Роўленд Сьюзен : другие произведения.

Алхімічнае забойства ў агні (Таямніца Мэры Вандвокер)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  Алхімічнае забойства ў агні (Таямніца Мэры Вандвокер) Сьюзен Роўленд
  
  
  
   ПАЗЯЧНАСЦІ І ГІСТАРЫЧНЫЯ ЗАВЕДКІ
  Спачатку я хацеў бы падзякаваць сваёй бліскучай групе крытыкаў, аўтарам таямніц, Гей Толтл Кінман і Мэрэдыт Тэйлар. Гэта не іх віна, што я ўпарты.
  Таксама я ўдзячны за падтрымку і цярпенне добрай сям'і і сябрам, у прыватнасці Кэці Роўленд, Джону Роўленду, пашыранаму племю і ўсім, хто мяне ведае ў Ціхаакіянскім аспіранцкім інстытуце і Грынвіцкім універсітэце ў Лондане.
  Вялікі дзякуй Крысцін Сондэрс, Леслі Гарднер, Эвану Дэвісу і Гіёму Бацу, Клэр Дайсан, Айлзе Камм, Кэралайн Баркер і Айлзе Мантэгю, Кэтрын Ле Грыс, Ідзе Кові, Руле-Марыі Дыб, Лоры Пай і Жаклін Фэзер і многім іншым, хто ўнёс свой уклад чай і сімпатыя, не кажучы ўжо пра віно і пірожныя. Асаблівую падзяку таксама Юнганскаму таварыству навуковых даследаванняў за падтрымку.
  Гэта выдумка, і ні адзін герой не заснаваны на рэальных асобах, і ні адна з намаляваных падзей не мела месца.
  Аднак кар'ера майго Фрэнсіса Эндру Рэнсома, алхіміка семнаццатага стагоддзя, раздатчыка лекаў і губернатара каланіяльнага Канэктыкута, сапраўды нагадвае кар'еру гістарычнага Джона Ўінтрапа-малодшага. Ён сапраўды стаў членам алхіміка Брытанскага каралеўскага таварыства ў Лондане, перш чым адправіцца ў калонію з бочкай, поўнай алхімічных рукапісаў. Я спяшаюся дадаць, што ён не краў рукапіс алхіміі з Оксфардскага каледжа. Глядзіце спіс літаратуры ніжэй, каб даведацца пра цудоўную крыніцу У. Вудворда аб яго жыцці і каштоўным няздзейсненым магчыма, што некаторыя каланісты прыбылі ў Новую Англію з духоўнасцю, сумяшчальнай з карэннымі амерыканцамі.
  Падобным чынам, Оксфардскі каледж Сэнт-Джуліян існуе на месцы, якое сёння займае Сэнт-Эдмундс-хол, і запазычыў элементы свайго паходжання. Аднак замест арцыбіскупа-мужчыны я вырашыў уявіць сабе каледж, заснаваны жанчынай-тэолагам, вядомай тым, што выказвае жаночы і мацярынскі бок Бога. Джуліян Норвічскі - маё выключэнне з уяўных гістарычных асоб (1343-1416). Яна жыла ў сцяне як анахарыт і з'яўляецца аўтарам «Адкрыццяў боскай любові», першай вядомай працы на англійскай мове, напісанай жанчынай-навукоўцам.
  Алхімічнае забойства ў агні выклікае ў яе цікавасць да алхіміі, якая не з'яўляецца ні гістарычнай, ні несумяшчальнай з яе тэалогіяй. У мяне таксама ёсць яе перапіска з оксфардскім мулярам, сутаргавым ад гора. Разам яны вырашаюць пабудаваць рэзідэнцыю для студэнтаў, якую назавуць у гонар маці Джуліян. Каб падтрымаць духоўнае і фізічнае здароўе студэнтаў, яна дасылае ў падарунак алхімічны скрутак, атрыманы ад ісламскага вучонага.
  Як згадвалася ў гісторыі, алхімія падарожнічала ў сярэднявечную і рэнесансную Еўропу ў асноўным праз іслам, а да гэтага з Афрыкі. Індыя і Кітай таксама маюць багатыя традыцыі алхіміі. Тое, што сёння можа выглядаць як складаная і заблытаная сумесь хіміі, тэалогіі, філасофіі і мастацтва, працягвае ўплываць на сучасную культуру ад Шэкспіра да сюррэалізму да глыбіннай псіхалогіі і трансдысцыплінарнасці.
  Мой выдуманы скрутак алхіміі крыху нагадвае скрутак Рыплі , названы ў гонар каноніка Джорджа Рыплі (1415-1490), дваццаць тры копіі якога існуюць, некаторыя з іх у Бодліанскай бібліятэцы ў Оксфардзе. Супадзенне ці не, але ў Хантынгтанскай бібліятэцы ў Пасадэне, недалёка ад Лос-Анджэлеса, таксама ёсць копія.
   ДАЛЕЙШАЕ ЧЫТАННЕ
  Норвіч, Джуліян з. (2022) Адкрыцці Божай любові Джуліяна з Норвіча. Оксфардская сусветная класіка.
  Шоу, В. і невядомы (2018) Скрутак Рыплі: факсіміле пагоні за філасофскім каменем . Таварыства Эрэбус.
  Вудворд, WW (2010) Амерыка Праспэра: Джон Уінтрап-малодшы, Алхімія і стварэнне культуры Новай Англіі, 1606-1676. Універсітэт Паўночнай Караліны Press.
  
  
  OceanofPDF.com
   ЗМЕСТ
  ПРАЛОГ: Оксфард 1399 г., студзень, Prima Materia або Дар маці Джуліян
  ЧАСТКА ПЕРШАЯ: MASSA CONFUSA
  РАЗДЗЕЛ 1: Сучасная позва
  ГЛАВА 2: У каледжа Сэнт-Джуліян ёсць праблема
  ГЛАВА 3: Хто скраў скрутак алхіміі?
  РАЗДЗЕЛ 4: Тое, што было раз'яднана, павінна быць уз'яднана
  РАЗДЗЕЛ 5: Змешванне горкіх рэчываў
  ЧАСТКА ДРУГАЯ: РАШЭННЕ
  ГЛАВА 6: Уразлівыя кліенты Holywell
  РАЗДЗЕЛ 7: Мэры бярэ на сябе адказнасць
  ГЛАВА 8: Падобнае ставіцца да падобнага
  РАЗДЗЕЛ 9: Двое брытанцаў у заснежаным Лос-Анджэлесе
  РАЗДЗЕЛ 10: Дзіўнае змешванне
  РАЗДЗЕЛ 11: Ганна і Лені
  ЧАСТКА ТРЭЦЯЯ: PUTREFACTIO
  РАЗДЗЕЛ 12: У цемру
  РАЗДЗЕЛ 13: Страшна шмат крыві
  РАЗДЗЕЛ 14: Яго клічуць Кукі Мак
  РАЗДЗЕЛ 15: Хто шукае Нябачны каледж?
  РАЗДЗЕЛ 16: Брат ахвяры
  РАЗДЗЕЛ 17: Пагоня за скруткам і забойцам
  РАЗДЗЕЛ 18: Рагу
  РАЗДЗЕЛ 19: Джанет трымае ключ
  РАЗДЗЕЛ 20: Гісторыя Джанет
  ЧАСТКА Чацвёртая: CALCINATIO
  РАЗДЗЕЛ 21: Падпальшчык у Старой бальніцы
  РАЗДЗЕЛ 22: Агонь паміж імі
  РАЗДЗЕЛ 23: Добрая ежа каля вогнішча
   ЧАСТКА ПЯТАЯ: SEPARATIO
  РАЗДЗЕЛ 24: Міс Вандвокер на сцежцы
  РАЗДЗЕЛ 25: Фонд еўрапейскай гісторыі
  РАЗДЗЕЛ 26: Мэры і Сэм
  РАЗДЗЕЛ 27: Разлятанне
  РАЗДЗЕЛ 28: Здрада
  ЧАСТКА ШОСТАЯ: ФЕРМЕНТАЦЫЯ
  РАЗДЗЕЛ 29: Ганна са скруткам
  РАЗДЗЕЛ 30: Над вадой, назад на Зямлю
  ЧАСТКА СЁМАЯ: AUGMENTIO
  РАЗДЗЕЛ 31: Уз'яднанне ў Холівэле
  РАЗДЗЕЛ 32: Піца пасля шторму
  РАЗДЗЕЛ 33: Тэлефонны званок у Сент-Джуліанс
  РАЗДЗЕЛ 34: Праблемы ў Сент-Джуліане
  РАЗДЗЕЛ 35: Сэнт-Джуліян у сумятні
  ЧАСТКА ВОСЬМАЯ: CIBATIO
  РАЗДЗЕЛ 36: Чытанне і садоўніцтва
  РАЗДЗЕЛ 37: Лісты праз Атлантыку
  РАЗДЗЕЛ 38: У заняпадзе
  ЧАСТКА ДЗЯВЯТАЯ: PROJECTIO
  РАЗДЗЕЛ 39: Раберта Афрыканус
  РАЗДЗЕЛ 40: Меркурый
  РАЗДЗЕЛ 41: Каагуляцыя
  ЧАСТКА ДЗЯСЯТАЯ: ДЫСТЫЛЯЦЫЯ
  РАЗДЗЕЛ 42: Mer-Corp
  РАЗДЗЕЛ 43: Прэзідэнт алхімічнай школы
  РАЗДЗЕЛ 44: Скрутак Роберты Ле Мор
  РАЗДЗЕЛ 45: Зямля агню
  РАЗДЗЕЛ 46: Супрацьстаянне дэманам
  ЧАСТКА АДЗІНАЦЦАТАЯ: IMAGINATIO
  РАЗДЗЕЛ 47: Агонь у даліне
  РАЗДЗЕЛ 48: Ваш гаспадар, Джэз Уайзман
  РАЗДЗЕЛ 49: Апошні акт у Оксфардзе
  ЧАСТКА ДВАНАЦЦАТАЯ: SUBLIMATIO
  РАЗДЗЕЛ 50: Пытанне даверу
  OceanofPDF.com
   ПРАЛОГ: ОКСФАРД 1399 г., студзень
  PRIMA MATERIA АБО ПАДАРУНАК МАЦІ ЮЛІЯНЫ
  Яны прыйшлі рана. Калі пачаўся стук, хатнія людзі пазяхалі і раскладвалі вогнішчы ў новай студэнцкай зале майстра Джайлза. Прамармытаўшы праклён, пакаёўка намацала ключ. Магчыма, яна заткнулася ад каналізацыі, якая звадкавалася пад дажджом, і новыя дзверы затрымаліся. Адчыніўшы яго, яна была здзіўленая, убачыўшы дзвюх жанчын у запэцканых плашчах з грубага гессена. Стары, з малочным паралізаваным вокам, валодаў вялікай палкай. Яна спынілася на сярэдзіне ўдару.
  «Дзе майстар Джайлз, масон?» - патрабавала яна.
  «Жабракі ідуць на кухню!» - агрызнуўся слуга. «Дай вам Бог, што злоўжывалі дабрачыннасцю гаспадара. Гэтая зала яшчэ не прымае студэнтаў. Мы чакаем каштоўнага дару, кажа Настаўнік».
  «Маці Божая прабачае вас за абразу эмісараў маці Юліяны. Прынясі свайго гаспадара. Мы прыносім скарб, які асвячае гэтую груду камянёў. Саступі дарогу, жанчына».
  Служка склала рукі. Старая павысіла голас, каб працяў нутро.
  «Майстар Джайлз, выходзь». Яна тупнула палкай, не звяртаючы ўвагі на пырскі гразі.
  «Майстар Джайлз, нямой камень і гліна больш. Благаславі свой Зал алхімічным скруткам Маці».
  Яна павысіла голас да крыку. «Няхай гэтая зала будзе асвечана. Натхнёны Богам, няхай скрутак алхіміі…»
  Яе спадарожнік працягнуў вугальную руку да рукі старой, спыніўшы паток. Слуга ўпершыню ўтаропіўся на яе. Яна ахнула.
   «Ты... ты з...» Слова згублена; яна ўспомніла цемнаскурага чалавека ў яркай мантыі, які прадаў майстру Джайлзу рэдкі рукапіс. Настаўнік быў такім дзіўным, марнуючы сваё золата на кнігі.
  «Я нарадзілася ў Марока, гэта значыць у Афрыцы», — сказала маладая жанчына з лёгкай усмешкай. У яе добрыя вочы, вырашыў слуга. «Мяне завуць сястра Марыя Якаб з новага кляштара Святога Калодзежа. Мой спадарожнік ідзе ля ландышаў. Хіба ваш Настаўнік не сказаў вам? Ён напісаў Маці, што Зала гатовая прыняць яе святы дар. Пасля дастаўкі скрутка мы адпраўляемся на ферму, каб пачаць новы манастыр».
  «Вы манашкі?» Жанчына адступіла, нібы запрашаючы жанчын унутр. Сумненне замарозіла яе. «Ніколі не бачыў такіх манашак, як вы. А Майстар працуе ў камені. Ён будуе каледжы, а не свінарнікі. Гэтая зала, якую ён дабудоўвае, першая… першая…»
  Адчуўшы рух ззаду, яна павярнулася. У чалавека, які адмахнуўся ад яе, была рыжая барада з густымі валасамі з белымі ніткамі. Яго зялёная мантыя разляталася, нібы ён схуднеў, а вакол яго рота і вачэй адчувалася напружанне. Уважліва разглядаючы прыбыўшых, мужчына завяршыў апісанне пакаёўкі.
  «Першае спецыяльнае жыллё для студэнтаў ва ўніверсітэце. Плаціў я і маці Джуліян з Норвіча, анахарыт.
  Абедзве жанчыны кіўнулі. Ён працягнуў: «Калі я правільна пачуў, то вы носіце яе чароўны скрутак алхіміі, яе дар абараняць студэнтаў, якія будуць жыць тут. Яна ніколі не можа пакінуць сваю камеру, такая замураваная. Барані яе Бог».
  Здзіўленая пакаёўка зрабіла рэверанс майстру Джайлзу, потым кіўнула ў напрамку наведвальнікаў, перш чым пацячы прэч. Вялікі мужчына паклікаў гасцей унутр. Абтрасаючы кроплі вады з хустак і плашчоў, манашкі аглядалі толькі што атынкаваны пакой. Яго прапорцыі, падобныя на капліцу, спадабаліся нават сястры Лілі. Арачныя вокны зіхацелі дарагім шклом. Паміж імі віселі тканыя пана. Каля вычышчанага ачага укленчаны слуга змагаўся з агнём. «Вільготныя бярвёны, — падумаў майстар Джайлз.
   Не ведаючы, як вітаць наведвальнікаў са знакамітага анахарыта, майстар Джайлз вагаўся, шукаючы ветлівага прывітання. Перш чым ён паспеў загаварыць, маладая жанчына падышла да габелена на крайняй сцяне. Падораны майстрам Джайлзам, ён адлюстроўваў сцэну, указаную маці Джуліян. Самая белая поўсць малявала малюсенькія домікі ў лясістай даліне. Яны азначалі новы манастыр, маўклівы і таемны блізнюк гэтай студэнцкай залы ў Оксфардзе.
  Назіраючы за сваім лютым спадарожнікам, смуглая жанчына адсунула твар у некалькіх цалях ад тонкага перапляцення, убачыўшы ў ім подых авечкі. Яна правяла кончыкамі пальцаў па намаляваным манастыру, потым па пустыннай гары, якая запаўняла верхнюю палову пейзажу. Майстар Джайлз адчуў, як па хрыбетніку праскочылі іскры.
  Стук, трэск дроў, ачаг насупраць пырснуў залатым полымем. Іх водбліск афарбоўваў сцены пад серабрыстым дажджом на вокнах. Майстар Джайлз міргнуў вачыма. Яго Зала ўжо не была пустым інтэрнатам у дзікім вільготным горадзе. Ён успомніў сакрэт, які захоўваў ад сваіх людзей: выраўноўванне Хола з вясновым месяцам у час раўнадзенства. Ён праглынуў.
  Сцены жывыя . Як і сказала Маці , прыбыццё Алхімічнага скрутка ставіць Залу пад абарону Бога, прытулак для душ.
  Ён улавіў лютае задавальненне ў адзіным блакітным воку сястры Лілі.
  «Прабачце мой народ», - сказаў ён абедзвюм жанчынам. Ён зноў пакланіўся хмурнаму погляду старой. «Мы чакалі вас апоўдні, а потым у звычках новага парадку».
  «Няма звычак», — адрэзаў стары, прымаючы зэдлік каля вогнішча. Яна не была зроблена. «Улічваючы непараўнальную каштоўнасць дару Маці, майстар Джайлз, мы падарожнічаем як бедныя жанчыны. Вы чулі нашы імёны? Я сястра Лілія, перапісчык. Гэта сястра Мэры Джэйкаб, назіральніца зорак і зёлкі».
  Мужчына прыкусіў губу. Ён больш не мог стрымлівацца.
  «Дайце мне паглядзець, сёстры. У Божай міласэрнасці прашу цябе. Дазвольце мне паглядзець алхімічны скрутак маці Джуліяна, пакуль яго не зачынілі.
   Маленне майстра Джайлза прымусіла жанчын спыніцца. Яго счэпленыя рукі бялелі на суставах. Яны пераглянуліся.
  «Ці вылечыць гэта чуму?» — выбухнуў ён.
  Яго слуга перастаў падпальваць полымя. Позірк, які ён кінуў на свайго Настаўніка, быў сумным.
  Малодшая манашка паднялася на ногі. «Майстар Джайлз». Яе голас быў пяшчотным. «Майстар Джайлз, дождж і смурод Оксфарда неверагодныя. Ці можам мы папрасіць вады, каб памыцца, і дзе-небудзь, каб прасушыць нашы плашчы?»
  — Вядома, — адразу сказаў ён. «Прашу прабачэння, вы павінны разгадаць з намі. Прынясі вяндліну, найлепшае віно і гэты кавалак сыру, — загадаў ён служцы. Яго грубы голас гучаў здушана.
  «Я паслала нашых коней да вашых стайняў», — сказала старая са стомленасцю ў тоне. «Наш чалавек ведае, у якой скрыні шкатулка».
  Майстар Джайлз на секунду заплюшчыў вочы. Калі яны адчыніліся, у кожнай быццам іскрыўся крэмень.
  "Дазвольце мне паказаць вам, дзе студэнты будуць абедаць", - сказаў ён. «Калі вы наесцеся, я прашу вашай паблажлівасці разгарнуць алхімічны скрутак. Стол даўжэйшы за той, што ў Архірэйскім палацы».
  «Няхай твая служанка ачысціць дуб да беласці», — сказала сястра Лілі. «Усталюйце вашыя лепшыя васковыя свечкі ў бра на вокнах і пакладзеце на падлогу свежыя камяні. Тады так, майстар Джайлз, вы ўбачыце Алхімічны скрутак, перш чым мы захаваем яго ў гэтай Зале.
  *****
  Спатрэбілася, пакуль царкоўныя званы не зазванілі адзінаццаць разоў, каб падрыхтаваць пакой да задавальнення сястры Лілі. Майстар Джайлз ведаў, што ён павінен быць звонку і накручваць сваіх вучняў, пакуль яны скончаць садовую сцяну. Але ён не мог адарвацца.
  Ён згорбіўся на адным канцы стала, каб паразважаць над сваёй перапіскай з маці Джуліян. Яе першае паведамленне адрасавана яго як знакамітага будаўніка каледжаў у Оксфардзе. Яна марыла дапамагаць бедным вучоным і патрабавала каменяса з роўным дальнабачнасцю. Ён, наадварот, быў выгарэлай абалонкай чалавека. Роспач спапяляла любую цікавасць да новых праектаў.
  За тры гады да гэтага чорная смерць за адно смярдзючае лета паглынула значную частку Оксфарда. Яго прагныя сківіцы схапілі яго мілагучную жонку і малюсенькага хлопчыка. Кінуўшы выклік святару, які накіраваў яго да чумной ямы за гарадской сцяной, майстар Джайлз сам выкапаў магілу для іх запоўненых гноем целаў. Ніякай зямной асалоды не засталося ў каменяча.
  «Ваша адданая слуга», — напісаў ён маці Джуліяне, шмат разоў выскрабаючы і замяняючы літары, пакуль не выразаў іх глыбока ў пергаменце. Праз некалькі месяцаў маці Джуліяна распавяла пра сваё жаданне зрабіць боскую любоў бачнай у камені. Такая праца аднаўляла душу, калі бачанне было агульным. Яна запэўніла, што частковае фінансаванне, а затым і будаўніцтва Залы маці Джуліян для бедных навукоўцаў ажывіць дух майстра Джайлза.
  Такім чынам, знакаміты будаўнік, чые студэнцкія капліцы зіхацелі далікатнымі і трывалымі, як скамянелыя лясы, цяпер дакладна выконваў чужыя ўказанні, прычым жанчыны. Яе словы супакойвалі яго, калі ён кіраваў сваімі людзьмі ці сам трымаў зубіла. Гэта спрацавала. Кожная мураваная глыба ці начышчанае акно сагравалі яго запэцканае сэрца. Цяпер ён у маўклівай малітве назіраў, як сястра Мэры Джэйкаб разгортвала апошні пласт тонкага лёну вакол скрутка.
  «Алхімічны скрутак маці Джуліяна даўжэйшы за вашу табліцу, таму мы будзем паказваць раздзел за раз».
  Ён кіўнуў і ўстаў. Ён не адважваўся гаварыць.
  Наступныя гадзіны былі самымі дзіўнымі ў жыцці майстра Джайлза. Ні раней, ні пасля ён ніколі не сустракаў такой дзіўнай прыгажосці ў сусальным золаце і срэбры, ні такіх незвычайных звяроў, больш жахлівых і вытанчаных, чым расказы падарожнікаў. Ніколі больш ён не сустрэне шкляных інструментаў, прыдуманых некрамантамі. З трубкамі і круглымі жыватамі колбы кіпелі зялёным, залатым і чырвоным. Адзін кіпеў і ўспыхваў, нібы нараджаючы зорку.
   Чорна-пунсовыя надпісы атачалі доўгія зубы і біўні, беглі па рэбрах змей і ліліся з пашчы русалкі. Сцэнар быў на той мове, якую ён ніколі не бачыў. Дзве манашкі пахіталі галовамі, калі ён паказаў дрыжачым пальцам.
  «Паглядзі на дракона, агонь у яго пашчы і гарыць на гарах», - прашаптала сястра Мэры Джэйкаб, не адрываючы вачэй ад скрутка. Яе словы зламалі сургучную пячатку трапятання муляра.
  «Сёстры, у гэтай жанчыны змяіны хвост. Зялёны леў глытае сонца. Чатыры элементы становяцца замкам з фантанам, які б'е крывёй і агнём. Чаму цмок удыхае свой дым у ванну? Чаму той голы кароль таксама голая каралева? Дзе тыя землі, дзе горы згарэлі агнём?»
  Майстар Джайлз гаварыў усё гучней і гучней. Слёзы паліліся з яго вачэй. Не цвёрда стаяўшы на нагах, ён, хістаючыся, далез да лаўкі ля сцяны і сеў, закрыўшы вочы тыльным бокам далоняў.
  «Майстар Джайлз, ты ў парадку?» – строга спытала старая.
  «Я не магу прачытаць гэты аркуш танцуючага полымя», — сказаў ён. «Гэта пячэ вочы».
  «Вы пачынаеце разумець святы давер дару Маці», — сказала сястра Лілі.
  «Мая сястра пераматае скрутак. Мы разам будзем ахоўваць труну ў спецыяльным памяшканні. Дазволь мне пачуць з тваіх вуснаў, што значыць Алхімічны скрутак для новай Залы Маці Джуліян для бедных вучоных.
  Джайлз падняў вочы з мокрым тварам. Ён падняўся на ногі, сказаўшы сабе, што глупства баяцца старой манашкі.
  Сястра Лілія сціснула вусны. «Маці кажа маліцца аб менш агню і больш цярплівай зямлі ў маіх гуморах», прамармытала яна.
  Выраз твару Джайлза праясніўся.
  "Алхімічны скрутак дзейнічае на сэрца", - сказаў ён. «Гэта саджае словы, як я саджаю камяні. Скрутак мой брат. Ён малюе Божыя таямніцы, а я пад кіраўніцтвам Маці будаваў новую Залу як дзверы ў неба”, - сказаў ён. Яго захопленыя думкі пераўзышлі яго наведвальнікаў.
  «Цяпер я разумею, чаму Алхімічны скрутак не можа пакінуць Залу. Гэта частка яго тканіны, абарона. Яго святасць азначае, што да яго нельга дакрануцца аголенымі далонямі. Вось чаму Маці напісала, што гэта будзе паказана толькі аднаму хвораму да смерці».
  Ён праглынуў. «Маці сказала, што гэта мае лячэбную сілу. Я спадзяваўся… на чуму?»
  «Не», - сказала бескампрамісная сястра Лілі. «Алхімічны скрутак не з'яўляецца лекам ад грэшнага цела з яго гноем і распадам. Хутчэй вучыць душу звяртацца да Бога».
  Пачулі кашаль. Ля дзвярэй стаяла сястра Марыя Якаб. «Алхімікі вядомыя як лекары і вытворцы лекаў. У скрутку ёсць колеры і травы, якіх мы не ведаем». Яна ціха дадала: «Маці Джуліян верыць, што скрутак алхіміі лекавы як для цела, так і для душы. Таму мы, сёстры Калодзежы, з’яўляемся ключнікамі. Мы захоўваем некаторыя сакрэты скрутка».
  Майстар Джайлз ашаломлена паглядзеў на яе.
  «Клянуся Божым подыхам, я буду выконваць загады маці Джуліян», — сказаў ён. «Я нікому не раскажу пра бачанні, якія змяшчае скрутак».
  «Вы павінны маўчаць», — сказала сястра Лілес. Трывога агарнула яе. «Запячатайце свае малітвы, каб скрутак алхіміі не спалілі святары». Яна абмачыла вусны, гатовая сказаць яшчэ.
  Аднак у справу ўмяшалася сястра Мэры Джэйкаб.
  «Калі прыйдзе час адкрыць скрутак Маці Джуліян, Зала пашле за Сясцёр Святога Калодзежа». Яна зрабіла паўзу. «Гэта апошняе ўказанне маці табе. Мы ахоўваем ключ, - павольна сказала яна. «Гэта будзе перададзена ад сястры да навіцыяту. Языком, а не кнігай».
  *****
  Іх справы скончыліся; манашкі паспяшаліся з горада. Сястра Лілі не любіла вуліц, набітых маладымі мужчынамі ў мантыях. Многія імкнуліся ўразіць Касцёл сваёй стараннасцю ў выкараненні ўсяго дзіўнага, акультнага або таго, што належала жанчынам.
   Заключны этап шляху законніц прывёў іх у новы дом. Каб абараніць жанчын, кляштар будзе непрыкметна прывязаны да новай залы. Малітва, зала, скрутак і манастыр ахоплівалі сакрэтную сіметрыю, ключ да якой у кожнай генерацыі трымала адна жанчына.
  Манахіні дабраліся да новай манастырскай фермы, перш чым скаванасць каленяў сястры Лілі стала занадта балючай. У наступныя тыдні жанчыны працавалі. Снег той зімой выпаў позна, таму новых ягнят прыйшлося трымаць на кухні. Прыйшлося адкласці пасадку на ежу, а таксама на лекі. Нягледзячы на гэта, яны раздавалі лекі, а таксама мазі і прыпаркі ад патрэсканых касцей беднякам графства. Манахіні знайшлі спакой у падрыхтоўцы новага манастыра. Неўзабаве сонца высмоктвае з глебы новыя парасткі.
  Аднойчы позняй ноччу дзве сястры сядзелі над лойнымі лямпамі. Пагартаўшы свае копіі рэцэптаў зёлак, сястра Лілія паказала свае эскізы звяроў са скрутка Алхіміі.
  «У нас мала чарнілаў», — заўважыла сястра Мэры Джэйкаб. «Сярод іншага. Нам патрэбны матэрыялы з Оксфарда. Вы павінны дадаць колеры ў свае малюнкі Alchemy Scroll. Некаторыя настойкі, якія мы бачылі ў зале маці Джуліян, невядомыя нават мне. Тым не менш, я паспрабую аптэкарый на Хай-стрыт. Твае косці баляць у гэтыя вільготныя месяцы, таму чакай мяне тут».
  «Будзьце асцярожныя», - сказала сястра Лілі. «Калі яны здагадаюцца, што мы капіруем, то назавуць нас ведзьмамі».
  «Яны ўжо называюць нас ведзьмамі», - з лёгкай усмешкай адказала сястра Мэры Джэйкаб. Яна пацалавала свайго таварыша ў шчаку на добрую ноч і пайшла.
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ПЕРШАЯ
  MASSA CONFUSA
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 1
  СЁНЕШНІ ДЗЕНЬ
  Зіма працягвалася ў пачатку сакавіка ў паўднёвай Англіі. Пасля дзвюх гадзін цярплівага сядзення ў цягніку Мэры Уондуокер убачыла дрэвы ў выглядзе шкілетаў паабапал пуцей. Не спалохаўшыся згушчаючыхся хмар, яна паўтарыла сабе істотны характар свайго падарожжа.
  Я еду, каб забяспечыць Агенцтву першую сапраўдную працу, новае жыццё, якое бразгала старымі косткамі. Гэта прыгода. Я павінна зрабіць уражанне, і я гэта зраблю, - падумала яна. Няважна, я ненавіджу саму ідэю майго старога каледжа; ад гэтага прызначэння залежыць многае. Сорак гадоў я ахоўваў таямніцы Англіі. Зараз я зраблю некалькі сваіх.
  Стары цягнік захрыпеў і здрыгануўся. Пальцы на нагах баляць ад холаду. Яна расшпіліла сваё цяжкае паліто колеру лаванды, перш чым бляшаны голас абвясціў, што ацяпленне адключана да Оксфарда. Раптоўна затармазіўшы на Дыдкот-Паркуэй, цягнік закаціўся ў адчувальную цішыню. Ой, падумала Мэры. Яны ніколі не выключаюць рухавік на прыпынку. Нядобры знак.
  Яна нецярпліва чакала апошняга штуршка ў горад каледжаў і шпіляў. Нягледзячы на тое, што на працягу трыццаці дзевяці гадоў пазбягала каледжа Сэнт-Джуліян, яна не была з тых людзей, якія не выконвалі дамоўленасці. Нягледзячы на тое, што я аддаю перавагу накіравацца ў любы іншы каледж, яна скрывілася, гледзячы ў акно, за якім вецер дзьмуў нешта пяшчанае. Гэта сняжынкі? Я не веру. Праз некалькі секунд платформу засланіла тое, што выглядала як круцячыся белы мех.
  Міс Уондуокер правяла пальцамі па падстрыжаных валасах, цяпер усіх колераў ад забароненых шэрых аблокаў да серабрыстых пасмаў. Яна смакавала іронію. Нават надвор'е не хоча, каб я пайшоў у свой Оксфардскі каледж. Я ўсё роўна пайду, — паабяцала яна сабе, сціскаючы рукі ў пальчатках.
  «Крызіс, — сказала маладая дама Элеанора з каледжа Сэнт-Джуліяна, — які патрабуе максімальнай разважлівасці. Вы патрэбны Сент-Джуліану, міс Уондуокер.
  Гэта быў выклік, які яна не магла ігнараваць з-за драматычных змен у яе жыцці. Раптоўна звольненая пасля таго, як усё жыццё кіравала архівам у Лондане, міс Уондвокер распачала прадпрыемства без вопыту, без навучання або, як яна цяпер зразумела, без дастатковага стартавага капіталу. Яе вэб-сайт Depth Inquiry Agency галантна абвясціў: «Мы глыбока капаемся ў сакрэтах, на якія ў паліцыі няма часу. Разважлівасць - наш прыярытэт».
  Разам з двума малаверагоднымі калегамі Мэры, якая ніколі не была замужам, вырашыла ператварыць малады бізнес у вялікую сям'ю або яе бліжэйшую замену. Затрымаўшыся ў ледзяным цягніку ў дзікую снежную буру, Мэры перажывала за лёс маладых птушак, чые бацькі неразумна вырашылі гнездавацца.
  "Ваша даведачнае агенцтва - гэта свайго роду сямейны бізнес?" - спытаў былы бос Мэры, містэр Джэфрыс, скептык. «Таму што ў вас няма сям'і. Божачка, міс Вандвокер, у што вы ўвязаліся?»
  «Вы лічыце, што мы няздольныя?» Падбародак Мэры падняўся.
  «Я думаю, што вы, міс Уондуокер, можаце зрабіць усё, што захочаце. Я ведаю вашу сталь з нашага доўгага зносін у архіве. Аднак удава вашага сына і яго былая дзяўчына...» Астатняе ён не сказаў.
  Ты не ведаеш Караліну і Ганну, - падумала Мэры. Ты мяне нават не ведаеш .
  Каледж Сэнт-Джуліяна хацеў, нават не патрабаваў, яе прысутнасці. Містэр Джэфрыс быў у савеце каледжа, успамінала Мэры. Хутчэй за ўсё, ён іх рэкамендаваў. Калі яна згадала гэта, Кэралайн сказала, што містэр Джэфрыс і яна, здаецца, не ў стане пакінуць адзін аднаго ў спакоі. Мэры не ўшанавала такое глупства далейшым заўвагай.
  Стары цягнік заставаўся падазрона ціхім. Кандэнсат на вокнах пачаў прарастаць інеем. Нават апошняя сям'я з іх сівым малым і шумнымі хрумсткімі пакетамі адмовілася ад надзеі і карэты. Мэры з палёгкай пачула, як ляпнулі дзверы, пасля чаго яны зніклі ў навальніцы.
  У цішыні яна прагледзела тэлефонны званок з Сэнт-Джуліанса. Жаночая каліфарнійская расцяжка ўтрымлівала фанабэрыю, прыкрытую нечым іншым. Трывога, заключыла Мэры. Цікава. Пасля абвяшчэння крызісу ў Сэнт-Джуліане голас працягнуў:
  «Міс Уондвокер, у каледжа праблема. Невылічальная страта... пагражае самому нашаму выжыванню. Трэба абыходзіцца з асаблівай асцярожнасцю, сакрэтнасцю. Мы не можам пайсці ў міліцыю. Мае крыніцы рэкамендуюць вас, ваша Агенцтва глыбіннага расследавання. Як выпускнік, я ведаю, што мы можам на вас разлічваць».
  Безумоўна, не быў адказ Мэры, укушаны ў адказ. Калі б яна пайшла з розумам, то выключыла б тэлефон і кінула яго ў шуфляду. Затым яна расчаруе дзве пары поўных надзеі вачэй: адну зялёную і даверлівую, другую — чорныя і лютыя. Мэры не магла падвесці Караліну і Ганну. Бо яна абяцала памерламу сыну, што будзе клапаціцца пра іх. Дама ўсё яшчэ гаварыла.
  «Я прызначыў для нас сустрэчу сёння раніцай. Мой кабінет у доміку дырэктара. Я так разумею, вы памятаеце, дзе гэта».
  Не было ніякай дапамогі. Мэры ўзяла сябе ў рукі. Уключыўшы тэлефон у дынамік, яна наладзіла кавамашыну на перагонку цёмнага напою з палымяным сэрцам.
  - Дама Элеанора, - сказала яна з вымушаным спакоем. «Што гэта ўсё? Маё... наша агенцтва вузкаспецыялізаванае і э... занятае». Знак мінус на банкаўскім рахунку агенцтва прымусіў яе спыніцца.
  «Я вас праверыў», — пачуўся расчараваны голас. «Скажам, 11 раніцы, каб вы паспелі дабрацца сюды? Спытай дарогу ў Porter's Lodge».
  «Мы скажам дванаццаць поўдня, - цвёрда сказала Мэры, - у мяне ёсць справа, пра якую трэба паклапаціцца спачатку».
  Гэта не было праўдай. Забяспечыўшы сабе апошняе слова, яна зразумела, што гэта танная перамога. Яна не хацела ісці, але ў яе не было выбару.
   Ці ведала гэтая жанчына пра фінансавыя цяжкасці Агенцтва? Маючы толькі аднаго кліента, і гэта дабрачынная арганізацыя з нізкім аплатай, яны адчайна шукалі дадатковых спраў. Даўным-даўно Мэры паклялася адмовіцца ад Сэнт-Джуліяна, але Караліна і Ганна залежалі ад яе.
  Тэарэтычна роўныя партнёры, Мэры не мела ілюзій наконт таго, хто павінен быць публічным тварам Агенцтва. З Кэралайн у хранічнай дэпрэсіі, якая трымалася за надзею на іх будучыню, а Ганна... ну, Ганна была Ганнай: непрадказальнай, магчыма, нават небяспечнай маладой жанчынай, якая была менавіта той, для якой было створана іх агенцтва.
  Ва ўсякім разе, і Ганна, і Каралайн былі ў ад'ездзе па справе пра зніклых без вестак. Нейкі тэрапеўт, які называў сябе ведзьмай, знік па дарозе ў бальніцу. Прынамсі, гэта было ў Оксфардшыры, таму Мэры магла сустрэцца з Кэралайн і Ганнай у горадзе.
  «Мае крыніцы...», - сказала дама Элеанора. Крыніцы? Цяпер Мэры ўспомніла важную дэталь пра іх кліента са зніклым. Інтэрнэт-крыніцы пра Retreat Center Holywell згадвалі пра гістарычную сувязь з каледжам Сэнт-Джуліян. Мэры паслала Кэралайн і Ганну з указаннямі далажыць. Калі пашанцавала, старая проста паблукала. Але іронія грымела.
  Фактычна Кэралайн патэлефанавала ў навіны, што справа са зніклым тэрапеўтам апынулася складанай.
  «Ведаеце, яе знікненне магло быць звязана са Сент-Джуліянам», — сказала яна з сумневам.
  « Што? »
  «Ну, я не ўпэўнены ў гэтым. Але паслухай, Мэры, Ганна кажа, што гэта не толькі зніклы чалавек. Яна ўпэўнена, што старой пагражае небяспека».
  «Гэта рэкалекцыйны цэнтр. Наколькі гэта можа быць небяспечна?»
  Мэры была няшчырай. Яна ведала, што Холіўэл змяшчае і лечыць ахвяр сэкс-гандлю людзьмі. Але зніклая жанчына была сталай жыхаркай, адной з кансультантаў, а не траўміраваным падлеткам.
  Ходзілі чуткі, што жанчыны Холівел былі ведзьмамі. Мэры адмовілася ад гэтай чуткі. Безумоўна, рэпутацыя эзатэрыка духоўнасць і фітатэрапія не зайшлі так далёка? Holywell абраў Depth Inquiry Agency, гаворыцца ў электронным лісце, таму што яны ведалі, што Ганна стала ахвярай гандлю людзьмі.
  «Выжыў», — падумала Мэры. Ганна была нічым, калі не гэтым.
  Цяпер, па дарозе да другога і, магчыма, прыбытковага кліента, было так холадна, што нават расчараванне Мэры замерзла. Цягнік нічога не рабіў, пакуль на бязлюдным пероне ляжаў снег. Белыя рэчы пакрывалі здробненыя папяровыя шкляначкі з бара Expresso, выкінутыя білеты і некалькі абгортак ад печыва.
  Мэры збіралася кінуцца ў кавярню, каб выпіць гарачага напою, калі згасла святло і шыльда пацягнулася на ЗАКРЫТА. Яна тупала нагамі, каб вярнуць кроў, перажываючы з-за спазнення. Гэта паставіла б агенцтва, яе , у нявыгаднае становішча. Яна павінна была нешта зрабіць . Схапіўшы сумку, Мэры выйшла з вагона, не звяртаючы ўвагі на вецер, які сціскаў ёй горла.
  «Прабачце, калі адыходзіць гэты цягнік?»
  Ахоўнік у форме мармытаў у радыё. Ён ледзь зірнуў угору, яго аголеная шчака была груба пад шапкай.
  «Вы ў 10:50 у Оксфард, мэм? Гэта адменена. Снег». Яго акцэнт быў чысты бірмінгемскі.
  «Адмянілі? Гэта нядобра. Я павінен быць у Оксфардзе праз сорак хвілін. У мяне сустрэча ў адным з каледжаў».
  «Купкі замарожаныя, бачыце?» - сказаў чалавек з раздражняльнай адсутнасцю тэрміновасці. «Яны мяркуюць, што прымусяць іх працаваць да 2:15. Можа... — Ён спыніўся, убачыўшы выраз твару Мэры. Яе шэрыя вочы блішчалі.
  «Мне трэба таксі. Неадкладна. І Паўднёвая чыгунка за гэта заплаціць». Ахоўнік зрабіў крок назад. Мэры злосна зірнула.
  «Таксі? Так, пані! Дазвольце мне зараз патэлефанаваць вам. Я правяду вас праз білетны бар'ер. Толькі сюды, калі ласка».
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 2
  СВ. У КАЛЕДЖЫ ЮЛІЯНА ЁСЦЬ ПРАБЛЕМА
  Са змешанымі пачуццямі, якія кіпелі ад холаду, Мэры вылезла з таксі ля сярэднявечнай брамы Сэнт-Джуліанса. Асцярожна са снегам пад непрыдатнымі чаравікамі, яна не звярнула ўвагу на швейцара, які трымаў рукі за электрычны агонь з чырвонай паласой, і накіравалася да доміка дырэктара. Кожны камень і арка навісалі на яе, клічучы галасамі, якія яна не магла дазволіць сабе ўспомніць.
  Яна была шалёна шчаслівай студэнткай каледжа Сэнт-Джуліян да нечаканай смерці яе жаніха. Цяпер праз сорак гадоў Мэры прайшла праз квадрацыкл, засяроджваючыся на блакітных ценях. Мокра на яе шчоках, відаць, ад раставання снегу, калі Мэры адчыняла мудрагелістыя дзверы, якімі рэдка карысталіся студэнты. Яна з грукатам зачыніла яго за сабой, нібы магла аддзяліцца ад сваіх успамінаў і загінуць у пякучым скуру холадзе.
  Прынамсі, у Доме было гасцінна цёпла. Нягледзячы на драўляную ашалёўку сямнаццатага стагоддзя, ён валодаў выдатнай ізаляцыяй і ацяпленнем дваццатага стагоддзя. Мэры паднялася па ўпрыгожанай лесвіцы, за якой ішоў калідор, усыпаны партрэтамі былых дырэктараў. Падышоўшы да дзвярэй, упрыгожаных ружамі Цюдораў, яна пастукалася.
  Пасля звычайных прывітанняў дырэктар паклапаціўся, каб Марыя заўважыла каштоўны антыкварыят, які пацвярджаў яе статус. Занадта стараецеся? - здзівілася Мэры. Жанчына нібы вагалася.
  «Ваша імя мяне інтрыгуе», — сказала дама Элеанора Марцінес, дорага апранутая жанчына гадоў за трыццаць. Яе паблажлівасць прымусіла Мэры скрыгатнуць зубамі. Быццам бы ніхто і ніколі не меў пракаментаваў гэта раней. «Wandwalker, так незвычайна. Гэта з лаціны?»
  — Старая англійская мова, — коратка сказала Мэры. «Азначае «гаварун з ветрам», як мне сказалі». Яна не дадала, што Ганна сцвярджала, што Гаворачыя з ветрам былі старажытнымі жанчынамі, якія размаўлялі з багамі.
  «Мяне выгналі з Каліфарнійскага каталіцкага ўніверсітэта», — патлумачыла дама Элеанора, наліваючы вадкую каву. "Дама - гэта ветлівае званне, таму што пасада звычайна "Майстар". Яна далікатна ўсміхнулася. «Я тэолаг-феміністка, хоць фемінізм ужо нічога не значыць».
  Мэры ашчацінілася. Пэўна, жанчына не верыла, што жанчыны дасягнулі роўнасці. У рэшце рэшт, яна жыла ў Оксфардзе. Дама працягвала.
  “Св. Савет Джуліяна хацеў, каб я даследаваў маці Джуліян. Як былы вучань, вы будзеце ведаць усё пра яе падарунак Алхімічны скрутак . Дама гучала асцярожна, нават калі падкрэслівала апошнія два словы.
  Мэры ўтаропілася на значна маладзейшую жанчыну. Пра што яна была? Ва ўзросце за трыццаць востравокая дама, здавалася, з цяжкасцю прымала рашэнне. Скінуты шаўковы шалік прыцягнуў увагу да яе дарагой вопраткі, уключаючы чырвоны кашміровыя швэдар. Ганна магла назваць дызайнера, здагадалася Мэры. Каштанавыя валасы жанчыны з па-майстэрску падабранымі пасмамі дапаўнялі яе аліўкавую скуру. Толькі напружаныя маршчыны вакол рота і вачэй выдавалі трывогу.
  Тэолагі змяніліся, падумала Мэры. Усплылі ўспаміны пра лысага мужчыну ў накідцы, які плыў праз праветраны квадрацыкл. Такім чынам, навошта згадваць Алхімічны скрутак? Пра гэта ведалі ўсе, хаця да яго звярталіся рэдка.
  «Натуральна, я ведаю, што ў Сент-Джуліане ёсць алхімічны скрутак, які ўзыходзіць да Джуліяна з Норвіча. Аднак я ніколі гэтага не бачыла, - сказала Мэры, адпіваючы горкі квас. Яна вырашыла не зважаць на пачуццё голаду, абвостранае холадам. “А хіба не было тут з дня заснавання каледжа? Я не думаў, што камусьці дазволена гэта вывучаць».
  Яна паставіла кубак. Чаму дама Элеанора працягвала глядзець у бок дзвярэй?
   - З моманту заснавання Хола, - паправіла дама Элеанора . «Выключэнні робяцца для некаторых навукоўцаў. Фактычна, можна сказаць, што гэта падсумоўвае нашу праблему».
  Адразу ў Мэры ўзніклі пытанні, але дама Элеанора не хацела пакідаць рэжым навучання.
  «Джуліян з Норвіча надзяліў залу для бедных студэнтаў з Оксфардскім муляром. Гэта была першая спецыяльна пабудаваная студэнцкая рэзідэнцыя, якая адкрылася вясной 1399 г. Вядома, скрутак алхіміі маці Джуліяна старэйшы. Наш Сэнт-Джуліян стаў каледжам толькі ў 1657 годзе».
  Гэта павінна быць яе звычайная прамова ў каледжы. Мэры было дастаткова. Яна стала бадзёрай.
  «І цяпер ёсць праблема. Са Скруткам, я мяркую. Чым агенцтва можа дапамагчы?»
  «Мы хочам, каб вы спачатку паглядзелі на скрутак».
  «Мы?»
  «Ах, так, вас вельмі рэкамендуюць. Ён будзе тут у любы момант. Тым часам мой памочнік можа прынесці скрутак алхіміі. Ён пастаўляецца ў своеасаблівай шкатулцы».
  Праз некалькі хвілін малады чалавек з маркоўнымі валасамі, якога Мэры ўбачыла ў вонкавым кабінеце, у які ўваходзілі з драўлянай скрыняй. Калі ён паклаў яго на стол, Мэры ўбачыла разьбу сонца і месяца. Карорт-топ кіўнуў даме Элеаноры і нырнуў. Мэры паднялася на ногі, цікаўнасць змагалася з яе супраціўленнем усяму, што тычылася Сент-Джуліянса.
  Цяжкае рыпенне драўлянай лесвіцы абвясціла аб безназоўным «ён» дамы Элеаноры. Калі вялікі чалавек увайшоў, шчокі Мэры зноў загарэліся. Яна адвярнула галаву, дэманстратыўна адмахваючыся ад чорнага брытанца, які змахваў кроплі расталага снегу з вугальнага паліто. Не звяртаючы ўвагі на Мэры, ён зняў верхнюю вопратку і паказаў жамчужна-шэры касцюм.
  Мэры ўздыхнула, заўважыўшы, як містэр Джэфрыс, яе былы начальнік у Лонданскім архіве, запоўніў пакой. Менавіта ён меў нахабства выказаць здагадку, што звальненне - гэта сапраўды выдатная магчымасць. Шанец на новае жыццё, знайсці ўласную глебу, казаў ён. Мэры спалілася пры ўспаміне.
   На яе змрочны погляд ён усміхнуўся. «Ах, так, міс Вандвокер. Не дзіўна бачыць вас тут. Вы запомніце нашу першую сустрэчу ў квадрацыкле тут, у Сэнт-Джуліане».
  У Мэры адвісла сківіца. За ўсе гады іх сумеснай працы ён ні разу не згадаў пра гэты інцыдэнт. Яна таксама не мела.
  У свой першы семестр у Сэнт-Джуліяне аднойчы апоўначы Мэры прачнулася ад п'янага рыку пад акном. З шокам яна ўспрыняла расісцкія насмешкі. Яна ўспомніла, што ў Сент-Джуліанс быў прыняты адзін з першых чарнаскурых студэнтаў універсітэта, ціхі малады чалавек, які цяпер вучыцца на трэцім курсе права. Трэск сустава па сківіцы прыцягнуў яе да акна.
  Дзе былі насільшчыкі каледжа? Гэта, напэўна, сумна вядомы цалкам белы, элітны рэгбі-клуб, пра які яна чула. Яна хацела зрабіць выгляд, што гэтага не адбываецца, калі ўбачыла постаць, якую цягнулі да сярэдзіны газона. Забыўшыся аб абутку, босая збегла ўніз. Адчыняючы вонкавыя дзверы, яна закрычала і пачула стук тоўстых ботаў, калі п'яныя ўцякалі.
  Калі Мэры ступіла на вільготную траву, яна ўбачыла самотную постаць, якая сядзела ў фантане васемнаццатага стагоддзя, куды яго кінулі гулякі. У срэбным святле лямпы з яго носа капала нешта ліпкае. Мэры падбегла і працягнула руку. Пасля паўзы Джэфрыс схапіўся і асцярожна выйшаў з вады на газон, слізкі ад яго крыві.
  У сюррэалістычны момант яны не абмяняліся ні словам. Яна выцерла яму нос, з якога цякла кроў ад сутыкнення з бронзавым носікам у форме рота дэльфіна. Да канца гэтага тэрміну на адным рукаве яе начной кашулі была карычневая пляма, якая не змывалася.
  Праз восем месяцаў Джэфрыс скончыў школу з першым дыпломам і паступіў на дзяржаўную службу ў паскораным парадку. Магчыма, ён не забыў Марыю. Калі ў яе надышлі цяжкія часы, гэта быў яго подпіс на лісце з запрашэннем на гутарку ў Архіў.
  Праз сорак гадоў Джэфрыс «адпусціў яе». Сёння ў кабінеце дамы Элеаноры ён усміхнуўся, гледзячы на змешаныя пачуцці на твары Мэры. Яна не даравала яму.
  «Вядома, вы ведаеце адзін аднаго», - рассеяна сказала дама Элеанора. Яе ўвага засяродзілася на скрынцы, быццам яна баялася таго, што было ўнутры, падумала Мэры. Дама прыціснулася да пісьмовага стала, адамкнула шуфляду і дастала доўгі жалезны ключ, пачарнелы ад гадоў. Ключ адкрыў шкатулку Алхімічнага скрутка, пасля чаго Дама з пашанай дастала прадмет, загорнуты ў пласты тканіны.
  Пачуўся салодкі металічны пах. Масленая скура? «Не, ладан, — падумала Мэры. Самавольна падсунулася бліжэй. Перад Мэры з'явілася пара скураных пальчатак, і яна надзела іх.
  Сняжынкі стукалі па акне, як малюсенькія белыя, як прывід, рукі. Дама Элеанора запаліла іншую лямпу. Містэр Джэфрыс стаў спіной да акна, нібы абараняючы Скрутак ад снегу. Мэры далікатна разгарнула каля шасці цаляў. Менш чым хвіліну яна глядзела. Вельмі асцярожна яна ўхапілася пальцам і вялікім пальцам у пальчатцы за край скрутка. Яна нахмурылася, потым вельмі выпрасталася, ствараючы ўражанне больш высокай жанчыны.
  «Гэта падробка», - сказала Мэры. Двое яе спадарожнікаў аднолькава ўздыхалі. У абодвух былі суровыя выразы твару.
  «Адкуль вы ведаеце?» - сказала дама Элеанора. Яна не здзівілася, Мэры бачыла.
  - Папера, - сказала Мэры, гледзячы на скрутак. Яна не магла паверыць у тое, што гаворыць. «Я маю на ўвазе, што гэта папера . Я ніколі не бачыў алхімічны скрутак, але нам сказалі, што гэта пергамент. Папера была рэдкасцю да канца сярэднявечча. Гэтая папера таўсцейшая за звычайную. Мыццё было нанесена, каб нагадваць пергамент».
  - Віншую, міс Уондуокер, - іранічна сказаў містэр Джэфрыс. «Вы толькі што вызначылі лёс свайго старога каледжа. Менш чым праз месяц «Сэнт-Джуліян» стане банкрутам».
  Мэры пахіснулася. «Збанкрут? Вядома, не. Скрутак святога Джуліана ніколі не быў такім каштоўным. Няўжо ў Еўропе няма іншых копій? Хіба ў закрытым архіве Ватыкана няма старой версіі гэтага скрутка алхіміі? І ў любым выпадку, - сказала яна, звяртаючыся да містэра Джэфрыса, - алхімія была развенчана. Ніхто ніколі не ператвараў свінец у золата. Алхімія была для шарлатанаў».
  - Ах, - пачаў містэр Джэфрыс. «Наша рацыянальная міс Вандвокер прытрымліваецца распаўсюджанага меркавання, што алхімія — гэта толькі металургія і золата. Як неразборліва з вашага боку».
  У Марыі палалі шчокі. «Пра што ты кажаш?» - агрызнулася яна. Яна бачыла, як дама спляснула рукамі. Чаму яны так засмуціліся зніклым сярэднявечным скруткам? Містэр Джэфрыс прасвятліў яе.
  «Апрача таго факту, што алхімія аказваецца формай таго, што мы сёння называем псіхалогіяй — алхімікі праецыравалі сябе ў твор — не ўсведамляючы гэтага, вядома — Алхімічны скрутак святога Джуліяна з’яўляецца і быў унікальным у тым, што быў адзіным копія на пергаменце».
  Ён уздыхнуў і даў Мэры самы сур'ёзны выгляд. - Разумееце, міс Вандвокер, ужо не мае значэння, што скрутак алхіміі ў Сент-Джуліане не самы стары з сямі версій у бібліятэках па ўсёй Еўропе. Vellum ўбірае і ўтрымлівае. Фарбы, зелля і эсэнцыі захоўваюцца стагоддзямі ў пергаменце або пергаменце, пакуль папера гніе». Містэр Джэфрыс стукнуў кулаком па спінцы крэсла, што для Мэры была дакладнай прыкметай расчаравання.
  "Грубае перабольшанне", сказала Мэры, уражаная. Яна ведала ўсё пра паперу. «Калі я быў у архіве…»
  — умяшалася дама Элеанора. «Спадар Джэфрыс засмучаны пазіцыяй каледжа, - сказала яна супакойваючым голасам. «Яго пункт гледжання на скрутак заключаецца ў тым, што мы гаворым аб унікальных сумесях раслінных і мінеральных рэчываў, некаторыя з якіх ідэнтыфікаваныя толькі нядаўна. Vellum захоўвае нязначныя колькасці рэдкіх злучэнняў, а папера іх не робіць».
  Мэры адкрыла рот і зноў закрыла яго. Яна кіўнула даме Элеанор працягваць.
  - Бачыш, - сказала дама Элеанора, махаючы Мэры да стала з падносам з кавай і печывам, - тады алхімікі рабілі лекі. Іх можна назваць хімікамі-даследчыкамі ранняй фармацыі». Яна гаварыла з інтэнсіўнасцю, жадаючы Мэры зразумець.
  «Не толькі тое, што яны змяшалі ў сваіх лабараторыях ; рукапісы па алхіміі таксама былі лячэбнымі . Сёння мы зразумелі б іх як аб'яднанне псіхалогіі, навукі, тэалогіі і выяўленчага мастацтва з рэчывамі, якія паглынаюцца водарам і скурай».
   Мэры ўздыхнула і павольна кіўнула. Яна не разумела алхіміі, але бачыла, што дама і містэр Джэфры былі засмучаныя. Яна бачыла, як дама ацэньвала яе адказ, перш чым працягнуць.
  «Тэксты папяровай алхіміі губляюць сілу. Vellum захоўвае сакрэтныя склады. Для нашага алхімічнага скрутка запісы святога Джуліана прапануюць невядомыя настойкі з незвычайнай сілай. А так... — уздыхнула дама Элеанора.
  «І таму, — працягваў містэр Джэфрыс больш жорсткім тонам, — калі каледж залез у даўгі, яго іпатэчныя крэдыты выкупіла Mer-Corp, амерыканскі банк з велізарным фармацэўтычным аддзелам. Яны запатрабавалі алхімічны скрутак у якасці закладу ў абмен на працэнтную стаўку, якую мог сабе дазволіць каледж. Для іх закладам быў доступ аднаго з іх экспертаў».
  «Гэта было да таго, як мы даведаліся пра копію», — панура пацвердзіла дама Элеанора, націскаючы кнопку свайго памочніка. Яна падняла руку, каб маўчаць, пакуль малады чалавек не знік з фальшывым скруткам. Мэры села і зняла пальчаткі, белыя скураныя, як яна заўважыла, паклаўшы іх побач са сваёй пустой кубкам кавы.
  - Вы разумееце праблему, міс Уондуокер, - сказала дама пасля таго, як дзверы зачыніліся са шчоўкам. «Фінансы каледжа залежаць ад пазыкі пад заклад алхімічнага скрутка, сапраўднага скрутка ».
  — перабіў містэр Джэфрыс. - Забудзьцеся пра свой скептыцызм наконт алхіміі, міс Вандвокер, і слухайце ўважліва. Гэтая праблема большая, чым можна сабе ўявіць».
  Мэры хацелася адскочыць і пакінуць душны кабінет. Але як наконт выжывання Агенцтва? І, так, яна меркавала, што яна сапраўды клапацілася пра даўгалецце Сэнт-Джуліяна.
  - Што ж, міс Уондвокер, - працягвала дама Элеанора. «Я не буду стамляць вас бітвамі ў акадэмічных колах, за якімі я сам не сачу. Вы, вядома, маеце рацыю, што навука з васемнаццатага стагоддзя адкінула алхімію. Але з улікам крызісаў гэтага стагоддзя алхімія пераацэньваецца, і не толькі як ранняя псіхалогія». Яна зірнула на містэра Джэфрыса, і ён кіўнуў.
   «Сёння здаецца, што алхімія спалучае тое, што мы маглі б назваць усходняй і заходняй медыцынай. Бо ў Кітаі і Індыі, а таксама ў Афрыцы была алхімія. Еўрапейская алхімія прыйшла з Усходу праз іслам. Скрутак маці Джуліяна - толькі адзін прыклад».
  Дама спынілася, каб яшчэ раз зірнуць на нахмуранага містэра Джэфрыса.
  «Давай, растлумач, - нарэшце сказаў ён.
  Дама глыбока ўздыхнула. «На вялікі жаль для Сент-Джуліанса, хімікі нашага іпатэчнага трымальніка Mer-Corp падазраюць, што арыгінальны пергаментны скрутак змяшчае інгрэдыенты для новага антыбіётыка або супрацьвіруснага сродкі».
  Мэры Уондуокер села. Ёй не спатрэбілася нядаўняя пандэмія, каб зразумець, што такі новы прэпарат будзе надзвычай каштоўным як у грошах, так і ў жыццях.
  "Я бачу", прашаптала яна. «Адна толькі магчымасць такога новага наркотыку зрабіла б Алхімічны скрутак Сент-Джуліана бясцэнным». Яна падумала: «Як калі б гэта сапраўды магло зрабіць золата».
  Дама кіўнула. «Усе ведаюць, што наш скрутак ніколі не пакідаў каледж. Алхімічны скрутак з'яўляецца асновай Сент-Джуліянса. Мы атрымалі грошы ад Mer-Corp на ацэнцы арыгінала Bursar, не ў апошнюю чаргу таму, што яго доктар філасофіі. студэнт вывучаў гэта.»
  Містэр Джэфрыс фыркнуў пра сваё меркаванне пра казначэй.
  - Несправядліва, містэр Джэфрыс, - стомлена сказала дама. «Вы ведаеце, што ён хімік, а не гісторык і не спецыяліст па сапраўднасці рукапісаў. Мы не дазволілі яму ўзяць узоры са Скрутка, пакуль... пакуль Mer-Corp не заявіла, што ім патрэбныя доказы паходжання. Цяпер яны абвясцілі, што дасылаюць свайго эксперта».
  Дама Элеанора наліла сабе шклянку вады з графіна на сваім стале. Яе рука задрыжала. «Калі мы не знойдзем арыгінальны скрутак алхіміі, каледж будзе разбураны». Яна раптам выглядала старэй. «Мяне прызначылі разабрацца з фінансавым беспарадкам у гэтым гістарычна бедным каледжы. Цяпер я лічу, што магу вырашыць лёс Сэнт-Джуліяна».
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 3
  ХТО СКРАЎ СВІТОК АЛХІМІІ?
  Мэры ганарылася тым, што яна практычная жанчына. Яна адмаўлялася разважаць пра неймавернае, напрыклад, пра закрыццё яе Оксфардскага каледжа.
  «Правільна. Праблема, як я бачу, у тым, як вярнуць скрутак алхіміі, дадзены маці Джуліянам. Скажыце мне, як сярэднявечны скрутак пераключыўся?»
  Маладзейшая жанчына павярнулася да містэра Джэфрыса. - Вы ўпэўнены, што мы можам давяраць разважлівасці міс Уондуокер? Пакуль толькі я, ты, бурсар і яго аспірант ведаем сітуацыю са зніклым скруткам.
  Мэры ашчацінілася. Магчыма, яна магла б выйсці з варот каледжа з высока паднятай галавой. Яна была б нябачная ў снезе. Безумоўна, ёй было дастаткова таямнічага аўтарытэту містэра Джэфрыса. Чалавек ля акна ўсміхнуўся.
  «Супакойся, Мэры. Я ўваходжу ў праўленне Сэнт-Джуліанса, вось і ўсё. Я рэкамендаваў вас, таму што ведаю, што вы ідэальны чалавек, калі справа даходзіць да... э-э... страчаных рукапісаў. Я дастаткова клапачуся пра гэты каледж; мой каледж, - паўтарыў ён з націскам, - каб убачыць, што ён становіцца лепшым. Ён ласкава ўсміхнуўся даме Элеаноры. Яна расслабілася і здолела задумліва кіўнуць Мэры.
  Мэры ні на хвіліну не паверыла, што містэр Джэфрыс расказаў усё, што ведаў. Тым не менш, яна была заінтрыгаваная алхімічным скруткам. Акрамя таго, падумала яна, яе новае агенцтва было падобна да каледжа Сэнт-Джуліяна: даўгі экзістэнцыяльных памераў. Яна павярнулася да Дамы, чый намазаны рот быў патрэсканы трывожнымі маршчынамі.
   «Такім чынам, калі скрутак ніколі не пакіне...» пачала яна, не ўпэўненая ў пытанні, якое хацела задаць. «Ён мае спецыяльны склеп. Вы можаце зайсці ўнутр, толькі калі… калі…»
  «Калі прыйдзе час « вялікай хваробы», тады школьнік павінен трымаць скрутак голай рукой, каб праз траву нашай спадарыні ён быў здаровы », — цытавала дама са Статута заснавальнікаў.
  «Алхімічны скрутак паходзіць з Персіі, дасланы невядомым ісламскім навукоўцам маці Джуліян. Вы ведаеце, - сказала яна, пацяплеўшы да ўласнага прадмета даследавання. «Яна прысвяціла сваё жыццё жаночаму ў боскім. У сярэднявеччы, толькі ўявіце. Для яе Бог быў прабачаючай маці, што так адрознівалася ад каральнай рыторыкі Касцёла».
  Энтузіязм дамы Элеаноры было цяжка стрымаць. «Алхімія адлюстроўвае спалучэнне духоўнага жаночага і мужчынскага пачаткаў, каб зрабіць тое, што яны называлі панацэяй , лекамі ад хвароб, у тым ліку ад розуму; тое, што мы цяпер называем псіхасаматыкай. Відавочна, што скрутак выклікаў эфект плацебо».
  Яна замахала рукамі. «Толькі ў дзевятнаццатым стагоддзі яны спынілі практыку дазваляць хворым студэнтам трымаць скрутак. Яны сказалі, што супраць туберкулёзу няма нічога добрага».
  Мэры спрабавала схаваць сваё нецярпенне. Як яе каледж страціў свой найвялікшы скарб?
  "Нам трэба, каб ты вярнуў яго", - сказала дама Элеанора, злосна гледзячы на Мэры. «Мы павінны вярнуць яго для экспертнай ацэнкі праз два тыдні, інакш каледж не будзе плаціць па крэдытах. Mer-Corp выключыць».
  «Два тыдні...» усклікнула Мэры. «Ці нельга адкласці?» "На жаль, не", - сказала дама Элеанора, крыху саромеючыся. «Першапачатковыя ацэнкі нашага казначэйства Годрыка Сэнт-Джона спрацавалі добра, калі была прапанавана пазыка. Цяпер яны пасылаюць сапраўднага вучонага-алхіміка, прафесара Макдональда. Каледж… э-э-э, узяў на сябе занадта шмат… незвычайных абавязацельстваў».
  Было нешта, пра што дама не хацела гаварыць. Мэры прагледзела гісторыю да гэтага часу. Джэфрыс зноў павярнуўся да акна, нібы зачараваны снегам.
   - Копія, - пачала Мэры. «Для гэтага патрэбны вопыт і... вядома, дакладнае веданне алхімічнага скрутка. Вы не выстаўляеце гэта на паказ. Скажыце, вы не публікавалі гэта ў сеціве?»
  «Вядома, не», - сказала дама ў шоку. «Статут заснавальнікаў гаворыць пра боскія таямніцы. Публікацыя гэтага падвергла б нас кашмарам тэорый змовы». Убачыўшы, што Мэры збіраецца задаць пытанне, дама працягнула.
  «Міс Вандвокер, скрутак алхіміі не на вядомай мове. Ніхто не змог расшыфраваць яго, нават матухна Юльяна, якая напісала некаторыя анатацыі. Яе нататкі робяць рукапіс бясцэнным».
  Мэры нахіліўся наперад. "Такім чынам, наступны крок - звузіць кола тых, хто меў магчымасць скапіяваць гэта і пакінуць падробку".
  Містэр Джэфрыс пачуўся задыхаючыся. Адна шчака асвятлялася сіняватым ззяннем ад падаючага снегу. Мэры насупілася на яго. Ён смяяўся ? Ён усміхнуўся, нібы яна была ягонай вучаніцай.
  - Міс Вандвокер, вы забыліся спытаць, калі быў скрадзены скрутак Алхіміі.
  Адвярнуўшыся ад яго з годнасцю, Мэры чароўна ўсміхнулася даме Элеаноры.
  «Я павінен быў сказаць адразу». Дама ўздыхнула. «Гэта не нядаўні крадзеж. Мы звузілі яго з дапамогай хімічнага аналізу і дапамогі доктара філасофіі. студэнт. Скрутак быў заменены ў 1658 г. паміж 22 сакавіка і 28 лістапада ».
  Мэры сядзела, ашаломленая. “Св. Алхімічны скрутак Джуліяна быў копіяй з XVII стагоддзя. Нічога дзіўнага…”
  «Нядзіўна, што сто пяцьдзесят гадоў таму ён быў неэфектыўны супраць сухотаў», — суха пагадзілася дама Элеанора. «Хоць гэта прынесла карысць падчас вялікай эпідэміі грыпу ў 1739 годзе, калі Тэмза замерзла. Плацебо, вядома. Разумееце, мы ведаем, хто забраў сапраўдны скрутак».
  «Вы ведаеце, хто яго скраў?»
  Мэры не падабалася адчуваць сябе вымушаным даганяць. «Такім чынам, вы павінны ведаць месцазнаходжанне».
   «Не зусім. Напэўна, - сказала Дама. Мэры ўбачыла, што яна была занадта напружаная. «І нам сапраўды трэба, каб вы пайшлі за ім. Містэр Джэфрыс лічыць, што вы маглі б весці перамовы за нас. З… цяперашнімі трымальнікамі… калі ў іх гэта сапраўды ёсць». Здавалася, яна ўбачыла нешта ў твары Мэры, таму што яна цяжка ўздыхнула.
  - Слухайце, міс Уондуокер, я ведаю, што я дрэнна растлумачыў гэта. Усё гэта так ашаламляльна, бачыце. Бурсар, прафесар Годрык Сэнт-Джон, кажа, што калі ў нас не будзе сапраўднага алхімічнага скрутка, калі прыбудзе Макдональд, Mer-Corp знішчыць каледж. Яны прададуць іпатэку замежным інвестарам у нерухомасць».
  Звярнуўшы ўвагу на выраз Мэры, яна дадала: «Ператварыце будынкі каледжа ў шыкоўныя кватэры. Няма больш Сэнт-Джуліяна». Яна выглядала змрочна. «Гэты ўрад не ўмяшаецца. Я проста тэолаг, а не фінансавы чараўнік».
  Нягледзячы на свецкі выгляд жанчыны, Мэры адчула пах страху. Яна прапусціла адно відавочнае пытанне. Цяпер быў іншы.
  «Я бачу. Скажы мне, хто забраў скрутак?»
  Наступіла цішыня, пакуль дама Элеанора глытнула яшчэ вады.
  «Яго завуць Фрэнсіс Эндру Рэнсам. У той час ён быў вядомым алхімікам у Лондане, членам таемнага гуртка, які ператварыўся ў Каралеўскае таварыства. Замяніўшы Скрутак, ён эміграваў у Амерыку і стаў губернатарам новай калоніі Канэктыкут».
  «Амерыка? Губернатар?» Мэры зноў спалохалася. «Вы ўпэўнены?»
  Дама ашчацінілася. «Мы працавалі над гэтым без перапынку», — папракнула яна. - Усё падыходзіць, міс Уондуокер. У 1658 годзе, адразу пасля таго, як Сент-Джуліанс Хол стаў каледжам Оксфардскага ўніверсітэта, Рэнсам прыбыў, каб пракансультавацца са скруткам алхіміі. Нашы запісы паказваюць, што ён быў прыцягнуты яго боскай патэнцыяй і лячэбнымі рэцэптамі. Падчас наступных візітаў ён прыводзіў з сабой сябра-мастака, каб той скапіяваў старонкі, каб ён аднёс іх у Новы Свет, ці так ён казаў».
  "Ах", сказала Мэры.
  Дама развяла рукамі. «Мастак называўся Ле Мор, Роберт Ле Мор. Ён і Рэнсам адплылі ў Амерыку 29 лістапада таго ж года. Дама спынілася, разважаючы пра вучонага злодзея. «Студэнт-даследчык Годрыка Сэнт-Джона склаў графік, прагледзеўшы запісы каледжа».
  Зачараваная, Мэры забылася пра містэра Джэфрыса, які блакаваў акно і назіраў за ёй. Цяпер ён умяшаўся. «Ваша агенцтва магло быць створана для гэтага. Вы рэкламавалі такія глыбокія паслугі — скажам, па зніклых без вестак — якія паліцыя не можа зрабіць. Цяпер тут сапраўдная глыбіня, глыбокае мінулае».
  Мэры магла зразумець, што ён атрымліваў асалоду ад яе дылемы. Яе не супакоілі.
  Дама Элеанора запаліла лямпу на сваім стале. Яно ззяла жоўтым на яе гладкіх валасах.
  «Фрэнсіс Рэнсам меў рэпутацыю свайго роду Праспэра: чароўным чынам рассейваў зімовыя штормы ў Атлантыцы; такія рэчы. Мы ведаем або думаем, што ведаем, што ён адвёз алхімічны скрутак у горад, які заснаваў для размяшчэння сваёй алхімічнай ліцейнай вытворчасці, Нью-Портсмут. На шчасце, публічныя юрыдычныя дакументы ў ранняй калоніі былі выкладзеныя ў інтэрнэт».
  Яна зрабіла паўзу і аблізнула вусны. Мэры нахілілася, каб улавіць паніжаны голас дамы.
  «Мы знайшлі яго апошнюю волю і завяшчанне, міс Вандвокер. У завяшчанні згадваецца магічны і астралагічны манускрыпт вялікай рэдкасці. На самай справе каракулі на палях кажуць, што гэта «пазычана з Оксфарда», калі вы можаце ў гэта паверыць. Як мне сказалі, магія і астралогія азначаюць алхімію. Губернатар Рэнсом быў адным з тых алхімікаў, якія прыдумлялі і прапісвалі лекі. Да 1700 года ён быў вядомы сваімі алхімічнымі сродкамі. Без сумневу, прычына, па якой ён узяў скрутак.
  «З-за яго рэпутацыі лячэбных уласцівасцяў? І пакінуў копію?” Мэры паспрабавала ўявіць незвычайны крадзеж.
  «Гэта цудоўная рэпрадукцыя», — прабачліва сказала дама Элеанора. «Твор мастацтва, сапраўды. Ле Мор уключыў анатацыі маці Джуліян старымі чарніламі. Мы можам сказаць, наколькі дасканалая копія з некалькіх сярэднявечных замалёвак. Такім чынам, мы ведаем, што версія, якую пакінуў нам Рэнсам, змяшчае тыя ж незвычайныя істоты, сусальнае золата, невядомую мову, сімвалы, малюнкі шкляных рэторт, алхімічныя печы і гэтак далей. Калі б не Годрык Сэнт-Джон, які тэставаў найдрабнейшы ўзор для сваіх даследаванняў — па іроніі лёсу на грант Mer-Corp».
  Плечы дамы Элеаноры апусціліся. Яна зірнула на містэра Джэфрыса ў пошуках падтрымкі. Ён кіўнуў.
  «Падобна на тое, што наш скрутак, рэпрадукцыя Ле Мора, змяшчае злучэнні раслін, якія сустракаюцца толькі ў Амерыцы. Адзін быў тытунь, ці гэта быў ямс? У любым выпадку, з імпарту ў Англію, які быў даступны толькі пасля 1620-х гадоў».
  «З першых пасяленцаў», — сказала Мэры. «Вяртаемся да рукапісу ў завяшчанні Рэнсома…?» — падказала яна. Яна пачынала разумець, чаму яе рэкамендавалі.
  Дама Элеанора зноў выглядала сумніўнай. Мэры села раўней. Яна выклікала сур’ёзную постаць Караліны і крыху пагрозлівую — Ганны.
  Вялікі чалавек у акне кашлянуў, і дама стомлена працягнула.
  «Хоць нашчадкі Рэнсама засталіся ў Новай Англіі, яны прадалі змесціва яго кабінета Музею ранніх рукапісаў Лос-Анджэлеса — разумееце, «ранні» тут азначае пачатак гісторыі Амерыкі. Разам з кнігамі, лістамі, граматамі і гаспадарчымі рахункамі знаходзяцца тры запячатаныя куфры».
  Яна змрочна ўсміхнулася. - Нам трэба, каб вы адчынілі іх, міс Уондуокер. Знайдзіце сапраўдны скрутак алхіміі, а затым дамовіцеся аб яго вяртанні ў Сент-Джуліян без абсалютнай агалоскі». Яна склала рукі.
  Мэры паглядзела на свайго будучага кліента. Яна б не спяшалася. Літаральна некалькі месяцаў таму містэр Джэфрыс адправіў яе на пенсію, якая абяцала быць адзінокай. Замест гэтага яна абнаявіла свае актывы, атрымала іпатэку на занядбаны дом у Суррэі і стварыла Агенцтва глыбіннага расследавання са сваімі двума незвычайнымі паплечнікамі, як іх называў містэр Джэфрыс.
  - Такім чынам, міс Уондуокер, вы возьмецеся за справу? Гэта быў Джэфрыс, а не Дама. Мэры чакала столькі, колькі адважылася, а потым кіўнула.
  «Мы вышлем вам стандартны кантракт і тарыфы па электроннай пошце», — сказала яна.
  Дама Элеанора не хавала сваёй палёгкі. «Каледж вельмі ўдзячны, міс Уондвокер. Містэр Джэфрыс кажа, што мне не трэба сустракацца з вашымі паплечнікамі. Дама падняла бровы, гледзячы на Джэфрыса, які зноў закашляўся.
  - Незвычайныя жанчыны, - прамармытаў ён. Яго вочы сустрэліся з Мэры. Ах, так, яны былі незвычайнымі, праўда.
  У Мэры ўспыхнула Кэралайн, яе цёмнае воблака дэпрэсіі, здольнае выклікаць палаючыя праніклівасць і суперажыванне. І Ганна, чыя воля да выжывання зрабіла яе грозным інтэрнэт-хакерам. Яна нават называе сябе кіберведзьмай. Калі б яны трое змаглі наладзіць свае навыкі, свет бы сапраўды загудзеў. Укалыханая гарачым пакоем, апусціла галаву Марыя.
  - Міс Вандвокер? Дама перавяла погляд з яе на дзверы.
  Прачнуўшыся, Мэры перахапіла ініцыятыву. «У мяне ёсць яшчэ некалькі пытанняў».
  «Натуральна. Прафесар Сэнт-Джон праінфармуе вас. У нас ёсць для вас кантакт у Музеі Лос-Анджэлеса. Ён выпускнік нашага факультэта гісторыі і куратарства, Дэніс Патрык Мэрфі. Калі я ўспомніў, што бацькі DP былі ў водпуску ў Каліфорніі, мы забяспечылі сабе стажыроўку ў тым самым музеі, дзе захоўваецца Выкуп. Справаздачы аб ДП спрыяльныя. Ён сустрэне вас у музеі. Вы паедзеце ў Лос-Анджэлес пасля таго, як я праінфармую дырэктара.
  «Мы набылі ваш рэйс у Лос-Анджэлес на паслязаўтра», — дадаў г-н Джэфрыс.
  Мэры кіўнуў. Яна са спазненнем зразумела, што варта было дастаць нататнік. Няважна, памяць у яе была выдатная.
  Дама Элеанора не магла адпусціць яе, не нагадаўшы пра яе галоўны клопат. - Міс Уондуокер, мы павінны, мы абавязкова павінны настойваць на поўнай разважлівасці. Калі ёсць шэпт, на старонка ў Фэйсбуку, ці Твітэры, ці што заўгодна... Каледж будзе знішчаны. Справа не толькі ў выключэнні Mer-Corp, хаця гэта было б дастаткова дрэнна. Мы маем сотні гадоў рэпутацыі, заснаванай на сапраўдным рукапісе Маці Джуліян».
  Яна заломвала рукі, адзначыла Мэры. Людзі так робяць? Мэры глядзела ўніз, рыхтуючы рэзкую рэпліку.
  - І яшчэ... - ціха сказаў містэр Джэфрыс. Мэры хутчэй адчула, чым пачула ўздых другой жанчыны.
  «О, так, ёсць яшчэ нешта», - з неахвотай сказала яна. «Вы бачыце; Каледж мае…сувязь з мясцовым цэнтрам адступлення пад назвай Holywell. Праўда ў тым... што ж, мы страцілі ведзьму.
  Мэры падняла галаву: « Ведзьма ?»
  Holywell, дзе тэрапеўты называюць сябе ведзьмамі. Я ведала гэта, прастагнала Мэры ўнутры сябе. Холівэл - гэта месца, куды пайшлі Кэралайн і Ганна. Наша агенцтва ўжо ўдзельнічае.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 4
  ШТО РАЗДЗЯЛОСЯ, ТРЭБА БЫЦЬ УЗ'ЯДНАНА
  Да дзесяці гадзін раніцы наступнага дня рука Мэры стамілася ад запісаў у кабінеце прафесара Годрыка Сэнт-Джона. Дагэтуль брыфінг пра скрутак алхіміі быў прысвечаны дзіўным адкрыццям прафесара, а не лёсу скрутка алхіміі ў Амерыцы. Седзячы на спінцы крэсла, пакуль хімік з Сент-Джуліана тлумачыў, Мэры стала няёмка і яна вельмі хацела ўцячы.
  Годрык Сэнт-Джон не звяртаў увагі на Мэры, якая выгіналася спіной. Адмова ад ложка ў каледжы напярэдадні ўвечары мела адваротны вынік, бо адзіны даступны па кошце "ночлег і сняданак" мог таксама набіць матрац саломай. Гэта тое, што яны рабілі ў часы маці Джуліяны, падумала яна.
  « Тое, што было расколата, павінна быць уз'яднана », - прадэкламаваў прафесар Годрык Сэнт-Джон, звяртаючыся да сваіх грозных кніжных шафаў.
  Яшчэ адзін мужчына, для якога старыя жанчыны непрыкметныя, Мэры раней заключыла. Меркавана абмяркоўваючы замену алхімічнага скрутка, Сэнт-Джон працягваў паўтараць арыгінал.
  «Тое, што было расколата, трэба ўз'яднаць», — паўтарыў ён. «Разумееце, вялікая сустрэча з'яўляецца асновай алхіміі. Алхімія аб'ядноўвае дух і матэрыю з незвычайнымі магчымасцямі. Іранічна, ці не так, міс Вандвокер, улічваючы наша цяжкае становішча са зніклым скруткам? Мы ў Сэнт-Джуліяне на працягу стагоддзяў аддзяляліся ад нашага каштоўнага скарбу і не ведалі».
   «Гм... так, не маглі б вы расказаць мне больш пра тое, як вы даведаліся?» — нагадаў Мэры. - Што алхімічны скрутак, які ў вас ёсць, належыць да семнаццатага стагоддзя, а не той, што належыць Маці Джуліяне?
  Сэнт-Джон паморшчыўся, утаропіўшыся на квадрацыкл. Белыя кудзеркі скарбніка нагадвалі парыкі неўсмешлівых мужчын у фраках на студэнцкіх партрэтах. Ад яго запыленага твару адчуваўся бясспрэчны крыштальны пах. «Яго скура выглядае ліофілізаванай паабапал гэтага вострага носа», — вырашыла Мэры.
  Сэнт-Джон ласкава пакланіўся студэнтам, якія праходзілі міма ўнізе. Ніхто з іх не падняў вачэй, заўважыла Мэры. Яна ўпотай правярала тэлефон. Ганна і Кэралайн павінны хутка прыбыць з Холівэла. Мэры хацела, каб усе трое націснулі на прафесара хіміі наконт фальшывага скрутка. У Кэралайн і Ганны… розныя інстынкты, сказала яна сабе. Акрамя таго, было пытанне аб сувязі алхімічнага скрутка са зніклай ведзьмай, якую згадвала дама Элеанора.
  Гэты акцэнт на вядзьмарстве непатрэбны, падумала Мэры; нясмачна нават. Жанчыны-рэзідэнты рэтрыт-цэнтра з'яўляюцца кваліфікаванымі кансультантамі, якія рэгулярна праводзяць тэрапію. Каму цікава, калі яны робяць некалькі загавораў у вольны час?
  Убачыўшы святога Яна, які, як паляўнічы сабака, паказвае на ніжэйшыя формы жыцця, Мэры вырашыла прапанаваць яму яго любімы прадмет: самога сябе.
  «Гэта быў ваш вопыт, я мяркую,» пачала яна.
  Не, ты можаш зрабіць лепш, Мэры.
  «Ваша наватарскае даследаванне, якое раскрыла сакрэт, схаваны больш за тры стагоддзі. Якое фенаменальнае дасягненне».
  Зашмат? Мабыць, не. Годрык Сэнт-Джон павярнуўся ў яе бок і пышна ўсміхнуўся. З такой манерай прыхарошвання яна сустракалася раней, калі была архіварыусам. Калі ён рыхтаваўся апісаць свае бліскучыя высновы, у дзверы пачуўся стук. Мэры ўскочыла на ногі.
  «Гэта будуць мае калегі-аператыўнікі», - сказала яна, разважаючы, як падрыхтаваць яго да Кэралайн і Ганны.
  - Я думаю, што не, - сказаў Годрык з раздражняльнай упэўненасцю.
   Мэры вымушана ўсміхнулася і зноў села. Яе гаспадар падбег да дзвярэй і вярнуўся з худым маладым чалавекам у джынсах і старым паліто з вярблюджай поўсці, які трымаў галаву пад нязручным вуглом. Мэры таксама заўважыла, як сінія аправы яго акуляраў кантраставалі з яго смуглай скурай і бліскучымі чорнымі валасамі.
  «Міс Вандвокер, мой доктар філасофіі. студэнт Раві Патэль, — абвясціў Сэнт-Джон. «Ён працуе са мной, каб знайсці новыя фармацэўтычныя прэпараты. Паколькі яго доктарская ступень даследуе алхімічныя злучэнні, ён дапамагае мне са скруткам алхіміі».
  «О, вы міс Вандвокер». Юнак лыпаў на яе, нібы пад мікраскопам. Гэты нязграбны выгін яго шыі, напэўна, ад усіх гэтых нізкіх сярэднявечных дзвярэй, падумала Мэры. Патэль зрабіў крок да яе, акуляры бліснулі ў святле лямпаў.
  «Вы атрымаеце для нас сапраўдны Алхімічны скрутак. Мне... гэта значыць нам... гэта патрэбна для наступнага этапу нашага даследавання».
  «Спадзяюся, я змагу яго вярнуць», — асцярожна сказала Мэры. «Гм... што ў цябе зноў за даследаванне?»
  «Патэнцыйнае выкарыстанне алхіміі ў сучаснай медыцыне», - сказаў малады чалавек, разаграваючыся. Ён увесь час пазіраў на Сэнт-Джона, нібы прасіў дазволу пагаварыць.
  «Разумееце, у той час алхімікі былі лекарамі або, як мы б іх назвалі, фармацэўтамі. Вынаходзілі ўсялякія лекі, якія потым проста вылівалі, рэцэпты спальвалі як смецце. Цяпер мы знаходзім самыя дзіўныя злучэнні…»
  Сэнт-Джон прашыпеў, і ў Патэль адвісла сківіца. «Вельмі шкада, прафесар», - прамяжаў ён.
  Шчокі юнака загарэліся ліхаманкавым румянцам. «Прафесар Сэнт-Джон прызначыў мне стыпендыю для працы над алхімічным скруткам святога Джуліана. Калі мы вернем сапраўдную, я пазбаўлюся яе сакрэтаў».
  Адштурхоўваючыся ад гэтага жадання раскалоць скрутак, як яйка, Марыя падрыхтавалася быць суровай. Ці можа гістарычнае значэнне алхімічнага скрутка перажыць такую з'едлівую ўвагу?
  «Пэўна, мова ніколі не была вызначана?» - спытала яна, успамінаючы дэталі ўчорашняга дня. «Ці не таямніца ў ілюстрацыях? Я чуў пра дзіўных звяроў, чароўных колераў».
  Раві Патэль абмяняўся самазадаволеным выразам твару са сваім кіраўніком. Мэры ўявіла, як Патэль збірае ўзоры з пергаменту. Вядома, на самай справе не саскрабаць фарбы і чарніла. А як наконт Статута заснавальніка Маці Джуліяна, які настойвае на захаванні Алхімічнага скрутка як каштоўнай і карыснай для здароўя святой рэліквіі?
  «Спадар Патэль будзе суправаджаць вас у Амерыку, каб атрымаць сапраўдны скрутак алхіміі, - сказаў Годрык Сэнт-Джон у паветры паміж Мэры і яго вучнем.
  «Зусім не!» - усклікнула Мэры. «Маё агенцтва... наша агенцтва, - паправіла яна, пачуўшы рух на лесвіцы, - незалежнае. Мы не супрацоўнічаем са староннямі».
  Сэнт-Джон захлынуўся, і Патэль стаў пунсовым. Перш чым хто-небудзь з іх паспеў вымавіць хоць слова, у дзверы пастукалі, пасля чаго пачуўся стук, ад якога пахіснулася карціна побач. Мэры ўскочыла, каб адкрыць яе і ўвесці Кэралайн і Ганну. Накіраваўшы іх да канапы, яна не звяртала ўвагі на раскіданыя кнігі ў цвёрдай вокладцы без іх супервокладак. Астуджаныя жанчыны селі, але на гэтым падабенства скончылася.
  Ганна гадоў дваццаці размахвала доўгімі крумкачамі, ад якіх, здавалася, сыпаліся іскры. Позірк Патэль спыніўся на яе зялёных атласных штанах пад абліпальнай чорнай курткай. Мэры шчыра спадзявалася, што дызайнерскае адзенне Ганны паходзіць з яе мінулага жыцця супруга злачынца. Высокая мода была маскіроўкай Ганны. Яна хавалася за сваёй прыгажосцю і ўвасабляла дрэс-код багацця. Маладая жанчына агледзела двух мужчын, нічога не выдаўшы пра сябе.
  Каля яе ціха сядзеў яе каханы. Калі ёй было сорак, кучаравыя валасы Кэралайн выцвілі ад меднага колеру і патрабавалі падстрыжкі. Менавіта яна зачэрпвала кнігі і раскладвала іх на прыстаўным століку, перш чым расшпіліць грыфельны плашч, які бачыў лепшыя дні. Апранутая ў джынсы і як мінімум у два швэдры, Кэралайн не адрывала сваіх зялёных вачэй ад Мэры. Кэралайн ненавідзела знаёміцца з новымі людзьмі.
  «Годрык Сэнт-Джон і Раві Патэль, — сказала Мэры, стомленая тытуламі, — гэта мае паплечніцы, Ганна Вронская, — схіліла галаву маладая жанчына, — і Кэралайн Джонс. Яны былі ў рэтрыт-цэнтры Холівэла, каб даведацца аб вашым зніклым чалавеку, - сказала яна. Пры згадванні Холівэла абодва мужчыны ўздрыгнулі. Годрык Сэнт-Джон ачуняў першым.
  «Мы стараемся не мець занадта шмат кантактаў з гэтым… Холівэл. Зніклая жанчына - іх справа. Ваша задача - аднавіць наш алхімічны скрутак.
  «Прынамсі, пакуль», — умяшаўся Раві Патэль. Ён прабачліва зірнуў на начальніка. - Прафесар ведае, што нам спатрэбіцца дапамога Ключніка, як толькі мы атрымаем сапраўдны рукапіс. Вось тая жанчына знікла».
  «Ключнік, вы сказалі? Захавальнік ключоў - гэта зніклы тэрапеўт? Гэта сведчыць аб сувязі з алхімічным скруткам».
  Мэры ўжо ведала гэты цікавы факт. Кэралайн размаўляла па тэлефоне той раніцай, хоць яна не змагла растлумачыць таямнічую функцыю Захавальніка ключоў у дачыненні да Алхімічнага скрутка. «Я мяркую, што дама Элеанора падтрымлівае сувязь з Холівэлам. Мы павінны знайсці як Алхімічны скрутак, так і Захавальніка ключоў.
  Мэры назірала, як Раві і Сэнт-Джон пераварваюць навіны. Раві яшчэ больш пачырванеў. Сэнт-Джон стукнуў кулакамі, потым зрабіў яго твар мяккім. Мэры пазнала мяцежныя іскры, калі ўбачыла іх. Тут жа яна вырашыла, што гэтыя двое нешта ўтойваюць. Яна збіралася запатрабаваць супрацоўніцтва, калі Кэралайн здзівіла яе.
  «Чаму вы хочаце, каб Ключнік дапамагаў вам?» — здзіўлена спытала Караліна.
  Мэры кашлянуў. Гэта было захапляльна. Спачатку студэнт супярэчыць прафесару, а цяпер гаворыць маўклівая Кэралайн. Упершыню ў іх адносінах яна зразумела, што млявасць Кэралайн таксама была маскіроўкай. Яна любіла хавацца ад увагі, але гэта было не ўсё, што яна была. Ганна ж была на правакацыі.
   «Ведзьма, якая трымае ключ ад скрутка, не аддасць яго табе » . Яе хмуры погляд уключыў абодвух мужчын. Яна пакусала сваю крывава-чырвоную памаду. Патэль зрабіў крок назад, перш чым адказаць.
  «Яна павінна аддаць нам свае сакрэты. Мы працуем над вялікім фармацэўтычным прарывам. Ключнік ведае…”
  На гэты раз здушанага гуку Сэнт-Джона было дастаткова, каб спыніць Раві. Наколькі неразважлівым ён збіраўся быць? - здзівіўся Мэры, гледзячы на запальны погляд Ганны.
  «Вядома, тэрапеўт нікому не можа дапамагчы, калі яна знікла», - суха ўмяшалася яна.
  - Яе завуць Джанет Суінфард, - шчыра сказала Кэралайн. Яна звярнулася да Марыі. «Яна павінна была быць шпіталізавана ў оксфардскую бальніцу Джона Уіткліфа дзевяць дзён таму: закрытае псіхіятрычнае аддзяленне. Цяпер яе няма. Ніхто не ведае, дзе».
  Мэры ведала, чаму Кэралайн хвалявалася. Замкнёнае псіхіятрычнае аддзяленне было лёсам, якога Кэралайн ледзь пазбегла з-за сваёй хранічнай клінічнай дэпрэсіі.
  Ганна прыляпіла падазроныя чорныя вочы да Годрыка і Раві, правёўшы рукой у зялёнай пальчатцы па халодных пальцах Кэралайн. Каралайн заўсёды губляла пальчаткі, успамінала Мэры.
  На шчасце, далікатнае целасклад Ганны выкрывала незвычайную сілу і лютасць. Трапіўшы ў гандаль у дзяцінстве, яна толькі нядаўна пачала адаптавацца да жыцця па-за арганізаванай злачыннасцю. Яе ўклад у Агенцтва ўключаў таленты, адточаныя па-за законам. Яе тон да Годрыка Сэнт-Джона быў на мяжы пагрозы.
  «Я знайду ведзьму-Ключніцу», — пачуўся яе крыху замежны акцэнт. «Я стрымаю гэтае абяцанне гэтак жа, як вы стрымаеце сваё абяцанне сямі жанчынам у Холівэле».
  Раві Патэль разгублена стукнуўся галавой аб бэльку даху. Ён ужо збіраўся гаварыць, калі Годрык Сэнт-Джон паблажліва звярнуўся да Ганны.
  «Міс э-э... Вронскі, я мяркую, вы маеце на ўвазе тых нелегальных імігрантаў, дзяўчат з рэтрыт-цэнтра Холіуэл, якім кіруюць... тыя жанчыны-віканкі. Калі б я хацеў, іх бы вярнулі туды, адкуль яны прыйшлі. Я ясна выклаў сваю пазіцыю даме Элеаноры і радзе».
  Ён склаў рукі, быццам на гэтым справа скончылася. Ён не ведае Ганну, падумала Мэры. Апярэдзіўшы свайго паплечніка, Марыя загаварыла рашуча.
  «Прафесар Сэнт-Джон, Холівэл застанецца ў складзе камісіі гэтага агенцтва. Мы збіраемся шукаць Захавальніка ключоў, а таксама здабыць скрутак алхіміі для Сент-Джуліана. Яна зрабіла паўзу, потым працягнула.
  «Больш за тое, мы разумеем — і падтрымліваем, — значна дадала яна, — ролю Холівэла ў падтрыманні Хартыі заснавальнікаў Сэнт-Джуліана». Яна праігнаравала яго фырканне. «Дама Элеанора распавяла мне пра бачанне рэкалекцыйным цэнтрам тэалогіі Маці Юліяны, — працягвала яна, — што самыя бедныя студэнты сёння — гэта тыя, хто цалкам пазбаўлены адукацыі, як раней жанчыны, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі. Холівэл дае ім дом, пакуль яны не стануць вашымі студэнтамі».
  Выраз твару Годрыка Сэнт-Джона быў чыстым воцатам. Мэры заставалася непахіснай.
  «Атрымаўшы вышэйшую адукацыю, гэтыя жанчыны вернуцца ў свае суполкі будучымі лідэрамі. Яны перастануць быць ахвярамі».
  «Поўныя стыпендыі! Дурное глупства, — буркнуў старэйшы. Яго вочы цягнуліся да Ганны. Мужчыны глядзелі на яе, жанчыны таксама. Мэры было цікава, як Сэнт-Джон наогул ставіцца да жанчын-студэнтак. Нягледзячы на тое, што каледж навучаўся дваццаць гадоў, казначэй уразіў яе чалавекам, які з замілаваннем азіраўся на той час, калі Оксфардскія каледжы былі выключна мужчынскімі запаветамі.
  Іх пазіцыя адносна эксперыменту дамы Элеаноры ясна давала зразумець, што Мэры хацела сысці. Аднак, каб атрымаць ацэнку Кэралайн і Ганны Сэнт-Джона, ёй трэба было, каб ён пагаварыў. Няхай ён растлумачыць скрутак алхіміі, вылучыць, што ён для яго сапраўды значыў. Час прымусіць гэтага каштоўнага паўліна паказаць свае пёры.
  Мэры зманліва ўсміхнулася.
  «Прафесар Сэнт-Джон, мае калегі не могуць дачакацца, каб пачуць пра дзіўнае адкрыццё замены алхімічнага скрутка. Ці не маглі б вы перайсці да іх? Гэта было б такое задавальненне».
   Караліна хавала ўсмешку. У Ганны быў выраз твару, які Мэры называла часткова інгенюсам, часткова наёмным забойцам.
  Серабрысты ганчак правёў дагледжанай рукой па сваіх тугіх кудзерах.
  «У захапленні, міс Вандвокер. Магчыма, вы, дамы, захочаце далучыцца да мяне на абедзе за высокім сталом? Я магу скончыць свой брыфінг над прыдатным Sole Meuniere».
  «Умм», Мэры наступіла на нагу Кэралайн, калі яны ўсталі, ведаючы, што яна не любіць афіцыйных абедаў. Яна ветліва прыняла іх. Мэры здагадалася, што Ганна ўжо абшукала пакой у пошуках партатыўных каштоўнасцей. Па тэлефоне яна радасна распавядала пра слабую ахову каледжа.
  Ідучы ўслед за мужчынамі па вінтавой лесвіцы, Мэры ведала, што незалежна ад цырымоніі, арганізаванай за высокім сталом святога Джуліана (дзе доны мелі спецыяльнага шэф-кухара), абед будзе прыкметна адрознівацца ад вячэры ў той вечар. Бо яны павінны былі абедаць у Холівэле з ведзьмамі-дарадцамі з Оксфардшыра.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 5
  СУМЕШ ГОРКІХ РЭЧЫВАЎ
  Тры жанчыны хутчэй цярпелі, чым атрымлівалі асалоду ад афіцыйнага абеду за высокім сталом у Сент-Джуліане, у той час як Годрык Сэнт-Джон разважаў пра Алхімічны скрутак. Дзве гадзіны пампезнасці святога Іаана знясілілі Кэралайн, а Ганну раззлавалі. Мэры была з'едліва забаўлена.
  Адыходзячы, Мэры падумала, што калі Ганна злуецца, было б добрай ідэяй даць ёй нешта, на чым можна было б засяродзіцца.
  «Ты вязеш нас у Холіўэл, Ганна, — сказала яна, — бо ведаеш, што маршрут і затор у Оксфардзе вельмі страшныя».
  Ганна коратка кіўнула.
  Ухіляючыся ад лужын расталага снегу, тры жанчыны пралезлі праз арку Портэрс Лодж. Ідучы наперадзе, Ганна, якая рэдка апранала капялюш, раскідвала паўночныя валасы на больш лёгкім ветры. Арлінае крыло, як у захапленні назвала яго Каралайн. Мэры ўздыхнула. Яны з Кэралайн пайшлі за Ганнай на шматпавярховы паркінг Оксфарда, тую рэдкую пляму ў горадзе вежаў, гаргулій і шпіляў.
  «Ганна загарэлася тым, што сказаў Сэнт-Джон перад абедам». Каралайн паўголаса загаварыла з Мэры, прагнучы растлумачыць, што яна каханая. Мэры зразумела, але дазволіла Кэралайн гаварыць. «Вы памятаеце, як ён жудасна ставіўся да таго, што дзяўчаты, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі, становяцца студэнткамі Сэнт-Джуліанса. Ганна ніколі не гаворыць пра тое, што сама трапіла ў гандаль, але сустракацца з тымі беднымі маладымі жанчынамі, працаваць з імі... ну, гэта як...»
  «Сёстры?» - сказала Мэры, жадаючы зразумець, калі яны мінулі жалезныя вароты іншага каледжа.
   «Зноў бачыць сябе, сябе маладога». паправіла Караліна. «Гэта як тыя дзяўчаты выйшлі з яе мінулага. Яна так старалася зачыніць гэта».
  - Ах, - крыху разгублена сказала Мэры. Ганна была такой надзвычайнай інтэнсіўнасцю. Да сакрэтнай палёгкі Мэры, Ганна хацела, каб Кэралайн была з ёй у Холівэле.
  Шматпавярховы вагончык нагадваў падзямелле. Іх патрыманы аўтамабіль быў запэцканы талым снегам. Ганна адступіла з непатрэбным хрустам перадач. Кэралайн пачала некалькі заўваг пра Холівэла. Яна сказала, што хоча падрыхтаваць Марыю да асаблівай атмасферы. У рэшце рэшт, рэкалекцыйны цэнтр быў вельмі незвычайным, бо існаваў у той ці іншай форме з моманту заснавання залы Сэнт-Джуліян у Сярэднявеччы. Гэта тлумачыць, чаму ён спалучае звычайныя кансультацыі з унікальнай духоўнай асновай. Для жанчын-практыкуючых Зямля - боская багіня.
  «Разумееце, Мэры, хоць жанчыны-рэзідэнты з'яўляюцца сапраўднымі тэрапеўтамі, навучанымі і зарэгістраванымі, яны таксама вельмі сур'ёзна ставяцца да таго, што яны называюць «рамяством». Загаворы і рытуалы - гэта свайго роду алхімія, якая сілкуе душу і падтрымлівае ўнутраны агонь».
  Каралайн нахілілася з задняга сядзення. Правільна вызначыўшы выраз твару Мэры, яна паморшчылася.
  «Не, Мэры, не будзь сумнай і скептычнай. Вядзьмарства з'яўляецца часткай таго, што ёсць Холівел. Для іх гэта жывое бачанне маці Джуліяна боскага як мацярынскага. Толькі ўявіце. Зачыненай у сваёй камеры Юльяне становіцца дрэнна, яна губляе прытомнасць. Затым ідуць бачання. Бог аб'яўляе сябе як сябе. Бог - боская Маці, вельмі падобная да старажытнай рэлігіі Багіні Зямлі ў Холівэле. Алхімічны скрутак мае тую ж ідэю ў візуальнай форме. Святы Джуліян трымае скрутак, але ведзьмы сапраўды жывуць ім.
  Увесь твар Караліны свяціўся. Мэры ў думках перажоўвала словы Кэралайн. Дакрануліся да яе. Яна не ўмела. Каралайн не скончыла.
  «Улічваючы надзвычайную кліматычную сітуацыю, бачыць боскае ў Маці-Зямлі важна, нават неабходна. Сёння мы губляем радыкальнасць тэалогіі маці Юліяны. Ведзьмы бачаць гэты праект з жанчынамі, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі, і Сэнт-Джуліянам як своеасаблівым духоўным адраджэннем...»
  Далікатныя тоны Кэралайн працягваліся пасля таго, як Ганна стукнула ў клаксон, каб прымусіць іх маленькую серабрыстую машыну ўехаць у ланцуг грузавікоў з дастаўкай супермаркетаў.
  З выгляду задаволеная ўвагай Мэры, Кэралайн працягвала. «На працягу многіх гадоў Холівэл аддаваў перавагу тэрапіі, а не магіі», — патлумачыла яна. «Хоць сённяшнія тэрапеўты лічаць, што магія і алхімія былі часткай Цэнтра з моманту яго заснавання, акультны бок Холівэла заставаўся схаваным да 1960-х гадоў. Яны пратрымаліся дзесяць гадоў пасля адмены Закона аб барацьбе з вядзьмарствам 1735 года. Толькі тады яны адкрылі людзям сакрэт рамяства».
  Мэры выслухала гісторыю Каралайн, супастаўляючы яе з электроннымі лістамі, тэкставымі паведамленнямі і тэлефоннымі званкамі з таго часу, як Ганна і Каралайн з'ехалі. Абапіраючыся на шматгадовыя навыкі архівіста, Мэры ацэньвала, аб'ядноўвала і рабіла крыжаваныя спасылкі на крыніцы з дапамогай даўно адпрацаваных навыкаў. Карціна Холіуэла была ўстановай, якая адрозніваецца сваёй даўгавечнасцю і неартадаксальнасцю, калі справа даходзіла да акультызму, экалогіі і псіхатэрапіі.
  Кэралайн распавяла падрабязнасці бягучага праекта сямі маладых жанчын, выратаваных з лонданскага бардэля. Падлеткі, вырваныя з крайняй галечы ў іх родных краінах для пастаяннага продажу па ўсёй Еўропе, апынуліся сучаснымі рабамі. Яны ўварваліся ўнутр. Холівэл падтрымаў гэтых траўміраваных маладых жанчын падчас шырока разрэкламаванага судовага працэсу.
  Пасля таго, як іх выкрадальнікі атрымалі доўгія тэрміны зняволення, кансультанты працавалі над тым, каб вылечыць глыбокія псіхічныя і фізічныя шнары падлеткаў. Каб даць ім сапраўдную будучыню, Захавальнік ключоў Джанет Суінфард прапанавала выкарыстаць іх старажытную сувязь з каледжам Сэнт-Джуліян.
  - Ніхто не ведае, што Ключнік робіць са скруткам Алхіміі, - сказала Кэралайн, падняўшы бровы Мэры. «Гэта сакрэт, які паважаюць іншыя жанчыны. Перадаецца толькі ад аднаго Захавальніка ключоў да наступнага».
   «Ніхто ў Сэнт-Джуліяне таксама не ведае», — падумала Мэры. «Але яны занепакоеныя яе знікненнем. Даму Элеанора гэта вельмі нервуе. Як ты сказала, што яна знікла, Кэралайн?»
  «Па дарозе ў шпіталь», — працягнула Кэралайн.
  Па-першае, ніхто не хваляваўся, патлумачыла Кэралайн. Перыядычнае знаходжанне Джанет у псіхіятрычным аддзяленні Джона Уіткліфа было часткай напружанай руціны Холівэла. Праз пару дзён менеджэр Holywell Retreat Дораці Чэмберлін патэлефанавала, каб даведацца, як справы Джанет. У жаху даведаўшыся, што яна так і не прыехала, Дораці збіралася выклікаць паліцыю, калі атрымала шалёнае паведамленне з Сент-Джуліана: «Нікому не кажы пра зніклага Захавальніка ключоў алхімічнага скрутка».
  Паведамленне намякае на небяспеку для Джанет Суінфард, калі стане вядома, што захавальнік ключоў знаходзіцца ў самаволцы. Няхай яна схаваецца ў сваёй асабістай пячоры, калі гэта ёй трэба. Жадаючы верыць, што Джанет можа паклапаціцца пра сябе, у той жа час адчуваючы агіду да прыярытэтаў каледжа, Дораці параілася з ведзьмамі Холівэла. Яны прапанавалі паспрабаваць скрайінг XXI стагоддзя. Яна пагугла «discreet enquires» і знайшла сайт агенцтва.
  Падчас азнаямленчага візіту Ганны і Кэралайн менавіта Кэралайн апынулася ў доўгіх размовах з Дораці. На добра вычышчанай кухні яны затрымліваліся за кружкамі какава да позняй ночы.
  Кэралайн з энтузіязмам абнаўляла гістарычную сувязь паміж Холівэлам і Сэнт-Джуліансам, каледжам, названым у гонар жанчыны, жыццё якой увасабляла святасць жаночага пачатку. На жаль, тыя начныя дыскусіі пра гандляроў дзяўчатамі моцна адбіліся на кволым здароўі Кэралайн.
  Мэры ведала астатнюю частку гісторыі. Кэралайн страціла занадта шмат сну, што шкодна для яе хранічнай дэпрэсіі. Заўважыўшы вугальныя месяцы пад вачыма, Ганна выявіла, што яе каханы лыжкай выцягвае растваральную каву з слоіка, каб проста ўстаць з ложка. Яна бязлітасна прымусіла яе праглынуць запас таблетак супраць трывогі «толькі для надзвычайных сітуацый». За два дні Караліна спала па 22 гадзіны. Нават калі прачнулася, яна ледзь адчувала абярэгі і ладан, прапанаваныя зацікаўленымі дарадцамі.
  Значна пазней Мэры змагла сабраць разам назіранні Ганны падчас ранняга знаходжання ў Холівэле. Яе ўвага не адрывалася ад маладых кліентаў. Па-першае, жанчыны, якія трапілі ў гандаль, выклікалі ў яе падазрэнні. Яна ведала, што азначае выжыванне для ўразлівых прастытутак. Стратэгіі былі непрыемнымі; яны не былі альтруістамі. Ганна ўважліва ўглядалася ў іх жэсты, сачыла за думкамі, ацэньвала жаданні.
  Мэры пазней разважала, што Ганна, як і кошка, была толькі знешне прыручанай. Яна распыліла падслухоўваючыя прылады, як кошка, якая пазначае тэрыторыю, а потым пахавала іх, як мёртвых мышэй. Не звяртаючы ўвагі на цікаўныя позіркі, скіраваныя на сябе, Ганна ўлавіла прыкметы ганебнай таямніцы. Да таго часу, калі яна адвезла Мэры і Кэралайн да Холіуэла, успамін аб тых таемных размовах выклікаў у яе гнеў. Нешта адбывалася з тымі падлеткамі; яна б даведалася.
  Едучы са смяротнай рашучасцю, маўчанне Ганны хавала раз'юшаныя планы. Бо падчас апошняй супольнай трапезы ў Холівэле яна паставіла пастку. Згадаўшы пра пошукі Ключніка, яна заўважыла, як Лёні паторгнуў ротам, а Вольга ў адказ махнула.
  Мэры ведала, што для Ганны таямніца была ўкаранілася. Яна не ведала, як падзяліцца сваімі падазрэннямі з Кэралайн і Мэры. У гэты момант Ганна баялася, што ні адна з жанчын не будзе давяраць ёй на мове цела.
  З задняй часткі машыны Кэралайн даведалася яшчэ адзін дзіўны факт пра Джанет Суінфард, Захавальніка ключоў. Дораці сказала ёй, што перад знікненнем жанчына абвясціла, што прыйшоў час прызначыць свайго пераемніка.
  "У наступную поўню", - абвясціла Джанет на адным з супольных рытуалаў, ці так сказала Дораці. Ва ўяўленні Кэралайн паўночны акцэнт Джанет узмацніўся з яе абавязкамі захавальніка ключоў. Мэры не ведала, што сказаць. Ініцыяванне захавальнікаў ключоў для Alchemy Scrolls не мела нічога агульнага з кантрактам Агенцтва. Пазней яна зразумее, наколькі памылковым было гэта меркаванне.
  А Ганна тым часам ехала так, як быццам кіравала дарогай, на думку Марыі. Што магло турбаваць яе ў Холівэле? Яна адкрыла рот, каб папракнуць Ганну, але спынілася, калі яны праехалі міма паліцэйскага на матацыкле. Мэры ўбачыла, як паліцэйскі ў шлеме павярнуўся да іх машыны, заўважыў нешта ў профілі Ганны і адступіў.
  Мэры праглынула. Не паспела яна знайсці словы для Ганны, як адцягнулася на новы шкляна-цагляны комплекс ля МКАД. Як гістарычны горад са шпілямі і вежамі, Мэры ведала, што Оксфард забараняе хмарачосы. Яны ўсё роўна атрымалі адзін. Толькі ён быў павернуты гарызантальна і прыціснуты да фабрыкі дзевятнаццатага стагоддзя. «Ідэальнае зелле Палмера» ўсё яшчэ можна было прачытаць бляклымі літарамі.
  «Што гэта такое?» - сказала Мэры, спрабуючы зняць напружанне ў машыне. Ганна апусціла нагу, калі машына аб'ехала белы фургон, перш чым павярнуць на Абінгдан. У Мэры было адчуванне, што толькі два колы цалкам захопліваюць дарогу.
  «Ааанна. Едзьце разумна, дзеля дабра».
  Кэралайн застагнала, трымаючыся за галаву.
  — Прабачце, — прамармытала Ганна. Яна затармазіла машыну з хуткай да не такой лютай. «Той завод. Ён належаў таму старому прафесару Сэнт-Джану. Толькі гэта не яго сапраўднае імя. Раней ён быў Годрыкам Палмерам. Атрымаўшы ў спадчыну будынак і зямлю, сем гадоў таму ён прадаў усё амерыканскай фармацэўтычнай кампаніі пад назвай Mer-Corp».
  - Ганна думае, што ён даў грошы ў Сент-Джуліян, каб атрымаць стыпендыю, - ціха сказала Кэралайн.
  - О, - сказала Мэры з разуменнем. «Добрае даследаванне, Ганна. Тым не менш, у яго працы павінна быць нешта спрыяльнае», - працягнула яна. «У рэшце рэшт, ён выявіў, што іх Алхімічны скрутак - падробка».
  Ганна буркнула. Для яе дарогі былі зонай баявых дзеянняў.
  Паколькі Mer-Corp — гэта назва карпарацыі, якая трымала іпатэчныя крэдыты Сент-Джуліана, Мэры дастала нататнік і запісала гэта. Ганна пагарджала архаічнай тэхналогіяй Мэры, але ёй падабалася адчуванне біро, якое робіць водступы па паперы. Яна ўсё ж такі была архіўным чалавекам.
  «Можа ён хлусіць?» - сказала Караліна. “Св. Джон, я маю на ўвазе. Яе голас зрываўся; у яе напэўна адзін з яе галаўных боляў. Мэры перажываў за яе. Холівэл напружваў яе кволае здароўе, і цяпер яны вярталіся назад.
  - Я бачыла алхімічны скрутак, - патлумачыла Мэры. Той, што ў Сэнт-Джуліяне, безумоўна, папяровая копія сямнаццатага стагоддзя, а не сярэднявечная пергаментная копія. Акрамя таго, я не думаю, што Годрык Сэнт-Джон хацеў бы хлусіць. Ён разглядае страту сапраўднага Алхімічнага скрутка як крызіс. Ён і яго вучань хочуць гэтага за сваю працу. Для Сэнт-Джона гэта асабістая справа, а не проста эксперт, які прыязджае праверыць гэта».
  Ганна закусіла губу, нічога не каментуючы.
  «А,» сказала Мэры, выцягваючы з кішэні паліто тэлефон з вібрацыяй. «Электронны ліст пра авіябілет у Лос-Анджэлес», — патлумачыла яна. «Я пайду шукаць сапраўдны скрутак паслязаўтра; дае нам магчымасць працаваць разам над зніклым Захавальнікам ключоў».
  Ні адзін з яе спадарожнікаў не адказаў. Неба пацямнела да выпаленай зямлі над ажыўленай дарогай на поўдзень.
  У іх састарэлым аўтамабілі было дастаткова месца для іх траіх плюс валізкі. Ганна паехала па прасёлкавай дарозе, якая, здавалася, была пазбаўлена разметкі. Лёгка было не заўважыць абветраны знак: «У рэтрыт-цэнтр Холівэл». Нездарма Цэнтр абяцаў прыватнасць і цішыню. Ганна крыху затармазіла, шумна скрыгаталі перадачы. Дарога звузілася ў адну паласу і пачала прагінацца.
  Мэры заўважыла змены ў вясковым пейзажы, увесь мокры ад расталага снегу і лёду. З сырога дзёрну ўздымаліся шыферныя дахі. Яны выглядалі як гаспадарчыя пабудовы. Па абодва бакі завулка палі былі ўсеяныя авечкамі. Пад жыватамі маці туліліся новыя ягняты. З халодным днём чорныя хмары пагражалі разарвацца. Занадта мяккі для снегу, кроплі дажджу пырскалі на лабавое шкло, калі дарога падзялялася паміж пераабсталяванымі хлявамі і домам у стылі Цюдораў з упрыгожанымі цаглянымі комінамі.
  Жывот Мэры скруцілася пры першым поглядзе на Холіўэла. Над разьбянымі ўваходнымі дзвярыма ў старой цагліне віднелася расколіна, якая вілялася ўверх. У цьмяным святле яна цямнела, як жылка. Холівэл выглядаў уразлівым. Думкі Мэры вярнуліся да зніклага жыхара. Няўжо жанчына ўзяла што-небудзь неабходнае, калі знікла?
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ДРУГАЯ
  РАШЭННЕ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 6
  УРАЗМІВЫЯ КЛІЕНТЫ HOLYWELL
  Калі яны падышлі да дома, Кэралайн растлумачыла Мэры і Ганне, што сказала ёй Дораці Чэмберлін, менеджэр Holywell. Напачатку адносіны паміж Сэнт-Джуліян-Хол і яго тайнай сястрой былі добрымі. У дапратэстанцкія дзесяцігоддзі золата цякло ў Холівэл, дзе алхімічныя і магічныя абрады заставаліся ў сакрэце. Набожная шчодрасць Сент-Джуліана ў пачатку 1500-х гадоў дазволіла сёстрам перарабіць свой галоўны дом пасля няўдалай сустрэчы маланкі і саломы.
  Мэры рассеяна кіўнула, занятая сваім прадчуваннем. Тры жанчыны прыбылі праз некалькі хвілін пасля дажджу. Узмоцненая, Каралайн села. Яна праглынула некалькі таблетак з глытком вады з бутэлькі ў сумачцы, жадаючы пазнаёміць Холівэла з Мэры.
  «Вы ведаеце, што гэта было вельмі небяспечна для сясцёр Святога Калодзежа пасля таго, як кароль Генрых скасаваў манастыры. Удвая небяспечны, я маю на ўвазе. Як алхімікі, заклінальнікі і як каталіцкія манашкі. Хол павінен быў іх абараніць».
  Небяспека. Гэта прыцягнула ўвагу Мэры.
  «Генры зрабіў усю Англію пратэстантамі, — працягвала Кэралайн. «Многія манахі і манахіні скончылі жабракамі. Каб застацца на сваёй зямлі, жанчыны з сям'і Холівел заявілі, што яны фермеры. Яны аб'явілі сябе арандатарамі Сэнт-Джульянса».
  Каралайн расчырванелася. Спальванне ерэтыкоў і ведзьмаў моцна закранула яе. «Спатрэбіліся стагоддзі, перш чым калодзеж змог вярнуць сабе рэпутацыю гаючых сродкаў без жанчын абвінавачаны ў злой магіі. Іх усіх маглі, спалілі б на вогнішчы».
  Мэры была заклапочана хваляваннем Кэралайн. Яна ўсміхнулася ёй, пакуль яны разгружалі сумкі. Быў кашаль. Ганна склала рукі.
  «Што такое, Ганна?»
  Яна прамармытала. «Дзяўчаты ведаюць пра Джанет».
  «Вядома, яны,» сказала Кэралайн ахвотна. «Мы былі там, калі ім сказалі. Кансультанты не захоўваюць сакрэтаў; гэта ўсё частка тэрапіі».
  Ганна выглядала раздражнёнай. «Нееее, Кэралайн. Дзяўчаты ведаюць … хаця б адну-дзве. Яны ведаюць, што здарылася з Джанет. Я думаю, яны прадалі яе...»
  Ганна спынілася на ўздыху Кэралайн і шоку Мэры. «Ну, добра, не зусім яе прадаў . Яе распрадалі, атрымлівалі грошы за інфармацыю пра яе. Я назіраў за імі; Я бачыў».
  — А ты раней нічога не думаў сказаць? Мэры скептычна паставілася да падазрэнняў Ганны.
  «Ніякіх доказаў. Яны адмаўляюць гэта. Мне трэба будзе залезці ў іх тэлефоны…»
  Кэралайн адкрывала і закрывала рот. «Такім чынам, вы не можаце быць упэўнены... я маю на ўвазе, я не магу паверыць...» яна спынілася на суровым твары Ганны. «Мілая, я...» Мэры прыйшлося дзейнічаць рашуча.
  «Мы прыехалі, наша задача — знайсці зніклую жанчыну. Ганна, ты працягвай з дзяўчатамі; гэта свінец. Каралайн і я сканцэнтруемся на кансультантах. Сёння перад сном мы абмяняемся інфармацыяй. У нас ёсць план».
  - Так, - сказала Кэралайн, не гледзячы на Ганну. Ганна нічога не сказала. Яна выклікала рык машыны, калі везла яе на паркоўку ззаду дома.
  - Складаная сітуацыя, - прамармытала Мэры. Яна не адрывала вачэй ад Кэралайн, якая націскала на званок з надпісам «На стойцы рэгістрацыі, калі ласка, пазваніце і ўвайдзіце».
  *****
   Праз сорак хвілін у Мэры была магчымасць назіраць за жыхарамі Холівэла за вялікімі каструлямі гарбаты і талеркамі з хатнімі булачкамі. Моладзь адрознівала «кліентаў» (жанчын, якія пацярпелі ад гандлю людзьмі) ад пераважна «рэзідэнтаў» сярэдняга ўзросту (кансультантаў). Позірк Мэры спыніўся на адказнай жанчыне Дораці, якая налівала гарбату з вялізнай урны. Спакой жанчыны з упалымі шчокамі выклікаў у Мэры цікаўнасць.
  Тым часам Кэралайн абнялася і балбатала без разбору; у той час як Ганна, не звяртаючы ўвагі на добрыя манеры, злілася з драўлянай бэлькай у куце, яе цела выпраменьвала энергію драпежніка.
  Пазіцыя Ганны нагадала Мэры артыкул пра ахвяры гвалту, якія канцэнтруюць свае цялесныя пачуцці да незвычайнага ўзроўню. Гэта было тое, што яна бачыла з Ганнай? Ідучы па нейкай нябачнай плыні, Мэры ўбачыла, як яна наблізілася да дзяўчыны, якая бегла праз пакой, каб схапіць за руку другую маладую жанчыну. Мэры ўбачыла, як мільгануў рот Ганны. Гэта была не ўсмешка.
  Не, вырашыла Мэры, я не збіраюся ўвязвацца ў падазрэнні Ганны, перш чым у мяне будзе магчымасць сустрэцца з калегамі Джанет Суінфард. Я павінен прыняць рашэнне аб гэтай справе пра зніклага чалавека. Яна аглядала ажыўленую гасціную, усеяную паношанымі канапамі розных адценняў сіняга. Яны зліваліся з падлогай з вычышчаных каменных пліт, якая выглядала вельмі старой.
  Усюды былі жанчыны. Кліенты-падлеткі перадавалі цыгарэты, нервова кідаючыся вачыма на старэйшых жанчын. Час ад часу яны выбягалі з французскіх дзвярэй, каб запаліць цыгарэты з запалам, які гаварыў пра больш змрочныя залежнасці. Некаторыя з іх плакалі. Яны насілі падобныя світшоты з рознымі выцвілымі лагатыпамі. Мэры ўбачыла шнары, якія тырчалі з доўгіх рукавоў. Худзенькая афрыканская дзяўчына падала Мэры кубак гарбаты. Са штуршком Мэры зразумела, што азначаюць шнары. Колькі з гэтых дзяўчат нанеслі сабе пашкоджанні?
  - Дзякуй, Сара, - сказала Дораці, падыходзячы да Мэры. Падстрыжаныя валасы кіраўніка былі разагрэтыя ополасківателі хной. Яна выглядала камфортна ў джынсах. Мэры чула пра яе дабрыню да Кэралайн у лазарэце. «Яна спрабуе перадаць цеплыню і гумар ва ўвесь пакой», — падумала Мэры. Тым не менш, плынь трывогі працяла. - Сара, - зноў сказала Дораці, і дзяўчына павярнулася назад. «Баюся, ніякіх навін пра Джанет».
  Выраз твару дзяўчыны стаў змрочным. Яна пабегла да французскіх дзвярэй з ужо напалову запаленай цыгарэтай.
  «Наша моладзь засмучана знікненнем Джанет», - сказала Дораці на нявыказанае пытанне Мэры. «Вядома, яны пачалі з таго, што ніколі не размаўлялі з ёй», — уздыхнула яна. «Потым двое прызналіся, што дапамагалі ёй у садзе. Добраахвотна, — суха дадала яна. «Сару першапачаткова вывозілі з Конга, потым прадалі ў Еўропу. Вы ведаеце, што ўсе сямёра з аднаго бардэля ў Лондане.
  Мэры кіўнула, заахвочваючы Дораці працягваць сваю гісторыю. Больш сістэматычныя допыты маглі пачакаць. Яна ведала, што хранічная дэпрэсія Кэралайн не тое самае, што біпалярнае засмучэнне Джанет. Нягледзячы на гэта, жыццё з перыядычнымі аварыямі Кэралайн прымушала яе адчуваць сябе на краі зыбучых пяскоў. Джанет гучала горш. Дораці пайшла далей.
  «Дзве нашы жанчыны былі схопленыя як бежанкі, якія беглі з Сірыі. Іх англійская мова не надта добрая; яны не маглі зразумець Джанет. Яна з поўначы, ведаеце. Але Вірджынія сапраўды засмучаная. Вы б не падумалі, таму што я веру менавіта ёй, калі яна сказала, што ніколі не размаўляла з Джанет. Яна ніколі не размаўляе... ні з кім. Калі падчас сняданку прагучала слова «выкрадзены», яна страціла прытомнасць. Яна настолькі траўміраваная групавым згвалтаваннем пасля таго, як яе скралі, што яна не можа ўспомніць свайго мінулага ".
  Мэры праглынула. Яна зноў павярнулася да нервовай дзяўчыны, якую заўважыла раней. — Вольга, — аўтаматычна сказала Дораці. З тлустымі валасамі, якія звісалі на тырчаць плячах, Вольга, як і большасць іншых, была невыносна худая. Яна трымала свой чай так, нібы кубак быў зроблены са свінцу. Не звяртаючы ўвагі на Мэры і Дораці, яна глядзела перад сабой, адпіваючы маленькімі глыткамі гарачай карычневай вадкасці. Мэры задрыжала.
  «Гэта трэба спыніць», — сказала Дораці Мэры. «Вы бачыце, у якім яны стрэсе. Мы не можам так працягвацца. Сёння раніцай я патэлефанаваў у паліцыю аб адсутнасці Джанет. Ах, значыць, вы вялі вельмі сакрэтную размову з Сэнт-Джуліянса, - сказала яна Мэры. выраз. «Макаўка. Тут, у Holywell, людзі на першым месцы». Яна ўздыхнула.
  «Паліцыя шукае Джанет?» - спытала Мэры. У гэты момант яна была б рада, калі б задачу Агенцтва можна было скараціць да зніклага скрутка Алхіміі.
  "Не", сказала Дораці. Яна была відавочна раздражнёная, а таксама занепакоеная. «Інспектар казаў пра абмежаваныя рэсурсы. Ён сказаў, што Джанет, якая была біпалярным, верагодна, пайшла кудысьці пабыць адна. Таму нам патрэбен ты, Агенцтва глыбіннага расследавання. Знайдзіце нам Джанет, міс Уондвокер, калі ласка.
  У Дораці трэсліся рукі. Яе кубак і сподак бразгалі. Яна паклала іх на часопісны столік раней, чым хто-небудзь, акрамя Мэры, заўважыў.
  «Міс Чэмберлін, вы ведаеце, што мы таксама заказаны Сэнт-Джуліянам», — рэзка сказала яна. «Мы знойдзем місіс Суінфард; яна з'яўляецца часткай гісторыі алхімічнага скрутка.
  «Называйце мяне Дораці, калі ласка. Так, у мяне была вельмі дзіўная тэлефонная размова з дамай Элеанор пра алхімічны скрутак. Я ўпэўнены, што яна разважала, ці варта раскрываць сакрэт, і перадумала. Гэта нармальна для нас. Захаванне ключоў - гэта тое, што Холівел робіць для Сент-Джуліанса. Мы хочам, каб Джанет вярнулася. Знайдзіце яе, і тады мы зможам даць гэтым дзяўчатам новае жыццё. У гэтым таксама Сент-Джуліян павінен адыграць сваю ролю».
  Мэры сумнявалася наконт кансультацый з ведзьмамі, але гэта было не яе правам казаць пра гэта. Мэры добра ведала сваё месца.
  Яна паглядзела на Кэралайн, якая апусцілася на канапу і панура ела булачку з вяршкамі і джэмам. Дапіваючы апошні глыток, Караліна крадком зірнула на Ганну, якая цяпер рухалася да Вольгі.
  - Ах, так, Вольга, - сказала Дораці, прасачыўшы за позіркам Мэры. «Яна, вядома, сумуе па Лені».
  «Міс Лені?» - спытала Мэры. «Я думаў, усе сямёра стаяць тут».
   - Афіцыйна гэта праўда, - сказала Дораці. «Але Лені найлепш размаўляе па-англійску, таму яна наша смелая, першая ў свеце. Яна пачала працаваць у Сэнт-Джуліяне. Даюць ёй жыць».
  «Яны далі ёй працу?» - сказала Мэры. Потым яна ўспомніла перасцярогу Ганны. «Праца, прапанаваная да або пасля знікнення Джанет?»
  - На наступны дзень, - радасна пагадзілася Дораці.
  Ці была яна наўмысна не падазронай? - здзівілася Мэры.
  «Лені — прыбіральшчыца, або, як іх называюць у оксфардскіх каледжах, скаўт. Гэта няшмат. Аплата жудасная, але ў планах Сент-Джуліанс усё больш і больш удзельнічаць у рэабілітацыі дзяўчынак. У рэшце рэшт, яны атрымаюць поўныя стыпендыі, бясплатнае навучанне, пражыванне і харчаванне. Некалькі з іх атрымаюць аспірантуру і стануць сапраўднымі лідэрамі ў сваіх суполках». Дораці загаварыла падбадзёрліва.
  Мэры паглядзела на пяць маладых жанчын, якія дэманстравалі розныя прыкметы дыскамфорту: шнары ад наркаманіі, недаяданне, нервовасць і адкрытую панурасць. Яе халодныя шэрыя вочы сустрэлі сумнае разуменне Дораці.
  "Так, гэта шмат прасіць", пагадзілася Дораці. «Асабліва цяпер. Некаторыя могуць не паспець, і нам давядзецца знайсці для іх іншыя крыніцы падтрымкі. Аднак мы пагадзіліся, усе мы, хто практыкуе тут, што маці Джуліян хоча, каб мы паспрабавалі. Джанет таксама. Яна была адной з самых заўзятых. Сама Джанет мае сумную гісторыю. Яна сказала, што надышоў час, каб дух спагады Маці вярнуўся ў Сэнт-Джуліанс».
  Мэры рызыкавала выглядаць сумніўнай. Дораці Чэмберлін засмяялася і ўстала.
  «Я вельмі рады пазнаёміцца з вамі, міс Уондуокер. Ты такі, якім гаварылі Ганна і Кэралайн».
  Яна грацыёзна выйшла з пакоя, але не раней, чым дакранулася да плячэй маладых жанчын і прашаптала кожнай. Яны пасвятлелі, як патухлыя вуглі. Вольга ўжо выслізнула з пакоя, праследаваная Ганнай.
  Мэры занепакоілася. Ніхто не хоча гаварыць з намі пра Ключніка. Але яе знікненне вельмі балюча, падумала яна.
  Вячэра была веганскай тушонкай з саду Retreat Center, прыпраўленай свежай зелянінай і дзікім часнаком. Джанет Суінфард даглядала агарод Holywell. Яна збіралася пачаць веснавую пасадку, калі захварэла.
  Ежа была занадта ціхая. Кэралайн працягнула руку старэйшай жанчыне, якая прашаптала ў адказ. Некалькі кансультантаў паспрабавалі зрабіць яркія заўвагі, але на іх сустрэлі пакрыўджаныя позіркі некалькіх маладых жанчын. У рэшце рэшт, Дораці пахітала галавой на вялікую жанчыну, якая педантычна пыталася пра ўрокі англійскай мовы. Група сціхла пад гукі шкрабання місак і распілоўвання бохана, спечанага Вірджыніяй. Кансультанты не звярталі ўвагі на абгарэлы звонку хлеба і тэкстуру пілавіння ўнутры.
  Паеўшы, тры жанчыны з Агенцтва сабраліся на афіцыйную сустрэчу з дарадчыкамі-ведзьмамі ў пакоі, дзе стаяў круглы стол, які быў дастаткова вялікім для ўсіх, і было вольнага месца.
  Ганна ўшчыпнула Марыю за руку. «Залез у тэлефон Вольгі і загрузіў тэкставыя паведамленні паміж ёй і Лені», — прамармытала яна сабе на вуха. «Расшыфрую даныя за ноч». Мэры праглынула свае пытанні. Ганна была менш напружанай удалечыні ад ахвяраў гандлю людзьмі. Тым не менш Мэры адчувала, што Ганне таксама не камфортна сярод дарадцаў. Магчыма, яна і кіберведзьма, але Ганна загартавалася ў адзіночку.
  Дораці абвясціла, што маладыя жанчыны заканчваюць мыць посуд, за вылікам на сённяшні вечар толькі нагляду кухаркі Чэры. Пасля да 10 вечара яны маглі глядзець тэлевізар да сну
  - Мы пачынаем наш савет, - працягвала Дораці, - вітаючы міс Мэры Уондуокер з Агенцтва глыбіннага расследавання, - цёпла ўсміхнулася яна, - мы папрасілі іх знайсці Джанет, і ім патрэбна наша дапамога. Мне не трэба казаць, наколькі мы ўсе хвалюемся».
  Шум згоды запаланіў стол. Яно згасла ў холадзе, які ахапіў пакой. Караліна задрыжала.
  «Вы можаце ведаць больш, чым вы думаеце,» пачала Мэры, нязграбна. Уся ўстаноўка ў Холівэле прымусіла яе адчуць сябе чужой.
  "Што вы маеце на ўвазе пад гэтым?" - запатрабавала буйная жанчына. Занадта абарончы, адзначыла Мэры. У яе каля пяцідзесяці з аранжавымі кудзеркамі з завіўкай і лёгкім прыжмураным тварам, яна нахілілася наперад, каб утаропіцца на тры аўтсайдэры. Цяпер Мэры заўважыла, што стол быў пазначаны графіці кававымі кубкамі і дзесяцігоддзямі разлітай ежы. Іншыя кансультанты глядзелі ў розных стадыях трывогі. Усе чакалі адказу Марыі.
  Яна праглынула. Караліна глядзела трывожнымі вачыма. Ганна спахмурнела, каб нагадаць Марыі, каб яна маўчала пра Вольгу і Лёні.
  «Ну... гм...»
  «Вішня». Жанчына прынюхалася.
  «Вішня. Ну, мы лічым... мы, Агенцтва, лічым, што, абмяркуючы гэта з вамі і паміж вамі, нейкая драбнюткая дэталь, магчыма, тое, што ў той час выглядала неістотным... гэта можа...»
  «Вядома, гэта тое, чым мы займаемся», — усклікнула сераблосая жанчына з ястрабіным носам і танцуючымі вачыма. «Накшталт, ва ўсякім разе», - паправіла яна. «Я Наомі». Яна ззяла вакол стала, і дарадцы пачалі расслабляцца.
  — умяшалася Дораці.
  - Так, давайце дамо міс Уондвокер магчымасць пазнаёміцца з намі, - мякка сказала яна. «Ганна і Караліна», — кіўнула яна на іх галавой. «Добра, што ты вярнуўся. Дазвольце мне прадставіць нашу кампанію. Чэры і Наомі, вы пазнаёміліся. Джон сядзіць насупраць». Яна паказала на жанчыну з квадратнымі сківіцамі і без валасоў.
  - Я сябе ідэнтыфікую як мужчыну, - гучна сказаў Джон, нібы прывык падкрэсліваць гэта. «Мая праца — гэта галасы, якія крычаць да нас з дзікай прыроды. Я Земная Ведзьма».
  Яна спынілася і працягнула іншым голасам. «Джанет вырошчвае рэчы. Павінна быць сувязь. Дзе б яна ні была. Я паспрабаваў. Усю ноч я прасіла духаў…” Нібы зямля душыла яе, яна не магла скончыць. Апошняя невядомая жанчына, мініяцюрная кітаянка, тузанула Джона за руку.
  «Павольна, павольна, мой каханы; вы зрабілі ўсё, што маглі, выкарысталі ўсе свае загаворы. Не... не знясільвай сябе, дарагі Джон. Яна размаўляла на ідэальнай англійскай без акцэнту.
  Джон нагнуў яе голую скуру галавы і пацалаваў макушку смуглай галавы прамоўцы.
   «Лінда спрабавала дапамагчы», - патлумачылі яны. «Я спрабаваў і спрабаваў, але зямля не вымаўляе імя Джанет». Абодва ўздыхнулі. «Джанет выйшла за межы нашых паўнамоцтваў».
  Стогн Наомі прагучаў па коле. Жанчыны Holywell былі ў шоку. Нават Дораці была ўражана.
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 7
  Мэры бярэ на сябе адказнасць
  Калі Мэры не ведала, што яшчэ рабіць, яна ўзяла на сябе адказнасць. Пасля пакуты, якую ведзьмы паказалі пра Джанет, яна жвава загаварыла.
  «Вось дзе ўступае наша агенцтва. Мы спецыялізуемся на тым, што паліцыя не можа або не хоча рабіць. Глыбокае расследаванне . Абяцаю, мы знойдзем Джанет.
  Яшчэ калі яна гаварыла, Мэры зразумела, што ў пакоі адбываецца яшчэ нешта. Ганна кінула на яе непрыстойны позірк. Мэры хацела нахмурыцца ў адказ, хай Ганна ўзяць на сябе, калі яна ведае, як размаўляць з гэтымі людзьмі. Яна пачула ўсхліп лысай жанчыны, якая злосна пагладзіла рукою вочы. Са штуршком Мэры ўсвядоміла наступствы хіміятэрапіі. Ці была яна занадта рэзкай, нават грэблівай? Выратаванне прыйшло з нечаканай крыніцы.
  «Ну, ты ж быў санітарным інспектарам», - заўважыла Ганна Джону. «Магчыма, вам варта зазірнуць у дзярмо». Джон скрывіўся. Ганна супакоіла яе.
  - А цяпер, Ганна, - сказала кітаянка. «Табе дрэнна, што ты не можаш вызначыць Джанет у інтэрнэце. Толькі падумайце, што мы адчуваем. Я паспрабаваў усе заклёны пошуку ў старых кнігах, якія захоўвае Джанет. Яна ўздыхнула і павярнулася да Мэры.
  «Міс Вандвокер, Мэры, я Лінда. Ніхто не мог вымавіць маё імя, калі я прыехаў у гэтую краіну. Я была нявестай па пошце з Малайзіі. Я збег, вядома. Мы з Джонам сустрэліся ў мясцовым урадзе».
   Яна смяялася, як жанчына, якая часта смяялася. «Мы былі камандай па ахове здароўя і бяспецы, якая правярала Holywell для падаўжэння ліцэнзіі. Чамусьці мы ніколі не сыходзілі».
  На гэты знаёмы анекдот усе кансультанты загаварылі. Лінда разрадзіла напружанне. Мэры адчувала, што часта гэта яе роля. Яна шукала парады ў Кэралайн і Ганны. Яна хацела выказаць добрую волю, але як гэта дапамагло ім знайсці Джанет?
  Дораці зразумела план Мэры.
  - Падводзячы вынік, міс Вандвокер. Мы паспрабавалі нашы ўласныя метады, каб знайсці нашага Key Keeper. Калі Джанет не зарэгістравалася са шпіталя, я патэлефанаваў наглядчыцы палаты. Шпіталь гэтак жа разгублены, як і мы. Яны думалі, што паслалі за Джанет звычайную машыну хуткай дапамогі. Але не, яго адмянілі. Сюды прыехала хуткая дапамога, дакументы былі ў парадку, медработнікі пасадзілі яе ў каляску, вывезлі.
  «Здавалася б, добра, але потым… цішыня. Пасля таго, як ніхто з нас не змог да яе дабрацца, мы сабраліся на такі савет». Дораці паказала на круглы стол. «Мы вырашылі паспрабаваць новы рытуал, гм... кшталту групавога заклёну. Гэта азначае адмову ад рэдка выкарыстоўваюцца траў, нарошчванне энергіі. На жаль, гэта патрабуе часу».
  «Чаго ў нас няма», - сказала Мэры. Яна спрабавала схаваць свой скептыцызм.
  - Якога, магчыма, не было ў Джанет, - ціха дадала Кэралайн.
  - Джанет часта бывае ў Джона Уіткліфа, - сказала Чэры.
  «Яе паездка ў бальніцу з'яўляецца часткай ... таго, як ідуць справы. І мы былі так занятыя дзяўчатамі — я маю на ўвазе жанчын, прабачце, Дот, — але каб яна знікла такім чынам... такога ніколі не здаралася».
  «Ёсць адна рэч, якую мы сапраўды не спрабавалі», - сур'ёзна сказала Наомі. «І табе гэта не спадабаецца, Дораці».
  Дораці выглядала ўстрывожанай. «Што? … О не, мы не можам. Гэта разбурыць усё, на што мы працавалі». Упершыню яна выглядала прывіднай.
  «Дот, ты павінна падумаць пра бяспеку Джанет. Яе жыццё ў небяспецы…»
   Мэры ўмяшалася. «Ты павінен сказаць нам, Дораці. Наша агенцтва не можа быць пазбаўлена жыццёва важнай інфармацыі».
  Іншыя кансультанты ведалі, да чаго імкнецца Наомі. Джон выглядаў змрочна, Лінда заклапочаная, Чэры настойлівая. Перш чым Дораці змагла знайсці словы, Кэралайн загаварыла.
  - Я ведаю, чаго ты не хочаш рабіць, - сіпла сказала яна. «Вы не хочаце вяртацца да жанчын, ахвяр гандлю людзьмі. Старанна распытваць іх будзе супярэчыць вашай тэрапіі, якая датычыцца даверу». Да здзіўлення Мэры, Дораці кіўнула.
  «Мы прапануем бяспечнае месца», - сказала яна на неразуменне Мэры. «Мы не можам нават намёку падазраваць іх у датычнасці да выкрадання».
  Там было сказана: злачынства і гандаль кліентамі Холівэла ў адным сказе.
  — Мы ім не дарадчыкі, — умяшалася Марыя. Ганна магла нешта надумаць з Вольгай і Лёні. Удакладняць свае падазрэнні не было б палітыкай. Яна злосна зірнула на Каралайн, каб яна маўчала.
  Дораці зноў збіралася запярэчыць, калі яны пачулі гукавы сігнал. Ганна сцягнула з падлогі сваю дызайнерскую сумку і дастала незвычайна вялікі тэлефон. Ён быў радасна жывы, уздрыгваючы ў палаючых колерах фіялетавага і чырвонага. Мэры ніколі не бачыла нічога падобнага. Гэта зачароўвала.
  «Ого, Ганна, — сказала Кэралайн, — вынік твайго пошуку Джанет у кіберпрасторы. Гэта заняло дні, ці не так?»
  Усе нахіліліся да свеціцца прадмета на стале.
  Ганна буркнула. Яе рукі мільгалі па экране, цяпер падзеленым на сетку. Мэры глядзела, адчуваючы сябе па-дурному. Было глупства адчуваць сябе ў такім нявыгадным становішчы з гэтымі новымі прыладамі. Мэры скрыгатнула зубамі.
  "Глядзі", сказала Ганна, перадаючы шырму Мэры з іншага боку. Мэры была кранутая тым, што тэлефон не прапанавалі Кэралайн першай. Потым яна даведалася, чаму.
  «О, не». Кэралайн заўважыла вялікія літары на экране. Яна нахілілася да Ганны, схапіўшы тэлефон. Яна пусціла яго на стол. Чэры спачатку схапіла яго, потым перадала Дораці без каментароў.
   «Старая бальніца?» - сказаў менеджэр, збянтэжана гледзячы на Мэры. «Я гэтага не ведаю. У нас ёсць сувязі з большасцю псіхіятрычных устаноў у Оксфардшыры».
  «Што гэта? Дзе Джанет?» — пачалі пытацца іншыя жанчыны. Наомі ўзяла тэлефон з рукі Дораці, якая не супраціўлялася.
  «Тут напісана, што Джанет папрасіла перавесці яе ў Старую бальніцу. Без адрасу. Здаецца , яе подпіс».
  - Дай сюды, - сказала Лінда. «Ты маеш рацыю, так яна піша сваё імя. Мы хвалюемся, што гэта падробка?»
  «Няма магчымасці сказаць без арыгінала паперы», - сказала Мэры, заўсёды архіварыус.
  — Няма паперы, — ціха сказала Ганна. «Гэта было падпісана проста на экране».
  Аднекуль пачуўся ціхі стогн. Гэта была Кэралайн. Імгненна Ганна апусцілася на калені побач з ёй, прыціснуўшы адну руку да яе шчакі. Яна пацалавала каханага. Калі Ганна працягнула руку, Джон паклаў у яе шклянку вады. Ганна паднесла яго да вуснаў Кэралайн. Мэры схапіла ў Кэралайн сумку за яе рознымі таблеткамі і транквілізатарамі.
  - Ніякіх таблетак, - сказала Кэралайн мацней. «Сапраўды, са мной усё добра. Гэта шок. Я думаў, што «Старая бальніца» - гэта легенда».
  «Легенда?»
  «Можа, я нешта ўспомню…»
  «Працягвай, Кэралайн».
  «Гэта тое месца?»
  «Вось куды... ведаеце, яны ідуць...»
  Мэры падняла руку, каб маўчаць.
  «Што такое старая бальніца?» — спытала яна ў Ганны, якая не звярнула на яе ўвагі. Каралайн працягвала пацягваць. Яна слаба ўсміхнулася Ганне. Кэралайн ужо занадта шмат ведае пра «Старую бальніцу» , зразумела Мэры.
  «Старая бальніца — гэта гісторыя, гарадскі міф, калі хочаце. Гэта месца, куды вы ідзяце паміраць, - сказала Кэралайн. «Калі ты дурань». Яна паўусміхнулася.
  «Гэта хранічна псіхічна хворы, як я. Гэта нейкі жарт, чорны гумар, які перадаюць пацыенты ў старых лякарнях. У той час было мноства псіхбальніц, дзе людзі маглі заставацца дзесяцігоддзямі. Калі кагосьці вельмі хворага перасялялі, гаварылі, што ён ішоў паміраць у Старую бальніцу». Караліна заплюшчыла вочы і здрыганулася. Потым яна іх адчыніла.
  «Я мяркую, калі яны зачынілі ўсе гэтыя прытулкі… Можа, проста, можа, яны пакінулі адзін. Ці прадаў яго прыватнай кампаніі, якая трымала яго адкрытым. Відавочна, што гэта не частка Нацыянальнай сістэмы аховы здароўя».
  «Ідэальнае месца, каб схаваць чалавека, які ўжо псіхічна хворы», — заключыла Мэры. У гэтай ідэі было нешта дзіўнае.
  Яна была ашаломленая. Такія былі і кансультанты. З мінімальнымі жэстамі, кіўкамі, Мэры бачыла, як яны размаўлялі. Яны былі чулыя, згуртаваныя, на сувязі. Нейкае рашэнне было прынята, таму што Дораці стаяла.
  "Кэралайн, пачакай", - мякка сказала яна. «Мы павінны запрасіць духаў далучыцца да нас».
  Быў агульны ажыятаж. Праз некалькі секунд кожная жанчына вярнулася. Дораці запальвала недапалок звычайнай кухоннай свечкі, потым араматычныя палачкі ў місцы з белым пяском. Малюсенькія спіралі дыму стваралі пах шалвеі, а затым карыцы і драўняных спецый.
  Вішня наліла ваду са срэбнага збана ў малюсенькі шкляны посуд, які выглядаў вельмі старым. Гэтыя астралагічныя сімвалы былі выгравіраваны звонку? Наомі дрыготкай рукой адкрыла невялікую драўляную скрыначку і кінула чайную лыжку карычневых зерняў побач з трыма іншымі ахвярамі. Джон сядзеў, паклаўшы рукі на стол, а Лінда выключыла лямпу.
  Пакой сціснуўся да мігатлівай свечкі і духмянага воблака. Прамяністы купал абрамляў іх твары. Усе выглядалі аднолькава. Мэры выявіла, што яе калені датыкаюцца з іншымі нацягнутымі каленямі. Калі локці абапіраліся на стол, круг не разрываўся.
  «Мы запрашаем Агонь, Зямлю, Паветра і Ваду падтрымаць нас у нашай бядзе», — сказала Дораці, нібы гэта была штодзённая падзея.
  «Хвала багіні», — шапталі дарадцы. Кэралайн таксама, адзначыла Мэры. Аднак не Ганна, якая адарвала рукі ад Чэры і Наомі і абнавіла экран свайго тэлефона.
  - Зараз, - жвава сказала Дораці. «Мы абароненыя. Як і Джанет, якая з гэтага кола, дзе б яна ні была. Кэралайн, раскажы нам пра гэтую легендарную бальніцу, якой можа не існаваць».
  Святло свечак вярнула бляск медзі на валасы Кэралайн. Цяпер яна была спакойная. Але загаварыла Ганна.
  «Я знайшоў спасылкі на «прытулак Ye Olde» яшчэ ў шаснаццатым стагоддзі. Дакументы размешчаны ў некалькіх медыцынскіх архівах. Некаторыя з кніг па алхіміі. Яны кажуць, што Старая лякарня, або псіхіятрычная бальніца, была nigredo, або цемрай. Гэта было месца, каб знайсці prima materia , або першабытныя рэчы, якія выкарыстоўваюцца для алхімічнай трансфармацыі».
  Яна зрабіла паўзу; затым працягнуў. «Яны казалі, што Старая бальніца была зямным месцам пекла».
  Мэры адчула, як яе твар збялеў, каб адпавядаць твару Кэралайн.
  «Мы не хочам урокаў гісторыі», — груба ўмяшалася Чэры. «Якое гэта мае дачыненне да Джанет?»
  «Любая спасылка на алхімію можа быць дарэчнай», — сказала Мэры. «Алхімія - гэта тое, пра што распавядае скрутак святога Джуліяна. Джанет - захавальніца ключоў, і ёсць... эээ, праблема са скруткам.
  Мэры не магла паверыць уласным словам. Ці была гэта самая абачлівасць, якую яна абяцала даме Элеаноры? Напэўна, яе бянтэжыць рэзкі пах ладану. Побач яна адчувала, як Кэралайн рыхтуецца гаварыць. Не, яна павінна была спыніць яе. Давай, Мэры, рабі гэта. Яна нічога не сказала.
  «Улічваючы знікненне Джанет, вы павінны ведаць праўду». Усе галавой стралялі ў Караліну. Мэры заплюшчыла вочы. Яна збіралася гэта зрабіць.
  «Прыкладна ў той час, калі Джанет знікла, Сент-Джуліян выявіў, што арыгінальны скрутак сярэднявечнай алхіміі знік. Тое, што ў іх, гэта копія».
  « Кэралайн. Мы абяцалі. Разважлівасць. Занадта позна, Мэры аднавіла свой голас. Цяпер ёй трэба было заручыцца падтрымкай ведзьмаў, якіх яна не магла ні зразумець, ні кантраляваць.
  - Прабач, Мэры, - прамармытала Кэралайн. «Паколькі Джанет у небяспецы, яны маюць права ведаць».
   Яна не шкадавала. Мэры магла сказаць. Ганна з'едліва ўсміхнулася, і Мэры зразумела, што ёй таксама не шкада. Цікава.
  Саветнікі выглядалі здзіўленымі. Мэры ўважліва іх разглядала. Дораці пачала стукаць кулаком па стале. «Дык вось што мела на ўвазе дама», — сказала яна здушаным голасам. Затым мацней: «Я мяркую, што страта звязана з фінансавым крызісам у Сэнт-Джуліанс».
  «Як так?» - спытала Наомі, кажучы за ўсіх. «Калі дакладна…»
  — 1658 год, — Мэры выцягнула дзённік, у які пісала свае нататкі. «Экспертная копія была дастаткова добрай, каб падмануць да апошніх выпрабаванняў».
  «Як гэта магло працаваць?» - скептычна сказаў Джон. «Ой, не хвалюйся. Сапраўды, мы клапоцімся толькі пра Джанет».
  Дораці нахмурылася на яе. «У Джанет асаблівыя адносіны са скруткам алхіміі; яна паклапоціцца аб падмене, - сказала яна з дакорам. Яе нага нервова стукала па падлозе. Нягледзячы на рытуал вылячэння, кансультанты заставаліся нервовымі.
  «Давайце разгледзім «Старую бальніцу». Рашучы тон Кэралайн прыцягнуў усеагульную ўвагу. «Гісторыя закранае тых з нас, хто пакутуе ад хранічнай дэпрэсіі, якая цяжка паддаецца лячэнню — гэта сапраўдны дыягназ. Старая бальніца была месцам, куды можна было пайсці — і трэба было на гэта пагадзіцца — калі надзеі не заставалася. Яны проста даюць вам усе неабходныя прэпараты, каб прыглушыць боль. А потым ты памрэш».
  Запанавала цішыня. Здавалася, нават полымя свечкі завагалася. Мэры задрыжала.
  «Вы маеце на ўвазе, што яны... лекары забіваюць пацыентаў?» - жахнулася Наомі.
  - Не... не наўмысна, - сказала Кэралайн. Проста... ну, яны не надта хвалююцца аб памеры доз. Занадта вялікая колькасць лекаў ад дэпрэсіі можа прывесці да смяротнага зыходу».
  "Гэта сапраўды жахліва", сур'ёзна сказала Дораці. «Калі гэта праўда. Я здзіўлены, што мы ніколі пра гэта не чулі. Мы ўсе спадзяваліся, што Джанет перадумае адмовіцца ад пасады захавальніка ключоў; але усё, што яна хоча, яе дом тут. Нішто не мяняе нашага абавязацельства клапаціцца пра яе — і адзін пра аднаго».
  Астатнія жанчыны прашапталі сваю згоду.
  - Гэта проста гісторыя, - сказала Кэралайн з вільготнымі зялёнымі вачыма. «Прынамсі так я думаў. Свайго роду гарадская легенда; не… не рэальна».
  «Тым не менш, вось гэта ў анкете Джанет. Мы мяркуем, што яна падпісала гэта ў машыне хуткай дапамогі, якую нельга прасачыць», — сказала Дораці. «Што вы думаеце, міс Вандвокер? Ці можа знікненне Джанет быць звязана са скруткам святога Джуліана? Малаверагодна, калі крадзеж быў у сямнаццатым стагоддзі».
  «Сент-Джуліян не клапоціцца пра нас», — усміхнулася Чэры. «Дама Элеанора тэлефанавала вам у істэрыцы, жадаючы атрымаць ключніка. Цяпер мы ведаем, што гэта было таму, што яна даведалася пра скрутак. Яна з горыччу звярнулася да Марыі. «Не хвалюйцеся, мы нічога не скажам пра зніклы алхімічны скрутак. Holywell захоўвае сакрэты. Гэта тое, што мы робім».
  «Тое, што мы не гаворым, — умяшалася Наомі, — гэта тое, што мы ўсе думаем. Джанет забралі, таму што яна з'яўляецца захавальнікам ключоў ад скрутка алхіміі. Гэта адзіная магчымая прычына».
  — Ну, — павольна сказала Мэры. «Паглядзіце на гэта так. Нягледзячы на тое, што прайшло стагоддзе пасля замены, даведацца пра копію — і фінансавую небяспеку Сэнт-Джуліяна — гэта новае. І з тым, што спадарыня Суінфард з'яўляецца захавальнікам ключоў ... выпадковасці рэдка бываюць супадзеннямі ".
  Яна не дадала, што дама Элеанора казала, што лічыць, што скрутак валодае гаючымі ўласцівасцямі, якія могуць каштаваць карпарацыі мільёны.
  «Такім чынам, ты будзеш даследаваць абодва бакі», - загадала Дораці Мэры. «Скрутак і Стары шпіталь, якія могуць апынуцца звязанымі, я бачу гэта. І, — цвёрда сказала яна, — я не забылася распытаць дзяўчат. Гэта немагчыма ».
  Мэры кіўнуў. Яна хутчэй адчувала, чым бачыла намер Ганны цалкам праігнараваць гэтыя ўказанні, прынамсі, для Вольгі і Лёні. Мэры пагадзілася, і Кэралайн прыйдзе. На гэты раз Агенцтва размаўляла без размоў.
   - Мы знойдзем Джанет, - сур'ёзна сказала Кэралайн.
  «Мы атрымаем скрутак Алхіміі і пераканаемся, што Каледж стрымае сваё абяцанне жанчынам», - сказала Ганна незвычайна доўгім словам.
  «Я вышлю вам наш кантракт па электроннай пошце», — сказала Мэры Уондуокер.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 8
  ПАДОБНАЕ ЛЕЧЫЦЦА ПАДОБНЫМ
  Мэры настойвала на тым, каб усе трое выспаліся, перш чым прымаць рашэнне аб наступных кроках. Яна прачнулася рана, нагадаўшы, што да яе ад'езду ў Лос-Анджэлес застаўся ўсяго дзень. Спатрэбіўся план, перш чым пакінуць Кэралайн і Ганну на пошукі Ключніка.
  У 8 раніцы яны сабраліся ў пераабсталяваным хляве, які Холівел выкарыстоўваў як клас. Яго галоўныя вокны глядзелі ад Холівел-Хаўса на пагоркі, дзе авечкі не звярталі ўвагі на дробны сакавіцкі дождж, як гэта рабілі на працягу стагоддзяў. Мэры прапанавала прынесці ім сняданак. З фляжкай кавы, амаль такой жа добрай, як і яна, яна чакала зручнага моманту, каб пачаць. З поглядаў і падштурхоўванняў у Кэралайн і Ганны былі ўласныя ідэі.
  Тое, што Ганна і Караліна чакалі размовы з ёй, зусім не супакоіла Марыю. Ганна паныла глядзела на міску са свежым яблыкам і ёгуртам, якія яна рассеяна клала ў рот. Яе другая рука працавала з мадэрнізаваным тэлефонам. Кэралайн жавала лустачку тоста, з трывогай гледзячы на Мэры. Адмахваючыся ад круасанавых крошак, Мэры рабіла выгляд, што хмурыцца, гледзячы на старонкі нататак, якія даставала з партфеля, захаванага з часоў яе архіва.
  Яна паклала аркушы побач і сціснула вусны. Пацягнуўшыся да кубка, Мэры са здзіўленнем выявіла, што ён пусты, таму паднялася, каб забраць тэрмас і выліла большую частку пакінутай вадкасці. Добра, сказала яна сама сабе.
  «Мы павінны разглядаць гэтую справу як дзве праблемы», — абвясціла яна. «Прынамсі, пакуль у нас няма доказаў іх сувязі. Адным з іх з'яўляецца пошук арыгінальнага скрутка Алхіміі ў Лос-Анджэлесе, і не менш важным з'яўляецца вяртанне Джанет Суінфард у Холівэл. Я не ведаю, ці звязаныя гэтыя праблемы».
  «Яны», - сказала Ганна, падымаючы трубку.
  «Адкуль вы ведаеце?» - сказала Мэры, яе цярпенне ўжо вычэрпвалася. Чаму Ганне было так цяжка?
  «Дарагая?» — з надзеяй дадала Кэралайн.
  Ганна ўздыхнула, перабольшваючы сваё супрацоўніцтва. «Мы з Кэралайн размаўлялі ўчора ўвечары. Я знайшоў дзяўчыну, якая ведае пра захоп Джанет». Яна панюхала.
  Мэры ведала, што яна адхіляе забарону Дораці на ўцягванне маленькіх пацыентаў.
  «Я пачуў Вольгу, калі яна тэлефанавала Лені ў Сэнт-Джуліанс. Потым я паказаў ёй тое, што я расшыфраваў з іх тэлефонаў. Вольга і Лені атрымалі паведамленні з аднаго тэлефона гарэлкі. Першыя запыты пра Захавальніка ключоў і яе сувязь са скруткам алхіміі. Затым распытвае пра Джанет, прапануе грошы. Вольга ашалела. Яна ўцякала, пакуль я не зачыніў яе ў шафе».
  « Што ?» - сказала Мэры.
  «Усяго на некалькі хвілін. Яна ў парадку». Ганна была грэбліва. Мэры глытнула і павярнулася да Кэралайн, якая паціснула плячыма. Ганна ўсё роўна працягвала.
  «Вольга сказала, што ўсё гэта ідэя Лені. Яна прадавала інфармацыю пра Джанет, яе дакладны дыягназ, лекі, калі яна паедзе ў шпіталь. усё. Хацелася даць ёй аплявуху».
  «Вы не?» Мэры прагучала хрыпла.
  «Вядома , не», - сказала Кэралайн з любоўнай усмешкай. Потым: «Ты, дарагая?»
  Ганна зрабіла свой загадкавы позірк. Мэры ўздыхнула.
  «Добра, Ганна, той, хто купіў інфармацыю, ведаў, калі адправіць фальшывую хуткую дапамогу за Джанет», — сказала Мэры. «Пытанне ў тым, хто? Калі чалавек, які запісвае тэлефон, сапраўды пачаў з Ключніка, а не канкрэтна з Джанет…?» Мэры адмоўкла. Ганна энергічна кіўнула.
   «Згодны. Гэта доказ сувязі Алхімічнага скрутка са знікненнем Джанет. Вы даведаліся імя з тэлефона, які гарэў?»
  Ганна спахмурнела. «Пакуль не. Вольга сказала, што яны таксама не ведаюць. Звязаўся ананімна; наяўныя грошы, пакінутыя ў канверце каля варот. Так… так… стары стыль». Ганна была больш узрушаная архаічнай аплатай, чым рэальнай здрадай.
  «Што гэта значыць для Джанет?» - спытала Караліна.
  "Небяспека", сказала Ганна, злосна. «Таму што той, хто ўзяў яе, жадае яе сакрэтаў пра алхімічны скрутак, сакрэтаў, якія яна не выдасць».
  - Таму што праца Ключніка - захоўваць сакрэты, - павольна сказала Кэралайн. Мэры спахмурнела на абодвух. Джанет была ў небяспецы.
  Каралайн зірнула на Мэры. Яна была склейваючым рэчывам, якое трымала Мэры і Ганну разам, яна гэта ведала. Часам яна была тым клеем, які трымаў іх у адным пакоі. Кэралайн праглынула апошні кавалак тоста, зрабіла апошні глыток гарбаты і села прама.
  «Я ведаю, што рабіць», — сказала яна.
  Ганна выпусціла тэлефон і ўтаропілася. У Мэры было дрэннае прадчуванне. Яна магла здагадацца, што скажа Кэралайн.
  - Каб знайсці Джанет Суінфард, - працягвала Кэралайн, пазбягаючы іх позірку. «Я збіраюся зарэгістравацца ў Старой бальніцы».
  — Не, — у адзін голас сказалі Ганна і Мэры. Гэта было тое, чаго Мэры баялася. Яна была здзіўленая супрацьстаяннем Ганны. Магчыма, яна няправільна ацаніла яе.
  «Не можа быць і гаворкі, Кэралайн», — грукнула Мэры.
  - Гэта адзіны спосаб, - сказала Кэралайн. «Вы ведаеце, што гэта так. Ганна не можа знайсці яго ў інтэрнэце. Містэр Джэфрыс таксама не можа?»
  Мэры выглядала ўпартай. Кэралайн правільна здагадалася, што тэлефанавала былому працадаўцу. «Старая бальніца: вядома легенда; - не, - суха сказаў ён.
  - Усё ў парадку, Мэры, - сказала Кэралайн, дакрануўшыся да яе рукі. Каралайн набірала рэчыва. «Я не баюся. Сапраўды. Ганна будзе мяне наглядаць, ці не так?» павярнуўшыся да каханка, які склаў рукі.
  «Ты не можаш гэтага зрабіць», - сказала Ганна ў сваёй бескампраміснай форме.
   Каралайн зрабіла паўзу. Яны заплюшчылі вочы. Мэры фізічна адступіла. Кэралайн сашчапілася рукамі на стале, пабялеўшы костачкі пальцаў пад вяснушчатай скурай.
  «Вы хочаце сказаць, што я баязлівец?»
  Ганна перавяла дыханне. «Гэта занадта... рызыкоўна. Занадта шмат можа пайсці не так». Яна прысела да Кэралайн; рукі ўціснуліся ў тое, што магло быць кіпцюрамі.
  Кэралайн усміхнулася ў сківіцы дзікага ката. «Не, калі ты абараняеш мяне. Нічога не пойдзе не так. Мэры павінна паехаць у Лос-Анджэлес. Вось чаго яна хоча; чаго хоча Сэнт-Джуліян. Мэры архіварыус; яна ведае, як знайсці скрутак алхіміі і... гм, усё такое. Пакуль яна гэта робіць, мы павінны атрымаць Джанет Суінфард.
  Мэры бачыла логіку плана Кэралайн. Ёй гэта не спадабалася. Тым не менш, як інакш яны маглі знайсці Старую бальніцу? Нябачная для наведвальнікаў старая бальніца прымала пацыентаў. У Кэралайн правільная гісторыя хваробы, падумала Мэры. Джанет Суінфард патрабавалася выратаванне. Мінулай ноччу ведзьмы былі цвёрда ўпэўненыя, што яна ніколі не пакіне Холівэл.
  "Магчыма..." Мэры пачала з няпэўнасцю, "ёсць спосаб, які можа захаваць Кэралайн у бяспецы..." Яна перапынілася. Ганна паднялася на ногі. Кэралайн таксама ўстала, сутыкнуўшыся з Ганнай.
  Мэры засталася сядзець.
  Ціхая раніца была напоўнена карканнем гракоў. Потым пачуўся гучны грукат, калі Ганна адштурхнула крэсла і вырвалася з пакоя. Абпаленыя, Мэры і Кэралайн абмяняліся дрыготкімі ўсмешкамі.
  «Нічога страшнага. Я думаю, што гэта нармальна, - сказала Каралайн. «Яна прыйдзе ў сябе. Яна супакоіцца. Проста... яна...»
  «Любіць цябе?» — аптымістычна завяршыла Мэры.
  - Хвалюешся за мяне, - сказала Кэралайн. «Але яна не можа быць адзінай адважнай. Я ўвесь час ёй гэта кажу».
  «Ніхто не чакае, што ты будзеш паводзіць сябе як Ганна», - мякка сказала Мэры. Яна заўважыла расчырванелыя рысы Каралін. "Я не магу паводзіць сябе як Ганна", - шчыра дадала Мэры. «І гэта добра».
  Караліна захіхікала. Марыя думала пра творчы падыход Ганны да законнасці.
  «Як вы патрапіце ў «Старую бальніцу», калі, а гэта вялікае калі, мы вырашым — як каманда — зрабіць гэта?»
  - Я думала пра гэта, - сказала Кэралайн. «Наш звычайны лекар дапамог бы. Ведаеце, доктар Конвэй заўсёды да мяне, каб паспрабаваць новыя метады лячэння. Выкажам здагадку, што я скажу ёй, што Ганна даведалася, што "Старая бальніца" праводзіць выпрабаванні наркотыкаў? Ганна магла лёгка падрабіць вэб-сайт, на якім я мог бы падпісацца кашэрна. Доктар Конвей можа пачаць ланцужок рэфералаў. Ведаеце, пачынайце працэс».
  Каралайн выглядала… галантна. Так, гэта слова, падумала Мэры. Пра яе было больш ажыўлення, чым Мэры бачыла за некалькі тыдняў. Дазвол ёй быць агентам пад прыкрыццём можа павысіць яе ўпэўненасць. Або гэта магло з такой жа лёгкасцю разбурыць яе крохкую раўнавагу. Мэры ўспомніла доктара Сару Конвэй, стомленую чарнаскурую жанчыну яе ўзросту, на чыю творчую разважлівасць Кэралайн разлічвала.
  «Доктар Конвэй не можа проста адправіць цябе…» - пачала яна, назіраючы за расчараваннем, якое затуманіла Кэралайн. «Яна не можа запісаць вас ва ўстанову, пра якую ніхто не ведае. Калі толькі...» яна пачала складаць стратэгію. «Што можа пераканаць перагружанага лекара пайсці на вар'яцкую рызыку?»
  «Я мог бы сказаць ёй, што быў у адчаі».
  Дзверы адчыніліся; Ганна вярнулася. Ёй была поўная іх увага.
  «Лені арыштавалі», — сказала яна. «Яна папрасіла мяне. Я вязу машыну назад у Оксфард. Яна можа мець больш інфармацыі пра Джанет.
  Кэралайн піскнула.
  «Пачакай, Ганна. Не так хутка, - сказала Мэры. «Чаму яе арыштавалі? А куды? Які сэнс пытацца за вас, а не за Дораці ці аднаго з дарадцаў? Яна ведае, што Вольга казала вам учора ўвечары пра продаж інфармацыі?»
  Ганна схапіла са спінкі крэсла сваю скураную куртку. «Яна была арыштаваная ў Сэнт-Джуліанс. Лені атрымала працу прыбіральшчыка, памятаеш? Цяпер яе абвінавацілі ў нападзе на прафесара. Яны кажуць, што яна спрабавала скрасці скрутак алхіміі.
   У Мэры адвісла сківіца. «Гэта можа быць фальшывы скрутак», - сказала Мэры, чакаючы часу. «Не сапраўдны, хоць яна гэтага не ведала б. Пачакай, Ганна. Мы павінны абдумаць гэта. Нельга проста так кідацца!»
  «Ганна, пачакай хвілінку», — сказала Кэралайн. «Лепш дапамагчы Лені». Яна прыцягнула ўвагу Ганны. Маладая жанчына буркнула. З неахвотай яна села. Мэры ўбачыла, што яе ўразіла думка.
  «Ваш містэр Джэфрыс можа выцягнуць яе». Гэта была заява, а не пытанне.
  «Не, ён не можа», - адказала Мэры, ведаючы, што зусім бескарысна тлумачыць дакладны статус Урадавага архіва, які кантраляваў містэр Джэфрыс. «Нам трэба будзе знайсці іншы шлях».
  Ганна выглядала агідна. У кішэні яе джынсаў бразгалі ключы ад машыны.
  «Раскажы нам, што здарылася?» - сказала Караліна. «Лені паранены?»
  — коратка задумалася Ганна. «Яны б мне мала што расказвалі. Яна напала на таго слізкага старога, Годрыка Сэнт-Джона. Так сказала Дораці. Яна спрабуе знайсці адваката Холівэла. Напад адбыўся пасля таго, як яна ўварвалася ў пакой, дзе яны хаваюць скрутак алхіміі. Я хачу пайсці». Ганна расчаравана стукнула нагой па ножцы стала. «Яна дазволіла толькі аднаго наведвальніка, акрамя адваката. Яна папрасіла мяне». Яе голас стаў упартым.
  - Ідзі да яе, - сказала Кэралайн, зірнуўшы на Мэры. «Мы з Мэры таксама павінны пачаць».
  «Не ў Старую бальніцу!» — ускочыла Ганна. «Я не дазволю!»
  Настала паўза, якая, здавалася, цягнулася на некалькі гадзін. Мэры зламала яго.
  " Падобнае ставіцца да падобнага ", - сказала яна іншым тонам, амаль задумлівым. Яна глядзела ў акно.
  «Што гэта?» - сказала Караліна. Ганна паглядзела на Мэры вачыма.
  «Падобнае лечыць падобным» — прынцып магіі і нават алхіміі, — працягвала Мэры. «Я прачытаў пра гэта ў інтэрнэце ўчора ўвечары. Гэта было ў тых артыкулах, якія вы пісалі мне па электроннай пошце». Мэры кіўнула Ганне, прызнаючы, наколькі павольна яна была з тым, што сабрала Ганна. Дождж быў спыніўся, неба стала празрыстым. Тым не менш тэмпература падала. Сёння вечарам быў бы лёд.
  «Маці Джуліяна напісала на палях арыгінальнага скрутка: «Падобнае лечыць падобным». Мэры ўздыхнула. «Глядзі, вы абодва. Лені папрасіла Ганну. Без сумневу, таму што вы атрымалі праўду ад Вольгі. У нечым вы падобныя».
  Мэры спадзявалася, што Ганна прыме гэтую спасылку на сваё мінулае. Маладая жанчына прыжмурыла вочы. Мэры пачала зноў. «Кэралайн хоча пайсці ў Стары шпіталь, каб знайсці Джанет Суінфард, захавальніцу ключоў». Яна падняла руку. «Мне трэба схадзіць у Музей ранніх рукапісаў у Лос-Анджэлесе. Падобнае ставіцца да падобнага».
  Кэралайн паднялася і сабрала свае рэчы; яна была рашучая. Ганна хацела сачыць за кожным рухам Кэралайн; тым не менш, яна таксама адчула прыцягненне жанчыны, якая стала ахвярай гандлю людзьмі. Магчыма, падумала Мэры, з раптоўным пранікненнем, Ганна хоча дапамагчы Лені, таму што ёй не хапае навыкаў спагадлівасці, як у кансультантаў Холіўэла. Бо ў мінулым Ганны не хапала людзей, якія ёй давяралі.
  — Ганна, — сказала Мэры, схіліўшыся над сталом. «Ідзі да Лені. Паглядзіце, што вы можаце даведацца. Папрасіце Дораці адвезці вас у Оксфардскі паліцэйскі ўчастак. У яе будзе машына. Потым даганяе Кэралайн. Яна нават не звяжацца са Старой бальніцай, пакуль ты не вернешся».
  «Улічваючы дзіўны статус Холівэла і Сэнт-Джуліанса, я мяркую, што ў іх ёсць дамоўленасці з юрыдычнай фірмай», — падумала Кэралайн. «Мэры мае рацыю. Каб атрымаць накіраванне, спатрэбіцца дзень-два». Яе рукі сціснуліся, на гэты раз звяртаючыся да Ганны. - Ты будзеш у Старой бальніцы амаль раней за мяне. Абяцаю».
  Ганна скрывілася. Яна дастала тэлефон і пачала працаваць з глінай з майстэрствам майстра. Яе аліўкавыя пальцы дакраналіся, ціснулі, гладзілі і рабілі дзіўныя знакі на непразрыстых паверхнях. Чутны былі розныя гудкі, сігналы і ціхія крыкі, потым звон дзедаўскага гадзінніка. У Мэры было дзіўнае адчуванне, што велізарныя колы пачынаюць круціцца.
  Нарэшце Ганна сутыкнулася з Мэры і Кэралайн.
  «Дагэтуль не магу знайсці гэтае… месца. Мне трэба будзе адсочваць Кэралайн. У нашым склепе ў мяне ёсць тое, што яна можа апрануць».
   Крызіс скончыўся; Ганна вярнулася ў каманду. Мэры хавала сваю палёгку.
  «Сёння ўвечары мы сустрэнемся ў нашым доме ў Сурэі. Мне трэба збіраць рэчы ў Лос-Анджэлес. А заўтра: «Падобнае лечыць падобным».
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 9
  ДВА БРЫТАЦЫ Ў СНЕЖНЫМ ЛОС-АНДЖЭЛЕСЕ
  Атрымаўшы ранні рэйс з Хітроў у Лос-Анджэлес, Мэры прыбыла ў Музей ранніх рукапісаў у той жа дзень. У яе была прызначана сустрэча са стажорам у Сент-Джуліане на 15:00. Яму паведамілі, што яна хоча абшукаць спадчыну Фрэнсіса Эндру Рэнсома. Нягледзячы на снег падчас яе ранейшай паездкі ў Оксфард, Мэры была здзіўлена, калі яе таксі выехала на перакрытую аўтастраду. «Снег» , — сказала яна сабе з панурасцю, у Лос-Анджэлесе. Пажылы кіроўца-лацінаамерыканец правільна зразумеў, чаму яго пасажырка трэ вочы.
  «Ага, снег ляціць», - гаўкнуў ён. Ягоная ангельская мова без акцэнту была зьнясіленая нікацінам. «Мэр кажа аб закрыцці аўтастрад, калі гэта будзе працягвацца. Аэрапорт набыў патрыманыя снегаўборачныя машыны ў Мінесоце. У адваротным выпадку LAX ужо быў бы зачынены. Эффективная змена клімату».
  Ён закашляўся, і Мэры адкінулася на спінку сядзення. Няўпэўненая ў яго машыне для крэдытнай карты, яна намацала папяровыя даляры ў адной з кішэняў паліто.
  Як недарэчна бачыць Лос-Анджэлес з такім жа надвор'ем, як Оксфард, падумала Мэры. Пасля кола сетак магазінаў і аўтазаправачных станцый, усе бязлюдныя, таксі імчалася па пустых вуліцах. Шкляныя вежы пазіралі з-пад снежных шапкаў. Паміж імі Мэры заўважыла некалькі цагляных блокаў дзевятнаццатага стагоддзя сярод нізкіх будынкаў з бетоннымі фасадамі, якія не мелі прыкметнага прызначэння. Тратуары, выступы, балконы, дзвярныя праёмы параслі белым мехам. Парывы сыпаліся па вуліцах, як попел.
  «Мне здаецца, я зусім не ведаю Амерыкі», — сказала сабе Мэры. Так што будзь асцярожная, Мэры. Музей ранніх рукапісаў яе, тым не менш, здзівіў. Таксі пад'ехала да сімпатычнага мадэрнісцкага будынка ў класічным стылі. Паўкалоны выпіралі з фасада вуліцы, у той час як снег на парадных прыступках выглядаў страшна ў змяншальным дзённым святле. Нешта ў будынку нагадвала Мэры яе ўласны архіў, дзе яна правяла сорак гадоў. Гэты будынак быў у XVII ст.
  Непрывыклая да мяцеліц, Мэры задрыжала. Выйшаўшы з аэрапорта, яна схавала рукі ў кішэні ў пошуках цяпла. Так, яна памятала свае пальчаткі, але яны былі толькі вязаныя, не вельмі добрыя ў гэты вільготны холад.
  Недарэчна, яна вярнулася ў іншы горад, які не прывык да снегу да змены клімату. Тэлевізійныя навіны Лондана паказвалі, як чырвоны двухпавярховы двухпавярховы качаўся паўколам, слізгаючы па белай паласе, усеянай прыпаркаванымі машынамі. У Лос-Анджэлесе стомленыя вочы Мэры адчувалі шнары ад беласці.
  Поўнач адбівала яе навясны гадзіннік за акіян. Яна сунула свайму кіроўцу жменю банкнот і ўзяла ўзамен свой чамаданчык. Ён нацягнуў вушанку на няголеныя шчокі і знік у смузе дызельных выхлапаў. Яго былы пасажыр глядзеў на вялізныя сталёвыя дзверы музея. На шчасце, цяпер яна бачыла дарожку ўверх па прыступках, якую, напэўна, нядаўна саскраблі. Нягледзячы на тое, што шматкі апяклі яе нос, яна магла ступаць дастаткова бяспечна.
  «Гэй, вы, напэўна, брытанец, як я; лэдзі з майго каледжа, - паклікаў малады мужчынскі голас ззаду Мэры, калі яна падышла да дзвярэй. Дэзарыентаваная, яна павярнулася і ўбачыла мужчыну, які ўскочыў на лесвіцу і прыйшоў побач з ёй. Ён паварушыў меднай ільвінай галавой на дзвярах, і панэль адчынілася, адкрываючы клавіятуру. Некалькімі націснутымі кнопкамі мужчына правёў яе ўнутр.
  Словы пасыпаліся з яго слоў, калі ён пачаў раскручваць свае шматлікія яркія шалікі.
  «Прабачце, што я не быў тут, каб сустрэцца з вамі. Мы думалі, што ваш самалёт будзе зменены. Калі я пацвердзіў прыбыццё вашага рэйса, я разлічваў, што вы паедзеце адразу ў атэль, улічваючы надвор'е, і перанясеце на заўтра. Вось, дай я вазьму тваё паліто».
  Ён выцягнуў руку. «Я магу павесіць яго, калі мы прыедзем у офіс. Так, проста ўніз па лесвіцы ў куце. Усе стажорскія кабінеты знаходзяцца ў падвале. Аднак захоўваем некаталагізаваныя матэрыялы на трэцім паверсе і на гарышчах. Не мае сэнсу, вядома. Так, павярніце сюды, міс Вандвокер. Мы ідзем да трэцяй дзверы справа; гэта адкрыта».
  Стомленая і празмерна ўзбуджаная, Мэры дазволіла весці сябе гэтаму прывабнаму маладому чалавеку. Яна цьмяна ўспомніла, як дама Элеанора згадвала выпускніка Сент-Джуліана, які працаваў у музеі Лос-Анджэлеса. Ні яна, ні містэр Джэфрыс не згадвалі, што ён афракарыбскі. А навошта ім? Акцэнт яго роднай акругі быў ідэнтычны яе.
  Раннія дваццаць, падумала яна, пакуль мужчына гаварыў, усміхаўся і адначасова махаў ёй рукой. Ён быў вельмі тактыльны, узяў яе за руку так, як Мэры не прывыкла. Тым не менш, яна інстынктыўна адчувала сябе камфортна, калі яны ўвайшлі ў малюсенькі кабінет, завалены паперамі на ўсіх даступных паверхнях, акрамя кампутара.
  Яго дублёнка завялікая, заўважыла Мэры. Ушчэнт прамоклая, нават пахла авечкай. Яго шэры трыльбі быў далёкі ад аптымальнага для захавання снегу. Малады чалавек асцярожна паклаў паліто Мэры на вешалку на дзвярах, перш чым кінуць свой капялюш і прамоклае паліто ў кут.
  Мэры ўсміхнулася яго стыльным чорным джынсам і крэмаваму швэдару. Яе зачаравала ператварэнне эксцэнтрычнай у элегантную.
  «Спадар гм...» пачала яна.
  «О, прабачце, прабачце. ДП Мэрфі, вельмі рады пазнаёміцца з вамі, - сказаў ён з чарговай велізарнай усмешкай, расслабляючыся ў другім патрапаным фатэлі. «DP расшыфроўваецца як Дэніс Патрык, але я называю DP»
  - Мэры Уондуокер, - сказала яна, адчуваючы соннасць. «Як вы даведаліся, што гэта я, містэр Мэрфі? А дзе ўсе? Я думаў, што гэты музей адкрыты для публікі».
   «Назавіце мяне DP, калі ласка. Усе разышліся па дамах. Мы не адчыняемся, калі такое дрэннае надвор'е. Новая палітыка, таму што снег у Лос-Анджэлесе нечуваны. Сапраўдная зіма тут пужае людзей. Рух шалее, ну, шалее. Мы зачыніліся пару гадзін таму і не адкрыем заўтра. Вам пашанцавала, ваш рэйс прызямліўся. Яны могуць перанакіраваць самалёты ў Фрыска. Сан-Францыска».
  Збянтэжаная, Мэры зразумела, што ў рэшце рэшт захаваць свой зваротны білет з гнуткай датай было добрай ідэяй. Яна прынюхалася да снежных багоў.
  «Адкуль вы даведаліся, хто я?» - паўтарыла яна на асляпляльную ўхмылку ДП.
  «Які яшчэ чалавек быў бы сёння каля нашых дзвярэй?» — рытарычна спытаў ён, нахіляючыся, каб націснуць «Ідзі» на бруднай, але даволі новай машыне экспрэса. Пах памолу бабоў бясконца весяліў Мэры. Яна пачала бачыць магчымасці ў DP
  «І больш нікога тут няма?» - запыталася яна.
  DP паціснуў плячыма, устаў і адчыніў шуфляду стала, каб выявіць чысты набор сініх кававых кубкаў розных памераў.
  «Толькі я да заўтрашняй раніцы», — адказаў ён. «Эспрэса ці шапка? Выйшла па свежае малако».
  «Капучына было б цудоўна», — паважліва сказала Мэры. Нават пах дапамог ёй засяродзіцца. Яе халодныя рукі калолі ад цяпла. «Ці захоўваюцца артэфакты Рэнсома наверсе?» - нявінна дадала яна. ДП кіўнуў.
  Падаўшы ім кавы, ён кінуўся на спінку крэсла, пераклаўшы адну неверагодна вытанчаную нагу на другую.
  «Афіцыйныя паперы губернатара Рэнсама не ўяўляюць праблемы», — сказаў ён, глытаючы некалькі глыткоў эспрэса і перазагружаючы машыну. «Мы алічбоўваем усе дакументы таго стагоддзя, таму іх перанеслі ў офіс IT-гіка на другім паверсе». Ён зрабіў паўзу. «Дырэктар згадаў некалькі званкоў наконт некаталагізаваных прадметаў у спадчыне Ransome».
  Ён пераключыў інтэнсіўнасць з Мэры на булькатанне кавы. «Мой бос хоча ведаць, ці можа Музей прыняць удзел у сімпозіуме, які вы плануеце. Запыт ад The European Фонд гісторыі стаў поўнай нечаканасцю. Яна пра іх не чула».
  Іншыя дрыжыкі прымусілі Мэры зрабіць вялікі глыток. Які сімпозіум? Які фонд еўрапейскай гісторыі? Дама Элеанора нічога не сказала пра падзею. Да таго ж, Сэнт-Джуліян скамянеў ад публічнасці. Калі б яшчэ хто-небудзь ведаў пра алхімічны скрутак… стомлены мозг Мэры змагаўся. ДП зноў пачаў гаварыць.
  «Тэлефонны званок з Сэнт-Джуліяна гаварыў пра вельмі раннія рэчы», — пачаў ён, адпіваючы на гэты раз і разглядаючы яе. «Фонд еўрапейскай гісторыі запытаў сярэднявечны рукапіс, які прывёз губернатар Рэнсом. Відаць, прыплыў з цэлай бочкай рукапісных рукапісаў».
  « Нашмат раней», — падкрэсліла Мэры. «Мы лічым, што ён, губернатар Рэнсом, мог гм... пазычыць сярэднявечны скрутак са свайго папярэдняга кабінета ў Сэнт-Джуліанс».
  Пасля Холіуэла Мэры палічыла немагчымым захоўваць таямніцу адносна патэнцыйна катастрафічнай страты Сент-Джуліяна.
  «Не сярэднявечны скрутак», — выбухнуў ён. «Не Алхімічны скрутак, завяшчанне маці Джуліяна?»
  Перш чым Мэры паспела што-небудзь сказаць, ён выправіўся. «Не, вядома, не. Алхімічны скрутак ніколі не пакідае Сент-Джуліян; Глупства з майго боку нават думаць пра гэта ў сувязі з Фрэнсісам Рэнсамам.
  "Цалкам", сказала Мэры, засяроджана памешваючы рэшткі пены ад кавы.
  «Ёсць яшчэ адзін сярэднявечны рукапіс?» Вочы DP заззялі ярчэй, калі гэта было магчыма. «Гэта было б цудоўна!»
  Адразу павекі Мэры акамянелі. Напэўна, рэактыўнае адставанне.
  «Ці можам мы працягнуць гэта раніцай, DP? Вы можаце сказаць мне, як вы трапілі ў старыя рукапісы; не такая рэч для такіх, як вы, вядома.
  Збіраючыся задрамаць, Мэры рыўком прачнулася ад уласных слоў. Яе горла сціснулася. Што яна сказала? DP выглядаў уражаным. Вялізная стомленасць адбілася на сківіцы, перайшла на шчокі і зрабіла вочы старымі.
  " Мне так шкада ", - прашаптала яна.
  - Гэта не мае значэння, міс Вандвокер. Хоць вы павінны ведаць, што ў сярэднявеччы афрыканцы гандлявалі кнігамі па ўсёй Еўропе, калі большасць жыхароў не ўмелі ні чытаць, ні пісаць. Фактычна, алхімія скрутка маці Джуліяна першапачаткова прыйшла з Афрыкі».
  Ён жорстка дадаў: «Мая сям'я была ангельскай на працягу чатырох пакаленняў». Ён паставіў кубак кавы і сподак на стос кніг. Ён больш не глядзеў на яе і не ўсміхаўся.
  «Мне так шкада», — паўтарыла Мэры. «Няма апраўдання таму, што я сказаў. DP, я не той чалавек».
  «Вы хочаце сказаць мне, што вы сапраўды добры чалавек?»
  Мэры праглынула; цяпер яна была вельмі прачнулася.
  «Я… гм, мой каментар быў… вельмі няправільным. Ты брытанец, як… як я. Я не меў на ўвазе… рэактыўнае адставанне…»
  Апраўданні: у свой час яна не апраўдвалася. У архіве яна ганарылася сваёй справядлівасцю. Яна ніколі не задавалася пытаннем аб тым, ці мае яна расісцкія здагадкі. Ну, цяпер яна ведала. Мэры з цяжкасцю знаходзіла словы. Яна правалілася.
  - Такім чынам, міс Вандвокер, вы хочаце заўтра шукаць сярэднявечны скрутак? Проста каб даведацца, ці з'яўляецца гэта часткай спадчыны ў нашым сховішчы?» Твар ДП быў мяккім, ветлівым.
  «Э-э, так, дзякуй. Проста каб паглядзець, вядома, - сказала Мэры.
  У яе чамадане была копія Статута святога Джуліана з арыгінальнай граматай аб дарэнні скрутка Каледжу, затым Сэнт-Джуліанс Холу. Дама Элеанора спадзявалася, што гэтага будзе дастаткова, каб дамовіцца аб вяртанні алхімічнага скрутка. Мэры паставілася да гэтага скептычна, у той час як містэр Джэфрыс адкрыта адмаўляўся ад таго, што любы музей проста перадасць каштоўны артэфакт.
  Менавіта Мэры прыдумала ідэю абмену: копія XVII стагоддзя Рэнсома на арыгінал. Гэта можа спрацаваць. У рэшце рэшт, Лос-Анджэлескі музей ранніх рукапісаў меў багатых ахвярадаўцаў. Магчыма, яны хочуць пазбегнуць скандалу з удзелам знакамітых продкаў. Тады гэта было б пытаннем прысягнуўшы прадстаўнікам музея маўчаць. Вядома, яна не возьме копію Роберта Ле Мора ў Лос-Анджэлес. Любая трансатлантычная перадача павінна была быць зроблена належным чынам. Між тым, DP проста рабіў сваю працу.
  «У мяне ёсць дазвол, каб вы азнаёміліся з матэрыяламі, якія яшчэ не занесены ў каталог», — сказаў ён, устаючы. «Дайце мне свой кубак, і я правяду вас на гарышчы. Выкупныя куфры захоўваліся там з моманту перадачы іх музею. Давайце праверым, ці ёсць у вас што заўтра абмеркаваць з дырэктарам».
  Яго тон казаў ёй, што іх нефармальная размова скончылася.
  «Так, э-э, дзякуй», — сказала Мэры, хапаючы паліто. «Калі спадчына трапіла ў гэты музей?» Усё, што яна магла зрабіць цяпер, гэта працягваць. Яна пабегла рыссю, каб не адставаць ад яго доўгіх крокаў.
  «Матэрыял губернатара Рэнсама паходзіць ад Давініі Рэнсам. Апошні з сям'і, мы лічым. Яна так і не выйшла замуж, памерла тут, у Лос-Анджэлесе, у 1891 годзе. Я рабіў амерыканскіх філантропаў дзевятнаццатага стагоддзя для сваёй спецыяльнай тэмы бакалаўрыяту ў Сэнт-Джуліанс. Давінія была адной з нямногіх, хто дапамагаў прастытуткам і іх дзецям».
  «Гэта сведчыць аб тым, што музеязнаўства — гэта аспірантура?» - сказала Мэры. Яна была самавукам, акрамя спецыялізаваных курсаў, прызначаных містэрам Джэфрысам.
  «Так, я пачаў доктарскую ступень. у UCLA, - спакойна сказаў Д.П. «Яны далі мне крэдыт на перадачу».
  Жалезная клетка перад імі, да палёгкі Мэры, аказалася цалкам спраўным ліфтам.
  DP вярнуў сабе добры настрой, калі яны падымаліся міма разьбы па камені ў мадэрнісцкім стылі. Дзіўныя маскі адбіваліся ў лакіраваных падлогах.
  Мэры хацела біць сябе нагамі. Замест гэтага яна заплюшчыла вочы. Засяродзіўшыся на менш няёмкай частцы сваёй размовы з DP, яна ўспомніла яго згадку пра іншых, якія цікавіліся сярэднявечнымі рукапісамі Рэнсама. Хіба DP не казаў пра сімпозіум і фонд еўрапейскай гісторыі? Цяпер было ўдвая цяжэй распытваць, не прапускаючы, дакладны характар яе місіі ў Сент-Джуліанс.
   Проста думка пра скрутак Алхіміі і яе стары каледж нагадала Мэры пра арышт Лені. Гэта выхавала Ганну. Мэры адразу ж занепакоілася спробай Кэралайн знайсці Старую бальніцу. Я павінна быць там, падумала яна. Я мог бы патэлефанаваць, але я паабяцаў не будзіць іх у гэты жахлівы час у Вялікабрытаніі.
  Падняўшыся ўслед за Д. П. па кароткай лесвіцы да музейнага гарышча, Мэры ледзь не захлынулася, настолькі яе ахапіла жаданне даверыць Д. П. усю гісторыю.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 10
  ДЗІЎНАЕ ЗМЕШАННЕ
  DP правёў Мэры праз чырванеючыя дзверы, якія адлюстроўвалі стрыманае асвятленне. Чырвонае дрэва, вельмі дорага, зразумела Мэры. Такім чынам, гэта мансарда Лос-Анджэлескага музея ранніх рукапісаў.
  Чакаючы бруду, павуціння і кардонных скрынак, ёй спатрэбілася хвіліна, каб заняць месца, дастатковае для некалькіх тэнісных кортаў. Яе галава схілілася да ўпрыгожаных лямпаў-званоў, якія звісалі са сталёвых крокваў. Затым Мэры здзівілася нахіленым сценам, якія былі ў асноўным шклянымі. Пад неахайнымі ад снегу і паўзмроку вокнамі Мэры хадзіла па паліраванай хваёвай падлозе, чыстай ад пылу. Упершыню яна задумалася, ці варта здымаць вільготныя чаравікі. Не, не буду, вырашыла яна.
  Замест гэтага яна дакранулася да рукі ДП. Ён злёгку ўздрыгнуў, і Мэры адступіла. Яе супакоіла яго з'едлівая ўсмешка. Мэры прачысціла горла.
  «ДП, гм... магу я растлумачыць... магу я расказаць вам больш пра?»
  Не, трэба было пачакаць да раніцы. Сон збіраўся паваліць яе, як сякерай.
  «Я маю на ўвазе, я спадзяюся, што мы зможам пагаварыць заўтра».
  - Вядома, міс Уондвокер. Я рана прыйду на вашу сустрэчу з дырэктарам. Шмат часу для размовы. Цяпер ідзі сюды».
  DP прабег па праходзе паміж нізкімі перагародкамі, дзе чакалі драўляныя скрыні. На кожным былі чырвоныя нумары. Шмат месца для цэлых транспартных кантэйнераў, падумала Мэры. DP паманіў Мэры ў кут. Ён паказаў на трох драўляных скрынях без нумароў. Мэры ведала, што яны былі старыя, замацаваныя іржавым жалезам.
  Яна праглынула. Спачатку ёй трэба было задаць пытанне.
  «ДП, што ты сказаў унізе пра сімпозіум? І нейкае адзенне па гісторыі Еўропы?»
  Малады чалавек выпрастаўся. Ён выглядаў хутчэй цікаўным, чым падазроным; Мэры з палёгкай убачыла.
  «Я сам не адказваў на званок. Ён прыйшоў ад прафесара Кукі Мак. Ён тут вялікая тэлезорка».
  Ён убачыў яе разгубленасць і ўсміхнуўся.
  «Кукі Мак, вядома, гэта не яго сапраўднае імя. Ну, ён зрабіў шоу пра еўрапейскіх пасяленцаў, якое выклікала шмат крытыкі. Я ніколі гэтага не бачыў, але рэжысёр кажа, што серыял атрымаў велізарны грант на даследаванні ад нейкай карпарацыі, якая даследуе страчаныя лекі».
  "Ах", сказала Мэры. Вялікія гранты ад фармацэўтычнай карпарацыі? Страцілі лекі? Гучыць знаёма.
  «Я хацеў бы сустрэцца з прафесарам Кукі Макам». ДП уздыхнуў. «Цяпер ён працуе з групай па еўрапейскай гісторыі над адмысловым праектам. Ён сказаў, што гэта зменіць тое, як мы бачым Амерыку - з таго часу, калі яна была калоніяй, і да сённяшняга дня».
  «Праграма не магла быць на Бі-бі-сі», — сказала Мэры, адчуваючы сябе па-дурному брытанкай. «Я б запомніў такое імя, як Кукі Мак».
  DP усміхнуўся, расслабіўся яшчэ раз. Яго ўсмешка была заразлівай; Мэры адчула, як яе трывога знікае пад яркімі лямпамі.
  «Сапраўднае імя Кукі Мака — прафесар Дональд Кухулін Макдональд. Для тэлебачання ён карыстаецца Cookie Mac. А цяпер паглядзі сюды».
  Д. П. апусціўся на калені каля куфраў, у кожным з якіх была мітусня лічбаў і літар, напісаных мелам. Калі малады чалавек дастаў тэлефон, каб праверыць іх, у Мэры раптам успыхнула Ганна і яе кібермайстэрства. Мэры зразумела, што ёй не хапае лаканічнай жарсці маладой жанчыны. Дзе яны былі цяпер, яе сябры, яе калегі-аператыўнікі, яе сям'я?
  *****
   Поўнач у Вялікабрытаніі, і Кэралайн чакала ў ложку ў выпісным аддзяленні адной з меншых бальніц Оксфарда. Дзякуючы вядзьмарству Ганны ў інтэрнэце, у бальніцы меркавалі, што яе даставяць дадому. Фактычна, Старая бальніца прыняла накіраванне Кэралайн. Ганна перасягнула сябе па падробленых лістах лекараў і медыцынскіх запісках. Кэралайн падпісала ўсё на экране.
  «Хуткая дапамога едзе», — прашаптаў пажылы чалавек у камбінезоне.
  Кэралайн прыняла яго прыбіральшчыкам. Ён вярнуўся да чагосьці, пастаўленага пасярод палаты. Швабра і вядро; ён быў прыбіральшчыкам. Так заўсёды было са «Старой бальніцай»?
  Каралайн не трэба было ўдаваць дрымотнасць. Ёй увялі моцны транквілізатар. Нягледзячы на гэта, яе пальцы намацалі ў кішэні сукенкі тэлефон. Час адправіць апошняе паведамленне Ганне — і Мэры, вядома. Яны, кім бы «яны» ні былі, адбіраюць у яе тэлефон.
  Гэта сапраўды глухая ноч, падумала яна. «Знайдзі мяне хутчэй, Ганна», — надрукавала яна, апусціўшы павекі.
  Пакуль Кэралайн паддалася Марфею і лекам, якія адпускаюцца па рэцэпце, Ганна села за руль аўтамабіля Агенцтва на паркоўцы бальніцы. Ноч была вельмі цёмная з густой воблачнасцю. Толькі вулічныя ліхтары адкідвалі трапецападобныя цені ад пакінутых машын. У Ганны была дылема. Яна ненавідзела дылемы.
  Нахмурыўшыся на паведамленне Кэралайн, Ганна вярнулася да таго, што пяць хвілін таму было з Сент-Джуліанса. Неадкладна прыязджай у Сэнт-Джуліян, калі хочаш дапамагчы Лені , — было напісана. На тое, каб дабрацца да Оксфарда, магло спатрэбіцца дзве гадзіны, тры, калі чакаць, пакуль ранішні рух на шашы не згусціцца. Ці магла яна рызыкаваць ігнараваць Сент-Джуліян да раніцы, каб пайсці за Кэралайн у Стары шпіталь? Улічваючы адкрыццё, што пад бальнічным халатам немагчыма схаваць прыладу сачэння, гэта быў адзіны спосаб сачыць за яе каханым. Тым не менш, да прыезду хуткай дапамогі маглі прайсці некалькі гадзін. Паведамленне паступіла з 12 да 6 раніцы.
  Ганна не прывыкла адчуваць сябе раздзіранай, стукнула кулаком па пустым сядзенні побач з сабой, прымусіўшы свеціцца тэлефон падскочыць. Яна не зрабіла рашэнні; яна зрабіла дзеянне. З тупам ботаў на высокім абцасе яна завяла машыну. Накіраваўшыся да выезду і павароту на аўтастраду М25, яна прапусціла машыну хуткай дапамогі, якая ў'язджала да галоўных варот бальніцы.
  Маючы высокую ацэнку сваіх хакерскіх навыкаў, Ганна ўпэўніла сябе, што можа высачыць Кэралайн, Стары шпіталь ці не. Яна дазволіла сабе змрочную ўсмешку, калі далучылася да шумнага транспарту, які рухаўся на захад. Серабрысты аўтамабіль праглынуў мілі назад у горад, дзе каменныя шпілі згрувасціліся, як гай. Ганна не спынялася, пакуль не прыпаркавалася ў цені сярэднявечных муроў Сэнт-Джуліяна.
  *****
  DP і Мэры перакопвалі пласты вопраткі, поўныя дзірак і пылу. Многія прадметы пахлі аміякам. «О, мача», — са спазненнем зразумела Мэры. Яны стаялі на каленях, корпаючыся ў першых двух куфрах Рэнсома. Трэці трымаў чаравікі і чаравікі паверх калекцыі скураных рамянёў, завязаных вузламі, як змеі.
  Мэры сабралася адысці, каб палегчыць боль у спіне, калі заўважыла гэта. У кутку пад верхнім пластом была засунутая чорная металічная скрынка з замком. DP прасачыў за яе дыханнем і дапамог ёй падняць яго. Хоць іржавы, замок выглядаў грозна. Мэры пацерла балючыя шчыкалаткі.
  - У мяне няма ключа, - рашуча сказала яна.
  «Ах, - сказаў DP, - гэта праблема». Ён выглядаў спачувальна. «Я не магу...»
  — Не, нельга, — пагадзілася Мэры.
  Яна была настолькі стомленай, што яе цела пакінула будынак. Яна магла перавярнуцца і спаць прама тут. Магчыма, Фрэнсіс Эндру Рэнсом, губернатар і злодзей, з'явіцца ёй у сне і перадасць ключ. У рэшце рэшт, ён захоўваў алхімічны скрутак дастаткова доўга. Ён павінен быць гатовы адпусціць гэта.
  «Глядзі, — паклікаў Д.П., нібы падбадзёрваючы пажылога сваяка. - Пад вечкам гэтага куфра нешта прымацавана, бачыш?
   З нарастаючым хваляваннем ён адцягнуў саламяны пакет пад выгнутым верхам куфра. Ён тузануў нешта гнуткае. Мэры была занадта стомленай, каб нагадваць яму, што ўсё, што б гэта ні было, можа быць далікатным. Трыумфуючы, ён працягнуў ёй прадмет: брудны скураны мяшочак.
  Ззяючыя карыя вочы DP сустрэліся з яе прывідна-шэрымі. Яна ўзяла таямнічы пакет. Акуратна, на каленях на тўідавай спадніцы, яна расшпіліла жорсткую скуру. Добры, не крохкі, трохі заплесневелы, Мэры затаіла дыханне.
  Унутры быў складзены квадрат пергаменту памерам з невялікую насоўку. Разам яны паставілі яго там, дзе на падлогу лучыла святло. Знясіленая, Мэры заварушылася.
  «Гэта спіс змесціва», - сказала яна. «Напэўна, ва ўсіх куфрах яны былі».
  «Я бачу гэта, я бачу гэта». — паклікаў Д.П., моцна стукаючы кулаком па далоні. Мэры хацелася ўсміхнуцца; яе вусны паспелі выкруціцца. Потым яна ўбачыла запіс.
  «Вы маеце на ўвазе гэты», — паказала яна. Яе палец без пальчаткі задрыжаў.
  «Яно вельмі бляклае».
  «Ды толькі паглядзіце! Тут напісана «ілюмінаваны сярэднявечны скрутак». У спісе толькі адзін».
  «Трэба быць тым, што вы шукаеце. Які наступны радок? Ці можа гэтае слова быць "магіяй?"
  "Так, я так думаю", - сказала Мэры. «Гэта правапіс, які яны выкарыстоўвалі ў часы Рэнсома. Там напісана, - яна адкашлялася, - «Алхімічны і магічны манускрыпт святога Джуліяна».
  «Ого!» ДП зрабіў поўны круг на слізкай падлозе. Яго ўсмешка расплылася. «У рэшце рэшт, гэта павінна быць звязана з каледжам. Вы за гэтым прыйшлі?»
  - Несумненна, - сказала Мэры Уондуокер, працягваючы руку, каб дапамагчы падняцца на ногі.
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 11
  ГАННА І ЛЕНІ
  Сустрэча Ганны ў Сэнт-Джуліяне пакінула яе раззлаванай і разгубленай. Праз 6 гадзін яе завялі ў камеру да Лені. Злачынца з Холівэла правёў некалькі начэй у паліцэйскім участку Оксфарда без падтрымкі каго-небудзь з Холівэла. Калі Ганна і Дораці спрабавалі наведаць Лені ў дзень арышту ў Сэнт-Джуліанс, ім адмовілі.
  «Расіянка дапытваецца. Яе адвакат з ёй, але больш нікога не пускаюць. Прыходзьце заўтра».
  «Лені папрасіла нас», — абурана сказала Дораці. «Мы хочам бачыць яе зараз. Я з Холівэла, дзе яна жыве».
  «Мы ведаем усё пра вас, ведзьмаў у Холівэле. Я ж кажу, Лёні затрымалі. Яна застаецца тут. Без наведвальнікаў».
  Ганна знікла, а Дораці працягвала сціслыя і бясплодныя размовы. Міліцыю Ганна не любіла. Паліцэйскія пастарункі звязалі ёй жывот. Горкія гады папярэднічалі яе шанцу на іншае жыццё з Кэралайн і Мэры.
  Каб перажыць гандаль, Ганна вырасла ў неразважлівасці. Яна адточвала сваю агрэсію, ігнаравала боль, навучылася маніпуляваць. У рэшце рэшт яна прабілася да даверанага аператыўніка, звярнуўшы свой люты інтэлект да падатлівых рэалій кіберпрасторы.
  Сёння для Агенцтва Ганна блукала па сетцы; гэта была яе родная зямля. Побач з ёй тыповыя хакеры былі прыручаныя; яна, сапраўды дзікая. Ганна трашчала ад сэксуальнасці і непрадказальнасці. Тыя, хто яе ведаў, баяліся, што яна накідваецца.
  Прайшло некалькі дзён, перш чым Ганна сустрэлася з Лёні асабіста. Дзверы камеры зачыніліся на скрыгат. Ганна не звяртала ўвагі на колючае адчуванне ў жываце і загадала сабе засяродзіцца на чалавеку. На жорсткім ложку згорбілася выключна худая дзяўчына. Ганна пазнала, што яе бясколерныя валасы былі падстрыжаны манікюрнымі нажніцамі. Слёзы Лёні рабілі палосы на шчоках.
  Ганна хацела бегчы. З Лені, дзяўчынай, якая стала ахвярай гандлю людзьмі, абвінавачанай у замаху на крадзеж і цяжкім гвалце, яна не выходзіла з сябе; яна была ў глыбіні душы, занадта глыбока. Гэта былі ўспаміны, якія яна спаліла і пахавала.
  «Ты Ганна. Чаму раней не прыехаў?» Голас быў рэзкі і з акцэнтам. Ганну гэта кранула.
  «Так, я Ганна. Раней міліцыя мяне не пускала».
  Ганна заплюшчыла вочы. Напэўна, калі яна адчыніла іх яшчэ раз, клетка знікла б. не? Усё ў парадку. «Ваша сяброўка Вольга казала мне пра Джанет, ключніцу. Ты яе прадаў», — абвінаваціла Ганна.
  — Гэта была Вольга, — аўтаматычна сказала дзяўчына. «Вольга гэта зрабіла».
  — Што Вольга зрабіла? - агрызнулася Ганна.
  «Вольга прадала Джанет. Яна патэлефанавала. Яна перапісала запіскі доктара».
  «Яна кажа, што гэта быў ты».
  Лені не выглядала ні здзіўленай, ні сумнай. Ганне стала брыдка.
  - Я пайду паклічу Дораці, - сказала яна, павярнуўшыся да дзвярэй камеры.
  «Нееее», — пачуўся шэпт, які перайшоў у крык. Спалоханыя вочы сустрэліся з няўмольным позіркам Ганны. Рот Лёні адкрыўся. Яна хныкала: «Не, Дораці не павінна ведаць. Не ідзі. Калі ласка, не ідзі! Гэта павінен быць ты. Не хто іншы. Калі ласка, калі ласка. Вы ўжо размаўлялі з прафесарам Сэнт-Джонам?»
  Яна расплакалася. Ганна трапіла ў пастку. Яна хацела крыкнуць на дзяўчыну. Замест гэтага яна скрыгатнула зубамі. Настала доўгая паўза, перарываная нюхам Лёні.
  «Ты нічым не дапаможаш», — нарэшце прамармытала яна. «Я памыліўся. Ты не можаш мне дапамагчы».
  Ганна нахмурылася. Няпраўда, што яна не магла дапамагчы. Прафесар Сэнт-Джон ужо сказаў ёй, што яна павінна зрабіць выратаваць Лені. Яе цела ўзбунтавалася паражэннем у дзяўчыне. Ганна не саромелася назваць іх дзяўчатамі. Кэралайн, яна была той, хто клапаціўся, хто ўзяў на сябе іх боль. Ганне прыйшло ў галаву, што Кэралайн запатрабуе расказаць аб гэтай дзіўнай сустрэчы.
  «Я дапамагу», — сказала яна, прымушаючы словы запаўняць мёртвы пакой. «Я бачыў прафесара Сэнт-Джона. Я дапамагу, калі змагу».
  — Гэта была Вольга... — зноў пачала Лёня.
  «Маўчы пра гэта. Скажы мне, што ты зрабіў з Джанет і чаму цябе арыштавалі».
  Здалёку Ганна ўбачыла ўсмешку Караліны. Ёй стала лягчэй. «А цяпер сядзьце. Перастаньце ныць».
  Асцярожна рухаючыся, Ганна апусцілася на матрац побач з Лені. Голас дзяўчыны прагучаў піскам.
  «Гэта былі ўсе мы. Не, гэта была іх ідэя. Як вы думаеце, калі б я сказаў паліцыі, яны б мяне адпусцілі? Не назад у той каледж, я не магу вярнуцца туды... ніколі... я...»
  Лені задыхалася. Панічная атака, так назвала Каралайн. Нешта пра папяровы пакет. Ганна азірнулася. Акрамя смярдзючай прыбіральні ў камеры нічога не было. Што б зрабіла Кэралайн? Ах, гэта .
  Ганна моцнай рукой абняла ўздыбленую спіну. Яна асцярожна дакранулася да вузлаватых костак пад ня надта чыстым свiтшотам.
  - Вось, вось, - сказала Ганна. Кэралайн павінна быць тут. Гэтая сцэна пацешыла б Мэры Уондуокер, падумала яна.
  «Проста скажы мне, што ты зрабіў», - загадала Ганна.
  Лені адсунулася далей, прынюхваючыся.
  «Мы гаварылі аб крадзяжы таго скрутка, з золатам і малюнкамі. Яны паказалі нам гэта на экскурсіі па каледжы, спецыяльны дыспансер… што заўгодна. Яны называюць гэта Алхімічны скрутак. Пасля таго, як словы вырваліся, Лені закрыла рот рукой.
  — Што, — здзівілася Ганна. «Вы… хто? Вы ўсе ?»
  Лені схапіла яе за руку, нібы тая магла выбухнуць.
  «Ціха, калі ласка, калі ласка, Ганна. Можа, слухаюць!»
  «Яны хто? Міліцыя? Як…?»
  «У іх… гм, як вы кажаце… жукі…»
  Ганна ўтаропілася на яе. «Жукі», - коратка сказала яна і правяла позіркам голую клетку. «Наўрад ці тут. Але добра быць асцярожным, - неахвотна дадала яна. У дзяўчыны былі правільныя інстынкты. Яна ўздыхнула на недакормлены асобнік. «Паколькі я размаўляў з прафесарам Сэнт-Джонам аб абвінавачваннях супраць вас, вам лепш расказаць мне ўсё. Нічога не пакідайце, і хутка. Я мушу хутка пайсці, каб дапамагчы… гм, сябру».
  «З-за цябе мы зрабілі гэта», - прашыпела Лені. «Цяпер толькі ты можаш мяне выратаваць». Ганна стамлялася ад інтрыг. Чым яна была для гэтых дзяўчат? Ганна не давала ніякіх абяцанняў ні Дораці, ні яе падапечным.
  «Разумееце, мы хацелі быць такімі, як вы. Моцны і вольны».
  Ганна ўтаропілася. — паспяшаўся растлумачыць Лёні. «Такім чынам, мы вырашылі стаць бандай і зарабляць шмат грошай. Пасля таго, як мы ўбачылі скрутак...» Лёні замяўся.
  Узор для пераймання? Натхнёны крымінальнай кар'ерай Ганны? Неахвотна яна пачала бачыць, як думаюць напалоханыя маладыя жанчыны. У рэшце рэшт, яна сказала ім, што гэта яе выхад з прастытуцыі. Ганна праглынула. «Таму вы папрасілі мяне? Я думаў, што гэта таму, што святы Ян сказаў вам.
  «Ён зрабіў. Калі мяне злавілі, стары Сэнт-Джон схапіў мяне, і я ўдарыў. Я не хацеў прычыніць яму боль».
  «Значыць, ты абараняўся», — не зважаючы на сябе, зацікавілася Ганна.
  «Гм… ну, там было вядро».
  «Вядро? Пластык? Пусты?»
  «Метал. Вядро для швабры. Я замахнуўся на яго. Ён атрымаў гэта ... там ".
  «Дзе»?
  «Ведаеш, у мужчыны ёсць ».
  Узнікла паўза. «Ён моцна паранены?» - спытала Ганна.
  - Не думаю, - з сумненнем сказала Лені. Яна павінна быць мацней, чым здаецца, зразумела Ганна. Жанчыны, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі, павінны быць.
  – А так... – падказала Ганна. «Што было далей? Да прыезду міліцыі». Яна ведала, што да таго, як закон узяў верх, вінаваты быў у найбольшай небяспецы.
   - Пасля таго, як ён спыніў гэты жудасны шум, - панура сказала Лені, - ён сказаў, што я павінен прымусіць вас пайсці да яго. Вы, і ніхто іншы, інакш ён абвінаваціў бы мяне ў замаху на забойства. А астатнія дзяўчаты як саўдзельнікі. Ён бы нас адправіў у турму. Назаўжды».
  Ганна ўздыхнула. «Ну, я бачыў яго. Я не магу сказаць, што ён прапанаваў, але няма сэнсу хвалявацца. Ваша роля ў алхімічным скрутку выканана. Вы разумееце?»
  «Так, Ганна».
  Неўзабаве пасля гэтага Ганна выйшла з паліцэйскага ўчастка, зграбаючы пальцамі валасы, каб вывесці з сябе пах зняволення. Нягледзячы на гэта, яна адчула пах бруду і адбельвальніка на пінжаку Chanel, які яна скрала, змяніўшы дадзеныя пастаўкі ў Інтэрнэце. Аднак не пра камеру Лёні яна думала. Яна ўспамінала сваю начную сустрэчу з Годрыкам Сэнт-Джонам.
  Усё было проста: шантаж. Яна павінна была скрасці сапраўдны скрутак алхіміі ў вашай сяброўкі, Мэры Вандвокер, як толькі яна вернецца з ім у гэтую краіну. Калі вы гэтага не зробіце, міс Вронскі, я абвінавачу вас у злачыннай змове з гандлем дзяўчатамі ў Холівэле.
  Ганна хацела яго ўдарыць. У адрозненне ад Лені, яна прывучыла сябе да стрыманасці. Гвалт выклікаў яшчэ больш непрыемнасцяў. Дакладней, што б зрабіла Мэры?
  «Вам цікава, як адрэагуе ваша міс Вандвокер. Яна сказала б, што я бяскрыўдны без доказаў. Але вас, панна Вронская, я праверыў. Вы з цяжкай школы. Вы ведаеце, што дзякуючы маім прыхільнікам Mer-Corp у мяне ёсць улада, акрамя судоў. Улада дамагчыся дэпартацыі гэтых дзяўчат з Холівэла і адмены вашай здзелкі з уладамі». Сэнт-Джон тхнуў самазадавальненнем.
  Ганна закіпела. Ён меў рацыю. Усё, што яна магла зрабіць, гэта слухаць яго ненавісныя словы.
  «Я хачу арыгінальны скрутак Алхіміі, міс Вронскі. Мне ўсё роўна, хто вы, вы і вашае так званае агенцтва ».
  Вусны Годрыка Сэнт-Джона сціснуліся, нібы ён укусіў павука. "Я хачу, каб гэты скрутак прынеслі мне ", - працягваў ён. «Ніякіх глупстваў аб працы ў каледжы. Ты прынясі мне гэта сюды і нікому не кажы. Ці інакш».
  Ганна маўчала. Яе абурыў пот на лбе Годрыка Сэнт-Джона. Яна пазбягала выпукласці, якая павінна была абараняць яго параненыя яечкі, каб тады яна магла паказаць задавальненне. Праз некалькі імгненняў яна кінула яму слова: «Грошы».
  Часткова заява, часткова пытанне, яе адказ супакоіў Сэнт-Джона. Ён наліў у келіх яшчэ фіялетава-чырвонага віна, паставіўшы графін на стол каля свайго крэсла. Ганне ён нічога не прапаноўваў.
  «Грошы? Ну, можа, панна Вронская. Пазней, значна пазней. Калі я знайду... калі я змагу завяршыць працу над сапраўдным скруткам Алхіміі. Пакуль ты працуеш на мяне. Прынясіце мне скрутак Маці Джуліян на працягу двух тыдняў, ці я дамагуся таго, каб гэты лыч Лені быў прыцягнуты да адказнасці за замах на забойства. У турме яна доўга не пратрымаецца».
  Сэнт-Джон кінуў назад духмяную вадкасць і зірнуў на Ганну, якая назірала за ім. Гэта быў выклік. Нішто ў паводзінах чалавека не прызнавала, што Лені быў сапраўдным чалавекам.
  Ганна наўмысна перацягнула мяккі зэдлік і села. Некаторыя словы былі іскрамі, якія гарэлі. Яна больш не думала пра Мэры і Кэралайн.
  «Я чакаю свайго адказу, панна Вронская. Мясцовая паліцыя будзе рада, што мая памяць аднавілася. Цяпер я магу апісаць страшныя ўдары; як гэта... тое злое дзіця з відавочнай злосцю...»
  «Я зраблю гэта». Ганна пачула гэтыя словы, таму, напэўна, яна іх прамовіла.
  «Скажы?» Сэнт-Джон нахіліўся наперад, выпускаючы новыя хімічныя пахі, яго завостраны падбародак ткнуўся да Ганны. Яна паднялася і надзела куртку.
  «Я вазьму для цябе скрутак алхіміі».
  «На працягу двух тыдняў. Я павінен паспець да... праекта, у якім я працую».
   «Хутчэй. Я хутчэй дастану». Яна была занадта абураная, каб глядзець на яго.
  Сэнт-Джон адкінуўся назад і зноў пацягнуўся да графіна. «Мая памяць туманіцца. Проста пераканайцеся, што так і застанецца. Выходзячы, міс Вронская, зачыніце дзверы.
  Ганна ляпнула дзвярыма і як мага гучней затупала абцасамі ботаў уніз па лесвіцы. Яна зусім не ведала, ці збіраецца аддаць скрутак Алхіміі Годрыку Сэнт-Джону.
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ТРЭЦЯЯ
  ГНІЛЕННЕ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 12
  У ЦЕМРУ
  Караліна прачнулася ў цемры. Яна марыла пра Марыю. Старэйшая жанчына сказала ёй уставаць, яе чарга гатаваць сняданак. Такога ніколі не было ў рэальным жыцці. Дэпрэсія Кэралайн непрадказальна мянялася паміж бессанню і тым, што Ганна называла Кэралайн мядзведзем, спячкай і сном па дваццаць гадзін у суткі. У любым выпадку, яны дазвалялі ёй спаць, калі яна магла.
  Над яе ротам нешта казытала ў носе. Падняўшы галаву, Караліна ўбачыла ў цемры чырвоныя завікі. Дзе яна была? Яна старалася не панікаваць. Яе засунулі ў ложак з тугімі коўдрамі. Вокладка была занадта цёплай і драпінай. Спрабуючы паварушыць рукамі, яна сутыкнулася з чымсьці цвёрдым. Яе прывязалі да ложка. Страх палымнеў; яна адкрыла рот і захліпала, задыхаючыся.
  «Спыні».
  Голас прашыпеў з цемры. Каралайн здушыла крык. Яна не бачыла нічога, акрамя чырвоных кропак. Некаторыя міргалі, як малюсенькія агеньчыкі.
  «Спыні гэты шум». Голас быў раздражнёны.
  «Вішшшшшшшшш...» Кэралайн паспрабавала вызваліць рот. У рэшце рэшт, яна вырашыла выкарыстаць свой жахліва сухі язык, каб штурхнуць на калючую тканіну. Скруціўшы галаву, яна вызваліла рот ад покрыва.
  «Хто там?» - прашаптала яна.
  «Нічога, - пачуўся хрыплы адказ. Гэта можа быць жанчына ці мужчына. «Проста маўчы. У адваротным выпадку прынясуць яшчэ таблеткі. Хутка развіднее. Што б вы ім ні сказалі, некаторыя з нас хочуць прачнуцца».
  Голас быў злы і крыху напалоханы, зразумела Кэралайн. Яна павінна быць у Старой бальніцы. Азіраючыся назад, яна ўспомніла іголку, а потым вогненных змей, якія пранесліся па яе жылах. Потым нічога, пакуль не прачнуся… тут. Правільна, у Старой бальніцы яны трымаюць ведзьму з ключом ад скрутка алхіміі. Ганна прыйдзе па яе, па яе і зніклую ведзьму.
  Ганна, дзе ты? — ціха прамовіла яна ў цемру. Прыходзьце зараз. ты мне патрэбны; завязі мяне дадому.
  Цемра мільганула аднойчы; чырвоныя кропкі гарэлі. Кэралайн пачула слабы піск. Гэта павінна быць палата. Чырвоныя кропкі, напэўна, машыны. Чаму так цёмна?
  - Я не магу рухацца, - прашаптала яна, спадзеючыся, што голас адкажа. Гэта не гучала... занадта небяспечна, проста... крыху агрэсіўна.
  Як Ганна, падумала яна. Каралайн было цікава, ці чуе яна дыханне. Калі б гэта была палата, там павінна было быць некалькі пацыентаў. Чаму яна нічога не чула, акрамя слабых гудкоў?
  - Я не магу рухацца, - сказала яна гучней. Яе пакаралі і ўзнагародзілі.
  «Заткніся».
  Напэўна, жанчына, падумала Кэралайн, і пажылая.
  «Табе звязалі ногі і рукі. Вось што яны робяць, пакуль не ўбачаць, што ты не будзеш блукаць ноччу. Толькі маўчы. З першым святлом мы можам выпіць кубак гарбаты. Можа, нават цукар».
  Каралайн хацела задаць яшчэ адно пытанне, а потым яшчэ і яшчэ. Яна гэтага не зрабіла. Хутка першае святло, гэта было абяцанне трымацца. Магчыма, яна магла б пачаць высвятляць рэчы для сябе. І ёй вельмі хацелася кубачак гарбаты.
  Праз дзве гадзіны адбылася серыя пстрычак, пасля чаго загарэлася штучнае святло. Караліна расплюшчыла вочы. Яна была ў старамоднай палаце, якую цьмяна памятала з наведвання сваёй бабулі ў дзяцінстве. Гэтую бальніцу планавалі закрыць, нагадала яна.
  Адразу за дзвярыма даносіўся грукат. Кэралайн задрыжала, потым сказала сабе спыніцца. Адразу трое насельнікаў ложкаў скінулі з сябе чахлы і селі ў сядзячае становішча. Бліжэй да Кэралайн была старая жанчына ў доўгім бялізне валасы, апранутыя ў дзіцячую начную кашулю з блакітнымі незабудкамі. Кэралайн убачыла карычневыя плямы спераду і паспрабавала не кляпацца. Жанчына павярнулася да Кэралайн і зірнула на яе. Учорашні голас, здагадалася яна.
  Яе адцягнула прыбыццё каляскі з урнай з гарбатай і грудамі нарэзаных белых тостаў, з якіх капала масла.
  — Дай, дай, — гукнуў малады чалавек з зялёнымі дрэдамі, недарэчна заплеценымі на ружовай скуры галавы. Каралайн бачыла, што ў яго былі фіксатары для ног, хоць рукі былі свабодныя. Ён працягнуў іх жанчынам, якія налівалі гарбату ў пластыкавыя кружкі. Яны паставілі кружку і талерку каля кожнага ложка. Дзве жанчыны, адна афрыканскага выгляду, другая, магчыма, філіпінка, не спрабавалі гаварыць. Кэралайн пацікавілася, ці гавораць яны па-англійску.
  «Дайце, дайце».
  «Пачакай сваёй чаргі». Голас даносіўся з кучы папяровых файлаў на кутнім стале. Калі высунулася галава, Кэралайн убачыла сівую жанчыну ў форме медсястры 1970-х гадоў. У яе нават была адна з тых старамодных кепак. Цёмныя мяшкі абцяжарвалі яе вочы пад мышынай махры. Твар знік. Потым пачуўся металічны стук. Кэралайн не магла размясціць яго. Потым успыхнуў стары дэтэктыўны серыял, які яна глядзела, калі не магла заснуць. Гэта быў гук электрычнай пішучай машынкі.
  Ну, гэта вырашае пытанне з Інтэрнэтам, падумала Кэралайн. Як Ганна мяне цяпер знойдзе?
  Блізка вымалёўваўся твар, прапахлы гарбатай і тостам. Голад і смага запаланілі Караліну. Тралейбус аддаляўся. Пакруціўшы галавой, Кэралайн зірнула на талерку і кружку. Яна змагалася са сваімі абмежаваннямі ў ціхай прайгранай бітве.
  - Гэй, - прашаптала яна так гучна, як адважылася. «Я не магу... Я не магу атрымаць чай. Дапамажыце».
  Яна напружыла запясці пад ружовай коўдрай. Маладая чарнявая жанчына павярнулася. Заўважыўшы праблему, яна дастала старамодны ключ са звязкі на поясе і апусцілася на калені каля ложка Кэралайн. Адчуўшы скрыгат, Кэралайн убачыла, як яна кінулася за знікаючым тралейбусам з хісткай урнай.
  Пацыенты былі сам-насам з стукам па клавішах машынкі і нябачнай медсястрой. Яе стосы файлаў былі складзеныя, як сцены крэпасці. Кэралайн кінула хуткі позірк на сваю раз'юшаную суседку, якая глытала яе тост, а масла сцякала па яе падбародку.
  Падняўшыся на локці, Кэралайн паставіла талерку на ложак і ўзяла кружку з гарбатай. Ён быў цёплым, карычневым і салодкім. Як Ганна, уздыхнула. Што яна магла зрабіць цяпер? Што б зрабіла Мэры?
  «Ідзі, ідзі», — зноў прамовіў малады чалавек, размахваючы пластыкавай талеркай, як фрысбі. Ён выглядаў шчаслівым, размахваючы рукамі. «Ляці, ляці», — сказаў ён, нібы шпурляючы талерку ў малюсенькія вокны. Яны былі занадта высокія, каб было відаць што-небудзь, акрамя блакітных аблокаў, якія бляднелі да дзённага святла.
  «Добра. Цяпер ціха, — пачуўся сонны голас са стосаў папер. «Лекі прыходзяць. Пакладзі».
  Набліжаліся крокі. Іншы тралейбус з бялявай дзяўчынай на выгляд гадоў чатырнаццаці. У рэшце рэшт, Кэралайн зразумела, што не падрыхтавана да "Старой бальніцы". Ён быў загружаны пластыкавымі скрынямі, з якіх тырчалі шпрыцы. Караліна праглынула. Умела пазбягаючы таблетак, спрабуючы не хваляваць свайго нябожчыка мужа, ухіленне ад ін'екцый было зусім іншай справай.
  Медсястра падышла да ложка Кэралайн і паглядзела на табліцу ў канцы ложка.
  «Я не магу мець іголкі. У мяне алергія». Гэта было ўсё, пра што магла думаць Кэралайн.
  Медсястра ўтаропілася на яе, а потым зноў на карту.
  "Вашых лекаў няма ў спісе", - сказала яна з рэзкім мідлендскім акцэнтам.
  «Ніякіх уколаў. У мяне з'явілася сып, паднялася тэмпература і...» Кэралайн не магла ўспомніць больш праўдападобных сімптомаў. Да яе палёгкі, медсястра абмацала і дастала паднос з таблеткамі. Яна паднесла Кэралайн тры сінія таблеткі для рассмоктвання ў малюсенькім кубку і яшчэ адну з вадой.
  "Добра, пачынаю з гэтага", - прамармытала яна. «Пакуль мы не атрымаем вашы запісы».
   — Дзякуй, — ахнула Кэралайн. Яна кінула ў горла ўсе тры таблеткі і кінула ў ваду. Гэта прымусіла яе кашляць. Яна прымусіла сябе легчы, заплюшчыўшы вочы, нібы ўсё было добра. Калі пагрозлівы тралейбус паехаў, Кэралайн павярнула галаву ў падушку і выплюнула таблеткі ў руку.
  Яна адчула рух каля свайго ложка. Побач стаяла на каленях старая ў агіднай начной кашулі.
  «Бачыла цябе», — праспявала яна шэптам. «Ер выплюнуў гэтыя таблеткі».
  Кэралайн шукала спосаб супакоіць жанчыну, пакуль не ўбачыла, як маршчыністы твар ператварыўся ў злосную ўсмешку.
  - Добра, - прахрыпела яна. «Агнэс Нэйсміт», — стукнулася яна ў грудзі. «Вы хочаце далучыцца да камітэта ўцёкаў?» Агнес захіхікала, паказваючы некалькі жоўтых зубоў. «Ёсць некаторыя з нас, хто хоча адсюль. Адна ведзьма».
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 13
  СТРАШЭННА МНОГА КРЫВІ
  Мэры Уондуокер планавала спаць дапазна ў сваім гасцінічным нумары высока над ледзянымі вуліцамі Лос-Анджэлеса. Застаўшыся ў музеі занадта позна, яе цела прагнула адпачынку, а розум затрымаўся ў лонданскім часе. Таму яна настойвала на тым, каб яе ранішнюю сустрэчу з DP і дырэктарам музея Мелісай Олдкасл перанеслі на 11 раніцы.
  Мэры зноў заснула, плануючы няспешны сняданак, які скончыўся тым, што расказаў Кэралайн і Ганне пра свой трыумф. Снег можа выклікаць праблемы з палётамі, але, безумоўна, яна і Скрутак Алхіміі будуць на шляху дадому праз дзень-два.
  Гэтаму не судзіцца. Яе разбудзіў моцны стук у дзверы перад 9 гадзінамі. Падняўшы ногі з ложка, яна адчула, што яе ўдарылі цэглай. Ах, часовае адставанне. Хістка, яна накіравалася да дзвярэй. Нападнікам аказаўся Д.П
  «Я прыехаў з DP. Ён сказаў прынесці табе кавы».
  Без усмешкі ён працягнуў тое, што здалося Мэры гіганцкім кубкам з кардоннай падстаўкай. Мэры ўзяла яго, міргаючы і паківала галавой.
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Не, гэтага быць не можа…”
  «О, я Сэм, брат DP. Людзі кажуць, што мы падобныя».
  «О, так, сапраўды. Заходзьце. Баюся, вы мяне разбудзілі… Сэм.
  Сэм падышоў да акна, рассунуўшы шторы. Яго не цікавіў дзіўны сябар брата. Мэры апякла рот кіпячай вадкасцю. Гэта можа быць кава, падумала яна. Сэм разгарнуўся.
   «ДП хоча, каб вы былі ў музеі раней. Ён хоча правесці для вас экскурсію па… гэтых рэчах. І кажа, што таксі будзе мала. Што са снегам і ўсё. Такім чынам, я павінен вам дапамагчы».
  «Так, вядома. Як ласкава з яго боку. І вы. Ты не мог бы пачакаць мяне на вуліцы, Сэм?»
  Што з апрананнем, цвёрдасцю кавы і снегам, які ўсё яшчэ ішоў, прайшло больш за гадзіну, перш чым яны падышлі да музея. Нешта было не так. На вуліцы стаялі міліцэйскія машыны, тры машыны і хуткая дапамога.
  - Нешта адбываецца, - беспадстаўна сказаў Сэм.
  Мэры схапіла сівога члена паліцыі Лос-Анджэлеса, які шмат казаў мэм. Пачуўшы пра яе сустрэчу з брытанскім стажорам і дырэктарам музея, ён зрабіў некалькі крокаў убок і прамармытаў у радыё. Затым ён настаяў на тым, каб Мэры і Сэм зайшлі ў музей, каб пагаварыць з «сяржантам. Прама зараз, мэм.
  Мэры збіралася запатрабаваць тлумачэнняў, калі цёмнавалосая жанчына ў чорным джынсавым касцюме і з хвосцікам спусцілася па лесвіцы і абвясціла сябе сяржантам Беверлі Рывера. Міс Уондвокер павінна была неадкладна адправіцца з імі ў музей . Гаворка ішла пра забойства.
  Мэры выпусціла партфель, які расчыніўся. Яе рука дрыжала, калі яна апусцілася на калені, каб сабраць копіі Статута святога Юліяна і Акта аб дараванні фонду. З трывогай зірнуўшы на збянтэжанага маладога чалавека побач з сабой, яна паказала яму ісці за паліцэйскімі ў холе музея.
  На лесвіцы і ліфце была нацягнута жоўтая стужка з выявай месца злачынства. Побач з жанчынай у чорным футры, зашпіленым да падбародка, жорстка стаяў пажылы мужчына. Абодва глядзелі на Мэры, яна зразумела і на Сэма. З забароннымі выразамі яны наблізіліся.
  - Міс Уондуокер, - сказала жанчына з акцэнтам, які Мэры пазнала як грашовы акцэнт Новай Англіі. «Я Меліса Олдкасл, дырэктар музея».
  Мэры заўважыла, што, нягледзячы на выпаў снег, прычоска Мелісы Олдкасл у русы колер засталася ідэальнай. Ясна, не сняжынка адважылася распусціць адзіны волас. Дырэктар выставіў наманікюраны палец і пастукаў Мэры па руцэ.
  «Я павінна паказаць вам... гул, - кашлянула яна, - сцэну».
  "Капітан Лассель", - сказаў грубы голас мужчыны побач з ёй. «Нам патрэбна вашая заява пра ўсё, што адбылося ўчора».
  Голас мужчыны быў дзіўным для старэйшага афіцэра паліцыі, прынамсі з таго, што Мэры даведалася з амерыканскіх паліцэйскіх шоу, да якіх яна была таемна залежная. Яна заўважыла, як сяржант Рывера кінуў на сівога чалавека заклапочаны позірк, перш чым пачала разумець грандыёзнасць гэтай сустрэчы.
  «А вы?» Сяржант Рывера падказаў Сэму.
  «Сэм Мэрфі. Тут працуе мой брат. Я не. Ён проста папрасіў мяне прывесці гэта, гэта значыць міс Уондуокер, на сустрэчу сёння раніцай.
  «Калі ён вас спытаў?» — накінуўся сяржант. У Мэры было дрэннае прадчуванне.
  «Учора вечарам каля сямі. Дзе ён? Па дарозе я напісаў яму паведамленне, але ён не адказаў. Ён заўсёды адказвае».
  Сэм заставаўся раўнадушным. Мэры з трывогай паглядзела на яго.
  «Што здарылася?» Голас Мэры высах. Яна не хацела ведаць. Яна хацела дадому.
  «Ты павінен пайсці з намі». Ласэлс схапіў Мэры за руку і пайшоў да ліфта, адцягваючы жоўтую стужку. «Гарышча. Цяпер».
  Яго сяржант ішоў у тыле з Мелісай Олдкасл і Сэмам. Яна засяродзілася на Сэме, адзначыла Мэры. У непасрэднай блізкасці ад ліфта Мэры добра разглядзела твар капітана. Той чырванаваты шнар на правай скроні павінен быў быць ад кулі. Яна міргнула вачыма. Гэта быў кратэр пад яго белымі валасамі з акуратнай чорнай дзіркай? Ці можа куля ўсё яшчэ засела там? Гэты жах адцягваў увагу ад таго, што было наверсе.
  Сяржант Рывера адкашлялася, спрабуючы прыцягнуць увагу Мэры. Мэры праігнаравала яе.
  Недзе — у галаве — Марыя чула ўсхліпы. Капітан Лассель адказаў на яе безвыразным позіркам. «Добра, гэта заможны дырэктар музея Меліса Олдкасл», — ліхаманкава падумала Мэры. Яна спрабавала выкапаць дэталі, якія яна знайшла ў Google пра самалёт.
  Сям'я дырэктара Олдкасла, які атрымаў адукацыю ў Сарбоне і Гарвардзе, дваццаць гадоў таму заплаціла за рэканструкцыю музея. Жанчына ў футры глядзела за Мэры са спрактыкаванай агідай. На яе скуры было сорак пяць, але Мэры ведала, што ёй бліжэй да шасцідзесяці пяці.
  Калі яны прыбылі на гарышча і накіраваліся да стэлажоў, у якіх захоўвалася завяшчанне Рэнсома, здалося ім занадта хутка. Паўсюль былі постаці ў белых камбінезонах, падобныя на грозных снегавікоў. Мэры ўлавіла рэха ўсхваляваных тонаў Д.П. Ён у дзяцінстве вельмі рваўся адчыніць некранутыя куфры.
  Пах ударыў яе першым: дымячага жалеза з салодкім прысмакам. Паміж рухомых ног яна ўбачыла цёмна-чырвоную лужыну. Кроў, крыві было шмат. Побач ляжала цела мужчыны. Нават адвярнулася, галава выглядала знаёмай. Яна пачула крык аднекуль ззаду: крык чалавека; крык хлопчыка. Мэры прабілася праз натоўп. Моцная рука паспрабавала адцягнуць яе. Яна інстынктыўна адбівалася.
  "Дазвольце мне... дайце мне паглядзець", - люта сказала яна. Рука апусцілася.
  Капітан Ласэлс замест гэтага схапіў Сэма Мэрфі, які стаяў, дрыжучы ўсім целам. Мэры апусцілася на калені перад целам. На імгненне яна засталася сам-насам са сваім дрыготкім дыханнем і целам ДП.
  Яго галава была разбітая ззаду, напэўна, звычайным малатком, які ляжаў побач. Мэры захлынулася; яна чула ваніты ззаду. Кроў лілася па спіне DP і злівалася на падлогу, калі яго цела ўпала. Хтосьці перавярнуў яго на бок.
  Гора было нечаканым. Слёзы паліліся на яе шчоках, як не рабілася пасля чарговай смерці даўно. Намазаная крэмам для твару, яе слёзы капалі на яе прыгожае паліто колеру лаванды.
   Недарэчна, яна хацела сагрэць халодныя рукі ДП; яны былі раскіданыя, як карычневыя зоркі. Краем вока Мэры заўважыла яго трыльбі ля куфра Рэнсома. Яна не магла зараз думаць пра скрутак Алхіміі.
  *****
  «Вы, напэўна, брытанец», — сказаў ён на ўваходзе ў музей. Яго маладосць, яго прыязнасць, яго энтузіязм, гэта было? Горла Мэры выдала гук. Ён быў такім… такім нявінным .
  За яе спіной пачуліся галасы. Хтосьці казаў, што цела знайшла сама дырэктар музея. Сэм закрычаў, каб заняць яе месца побач з DP. Мэры паднялася, калі Беверлі Рывера кінулася ўзяць яе за руку. Меліса Олдкасл глядзела з дзвярэй.
  «Адпусці мяне, сволач». Гэта быў Сэм. Ласэль апусціў руку, і Сэм апусціўся на калені каля галавы ДП. Ён выцягнуў палец, а затым адскочыў на камбінаванае «Нееее» ад усіх прысутных паліцэйскіх. Аднак не Ласэль, зразумела Мэры. Ён проста глядзеў на Сэма, нібы збянтэжаны чымсьці.
  «Гэта месца злачынства, сэр».
  Малады чалавек праігнараваў Беверлі.
  «Мой брат. Дазволь мне застацца з братам!» Гэта быў першабытны лямант. Мэры задрыжала.
  Падняўшы галаву, Мэры была шакаваная, убачыўшы страх на твары старога паліцэйскага. Інстынктыўна яна сустрэлася вачыма з Беверлі Рыверай. Маладая жанчына ледзь прыкметна кіўнула. З капітанам Ласэлем не ўсё было ў парадку. Сэма ванітавала. Сяржант Рывера ўзяў на сябе адказнасць за вываз людзей.
  «Сэр, містэр Мэрфі, вяртайцеся сюды. Мне... я маю на ўвазе капітана Ласэля, трэба пагаварыць з міс Вандвокер. І вы, сэр, - сказала яна напружана. «Спадар Мэрфі, хадзем з намі, - казаў сяржант. — Вы таксама, калі ласка, капітан. Яна дакранулася да Ласцэля за руку. «Мы ідзем у кабінет дырэктара, у нумар міс Олдкасл».
  Старэйшы паліцэйскі тузануўся, быццам нехта націснуў на выключальнік.
   «Прывядзіце гэтага чалавека». Ён паказаў на Сэма.
  Сэм не варухнуўся. Мэры выявіла, што сунула сваю руку ў руку маладога чалавека і дапамагла яму ўстаць.
  - Давай, Сэм, - сказала яна. «Пойдзем».
  Праз некалькі секунд Сэм Мэрфі адарваў вочы ад цела. Упершыню ён па-сапраўднаму зірнуў на жанчыну ў паліто смешнага колеру сталёвымі вачыма. Ён кіўнуў, і яна павяла яго да групы супрацоўнікаў музея. Яны апярэдзілі мянтоў з гарышча.
  Праз дваццаць хвілін яны былі ў кабінеце дырэктара. Без футра, прывідная худая Меліса Олдкасл зноў з'явілася ў кашміровым касцюме. Няўдалы колер крыві ў спалучэнні са светлым шлемам яе валасоў надавалі ёй выгляд вікінга.
  Яе кабінет, упрыгожаны як велічны дом, меў некалькі антыкварных сядзенняў. Мэры падышла да добра абабітага крэсла, якое было павернута ад акна да дзвярэй. Ганна аднойчы сказала, што трэба заўсёды шукаць шляхі ўцёкаў. Як змрочна, падумала яна тады. Здавалася, тысячу гадоў таму.
  Сэм лёг на крэсла побач з ёй. Капітан і сяржант Рывера падцягнулі сядзенні да іх, а Меліса Олдкасл стаяла збоку. У Мэры трэсліся рукі. Пах крыві рушыў услед за імі ў шыкоўны пакой.
  «Кава», — гаўкнуў капітан праз плячо ў вестыбюль. Меліса Олдкасл кіўнула. З вытанчанасцю арыстакратычнай адукацыі яна ўстала і прамармытала некалькі слоў з-за дзвярэй. Ніхто не звярнуў увагі, пакуль не пачуў ноту здзіўлення.
  «Прафесар? Мы вас сёння не чакалі. Адбыўся... інцыдэнт».
  Сэм выдаў здушаны гук.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 14
  ЯНЫ НАЗЫВАЮЦЬ ЯГО COOKIE MAC
  Мэры нахілілася наперад, каб уважліва разгледзець навічка. Яна адчула, як скурчылася шыя, гледзячы на мужчыну без капелюша гадоў сарака з бліскучым пукаватым носам. Адтаптаўшы снег з дарагіх туфляў, ён зняў плашч з тартана. Напэўна, каштавала бомба, падумала Мэры. Гэта сапраўдны ўзор, верагодна, вытканы ўручную. Зламыснік звярнуўся да дырэктара музея.
  «Інцыдэнт? Тут, у музеі? Я веру, што нішто не можа перашкодзіць нашым справам, - жвава сказаў ён. У яго новаанглійскім акцэнце быў слабы шатландскі прысмак. «Несапраўдная», — вырашыла Мэры. Надзеньце грошы, як тартан. Ён зняў яго, выявіўшы касцюм у стылі гусіных лапак 1950-х гадоў на квітнеючым круглым жываце.
  Схапіўшыся за самае вялікае крэсла, ён дакрануўся да сваіх рэдкіх валасоў і выявіў, што яны мокрыя. Ён выцягнуў хустку, узмахнуў ёю, як сцягам, і коратка пацёр ёю галаву. Затым з самазадаволенай ухмылкай агледзеў узрушаныя твары. Адштурхоўваючыся спачатку ад ягонага стаўлення, потым ад адэкалона, Мэры пачала адгадваць яго парадак дня. «Спадзяюся, ён не той, за каго я сябе ўважаю», — падумала яна.
  «Дзякуй, што далучыліся да нас, сэр», — сказала Беверлі Рывера з рэзкасцю. «Як вы даведаліся пра, э-э, «інцыдэнт»?»
  Яна кінула папераджальны позірк на капітана, які глядзеў у пустыню. Ён хворы, са спазненнем зразумела Мэры. Яна яго няньчыць. Ён не можа справіцца. Чаму паліцыя Лос-Анджэлеса дазваляе яму быць тут?
  Мажны мужчына заўважыў яе. «Я чуў, што ў вас была… «праблема» з мёртвым супрацоўнікам: чорным стажорам. Афіцэр на дзверы мне сказалі, - прахалодна сказаў мужчына. Потым ягоны позірк перавёў Сэма, і ён заткнуўся.
  «Той чарнаскуры стажор быў маім братам», — сказаў малады чалавек, спрабуючы стрымаць сябе. «Нас лічылі блізнятамі».
  — умяшалася Меліса Олдкасл. - Прафесар Дональд Кухулін Макдональд - наш выдатны партнёр у Алхімічным праекце, - ледзь чутна сказала яна. Мэры магла бачыць, што яна не задавальняе яго прыезд. Таксама не было Мэры.
  - Ты Кукі Мак, - насцярожана сказала Мэры.
  «Вядома, я», - сказаў мужчына, надзьмуўшыся ад задавальнення. «Вось для скрутка алхіміі, які музей знайшоў. А вы?”
  «Міс Мэры Уондуокер з каледжа Сэнт-Джуліян, Оксфард». Мэры павярнулася да Сэма. «Спадар Мэрфі быў так добры, што праводзіў мяне сюды».
  - Сапраўды так, міс Вандвокер, - умяшаўся капітан Ласэл. Новыя рыскі зморшчылі яго дрэнна паголеную сківіцу. «Вы, — ён спыніўся на Мэры, — былі апошнім чалавекам, які бачыў ДП Мэрфі жывым».
  Мэры прачысціла горла. «Акрамя яго забойцы», - адказала яна.
  Капітан Ласэль дастаў з курткі бутэлечку таблетак і кінуў жменю ў рот. Нешматслоўная Беверлі Рывера паднялася, каб наліць яму шклянку вады з гранёнага збана. Кубікі лёду зліпліся ў нейкае белае воблака. Мэры тарганулася, каб спыніцца. Часовы адставанне, калі ёй трэба было засяродзіцца.
  - Нам патрэбна поўная заява, міс Уондуокер, - ціха сказаў Рывера. «Пачнем з голых фактаў. Навошта ўвогуле сустракацца са стажорам?»
  «Ён быў больш, чым гэта», - умяшаўся Сэм. «Так, ён прыехаў у якасці стажора, але ён быў добры са старымі рэчамі. Яго збіраліся павысіць. Ці не ён?» Цяпер Сэм звяртаўся да Мелісы Олдкасл, якая выглядала няўтульнай. «Хіба не ён?»
  Дырэктар музея рэзка кіўнуў. Мэры ўлавіла дзіўны погляд на твары Кукі Мака. Ён глядзеў на Сэма з нейкай агідай.
   Лязг у дзверы прадвесціў каву. Меліса Олдкасл памахала сакратарцы з срэбным падносам і вытанчаным фарфорам. Празмерна, падумала Мэры. І чаму сяржант Рывера дазваляе Ласселесу прыкідвацца галоўным? Менты павінны былі нас разлучыць. Навошта Cookie Mac сарваць вечарыну?
  «Вядома, вы атрымалі алхімічны скрутак», — праінструктаваў Мелісу Кукі Мак. «Я настойваю на праверцы. Гэта цэнтральная тэма майго сімпозіума для Еўрапейскага гістарычнага фонду».
  Не звяртаючы ўвагі на каву, ён стукнуў лыжкай па цукарніцы. «І я знайшоў месца непадалёк, у Каліфорніі, якое называе сябе Школай алхіміі. Выдатнае месца для спробы на Заходнім узбярэжжы».
  Мэры была заінтрыгаваная, а таксама ў жаху. Цяпер яна была ўпэўненая, што Кукі Мак - эксперт, якога чакаюць у каледжы Сэнт-Джуліян. Mer-Corp пасылала яго для праверкі сапраўднасці сапраўднага алхімічнага скрутка. Дык чаму ён тут шукае ? А чаму так трывожна?
  Меліса Олдкасл пачала заспакаяльна мармытаць. Яе перапыніў Ласэль, які з бразготкай паставіў сподачак. Cookie Mac пачынала рассыпацца.
  «Прафесар, як бы вас ні звалі, гэта расследаванне забойства. Я задаю пытанні. Скруткі, лекцыйныя экскурсіі; усё гэта неістотна».
  Выраз яго твару стаў пакутлівым. Траўма галавы, падумала Мэры.
  Ізноў вочы Мэры сустрэліся з вачыма сяржанта. Зноў ледзь прыкметнае пахітанне галавой. Чырвоныя шчокі Кукі Мака загарэліся яшчэ больш.
  « Мне няма чаго дадаць наконт любога забойства».
  Лассель выглядаў збянтэжаным; Рывера строчыў нататкі. Кукі Мак з цяжкасцю ўстаў на ногі. «Як толькі я агледжу алхімічны скрутак, я пайду ў дарогу, афіцэры. Міс Олдкасл, што вы з гэтым зрабілі?»
  Узнікла паўза. Меліса Олдкасл паглядзела на свой дарагі дыван. Потым яна ўстала, каб звярнуцца да пыхкаючага прафесара.
   «Прафесар Макдональд, я не ведаю, дзе скрутак алхіміі. Калі я знайшоў цела, я выпадкова заўважыў пустую скрынку ў куфры каля DP»
  Мэры цяжка ўздыхнула. Сэм барабаніў абцасамі. Ён не клапаціўся пра скрутак, зразумела Мэры. Cookie Mac, з іншага боку, чаргаваў буракі і крэйдавы белы колер.
  «Я казаў вам, што гэта ніколі не трэба было пакідаць…»
  Кукі Мак убачыў твары Мэры і Сэма, зрабіў бясконца малую паўзу, потым завішчаў: «Мае даследаванні гэта пацвярджаюць . Тое, што вы так неасцярожна дазволілі скрасці, - гэта сапраўдны сярэднявечны скрутак, а не копія XVII стагоддзя».
  Мэры адчула, як у яе сціснулася горла. Бэвэрлі Рывэра паманіла мужчыну каля дзьвярэй.
  «Вазьміце заяву прафесара Макдональда ў суседнім пакоі, дэтэктыў».
  «Але... але», - Кукі Мак страціў звязнасць. Спыніўшыся, каб зірнуць на ўсіх, прафесар выскачыў.
  «Сяржант… э… капітан, я баюся, што прафесар мае рацыю», — ціха сказаў дырэктар музея. «Гэтая трагедыя, напэўна, пачалася як рабаванне. Завяшчанне Рэнсома было разрабавана».
  «Завяшчанне. Вось чым ён, прафесар, быў засмучаны?» - занадта павольна сказаў Ласель.
  Побач з ім Рывера старанна стукала па сваім iPad. Потым хворы агрызнуўся: «Мы папярэджваем вас, міс… гм дырэктар, мы тут, каб расследаваць забойства, а не запаўняць вашу страхавую заяву».
  Спрабуючы прыкрыць свае праблемы, падумала Мэры.
  - Справа не ў страхоўцы, - прамовіла Меліса Олдкасл. «Алхімічны скрутак бясцэнны. Калі Cookie Mac мае рацыю, то гэта важнае адкрыццё. Рукапісы Фрэнсіса Рэнсома прыйшлі з Англіі, ці не так?»
  Цяпер яна глядзела на Мэры. - Вось чаму вы сёння прызначылі сустрэчу, міс Уондвокер. Пытанне наконт паходжання?»
  Мэры павінна была даць знак згоды.
   Смерць DP у рэшце рэшт раскрые таямніцы Сэнт-Джуліяна.
  «Сэр, мы спампавалі відэазапіс». Перабіў яго нервовы малады паліцэйскі, які перамінаўся з нагі на нагу.
  «І?» - запатрабаваў Ласель.
  «Вы павінны гэта ўбачыць», — сказаў паліцэйскі. Лассель буркнуў на Рыверу. Яна прашаптала, калі яны падняліся: «Я пайду праверыць з вамі, сэр».
  «Яны, напэўна, маюць на ўвазе камеры на вуліцы перад музеем», — патлумачыла Меліса Олдкасл нікому асабліва. Толькі яна, Мэры і Сэм засталіся сядзець. За імі ўважліва сачыла маўклівая жанчына ў форме.
  "Вядома", сказала Мэры. Яна магла ўспомніць, калі не было бяссонных электронных вачэй. Сэм варухнуўся на сядзенні. Нецярплівасць ці неспакой? - здзівілася Мэры. Яму ёсць што хаваць?
  «Спадар Мэрфі, - пачуўся з дзвярэй надрывісты голас капітана. Рывера і Ласэль увайшлі па-рознаму, змрочныя і засяроджаныя на Сэме. «Спадар Мэрфі, у які час ты прыехаў сюды мінулай ноччу?»
  Здзіўлены выраз твару Сэма ўразіў Мэры, калі не паліцэйскіх.
  «Гм, учора, не. Я ніколі не хадзіў у музей», — сказаў ён з нарастаючым абурэннем. «Тыдні таму, так, я сустрэў DP на вуліцы. Я ніколі ў жыцці не быў тут . Я не займаюся музеямі... Да сённяшняга дня, - сумна дадаў ён.
  «Вы не былі тут мінулай ноччу? Вы цалкам у гэтым упэўнены?»
  Сэм кіўнуў.
  Беверлі паказала Сэму iPad. «Такім чынам, хто гэта прыйшоў незадоўга да 10 гадзін вечара, — нейтральна спытала яна, — час, які судмедэксперты ацэньваюць як час смерці?»
  Мэры кінулася за крэсла Сэма, нягледзячы на тое, што Беверлі адмахвалася ад яе. На экране яна ўбачыла цёмную постаць на фоне слаба асветленага снегу. Верагодна, ён або яна былі апрануты ў чорнае, але святло было занадта цьмяным, каб быць упэўненым нават у гэтым.
   - Не я, - цвёрда сказаў Сэм, трымаючыся больш упэўнена. Мэры адчувала хвалі пачуццяў, якія ішлі ад цела Сэма: Страх? Пачуццё віны? Гора? Яна не магла сказаць.
  «Капітан, сяржант, немагчыма ўбачыць, хто гэта», — сказала яна. «Ён, калі гэта ён, у капюшоне, а на твары шалік», - сказала яна.
  «Калі гэта не ты, дзе ты быў?»
  «Дома».
  «Адзін?»
  Сэм кіўнуў. «ДП адправіў мне паведамленне ў сем пра міс Уондуокер. Ён сказаў, што дапазна працуе над чымсьці вялікім. Мы дзелім кватэру; Я маю на ўвазе кватэру». Сэм выглядаў старэйшым; ён пачынаў разумець наступствы.
  Паліцэйскія нахмурыліся, гледзячы на Сэма, Рывера ацэньваў яго, а Лассель наліты крывёю вачыма.
  «Чаму камера так далёка ад уваходу ў музей?» — спытала Мэры. «І святло вельмі дрэннае».
  «Вулічны ліхтар і ўласная камера музея былі застрэлены пару дзён таму», — сказала Меліса Олдкасл. Яна нахілілася да iPad. «Гэта далей па тратуары. Капітан, дазвольце мне паслаць каго-небудзь правесці інвентарызацыю скрынь для захоўвання, дзе DP… памёр. Больш скарбаў можа не хапаць».
  Лассель выглядаў пустым. Рывера ўскочыў.
  «Добра, прышліце аднаго са сваіх супрацоўнікаў, якога будзе суправаджаць дэтэктыў».
  Меліса Олдкасл адышла ў кут і пачала нешта мармытаць у тэлефон. Яна нагадала Марыі Караліну і Ганну. Мэры аднавіла сваю рашучасць звязацца з Ганнай, бо не магла звязацца з Кэралайн у Старым шпіталі.
  Працяглы водар крыві выклікаў пачуцці да Кэралайн, дрэнныя пачуцці. Адбылося забойства, сказала яна сабе, і Алхімічны скрутак знік. Мне трэба патэлефанаваць. Чорт вазьмі, колькі б часу ні было дадому.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 15
  ХТО ШУКАЕ НЯВІЧНЫ КАЛЕДЖ?
  Знясіленая ранішнімі адкрыццямі, Мэры глядзела на знешні вецер і снег. Калі б яна магла хаця б на некалькі секунд адысці ад паху крыві, які ішоў адтуль, дзе цела Д.П. выгіналася, як акрываўленая каса. Яна зірнула на Сэма і ўбачыла абвінавачанне, змешанае з прывабнасцю. Гэта не мая віна , хацела крыкнуць яна. Вакол было занадта шмат паліцыі, каб дацягнуцца да Сэма, прынамсі на дадзены момант.
  Каб знайсці спакой, Мэры запатрабавала перапынак у туалет. «Дазвольце мне пабыць у адзіноце», — папрасіла яна, а потым змагла дастаць тэлефон. Адказу ад Ганны няма.
  Нават галасавая пошта адмовіла ёй, паведамляючы з агіднай самазадаволенасьцю аб поўнай паштовай скрыні.
  Мэры скрыгатнула зубамі, набіраючы гучнасць рынгтона. О, як яна сумавала па кібернавыках Ганны, якіх не магла зразумець. Глупства, вядома, думаць, што гучней яе ўласны тэлефон разбудзіць Ганну ў Англіі.
  «Хачу», — прамармытала Мэры, звяртаючыся да электроннай пошты. Ах, тут была Ганна: прадмет «Нябачны каледж». Даследуючы, Мэры ззяла ў духмяным ззянні музейных туалетаў. Мне не патрэбны даследаванні. Мне патрэбны навіны. Раскажы мне пра Кэралайн. Што адбываецца? Чаму не размаўляеш? Тым не менш яна адкрыла ліст.
  Ад Cybercrafter183@lilith да MaryWandwalker@gmail.com
  Доказы ачышчаных баз даных на Фрэнсіса Эндру Рэнсома. Некаторыя сайты схаванай алхіміі пацвярджаюць членства ў Нябачным каледжы (гл. вікі ніжэй). Яны таксама спасылаюцца на сябра мастака і таварыша па алхіміку Роберта Ле Мора з Лондана. Le Хутчэй за ўсё, аўтар C17-га скрутка алхіміі, бо ў лісце, які захоўваецца ў Лос-Анджэлесе (вашым музеі), гаворыцца, што яны наведалі Сент-Джуліян у патрэбны год. Аўтарства чатырох іншых алхімічных тэкстаў поз. атрыб. Р. Ле Мор (eLibrary Брытанскага музея). Я знайшоў сляды пошукаў абодвух алхімікаў за апошнія 3 месяцы. Спроба адсочваць URL-адрасы, але пацвярджае ЗША, а таксама Вялікабрытанію. Хутчэй, Ганна.
  Ніжэй быў устаўлены запіс вэб-старонкі з нечага пад назвай WikiEsoterica:
  Нябачны каледж, The: c. 1640 – 1770. Афіліраваная група алхімікаў і філосафаў у Лондане, якая стала Каралеўскім таварыствам (заснавана ў 1660 г., працягваецца). Згадваецца ў нямецкай розэнкрэйцэрскай літаратуры. У лістах у 1646 і 1647 гадах Роберт Бойл, пазнейшы вучоны Каралеўскага таварыства, гаворыць пра «наш нябачны каледж» або «наш філасофскі каледж». Каралеўскае таварыства, прысвечанае атрыманню ведаў праз эксперыментальныя даследаванні, таксама дух алхімікаў. Тры датаваныя лісты з'яўляюцца дакументальным доказам: Бойл адправіў іх Фрэнсісу Эндру Рэнсому ў Новай Англіі і малавядомаму алхіміку Роберту Ле Мору.
  Быў другі абзац пад загалоўкам: Апошнія даследаванні.
  Гісторык Кухулін Макдональд адрознівае Нябачны каледж ад іншых груп, якія таксама спалучалі элементы тэалогіі, прыродазнаўства, медыцыны, філасофіі, алхіміі і нават палітыкі (паколькі амерыканскія калоніі цесна звязаны з лонданскія інтэлектуалы). Апошнія спасылкі на Нябачны каледж уключаюць хіміка-даследчыка Годрыка Сэнт-Джона з каледжа Сент-Джуліяна ў Оксфардзе. Глядзіце "Страчаная хімія алхімічнага скрутка Святога Джуліана", St, John, G. Journal Natural Philosophy and Science , vol. 46, 2017 (вясна), стар. 27-54. Гл. таксама Сярэднявечная тэалогія, Алхімічныя групы, Даследаванні багіні, Фемінісцкая духоўнасць, Джуліян з Норыджа.
  *****
  Мэры прытулілася да мармуровага рукамыйніка. Годрык Сэнт-Джон і Кукі Мак, або прафесар Кухулін Макдональд, каб даць яму яго сапраўднае імя; - раз'юшана думала яна. Адзін быў гісторыкам, другі хімікам-даследчыкам, і тым не менш абодва былі ўцягнутыя менавіта цяпер. Яны ведалі адзін аднаго, вядома, нават калі афіцыйна ў розных акадэмічных колах. Адчайна шукаю скрутак, абодва, арыгінал, а не копію. Ці маглі яны быць у гэтым разам?
  Мэры здрыганулася, калі дзверы адчыніліся перад сяржантам Беверлі Рыверай.
  - З вамі ўсё добра, міс Вандвокер?
  «Гм, так, вядома,» сказала Мэры, крыху ўсхваляваная.
  «Я... гм, проста хацеў сказаць... Ну, вы, напэўна, заўважылі, што капітан Лассель...»
  «Хварэе? Так, я маю намер падаць скаргу», - ачуняла Мэры. «Вы не выконваеце правільную працэдуру».
  Мэры хацела ўцячы. Чым хутчэй яна зможа пераканаць паліцыю адпусціць яе, тым хутчэй яна зможа высачыць Кэралайн.
  - Капітан захварэў, - рэзка сказаў Рывера. Вы бачылі гэты шнар ад кулі ў яго на галаве, ці не так?»
  Мэры ўзяла сябе ў рукі. «Вядома, я не меў на ўвазе...»
  «Бюракратыя», - загадкава сказаў Рывера. Яна ўздыхнула і расслабілася. «Слухай, я ведаю, што ахова здароўя ў Вялікабрытаніі адрозніваецца. У гэтай краіне, нават у гэтай дзяржаве, усё па правілах. Капітан павінен атрымаць вялікую выплату па непрацаздольнасці, калі страхавая кампанія пагадзіцца». Яна зрабіла паўзу і працягнула.
  «Зараз страхавая кампанія тармозіць, і гэтым займаюцца юрысты паліцыі. Між тым, у капітана ёсць тры тыдні службы, пакуль ён не атрымае права на поўную пенсію. Начальнік хацеў, каб ён дзяжурыў, але гэты снег азначае, што ўсе дзяжурныя. Лос-Анджэлес, мякка кажучы, не створаны для барацьбы з завеямі. Снег ставіць пад пагрозу асноўныя паслугі. Мэр асцерагаецца рэзкіх адключэнняў электрычнасці. Гэта можа прывесці да марадзёрства. Значыць, мяне прызначылі… — яна развяла рукамі.
  - Даглядаць за ім, - сказала Мэры.
  «Каб ахапіць асновы, пакуль мы не зможам перадаць справу іншай камандзе», — адказаў Рывера.
  Мэры цынічна задумалася, ці атрымае жанчына ў становішчы Ласэля такую падтрымку. У глыбіні душы яна па-ранейшаму была ў лютасьці з-за таго, што яе звольнілі з архіву, таму што ва ўзросьце 60 гадоў яе палічылі занадта старой, каб перавучвацца для лічбавай эпохі. Мэры адцягнула памяць. Яна не павінна адцягнуцца.
  «Мне трэба вярнуцца ў Англію», - сказала яна з годнасцю.
  «Зараз немагчыма», — сказаў сяржант. «Без сумневу. Гэта забойства».
  «Так, я ведаю, што гэта забойства», - з'едліва адказала Мэры. «Мне спадабаўся гэты малады чалавек. Ён быў... - Яе голас знік; яна схапіла мармур ззаду. Сяржант Рывера схапіў яе за руку.
  «Давай, ты ў шоку. Мы прынясем вам… чаю; і доктара, калі ён вам патрэбны».
  Рывера адвёў Мэры назад у пакой і пасадзіў побач з Сэмам, які глядзеў у пустату. Мэры заўважыла ля горла маладога чалавека ланцужок з зялёным дыскам. NA, было сказана. Сяброўка? Не, гэта быў проста пластык. О, цяпер яна ўспомніла з амерыканскага тэлебачання: Ананімныя Наркаманы. Напэўна, ён далучыўся сюды.
  Мэры ўзяла скрынку з сурвэткамі побач з пустымі кубкамі кавы і весела выцерла твар. «Я ніколі не клапацілася пра макіяж, — падумала яна, убачыўшы ружова-карычневы пляма разам з кавалачкамі тушы.
  «Няма доктара», — цвёрда сказала яна дапытліваму Рыверу. «Няма гарбаты», — сказала яна, усміхаючыся. «Больш кавы было б добра».
  Сяржант зрабіў знак паліцэйскаму ў дзвярах. Ласэль падышоў да акна і глядзеў на падаючы снег. У адчыненых дзвярах Мэры ўбачыла фігуры, якія збіраліся ў фае. Была фігура ў пакамечаным вярблюджым паліто. Чамусьці гэта выклікала патрыцыянскі адценне Годрыка Сэнт-Джона.
  — Раві, — паклікала яна. «Раві Патэль! Што ты тут робіш? Хадзі і сядзі з намі».
  Малады чалавек увайшоў і сеў, не гледзячы на Ласэля з пустым тварам. Мэры заўважыла, што рукі ў Раві былі белыя, нават трохі сівыя на кончыках.
  «Ты таксама пальчаткі забыўся?» - сказала яна.
  Раві паківаў галавой.
  «Міс... гм, дзе скрутак алхіміі?» - сказаў ён, панізіўшы голас і настойліва загаварыўшы. «Яны ўжо знайшлі?»
  - Чарадзейца, - аўтаматычна сказала Мэры. «Я міс Вандвокер. Вы толькі што прыехалі?» Начны пералёт мог быць прычынай яго дзіўных паводзін. Яна сумнявалася, што Годрык Сэнт-Джон дасць месца ў першым класе простаму кандыдату навук. студэнт.
  - Так, - прашаптаў Раві. «Скрутак Алхіміі быў скрадзены, ці не так? Я маю на ўвазе скрадзенае забойцам».
  - Магчыма, - асцярожна сказала Мэры. «На дадзеным этапе няма нічога пэўнага. Хто вам сказаў пра забойства?»
  "Твітэр", хутка сказаў Раві. «Паліцэйскія на дзвярах пацвердзілі цела на гарышчы».
  «Ах, хто гэта?» Капітан Лассель зноў прачнуўся.
  - Гэта Раві Патэль, - сказала Мэры. «Ён з'яўляецца студэнтам-даследчыкам каледжа Сэнт-Джуліяна ў Оксфардзе, які валодае, мае сувязь з Фрэнсісам Эндру Рэнсамам. Ведаеце, чалавек, у чыім завяшчанні музею знаходзіцца месца, дзе было знойдзена цела».
  Вочы Ласцэля бліснулі. — у роспачы працягвала Мэры. «Гэта складаная гісторыя, капітан… і сяржант Рывера. Цалкам магчыма, што скрутак, які… з таго куфра ля цела, насамрэч належыць Англіі. Мяне адправілі сюды, каб вярнуць».
  Лассель нахмурыўся ад пагрозы амерыканскай уласнасці.
   «Мы не «аддаём» гістарычныя рэчы ў гэтай краіне», — сказаў ён канчаткова.
  «І ў Англіі таксама», — рэзка сказала Мэры (з думкай пра Грэцыю і мармур Элгіна). «Аднак Алхімічны скрутак быў скрадзены з Оксфарда. Рэнсом нелегальна прывёз яго ў Новую Англію. Скрутак не амерыканскі, - сказала яна крыху гучней.
  Навошта паліцыі клапаціцца пра скрутак алхіміі, які быў у Амерыцы яшчэ да існавання краіны?
  «ДП мог загінуць, абараняючы скрутак», — дадала яна. Вочы Ласцэля заставаліся затуманенымі.
  У адрозненне ад свайго начальніка, Рывера не разгубілася. - Такім чынам, гэты скрутак, як вы кажаце, быў скрадзены з Англіі, - гэта той самы скрутак, якім трызніў прафесар Макдональд?
  Мэры кіўнуў. Наколькі горш можа стаць гэты дзень?
  «А, значыць, таму вы і прыйшлі ў музей». Рывера быў на больш цвёрдай глебе. «І вы таксама?» яна паказала на Раві, які выглядаў нервовым. Перш чым ён паспеў адказаць, яна рэзка павярнулася да Мэры.
  «Такім чынам, вы лічыце, што скрутак алхіміі з'яўляецца часткай забойства? Даволі смелая здагадка для міс Уондуокер, былога лонданскага архіварыуса і прыватнага дэтэктыва?»
  «Чорт, — падумала Мэры. Я ненавіджу Інтэрнэт. А наш сайт нават не гатовы. Яна падняла падбародак і сустрэла позірк Рыверы ў лоб.
  «У 1658 годзе Фрэнсіс Эндру Рэнсам скраў алхімічны скрутак з каледжа Сэнт-Джуліян, майго цяперашняга працадаўцы. Рэнсам быў членам трансатлантычнай групы пад назвай The Invisible College. Яны былі алхімікамі, што азначае, што яны працавалі з матэрыяй і духам разам».
  Беверлі Рывера выпусціла пісьмовы інструмент, якім карысталася, на планшэт. У той жа момант Меліса Олдкасл вярнулася ў пакой, адцягнуўшы ўвагу Мэры тым, як яна з цяжкасцю ўпала ў крэсла.
  «Прапала, прапала. Я, насуперак надзеі, спадзяваўся, што DP перамясціў алхімічны скрутак. Без шанцаў. Мы ўсюды праверылі. Яно знікла».
   Велізарнасць яе адкрыцця зламала яе ідэальна нафарбаваны твар, твор мастацтва ў ботаксе. Яна павярнулася да Мэры і працягнула рукі.
  «Алхімічны скрутак быў там , калі я адкрыў куфры на мінулым тыдні па настойлівай просьбе прафесара Кукі Мака. Мы гэта бачылі; мы яго пратрымалі . У скураных пальчатках, вядома».
  Краем вока Мэры ўбачыла, як Раві пачаў стукаць у свой тэлефон.
  Меліса Олдкасл змагалася са сваёй стратай. «Алхімічны скрутак Рэнсома быў такім... такім прыгожым і... таямнічым. Я адчуў дзіўную моц... нават калі не мог распазнаць мову. Кукі, прафесар Макдональд, сказаў, што гэта ў кодзе. У яго не было часу правесці належную ацэнку тут жа, таму я настаяў на тым, каб яго вярнулі туды, дзе мы яго знайшлі, каб я мог параіцца з папячыцелямі. Мы адклалі з-за снегу і таго тэлефоннага званка з Сэнт-Джуліяна ў Англіі». Яна спынілася, каб паўтарыць жудасную праўду.
  «Скрутак, бясцэнны алхімічны скрутак, прапаў».
  Мэры была ашаломлена, што яе місія тут падышла да канца. Сапраўдны алхімічны скрутак цяпер быў па-за дасяжнасцю. Што будзе з Сэнт-Джуліянам?
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 16
  БРАТ АХВЯРЫ
  Мэры не прыйшлося доўга разважаць пра страту бясцэннага алхімічнага скрутка ў Сент-Джуліанс. Дырэктар музея таксама. Што да паліцыі, то Лассельс быў пусты, а Рывера хмурыўся ў свой тэлефон. Усе яны перажылі шок.
  «Вы чортавыя ваўкалакі», — закрычаў Сэм, устаючы. «Мой брат памёр. Вам напляваць, нікому з вас, на майго брата. Ён проста мёртвае цела. In-conven-ient.»
  Апошняе слова ён прамаўляў склад за складам, нібы хацеў зрабіць кожнае слова ўдарам. Вочы Ласэля гарэлі, і Рывера напружыўся.
  - Сэм, - сказала Мэры, прызнаючы яго абвінавачванне. «Нам вельмі шкада. Гэта не так. Шок прымае людзей… па-рознаму…»
  Яна не была ўпэўненая, ці верыць у тое, што гаворыць. Ёй не спадабаліся позіркі, якімі абмяняліся Лассель і Рывера, потым Рывера і паліцэйскі ў форме каля дзвярэй.
  «Спадар Мэрфі, - сказаў Рывера. «Гэтыя афіцэры адвядуць вас у пастарунак для допыту па справе аб забойстве вашага брата і крадзяжы кнігі».
  «Скрутак». Гэта была Меліса ў здушаных тонах.
  «Не!» - крыкнуў Сэм.
  «Мы ведаем ваш рэкорд. Мы ведаем, што вы шукалі грошы на наркотыкі». Гэта быў Ласэль, рука ляжала на стрэльбе за поясам.
  «Што? Вы не можаце мяне арыштаваць, - крычаў Сэм з іншага боку пакоя. Двое паліцыянтаў у форме зачыніліся. «Я чысты. DP мне дапамагаў. Вы абвінавачваеце мяне ў забойстве сваіх брат. Я невінаваты. Вось на тых багатых прафесараў варта было б паглядзець…»
  Міліцыянты схапілі маладога чалавека за рукі. Мэры бачыла яго ўнутраную барацьбу за тое, каб не пазбавіцца іх і быць арыштаваным за супраціў. Яна паднялася і падсунулася да іх бліжэй.
  «Вы спаганяеце Сэма?» — спытала Мэры. «На якіх паказаннях?» Яна гучала яшчэ больш па-брытанску.
  - Пакуль не зараджаецца, міс Уондуокер. Не, пакуль - або пакуль - у нас не будзе больш доказаў, - сказаў Рывера, - мы проста бярэм яго на допыт.
  Мэры абмянялася бездапаможным позіркам з Сэмам, калі ён дазволіў вынесці сябе з пакоя, усё яшчэ пратэстуючы. Сэм як падазраваны не пераканаў Мэры, але ўсё адбывалася занадта хутка. Ёй трэба было звязацца з Ганнай, яе розум быў змучаны трывогай за Кэралайн.
  «Капітан, у мяне дома надзвычайная сітуацыя…» — пачала яна, але яе перапыніў дырэктар музея.
  неадкладна пагаварыць з прафесарам Макдональдам , - настойвала Меліса. «Дзе ён?»
  «Мы яго адпусцілі», — адказала маладая жанчына. «Ён сказаў, што праверыць з вамі скрутак алхіміі. Ён размаўляў па тэлефоне з вашым памочнікам, калі выйшаў з будынка».
  - Тады ён даведаецца, што мы пацвердзілі знікненне скрутка, - сказала Меліса, апускаючыся на спінку. «Мы з Донай разам пайшлі праглядаць завяшчанне Рэнсома. Яна скажа яму».
  Мэліса склала ўпрыгожаныя каштоўнымі камянямі рукі, рукі, якія выяўлялі яе ўзрост больш, чым яе твар, адзначыла Мэры. Дырэктар музея нібы ўзіраўся ў нейкі нябачны калейдаскоп. Затым яна пляснула рукамі па сцёгнах і паднялася, каб выйсці з пакоя. «Ах, крок старой грашовай прынцэсы», — падумала Мэры. Беверлі Рывера працягвала сачыць за сваім капітанам.
  Мэры зноў павярнулася да капітана Ласэля.
  "Вы павінны дазволіць мне вярнуцца ў Англію", - сказала яна ў гутарцы. «Я не падазраваны. Нельга трымаць мяне тут».
  «Вы не?» - здзіўлена спытаў Ласель.
   Адразу ж сяржант узяў на сябе справу. - Занадта рана быць упэўненым, што вы не ўяўляеце цікавасці, міс Уондуокер. У гэтую хвіліну начальнік кансультуецца з вашым босам».
  «У мяне няма начальніка», — рэзка сказала Мэры. «Я незалежны агент па расследаванні. Калі вы маеце на ўвазе майго былога начальніка, містэра Джэфрыса; тады так, я чакаю, што ён паручыцца за мяне ". Мэры зірнула на Раві, які шалёна пісаў тэкставыя паведамленні.
  гудзенне тэлефона . СМС ад Ганны? Колькі разоў яна казала ёй, што аддае перавагу сапраўдным размовам?
  «Кэралайн у парадку», — гаварылася ў тэксце. Мэры адчула ўкол палёгкі. Гэта павінна быць праўдай; Ганна кахае Караліну. Напэўна, з Каралінай усё ў парадку, а значыць, Ганна бачыла яе. Разам яны знойдуць ведзьму, якая трымала ключ пракруткі, і ўсё будзе добра. За выключэннем таго, што гэта было б без уласна Скрутка.
  Мэры дазволіла прыліву знясілення заліць яе пераўзбуджанае цела. Яна плюхнулася назад і заплюшчыла вочы.
  «Снег узмацняецца», - сказаў малады ангельскі голас. «Я не бачу праз вуліцу. Быццам неба ўпала». Мэры расплюшчыла адно вока і ўбачыла ў акне Раві Патэля. «Як вы думаеце, у янкі ёсць арт-атрад, каб адсочваць скрадзеныя рукапісы — як у Лондане?»
  Ён размаўляў з Мэры, але адказаў сяржант.
  «Мы звяжамся з ФБР. У іх ёсць мастацкі аддзел».
  Мэры была занадта стомленай, каб атрымаць палёгку. Калі б ФБР было ўцягнута, ніхто б не хацеў, каб яна гналася за скруткам Алхіміі. Вярнуўшыся ў Вялікабрытанію, яны з Ганнай выцягнулі Кэралайн са старой бальніцы і вырвалі Джанет Суінфард. Гэта было так проста. Хутка гэтая занадта заблытаная справа будзе скончана. Напалову выканана было лепш, чым зусім нічога.
  Яна правяла позіркам Раві на падаючы снег. Дзівацтва змены клімату, падумала яна. Нішто не застанецца нязменным. Так, надышоў час вяртацца дадому. Як вызвалены дэман, снег танцаваў пад стогнавым ветрам.
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 17
  ПАГОНЯ ЗА СВОЙКАМ І ЗАБОЙЦАМ
  «Хутка ўсё скончыцца», — сказала яна сабе ў вялікім кабінеце Мелісы Олдкастл. Але гэта не было скончана; яна не была ў самалёце, які накіроўваўся ў Хітроў. Яна была ў ложку ў Лос-Анджэлесе. Ганна, я на цябе спадзяюся. Не падвядзі нас. Яна задрыжала. Каралайн, зрабі гэта для Каралайн, прамармытала яна і заснула. Яе планы змяніліся падчас таго бясконцага дня ў музеі пасля таго, як было знойдзена цела DP.
  Капітан Лассель вярнуўся ў кабінет дырэктара і выявіў, што Мэры настойвае на сваіх правах. Яна атрымала нумар тэлефона брытанскага консульства.
  «Што табе сказаў Мэрфі?» — рыкнуў капітан на Мэры, упёршыся рукамі ў сцёгны. Яго пазіцыю падкрэслівала кабура. Беверлі Рывера стаяла побач, каб умяшацца ў выпадку неабходнасці.
  «ДП? Гэта толькі тое, што я вам казаў. А цяпер, капітан, я павінен…»
  «Не ахвяра. Сэм Мэрфі, падазраваны . Я бачыў, як ты шаптаўся раней. Што ён табе сказаў?» Вочы капітана былі занадта яркімі.
  «Нічога; зусім нічога. Ён засмучаны братам. Так быў… я».
  Капітан павярнуўся да свайго сяржанта. «Кіруйце пошукам Сэма Мэрфі: дарогі, аэрапорты, усё».
  «Сэм прапаў без вестак?» - усклікнула Мэры. «Што здарылася?»
  Міліцыянты не звярнулі ўвагі.
   «Сэр, аэрапорты зачыненыя. Гэта снег. Шторм узмацняецца, і мэр аб'явіў аб адключэнні па ўсім горадзе. Яны закрываюць шашы. Нават LAX прыпыняе палёты да заўтра».
  Беверлі правярала свой тэлефон, не зводзячы адным вокам са свайго бязладнага боса. "Толькі што атрымала абвесткі", - заключыла яна.
  «Ён не можа выбрацца з горада». Задаволенасць Ласселя абурыла Мэры.
  Яна ўстала. «Капітан, ЧАМУ ВЫ ГАНЕЦЕСЯ ЗА СЭМАМ?» Капітан павярнуўся да яе з выглядам перабольшанага цярпення.
  - Наркотыкі, - сказаў ён. «Гэта заўсёды наркотыкі. Сэм Мэрфі мае вопыт работы ў вашай краіне. Яго сям'я, відаць, цягнула за нітачкі, каб даставіць яго ў Каліфорнію».
  «Чым займацца?» Мэры напружылася для свайго аўтарытэтнага голасу там, дзе яна не мела аўтарытэту.
  «Не мае значэння».
  - Яму было пятнаццаць, - прамармытала Бэверлі, гледзячы ў тэлефон. «Гэта было восем гадоў таму. І гэта была трава, марыхуана».
  «Тут гэта законна, ці не так?»
  «Не ў сярэдняй школе».
  «Хіба ён не быў малалетнім? Хіба гэтыя запісы не запячатаны?» Мэры абапіралася на сваю таемную прыхільнасць да начных паліцэйскіх шоу.
  - Не паліцыі Лос-Анджэлеса, - ваўкава сказаў Ласэлс.
  Мэры падумала, што яго, а не Сэма, ахапіў нейкі хімічны стымулятар. Як крывадушна, нават калі гэта быў апіоід, які адпускаецца па рэцэпце.
  «Аднойчы наркадылер...» працягваў Лассель. «Хіба я не казаў вам пачаць пошук?» — агрызнуўся ён на падначаленага. Яна выбегла з пакоя, у той час як капітан хмурыўся на Мэры нясфакусаванымі вачыма.
  Вярнуўшыся на сваё месца з годнасцю, яна пачакала, пакуль Беверлі Рывера зноў увайшла.
  «Перш чым пайсці, я хацеў бы пагаварыць з дырэктарам Олдкаслам. Справа ў ДП, - сказала яна маладой жанчыне, якая дамагалася.
   Беверлі хутка адказала. «Капітан адпусціў яе дадому. Яе дом знаходзіцца ў старой частцы Лос-Анджэлеса, дзе снег стварае хаос. Яна зачыніла музей на наступныя тры дні. Столькі павінна доўжыцца навальніца». Яна зрабіла паўзу.
  «Міс Уондуокер, калі Сэм звяжацца з вамі, калі ласка, паведаміце нам. Ён не быў у кайданках, таму змог уцячы, калі службовая машына не заводзілася. Напэўна, лёд у перадачах».
  Мэры праігнаравала яе просьбу. Нараджалася ідэя.
  «Сяржант, вы, гэта значыць мы , лічыце, што забойца забраў скрутак алхіміі. Такім чынам, калі Сэму патрэбныя грошы на наркотыкі (яна панюхала), навошта яму рызыкаваць сюды? Яму не трэба было звяртаць на сябе ўвагу».
  «Таму што ён ведаў, што мы будзем яго шукаць», - умяшаўся Ласель.
  «Такім чынам, а прафесар Кукі Мак? Ён адчайна патрабуе алхімічнага скрутка». Яна нахілілася наперад у прастору, занятую нахмураным Ласселесам.
  «Сёння раніцай з'явіўся прафесар, каб развеяць падазрэнні. Акрамя таго, Раві Патэль, якому дазволілі пакінуць, я заўважыў. Ён прадстаўляе іншага прафесара пасля Алхімічнага скрутка, Годрыка Сэнт-Джона. Дарэчы, дзе Раві?»
  Мэры стала дрэнна, згадваючы Раві. Але Сэм, адчувала яна інстынктыўна, не забіваў свайго брата.
  «Я мяркую, што ён вярнуўся ў свой гатэль», - сказаў Лассель, невыразна кажучы.
  — Капітан, сяржант, — павольна і рашуча сказала Мэры. «З усёй гэтай цудоўнай тэхналогіяй у вашым распараджэнні, вы сапраўды хочаце рызыкнуць…» Вядома, ёй не трэба было гэта тлумачыць. Часам відавочны падазраваны быў занадта відавочным.
  Узнікла паўза, пакуль Лассель заплюшчыў вочы. Беверлі Рывера затаіла дыханне. Мэры прымусіла сябе маўчаць. Гэтыя паліцэйскія не будуць лёгка ўспрымаць прапановы. Тым больш не ад старэйшай жанчыны, а ад іншаземкі, дадаў голас шматгадовага вопыту.
  "Рывера?" - заклік быў у тон капітана.
  «Добра, бос, пакіньце гэта мне. Я раблю гэта».
   І жанчыны зноў не стала. «Значыць, так яно і ёсць», — падумала яна. Так бывае са следчымі групамі, якія давяраюць адна адной. Нават калі адзін з іх не мог працаваць, праца выконвалася. Давер - гэта не праблема. Ці дасягне іх агенцтва калі-небудзь такога ўзаемаразумення? Мэры не магла стрымаць укол сумнення. Аўтаматычна яе рука знайшла тэлефон.
  «Я павінен патэлефанаваць сваім… сябрам у Англіі». Яна ўстала, збіраючыся зноў скарыстацца вестыбюлем або ваннай.
  «Не сыходзь», — прамармытаў Капітан, няўцямна гледзячы на свой iPad. «Міс… э…»
  «Чалакаход. Я проста буду ў вестыбюлі».
  Адказу ад Кэралайн не было, чаго яна чакала. Таксама нічога ад Ганны. Галасавая пошта Ганны працавала, таму яна пакінула кароткае паведамленне.
  Раніца цягнулася, калі Мэры назірала за фігурамі, апранутымі з ног да галавы ў белае, якія ўваходзілі і выходзілі з музея. Снегавікі, сонна падумала Мэры; яны снегавікі, якія заварочваюць DP, атрымліваючы кроў на рукавах.
  У рэшце рэшт, Беверлі Рывера паклікала Мэры. Яна не зусім усміхалася, але было нешта большае, чым яе ветлівы прафесіяналізм.
  «Сэр. Містэр Патэль і прафесар Макдональд абодва засталіся ўчора ўвечары ў гатэлі Majestic у цэнтры горада. І яны абодва выпісаліся. Адрас для перасылкі Patel з'яўляецца падробкай. Гэта бязлюдны ўчастак на Іст-Сайдзе. Макдональд даў іншы адрас у Лос-Анджэлесе. Ён належыць… — яна праверыла свой тэлефон, — штосьці пад назвай «Фонд еўрапейскай гісторыі».
  «Ты спыняешся ў «Кантыненталь», - дадала яна Мэры.
  Яна таксама пацвердзіла маю гісторыю, адзначыла Мэры. Вядома, яна б. «Значыць, Раві сапраўды прыйшоў раней», — сказала яна. «Я думаў, што ён прыехаў сёння раніцай».
  - І мы ведалі, што прафесар Макдональд некаторы час быў у Лос-Анджэлесе, - адказала Бэверлі. «Ён з Усходняга ўзбярэжжа, горада пад назвай Нью-Портсмут».
  «Ён прыйшоў па алхімічны скрутак», — шматзначна сказала Мэры. «Каб атрымаць гэта для свайго сімпозіума!»
  - Сэр, - сказала Бэверлі. «Я таксама праверыў месцазнаходжанне дырэктара Олдкасла. Яна не пайшла адразу дадому, як сказала. Яе ахмістрыня кажа, што ніхто не ведае, дзе яна».
  Мэры кашлянуў. Яшчэ адзін падазраваны на ветры. Літаральна, падумала яна, зірнуўшы ў акно. Снег дзьмуў шалёнымі кругамі, на музей нападаў баншы.
  «Сяржант, апошняе, перш чым я пайду», — сказала яна. «У зніклым скрутку Алхіміі могуць быць ключы да новых лекаў. Мы выявілі, што Фрэнсіс Эндру Рэнсам быў вядомы ва ўсёй калоніі як алхімік і лекар . Рэнсам узяў скрутак, таму што ён меў рэпутацыю лячэбнай сілы. Гэта можа зрабіць яго яшчэ больш каштоўным».
  «Нейкая старая кніга, якая была вакол шмат гадоў?» Беверлі выглядала ашаломленай.
  «Сэнс не ў тым, што людзі думаюць, што ён змяшчае?» Мэры загарэлася. «Зараз навукоўцы і медыцынскія даследчыкі працуюць на карпарацыі. Годрык Сэнт-Джон і яго вучань Раві Патэль фінансуюцца Mer-Corp. Ваш прафесар Макдональд хоча яго для свайго так званага «Фонду еўрапейскай гісторыі». Бог ведае, хто гэта фінансуе».
  Ласель падняў вочы. «Вы сказалі Mer-Corp?»
  «Так, капітан».
  «Уладальнік маёй медыцынскай страхавой кампаніі».
  «О». Мэры не ведала, што сказаць. Беверлі Рывера ўздыхнула.
  «Не хвалюйся. Мы разгледзім усіх патэнцыйных падазраваных, міс Уондуокер.
  - За выключэннем таго, сяржант , - кіўнуў Ласельс галавой у акно. Здавалася, ён занадта стомлены, каб працягваць.
  - Вядома, сэр, - супакоіла Бэверлі. «У нас надзвычайная сітуацыя ў галіне аховы здароўя. Гэты снег выклікае мноства лагістычных праблем. Мэр занепакоены марадзёрствам. Цяпер грузавікі дастаўкі ў горад не могуць праехаць».
  «Пэўна, шторм не працягнецца так доўга?» - умяшалася Мэры.
  «Тры дні цалкам здольныя ператварыцца ў тыдзень. Калі людзі пачнуць турбавацца, што ежа скончыцца, у нас будзе паніка, беспарадкі, нават у такое надвор'е. А пакуль, сэр, - сказала Бэверлі. - Мы павінны адшукаць тых, каго назвала міс Уондуокер.
  У яе апошніх словах было ледзь запытальна. Ласель кіўнуў. Яго шнар на твары металічна бліснуў у праглынутым снегам дзённым святле.
  Тэлефон Беверлі загудзеў. Яна памахала Марыі. - Вяртайцеся ў свой гатэль, міс Уондуокер. Мы будзем на сувязі».
  Мэры падышла да дзвярэй. «Я адчуваю, што ФБР захоча з вамі сустрэцца».
  «Я з нецярпеннем чакаю гэтага, сяржант. Добры дзень, капітан, - сказала Мэры. Яна выслізнула з дзвярэй музея ў снежную гурбу. Холад ударыў па твары і шыі, як цэгла.
  Адышоўшы ў фае, яна памахала Беверлі, звяртаючыся да следчых на месцы злачынства. «Эм..., сяржант? Ці можа адна з вашых патрульных машын падвезці мяне?»
  Вярнуўшыся ў гатэль, яе нумар заплыў над аблокамі. Мэры кінулася на ложак. Нягледзячы на яе ўсе намаганні, паліцыя па-ранейшаму імкнулася разглядаць Сэма як галоўнага падазраванага ў забойстве брата. Яна не магла пакінуць Лос-Анджэлес. Толькі пасля таго, як смерць DP была вырашана. Яна была абавязана яму гэтым.
  Мэры застагнала, перавярнулася і заснула. Мроючы, яна бегла па калідорах з Ганнай перад сабой. Пачакай, дзе Кэралайн? — паклікала яна. Чалавек, які мог быць Ганнай, знік.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 18
  ТУШАНКА
  Старая бальніца падавала паўднёвую ежу ў сталоўцы далей ад палат. Гэта дало час прыбіральшчыкам і медсёстрам змяніць пасцельную бялізну і прамокнуць па падлозе брудную швабру.
  «Гэта тушонка», - ускрыкнула Агнес. Захапленне разгладзіла некаторыя маршчыны на яе твары. Яна кінулася ў сумны пакой, цягнучы Кэралайн за руку.
  Ад паху старога мяса з жывата Кэралайн выйшла хваля млоснасці. Ганна не прыйдзе , сказалі ёй. Яна не можа знайсці цябе . Яна здалася .
  Ганна ніколі не здаецца, прашаптала Кэралайн цёмнай яме ўнутры сябе. Гэта была знаёмая яма. Яна старалася не паддавацца страху, калі ён пашыраўся і паглыбляўся. Не, гэтага не атрымаецца. Агнес сказала ёй, што вядзьмарка была ў пакоі трыццаць адзін. Яна абяцала паказаць яе падчас абеду. Кэралайн трэба было яшчэ патрымацца.
  Я не здамся, - змрочна сказала яна ў яму, ідучы за надзіва хуткай Агнэс. Праз дваццаць хвілін яна нахілілася праз стол Formica і нагадала старой пра сваё абяцанне.
  - Заўтра, - прамармытала Агнэс, падымаючы папяровую талерку і аблізваючы яе. «А можа, на наступны дзень».
  Ганна не прыйдзе , пачула Караліна.
  Вух. Змесціва збана з вадой ударыла Агнес у твар. Каралайн апынулася на месцы з пустым збанам. Яна не памятала пра свой учынак. Вада цякла з разяўленага рота Агнэс, усё яшчэ з прыліплай ежай да яе жоўтых зубоў. Вада прыляпіла белыя валасы да чэрапа. Блакітныя вочы Агнэс глядзелі Кэралайн з твару маладзейшай жанчыны. Потым яна пачала крычаць.
  Медсёстры сышліся да Агнэс. Нешматлікія пацыенты ў выцвілых халатах сядзелі і глядзелі. У наступнай блытаніне Каралайн выслізнула са сталовай. Агнес працягвала вельмі гучна стагнаць.
  - Прабач, Агнэс, - прашаптала Кэралайн. Яна накіравалася да лесвіцы, якую бачыла раней. На ім былі лічбы і стрэлка. Я павінен прайсці ў пакой трыццаць адзін. Заўтра нічога добрага.
  У абед было ціха. Змена зрухаў, здагадалася Кэралайн, рухаючыся ўніз па спісе пранумараваных дзвярэй. Каля трыццаць першай стаяла каляска з некалькімі падносамі з тым знаёмым неапетытным пахам. Нікога не было, і дзвярная ручка паддалася яе дотыку.
  Унутры Кэралайн здалося, што пакой пусты. Потым яна ўбачыла яе. З адным запясцем, прыкаваным да слупа ложка, згорбіўшыся на падлозе, пагойдваючыся, апусціўшы галаву паміж каленяў, была Джанет. Каля сямідзесяці, яе кароткія валасы калісьці былі пафарбаваны ў чырвоны колер. Цяпер белыя карэньчыкі прараслі, нібы іх вырвалі, як агародныя пустазелле.
  Кэралайн ведала Джанет Суінфард з пакояў хворых рэтрыт-цэнтра Холіуэл. Яна пазнала гэту зацвярдзелую ад ветру спіну і жылістыя, як вароніныя гнёзды, рукі. У яе жывёльных стогнах быў нават адценне паўночнага акцэнту Джанет.
  У адрозненне ад кветак, свечак і ладану Холівэла, стэрыльнасць Старой бальніцы не давала нічога жывога. Джанет павінна была адчуць зламысніка. Яна засталася прыгнуўшыся; канечнасці зафіксаваныя. Яна крэпасць, падумала Караліна.
  - Джанет, - мякка сказала Кэралайн, падыходзячы да жанчыны. У адрозненне ад Агнэс, начная кашуля Джанет была чыстай. Яно было такое ж белае, як покрыва, плітка на падлозе, сцены, усё бязлітасна выбеленае. Высокае акно дадавала пліту шэрай хмары.
  - Джанет, Джанет Суінфард, - зноў прашаптала Кэралайн. Хтосьці можа прыйсці ў любы час, каб забраць некранутыя прадукты.
  «Джанет, я сябар. Ты памятаеш мяне. З… з Холівэла. Я Кэралайн Джонс».
  Пучок з белымі і рудымі валасамі перастаў калыхацца. Яе ціхі стогн стаў мацней.
  - Цішэй, - сказала Кэралайн, падбягаючы да Джанет. Насцярожана паклаўшы руку на голую руку, яна прашаптала: «Мяне тут не знайсці. Калі ласка, калі ласка, паглядзі на мяне, Джанет. Што яны табе далі?»
  Калі постаць пачала раскручвацца, Кэралайн адчула жаданне бегчы назад у свой ложак. Ганна не ідзе , - пачуўся голас. Ты адна. Нават гэтая жанчына цябе не хоча. Ты пакінуты . Каралайн закусіла губу; яна прымусіла сваю руку пагладзіць Джанет па плячы.
  «Я размаўляла з вашай сяброўкай, Агнэс», - пачала яна. «Яна, мы… хочам выбрацца адсюль. Што табе даюць?»
  Раптоўны рух прымусіў Кэралайн ахнуць. Джанет адсунулася да сцяны і ўтаропілася ў Кэралайн змрочнымі карымі вачыма. Здавалася, яна пазнала яе здалёку.
  «Ідзі прэч. Я не хачу… дапамогі». Словы вырваліся з яе. «Мне нічога не даюць. Ты чуеш? Яны памянялі мае лекі на плацебо, таму што я не хацеў даваць яму ключ ад скрутка алхіміі. Медсёстры мне не вераць. Яны мне нічога не даюць. Я не магу… Я проста не магу…»
  Яе вочы, скіраваныя на Каралін, пацямнелі. «Ідзі адсюль, ты… здраднік». Яе голас перайшоў у крык. «Вон! Прэч адсюль!»
  Караліна ў жаху адхіснулася. Яна прайшла палову калідора, калі прыйшлі жанчыны, якія прынеслі сняданак. Кэралайн не трэба было ўдаваць, што плача.
  «Дапамажыце мне, калі ласка», — залямантавала яна, выставіўшы абедзве рукі. «Я заблукаў; У абед я разліў збан вады. Я ўцёк і заблукаў. Потым я пачуў крык. Я баюся… Калі ласка, калі ласка, забярыце мяне».
  Хмурынкі змяніліся мармытаннем. Паколькі вар'ятка не выглядала небяспечнай, яе адвезлі назад у палату з грукатам каляскі. Яе паклалі ў ложак, перш чым яна змагла прыйсці ў сябе.
  У суседнім ложку захрапла Агнэс. Кэралайн заплюшчыла вочы. Ганна не прыходзіць.
  Яна, з усіх людзей, ведала, што гэта значыць, калі Джанет кажа, што яны нічога ёй не далі. Каб спыніць прыём антыдэпрэсантаў без папярэджання прымаць таблеткі без стараннага паступовага змяншэння дозы было… неверагодна жорстка. Хтосьці ставіўся да Джанет як да гераінавай наркаманкі.
  Даўным-даўно Кэралайн спрабавала кінуць прымаць лекі такім жа рэзкім спосабам. Праз пару дзён яна кінула змагацца з псіхалагічным болем і бессанню. Сэрца ў яе лупілася; яна не магла стрымаць плачу. Джордж, яе муж, быў напалоханы яе раптоўным пагаршэннем.
  Гэта была яе першая шпіталізацыя, не такая, як тут. У псіхіятрычным аддзяленні ажыўленага лонданскага навучальнага шпіталя былі добразычлівыя медсёстры, спагадлівыя лекары і кожны дзень прыносілі пірожныя, Джордж кожны вечар прыходзіў глядзець тэлевізар, трымаючы яе за руку. Як толькі яна стабілізавалася, ён прывёз яе дадому. Нягледзячы на гэта, спатрэбіліся некалькі тыдняў назад, перш чым яна адчула сябе ў бяспецы.
  Джанет прымушалі пакутаваць. Кэралайн паспрабавала адагнаць вобраз жанчыны, якая прыгнулася. Цёмная яма пашыралася, і Джанет затрымалася там. Яе штурхнуў у цемру нехта, які адчайна шукаў ключ ад алхімічнага скрутка. У Караліны не было сіл гадаць, хто гэта можа быць. Ганна не прыходзіць . Ганна павінна была прыйсці!
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 19
  ДЖАНЕТ ТРЫМАЕ КЛЮЧ
  Караліна раптам прачнулася. Было вельмі цёмна. Усе яе пачуцці былі незвычайна насцярожаныя. Паветра задрыжала. Нешта дыхала побач, стаяла каля яе ложка.
  «Дазвольце расказаць вам пра ведзьмаў», — пачуўся голас. «І Алхімічны скрутак. Разумееце, Рэнсом і Ле Мор абяцалі адправіць яго назад.
  - Джанет, - сказала Кэралайн, седзячы. «Гэта ты? Алхімічны скрутак. Вы маеце на ўвазе, што яшчэ ў семнаццатым стагоддзі Холівэл ведаў, што яго забралі? Мы павінны паведаміць Мэры Уондвокер.
  «Захавальнік ключоў захоўвае сакрэт замены. Але гэты Ключнік памірае. Я павінен ініцыяваць іншы ".
  «Паміраючы? Вядома, не, - сказала Кэралайн. Яна была ў жаху. «Яны любяць вас у Holywell. Мы павінны даставіць цябе дадому. Ты... табе лепш?»
  «Ноччу мне лепш», — пачуўся адказ. «У цемры. Я пасябраваў з істотамі ночы. Я спяваю старыя заклінанні. У шпіталі Холівэла я стаяў каля акна, калі ты спаў. Уставай, Кэралайн. Хадзем, Агнэс чакае».
  «Чаканне? Дзеля чаго?»
  «Каб сачыць, пакуль я раскажу табе свой план для цябе і алхімічнага скрутка. Спяшайцеся, Агнес можа абысціся толькі кароткімі перыядамі. У яе было занадта шмат наркотыкаў, і яе розум амаль сышоў ".
  Занадта здзіўленая, каб пратэставаць, Кэралайн паднялася з ложка. Яна са здзіўленнем заўважыла, што ў жываце затрашчала пачуццё голаду. Джанет адчула яе ваганне.
   «Мы едзем направа ад гэтых чырвоных ліхтароў на два метры. Затым паварочваем на сорак пяць градусаў, каб дабрацца да дзвярэй. Вазьмі мяне за руку, давай, вазьмі».
  «Навошта гаварыць цяпер?» - прамармытала Кэралайн на вуха другой жанчыне. Джанет пахла чыстай, занадта чыстай. Нейкае рэзкае бальнічнае мыла выпарыла яе чалавечы пах.
  Джанет пацягнула Кэралайн, каб рухацца хутчэй. «Цішэй, пачакай, пакуль мы спусцімся ўніз. З 3 да 5 раніцы ніхто не патрулюе».
  Па цьмяным калідоры і пасля некалькіх паваротаў Джанет працягвала размову. «Я думаў, вы зразумелі. Я павінен перадаць камусьці алхімічны ключ, перш чым памерці. Агнес не годная. Яна нічога не можа ўтрымаць».
  Кэралайн схапілася за руку Джанет у адказ на яе змрочнасць. Рука Джанет была жалезнай хваткай. Яна спусціла яе ўніз па лесвіцы, пакрытай брудам.
  «Памерці?» — піскнула Караліна. «Што вы маеце на ўвазе? Ты не памрэш».
  «Ціха, жанчына. Ты разбудзіш начных ахоўнікаў. Яны там наверсе спяць».
  Цемру нарэшце разарваў жоўты прамень. Ён абрысаваў хуткі круг на сцяне. Страх ваяваў з холадам; Каралайн прытуліла да шырокіх грудзей тонкую сукенку.
  «Агнес з факелам. Значыць, яна знайшла бяспечны пакой».
  - І, - дадала Джанет, адчуваючы мурашкі па руцэ Кэралайн, - тут унізе захоўваюць коўдры.
  Пстрычка выклікала агонь у вачах Кэралайн. На шчасце, яе вочы хутка прызвычаіліся і знайшлі вялікі падвал з дзвярыма.
  «Псст, сюды! Сюды, ведзьма і паляўнічы на ведзьмаў». Агнес рагатнула. Яна атрымлівала асалоду ад прыгод.
  Кэралайн глытнула і пайшла за Джанет. Невялікае памяшканне аказалася кладоўкай з запасамі туалетнай паперы, вёдрамі, якія чысцяць вадкасцямі і чыстай бялізнай, у тым ліку коўдрамі. Там жа стаяў стос раскладных крэслаў. Кэралайн уладкавалася як мага зручней, паціраючы халодныя ногі. Джанет падала ёй коўдру.
  Агнэс схапіла сабе ахапак і звіла гняздо на падлозе каля дзвярэй. Яна, відаць, прывыкла сачыць. Кэралайн пачала задумвацца, ці існуе ў Старым шпіталі зусім іншая суполка, часткай якой яна толькі бачыла. Больш за ўсё яна была занята Джанет і яе размовамі пра смерць.
  «Джанет, ты ведаеш, што я тут, каб выцягнуць цябе. Я прыйшоў цябе знайсці. Мы, гэта мая... мая сяброўка, Ганна; яна выцягне нас».
  Каралайн паспрабавала выгнаць са свайго тону сумненні наконт Ганны. Яна правалілася.
  Джанет павярнула разбураны твар да Кэралайн. Няшчасце насыціла малюсенькі пакой, пакуль яна сядзела, ухапіўшыся за сваё цвёрдае пластыкавае крэсла.
  «Занадта позна, Кэралайн. Я больш не магу вытрымаць боль. Ты ведаеш пра боль».
  Караліна ўздыхнула. Яна не магла адмаўляць боль ад хранічнай дэпрэсіі. - працягвала Джанет. «Прыйшоў час расказаць вам пра Ключ. Я тут памру». Яна спынілася.
  Караліна раптам не магла дыхаць. Гэтага не магло быць. Яна заўсёды была той, хто не збіраўся перажыць сваю дэпрэсію. Яе атачалі добрыя, спагадлівыя людзі.
  Дзверы са скрыпам адчыніліся. Агнес зазірнула ў пакой, як непаслухмянае дзіця.
  «Шакалад для Агнэс. Агнес добрая дзяўчынка!»
  «Так, так, пазней Агнес», - сказала Джанет. «Дайце нам некалькі хвілін. Вы ведаеце, што я атрымліваю шакалад ад медсястры, якая мяне шкадуе. Я захаваў яго для вас».
  Для Агнес Джанет прыняла аўру заспакаяльнага прафесіянала. Тым не менш Кэралайн пазнала напружанне вакол свайго рота. Часу было мала. Альбо Агнес перастане быць надзейным вартавым, альбо Джанет страціць кантроль. Ці іх мог даведацца — што гэта было, начны патруль? Уздоўж хісткіх сцёгнаў Кэралайн мільганула полымя.
  Ганна не ідзе , — зноў пачуўся той ненавісны голас. Нядобра, Ганна не прыйдзе !
   «Добра, раскажы мне пра алхімічны скрутак», - прашаптала яна Джанет. Высыпалі яшчэ словы. «Слухаю пры адной умове». У яе вельмі перасохла ў горле. Яна паглядзела на вуголле вакол вачэй Джанет.
  «Умова?» Джанет кінула на яе паранены позірк.
  У Кэралайн было адчуванне, што яна трымаецца за вяроўку з Джанет. Калі Кэралайн адпусціць, гразь Старой бальніцы накрыецца і задушыць іх.
  - Так, умова, - паўтарыла Каралайн. «Вы можаце расказаць мне пра ключ алхіміі. Я вазьму веды і даглядаю за імі. Я буду тым, хто будзе несці гэтую… гэтую адказнасць, але толькі калі ты застанешся жывы ».
  Джанет адкінулася назад, абураная. Караліне было ўсё роўна.
  «Ключ звязвае нас», — настойвала яна. «Пакуль мы не выйдзем адсюль. Мы сыходзім — разам». Кэралайн дрыжача ўздыхнула: «ці не ўвогуле». Яна ўважліва паглядзела на Джанет. «Калі вы не пойдзеце са мной, ключ алхіміі памрэ».
  Позірк Кэралайн спыніўся на Джанет.
  Джанет павольна дазволіла сваім плячам расслабіцца. Яна дастала з кішэні Kit Kat, адчыніла дзверы і працягнула Агнес. Кэралайн пачула, як яна сказала, што есці трэба вельмі-вельмі павольна. Кэралайн затаіла дыханне, пакуль Джанет не села. Нібы гледзячы ў доўгі тунэль, Джанет пачала расказваць пра Скрутак.
  «Я люблю алхімічны скрутак. Мы, захавальнікі ключоў, ведалі, што гэта не арыгінал, які прыйшоў з Усходу праз Маці Джуліяну. Ле Мор зрабіў копію для Фрэнсіса Рэнсама. Але і гэты скрутак валодае магічнымі ўласцівасцямі. З моманту, калі я ўпершыню ўбачыў гэта, папера стала цёплай на дотык. Я ведаю, што яно ажыло, калі я яго трымаў. Ці ведаеце вы, што на спіне ёсць змяя? Некаторыя кажуць, што гэта цмок. Яно падміргнула мне. Вейкі залатыя». Голас Джанет быў крануты цудам.
  «Вы трымалі... э-э... навейшы скрутак? У каледжы Сэнт-Джуліяна?»
  «Так, у маіх голых руках. Толькі ўладальніку ключоў дазволена гэта рабіць. Гэта частка ініцыяцыі. Былы ключнік не павінен прысутнічаць. Вы можаце зрабіць гэта ў адзіночку».
   - Не кажы так... - пачала Кэралайн, калі Джанет падняла руку.
  Караліна паслухалася. Падтрымліваць сувязь з гэтай жанчынай было вельмі важна. «О, карысць ад хранічнай хваробы» , — падумала яна пра сябе з іранічным гумарам Мэры.
  «Я раскажу вам, як я стаў ключнікам. Калі вы ведаеце мой пачатак, вы зразумееце».
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 20
  ГІСТОРЫЯ ДЖАНЕТ
  Джанет пачала рэзкімі словамі, але неўзабаве яны пакаціліся з яе, як стрыманая хваля. Кэралайн бачыла, што яна такая грубая сялянка, з якой яна сутыкалася ў дзяцінстве, калі працавала на фермах і на рынках вакол свайго сельскага дома ў Котсуолдзе. Аднак было нешта нечаканае. Джанет, якая нарадзілася ў сям'і горных фермераў у Камберлендзе, мела брата-блізнюка Джыма. Пара вырасла, ганяючыся за курамі, гуляючы ў хованкі вакол высокіх каменных сцен і куляючыся з гразкіх схілаў. Яны былі жылістымі, як саджанцы на ветры дзікіх балот.
  Абодвум дзецям наканавана было ўспадкаваць бацькаву авечкагадоўчую справу. Як станавіліся вышэй, то трэніраваліся. Да таго часу, як ім споўнілася адзінаццаць, блізняты ўжо маглі кастрыраваць бараноў, карміць нованароджаных ягнят з бутэлечкі і пасвіць адстаючых статкаў з парай сабак коллі. Часта іх высокі аддалены хутар лунаў цэлымі днямі над аблокамі. Іх свет належаў ландшафту, у якім сям'я была практычна самадастатковай.
  Усё змянілася адной з'едлівай восенню з каростай, якая спыніла экспарт бараніны з азёрнага краю. Спачатку сям'я Суінфард страціла свой бізнес, потым яны не змаглі плаціць працэнты па іпатэчных крэдытах на ферму. Нарэшце, яны прадалі астатнія будынкі, у тым ліку свой дом, каб пагасіць запазычанасць.
  Блізняты, выхаваныя як бессентыментальныя, не плакалі, пакуль аўчаркі не павінны былі сысці. Джанет схавала твар на плячы брата, калі коллі грузілі ў прычэп. Яго слёзы пацяклі праз дваццаць хвілін пасля яе, як і яго нараджэнне. Праз тыдзень сям'я жыла ў двухпакаёвай кватэры ў Кесвіку.
  Праз два месяцы бацька блізнят пакідаў цесныя пакоі толькі ў мясцовым пабе. Праз тры месяцы, вярнуўшыся дахаты пасля наступлення цемры, ён пачаў біць іх маці. Таму незадоўга да дванаццацігоддзя блізняты збеглі. Едучы на поўдзень па шашы, яны сцвярджалі любому цікаўнаму кіроўцу, што ім сямнаццаць.
  Ніхто ім не верыў. Для Джанет і Джыма была невялікая пара ў аднолькавых грубых майках і джынсах. У абодвух на шыях тырчалі бурыя кудзеркі. Аднак кіроўцы былі адзінокія; яны бачылі шмат дзіўных тыпаў на дарозе, асабліва ўначы. Прызвычаеныя мяняць гісторыі на паездку, кіроўцы рэагавалі на з'едлівы падбародак Джыма і выклікальныя вочы Джанет.
  Прыбыўшы ў Манчэстэр, блізняты ведалі, што паліцыя будзе напагатове. Нягледзячы на тое, што іх бацька быў ашаломлены танным півам і віскі з супермаркета, іх маці папярэдзіла б улады, таму яны асцярожна выбіралі завулкі і ніколі не кралі дастаткова, каб прыцягнуць увагу.
  Увесь гэты час у іх не было плана; дакладней, не маглі ўзгадніць план. Джанет хацела паехаць у Лондан, яе прывабілі ярка асветленыя крамы, якія яна бачыла па тэлевізары. Ён сказаў, што Джым хацеў знайсці дзе-небудзь аддаленае месца, напрыклад, Норфалк, і паспрабаваць уладкавацца на збор ураджаю. Яны па-сяброўску сварыліся, шукаючы час, каб пазбавіцца ад сваіх страхаў. Ім і ў галаву не прыходзіла, што яны не апынуцца разам. Потым здарылася бяда.
  Жыццё Джанет ніколі не аднавіцца. Крадзеж ежы лепш рабіць паасобку; ўладальнікі крамаў інстынктыўна сачылі за дзецьмі, якія каардынаваліся. Нагружаны двума пачкамі сэндвічаў і парай кока-колы, Джым праслізнуў да ўваходу ў занядбаную Tesco, калі памыліўся ў перапоўненым праходзе. Сутыкнуўшыся з буйным мужчынам у форме, Джым пакінуў сваю джынсавую куртку ў руках ахоўніка крамы. Ён кінуўся з крамы на дарогу. У спешцы ён спатыкнуўся на шляху грузавіка.
  З супрацьлеглага боку вуліцы ўсё бачыла Джанет. У сваіх перыядычных кашмарах яна была вымушана назіраць, як гіганцкія колы скрыгатаюць па тонкім торсе. З-пад падымаўся ружовы туман крычаць шыны. Да таго часу, калі грузавік затармазіў, Джым быў мёртвы, а Джанет знікла.
  Яна знікла другі раз. Вырваная з чалавечага свету, яна ўцякла, як жывёла. Бегла, бо не магла спыніцца. Калі яна села ў кабіну грузавіка, усыпаную шакаладнымі абгорткамі і хрумсткімі пакетамі, мужчыны паглядзелі на яе і адвярнуліся. Ніхто з іх не спрабаваў пагаварыць з ёй па дарозе ў Лондан.
  У Лондане Джанет стала дзіцем цемры. Яна хадзіла ў начныя кавярні з манетамі, якія выпрошвала на вуліцы. Ніколі не была рэгулярнай, заўсёды бадзялася, спала ўрыўкамі ў парках, яна скруцілася пад кустамі. Калі ішоў дождж, яна накіроўвалася да докаў і знаходзіла прытулак на закінутым складзе або фабрыцы. Часцей за ўсё яна хадзіла на вакзалах, з віктарыянскай убогасці якіх было лягчэй адмовіцца ад яе асобы.
  Не мела значэння, куды яна ішла, таму што паўсюль яна бачыла ружовы туман крыві Джыма. Кожны дзень быў адзначаны пстрычкай яго костак.
  У рэшце рэшт, нават яе, ледзь чалавека, заўважылі. Пасля шасці тыдняў у Лондане пачаў пранікаць холад змены сезона, і жанчына ўпусціла манету ў фунт у шапку свайго мёртвага блізнюка. Жанчына паглядзела на Джанет.
  Джанет паклала каштоўную рэліквію паміж ног ля ўваходу на станцыю Пекхэм-Рай. Любой цаной яна пазбягала размовы. Але сёння раніцай яна зрабіла памылку, сеўшы на лаўку, і жанчына таксама села. Джанет адсунулася. Яна якраз збіралася скаціцца ў гадзіну пік, калі жанчына пайшла ў прывакзальную кавярню.
  Джанет ведала, што ёй трэба бегчы, але яна вельмі стамілася. Жанчына вярнулася з кубкам гарачай гарбаты і булачкай, паклаўшы яе паміж імі на сядзенне. Джанет узяла кубак з полістыролу. Яго цеплыня адчувалася добра. Яна пачала пацягваць; гарачая слодыч адразу дайшла да яе халодных пальцаў ног і астылых вушэй. Дрыготкай рукой яна ўзяла папяровы пакет і злізала белую глазуру са парэчкавай булачкі, перш чым запхнуць яе ў рот.
   Яна павінна была бегчы, але яна не магла супрацьстаяць разліву гарбаты. Яе абняла рука. Джанет не варушылася; яны сядзелі, пакуль яна асушыла кубак. Жанчына не задавала ніякіх пытанняў. Яна пачала расказваць пра бяспечнае месца, якое ведала. Ён называўся Holywell Retreat Center, далёка ад Лондана, у краіне. Па яе словах, ён быў прытулкам сотні гадоў, акружаны палямі і авечкамі.
  Джанет зварухнулася пры згадцы пра авечак. Нядоўга думаючы, яна сказала жанчыне, што, магчыма, там спадабалася яе брату Джыму. Пытанні пра Джыма прывялі да гісторыі яго смерці і таго, чаму яны пакінулі дом. Джанет пачала задавацца пытаннем, ці была гэтая жанчына сацыяльным работнікам, якога яна баялася амаль гэтак жа, як паліцыі.
  - Не, я ведзьма, - усміхнулася жанчына. Джанет ведала, што ёй трэба баяцца. Хіба не гэта было ў кнігах апавяданняў? У цёмным лесе вас з'есць ведзьма.
  - Я добрая ведзьма, - сказала жанчына, суцяшаючы руку Джанет. «Мы называем сябе лонданскімі викканами і стараемся дапамагаць людзям, асабліва дзяўчатам, у бядзе».
  Яна не дадала, што «ў бядзе» калісьці, да легальных абортаў, было вельмі спецыфічным тэрмінам, які патрабаваў лячэння травамі. Цяпер вікканцы непакояцца аб маладых уцекачах, такіх як Джанет. Праз дзесяцігоддзе ці два іх клопат распаўсюдзіцца на жанчын, якія сталі ахвярамі гандлю і рабства.
  Джанет пацягнулася прэч з нумарам тэлефона і накрэмзаным адрасам. Калі б яна хацела паехаць у Холіўэл, яна магла б патэлефанаваць, і нехта сустрэў бы яе на станцыі Падынгтан з білетам. Адзін з дарадцаў Холівэла сустракаў бы цягнік у 6 вечара. Гэта было да Джанет. Яна магла знікнуць у злачынным свеце Лондана або выканаць сустрэчу.
  Джанет захавала сустрэчу. У Холівэле яна знайшла стары дом з мяккага каменя знаёмым. «Авечкі і вёска», — падумала яна. Боль ад гэтага прызнання ўжо не быў невыносным. Праз некалькі дзён яна спытала, ці можа яна працаваць у старым садзе. Праз год гэта быў квітнеючы агароднінны ўчастак, які забяспечваў Холівэл сезоннымі прадуктамі.
   Тым часам жанчыны зарэгістравалі Джанет як выхаванку хатняй школы. Ніхто асабліва ўважліва не цікавіўся, якую адукацыю яна атрымлівае. За пяць гадоў яе зёлкі спалучалі магію з хіміяй раслін; за дзесяць гадоў яна магла б чытаць лекцыі ва ўніверсітэце. Фактычна, яна адмовілася ад прапаноў у якасці інструктара ў некалькіх оксфардскіх каледжах, калі яны адмовіліся ад уключэння астралогіі і загавораў.
  Аднойчы Джанет сустрэла на Оксфардскім рынку добразычлівага вытворцы арганічных прадуктаў і пасля кароткай сувязі нарадзіла мёртванароджанага хлопчыка. Яна планавала назваць свайго дзіцяці Джымам. Агорнутая смуткам, Джанет падвоіла сваю адданасць магіі зямлі. Атрымаўшы згоду на пашырэнне агарода ў загон, дзе пасвіліся апошнія коні Холівэла, яна знайшла яго жыхара захапляльным і страшным.
  Меркурый быў старым чорным жарабцом. У юнацтве ён кусаўся, і ён наблізіўся да Джанет, якая выстаўляла яшчэ чвэрць яго ўчастка. Яна не зрушылася з месца і не выказала страху. Фыркаючы ад агіды, ён паскакаў у дальні кут, каб насупіцца.
  Праз некалькі дзён Меркурый проста стаяў і глядзеў на яго злосна. Джанет збудавала плот з драўляных калоў. Нешта павінна было перашкодзіць гэтаму чортаваму каню пагрызці ўсходы морквы. Пасля гэтага Меркурый падбягаў і назіраў, як яна капае. Яна глядзела ў яго цёмныя вочы. Ён ведаў яе. Ён конь, сказала яна сабе. Я бачу розум і разуменне ў кані .
  Прынесла авёс Меркурыю, той ёй рукі лізнуў. Аднойчы яна прыйшла з аўсом, які намачыў ледзяны дождж. Няма Меркурыя ў полі; толькі чорная куча.
  Яна адразу зразумела. Гледзячы на яго труп, засыпаны оксфардшырскім снегам, яна адчула дзіўнае казытанне на лбе. Чорны конскі цень павольна вылез з мёртвай жывёлы і падбег. Авёс зваліўся з яе пальцаў. Конскі цень Меркурыя падыходзіў усё бліжэй і бліжэй, пакуль яна не змагла бачыць яго наскрозь, і ўсе яе пачуцці ўтрымлівалі яго.
  Не раздумваючы, Джанет пайшла да старэйшых дарадцаў. У тую раніцу яны спрабавалі вылучыць наступнага захавальніка ключа алхіміі. Джанет спыніла іх дылему.
  «Я зраблю гэта. Меркурый сказаў мне. Ён памёр мінулай ноччу».
   *****
  «Разумееце, Алхімічны скрутак не падобны на кнігу», - спрабавала растлумачыць Джанет Кэралайн. «Я маю на ўвазе, што гэта кніга , вельмі старая, але гэта значна больш. Гэта практыка, магія, якая жывая і патрабуе кармлення. Як істота. Мы клапоцімся пра гэта, і, у сваю чаргу, Алхімічны скрутак падтрымлівае нас».
  «Як Меркурый?» - здзівілася ўголас Караліна.
  - Так, Меркурый, - сказала Джанет. «Назва паходзіць ад свайго роду трыкстэра ў алхіміі. Таксама… дзіця. І Джым. Усе яны з'яўляюцца часткай алхімічнага скрутка. Таму я расказаў вам сваю гісторыю».
  Каралайн хацела спытаць, ці гэта Ключ. Ці быў Захавальнік ключоў носьбітам гісторый? Замест гэтага яна сказала: «У нас таксама ёсць гісторыя, я маю на ўвазе мяне, Ганну і Мэры Уондуокер. Гаворка ідзе пра Алхімічны скрутак у Сэнт-Джуліане.
  - Усё ў парадку, я ведаю, - сказала Джанет. «Захавальнік ключоў заўсёды ведаў пра копію Le More і сапраўдны скрутак, якія адпраўляюцца ў Амерыку. Разумееце, яна была адной з нас».
  Кэралайн ледзь не ўпала з крэсла. « Яна ? Вы не можаце мець на ўвазе…?»
  «Так, Роберта Ле Мор прайшла як мужчына. Такім жанчынам, як яна, даводзілася ў тыя часы. У адваротным выпадку яе спаляць як ведзьму».
  «Вы хочаце сказаць, што яна была ведзьмай? Алхімік Роберт ле Мор, які зрабіў копію скрутка, быў Робертай, холівэлскай ведзьмай?» Каралайн было цяжка прыняць гэта.
  - Яна была адной з нас, - паўтарыла Джанет. «Да таго, як яна сышла з Рэнсамам, яна была захавальніцай ключоў Холівэла.
  Кэралайн застагнала і ўзяла рукі на бакі галавы. Божа, яе кучары былі тлустымі.
  Дзе, ой, дзе была Ганна?
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА Чацвёртая
  КАЛЦЫНАЦЫЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 21
  ПАДГАЛЬНІК У СТАРЫМ ШПІТАЛІ
  Рот Агнес вымазала шакаладам. Джанет дастала чыстую сурвэтку і плюнула на яе. Старая скарылася на ўборку. Кэралайн вырашыла, што ёй падабаецца Агнес. Яе дзіцячасць суцяшала. Джанет кінула спробы прыбраць карычневы колер з самых глыбокіх маршчын. Ім трэба было вярнуцца ў свае палаты. Гісторыя Джанет заняла занадта шмат часу.
  - Гэта трэба зрабіць, Агнес. Заўтра добра памыйцеся. Не дазваляйце медсёстрам набліжацца да вас».
  «Калі мы пойдзем дадому?» - завыла Агнес, гледзячы на Каралайн.
  «Мая сяброўка Ганна... яна ідзе за намі», - прамармытала Кэралайн. Яна ненавідзела сваю трывогу пры думцы пра Ганну.
  Не за гарамі было і світанне. Неўзабаве гіганцкі кацёл з кашай забурліць; жанчыны і мужчыны ў форме прыбываюць на стаянку, замыкаюць свае машыны і пакідаюць свае жыцці. З пустымі, інстытуцыяналізаванымі тварамі яны стануць вінцікамі ў падземным свеце Старой бальніцы. Ганна не прыходзіць.
  «Твая Ганна не прыедзе», - сказала Джанет Кэралайн. Кэралайн бачыла ўласную адсутнасць надзеі.
  «Давяраць Ганне?» Пытанне прыйшло ад Агнэс.
  "Звычайна, так", сказала Кэралайн, стомленая і няшчасная. Яна пачала весці Агнэс па лесвіцы. Джанет паднялася ззаду. "Але... яна павінна была быць тут - раней".
  Адразу пачуўся жудасны шум. Гэта пачалося як гудзенне і хутка перарасло ў пульсуючую трывогу. Нарэшце, ён страшэнна збіўся, як званы.
  - Аааааа, - завішчала Агнэс, хапаючыся за галаву.
   «Што гэта?» - прашаптала Караліна ў жаху.
  - Не ведаю, - адказала Джанет. «Гэта сігнал трывогі, якога я ніколі раней не чуў. Людзі ідуць. Хутчэй вяртайся ў сваю палату. Я вось так».
  — Не, — сказала Кэралайн. «Не, гэта наш шанец, гэта можа быць наш адзіны шанец. Давай. Вярнуцца па лесвіцы. Мы павінны схавацца».
  Кэралайн пацягнула абедзвюх жанчын назад у склеп. Яна зачыніла дзверы кладоўкі і заціхла. Крыкі і плач грукаталі над галовамі. Было шмат грукату і скрыгатання, а потым яшчэ больш крыкаў і рыпання колаў.
  Жудасны грукат працягваўся. Кэралайн адчыніла дзверы, але яны не маглі зразумець незвычайнага ўзроўню актыўнасці.
  «Калі будзе ціха, мы паспрабуем знайсці выхад», - сказала Каралайн. «Ці могуць быць масавыя ўцёкі?»
  - Наўрад ці, - стомлена адказала Джанет. «Занадта шмат наркотыкаў». Яна паказала на Агнес, якая моцна спала, загорнутая ў коўдру. Джанет апусцілася на падлогу і абхапіла галаву рукамі. Цяпер, калі яна распавяла сваю гісторыю, яе энергія знікла.
  - Я пайду зірнуць, - сказала Кэралайн.
  «Давярай Ганне». Гэта была Агнес. Ад моцнага сну яна сядзела, не спаўшы. У Кэралайн адвісла сківіца.
  - Я зраблю, Агнэс, - сказала яна. Спрачацца не было калі. На самай справе яна адчула палёгку. Пакінуўшы дзвюх жанчын, яна пракралася да паловы лесвіцы. Абнюхаўшы цяпер ціхі калідор, яна пабегла назад. Гэта была дрэнная навіна.
  «Агонь!» - ахнула яна. «Там пажар. Я адчуў пах дыму. Там наверсе ўсё ціха. Яны спустошылі палату. Мы можам апынуцца ў пастцы».
  Джанет і Агнес падняліся як адна. Нават Агнэс выглядала насцярожанай. Потым яе вочы памутнелі, і яна пачала хныкаць.
  «Я думаю, што тут унізе ёсць выхад», - сказала Джанет.
  «Ты думаеш ?» - закрычала Кэралайн, панікуючы. Пах дыму лез у ноздры.
   - Гэта тое, што мне сказала жанчына, якая часам дае мне шакалад, - спакойна сказала Джанет. Пасцельную бялізну прыносіць звонку праз дзверы ў падвал, кажа яна».
  Дзе Ганна? — з адчаем падумала Караліна. Яна зірнула на Джанет. Напэўна, жанчына, якая прагне смерці, не будзе ёй хлусіць. Ці будзе яна?
  Агнэс прынюхалася і мяўкала; яна кінулася міма Кэралайн да дзвярэй. Астатнія жанчыны далучыліся да яе ў калідоры, дзе ўсе закашляліся.
  - Давай, - сказала Джанет. «Любыя дзверы вонкі павінны быць тут, унізе».
  Кэралайн глыбока ўдыхнула, потым пашкадавала, што не рабіла гэтага.
  - Ідзі з Агнэс і бяры факел, - сказала Кэралайн. «Я адразу за табой».
  Каля іхніх каленяў пачынаў клубіцца тонкі едкі дымок. За імі стала яшчэ горача, калі яны рыссю, наколькі магла Агнес, беглі па калідоры, які рабіўся ўсё больш брудным і больш падобным на тунэль. Затым яны падышлі да зачыненых дзвярэй. Джанет застыла.
  «Мы вяртаемся да лесвіцы», - пачала яна. Пачуўся грукат і грукат. Усе агні патухлі. Агнес закрычала.
  «Няма часу!» - крыкнула Караліна. «Адчыніце дзверы!»
  Каралайн шукала вогнетушыцелі ў сценах. Няма. На сеткаватым шкле перад імі не было чаго выкарыстоўваць.
  - Дай факел, - сказала Кэралайн, забіраючы яго ў Джанет. Яна старалася не кашляць, бо дым апякаў яе лёгкія. «Трымайся за Агнес».
  Кэралайн трымала іх адзіную крыніцу святла. Факел згасаў у дыме цяпер да іх грудзей. Кэралайн схапіла цыліндр абедзвюма рукамі і пабегла да шкла.
  Тхап. нічога. Магчыма, маленькая расколіна, але не да канца. Кэралайн наносіла ўдары зноў і зноў з усёй сілы, на якую магла сабраць. Агнэс плакала. Яны з Джанет сціснуліся ў куце паміж бетоннай сцяной і дзвярыма, стараючыся трымаць насы над дымам.
   Прайшло не больш за хвіліну, і Кэралайн пачала нястрымна кашляць.
  - Я паспрабую, - крыкнула Джанет. Пры другім удары Джанет пачуўся шум, які мог быць толькі разбітым шклом. Факел згас. «Калі шкло разбіваецца факелам, а не дзвярыма, то мы памром ад удыхання дыму, і хутка, — падумала Кэралайн.
  «Кэралайн, шкло знікла. Але я не магу зламаць сетку. Мы ўсё яшчэ не можам дабрацца да шлюза». Голас Джанет быў перарэзаны ўздыхамі.
  «Павінна быць чым рэзаць дрот». Кэралайн праглынула: «Я… я вярнуся ў тую кладоўку». Пазногці ўпіліся ў яе руку.
  «Ты звар'яцеў?» - прахрыпела Джанет. «Тут, адкуль ідзе агонь. Праз некалькі хвілін ты памрэш».
  «Іншыя каморы… мы праходзілі…?» Каралайн пахіснулася. Яна пачала губляць кантроль над рукамі і нагамі. Яна паспрабавала паддацца кашлю. Здавалася, што гэта крыху асвятліла яе.
  Удар , Кэралайн пахіталася ад аплявухі па левай шчацэ.
  «Прачніся. Давай. Вы не хочаце паміраць. І Агнес таксама.
  «І вы таксама. Вы? Ты… сука ведзьма!» Кэралайн была занадта напалоханая, каб думаць пра словы. Гнеў зароў. Скрозь клубы дыму яна развярнулася туды, куды прыйшоў удар.
  «Гэта ўсё ваша віна. Я прыйшоў сюды, каб выратаваць цябе. А ты нават не хацеў уцякаць». Абедзве жанчыны дзіка кідаліся.
  «Не... хтосьці прасіў цябе прыйсці...» - гаўкнула Джанет, спрабуючы даць аплявуху Кэралайн і прамахнулася.
  «Ты не хочаш жыць», - закрычала Кэралайн, схапіўшы камяк валасоў Джанет.
  "ТАК, Я РАБОЮ", - крыкнула Джанет. Каралайн, хістаючыся, адступіла. Таксама Джанет. Кэралайн спатыкнулася аб Агнес, якая, спатыкнуўшыся, паднялася на ногі.
  «Агнэс знайшлася; Агнэс знайшла».
  Яна ўціснула невялікі востры прадмет у руку Кэралайн. У роспачы Кэралайн аўтаматычна працягнула руку. Кіслароду павінна быць менш за хвіліну.
   «Агнэс знайшлася. Глядзі, глядзі».
  - Перастань, Агнес, я не магу... о. што гэта? Ой, ой. Сысці з дарогі. Пусціце мяне да тых дзвярэй».
  «Што гэта?» пачуўся карк.
  «Нажніцы для пазногцяў, я думаю. З кішэні Агнэс. Так, так. О, божа, у які бок замок? Дапамажы мне, ты, ты... дурная вядзьмарка.
  З бразгатам дзверы раптам адчыніліся. Кэралайн упала наперад на калені. Яна, хістаючыся, паднялася, потым выцягнула Джанет і Агнэс. Зачыніўшы за імі дзверы, яна прытулілася да іх, смакуючы больш халоднае і чыстае паветра. Раздаўся дробны пстрычка, і люмінесцэнтнае святло ўспыхнула ў тым, што цяпер адназначна было тунэлем.
  - Павінна быць, на асобным ланцугу, - прамармытала Джанет. Яна не глядзела на Караліну.
  - Ідзі, ідзі, - прахрыпела Караліна. З нажніцамі ў адной руцэ і рукавом халата Агнес у другой, Кэралайн ішла за няўпэўненымі крокамі Джанет. Наступныя і апошнія дзверы былі антыклімаксам. Яго мацавалі толькі балты знутры. Нядаўна змазаныя брускі лёгка слізгалі нават у іх дрыготкіх руках.
  Штурхнуўшы металічныя дзверы, яны апынуліся звонку. Была раніца. За цаглянымі сценамі старой бальніцы яны падняліся па прыступках, якія вялі ў двор. Кэралайн азірнулася і ўбачыла чорны дым, які валіў з вокнаў, дзе расплавілася шкло. Скрыгат даносіўся ад агню, які пажыраў Стары шпіталь.
  Жанчыны мутна глядзелі на апусцелы двор. Ён павінен выкарыстоўвацца для грузавых аўтамабіляў. Кэралайн ведала, што яны павінны рухацца. Ім прыйшлося хавацца. Праблема была ў тым, што яна зусім не магла рухацца. Агнэс смактала вялікі палец, а Джанет глядзела на вяршыні дрэў, якія віднеліся над іншым палаючым крылом бальніцы.
  Віск тармазоў перапыніў ачмурэньне Кэралайн. З фургона з надпісам «Прадуктовыя тавары» выскачыла андрагінная постаць у чорным.
  «Кэралайн, яна ў цябе. Сюды, хутчэй заходзь».
  - Ганна, - ледзь чутна сказала Каралайн. «Вы тут. Дзе вы ўзялі фургон?»
  «Няма часу. Проста заходзьце. Мы бярэм другога?»
  - Так, - сказала Джанет, насцярожана гледзячы на Ганну.
  - Хутчэй, пакуль яны нас не ўбачылі, - прашыпела Ганна. Яна нахілілася, каб засунуць Агнэс у заднюю частку фургона.
  - Не, не, - бездапаможна залямантавала Агнэс.
  - Цішэй, Агнэс, - сказала Джанет, седзячы побач з ёй. «Гэта… сябры».
  «Дзверы таксі незамкнёныя», - сказала Ганна, падбягаючы да кіроўцы. Тым не менш Кэралайн села ззаду разам з Агнес і Джанет, перш чым зачыніць дзверы. Фургон неахвотна зарычэў, дзіка збочваючы, калі з-за палаючага будынка завішчалі сірэны.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 22
  АГОНЬ ПАМІЖ ІМІ
  Ганна разбудзіла Кэралайн у 6 гадзін вечара, паставіўшы папяровы шкляначку з гарбатай на столік побач з ложкам. Звонку цемра прасочвалася ў нумар матэля. Святло ліхтара ад ружовага абажура выпраменьвала ружовае ззянне, якое ў Ганны асацыявалася з порнафільмамі. Яна не сказала гэтага Караліне.
  «Прачніся, Кэралайн. Я заварыла гарбаты».
  «Гм. Ах Ідзі прэч».
  «Джанэт кажа, што ты выпіў занадта шмат наркотыкаў, каб працягваць спаць. Выпі гэта, пакуль я прынясу нам сэндвіч з бліжэйшай запраўкі».
  Ганна села на ложак, калыхаючы рукой Кэралайн, пакуль старэйшая жанчына не паднялася на яе локці. Кэралайн уздрыгнула, узяўшы гарачы чай і паставіўшы яго на месца. На другім баку пакоя было доўгае люстэрка. Нехта з шэрай скурай азірнуўся на яе.
  - Добра, - прашаптала яна. «Добра, Ганна».
  «Ты прачнуўся? Устань, каб не заснуць раней, чым я вярнуся».
  Ганна трымала свой выраз у цені. Яе джынсы былі памятыя, а дызайнерскія топы, якія яна звычайна насіла, былі заменены на старую футболку Кэралайн з выцвілым лагатыпам: «Reedbourne Infants Sports Jamboree 1998». У мінулым жыцці Караліна вучыла маленькіх дзяцей.
  «Дзе ты знайшоў гэтую старую рэч?»
  Ганна паціснула плячыма і пацягнулася за курткай. Да Кэралайн данёсся нечаканы пах. Ганна звычайна насіла дарагія духі. Караліна ніколі не цікавілася іх паходжаннем. Мэры перажывала, што Ганна крадзе ў краме. Гэты пах не быў парфумай. Гэтага не можа быць. Так, сапраўды, гэта парафін. Караліна ўспыхнула праўдай. Яна адкінула коўдру і села.
  «Ганна, гэта была ты. Ты, ты распаліў пажар?»
  У дзвярах Ганніна рука застыла.
  «Мы пагаворым пазней».
  На дзвярах была прыбітая пластыкавая картка, напалову схаваная Ганнай, якая не паварочвалася. Правілы пажарнай бяспекі, зразумела Кэралайн. Іронія запаланіла яе.
  «Вярніся сюды!» — загадала яна.
  Ганна не павярнулася. Яна абаперлася лбом на дзверы. Каралайн прывыкла да таго, што Ганна ўхіляецца. Але звычайна не з ёй.
  Калі Кэралайн апусцілася нагамі на падлогу, Ганна нарэшце павярнулася да яе тварам. Рукі Ганны апусціліся ў бакі. Дзве дваццаціфунтавыя банкноты з чырвоным малюнкам луналі на ружовым дыване. Кэралайн задрыжала ад напамінку пра кроў.
  - Ты падпаліў, - ціха сказала яна. Кожнае слова было адметнае. «Не адмаўляй. Не хлусі. Нас маглі забіць. Людзі маглі загінуць . Адкуль вы ведаеце, што не?» Караліна захлынулася. Потым кашлянула. Яе сліна мела прысмак дыму.
  У Ганны былі вялікія чорныя вочы.
  «Ніхто не загінуў. У Інтэрнэце я знайшоў…”
  «У сетцы», - прамовіла Кэралайн. Яна пахіснулася і працягнула руку. Яе далонь сутыкнулася з халоднымі навобмацак шпалерамі. Караліна сціснула кулак. Яе пазногці былі карычневыя ад дыму. Яе запясці калаціліся ад апёкаў.
  «У сетцы», - зноў закрычала яна. «Я выглядаю так, быццам я онлайн? Джанет або Агнес? Мы былі там . Людзі надыхаліся гэтым дымам...» Тыраду Караліны зноў перарваў кашаль.
  Ганна кінулася ў ванную і зноў з'явілася са шклянкай вады. Кэралайн кінула змесціва ў рот, потым працягнула пустую шклянку. Кэралайн яшчэ двойчы націснула вадкасць у горла, перш чым яна ўзяла шклянку абедзвюма рукамі і зрабіла глыток, потым паставіла яе побач з гарбатай, якая набыла белаватую шумавіння. Ні на секунду не згарала гнеў Кэралайн.
   «Вы не можаце давяраць у інтэрнэце,» яна прымусіла. «Мы гаварылі пра гэта».
  «Кэралайн, любімая...» прамовіла Ганна, гледзячы на сціснутую сківіцу Кэралайн. «Супакойся. Вам нядобра так нервавацца. Ідзі сюды». Яна нібы хацела пацягнуць каханага ў абдымкі. У Кэралайн гэтага не было.
  — Адчапі, Ганна.
  — прашыпела Ганна. Караліна ніколі нікому не лаялася. Яна не была скончана.
  «Скажы мне, што ты можаш быць упэўнены, што ніхто не памёр. З-за інтэрнэту. Нібы там хлусні няма? Не... жартаўлівасць».
  У секундах маўчання, якое пацягнулася паміж імі, Кэралайн глядзела на расчырванелыя шчокі Ганны. Настолькі рэдка, што Ганна выдавала ўсведамленне сваёй злачыннасці. Гэта было ўсё, што яна збіралася атрымаць?
  Ганна ведала, што Кэралайн мела на ўвазе ўласныя кібермахі. Гадамі яна падрабляла дадзеныя для злачыннай групоўкі. Для Агенцтва яна была гатова зрабіць тое ж самае.
  Раней Кэралайн радасна ўспрыняла Ганну як онлайн-Робін Гуда, у той час як Мэры не спадзявалася ўтаймаваць яе. Пошукі алхімічнага скрутка падштурхнулі Агенцтва да дзеянняў, перш чым яны трое змаглі выпрацаваць параметры. Цяпер яны былі падзелены ў ружовым святле лямпаў. Гнеў Кэралайн павінен падсілкоўвацца страхам.
  Ганна затрэслася, як сабака ад дажджу.
  «Я не магла ўвайсці ў будынак», - сказала яна расчаравана. Адным з вастраносых ботаў яна стукнула нагой па раме ложка. «Па-першае, занадта шмат часу заняло тое, каб знайсці… той турэмны шпіталь. Я так хваляваўся за цябе; пра тое, як вы спраўляліся ... "
  Яна хітра зірнула на Караліну. Яна чакала выклікаў ад Мэры. Міс Уондуокер, пільны кіраўнік Агенцтва, абяцала выпрабаванні. Але Кэралайн? Жанчына, якая кожную ноч спала ў яе на руках і стагнала ад задавальнення, калі яны займаліся каханнем? Тая, якая плакала ў трубку, калі яны расставаліся больш чым на суткі. Дзе была цяпер тая Караліна?
   «Ты ведаеш, як моцна я цябе люблю». Казырная карта Ганны затармазіла Караліну. Яе дыханне стала больш правільным. «Я не мог цярпець пакінуць цябе ў гэтым месцы ні на секунду». Ганна перавяла сваё цела ў рэжым пакорлівасці. Караліна ўздыхнула.
  «Ты не можаш гэтага зрабіць, Ганна. Нельга рабіць каханне апраўданнем. Не для вогнішча. Не з усімі гэтымі людзьмі».
  Ганна стрымала раздражненне. Яна прымусіла сябе распавесці гісторыю сваім звычайным голасам.
  «Кэралайн, стань сапраўднай. Слухай мяне. Я ўзламаў, дзе яны заказваюць ежу. Баланс уключаў колькасць прыёмаў ежы кожны дзень. Такім чынам, я мог палічыць пацыентаў і персанал, калі яны выходзілі з будынка. Як толькі я зразумеў, што вы не выходзіце наперадзе, я пайшоў да адзінага іншага выхаду. Вось вы, усе трое, правільна падлічылі».
  Караліна глядзела міма Ганны. - Не я, - сказала яна здушаным тонам. «Нават не я і Джанет, чыю фатаграфію вы вывучалі. Я, Джанет і Агнес. Проста лічбы. Лічба ў інтэрнэце».
  Яе пагарда апякла. «Вы не можаце мне сказаць, што вы ведалі, вы ведалі нас, мы тры жанчыны не выйшлі. Людзі, а не лічбы, Ганна. Агнес памерла б, бо такія, як яна, заўсёды паміраюць. Ніхто не клапоціцца пра Агнесаў».
  — Ты, — прамармытала Ганна.
  «Не я, Джанет».
  «Вы кажаце, што мне ўсё роўна. Пра людзей?» Ганна паспрабавала прамовіць недаверліва.
  Каралайн праглынула. Гэта было не тое, дакладна.
  «Ганна, я мяркую, што табе ўсё роўна. Ну... у прынцыпе. Але ты выжыў. Вы называеце тое, што вы робіце, кіберкрафтам, і вы кіберведзьма. Інтэрнэт-свет больш рэальны для вас, чым што-небудзь яшчэ. Нават я». Каралайн была ўзрушана сваёй горыччу. «Людзі - гэта тое, чым вы маніпулюеце; каб выжыць».
  — Мне ўсё роўна, — прашаптала Ганна.
  Караліна не паверыла ёй.
  «Не, не трэба », - голас Кэралайн зрываўся, калі яна выцягвала словы. «Мае валасы смярдзяць дымам, нават калі я памыў іх двойчы шампунем. Мы гінулі ў тым агні. А ты застаўся на вуліцы. Вы падпаліце гэты агонь, каб выкурыць нас, як жывёл. Жывёлы, — крыкам закончыла Каралайн. Ганна стаяла замерзла.
  Бах! Бах! Караліна і Ганна ўскочылі. Дзверы забівалі.
  «Упусціце нас», — пачуўся прыглушаны голас, напэўна, Джанет. Так, вось яна, з Агнес за ёй.
  Пажылая жанчына была чыстая, але разгубленая. Яе шырокая ўсмешка знікла, калі яна ўбачыла Ганну і Кэралайн. Джанет увайшла.
  «Забі варон, як казала мая бабуля. Вас дваіх чуваць са стаянкі. Што адбываецца?»
  Яна гучала занадта весела для Кэралайн. Я ў шоку, - зразумела Кэралайн.
  «Каменныя… вароны?» Ганна гучала напружана.
  Караліна падняла змучаную галаву. «Нічога. Усё гэта нічога».
  Энергія ў пакоі знікла. Джанет села побач і ўзяла яе за руку.
  «Бедная Кэралайн. Ты павінна даць ёй транквілізатараў, Ганна. Яны зрабілі цуды для мяне і Агнэс».
  Кэралайн падняла галаву і ўбачыла, што Агнес усміхаецца. Яна не магла глядзець на Ганну. Кэралайн пачула, як жорстка рвалася маланка. Перад ёй з'явілася чарговая шклянка. У ім было нешта ліпкае і чырвонае. Потым з'явілася аліўкавая рука Ганны з дзвюма таблеткамі і кінула іх. Яны шыпелі ў бурбалкі.
  «Што?» - змрочна сказала Кэралайн. Яна ўзяла шклянку і ўтаропілася на яе.
  «Проста пі». Ганна сказала ў яе самы пыхлівы.
  Кэралайн зірнула на трох іншых жанчын: загадкавую Ганну, адкрыта цікавую Джанет і здзіўленую Агнес. Каралайн разгледзела ў кактэйлі, верагодна, незаконна атрыманыя наркотыкі. Ці магла яна давяраць Ганне, як заўсёды, ці давярала да гэтага часу? Настала доўгая паўза.
  «Ганна дала яго мне і Агнес некалькі гадзін таму. У нас усё добра, - сказала Джанет. Яе тон нагадаў Кэралайн звон, які прагучаў нечакана высока.
   «Агнес падабаецца. Агнес падабаецца». Няцвёрдая рука падышла да Караліны. Агнэс хацела гэтага.
  Кэралайн абхапіла абедзвюма рукамі шклянку і хутка асушыла яе. Адчуваўся прыемны салодкі прысмак, у роце шыпела з мінеральным адценнем.
  Яна вярнула шклянку Ганне, якая без каментароў паставіла яе ў ракавіну. Яе твар набыў завуаляваны выгляд, які Кэралайн памятала з моманту іх першай сустрэчы. Яна занадта доўга чакала, каб запэўніць Ганну ў сваім даверы. Нягледзячы на гэта, яна заставалася занадта злой, каб хлусіць.
  - Мы збіраемся абедаць, - радасна сказала Джанет.
  Агнес пляснула ў ладкі: «Так, так, так».
  Караліна прастагнала. Ганна праігнаравала прапанову. «Я прыношу нам бутэрброды з запраўкі, міма якой мы праходзілі».
  «Не, мы збіраемся ў The Olive and Dove. Я забраніравала столік на 19:00», - была агідна задаволеная сабой Джанет. Караліна ўважліва паглядзела на яе. Цяжка сказаць у ружовым святле, але зрэнкі Джанет маглі быць пашыранымі.
  «Джанэт, ты сябе добра адчуваеш?» У Каралін пачынала прыемна гудзець дзесьці ў раёне вушэй. «Ганна, ты дадала кока-колу ў гэты... гэты кактэйль?»
  Даўным-даўно Ганна выкінула какаін, калі яе дэпрэсія была ў найгоршым стане. Кэралайн бегала па садзе дзве гадзіны, не магла спыніцца. Былі слёзы, размовы да ночы і абяцанні. Колькі Ганна гатовая была выкінуць?
  «Не, не рабіў». Ганну ўджалілі. «Гэта не кока-кола». Яна спынілася. У Кэралайн і Джанет былі аднолькава паднятыя бровы. Агнес захіхікала.
  - Трава, - упэўнена сказала Джанет. «Знайшоў, што гэта парашок, змешаны з цукрам, запіхнуты збоку сядзення ў тым фургоне. Добрая ідэя - прыгатаваць з гэтага гарбату. У гэтых абставінах, - дадала яна Кэралайн. «І я маю на ўвазе выхад на вячэру. У Ганны ёсць пачак грошай, і нам патрэбна месца, дзе мы можам прыкідвацца нармальнымі, нават калі гэта толькі таму, што ёсць іншыя людзі. У нас ёсць трэба трымацца разам, - шматзначна дадала яна Кэралайн, - каб скласці план.
  Кэралайн вярнулася ў Холіўэл, дзе дарадцы сабраліся пасля абеду, размаўляючы, будуючы планы. З раставаннем жывата Кэралайн не мела адказаў. Яна ўспомніла, што нехта, звязаны з алхімічным скруткам, шукаў Джанет. Ежа можа спыніць іх нутро ад дрыжання. Хай Джанет паспрабуе сваю вар'яцкую ідэю.
  - А як наконт Агнэс?
  «Яна, вядома, ідзе. А цяпер, Ганна, як наконт таго смеццевага мяшка з адзеннем, які, як ты сказала, клала ў фургон?»
  За хвіліны да 7 гадзін вечара маляўнічая каманда напалохала цвярозых наведвальнікаў The Olive and Dove. На Агнес была спадніца на гумках, нябесна-блакітны джэмпер і занадта шчодра нанесеная ярка-ружовая памада. Джанет пагладзіла свае лёгка запэцканыя маторным маслам штаны колеру хакі і мужчынскі карычневы пінжак з зялёным шарсцяным шалікам. Абодва гучна ўсклікнулі, гледзячы на сакавітыя пахі, вогнішчы і конскія латуні, адпаліраваныя да міргаючага золата на кожнай сцяне.
  Кранутая простай радасцю Агнэс, Кэралайн была сагрэта ззяннем Джанет. Джанет змяніла раўнавагу, падумала яна, ці то ад наркотыкаў, ці то ад агню. Яна выглядала, як яе гісторыя, зямлячка-сталая-траўнік-чараўніца. Безумоўна, яна адчувала, што зямля кліча яе дадому.
  Кэралайн паціснула плячыма ў свой марскі плашч. Яна меркавала, што Ганна прынесла яго нешта значыць. Гэтага было недастаткова. Наадварот, Ганна была цудоўна апранутая ў пунсовыя атласныя кюлоты і чорны шаўковы топ. Яна расчэсвала валасы, пакуль не паляцелі іскры.
  Пасля сельскай мясцовасці, усыпанай зоркамі, «Аліва і Голуб» апынуліся саламяным будынкам, які заліваецца святлом. Паабапал жывых платоў стаялі дарагія аўтамабілі. Стары фасад з цэглы і брусоў заставаўся традыцыйным пабам, у той час як рэстаран зіхацеў у шкляным атрыуме ззаду. Убачыўшы відовішча фальшывай утульнасці, гарачай ежы і цёплай кампаніі, Каралайн міргнула вачыма.
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 23
  ДОБРАЯ ЕЖА ВАКОЛ
  Дзіўна апранутых жанчын павялі да стала побач з вогнішчам, чый ачаг быў вымураваны з цэглы ў месцы, якое калісьці было ззаду старога катэджа. Срэбранымі бярозавымі паленцамі чырвань і золата гарэлі вяршыні полымя. Кэралайн чула храбусценне расколатага дрэва пад звон шклянак і нарастаючы гул галасоў.
  - Не тут, - сказала яна. «Не ля вогнішча».
  Джанет моўчкі паднялася і дакранулася да рукі Ганны. Агнэс піскнула і паплёўся далей у шкляны інтэр'ер, дзе стаяла некалькі пустых сталоў. Яна абяцала быць вельмі ціхай. Яны далучыліся да яе за адным з двух вольных столікаў, самых аддаленых ад полымя. Джанет нахіліла галаву да шкляной мембраны, якая аддзяляла іх ад вясковай ночы.
  «Пасядзім тут, дзякуй», — пачула, як Караліна сказала афіцыянту.
  «Вядома, мадам. Я прынясу меню і вярнуся, каб прыняць ваш заказ на напоі».
  Каралайн неабдумана заказала бутэльку віна. У за капейку, у за фунт. Яна магла ўбачыць бляск Джанет у адказ, калі яны дакрануліся да шклянак. Яна не глядзела на Ганну. Усё яшчэ сцішаныя, яны пагадзіліся на смажанае кураня, абменьваючыся рэплікамі, нібы перадаючы эстафету. Яны елі павольна і горача, амаль не перамаўляючыся.
  - Міла, міла, - прашаптала Агнэс.
   «Так, Агнэс, я ведаю. Я абяцала ёй дэсерт, - сказала Джанет Кэралайн і Ганне. «Ліпкі пудынг з ірысак для ўсіх нас, калі ласка, і не адмаўляйцеся ад марожанага».
  Спатрэбілася салодкая масляністасць дэсерту, каб нагадаць Кэралайн пра тое, як яна любіць камфортную ежу. Зашмат, вядома. Адсюль і няўдалае захаванне дыеты, што было яе звычайнай цяжкай сувяззю з ежай. Прынамсі, чыстыя джынсы, якія Ганна прынесла для яе, былі больш свабоднымі пасля «Старой бальніцы». Аднак, калі пудынг быў пададзены, Кэралайн выявіла, што не можа пачаць.
  Яна ўтаропілася на карычневы асадак, які сачыўся над губкай з маслам. Кусок марозіва раставаў у жаўтаватую лужыну; яна глядзела, зачараваная. Скрозь гарачую лаву карамелі прабіваўся вулкан торта. Кэралайн захіхікала; — вінавата азірнулася яна. Напэўна, марыхуана, падумала яна. Яна выставіла палец і закруціла цукровыя ніткі, потым акунула іх у лужыну марожанага. Слодыч пстрыкнуў унутры яе выключальнікам. Каралайн упершыню за некалькі гадзін сустрэлася позіркам з Ганнай. Яна адвярнулася.
  «Гэта добра, ці не так?» Джанет сказала Кэралайн. «Я маю на ўвазе пудынг. Яны рабілі гэта на мой дзень нараджэння ў Holywell, заўсёды з хатнім марожаным ".
  «Так, гэта добра». Караліна нават паспела ўсміхнуцца.
  «Агнес падабаецца. Больш Агнес». Яшчэ не скончыўшы, Агнес працягнула сваю міску, калі афіцыянт міргнуў і кіўнуў. Джанет саскрабла апошнюю порцыю свайго размякчаючага марозіва. Кэралайн сядзела, зачараваная прыгажосцю жоўтага крэму ў сіняй місцы. Яна адчула, як набіраюцца слёзы. Горла ў яе было тоўстае, і не ад дыму.
  «Кэралайн падабаецца», - хрыпла сказала яна. Джанет утаропілася на яе, потым засмяялася. Агнес праглынула рэшткі марожанага, не лічачы кроплі на носе. Нават Ганна расслабілася.
  «Вось, Агнес, дазволь мне гэта выцерці», - сказала Кэралайн, прыкладваючы сурвэтку да твару Агнес.
  - Мы ўцяклі, Кэралайн, - сказала Джанет. «Ці не так?»
  «Так, я думаю, мы,» пагадзілася Кэралайн. «Ты меў рацыю, калі прыйшоў на абед, нават калі гэта вар'яцтва».
   «Безумоўна вар'ят. Вып'ем кавы? І цукеркі ёсць».
  У Ганны загудзеў тэлефон. Яна дастала яго і ціха сказала Кэралайн: «Гэта Мэры. Тэкст. І яшчэ».
  Прачытаўшы, Ганна напружылася. «Яна хоча, каб мы сустрэліся з ёй у Лос-Анджэлесе. Хутка, калі аэрапорт зноў адкрыецца пасля снегу. Трэба ісці да яе, бо не адпускаюць». Ганна кінула насцярожаны позірк на Караліну, потым адказала на пытанне на твары каханага.
  «У музеі адбылося забойства. Алхімічны скрутак знік, і яна хоча, каб мы высачылі забойцу.
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ПЯТАЯ
  РАЗДЗЕЛЕННЕ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 24
  МІС УОНДВОКЕР НА СЛЕДЫ
  На наступны дзень пасля жудаснага выяўлення цела DP Мэры прачнулася ад радыёстанцыі, якая абвясціла аб зацішшы ў завеі. У сувязі з большым снегам, які прагназуецца пазней, аўтастрады застануцца закрытымі, паведамілі ў мэрыі.
  Мэры ўключыла тэлевізар і ўбачыла, як сінее худая жанчына з аголенай шыяй. Яе мядовыя валасы выглядалі ломкімі на марозным ветры. Бліскаючы зубамі, яна патлумачыла, што сёння з гарналыжных курортаў у горных раёнах штата прыедуць снегаачышчальнікі. Мяркуючы па ўсім, шторм, які адбываецца раз у стагоддзі, як яны настойвалі называць, быў лакалізаваны ў акрузе Лос-Анджэлес. У іншых месцах лыжны сезон завершаны.
  Мэры адсунула пыльныя фіранкі, каб пераканацца, што са сталёвага неба нічога не падае. Пастукаўшы па сваім ноўтбуку, яна спусцілася на ліфце ў бязлюдную гасцёўню і з'ела трохі нясвежых каш. Затым яна накіравалася на вуліцу, прыемна здзівіўшыся, убачыўшы расчышчаныя ад снегу тратуары.
  Журботныя работнікі цэхаў расграбалі снег, дзякуючы чаму каля паловы прадпрыемстваў заставаліся адкрытымі. Супермаркеты былі крамамі, якія збіралі чэргі пакупнікоў. Мэры ўдалося абмінуць постаці ў двухкабінетах і лыжных шапках, калі яна накіроўвалася па адрасе, які знайшла ў інтэрнэце.
  Бо Мэры вырашыла высачыць прафесара Кукі Мака. Ён звязаў сваю апантанасць алхімічным скруткам з нечым пад назвай Еўрапейскі гістарычны фонд і яго алхімічны сімпозіум. Хуткі пошук у інтэрнэце і Мэры выявіла, што гэтая арганізацыя падзялілася адрасам кнігарні на Пятнаццатая авеню. З радасцю выявіўшы адкрытую кавярню насупраць, Мэры скарысталася магчымасцю, каб выпіць кубачак аздараўляльнай кавы.
  Верагодна, офісы КВЧ былі наверсе; але чаму б не знаходзіцца ва ўніверсітэцкім гарадку? У Мэры было здагадка аб іх спонсарстве сімпозіума Cookie Mac. Тое, што Кукі Мак адчайна хацела скрутак алхіміі, дало ёй ідэі.
  Тым часам яна ўдыхала святыя пахі свежасмажанага бразільяна. Дачакаўшыся зацішша, яна паспяшалася заказаць другі капучына, мяркуючы, што яе здабыча не такая хуткая. Ніхто не адважыўся папрасіць у Явы Джота шакалад з пасыпаннем. Трэба было адстойваць стагоддзе старасвецкай чысціні.
  Падчас пошуку зніклага прафесара Мэры праверыла свае прыярытэты. Яе справай быў зніклы алхімічны скрутак. Аднак забойства ДП усё змяніла, ці не так? Грашовыя клопаты таксама нельга было абмінуць. Тэрмін дзеяння крэдытнай карты агенцтва мог скончыцца ў любы дзень. Мэры панура падумала, што яе Агенцтва згасне, калі ім за штосьці не заплацяць, і неўзабаве.
  Бясплатныя факты, падумала Мэры, як я магу знайсці інфармацыю, якая не патрабуе ні дарагіх пакупак, ні падарожжаў? Сёння раніцай у Google яна вычарпала свае онлайн-таленты. Гэта было царства Ганны. Старыя метады, падумала Мэры, каб праверыць КВЧ. У зморшчынах яе сумачкі пыльны адраснік захоўваў рэшткі раманаў і інтрыжак. Тут былі ліпкія сакрэты ў акадэмічным свеце, у невылечных плётках вучоных.
  Мэры шукала сярод былых палюбоўнікаў падыходных навукоўцаў. Трэцяе капучына дало энергію для званка. Пасля прыемнай дваццаціхвіліннай гутаркі з сонным донатам гісторыі з найбагацейшага каледжа Оксфарда Мэры атрымала лепшае ўяўленне пра прафесара Кухуліна Макдональда. Як яна і думала, сапраўды запальны матэрыял.
  «Што? Вы ўпэўнены, што апісваеце прафесара Кукі Мак Макдональда?» — падказала яна.
  «Гэта жудасна, неверагодна», - сказала яна. «Так, дваццаць першае стагоддзе звар'яцела. Я бачу, што Еўрапейская гісторыя Парадак дня зрабіў бы гэта атрутай для сапраўднага ўніверсітэта. Любая дадатковая інфармацыя была б выдатнай. Ці можаце вы прымусіць сваіх аспірантаў капацца ў сацыяльных сетках?»
  Мэры паклала трубку і сказала: «Я спадзяюся на цябе, Джэры».
  Ці, дакладней, па закліку твайго страўніка, — сказала сабе Мэры, неасцярожна падкупіўшы акадэмічнага бонвівера паесці ў лонданскім рэстаране на ягоны выбар (яна павінна была б перадумаць гэта з-за выдаткаў).
  Мэры Уондвокер была шакаваная тым, што пачула. Фонд Еўрапейскай гісторыі ўключаў вядомых прыхільнікаў перавагі белай расы, некаторыя ніколі не займалі пасаду, некаторыя спакойна сышлі са сваіх акадэмічных пасад. Яна скрывілася. Алхімічны скрутак прыцягнуў увагу, і некаторыя з іх былі не вельмі добрыя.
  Магчыма, Джэры мог бы атрымаць нешта большае. Больш за дзесяць гадоў таму яны правялі цудоўны ўік-энд у Фларэнцыі, пакуль ён выступаў з асноўным дакладам. Нескладаны сэкс і вытанчаная культура былі яе спосабам пазбегнуць адзіноты. Гэта ніколі не атрымлівалася, але Мэры адмаўлялася думаць пра гэта зараз. Ёй трэба было знайсці забойства і згублены скрутак алхіміі.
  Правільна, сказала яна сама сабе. Забойства і Скрутак звязаны паміж сабой. Я не пакіну DP. Гэта можа быць смешна, улічваючы, што ў паліцыі ёсць рэсурсы. Тым не менш, я... Што ж, ёсць Сэм, пра які варта падумаць. Ён уразлівы: такі малады, збянтэжаны і іншаземец на месцы злачынства ў Лос-Анджэлесе. Тут расізм. Я не магу адысці ад Сэма. Мы павінны знайсці забойцу яго брата. Ганна магла зрабіць сваю кібермагію на сайце КВЧ. Іх хатняя старонка захапляецца мноствам узроўняў доступу ў абмен на ахвяраванні.
  Мэры таксама хвалявалася за Караліну. Лаканічны тэкст ад Ганны выклікаў больш пытанняў, чым адказаў. Ганна толькі сказала, што яна выцягнула Кэралайн і Джанет Суінфард са старой бальніцы. Яны хаваліся ў нейкім матэлі. Мэры нахмурылася ад гэтай фармулёўкі.
  Аварыя: потым разбіваецца шкло. Мэры выпусціла тэлефон. Углядаючыся праз лёд у акно кавярні, яна ўбачыла спіны падлеткаў, якія несліся па вуліцы. Хлопцы — усе насілі бейсболкі. Яе вочы перавялі на дзірку ў вітрыне кнігарні Акадэміі. Ад яго ішлі расколіны. Яна зрабіла двайны дубль. Пакуль яна размаўляла з Джэры, нехта пафарбаваў дзверы фарбай.
  Мэры схапіла сумку і пайшла на вуліцу, у апошні момант успомніўшы, што трэба вярнуцца за тэлефонам. Выйшаўшы з кавярні, яна ўбачыла мужчыну, які бег за маладымі людзьмі. Штосьці ў ім здавалася знаёмым. Ён насіў такую ж вопратку, што і хлопцы-ўцякачы, аж да паўсюднай бейсболкі.
  З кнігарні з'явіліся два белыя мужчыны ў амаль аднолькавых цёмных касцюмах і чырвоных гальштуках. Натуральна, яны размаўлялі па тэлефонах. Мэры чула, як сірэны набліжаюцца... пакуль яны не змяшаліся з іншымі транспартнымі сродкамі, якія храбусцелі па замерзлым снезе.
  Яна была не адзінай глядачкай з кафэ. Стракаты натоўп маладых людзей, якія выглядалі ёй студэнтамі, трымалі ў руках апараты для здымкі. Здавалася, многіх збянтэжыла графіці. Старэйшыя людзі, такія як Мэры, з агідай глядзелі на крывава-чырвоную свастыку.
  Перш чым Мэры паспела вырашыць, што рабіць, пад'ехала патрульная машына, з якой выйшлі двое паліцэйскіх. Адзін, старэйшы мужчына, сціснуў рот ад пашкоджанняў. Пацвердзіўшы адсутнасць падазраваных, ён кіўнуў на сваю спадарожніцу, маладую жанчыну з прыгожымі валасамі з дрэдамі, завязанымі назад. Яны безвыразна прабіраліся да чакаючых іх маладых людзей. У гэты момант Мэры заўважыла сняжынкі, якія ляцелі ўніз.
  Невялікі натоўп парадзеў. Мэры не адрывала вачэй ад паліцыі. Яна хутчэй адчула, чым убачыла, як у кавярні ззаду яе адчыніліся срэбныя спінкі ноўтбукаў.
  Жанчына-паліцэйскі паказвала на пашкоджанні і задавала ёй пытанні. Бледны юнак, як падумала Мэры - яны сапраўды былі вельмі падобныя - здавалася, скардзіўся. Ён паказаў рукой на вуліцу ў бок бегучых хлопчыкаў. Паліцэйскія ненадоўга павярнуліся адзін да аднаго, перш чым сесці ў службовую машыну і паехаць. Мэры не думала, што было шмат шанцаў злавіць каго-небудзь.
  «Міс Вандвокер».
   Мэры ўскочыла і павярнулася. На мілісекунду яе ахапіў страх. Потым яна пазнала маладога чалавека.
  «Сэм... Сэм Мэрфі. Вы мяне напалохалі».
  «Так, прабачце. Вы мяне шукалі?»
  «Так, не... Гэта значыць, я шукаю таго чалавека з... эмм, музея. Дзе ты быў? Міліцыя хоча вас апытаць».
  мяне дапытаць ", - з горыччу сказаў Сэм. «Чаму вы зараз тут, міс Вандвокер? Зноў пачынае ісці снег».
  Ён працягваў абараняцца. « Шукаю забойцу свайго брата!»
  Снег зноў мацнеў, пяшчотны ў сваёй смяротнай прыгажосці.
  Мэры зрабіла крок да яго. «Гэта быў ты, толькі што, ці не так? Ты бегаў за тымі хлопчыкамі. Мне падалося, што гэты чалавек знаёмы».
  «Так, я быў у кнігарні, калі цагліна праляцела ў акно. Гук быў падобны на стрэл. Калі больш нічога не адбылося, я выбег, убачыў, як яны ўцякаюць».
  «Вы іх не злавілі». Мэры паспачуваў.
  «На самай справе, я зрабіў. Два з іх. Яны сказалі мне нешта вельмі важнае. Але мы не можам тут размаўляць».
  «У мяне ёсць нумар у гасцініцы».
  «Нядобра, яны абавязкова будуць сачыць за вамі».
  «Яны? Сусветная арганізацыя па ахове здароўя?" Мэры нахіліўся наперад.
  «Паліцэйскія. Той, хто хоча звязаць мне смерць майго брата». Яго вочы слізганулі ад вачэй Мэры. Яна з узрушэннем зразумела, што ён таксама ёй не давярае.
  «Пойдзем са мной. Сябар пазычыў мне сваю кватэру, пакуль яго няма. Гэта павінен быў быць адпачынак ад ныцця DP». Яго голас сціх, калі ён праводзіў Мэры па бакавой вуліцы. «З мянтамі заўсёды так», — злосна працягваў ён.
  Мэры адкрыла рот, каб запярэчыць, потым успомніла капітана Ласэля. Што яна ведала пра тое, каб быць маладым, чорным і мужчынам у Амерыцы?
   «ДП сказаў мне, што вы сказалі. Пра Алхімічны скрутак не з'яўляецца яго культурай. Ён думаў, што гэта смешна. Я не. Ён вучыўся гадамі . Цяпер ён памёр».
  «Мне вельмі шкада, Сэм...» Мэры была прыгнечаная. Яе памылка жыла. «Я мяркую, што я гэтага заслугоўваю», - сказала яна. «Я сапраўды не меў на ўвазе… Я ведаў, што DP быў выпускніком магістратуры».
  «Такія людзі, як вы, ніколі гэтага не маюць на ўвазе. Вы думаеце, што мы ўсе жывем у асяроддзі, і нашым бацькам усё роўна. Нашы бацькі — чортавыя прафесары».
  Ён размахнуў рукамі і зноў пачаў хадзіць. Мэры адстала.
  — Не адставайце, — паклікаў ён. «Ты не такі асаблівы. Мы павінны пагаварыць».
  Мэры апусціла галаву і пайшла так хутка, як адважылася. Калі яны апынуліся побач, працягнуў Сэм. «Так, значыць, у сярэдняй школе я заблытаўся з наркотыкамі. Гэта было шмат гадоў таму. Я прыйшоў сюды з DP. У гэтыя дні я чысты і хаджу на заняткі ў UCLA.
  Сэм быў няўстойлівай сумессю гора і крыўды, зразумела Мэры. Што тычыцца яе, яна магла забыцца на гонар.
  «Слухай, Сэм, я разумею, што пакрыўдзіў пачуцці DP. Калі б ён пасмяяўся з гэтага пазней, я… я рада. Калі ласка, давайце пачнем спачатку», — сказала яна. «Я хачу дапамагчы знайсці забойцу DP; Я сапраўды так».
  Сэм зірнуў уніз. Мэры імгненна ўбачыла сябе скрозь яго: старую жанчыну са стомленымі вачыма, рашучымі сківіцамі і дзіўным лавандавым паліто. Яна таксама была апошняй, хто бачыў яго старэйшага брата жывым.
  Ён паказаў на бакавую вуліцу. «Пяць хвілін, сюды».
  З яго доўгімі крокамі было цяжка параўнацца. Яна чула яго па тэлефоне:
  - Мама, - сказаў ён. «Так, гэта я, мама. Я з той жанчынай, якую сустрэў у музеі. Адзіны DP даслаў вам апошні тэкст. Так, мне трэба з ёй пагаварыць. Тады я прыеду да вас у гатэль. Я таксама люблю цябе».
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 25
  ФОНД ЭЎРАПЕЙСКАЙ ГІСТОРЫІ
  Сэм накіраваў Мэры Уондуокер у маленечкую кватэру, якая пахла трэнажорнай залай. Калекцыя джынсаў, світшотаў і шкарпэтак ляжала зблытанымі на падлозе. На заклееным скотчам плакаце джазавы музыкант, якога Мэры не магла змясціць, пацеў у свой трамбон. Сэм кіўнуў ёй на канапу, застаўленую рознакаляровымі падушкамі. Ён выцягнуў з заплечніка кнігу.
  «Паглядзіце на гэта. Я атрымаў яго ў кнігарні Акадэміі. Апублікаваны «Фондам еўрапейскай гісторыі». Яны расісты, фашысты. Гэтая кніга сведчыць аб гэтым».
  Ён стукнуў побач з Мэры яркі ліст у мяккай вокладцы. Яна ўзяла крыўдны прадмет і ўважліва агледзела яго змест. Пад назвай: Як паліткарэктнасць скрала нашу спадчыну , ён меў раздзелы па розных праграмах па гісторыі, пачынаючы ад дзяржаўных сярэдніх школ і заканчваючы ўніверсітэтамі сярэдняга ўзроўню.
  Павярнуўшыся да вокладкі, яна знайшла рэкламу, ад якой ёй перавярнуўся жывот. Сутнасць была адкрытай: афраамерыканская, «жаночая», лацінаамерыканская і карэнныя гісторыі падступна пазбаўлялі Белую Амерыку яе слаўнага еўрапейскага паходжання.
  - Прадузята, - асцярожна сказала Мэры. «І няправільна». Яна не хацела распальваць ужо тлеючага Сэма.
  Ён схапіў кнігу назад. «Паглядзіце сюды», — сказаў ён, перагортваючы старонкі з некалькімі дрэнна прайгранымі каляровымі ілюстрацыямі. «Гэта тое, што прымусіла DP забіць; гэтае алхімічнае дзярмо».
  Мэры разгледзела тэкст вакол таго, што нібыта было алхімічным малюнкам. Як былы архіварыус, яна магла расказаць пра гэта выкарыстоўвалі сучасныя пігменты. Гэтыя словы падказалі ёй, чаму Сэм быў так засмучаны.
  «Алхімія, — прачытала яна ўголас, — калісьці была чыста арыйскай навукай, была перапісана, каб распаўсюджваць хлусню… О, хопіць. Гэта хвора». Ёй стала дрэнна, і яна выпусціла кнігу на падлогу. Адзначыўшы аўтара раздзела, яна пашкадавала ўсёй той кавы. У горле была жоўць.
  «Кукі Мак напісаў гэта... гэты расісцкі і ілжывы аповед пра алхімію. Яшчэ адзін доказ таго, што DP быў забіты з-за Алхімічнага скрутка, - павольна прамовіла Мэры, стараючыся не спяшацца з асуджэннем.
  «Так. На майго брата напалі з-за чарговай расісцкай кнігі са старых часоў». Сэм штурхнуў кнігу напалову пад ложак.
  Мэры глыбока ўздыхнула. Няправільна так характарызаваць алхімію, ён не дакладна чытаў кнігу КВЧ, і нядзіўна. Гэта было разумнае вычварэнне складанай і шматкультурнай алхіміі, якую яна даследавала падчас начнога палёту з Лондана.
  «Не, Сэм. Гэта... - яна ўзяла кнігу і зноў адкрыла яе перад выявамі алхіміі, - гэта... смецце - гэта не тое, што алхімія. Паверце, гэта не тое, дзеля чаго DP жыў і памёр. Ён любіў сапраўдную гісторыю. Вы гэта ведаеце, і я гэта бачыў. Ён любіў алхімічны скрутак, нават калі ў яго ніколі не было магчымасці паглядзець належным чынам».
  Мэры паспрабавала злучыцца з палаючымі вачыма Сэма. «Аднак вы маеце рацыю, што КВЧ распаўсюджвае расізм і хлусню. Я пракансультаваўся са старым сябрам, і вы знайшлі доказы, якія пацвярджаюць гэта».
  Сэм устаў, усё яго цела выпраменьвала злосны жар. Ён выхапіў кнігу ў Мэры і шпурнуў яе ў дзверы.
  «Я сказала хлусню », - сказала Мэры. Яна працягнула яму руку, жадаючы засяродзіцца. «Паглядзі на мяне, Сэм».
  Ён гаркнуў на раскінутую на падлозе кнігу. Затым ён кінуўся на супрацьлеглы канец канапы да Мэры і абхапіў галаву рукамі. Мэры заўважыла, што яго плечы дрыжаць. Яна не адважылася дакрануцца да яго. Можа, ён мог паслухаць?
  «Сэм, ты любіў свайго брата. Я сустракаўся з ім толькі адзін раз і бачыў, што ён… выдатны. Падумайце, кім ён быў на самай справе, чаму прысвяціў сваё жыццё. У напісанае не верыцца тут. Кніга КВЧ - гэта пародыя. Не паверцеся ў іх аповед, у іх нянавісць. Вы хочаце, каб яны выйгралі? DP не зрабіў. Ён ведаў, што алхімія прыйшла з усяго свету і прызначана для ўсіх. Не тое, што кажуць гэтыя людзі».
  Расчараваны і разгублены Сэм працёр вочы. Потым ён падняўся і пачаў хадзіць, хаця пакой дазваляў зрабіць толькі шэсць крокаў. Кулакі ўпіліся ў кішэні курткі. Туга ахапіла ўсё яго цела. Мэры бачыла яго маладосць. Якія будуць правільныя словы?
  «ДП пайшоў у каледж; Я сеў у турму, - сказаў ён раптам. «І я той, хто жывы».
  «Вы хочаце атрымаць забойцаў вашага брата, ці знішчыць іх?»
  Раптам гэта было, калі Ганна была ў пакоі.
  «Знішчыць іх». Адказ быў аўтаматычны. Потым Сэм зразумеў, што сказаў.
  «Не гавары, Сэм. Дазвольце мне падумаць на імгненне».
  Сэм зноў сеў, насцярожаны і не перакананы. Мэры перагледзела свае нядаўнія сустрэчы. Дысфункцыянальны капітан Ласэлс палічыў Сэма верагодным кандыдатам на крадзеж скрутка алхіміі і, як яна ўспомніла, з невялікім шокам, на смерць яго брата.
  Мэры была ўпэўненая, што Сэм невінаваты. І ўсё ж яна зразумела, што ў яе няма доказаў, каб апраўдаць яго, дык чаму яна была такая ўпэўненая? Таму што ён адчуваў сябе DP, зразумела яна. І ДП ад іх трэба было большае.
  «DP быў забіты злодзеем, які забраў алхімічны скрутак, які вельмі каштоўны. Ці ведаеце вы, што сам скрутак першапачаткова быў мусульманскім. Вялікі ісламскі навуковец даслаў яго маці Джуліян з Норвіча — англійскай сярэднявечнай манахіні. Яны перапісваліся з узаемнай пашаны да вучонасці адзін аднаго».
  Сэм дастаў тэлефон і пачаў праслухоўваць. Мэры нешта ўспомніла.
  «На самай справе, Сэм, я толькі што ўспомніў, што алхімія зарадзілася ў Егіпце. Слова паходзіць ад «зямлі чарназёмнай». Такім чынам, калі вярнуцца дастаткова далёка назад, алхімія - гэта афрыканская ".
   «Ах, хм...» Сэм заставаўся паглынутым яшчэ пяць хвілін, пакуль Мэры назірала за ім. Нарэшце ён засунуў тэлефон у кішэню, адкінуўся назад і сказаў: «Такім чынам, вы хочаце змагацца з агнём агнём. Іх алхімія дрэнная, але DP быў на добрым?»
  Мэры крыху аслабіла напружанне ў сківіцы.
  «Вось і ўсё, Сэм. DP загінуў, абараняючы каштоўнае афрыканскае навучанне, якое ўзбагаціла як іслам, так і хрысціянства».
  Апошні раз Мэры бачыла цёплую ўсмешку DP на замерзлых прыступках музея, якраз перад тым, як ён дапамог ёй сесці ў таксі. Надышла яе чарга запальвацца. Яе страўнік застагнаў. Вышук патрабаваў сродкаў да існавання.
  «Эмм, а як наконт гарачай ежы? Некаторыя рэстараны павінны быць адкрыты. Зараз снег не такі страшны».
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 26
  МЭРЫ І СЭМ
  Мэры і Сэм пагадзіліся, што адсочванне алхімічнага скрутка дапаможа злавіць забойцу з праекта DP A, але не з'яўляецца планам дзеянняў, яна зразумела. З пашпартам Мэры, канфіскаваным на час, яна затрымалася ў заснежаным Лос-Анджэлесе. Такім чынам, што рабіць далей?
  Што рабілі Кэралайн і Ганна, пацікавілася яна? Гэтыя двое далі ёй дыяпазон: Ганна падмацавала інтуіцыю Мэры сваімі акультнымі онлайн-навыкамі; Караліна была іх душой. Разам трое маглі будаваць, адчуваць і ўяўляць у загадкі. Да сустрэчы з імі Мэры ніколі не спадзявалася на іншых людзей, а толькі на файлы дадзеных, дык чаму яна адчувала сябе такой адрэзанай цяпер?
  Мэры ўсё яшчэ ламала галаву, каб пагнацца за Кукі Макам, калі Сэм накіраваў яе ў рэстаран ямайскай кухні ва ўсходнім Лос-Анджэлесе. Па яго парадзе яны замовілі любімую страву DP — насычанае рагу з перцам з курыцай, перцам чылі і часнаком з хрумсткай зялёнай салатай.
  «Мы павінны знайсці гэтага белага прафесара», - сказаў Сэм, адмахваючыся ад афіцыянта. Мэры згодна кіўнула. Яе вельмі пацешыла здзіўленне афіцыянта таму, што акцэнт Сэма быў падобны да яе. Сэм пайшоў далей. «Макдональд, так, я бачыў, як ён глядзеў на мяне. Учора я за ім выйшаў з музея. Ён атрымаў адзіную таксі, якую я бачыў з таго часу, як пачаўся снег. Таму, вядома, я страціў яго».
  - Ён таксама ўхіляўся ад паліцыі Лос-Анджэлеса, - стомлена сказала Мэры.
  «Мне заказаць каву?» Сэм успомніў сказаць.
   «Так, калі ласка», — сказала Мэры, яе рэактыўная затрымка зноў пачала набліжацца.
  «Як вы прымусілі паліцыю Лос-Анджэлеса сказаць вам рэчы?»
  Мэры міргнула вачыма.
  «Накшталт таго, каго яны шукаюць?» Сэм растлумачыў.
  «Я тэлефанаваў раней з Явы Джота. Спатрэбіліся невялікія спрэчкі наконт алхімічнага скрутка і майго права ісці па яго следу. Магчыма, я згадваў словы «афіцыйны кансультант». Я, вядома, думаў пра Сэнт-Джуліанс».
  Мэры вырашыла расказаць Сэму поўную гісторыю алхімічнага скрутка святога Джуліана і яе даручэнне вярнуць яго. Спрабуючы даць яму зразумець пра Ганну і Кэралайн, яны правялі праз спецыяльную страву DP, рагу, якое патрабавала павольнага жавання, і некалькі збаноў вады.
  «Такім чынам, што з Макдональдам?»
  Мэры заўважыла, што Сэм гаворыць больш спакойна.
  - Міс Вандвокер? Цярпенне Сэма было для старой жанчыны, зразумела Мэры. Яна села прама.
  «Прабачце, я проста падумаў… Так, паліцыя сказала мне, што Cookie Mac знік з сеткі».
  Сэм нахмурыўся. Ён такі ўразлівы, падумала Мэры.
  «Сэм, ты будзеш у парадку? Пра міліцыю, я маю на ўвазе».
  Юнак засмяяўся. «Паліцыя Лос-Анджэлеса не параўнаецца з маёй маці. Заўтра яна спачатку паразмаўляе там з адвакатам. Я павінен трымацца далей ад іх, пакуль ён не прачытае ім акт аб масавых беспарадках за пагоню за братам ахвяры забойства, проста «таму што ён чорны».
  Мэры паморшчыўся. "Рада гэта чуць", прамармытала яна. Цяпло расчырванела яе шчокі, калі яна дастала тэлефон. Яна знайшла два галасавыя паведамленні. Першы прымусіў яе ўсклікнуць. Другі выявіў, што яна расчаравана плюхнулася на спінку крэсла.
  «Міс Вандвокер, вы ў парадку?»
  «Я не веру ў гэта». Яна павярнулася да Сэма. «Паведамленне ад сяржанта Рыверы. У гэты самы момант Кукі Мак знаходзіцца ў самалёце на Лондан. Відаць, у сёньняшні сьнежны перапынак адпусьцілі некалькі самалётаў. Ён атрымаў рэйс у Лас-Вегас з перасадкай у Хітроў».
  «Ці азначае гэта…?»
  Мэры правяла абедзвюма рукамі па валасах. «Да ўсяго, раніцай прыедзе мая паплечніца Ганна. У іх абмежаваныя паслугі ў LAX. Чакаецца, што ўначы снег сыдзе».
  Сэм моцна ўздыхнуў. «Прафесар з'ехаў у Вялікабрытанію. Чаму?»
  «Пытанне ў тым, з чым?» вярнуўся Мэры, з'едліва. «Ён адвёз алхімічны скрутак у Англію? Я думаў, што ён хацеў бы тут . Ён зорка сімпозіума, які фінансуецца КВЧ, памятаеце? Прынамсі, калі ў яго ёсць скрутак алхіміі. Ён гэта выразна заявіў у музеі».
  Сэм кіўнуў, а Мэры працягвала ўспамінаць. «Двухбаковая частка сімпозіума: спроба на заходнім узбярэжжы, затым на ўсходзе. Вялікая карпарацыя падтрымлівае гэта, ці так мы чулі».
  «Дык чаму ён паехаў у Англію?» - паўтарыў Сэм.
  У Марыі зазваніў тэлефон. Гэта зноў была Рывера, і ў яе былі новыя навіны.
  «Так, сяржант, я атрымаў ваша папярэдняе паведамленне пра Cookie Mac. Я думаў, вы павінны былі спыніць усіх падазраваных пакінуць Лос-Анджэлес. Вы забралі мой пашпарт…»
  Голас з тэлефона змяніў тон. Мэры адчула, што яе пачуцці ўключыліся.
  «Ці азначае гэта, што вы больш не шукаеце Сэма Мэрфі? Я мяркую, што ягоная маці прывядзе адваката...»
  «Ах, добра, калі я ўбачу Сэма...» Мэры падміргнула маладому чалавеку, які ўсміхнуўся.
  «Вы хочаце, каб я зрабіў што ? Вядома, у міліцыі ёсць рэсурсы…»
  Марыя чакала, пакуль маладая жанчына паўтарыла сваю цяжкую просьбу.
  «Ты ўпэўнены, што ён узяў скрутак алхіміі, Кукі Мак? Так, так, я разумею, што гэта не абавязкова робіць яго забойцам. Але ўсё ж…»
  «О, я разумею. Lascelles абрынуўся, і снег паралізаваў большую частку горада...
  «Маё агенцтва будзе падтрымліваць сувязь. Дзякуй, сяржант».
   Мэры выключыла тэлефон. Нягледзячы на тое, што вочы Сэма выскачылі пытаннямі, яна не ведала, што сказаць яму. Яе план склаўся з маланкавай хуткасцю.
  «Так па-чартоўску раздражняе, Сэм. Ганна прыедзе заўтра раніцай. у той час як Cookie Mac праходзіць праз брытанскі памежны кантроль у Хітроў. Прынамсі, міліцыя даставіла мой пашпарт у гатэль. Разумееце, мне трэба вярнуцца. Хтосьці там можа быць у небяспецы».
  «З Cookie Mac? Калі ён узяў скрутак, а вы казалі, што ён узяў…»
  Мэры аблізала вусны. «Паліцыя знайшла больш камер відэаназірання», - асцярожна сказала яна. «Кукі Мак выходзіць з таксі ў патрэбны час для смерці DP. Яны прымусілі яго бегчы праз гадзіну па суседняй вуліцы да музея. Ён сціскае доўгі тонкі пакет».
  «Бегаць па снезе?» - паўтарыў Сэм.
  «Так, ён падае, але ўстае, зноў бяжыць. Мабыць, ён адчайна хацеў уцячы».
  «Я іду за ім». Сэм схапіў з падлогі свой заплечнік і пачаў прадзірацца.
  «Не, Сэм, не ты. Я іду за ім. Дакладней, зробіць маё дэтэктыўнае агенцтва. Памятаеш, я расказваў табе пра Кэралайн і Ганну? Рывера кажа, што Лассель знаходзіцца ў бальніцы. Яе знялі з справы з-за аварыйнага надвор'я. На падставе гэтых доказаў у яе ўсё роўна няма шанцаў атрымаць дазвол на выезд у Вялікабрытанію. Яна хоча ведаць, ці магу я адсочваць Кукі Мака ў Вялікабрытаніі, не ў апошнюю чаргу з-за таго, што ён казаў у LAX.
  «Якая?»
  Марыя маўчала. Кукі Мак пераплаціў шанцы за свой палёт. Нягледзячы на гэта, яму прыйшлося практычна сілай сесці ў самалёт. Сцюардэса ў стрэсе выклала свой выпад у Twitter. Сяржант Рывера пераслаў яго, і таму Мэры паказала Сэму кліп.
  - Я павінен знайсці ведзьму ў Англіі , - крычаў Кукі Мак. « У яе ёсць сакрэты, сакрэты алхіміі. Мае даследаванні прынясуць мільёны, калі я дабяруся да яе ».
   Сэм адкрыў рот, потым зноў закрыў яго. Мэры паспрабавала звязацца з Ганнай. Няма адказу. Кукі Мак павінен быў быць на шляху да Джанет, захавальніцы ключоў алхімічнага скрутка. Калі Джанет у небяспецы, Кэралайн і Ганна таксама будуць у небяспецы. Мэры не хацела ўдавацца ў падрабязнасці з Сэмам. Верагодна, яна давярала яму, але ці варта дазваляць яму больш уцягвацца? Ён быў такі малады.
  Позірк Сэма стаў заклікам.
  «Слухайце, міс Уондуокер, DP мой брат. Я пайду за гэтым чалавекам, што б вы ні сказалі».
  Крыўда ў голасе Сэма прапякла Мэры. Ён меркаваў, што быў часткай яе каманды.
  «Сэм, справа не ў тым, што я не цаню тваю дапамогу. Мой бізнес, Агенцтва, такі новы. Я не ведаю, як даглядаць за такім, як ты».
  Узрушаная ўласнымі словамі, Мэры хутка загаварыла.
  «Маё... наша агенцтва мае даўгі. Гэта наша першая буйная справа. Гэта зрабіць або зламаць для нас «.
  «Так, але твой брат не памёр».
  Мэры закусіла вусны. Ён заслугоўваў большага.
  - Сэм, - сказала яна з нязвыклай лагоднасцю. «У мяне ніколі не было ні брата, ні сястры. Мае бацькі памерлі даўно. Пазней у мяне нарадзілася дзіця». Яе голас перасох.
  «Я ніколі нікому не кажу. Маімі паплечнікамі ў агенцтве з'яўляюцца Кэралайн, жонка майго памерлага сына, і Ганна, яго… яго дзяўчына. Мы — следчая група, амаль сям'я».
  Мэры хацела, каб Сэм зразумеў. "Я разумею, наколькі вы хочаце прыняць удзел", - сказала яна. «Для DP... ну, я таксама клапачуся пра яго. Вы хочаце справядлівасці для вашага брата. Я таксама. Маё агенцтва было прыцягнута, каб вярнуць скрутак алхіміі ў яго законны дом у Оксфардзе».
  Яна не магла паверыць у тое, што збіралася сказаць.
  «Забойства і крадзеж — гэта адзін выпадак. Лепш за ўсё, калі мы будзем працаваць разам для нашых сем'яў, Сэм.
  Малады чалавек кіўнуў. «Добра,»
   Час высунуць шыю, падумала Мэры. «Паколькі твая маці зладзіла паліцыю, я правяду цябе з намі ў самалёт на Лондан. Але толькі ў тым выпадку, калі з бацькамі гэта добра. Тэлефануйце ім».
  Сэм стукнуў па стале. Потым яго ўсмешка перайшла ў смех. «Гэй, міс Вандвокер».
  "Так?" Мэры апранала паліто і даставала з глыбокай кішэні капялюш.
  «Ці не варта нам даведацца, ці ёсць у Кукі Мака з сабой скрутак алхіміі, перш чым мы сядзем у гэты самалёт?»
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 26
  РАЗЛЕТАЮЦЦА
  Мэры Уондуокер і Сэм Мэрфі сустрэлі Ганну ў аэрапорце Лос-Анджэлеса. Маладая жанчына выйшла з брамы прылёту ў персікавым касцюме з серабрыстымі аксэсуарамі. Валасы, забраныя ў французскую зморшчыну, і вусны пунсовыя, у Ганны не хапала толькі цёмных акуляраў, каб пераканаць навакольных, што яна кіназорка, любая кіназорка. Ідэальна, проста ідэальна, - падумала Мэры, - на непераўзыдзены стыль Ганны.
  Яна, напэўна, спала ўсю дарогу, заключыла Мэры. Ганна магла спаць дзе заўгодна, згарнуўшыся, як дзікая котка. Мэры дарэмна шукала адпачынку ў самалётах, і яе чакаў яшчэ адзін доўгі трансатлантычны пераход. Калі Ганна падышла да свайго напружанага паплечніка з самым загадкавым выразам твару. Мэры стала яшчэ больш неспакойна. Што яна забылася пра Ганну на гэты раз? Ах да, яе схільнасць здзіўляць.
  «Вы вернецеся, каб знайсці Cookie Mac. У мяне твае білеты. Я застануся. У мяне тут ёсць праца».
  "Прывітанне, Ганна", сказала Мэры. «Я таксама рады вас бачыць. Як Кэралайн? Дзе Кэралайн?»
  Ганна чмыхнула носам. «Хто твой чалавек?»
  Сэм у зялёных строях пад заплечнікам перамінаўся з нагі на нагу, нібы халодная падлога распаленая. З таго моманту, як Мэры паказала на Ганну, ён не мог засяродзіцца. Ганна ўсміхнулася; яна прывыкла да гэтага.
  - Я Сэм Мэрфі, - прамармытаў ён.
  - Сэм дапамагае нам, - сказала Мэры. «Пра Кэралайн?»
  «У яе ўсё добра. Сустрэць ваш самалёт у Хітроў і даставіць вас у Холівэл. Мы ведаем, што менавіта туды ідзе Cookie Mac. Ён настойвае на сустрэчы з Джанет. Яна пераслала ад яго электронныя лісты пасля таго, як прымусіла нас адвезці яе дадому».
  «Так, я атрымаў іх яшчэ да таго, як вы прызямліліся. Дораці таксама хоча нашай дапамогі з візітам Кукі Мака. Працуеце ў самалёце? Ганна, увага. Вы знайшлі месцазнаходжанне алхімічнага скрутка? Мы дакладна не ведаем, што Кукі Мак прывёз яго ў Англію».
  "Падказкі", сказала Ганна бескарысна. «Падказкі, якія трэба шукаць. Верагодна, ён пакінуў алхімічны скрутак тут, таму я застаюся.
  Ганна не была гатовая расказаць Мэры Уондуокер аб паспяховым узломе камер назірання LAX, як толькі самалёт дасягнуў амерыканскай паветранай прасторы. Ідэнтыфікаваць Кукі Мак не было праблемай, бо яна магла параўнаць яго таемную фігуру з некалькімі выявамі з яго сайта.
  Ганна асабліва ганарылася тым, што заўважыла падазраванага ў забойстве, які клаў цыліндрычны пакет у шафку LAX. Толькі тады ў яе пачаўся галаўны боль, які ўзмацніўся ад таго, што яна заказала занадта шмат віскі. Што рабіць з гэтай небяспечнай і патэнцыйна прыбытковай інфармацыяй?
  Улічваючы яе сустрэчу з Лені ў паліцэйскай камеры і шантаж Годрыка Сэнт-Джона, Ганна адчувала сябе страчанай. Кэралайн сказала б сказаць Мэры. Але Караліна размаўляла не з Ганнай. Калі людзі беглі да Брамы, а Сэм скакаў, нібы паміж вогнішчаў, Мэры Уондуокер глядзела так, нібы магла прачытаць думкі Ганны. Маладая жанчына ўбачыла сумненне ў шэрых вачах Марыі, якое пацямнела, як навальнічная хмара.
  Толькі на каго яна працавала? — здзівілася Ганна. Зараз яна не ведала. Я даведаюся, ці з'яўляецца пакет, які застаўся ад Cookie Mac, сапраўдным скруткам Алхіміі. Тады я вырашу расказаць Мэры, — паабяцала сабе Ганна. Каб пазбегнуць гэтых праніклівых вачэй, яна гучна звярнулася да Мэры.
  «Я застаюся, каб зламаць брандмаўэр вакол Фонду еўрапейскай гісторыі. Вы б не зразумелі. Я бачу, вы раздрукавалі білет на самалёт. Цяпер я павінен купіць яшчэ адну для хлопчыка. Гэта не праблема».
   Ганна дастала свой спецыяльны ноўтбук і паставіла яго на металічнае сядзенне каля сталоў тэрмінала. Прыкладна праз хвіліну шалёнага націскання яна падышла да бліжэйшага пункта друкаркі і ўвяла код.
  «Ганна не ўсё мне расказвае», — падумала Мэры. Ці варта мне хвалявацца?
  «Там». Ганна вярнулася з паперкай з кодам білета на самалёт. «Гэта дае вам два месцы разам у самалёце назад. Вам трэба падысці да стойкі адпраўлення, каб выкупіць іх. Я… — Яна зрабіла паўзу.
  «Так, Ганна, ты што будзеш? Што ты мне не кажаш... хм, нам?»
  Упершыню Сэм паглядзеў на Ганну з нечым большым, чым здзіўленне.
  — Ідзі, — рашуча сказала Ганна. «Сорак пяць хвілін да вашага палёту. Не так шмат часу. Добра, у вас няма чамаданаў, бо вы прапусцілі сумку».
  Мэры злосна зірнула на яе.
  «Добра, цяпер я табе раскажу», — сказала Ганна, узяўшы Мэры за руку і пацягнуўшы яе да эскалатара адпраўлення. Сэм рушыў услед.
  Ганна зірнула на Мэры сваім цярплівым-ты-не-разумееш-кибермагическим позіркам.
  «Я знайшла Школу Алхіміі тут, у Каліфорніі», - сказала яна з задавальненнем, не звяртаючы ўвагі на кашаль і стогн Мэры.
  Яна працягвала. «Сімпозіум пачнецца праз пяць дзён», — сказала яна. «Cookie Mac з'яўляецца асноўным дакладчыкам і даслаў скрынку з кнігамі наперад. У іх можа знаходзіцца скрутак алхіміі. Я да гэтага дабяруся».
  Ну, яна амаль даверылася Мэры. Ад шафкі LAX да школы алхіміі на пагорках над Санта-Эміліяй было ўсяго дзевяноста міль.
  «Нам не спатрэбіцца ўсім тром ісці за прафесарам...» - пачаў Сэм, забыўшыся на сваё рашэнне не станавіцца паміж небяспечнай маладой жанчынай і страшнай старой. Мэры спахмурнела ад яго бескарыснасці. А Ганна тым часам проста склала рукі. Што задумала Ганна? Мэры выцягнула апошнюю картку.
  «Ганна, а Каралайн? Я ведаю, што ты выратаваў яе і Джанет ад агню. Яшчэ адна жанчына таксама. З-за дрэннага здароўя Кэралайн яна павінна быць траўмаваная. Любы будзе, дэпрэсія ці не».
  Пытанне пра Кэралайн пайшло не так, як чакала Мэры. Паветра вакол Ганны каламутнае. Яна правяла рукамі па твары. Нешта было не так.
  «Як Кэралайн ? — настойвала Мэры. «Вы не сказалі. Я вельмі хваляваўся. Затрымацца ў Старой бальніцы - гэта сур'ёзнае выпрабаванне. Ганна злосна бліснула вачыма; яна адвярнулася.
  «Ганна? Што ты мне не сказаў?»
  «Хто такая Кэралайн?»
  « Заткніся, Сэм », - агрызнуліся абедзьве жанчыны. Яны злосна зірнулі адзін на аднаго. Мэры нагадвала заходніх стральцоў, пальцы якіх нервова круцілі над кабурамі.
  «Ахм... я проста буду тут». Жанчыны праігнаравалі Сэма. - Не завісайце, міс Уондуокер, - крыкнуў ён праз гарб свайго заплечніка.
  Мэры хмурылася на твары Ганны. Яна знайшла тое, чаго не чакала — змрок.
  «Кэралайн у парадку. Яна ў Холівэле. Ёй там падабаецца. Я не магу зараз вярнуцца ў Англію. Акрамя скрынкі Cookie Mac, я павінен… я павінен…»
  «Да чаго? Гэта атрымалася больш выразна, чым меркавала Мэры. Ганна, здавалася, збіралася адчыніцца. Потым яна ледзь-ледзь пахітала галавой.
  «Мэры не забывай іншых падазраваных. На сайце школы алхіміі была рэгістрацыя на сімпозіум».
  Ганна сагрэлася. Мэры не разумела. «Дэлегаты з Оксфарда, з каледжа Сэнт-Джуліян. Што дама Элеанора, Годрык Сэнт-Джон і Раві Патэль зарэгістраваліся за апошнія сорак восем гадзін. І гэта не ўсё. Я трапіў у плацяжы; усе яны былі аплачаны Mer-Corp». Пры гэтым імені яна прыцягнула ўвагу Мэры.
  «Зноў гэтае імя; Mer-Corp трымае закладныя ў Сент-Джуліанс. Яны хочуць, каб Cookie Mac спраўдзіў алхімічны скрутак.
   Я забыўся, што ў яго ёсць дзве прычыны паехаць у Вялікабрытанію: Джанет і каледж. Нешта адбываецца».
  «Вы чыталі справаздачы, якія я загрузіў вам два дні таму?» Ганна была ўпэўненая, што Мэры гэтага не зрабіла. Іх выйшла больш за трыста старонак. «Акрамя таго, што Mer-Corp з'яўляецца велізарным фармацэўтычным бізнесам, яна з'яўляецца найбуйнейшым штогадовым донарам таго музея ў Лос-Анджэлесе, дзе вы знайшлі скрутак алхіміі».
  «Дзе адбылося забойства». У Мэры мітусілася галава. «Хто-небудзь з музея збіраецца на сімпозіум?» Ганна дастала тэлефон і пракруціла ўніз.
  «Доктар Меліса Олдкасл, дырэктар Музея ранніх рукапісаў Лос-Анджэлеса».
  «Я сустрэў яе. Ты маеш рацыю, гэта важна, - сказала Мэры, чакаючы часу. «Але я ўсё яшчэ не бачу...»
  "Мер-Корп", - сказала Ганна з задуменным цярпеннем. «Гэта з'яўляецца занадта шмат месцаў. Мне трэба мець больш часу, каб зламаць брандмаўэр. У прыватнасці, - шматзначна сказала яна, паказваючы на Сэма, які махаў ім рукой, - у прыватнасці, каб знайсці якія-небудзь спасылкі на вашых фашыстаў еўрапейскай гісторыі. У той жа час я магу абшукаць скрыню Кукі Мака ў школе алхіміі. Не, Мэры». Ганна падняла руку. «Не пытайцеся ў мяне пра Кэралайн. Яна табе сама раскажа».
  Мэры змірылася з тым, каб пабегчы, каб здзейсніць палёт. Яе не падманулі. Ганна расказвала не ўсё, гэта было бачна. Аднак у Ганны было меркаванне, што іх група падазраваных не можа абмяжоўвацца толькі Cookie Mac. Мэры кінула на сваю маладую калегу найлепшы позірк: «Гэта яшчэ не скончана», а потым узяла ручку сваёй сумкі. Сэм шалёна маніў. Мэры вырашыла.
  «Добра, Ганна. Паколькі нашы падазраваныя будуць накіроўвацца ў Каліфорнію, вам мае сэнс застацца, пакуль мы з Кэралайн не далучымся да вас. Дзе менавіта гэтая алхімічная школа?»
  «У дзевяноста мілях на поўнач ад Лос-Анджэлеса, на пагорках над Санта-Эміліяй. У іх ёсць вольныя месцы для сімпозіума, таму я запішу нас. Гэта азначае, што і ён таксама?» Яна тузанула вялікім пальцам на зніклую спіну Сэма.
  «Яго таксама. Я павінен бегчы. Я звяжуся з Вялікабрытаніі. Будзь вельмі асцярожная, Ганна. Не дазваляйце амерыканцам накшталт унутранай бяспекі злавіць вас за кіберзаклінаннямі. Калі-небудзь . Я маю на ўвазе гэта».
  Мэры адчула, як яе тузаюць за руку. Сэм кінуўся назад. «Трэба ісці», — сказаў ён, цягнучы яе да эскалатара варот адпраўлення. Мэры пабегла з ім.
  «Ой, яшчэ адна рэч», — паклікала Ганна.
  «Няма часу. Напішы мне электронную пошту, - закрычала Мэры. «Добра, Сэм, я іду». Мэры азірнулася праз плячо ў пошуках Ганны. Яе нідзе не было відаць.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 28
  ЗДРАДА
  Пасля таго, як Мэры і Сэм пабеглі да варот адпраўлення, Ганна не зайшла далёка. Часовы адклад ніколі яе не турбаваў. Яе люты галаўны боль быў ад чарговага нападу на яе цела. Яна адправілася на пошукі цукру з самай непасрэднай крыніцы: цукерак. Тарты, печыва і шакалад былі яе спосабам блакаваць успаміны. Пасля яна бязлітасна марыла сябе голадам, так што яе цела заставалася дакладна настроеным інструментам яе волі.
  Караліна ведала. Праблема Каралін з ежай была відавочнай. Гэта была вайна, якую яна прайгравала кожны раз, калі спрабавала сесці на дыету, у адрозненне ад Ганны. Аднойчы Кэралайн знайшла Ганну, якая ела шакаладку адну за адной у спальні, срэбная фальга і папера былі раскіданы, як лісце. Люты погляд, які яна атрымала, адразу ж прымусіў яе адступіць.
  Есці да тупога болю ў грамадскіх месцах было ўсё роўна што распрануцца дагала. На самай справе, зняцце адзення зусім не турбавала б Ганну. Яна пайшла адразу ў бліжэйшы кавярню Starbucks за карамельным латте і пачала яго піць. Улічваючы тое, што яна збіралася зрабіць, яна была шчаслівая, што пакінула гэта на той момант, калі будзе занадта позна расказаць Мэры аб праходжанні Кукі Мак праз LAX.
  Хай Мэры і Кэралайн заблытаюцца з ім у Вялікабрытаніі. Ажыятаж вакол яго сувязі з Джанет Суінфард прыкрые Ганну. Гэта заняло б Мэры. Нягледзячы на тое, што яны з Кэралайн заставаліся адчужанымі, Ганна баялася падазронага характару Мэры. У рэшце рэшт, Кэралайн была яе палюбоўніцай.
  Ці яна была? Пасля пакутлівага выніку знаходжання Кэралайн у Старым шпіталі, ці магла Ганна спадзявацца на яе? Ці магла яна разлічваць на тое, што любоў Кэралайн пераважыць... яе абурэнне метадамі Ганны?
  Ганна пакруціла пальцам апошні сантыметр салодкага напою, змяшаўшы карамель, каву і малако ў шаўкавісты асадак. Яна была здзіўлена, наколькі балюча нанесла разлад з Кэралайн. Сціснуўшы папяровую сурвэтку ў кулаку, яна падняла падбародак, каб праглынуць апошні цукар. Гудзенне ў крыві не вырашыла яе праблем.
  «Залежнасць», — нядобразычліва сказала Мэры, калі запас пірага таямнічым чынам ператварыўся ў жменю крошак і адзінокую разынку. У адказ Ганна прарыкнула, што яна была занадта маладая для цяжкіх наркотыкаў, калі яе ўпершыню прадалі ў прастытуцыю.
  Кантроль над дзецьмі-прастытуткамі рэдка ўключаў у сябе наркотыкі, таму што яны занадта лёгка паміралі, патлумачыла яна кароткімі жорсткімі словамі. Ганна была цалкам падрыхтавана да таго часу, калі яе гвалтаваны арганізм мог цярпець такія крайнія меры, прынамсі, так думалі яе захавальнікі.
  Магчыма, яна замовіла б яшчэ карамельны напой, каб падсаладзіць тое, што збіралася зрабіць. Бо яна збіралася здрадзіць Агенцтву, здрадзіць Мэры і Кэралайн.
  Калі б яны толькі маглі прымусіць гэта працаваць, казала Мэры. Калі б Агенцтва магло стаць кантэйнерам для чагосьці, пра што ні Ганна, ні Мэры раней не ведалі: сям'і. Цяпер, калі Кэралайн не залежала ад яе, Ганна была адна. На смак не было. Усярэдзіне пачуліся галасы: я рызыкую ўсім; Я мог страціць усё . Шкада, сказала яна з некаторай бравадай былых часоў.
  Адчыніць шафку Кукі Мака было другой натурай чалавека з мінулым Ганны. Яна выцягнула загорнуты цыліндр і слізганула з тэрмінала элегантна і незаўважна. За ёй ішоў толькі адзін ахоўнік, які фатаграфаваў на тэлефон. Ён думаў, што яна нейкая пераапранутая знакамітасць.
  На вуліцы Ганна ледзьве заўважыла, што снег перастаў і тэмпература хутка падымалася да нармальнай. Яна сядзела ў таксі, як замежная каралеўская асоба. У адрозненне ад Мэры, яна не прыслухоўвалася да крыкаў кіроўцы аб змене клімату і чутках аб пажары ў гарах. У гасцініцы маладая жанчына адпачывала цыліндр на вялізным ложку. Разгарнуўшы карычневую паперу, яна выявіла, што трубка была зроблена са скуры і мела замок.
  Ганна ўзялася за адмычкі — яшчэ адзін прадмет даўніны. На шчасце, яна магла замаскіраваць іх ад ахоўных экранаў, склаўшы іх, так што яны сталі шыпамі яе вычварнай сумачкі. Падняўшы вечка цыліндра, яна выцягнула белы ручнік з чымсьці цвёрдым унутры.
  Ганна сумелася. Алхімічны скрутак быў скрадзены з музея тут, у Лос-Анджэлесе, неўзабаве пасля таго, як Мэры і брат таго маладога чалавека знайшлі яго. Тое, што брат памёр, напэўна, з-за крадзяжу, Ганна ведала.
  «Столькі крыві», — сказала Мэры. Ганна хоць і бачыла смерць, але не засталася да яе абыякавай. На імгненне напружаны твар Сэма пераследваў яе. Яна адчула смак солі; гэта прывяло яе да слёз Лені і да жаху дзяўчыны-гандляроў у турэмнай камеры.
  Ганна павольна разгарнула ручнік, падышоўшы да кардоннай трубкі, якая пахла ладанам. Яна асцярожна паклала яго на ложак. Калі Алхімічны скрутак не выкарыстоўваўся для лячэння, было нешта ў тым, каб насіць пальчаткі. Яна надзела скураныя рукавіцы, якія набыла ў сувенірнай краме ў аэрапорце (копія тых, што выкарыстоўваюцца для спрэчак на конях), і вельмі асцярожна зняла велум. Не пераводзячы дыхання, яна пачала яго разгортваць.
  Так, тут былі дзіўныя колеры і жывёлы, больш дзікія, чым любыя кінематаграфічныя драконы. Пласты прыліплі адзін да аднаго, што сведчыць аб тым, што яны былі змазаны алеем у нейкім далёкім мінулым. Пах спецый стаў больш інтэнсіўным.
  Галавакружна было тое буянства фарбаў: лятучыя істоты з срэбранымі і залатымі крыламі ў блакітным небе. Горы былі ўсеяныя мядзведзямі, некаторыя з іх танцавалі. Над імі былі вялікія птушкі, якія круціліся вакол паўмесяца.
  Яна звярнулася да дзіўнага надпісу. Безумоўна, чары, вырашыла яна. Разгортваючыся далей, чырвоны мужчына і жамчужная жанчына абняліся ў бліскучым басейне з зоркай над іх каронаванымі галовамі. Тут з кнігі пачаў падымацца своеасаблівы дух, больш падобны на сучасны водар.
  Ганна нахілілася бліжэй да пергаменту. Яе распушчаныя валасы падалі на паверхню старонкі, утвараючы чорнае воблака вакол фігур. Раптам яна адскочыла і схапіла свае доўгія валасы, каб пазбавіцца ад паху. Не працуе. Кінуўшыся ў затхлую ванную, яна заткнулася ротам ад цвілі ў душы, а потым перакуліла сумку з туалетнымі прыладамі на падлогу, каб дастаць экстранны запас шампуня. Над ракавінай яна памыла валасы і пацерла шыю са змрочнай эфектыўнасцю.
  Вярнуўшыся да ложка, цяпер святыні Скрутка, Ганна стаяла ў кроку. Яна ніколі не была адна з чымсьці такім старым, такім каштоўным. Успомніўшы казкі пра цудадзейныя сілы і ўбачыўшы залатую змяю, якая дыхае ў пергаменце, Ганна была ўзрушана яе магіяй.
  «Не крыўдзі мяне», — прашаптала яна. «Я буду добра ставіцца да цябе».
  Алхімічны скрутак жывы, адчула яна. Ён дрыжэў ад магіі, падмацаванай адданасцю пакаленняў Захавальнікаў ключоў Холівелла, такіх як Джанет. Ці не так, як Джанет, успомніла яна. Алхімічны скрутак Джанет быў копіяй XVII ст. Тым не менш, гэты скрутак захоўваўся сотні гадоў у Сент-Джуліяне. Алхімічны скрутак - гэта прывід тых, хто шанаваў яго, - падумала Ганна. Ёй здалося, што яна чуе шэпт ад прамармытаных малітваў. Ганна ведала страх.
  «Ведзьмы Оксфардшыра захаваюць ключ», — прашаптала яна.
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ШОСТАЯ
  ФЕРМЕНТАЦЫЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 29
  ГАННА СА СВІТКАМ
  На наступны дзень Ганна вырашыла сесці на цягнік на поўнач да прыбярэжнага горада Санта-Эмілія. Гэта было бліжэй за ўсё, што яна магла дабрацца да школы алхіміі, не наняўшы машыну. Нягледзячы на тое, што яна магла кіраваць аўтамабілем, ёй не падабаліся амерыканскія аўтастрады. Акрамя таго, паездка на цягніку давала ёй час перад прыняццем рашэнняў, якія нельга было адмяніць. Усе хацелі Алхімічны скрутак. Ганна палічыла, што Годрык Сэнт-Джон шантажаваў Лені, Мер-Корп, за салідную суму. У Cookie Mac былі сябры з глыбокімі кішэнямі; і так, Мэры Вандвокер і Сэнт-Джуліян.
  Нягледзячы на тое, што Ганна не клапацілася пра гэтую кучу камянёў, яна ведала глыбіню прыхільнасці Мэры і Кэралайн да іх Агенцтва. Няздольнасць аднавіць скрутак алхіміі азначала, што Агенцтва можа не выжыць. Ніякага агенцтва, — тут Ганна з цяжкасцю разумела, — адсутнасць агенцтва азначала адсутнасць сям’і. Ішлі б яны ўтрох сваімі шляхамі.
  Разам з лютасцю Кэралайн з-за пажару ў Старым шпіталі Ганна ўбачыла бурныя шэрыя вочы Мэры. Чаму Мэры адмовілася ад велізарнай сумы, вымаганай у Mer-Corp, дзеля таго, каб вярнуць скрутак алхіміі ў жабрацкі каледж? Як, якой дзіўнай была Мэры. Калі, хіба што…
  Ганна працягвала рухацца, нібы магла пазбегнуць таго, што зрабіла. Увайшоўшы ў элегантны калонны цэнтральны вакзал Лос-Анджэлеса, нават тут абвінавачванні Кэралайн не давалі ёй спакою.
  « Я распаліла агонь, каб выцягнуць цябе », — у саракавы раз унутрана завыла Ганна. Суровы твар Караліны не пахіснуўся. Ці стануць яны з Кэралайн калі-небудзь зноў палюбоўнікамі?
  Ганна, сціснуўшы зубы, паднялася на прыступкі цягніка. За ёй ахоўнік падняў чамадан са скруткам, перш чым вярнуцца на борт. Яна выхапіла ручку і пацягнула яе ўніз па амаль пустым вагоне. Загудзелі свісткі. Ганна з панурай разгубленасцю засунула свой багаж пад сядзенне ля акна і села насупраць.
  Выдаючы сябе за звычайнага пасажыра, Ганна дастала з маленькага карычневага пакета, які ёй далі ў прывакзальным кіёску, ёмістасць з гарбатай. Яе рука была не зусім цвёрдая, калі яна пацягвала гарачую вадкасць. На смак пластык. Гледзячы ў яснае вячэрняе святло, калі Лос-Анджэлес выслізнуў прэч, яна прымусіла сябе вярнуцца да ўяўнай размовы. Як бы ўсё было, калі б паміж трыма жанчынамі з Агенцтва ўсё было добра?
  «Мой кібер-узлом — гэта сучасная алхімія».
  Даследаванне Ганны ў Інтэрнэце прывяло да гэтага прасвятлення. Хакінг растварае адну машыну ў іншай. Сеткі развязальныя. У кожнага свой голас або тон, як у жывых істот у віртуальнай прасторы. Хакеры размаўляюць з імі, просяць іх зрабіць больш, чым звычайна.
  «Дапамагае табе красці рэчы», — казала Мэры са сваёй раздвоенай душой. Яе крытыка не была б такой няўхвальнай, як ёй хацелася б.
  «Гэта кіберкаханне», - хацела, каб Ганна сказала Кэралайн з радасцю. Але Кэралайн не размаўляла з ёй пасля пажару. Яе папрокі працягвалі прасочвацца.
  «Як вы маглі так рызыкаваць жыццём іншых людзей. Як ты магла , Ганна? Як ты мог ?»
  Ганна глядзела на ўскраіну, якая адступала ў заходзячае сонца. Гандлёвы цэнтр з амаль пустой паркоўкай асвятлілі, спрабуючы адвучыць пакупнікоў ад інтэрнэт-звычак. Шанцаў на гэта мала, нават калі на вуліцах растае лёд. Ганна зноў адкрыла карычневую сумку, каб выняць паўсюдны амерыканскі бутэрброд, кавалачак салёнай індычкі, адзін слізісты ліст і жоўты квадрат, аддалена звязаны з сырам.
  Як Мэры гэта ўбачыць, падумала яна, разгортваючы пластык. Скрывіўшыся, яна адкусіла, што трэба было адкрыць яе сківіцы шырокія, як змяя, якая праглынае труса. Калі б яе страваванне не ўзбунтавалася ў бліжэйшыя гадзіны, яна б адскоквала ад сервераў па ўзбярэжжы Каліфорніі.
  Які сайт першым? Мэры хацела, каб яна трапіла ў Фонд еўрапейскай гісторыі. Нягледзячы на тое, што Кукі Мак быў часткай той сумнай каманды, ён заслугоўваў уласнага глыбокага тралення, як і іншыя падазраваныя. Ганна расцягнула пунсовыя чаравічкі на пыльную валізу.
  «Вы карыстаецеся Dark Web, Ганна?»
  Голас Кэралайн быў два месяцы таму. Яна глядзела Euro-TV, шоу пра агентаў, якія пераследуюць кіберзлачынцаў па ўсім кантыненце. На пытанне Кэралайн Мэры спынілася ў дзвярах з падносам з гарбатай. Яна зацякла. Гэта азначала, што Ганна не магла выкарыстоўваць хітрыкі палюбоўніка, каб адхіліць запыт.
  - Ніколі, - сказала яна, не паварочваючыся. «Няма Dark Web». Яна прыклеіла вочы да клавіятуры, дзе танцавалі яе пальцы. Мэры паставіла паднос з гарбатай і закашлялася. Пакой ледзь прыкметна зрушыўся.
  "Ганна?" Гэта была Мэры.
  «Мэры?» Гэта была Кэралайн.
  Як растлумачыць Ганна? Яна не хацела, не хацела прызнавацца ў некаторых рэчах.
  «Кіберхакерам не патрэбны Dark Web». Занадта доўгая паўза.
  — Мы пытаемся ў цябе, — шматзначна сказала Мэры.
  Ганна перастала друкаваць. Яна насіла касу на спіне паверх пурпурной блузкі. Адкашляўшыся, яна падцягнула руку да чырвонай стужкі. Сцягнуўшы яго, яна страсянула валасамі, пакуль яны не ўспыхнулі іскрамі. Яна зноў пачала друкаваць.
  «Цяпер я не карыстаюся Цёмнай павуцінай», — безвыразна сказала яна. «Гэта вельмі небяспечна. Рэчы могуць... могуць выйсці».
  "Цалкам", сказала Мэры. «Хочаш гарбаты, Ганна?»
  «Не толькі цяпер».
  «Тады толькі Кэралайн і я».
  
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 30
  НАД ВАДОЙ, НАЗАД НА ЗЯМЛЮ
  З усіх відаў падарожжаў Мэры больш за ўсё ненавідзела начны палёт. Гэта было добра для тых, хто мог дазволіць сабе тоўстую раскошу першага класа. Што з ложкамі, неабмежаванай колькасцю алкаголю, экзатычнай ежай, апошнімі фільмамі, коўдрамі, гарачымі ручнікамі і эквівалентам загараднага персаналу, вы можаце забыць бясконцыя гадзіны і непрыемны пах у туалетах. Вельмі нешматлікія з яе палюбоўнікаў мелі такія даравальныя выдаткі.
  Наадварот, яны з Сэмам сядзелі ў шэраг малюсенькіх сядзенняў у задняй частцы салона эканом-класа. Там Сэм мітусіўся, спрабуючы змясціць свае доўгія ногі ў прастору каля шасці цаляў. Дзякуй, Ганна. Мэры паморшчылася, калі ім падалі халоднае адноўленае бульбяное пюрэ з шэрым на выгляд мясам, апельсінавай падліўкай і лустачкай памідораў. З гэтым прыйшоў шакаладны бісквіт, упакаваны так, каб выглядаць як дэсерт.
  У нямой апеляцыі Сэм паказаў на меню з аплатай за напоі. Выраз яго страчанага шчанюка быў занадта моцны для Мэры. Уздыхнуўшы, яна імгненна падвоіла іх заказы: Сэму — амерыканскае піва, сабе — некалькі маленькіх бутэлечак вогненна-чырвонага віна.
  Яна ніколі не магла спаць у самалётах. Прынамсі, спажыванне Сэмам піва дапамагло яму перастаць біць нагамі абмерзлыя шчыкалаткі Мэры. Сэм знайшоў на малюсенькім маніторы фільм пра зомбі, а Мэры пракалола адпаведныя ўчасткі экрана і знайшла старую брытанскую мыльную оперу.
  У сярэдзіне трэцяга эпізоду моцны стук з левага боку прывёў да таго, што яе локаць урэзаўся ў стол, праліўшы апошнія кроплі віна. Спячы Сэм перакуліўся. Мэры выбралася і падперла Сэма. Потым пачаў хрыпець на ўсё горла.
  Мэры заплюшчыла вочы. Ноч павінна была быць доўгай. Яна апусцілася на сваё сядзенне і вярнулася ў чароўна дысфункцыянальную сям'ю. Іх праблемы вырашаліся кожныя дваццаць пяць хвілін, як раз да рэкламнага перапынку. Магчыма, яна магла б атрымаць падказкі.
  Пасля дзевяці гадзін ухілення ад локцяў Сэма і перамяшчэння плячэй, Мэры была ў захапленні ад мяшкастых аблокаў Хітроў. Нягледзячы на тое, што белае сонца свідравала ёй чэрап, пакуль яны тупалі па бясконцых калідорах трэцяга тэрмінала, яна магла моўчкі радавацца, што іх пашпарты працуюць на E-Gates.
  Праводзячы Сэма праз пячору «Няма чаго дэклараваць», якая была мытняй, яны ледзь не праваліліся праз апошнія дзверы ў атрыум прыбыцця. Асляпляла высокая шкляная сцяна. Ліфты таксама былі шкляныя, падымаліся і апускаліся, нібы праз ваду. На мармуровай падлозе стаялі стомленыя таксісты з плакатамі, падобнымі на рыбалоўныя сеткі.
  Мэры ледзь магла трымаць вочы адкрытымі, шукаючы кавы.
  - Сюды, Сэм, - буркнула яна.
  Прыйшоўшы ў кавярню Costa Coffee, яны з Сэмам убачылі невысокую круглатвары жанчыну ў джынсах і ня надта чыстым іржава-карычневым швэдры.
  "Кэралайн, дзякуй Богу", сказала Мэры.
  - Кава, - буркнуў Сэм, не звяртаючы ўвагі на Кэралайн і хіснуўшыся да прылаўка.
  Да здзіўлення і задавальнення Кэралайн, Мэры схапіла маладую жанчыну ў абдымкі. «Я так хваляваўся за цябе. Ганна не расказвала мне, што такое «Старая бальніца». Быў пажар?»
  На рысах Караліны прабег цень. Потым яна шчыра ўсміхнулася Мэры, якая заўважыла напружанне вакол яе вачэй. Каралайн схапіла Мэрыну сумку-катка.
  «Вы, напэўна, знясілены. Гэта ваш двайны капучына на тым стале тут, побач з маім паліто.
  Мэры зрабіла для салодкай перспектывы. Каралайн сядзела насупраць з простай чорнай кавай. Мэры пазнала паліто з крамы беражлівасці. Кэралайн настойвала на тым, каб купляць вопратку за бясцэнак, «пакуль мая вага не стабілізуецца». Яна ўвесь час сядзела на дыеце, і, здавалася, гэта ніколі не атрымлівалася. Мэры падазравала пабочныя эфекты любога антыдэпрэсанту, які яна спрабавала.
  — ярка пачала Каралайн. «Гэта малады чалавек Сэм? Мне так шкада, Мэры. Пра забойства і ўсё, што ты перажыў».
  Мэры паспрабавала ўсміхнуцца. Не, спачатку кава. Ад першага глытка яна абпаліла язык. — уварваўся мужчынскі голас.
  «Гм, міс Вандвокер, у вас ёсць фунты? У мяне амерыканскія грошы не возьмуць». Сэм выглядаў агідна.
  Мэры захлынулася і паставіла кубак.
  «Ах, Кэралайн, у цябе ёсць грошы для Сэма? Мне не хапае некалькіх капеек».
  «Вядома». Кэралайн пачала корпацца ў сваёй новай сумачцы. Стыльная сумка (спадзяюся, падробка), якую ёй падарыла Ганна, была выбраная з багажніка машыны.
  «Вось табе пяцёрка», — весела сказала яна, працягваючы складзеную зялёную паперку.
  Сэм узяў грошы і сказаў: «Э-э, дзякуй». Ён утаропіўся на натоўп маркотных падарожнікаў, якія адчайна жадалі стымулятараў. Сэм згорбіў плечы і падрыхтаваўся да бою.
  Тым часам Каралайн з незадаволеным выглядам пацягвала каву і разглядала Мэры.
  "Выпі трохі гэтага малака", - сказала Мэры. «Гэта дапаможа, калі вы захочаце пазней пайсці за формачкай для печыва». Кэралайн жаласна ўсміхнулася і працягнула кубак.
  «Я прынясу табе яшчэ кавы».
  «Так, будзеш». Мэры зрабіла яшчэ адзін глыток і адчула сябе крыху чалавекам. «Спачатку раскажы мне пра Джанет. Яна адчувае сябе лепш? Зноў у Холівэл? Ці звязвалася Ганна з нагоды Cookie Mac?»
  Кэралайн выглядала аддалена.
  «Я маю на ўвазе нядаўна, за апошнія пару гадзін?» - працягваў Мэры. «Што ён тут робіць, турбуючы Джанет?»
  Кэралайн падняла свой кубак і правяла пальцам па ўнутраным краі. Яе зялёныя вочы бліснулі на Мэры.
   «Джанет у парадку. Пасля некалькіх начэй у матэлі яна настаяла на тым, каб вярнуцца ў Холівэл. Ганна з'ехала ў аэрапорт. Я адвёў Джанет дадому. Мы ўбачымся з ёй пазней».
  У Марыі закружылася галава. Ах так, джетлаг: як удар цэглай па галаве. Тым не менш, Мэры прызнала, што Кэралайн ухілялася. Яна ж не адказала на пытанне пра Ганну?
  "Кэралайн, я думаў, што Ганна - гэта тая, хто любіць гульні..."
  Халаднаватыя пальцы Кэралайн прыкрылі хватку Мэры за яе пусты кубак.
  «Прабач, прабач, Мэры. Я ніколі не лётаў у Штаты, таму не ведаю, што гэта такое. Не. Джанет вярнулася ў Холівэл, таму што прафесар Кухулін Макдональд сцвярджае, што з'яўляецца яе даўно страчаным стрыечным братам. Яна хоча сустрэць яго з максімальнай маральнай падтрымкай. Гэта мы».
  У Мэры адвісла сківіца.
  «Даўно страчаны стрыечны брат ? - запыталася яна. Што ён шукае?»
  - Верагодна, алхімічны ключ, - пачала Кэралайн. «Цяпер, калі ён атрымаў скрутак, мы думаем. Гэта здагадка Джанет. Аднак яна адчувальная да сям'і, таму пагадзілася з ім сустрэцца».
  «У гэтай кавы іншы смак», — Стол здрыгануўся, калі Сэм так рэзка таргануў крэсла, што ўсё пахіснулася.
  — Сардэчна запрашаем дадому, Сэм, — сказала Кэралайн, міргаючы яму вачыма. Мэры працягнула свой кубак у нямым закліку.
  Кэралайн падлічыла, што да Холівэла можна было б ехаць дзве гадзіны. Яна зірнула на двух прыбыўшых. Сэм Мэрфі глядзеў на тэрмінал, нібы не ведаючы, у якой краіне ён знаходзіцца. Мэры Уондуокер паклала галаву на стол. Гэта азначала, што яна моцна спала.
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА СЁМАЯ
  ПАВЯЧЭННЕ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 31
  УЗ'ЯДНЕННЕ Ў ХОЛІВЭЛЕ
  На наступны дзень у Холівэле Дораці хмурылася, гледзячы на Мэры на перадсвітальнай кухні. Седзячы за сталом Formica, Мэры прыжмурыла вочы пад бязлітасным неонам над галавой. Яна абхапіла галаву рукамі. Дораці стукнула вялізным чайнікам па пліце, каб прыцягнуць увагу Мэры.
  «Учора ўвечары ў нас была сустрэча».
  Мэры расплюшчыла адно вока, убачыла папрокі і зноў заплюшчыла яго.
  Дораці павысіла голас. «Мы сустрэліся, каб вырашыць, ці можа ваш Сэм Мэрфі быць тут, у Холівэле. Кэралайн паручылася за цябе і сказала, што ты паручыўся за Сэма. Аднак, міс Уондуокер, вы павінны былі нас папярэдзіць. Трэба было спытаць дазволу»
  Мэры пачала разумець. «Сэм? Ах, прабач, Дораці. Добра, ён можа паехаць да сям'і ў Лондан».
  Гэта была праблема. Мэры паспяшаўся растлумачыць. «Разумееце, я абяцаў яго маці, што буду сачыць за ім. Пакуль яны не могуць прывезці DP дадому на пахаванне, яго бацькі затрымаліся ў Лос-Анджэлесе ".
  Мэры спынілася. Наступствы прыцягнення Сэма ў Холівэл пачалі гарэць у яе шчоках.
  «Чорт вазьмі, я не думаў пра тое, як паставяцца да маладога чалавека трапныя дзяўчаты»
  «Не, ты не думаў,» бескампрамісна сказала Дораці. «На шчасце, Кэралайн зрабіла. Яна расказала нам пра гора Сэма. Потым мы сабралі маладых жанчын. Спачатку яны былі шакаваныя і напалоханыя. Кэралайн распавяла гісторыю Сэма. Яна паказала нам ведзьмаў, што мы хочам, каб нашы жанчыны акліматызаваліся да маладых людзей узросту Сэма. Яны будуць аднакурснікамі ў Сэнт-Джуліанс»
  Мэры паднялася на ногі і пахіснулася, схапіўшыся за стол для падтрымкі. У яе былі рэтраўміраваныя ахвяры гандлю людзьмі. «Сёння раніцай я яго забяру», — паспела сфармуляваць яна. «Мне вельмі шкада. Я не такі добры ў гэтай справе, як я думаў ". Яна захлынулася.
  У адказ Дораці пачала расслабляцца. Яна памахала Мэры назад да крэсла.
  - Не, міс Уондуокер, Сэм можа застацца на некалькі дзён. Выпрабавальны, самі разумееце. Джанет падтрымала Кэралайн, сказаўшы, што Сэм удзельнічаў у расследаванні, якое ўключала яе выкраданне. Наомі ўвайшла, абсмажыўшы Сэма да цалі яго жыцця. Яна дала яму зразумець гандаль людзьмі больш, чым ён хацеў». Дораці амаль усміхнулася.
  «Акрамя таго, Лінда і Джон зрабілі некалькі загавораў. Яны сказалі, што аўра Сэма была пяшчотнай квэставай, але што насамрэч ператварыла гэта…» Дораці павярнулася, каб запаліць газ пад чайнікам,
  «Так? Што гэта сапраўды павярнула?» Мэры знайшла косткі пальцаў на вуснах.
  «Тое, што сапраўды ператварылася ў Лені. Выйшаўшы пад заклад, яна нагадала нам, што абвінавачванні супраць яе раздутыя прадузятасцю. Сэм таксама пацярпеў ад прадузятасці, а таксама ад смерці свайго брата. Разумееце, Кэралайн падзялілася з вашай электроннай пошты. Такім чынам, Лені сказала, што, паколькі ваша агенцтва дапамагае ёй, яна вярне крыху даверу. Сэму». Дораці скрывілася.
  - Вы паняцця не маеце, міс Уондуокер, наколькі важныя гэтыя словы для Холівэла. Калі жанчыны, якія патрапілі ў гандаль, змогуць навучыцца давяраць, адрозніваць тых, хто іх эксплуатуе, і тых, з кім яны могуць мець зносіны, наша тэрапія будзе паспяховай».
  Мэй міргнуў вачыма. «Я так рада».
  «Справавая база», — рашуча паўтарыла Дораці. «Нам трэба пагаварыць пра Лені. Што менавіта здарылася з Ганнай у ізалятары?»
  «Яшчэ не ўпэўнены», — прамармытала Мэры. Яе сэрца ўсё яшчэ білася занадта хутка ад гэтай нервовай размовы. «Я правераю ў Ганны».
  «Яна невінаватая ў гэтых абвінавачваннях. Гавораць нават пра тое, што іх можна назваць замахам на забойства. Годрык Сэнт-Джон нешта задумаў.
  "Вельмі верагодна", прамармытаў Мэры. Яе горла перасохла.
  «Што вы збіраецеся з гэтым рабіць?» — запатрабавала Дораці.
  Вялікі чайнік на пліце пачаў булькатаць. Было 5:30 раніцы; Мэры не спала гадзіну; пачуццё віны вымотвае.
  «Я спадзяюся, вы захочаце кавы», сказала Дораці, змірыўшыся.
  «Не цяпер, мой жывот адчувае сябе дзіўна», - сказала Мэры, усё яшчэ спрабуючы ўспомніць падрабязнасці арышту Лені. Яна зразумела, што Ганна расказала ёй вельмі мала пра свой візіт у камеру Лені.
  - Я раблю гарбату, - сказала Дораці. «Я не спаў. Дзеўкі неспакойныя, я рана прачынаюся».
  Яна выключыла газ і звярнулася да ашаломленага твару Мэры. «Абвінавачванне Лені ў нападзе досыць сур'ёзнае. Гэта таксама ставіць пад пагрозу наш план, каб жанчыны, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі, сталі студэнткамі Сент-Джуліана, - сказала яна, адкінуўшыся на шафы.
  «Так, я бачу гэта. Гарбата добрая. Ганна наведвала Лені… на мінулым тыдні?»
  «Правільна. Не ведаю, што ёй сказала Ганна. Яна была вельмі нешматслоўны. Аднак я ведаю, што потым Лені было спакайней. Перадайце мне чайныя пакуначкі з паліцы над галавой». Мэры аўтаматычна паднялася.
  «У мяне не было магчымасці атрымаць належную справаздачу ад Ганны», - сказала яна, садзячыся ў крэсла за кухонным сталом. «Не пра яе візіт у паліцэйскі ўчастак Оксфарда. За выключэннем таго, што я ведаю, што яна таксама хадзіла да Годрыка Сэнт-Джона. Ён настойваў на гэтым. Напэўна, абмяркоўвалі Лені».
  " Ён выставіў абвінавачанне супраць яе", сказала Дораці, нахмурыўшыся. «Напад, спроба крадзяжу і іншае. Яна такая худая; ахвяра, а не злачынец. Гэта кашмар».
  Дораці калацілася па пакуначках з гарбатай, нібы бачыла твар святога Яна на дне вялізнага імбрычка.
   - Вельмі шкада, - зноў сказала Мэры, прымаючы кружку гарбаты. Яна праглынула пару глыткоў. Дзіўным чынам яе галава пачала праясняцца.
  «Так, добра, Дораці. Мы павінны былі далажыць вам раней", - сказала яна. Яе вочы ўпершыню пасля палёту сфакусаваліся належным чынам. Ёй стала дрэнна. Я павінна была быць больш асцярожнай з жанчынамі, якія сталі ахвярамі гандлю, сказала яна сабе. Я мог бы біць сябе нагамі за тое, што прывёз Сэма ў Холівэл. Тым не менш, я ведаю, што Дораці хоча практычных рашэнняў, а не біць у грудзі.
  «Я пайду да Ганны і складу правільны план», — абвясціла Мэры, ставячы пустую кружку ў кухонную ракавіну. - Не хвалюйся, я даведаюся пра сустрэчу Ганны ў Сэнт-Джуліане.
  - Сёння, калі ласка, - сказала Дораці. Яе сталь сустрэлася з годнасцю Мэры, і яна расслабілася. Мэры пачала ў думках арганізоўваць наступныя некалькі гадзін. Нічога на яе тэлефоне, Ганне яшчэ цяжэй, чым звычайна. У далікатнага жывата Мэры згарнуўся вузел.
  «Слухай, Дораці, ты разумееш усе складанасці. Справа не толькі ў Лені; гэтага ніколі не было. Усё, што адбываецца ў Сент-Джуліане і Годрыку Сэнт-Джоне, звязана са Скруткам і выкраданнем Джанет.
  Стомлены мозг Мэры выцягваў прадметы, сабраныя падчас учарашняй паездкі на машыне з Кэралайн і Сэмам.
  «Вы ведаеце, Джанет не змагла апазнаць сваіх выкрадальнікаў. Яе не толькі падкавалі наркотыкамі, але Кэралайн кажа, што паняцця не мае, хто сфальсіфікаваў перавод у Стары шпіталь».
  Дораці зноў села з трывожным выглядам. — працягвала Мэры.
  «Прынамсі, Джанет вярнулася сюды, у Холівэл. Яна расказала вам, што здарылася. Кэралайн Джонс рызыкавала жыццём, каб знайсці яе. Быў пажар, ведаеце».
  Дораці ўздыхнула і зноў напоўніла кружку з гіганцкага імбрычка. Яна паказала носікам на Мэры, якая пахітала галавой, потым пашкадавала, што не рабіла гэтага.
  "Джанет ніколі не была балбатлівай, але гэта было інакш", - прызналася Дораці. «Яна расказала нам пра ўцёкі са шпіталя густы дым. Якое жудаснае выпрабаванне. Ёй спатрэбіцца час, каб аднавіцца».
  Усмешка Дораці была бледнай. «Вядома, мы вельмі ўдзячныя Агенцтву глыбіннага расследавання за выратаванне Джанет. Хаця развесці агонь, каб зрабіць гэта, здаецца... экстрэмальным».
  Мэры адвяла позірк. Яна таксама адчула жах ад таго, што Каралайн перадала ў машыне. Цяпер яна шкадавала, што Джанет стрымана ставілася да метадаў Ганны. Дораці не трэба было працягваць. Яны з Мэры вельмі добра разумелі адна адну.
  "Так, гм, Ганна", прамармытала Мэры.
  "Цалкам", адказала Дораці.
  *****
  Праз пару гадзін Кэралайн, Мэры і Сэм пайшлі шукаць Джанет Суінфард у яе агародзе. Сэм сачыў за Мэры страчаным шчанячым позіркам. Яна зразумела, што для яго Холіўэл быў дзіўным да жудаснасці. У Мэры баляць вушы ад гучных выгукаў ведзьмаў і прадажных падлеткаў за сняданкам. Што ж да Сэма, пасля некалькіх хмурных паглядаў у яго бок маладыя жанчыны праігнаравалі яго, балбатаючы на некалькіх мовах. Яны бегалі, каб схапіць скрыні з крупамі або акунуць лыжкі ў вядро з кашай на пліце.
  У адрозненне ад падлеткаў у джынсавых штанах і яркіх світшотах, ведзьмы былі разнастайнымі ў адзенні. Кітаянка Лінда мела бліскучы пунсовы шаўковы пінжак паверх джынсаў, з нефрытавым і залатым драконам на спіне. У Вішні, якая дадала разынкі ў сваю міску, быў запырсканы паласаты фартух у цёмна-сінім і белым колерах, які ледзь не кранаў яе чаравікі. Мэры сарамліва сустрэла Наомі, апранутая ў вугальны халат з сіняй вышыўкай. Швы спалучаліся з нябесна-блакітнай стужкай, якая праходзіла праз срэбную касу на яе спіне.
  Джанет, з іншага боку, зусім не было на кухні. Пасля таго, як Кэралайн спытала Дораці, апранутую ў шарсцяны пінжак у тонкую палоску (па яе словах, наведваючы адваката Лені), ведзьмы пагадзіліся Джанет выйсці на вуліцу.
   «Ужо?» — здзівілася адна з кангалезскіх жанчын. "Гэта, напэўна, Сара", - падумала Мэры.
  - Джанет любіць сваю кампанію, - прамармытала Лінда, намазваючы хатняе варэнне на змазаныя маслам тосты.
  «І быць у сваім садзе», - пагадзілася Наомі. «Улетку яна амаль жыве на вуліцы».
  «Сёння не лета», - сказала даўкая Мэры.
  Лінда ўсміхнулася. «Джанет даганяе. Ведаеце, большасць яе сяброў - гэта тое, што яна вырошчвае».
  Кэралайн прапусціла сняданак. Мэры ў думках зрабіла запіску, каб спытаць пра непазбежную дыету. Сэм запіхнуў у яго размоклыя кукурузныя шматкі і выцягнуў твар ад гарбаты з малаком. Яго вочы не адрываліся ад лыжкі за чатыры хвіліны, якія ён аддаваў сняданку. Больш за ўсё яго напалохалі ведзьмы ці гандляры жанчынамі? - здзівілася Мэры.
  Едучы з аэрапорта, Кэралайн паспрабавала падрыхтаваць яго да Холівэла. Яна апісвала кансультацыйную працу, падкрэсліваючы лагодны характар яе вядзьмарства. Пры слове «ведзьма» ў Сэма адвісла сківіца.
  Мэры падумала, што вобраз Сэма ў выглядзе «рамяства», хутчэй за ўсё, больш абавязаны зласлівым дзядзькам Дыснею, чым мудрым жанчынам Кэралайн, захавальнікам ключа да скрутка алхіміі. Нядзіўна, што Сэм нервова перамінаўся з нагі на нагу, чакаючы, пакуль Мэры скончыць сняданак. Ён выскачыў за дзверы, калі наблізілася Кэралайн. Мэры паставіла кружку і рушыла ўслед.
  Яны ішлі ў ціхі ранак з невялікай колькасцю аблокаў. Ранняе сонца змякчыла рэшткі інею. Мэры паглядзела на дрэвы, якія туманіліся зелянінай на фоне пагоркаў, усеяных авечкамі. Каралайн правяла міма старажытнага калодзежа да шырокіх агароднінных градак. Малюсенькія дзьмухаўцы і чартапалох тырчалі над бліскучай глебай, калі яны набліжаліся да Джанет, якая тапталася ў Велінгтонах і брудным плашчы, люта тузаючы пустазелле. Мэры адразу перайшла да справы.
  «Калі ласка, спыніцеся на хвілінку, Джанет. Я ведаю, што мы сустрэліся толькі ўчора ўвечары, але я павінен спытаць. Аднак пасля ўсяго, што вы былі, чаму дазволілі прафесару Макдональду прыйсці сюды да вас?»
  Мэры хацела пракалоць сабе шэрсць у галаве выразным допытам. Гэта не было добра прынята Джанет. Выратаваныя ведзьма мармытала праклёны павойніку, рвучы свае волкія пальцы. Яна павярнулася да Мэры спіной і працягнула праполку.
  Караліна пахітала галавой у бок сяброўкі. Яна заўважыла, што валасы Джанет былі падстрыжаныя і пафарбаваныя ў колеры, якія яна бачыла ў «Старым шпіталі». Глыбока ўцягнуўшы ў сябе водар перавернутай зямлі, Кэралайн дакранулася да Джанет за руку.
  «Вашы валасы выглядаюць прыгожа. Хадзі і сядзі з намі, Джанет. На імгненне».
  Джанет панюхала і неахвотна кіўнула. Апошні раз пацягнуўшы корань дзьмухаўца, яна пайшла за Кэралайн да бліжэйшай лаўкі. Ён утвараў пяцікутнік вакол вялізнага дуба. Каралайн паклікала Мэры. Яна вагалася над Сэмам у некалькіх метрах ад сябе, гледзячы на дом.
  «Гм, Сэм, чаму б табе не вярнуцца на кухню і дапамагчы з посудам. Пасудамыйкі ў іх няма».
  Сэм умольна паглядзеў на Мэры. Яна нахіліла галаву. Ён уздыхнуў і неахвотна накіраваўся назад.
  «Як справы ў Агнэс?» - канфідэнцыйна сказала Кэралайн Джанет.
  Агнэс? Потым Мэры ўспомніла старую жанчыну, выратаваную разам з Кэралайн і Джанет. Сябар, сказала Кэралайн, без падрабязнасцей.
  «Яшчэ ў герыятрычным аддзяленні», — сказала Джанет Кэралайн. «Калі сваякоў не знойдуць, а дактары пагодзяцца, то я спытаю, ці можа яна тут жыць. Ёй спадабаецца сад».
  Мэры не магла больш чакаць. «Паліцыя ўсё яшчэ расследуе ваша... ваша выкраданне?»
  «Так». Джанет схапілася за калені. Было відавочна, што яна хацела, каб яе пакінулі ў спакоі.
  «Ці адчуваеце вы сябе ў бяспецы цяпер?» Кэралайн зноў, рука на руцэ Джанет. Мэры села з другога боку Джанет.
  Джанет фыркнула носам. « Ён дасылаў мне лісты, той Макдональд. Ну, усё роўна ксеракопіі. Знайшоў іх, якія чакалі мяне, калі я вярнуўся. Сямейныя лісты. Я павінен убачыць яго. Тут бяспечней за ўсё».
  «Кукі Мак атрымаў твае сямейныя лісты?» Кэралайн ведала, што Мэры хоча быць упэўненай у дэталях.
   «Гммм. Кажа, што ў нас ёсць шатландскія сувязі. Гэта можа быць. Памятаю сямейныя размовы». Джанет загаварыла груба, перабудоўваючы сваё цела, каб уключыць і Кэралайн, і Мэры.
  «Лісты, якія ён дасылаў, вельмі старыя. Пачатак васемнаццатага стагоддзя, сказаў ён. Яны ад маці ў Англіі да яе сына ў калоніі Канэктыкут. Імя Хепзіба Джанет Макдональд.
  «І гэтага было дастаткова, каб пераканаць вас?» Мэры старалася захоўваць нейтральны тон. Яна правалілася.
  - Не, - коратка адказала Джанет. Узнікла паўза.
  "Дораці кажа, што ён будзе тут сёння ў 10 раніцы", - сказала Кэралайн у гутарцы. «Вы ведаеце, што ён падазраваны ў забойстве таго беднага хлопчыка ў Лос-Анджэлесе. Мы лічым, што Кукі Мак скраў скрутак святога Джуліана. Ваш скрутак».
  - Алхімічны скрутак, - прамармытала Джанет. Потым павольна: «Скрутак лячэння. так. Хацелася б убачыць сапраўдную». Мэры адчула, як Джанет дрыжыць ад энергіі.
  «Мы верым, што ў яго ёсць», - сказала яна, абнадзейваючы. «Мы хочам вярнуць гэта. Сэнт-Джуліян даручыў нашаму агенцтву зрабіць гэта, а таксама знайсці вас. Вы ведаеце, што Сэнт-Джуліанс знаходзіцца ў фінансавым крызісе?»
  Не звяртаючы ўвагі на згадку аб каледжы, Джанет уткнулася мазольнай рукой у сваю армейскую форму, выцягнуўшы жменю сепійных фотаздымкаў сямейных груп. Некаторыя з іх былі асобнымі дзецьмі з гафрыраванымі навесамі і сельскагаспадарчымі жывёламі на заднім плане.
  «Сям'я, яго сям'я», - сказала яна. «Не васемнаццатае стагоддзе, вядома. Гэтым каля ста гадоў». Стала на калені на вільготную траву, раскладваючы малюнкі.
  «Гэты». Яна паказала на маленькага светлавалосага хлопчыка, які трымаў дарослыя вілы ростам з яго. «Бачыш…?» Джанет пільна глядзела на Кэралайн. Было тое, што яна не хацела перадаць словамі. Мэры пашкадавала, што не суправаджала Кэралайн у сад.
  «Ой, ой, так, я разумею». Кэралайн кончыкамі пальцаў дакранулася да выявы ў сэпіі, потым узяла Джанет за руку. «Гэта Джым, ці не так? Гэты хлопчык на старой фатаграфіі падобны на вашага брата Джыма. Гэта павінен быць Макдональд пачатку дваццатага стагоддзя».
   Мэры ведала гэтую гісторыю з лістоў Кэралайн. Джым быў братам Джанет, які памёр. Яна бачыла, як ён памёр на вуліцах Лондана. Марыя ўстала. Гаварыла ціха.
  «Ці хочаце вы пабачыць Кукі Мака аднаго, міс Суінфард?»
  Джанет пачала збіраць фатаграфіі, а Мэры пайшла далей. «Мы таксама хацелі б пагаварыць з ім, але гэта ваша сустрэча. Магчыма, мы зможам дапытаць яго пасля таго, як вы пагаворыце.
  Усё яшчэ стоячы на каленях з абыякавасцю да сырасці, Джанет аглядала свой сад.
  "Кэралайн можа быць са мной", сказала яна. Яна засяродзілася на вароне, якая тонка балансавала на галінцы бука.
  "Цалкам справядліва", сказала Мэры, лагодна. «Мне ўсё роўна трэба звязацца з Ганнай.
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 32
  ПІЦА ПАСЛЯ ШТОРМУ
  Некалькі дзён праз усе ўдзельнікі пагадзіліся, што візіт Кукі Мака траўміраваў усіх у Холіўэле. Хаця толькі Джанет і Кэралайн адчулі яго на ўласным вопыце, яго істэрыкі прасочваліся скрозь каменныя сцены. Яго гнеў і істэрыка выклікалі такую трывогу, што маладых жанчын адправілі ў свае спальні, дзе яны туліліся адна да адной. Мэры адчула пах цыгарэтнага дыму.
  Калі крыкі ўзмацніліся, Мэры і Дораці пераглянуліся ў жаху і паспрабавалі ўмяшацца. На шчасце, у гэты момант Кукі Мак выскачыў. Гыркнуўшы на Дораці, ён адчыніў ўваходныя дзверы і працягваў крычаць, пакуль не захлопнуў дзвярыма сваёй арандаванай машыны. Мэры бачыла, як няшчасны аўтамабіль падскокваў у паветра на кожнай няроўнасці на бруднай дарожцы, якая вяла ад Холівэла.
  Мэры і Дораці з шырока расплюшчанымі вачыма ўбачылі Джанет, якая плакала на руках у Кэралайн. Маладая жанчына заспакаяльна кіўнула, і Мэры адцягнула Дораці.
  - Цудоўная жанчына, твая Кэралайн, - прамармытала Дораці, перш чым нырнуць на кухню, каб супакоіць іншых ведзьмаў. Здзіўленая Мэры кіўнула.
  Дораці вырашыла аб'явіць вечар піцы, пачастунак для жанчын, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі. Яна была настроена на вяртанне да звычайных рытуалаў Холівэла. Куча цеплаізаляцыйных каробак прыбыла ў фургоне з Оксфарда. Пасля ранішніх душэўных бураў адчувалася амаль святочная атмасфера палёгкі.
  Наклаўшы заспакаяльнае заклінанне, Дораці балбатала з Мэры за вячэрай, быццам падазраваны ў забойстве і выкрадальнік скруткаў не з пагрозамі і лаянкай уварваліся з памяшкання. Хаця ведзьмы аддавалі перавагу вегетарыянскаму супу, сёння ўвечары яны паглыбляліся ў любімыя стравы дзяўчат. Яны сям'я, сказала Дораці, а не зняволеныя.
  Мэры і Дораці назіралі з аднаго канца доўгага абедзеннага стала. Маладыя жанчыны сабраліся ля другога, дзе была звалена большасць каробак з піцай. Сэм сядзеў побач з Лені, якая вярнулася з турмы ў чаканні суда. З іншага боку ад яго быў Пасяленец. Мэры магла толькі злавіць некалькі слоў. Ён падзяліўся незвычайнымі інгрэдыентамі амерыканскай піцы. На «свініне» маладыя жанчыны хіхікалі.
  «Дзяўчаты адчуваюць сябе лепш пасля сённяшняга... эмм, зрыву?» - сказала Мэры пад нос Дораці. Наомі адказала.
  « Жанчын не бянтэжаць такія расісты, як Кукі Мак», — рашуча сказала яна. «З імі так абыходзіліся, колькі сябе памятаюць».
  - А я, - сказала Кэралайн з адважнай усмешкай, - не супраць таго, каб мяне называлі «малым нікчэмнікам». Мэры паморшчылася. Раззлавацца нікому не дапаможа. Тым не менш, яна ўжо збіралася рэзюмаваць Кукі Мак, калі Джанет загаварыла, скупа і сумна.
  «Гэты чалавек не з'яўляецца маёй сям'ёй».
  Жанчыны вакол Джанет заціхлі. Як камень у сажалцы, рабізна расцякалася, пакуль нават падлеткі не кідалі разумелыя позіркі. Джанет паднялася, пераносячы пару пустых скрынак на буфет. Яна ўзяла дзве талеркі з яблыкамі Holywell, захаваныя з мінулага кастрычніка.
  Апошняе слова было сказана на Cookie Mac. Мэры і Кэралайн кіўнулі. Саслізнуўшы з-за стала, яны накіраваліся ў пакой, які дзялілі наверсе.
  «Я прынясу табе гарбаты», — крыкнула Лінда, калі яны зачынілі дзверы.
  «З вамі сапраўды ўсё ў парадку?» - няўпэўнена сказала Мэры. Кэралайн глуха засмяялася.
  Яны сядзелі адзін насупраць аднаго на двух аднаспальных ложках. У кожнай была маляўнічая лапікавая коўдра з розных тканін, ад трыкатажу да шоўк. Кэралайн сказала Мэры, што яны былі зроблены маладымі жанчынамі ў рамках арт-тэрапіі.
  - Гэты чалавек, - пачала Каралайн. «Ён думаў, што можа здзекавацца над Джанет. Гэта не спрацавала. Я не магла супрацьстаяць яму, як яна».
  "Так, вы маглі", цвёрда сказала Мэры. «Раскажы больш. У вас не было магчымасці ўдавацца ў падрабязнасці раней. Памятайце, Кукі Мак падазраваны ў забойстве і крадзяжы. Усё, што ён выпусціў, можа быць падказкай».
  Кэралайн села, каб успомніць. «Ён сказаў, што дырэктар музея паказаў яму скрутак алхіміі за тыдзень да забойства. Той ноччу ён вярнуўся, каб праверыць, што гэта сапраўднае, калі вы можаце ў гэта паверыць».
  Кэралайн выглядала гэтак жа скептычна, як і Мэры.
  «Я не думаю, што таму ён поўзаў па начах. Хутчэй за ўсё, плануе скрасці алхімічны скрутак для сябе. Цікава, як ён трапіў, - прамармытала Мэры.
  «Ён не сказаў. Але ён згадаў, што папячыцель музея быў братам брацтва. Што гэта?»
  - Ах, - мудра сказала Мэры. «Штука ў амерыканскім універсітэце. Я растлумачу пазней. Працягвайце пра ноч забойства. З боку Джанет было добра распытваць яго пра гэта.
  «Яна сказала, што Захавальнік ключоў не дазволіць забіваць рукі на Алхімічны скрутак. Добра, Кукі Мак прызнаўся, што хадзіў на гарышчы амаль у той час, калі быў забіты DP. Ён сказаў, што знайшоў толькі пусты куфар. Ён сышоў, плануючы вярнуцца на наступны дзень і сустрэць дырэктара Олдкасла з нагоды крадзяжу. Вось тады вы з ім і пазнаёміліся».
  «Хлуслівая сволач. Ён пакінуў ДП ляжаць. Ён нават правяраў, ці памёр ён?»
  «Ён сказаў, што не бачыў цела. Было цёмна».
  «Не, не было. Ён не толькі ўзяў бы факел, але ён настолькі апантаны скруткам і сваімі правамі, што запаліў бы святло. Ён пакінуў DP у лужыне крыві».
  Мэры дрыготка ўздыхнула. Бачанне DP у яго ўласнай крыві распаліла яе нутро. Караліна працягнула руку. Мэры адмахнуўся, зноў раззлаваўшыся. Уздыхнуўшы, Кэралайн легла на ложак і працягвала апісваць наступ зачаравання Кукі Мак.
  «З чырвонымі вачыма ад джетлага, ён уварваўся ў Холівэл, ледзь заўважыўшы пільнасць яго жыхароў. Пахнуўшы гэтымі таннымі арандаванымі аўтамабілямі, ён чакаў трыумфу. Такім чынам ён прывітаў Джанет». Каралайн запомніла кожнае слова:
  «Мой даўно страчаны стрыечны брат, вельмі прыемна знайсці цябе ў гэтай... гэтай камуне. Якое цудоўнае супадзенне, што мы абодва займаемся клопатам пра Алхімічны скрутак? Мая дарагая міс Суінфард, я, прафесар алхіміі, эксперт, выкліканы, каб пацвердзіць пазыку Сент-Джуліян-Хол. Ты, мой новаспечаны сваяк, добра ведаеш яго сакрэты. Захавальнік ключоў і навуковец па алхіміі нарэшце разам. Я ведаю, што вы дапаможаце мне ў маім даследаванні».
  Мэры стала дрэнна. «Як адрэагавала Джанет?»
  «Сказала яму, што яна ніколі не раскрые сваіх сакрэтаў. Я думаў, што ён сыдзе, калі яна такая цвёрдая, але, аказваецца, у яго была другая прычына для візіту. Спачатку Джанет было прыемна, што ён спытаў пра яе сям'ю. На жаль, гэтыя фатаграфіі, якія ён даслаў, - гэта ўсё, што ў яго ёсць. У адрозненне ад Джанет, у Кукі Мак няма гісторый папярэдніх пакаленняў. Яго бацькі памерлі, і ён аддалены ад астатніх. Пазней мы маглі здагадацца, чаму».
  «Такім чынам, што прымусіла яго шукаць яе цяпер? Ці заўсёды ён ведаў сувязь скрутка Алхіміі з Захавальнікам ключоў?»
  «Горш за тое». Каралайн напружылася. Мэры бачыла, што яна не хоча сказаць гэта, але яна будзе. «Кукі Мак сказаў, што пошук сям'і быў ідэяй Еўрапейскага гістарычнага фонду. Ён ігнараваў мяне, таму я спытаў, ці хоча КВЧ прасачыць за раннімі амерыканскімі алхімікамі, напрыклад, Фрэнсісам Эндру Рэнсамам. З таго, як ён адрэагаваў, было відаць, што іх хвалюе… іншае».
  Мэры збянтэжылася. Потым яна выглядала агідна. «Я разумею. Яны прыхільнікі перавагі белай расы. Б'юся аб заклад, што яны хацелі ведаць, ці ёсць у яго небелыя сваякі. Ён хацеў праверыць запісы Джанет. У рэшце рэшт, каланісты ўступалі ў шлюбы з карэннымі амерыканцамі».
  - Ён хацеў ведаць, - сказала Кэралайн так, быццам надкусіла голівэлаўскі яблык і знайшла чарвяка.
  «Ну, гэта магчыма. Калі Макдональды перайшлі ў васемнаццатым стагоддзі».
  - умяшалася Кэралайн. - У іх маглі быць рабы.
  Мэры села назад; яна была наіўнай. Яна запомніла агонь у вачах Д.П.
  «Я бачу. Вы маеце рацыю. У іх маглі быць рабы. Што ж, улічваючы тое, што мы ведаем пра яго, гэта растлумачыла б... як ён пакінуў Холівэл.
  У дзверы пастукалі. Кэралайн ускочыла, каб атрымаць паднос з чайнікам, кружкамі, малаком, міскай з цукрам і талеркай хатняга пясочнага цеста. Салодкі водар зачароўваў. Кэралайн паморшчылася, потым усміхнулася маладой жанчыне, якая не адказала на ласку. Кэралайн паставіла паднос на туалетны столік, а Мэры зачыніла дзверы.
  «Гэта была Лені, выпушчаная пад заклад, а не Лінда».
  «Ой, Лені», — сказала Мэры. «Той, хто напаў на Годрыка Сэнт-Джона».
  — Дык ён кажа, — змрочна сказала Кэралайн. «Вы бачылі, якая яна худзенькая. Яна не магла штурхнуць мыш».
  «Мабыць, я больш цынічная», — падумала Мэры. «Правакацыя магла быць крайняй».
  «Вы маеце на ўвазе, як сёння?» — зноў далучылася Каралайн. «Кукі Мак адчыняе дзверы, крычучы, што Джанет выхоўвае дэманаў, а таксама кучу шлюх і тупую нікчэмніцу. Яны ўсе яго чулі, ведаеце. Дзяўчаты з верхняга паверха і ведзьмы на кухні гатуюць абед».
  «Прынамсі, гэта прывяло да адмены яго запрашэння», — практычна сказала Мэры.
  «Дораці была цудоўнай, ці не так? Кажучы яму, што ён апантаны дэманам, якога сам стварыў. Каб вярнуўся, адкуль прыйшоў, і забраў з сабой свайго чорта. Цікава, ці мела яна на ўвазе гэта літаральна. Што яго расізм - дэман».
  «Хто ведае?» - сказала Мэры, не заклапочаная вядзьмарскай дэканструкцыяй фанатызму. «Прынамсі, Сэм узбадзёрыўся, пачуўшы, як яна сказала яму выходзіць. Сёння вечарам яму было зручней з жанчынамі, а ім з ім. А цяпер раскажы мне пра дакументы Джанет.
   "Так, гэта было сапраўды захапляльна", - пагадзілася Кэралайн. «Хто ведаў, што ў Ключнікаў ёсць архіў? У яе ёсць лісты з пятнаццатага стагоддзя, сказала Джанет. Яна не ўсе прачытала. Некалькі на лацінцы».
  «Яна паказала Кукі Мак ліст?» - разважала Мэры. «Чаму б ёй не паказаць нам? Калі лісты ідуць так далёка, у іх можа быць нешта пра Фрэнсіса Эндру Рэнсома, нашага арыстакратычнага раскрадальніка рукапісаў іншых людзей».
  «Бліскучая ідэя, Мэры. І вы маеце рацыю, таму што Джанет сказала мне, што Роберта Ле Мор была з Холівэла. Дзіўна, што ў тыя часы жанчына магла выйсці за мужчыну».
  "Ёсць гістарычныя прэцэдэнты", - сказала Мэры.
  «Але як прагляд старых дакументаў дапаможа нам сёння знайсці Алхімічны скрутак і забойцу?»
  "А," сказала Мэры, былы архіварыус. «Вы былі б здзіўлены магутнасцю старых папер. Я збіраюся выкарыстаць усё, што мы знойдзем — нават калі гэта нічога — каб дапытаць Кукі Мака і яго акадэмічнага суперніка Годрыка Сэнт-Джона».
  Караліна наліла гарбаты. «Будзьце асцярожныя. Мы бачылі нораў Кукі Мака і не ведаем, што задумаў Годрык Сэнт-Джон… з Ганнай».
  Мэры ўсміхнулася.
  «Прыйшоў час быць актыўнымі з абодвума спадарамі. Я патрашу дрэвы і пагляджу, якія ісціны выпадаюць. Заўтра Кукі Мак сустракае даму Элеанор аб Алхімічным скрутку. Цяпер, калі відавочна, што ў Сэнт-Джуліане гэтага няма, яна хоча, каб я прысутнічаў. У той жа час, Кэралайн, ці не маглі б вы…»
  «...Папрасіць Джанет дазволіць мне паглядзець лісты Ключніка? вядома. І ты ведаеш, Мэры, я думаю, што гэта сапраўды дапаможа нам. У мяне такое адчуванне».
  «Я мяркую, што гэта пачатак», - сказала Мэры Уондуокер. Яна хавала свае сумненні. Прынамсі, Караліна не націскала на Ганну. У яе было дзіўнае адчуванне ад гэтай маладой жанчыны, быццам Ганна была адна ў пустыні.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 33
  ТЭЛЕФОННЫ ЗВАНОК НА СВ. ЮЛІЯНАЎ
  Перад сном Мэры патэлефанавала турбаванаму дырэктару школы Сэнт-Джуліян. Нягледзячы на тое, што Mer-Corp ведала, што скрутак алхіміі прапаў, дзякуючы Cookie Mac, дама Элеанора па-ранейшаму была ў шалёнай галаве. Яна была схільная вінаваціць Агенцтва глыбіннага расследавання.
  Мэры адзначыла, што да гэтага часу ні Twitterverse, ні газеты не звязвалі забойства стажора ў музеі Лос-Анджэлеса з рукапісам, які рэдка можна ўбачыць у Оксфардзе. Дырэктар Олдкастл і Кукі Мак ведалі, што распаўсюджванне гэтай гісторыі не ў іх інтарэсах.
  - Пакуль, - сказала дама Элеанора. «А што мне заўтра рабіць з прафесарам Макдональдам? У рэшце рэшт, ён аўдытар Mer-Corp. Я чакаў ад вас лепшага, міс Вандвокер. Містэр Джэфрыс быў упэўнены, што ваша агенцтва можа справіцца з далікатнымі задачамі.
  У Марыі сціснуліся рукі. Яна перажыла агонь, нават забойства, і прыхільнікаў перавагі белай расы. А як наконт Кэралайн, якая хадзіла пад прыкрыццём, каб выратаваць Захавальніка ключоў скрутка? Дзе была за гэта падзяка каледжа? Потым была таемная сустрэча Ганны з Годрыкам Сэнт-Джонам. Не, яна не будзе спыняцца на Ганне сёння вечарам.
  Міс Уондуокер зрабіла глыбокі ўдых - успомніўшы дасціпніка ў Архіве, які калісьці называў яе Стручкай, што азначае Прынцэса Цемры.
   - Дама Элеанора, - пачала яна. «Калі я сустрэў прафесара Макдональда ў Лос-Анджэлесе, гэта было на месцы злачынства. Нявінны малады чалавек ляжаў мёртвым; яго кроў...»
  Прыліў солі спыніў яе язык. Яна праглынула і працягнула. «Макдональд падазраваны ў забойстве. Паліцыя Лос-Анджэлеса папрасіла мяне паведаміць пра яго перамяшчэнні ў Вялікабрытаніі, і я гэта зраблю. Вы самі сказалі мне, што вам тэлефанаваў дэтэктыў з Лос-Анджэлеса.
  Ёй трэба было засяродзіцца. «Вы нанялі нас, каб знайсці скрутак. Вось што вы зробіце: да заўтрашняга прыезду прафесара Макдональда. Скажыце Mer-Corp, што Сэнт-Джуліанс адхіляе аўдытара, які знаходзіцца пад следствам па крымінальнай справе. Вы настойваеце на тым, каб яны прызначылі кагосьці іншага і адправілі рэзюмэ на ваша зацвярджэнне. Гэта купіць час каледжу і нам».
  На лініі панавала цяжкая цішыня.
  «Яны могуць пайсці на гэта», - быў неахвотны адказ. «Mer-Corp ведае, наколькі важна для нас гэта падаўжэнне крэдыту. На жаль, стан іпатэчных крэдытаў каледжа — гэта сакрэт».
  Мэры думала хутка. «Тады паведаміце Mer-Corp, што вы прызначылі мяне сваім прадстаўніком. Я буду весці перамовы за Сэнт-Джуліян.
  У рэшце рэшт, не толькі ў Сент-Джуліане было што страціць. Вяртанне правага скрутка на належнае яму месца дазволіла б Агенцтву працягваць працу. Мэры моцна трымала трубку.
  - Добра, міс Вандвокер, няхай будзе па-вашаму. Дама Элеанора гучала стомлена. «Калі заўтра прыедзе прафесар Макдональд, я адмоўлю доступ да нашага алхімічнага скрутка сямнаццатага стагоддзя. Калі ён не бачыць нашу копію, ён не можа прызнаць яе падробкай. Ваша меркаванне аб тым, што ён падазраваны ў забойстве, добрае.
  «Я буду прысутнічаць», — сказала Мэры самым беспярэчным голасам.
  - Ты і Годрык Сэнт-Джон, - пагадзілася знявераная Дама. «Годрык ведае яго, я разумею. Акадэмічнае суперніцтва, я лічу. Пасля нашай, несумненна, цудоўнай сустрэчы я скажу Mer-Corp, што Кукі Мак занадта сапсаваны, каб быць іх аўдытарам. І што вас прызначылі праверыць яго замену. Гэта павінна дазволіць ваша Агенцтва , - сарказм пракаціўся ў вуха Мэры, - каб вярнуць сапраўдны скрутак алхіміі ў часе.
  Мэры пачула паўзу адчаю.
  “Св. Джуліян спадзяецца на вас, міс Уондуокер.
  О, за тыя дні, калі можна было стукнуць у трубку, каб скончыць размову. Мэры рыхтавалася да сну, расціскаючы сківіцу.
  У тую ноч ёй прысніўся містэр Джэфрыс. Яна, як заўсёды, неспасціжная, не магла зразумець, насміхаўся ён ці шкадаваў аб яе прымусовай адстаўцы. Яго не было ў яго прасторных пакоях каля лонданскага сабора Святога Паўла. Не, ён быў у Сэнт-Джуліанс Квад, у такім узросце, як і цяпер. З ілба цякла кроў. Яго выдатны касцюм прамок пасля таго, як яго шмат гадоў таму кінулі ў фантан.
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 34
  БЯДА НА СВ. ЮЛІЯНАЎ
  Прачнуўшыся перад світаннем, Мэры слухала ціхі храп Караліны. Яна ніколі не прачыналася так рана; нешта павінна было быць не так. Былі гадзіны занадта рана, каб накіравацца на сустрэчу ў Сэнт-Джуліане; аднак трывога, якая пякла яе страўнік, не сціхала.
  «Зараз пайду», — вырашыла яна, адкінуўшы посцілку. Холівэл быў домам спячых, калі Мэры выпаўзла. Залезшы ў серабрыстую машыну, яна паехала па прамежкавых дарогах у горад, святлом фар выдзяляліся разрослыя калючыя кусты і малюсенькія начныя істоты. Шасцярні занадта шумна стукалі, быццам машына спрабавала сказаць ёй тое, што яна адмаўлялася чуць. Ёй трэба было рана. Яна была недастаткова ранняй.
  Павярнуўшы на Оксфард-Хай-стрыт на ўсходзе сонца, Мэры моцна націснула на тармазы. Яна апынулася ў пастцы ў ланцугу аўтамабіляў, грузавікоў і аўтобусаў, якія амаль не рухаліся. Нізкае сонца паліла за туманам, робячы шпілі і вежы горада прывіднымі. Мэры не магла сказаць, ці была цемра забруджваннем навакольнага асяроддзя ці тыповай халоднай атмасферай Оксфарда.
  Праз некалькі цаляў яна нарэшце ўбачыла Квінз-Лэйн. Яна міргала вачыма, спачатку не разумеючы, што бачыць. Гэтую вуліцу перакрыла міліцыя. Над бар'ерамі стаяў знак «Уезд забаронены», і... ці сапраўды гэта была стужка на месцы злачынства?
  Мэры застагнала, убачыўшы, што ўваход у Сэнт-Джуліян закрыты. Тры паліцэйскія машыны стаялі ля варот, стаяўшы пад дзіўнымі вугламі. Было ўражанне, што яны спрабавалі прайсці адначасова.
  Зараз загучалі сірэны, найбольш гучныя ад машыны хуткай дапамогі, якая набліжалася з іншага канца Квінз-Лэйн. Гэта матэрыялізавалася з цемры, стаянка перад каледжам. І Мэры нічога не магла зрабіць, затрымаўшыся ў бясконцай калодзе машын.
  Пакутліва павольна цягнучыся ўверх па Хай-стрыт, Мэры паспела ўбачыць, як санітары імчаць у Porter's Lodge. Двое з іх неслі насілкі. Потым, раптоўна гукаючы гудкі за машынай, яе панесла да вежы Карфакс.
  Мэры спатрэбілася яшчэ трыццаць пяць хвілін, каб знайсці месца для паркоўкі. Яна пабегла назад у Сэнт-Джуліян так хутка, што адна з яе пятак зачапілася за вадасцёкавую канаву. Яна ледзь не ўпала, перш чым спыніцца, каб зноў надзець чаравік.
  «Вы не можаце зайсці туды, мэм: каледж зачынены». Паліцэйскі ў форме быў вялізны, а ззаду свяціла сонца. Ён замаячыў, загароджваючы ўваход у Сент-Джуліян.
  «Што здарылася? Вы павінны ўпусціць мяне, афіцэр. У мяне сустрэча — з дырэктарам». Мэры падумала пра тое, каб сказаць: «Дазвольце мне прайсці, я ліцэнзаваны дэтэктыў».
  На жаль, гэта было няпраўдай, і яна не была Ганнай. Гэтаму міліцыянту было каля дваццаці. Ён высунуў кепска паголены падбародак і глядзеў проста скрозь яе. Гэта быў яшчэ адзін момант «нябачнасці старэйшай жанчыны». Мэры пазнала гэта ў агоніі расчаравання.
  Знутры каледжа даносіліся крыкі. Мэры адышла ўбок, каб паслухаць.
  «Прыцягніце мне амэрыканскага амбасадара», — пачуўся мужчынскі голас, знаёмы як напярэдадні, так і з Лос-Анджэлесу. Разам з лютасцю з'явілася новая нотка: страх. «Патэлефануйце прэзідэнту; амерыканскі прэзідэнт, вы , мексіканскі валтузня».
  Жанчына адступіла ў поле зроку Мэры, абапіраючыся, каб абаперціся, аб камень Портэрс Лодж. Гэта была дама Элеанора. З кішэні яе крэмавага штановага касцюма тырчэла нешта блакітнае — шалік. З бірузовага шоўку на каменныя пліты капала нешта падобнае на кроў. У пунсовых плямах штаны дамы Элеаноры прыгожага крою.
  - Дама Элеанора, - крыкнула яна. «Вось сюды! Гэта я, Мэры Уондуокер.
  Жанчына павярнулася. Мэры адступіла. Звычайна аліўкавая скура дамы Элеаноры была крэйдавай, яе вочы былі вугальнымі кавалачкамі, бязвіжнымі. Магчыма, гэта была кроў на яе руках. Яна збянтэжана паглядзела на іх уніз, потым на Мэры.
  - Гэта твая віна, Мэры Вандвокер, - прахрыпела яна. «Ты павінен быў сказаць мне». Страхала яе параза.
  «Чаму? Што здарылася?» - крыкнула Мэры праз плячо маладога паліцэйскага, калі ён спрабаваў адціснуць яе назад на Квінз-Лэйн. «Вы можаце прымусіць іх пусціць мяне?»
  Перш чым яна паспела вымавіць што-небудзь яшчэ, за вугал завярнулі двое паліцэйскіх, якія трымалі Кукі Мак. Ён змог ухапіцца за свой партфель, таму што яго запясці былі ў наручніках спераду.
  Мэры ахнула. Кроў пакрыла яго белую кашулю; яго аксамітны пінжак быў падораны на правым рукаве. Як толькі ён убачыў Мэры, пачаўся крык.
  - Чарадзейка, ты зрабіў гэта са мной! Ты наставіў гэтую ведзьму на мяне, каб яна скрала мой скрутак. Я дастану цябе; Я вас усіх дастану. Вы заплаціце. Ніхто з вас ніколі не атрымае скрутак. Ніколі, — істэрычна павысіў голас.
  Мэры ўбачыла на яго няголеным падбародку плямку сліны. Двое міліцыянтаў нешта гаварылі ўпаўголасу. Не звяртаючы ўвагі на Мэры, яны праштурхнулі Кукі Мака праз шлагбаум у адзін са сваіх прыпаркаваных аўтамабіляў.
  «Пачакайце, пачакайце», — крыкнула Мэры, бегучы за імі. «Дазвольце мне пагаварыць з ім. Вы павінны сказаць мне, што адбываецца. Я магу дапамагчы. Я хачу зрабіць заяву».
  Яна тупнула нагой ад расчаравання ад таго, што яе праігнаравалі. Машына ад'ехала. Кукі Мак вывярнуўся, каб зірнуць у задняе акно.
  «Сапраўды, міс Вандвокер? Вельмі рады, што вы хочаце нам дапамагчы».
  Мэры падскочыла на голас жанчыны ззаду. Апранутая ў хіджаб і паліцэйскую форму, маршчынкі вакол яе вачэй казалі пра пазбаўленне сну, а не пра ўзрост. На плячы яе цёмнай курткі была пляма, пра якую яна магла сказаць Мэры, што гэта вынік адрыжкі яе дзіця. Пазней Мэры вырашыла, што Мойра Кумбс перахопіць кулю, перш чым яна раскажа такія асабістыя падрабязнасці.
  «Старшы інспектар папрасіў мяне ўзяць паказанні. Нам спатрэбіцца ад вас».
  Мэры ўлавіла акцэнт на вас. «Скажыце мне, што здарылася, сяржант», — запатрабавала яна, сутыкнуўшыся з аўтарытэтам. «І чаму ўсе думаюць, што гэта мая віна?»
  - Гэта мы хочам ведаць, міс Уондуокер, - спакойна сказаў сяржант, праводзячы Мэры праз квадрацыкл.
  Дама Элеанора знікла, відаць, каб нешта зрабіць з крывёю. Мэры вырашыла, што кабінет, у які яе праводзілі, належыць медсястры каледжа з плакатаў пра ЗППП і бяспечны сэкс. Як хутка яна магла б дамагчыся адказаў ад дамы Элеаноры? Я хачу Кэралайн, падумала яна, можа, нават Ганна.
  Мойра Кумбс пасадзіла яе насупраць стала, на якім нічога не было. Яна не давала ніякіх прыкмет рабіць нататкі; замест гэтага яна важдалася з тэлефонам, каб запісаць іх размову.
  «Я не размаўляю, пакуль вы не скажаце мне, што адбываецца». Мэры склала рукі. Кумбс пераглянуўся з канстэблям, які стаяў у кутку. Пасля мернага позірку на Мэры яна загаварыла жвава.
  «Сёння рана раніцай на прафесара Годрыка Сэнт-Джона быў учынены жорсткі напад. Ён яшчэ жывы, але толькі што. Хуткая дапамога адвезла яго ў Джон Уіткліф». Выраз твару Кумбса пранізаў Мэры.
  - Гэта была не я, - аўтаматычна сказала Мэры. «О, - зразумела яна, калі падзеі змясціліся на свае месцы: - Кукі Мак зрабіў гэта».
  - Факты сведчаць менавіта пра гэта, - сказаў Кумбс, усаджваючыся. «Пакуль».
  Яна нахмурыла лоб, паглядзеўшы на Мэры, якая зразумела, што яе таксама падазраюць. «Амерыканскі прафесар Макдональд быў знойдзены на каленях побач з ахвярай. Ён не толькі быў увесь у крыві, дык яшчэ і ў істэрыцы. Мы не можам браць у яго інтэрв'ю ў яго цяперашнім стане. Мы хочам ведаць, чаму ўсе вінавацяць вас, міс Уондуокер.
   - раз'юшана падумала Мэры. Ідэя пра тое, каб Кукі Мак ударыў, нават ледзь не забіў Годрыка Сэнт-Джона, не мела для яе сэнсу. У Cookie Mac ужо ёсць скрутак алхіміі. Калі ён не прывёз яго ў Оксфард, то схаваў недзе ў Штатах. Усё, што шукае Cookie Mac, - гэта клавіша пракруткі, якая жыве разам і ў Джанет.
  «Годрык Сэнт-Джон — сучасны хімік», — сказала яна сама сабе. «Сакрэты Захавальніка ключоў для яго нішто».
  "Сусветная арганізацыя па ахове здароўя? Што? Міс Вандвокер? Калі ласка, адкажыце на маё пытанне. Чаму амерыканец і дама Элеанора вінавацяць вас?»
  У Мойры Кумбс быў прыкметны шатландскі акцэнт. Яе настойлівасць астудзіла Мэры. Ухіляцца не было б добра.
  «Сяржант Кумбс, я сапраўды не ведаю, чаму Кукі Мак накрычаў на мяне».
  Мэры пахітала галавой, потым спынілася. Нешта крычаў Кукі Мак, калі яго забіралі. Гэта дакладна. Ён абвінаваціў Мэры ў тым, што яна падмовіла ведзьму скрасці ў яго скрутак алхіміі. Ці можа гэта... гэта можа быць Ганна?
  Гэта можа растлумачыць, чаму яна ўсё яшчэ была ў Штатах і не адказвала на тэлефон. Мэры кашлянула і падняла руку, каб схаваць твар ад дапытлівага сяржанта. Гэта была праўда. Яна ведала ў костках. У Ганны быў сапраўдны алхімічны скрутак. Агенцтва было зроблена для.
  «Сапраўды, міс Вандвокер? Мне цяжка паверыць, што вы не ведаеце, чаму вас вінавацяць». Сяржант Кумбс была строгай, яе позірк не вагаўся.
  Думкі Марыі паскорыліся. - Дама Элеанора таксама, - сказала яна. «Не ведаю, чаму яна кажа, што гэта мая віна. Яна не можа вінаваціць мяне і ў нападзе на Годрыка Сэнт-Джона».
  Жанчына накінулася. «А таксама што?»
  Мэры кашлянуў. «Канфідэнцыяльнасць кліента».
  «Вы юрыст?»
  «Не, дэтэктыў, радавы. Э-э... у нас яшчэ няма ліцэнзіі...»
  «Тады ты не дэтэктыў».
  Мэры ашчацінілася. «Тым не менш». (Ёй спадабалася гэтае слова) «Тым не менш, я захаваю Dame Eleanor's, гэта значыць St. Джуліяна, справа, канфідэнцыйна. Я магу вас запэўніць, што гэта не мае нічога агульнага з нападам на прафесара хіміі. Чаму менавіта мяне вінавацяць у тым злачынстве, сказаць не магу. І сапраўды, я не магу , не буду».
  Скончыла яна дэманстратыўным позіркам Кумбса. Ёй не было чаго хаваць наконт ранішняга гвалту — напэўна.
  Кумбс кіўнула галавой у бок другога паліцэйскага. Ён растаяў з пакоя. Сяржант засталася сядзець, нібыта гуляючы з тэлефонам. Мэры не сумнявалася, што яна давала інструкцыі выкапаць бруд на Мэры Уондуокер, якая сцвярджала, што з'яўляецца нейкім дэтэктывам. Знайдзіце яе вядомых паплечнікаў. Мэры паморшчыўся. Кэралайн не была праблемай; у той час як яна спадзявалася, што кібермайстэрства Ганны было дастаткова заблытаным, каб схаваць яе мінулае.
  Гэта быў не той дзень, калі паліцыя даведалася, што Ганна атрымала ўмоўнае памілаванне за злачынствы, учыненыя падчас зняволення бандай гандляроў людзьмі. Гэта было абумоўлена тым, што яна застанецца пад вартай Мэры Уондуокер і атрымае дзесяць гадоў чыстага дасье. Не толькі несудзімы. На ёй не павінна быць ніякіх крымінальных плям , настойваў містэр Джэфрыс.
  «Якая іронія, — падумала Мэры, — што сувязь Ганны са мной магла прывесці да адмены памілавання. З адчуваннем, што яе свет разбураецца, Мэры перагледзела свой удзел у справе Алхімічнага скрутка. Іронія слабела?
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 35
  СВ. ДЖУЛІЯНА Ў БЯРУТКІ
  Выкліканая смс ад сяржанта Кумбса, дама Элеанора ўвайшла ў кабінет з маладым канстэблям, чые вусы былі мокрыя ад поту. Яна злосна зірнула на сяржанта, потым села далей ад Мэры. Пакой сцягнуўся.
  «Я абураюся, калі мяне цягнулі сюды, калі ў маім каледжы хаос».
  - Гэта зойме нядоўга, дама Элеанора, - мякка сказаў Кумбс. «Мы апытваем усіх, хто прыйшоў сёння раніцай у каледж. Думайце пра гэта як пра эканомію вашага каштоўнага часу».
  Дама Элеанора дастала незвычайную залаціста-персікавую памаду, нанёсшы яе ня надта цвёрдай рукой.
  Мэры адчула, што яе арганізуюць іншыя.
  «Дама Элеанора, вы сказалі, што ва ўсім я вінаваты. Што вы мелі на ўвазе? Я не быў побач з каледжам, калі адбыўся гвалт. Вы прызначылі нашу сустрэчу самі, на некалькі гадзін пазней».
  «Вы ведаеце, што вы зрабілі — што зрабіла ваша так званае Агенцтва глыбіннага расследавання». Дама Элеанора не глядзела на яе.
  «Не, я не ведаю». — рэзка прамовіла Мэры. «Калі ласка, паглядзіце на мяне». Ёй хапіла неканкрэтных абвінавачванняў. «Альбо скажы паліцыі, што ведаеш, або не ўмешвайся ў гэтую кашу, у якую ты ўцягнуў каледж».
  « Я паступіла ў каледж…» - павысіўся голас дамы Элеаноры. Ад гневу ці шоку, Мэры не магла сказаць. «Наш Портэр сказаў мне, што ніколі не забудзе прыбыццё Кукі Мака. Чалавек увайшоў у квадрацыкл і крычаў нешта пра ведзьмаў, шлюх і зло Школа алхіміі». Яна кінула позірк на ўзнятыя бровы Мойры Комбс, потым спынілася, каб перавесці дыханне.
  «Так, міс Уондуокер, я ведаю пра алхімічны сімпозіум у Каліфорніі. Некалькі месяцаў таму яны папрасілі фотаздымкі нашага алхімічнага скрутка, на што я, вядома, адмовіўся. Сёння раніцай я правяраў іх сайт. Два дні таму сімпозіум быў адменены. Я адкрыў сваю электронную пошту і знайшоў жудаснае паведамленне ад прэзідэнта Алхімічнай школы».
  Дама Элеанора захлынулася; перад ёй з'явілася шклянка з вадой. Яна адбіла яго, як моцнае спіртное, потым працягнула цішэй, правяраючы тэлефон.
  «Прэзідэнтам з'яўляецца... доктар Джэз Р. Р. Уайзман». Яна павярнулася да Мэры, кіпячы. «Ці ведаў я, што Фонд еўрапейскай гісторыі з'яўляецца прыкрыццём прыхільнікаў перавагі белай расы? Гэты Cookie Mac гадамі фінансаваўся імі і быў — неназваным — аўтарам вялікай колькасці фальшывых і расісцкіх матэрыялаў у іх блогу?» Яна прыкметна змагалася за спакой. Марыя пачала адчуваць спагаду.
  «Доктар Уайзман, прэзідэнт, у шоку. Ён вінаваціць мяне. Яго школа алхіміі ні ў якім разе не будзе супрацоўнічаць з EHF або прымаць Cookie Mac. Яны атрымалі адназначныя доказы ад невядомага хакера сайта КВЧ».
  Ганна, так і павінна было быць. Дзякуй Богу за Ганну, шаптала сама сабе Марыя. Нарэшце яна ўзламала гэтыя брандмаўэры, ці тое, што з імі робяць. Яна каштавала таго, каб застацца ў Амерыцы. Дама Элеанора зноў загаварыла, на гэты раз з Мэры.
  «Я ведаю, я проста ведаю, што ваша Агенцтва адправіла Школе алхіміі доказы. Я ўспомніў, што містэр Джэфрыс казаў, што ў вас бліскучы вэб-даследчык. Як чараўніцтва, сказаў ён. А вы мяне папярэджвалі пра КВЧ».
  Мэры вырашыла, што прыйшоў час сказаць некалькі добра падабраных слоў. Бо прысутнічала міліцыя.
  «Дама Элеанора, вы не можаце паверыць... Нішто з таго, што вы кажаце, не робіць гэта маім, нашым, рабіць гэты Cookie Mac...»
  Пасля здушанага буркатання і чарговага крыўднага позірку на Мэры дама паспрабавала ўзяць сябе ў рукі.
   «Вы падштурхнулі Cookie Mac праз край», — абвінаваціла яна. Потым у яе скончылася пара. Яе сэрца ўжо не было ў ім.
  "Чорт вазьмі", - прастагнала дама Элеанора. «Я мяркую, што я памыляюся, калі лічу, што ва ўсім вінавата ваша агенцтва. Доктар Уайзман прыклаў копію электроннага ліста, адпраўленага з просьбай скасаваць дамову на выступ. Гэта было разлічана на тое, каб раз'юшыць Кукі Мака ўсімі тымі рэчамі пра згубны і махлярскі характар яго твораў для Еўрапейскага гістарычнага фонду. Міс Уондвокер, ці не маглі вы прынамсі папярэдзіць мяне?» Даму ахапіў жаль да сябе.
  Мэры бачыла ланцуг падзей. Гэта не скончылася добра ні для Годрыка Сэнт-Джона, ні для Сент-Джуліяна.
  «Я не ведала», - сказала яна, адчуваючы сябе скампраметаваным. «Ганна не казала мне пра сайт КВЧ. Яна павінна была параіцца са мной. Я не ведаю, чаму яна гэтага не зрабіла».
  Дама Элеанора прынюхалася. «У вас таксама ёсць падначалены з-пад кантролю. Я мяркую, што гэта тое, што адбываецца з неспрактыкаваным агенцтвам. Я не павінен быў слухаць містэра Джэфрыса.
  «Хвілінку», - раздражнёна пачала Мэры... але Кумбс падняў яе руку.
  У дзверы пастукалі.
  «Заходзьце», — разам крыкнулі Мэры і дама Элеанора. Гэта быў Раві Патэль, на твары якога быў выбіты жах. Убачыўшы Мэры, у яго адвісла сківіца. Напэўна, з аэрапорта, падумала яна.
  «Хто вы?» пастукаў Кумбс,
  - Я... я... - заікаючыся, прагаварыў малады чалавек.
  - Раві Патэль, - сказала Мэры.
  «Студэнт-даследчык прафесара Сэнт-Джона, — сказала дама Элеанора без цікавасці. Мойра Кумбс села.
  «Раві, я бачу, ты толькі што вярнуўся са Штатаў. Я таксама, - хутка сказала Мэры.
  «Я… так, з Хітроў на аўтобусе. Навіны... ці праўда, што прафесар Сэнт-Джон памёр, дама Элеанора?»
  «Не мёртвы, сэр». — сказаў Кумбс з рэзкасцю. «СМС з бальніцы паведамляе, што яны рыхтуюць ахвяру да аперацыі».
  Раві схапіўся за стол. Не было крэсла, у якое ён мог бы апусціцца.
   - І яшчэ адна рэч, - сказала Кумбс, утаропіўшыся ў тэлефон, быццам ёй было цяжка паверыць у тое, што яна ўбачыла. «Прафесар Сэнт-Джон здолеў сказаць некалькі слоў, перш чым анестэтык пачаў дзейнічаць. Медсястра сказала афіцэру, што ён сказаў: «Трэба бачыць Мэры Уондуокер».
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ВОСЬМАЯ
  ЦІБАЦЫЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 36
  ЧЫТАННЕ І САДАЎНІЦТВА
  Каралайн шкадавала, што не звяртала больш увагі на аповеды Мэры пра Архіў. Ці, яшчэ лепш, задаваў больш пытанняў самавуку. Седзячы на ложку ў Холівэла, яна застагнала. Як бы яна ні старалася, састарэлыя паперы, раскладзеныя на ложку Мэры, здавалася, што запісвалі птушыныя сляды, а не словы. А гэта былі лісты па-ангельску.
  У старым почырку павінен быць нейкі сакрэт. Яна не магла спытаць у Джанет з-за пакутлівага выразу твару, калі Кэралайн звярнулася да яе раней наконт лістоў Ключніка. Ці нежаданне пакідаць любімы агарод, ці Джанет пазбягала нейкай таямніцы ў старажытных дакументах? Цяпер, скурчыўшыся на ложку, Кэралайн прагледзела іх ранейшую размову.
  *****
  Джанет уваткнула вілы ў зямлю і ўстала. Яна глядзела на просьбіта гэтымі далёкімі вачыма.
  «Лісты? Чаму вы хочаце… Не, не кажыце мне». Джанет строга глядзела на свае шэрагі бліскучай зямлі, усеянай уцёкамі. «Мне сёння трэба садзіць. Пасля ўчарашняга. Той чалавек, той... ілжывы алхімік Макдональд.
  Яна ткнула зямлю сваім вялікім відэльцам, нібы магла прымусіць з яе прарасці кроў Кукі Мака. Потым, на здзіўленне, яна выцягнула з кішэні джынсаў звязак ключоў.
  «Самы стары — ключ ад куфра з літарамі. Гэта ў маім пакоі».
   Пакуль Кэралайн шукала словы падзякі і заспакаення, яна зразумела, што яны абодва больш не адны. Вольга і Лені падкраліся па жвіровай сцежцы, а Сэм ішоў ззаду. Джанет безвыразна агледзела маладых жанчын.
  «Прабачце, Джанет, гэта была я», — сказала Вольга, гледзячы на мокрую зямлю, якую раскапала Джанет.
  - Гэта была я, - сказала Лені, гледзячы міма галавы Джанет. У ярдзе ад сябе Сэм кіўнуў. Ён сунуў рукі ў кішэні.
  «Што было?» - сказала Джанет.
  Караліна была здзіўлена лагоднасцю і сумам у яе вачах.
  «Я, мы, хацелі грошы, таму я пазваніў на нумар тэлефона, які нам напісалі. Я ведаў, што было няправільна, калі яны казалі, што хочуць сакрэты Холівэла». Гэта была Вольга. Яе позірк павольна бег па целе Джанет.
  «Я хацеў атрымаць гэтую працу ў Сэнт-Джуліане. Такім чынам, я скапіяваў тваю медыцынскую карту, якая ёсць у Дораці, - сказала Лені, засяродзіўшыся на левым вуху Джанет.
  "Я разумею", сказала Джанет. «Дзякуй, што сказалі мне».
  «Мы... прабачце».
  Джанет падняла відэлец, і дзве дзяўчыны ўскочылі. Джанет зноў паклала яго. Яна рашуча звярнулася да іх.
  «Вы смелыя дзяўчаты. У Holywell ніхто не пакрыўдзіць вас, калі вы прызнаеце памылку».
  Лёня і Вольга расслабіліся. Лені павярнулася да Сэма і ўсміхнулася. На гэты раз ён захоплена кіўнуў. Яна кінулася ў яго абдымкі. Вольга пачала выслізгваць, калі Джанет крыкнула:
  «Як наконт практычнай алхіміі ў садзе?»
  Раптам адбылося вывяржэнне жвіру, і ўсе трое маладых людзей зніклі. Караліна захіхікала. Джанет адкінула галаву назад і засмяялася жыватом, ад чаго Кэралайн засмяялася яшчэ гучней.
  «Вы жадаеце дапамогі?» — няўпэўнена сказала Кэралайн. «Я магу вярнуцца пасля таго, як прагледжу лісты».
  Джанет звярнулася да дразда, які дзяўбся ў некалькіх метрах ад іх.
  "Я хачу, каб гэтыя лянівыя сукі сюды," сказала яна без злосці. «Зрабі ім добра. Ім патрэбны добры бруд пад пазногцямі». Яна сарамліва ўсміхнулася малодшай жанчыне. «Дзякуй, Кэралайн, але сёння я хачу, каб атрымалася, што мне патрэбна дадатковая каманда. Гэта прыцягне іншых ведзьмаў».
  Яна вярнулася да шашлыка па вільготнай глебе, потым прысела, каб нацягнуць жмені маладой травы.
  Кэралайн ледзь не праскочыла, перамяшчаючыся па круглых клумбах з духмянымі травамі. Яна таксама адчула адскок ад таго жудаснага зняволення ў Старым шпіталі. Яна ведала, што ўздым яе настрою не працягнецца. Але чаму б не атрымаць асалоду ад гэтага? Падняўшы вочы, яна здзівілася жамчужным ніткам туману, якія абдымалі крэйдавыя пагоркі. Яна нагадала, што Холівэл быў укаранёны ў цэнтры ў даліне, у месцы зліцця двух старажытных ручаёў.
  Праходзячы міма рэшткаў сярэднявечнага калодзежа, першапачаткова таксама святыні, Кэралайн спынілася і дакранулася да камянёў, пакрытых зялёным мохам. Вада пахла маслабойкай. У даўнія часы, казалі ведзьмы, ён меў магічныя гаючыя ўласцівасці. Сёння было занадта шмат забруджвальных рэчываў ад пестыцыдаў фермераў.
  Кэралайн убачыла, што сонечны гадзіннік каля калодзежа быў двайнікам таго, які яна бачыла ў галоўным квадзе Сент-Джуліяна. Мэры сказала, што гэта сямнаццатае стагоддзе. Такім чынам, сонечны гадзіннік быў з той жа эпохі, што і Фрэнсіс Эндру Рэнсам, выкраўшы скрутак алхіміі. Яна бязвольна разважала, ці ёсць сувязь.
  Пакой Джанет быў утульны на гарышчы. Калі яна падымалася па апошняй дубовай вінтавой лесвіцы, гук абвясціў аб прыбыцці тэксту ад Мэры. Нешта здарылася ў Сэнт-Джуліяне. Яны не казалі ёй, што, але яна даведаецца і вернецца да Кэралайн. Ці магла б Кэралайн праверыць лісты ад Фрэнсіса Рэнсама, а потым звязацца з Ганнай?
  Ганна, імя ўрэзалася ў сэрца Кэралайн. Яна вагалася, потым адчыніла дзверы Джанет, удыхаючы водар лавандавага лаку. Ганна , зноў уздыхнула Кэралайн, седзячы на ложку Джанет. Ганна, якая за мінулы дзень не адказала на тры тэлефонныя паведамленні. Магчыма, лісты Захавальніка ключоў будуць гаварыць гучней, чым маўчанне яе каханага?
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 37
  ЛІСТЫ ПРАЗ АТЛАНТЫКУ
  Вярнуўшыся ў спальню, якую яна дзяліла з Мэры, светлы настрой Кэралайн згас пры думцы пра маўчанне Ганны і іх адчужэнне. Цёмная яма ў такія хвіліны чакала, каб праглынуць Каралін. Што параіў аднойчы тэрапеўт? Ах так, перагнаць страх, не даць яму пракрасціся ў яе істоту. Так, вось гэта была думка, якой яна пазбягала да гэтага часу. Разрываная справай сям'я Агенцтва распадалася.
  Кэралайн заплюшчыла вочы і зноў адкрыла іх. Што б зрабіла Мэры, калі б яна была тут, а Кэралайн расказала ёй пра свае страхі. Каралайн здагадалася, што яна сказала б: працягвай. Больш няма чаго рабіць.
  Праз дзве гадзіны Кэралайн паднялася, каб палегчыць боль у спіне. Яна трымала ў руках ліст, у якім гаварылася пра першапачатковы крадзеж скрутка алхіміі святога Джуліана. Калі б толькі яна магла яго расшыфраваць. Подпіс пачынаўся з Р. Можа гэта Раланд, або Роджэр, ці, можа, Роберт? Магчыма, Роберт Ле Мор.
  Роберт Ле Мор . Кэралайн прагартала запісы справы, якія Мэры настойвала на тым, каб яны захоўвалі, дадаючы іх кожны дзень. У адрозненне ад Мэры, Кэралайн трымала свой на тэлефоне. Так, тут быў Роберт Ле Мор. Ён быў алхімікам, які скапіяваў Алхімічны скрутак.
  Некалькі разоў прывожаны Фрэнсісам Эндру Рэнсамам у Сэнт-Джуліанс, супрацоўнікі каледжа не зразумелі, што яго цудоўныя копіі прызначаны для іх, а не для падарожжа Рэнсама ў амерыканскую калонію. Не на працягу многіх стагоддзяў у каледжы даведаліся, што замена рукапісаў дазволіла Рэнсаму скрасці арыгінальны скрутак алхіміі і адвезці яго ў Новую Англію.
   Але Ключнік нешта ведаў. Што Джанет даверыла ў тым жахлівым месцы, Старой бальніцы? Яно ўспыхнула ў адказ, як у той раз, калі яна паспрабавала джын: Роберт быў Робертай. Яна была жанчынай, ведзьмай або алхімікам з Холівэла.
  - Б'юся аб заклад, яна была ключніцай, - услых сказала Кэралайн. «Напэўна, яна планавала пайсці з Рэнсамам. Яны хацелі, каб алхімічны скрутак дапамагаў лячыць хворых у Амерыцы». Яна скрывіла твар. «Правільна, ён сапраўды працаваў урачом, — сказала Мэры».
  Частка адрасу гаварыла «Канетыкут», што павінна было быць раннім напісаннем для калоніі. Кэралайн не магла знайсці адрас у лісце Ле Мора. Ці ездзіла жанчына ў Амерыку з Фрэнсісам Эндру Рэнсамам?
  О, чаму Мэры не вярнулася, каб дапамагчы ёй. Старая папера была падобная на абгарэлыя на сонцы лісты, тоўстыя, але крохкія. Кэралайн зноў напісала Мэры. нічога. Раптам яна ўбачыла слабы надпіс пад подпісам. Гэта было іншае імя? Яна дастала павелічальнае шкло, якое выпрасіла ў Дораці.
  Так, іншае імя; але першая частка была знаёмая. Гэта была Роберта, Роберта Афрыканус. Кэралайн ужо шукала ў Google Роберта Ле Мора, каб знайсці толькі кароткую згадку, дасланую Ганнай. Цяпер яна паспрабавала «Roberta Africanus» на сваім тэлефоне. Ад вынікаў у яе дрыжалі рукі. Што гэта значыла? Мэры павінна ўбачыць гэта, і хутка. Калі Мэры не будзе вяртацца ў Холіўэл, то Кэралайн трэба будзе падвезці ў Оксфард.
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 38
  У заняпадзе
  Дораці пагадзілася падвезці Кэралайн у Оксфард. Яна сказала, што ўдалы час, бо яна збіралася ісці з Лені на тое, што павінна было быць простай рэгістрацыяй у пастарунку. Улічваючы нядаўні гвалт у каледжы Сэнт-Джуліян, умова яе вызвалення пад заклад стала выклікам на размову. Міліцыянты не сказалі, чаму яны патрабавалі прысутнасці Лені на працягу неўстаноўленага часу. Аднак Дораці магла здагадацца, двойчы праслухаўшы кароткае тэлефоннае паведамленне Мэры. Гэта было запісана пасля таго, як Годрыка Сэнт-Джона даставілі ў бальніцу.
  Са сваім судова-медыцынскім поглядам на дэталі Мэры акрэсліла тое, што трэба лічыць другім нападам на Годрыка Сэнт-Джона. Абодва яны звязаны са зніклым скруткам Алхіміі, патлумачыла яна. Як выканаўцу першага нападу, нават арышт Кукі Мака не змог выратаваць Лені ад падазрэнняў.
  Дораці прайграла доўгае паведамленне Мэры для Кэралайн, у той час як Лені бурчала і ныла аб паходзе ў Оксфард. Калі тэлефон Мэры быў адключаны, Кэралайн была рада даведацца, што Мэры плануе наведаць Годрыка Сэнт-Джона ў бальніцы. На яго просьбу, сказала яна, і Караліна пачула здзіўленне і стомленасць Мэры. Выключыўшы гучную сувязь, Дораці паведаміла Кэралайн, што не падзяляе песімізму Мэры наконт пазіцыі Лені.
  «Я не павінен гэтага казаць, але гэты жудасны напад азначае, што Годрык здыме свае смешныя абвінавачванні супраць Лені».
   З кухні яна паклікала маладую жанчыну, якая шапталася ў кутку з Сэмам. Караліна злавіла лаянку пра міліцыю.
  - Пойдзем з намі, Сэм, - сказала Кэралайн. «Вы можаце дапамагчы падбадзёрыць Мэры, або, калі хочаце, агледзець Оксфард».
  Сэм ажывіўся, пераглянуўшыся з Лені. «Вядома, Кэралайн. Дай паліто, — і ўцёк.
  Дораці рассеяна кіўнула, думаючы пра праблемы Лені. «Тое, што здарылася сёння раніцай у Сент-Джуліане, значна больш сур'ёзнае, чым тая штука з вядром для швабры», - сказала Дораці. «І Лені тут . Яна ўвесь гэты час была з намі. Натуральна, міліцыя выклікалася раней. Яны павінны былі пацвердзіць яе запіс на сёння ў другой палове дня».
  «Яны захочуць дапытаць яе», - выказала здагадку Кэралайн. Яна ведала, што цені пад вачыма Дораці супадаюць з яе ўласнымі.
  Дораці кінула на яе позірк. «Калі мы пойдзем зараз, у мяне будзе час завітаць да нашага адваката», — пакорліва сказала яна. «Сапраўды, гэта ўжо занадта, абвінавачванні супраць такой дзяўчыны, як Лені!»
  Кэралайн падумала пра выдатную гісторыю Ганны. Яна разважліва прамаўчала. Аднойчы яна выпадкова пачула, як гандляры жанчынамі шапталіся пра начны паход у Оксфард аўтаспынам, каб выпусціць пар. Алібі Лені можа быць не такім ідэальным, як сабе ўяўляла Дораці. Караліна вырашыла прамаўчаць. Нішто не павінна ўскладняць расследаванне Cookie Mac.
  Па дарозе ў Оксфард Лені скруцілася ў кузаве машыны. Гледзячы на шэрыя палі, яна кусала ніжнюю губу, здавалася, не звяртаючы ўвагі на ружовую памаду, якую жавала. Недалёка ад горада Кэралайн убачыла, што начны туман заставаўся ахутаным вакол вежаў Оксфарда. Пасля таго, як Дораці пакінула яе ў бальніцы Джона Уіткліфа, Кэралайн назірала, як машына знікае па выкладзенай цэглай вуліцы. Прынамсі, Дораці і Лені будуць мець адваката Холіўэла для наступнага паядынку з паліцыяй.
  Праз некалькі хвілін Кэралайн знайшла Мэры, якая апусцілася ў сталовай для наведвальнікаў. Быў мёртвы час дня. Двойчы адмовіўшы ў доступе да Годрыка Сэнт-Джона, Мэры не хапіла сіл сысці.
   З пахам крыві на нябесна-блакітным джэмперы яна яшчэ не магла сутыкнуцца з лабірынтам калідораў, афарбаваных у аднолькавую сумесь жоўтага і крэмавага колераў. Мэры было дастаткова прыглушанага тана і бегавых фігурак з шалфея з поліэстэру. Яна баялася праходзіць міма шэрагаў тралейбусаў з кропельніцамі, якія цяклі ў шэрыя рукі, якія яна ўбачыла каля хуткай дапамогі. У сталоўцы было і цішэй, і пустей. Прынамсі, так было, пакуль не ўварвалася Кэралайн.
  «Мэры, дзякуй богу, што ты яшчэ тут! Чаму ты ўсё яшчэ тут? Якія навіны ад прафесара Сэнт-Джона? Яны спагналі грошы з Cookie Mac?»
  Вельмі павольна Мэры паднялася на ногі і абняла Кэралайн. Яна на імгненне прыціснула яе да сябе.
  «Я… я… гэта значыць, ён…» Мэры пахіснулася, схапілася за стол і хутка села. «Проста галавакружэнне, - сказала яна.
  «О, Мэры». Кэралайн падсунула крэсла і зноў абняла старэйшую жанчыну. Яна заўважыла чатыры брудныя папяровыя кубкі для кавы. Яна ўспамінала, што Мэры ненавідзела каву ў аднаразовых шкляначках.
  «Я пацярпеў няўдачу, Кэралайн. Нам не ўдалося. Гэты выпадак… мы не можам гэтага зрабіць».
  Словы вырваліся. У шоку Кэралайн не магла паверыць таму, што пачула. Мэры ніколі не здаецца, быў яе неадкладны адказ. Тое, што калісьці звольніла грознага архіварыуса, цяпер натхняе Агенцтва. «Няма мяжы таму, чаго мы ўтрох можам дасягнуць разам », — сказала аднойчы Мэры. Тым не менш, Кэралайн ведала адчай; яна магла паспрабаваць яго ў жорстка асветленай сталоўцы.
  «Вы не елі, Мэры? Не са сняданку».
  «Не галодны», - прамармытала Мэры, апусціўшы галаву.
  «Ешце гэтыя; ведзьмы рабілі бутэрброды. Я іх не хачу. Баюся, гэта веганскі сыр».
  Мэры неахвотна села. Яна адкрыла скрынку Tupperware, якую Кэралайн вылавіла з пакуначнай сумкі Sainsbury's, якая, здавалася, хадзіла з ёй усюды.
  «Я хацела пагаварыць з табой аб тваіх недарэчных дыетах», — рэзка сказала яна. «Я з'ем бутэрброд, калі ты з'еш другі».
  Супрацьстаянне. Два рашучыя выразы. На другой выключаў фрыцюрніцу вельмі тоўсты чалавек у запэцканым фартуху канец доўгага пакоя. У куце маленькая жанчына з валасамі неверагодна аранжавага колеру мяняла касу. Усе астатнія зніклі пасля тлустага абеду.
  Крэмнева-шэрыя вочы сустрэліся з ярка-зялёнымі. Каралайн глядзела на бутэрброды. Гэта быў хатні хлеб, які вылучае салодкі і дражджавы водар? У яе з рота пацякла сляза, і яна ўзяла бутэрброд. Цяпер яна адчувала соль і кісламалочны водар сыру. Кэралайн усміхнулася бутэрброду, а не Мэры. Яна адкусіла.
  Мэры пачала есці. «Я перанапружаная, занадта шмат кафеіну і смешная», — падумала яна з жалем. Іх агентурная справа нідзе не была. Паліцыя двух кантынентаў лічыла яе здольнай на забойства. Ёй яшчэ трэба было прыдумаць спосаб прымусіць Кукі Мака адмовіцца ад скрутка, які ён узяў у Лос-Анджэлесе.
  «Не, яшчэ горш, — стомлена падумала яна. Мой мозг ідзе. Ганна скрала скрутак алхіміі ў Кукі Мака. Гэта была адна з рэчаў, якія ён крычаў на мяне, і ў яго няма прычын хлусіць пра гэта. Чаму Ганна ўзяла Скрутак, застаецца толькі здагадвацца. Агенцтва скончана, перш чым у яго з'явілася магчымасць. Нічога з гэтага яна не магла сказаць жанчыне, якая сядзела перад ёй.
  Замест гэтага, паміж укусамі сэндвіча, Мэры прамаўляла змрочныя фразы. З кожным словам яна ўяўляла, як кідае бізнес-план агенцтва ў агонь. Гэта быў той, што быў замацаваны ў яе хатнім кабінеце.
  «Годрык Сэнт-Джон у коме». Мэры прачысціла горла. «Яго траўмы такія ж, як... траўмы ДП. У Лос-Анджэлесе забойца дастаў сякеру з куфра «Рансом». На гэты раз гэта быў малаток ад скрыні з інструментамі, пакінутай на суседняй лесвіцы. Паліцыя абвінаваціла Кукі Мака ў замаху на забойства. Ён гэта адмаўляе».
  Мэры праглынула. Гэта было цяжка. «Кэралайн, табе гэта не спадабаецца. Кукі Мак сцвярджаў, што Ганна скрала ў яго сапраўдны скрутак Алхіміі. Не, не глядзі так. Ён не хлусіць. Нашыя міліцыянты ўзялі ягоны тэлефон і паказалі мне запіс, каб я магла апазнаць Ганну. Яна ўзламала яго шафку ў аэрапорце Лос-Анджэлеса.
   - Не глядзі на мяне так, Кэралайн, - сказала Мэры, падпіраючы лоб адной рукой. «LAX Security адправіла Cookie Mac па электроннай пошце, калі выявіла фатаграфіі, на якіх хтосьці пранікае ў яго шафку без ключа. Нейкі хлопец сачыў за мноствам жанчын у аэрапорце, а потым быў схоплены за фатаграфаванне без дазволу». Мэры спынілася, пакуль Кэралайн дастала сурвэтку і высмаркалася. Яна кіўнула Мэры, каб працягнуць.
  «Вось чаму Кукі Мак сёння раніцай звар'яцеў і ўварваўся ў Сэнт-Джуліанс. Ён меркаваў, што калегія паслала Ганну забраць скрутак. Калі б гэта было праўдай».
  Мэры ўздыхнула. «Ён быў настолькі раззлаваны, што прызнаўся, што ўзяў алхімічны скрутак з музея ў Лос-Анджэлесе. Ён запатрабаваў, каб дама Элеанора і Годрык прымусілі Ганну вярнуць скрутак — яму. Паліцыя сказала даме Элеанор, і яна выліла ўсё.
  Мэры спынілася. Гэта значна цяжэй, чым я думала, падумала яна.
  «Кэралайн, я гадзінамі пісаў і тэлефанаваў Ганне. Яна пайшла. Мне вельмі шкада».
  Мэры адвярнулася. Было балюча глядзець на Караліну. «Мы павінны гэта прыняць. Ганна знікла, і сапраўдны алхімічны скрутак знік разам з ёй.
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ДЗЯВЯТАЯ
  ПРАЕКЦЫЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 39
  РОБЕРТА АФРЫКАНСКАЯ
  У бальнічнай сталовай патухла святло. Гэта быў тонкі намёк. Мэры зразумела, што супрацоўнікі грамадскага харчавання аддаюць перавагу, каб дзве жанчыны сышлі падчас пасляабедзеннага адпачынку. Аднак Караліна не варушылася.
  «Ганна не пайшла», - сказала Кэралайн ціхім, але цвёрдым голасам. «Не, Мэры, яна не была на сувязі. Я проста ведаю, што яна не сышла».
  «О, Кэралайн, ты…» Занадта даверлівая, закаханая, наіўная, Мэры была занадта стомленая, каб сказаць патрэбныя словы.
  «У мяне таксама ёсць навіны для вас», Каралайн нервова варушылася на сваім сядзенні. «Калі я даеў бутэрброд, прыйшоў ліст ад Дораці».
  Нервовая, не разгубленая, адзначыла Мэры. Яна абаперлася на локці сярод крошак, каб прыслухацца.
  - Гэта Сэм, - сказала Кэралайн. «Сэм і Лені. Яны абодва знаходзяцца ў паліцэйскім участку Оксфарда, дзе іх дапытваюць пра Годрыка Сэнт-Джона. Купіў білеты на цягнік да Лондана. Напэўна, Лені памылілася Дораці.
  «Вааааа! Сэм ... і Лені...?»
  «Не панікуй, Мэры. Яны нічога не зрабілі. Ці так яны кажуць. Толькі што мінулай ноччу ехаў аўтаспынам у Оксфард. Дзяўчаты робяць гэта час ад часу. Шкада, што быў напад...»
  «На таго, хто здольны адправіць Лені ў турму. Без сумневу, іх начны выхад пакідае Лені без алібі на раннюю раніцу».
  «Ну так, акрамя Сэма. На шчасце, Дораці кажа, што адвакат Холівэла выдатны. Зараз ён у паліцэйскім участку і ўпэўнены, што сёння ўвечары зможа даставіць іх дадому ў Холівэл.
  Мэры застагнала і схапілася за галаву. «Калі так адчуваецца дэпрэсія...»
  - Ты не зразумеў, - сказала Кэралайн, нібы абараняючы непажаданую тэрыторыю. «Вы знясілены, а не дэпрэсіўны. Гэта зусім іншае, і вы гэта ведаеце. Вазьмі сябе ў рукі, Мэры».
  Раптам раз'юшаная, Мэры кінулася на Кэралайн, якая апярэдзіла яе.
  «Я ведаю. Ты ніколі мне гэтага не кажы. Але тады ты не я».
  Занадта сумленна, каб не пагадзіцца. Мэры спахмурнела. «Я адказваю за Сэма. Як ён мог... - прамармытала яна. Я адчуваю сябе даволі дурной, падумала яна ў прыватным парадку.
  «Як Сэм мог пасябраваць з дзяўчынай свайго ўзросту?» Каралайн старалася не ўсміхацца. «Сэм неспрактыкаваны, але яшчэ малады чалавек. Ты сапраўды патрэбная мне і Ганне, Мэры».
  Мэры пасядзела на імгненне. Яна глядзела на свае састарэлыя рукі, нібы бачыла іх новымі вачыма. «Вы сапраўды думаеце, што Ганна… вернецца?»
  «Так. Вы таксама гэтага не адчуваеце?»
  Выраз твару Мэры стаў загадкавым. «Ты маеш рацыю ў многіх рэчах, Кэралайн. Я спадзяюся, што вы маеце рацыю ў гэтым. Сёння ўжо позна пабачыць Годрыка Сэнт-Джона. Давайце пару слоў з Сэмам і Лені. Дарэчы, а як наконт тых лістоў у Холівэле?»
  Гэта была дружная прагулка да месца, дзе Мэры прыпаркавала машыну. Яны выехалі з Оксфарда, калі рух у гадзіну пік пачаў адцягвацца да прыгарадаў. Кэралайн распавяла, як яна спрабавала расшыфраваць літары Холівэла. Мэры хацелася сказаць: «Пераходзь да справы», але яна бачыла, што Кэралайн хоча распавесці гісторыю па-свойму.
  «Некаторыя з пакетаў вельмі старыя», - сказала яна. «Некаторыя паперы — гэта зусім не лісты. Можа быць, вырваныя запісы з бухгалтарскіх кніг, са спісамі рэчаў. Тыя былі тоўстыя, як кардон, а сапраўдныя лісты былі шчыльна спакаваныя і амаль празрыстыя. Што да напісанага, то яго было вельмі цяжка разабраць. Многія літары напісаны на лацінцы, і адна можа быць французскай, ці нейкай французскай. Ведаеш, Мэры, Ключ Запісы захавальніка ўзыходзяць да заснавання залы Сэнт-Джуліян. Я бачыў мову, як той Чосер, які бачыў у школе».
  Мэры перастала быць пагаворлівай. «Пераходзьце да справы, калі ласка, Кэралайн. Гэта быў доўгі дзень». Усё, што яна магла зрабіць, каб не здацца капрызнай.
  «Добра». Караліна паскорыла крок. «Ну, паслухай гэта. Гэта дзіўна. Асобна была папка лістоў з амерыканскай калоніі. Так гаварылася на этыкетцы. Даты ахоплівалі больш за сто гадоў, пачынаючы з аднаго з першых подпісаў, якія я змог разабраць: Roberta Africanus. Яна і яе дачка жылі са святым народам. Я мяркую, што гэта карэнныя амерыканцы. У яе было такое дзіўнае імя, што я пагугліў яго разам з датай у лісце». Каралайн зрабіла паўзу.
  Цяпер яны сышлі з вуліц, накіраваўшыся на цёмную вясковую дарожку. Іх фары паблісквалі ад жывых платоў, якія былі калючымі з-за адсутнасці сапраўднай лістоты. Над сельскай мясцовасцю Оксфардшыра ўхмыляўся серпападобны месяц.
  «І?» — голас Мэры быў напружаны. Нягледзячы на стомленасць, яна ехала асцярожна. Кэралайн была нервовым кіроўцам. Мэры вырашыла не рызыкаваць ёю на вуліцах Оксфарда або на небяспеках, якія падпільноўвалі яе на цёмных дарогах.
  «Раб!» Голас побач з ёй у прыцемках стаў хрыплым. «Роберта была адной з першых беглых рабынь, якія жылі як вольная жанчына з карэннымі амерыканцамі. Я знайшоў яе ў Вікіпедыі пра ранняе амерыканскае рабства. Лічыцца, што яна ўцякла з дому... адгадайце каго? Губернатар Фрэнсіс Эндру Рэнсом пасля яго смерці ў... што гэта было?»
  Пачуўся шолах, калі Кэралайн дастала з сумачкі ля ног нататнік і павярнула яго да святла прыборнай панэлі: «Так, вось ён, 1673. Мне ўдалося скапіяваць усе гэтыя лісты, каб паказаць вам. Ты зможаш прачытаць больш, чым я».
  Пры гэтай навіне Мэры ледзь не спыніла машыну. Замест гэтага яна затармазіла на павароце на трасу ў Холіўэл. «Я паняцця не меў, што рабы былі ў Новай Англіі так рана».
  Яна не згадала пра расізм Кукі Мака. Што гэта можа азначаць для выбітнага злодзея Сент-Джуліяна, будучага губернатара Рэнсома? Караліна працягвала.
  «Я таксама, пра рабства так рана. Такім чынам, я таксама паглядзеў гэта. Некалькі афрыканцаў, відаць, адразу забралі ў калоніі. Фактычна, некаторыя навукоўцы мяркуюць, што нават высадкі ў шаснаццатым стагоддзі былі ўцягнутыя ў трансатлантычны гандаль рабамі».
  Абедзве жанчыны маўчалі, перажоўваючы гэтую навіну. Набліжаючыся да Холівэла, асветлены дом ззяў, як маяк. «Тут таксама рабы», — ціха сказала Кэралайн, думаючы пра маладых жанчын, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі.
  «Што? Так, - пагадзілася Мэры. «Хадзем унутр. Прыйшоў час абедаць. Пасля я хачу ўважліва паглядзець фотакопіі».
  *****
  Разглядваючы лісты пасля незвычайна маўклівай трапезы (Дораці, сівая, замкнёная; маладыя жанчыны, прыгнечаныя Лені і адкрыццём іх начных экскурсій), Мэры і Кэралайн былі занепакоены выбухам галасоў знізу. Мэры ўстала, потым зразумела, што шум быў святочным. Па лесвіцы забарабанілі мужчынскія боты, і ў пакой уварваўся Сэм, а за ім Лёні. Маладая жанчына выглядала расслабленай і шчаслівай - упершыню ў вопыце Мэры або Кэралайн.
  «Мэры, я знайшоў цябе. Гэты адвакат Холівэла быў выдатным». Сэм схапіў Мэры ў абдымкі. Потым паспешліва сеў, каб схаваць сваю збянтэжанасць. Лені далучылася да яго на другім ложку.
  «Я вельмі рады, Сэм, але сапраўды...»
  «Так, ён не дазволіў ім разлучыць нас. Ён вельмі хутка выцягнуў нас, калі высветлілася, што ў іх нічога няма пра Лені ні сёння, ні ўчора ўвечары. Кожны раз, калі гэтага злога старога хлопца білі».
  «Гэта праўда? Няма нічога, што звязвае Лені ці вас з нядаўнім нападам?» Мэры хацела быць упэўненай.
  «Нічога, нічога. Так, мінулай ноччу мы прычапілі да Оксфарда, міс Уондуокер. Сэм перавёў дыханне. «Лені хацеў пайсці і супрацьстаяць гэтай хлуслівай прафесарцы, але я адгаварыў яе. Сёння мы дамовіліся сустрэцца і збегчы ў Лондан…»
  — Нядобрая ідэя, — умяшалася Мэры. Яна не магла стрымаць усмешкі.
  «Ну... ва ўсякім выпадку, мы гэтага не зрабілі. Міліцыянты нас спынілі».
  «Гэта была не віна Сэма», - сказала Лені больш ажыўлена, чым раней. «Ён увесь час казаў мне давяраць вам абодвум. Ганна таксама…»
  Мэры і Караліна міргалі пры згадцы пра Ганну. Іх вочы сустрэліся; — працягваў Лені. «Я не слухаў, пакуль Сэм не расказаў мне, што ў Лос-Анджэлесе скралі яго брата DP і скрутак алхіміі святога Джуліана».
  У пакоі сцямнела для Мэры. Яна ўсё яшчэ магла бачыць усмешку DP праз снег, нібы дружалюбны сцяг. Яно сагрэла яе на парозе музея. Сэм таксама выглядаў груба. Ён праглынуў, і Лені сціснула яго руку. У цішыні позірк Сэма ўпаў на лісты, раскладзеныя на ложку насупраць. Кэралайн падала яму адзін.
  «Раберта Афрыканус? Яна легенда, выдуманая гісторыя, казалі мае настаўнікі. Гэта азначае, што яна рабыня, якая жыве з індзейцамі? Але місіс Джонс, гэта не так. Не, калі яна Роберта Афрыканус.
  «Што вы маеце на ўвазе?» Каралайн была крыху знясіленая.
  «Роберта Афрыканус...» гэтае імя не давала мне спакою, — павольна прамовіла Мэры. «Не толькі таму, што мы ведаем, што яна Роберт Ле Мор».
  «Ле Мор, ён той хлопец, які… гэта праўда? Ён падрабіў скрутак алхіміі яшчэ ў... кожны раз, калі яго скраў той губернатар?» — спытала Лені ў Сэма.
  "Не хлопец", - сказала Мэры, міргаючы. «Жанчына».
  «Ні ў якім разе!» У Сэма адвісла сківіца.
  «Так павінна быць», — ускочыла Кэралайн, ззяючы зялёнымі вачыма. «Таму што ў лістах гаворыцца, што Роберта Афрыкан едзе ў Канэктыкут з Фрэнсісам Эндру Рэнсамам. Так і Роберт Ле Мор, а дакладней, Ле Мор выходзіць як жанчына ў Новым Свеце. Ганна сказала, што больш нічога не чуваць пра Роберта Ле Мора ў гісторыі алхіміі.
   «Што робіць больш верагодным, што яна падарожнічала з Рэнсамам». Гэта была Мэры, якая сабрала кавалкі.
  «Le More» азначае афрыканец. Голас Лёні быў выразны, нават смелы.
  «Афрыканец, дзетка? … як…» Прыхільнасць Сэма да Лені вылілася на яго цікаўнасць, падумала Мэры. Лені склала рукі.
  «Калі Ле Мор першапачаткова быў маўрам, ведаеце, з двума «о» і без «е». Сара сказала мне, што некаторых афрыканцаў называюць маўрамі. Адна з ведзьмаў разважала пра Шэкспіра і расу. Яна казала… о, я не вельмі слухаў. Гэта былі розныя гонкі, якія маюць гісторыю ў Англіі.
  «Афрыканцы жылі ў Англіі і ў Старажытным Рыме, — сказала Кэралайн. «У школе, у якой я раней выкладаў, на ўсіх сценах былі гістарычныя плакаты. Акрамя таго, ёсць гісторыя, што старажытныя карфагеняне дабраліся да Амерыкі. Яны былі ў Паўночнай Афрыцы».
  «Мы адыходзім ад справы», — сказала Мэры. «Сэм, ты казаў... нешта пра тое , што Роберта Афрыканус не з'яўляецца рабыняй».
  - Так, не раб, - сказаў Сэм. «Разумееце, DP заўсёды казаў, што я ніколі не знайду супакою, пакуль не змагу ўбачыць гісторыю на свае вочы, я проста дазволю гэтаму здарыцца са мной».
  - Вы маеце на ўвазе расізм, - сказала Кэралайн.
  «Так, місіс Джонс. Вы ведаеце, DP быў так... так правільна. Сэм павярнуўся да Мэры. Яна адчула, што яе вочы калолі.
  «Гэта так правільна. Ён усё яшчэ тут”. — вырваліся словы Мэры. Вось што сказала б Караліна . Кэралайн усміхнулася ёй.
  «Так». Сэм спыніўся. «Я заўсёды думаў, што ён больш за ўсё падабаецца маім бацькам. Ён мог бы здаць экзамены, разумееце. Нічога з гэтага сапраўды не мае значэння, праўда?»
  Мэры была дрэнна падрыхтавана да гэтага. Кэралайн не было. «Вядома, бацькі цябе гэтак жа любяць. Яны будуць так ганарыцца табой, вось убачыш. Дык калі ласка, Сэм, мы ўпэўненыя, што наша Роберта ніколі не была рабыняй у Амерыцы?»
  У цяжарнай паўзе, якая наступіла, у Мэры сціснулася грудзі. Раберта Ле Мор, бліскучая мастачка і алхімік, не магла апынуцца ў рабстве ў калоніі семнаццатага стагоддзя, праўда? Мэры выявіла, што хоча пад'ехаць да дому губернатара Рэнсома, каб выказаць пратэст. Яна не магла патлумачыць, чаму гэта так важна. Яна проста ведала, што гэта было.
  Некалькі хвілін пракручваючы тэлефон, Сэм заззяў. «Вікіпедыя памыляецца наконт Роберты Афрыканус. Так, яна значыцца сярод афрыканцаў, якія выйшлі замуж за карэнных амерыканцаў у калоніі. Я знайшоў гэта на вэб-сайце, які мне даслала DP. Я мяркую, што астатнія маглі быць рабамі, перш чым збегчы. Аднак не Роберта. Мне прыслалі ананімнае паведамленне. У ім ёсць спасылка на запісы шлюбаў у калоніі штата Канэктыкут, якія з'явіліся ў інтэрнэце на гэтым тыдні. Губернатар Рэнсом ажаніўся двойчы, другі раз з...»
  - Раберта Ле Мор, - пляснула ў далоні Кэралайн.
  Мэры ненадоўга заплюшчыла вочы, потым пачала рэзюмаваць
  «Я думаю, што мы ведаем, хто адправіў гэта паведамленне, Сэм. Дзякуй, што падзяліліся. Мы ўпэўненыя, наколькі можам быць, што Роберта Афрыканус - гэта Роберт Ле Мор, які наведаў каледж Сэнт-Джуліян разам з Фрэнсісам Эндру Рэнсамам. Некалькі жанчын у той перыяд «праходзілі» як мужчыны — гэта дапамагло б стаць мастаком з адукацыяй алхіміі».
  «Не забывайце, што мы ведаем, што яна таксама была з Холівэла», — дадала Кэралайн. «Таму ў нас ёсць яе лісты. Яна падтрымлівала сувязь».
  «Магчыма, у яе былі карэспандэнты па ўсёй Еўропе», — задумліва сказала Мэры. «У рэшце рэшт, алхімікі былі магутнымі людзьмі».
  - Як ведзьмы, - ахвотна сказала Лені.
  «Дакладна», - сказала Мэры. «Жанчын-алхімікаў можна нават назваць ведзьмамі. У іх было шмат агульнага. Магчыма, таму Роберта вырашыла замаскіравацца пад мужчыну».
  «Яны былі лекарамі, гэтыя ведзьмы былі», — настойваў Лені. «Тады і як цяпер, тут, у Холівэле. Лінда расказвала мне старыя гісторыі.
  Марыя ажывілася. Гэта быў надзвычай доўгі дзень. «Правільна, мы ведаем, што Фрэнсіс Эндру Рэнсам быў урачом-алхімікам дзякуючы сваёй практыцы ў Амерыцы», — сказала яна. «Яму патрэбны скрутак алхіміі ў медыцынскіх мэтах. Роберта Ле Мор пайшла з ім ахвотна. Магчыма, яны ўжо былі палюбоўнікі. Яна ўзяла імя Africanus пазней, калі жыла з карэннымі амерыканцамі».
  «І было хаця б адно дзіця», — умяшалася Кэралайн.
  «І Лені сказала: «таму што яна таксама бачыла лісты», — умяшаўся Сэм. «Давай, скажы ім, дзетка». Усе вочы былі скіраваны на Лёню. Мэры магла бачыць панылыя лініі, за якімі яна звычайна хавалася. Дзяўчына нагадала ёй Ганну. Яна ведала, што Кэралайн таксама думае пра гэта.
  Лені прыкметна паспрабаваў расслабіцца. «Што вы знайшлі?» - мякка сказала Каралайн.
  «Ну, Лінда паказала нам пару лістоў. Гэта было тады, калі той садоўніцы-ведзьмы Джанет не стала. Я думаў... — Лёні замяўся. Яна не прывыкла да таго, што людзі трымаюцца на кожным яе слове. - Я проста ведала, - сказала яна з большай упэўненасцю, - што яна ніколі не была рабыняй. Яна была моцная; яна зрабіла выбар».
  «Яна казала, што яе любяць!» – усклікнула Каралайн. Яна трымала адну з фотакопій на святло.
  — Ага, — асцярожна адказала Лені. Яна коратка зірнула на Сэма. Ён кіўнуў, усміхаючыся.
  Яны ўчатырох перадавалі лісты. Нават Мэры было цяжка расшыфраваць выцвілыя чарніла Роберты Ле Мор, афрыканскай мастачкі і алхіміка, якая пераехала жыць у Новую Англію.
  Праз некаторы час Кэралайн загадала Лені і Сэму паспаць. І яна, і Мэры ў прыватным парадку разважалі, ці будзе пара сысці ў адзін або два ложкі. Мэры падняла брыво, гледзячы на тое, што дзверы зачыніліся; Караліна ўсміхнулася. Паколькі гэта не іх справа; яны не гаварылі пра гэта, калі рыхтаваліся да ночы.
  *****
  Пінг . Кэралайн, якая, як вядома, дрэнна спала, прачнулася, калі паведамленне прыйшло ў 2 гадзіны ночы. Мэры была з галавой пад коўдрай; яна злёгку храпла. Калі Кэралайн убачыла ў цемры свецяцца літары, яна страсянула Мэры і разбудзіла. Хваляванне зрабіла яе бязлітаснай. Яна запаліла лямпу. Мэры кінулася, закрыўшы вочы рукой.
  «Ааар. Ідзі прэч, Каралайн. Я сплю».
  «Мэры, ты павінна паглядзець на гэта. Давай».
   «Раніца. Раніцай».
  «Не, зараз. Гэта ад Ганны».
  Мэры з сілай расплюшчыла вочы. «Ганна? Колькі часу? 2:07 раніцы Драці дзяўчынку. Дай мне гэты тэлефон».
  Тэкст быў просты. У адказ на пытанне Кэралайн пра лісты Холівэла Ганна даслала: «Раберта Афрыканус выйшла замуж за Рэнсома, у той час індзейскага правадыра».
  «Ого... Бачыш?» - разважала Караліна.
  «Ганна вярнулася», - сказала Мэры, кідаючы тэлефон на ложак Кэралайн. «А цяпер, дзеля бога, выспіся».
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 40
  МЕРКУРЫЙ
  На раніцу ад Ганны больш нічога не было. Марыі гэта не спадабалася. Яны ўсё яшчэ не ведалі, дзе знаходзіцца Ганна, не кажучы ўжо пра яе планы на скрутак, які яна выкрала. Больш за ўсё Мэры патрэбен быў алхімічны скрутак, каб выканаць кантракт Агенцтва. Так, яна клапацілася аб раскрыцці забойства і нападу на Годрыка Сэнт-Джона, але гэтыя злачынствы забяспечылі рэсурсы паліцыі. «Няма сэнсу глядзець на Кэралайн і Ганну зорка», — сказала сабе Мэры. Толькі яна валодала ўпартай рашучасцю аднавіць алхімічны скрутак у Сент-Джуліане.
  «Прама зараз паліцыя Оксфарда была «бескарыснай», — сказала сабе Мэры, калі падчас сняданку прыйшло паведамленне ад сяржанта Кумбса. Пакінуты на галасавой пошце Дораці ў офісе, ён загадаў, каб ніхто з тых, хто застаўся ў Холівэле, не пакідаў тэрыторыю. Яны павінны былі быць даступныя для далейшага допыту па меры неабходнасці. Мэры раздражняла шырыня абмежаванняў.
  Яна паспрабавала датэлефанавацца да Кумбса, каб спытаць, ці гаворыць Кукі Мак. Дзяжурны канстэбль сказаў, што сяржант заняты. Падштурхоўваючы Мэры, яна ў рэшце рэшт пагадзілася перадаць запыт. На шчасце, у Дораці была крыніца ў Сент-Джуліане сярод адміністрацыйнага персаналу.
  Па яе словах, паліцыя ходзіць па ўсім каледжы, шукаючы акрываўленае адзенне. Не, яны не пыталіся пра алхімічны скрутак. Словы пра Годрыка Сэнт-Джона былі асцярожна аптымістычныя, нават калі ён не прыйшоў у прытомнасць.
   «Мне трэба сказаць, як толькі ён прачнецца», - сказала Мэры Дораці. «Я не буду праводзіць больш гадзін у сталовай, чакаючы, пакуль ён прыйдзе ў сябе. Ці можаце вы прымусіць сваіх кантактаў перадаваць якія-небудзь навіны?»
  "Вядома", сказала Дораці. «Яны падрыхтаваныя. Яны таксама на баку Лені. Гэты Сэнт-Джон можа быць сапраўдным ублюдкам для супрацоўнікаў.
  Б'юся аб заклад, сказала Мэры сама сабе. Яна паклікала Кэралайн выйсці.
  «Мы павінны планаваць. Мы павінны арганізавацца, і мы павінны вырашыць гэта, - аб'явіла яна, калі яны шпацыравалі па газоне. Мароз ператварыўся ў мокры, зрабіўшы траву ярка-зялёнай, усыпанай плямамі канюшыны. Некаторыя з малюсенькіх лісцікаў могуць быць рамонкамі.
  - Ты адчуваеш сябе лепш, ці не так, - сказала Кэралайн. «Але мы не можам скласці план, пакуль не даведаемся больш; пакуль мы не пагаворым з Ганнай».
  «Выпадковыя тэксты не прыносяць карысці». Мэры кашлянуў. Да яе прыйшло сярод ночы: «Трэба самім ісці і браць у Ганны скрутак. Фізічна ісці туды, дзе яна ёсць. Па-першае, нам патрэбна ўяўленне аб тым, куды яна накіроўваецца. Гэта школа алхіміі? Той каледж, дзе павінен быў адбыцца сімпозіум?»
  «Мэры, паліцыя сказала, што мы не павінны сыходзіць».
  «Так сказалі і ў Лос-Анджэлесе. Я думаю, што мы можам пераканаць іх, што прыцягненне скрутка - гэта ключ да справы вакол Годрыка Сэнт-Джона і Кукі Мака».
  Кэралайн выглядала з сумненнем.
  «О, трымайся, Кэралайн. Годрык Сэнт-Джон не памёр. DP Murphy ёсць. Той сяржант у Лос-Анджэлесе можа пераканаць оксфардскую паліцыю дазволіць нам, прынамсі мне, вярнуцца ў Штаты. Ім трэба раскрыць забойства».
  «Прабачце». Паўза.
  Мэры паклала руку на руку Кэралайн. «Не, прабачце, што адрэзаў. Проста… гэта наш першы выпадак. Мы адкусілі больш, чым можам разжаваць. Калі б мы не былі ў роспачы ў грошах, мы б пачакалі паўгода, прайшлі належнае навучанне…»
  Кэралайн паглядзела з разуменнем. — працягвала Мэры. «Хадзем, сядзім вунь на лаўцы. Вам не занадта холадна? Мне проста трэба было выйсці з дому з усімі гэтымі… эмоцыямі».
  «Добра, ніякіх эмоцый», - усміхнулася Кэралайн. Яны глядзелі на маленькую малінаўку з ярка-аранжавымі грудзьмі, якая скакала вакол. Кэралайн знайшла ў кішэні некалькі крошак печыва. «Без драмы, Мэры, супакойся. Мы разгледзім тое, што ведаем. Дык з чаго ўсё гэта пачалося?»
  «З нашым наймам», — сказала Мэры, амаль загіпнатызаваная далікатным танцам малінаўкі, каб яшчэ пасыпаць. «Дама Элеанора наняла нас, каб высветліць, ці знаходзіцца алхімічны скрутак святога Джуліяна ў завяшчанні Рэнсома ў музеі. Калі так, то мы, гэта значыць я, павінны былі весці перамовы аб яго вяртанні».
  - Не забывайся пра выкраданне Джанет, - сказала Кэралайн. «Мы страцілі гэта з-пад увагі».
  "Я ніколі не змагу забыць тое, праз што ты прайшоў", - сказала Мэры з цеплынёй. «І вы маеце рацыю. Хтосьці прыклаў шмат клопатаў, каб атрымаць ключ да таямніц Скрутка. чаму? У нас ёсць два асноўныя кандыдаты на выкраданне: Годрык Сэнт-Джон і Кукі Мак. Адзін - хімік; другі — гісторык. Толькі адзін з іх знаходзіцца тут, у Оксфардзе».
  «Паколькі яны абодва жадаюць не толькі акадэмічнай славы, — пранікліва сказала Кэралайн, — ці можа справа ў грошах? У рэшце рэшт, Алхімічны скрутак бясцэнны».
  «Бясцэнна, так. Але справа не толькі ў грошах, я ў гэтым упэўнены. Ёсць больш простыя спосабы атрымаць каштоўныя рукапісы. Што ў гэтым? Яны абодва гэтага хочуць. Яны ў гэтым не разам, напэўна».
  «О, пачакай хвілінку». Кэралайн з цяжкасцю сфармулявала нешта. Вопыт Джанет у "Старым шпіталі" быў важны, там было нешта...
  «Вылячэнне», — ледзь не крыкнула яна. Стала на месца.
  «Мэр-Корп», — усклікнула Мэры. «Фармацэўтычная мегакарпарацыя, якая трымае іпатэчныя крэдыты Сэнт-Джуліана». Яны пераглянуліся.
  «Час атрымаць iPad», — сказала Мэры.
   «У мяне ў сумцы разам з тэлефонам», — сказала Кэралайн, пацягнуўшыся да непазбежнай сумкі Sainsbury.
  Праз пару хвілін Кэралайн паклала руку на руку Мэры.
  «Дазвольце мне паспрабаваць свой тэлефон. Так, тут, на сайце The Guardian Investigative Reporting: «Mer-Corp фінансуе адукацыйныя фонды, якія прадастаўляюць гранты і стыпендыі для развіцця хіміі і навук аб жыцці. Крыніцы сцвярджаюць, што Mer-Corp пачала сваю дзейнасць у Вялікабрытаніі ў 2010 годзе. Ходзяць чуткі, што яна фінансава ўдзельнічае ў інвестыцыях як мінімум аднаго Оксфардскага каледжа...»
  «Так, мы ведаем пра Сэнт-Джуліанс», — сказала Мэры.
  «Тут ёсць спасылка на артыкул пра паходжанне Mer-Corp. О, гэта PDF. Мне трэба спампаваць і павялічыць раздрукоўку».
  Мэры ўстала, прымусіўшы прыязную малінаўку ўзляцець на голую галіну навіслай яблыні. Тупаючы нагамі, каб ажывіць змёрзлыя пальцы, Мэры не заўважыла абурэння малінаўкі. Яна таксама не бачыла, як Джанет Суінфард выскачыла з-за жывой загарадзі. Ачунялая ведзьма вярнулася да капання. Яна зноў паднялася, насупіўшыся, паглядзеўшы на Лёні і Вольгу. Гэтыя чаляднікі былі занадта гатовыя адкласці відэльцы і пачаць чырыкаць.
  «Мэры, паглядзі на гэта».
  Мэры паслухмяна паглядзела на тэлефон Кэралайн, схапіўшы яе за правую руку. Яна прачытала ўслых:
  «Mer-Corp пачыналася як «Mercurius Medicines», заснаваная ў 1703 годзе ў Бостане… вось ён, Джон Эндру Рэнсом, названы так у гонар свайго дзеда-алхіміка, Фрэнсіса Эндру Рэнсома, губернатара Канэктыкута і вядомага лекара. О, Кэралайн, нарэшце звязалася. Меркурый - трансфармацыйны прынцып у алхіміі».
  Кэралайн сядзела на спіне, раз'юшана разважаючы.
  «Але Джон Эндру, верагодна, ніколі не ведаў пра алхімічны скрутак. Ён знаходзіўся ў асабістых уладаннях губернатара, зачыненым пасля яго смерці. Тое, што ўнук заснаваў кампанію, не даказвае, што за ўсім стаіць Mer-Corp».
  «Не, гэта праўда. Тым не менш, мы можам прынамсі сказаць, што Mer-Corp звязана са скруткам алхіміі ўскосна. Хто ведае, якія сямейныя легенды перайшлі ў спадчыну? Mer-Corp распрацоўвае новыя лекі. Хіба яны не спансуюць даследаванні ў алхіміі для новых злучэнняў? Чаму дама Элеанора не сказала нам больш уважліва прыгледзецца да Mer-Corp?»
  - Думаеш, яна ведае пра Mer-Corp і сям'ю Рэнсом?
  «Яна павінна. Наймаючы мяне, нас, яна сказала, што каледжу патрэбны сапраўдны скрутак Алхіміі, таму што кампанія, якая валодае іпатэкай, настойвала на экспертнай ацэнцы. Кампанія Mer-Corp. Cookie Mac - эксперт, якога абрала Mer-Corp. Праблема каледжа затрымалася з факсіміле Роберта Ле Мора».
  - Каня Джанет звалi Меркурыус, - сумна сказала Кэралайн. «Ганна кажа, што Меркурый — гэта ртуць, атрутны пачатак, prima materia алхіміі. Меркурый жывы, нейкі д'ябал, шулер. У рэшце рэшт, ён можа быць боскім духам або прыняць жаночае аблічча, напрыклад, Дзевы Марыі. Меркурый вядзе да Вады жыцця, якая лечыць усё».
  - О, - сказала Мэры, гледзячы на Кэралайн. «Лечыць… усё». Яны зрабілі паўзу.
  " Prima materia таксама можа быць станам дэпрэсіі", - дадала Кэралайн. Гэта яна даследавала для сябе. «Яны кажуць, што алхімія — гэта трансфармацыя, у тым ліку псіхалагічнае выпраўленне».
  Яна сумна ўсміхнулася Марыі. "Меркурый - ідэальная назва для кампаніі, якая прадае фармацэўтычныя прэпараты". Нешта прыцягнула яе ўвагу па тэлефоне. «О, глядзі, Мэры. Сям'я Рэнсомаў прадала палову кампаніі Macdonald Bank of Los Angeles у 1809 годзе. Яны змянілі назву аб'яднанай кампаніі на Mer-Corp Macdonald; Macdonald выпаў у 1871 годзе. Там гаворыцца: «Mer-Corp па гэты дзень спецыялізуецца на хімічных даследаваннях для новых бытавых вырабаў і лекаў. Ён мае некамерцыйнае падраздзяленне, праз якое фінансуе адукацыйныя дабрачынныя арганізацыі». Як вы думаеце, што гэта значыць?»
   Марыя села на лаўку. Яе рукі без пальчатак калаціліся ад халоднага паветра. Гэта была кропля дажджу? Яна зірнула на Караліну.
  «Усе гэтыя гады ў архіве я ніколі не правярала фінансавыя дакументы, — пачала яна. «Нягледзячы на гэта, Mer-Corp гучыць як тое, што містэр Джэфрыс называе фінансавым драпежнікам. Яны бяруць пад кантроль установы, даючы ім пазыкі, якія цяжка вярнуць. Сэнт-Джуліян быў бы лёгкай мішэнню. Атрыманне духу алхімічнага скрутка магло стаць нечаканым бонусам».
  - Ну, не забудзь тыя гісторыі пра лячэнне бедных вучоных, - сур'ёзна сказала Кэралайн. «Усе ведаюць легенду. Па гэтай прычыне Mer-Corp таксама магла падабрацца да Сэнт-Джуліанса. Магчыма, у рэшце рэшт, у скрутку алхіміі ёсць нейкая магічная сіла.
  «Нешта, што актывуе эфект плацебо».
  «Ты такі скептык, Мэры. Хоць гэта нагадвае мне, як змянілася Джанет, калі мы думалі, што загінем у агні. Яна выявіла, што хоча жыць. Яна павінна была выратаваць сваю сяброўку Агнес. Дзіўным чынам агонь яе рэанімаваў. Я ніколі раней пра гэта не думаў».
  «Гэта не зусім тое, што маецца на ўвазе пад эфектам плацебо. Але я згодны, што алхімічны скрутак можа быць яшчэ больш. Памятайце пра ўсе тыя забароны на дакрананне да скрутка; патрэбныя пальчаткі? Калі падумаць, Cookie Mac адчуваў сябе відавочна дрэнна. Магчыма, ён дакрануўся да скрутка голымі рукамі».
  «Ганна», — ліхаманкава надрукавала Кэралайн.
  «Кэралайн, Ганна нейкая ведзьма, нават калі яна называе гэта кібермайстэрствам. Я ўпэўнены, што яна ведае, як абыходзіцца са скруткам алхіміі. Кэралайн падняла на Мэры свае вялікія зялёныя вочы.
  «Я збіраюся патэлефанаваць ёй».
  «Добра. Зрабіце гэта з машыны. У Амерыцы ці там, дзе Ганна, поўнач. Мы з вамі збіраемся наведаць даму Элеанор. Яна абвінаваціла мяне ў нападзе на Годрыка Сэнт-Джона і ў тым, што Алхімічны скрутак яшчэ не вернуты. Яе чарга адказваць на пытанні аб Сент-Джуліане і Mer-Corp. Я хачу ведаць пра фінансаванне прафесарства Годрыка Сэнт-Джона. Сустрэнемся ля машыны».
   Праз некалькі хвілін Кэралайн засунула тэлефон у кішэню старой курткі і пашкадавала, што не паснедала, як раіла Мэры. Яе голад бурчаў з трывогай за Ганну; хоць лічыць Ганну бездапаможнай было недарэчна. Тым не менш, грозная маладая жанчына сядзела адна ў справе, якая цяпер распасціралася ад Каліфорніі да Оксфардскага каледжа, для якога яны збіраліся. Ці стаяла Mer-Corp за гэтымі злачынствамі? Час адказаў з Сэнт-Джуліанса.
  
  
  OceanofPDF.com
  РАЗДЗЕЛ 41
  КААГУЛЯЦЫЯ
  Гук жаночага крыку перашкодзіў Мэры і Кэралайн пакінуць Холівэл, як толькі яны планавалі. Джанет вар'яцка махнула рукой, як толькі яе крыкі праніклі. Гэта была Кэралайн, якую яна хацела.
  - Працягвай, - сказала Мэры. «Будзьце хуткія. Я пачакаю ў машыне».
  Кэралайн перасекла вільготны газон, па-таварыску папляскала калодзеж і сонечны гадзіннік, потым прабегла міма круглых грядак з травамі да агарода, дзе Джанет стаяла, усміхаючыся.
  «Паглядзі на гэтых дзяўчат», — сказала яна сцэнічным шэптам. «Садоўнікі? Я так не думаю!»
  На другім канцы гародніны дымілася плакучая вярба. Зацяжкі ішлі ў два бакі ад цягучыхся вусікаў. Быццам у доме з зялёнымі купаламі былі хісткія коміны. Кэралайн мусіла ўсміхнуцца, хоць ёй вельмі хацелася адправіцца ў Оксфард.
  «Гэта тое, што ты хацеў мне паказаць, Джанет? Мы толькі ў дарозе…»
  «Не, не гэта». Джанет некалькі разоў ткнула рыдлёўкай зямлю. Кэралайн прызнала свае цяжкасці. Чалавеку, які пакутуе ад дэпрэсіі, часта бывае цяжка размаўляць або выказваць ідэі. Яна прымусіла сябе набрацца цярпення.
  «Гэта тыя дзяўчаты. Ну, сапраўды, гэта Агнес. Я хацела вас спытаць... - з намаганнем пачала Джанет. «Ах, чорт вазьмі», — і так стукнула па зямлі, што вераб'і паўцякалі з-за жывой загарадзі.
  - Усё ў парадку, Джанет, - мякка сказала Кэралайн. «У цябе дрэнны дзень. Так бывае. У вас ёсць уяўленне пра Агнэс. Працягвай, можаш сказаць мне».
  Джанет высунула падбародак і звярнулася да бука ў полі зроку Кэралайн. «Гэтым дзяўчатам не хапае спраў. Я чуў пра іх начныя... мерапрыемствы. Дык я думаю, а што, калі б мы пасялілі тут Агнес назаўжды? Яны маглі б дапамагчы мне даглядаць за ёй».
  «Гэта цудоўна. Выдатная ідэя. Што я магу зрабіць?»
  *****
  «Яна хоча, каб я дапамог ёй перадаць гэта Дораці», — патлумачыла Кэралайн у машыне. На гэты раз яна была за рулём. Мэры настойвала на тым, каб умацаваць сваю ўпэўненасць. Кэралайн пагадзілася толькі пасля таго, як паспрабавала датэлефанавацца да Ганны, але механічны голас сказаў, што яе скрыня паведамленняў поўная.
  «Невялікая сястрынская ўстанова для пацыентаў з дэменцыяй», — разважала Мэры. «Яны маглі б атрымаць на гэта фінансаванне. У мяне ёсць адчуванне, што Холівэл адчувае ўціск». Яна ўздыхнула, думаючы пра фінансавы крызіс, які пераследуе Агенцтва. Кэралайн ведала, як працуе розум Мэры. Потым яна ўскочыла, калі тэлефон Мэры гучна зазваніў.
  — Сачы за дарогай, — загадаў Мэры. Кэралайн толькі што павярнула на Оксфардскую шашу. «Хм… цікава!»
  «Мары», — падказала Кэралайн.
  «Так, добра. Адзін з тэкстаў — ад Ганны. Гэта найменш захапляльна. Проста напісана: "Заўтра школа алхіміі ETA".
  «Значыць, мы можам пайсці...» - пачала Караліна.
  «Безумоўна. Школа алхіміі таксама ў нашай будучыні. Я меў на ўвазе гэта, калі сказаў, што нам трэба паехаць у Каліфорнію за скруткам і за Ганнай. Мне трэба будзе пагаварыць з дамай Элеанора аб нашых выдатках.
  Мэры на імгненне задумалася. «Ведаеш, Кэралайн, я хацеў бы, каб Ганна сказала нам, чаму яна ідзе ў Школу алхіміі, калі двое нашых галоўных падазраваных тут. Не забывай, мне трэба дамовіцца з паліцыяй, каб адпусціць нас траіх, каб мы паляцелі назад у Штаты. Гэта азначае, што Сэм таксама. Я не люблю пакідаць яго тут аднаго».
   «Ён не адзін. Я бачыў, як ён выходзіў з пакоя Лені сёння раніцай. І ведаеце, што ён сказаў?»
  «Не магу здагадацца. Цяпер Кэралайн, увага. У іншым тэксце гаворыцца, што Годрык Сэнт-Джон прачнуўся і пытаецца аба мне. Едзьце па кальцавой дарозе да выезду на John Whitcliffe. Мы спачатку яго ўбачым».
  «Ён сказаў: «Гэта не тое, што вы думаеце».»
  «Хто, Годрык?»
  «Не, Сэм, вядома. Такім чынам, я спытаў яго. Што гэта тады? Ён быў такі мілы. Ён сказаў, што спіць на падлозе Лені з-за яе кашмараў. «Ёй патрэбны сябар, а не сувязь», — сказаў ён.
  «Добра для яго. Мне падабаецца гэты хлопчык. Вы чулі, што я казаў пра тое, каб пайсці ў бальніцу?»
  «Так, але як наконт Сэнт-Джуліянса і Дамы Элеаноры?»
  «Пазней. Гэта трэці тэкст. Яна просіць нас прыйсці сёння ў 3 гадзіны дня. Для міжнароднай відэасувязі, кажа яна».
  «О, гэта дае нам шмат часу».
  «Не так моцна, як яна думае. Мы збіраемся рана весці прыватную размову аб фінансаванні адукацыі».
  Кэралайн страсянула бляклымі кудзеркамі і занадта раптоўна вывела машыну на хуткасную паласу шашы, прымусіўшы грузавік супермаркета рэзка затармазіць. Мэры ўхапілася за сваё месца. З-за касцяных дрэў на гарызонце выскачыла пара шэрых шпіляў. «Сёння больш вяснова», — разважала Мэры. З ранішнім туманам, які раствараецца ў сонечным святле, Оксфард, вось і мы.
  Яны знайшлі Годрыка Сэнт-Джона спячым. Пад чыстай белай прасцінай з абедзвюх рук тырчалі трубачкі. У рэанімацыі было душна і пахла дэзінфікуючымі сродкамі. З яго галавой, завязанай на бінты, было нешта дзіўнае ў тым, як яна ляжала - на нейкім мяккім кальцы. Медсястра звярнулася да іх з польскім акцэнтам, прынамсі, так Мэры здагадалася па яго бірцы з імем.
  «Ён прасіў цябе. Дактары нарэшце пагадзіліся, што мы можам тэлефанаваць. Будзьце асцярожныя, бо ён не павінен рухаць галавой яшчэ дваццаць чатыры гадзіны. Мы не хочам, каб рана аказвала ціск на яго мозг. Вось і прычына хірургічнага пярсцёнка».
  Каралайн прыняла маладога чалавека за лекара. Мэры ведала, што ён насіў колер медсястры. На ім была блажэнная ўсмешка няголены твар, які прымушаў забываць пра цёмныя кругі вакол вачэй. З-пад зялёна-сіняй шапкі наўскос тырчалі жоўтыя стрыжаныя валасы.
  «Міс Уондуокер, доктар кажа, што вы і ваш сябар можаце заставацца, пакуль ён не прачнецца. У паліцыі патлумачылі, наколькі важна, каб ён памятаў пра напад. Хутка кагосьці прышлюць». Медсястра коратка кіўнула, потым пакінула іх абодвух на брудных аранжавых крэслах каля ложка.
  Караліна нервова глядзела на маніторы. Яна схапіла Марыю за руку. Здзіўленая і не незадаволеная, Мэры сціснула яго, а потым паляпала Кэралайн па руцэ.
  З вобласці рота Годрыка Сэнт-Джона пачулася паласканне горла. На падбародку яго паляўнічага сабакі дробна ўздрыгвалі валасінкі. Мэры яго галава здалася далікатнай, быццам шкляной.
  - Прафесар Сэнт-Джон, - прашаптала яна, падцягваючы крэсла бліжэй. «Ты прачнуўся? Гэта я, Мэры Вандвокер. Вы прасілі мяне бачыць».
  Караліна з цяжкасцю адважвалася дыхаць. Падобная на труп постаць на ложку выдала грукат. Мэры праверыла палату; нікога на слыху.
  «Вааар…»
  «Што? Што вы хочаце, прафесар?»
  «Магчыма, ён мае на ўвазе ваду», — сказала Кэралайн, паказваючы на плястыкавы шклянку з саломінкай на тумбачцы.
  «О, так». Мэры паспешліва паднялася, з грукатам скінуўшы на падлогу сваю цяжкую сумачку. Абедзве жанчыны вінавата азірнуліся. Машыны працягвалі гудзець. Са стала ля дзвярэй медсястра ўсміхнулася ім абнадзейлівай усмешкай.
  Прыклаўшы саломінку да патрэсканых вуснаў Годрыка, Мэры ўбачыла, як маршчыны болю паглыбіліся, калі ён праглынуў. Нават варушыць сківіцай і цягліцамі горла павінна баліць. Калі яна пачула ціхае булькатанне, яна адцягнула кубак.
  «Прафесар, мы вернемся, калі вам стане лепш».
  - Не, - пачуўся голас мацнейшы, чым чакалася.
  Звязнае слова ўзрушыла больш, чым паморшчына. Мэры села і стала чакаць. На жаль, прагучалі новыя словы спачатку павольна, потым з большай перакананасцю, быццам кожны быў маленькім полымем.
  «Мне... прабач... твайго сябра. І… тая дзяўчына».
  «Сябар?» - збянтэжылася Каралайн. «Ён павінен мець на ўвазе Ганну. Што ён зрабіў з Ганнай?»
  Годрык Сэнт-Джон разгарнуў сваю гісторыю. Не ўжываючы тэрміна шантаж, ён патлумачыў сваю здзелку з Ганнай: скрутак за зняцце абвінавачванняў з Лені.
  Па праўдзе кажучы, дзяўчына асабліва не пакрыўдзіла яго. Ён рабіў выгляд, што страшней было напалохаць яе, таму што ніколі не хацеў, каб каледж меў дачыненне да жанчын, якія сталі ахвярамі гандлю людзьмі. Пазней ён зразумеў, што інцыдэнт можа быць выкарыстаны ў далейшым на сваю карысць. Ён арганізаваў сустрэчу з Ганнай, якая пацвердзіла яго адчуванне таго, што яна валодае… асаблівымі навыкамі. Ганна выкрала сапраўдны скрутак алхіміі і прынесла яму.
  «Гэта было за грошы?» - узрушана спытала Караліна.
  «Гэта было дзеля прэстыжу?» - не ўзрушана дадала Мэры.
  «Антыбіётыкі», — прашаптаў хворы, а потым мусіў праглынуць кашаль. Пасля хвіліннага адпачынку ён мог ісці далей. «Мы думаем, гэта значыць думае Mer-Corp, што сапраўдны алхімічны скрутак павінен быць прасякнуты вельмі старажытным, вельмі магутным антыбіётыкам. Вось чаму яны прафінансавалі маю кафедру і стыпендыю Раві. Ён займаўся большай часткай гістарычных раскопак, хоць ён сапраўды хімік-даследчык, як і я».
  Раві Патэль выявіў спасылкі ў іншых тэкстах па алхіміі, якія паказвалі на спецыяльна апрацаваныя травы, змешаныя невызначаным спосабам. Гэта былі лекі, якія выкарыстоўвалі такія лекары-алхімікі, як Фрэнсіс Эндру Рэнсам. На жаль, традыцыя сакрэтнасці азначала, што ідэнтычнасць траў і сакрэты іх спалучэння былі немагчыма высветліць.
  Замест назваў травы мелі псеўданімы, такія як «дрэва змяінае сэрца», або метафары накшталт «корань жывога золата». У рэшце рэшт, Раві даведаўся, што скрутак святога Джуліана мае адзіны поўны ўзор у сваёй пергаментнай копіі. З папяровымі версіямі выдумкі расклаліся. Каб быць упэўненым, яны праверылі версію XVII стагоддзя.
   Крыніцы намякнулі, што толькі Захавальнік ключоў ведаў, як зрабіць антыбіётык актыўным. Сапраўдная вада жыцця, у захапленні Раві. Ён паўтарыў гэта яшчэ раз, калі наведаў Годрыка некалькі гадзін таму, калі толькі гэта не прыснілася старэйшаму чалавеку.
  «Устойлівасць да антыбіётыкаў велізарная, міжнародны крызіс», — з разуменнем сказала Мэры.
  «Гэта тое, што Mer-Corp сказала». Голас зрываўся. «Новы жыццяздольны антыбіётык...» прашаптаў ён, слабеючы глыткамі, «мільярды, мільярды долараў. Я павінен быў знайсці сапраўдны алхімічны скрутак… аддаць Mer-Corp. Выбару не было. Яны не дазволілі яму застацца ў Сэнт-Джуліане. Канкуруючы бізнес можа…» Ён спыніўся, голас высах да пяску.
  Мэры і Кэралайн нахіліліся наперад на сваіх крэслах. Яны не пачулі, што набліжаўся чалавек.
  «Прафесар Сэнт-Джон, а як наконт нападу, які прывёў вас сюды? Што вы можаце ўспомніць?»
  Паліцыянт прымусіў Мэры і Кэралайн падскочыць. Годрык маўчаў, потым пачаў задыхацца. Ціканне бліжэйшага да галавы манітора перайшло ў гучнае скуголенне. Адразу матэрыялізавалася маладая медсястра.
  «Ідзіце зараз усе», — загадаў ён. Яны пайшлі.
  *****
  Прыбыўшы ў Сэнт-Джуліян, Мэры і Кэралайн сустрэлі сцяну гуку. У кожнай вежы і шпілі ў цэнтры горада ёсць званы, якія вар'яцеюць апоўдні, успамінала Мэры. Быццам ухіляліся ад курантаў, а таксама ад галодных целаў. Зразумела, вучні нацэльваліся на сталовую і абед. Дзве жанчыны назіралі, як андрагінныя персанажы ў джынсах і шарсцяных капелюшах прывязваюць свае ровары да стэлажоў каля Porter's Lodge.
  Мэры дала знак Кэралайн далучыцца да групы. Яны незаўважна праслізнуць унутр. Няма неабходнасці папярэджваць насільшчыкаў і праз іх даму Элеанор аб раннім прыбыцці міс Уондуокер і яе калегі са Следчага агенцтва.
  Мэры бачыла, наколькі Кэралайн атрымлівала асалоду ад адчування нябачнасці і мэтанакіраванасці. Як толькі яны дабраліся да асабістага кабінета дамы Элеаноры, Кэралайн усміхнулася таму, як Мэры махнула разгубленаму сакратару-мужчыне са звальненнем.
  - Вось, вы не можаце проста... Міс, гм... Вандваркер? Не, спыніся».
  «Дама Элеанора чакае нас».
  Пачакаўшы мікрасекунду пасля некалькіх гучных удараў, Мэры кінулася ўнутр, а за ёй і Кэралайн. Дырэктарка ўстала з-за стала, нахмурыўшыся ад раптоўнага ўварвання.
  «Міс Вандвокер. Вы занадта рана. Калі ласка, вярніцеся ў патрэбны час».
  «Мы рана, таму што ў нас ёсць тэрміновыя пытанні да вас. Гаворка ідзе пра Mer-Corp».
  Мэры села ў вялікае крэсла насупраць дамы Элеаноры. Кэралайн выцягнула з кута яшчэ адну і села з чакальным выглядам. Сакратар застаўся стаяць з разяўленым ротам.
  "Мэр-Корп?" Дама Элеанора правяла пальцамі па сваіх дарагіх валасах. - Усё добра, Джанатан, я з гэтым разбяруся.
  Сёння яе жакет і спадніца былі цёмна-гарчычнага колеру, аздобленыя чорнымі карункамі. Кэралайн убачыла нафарбаваныя ў тон пазногці. Яна старалася не глядзець. Дырэктарка дастала з шуфляды стала цыгарэту, запаліла і доўга зацягнулася. Яна глядзела на Мэры з прывідам. Шэрыя вочы Мэры не здрыгануліся. Караліна кашлянула. Дама нецярпліва паглядзела на яе, потым выцягнула з шуфляды стала сталёвую попельніцу і затушыла цыгарэту.
  «Я мяркую, што больш няма сакрэтаў», - сказала яна стомлена. «Я раскажу вам пра Mer-Corp.»
  
  
  OceanofPDF.com
  ЧАСТКА ДЗЯСЯТАЯ
  ПЕРАГОНКА
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 42
  Кампанія MER-CORP
  Дама Элеанора спынілася на згаслай цыгарэце. Павольна яна распавяла сваю гісторыю пра бедную лацінаамерыканскую сям'ю, у якой была амбіцыйная дачка. Элеанора Марцінес, батанік сваёй сярэдняй школы, адмовілася палохацца. Не зважайце на перашкоды, у яе ўсё атрымаецца, нягледзячы ні на што. Няважна, што яна жыла ў культуры, дзе так шмат было накіравана супраць бедных.
  «Мае бацькі патрацілі ўсё, што маглі атрымаць, каб уладкаваць мяне ў каледж, а я працаваў прыбіральшчыцай дамоў багатых людзей. Да моманту маёй доктарскай праграмы мая... мая студэнцкая запазычанасць выйшла з-пад кантролю. Я выкарыстаў свае крэдытныя карты. Адзінай працай была мінімальная заработная плата; асабліва для такіх, як я».
  Амерыканскі акцэнт дамы Элеаноры змяніўся. Нават для неспрактыкаванага вуха Мэры яна здалася менш адукаванай і бяднейшай.
  «Тады мае родныя былі без дакументаў». Дама Элеанора зірнула на Кэралайн. «Нелегальныя імігранты, якія затрымаліся на горшых працах, некаторыя нават без мінімальнай зарплаты. Яны пераехалі мяжу ў падлеткавым узросце. Я нарадзіўся ў ЗША, таму я законны; але потым урад ЗША пачаў распраўляцца з сем'ямі мігрантаў, нават у Каліфорніі. Калі я пачынаў аспірантуру, кожны даляр ішоў на тое, каб натуралізаваць маіх бацькоў».
  «Ці атрымалася?» - спытала Караліна.
  «Не. Прынамсі, пакуль Mer-Corp». Дама Элеанора адвяла вочы ад попельніцы на сваім стале і панура ўтаропілася над галавой Мэры. Яна прачысціла горла.
  «У студэнцкім саюзе хадзілі плёткі пра асаблівую дапамогу такім студэнтам, як я — тым, хто мае выдатныя адзнакі меў фінансавыя і іміграцыйныя праблемы. Вам трэба было звярнуцца па адрасе скрыні, вельмі стрымана. Я тады не разумеў, навошта мне дасылаць фатаграфію і сямейную гісторыю, вяртаючыся як мага далей».
  "Гісторыя", сказала Мэры. «Дазвольце адгадаць. Адрас скрыні быў для Фонду еўрапейскай гісторыі».
  «Так». Дама Элеанора апусціла галаву на свой антыкварны стол. Яна стомлена падняла яго і сваім змрочным тварам абхапіла Мэры і Кэралайн.
  «Прадстаўнік Mer-Corp напісаў у адказ і накіраваў мяне ў КВЧ. Яны сказалі, што гэта адукацыйная частка іх грамадскай дзейнасці. Я атрымаў вялікі грант, без якіх-небудзь абавязацельстваў. Акрамя выплаты ўсіх маіх даўгоў лішнімі грашыма, яны перадалі мае дакументы выдатнаму іміграцыйнаму юрысту. Mer-Corp забраў свой рахунак».
  Кэралайн выглядала разгубленай. «Але я думаў, што Фонд еўрапейскай гісторыі ненавідзіць імігрантаў. Яны расісты. Белыя расісты».
  - Еўрапейская гісторыя, - змрочна сказала Мэры. «Яны хацелі ведаць, што вы іспанскага паходжання».
  Дама Элеанора не глядзела на яе. «Я думаў, што той факт, што яны дапамаглі мне, народжанаму з мексіканскіх імігрантаў, даказаў, што EHF не былі расістамі. Цяпер я разумею, што ў Mer-Corp больш важная гульня. Увесь гэты час яны шукалі Алхімічны скрутак ці падобныя яму манускрыпты. EHF клапаціўся пра маю спадчыну, але яны працавалі на Mer-Corp, якая зразумела, што маё даследаванне прыцягне такія каледжы, як Сэнт-Джуліанс».
  "Што вы маеце на ўвазе?" гэта была Кэралайн. Мэры засяродзілася на кожным мускуле сківіцы дамы Элеаноры, на кожным мігценні яе вачэй. Нават цяпер яна не давярала ёй сказаць усю праўду. Дама спынілася на пытанні Кэралайн.
  «EHF прапанавала мне засяродзіцца на сярэднявечнай феміністычнай тэалогіі ў сапраўдных рукапісах. Джуліян з Норвіча быў адным з раздзелаў у маёй дысертацыі. Па-першае, яны падтрымалі мяне для атрымання навуковай стыпендыі ў Штатах. Калі з'явілася пасада Principal of St. Julian's — што ж, было сэнс падаць заяўку. Гучнае імя навукоўцы раптам захацелі мяне рэкамендаваць. EHF нават заплаціла за тое, каб я прыехаў у Англію і лабіраваў донаў».
  Марыя адрэзала: «Св. Джуліян быў рады прыцягнуць навукоўца да бязмежнай крыніцы фінансавання. Вы былі ідэальнымі».
  Дама Элеанора праглынула. «Як толькі я заняў пасаду, яны э... прапанавалі дапамагчы каледжу з яго даўгамі. Прапанавалі выдзеліць кафедру біяхіміі і даць стыпендыю».
  Яна зірнула на Мэры і пачырванела. «Не глядзі на мяне так. Гэта адбываецца ўвесь час, міс Уондуокер. Урады больш не плацяць за адукацыю. Каледжы загадваюць разлічваць на плату, якую студэнты не могуць сабе дазволіць, не назапасіўшы масу даўгоў. Альтэрнатыва — спонсарская дапамога».
  «Яны хацелі атрымаць алхімічны скрутак у якасці закладу», - млява сказала Мэры. Кэралайн выглядала ў жаху.
  "Так", - сумна сказала дама Элеанора. «Яны чакалі, што мы прапануем яго ў арэнду. Я ведаў, што кіраўнікі каледжаў ніколі не пагодзяцца. З дапамогай мудрагелістай працы мы дамагліся падпісання пазыкі без перадачы скрутка алхіміі. На жаль, Mer-Corp па-ранейшаму трымала закладныя».
  «Я думаў, што алхімічны скрутак бяспечны. Акт маці Джуліяна настойвае на тым, што скрутак ніколі не пакідае памяшканне. Тады Mer-Corp абвясціла, што адпраўляе эксперта для праверкі сапраўднасці. Спатрэбілася ўсяго некалькі тэстаў, перш чым Годрык пацвердзіў, што наш скрутак, які знаходзіцца ў Сент-Джуліяна, з'яўляецца копіяй сямнаццатага стагоддзя. Астатняе вы ведаеце».
  — Не зусім, — кінулася Мэры. «Гэта не толькі пра Сэнт-Джуліанс. Вы сказалі нам, што ў Mer-Corp ёсць нешта скандальнае, што яны могуць трымаць на вас.
  Дама Элеанора спахмурнела. «Вы маеце рацыю. Вам не трэба тлумачыць, што яны трымаюць нада мной. Дзякуючы іх маніпуляцыям маю кар'еру фінансуюць фашысты». Яна спынілася і пахітала галавой, нібы магла змыць сказаныя словы. Затым сумна працягваў.
  «Годрык сказаў, што да яго дайшлі чуткі пра КВЧ. Таму я сказаў яму, што запытаюся».
  Яна вагалася. «Тады я зразумеў, што не хачу ведаць. Сэнт-Джуліян не хацеў ведаць, не мог дазволіць сабе ведаць праўду пра КВЧ». Выраз яе твару стаў змрочным. «З навукоўцам, які бярэ грошы ў прыхільнікаў перавагі белых, канец. Паглядзіце на Cookie Mac. Ён пачынаў як аўтарытэтны эксперт Mer-Corp. Цяпер, дзякуючы яго працы ў КВЧ, выгнанне з сімпозіума - гэта толькі пачатак».
  «Дзе ён?»
  «Яго перавялі ў ахоўнае псіхіятрычнае аддзяленне Джона Уіткліфа для абследавання. Вам міліцыянты не казалі?»
  Мэры нахмурылася. Яна думала, што Кэралайн усё яшчэ спрабавала зразумець значэнне гісторыі Дамы, калі загаварыла другая жанчына.
  «Ты быў наіўны, — сказала яна, — і апынуўся ў немагчымым становішчы. Давай, Мэры. Вы гэта бачыце».
  Мэры панюхала носам. Пачуцці дамы Элеаноры не былі для яе прыярытэтам. «Магчыма, вы не ведалі, у што ўвязваецеся», — прызналася яна. «Спачатку не».
  Кэралайн паморшчылася, калі Мэры пайшла далей.
  «Вы былі ўразлівыя, і вы сталі мішэнню. Але быў сэнс, ці не так, спадарыня Элеанора, калі вы адчувалі сябе камфортна з усімі гэтымі цудоўнымі грашыма? Вы перасталі клапаціцца пра тое, адкуль бяруцца грошы і ці будуць завязкі». Мэры скрыжавала рукі і чакала.
  Дама Элеанора адкрыла рот, нібы хацеў адказаць, потым зноў закрыла яго.
  «Я зрабіла тое, што павінна была», — прамармытала яна.
  «Мёртвы чалавек». — гарэў голас Мэры. «Малады чалавек. Ён душу не прадаў».
  «Мэры, хопіць», — папрасіла Кэралайн.
  «Не, гэта не так», — падумала Мэры, але яе язык зачапіў свае недахопы, уласны несвядомы расізм, які яна прадэманстравала ўдумліваму DP у Лос-Анджэлесе. Так, добра, яна адчувала сябе вінаватай. Але цяпер яе праца складалася ў тым, каб выратаваць Даму Элеанор і Сэнт-Джуліян ад шкоды. Такім чынам, яна збіралася сказаць больш, калі іх перапыніў званок з ноўтбука дамы Элеаноры. Яны забыліся на той міжнародны званок.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 43
  ПРЭЗІДЭНТ АЛХІМІЧНАЙ ШКОЛЫ
  "Пачакайце, калі ласка, пачакайце, пакуль я гэта наладжу", - сказала Дама, націскаючы клавішы і падключаючы дынамікі. Вялікі экран на сцяне свяціўся і разаграваўся напалову. Галасы амерыканцаў сталі мацней. Для Мэры адзін быў жудасна знаёмы.
  «Дырэктар Олдкасл», — усклікнула яна, калі гэтая бездакорна дагледжаная жанчына апынулася ў цэнтры ўвагі. - Дырэктар музея Лос-Анджэлеса, - паўголаса патлумачыла Мэры Кэралайн. Другая палова экрана паказвала стрыжанага чалавека з індзейскімі рысамі твару. Ён сядзеў за сталом са сцяной друкаваных часопісаў ззаду.
  «Добры дзень, ангельскія калегі», — прагрымеў ён, ззяючы ў камеру. «І мая даўно страчаная стрыечная сястра Меліса». Мэры ўлавіла яго забаўлены тон, заўважыўшы прыкметы дыскамфорту. Ці можа яму баліць?
  «Прэзідэнт Уайзман», — прызналася Меліса Олдкасл, якая, здавалася, знаходзілася ў нейкай вялікай спальні ў сінім атласным халаце. Колькі там можа быць гадзін? - здзівілася Караліна.
  - Джэз, калі ласка, - сказаў глыбокі мужчынскі голас. «У рэшце рэшт, мы толькі што выявілі, што мы сваякі па алхімічным скрутку святога Джуліана».
  «Можа хто-небудзь растлумачыць, што адбываецца?» Мэры гучна гаварыла. Яна не бачыла мікрафонаў, прымацаваных да вялізнага экрана.
  - Мiс Уондуокер, я мяркую? Уайзман усміхнуўся. «І, магчыма, дама побач з вамі місіс Джонс? Прэзідэнт, прабач, Дырэктара Элеанора я ведаю з сайта каледжа. Мы перапісвалі. Міс Вандвокер. Праверце тэкст, які вы толькі што атрымалі ад майго старога сябра. Мы вяртаемся да часоў маёй армейскай разведкі».
  Мэры аўтаматычна дастала тэлефон і ўтаропілася на тэкст. Гэтага не магло быць. Гэта было.
  "Я бачу", сказала яна.
  «Што?» - прашаптала Караліна. Мэры перадала ёй тэлефон. Тэкст быў лаканічным нават для містэра Джэфрыса. «Вайзман заслугоўвае даверу», — было напісана.
  «Як і ваш доктар Ватсан, я магу сказаць, што пакінуў частку сябе ў Афганістане». Мэры падняла вочы. Цяпер яна ўбачыла, што Уайзман, якому, мабыць, гадоў сарака, пастукваў плячом па спінцы крэсла дзіўнай формы.
  «Ён у інваліднай калясцы», - прашаптала Кэралайн.
  «Вам падабаюцца ангельскія дэтэктывы?» — збянтэжана прамовіла Мэры. Уайзман зноў засмяяўся.
  «Ах так, у нас тут ангельская таямніца, ці не так? Месцазнаходжанне знакамітага алхімічнага скрутка святога Джуліана, сярэднявечнага рукапісу, які ніколі не пакідае ваш каледж. Акрамя таго, так і атрымалася. Ну, я ведаю, дзе арыгінал».
  «Што? дзе? Вы мне гэтага не казалі ». Усе жанчыны загаварылі адначасова. Мэры падняла руку. Яна пачула, як каркае: «Дзе скрутак , прэзідэнт Уайзман?»
  Джэз Уайзман шырока ўсміхнуўся. Мэры нагадала некаторыя выразы твару містэра Джэфрыса, занадта самазадаволеныя для яе суцяшэння.
  «Я лічу, што сапраўдны скрутак святога Джуліана знаходзіцца дзесьці ў бяспецы, недалёка ад нашай школы алхіміі. Ведаеце, мы ў ста мілях на поўнач ад Лос-Анджэлеса. У мяне было тэлефоннае паведамленне ад маладой англічанкі, плюс, калі не памыляюся, румынская мова. Яна сказала, што неўзабаве прыбудзе з рэдкім скруткам алхіміі з Еўропы. Улічваючы лясныя пажары ў гарах, я адразу вярнуўся да яе. Яна захоўвае яго ў вогнетрывалым сховішчы, пакуль не зможа дабрацца сюды».
  Кэралайн нахілілася над крэслам і абняла Мэры.
  «Гэта Ганна».
   «Так, вядома, гэта Ганна», - нецярпліва сказала Мэры. «Мы яе сустрэнем. Гм, містэр, э, доктар Уайзман...»
  «Называй мяне Джэз, як стрыечная сястра Меліса», — сказаў ён. Мэры ўлавіла гарэзны тон у яго згадванні бялявай жанчыны. «Я атрымаў тут доктарскую ступень па юнгіанскай і архетыпічнай псіхалогіі. Армія аплаціла маё навучанне пасля інваліднасці. Depth Psychology натхніла мяне на генеалогію; дабрацца да гэтых каранёў, так бы мовіць. Можна сказаць, што мае продкі - індзейцы».
  «Генеалогія, вось як ён знайшоў мяне», — сказала Меліса Олдкасл, выглядаючы засмучанай. І ёй няёмка, зразумела Мэры. Ёсць нешта большае.
  Прэзідэнту было прыемна. - Разумееце, міс Уондуокер, я не назваў вам сваё поўнае імя: гэта Джэз Роберт Рэнсам Уайзман. Здаецца, я родам з…”
  «Фрэнсіс Эндру Рэнсам», — усклікнула дама Элеанора. «Наш злодзей семнаццатага стагоддзя».
  «Раберта Ле Мор». Гэта былі Мэры і Кэралайн.
  - Роберт і Рэнсом, - дадала Мэры.
  - Проста так, - зноў усміхнуўся Уайзман. «Спадарыня Ле Мор была другой жонкай Рэнсома. Я паходжу ад іх дачкі. У сям'і засталіся імёны Роберт, Роберта і Рэнсом. Напрыклад, мой дзед быў Рэнсам Уайзман».
  Ён усміхнуўся. «Мы не ведалі пра іншых дзяцей Фрэнсіса Эндру Рэнсома, нашага канэктыкуцкага алхіміка. Аказваецца, народжаныя ад першай жонкі не надта імкнуліся да афрыканца ў сям'і. Пасля смерці Рэнсома яны выціснулі Роберту Ле Мор з калоніі».
  «Гэта мой бок», - сказала Меліса з нацягнутай усмешкай. «Прэзідэнт... э-э-э, Джэз, паказаў мне, што я паходжу з сям'і першай жонкі, спадчынніцы з Уэльса па імені Ізабэль».
  "Мы ведаем, што Роберта пераехала жыць да карэнных амерыканцаў", - сказала Кэралайн. «Яна ўзяла імя Роберта Афрыканус».
  «Гэта так, місіс Джонс. Яны паважалі яе як лекарку. У рэшце рэшт, яна выйшла замуж зноў і практыкавала як знахарка. Яе дачка выйшла замуж за племя. Пазней яны былі гвалтоўна пераселены амерыканскім урадам у Вісконсін. Я з гонарам магу сказаць, што некаторым даводзілася дапамагаць рабам з плантацый уцякаць».
  Прэзыдэнт пастукаў пад руку інваліднай каляскі і агледзеў захопленую публіку. Ён быў расслаблены, але ўважлівы. Што ён хацеў? — здзівілася Мэры.
  «Што вы хочаце?» - сказала яна.
  — Рэпутацыя, — нечакана адказаў ён.
  «І я, гэта значыць мы, у Музеі Лос-Анджэлеса, хочам ведаць, хто забіў нашага куратара», — дадала Меліса Олдкасл.
  «Вы цанілі DP?» - спытала Мэры. «Вам спадабалася яго адданасць музею?»
  "Так, я", сказала Меліса, жорстка. «Хоць ён толькі нядоўга быў нашым стажорам, ён быў маім пратэжэ, Дэніс Патрык Мэрфі. Добры, працавіты інтэлігентны малады чалавек, які ўсміхаецца ўсім. Цяпер здаецца, што яго смерць — і мой музей — пераблыталі з расістамі. Шкада, што я ніколі не чуў пра Фонд еўрапейскай гісторыі».
  «Што для вас КВЧ?» - спытала Мэры, і, да яе здзіўлення, Уайзман адказаў.
  «Калі яны прапанавалі спансіраваць алхімічны сімпозіум і ўключыць у яго цудоўны скрутак, мы паняцця не мелі, што гэта такое. Гэта значыць, я папрасіла сваю памочніцу праверыць іх, і яна сказала, што гэта проста адукацыйная дабрачынная арганізацыя, створаная Mer-Corp, рэспектабельным фармацэўтычным бізнесам».
  Караліна кашлянула. Фармацэўтыка была для яе брудным словам, успамінала Мэры.
  «Я па-ранейшаму не бачу праблемы з вашай рэпутацыяй», — сказала яна, гледзячы прама на Уайзмана. Яна ведала адказ, але хацела яго рэакцыі.
  «Магчыма, я занадта адчувальны, бо КВЧ згадваецца толькі коратка ў прэ-рэкламе Сімпозіума. Гэтае мерапрыемства сапраўды адменена».
  Уайзман прыгладзіў скуру галавы там, дзе былі б валасы, калі б яны былі.
   - Вы нас не ведаеце, міс Вандвокер. Наша школа алхіміі невялікая, заснаваная дальнабачным педагогам у галіне глыбіннай псіхалогіі, навукі аб несвядомым. Мы рыхтуем клініцыстаў, спрыяем творчасці ў неверагоднай гуманітарнай праграме для практыкуючых мастацтваў, а таксама доктарскія ступені па псіхалогіі Юнга, псіхалогіі сацыяльнай справядлівасці, міфах і алхіміі. Наша праграма кансультавання - самая вядомая ў штаце».
  Ён зрабіў паўзу і скрывіў рот. «КВЧ варожа ставіцца да ўсяго, за што мы выступаем. Я ніколі не хачу, каб іх імя было ў гэтым будынку».
  «Я рада гэта ведаць», - сказала Мэры. «Я не веру, што КВЧ здольны нанесці шкоду, ва ўсякім выпадку, ні вашай школе, ні Лос-Анджэлескаму музею ранніх рукапісаў. Але дырэктар Олдкасл мае рацыю. DP быў забіты за алхімічны скрутак. Гэта не скончыцца, пакуль мы не даведаемся, хто гэта зрабіў».
  Меліса Олдкасл выглядала шакаванай. «Вядома, прафесар Макдональд...»
  «...хворы і знаходзіцца ў шпіталі Джона Уіткліфа», - працягвала Мэры. «Мы лічым, што з сапраўдным скруткам алхіміі трэба працаваць без пальчатак. Ён скраў гэта ў вас, добра. Але ён сцвярджае, што DP быў мёртвы, калі ён прыбыў на гарышча музея. Ён сказаў, што ўзяў скрутак, каб захаваць яго.
  Дама Элеанора ўварвалася. - Яны арыштавалі прафесара Макдональда за напад на Годрыка Сэнт-Джона ў яго кабінеце ў Сент-Джуліане. Абодва хочуць скрутак алхіміі для сябе». Яна зрабіла паўзу. «Ён адмаўляе гэта, я разумею. Што тычыцца забойства ў Лос-Анджэлесе, ваша паліцыя кажа, што ёй патрэбны дадатковыя доказы, перш чым арыштоўваць».
  Гэта была навіна для Мэры. Яна задуменна паглядзела на Кэралайн, якая кіўнула.
  «Спадарыні, зараз тры ўстановы знаходзяцца ў кантакце», — пачаў Уайзман. «Я хачу наняць вас, міс Уондуокер і місіс Джонс, каб абараніць рэпутацыю нашай школы алхіміі, знайшоўшы забойцу куратара Мелісы. Нераскрытае забойства азначае сумную вядомасць. Мы не можам дазволіць сабе смурод, які зыходзіць ад КВЧ».
  Мэры падскочыла. У ёй палымнела палёгка. Ні на адной з яе картак, ні на картах Кэралайн не было крэдыту. Занадта небяспечна, каб атрымаць Ганну каб скрасці іх білеты ў Каліфорнію, сказала яна Кэралайн. Чым больш Ганна ўзломвала кампутары авіякампаній, тым больш была верагоднасць таго, што яе зловяць. Пра службовае расследаванне Ганна і думаць не прыходзіла. Аднак у дамы Элеаноры былі іншыя ідэі.
  «Агенцтва міс Уондуокер захоўваецца за каледжам Сэнт-Джуліян. Эксклюзіўна».
  Мэры кашлянуў. Яна не памятала, каб падпісацца на гэтым.
  «Вы хочаце сказаць, што нашы інтарэсы розныя?» — запярэчыў Уайзман.
  «Мы ўсе хочам, каб забойца DP быў знойдзены». Гэта была Меліса. Мэры меркавала, што яе хмуры погляд быў накіраваны на даму Элеанор.
  - І мы збіраемся знайсці яго, - сказала Мэры, - ці яе. Доктар Уайзман, давайце абмяркуем справу асабіста. Мы з місіс Джонс хутка паедзем у Каліфорнію. Мы плануем сустрэцца з нашым паплечнікам і забраць скрутак алхіміі для Сент-Джуліана. Гэта была наша задача, ці не так?» — кінула выклік Мэры.
  Дама незадаволена кіўнула.
  Дзіўнае булькатанне перапыніла Мэры. Не, не яе страўнік. Каралайн на суседнім крэсле пахіснулася. Нешта было не так. Мэры паспешна павярнулася да экрана.
  «Дырэктар Олдкасл, я прапаную вам, доктару Уайзману і мне пагаварыць яшчэ раз, калі я буду ў Каліфорніі. Я хацеў бы спытаць пра наведвальнікаў музея ў перыяд смерці Д.П.».
  - Паліцыя таксама, - сказала Меліса. «Яны таксама хочуць з вамі пагаварыць. Я думаю, мы можам наняць вас таксама ". Яна зрабіла паўзу. «Мы павінны DP»
  «Мы абмяркуем гэта пазней», - сказала Мэры занадта хутка. Яна схапіла пульт у здзіўленай Дамы і закрыла экран. «Добра, — сказала яна дырэктару Сэнт-Джуліяна, — час для частковай аплаты. Дайце мне картку, каб я мог забраніраваць нашы рэйсы ў Каліфорнію і іншыя выдаткі. У адваротным выпадку я прымаю прапанову Уайзмана прама зараз. Мы больш не будзем выступаць за Сэнт-Джуліанс».
  Дама Элеанора зірнула на яе. Потым яна заўважыла, што Кэралайн дрыжыць.
  «Што здарылася з місіс Джонс? Яна хворая?»
   «Так. Такое бывае». Мэры не зводзіла вачэй з дамы Элеаноры.
  «Майце гэтую картку». Ён быў залаты і меў пячатку Mer-Corp. Мэры спадабалася іронія. Яна паклала яго ў кішэню.
  «Мне трэба адвезці Кэралайн дадому. Або назад у Холівэл.
  - Аэрапорт, - прашаптала Кэралайн.
  «Не, так лятаць нельга. Ты ведаеш, што не можаш, Кэралайн.
  «У мяне ёсць ідэя. Нешта, што можа дапамагчы місіс Джонс. Пойдзем абодва са мной». Дама Элеанора аднаўляла сваю годнасць.
  «Куды мы ідзем?» Гэта была Мэры.
  «Вы гэта бачылі, але дазвольце мне правесці місіс Джонс да нашага алхімічнага скрутка. Тая, якую зрабіла Роберта Ле Мор. Захавальнік ключоў прыйшоў наведаць яго. Я не казаў табе раней. Яна сказала, што гэта добрая магія; што гэта таксама можа… дапамагчы».
  - Каралайн... - пачала Мэры.
  «Я хачу ўбачыць гэты скрутак. Гэта кніга Роберты. Мэры, калі ласка, не пакідай мяне».
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 44
  СВІТОК РОБЕРТА ЛЕ МОР
  Каля кабінета дырэктара Мэры са здзіўленнем убачыла Раві Патэль, які туліўся да бледнай сакратаркі дамы Элеаноры. Паглыбленыя ў экран ноўтбука, ніводзін з іх не падняў вачэй. Мэры нахмурылася, гледзячы на шматвандруючага навуковага супрацоўніка Годрыка.
  Кэралайн тузанула Мэры за руку, каб ісці за дамай Элеанор, якая выходзіла з пакоя. Мэры адаравала дрыготкую жанчыну самай падбадзёрваючай усмешкай. Мэры і Кэралайн усё яшчэ разважалі, што б яна магла спытаць у Раві, і рушылі ўслед за дамай Элеанор па вінтавых лесвіцах і калідорах у спецыяльны пакой для скруткаў.
  Адпаведна, Скрутак жыў у самай старой частцы Сэнт-Джуліяна. Фрагменты з гісторыі пра сярэднявечную рэзідэнцыю вярталіся да Мэры, калі яна ішла за прамой спіной дамы Элеаноры. Каралайн задрыжала, нават яе пальцы, упіўшыся ў руку Мэры, здрыгануліся.
  Яны прыйшлі туды, дзе толькі крэмавая фарба пакрывала каменныя сцены; зношаныя пліты складалі падлогу. Без нагрэву ў Кэралайн пачалі ляскаць зубы. Тут былі толькі простыя лаўкі, якія, магчыма, паходзілі з шасцісотгадовай капліцы.
  З сумачкі дамы Элеаноры вырваўся несамавіта вялікі ключ. Яна адчыніла простыя драўляныя дзверы і паклікала Мэры і Кэралайн, старанна замкнуўшы дзверы знутры. Пакой быў з неафарбаванага каменя, за выключэннем вялізных дубовых бэлек, якія перасякалі столь. Мэры ўспыхнула на выяве друідаў у старым лесе і паківала галавой. Караліна хварэла; не было часу на летуценні.
  «Яны прайгралі клетку маці Джуліян», - ціха сказала дама Элеанора. «Дванаццаць квадратных футаў з акном у капліцу, цяпер заблакаванае. Іншы адкрыты на вуліцу, для ежы, памый і пральні. Мы лічым, што ў тым акне, якое выходзіла на вуліцу, яна вучыла. Сёння гэта назвалі б кансультаваннем. Вядома, нічога падобнага не здарылася тут, у Сэнт-Джуліяне; камера была пабудавана для Скрутка і яго рэдкіх наведвальнікаў.
  «Я думала, што пустэльнікі зачыненыя ад свету», - сказала Мэры. Яна пасадзіла Кэралайн на лаўку каля вітрыны. Зазірнуўшы ўнутр, яны ўбачылі пучок тканіны колеру іржы, які, напэўна, абараняў Скрутак.
  "Зачыніцца, так", сказала дама Элеанора, аднаўляючы сваю ўпэўненасць навучаннем. «З міру — не. Анхарэты былі актыўнай часткай сваёй парафіяльнай супольнасці. Яны вырашылі ізалявацца, каб маліцца і змагацца духоўна за тых, хто жыве цяжкім жыццём вакол іх. У выніку з імі параіліся б — ну, па рэлігійных і маральных праблемах можна здагадацца».
  Яна сядзела на лаўцы насупраць і ўсміхалася палонным гледачам. «Маці Юліяна таксама пісала лісты. На жаль, наколькі нам вядома, ніхто не захаваўся. Аднак у тагачасных завяшчаннях запісана, што да яе звярталіся набожныя ў духоўных пакутах. Мы лічым, што менавіта так яна пазнала майстра Джайлза. Менавіта ён пабудаваў арыгінальную Залу. Яны разам гэта фінансавалі».
  «Яна была... свайго роду... духоўным прыватным дэтэктывам». Шэпт Кэралайн даносіўся ўкусамі. Гэта азначала, што дэпрэсія пагоршылася; Мэры ведала. Яна сціснула Караліну руку. Дама Элеанора паднялася і падышла да шкляной вітрыны. Яна адчыніла яго маленькім срэбным ключыкам.
  Праз арачнае акно Мэры ўбачыла пару студэнтаў у мантыях, якія, несумненна, накіроўваліся на заняткі. Футляр Alchemy Scroll меў скрыню, убудаваную пад шкляной панэллю дысплея. З гэтага дама Элеанора дастала мяккія скураныя пальчаткі, якія Мэры падаліся пашытымі ўручную. Дама вельмі асцярожна надзявала іх на кожны палец. Яна асцярожна падняла шкляную вечка і схапіла пачак.
   Калі абгорткі здымаліся, пачынаў пранікаць пах: рэзкі, падобны на карыцу ці гваздзіку, размарын, шалфей, можа, нотку мяты? Было адчуванне… лекавага. Мэры кінула спробы расшыфраваць пахі. У рэшце рэшт, Алхімічны скрутак быў не для яе.
  Каралайн сядзела вельмі нерухома: уся яе істота была засяроджана на скрутку, часткова адкрытым на стале побач з футаралам. Яна нагадвала Мэры паляўнічага сабаку, утканага ў сярэднявечны габелен. Павольна яе дрыжыкі аслаблі. Марыя хацела пагаварыць. Яна павінна арганізоўваць, нешта рабіць. Яна з'едліва ўсміхнулася, потым адкінулася на спіне, назіраючы.
  - Вось, місіс Джонс, - сказала дама. У яе таксама былі вочы толькі на Скрутак. «Я магу дазволіць вам выкарыстоўваць гэтыя пальчаткі. Яны адмыслова зробленыя».
  — Не, — прашаптала Кэралайн, падыходзячы да стала. Размаўляць было цяжка, сутыкацца з пытаннямі яшчэ горш. Мэры ніколі гэтага не разумела. Ёй падабалася прымаць рашэнні: яны прымушалі яе адчуваць сябе жывой, а не бяссільнай. Гледзячы на нахмураную Каралін, Мэры дала знак даме Элеаноры, каб яна адпусціла яе.
  Каралайн адчула духмяны пах. Яна склала рукі, быццам малілася. Мэры пачула некаторыя гукі, якія маглі быць словамі - але на якой мове?
  Яна была заінтрыгаваная. Іншых моваў у Караліны не было. Акрамя таго, гэта быў не сапраўдны скрутак маці Джуліяна, а скрутак Роберты Ле Мор, мастачкі і алхіміка. Мэры паспрабавала ўспомніць тое, што сказала Кэралайн. Як яна доўга размаўляла з Джанет у матэлі; як трэба было вызваліць ведзьму ад яе цяжару. Мэры раптам падумала: ці будзе Кэралайн наступнай захавальніцай ключоў? Каралайн ?
  Абедзвюма рукамі Каралайн разгарнула скрутак крыху далей.
  - Пальчаткі, - усклікнула дама Элеанора, падскокваючы да Кэралайн.
  — Не, — зноў сказала Кэралайн. «Я павінен карыстацца голымі рукамі. Ключнік сказаў так; упершыню дакранаюся да гэтага»
  Мэры ўстала і зазірнула праз плячо Кэралайн. Яе папярэдні час са Скруткам быў сканцэнтраваны на пергаменце, паперы і сапраўднасці. Сёння мастацтва Ле Мор вызваліла яе пачуццё трапятання. З зялёных палёў вынырнулі залатакрылыя істоты. Некалькі малюсенькіх залатых плямак быццам падняліся ў святле лямпы.
  Ашаломленая ў нерухомасці, Мэры глядзела на падобныя да сну падзеі на старонцы. Чалавечыя постаці стаялі адна перад адной; галава чалавека была залатым шарам з промнямі, якія сягалі да вялізных зорак і да далёкіх гор; срэбная галава жанчыны была ў форме серпа і акружаная птушкамі, падобнымі да арлоў, з белымі дзюбамі. Некаторыя з чорных літар свяціліся, бо мелі кончыкі, падобныя на малюсенькія агеньчыкі.
  «Пры злучэнні сонца і месяца будзе вялікі пажар», — пачуўся напружаны голас Кэралайн. Мэры ўбачыла, што новы раздзел паказвае агонь, які распаўсюджваецца паўсюль; здавалася, што яно падымалася на далёкую гару. Полымя змяёй круцілася ва ўсе бакі. Тры жанчыны былі ў захапленні. Агонь мігцеў і курчыўся; яна гарэла чырвонай ружай, крывавым пунсом і золатам. Попел, Мэры паспрабавала попел.
  Адступаючы ад кнігі, Кэралайн сутыкнулася з дамай Элеанор. Не звяртаючы ўвагі на Даму, Караліна вільготнымі вачыма знайшла Мэры. «Ганна, агонь», - выдыхнула яна.
  Перш чым Мэры паспела загаварыць, Кэралайн упала на падлогу ў непрытомнасці.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 45
  ЗЯМЛЯ АГНЮ
  Лясны пажар, пра які згадваў Джэз Уайзман, змяніўся ў тую ж ноч. Ён стаў лютым монстрам з бязмежнай формай і гіганцкім апетытам. Маланка запаліла выбеленыя схілы ў акругах Лос-Анджэлес і Вентура. Шэраг гор аддзяляў прыбярэжныя гарады ад сухіх хмызнякоў унутраных раёнаў. Лос-Анджэленас радаваўся таму, што вятры дзьмуць ад іх на больш сухі поўнач. Там полымя пераскоквала з дрэва на дрэва, пакуль яно амаль не дасягнула лютасці ядзернага выбуху.
  Агонь з'ядаў усё на сваім шляху, нават расліннасць, вільготную ад кропляў дажджу. Губернатар штата прыпыніў рэйсы ў і з паўднёвай Каліфорніі з-за дыму, выкліканага моцным ветрам. На працягу ста квадратных міль зямля растала ў полымі.
  У Holywell Кэралайн была млявая. Яна доўга спала. Нічога не прыйшло ад Ганны, нягледзячы на іх намаганні звязацца з ёй. Калі яны зразумелі, што лясны пажар у тэлевізійных навінах, напэўна, набліжаецца да Школы алхіміі, апошняга вядомага пункта прызначэння Ганны, Кэралайн прыйшла ў шаленства. Нават Мэры вырашыла, што яны не могуць чакаць. З дапамогай містэра Джэфрыса яна арганізавала пералёт на прыватную ўзлётна-пасадачную паласу ў пяцідзесяці мілях на ўсход.
  Сэм прасіў суправаджаць іх. Хацеў прывезці і Лёню — пазнаёміцца з бацькамі. Занадта шмат ускладненняў, сказала Мэры, гледзячы на прывідны выраз Кэралайн. Яе цяперашняй праблемай была Кэралайн. Яна засталася ў пастцы ў нейкім цёмным месцы, чакаючы вестак, што Ганна ў бяспецы.
  «Слухай, Сэм. Мы павінны дабрацца да Ганны — і сапраўдны Скрутак хутка . Напрамак ветру ў Каліфорніі можа змяніцца любы момант і спаліць Школу алхіміі. Агонь ужо пагражае Санта-Эміліі на ўзбярэжжы, - сказала яму Мэры.
  «Я не маруджу. Твае бацькі настойваюць на тым, каб ты застаўся тут, у Вялікабрытаніі. Так, я ведаю, што Дораці дабіваецца зняцця абвінавачанняў з Лені, але афармленне дакументаў займае дні, а ў Лені няма пашпарта. Усё гэта занадта складана для гэтай надзвычайнай сітуацыі. Пачакай тут».
  - Але... але, - заікаючыся, прамовіў Сэм. Мэры пацягнулася да свайго запаснога аргументу.
  «Акрамя таго, вы нам патрэбны, каб абараніць Лені і ведзьмаў. Памятаеце, мы не ведаем, хто забраў Джанет. Хтосьці засунуў яе ў Стары шпіталь, каб атрымаць ключ ад скрутка. Гэты чалавек там і небяспечны».
  «Але...»
  «Мы дакладна не ведаем, што гэта Cookie Mac». Гэта была Кэралайн. Мэры падскочыла. У рэшце рэшт, яна звяртае ўвагу, з палёгкай падумала Мэры. Сэм абурыўся.
  «Гэтыя расісцкія падонкі забілі майго брата, я гэта ведаю».
  - Я ведаю, што ён хворы, - стомлена сказала Мэры. «Ён звяртаўся са скруткам без пальчатак. Мы лічым, што гэта Cookie Mac; Я не так упэўнены».
  Кэралайн загаварыла яшчэ больш ажыўлена. «Хіба вы не хочаце пераканацца, што прафесар Сэнт-Джон захавае сваё абвяржэнне? Падтрымліваць Лені да зьняцця абвінавачанняў?» Каралайн пачала трэсціся; яе рукі былі месячна-белымі.
  Сэм перастаў пратэставаць. Ён нахіліўся над сталом для сняданку і прыцягнуў да сябе вялікі чайнік. Затым ён схапіў чысты кубак і пакет з малаком.
  - Я ўпэўнены, што з вашым сябрам усё ў парадку, - сказаў Сэм. «Яна даволі дама. Я мог гэта сказаць, калі мы сустрэліся ў аэрапорце».
  Мэры кашлянула, усміхнулася і пагладзіла Кэралайн па руцэ. Яны павінны былі вылецець праз дваццаць хвілін на рэйс, забраніраваны па крэдытнай карце Mer-Corp дамы Элеаноры. Яна кіўнула на маладога чалавека.
  «Дзякуй, Сэм. Працягвайце працаваць з юрыстамі Holywell. Проста быць побач з Лені - гэта тое, што ёй трэба. Я абяцаю, што мы вернемся, як толькі зможам».
   - З Ганнай, - прашаптала Каралайн.
  — З Ганнай, — пацвердзіла Мэры. «Да таго ж, сапраўдны алхімічны скрутак», — дадала яна. Гэта не ўцячэ ад яе зноў.
  *****
  Спатрэбілася некалькі перасадак, перш чым Кэралайн і Мэры прызямліліся на аддаленай узлётна-пасадачнай паласе. Густы, як туман, звіваўся дым. Ні той, ні іншы не спалі ў васемнаццацігадзіннай дарозе. Мэры сфармулявала планы скруціць шыю Ганны; Караліна была знясілена ад роспачы.
  Калі колы самалёта стукнуліся па асфальце, Мэры пачула звон. На гэты раз гэта быў не сон. Яна нахілілася наперад, каб схапіць сумачку. Так, гэта было паведамленне ад Ганны. Гэтага голага факту аказалася дастаткова, каб ажывіць Кэралайн. Ганна лаканічна накіравала іх у Ла-Луна, даліну недалёка ад школы алхіміі.
  «Прыходзьце зараз. Забраніраваны дом для нас у гаі святога вылячэння».
  Глянуўшы ў той бок, дзе чакала Ганна, яны ўбачылі неба, якое палала чырвоным. Заставалася толькі арандаваць машыну. Яны ехалі на захад позна ў Каліфорніі днём. Нягледзячы на тое, што спякота ўзмацнілася, святло цьмянела за бронзавым туманам. Паветра ўнутры машыны набыло прысмак драўнянага вугалю. Не туман; дым, прызнала Мэры. Завярнуўшы ў даліну на некалькі міль, Мэры і Кэралайн ахнулі.
  Гэта быў апакаліптычны від. Спіралепадобныя вежы дыму ўздымаліся ў неба, нібы адбылося вывяржэнне некалькіх вулканаў. Цяпер цёмна-чырвонае, ірванае сонца пагрузілася ў крывавае мора справа. Злева ад іх, наколькі магло бачыць вока, чорныя косці дрэў усыпалі схілы, усыпаныя попелам. Участкі зямлі яшчэ дымелі.
  Гэта была тэрыторыя, дзе агонь быў ліквідаваны, а не патушаны. Гледзячы ўрыўкі з каліфарнійскага тэлебачання, Мэры даведалася, што агонь можа застацца ў каранях дрэў пад зямлёй. Тлеючыя вуглі маглі зноў загарэцца праз некалькі дзён пасля таго, як пажарныя рушылі далей.
  За трупамі дрэў была іх мэта: проста ў чорную заслону неба з палаючымі бакамі. Гэта быў горны хрыбет паміж імі і далінай Ла Луна, дзе чакала Ганна. Усё, што яны маглі бачыць, гэта дым, які падымаўся, як драконы.
  Мэры хацела заплюшчыць вочы. Якраз своечасова ўспомніла, што была за рулём. У гэтых драконаў былі вогненныя ногі; гарызонт свеціцца пад іх лускаватымі воблакамі попелу. Яна скіравала машыну на ўзбочыну. Час прыняць абгрунтаванае рашэнне, вырашыла яна.
  Кэралайн моўчкі паказала на паведамленні, якія абвяшчалі, што шаша афіцыйна закрыта, нават для экстранных службаў. Яны былі яшчэ ў дваццаці мілях ад даліны Ла Луна. Маршрут крута падымаўся па звілістай вузкай дарозе. Так, на тых гарах, дзе гарыць агонь, Мэры ўявіла, што тлумачыць містэру Джэфрысу. Так, адзіная прычына, чаму нас ніхто не спыняе, гэта тое, што ўлады лічаць занадта небяспечным патрабаванне перакрыцця дарогі.
  "Яны выклікаюць пажарных з іншых штатаў", - сказала Кэралайн. «Невада, Арэгон, Вашынгтон... Я думаў, што там знаходзяцца Белы дом і Сенат?»
  «Вашынгтон — гэта таксама штат», — адказала Мэры, намагаючыся разглядзець цямнеючую дарогу. «Я думаю, на поўначы. Што-небудзь яшчэ пра дарогу ў Ла Луну?»
  «Не, пра дарогі нічога. Гм... Мэры, яны кажуць, што агонь прасоўваецца да пасёлка Ла Луна. О, паглядзіце гэты пост з горада да адключэння Інтэрнэту».
  Не хвалюйцеся за людзей у даліне Ла-Луна, было абнадзейлівым паведамленнем. Любы, хто не быў эвакуяваны ў Лос-Анджэлес, хаваецца ў сярэдняй школе Ла Луна. На іх абарону тут цэлы дывізіён пажарных. Якраз капалі супрацьпажарныя разрэзы.
  Мэры не ведала, што такое супрацьпажарны перапынак. Ёй не трэба было Кэралайн выказваць сваю ўпэўненасць, што дзе б ні была Ганна, яна не на раскладанцы ў сярэдняй школе Ла Луна. У што яна гуляла ? Ганна ведала, што яны ведаюць, што яна скрала скрутак у Кукі Мака. Ці было гэта часткай большага плана?
   Мэры расчаравана грукала па рулю. Кэралайн моўчкі прапанавала тэрмас, у якім была кава з аэрапорта, якую Мэры адмовілася раней.
  «Усё роўна не магу цярпець гэты гарэлы густ», - прашаптала яна. «Добра, Кэралайн, калі мы пойдзем па гэтай дарозе, якая называецца Футхіл, я думаю, што яна злучыцца з 150, горнай дарогай на Ла-Луна. Калі агонь… усё роўна. Які адрас дома, які здымае Ганна?»
  «Оўгроў, адно слова; гай каліфарнійскіх дубоў. Зямля была выйграна ў картачнай гульні ў дзевятнаццатым стагоддзі. У 1940-я гады пад дубамі пабудавалі рабочыя дамы. Мабыць, ад летняй спёкі цень дапамагае. Гм.»
  Кэралайн чытала запіс у Вікіпедыі на сваім iPad, каб захаваць спакой. Каб выказаць сваю ўдзячнасць, Мэры перазавяла машыну і накіравалася ў Футхіл да палаючых гор. Немагчыма дабрацца да Ла Луны, але яны павінны былі паспрабаваць. Усё, каб адкласці паведамленне Кэралайн, што яны не могуць звязацца з Ганнай.
  У таварыскай цішыні яны ехалі праз дубовы і яваравы лес. Дзённае святло пачало гаснуць, і не з-за клубоў дыму. Неўзабаве Мэры ўключыла шклоачышчальнікі, каб змахнуць попел. На дарозе яны былі зусім адны.
  Увайшоўшы ў 150, яны падышлі да бязлюднай барыкады. Кэралайн выйшла з машыны, каб адцягнуць яе ўбок. Яна зноў прышпіліла рамень бяспекі, перш чым старэйшая жанчына знайшла разумныя словы і асцярожнасць. Мэры ўздыхнула, адпускаючы тормаз.
  Тонкая дарога вілася паміж гарамі з палаючымі вяршынямі. Праз паўгадзіны дыму і чырвонага неба яны павярнуліся амаль на 360 градусаў і дасягнулі вяршыні пагорка. Каралайн ахнула; Мэры была занадта ашаломлена, каб пачуць.
  «Гэта канец свету». На імгненне Кэралайн страшылася ад сваёй трывогі.
  Мэры праглынула. Яна не памятала, каб спыніла машыну. Яны моўчкі глядзелі. Агонь ліўся па гарах у шырокіх рэках полымя. Паўсюль чорныя вяршыні былі пакрыты чырвоным золатам, нібы нейкі касмічны мастак маляваў свет у полымі.
   «Гэта Каліфорнія, у іх лясныя пажары. Так працуе зямля, - прашаптала Мэры.
  Яе не пераканалі. Гэта не звычайны пажаранебяспечны сезон; гэта глабальнае пацяпленне, гаворыцца ў навінах. Марыя пагадзілася. Кэралайн таксама.
  «Мы павінны вярнуцца». Мэры сказала гэта, таму што яна павінна была. Гэта была яе роля: адказная. Ганна, дзе была крывавая Ганна? Яна вінаватая, што яны тут, ухіляючыся ад іскраў і задыхаючыся ад дыму.
  «Мабільнай сувязі няма. Няма навін. Мы адрэзаныя, — голас Каралін быў ціхім. Гэта быў роў, які яны чулі з даліны? Агонь мяжаваў, як тысяча ільвоў. Мэры кашлянуў. Кэралайн стрымалася. У малодшай жанчыны быў такі роспачны выгляд.
  «Мы паспрабуем крыху далей», - сказала Мэры і зноў завяла машыну. «Калі канец свету ў агні, значыць, можна звар'яцець», — сказала яна сабе.
  Мэры ніколі не магла растлумачыць астатнюю частку гэтага падарожжа. Яе памяць гуляла, калі яна спрабавала ўспомніць, як машына скакала паміж дрэвамі, якія палалі ўсё бліжэй да асфальту, які звадкаваўся. Плямы палымянай расліннасці пашыраліся ва ўсе бакі. Вецер збіваў іх у постаці жывёл. Гэта быў сон, гэтыя палаючыя скалы і абрывы, сон , паўтарала яна.
  Падаючы попел пачаў несці дробныя іскры. Аднойчы яны ўбачылі, як агонь кінуўся наперадзе праз дарогу. Зноў машына вырашыла прытармазіць. Палымяныя палкі адскоквалі ад лабавога шкла, а іх шыны храбусцелі на камяках глебы, засеяных дробным полымем.
  Кэралайн заплюшчыла вочы; Мэры глядзела праз сляпое ветравое шкло. Ударыўшы нагой па педалі газу, машына панеслася наперадзе і выйшла ў цемру. Кэралайн расплюшчыла вочы і павярнула галаву, калі сцяна агню паглынала дарогу ззаду.
  Зараз шляху назад не было. Гумы і металу магло быць вельмі шмат. Аўтамабіль можа разбіцца і адправіць сваіх пасажыраў у элементарную перагонку каменя, плоці, крыві і попелу.
  «Алхімія», — змрочна падумала Мэры. Зашмат крывавай алхіміі. Нават возера справа ад іх не было перашкодай для кіпцюроў полымя. На шчасце, дарога да Ла-Луны была міласэрнай цёмна, нават калі агонь гнаўся за горадам. За імі дрэвы выбухнулі накаленымі слупамі.
  «Вецер затрымаўся ў даліне», — сказала Мэры. «Яно тушыць агонь вакол гор над возерам. Прынамсі, гэта было б маім меркаваннем».
  «Як далёка...»
  «Недалёка. Я думаю, што мы блізкія».
  Прыбыўшы ў даліну Ла Луна, іх сустрэлі прывідныя тканіны попелу. Дагэтуль у горадзе не было пажараў, хоць і акружаны палаючымі вяршынямі. Што яшчэ горш, Мэры і Кэралайн маглі бачыць агнявыя хрыбты, якія прасоўваліся па схілах пагоркаў. Заехаўшы ў Окгроув, яны ўбачылі пажарныя машыны, якія накіроўваліся ў запаведнік ракі, высахлы пасля некалькіх гадоў засухі. (Кэралайн правярала свой iPad раней). Пажарныя брыгады змагаліся, каб выратаваць горад, а таксама абараніць прытулак, дзе астатнія жыхары спалі на ложках.
  Яны павольна ехалі па пустых вуліцах. Вулічныя ліхтары Оукгроува свяціліся скрозь завею попелу, у тым ліку вялікіх вугольчыкаў. Нарэшце Мэры спыніла машыну па адрасе, які напісала Ганна. Скрозь дым яны ўбачылі дом у стылі ранча, які быў пафарбаваны... гэта быў фіялетавы колер?
  Пасля непрыемнага для здароўя віскуту тармазоў абедзве жанчыны выкінуліся з машыны. Кэралайн пакрочыла да хаты. Мэры зірнула на машыну і здрыганулася. Усе чатыры колы ехалі на часткова расплаўленай гуме, а шыбы патрэскаліся. Яна не магла ўспомніць, якога колеру была машына ў LAX; цяпер ён быў пакрыты драўняным вуглём. Дом перад імі быў цэлы, але закрыты аканіцамі і цёмны.
  «Пачакай, пачакай, Каралайн», — паклікала яна. «Мы не ведаем, ці ёсць Ганна».
  «Хтосьці ўвайшоў. Я бачу шчыліну ў фіранках. Можа быць, лямпа, - крыкнула яна. «Ніхто не адказвае. Дай я знайду свае адмычкі». Падарунак на дзень нараджэння ад Ганны, успомніла Марыя. У яе было дрэннае прадчуванне з гэтай нагоды.
  Каралайн дрыжачымі рукамі прыклала рычагі да замка. Мэры хацела вярнуцца па факел, але потым падумала, што варта прыляпіць з Каралін. Над дахам аранжавым мігцела неба. Белы попел і палаючыя шматкі пачалі назапашвацца паўсюль. Мэры думала, што дах загарэцца - справа часу.
  «Кэралайн, нам трэба ісці. Гэты дом не бяспечны». Караліна паглядзела на неба.
  «Гэта як снег».
  "Гэта можа выглядаць як снег, але дах можа з'ехаць у любую хвіліну", сказала Мэры, з'едліва.
  Насамрэч, яна здагадалася, што ў іх было больш. Тым не менш, аддзяленне Кэралайн ад таго месца, куды магла накіроўвацца Ганна, можа заняць некаторы час. За вуліцай Мэры бачыла, як святло са схілу ўзгорка становіцца ўсё ярчэй. Сапраўдная небяспека хавалася за высокімі дрэвамі, некаторыя з іх злавесна дымілі.
  «Мы не можам застацца», - сказала Мэры. «Мы праверым, ці тут Ганна, а потым накіруемся ў прытулак у сярэдняй школе Ла Луна».
  Караліна бразнула дзвярыма. «Амаль, амаль. Так, цяпер ой .»
  Уваліўшыся праз дзверы, Кэралайн падтрымлівала Мэры па пятах. Пакой быў заняты, але не Ганна. Мэры і Кэралайн стаялі ў жаху, гледзячы на постаць, якая ляжала ў вялікім крэсле насупраць іх. У святле лямпы лёгка было разабраць стрэльбу.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 46
  Супрацьстаянне дэманам
  Марыя сказала сабе: Не забывай, што дождж з попелу з'ядае дах. Час не на баку драмы. Няважна, што мужчына накіраваў пісталет на дзвюх жанчын.
  «Гэты дом можа загарэцца ў кожную хвіліну», — ласкава сказала яна. «Мы павінны сысці».
  З боку мужчыны пачуўся здушаны гук. Пісталет небяспечна хістаўся ў яго руцэ. «Трэба было прайсці курс па зброі», — ліхаманкава падумала Мэры. Я павінен ведаць, ці адключана бяспека.
  Каралайн схапіла яе за руку. - Прыцягні яго ўвагу, - прашаптала яна. «Ён пакладзе стрэльбу».
  «Гэта павінен быў быць ты», - сказала Мэры з большай упэўненасцю, чым адчувала. «Нікога не засталося, акрамя цябе».
  Юнак паторгваў вуснамі. Са зброяй ён махнуў на пацёртую канапу побач з дзвярыма.
  Каралайн апусцілася, калені прыкметна задрыжалі. Мэры не адрывала вачэй ад Раві Патэла, вочы якога былі ў чырвоных абрамленнях, нібы ён не спаў некалькі дзён. Калі пісталет завагаўся, Мэры ўбачыла, як яго рука выцякла потам. О, нядобра.
  «Дзе Ганна?» — прашаптала Караліна, нібы баючыся адказу. «Што вы з ёй зрабілі?»
  Мэры ўдалося агледзець пакой, не рухаючы галавой. Кожны раз, калі Раві махаў пісталетам, цені танцавалі па белай столі. Яна не бачыла Ганны.
  - Я чакаю пяць гадзін, - хрыпла сказаў малады чалавек. Стрэльба зноў задрыжэла. Ён абапёрся локцем рука пісталета на падлакотнік крэсла, каб утрымаць сябе. Другі кулак скурчыў на каленях. Мэры бачыла, што ён быў напалоханы, а таксама злы.
  «Чаму б вам не пакласці пісталет», - сказала яна. «Яна павінна быць цяжкай. Ты сам сябе зморыш». Раві праглынуў. Мэры паслужліва дадала: «Ганна можа быць гадзінамі».
  Раві паківаў галавой. У яго была некалькі дзён барада. Нягледзячы на апакаліптычны прысмак полымя і попелу, Мэры адчула пах нямытага мужчыны, прасякнутага адрэналінам. Раві быў блізкі да таго, каб страціць кантроль. Караліна калацілася.
  - Пісталет, - павольна, гіпнатычна сказала Мэры. «Пісталет, Раві. Пакладзеце яго на часопісны столік. Мы не можам забраць гэта ў вас. Бачыш, мы занадта далёка».
  - Мы не будзем рухацца, абяцаем, - прапішчала Караліна. Мэры ўпілася пальцамі ў руку Кэралайн. Яна спрабавала паменшыць энергію ў пакоі. Каралайн была занадта заклапочаная. Пажылая жанчына выправіла Раві з самай лепшай усмешкай, якую толькі магла стварыць.
  «Раві», — прыязна пачала яна (скапіравана з Кэралайн). «Калі вы пакладзеце пісталет, мы можам вам дапамагчы. Мяркую, вы тут дзеля алхімічнага скрутка?»
  Пры гэтым моцным слове Раві сустрэўся вачыма з Мэры. З пакутлівай павольнасцю ён апусціў руку. Левай рукой ён адарваў пальцы ад пісталета і паклаў яго на столік, падсунуўшы да правага калена.
  Цяпер Мэры магла зразумець, што ён высыпаў яйка ў свой швэдар. Яна заўважыла пінжак, у якім упершыню ўбачыла яго апранутым — гэта было два тыдні таму? — кінула ў сенцы драўлянай падлогі.
  «Я заб'ю вас абодвух, калі вы паварушыцеся», — з выклікам сказаў ён. «Пісталет зараджаны». Яго левае калена пачало хістацца ўверх і ўніз.
  «Дзе вы гэта ўзялі?» — зацікавілася Мэры, нібы яны толькі што сустрэліся ў шынку (скапіявана з Ганны). Яна чула, як Кэралайн спрабуе дыхаць цішэй.
  Раві выдаў рэзкі шум. Гэта мог быць смех. «Гэта Амерыка! Я зайшоў у мясцовы зброевы магазін і паказаў вадзіцельскія правы. Уладальнік крамы паказаў мне, як зараджаць і страляць».
  "Як удумліва", сказала Мэры. Цяпер Кэралайн ткнула яе локцем. Ніякага сарказму, Мэры, было сказана. «Вы не хочаце нас забіваць», - хутка дадала Мэры. «Усё, што вы хочаце, гэта скрутак алхіміі, каб аддаць Годрыку Сэнт-Джону. Каб ён дараваў тое, што ты яму зрабіў».
  Гэты гук быў рыданнем. Раві ператварыў яго ў злосную дулю. Ён узяў пісталет, каб паказаць, што можа, і зноў паклаў яго. Яго рукі працягвалі пацець.
  - З Годрыкам усё будзе ў парадку, - сказаў Раві, гледзячы ўніз. «Ён ведае, што я не хацеў прычыніць яму боль. І калі ведзьма вернецца, яна аддасць мне скрутак алхіміі. Ці я вас усіх заб'ю».
  «Яна была тут». Караліна адчула шчырую палёгку. Гэта прынесла непажаданы зарад у пакоі. Мэры здрыгануўся. На шчасце, Раві быў гатовы працягваць размову.
  «Сукі не было, калі я прыехаў. Пра яе, кватарантку, спыталі пажарныя, калі прыйшлі праверыць дамы. Яна адмовілася ісці ў прытулак гімназіі, сказалі яны. Сёння апошні шанец. Яны не ведаюць, ці змогуць спыніць агонь на дне ракі».
  «Ты павінен быў абшукаць дом у пошуках алхімічнага скрутка», — сказала Мэры, як быццам яны не былі ў пакоі з забойцам — забойцам DP. Нешта бліснула на долю секунды, проста па-за полем зроку Мэры. Не дазваляйце Раві заўважыць форму, якая бясшумна рухалася па акне, малілася яна. Мікрадрыгва на руцэ Мэры азначала, што Кэралайн таксама гэта бачыла. Форма была чалавечая, ці не так? Я павінен яго адцягнуць — для Ганны. Калі гэта Ганна.
  «Раскажы мне пра DP», — сказала яна. Дрэнны выбар. Чорт.
  «Што за хрэн?» Раві схапіў пісталет, разявіўшы рот.
  «Хлопчык, які... эээ памёр. У музеі Лос-Анджэлеса, - сказала Мэры, адчайна шкадуючы, што яна не пачынала гэтую запальную тэму. На шчасце, гэта, здавалася, стаміла Раві.
  «Пасля таго, як ты сышоў, я грукнуў у дзверы, пакуль ён быў на слыху. Паколькі я сказаў яму, што прыехаў з Сэнт-Джуліанса, ён пагадзіўся паказаць мне і Алхімічны скрутак. Потым мы абодва пачулі шум». Раві спыніўся, але нешта прымусіла яго працягваць. «Ён… клаў яго назад, калі я яго ўдарыў. Я павінен быў. Гэта быў адзіны спосаб таемна атрымаць алхімічны скрутак. Каб дама Элеанора не даведалася. Прафесар Сэнт-Джон загадаў мне зрабіць усё, што трэба».
  «Але вы не зразумелі».
  Раві кашлянуў. Пах дыму ўзмацняўся.
  «Не». Ён зрабіў паўзу. «Я пачуў крокі і схаваўся. Не мог у гэта паверыць, калі пазнаў прафесара Макдональда, таксама вядомага як расісцкі троль Кукі Мак».
  Ён пачаў гладзіць пісталет правай рукой. У Марыі застыў касцяны мозг. «Кукі Мак узяў скрутак», - працягнуў Раві. «Я ўхіліўся ад аднаго з гэтых вялікіх куфраў. Ён нават не зірнуў на Мэрфі. Ён проста схапіў скрутак алхіміі і на дыбачках абышоў... лужыну крыві і знік.
  Мэры ўспомніла кроў. «Што... вы рабілі далей?» — паспела сказаць яна.
  «Хлопец быў мёртвы. Пульса няма, я правяраў, так што я ведаў напэўна ". Раві зноў пагладзіў стрэльбу. «Больш за тую ноч я не памятаю. Відавочна было ісці за Cookie Mac. Я дабраўся да наступнай вуліцы, перш чым мяне ванітавала». Раві дэманстратыўна падняў галаву на Мэры. «Я думаў, што Годрык будзе на маім баку. Ён абяцаў разабрацца ».
  «Вы маеце на ўвазе, што ён не зрабіў.»
  «Сволач сказаў, што ідзе ў паліцыю, калі нарэшце выцягнуў з мяне ўсю гісторыю. Я зрабіў для яго ўсё . Шмат гадоў ён прымушаў мяне працаваць як сабака. А потым, калі я рызыкнуў усім, ён... хацеў зразумець, што ва ўсім я вінаваты».
  «Ты зрабіў гэта не толькі для яго», - нечакана прамовіла Кэралайн. «Вы таксама зрабілі гэта для Mer-Corp. Яны плацілі вам, а не толькі фінансаваннем прафесара Сэнт-Джона. Вы былі іх шпіёнам у Сэнт-Джуліане?»
  Мэры ўтаропілася на Каралайн. Адкуль гэта ўзялося?
  «Добра, я адпраўляю справаздачы ў Mer-Corp», — прамармытаў Раві. - Але я збіраўся аддаць скрутак прафесару Годрыку. Ён паабяцаў, што мы будзем працаваць над гэтым разам; Я б нарэшце атрымаў доктарскую ступень. Можа, нават стыпендыя».
  Мэры хацела спытаць яшчэ, калі Кэралайн ахнула. «Гэта быў ты, ці не так? Вы змясцілі Джанет Суінфард у "Старую бальніцу".
  Ах, Джанет, зразумела Мэры. Знаходжанне Джанет і Кэралайн у The Old Hospital: яна задумвалася над гэтым. Сувязь з Раві пацвярджалася яго выразам твару. Крыўда сціснула вусны. Мэры зноў сціснула Каралін руку. Будзьце асцярожныя з узрывальнікам, які быў выбухоўкай Ravi Patel.
  - Гэта было вельмі разумна з вашага боку, - сказала Кэралайн. Раві выдыхнуў. «Вы можаце наведаць Ключніка, калі захочаце».
  «Добрая дзяўчынка», — сказала сама сабе Мэры. Такім чынам, крывадушны Годрык адмовіўся браць на сябе якую-небудзь адказнасць за падзеі, якія выходзяць з-пад кантролю. Далей Раві растлумачыў, што Годрыку было ўсё роўна, ці выжыве Сент-Джуліян, таму што Mer-Corp абяцала яму прыбытковую пасаду ў Штатах. Такім чынам, пасля выпрабавання алхімічнага скрутка з хімічнымі растваральнікамі (Мэры паморшчылася), ён перадасць скарб Mer-Corp. Яны заплацілі б вялізную ўзнагароду, каб трымаць яго пад замком, каб ніякая іншая фармацэўтычная карпарацыя не магла яго праверыць.
  Мэры стала млосна. Апантанасць Годрыка і рабская адданасць Раві былі аплачаны крывёю DP Раві накінуўся на Годрыка падпітаным жахам ад таго, што ён зрабіў. Яго кумір кінуў яго, каб супрацьстаяць абвінавачанню ў забойстве ў адзіноце.
  Раві павінен клапаціцца пра Годрыка, каб патрапіць так глыбока, меркавала Мэры. Яна спрабавала думаць, як Кэралайн.
  «Я мяркую, што прафесар Сэнт-Джон вас сапраўды недаацаніў», - дадала яна. «Пасля ўсяго, што ты для яго зрабіў».
  Тон Раві быў змрочным.
  «Ён не хацеў ведаць падрабязнасці. 'Знайдзіце алхімічны скрутак; прымусь гэтую жанчыну адкрыць ключ, - сказаў ён. «Мне ўсё роўна, як».
  У Раві нешта зламалася. «Я шанаваў Годрыка. Усё, што ён хацеў, гэта сапраўдны алхімічны скрутак — для сябе».
  Вочы Раві прабеглі па пакоі. «Дык дзе гэта? Дзе тая ведзьма-сука? Дзе яна ?" Голас яго істэрычна зрываў.
   «Не», - закрычала Мэры, а Кэралайн закрычала. Адразу пакой стаў чорным. Мэры пацягнула Кэралайн на падлогу, калі два стрэлы выбухнулі над імі, як успышкі маланкі. З грукатам перакулілася нешта цяжкае.
  — Ганна, — паклікала Кэралайн.
  — Не, не, — крыкнула Мэры. «Ідзі да дзвярэй».
  Чулася барацьба, чарговы грукат, потым нейкі чалавек буркнуў незразумелыя словы. Гук разбітага шкла суправаджаўся моцным ударам, грукатам, а потым моцнае падзенне цела.
  Мэры пацягнула Кэралайн на рукі. Прынамсі, яна спадзявалася, што гэта Кэралайн. Яна наогул нічога не магла бачыць. Так, гэта павінна была быць драпіна Кэралайн праз яе рот. Усё, што яны маглі зрабіць, гэта прысесці і чакаць. Яна прыслухалася. Безумоўна, шумы сціхлі.
  У цемры Мэры стала халадней. Так, паветра рухалася як на вуліцы; быў прысмак агню. Пэўна, з разбітага акна дзьме попел. Яна расплюшчыла вочы. Ад вулічнага ліхтара струменіўся медны бляск.
  «Сухніся», - пачуўся жаночы голас. Караліна ўсхліпнула. Гэта была Ганна. «Я дастану святло». Пачаўся ціхі стогн; гэта павінен быць Раві.
  Як па чараўніцтву, з лямпачкі над галавой успыхнула жоўтае святло. Ганны не было і знаку, толькі адчыненыя дзверы. Лямпа ляжала разбітая ў кутку. Раві Патэль сядзеў на кукішках перад кніжнай шафай з акрываўленай сківіцай; ён схапіўся за руку і стагнаў: «Яна мяне ўдарыла. Яна зламала мне руку».
  «Дзе стрэльба, Ганна?» - крыкнуў Мэры.
  «Тут». Ганна матэрыялізавалася з таго, што яны пазней даведаліся, была кухня. Яна была цалкам апранута ў чорнае і трымала ў адной руцэ чорную лыжную маску. Пісталет ляжаў у другім. Неабыякава яна падышла да Раві.
  Мэры баялася, што Ганна хоча штурхнуць стогнучага чалавека. Яна закашлялася. Пры другім кашлі Ганна працягнула стрэльбу Мэры. Дастаўшы з кішэні невялікі скрутак клейкай стужкі, яна аддала яго Кэралайн.
   «Звяжы яму ногі і рукі, каханая», — сказала Ганна. «Мы не хочам, каб ён нікуды дзеўся».
  «Вы сапраўды зламалі яму руку?» Кэралайн выглядала ўражанай; тады засаромеўся.
  Мэры ўздыхнула. «Мы адвязем яго ў Цэнтр эвакуацыі сярэдняй школы. Я думаю, што машына справіцца. У іх там будуць медыкі». Мэры стряхнула попел са сваёй вопраткі.
  «Гэта скончылася, Мэры?» Гэта была Кэралайн.
  «Лепш бы так было».
  Ганна страсянула валасы з каўняра. Мэры ўбачыла, як маленькія іскрынкі скачуць і гінуць. Кэралайн абмотала стужку вакол запясцяў Раві, пазбягаючы вачэй Ганны. Мэры спрабавала прыдумаць, як выняць кулі са стрэльбы.
  - Вось, я табе пакажу, - працягнула руку Ганна. Мэры вагалася, потым цвёрда сказала:
  «У нас трох няскончаныя справы». Яна перадала стрэльбу Ганне.
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА АДЗІНАЦЦАТАЯ
  УЯВЛЕННЕ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 47
  АГАНЬ У ДАЛІНЕ
  На шляху набліжэння агню Мэры, Караліна і Ганна сабраліся з розумам і сваім вязнем. Пакінуць фіялетавы дом у Оукгрове было важна, але далёка не проста.
  Знадворку спыніліся пад крытым ганкам. Агонь ахапіў даліну Ла Луна. Усе горы згарэлі. «Як печы», — загіпнатызавана падумала Мэры. Яны падобныя на печы старых алхімікаў без ахоўнага кантэйнера.
  Гэта Ганна вярнула яе да надзённых праблем. Страсаючы попел з валасоў, яна патлумачыла, што паклала сапраўдны скрутак Алхіміі ў банк у Санта-Эміліі.
  «Я спрабавала ўявіць, што ты будзеш рабіць», — сказала яна Мэры. Старэйшая паспрабавала ўсміхнуцца. Яна вырашыла, што ніякіх дыскусій пра будучыню не будзе, пакуль сапраўдны скрутак не вернецца ў Сент-Джуліян. Падпал Ганны ў Старым шпіталі і крадзеж скрутка алхіміі стануць галаўным болем наступнага дня.
  «Мэры, машына растала», - пачуўся з варот голас Кэралайн.
  Гледзячы на чорную металічную фігуру, прылепленую да дарогі рэшткамі шын, Мэры зразумела, што з аптымізмам настроена везці іх у сховішча. Кэралайн прамармытала сабе пад нос аб гібелі каня Джанет, Меркурый. Яна чула ў сваёй галаве голас свайго новага сябра, патлумачыла яна.
  Апады попелу не рабілі вабнай пустой вуліцы. Мэры адкрыла рот. Магчыма, яна магла б знайсці больш спраўны аўтамабіль. Не паспела яна загаварыць, як завічала сірэна. Па наваколлі зноў праносілася пажарная машына.
  Мэры і Кэралайн выбеглі на вуліцу, Ганна пацягнула за сабой Раві. Калі сінія агні дасягнулі паліто Мэры, яна паспела махнуць рукой. Тры знясіленыя жанчыны плюс звязаны мужчына з кляпам у роту прыбылі ў эвакуацыйны цэнтр у кузаве пажарнай машыны. У прытулку была ежа, імправізаваныя ложкі і адносная бяспека. Таксама людзі задавалі шмат пытанняў.
  Тлумачыць Раві, заклеенага клейкай стужкай, стала занадта цяжка для Ганны і Кэралайн, якія паваліліся на суседнія паходныя ложкі. Мэры не спала дастаткова доўга, каб назваць імёны начальніку пажарнай службы. Ён трымаў адзіную прыладу сувязі, якая ўсё яшчэ працавала ў даліне: спадарожнікавы тэлефон. Пасля некалькіх званкоў ён загадаў заблакаваць Раві ў машыне хуткай дапамогі, дзе ён знаходзіўся на лячэнні.
  Мэры дазволіла сваёй сківіцы расслабіцца. Яе галава была гатовая пакаціцца на падлогу. Нягледзячы на шум, святло, кашаль і храп каля сямідзесяці эвакуяваных, яна, Каралайн і Ганна глыбока і бязгучна заснулі.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 48
  ВАШ ГАСПАДАР, ДЖЭЗ ВАЙЗМАН
  Яшчэ два тыдні спатрэбілася, каб стрымаць лясны пажар у Паўднёвай Каліфорніі. Оукгроў і большая частка даліны Ла-Луна былі выратаваны пажарнымі камандамі, якія некалькі дзён не спалі. У той дзень, калі іх выправадзілі, Мэры, Ганна і Кэралайн убачылі ланцуг верталётаў, якія выцягвалі ваду з вадаёма.
  Некаторыя казалі, што гэта цуд Ла Луны. У рэшце рэшт, пажары, якія сыходзіліся, праносіліся па даліне, як марадзёрскае войска. Нейкім чынам, без усякага аналізу, вялікая сцяна полымя была спынена.
  Тым часам Раві быў дастаўлены ў паліцыю ў Санта-Эміліі. Дама Элеанора паведаміла Мэры ў кароткім тэлефонным званку, што геаграфічнае блуканне Алхімічнага скрутка больш не патрабуе абачлівасці. Іх расследаванне дазволіла г-ну Джэфрысу аказаць ціск на Mer-Corp, каб прымусіць яго затрымаць гэтыя надакучлівыя іпатэчныя крэдыты. Ён нават прымусіў іх скараціць працэнтныя плацяжы да чагосьці накшталт здзелкі. Калі алхімічны скрутак вернецца ў Сент-Джуліян, будзе свята. Пакараны ачунялы Годрык Сэнт-Джон прысутнічаў.
  Аднак тры жанчыны не вярнуліся ў Оксфард некалькі дзён. Была новая ўстанова, якая прыцягнула іх увагу. Агенцтва было запрошана наведаць прэзідэнта школы алхіміі Джэза Роберта Рэнсома Уайзмана. Ён працягваў здзіўляць.
  «Дзякуй, што прыйшлі, мужныя следчыя. Па-першае, дазвольце мне сказаць, што я не запрасіў вас сюды, таму што хачу ўбачыць алхімічны скрутак, - сказаў ён з шырокай усмешкай.
  Адмахваючыся ад дапамогі Мэры, ён манеўраваў сваім інвалідным крэслам, каб выпіць кавы на століку. Гэта быў вялікі офіс з выглядам на Ціхі акіян з аднаго боку, пачарнелыя горы з другога і канапамі, расстаўленымі вакол дзеючага каміна. Мэры была рада бачыць яго неасветленым.
  Усе яны сціскалі вялізныя кухлі цёмнага варыва. Ганна дадала лішняга цукру і нахмурылася. Мэры пацягнула памяркоўную смажаніну, першы напой, які можна было піць з часоў адваротнага варыва ў эвакуацыйным цэнтры. Яна зірнула на мужчыну з паголенай галавой адным са сваіх ацэньваючых позіркаў. Ён усміхнуўся ў адказ.
  Мэры ўразіла, што прэзідэнт Уайзман быў першым чалавекам з пачатку іх пошукаў, які не хацеў атрымаць у свае рукі скрутак алхіміі. Яе цікаўнасць заварушылася. Перш чым яна паспела сфармуляваць пытанне, ён загаварыў больш сур'ёзна.
  «Я маю на ўвазе: не прыносьце Алхімічны скрутак сюды, пакуль не адвязеце яго назад у Оксфард».
  «Чаму не?» — здзівілася Караліна. «Вось да чаго ўсё гэта, ці не так? Сапраўдны скрутак ?»
  «Ах так, сапраўдны алхімічны скрутак. Як вы думаеце, які?» Як цяпер настаўнік, Джэз гарэзліва агледзеў усіх траіх. Імправізаваны клас, яны выстраіліся ў крэслы, маўчалі, разважалі.
  - Вы маеце на ўвазе, - сказала Мэры, не спяшаючыся, - што скрутак Роберты Ле Мор быў у Сент-Джуліяне на працягу стагоддзяў. Усе лічылі, што гэта маці Джуліяна».
  Яна прыгадала, як на Караліну паўплывала копія XVII ст. Яе голас узмацнеў. «Скрутак Le More выконваў сваю працу, алхімічны опус. Мы маглі б сказаць, што гэта такое ж рэальнае, як сапраўдны скрутак маці Джуліяна».
  Джэз кіўнуў.
  «Гэта рэальна», - абвясціла Кэралайн, яе твар ззяў. «Я ведаю, што скрутак Le More сапраўдны. Вядома, так».
  Мэры вярнулася ў думках да Кэралайн, якая дакраналася да кнігі. У самалёт Кэралайн расказала ёй больш пра свае перамовы з Джанет. Захавальнік ключоў навучыць Кэралайн узяць на сябе абавязкі Захавальніка ключоў, калі прыйшоў час .
   «Ці не трэба быць ведзьмай?» - прашаптала Мэры. Яе локаць ледзь не стукнуўся аб сківіцу Кэралайн, калі яна трымала малюсенькі кубак белага віна.
  «Не, не… для нас. Не з хранічнай дэфіцытам…”
  «Добра, я зразумела», - паспешліва сказала Мэры. Яна ведала, што Кэралайн ненавідзіць называць сваю хваробу. Я мяркую, што гэта свайго роду заклён, зразумела яна. Называнне робіць гэта рэальным.
  Сёння, на фоне яшчэ дымячых гор, Мэры хацела зразумець гаспадара.
  «Прэзідэнт Уайзман, чаму б не ўбачыць сапраўдны скрутак Алхіміі, той, што ёсць у маці Джуліяна?» Рэзкі аўтарытэт Мэры выклікаў у Джэза яшчэ адну ўсмешку.
  «Маё нежаданне датычыцца маці Джуліян», — сказаў ён. «А яшчэ лясны пажар. І, з іншага боку, я думаю пра Cookie Mac. Дарэчы, дзе тая ганьба прафесіі гісторыка?»
  Лясны пажар? Мэры прыдумала, што магла адказаць. «Кукі Мак усё яшчэ ў бальніцы Джона Уіткліфа ў Оксфардзе. Дактары кажуць, што ў яго атручэнне ртуццю. Магчыма, ад няправільнага абыходжання з паўторным… першым скруткам. У рэшце рэшт яму стане лепш». Яна панюхала.
  «Дама Элеанора кажа мне, што Mer-Corp хоча, каб яго перавялі ў даследчы цэнтр у Вашынгтоне, акруга Калумбія. Натуральна, мы чакаем, што паліцыя Лос-Анджэлеса будзе што сказаць з гэтай нагоды. У любым выпадку ён будзе вернуты».
  «Макдональд у лабараторыі Mer-Corp? У гэтым ёсць справядлівасць».
  — Іронія лёсу, — сказала Мэры. Ёй падабалася іронія. «Такім чынам, што з арыгінальным скруткам, прэзідэнт Уайзман?»
  «Джэз, калі ласка».
  - Гэта таму, што маці Джуліяна сказала, што скрутак ніколі не павінен пакідаць каледж? - загаманіла Караліна.
  «Дакладна, місіс Джонс. Скрутак ніколі не павінен пакідаць Калегію дзеля здароўя «навукоўцаў пары». Улічваючы гэты мудры загад, паглядзіце, дзе мы зараз».
  Ён ад абурэння пакруціў каляску. «У дваццаць першым стагоддзі непрыстойна багатая карпарацыя фінансавала групу перавагі белых, каб вырваць яе з маці Джуліян. Каледж». Ён зрабіў паўзу. «Мая школа алхіміі не хоча ўдзельнічаць у гэтым. Калі-небудзь і кропка».
  Ён паглядзеў на ўсіх трох жанчын сваім сур'ёзным тварам. «Аднойчы я паклічу скрутак Юліяна маці на належным месцы. Я пайду ў яе пустэльніцу ў келлі Сэнт-Джуліян.
  «Агонь на гары». Гэта была Ганна. - Алхімія, - сказала яна. «Я адчуваю, як гэта спявае ў маіх касцях».
  «Спявае?» Мэры ніколі не зразумее Ганну. Маладая жанчына адвярнулася.
  Адказ Уайзмана быў адцены павагай.
  «Тая вялікая пара алхімікаў, Фрэнсіс Рэнсам і Роберта Ле Мор, верыла, што праца, якую яны выконвалі, паўплывала на дух свету, anima mundi . Карэнныя амерыканцы, якіх яны сустрэлі, лічылі, што яны таксама могуць і павінны ўзаемадзейнічаць з Вялікім Духам. Яны жылі з павагай да зямлі і ўсіх яе народаў, продкаў, жывёл, скал, дрэў, гор».
  У Мэры адвісла сківіца; Каралайн свяцілася; Ганна зрабіла выгляд, што не слухае. Уайзман кіўнуў і працягнуў.
  «Вы маеце на ўвазе…?» - пачала Мэры.
  «Так, гэта магло быць зусім па-іншаму, сустрэча аднадумцаў зямной духоўнасці. Толькі ўявіце, што магло быць ?» Узнікла паўза, перш чым Уайзман працягнуў.
  «Змянілася, вядома. Сапраўдныя алхімікі ніколі не былі магутнымі ў Еўропе, проста цярпімымі Касцёлам. Гэтыя краіны задаволіліся ілжывай алхіміяй здабычы золата дзеля прыбытку. У Амерыцы імігранты эксплуатавалі зямлю і рабілі яе народы. Эксплуатацыя і капіталізм - гэта не алхімія, якая заўсёды была ў партнёрстве з дзікай прыродай. Вынік такі, які вы бачыце».
  Уайзман павярнуў крэсла і паказаў прама на кучы попелу і пачарнелыя дрэвы з акна. «Тое, што было падзелена, павінна быць злучана», — сказаў ён.
  Па хрыбетніку Мэры загарэліся іскры. - Змена клімату, - павольна сказала яна.
  «Кліматычная надзвычайная сітуацыя», — адказала Кэралайн.
  Ганна ўстала і выйшла з пакоя. Позірк Мэры сачыў за ёй, пакуль яна не ўлавіла гук Уайзмана. Ён паківаў галавой, каб сказаць, не хадзі за ёй. На здзіўленне Мэры, Кэралайн таксама гэтага не зрабіла.
  Змяніўшы тон, Уайзман ткнуў пальцам у бок Мэры. «Тэлефанаваў мой стары прыяцель Джэфрыс. А таксама належны нагляд за жахлівай псіхіятрычнай бальніцай, у якую так адважна ўвайшла місіс Джонс, - тут ён дабраславенна ўсміхнуўся Кэралайн, якая пырхнула. «Джэфрыс кажа, што Сент-Джуліян прыцягвае даследчыкаў з вашай Нацыянальнай службы аховы здароўя. Ён думае, што ёсць дамоўленасць з Нацыянальнай службай аховы здароўя аб прадастаўленні студэнтаў у Сент-Джуліанс. Ён сказаў мне, што вы прапанавалі мілую здзелку з Mer-Corp.
  Мэры пачырванела ад задавальнення; яе планы здзяйсняліся. Затрымаўшыся ў даліне Ла-Луна толькі са сваім нататнікам, яна выкарыстала час, каб напісаць электронныя лісты Джэфрысу і даме Элеаноры. Пасля прамых прапаноў наконт «Старой бальніцы» яна ўзялася за ценявую ролю Mer-Corp. Улічваючы недастаткова доказаў, каб абвінаваціць Mer-Corp, магчыма, яны маглі б паспрабаваць пасярэднічаць у вырашэнні гэтых іпатэчных крэдытаў каледжа?
  Містэр Джэфрыс паабяцаў звязацца са шматпакутным адвакатам Холівэла. Мэры таксама прамовіла, што аспіранта Сент-Джуліана збіраюцца абвінаваціць у забойстве ў Лос-Анджэлесе. Яна магла толькі ўявіць рэакцыю Джэфрыса на гэты галаўны боль. Яна дадала, што фірма з Оксфарда павінна мець кантакты ў Штатах. Што наконт здзелкі, у якой Раві прызнае сябе вінаватым у забойстве DP другой ступені і яму дазволена адбываць пакаранне ў Англіі? У рэшце рэшт, яго таксама шукалі ў Оксфардзе, каб адказаць за сваю батарэю Годрыка Сэнт-Джона.
  - Так, - цвёрда сказала Мэры Джэзу. «Наш прадстаўнік вядзе перамовы з Mer-Corp. І калі ў… алхімічным скрутку Маці Джуліяна сапраўды ёсць новы антыбіётык, то NHS атрымае карысць. Калі ён зможа ліцэнзаваць новы прэпарат, то прыбытак будзе значным».
  «Такім чынам, бачыш, я ўшаноўваю яе, маці Джуліяна», — шчыра сказаў Джэз. «Яна напісала гэтую выдатную кнігу пра тое, што яе Бог ніколі не казаў нікому гвалціць зямлю ў Яго імя. Ён таксама быў Яна, любячай і мацярынскай. Джуліяну хапіла духу ўбачыць гэтага араба а афрыканскі скрутак мог лячыць бедных у Англіі; прынамсі тыя, хто хацеў атрымаць адукацыю».
  Вялікія рукі Джэза замахалі. «Гэта рэдкасць у любы дзень. Надта рэдкая з'ява ў наш час. Тут, у школе алхіміі, мы таксама хочам даваць стыпендыі бедным студэнтам. У мяне ёсць нешта цікавае для вашай дамы Элеаноры. І я зноў размаўляю са сваёй даўно страчанай стрыечнай сястрой Мелісай у Лос-Анджэлесе». Вочы яго бліснулі. «Яна жыве і дыхае багатымі донарамі».
  Яго энтузіязм узбудзіў Мэры. «А як наконт сімпозіума?» - сказала яна. «Фонд еўрапейскай гісторыі вось-вось будзе выкрыты як прыкрыццё прыхільнікаў перавагі белай расы — у мяне ёсць сябар-гісторык, які сочыць за тым, што мы адкрылі. КВЧ мёртвая для навукі. Але вы, прэзідэнт... Джэз, гм, школа алхіміі, магла б гэта зрабіць.
  Яна загарэлася. Каралайн пачала ўсміхацца. — працягвала Мэры. «Насамрэч, можна было б правесці сумеснае мерапрыемства з Сэнт-Джуліянам. Прыйшоў час сумясціць стыпендыю ў Оксфардзе і Каліфорніі».
  - Пра афрыканскія карані алхіміі, - ледзь не крыкнуў Джэз. Ад хвалявання ледзь не зваліўся з каляскі. Ён нахіліўся наперад, падхапіўшы абодва падлакотнікі крэсла.
  «Мы маглі б папрасіць у Сент-Джуліян пазычыць скрутак Роберты Ле Мор. Толькі ўявіце, яна сапраўдны афраамерыканскі алхімік».
  "Агенцтва магло б дапамагчы", - сказала Кэралайн.
  - Першая ўмова сімпозіума, - заззяў Джэз.
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 49
  АПОШНІ ДЗЕЙ У ОКСФАРДЗЕ
  На наступны дзень тры прыгнечаныя жанчыны адправіліся з банка ў Санта-Эміліі ў Хітроў праз нядаўна адчынены аэрапорт Лос-Анджэлеса. Без спрэчак яны па чарзе неслі чамадан з сапраўдным скруткам Алхіміі.
  Падчас пакутліва доўгага палёту і язды, што рушылі ўслед за гэтым, жывот Мэры скруціўся за Ганну і лёс іх агенцтва. Дрэнна, калі Караліна не глядзіць на Ганну, хвалявалася яна. У сваю чаргу, маладая жанчына пазбягала кантактаў, хмурыўшыся ў вокны.
  Праязджаючы праз выбоіны, з-за якіх іх пабітая машына апырсквалася брудам, Мэры зглынула, калі мокры дах Холівэла падняўся, дымячыся на сонцы.
  Лені і Сэм заўважылі машыну першымі. Яны скакалі каля галоўнага ўваходу з шырокімі, як хлявы, усмешкамі. Сэм настойваў на тым, каб абняць усіх трох знясіленых падарожнікаў. У яго былі навіны.
  «Мы з Лені заручаны. Слухай, мы атрымалі пярсцёнак на крытым рынку Оксфарда, - пракрычаў ён. «Збіраюся паступаць на псіхалагічны. Мая маці пазнаёмілася з Лені па скайпе; яна над месяцам.
  "Фантастычна, Сэм", сказала Мэры. Яна выціснула ўсмешку на сваім недаспаным твары. «Мы пагаворым, абяцаю. Заўтра дакладна. Магчыма, мы можам дапамагчы з аплатай курса з дапамогай фрылансера для агенцтва? Прама зараз, калі ласка, аднясіце гэта ў пакой Джанет. Яна гэтага чакае. Спаць трэба ўтрох. Заўтра раніцай у нас сустрэча ў Сэнт-Джуліане.
  "Вы падобныя на прывідаў, шчаслівых прывідаў", - сказала Дораці, усміхаючыся ля падножжа лесвіцы. «Дзяўчаты заслалі вам ложкі. На дзіва, ніхто не застагнаў. Яны так рады цябе бачыць. І дзякуй Лені. З моманту зняцця абвінавачванняў яна стала іншым чалавекам. Ці ведаеце вы, што Годрык Сэнт-Джон даслаў букет кветак?»
  Змена поглядаў Годрыка Сэнт-Джона не пераканала Мэры. Ганна спахмурнела.
  *****
  На наступны дзень ім трэба было рана ўставаць. Усе трое, натыкаючыся на сняданак, бурчалі. Дама Элеанора расплывіста казала пра ўдзячнасць каледжа. Трэба суправаджаць чэк , змрочна сказала сама сабе Мэры. Аднак сёння Агенцтва і дырэктар Сент-Джуліана вернуць рукапіс у (арміраваную) шкляную шафу. Праз трыста шэсцьдзесят гадоў пасля крадзяжу Алхімічны скрутак вярнуўся дадому.
  Тройка, якая пакутуе ад часовай адставання, мала размаўляла ў рэзкім сонечным святле незвычайна цёплага вясновага дня. У каледжы іх чакаў сюрпрыз. Кожны па чарзе цягнуў чамадан з Оксфардскага шматпавярховага паркінга, і яны ўвайшлі ў першы квадрацыкл у жудасную пустэчу.
  Нават шум транспарту сціх. Дрозд скакаў па вільготным газоне пад трэлі свайго партнёра з гаргуллі над дзвярыма Капліцы. Мэры збіралася спытаць швейцара, калі з'явіўся ўсмешлівы твар. Рука ў чорнай сукенцы шалёна замахала. Іх запрашала арганіст Міхаэла Агбабі.
  Капліца была цёмная пасля яркага сонца на вуліцы. Калі іх вочы прывыклі, Мэры чула толькі мармытаючыя галасы. Акрамя зіхатлівых вітражоў, паўсюль асвятлялі свечкі: па ўсім алтары, на хорах, у канцы кожнай лавы. Цёплая туга адбівалася ад слоікаў з жоўтымі нарцысамі на алтары, падстаўкі з вясёлкавымі нарцысамі ля амбоны.
  Капліца была запоўненая, зразумела Мэры. Большасць прысутных былі маладыя, якія глядзелі на трох жанчын цікаўнымі соннымі вачыма. Студэнты Сэнт-Джуліана віталі дадому свой алхімічны скрутак. Па знаку дамы Элеаноры ўсе ўсталі ў гонар Агенцтва глыбіннага расследавання. Мэры адчула, як у яе сціснулася горла.
  Ганна падняла падбародак і пайшла па праходзе. Яна магла цягнуць чамадан-скрутак, выкарыстоўваючы толькі адну руку, у адрозненне ад дзвюх іншых. Мэры ўзяла за рукі Кэралайн і рушыла ўслед. Дама Элеанора паважна адкрыла чамадан перад алтаром; духі ад кветак ледзь не задушылі Кэралайн. Дырэктар пяшчотна разгарнуў суконны жмут.
  Калі яна ўстала, была бачная пергаментная скура Скрутка, якая ляжала на посцілцы з воўны ў адкрытай скрыні. Адбыўся калектыўны ўдых, калі некалькі сотняў студэнтаў нахіліліся наперад, каб зірнуць.
  Накіраваныя на вакантную пярэднюю лаву, Мэры і Кэралайн скарысталіся магчымасцю прыняць удзел у зборцы. Ганна забілася ў кут. Так, гэта быў містэр Джэфрыс, які сядзеў на задняй лаве побач з... О, вось чаму сняданак у Холівэле быў такім малапрысутным. Мусіць, ведзьмы паелі раней. Яны прывялі ўсіх жанчын-жыхароў, у тым ліку Лені і Сэма. Ён махаў. Заручаная пара падняла сашчэпленыя рукі. На долю секунды ў ружовым святле з задняга акна ўспыхнула іскра.
  Мэры ніколі не плакала. Цяпер яна не збіралася. Кэралайн з тугой зірнула на Ганну, якая рухалася з грацыяй леапарда, калі ім загадалі адкрыць зборнікі гімнаў. Кэралайн і Мэры выпрасталіся, калі хор пачаў спяваць «Ave Maria».
  
  
  OceanofPDF.com
   ЧАСТКА ДВАНАЦЦАТАЯ
  СУБЛІМАЦЫЯ
  
  
  OceanofPDF.com
   РАЗДЗЕЛ 50
  ПЫТАННЕ ДАВЕРУ
  Праз дзве гадзіны Мэры, Каралайн і Ганна сабраліся ў кавярні Queen's Lane. «Дзякуй богу за ангельскую каву», — падумала Мэры, памешваючы капучына. Яны ўжо не маглі адкладаць цяжкую размову. Мэры паняцця не мела, з чаго пачаць.
  Ганна ламала вялізную выпечку, час ад часу адломваючы кавалачкі, нібы хацела разнесці іх. Кэралайн паспрабавала не звяртаць увагі на спакусу, заціснуўшы рукі і вочы на чорную каву. Ганна таксама адпівала са шклянкі чорнай гарбаты з вялікай колькасцю цукру.
  «Рускі», - адказала яна аднойчы, калі яе спыталі, як ёй традыцыйнае брытанскае піва.
  Цішыня нарастала, калі яны пазбягалі вачэй адзін аднаго. Лавандавы касцюм Мэры патрабаваў хімчысткі, аранжавы джэмпер і джынсы Кэралайн пахлі цвіллю. Толькі Ганна была апранутая цудоўна. Сіні кашміровы швэдар надаваў яе аліўкавай скуры цёплы адценне. Яе чорныя джынсы былі дызайнерскімі. Мэры была ўпэўненая ў гэтым - не тое каб яна ведала адзенне; яна проста ведала Ганну. Або думаў, што яна зрабіла. Караліна? Ці сапраўды яна ведала свайго каханага?
  Няёмкасць змянілася панурасцю. Гэта было няправільна, асабліва пасля нечакана радаснай цырымоніі для Алхімічнага скрутка. Дама Элеанора перадала ім новы кантракт разам з чэкам. Ён уключаў фіксатар; гэта павінны былі быць пастаянныя адносіны з Сэнт-Джуліянам. Яны спадзяваліся на падобную дамоўленасць са школай алхіміі ў Каліфорніі. Пасля ўсяго, што яны пацярпелі, яны павінны святкаваць тое, што цяпер у іх агенцтва ёсць будучыня.
  «Гм, у фінансавым плане… Агенцтва…»
  «Нельга падпальваць, Ганна. Ніколі зноў. Абяцаю».
  Каралайн была такая лютая, што Ганна захлынулася пірожным: крошкі пасыпаліся з яе рота. Яе рука задрыжала. Глытаючы яшчэ гарбаты, яна пазбягала вачэй Кэралайн. Замест гэтага яна накіравала свой выклік на Мэры.
  «А вы? Якая ў вас прычына ненавідзець мяне?»
  Мэры ўздыхнула. «Ніхто цябе ненавідзіць».
  «Мы цябе любім», — зноў Кэралайн. «Добра, Мэры любіць цябе не так, як я. Але нават яна кахае цябе. Ці не так, Мэры?»
  «Гм». Мэры кашлянула пад дзве пары вачэй. Яна паднялася. «Вядома. Але Кэралайн мае на ўвазе тое, што праблема не ў каханні, а ў даверы. Як мы можам табе давяраць, калі ты падпальваеш і крадзеш бясцэнныя скруткі. Як мы можам давяраць вам, калі вы самі сабе не давяраеце? »
  Усхліп Кэралайн прывёў да цішыні. Мэры чула, як цікаў старамодны гадзіннік на сцяне пад гул размоў.
  Урэшце Ганна недаверліва фыркнула. Гэта нешта запаліла ў Марыі. Гэта было зараз або ніколі.
  «Спыні гэта, Ганна. Мы праехалі праз агонь для вас. Машына растала . Не смей круціць носам перад нашай сям'ёй».
  На яе твары заварушыўся цёмны попел Ганны. Мэры не было зроблена.
  «Вы скралі алхімічны скрутак. Так, мы ведаем пра шантаж. Магчыма, вы думалі, што дапамагаеце Лені; магчыма, сябе. У любым выпадку, вы не паведамілі нам. Вы расставілі пастку на забойцу — забойцу, Ганна. Але вы ўсё яшчэ не сказалі нам. Раві ледзь не застрэліў нас. Вы ўжо адчуваеце тэму?»
  Караліна ціха гаварыла. «Мы ледзь не загінулі — у агні ў тых гарах і ў доме, калі ў Раві быў накіраваны пісталет». Яе вочы былі поўныя слёз. «Пажар, які вы ўладкавалі ў Старой бальніцы, мог забіць мяне, а таксама Джанет і Агнес».
  - прамармытала Ганна ў густы асадак гарбаты. «Агонь, ты мяне звальняеш?»
  Мэры скрывіўся. Было занадта шмат агню. Занадта шмат нават цяпер, паміж імі.
   «Праблема, Ганна, у тым, што ты не шкадуеш. Вы б зрабілі гэта зноў. Можа, не тое ж самае, але нешта такое ж безразважнае».
  - Небяспечна, - больш мякка сказала Кэралайн. Ганна падняла да яе руку, а потым адвяла яе ў бок. У Мэры быў апошні страх.
  «Ты воўк-адзіночка, Ганна. Не так, як мы».
  Яна не хацела гэтага казаць, бо не хацела верыць — што Ганна ніколі не будзе такой, як іншыя. Кіберведзьма, якая была ахвярай гандлю людзьмі, заўсёды будзе выбуханебяспечнай і непрадказальнай.
  Джэфрыс папярэджваў яе. Дзяцінства ў Ганны не было. Яна жыла — не, існавала , ад адной траўмы да другой. Яна была лясным агнём, які ніколі не магло быць стрымана. Нават цяпер яна не адмаўляла гэтага. Ніякіх пратэстаў супраць рэформы маладая жанчына, штурхнула нагой ножку стала.
  "Я не ведаю, што яшчэ сказаць", - сказала Мэры.
  Яна сапраўды не. Яна ніколі не ўпадала ў дэпрэсію, але гэты выпадак зрабіў яе дэпрэсіўнай. Яна была на самым дне ў Джона Уіткліфа, калі Кэралайн знайшла яе. Цяпер, на піку іх поспеху, Мэры затрымалася. Тая, якая заўсёды знаходзіла план, не мела плана.
  Яны сядзелі моўчкі пяць страшных хвілін. Слёзы цяклі па твары Караліны. Яна працягнула руку і схапіла другую пірожную Ганны. З лямантам яна пачала яго жэрці.
  «Не пераядай, Кэралайн», - сказала Мэры. Яна выняла вялікую порцыю з рук Кэралайн. «Не рабі гэтага. Вы сёння нічога не елі. Астатняе з'еш павольна».
  Яна сунула рассыпаныя рэшткі ў сумачку, стрымліваючы дрыжыкі. «Кэралайн, павольна. Жуйце, жуйце».
  З-за суседняга століка зірнула надакучлівая маці. Яна спрабавала прымусіць дзіця з'есці кавалачак тоста, а не размазаць ім варэнне па твары.
  «Чу-чу», - паклікаў хлопчык, на імгненне анёльска. «Чу-чу». Ён надзеў варэнне на кудзеры, як шапку. Схапіўшы яго, маці збянтэжана ўсміхнулася Мэры. Кэралайн галантна махнула рукой. Потым яна паклала апошні кавалак цеста.
  «Цху, чу», — сказала Мэры, вярнуўшыся да гумару.
  «Цху, чу», — пачуўся іншы голас. Кэралайн і Мэры глядзелі на Ганну, якая ўсміхалася. Потым яе твар стаў сур'ёзным. Яна злавіла абодвух з намаганнем сваіх наступных слоў.
  «Вы ведаеце, я... працягваў... справу. Я не адмовіўся… ад нашага плана».
  «Мы ведаем», — ціха сказала Мэры.
  «Нават калі я думаў, што вы абодва… ненавідзіце мяне».
  «Ніколі…»
  Мэры падняла руку, каб спыніць Кэралайн. Дайшла чарга да Ганны. «Гэта... каханне?»
  Мэры спалохалася. Кэралайн змахнула слёзы. Яна запытальна паглядзела на Марыю. Каханне? Працягваць без надзеі, у адзіноце. Ці дастаткова было? Гэта быў пачатак?
  - раз'юшана падумала Мэры. Не, думаць не атрымаецца. Як яна ставілася да гэтых дзвюх жанчын - бо яны былі парай, як ні кажы. Невылечная, незвычайная і патрэбная ёй.
  «Калі я паспрабую ўявіць, дзе мы былі ў гэтай справе...» яна не магла паверыць у тое, што збіралася сказаць, «значыць, мы былі... ну, я мяркую, звязаныя. Магчыма, ёсць нейкі давер, які захоўваецца, нават калі… не хапае… кансультацый».
  — працягвала Мэры. «Магчыма, гэта згуртаванасць... свайго роду. Не ведаю, ці хопіць».
  «Мы паспрабуем, ці не так?» Кэралайн паўтарыла няўпэўненасць Мэры. Ганна таксама кіўнула ў адказ. Іх звязвала няўпэўненасць, як і тое, што бяспечна правяла іх праз агонь. Сардэчна запрашаем у дваццаць першае стагоддзе, падумала Мэры.
  Агенцтва пачало знаходзіць сваю глыбіню. Нават у цемры невылечнага болю яны маглі дацягнуцца адно да аднаго. Мэры купіла яшчэ адну порцыю гарбаты. На гэты раз маўчанне было ласкавым.
  «Ведаеце, — у рэшце рэшт сказала Кэралайн, — тое, што маці Джуліяна сказала: «Усё будзе добра, і ўсё будзе добра».
   Ганна скрывіла вусны. «Гэта не той свет, у якім мы жывем».
  Мэры падумала аб тым, што анахарэт паслаў каштоўны скрутак алхіміі на дапамогу «школьнікам пор».
  «Наперадзе ў Агенцтва шмат працы», — сказала яна.
  КАНЕЦ Oc
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"