і мела патрэбу ў правасуддзі, і ёй трэба было, каб яно было хуткім. Пачуўся выбух галасоў. Ты быў там. Ты гэта ведаеш. Электронныя і фізічныя кнігі памяці былі запоўненыя імёнамі і каментарамі на працягу некалькіх гадзін. Але вы будзеце адным з тых галасоў.
  
  'Я атрымаў працу па злове яго забойцы. Гэта было вялікі ціск, але я быў гатовы да гэтай працы. Усе хацелі гэтую працу, кожны хацеў быць на гэтай працы. Мы выйшлі ў меншасці, хутка выйшлі і выходзілі прыкметна. Я не ведаю, наколькі ваша каманда была ў курсе ўсяго гэтага, але мы былі заваленыя электроннымі лістамі, прапановамі падтрымкі, просьбамі далучыцца да падраздзяленню, быць откомандированными.' Ён паглядзеў на мяне. Затым на Аарона, які слухаў. Асэнсоўваючы пачутае. 'Адна з самых складаных рэчаў, якія мне даводзілася рабіць у ходзе расследавання, - гэта не ўблытваць у гэта таго маладога хлопца. У яго было пабіта сэрца, і ён так моцна хацеў удзельнічаць.'
  
  'Хто? Ці Кейв?
  
  'Так, гэта ён. Ён адчайна хацеў быць часткай гэтага. Ён пісаў мне па электроннай пошце на кожны дзень. Тэлефанаваў у офіс і нават прыехаў асабіста. Але паколькі ён быў уцягнуты, мы не маглі гэтага дапусціць. Гаварыць яму было цяжка. Малады чалавек спрабаваў трымаць сябе ў руках, але было відаць, як ён развальваецца на часткі ўнутры. Але ты б зрабіў гэта, ці не так, калі б гэта быў твой партнёр, ваш сябар? Калі б ты быў там, калі гэта здарылася. Калі б ты пайшоў ад гэтага, а яны так і не зрабілі. Ён зноў зрабіў паўзу. Згубіўся ў мінулым. 'Не магу ўявіць, праз што прайшоў бедны дзіця. Я параіў яму наведаць occ health замест таго, каб працягваць хадзіць у прыёмную, гэта было шкодна для яго здароўя, але я сумняваюся, што ён гэта рабіў. Ён быў валявым ублюдкам. Рашучы. Не хацеў засяроджвацца на ўласнай болю, але рухацца наперад і засяродзіць яе дзе-небудзь. Як і мы.'
  
  Чайнік засвістаў у густым, зараджаным паветры вакол нас. Прабіваючыся скрозь эмоцыі. Самэрс заняўся падрыхтоўкай яшчэ двух напояў.
  
  'Вы так і не знайшлі пісталет, з якога забілі Блэйка? - Спытаў Эрон.
  
  Самэрс працягнуў мне іншую кружку. Зноў напоўненую кавы. Гэтую я піць не стала. Яму трэба было чымсьці заняцца, таму я дазволіла яму заняцца гэтым самому.
  
  'Няма. У той час ход думак зводзіўся да таго, што ў доме быў хто-то, хто прыбраў да рук зброю і пазбавіўся ад яго. Верагодна, у Тренте. Але яно магло быць дзе заўгодна. Толькі не ў тых месцах, якія мы шукалі. Яны маглі дзе-небудзь закапаць яго ці схаваць ў чыім-небудзь іншым доме. Хоць хто хацеў бы, каб яго знайшлі з гэтым канкрэтным агнястрэльнай зброяй, вышэй майго разумення, так што я мяркую, што ад яго пазбавіліся там, дзе мы б яго не знайшлі.
  
  'Але табе пашанцавала'. Заяву. Я ведаў факты. Усе ведалі факты.
  
  Самэрс азірнуўся на сад. 'Не ведаю, ці можна назваць гэта шанцаваннем. Хіба гэта не здараецца з табой, і ты нічога не кантралюеш? Гэтыя двое хлопцаў вырашылі паступіць правільна. У нас быў перапынак у расследаванні.'
  
  'Пол Мілер і Брент Дэвіс.
  
  'Так, гэта яны. Адкуль ты гэта ведаеш? Праз некаторы час мы прыцягнулі іх у якасці абароненых сведак. Падумалі, што так будзе лепш, разумееш?
  
  'У бягучым справе сее-што праяснілася.
  
  Самэрс ўздыхнуў. Ён не зрабіў ні найменшага руху, каб вярнуцца ў гасціную.
  
  'Яны выйшлі наперад. Сказалі, што былі ў хаце, калі ўсё адбылося, але збеглі, калі ён застрэліў паліцэйскага. Яны былі напалоханыя. Вось чаму яны збеглі, і вось чаму ім спатрэбілася так шмат часу, каб прызнацца. Яны былі з каманды Бакхерста. Яны баяліся не нас, а наступстваў. Расплаты. Сказалі, што яны былі там, каб пабіцца з Тэлботом, ён выцягнуў пісталет, увайшлі копы, і Тэлбат стрэліў. Яны не думалі, што іх доказы будуць дастаткова важкімі, таму што яны былі часткай Бакхерстов, але затым паказанні прэм'ер-міністра пацвердзілі тое, што яны сказалі.'
  
  'Куля супала з гільзай, з якой годам раней стралялі ў банду Бакхерста", - сказаў Аарон.
  
  'Так. Хоць ніхто не хацеў казаць, яны былі не згодныя са стральбой ў паліцэйскіх. Сказалі, што гэта навлечет непрыемнасці на іх усіх. Вось чаму яны выступілі. Аднак спачатку атрымаў сардэчна зверху.'
  
  Я стаўлю свой кавы на стол. Некрануты.
  
  'Гучыць вельмі цывілізавана.
  
  'Хіба няма? Але нам гэта было трэба. Менавіта гэтыя два гангстара дапамаглі нам высунуць абвінавачванне ў забойстве Саймана Тэлбат ў сувязі са смерцю Кена Блэйка. Ён павярнуўся, прыхінуўся спіной да ракавіне і паглядзеў на мяне. - Часам трэба сесці за стол перамоваў з д'яблам, каб зрабіць свет больш бяспечным.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  'А д'ябал, з якім мы сядзелі, быў такім? - Спытаў я.
  
  'Каманда Бакхерста, вядома. Мы павінны былі спадзявацца на іх, каб атрымаць станоўчае рашэнне аб налічэнні ад CPS '.
  
  Самэрс здаваўся трохі усхваляваным. Цяпер ён пачаў хадзіць па кухні. Гэта была не паралізаваная пастава, як некалькі хвілін назад, калі ён глядзеў у акно.
  
  'І цябе гэта не задавальняла?
  
  'Я хацеў, каб забойцу Блэйка злавілі. Калі для гэтага мне прыйдзецца выкарыстоўваць каманду Бакхерста, то так таму і быць'.
  
  Яго манеры казалі аб іншым.
  
  'Вы ведалі Кена? - Спытаў я. Што-то павінна было растлумачыць перамену ў паводзінах Самэрса.
  
  'Не больш, чым ты. Але ён быў адным з нас. Ён быў сям'ёй, і яго забойцу трэба было пасадзіць. Гэта была мая праца.
  
  Я паглядзела на Аарона, якому няма чаго было прапанаваць. Ён не ўлавіў ледзь прыкметнага росту турботы Самэрса.
  
  'Ці быў у доме хто-небудзь яшчэ, каго вы ведаеце, акрамя Тальбота і двух сведак?
  
  'Па словах сведкаў - няма. Паслухайце, я сказаў вам усё, што мог. Я не магу сказаць нічога іншага, чаго няма ў файлах, якія, як я мяркую, у вас ужо ёсць ці якія вы ўжо запытаеце. Я не ўпэўнены, чаго вы чакаеце дамагчыся, пагаварыўшы са мной. Вам патрэбныя два сведкі або, на самай справе, знайсці новых сведак гэтага новага забойства.'
  
  Я нахмурыўся. Нас адпускалі. Гэта было дзіўна. Ці адлюстраваў чалавека, які рашыў злавіць сваю здабычу, і, па першаму ўражанню, ён здаўся мне такім жа. І вось цяпер ён закрываўся ад нас. Што ж так моцна забралася яму пад скуру?
  
  'Што ж, дзякуй, што надалі мне час, Роберт. Я цаню гэта. 'Я пільна паглядзела на яго, сустрэлася з ім позіркам. 'Усё ў парадку?
  
  Ён глыбока ўздыхнуў. 'Калі б мы злавілі яго на гандлі наркотыкамі, Блэйк быў бы ўсё яшчэ жывы. І мне прыходзіцца з гэтым жыць. 'Ён ўтаропіўся на свае рукі. Потым зноў да мяне.
  
  'О, Роберт. Ты не можаш так казаць. Ва ўсіх нас ёсць праца, якую мы не можам выканаць, і хто ведае, што адбываецца потым. Часам гэта частка нас саміх, якія ганяюцца за сваімі хвастамі. Мы робім усё, што ў нашых сілах.
  
  'Гэта было асабістае, калі гаворка ішла пра наркотыкі. Я падвёў сваю сям'ю, а таксама сям'ю Блэйк'.
  
  Я нахмурила бровы, гледзячы на яго.
  
  'Мой малодшы, Шон. Гэта быў сапраўдны беспарадак.
  
  'Шкада гэта чуць, - сказаў Аарон, які стаяў побач са мной.
  
  'Гэта цяжка, калі яны выходзяць у свет самі па сабе", - дадаў я. 'Вы не можаце абараніць іх ад іх уласных дзеянняў'.
  
  'Але я павінен быў абараніць яго ад Тэлбат. Ён пачаў працаваць на Тэлбат, і мне давялося адправіць яго ў рэабілітацыйны цэнтр, каб забраць яго ад яго. Гэта быў сапраўды цяжкі перыяд для нас '.
  
  Чорт. Нядзіўна, што ён быў на ўзводзе. Нядзіўна, што ён не ўспрыняў забойства Тэлбат як страту. Я не мог сказаць, што вініл яго. Я б, напэўна, адчуваў сябе прыкладна так жа, калі б быў на ягоным месцы. 'Цяпер з ім усё ў парадку? - Спытаў я, спадзеючыся, што, чорт вазьмі, не переусердствовал.
  
  Самэрс павольна кіўнуў. Яго погляд быў скіраваны кудысьці ў іншую частку пакоя. 'Так, гэта было доўгі знаходжанне ў рэабілітацыйным цэнтры, і я зняў для яго невялікае памяшканне удалечыні ад наркабізнесу, калі ён выйшаў.
  
  'Рады гэта чуць. Яшчэ раз дзякуй, што надалі мне час, Роберт.
  
  Аарон падзякаваў яго, калі мы ішлі па калідоры да дзвярэй. Я не магла не паглядзець на сямейныя фатаграфіі на сцяне. Роберт і яго жонка, шмат падарожнічалі. Двум з іх хлопчыкам, цяпер ужо дарослым, на выгляд было гадоў дваццаць з невялікім.
  
  'Мне шкада, што я размінуўся з місіс Самэрс. Можа быць, у іншы раз, - сказаў я, калі мы падышлі да дзвярэй.
  
  'Пару гадоў таму мы страцілі маю жонку. Рак.
  
  'Аб'. Чорт. 'Мне шкада, Роберт'. Я не чуў гэтага з плётак паліцыі, якія звычайна даволі добра трымалі ўсіх у курсе такіх трагічных страт. Гэтаму чалавеку сапраўды прыйшлося нялёгка.
  
  'Не варта. Мы правялі разам некалькі выдатных гадоў. Я ўдзячны, што яна была ў маім жыцці. Здавалася, ён крыху аддаліўся. 'Менавіта тады Шон падсеў на наркотыкі. Яны былі яго выратаваннем ад болю.'
  
  Я не ведаў яго, але паклаў руку яму на плячо. 'Калі я магу што-небудзь зрабіць.
  
  Ён паляпаў мяне па руцэ свабоднай рукой, а затым адкрыў перад намі дзверы. Аарон ступіў на халоднае паветра. Я павярнулася. 'Яшчэ раз дзякуй. Затым выйшла.
  
  'Ханна?'
  
  Я зноў павярнуўся да Саммерсу.
  
  'Ведаеш, яму лепш памерці.
  
  
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  У кішэні завибрировал тэлефон. Аарон вёз нас назад у аператыўны аддзел. Я выцягнула яго. Схаваны нумар. Верагодна, рабочы. Я адказала. Гэта быў Паша. Я выслухаў тое, што яна хацела сказаць. Пацёр галаву ў пошуках якога-небудзь заняткі, так як мая скура пахаладзела, і я пачаў замярзаць па меры таго, як яна казала. Як быццам хто-то выпусціў кулю мне ў шыю, і яна слізганула па маёй аголенай скуры, і гэта была мая натуральная рэакцыя на гэта.
  
  'Мы будзем там прыкладна праз дзесяць хвілін. Зьбяры ўсіх, калі зможаш, і мы правядзем брыфінг, перш чым пойдзем адсюль. Дзякуй, Паша. Яна была добрым копам. Я павінен быў памятаць пра гэта.
  
  Я скончыў размову. Аарон паглядзеў на мяне, прыўзняў брыво, затым зноў засяродзіўся на дарозе.
  
  'Учора ў рацэ знайшлі цела. Пазаўчора ў два гадзіны ночы патэлефанаваў хлопец з ліцэнзіяй на начную рыбалку. Дакументаў на целе няма. Прынялі за п'яніцу, які, хістаючыся, прабраўся ўнутр. Цяпер яго апазналі як нашага хлопца Брента Дэвіса.
  
  'Чорт'.
  
  'Так. Гэта абодва сведкі, якія апынуліся мёртвымі.
  
  'Быў праведзены допыт прэм'ер-міністра?
  
  'Так, таму што яны не разумелі, што гэта мае нейкае дачыненне да нашай справе. Што, калі выказаць здагадку, што гэта быў п'яны, але прэм'ер-міністр выявіў, што ў яго была траўма галавы ад удару тупым прадметам і адсутнічаў мову. Аднак гэта не было прычынай смерці. У яго лёгкіх была вада. Ён быў яшчэ жывы, калі яго перакулілі ў ваду. Ён патануў.'
  
  'О, брыдка'.
  
  'Так. Такім чынам, гэта тры трупа і паняцця не маю, хто каго забіў. Кев не ў лепшым настроі.
  
  'Гэта Паша так сказаў?
  
  'Не наўпрост, але ў мяне ёсць дастаткова звестак, каб сабраць іх разам.
  
  'Ад чаго? - спытаў я.
  
  'Ён увайшоў у пакой для нарад, сказаў усім, што дні адпачынку адмененыя і штогадовы адпачынак не будзе дазволены да тых часоў, пакуль гэтае пытанне не будзе вырашана, затым выйшаў, бразнуўшы за сабою дзвярыма'.
  
  'Я ўпэўнены, што ўсё прайшло добра.
  
  'Я пагавару з ім, калі мы вернемся. Мы правядзем брыфінг і паглядзім, што рабіць далей.
  
  Старшы інспектар Кевін Бакстер быў у сваім кабінеце і, апусціўшы галаву, што-то пісаў на паперы. Я пастукаў, увайшоў і зачыніў за сабой дзверы. У паветры лунаў пах цыгарэт. Яго таксама атачала прахалода. Відавочна, ён нядаўна быў на вуліцы, каб выкурыць цыгарэту. Спроба супакоіць расківаныя нервы.
  
  'Ханна, падыдзі, сядзь.
  
  Грэй ніколі не прымушаў мяне адчуваць сябе сабакам, калі я ўваходзіў у яго кабінет.
  
  Я сеў.
  
  'Вы чулі апошнія навіны?
  
  'Паша патэлефанаваў мне, як толькі ты даведаўся. Брент Дэвіс. Яго ўдарылі па галаве і кінулі ў раку Трэнт, каб утапіць, але не раней, чым яму адрэзалі мову, як і Падлозе Мілеру.
  
  'Менавіта. Па-чартоўску шкада, што мы не ўзяліся за гэтую працу з самага пачатку. Ён пастукаў асадкай па краі стала.
  
  'Я не думаю, што гэта паўплывала б на зыход прэм'ер-міністра'.
  
  Ён утаропіўся на мяне. Сківіцы шчыльна сціснутыя.
  
  'Я маю на ўвазе, я сумняваюся, што мы страцілі доказ, падабраўшы яе сёння, калі, вядома, вы не думаеце інакш? У нас жа не сапраўднае месца злачынства на рацэ'.
  
  'Мяркую, што няма.
  
  'Я так разумею, яны правяраюць ваду, каб пераканацца, што гэта вада Трэнта?
  
  'Так, так. Яны ўзялі ўзоры з яго лёгкіх на наяўнасць дыятомавых багавіння, і хто-то ўзяў ўзор з Трэнта, дзе яго знайшлі. У вас у офісе ёсць копія справаздачы прэм'ер-міністра. Ён пастукаў яшчэ раз, затым паглядзеў на мяне. 'Зараз вам трэба будзе разабрацца з трыма забойствамі. Я пакідаю вас з усімі, паколькі лічу, што ўсе яны звязаныя. Але што я зраблю, так гэта падам вам дадатковы персанал.'
  
  Я ўжо збіралася падзякаваць яго, калі ён махнуў на мяне рукой. 'Проста не дапусці, каб там было больш трупаў, Ханна.
  
  'Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах.
  
  'Ты ведаеш, як гэта ўплывае на лічбы. І мы можам абысціся без вайны банд. Гэта адзін з Талботов і двое з каманды Бакхерста. Хто ведае, што будзе далей. Я загадаю паліцыянтам выставіць дадатковыя патрулі ў раёнах прысутнасці абодвух банд. Зрабіце іх бачнымі. Паспрабуйце спыніць эскалацыю сітуацыі. '
  
  'Добры план. Ты ведаеш, што я размаўляў з Раяну Бакхерстом, ці не так?
  
  'Няма. Чаму мяне не трымалі ў курсе? Ён устаў з крэсла і зрабіў пару крокаў. Я застаўся на месцы.
  
  'Прабач, я распавяла Эрону. Уся справа прасоўваецца такімі тэмпамі. Ён сказаў, што ў доме Талботов падчас забойства Блэйка прысутнічала больш тых, пра каго мы ведаем.
  
  Бакстер фыркнуў. Я нахмурыў бровы, не разумеючы, на што быў накіраваны ягоны спалох.
  
  'Камень'.
  
  'Аарон? Я быў збіты з панталыку.
  
  'Вам патрэбен яшчэ адзін сяржант у каманду?
  
  'Адно было б не лішнім, але з-за маштабу працы і таму, што вы казалі аб дадатковым персанале, а не па якой-небудзь іншай прычыне'. Я не разумеў, да чаго гэта прывяло. Затым ўспомніў размову Аарона аб яго праблеме з Бакстером. Які цяпер хадзіў крыху больш.
  
  'Ты думаеш, Стоўн справіцца з гэтай працай?
  
  'Мяне б не было без яго. Я не змог бы выконваць сваю працу, калі б не Аарон. Ён мая правая рука'.
  
  Бакстер зноў фыркнуў.
  
  'Сэр, ці ёсць якая-небудзь праблема, аб якой я павінен ведаць?
  
  Ён вярнуўся да свайго крэсла і цяжка апусціўся на яго. Крэсла откинулось таму пад раптоўным вагой, і ён абапёрся рукамі аб стол, каб не ўпасці. 'Ён не падобны ні на аднаго афіцэра, якога я сустракаў раней. Ён ... дзіўны.
  
  Я ўстаў. 'Яго працоўная этыка і кампетэнтнасць вышэй усялякіх стандартаў. Дзякуй за дадатковы персанал, мы іх цэнім. Гэта ўсё, сэр?
  
  Бакстер падняў вочы да столі, крыху пачакаў. 'Я давяраю вам у гэтым, інспектар Роббінс.
  
  Калі б я была схільная да выбухаў гвалту, гэта быў бы ідэальны сцэнар для аднаго з іх. Бакстер па-сапраўднаму завёў мяне сваёй блізарукасцю. Ён і яго па-чартоўску ідэальная белозубая ўсмешка. Я ніколі не зразумею, як ён наогул спраўляўся з працай канстэбля, калі яму даводзілася ўзаемадзейнічаць з людзьмі і праяўляць спачуванне. Мне падабалася трымацца ад яго далей, наколькі гэта было магчыма. Але калі б гэта азначала абараняць Аарона, то я б стаяла з ім тварам да твару столькі, колькі мне трэба.
  
  OceanofPDF.com
  
  Ханна
  
  
  
  У пакоі для брыфінгаў стаяў буяны шум. Званілі тэлефоны, людзі казалі на поўную гучнасць, усе хацелі, каб іх пачулі адзін праз аднаго. Гэта апошняе падзея прыцягнула іх увагу.
  
  'Добра, добра, супакойся. Я ведаю, мы занятыя, але я ўпэўнены, што нам не абавязкова выбухаць, ці не так?
  
  У пакоі запанавала цішыня, калі не лічыць пары чалавек, усё яшчэ якія гаварылі па тэлефоне.
  
  'Так-то лепш. Дзякуй. 'Я прайшла ў пярэднюю частку пакоя. 'Вам будзе прыемна даведацца, што старэйшы інспектар Бакстер павялічыў штат, так што хутка ў нас з'явяцца дадатковыя рабочыя рукі, якія дапамогуць нам. А пакуль усё залежыць ад нас. Я агледзеў пакой. 'Раскажыце мне, што мы ведаем аб гэтым целе.
  
  Учора Брента Дэвіса знялі з трасы "Трэнт" у Іст-Бриджфорде. Фэй Прайд выступала ў вячэрні час, паколькі ў яе было вольнае месца. Ён прабыў у вадзе не так ужо доўга, так што апазнаць яго было магчыма'. Марцін прачытаў з ліста запісаў, які ляжаў перад ім.
  
  'Мы ведаем апошняга чалавека, які бачыў яго жывым?
  
  'Пакуль няма.
  
  'Добра, зрабіце гэта прыярытэтам. Мне патрэбен графік. Апытайце суседзяў. Сям'ю, сяброў і паплечнікаў. Я хачу ведаць, што ён рабіў, з кім і калі. І хто ведаў яго планы, месцазнаходжанне, звычкі.'
  
  Марцін зрабіў пазнаку на сваім лістку.
  
  'Я таксама хачу ведаць усе яго сувязі з справай Тэлбат. Я хачу ведаць, якое з адрэдагаваных заяў належыць яму, каб я мог прачытаць яго з улікам гэтых ведаў і звязацца з Хілары Бірн з разведвальнага падраздзялення. Як, чорт вазьмі, два абароненых сведкі могуць так скончыцца? Ён не ўзрадуецца. Тады я пайду і пагавару з Фэй Прайд, калі ў яе будзе час.' Хоць справаздачу ляжаў у мяне на стале, я хацеў пачуць з першых вуснаў.
  
  Я агледзеў пакой: столькі спраў, а персаналу не хапае. Спадзяюся, Бакстер хутка прывядзе дадатковы персанал. Я павярнуўся да стала Аарона і назіраў, як ён уводзіць нататкі ў свой кампутар. Мяне б не было без яго, і я ненавідзеў трэння паміж ім і Бакстером, ці, хутчэй, тое, як Бакстер неўзлюбіў яго. Я б не дазволіў яму выгнаць Аарона. Ён быў выдатным паліцыянтам, і асабістым перавагам не было месца на гэтым працоўным месцы.
  
  Я накіраваўся да дзвярэй, каб накіравацца ў свой кабінет, затым спыніўся і паглядзеў на Лі. 'Ці, усё гэта звязана з справай Тэлбат. Не маглі б вы расказаць нам аб часе непасрэдна пасля стральбы? Ніколі не ведаеш, што будзе актуальна, а што няма.'
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  Ці агледзеў пакой. Усе погляды былі скіраваныя на яго. Ён адчуваў сябе музейным экспанатам. У той час яму здавалася добрай ідэяй прыйсці сюды і папрасіць прикомандировать яго да расследавання, ён нават сказаў ім, што яго прывяла сюды сувязь з папярэднім справай і што яны маглі б гэтым скарыстацца, але ён не зусім быў гатовы да таго, што гэта азначала. Або, як ён падазраваў, ён не зусім чакаў, што яны сапраўды будуць выкарыстоўваць яго такім чынам. Ён думаў, што яны пагодзяцца, але не выявілі, што ён можа зрабіць што-то карыснае.
  
  Гэта было цяжка.
  
  Ён адчуваў сябе трусам, якія трапілі ў святло фар. Бегчы ці застацца, рызыкуючы трапіць пад колы?
  
  'Ці што? Ты ў парадку? - зноў звярнуўся да яго інспектар. Ён занадта доўга капаўся ва ўласнай галаве. Яму трэба было ўзяць сябе ў рукі.
  
  'Так, прабачце. Гэта складана, вы ведаеце. І я не ўпэўнены, чым змагу дапамагчы вам пасля мерапрыемства.
  
  Яна прысунулася да яго бліжэй, взгромоздилась на стол і пяшчотна ўсміхнулася. 'Я таксама не ўпэўненая, Ці. Але пакуль вы не раскажаце пра гэта, мы ніколі не даведаемся, ці ёсць у вас там карысны фрагмент або няма.'
  
  Ён моўчкі кіўнуў. Калі б толькі ён мог заставацца нямым. Заставайся ў пакоі з гэтымі людзьмі. Працягвай расследаванне, але не раскрывайся такім чынам. Такі быў план, калі ён прасіў прымацаваць яго. Не вельмі добра прадуманы план.
  
  'Добра?' зноў падказала яна.
  
  'Добра. Ён перавёў дыханне. 'З чаго ты хочаш, каб я пачаў?
  
  'Як наконт таго месца, дзе вы скончылі ў апошні раз. Вы даведаліся аб Кене. Раскажыце нам аб часе пасля гэтага. Што адбылося? Што было сказана? Яна адкінулася назад. Ён ведаў, што гэта спроба не ціснуць на яго.
  
  
  
  Яны пратрымалі яго ў бальніцы пару начэй з-за ўдару па галаве і таго, як доўга ён быў без прытомнасці. Яны былі занепакоеныя і праяўлялі асцярожнасць. Гэта хвалявала яго, але ў яго было мноства наведвальнікаў, што, у сваю чаргу, хвалявала медсясцёр, якія заляцаліся за ім. Яны хацелі, каб ён адпачыў, але яго калегі не заставаліся ў баку. Яны сказалі яму, што ў тую хвіліну, калі падмацаванне прыбыло да дому Тэлботов і яны ўбачылі, што адбылося, на вуліцах стала як у зоне баявых дзеянняў. Усе паліцыянты ў горадзе былі на свабодзе, і супрацоўнікаў з наступнай змены выклікалі крыху раней. Раён быў наводнены з паліцэйскімі, як у форме, так і ў касцюмах.
  
  Крыміналісты і копы былі паўсюль. Працавалі і рухаліся разам, пераследуючы адну мэту. Выявіць і лакалізаваць злачынца, які забіў аднаго з іх і прыкончыў іншага. Ці сказалі, што яго суправаджалі ў бальніцу. Сапраўдны блакітны транспарт. Яны не дазволілі б яму дабрацца туды без іх. У паветры лунаў гнеў, а таксама адчай тых, хто быў сябрамі Кена і Лі. Босы спрабавалі ператварыць адчай у рашучасць высачыць нападніка, але гэта быў пекла.
  
  Ці адчуў некаторы суцяшэнне, калі зразумеў, што яго абаранілі і што яны прыкрывалі яго спіну.
  
  
  
  Ён спыніўся і агледзеўся. Многія асобы, якія назіралі за ім, цяпер адвярнуліся. Большасць уставилось ў падлогу. Было цяжка пачуць аповед з першых рук аб падобным інцыдэнце, пра падзеі, калі быў забіты калега-афіцэр. Незалежна ад таго, ці былі яны на дзяжурстве і выйшлі або няма. Лі паглядзеў на інспектара. Яе твар памякчэў. Яна схіліла галаву, каб ён працягваў.
  
  
  
  Інспектар Сахни быў тым чалавекам, які быў яго афіцыйным сувязным звяном з паліцыяй і трымаў яго ў курсе расследавання, а таксама высвятляў, ці не мае патрэбу ён у якой-небудзь падтрымцы. Вядома, галоўны канстэбль нанёс яму візіт той ноччу. Ён паабяцаў высачыць злачынца і прымусіць яго заплаціць за зробленае. Ён быў суровы, але ў той жа час спакойны і паважаў тое, дзе знаходзіўся. Паважаючы стан Лі і яго страту. Але ён хацеў атрымаць як мага больш інфармацыі, каб яны маглі выканаць раней дадзенае абяцанне. І ў гэтым была праблема. З ім павінны былі звяртацца ў лайкавых пальчатках, але ім таксама патрэбна была яго дапамога, паколькі ён перажыў напад. Той, хто выйшаў жывым, калі яго калега і настаўнік загінуў. Медсестринский персанал спрабаваў трымаць людзей на адлегласці, але гэта была складаная сітуацыя для ўсіх зацікаўленых бакоў. Лі быў больш чым дасведчаны аб гэтым.
  
  Ён таксама быў занепакоены сітуацыяй дома, але Шэйла паабяцала паклапаціцца пра яго бабулі, пакуль яго не выпішуць з бальніцы. Яна сказала яму, што гэта не моцна адрозніваецца ад таго, калі ён быў на ночлегах, яна застанецца столькі, колькі спатрэбіцца.
  
  Ён даў старэйшаму следчаму столькі інфармацыі, колькі мог. Ён хацеў дапамагчы. Але гэта была вуліца з аднабаковым рухам. Нягледзячы на ўсе іх запэўніванні, што яны будуць трымаць яго ў курсе падзей, справа пачала закрывацца. З ім абыходзіліся ўсё больш і больш як з звычайным сведкам. Яго выціснулі з расследавання і абвінавачванні. Трымалі на адлегласці выцягнутай рукі. Ён атрымаў фрагменты ад калегаў, якіх откомандировали, але іх папярэдзілі не рабіць гэтага падобным чынам, таму яны былі асцярожныя.
  
  
  
  'І якія дзеянні вы распачалі?' спытаў інспектар Роббінс.
  
  'Дзейнічаць, мэм?
  
  'Калі вы не змаглі высветліць, дзе знаходзілася гэта справа.
  
  'Я пайшоў прама да інспектара Саммерсу і маліў яго прыняць мяне ў каманду'. Ён апусціў погляд. Гэта было менавіта тое, што ён зрабіў, каб патрапіць у гэта падраздзяленне.
  
  'З якой мэтай?
  
  Ён падняў галаву і паглядзеў ёй у вочы. 'Маю сяброўку толькі што забілі. Я хацеў удзельнічаць у гэтай справе. Як і ўсе астатнія на гэтай працы. Але ў мяне было больш прычын, чым у каго-небудзь іншага, хацець гэтую ролю. Я быў там.'
  
  'Я разумею. І што сказаў старшы інспектар Самэрс?
  
  'Я не мог, таму што быў сведкам.
  
  'Пакуль вы былі там, вы чулі або бачылі што-небудзь, чаго, магчыма, няма ў дасье? Людзі размаўляюць падчас працы. Можа быць, хто-то казаў з вамі?
  
  Што ён мог ім сказаць? Няхай гэта будзе асабістым. 'Так, яны размаўлялі са мной. Яны спыталіся, як я...
  
  'І што ты сказаў? Як у цябе справы? Умяшаўся інспектар. Спыніў яго паток. Спыніў ход яго думак.
  
  'Я быў, эм, я сказаў ім, што я быў, эм, у парадку, і хацеў вярнуцца да працы. Я хацеў быць з імі. Злавіць ўблюдка, які зрабіў гэта з Кеном'. Гэтая страта была рэальнай. Гэта было балюча. Мацней, чым ён мог сабе ўявіць. Ён ніколі не адчуваў нічога падобнага. Ён хацеў сысці, пакінуць гэтую каманду. Паехаць дадому да бабулі і застацца там. З яго было дастаткова.
  
  'Я перапыніў вас, прабачце. Працягвайце.
  
  Ці пачухаў галаву. 'Яны сказалі, што прывялі яго ў парадак, і мне не аб чым турбавацца. Яму гэта з рук не сыдзе.
  
  'Як доўга цябе не было на працы?
  
  'Чатыры дні. Дома я быў на ўзводзе, таму мне прыйшлося вярнуцца да працы. Мяне выпісалі на тыдзень, але мой які лечыць лекар быў вельмі рады вярнуць мяне да працы з абмежаванымі магчымасцямі да канца тыдня, так што я знаходзіўся ў пастарунку, займаючыся толькі папяровай працай.'
  
  'Што-небудзь яшчэ ты можаш успомніць?
  
  Лі паківаў галавой. Ён скончыў.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  Паша падышла да Лі. Яе сэрца сціснулася ў грудзях, сціснулася ў камяк. Было жудасна сядзець і слухаць, як ён распавядае аб сваім вопыце. Гэта было жудасна кожны раз, калі ён распавядаў аб сваім часу з Кеном Блэйкам. Але было што-то ў гэтым часе, у гэтай размове, што глыбока засела ў яе душы і патрабавала, каб яна пайшла і пагаварыла з ім пра гэта.
  
  Яна ледзь ведала яго. Яна амаль не размаўляла з ім з тых часоў, як яго прыкамандзіравалі да падраздзяленню. У рэшце рэшт, яна ўсё яшчэ адчувала сябе па-свойму і вельмі моцна лічыла сябе новенькай, таму размаўляць з кім-то і прапаноўваць падтрымку і сяброўства ў якасці звычайнага супрацоўніка падраздзялення не здавалася ёй роляй, якую яна павінна ці магла б выконваць. Яна чакала ўбачыць, як гэта зробіць хто-небудзь з яе калег, але гэтага не адбылося. Так, яна прызнала, Марцін быў цудоўны з ім. На кожным этапе шляху Марцін быў побач, трымаў яго за руку і паказваў яму, што да чаго. Але яна не была ўпэўненая, што Марцін разумеў, наколькі гэта было цяжка для яго. Быць тут, сярод усіх, з дня ў дзень, пакуль яны расследуюць смерць адзінага чалавека, які адабраў жыццё ў калегі і сябра Ці.
  
  Але хіба гэтыя людзі не павінны быць больш адчувальныя да гэтага? Як яна магла бачыць гэта, а яны не?
  
  Яна паглядзела на Роса, які смяяўся над чым-то, сказаным Марцінам, перш чым павярнуўся да свайго стала і ўключыў манітор. Рос быў цудоўны. Яны ўсе былі пышныя. Яны прайшлі праз столькі, яны спраўляліся са сваёй працай, са сваім жыццём, як маглі, і яна не магла іх асуджаць.
  
  Яна паглядзела на Лі, які збіраўся выйсці з пакоя аператыўнага рэагавання. Яна не была ўпэўненая, куды, але хацела злавіць яго да таго, як ён знікне. Хацела пераканацца, што з ім усё ў парадку. Яна паскорыла крок. Яна пагаворыць з ім. Кожны заслугоўвае таго, каб хто-то яго выслухаў.
  
  'Ці што? Ён ужо быў за дзвярыма. Яна схапіла яе, перш чым тая зачыніліся за ёй. 'У цябе ёсць хвілінка? Чорт, гэта было правільна? 'Ці ты заняты?' яна павярнулася, каб вярнуцца ў аператыўны аддзел, усё яшчэ трымаючы дзверы адкрытай, калі стаяла пасярэдзіне пляцоўкі.
  
  'Я выйшаў пакурыць, вось і ўсё. Я табе патрэбны?
  
  Яна азірнулася на аператыўны аддзел, а затым зноў на Лі. 'Я пайду з табой. 'Яна спадзявалася, што там больш нікога не будзе. Здавалася, што ў нашы дні курэнне стала менш распаўсюджанай звычкай, чым раней, але вы не маглі гарантаваць, што месца для курэння будзе пустым.
  
  'Мне гэта спатрэбіцца пасля гэтага", - сказаў ён, выцягваючы маленькую пачак па дзесяць штук з кішэні напагатове.
  
  Паша паплёўся за ім.
  
  Зона для тых, хто паліць была пустая.
  
  Ці выцягнуў вуснамі цыгарэту, паднёс запальнічку да вуснаў, пакуль яна не зацягнулася. 'На самай справе я не палю.
  
  Яна паглядзела на яго.
  
  'Няма, не ведаю. Але... Ён памахаў рукой у паветры.
  
  'Так,' сказала яна, разумеючы, чаго ён недагаворвае.
  
  'Я таксама не магу паліць дома, так што няма сэнсу ператвараць гэта ў сапраўдную звычку'.
  
  Паша збянтэжана паглядзела на яго. 'Партнёр? Потым да яе дайшло. 'О, не, прабач, гэта твая бабуля.
  
  'Так. Ёй не падабаецца, калі я палю ў доме, а я не люблю пакідаць яе без нагляду на якое-то час'.
  
  'Павінна быць, гэта цяжка.
  
  Дым цягнуўся ад Лі, які стаяў перад ёй. Яна дзівілася, чаму ён ніколі не падымаецца прама ўверх, а заўсёды трапляе ў твар не паліць. Яна не хацела, каб гэта пашыралася, бо менавіта яна стаяла ў зоне для тых, хто паліць. Гэта выглядала б няветліва.
  
  'Мяне б не было без яе. Ён засмяяўся. 'Хіба гэта не кажуць аб дзецях?
  
  Паша таксама засмяялася. Яна даведалася гэтую фразу ад калег з дзецьмі. 'Так і ёсць. Ты любіш яе'.
  
  'Так, але ты правы. Ён удыхнуў, затрымаў дыханне, паглядзеў на цёмнае неба, якое на самай справе не было цёмным, аселае над добра асветленых жылым комплексам. Яны набылі больш цёмна-сіні адценне. Ён выпусціў дым доўгім павольным удыхам. 'Гэта цяжкая праца. Не толькі на эмацыйным узроўні, але і на фінансавым.
  
  'Прабач, Лі. У цябе і так шмат клопатаў. Я хацеў даведацца, як ты сябе адчуваеш пасля таго размовы?
  
  Да іх нетаропка падышоў паліцэйскі ў форме. Яго рацыя патрэсквала там, дзе была прымацаваная да пляча.
  
  'Ты вучышся жыць з тым, што ў цябе ёсць, спраўляцца з працягнутай цябе рукой у меру сваіх магчымасцяў. Ён зноў засмяяўся. 'Я кажу як...' ён памаўчаў. 'Я б сказаў, віншавальныя паштоўкі, але яны трохі больш аптымістычныя, але не менш пошловатые. Ты разумееш, што я маю на ўвазе.
  
  Паліцэйскі далучыўся да іх. На выгляд яму было гадоў дваццаць пяць, але ў яго была густая шавялюра з сівізной. Ён кіўнуў у знак прывітання, Паша усміхнуўся ў адказ, адкрыў сваю пачак цыгарэт і прыкурыў тую, якую выцягнуў з яе.
  
  'Калі табе калі-небудзь спатрэбіцца вуха, плячо...
  
  'Гэта велікадушна. Але ты не захочаш слухаць маё дзярмо. 'Ён кінуў недакурак на падлогу і раздушыў яго абцасам.
  
  'Я сур'ёзна. Я лепш разумею... 'яна ўсміхнулася яму,' ... дзярмо, - і засмяяўся, - ... што ты думаеш.
  
  Ці падняў язычок і выкінуў яго ў прадугледжанае смеццевае вядро.
  
  'Дзякуй, Паша. Магчыма, я падтрымаю цябе ў гэтым пытанні.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Ці вымавіў эмацыйную гаворка. Я бачыў, што ён падзейнічаў на ўсіх у аператыўным аддзеле. Я папрасіў Роса паставіць чайнік і прыгатаваць напоі. Ім трэба было сабрацца з думкамі на пяць хвілін, а затым мне трэба было, каб іх галавы вярнуліся да працы.
  
  Хто-небудзь быў у маім кабінеце і адкрыў акно. Хутчэй за ўсё, прыбіральшчыца, якая выказала здагадку, што неахайнасць, у якой я працаваў, азначала, што офіс быў брудным і, такім чынам, меў патрэбу ў рэгулярным ветранні. Здавалася, быццам наляцеў шторм, хоць на самай справе было ледзь прыкметна подых ветрыка. Я зачыніла акно і пасунула клямку.
  
  Увайшоў Рос з дымлівай кубкам у руцэ. Я быў так ўдзячны. Нягледзячы на тое, што я папрасіў яго прыгатаваць піва для каманды, я меў патрэбу ў ім так жа моцна, як і ўсе астатнія. 'Дзякуй, Рос.
  
  'Не турбуйцеся. Мы на мяжы, ці не так? Вы думаеце, нам дадуць дадатковы персанал?
  
  'Калі Бакстер кажа, што ў яго ўсё атрымаецца, я думаю, так і будзе. Ён, здаецца, пастаянна кантралюе сітуацыю. Што б ён ні задумаў, гэта робіцца '.
  
  'Выдатныя навіны. Нам патрэбен увесь персанал напагатове'. І з гэтымі словамі ён сышоў.
  
  Што пакінула мяне разважаць над тым, што я толькі што агучыў яму. Бакстер мог рабіць усё, што яму заманецца. Ці быў яго розум дастаткова засяроджаны на Аароне, каб выцягнуць яго з падраздзялення? Я па-чартоўску спадзяваўся, што няма. Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, каб спыніць гэты рух. Але што? Як я спыніў рух, у якім не быў упэўнены? Гэта была праблема, над якой мне трэба было падумаць.
  
  'Мэм? Паша прасунула галаву ў дзверы. Для бязбожных сапраўды не было адпачынку. Я яшчэ нават не прыступаў ні да аднаго з заданняў, якія павінен быў выконваць.
  
  'У чым справа, Паша? - спытаў я.
  
  'Я знайшоў справаздачу разведкі, у якім гаворыцца, што Раян Бакхерст пагражаў тым, хто забіў Мілера і Дэвіса, і сказаў, што адплата будзе'.
  
  Гэта ўсё, што нам было трэба. 'І у гэтым справаздачы гаворыцца, як ён ажыццявіць гэта адплата або над кім?
  
  Паша втащила сябе ў кабінет, замест таго каб прыхінуцца да дзвярэй. 'Не, гэта даволі расплывіста. У пабе падслухалі, як ён казаў, што ім гэта з рук не сыдзе. І няма, ніякіх тлумачэнняў аб тым, як і хто.'
  
  'Добра. Дашліце мне справаздачу па электроннай пошце, і я пагляджу на яго. Дзякуй, Паша.
  
  Чорт вазьмі. У мінулым нам удалося суняць некалькі жорсткіх бандыцкіх разборак, і я не хацеў, каб падзеі дасягнулі таго маштабу, у якім яны былі раней, калі ўзброеных паліцыянтаў даводзілася патруляваць вуліцы гарадскіх жылых масіваў. Мы прайшлі праз гэта. Ніхто не хацеў вяртацца.
  
  Раян Бакхерст гаварыў са мной аднойчы, ці будзе ён гатовы пагаварыць са мной зноў, і калі так, ці змагу я аказаць на яго якое-небудзь ўплыў? Гэта было б сумнеўна, але паспрабаваць варта было. Ён быў гатовы падзяліцца некаторай важнай інфармацыяй аб мінулым расследаванні, у мяне з ім былі нейкія адносіны. Я павінен быў ўсталяваць кантакт.
  
  Зрабіўшы пазнаку ў які ляжыць перада мной нататніку, я ўзяў справаздачу прэм'ер-міністра аб Брент Дэвісе і пачаў чытаць. Ён нядоўга прабыў у вадзе. Меркаванае час смерці меркавала, што ён памёр прыкладна ў той жа час, што і Тэлбат, хоць гэта было недакладна з-за апускання ў ваду.
  
  Цалкам магчыма, што ён мог быць забіты Тэлботом да яго ўласнага забойства, але гэта таксама пакідала яму магчымасць быць забітым пасля смерці Тэлбат. Я зрабіў некалькі паметак ў сваім нататніку. Мне трэба было б задаць некалькі пытанняў патологоанатому Фэй Прайд, каб растлумачыць гэта для сябе.
  
  Мой наступны званок быў суперинтенданту Хілары Бірн. Ён адказаў пасля другога гудка. Яго голас гучаў адрывіста. Гэта не прадвяшчала нічога добрага. Дзень выдаўся не з лепшых. Я сам гэта адчуў. Пасля таго, як я прадставіўся, яго голас ані не памякчэў.
  
  'Вы чулі пра Брент Дэвісе? - Спытаў я.
  
  'У мяне ёсць.
  
  'І што ты пра гэта думаеш?" Я ўзяў свой чай, паднёс яго да твару, цяпло, выходнае ад яго, было не такім ужо непрыемным. Я паспрабаваў яго, пакуль Бірн абдумваў свой адказ. Напой быў досыць прахалодным, каб яго можна было піць, і я быў гатовы да яго.
  
  'Я думаю, у нас ўцечка інфармацыі, і нам трэба знайсці іх, і знайсці неадкладна. Я папярэджваў вас, інспектар Роббінс, аб гэтым, калі мы казалі ў апошні раз. Цяпер, калі Дэвіс забіты, у мяне няма іншага выбару, акрамя як задзейнічаць прафесійныя стандарты. Я ўпэўнены, што яны звяжуцца з вамі. '
  
  Я грохнула кубкам з большай сілай, чым планавала, і чай перелился праз край на якія-небудзь тэчкі. Я прыбрала іх і паклала на іншую стос папер на супрацьлеглым баку майго стала.
  
  'Вы разумееце, сэр, што ўцечка магла адбыцца адкуль заўгодна, нават з вашага ўласнага офіса?
  
  'Я веру. І адкуль бы гэта ні ўзялося, мы павінны выкараніць гэта. Я гэтага не пацярплю. Каб жыцця забіраліся такім чынам, калі мы нясем адказнасць за іх абарону.
  
  'Член маёй каманды праглядае выведвальную сістэму, каб высветліць, хто звяртаўся да справаздач выведкі за інфармацыяй адразу пасля забойства Блэйка. Хутка ў нас павінен быць спіс імёнаў.
  
  Гэта добра. Але, 'ён зрабіў паўзу і глыбока ўздыхнуў,' гэта не адмяняе неабходнасці захавання прафесійных стандартаў. Інфармацыя, якую вы атрымаеце ў выніку гэтага расследавання, павінна быць перададзена ім. З гэтым мы павінны зрабіць усё па інструкцыі. Калі хто-то яшчэ пацерпіць, а мы будзем сядзець склаўшы рукі, каму-то будзе вельмі лёгка заплакаць, каб схаваць гэта.'
  
  'Добра'. Я пагадзіўся з ім. Мне не падабалася тое, з чым мы мелі справу, але я пагадзіўся з ім. Што нам трэба было ўсё зрабіць правільна. Я падзякаваў яго за дапамогу і развітаўся.
  
  З кожнай хвілінай расследаванне станавілася ўсё больш і больш складаным. Існавала пагроза вайны банд, якую мы павінны былі паспрабаваць кантраляваць, у той час як за нашымі спінамі стаяў аддзел прафесійных стандартаў. Нават калі гэта быў правільны выбар.
  
  Я набраў дадатковы нумар Пашы і папрасіў яе далучыцца да мяне ў маім кабінеце. Яна ўвайшла з заклапочаным выразам твару, якое ў яе заўсёды з'яўлялася, калі яна заставалася са мною сам-насам.
  
  'Мне трэба ведаць, як далёка ты прасунуўся.
  
  Яе вусны растуліліся, але яна нічога не сказала.
  
  'Падзеі мяняюцца па-за майго кантролю, і мне трэба ведаць, як далёка вы прасунуліся ў праверцы разведвальнай сістэмы на прадмет таго, хто шукаў Саймана Тэлбат або Кена Блэйка.
  
  'Мэм, пакуль мне ўдалося ўкласціся ўсяго ў тры дні.
  
  'Як гэта можа быць? Чаму ўсё так павольна?
  
  Паша села на крэсла перад маім сталом. 'Ну, паколькі я таксама працую над іншымі расследаваннямі ...' Яна паглядзела мне ў вочы, правакуючы мяне сказаць ёй, што яна не мае рацыі, чаго я не мог. 'Гэта колькасць выкананых пошукавых запытаў. Гэта запавольвае працу сістэмы, і мне даводзіцца запісваць кожны пошук па асобнасці для вас, дату і час, а таксама патрэбную радок пошуку '.
  
  Мне не спадабалася, як гэта прагучала. 'Сума?
  
  'За першыя тры дні быў праведзены трыста сорак адзін ператрус.
  
  Я ўстаў, мой крэсла адляцеў назад і ўрэзаўся ў сцяну ззаду мяне. 'Колькі іх было? Мой голас павысіўся.
  
  'Трыста сорак адзін, мэм.
  
  'Госпадзе. Як, чорт вазьмі, можа быць так шмат пошукаў'.
  
  Цяпер Паша выглядала ўстрывожанай. Яе рукі былі счэплены на каленях. Сціскалі адзін аднаго.
  
  'Копы былі ў лютасьці. Копы вядомыя сваім цікаўнасцю", - патлумачыла яна. 'Калі яны не замешаныя ў гэтым, яны хочуць ведаць, што адбываецца, асабліва калі яны адчуваюць, што ім не далі ўсёй інфармацыі, а вы ведаеце працу, яна не раскрывала дэталі расследавання ў шырокіх маштабах. Наколькі я памятаю, яны заўважылі, што ў сістэме было шмат пошукавых запытаў, і ва ўнутранай сетцы з'явілася папярэджанне аб тым, што калі людзі працягнуць выкарыстоўваць сілавое абсталяванне для разведвальных запытаў, не звязаных з працай, якой яны займаліся, то ім прыйдзецца адказваць перад аддзелам прафесійных стандартаў, так што я мяркую, што ў якой-то момант гэты паток імёнаў скончыцца, і я скончу.'
  
  Эрон прасунуў галаву ў дзверы. 'Як прайшоў размову з Бирном?
  
  Я засмяяўся халодным смехам, горш якога сёння быць не можа. 'Заходзь, я раскажу табе. Вярнуўшы крэсла на ранейшае месца, я зноў сеў за стол. Увайшоў Аарон, і Паша выглядаў яшчэ больш занепакоеным.
  
  'Дзякуй, Паша. Напішыце мне імёны і дэталі, якія ў вас ужо ёсць'.
  
  Яна ўстала, каб сысці.
  
  - І не здзіўляйся, калі ў якой-то момант "Прафесійныя стандарты" захочуць пагаварыць з табой.
  
  Яе бровы ледзь не саскочылі з ілба.
  
  'Так, падобна, сітуацыя патрабуе іх удзелу. Але, калі вы можаце, пакуль трымаць гэта пры сабе, пакуль я не пагавару з астатнімі членамі каманды, я быў бы ўдзячны.
  
  Яна пагадзілася і хутка павярнулася, каб выйсці з офіса назад да свайго стала, але натыкнулася на дзвярны вушак. Яна пацерла лоб і пайшла далей, нават не азірнуўшыся на мяне ці Аарона.
  
  'Такім чынам, PSD? - спытаў я.
  
  'Так, Бірн.
  
  Эрону не патрэбныя былі далейшыя тлумачэнні. 'Калі?
  
  'Я не ўпэўнены. Мяркую, ён звяжацца з імі сёння, і мы пачуем пра іх пазней сёння або заўтра, калі яны разбяруцца з справамі ў адзіноце свайго ўласнага логава.
  
  'І што гэта пакідае нам і расследаванні?
  
  'Што ж, калі яны думаюць, што могуць прыйсці і адхіліць нас ад справы, хай падумаюць яшчэ раз. Іх расследаванне тычыцца карупцыі; мы спрабуем злавіць забойцу. Яны могуць назіраць за нашай гульнёй, але не забіраюць наш мяч.'
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  
  
  Стомнае занятак, і вось яна прыйшла.
  
  Офісная балбатня растварылася на заднім плане, калі Паша зноў села перад сваім маніторам. Яна магла чуць фонавую балбатню, смех і рух рабочых у офісе, але ўсё гэта было приглушено. Цяпер яна была паглынутая пастаўленай задачай. Бос хацеў вынікаў, і яна павінна была праявіць сябе. Нават калі не было ніякіх станоўчых канчатковых вынікаў, якія можна было б ёй даць, яна павінна была гэта зрабіць і паведаміць ёй пра гэта тым ці іншым спосабам. Пакажыце, што яна можа выканаць тое, што ёй даручылі, і яна не выдаткавала марна каштоўны час на расследаванне.
  
  У Пашы быў доступ да ХОЛМСУ, а таксама да астатніх паліцыянтам сістэмах. Яна супаставіла імёны з спісу з двума працамі ХОЛМСА, працай Кена Блэйка і працай Саймана Тэлбат, а таксама праверыла, ці ўдзельнічалі афіцэры з спісу ў якім-небудзь расследаванні і ці былі ў іх падставы для правядзення ператрусу. Калі няма, яна разаслала электронныя лісты з просьбай паказаць прычыну пошуку.
  
  Яна таксама склала спіс для PSD. Гэта быў доўгі спіс, таму што афіцэры былі цікаўныя і хацелі ведаць, на якім этапе знаходзіцца расследаванне. Яны ненавідзелі заставацца не ў курсе. Яна гэта разумела. Але, нягледзячы ні на што. Яна зрабіла тое, што было неабходна.
  
  Затым яна ўбачыла знаёмае імя. Яна больш не думала пра гэта.
  
  Але што яна зрабіла, каб пералічыць іх?
  
  Яна ведала, што павінна дадаць іх. Калі б яна гэта зрабіла, патрапілі б яны ў бяду або іх апраўданне было б палічана разумным, таму што яна верыла, што так яно і ёсць?
  
  Яна адклала яго ў бок і працягнула з астатнім.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  'Падобна на тое, я не магу трымацца далей ад гэтага месца", - сказала я Фэй Прайд, калі мы стаялі ў чарзе за каву ў сталовай Каралеўскага медыцынскага цэнтра.
  
  'Цяжкая работка. Гэта быў не пытанне. Яна ведала, што ўсе целы былі звязаныя. 'Ты купіўся на ўсё гэта?
  
  Я наліла сабе зялёны чай і накіравалася да касы. 'У нас ёсць. Паколькі ўсе яны звязаныя, гэта палягчае задачу ... відавочна. Хоць я не ўпэўненая, што гэта хоць трохі палягчае мой працоўны дзень.
  
  Яна засмяялася. Лёгкі звон для буйной, амаль шестифутовой жанчыны, якой яна была. 'У дадзены момант вы вызначана адцягваеце нас ад працы. Яна ўзяла двайны маффин з шакаладнай дробкай і свой кава, расплацілася, і мы пераселі за столік у куце, далей ад людзей, якія маглі падслухаць нас.
  
  'Вы чыталі справаздачу?' спытала яна, сядаючы ў крэсла.
  
  'Так, але я думаю, што мне трэба, каб сее-што з гэтага патлумачылі мне больш непрафесійна, каб быць сумленным. Я хачу зразумець, што адбылося".
  
  Яна вызваліла маффин ад папяровай абалонкі і адкусіла ад яго, крошкі падалі перад ёй з пагорка, як валуны.
  
  Я хацеў бы харчавацца так жа свабодна, але я ніколі не змог бы падтрымліваць сваю вагу, калі б не сачыў за спажываннем ежы. Мая звычка да алкаголю дастаткова дрэнна адбівалася на спажыванні калорый.
  
  'Ваш малады чалавек патануў. Ён апынуўся ў вадзе неўзабаве пасля таго, як яму адрэзалі мову.
  
  'І як ты можаш гэта вызначыць?
  
  'Ён праглынуў не толькі ваду, але і кроў. Хоць я ўсё яшчэ чакаю вынікаў аналізу на дыятомавых водарасці, але, паколькі яго выцягнулі з Трэнта, я б выказаў здагадку, што гэта рачная вада. Не цытуй мяне з гэтай нагоды, ён мог патануць у ванне, а потым яго скінулі ў раку Трэнт. Яна адкусіла яшчэ кавалачак маффина. У мяне пацяклі слінкі.
  
  'Заўтра я атрымаю вынікі па гэтым пытанні.
  
  Падышла пажылая пара і вёскі праз два столікі ад нас. Мужчына быў відавочна глухаваты, паколькі яго жонка выкрыквала яму кожную фразу. 'Я купіла цябе смачны пірог "захад лонсестон", Томас. Тваё любімае. У мяне ёсць яблычны пірог. Хіба гэта не смачна?'
  
  Томас кіўнуў ёй. У якім свеце было прыемна ёсць торт у бальніцы? Мне стала цікава, якая іх гісторыя. Ці былі яны наведвальнікамі, ці ў каго-небудзь з іх была прызначаная сустрэча тут, і гэта было пачастункам да сустрэчы або пасля яе. Жанчына паклала сурвэтку на калена Томаса і села побач з ім, каб быць бліжэй. Яна выглядала прыкладна таго ж ўзросту, але была значна больш рухомы. Ім было каля сямідзесяці або нават васьмідзесяці. Як выдатна, што яны былі адзін у аднаго.
  
  Я зноў звярнула сваю ўвагу на Фэй. 'Колькі часу трэба чалавеку, каб патануць?
  
  Яна правяла рукой па грудзях, страсаючы крошкі ад торта, прыліплыя да адзення. Яна доела маффин. 'Зусім нядоўга. Людзі часта думаюць, што людзі, якіх яны бачаць машущими рукамі ў вадзе, тонуць, хоць на самай справе гэта не так. Яны ў бядотным становішчы. Цяперашні утапленне адбываецца ціха і непрыкметна. Гэта маўклівае дзеянне, заключны акт якога доўжыцца ўсяго ад дваццаці да шасцідзесяці секунд, калі рукі спрабуюць прыпадняць цела, каб рот адкрыўся і хватанул паветра. Калі ім гэта ўдаецца, яны не крычаць аб дапамозе, таму што вегетатыўная сістэма ўзяла верх, і яны хапаюць як мага больш паветра. Іх арганізм ужо набраў ваду ў лёгкія, дыхальныя шляхі звузіліся і зачыніліся, ім трэба набраць паветра. Гэта вельмі ціха, нізка ў вадзе, падобна на тое, што яны плывуць, адштурхваюцца, перш чым канчаткова патануць. Тады ўсё скончана.'
  
  Вау, гэта гучала жудасна. Я баяўся смерці ад ўтаплення. Або ад спалення. Хоць, не баяўся б большасці людзей, калі б яны задумаліся пра гэта. На самай справе, хто хацеў памерці якім-небудзь іншым спосабам, акрамя як у сне?
  
  Маё маўчанне заахвоціла Фэй да большага. 'Ён быў бы ў вельмі цяжкім стане з-за сваёй мовы, таму, калі б яго адразу пагрузілі ў ваду, ён бы запанікаваў з-за сваёй мовы, крывацёку, гэта была б даволі хуткая смерць'.
  
  'Хутка, але жудасна.
  
  Яна отхлебнула кавы. 'Не магу сказаць, што хачу даведацца, якое гэта, калі табе адразаюць мову, пакуль я яшчэ жывая. Шакавальны фактар гэтага, так, гэта будзе жахліва для любога.'
  
  Я здрыгануўся.
  
  'А што наконт часу смерці? Наколькі вы ўпэўненыя?
  
  'Ну, вы бачыце аддзяленне скуры ад пальцаў бліжэй да канца першага тыдня, а адслаенне скуры, верагодна, адбудзецца на другім тыдні. Прымаючы пад увагу, што яго скура толькі пачала адслойвацца, а ў такую мяккую надвор'е я чакаю, што яго цела ўсплыве з апускання прыкладна праз дванаццаць-дваццаць чатыры гадзіны, я б выказаў здагадку, што на працягу гэтага перыяду часу, а таксама тэмпературы яго цела.'
  
  Што дазваляе аднесці яго прыкладна да часу забойства Саймана Тэлбат. Ці Мог ён быць тым, хто забіў яго, ці нам трэба было шукаць іншага забойцу? Ці быў у нас адзін, два забойцы Тэлбат плюс Тэлбат як забойца, або ў нас на руках трое забойцаў? Думаць пра гэта было невыносна. Я абхапіў галаву рукамі.
  
  'Няўжо ўсё так дрэнна? - спытаў я.
  
  'Давай, Томас, допивай свой шакалад, пакуль ён не астыў. Жанчына дакарала старога.
  
  Я паглядзела на іх. Была б я ў пары ў гэтым узросце? Я павярнулася да Фэй. 'Я не ўпэўненая. Так шмат інфармацыі і так шмат усяго адбылося. Нам трэба паспрабаваць сабраць усё гэта разам, каб разабрацца ў тым, што адбываецца.'
  
  Яна допила кавы. 'Калі я магу яшчэ што-небудзь для цябе зрабіць, крыкні. Здаецца, я часта працую з табой. У рэшце рэшт, большасць тваіх заданняў дастаецца Джэку. Яна засмяялася. Зноў гэты бразгучы гук. 'І яму гэта падабаецца. Яму падабаецца працаваць з вашай камандай.
  
  'Нам таксама падабаецца з ім працаваць. Ён выдатны'. Я ўсміхнуўся ёй. 'Але мне было вельмі прыемна працаваць з вамі. Я абавязкова вярнуся, калі мне што-небудзь спатрэбіцца.
  
  Мне проста трэба было высветліць, што ў мяне ёсць, перш чым я разумею, што мне трэба.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  Я ішоў да сваёй машыне, неба над галавой пацямнела і пакрылася сінякамі. Мяне дапек дрыжыкі. Дзень хіліўся да заходу. Было злавеснае пачуццё. Гэта нагадала мне, што мне трэба пагаварыць з Раяну Бакхерстом. Мне трэба было сустрэцца з ім зноў. Абмеркаваць наяўную ў нас інфармацыю. Гэта трэба было спыніць, пакуль усё не выйшла з-пад кантролю.
  
  Я паглядзела на свой тэлефон, калі ён скончыў спробу падлучыцца. Адказу не было. Я набрала зноў. І зноў адказу не было. Здавалася, ён не хацеў са мной размаўляць. Затым мой завибрировал тэлефон у мяне ў руцэ. Я адказала, не гледзячы на экран, думаючы, што Бакхерст прапусціў мой званок і ператэлефанаваў, але гэта быў Аарон.
  
  'PSD патэлефанавала ў офіс. Яны казалі з Бакстером.
  
  'Чорт. Што ён сказаў?' Я яшчэ не ўвёў яго ў курс справы. Я сышоў з офіса на гэтую сустрэчу, але не сказаў яму і планаваў паведаміць, калі вярнуся. Мне так шмат трэба было зрабіць і запомніць сёння.
  
  'Ён быў незадаволены, што пачуў гэта ад іх, хоць чакаў, што будзе ў курсе падзей'.
  
  Я ўздыхнуў.
  
  'Ён хоча пабачыцца з табой, калі ты вернешся. На самай справе, ён хоча, каб ты вярнулася прама цяпер.
  
  'Усё роўна, што на мне апранута'. На мне нічога не было надзета, таму што Бакхерст не адказваў на мой званок, але ён не павінен быў гэтага ведаць.
  
  'Менавіта гэта ён і сказаў.
  
  'Я ўжо ў шляху'.
  
  Гэта было б пацешна.
  
  Мы з Ааронам ўвайшлі ў офіс Бакстера і выявілі яго, як ён сядзеў за сваім сталом, а падцягнутага мужчыну - на крэсле насупраць. Ён выглядаў хутчэй щеголеватым, чым працаздольным. Яго казліная бародка была акуратна падстрыжаная, валасы коратка падстрыжаныя. Яго цёмная скура блішчала, як быццам яе арашалі і пра яе клапаціліся. Яго поціск рукі было моцным і цёплым.
  
  'Дэвенэй Кларк, рады з вамі пазнаёміцца. - Ён трымаўся за яе абедзьвюма рукамі, і яго вугальна-чорныя вочы зіхацелі. Ён быў прыгожы. Я ведала, хто ён такі, чым займаецца, але ўсё роўна ўсміхнулася яму ў адказ на цяпло яго рук і вачэй і прадставілася.
  
  Кларк падышоў да Аарона і з той жа цеплынёй паціснуў яму руку, затым прапанаваў нам два пакінутых крэсла ў офісе, у той час як Бакстер моўчкі назіраў за тым, што адбываецца.
  
  'Як, я ўпэўнены, вы ведаеце,' пачаў Бакстер, як толькі мы ўсе расселіся, - Дэвенэй - адзін з старэйшых інспектараў з PSD, і ён тут, каб разабрацца з трывожным пытаннем забойства нашых сведак.
  
  'Я не хачу блытацца пад нагамі. Ён паглядзеў мне ў вочы. 'Я ведаю, што наша рэпутацыя апярэджвае нас, але я тут не для палявання на ведзьмаў, я тут, каб дапамагчы, дзе магу, і ў маім ўласным расследаванні, спадзяюся, высветліць, ці ёсць у нас на рахунку дрэнны паліцэйскі'.
  
  'Калі шчыра, я здзіўлены, што ты прыйшоў у офіс. Я паглядзеў на Бакстера. Гэта была яго тэрыторыя.
  
  Кларк адказала перш, чым Бакстер паспеў вымавіць хоць слова. 'Вы маеце рацыю ў тым, што для нас нармальна працаваць незаўважна і праводзіць нашы расследавання удалечыні ад аб'екта і больш ўтойліва, але людзі паміраюць з палахлівай хуткасцю, і мы не можам быць заўважаныя, або, лепш сказаць, мы не можам сядзець склаўшы рукі і нічога не рабіць або нават праводзіць наша расследаванне звычайным спосабам. Нам давялося прыстасоўвацца да гэтых спецыфічным і незвычайным абставінах. І адпраўка каго-то, мяне, ' ён зноў усміхнуўся, - у падраздзяленне, якое знаходзіцца ў цэнтры расследавання, была палічана правільным крокам у гэтай справе. Відавочна, што над гэтым працуюць іншыя афіцэры, на заднім плане, але я не магу паказаць, па якім кірунку яны вядуць расследаванне або які вынік, калі толькі хто-то яшчэ не падвяргаецца рызыцы, і нам трэба дзейнічаць, каб спыніць гэта адсюль. '
  
  Аарон не сказаў ні слова. Цяпер я паглядзела на яго. Ён закаціў вочы. Нікому не падабалася, калі PSD круціцца ў іх арбітах.
  
  'Такім чынам, Ханна,' ўмяшаўся Бакстер, ' ты павінна забяспечыць сяржанту Кларку максімальна камфортныя ўмовы і прадастаўляць яму ўсю інфармацыю па справе. Бягучую і па меры паступлення. Яму спатрэбіцца доступ да ХОЛМСУ.
  
  'Усё ў парадку, дзякуй, сэр. У мяне ўжо ёсць доступ да ХОЛМСУ.
  
  Бакстер пастараўся, каб выраз яго твару не выдавала таго, што ён адчувае. 'Вядома, разумееш. 'Ён абапёрся далонямі аб стол і падняўся ў вертыкальнае становішча. 'Такім чынам, Ханна задаволіць цябе, пазнаёміць з камандай, і калі табе спатрэбіцца ад мяне што-небудзь яшчэ, ты ведаеш, дзе я.
  
  Я практычна чула, як ён заскрыгатаў зубамі, калі скончыў.
  
  'Тады нам лепш паказаць вам аператыўную пакой, прадставіць вас і пасадзіць за стол, - сказаў Аарон, калі мы выходзілі з офіса.
  
  'Я цаню гэта. 'Словы Кларк былі вымаўленыя мякка. 'Вы ведаеце, што я тут не для таго, каб наступаць каму-то на пяткі, не так, інспектар Роббінс? Ён паглядзеў на мяне. Яго цёмныя вочы спрабавалі пранікнуць у мяне. Што ён шукаў?
  
  'Але ты тут, каб назіраць за тым, што мы робім, праўда?
  
  Лёгкі ўздых. 'Ўсяго толькі спрабую высветліць, ці не з вашага лі падраздзялення складаецца той прадажны паліцэйскі, які ў нас ёсць. Хіба вы не аддалі перавагу б пазбавіцца ад іх, чым дазволіць ім зганьбіць вашу каманду?
  
  У яго словах быў сэнс. Я б так і зрабіў. Але я цярпець не мог, калі за мной прыглядалі. У адзіночку я працаваў лепш. Было дастаткова дрэнна, калі ты ведаў, што PSD расследуе цябе здалёк, але гэта, ён тут, у офісе, гэта было што-то іншае. Гэта выбівала з каляіны.
  
  Мы ўвайшлі ў аператыўную пакой. Я супакоіў каманду і прадставіў Девена. Павісла няёмкае маўчанне.
  
  'Добра, я ведаю, што PSD - не самы любімы аддзел для ўсіх, але ў нас тут праблема, і Дэвенэй далучыўся да нас у спробе вырашыць яе. Калі ласка, крыху перапыню каменнае маўчанне'.
  
  Пачуўся прывітальны нараканьні.
  
  'Я не дрэнны хлопец", - яшчэ раз паабяцаў ён.
  
  Зазваніў адзін з тэлефонаў, і Марцін падняў трубку.
  
  'Я буду трымацца ад вас далей, наколькі змагу, але мне б хацелася, каб мы маглі працаваць разам", - працягнуў Дэвенэй, спрабуючы размясціць да сабе каманду. Копы былі ўпартыя. Асабліва ў аддзеле Девена.
  
  Я назіраў, як Марцін устаў, усё яшчэ прыціскаючы слухаўку да вуха. Ён спрабаваў адной рукой нацягнуць паліто са спінкі крэсла, працягваючы размаўляць. Гэта выглядала не вельмі добра. Няўжо гэтая праца ніколі не замарудзіцца?
  
  'Калі я знайду доказы, якія хоць як-то дапамогуць расследаванні ў цэлым, я, вядома, перадам іх вам,' ўсё яшчэ казаў Дэвенэй.
  
  Марцін паклаў трубку. Мне не трэба было пытацца, ён паглядзеў на мяне. 'У Медоўз стралялі з аўтамабіля, які праязджаў міма.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Ішоў моцны дождж. Неба было грифельно-шэрым і ўладным. Дворнікі ў маёй машыне старанна чысцілі ветравое шкло, але вялі бітву, заведама прайграную.
  
  Прыпаркавацца, я нацягнуў паліто, зашпіліў яго і падняў каўнер. Для абароны месцы здарэння ад непагадзі быў усталяваны тэнт, каб захаваць як мага больш доказаў, але паколькі гэта быў які-міма аўтамабіль, частка месцы здарэння ўяўляла сабой які рухаецца аб'ект. На вуліцы маглі быць неабароненыя ўчасткі, дзе маглі быць закладзены доказы, якія патэнцыйна маглі быць змытыя дажджом у каналізацыю. Крыміналісты працавалі так хутка і метадычна, як толькі маглі.
  
  'Праклятая надвор'е, - сказаў Аарон, калі мы адчынілі дзверцы машыны, каб накіравацца да палаткі.
  
  'Я ведаю. Ты можаш паверыць, што мы зноў тут, не па адрасе Тэлбат?
  
  Аарон толькі пакруціў галавой, і пад звон захлопнувшихся дзвярэй машыны і дажджавую ваду, якая сцякае па нашых асобам, мы перайшлі ў багажнік машыны і нацягнулі неабходныя касцюмы Tyvek.
  
  Ззаду нас спынілася іншая машына, і з яе выйшаў Дэвенэй Кларк. Ён вырашыў рушыць услед за намі і паглядзець, што адбылося.
  
  'Гэта сапраўды трохі падобна на дэжавю", - сказаў Аарон, зашпільваючы маланку. 'Ты датэлефанаваўся да Бакхерста раней?' ён спытаў.
  
  Я пакруціў галавой. 'Няма. Ён не браў трубку. 'Ты думаеш, гэта ён?
  
  'Я нічога не думаю. Але гэта супадзенне, што ён пагражаў, і ў той жа дзень, калі мы даведаліся пра гэтыя пагрозы, на вуліцах Медоуза адбылася аварыя'.
  
  'Я думаў, ты не ўмееш будаваць здагадкі.
  
  Ён глыбока ўздыхнуў. 'Паглядзім, што ў нас ёсць, і, можа быць, двойчы два будзе чатыры?
  
  'Няўдалы дзень для гэтага. 'Дэвенэй падышоў цалкам зашпілены, калі я застегивала маланку на касцюме Tyvek. Нават агідны папяровы касцюм не змог адцягнуць увагу ад... чаго? Што ж гэта было такое, што прымушала мяне хацець глядзець на яго?
  
  'Нам лепш паглядзець, што ў нас ёсць. 'Я пакрочыла да палаткі, але не раней, чым заўважыла, як тузануўся куток рота Девена.
  
  Мы паведамілі нашы дадзеныя афіцэру з часопісам агляду месца здарэння і рассунулі створкі палаткі, каб увайсці. Доступ павінен быць прадастаўлены толькі важнай персаналу, але Дэвенэй быў непахісны ў тым, што гэта расследаванне мае вырашальнае значэнне, што ў нас рэальная праблема і ён павінен быць уцягнуты.
  
  Фэй схілілася над целам малады чарнаскурай жанчыны. На жанчыне было зялёна-блакітнае сукенка і чорныя туфлі на плоскай падэшве. З нашага месца ля яе ног я мог бачыць, што яна скрючилась пры падзенні, як быццам бегла па тратуары. Дзіўным чынам у маёй галаве ўсплыла песня Адэль. Гоняясь па ходніках. Я прагнаў гэтую думку.
  
  Хоць гэта не мела сэнсу. Жанчына? Я паглядзеў на Аарона, і ён нахмурыўся. Калі гэта было адплата, то я чакаў, што адзін з хлопцаў Тэлбат прама цяпер будзе ляжаць на зямлі. Член банды. Малады чалавек, які прыняў жыццёвае рашэнне дапусціць гвалт у сваё жыццё. Гэта было нечакана. Магчыма, мэтай быў член банды, якому ўдалося збегчы цэлым – ці нават параненым, – а гэтая жанчына была спадарожным шкодай. Якая жахлівая фраза. Спадарожны шкоду. Гэта быў чалавек.
  
  Я ціхенька кашлянуў, каб папярэдзіць Фэй аб нашай прысутнасці.
  
  'Усё ў парадку, я ведаю, што ты там, - сказала Фэй, згорбіўшыся. 'Буду з табой праз хвіліну.
  
  Вакол цела была разбрызгана кроў. Пырскі ад траплення куль і выліўшаяся кроў, а таксама лужына ад таго месца, дзе яна ўпала і ляжала. Гэта быў беспарадак.
  
  'Тады добра. Фэй ўстала і павярнулася да нас. Жанчына сапраўды выглядала так, як быццам бегла па тратуары. Яна была павернутая на бок. Абедзве рукі выцягнутыя ў левы бок. Яна павярнула галаву, каб паглядзець у той бок, куды яна бегла. Я нахіліў шыю, каб зірнуць ёй у твар, што-то знаёмае ў яе профілі прымусіла мяне пахаладзець, як быццам мяне акунулі ў ледзяную ваду. Затым я перавёў погляд на твар жанчыны.
  
  'О, Божа мой'.
  
  'У чым справа, Ханна? Ты яе ведаеш? ' спытала Фэй з заклапочаным выразам на твары. Яна працягнула мне руку.
  
  Я адчуў, як кроў адхлынула ад майго цела. Як быццам свет злёгку нахіліўся вакол сваёй восі, і я з усіх сіл спрабаваў знайсці апору. Фэй ўзяла мяне за руку і, не адпускаючы, падтрымала мяне.
  
  'Ханна? Цяпер на яе твары адбілася заклапочанасць. Яна паглядзела на Аарона, які паціснуў плячыма.
  
  'Вы ведаеце гэтую жанчыну? - спытаў я.
  
  Я прачысціў горла. 'Так, так, памятаю. Гэта Тремелл Браўн. Яна была сведкай... э-э... забойства Тэлбат.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  У гэтым не было ніякага сэнсу.
  
  Я паспрабаваў пракруціць у галаве сцэнар. Спачатку я думаў, што пацярпеў адзін з банды Тэлбат, але убачыўшы жанчыну, пераканаўся, што я памыляўся. Тады я падумаў, што пешаход быў збіты ў выніку ўдару ў адказ Бакхерста, накіраванага супраць аднаго з банды Талбота. Але каб трапіць у Тремелла Браўна, гэта было занадта вялікім супадзеннем. Гэта не было адплатай. Ва ўсякім выпадку, не ад Бакхерста.
  
  Калі толькі Бакхерст не забіў Тэлбат. Каб захапіць уладу. Але хто б ні забіў Тэлбат, падобна на тое, што сёння мэтай быў Тремелл.
  
  Але тады адкуль ім ведаць, што Тремелл зрабіла заяву ў паліцыю? Яна магла даверыцца не таму чалавеку. У такіх галінах, як гэтая, я не думаю, што вы калі-небудзь ведалі, каму можна давяраць, хто з-за страху пабег бы да сябра банды, каб абараніць сябе. Не таму, што яны былі злонамеренны у якім-небудзь сэнсе, а з-за ізаляванага свету, у якім яны жылі. Невялікая экасістэма, у якой кіруюць вулічныя банды.
  
  Ці ў нас усё яшчэ можа быць прадажны паліцэйскі ў нашых руках. Я паглядзела на Девена, які назіраў за мной. Асцярожны, замкнёны погляд на яго твары. Але карумпаваны паліцэйскі, якога я лічыў, даў інфармацыю Талботу, забяспечыў яго імёнамі сведак на яго працэсе. Гэта было поўнай супрацьлегласцю таго.
  
  Я быў збіты з панталыку. Я не разумеў, што тут адбылося.
  
  'Табе трэба пайсці і прысесці? - Спытала Фэй.
  
  Я зноў паглядзела на Тремелл, на яе знявечанае цела, раскудлачаны выгляд на мокрай зямлі. Працавітая жанчына, якая хацела паступаць правільна, затым я паглядзела на Фэй. 'Не, я ў парадку. Гэта быў шок, вось і ўсё. Я не разумею, чаму гэта адбылося. Гэта не адпавядае таму, што мы думалі аб гэтай працы'. Дэвенэй цяпер звярнуў увагу на Тремелла. Было відаць, як цікае яго мозг, пакуль ён абдумваў гэтую сцэну.
  
  Я агледзеўся. Успомніў размову з Тремелл. Тое, што яна сказала нам, калі ўвайшла. Што я прапусціў? Яна распавяла пра тое, як гуляла са сваім сабакам і як, праходзячы міма, сабака папярэдзіла яе аб тым, што Талбот мёртвы ў машыне. Як ёй не падабалася жыць побач з ім.
  
  Ёй не падабалася жыць побач з ім з-за яе прыгожага хлопчыка, Шоби, які быў з ёй у паліцэйскім участку як раз перад тым, як яна павінна была ісці на працу, і ён павінен быў пайсці ў дзённай дзіцячы сад, але ўзяў выхадны з-за ранішняга шоку Тремелл. Хоць з дзіцячай ужо даўно было б скончана.
  
  Чорт. Дзе, чорт вазьмі, ён быў? Дзе быў Шоби?
  
  'У яе ёсць дзіця. Дзе ён, яе маленькі хлопчык? Хваля страху захліснула мяне. Я адчуваў, як калоціцца маё сэрца ў грудзях, як паніка сціскае маю грудную клетку вакол яго. 'Нам трэба знайсці яго'. Аб чорт. Калі ласка, не дай яму апынуцца ўцягнутым у гэта. 'Нам трэба знайсці яго. Прама цяпер. Я агледзелася, калі тое, што я сказала, адбілася на тварах людзей побач са мной. 'Яму каля трох гадоў. І ён павінен быў быць са сваёй мамай'.
  
  Я выбегла з палаткі, пакінуўшы Фэй, Аарона і Девена ісці за мной па пятах, і знайшла бліжэйшага паліцэйскага ў форме. Цяпер пошук сына Тремелла стаў нашай першачарговай задачай. Тремелл была ў надзейных руках у Фэй, але мы не ведалі, ці была яна адна ці з ёй была Шоби. Заняткі ў школе даўно скончыліся. Асабліва заняткі ў дзіцячым садзе для трохгадовага дзіцяці. Уся каманда павінна была быць на палубе.
  
  Я зразумеў, што не ведаю, дзе жыў яго бацька, жыў лі Шоби з імі абодвума разам, як двое бацькоў, або Тремелл выхоўваў яго адзін. Хоць я надала час Шоби, супакоіла яго, дарослага чалавека, яго маму, я чакала, што яна знойдзе сваю апору. У мяне не было дастаткова часу, каб пазнаёміцца з чалавекам, які знайшоў час з свайго працоўнага дня, каб дапамагчы нам. Жанчына, якая, нягледзячы на ўсё, што яна ведала, і тое, што, здавалася, было даказана, дала нам інфармацыю, якая падвергла б яе небяспекі, але яна ўсё роўна гэта зрабіла. Таму што яна была прыстойнай жанчынай, якая хацела паступаць правільна.
  
  Чорт вазьмі.
  
  Я паглядзела на паліцэйскага, які выглядаў зусім взбешенным з-за таго, што стаяў пад дажджом. Мне было ўсё роўна. Гэта было часткай працы. Мы ўсё гэта рабілі. 'Я патрабую неадкладнага ператрусу ў гэтым раёне і яе хатняга адрасу. Прама цяпер. Ўзламаць ўваход у яе дом, калі там бяспечна. Хоць назавіце сябе. Калі Шоби там, і гэта яго імя, калі ласка, выкарыстоўвайце яго, мы не хочам, каб яго напалохаць.'
  
  Я дастаў тэлефон з кішэні і набраў нумар офіса. Дождж усё яшчэ ішоў. Я спрабаваў абараніць свой тэлефон, але гэта было цяжка. Я пабег да сваёй машыне, калі пачуўся званок. Дыяна ўзяла трубку, калі я падышоў да машыны і сеў у яе. Я хутка патлумачыў, што адбываецца, і папрасіў праверыць спіс выбаршчыкаў. Мне не прыйшлося доўга чакаць, каб даведацца, што Тремелл была адзінай дарослай жанчынай, зарэгістраванай па яе адрасе.
  
  Пакуль я казала, збоку ад мяне навісла цемра, і я падняла вочы. Дэвенэй зазіраў у машыну. Вада абмывала яго. Але ён, здавалася, гэтага не заўважаў. Ён быў засяроджаны на мне. Яго погляд быў напружаным. Я сціснула зубы, пакуль Дыяна казала, і махнула Девену на пасажырскае сядзенне. Ён забраўся ўнутр, як быццам выцягнуў сябе з возера. Вада - асноўны склад.
  
  Я даручыў Дыяне навесці даведкі, каб высветліць, хто быў бацькам Шоби. Яго трэба будзе праінфармаваць. Калі б мы змаглі знайсці хлопчыка жывым, яго бацьку трэба было б паклапаціцца аб сваім сыне.
  
  'Нам трэба пагаварыць,' сказаў Дэвенэй збоку ад мяне. Я заўважыла, што ён зняў тайвековый касцюм.
  
  'Мне трэба зрабіць яшчэ адзін званок. Дай мне хвіліну. Я падняў палец, паказваючы час.
  
  Мой наступны званок быў дзяжурнаму інспектару ў дыспетчарскай, каб спытаць яго, ці можа ён даслаць яшчэ супрацоўнікаў для дапамогі ў пошуках. Я пачула прыглушаны крык, калі чыя-то рука пацягнулася да тэлефона, і калі ён вярнуўся да мяне, то сказаў, што яны ўжо ў дарозе. Я падзякавала яму. Удзячная, што ў такія моманты ўсе робяць усё магчымае. Я маліла Бога, каб Шоби не быў часткай гэтага і цяпер не ляжаў дзе-небудзь у садзе, сьцякаючы крывёй. Праблема з дбайным ператрусам, які мы, ці, хутчэй, я, пачалі, заключалася ў тым, што гэта магло скампрамэтаваць ўчасткі месца злачынства, якія, як мы яшчэ не разумелі, былі месцам злачынства. Але выратаванне жыцця кожны дзень важней месца злачынства. Калі б мы маглі знайсці зніклага дзіцяці жывым, я б рызыкаваў страціць доказы на знешніх кардоны. Тремелл быў прыкрыты. Непасрэдная сцэна, сама Тремелл, яна была ў бяспецы. Цяпер нам заставалася спадзявацца, што мы не наткнемся на другую сцэну ў выглядзе яе сына.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  'Што гэта?' Спытаў я. Я не мог бачыць ні сцэну перада мной, ні якія працуюць людзей. Снег пакрыў ветравое шкло коўдрай, якое ахутала нас ўнутры аўтамабіля. Ён даваў адчуванне лёгкага цяпла, незалежна ад халоднай тэмпературы, якая была на вуліцы, калі вы стаялі ў ім.
  
  Дэвенэй працяжна ўздыхнуў і павярнуўся на сваім сядзенні так, каб быць да мяне тварам. Гэта было дзіўна, я толькі што сустрэла яго, але мне здавалася, што я ведаю яго даўжэй, чым той вельмі кароткі перыяд, які быў рэальнасцю. Я магла зразумець напружанне, нават не агучваючы яго словамі. 'Гаворка ідзе аб гэтай справе, інспектар Роббінс.
  
  'Клічце мяне Ханной. 'Гэта быў інстынкт.
  
  Ён нахіліў галаву. 'Ханна. Ён прыкусіў ніжнюю губу, абдумваючы наступнае прапанову. - Гэта трэці сведка, забіты ў ходзе расследавання справы Саймана Тэлбат. У нас сапраўдная праблема. Яго вочы сустрэліся з маімі. 'Ты згодная?
  
  Я ледзь мог не пагадзіцца, як бы мне гэтага ні хацелася. Я не хацеў думаць аб магчымасці таго, што ў нашай камандзе ёсць прадажны паліцэйскі, будзь то мая каманда асабіста або больш шырокая каманда паліцыі ў цэлым. Гэта было асабліва. Што мы ўсе з дня ў дзень прыходзілі выконваць гэтую працу, каб хто-то зрабіў гэта, і прымусіў усё гэта адчуваць сябе нікчэмным. Таму што, калі грамадскасць даведаецца пра гэта, уся паліцэйская служба, а не толькі Нотынгемшыра, будзе заплямленая той жа фарбай.
  
  Копы жуликоваты.
  
  Я пацягнула сябе за челку. Яна отрастала і раздражняла мяне. На паўдарогі гэтага не было ці наогул не было. 'Гэта нядобра. Самае важнае цяпер - гэта тое, што мы знайшлі Шоби.'
  
  'Я згодны. Нам сапраўды трэба знайсці хлопчыка. Але нам з табой трэба быць упэўненымі, што гэтая сцэна з маці застанецца ў таямніцы.
  
  Я паглядзеў на яго.
  
  'Гэта не можа быць пастаўлена пад пагрозу, Ханна.
  
  Я адвярнулася ад яго і адкрыла сваю дзверцы. 'Ты можаш узяць сітуацыю пад кантроль. Я высунула адну нагу з машыны і азірнулася на яго. 'Але я буду шукаць гэтага маленькага хлопчыка. Я устаў і зачыніў за сабой дзверы.
  
  'Ханна. 'Дэвенэй выйшаў і абышоў машыну спераду. 'Яго знойдуць, калі ён тут, яго абавязкова знойдуць. Але самае лепшае ў гэтым расследаванні - гэта тое, што яно праводзіцца належным чынам, а гэта значыць, што вы, як старэйшы навуковы супрацоўнік, павінны ўзначаліць яго. Вам трэба каардынаваць гэта. Адсюль. Людзі павінны мець магчымасць звяртацца да цябе, знайсці цябе, атрымліваць ад цябе каманды. Яго твар памякчэў. 'Прабач, калі гэта гучыць цяжка. Ён падышоў на крок бліжэй.
  
  Дождж паліваў нас дваіх, пакуль мы стаялі ў нашым супрацьстаянні. Я адчуваў, як ён сцякае па ўнутранай баку майго каўняра. Прасякнуты маю вопратку. Цёрся аб маю скуру.
  
  'Але такія рэаліі гэтага справы. Мы знойдзем яго", - працягнуў ён.
  
  Я ўтаропілася на яго. Мае вантробы надзьмуліся і я ледзь не задыхнулася. Я была ў такой лютасці. 'Ты сустракаў гэтага маленькага хлопчыка? Размаўляў з ім? Гуляў з ім? Пакуль ты гэтага не зробіш, не кажы мне, наколькі гэта цяжка і што мне трэба зрабіць.'
  
  Я падышоў, каб абыйсці яго.
  
  Ён паклаў руку мне на плячо. 'Ты ведаеш, што табе трэба кантраляваць гэта месца злачынства. Для яго, як і для ўсіх астатніх. Што, калі каму-то ўдасца запляміць гэта, схаваць, хто яе забіў, як гэта дапаможа дзіцяці, калі мы знойдзем яго жывым, калі мы не зможам тады прыцягнуць да адказнасці забойцу яго маці?'
  
  Мне хацелася накінуцца, заляпіць яму аплявуху. Мае эмоцыі бушавалі. Я праціснулася паўз яго. 'Я збіраюся знайсці Шоби. Ты можаш застацца тут і ахоўваць месца злачынства. Для гэтага не патрэбныя двое з нас.'
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Аарон выйшаў з палаткі з месцам злачынства і накіраваўся да мяне, калі я накіраваўся ў яго бок. 'Пошукавая група арганізавана? - спытаў ён.
  
  'Ага. Паглядзі на надвор'е, Эрон. Што, калі ў яго патрапілі і ён ляжыць у гэтым? Нашы гадзіны вызначана цікаюць.
  
  'Мы робім усё, што ў нашых сілах.
  
  Я не быў упэўнены. Я ламаў галаву, пакуль ішоў па вуліцы назад да палаткі, да Тремеллу, да таго месца, дзе быў бы Шоби, калі б ён быў са сваёй маці. 'Верталёт. Мы можам падняць верталёт ў паветра.
  
  Аарон не адставаў ад мяне. 'Добры званок'. Ён не стаў чакаць, пакуль яго папросяць, ён звязаўся па тэлефоне з дыспетчарскай і зрабіў запыт, перш чым я паспеў сказаць што-небудзь яшчэ.
  
  Мы стаялі звонку палаткі. Ён скончыў размову і паглядзеў на мяне. Стук дажджу па намёце нагадваў барабанны дроб. Настойлівы. Суцэльны фонавы шум. 'Ты ў парадку?
  
  Я глыбока ўздыхнуў. 'Я не ведаю, Аарон. Гэта быў шок, разумееш? Я чакаў убачыць каго-небудзь з членаў банды, а я сустрэў Тремелла. Але Шоби, яе маленькі хлопчык, нам сапраўды трэба яго знайсці. Ён такі мілы дзіця. Ён не заслугоўвае таго, каб быць ўцягнутым у гэта. Да таго ж, яна была сведкам, Аарон. Што, чорт вазьмі, адбываецца?
  
  Дэвенэй далучыўся да нас. Я паглядзела на яго. Ён вытрымаў мой погляд. Цвёрда. Цярпліва.
  
  Эрон нічога не заўважыў. 'Я не ведаю,' працягнуў ён размову, ' але нам трэба высветліць, і высветліць зараз. Цяпер ужо занадта позна'.
  
  Я паглядзеў на гадзіннік. Хоць Аарон гаварыў аб справе ў цэлым, мая ўвага была засяроджана на невялікай яго часткі, якая належала Шоби.
  
  Але ён меў рацыю. Было дастаткова дрэнна, калі члены банды забівалі адзін аднаго. І тое, што грамадскасць лічыла, што мы дазваляем ім такім чынам кантраляваць сябе, хоць на самай справе мы гэтага не рабілі. Гэта было забойства ў нашым раёне, і мы цярпелі гэта не больш, чым цярпелі забойства любога іншага чалавека. Але цяпер, калі нявінны прадстаўнік грамадскасці апынуўся ўцягнутым у бандыцкую драму, падымецца шуміха. Ад грамадскасці, ад прэсы, з офіса камісара паліцыі, ад шэфа, з усіх бакоў. І гэта было самае важнае слова ва ўсім гэтым. Нявінныя. Члены банды былі поўныя рашучасці ўжываць гвалт адзін да аднаго і ўступілі ў свет па ўласнай волі, але хто-то накшталт Тремелла, як Шоби, яны былі грамадзянскімі асобамі, якія нічога не рабілі, акрамя як жылі сваім жыццём. Яна выйшла з дома, працавала за свае грошы і спрабавала выхаваць свайго сына так, каб на яго не ўплывалі тыя, хто жыў вакол іх.
  
  'Вы патэлефанавала ў гатэль "Восем-восем"? ' спытаў Дэвенэй.
  
  Я свярбелі. Я не мог стаяць на месцы і чакаць. Я хацеў быць актыўным, зрабіць што-небудзь, каб дапамагчы гэтаму маленькаму хлопчыку, які быў такім радасным, калі мы гулялі ў паліцэйскія машыны. Які сказаў, што хоча стаць паліцыянтам, калі вырасце. Які хацеў умець вадзіць паліцэйскія машыны. Самастойна уключаць фары.
  
  'Так, яны павінны быць усяго праз пяць хвілін", - адказаў Аарон.
  
  І цяпер усё, што я мог бачыць, - гэта тое, што ён ляжаў у лужыне ўласнай крыві, якая была б непрыкметная на размокшей зямлі. Які мінае крывёй і які чакае ў холадзе, волкасці і цемры, які чакае, што яго мама, хто заўгодна прыйдзе і дапаможа яму. Калі побач нікога няма. Яго просьбы аб дапамозе і суцяшэнні засталіся без адказу.
  
  Я зноў зірнуў на гадзіннік. Я не быў упэўнены, рухаліся стрэлкі ці наогул. Цяпер я не мог успомніць, што яны паказвалі, калі я глядзеў на іх у апошні раз.
  
  'Я дапамагаю ў пошуках,' сказала я, ні да каго не звяртаючыся. Мне было ўсё роўна, хто мяне слухае. Мне трэба было знайсці яго.
  
  'Ханна. 'Гэта быў Дэвенэй. Я была ў некалькіх кроках ад яго, накіроўваючыся да садам за зонай для намётаў. Тое, што я ведала, верагодна, ужо было праверана, але я павінна была з чаго-то пачаць.
  
  'Ханна!'
  
  Я спынілася і павярнулася. Дэвенэй і Аарон прамоклі наскрозь. Гэты хлопчык, мне трэба было знайсці яго. 'У чым справа? - Огрызнулась я ў адказ. Я б не засталася.
  
  'Што нам ужо вядома?' спытаў Дэвенэй.
  
  Я паглядзеў на Аарона. Зноў паглядзеў на гадзіннік. Чорт вазьмі. Я пайшоў назад да іх. 'Аарон?
  
  'Каманда завяршыла абыход дамоў, каб высветліць, ці зможам мы апазнаць якіх-небудзь сведак. Хоць большасць з іх, падобна, знаходзяцца на вуліцы, нягледзячы на гэтую жудасную надвор'е. З жыхарамі пагаварылі '. Ён пачухаў патыліцу, і мокры жмут валасоў тырчаў там, дзе ён ссунуў яго рукой. 'Нам ўдалося атрымаць частковую рэгістрацыю і мы адправілі яе аператарам відэаназірання і падраздзяленню ANPR. Як вы можаце бачыць, дарожная паліцыя вымярае сляды шын на дарозе, дзе аўтамабіль занесла, калі ён страляў у Тремелла. Гэта дапаможа, калі мы яго знойдзем. '
  
  ANPR была праграмай аўтаматычнага распазнавання нумарных знакаў, якая рэгістравала якія праязджаюць міма аўтамабілі. Я кіўнула Девену. На маім твары зноў з'явілася хмурнае выраз. Ён быў поўны рашучасці ўтрымаць мяне на адным месцы. Я быў поўны рашучасці паехаць.
  
  'Вы ў курсе, якія непрыемнасці былі ў Пашы ў яе папярэднім падраздзяленні? Скарга, якую яна падала? Прычына, па якой яна пераехала?
  
  Эрон паглядзеў на мяне. Я пакруціў галавой. Я быў цалкам у курсе.
  
  Я пайшла. Я больш не хацела стаяць і слухаць яго. Ён спрабаваў падзяліць нас, і я гэтага не пацярплю.
  
  Кветнікі былі маленькімі паштовымі маркамі, але трэба было пераканацца, што Шоби не схавалася за невысокай сцяной, якая атачала кожны сад. Я ўвайшла ў першы. Ён быў струхлелай, на цаглінах стаяла машына, яе задняя частка тырчала на тратуары. У куце на баку стаяў стары тэлевізар. Над ім расла трава. Я праціснуўся скрозь яе, прайшоўся ўзад-наперад уздоўж сцяны на выпадак, калі маленькі хлопчык прыціснуўся да яе і быў скрыты з-пад увагі. Затым пабег па завулку паміж двума дамамі да задняй часткі ўчастка. Калі б нам прыйшлося рабіць гэта для усіх дамоў на вуліцы, гэта заняло б час. Для гэтага патрабавалася як мага больш персаналу.
  
  Калі я дабралася да задняй частцы дома, запаліўся святло. Яна была процілеглая фасадзе. Цалкам заасфальтаваная, з мноствам пробивающихся пустазелля, але досыць роўная, каб было відаць, што Шоби тут няма.
  
  Я выйшаў назад на вуліцу.
  
  Што мне здалося дзіўным, дык гэта тое, што, хоць людзі чулі намець і стрэлы, ніхто не заўважыў дзіцяці. Яны не бачылі, ці быў з Тремелл яе сын, таму што ўсе паглядзелі ў бок віску шын і стрэлаў. Хоць яны хутка ўпалі на падлогу і абараніліся яшчэ да таго, як зразумелі, што хто-то быў паранены стрэламі.
  
  Аарон стаяў ля выхаду. Ўзровень майго турботы зашкальваў. Калі б я толькі надала больш увагі, калі Тремелл прыйшоў на станцыю. Калі б я звярнуў увагу на яе асцярогі, я мог бы зразумець, што гэта адбудзецца. Тады мы маглі б абараніць яе і Шоби. Гэта залежала ад мяне.
  
  Я выйшла з саду і перайшла да наступнага. Аарон праводзіў мяне да брамкі. Пакінуўшы мяне праходзіць рытуал, які мне трэба было завяршыць.
  
  Я не ведаў, што і думаць. На першы погляд здалося, што ў жанчыну трапілі выпадкова, а не па вызначанай мэты. У рэшце рэшт, мы знаходзіліся недалёка ад адрасы Саймана Тэлбат, але цяпер я ведаў, што была забітая Тремелл Браўн, існавала відавочная верагоднасць, што яна з самага пачатку была мэтай, таму што яна была сведкай забойства Тэлбат, і гэта рабіла мяне адказным.
  
  'Дзе ён, дзе Шоби?' Я спытаў Эрона, які аглядаў неба ў пошуках надыходзячага верталёта, не звяртаючы ўвагі на праліўны дождж.
  
  - Я здзіўлены, што "Восем на восем" выйшлі ў такую надвор'е.
  
  Я паглядзеў на яго. Па яго твары струменіўся дождж. Валасы зноў прыліплі да галавы. Касцюм Тайвека аблягаюць яго постаць. 'Ты мяне чуў? - Спытаў я.
  
  'Я раблю выгляд, што мы ўсё яшчэ адказваем за гэта расследаванне.
  
  Гэта было не падобна на Аарона. Каб ён вось так ўзломваў сістэму, што ж, я ніколі з гэтым не сутыкаўся. 'Аарон?'
  
  Бакстер сказаў, што я павінен адказваць не толькі перад ім, але і перад Кларк. Што я не магу паступаць так, як мне падабаецца, як я рабіў усё гэта час.'
  
  'Што за чорт'.
  
  'Так, пакуль ты хадзіў за сее-якімі рэчамі ў свой офіс пасля таго, як Марцін паведаміў нам аб гэтай працы, Бакстер злавіў мяне. Такім чынам, я думаю, можа, зноў прыйшоў час рухацца далей'.
  
  'Чорт вазьмі, няма, Эрон. Я гэтага не дапушчу.
  
  'Што? Мне пераехаць?
  
  'Не, Бакстер, каб— - Затым мы пачулі верталёт над намі, лопат лопасцяў пад дажджом. І яны выклікалі мяне па радыё. Пара шукаць Шоби, і я спадзяваўся, што мы яшчэ не занадта спазніліся.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  
  
  Ужо сцямнела. Верталёт выкарыстаў усё, што было ў яго распараджэнні. У яго быў магутны пражэктар, які называўся Nightsun. Ён быў неверагодна яркім. Каманда, якая знаходзілася на борце верталёта, таксама мела магчымасць весці пошук па цеплавым прыкметах, але гэта было складана ў такой густанаселенай мясцовасці, як гэтая, але яны спрабавалі гэта зрабіць. У рэшце рэшт, у нас была стральба і зніклы дзіця.
  
  Цяпер Дзіяна знайшла бацьку Шоби. Яго ніколі не было на месцы злачынства. У яго і Тремелл былі кароткія адносіны, але яны рассталіся да таго, як яна даведалася, што цяжарная. Яна не хацела ведаць яго, калі зацяжарыць, таму што калі б яны не працавалі без дзіцяці, то не сталі б працаваць з крыклівым, гадящим дзіцем у тым складзе, аб якім яна казала. Яна справілася з гэтым адна, і ён пакінуў яе на волю лёсу. Здавалася, ён быў цалкам шчаслівы, што яго знялі з кручка. Але цяпер, калі яго сын прапаў, ён быў не ў сваім розуме. Ён хацеў ведаць, дзе знаходзіцца. Я папрасіў Дайан трымаць сацыяльную службу ў курсе, паколькі ім прыйдзецца прымаць канчатковае рашэнне, паправіў я сябе, калі мы знойдзем Шоби.
  
  Паўсюль былі копы. Паходні разгойдваліся дугамі. Менеджэр з месца злачынства Дуг Хауэлл губляў сябе ў руках.
  
  'Інспектар Роббінс, вы разумееце, што вы робіце з маім месцам злачынства? Вы яго знішчаеце. Што скажа CPS, калі вы паспрабуеце падаць на каго-то ў суд з-за гэтага? Што ты будзеш адчуваць, калі страціш гэта? Яго твар пачало чырванець, хоць было холадна з-за дажджу, які ўсё яшчэ ліў.
  
  'Дуг, мы абаранілі ўсё, што маглі. Але калі мы не знойдзем гэтага хлопчыка і ён памрэ, скажы мне, што ты будзеш адчуваць? Таму што я гатовы паспрачацца на любую суму грошай, што я буду адчуваць сябе нашмат лепш, чым ты, калі мы знойдзем яго. 'Я зрабіў паўзу. Вада працягвала сцякаць па маёй шыі і прамакаць вопратку. 'Усё роўна, як мы яго знойдзем.
  
  Дуг апусціў галаву. Кроплі ўпалі з яго валасоў на зямлю. Ён зноў падняў погляд. 'Прабач. Я ўсё яшчэ пачатковец у гэтай ролі, і гэта важна для мяне. Проста зрабі ўсё магчымае, каб абараніць тое, што ты можаш.'
  
  Я паклала яму руку на плячо. Гэта ўсіх нас засмуціла. 'Усё ў парадку. Я бяру адказнасць на сябе. Гэта маё рашэнне. І я б абараняла яго перад любым, хто гэтаму запрацівіўся.
  
  "Гатэль "Оскар", восем Восем, інспектару Роббінс'. Я натапырыў вушы, калі ў эфіры прагучала маё імя.
  
  'Працягвай'.
  
  'У кветніку прыкладна ў трох вуліцах адсюль ёсць вельмі прыкметны цеплавой след. На Масхэм-стрыт. Магчыма, вы захочаце паслаць каго-небудзь праверыць гэта'.
  
  Вочы Дуга загарэліся. Гэта была надзея, і яна была удалечыні ад непасрэднага месца злачынства.
  
  Маё сэрца падскочыла да горла. Гэта мог быць ён.
  
  Гэта магла быць котка.
  
  Госпадзе.
  
  Я ўзялася за ніжнюю губу і прыкусіла яе.
  
  Час, здавалася, спынілася. Радыё ў эфіры маўчала. Кружыў верталёт над галавой. "Шырк-шырк-шырк" - працягваецца саўндтрэк. Паток святла, выпусканага "Начным сонцам", быў накіраваны ў тую вобласць, куды яно накіравала афіцэраў.
  
  Я пачаў рухацца.
  
  'Ханна, адпусьці форму. 'Гэта быў Дэвенэй.
  
  Чорная хваля рухалася перада мной, калі афіцэры ў форме пачалі рухацца ў паказаным верталётам кірунку.
  
  Потым я пабег.
  
  'Ханна!'
  
  Вада з-пад зямлі паднялася ўверх, калі лівень працягваўся. Я рушыў далей, спрабуючы разглядзець што-небудзь скрозь заслону дажджу. Паветра ў маіх лёгкіх быў халодным і вільготным. Цяжкія крокі Аарона ззаду, даганяць мяне. Я залезла глыбей і прымусіла сваё цела рухацца хутчэй. Я праціснулася міма паліцэйскіх у форме, якія беглі трушком. Я павінна была дабрацца да гэтага маленькага хлопчыка. Я спадзяваўся, што мы паспелі своечасова. Мы павінны былі паспець. Здавалася, што мы правозіліся занадта доўга.
  
  Людзі былі на вуліцы, гледзячы на паліцэйскі верталёт, які завіс над галавой. Жанчыны з яркімі парасонамі, мужчыны, якія кідаюць выклік надвор'і, некаторыя ў футболках. Яны чулі, што адбылося, і хацелі паглядзець.
  
  Я завярнуў за апошні кут, на Масхэм. Мая грудзі цяжка ўздымаліся.
  
  'Куды? - Крыкнуў я ў рацыю.
  
  'Перад вамі тры саду. Налева.
  
  Гэта быў не сад як такой, а хутчэй бетонная паркавальная зона, і да смеццевага баку прыціснуўся самы маленькі хлопчык. Ён абхапіў рукамі калені, уцягнуўшы галаву так, што яго амаль не было відаць. Яго трэсла.
  
  'Шоби!'
  
  Аарон спыніўся ззаду мяне, калі я нахілілася да хлопчыка, якога мы шукалі.
  
  'Шоби. 'Я абняў яе за дрыготкія плечы. - Табе балюча? - спытаў я.
  
  Ён падняў галаву. Яго вочы былі цёмнымі і поўнымі страху. І хоць ён быў мокры, я магла разглядзець дарожкі ад слёз на яго твары.
  
  Ён быў жывы. Я не мог у гэта паверыць. Ён быў жывы.
  
  'Гэта я, Ханна. З паліцэйскіх машын?
  
  Лёгкі ківок.
  
  Батарэя паліцэйскіх цяпер стаяла ля старых драўляных варот, якія звісалі з завес.
  
  Я ощупала Шоби на прадмет траўмы, затым асцярожна пасадзіла яго да сабе на калена. Ён дазволіў мне зрабіць гэта, не выдаўшы ні гуку. Яго вочы не адрываліся ад маіх. Маўклівая згода.
  
  Сінія агні прарэзалі цемру, якая атачала нас. Рухавік быў заглушаны.
  
  - Мы можам вяртацца на базу? - спытаў Оскар у гатэлі "Восем на восем".
  
  Я падзякаваў іх за дапамогу, і пражэктар, які асвятляў нас, згасла, і мы апынуліся ў цьмяным святле вулічнага асвятлення збоку ад нас. Верталёт паляцеў. Плясь-плясь-плясь заціх.
  
  Парамедики прабраліся скрозь натоўп людзей, якія зараз акружылі нас, і забралі яго ў мяне. Там, дзе ён быў, засталося адчуванне халоднай пустэчы. Халадней, чым калі-небудзь ўдавалася стварыць надвор'і. Яны трымалі яго на руках, у мокрым стане ён выглядаў малюсенькім. Яны сказалі, што адвязуць яго ў бальніцу, каб яго праверылі, хоць у яго, здавалася, не было ніякіх бачных траўмаў. Ён клікаў сваю маму, калі ўвайшоў у добра асветленае памяшканне машыны хуткай дапамогі. Маё сэрца разбілася.
  
  Я накіравалася да дзвярэй. Да яго. 'Яны добра паклапоцяцца пра цябе, Шоби. 'На яго плечы было накінуць коўдру.
  
  Слёзы зноў пакаціліся па яго твары. Кажуць, у дзяцей бываюць вялікія, тлустыя слёзы, але гэта было не так. Яны цяклі па яго маленькі тварык. Малюсенькая рака, якая падыходзіла пад яго малюсенькае тварык. Я проста хацела, каб уся яго боль сышла.
  
  'Мы павінны ісці", - пракрычаў мужчына-парамедык. Я запытальна падняў палец уверх на адну хвіліну. Ён паглядзеў на хлопчыка, які сядзеў на лаўцы ў машыне хуткай дапамогі, загорнуты ў коўдру, яго твар быў бледным ў паласатым святле фургона. З яго выглядвалі вочы, падобныя на цёмныя месяца. Фингерс шчыльней прыціснуў да сябе коўдру. 'Адну хвіліну, потым нам трэба ісці.
  
  Шэптам я спытаў: 'Што здарылася, Шоби?' Я не чакаў адказу. Я не думаў, што ён мяне пачуў. Я проста хацела паглядзець на маленькага хлопчыка яшчэ адну хвіліну, перш чым яны забяруць яго. Я так рада, што знайшла яго жывым, але ў той жа час зламаным перад будучыняй, да якой яму цяпер трэба было прыстасавацца без сваёй мамы.
  
  'Мама сказала мне бегчы. Бяжы, Шоби, - сказала яна, - бяжы.
  
  Затым ён знік. Блакітныя агні разарвалі навакольную прастору. Людзі глядзелі. Подпрыгивающая вада. Вулічныя ліхтары, прасвечваюць скрозь змрок. Гэта ўсё разбурыла, а затым зноў сабрала разам. І цяпер нам трэба было сабраць разам тое, што менавіта тут адбылося.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  Я пайшоў дадому і пераапрануўся. Усіх, хто жыў досыць блізка, я адправіў зрабіць тое ж самае. Ноч абяцала быць доўгай, так што яны цалкам маглі адчуваць сябе камфортна, мы прамоклі наскрозь, і хоць у старонняга чалавека была змена кашулі або блузкі, ні ў каго не было поўнага касцюма, каб пераапрануцца ў офісе. Толькі калі я распрануўся, я зразумеў, наколькі я мокры. Калі б вы паглядзелі на мяне, вы б выказалі здагадку, што я вырашыў скокнуць у басейн прама ў адзенні. Я засунула знятую вопратку ў пральную машыну – я была не з тых, хто аддае касцюмы ў хімчыстку. І груба высушыла валасы фенам, перш чым сцягнуць іх гумкай для валасоў. Гаворка ішла аб хуткім змене функцыянальнасці, а не пра тое, каб выглядаць найлепшым чынам. Мне трэба было вярнуцца ў офіс.
  
  Бакстер чакаў мяне, калі я дабраўся да аператыўнага аддзела.
  
  'Што, чорт вазьмі, адбываецца?' спытаў Бакстер.
  
  'Я не ведаю'.
  
  Ён злосна паглядзеў на мяне.
  
  'Я працую над гэтым, - патлумачыла я, накіроўваючыся з ім на буксіры да свайго кабінету. 'Спачатку гэта выглядала як суправаджаў шкоду ад прапушчанай мэты, але потым, калі я ўбачыла, хто быў ахвярай ...
  
  'Хто, чорт вазьмі, гэта быў?' спытаў ён. Схапіўшы мяне за руку, спыніў на паўдарогі, калі мы падышлі да маёй дзверы.
  
  'Гэта была жанчына па імі Тремелл Браўн. Яна была сведкам. Яна знайшла Саймана Талбота у тую раніцу, калі ён памёр.
  
  'Чорт,' прамармытаў ён сабе пад нос.
  
  'Яна сказала, што не ўбачыла нічога каштоўнага. Яна знайшла яго цела. Але гэта прымушае задумацца, ці думае забойца, што яна яго бачыла. Наколькі блізка да часу смерці яна была, калі знайшла яго.
  
  Мы пераехалі ў мой кабінет.
  
  'Гэта выглядае не вельмі добра'. Бакстер зачыніў за намі дзверы майго кабінета, затым скрывіў верхнюю губу, аглядаючы стос папер, якія займалі месца, дзе людзі маглі б стаяць або рухацца. Ён прыжмурыўся, гледзячы на мяне. Я праігнараваў яго і села за свой стол.
  
  'І што гэта мы чуем аб датычнасці дзіцяці?
  
  'Ён у бяспекі. Апошняе, што ёй удалося зрабіць, гэта прымусіць яго бегчы. Мы знайшлі яго ў садзе ў некалькіх вуліцах адсюль.
  
  'Гэта тое, на чым мы засяродзімся ў гутарцы з прэсай. Той факт, што дзіця ў бяспецы. Ён уздыхнуў. 'Цяпер твае планы?
  
  
  
  Я павярнуўся тварам да каманды. Бакстер стрымаў сваё слова. Цяпер у аператыўную пакой набился дадатковы персанал. Парачку я даведаўся па працы ў паліцыі, але астатнія былі невядомыя. Я не быў упэўнены, што ў мяне будзе час вывучыць імёны. Ім прыйдзецца здавольвацца маёй падзякай за іх час і адданасць справе. Таму што менавіта гэтага я б запатрабаваў ад іх за гэтую працу - поўнай самааддачы. Сітуацыя выйшла з-пад кантролю, і нам трэба было вярнуць яе назад.
  
  'Я хачу, каб брыгады працавалі з камерамі відэаназірання, я хачу, каб яны былі канфіскаваныя і прагледжаныя. Нам трэба ідэнтыфікаваць і адсачыць аўтамабіль, яшчэ адна брыгада апытвае сведак. Я ведаю, што яны там напалоханыя, баяцца заявіць пра гэта, але гуляць на тым факце, што маленькі хлопчык апынуўся ўцягнутым у гэта сёння. Ці хочуць яны, каб іх уласныя дзеці аказаліся ў такой небяспечнай сітуацыі? Міма пралятаюць машыны, якія выпускаюць кулі, не звяртаючы ўвагі на тое, куды яны трапляюць. Піхайце з усіх сіл, але, калі ласка, з спачуваннем.
  
  'Я хачу, каб іншая каманда старанна вывучыла справу Блэйка, і я хачу, каб гэта было зроблена належным чынам і хутка. Мы сее-што ўпускаем. Усё вяртаецца да таго справе. 'Я ведаў, што гэта так. Я адчуваў гэта. Усё пачалося ў той дзень, калі Сайман Тэлбат сышоў з суда свабодным чалавекам пасля таго, як яму прад'явілі абвінавачванне ў забойстве канстэбля Кена Блэйка. Нам прыйшлося вяртацца.
  
  'Крыміналісты ўсё яшчэ знаходзяцца на месцы здарэння разам з групай па расследаванні няшчаснага выпадку, і я спадзяюся, што з часам мы зможам атрымаць ад іх што-небудзь карыснае. Тым часам нам трэба папрацаваць на нагах і надаць час '. Я паглядзеў на каманду. Сёння будзе позна. Яны і так адпрацавалі шмат гадзін. 'Давайце разбярэмся з замовай піцы і накормім вас усіх. Тады ў мяне потым не будуць хварэць вушы ад галоднай каманды.'
  
  Пачуліся ўхваляльныя воклічы, і з скрынь дасталі пару меню піцы. Тэрэза дастала ручку і ўзмахнула ёю, як чароўнай палачкай Гары Потэра. Усё выглядала так, як быццам яна кіравала арганізацыяй галодных ордаў. Я падышоў да яе.
  
  'Значыць, вы падтрымліваеце тут парадак?
  
  Яна чмыхнула. 'Я не ўпэўненая, што гэта магчыма, калі справа тычыцца ежы, але так, я складу спіс таго, што яны хочуць, і патэлефаную ім. Хто-то павінен трымаць іх у цуглях, інакш нам усім дастанецца адзін выгляд піцы ад чалавека, які яе заказвае '. Яна засмяялася. Я не часта такое бачыла, і гэта было прыемнае відовішча.
  
  'Дзякуй, Тэрэза.
  
  'Чыста эгаістычныя меркаванні, вы разумееце?
  
  Я паляпаў яе па плячы. 'Зусім дакладна. І на гэтай ноце, я магу замовіць гавайское, калі ласка?
  
  Яна паморшчылася.
  
  'Што?'
  
  'Менавіта па гэтай прычыне я гэта і раблю. Каб прадухіліць дастаўку ўсёй піцы з садавінай. Хто кладзе садавіна на піцу?'
  
  
  
  
  
  Камера відэаназірання зафіксавала аўтамабіль у пары вуліц ад нас, мяркуючы па часе і частковай ідэнтыфікацыі, якія падалі пара сведак, якія хацелі з намі пагаварыць. Шэрая Honda Accord, старая і абвешчаная сагнанай постфактум. У мяне не было прычынаў сумнявацца ў яго крадзяжы. Нам трэба будзе пагаварыць з уладальнікам і пацвердзіць гэта, а таксама пацвердзіць любы алібі.
  
  Наяўнасць паўнавартаснай VRM азначала б, што мы маглі б адсачыць гэта з дапамогай ANPR і абвясціць трывогу на PNC, а таксама паведаміць усім падраздзяленням ваеннай формы, каб яны сачылі за гэтым, але не набліжаліся да яго. Каб праінфармаваць кантроль і прымусіць АРВ-тэрапію спыніць прыём.
  
  Адзін крок наперад.
  
  Прынеслі піцу, скрынкі з прадуктамі. Я расплаціўся, і мяне сустрэлі задаволенымі воклічамі. Гэта быў верны спосаб падтрымаць усіх, незалежна ад таго, наколькі старанна яны працавалі або наколькі стаміліся. Ежу можна было забраць з сабой. Асабліва калі яна была ў плоскай ўпакоўцы. Пара супрацоўнікаў ўсё яшчэ адсутнічала, каб навесці даведкі, але піцу можна было ёсць халоднай або разаграваць ў мікрахвалеўцы. Яны б нічога не страцілі.
  
  Я зноў патэлефанаваў Бакхерсту, на гэты раз трубку ўзяў ён. Я выпусціў кавалак піцы і выцер рот тыльным бокам далоні. 'Раян, гэта інспектар Роббінс.
  
  'Так, я пазнаю ваш нумар", - адказаў ён.
  
  Вядома, ён патэлефанаваў. 'Ты можаш сустрэцца? Мне трэба з табой сёе аб чым пагаварыць.
  
  На лініі запанавала цішыня. Я дазволіў гэтаму разгуляцца. Ён альбо пагадзіўся б на гэта, альбо няма. Не было сэнсу ціснуць на яго ці напружвацца з-за гэтага.
  
  У рэшце рэшт ён вярнуўся да мяне: 'Я чуў пра жанчыну і дзіця'.
  
  Я прамаўчаў. Гэта быў не пытаньне і не адказ на маё пытанне.
  
  'Добра, праз пятнаццаць хвілін зноў у Берроуз-Корце, на тых жа ўмовах, што і ў мінулы раз.
  
  Аарону б гэта не спадабалася, але ён даказаў, што яму можна давяраць да такой ступені, калі мы сустракаліся ў мінулы раз, што я б аказаў яму такой жа ўзровень даверу і на гэты раз. Мне трэба было паспрабаваць прадухіліць вайну банд, і калі мне давядзецца сустрэцца з ім на яго умовах, то так таму і быць.
  
  
  
  Прасякнутая дажджом зямля была мяккай і бруднай пад нашымі нагамі.
  
  Ён стаяў там. Скрыжаваўшы рукі на грудзях. Твар абыякава.
  
  'Гэта Аарон'.
  
  - Я сказаў "сам-насам'. Бакхерст быў люстраным адлюстраваннем Аарона. З суровым тварам і зусім не задаволены сітуацыяй.
  
  Было цёмна. Тут, перад Берроуз-Корт, не было асвятлення. Мы ўсе карысталіся святлом паходняў, каб арыентавацца. Гэта надавала сустрэчы больш злавесны выгляд, і цемра была яшчэ адной прычынай, па якой Аарон настаяў, каб я прыйшоў не адзін, таму што я не змог бы ўбачыць, як галаварэзы Бакхерста рушаць да мяне, калі яны вырашаць, што напад на паліцэйскага - добрая ідэя.
  
  'Так, але ў цябе ёсць два па кошце аднаго". Яму было не да смеху. 'І ў мяне няма часу спрачацца пра гэта". У яго зноў было чацвёра мужчын на заднім плане. Буйныя хлопцы з круглымі жыватамі, якія выступаюць далёка за любы рэмень, які яны маглі насіць. Плечы пад іх галовамі былі падобныя на валуны. Якія самі па сабе былі падобныя на цвёрдыя скалы. Трое з іх былі лысымі, загарэлымі і пакрытымі шнарамі.
  
  'Сітуацыя выйшла з-пад кантролю, і нам трэба яе вырашыць", - працягнуў я.
  
  'Мы не маем ніякага дачынення да жанчыны і дзіцяці. Ён скрыжаваў рукі на грудзях. За яго плячом маячыла шматпавярхоўка крэмавага колеру.
  
  'Але ты ж ведаеш пра гэта.
  
  Ён забрахаў. Гук, які, як я выказаў здагадку, павінен быў азначаць смех. 'Усе пра гэта ведаюць. А ў маім становішчы я павінен ведаць аб падобных рэчах.
  
  Я не пытаўся ў яго, чаму гэта было так. Я быў тут не для таго, каб ўдавацца ў прычыны таго, што ён рабіў ці не рабіў. Я быў тут, каб разрадзіць сітуацыю. Астатнім заставалася дачакацца афіцыйнага расследавання.
  
  'Што ты ведаеш пра гэта?' Я спытаў у яго. Калі ён ведаў аб гэтым, магчыма, ён ведаў дастаткова, каб дапамагчы.
  
  Яшчэ адзін брэх. 'Што з табой такое, што ты думаеш, я тут, каб табе дапамагаць?
  
  Я не ведаў. Але я ведаў, што ён трымаў вуха востра. Я павінен быў паспрабаваць. 'У мінулы раз ты сказаў, што ў доме быў хто-то яшчэ.
  
  'Так, і што ты з ім зрабіў?
  
  'Мне трэба больш.
  
  На гэты раз я фыркнуў. І ён павярнуўся, каб сысці.
  
  'Пачакай'.
  
  Ён зрабіў паўзу.
  
  'Паслухайце, магчыма, вы не хочаце нам дапамагаць, але мне трэба, каб вы далі нам крыху часу, каб вырашыць гэта без пытання пра адплаты. Сітуацыя будзе толькі пагаршацца'.
  
  'Ты маеш на ўвазе Мілера і Дэвіса? Двух маіх хлопцаў, якія цяпер мёртвыя? Націск было зроблена на слове "мёртвыя". Прыкладна гэтак жа выглядалі яго вочы цяпер. Чаму я вырашыла, што змагу пагаварыць з такім хлопцам? Можа быць, таму, што ён пагадзіўся сустрэцца са мной, і што-то рухала гэтым.
  
  'Ты хочаш вайны за тэрыторыю не больш, чым я. Можа, ты і хочаш прыбраць Талботов з дарогі, але ты не хочаш вайны ...' Ооочень, навошта ён гэта рабіў? Ён што-то атрымліваў ад гэтага, ён павінен быў атрымаць. Вось ён тут, верхавод якая выклікае страх банды, сустракаецца з афіцэрам паліцыі, павінна была быць прычына. Я чаго-то не разумеў. 'Дасце нам яшчэ крыху часу? Перш чым дзейнічаць.
  
  Ён паглядзеў на мяне. 'Вы не вельмі добра праявілі сябе ў сваёй рабоце, інспектар Роббінс.
  
  Я паглядзела на Аарона. Яго твар быў такім жа сталёвым, як і ў Бакхерста, але я ведала Аарона, і гэта было не тое ж самае. Мне захацелася засмяяцца. Якім бы недарэчным ні быў момант. Па якой-то прычыне Бакхерст не хацеў прычыняць нам шкоду, ён хацеў, каб мы разабраліся з праблемай.
  
  'Мы працуем кругласутачна. Скажыце, дзе шукаць.
  
  Ён паківаў галавой. Яго голас стаў рэзкім, даючы зразумець, што ў нас няма часу. 'Як я і казаў у мінулы раз, дом. Табе трэба засяродзіцца на тым, што адбылося ў мінулы раз. У тваім апошнім расследаванні. Адказы знаходзяцца там.'
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Гэта былі паўгадзіны з таго вечара, якім я не хацеў займацца, але гэта было важна.
  
  'Ты думаеш, яно таго каштавала? - Спытаў Аарон, манеўруючы ў лёгкім вячэрнім патоку машын. Рукі цвёрда трымаюцца ў становішчы "дзесяць два".
  
  'Я ведаю. Я думаю, ён сфакусаваў нас. На тым, дзе нам трэба шукаць. Я павярнулася да Эрону. 'Ты не ведаеш?
  
  'Я яму не давяраю.
  
  'Я і не чакаю, што ты будзеш яму давяраць.
  
  'Што, калі ён ці хто-небудзь з яго людзей быў адказны за тое, што адбылося раней? Вы лічыце правільным, што мы пагаворым з ім такім чынам, перш чым атрымаем дадатковую інфармацыю, што ў выніку нашага расследавання?'
  
  'Я думаю, нам трэба было пагаварыць з ім да таго, як адбылася аварыя, і гэта было ..." як бы гэта сфармуляваць, не ператвараючы страту аднаго з бацькоў, жорсткае забойства грамадска значнай жанчыны на вуліцы ў нязручнасць, калі гэта было зусім не так, 'ўсё яшчэ неабходна пагаварыць з ім пасля развіцця падзей. Больш таго, я б выказаў здагадку.'
  
  Ён не быў раздражнёны. Ён узяў на сябе ролю адваката д'ябла. Гэта было месца, дзе мы маглі ўсё абмеркаваць, і тут, у гэтай машыне, мы маглі з упэўненасцю сказаць тое, што нам трэба. 'Такім чынам, з чым ты сышла з сустрэчы?' спытаў ён. Не адрываючы вачэй ад дарогі.
  
  'Я не ўпэўнены, што ён сустрэўся б з намі, калі б, па-першае, быў адказны за смерць Тремелла. Ён не спяшаўся браць трубку, але ў рэшце рэшт узяў і сустрэўся са мной. Я зноў паглядзела на Аарона. 'Ён сустрэў нас.
  
  'І гэта сведчыла аб яго невінаватасці.
  
  'Я б не заходзіў так далёка. Я не веру, што ён застрэліў Тремелла або аддаў загад застрэліць яго. Я глыбока ўздыхнуў. 'Але я цалкам магу памыляцца. Гэта было даўно вядома.'
  
  З суседняга месца не было ніякіх пярэчанняў.
  
  'Але гэта ставіць перад намі вельмі складанае пытанне", - працягнуў я.
  
  'Гэта сапраўды так'.
  
  'Хто, чорт вазьмі, застрэліў Тремелла?
  
  Цяпер Аарон адарваў погляд ад дарогі. 'Гэта павінен быць хто-то, хто хоча схаваць забойства Тэлбат. Ён зноў перавёў погляд наперад.
  
  Я пацёр твар. Чорт вазьмі. 'Што азначае, што Раян Бакхерст не забіваў Тэлбат?
  
  'Менавіта гэта ты і хочаш сказаць,' пагадзіўся са мной Аарон.
  
  'Такім чынам, мы вяртаемся да першапачатковага здагадцы, што гэта магла быць сям'я Блэйка або паліцэйскі? Што азначае, што ў нас ёсць прадажныя копы, якія перадаюць дадзеныя, і копы-забойцы. Ты здзекуешся з мяне?' Я губляў сюжэт.
  
  'Нам трэба працаваць з гэтымі справамі так, як мы працуем з любымі іншымі справамі, Ханна. Засяродзься на тым, куды вядуць нас доказы.
  
  "Дворнікі", слізгальныя па ветравым шкле, пачалі рыпаць, рухаючыся з боку ў бок. Я схіліла галаву ў іх бок. 'Нам трэба іх памяняць. Я паглядзела на Аарона. 'Ён таксама казаў нам сёе-тое яшчэ. Куды-то накіроўваючы нас.
  
  'І ты хочаш паслухаць?
  
  'Я думаю, нам варта гэта зрабіць.
  
  'Так, таму што мы праводзім усе нашы расследавання, грунтуючыся на меркаванні мясцовых верхаводаў банд. Аарон паказаў павярнуць направа з Хайфилд Драйв на Фоксхилл Роўд Сентрал.
  
  'Мы сочым за інфармацыяй. Ён даў нам інфармацыю, якая заслугоўвае нашай увагі. І майце на ўвазе, мы ўсё роўна яе праглядалі '.
  
  Аарон падагнаў машыну да абочыне.
  
  'Гэта адна з самых няўдалых працаў, Ханна'.
  
  
  
  Закарыя Уільямс быў імпазантным мужчынам. Ён займаў вялікую частку маленькай гасцінай, у якой мы ўсе стаялі. І ён узвышаўся нада мной і Ааронам. Нягледзячы на ўвесь яго рост і шырыню, страх за сына, здавалася, прыкметна паменшыў яго ў памерах. Яго рукі былі счэплены перад сабой, абхапіўшы адзін аднаго. Яго вочы, шырока раскрытыя, благальныя, каб хто-небудзь патлумачыў яму апошнія пару гадзін, сказаў яму, што ўсё гэта было памылкай, і што Тремелл жывы і здаровы, і іх сын, сын, да якога ён не меў ніякага дачынення, не быў самотны ў свеце, і толькі на яго можна было спадзявацца.
  
  'Я так спачуваю вашай страты. Я села на бліжэйшы да мяне крэсла. 'Раскажыце мне пра вашых адносінах з Тремеллом. Я паказала, што Закарыя таксама павінен сесці. Яму трэба было трохі супакоіцца, калі ён мог. Як дзіця, ён апусціўся на канапу, які мякка прыняў яго аб'ём.
  
  'Яна, яна, яна сказала мне, каб трымацца далей ад Шоби і што ёй не патрэбна мая дапамога, а мне варта трымацца далей. Што я і зрабіў'.
  
  'Што ты адчуваў па гэтай нагоды? З-за таго, што не змог убачыць свайго сына?' Я паглядзела на Аарона, жадаючы, каб ён таксама сеў. Яго становішча ціснула. Ён нахмурыў бровы, гледзячы на мяне. Я перавяла погляд на іншы крэсла ў пакоі, і ён падышоў да яго і сеў.
  
  'Гэта было тое, чаго яна хацела. Мне не было чаго ім прапанаваць, таму я зрабіў так, як яна хацела'.
  
  'Ты не раззлаваўся? - спытаў я.
  
  Закарыя ўстаў. 'Настолькі злы, што застрэліў яе ў сябе на вачах? Ён павысіў голас. 'Няма. Няма, я не быў настолькі злы, каб зрабіць гэта.
  
  Я застаўся там, дзе быў. 'Я не гэта меў на ўвазе'. Што я меў на ўвазе? Шукаў я іншы выхад з становішча, акрамя таго, які стаяў перад намі? 'Калі ласка, сядайце. Я махнула рукой у бок канапы, які ён вызваліў. 'Мы высветлім падрабязнасці таго, дзе вы былі, але толькі для таго, каб выключыць вас.
  
  Закарыя нахмурыўся, але прамаўчаў. Усё яшчэ стаяў. Запаўняючы пакой. Сваёй телесностью і гневам. Абодва былі дамінуючымі, прыгнятальнікаў.
  
  'Калі ласка,' папрасіў я. 'Сядай, дапамажы нам выбрацца.
  
  Ён утаропіўся на мяне.
  
  'Што я хачу ведаць, так гэта ці былі ў вас з імі якія-небудзь адносіны? З Тремелл? Яна з вамі наогул размаўляла? Аб чым-небудзь, што яе турбавала?
  
  Закарыя адкінуўся на спінку канапы, які прагнуўся вакол яго, і вітаў яго вяртанне як даўно страчанага сябра. Ён паківаў галавой. 'Мы не падтрымлівалі сувязь. Яна сказала, каб трымацца далей, вось я і трымаўся далей. Ён выпусціў галаву на рукі. 'А як жа Шоби? Што з ім цяпер будзе?
  
  'Вы гатовыя прыняць яго? - спытаў я.
  
  'О, Божа, ды. Ён памякчэў. 'Бедны хлопчык. Мне няма чаго яму прапанаваць, і ён мяне не ведае, але ён не ведаў бы прыёмнай сям'і, але я хачу, каб забраць яго, даць яму дом. Клапаціцца аб ім. Ён з крыві, а кроў значыць ўсё. Гэта ўсяго толькі двухпакаёвая кватэра, але ён можа заняць спальню, пакуль я не падбяру нам іншае жыллё.'
  
  Я ўстаў. 'Я пагавару з сацыяльнай службай, я думаю, яны ўжо звязваліся, але рашэнне прымуць яны. З некаторай нашай дапамогай, я думаю, гэта павінна быць вырашана ў бліжэйшы час '.
  
  Цяпер мы павінны былі высветліць, хто забіў маці Шоби, і высветліць гэта хутка, пакуль іншыя дзеці не страцілі бацькоў.
  
  OceanofPDF.com
  
  Ханна
  
  
  
  'Што мы высветлілі, пакуль мяне не было?' Я спытаў у офісе. Усе выглядалі стомленымі – праца зацягвалася з-за аднаго забойства за адным, – але яны былі адданай камандзе і ўсе ўпарта рухаліся наперад.
  
  'Мы знайшлі машыну ...' Маё настрой палепшыўся. 'Згарэла на старым аэрадроме каралеўскіх ВПС у Ньютанам", - сказаў Марцін. Яна зноў звалілася каменем. 'Крыміналісты паднялі яго, але сказалі, што наўрад ці ім удасца знайсці што-то каштоўнае, паколькі той, хто яго падпаліў, зрабіў даволі добрую працу.
  
  'Камеры відэаназірання ў гэтым раёне?
  
  'Неа'.
  
  'Чорт вазьмі. У нас калі-небудзь будзе перапынак у гэтай справе?
  
  'Тремелл Браўн вывезены з месца здарэння і знаходзіцца ў моргу, - сказаў Рос.
  
  'Ёсць якія-небудзь навіны з сацыяльнай службы?
  
  'Так, яны сказалі, што Шоби можа пайсці і пабыць са сваім бацькам, пакуль яны разбяруцца з больш сур'ёзнымі праблемамі. Яго хутка выпішуць з бальніцы.
  
  'Гэта добрыя навіны. Хоць для іх абодвух гэта будзе вялікі пераменай. Асабліва для Шоби. Я нават уявіць не магу, у якім ён павінен быць стане. Было ўжо позна. Мне трэба было вярнуцца да расследавання і засяродзіцца на пошуку забойцы яго маці. 'Мы ўсталявалі кантакт з усімі патэнцыйнымі сведкамі?
  
  'Трэба апытаць некалькі вуліц, і яны былі праведзены, але многіх не было дома або яны адмаўляліся адкрываць дзверы. Нам трэба вяртацца", - на гэты раз Паша адказаў на пытанне.
  
  'Добра, да гэтай задачы трэба вярнуцца заўтра. Ніхто іншы нам не дапаможа, калі мы пагрукаемся ў гэты час. Нас не падзякуюць. Ідзі троху паспі і вяртайся сюды ў 7 раніцы", - пачуўся шэпт палягчэння па пакоі, калі былі ўзятыя паліто і сумкі.
  
  Я вярнулася ў свой офіс. Я была измотана і не была ўпэўненая, што разабралася ў гэтай справе. Я выцягнула гумку з валасоў, правяла па ёй рукамі і распусціла ўсё. Валасы былі сухімі і зблытанымі. Пальцы зачапіліся за вузлы. Я расчесала іх рукамі, як магла, а затым страсянула.
  
  Я быў збіты з панталыку. Што, чорт вазьмі, адбываецца з гэтай справай?
  
  Я ўзяў гумку для белай дошкі і сцёр усё, што напісаў на ёй, усё партнёрскія сустрэчы, якія мне трэба было наведаць у будучыні. У тым ліку нататкі, якія я зрабіў пра іх, і кантактныя дадзеныя кіраўнікоў аддзелаў, пра якіх мне трэба было ведаць.
  
  Як толькі дошка была ачышчана, я пачаў пісаць. Сайман Тэлбат - гэта імя, якое я напісаў вялікімі тлустымі літарамі ў цэнтры дошкі, абводзячы яго некалькі разоў. Усё пачалося з яго. Усё пачалося з яго, калі ён застрэліў канстэбля Кеннета Блэйка. Затым усе разгарэлася, але засталося з ім, з яго судовым працэсам, а затым з яго наступным апраўдальным прысудам, які, здавалася, прывёў да яго забойства.
  
  Сайман Тэлбат, каталізатар таго, што было вялікім і заблытаным расследаваннем.
  
  Адтуль я вывеў след на Падлогі Мілера і яшчэ адзін - на Брента Дэвіса, звязаўшы іх абодвух адзін з адным праз банду Бакхерста. Але яны былі звязаныя з Тэлботом праз яго судовы працэс, праз тое, што прысутнічалі пры забойстве Блэйка.
  
  Затым я вывеў яго на Тремелла Браўна. Звязаны з Тэлботом як са сведкам, першым падазраваным у яго забойстве.
  
  Усё гэта круцілася вакол Тальбота.
  
  Але людзі, акрамя Талбота, былі мёртвыя. Гэта не мела сэнсу.
  
  Калі б мы абвінавачвалі каго-небудзь з сям'і Блэйка або паліцэйскага ў забойстве Тэлбат, тады яны сапраўды забілі б Тремелла? Я сумняваўся ў гэтым. Ды, цалкам магчыма, што Тэлбат забіў і Мілера, і Дэвіда да таго, як быў забіты сам. І каб даведацца падрабязнасці іх, чорт...
  
  Я спрабаваў абдумаць гэта. Ён бы ужо ведаў, хто яны такія, таму што яны былі ў доме, калі застрэлілі Блэйка, вось як яны змаглі прадаставіць доказы. Але што, калі ён ведаў іх у твар, яны з'явіліся ў яго доме, таму што ўсе ведалі яго, ведалі верхаводаў банд, але ці ведалі гэтыя кіраўнікі ўсіх салдат супрацьстаяць банд? Магчыма, менавіта таму яны пайшлі ананімным шляхам. І тады гэта ўсё яшчэ азначала, што ў нашых шэрагах быў прадажны паліцэйскі.
  
  Тремелл Браўн была адзінай, хто выказаў менш за ўсё здаровага сэнсу. Яна б сказала, калі б убачыла што-тое, што магло нашкодзіць забойцу Тэлбат. Але хто б гэта ні быў, ён відавочна хацеў прыкрыцца. Аднак яе забілі без усялякай прычыны. Яна не ўяўляла для іх небяспекі. Яна знайшла яго цела. Яна не бачыла забойцу паблізу.
  
  Бакхерст сказаў, што нам трэба вярнуцца да першапачатковага справе. Справа Блэйка. Ён сказаў, што ў доме быў хто-то яшчэ. Мы не маглі спытаць Мілера або Дэвіса, хто быў у доме, таму што яны былі мёртвыя. Тэлбат быў мёртвы. Блэйк быў мёртвы.
  
  Чорт.
  
  Можа быць, менавіта ў гэтым усё і было справа.
  
  Не пра іх доказах супраць Тэлбат на яго працэсе, а аб тым, што яшчэ яны бачылі ў той вечар.
  
  Азначала гэта, што Лі быў у небяспецы? Мне трэба было пагаварыць з Бакстером. Чацвёра з пяці, магчыма, шасці або больш чалавек, якія знаходзіліся ў доме ў той вечар, былі цяпер мёртвыя.
  
  У рэшце рэшт, Бакхерст быў правоў. Нам сапраўды трэба было засяродзіцца на расьсьледаваньні гэтага інцыдэнту.
  
  І нам трэба было пераканацца, Ці што Кейв у бяспекі, перш чым ён стане наступным у нашым спісе загінулых ахвяраў.
  
  Я пабег у офіс Бакстера. Рады бачыць, што ён усё яшчэ на месцы. Хоць гэта быў першы раз, калі я ўбачыў яго сам-насам з тых часоў, як Аарон паведаміў мне, што Бакстер, па сутнасці, сказаў яму, што не верыць у яго здольнасці.
  
  'Ты яшчэ не пайшла, Ганна?" - спытаў мужчына, які таксама быў на працы. Нельга было адмаўляць той факт, што гэты чалавек быў сваёй працай.
  
  'Так, сэр. І мне трэба тэрмінова пагаварыць з вамі, калі ў вас знойдзецца некалькі вольных хвілін.
  
  'Праходзь, праходзь".
  
  Яго твар нагадвала засохлую абкітоўку, а пад вачыма было больш маршчын, чым звычайна. Ён стаміўся. І ўсё ж ён быў тут. Працаваў. Я ўвайшоў у офіс і зачыніў дзверы.
  
  Ён прыпадняў брыво. 'Яшчэ адзін размова за зачыненымі дзвярыма. У яе вырваўся ціхі ўздых.
  
  'Баюся, што так.
  
  Ён адклаў ручку. 'Няўжо з гэтай працай нельга завязаць?
  
  'Гэта, сэр'.
  
  'Кейв? Малады хлопец у форме, якога мы прыкамандзіравалі да падраздзяленню?
  
  'Гэта ён'. Я патлумачыў свае думкі за апошнія паўгадзіны, пакуль стаяў перад белай дошкай з маркерам для сухой праціркі. Да чаго гэта прывяло мяне і мае асцярогі з нагоды бяспекі Лі.
  
  'Ты думаеш, ён у небяспецы?
  
  'Усе, каго мы ведаем, хто прысутнічаў у тым доме, цяпер мёртвыя.
  
  На гэты раз яго ўздых быў гучным і выразным.
  
  'Добра, давайце правядзем ацэнку пагроз для жыцця'.
  
  'Выдатна. Я адкрыла свой нататнік. Я спадзявалася, што ён скажа менавіта гэта.
  
  'Але...' пачаў ён. 'Перш чым мы гэта зробім, я хачу абмеркаваць з табой яшчэ сее-што. - Ён зачыніў вечка наўтбука, які стаяў перад ім.
  
  Гэта гучала не вельмі добра.
  
  'Гэта Аарон'.
  
  Сур'ёзна. Што, чорт вазьмі, было не так з гэтым чалавекам? 'Сэр, я не разумею...
  
  'Я раней размаўляў з сяржантам Кларкам з АУС, і, падобна, што і вы, і Аарон праігнаравалі яго рашэнне адносна сённяшняга агляду месца злачынства'.
  
  Я напружыўся на сваім крэсле.
  
  "Маё месца злачынства'. Я ўтаропіўся на яго. 'Я сапраўды веру, што гэта ўсё яшчэ было маім месцам злачынства, і я веру, што Дэвенэй Кларк рангам ніжэй за мяне і мае такі ж ранг, як Аарон, які падпарадкоўваецца мне і які ўдзельнічае ў гэтым расследаванні ў афіцыйным якасці, дакладна?'
  
  Бакстер зрабіў глыбокі ўдых, перш чым выпусціць яго. Магчыма, імгненне, каб абдумаць свой адказ. Я паняцця не меў, да чаго гэта прывядзе. Але я дакладна ведаў, што гэта маё расследаванне, а Аарон быў часткай маёй каманды, і я не мог працаваць без яго. Ён заўсёды прыкрываў маю спіну. Цяпер я пашкадаваў, што не застаўся ў сваім офісе і сам не правёў ацэнку рызык, звязаных з пагрозамі жыцця.
  
  'Гэта тваё расследаванне, Ханна'. Ён паставіў локці на стол перад сабой. 'Але мы павінны працаваць з PSD. І Кларк была правы'.
  
  'Аб чым? Я скрыжавала рукі на грудзях. Паклала нататнік на калені. Я адчувала, як расце гнеў, і мне трэба было стрымаць яго.
  
  'Не будзьце тупы. На месцы злачынства усё арганізавана належным чынам. Калі ў нас ёсць кап, які дапамагае злачынцу, нам трэба было пераканацца, што месца здарэння немагчыма скампраметаваць.
  
  Я ўскочыла з крэсла, нататнік ўпаў на падлогу. 'Сур'ёзна? На месцы здарэння было шмат надзейных супрацоўнікаў, якія забіралі яго для будучага судовага пераследу. Там была Фэй Прайд, як і Дуг Хауэлл. І ніхто з іх не копы.'
  
  'Ну, там павінен быў быць паліцэйскі, і калі вы настойвалі на тым, каб пакінуць месца злачынства...
  
  'Прапаў дзіця, магчыма, мёртвы. Як ты думаеш, што гэта магло зрабіць з тваёй каштоўнай рэпутацыяй? Я ўмяшаўся. У мяне пачало пульсаваць у скроні, а рука заныла. Што за дзень. Проста, што за дзень.
  
  Бакстер прыжмурыўся. Яго сківіцу напружылася. Мускул напружыўся.
  
  Я падняў рукі ў знак паразы і адкінуўся на спінку крэсла.
  
  'Дэвенэй быў там,' сказала я больш спакойна.
  
  'Але, як вы ўжо сказалі, гэта расследаванне належыць вашай камандзе. І паколькі вы ўзначальваеце яго, я не збіраюся разгойдваць лодку. Але я маю намер дзейнічаць.
  
  Што б ён ні сказаў далей, мне трэба было захоўваць спакой. Існавала сістэма рангаў. Хоць гэта было непрыемна. Я пацерла месца на скроні, якое пачало пульсаваць.
  
  Ён нахіліўся наперад. 'Прабач, Ханна, але Аарон, падобна, не ўспрымае сваю ролю сур'ёзна. І сённяшні дзень стаў яшчэ адным доказам гэтага. Пакуль у мяне не будзе часу, каб абмеркаваць гэта з ім, ён павінен заставацца ў офісе. Ён можа папрацаваць з ХОЛМСАМ. - Ён паглядзеў на мяне. - Ці з тым, што вы палічыце прыдатным.
  
  'Ты гэта сур'ёзна?' Я не быў упэўнены, што ў мяне ёсць прыдатныя словы для дадзенай сітуацыі. Аарон быў лепшым сяржантам, які ў мяне быў. Яго праца была скрупулёзнай, ён заўсёды быў спакойны, незалежна ад сітуацыі. І калі ён не адчуваў сябе спакойна, я ніколі гэтага не бачыў, ён сыходзіў у сябе. Ён падключыў навушнікі. Адна з праблем, якія, як я ведаў, былі ў Бакстера з ім. І ўсё ж я не мог падарваць давер Аарона.
  
  'Гэта часова. Ты ведаеш гэта. Я не магу дзейнічаць у ізаляцыі, гэта яго кар'ера, але я магу дзейнічаць у інтарэсах гэтага канкрэтнага расследавання, і я думаю, што яму патрэбна лаўка запасных'.
  
  Я зноў падняўся з крэсла. 'Вы здзейснілі памылку. Нам прыйшлося б паведаміць дыягназ Аарона цяпер. Але гэта павінна быць зроблена з згоды Аарона. Не цяпер. І Бакстер быў бы вымушаны, што? Працягнуць курс, калі б я меў да гэтага нейкае дачыненне. Я быў у лютасьці. Але мае рукі былі звязаныя. Я павярнуўся, каб сысці.
  
  'Ханна?'
  
  Я паглядзеў на яго.
  
  'Нам трэба правесці ацэнку Кейва. Жыццё ў небяспецы'.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  Стук у дзверы прымушаў яго нервавацца. Асабліва калі яны раздаваліся так позна ўвечары. Ён агледзеўся вакол, як быццам у пакоі мог быць адказ. Дарожныя гадзіны яго бабулі цікаў на каміннай паліцы. Але адказу на іх не было. Яму нічога не заставалася, як адкрыць дзверы.
  
  'Лі. Яна стаяла пад дажджом з сур'ёзным тварам. Чорт.
  
  'Мэм, у чым справа? - спытаў я.
  
  'Ці магу я ўвайсці? Прабачце, што турбую вас дома, але гэта важна.
  
  Чорт. Чорт. Чорт. Што здарылася?
  
  Ён адсунуўся ў бок. 'Так, вядома, ўваходзіце.
  
  Яна ўвайшла ў дом, правяла рукамі па мокрым валасам і старанна, амаль злосна, выцерла ногі.
  
  'Твая бабуля?
  
  'Яна ў ложку. Яна не прачнецца, пакуль спіць. Мы не будзем турбаваць яе.
  
  Ці стаяў у холе, чакаючы пачуць, навошта яна прыехала да яго. Яна моўчкі глядзела на яго. У яго скрутило жывот. Яго ванітавала. Гэтая праца заб'е яго. Стрэс. Ён не мог паверыць, што папрасіў прикомандировать яго да гэтага. Ён сам напрасіўся на гэты стрэс.
  
  'Мы можам пайсці і прысесці?
  
  'О, так, так, сюды. Ён правёў яе ў гасціную. Раптам усвядоміўшы, які убогай яна была. Што яе не ўпрыгожвалі гадамі. Гэта быў дом яго бабулі. Ён пераехаў туды, калі загінулі яго бацькі, часова з'ехаў у сваю ўласную здымную кватэру, затым вярнуўся, калі яна захварэла. Мэбля была старой, а мяккая мэбля абшматалася. Каляровая палітра была цьмянай, завіткі цёмных тонаў на дыване, бледны неразборлівы малюнак на шпалерах. І гучна цікаюць карэтны гадзіннік на каміннай паліцы.
  
  Яна рушыла ўслед за ім і заняла месца ў куце.
  
  'Гэта дом маёй бабулі,' сказаў ён у якасці тлумачэння.
  
  'Гэта міла", - сказала яна. 'Добры памер, Лі'.
  
  У яго не было адказу на гэта. З ветлівасці. Ён проста хацеў ведаць, чаму яна тут. У гэты час.
  
  'У чым справа, мэм? Ён усё яшчэ стаяў.
  
  'Присаживайся, Ці. 'Яе голас быў далікатным. Пяшчота ніколі не была добрай. Што, чорт вазьмі, адбылося. Ён быў па-чартоўску збіты з панталыку. 'Ці што? Не мог бы ты, калі ласка, прысесці са мной?
  
  Ён плюхнуўся на канапу. Чакаў.
  
  'Гэтым вечарам я быў з дэтэктывам-суперинтендантом Уокер, і мы правялі ацэнку пагроз для жыцця. Яе вочы былі цёмнымі і засяродзіліся на ім.
  
  Ён усё яшчэ быў збіты з панталыку.
  
  'Пагроза вашай жыцця, - патлумачыла яна, нахіліўшыся наперад і паклаўшы рукі на калені.
  
  У галаве ў яго памутнела, ён не мог зразумець, што яна спрабавала сказаць. 'Я, маё жыццё? Я не разумею, ты, ты, павінна быць, здзейсніў памылку'.
  
  Яна пасунулася наперад і цяпер сядзела на краёчку крэсла. Яна не магла падысці да яго бліжэй. 'Гэта не памылка, Ці. Гэта не прамая пагроза. Я працаваў, падхапіў тэму і ўбачыў ўтоеную пагрозу, так што мы пайшлі далей.'
  
  Тэма. Меркаваная. Пагроза. У гэтых словах не было ніякага сэнсу. Чым больш яна гаварыла, тым менш сэнсу ў іх было.
  
  'Значыць, ніхто не пагражаў мне? Тады я не разумею. 'Яго рукі взъерошили валасы.
  
  'Ці, ты заўважыў, усе, хто быў з табой у доме... Чорт. Яна спынілася.
  
  'Што, у чым справа? - спытаў я.
  
  Цяпер яна ўстала, яе твар ззяла, вочы былі насцярожанымі, рукі актыўнымі, як быццам яны былі звязаныя з тымі самымі думкамі, якія праносіліся ў яе галаве. Лі хацеў ведаць, што, чорт вазьмі, адбываецца.
  
  'Вядома. Чаму не зрабіў гэтага?... як зрабіў?... Чорт.
  
  'Мэм? Цяпер ён быў засмучаны.
  
  Яна паглядзела на яго. 'Прабач, Ведаеце, у мяне цяпер столькі ўсяго адбываецца ў галаве. Як я ўжо казала... - яна разгарнулася на шкарпэтках і паглядзела ў акно, на цёмную вуліцу. 'Я не разумею, што адбываецца.
  
  'І ты, і я, абодва. Ён пачынаў раздражняцца і губляў цярпенне з-за таго факту, што яна мела да яго стаўленне, яна прыйшла да яго дадому і расказала яму палову гісторыі, і цяпер у ёй не было ніякага сэнсу.
  
  Яна павярнулася да яго. 'Прабач, Лі. Я казала табе, што ты адзіны жывы з хаты ў той дзень, і мы толькі што гэта зразумелі. Гэта тычылася нас, і няма, прамой пагрозы не было, але мы ўспрынялі подразумеваемую пагрозу з гэтых абставінаў. Такім чынам, гэта мы інфармуем вас аб тым, што можа ўзнікнуць небяспека для вашай жыцця, што вы павінны быць асцярожныя. Паведамляць пра ўсё, што выклікае непакой. Наогул пра ўсіх.'
  
  Ён азадачана скрывіў твар. 'Прабачце, вы думаеце,... Я - гэта я?
  
  'Мы ведаем. Я ведаў, і я абмеркаваў гэта з Бакстером, і ён пагадзіўся са мной. Такім чынам, я прынесла вам сігналізацыю, каб вы трымалі яе ў доме, калі вас няма дома і там толькі ваша бабуля і яе сядзелка. Як вы ведаеце, яна паступае прама ў дыспетчарскую. Я таксама прынесла асабістую сігналізацыю для вас. Але мы хацелі, каб вы ведалі, што мы ставімся да гэтага сур'ёзна і сур'ёзна ставімся да бяспекі вашай сям'і, адсюль і хатняя сігналізацыя. '
  
  Ён устаў. 'Хочаш чаго-небудзь выпіць?
  
  'Ты чуў, што я сказаў, ці не так?
  
  Ён накіраваўся на кухню. Інспектар рушыў услед за ім.
  
  'Ці што? - спытаў я.
  
  'Я чуў. Хочаш кавы?
  
  'Я не магу застацца, мне трэба вярнуцца ў офіс рана раніцай. Разбярыся з гэтым.
  
  'Вядома. Ён павярнуўся і пайшоў назад у гасціную. Затым спыніўся. 'Мне здалося, што вы перадумалі, пакуль казалі. Што гэта было?
  
  'Мы выказалі здагадку, што гэта быў адзін з двух сведак, Мілер або Дэвіс, якія напалі на вас, але што яны не былі прыцягнутыя да адказнасці за гэта злачынства ў абмен на іх паказанні супраць Тэлбат ў забойстве Блэйка'.
  
  'Добра'.
  
  'Але гэта было здагадка, зробленае следчай групай. Што, калі гэта было не так? Што, калі ў доме быў хто-то яшчэ? Што, калі абодва сведкі былі на кухні з Тэлботом, калі туды ўвайшоў Кен, і хто-то яшчэ быў у гасцінай, калі вы ўвайшлі ў тую пакой. Гэта азначала б, што вы былі не адзіным чалавекам, пакінутым у жывых з таго вечара. Што, магчыма, хто-то ўнутры дома забівае астатніх людзей, якія там былі.'
  
  Чорт.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  Я не мог заснуць. У маёй галаве раіліся думкі аб гэтай справе. Аб рэальнай магчымасці таго, што хто-то яшчэ быў у доме Талбота у дзень забойства Блэйка. Я хацеў ведаць, чаму гэта не ўсплыло ў судовым справе. Або ў ходзе расследавання.
  
  Магчыма, так яно і было, але па нейкай прычыне яно не трапіла ў матэрыялы справы ці было выключана. Няма неабходнасці ў судовым пераследзе Тэлбат. І, шчыра кажучы, я сачыў за працэсам, але не рэлігійна і не асабліва ўважліва. Не ў паліцэйскім плане, ніхто, акрамя людзей, якія праходзяць па справе, не мог сачыць за гэтым такім чынам, ніхто не быў у стане ведаць усе тонкасці гэтай справы.
  
  Астатняя частка паліцыі Ноттса магла сачыць за ходам справы толькі ў тым выглядзе, у якім аб ім паведамлялася, разам з астатняй грамадскасцю. Так, мы былі ў курсе падзей праз ўнутраную інтранэт-сетка, але яны ніколі не паведамлялі нам больш, чым паведамлялася ў навінах, таму што начальства заўсёды баяўся, што хто-небудзь распусціць мову пасля начной прагулкі або нават працверазее, спрабуючы выглядаць разумным перад сябрамі або сям'ёй, маючы магчымасць сказаць: "Паслухайце, я ў курсе гэтай вялікай працы, аб якой пішуць ва ўсіх навінах". Такім чынам, нас трымалі ў недасведчанасці гэтак жа, як і публіку.
  
  Мне трэба было вярнуцца да працы і самому як след азнаёміцца з дакументамі. Не перакладаць гэта на каго-то іншага. Я не мог паверыць, што драбнюткая крупіца інфармацыі будзе знойдзена, і цяпер я быў ва ўдары. Мой мозг быў на ўзводзе. Я хацеў разабрацца з гэтым.
  
  Мой недосып пагоршыўся яшчэ і з-за позняга размовы з Бакстером. З-за таго, што мне прыйшлося сказаць Аарону, калі я патэлефанавала яму на выхадзе з пастарунку, перш чым адправіцца да Лі. Ён успрыняў гэта так, як я і чакаў. Паколькі я бачыў яго два папярэдніх разы, я ведаў, што ёсць праблема. Ён быў раздражнёны. І ён гэтага не разумеў. Гэта было за межамі яго разумення. За гэтым не было ніякай логікі. Як і я, ён ведаў, што месца злачынства бяспечна і прыярытэтам было знайсці дзіцяці. Акрамя таго, ён заўсёды прыкрываў маю спіну, і ён чуў частка размовы паміж мной і Девеном. Ён ведаў, што я хачу знайсці Шоби, і хацеў паказаць мне, што ён быў побач са мной.
  
  Я хацеў разабрацца з гэтым хутчэй, але, як сказаў Аарон, спачатку нам трэба было разабрацца ў сутнасці гэтай справы, асабліва калі хто-небудзь з нашых зноў апынуўся ў небяспецы.
  
  Было 5.30 раніцы, калі я ўвайшоў у свой офіс. Гэта было самае пазней, што я мог пакінуць. Я спрабавала заставацца дома да разумнага гадзіны і ведала, што расплачуся за гэта пазней, калі адрэналін пакіне мой арганізм, але цяпер ён бушаваў ува мне ўсю моц, паколькі жаданне высветліць, хто стаіць за ўсім гэтым, выпампоўвалі гармон вонкі.
  
  У мяне было паўтара гадзіны да прыбыцця астатняй каманды.
  
  Наліў сабе выпіць, я прыхапіў пару скрынак з дакументамі Блэйка, якія цяпер захоўваліся ў аператыўным аддзеле, і аднёс іх у свой кабінет. Я адкрыў першую скрынку, адкрыў свой нататнік і прыступіў да працы. Я перачытваў кожнае слова і дабіраўся да сутнасці. Так, сёе-тое я прачытаў. У мяне склалася прыблізнае ўяўленне, але на гэты раз я прачытаю яго ўважліва і ўсё абдумаю. Мне не хапала аднаго кавалачка.
  
  Былі заявы ад кожнага паліцэйскага, які прысутнічаў на месцы здарэння пасля выкліку аб дапамозе з машыны, якая прыехала падтрымаць Ці і Кена. Заяваў было шмат. Ні адзін з іх не згадаў, што бачыў каго-небудзь у адрасе. Большасць заяваў мала што дадалі, паколькі месца здарэння было закрыта, доступ быў прадастаўлены толькі для асноўнага персаналу пасля таго, як Лі быў знойдзены жывым, а Кен быў абвешчаны мёртвым.
  
  У справаздачах крыміналістаў гаварылася аб пырсках крыві, адбіткі пальцаў – у доме было шмат, "Тэлбат" быў папулярным домам, і было зроблена шмат працы па ідэнтыфікацыі, вышуку і забеспячэнні алібі, або няма, знойдзеных гільзаў і куль. Нягледзячы на тое, што рэвальвер так і не быў знойдзены, адбітак пальца Тэлбат быў знойдзены на адной з куль, вынятых з Блэйка. Тэлбат сцвярджаў, што, магчыма, менавіта з яго пісталета стралялі ў Блэйка, але не ён націснуў на спускавы кручок. Паколькі ў нас не было зброі, менавіта заявы, прадстаўленыя Мілерам і Дэвісам, дапамаглі CPS прыняць рашэнне аб абвінавачванні.
  
  Справаздачу аб выкрыцці быў доўгім і падрабязным. Кулі нанеслі Кену Блэйк сур'ёзныя пашкоджанні. У яго стралялі з блізкай адлегласці.
  
  Спіс рэчыўных доказаў, спіс сведак былі доўгімі. Як і варта было чакаць.
  
  'Прынесці табе выпіць, бос? Паша быў у дзвярах. Я паглядзеў на гадзіннік: 6.45 раніцы.
  
  'Чай быў бы цудоўны. Дзякуй, Паша. І табе добрага раніцы. Ты добра выспаўся?
  
  Яна пацерла вочы. 'Я ўпэўненая, што высплюся, калі скончу гэтую справу.
  
  Я ўсміхнуўся ёй. 'Я разумею, што ты адчуваеш'. Тое, што ўчора мы выявілі гэтага маленькага хлопчыка жывым, але ўсведамленне таго, што ён будзе расці без маці, надало ўсім дадатковы імпульс. Не тое каб яны ў гэтым мелі патрэбу.
  
  'А якой гадзіне вы вярнуліся?
  
  - У палове шостага. Я сказаў ёй.
  
  'Хочаш замест гэтага кавы? - спытаў я.
  
  Я засмяяўся. 'Наогул-то, гэта можа быць нядрэнны ідэяй. Я так і зраблю, дзякуй.
  
  Паша знікла, і я зразумела, што яна прымусіла мяне смяяцца, што, як бы я ні змагалася з яе прысутнасцю, яе натуральная добрая асобу прасвечвала скрозь яго. Мне трэба было паспрабаваць расслабіцца побач з ёй і перастаць бачыць у ёй замену. Салі-замена. Яна не была заменай, яна была самастойным чалавекам.
  
  Вяртаемся да працы. Трэба было яшчэ многае перачытаць: усе нявыкарыстаныя матэрыялы, кішэнныя нататнікі, працоўныя сшыткі па асноўных здарэнняў, часопісы здарэнняў, пратаколы правілаў, а таксама ўсе іншыя матэрыялы, створаныя ў працэсе расследавання забойства. Я б правёў брыфінг, а потым вярнуўся да гэтага.
  
  Са свежэпрыготаўленный (растваральныя) кавы ў руцэ я звярнуўся да цяпер ужо вялікі следчай групе.
  
  Эрон сядзеў за сваім сталом. Гледзячы на яго, вы ні за што не здагадаліся б, што ў яго ўзнікла праблема. Яго прафесіяналізм ззяў наскрозь. Што даказвала, наколькі памыляўся Бакстер, прымаючы тое рашэнне, якое ён прыняў. Я злавіў яго погляд, і ён хутка паківаў галавой. Ён гэтага не разумеў. Ён не хацеў, каб людзі ведалі.
  
  Мне трэба было разабрацца з гэтым. Як можна хутчэй.
  
  'Я ведаю, вы ўсе стаміліся. Вочы былі стомленымі, але асобы выказвалі рашучасць. 'Спадзяюся, вы крыху адпачылі. Сёння я хачу, каб вы выклаліся на сто адсоткаў. Ты зможаш адпачыць, калі гэта справа будзе закрытая'. Яны бурчалі на мяне, але гэта было лагодна.
  
  Я паглядзеў на Лі. 'У нас праблема. 'Цішыня апусцілася, як моцны снегапад, які падае і ізалюе свет вакол цябе. 'У нас ёсць падставы меркаваць, Ці што, Ці наш, Кейв, знаходзіцца тут, у небяспецы. Яго жыццё ў небяспецы. Супраць яго праводзіцца ацэнка пагрозы жыцця'. Балбатня аднавілася. Коўдру ўзняўся. Імгненна. Хуткая адліга.
  
  'Што за інфармацыя, бос? Марцін, разумны голас сярод шуму.
  
  Я распавёў ім усё, што расказаў Лі мінулай ноччу. Увесь гэты час ён сядзеў там, напружаны, скрыжаваўшы рукі на грудзях. Твар, уставившееся ў падлогу ў пошуках адказаў на пытанні, якія я, верагодна, прыдумала для яго мінулай ноччу. Ён не знойдзе адказаў там. Ён павінен быў сустрэцца з гэтым тварам да твару. Але мы былі б на яго баку. Мы б нікому не дазволілі нанесці шкоду яму або яго сям'і.
  
  'Гэта неверагодна", - сказаў Рос, гледзячы на Лі. 'Прыяцель, ты ў парадку?'
  
  Ці падняў вочы. 'Трохі шакаваны, разумееш? Але, ды. Я мала што магу з гэтым зрабіць. Дзіўна, што я сказаў, што адчуваю сябе вінаватым, выйшаўшы з хаты жывым. Ён трохі памаўчаў. Яго голас панізіўся. 'Цяпер гэта.
  
  'Пастарайся не хвалявацца, Ці. Ты не адзін.
  
  Ён пацёр патыліцу. 'Я турбуюся аб сваёй бабулі.
  
  'Сёння раніцай вы паказалі сядзелкі, як карыстацца трывожнай кнопкай?
  
  'Так. Я напалохаў яго да паўсмерці. Але яна добрая. Яна добрая жанчына. Яна будзе добра ставіцца да маёй бабулі, яна будзе. Яна не пакіне яе.
  
  Пераканаўшыся, што і астатняя каманда ў яго бяспекі, я перайшоў да сваіх думак, да інфармацыі аб тым, што ў той дзень у доме мог быць хто-то яшчэ. І зноў пакой выбухнула.
  
  'Не маглі б вы, хлопцы, супакоіць яго гэтым ранкам'. Я, відавочна, стаміўся.
  
  Яны спыніліся і сталі чакаць мяне.
  
  'Цяпер мы павінны працягнуць сур'ёзнае расследаванне'. Я паглядзеў на Лі ў другі раз за гэтую раніцу. 'Ці не бачыў, хто быў у пакоі, і не бачыў, хто яго ўдарыў. Ён не прыходзіў у сябе, пакуль не апынуўся ў бальніцы. Больш ніхто не згадваў, што там быў хто-то яшчэ. Падобна на тое, што было ўстаноўлена, што адзін са сведкаў быў нападнікам на Лі, але яго адпусцілі для дачы паказанняў. Але я сам праглядаю дасье, каб высветліць, ці было гэта здагадкай, або так было сказана, ці першапачатковая каманда згубіла ключавую доказ. 'Я бачыў, што яны хацелі зноў загаварыць, але на гэты раз паглядзелі адзін на аднаго і прамаўчалі. 'Цяжка паверыць, што гэта так, але гэтая праца не складваецца. Уся праца з самага пачатку не складвалася.'
  
  Ці выглядаў усхваляваным.
  
  'Не хвалюйся, Ёсць. Мы ўсё ўладзіць. Ты ў парадку? Табе трэба быць дома?
  
  'Я хачу быць тут. Як я сказаў у самым пачатку, я хачу ведаць, што адбываецца, што здарылася, і, падобна на тое, вы, гэтая каманда, можаце атрымаць адказы на гэтыя пытанні, мэм.
  
  Я кіўнуў.
  
  'У нас па-чартоўску шмат працы з чатырма забітымі і па кожным з іх вядзецца расследаванне. Выконвайце дзеянні, якія вам даручаны. Будзьце ўважлівыя. Выконвайце падрабязную працу. Запісвайце кожны свой крок. Пераканайцеся, што ён зарэгістраваны на HOLMES. Я завяршу прагляд гэтага файла. Хто б ні перачытваў яго, не дазваляйце мне вас спыняць. Верагодна, мы шукаем розныя рэчы. Ці, хутчэй, я шукаю што-нешта канкрэтнае. Вы праводзіце агульны агляд і падбірае ўсё, што было прапушчана, або любыя неадпаведнасці, якія вы выявіце.'
  
  З гэтымі словамі я вярнуўся ў свой офіс. Нам трэба было ведаць, як магло здарыцца, што ў той дзень у доме Тэлбат знаходзіўся іншы чалавек і яго нідзе не зафіксавалі.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  
  
  Гэта была стомная праца, але яе трэба было выконваць. Рос прынёс мне яшчэ выпіць. Я паглядзеў на гадзіннік на сцяне. 10.30 раніцы, я выглянуў у акно. Цемра, у якую я прыйшоў, даўно рассеялася. Дождж папярэдняга дня вычарпаўся, пакінуўшы пасля сябе слабую шэрасць раніцы, але прасочвалася скрозь яе цяпло. Чытаць мне было асабліва няма чаго. Копіі кішэнных нататнікаў дзяжурных афіцэраў і сапраўдная працоўная кніжка Самэрса, таму што ён пайшоў на пенсію па гэтай справе і больш у ёй не меў патрэбу.
  
  Інфармацыя была змрочнай, як і варта было чакаць, таму што гэта былі сябры Кена, і тое, што яны ўбачылі і адчулі, было неспрактыкаваным. Там было больш інфармацыі, дэталяў і эмоцый, чым у звычайнай запісной кніжцы. Можна было адчуць боль, праз якую яны праходзілі. Яна хвалямі сачылася са старонак.
  
  Затым я дабраўся да кнігі канстэбля 739 Райса. У ёй ён зарэгістраваў аўтамабілі, прыпаркаваныя за межамі адрасы Тэлбат. Там было тры машыны. Ён завяршыў праверку транспартных сродкаў PNC. Двое былі зарэгістраваныя на Мілера і Дэвіса, а яшчэ адзін - на мяне.... Я ўтаропіўся на імя. Іншы чалавек у адрасе.
  
  Натан Тэлбат.
  
  Чаму гэта не ўсплыло? Чаму не было заявы ад Натана? Або арышту за напад на Лі? Калі напад здзейснілі не Мілер і не Дэвіс, тады чаму Натану не прад'явілі абвінавачванні?
  
  Райс заявіў, што ён праінфармаваў Самэрса аб гэтых транспартных сродках.
  
  У гэтым не было ніякага сэнсу.
  
  Я зноў перачытаў запісы. Усё было па-ранейшаму.
  
  Я адклала іх асобна ад астатніх дакументаў Блэйка, а затым ўзяла працоўную кніжку Самэрса. Тут ён усё запісваў. Адказы павінны быць тут.
  
  Там было шмат нататак. Ён быў скрупулезен ў падпарадкаванні запісаў. Кожнае прынятае ім рашэнне рэгістравалася тут. Кожнае праведзенае ім абмеркаванне было пералічана і запісана з указаннем даты і часу. Я прачытаў усё гэта. Слова ў слова. Потым я знайшоў гэта, рэгістрацыю транспартнага сродку. Збоку ад яго была запіска наступнага зместу: "Натан Тэлбат заявіў, што машына была прыпаркаваная каля дома яго брата мінулым вечарам, і ён пакінуў яе там, таму што выпіў. Далейшых роспытаў не патрабуецца.
  
  Якога чорта?
  
  Афіцыйнага заявы ад Натана не было. У сістэме ХОЛМСА не было ніякіх запісаў ні аб ім, ні аб машыне. Самэрс схаваў гэта ад пратаколу і не впутывал яго ў гэта, і я хацеў ведаць, чаму. Пасля выпадку з наркотыкамі ў Vanilla Jazz і яго заяўленай рашучасці займець братоў, а цяпер ён дазволіў аднаму з іх выслізнуць ад сістэмы. Гэта здавалася няправільным.
  
  'Добра, усе слухайце'. У мяне не было сіл цяпер быць ветлівым па гэтай нагоды. Гэта справа было паўсюль, і я хацеў узяць яго ў рукі.
  
  'Мы збіраемся вырабіць арышт.
  
  Рос выглядаў збянтэжаным. 'Мы?
  
  'Былы старшы інспектар Роберт Самэрс, неправамернае паводзіны на дзяржаўнай службе.
  
  Марцін ціха прысвіснуў.
  
  Я распавёў ім аб тым, што знайшоў. Што ў яго была інфармацыя, доказы, што па адрасе Тэлбат ў дзень яго забойства і ў дзень нападу на Лі прысутнічаў яшчэ адзін чалавек, але што Самэрс не распачаў ніякіх дзеянняў у адпаведнасці з гэтым, але ён таксама актыўна хаваў інфармацыю, каб ніхто іншы не мог дзейнічаць у адпаведнасці з ёй. І ён ведаў, хто быў гэты іншы чалавек.
  
  З гэтай інфармацыяй мы разбярэмся пасля таго, як арестуем і допросим Самэрса. 'Нам трэба ведаць, чаму ён гэта зрабіў", - сказаў я камандзе. 'Перш чым мы ўвойдзем і зробім яшчэ адзін арышт, я хачу ведаць, у што мы мы ўвязваемся. І Роберт Самэрс можа нам гэта сказаць.
  
  Усе вакол пампавалі галовамі. 'Сур'ёзна? Ты думаеш, ён звар'яцеў? ' спытаў Рос.
  
  'Я думаю, яму трэба адказаць на мноства пытанняў. Вы з Марцінам пойдзеце са мной, каб мы маглі правесці ператрус у памяшканні пасля арышту.
  
  Паша напалову прыўзнялася з крэсла. 'А я, бос?
  
  Ці ўстаў. 'Прабачце, мэм, мне трэба патэлефанаваць Шэйла, праверыць, як яна і мая бабуля ... - ён зрабіў паўзу, паглядзеў на мяне. 'Калі вы не супраць.
  
  'Вядома. Працягвайце. Я ўсё роўна хачу, каб вы якое-то час заставаліся ў пастарунку, пакуль мы не разбярэмся з гэтым. Цяпер у мяне было на дваіх менш копаў.
  
  Ён выйшаў з дзяжурнай частцы з тэлефонам у руцэ.
  
  Я зноў павярнуўся да Пашы. Яна старанна працавала падчас гэтага справы. Але гэта быў сур'ёзны арышт, і тое непрыемнае пачуццё ў маім жываце не хацела, каб яна была там. 'Я хачу, каб ты застаўся тут і працягнуў выкананне задання, якое я табе даў. Цяпер гэта першачарговая задача. Ты патрэбен мне для гэтага, Паша. Гэта задача, якую трэба давесці да канца.
  
  Яе твар напружыўся, і яна адкінулася на спінку крэсла.
  
  'А што наконт сяржанта?' спытаў Рос.
  
  'Мне трэба сёе-чым заняцца тут, - адказаў яму Аарон перш, чым я паспела вымавіць хоць слова.
  
  Рос і Марцін схапілі свае курткі, нацягнулі іх і ўзялі пару пар ключоў ад машыны. Нам трэба было вырабіць арышт.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  Ханна
  
  
  
  Не так даўно мы былі тут у апошні раз, каб пагаварыць з Робертам Саммерсом аб гэтай справе і папрасілі яго аб дапамозе. Цяпер мы былі тут, каб арыштаваць яго.
  
  Рос прытармазіў за "Рэндж Ровера', прыпаркаваным ля дома Самэрса. Я паглядзела на яго. Машына здалася знаёмай.
  
  'Вы даведаецеся гэтую машыну? - Спытаў я яго.
  
  Ён паглядзеў. Падумаў пра гэта. 'Хіба гэта не Натана Тэлбат?
  
  У яго былі тыя ж густы, што і ў яго брата.
  
  Марцін пад'ехаў да нас ззаду.
  
  Мы сабраліся на тратуары, і я сказаў Марціну, што мы чакаем знайсці Натана Тэлбат па паказаным адрасе.
  
  'Што ён тут робіць?' спытаў Рос.
  
  'Думаю, цяпер мы гэта высветлім. Калі ты абыдзеш дом з тыльнага боку, мы з Марцінам пастукаю спераду.
  
  Я пастукаў у дзверы, і яна злёгку падалася пад маім кулаком. Яна не была зачынена. Гэта выглядала не вельмі добра. Не ўлічваючы, хто, як мы думалі, быў з ім ўнутры. Я ўзялася за ручку, каб зноў пастукаць, і моцна забарабаніў у дзверы. Адказу не было. Я паглядзела на Марціна, на маім твары адбілася заклапочанасць.
  
  Я штурхнула дзверы і крыкнула Саммерсу, каб ён ведаў, што мы тут. Я чула прыглушаныя гукі знутры дома, але не магла разабраць, што гэта было. Ніхто не падышоў да дзвярэй. Марцін падышоў да выходзіць на вуліцу акна.
  
  'Шторы зашморгнены.
  
  'Усё, мы заходзім". Я звязаўся па рацыі з Росам, каб той не спускаў вачэй з задняй дзверы, калі мы ўвойдзем праз пярэднюю.
  
  'Роберт, гэта інспектар Ханна Роббінс і канстэбль Марцін Такер, мы ўваходзім", - крыкнуў я, калі мы ўвайшлі ў дом, варожачы, што ж мы збіраемся знайсці ўнутры.
  
  Я пачула бурчанне, нейкае шорганне справа, дзе знаходзілася гасцёўня. Гэта быў нядобры знак. Я чакала падобнага сцэнара, калі мы наведвалі ў мінулы раз, але гэта было не так. Невядомая энергія лунае ў паветры.
  
  Я штурхнуў дзверы і ўбачыў Роберта Самэрса, з рамянём на шыі, прывязаным да сьветача, які стаяў на крэсле. Яго твар было мярцвяна-бледным. Натан Тэлбат сядзеў на крэсле збоку ад яго, калі той сканчаў прывязваць пояс да фитингу, прыставіўшы нож да горла Самэрса. Святло пранікаў праз акно і поблескивал на лязе, калі яно рухалася ў яго руцэ. Гэта быў не кухонны нож, Натан Тэлбат прыйшоў падрыхтаваным.
  
  Мяркуючы па ўсім, у Самэрса не было выбару: ён мог альбо перарэзаць сабе горла, альбо зрабіць, як яму сказалі, і паглядзець, ці вытрымае свяцільня.
  
  'Натан, адыдзі ад яго прама цяпер. 'Мы з Марцінам падзяліліся і акружылі Тэлбат.
  
  Самэрс застыў. Яго падбародак быў высока узняты, рукі ўчапіліся ў рэмень, які цяпер утрымліваў яго на месцы.
  
  Тальбот падняў рукі, у адной з якіх быў нож, і павольна спусціўся з крэсла, на якім стаяў.
  
  Затым без папярэджання яго нага паднялася і выбіў крэсла з-пад Самэрса. Усё яго цела зварухнулася ад штуршка, выкліканага тым, што платформа сышла ў яго з-пад ног. Вырваўся нізкі гартанны гук, і яго ногі пачалі тузацца. Яго рукі схапіліся за шыю.
  
  'Марцін! Я закрычаў. Ён быў ужо там, яго рукі схапілі ногі Самэрса, калі ён падымаў яго. Асобы абодвух мужчын пачырванелі.
  
  Я націснуў кнопку на рацыі. 'Дапамогу!' У мяне не было часу на іншыя словы. Яны змогуць адсачыць, дзе мы знаходзімся, па GPS на рацыі. Я пачула, як Рос з грукатам уварваўся ў дом. Ён хацеў дапамагчы Марціну, мне трэба было спыніць Тэлбат. Ён выйшаў з гасцінай і, наколькі я магла зразумець па цяжкім крокам, пабег наверх. Гэта было, мякка кажучы, трохі незвычайна. Я чакаў, што ён накіруецца прама да ўваходных дзвярэй.
  
  Але, чорт вазьмі, цяпер мне прыйдзецца пазмагацца з іншым злачынцам з нажом. Мая рука запульсировала, калі я падумаў пра гэта. Я пачуў, як мужчыны за маёй спіной крэхчуць, спрабуючы сцягнуць Самэрса з ліхтара. Пачуліся каманды. Хапай той крэсла. Трымай мацней. Толкай ўверх. Трымайся. Не варушыся!
  
  'Натан? - Крыкнула я з лесвіцы. 'Спускайся, давай ва ўсім разбярэмся. Самэрс ў бяспецы, гэта не зайшло занадта далёка.
  
  Пачуўся гук выбрасываемых прадметаў на падлогу трэба мной. Цяжкія крокі, калі яны перасоўваліся.
  
  
  
  'Натан? - Паклікала я зноў, паднімаючыся да яго па лесвіцы. Мне трэба было бяспечна затрымаць яго. Калі я дабралася да верху лесвіцы, перада мной паўстаў Натан са стосам папер у руках. Нажа ў яго больш не было. Па крайняй меры, гэта было што-то. Я не зводзіла з яго вачэй і выдыхнула.
  
  'Натан, мне трэба, каб ты пайшоў са мной.
  
  Ён засмяяўся. 'Ты, павінна быць, жартуеш. У цябе на мяне нічога няма. Той хлопец спрабаваў павесіцца, я хацеў яго зняць, калі ты ўвайшоў. Ты напалохаў мяне, і я спатыкнуўся, калі спускаўся. Я ведаў, што ты паспрабуеш зрабіць, паспрабуеш павесіць на мяне якую-небудзь дзіўную хрень, таму пабег. І паглядзі. ' прагыркаў ён. 'Вось мы і прыйшлі. Ты, брыда. Ты ўвесь пагнутыя.
  
  Гэта было супрацьстаянне на лесвіцы. З усіх месцаў, дзе можна было кагосьці затрымаць, лесвіца была адным з горшых. Яна была такой няўстойлівай. 'Тады давай паедзем у пастарунак і разбярэмся з гэтым. Мне трэба было, каб ён прыйшоў па ўласнай волі.
  
  'Правальвай. Я нікуды з табой не пайду. Ты мяне подставишь. Ты зрабіў усё, што, чорт вазьмі, для майго брата, і ты подставишь мяне, каб палегчыць сабе жыццё. Тады ён не паехаў са мной. Не па сваёй волі.
  
  Я зрабіла яшчэ адзін крок наперад. 'Прабач, Натан. Табе прыйдзецца ўвайсці ў сістэму. 'Яго твар казала зусім аб іншым. Дзе, чорт вазьмі, былі астатнія, у іх, павінна быць, лета ўжо скончылася. Што, калі нож ўсё яшчэ быў у Натана, але ён быў схаваны?
  
  Ён зрабіў крок да мяне.
  
  Я ўсё яшчэ быў на лесвіцы, і ён узвышаўся нада мной. Ён быў у лепшым становішчы. Я заступіў яму шлях да адступлення, але ён быў моцны. Я павінен быў стаяць на сваім.
  
  'Не рабі гэтага", - сказала я яму, калі ён зрабіў яшчэ адзін крок наперад.
  
  'Я сыходжу. Яго голас быў ціхім. Рашучым. Цвёрдым. Ён ступіў на першую прыступку. 'Прапусціце мяне.
  
  Я выцягнула кайданкі з кішэні. 'Прабач, я не магу гэтага зрабіць. 'Як бы я спыніла яго на лесвіцы? Мне трэба было ўзяць сябе ў рукі, і зрабіць гэта хутка. Гэта быў адзіны выхад. Калі б я дала Натану занадта шмат часу, то вынік быў бы не ў маю карысць. Не з яго сілай і становішчам вышэй за мяне.
  
  З маланкавай хуткасцю, ён выцягнуў наперад рукі, гэта выглядала так, як быццам у яго быў той жа разумовы працэс. Але я чакаў гэтага і прыхінуўся да сцяны, дазволіўшы ёй забяспечыць мне раўнавагу.
  
  Я пахіснулася, і адна нага перамясцілася на наступную прыступку, але я засталася на месцы. Па інэрцыі свайго штуршка Натан прысунуўся бліжэй да мяне. Я схапіў яго за левую руку і з сілай пстрыкнуў жорсткую абшэўку на запясце, моцна ўхапіўшыся за сярэднюю перагародку. Яна слізганула на месца з прыемным пстрычкай. Цяпер мне трэба было ўтрымаць яго і ўзяць за іншае запясце.
  
  'Адвалі на хрэн,' прагрымеў ён, скаланаючы паветра вакол нас, калі ўвайшоў у мяне. Адным сцягном ён прыціснуў мяне да сцяны, выкарыстоўваючы ўвесь вага свайго цела. Я адчувала моц яго гневу, яго цела, калі ён бушаваў. Яго гарачае і салодкае дыханне обдавало мой твар. Мая правая рука ўсё яшчэ сціскала наручник. Пульс грымеў у вушах. Цяпер мой патыліцу быў прыціснуты да сцяны.
  
  'Ханна! Голас аднекуль знізу.
  
  Натан быў так блізка, што я не магла разабраць, хто крычаў. Я была падаўленая Натанам, усім яго прысутнасцю і лютасцю, цвёрдай і непранікальнай.
  
  Я падняла калена, адсунулася назад, у бок ад сцяны, наколькі магла, затым з усіх сіл штурхнула ім Натана. Я паняцця не мела, дзе сутыкнуліся, але хуткае подых паветра закранула мяне, калі калена соприкоснулось з целам.
  
  І тут яго кулак урэзаўся мне ў твар, як сталёвы брусок прама ў шчаку, адкінуўшы маю галаву ўбок, боль працяў мой чэрап і хлынула ў вочы. Зямля пада мной пачала нахіляцца, і мы абодва пачалі завальвацца набок, гэта было падобна на запаволеную здымку, я адчуваў, як гэта адбываецца, але нічога не мог зрабіць, каб спыніць гэта.
  
  Краю майго зроку пацямнелі, глухі роў напоўніў маю галаву і перакрыў усе іншыя гукі, якія, магчыма, былі вакол мяне, калі часткі цела перапляліся і задребезжали, спускаючыся па лесвіцы. Локаць ўрэзаўся мне ў падбародак, адкідваючы галаву назад. Шыю працяў боль. Абпаліла, як быццам туды ўваткнулі металічны шып.
  
  Я губляў зрок, калі насоўвалася шэрая імгла, боль затуманивала кожную маю думку. Краем вока я мог бачыць сцяну ля падножжа лесвіцы, калі падаў на яе галавой наперад. Мае рукі перапляліся з Талботом. Я не ў сілах спыніць падзенне.
  
  У апошняй адчайнай спробе захаваць кантроль я ўдарыў нагой і трапіў у мяккую мішэнь, затым, калі сцяна ўперлася мне ў галаву, я зачыніў вочы. У мяне не было абароны. Адно запясце цяпер было вывернута дзе-то ўнутры Тэлбат.
  
  Пакуль я чакаў новай болю або чорнай пустэчы, тузанулі мяне ў бок. Сіла, з якой тузанулі мяне, прымусіла мае павекі адкрыцца, разганяючы цемру. І я выявіў, што ляжу на падлозе, павярнуўшыся на бок.
  
  Аарон схіліўся нада мной.
  
  'Падумаў, што цябе, магчыма, спатрэбіцца дапамога. 'Яго вочы гарэзна бліснулі.
  
  'Я б абняў цябе, калі б мне не было так балюча", - сказаў я з падлогі, калі Аарон падняў Тэлбат на ногі і надзейна зашпіліў другі наручник на яго правым запясце за спіной.
  
  'Ты можаш нармальна рухацца? - спытаў ён.
  
  Я патрэсла галавой, каб зразумець гэта, але спынілася, калі яе працяў боль. 'Думаю, так. Як Самэрс?
  
  'Хуткая дапамога ўжо ў шляху. Ён усё яшчэ жывы дзякуючы Росу і Марціну'.
  
  На падлозе вакол нас былі раскіданыя лісты паперы. Я нахіліўся, і яшчэ вялікая боль апякла маё сцягно. Я ўхапіўся адной рукой, а іншы падабраў паперы.
  
  'Ты, блядзь, вар'ят,' прамармытаў Натан, вжимаясь тварам у сцяну побач з дзвярыма, да якой яго прыціснуў Аарон.
  
  Паперы былі чым-то накшталт дзённіка. Ён быў скурпулёзны архіварыус, і яны былі пра Натане. І сына Самэрса, Шоне.
  
  'Марцін, Рос, не маглі б вы двое ўзяць гэтага ідыёта пад варту, калі ласка? Спроба забойства Самэрса, а таксама шантаж. Мы з Ааронам пачакаем 'хуткую".
  
  'Ты ў парадку? - Спытаў Марцін, калі я падняўся з падлогі побач з Саммерсом.
  
  'Так, я ў парадку. Рады, што вы абодва былі тут". Я не быў упэўнены, што са мной усё ў парадку. Я адчуваў сябе так, нібы правёў некалькі раўндаў з танкам.
  
  'Рады быць тут, бос. Рос пацёр рукі. Ён быў задаволены вынікам.
  
  Пасля таго, як яны сышлі, я апусціўся на калені побач з Саммерсом. Аарон стаяў ля акна з рассунутымі шторамі і паперамі ў руцэ, выглядаючы машыну хуткай дапамогі.
  
  'Гэта было...' прахрыпеў Самэрс.
  
  Я не зусім пачула, што ён казаў, яго голас быў хрыплым, як бітае шкло. Я нахілілася да яго. Паклала далонь на яго руку. 'Ты будзеш арыштаваны, як толькі табе акажуць медыцынскую дапамогу, Роберт, пастарайся цяпер нічога не казаць'. Ён ведаў працэдуру.
  
  'Гэта быў... Натан, - яго голас быў ледзь гучней шэпту.
  
  'Кім быў Натан?' Мы ведалі, што Натан спрабаваў забіць Самэрса, так што гэта было не тое, што ён казаў.
  
  'Усе'. Ён заплюшчыў вочы. Адгарадзіўся ад болю. Я ўзяла яго за руку. Незалежна ад таго, што, як мы думалі, адбылося, гэты чалавек зрабіў шмат добрага і цяпер ледзь не развітаўся з жыццём.
  
  'Пасля таго, як Шон прайшоў рэабілітацыю, ён прыйшоў да мяне...
  
  'Роберт, ты не хочаш гаварыць з намі прама цяпер. Не аб усім гэтым.
  
  Ён адмахнуўся ад маіх пратэстаў свабоднай рукой. Ён ведаў закон. Ён разумеў, што робіць і што кажа. 'Ён прыйшоў і сказаў, што я ў яго ў абавязку, таму што я адвёў аднаго з яго каманды, вывеўшы Шона на чыстую ваду. І калі я не хацеў, каб паліцыя ведала, што Шон займаўся гандлем, то я быў у яго ў даўгу і павінен быў заплаціць '.
  
  Ён адкрыў вочы. Іх запоўніла заслона шкадавання. 'Мне шкада, Ханна.
  
  Ён закашляўся, і яго рука пацягнулася да пашкоджанага горла.
  
  'Доўг быў спагнаны падчас расследавання справы Блэйка. Натан хацеў, каб яго не впутывали у гэта.
  
  Чорт.
  
  'Вось чаму я рана пайшоў на пенсію.
  
  Я паглядзеў на сумнага, зламанага мужчыну на падлозе. Да чаго яго давялі. Я ведаў, што ён страціў жонку, і адказнасць за догляд за сынам прывяла да некаторых няправільным рашэнням.
  
  'Ён забіў Саймана. Ён закашляўся. Гук пабітых камянёў на берагавой лініі. 'І два сведкі. Плюс праязджала міма маладая жанчына, ён падумаў, што яна яго бачыла.'
  
  Я пакруціў галавой. Боль зноў працяў мяне. Я падняў руку і націснуў на болевую кропку. 'Я не разумею, Роберт.
  
  Пачуўся стук у дзверы. - Выклікаць "хуткую"? ' пачуўся радасны голас з калідора.
  
  'Тут,' адказаў Эрон.
  
  Увайшлі дзве жанчыны-парамедыка. У адной былі цёмныя валасы, сабраныя ззаду ў хвост, а ў іншы - самыя яркія каштанавыя валасы, якія я калі-небудзь бачыла, коратка падстрыжаныя. У яе носе поблескивал пірсінг.
  
  'Сайман арганізаваў фальсіфікацыю судовага разбору. Натан думаў, што ён... ' зноў кашаль. Груба. Яго твар стаў попельных.
  
  Жанчыны апусціліся па абодва бакі ад яго, я мацней прыціснулася да яго галаве.
  
  'Ён думаў, што ўзначаліць арганізацыю Тэлбат, але Саймана вызвалілі. Гэта знішчыла яго. Ён хацеў улады. Але ў яго ніколі не было... — Ён нахіліў галаву наперад, калі кашаль зноў напаў на яго.
  
  Адзін з парамедиков надзеў яму на галаву кіслародную маску і закрыў рот і нос. 'Добра, мілы, хопіць з цябе размоў.
  
  Помпа для вымярэння крывянага ціску абвіўся вакол яго рукі і гучна загуў у ціхай пакоі, напампоўваючы.
  
  Самэрс ляжаў дагары на падлозе, слабы і шэры. Яго вочы былі цёмнымі і пустымі.
  
  Я паляпала яго па руцэ, даючы зразумець, што я ўсё яшчэ з ім. Паглядзела на Аарона, які паціснуў плячыма. Усё гэта зрабіў Натан?
  
  'У мяне ніколі не было такіх яек, як у Саймана. Не зусім, ' прахрыпеў Самэрс пад маскай.
  
  'Гэй, без размоў,' аблаяў яго цёмнавалосы фельчар.
  
  'Адкуль вы гэта ведаеце? - Спытала я. Разумеючы, што ў мяне будуць непрыемнасьці з-за парамедиков, якія ляжаць побач са мной на падлозе. Я была права. На маю бяду, на мяне паглядзелі змрочна.
  
  'Ён адчуў неабходнасць расказаць мне, перш чым пасадзіць на крэсла. Хацеў пазлараднічаць з нагоды таго, які ён разумны, таму што не змог нікому расказаць '. Ён набраў у лёгкія пабольш паветра.
  
  'Цяпер дастаткова", - паглядзела на мяне рудавалосая парамедык, надвигая кіслародную маску на твар Самэрс. 'Я прынясу каталку'. Яна ўстала і пайшла.
  
  'Я быў апошняй нітачкай, ад якой яму трэба было пазбавіцца. Я рады, што ты выжыў. Што б са мной цяпер ні здарылася. Дзякуй. І з гэтымі словамі ён заплюшчыў вочы і заціх.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ці
  
  
  
  Падышоўшы да дзвярэй, Ледзь узяў сябе ў рукі. Ён не хацеў выглядаць спалоханым, калі ўвойдзе. Ён не хацеў хваляваць Шейлу. Яна была добрая да яго і да яго бабулі. Узяўшыся за дзвярную ручку, ён глыбока ўдыхнуў, затрымаў дыханне, а затым адкрыў дзверы.
  
  У доме было ціха.
  
  Для яго было незвычайна не чуць крыкаў ці таго, што яго бабуля і Шэйла спрачаюцца, нават размаўляюць. Ці нават не чуў тэлевізара. Яго нервы і так былі дастаткова расківаны, каб увайсці ў свой дом і выявіць, што гэта не ў яго характары. Дзе яны былі?
  
  'Шэйла? Nan?'
  
  Цішыня.
  
  Ці зачыніў за сабой дзверы. Паветра быў напоўнены пахам, якая рыхтуецца ежы. Ён наморщил нос, спрабуючы вызначыць, што менавіта ён адчувае. Тушанае мяса або што-то падобнае.
  
  'Шэйла? Ён пайшоў па калідоры.
  
  'Тут,' прашаптала яна.
  
  Лі штурхнуў дзверы ў гасціную і выявіў іх абодвух тымі, хто сядзіць на канапе: яго бабулю, откинувшую галаву назад і спячую з прыадчыненым ротам, і Шейлу з кнігай на каленях.
  
  'У яе быў цяжкі дзень, і яна стаміла сябе.
  
  Ці апусціўся ў крэсла насупраць іх і абхапіў галаву рукамі.
  
  'Ты дома раней, чым я чакала, Ці. Ты ў парадку? Яна закрыла кнігу і адклаў яе ў бок. Рамантычная кніга, калі судзіць па вокладцы, але не мог прачытаць назву з таго месца, дзе стаяў. Яна часта чытала раманы. Шэйла падабалася апускацца ў іх пасля цяжкага дня з яго бабуляй.
  
  'Я хваляваўся. Ён правёў рукой па валасах. 'Я думаў, што правяду з ёй трохі часу.
  
  Шэйла ўсміхнулася. 'Ёй гэта спадабаецца. 'Яна нахілілася наперад, прысела на край канапы і паклала руку яму на плячо. 'Я ведаю, што гэта цяжкае рашэнне, Ці не, але яно правільнае. Асабліва з той працай, на якой ты працуеш. Ты не можаш прыглядаць за ёй сам, а яна ўсё часцей цісне на мяне. Ёй не падабаецца знаходзіцца тут са мной.'
  
  'Усё ў парадку, Шэйла. Я ведаю. Гэта хутка вырашыцца.
  
  'Я прыгатавала табе гарачае. Дастань яго з духоўкі, калі будзеш гатовы. 'Яна ўстала.
  
  Ці застаўся там, дзе быў. Яна правяла рукой па яго плячы, праходзячы міма яго, каб сысці.
  
  'Ты добры чалавек, Ці Кейв. Не забывай аб гэтым.
  
  Лі паглядзеў на сваю бабулю, затым зноў абхапіў галаву рукамі.
  
  Уваходная дзверы ціха шчоўкнула, калі Шэйла закрыла яе за сабой.
  
  Яго бабуля паварушылася. Яе галава перамясцілася з откинутой таму на правую шчаку, далей ад яго.
  
  'Нэн?' прашаптаў ён. Хацеў абудзіць яе, але не напалохаць.
  
  Яна не паварушылася.
  
  Ці прайшла на кухню, адкрыла шафу, дзе захоўваліся лекі, па-за межамі яе дасяжнасці. Вялікую частку часу яна слабавата стаяў на нагах, таму рост быў для яе нялёгкай задачай. Ён дастаў некалькі бутэлечак. Затым напоўніў шклянку з вадой. Высыпаў змесціва бурбалкі з парацэтамол сабе ў руку і вярнуўся ў пакой.
  
  'Nan?' Ён прысеў перад ёй на кукішкі. У яго вачах стаялі слёзы.
  
  'Ці што? Аб, Ці. Ты дома. Яна працягнула руку і дакранулася да яго шчакі.
  
  Яна пазнала яго. Не называла яго Джорджам. Прайшло шмат часу з тых часоў, як яна называла яго Ці. Па яго шчацэ скацілася сляза.
  
  'У чым справа? Што не так? Яна прошаркала наперад, працягваючы да яго рукі.
  
  Ці змахнуў слязу тыльным бокам далоні. 'Нічога страшнага, Нэн. Цяжкі дзень на працы. Ён слаба ўсміхнуўся ёй. 'Я прынёс табе таблеткі. Ён працягнуў ёй шклянку вады, які яна ўзяла.
  
  'Я прымаю таблеткі?
  
  'Ты разумееш. Гэта дапамагае справіцца з тым замяшаннем, якое ты часам адчуваеш, Нэн. 'Яго сэрца разрывалася. Як ён сюды трапіў? Ён працягнуў ёй чатыры таблеткі, якія яна прыняла без скаргаў. 'І гэтыя таксама, каб умацаваць твае косткі. Ён працягнуў ёй яшчэ чатыры. Яна паглядзела на яго. Ён падумаў, што яна спытае яго. Яе вусны растуліліся, як быццам збіраючыся нешта сказаць. Затым, як дзіця, яна ўзяла іх і праглынула разам з вадой.
  
  Слёзы зараз бязгучна і свабодна каціліся па яго твары. Яго бабуля паляпала па месцы збоку ад сябе. 'Ідзі сюды, любімая. Ён сеў побач з ёй і узяў руку, якую яна абняла яго за плячо. 'Павінна быць, гэта быў жудасны дзень. Дазволь тваёй бабулі абняць цябе, а? ' ён прыціснуўся да яе.
  
  Яны сядзелі моўчкі на працягу дзесяці хвілін. Затым Лі працягнуў ёй яшчэ пяць таблетак. 'Гэта абязбольвальнае, якое табе трэба'.
  
  'Але мне не балюча, каханая.
  
  'Гэта таму, што ты прымаеш іх рэгулярна. Калі ты іх не прымаеш, то адчуваеш невыносную боль. Ты не можаш успомніць?
  
  Яе погляд накіраваўся ў кут пакоя, як быццам там былі адказы. Затым яна ўзяла іх.
  
  Ці пацалаваў яе ў шчаку. 'Я прынясу табе вячэру. Шэйла прыгатавала гарачае.
  
  'Гэта вельмі міла з яе боку.
  
  Таблеткі былі лёгка здрабніць і высыпаны ў гарачую рондаль. Ён паставіў яе на абедзенны стол і дапамог ёй сесці.
  
  'Што гэта? - спытаў я.
  
  'Гэта хот-пот, Нэн. Яго прыгатавала Шэйла.
  
  'Хто такая Шэйла? - спытаў я.
  
  'Усё ў парадку, Нэн, прымі свае таблеткі. Усё будзе добра.' Ён працягнуў ёй яшчэ трохі.
  
  'Навошта мне гэта трэба? Яна была рэзка.
  
  'Твае косткі. Яны дапамагаюць тваім касцях, таму што ты становішся трохі старэй. Вось і ўсё.
  
  Яна чмыхнула, але прыняла таблеткі і праглынула іх, запіўшы шклянкай свежай вады, які ён паставіў перад ёй разам з ежай.
  
  Яны елі амаль моўчкі.
  
  Ці назіраў за ёй. Успомніў яе такой, якой яна была, калі ён быў маладзей. Як яна пяць хвілін гуляла з ім у футбол у садзе, а потым засмяялася, што яна занадта старая і стамілася для гэтага, а ён быў такім маладым прыгожым мужчынам і вырасце ў мужчыну, з якім яна будзе ганарыцца, ведаючы і любячы яго. Яго сэрца разбілася. Менавіта гэта, страта, якую яна адчула б, калі б даведалася, што ён не той чалавек, якім можна ганарыцца, выклікала ў яго наперад.
  
  Яна адсунула пустую талерку.
  
  'Nan. Прымі таблеткі, і я занясу цябе ў ложак. Ён працягнуў ёй яшчэ чатыры таблеткі.
  
  Яна глядзела на яго. Доўгі час, не рухаючыся. Не кажучы ні слова. Яго рука дрыжала, калі ён працягваў яе. Яна паглядзела яму ў вочы. Ён вытрымаў яе позірк. У рэшце рэшт яна нахіліла галаву і ўзяла іх. 'Усё ў парадку, Ці. Я люблю цябе.
  
  OceanofPDF.com
  
  Ці
  
  
  
  Ён змог пакласці яе ў ложак так жа лёгка, як калі б яна была сонным дзіцем. Ён даў ёй нейкія таблеткі, сказаўшы, што гэта для памяці. Яна паглядзела на яго, нахмурыўшыся. 'Джордж, ты так добры да мяне. Што б я калі-небудзь рабіла без цябе?
  
  Калі б толькі Джордж быў усё яшчэ тут, гэтага б не здарылася. Яго бабуля не была б у такім становішчы. Яна не сутыкнулася б з перспектывай застацца адна ў цэлым свеце, і яму не прыйшлося б так клапаціцца пра яе. Каб выратаваць яе ад адзіноты і страху да канца яе дзён. Без прыязнага твару. Калі б Джордж быў тут, у яе былі б каханне, шчасце і надзея.
  
  Але Джорджа тут не было, так што вырашаць гэта павінен быў ён. Зрабіць тое, што было лепш для яе. Абараніць яе ад таго, што павінна было адбыцца. Каб абараніць яе ад незнаёмцаў, якія не ведалі яе, не ведалі яе жыцця, яе мінулага, яе кахання, яе нянавісці, яе распарадку дня. Якім было напляваць на іх, і яны хацелі толькі атрымаць чэк на аплату.
  
  Такім чынам, менавіта ен, Лі, павінен быў дапамагчы ёй зараз. Абараняць яе. Любіць яе. Захоўваць яе спакойнай і каханай. Выратаваць яе ад усяго, што можа здарыцца з ёй у будучыні.
  
  Яна ўзяла ў яго таблеткі. Праглынула іх. Неахвотна прыняла апошнія дзве. Але Ці паднёс шклянку да яе вуснаў, мякка параіў ёй выпіць, каб палегчыць горла, а затым зноў паспрабаваў таблеткі. Яны былі праглынуты, а затым ён подоткнул ёй коўдру, калі яна легла.
  
  'Я люблю цябе, Джордж. Ты добры хлопец. Ты ведаеш гэта, ці не так? Яе голас быў ціхім, яму давялося нахіліцца наперад, каб пачуць яе. Яе вочы былі зачыненыя. Ці нахіліўся і пацалаваў яе ў шчаку. Удыхнуў яе пах. Змяшаліся пах мыла і лёгкі затхлы пах старых. Пах яго бабулі. Ён таксама заплюшчыў вочы і навіс над ёй, затрымліваючы дыханне.
  
  'Я таксама люблю цябе,' прашаптаў ён.
  
  Адказу не было. Толькі соннае буркатанне. Ці зноў пацалаваў яе. Абняў яе галаву. Забраўся на ложак побач з ёй, усё яшчэ трымаючыся за галаву і заплакаў. Слёзы, абмывалі яго твар. Затуманивали вочы. Яго нос датычылася яе шчокі, дазваляючы ёй ўварвацца ў яго. Ён так моцна любіў яе. Ён ненавідзеў тое, што не змог зрабіць для яе большага. Ён ненавідзеў тое, што яна страціла частку свайго жыцця. Жыццё, якой у яе ўсё яшчэ павінна было быць час, каб атрымліваць асалоду ад. Ён не зайздросціў клопаце пра яе. Ён зайздросціў таму, што хвароба адабрала ў яе. І ён ненавідзеў тое, што гэта прымусіла яго зрабіць, каб забяспечыць ёй кругласутачны догляд, якога яна заслугоўвала. Цяпер гэта азначала, што ў яго адбяруць яе жыццё і ўспаміны. Усе выйшла з-пад кантролю. Усё, што ён хацеў зрабіць, гэта абараніць яе і даць ёй лепшае, чаго яна заслугоўвала. Ён думаў, што знайшоў спосаб, і не верыў, што хто-то сапраўды пацерпіць. Пакуль ён не сустрэў Кена. Які быў добры да яго. Потым ён страціў Кена. У той дзень. Усё пайшло жудасна няправільна. Так, так няправільна. І цяпер яго прымусілі да гэтага. Ён ніколі б не дазволіў ёй ўбачыць сябе такім.
  
  Па крайняй меры, яна бачыла Джорджа ў апошні раз.
  
  Яго сэрца было разбіта.
  
  Ён зноў пацалаваў яе, устаў з ложка, загарнуў яе ў коўдру і ціха зачыніў дзверы. Затым прайшоў у ванную і ўключыў ваду ў ванне. Пераканаўся, што вада гарачая.
  
  Спусціўшыся ўніз, ён замкнуў ўваходныя дзверы. Хвілін пяць сядзеў за сталом і пісаў тлумачэнне. Не тое, каб хто-небудзь зразумеў. Затым ён дастаў вялікі кухонны нож з падстаўкі для нажоў і пайшоў назад наверх. Паклаў яго на борцік ванны.
  
  'Мне так шкада, Нэн,' прашаптаў ён. І зачыніў за сабой дзверы ваннай.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Паша
  
  
  
  Паша думала, што дамаглася некаторага прагрэсу. Яна думала, што пачала ўпісвацца ў каманду. Або, што больш важна, пачала ўпісвацца ў працу інспектара, але тут яна была адсунутая на другі план у офісе. Бос магла б прыдумаць якое-небудзь апраўданне, сказаць, што яна патрэбна ёй для пошуку інфармацыі, але Паша ведаў, што гэта была дымавая заслона. Яна выключыла яе. Трымала па-за каманды. Прымусіла яе працаваць у адзіночку.
  
  Але Паша была мацней гэтага. Яна б не адступіла. Яна б не пайшла. Гэта было тое, дзе яна хацела быць, і гэта было тое, дзе яна застанецца. І калі начальнік пачуў пра яе скарзе ў яе апошнім падраздзяленні ў сувязі з выкарыстоўваным расавых мовай і чакаў, што яна падасць скаргу тут, таму што яна думала, што менавіта так яна ўсё робіць, то яна памылілася. Гэта было не ў яе стылі. Тады ў яе не было выбару. Трэба было дзейнічаць. Тут яна магла збольшага зразумець цяжкасці і нежаданне. Яна дамаглася прагрэсу ў камандзе і ведала, што ў рэшце рэшт усё наладзіцца само сабой. Усё, што ёй трэба было рабіць, гэта трымацца.
  
  Праца была павольнай і стомнай, але бос хацеў, каб яна была выканана, і праінструктаваў яе, што гэта вельмі важна, а таксама што яна давярае ёй гэта. Ніхто ў офісе, акрамя Аарона, не ведаў аб працы. Гэта супакоіла сверб жаху, які адчуваў Паша, застаўшыся адзін.
  
  Здавалася, усе былі паглынутыя сваім заняткам, але для Пашы тырчаць у офісе, калі ўсіх не было дома, было сумна. Яна ненавідзела мінулыя дні, якія былі нічым іншым, як кабінетнай работай. Яна аддавала перавагу выходзіць і размаўляць з людзьмі. Хоць людзі часта маглі хваляваць, гэта заўсёды было пераважней, чым сядзець за сталом. Яна прыйшла на працу не для таго, каб сядзець за сталом. Зусім наадварот. Яны ніколі не папярэджваюць вас, калі вы падаеце заяву ў паліцыю, аб тым, што гэта такая высокая папяровая кар'ера.
  
  Што яе зацікавіла ў гэтым заданні, так гэта колькасць паліцэйскіх, якія дапытвалі сістэму проста з цікаўнасці, таму што адчувалі, што маюць права на інфармацыю.
  
  Паша ніколі не адчувала неабходнасці глядзець. Яна досыць наслухалася размоў у паліцыі. Па асабістым вопыце яна ведала, што чужая боль не патрабуе, каб іншыя людзі совалі свой нос не ў сваю справу.
  
  Бедны Лі, яму давялося мець з гэтым справу, і ў той жа час яму даводзілася сутыкацца з праблемай сваёй бабулі. Яна толькі зараз пачала разумець ўзровень пакуты, які ён, павінна быць, адчуваў. Як цяжка яму было з гэтым справіцца.
  
  Яна зноў паглядзела на адзінае імя на аркушы паперы, які адклала ў бок.
  
  Затым яна ўзяла наступнае імя ў спісе і зверылі яго з ХОЛМСАМ і сістэмай рэгістрацыі злачынстваў. У паліцэйскага не было прычын праводзіць пошук, таму яе імя было ўнесена ў спіс для разгляду.
  
  Паша зноў паглядзеў на адзінае імя, якое яна адклала ў бок.
  
  'Гэта звязана як з фінансамі, так і з эмоцыямі", - сказаў ён.
  
  Яна запісала яго імя і ўвяла яго.
  
  Затым яна патэлефанавала ў інспектарскую.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Брыгада хуткай дапамогі забрала Самэрса ў бальніцу. Я запатрабаваў прысутнасці паліцэйскага ў форме з інструкцыямі звязацца са мной да яго вызвалення, каб мы маглі вырабіць арышт. Тэхнічна паліцыянты не маглі патрабаваць, каб іх змясцілі ў адну палату з ім у бальніцы, таму што ў цяперашні час ён не быў арыштаваны, але яны маглі дастаткова пільна сачыць за ім, і ён быў не ў тым стане, каб збегчы. Я таксама гэтага не чакаў.
  
  Ён паабяцаў даць ўсю інфармацыю, якую даў нам у палаце прадстаўнікоў, у афіцыйным фармаце, як толькі яго выпішуць з бальніцы. Мы маглі б пакінуць Тэлбат у сябе яшчэ на некаторы час і тым часам расследаваць заявы Самэрса, перш чым вырабляць якія-небудзь арышты па чатырох іншых забойстваў.
  
  Цяпер мы ведалі, на што глядзім, у нас была дадатковая лінія расследавання, мы маглі вывучыць перамяшчэння Натана, яго алібі і больш засяродзіцца на ім. Мы выказалі здагадку, што яго адбіткі пальцаў былі на машыне Саймана, таму што ён быў яго братам, але цяпер усё выглядала так, як быццам яны былі там з-за таго, што ён нахіліўся да акна тым раніцай. Хоць адных адбіткаў пальцаў было недастаткова, любы адвакат змог бы адмазацца ад іх, што ў Натана сапраўды былі прычыны пакінуць свае адбіткі на машыне.
  
  Нам трэба было знайсці што-то яшчэ.
  
  Аарон паціраў руку.
  
  'Ты параніўся, адпіхваючы мяне ад сцяны?
  
  'Так, думаю, што так. Магчыма, я проста расцягнуў мышцу на руцэ.
  
  'Табе трэба праверыць гэта? І трэба мне сесці на дыету?'
  
  'Не, усё ў парадку, проста пацягнуў. Яшчэ некалькі дзён, і ўсё будзе так, як быццам нічога і не было.
  
  'Па-мойму, я не падзякавала цябе за тое, што ты з'явіўся ў доме, Аарон. Не ведаю, што было б, калі б ты гэтага не зрабіў.
  
  Ён паглядзеў на мяне. 'Гэта частка працы, Ханна.
  
  Вядома, так і было. 'Але гэтага не павінна было быць, не сёння. Меркавалася, што ты будзеш прыкаваны да ўчастку. Сядзіш за сваім сталом. Перакладаеш паперы.' Ён назіраў за мной, пакуль я казаў. 'Што прымусіла вас пакінуць офіс і прыйсці сюды? Чаму вы былі тут?
  
  'Калі б ён быў прадажным паліцыянтам, ніхто не ведаў, што б ён зрабіў, каб прадухіліць арышт. Паліцэйскі за кратамі? Мы ўсе ведаем, як развіваецца гэтая гісторыя. Я павінен быў падтрымаць цябе '.
  
  Усё было вельмі проста. Аарон прыкрываў маю спіну. Не важна, хто яшчэ быў там.
  
  'Дзякуй. Я ніколі не меў на ўвазе і двух слоў больш.
  
  Ён схіліў галаву ў знак згоды, затым паправіў гальштук.
  
  У кішэні завибрировал тэлефон. Я быў стомлены. Я выцягнуў яго з кішэні. Схаваны нумар.
  
  'DI Robbins.'
  
  Гэта быў Паша. Яна што-то бязладна мармытала. Яе гаворка была занадта хуткай, каб я паспяваў за ёй.
  
  'Марудней, Паша, і паспрабуй яшчэ раз. На гэты раз падумай аб тым, што ты хочаш данесці.
  
  Я пачула глыбокі ўздых. Яна патлумачыла назву. Як гэта яе не здзівіла. Як яна якое-то час ігнаравала гэта. Прыступіла да астатняй працы. Затым яна ўспомніла размова. У яго былі фінансавыя цяжкасці. Яна ўвяла яго імя, і гэта ўсё звязала. Ён быў звязаны з усім гэтым. Яна не хацела кідаць цень на суразмоўцу, але ён сышоў. Яго не было ў офісе. Ён быў у паніцы. Яна выказала здагадку, што гэта было асабістае, але цяпер не была так упэўнена.
  
  Я падзякаваў яе і павесіў трубку, затым павярнуўся да Аарона.
  
  'Я думаю, у нас праблема.
  
  'Няўжо?
  
  'Добра, яшчэ адна праблема. Магчыма, мы зможам вырашыць гэтую праблему, але гэта нікога не зробіць шчаслівым.
  
  'З якіх гэта часоў ты турбуешся аб тым, каб зрабіць каго-небудзь шчаслівым?
  
  'Я не лезу з скуры прэч, каб падштурхнуць людзей у ілжывую бок.
  
  Ён яшчэ трохі пацёр руку.
  
  'Ты ў парадку? Трэба, каб гэта агледзелі? Я спытаў у яго зноў.
  
  'Не, усё ў парадку. Ён паморшчыўся. Выглядаў ён усё роўна. Мы разбярэмся з гэтым, а потым я прасачу, каб ён пайшоў праверыцца. 'І я ведаю, што ты гэтага не робіш. Але ты таксама не турбуешся пра іншых людзей, калі лінія расследавання адводзіць цябе ў цяжкім кірунку і на тваім шляху паўстае сцяна пэўнага тыпу.
  
  'Па меншай меры, я заўважыў сцяну,' запярэчыў я.
  
  Ён з усмешкай пагадзіўся.
  
  Мы разам знаходзілі апору пасля яго выкрыцця.
  
  'Такім чынам, у чым наша новая праблема?
  
  Я распавёў яму.
  
  'Чорт вазьмі. Ты сапраўды думаеш, што гэта магчыма. Што ён - ўцечка інфармацыі? Праз усё гэта?
  
  'Ёсць толькі адзін спосаб гэта высветліць.
  
  
  
  Калі людзі кажуць, што дом выглядаў ціхім, я цяпер зразумеў, што азначала гэтая фраза. Было змрочна, святло згасала. Нідзе ў хаце не гарэла святло. Шторы на верхнім правым акне былі зашморгнены, але, акрамя гэтага, усе шторы і жалюзі былі адкрыты, але не было ніякіх прыкмет жыцця. Месца выглядала бяздушным.
  
  Трава па краях маленькай сцяжынкі, якая вядзе да дзвярэй, была доўгай, у яго відавочна было занадта шмат клопатаў, каб ўтрымліваць фасад дома. Тут не было ні кветак, ні гаршкоў, ніякіх прыкмет сыходу.
  
  Я пастукаў у дзверы, пачакаў. Адказу не было. Я пастукаў зноў. Машына была прыпаркаваная на дарозе. Я павярнуўся да Аарона, ён паківаў галавой.
  
  'О, прывітанне,' пачуўся вясёлы голас збоку ад мяне, за ім рушыла ўслед жанчына ў стракатай сукенцы і тапачках. 'Я Фрэнсіс з суседняга дома. У яе было мяккае маршчыністы твар.
  
  'Прывітанне'. У голасе жанчыны чыталася чаканне. 'Вы нядаўна бачылі Ці Кейва або яго бабулю?' Я зразумела, што не ведаю імя яго бабулі.
  
  'Вось чаму я адразу ж заскочыў паглядзець, ці ўсё з імі ў парадку. Незвычайна, што ў такі час ніхто не адкрывае дзверы, таму што хто-то заўсёды дома, з бедняжкой Пэгі. Яна выдатная лэдзі, але яна забывчива і вельмі злуецца з-за гэтага. Так сумна, калі ты становішся такім. Мне пашанцавала, што я ўсё яшчэ цэлая.'
  
  Мне прыйшлося спыніць яе на гэтым, інакш, я думаў, яна працягвала б балбатаць да канца вечара. 'Такім чынам, ты турбуешся, таму што ніхто не адказвае?
  
  Яна прыклала руку да грудзей. 'О, так. Гэта на іх не падобна. З імі ўсё ў парадку, дарагая?
  
  Гэта было ўсё, што мне было трэба, каб атрымаць доступ. 'Я ўпэўнены, што так і ёсць, але мы праверым для вас'. Я паказаў ёй сваё пасведчанне асобы. 'Мы з паліцыі, калегі Ці. Пастарайся не хвалявацца. Калі захочаш пачакаць ўнутры, мы дамо табе ведаць...'Як, яна сказала, звалі яго бабулю? Ах! '... З Пэгі усё ў парадку, як толькі мы даведаемся'.
  
  'Аб' кей, хараство. І з гэтымі словамі яна зашаркала назад за кут хаты.
  
  Ўнутры панавала жудасная цішыня. Тут была жыццё, таму што я адчувала пах рэшткаў вячэры. У ракавіне стаялі талеркі. Выскобленные талеркі і сталовыя прыборы. Я чакала, што хто-небудзь будзе тут, таму што ведала пра яго бабулі. Калі, вядома, яму не трэба было везці яе ў бальніцу па якой–то прычыне - але яго машына стаяла звонку. Ці ж ён пусціўся з ёй у бегу і скарыстаўся таксі або сябрам, каб адвезці іх куды-небудзь, замест таго каб скарыстацца машынай, аб якой мы ведалі.
  
  Я паглядзела на Аарона. Ён выглядаў такім жа збянтэжаным, як і я.
  
  'Ці што? - Крыкнуў я. 'Гэта інспектар Роббінс. Ханна. Ты тут? Я хачу перакінуцца з табой парай слоў, пераканацца, што з табой усё ў парадку.
  
  Мяне сустрэла цішыня.
  
  'Нам трэба пагаварыць, Ёсць. Аб тваёй бабулі паклапоцяцца. 'Я паглядзела на Аарона. 'Можа быць, ён адвёз яе да сядзелкі. Хто-то забраў іх і адвёз?
  
  Ён паціснуў плячыма. 'Можа быць. Правер наверсе. Паглядзі, сабраў ён рэчы?
  
  Я пагадзіўся.
  
  Мы падняліся па лесвіцы. Густы паветра цішыні суправаджаў нас, ахутваючы. Я шчоўкнула выключальнікам ля падножжа лесвіцы і была ўзрушаная патокам святла, залившим пляцоўку і прыступкі.
  
  'Ці што? Ты тут, наверсе? - Крыкнуў Аарон, паднімаючыся па лесвіцы наперадзе мяне.
  
  Цішыня зноў адгукнулася глыбокім рыкам.
  
  Падняўшыся па лесвіцы, Аарон адкрыў дзверы першай спальні. Яна была пустая. Ён адкрыў наступную.
  
  'Сюды, Ханна. 'Яго голас быў ціхім з павагі да дому. Поўнае глыбокай пашаны шэпт.
  
  Я зазірнуў у пакой. На ложку ляжала пажылая жанчына. Было цёмна, шторы былі зашморгнены – у гасцінай, якую мы бачылі з дарогі, – і яна была па шыю накрытая пуховай коўдрай, але я выказаў здагадку, што гэта была бабуля Лі. Я падышоў да яе. Я хацеў спытаць пра яе, але не хацеў палохаць. Я не хацеў, каб яна прачнулася і спалохалася незнаёмай жанчыны, склонившейся над ложкам. Я прысеў на кукішкі. Святло з лесвічнай пляцоўкі пранікаў унутр, але не зусім дасягаў ложка, на якой мы ляжалі.
  
  'Місіс Кейв? - Мякка спытаў я.
  
  Адказу не было.
  
  Я прыгледзеўся да яе больш уважліва.
  
  'Ханна! Голас Аарона рэзка прарэзаўся скрозь змрок. Я рэфлекторна ўстала і павярнулася на гук яго голасу.
  
  - У ванную! - крыкнуў я.
  
  Калі я штурхнуў дзверы, Аарон прасунуў рукі пад пахі Лі. Яго аголенае цела было бледным, шэрым. Ён плаваў у цёмным басейне з чырвонай вадой. Калі Аарон цягнуў яго, вада разлілася па пакоі, сцякаючы з цела Ці, пакрываючы Аарона, падлогу, сцены. Гэта быў беспарадак.
  
  Я схапіла яго за ногі, і мы павалілі яго на падлогу. Я схапіла бліжэйшы ручнік, обвязала яго вакол запясці, пакуль Аарон обвязывал адно вакол іншага. Мы абодва прамоклі. Я выклікаў па радыё тэрміновую хуткую дапамогу, затым памацаў пульс.
  
  Там нічога такога не было.
  
  'Аарон...
  
  Ванная была маленькай, мы стаялі на каленях у крывавым водянистом месіве з цела Ці. Ці сышоў. Я не мог паверыць, што ён мог гэта зрабіць. Я не быў лекарам, хоць пачаў рабіць штучнае дыханне і працягваў да таго часу, пакуль крык знізу не паведаміў мне, што прыехала брыгада хуткай дапамогі.
  
  Цяжкія крокі пачуліся на лесвіцы. Жанчына праціснулася ўнутр з-за дзверы пасля таго, як я крыкнула ім, дзе мы знаходзімся. Усмешка спаўзла з яе твару, калі яна ўбачыла беспарадак перад сабой.
  
  'Вынікі ЭКГ, Грэм. - Яна паразмаўляла з кім-то ззаду сябе, затым апусцілася на падлогу з вялікай торбай і пачатку прымацоўваць пракладкі да цела Лі. Праз хвіліну было пацверджана, што мы страцілі Лі, паколькі парамедык абвясціў, што жыццё згасла.
  
  Я паглядзела на Аарона. Скура на маім чэрапе сціснулася, як быццам зграя птушак моцна ўчапілася ў яе сваімі малюсенькімі кіпцікамі. Мае думкі перанесліся ў іншую частку дома.
  
  'Аарон? - спытаў я.
  
  Ён паглядзеў на мяне. Ён быў у жудасным стане. І зноў паціраў руку. Мая ўласная рука пульсавала. Абязбольвальныя сапраўды дапамаглі б цяпер, але я пакінула іх у сваім кабінеце.
  
  'Лі Нэн? - Перапытаў я.
  
  'Яна ўсё гэта праспала?
  
  Менавіта мае думкі. Я ўзяла сябе ў рукі. Мне не спадабалася, куды пайшлі мае думкі. Вочы Аарона пашырыліся.
  
  'Чорт вазьмі, Ханна, няма.
  
  Я падалася назад з ваннай. Павольна, крок за крокам.
  
  'Ён не стаў бы... Яго голас быў ледзь гучней шэпту.
  
  Апынуўшыся на лесвічнай пляцоўцы, я павярнуўся і кінуўся ў спальню, у якой ляжала бабуля, калі я бачыў яе ў апошні раз. Увайшоўшы, я выгукнуў яе імя, пры гэтым уключыў святло, мне было ўсё роўна, спалохаецца ці яна шуму і святла.
  
  Не было ніякага руху.
  
  Мой страўнік скрутило. Ён здаваўся пустым і скручаным.
  
  Я адкінуў коўдру. Я не мог бачыць, як яна дыхае.
  
  'Выклічце сюды парамедиков,' крыкнуў я.
  
  Ніхто не пацярпеў. Ён не карыстаўся нажом. Што ён зрабіў?
  
  У спальні прагрымелі крокі. Аарон за спінамі парамедиков.
  
  Жанчына прыклала пальцы да горла нэн Лі.
  
  'У яе ёсць пульс. Ён слабы. Нам трэба неадкладна даставіць яе ў бальніцу. Яе голас быў кароткім. Рэзкім. Рашучым.
  
  Менавіта тады я заўважыў скрыначку на прикроватном століку. Парацэтамол. Я падняў яе і паказаў парамедику.
  
  'Мы забіраем яе'. Яе напарнік выбег з пакоя. Я падумаў, што трэба прынесці насілкі. "Вам трэба знайсці доказы таго, што яна прыняла, і паведаміць нам, як толькі зможаце'.
  
  На працягу некалькіх хвілін місіс Кейв паклалі на насілкі, пагрузілі ў машыну хуткай дапамогі і перадалі сігнал сіняга святла ў QMC. Маё сэрца сышло ў пяткі.
  
  Старая жанчына. Я не мог паверыць, што ён мог так паступіць са старой жанчынай.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  'Місіс Кейв трэба будзе барацьба, але, падобна, яна станоўчая. Праблема ў тым, што ён даваў ёй у асноўным парацэтамол, які выклікае доўгатэрміновыя праблемы, паколькі дзейнічае на печань, і час пакажа, ці акрыяе яна ад гэтага '. У прыёмным пакоі было ціха. Дэтэктыў-супэрінтэндант Кэтрын Уокер і інспектар Кевін Бакстер стаялі ў далёкім канцы пакоя і слухалі.
  
  "Здаецца, мы дабраліся туды як раз своечасова, і хоць ён даў ёй дастаткова, каб забіць, гэта было таксама колькасць, ад якога вы можаце акрыяць. Гэта падобна на гульню ў рускую рулетку, і, на шчасце, пакой была пустая. Кэтрын ўсміхнулася. Цяпер ёй было няма чаму ўсміхацца. Аднак, даведаўшыся, што пажылая жанчына выжыла, яна адчула сябе лепш.
  
  Галоўны канстэбль хацеў бачыць яе сёння, і прэса была паўсюль вакол гэтага. Карумпаваны коп быў звязаны з найбуйнейшай бандай у горадзе, гэта была не гісторыя, у якой быў бы ўсяго адзін пакет чыпсаў, а затым цыкл завяршыўся б, гэтая гісторыя працягвалася б бясконца. І гэта тое, што, як мы цяпер ведалі, адбылося. З гэтага ўсё і пачалося. Я знайшоў запіску на абеднай стале ў доме, і ў ёй усё тлумачылася.
  
  'Размаўляючы з Шэйлай Эмерсан, а таксама пасля ператрусу ў доме і па адрасе Натана Тэлбат, першапачатковыя высновы адносна Лі заключаюцца ў тым, што ён быў разам з Натанам да таго, як паступіў у паліцыю, і звярнуўся па просьбе Натана з адзіным намерам даць яму інфармацыю, калі яна яму спатрэбіцца, калі і калі ён з ёй сутыкнецца. Прычына, па якой паступіў так, заключалася ў тым, што яму патрэбныя былі грошы, каб клапаціцца пра сваю бабулю, за якую ён нёс адказнасць. Хвароба Альцгеймера азначала, што яна мела патрэбу ў кругласутачным сыходзе, а ў маладосці не магла ні дазволіць сабе забяспечыць гэта, ні фізічна забяспечыць гэта, ні хадзіць на працу, каб плаціць за дах над галавой. Натан прыдумаў гэта рашэнне. Ці утрымліваў сваю зарплату ў паліцыі, каб аплачваць свой лад жыцця, а Натан аплачваў сыход за сваёй бабуляй.'
  
  Па пакоі пракаціўся шум, выкліканы хваляй агіды. Ці думаў, што гэта будзе простая задача - даць невялікая колькасць інфармацыі. Да прыходу ў паліцыю ён паняцця не меў, наколькі важным або небяспечным будзе тое, на што ён падпісваецца. Толькі ў тую ноч, калі Сайман Тэлбат выпадкова стрэліў з пісталета, які трымаў у руцэ, у Кена Блэйка, і Лі быў вымушаны маўчаць аб тым, што ён ведаў і хто там быў. І каб яму было лягчэй гэта зрабіць, яны напалі на яго. Каб забяспечыць яму алібі.
  
  Затым ён павінен быў прыступіць да расследавання забойства Блэйка, чаго не змог зрабіць. Хоць яго гора было зусім шчырым, і ў сваёй запісцы ён прасіў прабачэння, хоць я бачыў, што гэтая натоўп была б не ў настроі дараваць яму яго.
  
  'Я ведаю, гэта шок для ўсіх, хто робіць гэтую працу з любові да яе'. Пачулася некалькі смехам, хаця сёння яны здаваліся нацягнутымі. Мы высмейвалі гэтую працу, але калі высветлілася, што хто-то, адзін з нас, прадаў нас такім чынам, гэта глыбока параніла, і ніхто не ўбачыў у гэтым смешны боку. Ён уступіў у нашы шэрагі, ў наша падраздзяленне, каб высветліць, што ў нас ёсць па справе аб забойстве Саймана, зноў жа па загадзе Натана. З пагрозы быць прыцягнутым да адказнасці за ўсё, што ён зрабіў для іх у мінулым, і з пагрозай пазбавіцца клопату пра яго бабулі. Ён адчуваў сябе загнаным у кут, як быццам яму не было куды звярнуцца.
  
  'Што вы павінны памятаць, так гэта тое, што гэта адзінкавы выпадак. Нам яшчэ шмат чаго трэба зрабіць у плане расследаванняў разам з PSD.'Я кіўнуў Девену Кларку, які нахіліў галаву ў мой бок. Незалежна ад таго, наколькі складанай стала сітуацыя ў тую ноч, калі быў застрэлены Тремелл, Дэвенэй не змяніўся ў сваім стаўленні да мяне. Ён быў чароўны і ветлівы. Заўсёды ўсміхаўся мне. Хто б мог падумаць, што ў мяне будуць добрыя адносіны з паліцыянтам з PSD? Але ў мяне былі. Тая ноч, калі мы сутыкнуліся, засталася ззаду.
  
  Я працягнуў: "Але мы не падазраём, што ў гэтым замешаны хто-то яшчэ. Карэн Тэлбат дапамагае ўсім, чым можа. Яна, як і варта было чакаць, цалкам спустошана такім паваротам падзей і хоча пакласці ўсяму гэтаму канец як мага хутчэй, каб мець магчымасць жыць далей, уключаючы пераезд з гэтага раёна. Яна не хоча быць звязанай з жыццём, якая была ў яе сыноў, таму хоча быць далей ад іх кантактаў і аднадумцаў. Яна дапаможа ўсім, чым зможа, і прадаставіць нам доступ да таго, што нам трэба. Такім чынам, мы спадзяемся, каб высветліць, ці ёсць яшчэ ў паліцыі спячыя афіцэры, але мы на гэта не разлічваем. Ўтрымліваць на ўліку, клапоцячыся за яго аб бабулі, было даволі накладна.'
  
  'Яна не ведала аб Натане?' - спытаў Рос. Яго падазронасць ніколі не слабела. Верагодна, яму было крыху крыўдна за сябе, што ён не быў больш падазроным з-за таго, што Лі працаваў з ім так блізка.
  
  'Яна кажа, што няма, і, мяркуючы па яе гора і гневу, гэта падобна на праўду. Якая маці магла ведаць, што адзін дзіця хацеў забіць іншага, і не ўмяшацца? І Амелія таксама не звярнула на гэта ўвагі, акрамя таго, што Натан быў даволі ўсхваляваны. Яна вырашыла, што гэта ў яго характары.'
  
  Кэтрын ступіла наперад і прайшла паміж сталамі ў пярэднюю частку класа.
  
  Я хачу падзякаваць вас усіх за вашу напружаную працу ў апошнія некалькі тыдняў. Я ведаю, як гэта, павінна быць, уразіла вас, калі вы працавалі з констеблем Кейвом і высветлілі гэта, а затым не змаглі звярнуцца да яго за дапамогай. Але памятайце, ён ніколі не быў адным з вас. Ён не далучыўся, а затым не быў разбэшчаны. Ён ніколі не быў афіцэрам паліцыі. Не там, дзе гэта мае значэнне.' Яна паляпала далонню па левай баку грудзей. 'У яго сэрца.
  
  Ух ты, гэта была самая сентыментальная з усіх, што я калі-небудзь бачыў або чуў ад яе. Я агледзеў офіс. Хоць яна была таварыскай, як быццам я ніколі яе не бачыў.
  
  'Вы прыходзіце на працу і подвергает сябе ўсім, што дыктуе праца. Вы бяжыце насустрач небяспекі, вы бачыце непрыемнае, подлае і выклікаюць трывогу, а на наступны дзень вяртаецеся, гатовы паўтарыць усё гэта зноў, і ўсё, чаго вы просіце наўзамен, - гэта павагі вашых калегаў і вашай зарплаты ў канцы месяца. Ты нават не просіш пра павагу публікі. Ты ўсё роўна гэта робіш. Я, са свайго боку, паважаю кожнага з вас і ўдзячны за кожны дзень, калі вы прыходзіце на працу і ставіце адну нагу перад іншай'.
  
  Госпадзе. Яе што, стукнулі па галаве?
  
  'Не дазваляйце гэтаму зламаць вас. Вы добрая каманда, і я ганаруся тым, што працую з вамі. Кіраваць вамі. Прасоўвайцеся наперад, вы малайцы '. І з гэтымі словамі яна паглядзела на мяне і ледзь прыкметна кіўнула.
  
  'Добра, хлопцы, нам яшчэ трэба будзе шмат працы. Мы павінны звязаць усё гэта разам. Мы не хочам, каб справа Натана развалілася ў судзе. Нам трэба надзейнае дасье. Мы хочам пераканацца, што дакументы прадстаўлены, і нам трэба спыніць спаткання з яго партнёрамі, каб прадухіліць любое падобнае планаванне, якое мела месца ў дачыненні да Саймана. Гэта павінна быць герметычнае справа. Усе судовыя экспертызы павінны быць прадстаўлены. Сведкавыя паказанні маюць патрэбу ў праверцы, і з імі трэба звяртацца з асаблівай асцярожнасцю.'
  
  Я адышоў ад стойкі ў знак таго, што брыфінг скончаны.
  
  'Паша, можна цябе на пару слоў у маім кабінеце, калі ласка?
  
  Яе вочы пашырыліся.
  
  'Усё ў парадку, у цябе няма непрыемнасцяў. Пайшлі.
  
  Яна ўстала, выглядаючы занепакоены, хоць я спрабаваў яе супакоіць. Як толькі мы абодва апынуліся ў маім кабінеце, я зачыніў дзверы, сеў за свой стол і паказаў Пашы заняць месца наперадзе. Яна так і зрабіла, прысеўшы на краёчак крэсла, як быццам была гатовая да ўцёкаў пры першай жа магчымасці.
  
  'Паша, я хачу падзякаваць цябе за дапамогу ў гэтым расследаванні.
  
  'Я"... "Мне шкада'?
  
  'Стомная праца, якую я пакінуў цябе, калі мы адправіліся арыштоўваць Натана Тэлбат, я ведаю, наколькі гэта было сумна, і сам арышт зацікавіў бы цябе больш, і ты, павінна быць, адчуваў, што я караю цябе за што–то - і, магчыма, так яно і было, прабач. Але з-за праведзенай вамі працы, з-за вашага размовы з мы б ніколі не ўсталявалі сувязь. Вы прымусілі нас запытаць яго. Так што дзякуй вам. '
  
  Паша круціла кольца на адным з сваіх пальцаў. 'Я зрабіла што-то не так?
  
  Як я патлумачыў ёй гэта?
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  
  Ханна
  
  
  
  Пасля таго, як я патлумачыў Пашы, што гэта не яна, што ў мяне былі праблемы пасля смерці Салі, але што яна стала выдатным дадаткам да каманды, і я быў рады, што яна тут, я адправіўся на пошукі Эві і патлумачыў, што адбылося.
  
  'Самы час табе абзавесціся гэтым", - сказала яна з больш чым дастатковым "я ж табе казала" ў голасе. У яе кабінеце панаваў бездакорны парадак, і я паняцця не меў, як яна даведалася, дзе знаходзяцца яе файлы, калі іх было нялёгка дастаць. На яе стале не было нічога, акрамя настольнага кампутара і латка з якімі-то файламі. Астатняе было пустым. Астатнія яе працы былі прымацаваныя да сцен і коркавым дошках і раскладзеныя па картотечным шафах, якія стаялі ўздоўж пакоя.
  
  Я сеў на свабодны крэсла. 'Вып'ем чаго-небудзь мацней сёння вечарам? Думаю, мне гэта неабходна.
  
  'Калі гэта так, то і я таксама.
  
  'Ты што-небудзь яшчэ чуў ад таго хлопца з бара?
  
  'Які хлопец?
  
  'Ў бары, у тую ноч, калі мы куды-то хадзілі пасля таго, як Тэлбат сышоў з суда.
  
  'Гэта было даўно, Ханна. Мы пайшлі куды-то, цалаваліся, і на гэтым усё скончылася.
  
  Я засмяяўся над ёй.
  
  'Што? Яна адкінула завітак, што закрываў яе акуляры.
  
  'Я не магу ўгнацца за табой.
  
  'Што ж, я ўвяду вас у курс справы сёння ўвечары. Тут усё гатова?
  
  'Усе, акрамя папяровай працы і сее-які руціннай працы. 'Я паціснуў плячыма. 'Гэта значыць, што трэба будзе яшчэ па-чартоўску шмат зрабіць, але ў тым, што тычыцца таго, хто што зрабіў і чаму, тады так. Цяпер мы павінны даказаць усё гэта CPS.'
  
  Пачуўся самотны стук у дзверы, і ўвайшоў Аарон. Ён усё роўна выглядаў. У яго быў румянец на твары.
  
  'Ты ў парадку?
  
  'Так, я шукаў цябе. Бакстер хоча пагаварыць, ён хоча арганізаваць сустрэчу з CPS.
  
  'Так, я зараз падыду. Я зноў паглядзела на яго. Ён усё яшчэ трымаў яго за руку, але цяпер нахіліўся да мяне. Я не была ўпэўненая, што ён гэта ўсвядоміў.
  
  'Аарон? Я ўстаў.
  
  'Думаю, я мог бы... праверыць руку.' Яго голас быў напружаным. '... не магу весці машыну. Калі хто-небудзь...
  
  'Так. Прама цяпер. Я накіравалася да дзвярэй. Ён усё роўна выглядаў. Ён палохаў мяне.
  
  Я пачула, як Эві заварушылася ў мяне за спіной. Калі я дабралася да Аарона, ён урэзаўся ў дзвярны вушак. Я схапіла яго за правую руку, але яго вага пацягнуў яго ўніз. Ён рохкнуў. Нізкі гартанны гук, які зыходзіў з глыбіні яго істоты.
  
  'Чорт,' пачулася ў мяне за спіной і пстрычка паднятага тэлефона.
  
  Я не мог ўтрымаць яго. Я спрабаваў запаволіць яго падзенне на падлогу, не даць яму прычыніць сабе яшчэ большую боль. Цяпер яго правая рука сціскала цэнтр грудзей.
  
  Ён быў пераможаны. На падлозе, і выглядаў ён зусім няважна.
  
  Брыгадзе хуткай дапамогі не спатрэбілася шмат часу, каб прыбыць на месца. Другі раз за два дні я ўбачыў, як каго-то укладваюць на насілкі і тэрмінова вязуць у бальніцу.
  
  Яны сказалі, што падазраюць сардэчны прыступ. Ён быў бледны і ліпкі на навобмацак. Яны выкарыстоўвалі апарат ЭКГ, такі ж, як у выпадку з Лі. Я быў больш чым бескарысны. Я не ведаў яго гісторыі хваробы. Я нават не мог расказаць ім шмат аб падрыхтоўцы да гэтага інцыдэнту, таму што Аарон трымаў вялікую частку гэтага пры сабе. Яны задавалі мне шмат пытанняў. Пытанняў, на якія я не мог адказаць. І раптам я зразумеў, што, павінна быць, адчуваюць нашы сведкі. Або члены сям'і. Калі вымушаныя стаяць ў баку, пакуль прафесіяналы працягваюць выконваць пастаўленую задачу, незалежна ад таго, вы можаце аказаць дапамогу або няма. І як толькі яны ўбачылі вынікі ЭКГ, яны патэлефанавалі ў кардыялагічнае аддзяленне, каб сказаць, каб іх чакалі. У Аарона быў сардэчны прыступ, і я не ведала, страчу я свайго сябра.
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Калі вам спадабаліся бітвы з монстрамі, але вы яшчэ не атрымалі БЯСПЛАТНУЮ копію "Трох тыдняў мёртвых", якая з'яўляецца прыквелам да серыяла, то вы можаце прэтэндаваць на яе ВОСЬ.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  Падзякі
  
  
  
  
  
  "Барацьба з монстрамі" была напісана не ў вакууме. Я павінен падзякаваць некалькіх чалавек за тое, што яна склалася такім чынам.
  
  
  
  Як заўсёды, з самага пачатку серыяла я павінен падзякаваць Дэніз Киркби за яе пастаянную падтрымку і парады ў дачыненні да Аарона і яго сіндрому Аспергера. Гэта тое, што я хачу адлюстраваць рэалістычна, а не выкарыстоўваць яго ў якасці "сюжэтнага прыёму'.
  
  
  
  За інфармацыю аб аддзяленні ад дынамікі чалавечага цела я павінен падзякаваць патолагаанатама, доктара Марка Стывенса. Хто ведае, што ён думаў, адказваючы на мае электронныя лісты! Аднаму і фельчару Трэйсі Уордл за дапамогу ў лячэнні сардэчнага прыступу ў Аарона і дзеянні фельчара пры наведванні месца здарэння. Нілу Уайту за абмеркаванне юрыдычных тонкасцяў. І Энджеле Кларк і Джэйн Айзек за падтрымку ў чытанні ранніх чарнавікоў гэтай кнігі і за тое, што дапамаглі мне надаць ёй нейкую форму.
  
  
  
  І гэтыя апошнія месяцы не былі б такімі, як раней, без дружбы маіх сяброў-крыміналістаў. Я таксама павінен падзякаваць блогераў і маіх першых чытачоў, таму што, калі кніга выходзіць у свет, менавіта яны дапамагаюць надаць ёй неабходны імпульс.
  
  
  
  І, нарэшце, што немалаважна, без падтрымкі маёй сям'і я б не змог сесці і напісаць гэтыя кнігі. Таму я шлю ім прывітанне.
  
  
  
  OceanofPDF.com
  Інфармацыя пра аўтара
  
  
  
  Рэбека Брэдлі - паліцэйскі дэтэктыў на пенсіі, якая жыве ў Нотынгемшыра са сваёй сям'ёй і двума Кокапу, Альфі і Лолай, якія складаюць ёй кампанію, пакуль яна піша. Ёй трэба піць вялікая колькасць гарбаты, каб нармальна функцыянаваць на працягу дня, і калі б яна магла, то выжыла б на дыеце з гарбаты і пірожных.
  
  
  
  Калі вам спадабаліся бітвы з монстрамі, і вы былі б рады пакінуць водгук у Інтэрнэце, мы будзем вам вельмі ўдзячныя, паколькі іншыя чытачы часта знаходзяць новыя кнігі з вуснаў у вусны.
  
  
  
  Дэтэктыў-дэтэктыў "Тры тыдні мёртвыя"Ханна Роббінс вернецца пазней у гэтым годзе, але пакуль, калі вам цікава зноў сустрэцца з камандай і даведацца, як яны патрапілі ў Аддзел па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў, вы можаце прачытаць прыквел, кароткую навелу, у якой малады канстэбль Салі Пойнтэр даводзіцца дастукацца да якога ў роспачы мужа, перш чым ён здзейсніць злачынства, якое будзе мець далёка ідучыя наступствы. Вы можаце прагледзець гэта ТУТ.
  
  
  
  Падпісаўшыся на рассылку Клуба чытачоў, вы атрымаеце не толькі БЯСПЛАТНУЮ навэлу, але і папярэднія прагляды, эксклюзіўныя ўрыўкі і рэгулярныя розыгрышы прызоў. А таксама быць у курсе новых рэлізаў.
  
  
  
  Пастаўце лайк на старонцы Facebook, каб атрымліваць звычайны кантэнт.
  
  Вы таксама можаце знайсці Рэбеку ў яе блогу: rebeccabradleycrime.com
  
  І ў Твітэры: http://Twitter.com/RebeccaJBradley
  
  
  
  Калі ласка, знайдзіце яе, так як яна з задавальненнем поболтает.
  
  OceanofPDF.com
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  Кнігі з серыі;
  
  
  
  Тры тыдні мерцвякоў (навэла-прыквел)
  
  Плыткаводдзе
  
  Створаны для таго, каб быць Зламаным
  
  Якія Змагаюцца Монстры
  
  Пераплеценая Павуціна
  
  
  
  Асобная кніга
  
  
  
  Мёртвы Сляпой
  
  
  
  
  
  
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"