Роуленд Сьюзен : другие произведения.

Алхімічне вбивство вогнем (таємниця Мері Вондвокер)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Алхімічне вбивство вогнем (таємниця Мері Вондвокер) Сьюзен Роуленд
  
  
  
   ПРОЛОГ: ОКСФОРД 1399, січень
  PRIMA MATERIA, АБО ПОДАРУНОК МАТЕРІ ЮЛІАНИ
  Вони прийшли рано. Коли почався стукіт, домочадці позіхали й розкладали багаття в новій залі для студентів магістра Джайлза. Пробурмотівши якусь лайку, служниця намацала ключ. Можливо, їй було блювотно від каналізації, що розріджувалася під дощем, і нові двері застрягли. Відчинивши його, вона була здивована, побачивши двох жінок у заплямованих плащах із грубого гессену. Старий, із молочно-паралізованим оком, орудував великою палицею. Вона зупинилася на середині удару.
  «Де майстер Джайлз, масон?» — зажадала вона.
  «Жебраки йдуть на кухню!» — огризнувся слуга. «Нехай вас Бог простить, що зловживали милосердям пана. Цей зал ще не приймає студентів. Ми чекаємо дорогоцінного дару, говорить Учитель”.
  «Богоматір пробачила вам за образу емісарів матері Юліани. Приведіть свого Майстра. Ми приносимо скарб, який освячує цю купу каміння. Звільнися, жінко».
  Служниця склала руки. Стара підвищила голос, щоб пронизати нутро.
  «Мастере Джайлз, виходьте». Вона тупнула палицею, не звертаючи уваги на бризки бруду.
  «Майстр Джайлз, більше немає німого каменю та глини. Благослови свій Зал Сувоєм Алхімії Матері».
  Вона підвищила голос до крику. «Нехай цей Зал буде освячений. Натхненний Богом, нехай сувій алхімії…»
  Її супутник простягнув вугільну руку до плеча старої жінки, зупинивши потік. Слуга вперше витріщився на неї. Вона задихнулася.
   «Ти… ти з…» Слово втрачено; вона згадала темношкірого чоловіка в яскравому мантії, який продав рідкісний рукопис майстру Джайлзу. Майстер був таким дивним, витрачаючи своє золото на книги.
  «Я народилася в Марокко, тобто в Африці», — сказала молода жінка з легкою посмішкою. У неї були добрі очі, вирішив слуга. «Мене звуть сестра Мері Якоб з нового монастиря Святої Криниці. Мій супутник іде повз польові конвалії. Хіба ваш Учитель не сказав вам? Він написав Матері, що Зал готовий прийняти її священний дар. Доставивши сувій, ми йдемо на ферму, щоб розпочати новий монастир».
  «Ви черниці?» Жінка відступила, наче хотіла запросити жінок увійти. Сумнів заморозив її. «Ніколи не бачив таких черниць, як ви. А Майстер працює в камені. Він будує коледжі, а не плетені свинарники. Цей зал, який він закінчує, перший… перший…»
  Відчувши рух позаду, вона обернулася. У чоловіка, який відмахнувся від неї, була руда борода з густим волоссям з білою ниткою. Його зелена мантія розвіялася, наче він схуд, а навколо його рота й очей була напруга. Уважно розглядаючи прибулих, чоловік завершив опис покоївки.
  «Перше спеціалізоване житло для студентів в університеті. Заплачено мною та матір’ю Джуліаною з Норвіча, анахореткою».
  Обидві жінки кивнули. Він продовжив: «Якщо я правильно почув, то ви несете її божественний сувій Алхімії, її дар захищати учнів, які житимуть тут. Вона ніколи не може вийти зі своєї камери, як вона є замурованою. Бережи її Бог».
  Здивована покоївка зробила реверанс майстрові Джайлзу, потім кивнула в бік відвідувачів, а потім побігла геть. Величезний чоловік поманив гостей усередину. Струсивши краплі води зі своїх хусток і плащів, черниці оглянули щойно поштукатурену кімнату. Його пропорції, схожі на каплицю, сподобалися навіть сестрам Ліліям. Арочні вікна виблискували дорогою шкірою скла. Між ними розвішували плетені шпалери. Біля витертого вогнища слуга, що стояв на колінах, боровся з вогнем. Вологі колоди, подумав майстер Джайлз.
   Не знаючи, як зустріти відвідувачів зі знаменитого анахорета, майстер Джайлз вагався, прагнучи ввічливого привітання. Перш ніж він встиг заговорити, молодша жінка підійшла до гобелена на дальній стіні. Подарований майстром Джайлзом, він зображував сцену, указану матір’ю Джуліан. Найбіліша шерсть зображувала крихітні будиночки в лісистій долині. Вони означали новий монастир, мовчазного та таємного близнюка цього студентського залу в Оксфорді.
  Під спостереженням свого лютого супутника темна жінка відкрила своє обличчя за кілька дюймів від тонкого плетіння, почувши в ньому подих овець. Вона провела кінчиками пальців по зображеному монастирю, потім по пустельній горі, що заповнювала верхню половину пейзажу. Майстер Джайлз відчув, як іскри поколювали по спині.
  Тупіт, тріск дерев, і вогнище навпроти бризнуло золотим полум’ям. Їх відблиск фарбував стіни під сріблястим дощем на вікнах. Майстер Джайлз кліпав очима. Його Зал уже не був порожнім гуртожитком у дикому мокрому місті. Він згадав таємницю, яку приховував від своїх людей: вирівнювання Холла з весняним місяцем у рівнодення. Він ковтнув.
  Стіни живі . Як сказала Мати , прибуття Алхімічного сувою приносить Зал під захист Бога, притулок для душ.
  Він уловив шалене задоволення в єдиному блакитному оці сестри Лілії.
  «Пробачте мій народ», — сказав він обом жінкам. Він знову вклонився перед похмурим поглядом старої жінки. «Ми чекали вас опівдні, а потім у звичках нового порядку».
  «Без звичок», — огризнувся старий, сідаючи за табурет біля вогню. Вона не була зроблена. «Враховуючи незрівнянну цінність дару Матері, пане Джайлз, ми подорожуємо як бідні жінки. Ви чули наші імена? Я сестра Лілія, переписувач. Це сестра Мері Джейкоб, спостерігач зірок і травник».
  Чоловік закусив губу. Він більше не міг стримуватися.
  «Дайте мені це побачити, сестри. У Божій милості, благаю вас. Дозвольте мені побачити сувій алхімії матері Джуліан, поки його не зачинили».
   Благання майстра Джайлза змусило жінок зупинитися. Його зчеплені руки біліли на кісточках пальців. Вони обмінялися поглядами.
  «Чи вилікує це чуму?» — вирвався він.
  Його слуга перестав підганяти вогонь. Погляд, який він кинув на свого господаря, був поглядом смутку.
  Молодша черниця підвелася на ноги. «Майстер Джайлз». Її голос був ніжним. «Мастере Джайлз, дощ і сморід Оксфорда нестерпні. Чи можемо ми попросити води, щоб помитися, і десь висушити наші плаща?»
  — Звичайно, — одразу сказав він. «Мої вибачення, ви повинні розговитися з нами. Принеси шинку, найкраще вино і той шматок сиру, — наказав він слугі. Його грубий голос звучав розчавлено.
  — Я послала наших в’ючних коней до ваших стаєнь, — сказала стара жінка з втомою в тоні. «Наша людина знає, в якому ящику скриня».
  Майстер Джайлз на секунду заплющив очі. Коли вони відчинилися, то в кожній наче кремінь іскрив.
  «Дозвольте мені показати вам, де будуть обідати студенти», — сказав він. «Коли ви наїстеся, я прошу вашого дозволу розгорнути сувій алхімії. Стіл довший за той, що в єпископському палаці».
  «Нехай твоя служниця вичистить дуб до білого зерна», — сказала сестра Лілія. «Поставте свої найкращі воскові свічки у віконних бра і покладіть на підлогу свіжий очерет. Тоді, так, пане Джайлз, ви побачите сувій алхімії, перш ніж ми закріпимо його в цій Залі.
  *****
  Знадобилося, поки церковні дзвони не задзвонили одинадцять разів, щоб підготувати кімнату до задоволення сестри Лілії. Майстер Джайлз знав, що він повинен бути надворі і накручувати своїх підмайстрів, поки вони закінчують садову стіну. Та він не міг відірватися.
  Він згорбився на край столу, щоб поміркувати над листуванням із матір’ю Джуліан. Її перше повідомлення адресовано його як відомого будівника коледжів в Оксфорді. Вона мріяла приносити користь бідним ученим і потребувала каменяра такого ж бачення. Він, навпаки, був вигорілою оболонкою людини. Відчай спопеляв будь-який інтерес до нових проектів.
  За три роки до того, як Чорна Смерть поглинула більшу частину Оксфорда за одне смердюче літо. Його жадібні щелепи схопили його солодкогубу дружину та крихітного хлопчика. Покинувши виклик священику, який направив його до чумної ями за міською стіною, майстер Джайлз сам викопав могилу для їхніх гнійних тіл. Жодної земної насолоди не залишилось у каменяра.
  «Твій відданий слуга», — написав він матері Джуліан, видряпуючи й замінюючи літери багато разів, поки не врізав їх глибоко в пергамент. Через кілька місяців мати Джуліан розповіла про своє бажання зробити божественну любов видимою в камені. Така робота відновлювала душу, якщо бачення було спільним. Часткове фінансування, а потім будівництво Зали матері Джуліан для бідних учених відновить дух майстра Джайлза, запевнила вона його.
  Отже, славетний будівничий, чиї коледжські каплиці виблискували ніжними й міцними, як скам’янілі ліси, тепер сумлінно виконував чужі вказівки, причому жіночі. Її слова заспокоювали його, коли він керував своїми людьми або сам тримав різець. Це спрацювало. Кожна вибита розчином брила чи поліроване вікно зігрівали його забруднене серце. Тепер він у мовчазній молитві спостерігав, як сестра Мері Джейкоб розгортає останній шар тонкого льону навколо сувою.
  «Алхімічний сувій матері Джуліан довший за вашу таблицю, тому ми показуватимемо розділи за раз».
  Він кивнув і підвівся. Він не наважувався говорити.
  Наступні години були найдивнішими в житті майстра Джайлза. Ні раніше, ні пізніше він ніколи не зустрічав такої дивовижної краси в сусальному золоті та сріблі, ані таких незвичайних звірів, жахливіших і елегантніших, ніж розповіді мандрівників. Ніколи більше він не зустріне скляні інструменти, вигадані некромантами. З трубочками й круглими черевцями колби пузирилися зеленим, золотим і червоним. Один кипів і спалахував, ніби народжував зірку.
   Чорно-червоне письмо оточувало довгі зуби й бивні, збігало по ребрах змій і лилося з пащі русалки. Сценарій був написаний жодною мовою, яку він ніколи не бачив. Дві черниці похитали головами, коли він показав тремтячим пальцем.
  «Поглянь на дракона, вогонь у його пащі і горить на горах», — прошепотіла сестра Мері Джейкоб, не відриваючи очей від сувою. Її слова зламали воскову печать страху муляра.
  «Сестри, у цієї жінки зміїний хвіст. Зелений лев сонце ковтає. Чотири елементи перетворюються на замок із фонтаном, який ллє кров і вогонь. Чому дракон дихає своїм димом у ванну? Чому той голий король також гола королева? Де ті землі, де гори згоріли вогнем?»
  Майстер Джайлз говорив усе голосніше й голосніше. З його очей полилися сльози. Невпевнено тримаючись на ногах, він, хитаючись, підійшов до лавки біля стіни й сів, прикривши очі тильними сторонами долоні.
  — Майстере Джайлз, ви добре? — суворо запитала стара.
  «Я не можу прочитати цей аркуш із танцюючим полум’ям», — сказав він. «Мені пече очі».
  “Ви починаєте розуміти священну довіру дару Матері”, – сказала сестра Лілі.
  «Моя сестра перемотає сувій. Разом ми закріпимо шкатулку в спеціальній кімнаті. Дозвольте мені почути з ваших вуст, що означає сувій алхімії для нової Зали для бідних учених матері Джуліан.
  Джайлз підняв очі з мокрим обличчям. Він підвівся, сказавши собі, що нерозумно боятися старої черниці.
  Сестра Лілія скривила губи. «Мати каже молитися про менше вогню та більше терплячої землі в моїх гуморах», — пробурмотіла вона.
  Вираз Джайлза прояснився.
  «Алхімічний сувій діє на серце», — сказав він. «Це садить слова, як я саджу каміння. Творець сувоїв — мій брат. Він малює таємниці Бога, а я, керований Матір’ю, будував новий Зал як двері до раю», – сказав він. Його захоплені думки перевершили його відвідувачів.
  «Тепер я розумію, чому Алхімічний сувій не може покинути Зал. Це частина його тканини, захист. Його святість означає, що до нього не можна торкатися оголеними долонями. Ось чому Мати написала, що це буде показано лише одному хворому до смерті».
  Він проковтнув. «Мати сказала, що воно має цілющу силу. Я сподівався… на чуму?»
  «Ні», — сказала безкомпромісна сестра Лілі. «Алхімічний сувій не є ліками від грішного тіла з його гноєм і тлінням. Радше вона вчить душу звертатися до Бога».
  Почули кашель. Сестра Мері Джейкоб стояла біля дверей. «Алхіміки відомі як лікарі та виробники ліків. У сувої є кольори та трави, яких ми не знаємо». Вона тихо додала: «Мати Джуліан вірить, що сувій алхімії є ліками як для тіла, так і для душі. Тому ми, Сестри Святої Криниці, є Хранителями Ключів. Ми зберігаємо деякі секрети сувою».
  Майстер Джайлз ошелешено подивився на неї.
  «Клянуся Божим диханням, я буду слухатися наказів матері Джуліан», — сказав він. «Я нікому не розповідатиму про видіння, які містить сувій».
  “Ви повинні мовчати”, – сказала сестра Ліллес. Тривога почервоніла. «Запечатайте свої молитви, щоб сувій алхімії не спалили священики». Вона обмокнула губи, готова сказати ще.
  Проте втрутилася сестра Мері Джейкоб.
  «Коли прийде час відкрити сувій Матері Джуліан, Зал пошле за Сестрами Святої Криниці». Вона зробила паузу. «Це остання настанова матері для вас. Ми охороняємо ключ, — повільно сказала вона. «Це буде передано від сестри до новіціату. Язиком, а не книгою».
  *****
  Їхня справа завершена; черниці поспішили з міста. Сестри Лілії не подобалися вулиці, набиті молодими людьми в мантіях. Багато хто прагнув справити враження на Церкву своєю ревністю у викоріненні всього дивного, окультного або того, що належить жінкам.
   Останній етап шляху монахинь привів їх до нового дому. Щоб захистити жінок, монастир буде непомітно прив’язаний до нового Залу. Молитва, Зал, Сувій і Монастир охоплювали таємну симетрію, ключ до якої мала одна жінка в кожному поколінні.
  Монахині дісталися нової ферми монастиря до того, як коліна сестри Ліліс стали надто болючими. У наступні тижні жінки почали трудитися. Тієї зими сніг випав пізно, тому нових ягнят довелося тримати на кухні. Посадку на їжу, а також на ліки довелося відкласти. Незважаючи на це, вони роздавали ліки, а також мазі та припарки для тріщин кісток бідним повіту. Монахині знайшли спокій у підготовці нового монастиря. Невдовзі сонце висмоктало з ґрунту нові пагони.
  Одного разу пізно ввечері дві сестри сиділи над лойовими лампами. Погортавши свої примірники трав’яних рецептів, сестра Лілія показала свої ескізи звірів із сувою Алхімії.
  «Нашого чорнила мало», — зауважила сестра Мері Джейкоб. «Серед іншого. Нам потрібні припаси з Оксфорда. Ви повинні додати кольори до ваших малюнків Alchemy Scroll. Деякі настоянки, які ми бачили в Залі матері Джуліан, невідомі навіть мені. Тим не менш, я спробую аптеку на Хай-стріт. Ваші кістки болять у ці сирі місяці, тож чекайте мене тут».
  «Будьте обережні, — сказала сестра Лілія. «Якщо вони здогадаються, що ми копіюємо, вони назвуть нас відьмами».
  «Вони вже називають нас відьмами», — відповіла сестра Мері Джейкоб з легкою посмішкою. Вона поцілувала свого супутника в щоку на добраніч і пішла.
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ПЕРША
  MASSA CONFUSA
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 1
  ПОВІЗКА НА сьогодення
  Зима тривала в південній Англії до початку березня. Після двох годин терплячого сидіння в поїзді Мері Вондвокер побачила дерева як скелети обабіч колії. Не лякаючись згущення хмар, вона повторювала собі суть своєї подорожі.
  Я їду, щоб отримати першу справжню роботу в Агентстві, нове життя, щоб грязнути старими кістками. Це пригода. Я мушу справити враження, і я це зроблю, — подумала вона. Неважливо, я ненавиджу саму ідею свого старого коледжу; так багато залежить від цього призначення. Сорок років я охороняв таємниці Англії. Зараз я збираюся зробити кілька власних.
  Старий потяг захрипів і здригнувся. У неї болять пальці на ногах від холоду. Вона розстібнула своє важке лавандове пальто, перш ніж тихий голос оголосив, що опалення вимкнено до Оксфорду. Раптово загальмувавши на Дідкот-Паркуей, поїзд зашумів у відчутну тишу. Ой, подумала Мері. Вони ніколи не вимикають двигун на зупинці. Не добрий знак.
  Вона не терпіла останнього пориву до міста коледжів і шпилів. Незважаючи на те, що тридцять дев’ять років уникала коледжу Сент-Джуліана, вона не була з тих людей, які не дотримуються зустрічей. Хоча я б радше пішла в будь-який інший коледж, — похмурилася вона, дивлячись у вікно, за яким вітер ніс щось піщане. Це сніжинки? Я в це не вірю. За кілька секунд платформа була закрита чимось, схожим на біле хутро, яке крутиться.
  Міс Вондвокер провела пальцями по підстриженому волоссю, тепер усі кольори — від непристойних сірих хмар до сріблястих пасом. Вона смакувала іронію. Навіть погода не хоче, щоб я пішов до свого Оксфордського коледжу. Я все одно піду, — пообіцяла вона собі, стискаючи руки в рукавичках.
  «Криза, — сказала молода дама Елеонора з коледжу Сент-Джуліана, — яка потребує максимальної обережності. Ви потрібні Сент-Джуліану, міс Вондвокер.
  Це був виклик, який вона не могла ігнорувати, оскільки в її житті відбулися кардинальні зміни. Раптово звільнена після того, як усе життя керувала архівом у Лондоні, міс Вондвокер розпочала підприємство без досвіду, без навчання або, як вона тепер усвідомила, без достатнього стартового капіталу. Веб-сайт її Depth Inquiry Agency галантно проголосив: «Ми глибоко копаємося в секретах, на які поліції немає часу. Дискретність є нашим пріоритетом».
  Разом із двома малоймовірними колегами Мері, яка ніколи не була заміжня, вирішила перетворити молодий бізнес у велику родину або її найближчу заміну. Застрягши в морозному потязі під час дикої снігової бурі, Мері хвилювалася над долею пташок, батьки яких нерозумно вирішили вити гніздо.
  «Ваше агентство запитів — це свого роду сімейний бізнес?» — запитав колишній начальник Мері, скептик містер Джефріс. «Тому що у вас немає родини. Боже, міс Вондвокер, у що ви встрягли?»
  «Ви думаєте, що ми неспроможні?» Мері підняла підборіддя.
  — Думаю , міс Вондвокер, ви можете зробити все, що задумаєте. Я знаю вашу сталь з нашого довгого спілкування в архіві. Проте вдова вашого сина та його колишня дівчина…» Решту він залишив невисловленим.
  Ти не знаєш Керолайн і Анни, — подумала Мері. Ти мене навіть не знаєш .
  Коледж Сент-Джуліана хотів, навіть не вимагав її присутності. Мері пригадала, що містер Джефріс був членом ради коледжу. Швидше за все, він їх рекомендував. Коли вона згадала про це, Керолайн сказала, що ми з містером Джеффрісом не в змозі залишити одне одного наодинці. Мері не вшанувала таку нісенітницю подальшим зауваженням.
  Старий потяг залишався підозріло тихим. Конденсат на вікнах почав проростати морозним листям. Навіть остання сім’я, з їхнім сивим малюком і галасливими хрусткими пакетами, покинула надію та карету. З полегшенням Мері почула, як грюкнули двері, а потім почалася сварка, коли вони зникли в штормі.
  У тиші вона переглянула телефонний дзвінок із Сент-Джуліана. Каліфорнійська розтяжка жінки містила зарозумілість, підточену чимось іншим. «Тривога», — підсумувала Мері. Цікаво. Після оголошення кризи в Сент-Джуліані голос продовжив:
  «Міс Вондвокер, у коледжу проблеми. Непідрахована втрата... загрожує самому нашому виживанню. Треба поводитися з максимальною обачністю, таємницею. Ми не можемо піти в поліцію. Мої джерела рекомендують вас, ваше Depth Inquiry Agency. Як випускник я знаю, що ми можемо на вас розраховувати».
  Звісно, не була відповідь Мері. Якби вона пішла з розумом, то вимкнула б телефон і кинула його в ящик. Потім вона розчарувала дві пари повних надії очей: одні зелені й довірливі, інші — чорні й люті. Мері не могла підвести Кароліну і Анну. Зрештою, вона пообіцяла своєму померлому синові, що подбає про них. Дама все ще говорила.
  «Я домовився про зустріч сьогодні вранці. Мій кабінет у директорській хаті. Я так розумію, що ви пам’ятаєте, де це».
  Не було допомоги. Мері взяла себе в руки. Поклавши телефон на динамік, вона налаштувала свою кавову машину на дистиляцію темного напою з полум’яним серцем.
  — Пані Елеонора, — сказала вона з вимушеним спокоєм. «Про що це все? Моє… наше агентство є вузькоспеціалізованим і е-е… зайнятим». Знак мінуса на банківському рахунку Агентства змусив її зупинитися.
  «Я перевірив вас», — почувся розчарований голос. «Скажімо, 11 ранку, щоб ви встигли приїхати сюди? Запитайте дорогу в Porter's Lodge».
  «Скажімо о дванадцятій годині дня, — твердо сказала Мері, — у мене є справа , про яку я маю в першу чергу подбати».
  Це було неправдою. Забезпечивши собі останнє слово, вона зрозуміла, що це була дешева перемога. Вона не хотіла йти, але в неї не було вибору.
   Чи знала ця жінка про фінансові труднощі Агентства? Маючи лише одного клієнта, і це низькооплачувана благодійна організація, вони відчайдушно шукали нових справ. Давним-давно Мері поклялася відмовитися від Сент-Джуліана, але Керолайн і Анна покладалися на неї.
  Теоретично рівні партнери, Мері не мала ілюзій щодо того, хто має бути публічним обличчям Агентства. З хронічно депресивною Керолайн, яка трималася надії на їхнє майбутнє, а Анна… що ж, Анна була Анною: непередбачуваною, можливо, навіть небезпечною молодою жінкою, яка була саме тим, на що створено їхнє Агентство.
  У всякому разі, і Анна, і Керолайн були у від’їзді у справі про зникнення. Якась лікарка, яка називала себе відьмою, зникла дорогою до лікарні. Принаймні це було в Оксфордширі, тож Мері могла зустрітися з Керолайн і Анною в місті.
  «Мої джерела…», — сказала пані Елеонора. Джерела? Тепер Мері пригадала важливу деталь про їх клієнта зі зниклим. Інтернет-джерела про ретріт-центр Holywell згадували історичний зв’язок із коледжем Сент-Джуліана. Мері послала Керолайн і Анну з інструкціями доповісти. Якщо пощастить, стара жінка просто заблукала. Але іронія зашкалювала.
  Справді, Керолайн зателефонувала новинам, що справа зниклого терапевта виявилася складною.
  «Ви знаєте, її зникнення могло бути пов’язане зі Сент-Джуліансом», — сказала вона з сумнівом.
  « Що? »
  «Ну, я не впевнений у цьому. Але послухай, Мері, Анна каже, що це більше, ніж зникла людина. Вона впевнена, що старенька в небезпеці».
  «Це ретріт-центр. Наскільки це може бути небезпечно?»
  Мері була нещирою. Вона знала, що Холівел утримував і лікував жертв торгівлі людьми. Проте зникла жінка була літньою мешканкою, однією з консультантів, а не травмованим підлітком.
  Ходили чутки, що жінки Холівел були відьмами. Мері відкинула чутки. Звичайно, репутація езотерика духовність і фітотерапія не зайшли так далеко? Holywell вибрав Depth Inquiry Agency, як сказано в електронному листі, тому що вони знали, що Анна пережила торгівлю людьми.
  «Вижив», — подумала Мері. Анна була нічим, як не цим.
  Тепер, дорогою до другого і, можливо, прибуткового клієнта, було так холодно, що навіть розчарування Мері замерзло. Поїзд нічого не робив, поки на безлюдному пероні лежав сніг. Білі речі вкривали подрібнені паперові стаканчики з бару Expresso, викинуті квитки та кілька обгорток від печива.
  Мері вже збиралася кинутися до кафе, щоб випити гарячого напою, коли згасло світло, і табличка здригнулася на ЗАКРИТО. Вона тупотіла ногами, щоб повернути кров, хвилюючись через спізнення. Це поставило б Агентство, її , у невигідне становище. Вона повинна була щось зробити . Схопивши сумку, Мері вийшла з карети, не звертаючи уваги на вітер, що стискав їй горло.
  «Вибачте, коли цей поїзд відправляється?»
  Охоронець у формі бурмотів у радіо. Він ледь підвів очі, його оголена щока була грубою під кепкою.
  «Ви їдете о 10:50 до Оксфорда, пані? Це скасовано. Сніг». Його акцент був чистим бірмінгемським.
  «Скасовано? Це погано. Я маю бути в Оксфорді через сорок хвилин. У мене зустріч в одному з коледжів».
  «Точки заморожені, бачите?» — сказав чоловік із дратівною неквапливістю. «Вони думають, що змусять їх працювати вчасно до 2:15. Можливо… — Він зупинився, побачивши вираз Мері. Її сірі очі блищали.
  «Мені потрібне таксі. Негайно. І Південна залізниця заплатить за це». Охоронець зробив крок назад. Мері зиркнула на нього.
  «Таксі? Так, пані! Дозволь мені зараз покликати тобі одного. Я проводжу вас через шлагбаум. Просто сюди, будь ласка».
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 2
  ST. У КОЛЕДЖІ ДЖУЛІАНА ПРОБЛЕМА
  Зі змішаними почуттями, які кипіли від холоду, Мері вилізла з таксі біля середньовічних воріт Сент-Джуліана. Остерігаючись снігу під своїми непридатними черевиками, вона не звернула уваги на швейцара, який тримав руки біля електричного вогнища з червоною смугою, і попрямувала до будиночка Директора. Кожен камінь і арка нависали на неї, кличучи голосами, яких вона не могла дозволити собі пригадати.
  Вона була безумно щасливою студенткою коледжу Сент-Джуліана до несподіваної смерті її нареченого. Тепер через сорок років Мері перебирала квадроцикл, зосереджуючись на блакитних тінях. Ця вологість на її щоках, мабуть, була результатом танення снігу, коли Мері відчинила вишукані двері, якими рідко користуються студенти. Вона зачинила його за собою, наче могла відірватися від своїх спогадів, щоб згинути на пекучому холоді.
  Принаймні в Лоджі було гостинно тепло. Незважаючи на дерев’яні панелі з сімнадцятого століття, він мав чудову ізоляцію та опалення двадцятого століття. Мері піднялася ошатними сходами, за якими йшов коридор, усіяний портретами колишніх директорів. Дійшовши до дверей, вирізаних тюдорівськими трояндами, вона постукала.
  Після звичайних привітань директор переконався, що Мері звернула увагу на цінні антикваріати, які підтверджують її статус. Надто стараєтеся? — здивувалася Мері. Жінка ніби вагалася.
  «Твоє ім’я мене інтригує», — сказала дама Елеонор Мартінес, дорого одягнена жінка років за тридцять. Її поблажливість змусила Мері скреготати зубами. Наче ніхто й ніколи прокоментував це раніше. «Wandwalker, так незвичайно. Це з латини?»
  — Староанглійська, — коротко сказала Мері. «Мені кажуть, означає «балакучий вітер». Вона не додала, що Анна стверджувала, що Говірки з вітром були стародавніми жінками, які розмовляли з богами.
  «Мене забрали з Каліфорнійського католицького університету», — пояснила Дам Елеонор, наливаючи рідку каву. — Дама — це ввічливий титул, тому що посада зазвичай — «Майстер». Вона ледь помітно посміхнулася. «Я теолог-фемініст, хоча фемінізм більше нічого не означає».
  Мері щетинилася. Певно, жінка не вірила, що жінки досягли рівності. Зрештою, вона жила в Оксфорді. Дама продовжувала.
  “Св. Рада Джуліана хотіла, щоб я дослідив матір Джуліан. Як колишній студент, ви будете знати все про її дар Алхімічний сувій . Дама звучала обережно, навіть коли наголошувала на своїх останніх двох словах.
  Мері витріщилася на набагато молодшу жінку. Про що вона розповідала? В кінці тридцяти років, гостроока Дама, здавалося, відчувала труднощі з прийняттям рішення. Скинутий шовковий шарф привернув увагу до її дорогого одягу, зокрема червоного кашемірового светра. Анна могла назвати дизайнера, здогадалася Мері. Мистецьке каштанове волосся жінки доповнювало її оливкову шкіру. Лише напружені зморшки навколо рота й очей виказували тривогу.
  Теологи змінилися, подумала Мері. Спливли спогади про лисого чоловіка в накидці, який плив через продутий вітром квадроцикл. Отже, навіщо згадувати сувій алхімії? Про це знали всі, хоча до нього рідко зверталися.
  «Звичайно, я знаю, що в Сент-Джуліані є сувій алхімії, який сходить до Джуліана з Норвіча. Проте я ніколи цього не бачила, — сказала Мері, сьорбаючи гіркий напій. Вона вирішила не звертати уваги на відчуття голоду, загострені холодом. «Хіба тут не було з часу заснування коледжу? Я не думав, що комусь дозволено це вивчати».
  Вона поставила чашку. Чому пані Елеонора продовжувала дивитися на двері?
   «З моменту заснування Холу », — виправила пані Елеонор. «Виключення зроблено для кількох учених. Фактично, можна сказати, що це підсумовує нашу проблему».
  У Мері миттєво виникли запитання, але пані Елеонора не хотіла залишати режим навчання.
  «Джуліан з Норвіча подарував залу для бідних студентів оксфордського каменяра. Це був перший спеціально побудований студентський гуртожиток, відкритий навесні 1399 року. Звичайно, сувій алхімії матері Джуліан старіший. Наш Сент-Джуліанс не став коледжем до 1657 року».
  Мабуть, це її звичайна промова в коледжі. Мері було досить. Вона стала жвавою.
  «А тепер виникла проблема. Я припускаю, що зі Сувоєм. Чим агентство може допомогти?»
  «Ми хочемо, щоб ви спочатку подивилися на сувій».
  "Ми?"
  «Ах, так, вас дуже рекомендують. Він буде тут будь-якої миті. Тим часом мій помічник може принести сувій алхімії. Він поставляється у своєрідній скриньці».
  Через кілька хвилин рудий молодий чоловік, якого Мері побачила в зовнішньому кабінеті, куди входили з дерев’яною коробкою. Коли він поклав його на стіл, Мері побачила різьблені зображення сонця та місяця. Керрот кивнув на пані Елеонор і вийшов. Мері підвелася на ноги, цікавість боролася з її опором до всього, що стосувалося Сент-Джуліана.
  Важкий скрип дерев’яних сходів оголосив про безіменного «він» дами Елеонори. Коли великий чоловік увійшов, щоки Мері знову спалахнули. Вона відвернула голову, демонстративно кидаючи зневажливе ставлення до темношкірого британця, який змивав краплі талого снігу з вугільного пальта. У свою чергу, не звертаючи уваги на Мері, він зняв свій верхній одяг і відкрив сліпучий перлинно-сірий костюм.
  Мері зітхнула, помітивши, як містер Джефріс, її колишній бос у Лондонському архіві, заповнив кімнату. Саме він мав нахабство припустити, що звільнення — це дійсно чудова можливість. Шанс на нове життя, знайти власний грунт, казав він. Мері спалахнула від згадки.
   На її похмурий погляд він усміхнувся. «Ах так, міс Вондвокер. Не дивно бачити вас тут. Ти пам’ятаєш нашу першу зустріч у квадроциклі тут, у Сент-Джуліані».
  У Мері відвисла щелепа. За всі роки їхньої спільної роботи він жодного разу не згадав про цей інцидент. І вона не мала.
  Під час свого першого семестру в Сент-Джуліані опівночі Мері прокинулася від п’яного ревіння під вікном. З шоком вона виявила расистські насмішки. Вона пригадала, що Сент-Джуліанс прийняв одного з перших темношкірих студентів університету, тихого молодого чоловіка, який зараз навчається на третьому курсі права. Тріск кісточки пальцем по щелепі притягнув її до вікна.
  Де були вантажники коледжу? Це, мабуть, сумно відомий елітний регбі-клуб для білих, про який вона чула. Вона хотіла зробити вигляд, що цього не відбувається, коли побачила фігуру, яку тягнули до середини галявини. Забувши взуття, вона босоніж побігла вниз. Відчинивши зовнішні двері, вона закричала, а потім почула стукіт товстих чобіт, коли п’яні втекли.
  Коли Мері ступила на вологу траву, вона побачила самотню постать, що сиділа у фонтані вісімнадцятого століття, куди його кинули гуляки. У сріблястому світлі лампи з його носа капало щось липке. Мері підбігла й простягла руку. Після паузи Джефріс ухопився й обережно ступив із води на газон, слизький від його крові.
  У цей сюрреалістичний момент вони не обмінялися жодним словом. Вона витерла йому ніс, з якого текла кров від зіткнення з бронзовим носиком у формі пащі дельфіна. До кінця цього семестру на одному рукаві її нічної сорочки була коричнева пляма, яка не змивалася.
  Через вісім місяців Джеффріс закінчив школу з першим і швидко вступив на державну службу. Можливо, він не забув Марію. Коли для неї настали важкі часи, саме він підписав лист із запрошенням на співбесіду в архіві.
  Через сорок років Джефріс «відпустив її». Сьогодні в кабінеті пані Елеонори він усміхнувся, дивлячись на змішані емоції на обличчі Мері. Вона не пробачила його.
  — Звичайно, ви знаєте одне одного, — неуважно сказала пані Елеонор. Її увага зосередилася на коробці, ніби вона боялася того, що було всередині, подумала Мері. Дама доторкнулася до столу, відімкнула шухляду й витягла довгий почорнілий від старості залізний ключ. Ключ відкрив скриньку Алхімічного сувою, після чого Дама благоговійно витягла предмет, загорнутий у шари тканини.
  Був солодкий металевий запах. Маслена шкіра? «Ні, ладан, — подумала Мері. Ненавмисно підійшла ближче. Пара шкіряних рукавичок з’явилася перед Мері, і вона їх одягла.
  Сніжинки стукали по вікну, наче крихітні білі, як привид, руки. Пані Елеонора ввімкнула іншу лампу. Містер Джефріс став спиною до вікна, ніби захищаючи Сувій від снігу. Мері обережно розгорнула приблизно шість дюймів. Менше хвилини вона дивилася. Дуже обережно вона взялась за край сувою своїми пальцями в рукавичці. Вона нахмурилася, а потім дуже випросталася, створюючи враження вищої жінки.
  «Це підробка», — сказала Мері. Двоє її супутників однаково видихнули. В обох були суворі вирази обличчя.
  «Звідки ти знаєш?» — сказала пані Елеонора. Вона не здивувалася, Мері бачила.
  — Папір, — сказала Мері, дивлячись на сувій. Вона ледь могла повірити в те, що говорила. «Я маю на увазі, що це папір . Я ніколи не бачив Алхімічного сувою, але нам сказали, що це пергамент. Папір був рідкістю до кінця середньовіччя. Цей папір щільніший за звичайний. Було застосовано прання, щоб нагадувати пергамент».
  — Вітаю, міс Вондвокер, — іронічно сказав містер Джефріс. «Ви щойно визначили долю свого старого коледжу. Сент-Джуліанс буде банкрутом менш ніж за місяць».
  Мері похитнулася. «Банкрут? Звичайно ні. Сувій святого Юліана ніколи не був таким цінним. Хіба в Європі немає інших копій? Хіба в запечатаному архіві Ватикану немає старішої версії цього сувою алхімії? І в будь-якому разі, — сказала вона, звертаючись до містера Джеффріса, — алхімія була розвінчана. Ніхто ніколи не перетворював свинець на золото. Алхімія була для шарлатанів».
  «А, — почав містер Джефріс. «Наша раціональна міс Вондвокер дотримується поширеної думки, що алхімія — це лише металургія та золото. Як нерозбірливо з вашого боку».
  Щоки Мері палали. «Про що ти говориш?» — кинула вона. Вона бачила, як Дама сплесла руки. Чому вони були так засмучені через зниклий середньовічний сувій? Містер Джефріс просвітив її.
  «Не дивлячись на той факт, що алхімія виявилася формою того, що ми сьогодні називаємо психологією — алхіміки спроектували себе в цю роботу — звісно, не усвідомлюючи цього — Алхімічний сувій Св. Джуліана є, був унікальним, оскільки він єдиний копіювати на пергаменті».
  Він зітхнув і кинув на Мері найщиріший вираз обличчя. — Розумієте, міс Вондвокер, уже не має значення те, що Алхімічний сувій у Сент-Джуліані не є найстарішим серед семи версій у бібліотеках по всій Європі. Велум поглинає та утримує. Фарби, зілля та есенції зберігаються століттями, просякнуті пергаментом або пергаментом, а папір розкладається». Містер Джефріс вдарив кулаком по спинці стільця, вірна ознака розчарування Мері.
  — Велике перебільшення, — розчулено сказала Мері. Вона знала все про папір. «Коли я був в архіві…»
  — втрутилася пані Елеонора. «Містер Джефріс засмучений позицією коледжу, — сказала вона заспокійливим голосом. «Його думка щодо Сувою полягає в тому, що ми говоримо про унікальні суміші рослинних і мінеральних речовин, деякі з яких ідентифіковані лише нещодавно. Велум зберігає невелику кількість рідкісних сполук, а папір — ні».
  Мері відкрила рота й знову закрила його. Вона кивнула пані Елеонор, щоб вона продовжила.
  «Розумієш, — сказала пані Елеонора, махаючи Мері до столика з підносом з кавою та печивом, — тоді алхіміки виготовляли ліки. Їх можна назвати хіміками-дослідниками ранньої фармакології». Вона говорила напружено, бажаючи Мері зрозуміти.
  «Не лише те, що вони змішували у своїх лабораторіях ; алхімічні рукописи також були лікувальними . Сьогодні ми б зрозуміли їх як об’єднання психології, науки, теології та образотворчого мистецтва з речовинами, що поглинаються запахом і шкірою».
   Мері перевела подих і повільно кивнула. Вона не розуміла алхімії, але бачила, що Дама та містер Джеффрі були засмучені. Вона бачила, як дама оцінює її відповідь, перш ніж продовжити.
  «Тексти про паперову алхімію втрачають силу. Vellum зберігає секретні сполуки. Для нашого Алхімічного сувою записи Сент-Джуліана пропонують невідомі настоянки з надзвичайною силою. І так… — Дам Елеонора зітхнула.
  «І тому, — продовжив містер Джеффріс різкішим тоном, — коли коледж потрапив у борги, його іпотечні кредити викупив Mer-Corp, американський банк із величезним фармацевтичним підрозділом. Вони вимагали Алхімічний сувій як заставу в обмін на відсоткову ставку, яку міг собі дозволити Коледж. Для них застава включала доступ одного з їхніх експертів».
  «Це було до того, як ми дізналися про копію», — похмуро підтвердила дама Елеонор, натискаючи кнопку свого помічника. Вона підняла руку, щоб мовчати, поки молодий чоловік не зник із фальшивим сувоєм. Мері сіла й зняла рукавички, білі шкіряні, як вона помітила, поклавши їх біля своєї порожньої чашки від кави.
  «Ви розумієте проблему, міс Вондвокер», — сказала Дама після того, як двері зачинилися з клацанням. «Фінанси коледжу залежать від позики під заставу Алхімічного сувою, справжнього сувою ».
  — перебив містер Джефріс. — Забудьте про свій скептицизм щодо алхімії, міс Вондвокер, і слухайте уважно. Ця проблема більша, ніж ви можете собі уявити».
  Мері хотілося відскочити й покинути задушливий кабінет. Але як щодо виживання Агентства? І, так, вона гадала, що вона дбала про довголіття Сент-Джуліана.
  — Ну що ж, міс Вондвокер, — продовжила пані Елеонора. «Я не буду втомлювати вас битвами в академічному середовищі, за якими я сам не стежу. Звичайно, ви праві, що наука з вісімнадцятого століття відкинула алхімію. Але враховуючи кризи цього століття, алхімія переоцінюється, і не лише як рання психологія». Вона глянула на містера Джеффріса, і він кивнув.
   «Сьогодні здається, що алхімія поєднує те, що ми можемо назвати східною та західною медициною. Адже алхімія була в Китаї та Індії, а також в Африці. Європейська алхімія прийшла зі Сходу через іслам. Сувій Матері Джуліан – лише один приклад».
  Дама зупинилася, щоб ще раз поглянути на насупленого містера Джеффріса.
  «Давай, пояснюй це», — нарешті сказав він.
  Дама глибоко вдихнула. «Найбільший жаль для Сент-Джуліансу, хіміки нашого іпотечного власника Mer-Corp підозрюють, що оригінальний пергаментний сувій містить інгредієнти для нового антибіотика чи противірусного засобу».
  Мері Вондвокер сіла. Їй не знадобилася нещодавня пандемія, щоб усвідомити, що такий новий препарат буде надзвичайно цінним як у грошах, так і в житті.
  «Розумію», — пробурмотіла вона. «Проста можливість появи такого нового препарату зробила б Алхімічний сувій Сент-Джуліана безцінним». Вона додала, подумавши пізніше: «Ніби це дійсно може робити золото».
  Дама кивнула. «Усі знають, що наш сувій ніколи не покидав коледжу. Алхімічний сувій є основою церкви Сент-Джуліанс. Ми отримали гроші від Mer-Corp на оцінці Bursar оригіналу, не в останню чергу тому, що його доктор філософії. студент вивчав це».
  Містер Джефріс хрипів своєю думкою про казначей.
  «Нечесно, містере Джеффріс», — втомлено сказала дама. — Ви знаєте, що він хімік, а не історик і не експерт із перевірки автентичності рукописів. Ми не дозволяли йому брати зразки зі сувою, доки... аж поки Mer-Corp не сказала, що їм потрібні докази походження. Тепер вони оголосили, що надсилають власного експерта».
  Пані Елеонора налила собі склянку води з графина, що стояв на столі. Її рука тремтіла. «Якщо ми не знайдемо оригінальний сувій алхімії, коледж буде зруйнований». Вона раптом стала старшою. «Мене призначили розібратися з фінансовою халепою в цьому історично бідному коледжі. Тепер я зрозумів, що можу вирішувати долю Сент-Джуліана».
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 3
  ХТО ВКРАВ СВІЙ АЛХІМІЇ?
  Мері пишалася тим, що вона практична жінка. Вона відмовлялася говорити про немислиме, як-от закриття її Оксфордського коледжу.
  «Правильно. Проблема, як я бачу, полягає в тому, як відновити сувій алхімії, подарований матір’ю Джуліан. Розкажи мені, як середньовічний сувій змінився?»
  Молодша жінка звернулася до містера Джеффріса. — Ви впевнені, що ми можемо довіряти розсуду міс Вондвокер? Поки що лише я, ти, бурсар і його аспірант знаємо про ситуацію зі зниклим сувоєм».
  Мері щетинилася. Можливо, вона могла б вийти з воріт коледжу з високо піднятою головою. Її було б непомітно під снігом. Звичайно, їй було досить загадкового авторитету містера Джеффріса. Чоловік біля вікна посміхнувся.
  «Заспокойся, Мері. Я член правління Сент-Джуліанс, от і все. Я порекомендував вас, тому що знаю, що ви ідеальна людина, коли справа доходить до… е-е… втрачених рукописів. Я досить дбаю про цей коледж; мій коледж, — повторив він із наголосом, — щоб побачити, як він стає найкращим. Він ніжно посміхнувся пані Елеонор. Вона розслабилася й спромоглася задумливо кивнути Мері.
  Мері ні на мить не повірила, що містер Джефріс розповів усе, що знав. І все ж її заінтригував сувій алхімії. Крім того, подумала вона, її нове агентство було схоже на коледж Сент-Джуліана: борги екзистенційних розмірів. Вона обернулася до Дами, чий намазаний рот був потрісканий тривожними зморшками.
   «Отже, якщо сувій ніколи не піде…», — почала вона, не впевнена в тому, що хотіла поставити. «У нього є спеціальний підвал. Ви можете зайти всередину, лише якщо… якщо…»
  «Якщо настане час « великої хвороби», тоді учень повинен тримати сувій голою рукою, щоб завдяки траві нашої пані він був здоровий », — процитувала дама зі Статуту засновників.
  «Алхімічний сувій походить з Персії, надісланий невідомим ісламським ученим матері Джуліан. Знаєш, — сказала вона, наближаючись до власного предмета дослідження. «Вона присвятила своє життя жіночому в божественному. У середньовіччі, тільки уявіть. Для неї Бог був прощаючою матір’ю, яка настільки відрізнялася від каральної риторики Церкви».
  Ентузіазм пані Елеонори було важко стримати. «Алхімія зображує поєднання духовного жіночого і чоловічого начала, щоб зробити те, що вони назвали панацеєю , ліками від хвороб, у тому числі розуму; те, що ми зараз називаємо психосоматичним. Очевидно, сувій викликав ефект плацебо».
  Вона замахала руками. «Тільки в дев’ятнадцятому столітті вони припинили практику дозволяти хворим студентам тримати сувій. Вони сказали, що проти туберкульозу нічого не годиться».
  Мері намагалася приховати своє нетерпіння. Яким чином її коледж втратив свій найбільший скарб?
  «Нам потрібно, щоб ти повернув його», — сказала пані Елеонора, сердито дивлячись на Мері. «Ми повинні повернути його для експертної оцінки через два тижні, інакше коледж не виплатить свої позики. Mer-Corp позбавить права власності».
  «Два тижні…» — вигукнула Мері. «Ти не можеш відкласти?» — На жаль, ні, — трохи сором’язливо сказала пані Елеонор. «Початкові оцінки нашого казначейства Годріка Сент-Джона спрацювали добре, коли було запропоновано кредит. Тепер вони присилають справжнього вченого-алхіміка, професора Макдональда. Коледж… е-е-е, взяв на себе занадто багато… незвичайних зобов’язань».
  Було щось, про що Дама не хотіла говорити. Мері переглянула історію. Джефріс повернувся до вікна, наче зачарований снігом.
   — Копія, — почала Мері. — Для цього потрібен досвід і... звичайно, точне знання сувою алхімії. Ви не виставляєте це на показ. Скажіть, що ви не публікували це в Інтернеті?»
  «Звичайно, ні», — сказала вражена Дама. «У Статуті засновників йдеться про божественні таємниці. Його публікація призведе до кошмару теорій змови». Побачивши, що Мері збиралася поставити запитання, Дама продовжила.
  «Міс Вондвокер, Алхімічний сувій написаний невідомою мовою. Ніхто не зміг його розшифрувати, навіть матушка Юліана, яка написала деякі анотації. Її нотатки додають безцінний характер рукопису».
  Мері нахилилася вперед. «Отже, наступний крок — звузити коло тих, хто мав можливість скопіювати це та залишити підробку».
  Містер Джеффріс почув задихаючись. Одну щоку освітлювало блакитне сяйво снігу, що падав. Мері насупилася на нього. Він сміявся ? Він усміхнувся, наче вона була його ученицею.
  — Міс Вондвокер, ви забули запитати, коли вкрали сувій алхімії.
  Відвернувшись від нього з гідністю, Мері наклеїла чарівну посмішку для пані Елеонори.
  «Я повинен був сказати відразу». Дама зітхнула. «Це не нещодавня крадіжка. Ми звузили його за допомогою хімічного аналізу та допомоги доктора філософії. студент. Сувій був замінений у 1658 році між 22 березня та 28 листопада ».
  Мері сіла, приголомшена. “Св. Алхімічний сувій Джуліана був копією з сімнадцятого століття. Не дивно…”
  «Не дивно, що сто п’ятдесят років тому він не був ефективним проти туберкульозу», — сухо погодилася пані Елеонора. «Хоча це принесло користь під час великого спалаху грипу 1739 року, коли Темза замерзла. Плацебо, звичайно. Розумієте, ми знаємо, хто взяв справжній сувій».
  «Ви знаєте , хто це вкрав?»
  Мері не подобалося відчувати примус наздоганяти. «Отже, ви повинні знати місцезнаходження».
   «Не зовсім. Напевно, — сказала Дама. Мері бачила, що вона була надто напружена. «І нам потрібно, щоб ти пішов за ним. Містер Джефріс вважає, що ви могли б домовитися за нас. З… нинішніми власниками… якщо вони справді це мають». Вона ніби побачила щось в обличчі Мері, тому що вона важко зітхнула.
  — Послухайте, міс Вондвокер, я знаю, що я погано пояснив. Це все так приголомшливо, бачите. Гроші, професор Ґодрік Сент-Джон, каже, що якщо ми не матимемо справжнього сувою алхімії, коли прибуде Макдональд, Mer-Corp знищить коледж. Вони продадуть іпотеку іноземним інвесторам у нерухомість».
  Помітивши вираз Мері, вона додала: «Перетворіть будівлі коледжу на шикарні квартири. Більше ніякого Сент-Джуліана». Вона виглядала понуро. «Цей уряд не втрутиться. Я просто теолог, а не фінансовий чарівник».
  Незважаючи на мирську врівноваженість жінки, Мері відчула запах страху. Вона пропустила одне очевидне запитання. Тепер був інший.
  «Я бачу. Скажи мені, хто взяв сувій?»
  Настала тиша, поки Елеонора ковтнула води.
  «Його звати, було, Френсіс Ендрю Ренсом. Тоді він був відомим алхіміком у Лондоні, членом таємного гуртка, який став Королівським товариством. Замінивши сувій, він емігрував до Америки і став губернатором нової колонії Коннектикут».
  «Америка? Губернатор?» Мері знову здригнулася. «Ти впевнений?»
  Дама щетинилася. «Ми працювали над цим безперервно», — дорікнула вона. — Усе підходить, міс Вондвокер. У 1658 році, відразу після того, як Сент-Джуліанс Холл став коледжем Оксфордського університету, Ренсом прибув, щоб ознайомитися з Алхімічним сувоєм. Наші записи показують, що його привабила його божественна сила та лікарські рецепти. Під час наступних візитів він приводив друга-художника, щоб він скопіював сторінки, щоб він узяв їх у Новий Світ, принаймні він так казав».
  «А, — сказала Мері.
  Дама розвела руками. «Митець називався Ле Мор, Роберт Ле Мор. Він і Ренсом відпливли до Америки 29 листопада того ж року». Дама замовкла, розповідаючи про вченого злодія. «Студент-дослідник Годріка Сент-Джона склав хронологію, вивчивши записи коледжу».
  Зачарована Мері забула про містера Джеффріса, який загороджував вікно й спостерігав за нею. Тепер він втрутився. «Ваше агентство могло бути створено для цього. Ви рекламували такі глибокі послуги — скажімо, щодо зниклих безвісти людей — яких не може надати поліція. Тепер тут справжня глибина, глибоке минуле».
  Мері могла сказати, що він насолоджувався її дилемою. Вона не була заспокоєна.
  Пані Елеонора запалила лампу на своєму столі. Воно жовтіло на її виліпленому волоссі.
  «Френсіс Ренсом мав репутацію свого роду Просперо: чарівним чином розганяв зимові шторми в Атлантиці; такі речі. Ми знаємо або думаємо, що знаємо, що він відвіз Алхімічний сувій до міста, яке він заснував, щоб розмістити свою алхімічну ливарню, Нью-Портсмут. На щастя, публічні юридичні документи в ранній колонії були викладені в Інтернет».
  Вона замовкла й облизала губи. Мері нахилилася, щоб вловити тихі тони Дами.
  — Ми знайшли його останній заповіт, міс Вондвокер. У заповіті згадується магічний і астрологічний рукопис великої рідкості. Насправді каракулі на полях говорять, що це «позичено з Оксфорда», якщо можете в це повірити. Мені казали, що магія й астрологія означають алхімію. Губернатор Ренсом був одним із тих алхіміків, які вигадували та прописували ліки. До 1700 року він був відомий своїми алхімічними ліками. Без сумніву, причина, чому він узяв сувій».
  «Через його репутацію лікувальних властивостей? І залишив копію?» Мері спробувала уявити надзвичайну крадіжку.
  «Це чудова репродукція», — вибачливо сказала дама Елеонор. «Справді витвір мистецтва. Ле Мор включив анотації матері Джуліан старими чорнилом. Ми можемо сказати, наскільки ідеальна копія є з кількох середньовічних замальовок. Отже, ми знаємо, що версія, яку залишив нам Ренсом, містить ті ж незвичайні істоти, сусальне золото, невідому мову, символи, малюнки скляних реторт, алхімічних печей тощо. Якби не Ґодрік Сент-Джон, який випробував найменший зразок для свого дослідження — за іронією долі за грант від Mer-Corp».
  Плечі пані Елеонори опустилися. Вона глянула на містера Джеффріса, шукаючи підтримки. Він кивнув.
  «Схоже, що наш сувій, репродукція Ле Мора, містить сполуки з рослин, які зустрічаються лише в Америці. Одним був тютюн чи батат? У всякому разі, з імпорту до Англії, доступного лише після 1620-х років».
  «Від перших поселенців», — сказала Мері. «Повертаючись до рукопису в заповіті Ренсома…?» — підказала вона. Вона почала розуміти, чому її рекомендували.
  Дама Елеонора знову виглядала сумнівною. Мері сіла рівніше. Вона викликала серйозну постать Керолайн і трохи грізну Анну.
  Великий чоловік біля вікна кашлянув, і Дама втомлено продовжила.
  «Хоча нащадки Ренсома залишилися в Новій Англії, вони продали вміст його кабінету Лос-Анджелеському музею ранніх рукописів — «ранній» тут означає початок історії Америки, ви розумієте. Разом із книгами, листами, грамотами та рахунками домашнього господарства є три запечатані скрині».
  Вона похмуро всміхнулася. — Нам потрібно, щоб ви їх відкрили, міс Вондвокер. Знайдіть справжній сувій Алхімії, а потім домовтеся про його повернення в Сент-Джуліанс абсолютно без розголосу». Вона склала руки.
  Мері подивилася на свого потенційного клієнта. Вона б не поспішала. Буквально кілька місяців тому містер Джеффріс загнав її на пенсію, яка обіцяла бути самотньою. Натомість вона перевела в готівку свої активи, взяла іпотеку на занедбаний будинок у Сурреї та заснувала Агентство глибинних розслідувань разом зі своїми двома надзвичайними колегами, як їх називав містер Джефріс.
  — Отже, міс Вондвокер, ви візьметеся за справу? Це був Джефріс, а не Дама. Мері чекала стільки, скільки могла, а потім кивнула.
  «Ми надішлемо вам наш стандартний контракт і тарифи електронною поштою», — сказала вона.
  Дама Елеонора не приховувала свого полегшення. «Коледж дуже вдячний, міс Вондвокер. Містер Джефріс каже, що мені не потрібно зустрічатися з вашими колегами. Дама звела брови, дивлячись на Джефріса, який знову закашлявся.
  — Надзвичайні жінки, — пробурмотів він. Його очі зустрілися з Мері. О так, вони були надзвичайними, правда.
  У Мері спалахнула Керолайн, її темна хмара депресії, здатна спалахнути прозрінням і співчуттям. А Анна, бажання вижити зробило її грізним інтернет-хакером. Вона навіть називає себе кібервідьмою. Якби вони троє могли налагодити свої навички, світ справді загурчав би. Заколисана спекотною кімнатою, Мері опустила голову.
  «Міс Вондвокер?» Дама перевела погляд з неї на двері.
  Прокинувшись, Мері перехопила ініціативу. «У мене є ще кілька запитань».
  «Природно. Професор Сент-Джон проінформує вас. У нас є для вас контакт із музеєм Лос-Анджелеса. Він випускник нашого факультету історії та кураторства, Денніса Патріка Мерфі. Коли я згадав, що батьки ДіПі були у відпустці в Каліфорнії, ми забезпечили стажування в тому самому музеї, де зберігається Заповідання викупу. Звіти про ДП сприятливі. Він зустріне вас у музеї. Ви поїдете до Лос-Анджелеса після того, як я проінформую директора».
  «Ми купили ваш рейс до Лос-Анджелеса на післязавтра», — додав пан Джефріс.
  Мері кивнула. Вона із запізненням зрозуміла, що мала вийняти зошит. Нічого, пам’ять у неї була чудова.
  Пані Елеонора не могла відпустити її, не згадавши про свою головну тривогу. — Міс Вондвокер, ми повинні, ми абсолютно повинні наполягати на цілковитій обережності. Якщо пошепки, далі сторінка у Facebook, чи Twitter, чи щось інше… Коледж буде знищено. Справа не лише у виключенні Mer-Corp, хоча це було б досить погано. Ми маємо сотні років репутації, заснованої на справжньому рукописі матері Джуліан».
  Вона заламувала руки, зауважила Мері. Люди так роблять? Мері опустила погляд, готуючись різко відповісти.
  «І є ще…» — тихо сказав містер Джефріс. Мері швидше відчула, ніж почула зітхання іншої жінки.
  «О, так, є ще щось», — неохоче сказала вона. «Ви бачите; Коледж має зв’язок із місцевим ретрит-центром під назвою Holywell. Правда в тому... що ж, ми втратили відьму».
  Мері підняла голову: « Відьма ?»
  Holywell, де терапевти називають себе відьмами. «Я знала це, — внутрішньо застогнала Мері. Керолайн і Анна пішли в Холівел. Наше агентство вже бере участь.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 4
  ТЕ, ЩО БУЛО РОЗДІЛЕНЕ, ПОТРІБНО БУТИ ОБ’ЄДНАНО
  До десятої ранку наступного дня рука Мері втомилася від нотаток у кабінеті професора Годріка Сент-Джона. Поки що брифінг про Алхімічний сувій зосереджувався на дивовижних відкриттях професора, а не на долі Алхімічного сувою в Америці. Сидячи на кріслі зі спинкою, поки хімік із Сент-Джуліана пояснював, Мері стало незручно, і вона прагнула втекти.
  Ґодрік Сент-Джон не звернув уваги на Мері, яка звивала спину. Відмова від ліжка в коледжі напередодні ввечері мала негативний ефект, оскільки єдиний доступний готель типу «ліжко та сніданок» з таким же успіхом міг набити свій матрац соломою. Це те, що вони робили за часів матері Джуліан, подумала вона.
  « Те, що було розділене, має бути знову об’єднане », — проголосив професор Годрік Сент-Джон, звертаючись до своїх грізних книжкових шаф.
  Ще один чоловік, для якого старші жінки непомітні, як раніше дійшла висновку Мері. Передбачається, що Сент-Джон обговорював сувій Алхімії на заміну, але продовжував твердити про оригінал.
  «Те, що було розділене, має бути знову об’єднане», — повторив він. «Розумієте, велика зустріч є основою алхімії. Алхімія знову об’єднує дух і матерію з надзвичайними можливостями. Іронічно, чи не так, міс Вандвокер, зважаючи на нашу скруту зі зниклим сувоєм? Ми в Сент-Джуліані століттями відділялися від нашого дорогоцінного скарбу, і ми не знали».
   «Гм, так… так, не могли б ви розповісти мені більше про те, як ви дізналися?» нагадала Мері. «Що сувій Алхімії, який у вас є, належить до сімнадцятого століття, а не тому, що належить матері Джуліан?»
  Сент-Джон здригнувся, дивлячись на квадроцикл. Білі кучері гроша нагадували перуки неусміхнених чоловіків у сюртуках на портретах коледжу. Від його запорошеної особи відчувався незаперечний кристалічний запах. Мері вирішила, що його шкіра з обох боків цього гострого носа висохла.
  Сент-Джон люб'язно вклонився студентам, що проходили повз них. Ніхто з них не підвів очей, помітила Мері. Вона потай перевірила свій телефон. Анна й Керолайн незабаром мають прибути з Холівела. Мері хотіла, щоб усі троє тиснули на професора хімії щодо фальшивого сувою. Керолайн і Анна мають… різні інстинкти, сказала вона собі. Крім того, була проблема зв’язку Алхімічного сувою зі зниклою відьмою, про яку згадувала Дама Елеонора.
  Цей акцент на чаклунстві непотрібний, подумала Мері; навіть несмачно. Жінки-резиденти ретрит-центру є кваліфікованими консультантами, які регулярно проводять терапію. Кого хвилює, якщо вони роблять кілька заклинань у вільний час?
  Побачивши, як святий Іоанн показує, як мисливський пес, на нижчі форми життя, Мері вирішила запропонувати йому його улюблену тему: самого себе.
  «Я вважаю, що це був ваш досвід», — почала вона.
  Ні, ти можеш краще, Мері.
  «Ваше новаторське дослідження, яке розкрило таємницю, приховану понад три століття. Яке феноменальне досягнення».
  занадто багато? Мабуть ні. Ґодрік Сент-Джон повернувся в її бік і зверхньо посміхнувся. Вона зустрічала таку манеру приховання раніше, коли працювала архівістом. Коли він готувався описати свої блискучі висновки, у двері постукали. Мері скочила на ноги.
  «Це будуть мої колеги-оперативники», — сказала вона, розмірковуючи, як підготувати його до Керолайн і Анни.
  — Думаю, що ні, — сказав Ґодрік із роздратованою впевненістю.
   Мері змусила посміхнутися й сіла на місце. Її господар підбіг до дверей і повернувся з худим молодим чоловіком у джинсах і старому пальті з верблюжої шерсті, який тримав голову під незграбним кутом. Мері також відзначила, як блакитна оправа його окулярів контрастувала з його коричневою шкірою та блискучим чорним волоссям.
  «Міс Вондвокер, мій доктор філософії. студент Раві Патель, — оголосив Сент-Джон. «Він працює зі мною над пошуком нових ліків. Оскільки його докторський ступінь досліджує алхімічні сполуки, він допомагає мені з Алхімічним сувоєм».
  «О, ви міс Вондвокер». Юнак кліпав очима на неї, наче вона була під мікроскопом. Той незграбний вигин його шиї, мабуть, від усіх цих низьких середньовічних дверей, подумала Мері. Пател ступив до неї, окуляри блиснули в світлі лампи.
  «Ти повернеш для нас справжній сувій Алхімії. Мені… тобто нам… це потрібно для наступного етапу нашого дослідження».
  «Сподіваюся, я зможу його повернути», — обережно сказала Мері. «Гм… яке ваше дослідження?»
  «Потенційне використання алхімії в сучасній медицині», — сказав молодий чоловік, розігріваючись. Він весь час дивився на Сент-Джона, ніби просив дозволу говорити.
  — Розумієте, тоді алхіміки були лікарями або, як ми б їх назвали, фармацевтами. Вигадували всілякі ліки, які потім просто викидали, рецепти спалювали як сміття. Зараз ми знаходимо найдивовижніші сполуки…»
  — прошипів Сент-Джон, і в Пателя відвисла щелепа. «Дуже вибачте, професоре», — пробелькотав він.
  Щоки юнака спалахнули гарячковим рум'янцем. «Професор Сент-Джон дав мені стипендію для роботи над алхімічним сувоєм Св. Джуліана. Коли ми повернемо справжню, я розкрию її секрети».
  Відштовхнувшись від цього бажання розкрити сувій, як яйце, Мері приготувалася бути суворою. Чи може історичне значення Алхімічного сувою витримати таку їдку увагу?
  «Напевно, мова ніколи не була ідентифікована?» — запитала вона, згадуючи подробиці вчорашнього дня. «Хіба ілюстрації не є загадкою? Я чув про дивних звірів, чарівних кольорів».
  Раві Патель обмінявся самовдоволеним виразом обличчя зі своїм керівником. Мері уявила, як Патель збирає зразки з пергаменту. Звичайно, насправді не зішкребти фарби та чорнило. А як щодо Статуту Засновника Матері Джуліан, який наполягає на збереженні Сувою Алхімії як дорогоцінної та корисної для здоров’я святої реліквії?
  «Містер Патель супроводжуватиме вас до Америки, щоб отримати справжній сувій алхімії, — сказав Ґодрік Сент-Джон у повітрі між Мері та його учнем.
  «Абсолютно ні!» — вигукнула Мері. «Моє агентство... наше агентство, — виправила вона, почувши рух на сходах, — незалежне. Ми не співпрацюємо зі сторонніми людьми».
  Сент-Джон захекався, і Патель почервонів. Перш ніж хтось зміг вимовити хоч слово, у двері постукали, а потім стукіт, який струснув картину поруч. Мері підскочила, щоб відчинити його й провести Керолайн і Анну. Направляючи їх до дивану, вона не звертала уваги на розкидані книжки в твердій обкладинці без їхніх суперобкладинок. Холодні жінки сіли, але на цьому схожість закінчилася.
  Анна років двадцяти розмахувала своїм довгим воронячим волоссям, від якого, здавалося, іскрилося. Погляд Патель прикипів до її зелених атласних штанів під облягаючим чорним жакетом. Мері щиро сподівалася, що дизайнерський одяг Анни походить із її минулого життя дружини злочинця. Висока мода була маскуванням Анни. Вона ховалася за своєю красою та втілювала дрес-код багатства. Молода жінка оглядала двох чоловіків, нічого не розказуючи про себе.
  Біля неї тихо сидів її коханий. У свої сорок років кучеряве волосся Керолайн вицвіло від міді й потребувало стрижки. Саме вона збирала книжки й розкладала їх на столику перед тим, як розстібнути плащ кольору грифеля, який бачив кращі дні. Одягнена в джинси і щонайменше в два светри, Керолайн не зводила своїх зелених очей з Мері. Керолайн ненавиділа зустрічатися з новими людьми.
  — Ґодрік Сент-Джон і Раві Патель, — сказала Мері, втомившись від титулів, — це мої соратники, Анна Вронська, — схилила голову молода жінка, — і Керолайн Джонс. Вони були в Holywell Retreat Center, щоб дізнатися про вашу зниклу особу, — сказала вона. При згадці про Холивела обидва чоловіки здригнулися. Ґодрік Сент-Джон одужав першим.
  «Ми намагаємося не мати занадто багато контакту з цим… Холівеллом. Зникла жінка – це їхня справа. Ваше завдання — відновити наш алхімічний сувій».
  «Принаймні наразі», — урвався Раві Патель. Він вибачливо глянув на начальника. — Професор знає, що нам потрібна допомога Хранителя ключів, коли ми отримаємо справжній рукопис. Це та жінка, яка зникла».
  «Ключниця, ви сказали? Хранитель ключів - це відсутній терапевт? Це свідчить про зв’язок із Алхімічним сувоєм».
  Мері вже знала цей цікавий факт. Того ранку Керолайн розмовляла по телефону, хоча вона не змогла пояснити таємничу функцію Хранителя ключів щодо Алхімічного сувою. «Я вважаю, що пані Елеонора підтримує зв’язок з Холівеллом. Ми повинні знайти і сувій алхімії, і Хранителя ключів.
  Мері спостерігала, як Раві та Сент-Джон перетравлюють новини. Раві ще більше почервонів. Сент-Джон застукав кулаками, потім зробив своє обличчя м’яким. Мері пізнала бунтівні іскри, коли побачила їх. Саме тоді вона вирішила, що ці двоє щось приховують. Вона вже збиралася вимагати співпраці, коли Керолайн здивувала її.
  «Чому ви хочете, щоб Ключник допоміг вам?» — спантеличено запитала Керолайн.
  Мері закашлялася. Це було захоплююче. Спочатку студент суперечить професору, а тепер говорить мовчазна Керолайн. Вперше за їхні стосунки вона зрозуміла, що безтурботність Керолайн також була маскуванням. Їй подобалося ховатися від уваги, але це було не все, що вона була. Анна ж була на провокації.
   «Відьма, яка тримає ключ до сувою, не віддасть його вам ». Її насуплений погляд включав обох чоловіків. Вона покусала свою криваво-червону помаду. Патель зробив крок назад, перш ніж відповісти.
  «Вона повинна розповісти нам свої секрети. Ми працюємо над великим фармацевтичним проривом. Ключник знає..."
  Цього разу придушеного звуку Святого Джона було достатньо, щоб зупинити Раві. Наскільки нескромним він збирався бути? — здивувалася Мері, дивлячись на запальний погляд Анни.
  «Звичайно, терапевт нікому не допоможе, якщо вона зникла», — сухо перебила вона.
  — Її звуть Джанет Свінфорд, — щиро сказала Керолайн. Вона звернулася до Мері. «Дев'ять днів тому вона мала бути госпіталізована до оксфордської лікарні Джона Віткліффа: закрите психіатричне відділення. Тепер її немає. Ніхто не знає, де».
  Мері знала, чому Керолайн була стурбована. Замкнена психіатрична палата була долею, від якої ледве уникла Керолайн через свою хронічну клінічну депресію.
  Анна приклеїла підозрілі чорні очі до Ґодрика й Раві, ковзаючи рукою в зеленій рукавичці по холодних пальцях Керолайн. Керолайн завжди втрачала свої рукавички, згадала Мері.
  На щастя, витончена статура Анни заперечувала незвичайну силу та лютість. У дитинстві вона стала жертвою торгівлі людьми, але лише нещодавно почала адаптуватися до життя поза організованою злочинністю. Серед її внеску в Агентство були таланти, відточені поза законом. Її тон, звертаючись до Ґодрика Сент-Джона, був на межі погрози.
  «Я знайду відьму-ключницю», — пролунав її трохи іноземний акцент. «Я виконаю цю обіцянку так само, як ти витримаєш свою обіцянку семи жінкам у Холівеллі».
  Раві Патель розгублено вдарився головою об балку даху. Він уже збирався говорити, коли Ґодрік Сент-Джон схилився до Анни.
  «Міс е-м… Вронський, ви, мабуть, маєте на увазі тих нелегальних іммігрантів, дівчат у ретріт-центрі Холівелл, яким керують… ті вікканські жінки. Якби я хотів, їх би відправили туди, звідки вони прийшли. Я чітко висловив свою позицію пані Елеонор і Правлінню».
  Він склав руки, наче на цьому справа закінчилася. «Він не знає Анну», — подумала Мері. Випередивши свого сподвижника, Мері заговорила рішуче.
  «Професоре Сент-Джон, Холівелл залишиться частиною комісії цього агентства. Ми збираємося шукати Хранителя ключів, а також отримати сувій алхімії для Сент-Джуліана». Вона зробила паузу, а потім продовжила.
  «Більше того, ми розуміємо — і підтримуємо, — багатозначно додала вона, — роль Холівелла в дотриманні Хартії засновників Сент-Джуліана». Вона проігнорувала його пирхання. «Пані Елеонора розповіла мені про теологію Матері Юліани, яку бачить ретрит-центр, — продовжила вона, — що найбідніші студенти сьогодні — це ті, хто повністю відірваний від освіти, як колись жінки, які стали жертвами торгівлі людьми. Holywell надає їм дім, поки вони не стануть вашими учнями».
  Вираз обличчя Годріка Сент-Джона був чистим оцтом. Мері залишалася непохитною.
  «Здобувши вищу освіту, ці жінки повернуться у свої громади як майбутні лідери. Вони перестануть бути жертвами».
  «Повні стипендії! Дурна нісенітниця, — пробурмотів старший. Його очі тяжіли до Анни. Чоловіки дивилися на неї, жінки теж. Мері було цікаво, як Сент-Джон загалом ставився до студенток. Незважаючи на те, що коледж навчався протягом двадцяти років, казначей вразив її людиною, яка з ніжністю згадує часи, коли оксфордські коледжі були виключно чоловічими заповідниками.
  Їхня позиція щодо експерименту пані Елеонори ясно показала, що Мері хоче піти. Однак, щоб отримати оцінку Сент-Джона від Керолайн і Анни, їй потрібно було, щоб він поговорив. Нехай він пояснить сувій алхімії, нехай вимовить, що він для нього насправді означає. Час змусити цього дорогоцінного павича показати своє пір’я.
  Мері всміхнулася з оманливою солодкістю.
  «Професоре Сент-Джон, мої колеги не можуть дочекатися, щоб почути про дивовижне відкриття заміни алхімічного сувою. Чи могли б ви прочитати це для них? Це було б таке задоволення».
   Керолайн приховала посмішку. Анна намалювала вираз, який Мері назвала частково інгеню, частково найманим убивцею.
  Сріблястий пес провів доглянутою рукою по своїх тугих кучерях.
  — У захваті, міс Вондвокер. Можливо, ви, леді, захочете приєднатися до мене на ланчі за високим столом? Я можу завершити свій брифінг на пристойному Sole Meuniere».
  «Умм», — Мері наступила на ногу Керолайн, коли вони встали, знаючи, що вона не любить офіційних обідів. Вона люб'язно прийняла їх. Мері здогадалася, що Анна вже обшукала кімнату в пошуках портативних цінностей. По телефону вона радісно розповідала про слабку охорону коледжу.
  Спустившись за чоловіками гвинтовими сходами, Мері знала, що яка б церемонія не проводилася за високим столом Св. Джуліана (де дони мали спеціального шеф-кухаря), обід того вечора помітно відрізнятиметься від вечері. Бо вони мали обідати в Холівеллі з радниками-відьмами з Оксфордширу.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 5
  СУМІШ ГІРКИХ РЕЧОВИН
  Три жінки радше терпіли, ніж насолоджувалися офіційним обідом за високим столом у Сент-Джуліані, поки Ґодрік Сент-Джон розповідав про сувій алхімії. Дві години помпезності Святого Іоанна втомили Керолайн, а Анну розлютили. Мері була сардонічно розважана.
  Йдучи, Мері подумала, що коли Анна сердиться, було б гарною ідеєю дати їй щось, на чому вона зосередиться.
  «Ти відвезеш нас до Холівела, Анно, — сказала вона, — оскільки ти знаєш, що маршрут і затори в Оксфорді такі жахливі».
  Анна коротко кивнула.
  Ухиляючись від калюж талого снігу, три жінки прорізали арку Портерс Лодж. Крокуючи попереду, Анна, яка рідко носила капелюх, розкидала своє темне волосся на слабшому вітрі. Керолайн із захопленням назвала його орлиним крилом. Мері зітхнула. Вони з Керолайн пішли за Анною до багатоповерхової автостоянки Оксфорда, цієї рідкісної плями в місті веж, горгульй і шпилів.
  «Анна запалилася тим, що сказав Сент-Джон перед обідом». Керолайн говорила впівголоса до Мері, бажаючи пояснити, що її коханець. Мері зрозуміла, але дозволила Керолайн говорити. «Ви пам’ятаєте, як він був жахливий щодо того, що дівчата, які стали жертвами торгівлі людьми, стають студентками Сент-Джуліансу. Анна ніколи не говорить про те, що сама стала жертвою торгівлі людьми, але зустріч із тими бідолашними молодими жінками, робота з ними… ну, це як…»
  «Сестри?» — сказала Мері, бажаючи зрозуміти, коли вони повз залізні ворота іншого коледжу.
   «Знову бачити себе, себе молодшого». поправила Керолайн. «Це ніби ті дівчата вийшли з її минулого. Вона так старалася замкнути його».
  «А, — сказала Мері, трохи розгубившись. Анна була надзвичайно напруженою. На таємне полегшення Мері, Анна хотіла, щоб Керолайн була з нею в Холівеллі.
  Багатоповерховий вагончик нагадував підземелля. Їхня вживана машина була забруднена талим снігом. Анна дала задній хід із непотрібним хруском передач. Керолайн почала кілька зауважень про Холівела. Вона сказала, що хоче підготувати Мері до особливої атмосфери. Зрештою, ретріт-центр був дуже незвичайним, оскільки існував у тій чи іншій формі з моменту заснування Сент-Джуліанс-Холлу в середні віки. Це пояснює, чому він поєднує звичайне консультування з унікальною духовною структурою. Для практикуючих жінок Земля є божественною богинею.
  «Бачиш, Мері, хоча жінки-резиденти є справжніми терапевтами, навченими та зареєстрованими, вони також дуже серйозно ставляться до того, що вони називають «ремеслом». Заклинання й ритуали — це свого роду алхімія, яка живить душу й підтримує внутрішній вогонь».
  Керолайн нахилилася вперед із заднього сидіння. Правильно визначивши вираз Мері, вона здригнулася.
  «Ні, Мері, не будь нудною та скептичною. Чаклунство є частиною того, що є Holywell. Для них це живе бачення матері Джуліан божественного як материнського. Тільки уявіть. Замкненій у камері Джуліані стає зле, вона непритомніє. Потім з’являються видіння. Бог відкриває себе як себе. Бог є божественною Матір’ю, дуже схожою на давню релігію Богині Землі в Холівеллі. Алхімічний сувій має ту ж ідею у візуальній формі. Сент-Джуліан тримає сувій, але відьми справді живуть ним».
  Усе обличчя Керолайн світилося. Мері подумки пережовувала слова Керолайн. Вони торкалися її. Вона не знала як. Керолайн не закінчила.
  «Враховуючи надзвичайну кліматичну ситуацію, побачити божественне в Матері-Землі важливо, навіть необхідно. Сьогодні ми втрачаємо радикальність теології матері Юліани. Відьми бачать цей проект з жертвами торгівлі жінками та Сент-Джуліансом як своєрідним духовним відродженням…».
  Ніжні тони Керолайн продовжувалися після того, як Анна вдарила в клаксон, щоб заштовхнути їхній маленький сріблястий автомобіль у ланцюг вантажівок супермаркету.
  Виглядаючи задоволеною увагою Мері, Керолайн продовжувала. «Протягом багатьох років Холівел віддавав пріоритет терапії, а не магії», — пояснила вона. «Хоча сьогоднішні терапевти вважають, що магія й алхімія були частиною Центру з моменту його заснування, окультна сторона Холівела залишалася прихованою до 1960-х років. Вони протрималися протягом десяти років після скасування Закону про боротьбу з чаклунством 1735 року. Лише тоді вони дозволили людям відкрити секрет ремесла».
  Мері вислухала історію Керолайн, пов’язуючи її з електронними листами, текстовими повідомленнями та телефонними дзвінками відтоді, як Анна та Керолайн поїхали. Спираючись на багаторічні навички архіваріуса, Мері оцінювала, змішувала та створювала перехресні посилання на джерела, володіючи навичками, які давно відточувалися. Уявлення про Холівелла представляло собою інституцію, надзвичайну своєю довголіттям і неортодоксальністю, коли йшлося про окультизм, екологію та психотерапію.
  Керолайн розповіла деталі поточного проекту семи молодих жінок, врятованих з лондонського борделя. Підлітки, вирвані з крайньої злиднів у своїх рідних країнах для постійного продажу по всій Європі, стали сучасними рабами. Вони увірвалися всередину. Холівел підтримав цих травмованих молодих жінок під час судового процесу, який отримав широкий розголос.
  Після того, як викрадачі отримали тривалі терміни ув'язнення, консультанти працювали над тим, щоб залікувати глибокі психічні та фізичні шрами підлітків. Щоб дати їм справжнє майбутнє, Хранителька ключів Джанет Свінфорд запропонувала використати їхній давній зв’язок із коледжем Сент-Джуліана.
  «Ніхто не знає, що Хранитель ключів робить із сувоєм алхімії», — сказала Керолайн, дивлячись на підняті брови Мері. «Це секрет, який поважають інші жінки. Передається лише від одного Хранителя ключів до іншого».
   «У Сент-Джуліані теж ніхто не знає», — подумала Мері. «Але вони стурбовані її зникненням. Даму Елеонор це дуже дратує. Як ти сказала, що вона зникла, Керолайн?»
  «Дорогою до лікарні», — зітхнула Керолайн, продовжуючи.
  По-перше, ніхто не хвилювався, пояснила Керолайн. Періодичне перебування Джанет у психіатричній палаті імені Джона Віткліфа було частиною напруженої рутини Холівелла. Через кілька днів менеджер Holywell Retreat, Дороті Чемберлін, подзвонила, щоб дізнатися, як поживає Джанет. З жахом дізнавшись, що так і не приїхала, Дороті вже збиралася викликати поліцію, коли отримала шалене повідомлення від Сент-Джуліана: «Нікому не розповідайте про зниклого Хранителя ключів від сувою алхімії».
  Повідомлення натякало на небезпеку для Джанет Свінфорд, якщо стане відомо, що Хранитель ключів перебув у самовільному режимі. Нехай вона сховається у своїй особистій печері, якщо їй це потрібно. Бажаючи вірити, що Джанет може подбати про себе, водночас відчуваючи огиду до пріоритетів коледжу, Дороті порадилася з відьмами Холівелу. Вони запропонували спробувати бачення двадцять першого століття. Вона загуглила «discreet enquires» і знайшла веб-сайт агентства.
  Під час ознайомчого візиту Анни та Керолайн саме Керолайн потрапила в довгі розмови з Дороті. На добре вимитій кухні вони засиджувалися над кухлями какао до пізньої ночі.
  Керолайн захопилася оновленням історичного зв’язку між Холівеллом і Сент-Джуліансом, коледжем, названим на честь жінки, життя якої втілювало святість жіночого начала. На жаль, ті нічні дискусії про торгівлю дівчатами вдарили по слабкому здоров’ю Керолайн.
  Мері знала решту історії. Керолайн втратила надто багато сну, що погано позначалося на її хронічній депресії. Помітивши вугільні місяці під очима, Анна виявила, що її коханий ложкою набирає розчинну каву з банки, щоб просто встати з ліжка. Безжально вона змусила її проковтнути запас таблеток проти тривоги, призначених лише для надзвичайних ситуацій. За дві доби Керолайн спала по 22 години. Навіть коли прокинулася, вона ледь помітила чари та пахощі, запропоновані зацікавленими радниками.
  Значно пізніше Мері змогла зібрати воєдино спостереження Анни під час того раннього перебування в Холівеллі. Її увага не відступала від юних клієнтів. По-перше, жінки-жертви викликали у неї підозру. Вона знала, що означає виживання для незахищених повій. Стратегії були неприємними; вони не були альтруїстами. Анна придивлялася до їхніх жестів, стежила за думками та оцінювала бажання.
  Як і кішка, Анна була лише поверхнево приручена, Мері пізніше думала. Вона розпорошила підслуховуючі пристрої, як коти, що мітять територію, а потім закопала їх, як мертвих мишей. Не звертаючи уваги на спрямовані на себе цікаві погляди, Анна вловила ознаки ганебної таємниці. До того часу, коли вона відвезла Мері та Керолайн до Холівелла, спогад про ті таємні розмови викликав у неї гнів. Щось відбувалося з тими підлітками; вона б це дізналася.
  Ганна їздила зі смертельною рішучістю, але мовчання Анни приховувало шалені плани. Бо під час останньої спільної трапези в Холівеллі вона влаштувала пастку. Згадавши про пошуки Хранителя ключів, вона помітила, як рот Лені посмикнув, а Ольга у відповідь мерехтіла.
  Мері знала, що для Анни таємниця була вкоріненою. Вона не знала, як поділитися своїми підозрами з Керолайн і Мері. У цей момент Анна боялася, що жодна жінка не довірить їй мову тіла.
  Із задньої частини автомобіля Керолайн дізналася ще один приголомшливий факт про Джанет Свінфорд, Хранительку ключів. Дороті сказала їй, що перед зникненням жінка оголосила, що настав час ініціювати її наступника.
  «Наступного повного місяця», — проголосила Джанет під час одного зі спільних ритуалів, принаймні так сказала Дороті. В уяві Керолайн північний акцент Джанет посилився з її обов’язками Хранителя ключів. Мері не знала, що сказати. Ініціювання зберігачів ключів для Alchemy Scrolls не мало нічого спільного з контрактом Агентства. Пізніше вона зрозуміє, наскільки помилковим було це припущення.
  Тим часом Анна їхала так, наче керувала дорогою, на думку Мері. Що її могло турбувати в Холівеллі? Вона відкрила рот, щоб вилаяти Анну, а потім зупинилася, коли вони проїхали повз поліцейського на мотоциклі. Мері побачила, як поліцейський у шоломі повернувся до їхнього автомобіля, помітив щось у профілі Анни та відступив.
  Мері проковтнула. Не встигла знайти слова для Анни, як її відвернув новий скляно-цегляний комплекс неподалік від Кільцевої дороги. Як історичне місто зі шпилями та вежами, Мері знала, що Оксфорд забороняє будувати хмарочоси. Вони все одно отримали один. Тільки його повернули горизонтально й притиснули до фабрики дев’ятнадцятого століття. «Ідеальне зілля Палмера» все ще можна було прочитати зблідлими літерами.
  «Що це таке?» — сказала Мері, намагаючись зняти напругу в машині. Анна поставила ногу, коли машина об’їхала білий фургон перед поворотом на Абінгдон. У Мері було відчуття, що лише два колеса повністю зачепили дорогу.
  «Ааанна. Їдьте розумно, заради Бога».
  Керолайн простогнала, тримаючись за голову.
  — Вибачте, — пробурмотіла Анна. Вона сповільнила машину зі швидкої до не такої лютої. «Ця фабрика. Він належав тому старому професору Сент-Джону. Тільки це не його справжнє ім'я. Раніше він був Годріком Палмером. Успадкувавши будівлю та землю, сім років тому він продав усе американській фармацевтичній компанії під назвою Mer-Corp».
  — Анна думає, що він дав гроші Сент-Джуліану, щоб отримати стипендію, — тихо сказала Керолайн.
  «О, — сказала Мері, розуміючи. «Гарне дослідження, Анно. Однак у його роботі має бути щось для цього», – продовжила вона. «Зрештою, він виявив, що їхній сувій Алхімії — підробка».
  Анна буркнула. Для неї дороги були зоною бойових дій.
  Оскільки Mer-Corp — це назва корпорації, яка тримала іпотечні кредити Сент-Джуліана, Мері дістала блокнот і записала це. Анна зневажала архаїчну технологію Мері, але їй подобалося відчуття біро, що робить відступи на папері. Вона все-таки була архівною людиною.
  «Може він бреше?» сказала Керолайн. “Св. Я маю на увазі Джона». Її голос надломився; у неї, напевно, один із її головних болів. Мері хвилювався за неї. Холівел напружив її слабке здоров’я, і тепер вони поверталися назад.
  «Я бачила сувій алхімії», — пояснила Мері. Той, що в Сент-Джуліані, безумовно, є паперовою копією сімнадцятого століття, а не середньовічним пергаментом. Крім того, я не думаю, що Годрік Сент-Джон захоче брехати. Він сприймає втрату справжнього Алхімічного сувою як кризу. Він і його учень хочуть цього за свою роботу. Для Сент-Джона це особисте питання, а не просто експерт, який прийшов перевірити це».
  Анна закусила губу, нічого не прокоментувавши.
  «А, — сказала Мері, дістаючи з кишені свого пальта вібруючий телефон. «Електронний лист про авіаквиток до Лос-Анджелеса», — пояснила вона. «Я піду шукати справжній сувій післязавтра; дає нам шанс працювати разом над зниклим Ключником».
  Жоден із її супутників не відповів. Над жвавою дорогою на південь небо потемніло до випаленої землі.
  У їх старому транспортному засобі було достатньо місця для них трьох плюс валізи. Анна повернула сільською дорогою, яка, здавалося, була позбавлена розмітки. Було легко не помітити потерту табличку: «До ретріт-центру Холівелл». Не дарма Центр обіцяв приватність і тишу. Коли Анна трохи пригальмувала, шестерні шумно скрипіли. Дорога звузилася в одну смугу і почала провалюватися.
  Мері помітила зміну сільського пейзажу, весь мокрий від талого снігу та льоду. З вогкого дерну височіли шиферні дахи. Вони виглядали як господарські будівлі. Обабіч доріжки поля були всіяні вівцями. Нові ягнята тулилися під животом матері. З прохолодним полуднем чорні хмари загрожували розірватися. Занадто помірно, щоб більше снігу, краплі дощу бризкали на лобове скло, коли дорога розділялася між переобладнаними сараями та будинком Тюдорів із ошатними цегляними димарями.
  При першому погляді на Холівела в Мері здригнуло живіт. Над різьбленими вхідними дверима в старій цегляній кладці виднілася тріщина, яка розгалужувалася вгору. У тьмяному світлі воно темніло, як жилка. Холівел виглядав уразливим. Мері думала про зниклого мешканця. Чи жінка взяла щось важливе, коли зникла?
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ДРУГА
  РІШЕННЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 6
  ВРАЗЛИВІ КЛІЄНТИ HOLYWELL
  Коли вони підійшли до будинку, Керолайн пояснила Мері та Анні, що їй сказала Дороті Чемберлін, менеджер Holywell. На початку відносини між Сент-Джуліанс Холом і його таємною сестрою були хорошими. У допротестантські десятиліття золото текло до Холівелу, де алхімічні та магічні обряди залишалися в таємниці. Благочестива щедрість Сент-Джуліана на початку 1500-х років дозволила Сестрам перепланувати свій головний будинок після нещасливої зустрічі блискавки та соломи.
  Мері неуважно кивнула, захоплена передчуттям. Три жінки прибули за кілька хвилин після дощу. Підбадьорена, Керолайн сіла. Вона проковтнула кілька таблеток, ковтнувши води з пляшки в сумочці, бажаючи познайомити Холівелла з Мері.
  «Ви знаєте, що це було дуже небезпечно для сестер Святої Криниці після того, як король Генріх скасував монастирі. Я маю на увазі подвійно небезпечний. Як алхіміки, творці заклинань і як католицькі черниці. Зал мав захистити їх».
  Небезпека. Це привернуло увагу Мері.
  «Генрі зробив всю Англію протестантською», — продовжувала Керолайн. «Багато монахів і черниць закінчилися жебраками. Щоб залишитися на своїй землі, жінки Холівелів стверджували, що вони фермери. Вони оголосили себе орендарями Сент-Джуліанса».
  Керолайн почервоніла. Спалення єретиків і відьом глибоко торкнулося її. «Знадобилися століття, перш ніж справжня криниця змогла відновити свою репутацію цілющого без жінок звинувачений у злій магії. Їх усіх могли, спалили б на вогнищі».
  Мері була стурбована хвилюванням Керолайн. Вона злегка посміхнулася, коли вони розвантажували свої сумки. З'явився кашель. Анна склала руки.
  «Що таке, Анна?»
  — пробурмотіла вона. «Дівчата знають про Джанет».
  «Звичайно, люблять», — нетерпляче сказала Керолайн. «Ми були там, коли їм сказали. Консультанти не зберігають секретів; це все частина терапії».
  Анна виглядала роздратованою. «Нієї, Керолайн. Дівчата знають … принаймні одну чи дві. Вони знають, що сталося з Джанет. Я думаю, вони її продали…»
  Анна зупинилася на видих Керолайн і шок Мері. «Ну, добре, не зовсім продав її. Її розпродали, заплатили за інформацію про неї. Я спостерігав за ними; Я бачив».
  — А раніше ти нічого не думав сказати? Мері скептично сприйняла підозри Анни.
  «Жодних доказів. Вони заперечать це. Мені потрібно буде залізти в їхні телефони…»
  Керолайн то відкривала, то закривала рота. «Отже, ви не можете бути впевнені… Я маю на увазі, що я не можу повірити…» вона зупинилася на суворому обличчі Анни. «Коханий, я...» Мері довелося діяти рішуче.
  «Ми приїхали, і наше завдання — знайти зниклу жінку. Анна, ти продовжуй з дівчатами; це свинець. Керолайн і я зосередимося на консультантах. Сьогодні перед сном ми обміняємося інформацією. У нас є план».
  — Так, — сказала Керолайн, не дивлячись на Анну. Анна нічого не сказала. Вона змусила машину заревіти, коли везла її на стоянку позаду будинку.
  — Складна ситуація, — пробурмотіла Мері. Вона не зводила очей з Керолайн, яка натискала на дзвінок із написом «На рецепції, подзвоніть і зайдіть».
  *****
   Через сорок хвилин Мері мала нагоду спостерігати за жителями Холівелла за великими каструлями чаю та тарілками з домашніми булочками. Молодь відрізняла «клієнтів» (жінок, що постраждали від торгівлі людьми) від переважно «резидентів» середнього віку (консультантів). Погляд Мері зупинився на відповідальній жінці Дороті, яка наливала чай із величезної урни. Спокій жінки з впалими щоками викликав у Мері цікавість.
  Тим часом Керолайн обіймалася й балакала без розбору; тоді як Анна, нехтуючи хорошими манерами, злилася з дерев’яною балкою в кутку, її тіло випромінювало енергію хижака.
  Позиція Анни нагадала Мері статтю про жертви жорстокого поводження, які концентрують свої тілесні відчуття до надзвичайного рівня. Це те, що вона бачила з Анною? За якоюсь невидимою течією Мері побачила, як вона наблизилася до дівчини, що бігла через кімнату, щоб схопити руку іншої молодої жінки. Мері побачила, як рот Анни здригнувся. Це була не посмішка.
  «Ні, — вирішила Мері, — я не буду втручатися в підозри Анни, поки не зможу зустрітися з колегами Джанет Свінфорд. Я повинен прийняти власну думку щодо цієї справи про зниклу людину. Вона оглядала жваву вітальню, усіяну потертими диванами різних відтінків синього. Вони зливалися з підлогою з обробленої плитки, яка виглядала дуже старою.
  Всюди були жінки. Клієнти-підлітки передавали сигарети, нервово зиркаючи очима на старших жінок. Час від часу вони вибігали з французьких дверей, щоб запалити сигарети з пристрастю, яка розповідала про темніші залежності. Деякі з них плакали. Вони носили схожі світшоти з різноманітними вицвілими логотипами. Мері помітила шрами, що стирчали з довгих рукавів. Мері подала чашку чаю худенька африканка. З поштовхом Мері зрозуміла, що означають ці шрами. Скільки з цих дівчат завдали собі шкоди?
  — Дякую, Сара, — сказала Дороті, підходячи до Мері. Стрижене волосся менеджера було зігріте ополіскувачем хною. Вона виглядала комфортно в своїх джинсах. Мері чула про її доброту до Керолайн у лазареті. «Вона намагається випромінювати тепло й гумор на всю кімнату», — подумала Мері. Проте струм тривоги пронизував. — Сара, — знову сказала Дороті, і дівчина повернулася назад. «Жодних новин про Джанет, боюся».
  Вираз обличчя дівчини став похмурим. Вона побігла до французьких дверей із уже наполовину запаленою сигаретою.
  «Наша молодь засмучена зникненням Джанет», — сказала Дороті на невисловлене запитання Мері. «Звичайно, вони почали з того, що сказали, що ніколи з нею не розмовляли», — зітхнула вона. «Тоді двоє зізналися, що допомагали їй на городі. Добровільно, — сухо додала вона. «Спочатку Сару вивозили з Конго, а потім продали в Європі. Ви знаєте, що всі семеро з одного борделя в Лондоні».
  Мері кивнула, заохочуючи Дороті продовжувати свою історію. Більш систематичні опитування можуть почекати. Вона знала, що хронічна депресія Керолайн — це не те саме, що біполярний розлад Джанет. Незважаючи на це, життя з випадковими аваріями Керолайн змусило її почуватися на краю сипучих пісків. Джанет звучала гірше. Дороті вела далі.
  «Двох наших жінок схопили як біженок, які тікали з Сирії. Їхня англійська не дуже хороша; вони не могли зрозуміти Джанет. Вона з півночі, ти знаєш. Але Вірджинія справді засмучена. Ви б не подумали, тому що я повірив їй, коли вона сказала, що ніколи не розмовляла з Джанет. Вона ніколи ні з ким не розмовляє. Коли за сніданком пролунало слово «викрадений», вона знепритомніла. Вона настільки травмована груповим зґвалтуванням після того, як її пограбували, що вона не може згадати свого минулого».
  Мері проковтнула. Вона повернулася до нервової дівчини, яку помітила раніше. — Ольго, — автоматично сказала Дороті. Із сальним волоссям, що спадає на стирчать плечі, Ольга, як і більшість інших, була нестерпно худою. Вона тримала свій чай так, ніби чашка була зроблена зі свинцю. Не звертаючи уваги на Мері та Дороті, вона дивилася перед собою між маленькими ковтками гарячої коричневої рідини. Мері здригнулася.
  «Це треба припинити», — сказала Дороті Мері. «Ви бачите, наскільки вони напружені. Ми не можемо так продовжувати. Сьогодні вранці я подзвонив у поліцію щодо відсутності Джанет. Ах, значить, у вас була дуже таємна розмова з Сент-Джуліанс, — сказала вона Мері. вираз. «Маковий півник. Тут, у Holywell, люди на першому місці». Вона зітхнула.
  «Поліція шукає Джанет?» спитала Мері. На даний момент вона була б рада, якби завдання Агентства можна було б зменшити до зниклого Алхімічного сувою».
  — Ні, — сказала Дороті. Вона була явно роздратована, а також стурбована. «Інспектор говорив про дефіцит ресурсів. Він сказав, що Джанет, будучи біполярним, ймовірно, пішла кудись побути на самоті. Тому нам потрібні ви, Depth Inquiry Agency. Знайдіть для нас Джанет, міс Вондвокер, будь ласка.
  У Дороті тремтіли руки. Її чашка й блюдце затріщали. Вона поклала їх на журнальний столик раніше, ніж хтось, окрім Мері, помітив.
  «Міс Чемберлін, ви знаєте, що нас також замовляє Сент-Джуліанс», — сказала вона твердо. «Ми знайдемо міс Свінфорд; вона є частиною історії Алхімічного сувою».
  «Називайте мене Дороті, будь ласка. Так, у мене була дуже дивна телефонна розмова з дамою Елеонор про сувій алхімії. Я впевнений, що вона думала, чи варто розкривати таємницю, і подумала. Це добре для нас. Зберігання ключів – це те, що Holywell робить для St. Julian's. Ми хочемо, щоб Джанет повернулася. Знайдіть її, і тоді ми зможемо дати цим дівчатам нове життя. У цьому теж Сент-Джуліанс має зіграти свою роль».
  У Мері були сумніви щодо порад з відьмами, але це не її право було говорити про це. Мері добре знала своє місце.
  Вона глянула на Керолайн, яка впала на диван і похмуро їла булочку з кремом і джемом. Напхавши останній ковток, Керолайн крадькома глянула на Анну, яка тепер рухалася до Ольги.
  — Ах, так, Ольго, — сказала Дороті, прослідкувавши поглядом Мері. «Звісно, вона сумує за Лені».
  «Міс Лені?» запитала Мері. «Я думав, усі семеро тут розміщені».
   — Офіційно це правда, — сказала Дороті. «Але Лені найкраще говорить англійською, тому вона наша смілива, перша в світі. Вона почала працювати в Сент-Джуліані. Вони дозволяють їй жити».
  «Вони дали їй роботу?» сказала Мері. Тоді вона згадала застереження Анни. «Робота, запропонована до чи після зникнення Джанет?»
  — Наступного дня, — радісно погодилася Дороті.
  Чи вона навмисно не підозрювала? — здивувалася Мері.
  «Лені — прибиральниця, або, як їх називають в оксфордських коледжах, скаут. Це небагато. Заробітна плата жахлива, але планує, що Сент-Джуліан буде все більше й більше брати участь у реабілітації дівчат. Згодом вони отримають повну стипендію, безкоштовне навчання, кімнату та харчування. Дехто закінчить аспірантуру і стане справжнім лідером у своїх громадах». — підбадьорливо промовила Дороті.
  Мері подивилася на п’ятьох молодих жінок, які демонстрували різні ознаки дискомфорту: шрами від залежності, недоїдання, нервозність і відверту похмурість. Її холодні сірі очі зустріли жалібне розуміння Дороті.
  «Так, запитати багато», — погодилася Дороті. «Особливо зараз. Деякі можуть не встигнути, і нам доведеться шукати інші джерела підтримки для них. Проте ми всі, хто практикує тут, погодилися, що мати Джуліан хоче, щоб ми спробували. Джанет теж. Вона була однією з найзапекліших. Сама Джанет має сумну історію. Вона сказала, що настав час, щоб дух співчуття Матері повернувся в Сент-Джуліанс».
  Мері ризикнула виглядати сумнівною. Дороті Чемберлін засміялася й підвелася.
  «Я дуже радий познайомитися з вами, міс Вондвокер. Ти такий, як казали Анна та Керолайн».
  Вона витончено вийшла з кімнати, але не раніше, ніж торкнулася плечей молодих жінок, прошепотіла кожній. Вони посвітлішали, як згасаючі вуглинки. Ольга вже вислизнула з кімнати, переслідувана Анною.
  Мері була стурбована. Ніхто не хоче говорити з нами про Ключника. Проте її зникнення справді боляче, подумала вона.
  На вечерю було веганське рагу з саду Retreat Centre, приправлене свіжою зеленню та диким часником. Доглядала Джанет Свінфорд город Холівелл. Вона збиралася почати весняну посадку, коли захворіла.
  Їжа була надто тихою. Керолайн простягнула руку до старшої жінки, яка прошепотіла у відповідь. Кілька радників спробували зробити яскраві зауваження, але кілька молодих жінок зустріли ображені погляди. Зрештою Дороті похитала головою на велику жінку, педантично розпитуючи про уроки англійської. Група затихла під звуки шкрябання мисок і розпилювання хліба, випеченого Вірджинією. Консультанти проігнорували обгорілий хліб зовні та текстуру тирси всередині.
  Пообідавши, три жінки Агентства зібралися на офіційну зустріч із порадницями-відьмами в кімнаті, де домінував круглий стіл, достатньо великий для всіх, і було вільного місця.
  Анна вщипнула Мері за руку. «Залізла в телефон Ольги і завантажила текстові повідомлення між нею та Лені», — пробурмотіла вона собі на вухо. «Будемо розшифровувати дані протягом ночі». Мері проковтнула свої запитання. Анна була менш напруженою вдалині від жертв торгівлі людьми. Проте Мері відчула, що Анні теж не комфортно серед радників. Вона може бути кібервідьмою, але Анна закореніла в самотницю.
  Дороті оголосила, що молоді жінки завершують мити посуд, за винятком лише нагляду кухарки Черрі. Після цього вони могли дивитися телевізор до 22:00 до сну
  «Ми розпочинаємо нашу раду, — продовжувала Дороті, — вітаючи міс Мері Вондвокер з Агентства глибинних розслідувань, — тепло всміхнулася вона, — ми попросили їх знайти Джанет, і їм потрібна наша допомога. Мені не потрібно говорити, як ми всі хвилюємося».
  За столом спалахнув шум згоди. Воно згасло в холоді, що охопив кімнату. Керолайн здригнулася.
  «Ви можете знати більше, ніж уявляєте», — ніяково почала Мері. Вся обстановка в Холівеллі змусила її відчути себе чужою.
  "Що ти маєш на увазі?" — запитала велика жінка. Надмірно обороняється, зауважила Мері. У віці близько п’ятдесяти з жовтогарячими кучерями з хімічною завивкою та злегка примруженим поглядом, вона нахилилася вперед, щоб подивитись на три аутсайдери. Тепер Мері помітила, що стіл позначений графіті чашками кави та десятиліттями розлитої їжі. Інші консультанти спостерігали за цим у різному стані тривоги. Усі чекали на відповідь Марії.
  Вона проковтнула. Керолайн витріщилася тривожними очима. Анна скривилася, щоб нагадати Мері мовчати про Ольгу та Лені.
  «Ну… гм…»
  «Вишня». Жінка понюхала.
  «Вишня. Ну, ми вважаємо… ми, Агентство, вважаємо, що, обговорюючи це з вами та між вами, якусь крихітну деталь, можливо, щось, що виглядало несуттєвим у той час… це могло…»
  «Звичайно, це те, що ми робимо», — вигукнула сивоволоса жінка з яструбиним носом і танцюючими очима. «Начебто, у всякому разі», — поправила вона. «Я Наомі». Вона сяяла навколо столу, і радники почали розслаблятися.
  — втрутилася Дороті.
  «Так, давайте міс Вондвокер надамо можливість познайомитися з нами», — тихо сказала вона. — Анна й Керолайн, — кивнула вона на них головою. «Приємно, що ти повернувся. Дозвольте представити нашу компанію. Черрі та Наомі, ви познайомилися. Навпроти сидить Джон». Вона вказала на жінку з квадратною щелепою без волосся.
  «Я вважаю себе чоловіком», — голосно сказав Джон, ніби звик наголошувати на цьому. «Моя робота — це голоси, які волають до нас із дикої природи. Я земна відьма».
  Вона зупинилася й продовжила іншим голосом. «Джанет вирощує речі. Має бути зв'язок. Де б вона не була. Я пробував. Цілу ніч я благала духів...» Ніби земля душила її, вона не могла закінчити. Остання невідома жінка, мініатюрна китаянка, смикнула Джона за руку.
  «Повільно, повільно, мій коханий; ти зробив усе, що міг, використав усі свої чари. Не… не виснажуй себе, любий Джоне». Вона розмовляла ідеальною англійською без акценту.
  Джон схилив її оголену шкіру голови й поцілував маківку темної голови промовця.
   «Лінда намагалася допомогти», — пояснили вони. «Я намагався і намагався, але земля не вимовить імені Джанет». Вони обоє глибоко вдихнули. «Дженет вийшла за межі наших повноважень».
  По колу пролунав стогін Наомі. Жінки з родини Холівел були шоковані. Навіть Дороті була вражена.
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 7
  МЕРІ бере на себе відповідальність
  Коли Мері не знала, що робити, вона взяла на себе все. Після страждання, яке відьми показали Джанет, вона жваво заговорила.
  «Тут на допомогу приходить наше агентство. Ми спеціалізуємося на тому, що поліція не може або не хоче робити. Глибоке дослідження . Обіцяю, ми знайдемо Джанет».
  Навіть коли вона говорила, Мері зрозуміла, що в кімнаті відбувається ще щось. Анна кинула на неї злий погляд. Мері хотілося відповісти насуплено, дозволити Анні взятися за це, якщо вона знає, як розмовляти з цими людьми. Вона почула схлипування лисої жінки, яка сердито провела рукою по очах. З поштовхом Мері усвідомила наслідки хіміотерапії. Чи була вона занадто різкою, навіть зневажливою? Порятунок прийшов з неочікуваного джерела.
  — Ну, ти був санітарним інспектором, — зауважила Анна Джону. «Можливо, вам варто заглянути в лайно». Джон скривився. Анна заспокоїла її.
  — А тепер, Анно, — сказала китаянка. «Тобі погано, що ти не можеш точно знайти Джанет онлайн. Тільки подумайте, як почувається решта з нас. Я випробував усі заклинання пошуку зі старих книг, які зберігає Джанет. Вона зітхнула й повернулася до Мері.
  «Міс Вондвокер, Мері, я Лінда. Ніхто не міг вимовити моє ім’я, коли я приїхав у цю країну. Я була нареченою поштою з Малайзії. Я втік, звичайно. Ми з Джоном зустрілися в місцевій владі».
   Вона сміялася, як жінка, яка часто сміється. «Ми були командою охорони здоров’я та техніки безпеки, яка перевіряла Holywell на предмет продовження ліцензії. Чомусь ми ніколи не йшли».
  Цей знайомий анекдот підняв жартівливе бурчання з боку всіх консультантів. Лінда розрядила напругу. Мері відчувала, що це часто була її роль. Вона шукала поради у Керолайн і Анни. Вона хотіла виявити добру волю, але як це допомогло їм знайти Джанет?
  Дороті зрозуміла план Мері.
  — Підводячи підсумок, міс Вондвокер. Ми випробували власні методи, щоб знайти нашого Хранителя ключів. Коли Джанет не зареєструвалася з лікарні, я зателефонувала наглядовій палаті. Лікарня така ж розгублена, як і ми. Вони думали, що відправили звичайну швидку допомогу за Джанет. Але ні, його скасували. Сюди приїхала швидка допомога, документи були в порядку, медики посадили її на візок, вивезли.
  «Здавалося б добре, але потім… тиша. Після того, як ніхто з нас не зміг до неї дістатися, ми зібралися на таку раду». Дороті вказала на круглий стіл. «Ми вирішили спробувати новий ритуал, гм… щось на зразок групового заклинання. Це означає вилучення рідко використовуваних трав, нарощування сили. На жаль, це потребує часу».
  «Чого ми не маємо», — сказала Мері. Вона намагалася приховати свій скептицизм.
  — Чого, можливо, не було у Джанет, — тихо додала Керолайн.
  — Дженет часто буває в «Джона Віткліфа», — сказала Черрі.
  «Відправлення її до лікарні є частиною... того, як йдуть справи. І ми були дуже зайняті дівчатами — я маю на увазі жінок, вибачте, Дот — але щоб вона зникла таким чином... такого ніколи не було».
  «Є одна річ, яку ми насправді не пробували», — поважно сказала Наомі. — І тобі це не сподобається, Дороті.
  Дороті виглядала стривоженою. «Що? … О ні, ми не можемо. Це знищило б усе, над чим ми працювали». Уперше вона виглядала переслідуваною.
  — Дот, ти маєш подбати про безпеку Джанет. Її життя під загрозою…»
   Мері втрутилася. «Ти повинна сказати нам, Дороті. Наше агентство не може бути позбавлене важливої інформації».
  Інші радники знали, до чого хотіла Ноомі. Джон виглядав похмурим, Лінда стурбованою, Черрі наполегливою. Перш ніж Дороті знайшла слова, Керолайн заговорила.
  «Я знаю, чого ти не хочеш робити», — хрипло сказала вона. «Ви не хочете повертатися до жінок, які стали жертвами торгівлі людьми. Ставити їх до кінця суперечить вашій терапії, яка стосується довіри». На подив Мері, Дороті кивнула.
  «Ми пропонуємо безпечне місце», — сказала вона на нерозуміння Мері. «Ми навіть не можемо натякати на те, щоб підозрювати їх у причетності до викрадення».
  Там було сказано: злочин і продані клієнти Холівелла в одному реченні.
  « Ми їм не порадники», — перебила Мері. Анна могла щось знайти з Ольгою та Лені. Конкретизувати їхні підозри не було б політикою. Вона зиркнула на Керолайн, щоб вона мовчала.
  Дороті знову збиралася заперечити, коли вони почули звуковий сигнал. Анна стягла з підлоги свою дизайнерську сумку й дістала незвичайно великий телефон. Воно було радісно живе, здригаючись у полум’яних кольорах фіолетового й червоного. Мері ніколи не бачила нічого подібного. Це було заворожуюче.
  «Вау, Анно, — сказала Керолайн, — результат вашого пошуку Джанет у кіберпромисловій системі. На це потрібні дні, чи не так?»
  Усі нахилилися до сяючого предмета на столі.
  Анна буркнула. Її руки тріпотіли по екрану, тепер розділеному на сітку. Мері дивилася, почуваючись нерозумно. Було безглуздо почуватися в такому невигідному становищі з цими новими пристроями. Мері скрипнула зубами.
  «Дивіться, — сказала Анна, передаючи екран Мері з іншого боку. Мері була зворушена тим, що телефон першою не запропонували Керолайн. Потім вона дізналася чому.
  «О ні». Керолайн помітила великі літери на екрані. Вона нахилилася до Анни, схопивши телефон. Вона дозволила йому впасти на стіл. Черрі спочатку схопила його, а потім віддала Дороті без коментарів.
   «Стара лікарня?» — сказав менеджер, спантеличено дивлячись на Мері. «Я цього не знаю. Ми маємо зв’язки з більшістю психіатричних установ в Оксфордширі».
  «Що це? Де Джанет?» — почали питати інші жінки. Наомі взяла трубку з руки Дороті, яка не чинила опору.
  «Тут написано, що Джанет попросила перевести її до Старої лікарні. Без адреси. Схоже на її підпис».
  — Дай сюди, — сказала Лінда. «Ти маєш рацію, саме так вона пише своє ім’я. Ми хвилюємося, що це підробка?»
  «Без оригіналу цього не можна сказати», — сказала Мері, завжди архіваріус.
  — Немає паперу, — тихо сказала Анна. «Це було підписано прямо на екрані».
  Звідкись долинув тихий стогін. Це була Керолайн. Анна миттєво стала навколішки біля неї, тримаючи одну руку за щоку. Вона поцілувала свого коханого. Коли Анна простягла руку, Джон поставив у неї склянку води. Анна піднесла його до губ Керолайн. Мері схопила у Керолайн сумку, де було багато таблеток і транквілізаторів.
  «Жодних таблеток», — сказала Керолайн, звучачи сильніше. «Я справді в порядку. Це шок. Я думав, що «Стара лікарня» — це легенда».
  «Легенда?»
  «Можливо, я щось згадаю…»
  «Продовжуй, Керолайн».
  «Це те місце…?»
  «Ось куди… ти знаєш, вони йдуть…»
  Мері підняла руку, щоб мовчати.
  «Що таке Стара лікарня?» — запитала вона Анну, яка проігнорувала її. Керолайн продовжувала сьорбати. Вона мляво всміхнулася Анні. Керолайн уже забагато знає про «Стару лікарню» , зрозуміла Мері.
  «Стара лікарня — це історія, міський міф, якщо хочете. Це місце, куди ти йдеш помирати, — сказала Керолайн. «Якщо ти божевільний». Вона напівпосміхнулася.
  «Це хронічно психічно хворий, як я. Це такий собі жарт, чорний гумор, який розповсюджують пацієнти старих лікарень. Тоді було багато психлікарень, де люди могли залишатися десятиліттями. Коли когось дуже хворого виселяли, говорили, що вони йшли помирати до Старої лікарні». Керолайн заплющила очі й здригнулася. Потім вона їх відкрила.
  «Я припускаю, коли вони закрили всі ці притулки… Можливо, просто, можливо, вони залишили один. Або продав його приватній компанії, яка тримала його відкритим. Очевидно, це не частина національної системи охорони здоров’я».
  «Ідеальне місце, щоб сховати когось, хто вже психічно хворий», — підсумувала Мері. У цій ідеї було щось дивне.
  Вона була приголомшена. Так само були і радники. З мінімальними жестами, кивками, Мері бачила, як вони спілкувалися. Були пильні, згуртовані, на зв’язку. Якесь рішення було прийнято, тому що Дороті стояла.
  «Керолайн, зачекай», — лагідно сказала вона. «Ми повинні запросити духів приєднатися до нас».
  Був загальний ажіотаж. За кілька секунд кожна жінка повернулася. Дороті запалювала недопалок звичайної кухонної свічки, потім ароматичні палички в мисці з білим піском. Крихітні спіралі диму виробляли запах шавлії, а потім кориці та деревних спецій.
  Черрі налила воду зі срібного глечика в крихітне скляне блюдо, яке виглядало дуже старим. Ці астрологічні символи були вигравірувані зовні? Наомі тремтячою рукою відкрила маленьку дерев’яну коробку й кинула чайну ложку коричневих зерен до трьох інших пожертв. Джон сидів, поклавши долоні на стіл, а Лінда вимкнула лампу над головою.
  Кімната стиснулася від мерехтіння свічки та пахучої хмари. Сяючий купол обрамляв їхні обличчя. Всі були схожі. Мері виявила, що її коліна торкаються інших натягнутих колін. Коли лікті спиралися на стіл, коло не розривалося.
  «Ми запрошуємо Вогонь, Землю, Повітря та Воду підтримати нас у нашій біді», — сказала Дороті, наче це була щоденна подія.
  «Хвала богині», — прошепотіли радники. Керолайн теж, зауважила Мері. Але не Анна, яка відірвала руки від Черрі та Наомі й оновила екран свого телефону.
  — Зараз, — жваво сказала Дороті. «Ми захищені. Як і Джанет, яка належить до цього кола, де б вона не була. Керолайн, розкажи нам про цю легендарну лікарню, якої може не існувати».
  Світло свічки повернуло мідні відблиски до волосся Керолайн. Тепер вона була спокійна. Але заговорила Анна.
  «Я знайшов згадки про «притулок Ye Olde» ще в шістнадцятому столітті. Документи розміщено в кількох медичних архівах. Деякі з книг з алхімії. Кажуть, що Старий Притулок, або психіатрична лікарня, був nigredo, або темрява. Це було місце, де можна було знайти prima materia , або первинний матеріал, який використовувався для алхімічної трансформації».
  Вона замовкла; потім продовжив. «Вони казали, що Стара лікарня була земним місцем пекла».
  Мері відчула, як її власне обличчя зблідло так само, як і Керолайн.
  — Ми не хочемо уроку історії, — грубо втрутилася Черрі. «Яке це має відношення до Джанет?»
  «Будь-який зв’язок з алхімією може бути доречним», — сказала Мері. «Алхімія — це суть сувою Святого Джуліана. Джанет — Хранителька ключів, і є... е-е-е, проблема з Сувоєм.
  Мері не могла повірити власним словам. Чи це була найбільша обачність, яку вона обіцяла пані Елеонор? Мабуть, її бентежить різкий запах ладану. Поруч вона відчувала, як Керолайн готується говорити. Ні, вона мала її зупинити. Давай, Мері, зроби це. Вона нічого не сказала.
  «Враховуючи зникнення Джанет, ви повинні знати правду». Голови всіх прострілили Керолайн. Мері закрила очі. Вона збиралася це зробити.
  «Приблизно в той час, коли Джанет зникла, Сент-Джуліанс виявив, що оригінальний середньовічний сувій алхімії зник. У них є копія».
  « Кералайн. Ми обіцяли. Дискретність. Занадто пізно, до Мері відновився голос. Тепер їй довелося заручитися підтримкою відьом, яких вона не могла ні зрозуміти, ні контролювати.
  — Вибач, Мері, — пробурмотіла Керолайн. «Оскільки Джанет у небезпеці, вони мають право знати».
   Вона не шкодувала. Мері могла сказати. Анна кинула одну зі своїх сардонічних усмішок, і Мері зрозуміла, що вона теж не шкодує. Цікаво.
  Радники виглядали здивованими. Мері уважно їх оглянула. Дороті почала стукати кулаком по столу. «Отже, це те, що дама мала на увазі», — сказала вона придушеним голосом. Тоді сильніше: «Я припускаю, що втрата пов’язана з фінансовою кризою в Сент-Джуліані».
  «Як так?» — спитала Наомі, говорячи за всіх. «Коли саме…»
  «1658», — Мері витягла щоденник, у якому писала свої записи. «Експертна копія була достатньо хорошою, щоб вводити в оману до останніх тестів».
  «Як це могло спрацювати?» — скептично сказав Джон. «О, не турбуйся. Справді, ми дбаємо лише про Джанет».
  Дороті насупилася на неї. «У Джанет особливі стосунки з сувоєм алхімії; вона подбає про заміну, — сказала вона докірливо. Її нога нервово постукала по підлозі. Незважаючи на ритуал зцілення, консультанти залишалися нервовими.
  «Давайте розглянемо «Стару лікарню». Рішучий тон Керолайн привернув увагу всіх. «Історія зачіпає тих із нас, у кого хронічна депресія, яку важко вилікувати — це справжній діагноз. Стара лікарня була місцем, куди можна було піти — і ти мусив на це погодитись — коли надії не залишилося. Вони просто дають вам усі необхідні ліки, щоб притупити біль. А потім ти помреш».
  Настала тиша. Здавалося, що навіть полум’я свічки захиталося. Мері здригнулася.
  «Ви маєте на увазі, що вони… лікарі вбивають пацієнтів?» — жахнулася Наомі.
  «Ні… не навмисно», — сказала Керолайн. Просто… ну, вони не надто турбуються про розмір доз. Занадто багато ліків від депресії може бути фатальним».
  — Це справді жахливо, — поважно сказала Дороті. «Якщо це правда. Я здивований, що ми ніколи про це не чули. Ми всі сподівалися, що Джанет змінить свою думку про відмову від роботи Хранителя ключів; але все, що вона хоче, її дім тут. Ніщо не змінює нашого зобов’язання піклуватися про неї — і один про одного».
  Інші жінки прошепотіли свою згоду.
  «Це лише історія», — сказала Керолайн із мокрими зеленими очима. «Принаймні так я думав. Така собі міська легенда; не… не справжній».
  «Але ось це на бланку Джанет. Ми повинні повірити, що вона підписала це в невідомій машині швидкої допомоги, — сказала Дороті. «Що ви думаєте, міс Вондвокер? Чи може зникнення Джанет бути пов'язане з сувоєм Святого Джуліана? Це малоймовірно, якщо крадіжка була в сімнадцятому столітті.
  «Сент-Джуліан не дбає про нас», — посміхнулася Черрі. «Пані Елеонора дзвонила тобі в істериці, бажаючи отримати Ключника. Тепер ми знаємо, що це тому, що вона дізналася про сувій». Вона з гіркотою звернулася до Мері. «Не хвилюйтеся, ми нічого не скажемо про зниклий сувій алхімії. Холівел зберігає таємниці. Це те, що ми робимо».
  «Те, що ми не говоримо, — перервала Наомі, — це те, що ми всі думаємо. Джанет взяли, тому що вона Хранителька ключів до сувою Алхімії. Це єдина можлива причина».
  — Ну, — повільно сказала Мері. «Подивіться на це так. Незважаючи на те, що минуло кілька століть після заміни, дізнатися про копію — і про фінансову небезпеку Сент-Джуліана — щось нове. І оскільки пані Свінфорд є Хранителем ключів... випадковості рідко бувають збігами».
  Вона не додала, що дама Елеонора сказала, що вірить у сувій, який має цілющі властивості, які можуть коштувати мільйони для корпорації.
  «Отже, ви дослідите обидва кути», — наказала Дороті Мері. «Сувій і Стара лікарня, які можуть виявитися пов’язаними, я бачу це. І, — твердо сказала вона, — я не забула розпитати дівчат. Це неможливо ».
  Мері кивнула. Вона радше відчувала, ніж бачила, намір Анни повністю знехтувати цими вказівками, принаймні щодо Ольги та Лені. Мері погодилася, і Керолайн прийде. Цього разу це було Агентство, яке спілкувалося мовчки.
   — Ми знайдемо Джанет, — щиро сказала Керолайн.
  «Ми отримаємо сувій алхімії та переконаємося, що Коледж дотримає свою обіцянку жінкам», — сказала Анна незвично довгою промовою.
  «Я надішлю вам наш договір електронною поштою», — сказала Мері Вондвокер.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 8
  ПОДІБНЕ ЛІКУЄ ПОДІБНЕ
  Мері наполягла на те, щоб вони троє виспалися, перш ніж вирішити, що робити далі. Вона прокинулася рано, згадавши, що до її від'їзду в Лос-Анджелес був лише день. Перш ніж покинути Керолайн і Анну на пошуки Хранителя ключів, потрібен був план.
  О 8 ранку вони зібралися в переобладнаному сараї, який Холівел використовував як класну кімнату. Його головні вікна дивилися від будинку Холівелл на пагорби, де вівці ігнорували дрібний березневий дощ, як це робили протягом століть. Мері запропонувала принести їм сніданок. З флягою кави, майже такої ж доброї, як її власна, вона чекала слушного моменту, щоб почати. З поглядів і підштовхувань Керолайн і Анна мали власні ідеї.
  Той факт, що Анна й Керолайн чекали на розмову з нею, зовсім не заспокоїв Мері. Анна похмуро дивилася на миску зі щойно очищеним яблуком і йогуртом, які вона розсіяно клала в рот. Її інша рука працювала над оновленим телефоном. Керолайн жувала скибочку тосту, тривожно дивлячись на Мері. Відкидаючи крихти круасанів, Мері вдавала, що хмуриться, дивлячись на сторінки нотаток, які вона вийняла з портфеля, врятованого з днів її архіву.
  Вона поклала аркуші поруч і стиснула губи. Потягнувшись до своєї чашки, Мері з подивом виявила, що вона порожня, тож піднялася, щоб забрати термос і налила більшу частину рідини, що залишилася. Гаразд, сказала вона собі.
  «Ми повинні думати про цю справу як про дві проблеми», — оголосила вона. «Принаймні до тих пір, поки у нас не буде доказів їхнього зв’язку. Один із них — знайти оригінальний сувій Алхімії в Лос-Анджелесі, і не менш важливий — повернути Джанет Свінфорд до Холівелла. Я не знаю напевно, що ці проблеми пов’язані».
  — Вони, — сказала Анна, беручи трубку.
  «Звідки ти знаєш?» — сказала Мері, її терпіння вже закінчилося. Чому Анні було так важко?
  «Кохана?» — з надією додала Керолайн.
  Анна зітхнула, перебільшуючи свою співпрацю. «Ми з Керолайн розмовляли вчора ввечері. Я знайшов дівчину, яка знає про захоплення Джанет». Вона понюхала.
  Мері знала, що вона відкидає заборону Дороті залучати маленьких пацієнтів.
  «Я почув Ольгу, коли вона подзвонила Лені в Сент-Джуліанс. Тоді я показав їй те, що я розшифрував з їхніх телефонів. Ользі та Лені надійшли повідомлення з одного телефону. Перші запити про Хранительку ключів і її зв’язок із Алхімічним сувоєм. Потім розпитує про Джанет, пропонуючи гроші. Ольга злякалася. Вона втекла, поки я не зачинив її в шафі».
  « Що ?» сказала Мері.
  «Лише на кілька хвилин. Вона в порядку». Анна була зневажлива. Мері ковтнула і повернулася до Керолайн, яка знизала плечима. Анна продовжувала незважаючи на це.
  «Ольга сказала, що це все Леніна ідея. Вона продавала інформацію про Джанет, її точний діагноз, ліки, коли вона поїде до лікарні. все Я хотів дати їй ляпаса».
  "Ви не зробили?" Мері звучала хрипло.
  «Звичайно , ні», — сказала Керолайн із люблячою усмішкою. Потім: «А ти, любий?»
  Анна зробила свій загадковий погляд. Мері зітхнула.
  «Гаразд, Анно, той, хто купив інформацію, знав, коли відправити фальшиву швидку допомогу за Джанет», — сказала Мері. «Питання в тому, хто? Якби людина, яка займалася телефоном, справді починала з Ключниці, а не конкретно з Джанет…?» Мері відмовчилася. Анна енергійно кивнула.
   «Згоден. Це доказ зв'язку Алхімічного сувою зі зникненням Джанет. Ви дізналися ім'я з того телефону, що записує?»
  Анна скривилася. «Ще ні. Ольга сказала, що вони теж не знають. Звертався анонімно; готівка, залишена в конверті біля воріт. Так… так… старий стиль». Анну більше вразила архаїчна оплата, ніж справжня зрада.
  «Що це означає для Джанет?» — запитала Керолайн.
  — Небезпека, — розлютилася Анна. «Тому що той, хто взяв її, хоче її секрети про сувій алхімії, секрети, які вона не віддасть».
  — Тому що робота Хранителя ключів — зберігати таємниці, — повільно сказала Керолайн. Мері спохмурніла на обох. Джанет була в небезпеці.
  Керолайн глянула на Мері. Вона була сполучною ланкою, яка тримала Мері та Анну разом, вона це знала. Іноді вона була тим сполучником, який тримав їх в одній кімнаті. Керолайн проковтнула останній шматок тосту, зробила останній ковток чаю й сіла прямо.
  «Я знаю, що робити», — сказала вона.
  Анна впустила телефон і зиркнула. У Мері було погане передчуття. Вона могла здогадатися, що скаже Керолайн.
  — Знайти Джанет Свінфорд, — продовжувала Керолайн, уникаючи їхніх поглядів. «Я збираюся зареєструватися в Старій лікарні».
  — Ні, — сказали Анна й Мері в один голос. Саме цього боялася Мері. Вона була здивована спротивом Анни. Можливо, вона неправильно її оцінила.
  «Не може бути й мови, Керолайн», — прохрипнула Мері.
  — Це єдиний спосіб, — сказала Керолайн. «Ви знаєте, що це так. Анна не може знайти його в Інтернеті. Містер Джефріс теж не може, чи не так?»
  Мері виглядала вперто. Керолайн правильно здогадалася, що телефонувала своєму колишньому роботодавцю. «Стара лікарня: безперечно легенда; будівлю, яку можна знайти, ні, — сухо сказав він.
  — Усе гаразд, Мері, — сказала Керолайн, торкаючись її руки. Керолайн набирала змісту. «Я не боюся. Дійсно. Анна буде наглядати за мною, чи не так?» звернувшись до свого коханого, який склав руки.
  «Ти не можеш цього зробити», — сказала Анна у своїй безкомпромісній манері.
   Керолайн замовкла. Вони заплющили очі. Мері фізично відступила. Керолайн склала долоні на столі, білі кісточки пальців під веснянкуватою шкірою.
  «Ви хочете сказати, що я боягуз?»
  Анна перевела подих. «Це занадто... ризиковано. Занадто багато може піти не так». Вона присіла до Керолайн; руки стиснулися в те, що могло бути кігтями.
  Керолайн усміхнулася в щелепи дикого кота. «Ні, якщо ти захистиш мене. Нічого не піде не так. Мері повинна поїхати в Лос-Анджелес. Це те, чого вона хоче; чого хоче Сент-Джуліанс. Мері архіваріус; вона знає, як знайти сувій алхімії та… гм, таке інше. Поки вона це робить, ми повинні отримати Джанет Свінфорд».
  Мері розуміла логіку плану Керолайн. Їй це не сподобалося. Але як інакше вони могли знайти Стару лікарню? Невидима для відвідувачів стара лікарня приймала пацієнтів. Керолайн має правильну історію хвороби, подумала Мері. Джанет Свінфорд потребувала порятунку. Минулої ночі відьми були тверді, що вона ніколи не покине Холівел.
  «Можливо…» почала Мері, невпевнено, «є спосіб, який міг би вберегти Керолайн…» Вона замовкла. Анна підвелася на ноги. Керолайн теж підвелася, протистоячи Анні.
  Мері залишилася сидіти.
  Тихий ранок був наповнений карканням граків. Потім почувся гучний брязкіт, коли Анна відкинула свій стілець і вибігла з кімнати. Обпалені, Мері та Керолайн обмінялися тремтливими посмішками.
  «Все нормально. Я думаю, що це нормально, — сказала Керолайн. «Вона одужає. Вона заспокоїться. Просто… вона…»
  «Любить тебе?» — оптимістично завершила Мері.
  — Хвилюється за мене, — сказала Керолайн. «Але вона не може бути єдиною сміливою. Я постійно їй це кажу».
  «Ніхто не очікує, що ти поводитимешся, як Анна», — лагідно сказала Мері. Вона звернула увагу на почервонілі риси Керолайн. «Я не можу поводитися, як Анна», — чесно додала Мері. «І це добре».
  Керолайн захихотіла. Мері думала про творчий підхід Анни до законності.
  «Як би ви потрапили до «Старої лікарні», якщо, а це велике «якщо», ми вирішимо — як команда — зробити це?»
  «Я думала про це, — сказала Керолайн. «Наш звичайний лікар допоміг би. Ви знаєте, доктор Конвей завжди на мене, щоб спробувати нові методи лікування. Припустімо, я скажу їй, що Анна виявила, що The Old Hospital проводить випробування наркотиків? Анна могла легко підробити веб-сайт, на якому я б виглядала кошерною реєстрацією. Доктор Конвей може розпочати ланцюжок направлення. Розумієте, починайте процес».
  Керолайн виглядала… галантно. «Так, це слово, — подумала Мері. Про неї було більше анімації, ніж Мері бачила за кілька тижнів. Дозвіл їй бути агентом під прикриттям може підвищити її впевненість. Або це може так само легко зруйнувати її крихку рівновагу. Мері пригадала доктора Сару Конвей, втомлену чорну жінку її віку, на чию образну розсудливість розраховувала Керолайн.
  «Доктор Конвей не може просто відіслати тебе… — почала вона, стежачи за розчаруванням, яке охопило Керолайн. «Вона не може записати вас у заклад, про який насправді ніхто не знає. Якщо…» вона почала складати стратегію. «Що б переконало перевантаженого лікаря піти на божевільний ризик?»
  «Я міг сказати їй, що був у відчаї».
  Двері відчинилися; Анна повернулася. Вона привернула їхню увагу.
  «Лені заарештували, — сказала вона. «Вона просила мене. Я повертаю машину в Оксфорд. Вона може мати більше інформації про Джанет.
  Керолайн пискнула.
  «Почекай, Анна. Не так швидко, — сказала Мері. «Чому її заарештували? І де? Який сенс запитувати вас, а не Дороті чи когось із консультантів? Вона знає, що Ольга сказала тобі вчора ввечері про продаж інформації?»
  Анна схопила свою шкіряну куртку зі спинки крісла. «Її заарештували в Сент-Джуліані. Лені отримав роботу прибиральника, пам’ятаєш? Тепер її звинувачують у нападі на професора. Кажуть, вона намагалася вкрасти сувій алхімії».
   У Мері відвисла щелепа. «Це був би фальшивий сувій», — сказала Мері, тягнучи час. — Не справжній, хоча вона цього не знає. Почекай, Анна. Ми повинні все обдумати. Ви не можете просто поспішати!»
  «Анно, почекай хвилинку», — сказала Керолайн. «Краще допомогти Лені». Вона привернула увагу Анни. Молода жінка крекнула. Вона неохоче сіла. Мері побачила, що їй спала на думку якась думка.
  «Ваш містер Джефріс може її витягнути». Це була заява, а не запитання.
  «Ні, він не може», — відповіла Мері, знаючи, що абсолютно марно пояснювати точний статус Урядового архіву, яким керував містер Джеффріс. «Нам доведеться знайти інший спосіб».
  Анна виглядала огидно. Ключі від машини брязкали в кишені її джинсів.
  «Розкажіть нам, що сталося?» сказала Керолайн. «Лені поранено?»
  Анна коротко подумала. «Вони б мені нічого не сказали. Вона напала на того слизового старого, Годріка Сент-Джона. Так сказала Дороті. Вона намагається знайти адвоката Холівела. Напад стався після того, як вона увірвалася в кімнату, де вони ховають сувій алхімії. Я хочу піти». Анна розчаровано штовхнула ногою ніжку столу. «Їй дозволено лише одного відвідувача, окрім її адвоката. Вона попросила мене». Її голос став упертим.
  — Іди до неї, — сказала Керолайн, глянувши на Мері. «Ми з Мері також повинні почати».
  «Не до Старої лікарні!» вскочила Анна. «Я не дозволю!»
  Настала пауза, яка, здавалося, тривала годинами. Мері зламала його.
  « Подібне лікує подібне », — сказала вона іншим тоном, майже медитативно. Вона дивилася у вікно.
  «Що це?» сказала Керолайн. Анна дивилася на Мері очима.
  «Подібне лікує подібним» — це принцип магії, навіть алхімії, — продовжувала Мері. «Я читав про це в Інтернеті вчора ввечері. Це було в тих статтях, які ви надіслали мені електронною поштою». Мері кивнула Анні, визнаючи, наскільки вона повільно працює з тим, що зібрала Анна. Був дощ зупинився, небо стало прозорим. Та все ж температура падала. Сьогодні ввечері буде лід.
  «Мати Джуліан написала це на полях оригінального сувою: «Подібне лікує подібне». Мері зітхнула. «Дивіться, ви обоє. Лені попросила Анну. Без сумніву, тому що ви дізналися правду від Ольги. У чомусь ви схожі».
  Мері сподівалася, що Анна прийме це посилання на своє минуле. Молода жінка звузила очі. — знову почала Мері. «Керолайн хоче піти до Старої лікарні, щоб знайти Джанет Свінфорд, ключницю». Вона підняла руку. «Мені потрібно піти в Музей ранніх рукописів у Лос-Анджелесі. Подібне лікує подібне».
  Керолайн підвелася й зібрала свої речі; вона була рішучою. Анна хотіла стежити за кожним рухом Керолайн; однак вона також відчула потяг жінки, яка стала жертвою торгівлі людьми. Можливо, подумала Мері, раптово прозрівши, Анна хоче допомогти Лені, тому що їй бракує навичок співчуття, як у радників Холівела. Адже в минулому Анни бракувало людей, які їй довіряли.
  — Анна, — сказала Мері, схилившись над столом. «Йди до Лені. Подивіться, що ви можете дізнатися. Попросіть Дороті відвезти вас до поліцейського відділку Оксфорда. У неї буде машина. Потім наздожене Керолайн. Вона навіть не зв’яжеться зі Старою лікарнею, поки ти не повернешся».
  «Враховуючи дивний статус Holywell і St. Julian's, я сподіваюся, що вони мають домовленості з юридичною фірмою», — подумала Керолайн. «Мері має рацію. Отримання направлення займе день-два». Її руки склалися, цього разу звертаючись до Анни. — Ти будеш у «Старій лікарні» майже раніше за мене. Я обіцяю».
  Анна скривилася. Вона дістала свій телефон і почала працювати з глиною з майстерністю майстра. Її оливкові пальці торкалися, тиснули, гладили й робили дивні знаки на непрозорих поверхнях. Були чутні різні гудки, сигнали та тихі крики, потім передзвін дідусевого годинника. У Мері було дивне відчуття, що величезні колеса почали обертатися.
  Нарешті Анна зіткнулася з Мері та Керолайн.
  «Досі не можу знайти це… місце. Мені доведеться стежити за Керолайн. У нашому підвалі я маю щось, що вона може одягнути».
   Криза минула; Анна повернулася в команду. Мері приховала своє полегшення.
  «Ми зустрінемося в нашому домі в Сурреї сьогодні ввечері. Мені потрібно зібрати речі в Лос-Анджелес. А завтра «Подібне лікує подібне».
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 9
  ДВОЄ БРИТАНЦІВ У ЗАСНІЖНОМУ ЛОС-АНДЖЕЛЕСІ
  Вилетівши раннім рейсом із Хітроу до Лос-Анджелеса, Мері того ж дня прибула до Музею ранніх рукописів. У неї була призначена зустріч із інтерном Сент-Джуліана о 15:00. Його повідомили, що вона хоче обшукати спадок Френсіса Ендрю Ренсома. Незважаючи на сніг під час її попередньої подорожі до Оксфорда, Мері була вражена, коли її таксі виїхало на забиту автостраду. «Сніг» , — неспокійно сказала вона собі, — у Лос-Анджелесі. Літній водій-іспанець правильно зрозумів, чому його пасажирка тре очі.
  «Так, випадає сніг», — гавкнув він. Його безакцентована англійська була потерта нікотином. «Мер говорить про закриття автомагістралей, якщо це продовжуватиметься. Аеропорт придбав вживані снігоочисні машини з Міннесоти. Інакше LAX уже був би закритий. Подолання зміни клімату».
  Він закашлявся, і Мері відсахнулась на сидінні. Не впевнена в його машині для кредитних карток, вона намацала паперові долари в одній із кишень свого пальта.
  Як неприємно бачити Лос-Анджелес із такою ж погодою, як Оксфорд, подумала Мері. Після кільця пончиків мережевих магазинів і заправних станцій, усі безлюдні, таксі мчало порожніми вулицями. З-під снігових шапок визирали скляні вежі. Поміж ними Мері помітила кілька цегляних блоків дев’ятнадцятого століття серед низьких будинків із бетонними фасадами, які не мали помітного призначення. Тротуари, виступи, балкони, двері поросли білим хутром. Пориви розносилися вулицями, як попіл.
  «Здається, я взагалі не знаю Америки», — сказала собі Мері. Тож будь обережна, Мері. Проте Музей ранніх рукописів її здивував. Таксі під'їхало до симпатичної модерністської будівлі в класичному стилі. Півколони виступали з фасаду вулиці, а сніг на парадних сходах виглядав лякаюче в денному світлі, що слабшало. Щось у будівлі нагадало Мері її власний архів, де вона провела сорок років. Ця будівля була XVII ст.
  Не звикла до хуртовин, Мері затремтіла. Виходячи з аеропорту, вона заховала руки в кишені, щоб трохи погрітися. Так, вона пам’ятала свої рукавички, але вони були лише в’язані, не годилися в цей сирий холод.
  Несподівано вона повернулася в інше місто, яке не звикло до снігу до зміни клімату. У лондонських телевізійних новинах червоний двоповерховий автомобіль розгойдувався півколом, ковзаючи білою смугою, усіяною припаркованими автомобілями. У Лос-Анджелесі на втомлених очах Мері з’явилися шрами від білизни.
  На її біологічному годиннику, за океан, відбивав опівнічний дзвінок. Вона жбурнула водієві жменю банкнот і взяла у відповідь свою невелику валізу. Він натягнув вушанку на неголені щоки й зник у серпанку дизельних вихлопів. Його колишній пасажир дивився на величезні сталеві двері музею. На щастя, тепер вона бачила доріжку сходами, яку, мабуть, нещодавно пошкрябали. Незважаючи на те, що пластівці обпекли їй ніс, вона могла ступати досить безпечно.
  «Гей, ти, мабуть, британець, як і я; леді з мого коледжу, — покликав молодий чоловічий голос позаду Мері, коли вона підійшла до дверей. Дезорієнтована, вона обернулася й побачила чоловіка, який стрибнув на сходи, щоб підійти до неї. Він похитав латунною головою лева на дверях, і панель відчинилася, відкривши клавіатуру. Натиснувши кілька кнопок, чоловік ввів її всередину.
  Коли він почав розгортати свої численні яскраві шарфи, у нього вилетіли слова.
  «Вибачте, що я не був тут, щоб зустрітися з вами. Ми думали, що ваш літак буде змінено. Коли я підтвердив прибуття вашого рейсу, я розраховував, що ви поїдете прямо в готель, враховуючи погоду, і перенесете час на завтра. Ось, дозвольте мені взяти ваше пальто».
  Він простягнув руку. «Я можу повісити його, коли ми прийдемо в офіс. Правильно, просто вниз тими сходами в кутку. Всі інтернатури знаходяться в підвалі. Проте ми зберігаємо некаталоговані матеріали на третьому поверсі та на горищах. Немає сенсу, звичайно. Так, поверніть сюди, міс Вондвокер. Йдемо до третіх дверей праворуч; це відкрито».
  Втомлена і надмірно збуджена, Мері дозволила керувати собою цьому привабливому молодому чоловікові. Смутно вона пригадала пані Елеонор, яка згадувала випускника Сент-Джуліана, який працював у музеї Лос-Анджелеса. Ні вона, ні містер Джефріс не згадували, що він афро-карибського походження. І навіщо їм? Акцент його рідної країни був таким же, як і її.
  Початок двадцятих, подумала вона, коли чоловік говорив, усміхався й водночас качав її рукою. Він був дуже тактильний, взявши її за руку так, як Мері не звикла. І все ж вона інстинктивно почувалася комфортно, коли вони увійшли до крихітного офісу, заваленого паперами на всіх доступних поверхнях, окрім комп’ютера.
  Його дублянка завелика, помітила Мері. Вщерть промокла, від неї навіть пахло вівцями. Його сірий трикотаж був далекий від оптимального для захисту від снігу. Молодий чоловік обережно поклав Меріне пальто на одну вішалку біля дверей, перш ніж кинути свій капелюх і мокре пальто в куток.
  Мері посміхнулася його стильним чорним джинсам і кремовому светру. Вона була зачарована перетворенням ексцентричної в елегантну.
  «Містер гм… — почала вона.
  «Ой, вибачте, вибачте. ДП Мерфі, дуже радий з вами познайомитися, — сказав він із ще однією величезною усмішкою, розслабляючись у другому пошарпаному кріслі. «DP означає Денніс Патрік, але я використовую DP»
  — Мері Вондвокер, — сказала вона, відчуваючи сонливість. «Як ви дізналися, що це я, містере Мерфі? А де всі? Я думав, що цей музей відкритий для публіки».
   «Називайте мене ДП, будь ласка. Всі пішли додому. Ми не відкриваємось, коли така погана погода. Нова політика, тому що сніг у Лос-Анджелесі нечуваний. Справжня зима тут людей лякає. Рух божевільний, ну, божевільний. Ми зачинилися кілька годин тому і не відкриємося завтра. Вам пощастило, що ваш літак приземлився. Вони можуть скерувати літаки до Фріско. Сан-Франциско».
  Збентежена Мері зрозуміла, що залишити свій зворотній квиток із гнучкою датою врешті-решт було гарною ідеєю. Вона принюхалася до снігових богів.
  «Звідки ти знав, хто я?» — повторила вона на сліпучу посмішку ДП.
  «Яка інша людина була б сьогодні біля наших дверей?» — риторично запитав він, нахиляючись, щоб натиснути «Йти» на брудній, але досить новій експрес-автоматі. Запах меленої квасолі нескінченно веселив Мері. Вона почала бачити можливості в ДП
  «І більше нікого тут немає?» запитала вона.
  ДіПі знизав плечима, встав і відкрив ящик свого столу, щоб побачити чистий набір блакитних чашок для кави різних розмірів.
  «Тільки я до завтрашнього ранку», — відповів він. «Еспресо чи шапка? Я пішов за свіжим молоком».
  «Капучіно було б чудово», — поважно сказала Мері. Навіть запах допоміг їй зосередитися. Її холодні руки боліли від тепла. «Чи зберігаються артефакти Ренсома нагорі?» — додала вона невинно. ДП кивнув.
  Подавши їм кави, він кинувся назад у крісло, схрестивши одну неймовірно витончену ногу на іншу.
  «Офіційні документи губернатора Ренсома не проблема», — сказав він, ковтнувши еспресо кількома ковтками та перезавантаживши машину. «Ми оцифровуємо всі документи того століття, тому їх перенесли в офіс IT-гіка на другому поверсі». Він зробив паузу. «Директор згадав кілька дзвінків щодо некаталогованих предметів у спадщині Ransome».
  Він змінив свою інтенсивність з Мері на булькаючу каву. «Мій бос хоче знати, чи може Музей взяти участь у симпозіумі, який ви плануєте. Запит від The European Фонд історії став повною несподіванкою. Вона про них не чула».
  Іншого роду тремтіння змусило Мері зробити великий ковток. Який симпозіум? Який фонд європейської історії? Пані Елеонора нічого не сказала про якусь подію. Крім того, Сент-Джуліанс закостенів від розголосу. Якби ще хтось знав про сувій алхімії… втомлений мозок Мері закрутився. ДП знову почав говорити.
  «Телефонний дзвінок із Сент-Джуліансу сказав щось про дуже ранні речі», — почав він, цього разу відпиваючи й розглядаючи її. «Фонд європейської історії попросив середньовічний рукопис, який привіз губернатор Ренсом. Мабуть, приплив із цілою бочкою рукописних рукописів».
  « Набагато раніше», — підкреслила Мері. «Ми думаємо, що він, губернатор Ренсом, можливо, гм… позичив середньовічний сувій зі свого попереднього кабінету в Сент-Джуліані».
  Після Холівелла Мері вважала неможливим зберегти таємницю щодо потенційно катастрофічної втрати Сент-Джуліана.
  «Не середньовічний сувій», — вибухнув він. «Не сувій алхімії, засновницький спадок матері Джуліан?»
  Перш ніж Мері встигла щось сказати, він виправився. «Ні, звичайно, ні. Алхімічний сувій ніколи не покидає Сент-Джуліанс; Нерозумно з мого боку навіть думати про це у зв’язку з Френсісом Ренсомом».
  — Цілком, — сказала Мері, зосереджено помішуючи пінисті залишки кави.
  «Є ще один середньовічний рукопис?» Очі ДП сяяли яскравіше, якщо це було можливо. «Це було б чудово!»
  Враз повіки Мері скам'яніли. Мабуть, часовий пояс.
  «Чи можемо ми продовжити це вранці, ДП? Ви можете мені розповісти, як ви потрапили до старих рукописів; це не така річ для таких, як ти, звичайно».
  Збираючись задрімати, Мері різко прокинулася від власних слів. Її горло стиснулося. Що вона сказала? ДП виглядав враженим. Величезна втома врізалася в його підщелепу, поширилася на щоки й постаріла очі.
  « Мені так шкода », — прошепотіла вона.
  — Це не має значення, міс Вондвокер. Хоча ви повинні знати, що в середньовіччі африканці торгували книгами по всій Європі, коли більшість жителів не вміли ні читати, ні писати. Насправді алхімія сувою матері Джуліани походить з Африки».
  Він сухо додав: «Моя родина була англійською вже чотири покоління». Він поставив чашку з кавою й блюдце на купу книжок. Він більше не дивився на неї і не посміхався.
  «Мені дуже шкода», — повторила Мері. «Немає виправдань за те, що я сказав. ДП, я не та людина».
  «Ви хочете сказати мені, що ви насправді хороша людина?»
  Мері проковтнула; вона була зараз дуже прокинулася.
  «Я… гм, мій коментар був… дуже неправильним. Ти британець, як… як я. Я не мав на увазі… часовий пояс…»
  Виправдання: свого часу вона не виправдовувалася. В архіві вона пишалася справедливістю. Вона ніколи не замислювалася, чи плекає у неї расистські припущення. Ну, тепер вона знала. Мері насилу знаходила слова. Вона провалилася.
  — Отже, міс Вондвокер, завтра ви хочете шукати середньовічний сувій? Просто щоб перевірити, чи є це частиною спадщини в нашому складі?» Обличчя ДП було м'яким, чемним.
  «Так, дякую. Звичайно, щоб просто подивитися, — сказала Мері.
  У її валізі була копія Хартії Сент-Джуліана з оригінальним актом про дарування сувою Коледжу, а потім Сент-Джуліанс-Хол. Дама Елеонора сподівалася, що цього буде достатньо, щоб домовитися про повернення сувою Алхімії. Мері була налаштована скептично, тоді як містер Джефріс відверто заперечував думку про те, що будь-який музей просто передасть дорогоцінний артефакт.
  Саме Мері придумала ідею обміну: копію сімнадцятого століття Ренсома на оригінал. Це може спрацювати. Зрештою, Лос-Анджелеський музей ранніх рукописів мав багатих жертводавців. Можливо, вони захочуть уникнути скандалу, пов’язаного з видатними предками. Тоді це було б питанням присягаючи представників музею мовчати. Звичайно, вона не візьме копію Роберта Ле Мора до Лос-Анджелеса. Будь-яке трансатлантичне переміщення повинно було здійснюватися належним чином. Тим часом ДП просто виконував свою роботу.
  «У мене є дозвіл, щоб ви побачили речі, які ще не каталогізовані», — сказав він, підводячись. «Дай мені свою чашку, і я відведу тебе на горища. Скрині Викупу зберігалися там з моменту їх передачі музею. Давайте перевіримо, чи є у вас про що поговорити з директором завтра».
  Його тон сказав їй, що їхню неформальну розмову закінчено.
  «Так, е-е, дякую», — сказала Мері, хапаючи своє пальто. «Коли спадок потрапив до цього музею?» Все, що вона могла зробити зараз, це продовжувати. Вона бігла риссю, щоб не відставати від його довгих кроків.
  «Матеріал губернатора Ренсома надійшов від Давінії Ренсом. Ми думаємо, останній у родині. Вона так і не вийшла заміж, померши тут, у Лос-Анджелесі, у 1891 році. Я робив американських філантропів дев’ятнадцятого століття для своєї спеціальної теми для студентів у Сент-Джуліані. Давінія була однією з небагатьох, хто допомагав повіям та їхнім дітям».
  «Це означає, що музеєзнавство — це аспірантура?» сказала Мері. Вона була самоучкою, крім спеціалізованих курсів, призначених містером Джеффрісом.
  «Так, я почав докторську роботу. в UCLA, — спокійно сказав Д.П. «Вони дали мені кредит на передачу».
  Залізна клітка перед ними виявилася, на полегшення Мері, цілком справним ліфтом.
  У DP відновився гарний настрій, коли вони підіймалися повз кам’яні різьблення в модерністському стилі. Дивні маски відбиваються в лакованих підлогах.
  Мері хотіла вдарити себе ногою. Натомість вона закрила очі. Зосередившись на менш збентеженій частині розмови з Д.П., вона згадала його згадку про інших, хто цікавився середньовічними рукописами Ренсома. Хіба ДП не казав щось про Симпозіум і Фундацію європейської історії? Тепер було подвійно важко запитати, не забувши про суть її місії в Сент-Джуліані.
   Сама думка про сувій алхімії та її старий коледж нагадала Мері про арешт Лені. Це виховало Анну. Мері відразу ж занепокоїлася через спробу Керолайн знайти Стару лікарню. Я повинна бути там, подумала вона. Я міг би подзвонити, але я пообіцяв не будити їх у цю жахливу годину у Великобританії.
  Піднявшись за Д. П. короткими сходами до горищ музею, Мері ледь не задихнулася, настільки її охопило бажання довірити Д. П. всю історію.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 10
  ДИВНЕ ЗМІШУВАННЯ
  ДП провів Мері крізь червоні двері, що відбивали непомітне освітлення. Червоне дерево, дуже дороге, зрозуміла Мері. Отже, це горище Лос-Анджелеського музею ранніх рукописів.
  Очікуючи бруду, павутини та картонних коробок, їй знадобилася хвилина, щоб зайняти простір, достатній для кількох тенісних кортів. Її голова схилилася до вишукано прикрашених дзвіночків, що звисали зі сталевих крокв. Тоді Мері дивувалася похилим стінам, які були переважно зі скла. Під вікнами, покритими снігом і сутінками, Мері ходила по полірованій сосновій підлозі, без пилу. Уперше вона подумала, чи варто їй зняти вологі черевики. Ні, не буду, — вирішила вона.
  Натомість вона торкнулася руки ДП. Він злегка здригнувся, і Мері відступила. Її заспокоїла його сардонічна посмішка. Мері прочистила горло.
  «ДП, гм… можу я пояснити… можу я розповісти тобі більше про?»
  Ні, треба було почекати до ранку. Сон збирався повалити її, як сокира.
  «Я маю на увазі, я сподіваюся, що ми зможемо поговорити завтра».
  — Звичайно, міс Вондвокер. Я завчасно прийду на вашу зустріч із директором. Багато часу для спілкування. Тепер іди сюди».
  Д. П. помчав по проходу між низькими перегородками, де чекали дерев’яні ящики. На кожній були червоні номери. Багато місця для цілих транспортних контейнерів, подумала Мері. ДП поманив Мері в куток. Він показав на трьох дерев'яних скринях без номерів. Закріплені іржавим залізом, вони були старі, Мері знала.
  Вона ковтнула. Спочатку вона мала поставити запитання.
  «ДП, що ти сказав внизу про симпозіум? І якесь вбрання з історії Європи?»
  Юнак випростався. Він виглядав швидше цікавим, ніж підозрілим; Мері з полегшенням побачила.
  «Я сам не приймав дзвінок. Це надійшло від професора Кукі Мак. Він тут велика телезірка».
  Він побачив її розгубленість і посміхнувся.
  «Кукі Мак, звичайно, це не його справжнє ім’я. Ну, він зробив шоу про європейських поселенців, яке викликало багато критики. Я ніколи цього не бачив, але режисер каже, що телесеріал отримав величезний грант на дослідження від якоїсь корпорації, яка досліджує втрачені ліки».
  «А, — сказала Мері. Великі гранти від фармацевтичної корпорації? Загублені ліки? Звучить знайомо.
  «Я хотів би познайомитися з професором Кукі Маком». ДП зітхнув. «Зараз він працює з групою з європейської історії над спеціальним проектом. Він сказав, що це революціонізує те, як ми бачимо Америку — від того часу, коли вона ще була колонією, аж до сьогодні».
  «Програма не могла бути на Бі-бі-сі», — сказала Мері, почуваючись нерозумно британкою. «Я б запам’ятав таке ім’я, як Кукі Мак».
  ДП усміхнувся, знову розслабившись. Його усмішка була заразливою; Мері відчула, як її тривога згасає під яскравими лампами.
  «Справжнє ім’я Кукі Мака — професор Дональд Кухулін Макдональд. Для телебачення він використовує Cookie Mac. А тепер подивіться сюди».
  ДіПі став навколішки біля скринь, у кожній з яких була купа цифр і літер, написаних крейдою. Коли молодий чоловік дістав свій телефон, щоб перевірити їх, Мері раптово спалахнула Анна та її кібермайстерство. Мері зрозуміла, що їй не вистачає лаконічної лютості молодої жінки. Де вони були зараз, її друзі, її товариші по службі, її родина?
  *****
   Опівночі у Великій Британії, і Керолайн чекала в ліжку у виписній палаті однієї з менших лікарень Оксфорда. Завдяки онлайн-чаклунам Анни в лікарні вірили, що її доставлять додому. Насправді «Стара лікарня» прийняла направлення Керолайн. Анна перевершила себе на підроблених листах лікарів і медичних довідках. Керолайн підписала все на екрані.
  «Швидка вже їде», — прошепотів літній чоловік у комбінезоні.
  Керолайн привела його до прибиральника. Він поштовхнув назад до чогось, поставленого посередині палати. Швабра і відро; він був прибиральником. Так завжди було зі «Старою лікарнею»?
  Керолайн не потрібно було вдавати сонливість. Їй вкололи сильний транквілізатор. Незважаючи на це, її пальці намацали телефон у кишені сукні. Час надіслати останнє повідомлення Анні — і Мері, звичайно. Вони, ким би «вони» не були, відібрали б її телефон.
  Це справді глуха ніч, подумала вона. «Знайди мене швидше, Анно», — надрукувала вона, опустивши повіки.
  Поки Керолайн піддалася Морфею та рецептурним лікам, Анна сіла за кермо автомобіля Агентства на лікарняній стоянці. З густою хмарністю ніч була дуже темна. Лише вуличні ліхтарі відкидали трапецієподібні тіні від покинутих машин. У Анни була дилема. Вона ненавиділа дилеми.
  Нахмурившись на повідомлення Керолайн, Анна повернулася до того, що п’ять хвилин тому було з Сент-Джуліансу. Негайно приїжджай до Сент-Джуліана, якщо хочеш допомогти Лені , було написано. До Оксфорда могло знадобитися дві години, три, якщо вона чекала, доки вранці на автостраді не згусне рух. Чи може вона ризикнути проігнорувати Сент-Джуліанс до ранку, щоб піти за Керолайн до Старої лікарні? З огляду на те, що під лікарняним халатом не можна було сховати пристрій відстеження, це був єдиний спосіб стежити за її коханцем. Проте до приїзду швидкої могли пройти години. Між 12 і 6 ранку було повідомлення.
  Не звикла відчувати розрив, Анна вдарила кулаком по вільному сидінню поруч із собою, змусивши сяючий телефон підскочити. Вона не зробила рішення; вона вчинила дію. Тупнувши черевиком на високих підборах, вона завела машину. Рухаючись до виїзду та повороту на автомагістраль М25, вона пропустила машину швидкої допомоги, яка в’їжджала до головних воріт лікарні.
  Маючи найвищу оцінку своїх хакерських здібностей, Анна запевнила себе, що може вполювати Керолайн, Стару лікарню чи ні. Вона дозволила собі похмуро посміхнутися, коли приєдналася до галасливого транспорту, що прямував на захід. Срібляста машина проковтнула милі назад до міста, де кам’яні шпилі скупчилися, як гай. Анна не зупинилася, поки не припаркувалася в тіні середньовічних стін Сент-Джуліана.
  *****
  ДП і Мері копалися в шарах одягу, повних дірок і пилу. Багато предметів пахло аміаком. О, сеча, — із запізненням зрозуміла Мері. Вони стояли на колінах, порпаючись у перших двох скринях Ренсома. Третій тримав чоботи та черевики поверх колекції шкіряних ременів, зв’язаних вузлами, як змії.
  Мері вже збиралася відійти, щоб полегшити біль у спині, коли помітила це. Засунутий у куток під верхнім шаром був чорний металевий ящик із замком. ДП простежив за її подихом і допоміг їй підняти його. Хоча замок іржавий, але виглядав грізно. Мері потерла хворі щиколотки.
  «У мене немає ключа», — категорично сказала вона.
  «Ах, — сказав ДП, — це проблема». Виглядав співчутливо. «Я не можу…»
  «Ні, не можна», — погодилася Мері.
  Вона була настільки втомлена, що її тіло покинуло будівлю. Вона могла б перевернутися і спати прямо тут. Можливо, Френсіс Ендрю Ренсом, губернатор і злодій, з'явиться їй уві сні і передасть ключ. Зрештою, він досить довго зберігав сувій алхімії. Він повинен бути готовий відпустити це.
  «Послухайте», — покликав ДП, ніби бажаючи підбадьорити літнього родича. — Під кришкою цієї скрині щось прикріплено, бачиш?
   Із хвилюванням, що зростає, він відтягнув солом’яну упаковку під вигнутою верхньою частиною скрині. Він смикнув щось гнучке. Мері була надто втомлена, щоб нагадати йому, що будь-що це може бути крихким. Торжествуючи, він простягнув їй якийсь предмет: брудну шкіряну сумку.
  Сяючі карі очі ДП зустрілися з її примарно-сірими очима. Вона взяла таємничий пакет. Акуратно, сидячи на колінах на своїй твідовій спідниці, вона розстебнула жорстку шкіру. Хороший, не крихкий, трохи запліснявілий, Мері затамувала подих.
  Всередині був складений квадрат пергаменту завбільшки з маленьку носову хустку. Разом вони поставили його там, де на підлозі зливалося світло. Мері, хоч і виснажена, заворушилася.
  «Це список вмісту», — сказала вона. «Напевно, вони були в усіх скринях».
  «Я бачу це, я бачу це». — покликав ДП, ударяючи кулаком по долоні з надмірною енергією. Мері хотілося посміхнутися; її губи встигли згорнутися. Потім вона побачила запис.
  — Ти маєш на увазі цей, — показала вона. Її палець без рукавички затремтів.
  «Він дуже вицвілий».
  «Так, тільки подивіться! Тут написано «освітлений середньовічний сувій». У списку лише один».
  «Має бути те, що ти шукаєш. Який наступний рядок? Чи може це слово бути «магія»?
  «Так, думаю, так», — сказала Мері. «Це правопис, яким вони користувалися за часів Ренсома. Там написано, — вона відкашлялася, — «Алхімічний і магічний манускрипт святого Джуліана».
  «Вау!» ДП зробив повний круг на слизькій підлозі. Його усмішка розтягнулася. «Зрештою, це має бути щось пов’язане з коледжем. Ви за цим прийшли?»
  — Безсумнівно, — сказала Мері Вондвокер, простягаючи руку, щоб допомогти їй підвестися.
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 11
  АННА ТА ЛЕНІ
  Зустріч Анни в Сент-Джуліані розлютила й розгубила Анну. Через шість годин її помістили в камеру Лені. Зловмисник із Холівелла провів кілька ночей в Оксфордській поліцейській дільниці без жодної підтримки з Холівелла. Коли Анна й Дороті спробували відвідати Лені в день арешту в Сент-Джуліані, їм відмовили.
  «Росіянку допитують. З нею є її адвокат, але більше нікого не пускають. Приходьте завтра».
  «Лені попросила нас», — обурено сказала Дороті. «Ми хочемо побачити її зараз. Я з Холівела, де вона живе».
  «Ми знаємо все про вас, відьом, у Холівеллі. Кажу тобі, Лєні запобіжний захід. Вона залишиться тут. Відвідувачів немає».
  Анна зникла, а Дороті продовжувала лаконічні й безплідні розмови. Анна не любила міліцію. Поліцейські відділки зв'язали їй живіт. Гіркі роки передували її шансу на інше життя з Керолайн і Мері.
  Щоб вижити через торгівлю людьми, Анна виросла в безрозсудності. Вона відточила свою агресію, ігнорувала біль і навчилася маніпулювати. Врешті-решт вона пробилася до надійного оперативника, звернувши свій лютий інтелект до податливих реалій кіберпростору.
  Сьогодні для Агентства Анна бродила мережею; це була її рідна земля. Поряд з нею були приручені типові хакери; вона, справді дика. Анна тріщала від сексуальності та непередбачуваності. Ті, хто її знав, боялися, що вона викрикне.
  Минуло кілька днів, перш ніж Анна зустрілася з Лені особисто. Двері камери зачинилися. Анна проігнорувала колючі відчуття в животі й сказала собі зосередитися на пасажирові. На твердому ліжку згорбилася надзвичайно худа дівчина. Анна впізнала, що її безбарвне волосся було підрізане манікюрними ножицями. Сліди сліз Лені зробили смужки на її щоках.
  Анна хотіла тікати. Вона не переживала з Лені, дівчиною-жертвою торгівлі людьми, звинуваченою в спробі крадіжки та тяжкому нападі; вона була у своїй глибині, надто глибоко. Це були спогади, які вона спалила й поховала.
  «Ти Анна. Чому ти раніше не приходив?» Голос був різким і з акцентом. Це вразило Анну.
  «Так, я Анна. Раніше поліція мене не пускала».
  Анна закрила очі. Напевно, коли вона знову їх відчинить, клітинка зникне. ні? добре «Ваша подруга Ольга розповідала мені про Джанет, Ключницю. Ти її продав», — звинуватила Анна.
  — Це була Ольга, — машинально сказала дівчина. «Ольга це зробила».
  «Що зробила Ольга?» — кинула Анна.
  «Ольга продала Джанет. Вона подзвонила. Вона скопіювала записки лікаря».
  «Вона каже, що це був ти».
  Лені не виглядала ні здивованою, ні сумною. Анна була огидна.
  — Я піду подзвоню Дороті, — сказала вона, повертаючись до дверей камери.
  «Ні-е-е», — почувся шепіт, який переріс у крик. Нажахані очі зустрілися з невблаганним поглядом Анни. Лені розкрив рота. Вона заскиглила: «Ні, Дороті не повинна знати. Не йди. Будь ласка, не йди! Це має бути ти. Ні хто інший. Будь ласка, будь ласка. Ви вже говорили з професором Сент-Джоном?»
  Вона розплакалася. Анна потрапила в пастку. Вона хотіла крикнути на дівчину. Натомість зціпила зуби. Виникла довга пауза, яка переривалася Леніним нюханням.
  «Ти нічим не допоможеш», — нарешті пробурмотіла вона. «Я помилився. Ви не можете мені допомогти».
  Анна спохмурніла. Це була неправда, що вона не могла допомогти. Професор Сент-Джон уже сказав їй, що вона має зробити врятувати Лені. Її тіло повстало від поразки в дівчині. Анна не соромилася назвати їх дівчатами. Керолайн, вона була тією, хто піклувався, хто взяв на себе їхній біль. Анні спало на думку, що Керолайн вимагатиме розповіді про цю дивну зустріч.
  «Я допоможу», — сказала вона, змушуючи слова заповнювати мертву кімнату. — Я бачив професора Сент-Джона. Я допоможу, якщо зможу».
  — Це була Ольга… — знову почав Лені.
  «Замовкни про це. Скажи мені, що ти зробив з Джанет і чому тебе заарештували».
  Здалека Анна побачила, як Керолайн усміхнулася. Їй стало легше дихати. «А тепер сядьте. Припиніть це ниття».
  Обережно рухаючись, Анна спустилася на матрац поруч із Лені. Голос дівчини пролунав писком.
  «Це були всі ми. Ні, це була їхня ідея. Як ти думаєш, якби я сказав поліції, вони б мене відпустили? Не назад у той коледж, я не можу туди повернутися… ніколи… я…»
  Лені задихалася. Керолайн назвала панічний напад. Дещо про паперовий пакет. Анна озирнулася. У камері не було нічого, крім смердючого туалету. Що б зробила Керолайн? О, це .
  Анна сильною рукою обійняла спину, що здибалася. Вона обережно помацала вузлуваті кістки під не надто чистим світшотом.
  — Ось, ось, — сказала Анна. Керолайн має бути тут. Ця сцена розважила б Мері Вондвокер, подумала вона.
  — Просто скажи мені, що ти зробив, — наказала Анна.
  Лені відійшла далі, нюхаючи.
  «Ми говорили про крадіжку того сувою, того, що із золотом і картинками. Вони показали це нам під час екскурсії коледжем, спеціальний диспенсер… що завгодно. Вони називають це сувоєм алхімії». Коли слова випали, Лені закрила рот рукою.
  — Що, — здивувалася Анна. «Ти… хто? Ви всі ?»
  Лені схопила її за руку, ніби та мала вибухнути.
  «Тихіше, будь ласка, будь ласка, Анна. Вони можуть слухати!»
  «Вони хто? Поліція? Як…?»
  «У них… гм, як ти кажеш… жуки…»
  Анна витріщилася на неї. «Жуки», — коротко сказала вона й оглянула голу камеру. «Навряд чи тут. Але добре бути обережним, — неохоче додала вона. У дівчини були правильні інстинкти. Вона зітхнула над недогодованим екземпляром. «Оскільки я розмовляв із професором Сент-Джоном про звинувачення проти вас, вам краще розповісти мені все. Нічого не пропускайте, і швидко. Я повинен скоро піти, щоб допомогти… гм, другу».
  «Ми зробили це через вас», — прошипіла Лені. «Тепер тільки ти можеш мене врятувати». Анна втомлювалася від інтриг. Чим вона була для цих дівчат? Анна не давала жодних обіцянок ні Дороті, ні своїм підопічним.
  «Розумієте, ми хотіли бути схожими на вас. Сильний і вільний».
  Анна витріщилася. Лені поспішив пояснити. «Тож ми вирішили стати бандою і заробляти багато грошей. Після того, як ми побачили Сувій…» Лені завагалася.
  Зразок для наслідування? Натхненний кримінальною кар'єрою Анни? Неохоче вона почала бачити думки наляканих молодих жінок. Зрештою, вона сказала їм, що це її вихід із проституції. Анна проковтнула. «Тому ви мене попросили? Я думав, що це тому, що святий Джон сказав тобі.
  «Він зробив. Коли мене спіймали, старий Сент-Джон схопив мене, і я вдарив. Я не хотів зробити йому боляче».
  «Отже, ти захищався», — незважаючи на свою думку, виявила зацікавленість Анна.
  «Гм… ну, там було відро».
  «Відро? пластик? Порожній?»
  «Метал. Відро для швабри. Я замахнувся на нього. Він отримав це… там».
  «Де»?
  «Ти знаєш, у людини там ».
  Була пауза. «Він сильно поранений?» запитала Анна.
  — Я так не думаю, — із сумнівом відповіла Лені. Вона, мабуть, сильніша, ніж виглядає, — зрозуміла Анна. Жінки, які постраждали від торгівлі людьми, мали бути.
  «А так…» — підказала Анна. «Що сталося далі? До приїзду поліції». Вона знала, що до того, як закон вступив у дію, винуватець був у найбільшій небезпеці.
   «Після того, як він припинив той жахливий шум, — похмуро сказала Лені, — він сказав, що я маю змусити вас піти до нього. Ти, і ніхто інший, інакше він би мене звинуватив у замаху на вбивство. А інші дівчата як спільниці. Він би відправив нас у в'язницю. Назавжди».
  Анна зітхнула. «Ну, я бачив його. Я не можу сказати вам, що він запропонував, але немає сенсу вам хвилюватися. Ваша роль у сувої алхімії виконана. Ви розумієте?»
  «Так, Анна».
  Незабаром після цього Анна вийшла з поліцейської дільниці, загрібаючи пальцями волосся, щоб вивітрити запах ув’язнення. Незважаючи на це, вона відчула запах бруду та відбілювача на піджаку Chanel, який вона викрала, змінивши дані доставки в Інтернеті. Однак вона не думала про камеру Лені. Вона згадувала свій нічний сеанс із Годріком Сент-Джоном.
  Це було просто: шантаж. Вона мала вкрасти справжній сувій алхімії у «вашої подруги Мері Вондвокер, коли вона повернеться з ним до цієї країни. Якщо ви цього не зробите, міс Вронська, я звинувачу вас у злочинній змові з торгівлею дівчатами в Холівеллі.
  Анна хотіла його вдарити. На відміну від Лені, вона навчилася стримуватися. Насильство породило ще більше проблем. Скоріше, що б зробила Мері?
  «Вам цікаво, як би відреагувала ваша міс Вондвокер. Вона сказала б, що я нешкідливий без доказів. Але вас, міс Вронська, я перевірив. Ви з важкої школи. Ви знаєте, що завдяки моїм прихильникам Mer-Corp я маю повноваження за межами суду. Влада домогтися депортації тих дівчат Холівелл і скасування вашої угоди з владою». Від Сент-Джона тхнуло самовдоволенням.
  Ганна закипіла. Він мав рацію. Все, що вона могла зробити, це слухати його ненависні слова.
  — Мені потрібен оригінальний сувій Алхімії, міс Вронська. Мені байдуже, хто ти, ти і твоє так зване Агентство ».
  Губи Годріка Сент-Джона стиснулися, наче він вкусив павука. «Я хочу, щоб мені принесли цей сувій », — продовжив він. «Без дурниць про роботу в коледжі. Ти принеси це мені сюди і нікому не кажи. Або інакше».
  Анна мовчала. Її обурив піт на чолі Ґодрика Сент-Джона. Вона уникала опуклості, яка, мабуть, захищала його поранені яєчка, щоб тоді вона могла показати задоволення. Через кілька секунд вона кинула йому слово: «Гроші».
  Частково твердження, частково запитання, її відповідь заспокоїла Сент-Джона. Він налив у келих ще пурпурно-червоного вина, поставивши графин на стіл біля свого крісла. Анні він нічого не пропонував.
  «Гроші? Ну, мабуть, міс Вронська. Пізніше, набагато пізніше. Коли я знайду... коли я зможу завершити свою роботу над справжнім сувоєм Алхімії. Поки що ти працюєш на мене. Принесіть мені сувій Матері Джуліан протягом двох тижнів, або я доб'юся того, щоб ту шугу Лені притягнули до відповідальності за замах на вбивство. У в'язниці вона довго не проживе».
  Сент-Джон кинув назад запашну рідину й глянув на Анну, яка спостерігала за ним. Це був виклик. Ніщо в поведінці цього чоловіка не свідчило про те, що Лені справжня людина.
  Анна навмисно підсунула м’який табурет і сіла. Деякі слова були іскрами, які горіли. Вона більше не думала про Мері та Керолайн.
  «Я чекаю своєї відповіді, міс Вронська. Місцева поліція буде рада, що моя пам’ять відновилася. Тепер я можу описати страшні удари; як це... ця зла дитина з явною злобою наперед...»
  «Я зроблю це». Анна почула ці слова, тому, напевно, вона їх вимовила.
  «Скажи це?» Сент-Джон нахилився вперед, виділяючи ще більше хімічних запахів, і ткнув гострим підборіддям до Анни. Вона підвелася й одягла піджак.
  «Я візьму для вас сувій алхімії».
  «Протягом двох тижнів. Я повинен встигнути… для проекту, над яким я працюю».
   «Швидше. Я отримаю це швидше». Вона була надто обурена, щоб дивитися на нього.
  Сент-Джон відкинувся назад, знову потягнувшись до графина. «Моя пам'ять туманиться. Просто переконайтеся, що так і залишиться. Виходячи, міс Вронська, зачиніть двері.
  Анна грюкнула дверима й якомога голосніше затупотіла підборами черевиків по сходах. Вона абсолютно не підозрювала, чи збирається віддати сувій алхімії Ґодрику Сент-Джону.
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ТРЕТЯ
  GUTREFACTIO
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 12
  У ТІМРЯВУ
  Керолайн прокинулася в темряві. Вона мріяла про Мері. Старша жінка сказала їй вставати, її черга готувати сніданок. Такого ніколи не було в реальному житті. Депресія Керолайн непередбачувано змінювалася між безсонням і тим, що Анна називала Керолайн, ведмедем, сплячкою та сном по двадцять годин на добу. У будь-якому випадку вони дозволяли їй спати, коли вона могла.
  Над її ротом щось лоскотало в носі. Піднявши очі, Керолайн побачила в темряві червоні завивки. Де вона була? Вона намагалася не панікувати. Вона лежала в ліжку з тугими ковдрами. Обкладинка була надто теплою та дряпалася. Намагаючись поворухнути руками, вона наштовхнулася на щось тверде. Її прив'язали до ліжка. Спалахнув страх; вона відкрила рот і захекалася, задихаючись.
  «Припини це».
  Голос прошипів із темряви. Керолайн стримувала крик. Вона не бачила нічого, крім червоних крапок. Деякі миготіли, як крихітні вогники.
  «Припиніть цей шум». Голос був роздратований.
  «Бажаю…» Керолайн спробувала вивільнити рот. Зрештою вона вирішила своїм язиком, уже жахливо сухим, штовхнути колючу тканину. Повернувши голову, вона відсунула рот від покривала.
  «Хто там?» — прошепотіла вона.
  «Нічого, — пролунала хрипла відповідь. Це може бути жінка чи чоловік. «Просто мовчи. Інакше принесуть ще таблетки. Скоро світатиме. Що б ви їм не сказали, деякі з нас хочуть прокинутися».
  Голос був злий і трохи наляканий, зрозуміла Керолайн. Вона повинна бути в Старій лікарні. Озирнувшись назад, вона згадала голку, а потім вогненних зміїв, що стріляли її венами. Потім нічого, до пробудження… тут. Правильно, у Старій лікарні зберігають відьму з ключем від сувою алхімії. Анна прийде за нею, за нею та зниклою відьмою.
  Анна де ти? — тихо промовила вона в темряву. Приходь зараз. ти мені потрібен; відвези мене додому.
  Темрява промайнула раз; горіли червоні точки. Керолайн почула слабке пищання. Це має бути палата. Червоні крапки, мабуть, машини. Чому так темно?
  «Я не можу рухатися», — прошепотіла вона, сподіваючись, що голос відповість. Це не звучало... надто небезпечно, просто... трохи агресивно.
  «Як Анна», — подумала вона. Керолайн було цікаво, чи чує вона дихання. Якби це була палата, там мало б бути кілька пацієнтів. Чому вона нічого не чула, окрім тихих звукових сигналів?
  «Я не можу рухатися», — сказала вона голосніше. Її покарали і нагородили.
  «Замовкни».
  Напевно, жінка, подумала Керолайн, і літня.
  «Вони зв’язали вам ноги і руки. Ось що вони роблять, поки не побачать, що ти не будеш блукати вночі. Просто мовчи. З першими світанками ми можемо випити чашку чаю. Можливо, навіть цукор».
  Керолайн хотіла поставити ще одне запитання, а потім ще й ще. Вона цього не зробила. Перше світло скоро, це була обіцянка триматися. Можливо, вона могла б почати з’ясовувати щось сама. І вона дуже хотіла чашку чаю.
  Через дві години пролунала серія клацань, а потім спалахнуло штучне світло. Керолайн відкрила очі. Вона перебувала в старомодній палаті, яку смутно пам’ятала з відвідин своєї бабусі в дитинстві. Цю лікарню було заплановано закрити, нагадала вона.
  З-за дверей долинув стукіт. Керолайн затремтіла, потім сказала собі припинити це. Одразу троє мешканців ліжок скинули покривала й сіли. Найближче до Керолайн була стара жінка з довгим білим волосся, одягнене в дитячу нічну сорочку з блакитними незабудками. Керолайн побачила коричневі плями спереду й намагалася не кляпнути. Жінка обернулася до Керолайн і зиркнула на неї. Голос минулої ночі, припустила вона.
  Її відволікло прибуття візка з урною для чаю та купами нарізаних білих тостів, з яких капало масло.
  — Дай, дай, — гукнув молодий чоловік із зеленими дредами, непоєднувано заплетеними на рожевій шкірі голови. Керолайн побачила, що в нього були фіксатори для ніг, хоча руки були вільні. Він простягнув їх жінкам, які наливали чай у пластикові кухлі. Вони поставили кухоль і тарілку біля кожного ліжка. Дві жінки, одна на вигляд африканка, інша, ймовірно, філіппінка, не намагалися заговорити. Керолайн було цікаво, чи вони взагалі розмовляють англійською.
  «Дайте, дайте».
  «Чекай своєї черги». Голос долинув із купи паперових файлів на кутковому столі. Коли висунулася голова, Керолайн побачила жінку з сірим обличчям у формі медсестри 1970-х років. У неї навіть була одна з тих старомодних кепок. Темні мішки обтяжували її очі під мишачою бахромою. Обличчя зникло. Потім почулося металеве постукування. Керолайн не змогла це розмістити. Потім спалахнув старий детективний серіал, який вона дивилася, коли не могла спати. Це був звук електричної друкарської машинки.
  Ну, це вирішує питання Інтернету, подумала Керолайн. Як Анна мене тепер знайде?
  Поруч вимальовувалося обличчя, пропахле чаєм і тостом. Голод і спрага запалили Кароліну. Тролейбус віддалявся. Покрутивши головою, Керолайн глянула на свою тарілку й кухоль. Вона боролася зі своїми обмеженнями в тихій програшній битві.
  «Гей», — прошепотіла вона так голосно, як наважилася. «Я не можу… Я не можу отримати свій чай. Допоможіть».
  Вона напружила зап’ястки під рожевою ковдрою. Молода темношкіра жінка обернулася. Помітивши проблему, вона взяла старомодний ключ із зв’язки на поясі й стала на коліна біля ліжка Керолайн. Після скреготу Керолайн побачила, як вона бігла за зникаючим візком із хитаючою урною.
  Пацієнти були наодинці з стуканням по клавішах друкарської машинки та невидимою медсестрою. Її купи файлів були складені, як стіни фортеці. Керолайн кинула швидкий погляд на свою розлючену сусідку, яка поглинала її тости, а масло стікало їй з підборіддя.
  Підвівшись на ліктях, Керолайн поставила тарілку на ліжко й взяла кухоль чаю. Він був теплим, коричневим і солодким. Як Анна, зітхнула. Що вона могла зробити тепер? Що б зробила Мері?
  «Іди, іди», — знову пролунав молодий чоловік, розмахуючи пластиковою тарілкою, наче фрісбі. Він виглядав щасливим, розмахував руками. «Лети, лети», — сказав він, ніби кидаючи тарілку в крихітні вікна. Вони були надто високі, щоб побачити щось, окрім синіх хмар, що бліднуть до денного світла.
  «Гаразд. Тихо, — почувся сонний голос із стосів паперу. «Ліки надходять. Покладіть це».
  Наближалися кроки. Інший візок з білявкою на вигляд років чотирнадцяти. Зрештою, Керолайн зрозуміла, що вона не готова до «Старої лікарні». Він був завантажений пластиковими коробками, з яких стирчать шприци. Керолайн проковтнула. Вона вміло уникала таблеток, намагаючись не хвилювати свого покійного чоловіка, але ухилялася від ін’єкцій була зовсім іншою справою.
  Медсестра підійшла до ліжка Керолайн і подивилася на таблицю в кінці.
  «Я не можу мати голки. У мене алергія». Це все, що могла придумати Керолайн.
  Медсестра витріщилася на неї, а потім знову на карту.
  «Ваших ліків немає в списку», — сказала вона з різким мідлендським акцентом.
  «Жодних уколів. У мене з’являється висип, підвищується температура і…» Керолайн не могла пригадати більше правдоподібних симптомів. На її полегшення, медсестра обмацала довкола й витягла тацю з таблетками. Вона подарувала Керолайн три блакитні льодяники в крихітній чашці та ще одну з водою.
  «Добре, починаю з цього», — пробурмотіла вона. «Поки ми не отримаємо ваші записи».
   «Дякую», — вигукнула Керолайн. Вона кинула всі три таблетки собі в горло і кинула у воду. Це змусило її кашляти. Вона змусила себе лягти, заплющивши очі, наче все гаразд. Коли погрозливий візок поїхав, Керолайн повернула голову в подушку й виплюнула таблетки собі на руку.
  Вона помітила рух біля свого ліжка. Старенька в огидній нічній сорочці стояла біля неї на колінах.
  «Бачив тебе», — пошепки проспівала вона. «Йер виплюнув ті таблетки».
  Керолайн шукала спосіб заспокоїти жінку, аж поки не побачила, що зморшкувате обличчя змінилося на злобну усмішку.
  — Добре, — прохрипіла вона. «Агнес Нейсміт», — вдарила вона себе в груди. «Ти хочеш приєднатися до комітету втечі?» Агнес захихотіла, показавши кілька жовтих зубів. «Є деякі з нас, хто хоче звідси. Одна відьма».
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 13
  СТРАШНО БАГАТО КРОВІ
  Мері Вондвокер планувала спати допізна у своєму готельному номері високо над крижаними вулицями Лос-Анджелеса. Перебуваючи надто пізно в музеї, її тіло жадало відпочинку, а розум застряг у лондонському часі. Тому вона наполягла на тому, щоб її ранкову зустріч із DP та директором музею Мелісою Олдкасл перенесли на 11 ранку.
  Мері знову заснула, плануючи неквапливий сніданок, завершивши розповіддю Керолайн і Анні про свій тріумф. Сніг може спричинити проблеми з польотами, але, безсумнівно, вона та Сувій Алхімії будуть на шляху додому за день-два.
  Цього не було. Її збудив сильний стукіт у двері перед 9 годиною. Витягнувши ноги з ліжка, вона відчула, ніби її вдарили цеглою. Ах, часовий пояс. Невпевнено попрямувала до дверей. Нападником виявився ДП
  «Я прийшов з DP. Він сказав принести вам каву».
  Не посміхаючись, він простягнув Мері те, що здалося величезною чашкою з картонним тримачем. Мері взяла його, кліпаючи й похитала головою.
  "ВООЗ? Ні, цього не може бути…»
  «О, я Сем, брат ДП. Люди кажуть, що ми схожі».
  «О, так, справді. Заходьте. Боюся, ви мене розбудили… Сем».
  Сем підійшов до вікна, відкриваючи штори. Його не цікавив дивний друг брата. Мері обпекла рот киплячою рідиною. Це може бути кава, подумала вона. Сем розвернувся.
   «ДП хоче, щоб ви були в музеї раніше. Він хоче провести для вас екскурсію по… цьому. І каже, що таксі буде мало. Що зі снігом і все. Отже, я маю тобі допомогти».
  «Так, звичайно. Як мило з його боку. І ти. Чи не проти почекати мене надворі, Семе?»
  Що стосується одягання, гостроти кави та снігу, що все ще падав, минуло більше години, перш ніж вони підійшли до музею. Щось пішло не так. Поруч стояли три поліцейські машини та швидка допомога.
  «Щось відбувається», — без потреби сказав Сем.
  Мері спіймала посивілого члена поліції Лос-Анджелеса, який багато говорив пані. Коли він почув про її зустріч із британським стажером і директором музею, він зробив кілька кроків убік і пробурмотів у радіо. Тоді він наполіг, щоб і Мері, і Сем увійшли до музею, щоб поговорити з «сержантом. Прямо зараз, пані».
  Мері вже збиралася вимагати пояснень, коли темноволоса жінка в костюмі з чорними джинсами та хвостиком зійшла сходами й оголосила себе сержантом Беверлі Рівера. Міс Вондвокер повинна була негайно супроводжувати їх до музею . Йшлося про вбивство.
  Мері впустила свій портфель, який розірвався. Її рука тремтіла, коли вона стала на коліна, щоб зібрати копії Хартії Св. Джуліана та Акту дарування заснування. Тривожно глянувши на спантеличеного молодого чоловіка, який стояв біля неї, вона жестом подала йому знак слідувати за копами до входу до музею.
  На сходах і ліфті була натягнута жовта стрічка на місці злочину. Поруч із жінкою в чорній шубі, застібнутій на підборідді, скутно стояв старший чоловік. Обоє витріщилися на Мері, на Сема теж, як вона зрозуміла. З забороненими виразами вони підійшли.
  — Міс Вондвокер, — сказала жінка з акцентом Нової Англії, який Мері розпізнала як грошовий. «Я Мелісса Олдкасл, директор музею».
  Мері помітила, що, незважаючи на сніг, зачіска Мелісси Олдкасл у світлий колір залишалася ідеальною. Зрозуміло, ні сніжинка наважилася розладнати одну волосинку. Директор простягнув наманікюрений палець і постукав Мері по руці.
  «Я маю показати тобі... гул, — кашлянула вона, — сцену».
  «Капітане Ласселес», — сказав грубий голос чоловіка, що стояв біля неї. «Нам потрібна ваша заява про все, що сталося вчора».
  Голос чоловіка був на диво невпевнений для старшого офіцера поліції, принаймні з того, що Мері зібрала з американських поліцейських шоу, до яких вона таємно пристрастилася. Вона помітила, як сержант Рівера кинув на сивого чоловіка занепокоєний погляд, перш ніж усвідомити жахливість цієї зустрічі.
  «А ти?» Сержант Рівера підказала Сему.
  «Сем Мерфі. Тут працює мій брат. я ні. Він просто попросив мене привести це, тобто міс Вондвокер, на зустріч сьогодні вранці».
  «Коли він вас запитав?» — накинувся сержант. У Мері було погане передчуття.
  «Минулої ночі близько сьомої. Де він? Дорогою я написав йому повідомлення, але він так і не відповів. Він завжди відповідає».
  Сем залишився байдужим. Мері подивилася на нього з тривогою.
  «Що сталося?» Голос Мері пересох. Вона не хотіла знати. Вона хотіла додому.
  «Ти маєш піти з нами». Ласселес схопив Мері за руку й рушив до ліфта, відтягуючи жовту стрічку. «Горище. Зараз».
  Його сержант виступив у тилу з Мелісою Олдкасл і Семом. Вона зосередилася на Семі, зауважила Мері. У безпосередній близькості від ліфта Мері добре розгледіла обличчя капітана. Цей червоний шрам на правій скроні мав бути від кулі. Вона кліпала очима. Це був кратер під його сивим волоссям із акуратною чорною діркою? Чи може куля все ще там застрягла? Цей жах відволікав увагу від того, що було нагорі.
  Сержант Рівера відкашлялася, намагаючись привернути увагу Мері. Мері проігнорувала її.
  Десь — у своїй голові — Мері чула ридання. Капітан Ласселл відповів на неї безвиразним поглядом. Гаразд, значить, це заможна директорка музею Мелісса Олдкасл, — гарячково подумала Мері. Вона намагалася викопати деталі, які знайшла в Google у літаку.
  Отримавши освіту в Сорбонні та Гарварді, родина директора Олдкасла двадцять років тому заплатила за реконструкцію музею. Жінка в хутряній шубі дивилася поза Мері зі звичною огидою. На її шкірі було сорок п’ять, але Мері знала, що їй ближче до шістдесяти п’яти.
  Здавалося, що це було надто рано, коли вони прибули на горище й підійшли до стелажів із спадщиною Ренсома. Скрізь постаті в білих комбінезонах, схожі на грізних сніговиків. Мері вловила відлуння схвильованих тонів ДП. Йому з дитинства хотілося відкрити недоторкані скрині.
  Першим її вразив запах: димлячого заліза з солодким присмаком. Між рухливими ногами вона побачила темно-червоне плесо. Кров, крові було багато. Біля нього було тіло чоловіка. Навіть відвернувшись, голова виглядала знайомою. Вона почула десь позаду крик: крик чоловіка; крик хлопчика. Мері продиралася крізь натовп. Сильна рука спробувала відтягнути її назад. Вона інстинктивно відбивалася.
  «Дайте мені… дайте мені подивитися», — люто сказала вона. Рука опустилася.
  Натомість капітан Ласселл схопив Сема Мерфі, який стояв, тремтячи всім тілом. Мері стала навколішки перед тілом. На мить вона залишилася наодинці зі своїм тремтячим подихом і тілом ДП.
  Його голова була розбита ззаду, ймовірно, звичайним молотком, який лежав поруч. Мері захекалася; вона чула блювання позаду себе. Кров полилася по спині ДП і зібралася на підлогу, коли його тіло впало. Хтось перевернув його на бік.
  Горе було несподіваним. Сльози текли на її щоках, як не робилося з моменту іншої смерті давно. Змащена кремом для обличчя, її сльози капали на її прекрасне лавандове пальто.
   Абсурдно, вона хотіла зігріти холодні руки ДП; вони були розкидані, як коричневі зірки. Краєчком ока Мері помітила його трибі біля скрині Ренсома. Вона не могла зараз думати про Алхімічний сувій.
  *****
  «Ви, мабуть, британець», — сказав він біля входу в музей. Його молодість, його дружелюбність, його ентузіазм, це все? Горло Мері видав звук. Він був таким… таким невинним .
  За її спиною пролунали голоси. Хтось казав, що тіло знайшла сама директорка музею. Сем закричав про те, щоб зайняти її місце біля ДП. Мері підвелася, коли Беверлі Рівера кинулася взяти її за руку. Мелісса Олдкасл дивилася з дверей.
  «Відпусти мене, сволота». Це був Сем. Ласселес опустив руку, і Сем став навколішки біля голови ДП. Він простягнув палець, а потім відповів на спільне «Ні-є-е-е» від усіх присутніх поліцейських. Але не Лассель, зрозуміла Мері. Він просто дивився на Сема, наче спантеличений чимось.
  — Це місце злочину, сер.
  Молодий чоловік проігнорував Беверлі.
  «Мій брат. Дозволь мені залишитися з братом!» Це було первісне виття. Мері здригнулася.
  Піднявши погляд, Мері була вражена, побачивши страх на обличчі старого поліцейського. Інстинктивно вона зустрілася очима з Беверлі Рівера. Молода жінка ледь помітно кивнула. З капітаном Ласселем було не все гаразд. Сема блювало. Сержант Рівера взяв на себе відповідальність за вивезення людей.
  «Сер, містере Мерфі, повертайтеся сюди. Мені… тобто я маю на увазі капітана Ласселеса, потрібно поговорити з міс Вондвокер. І ви, сер, — сказала вона напружено. «Містер Мерфі, йди з нами, — казав сержант. — Ви також, будь ласка, капітане. Вона торкнулася Ласселя за руку. «Ми йдемо до кабінету директора, до номеру міс Олдкасл».
  Старший коп смикнувся, наче хтось натиснув на вимикач.
   «Приведіть цього чоловіка». Він показав на Сема.
  Сем не рухався. Мері виявила, що просунула свою руку в руку юнака й допомогла йому підвестися.
  «Давай, Семе, — сказала вона. «Ходімо».
  Через кілька секунд Сем Мерфі відірвав очі від тіла. Він уперше по-справжньому глянув на жінку в плащі смішного кольору сталевими очима. Він кивнув, і вона підвела його до групи працівників музею. Вони випередили копів з горища.
  Через двадцять хвилин вони були в кабінеті директора. Без її хутра, примарна худа Мелісса Олдкастл знову з’явилася в кашеміровому костюмі. Невдалий колір крові в поєднанні зі світлим шоломом її волосся надавав їй вигляд вікінга.
  Оформлений як величний дім, її кабінет мав кілька антикварних сидінь. Мері підійшла до добре оббитого крісла, яке дивилося від вікна до дверей. Анна якось сказала, що завжди шукайте шляхи втечі. Як похмуро, подумала вона тоді. Це здавалося тисячу років тому.
  Сем сів у крісло біля неї. Капітан і сержант Рівера підняли сидіння навпроти них, а Меліса Олдкасл стояла збоку. У Мері тремтіли руки. Запах крові слідував за ними в елегантну кімнату.
  «Кава», — прогаряв Капітан через плече у вестибюль. Мелісса Олдкасл кивнула. З витонченістю аристократичного виховання вона підвелася й пробурмотіла кілька слів за дверима. Ніхто не звернув уваги, поки не почули ноту здивування.
  «Професоре? Ми вас сьогодні не чекали. Стався… інцидент».
  Сем видав придушений звук.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 14
  ЙОГО НАЗИВАЮТЬ КУКІ МАК
  Мері нахилилася вперед, щоб уважно оглянути новачка. Вона відчула, як її шия згорнулася, дивлячись на чоловіка років сорока без капелюха з сяючим пухлим носом. Розтоптавши сніг із дорогих черевиків, він зняв плащ із тартану. Мабуть, коштувала бомба, подумала Мері. Це справжній візерунок, ймовірно, витканий вручну. Зловмисник звернувся до директора музею.
  «Інцидент? Тут, у музеї? Я вірю, ніщо не завадить нашій справі, — жваво сказав він. У його новоанглійському акценті був ледь помітний шотландський відтінок. Несправжній, вирішила Мері. Одягніть гроші, як тартан. Його він зняв, показавши костюм із гусячими лапками в стилі 1950-х років поверх процвітаючого округлого живота.
  Схопивши найвеличніший стілець, він торкнувся свого рідкого волосся й виявив, що воно мокре. Він витягнув хустку, змахнув нею, як прапором, і коротко потер нею голову. Потім із самовдоволеною посмішкою оглянув вражені обличчя. Відразившись спершу його ставленням, а потім одеколоном, Мері почала вгадувати його наміри. «Сподіваюся, він не той, за кого я себе вважаю», — подумала вона.
  «Дякуємо, що приєдналися до нас, сер», — схвильовано сказала Беверлі Рівера. «Звідки ви дізналися про, е-е, «інцидент»?»
  Вона кинула застережливий погляд на Капітана, який дивився в простір. «Він хворий, — із запізненням зрозуміла Мері. Вона няньчить його. Він не може впоратися. Чому поліція Лос-Анджелеса дозволяє йому бути тут?
  Великий чоловік зволив помітити її. «Я чув, що у вас була… «проблема» з померлим працівником: темношкірим стажером. Офіцер на двері сказали мені, — прохолодно сказав чоловік. Потім він поглянув на Сема, і він закляк.
  «Той темношкірий стажер був моїм братом», — сказав молодий чоловік, намагаючись стримати себе. «Люди вважали нас близнюками».
  — втрутилася Мелісса Олдкасл. — Професор Дональд Кухулін Макдональд — наш видатний партнер у Алхімічному проекті, — ледь чутно сказала вона. Мері бачила, що її приїзд не влаштовує. Також не була Мері.
  «Ти Кукі Мак», — насторожено сказала Мері.
  «Звичайно, я», — сказав чоловік, надувшись від задоволення. «Ось для Алхімічного сувою, який знайшов Музей. А ти?»
  «Міс Мері Вондвокер, з коледжу Сент-Джуліан, Оксфорд». Мері звернулася до Сема. «Містер Мерфі був такий добрий, що супроводив мене сюди».
  — Саме так, міс Вондвокер, — урвався капітан Ласселл. Нові лінії зморщили його погано виголену щелепу. «Ви, — він зупинився на Мері, — були останньою людиною, яка бачила ДП Мерфі живим».
  Мері прочистила горло. «Крім його вбивці», — відповіла вона.
  Капітан Ласселл дістав із куртки пляшечку таблеток і жбурнув до рота. Скупа Беверлі Рівера підвелася, щоб налити йому склянку води з глечика. Крижинки злипалися у щось на зразок білої хмари. Мері здригнулася, щоб уважно. Часовий пояс, коли їй потрібно було зосередитися.
  — Нам потрібна повна заява, міс Вондвокер, — тихо сказав Рівера. «Почнемо з голих фактів. Навіщо взагалі знайомитися зі стажером?»
  «Він був більше, ніж це», — урвався Сем. «Так, він прибув стажистом, але добре справлявся зі старими речами. Його збиралися підвищити. Чи не він?» Тепер Сем звертався до Меліси Олдкасл, яка виглядала незручною. «Хіба не він?»
  Директор музею різко кивнув. Мері вловила дивний вираз обличчя Кукі Мака. Він дивився на Сема з якоюсь відразою.
   Клацання в двері передвіщало каву. Мелісса Олдкасл помахала секретарці зі срібним підносом і вишуканим фарфором. Надмірно, подумала Мері. І чому сержант Рівера дозволяє Ласселесу прикидатися головним? Копи повинні були нас розлучити. Навіщо дозволяти Cookie Mac зірвати вечірку?
  «Ти, звісно, здобув сувій Алхімії», — наказав Кукі Мак Мелісі. «Я наполягаю на перевірці. Це центральна тема моєї доповіді на симпозіумі для Фонду європейської історії».
  Не звертаючи уваги на каву, він постукав ложкою по цукорниці. «І я знайшов місце неподалік, у Каліфорнії, яке називається «Школа алхімії». Чудове місце для тестування на Західному узбережжі.»
  Мері була як заінтригована, так і нажахана. Тепер вона була певна, що Кукі Мак — експерт, якого чекають у коледжі Сент-Джуліана. Mer-Corp надсилала його для перевірки справжнього сувою Алхімії. То чому він шукає це тут? І чого так хвилюватися?
  Мелісса Олдкасл почала заспокійливо бурмотіти. Її перебив Ласселес, який з брязканням поставив своє блюдце. Печиво Mac почало розсіюватися.
  «Професоре, як би вас не звали, це розслідування вбивства. Я задаю питання. Сувої, лекційні екскурсії; все це не має значення».
  Вираз його обличчя став мучитим. Травма голови, подумала Мері.
  Знову очі Мері зустрілися з очима сержанта. Знову тихий похит її головою. Червоні щоки Кукі Мака загорілися ще темніше.
  « Мені нічого додати щодо будь-якого вбивства».
  Лассель виглядав спантеличеним; Рівера строчив нотатки. Кукі Мак зривався на ноги. — Як тільки я огляну сувій алхімії, я піду в дорогу, офіцери. Міс Олдкасл, що ви з ним зробили?»
  Була пауза. Мелісса Олдкасл подивилася на свій дорогий килим. Тоді вона встала, щоб звернутися до пихкаючого професора.
   «Професоре Макдональд, я не знаю, де сувій алхімії. Коли я знайшов тіло, я випадково помітив порожню коробку в скрині біля DP».
  Мері випустила довгий здригаючий вдих. Сем застукав підборами. Мері зрозуміла, що його не цікавив сувій. Печиво Mac, з іншого боку, чергувало буряк і білу крейду.
  «Я казав тобі, що це ніколи не слід було залишати…»
  Кукі Мак побачив обличчя Мері та Сема, замовк на нескінченно малу паузу, а потім пропищав: «Мої дослідження це підтверджують . Те, що ви так недбало дозволили вкрасти, є справжнім середньовічним сувоєм, а не копією сімнадцятого століття».
  Мері відчула, як її горло стиснулося. Беверлі Рівера поманила чоловіка біля дверей.
  «Візьміть показання професора Макдональда в сусідній кімнаті, детективе».
  «Але… але», — Кукі Мак втратив зв’язність. Зупинившись, щоб зиркнути на всіх, професор вискочив.
  «Сержант… е-е… капітане, я боюся, що професор має рацію», — тихо сказав директор музею. «Ця трагедія, мабуть, почалася як пограбування. Заповідання Ренсома було розграбовано».
  «Заповіт. Ось чому він, професор, був засмучений?» — надто повільно сказав Лассель.
  Біля нього Рівера старанно стукала по своєму iPad. Тоді хворий чоловік різко сказав: «Ми попереджаємо вас, міс… гм директоре, ми тут, щоб розслідувати вбивство, а не заповнювати вашу страхову заяву».
  Намагаючись приховати свої проблеми, подумала Мері.
  «Справа не в страхуванні», — вимовила Мелісса Олдкасл. «Алхімічний сувій безцінний. Якщо Cookie Mac правий, то це важливе відкриття. Рукописи Френсіса Ренсома надійшли з Англії, чи не так?»
  Тепер вона дивилася на Мері. — Ось чому ви призначили зустріч сьогодні, міс Вондвокер. Питання щодо походження?»
  Мері довелося дати знак згоди.
   Зрештою, смерть ДіПі розкриє таємниці Сент-Джуліана.
  «Сер, ми завантажили кадри». Знервований молодий поліцейський переступав з ноги на ногу.
  «І?» — запитав Лассель.
  «Ви повинні це побачити», — сказав поліцейський. Ласселес буркнув на Ріверу. Вона прошепотіла, коли вони піднялися: «Я піду перевірити вас, сер».
  «Мабуть, маються на увазі камери на вулиці перед музеєм», — пояснила Мелісса Олдкасл нікому конкретно. Лише вона, Мері та Сем залишилися сидіти. За ними пильно спостерігала мовчазна жінка в уніформі.
  — Звичайно, — сказала Мері. Вона пам’ятала, коли не було безсонних електронних очей. Сем поворухнувся на своєму сидінні. Нетерпіння чи неспокій? — здивувалася Мері. Йому є що приховувати?
  «Містер Мерфі, — пролунав хрипкий голос капітана з дверей. Рівера та Ласселес увійшли по-різному, похмуро й зосереджено на Семі. «Містер Мерфі, о котрій годині ти прибув сюди вчора ввечері?»
  Здивований вираз обличчя Сема вразив Мері, якщо не поліцейських.
  «Гм, вчора, ні. Я ніколи не приходив до музею, — сказав він із наростаючим обуренням. «Кілька тижнів тому, так, я зустрів ДП надворі. Я ніколи в житті не був тут . Я не займаюся музеями… До сьогоднішнього дня, — сумно додав він.
  «Ти не був тут минулої ночі? Ви цілком у цьому впевнені?»
  Сем кивнув.
  Беверлі показала Сему iPad. «Отже, хто це прибув незадовго до 22:00, — нейтрально запитала вона, — час, який судмедексперт оцінює як час смерті?»
  Мері кинулася за крісло Сема, незважаючи на те, що Беверлі відмахувалася від неї. На екрані вона побачила темну фігуру на тлі слабо освітленого снігу. Ймовірно, він чи вона були одягнені в чорне, але світло було надто тьмяним, щоб бути впевненим навіть у цьому.
   — Не я, — рішуче сказав Сем, стоячи на більш впевненій основі. Мері відчувала хвилі емоцій, що виходили з тіла Сема: Страх? почуття провини? Горе? Вона не могла сказати.
  «Капітане, сержант, неможливо побачити, хто це», — сказала вона. «Він, якщо це він, у капюшоні, а на обличчі шарф», — сказала вона.
  «Якщо це не ти, то де ти був?»
  «Вдома».
  «Один?»
  Сем кивнув. «ДП надіслав мені повідомлення о сьомій про міс Вондвокер. Він сказав, що допізна працює над чимось великим. Ми ділимо квартиру; Я маю на увазі квартиру». Сем виглядав старшим; він почав усвідомлювати наслідки.
  Копи спохмурніли на Сема, Рівера оцінив його, а Ласселл крізь налиті кров’ю очі.
  «Чому камера так далеко від входу в музей?» — запитала Мері. «І світло дуже погане».
  «Вуличний ліхтар і власна камера музею були розстріляні кілька днів тому», — сказала Мелісса Олдкастл. Вона нахилилася до iPad. «Це далі по тротуару. Капітане, дозвольте мені послати когось інвентаризувати скрині, де… помер Д.П. Більше скарбів може бути зникло».
  Лассель виглядав порожнім. Рівера вскочив.
  «Чудово, надішліть одного зі своїх співробітників, якого супроводжуватиме детектив».
  Мелісса Олдкасл відійшла в куток і почала бурмотіти в телефон. Вона нагадувала Мері Кароліну та Анну. Мері знову вирішила зв’язатися з Анною, оскільки вона не могла зв’язатися з Керолайн у Старій лікарні.
  Постійний запах крові викликав почуття до Керолайн, погані почуття. «Сталося вбивство, — сказала вона собі, — і Алхімічний сувій зник. Мені треба подзвонити. До біса, скільки б часу не було додому.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 15
  ХТО ШУКАЄ НЕВИДИМИЙ КОЛЕДЖ?
  Змучена ранковими одкровеннями, Мері дивилася на зовнішній вітер і сніг. Якби тільки вона могла втекти, принаймні на кілька секунд, від запаху крові, що долинав звідти, де тіло ДП зігнуто, як закривавлена коса. Вона глянула на Сема й побачила звинувачення, змішане з закликом. Це не моя провина , хотіла кричати вона. Навколо було занадто багато поліції, щоб дотягнутися до Сема, принаймні зараз.
  Наприкінці розуму, щоб знайти спокій, Мері вимагала перерви в туалет. «Дайте мені трохи усамітнитися», — благала вона, а потім змогла вийняти свій телефон. Від Анни немає відповіді.
  Навіть голосова пошта відмовила їй, повідомляючи з огидним самовдоволенням про повну скриньку вхідних.
  Мері скреготіла зубами, натискаючи на рінгтон. О, як вона сумувала за кібернавички Анни, яких вона не змогла зрозуміти. Безглуздо, звичайно, думати, що посилення голосу її телефону розбудить Анну в Англії.
  «Я б хотіла», — пробурмотіла Мері, повертаючись до електронної пошти. А, ось була Анна: тема «Невидимий коледж». Досліджуючи, Мері сяяла ароматним сяйвом музейних туалетів. Мені не потрібні дослідження. Мені потрібні новини. Розкажи мені про Керолайн. що відбувається чому ти не розмовляєш Тим не менш, вона відкрила електронний лист.
  Від Cybercrafter183@lilith до MaryWandwalker@gmail.com
  Докази очищених баз даних про Френсіса Ендрю Ренсома. Деякі приховані алхімічні сайти підтверджують членство в Невидимому коледжі (див. вікі нижче). Вони також стосуються друга художника та колеги алхіміка Роберта Ле Мора з Лондона. Le Більш імовірний автор C17- го Алхімічного сувою, оскільки в листі, архівованому в Лос-Анджелесі (ваш музей), говориться, що вони відвідали Сент-Джуліанс у потрібний рік. Авторство чотирьох інших алхімічних текстів поз. атрибут Р. Ле Мор (електронна бібліотека Британського музею). Я знайшов сліди пошуків обох алхіміків, зосереджених за останні 3 місяці. Спроба відстежити URL-адреси, але підтвердити США, а також Великобританію. Найшвидше, Анна.
  Нижче був вставлений запис веб-сторінки з чогось під назвою WikiEsoterica:
  Invisible College, The: c. 1640 – 1770. Афілійована група алхіміків і філософів у Лондоні, яка стала Королівським товариством (засновано 1660 р., триває). Згадується в німецькій розенкрейцерській літературі. У листах 1646 і 1647 років Роберт Бойль, пізніше вчений Королівського товариства, згадує про «наш невидимий коледж» або «наш філософський коледж». Королівське товариство, присвячене отриманню знань шляхом експериментальних досліджень, також дух алхіміків. Три датованих листи є документальним підтвердженням: Бойл надіслав їх Френсісу Ендрю Ренсому в Новій Англії та маловідомому алхіміку Роберту Ле Мору.
  Був другий абзац під назвою: Останні дослідження.
  Історик Кухулін Макдональд відрізняє Невидимий коледж від інших груп, які також поєднували елементи теології, природничих наук, медицини, філософії, алхімії та навіть політики (оскільки американські колонії були тісно пов’язані з Лондонські інтелектуали). Останні згадки про Невидимий коледж включають хіміка-дослідника Годріка Сент-Джона з коледжу Сент-Джуліана в Оксфорді. Див. “The Lost Chemistry of the St. Julian's Alchemy Scroll”, St, John, G. Journal Natural Philosophy and Science , vol. 46, 2017 (весна), стор. 27-54. Див. також Середньовічну теологію, Алхімічні групи, Дослідження богинь, Феміністську духовність, Джуліана Норвічського.
  *****
  Мері сперлася на мармуровий умивальник. Годрік Сент-Джон і Кукі Мак, або професор Кухулін Макдональд, щоб дати йому його справжнє ім'я; — люто думала вона. Один був істориком, інший хіміком-дослідником, але обидва були залучені прямо зараз. Вони знали один одного, звичайно, навіть якщо офіційно в різних академічних колах. Зневірений сувій, обидва, оригінал, а не копія. Чи могли вони бути в цьому разом?
  Мері здригнулася, коли двері відчинилися перед сержантом Беверлі Рівера.
  — З вами все гаразд, міс Вондвокер?
  «Гм, так, звичайно», — сказала Мері, трохи схвильована.
  «Я… гм, просто хотів сказати… Ну, ви, мабуть, помітили, що капітан Ласселл…»
  «Хворий? Так, я маю намір подати скаргу», — оговталася Мері. «Ви не дотримуєтесь правильної процедури».
  Мері хотіла втекти. Чим швидше їй вдасться переконати поліцію відпустити її, тим швидше вона зможе вистежити Керолайн.
  — Капітан захворів, — різко сказав Рівера. Ви бачили той кульовий шрам у нього на голові, чи не так?»
  Мері взяла себе в руки. «Звичайно, я не мав на увазі…»
  — Тяганина, — загадково сказав Рівера. Вона зітхнула й розслабилася. «Послухайте, я знаю, що охорона здоров’я у Великобританії інша. У цій країні, навіть у цьому штаті, все пов’язано з правилами. Капітан повинен отримати велику виплату по інвалідності, якщо страхова компанія підпише згоду». Вона зробила паузу і продовжила.
  «Зараз страхова компанія гальмує, і цим займаються юристи поліції. Тим часом у капітана є три тижні служби, поки він не отримає право на повну пенсію. Начальник хотів, щоб він чергував, але цей сніг означає, що всі готові. Лос-Анджелес, м’яко кажучи, не створений для боротьби з хуртовинами. Сніг ставить під загрозу основні послуги. мер побоюється різких відключень електроенергії. Це може призвести до мародерства. Отже, мені призначено… — Вона розвела руками.
  — Доглядати за ним, — сказала Мері.
  «Щоб охопити основи, поки ми не зможемо передати справу іншій команді», — приєднався Рівера.
  Мері цинічно задавалася питанням, чи отримає жінка на місці Ласселя таку підтримку. У глибині душі вона була розлючена через те, що її звільнили з архіву, тому що у віці 60 років її вважали занадто старою, щоб її перенавчати для цифрової ери. Мері відгадала спогад. Вона не повинна бути відведена вбік.
  «Мені потрібно повернутися до Англії», — сказала вона з гідністю.
  — Зараз це неможливо, — сказав сержант. «Немає сумнівів. Це вбивство».
  «Так, я знаю, що це вбивство», — сердито відповіла Мері. «Мені сподобався цей молодий чоловік. Він був… — її голос зник; вона схопила мармур позаду. Сержант Рівера схопив її за руку.
  «Давай, ти в шоці. Ми принесемо вам трохи... трохи чаю; і лікаря, якщо він вам потрібен».
  Рівера повів Мері назад до кімнати й посадив її поруч із Семом, який дивився кудись у простір. Мері помітила на горлі юнака ланцюжок із зеленим диском. NA, сказано. подруга? Ні, це був просто пластик. О, тепер вона згадала з американського телебачення: Анонімні Наркомани. Мабуть, він приєднався сюди.
  Мері взяла коробку серветок поруч із порожніми чашками для кави й весело витерла обличчя. Я ніколи не дбала про макіяж, — подумала вона, побачивши рожевий і коричневий плями разом із шматочками туші.
  «Немає лікаря», — твердо сказала вона допитливому Рівери. «Без чаю», — сказала вона, посміхаючись. «Більше кави було б добре».
  Сержант подав сигнал поліцейському біля дверей. Лассель підійшов до вікна й дивився на падаючий сніг. У відчинених дверях Мері бачила фігури, що збиралися у фойє. Була постать у пом’ятому верблюжому плащі. Чомусь це викликало патриціанський відтінок Годріка Сент-Джона.
  — Раві, — покликала вона. «Раві Патель! що ти тут робиш Ходіть і сядьте з нами».
  Молодий чоловік увійшов і сів, не дивлячись на Ласселя з порожнім обличчям. Мері помітила, що руки Раві були білі, навіть трохи сірі на кінчиках.
  «Ти теж не забув рукавички?» сказала вона.
  Раві похитав головою.
  «Міс… гм, а де сувій алхімії?» — сказав він, стишивши голос і нагально заговоривши. «Вони вже знайшли?»
  — Паличкохід, — автоматично сказала Мері. «Я міс Вондвокер. Ти щойно прибув?» Нічний політ міг пояснити його дивну поведінку. Вона сумнівалася, що Ґодрік Сент-Джон забезпечить місце в першому класі простому доктору філософії. студент.
  — Так, — прошепотів Раві. «Алхімічний сувій вкрали, чи не так? Я маю на увазі вкрадене вбивцею».
  — Можливо, — обережно сказала Мері. «На даному етапі нічого не визначено. Хто вам сказав про вбивство?»
  «Твіттер», — швидко сказав Раві. «Поліцейські на дверях підтвердили тіло на горищі».
  «Ах, хто це?» Капітан Ласселл знову прокинувся.
  — Це Раві Патель, — сказала Мері. «Він студент-дослідник коледжу Сент-Джуліана в Оксфорді, який має зв’язок із Френсісом Ендрю Ренсомом. Ви знаєте, людина, чия спадщина музею, де було знайдено тіло».
  Очі Ласселя виблиснули. — у розпачі продовжувала Мері. «Це складна історія, капітане… і сержант Рівера. Цілком можливо, що сувій, який… з тієї скрині біля тіла, насправді належить Англії. Мене прислали сюди, щоб повернути його».
  Ласселес нахмурився, побачивши загрозу американській власності.
   «Ми не «повертаємо» історичні речі в цій країні», — сказав він остаточно.
  «Також ми в Англії», — різко сказала Мері (з думкою про Грецію та мармур Елгіна). «Однак сувій алхімії вкрали з Оксфорда. Ренсом нелегально привіз його до Нової Англії. Сувій не американський, — сказала вона трохи голосніше.
  Навіщо поліції дбати про сувій алхімії, який був в Америці ще до існування країни?
  «ДП міг загинути, захищаючи сувій», — додала вона. Очі Ласселя залишалися затуманеними.
  На відміну від свого начальника, Рівера не загубилася. — Отже, цей сувій, який, як ви кажете, вкрали з Англії, — це той самий, про який марив професор Макдональд?
  Мері кивнула. Наскільки гіршим може бути цей день?
  «О, ось чому ви прийшли в музей». Рівера стояв на більш твердій землі. «І ти теж?» вона вказала на Раві, який виглядав нервовим. Перш ніж він встиг відповісти, вона різко повернулася до Мері.
  — Отже, ви вважаєте, що сувій алхімії є частиною вбивства? Доволі сміливе припущення для міс Вондвокер, колишнього лондонського архіваріуса та приватного детектива-аматора?»
  «Будь», — подумала Мері. Я ненавиджу Інтернет. А наш сайт навіть не готовий. Вона підняла підборіддя й зустріла погляд Рівери.
  «У 1658 році Френсіс Ендрю Ренсом викрав сувій алхімії з коледжу Сент-Джуліана, мого теперішнього роботодавця. Ренсом був членом трансатлантичної групи під назвою The Invisible College. Вони були алхіміками, тобто працювали з матерією та духом разом».
  Беверлі Рівера впустила письмовий інструмент, яким користувалася, на свій планшет. Тієї ж миті до кімнати знову увійшла Мелісса Олдкасл, відволікаючи Мері тим, як вона впала на стілець, задихаючись.
  «Зникло, зникло. Я, всупереч надії, не сподівався, що DP переніс Алхімічний сувій. Без шансів. Ми всюди перевірили. Воно зникло».
   Величезність її відкриття зламала її ідеально розфарбоване обличчя, витвір мистецтва в ботоксі. Вона повернулася до Мері й простягла руки.
  «Алхімічний сувій був там , коли я відкрив скрині минулого тижня за наполяганням професора Кукі Мака. Ми це бачили; ми його тримали . У шкіряних рукавичках, звичайно».
  Краєм ока Мері побачила, як Раві почав прослуховувати свій телефон.
  Мелісса Олдкасл важко переживала свою втрату. «Алхімічний сувій Ренсома був таким… таким прекрасним і… таємничим. Я відчув дивну силу… хоча я не міг розпізнати мову. Печиво, професор Макдональд, сказав, що це в коді. Він не встиг провести належну оцінку тут і тоді, тож я наполіг, щоб його повернули туди, де ми його знайшли, щоб я міг проконсультуватися з довіреними особами. Ми відклали через сніг і той телефонний дзвінок із Сент-Джуліана в Англії». Вона замовкла, щоб повторити жахливу правду.
  «Сувій, безцінний сувій алхімії, зник».
  Мері була приголомшена тим, що її місія тут закінчилася. Справжній сувій Алхімії тепер був недосяжний. Що станеться з Сент-Джуліансом?
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 16
  БРАТ ПОТЕРПІЛОГО
  Мері не довелося довго думати про втрату безцінного сувою Алхімії до Сент-Джуліана. Директор музею також. Що стосується поліції, обличчя Ласселеса було порожнім, а Рівера дивилася на свій телефон. Усі вони пережили шок.
  «Ви довбані упирі», — вигукнув Сем, підводячись. «Мій брат помер. Вам байдуже, нікому з вас, про мого брата. Він просто мертве тіло. І-зручно».
  Останнє слово він вимовляв склад за складом, ніби хотів зробити кожне слово ударом. Очі Ласселеса горіли, і Рівера напружився.
  — Семе, — сказала Мері, визнаючи його звинувачення. «Нам шкода. Це не так. Шок сприймає людей… інакше…»
  Вона не була впевнена, що вірить у те, що каже. Їй не сподобалися погляди, якими обмінялися Лассельс і Рівера, потім між Ріверою та поліцейським у формі біля дверей.
  «Містер Мерфі, — сказав Рівера. «Ці офіцери відвезуть вас у відділок для допиту щодо вбивства вашого брата та крадіжки книги».
  «Прокручування». Це була Мелісса в придушених тонах.
  «Ні!» — крикнув Сем.
  «Ми знаємо вашу історію. Ми знаємо, що ти шукав гроші заради наркотиків». Це був Лассель, рука якого лежала на пістолеті за поясом.
  «Що? Ви не можете мене заарештувати, — крикнув Сем з іншого боку кімнати. Двоє поліцейських у формі підступили. «Я чистий. ДП мені допомагав. Ви звинувачуєте мене у вбивстві своїх брат. Я невинний. Це ті багаті професори, на яких варто дивитися…»
  Правоохоронці схопили молодика за руки. Мері бачила його внутрішню боротьбу, щоб не позбутися їх і бути заарештованим за опір. Вона підвелася й підійшла до них ближче.
  «Ви берете плату з Сема?» — запитала Мері. «На яких доказах?» Вона звучала ще більше по-британськи.
  — Ще не заряджається, міс Вондвокер. Ні, якщо — або поки — ми не матимемо більше доказів, — сказав Рівера, — ми просто беремо його на допит.
  Мері обмінялася безпорадним поглядом із Семом, коли він дозволив вийти з кімнати, продовжуючи протестувати. Мері не переконав Сем як підозрювану, але все це відбувалося занадто швидко. Їй потрібно було зв’язатися з Анною, її розум був змучений тривогою за Керолайн.
  «Капітане, у мене вдома невідкладна ситуація…», — почала вона, але її перебив директор музею.
  негайно поговорити з професором Макдональдом », — наполягала Мелісса. «Де він?»
  «Ми відпустили його», — відповіла молода жінка. — Він сказав, що перевірить у вас сувій алхімії. Він розмовляв по телефону з вашим помічником, коли виходив із будівлі».
  — Тоді він дізнається, що ми підтвердили зникнення сувою, — сказала Мелісса, опускаючись назад. «Ми з Донною разом пішли переглядати спадщину Ренсома. Вона йому розповість».
  Мелісса склала руки, прикрашені коштовностями, руки, які виявляли її вік більше, ніж її обличчя, зауважила Мері. Директор музею ніби дивився в якийсь невидимий калейдоскоп. Тоді вона поплескала руками по стегнах і підвелася, щоб вийти з кімнати. «Ах, крок старої грошової принцеси», — подумала Мері. Беверлі Рівера продовжувала стежити за своїм капітаном.
  Мері повернулася до капітана Ласселя.
  «Ви повинні дозволити мені повернутися до Англії», — сказала вона розмовно. «Я не підозрюваний. Ви не можете тримати мене тут».
  «Ти ні?» — здивовано запитав Лассель.
   Сержант негайно взявся за справу. — Надто рано бути впевненим, що ви не цікава особа, міс Вондвокер. Начальник зараз консультується з вашим босом».
  «У мене немає начальника», — твердо сказала Мері. «Я незалежний агент із розслідування. Якщо ви маєте на увазі мого колишнього начальника, містера Джеффріса; тоді так, я очікую, що він поручиться за мене». Мері глянула на Раві, який несамовито писав повідомлення.
  Мері відчула власний дзижчання телефону . Текст від Анни? Скільки разів вона казала їй, що віддає перевагу реальній розмові?
  «З Керолайн все гаразд», — говорилося в тексті. Мері відчула полегшення. Це має бути правдою; Анна любить Керолайн. Напевно, з Кароліною все гаразд, а це означало, що Анна бачила її. Разом вони знайдуть відьму, яка тримала ключ прокрутки, і все буде добре. Крім того, це не було б без фактичного сувою.
  Мері дозволила припливу виснаження затопити її надмірно збуджене тіло. Вона відкинулася назад і закрила очі.
  «Сніг посилюється», — сказав молодий англійський голос. «Я не бачу іншої сторони вулиці. Ніби небо впало». Мері відкрила одне око й побачила Раві Пателя у вікні. «Як ти думаєш, у янок є художня група, яка розшукує викрадені рукописи, як у Лондоні?»
  Він говорив з Мері, але відповів сержант.
  «Ми зв’яжемося з ФБР, у них є художній відділ».
  Мері була надто втомлена, щоб відчути полегшення. Якби ФБР було замішане, ніхто б не хотів, щоб вона ганялася за сувоєм алхімії. Повернувшись у Велику Британію, вони з Анною витягли Керолайн зі Старої лікарні та втекли з Джанет Свінфорд. Це було так просто. Невдовзі ця надто заплутана справа буде закінчена. Наполовину завершено було краще, ніж взагалі нічого.
  Вона прослідкувала поглядом Раві за снігопадом. Дивна зміна клімату, подумала вона. Ніщо не залишиться незмінним. Так, пора було йти додому. Як демон, випущений на волю, сніг танцював під стогінним вітром.
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 17
  ПОГОНЯ ЗА СВВОЄМ І ВБИВЦЮ
  «Скоро все закінчиться», — сказала вона собі в великому офісі Меліси Олдкастл. Але це ще не закінчилося; її не було в літаку, який прямував до Хітроу. Вона була в ліжку в Лос-Анджелесі. Анна, я на тебе покладаюся. Не підведи нас. Вона здригнулася. Керолайн, зроби це для Керолайн, — пробурмотіла вона й заснула. Її плани змінилися протягом нескінченного дня в музеї після того, як було знайдено тіло ДП.
  Капітан Ласселл повернувся до кабінету директора та побачив, що Мері наполягає на своїх правах. Вона знайшла номер телефону британського консульства.
  «Що тобі сказав Мерфі?» — гаркнув Капітан на Мері, спершись руками. Його позицію підкреслювала його кобура. Беверлі Рівера стояла поруч, щоб у разі потреби втрутитися.
  «ДП? Це саме те, що я тобі говорив. А тепер, капітане, я повинен…»
  «Не жертва. Сем Мерфі, підозрюваний . Я бачив, як ти шепочеш раніше. Що він вам сказав?» Очі капітана були надто яскраві.
  «Нічого; взагалі нічого. Він засмучений через свого брата. Так само… я».
  Капітан повернувся до свого сержанта. «Контролюйте пошуки Сема Мерфі: дороги, аеропорти, усе».
  «Сем пропав?» — вигукнула Мері. «Що сталося?»
  Копи не звернули уваги.
   «Пане, аеропорти закриті. Це сніг. Шторм посилюється, і мер оголосив про закриття по всьому місту. Вони закривають автомагістралі. Навіть LAX призупиняє рейси до завтра».
  Беверлі перевіряла свій телефон, не зводячи одним оком свого непостійного боса. «Щойно отримала сповіщення», — підсумувала вона.
  «Він не може вибратися з міста». Задоволення Ласселя обурило Мері.
  Вона встала. «Капітане, ЧОМУ ТИ ЖЕНЕШСЯ ЗА СЕМОМ?» Капітан звернувся до неї з виглядом перебільшеного терпіння.
  — Наркотики, — сказав він. «Це завжди наркотики. Сем Мерфі має досвід роботи у вашій країні. Його сім’я, мабуть, тягнула за ниточки, щоб доставити його до Каліфорнії».
  «Чим займатися?» Мері напружувала свій авторитетний голос там, де не мала авторитету.
  «Не має значення».
  — Йому було п’ятнадцять, — пробурмотіла Беверлі, дивлячись у телефон. «Це було вісім років тому. І це була трава, марихуана».
  «Тут це законно, чи не так?»
  «Не в середній школі».
  «Хіба він не був малолітнім? Хіба ці записи не опечатані?» Мері покладалася на свою таємну пристрасть до нічних поліцейських шоу.
  «Не в поліцію Лос-Анджелеса», — вовкувато сказав Ласселес.
  Він, а не Сем, здавалося, охоплений якимось хімічним стимулятором, подумала Мері. Як лицемірно, навіть якщо це був опіоїд за рецептом.
  «Одного разу торговець наркотиками…» — продовжив Ласселл. «Хіба я не казав тобі почати пошуки?» — огризнувся він на свого підлеглого. Вона вибігла з кімнати, а капітан дивився на Мері розгубленими очима.
  Знову з гідністю сівши на своє місце, вона дочекалася, доки ввійшла Беверлі Рівера.
  «Перш ніж я піду, я хотів би поговорити з директором Олдкастлом. Це про ДП», — сказала вона молодій жінці.
   У Беверлі була швидка відповідь. «Капітан відпустив її додому. Її будинок знаходиться в старій частині Лос-Анджелеса, де сніг спричиняє хаос. Вона закрила музей на наступні три дні. Саме стільки має тривати шторм». Вона зробила паузу.
  «Міс Вондвокер, якщо Сем зв’яжеться з вами, повідомте нам, будь ласка. На нього не було наручників, тому він міг втекти, коли патрульна машина не заводилася. Ймовірно, лід у передачах».
  Мері проігнорувала її прохання. Виникала ідея.
  «Сержанте, ви, тобто ми , думаєте, що вбивця взяв сувій алхімії. Отже, якщо Сему потрібні гроші на наркотики (вона понюхала), навіщо йому ризикувати сюди? Йому не потрібно було привертати до себе увагу».
  «Тому що він знав, що ми будемо його шукати», — перервав Ласселл.
  «Отже, як щодо професора Кукі Мак? Він відчайдушно потребує алхімічного сувою». Вона нахилилася вперед у простір, зайнятий насупленим Ласселесом.
  «Професор з’явився сьогодні вранці, щоб розвіяти підозри. Крім того, Раві Патель, якому дозволили піти, я зауважу. Він представляє іншого професора після Алхімічного сувою, Годріка Сент-Джона. До речі, де Раві?»
  Мері стало погано згадати Раві. Але Сем, як вона відчула інстинктивно, не вбив свого брата.
  «Я сподіваюся, він повернувся до свого готелю», — сказав Ласселл, невиразно сказавши.
  — Капітане, сержант, — повільно й твердо сказала Мері. «З усією цією чудовою технологією у вашому розпорядженні, ви справді хочете ризикнути…» Звичайно, їй не потрібно було це пояснювати. Іноді очевидний підозрюваний був занадто очевидним.
  Настала пауза, поки Ласселес заплющив очі. Беверлі Рівера затамувала подих. Мері змусила себе мовчати. Ці поліцейські не легко сприймуть пропозиції. Особливо не від старшої жінки, а іноземки, додав голос багаторічного стажу.
  "Рівера?" — звернення було в тоні капітана.
  «Гаразд, шефе, залиш це мені. Я на цьому».
   І жінки знову не стало. Так воно і є, подумала вона. Так буває зі слідчими групами, які довіряють одна одній. Навіть коли один із них не міг функціонувати, роботу виконували. Довіра - це не проблема. Чи їхнє агентство коли-небудь досягне такого взаєморозуміння? Мері не могла втриматись від уколу сумніву. Її рука автоматично знайшла телефон.
  «Я маю зателефонувати моїм… друзям в Англії». Вона встала, плануючи знову скористатися вестибюлем або ванною.
  «Не йди», — пробурмотів Капітан, тупо дивлячись на свій iPad. «Міс… е…»
  «Паличкохід. Я просто буду у вестибюлі».
  Від Керолайн не було відповіді, якої вона очікувала. Також нічого від Анни. Голосова пошта Анни вже працює, тож вона залишила коротке повідомлення.
  Ранок тягнувся, коли Мері спостерігала за фігурами, одягненими з ніг до голови в біле, що входили й виходили з музею. «Сніговики», — сонно подумала Мері; це сніговики, які загортають ДП, закривавлені на рукавах.
  Зрештою Беверлі Рівера поманила Мері. Вона не зовсім посміхалася, але було щось більше, ніж її ввічливий професіоналізм.
  «Сер. Містер Патель і професор Макдональд залишилися минулої ночі в готелі «Маджестік» у центрі міста. І вони обидва виписалися. Адреса пересилання Пателя є підробкою. Це безлюдна ділянка на Іст-Сайді. Макдональд назвав іншу адресу в Лос-Анджелесі. Він належить… — вона перевірила свій телефон, — чомусь під назвою «Фонд європейської історії».
  «Ти зупинишся в «Континенталь», — додала вона Мері.
  Вона також підтвердила мою історію, — зауважила Мері. Звичайно, вона б. «Отже, Раві прийшов раніше», — сказала вона. «Я думав, він прибув сьогодні вранці».
  — І ми знали, що професор Макдональд деякий час був у Лос-Анджелесі, — відповіла Беверлі. «Він зі Східного узбережжя, міста під назвою Нью-Портсмут».
  — Він прийшов за сувоєм алхімії, — багатозначно сказала Мері. «Щоб отримати це для свого симпозіуму!»
  — Сер, — сказала Беверлі. — Я також перевірив місцезнаходження директора Олдкасла. Вона не пішла прямо додому, як сказала. Її домробітниця каже, що ніхто не знає, де вона».
  Мері закашлялася. Ще один підозрюваний на вітрі. Буквально, подумала вона, дивлячись у вікно. Сніг крутився божевільними колами, на музей нападав банші.
  «Сержант, останнє, перш ніж я піду», — сказала вона. «Зниклий сувій Алхімії може містити ключі до нових ліків. Ми виявили, що Френсіс Ендрю Ренсом був відомий у всій колонії як алхімік і лікар . Ренсом забрав сувій, оскільки він мав репутацію цілющого. Це може зробити його ще більш цінним».
  «Якусь стару книгу, яка існує багато років?» Беверлі виглядала приголомшеною.
  «Хіба справа не в тому, що люди думають, що воно містить?» Мері запалилася. «Зараз вчені та медичні дослідники працюють на корпорації. Ґодрік Сент-Джон і його учень Раві Патель фінансуються Mer-Corp. Ваш професор Макдональд хоче це для свого так званого «Фонду європейської історії». Бог знає, хто це фінансує».
  Лассель підняв очі. «Ви сказали Mer-Corp?»
  «Так, капітане».
  «Володію моєю медичною страховою компанією».
  «О». Мері не знала, що сказати. Беверлі Рівера зітхнула.
  «Не хвилюйся. Ми розглянемо всіх потенційних підозрюваних, міс Вондвокер.
  — Крім того, сержанте , — кивнув головою Ласселес у вікно. Він здавався надто втомленим, щоб продовжувати.
  — Звичайно, сер, — заспокоїла Беверлі. «У нас надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я. Цей сніг викликає численні логістичні проблеми. Мер турбується про мародерство. Зараз вантажівки доставки не можуть заїхати в місто».
  «Звісно, шторм не триватиме так довго?» — втрутилася Мері.
  «Три дні цілком можуть перетворитися на тиждень. Якщо люди почнуть хвилюватися, що їжа закінчиться, у нас буде паніка, бунтів, навіть у таку погоду. А поки що, сер, — сказала Беверлі. «Ми повинні відстежити тих, кого назвала міс Вондвокер».
  У її останніх словах ледве прозвучало запитання. Лассель кивнув. Його шрам на обличчі металево відблискував у денному світлі, поглиненому снігом.
  У Беверлі задзвонив телефон. Вона помахала Мері. — Повертайтеся до свого готелю, міс Вондвокер. Ми зв’яжемося».
  Мері попрямувала до дверей. «Я відчуваю, що ФБР захоче зустрітися з вами».
  «Я з нетерпінням чекаю цього, сержанте. Доброго дня, капітане, — сказала Мері. Вона вислизнула з вхідних дверей музею в сніговий замет. Холод ударив їй по обличчю й шиї, як цеглиною.
  Відійшовши до фойє, вона помахала Беверлі, звертаючись до слідчих з місця злочину. «Ем…, сержант? Чи не могла б мене підвезти одна з ваших патрульних машин?»
  Повернувшись у готель, її номер вилетів над хмарами. Мері кинулася на ліжко. Незважаючи на всі її зусилля, поліція залишалася надто зацікавленою, щоб вважати Сема головним підозрюваним у вбивстві свого брата. Вона не могла покинути Лос-Анджелес. Лише після того, як смерть Д. П. була вирішена. Вона була зобов'язана йому цим.
  Мері застогнала, перевернулася й заснула. Мріючи, вона бігла коридорами з Анною попереду. Почекай, де Керолайн? — покликала вона. Людина, яка могла бути Анною, зникла.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 18
  ТУШКОВКА
  Старий госпіталь подавав полуденок у їдальні подалі від палат. Це дало час прибиральницям і медсестрам змінити постільну білизну та помахати брудною шваброю по підлозі.
  «Це рагу», — прореготала Агнес. Радість розгладила деякі зморшки на її обличчі. Вона вбігла в сіру кімнату, смикнувши Керолайн за руку.
  Від запаху старого м’яса зі шлунку Керолайн вийшла хвиля нудоти. Анна не прийде , сказали їй. Вона не може тебе знайти . Вона здалася .
  «Анна ніколи не здається», — прошепотіла Керолайн до темної ями всередині неї. Це була знайома яма. Вона намагалася не піддаватися страху, коли він ширшав і глибшав. Ні, це не підійде. Агнес сказала їй, що відьма була в кімнаті тридцять один. Вона пообіцяла показати її під час обіду. Керолайн потрібно було ще трохи потримати.
  Я не здамся, — похмуро сказала вона в яму, йдучи слідом за напрочуд швидкою Агнес. Через двадцять хвилин вона перехилилася через стіл Formica і нагадала старенькій про свою обіцянку.
  «Завтра», — пробурмотіла Агнес, беручи паперову тарілку й облизуючи її. «А може, наступного дня».
  Анна не прийде , почула Керолайн.
  свист. Вміст глечика з водою вдарив Агнес прямо в обличчя. Керолайн виявила, що стоїть із порожнім глечиком. Вона не пам'ятала свого вчинку. Вода текла з роззявленого рота Агнес, досі з прилиплою до жовтих зубів їжею. Вода приліпила біле волосся до черепа. Блакитні очі Агнес дивилися Керолайн з обличчя молодшої жінки. Тоді вона почала кричати.
  Медсестри зійшлися до Агнес. Кілька пацієнтів у вицвілих халатах сиділи й дивилися. У подальшій плутанині Керолайн вислизнула з їдальні. Агнес продовжувала дуже голосно стогнати.
  «Вибач, Агнес», — прошепотіла Керолайн. Вона попрямувала до сходів, які побачила раніше. На ньому були цифри та стрілка. Мені потрібно потрапити до тридцять першої кімнати. Завтра не годиться.
  Обід був тихий. Перемикання змін, здогадалася Керолайн, пересуваючись у списку пронумерованих дверей. Біля тридцять першої стояв візок із кількома тацями з тим знайомим неапетитним запахом. Поруч нікого не було, і дверна ручка піддалася її дотику.
  Усередині Керолайн здалося, що кімната порожня. Потім вона побачила її. З одним зап’ястком, прикутим ланцюгом до стовпа ліжка, згорблена на підлозі, погойдуючись, голова між колінами, була Джанет. Близько сімдесяти, її коротке волосся колись було пофарбоване в рудий колір. Тепер пустилися білі корінці, ніби їх вирвали, як городні бур’яни.
  Керолайн знала Джанет Суїнфорд із кімнат хворих у ретріт-центрі Холівел. Вона впізнала ту запеклу від вітру спину й жилаві, як воронячі гнізда, руки. У її тваринних стогонах був навіть відтінок північного акценту Джанет.
  На відміну від квітів, свічок і пахощів Холівелла, стерильність Старої лікарні не давала нічого живого. Джанет мала відчути зловмисника. Вона залишилася згорбленою; кінцівки заблоковані. Вона — фортеця, — подумала Керолайн.
  — Джанет, — лагідно сказала Керолайн, ступаючи до жінки. На відміну від Агнес, нічна сорочка Джанет була чистою. Воно було таким же білим, як покривала, плитка на підлозі, стіни, усе безжально вибілене. Високе вікно додавало плиту сірої хмари.
  — Джанет, Джанет Свінфорд, — знову прошепотіла Керолайн. Хтось міг прийти будь-коли, щоб забрати недоторкану їжу.
  «Джанет, я подруга. Ти пам'ятаєш мене. З… з Холівела. Я Керолайн Джонс».
  Пучок з біло-рудим волоссям перестав розгойдуватися. Її тихий стогін став голоснішим.
  — Тихше, — сказала Керолайн, підбігаючи до Джанет. Обережно поклавши руку на голу руку, вона прошепотіла: «Мене тут не знайти. Будь ласка, подивися на мене, Джанет. Що вони тобі дали?»
  Коли фігура почала розгортатися, Керолайн відчула бажання втекти назад у своє ліжко. Анна не прийде , — почувся голос. Ти одна. Навіть ця жінка не хоче тебе. Ви покинуті . Керолайн закусила губу; вона силою погладила Джанет по плечу.
  «Я розмовляла з твоєю подругою, Агнес», — почала вона. «Вона, ми… хочемо вибратися звідси. Що вони тобі дають?»
  Раптовий рух змусив Керолайн ахнути. Джанет відступила до стіни й втупилась у Керолайн похмурими карими очима. Здавалося, вона впізнала її здалеку.
  «Іди геть. Я не хочу… допомоги». З неї вирвалися слова. «Вони мені нічого не дають. Ви чуєте? Вони замінили мої ліки на плацебо, тому що я не хотів дати йому ключ до сувою алхімії. Медсестри мені не вірять. Вони мені нічого не дають. Я не можу… Я просто не можу…»
  Її очі, зосереджені на Керолайн, потемніли. «Іди звідси, ти… зрадник». Її голос піднявся до крику. «Вийди геть! Геть звідси!»
  Керолайн нажахано відступила. Вона була на півдорозі по коридору, коли прийшли жінки, які принесли сніданок. Керолайн не треба було вдавати, що плаче.
  «Допоможіть мені, будь ласка», — зойкнула вона, простягаючи обидві руки. «Я заблукав; Я розлив глечик води в обід. Я втік і заблукав. Потім я почув крик. Я боюся… Будь ласка, будь ласка, візьміть мене назад».
  Хмурі брови змінилися бурмотінням. Оскільки божевільна жінка не виглядала небезпечною, вони відвезли її назад у палату з гуркотом візком позаду. Її поклали в ліжко, перш ніж вона змогла прийти в себе.
  Агнес хропіла в сусідньому ліжку. Керолайн закрила очі. Анна не прийде.
  Вона, з усіх людей, знала, що означало, коли Джанет сказала, що вони нічого їй не дали. Щоб припинити прийом антидепресантів без попередження прийняти таблетки без обережного поступового зменшення дози було... неймовірно жорстоким. Хтось ставився до Джанет, як до героїнової наркоманки.
  Давним-давно Керолайн намагалася кинути ліки таким же рішучим способом. Через пару днів вона кинула боротися з психологічним болем і безсонням. Її серце здерлося; вона не могла стримати плачу. Джордж, її чоловік, був наляканий її раптовим погіршенням.
  Це була її перша госпіталізація, не так, як тут. У психіатричному відділенні жвавої лондонської навчальної лікарні були привітні медсестри, співчутливі лікарі та щодня приносили тістечка, Джордж приходив щовечора дивитися телевізор, тримаючи її за руку. Як тільки вона стабілізувалася, він привіз її додому. Незважаючи на це, знадобилися тижні, перш ніж вона відчула себе в безпеці.
  Джанет змушували страждати. Керолайн спробувала відштовхнути від себе образ жінки, що присідала. Темна яма розширювалася, і Джанет застрягла там. Її штовхнув у темряву хтось, хто відчайдушно шукав ключ від Алхімічного сувою. Керолайн не мала сили думати, хто б це міг бути. Анна не прийде . Анна мала прийти!
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 19
  ДЖАНЕТ ТРИМИТЬ КЛЮЧ
  Керолайн раптово прокинулася. Було дуже темно. Усі її органи чуття були надзвичайно пильними. Повітря тремтіло. Щось дихало поруч, стояло біля її ліжка.
  «Дозволь мені розповісти тобі про відьом», — почувся голос. — І Алхімічний сувій. Розумієте, Ренсом і Ле Мор обіцяли надіслати його назад».
  — Джанет, — сказала Керолайн, сідаючи. «Це ти? Алхімічний сувій. Ви маєте на увазі, що ще в сімнадцятому столітті Холівел знав, що його забрали? Ми повинні сказати Мері Вондвокер.
  «Хранитель ключів володіє секретом заміни. Але цей Ключник помирає. Я повинен ініціювати інший».
  «Вмирає? Звичайно, ні, — сказала Керолайн. Вона жахнулася. «У Холівеллі вас люблять. Ми повинні доставити тебе додому. Ти... почуваєшся краще?»
  «Мені краще вночі», — пролунала відповідь. «У темряві. Я подружився з істотами ночі. Я співаю старі заклинання. У лазареті Холівелла я стояв біля вікна, коли ти спав. Вставай, Керолайн. Давай, Агнес чекає».
  «Чекати? Для чого?»
  «Щоб стежити, поки я розкажу тобі свій план щодо тебе та Алхімічного сувою. Поспішайте, Агнес може обходитися лише короткими періодами. Вона випила занадто багато наркотиків, і її розум майже зник».
  Надто здивована, щоб протестувати, Керолайн підвелася з ліжка. Вона з подивом помітила, що в її шлунку потріскують відчуття голоду. Джанет відчула її вагання.
   «Ми йдемо праворуч від тих червоних ліхтарів на два метри. Потім повертаємо на сорок п'ять градусів, щоб дістатися до дверей. Візьми мене за руку, давай, візьми».
  «Навіщо говорити зараз?» — пробурмотіла Керолайн іншій жінці на вухо. Від Джанет пахло чистотою, надто чистою. Якесь гостре лікарняне мило випарувало її людський запах.
  Джанет потягнула Керолайн, щоб рухатися швидше. «Тише, зачекай, поки ми спустимось вниз. З 3 до 5 ночі ніхто не патрулює».
  Уздовж темного коридору, кілька разів обертаючись, Джанет продовжувала говорити. «Я думав, ви зрозуміли. Я повинен передати комусь ключ Alchemy Scroll перед смертю. Агнес не годиться. Вона нічого не може зберегти».
  Керолайн схопила Джанет за руку у відповідь на її похмурість. Рука Джанет була залізною хваткою. Вона спустила її вниз по сходах, покритих брудом.
  «Померти?» — пискнула Керолайн. «Що ти маєш на увазі? Ти не помреш».
  «Тихо, жінко. Ти розбудиш нічну варту. Вони там сплять».
  Темряву нарешті розірвав жовтий промінь. Воно окреслило швидке коло на стіні. Страх воював із холодом; Керолайн пригорнула свою тонку сукню до пишних грудей.
  «Агнес із факелом. Це означає, що вона знайшла безпечну кімнату».
  «І, — додала Джанет, відчуваючи мурашки на руці Керолайн, — вони зберігають тут ковдри».
  Клацання викликало вогонь в очах Керолайн. На щастя, її очі швидко звикли й знайшли великий підвал із дверима.
  «Псс, сюди! Сюди, відьма і мисливець на відьом». — зареготала Агнес. Вона насолоджувалася пригодою.
  Керолайн ковтнула й пішла за Джанет. Невелике приміщення виявилося коморою із запасами туалетного паперу, відер, рідин для чищення та чистої білизни, включаючи ковдри. Була також купа розкладних стільців. Керолайн влаштувалася якомога зручніше, потираючи холодні ноги. Джанет подала їй ковдру.
  Агнес схопила собі охапок і звила гніздо на підлозі біля дверей. Вона, очевидно, звикла стежити. Керолайн почала замислюватися, чи є в Старій лікарні ціла інша спільнота, частиною якої вона просто бачиться. Але здебільшого вона була зайнята Джанет та її розмовами про смерть.
  Джанет, ти знаєш, що я тут, щоб витягти тебе. Я прийшов вас знайти. Ми, це моя... моя подруга Анна; вона нас витягне».
  Керолайн намагалася вигнати сумніви щодо Анни своїм тоном. Вона провалилася.
  Джанет повернула до Керолайн спустошене обличчя. Нещастя наситило крихітну кімнату, коли вона сиділа, стискаючи свій жорсткий пластиковий стілець.
  «Занадто пізно, Керолайн. Я не можу більше терпіти біль. Ти знаєш про біль».
  Керолайн зітхнула. Вона не могла заперечувати біль хронічної депресії. — продовжила Джанет. «Настав час розповісти тобі про Ключ. Я помру тут». Вона зупинилася.
  Керолайн раптом не могла дихати. Цього не могло бути. Вона завжди була тією, хто не збирався пережити свою депресію. Саме вона була оточена добрими, співчутливими людьми.
  Двері зі скрипом відчинилися. Агнес зазирнула до кімнати, як неслухняна дитина.
  «Шоколад для Агнес. Агнес хороша дівчинка!»
  «Так, так, пізніше Агнес», — сказала Джанет. «Дайте нам кілька хвилин. Ти знаєш, що я отримую шоколад від медсестри, яка мене шкодує. Я зберіг його для вас».
  Для Агнес Джанет прийняла ауру заспокійливого професіонала. Тим не менш, Керолайн упізнала напругу навколо свого рота. Часу було мало. Або Агнес перестане бути надійним вартовим, або Джанет втратить контроль. Або їх міг виявити — що це було, нічний патруль? Вздовж хитких стегон Керолайн мерехтіло полум’я.
  Анна не йде , — знову почувся той ненависний голос. Недобре, Анна не прийде !
   «Добре, розкажи мені про сувій алхімії», — прошепотіла вона Джанет. Випало більше слів. «Я слухаю за однієї умови». У неї дуже пересохло в горлі. Вона подивилася на вугілля навколо очей Джанет.
  "Хвороба?" Джанет кинула на неї зранений погляд.
  Керолайн мала відчуття, що тримається за мотузку, на якій була прикріплена Джанет. Якщо Керолайн відпустить, бруд «Старої лікарні» накриється й задушить їх.
  «Так, умова», — повторила Керолайн. «Ви можете розповісти мені про Алхімічний ключ. Я візьму знання і доглядаю за ними. Я буду тим, хто нестиме цю… цю відповідальність, але тільки якщо ти залишишся живим ».
  Джанет відкинулася назад, обурена. Кароліні було байдуже.
  «Ключ пов’язує нас», — наполягала вона. «Поки ми не виберемося звідси. Ми йдемо — разом». Керолайн здригнувшись, видихнула: «Або ні». Вона пильно глянула на Джанет. «Якщо ти не підеш зі мною, Алхімічний ключ загине».
  Погляд Керолайн зупинився на Джанет.
  Джанет повільно розслабила плечі. Вона вийняла з кишені Kit Kat, відчинила двері й простягла їх Агнес. Керолайн почула, як вона сказала, що їй потрібно їсти це дуже-дуже повільно. Керолайн затамувала подих, поки Джанет не сіла. Наче дивлячись у довгий тунель, Джанет почала розповідати про сувій.
  «Мені подобається Алхімічний сувій. Ми, Хранителі ключів, знали, що це не оригінал, який прийшов зі Сходу через Матір Джуліан. Ле Мор зробив копію для Френсіса Ренсома. Але цей сувій теж має магічні властивості. З того моменту, як я вперше його побачив, папір нагрівся на дотик. Я знаю, що він ожив, коли я його тримав. Чи знаєте ви, що на спині є змія? Деякі кажуть, що це дракон. Воно підморгнуло мені. Його вії золоті». Голос Джанет був зворушений дивом.
  «Ви тримали… е-е… новіший сувій? У коледжі Сент-Джуліана?»
  «Так, у моїх голих руках. Тільки власнику ключа дозволено це робити. Це частина ініціації. Присутність колишнього власника ключа не обов’язкова. Ти можеш зробити це сам».
   — Не кажи цього… — почала Керолайн, коли Джанет підняла руку.
  Керолайн послухалася. Важливо було підтримувати зв’язок із цією жінкою. «О, користь від хронічної хвороби» , — подумала вона собі з часткою Мері іронічного гумору.
  «Я розповім вам, як я став ключником. Якщо ви знаєте мій початок, ви зрозумієте».
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 20
  ІСТОРІЯ ДЖАНЕТ
  Джанет почала невгамовними словами, але невдовзі вони покотилися з неї, мов стримана хвиля. Керолайн бачила, що вона така жорстока сільська жінка, з якою вона стикалася у дитинстві, коли працювала на фермах і на ринках навколо свого сільського будинку в Котсуолді. Але було щось несподіване. Джанет народилася в родині фермерів на горах у Камберленді, мала брата-близнюка на ім’я Джим. Пара виросла, ганяючись за курчатами, граючись у хованки навколо високих кам’яних стін і перекидаючись із багнистих схилів. Вони були жилавими, наче саджанці на вітрі диких боліт.
  Обом дітям судилося успадкувати вівчарську справу батьків. Ставши вищими, тренувалися. До одинадцяти років близнюки вже вміли каструвати баранів, годувати новонароджених ягнят із пляшечки та пасти відсталих тварин із парою собак породи коллі. Часто їх висока віддалена ферма днями плавала над хмарами. Їхній світ належав до ландшафту, в якому сім’я була фактично самодостатньою.
  Усе змінилося однієї лютої осені з епідемією корости, яка припинила експорт баранини з Озерного краю. Спочатку сім'я Свінфордів втратила свій бізнес, потім вони не могли виплачувати відсотки по іпотеці ферми. Нарешті вони продали решту будівель, включаючи свій будинок, щоб погасити борг.
  Вирощені, щоб бути несентиментальними, близнюки не плакали, поки вівчарки не повинні були піти. Джанет сховала обличчя на плечі брата, коли коллі завантажували в трейлер. Його сльози з’явилися через двадцять хвилин після її, як і його народження. Через тиждень сім’я жила в міській квартирі з двома спальнями в Кесвіку.
  Через два місяці батько близнюків залишав тісні кімнати тільки в місцевий паб. Через три місяці, повертаючись додому в темряві, він почав бити їхню матір. Тож незадовго до дванадцятиріччя близнюки втекли. Їхаючи автострадою на південь, вони стверджували будь-якому допитливому водієві, що їм сімнадцять.
  Ніхто їм не вірив. Для Джанет і Джима була невелика пара в однакових брудних майках і джинсах. В обох на шиях стирчали коричневі кучері. Однак водії були самотні; вони бачили багато дивних типів на дорозі, особливо вночі. Водії, які звикли обмінюватися історіями на поїздку, реагували на зухвале підборіддя Джима та зухвалі погляди Джанет.
  Прибувши до Манчестера, близнюки знали, що поліція буде на сторожі. Незважаючи на те, що їхній батько був приголомшений дешевим пивом і віскі в супермаркеті, їхня мати сповістила б владу, тому вони були обережні, вибираючи глухі вулиці, і ніколи не крали достатньо, щоб привернути увагу.
  Весь цей час у них не було плану; точніше, не змогли узгодити план. Джанет хотіла поїхати до Лондона, її привабили яскраво освітлені магазини, які вона бачила по телевізору. За його словами, Джим хотів знайти десь віддалене місце, як-от Норфолк, і спробувати влаштуватися збирати врожай. Вони дружньо сперечалися, знаходячи час, щоб розвіяти свої страхи. Їм і в голову не спадало, що вони не будуть разом. Потім сталося лихо.
  Життя Джанет ніколи не відновиться. Крадіжку їжі краще здійснювати поодинці; крамарі інстинктивно спостерігали за дітьми, які координували дії. Навантажений двома пачками бутербродів і парою кока-коли, Джим прослизнув до входу в занедбаний Tesco, коли неправильно повернув у переповненому проході. Зіткнувшись з великим чоловіком у формі, Джим залишив свою джинсову куртку в руках охоронця магазину. Він кинувся з крамниці й перебіг через дорогу. У поспіху він спіткнувся на шляху вантажівки.
  З протилежного боку вулиці все бачила Джанет. У своїх кошмарах їй доводилося спостерігати, як гігантські колеса скрегочуть по тонкому тулубу. З-під в піднімався рожевий туман кричать шини. Коли вантажівка загальмувала, Джим був мертвий, а Джанет зникла.
  Вона зникла вдруге. Вирвана з людського світу, вона втекла, як тварина. Вона бігла, бо не могла зупинитися. Коли вона сіла в кабіну вантажівки, усипану обгортками шоколаду та хрусткими пакетами, чоловіки подивилися на неї й відвернулися. Ніхто з них не намагався поговорити з нею по дорозі до Лондона.
  У Лондоні Джанет стала дитиною темряви. Вона лізла до нічних кафе з монетами, які випрошувала на вулиці. Ніколи не була завсідником, завжди бродила, спала уривками в парках, вона згорнулася калачиком під кущами. Коли йшов дощ, вона прямувала до доків і знаходила притулок на покинутому складі чи заводі. Здебільшого вона відвідувала вокзали, через вікторіанську пошарпаність яких було легше відкинути її особистість.
  Неважливо, куди вона йшла, бо всюди вона могла бачити рожевий туман крові Джима. Кожен день був розбитий тріском його кісток.
  Зрештою, навіть її, ледве людину, помітили. Після шести тижнів у Лондоні холод зміни пори року почав проникати, і жінка впустила фунтову монету в шапку свого мертвого близнюка. Жінка подивилася на Джанет.
  Джанет поклала дорогоцінну реліквію між своїх ніг біля входу на станцію Пекхем Рай. За будь-яку ціну вона уникала розмови. Але сьогодні вранці вона зробила помилку, сівши на лавку, і жінка теж сіла. Джанет відсунулась. Вона саме збиралася потрапити в годину пік, коли жінка пішла до привокзального кафе.
  Джанет знала, що їй слід тікати, але вона дуже втомилася. Жінка повернулася з чашкою гарячого чаю та булочкою, поклавши її між ними на сидіння. Джанет підняла полістиролову чашку. Його тепло відчувалося добре. Вона почала сьорбати; гаряча солодкість відразу ж проникла в її холодні пальці ніг і замерзлі вуха. Тремтячою рукою вона взяла паперовий пакет і злизала білу глазур зі смородинової булочки, перш ніж запхати її собі в рот.
   Їй слід було бігти, але вона не могла зіткнутися з розлиттям чаю. Її обняла рука. Джанет не поворухнулася; вони сиділи, поки вона осушувала чашку. Жінка не ставила жодних питань. Вона почала розповідати про безпечне місце, яке вона знала. Його називали Holywell Retreat Centre, далеко від Лондона, у країні. За її словами, це було притулком протягом сотень років, оточене полями та вівцями.
  Джанет зворухнулася при згадці про овець. Недовго роздумуючи, вона сказала жінці, що, можливо, там сподобалося її братові Джиму. Питання про Джима привели до історії його смерті та того, чому вони пішли з дому. Джанет почала думати, чи була ця жінка соціальним працівником, якого вона боялася майже так само, як поліція.
  «Ні, я відьма», — сказала жінка, усміхаючись. Джанет знала, що їй слід боятися. Хіба це не було в збірниках оповідань? У темному лісі вас з'їсть відьма.
  «Я добра відьма», — сказала жінка, заспокоюючи руку Джанет. «Ми називаємо себе Вікканами Лондона і намагаємося допомагати людям, особливо дівчатам, які потрапили в біду».
  Вона не додала, що колись, до легального аборту, слово «в біді» було дуже специфічним терміном, який вимагав лікування травами. Тепер вікканці стурбовані молодими втікачами, такими як Джанет. Десятиліття чи два пізніше їхнє занепокоєння пошириться на жінок, що стали жертвами торгівлі та поневолених.
  Джанет пішла геть із номером телефону й нашкрябаною адресою. Якби вона хотіла поїхати до Холівелла, вона могла б зателефонувати, і хтось зустрів би її на вокзалі Паддінгтон із квитком. Один із радників Холівела зустрів потяг о 6 вечора. Це залежало від Джанет. Вона могла зникнути в злочинному світі Лондона або втриматися на зустрічі.
  Джанет дотрималася зустрічі. У Холівеллі вона знайшла старий будинок із м’якого каменю знайомим. «Вівці та сільська місцевість, мабуть», — подумала вона. Біль від цього визнання вже не був нестерпним. Через кілька днів вона запитала, чи може вона працювати в старому фруктовому саду. Через рік це була процвітаюча овочева ділянка, яка постачала Холівел сезонними продуктами.
   Тим часом жінки зареєстрували Джанет як вихованку домашньої школи. Ніхто не цікавився надто ретельно, яку освіту вона отримує. За п’ять років її травництво поєднало магію з рослинною хімією; за десять років вона могла б читати лекції в університеті. Насправді вона відмовилася від пропозицій бути викладачем у кількох коледжах Оксфорда, коли вони відмовилися від включення астрології та заклинань.
  Одного разу Джанет познайомилася з дружнім виробником органічної продукції на Оксфордському ринку і після короткого спілкування народила мертвого хлопчика. Вона планувала назвати дитину Джимом. Оповита горем, Джанет подвоїла свою відданість магії землі. Отримавши згоду розширити город до загону, де паслися останні коні Холівелла, вона знайшла його мешканця чарівним і лякаючим.
  Меркуріус був старим чорним жеребцем. Замолоду кусаючий, він наблизився до Джанет, яка заставляла ще чверть його ділянки. Вона не поворухнулася й не виявила страху. Огидно пирхаючи, він галопом помчав у дальній куток, щоб надутися.
  Через кілька днів Меркуріус просто стояв і пильно дивився. Джанет побудувала огорожу з дерев'яних кілків. Щось мало завадити цьому клятому коню погризти сходи моркви. Після цього Меркуріус підбігав і дивився, як вона копає. Вона дивилася в його темні очі. Він знав її. Він — кінь, — сказала вона собі. Я бачу в коні розум і розуміння .
  Вона принесла овес Меркурію, який лизав їй руки. Одного разу вона прийшла з вівсом, який розмокав крижаний дощ. Немає Меркурія в полі; тільки чорна купа.
  Вона відразу зрозуміла. Дивлячись на його труп, закиданий оксфордширським мокрим снігом, вона відчула дивне відчуття лоскоту на лобі. Чорна коняча тінь повільно вилізла з мертвої тварини й підбігла. Овес спадав з її пальців. Кінська тінь Меркуріуса наближалася все ближче й ближче, поки вона не побачила його крізь нього, і всі її органи чуття вхопили його.
  Не роздумуючи, Джанет пішла приєднатися до старших радників. Того ранку вони намагалися призначити наступного хранителя ключа алхімічного сувою. Джанет розірвала їхню дилему.
  «Я зроблю це. Мені сказав Меркуріус. Він помер минулої ночі».
   *****
  «Розумієш, «Алхімічний сувій» не схожий на книгу, — спробувала Джанет пояснити Керолайн. «Я маю на увазі, що це книга , дуже стара, але це набагато більше. Це практика, магія, яка жива і потребує живлення. Як істота. Ми дбаємо про це, і, у свою чергу, Сувій Алхімії підтримує нас».
  «Як Меркуріус?» — здивувалася вголос Керолайн.
  — Так, Меркурію, — сказала Джанет. «Назва походить від якогось шулера в алхімії. Також… дитина. І Джим. Усі вони є частиною Алхімічного сувою. Ось чому я розповів вам свою історію».
  Керолайн хотіла запитати, чи це Ключ. Чи був Хранитель ключів носієм історій? Натомість вона сказала: «У нас теж є історія, я маю на увазі мене, Анну та Мері Вондвокер. Йдеться про Алхімічний сувій у Сент-Джуліані.
  — Усе гаразд, я знаю, — сказала Джанет. «Хранитель ключів завжди знав про те, що копія Le More та справжній сувій відправляються до Америки. Розумієте, вона була однією з нас».
  Керолайн мало не впала зі стільця. « Вона ? Ви не можете мати на увазі…?»
  «Так, Роберта Ле Мор пройшла як чоловік. У ті часи такі жінки, як вона, повинні були. Інакше її спалять як відьму».
  «Ви хочете сказати, що вона була відьмою? Алхімік Роберт ле Мор, який зробив копію сувою, був Робертою, відьмою з Холівелу?» Керолайн було важко сприйняти.
  — Вона була однією з нас, — повторила Джанет. «До того, як пішла з Ренсомом, вона була Хранителем ключів Холівелла.
  Керолайн застогнала й поклала руки на голову. Господи, її кучері здавалися жирними.
  Де, ой де була Анна?
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА
  CALCINATIO
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 21
  ПІДПАЛИВ НА СТАРОЇ ЛІКАРНІ
  Агнес вимазала шоколадом весь рот. Джанет дістала чисту серветку й плюнула на неї. Старенька піддалася прибиранню. Керолайн вирішила, що їй подобається Агнес. Її дитячість втішала. Джанет покинула спроби позбутися коричневого кольору з найглибших зморшок. Їм потрібно було повернутися до своїх підопічних. Розповідь Джанет тривала надто довго.
  — Доведеться, Агнес. Добре вимийтеся завтра. Не дозволяйте медсестрам наближатися до вас».
  «Коли ми підемо додому?» — голосила Агнес, дивлячись на Керолайн.
  «Моя подруга Анна… вона йде за нами», — пробурмотіла Керолайн. Вона ненавиділа свою тривогу при думці про Анну.
  Не за горами світало. Незабаром гігантський казан з кашею забулькає; жінки та чоловіки в уніформі приходили на стоянку, замикали свої машини та залишали свої життя. З порожніми, інституційними обличчями вони стали гвинтиками підземного світу Старої лікарні. Анна не прийде.
  — Твоя Анна не прийде, — сказала Джанет Керолайн. Керолайн бачила власну відсутність надії.
  «Довіряти Анні?» Запитання надійшло від Агнес.
  «Зазвичай, так», — сказала Керолайн, втомлена й нещасна. Вона почала вести Агнес сходами. Джанет підняла тил. «Але… вона мала бути тут — раніше».
  Раптом почувся моторошний шум. Це почалося як гудіння і швидко переросло в пульсуючу тривогу. Нарешті він жахливо розладнався, як дзвони.
  — Ааааа, — скрикнула Агнес, схопившись за голову.
   «Що це?» — прошепотіла перелякана Керолайн.
  — Не знаю, — відповіла Джанет. «Це сигнал тривоги, якого я ніколи раніше не чув. Люди приходять. Швидше повертайся до своєї палати. Я ось так».
  — Ні, — сказала Керолайн. «Ні, це наш шанс, це може бути наш єдиний шанс. давай Назад сходами вниз. Ми повинні сховатися».
  Керолайн потягла обох жінок назад у підвал. Вона зачинила двері комори й замовкла їх. Над їхніми головами гриміли крики й плач. Було багато ударів і скреготу, а потім ще більше криків і скрипу коліс.
  Жахливий брязкіт тривав. Керолайн відчинила двері, але вони не могли зрозуміти незвичайний рівень активності.
  — Коли буде тихо, ми спробуємо знайти вихід, — сказала Керолайн. «Чи може це бути масова втеча?»
  — Навряд чи, — втомлено сказала Джанет. «Забагато наркотиків». Вона показала на Агнес, яка міцно спала, загорнувшись у ковдру. Джанет опустилася на підлогу й обхопила голову руками. Тепер, коли вона розповіла свою історію, її енергія зникла.
  «Я збираюся поглянути», — сказала Керолайн.
  «Довіряй Анні». Це була Агнес. Після міцного сну вона сиділа, прокинувшись. У Керолайн відвисла щелепа.
  «Зроблю, Агнес», — сказала вона. Сперечатися не було часу. Насправді вона відчула полегшення. Покинувши двох жінок, вона проповзла до половини сходів. Обнюхавши тихий тепер коридор, вона побігла назад. Це була погана новина.
  «Вогонь!» — ахнула вона. «Там пожежа. Я відчув запах диму. Там нагорі все тихо. Вони спорожнили палату. Ми могли потрапити в пастку».
  Джанет і Агнес піднялися як одна. Навіть Агнес виглядала настороженою. Потім її очі помутніли, і вона почала скиглити.
  «Мені здається, тут є вихід», — сказала Джанет.
  «Ти думаєш ?» — крикнула Керолайн, панікуючи. Запах диму ліз у ніздрі.
   «Це те, що мені сказала жінка, яка іноді дає мені шоколад, — спокійно сказала Джанет». Вона каже, що постільну білизну приносить ззовні через двері підвалу».
  Де Анна? — розпачливо подумала Керолайн. Вона глянула на Джанет. Напевно, жінка, яка бажає смерті, не збрехає їй. Чи буде вона?
  Агнеса понюхала й нявкала; вона кинулася повз Керолайн до дверей. Інші жінки приєдналися до неї в коридорі, де всі почали кашляти.
  — Давай, — сказала Джанет. «Будь-які двері, які ведуть назовні, мають бути тут».
  Керолайн глибоко вдихнула, потім пошкодувала, що не робила цього.
  «Продовжуйте Агнес і візьміть смолоскип», — сказала Керолайн. «Я прямо за тобою».
  Рідкий їдкий дим почав клубочитися біля їхніх колін. Позаду них ставало гарячіше, коли вони бігли риссю, наскільки могла Агнес, коридором, який ставав бруднішим і більше нагадував тунель. Потім вони підійшли до замкнених дверей. Джанет завмерла.
  «Ми повертаємося до сходів», — почала вона. Почувся гуркіт і тріск. Погасло все світло. Агнес скрикнула.
  «Немає часу!» — крикнула Керолайн. «Відчиніть двері!»
  Керолайн шукала вогнегасники по стінах. Жодного. На сітчастому вікні перед ними не було чого використовувати.
  — Дай факел, — сказала Керолайн, забираючи його в Джанет. Вона намагалася не кашляти, бо дим обпікав її легені. «Тримайся Агнес».
  Керолайн тримала їхнє єдине джерело світла. Смолоскип зникав у диму, що тепер височів до їхніх грудей. Керолайн схопила циліндр обома руками й побігла до скла.
  Thupt. нічого Можливо, маленька тріщина, але не до кінця. Керолайн вдарила знову і знову з усієї сили, на яку могла зібрати. Агнес голосила. Вони з Джанет скупчилися в кутку між бетонною стіною та дверима, намагаючись тримати носа над димом.
   Через не більше ніж хвилину Керолайн почала нестримно кашляти.
  — Я спробую, — крикнула Джанет. Після другого удару Джанет пролунав шум, який міг бути лише розбитим склом. Факел згас. «Якщо розбите скло — факел, а не двері, то ми помремо від вдихання диму, і скоро», — подумала Керолайн.
  «Керолайн, віконне скло зникло. Але я не можу зламати сітку. Ми все ще не можемо дістатися до замку». Голос Джанет переривався зітханнями.
  «Повинно бути чим різати дріт». Керолайн проковтнула: «Я… я повернуся до тієї комори». Нігті впились їй у руку.
  «Ти збожеволів?» — прохрипіла Джанет. «Там, звідки вогонь. За кілька хвилин ти помреш».
  «Інші комори… ми пройшли…?» Керолайн похитнулась. Вона почала втрачати контроль над своїми руками та ногами. Вона спробувала відкашлятися. Здавалося, це трохи оживило її.
  Вдар , Керолайн похитнулася від ляпаса по лівій щоці.
  «Прокинься. давай Ти не хочеш помирати. І Агнес також.
  «Ти теж. ти Ти... сука відьма!» Керолайн була надто налякана, щоб думати про слова. Заревів гнів. Крізь клуби диму вона розвернулася туди, куди прийшов удар.
  «Це все твоя вина. Я прийшов сюди, щоб врятувати вас. А ти навіть не хотів тікати». Обидві жінки дико кричали.
  «Ні… хтось просив тебе прийти…» — прогавкала Джанет, намагаючись дати ляпаса Керолайн і промахнувшись.
  «Ти не хочеш жити», — закричала Керолайн, хапаючи за пучок волосся Джанет.
  «ТАК, ТАК», — вигукнула Джанет. Керолайн похитувалася назад. Як і Джанет. Керолайн спіткнулася об Агнес, яка підвелася на ноги.
  «Знайдено Агнес; Агнес знайшла».
  Вона втиснула маленький гострий предмет у руку Керолайн. Зневірившись, Керолайн машинально простягла руку. Кисню має бути менше хвилини.
   «Знайдено Агнес. Дивіться, дивіться».
  «Припини, Агнес, я не можу… о. Що це? Ой, Ой. Геть із дороги. Пустіть мене до тих дверей».
  «Що це?» пролунало каркання.
  «Ножиці для нігтів, я думаю. З кишені Агнес. Так, так. Боже, куди замок? Допоможи мені, ти, ти... дурна відьма, що біжить».
  З брязкотом двері раптово відчинилися. Керолайн впала вперед на коліна. Вона, хитаючись, підвелася, а потім протягнула Джанет і Агнес. Зачинивши за ними двері, вона притулилася до них, смакуючи холоднішим і чистішим повітрям. Почулося дрібне клацання, і флуоресцентне світло спалахнуло в тому, що тепер однозначно було тунелем.
  «Має бути на окремій лінії», — пробурмотіла Джанет. Вона не дивилася на Керолайн.
  — Іди, йди, — прохрипіла Керолайн. З ножицями в одній руці та рукавом халата Агнес в іншій Керолайн йшла за невпевненими кроками Джанет. Наступні й останні двері були антикульмінацією. Його кріпили лише болти зсередини. Нещодавно змащені стрижні легко ковзали навіть у їхніх тремтячих руках.
  Відчинивши металеві двері, вони опинилися надворі. Це був ранок. З цегляними стінами Старої лікарні позаду, вони піднялися сходами, що вели до внутрішнього двору. Керолайн озирнулася й побачила чорний дим, що виривався з вікон, де розплавилося скло. Скрегіт лунав від пожежі, що пожирала Стару лікарню.
  Жінки туманно дивилися на безлюдний двір. Він повинен використовуватися для вантажних автомобілів. Керолайн знала, що їм слід рухатися. Вони мусили ховатися. Проблема полягала в тому, що вона взагалі не могла рухатися. Агнес смоктала великий палець, а Джанет дивилася на верхівки дерев, що виднілися над іншим полум’яним крилом лікарні.
  Скрегіт гальм перервав заціпеніння Керолайн. Андрогінна постать у чорному вискочила з фургона з написом «Продовольчі товари».
  «Керолайн, ти її маєш. Сюди, швидко заходь».
  — Анна, — тихо сказала Керолайн. «Ти тут. Де ви взяли фургон?»
  «Немає часу. Просто зайдіть. Ми візьмемо іншого?»
  — Так, — сказала Джанет, насторожено дивлячись на Анну.
  — Швидше, поки вони не побачили нас, — прошипіла Анна. Вона нахилилася, щоб заштовхнути Агнес зад у фургон.
  — Ні, ні, — безпорадно вигукнула Агнес.
  — Тихше, Агнес, — сказала Джанет, сідаючи біля неї. «Це… друзі».
  «Дверцята таксі незамкнені», — сказала Анна, підбігаючи до водія. Тим не менш, Керолайн сіла позаду разом з Агнес і Джанет, перш ніж грюкнути дверима. Фургон неохоче заричав, шалено повертаючи, коли з-за палаючої будівлі лунали сирени.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 22
  ВОГОНЬ МІЖ НИМИ
  Анна розбудила Керолайн о шостій вечора, поставивши паперову чашку з чаєм на столик біля ліжка. Темрява надворі проникала в номер мотелю. Світло ліхтаря від рожевого плафона випромінювало рожеве сяйво, яке Анна асоціювала з порнофільмами. Вона не сказала цього Керолайн.
  «Прокинься, Керолайн. Я заварила чай».
  «Гм. Ах Іди геть».
  — Джанет каже, що ти вжив занадто багато наркотиків, щоб продовжувати спати. Випий це, поки я принесу нам сендвіч із найближчої заправки».
  Анна сиділа на ліжку, похитуючи рукою Керолайн, поки старша жінка не підвелася на лікті. Керолайн здригнулася, коли взяла гарячий чай і поставила його назад. На другому боці кімнати було довге дзеркало. Хтось із сірою шкірою озирнувся на неї.
  — Гаразд, — буркнула вона. «Добре, Анна».
  «Ти прокинувся? Вставай, щоб не заснути до мого повернення».
  Анна тримала свій вираз у тіні. Її джинси були пом’яті, а дизайнерські топи, які вона зазвичай носила, замінила стара футболка Керолайн із вицвілим логотипом: «Reedbourne Infants Sports Jamboree 1998». У минулому житті Керолайн навчала маленьких дітей.
  «Де ти знайшов цю стару річ?»
  Анна знизала плечима й потяглася до піджака. До Керолайн долетів запах, якого вона не очікувала. Анна зазвичай носила дорогі парфуми. Керолайн ніколи не розпитувала про їх походження. Мері хвилювалася, що Анна краде в магазині. Цей запах не був парфумом. Не може бути. Так, справді, це парафін. Керолайн спалахнула правда. Вона відкинула ковдру, сідаючи.
  «Анна, це була ти. Ти, ти влаштував пожежу?»
  Біля дверей Аннина рука завмерла.
  «Ми поговоримо пізніше».
  На дверях була прибита пластикова картка, наполовину прихована Анною, яка не хотіла обернутися. Правила пожежної безпеки, зрозуміла Керолайн. Іронія запалила її.
  «Повертайся сюди!» — наказала вона.
  Анна не обернулася. Вона сперлася чолом на двері. Керолайн звикла, що Анна ухиляється. Хоча зазвичай не з нею.
  Коли Керолайн опустила ноги на підлогу, Анна нарешті повернулася до неї обличчям. Руки Анни опустилися в боки. Дві двадцятифунтові банкноти з червоним малюнком майоріли на рожевому килимі. Керолайн здригнулася, згадавши про кров.
  — Ти підпалив, — тихо сказала вона. Кожне слово було окремим. «Не заперечуйте. не бреши Нас могли вбити. Люди могли загинути . Звідки ти знаєш, що ні?» Керолайн задихнулася. Потім кашлянула. Її слина мала смак диму.
  У Анни були великі чорні очі.
  «Ніхто не загинув. В Інтернеті я знайшов…”
  «Онлайн», — вимовила Керолайн. Вона похитнулась і простягла руку. Її долоня торкнулася холодних на дотик шпалер. Керолайн стиснула кулак. Її нігті були коричневі від диму. Її зап’ястки пульсували від обпалених слідів.
  «Онлайн», — крикнула вона знову. «Я виглядаю так, ніби я онлайн? Джанет чи Агнес? Ми там були . Люди надихалися цим димом... — Тираду Керолайн знову перервав кашель.
  Анна кинулася до ванної й знову з’явилася зі склянкою води. Керолайн кинула вміст до рота, потім простягла порожню склянку. Керолайн ще двічі влила рідину в горло, перш ніж взяти склянку обома руками й сьорбнути, а потім поставила її біля чаю, на якому з’явилася білувата піна. Жодної секунди гнів Керолайн не згасав.
   «Не можна довіряти Інтернету», — вимовила вона. «Ми говорили про це».
  «Керолайн, кохана…» — промовила Анна, дивлячись на стиснуту щелепу Керолайн. «Заспокойся. Тобі недобре так засмучуватися. Іди сюди». Вона ніби хотіла затягнути коханого в обійми. У Керолайн цього не було.
  «Відійди, Анна».
  — прошипіла Анна. Керолайн ніколи нікому не лаялася. Вона не була закінчена.
  «Скажи мені, що ти можеш бути впевнений, що ніхто не загинув. Через Інтернет. Ніби там немає брехні? Ні… безглуздих шуток».
  У кілька секунд мовчання, що затягнулося між ними, Керолайн дивилася на розчервонілі щоки Анни. Настільки рідко, що Анна видала свідомість того, що вчинила неправильно. Це все, що вона збиралася отримати?
  Анна знала, що Керолайн мала на увазі свої власні кіберобмани. Вона роками підробляла дані для злочинної групи. Для Агентства вона була готова зробити те саме.
  Раніше Керолайн раділа Анні як онлайн-Робін Гуду, тоді як Мері не сподівалася приборкати її. Пошук сувою Алхімії спонукав Агентство до дій, перш ніж вони троє змогли визначити параметри. Тепер вони були розділені в рожевому світлі лампи. Напевно, гнів Керолайн підживлюється страхом.
  Анна тряслася, як собака від дощу.
  «Я не могла потрапити в будівлю», — сказала вона розчаровано. Вона вдарила ногою по рамі ліжка одним із своїх гостроносих черевиків. «По-перше, знадобилося надто багато часу, щоб знайти… цю тюремну лікарню. Я так хвилювався за вас; про те, як ти справлявся..."
  Вона кинула лукавий погляд на Керолайн. Вона очікувала викликів від Мері. Міс Вондвокер, пильний керівник Агентства, пообіцяла випробування. Але Керолайн? Жінка, яка щоночі спала в її руках і стогнала від задоволення, коли вони займалися коханням? Вона, яка плакала в трубку, якщо вони розлучалися більше ніж на день. Де була тепер та Керолайн?
   «Ти знаєш, як сильно я тебе люблю». Козир Анни сповільнив Керолайн. Її дихання стало регулярнішим. «Я не міг залишити вас у цьому місці ні секунди довше». Анна перевела своє тіло в режим підпорядкування. Керолайн зітхнула.
  «Ти не можеш цього зробити, Анна. Ви не можете робити любов виправданням. Не для пожежі. Не з усіма тими людьми».
  Анна вгамувала роздратування. Вона змусила себе розповісти історію своїм звичайним голосом.
  «Керолайн, подумай. послухай мене. Я зламав, де замовляють їжу. Баланси включали кількість прийомів їжі щодня. Тож я міг порахувати пацієнтів і персонал, коли вони виходили з будівлі. Як тільки я зрозумів, що ти не виходиш наперед, я пішов до єдиного іншого виходу. Ось ви, усі троє, правильно підрахували».
  Керолайн дивилася повз Анну. «Не я», — сказала вона придушеним тоном. «Навіть не я і Джанет, чиє фото ви вивчали. Я, Джанет і Агнес. Просто цифри. Помилка в Інтернеті».
  Її презирство обпекло. «Ви не можете сказати мені, що ви знали, ви знали нас, ми три жінки не вийшли. Люди, а не цифри, Анна. Агнес померла б, тому що такі, як вона, завжди вмирають. Ніхто не дбає про Агнес».
  — Ти зробив, — пробурмотіла Анна.
  «Не я, Джанет».
  «Ви кажете, що мені байдуже. Про людей?» Анна намагалася здатися недовірливою.
  Керолайн проковтнула. Це було не те, точно.
  «Анно, я вважаю, що тобі все одно. Ну... в принципі. Але ви вижили. Ви називаєте те, що ви робите, кіберкрафтом, і ви кібервідьма. Інтернет-світ для вас більш реальний, ніж будь-що інше. Навіть я». Керолайн була вражена своєю гіркотою. «Люди — це те, чим ти маніпулюєш; щоб вижити».
  «Мені все одно», — прошепотіла Анна.
  Керолайн їй не повірила.
  «Ні, не треба », — Голос Керолайн надломився, коли вона вимовила слова. «Моє волосся смердить димом, хоча я двічі мив його шампунем. Ми гинули в тому вогні. А ти залишився надворі. Ви запаліть той вогонь, щоб викурити нас, як тварин. Тварини», — закінчила Керолайн криком. Анна стояла завмерла.
  Бах! Бах! Керолайн і Анна підстрибнули. Вибивали двері.
  «Впустіть нас», — почувся приглушений голос, мабуть, Джанет. Так, ось вона була з Агнес позаду.
  Старша жінка була чистою, але розгубленою. Її широка усмішка зійшла, коли вона побачила Анну та Керолайн. Джанет увійшла.
  «Побийте ворон камінням, як казала моя бабуся. Вас двох чути зі стоянки. Що відбувається?»
  Вона звучала надто весело для Керолайн. Я в шоці, — зрозуміла Керолайн.
  «Кам’яні… ворони?» Анна звучала напружено.
  Керолайн підняла виснажену голову. «Нічого. Це все нічого».
  Енергія в кімнаті вщухла. Джанет сіла поруч і взяла її за руку.
  «Бідна Керолайн. Ти повинна дати їй трохи тих транквілізаторів, Анно. Вони зробили чудеса для мене та Агнес».
  Керолайн підняла голову й побачила, що Агнес усміхається. Вона не могла дивитися на Анну. Керолайн почула, як люто розірвалася блискавка. Перед нею з'явилася ще одна склянка. У ньому було щось липке й червоне. Потім з’явилася оливкова рука Анни з двома пігулками й кинула їх. Вони шипнули на бульбашки.
  «Що?» — похмуро сказала Керолайн. Вона взяла склянку й витріщилася на неї.
  «Просто пий». — сказала Анна якнайпихатіше.
  Керолайн глянула на трьох інших жінок: загадкову Анну, відверто цікаву Джанет, спантеличену Агнес. Керолайн розглядала ймовірно незаконно отримані наркотики в коктейлі. Чи могла вона довіряти Анні, як завжди чи досі? Настала довга пауза.
  «Анна дала його мені й Агнес кілька годин тому. У нас усе гаразд, — сказала Джанет. Її тон нагадав Керолайн дзвін, який пролунав несподівано високо.
   «Агнес подобається. Агнес подобається». Нетверда рука підійшла до Керолайн. Агнес цього хотіла.
  Керолайн обхопила склянку обома руками й швидко осушила її. Був приємний солодкуватий смак, шипіння в роті з мінеральним відтінком.
  Вона повернула склянку Анні, яка без коментарів поставила її в раковину. Її обличчя набуло прихованого вигляду, який Керолайн пам’ятала з часів їхньої першої зустрічі. Вона занадто довго чекала, щоб запевнити Анну у своїй довірі. Незважаючи на це, вона залишалася надто злою, щоб брехати.
  «Ми йдемо вечеряти», — радісно сказала Джанет.
  Агнес сплеснула руками: «Так, так, так».
  Керолайн простогнала. Анна проігнорувала пропозицію. «Я приношу нам бутерброди на заправці, повз яку ми проходили».
  «Ні, ми йдемо в The Olive and Dove. Я забронювала столик на 7 вечора», — була огидно задоволена собою Джанет. Керолайн пильно подивилася на неї. Важко сказати в рожевому світлі, але зіниці Джанет могли бути розширені.
  «Дженет, ти почуваєшся добре?» Керолайн почала відчувати приємне дзижчання десь у районі вух. «Анно, ти додала кока-колу в цей…цей коктейль?»
  Давним-давно Анна пропустила кокаїн, коли її депресія була найгіршою. Керолайн дві години бігала по саду, не маючи змоги зупинитися. Були сльози, розмови до ночі та обіцянки. Скільки Анна готова була викинути?
  «Ні, не знав». Анну вжалили. «Це не кока-кола». Вона зупинилася. Керолайн і Джанет мали однакові підняті брови. Агнес захихотіла.
  — Трава, — упевнено сказала Джанет. «Знайшов його в порошок, змішаний з цукром, заштовхнутим збоку сидіння в тому фургоні. Хороша ідея зробити з нього чай. За цих обставин, — додала вона Керолайн. «Я маю на увазі те, що я пішов на вечерю. У Анни є пачка готівки, і нам потрібно десь прикинутися нормальними, навіть якщо це просто тому, що є інші люди. Ми маємо треба триматися разом, — багатозначно додала вона Керолайн, — щоб скласти план.
  Керолайн згадала Холівел, де радники зібралися після обіду, розмовляли, будували плани. Коли її шлунок танув, Керолайн не мала відповідей. Вона пригадала, що Джанет шукав хтось, пов’язаний із сувоєм Алхімії. Їжа може зупинити їх нутрощі від тремтіння. Нехай Джанет спробує свою божевільну ідею.
  «А як щодо Агнес?»
  «Вона прийде, звичайно. А тепер, Анно, як щодо того сміттєвого мішка з одягом, який, як ти сказала, клав у фургон?»
  За хвилини до 7 вечора колоритна команда налякала тверезих відвідувачів The Olive and Dove. Агнес була одягнена в спідницю на гумці, небесно-блакитний джемпер і яскраво-рожеву помаду, надто рясно нанесену. Джанет поплескала штани кольору хакі, злегка забруднені машинним маслом, і чоловічу коричневу куртку з зеленим вовняним шарфом. Обидва голосно вигукнули, дивлячись на соковиті запахи, дров і відполіровану золотом мідь на кожній стіні.
  Зворушена простою радістю Агнес, Керолайн була зігріта сяйвом Джанет. Джанет змінила рівновагу, подумала вона, чи то від наркотиків, чи то від вогню. Вона була схожа на свою історію, землячка, яка стала відьмою-травницею. Звичайно, вона відчувала, що земля кличе її додому.
  Керолайн знизала плечима у свій темно-синій плащ. Вона гадала, що те, що Анна принесла, щось означає. Цього було недостатньо. Навпаки, Анна була чудово вбрана в червоні атласні кюлоти та чорний шовковий топ. Вона розчесала волосся, аж іскри полетіли.
  Після сільської місцевості, вкритої зірками, «Олива і Голуб» виявилися будівлею з солом’яною стріхою, яка ллється світлом. Обабіч живоплотів стояли дорогі машини. Старий фасад із цегли та балок залишився традиційним пабом, тоді як ресторан виблискував у скляному атріумі ззаду. Керолайн заморгала очима, побачивши це видовище удаваного затишку, гарячої їжі та теплої компанії.
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 23
  СМАЧНА ЇЖА НА ВАГНІ
  Жінок у дивному вбранні показали до столу біля вогнища, вогнище якого було викладене з цегли на місці, яке колись було задньою частиною старого котеджу. Срібними березовими полінами червоно-золото горіли верхівки полум'я. Керолайн чула хрускіт розколотого дерева під дзвоном келихів і наростаюче дзижчання голосів.
  — Не тут, — сказала вона. «Не біля багаття».
  Джанет мовчки підвелася й торкнулася Анниної руки. Агнес пискнула й поринула далі в скляний салон, де стояло кілька порожніх столиків. Вона пообіцяла бути дуже тихою. Вони приєдналися до неї за одним із двох вільних столиків, найдальших від полум’я. Джанет схилила голову до скляної мембрани, що відокремлювала їх від сільської ночі.
  «Ми посидимо тут, дякую», — почула Керолайн, що сказала офіціантові.
  «Звичайно, пані. Я принесу меню і повернуся, щоб прийняти ваше замовлення на напої».
  Керолайн необачно замовила пляшку вина. За пенні, за фунт. Коли вони торкнулися келихів, вона побачила, як у Джанет промайнуло у відповідь. Вона не дивилася на Анну. Усе ще пригнічені, вони домовилися про смажене курча, обмінюючись репліками, наче передаючи естафету. Вони їли повільно й пристрасно, майже не перекидаючись словами.
  — Мило, мило, — прошепотіла Агнес.
   «Так, Агнес, я знаю. Я обіцяла їй десерт, — сказала Джанет Керолайн і Анні. «Липкий ірисковий пудинг для всіх нас, будь ласка, і не стримуйтесь щодо морозива».
  Солодка маслянистість десерту нагадала Керолайн про те, як вона любить комфортну їжу. Забагато, звичайно. Звідси невдала дієта, яка була її звичним важким стосунком із їжею. Принаймні чисті джинси, які Анна принесла для неї, були вільніші після «Старої лікарні». Однак, коли пудинг подали, Керолайн виявила, що не може почати.
  Вона дивилася на коричневий мул, що сочився над бісквітним маслом. Крапка морозива танула в жовтувату калюжу; вона дивилася на це, зачарована. Крізь розпечену лаву карамелі пробивався вулкан з тістечка. Керолайн захихотіла; вона винувато озирнулася. Мабуть, через марихуану, подумала вона. Вона простягнула палець і покрутила цукрові пасма, потім занурила його в калюжу морозива. Солодкість клацнула перемикачем всередині неї. Керолайн уперше за багато годин зустрілася поглядом з Анною. Вона відвела погляд.
  «Це добре, чи не так?» — сказала Джанет Керолайн. «Я маю на увазі пудинг. Вони готували це на мій день народження в Holywell, завжди з домашнім морозивом».
  «Так, це добре». Керолайн навіть встигла посміхнутися.
  «Агнес подобається. Більше Агнес». Ще не закінчивши, Агнес простягла свою миску, а офіціант кліпав очима й кивнув. Джанет зскребла останню порцію розм’якшого морозива. Керолайн сиділа, приголомшена красою жовтого крему в блакитній мисці. Вона відчула, як набираються сльози. Горло в неї було товсте, і не від диму.
  «Подобається Керолайн», — хрипко сказала вона. Джанет витріщилася на неї, а потім захихотіла. Агнес проковтнула останнє морозиво, окрім краплі на носі. Навіть Анна розслабилася.
  «Ось, Агнес, дозволь мені це витерти», — сказала Керолайн, прикладаючи серветку до обличчя Агнес.
  — Ми втекли, Керолайн, — сказала Джанет. «Чи не так?»
  «Так, я думаю, що маємо», — погодилася Керолайн. «Ти мав рацію, коли прийшов на вечерю, хоча це божевілля».
   «Однозначно божевільний. Вип'ємо кави? А ще є шоколадні цукерки».
  У Анни задзижчав телефон. Вона вийняла його, потім тихо сказала Керолайн: «Це Мері. Текст. І ще один».
  Прочитавши його, Анна напружилася. «Вона хоче, щоб ми зустрілися з нею в Лос-Анджелесі. Незабаром, коли аеропорт знову відкриється після снігопаду. Ми повинні йти до неї, тому що вони не відпускають її». Анна кинула на Керолайн насторожений погляд, а потім відповіла на питання на обличчі свого коханого.
  «У музеї сталося вбивство. Сувій алхімії зник, і вона хоче, щоб ми вистежили вбивцю».
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА П'ЯТА
  SEPARATIO
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 24
  МІС ВОНДВОКЕР НА СТЕЖЦІ
  Наступного дня після жахливого виявлення тіла ДіПі Мері прокинулася від радіостанції, яка оголосила про затишшя в заметіль. У мерії повідомили, що згодом очікується більше снігу, але автомагістралі залишаться закритими.
  Мері ввімкнула телевізор і побачила, як синіє худа жінка з оголеною шиєю. Її медове волосся виглядало ламким на морозному вітрі. Виблискуючи ідеальними зубами, вона пояснила, що снігоочисні машини прибудуть сьогодні з гірськолижних курортів штату. Очевидно, шторм, який буває раз у столітті, як вони наполягали називати, був локалізований в окрузі Лос-Анджелеса. В інших місцях лижний сезон завершено.
  Мері відсунула запорошені штори, щоб переконатися, що зі сталевого неба нічого не падає. Постукавши по ноутбуці, вона спустилася на ліфті до безлюдного лаунжу готелю й з’їла несвіжих пластівців. Потім вона вирушила на вулицю, приємно здивована, побачивши розчищені від снігу тротуари.
  Скорботні працівники магазинів розгрібали сніг, завдяки чому близько половини підприємств залишалися відкритими. Супермаркети були магазинами, які збирали черги покупців. Мері вдалося обійти фігури в дублянках і лижних шапках, коли вона прямувала за адресою, яку знайшла в Інтернеті.
  Бо Мері вирішила розшукати професора Кукі Мак. Він пов’язав свою одержимість сувоєм алхімії з чимось під назвою Європейський історичний фонд та його алхімічним симпозіумом. Здійснивши швидкий пошук в Інтернеті, Мері виявила, що ця організація надала адресу книжкового магазину П'ятнадцята авеню. З радістю виявивши відкриту кав’ярню через дорогу, Мері скористалася нагодою, щоб випити чашечку відновлюючої кави.
  Ймовірно, у КВЧ були офіси нагорі; але чому б не розміститися в університетському містечку? У Мері було передчуття щодо їхнього спонсорства симпозіуму Cookie Mac. Той факт, що Кукі Мак відчайдушно хотів мати Алхімічний сувій, почав давати їй ідеї.
  Тим часом вона вдихала священні запахи свіжосмаженої Бразилії. Дочекавшись затишшя, вона замовчила друге капучіно, вірячи, що її кар’єр не такий швидкий. Ніхто не наважувався попросити в Яви Джотто шоколад з посипанням. Він мав сторіччя старосвітської чистоти.
  Під час пошуку зниклого професора Мері перевірила свої пріоритети. Її справою був зниклий сувій Алхімії. Але вбивство ДіПі все змінило, чи не так? Грошові турботи також не можна було ігнорувати. Термін дії кредитної картки агентства мав закінчитися в будь-який день. Мері похмуро подумала, що її Агентство згорить у димі, якщо їм за щось не заплатять, і то незабаром.
  Безкоштовні факти, подумала Мері, як я можу знайти інформацію, яка не вимагає ні дорогих покупок, ні подорожей? Сьогодні вранці в Google вона вичерпала свої онлайн-таланти. Це було царство Анни. Старі методи, подумала Мері, перевірити КВЧ. Причаївшись у складках її сумочки, запорошена адресна книга містила залишки романів та інтриг. Тут були липкі таємниці в академічному світі, в невиліковних плітках вчених.
  Мері шукала серед колишніх коханців відповідних учених. Третє капучіно додало енергії для здійснення дзвінка. Після приємних двадцяти хвилин розмови із сонним доктором історії з найбагатшого коледжу Оксфорда Мері мала краще уявлення про професора Кухуліна Макдональда. Як вона і думала, воістину запальний матеріал.
  «Що? Ви впевнені, що описуєте професора Кукі Мак Макдональда?» — підказала вона.
  «Це жахливо, неймовірно», — сказала вона. «Так, двадцять перше століття зійшло з розуму. Я бачу, що Європейська історія Порядок денний зробив би це отрутою для справжнього університету. Будь-яка додаткова інформація була б чудовою. Чи можете ви змусити своїх аспірантів копатися в соціальних мережах?»
  Мері поклала трубку зі словами: «Я покладаюся на тебе, Джеррі».
  «А точніше за покликом твого шлунка», — сказала собі Мері, необачно підкупивши академічного bonviveur їжею в лондонському ресторані на його вибір (вона мала б переосмислити це для витрат).
  Мері Вондвокер була вражена тим, що почула. Європейський історичний фонд включав відомих прихильників переваги білої раси, деякі ніколи не займали посади, деякі тихо пішли з академічних постів. Вона скривилася. Алхімічний сувій привернув увагу, і деякі з них були поганими.
  Можливо, Джеррі міг би отримати щось більше. Понад десять років тому вони провели чудові вихідні у Флоренції, коли він виступав з основною доповіддю. Нескладний секс і витончена культура були її способом уникнути самотності. Це ніколи не працювало, але Мері відмовлялася думати про це зараз. Їй потрібно було знайти вбивство та втрачений сувій алхімії.
  Правильно, сказала вона собі. Вбивство і сувій пов’язані між собою. Я не покину DP Це може бути смішно, враховуючи, що у поліції є ресурси. Тим не менш, я… Ну, є Сем, про який варто подумати. Він уразливий: такий молодий, збентежений і іноземець на місці злочину в Лос-Анджелесі. Тут панує расизм. Я не можу піти від Сема. Ми повинні знайти вбивцю його брата. Анна могла зробити свою кібермагію на веб-сайті EHF. Їхня домашня сторінка вражала кількома рівнями доступу в обмін на пожертви.
  Мері також хвилювалася за Керолайн. Лаконічний текст від Анни викликав більше питань, ніж відповідей. Анна лише сказала, що витягла Керолайн і Джанет Свінфорд зі Старої лікарні. Вони ховалися в якомусь мотелі. Мері насупилася, побачивши це формулювання.
  Аварія: потім розбиття скла. Мері впустила телефон. Вдивляючись крізь лід у вікно кафе, вона побачила спини підлітків, що мчали вулицею. Хлопчики — всі носили бейсболки. Її очі перевелися на отвір у вітрині книжкового магазину Академії. Від нього лунали тріщини. Вона зробила подвійний дубль. Поки вона розмовляла з Джеррі, хтось пофарбував двері фарбою.
  Мері схопила сумку й пішла на вулицю, згадавши в останній момент повернутися за телефоном. Вийшовши з кав’ярні, вона побачила чоловіка, який біг за молодими людьми. Щось у ньому здавалося знайомим. Він був одягнений у такий же одяг, як і хлопці-втікачі, аж до всюдисущої бейсболки.
  З книгарні з’явилися двоє білих чоловіків у майже однакових темних костюмах і червоних краватках. Природно, вони були на своїх телефонах. Мері чула сирени, які наближалися... поки вони не змішалися з іншими транспортними засобами, що хрумтіли по замерзлому снігу.
  Вона була не єдиною глядачкою кафе. Строката юрба молодих людей, які виглядали для неї як студенти, тримали в руках пристрої для фотографування. Багатьох, здавалося, збентежили графіті. Старші люди, такі як Мері, з огидою дивилися на криваво-червону свастику.
  Перш ніж Мері встигла вирішити, що робити, під'їхала патрульна машина, з якої вийшли двоє поліцейських. Один, старший чоловік, стиснув рота від пошкодження. Підтверджуючи відсутність підозрюваних, він кивнув на свою супутницю, молоду жінку з чудово закрученим назад волоссям із дредами. Вони безвиразно пробралися до молодих людей, які чекали на них. У цей момент Мері помітила сніжинки, що спливали вниз.
  Невеликий натовп порідшав. Мері не відводила очей від поліції. Вона радше відчула, ніж побачила, як у кафе позаду неї розчахнулися срібні задні панелі ноутбуків.
  Жінка-поліцейський показала на пошкодження та поставила їй запитання. Блідий юнак, як думала Мері — вони справді були дуже схожі — здавалося, скаржився. Він жестом вказав на вулицю в бік хлопців. Копи ненадовго обернулися один до одного, перш ніж сісти в патрульну машину та поїхати. Мері не думала, що було багато шансів зловити когось.
  «Міс Вондвокер».
   Мері підскочила й обернулася. На мілісекунду її охопив страх. Тоді вона впізнала юнака.
  «Сем… Сем Мерфі. Ти мене налякав».
  «Так, вибачте. Ви мене шукали?»
  «Так, ні… Тобто я шукаю того чоловіка з… е-е, музею. де ти був Поліція хоче вас допитати».
  «Так, впевнений, вони хочуть мене допитати », — гірко сказав Сем. «Чому ви зараз тут, міс Вондвокер? Знову починає падати сніг».
  Він продовжив оборону. « Я шукаю вбивцю свого брата!»
  Сніг знову посилився, ніжний у своїй смертоносній красі.
  Мері зробила крок до нього. «Це був ти, щойно, чи не так? Ти бігав за тими хлопцями. Мені здалося, що цей чоловік виглядає знайомим».
  «Так, я був у книжковому магазині, коли цегла влетіла у вікно. Звучало як постріл. Коли більше нічого не сталося, я вибіг і побачив, як вони тікають».
  «Ви їх не спіймали». Мері співчувала.
  «Насправді, я зробив. Два з них. Вони сказали мені щось дуже важливе. Але ми не можемо тут говорити».
  «У мене є номер у готелі».
  «Нічого, вони обов’язково будуть стежити за вами».
  «Вони? ВООЗ?" Мері нахилилася вперед.
  «Поліція. Той, хто хоче приписати мені смерть мого брата». Його очі ковзнули від Мері. Вона з потрясінням усвідомила, що він теж їй не довіряє.
  «Ходи зі мною. Друг позичив мені свою квартиру, поки його немає. Це мала бути перерва від ниття ДП». Його голос стих, коли він повів Мері бічною вулицею. «З копами завжди так», — сердито продовжував він.
  Мері відкрила рота, щоб запротестувати, а тоді згадала капітана Ласселля. Що вона знала про те, щоб бути молодою, чорношкірою та чоловічою в Америці?
   «ДП сказав мені те, що ви сказали. Про те, що Алхімічний сувій не є його культурою. Йому це здалося смішним. я ні. Він навчався роками . Тепер він мертвий».
  «Мені справді шкода, Семе…» Мері була пригнічена. Її помилка жила. «Я вважаю, що заслуговую на це», — сказала вона. «Я справді не мав на увазі… Я знав, що DP був випускником магістра».
  «Такі люди, як ти, ніколи цього не мають на увазі. Ти думаєш, що ми всі живемо в занедбаних маєтках, а нашим батькам байдуже. Наші батьки – довбані професори».
  Він розмахував руками і знову почав ходити. Мері відстала.
  «Не відставати», — покликав він. «Ти не такий особливий. Ми повинні поговорити».
  Мері опустила голову й пішла так швидко, як наважилася. Коли вони опинилися пліч-о-пліч, Сем продовжив. «Так, отже, я заплутав наркотики в середній школі. Це було багато років тому. Я прийшов сюди з DP. Сьогодні я чистий і ходжу на заняття в UCLA.
  Мері усвідомила, що Сем був мінливою сумішшю горя й образи. Щодо неї, то вона могла забути про гордість.
  «Слухай, Семе, я розумію, що образив почуття ДП. Якби він міг посміятися над цим пізніше, я… я радий. Будь ласка, давайте почнемо спочатку», – сказала вона. «Я хочу допомогти знайти вбивцю ДП; Я справді так».
  Сем глянув униз. Мері миттєво побачила себе крізь нього: стару жінку з втомленими очима, рішучою щелепою та дивним лавандовим пальто. Вона також була останньою людиною, яка бачила його старшого брата живим.
  Він показав бічну вулицю. «П'ять хвилин, сюди».
  Його довгі кроки було важко порівняти. Вона чула його по телефону:
  — Мамо, — сказав він. «Так, це я, мамо. Я з тією жінкою, яку зустрів у музеї. Той, про кого DP надіслав вам останнє повідомлення. Так, мені потрібно з нею поговорити. Тоді я приїду до вас у готель. Я теж тебе люблю».
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 25
  ФОНД ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІСТОРІЇ
  Сем повів Мері Вондвокер до крихітної квартири, де пахло спортзалом. Колекція джинсів, світшотів і шкарпеток лежала на підлозі. На заклеєному скотчем плакаті джазовий музикант, якого Мері не змогла поставити, спітнів у своєму тромбоні. Сем кивнув їй на диван-ліжко, завалений різнокольоровими подушками. Він витяг з рюкзака книжку.
  «Погляньте на це. Я отримав його в книжковому магазині Академії. Його опублікував «Фонд європейської історії». Вони расисти, фашисти. Ця книга це підтверджує».
  Він стукав біля Мері кричущим листком у м’якій палітурці. Вона підняла образливий предмет і уважно оглянула його сторінку вмісту. Під назвою: Як політкоректність вкрала нашу спадщину , він містив розділи про різні навчальні програми з історії, починаючи від державних середніх шкіл і закінчуючи університетами середнього рівня.
  Обернувшись до задньої обкладинки, вона побачила анноту, від якої їй перевернуло живіт. Суть була відкритою: афроамериканська, «жіноча», латиноамериканська та корінні історії підступно позбавляли Білу Америку її славного європейського походження.
  — Упереджено, — обережно сказала Мері. «І неправильно». Вона не хотіла підживлювати вже тліючого Сема.
  Він схопив книгу назад. «Погляньте сюди», — сказав він, перегортаючи сторінки до кількох погано відтворених кольорових ілюстрацій. «Це те, що вбило ДП; це алхімічне лайно».
  Мері дослідила текст навколо того, що нібито було алхімічним зображенням. Як колишній архіваріус, вона могла це розповісти використовували сучасні пігменти. Ці слова пояснили їй, чому Сем був такий засмучений.
  «Алхімія, — прочитала вона вголос, — колись чиста арійська наука, була переписана, щоб поширювати брехню… О, досить. Це хворо». Їй стало погано, і вона впустила книгу на підлогу. Відзначивши автора розділу, вона пошкодувала про всю ту каву. Це була жовч у її горлі.
  «Кукі Мак написав це… цей расистський і фальшивий опис алхімії. Ще одна ознака того, що ДП було вбито через Алхімічний сувій, — повільно сказала Мері, намагаючись не поспішати з вироком.
  «Так. На мого брата напали через іншу расистську книгу старих часів». Сем відкинув книгу наполовину під ліжко.
  Мері глибоко вдихнула. Неправильно характеризувати алхімію так, він не читав книгу КВЧ точно, і не дивно. Це було спритне спотворення складної та мультикультурної алхімії, яку вона досліджувала під час нічного польоту з Лондона.
  «Ні, Семе. Це… — вона взяла книгу й знову відкрила її біля зображень алхімії, — це… сміття — не те, що алхімія. Повірте, це не те, заради чого DP жив і помер. Він любив справжню історію. Ви це знаєте, і я це бачив. Йому сподобався сувій Алхімії, навіть якщо він ніколи не мав нагоди як слід подивитися».
  Мері спробувала з’єднатися з палаючими очима Сема. «Ви маєте рацію, що EHF поширює расизм і брехню. Я перевірив це у старого друга, і ви знайшли докази, які це підтверджують».
  Сем підвівся, усе його тіло випромінювало гнівний жар. Він вихопив книжку у Мері й кинув у двері.
  «Я сказала неправду », — сказала Мері. Вона простягла руку, щоб він зосередився. «Поглянь на мене, Семе».
  Він прогарчав на книгу, розкладену на підлозі. Тоді він кинувся на край дивана, протилежний Мері, і схопив голову руками. Мері помітила, що його плечі тремтять. Вона не сміла його торкнутися. Може, він міг би послухати?
  «Семе, ти любив свого брата. Я зустрічався з ним лише один раз і бачив, що він… чудовий. Подумайте, ким він був насправді, чому присвятив своє життя. Ви не можете повірити в те, що написано тут. Книга КВЧ - це пародія. Не вірте в їхні розповіді, їхню ненависть. Ви хочете, щоб вони перемогли? ДП не зробив. Він знав, що алхімія прийшла з усього світу і призначена для всіх. Це не те, що кажуть ці люди».
  Розчарований і збентежений Сем протер очі. Тоді він підвівся й почав ходити, хоча кімната дозволяла зробити лише шість кроків. Його кулаки застрягли в кишенях піджака. Туга охопила все його тіло. Мері бачила його молодість. Які б були правильні слова?
  «ДП пішов до коледжу; Я потрапив у в'язницю, — раптом сказав він. «І я той, хто живий».
  «Ти хочеш дістати вбивць свого брата чи знищити їх?»
  Раптом це сталося, якби Анна була в кімнаті.
  «Знищити їх». Відповідь була автоматичною. Тоді Сем зрозумів, що він сказав.
  «Не говори, Семе. Дайте мені подумати на мить».
  Сем знову сів, насторожений і не переконаний. Мері переглянула свої останні зустрічі. Дисфункційний капітан Ласселл вважав Сема ймовірним кандидатом на крадіжку Алхімічного сувою і, як вона згадала, з невеликим шоком, на смерть його брата.
  Мері була впевнена, що Сем невинний. І все ж вона зрозуміла, що не має доказів, щоб виправдати його, тож чому вона була така впевнена? Тому що він відчував себе ДП, зрозуміла вона. І ДП потребувало від них більшого.
  «ДП був убитий злодієм, який взяв сувій алхімії, який є дуже цінним. Чи знаєте ви, що сам сувій спочатку був мусульманським. Великий ісламський вчений надіслав його матері Джуліані з Норвіча — англійській середньовічній черниці. Вони листувалися з взаємної пошани до вченості один одного».
  Сем дістав телефон і почав прослуховувати. Мері щось згадала.
  — Справді, Семе, я щойно згадав, що алхімія виникла в Єгипті. Слово походить від «Чорноземної землі». Отже, якщо повернутися досить далеко назад, алхімія — це африканство».
   «Ах, хм…» Сем залишався заглибленим ще п’ять хвилин, поки Мері спостерігала за ним. Нарешті він засунув телефон у кишеню, відкинувся назад і сказав: «То ви маєте на увазі боротися з вогнем вогнем. Їхня алхімія погана, але DP знайшов хороші речі?»
  Мері трохи послабила напругу в щелепі.
  «Це все, Семе. ДП загинув, захищаючи дорогоцінні африканські знання, які збагатили як іслам, так і християнство».
  Востаннє Мері побачила теплу посмішку ДП на замерзлих сходах музею, якраз перед тим, як він допоміг їй сісти в таксі. Настала її черга запалюватися. Її живіт застогнав. Розшук вимагав прожитку.
  «Ем, а як щодо гарячої їжі? Деякі ресторани повинні бути відкриті. Зараз сніг не такий вже й страшний».
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 26
  МЕРІ І СЕМ
  Вона зрозуміла, що Мері та Сем погодилися, що відстеження сувою Алхімії допоможе затримати вбивцю проекту DP A, не будучи планом дій. З конфіскованим паспортом Мері на весь час вона застрягла в засніженому Лос-Анджелесі. Отже, що робити далі?
  Що робили Керолайн і Анна, подумала вона? Ці двоє дали їй діапазон: Анна підкріпила інтуїцію Мері своїми окультними навичками онлайн; Керолайн була їхньою душею. Разом троє могли будувати сюжети, відчувати та уявляти в загадки. До зустрічі з ними Мері ніколи не покладалася на інших людей, лише на файли даних, тож чому вона почувалася такою відрізаною зараз?
  Мері все ще ламала голову, щоб погнатися за Кукі Маком, коли Сем повів її до ямайського ресторану в східному Лос-Анджелесі. За його порадою вони замовили улюблену страву Д. П. — ситне рагу з перцем з куркою, перцем чилі та часником із хрустким зеленим салатом.
  «Ми повинні знайти того білого професора», — сказав Сем, відмахнувшись від офіціанта. Мері кивнула на знак згоди. Її дуже потішило здивування офіціанта з приводу Сема, подібного до її власного акценту. Сем пішов далі. «Макдональд, так, я бачив, як він дивився на мене. Вчора я пішов за ним із музею. Він отримав єдине таксі, яке я бачив відтоді, як почався сніг. Тож, звичайно, я його втратив».
  — Він теж уникав поліції Лос-Анджелеса, — втомлено сказала Мері.
  «Мені замовити каву?» Сем згадав сказати.
   «Так, будь ласка», — сказала Мері, її зміна часового поясу знову почала наближатися.
  «Як ви змусили поліцію Лос-Анджелеса розповісти вам речі?»
  Мері кліпала очима.
  «Як, кого вони шукають?» Сем пояснив.
  «Я телефонував раніше від Яви Джотто. Потрібно було трохи сперечатися про сувій алхімії та моє право йти по його сліду. Можливо, я згадав слова «офіційний консультант». Звичайно, я думав про Сент-Джуліанс».
  Мері вирішила розповісти Сему повну історію Алхімічного сувою Святого Джуліана та її доручення повернути його. Намагаючись змусити його зрозуміти про Анну та Керолайн, вони ознайомилися зі спеціальним блюдом DP, рагу, яке вимагало повільного жування та кількох глечиків води.
  «А як щодо Макдональда?»
  Мері помітила, що Сем говорить спокійніше.
  «Міс Вондвокер?» Терпіння Сема було для старої жінки, зрозуміла Мері. Вона сіла прямо.
  «Вибачте, я просто подумав… Так, поліція сказала мені, що Cookie Mac зник з мережі».
  Сем спохмурнів. Він такий вразливий, подумала Мері.
  «Сем, ти будеш добре? Я маю на увазі поліцію».
  Юнак засміявся. «Поліція Лос-Анджелеса не підходить моїй мамі. Завтра вона першим ділом посвариться там з адвокатом. Мені слід триматися подалі від них, поки він не прочитає їм акт про масові заворушення за погоню за братом жертви вбивства, просто «тому що він чорний».
  Мері скривилася. «Рада це чути», — пробурмотіла вона. Жар розчервонів її щоки, коли вона дістала телефон. Вона знайшла два голосових повідомлення. Перший змусив її вигукнути. Інший побачив, що вона розчаровано плюхнулася на спинку крісла.
  «Міс Вондвокер, ви в порядку?»
  «Я не вірю». Вона повернулася до Сема. «Повідомлення від сержанта Рівери. Саме в цей момент Кукі Мак летить у Лондон. Мабуть, під час сьогоднішньої перерви в снігопаді пустили кілька літаків. Він отримав рейс до Лас-Вегаса з пересадкою в Хітроу».
  «Це означає…?»
  Мері провела обома руками по волоссю. «На завершення вранці приїде моя напарниця Анна. У них скорочене обслуговування в LAX. Очікується, що протягом ночі сніг згасне».
  Сем глибоко вдихнув. «Професор поїхав до Великобританії. чому?»
  «Питання в тому, з чим?» — їдко відповіла Мері. «Він забрав Алхімічний сувій до Англії? Я думав, що він хоче, щоб це було тут . Він зірка симпозіуму, який фінансує EHF, пам’ятаєте? Принаймні він є, якщо він має сувій алхімії. Він чітко сказав це в Музеї».
  Сем кивнув, а Мері продовжувала копати пам’ять. «Двобережжя симпозіуму: спроба на західному узбережжі, потім на східному. Велика корпорація підтримує це, принаймні ми чули».
  «То чому він поїхав до Англії?» повторив Сем.
  У Мері задзвонив телефон. Це знову була Рівера, і вона мала нові новини.
  «Так, сержанте, я отримав ваше попереднє повідомлення про Кукі Мак. Я думав, ти повинен був зупинити всіх підозрюваних покинути Лос-Анджелес. Ви забрали мій паспорт…»
  Голос із телефону змінив тон. Мері відчула, як її почуття перемикаються.
  «Чи означає це, що ви більше не шукаєте Сема Мерфі? Я думаю, що його мати приведе адвоката…»
  «Ах, добре, якщо я побачу Сема…» Мері підморгнула молодому чоловікові, який усміхнувся.
  «Ви хочете, щоб я зробив що ? Звичайно, у поліції є ресурси…»
  Мері чекала, поки молода жінка повторила своє важке прохання.
  — Ти впевнений, що він взяв сувій алхімії, Кукі Мак? Так, так, я розумію, що це не обов’язково робить його вбивцею. Але все ж…”
  «О, я бачу. Lascelles впав, і сніг паралізував більшу частину міста…
  «Моє агентство буде підтримувати зв’язок. Дякую, сержанте».
   Мері вимкнула телефон. Незважаючи на те, що в очах Сема вискакували запитання, вона не знала, що йому сказати. Її план склався блискавично.
  «Так до біса дратує, Семе. Анна приїде завтра вранці. а Cookie Mac проходить через британські прикордонні перевірки в Хітроу. Принаймні поліція доставила мій паспорт у готель. Розумієте, я мушу повернутися. Хтось там може бути в небезпеці».
  «Від Cookie Mac? Якщо він взяв сувій, а ви сказали, що він взяв…»
  Мері облизнула губи. «Поліція знайшла ще камери відеоспостереження», — обережно сказала вона. «Кукі Мак виходить з таксі в правильний час для смерті ДП. Вони змушують його бігти через годину наступною вулицею до Музею. Він стискає довгий тонкий пакет».
  «Бігати по снігу?» повторив Сем.
  «Так, він падає, але встає, знову біжить. Очевидно, він відчайдушно намагався втекти».
  «Я йду за ним». Сем схопив свій рюкзак з підлоги й почав продиратися.
  «Ні, Семе, не ти. Я йду за ним. А точніше моє детективне агентство. Пам'ятаєш, я розповідав тобі про Керолайн і Анну? Рівера каже, що Ласселес у лікарні. Її зняли зі справи через надзвичайну погоду. На основі цих доказів у неї все одно немає шансів отримати дозвіл на поїздку до Великобританії. Вона хоче знати, чи зможу я відстежити Кукі Мака у Великобританії, не в останню чергу через те, що він сказав у LAX».
  «Яка?»
  Мері мовчала. Кукі Мак заплатив за свій політ. Незважаючи на це, йому довелося буквально силою сісти в літак. Стресована стюардеса опублікувала свою вигадку в Twitter. Сержант Рівера переслав його, і Мері показала Сему відео.
  « Мені потрібно знайти відьму в Англії », — кричав Кукі Мак. « У неї є секрети, секрети алхімії. Мої дослідження принесуть мільйони, якщо я доберусь до неї ».
   Сем відкрив рота, потім знову закрив його. Мері намагалася зв’язатися з Анною. Немає відповіді. Печиво Мак мав бути на шляху до Джанет, хранительки ключів від сувою алхімії. Оскільки Джанет у небезпеці, Керолайн і Анна також будуть. Мері не хотіла вдаватися в подробиці з Семом. Ймовірно, вона довіряла йому, але чи варто їй дозволяти йому більше втручатися? Він був такий молодий.
  Погляд Сема став закликом.
  «Слухайте, міс Вондвокер, DP мій брат. Я йду за цією людиною, що б ти не сказав».
  Рана в голосі Сема запалила Мері. Він припускав, що був частиною її команди.
  «Сем, справа не в тому, що я не ціную твою допомогу. Мій бізнес, Агентство, такий новий. Я не знаю, як доглядати за таким, як ти».
  Вражена власними словами, Мері швидко заговорила.
  «Моє… наше агентство має борги. Це наша перша велика справа. Для нас це успіх чи злам».
  «Так, але твій брат не помер».
  Мері закусила губи. Він заслуговував на більше.
  — Семе, — сказала вона з неймовірною лагідністю. «У мене ніколи не було ні брата, ні сестри. Мої батьки давно померли. Пізніше я народила дитину». Її голос висох.
  «Я ніколи нікому не кажу. Моїми партнерами в Агентстві є Керолайн, дружина мого загиблого сина, і Анна, його… його дівчина. Ми — слідча група, майже сім’я».
  Мері хотіла, щоб Сем зрозумів. «Я розумію, наскільки ви хочете взяти участь», — сказала вона. «Для ДП… ну, я теж піклуюся про нього. Ти хочеш справедливості для свого брата. Я також. Моє агентство було залучено, щоб повернути сувій алхімії до його законної домівки в Оксфорді».
  Вона не могла повірити в те, що збиралася сказати.
  «Вбивство і крадіжка, це один випадок. Найкраще нам працювати разом для обох наших сімей, Семе».
  Юнак кивнув. «Добре,»
   Час висунути шию, подумала Мері. «Оскільки твоя мама привела поліцію, я візьму тебе з нами в літак до Лондона. Але тільки якщо це добре з твоїми батьками. Зателефонуйте їм».
  Сем вдарив по столу. Потім його посмішка перетворилася на сміх. «Гей, міс Вондвокер».
  "Так?" Мері одягала пальто й витягувала з глибокої кишені капелюха.
  «Чи не варто нам дізнатися, чи є у Кукі Мак сувій алхімії з собою, перш ніж ми сідемо в той літак?»
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 26
  РОЗЛІТАЮТЬСЯ
  Мері Вондвокер і Сем Мерфі зустріли Анну в аеропорту Лос-Анджелеса. Молода жінка вилетіла з воріт прильоту в персиковому костюмі зі сріблястими аксесуарами. Волосся, зібране у французьку складку, і червоні губи, Анні не вистачало лише темних окулярів, щоб переконати перехожих, що вона кінозірка, будь-яка кінозірка. Ідеально, просто ідеально, подумала Мері, про неперевершений стиль Анни.
  Вона, мабуть, спала всю дорогу, — підсумувала Мері. Анна могла спати будь-де, згорнувшись калачиком, як дика кішка. Мері марно шукала відпочинку в літаках, і її чекав ще один довгий трансатлантичний переліт. Коли Анна підійшла до свого напруженого товариша з найзагадковішим виразом обличчя. Мері стало ще неспокійніше. Що вона забула про Анну цього разу? Ах так, її схильність дивувати.
  «Ти повернешся, щоб знайти Кукі Мак. У мене є ваші квитки. Я залишусь. У мене тут є робота».
  «Привіт, Анно», — сказала Мері. «Я теж радий тебе бачити. Як Кароліна? Де Керолайн?»
  Анна понюхала носом. «Хто твій чоловік?»
  Сем у зеленій уніформі під рюкзаком переминався з ноги на ногу, наче холодна підлога розжарилася. З тієї миті, як Мері вказала на Анну, він не міг зосередитися. Анна посміхнулася; вона звикла до цього.
  — Я Сем Мерфі, — пробурмотів він.
  «Сем нам допомагає», — сказала Мері. «Про Керолайн…?»
  «Вона в порядку. Зустріне ваш літак у Хітроу та доставить вас до Холівелла. Ми знаємо, куди йде Cookie Mac. він наполягає на зустрічі з Джанет. Вона переслала свої електронні листи від нього після того, як змусила нас відвезти її додому».
  «Так, я отримав їх до того, як ти приземлився. Дороті теж хоче нашої допомоги з візитом Кукі Мак. Чи працюєте в літаку? Анна, зверни увагу. Ви знайшли місцезнаходження сувою алхімії? Ми не знаємо напевно, що Кукі Мак забрав його до Англії».
  — Підказки, — безпорадно сказала Анна. «Підказки для подальших дій. Ймовірно, він залишив сувій алхімії тут, тому я залишаюся».
  Анна не була готова розповісти Мері Вондвокер про успішний злом камер спостереження LAX, коли літак досяг повітряного простору США. Впізнати Кукі Мак не було проблемою, оскільки вона могла порівняти його таємну фігуру з кількома зображеннями з його веб-сайту.
  Анна особливо пишалася тим, що помітила підозрюваного у вбивстві, який клав циліндричний пакет у шафку LAX. Лише тоді у неї почався головний біль, який посилився через те, що вона замовила занадто багато віскі. Що робити з цією небезпечною та потенційно прибутковою інформацією?
  Враховуючи її зустріч з Лені в камері поліції та шантаж Ґодріка Сент-Джона, Анна почувалася розгубленою. Керолайн сказала б сказати Мері. Але Керолайн не розмовляла з Анною. Поки люди поспішали до Воріт, а Сем стрибав, наче між вогнями, Мері Вондвокер дивилася, ніби могла прочитати думки Анни. Молода жінка побачила, як сумнів у сірих очах Мері потемнів, як грозова хмара.
  Тільки на кого вона працювала? — здивувалася Анна. Зараз вона не знала. Я дізнаюся, чи пакунок, який залишив Кукі Мак, справжній сувій Алхімії. Тоді я вирішу розповісти Мері, — пообіцяла собі Анна. Щоб уникнути цих проникливих очей, вона голосно звернулася до Мері.
  «Я залишаюся, щоб зламати брандмауер навколо Фонду європейської історії. Ви б не зрозуміли. Я бачу, ти роздрукував квиток на літак. Тепер я повинен отримати ще одну для хлопчика. Це не проблема».
   Анна дістала свій спеціальний ноутбук і поставила його на металеве сидіння біля столів терміналу. Приблизно через хвилину лютого постукування вона підскочила до найближчого принтера й набрала код.
  «Анна розповідає мені не все», — подумала Мері. Чи варто мені хвилюватися?
  «Там». Анна повернулася з папером із кодом квитка на літак. «Це дає вам два місця разом у літаку назад. Вам потрібно підійти до стійки відправлення, щоб викупити їх. Я… — Вона замовкла.
  «Так, Анна, ти що? Чого ти мені не кажеш... ну нам?»
  Уперше Сем глянув на Анну з чимось більшим, ніж подивом.
  — Іди зараз, — твердо сказала Анна. «Сорок п'ять хвилин до вашого рейсу. Не так багато часу. Добре, у вас немає валіз, оскільки ви пропустили доставку сумки».
  Мері зиркнула на неї.
  «Добре, тепер я тобі розповім», — сказала Анна, взявши Мері за руку й потягнувши її до ескалатора відправлення. Сем пішов слідом.
  Анна дивилася на Мері своїм терплячим поглядом, якого ти не розумієш, кібермагією.
  «Я знайшла Школу алхімії тут, у Каліфорнії», — сказала вона із задоволенням, не звертаючи уваги на кашель і стогін Мері.
  Вона продовжувала. «Симпозіум розпочнеться через п’ять днів», – сказала вона. «Кукі Мак є основним доповідачем і надіслав коробку з книжками. Вони можуть містити сувій алхімії. Я дійду до цього».
  Ну, вона майже довірилася Мері. Між камерою зберігання LAX і Школою алхімії на пагорбах над Санта-Емілією було лише близько дев’яноста миль.
  «Нам не знадобиться всім трьом йти за Професором…» — почав Сем, забувши про своє рішення не ставати між небезпечною молодою жінкою та страшним старим. Мері скривилася на його безпорадність. Тим часом Анна просто склала руки. Що задумала Анна? Мері витягла останню картку.
  «Анно, а як щодо Керолайн? Я знаю, що ти врятував її та Джанет від вогню. Ще одна жінка теж. Через погане здоров'я Керолайн вона має бути травмована. Будь-хто був би, депресія чи ні».
  Розпитування про Керолайн пішло не так, як очікувала Мері. Повітря довкола Анни набридло. Вона провела руками по обличчю. Щось пішло не так.
  «Як Керолайн ? — наполягала Мері. «Ви не сказали. Я дуже хвилювався. Застрягти в Старій лікарні – це справжнє випробування». Анна сердито блиснула очима; вона відвернулася.
  «Анна? Що ти мені не сказав?»
  «Хто така Керолайн?»
  « Замовкни, Семе », — різко вигукнули обидві жінки. Вони зиркнули один на одного. Мері нагадала західних стрільців, пальці яких нервово зависали над кобурами.
  «Ахм… я просто буду тут». Жінки ігнорували Сема. — Не зависайте, міс Вондвокер, — гукнув він через горб свого рюкзака.
  Мері насупила обличчя Анни. Вона знайшла те, чого не очікувала — похмурість.
  «З Керолайн все добре. Вона в Холівеллі. Їй там подобається. Я не можу зараз повернутися до Англії. Крім коробки Cookie Mac, я повинен… я повинен…»
  «До чого? Це вийшло гостріше, ніж хотіла Мері. Анна, здавалося, збиралася відкритися. Тоді вона ледь помітно похитала головою.
  «Мері не забувай про інших підозрюваних. На сайті Школи Алхімії була реєстрація на Симпозіум».
  Анна зігрілася. Мері цього не розуміла. «Делегати з Оксфорда, коледжу Сент-Джуліанс. Що дама Елеонора, Ґодрік Сент-Джон і Раві Пател зареєструвалися за останні сорок вісім годин. І це ще не все. Я потрапив у виплати; всі вони були оплачені Mer-Corp». Від цього імені вона привернула увагу Мері.
  «Знову це ім'я; Mer-Corp володіє іпотекою Сент-Джуліанс. Вони хочуть, щоб Cookie Mac перевірив Алхімічний сувій.
   Я забув, що він має дві причини поїхати до Великобританії: Джанет і коледж. Щось відбувається».
  «Ви читали звіти, які я завантажив вам два дні тому?» Анна була впевнена, що Мері ні. Їх було понад триста сторінок. «Крім того, що Mer-Corp є величезним фармацевтичним бізнесом, Mer-Corp є найбільшим щорічним донором того музею в Лос-Анджелесі, де ви знайшли сувій алхімії».
  «Де сталося вбивство». Голова Мері гула. «Хтось із музею збирається на симпозіум?» Анна дістала телефон і прокрутила вниз.
  «Доктор Мелісса Олдкастл, директор Музею ранніх рукописів Лос-Анджелеса».
  «Я зустрів її. Ви маєте рацію, це важливо, — сказала Мері, тягаючи час. «Але я все ще не бачу…»
  «Mer-Corp», — сказала Анна із задумливим терпінням. «Це з’являється у багатьох місцях. Мені потрібно мати більше часу, щоб зламати брандмауер. Особливо, — багатозначно сказала вона, вказуючи на Сема, який махав їм рукою, — зокрема, щоб знайти будь-які зв’язки з вашими фашистами європейської історії. У той же час я можу обшукати скриньку Кукі Мака в Школі алхімії. Ні, Мері». Анна підняла руку. «Не питай мене про Керолайн. Вона тобі сама розповість».
  Мері змирилася з тим, що побігла, щоб здійснити політ. Її не обдурили. Анна розповідала не все, це було видно. Однак Анна була впевнена, що їхній пул підозрюваних не може обмежуватися Кукі Маком. Мері кинула на свою молоду колегу свій найкращий погляд «це ще не кінець», а потім взяла ручку сумки на роликах. Сем несамовито манив. Мері вирішила.
  «Гаразд, Анна. Оскільки наші підозрювані прямуватимуть до Каліфорнії, вам буде доцільно залишитися, поки ми з Керолайн не приєднаємося до вас. Де саме ця школа алхімії?»
  «Дев’яносто миль на північ від Лос-Анджелеса, на пагорбах над Санта-Емілією. У них є вільні місця для симпозіуму, тому я запишу нас. Це означає, що він теж?» Вона смикнула великим пальцем до зниклої спини Сема.
  «Його теж. Я повинен бігти. Я зв’яжуся з Великобританії. Будь дуже обережна, Анна. Не дозволяйте таким американцям, як Служба внутрішньої безпеки, спіймати вас за виконанням кіберзаклинань. Коли-небудь . Я маю на увазі це».
  Мері відчула, як її потягли за руку. Сем кинувся назад. «Потрібно йти», — сказав він, тягнучи її до ескалатора воріт відправлення. Мері побігла з ним риссю.
  «О, ще одна річ», — покликала Анна.
  «Немає часу. Надішліть мені електронний лист, — крикнула Мері. «Гаразд, Семе, я йду». Мері озирнулася через плече в пошуках Анни. Її ніде не було видно.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 28
  ЗРАДА
  Коли Мері та Сем побігли до воріт відправлення, Анна не зайшла далеко. Часовий пояс її ніколи не турбував. Її шалений головний біль був від чергового нападу на її тіло. Вона вирушила шукати цукор із самого безпосереднього джерела: цукерок. Торти, печиво та шоколадні цукерки були її способом блокувати спогади. Після цього вона безжально морила себе голодом, щоб її тіло залишалося тонко налаштованим інструментом її волі.
  Керолайн знала. Проблема Керолайн з їжею була очевидною. Це була війна, яку вона програвала кожного разу, коли намагалася сісти на дієту, на відміну від Анни. Одного разу Керолайн знайшла Анну, яка їла плитку за плиткою шоколаду сама в їхній спальні, срібна фольга та папір були розкидані, як листя. Жорстокий погляд, який вона отримала, змусив її негайно відступити.
  Їсти до болю на публіці було все одно, що роздягатися догола. Насправді, зняття одягу зовсім не турбувало б Анну. Вона пішла прямо в найближчий Starbucks за карамельним латте і почала його пити. З огляду на те, що вона збиралася зробити, вона була рада, що залишила це на той час, коли буде надто пізно розповісти Мері про проходження Кукі Мак через LAX.
  Нехай Мері та Керолайн заплутаються з ним у Великобританії. Метушня навколо його зв’язку з Джанет Свінфорд дасть Анні прикриття. Це займе Мері. Незважаючи на те, що вони з Керолайн залишалися відчуженими, Анна боялася підозрілого характеру Мері. Зрештою, Керолайн була її коханкою.
  Або вона була? Чи могла Анна покластися на неї після болісного результату перебування Керолайн у Старій лікарні? Чи могла вона розраховувати на те, що прихильність Керолайн переважить... її обурення методами Анни?
  Анна обернула пальцем останній дюйм солодкого напою, змішуючи карамель, каву та молоко в шовковистий осад. Вона була здивована, наскільки боляче завдала їй розрив із Керолайн. Стиснувши паперову серветку в кулаку, вона підняла підборіддя, щоб проковтнути останню цукор. Дзижчання в її крові не вирішило її проблем.
  «Залежність», — недоброзичливо сказала Мері, коли запас тістечок таємничим чином перетворився на жменю крихт і самотню родзинку. У відповідь Анна прогриміла, що була надто молодою для важких наркотиків, коли її вперше продали для проституції.
  Контроль над дітьми-повіями рідко передбачав введення їм наркотиків, тому що вони надто легко помирали, пояснила вона короткими суворими словами. Анна була повністю навчена до того часу, коли її знущане тіло могло витримати такі крайні заходи, принаймні так думали її доглядачі.
  Можливо, вона замовить ще один карамельний напій, щоб підсолодити те, що збиралася зробити. Бо вона збиралася зрадити Агентство, зрадити Мері та Керолайн.
  Якби вони тільки змогли змусити це працювати, казала Мері. Якби Агентство могло стати контейнером для чогось, чого ні Анна, ні Мері раніше не знали: сім’ї. Тепер, коли Керолайн не залежала від неї, Анна була сама. Це не було смаком. Всередині почулися голоси: я ризикую всім; Я міг втратити все . Шкода, сказала вона з деякою бравадою старих часів.
  Відкривати шафку Кукі Мака було другою натурою людини з минулим Анни. Вона витягла загорнутий циліндр і вискочила з терміналу, елегантно й непомітно. За нею стежив лише один охоронець, який фотографував на телефон. Він думав, що вона якась переодягнена знаменитість.
  Надворі Анна ледве помітила, що сніг перестав і температура швидко піднімалася до нормальної. Вона сиділа в таксі, як іноземна королівська особа. На відміну від Мері, вона не прислухалася до вигуків водія про зміну клімату та чутки про лісову пожежу в горах. У готелі молода жінка відпочивала циліндр на величезному ліжку. Розгорнувши коричневий папір, вона виявила, що трубка була зроблена зі шкіри та мала замок.
  Анна взялася за відмички — ще один предмет зі старих часів. На щастя, вона могла замаскувати їх від захисних екранів, склавши їх, тож вони стали корінцями її вишуканої сумочки. Піднявши кришку циліндра, вона витягла білий рушник із чимось твердим усередині.
  Анна вагалася. Сувій Алхімії було вкрадено з музею тут, у Лос-Анджелесі, незабаром після того, як Мері та брат того юнака знайшли його. Те, що брат помер, мабуть, через крадіжку, Анна знала.
  «Стільки крові», — сказала Мері. Хоча Анна бачила смерть, вона не залишилася байдужою до неї. На мить напружене обличчя Сема переслідувало її. Вона відчула смак солі; це довело її до сліз Лені та жаху дівчини-торгівлі людьми у тюремній камері.
  Анна повільно розгорнула рушник, дійшовши до картонного тюбика, що пахне ладаном. Вона обережно поклала його на ліжко. Було щось у носінні рукавичок, якщо сувій алхімії не використовувався для лікування. Вона одягла шкіряні рукавиці, які придбала в сувенірній крамниці в аеропорту (копія тих, якими користуються для сварки коней), і дуже обережно зняла велюм. Не переводячи повітря, вона почала його розгортати.
  Так, тут були дивовижні кольори та тварини, дикіші за будь-яких кінематографічних драконів. Шари злиплися один з одним, що свідчить про те, що вони були змащені олією в далекому минулому. Запах спецій ставав ще сильнішим.
  Запаморочливо було те буйство кольорів: літаючі створіння зі срібними та золотими крилами в блакитному небі. Гори були поцятковані тваринами, схожими на ведмедів, деякі танцювали. Над ними були великі птахи, що оберталися навколо півмісяця.
  Вона звернулася до дивного напису. Однозначно заклинання, вирішила вона. Розгорнувшись далі, червоний чоловік і перламутрова жінка обійнялися в блискучому басейні із зіркою над їхніми коронованими головами. Тут з книги почали виходити характерні духи, більше схожі на сучасний аромат.
  Анна нахилилася ближче до пергаменту. Її розпущене волосся спадало на поверхню сторінки, утворюючи чорну хмару навколо фігур. Раптом вона відскочила, схопивши своє довге волосся, щоб позбавити його запахів. не працює Побігши до затхлої ванної кімнати, вона заткнулась пліснявою в душі, а потім перекинула сумку з туалетними приналежностями на підлогу, щоб дістати свій запас шампуню. Над раковиною вона вимила волосся й потерла шию з похмурою ефективністю.
  Повернувшись до ліжка, тепер святині Сувою, Анна стала за крок від неї. Вона ніколи не була сама з чимось таким старим, таким дорогоцінним. Згадавши розповіді про чудодійні сили та побачивши дихання золотого змія в пергаменті, Анна була зворушена його магією.
  «Не шкоди мені», — прошепотіла вона. «Я буду добре з тобою поводитися».
  Вона відчула, що сувій алхімії живий. Він тремтів від магії, підкріпленої відданістю поколінь Хранителів ключів Холівелла, таких як Джанет. Або не так, як Джанет, згадала вона. Алхімічний сувій Джанет був копією сімнадцятого століття. Незважаючи на це, цей сувій був сотні років у Сент-Джуліані. «Алхімічний сувій — це привид тих, хто його дорожив», — подумала Анна. Їй здалося, що вона чує шепіт із пробурмотених молитов. Анна знала страх.
  «Оксфордширські відьми збережуть ключ», — прошепотіла вона.
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ШОСТА
  БРОЖІННЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 29
  АННА ЗІ СВОЄМ
  Наступного дня Анна вирішила поїхати потягом на північ до прибережного міста Санта-Емілія. Це було найближче, що вона могла дістатися до Школи алхімії, не найнявши машини. Хоча вона вміла водити, вона не любила американські автостради. Крім того, подорож потягом дала їй час перед прийняттям рішень, які були безповоротними. Усі хотіли Алхімічний сувій. Анна вважала, що Ґодрік Сент-Джон шантажував Лені, Мер-Корп, за солідну суму. У Кукі Мак були друзі з глибокими кишенями; і так, Мері Вондвокер і Сент-Джуліанс.
  Хоча Анну не хвилювала ця купа каміння, вона знала глибину відданості Мері та Керолайн їхньому Агентству. Нездатність повернути сувій алхімії означала, що Агентство могло не вижити. Немає волі, — тут Анна намагалася зрозуміти, — відсутність волі означає відсутність сім’ї. Вони втрьох пішли б своїми шляхами.
  Разом із люттю Керолайн через пожежу в Старій лікарні Анна побачила бурхливі сірі очі Мері. Чому Мері відмовилася від величезної суми, яку вимагали від Mer-Corp, щоб повернути сувій Алхімії до бідного коледжу? Якою, якою дивною була Мері. Якщо, якщо…
  Анна продовжувала рухатися, наче могла втекти від скоєного. Увійшовши до елегантної колони Центрального вокзалу Лос-Анджелеса, навіть тут звинувачення Керолайн не давали їй спокою.
  « Я розпалювала вогонь, щоб витягнути вас », — уже в сороковий раз внутрішньо завила Анна. Суворе обличчя Керолайн не похитнулося. Чи стануть вони з Керолайн коли-небудь знову коханцями?
  Анна, зціпивши зуби, піднялася на східці поїзда. Позаду неї охоронець підняв валізу з Сувоєм, перш ніж повернутися на борт. Вона схопила ручку й потягла її вниз по переважно порожньому вагону. Пролунали свистки. Анна похмуро засунула свій багаж під сидіння біля вікна й сіла навпроти.
  Видаючи себе за звичайного пасажира, Анна дістала контейнер з чаєм із маленького коричневого пакетика, який їй дали у привокзальному кіоску. Її рука була не зовсім стійкою, коли вона сьорбала гарячу рідину. На смак пластик. Дивлячись на ясне вечірнє світло, коли Лос-Анджелес вислизнув, вона змусила себе повернутися до уявної розмови. Як би це було, якби все було добре між трьома жінками Агентства?
  «Мій кіберзлом — це сучасна алхімія».
  Дослідження Анни в Інтернеті призвели до цього прозріння. Злом розчиняє одну машину в іншій. Мережі розв’язні. Кожен має свій голос або тембр, як у живих істот у кіберпросторі. Хакери розмовляють з ними, просять їх зробити більше, ніж зазвичай.
  «Допомагає красти речі», — казала Мері з роздвоєною душею. Її критика не буде такою несхвальною, як їй хотілося б.
  «Це кіберлюбов», — радісно хотіла Анна сказати Керолайн. Але Керолайн не розмовляла з нею після пожежі. Її закиди продовжували просочуватися.
  «Як ти міг так ризикувати життям інших людей. Як ти могла , Анна? Як ти міг ?»
  Анна дивилася на передмістя, що ховалося під призахідним сонцем. Торговий центр із майже порожньою автостоянкою освітлили, намагаючись відволікти клієнтів від їхніх звичок в Інтернеті. Мало шансів на це, навіть якщо на вулицях тане лід. Анна знову відкрила коричневий пакет, щоб дістати всюдисущий американський бутерброд, шматочок солоної індички, один слизовий лист і жовтий квадрат, віддалено пов’язаний із сиром.
  Як Мері це побачить, подумала вона, розгортаючи пластик. Скривившись, вона відкусила, що довелося відкрити її щелепи широкі, як у змії, що ковтає кролика. Якби її травлення не збунтувалося найближчими годинами, вона б відскакувала від серверів уздовж узбережжя Каліфорнії.
  Який сайт першим? Мері хотіла, щоб вона потрапила до Фонду європейської історії. Незважаючи на те, що Кукі Мак належав до тієї підозрілої команди, він заслуговував на власний глибокий трал, як і інші підозрювані. Анна розтягнула червоні туфлі на запорошену валізу.
  «Чи користуєшся ти Dark Web, Анно?»
  Два місяці тому голос був від Керолайн. Вона дивилася Euro-TV, шоу про агентів, які переслідують кіберзлочинців по всьому континенту. На запитання Керолайн Мері зупинилася в дверях із підносом для чаю. Вона напружилася. Це означало, що Анна не могла використовувати хитрощі коханця, щоб відхилити запит.
  — Ніколи, — сказала вона, не обертаючись. «Жодної темної мережі». Вона приклеїла очі до клавіатури, де танцювали її пальці. Мері поставила тацю з чаєм і кашлянула. Кімната ледь помітно зрушилася.
  "Анна?" Це була Мері.
  «Мері?» Це була Керолайн.
  Як Анна могла пояснити? Вона не хотіла і не хотіла зізнаватися в деяких речах.
  «Кіберхакерам не потрібен Dark Web». Занадто довга пауза.
  — Ми вас просимо, — багатозначно сказала Мері.
  Анна перестала друкувати. Вона носила косу на спині поверх пурпурової блузки. Відкашлявшись, вона потягла руку до червоної стрічки. Стягнувши його, вона трясла волоссям, аж воно спалахнуло іскрами. Вона знову почала друкувати.
  «Я зараз не користуюся темною мережею», — безвиразно сказала вона. «Це дуже небезпечно. Речі можуть... можуть вийти».
  — Цілком, — сказала Мері. — Хочеш чаю, Анно?
  «Не тільки зараз».
  «Тоді лише Керолайн і я».
  
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 30
  ПО ВОДІ, НАЗАД НА ЗЕМЛЮ
  З усіх видів подорожей Мері найбільше ненавиділа нічний політ. Це було добре для тих, хто міг дозволити собі тучу розкіш першого класу. З ліжками, необмеженою кількістю алкоголю, екзотичною їжею, останніми фільмами, ковдрами, гарячими рушниками та еквівалентом заміського персоналу ви можете забути про нескінченні години та неприємний запах у туалетах. Дуже небагато з її коханців мали такі пробачливі рахунки.
  Навпаки, вони з Семом сиділи в ряді крихітних сидінь у задній частині кабіни економ-класу. Там Сем метушився, намагаючись розташувати свої довгі ноги приблизно на шести дюймах простору. Дякую, Анна. Мері здригнулася, коли їм подали холодне відновлене картопляне пюре з сірим на вигляд м’ясом, апельсинову підливу та скибочку помідора. Разом з ним вийшло шоколадне печиво, упаковане так, щоб виглядати як десерт.
  У німому зверненні Сем вказав на меню оплати за напої. Його втрачене щеняче вираз обличчя було занадто для Мері. Зітхнувши, вона миттєво подвоїла їхні замовлення: Сему — американського пива, собі — кількох крихітних пляшечок червоного вогняного вина.
  Вона ніколи не могла спати в літаках. Принаймні вживання Семом пива допомогло йому перестати бити мерзлими щиколотками Мері. Сем знайшов на крихітному моніторі фільм про зомбі, а Мері виколола відповідні ділянки екрана й знайшла стару британську мильну оперу.
  У середині третього епізоду сильний удар з лівого боку змусив її ліктем вдаритися об стіл, проливши останні краплі вина. Це спав Сем, який перекидався. Мері вибралася й підперла Сема. Потім він почав хропіти на все горло.
  Мері закрила очі. Ніч мала бути довгою. Вона сповзла на своєму сидінні й повернулася до чарівно неблагополучної сім’ї. Їхні проблеми вирішувалися кожні двадцять п’ять хвилин, якраз до рекламної паузи. Можливо, вона могла б отримати чайові.
  Після дев’яти годин ухиляння від ліктів Сема та пересування плечима Мері була в захваті від мішкуватих хмар Хітроу. Незважаючи на те, що біле сонячне проміння свердлило їй череп, поки вони тупотіли безкінечними коридорами Терміналу №3, вона могла мовчки втішатися, що їхні паспорти працюють на E-Gates.
  Проводячи Сема через печеру «Нічого для декларування», яка була митницею, вони ледь не провалилися через останні двері в атріум прибуття. Височенна скляна стіна засліплювала. Ліфти теж були скляні, вони піднімалися й опускалися, наче крізь воду. На мармуровій підлозі стояли втомлені таксисти з плакатами, наче рибальські сіті.
  Мері ледве тримала очі відкритими, шукаючи каву.
  — Сюди, Семе, — буркнула вона.
  Підійшовши до кав’ярні Costa Coffee, вони з Семом побачили невисоку кругловиду жінку в джинсах і не надто чистому іржаво-коричневому светрі.
  — Керолайн, слава Богу, — сказала Мері.
  — Кава, — буркнув Сем, не звертаючи уваги на Керолайн і похитаючись до стійки.
  На подив і задоволення Керолайн, Мері схопила молодшу жінку в обійми. «Я так хвилювався за вас. Анна не хотіла розповідати мені, що таке «Стара лікарня». Була пожежа?»
  На обличчях Керолайн промайнула тінь. Потім вона по-справжньому посміхнулася Мері, яка помітила напругу навколо її очей. Керолайн схопила сумку Мері.
  «Ви, мабуть, виснажені. Це ваше подвійне капучіно на тому столику, поряд з моїм пальтом».
  Мері створила солодкий вид. Керолайн сиділа навпроти з простою чорною кавою. Мері впізнала пальто з комісійного магазину. Керолайн наполягла на тому, щоб купувати одяг за безцінь, «поки моя вага не стабілізується». Вона постійно намагалася сидіти на дієті, і, здавалося, це ніколи не спрацювало. Мері підозрювала побічні ефекти антидепресантів, які вона пробувала.
  — весело почала Керолайн. «Це молодий чоловік Сем? Мені дуже шкода, Мері. Про вбивство та все, через що ти пройшов».
  Мері спробувала посміхнутися. Ні, спочатку кава. Вона обпекла язика з першого ковтка. — увірвався чоловічий голос.
  «Гм, міс Вондвокер, у вас є якісь фунти? Вони не візьмуть мої американські гроші». Сем виглядав огидно.
  Мері захекалась і поставила чашку.
  «О, Керолайн, у вас є готівка для Сема? Я скорочуся до кількох копійок».
  «Звичайно». Керолайн пішла копатися у своїй новій сумочці. Стильна сумка (сподіваємось, підробка), яку їй подарувала Анна, була вилучена з багажника автомобіля.
  «Ось п’ятірка», — весело сказала вона, простягаючи згорнутий аркуш зеленого паперу.
  Сем взяв гроші: «Е-е, дякую», — сказав він. Він дивився на натовп похмурих мандрівників, які відчайдушно потребували стимуляторів. Сем зігнув плечі й приготувався до бою.
  А Керолайн тим часом із незадоволеним виразом обличчя попивала каву й розглядала Мері.
  «Візьми трохи цього молока», — сказала Мері. «Це допоможе, коли ви захочете піти за формою для печива пізніше». Керолайн жалібно всміхнулася й простягнула чашку.
  «Я принесу тобі ще одну каву».
  «Так, ви будете». Мері зробила ще один ковток і відчула себе трохи людиною. «По-перше, розкажи мені про Джанет. Вона почувається краще? Знову в Холівелл? Анна зв’язувалася з приводу Cookie Mac?»
  Керолайн виглядала віддалено.
  «Я маю на увазі нещодавно, за останні пару годин?» — продовжила Мері. «Що він тут робить, турбуючи Джанет?»
  Керолайн підняла чашку й провела пальцем по внутрішньому краю. Її зелені очі блиснули на Мері.
   «З Джанет все гаразд. Після кількох ночей у мотелі вона наполягла на тому, щоб повернутися до Холівелла. Анна поїхала в аеропорт. Я відвіз Джанет додому. Ми побачимо її пізніше».
  У Марії запливла голова. Ах так, джетлаг: як удар цеглою по голові. Проте Мері розуміла, що Керолайн ухиляється. Вона не відповіла на запитання про Анну, чи не так?
  «Керолайн, я думав, що Анна — це та сама гра…»
  Холодні пальці Керолайн прикрили Мері свою порожню чашку.
  «Вибач, вибач, Мері. Я ніколи не літав у Штати, тому не знаю, як це. Ні. Джанет повернулася до Холівелла, тому що професор Кухулін Макдональд стверджує, що є її давно втраченим двоюрідним братом. Вона хоче зустріти його з максимальною моральною підтримкою. Це ми».
  У Мері відвисла щелепа.
  «Давно втрачений двоюрідний брат ? запитала вона. Що він прагне?»
  «Напевно, алхімічний ключ», — почала Керолайн. «Тепер, коли він отримав сувій, ми думаємо. Це припущення Джанет. Однак вона чутлива до сім’ї, тому погодилася зустрітися з ним».
  «Ця кава має інший смак». Стіл здригнувся, коли Сем так різко смикнув стілець, що все похитнулося.
  «Ласкаво просимо додому, Семе», — сказала Керолайн, підсвічуючи його. Мері простягла свою чашку в німому зверненні.
  Керолайн порахувала, що до Холівелла буде дві години їзди. Вона глянула на двох прибулих. Сем Мерфі дивився на термінал, наче не знаючи, в якій країні він. Мері Вондвокер поклала голову на стіл. Це означало, що вона міцно спала.
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА СЬОМА
  AUGMENTIO
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 31
  ВОЗЛУЧЕННЯ В ХОЛІВЕЛЛІ
  Наступного дня в Холівеллі Дороті нахмурилася на Мері на передсвітанковій кухні. Сидячи за столом Formica, Мері прищурила очі під безжальним неоновим світлом. Вона охопила голову руками. Щоб привернути увагу Мері, Дороті стукнула величезним чайником по плиті.
  «Учора ввечері ми збиралися».
  Мері відкрила одне око, побачила докір і знову заплющила його.
  Дороті підвищила голос. «Ми зустрілися, щоб вирішити, чи може ваш Сем Мерфі бути тут, у Холівеллі. Керолайн поручилася за вас і сказала, що ви поручилися за Сема. Однак, міс Вондвокер, ви повинні були нас попередити. Ви повинні були запитати дозволу"
  Мері почала розуміти. «Сем? Ах, вибач, Дороті. Гаразд, він може поїхати до своєї родини в Лондон».
  Це була проблема. Мері поспішила пояснити. «Розумієте, я пообіцяв його матері, що стежитиму за ним. Поки вони не привезуть ДіПі додому на похорон, його батьки застрягли в Лос-Анджелесі».
  Мері замовкла. Наслідки приведення Сема до Холівела почали горіти в її щоках.
  «Блін, я не думав про те, як дівчата-жертви торгівлі людьми відреагують на молодого чоловіка»
  «Ні, ти не подумав», — безкомпромісно сказала Дороті. «На щастя, Керолайн це зробила. Вона розповіла нам про горе Сема. Тоді ми зібрали молодиць. Спочатку вони були шоковані та налякані. Керолайн розповіла історію Сема. Вона вказала нам відьми, що ми хочемо, щоб наші жінки звикли до молодих чоловіків Семового віку. Вони будуть однокурсниками в Сент-Джуліані».
  Мері підвелася на ноги й похитнулась, схопившись за стіл для підтримки. У неї були ретравмовані жертви торгівлі людьми. «Я заберу його сьогодні вранці», — спромоглася вона сформулювати. «Мені дуже шкода. Я не такий хороший у цій справі запитів, як я думав». Вона захлинулася.
  У відповідь Дороті почала розслаблятися. Вона помахала Мері повернутися до свого крісла.
  — Ні, міс Вондвокер, Сем може залишитися на кілька днів. Пробно, самі розумієте. Джанет підтримала Керолайн, сказавши, що Сем був частиною розслідування, яке включало її викрадення. Наомі прийшла, приготувавши Сема за один дюйм його життя. Вона змусила його зрозуміти про торгівлю людьми більше, ніж він коли-небудь хотів». Дороті майже посміхнулася.
  «Крім того, Лінда та Джон зробили кілька заклинань споглядання. Вони сказали, що аура Сема була м’якою пошуковою, але що насправді змінило це…» Дороті обернулася, щоб запалити газ під чайником,»
  «Так? Що насправді це перетворило?» Мері виявила кісточки пальців на губах.
  «Що насправді перевернуло, так це Лені. Вийшовши під заставу, вона нагадала нам, що звинувачення проти неї роздуті упередженням. Сем теж постраждав від упереджень, а також через смерть свого брата. Розумієте, Керолайн поділилася з ваших електронних листів. Отже, Лені сказала, що оскільки ваше агентство допомагає їй, вона повернула б трохи довіри. До Сема». Дороті скривилася.
  — Ви навіть не уявляєте, міс Вондвокер, наскільки ці слова важливі для Холівела. Якщо жінки, які стали жертвами торгівлі людьми, зможуть навчитися довіряти, розрізняти тих, хто хоче їх експлуатувати, і тих, з ким вони можуть мати стосунки, тоді наша терапія буде успішною».
  Мей кліпав очима. «Я дуже радий».
  — Пробна база, — твердо повторила Дороті. «Нам потрібно поговорити про Лені. Що саме сталося з Анною в камері міліції?»
  «Ще не впевнена», — пробурмотіла Мері. Її серце все ще билося занадто швидко від цієї нервової розмови. «Я перевірю в Анни».
  «Вона невинна в цих звинуваченнях. Говорять навіть про притягнення їх до замаху на вбивство. Годрік Сент-Джон щось задумав.
  — Дуже ймовірно, — пробурмотіла Мері. Її горло пересохло.
  «Що ти збираєшся з цим робити?» — запитала Дороті.
  Великий чайник на плиті почав булькати. Була 5:30 ранку; Мері не спала вже годину; почуття провини виснажує.
  — Сподіваюся, ти захочеш кави, — змирилася Дороті.
  «Не зараз, мій шлунок відчуває себе дивно», — сказала Мері, все ще намагаючись пригадати подробиці арешту Лені. Анна зрозуміла, що Анна дуже мало розповідала їй про свій візит до камери Лені.
  — Я заварю чай, — сказала Дороті. «Я не спав. Оскільки дівчата неспокійні, я прокидаюся рано».
  Вона вимкнула газ, потім звернулася до ошелешеного виразу Мері. «Звинувачення Лені в нападі досить погане. Це також ставить під загрозу наш план щодо того, щоб жінки, які стали жертвами торгівлі людьми, стали студентками Сент-Джуліана, — сказала вона, притуляючись до шаф.
  «Так, я бачу це. Чай хороший. Анна відвідувала Лені… минулого тижня?»
  «Це вірно. Я не знаю, що Анна їй сказала. Вона була дуже небагатослівна. Однак я знаю, що Лені потім була спокійніша. Передайте мені чайні пакетики з полиці над головою». Мері автоматично підвелася.
  «Я не мала можливості отримати належний звіт від Анни», — сказала вона, сідаючи в крісло за кухонним столом. «Не про її візит до Оксфордської поліцейської дільниці. Крім того, я знаю, що вона теж відвідала Годріка Сент-Джона. Він наполягав на цьому. Вони, мабуть, обговорювали Лені».
  — Він висунув проти неї звинувачення, — насупилася Дороті. «Напад, спроба крадіжки тощо. Вона така худа; жертва, а не злочинець. Це кошмар».
  Дороті розбила пакетики з чаєм, наче бачила обличчя Святого Джона на дні величезного чайника.
   — Дуже шкода, — знову сказала Мері, приймаючи кухоль чаю. Вона проковтнула пару ковтків. Дивним чином її голова почала прояснятися.
  «Так, добре, Дороті. Ми повинні були доповісти вам раніше», — сказала вона. Її очі вперше з часу польоту правильно сфокусувалися. Їй стало погано. Мені слід було бути обережнішою щодо жінок, які стали жертвами торгівлі людьми, — сказала вона собі. Я міг би себе пнутися за те, що привів Сема до Холівела. І все ж я знаю, що Дороті хоче практичних рішень, а не знущань.
  «Я підійду до Анни і складу правильний план», — оголосила Мері, ставлячи свій порожній кухоль у кухонну раковину. «Не хвилюйся, я дізнаюся про зустріч Анни в Сент-Джуліані».
  — Будь ласка, сьогодні, — сказала Дороті. Її сталь зустрілася з гідністю Мері, і вона розслабилася. Мері почала подумки організовувати наступні кілька годин. Нічого на телефоні, Анні ще важче, ніж зазвичай. У ніжному животі Мері згорнувся вузол.
  «Слухай, Дороті, ти розумієш усі складності. Це не тільки Лені; цього ніколи не було. Усе, що відбувається в Сент-Джуліані та Ґодрику Сент-Джоні, пов’язане із Сувоєм і викраденням Джанет».
  Втомлений мозок Мері тягнув нагору предмети, зібрані під час учорашньої автомобільної подорожі з Керолайн і Семом.
  «Ви знаєте, що Джанет не могла впізнати своїх викрадачів. Мало того, що її підсадили наркотиками, але Керолайн каже, що не має жодного уявлення, хто сфальсифікував переведення до «Старої лікарні».
  Дороті знову сіла, із стурбованим виразом обличчя. — продовжила Мері.
  — Принаймні Джанет повернулася сюди, в Холівелл. Вона розповіла вам, що сталося. Керолайн Джонс ризикувала життям, щоб знайти її. Ви знаєте, була пожежа».
  Дороті зітхнула й знову наповнила свій кухоль із величезного чайника. Вона спрямувала носик на Мері, яка похитала головою, потім пошкодувала, що цього не робила.
  «Джанет ніколи не була балакучою, але це було інше», — зізналася Дороті. «Вона розповіла нам про втечу з лікарні густий дим. Яке жахливе випробування. Їй потрібен час, щоб одужати».
  Посмішка Дороті була млявою. «Звичайно, ми дуже вдячні Агентству глибинного розслідування за порятунок Джанет. Хоча розпалити вогонь для цього здається… крайнім».
  Мері відвела погляд. Вона також відчула жах від того, що Керолайн передала в машині. Тепер їй хотілося, щоб Джанет була стриманою щодо методів Анни. Дороті не потрібно було продовжувати. Вони з Мері дуже добре розуміли одна одну.
  «Так, гм, Анна, — пробурмотіла Мері.
  — Цілком, — відповіла Дороті.
  *****
  Через пару годин Керолайн, Мері та Сем пішли знайти Джанет Свінфорд на її городі. Сем провів Мері поглядом загубленого цуценя. Вона зрозуміла, що для нього Холівел був аж до неймовірної дивини. У Мері болять вуха від гучних вигуків відьом і торгових підлітків за сніданком. Щодо Сема, то після кількох похмурих поглядів у його бік молоді жінки проігнорували його, балакаючи кількома мовами. Вони бігали, щоб хапати ящики з крупою або занурювати ложки у відро з кашею на плиті.
  На відміну від підлітків у джинсах і яскравих світшотах, відьми були різноплановими. Китайська Лінда мала яскраво-червоний шовковий піджак поверх джинсів, а на спині — нефритовий і золотий дракон. Черрі, яка додала родзинок у свою миску, мала забризканий темно-білий фартух у смужку, який ледь не зачепив її черевики. Мері сором’язливо зустріла Наомі, яка була одягнена в темно-сірий халат із синьою вишивкою. Шви збігалися з небесно-блакитною стрічкою, яка протягувалася крізь срібну косу, що йшла вниз по її спині.
  З іншого боку, Джанет взагалі не була на кухні. Після того, як Керолайн запитала Дороті, одягнену в вовняний блейзер у тонку смужку (за її словами, вона відвідувала адвоката Лені), відьми погодилися Джанет бути на вулиці.
   "Вже?" — здивувалася одна з конголезьких жінок. Це, мабуть, Сара, подумала Мері.
  «Джанет любить свою компанію», — пробурмотіла Лінда, намазуючи домашнє варення на змащені маслом тости.
  «І бути в її саду», — погодилася Наомі. «Влітку вона майже живе надворі».
  «Це не літо», — сказала терпка Мері.
  Лінда посміхнулася. «Джанет наздоганяє. Знаєте, більшість її друзів — це те, що вона вирощує».
  Керолайн пропустила сніданок. Мері подумала, щоб запитати про неминучу дієту. Сем запхнув туди розмоклі кукурудзяні пластівці й викрив обличчя, дивлячись на молочний чай. Його погляд не відривався від ложки протягом чотирьох хвилин, які він приділяв сніданку. Чи найбільше його налякали відьми чи торгові жінки? — здивувалася Мері.
  Їдучи з аеропорту, Керолайн намагалася підготувати його до Холівелла. Вона описала консультаційну роботу, наголошуючи на благодійному характері її чаклунства. При слові «відьма» у Сема відвисла щелепа.
  Мері подумала, що імідж Сема про «ремесло», ймовірно, більше завдячує злісним дідкам Діснея, ніж мудрим жінкам Керолайн, як Хранителькам ключа до сувою Алхімії. Не дивно, що Сем нервово переминався з ноги на ногу, чекаючи, поки Мері закінчить снідати. Коли Керолайн підійшла, він вискочив із дверей. Мері поставила кухоль і пішла за нею.
  Вони йшли в тихий ранок з невеликою кількістю хмар. Раннє сонце пом'якшило залишки інею. Мері подивилася на зелені дерева на тлі пагорбів, усіяних вівцями. Керолайн провела повз стародавній колодязь до великих овочевих грядок. Крихітні кульбабки й будяки стирчали над блискучим ґрунтом, коли вони наближалися до Джанет, яка тупцювала туди-сюди в Веллінгтонах і брудному плащі, люто смикаючи бур’яни. Мері відразу перейшла до справи.
  «Будь ласка, зупинись на хвилинку, Джанет. Я знаю, що ми познайомилися лише вчора ввечері, але мушу запитати. Але після всього, що ви були, чому дозволили професору Макдональду прийти сюди, щоб побачити вас?»
  Мері хотіла проткнути шерсть у власній голові чітким допитом. Джанет не сприйняла це добре. Врятовані відьма пробурмотіла прокльони на вьюнок, що рвав її сирі пальці. Вона повернулася до Мері спиною і продовжила прополку.
  Керолайн похитала головою в бік подруги. Вона помітила, що волосся Джанет було підстрижене та пофарбоване, щоб збігатися з кольорами, які вона бачила в «Старій лікарні». Глибоко вдихнувши запах перевернутої землі, Керолайн торкнулася Джанет за руку.
  «Твоє волосся виглядає гарно. Приходь і сядь з нами, Джанет. На мить».
  Джанет понюхала й неохоче кивнула. Востаннє смикнувши корінь кульбаби, вона пішла за Керолайн до сусідньої лавки. Він утворив п'ятикутник навколо величезного дуба. Керолайн поманила Мері. Вона вагалася над Семом за кілька метрів, дивлячись на будинок.
  «Гм, Семе, чому б тобі не повернутися на кухню і допомогти помити посуд. У них немає посудомийної машини».
  Сем благально глянув на Мері. Вона схилила голову. Він зітхнув і неохоче пішов назад.
  «Як справи у Агнес?» — конфіденційно сказала Керолайн Джанет.
  Агнес? Потім Мері згадала стару жінку, врятовану разом з Керолайн і Джанет. Подруга, сказала Керолайн, без подробиць.
  — Все ще в геріатричній палаті, — сказала Джанет Керолайн. «Якщо не знайдуть родичів, а лікарі погодяться, я попитаю, чи можна їй тут жити. Їй би сподобався сад».
  Мері не могла більше чекати. «Поліція все ще розслідує ваше… ваше викрадення?»
  «Так». Джанет схопила коліна. Було очевидно, що вона хоче, щоб її залишили на самоті.
  «Чи почуваєшся ти зараз у безпеці?» Знову Керолайн, рука на плечі Джанет. Мері сіла з іншого боку Джанет.
  Джанет понюхала. « Він посилав мені листи, той Макдональд. Ну, все одно ксерокопії. Коли я повернувся, вони чекали на мене. Сімейні листи. Я мушу його побачити. Тут найбезпечніше».
  «Кукі Мак отримав ваші сімейні листи?» Керолайн знала, що Мері хоче знати подробиці.
   «Гмм. Каже, що ми маємо шотландські зв’язки. Це може бути. Я пам’ятаю сімейні розмови». Джанет заговорила грубо, переставляючи своє тіло, щоб включити Керолайн і Мері.
  «Листи, які він надсилав, дуже старі. Початок вісімнадцятого століття, сказав він. Вони від матері в Англії до її сина в колонії Коннектикут. Ім'я Хепзіба Джанет Макдональд».
  «І цього було достатньо, щоб переконати вас?» Мері намагалася зберігати нейтральний тон. Вона провалилася.
  — Ні, — коротко відповіла Джанет. Була пауза.
  «Дороті каже, що він буде тут сьогодні о 10 ранку», — розмовно сказала Керолайн. «Ви знаєте, що він підозрюється у вбивстві того бідного хлопчика в Лос-Анджелесі. Ми думаємо, що Кукі Мак вкрав сувій Святого Джуліана. Твій сувій».
  — Алхімічний сувій, — пробурмотіла Джанет. Потім повільно: «Цілюючий сувій. так Я хотів би побачити справжній». Мері відчула, як Джанет тремтить від енергії.
  «Ми віримо, що він у нього є», — сказала вона підбадьорливо. «Ми хочемо повернути його. Сент-Джуліанс доручив нашій агенції зробити це, а також знайти вас. Ви знаєте, що Сент-Джуліанс переживає фінансову кризу?»
  Не звертаючи уваги на згадку про коледж, Джанет впилася мозолястою рукою в свою армійську форму, вимальовуючи жменю сепійних фотографій сімейних груп. Деякі з них були окремими дітьми з гофрованими сараями та сільськогосподарськими тваринами на задньому плані.
  "Сім'я, його сім'я", - сказала вона. — Звичайно, не вісімнадцяте століття. Їм близько ста років». Вона стала на коліна на вологій траві, розкладаючи образи.
  «Цей». Вона вказала на маленького світловолосого хлопчика, який тримав дорослі вила такого ж зросту, як і він. «Бачиш…?» Джанет пильно подивилася на Керолайн. Було щось, що вона не хотіла передати словами. Мері почала шкодувати, що не супроводжувала Керолайн у сад.
  «Ой, ой, так, я бачу». Керолайн торкнулася сепії кінчиками пальців, потім взяла Джанет за руку. «Це Джим, чи не так? Цей хлопчик на старій фотографії схожий на вашого брата Джима. Це, мабуть, Макдональд початку двадцятого століття».
   Мері знала цю історію з електронних листів Керолайн. Джим був братом Джанет, який помер. Вона бачила, як він помер на вулицях Лондона. Мері встала. Вона говорила тихо.
  — Чи хотіли б ви побачити Кукі Мак наодинці, міс Свінфорд?
  Джанет почала збирати фотографії, а Мері пішла далі. «Ми б теж хотіли з ним поговорити, але це ваша зустріч. Можливо, ми зможемо його допитати після того, як ви поговорите».
  Все ще стоячи на колінах, байдуже ставлячись до вогкості, Джанет оглядала свій сад.
  — Керолайн може бути зі мною, — сказала вона. Вона зосередилася на вороні, яка витончено балансувала на гілці бука.
  — Чесно, — весело сказала Мері. «Мені все одно потрібно зв’язатися з Анною.
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 32
  ПІЦА ПІСЛЯ ШТОРМУ
  Через кілька днів усі учасники погодилися, що візит Кукі Мака травмував усіх у Holywell. Хоча лише Джанет і Керолайн відчули його на власні очі, його істерики просочувалися крізь кам’яні стіни. Його лють та істерика розпалили таку тривогу, що молодих жінок відправили до їхніх спалень, де вони збилися одна до одної. Мері відчула запах сигаретного диму.
  Коли крик посилився, Мері та Дороті обмінялися нажаханими поглядами й почали втрутитися. На щастя, в цей момент Кукі Мак вискочив. Гаркнувши на Дороті, він відчинив вхідні двері й продовжував кричати, поки не грюкнув дверима своєї орендованої машини. Мері бачила, як нещасний автомобіль підстрибував у повітря на кожній нерівності на багнюкій дорозі, що вела від Холівелла.
  Широко розкривши очі, Мері та Дороті побачили Джанет, яка плакала в обіймах Керолайн. Молодша жінка заспокійливо кивнула, тож Мері відтягнула Дороті геть.
  «Чудова жінка, твоя Керолайн», — пробурмотіла Дороті, перш ніж пірнути на кухню, щоб заспокоїти інших відьом. Здивована Мері помітила, що кивнула.
  Дороті вирішила оголосити вечір піци, частування для жінок, які стали жертвами торгівлі людьми. Вона була налаштована повернутися до звичайних ритуалів Холівелла. Купа ізольованих коробок прибула у фургоні з Оксфорда. Після емоційних штормів ранку атмосфера полегшення була майже святковою.
  Наклавши заспокійливе заклинання, Дороті побалакала з Мері за вечерею, наче підозрюваний у вбивстві та викрадач сувоїв не робив цього. з погрозами та лайкою вдерлися з приміщення. Хоча відьми віддавали перевагу вегетаріанському супу, сьогодні ввечері вони копатимуться в улюблених стравах дівчат. Дороті сказала, що вони сім’я, а не в’язні.
  Мері та Дороті спостерігали з одного кінця довгого обіднього столу. Молоді жінки скупчилися біля іншого, де було звалено більшість коробок з-під піци. Сем сидів поруч із Лені, яка повернулася з в’язниці в очікуванні суду. По інший бік був Sojourner. Мері могла лише вловити кілька слів. Він поділився незвичайними інгредієнтами американської піци. Під час «свинини» молоді жінки захихотіли.
  «Чи почуваються дівчата краще після сьогоднішнього… е-е, зриву?» — сказала Мері під ніс Дороті. – відповіла Наомі.
  « Жінок не бентежать такі расисти, як Кукі Мак», — рішуче сказала вона. «З ними так поводилися стільки, скільки себе пам’ятають».
  «А я, — сказала Керолайн із сміливою посмішкою, — не проти, коли мене називають «тупенькою нікчемою». Мері здригнулася. Злість нікому не допоможе. Тим не менш, вона вже збиралася відверто підсумувати Кукі Мак, коли Джанет заговорила, скупо й сумно.
  «Цей чоловік не є моєю родиною».
  Жінки навколо Джанет затихли. Як камінь у ставку, брижі поширювалися, аж підлітки кидали розуміючі погляди. Джанет підвелася, переставляючи пару порожніх коробок на буфет. Вона взяла дві тарілки з яблуками Holywell, які зберігалися з жовтня минулого року.
  Останнє слово було сказано на Cookie Mac. Мері та Керолайн кивнули. Відійшовши від столу, вони попрямували до кімнати, яку ділили нагорі.
  «Я принесу вам чаю», — гукнула Лінда, коли вони зачинили двері.
  «З тобою справді все гаразд?» — невпевнено сказала Мері. Керолайн глухо засміялася.
  Вони сиділи один навпроти одного на двох односпальних ліжках. У кожного була кольорова клаптева ковдра з багатьох тканин, від джерсі до шовк. Керолайн розповіла Мері, що їх зробили молоді жінки як частину їхньої арт-терапії.
  — Той чоловік, — почала Керолайн. «Він думав, що може знущатися над Джанет. Це не спрацювало. Я не міг протистояти йому так, як вона».
  «Так, ти міг би», — твердо сказала Мері. «Розкажи мені більше. У вас не було можливості вдаватися в подробиці раніше. Пам'ятайте, Кукі Мак підозрюється у вбивстві та крадіжці. Усе, що він упустить, може бути підказкою».
  Керолайн підвелася, щоб пригадати. «Він сказав, що директор музею показав йому сувій алхімії за тиждень до вбивства. Тієї ночі він повернувся, щоб перевірити, чи справжній, якщо ви можете в це повірити».
  Керолайн виглядала так само скептично, як і Мері.
  «Я не думаю, що тому він повзав уночі. Швидше за все, планує вкрасти сувій алхімії для себе. Цікаво, як він потрапив, — пробурмотіла Мері.
  «Він не сказав. Але він згадав, що опікун музею був братом братства. Що це?»
  — А, — мудро сказала Мері. «Американський університет. Я поясню пізніше. Продовжте про ніч убивства. Це було добре з боку Джанет, що запитала його про це».
  «Вона сказала, що Хранитель ключів не дозволить вбити рукою сувій Алхімії. Гаразд, Кукі Мак зізнався, що ходив на горища майже в той час, коли ДП було вбито. За його словами, він знайшов лише порожню скриню. Він пішов, плануючи повернутися наступного дня й поспілкуватися з директором Олдкастлом щодо крадіжки. Саме тоді ви його зустріли».
  «Брехливий виродок. Він залишив ДП лежати там. Він навіть перевіряв, чи він мертвий?»
  «Він сказав, що не бачив жодного тіла. Було темно».
  «Ні, не було. Він не тільки взяв би смолоскип, але й настільки одержимий сувоєм і своїми правами, що ввімкнув би світло. Він залишив DP у калюжі крові».
  Мері здригнувшись, видихнула. Видіння ДП у його власній крові розпалило її нутрощі. Керолайн простягла руку. Мері відмахнувся, знову сердившись. Зітхнувши, Керолайн знову лягла на ліжко й продовжила описувати наступ чарівності Кукі Мак.
  «З червоними очима від часового поясу, він увірвався в Холівел, ледь помічаючи пильність його мешканців. Відчуваючи запах тих дешевих орендованих автомобілів, він передчував тріумф. Таким чином він привітав Джанет». Керолайн запам'ятала кожне слово:
  «Мій давно втрачений кузен, дуже приємно знайти тебе в цій… цій комуні. Який дивовижний збіг, що ми обидва займаємося доглядом за Алхімічним сувоєм? Моя люба міс Свінфорд, мене, професора алхімії, викликають підтвердити позику Сент-Джуліанс-Холлу. Ти, мій новознайдений родич, глибоко знаєш його секрети. Хранитель ключів і вчений-алхімік нарешті разом. Я знаю, що ви допоможете мені в моїх дослідженнях».
  Мері стало погано. «Як відреагувала Джанет?»
  «Сказала йому, що ніколи не розкриє своїх секретів. Я думав, що він піде, коли вона така тверда, але виявилося, що у нього була друга причина для візиту. Спочатку Джанет була рада, що він запитав про її сім’ю. На жаль, ті фотографії, які він надіслав, це все, що він має. На відміну від Джанет, у Кукі Мак немає історій попередніх поколінь. Його батьки померли, і він відчужений від решти. Пізніше ми могли б здогадатися чому».
  «То що змусило його шукати її зараз? Чи завжди він знав про зв’язок Alchemy Scroll із Key Keeper?»
  «Ще гірше». Керолайн напружилася. Мері бачила, що вона не хоче це говорити, але вона сказала б. «Кукі Мак обмовився, що розшук родини був ідеєю Фонду європейської історії. Він ігнорував мене, тож я запитав, чи хоче КВЧ відстежити ранніх американських алхіміків, таких як Френсіс Ендрю Ренсом. З його реакції було очевидно, що їх хвилює… щось інше».
  Мері була спантеличена. Тоді вона виглядала огидно. «Я розумію. Вони прихильники переваги білої раси. Б'юся об заклад, вони хотіли знати, чи є у нього небілі родичі. Він хотів перевірити записи Джанет. Зрештою, колоністи вступали в шлюби з корінними американцями».
  « Він хотів знати», — сказала Керолайн так, наче надкусила яблуко Холівелла й знайшла хробака.
  «Ну, це можливо. Якби Макдональди перейшли у вісімнадцятому столітті».
  — увірвалася Керолайн. — Вони могли мати рабів.
  Мері сіла назад; вона була наївною. Вона запам'ятала вогонь в очах ДП.
  «Я бачу. Ви маєте рацію. Вони могли мати рабів. Що ж, враховуючи те, що ми знаємо про нього, це пояснює… як він покинув Холівелл».
  У двері постукали. Керолайн підскочила, щоб прийняти тацю з чайником, кухлями, молоком, мискою з цукром і тарілкою домашнього пісочного тіста. Солодкий аромат зачаровував. Керолайн скривилася, а потім усміхнулася молодій жінці, яка не відповіла на це. Керолайн поставила тацю на туалетний столик, а Мері зачинила двері.
  «Це була Лені, випущена під заставу, а не Лінда».
  — О, Лені, — сказала Мері. «Той, хто напав на Годріка Сент-Джона».
  — Так він каже, — похмуро сказала Керолайн. «Ви бачили, яка вона маленька. Вона не могла пнути мишу».
  «Можливо, я більш цинічна», — подумала Мері. «Провокація могла бути крайньою».
  «Ви маєте на увазі, як сьогодні?» — знову приєдналася Керолайн. «Кукі Мак відчиняє двері, кричачи, що Джанет вирощує демонів, а також купу повій і тупого нікчема. Вони всі його чули, знаєте. Дівчата з верхнього поверху та відьми на кухні готують обід».
  «Принаймні це призвело до того, що його запрошення було скасовано», — практично сказала Мері.
  «Дороті була чудовою, чи не так? Сказавши йому, що він одержимий демоном, якого він сам створив. Повернутися, звідки він прийшов, і забрати свого диявола з собою. Цікаво, чи вона мала на увазі це буквально. Що його расизм – це демон».
  «Хто знає?» — сказала Мері, яку не хвилювала відьомська деконструкція фанатизму. «Принаймні Сем підбадьорився, почувши, як вона сказала йому виходити. Цього вечора йому було комфортніше з жінками, а їм з ним. А тепер розкажи мені про папери Джанет.
   «Так, це було справді захоплююче», — погодилася Керолайн. «Хто знав, що у Ключників є архів? У неї є листи з п’ятнадцятого століття, сказала Джанет. Вона не прочитала їх усіх. Деякі з них латинською мовою».
  «Вона показала Кукі Мак лист?» — роздумувала Мері. «Чому б їй не показати це нам? Якщо листи йдуть так далеко, можливо, там є щось про Френсіса Ендрю Ренсома, нашого аристократичного викрадача рукописів інших людей».
  «Блискуча ідея, Мері. І ви маєте рацію, тому що Джанет сказала мені, що Роберта Ле Мор була з Холівела. Дивно, що в ті часи жінка могла пройти як чоловік».
  «Є історичні прецеденти, — сказала Мері.
  «Але як перегляд старих паперів допоможе нам сьогодні знайти Алхімічний сувій і вбивцю?»
  «А, — сказала Мері, колишній архіваріус. «Ви були б здивовані потужністю старих паперів. Я збираюся використати все, що ми знайдемо, — навіть якщо це нічого, — щоб допитати Кукі Мака та його суперника в академічній галузі Годріка Сент-Джона».
  Керолайн налила чай. «Будьте обережні. Ми бачили вдачу Кукі Мак і не знаємо, що задумав Ґодрік Сент-Джон… з Анною».
  Мері посміхнулася.
  «Настав час проявити активність щодо обох джентльменів. Я збираюся потрясти дерева і подивлюся, яка правда випаде. Завтра Кукі Мак зустрічає Даму Елеонор про сувій алхімії. Тепер, коли стало зрозуміло, що в Сент-Джуліані його немає, вона хоче, щоб я був присутнім. У той же час, Керолайн, чи не могла б ти…»
  «…Попросити Джанет дати мені побачити листи Ключниці? звичайно. І знаєш, Мері, я думаю, що це нам справді допоможе. У мене таке передчуття».
  «Мені здається, це початок», — сказала Мері Вондвокер. Вона приховувала свої сумніви. Принаймні Керолайн не наполягала на Анні. У неї було дивне відчуття від тієї молодої жінки, ніби Анна була сама в пустелі.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 33
  ТЕЛЕФОННИЙ ДЗВІНОК НА СВ. ЮЛІАН
  Перед сном Мері зателефонувала дошкуленому директору Сент-Джуліана. Незважаючи на те, що Mer-Corp знала, що сувій алхімії зник, завдяки Кукі Мак, Дам Елеонора залишалася в шаленому розголосі. Вона була схильна звинуватити Depth Inquiry Agency.
  Мері зазначила, що досі ні Twitterverse, ні газети не пов’язували вбивство стажиста в музеї Лос-Анджелеса з рукописом, який рідко можна побачити в Оксфорді. Директор Олдкастл і Кукі Мак знали, що поширювати історію не в їхніх інтересах.
  — Поки що, — сказала пані Елеонор. — А що мені завтра робити з професором Макдональдом? Зрештою, він аудитор Mer-Corp. Я очікував від вас кращого, міс Вондвокер. Містер Джефріс був настільки впевнений, що ваше агентство справлятиметься з делікатними завданнями».
  Руки Мері стиснулися. Вона пройшла через вогонь, що стосується вбивства, і білих расистів. А як щодо Керолайн, яка пішла під прикриттям, щоб врятувати Хранителя ключів сувою? Де подяка коледжу за це? Потім була таємна зустріч Анни з Годріком Сент-Джоном. Ні, вона не буде думати про Анну сьогодні ввечері.
  Міс Вондвокер глибоко вдихнула, пригадавши дотепника в Архіві, який колись назвав її Стручкою, тобто Принцесою Пітьми.
   — Пані Елеонора, — почала вона. «Коли я зустрів професора Макдональда в Лос-Анджелесі, це було на місці злочину. Невинний юнак лежав мертвий; його кров...»
  Порив солі зупинив її язик. Вона проковтнула і продовжила. «Макдональд є підозрюваним у вбивстві. Поліція Лос-Анджелеса попросила мене повідомити про його пересування у Великобританії, і я це зроблю. Ви самі сказали мені, що вам дзвонив детектив із Лос-Анджелеса.
  Їй потрібно було зосередитися. «Ви найняли нас, щоб знайти сувій. Ось що ви зробите: до того, як завтра приїде професор Макдональд. Скажіть Mer-Corp, що Сент-Джуліанс відхиляє аудитора, який перебуває під слідством за тяжкий злочин. Ви наполягаєте на тому, щоб вони призначили когось іншого та подали резюме на ваше затвердження. Це виграє коледжу та нам час».
  На лінії запала важка тиша.
  «Вони можуть піти на це», — пролунала неохоча відповідь. «Mer-Corp знає, наскільки важливе для нас це продовження кредиту. На жаль, стан іпотеки коледжу є відкритою таємницею».
  Мері швидко думала. «Тоді повідомте Mer-Corp, що ви призначили мене своїм представником. Я домовлюся про Сент-Джуліанс».
  Зрештою, не лише Сент-Джуліанс міг усе втратити. Відновлення правого сувою на належне йому місце дасть Агентству змогу продовжувати роботу. Мері міцно тримала трубку.
  — Добре, міс Вондвокер, нехай буде по-вашому. Дама Елеонора звучала втомлено. «Коли професор Макдональд прибуде завтра, я відмовлю доступ до нашого Алхімічного сувою сімнадцятого століття. Якщо він не бачить нашу копію, він не може оголосити її підробкою. Ваша думка про те, що він підозрюється у вбивстві, є хорошою.
  «Я буду присутня», — сказала Мері беззаперечно.
  «Ти з Ґодриком Сент-Джоном», — погодилася роздратована Дама. «Годрік знає його, я так розумію. Я вважаю, що академічне суперництво. Після нашої, безсумнівно, чудової зустрічі я скажу Mer-Corp, що Кукі Мак надто зіпсований, щоб бути їхнім аудитором. І що вас призначили перевірити його заміну. Це повинно дозволити ваше агентство , — сарказм прокотився у вухо Мері, — щоб повернути справжній сувій алхімії в часі.
  Мері почула паузу відчаю.
  “Св. Джуліан покладається на вас, міс Вондвокер.
  О, за ті дні, коли можна було вдарити трубку, щоб завершити розмову. Мері готувалася спати, розтискаючи щелепу.
  Тієї ночі їй приснився містер Джефріс. Незбагненна, як завжди, вона не могла зрозуміти, насміхався він чи жалкував про її примусову відставку. Його не було в його просторій квартирі біля собору Святого Павла в Лондоні. Ні, він був у Сент-Джуліанс Квад, у такому віці, як зараз. З лоба текла кров. Його чудовий костюм промок від того, що його кинули у фонтан багато років тому.
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 34
  БІДА НА СВ. ЮЛІАН
  Прокинувшись перед світанком, Мері прислухалася до тихого хропіння Керолайн. Вона ніколи не прокидалася так рано; щось мало бути не так. Були години надто рано, щоб відправитися на зустріч у Сент-Джуліані; однак тривога, що пекла її шлунок, не вщухала.
  Зараз піду, — вирішила вона, відкидаючи постільну білизну. Коли Мері виповзла, Холівел був домом сплячих. Забравшись у сріблясту машину, вона поїхала кузовними дорогами до міста, світло фар виділяло зарослі колючі кущі та крихітних нічних створінь. Шестерні надто шумно стукали, наче машина намагалася сказати їй те, що вона відмовлялася чути. Їй треба було бути рано. Вона була недостатньо ранньою.
  Повернувши на Оксфорд-Гай-стріт на світанку, Мері різко натиснула на гальма. Вона опинилася в пастці в ланцюзі автомобілів, вантажівок і автобусів, які майже не рухалися. Низьке сонце палало за туманом, роблячи шпилі та вежі міста примарними. Мері не могла сказати, чи ця темрява була забрудненням чи типовою охолодженою атмосферою Оксфорда.
  Кілька дюймів за один раз вона нарешті побачила Квінс Лейн. Вона кліпала очима, спочатку не зрозумівши, що побачила. Цю вулицю перекрила поліція. Знак «В’їзд заборонено» на шлагбаумі, і… це справді стрічка на місці злочину?
  Мері застогнала, побачивши, що вхід до Сент-Джуліана заблоковано. Три поліцейські машини втиснулися біля воріт, застрягли під різними кутами. Наче вони намагалися пройти одночасно.
  Тепер залунали сирени, найгучніші від карети швидкої допомоги, що наближалася з іншого кінця Квінз-лейн. Воно матеріалізувалося з темряви, парковка прямо перед коледжем. І Мері нічого не могла вдіяти, застрягши в нескінченній колоні машин.
  Агонізуюче повільно тягнучись вгору по Хай-стрит, Мері встигла побачити, як парамедики вбігли до портер-лодж. Двоє з них несли носилки. Потім, раптово пролунав гудок позаду її машини, її віднесло до вежі Карфакс.
  Мері знадобилося ще тридцять п’ять хвилин, щоб знайти місце для паркування. Вона бігла назад до Сент-Джуліана так швидко, що один її каблук застряг у канаві. Вона мало не впала, перш ніж зупинитись, щоб знову взуватись.
  — Вам не можна туди заходити, пані: коледж закрито. Поліцейський у формі був величезний, позаду палало сонце. Він замаячив, блокуючи вхід до Сент-Джуліана.
  «Що сталося? Ви повинні впустити мене, офіцере. У мене зустріч — з директором». Мері подумала про те, щоб сказати: «Дозвольте мені пройти, я ліцензований детектив».
  На жаль, це було неправдою, і вона не була Анною. Цьому поліцейському було близько двадцяти. Він висунув погано поголене підборіддя й дивився просто крізь неї. Це був ще один момент «невидимості для літньої жінки». Мері впізнала це в агонії розчарування.
  Зсередини коледжу долинали крики. Мері відійшла вбік, щоб послухати.
  «Назвіть мені американського посла», — почувся чоловічий голос, знайомий не тільки з минулого дня, але й з Лос-Анджелеса. Разом із гнівом прийшла нова нота: страх. «Подзвоніть президенту; американський президент, ти , мексиканський бродяга».
  Жінка відступила в поле зору Мері, схилившись, щоб підтримати, об камінь Будинку Портера. Це була дама Елеонора. Щось синього кольору, шарф, стирчало з кишені її кремового брючного костюма. Щось схоже на кров капало з бірюзового шовку на плити. Гарно покроєні штани дами Елеонори пофарбували червоні плями.
  — Пані Елеонора, — крикнула вона. «Сюди! Це я, Мері Вондвокер».
  Жінка обернулася. Мері відступила. Зазвичай оливкова шкіра дами Елеонори була крейдяною, очі — вугільні шматки, незрячі. Можливо, це була кров, вимазана на її руках. Вона спантеличено подивилася на них, потім на Мері.
  «Це твоя провина, Мері Вондвокер», — прохрипіла вона. «Ти мав сказати мені». Її поразка лякала.
  «Чому? Що сталося?» — крикнула Мері через плече молодого поліцейського, коли він намагався відштовхнути її назад на Квінз-Лейн. «Чи можете ви змусити їх впустити мене?»
  Перш ніж вона встигла вимовити ще якісь слова, двоє поліцейських завернули за ріг із невдалим Кукі Маком. Він зміг схопити свій портфель, тому що його зап’ястки були скуті спереду.
  Мері ахнула. Кров вкрила його білу сорочку; правий рукав його оксамитової куртки був розірваний. Щойно він побачив Мері, як почався крик.
  «Чаролиноходе, ти зробив це зі мною! Ти намовив ту відьму на мене, щоб вона вкрала мій сувій. Я дістану вас; Я вас усіх дістану. Ви заплатите. Ніхто з вас ніколи не отримає Сувій. Ніколи, — істерично підвищився його голос.
  Мері побачила пляму слини на його неголеному підборідді. Двоє міліціонерів щось сказали вполголос. Не звертаючи уваги на Мері, вони штовхали Кукі Мак через шлагбаум до одного зі своїх припаркованих автомобілів.
  «Почекайте, почекайте», — покликала Мері, біжачи за ними. «Дозволь мені поговорити з ним. Ви повинні сказати мені, що відбувається. Я можу допомогти. Я хочу зробити заяву».
  Вона тупнула ногою від розчарування через ігнорування. Машина поїхала. Кукі Мак вивернувся, щоб виглянути з заднього вікна.
  «Справді, міс Вондвокер? Дуже радий, що ви прагнете нам допомогти».
  Мері підстрибнула на голос жінки ззаду. Одягнена в хіджаб і поліцейську форму, зморшки навколо очей говорили про недосипання, а не про вік. На її темній куртці на плечі була пляма, яка, як вона могла сказати, Мері, була результатом відрижки її дитина. Пізніше Мері вирішила, що Мойра Кумбс перехопить кулю, перш ніж вона повідомить таку особисту подробицю.
  «Головний інспектор попросив мене взяти заяви. Нам знадобиться один від вас».
  Мері вловила наголос на тобі. «Скажіть мені, що трапилося, сержанте», — зажадала вона, стикаючись із владою своєю. «І чому всі думають, що це я винна?»
  «Це, міс Вондвокер, ми хочемо знати», — спокійно сказав сержант, проводячи Мері через квадроцикл.
  Дама Елеонора зникла, мабуть, щоб щось зробити з кров’ю. Мері вирішила, що кабінет, куди її супроводжують, належить медсестрі коледжу з плакатів про ЗПСШ і безпечний секс. Як швидко вона зможе отримати відповіді від дами Елеонор? Я хочу Керолайн, подумала вона, можливо, навіть Анну.
  Мойра Кумбс посадила її через стіл, на якому нічого не було. Вона не вказувала на те, що робить нотатки; замість цього вона возилася з телефоном, щоб записати їхню розмову.
  «Я не буду говорити, поки ти не скажеш мені, що відбувається». Мері склала руки. Кумбс перезирнувся з констеблем, що стояв у кутку. Після розміреного погляду на Мері, вона жваво заговорила.
  «Професор Годрік Сент-Джон зазнав жорстокого нападу сьогодні рано вранці. Він ще живий, але лише зараз. Швидка допомога відвезла його до Джона Віткліфа». Вираз обличчя Кумбса пронизав Мері.
  — Це була не я, — автоматично сказала Мері. «О, — зрозуміла вона, коли події стали на свої місця: — Кукі Мак зробив це».
  — Докази свідчать саме про це, — сказав Кумбс, сідаючи назад. «Поки що».
  Вона насупила брову, дивлячись на Мері, яка зрозуміла, що її також підозрюють. «Американського професора Макдональда виявили на колінах біля жертви. Мало того, що він був весь у крові, у нього почалася істерика. Ми не можемо взяти у нього інтерв'ю в його поточному стані. Ми хочемо знати, чому всі звинувачують вас, міс Вондвокер.
   — люто подумала Мері. Думка про те, що Кукі Мак вдарить, ні, ледь не вб’є Ґодріка Сент-Джона, для неї не мала сенсу. У Cookie Mac вже є Alchemy Scroll. Якщо він не привіз його в Оксфорд, то заховав десь у Штатах. Все, що шукає Cookie Mac, — це клавіша прокручування, яка живе разом із Janet.
  «Годрік Сент-Джон — сучасний хімік», — сказала вона собі. «Секрети Хранителя ключів для нього ні до чого».
  "ВООЗ? що? міс Вондвокер? Будь ласка, дайте відповідь на моє запитання. Чому американець і дама Елеонора звинувачують вас?»
  У Мойри Кумбс був помітний шотландський акцент. Її наполегливість охолодила Мері. Ухилятися не було б добре.
  «Сержанте Кумбс, я справді не знаю, чому Кукі Мак кричав на мене».
  Мері похитала головою, а потім замовкла. Кукі Мак щось кричав, коли його забирали. Це вірно. Він звинуватив Мері в тому, що вона підлаштувала відьмі викрасти в нього сувій алхімії. Чи може це… це може бути Анна?
  Це могло б пояснити, чому вона все ще була в Штатах і не відповідала на телефони. Мері кашлянула й підняла руку, щоб сховати обличчя від допитливого сержанта. Це була правда. Вона в кістках знала. Анна мала справжній сувій Алхімії. Агентство було зроблено для.
  «Справді, міс Вондвокер? Мені важко повірити, що ви не знаєте, чому люди вас звинувачують». Сержант Кумбс була суворою, її погляд був непохитним.
  Думки Мері прискорилися. — Пані Елеонора теж, — сказала вона. «Не знаю, чому вона каже, що це моя вина. Вона також не може звинувачувати мене в нападі на Годріка Сент-Джона».
  Жінка накинулася. «А також що?»
  Мері закашлялася. «Конфіденційність клієнта».
  «Ви юрист?»
  — Ні, детектив, рядовий. Е... ми ще не маємо ліцензії...»
  — Тоді ти не детектив.
  Мері щетинилася. «Тим не менше». (Їй сподобалося це слово) «Тим не менш, я збережу Dame Eleanor's, тобто St. Джуліана, бізнес, конфіденційно. Можу вас запевнити, що це не має нічого спільного з нападом на професора хімії. Чому мене звинувачують у тому злочині, я не можу сказати. І справді, я не можу , а не я не буду».
  На завершення вона зухвало зустріла нейтральний погляд Кумбса. Їй не було чого приховувати насильство цього ранку — мабуть.
  Кумбс кивнула головою на іншого поліцейського. Він розтанув з кімнати. Сержант залишився сидіти, нібито граючись телефоном. Мері не сумнівалася, що надсилає вказівки викопати бруд на Мері Вондвокер, яка вважала себе якимось детективом. Знайдіть її відомих однодумців. Мері скривилася. Керолайн не була проблемою; в той час як вона сподівалася, що кібермайстерство Анни достатньо заплутане, щоб приховати її минуле.
  Це був не той день, коли поліція дізналася, що Анна отримала умовне помилування за злочини, скоєні під час ув’язнення бандою торговців людьми. Це було умовою, якщо вона залишиться під опікою Мері Вондвокер і має десять років чистого досьє. Не просто несудимий. Містер Джеффріс наполягав , що на ній не повинно бути жодного сліду злочину .
  «Як іронічно, — подумала Мері, — що через спілкування Анни зі мною її помилування можуть скасувати. З відчуттям, що її світ руйнується, Мері переглянула свою участь у справі з Алхімічним сувоєм. Іронія вичерпалася?
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 35
  ST. ДЖУЛІАН В СУМТІ
  Викликана смс від сержанта Кумбса, пані Елеонора зайшла до кабінету з молодим констеблем, чиї вуса були мокрі від поту. Вона люто глянула на сержанта, а потім сіла далі від Мері. Кімната стиснулася.
  «Мені неприємно, що мене тягнуть сюди, коли в моєму коледжі хаос».
  — Це займе не більше хвилини, пані Елеонор, — лагідно сказав Кумбс. «Ми опитуємо всіх, хто прийшов сьогодні вранці до коледжу. Подумайте про це як про економію свого дорогоцінного часу».
  Дама Елеонора дістала незвичайну золото-персикову помаду, завдавши її не дуже твердою рукою.
  Мері відчула, що її організовують інші.
  «Пані Елеонора, ви сказали, що це все моя вина. Що ви мали на увазі? Я не був поблизу коледжу, коли сталося насильство. Ви самі призначили нашу зустріч на кілька годин пізніше».
  «Ви знаєте, що ви зробили — що зробило ваше так зване Depth Inquiry Agency». Пані Елеонора не дивилася на неї.
  «Ні, не знаю». — різко заговорила Мері. «Будь ласка, подивіться на мене». Їй було досить неконкретних звинувачень. «Або розкажіть поліції все, що знаєте, або не втручайте нас у ту халепу, в яку ви втягнули коледж».
  « Я змусила коледж…» — піднявся голос леді Елеонори. Від гніву чи шоку, Мері не могла сказати. «Наш Портер сказав мені, що ніколи не забуде прибуття Кукі Мак. Чоловік увійшов до квадроциклу, кричачи щось про відьом, повій і зло Школа алхімії». Вона кинула погляд на підняті брови Мойри Комбс і замовкла, щоб перевести дух.
  «Так, міс Вондвокер, я знаю про алхімічний симпозіум у Каліфорнії. Кілька місяців тому вони попросили фотографії нашого алхімічного сувою, я, звичайно, відмовився. Сьогодні вранці я перевірив їхній сайт. Два дні тому симпозіум скасували. Я відкрив свій електронний лист і знайшов жахливе повідомлення від президента Школи алхімії».
  Дама Елеонора задихнулася; перед нею з'явилася склянка з водою. Вона скинула його, як міцний алкоголь, а потім продовжила тихіше, перевіряючи свій телефон.
  «Президентом є... доктор Джез Р. Р. Уайзман». Вона повернулася до Мері, киплячи. «Чи знав я, що Фонд європейської історії є прикриттям для прихильників переваги білої раси? Що Cookie Mac фінансувався ними протягом багатьох років і був — неназваним — автором багатьох фальшивих і расистських матеріалів у їхньому блозі?» Вона помітно намагалася заспокоїтися. Мері почала відчувати співчуття.
  «Доктор Уайзмен, президент, шокований. Він звинувачує мене. Його школа алхімії ні в якому разі не співпрацювала б з EHF або приймала Cookie Mac. Вони отримали однозначний доказ від невідомого хакера сайту EHF».
  Анна, так мало бути. «Слава Богу за Анну, — прошепотіла собі Мері. Нарешті вона зламала ці брандмауери чи що там з ними роблять. Це вартувало її перебування в Америці. Дама Елеонора знову заговорила, цього разу до Мері.
  «Я знаю, я просто знаю, що ваше агентство надіслало Школі алхімії докази. Я пригадав, що містер Джефріс сказав, що у вас був блискучий веб-розслідувач. Як магія, сказав він. І ви попереджали мене про КВЧ».
  Мері вирішила, що настав час сказати кілька добре підібраних слів. Адже поліція була присутня.
  «Пані Елеонора, ви не можете повірити… Ніщо з того, що ви говорите, не робить це моїм, нашим, робити той Cookie Mac…»
  Після придушеного бурчання та ще одного образливого погляду на Мері Дама спробувала взяти себе в руки.
   «Ви штовхнули Cookie Mac через край», — звинуватила вона. Потім її пара вийшла. Її серце більше не було в цьому.
  «Блін, — простогнала пані Елеонор. «Мені здається, я помиляюся, коли вважаю, що в усьому винен ваше агентство. Доктор Уайзмен додав копію електронного листа, надісланого з проханням скасувати контракт на виступ. Це було розраховано на те, щоб розлютити Кукі Мака всіма тими словами про згубний і шахрайський характер його писань для Фонду європейської історії. Міс Вондвокер, чи не могли ви принаймні попередити мене?» Даму охопив жалість до себе.
  Мері бачила ланцюг подій. Це не закінчилося добре ні для Годріка Сент-Джона, ні для Сент-Джуліана.
  «Я не знала», — сказала вона, почуваючись скомпрометованою. «Анна не розповідала мені про сайт КВЧ. Вона повинна була проконсультуватися зі мною. Я не знаю, чому вона цього не зробила».
  Дама Елеонора понюхала носом. «У вас теж є неконтрольований підлеглий. Я припускаю, що це відбувається з недосвідченим агентством. Мені не слід було слухати містера Джеффріса».
  «Почекай хвилинку», — сердито почала Мері… але Кумбс підняв руку.
  У двері постукали.
  «Заходьте», — разом вигукнули Мері та пані Елеонора. Це був Раві Патель, на обличчі якого був вирізьблений жах. Його щелепа відвисла, побачивши Мері. Напевно, прилетів з аеропорту, подумала вона.
  «Хто ти?» простукав Кумбс,
  — Я… я… — затинаючись, прошепотів юнак.
  — Раві Патель, — сказала Мері.
  — Студент-дослідник професора Сент-Джона, — сказала леді Елеонор без жодного інтересу. Мойра Кумбс сіла.
  «Раві, я бачу, ти щойно повернувся зі Штатів. Я теж, — швидко сказала Мері.
  «Я… так, з Хітроу на автобусі. Новини... чи правда, пані Елеонор, що професор Сент-Джон помер?»
  «Не мертвий, сер». — різко сказав Кумбс. «СМС із лікарні повідомляє, що вони готують потерпілого до операції».
  Раві схопився за стіл. Не було стільця, в який він міг би опуститися.
   — І ще одне, — сказала Кумбс, дивлячись на телефон, ніби їй було важко повірити в те, що вона побачила. «Професор Сент-Джон встиг сказати кілька слів, перш ніж анестетик подіяв. Медсестра сказала офіцеру, що він сказав: «Треба побачити Мері Вондвокер».
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ВОСЬМА
  CIBATIO
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 36
  ЧИТАННЯ ТА САДІВНИЦТВО
  Керолайн шкодувала, що вона приділяла більше уваги розповідям Мері про Архів. Або ще краще, поставив більше питань експерту-самоучці. Сидячи на ліжку в Холівеллі, вона застогнала. Як би вона не намагалася, старі папери, розкладені на ліжку Мері, здавалося, записували пташині сліди, а не слова. І це були листи англійською.
  У старому почерку має бути якийсь секрет. Вона не могла запитати Джанет через її вираз болю, коли Керолайн звернулася до неї раніше щодо листів Хранителя ключів. Чи це було небажання покидати улюблений город, чи Джанет уникала якоїсь таємниці в старовинних документах? Тепер, згорнувшись калачиком на ліжку, Керолайн переглянула їхню попередню розмову.
  *****
  Джанет встромила вилку в землю й підвелася. Вона дивилася на прохача цими далекими очима.
  «Листи? Чому ти хочеш… Ні, не кажи мені». Джанет суворо подивилася на свої ряди блискучої землі, поцяткованої пагонами. «Сьогодні мені потрібно садити. Після вчорашнього. Той чоловік, той… фальшивий алхімік Макдональд».
  Вона ткнула землю своєю великою виделкою, наче могла змусити з неї прорости кров Кукі Мака. Потім, на диво, вона витягла з кишені своїх джинсів в’язку ключів.
  «Найстарший — ключ від скрині з буквами. Це в моїй кімнаті».
   Поки Керолайн шукала слова подяки та заспокоєння, вона зрозуміла, що вони вже не самі. Ольга та Лені підкралися гравійною стежкою, а Сем йшов позаду. Джанет безвиразно оглядала молодих жінок.
  «Вибачте, Джанет, це була я», — сказала Ольга, дивлячись на мокру землю, яку копала Джанет.
  «Це була я», — сказала Лені, дивлячись повз голову Джанет. За ярд від нього Сем кивнув. Він засунув руки в кишені.
  «Що було?» сказала Джанет.
  Керолайн була здивована лагідністю та сумом у її очах.
  «Я, ми, хотіли грошей, тож подзвонили на номер, який нам надіслали. Я знав, що це було неправильно, коли вони сказали, що хочуть отримати секрети Холівела». То була Ольга. Її погляд повільно йшов по тілу Джанет.
  «Я хотів цю роботу в Сент-Джуліані. Отже, я скопіювала твою медичну картку, яку має Дороті, — сказала Лені, зосередившись на лівому вусі Джанет.
  — Розумію, — сказала Джанет. «Дякую, що сказали мені».
  «Ми... вибачте».
  Джанет підняла вилку, і дві дівчини підстрибнули. Джанет знову поклала його. Вона твердо звернулася до них.
  «Ви сміливі дівчата. У Holywell ніхто не скривдить вас, якщо ви визнаєте помилку».
  Леня і Ольга розслабилися. Лені повернулася до Сема й усміхнулася. Цього разу він захоплено кивнув. Вона кинулася в його обійми. Ольга почала вислизнути, коли Джанет вигукнула:
  «Як щодо трохи практичної алхімії в саду?»
  Раптово стався викид гравію, і всі троє молодих людей зникли. Керолайн захихотіла. Джанет відкинула голову назад і розсміялася животом, від чого Керолайн розсміялася ще голосніше.
  «Тобі потрібна допомога?» — невпевнено сказала Керолайн. «Я можу повернутися після того, як перегляну листи».
  Джанет поговорила з дроздом, який клював за кілька метрів.
  «Я хочу вивести цих ледачих стерв сюди», — сказала вона без злоби. «Робіть їх добре. Їм потрібен відповідний бруд під нігтями». Вона сором’язливо посміхнулася молодшій жінці. «Дякую, Керолайн, але сьогодні я хочу, щоб здавалося, що мені потрібна додаткова команда. Це залучить інших відьом».
  Вона повернулася до наколювання вологого ґрунту, а потім присіла, щоб нарвати жменю молодої трави.
  Керолайн ледь не проскочила, орієнтуючись на круглі грядки з ароматними травами. Вона теж відчула відскок від того жахливого ув’язнення в «Старій лікарні». Вона знала, що підняття її настрою не триватиме довго. Але чому б не насолодитися цим? Піднявши погляд, вона здивувалася перлинним пасмам туману, що обіймали крейдяні пагорби. Вона пригадала, що Холівел сягає корінням у центрі долини, у місці злиття двох стародавніх потоків.
  Проходячи повз залишки середньовічного колодязя, який спочатку також був святинею, Керолайн зупинилася й торкнулася каменів, порослих темно-зеленим мохом. Вода пахла маслюком. За словами відьом, у давнину він мав магічні цілющі властивості. Сьогодні було занадто багато забруднювачів від пестицидів фермерів.
  Керолайн побачила, що сонячний годинник біля колодязя був двійником того, який вона бачила в головному кваді Сент-Джуліана. Мері сказала, що це сімнадцяте століття. Отже, сонячний годинник належав до тієї ж епохи, що й Френсіс Ендрю Ренсом викрав Сувій Алхімії. Вона лініво гадала, чи є зв’язок.
  Кімната Джанет була затишною на горищі. Коли вона піднімалася останніми дубовими гвинтовими сходами, пролунав сигнал, який оголосив про надходження SMS від Мері. Щось сталося в Сент-Джуліані. Вони не говорили їй про що, але вона дізнається про це й повернеться до Керолайн. Чи могла б Керолайн перевірити листи Френсіса Ренсома, а потім зв’язатися з Анною?
  Анна, це ім’я врізалося в серце Керолайн. Вона вагалася, потім відчинила двері Джанет, вдихаючи запах лавандового лаку. Анна , знову зітхнула Керолайн, сідаючи на ліжко Джанет. Анна, яка за минулу добу не відповіла на три телефонні повідомлення. Можливо, листи Хранительки ключів будуть говорити голосніше, ніж мовчання її коханого?
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 37
  ЛИСТИ ЧЕРЕЗ АТЛАНТИКУ
  Повернувшись у спальню, яку вона ділила з Мері, яскравий настрій Керолайн потьмарився від думки про мовчання Анни та їхню відчуженість. Темна яма чекала, щоб проковтнути Керолайн у такі моменти. Що колись порадив терапевт? Ах, так, позбуйся страху, не дай йому проникнути в її істоту. Так, ось це була думка, якої вона досі уникала. Роздерта справою сім'я Агентства розпадалася.
  Керолайн заплющила очі й знову їх відкрила. Що б робила Мері, якби вона була тут, а Керолайн розповіла їй про свої страхи. Керолайн здогадалася, що вона скаже продовжувати. Більше нічого робити.
  Через дві години Керолайн підвелася, щоб полегшити біль у спині. Вона тримала листа, у якому згадувалося про першу крадіжку Алхімічного сувою Сент-Джуліана. Якби тільки вона могла його розшифрувати. Підпис починався з Р. Чи міг це бути Роланд, чи Роджер, чи, можливо, Роберт? Можливо, Роберт Ле Мор.
  Роберт Ле Мор . Керолайн прокрутила нотатки справи, які Мері наполягала на тому, щоб вони вели, додаючи їх щодня. На відміну від Мері, Керолайн тримала свій на телефоні. Так, тут був Роберт Ле Мор. Він був алхіміком, який скопіював Алхімічний сувій.
  Коледж кілька разів привозив Френсіса Ендрю Ренсома до Сент-Джуліансу, але не зрозумів, що його чудові копії призначені для них, а не для подорожі Ренсома до американської колонії. Протягом багатьох століть коледж не дізнався, що заміна рукописів дозволила Ренсому вкрасти оригінальний сувій Алхімії та відвезти його до Нової Англії.
   Але Ключник дещо знав. Що Джанет довірила в тому жахливому місці, Старій лікарні? Воно спалахнуло у відповідь, як того разу, коли вона спробувала джин: Роберт був Робертою. Вона була жінкою, відьмою або алхіміком із Холівелла.
  «Б’юся об заклад, що вона була ключницею», — сказала Керолайн вголос. — Мабуть, вона планувала піти з Ренсомом. Вони хотіли, щоб Алхімічний сувій допомагав лікувати хворих в Америці». Вона скривилася. «Верно, він працював лікарем, сказала Мері».
  Частина адреси була «Конеттикут», що мало бути першим варіантом написання для колонії. Керолайн не змогла знайти адресу в листі Ле Мора. Чи подорожувала жінка до Америки з Френсісом Ендрю Ренсомом?
  О, чому Мері не повернулася, щоб допомогти їй. Старий папір був схожий на обгоріле сонцем листя, товстий, але крихкий. Керолайн знову написала Мері. нічого Раптом вона побачила слабкий напис під підписом. Це було інше ім'я? Вона дістала збільшувальне скло, яке випросила в Дороті.
  Так, інше ім'я; але перша частина була знайома. Це була Роберта, Роберта Африканус. Керолайн уже шукала в Google Роберта Ле Мора, щоб знайти лише коротку згадку, надіслану Анною. Тепер вона спробувала «Roberta Africanus» на своєму телефоні. Результати змусили її руки тремтіти. Що це означало? Мері повинна побачити це, і незабаром. Якщо Мері не повертатиметься до Холівелла, Керолайн потребуватиме підвезення до Оксфорда.
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 38
  У ЗНЕСПІЛІ
  Дороті погодилася підвезти Керолайн до Оксфорда. Гарний час, сказала вона, оскільки вона збиралася йти з Лені на те, що мало бути простою реєстрацією в поліцейській дільниці. З огляду на нещодавнє насильство в коледжі Сент-Джуліана, її умова звільнення під заставу стала викликом на співбесіду. Поліція не сказала, чому вони вимагали присутності Лені протягом невизначеного часу. Проте Дороті змогла здогадатися, двічі прослухавши коротке телефонне повідомлення Мері. Це було записано після того, як Годріка Сент-Джона доправили до лікарні.
  Зі своїм судово-медичним поглядом на деталі Мері окреслила те, що слід вважати другим нападом на Годріка Сент-Джона. Обидва пов’язані зі зниклим сувоєм Алхімії, пояснила вона. Як винуватця першого нападу, навіть арешт Кукі Мак не зміг врятувати Лені від підозри.
  Дороті відтворила довге повідомлення Мері для Керолайн, а Лені бурчала й скиглила, що їде в Оксфорд. Оскільки телефон Мері був вимкнений, Керолайн була рада дізнатися, що Мері тепер планує відвідати Ґодрика Сент-Джона в лікарні. На його прохання, сказала вона, і Керолайн почула подив і втому Мері. Вимкнувши гучномовець, Дороті повідомила Керолайн, що не поділяє песимізму Мері щодо позиції Лені.
  «Я не повинен цього говорити, але, безсумнівно, цей жахливий напад означає, що Годрік зніме свої безглузді звинувачення проти Лені».
   З кухні вона поманила молоду жінку, яка перешіптувалася в кутку з Семом. Керолайн вловила лайку про поліцію.
  — Ходімо з нами, Семе, — сказала Керолайн. «Ви можете допомогти підбадьорити Мері або, якщо хочете, оглянути Оксфорд».
  Сем пожвавився, перезирнувшись із Лені. «Звичайно, Керолайн. Дай я візьму своє пальто», — і він утік.
  Дороті неуважно кивнула, думаючи про проблеми Лені. «Те, що сталося сьогодні вранці в Сент-Джуліані, набагато серйозніше, ніж та річ із відром для швабри», — сказала Дороті. «І тут Лені . Весь цей час вона була з нами. Природно, поліція викликала раніше. Вони повинні були підтвердити її зустріч на сьогодні вдень».
  «Вони захочуть її допитати», — припустила Керолайн. Вона знала, що тіні під очима Дороті збігаються з її власними.
  Дороті кинула на неї погляд. «Якщо ми підемо зараз, я встигну завітати до нашого адвоката», — сказала вона покірно. «Дійсно, це вже занадто, звинувачення на адресу такої дівчини, як Лені!»
  Керолайн згадала дивовижну історію Анни. Вона завбачливо промовчала. Одного разу вона випадково почула, як жертви торгівлі людьми шепочуться про те, щоб поїхати автостопом до Оксфорда вночі, щоб випустити пару. Алібі Лені може бути не таким ідеальним, як уявляла Дороті. Керолайн вирішила промовчати. Ніщо не повинно ускладнювати розслідування Cookie Mac.
  По дорозі до Оксфорда Лені згорнулася калачиком на задньому сидінні автомобіля. Дивлячись на сірі поля, вона гризла нижню губу, ніби не звертаючи уваги на рожеву помаду, яку жувала. Поблизу міста Керолайн побачила нічний туман, що оповив вежі Оксфорда. Після того, як Дороті залишила її в лікарні імені Джона Віткліфа, Керолайн спостерігала, як машина зникає по замурованій вулиці. Принаймні Дороті та Лені мали б адвоката Холівелла для наступного поєдинку з поліцією.
  Через кілька хвилин Керолайн знайшла Мері, що впала в їдальню для відвідувачів. Була мертва пора дня. Оскільки Мері двічі відмовили у доступі до Годріка Сент-Джона, їй не вистачило сил піти.
   Із запахом крові на небесно-блакитному джемпері вона ще не могла дивитися в лабіринт коридорів, пофарбованих в одну суміш жовтого й кремового. Мері було досить приглушеного таною та біжучих фігур із шавлієвого поліестеру. Вона боялася проходити повз ряди вагонеток із крапельницями, що йшли в сірі руки, які вона бачила біля відділення швидкої допомоги. У їдальні було і тихіше, і порожніше. Принаймні так було, поки Керолайн не ввірвалася.
  «Мері, слава богу, що ти ще тут! Чому ти все ще тут? Які новини про професора Сент-Джона? Вони зарядили Cookie Mac?»
  Дуже повільно Мері підвелася на ноги й обійняла Керолайн. Вона на мить притиснула її до себе.
  «Я… я… тобто він…» Мері похитнулася, схопилася за стіл і швидко сіла. «Тільки запаморочення», — сказала вона.
  «О, Мері». Керолайн підсунула стілець і знову обійняла старшу жінку. Вона помітила чотири брудні паперові чашки для кави. Вона згадувала, що Мері ненавиділа каву в одноразових стаканчиках.
  «Мені не вдалося, Керолайн. Ми не змогли. Цей випадок… ми не можемо цього зробити».
  Слова були вирвані. Вражена Керолайн не могла повірити в те, що почула. Мері ніколи не здається, була її миттєва відповідь. Те, що колись звільнило грізного архіваріуса, тепер надихає Агентство. «Немає обмежень у тому, чого ми троє можемо досягти разом », — сказала якось Мері. Проте Керолайн знала відчай; вона могла скуштувати його в різко освітленій їдальні.
  «Ти не їла, Мері? Не після сніданку».
  «Не голодна», — пробурмотіла Мері, опустивши голову.
  «Їжте це; відьми зробили бутерброди. Я їх не хочу. На жаль, це веганський сир».
  Мері неохоче сіла. Вона відкрила коробку Tupperware, яку Керолайн видобула з торгової сумки Sainsbury, яка, здавалося, ходила з нею всюди.
  «Я хотіла поговорити з тобою про твої безглузді дієти», — різко сказала вона. «Я з’їм бутерброд, якщо ти з’їси інший».
  Протистояння. Два рішучі вирази. На іншому дуже товстий чоловік у заплямованому фартусі вимикав фритюрницю кінець довгої кімнати. У кутку маленька жінка з волоссям навряд чи помаранчевого кольору змінювала касу. Усі інші зникли після жирного обіду.
  Кременеві сірі очі зустрілися з яскраво-зеленими. Керолайн витріщилася на бутерброди. Це був домашній хліб із солодким дріжджовим ароматом? У неї пішла сльоза, і вона взяла бутерброд. Тепер вона відчула солоно-кисломолочний аромат сиру. Керолайн посміхнулася бутерброду, а не Мері. Вона відкусила.
  Мері почала їсти. «Я перенапружена, надмірно вживаю кофеїн і буду смішною», — сумно подумала вона. Їх агентурна справа була ніде. Поліція двох континентів вважала її здатною на вбивство. Їй ще потрібно було придумати спосіб змусити Кукі Мака відмовитися від сувою, який він взяв у Лос-Анджелесі.
  «Ні, це ще гірше, — втомлено подумала вона. Мій мозок працює. Анна вкрала сувій алхімії у Кукі Мак. Це була одна з речей, які він кричав на мене, і йому не було причин брехати про це. Чому Анна взяла сувій, можна тільки здогадуватися. З Агентством покінчено, перш ніж у нього з’явилася можливість. Нічого з цього вона не могла сказати жінці, що сиділа перед нею.
  Натомість між укусами бутерброда Мері вимовляла похмурі речення. З кожним словом вона уявляла, як кидає бізнес-план агентства у вогонь. Це був той, який був закріплений у її офісі вдома.
  «Годрік Сент-Джон у комі». Мері прочистила горло. «Його травми схожі на… травми ДП. У Лос-Анджелесі вбивця підняв сокиру з багажника Ransome. Цього разу це був молоток із ящика з інструментами, залишеного на сусідніх сходах. Поліція звинуватила Кукі Мак у замаху на вбивство. Він це заперечує».
  Мері проковтнула. Це було найважче. «Керолайн, тобі це не сподобається. Кукі Мак стверджував, що Анна вкрала в нього справжній сувій Алхімії. Ні, не дивись так. Він не бреше. Наша поліція взяла його телефон і показала мені відео, щоб я міг ідентифікувати Анну. Вона зламала його шафку в аеропорту Лос-Анджелеса.
   — Не дивись на мене так, Керолайн, — сказала Мері, спершись чолом на одну руку. «LAX Security надіслала електронний лист Cookie Mac, коли знайшла фотографії, на яких хтось проникає в його шафку без ключа. Якийсь хлопець стежив за багатьма жінками в аеропорту, а потім його схопили за фотографування без дозволу». Мері замовкла, поки Керолайн дістала серветку й высморкалась. Вона кивнула Мері, щоб вона продовжила.
  «Ось чому Кукі Мак сьогодні вранці збожеволів і увірвався в Сент-Джуліанс. Він припустив, що коледж послав Анну викрасти сувій. Якби це було правдою».
  Мері зітхнула. «Він був настільки розлючений, що зізнався, що взяв сувій алхімії з музею в Лос-Анджелесі. Він вимагав, щоб Дама Елеонора та Годрік змусили Анну повернути сувій — йому. Поліція розповіла пані Елеонор, і вона розповіла про це».
  Мері замовкла. Це набагато важче, ніж я думала, подумала вона.
  «Керолайн, я годинами писав і дзвонив Анні. Вона пішла. Мені дуже шкода».
  Мері відвернулася. Було боляче дивитися на Керолайн. «Ми повинні це прийняти. Анна зникла, і справжній сувій Алхімії зник разом з нею».
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ДЕВ'ЯТА
  PROJECTIO
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 39
  РОБЕРТА АФРИКАНСЬКА
  У лікарняній їдальні погасло світло. Це був тонкий натяк. Мері зрозуміла, що працівники громадського харчування воліли б, щоб дві жінки пішли під час післяобідньої перерви. Проте Керолайн не поворухнулася.
  «Анна не пішла», — сказала Керолайн тихим, але твердим голосом. «Ні, Мері, вона не виходила на зв’язок. Я просто знаю, що вона не пішла».
  «О, Керолайн, ти…» Надто довірлива, закохана, наївна Мері була надто втомлена, щоб сказати правильні слова.
  «У мене теж є новини для вас», — Керолайн нервово ворушилася на своєму сидінні. «Коли я закінчив сендвіч, надійшов електронний лист від Дороті».
  Знервована, не збентежена, зауважила Мері. Вона сперлася на лікті серед крихт, щоб послухати.
  — Це Сем, — сказала Керолайн. «Сем і Лені. Вони обидва в поліцейській дільниці Оксфорда, де допитують про Годріка Сент-Джона. Взяв, купуючи квитки на поїзд до Лондона. Мабуть, Лені помилилася Дороті.
  «Вааааа! Сем ... і Лені...?"
  «Не панікуй, Мері. Вони нічого не зробили. Принаймні так кажуть. Щойно вчора ввечері доїхав до Оксфорда автостопом. Дівчата час від часу так роблять. Прикро, що стався напад…»
  «Про те, хто може відправити Лені у в’язницю. Безсумнівно, їхній вечір залишає Лені без алібі на ранній ранок».
  «Ну так, окрім Сема. На щастя, Дороті каже, що адвокат Холівелл чудовий. Зараз він у поліцейській дільниці й впевнений, що сьогодні ввечері зможе доставити їх додому в Холівелл».
  Мері застогнала й схопилася за голову. «Якщо депресія виглядає саме так…»
  «Ти не зрозумів», — сказала Керолайн, ніби захищаючи непотрібну територію. «Ви виснажені, а не в депресії. Це зовсім інше, і ви це знаєте. Бери себе в руки, Мері».
  Раптово розлючена Мері палала на Керолайн, яка її випередила.
  «Я знаю. Ти ніколи мені цього не говориш. Але тоді ти не я».
  Надто чесно, щоб не погодитися. Мері скривилася. «Я відповідаю за Сема. Як він міг… — пробурмотіла вона. «Я почуваюся досить дурною», — подумала вона наодинці.
  «Як Сем міг подружитися з дівчиною свого віку?» Керолайн намагалася не посміхатися. «Сем недосвідчений, але все ще молодий чоловік. Це я і Анна, кому ти дійсно потрібна, Мері».
  Мері трохи посиділа. Вона дивилася на свої старіючі руки, наче бачила їх новими очима. «Ти справді думаєш, що Анна… повернеться?»
  «Так. Ви теж цього не відчуваєте?»
  Вираз обличчя Мері став загадковим. «Ви маєте рацію щодо багатьох речей, Керолайн. Я сподіваюся, що ви маєте рацію щодо цього. Сьогодні надто пізно потрапити до Годріка Сент-Джона. Давайте скажемо кілька слів із Семом і Лені. До речі, а як щодо тих листів у Холівеллі?»
  Це була дружня прогулянка до місця, де Мері припаркувала машину. Вони виїхали з Оксфорда, коли рух транспорту в годину пік почав тягнутися до передмістя. Керолайн розповіла, як вона намагалася розшифрувати літери Холівелла. Мері хотілося сказати: «Переходьте до справи», але вона бачила, що Керолайн хоче розповісти історію по-своєму.
  «Деякі пакунки дуже старі, — сказала вона. «Деякі папери — це зовсім не листи. Можливо, вирвані записи з бухгалтерських книг зі списками речей. Ті були товсті, як картон, тоді як справжні листи були щільно упаковані й майже прозорі. Щодо написання, то його було дуже важко розібрати. Багато літер написано латинською мовою, і одна може бути французькою або свого роду французькою. Знаєш, Мері, Ключ Записи зберігача сягають заснування St Julian's Hall. Я бачив мову, як той Чосер, який бачив у школі».
  Мері перестала бути поступливою. «Переходьте до суті, будь ласка, Керолайн. Це був довгий день». Це все, що вона могла зробити, щоб не здатися капризною.
  «Добре». Керолайн прискорила крок. «Ну, послухайте це. Це дивно. Була окрема папка листів з американської колонії. Так написано на етикетці. Дати охоплювали понад сто років, починаючи з одного з перших підписів, які я зміг розібрати: Роберта Африканус. Вона з донькою жила у Святих людей. Я думаю, що це корінні американці. Її ім’я було таким дивним, що я погуглив його разом із датою в листі». Керолайн замовкла.
  Вони вже були поза вулицями, кидаючись носом на темну сільську смугу. Їхні фари відблискували від живоплотів, які були гострими через відсутність справжнього листя. Над сільською місцевістю Оксфордшира серповидний місяць усміхався.
  «І?» — голос Мері був напруженим. Незважаючи на втому, вона їхала обережно. Керолайн була нервовим водієм. Мері вирішила не ризикувати нею на вулицях Оксфорда чи небезпеці, що підстерігала її на темних дорогах.
  «Раб!» Голос біля неї в сутінках став хрипким. «Роберта була однією з перших рабів-втікачів, які жили як вільна жінка з корінними американцями. Я знайшов її у Вікіпедії про раннє американське рабство. Вважається, що вона втекла з дому… вгадайте кого? Губернатор Френсіс Ендрю Ренсом після його смерті в... що це було?»
  Почувся шелест, коли Керолайн дістала з сумочки біля своїх ніг блокнот і наклала його на сяйво приладової панелі: «Так, ось він, 1673. Мені вдалося зробити фотокопії всіх тих листів, щоб показати тобі. Ти зможеш прочитати більше, ніж я».
  Мері мало не зупинила машину, почувши цю новину. Замість цього вона загальмувала на повороті на трасу до Холівелла. «Я й гадки не мав, що в Новій Англії так давно були раби».
  Вона не згадала про расизм Кукі Мак. Що це може означати для видатного злодія Сент-Джуліана, майбутнього губернатора Ренсома? Керолайн продовжувала.
  «Я теж, про рабство так рано. Отже, я також подивився це. Здається, кілька африканців відразу забрали в колонії. Фактично, деякі вчені припускають, що навіть висадки в шістнадцятому столітті були втягнуті в трансатлантичну работоргівлю».
  Обидві жінки мовчали, пережовуючи цю новину. Наближаючись до Холівелла, освітлений будинок сяяв, як маяк. «Тут теж раби», — м’яко сказала Керолайн, згадуючи про торгівлю молодими жінками.
  «Що? О, так, — погодилася Мері. «Давайте зайдемо всередину. Настав час обідати. Після цього я хочу уважно переглянути фотокопії».
  *****
  Розглядаючи листи після незвично тихої трапези (Дороті, сива, замкнута; молоді жінки, пригнічені Лені та одкровенням своїх нічних екскурсій), Мері та Керолайн були занепокоєні вибухом голосів знизу. Мері підвелася, а потім зрозуміла, що шум був святковий. Чоловічі чоботи забарабанили сходами, і до кімнати увірвався Сем, а за ним Лені. Молода жінка виглядала розслабленою та щасливою — уперше в житті Мері чи Керолайн.
  «Мері, я тебе знайшов. Той адвокат Холівелл був чудовим». Сем схопив Мері в обійми. Тоді він поспішно сів, щоб приховати збентеження. Лені приєдналася до нього на іншому ліжку.
  «Я дуже радий, Семе, але справді…»
  «Так, він не дозволив їм розлучити нас. Він дуже швидко витягнув нас, коли з’ясувалося, що Лені нічого не було ні сьогодні, ні минулої ночі. Кожного разу, коли цього підлого старого хлопця били».
  «Це правда? Нічого, що пов’язує Лені чи вас з недавнім нападом?» Мері хотіла переконатися.
  «Нічого, нічого. Так, минулої ночі ми причепили до Оксфорда, міс Вондвокер. Сем перевів подих. «Лені хотіла піти і протистояти цьому брехливому професору, але я відповів її від цього. Ми домовилися сьогодні зустрітися і втекти до Лондона…»
  « Не гарна ідея», — втрутилася Мері. Вона не могла стримати посмішки.
  «Ну… у будь-якому разі, ми цього не зробили. Нас зупинили поліцейські».
  «Це не була вина Сема», — сказала Лені ще жвавіше, ніж раніше. «Він постійно казав мені довіряти вам обом. Анна теж…”
  Мері й Керолайн кліпали очима, згадавши про Анну. Їхні очі зустрілися; — продовжувала Лені. «Я не слухав, доки Сем не розповів мені про те, що в Лос-Анджелесі вкрали його брата ДіПі та Алхімічний сувій Св. Джуліана».
  Кімната потемніла для Мері. Вона все ще бачила посмішку ДП крізь сніг, як дружній прапор. Воно зігріло її на порозі музею. Сем теж виглядав грубо. Він ковтнув, і Лені стиснула його руку. Серед тиші погляд Сема впав на листи, розкладені на ліжку навпроти. Керолайн подала йому одну.
  «Роберта Африканус? Вона легенда, вигадана історія, казали мої вчителі. Чи означає це, що вона рабиня, яка живе з індіанцями? Але місіс Джонс, це неправильно. Ні, якщо вона Роберта Африканус».
  «Що ти маєш на увазі?» Керолайн була трохи розгублена.
  «Роберта Африкан…» це ім’я не давало мені спокою, — повільно сказала Мері. «Не лише тому, що ми знаємо, що вона Роберт Ле Мор».
  «Ле Мор, він той хлопець, який… чи не так? Він підробив сувій алхімії ще в... щоразу, коли його вкрав той губернатор?» Лені запитала Сема.
  «Не хлопець», — сказала Мері, блиснувши. «Жінка».
  «Ні в якому разі!» У Сема відвисла щелепа.
  «Це має бути», — підскочила Керолайн із сяючими зеленими очима. — Тому що в листах говориться, що Роберта Африканус їде до Коннектикуту з Френсісом Ендрю Ренсомом. Так само Роберт Ле Мор або, скоріше, Ле Мор виходить як жінка в Новому Світі. Анна сказала, що про Роберта Ле Мора в історії алхімії більше нічого не чути».
   «Щоб збільшити ймовірність того, що вона подорожувала з Ренсомом». Це була Мері, яка складала шматочки.
  «Ле Мор» означає африканець». Голос Лені був чітким, навіть сміливим.
  «Африканець, дитино? … як…» Прихильність Сема до Лені перекинула його цікавість, подумала Мері. Лені склала руки.
  «Якщо Ле Мор спочатку був мавром, знаєте, з двома «о» і без «е». Сара сказала мені, що деяких африканців називають маврами. Одна з відьом розповідала про Шекспіра та расу. Вона казала… о, я не слухав. Це були різні раси, які мали історію в Англії.
  «Африканці жили в Англії та в Стародавньому Римі, — сказала Керолайн. «Стіни школи, в якій я колись викладав, були плакати з історії. Крім того, існує історія про те, що стародавні карфагеняни досягли Америки. Вони були в Північній Африці».
  «Ми відходимо від суті», — сказала Мері. «Семе, ти казав… щось про те, що Роберта Африканус не є рабинею».
  «Так, не раб», — сказав Сем. «Розумієте, DP завжди казав, що я ніколи не знайду спокою, доки не зможу побачити історію на власні очі, я просто дозволю цьому статися зі мною».
  — Ви маєте на увазі расизм, — сказала Керолайн.
  «Так, місіс Джонс. Ви знаєте, DP був такий... такий правильний. Сем звернувся до Мері. Вона відчула, як її очі болять.
  «Це так правильно. Він досі тут». Слова Мері випали. Це те, що сказала б Керолайн . Керолайн подарувала їй півусмішку.
  «Так». Сем зупинився. «Я завжди думав, що мої батьки люблять його найбільше. Він міг би складати іспити, бачите. Все це насправді не має значення, чи не так?»
  Мері була погано підготовлена для цього. Керолайн не було. «Звичайно, твої батьки люблять тебе так само сильно. Вони так пишатимуться тобою, ось побачиш. Будь ласка, Семе, ми впевнені, що наша Роберта ніколи не була рабинею в Америці?»
  Під час вагітної паузи, що послідувала, у грудях Мері стиснулося. Роберта Ле Мор, геніальний художник і алхімік, не могла бути поневоленою в колонії сімнадцятого століття, чи не так? Мері виявила, що хоче під’їхати до будинку губернатора Ренсома, щоб протестувати. Вона не могла пояснити, чому це так важливо. Вона просто знала, що це так.
  Прокрутивши телефон кілька хвилин, Сем засяяв. «Вікіпедія помиляється щодо Роберти Африканус. Так, вона значиться серед африканців, які вийшли заміж за корінних американців у колонії. Я знайшов це на веб-сайті, який мені надіслав DP. Я припускаю, що інші могли бути рабами, перш ніж втекти. Але не Роберта. Мені надіслали анонімне повідомлення. Він містить посилання на записи шлюбів у колонії Коннектикуту, які з’явилися в мережі цього тижня. Губернатор Ренсом одружувався двічі, вдруге з…»
  — Роберта Ле Мор, — сплеснула руками Керолайн.
  Мері ненадовго заплющила очі, а потім почала підсумовувати
  «Я думаю, ми знаємо, хто надіслав це повідомлення, Семе. Дякуємо, що поділилися. Ми максимально впевнені, що Роберта Африканус — це той Роберт Ле Мор, який відвідував коледж Сент-Джуліана разом із Френсісом Ендрю Ренсомом. Кілька жінок у той період справді «пройшли» як чоловіки — це допомогло б стати художником із алхімічною підготовкою».
  «Не забувайте, що ми знаємо, що вона теж була з Холівелла», — додала Керолайн. «Тому ми маємо її листи. Вона підтримувала зв’язок».
  «Можливо, у неї були кореспонденти по всій Європі», — задумливо сказала Мері. «Зрештою, алхіміки були могутніми людьми».
  — Як відьми, — нетерпляче сказала Лені.
  — Саме так, — сказала Мері. «Жінок-алхіміків можна навіть назвати відьмами. У них було багато спільного. Можливо, тому Роберта вирішила замаскуватися під чоловіка».
  «Вони були цілителями, ці відьми були», — наполягала Лені. «Тоді і як зараз, тут, у Холівеллі. Лінда розповідала мені старі історії».
  Мері пожвавішала. Це був надзвичайно довгий день. «Так, ми знаємо, що Френсіс Ендрю Ренсом був лікарем-алхіміком через те, що він практикував в Америці», — сказала вона. «Він хотів сувій алхімії для медичних цілей. Роберта Ле Мор пішла з ним охоче. Можливо, вони вже були коханці. Пізніше вона взяла ім’я Африканус, коли жила з корінними американцями».
  «І мав принаймні одну дитину», — перебила Керолайн.
  «І Лені сказала, «тому що вона теж бачила листи», — урвався Сем. «Давай, розкажи їм, Крихітко». Усі погляди були спрямовані на Лені. Мері бачила похмурі лінії, за якими зазвичай ховалася. Дівчина нагадала їй Анну. Вона знала, що Керолайн теж думає про це.
  Лені помітно спробувала розслабитися. «Що ти знайшов?» — лагідно сказала Керолайн.
  «Ну, Лінда показала нам пару листів. Це було тоді, коли тієї садівниці-відьми Джанет не стало. Я думала… — Лені запнулась. Вона не звикла до того, що люди чіпляють кожне її слово. «Я просто знала, — сказала вона з більшою впевненістю, — що вона ніколи не була рабинею. Вона була сильною; вона зробила вибір».
  «Вона говорила, що її люблять!» — вигукнула Керолайн. Вона тримала одну з фотокопій на світло.
  — Так, — обережно сказала Лені. Вона коротко глянула на Сема. Він кивнув, усміхаючись.
  Вони вчотирьох передавали листи. Навіть Мері було важко розшифрувати вицвілі чорнила Роберти Ле Мор, африканської художниці й алхіміка, яка поїхала жити в Новій Англії.
  Через деякий час Керолайн сказала Лені та Сему виспатися. І вона, і Мері приватно міркували, чи усамітниться пара в одному ліжку чи двох. Мері звела брову, побачивши двері, що зачинилися; Керолайн посміхнулася. Оскільки це не їхня справа; вони не говорили про це, коли готувалися до ночі.
  *****
  Ping . Керолайн, яка, як відомо, погано спить, прокинулася, коли повідомлення надійшло о другій годині ночі. Голова Мері була під ковдрою; вона злегка хропіла. Коли Керолайн побачила в темряві літери, що світилися, вона розбудила Мері. Хвилювання робило її нещадною. Вона ввімкнула лампу. Мері кинулася, закривши очі рукою.
  «Ааааа. Іди геть, Керолайн. Я сплю».
  «Мері, ти повинна подивитися на це. Давай».
   «Ранок. Вранці».
  «Ні, зараз. Це від Анни».
  Мері змусила відкрити очі. «Анна? яка година 2:07 ранку Драт дівчина. Дай мені той телефон».
  Текст був простий. У відповідь на запитання Керолайн про листи Холівелла Анна надіслала: «Роберта Африканус вийшла заміж за Ренсома, тодішнього вождя індіанців».
  «Ого… Бачиш?» — подумала Керолайн.
  «Анна повернулася», — сказала Мері, кидаючи телефон на ліжко Керолайн. «А тепер, заради бога, поспіть».
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 40
  МЕРКУРІЙ
  Ранок не приніс жодної звістки від Анни. Мері це не сподобалося. Вони все ще не знали, де Анна, не кажучи вже про її плани щодо сувою, який вона викрала. Понад усе Мері потрібен був сувій Алхімії для виконання контракту Агентства. Так, вона піклувалася про розкриття вбивства та нападу на Годріка Сент-Джона, але ці злочини забезпечили ресурси поліції. «Немає сенсу дивитися на Керолайн і Анну, — сказала собі Мері. Лише вона мала наполегливу рішучість відновити Алхімічний сувій у Сент-Джуліані.
  Прямо зараз оксфордська поліція «не допомагає», — сказала собі Мері, коли під час сніданку надійшло повідомлення від сержанта Кумбса. Залишене на голосовій пошті Дороті в офісі, воно наказувало нікому, хто залишився в Холівеллі, залишати територію. Вони мали бути доступними для подальшого допиту за потреби. Мері була роздратована широтою обмежень.
  Вона намагалася додзвонитися до Кумбса, щоб запитати, чи розмовляє Кукі Мак. Черговий констебль сказав, що сержант зайнятий. Підштовхуючи Мері, вона зрештою погодилася передати запит. На щастя, Дороті мала джерело в Сент-Джуліані серед адміністративного персоналу.
  За її словами, поліція повзає по всьому коледжу, шукаючи закривавлений одяг. Ні, вони не питали про сувій алхімії. Слово про Годріка Сент-Джона було обережно оптимістичним, хоча він і не прийшов до тями.
   «Мені потрібно сказати, як тільки він прокинеться», — сказала Мері Дороті. «Я не збираюся проводити більше годин у цій їдальні, чекаючи, поки він прийде на себе. Чи можете ви змусити своїх контактів передати будь-які новини?»
  — Звичайно, — сказала Дороті. «Вони готові. Вони теж на боці Лені. Цей Сент-Джон може бути справжнім виродком для персоналу.
  Б’юся об заклад, — сказала сама собі Мері. Вона поманила Керолайн надвір.
  «Ми повинні планувати. Ми повинні організувати, і ми повинні це вирішити, — оголосила вона, коли вони прогулювалися галявиною. Іній перетворився на вологий, зробивши траву яскраво-зеленою, усіяною плямами конюшини. Деякі з крихітних листочків можуть бути ромашками.
  «Ти почуваєшся краще, чи не так», — сказала Керолайн. «Але ми не можемо скласти план, поки не дізнаємося більше; поки ми не поговоримо з Анною».
  «Частий текст не годиться». Мері закашлялася. Серед ночі їй спало на думку: «Нам доведеться самим піти і взяти сувій від Анни. Фізично йдіть туди, де вона є. По-перше, нам потрібне уявлення про те, куди вона прямує. Це школа алхімії? Той коледж, де мав відбутися симпозіум?»
  «Мері, поліція сказала, що ми не повинні йти».
  «Це теж сказали в Лос-Анджелесі. Гадаю, ми зможемо переконати їх, що пошук Сувою є ключем до справи навколо Ґодрика Сент-Джона та Кукі Мак».
  Керолайн виглядала сумнівно.
  «О, не відставай, Керолайн. Годрік Сент-Джон не помер. Д. П. Мерфі. Той сержант у Лос-Анджелесі може переконати оксфордську поліцію дозволити нам, принаймні мені, повернутися до Штатів. Їм потрібно розкрити вбивство».
  «Вибачте». Пауза.
  Мері поклала руку на плече Керолайн. «Ні, вибачте, що обірвав. Просто… це наш перший випадок. Ми відкусили більше, ніж можемо розжувати. Якби ми відчайдушно не потребували грошей, ми б почекали шість місяців, пройшли б належне навчання…»
  Керолайн виглядала з розумінням. — продовжила Мері. «Ходімо, сядемо там на лавку. Тобі не дуже холодно? Мені просто потрібно було вийти з дому з усіма тими… емоціями».
  «Добре, без емоцій», — сказала Керолайн, усміхаючись. Вони дивилися на маленьку малинівку з яскраво-помаранчевою грудьми, яка стрибала навколо. Керолайн знайшла в кишені кілька крихт печива. «Без драми, Мері, будь спокійна. Ми переглянемо те, що знаємо. Тож з чого все почалося?»
  «З нашим наймом», — сказала Мері, майже загіпнотизована витонченим танцем малиновки, щоб ще більше бризнути. «Пані Елеонора найняла нас, щоб ми з’ясували, чи є сувій алхімії святого Джуліана в спадщині Ренсома в музеї. Якщо так, то ми, тобто я, мали вести переговори про його повернення».
  — Не забувайте про викрадення Джанет, — сказала Керолайн. «Ми втратили це з поля зору».
  «Я ніколи не зможу забути те, через що ти пройшов», — сказала Мері з теплотою. «І ви маєте рацію. Хтось доклав чимало зусиль, щоб отримати ключ до таємниць сувою. чому У нас є два головних кандидати на викрадення: Годрік Сент-Джон і Кукі Мак. Один хімік; інший історик. Лише один із них базується тут, в Оксфорді».
  «Оскільки вони обидва прагнуть не тільки академічної слави, — проникливо сказала Керолайн, — чи може справа в грошах? Зрештою, Алхімічний сувій безцінний».
  «Безцінно, так. Але справа не тільки в грошах, я в цьому впевнений. Є простіші способи отримати цінні рукописи. Що в цьому? Вони обоє цього хочуть. Вони точно не в цьому разом».
  «Ом, зачекай хвилинку». Керолайн намагалася щось сформулювати. Досвід Джанет у «Старій лікарні» був важливим, там було щось...
  «Зцілення», — майже крикнула вона. Стало на місце.
  — Мер-Корп, — вигукнула Мері. «Фармацевтична мегакорпорація, яка тримає іпотеку Сент-Джуліана». Вони переглянулись.
  «Час взяти iPad», — сказала Мері.
   «Отримав його в сумці разом із телефоном», — сказала Керолайн, тягнучись до неминучої сумки Sainsbury.
  Через пару хвилин Керолайн поклала руку на руку Мері.
  «Дайте мені спробувати свій телефон. Так, тут, на сайті The Guardian Investigative Reporting: «Mer-Corp фінансує освітні фонди, які надають гранти та стипендії для розвитку хімії та наук про життя. Джерела стверджують, що Mer-Corp розпочала свою діяльність у Великобританії в 2010 році. Ходять чутки, що вона фінансово залучена до інвестицій принаймні одного Оксфордського коледжу…»
  — Так, ми знаємо про Сент-Джуліанс, — сказала Мері.
  «Тут є посилання на статтю про походження Mer-Corp. О, це PDF. Мені потрібно буде завантажити та збільшити відбиток».
  Мері підвелася, змусивши доброзичливу малиновку злетіти на голу гілку яблуні, що висіла. Тупаючи ногами, щоб оживити свої змерзлі пальці, Мері не помітила обурення малиновки. Вона також не бачила, як Джанет Свінфорд вискочила з-за живоплоту. Одужала відьма повернулася до копання. Вона знову підвелася, хмурячись на Лені й Ольгу. Ці підмайстри були надто готові відкласти виделки й почати твітнути.
  «Мері, подивися на це».
  Мері слухняно поглянула на телефон Керолайн, схопивши її за праву руку. Вона прочитала вголос:
  «Mer-Corp починалася як «Mercurius Medicines», заснована в 1703 році в Бостоні… ось він, Джон Ендрю Ренсом, названий так на честь свого діда-алхіміка, Френсіса Ендрю Ренсома, губернатора Коннектикуту та відомого лікаря. О, Керолайн, нарешті це з’єдналося. Меркурій є принципом трансформації в алхімії».
  Керолайн відкинулася на спинку спинки крісла, несамовито розмірковуючи.
  «Але Джон Ендрю, ймовірно, ніколи не знав про Алхімічний сувій. Це було в особистих володіннях губернатора, замкнене після його смерті. Онук, який заснував компанію, не доводить, що за всім стоїть Mer-Corp».
  «Ні, це правда. Однак ми можемо принаймні сказати, що Mer-Corp опосередковано пов’язана з Alchemy Scroll. Хто знає, які сімейні легенди передавалися? Mer-Corp розробляє нові ліки. Хіба вони не спонсорують алхімічні дослідження нових сполук? Чому пані Елеонора не сказала нам уважніше придивитися до Mer-Corp?»
  — Думаєш, вона знає про Mer-Corp і родину Ренсомів?
  «Вона повинна. Коли мене приймала на роботу, вона сказала, що коледжу потрібен справжній сувій алхімії, оскільки компанія, яка володіє іпотекою, наполягала на експертній оцінці. Mer-Corp – це та компанія. Cookie Mac — це експерт, якого вибрала Mer-Corp. Проблема коледжу застрягла з факсиміле Роберта Ле Мора».
  — Коня Джанет звали Меркуріус, — сумно сказала Керолайн. «Анна каже, що Меркурій — це ртуть, отруйний початок, prima materia алхімії. Меркурій живий, такий собі диявол, шулер. Згодом він може бути божественним духом або прийняти жіночу форму, наприклад Діви Марії. Меркурій веде до Води життя, яка зцілює все».
  — О, — сказала Мері, дивлячись на Керолайн. «Лікує… все». Вони зробили паузу.
  « Prima materia також може бути станом депресії», — додала Керолайн. Це вона дослідила для себе. «Вони кажуть, що алхімія — це трансформація, включаючи психологічне виправлення».
  Вона сумно всміхнулася Мері. «Меркурій — ідеальна назва для компанії, що продає фармацевтичні препарати». Щось привернуло її увагу по телефону. «О, дивись, Мері. У 1809 році родина Ренсом продала половину компанії Macdonald Bank of Los Angeles. Вони змінили назву об’єднаної компанії на Mer-Corp Macdonald; «Макдональд» випав у 1871 році. Там сказано: «Mer-Corp донині спеціалізується на хімічних дослідженнях для нових товарів для дому та ліків. Він має некомерційну структуру, через яку фінансує освітні благодійні організації». Як ви думаєте, що це означає?»
   Мері сіла на лавку. Її руки без рукавичок пульсували від холодного повітря. Це була крапля дощу? Вона глянула на Керолайн.
  «Усі ці роки в архіві я ніколи не перевіряла фінансові записи», — почала вона. «Незважаючи на це, Mer-Corp звучить як те, що пан Джефріс називає фінансовим хижаком. Вони беруть під контроль установи, надаючи їм позики, які важко повернути. Сент-Джуліанс був би легкою мішенню. Відчуття запаху Алхімічного сувою могло стати несподіваним бонусом».
  — Що ж, не забувай ті історії про лікування бідних учених, — серйозно сказала Керолайн. «Легенду знають усі. З цієї причини Mer-Corp також міг вибрати Сент-Джуліанс. Можливо, все-таки в Алхімічному сувої є якась магічна сила.
  «Щось, що активує ефект плацебо».
  «Ти такий скептик, Мері. Хоча це нагадує мені те, як змінилася Джанет, коли ми думали, що загинемо у вогні. Вона виявила, що хоче жити. Їй довелося врятувати свою подругу Агнес. Дивним чином вогонь реанімував її. Я ніколи раніше про це не думав».
  «Це не зовсім те, що мається на увазі під ефектом плацебо. Але я погоджуюсь, що сувій Алхімії може бути більшим. Пам’ятайте про всі ті заборони щодо торкання сувою; потрібні рукавички? Якщо подумати про це, Cookie Mac виглядав явно погано. Можливо, він торкався сувою голими руками».
  «Анна», — гарячково надрукувала Керолайн.
  «Керолайн, Анна — така собі відьма, навіть якщо вона називає це кіберкрафтом. Я впевнений, що вона знає, як поводитися з алхімічним сувоєм». Керолайн підняла свої великі зелені очі на Мері.
  «Я збираюся їй зателефонувати».
  «Гаразд. Зробіть це з автомобіля. Зараз середина ночі в Америці або там, де Анна. Ми з тобою збираємося відвідати пані Елеонор. Вона звинуватила мене в нападі на Ґодрика Сент-Джона і в тому, що сувій алхімії ще не повернуто. Її черга відповідати на запитання про Сент-Джуліанс і Mer-Corp. Я хочу знати про фінансування професорської посади Годріка Сент-Джона. Зустрінемо мене біля машини».
   Через кілька хвилин Керолайн поклала телефон у кишеню свого старого піджака й пошкодувала, що не поснідала, як порадила Мері. Її голод бурчав від тривоги за Анну; хоча вважати Анну безпорадною було абсурдом. Незважаючи на це, ця грізна молода жінка була одна у справі, яка тепер простягалася від Каліфорнії до Оксфордського коледжу, для якого вони працювали. Чи стояла Mer-Corp за цими злочинами? Час відповідей від Сент-Джуліанс.
  
  
  OceanofPDF.com
  РОЗДІЛ 41
  КОАГУЛЯЦІЯ
  Жіночий крик завадив Мері та Керолайн покинути Холівелл, як тільки вони планували. Джанет божевільно помахала рукою, коли її крики проникли. Саме Керолайн вона хотіла.
  «Продовжуйте», — сказала Мері. «Будь швидким. Я почекаю біля машини».
  Керолайн проскочила по вогкій галявині, по-товаришськи поплескала колодязь і сонячний годинник, а потім пробігла повз круглі грядки з травами до городу, де Джанет стояла, посміхаючись.
  «Подивіться на цих дівчат», — прошепотіла вона. «Садівники? Я так не думаю!»
  На другому кінці городища диміла плакуча верба. Затяжки йшли в двох напрямках від тягових вусиків. Це було так, ніби будинок із зеленими куполами мав хиткі димарі. Керолайн мала посміхнутися, хоча їй дуже хотілося поїхати до Оксфорда.
  «Це те, що ти хотіла мені показати, Джанет? Ми просто в дорозі…”
  «Ні, не це». Джанет кілька разів встромила землю лопатою. Керолайн усвідомлювала свої труднощі. Людині з депресією часто важко розмовляти або висловлювати ідеї. Вона змусила себе терпіти.
  «Це ті дівчата. Ну справді, це Агнес. Я хотіла вас запитати… — з зусиллям почала Джанет. «Ой, біс», — і вона вдарила землю так сильно, що горобці втекли з живоплоту неподалік.
  — Усе гаразд, Джанет, — лагідно сказала Керолайн. «У вас поганий день. Так буває. Ви маєте уявлення про Агнес. Давай, ти можеш мені сказати».
  Джанет висунула підборіддя й звернулася до бука в полі зору Керолайн. «Ці дівчата не мають достатньо роботи. Я чув про їхні нічні… заходи. Тож я думаю, а що, якби ми залишили Агнес тут назавжди? Вони могли б допомогти мені доглядати за нею».
  «Це чудово. Чудова ідея. Що я можу зробити?»
  *****
  «Вона хоче, щоб я допоміг їй передати це Дороті», — пояснила Керолайн у машині. Одного разу вона була за кермом. Мері наполягла на тому, щоб зміцнити свою впевненість. Керолайн погодилася лише після спроби викликати Анну на живий дзвінок, але механічний голос сказав, що її скринька повідомлень заповнена.
  «Невеликий лікувальний заклад для хворих на деменцію», — роздумувала Мері. «Вони могли б отримати фінансування для цього. Я відчуваю, що Холівел відчуває щипок». Вона зітхнула, згадавши про фінансову кризу, яка переслідує Агентство. Керолайн знала, як працює розум Мері. Потім вона підстрибнула, коли телефон Мері голосно задзвонив.
  — Стежи за дорогою, — наказала Мері. Керолайн щойно повернула на Оксфордське шосе. «Хм… цікаво!»
  «Марі», — підказала Керолайн.
  «Так, добре. Один із текстів – від Анни. Це найменше захоплююче. Просто написано: «Школа алхімії ETA завтра».
  «Отже, ми можемо йти...» — почала Керолайн.
  «Абсолютно. Школа алхімії також у нашому майбутньому. Я мав на увазі, коли сказав, що нам варто поїхати до Каліфорнії за сувоєм і за Анною. Мені потрібно буде поговорити з пані Елеонор про наші витрати».
  Мері на мить задумалася. — Знаєш, Керолайн, я б хотів, щоб Анна розповіла нам, чому вона йде до Школи алхімії, коли тут двоє наших головних підозрюваних. Не забувай, мені потрібно домовитися з поліцією, щоб відпустити нас трьох, щоб полетіти назад до Штатів. Це також означає, що Сем. Мені не подобається залишати його тут одного».
   «Він не один. Я бачив, як він виходив із кімнати Лені цього ранку. І знаєте, що він сказав?»
  «Не можу вгадати. Тепер Керолайн, зверніть увагу. У цьому іншому тексті сказано, що Ґодрік Сент-Джон прокинувся й запитує мене. Рухайтеся по кільцевій дорозі до виїзду на John Whitcliffe. Ми спочатку його побачимо».
  «Він сказав: «Це не те, що ти думаєш».
  «Хто, Годрік?»
  «Ні, Семе, звичайно. Отже, я запитав його. Що це тоді? Він був такий милий. Він сказав, що спить на підлозі Лені через її кошмари. «Їй потрібен друг, а не зв’язок», — сказав він.
  «Добре для нього. Мені подобається той хлопчик. Ти чув, що я сказав про те, щоб піти в лікарню?»
  «Так, а як щодо Сент-Джуліана та Дами Елеонори?»
  «Пізніше. Це третій текст. Вона просить нас прийти о 3 годині дня. Для міжнародного відеодзвінка, каже вона».
  «О, це дає нам багато часу».
  «Не настільки, як вона думає. Ми збираємось рано, щоб поговорити приватно про фінансування освіти».
  Керолайн струснула своїми зів’ялими кучерями й занадто раптово переїхала на швидкісну смугу шосе, змусивши вантажівку супермаркету різко загальмувати. Мері схопилася за сидіння. З-за кістлявих дерев на горизонті вискочило кілька сірих шпилів. «Сьогодні більш схоже на весну», — роздумувала Мері. З ранковим туманом, розчиненим у сонячному світлі, Оксфорд, ось і ми.
  Вони знайшли Годріка Сент-Джона сплячим. Під чистим білим простирадлом з обох рук стирчали трубочки. У реанімації було душно і пахло дезінфекцією. З його головою, оповитою бинтами, було щось дивне в тому, як вона трималася — на щось на зразок м’якого кільця. Медсестра звернулася до них з польським акцентом, принаймні так припустила Мері з його таблички з іменем.
  «Він просив вас. Нарешті лікарі погодилися, що ми можемо подзвонити. Будьте обережні, тому що він не повинен рухати головою ще двадцять чотири години. Ми не хочемо, щоб його мозок тиснув через рану. Це причина хірургічного кільця».
  Керолайн прийняла юнака за лікаря. Мері знала, що він носив колір медсестри. На ньому була блаженна посмішка неголене обличчя, яке змушувало забути про темні кола навколо очей. Жовте підстрижене волосся косо стирчало з-під зелено-блакитної шапки.
  — Міс Вондвокер, лікар каже, що ви та ваш друг можете залишитися, поки він не прокинеться. Поліція пояснила, наскільки важливо, чи зможе він пам'ятати напад. Скоро когось пришлють». Медсестра коротко кивнула, а потім залишила їх обох на брудних помаранчевих стільцях біля ліжка.
  Керолайн нервово подивилася на монітори. Вона схопила Мері за руку. Здивована, а не незадоволена, Мері стиснула його, а потім поплескала Керолайн по руці.
  З рота Ґодріка Сент-Джона почулося полоскання. На підборідді його мисливського собаки ледь помітно здригнулося волосся. Для Мері його голова здавалася крихкою, наче скляною.
  — Професоре Сент-Джон, — прошепотіла вона, підтягуючи стілець ближче. «Ти прокинувся? Це я, Мері Вондвокер. Ви просили мене бачити».
  Керолайн ледь наважувалася дихати. Схожа на труп постать на ліжку видала брязкіт. Мері перевірила палату; нікого в зоні чутності.
  «Вааарх…»
  «Що? Чого ви хочете, професоре?»
  «Можливо, він має на увазі воду», — сказала Керолайн, показуючи на пластиковий стакан із соломинкою на тумбочці.
  «О, так». Мері поспішно підвелася, з глухим ударом упустила свою важку сумочку на підлогу. Обидві жінки винувато озирнулися. Машини продовжували гудіти. Медсестра кинула їм заспокійливу посмішку зі столу біля дверей.
  Підносячи соломинку до потрісканих губ Ґодрика, Мері побачила, як зморшки болю поглиблюються, коли він ковтає. Мабуть болять навіть рухи щелепою та м’язами горла. Почувши тихе булькання, вона відтягнула чашку.
  «Професоре, ми повернемося, коли вам стане краще».
  «Ні», — почувся голос сильніший, ніж очікувалося.
  Зв’язне слово вразило більше, ніж здригання. Мері сіла й чекала. На жаль, пролунало більше слів спочатку повільно, потім з більшою впевненістю, наче кожен був маленьким полум’ям.
  «Мені… шкода… вашого друга. І... та дівчина».
  «Друг?» — спантеличено сказала Керолайн. «Він має на увазі Анну. Що він зробив з Анною?»
  Годрік Сент-Джон розгорнув свою історію. Не вживаючи слова шантаж, він пояснив свою угоду з Анною: Сувій за зняття звинувачень проти Лені.
  По правді кажучи, дівчина не завдала йому шкоди. Він удавав, що налякати її було гірше, бо він ніколи не хотів, щоб коледж мав щось спільне з жінками, що стали жертвами торгівлі людьми. Пізніше він зрозумів, що цей інцидент можна використати на свою користь. Він організував зустріч з Анною, яка підтвердила його відчуття того, що вона володіє… особливими навичками. Анна вкрала б справжній сувій Алхімії та принесла б йому.
  «Це було заради грошей?» — запитала вражена Керолайн.
  «Це було заради престижу?» — додала Мері, не вражена.
  «Антибіотики», — прошепотів хворий, а потім мусив проковтнути кашель. Після хвилинного відпочинку він міг продовжувати. «Ми вважаємо, тобто думає Mer-Corp, що справжній сувій Алхімії має бути змочений дуже древнім, дуже потужним антибіотиком. Ось чому вони фінансували мою кафедру та стипендію Раві. Він зробив більшу частину історичних розкопок, хоча насправді він хімік-дослідник, як і я».
  Раві Патель знайшов посилання в інших текстах алхімії, які вказували на спеціально оброблені трави, поєднані невідомим чином. Це були ліки, які використовували лікарі-алхіміки, такі як Френсіс Ендрю Ренсом. На жаль, традиція секретності означала, що ідентичність трав і секрети їх поєднання неможливо було встановити.
  Замість назв трави мали псевдоніми, як-от «дерево зміїне серце», або метафори, як-от «корінь живого золота». Згодом Раві дізнався, що сувій святого Джуліана має єдиний повний зразок у своїй пергаментній копії. З паперовими версіями вигадки розпалися. Щоб переконатися, вони перевірили версію сімнадцятого століття.
   Джерела натякнули, що тільки Хранитель ключів знав, як зробити антибіотик активним. «Справжня вода життя», — захопився Раві. Він повторив це ще раз, коли відвідав Ґодрика кілька годин тому, якщо тільки старшому це не приснилося.
  «Стійкість до антибіотиків величезна, міжнародна криза», — сказала Мері з розумінням.
  «Це те, що Mer-Corp сказала». Голос надривався. «Новий життєздатний антибіотик… — прошепотів він, слабшаючи ковтками, — мільярди, мільярди доларів. Мені довелося знайти справжній сувій алхімії… віддати Mer-Corp. Не мав вибору. Вони не дозволили йому залишитися в Сент-Джуліані. Конкуруючий бізнес міг би… — Він зупинився, голос висох до піску.
  Мері й Керолайн нахилилися вперед на стільці. Вони не почули, як наближається чоловік.
  «Професоре Сент-Джон, а як щодо нападу, який привів вас сюди? Що ти можеш згадати?»
  Констебль змусив Мері та Керолайн підскочити. Ґодрік замовк, потім почав задихатися. Цокання найближчого до його голови монітора перетворилося на гучне скигління. Тут же матеріалізувалася молода медсестра.
  «Ідіть усі зараз», — наказав він. Вони пішли.
  *****
  Прибувши в Сент-Джуліанс, Мері та Керолайн зустріли стіну звуку. На кожній вежі та шпилі в центрі міста є дзвони, які вимикаються опівдні, згадувала Мері. Наче вони ухилялися від курантів, а також від голодних тіл. Звичайно, учні націлювалися на їдальню та обід. Дві жінки спостерігали, як андрогінні персонажі в джинсах і вовняних капелюхах прив’язували свої велосипеди до стійки біля Porter's Lodge.
  Мері дала знак Керолайн приєднатися до групи. Вони непомітно прослизнуть всередину. Немає потреби сповіщати Портерів і через них Елеонору про раннє прибуття міс Вондвокер та її колеги з Агентства розслідування.
  Мері бачила, наскільки Керолайн насолоджувалася відчуттям непомітності й цілеспрямованості. Коли вони дійшли до приватного кабінету пані Елеонори, Керолайн усміхнулася, побачивши, як Мері помахала збентеженому секретарю-чоловіку, щоб звільнитися.
  «Ось, ви не можете просто… Міс, гм… Wandwalker? Ні, зупинись».
  «Пані Елеонора чекає нас».
  Почекавши мікросекунду після кількох гучних ударів, Мері кинулася всередину, а за нею Керолайн. Директор піднялася з-за столу, нахмурившись від раптового вторгнення.
  «Міс Вондвокер. Ви занадто рано. Будь ласка, поверніться в потрібний час».
  «Ми рано, тому що маємо термінові запитання до вас. Йдеться про Mer-Corp».
  Мері сіла у велике крісло навпроти пані Елеонори. Керолайн витягла з кутка ще один і сіла з очікувальним виглядом. Секретар залишився стояти з відкритим ротом.
  «Мер-Корп?» Пані Елеонора провела пальцями по своєму дорогому волоссю. — Усе гаразд, Джонатан, я впораюся з цим.
  Сьогодні її жакет і спідниця були темно-гірчичного кольору, оздоблені чорним мереживом. Керолайн помітила нігті, нафарбовані в тон. Вона намагалася не дивитися. Директорка дістала сигарету з шухляди свого столу, запалила й довго затягнулася. Вона дивилася на Мері з навіженим виразом. Сірі очі Мері не тремтіли. Керолайн закашлялася. Дама нетерпляче подивилася на неї, потім витягла сталеву попільничку з шухляди столу й загасила сигарету.
  «Здається, тепер більше немає таємниць», — втомлено сказала вона. «Я розповім вам про Mer-Corp».
  
  
  OceanofPDF.com
  ЧАСТИНА ДЕСЯТА
  ДИСТИЛЯЦІЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 42
  МЕР-КОРП
  Дама Елеонора зупинилася очима на згаслій цигарці. Вона повільно переповіла свою історію про бідну латиноамериканську родину, яка мала амбітну дочку. Елеонор Мартінес, яка навчалася в старшій школі, відмовилася лякатися. Не зважайте на перешкоди, вона досягне успіху, незважаючи ні на що. Неважливо, що вона жила в культурі, де стільки всього було спрямовано проти бідних.
  «Мої батьки витратили все, що могли отримати, щоб я влаштувався в коледж, а я працював прибиранням у будинках багатих людей. На час моєї докторської програми мій... студентський борг вийшов з-під контролю. Я вичерпав свої кредитні картки. Єдиною роботою була мінімальна заробітна плата; особливо для таких, як я».
  Американський акцент пані Елеонори змінився. Навіть для недосвідченого вуха Мері вона здавалася менш освіченою та біднішою.
  «Мої батьки тоді були без документів». Пані Елеонора глянула на Керолайн. «Нелегальні іммігранти, які застрягли на найгірших роботах, деякі навіть без мінімальної зарплати. Вони перейшли кордон підлітковою парою. Я народився в США, тому я законний; але потім уряд США почав боротися з родинами мігрантів, навіть у Каліфорнії. Коли я навчався в аспірантурі, кожен долар витрачався на те, щоб мої батьки натуралізувалися».
  «Чи вдалося?» — запитала Керолайн.
  «Ні. Принаймні, до Mer-Corp». Пані Елеонора відірвала очі від попільнички на своєму столі й похмуро втупилася над головою Мері. Вона відкашлялася.
  «У Студентській спілці ходили плітки про особливу допомогу таким студентам, як я — тим, хто має відмінні оцінки мав фінансові та імміграційні проблеми. Ви повинні були звернутися за адресою скриньки, дуже стримано. Тоді я не розумів, навіщо мені було надсилати фотографію та сімейну історію, повертаючись якомога далі».
  — Історія, — сказала Мері. «Дайте мені вгадати. Адреса скриньки була для Фонду європейської історії».
  «Так». Пані Елеонора опустила голову на свій антикварний стіл. Вона втомлено підняла його й похмуро вразила Мері й Керолайн.
  «Представник Mer-Corp відповів і скерував мене до КВЧ. Вони сказали, що це освітня частина їхньої роботи з громадою. Я отримав великий грант, без жодних умов. Крім того, що вони сплатили всі мої борги зайвими грошима, вони передали мої документи чудовому імміграційному адвокату. Mer-Corp отримав свій рахунок».
  Керолайн виглядала розгубленою. «Але я думав, що Фонд європейської історії ненавидить іммігрантів. Вони расисти. Прихильники переваги білої раси».
  — Європейська історія, — похмуро сказала Мері. «Вони хотіли знати, що ти іспанського походження».
  Пані Елеонора не дивилася на неї. «Я думав, що той факт, що вони допомогли мені, народженій мексиканськими іммігрантами, доводить, що EHF не є расистами. Тепер я розумію, що у Mer-Corp є більша гра. Увесь цей час вони шукали Алхімічний сувій або подібні рукописи. EHF піклувався про мою спадщину, але вони працювали на Mer-Corp, яка зрозуміла, що моє дослідження залучить такі коледжі, як Сент-Джуліанс».
  "Як ви маєте на увазі?" це була Керолайн. Мері зосередилася на кожному м’язі щелепи дами Елеонор, на кожному мерехтінні її очей. Навіть зараз вона не довірила їй сказати всю правду. Дама зупинилася на запитанні Керолайн.
  «EHF запропонувала мені зосередитися на середньовічній феміністичній теології в справжніх рукописах. Джуліан з Норвіча був розділом у моїй дипломній роботі. По-перше, вони підтримали мене для наукової стипендії в Штатах. Коли з’явилася посада директора Сент-Джуліансу — що ж, був сенс подати заявку. Гучне ім'я вчені раптом захотіли рекомендувати мене. EHF навіть заплатила за те, щоб я приїхав до Англії та лобіював донів».
  Мері перебила. Julian's був радий залучити вченого до необмеженого джерела фінансування. Ти був ідеальним».
  Дама Елеонора проковтнула. «Як тільки я зайняв посаду, вони, е... запропонували допомогти коледжу з його боргами. Вони запропонували пожертвувати кафедру біохімії та надати студентські стипендії».
  Вона глянула на Мері й почервоніла. «Не дивись на мене так. Це трапляється постійно, міс Вондвокер. Уряди більше не платять за освіту. Коледжам наказано покладатися на плату, яку студенти не можуть собі дозволити, не накопичивши тонни боргів. Альтернатива – спонсорство».
  — Їм потрібен був Алхімічний сувій як застава, — сумно сказала Мері. Керолайн виглядала нажаханою.
  «Так», — сумно сказала пані Елеонор. «Вони очікували, що ми запропонуємо його в оренду. Я знав, що керівники коледжів ніколи не погодяться. З деякими хитрими рухами ми домоглися підписання позики, не передавши сувій алхімії. На жаль, у Mer-Corp залишилися іпотечні кредити».
  «Я думав, що Алхімічний сувій безпечний. Акт матері Джуліан наполягає на тому, щоб сувій ніколи не залишав приміщення. Тоді Mer-Corp оголосила, що надсилає експерта для його автентифікації. Знадобилося лише кілька тестів, перш ніж Ґодрік підтвердив, що наш сувій, який є у власності Сент-Джуліана, є копією сімнадцятого століття. Решту ти знаєш».
  — Не зовсім, — накинулася Мері. «Це стосується не тільки Сент-Джуліанс. Ви сказали нам, що у Mer-Corp є щось скандальне, що вони можуть приховати від вас».
  Дама Елеонора скривилася. «Ви маєте рацію. Вам не потрібно пояснювати, що вони тримають наді мною. Завдяки їхнім маніпуляціям мою кар’єру фінансують фашисти». Вона зупинилася й похитала головою, наче могла змити сказані слова. Потім продовжував сумно.
  Годрік сказав, що чув чутки про КВЧ. Тож я сказав йому, що розпитаю».
  Вона вагалася. «Тоді я зрозумів, що не хочу знати. Сент-Джуліанс не хотів знати, не міг дозволити собі знати правду про КВЧ». Вираз її обличчя став похмурим. «З ученим, який бере гроші у білих расистів, покінчено. Подивіться на Cookie Mac. Він починав як авторитетний експерт Mer-Corp. Тепер, завдяки його роботі для EHF, бути виключеним із симпозіуму – це лише початок».
  «Де він?»
  «Його відправили в психіатричне відділення Джона Віткліффа для огляду. Тобі поліція не сказала?»
  Мері спохмурніла. Вона думала, що Керолайн усе ще намагається зрозуміти наслідки історії Дами, коли інша жінка заговорила.
  «Ти був наївним, — сказала вона, — і опинився в неможливому становищі. Давай, Мері. Ви це бачите».
  Мері понюхала. Почуття пані Елеонори не були для неї пріоритетом. «Можливо, ти не знав, у що йдеш», — визнала вона. «Спочатку ні».
  Керолайн здригнулася, коли Мері продовжила.
  «Ви були вразливими і стали мішенню. Але був сенс, чи не так, пані Елеонора, коли ти почувалася комфортно з усіма тими чудовими грошима? Ви перестали дбати про те, звідки надходять гроші, чи будуть зв’язки». Мері схрестила руки й чекала.
  Пані Елеонора відкрила рота, ніби хотіла відповісти, а потім знову закрила його.
  «Я зробила те, що мала», — пробурмотіла вона.
  «Людина померла». Голос Мері палав. «Молодий чоловік. Він не продав свою душу».
  «Мері, досить, — вигукнула Керолайн.
  «Ні, це не так», — подумала Мері, але її язик застряг на власних недоліках, власному неусвідомленому расизмі, який вона продемонструвала вдумливому ДП у Лос-Анджелесі. Так, добре, вона відчувала себе винною. Але зараз її завдання полягало в тому, щоб уберегти Даму Елеонор і Сент-Джуліан від шкоди. Тому вона збиралася сказати більше, коли їх перервав дзвінок з ноутбука Елеонори. Вони забули той міжнародний дзвінок.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 43
  ПРЕЗИДЕНТ АЛХІМІЧНОЇ ШКОЛИ
  «Зачекайте, будь ласка, зачекайте, поки я це налаштую», — сказала Дама, натискаючи клавіші та підключаючи динаміки. Великий екран на стіні світився й розігрівався навпіл. Переплутані американські голоси стали голоснішими. Для Мері один мав моторошне знайомство.
  «Директор Олдкасл», — вигукнула вона, коли ця бездоганно доглянута жінка опинилася в центрі уваги. — Директор музею Лос-Анджелеса, — напівголоса пояснила Мері Керолайн. На іншій половині екрана був чоловік з голеною головою з індіанськими рисами обличчя. Він сидів за письмовим столом, а позаду нього стояла стіна друкованих журналів.
  «Доброго дня, англійські колеги», — прогримів він, сяючи на камеру. «І моя давно втрачена двоюрідна сестра Мелісса». Мері вловила його веселий тон, помітивши ознаки дискомфорту. Чи може йому боляче?
  «Президенте Вайзмен», — визнала Мелісса Олдкасл, яка, здавалося, перебувала в якійсь великій спальні в синьому атласному халаті. Котра там може бути година? — здивувалася Керолайн.
  «Джез, будь ласка», — сказав глибокий чоловічий голос. — Зрештою, ми щойно виявили, що пов’язані між собою через Алхімічний сувій Сент-Джуліана.
  «Хтось може пояснити, що відбувається?» Мері голосно говорила. Вона не бачила мікрофонів, прикріплених до величезного екрана.
  — Гадаю, міс Вондвокер? Уайзмен усміхнувся. «І, можливо, леді поруч з вами — це місіс Джонс? Президенте, вибач, Директора Елеонор я знаю з веб-сайту коледжу. Ми листувалися електронною поштою. Міс Вондвокер. Зверніться до тексту, який ви щойно отримали від мого старого друга. Ми повернулися ще до моїх днів у армійській розвідці».
  Мері машинально дістала телефон і втупилася в текст. Цього не могло бути. Це було.
  «Я розумію», — сказала вона.
  «Що?» — прошепотіла Керолайн. Мері передала їй телефон. Текст був лаконічним навіть для містера Джеффріса. «Вайзмен заслуговує довіри», — написано.
  «Як і ваш доктор Ватсон, я можу сказати, що залишив частину себе в Афганістані». Мері підвела очі. Тепер вона бачила, що Вайзмен, мабуть років сорока, постукував плечем по спинці свого стільця дивної форми.
  «Він в інвалідному візку», — пробурмотіла Керолайн.
  «Вам подобається англійський детектив?» — ніяково сказала Мері. Уайзмен знову засміявся.
  «Ах так, у нас тут є англійська таємниця, чи не так? Місцезнаходження знаменитого Алхімічного сувою Св. Джуліана, середньовічного рукопису, який ніколи не покидає ваш коледж. Крім того, це так. Ну, я знаю, де оригінал».
  «Що? де Ви мені цього не казали ». Усі жінки заговорили одночасно. Мері підняла руку. Вона почула, як каркає: «Де сувій , президенте Вайзмене?»
  Джез Вайзмен широко посміхнувся. Мері пригадалися деякі вирази обличчя містера Джеффріса, надто самовдоволені, щоб її втішити.
  «Я вважаю, що справжній сувій святого Джуліана знаходиться десь у безпечному місці, неподалік від нашої школи алхімії. Знаєте, ми сто миль на північ від Лос-Анджелеса. У мене було телефонне повідомлення від молодої англійки, а також трохи румунської, якщо я не помиляюся. Вона сказала, що незабаром прибуде з рідкісним сувоєм алхімії з Європи. Зважаючи на лісові пожежі в горах, я негайно повернувся до неї. Вона зберігає його у вогнетривкому сховищі, поки не зможе сюди дістатися».
  Керолайн нахилилася через стілець і обійняла Мері.
  «Це Анна».
   «Так, звичайно, це Анна», — нетерпляче сказала Мері. «Ми збираємось її зустріти. Гм, містере, д-р Вайзман..."
  «Зви мене Джез, як кузина Мелісса», — сказав він. Мері помітила пустотливий тон у його згадці про біляву жінку. «Я здобув тут докторський ступінь із юнгіанської та архетипної психології. Армія оплатила моє навчання після того, як я був інвалідом. Глибинна психологія надихнула мене на генеалогію; дістатися до тих коренів, так би мовити. Ви можете сказати, що мої предки були корінними американцями».
  «Генеалогія, ось як він мене знайшов», — сказала Мелісса Олдкастл, дивлячись сором'язливо. І їй ніяково, — зрозуміла Мері. Є щось більше.
  Президент насолоджувався. — Розумієте, міс Вондвокер, я не сказав вам свого повного імені: це Джез Роберт Ренсом Уайзмен. Здається, я походжу з…”
  — Френсіс Ендрю Ренсом, — вигукнула Дам Елеонор. «Наш злодій сімнадцятого століття».
  «Роберта Ле Мор». Це були Мері та Керолайн.
  — Роберт і Ренсом, — додала Мері.
  — Саме так, — знову посміхнувся Вайзмен. "РС. Ле Мор була другою дружиною Ренсома. Я походжу від їхньої дочки. У родині залишилися імена Роберт, Роберта і Ренсом. Мій дідусь, наприклад, був Ренсом Уайзмен».
  Він посміхнувся. «Ми не знали про інших дітей Френсіса Ендрю Ренсома, нашого алхіміка з Коннектикуту. Виявляється, народжені від першої дружини не надто захоплювалися африканцем у родині. Після смерті Ренсома Роберту Ле Мор вигнали з колонії».
  «Це моя сторона», — сказала Мелісса з натягнутою посмішкою. «Президент… е-е, Джез, показав мені, що я походжу з родини першої дружини, спадкоємиці з Уельсу на ім’я Ізабель».
  «Ми знаємо, що Роберта переїхала жити до корінних американців», — сказала Керолайн. «Вона взяла ім'я Роберта Африканус».
  «Це вірно, місіс Джонс. Вони поважали її як цілительку. Згодом вона знову вийшла заміж і працювала знахаркою. Її дочка вийшла заміж за плем'я. Пізніше вони були насильно переселений американським урядом до Вісконсіна. Я з гордістю можу сказати, що деякі допомагали рабам з плантацій втекти».
  Президент постукав по руці свого інвалідного візка й оглядав захоплену аудиторію. Він був розслаблений, але пильний. Що він хотів? — здивувалася Мері.
  «Чого ти хочеш?» сказала вона.
  — Репутація, — несподівано відповів він.
  «І я, тобто ми, в музеї Лос-Анджелеса, хочемо знати, хто вбив нашого куратора», — додала Мелісса Олдкастл.
  «Ви оцінили DP?» запитала Мері. «Вам сподобалася його відданість музею?»
  «Так, я», — сухо сказала Мелісса. «Хоча він лише недовго був нашим стажером, він був моїм протеже, Деннісом Патріком Мерфі. Хороший, працьовитий інтелігентний хлопець з посмішкою для всіх. Тепер здається, що його смерть — і мій музей — переплутані з расистами. Мені б хотілося, щоб я ніколи не чув про Фонд європейської історії».
  «Що для вас КВЧ?» — запитала Мері, і, на її подив, Вайзмен відповів.
  «Коли вони запропонували спонсорувати симпозіум з алхімії та включити чудовий сувій, ми не мали жодного уявлення, що це таке. Тобто я попросив свою помічницю перевірити їх, і вона сказала, що це просто освітня благодійна організація, заснована Mer-Corp, поважним фармацевтичним бізнесом».
  Керолайн закашлялася. «Фарма» була для неї брудним словом, згадувала Мері.
  «Я все ще не бачу вашої проблеми з репутацією», — сказала вона, дивлячись прямо на Вайзмена. Вона знала відповідь, але хотіла його реакції.
  «Можливо, я надто чутливий, оскільки КВЧ згадується лише побіжно на пререкламі симпозіуму. Цю подію було скасовано».
  Уайзмен пригладив шкіру голови там, де було б його волосся, якби воно було.
   — Ви нас не знаєте, міс Вондвокер. Наша алхімічна школа невелика, заснована далекоглядним викладачем глибинної психології, науки про несвідоме. Ми навчаємо клініцистів, розвиваємо креативність у неймовірній гуманітарній програмі для практиків мистецтва, а також докторські ступені з психології Юнга, психології соціальної справедливості, міфу та алхімії. Наша програма консультування — найвидатніша в штаті».
  Він замовк і скривив рота. «КВЧ вороже ставиться до всього, за що ми виступаємо. Я ніколи не хочу, щоб їх ім’я було в цій будівлі».
  «Я рада це знати», — сказала Мері. «Я не вірю, що КВЧ здатна завдати шкоди ні вашій школі, ні Лос-Анджелеському музею ранніх рукописів. Але директор Олдкасл має рацію. ДіПі був убитий за Алхімічний сувій. Це не закінчиться, поки ми не дізнаємося, хто це зробив».
  Мелісса Олдкасл була вражена. «Звісно, професор Макдональд…»
  «...хворий і перебуває в лікарні Джона Віткліфа», — продовжувала Мері. «Ми вважаємо, що справжнє сувій алхімії можна використовувати без рукавичок. Він вкрав це у вас, добре. Але він стверджує, що DP був мертвий, коли він прибув на горище музею. Він сказав, що взяв сувій, щоб зберегти його».
  — втрутилася пані Елеонора. — Вони заарештували професора Макдональда за напад на Годріка Сент-Джона в його кабінеті в Сент-Джуліані. Обидва хочуть сувій Алхімії собі». Вона зробила паузу. «Він це заперечує, я розумію. Що стосується вбивства в Лос-Анджелесі, ваша поліція каже, що їй потрібні додаткові докази, перш ніж здійснити арешт».
  Для Мері це була новина. Вона задумливо подивилася на Керолайн, яка кивнула.
  «Пані, зараз ми з трьома установами підтримуємо зв’язок», — почав Вайзмен. «Я хочу найняти вас, міс Вондвокер і місіс Джонс, щоб захистити репутацію нашої школи алхімії, знайшовши вбивцю куратора Мелісси. Нерозкрите вбивство означає сумну популярність. Ми не можемо дозволити собі сморід, який виходить із КВЧ».
  Мері підскочила. У ній спалахнуло полегшення. Ні на її картці, ні на Кароліні не було кредиту. Надто небезпечно отримати Анну щоб вкрасти їхні квитки до Каліфорнії, сказала вона Керолайн. Чим більше Анна зламувала комп’ютери авіакомпаній, тим більша ймовірність того, що її спіймають. Про службове розслідування Ганна не могла й думати. Однак у дами Елеонори були інші ідеї.
  «Агентство міс Вондвокер утримує коледж Сент-Джуліана. Ексклюзивно».
  Мері закашлялася. Вона не пам’ятала, що підписувалася під цим.
  «Ви хочете сказати, що наші інтереси різні?» — заперечив Уайзмен.
  «Ми всі хочемо, щоб вбивцю ДП знайшли». Це була Мелісса. Мері припустила, що її насуплений погляд був спрямований на пані Елеонор.
  «І ми хочемо знайти його, — сказала Мері, — або її. Доктор Вайзмен, давайте обговоримо справу особисто. Місіс Джонс і я скоро поїдемо до Каліфорнії. Ми плануємо зустрітися з нашим партнером і забрати Алхімічний сувій для Сент-Джуліана. Це було наше завдання, чи не так?» — викликала Мері.
  Дама невдоволено кивнула.
  Дивне булькання перебило Мері. Ні, не її живіт. Керолайн у сусідньому кріслі хитнулася. Щось пішло не так. Мері поспішно обернулася до екрана.
  «Директоре Олдкасл, я пропоную, щоб ви, доктор Вайзмен і я поговорили ще раз, коли я буду в Каліфорнії. Я хотів би запитати про відвідувачів музею під час смерті Д.П.».
  «Поліція теж», — сказала Мелісса. «Вони теж хочуть з тобою поговорити. Я думаю, що ми також можемо вас найняти». Вона зробила паузу. «Ми повинні DP»
  «Ми обговоримо це пізніше», — надто швидко сказала Мері. Вона вихопила пульт у здивованої Дами й закрила екран. «Гаразд, — сказала вона директору Сент-Джуліана, — час для часткової оплати. Дайте мені картку, щоб я міг забронювати наші рейси до Каліфорнії та інші витрати. В іншому випадку я прийму пропозицію Вайзмена прямо зараз. Ми більше не будемо виступати за Сент-Джуліанс».
  Дама Елеонора витріщилася на неї. Потім вона помітила, що Керолайн тремтить.
  «Що трапилося з місіс Джонс? Вона хвора?»
   «Так. Так буває». Мері не зводила очей з пані Елеонори.
  «Візьміть цю картку». Він був золотим і мав клеймо Mer-Corp. Мері сподобалася іронія. Вона поклала його в кишеню.
  «Мені потрібно відвезти Керолайн додому. Або назад до Холівела».
  — Аеропорт, — прошепотіла Керолайн.
  «Ні, так літати не можна. Ти знаєш, що не можеш, Керолайн».
  «У мене є ідея. Щось, що може допомогти місіс Джонс. Ходімо зі мною обоє». Пані Елеонора відновлювала свою гідність.
  «Куди ми йдемо?» Це була Мері.
  «Ви це бачили, але дозвольте мені відвести місіс Джонс до нашого алхімічного сувою. Той, який створила Роберта Ле Мор. До нього прийшов Ключник. Я не казав тобі раніше. Вона сказала, що в ньому гарна магія; що це теж може… допомогти».
  — Керолайн… — почала Мері.
  «Я хочу побачити цей сувій. Це книга Роберти. Мері, будь ласка, не залишай мене».
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 44
  СВІЙ РОБЕРТА ЛЕ МОР
  Біля кабінету директора Мері була здивована, побачивши Раві Пателя, що тулився до блідої секретарки дами Елеонори. Поглинені екраном ноутбука, жоден чоловік не підняв очей. Мері спохмурніла, дивлячись на наукового асистента Ґодрика, який багато подорожував.
  Керолайн смикнула Мері за руку, щоб піти за леді Елеонор, яка виходила з кімнати. Мері подарувала тремтячій жінці свою найпідбадьорливішу посмішку. Все ще не розуміючи, що б вона запитала у Раві, Мері та Керолайн пішли за пані Елеонор гвинтовими сходами та коридорами до спеціальної кімнати сувоїв.
  Відповідно, Сувій жив у найстарішій частині Сент-Джуліана. Уривки з історії про середньовічну резиденцію поверталися до Мері, коли вона йшла за прямою спиною дами Елеонори. Керолайн тремтіла, навіть її пальці, вп’явшись у руку Мері, тремтіли.
  Вони прийшли туди, де кам’яні стіни вкривала лише кремова фарба; зношені плити склали підлогу. Без опалення зуби Керолайн почали цокотіти. Тут були лише прості лавки, які могли походити від шестисотлітньої каплиці.
  Із сумочки Елеонори вийшов неймовірно великий ключ. Вона відчинила прості дерев’яні двері й поманила Мері й Керолайн, обережно замкнувши двері зсередини. Кімната була з нефарбованого каменю, за винятком величезних дубових балок, що перетинали стелю. Мері спалахнула на зображенні друїдів у старому лісі й похитала головою. Керолайн була хвора; не було часу на мрії.
  — Вони відтворили келію матері Джуліан, — тихо сказала пані Елеонора. «Дванадцять квадратних футів з вікном у каплицю, зараз заблоковане. Інший відкритий назовні, для їжі, помиїв і прання. Ми думаємо, що це вікно, яке виходило на вулицю, було місцем, де вона навчала. Сьогодні це назвали б консультуванням. Звичайно, нічого подібного не сталося тут, у Сент-Джуліані; камера була побудована для сувою та його рідкісних відвідувачів».
  «Я думала, що відшельники були відгороджені від світу», — сказала Мері. Вона посадила Керолайн на лавку біля вітрини. Заглянувши всередину, вони побачили оберемок тканини кольору іржі, який, мабуть, захищав сувій.
  «Закрийся, так», — сказала пані Елеонора, повертаючи собі впевненість навчанням. «Зі світу ні. Анхорети були активною частиною своєї парафіяльної спільноти. Вони вирішили усамітнитися, щоб молитися і духовно боротися за тих, хто живе важко. У результаті з ними консультувалися з приводу — ну, ви можете здогадатися про релігійні та моральні проблеми».
  Вона сиділа на лавці навпроти й усміхалася захопленій публіці. «Мама Юліана також писала листи. На жаль, наскільки нам відомо, ніхто не вижив. Однак у тогочасних заповітах записано, що до неї зверталися побожні в духовному горі. Ми думаємо, що так вона познайомилася з майстром Джайлзом. Саме він побудував оригінальний зал. Вони фінансували це разом».
  «Вона була… свого роду… духовним приватним детективом». Шепіт Керолайн виривався уривками. Це означало, що депресія загострилася; Мері знала. Вона стиснула Керолайн руку. Дама Елеонора підвелася й підійшла до скляної вітрини. Вона відкрила її маленьким срібним ключем.
  Крізь арочне вікно Мері побачила пару студентів у мантіях, які, без сумніву, прямували на уроки. Кейс Alchemy Scroll мав висувний ящик, вбудований під скляною панеллю дисплея. Після цього пані Елеонора дістала м’які шкіряні рукавички, які Мері здавалися зшитими вручну. Дама дуже обережно ковзала ними по кожному пальцю. Вона обережно підняла скляну кришку й схопила пачку.
   Коли обгортки знялися, почав проникати запах: пряний, як кориця чи гвоздика, розмарин, шавлія, можливо, нотка м’яти? Це відчувалося... лікувально. Мері покинула спроби розшифрувати запахи. Зрештою, Алхімічний сувій був не для неї.
  Керолайн сиділа дуже нерухомо: уся її істота була зосереджена на сувої, частково відкритому на столі біля ящика. Вона нагадала Мері мисливського пса, вплетеного в середньовічний гобелен. Поступово її тремтіння послабшало. Мері хотіла поговорити. Вона повинна організовувати, щось робити. Вона криво всміхнулася, потім сіла, спостерігаючи.
  — Ось, місіс Джонс, — сказала Дама. Вона теж дивилася лише на Сувій. «Я можу дозволити вам використовувати ці рукавички. Вони зроблені спеціально».
  — Ні, — прошепотіла Керолайн, підходячи до столу. Розмовляти було важко, гірше відповідати на запитання. Мері ніколи цього не розуміла. Їй подобалося приймати рішення: вони змушували її відчувати себе живою, а не безсилою. Дивлячись на насуплені брови Керолайн, Мері дала знак пані Елеонор, щоб вона відпустила її.
  Керолайн понюхала ароматний запах. Вона склала руки, ніби молилася. Мері почула деякі звуки, які могли бути словами — але якою мовою?
  Вона була заінтригована. Керолайн не володіла іншими мовами. Крім того, це був не справжній сувій матері Джуліан, а сувій Роберти Ле Мор, художниці та алхіміка. Мері спробувала пригадати те, що сказала Керолайн. Як вона довго розмовляла з Джанет у мотелі; як відьму потрібно було звільнити від тягаря. Мері раптом подумала: чи збиралася Керолайн стати наступним Хранителем ключів? Керолайн ?
  Керолайн обома руками розгорнула сувій трохи далі.
  — Рукавички, — вигукнула пані Елеонор, підскочивши до Керолайн.
  — Ні, — знову сказала Керолайн. «Я повинен використовувати голі руки. Ключник сказав так; вперше торкаюся до нього"
  Мері підвелася, щоб визирнути через плече Керолайн. Її попередній час із Сувоєм був зосереджений на пергаменті, папері та автентичності. Сьогодні мистецтво Ле Мор вивільнило її почуття благоговіння. Із зелених полів виринули золотолисті істоти. Кілька крихітних цяточок золота ніби піднялися у світлі лампи.
  Приголомшена в тиші, Мері дивилася на сноподібні події на сторінці. Людські постаті стояли одна перед одною; голова людини була золотою кулею, проміння якої сягало аж до величезних зірок і аж до далеких гір; срібна голова жінки мала серпоподібну форму й оточена птахами, подібними до орлів із білими дзьобами. Деякі чорні літери світилися, бо мали кінчики, схожі на крихітні вогники.
  «Коли сонце з’єднається з місяцем, станеться велика пожежа», — пролунав напружений голос Керолайн. Мері побачила, що новий розділ показує вогонь, що поширюється всюди; здавалося, воно просувається на далеку гору. Полум'я кружляло змієм на всі боки. Три жінки були приголомшені. Вогонь мерехтів і звивався; воно горіло червоною трояндою, криваво-червоним і золотим. Попіл, Мері відчула смак попелу.
  Відступаючи від книги, Керолайн наштовхнулася на Елеонор. Не звертаючи уваги на Даму, Керолайн мокрими очима знайшла Мері. «Анна, вогонь», — видихнула вона.
  Не встигла Мері заговорити, як Керолайн впала на підлогу, втративши свідомість.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 45
  КРАЙ ВОГНЮ
  Лісова пожежа, про яку згадував Джез Вайзмен, змінилася тієї ж ночі. Він став шаленим монстром із безмежною формою та гігантським апетитом. Блискавка запалила вибілені схили в округах Лос-Анджелес і Вентура. Гірський масив відокремлював прибережні міста від сухого чагарника внутрішньої частини. У Лос-Анджеленосі раділи, що вітри подули від них на сухішу північ. Там полум'я перестрибувало з дерева на дерево, поки воно майже не досягло лютості ядерного вибуху.
  Вогонь з'їдав все на своєму шляху, навіть рослинність, вологу від бризок дощу. Губернатор штату призупинив польоти до та з Південної Каліфорнії через задимлення, викликане сильним вітром. На сто квадратних миль земля розтанула у полум’ї.
  У Holywell Керолайн була млявою. Вона довго спала. Від Анни нічого не надходило, незважаючи на їхні спроби зв’язатися з нею. Коли вони зрозуміли, що лісова пожежа в телевізійних новинах, мабуть, наближається до Школи алхімії, останнього відомого місця призначення Анни, Керолайн злякалася. Навіть Мері вирішила, що вони не можуть чекати. За допомогою містера Джеффріса вона організувала політ на приватну злітно-посадкову смугу за п’ятдесят миль на схід.
  Сем благав піти з ними. Він хотів привезти і Лені — познайомитися з його батьками. «Занадто багато ускладнень», — сказала Мері, дивлячись на притомний вираз Керолайн. Її поточною проблемою була Керолайн. Вона залишилася в пастці в якомусь темному місці, чекаючи звісток, що Анна в безпеці.
  «Слухай, Семе. Ми повинні дістатися до Анни — і справжнього сувою швидко . Напрямок вітру в Каліфорнії може змінитися будь-яким мить і спалити Школу Алхімії. Пожежа вже загрожує Санта-Емілії на узбережжі, — сказала йому Мері.
  «Я не зволікаю. Твої батьки наполягають на тому, щоб ти залишився тут, у Великобританії. Так, я знаю, що Дороті добивається зняття звинувачень проти Лені, але паперова робота триває кілька днів, а у Лені немає паспорта. Це все надто складно для цієї надзвичайної ситуації. Зачекайте тут».
  «Але… але», — запнувся Сем. Мері потяглася до свого запасного аргументу.
  «Крім того, ти нам потрібен, щоб захистити Лені та відьом. Пам'ятайте, ми не знаємо, хто взяв Джанет. Хтось засунув її в Стару лікарню, щоб отримати ключ від Сувою. Ця людина там і небезпечна».
  «Але…»
  «Ми не знаємо напевно, що це Cookie Mac». Це була Керолайн. Мері підскочила. Зрештою, вона приділяє увагу, — з полегшенням подумала Мері. Сем був обурений.
  «Ця расистська покидьок убив мого брата, я це знаю».
  — Він хворий, я знаю, — втомлено сказала Мері. «Він тримав сувій без рукавичок. Ми думаємо, що це Cookie Mac; Я не дуже впевнений».
  Керолайн знову заговорила, ще жвавіше. — Хіба ви не хочете переконатися, що професор Сент-Джон дотримується свого спростування? Підтримувати Лені до зняття звинувачень?» Керолайн почала тремтіти; її руки були місячно-білі.
  Сем перестав протестувати. Він схилився над столом для сніданку й притягнув до себе великий чайник. Тоді він схопив чисту чашку й коробку з молоком.
  «Я впевнений, що з вашим другом все гаразд», — сказав Сем. «Вона справжня леді. Я міг це сказати, коли ми зустрілися в аеропорту».
  Мері кашлянула, усміхнулася й поплескала Керолайн по руці. Їм потрібно було вирушити за двадцять хвилин на рейс, заброньований за допомогою кредитної картки Mer-Corp дами Елеонори. Вона кивнула на юнака.
  «Дякую, Семе. Продовжуйте працювати з юристами Holywell. Просто бути поруч із Лені — це те, що їй потрібно. Я обіцяю, що ми повернемося, як тільки зможемо».
   — З Анною, — прошепотіла Керолайн.
  — З Анною, — підтвердила Мері. «Крім того, справжній алхімічний сувій», — додала вона. Це не втече від неї знову.
  *****
  Потрібно було кілька разів пересісти, перш ніж Керолайн і Мері приземлилися на віддаленій злітно-посадковій смузі. Дим звивався, як туман. Ніхто не спав під час вісімнадцятигодинної подорожі. Мері сформулювала плани скручувати шию Анні; Кароліна була знесилена відчаєм.
  Коли колеса літака стукали по асфальту, Мері почула звук. Цього разу це був не сон. Вона нахилилася вперед, щоб схопити свою сумочку. Так, це було повідомлення від Анни. Цього факту виявилося достатньо, щоб оживити Керолайн. Анна лаконічно скерувала їх до Ла-Луни, долини біля Алхімічної школи.
  «Ходіть зараз. Заброньований будинок для нас у гаю священного зцілення».
  Дивлячись у той бік, де чекала Анна, вони побачили, як небо палає червоним. Єдине, що залишилося зробити, це орендувати машину. Пізнього каліфорнійського дня вони їхали на захід. Хоча спека посилювалася, світло тьмяніло за бронзовим туманом. Повітря в салоні машини мало смак деревного вугілля. Не туман; диму, визнала Мері. Обігнувши поворот на кілька миль у долину, Мері та Керолайн ахнули.
  Це була апокаліптична перспектива. Спіралеподібні вежі диму звивалися в небо, наче вивергалося кілька вулканів. Тепер темно-червоне, обірване сонце занурилося в криваве море праворуч. Ліворуч від них, наскільки сягало око, чорні кістки дерев усіяли схили, всіяні попелом. Латки землі ще диміли.
  Це була територія, де пожежу вдалося приборкати, а не загасити. Переглядаючи уривки з каліфорнійського телебачення, Мері дізналася, що вогонь може палати під землею в коренях дерев. Тліюче вугілля могло спалахнути знову через кілька днів після того, як пожежні бригади рушили далі.
  За трупами дерев було їх призначення: прямо в чорну завісу неба з палаючими краями. Це був гірський масив між ними та долиною Ла Луна, де чекала Анна. Усе, що вони бачили, це дим, що піднімався, як дракони.
  Мері хотіла заплющити очі. Вчасно згадала, що за кермом. Ці дракони мали вогняні ноги; горизонт світиться під їхніми лускатими хмарами попелу. Вона скерувала машину на узбіччя. Час прийняти зважене рішення, вирішила вона.
  Керолайн мовчки вказала на повідомлення про те, що шосе офіційно закрито, навіть екстреним службам. Вони були ще в двадцяти милях від долини Ла Луна. Маршрут круто піднімався по звивистій вузькій дорозі. Так, на тих горах, де горить вогонь, Мері уявила, що пояснює містеру Джеффрісу. Так, єдина причина, чому нас ніхто не зупиняє, це те, що влада вважає надто небезпечним вимагати блокпосту.
  «Вони викликають пожежників з інших штатів», — сказала Керолайн. «Невада, Орегон, Вашингтон… Я думав, що там Білий дім і Сенат?»
  «Вашингтон — це теж штат», — відповіла Мері, намагаючись розрізнити дорогу, що темніла. «Здається, на півночі. Щось ще про дорогу до Ла Луни?»
  «Ні, про дороги нічого. Гм… Мері, вони кажуть, що вогонь просувається до містечка Ла Луна. О, подивіться на цю публікацію з міста, поки не відключили Інтернет».
  «Не хвилюйтеся про людей у долині Ла-Луна» — таке заспокійливе повідомлення. Усі, хто не евакуйований до Лос-Анджелеса, ховаються в середній школі Ла Луна. Цілий дивізіон пожежників тут, щоб їх захистити. Вони зараз копали протипожежні розриви.
  Мері не знала, що таке пожежна перерва. Їй не потрібно було, щоб Керолайн висловлювала своє переконання, що де б Анна не була, це не на розкладанці в середній школі Ла Луна. У що вона грала ? Анна знала, що вони знали, що вона вкрала сувій у Кукі Мак. Це було частиною більшого плану?
   Мері розчаровано застукала по керму. Керолайн мовчки запропонувала термос, у якому була кава з аеропорту, яку Мері раніше відхилила.
  «Досі не можу терпіти цей горілий смак», — пробурмотіла вона. «Добре, Керолайн, якщо ми поїдемо цією дорогою під назвою «Передгір’я», я думаю, що вона з’єднається зі 150, гірською дорогою до Ла-Луни. Якщо вогонь… добре. Яка адреса орендованого будинку Анни?»
  «Окгроув, одне слово; гай каліфорнійських дубів. Земля була виграна в картковій грі в дев'ятнадцятому столітті. У 1940-х роках під дубами побудували робітничі будинки. Мабуть, тінь допомагає від літньої спеки. Гм."
  Щоб зберегти спокій, Керолайн читала запис у Вікіпедії на своєму iPad. Щоб висловити свою вдячність, Мері знову завела автомобіль і попрямувала вгору по Передгір’ю до палаючих гір. Неможливо встигнути до Ла Луни, але вони повинні були спробувати. Будь-що, щоб відкласти, щоб сказати Керолайн, що вони не можуть зв’язатися з Анною.
  У товариському мовчанні вони їхали через дубово-яворовий ліс. Денне світло почало згасати, і не через вири диму. Невдовзі Мері увімкнула склоочисники, щоб змахнути попіл. На дорозі вони були зовсім одні.
  Увійшовши в 150, вони підійшли до безлюдної барикади. Керолайн вийшла з машини, щоб відтягнути її вбік. Вона вже пристебнула ремінь безпеки, перш ніж старша жінка знайшла слова розуму й обережності. Мері зітхнула, послаблюючи гальмо.
  Тонка дорога петляла між горами, вершини яких горіли. Після півгодини густішого диму та червонішого неба вони розвернулися майже на 360 градусів і досягли вершини пагорба. Керолайн ахнула; Мері була надто приголомшена, щоб чути.
  «Це кінець світу». На мить Керолайн відчула страх від тривоги.
  Мері проковтнула. Вона не пам’ятала, що зупиняла машину. Вони мовчки дивилися. Вогонь розливався над горами в розширюваних ріках полум'я. Скрізь чорні вершини були вкриті червоним золотом, ніби якийсь космічний художник малював світ у вогні.
   «Це Каліфорнія, у них лісові пожежі. Так влаштована земля, — прошепотіла Мері.
  Її не переконали. Це не звичайний сезон пожеж; це глобальне потепління, говориться в новинах. Мері погодилася. Керолайн теж.
  «Ми повинні повернутися». Мері сказала це, бо мусила. Це була її роль: відповідальна. Анна, де була клята Анна? Це вона винна, що вони тут, ухиляючись від іскор і захлинаючись димом.
  «Немає послуги мобільного зв’язку. Жодних новин. Ми відрізані, — голос Керолайн був тихим. Це ревіння, яке вони чули з долини? Вогонь стрибав, як тисяча левів. Мері закашлялася. Керолайн напружувалася. Молодша жінка мала такий розпачливий вигляд.
  «Ми спробуємо ще трохи», — сказала Мері й знову завела машину. «Якщо кінець світу у вогні, то можна збожеволіти», — сказала вона собі.
  Мері ніколи не могла пояснити решту цієї подорожі. Її пам’ять грала хитрість, коли вона намагалася пригадати машину, що проскакувала між палаючими деревами, дедалі ближчими до розрідженого асфальту. Плями палаючої рослинності розросталися в усіх напрямках. Вітер збивав їх у тваринні форми. Це був сон, ці палаючі скелі й прірви, сон , повторювала вона.
  Падаючий попіл почав нести крихітні іскри. Одного разу вони побачили, як вогонь перекинувся попереду через дорогу. Знову машина вирішила пригальмувати. Палаючі палиці відскакували від лобового скла, а їхні шини хрускотіли на грудках ґрунту, засіяних крихітним полум’ям.
  Керолайн закрила очі; Мері дивилася крізь глухе лобове скло. Вдаривши ногою по педалі газу, машина вилетіла вперед і вилетіла в темряву. Керолайн розплющила очі й повернула голову, оскільки стіна вогню поглинала дорогу позаду.
  Тепер дороги назад не було. Гума та метал могли витримати дуже багато. Автомобіль може розбитися і відправити своїх пасажирів у елементарну дистиляцію каменю, плоті, крові та попелу.
  «Алхімія», — похмуро подумала Мері. Забагато кривавої алхімії. Навіть озеро праворуч від них не було перешкодою для пазурів полум’я. На щастя, дорога до Ла-Луни була милостивою темно, навіть якщо вогонь переслідував місто. За ними дерева вибухнули розжареними стовпами.
  «Вітер затримався в долині», — сказала Мері. «Він гасить вогонь навколо гір над озером. Принаймні, це було б моє припущення».
  «Як далеко…?»
  «Недалеко. Я думаю, що ми вже близько».
  Прибувши в долину Ла Луна, їх зустріли примарні тканини попелу. Поки що місто було вільним від вогню, хоча його оточували палаючі вершини. Що ще гірше, Мері та Керолайн бачили вогняні гряди, що просувалися вниз по схилах. Заїхавши в Оукгроув, вони побачили, що пожежні машини прямують до річкового заповідника, висохлого через кілька років посухи. (Раніше Керолайн перевірила свій iPad). Пожежні бригади боролися, щоб врятувати місто, а також захистити притулок, де залишилися мешканці спали на ліжечках.
  Вони повільно їхали порожніми вулицями. Вуличні ліхтарі Оукгроува світилися крізь хуртовину попелу, включно з великими вуглинками. Нарешті Мері зупинила машину за адресою, яку написала Анна. Крізь дим вони побачили житло у стилі ранчо, яке було пофарбоване… воно було фіолетовим?
  Після нездорового скрипу гальм обидві жінки викинулися з машини. Керолайн пошкандибав до будинку. Мері озирнулася на машину й здригнулася. Усі чотири колеса їздили на частково розплавленій гумі, а вікна були тріснуті. Вона не могла пригадати, якого кольору була машина в LAX; тепер він був покритий деревним вугіллям. Будинок перед ними був цілий, але закритий віконницями й темний.
  «Почекай, почекай, Керолайн», — покликала вона. «Ми не знаємо, чи Анна там».
  «Хтось увійшов. Я бачу тріщину в шторах. Це може бути лампа, — вигукнула вона. «Ніхто не відповідає. Дай мені знайти свої відмички». Мері згадала подарунок від Анни на день народження. У неї було погане передчуття з цього приводу.
  Керолайн тремтячими руками прикладала важелі до замка. Мері хотіла повернутися за смолоскипом, а потім подумала, що їй варто залишитися з Керолайн. Над дахом небо помаранчево мерехтіло. Білий попіл і сяючі пластівці почали накопичуватися всюди. Мері подумала, що дах загориться – питання часу.
  «Керолайн, ми повинні йти. Цей будинок небезпечний». Керолайн подивилася на небо.
  «Це як сніг».
  «Це може виглядати як сніг, але дах може провалитися будь-якої хвилини», — сердито сказала Мері.
  Насправді, вона здогадалася, що вони мали довше. Однак, щоб відірвати Керолайн від того місця, куди Анна могла прямувати, може знадобитися певна робота. За вулицею Мері бачила, як світло зі схилу пагорба стає яскравішим. Справжня небезпека ховалася за високими деревами, деякі з них зловісно диміли.
  «Ми не можемо залишитися», — сказала Мері. «Ми перевіримо, чи Анна тут, а потім підемо до того притулку в середній школі Ла Луна».
  Керолайн грюкнула дверима. «Майже, майже. Так, тепер ой .»
  Коли Керолайн провалилася через двері, її підтримала Мері. Кімната була зайнята, але не Анною. Мері й Керолайн ошелешено дивилися на постать, що розвалилася у великому кріслі навпроти них. У світлі лампи легко було розгледіти рушницю.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 46
  ПРОТИСТОЯЧНЯ ДЕМОНАМ
  Марія сказала собі: Не забувай той дощ із палаючого попелу, що поїдає дах. Час не на боці драми. Не зважайте на чоловіка, який націлив пістолет на двох жінок.
  «Цей будинок може спалахнути будь-якої хвилини», — ласкаво сказала вона. «Ми повинні піти».
  Від чоловіка почувся придушений звук. Пістолет небезпечно хитався в його руці. «Мені треба було пройти курс про зброю», — гарячково подумала Мері. Я повинен знати, чи вимкнено запобіжник.
  Керолайн схопила її за руку. «Приверни його увагу», — прошепотіла вона. «Він опустить пістолет».
  «Це мав бути ти», — сказала Мері з більшою впевненістю, ніж вона відчувала. «Не залишилося нікого, крім вас».
  Юнак сіпнув губами. Зі зброєю він помахав на обшарпаний диван біля дверей.
  Керолайн опустилася, коліна помітно тремтіли. Мері не відводила погляду від Раві Пателя, очі якого були в червоній окантовці, наче він не спав кілька днів. Коли пістолет похитнувся, Мері побачила, як на його руці виступив піт. Ой, погано.
  «Де Анна?» — прошепотіла Керолайн, ніби боячись відповіді. «Що ти з нею зробив?»
  Мері вдалося оглянути кімнату, не рухаючи головою. Щоразу, коли Раві махав рушницею, на білій стелі танцювали тіні. Вона не бачила Анни.
  — Я чекаю вже п’ять годин, — хрипко сказав молодий чоловік. Пістолет знову затремтів. Він сперся ліктем пістолет на підлокотник стільця, щоб утриматися. Інший його кулак скрипнув на колінах. Мері бачила, що він наляканий і злий.
  «Чому б вам не покласти пістолет», — сказала вона. «Він повинен бути важким. Ти себе втомиш». Раві проковтнув. Мері послужливо додала: «Анна може тривати години».
  Раві похитав головою. У нього була кількаденна борода. Навіть з апокаліптичним смаком полум’я та попелу Мері відчула запах немитого чоловіка, насиченого адреналіном. Раві був близький до втрати контролю. Керолайн тремтіла.
  — Пістолет, — повільно, гіпнотично промовила Мері. «Пістолет, Раві. Поклади його на журнальний столик. Ми не можемо забрати це у вас. Бачите, ми надто далеко».
  «Ми не переїдемо, обіцяємо», — пискнула Керолайн. Мері впилася пальцями в руку Керолайн. Вона намагалася зменшити енергію в кімнаті. Керолайн була надто стурбована. Старша жінка поправила Раві з найкращою посмішкою, яку тільки могла створити.
  «Раві», — почала вона дружелюбно (скопійовано з Керолайн). «Якщо ви покладете зброю, ми можемо вам допомогти. Я припускаю, що ви тут заради Алхімічного сувою?»
  При цьому сильному слові Раві зустрівся поглядом з Мері. З хворобливою повільністю він опустив руку. Лівою рукою він відірвав пальці від рушниці й поклав її на маленький столик, присунувши ближче до правого коліна.
  Тепер Мері зрозуміла, що він вилив яйце собі на светр. Вона звернула увагу на піджак, у якому вперше побачила його одягненим — це було два тижні тому? — кинула в тінь дерев'яної підлоги.
  «Я вб’ю вас обох, якщо ви поворухнетеся», — зухвало сказав він. «Зброя заряджена». Його ліве коліно почало хитатися вгору-вниз.
  «Де ти це взяв?» — сказала Мері зацікавлено, наче вони щойно зустрілися в шинку (скопійовано з Анни). Вона чула, як Керолайн намагалася дихати тихіше.
  Раві різко скрикнув. Це міг бути сміх. «Це Америка! Я пішов у місцевий збройовий магазин і показав водійські права. Власник магазину показав мені, як заряджати та стріляти».
  «Як продумано», — сказала Мері. Тепер Керолайн тицьнула її ліктем. Без сарказму, Мері, сказано. «Ти ж не хочеш нас убивати», — швидко додала Мері. «Все, що ти хочеш, — це сувій алхімії, щоб віддати Ґодрику Сент-Джону. Щоб він пробачив те, що ти йому зробив».
  Цей звук був риданням. Раві перетворив це на злісне дуття. Він підняв пістолет, щоб показати, що він може, а потім знову поклав його. Його руки продовжували пітніти.
  «З Годріком все буде добре», — сказав Раві, дивлячись униз. «Він знає, що я не хотів зробити йому боляче. І коли ця відьма повернеться, вона віддасть мені сувій алхімії. Або я вас усіх уб’ю».
  «Вона була тут». Керолайн відчула щире полегшення. Це принесло в кімнату небажаний заряд. Мері здригнулася. На щастя, Раві був готовий продовжувати розмову.
  «Коли я прийшов, суки тут не було. Пожежники запитали про неї, квартирантку, коли прийшли перевірити будинки. За їх словами, вона відмовилася йти в притулок середньої школи. Сьогодні останній шанс. Вони не знають, чи зможуть зупинити вогонь на дні річки».
  «Ви обшукали будинок у пошуках сувою алхімії», — сказала Мері так, ніби вони не були в кімнаті з убивцею — вбивцею ДіПі. Щось блиснуло на частку секунди, просто поза полем зору Мері. Нехай Раві не помітить фігуру, яка безшумно рухалася через вікно, молилася вона. Мікротремтіння на руці Мері означало, що Керолайн теж це бачила. Форма була людською, чи не так? Я мушу його відвернути — заради Анни. Якщо це Анна.
  «Розкажи мені про ДП», — сказала вона. Поганий вибір. проклятий
  «Що за біса?» Раві схопив пістолет, роззявивши рота.
  «Хлопчик, який… е-е, помер. У музеї Лос-Анджелеса, — сказала Мері, відчайдушно шкодуючи, що вона не починала цю запальну тему. На щастя, це, здавалося, втомило Раві.
  «Після того, як ти пішов, я стукав у двері, поки він був на відстані чутного. Оскільки я сказав йому, що прибув із Сент-Джуліансу, він погодився показати мені й сувій алхімії. Потім ми обоє почули шум». Раві зупинився, але щось змусило його продовжити. «Він… повертав його назад, коли я його вдарив. Мені довелося . Це був єдиний спосіб таємно отримати сувій алхімії. Щоб пані Елеонора не дізналася. Професор Сент-Джон сказав мені зробити все, що потрібно».
  «Але ви не зрозуміли».
  Раві закашлявся. Запах диму посилювався.
  «Ні». Він зробив паузу. «Я почув кроки і сховався. Не міг у це повірити, коли впізнав професора Макдональда, якого ще називають расистським тролем Кукі Мак».
  Він почав гладити рушницю правою рукою. У Мері замерз кістковий мозок. «Кукі Мак забрав сувій», — продовжив Раві. «Я ухилився від однієї з тих великих скринь. Він навіть не глянув на Мерфі. Він просто схопив сувій алхімії, обійшов навшпиньках навколо… калюжі крові й зник».
  Мері згадала кров. «Що… ти робив далі?» — спромоглася вона сказати.
  «Хлопець був мертвий. Немає пульсу, я перевірив, тому я знав напевно». Раві знову погладив пістолет. «Більше я не пам’ятаю тієї ночі. Очевидною річчю було слідувати за Cookie Mac. Я добіг до наступної вулиці, перш ніж мене вирвало». Раві зухвало підвів голову до Мері. «Я думав, що Годрік буде на моєму боці. Він пообіцяв розібратися ».
  «Ви маєте на увазі, що він цього не зробив».
  «Негідник сказав, що йде в поліцію, коли нарешті витяг з мене всю історію. Я зробив для нього все . Роками він змушував мене працювати, як собака. А потім, коли я ризикнула всім, він... збирався зробити так, що це моя вина».
  «Ти зробив це не тільки для нього», — несподівано вигукнула Керолайн. «Ви також зробили це для Mer-Corp. Вони платили вам, а не просто фінансували професора Сент-Джона. Ви були їхнім шпигуном у Сент-Джуліані?»
  Мері витріщилася на Керолайн. Звідки це взялося?
  «Добре, я надсилаю звіти в Mer-Corp», — пробурмотів Раві. — Але я збирався віддати сувій професору Годріку. Він пообіцяв, що ми попрацюємо над цим разом; Я б нарешті отримав докторський ступінь. Можливо, навіть стипендію».
  Мері хотіла запитати більше, коли Керолайн щось видихнула. «Це був ти, чи не так? Ви поставили Джанет Свінфорд у «Стару лікарню».
  Ах, Джанет, зрозуміла Мері. Перебування Джанет і Керолайн у «Старій лікарні»: вона думала про це. Зв'язок з Раві підтверджував його вираз обличчя. Від образи його губи були стиснуті. Мері знову стиснула Керолайн руку. Будьте обережні із запобіжником, який був вибухівкою Раві Патель.
  — Це було дуже розумно з вашого боку, — сказала Керолайн. Раві видихнув. «Ви можете відвідати Ключника, коли захочете».
  «Хороша дівчинка», — сказала собі Мері. Тож лицемірний Ґодрік відмовився брати на себе будь-яку відповідальність за події, що вийшли з-під контролю. Далі Раві пояснив, що Ґодрику байдуже, чи виживе Сент-Джуліан, тому що Mer-Corp пообіцяла йому вигідну посаду в Штатах. Тож, випробувавши Алхімічний сувій хімічними розчинниками (Мері здригнулася), він передасть скарб Mer-Corp. Вони заплатили б величезну винагороду, щоб тримати його під замком, щоб жодна інша фармацевтична корпорація не могла його перевірити.
  Мері відчула нудоту. Одержимість Ґодріка та рабська відданість Раві були оплачені кров’ю DP Раві накинувся на Ґодріка через жах від того, що він зробив. Його кумир покинув його, щоб наодинці зіткнутися з звинуваченням у вбивстві.
  Мері припустила, що Раві повинен піклуватися про Ґодрика, щоб зайти так глибоко. Вона намагалася думати, як Керолайн.
  «Мені здається, професор Сент-Джон дійсно недооцінив вас», — додала вона. «Після всього, що ти для нього зробив».
  Тон Раві був похмурим.
  «Він не хотів знати подробиць. «Знайти сувій алхімії»; нехай ця жінка відкриє ключ, — сказав він. «Мені байдуже, як».
  У Раві щось зламалося. «Я поважав Годріка. Все, що він хотів, це справжній сувій Алхімії — для себе».
  Очі Раві зиркнули по кімнаті. «Так де це? Де та відьма-сука? Де вона ?» Його голос істерично надривався.
   «Ні», — закричала Мері, а Керолайн закричала. Одразу кімната потемніла. Мері потягла Керолайн на підлогу, коли два постріли вибухнули над ними, як спалахи блискавки. З гуркотом впало щось важке.
  «Анна», — покликала Керолайн.
  — Ні, ні, — крикнула Мері. «Будь до дверей».
  Було чутно боротьбу, ще один тріск, потім якийсь чоловік прохрипів незрозумілі слова. Звук розбитого скла супроводжувався сильним ударом, ударом, а потім тілом, що сильно впало.
  Мері схопила Керолайн на руки. Принаймні вона сподівалася, що це Керолайн. Вона взагалі нічого не бачила. Так, це мав бути подряпаний джемпер Керолайн через її рот. Все, що вони могли зробити, це присісти й чекати. Вона слухала. Звичайно, шуми зменшувалися.
  У темряві Мері стало холодніше. Так, повітря рухалося, як надворі; був присмак вогню. З розбитого вікна, мабуть, віє попіл. Вона відкрила очі. Від вуличного ліхтаря лилося мідне сяйво.
  «Стій спокійно», — почувся жіночий голос. Керолайн схлипнула. Це була Анна. «Я візьму світло». Почався тихий стогін; це має бути Раві.
  Ніби за помахом чарівної палички, з лампочки над головою спалахнуло жовте світло. Анни не було й сліду, лише відкриті двері. Лампа лежала розбита в кутку. Раві Пател сидів навпочіпки перед книжковою шафою з кров’ю на щелепі; він стискав руку, стогнав: «Вона мене вдарила. Вона зламала мені руку».
  «А де рушниця, Анно?» — крикнула Мері.
  «Тут». Анна матеріалізувалась з того місця, що, як вони пізніше дізналися, було кухнею. Вона була одягнена повністю в чорне, а в одній руці тримала чорну лижну маску. Пістолет лежав в іншому. Вона безтурботно підійшла до Раві.
  Мері боялася, що Анна хотіла вдарити стогнаючого чоловіка. Вона закашлялася. Після другого кашлю Анна віддала рушницю Мері. Діставши з кишені невеликий рулон клейкої стрічки, вона дала його Керолайн.
   «Зв’яжи йому ноги й руки, люба», — сказала Анна. «Ми не хочемо, щоб він нікуди йшов».
  — Ти справді зламав йому руку? Керолайн виглядала враженою; потім соромно.
  Мері зітхнула. «Ми відвеземо його до центру евакуації середньої школи. Я думаю, що машина впорається. У них там будуть медики». Мері відривала попіл зі свого одягу.
  «Все закінчилося, Мері?» Це була Керолайн.
  «Краще б так було».
  Анна витрусила волосся з коміра. Мері побачила, як маленькі іскри стрибають і згасають. Керолайн обернула стрічку навколо зап’ясть Раві, уникаючи очей Анни. Мері намагалася зрозуміти, як вийняти кулі з рушниці.
  «Ось, я тобі покажу», — сказала Анна, простягаючи руку. Мері вагалася, а потім твердо сказала:
  «У нас трьох є незавершені справи». Вона віддала рушницю Анні.
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ОДИНАДЦЯТА
  УЯВА
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 47
  ПОЖАРА В ДОЛИНІ
  На шляху вогню, що наближався, Мері, Керолайн і Анна зібралися з розумом і своїм в’язнем. Покинути фіолетовий будинок в Оукгроув було важливо, але далеко не просто.
  Надворі вони зупинилися під критим ґанком. Вогонь охопив долину Ла Луна. Всі гори згоріли. «Як печі, — подумала Мері, загіпнотизована. Вони схожі на печі старих алхіміків без захисного контейнера.
  Саме Анна повернула її до поточних проблем. Струсивши попіл зі свого волосся, вона пояснила, що поклала справжній сувій Алхімії в банк у Санта-Емілії.
  «Я намагалася уявити, що ти будеш робити», — сказала вона Мері. Старша жінка спробувала посміхнутися. Вона вирішила, що дискусій про майбутнє не буде, поки справжній сувій не повернеться в Сент-Джуліанс. Підпал Анни в Старому госпіталі та крадіжка Алхімічного сувою стануть головним болем іншого дня.
  «Мері, машина розтанула», — почувся голос Керолайн з воріт.
  Дивлячись на чорну металеву фігуру, приклеєну до дороги залишками шин, Мері зрозуміла, що з оптимізмом бажала доставити їх до притулку. Керолайн пробурмотіла собі під ніс про смерть коня Джанет, Меркуріуса. Вона пояснила, що вона чула голос свого нового друга в своїй голові.
  Попіл не робив порожню вулицю привабливою. Мері відкрила рота. Можливо, вона могла б розвідати більше справний автомобіль. Не встигла вона заговорити, як завила сирена. По околицях знову їздила пожежна машина.
  Мері та Керолайн вибігли на вулицю, Анна потягла за собою Раві. Коли синє світло дійшло до пальто Мері, вона встигла помахати рукою. Три виснажені жінки та зв'язаний чоловік із кляпом у роті прибули до центру евакуації в кузові пожежної машини. У притулку були їжа, тимчасові ліжка та відносна безпека. Крім того, люди ставили багато питань.
  Пояснення про заклеєного скотчем Раві стало занадто важким для Анни та Керолайн, які впали на сусідні розкладні ліжка. Мері не спала достатньо довго, щоб назвати імена начальнику пожежної служби. Він тримав єдиний пристрій зв’язку, який усе ще працював у долині: супутниковий телефон. Після кількох дзвінків він наказав замкнути Раві в машині швидкої допомоги, де він проходив лікування.
  Мері розслабила щелепу. Її голова була готова покотитися на підлогу. Незважаючи на шум, світло, кашель і хропіння близько сімдесяти евакуйованих, вона, Керолайн і Анна глибоко й беззвучно заснули.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 48
  ВАШ ГОСПОДАР, ДЖЕЗ ВАЙЗМЕН
  Ще два тижні знадобилося, щоб приборкати лісову пожежу в Південній Каліфорнії. Оукгроув і більшу частину долини Ла Луна врятували пожежники, які кілька днів не спали. У той день, коли їх вивели, Мері, Анна та Керолайн побачили ланцюг гелікоптерів, які вичерпували воду з водойми.
  Дехто казав, що чудо Ла Луни. Зрештою, вогні, що сходилися, пронизали долиною, наче мародерська армія. Якимось чином, поза будь-яким аналізом, велика стіна полум’я була зупинена.
  Тим часом Раві доставили в поліцію Санта-Емілії. Дама Елеонора повідомила Мері під час короткої телефонної розмови, що географічні блукання Алхімічного сувою більше не вимагають розсудливості. Їхня розслідувальна робота дала змогу містеру Джеффрісу чинити тиск на Mer-Corp, щоб вона затримала ці неприємні іпотечні кредити. Він навіть змусив їх зменшити виплату відсотків до чогось на зразок угоди. Коли Сувій Алхімії повернуться до Сент-Джуліана, буде святкування. Покараний одужуючий Годрік Сент-Джон мав бути присутнім.
  Однак троє жінок не повернулися в Оксфорд кілька днів. Існував новий заклад, який привертав увагу. Агентство було запрошено відвідати Президента школи алхімії Джеза Роберта Ренсома Вайзмана. Він продовжував дивувати.
  «Дякую, що прийшли, відважні слідчі. По-перше, дозвольте мені сказати, що я запросив вас сюди не тому, що хочу побачити сувій алхімії, — сказав він із широкою посмішкою.
  Відмахнувшись від допомоги Мері, він помахав інвалідним візком, щоб випити собі кави на столику. Це був великий офіс з видом на Тихий океан з одного боку, почорнілими горами з іншого та диванами, розташованими навколо діючого каміна. Мері була рада бачити його неосвіченим.
  Усі вони стискали величезні кухлі темного пива. Анна додала цукру й насупилася. Мері сьорбнула стерпної печені, першого питного напою після огидного варіння в Центрі евакуації. Вона кинула на чоловіка з голеною головою один зі своїх оцінюючих поглядів. Він посміхнувся у відповідь.
  Мері вразило, що президент Вайзман був першою людиною з початку їхньої місії, яка не хотіла отримати в свої руки сувій алхімії. Її цікавість сколихнула. Перш ніж вона встигла сформулювати запитання, він заговорив більш серйозно.
  «Я маю на увазі: не приносьте сувій алхімії сюди, перш ніж відвезете його назад в Оксфорд».
  «Чому ні?» — сказала здивована Керолайн. «Ось що це все було, чи не так? Справжній сувій ?»
  «Ах так, справжній алхімічний сувій. Як ви думаєте, який це?» Тепер уже вчитель, Джез пустотливо оглядав усіх трьох. Імпровізований клас, вони вишикувались у стільці, мовчали, розмірковували.
  — Ви маєте на увазі, — сказала Мері, не поспішаючи, — що сувій Роберти Ле Мор був у Сент-Джуліані століттями. Усі вірили, що це належить матері Джуліан».
  Вона пригадала, як на Кароліну вплинула копія сімнадцятого століття. Її голос зміцнів. «Сувій Le More виконує свою роботу, алхімічний опус. Ми могли б сказати, що він такий же справжній, як справжній сувій матері Джуліан».
  Джез кивнув.
  «Це справжнє», — оголосила Керолайн, її обличчя сяяло. «Я знаю, що сувій Le More справжній. Звичайно, так».
  Мері подумала, як Керолайн торкається книги. У літаку Керолайн розповіла їй більше про свої розмови з Джанет. Хранитель ключів навчить Керолайн взяти на себе обов’язки Хранителя ключів, коли настав час .
   «Тобі не треба бути відьмою?» — прошепотіла Мері. Її лікоть ледь не вдарився в щелепу Керолайн, коли вона тримала маленьку чашку з білим вином.
  «Ні, ні… для нас. Не з хронічним розладом…”
  «Гаразд, я зрозуміла», — поспішно сказала Мері. Вона знала, що Керолайн ненавидить називати свою хворобу. Мабуть, це якесь закляття, — зрозуміла вона. Назви роблять це реальним.
  Сьогодні, на тлі все ще димлячих гір, Мері хотіла зрозуміти свого господаря.
  «Президенте Вайзмен, чому б не побачити справжній сувій Алхімії, той, що є у матері Джуліан?» Яскрава влада Мері викликала у Джеза ще одну усмішку.
  «Моє небажання стосується матері Джуліан», — сказав він. «Крім того, лісова пожежа. І, з іншого боку, я думаю про Cookie Mac. До речі, де та ганьба професії історії?»
  Лісова пожежа? Мері зрозуміла, що могла відповісти. «Кукі Мак все ще в лікарні Джона Віткліффа в Оксфорді. Лікарі кажуть, що у нього отруєння ртуттю. Ймовірно, через неналежне поводження з повторним… першим сувоєм. Зрештою йому стане краще». Вона понюхала.
  «Пані Елеонора сказала мені, що Mer-Corp хоче, щоб його перевели до дослідницького центру у Вашингтоні, округ Колумбія. Природно, ми очікуємо, що поліція Лос-Анджелеса матиме що сказати з цього приводу. У будь-якому випадку його повернуть на батьківщину».
  «Макдональд у лабораторії Mer-Corp? У цьому є справедливість».
  — Іронія, — сказала Мері. Вона любила іронію. «А як щодо оригінального сувою, президенте Вайзмен?»
  «Джез, будь ласка».
  — Це тому, що мати Джуліан сказала, що сувій ніколи не повинен залишати коледж? Керолайн вигукнула.
  — Саме так, місіс Джонс. Сувій ніколи не повинен залишати коледж заради здоров’я «вчених пор». Зважаючи на цю мудру настанову, подивіться, де ми зараз».
  Він від обурення закрутив коляску. «У двадцять першому столітті непристойно багата корпорація фінансувала групу переваги білої раси, щоб вивести її з матері Джуліан. Коледж». Він зробив паузу. «Моя школа алхімії не хоче цього брати. Коли-небудь, крапка.
  Він дивився на всіх трьох жінок своїм серйозним обличчям. «Одного разу я звернуся до Сувою Юліана матері на належному місці. Я піду до її камери відшельника в Сент-Джуліанс».
  «Вогонь на горі». Це була Анна. — Алхімія, — сказала вона. «Я відчуваю, як це співає в моїх кістках».
  «Співати?» Мері ніколи не зрозуміє Анну. Молода жінка відвернулася.
  Відповідь Вайзмена була відтінком поваги.
  «Та велика пара алхіміків, Френсіс Ренсом і Роберта Ле Мор, вірили, що робота, яку вони виконали, вплинула на дух світу, anima mundi . Корінні американці, яких вони зустрічали, вірили, що вони теж можуть і повинні взаємодіяти з Великим Духом. Вони жили з пошаною до землі та всіх її народів, предків, тварин, скель, дерев, гір».
  У Мері відвисла щелепа; Керолайн сяяла; Анна вдала, що не слухає. Уайзмен кивнув і продовжив.
  «Ви маєте на увазі…?» — почала Мері.
  «Так, це могло бути зовсім інакше, зустріч однодумців земної духовності. Тільки уявіть, що могло бути ?» Випала пауза, перш ніж Вайзмен продовжив.
  «Це змінилося, звичайно. Справжні алхіміки ніколи не були могутніми в Європі, церква їх просто терпіла. Ці країни задовольнилися фальшивою алхімією виробництва золота заради прибутку. В Америці іммігранти експлуатували землю і поневолювали її народи. Експлуатація і капіталізм - це не алхімія, яка завжди була в партнерстві з дикою природою. Результат – це те, що ви бачите».
  Уайзмен розмахнувся стільцем і вказав прямо на купи попелу та почорнілі дерева з вікна. «Те, що було розділено, має бути з’єднане», — сказав він.
  По спині Мері спалахнули іскри. — Зміна клімату, — повільно сказала вона.
  «Кліматична надзвичайна ситуація», — відповіла Керолайн.
  Анна встала і вийшла з кімнати. Погляд Мері стежив за нею, доки вона не вловила звук від Вайзмена. Він похитав головою, щоб сказати, не йди за нею. На подив Мері, Керолайн теж цього не зробила.
  Змінивши тон, Вайзмен зводив пальцем на Мері. «Дзвонив мій старий приятель Джефріс. А також належний нагляд за жахливою психіатричною лікарнею, куди так сміливо потрапила місіс Джонс, — тут він блаженно посміхнувся Керолайн, яка розплющилася. «Джеффріс каже, що Сент-Джуліанс залучає дослідників із вашої Національної служби охорони здоров’я. Він вважає, що необхідно домовитися з NHS про студентські стипендії для Сент-Джуліансу. Він сказав мені, що ви запропонували приємну угоду з Mer-Corp.
  Мері почервоніла від задоволення; її плани здійснювалися. Застрягши в долині Ла-Луна лише з блокнотом, вона використала час, щоб написати електронні листи Джеффрісу та пані Елеонор. Після відвертих пропозицій щодо «Старої лікарні» вона взялася за тіньову роль Mer-Corp. Враховуючи недостатньо доказів, щоб висунути звинувачення Mer-Corp, можливо, вони могли б спробувати врегулювати іпотечні кредити коледжу?
  Містер Джеффріс пообіцяв зв’язатися з багатостраждальним адвокатом Холівела. Мері також обмовилася, що аспіранта Сент-Джуліана збираються звинуватити у вбивстві в Лос-Анджелесі. Вона могла собі уявити реакцію Джеффріса на цей головний біль. Вона додала, що оксфордська фірма , яка давно працює, повинна мати контакти в Штатах. А як щодо угоди, згідно з якою Раві визнає себе винним у вбивстві ДП другого ступеня та йому дозволено відбувати покарання в Англії? Зрештою, його також розшукували в Оксфорді, щоб відповісти за його батарею Годріка Сент-Джона.
  «Так», — сказала Мері, звернувшись до Джеза. «Наш представник веде переговори з Mer-Corp. І якщо в… Алхімічному сувої Матері Джуліан дійсно є новий антибіотик, тоді NHS отримає користь. Якщо він зможе ліцензувати новий препарат, то дохід буде значним».
  «Отже, бачиш, я шаную її, мамо Джуліан», — щиро сказав Джез. «Вона написала чудову книгу про те, як її Бог ніколи не казав нікому гвалтувати землю в Його ім’я. Він також був Вона, любляча і материнська. У Джуліана вистачило духу побачити цього араба а африканський сувій міг зцілювати бідних в Англії; принаймні тих, хто хотів отримати освіту».
  Великі руки Джеза замахали. «Це рідкісний вчинок у будь-який день. Надто рідко в наші дні. Тут, у Алхімічній школі, ми також хочемо надавати стипендії бідним студентам. У мене є щось цікаве для вашої пані Елеонори. І я знову спілкуюся зі своєю давно втраченою кузиною Мелісою в Лос-Анджелесі». Його очі блиснули. «Вона живе і дихає багатими донорами».
  Його ентузіазм сколихнув Мері. «А як щодо того симпозіуму?» сказала вона. «Фонд європейської історії незабаром буде викрито як прикриття для прихильників переваги білої раси — у мене є друг-історик, який стежить за тим, що ми виявили. КВЧ мертва для академії. Але ти, президенте... Джез, гм, школа алхімії, могла б це зробити».
  Вона запалилася. Керолайн почала посміхатися. — продовжила Мері. «Насправді ви могли б провести спільний захід із Сент-Джуліансом. Настав час поєднати стипендію в Оксфорді та Каліфорнії».
  — Про африканське коріння алхімії, — мало не вигукнув Джез. Від хвилювання він мало не впав з інвалідного візка. Він нахилився вперед, тріпнувши обидві ручки стільця.
  — Ми могли б попросити у Сент-Джуліана позичити сувій Роберти Ле Мор. Тільки уявіть, вона справжній афроамериканський алхімік».
  «Агентство може допомогти», — сказала Керолайн.
  — Перша умова симпозіуму, — сяяв Джез.
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 49
  ОСТАННЯ ДІЯ В ОКСФОРДІ
  Наступного дня три пригнічені жінки вирушили з банку в Санта-Емілії до Хітроу через нещодавно відкритий аеропорт Лос-Анджелеса. Без дебатів вони по черзі несли валізу зі справжнім сувоєм Алхімії.
  Під час болісного довгого польоту та їзди, що послідувала, шлунок Мері скрутився через Анну та долю їхнього агентства. Усе погано, коли Керолайн не дивиться на Анну, хвилювалася вона. У свою чергу, молода жінка уникала контакту, хмурячись у вікна.
  Проїжджаючи крізь вибоїни, які бризкали грязюкою на їхнє пошарпане авто, Мері ковтнула, коли мокрий дах Холівелла піднімався, димлячи на сонці.
  Лені та Сем першими помітили машину. Вони стрибали біля головного входу з усмішками, широкими, як комори. Сем наполягав на тому, щоб обійняти всіх трьох виснажених мандрівників. У нього були новини.
  «Ми з Лені заручені. Подивіться, ми отримали кільце на критому ринку Оксфорда, — крикнув він. «Я збираюся вступати на психологічний факультет. Моя мама познайомилася з Лені по скайпу; вона над місяцем».
  «Чудово, Семе», — сказала Мері. Вона змусила посміхнутися через своє позбавлене сну обличчя. «Ми поговоримо, я обіцяю. Завтра точно. Можливо, ми можемо допомогти оплатити курс за допомогою фрілансу для Агентства? Прямо зараз, будь ласка, віднесіть це в кімнату Джанет. Вона цього чекає. Ми повинні спати втрьох. У нас завтра вранці зустріч у Сент-Джуліані».
  «Ви схожі на привидів, щасливих привидів», — сказала Дороті, усміхаючись біля підніжжя сходів. «Дівчата застелили ваші ліжка. На диво, ніхто не стогнав. Вони дуже раді тебе бачити. І дякую Лені. Вона стала іншою людиною, оскільки звинувачення були зняті. Чи знаєте ви, що Ґодрік Сент-Джон надіслав букет квітів?»
  Здавалося, Мері не переконала зміна думки Ґодріка Сент-Джона. Анна скривилася.
  *****
  Наступного дня вони змушені були вставати рано. Усі троє похмурилися, коли пошкандибали до сніданку. Пані Елеонора невиразно говорила про вдячність коледжу. «Потрібно супроводжувати чек» , — похмуро сказала собі Мері. Однак сьогодні Агентство та директор Сент-Джуліана повернуть рукопис у (посилену) скляну шафу. Через триста шістдесят років після крадіжки Алхімічний сувій повернувся додому.
  Трійця, що страждає від часових поясів, мало говорила під яскравим сонячним світлом не по-сезонному теплого весняного дня. У коледжі на них чекав сюрприз. Кожен по черзі тягнув валізу з оксфордської багатоповерхової автостоянки, і вони зайшли в перший квадроцикл у моторошну порожнечу.
  Навіть шум транспорту припинився. Дрізд стрибав по вогкій галявині під трелі свого товариша з горгульї над дверима каплиці. Мері вже збиралася запитати швейцара, коли з’явилося усміхнене обличчя. Рука в чорній сукні несамовито замахала. Дослідниця органу Мікаела Агбабі запрошувала їх увійти.
  Каплиця була темною після яскравого сонця надворі. Коли їхні очі звикли, Мері чула лише бурмотіння. Крім сяючих вітражів, освітлення йшло від свічок скрізь: по всьому вівтарю, на хорах, у кінці кожної лави. Теплою думкою вторили банки з жовтими нарцисами на вівтарі, підставка райдужних нарцисів біля кафедри.
  Каплиця була переповнена, зрозуміла Мері. Більшість присутніх були молоді, дивлячись на трьох жінок цікавими сонними очима. Студенти Сент-Джуліана зустріли додому свій алхімічний сувій. За сигналом пані Елеонори всі встали на честь Агентства глибинного розслідування. Мері відчула, як її стиснуло горло.
  Анна підняла підборіддя й пішла до проходу. Вона могла тягнути валізу Scroll лише однією рукою, на відміну від двох інших. Мері взяла Керолайн за руки й пішла за ними. Дама Елеонора благоговійно відкрила валізу перед вівтарем; парфум від квітів ледь не задушив Керолайн. Директор ніжно розгорнув оберемок тканини.
  Коли вона підвелася, було видно пергаментну шкіру сувою, яка лежала на вовняному ліжку у відкритому футлярі. Кілька сотень студентів нахилилися вперед, щоб глянути на них, колективно перевів подих.
  Направлені на вільну передню лавку, Мері та Керолайн скористалися можливістю взяти участь у зборах. Анна заблася в куток. Так, це був містер Джеффріс, який прослизнув на задню лавку поруч із… О, ось чому сніданок у Холівеллі був таким рідкісним. Мабуть, відьми поїли раніше. Вони привели всіх жінок-резидентів, включаючи Лені та Сема. Він махав рукою. Заручена пара підняла зчеплені руки. На частку секунди в трояндовому світлі із заднього вікна спалахнула іскра.
  Мері ніколи не плакала. Зараз вона не збиралася. Керолайн з тугою глянула на Анну, яка рухалася з грацією леопарда, коли їм наказали відкрити збірники гімнів. Керолайн і Мері випрямилися, коли хор почав співати «Ave Maria».
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТИНА ДВАНАДЦЯТА
  СУБЛІМАЦІЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РОЗДІЛ 50
  ПИТАННЯ ДОВІРИ
  Через дві години Мері, Керолайн і Анна зібралися в кав'ярні Queen's Lane. «Дякую богу за англійську каву», — подумала Мері, помішуючи свій капучіно. Вони вже не могли відкладати важку розмову. Мері не знала, як почати.
  Анна ламала величезне тістечко, час від часу відламуючи шматочки, ніби хотіла їх рознести. Керолайн намагалася ігнорувати спокусу, стиснувши руками й очима свою чорну каву. Анна також відпила зі склянки чорного чаю з великою кількістю цукру.
  «Російська», — сказала вона одного разу, коли її запитали, як їй традиційне британське пиво.
  Тиша завмерла, коли вони уникали погляду одне одного. Лавандовий костюм Мері потребував хімчистки, помаранчевий джемпер і джинси Керолайн пахли затхлим запахом. Тільки Анна була чудово вбрана. Її синій кашеміровий светр надавав її оливковій шкірі теплого відтінку. Її чорні джинси були дизайнерськими. Мері була впевнена в цьому — не те, що вона знала одяг; вона просто знала Анну. Або думала, що так і зробила. Керолайн? Чи справді вона знала свого коханого?
  Ніяковість змінилася похмурістю. Це було неправильно, особливо після несподівано радісної церемонії Алхімічного сувою. Дама Елеонора вручила їм новий контракт разом із чеком. Він включав фіксатор; це мали бути постійні відносини з Сент-Джуліансом. Вони сподівалися на подібну домовленість зі школою алхімії в Каліфорнії. Після всього, що вони пережили, вони мали б святкувати, що тепер у їхнього агентства є майбутнє.
  «Гм, фінансово… Агентство…»
  — Не можна підпалювати, Анно. Ніколи знову. Обіцяю».
  Керолайн була настільки лютою, що Анна вдавилася тістечком: крихти посипалися з її рота. Її рука тремтіла. Ковтнувши ще чаю, вона уникала погляду Керолайн. Натомість вона націлилася на Мері.
  «А ти? Яка твоя причина ненавидіти мене?»
  Мері зітхнула. «Ніхто тебе не ненавидить».
  «Ми любимо тебе», — знову Керолайн. «Добре, Мері любить тебе не так, як я. Але навіть вона любить тебе. Чи не так, Мері?»
  "Гм." Мері закашлялася під двома парами очей. Вона підійшла. «Звичайно. Але Керолайн має на увазі те, що проблема не в любові, а в довірі. Як ми можемо тобі довіряти, коли ти підпалюєш і крадеш безцінні сувої. Як ми можемо тобі довіряти, коли ти сам собі не довіряєш? »
  Видих Керолайн спричинив тишу. Мері чула, як під гудіння розмов цокає старомодний годинник на стіні.
  Зрештою Анна недовірливо фиркнула. Це щось запалило в Мері. Це було зараз або ніколи.
  «Припини це, Анна. Ми проїхали через вогонь для вас. Машина розтанула . Не смій задирати носа перед нашою родиною».
  На її обличчі ворухнувся темний попіл Анни. Мері не закінчилася.
  «Ви вкрали сувій алхімії. Так, ми знаємо про шантаж. Можливо, ви думали, що допомагаєте Лені; можливо себе. У будь-якому випадку, ви не повідомили нас. Ти влаштував пастку для вбивці — вбивці, Анно. Але ви все ще не сказали нам. Раві мало не застрелив нас. Ви вже відчуваєте тему?»
  Кароліна тихо промовила. «Ми ледь не загинули — під час пожежі в тих горах і в будинку, коли Раві націлив на нас пістолет». Її очі були повні сліз. «Пожежа, яку ви влаштували в Старій лікарні, могла вбити мене, а також Джанет і Агнес».
  — пробурмотіла Анна в сиропоподібний осад чаю. «Вогонь, ти мене звільняєш?»
  Мері скривилася. Було занадто багато вогню. Надто багато навіть зараз, між ними.
   «Проблема, Анно, в тому, що ти не шкодуєш. Ви б зробили це знову. Можливо, не ті самі речі, але щось таке ж безрозсудне».
  — Небезпечно, — м’якше сказала Керолайн. Анна просунула руку до неї, а потім змійкою повернула її до себе в бік. У Мері був останній страх.
  «Ти самотній вовк, Анно. Не так, як ми».
  Вона не хотіла цього говорити, бо не хотіла вірити — що Анна ніколи не буде такою, як інші люди. Кібервідьма, яка раніше була жертвою торгівлі людьми, завжди буде вибуховою та непередбачуваною.
  Джефріс попередив її. Анна ніколи не мала дитинства. Вона жила — ні, існувала , від однієї травми до іншої. Вона була лісовою пожежею, яку неможливо було стримати. Навіть зараз вона не заперечувала цього. Жодних протестів щодо реформи не виникло з боку молодої жінки, що б’є ногою ніжку столу.
  «Я не знаю, що ще сказати», — сказала Мері.
  Вона справді ні. Вона ніколи не впадала в депресію, але цей випадок вдав її в депресію. Коли Керолайн знайшла її, вона була на самому дні в Джоні Віткліффі. Тепер, на вершині їхнього успіху, Мері застрягла. Та, яка завжди знаходила план, не мала плану.
  Вони сиділи мовчки п'ять страшних хвилин. По обличчю Керолайн текли сльози. Вона простягнула руку й схопила друге тістечко Анни. З голосінням вона почала його їсти.
  — Не переїдай, Керолайн, — сказала Мері. Вона вилучила велику порцію з рук Керолайн. «Не робіть цього. Ти сьогодні нічого не їв. Решту їжте повільно».
  Вона поклала розсипані останки в сумочку, стримуючи здригнення. «Керолайн, повільно. Жувати, жувати».
  З-за сусіднього столика глянула засмучена мати. Вона намагалася змусити дитину з’їсти шматочок тосту, а не намазати ним варення на обличчя.
  «Чу-чу», — вигукнув маленький хлопчик, на мить ангельськи. «Чу-чу». Він наклав варення на кучері, як шапку. Схопивши його, мати збентежено посміхнулася Мері. Керолайн галантно помахала рукою. Потім вона відклала останній шматок тіста.
  «Чху, чу», — сказала Мері, і гумор повернувся.
  «Цху, чу», — почувся інший голос. Керолайн і Мері витріщилися на Анну, яка посміхалася. Потім її обличчя стало серйозним. Наступними словами вона вловила обох.
  «Ви знаєте, я… продовжував… справу. Я не відмовився... від нашого плану».
  «Ми знаємо», — тихо сказала Мері.
  «Навіть коли я думав, що ви обоє… ненавидите мене».
  «Ніколи…»
  Мері підняла руку, щоб зупинити Керолайн. Настала черга Анни. «Це… кохання?»
  Мері здригнулася. Керолайн змахнула сльози. Вона запитально глянула на Мері. любов? Продовжувати без надії, наодинці. Чи достатньо було? Це був початок?
  — люто подумала Мері. Ні, думати не вийде. Що вона відчувала щодо цих двох жінок — адже вони були парою, як би ви не говорили. Невиліковний, надзвичайний і потребує її.
  «Якщо я спробую уявити, де ми були в цій справі…» вона не могла повірити в те, що збиралася сказати, «то ми були… ну, я вважаю, пов’язані. Можливо, існує якась довіра, яка зберігається, навіть якщо... не вистачає... консультацій».
  — продовжила Мері. «Можливо, це єдність… свого роду. Я не знаю, чи цього достатньо».
  «Ми спробуємо, чи не так?» Керолайн повторила невпевненість Мері. Анна також кивнула у відповідь. Невизначеність пов’язувала їх, як і те, що безпечно протягло їх крізь вогонь. «Ласкаво просимо в двадцять перше століття», — подумала Мері.
  Агентство почало знаходити його глибину. Навіть у темряві невиліковного болю вони могли дотягнутися один до одного. Мері купила ще порцію чаю. Цього разу тиша була ніжною.
  «Ти знаєш, — зрештою сказала Керолайн, — що сказала знаменита мати Джуліан: «Усе буде добре, і все буде добре».
   Анна скривила губи. «Це не той світ, у якому ми живемо».
  Мері подумала, що Анхорет надіслав цінний сувій алхімії, щоб допомогти «вченим».
  «На Агентство чекає багато роботи», — сказала вона.
  КІНЕЦЬ
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"