Фаўлер Крыстафер : другие произведения.

Адзінокі час (Браянт і Мэй, №16)

Самиздат: [Регистрация] [Найти] [Рейтинги] [Обсуждения] [Новинки] [Обзоры] [Помощь|Техвопросы]
Ссылки:
Школа кожевенного мастерства: сумки, ремни своими руками
 Ваша оценка:

  
  
  Самотны Гадзіну
  
  КРЫСТАФЕР ФАУЛЕР
  
  
  
  Змест
  
  
  
  1. ЛЯТУЧЫЯ МЫШЫ
  
  2. СПРАВАЗДАЧА
  
  3. ПІСТАЛЕТ
  
  4. РЫТУАЛ
  
  5. БУРА
  
  6. СУД
  
  7. АБРАД
  
  8. ГАРУСПИК
  
  9. ВЫРАТАВАННЕ
  
  10: ВЯТРАК
  
  11: ТРУП
  
  12: КАВА
  
  13: ПАДЛУЧЭННЕ
  
  14: АДЗІН
  
  15: ПЕРАПЫНАК
  
  16: МЭТА
  
  17: ДОМ
  
  18. КАНФІДЭНЦЫЯЛЬНАСЦЬ
  
  19: ЗМЕНА
  
  20: ТЭКСТ
  
  21: НОЧ
  
  22: ГУЛЕЦ
  
  23: САКРЭТ
  
  24: УСПАМІН
  
  25: ПОЗНА
  
  26: ПОЛЫМЯ
  
  27: СЦЭНАР
  
  28: ЗА КУЛІСАМІ
  
  29: ПРЫЁМ
  
  30: КАНТАКТ
  
  31: УАЙТЧЕПЕЛ
  
  32: БАГАТЫ
  
  33: FLÂNEUR
  
  34. КОДЭКСЫ
  
  35: ЖЫВАПІС
  
  36: РЭЗЕРВУАР
  
  37: БАЛЬНІЦА
  
  38: ЗНІКЛЫ БЕЗ ВЕСТАК
  
  39: ШПІЁН
  
  40: САЛДАТ
  
  41: БЛІЖЭЙ
  
  42: ТАКСІЧНЫ
  
  43: МЯСА
  
  44. КРАДЗЕЖ З УЗЛОМАМ
  
  45. КАРУПЦЫЯ
  
  46: ЗАКЛАДНІК
  
  47: ЧАТ
  
  48. АРЫШТ
  
  49: КАНЧАТАК
  
  50: НАСТУПНЫ
  
  ПАДЗЯКІ
  
  
  
  
  
  OceanofPDF.com
  
  ІНФАРМАЦЫЯ ПРА АЎТАРА
  
  Крыстафер Фаулер - аўтар больш за сорак раманаў (у шаснаццаці з якіх распавядаецца пра дэтэктывах Брайанте і Мэй і Аддзеле па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў) і мноства зборнікаў апавяданняў. Шматразовы лаўрэат прэміі, у тым ліку жаданага CWA "Кінжал у бібліятэцы", Крыс таксама напісаў сцэнары, відэагульні, графічныя раманы, аўдыёспектакль і два нашумелых мемуара, "Разносчык газет" і "Кіношны фрык"............."............." Яго апошняя навукова-папулярная кніга - "Кніга забытых аўтараў". Крыс дзеліць свой час паміж лонданскім Кінгс-Крос і Барселонай. Вы можаце даведацца больш, наведаўшы яго вэб-сайт і падпісаўшыся на яго ў Twitter.
  
  OceanofPDF.com
  
  Таксама аўтар : Крыстафер Фаулер,
  
  з удзелам Брайант і Мэй
  
  ДОМ У ПОЎНАЙ ЦЕМРЫ
  
  ВОДНАЯ ПАКОЙ
  
  СЕМДЗЕСЯТ СЕМ ГАДЗІН
  
  ДЕСЯТИСЕКУНДНАЯ ЛЕСВІЦА
  
  БЕЛЫ КАЛІДОР
  
  ВІКТОРЫЯ ЗНІКАЕ
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ НА СВАБОДЗЕ
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ СЫШЛІ З РЭЕК
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ І ПАМЯЦЬ АБ КРЫВІ
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ І НЯБАЧНЫ КОД
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ – КРЫВАЦЕЧНЫЯ СЭРЦА
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ – ПАЛЫМЯНЫ ЧАЛАВЕК
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ – ДЗІЎНЫ ПРЫЛІЎ
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ – ДЗІКАЯ ПАЛАТА
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ – ЛЮСТРАНЫ ЗАЛА
  
  Кароткія Апавяданні
  
  БРАЙАНТ І МЭЙ – СЛАВА ЛОНДАНА
  
  Мемуары
  
  РАЗНОСЧЫК ГАЗЕТ
  
  КІНОШНЫ ВЫРАДАК
  
  Для атрымання дадатковай інфармацыі аб, быў крыстафер Фаулере і яго кнігах наведайце яго вэб-сайт па адрасе: www.christopherfowler.co.uk
  
  Твітэр: Своеасаблівы
  
  OceanofPDF.com
  
  Прысвячаецца Дарреллу і Леслі, бонвиванам
  
  OceanofPDF.com
  
  У свеце ёсць два месцы, дзе мужчыны могуць найбольш эфектыўна знікаць – Лонданскі сіці і Паўднёвыя мора.
  
  ХЭРМАНА МЭЛВИЛЛ
  
  Усе цуды знаходзяцца ў двух кроках ад вакзала Кінгс-Крос.
  
  РУТУР МСЯМЯНКА
  
  OceanofPDF.com
  1
  ЛЯТУЧЫЯ МЫШЫ
  
  Урывак з сцэнара пешаходнага гіда Артура Брайант 'Своеасаблівы Лондан" (Хэмпстэд-Хіт, 2 гадзіны, трывалая абутак)
  
  Начны Лондан - гэта мора барвовых вачэй.
  
  Паглядзіце – вы можаце ўбачыць іх паўсюль. Яны глядзяць ўніз з беззвездного неба, згрупаваныя гэтак жа шчыльна, як шпількі на карце сузор'яў. Яны адзначаюць верхавіны кранаў, якія дрэйфуюць ў начных плынях і крадуцца па горадзе, як металічныя багамолы, заўсёды прыадчыніўшы адзін чырвоны вачэй, каб назіраць за вуліцамі.
  
  Жураўлі - дакладная прыкмета таго, што, што б вы ні чыталі ці чулі аб зваротным, Лондан квітнее. Лондан заўсёды квітнее з-за таго, дзе ён знаходзіцца, якім ён быў і якім стаў, велізарны дом для амаль дзевяці мільёнаў чалавек.
  
  Дамы і спадары, мяне завуць містэр Артур Брайант, і я буду вашым гідам па начным мегаполісе. Калі глядзець адсюль, з Хэмпстэд-Хіт, то магістралі Лондана пераплецены, як вены. Вунь там знаходзіцца сэрца горада, плошча Пікадзілі, электрычная сонечная ўспышка, якая сцірае сутачны цыкл, яе дыёды разганяюць цені і адганяюць зламыснікаў. Хто б мог падумаць, што камандас з Пиккадилли, гэтыя вясёлыя дзяўчынкі, якія хаваліся пад аркамі на паўночнай баку цырка, будуць выцесненыя святлівай рэкламай гамбургераў?
  
  Але паглядзіце, недалёка адсюль ёсць ўчасткі, цёмныя, як страчаныя старонкі гісторыі. Гайд, Грын, Риджентс, Батэрс, начныя паркі адсутнічаюць на карце асвятлення Лондана. Мы стаім на поўнач ад іх, на самым вялікім і цёмным пустцы з усіх: Хэмпстэд-Хіт.
  
  Калі-то вересковая пустку была густым лесам, домам для дагістарычных плямёнаў, охотившихся на дзікоў. Рымляне праклалі праз яе дарогу, і тыя, хто баяўся Чорнай Смерці, хаваліся на ёй. У 1584 годзе быў пабудаваны велізарны маяк, каб папярэдзіць нас аб высадцы іспанскай армады. Тут рос такі велізарны вяз, што ўнутры яго былі сорак дзве прыступкі, вядучыя на назіральную пляцоўку, на якой маглі размясціцца дваццаць назіральнікаў. Кожны раз, калі прадказвалі канец святла, лонданцы прыходзілі на пустку. Бунтаўшчыкі Гордана накіроўваліся сюды, але іх адцягнула бясплатнае піва ў гасцініцы "Іспанцы". Сустракаліся літаратурныя клубы, біліся дуэлянты, а падчас Вялікай чумы сюды перанеслі залу суда пад палатном, стварыўшы 'Шпацыр суддзяў'. Па гэты дзень у хіце па-ранейшаму праводзяцца святочныя кірмашы, а 'Хэмпстеды' па-ранейшаму на жаргоне рыфмуюцца з пазначэннем зубоў.
  
  Начныя дамы звычайна сустракаліся ў прыцемках на сцяжынках у пусткі. Яны прыходзілі, узброеныя інфрачырвонымі камерамі, дэтэктарамі руху, святлівымі палачкамі, нататнікамі і фляжками з гарбатай. Зімой яны сустракаліся толькі раз у месяц з-за зніжэння начной актыўнасці. Сёння вечарам яны сабраліся незвычайна позна, таму што павінна было быць бясхмарнае неба і поўная месяц, а змена Памэлы ў бальніцы сканчалася толькі ў 2.00 ночы.
  
  Мацільда была там першай, таму што заўсёды прыходзіла крыху раней. Яна працавала валанцёрам у мясцовай службе выратавання дзікай прыроды, што азначала гатоўнасць адвезці вожыка ў шпіталь для жывёл у поўнач, так што падобны від дзейнасці здаваўся ёй зусім нармальным. Спарроу яшчэ не з'явіўся, але было чуваць, як ён продирается скрозь падлесак на адлегласці ста ярдаў. Памэла прыбыла са спартовай торбай за спіной і святлодыёдным ліхтарыкам на павязцы. Яна была іх самаабвешчаным лідэрам, таму што была самай старэйшай і доследнай. У апошні час яна стала назойлівай, таму што жыццё пачатку расчароўваць яе. У Спарроу было сімпотнае тварык, але, здавалася, нішто не магло скінуць яе вагу. Мацільда хацела як лепш. Усе трое былі апранутыя ў чорнае і гаварылі ціха, як сакрэтныя агенты на начным заданні.
  
  'Гэта, павінна быць, Спарроу,' выказала здагадку Памэла, прыслухоўваючыся да трэску сухіх галінак, якія ляцяць у іх бок. 'Яна сляпая, як сам-ведаеш-што, і не вельмі-то лёгка трымаецца на нагах.
  
  'Нас толькі трое? - Спытала Мацільда. 'Дзе астатнія? Што здарылася з той жанчынай з трывожным носам?
  
  'Ніякага пачуцця адказнасці'. Памэла паставіла сваю торбу. 'Я не разумею, навошта людзі падпісваюцца на што-то, калі яны не збіраюцца даводзіць гэта да канца. Місіс Хардвік перастала прыходзіць, нават не спытаўшы вашага дазволу.
  
  'Яна трапіла ў бальніцу,' сказала Мацільда.
  
  'Яна магла б сказаць мне.
  
  'Яна не выходзіла адтуль.
  
  'А' Памэла здзівілася. 'Я не ведала, што яна хворая.
  
  'Яе там не было. Яна ўзяла бурачны салата для сяброўкі і падхапіла сэпсіс на калясцы.
  
  Побач з імі ў каскадзе зламаных галінак з'явіўся Спарроу. 'Мы адзіныя? Мяркую, для большасці ўжо занадта позна. У іх няма магчымасці вярнуцца дадому. Яна змахнула з грудзей кавалачкі кары. 'Я паднялася на гэты пагорак на ровары. У мяне ікры як бетонныя.
  
  'Што гэта за дзіўны пах?' спытала Памэла.
  
  'Напэўна, гэта я. 'Спарроу праверыла сваю сумку. 'У мяне ёсць вегетарыянская карбанарыяў ў пластыкавай ўпакоўцы, але вечка адкінутая.
  
  'Калі мы хочам знайсці зімовы курасадні, нам варта прылятаць у прыцемках", - сказала Мацільда. 'Лепш, калі калонія актыўная'.
  
  'Мы ўжо ведаем, дзе знаходзіцца калонія,' патлумачыла Памэла. 'Нам трэба нанесці на карту месцы гнездавання. Я ведаю, што ўжо позна, але вы абодва сказалі, што не пярэчыце прыходзіць у любы час ночы. Верабей, ты не змог бы нарабіць больш шуму, нават калі б прыехаў на JCB.'
  
  Спарроу прыбрала лісце остролиста са сваіх валасоў. - Я нічога не магла з сабой парабіць. Новыя кантакты. У мяне ёсць запасныя. Я збілася з шляху.
  
  'Табе не трэба было ствараць новую. Мы не павінны былі нічога парушаць. Памэла пахітала галавой. Нязграбны і які імкнецца дагадзіць, Спарроу быў падобны не столькі на маленькую птушачку, колькі на лабрадора, якога занадта доўга трымалі ў маленькай кватэрцы.
  
  Памэла павярнулася да Мацільда. 'Мы павінны прадставіць наш план дзеянняў па захаванні біяразнастайнасці да канца тыдня, інакш мы не зможам прэтэндаваць на фінансаванне. LBG атрымае ўсё.
  
  Лонданская група лятучых мышэй нястомна працавала над абаронай сталічнай папуляцыі ноктулей, пипистрелей, серотинов, лятучых мышэй Наттерера і Добентона, але існавала шмат іншых груп-ізгояў, адной з якіх былі Дамы Ночы.
  
  Па меншай меры яшчэ дзевяць арганізацый былі раскіданыя па ўсім Вялікім Лондане ад Остерли-парку да Окслес-Вуда, і іх сябры маглі праяўляць крайнюю тэрытарыяльнасць. Гэтая група пачыналася як падстава, каб збегчы ад мужоў, партнёраў і дзяцей, але ператварылася ў дабрачынную дзейнасць, якая ўключала арганізацыю паўночных прагулак, вясёлых прабежак, заплываў і даследаванняў лятучых мышэй. Памэла была неутомима, што рабіла яе стомнай.
  
  'Ужо так позна. 'Мацільда порылась ў заплечніку ў пошуках чаго-небудзь выпіць. 'Звычайна я не ўстаю ў гэты час. Ты не сумуеш па сну?
  
  'У мяне бессань. 'У вуснах Спарроу гэта прагучала так, нібы ты што-то подхватываешь.
  
  'Ты ведаеш, што Алфи сказаў мне сёння раніцай?' - сказала Памэла. "Урад павінен сабраць усіх бедных людзей і змясціць іх у лагеры". Я не ведаю, адкуль ён гэта бярэ. Яму адзінаццаць, і ў яго ёсць задаткі серыйнага забойцы.'
  
  'У ім сапраўды ёсць што-то ад ночы, ці не так?' бездапаможна спытала Мацільда. - Я спадзяюся, дзеля твайго ж дабра, што гэта проста этап. Ён супакоіцца, як толькі навучыцца мастурбаваць. Яна зазірнула ў свае запісы. 'Скажы мне, што мы больш не будзем займацца пипистрелями'. Пипистрели былі шчаслівыя уладкоўвацца на начлег у гарадскіх раёнах, пад карнізамі і адхонамі, так што іх можна было знайсці ў любой частцы горада, што якім-небудзь чынам рабіла іх менш цікавымі.
  
  'Ты што, ніколі не чытаеш свае электронныя лісты? Памэла павярнула да яго ліхтар.
  
  'Няма асаблівага сэнсу выходзіць на вуліцу ў гэты час года", - сказаў Спарроу.
  
  'Чаму няма? - Спытала Мацільда.
  
  'Зімовая спячка. Яны праводзяць шэсць месяцаў у сне. З такім жа поспехам мы маглі б паляваць на чарапах.
  
  'Чарапахі не жывуць на дрэвах,' разгублена сказала Мацільда.
  
  'Мацільда, ты памятаеш, што я казала табе пра мысленні,' нагадала ёй Памэла. 'У нас ёсць лятучая мыш Брандта. Малюсенькая і вельмі рэдкая. Па гэты бок ад вады ёсць група ясені. Мы думаем, што гэта павінна быць там, але мы не ведаем напэўна,.'
  
  'Толькі адзін?' спытала Мацільда.
  
  Памэла закаціла вочы. - Адкуль мне ведаць? У лесе прама перад сажалкамі быў заўважаны брандт, і менавіта таму мы вызваліся пашукаць яго маленькі дом.'
  
  Мацільда настойвала. 'Калі гэта ўсяго толькі малюсенькая лятучая мыш, як мы павінны знайсці яе гняздо?
  
  'Яны вельмі характэрныя. Увесь сэнс прыбыцця так позна - пераканацца, што мы не парушым схему іх палёту", - патлумачыла Памэла як мага больш старанна. 'У мяне есць схема. 'Яна разгарнула ліст паперы з нецікавым малюнкам у цэнтры, паказваюць вельмі вялікае дрэва і вельмі маленькую дзірку.
  
  Мацільда памятала, калі ў групе было пятнаццаць жанчын, разгуливавших у залацістых летніх прыцемках, але цяпер лятучых мышэй было менш, і валанцёры-назіральнікі адчувалі, што ў іх ёсць справы больш важна, чым каталягізаваць лятучых мышэй.
  
  'Вы заўважылі, што, калі вы едзеце да мора, у вас больш не бывае насякомых на ветравым шкле?' - заўважыла яна. 'Вось чаму знікаюць лятучыя мышы. Адкуль мы наогул ведаем, што гэта 'Брандт"?
  
  'Хто-то знайшоў мёртвую,' патлумачыла Памэла. 'Яна была вельмі старой.
  
  'І што з таго?
  
  'Лятучыя мышы Брандта жывуць даўжэй, чым любы іншы выгляд, таму мы можам навучыцца ў іх мноства цікавых і карысных рэчаў'. Памэла адчувала нуду настаўніка, які тлумачыць прывабнасць мёртвага мовы. 'Што, Спарроу? Табе не абавязкова падымаць руку.
  
  'Гэта праўда, што лятучыя мышы займаюцца сэксам ўніз галавой?
  
  'Так, і яны могуць ёсць па тры тысячы разоў за ноч, зусім як мой муж. Астатнія ўтаропіліся на яго з неразуменнем. Памэла здзіўлялася, чаму яна непакоіцца. Верная, безнадзейная Мацільда нічога не разумела, Спарроу была нясмелай, як нядаўна пабітая котка, і ніхто з іх не разумеў яе жартаў. 'Давай, разыдземся. Спарроу, я хачу, каб ты спусціўся да возера. Мы скончым да чатырох.'
  
  Спарроу на імгненне спыніўся і цяжка ўздыхнуў. "Ведаеце, часам я думаю, што гэта цудоўна, што мы дапамагаем абараняць гарадскую біясферу, але часам я думаю, што гэта, ці ведаеце, лятучыя мышы'.
  
  Дамы прабіраліся па палосцы зямлі, прарэзанай паміж рябинами і клёнамі. Меркаваны маршрут палёту Брандта быў адзначаны на карце Памэлы. Як толькі яны ўтрох дабраліся да цэнтральнай лясной сцежкі, яны падзяліліся і заслупавалі сваю тэрыторыю. Яны мінулі іншыя гнязда лятучых мышэй у дятлиных норах і гнілых месцах. Місія Дам заключалася ў тым, каб запісаць усе верагодныя месцазнаходжання і супаставіць іх з траекторыямі палёту. З такім жа поспехам яны маглі б зрабіць гэта днём, але Памеле вельмі хацелася, каб яны прадставілі сябе ў Instagram як дрэнныя дзяўчынкі з свету лятучых мышэй. Нейкім незразумелым чынам гэта кампенсавала нясмеласць яе шлюбу.
  
  Дамовіўшыся аб часе сустрэчы, Дамы падзяліліся і накіраваліся ў розныя бакі.
  
  Спарроу трымала ліхтарык нізка, выглядаючы трусіныя норы. Быў новы год, і яна адчувала диспепсию і стомленасць. Каляды з бацькамі цяжка ціснула на яе. З привычностью аўтобусаў пачаліся звычайныя спрэчкі: чаму яна не можа ўладкавацца на адной працы, чаму яна зноў не паспрабуе сесці на дыету і, з змрочнай непазбежнасцю, чаму яна не сустрэла каго-небудзь прыемнага?
  
  На жаль, яе апошні "хто-то добры' жыў у Ньюкасле і мог бачыць яе толькі ў тым выпадку, калі яна кожны раз прыязджала туды. Іх адносіны працягваліся да таго часу, пакуль яна не сказала яму, што не збіраецца плаціць яшчэ цэлае стан за тое, каб перасесці на іншы аўтобус дзе-небудзь за межамі Дарлінгтона. Здавалася, яго гэта не турбавала.
  
  Яна апусцілася на пень засохлага дуба і стала глядзець на далёкі поблескивающий сажалка. Аблокі разышліся, як падзеленыя крыгі, адкрыўшы месяц памерам з абедзенны талерку. Святло залівала траву, ператвараючы схіл ў свеціцца прыліў, як быццам пейзаж быў асветлены знутры.
  
  Што-то прошуршало ў высокай траве. З высокай галінкі саскочыла сава. Пачуўся пранізлівы піск і драпанне, і яна пырхнула са сваёй пухнатай здабычай.
  
  Спарроу пацягнула маланку курткі вышэй. Паветра быў вільготным і халодным, ад якога прабірала да касцей. Тут пахла суглінкі, грыбком і вільготнай глінай - спецыфічны пах, які заўсёды прымушаў яе думаць аб лонданскіх цаглінах. Бабуля расказвала ёй, што калі-то прыгарады кішэлі дзікай прыродай: жукамі-аленямі, карчом жучкамі, кратамі, вужамі, вожыкамі і черепаховыми матылькамі, якіх павольна нішчылі машыны і бетон. Здавалася правільным зрабіць што-тое, што дапамагло б аднавіць натуральны баланс, хоць бы трохі.
  
  Гэта было тое занятак, да якога яна спрабавала прыцягнуць свайго старэйшага брата. Джэймсу так дадзеў свет, што нішто не падыходзіла яму. Застаўшыся без сяброў, без працы і, нарэшце, без прытулку, ён вярнуўся з Гоа, каб зноў пагасціць у яе. Яна не змагла б вынесці яшчэ шмат позніх начэй, седзячы на падлозе з бутэлькай таннага віна, слухаючы, як ён тлумачыць, што не так з светам, пакуль стварае сваё мастацтва, якое нязменна складалася з непрыстойнасцей, нацарапанных на калажах, сабраных з парнаграфічных часопісаў. Яна заўсёды была начны савой, але ўзяла за правіла класціся спаць да таго, як ён разгорне маленькі скураны мяшочак, які заўсёды быў побач з ім. Не было сэнсу ўгаворваць яго спыніцца. Ён быў прыроджаным наркаманам і цягнуўся да наркотыкаў, як качка на вадзе. У апошні час ён пачаў нядбайна пакідаць доказы па кватэры. Рэчыва было небяспечным. Яна павінна была выцягнуць яго адсюль, але куды ён мог пайсці?
  
  Яна ведала, што ў яе сумцы быў тоблероне, і отламывала кавалачак за кавалачкам, пакуль ён не скончыўся. Яна паспрабавала ідэнтыфікаваць лісце, выбраныя пры святле ліхтарыка, і пацярпела няўдачу. На дрэвах ішоў прывідны дождж, не зусім сухі, не па-сапраўднаму мокры, але час ад часу згіналіся галіны і з іх сцякала вада. Ўмераны клімат, заўсёды казала яе маці, вось чаму рымляне абралі менавіта яго. Сям'я, падумала яна, яны кажуць табе што заўгодна, толькі б ты заставалася там, дзе ты ёсць.
  
  Лёгкага ветрыку было дастаткова, каб прымусіць дрэвы нашэптваць сакрэты. Яе думкі блукалі. Яна адправілася туды, дзе ніколі не была, на гарачы, яркі бераг мора з пальмамі і чарапахамі. Яна падазравала, што тая храпе.
  
  Затрашчаў куст остролиста. Што-то віскнула і смолкло. Яна рэзка прачнулася і праверыла тэлефон. Было без чвэрці тры. Ні ад Памэлы, ні ад Мацільды не даносілася ні гуку. Яны абодва былі старэйшыя за, з пренебрежительными мужамі і цяжкімі дзецьмі. Для іх гэтыя экспедыцыі былі выратавальнымі коламі, якія вядуць да разважнасці. Спарроу пакутавала бессанню, таму што пакутавала ад апноэ ў сне, і начныя гадзіны ціснулі на яе цяжкім цяжарам, калі ёй было няма чаго рабіць.
  
  Яна дастала палявы бінокль і паспрабавала разгледзець дрэвы, але ноч і імжа хавалі ўсё. Памэла адзначыла некалькі магчымых месцаў для начлегу. Пры святле ліхтарыка яна намалявала некалькі траекторый палёту над сажалкамі, якія вядуць вакол шэрагу зарослых арак з чырвонай цэглы, дзе можна было знайсці матылькоў, мошак і жукоў. Зачыніўшы ручку вечкам, яна паклала нататнік над пакета і наліла гарбаты з тэрмаса.
  
  Пачуўся новы гук. Што-то буйней барсука або нават аленя. Яна дастала карбонару і паспрабавала ціхенька зняць вечка з пластыкавай посуду. Яна не памятала, каб брала відэлец. Яшчэ адзін шоргат. Яна паставіла кантэйнер на зямлю. Магчыма, было б лепш знайсці астатніх і застацца з імі. Покрыва цемры размыты контуры. Немагчыма было сказаць, дзе ўсё канчалася і пачыналася.
  
  Яна спрабавала вырашыць, як ёй лепш паступіць, калі падняла вочы і ўбачыла, што нехта пільна глядзіць на яе. Мужчына быў так уражаны, убачыўшы яе, і знік з-пад увагі, схаваўшыся ў зарасніках мокрага жаўтазелю.
  
  Перш чым Спарроу паспела зачыніць рот, ён зноў выскачыў і, спатыкаючыся, накіраваўся да яе. Цяпер ён быў не больш чым у дзесяці футах ад яе. Пачуўся шоргат лістоты, калі ён зноў упаў.
  
  "Калі ён шукае лятучых мышэй, то робіць гэта не вельмі прафесійна", - падумала яна.
  
  Мужчына зноў паўстаў прама перад ёй з зараснікаў трыснёга, прымусіўшы яе падскочыць. У яго было неверагодна худы, падобнае на чэрап твар і вялізныя вочы. Ён з цяжкасцю падняўся на ногі. Ён быў падобны на шкілет, малады індзеец, з акуратна падстрыжанай бародкай і спалоханым выразам твару.
  
  Другая постаць аддзялілася ад паўцені бліжэйшых кустоў. Яна натыкнулася на нейкія нізкія галінкі і вылаялася. Воробушку стала цікава, колькі тут яшчэ людзей. Малады індзеец пракрычаў нешта неразборліва, але лёгка зразумелая. Яму патрэбна была дапамога.
  
  'З табой усё ў парадку?' - спытала яна. Яна паняцця не мела, што ён сказаў у адказ – гэта гучала як сумесь англійскай і хіндзі, – але ён быў відавочна напалоханы.
  
  Перш чым ён паспеў загаварыць зноў, пачуўся храбусценне галінак і лісця, і ён зноў знік з-пад увагі. Па шуму якія ірвуцца папараці і шевелению папараці яна зразумела, што яго цягнуць назад. Істота, тянувшее яго (яна з цяжкасцю магла ўявіць, што гэта чалавек), павольна разгарнулася ў пляме месяцовага святла і злосна уставилось на яе зверху ўніз. Яно было апранута ў доўгую чорную поўсць і было падобна на свінню. У адной руцэ ён трымаў срэбнае дзіда.
  
  Гэта дэманічнае бачанне было проста занадта экзатычным для Спарроу. З лямантам, заселі ў яе ў горле, яна ўстала, схапіла сваю торбу і пабегла, прадзіраючыся скрозь траву і кусты, а шыпы зімовых галінак чапляліся за яе вопратку. Яна карабкалась па ўзгорках і канавам, у галаве ў яе не было ні адной думкі, акрамя як прыбрацца як мага далей ад таго, што рабілі гэтыя людзі.
  
  Яна не засталася, каб убачыць, як істота, падобнае на свінню, падскочыў на спіну сваёй ахвяры і накінуў ёй вяроўку на шыю, нібы прывязваючы бычка, туга зацягнуўшы яе, калі ён падымаў бездапаможнага маладога чалавека з зямлі за шыю.
  
  Толькі дабраўшыся да галоўнай дарогі, яна зразумела, што забыла свой нататнік. Калі ёй, нарэшце, удалося знайсці Памэлу і Мацільду, яны, здавалася, былі менш занепакоеныя яе галюцынацыяй, чым тым фактам, што яна страціла дзённік лятучых мышэй. Памэла апурыста сказала ёй, што занадта шмат ежы можа разыграць ўяўленне.
  
  Засмучаная, Спарроу пакінула астатніх і паехала дадому на ровары. Начным знаходжанні лятучай мышы Брандта было наканавана застацца незаўважаным. Дзённік, як аказалася, не ўяўляў цікавасці для тых, хто не быў аматарам кажаноў, але ў ім сапраўды былі пазначаны імя і адрас Спарроу, факт, які быў адзначаны чалавекам-свіннёй, якога звалі Х'юга Блэйк.
  
  Сафі Уорд не ведала гэтага, але яна набліжалася да таго месца, дзе чатыры гадзіны таму Спарроу сутыкнуўся з нечаканай начной актыўнасцю на пусткі.
  
  Яе падарожжа сюды было зроблена з-за прынятага па п'яні рашэнні ў напярэдадні Новага года, калі яе муж клапатліва даў ёй парады, як лепш выглядаць у прысутнасьці яго сяброў. У гэтым годзе яна набярэ форму і пакажа яму, хто тут галоўны. Яна вырашыла пачаць з ранняга ранішняга рэжыму і з гэтай мэтай набыла фітнес-бранзалет, пару лайкровых шорт hi-vis lemon, спартыўны бюстгальтар, красоўкі, спартыўны топ з микроткани і спартыўную сумку. Затым яна падумала аб тым, якое практыкаванне ёй варта паспрабаваць. Бег здаваўся добрай ідэяй, таму што ты магла спыніцца, калі захочаш, не падвяргаючыся асуджэнню, і не трэба было прымаць душ на вачах у іншых людзей. Яна старанна спланавала свой маршрут.
  
  Не прайшло і дваццаці хвілін пасля яе першай прабежкі, як усё пайшло наперакасяк. Спачатку яна зачапілася топам за галінку і паслізнулася на шматку бруду, а цяпер безнадзейна заблудзілася.
  
  Было яшчэ не зусім светла, і ў 7.55 раніцы лес здаваўся казачным. Шматкі малочнага пара ахутвалі падставы дрэў, расступіліся і тулячыся ззаду яе, калі яна прабіралася скрозь іх.
  
  Вересковая пустку была агульнавядома складанай для перамяшчэння ў паўзмроку. Изрытые ямамі дарожкі перасякаліся адзін з адным і загіналіся таму заблытанымі завесамі, прыводзячы да зарасьнікаў лістоты, настолькі ідэнтычным, што іх, магчыма, купіў аматар мадэляў жалезных дарог для стварэння схемы шляху. Было больш верагоднасці зламаць шчыкалатку аб напалову пагружаны ў ваду корань, чым аднавіць фізічную форму.
  
  Калі Сафі прабягала міма смяротнай на выгляд куста остролиста, які, яна была ўпэўненая, бачыла некалькі разоў раней, яе спыніла сцяжынка, якая падзялялася і выгіналася на тры розных маршруту, усе яны вялі пад ўхіл.
  
  Хоць яе пачуццё напрамкі было слабым, яна была цалкам упэўненая, што ёй трэба падымацца да сваёй машыне. У рэшце рэшт, гэта быў толькі яе першы дзень. Яна задыхаліся і адчувала сябе ўсхваляванай. Яе муж прапанаваў ёй пачаць з прабежкі трушком па закутках, але гэта здавалася такой марнатраўнай марнаваннем прыроды. Хіт, шырокая лонданская пустку на вяршыні пагорка, праіснавала больш за тысячагоддзя. Тут можна было хадзіць цэлы дзень, не падвойваючы свае сляды, але гэта была, відавочна, не траса для бегу трушком для пачаткоўцаў.
  
  Сафі павярнулася, спрабуючы зарыентавацца. Яна ніколі не была ў ладах з прыродай. Усе дрэвы выглядалі аднолькава, хоць яна была цалкам упэўненая, што цяпер побач з ёй была вярба. Яго тонкія галіны былі выгнутыя, як канчукі, ствараючы натуральныя заслоны, дастаткова шчыльныя, каб хаваць ...
  
  ... цела.
  
  Ён вісеў уніз галавой ўнутры вярбы, як чалавек-кажан. Яго лодыжкі былі звязаны сінім нейлонавы шнур, тыльныя бакі далоняў дакраналіся да зямлі. Іншы канец нейлонавай вяроўкі быў абвязаны вузлом вакол ствала дрэва. Павешаны быў хударлявым маладым індзейцам, апранутым у бледна-блакітную працоўную кашулю і даволі старамодныя цёмна-сінія штаны.
  
  Сафі паглядзела на свае ногі. На яе новых красоўках "Найк" цяпер красавалася палоска крыві. Яна стаяла ў цёмнай лужыне.
  
  Яна падумала аб тым, каб дапамагчы яму спусціцца, пакуль не ўбачыла дзірку ў яго костлявом горле. З яе выцекла згуслая кроў. Пракол выглядаў глыбокім. Сафі асцярожна выбралася з лужыны крыві і намацала свой тэлефон. Будучы медсястрой у найбліжэйшай Каралеўскай бясплатнай бальніцы, яна прывыкла да смяротным візітам, хоць звычайна яны прыцягвалі яе ўвагу ў акуратнай белай пасцелі, а не ў падвешаных за ножкі дрэвах.
  
  Пасля яна прызналася, што, хоць ёй і прыходзіла ў галаву, што нападнік, магчыма, усё яшчэ знаходзіцца паблізу, цікаўнасць ўзяло верх над ёй. Яна паспрабавала разгледзець, засталіся прыкметы жыцця ў вісеў целе.
  
  Скрозь дрэвы пачаў прабівацца святло. Яе першая спроба візуальнай дыягностыкі выключыла які-небудзь дурны няшчасны выпадак і была накіравана на самагубства, якое хутка было зменена на забойства, калі яна зразумела, што небарака не змог бы скончыць з сабой такім чынам.
  
  У падстрыжанай траве пад ім не было нажа, але вакол валялася мноства іншых дзіўных прадметаў. Яе правая пятка зачапіла нешта круглае і цвёрдае – чырвоную царкоўную свечку, напалову закапаная ў якая апала лістоту. Калі яна азірнулася, то ўбачыла, што амаль тузін свечак была стаяла так па крузе перад павешаным чалавекам. Дзве з іх усё яшчэ гарэлі побач з кучай абезгалоўленых лялек, парай перавернутых распяццяў і змяінай скурай.
  
  Выклікаць "хуткую дапамогу" не было сэнсу. Замест гэтага яна патэлефанавала ў паліцыю, але, паколькі было ранняе нядзельная раніца, яе затрымалі. Музыка падазрона нагадвала песню Морысі 'First of the Gang to Die'.
  
  Пакуль яна чакала, яна адступіла на крок і паглядзела на цела. Яго ўзнялі дастаткова высока, каб яго горла аказалася на ўзроўні вачэй. Яго вочы былі шырока раскрытыя і здзіўлены. Якое-то маленькае баязьлівае казурка, жучок або нават малюсенькая лятучая мыш, вылецела з яго адкрытага рота.
  
  Сафі Уорд ў рэшце рэшт разгубілася, абдумаўшы гэтыя дзіўныя дэталі, таму што тое, на што яна натыкнулася, было не проста сцэнай гвалту, а актам вар'яцтва.
  
  OceanofPDF.com
  2
  Паведаміць
  
  Райманд Ленд сядзеў, гледзячы на пляж з белым пяском, абрамлены высокімі какосавымі пальмамі. Сонца падымалася ў чыстым блакітным небе, абяцаючы яшчэ адзін гарачы дзень, і толькі адно невялікае воблачка бачылася на марскім гарызонце. Ён быў у Мексіцы, на паўвостраве Юкатан, экалагічна абароненым ўзбярэжжа, якое было домам для многіх міль некранутай берагавой лініі, экзатычных трапічных птушак і адной з лепшых кухняў свету.
  
  Ён разважаў аб тым, што б з'есці на абед, і ўжо звузіў выбар да чырвонага люциана або васьмінога, калі заўважыў, што маленькае шэрае воблачка стала нашмат больш. На пясок легла цёмная цень. Калі ён зноў падняў вочы, то быў узрушаны, убачыўшы, што яна заняла ўсё неба.
  
  Узіраючыся ў шчыльную масу вугальнага колеру, ён пачаў адрозніваць у ёй твар. Твар быў пухлым і маршчыністым, з нявіннымі блакітнымі вачыма, на ім быў паласаты шалік (часткова распусцілася) і пакамячаная фетравы капялюш. Прагрымеў гром, і пайшоў дождж.
  
  Здрыгануўшыся, Лэнд прачнуўся і выявіў, што ўсё яшчэ глядзіць на пустынны пляж на застаўцы свайго ноўтбука. Ён павярнуўся ў крэсле і сонным поглядам выглянуў з акна свайго офіса на Кінгс-Крос, Лондан. Аднаногі голуб Стампи ўтаропіўся на яго скрозь забрызганное дажджом шкло злосным аранжавым вокам. З глыбокім, стомленым ад свету уздыхам Лэнд вярнуўся да клавіятуры і пачаў друкаваць.
  
  АДДЗЕЛ ПА РАССЛЕДАВАННІ АСОБА ВАЖНЫХ ЗЛАЧЫНСТВАЎ
  
  Спецыялізаванае падраздзяленне паліцыі Лондана, у кампетэнцыю якога ўваходзіць прадухіленне або спыненне любых актаў грамадскага абурэння або гвалтоўных беспарадкаў, учыненых у муніцыпальных або камунальных раёнах горада.
  
  Стары Склад
  
  Каледонианская дарога , 231
  
  Лондан N1 9RB
  
  СПІС СУПРАЦОЎНІКАЎ, НЯДЗЕЛЯ, 6 СТУДЗЕНЯ
  
  Рэйманд Ленд, начальнік аддзела
  
  Артур Брайант, старэйшы дэтэктыў-інспектар
  
  Джон Мэй, старэйшы дэтэктыў-інспектар
  
  Джэніс Лонгбрайт, Аперацыйны дырэктар
  
  Джэк Ренфилд, Аперацыйны дырэктар
  
  Дэн Банбери, Месца злачынства/Крыміналісты
  
  Свету Мангешкар, дэтэктыў-сяржант
  
  Колін Бимсли, дэтэктыў-сяржант
  
  Джайлс Кершоу, судовы патолагаанатам (за межамі пляцоўкі)
  
  Криппен, штатны кот
  
  АСАБІСТАЯ І КАНФІДЭНЦЫЙНАЯ ПАМЯТКА
  
  АД: РЭЙМАНД ЛЕНД
  
  КАМУ: УСІМ СУПРАЦОЎНІКАМ PCU
  
  Гэта была не мая ідэя - прыходзіць у нядзелю. Нават Бог узяў выхадны. Аднак ён не змог бы гэтага зрабіць, калі б працаваў у Міністэрстве ўнутраных спраў, паколькі яны поўныя рашучасці прымусіць нас працаваць па гнуткім графіку. Магчыма, ім таксама ўдасца пераканаць злачынцаў працаваць з дома.
  
  Спадзяюся, у вас было прыемнае Каляды. Дзякуй за вашыя паштоўкі і падарункі. Той, хто купіў мне ласьён пасля галення, можа забраць яго назад. Акрамя таго факту, што "Аква Манда" пахне подгоревшими апельсінамі, яе вытворчасць было спынена ў 1973 годзе, так што я мяркую, што гэта быў падарунак містэра Брайант. Ён мог бы збавіць цану, тым больш што яна была ў шиллингах і пенсах.
  
  Пакуль вы объедались з любімымі, я быў у часовым жыллё на Кейбл-стрыт з Криппен і яе кішачнымі паразітамі ў кампаніі. Вы ведаеце, што ў вашым жыцці нешта сур'ёзна не так, калі кульмінацыяй вашага Нараджэння становіцца паглынанне кошкі чарвякамі, але, як любіць нагадваць мне містэр Брайант, любы, хто шукае годнасці, знойдзе гэта слова ў слоўніку адразу пасля слова "Смерць', так што давайце рухацца далей.
  
  Спіс супрацоўнікаў на гэтым тыдні ўключае два новых павышэння ў пасады. Самыя старэйшыя дэтэктывы падраздзялення нарэшце-то атрымалі афіцыйны статус старэйшых дэтэктываў-інспектараў, каб зацвердзіць свае аклады ў аддзеле па расследаванні забойстваў Метрапалітэна. Гэта не дае ім права на талоны на абед, першае страва на пятнічны торт або якое-небудзь асаблівае стаўленне. Містэр Брайант паабяцаў мне, што яго новы статус яго ніколькі не зменіць, а шкада. Здача падыме вас усіх на прыступку вышэй, так што кожны атрымае па Крутым аловак, акрамя мяне.
  
  У прыкладаемай табліцы вы знойдзеце апошні бюлетэнь Школы крывавых очевидностей, ён жа штогадовая статыстыка злачыннасці сталічнай паліцыі ў Цэнтры Лондана. Вядома, тэхнічна мы не ўваходзім у Аддзел цяжкіх злачынстваў, але іх праблемы закранаюць нас, так што будзьце асцярожныя. Гэты стучащий гук, які вы чуеце, - гэта зубы афіцэраў; прама цяпер у Міністэрстве ўнутраных спраў дзьме халодны вецер. Міністэрства юстыцыі настолькі нацята, што справы CPS пастаянна развальваюцца з-за няпоўных доказаў.
  
  Ведаючы працягласць вашага ўвагі, я магу рэзюмаваць для вас: колькасць паліцэйскіх на вуліцы скарацілася на 32%, гвалтоўных злачынстваў - на 29%, злачынстваў з ужываннем агнястрэльнай зброі - на 46%, антысацыяльныя паводзіны, злачынствы на глебе нянавісці, згвалтавання і напады - усё гэта імкліва расце.
  
  'Нядзіўна, што Лондан займае пяцьдзесят трэцяе месца па прыдатнасці для жыцця гарадоў", - сказаў Джон Мэй, вяртаючы дакладную запіску свайму партнёру.
  
  'Так, але што ўваходзіць у першую дзясятку?' спытаў Брайант, паляпваючы сябе па кішэнях у пошуках трубкі. 'Калі ты хочаш з'ехаць і жыць за межамі планеты, у пустых кутках карты Меркатора, поспехі цябе. Я хачу быць там, дзе адбываецца што-то абуральнае'.
  
  Пачасціліся выпадкі хатняга гвалту са смяротным зыходам, пачасціліся так званыя "забойствы гонару", паўсюль прадаюцца наркотыкі сярод белага дня, і мы назіраем адраджэнне чароўнай формы бандытызму, характэрнай для Іст-Энда; выказванне сернай кіслаты каму-то ў твар у мяне асацыюецца з Прывідам оперы, а не з эпізадычна эпізодам са стрыжкай карэ, які думае, што хто-то скраў яго птушку або праявіў непавагу да яго трэнерам.
  
  Палітыка скарачэння аб'ёму паслуг у карысць электроннага назірання хутка страсянула jacksie дзякуючы апошніх статыстычных дадзеных, якія паказваюць, што яе новая нацыянальная сістэма распазнання асоб на 95% недакладная. Па крайняй меры, гэта тлумачыць, чаму містэр Брайант здольны паставіць у тупік нашу ўласную сучасную сістэму, надзеўшы свой шалік не так, як трэба.
  
  Карціна ў краіне выглядае не вельмі добра. Паказчыкі злачыннасці з ужываннем халоднай зброі скажоныя з-за нападаў банд у вызначаных супольнасцях, асабліва ў сельскай мясцовасці, якія павялічваюцца прама прапарцыйна скарачэнні выдаткаў, так званай пастцы 'доўгу і пагроз'. У цяперашні час каля трыццаці тысяч дзяцей знаходзяцца ў злачынных групоўках. Калі вы бедныя, школьныя гады, безумоўна, не самыя шчаслівыя дні ў вашым жыцці.
  
  Толькі 40 адсоткаў усіх званкоў, якія паступілі ў Метрапалітэн у мінулым годзе, былі аб злачынствах; яны ўсё яшчэ збіраюць аскепкі імклівага адступлення дзяржавы, замест таго, каб лавіць злачынцаў. Былі звычайныя растрачивающие час людзі, у тым ліку тэлефанавалі са скаргамі на тое, што KFC зачынены, і адна мілая бабулька, якая патэлефанавала ў службу выратавання, таму што не магла зняць вечка з банкі з-пад печыва. У прамежках паміж расследаваннямі інцыдэнтаў, звязаных з сядзеннямі унітазаў, і членамі саюза псіхапатаў, якія думаюць, што ім пасылаюць іншапланетныя паслання праз іх тостэры, ім удалося пазбегнуць некалькіх парушэнняў у кар'еры, якія выклікалі сацыяльныя хваляванні. Да жаль, за апошнія дванаццаць месяцаў яны таксама страцілі больш за сорак лонданскіх паліцэйскіх участкаў, што азначае, што найбольш уразлівыя і бяздольныя члены грамадства засталіся без падтрымкі. Падобна на тое, яны больш не заяўляюць аб сабе, і ў нас больш няма рэсурсаў для іх пошуку.
  
  На больш лёгкай ноце: у мінулым годзе было выкрадзена больш за семсот тысяч мабільных тэлефонаў, так шмат, што паліцыя больш не лічыць гэта злачынствам, каральным па законе. Таксама дакладна. Вы не можаце злічыць кожнага маленькага вулічнага смоўжня, апранутага ў каменны касцюм, на мапедзе, які чакае за вуглом, пакуль ўзбярэжжа ачысціцца, перш чым накінуцца на раз'юшанага гарадскога хлопца, приставающего да гандляру какаінам, гэта проста сацыяльны дарвінізм.
  
  'Сёння раніцай ён трохі мятный", - сказаў Брайант.
  
  'Ён сядзеў пад замком з катом,' сказала Мэй.
  
  Гэта падводзіць мяне да статыстыкі па перададзеным на аўтсорсінг спецыяльным падраздзяленням Міністэрства ўнутраных спраў, адным з якіх, магчыма, вы будзеце здзіўлены, даведаўшыся, што вы ўсё яшчэ з'яўляецеся, нават пасля таго, як містэр Брайант зачыніў будынак на каранцін і ледзь не прымудрыўся зноў спаліць нас дашчэнту. Як у нас справы ў мінулым годзе? Адсотак расчыненых злачынстваў: 72 адсотка. Колькасць важных службовых асоб, якім мы перашкодзілі у ходзе нашых расследаванняў: 165 працэнтаў.
  
  'Як нездаволенасць магла перавышаць сто адсоткаў?' - спытаў Артур Брайант. 'Я мяркую, амерыканскі консул быў рады, што мы знайшлі яго зніклага сына'.
  
  'Пахаваны ў нашым склепе,' нагадала яму Мэй. 'Я б не сказала "шчаслівы".
  
  Давайце паглядзім на нашы ўласныя дадзеныя. Затрыманыя чатыры забойцы, сарваная адна лонданская рэгата, справакаваны адзін бунт па ўсёй сталіцы, ўладкованая аблога ў нашым уласным падраздзяленні і амаль смяротнае ўдушэнне ў гэтым добра вядомым ачагу гвалту, Брытанскай бібліятэцы. Я ведаю, што часам даводзіцца парушаць некалькі законаў, каб дамагчыся вынікаў, але няўжо вы заўсёды павінны парушаць іх так публічна? У наступны раз, калі вам захочацца разграміць нацыянальнае ўстанова або працягнуць Суіні па закутках, не маглі б вы хаця б пачакаць, пакуль усе важныя персоны лягуць спаць? Мне не падабаецца адкрываць свой асобнік Метро і бачыць вашы асобы, косящиеся на мяне, яшчэ да таго, як я вып'ю кавы і адну з сваіх таблетак.
  
  Нягледзячы на тое, што большасць груп па расследаванні забойстваў пайшлі б на забойства дзеля вашай выніковасці, у нас усё яшчэ ёсць шмат ворагаў, якія хацелі б, каб нас знішчылі. Гістарычна склалася так, што мы ведаем, што адбываецца з падраздзяленнямі, якія прыцягваюць грамадскую ўвагу. Падказка: нічога добрага. Урад падвергла Алана Цьюрынга хімічнай кастрацыі. Няхай гэта будзе перасцярогай.
  
  Я не прыкідваюся, што гэты год абяцае быць лёгкім. Некалькі тыдняў таму цела сына консула ЗША было выяўлена ў падвале гэтага памяшкання і перавезена на ахоўны ваенны аб'ект дзе-то за межамі Чыкага, штат Ілінойс, для незалежнага аналізу. Консульства цяпер актыўна вядзе справу супраць нас.
  
  Акрамя таго, нам даводзіцца сутыкацца з звычайнымі праблемамі: абмежаваннямі фінансавання, абмежаванымі рэсурсамі і якая старэе – у некаторых выпадках надзвычай якая старэе – працоўнай сілай. Грамадская прыёмная па-ранейшаму будзе праводзіцца кожны панядзелак раніцай з дзевяці да дванаццаці, і кожны будзе займаць сваю чаргу ў бочцы. Джэніс правядзе сход псіхаў на гэтым тыдні. Я ўключаю містэра Брайант ў спіс не таму, што ён занадта стары, каб яго можна было стукнуць.
  
  Зараз аб хатніх справах. Нашы калядныя дзіцячыя выхадныя павінны былі развеяць асцярогі з нагоды сустрэчы з паліцыяй. Замест гэтага некалькі бацькоў паскардзіліся, што вы траўміравалі групу дзяцей малодшай сямі гадоў, замкнуўшы іх у камеры і паклаўшы ключы не на тое месца. Я думаю, вы павінны папрасіць прабачэння перад Джэніс за тое, што пакінулі яе наводзіць парадак.
  
  Футбольны матч паміж падраздзяленнямі на гэтым тыдні адменены з-за поўнай адсутнасці цікавасці да якіх-небудзь відах спорту ва ўсіх, акрамя Коліна, якому прыйдзецца знайсці каго-то свайго росту, каб высечы да страты прытомнасці.
  
  Суботнім вечарам у кінаклубе PCU адбудзецца паказ фільма "Гэтая шчаслівая парода", і, вядома ж, яго абраў містэр Брайант, які кажа, што прапусціў яго ў кінатэатрах, верагодна, таму, што ён быў зняты ў 1944 годзе. Магчыма, у той вечар ён мыў галаву.
  
  Я папрасіў двух дейвов застацца і ліквідаваць пашкоджанні ад пажару на першым паверсе. Было б танней ўключыць іх у штат, за выключэннем таго, што мне не хочацца прыслухоўвацца да парад пары турэцкіх будаўнікоў па ахове правапарадку ў сталіцы. Яны пераробяць памяшканне адкрытай планіроўкі і ператвораць частка яго назад у асобныя офісы, паколькі вы, падобна, не здольныя дзяліць працоўнае прастору, не ператварыўшы яго ў якой-небудзь студэнцкі сквот ў стылі готыкі. Мы пакідаем за сабой аперацыйную, але не маглі б тыя, хто прынёс крэсла "Эмануэль", настольную лямпу ў выглядзе казлінае галавы і пераноснае барбекю, калі ласка, забраць іх зноў?
  
  Гаворачы аб нашых працаўніках, два дэйва хацелі б прапанаваць усім па келіху чаго-небудзь, што яны сцягнулі з пакоя рэчыўных доказаў, каб адсвяткаваць другую гадавіну свайго прыбыцьця сюды, у PCU, на тое, што павінна было стаць трохтыднёвай рэзідэнцыяй, калі яны прыступілі да пераўтварэння рэспектабельнага старога склада на Кінгс-Крос ў жудасную, якая кішыць смяротнікамі пастку, якой яна з'яўляецца сёння. Магчыма, у гэтым годзе мы маглі б адмовіцца ад куплі ім падарункаў, збольшага таму, што ў мяне ўсё яшчэ ёсць толькі палова офіса, і таму, што падарунак містэра Брайант ў выглядзе мурашынай фермы ў мінулым годзе выклікаў той хаос, якога мы ўсе чакалі.
  
  'Не разумею, з-за чаго ўвесь сыр-бор", - сказаў Брайант. "Я купіў змяю, каб пазбавіцца ад іх'.
  
  'Так,' пагадзілася Мэй, ' але ты страціў змяю.
  
  Кажучы аб нашым самым старэйшым дэтэктыве, я разумею, што містэр Брайант цяпер цалкам акрыяў ад загадкавай хваробы, якая замінала яму прыходзіць на працу своечасова або праяўляць да каму-небудзь хоць кроплю ветлівасці, прыстойнасці або павагі. Ён кажа, што скончыў прымаць лекі і спыніў галюцынацыі, хоць цяжка сказаць напэўна. Я ведаю, што некаторыя з вас лічаць яго настаўнікам, так што я магу сказаць гэта? Не трэба. Ён не з'яўляецца яркім прыкладам сталічнай паліцыі. Ён Феджин са значком.
  
  Гэта павінна было стаць маім штогадовым павучальным словам, у якім я дзякую вас за ўсю вашу цяжкую працу і спадзяюся, што ў надыходзячым годзе ў нас будзе яшчэ шмат поспехаў, але калі б вы проста змаглі прайсці праз гэта, не падвяргаючы нас чарговы сітуацыі з закладнікамі і не прымушаючы ўсю сталічную паліцыю звяртацца з намі як з калоніяй для пракажоных, я быў бы вам вельмі ўдзячны.
  
  Такім чынам, мы пачынаем зноў. Не забывайце думаць, глядзіце ў абодва, і калі ў вас узнікнуць якія-небудзь праблемы, мая дзверы заўсёды адкрыта, у асноўным таму, што ў мяне яе да гэтага часу няма. Мы яшчэ на год наблізіліся да тэхналогіі татальнага паліцэйскага назірання і міласэрнаму вызвалення, якое прынясе састарэнне. Працягвайце сваю працу і не рабіце – проста не рабіце.
  
  Ваш Галоўнакамандуючы,
  
  Райманд Ленд
  
  PS Я вярнуўся да адпраўкі гэтага ў раздрукаваным выглядзе памяткі, таму што хто-тое перарабіў маё апошняе запісанае паведамленне і размясціў яго ў Інтэрнэце па-над відэазапісы з танцуючым катом. Паспрабуйце зрабіць гэта з лістом фармату А4.
  
  OceanofPDF.com
  3
  ПІСТАЛЕТ
  
  Выбух прымусіў усіх астатніх падскочыць.
  
  Пакуль Джэніс Лонгбрайт званіла па тэлефоне, яна пафарбавала пазногці клубничными румянамі - колерам, які дасягнуў піка сваёй папулярнасці ў 1956 годзе. Яна ўзяла пэндзлік і полюбовалась працай сваіх рук.
  
  У офісе прагрымеў яшчэ адзін выбух. Са сцяны ўпала фотаздымак у рамцы, на якой супрацоўнікі PCU былі захаваныя падчас штогадовай паездкі ў Брайтан ў 1982 годзе.
  
  Прыціснуўшы трубку да правага вуха, Джэніс больш уважліва агледзела сваю руку. Лак на вялікім пальцы правай рукі трэба было нанесці яшчэ раз. Яна памахала пальцам ўзад-наперад і подула на іх.
  
  Рушыў услед трэці бавоўна. На яе стол пасыпаўся пыл ад тынкоўкі. Яе гуртка для алоўкаў ўпала на падлогу. Яна не была цалкам упэўненая, што яе паказальны палец быў сухім, перш чым ўставіць яго ў левае вуха. 'Не,' сказала яна, ' працягвай, гэта быў усяго толькі стрэл. Ты збіраўся сказаць...
  
  Яна адсунула тэлефон і крыху пачакала, перш чым працягнуць. Выбухі раздаваліся праз роўныя прамежкі часу. Бах. Яна прыбрала слухаўку назад. 'Дык калі гэта было? Калі Джайлз Кершоу ўжо атрымаў ліст ад нябожчыка, я магу дамовіцца наўпрост з ім. Пакіньце гэта ў мяне. Паклаўшы трубку, яна асцярожна ўзяла свае паперы і ўстала з-за стала.
  
  У калідоры яна сутыкнулася з Реймондом Лэндом, які меў звычку з'яўляцца перад сваімі супрацоўнікамі з раптоўнасць крикетного мяча, вылятае ў акно. 'Што, чорт вазьмі, гэта было?' зароў ён. Начальнік падраздзялення злёг з чарговай зімовай прастудай і быў не ў настроі проказничать. Ён зірнуў на сябе ў люстэрка ў пярэднім пакоі, убачыў, што яго грабянец паднялася, як люк, і паспешліва прыгладзіў яе на месца.
  
  'Містэр Брайант кажа, што вы дазволілі яму правесці балістычную экспертызу,' патлумачыла Джэніс.
  
  'Так, але на палігоне ў Клеркенуэлле, а не тут, у гэтым чортавым будынку.
  
  Лэнд няўпэўнена штурхнуў дзверы ў офіс дэтэктываў і ступіў унутр, затым адскочыў назад, калі пясок каскадам абсыпаўся вакол яго чаравік. Пясок сыпаўся з проколотое мяшка, які вісеў на сцяне. Да верхняй часткі была прымацаваная фатаграфія яго ўласнай асобы.
  
  Артур Брайант падняў акуляры пілота і вгляделся скрозь оседающую пыл. 'Райманд, гэта ты? Мне жудасна шкада, я не хацеў цябе турбаваць.
  
  'Аб чым ты кажаш, не турбуеш мяне? Дзеля бога, ты страляеш з пісталета!
  
  'Вам не варта ўваходзіць, я страляю з пісталета", - крыкнуў Брайант ў адказ. 'Пачакайце'. Ён паклаў вінтоўку і дастаў затычкі з вушэй. 'Я падумаў, што мяшок з пяском дапаможа прыглушыць шум.
  
  'Я табе ўжо казаў аб падобных рэчах,' папярэдзіў Ленд. 'Ты ледзь не давёў мяне да сардэчнага прыступу.
  
  - "Амаль" не лічыцца. Тым не менш, ніхто не пацярпеў, а?
  
  'Ніхто не пацярпеў? Ён прайшоў прама праз маю сцяну!
  
  'Няўжо? Васільковыя вочы Брайант пашырыліся. 'Так не павінна было быць. Я прагнаў прагнозы, заснаваныя на хуткасці, энергіі, масе кулі і шчыльнасці перасеку. Я пагавару з Дейвами па нагоды нізкага якасці іх перагародак.'
  
  'Справа не ў перагародках, справа ў цябе. Ты мог забіць мяне! Ты не можаш страляць з зараджанага агнястрэльнай зброі тут. Навошта ты наогул страляеш з гэтай штукі?
  
  Брайант ажывіўся. Яму падабалася, калі яго прасілі ўспомніць забойства. 'Ты памятаеш снайпера з Рычманд-Парку? У мяне мільганула думка аб тым, што гэтыя здымкі не супадаюць. Яго пісталет і патроны ўсё яшчэ былі ў пакоі для захоўвання доказаў. Хлопец карыстаўся прыцэлам з сабора Святога Паўла, але ў яго было касавокасць. Вось чаму ён не цэліўся. '
  
  'Мне не трэба нагадваць вам, што адбылося, калі вы ў апошні раз стралялі з пісталета ў закрытым памяшканні ...' Стан пакоя дэтэктываў прыцягнула ўвагу Лэнд. Гэта выглядала як нешта сярэдняе паміж разбомбленной бібліятэкай і падвалам Каірскага музея. 'Паглядзіце на гэта месца – паўсюль абрыўкі паперы, алоўкі, кулі, кнігі і чарніла. І што гэта?' Ён паказаў на дрэнна размаляваную статуэтку пастуха, душащего казу.
  
  'Падарунак ад прыхільніка,' бесклапотна патлумачыў Брайант. 'Ён яшчэ не зусім знайшоў сваё месца.
  
  'Чаму ты не можаш быць безбумажным, як іншыя?'
  
  "Здаецца няправільным адмаўляцца ад таго, што было з намі з 105 года нашай эры. Вы ведалі, якія мы, калі ўпершыню прыехалі сюды. Ключ да разгадкі ў назве'. Брайант падняў рукі, ствараючы рамку. 'Незвычайна. Злачынствы. Падраздзяленне. Мы вольныя эксперыментаваць.
  
  'Толькі калі гэта не звязана з забойствам супрацоўнікаў.
  
  'Фармальна гэта ненаўмыснае забойства, але я разумею твой пункт гледжання, мой маленькі дандипрат. Спадзяюся, я не перашкодзіў твайму падрыхтоўкі помадка. Мы ўжо ведаем, дзе цела?
  
  "Я думаў, ты ведаеш", - адказаў Ленд. 'Мне патэлефанаваў Колін. Меркавалася, што гэта будзе дзень адпачынку. Я б легла спаць, калі б у мяне ўсё яшчэ быў мой дом.
  
  'Містэр Брайант, Джон цяпер прыгоніць за вамі машыну. - Джэніс была дастаткова благоразумна, каб заставацца за дзвярыма, пакуль вінтоўка не была прыбраная.
  
  'Я ўпэўнены, што Метрапалітэн перадаў гэта нам толькі таму, што сёння нядзельная раніца і ўсе яны з пахмелля', - прастагнаў Лэнд. 'Мяне ніколі не запрашалі далучыцца да іх'.
  
  Брайант лёгенька паляпаў яго па шчацэ. 'Рэй, кропля майго залатога сонца, мы з радасцю запросім цябе ў паб. Ты хадзіў з намі ў шатландскія крамы перад Калядамі.
  
  'Так. Вы выставілі мне рахунак, і пакуль я быў там, нейкі валацуга падпаліў кватэру.
  
  'Я павінен пагаварыць пра гэта са даўніной Гары. Ён спустошыў нашу скарбонку для дробязі. Ты павінен разумець прыроду гэтай працы, Райманд. Мы дэтэктывы. Мы расследуем. Ён паварушыў паказальнымі пальцамі перад вачыма Лэнд. 'Ты менеджэр. Ты – кіруй. Гэта ўсё, што табе трэба рабіць. Твая праца - быць падобным на аднаго з тых людзей, якія прыглядаюць за будынкамі па начах. Падымі ногі, шануй раман для моладзі, а цяжкую працу пакінь нам. Падзел працы. Мы высокакваліфікаваныя прафесіяналы, якія могуць звязаць разам усе ніткі расследавання. Ён помассировал пальцамі паветра. 'Ты больш падобны на аднаго з тых, каго садзяць на лаўку на цырымоніі ўручэння "Оскара", калі зорцы трэба ў туалет. Карысна, але ў асноўным для шоў. Вазьмі фантан з шербетом. Ён працягнуў Лэнду жоўты цюбік з якая тырчыць з рыльца лакричной трубачкай.
  
  Нягледзячы на сваё не ад свету гэтага і некалькі грэблівае стаўленне да паліцэйскай дзейнасці, Артур Брайант карыстаўся непахіснай адданасцю сваіх супрацоўнікаў, якія былі гатовыя ісці за ім куды заўгодна, хоць бы з цікаўнасці. Яны трывалі яго гэтак жа, як настаўнікі маглі б добразычліва ставіцца да разумнаму, але взбалмошному школьніку. Калі хатні вішнёвы брэндзі Bryant's, дыстыляваны і разліты па бутэльках для яго ўласнай маркі, Dangereux à Boire, выклікаў у персаналу лёгкія сімптомы атручвання цыянідам, яны пасмяяліся над гэтым. 'Містэр Брайант зноў праводзіць адзін з сваіх эксперыментаў", - сказалі яны, закочваючы вочы і падштурхоўваючы адзін аднаго локцямі. "Што за паштоўка". Гэта глыбока раззлавала Рэйманда Лэнд, які выпрабаваў усе хітрыкі, апісаныя ў кнізе, каб заваяваць павагу сваіх супрацоўнікаў, і, як ні дзіўна, яму гэта не ўдалося.
  
  'Я ведаю, што старыя зноў ператвараюцца ў немаўлятаў,' прамармытаў Ленд, далучаючыся да Лонгбрайт ў калідоры, ' але яны не прызначаныя для нашэння зараджанага зброі. Чаму ён увесь час вядзе сябе так абразліва?'
  
  'Ён проста трохі забаўляецца", - сказала Лонгбрайт.
  
  'Абразіўшы сваё начальства.
  
  'Ну, гэта залежыць ад таго, як вы вызначаеце...
  
  - А што такое помадка?
  
  'Гэта тэрмін васемнаццатага стагоддзя, які азначае прыкідвацца, што працуеш, калі на самай справе ты нічога не робіш,' рашуча адказала Лонгбрайт. Яна бачыла расчыненыя тома староанглийского слэнгу з закладкамі, якія ляжаць на стале Брайант, і ведала, што яе боса таксама зацікавіць выкарыстанне Брайантом тэрміна дандипрат. Верагодна, лепш было не гаварыць яму, што гэта слова выкарыстоўвалася ў шаснаццатым стагоддзі для апісання каго-то фізічна і сацыяльна незначимого.
  
  'Я больш не збіраюся гэта трываць. З мяне хопіць іх дурачеств. Лэнд ўтаропіўся на лакричную трубку. - І што мне з гэтым рабіць? - спытаў я.
  
  'Выкусіце гэта, сэр,' сказала Лонгбрайт, накіроўваючыся па калідоры.
  
  OceanofPDF.com
  4
  РЫТУАЛ
  
  Джон Мэй сеў за руль і зірнуў на гадзіннік на прыборнай панэлі. Існавала формула, якая дазваляе дакладна разлічыць, наколькі спозніцца яго напарнік. Вы проста аднялі ўяўнае час, якое, па разліках Брайант, было з рэальнага, а затым дадалі яшчэ дзесяць хвілін. І сапраўды, у акне з боку пасажырскага сядзення маячыла гэта асоба, ружовае і маршчыністы, як вытрыманае яблык. Ён пастукаў у шкло з непатрэбнай сілай. Мэй нахілілася і адчыніла дзверы.
  
  'Што гэта, чорт вазьмі, такое?' - спытаў Брайант. 'Падобна на Uber. Хочаш, я ззаду сяду?'
  
  - Гэта "Кіа", - прамармытала Мэй. 'Сядай. Мы маглі б узяць тваю, калі б ты яе адрамантаваў.
  
  Брайанту ўдалося збіць абодва бакавых люстэрка ў Віктара, яго жоўтага Mini-Minor, пасля таго, як ён, вынікаючы ўказанням GPS свайго мабільнага тэлефона, заехаў у філіял Primark. Ён зладзіў тэатральны скандал, втискиваясь на пасажырскае сядзенне "Кіа" са сваім патрапаным карычневым партфелем, кіем і парасонам. 'Тут мала месца, ці не так?' - паскардзіўся ён. - А дзе "БМВ"? - спытаў я.
  
  'У яго зноў збой MOT. Запуск абыходзіцца мне ў цэлае стан. Гэта здадзена ў арэнду падраздзяленню. Ён націснуў на стартар, пакуль яго напарнік мітусіўся ў пошуках канца рамяня бяспекі.
  
  'Вы запускаеце яго з дапамогай кнопкі? Брайант здушыў смяшок.
  
  'Гэта супярэчыць майму здароваму сэнсу, але я павінен даць вам для гэтага пульт дыстанцыйнага кіравання. 'Ён працягнуў ключ-карту.
  
  'Джэніс сказала, што мы едзем у Хэмпстэд. Мы маглі б паехаць на метро.
  
  'Не,' цярпліва адказала Мэй, - таму што месца забойства знаходзіцца за Далінай Здароўя, а ад станцыі пешшу ў гару доўга, да таго ж ты ненавідзіш Паўночную лінію па нядзелях.
  
  'Так, але толькі ў агульных рысах, у тым сэнсе, што ўсе ненавідзяць народныя танцы. Джэніс сказала, што незвычайныя абставіны.
  
  'Яны заўсёды незвычайныя", - адказала Мэй. 'Калі б гэта было не так, справа было перададзена ў Масачусецкі тэхналагічны інстытут. Забойства на пусткі'.
  
  'Ты ўжо ведаеш, што гэта забойства? Брайант вжался ў сядзенне і разарваў карычневы папяровы пакет, напоўнены цытрынамі-шербетом, рассыпаўся іх па падлозе.
  
  'Ахвяра была знойдзеная павешанай за лодыжкі з перарэзаным горлам, так што гэта павінна было быць вельмі рашучае самагубства", - сказала Мэй.
  
  'Магчыма, рускія дабраліся да яго, як да таго ўзломшчыка кодаў GCHQ, які яны знайшлі ў спартыўнай сумцы.
  
  Мэй паказала на Каледониан-роўд і згарнула на яе. 'У Метрапалітэне вырашылі, што смерць Гарэт Ўільямса была выпадковай'.
  
  'Так, ён склаў сябе ў сумку у сваёй вузкай ваннай, замкнуў яе звонку на вісячы замак, сцёр усе адбіткі пальцаў і якім-то чынам паклаў чысты ключ ад зачыненых сумкі пад ўласнае цела", - сказаў Брайант. 'Вы ведаеце, колькі наладчыкаў і шпіёнаў ФСБ забіла ў Брытаніі? Іх заколваюць па начах і труцяць рэдкімі таксінамі, яны становяцца радыеактыўнымі, трапляюць пад цягніка і з вокнаў. Іх смерці чытаюцца як кіраўніка з танных шпіёнскіх раманаў. Ён паглядзеў на зачыненыя па нядзелях крамы і офісы на Юстана-роўд. 'Памятаеце ўсе тыя меркаваныя самагубства, якія мы расследавалі ў GCHQ некалькі гадоў таму? Гэта можа быць яшчэ адно'.
  
  'Ты б хацеў. Ты б хацеў паўдзельнічаць у добрым міжнародным змове, ці не так?
  
  'Як мяркуецца, хто-то ўжо там, на месцы. Брайант хруснуў лімонам для шарбету. - У нас ёсць дакументы?
  
  'Пакуль нічога. Цела ўсё яшчэ на месцы. Дэн сышоў наперад. Хэмпстэд Метрапалітэн зірнуў на яго і перадаў нам.
  
  'Цікава, чаму яны гэта зрабілі. Я спадзяюся, што гэта не палітычнае пытанне. Забойцаў можна прыцягнуць да адказнасці, але ў дыпламатычных ведамстваў ёсць рэсурсы, каб замяць кожны факт і выдаліць усе доказы. Наша маленькае падраздзяленне не абсталяванае для таго, каб мець справу з чым-то падобным.'
  
  'Давай спачатку пачакаем і паглядзім, што ў нас ёсць, добра? Прапанавала Мэй.
  
  'Добрая ідэя. Не хвалюйся, што карова асьлепне.
  
  'Я думаю, гэта конь.
  
  'Куды? - спытаў я.
  
  'Слепну. Не карова.
  
  'Паняцця не маю, Джон, я жыву ў Першай зоне. Я ўжо пытаўся ў цябе, ці не хочаш ты шарбет з лімонам? Ён павабна памахаў разарваным пакетам. 'Будзь асцярожны, па-мойму, пара засела ў цябе пад педаллю тормазу.
  
  Яны праехалі праз Кэмдэн-Таўн, які назаўтра пасля чарговай бурнай суботняй ночы ўсё яшчэ выглядаў як поле бою. Хаверсток-Хіл павёў іх праз Белсайз-парк абсаджаны дрэвамі, сціпла багаты і пустынны, калі не лічыць японскай сям'і, нерухомай, як статуі, апранутых у чорнае і бэжавыя, моўчкі якія чакаюць каля закрытага "Старбакса". Нядзельная раніца было самым ціхім часам тыдня.
  
  Мэй нахілілася наперад і паглядзела на неба. 'Каля дзесяці будзе дождж.
  
  'Тады табе лепш патаптацца. У цябе няма з сабой адной з гэтых магнітных сініх лямпачак, якія можна замацаваць на даху?
  
  - Няма, - сказала Мэй, - гэта не Гаваі Файв-Оу. У нас яшчэ нават няма дазволу на паркоўку машыны, так што мне спатрэбіцца сее-якая дробязь для лічыльніка.
  
  'У нядзелю?
  
  'Гэта Хэмпстэд. Усе мастакі з'ехалі. Цяпер тут засталіся толькі банкіры. Пацешна, што беднякі заўсёды займаюць нізіны, а багатыя жывуць над імі.
  
  'Не зусім так, даўніна. Брайант атрымаў цукерку з сваіх зубных пратэзаў. 'Белгравия і Сэнт-Джэймс - нізіны, але я разумею твой пункт гледжання. Гэтаму, вядома, ёсць простае тлумачэнне. Вяршыні пагоркаў обдуваются брызе. Жыць на пойменных лугах танна, таму што там сыра. Трушчобы на Сабачым востраве заўсёды былі затопленыя. У 1928 годзе многія загінулі, зачыненыя ў падвалах, але тады бедныя сем'і лічыліся ледзь ці людзьмі. Іх мясцовы вікарый, нейкі бацька Лоўлес, назваў сваю паству "увасобленым грыбамі".'
  
  Мэй здзіўлена паківаў галавой. 'Я не ведаю, як ты ўсё гэта памятаеш.
  
  'Я наўрад ці змагла б забыцца, Джон. Наша сям'я перажыла гэта.
  
  Яны мінулі станцыю метро "Хэмпстэд" і павярнулі направа, на Хіт-стрыт, пятляючы паміж біжутэрыяй пастэльных тонаў, упрыгожанай абаяльнымі назвамі, напісанымі ад рукі. На грэбні пагорка адкрыўся від на горад. На Спаниардс-роўд будынка імгненна зніклі, пакінуўшы густую вечназяленыя лісце па абодва бакі вузкай дарогі праз вересковую пустку. 'Я па-ранейшаму прыводжу сюды летам свае турыстычныя групы", - сказаў Брайант. 'Яны заўсёды выглядаюць такімі здзіўленымі. У іх брашурах гэта месца не згадваецца'.
  
  'Магчыма, так лепш пакінуць'. Мэй праверыла паказальнік месцазнаходжання, які даслаў яму Банбери. 'Мы павінны быць тут', - сказаў ён, спыняючыся. "Дэн сказаў, што гэта была невялікая шпацыр. Спадзяюся, ты ў чаравіках. Брайант і ў лепшыя часы хістаўся, але сёння, верагодна, прыйдзецца ісці па брудным сцежках.
  
  Брайант выбраўся вонкі, пацягнуўся, перакрываючы вецер, і агледзеўся. 'Мне тут не падабаецца, - паскардзіўся ён. 'Занадта шмат дрэў. Ад свежага паветра ў мяне мурашкі па скуры.
  
  У Брайанте заставалася што-то мігатлівая і першабытнае, святло, што гарэў у непрагляднай цемры, які можа прывесці вас дадому ў цэласці і захаванасці або падпаліць ўсе вакол. Нават яго партнёр ніколі не быў да канца ўпэўнены, як пойдуць справы.
  
  Джон Мэй выйшаў і замкнуў машыну. Пра яго казалі больш мяккія рэчы: што ён крыху маладзейшы, больш абаяльны, чулы і гуманны. Ён зразумеў фундаментальную ісціну, што прыстойнасць робіць чалавека крыху сумным, і мірна змірыўся са сваёй роляй. Ён быў натуралом ў дуэце мюзік-хола, фонам, які рабіў комікс прымальным. Такім чынам, гэта взаимодополняющая пара супрацьлегласцяў; адной наканавана быць каханай, другі - каб яе памяталі, але яны заўсёды спалучаюцца адзін з адным, як назвы старамодных універмагаў або інгрэдыенты для пірагоў.
  
  Брайант адступіў назад, каб прапусціць пажылую лэдзі. Задыханы тэр'ер цягнуў яе ў бок пусткі. Дэтэктывы перасягнулі праз парослую травой насып ля дарогі і накіраваліся ўніз праз магільны праём у дрэвах.
  
  Брайант няўпэўнена азірнуўся. 'Ты ведаеш, куды мы накіроўваемся?
  
  Мэй працягнуў яму тэлефон. 'У цябе ёсць. Табе варта час ад часу карыстацца ім.
  
  'Не, калі я ў апошні раз карыстаўся картай Google, там было напісана, што я ў Эдынбургу.
  
  'Дзе ты быў? - спытаў я.
  
  'Ну, у Эдынбургу, але я не хацела, каб хто-небудзь ведаў. Маё месцазнаходжанне стала вядома ўсёй паліцэйскай сеткі. Мяркую, ты хочаш, каб я не расстраивала Дэна.
  
  'Ён ледзь менш бесцырымонна ставіцца да мёртвых, чым ты, Артур. Ён не шануе тваіх жартаў.' Мэй адсунуў падобную на кіпцюр галінку, каб яго напарнік мог прайсці. 'Тваё пачуццё гумару - гэта набыты густ.
  
  Брайант абурыўся. 'Я ведаю звычайныя жарты. Дарэчы, я пачуў адну зусім нядаўна. Хочаш паслухаць?' Ён ударыў сваёй малаккской кіем па куста остролиста. 'Гэтая рыба – ну, гэта была не рыба, а малюск, я думаю, амар, яны мяняюць колер, калі іх адварваюць, гэта я дакладна ведаю. Заблытацца даволі лёгка, таму што ў больш дробных відаў у розных краінах ёсць і іншыя назвы, такія як крэветкі, ракі, камаронес, але ў асноўным гэта ўсе віды марскіх вошай. Такім чынам, аднойчы ўвечары амар ідзе ў начны клуб, відавочна, падводны, верагодна, у каменны басейн або што-то ў гэтым родзе, на дыскатэку, і вось ён на гэтай падводнай дыскатэцы шукае, я не ведаю, лэдзі-амара, хоць як яны могуць адрозніць адзін аднаго - загадка, гэта павінна прывесці да вялікай блытаніны, але замест гэтага ён падбірае краба. Не, пачакайце, ён дастае мідыю. Вось і ўсё.'
  
  Мэй спынілася і надарыла яго старамодным позіркам.
  
  'Я, напэўна, не самы лепшы чалавек для напісання ўласных мемуараў", - прызнаў Брайант.
  
  'Я пакажу дарогу адсюль, добра?' прапанавала Мэй, прасоўваючыся наперад.
  
  Брайант ішоў побач са сваім напарнікам, пакуль яны ішлі па жоўтым паказальнікам Банбери да месца забойства. Менеджэр па расследаванні злачынстваў пачуў ворчливое жарты пажылых мужчын, набліжаўся да яго з-за дрэў, і паклікаў. 'Не ўваходзь у круг, я яшчэ не скончыў...
  
  Брайант прайшоўся па шнуры, які Банбери старанна прымацаваў да шэрагу шпілек па ўсім участку, і пстрыкнуў па яго пстрычкай.
  
  '— пакуль няма фатаграфій, - сказаў на заканчэнне Банбери, раздражнёна пагойдваючыся на абцасах.
  
  'Прабач, старая сасіска, я цябе там не заўважыў. Брайант ссунуў капялюш на патыліцу, зазіраючы за галіны вярбы. 'Сумленнае слова.
  
  Джон Мэй прасачыў за кірункам яго погляду. У маладога чалавека, свисавшего ўніз галавой з галінкі вярбы, на шыі была свабодна павязана нітка драўляных бус, з якіх згуслая кроў звісала багровыми сталактытамі.
  
  'Значыць, гэта не самагубства", - сказаў Брайант. 'Я мяркую, што калі б вам удалося павесіцца ўніз галавой, быў бы шанец, што вы маглі б усадзіць сабе нож у горла, але гэта было б неинтуитивно'.
  
  'Дзякуй, Шэрлак Холмс. Банбери паказаў пінцэтам ўніз. - Ёсць некаторы адубенне, але яно яшчэ не ліквідавана. Мяркуючы па ацёку і таго факту, што ніжэй шыі няма пырскаў крыві, я б сказаў, што ён быў павешаны жывым і заколаты кім-то, протянувшим руку, хоць я не спецыяліст у такіх рэчах. З яго кішэняў выпала некалькі абломкаў. Паглядзі на зямлю. Я павінен запісаць іх, так што нічога не чапай. '
  
  Мэй ўбачыла чорны скураны складаны кашалек, ключы на кальцы, некалькі манет. 'Тэлефона няма?
  
  'Па-відаць, няма.
  
  'Вы аглядалі яго? - спытаў я.
  
  'Гэта не мая праца. Гэтым зоймецца Джайлс.
  
  'Ён не здаўся без бою. Зямля вакол взрыхлена. Брайант падышоў бліжэй і апусціўся на кукішкі. Ён правёў указальным пальцам па апала лісці і лізнуў іх.
  
  - Містэр Брайант, калі ласка, гэта негігіенічно, і я спрабую захаваць гэта месца... - Банбери здаўся. 'Вы не маглі б хаця б надзець чаравікі?
  
  'Не, Дэн, яны нявартыя, а я ненавіджу блакітныя. Ты бачыш тое, што бачу я?
  
  'Спадзяюся, што няма, з вашым-то зрокам,' раздражнёна сказаў Банбери. 'Што вы бачыце?
  
  'Тут і тут. Вы павінны прадставіць зямлю да таго, як яго чаравікі усё гэта перамяшалі. Гэта соль. Брайант паказаў на сляды ў некалькіх месцах пад целам. 'Кампазіцыя з каменнай солі і свечак, па адной для кожнай кропкі злучэння і пяцікутніка.
  
  'Я гэтага наогул не бачу,' прызнаўся Банбери.
  
  'Вы павінны думках вярнуць лісце туды, дзе яны былі да пачатку бойкі. О, ёсць яшчэ прадметы фетыша'. Не звяртаючы ўвагі на пратэсты CSM, Брайант адламаў галінку і пакалупаўся ў ёй. 'Што ў нас ёсць? Каралі, пластыкавыя каралі, ляльку з пагарэлымі валасамі і без канечнасцяў, пару маленькіх яркіх шкарпэтак і бранзалет. Ён зачапіў гэта за канец дубчыка з вагню і высока падняў. 'Джон, у мяне з сабой няма падыходных ачкоў, ты бачыш, што на іх напісана?
  
  Мэй вывучыла гравированную пласціну на ланцужку бранзалета. 'Некаторыя людзі нараджаюцца вялікімі, некаторыя дасягаюць велічы.
  
  - Дванаццатая ноч, ці не так? Магчыма, бойка з-за дамы? Cherchez la femme. Але ўсе гэтыя іншыя рэчы ... Адзінае, чаго не хапае, гэта– а.'
  
  Спатрэбілася нямала намаганняў, каб прымусіць Брайант замаўчаць. Банбери ўстаў і прасачыў за яго поглядам. Напалову засыпаная лісцем, назапашаны побач з пнём, віднелася казліная галава з акуратнымі маленькімі рожкамі і белымі бакенбардамі.
  
  'Ты, павінна быць, жартуеш,' сказаў Банбери, паціраючы шыю.
  
  'Што ты бачыў, хлопчык? - Ціха спытаў Брайант.
  
  'Містэр Б., вы размаўляеце з казлінай галавой. Банбери падняў рукі. 'Я проста кажу.
  
  Мэй ўтаропілася на доказы, раскіданыя па падсцілцы з лісця. 'Толькі не кажы мне, што гэта нейкі сатанінскі рытуал. Хто б стаў прыкладаць столькі намаганняў? Тут недалёка. Няўжо ён прарабіў ўвесь гэты шлях са спартыўнай сумкай, у якой ляжала адсечаная казліная галава?
  
  'Па-відаць, так. У нас ужо быў такі раней, ' сказаў Брайант.
  
  'Ты маеш на ўвазе справа ў царкве Святой Нявесты", - нагадаў Банбери. 'Падобна на тое, хто-то перайшоў усе межы Дэніса Уитли'.
  
  'Ён індзеец; гэта магло быць злачынства на глебе нянавісці', - сказала Мэй. 'Уся гэтая мумбо-юмбо можа быць спосабам замаскіраваць расавыя матывы'.
  
  'Я не ведаю", - сказаў Брайант. 'Такія рэчы, як правіла, адбываюцца цыклічна'.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  Мэй дапамагла Брайанту падняцца на ногі, але яго калені ўсё яшчэ трывожна хрусцелі. Ён атросся і пацягнуўся. 'Апошняе буйное адраджэнне акультызму ў Лондане адбылося яшчэ ў 1970-х гадах. Чарада апаганеных могілак, знявечаных жывёл і рытуальных забойстваў. Вялікая частка гэтага была сканцэнтравана ў некалькіх хвілінах хады адсюль, на Хайгейтском могілках. Гэта працягвалася пару гадоў. Смутныя часы абнаўляюць старыя вераванні. Кожны раз, калі адбываюцца палітычныя ўзрушэнні, адбываюцца цудоўныя рэчы.'
  
  - Характэрны? Гэта слова выклікала незадаволенасць Банбери. 'Звязаць нейкага небараку за ногі і перарэзаць яму горла? Чым гэта адрозніваецца ад таго, як здзічэлыя дзеці абліваюць адзін аднаго кіслатой?'
  
  'О, Дэн, Дэн ... Ты павінен навучыцца падзяляць гэтыя рэчы'. Брайант паляпаў яго па плячы. 'Выкарыстанне кіслаты з'явілася з-за барацьбы з злачынствамі з прымяненнем нажа. Напад з нажом - гэта замах на забойства, у той час як кіслата - гэта GBH, і насіць з сабой бутэльку адбельвальнік не забаронена законам. Больш таго, напады адбываюцца амаль выключна ў праблемных раёнах. Мы знаходзімся ў адным з самых багатых і эксклюзіўных раёнаў Лондана. Нават дабрацца сюды - цяжкая праца. Менавіта гэта робіць яго эксклюзіўным. Ён паказаў на лясную падсцілку. 'Гэта што-то... зусім іншае.
  
  'Наколькі складана было б зацягнуць яго туды?' Мэй задумалася, узіраючыся ў лістоту. 'Галіны даволі пругкія'.
  
  'Ён маленькі і лёгкі", - адзначыў Брайант. 'Паглядзі на яго, Джон, ён проста мяшок з косткамі'.
  
  'Каманда ўжо ў шляху, каб абясшкодзіць яго. Банбери пачаў збіраць сваё абсталяванне. 'Я ўсё гэта опечатаю і вярну. Нядзіўна, што MIT з Метрапалітэна пакінуў нас у спакоі. Звычайна да гэтага часу тут ужо сноўдаліся бы тузін паліцыянтаў.'
  
  'Яны ведалі, што гэта будзе не іх справа", - сказала Мэй. 'Гэта адбылося ў грамадскім месцы, што адносіць гэта да нашай кампетэнцыі'.
  
  'Яго пакінулі ўніз галавой на дрэве, Джон. Ды дапаможа нам Бог, калі гэты выберацца вонкі. Банбери разблытаў пару абпаленых лялечных ног і запакаваў іх у пакет. 'Містэр Бі, не маглі б вы, калі ласка, спыніць гэта рабіць?' Брайант вдавливал шкарпэтку чаравіка ў акрываўленую зямлю пад трупам. 'Акрамя ўсяго іншага, тое, што вы робіце, негігіенічно. Трупы працякаюць. У вас няма магчымасці даведацца, у якіх экскрыментах вы стаіце.'
  
  Брайант палічыў за лепшае не чуць яго. 'Паглядзіце ў пошуках зброі. У яго вельмі востры наканечнік і доўгая дзяржальня.
  
  Банбери чакаў чаго-то большага.
  
  'Ну, гэта, відавочна, не звычайны нож. Глядзіце. Брайант працягнуў руку да цела. 'Каб пранікнуць так глыбока, яму давялося левай рукой трымаць ахвяру за патыліцу, а правай штурхаць наперад. Яму трэба было скарыстацца брытвай для перарэзання горла. Вы атрымліваеце чыстую рану і глыбокую, як ад скальпеля хірурга. Ён адлюстраваў, як наносіць удар па твары. 'Гэта што-то з трубчастым канцом, але такое ж вострае. Вы можаце бачыць трахею гэтага хлопца. У зямлю ўвабралася больш літра крыві. Адзіная прычына павесіць яго - гэта асушыць цела. Ён у пэўным сэнсе ахвяра. '
  
  Мэй кінуў на свайго партнёра погляд, поўны глыбокага скептыцызму. 'Такім чынам, забойца прыводзіць сваю ахвяру сюды, высякае яе, звязвае за лодыжкі, падымае наверх, збірае пад сабой груду дзіцячых цацак і выкрывае яму горла, заліваючы зямлю крывёю. Гэта сатанінскі рытуал, ці не так? Трохі сварлівы, калі вы спытаеце мяне. Што ён збіраецца выклікаць?'
  
  'Гэта залежыць ад вымаўляюцца загавораў", - сказаў Брайант. 'Ён мог бы выкарыстаць яе шэрагах Біблію Антона Лаве ці ён мог бы выбраць "Кнігу Левіяфана". У мяне ў офісе ёсць гримуар з сатанінскімі загаворамі.
  
  'Мяркую, гэта быў ваш офіс у семнаццатым стагоддзі, - сказаў Банбери. 'Вы двое, паслухайце сябе? У нас тут больш няма акультных забойстваў.
  
  'Калі не тут, то дзе? - запярэчыў Брайант. - Акультны, з латыні, ад occulere - хаваць. Лондан заўсёды лічыўся таемным цэнтрам чароўнага свету. Магчыма, ён выйшаў з падполля.'
  
  'Такім чынам, мы вяртаем час да старых нядобрым часоў невуцтва'. Банбери расклаў жменю абгарэлых лялечных галоў па аддзяленнях у сваёй сумцы. - Мой бацька раней чытаў "Навіны свету". Там заўсёды былі фатаграфіі ведзьмаў, двукоссі, танцуючых аголенымі у лесе.
  
  'Дэн, ты можаш праверыць бліжэйшую паркоўку і ўсё бардзюры ўздоўж галоўнай дарогі?' Запыталася Мэй. 'Там шмат бруду. Паглядзіце, ці няма там якіх-небудзь свежых слядоў або якіх-небудзь транспартных сродкаў, пакінутых на ноч.'
  
  'Адкуль мы ведаем, што яны прыехалі на машыне? - Спытаў Банбери.
  
  'У нас няма, але метро ў некалькіх хвілінах хады адсюль. Па выхадных ёсць начны паведамленне з Хэмпстедом. Я пагавару з Анджамом Даттой ў Цэнтры назірання Кінгс-Крос і звяжу яго з гэтым. Мы можам праверыць сістэмы відэаназірання ў аўтобусах і транспартных сродках, але камеры тут прызначаныя для счытвання нумарных знакаў, а не для таго, каб зазіраць ўнутр транспартных сродкаў. Калі мы зможам ідэнтыфікаваць аўтамабілі, мы зможам вярнуцца да кіроўцаў. '
  
  'Нядрэнная работка для каго-то. Банбери зачыніў свой судова-медыцынскі чамаданчык. 'Спадзяюся, не для мяне.
  
  'Перадайце гэта адной з цэнтральных груп назірання Метрапалітэна,' прамармытаў Брайант, вывучаючы мясцовасць.
  
  'Яны будуць незадаволеныя гэтым.
  
  'Мне ўсё роўна. Мне трэба, каб ты думаў пра больш высокіх рэчах.
  
  'Ты лічыш, што гэта нешта больш узвышанае, ці не так? Банбери паглядзеў на цела, якое пачало трохі круціцца на намаганнях ветры.
  
  'Ну, гэта ж не выпадковы акт гвалту, ці не так? Брайант зачаравана назіраў за поворачивающимся целам. 'Гэта наўмысна. Хто-то прынёс з сабой заплечнік, набіты рыштункам, і альбо дамовіўся сустрэцца з ахвярай тут, альбо прыцягнуў яе адкуль-то яшчэ. Што тычыцца рытуальных прыналежнасцяў, то яны выкарыстоўваюцца альбо для задавальнення асабістай апантанасці, альбо для адпраўкі сігналу.'
  
  'Якога роду сігнал? - спытаў я.
  
  'Хто б гэта ні зрабіў, ён ведае, што падрабязнасці ўсплывуць. Хто-небудзь хоча, каб яго лічылі вельмі дрэнным чалавекам'.
  
  'У такім выпадку,' сказала Мэй, - нам лепш паклапаціцца аб тым, каб ніхто не даведаўся пра ритуализированном элеменце. Давайце пакінем гэта ў аддзяленні.
  
  Брайант ўзяў адну з свечак і агледзеў кнот. Ён прамакнуў палец і панюхаў яго. 'Алей размарына. Давайце высветлім, адкуль гэта ўзялося.
  
  'Чаго я табе казаў не рабіць?' - раздражнёна прагыркаў CSM.
  
  'Гэта не мае значэння", - сказала Мэй. 'Я не думаю, што яны з'яўляюцца дапушчальнымі доказамі'.
  
  'Давайце высвятлім,' сказаў Брайант. 'Заўтра раніцай я перш за ўсё пашлю каго-небудзь наведаць місіс Брэнды.
  
  Падняўся ветрык, зашелестели лісце і затрашчала вярба. Труп павярнуўся да іх тварам, утаропіўшыся пустымі карымі вачыма.
  
  OceanofPDF.com
  5
  БУРА
  
  Калі запаліўся святло, Спарроу Марцін зразумела, што яна была адной з нешматлікіх людзей у зале, не вытирающих слёз. Яна ніколі не верыла ў кинороманы, таму што бар'еры на шляху да любові заўсёды можна пераадолець, змяніўшы рашэнне ў апошнюю хвіліну і помчавшись ў аэрапорт. Па яе вопыту, ніхто не кідаўся адзін аднаму ў абдымкі. Жанчын прымушалі улюбляцца ў монстраў.
  
  Яна асцярожна выйшла з кінатэатра "Керзон" і прайшла праз ніжнюю палову Блумсберы, выйшаўшы на шматлюдныя вуліцы Ковент-Гардэна. Пайшоў снег, – першая восень зімы - і было досыць холадна, каб асесці. Белеющие тратуары памянялі палярнасць лонданскага святла на процілеглы, адлюстроўваючы яго ўверх, у жоўтае начное неба. Будынка Лонг-Акра былі акрэслены мігатлівымі святлодыедамі, а рынак ахоўвалі гіганцкія сярэбраныя алені, нагадваючы ёй (як быццам пра гэта можна было забыцца хоць на секунду), што Каляды ў Лондане, здавалася, доўжыцца вечна.
  
  Па дарозе яна патэлефанавала маці і патлумачыла, што не паедзе ў Саффолк на святкаванне свайго дня нараджэння ў наступныя выходныя, таму што ёй трэба правесці послерождественскую інвентарызацыю ў кнігарні "Белсайз-Парк", што было самай бледнай хлуснёй.
  
  'Гэта з-за таго, што ты становішся вегетарыянкай?" спытала яе маці. 'Таму што я ўпэўненая, мы зможам знайсці цябе што-небудзь паесці. Ты справішся з курыцай? У рэшце рэшт, калі ты ясі яйкі, я не разумею, як...
  
  Спарроу папрасіў прабачэння і павесіў трубку. Сёння вечарам Ковент-Гарден стаў доказам таго, што людзі даступныя толькі парамі. Здавалася, што кожная смеющаяся і целующаяся пара ў краіне выйшла ў нядзелю ўвечары, каб ўстаць у яе на шляху. Яна ніколі раней не адчувала сябе такой адзінокай.
  
  Яна заўсёды казала сабе, што ёй падабаецца ўласная кампанія, проста не ўсе час. Не думаючы пра тое, куды яна ідзе, яна выявіла, што ідзе па дарозе, якая спускаецца ад Стрэнда да ракі. Некаторыя з іх прадстаўлялі сабой вузкія завулкі, куды трэба было падымацца па крута спускаюцца лесвіцах. Унутры гэтых дамоў час спынілася. У іх не было нічога ад сучаснай эпохі.
  
  Паб знаходзіўся ў канцы чыгуначнага тунэля. Ён быў ярка аздоблены чырвоным і залатым і выглядаў прывабна. Некалькі курцоў стаялі звонку, нягледзячы на тое, што ішоў снег. Ёй падабалася піць у адзіноце, і яна ўвайшла.
  
  Дваццаць хвілін праз яна ўсё яшчэ была там, робячы накіды ў адным нататніку, зноў адчуваючы цяпло і спакой. Смакуючы апошні глыток брэндзі, яна паднялася са свайго месца за малюсенькім круглым столікам і пачала збіраць свае рэчы. Спачатку яна падумала, што, павінна быць, забылася свой шалік ў кінатэатры, але потым ўбачыла яго на шыі мужчыны, які выглядаў так, нібы збіраўся сыходзіць.
  
  У такой сітуацыі першыя словы лонданцаў звычайна азначаюць прабачэнне. 'Прабачце, - пачала яна, - мне здаецца, у вас мой шалік.
  
  Калі ён павярнуўся, яна была устрывожаная яго выглядам. Ён быў моцна складзены і остроглаз, прыкладна сярэдніх гадоў, з трохдзённай шчаціннем цёмнага колеру і драчливым, панурым выразам твару. На ім была новенькая чырвоная бейсболка, а на шыі, беспамылкова можна было даведацца яе чорны ваўнянай шалік. Цяпер ён паглядзеў на яе і ўжо збіраўся запратэставаць, калі ўбачыў сваю ўласную, якая ляжыць на падлозе пад яе табурэтам.
  
  Хрыпла пробормотав прабачэнні, ён пачаў разблытваць той, што быў у яго на шыі, і перадаў яго назад ёй, сарамліва паціснуўшы плячыма. Калі яна нахілілася, каб падняць з падлогі яго шалік, то злёгку прыпадняла столік, з-за чаго яе келіх з брэндзі перакуліўся набок і зачапіўся за край яго сумкі, так што з яе выпалі электрычная адвертка, рулон скотчу і кольца з ключамі. У мітусні перастановак, якая заўсёды патрабуецца перад тым, як зноў выйсці на холад, яны трохі пасмяяліся над думкай аб тым, што двое дарослых людзей не ў стане выканаць такую простую задачу, як абмен прадметам адзення.
  
  Вяртаючы яго рэчы, яна заўважыла ў яго сумцы яшчэ сее-што - ўразны замак і дзвярную ручку. Ён заўважыў, што яна глядзіць, і патлумачыў, што працуе ў ахоўнай кампаніі. Яго выклікалі, каб памяняць замак па дарозе дадому.
  
  Цяпер ён усё-такі вырашыў не сыходзіць і плюхнуўся на зэдлік, запіхваючы ўсё назад у сумку. 'Гэта нялёгка, ці не так?' сказаў ён. 'У апошні час усё, што я раблю, праходзіць менавіта так", - і яна пагадзілася. Калі яна падняла вочы, то ўбачыла, што снежныя парывы ператварыліся ў завіруха, і раптам ёй захацелася застацца ў пабе на ўвесь астатак ночы.
  
  Павінна быць, ён заўважыў выраз яе твару, таму што спытаў: 'ці Магу я купіць табе замену?'
  
  'Ён быў амаль пусты", - сказала яна, і ён завагаўся, але яна дадала: 'Так, ты можаш'.
  
  Вярнуўшыся з напоямі, ён прадставіўся. 'Я Х'юга.
  
  'Я Спарроу", - адказала яна і паспешліва дадала з некаторым збянтэжанасцю: 'Я ведаю, што не падобная на яе, я занадта люблю сваю ежу, проста я аддаю перавагу яе свайму сапраўднаму імя – Кэндис. Я не ведаю, пра што думала мая мама'. Гэта мянушка замацавалася за ёй у раннім дзяцінстве і засталося паўсюль, каб кпіць над ёй.
  
  'Са мной тое ж самае", - сказаў ён. 'Мой дзядуля называў мяне Х'юга. Маё сапраўднае імя ставіцца да мінулага жыцця. Дзе ты быў сёння вечарам?'
  
  'Адкуль ты ведаеш, што я дзе-то быў?
  
  Ён усміхнуўся. 'Ўжо позна.
  
  - Я хадзіла паслухаць выступ аб "Буры" ў Нацыянальным тэатры, ' хутка сказала яна. На самай справе яна хадзіла туды тыдзень таму. Не было прычын хлусіць, але раптам ёй падалося важным, каб ён не ведаў пра яе і ўжо дакладна не ведаў, што яна сядзела адна ў кінатэатры і глядзела абсурдную рамантычную камедыю.
  
  'Я магу атаясаміць сябе з Праспэра'. Х'юга задуменна пацёр пераноссе. 'Ён губляе сваё каралеўства, і тады ўсе ненавідзяць яго ці хочуць забіць, акрамя яго дачкі і Алонса'.
  
  Спарроу пастаралася не выглядаць здзіўлена. Яна нагадала сабе, што не варта судзіць аб людзях па іх знешнасці. Ён піў "Гінэс" і выцер сівыя вусы пасля першага глотка. У яго голасе гучала грубасць, які сведчыў аб цяжкай жыцця. Калі ён зняў кепку і рабочую куртку, яна ўбачыла, што ён увесь пакрыты мускуламі. Яго тоўстыя татуіраваныя рукі звісалі ўздоўж тулава. Ён больш быў падобны на Калібана, чым на Праспера.
  
  'Але Праспэра хоча кантраляваць усё, і ён не можа", - сказаў Спарроу. 'Ніхто не можа, таму што людзі паводзяць сябе не так, як вы чакалі. Яны занадта человечны, занадта неряшливы'.
  
  'Вядома, рады. 'Ён засмяяўся, выціраючы пену ад "Гінэса" са сваіх джынсаў. 'Прабач, часам маё цела занадта вялікая для мяне.
  
  І цяпер яна засмяялася, таму што ён выглядаў такім далікатным і няёмкім. 'Мне падабаецца "Нэшнл", - сказаў ён. 'Я не думаў, што ў іх канцэрты па нядзелях'.
  
  'Яны гэтага не робяць. Гэта было больш падобна на лекцыю.
  
  'Ты хадзіў туды адзін? - спытаў я.
  
  'Ну, так, але я натыкнуўся там на сее-якіх сяброў.
  
  'Пацешна, таму што ў "Нацыяналаў" ёсць добры бар, і ўсё ж ты перасёк раку, каб прыйсці сюды ў адзіночку. Ён кінуў на яе такі пільны які вывучае погляд, што ёй здалося, быццам ён толькі што папрасіў яе вывярнуць кішэні. Яна стала халадней да яго, але момант прайшоў, і ён адпусціў жудасную жарт, і яна выявіла, што смяецца, і ў нязмушаным ходзе гутаркі гэты момант быў забыты.
  
  'Я на імгненне падумала, што вы, магчыма, рабаўнік, калі ўбачыла, што было ў вашай сумцы", - сказала яна.
  
  'А я падумаў, што вы, павінна быць, пісьменнік. Асцярожна, не страцьце гэта. 'Ён пастукаў па маленькай скураной запісной кніжцы, якую яна пакінула на стале.
  
  Калі прыйшоў час сыходзіць, яны стаялі пад дажджом і глядзелі ў свае тэлефоны, пакуль ён даваў ёй свой нумар. Перад тым, як яны рассталіся, ён пацягнуўся наперад, як быццам хацеў паціснуць ёй руку, затым прыцягнуў да сабе і нясмела цмокнуў у шчаку. Гэта быў такі дзіцячы жэст, што яна не магла пакрыўдзіцца.
  
  'Патэлефануй мне, калі захочаш, - сказаў ён, - рана, позна, праз дзесяць хвілін – мне ўсё роўна. Я амаль ніколі не сплю.
  
  Дабраўшыся да хаты, Спарроу вырашыла патэлефанаваць па ўказаным нумары. Ён быў на дванаццаць гадоў старэйшы за яе, дрэнна апрануты і зусім непрыдатны. Яе маці была б у жаху. Спарроу прадставіла, як ідзе з ім па горадзе, спыняецца ў пабах, каб слухаць, не згаджацца і хлусіць ва выратаванне. У ім было што–то замкнёную - ёй гэта падабалася. Ён быў поўнай супрацьлегласцю большасці мужчын, якіх яна сустракала, якія распавядалі ёй занадта шмат і знікалі без папярэджання.
  
  Спарроу Марцін, якая інстынктыўна адчувала, што ёй трэба будзе весці непадзеленую жыццё, якая заўсёды праяўляла такую рашучасць і незалежнасць, якая адмаўляла сабе ў якіх-небудзь пачуццях або сімпатыі, вельмі рана зразумела (па праўдзе кажучы, праз некалькі хвілін пасля іх першай сустрэчы), што, хоць яна ніколі за свае дваццаць тры гады ні ў каго не ўлюблялася, калі б яна і клапацілася аб кім-то цяпер, то менавіта так, з гэтым нязграбным, непадыходзячым, па-дзіцячаму грубым мужчынам.
  
  OceanofPDF.com
  6
  СУД
  
  У цяперашні час у Метрапалітэне налічвалася дваццаць чатыры групы па расследаванні забойстваў, і той факт, што Аддзел па расследаванні асаблівых злачынстваў займаўся толькі забойствамі, прыводзіў у лютасць кожную з іх.
  
  Гісторыі аб непрафесійным падыходзе падраздзялення да паліцэйскай дзейнасці дасягнулі статусу легенд. Вонкава дэтэктывы, здавалася, безразважна грэбавалі недатыкальнасцю чалавечага жыцця. Яны не выконвалі нават самых элементарных правілаў працэдуры, ствараючы кашмары для Каралеўскай пракурорскай службы, якой даводзілася знаходзіць праўдападобныя спосабы барацьбы з згубленымі доказамі, скампраметаванымі месцамі злачынстваў, недапушчальнымі заявамі і абуральна парушанымі законамі. Тое, што іх крытыкі няправільна зразумелі, было прычынай такога паводзінаў; гэта было выклікана асноватворным прынцыпам падраздзяленні: шукаць новыя спосабы барацьбы з злачыннасцю і забяспечваць, каб гэтыя эксперыментальныя метады знайшлі прымяненне ў прававой сістэме, ствараючы прыярытэт.
  
  Ва ўсім гэтым быў невоспетый герой памерам з пінту, чалавек, які стаяў паміж падраздзяленнем і Олд-Бейлі. Яе звалі Марго Брэнды, і, калі яна перасякала брукаваныя двары паміж лонданскімі "Чатырма заезны двор Суда", "Грейз Інаў", "Линкольнс Інаў" і "Иннер энд Миддл Темплс", на яе не звярнулі ўвагі клапатлівыя барристеры, якія мільгалі міма ў сваіх мантыях, пагружаныя ў мудрагелістыя спрэчкі са сваімі калегамі. У яе была прыемная матчына постаць, але яна выглядала недарэчна, як заблудная турыстка або дама, доставляющая спакаваныя ланч юрыстам. Ніхто, калі б нават і спыніўся на ёй, не зразумеў бы, што яна была адным з найважнейшых правадыроў паміж злачыннасцю і судамі ў краіне.
  
  Дэтэктывы называлі місіс Брэнды судовым служачым - тытул, прысвойваны тым, хто рыхтуе залу суда да разгляду справы, працуючы з судовымі сакратарамі, але паколькі яна кансультавала па пытаннях дапушчальнасці доказаў, яна была больш падобная на юрыста CPS. Пастаянны ўзровень поспеху падраздзялення нічога не значыў без сродкаў для судовага пераследу, і місіс Брэнды знайшла спосабы праз судовую сістэму візантыйскай кароны, якія гарантавалі, што намаганні дэтэктываў не былі марнымі.
  
  Яе калегі не праходзілі міма ў поўным няведаньні. Некаторыя ціха высмейвалі яе, таму што, калі місіс Брэнды адкрывала рот, яны чулі ў яе насавых интонациях і акруглены галосных гукі рынку Іст-Энду. Яе гаворка аддавала дымными вуліцамі і пачарнелымі будынкамі, гандлярамі рыбай і чайнымі кіёскамі. Праходзілі міма юрысты пачулі, як яна размаўляе па тэлефоне, і ўздрыгнулі. Карацей кажучы, яны недаацанілі яе і тым самым здрадзілі сваю прафесійную бесстароннасць. На думку місіс Брэнды, недаацэнка была зброяй, якое мела непрыемныя наступствы для карыстальніка. Ёй падабалася назіраць, як мяняюцца іх твары, калі яны разумеюць, што яна больш чым годны праціўнік, і таму абгульвалі яе лад, дадаючы гартанныя паўзы і неалагізмы кокнуць, якія любы прыстойны рэжысёр-пастаноўшчык адзначыў б сінім алоўкам.
  
  Цяпер яна ішла праз Линкольнс-Інаў, яе лакіраваныя абцасікі цокали па каменю, побач з ёй ішла Джэніс Лонгбрайт. 'Ты просіш мяне ўмяшацца занадта рана, мілы,' сказала яна, рэзка збочыўшы ў арачны завулак. 'Яны толькі што атрымалі цела, ці не так?
  
  'У тым-то і справа, Марго, што яны хочуць прадухіліць любыя перашкоды з-за характару смерці. Вы ведаеце, што зробіць містэр Брайант; ён адправіцца гутарыць з сатаністамі яшчэ да таго, як Джайлс завершыць папярэдні агляд ахвяры. Я хачу пазбегнуць праблем да таго, як яны пачнуць назапашвацца. Мне трэба ведаць, як ідуць нашыя справы з юрыдычнага пункту гледжання.'
  
  'Ты магла б проста патэлефанаваць мне па гэтай нагоды, мілая. Сенсацыйнае забойства – прэса накінецца на яго, як мясныя мухі. Закопай падрабязнасці. Павярніце тут налева, я спазняюся, але сёння раніцай гэта нічога не зменіць. Пракурор праігнараваў мой савет і развальваюць справу. Месяцы дбайнай працы, каб даставіць абвінавачанага ў суд, і ўсё марна. Табе пашанцавала, што ты больш не ў Метрапалітэн. Б'юся аб заклад, ты не можаш успомніць, калі ў апошні раз табе даводзілася даваць паказанні.' Яна згарнула ў яшчэ больш вузкі завулак, вымусіўшы Лонгбрайт ісці за ёй. 'Я усё хацела спытаць, дзе ты робіш прычоску?
  
  'Дом Морыса на Боллз-Понд-роўд,' разгублена адказала Лонгбрайт.
  
  'Чорт вазьмі, ён усё яшчэ тут? Яму, павінна быць, дзевяноста. Павінна быць, адбельвальнік падтрымлівае ў ім жыцьцё. Мы ўсе маем поспех. Шафку ў маёй ваннай цалкам забіты маленькімі дарагімі збанкі. Гэта дрэнны знак.' Яе ўласныя валасы былі колеру бронзавай мернгі з залатым раўчуком, звівістымі сярод хваль, з-за чаго светлыя валасы Рут Эліс Лонгбрайт здаваліся амаль ручнымі.
  
  'Гэта можа быць вельмі шкодна для нас, Марго. Чорная магія – гучыць як ідэальнае рашэнне для падраздзялення, але не ў гэты час, не пасля года, які ў нас быў. Ніхто не ўспрыме нас сур'ёзна'.
  
  'Ты так кажаш, але азірніся вакол – гэтыя двары прасякнуты крывёй і магіяй. Яны пад'ехалі да брукаванай плошчы, забудаванай непритязательными дамамі з чырвонай цэглы, дзвярныя праёмы якіх былі апраўленыя маленькімі, акуратна падстрыжанымі лаўровымі дрэвамі. Ранішняе рух у Халборн было ўсяго ў некалькіх дзясятках ярдаў адсюль, але тут было зусім ціха.
  
  Місіс Брэнды паказала на пусты кут, заняты адзінай пашарпанай варонай. 'У 1586 годзе прама на гэтым месцы арыстакрат па імя Энтані Бабингтон быў разрэзаны на чвэртачкі пры жыцці. Ён падняў такі шум, што добрая каралева Бэс запатрабавала больш гуманнага абыходжання з яго таварышамі-здраднікамі.'
  
  Яна вытряхнула цыгарэту і запаліла на хаду. 'Элізабэт давярала оккультисту Джона Дзі. Яго працы былі напісаны іерогліфамі без кодавага ключа, але мы думаем, што ён, магчыма, перавёў іх, выкарыстоўваючы працэс шыфравання, званы тритемианской стеганографией. Адсюль ён адпраўляў сакрэтныя справаздачы каралеве Лізавеце. Палітыка, магія і закон, бачыш, усё акуратна пераплецена. Ты не можаш іх разблытаць, дарагая. Абставіны смерці створаць праблему, толькі калі ты выкарыстоўваеш іх для доказы віны. Вы разумееце, аб чым я кажу? Не прызнаваць гэтага, і гэта не стане недапушчальным. Што ў цябе на дадзены момант ёсць?
  
  Яны спыніліся, але сесці не змаглі, так як адзіная лаўка была мокрай. Лонгбрайт адкрыла сумку і праверыла запісную кніжку. 'Ахвяра - двадцатичетырехлетний індзеец у трэцім пакаленні, апазнаны як Дхрув Чыма. Ён працаваў у сямейным модным бізнэсе ў Уайтчепеле, судзімасці няма, два брата і дзве сястры, верагодна, апошні чалавек у свеце, якога можна было б звязаць з сатанінскім рытуалам.' Яна працягнула тонкі ліст карычневага кардона. 'У ім пакуль няшмат, але я ўпэўненая, што ў вашым паштовай скрыні ўжо ёсць яшчэ. Зірніце на дзве апошнія фатаграфіі.
  
  Місіс Брэнды адмахнулася ад дыму і паглядзела на здымкі. 'Добра, у вас ёсць некалькі свечак і што-то падобнае на абгарэлыя асабістыя рэчы, знойдзеныя на месцы злачынства. Гэта не робіць забойства акультным.
  
  Лонгбрайт не была так упэўнена. 'Хіба сучасны акультызм не заснаваны галоўным чынам на этнічных сістэмах вераванняў? Той афрыканскі хлопчык, чыё тулава знайшлі ў Тэмзе, быў рытуальна раздзелены, і ніхто так і не быў арыштаваны.'
  
  'У Вялікабрытаніі не было паспяховага судовага пераследу за акультызм з 1944 года. Вам прыйдзецца прыбраць атрыбуты чорнай магіі з дошкі. З юрыдычнага пункту гледжання яны не маюць дачынення да справы ".
  
  'Я зраблю ўсё, што ў маіх сілах, але мы з Джонам не можам кантраляваць містэра Брайант, ты гэта ведаеш.
  
  'Ён можа расследаваць усе, што захоча, дарагая, ты не абавязана занасіць гэта ў часопіс. Мне трэба ісці. 'Яна затоптала свой "Суперкинг" аб віктарыянскую вадасцёкавую трубу. 'Трымай мяне ў курсе, добра?
  
  Лонгбрайт глядзела, як місіс Брэнды зацокала па бруку на залацістых абцасах. Затым падняла каўнер і зноў улілася ў паток машын на Хай-Холборн.
  
  У гэта самае змрочнае раніцу панядзелка дом нумар 231 па Каледониан-роўд быў заліты яркім святлом - дакладная прыкмета таго, што расследаванне смерці Дхрува Чимы афіцыйна пачалося.
  
  Такія афіцэры, як Колін Бимсли, былі касцяком паліцыі: надзейныя, абыякавыя, ўпартыя і невыносна цярплівыя. Ён злёгку міргнуў, сербануў гарбаты і стаў назіраць, як павольна з'явілася пара рук, затым перадплечча. Ён чакаў, калі шырокафарматны прынтэр зробіць здымак цела Чимы in situ. Джон Мэй папрасіў павесіць яго на чале аперацыйнага залы, дзе кожны мог бы вывучыць яго і ўспомніць аб тым, што адбылося.
  
  Гэтай раніцай ён застаўся сам-насам з Джэкам Ренфилдом, што заўсёды выклікаў у яго неспакой. Ён быў упэўнены, што Ренфилд нікому не дараваў таго, што той зрабіў яго аб'ектам іх жартаў, калі ён яшчэ быў дзяжурным сяржантам ў паліцэйскім участку на Олбані-стрыт, і шукаў магчымасць адпомсціць ім. Ён толькі нядаўна вярнуўся ў падраздзяленне пасля звальнення, і над ім навісла нядобрасумленнасць.
  
  Пакуль ён чакаў, Колін падышоў да дошкі і дадаў, што паступаюць дадзеныя. 'Супярэчлівыя гісторыі", - сказаў яму Ренфилд. 'Маці кажа, што яе сын быў дома ўсю ноч, але адна з сясцёр лічыць, што чула, як ён сыходзіў у дзесяць гадзін вечара. Іх чацвёра ўсё яшчэ жывуць дома ў Уайтчепеле: мама, два браты і адна сястра. Бацька памёр, а іншая сястра з'ехала, каб кіраваць абутковай бізнесам у Брэдфардзе. Вакол навальваецца яшчэ куча сваякоў: дзеці, бабулі і дзядулі, сябры, якія застаюцца з начлегам, стрыечныя браты і сёстры, цёткі і дзядзькі, якія на самай справе не з'яўляюцца сваякамі; гэта складаная карціна. Гутаркі будуць стрэмкай у задніцы. Вядра сапраўды салодкага гарбаты ад мамы, і ўсе будуць супярэчыць адзін аднаму.'
  
  Бимсли прагледзеў запісы Ренфилда. 'Як яна, маці? - спытаў я.
  
  'Спустошаны, які імкнецца дапамагчы і які замінае. У іх тры крамы пад назвай "Крышна Сары". Яны жывуць над галоўным крамай і ў суседнім доме. Яны добра вядомыя ў Уайтчепеле, што, верагодна, азначае, што некалькі зладзеяў таксама іх ведаюць. Ренфилд агледзеўся. - Калі павінна вярнуцца Джэніс? - Спытаў я.
  
  Колін падняў руку. 'Ты можаш проста спыніць гэта, Джэк?
  
  'Што?'
  
  'Ты правяраеш свае гадзіны кожныя пяць хвілін, калі яе няма дома.
  
  'Няўжо? Не думаю, што разумею, прыяцель.
  
  'Я думаю, табе трэба даць ёй трохі прасторы.
  
  'Гэта тое, што ты думаеш, ці не так?
  
  'Яна не збіраецца прымаць цябе назад.
  
  Ренфилд прыгладзіў валасы, вывучаючы дошку, імкнучыся здавацца абыякавым. 'Яна цябе што-небудзь расказала?
  
  'Ёй гэта і не трэба. Ты кінуў яе. Яна дае мужчынам толькі адзін шанец.
  
  'Пачакай, яна з кім-небудзь сустракалася?
  
  'Пасля цябе - няма. Наколькі мне вядома, няма.
  
  Ренфилд фыркнуў.
  
  'Што гэта значыць? - Спытаў Колін.
  
  'Твае пазнання. У чым, у жанчынах? Колькі часу табе спатрэбілася, каб прыцягнуць Свеце на свой бок?
  
  'Гэта было не з-за недахопу спробаў. Я ведаў, чаго хачу. Ты не ведаў.
  
  Ренфилд падышоў занадта блізка. 'Ты не разумееш, аб чым кажаш, прыяцель.
  
  'Я ведаю, што Джэніс занадта добрая для цябе.
  
  Ренфилд рухаўся так імкліва, што Колін быў заспеты знянацку. Рука, прижимавшая яго да дошкі, скруцілася вакол яго горла. 'Ты правёў некалькі раўндаў на баксёрскім рынгу. Я таксама, але не са сваімі прыяцелямі. Толькі з людзьмі, якія мне не падабаюцца. Ты ўсё яшчэ часта срываешься? Я праверыў, я табе казаў? Сіндром Ирлена, здаецца, так гэта называецца? Табе лепш не лезці не ў сваю справу, Колін. Ты можаш хутка зваліцца з доўгага лесвічнага пралёта.'
  
  Свету бачыла ўсё з парога. У яе заўсёды былі сумневы з нагоды Ренфилда. Яго няўпэўненасць знайшла выхад у чарадзе выбухаў. Спыненне канфрантацыі толькі пагоршыла б сітуацыю. Яна адступіла ў калідор і моўчкі назірала, як Бимсли вызваляецца.
  
  'З гэтага моманту я шукаю цябе", - папярэдзіў Ренфилд. 'Я ведаю, што вы з Джэніс добра ладзіце. Ты абараняеш. Усё ў парадку, гэтага варта было чакаць. Ты можаш працягваць у тым жа духу. Але калі ты зробіш што-небудзь, каб ўстаць у нас на шляху, я цябе здыму з пасады. Гэта ясна?'
  
  Бимсли не адважыўся адказаць і ўтаропіўся на яго ў нямым гневе. Ренфилд раптам працягнуў руку наперад, і Бимсли здрыгануўся. Ренфилд хупава паляпаў яго па плячы. 'Я рады, што ў нас адбыўся гэты невялікі размова.
  
  Свету інстынктыўна зразумела, што цяпер лепш маўчаць. Яна глыбока ўздыхнула і ўвайшла ў пакой.
  
  OceanofPDF.com
  7
  АБРАД
  
  У аперацыйным зале супрацоўнікі реорганизовались ў натуральныя пары і працягвалі шукаць сведак і складаць справаздачы, пакуль лонданскі онлайн-часопіс Hard News не абнавіў свой сайт у 17.00.
  
  Джэніс Лонгбрайт зразумела, што яны ў бядзе, калі ўбачыла чырвоную паласу на экране: Апошнія навіны: паліцыя шукае забойцу з чорнай магіяй ў Хэмпстэд-Хіт.
  
  Усе сабраліся вакол манітора. Імя ахвяры не называлася, і падраздзяленне не згадвалася, але асноўныя падрабязнасці аб смерці былі ў наяўнасці і верныя. Артыкул была напісана нейкім Вінцэнтам Диллардом, які адшукаў Сафі Уорд, медсястру, обнаружившую цела. Яна вырашыла не прыслухацца да папярэджання Джона Мэя аб размовах з прэсай і дала часопісу шырокае інтэрв'ю.
  
  'Павінна быць, ён заплаціў ёй", - выказала здагадку Лонгбрайт. 'Вы хочаце, каб я закрыла яе?'
  
  'Не,' сказала Мэй, 'шкоду нанесены'. Ён зноў паглядзеў на дошкі. Яны нагадвалі вялікую намаляваную ад рукі галаваломку, у якой адсутнічала большасць ключавых элементаў. 'Тут занадта шмат прабелаў. Чаго мы не ведаем?
  
  Ён узяў чырвоны фламастар і напісаў на дошцы. "Навошта ён туды пайшоў. У Дхрува Чимы было мала сяброў па-за яго бліжэйшага акружэння ў Іст-Эндзе і ні аднаго ў Паўночным Лондане. Гэта не яго маёнтак. Ён зноў напісаў. - Як ён туды трапіў. Яго картка Oyster card не выкарыстоўвалася ні на Хамерсміт-энд-Сіці, ні на паўночных лініях паміж Уайтчепелом і Хэмпстедом. Мы ведаем, што ён карыстаўся аднаразовым тэлефонам, але тэлефоны GSM маюць IMEI-код, які бачыць аператар сувязі, таму мы можам вызначыць яго месцазнаходжанне ў Хэмпстэд у гадзіну пятнаццаць ночы. Праблема з такімі дадзенымі ў тым, што яны не паведамляюць нам нічога новага. '
  
  Ён працягнуў абмеркаванне. "З кім ён быў. На яго напалі і адвезлі туды, ці ён дамовіўся з кім-небудзь сустрэцца? Цемра хавае многія дрэнныя ўчынкі. Яго сям'я кажа, што ён быў не з тых, хто мае зносіны, і на розум не прыходзіць ніякіх відавочных імёнаў. Што ён там рабіў. Сярэдзіна паміж суботнім вечарам і нядзельнай раніцай - дзіўнае час і месца для сустрэчы. Самы відавочны пытанне: гэта быў сэкс? Паліцыя Хэмпстеда паведамляе нам, што ў гэты ранішні час гэты раён па-ранейшаму папулярны сярод мужчын, якія сядзяць пад замком. Быў паблізу хто-небудзь яшчэ, хто што-то бачыў? З кім ён пазнаёміўся. Ні сведак, ні апісанняў. Пакуль мы не знайшлі нікога, хто бачыў яго на Хіт-стрыт, таму нам трэба пашукаць далей. Калі ён туды пайшоў. Брат і сястра нават не могуць прыйсці да адзінага меркавання пра тое, ці застаўся ён дома або сышоў. Свету, ты паразмаўляла з сям'ёй – што ты пра іх думаеш?'
  
  'Яны не здаліся мне вёрткі, калі ты гэта маеш на ўвазе. Свету прагледзела свае запісы. 'Маці дакладна такая ж, як мая мама, якая абараняе і спорящая. Я спытаў яе аб статусе Чимы на спатканнях і атрымаў адказ "ён яшчэ не сустрэў прыдатную дзяўчыну", так што пакуль можна будаваць здагадкі. Я таксама пагутарыў з уладальнікамі крам па суседстве з крышна-сары. Чимы працавітыя, і іх усе любяць. Над іншым братам стаіць пытальнік – ён тусуецца ў "Сляпым жабраку" з даволі разнамаснай кампаніяй, – але ў нас ніколі не было падставы пакратаць яго за ашыйнік. Ва ўсякім выпадку, на дадзены момант "Чимас" даволі чысты.'
  
  'Добра для сям'і, кепска для нас. 'Мэй агледзелася. 'Мне патрэбныя дакладныя адказы, таму давайце пачнем з рашэння пытання пра месцазнаходжанне Чимы раней у суботу ўвечары. Націснеце на сям'ю, праверце яго мясцовую жыццё, разыщите сяброў. Хто-небудзь бачыў Артура?'
  
  'Ён наверсе з гэтай вар'яцкай жанчынай,' сказала Свету.
  
  'Які з іх? Сузьте круг пошукаў.
  
  Свету закаціла вочы. 'Вы ведаеце, мадам Аркати, тая, што блаславіла будынак, калі мы пераехалі.
  
  Мэй ведала гэта занадта добра. Мэгі Армитидж разбрызгала асвячонае алей па ўсім доме, каб выгнаць злых духаў. На жаль, алей складалася з траў, змешаных з WD40, і было такім слізкім, што ўсім даводзілася трымацца за парэнчы, каб падняцца наверх. Колін вырашыў праблему, пасыпаўшы падлогі пяском, але гэта ператварыла скрыжаванне лесвічнай пляцоўкі першага паверха ў водевильный нумар.
  
  Вочы Мэй раздражнёна звузіліся. 'Што тут робіць гэтая жанчына?
  
  'Я думаю, хто-то запрасіў яе пераступіць парог", - сказала Свету.
  
  'Я не хачу, каб Мэгі Армитидж мела якое-небудзь дачыненне да гэтага расследавання. Калі Рэйманд ўбачыць яе, у яго дах знясе. Хіба місіс Брэнды не папярэджвала аб недапушчальнасці прыўнясення сенсацыйных элементаў у расследаванне?
  
  'Яна сказала, што гэта падарве давер да нашай справе, - пацвердзіла Джэніс, не адрываючыся ад ноўтбука. 'Акультная атрыбутыка будзе прызнана непрымальнай, таму што яна не дадае доказаў намеру прычыніць шкоду.
  
  'Тады давайце пакуль дзейнічаць па правілах. Трымайцеся далей ад сумніўных знешніх крыніц, усе вы. Я папрашу Артура зрабіць тое ж самае.
  
  'Жадаю ўдачы з гэтым,' прамармытаў Ренфилд.
  
  Мэй падняў вочы да столі. Ён баяўся ўявіць, што маглі абмяркоўваць яго партнёр і белая ведзьма.
  
  'Працэс старэння,' сказаў Брайант, спыняючыся на верхняй пляцоўцы лесвіцы. 'Гэта забівае мяне. Пачакай хвілінку, мне трэба аддыхацца. Ведаеш, што я больш за ўсё ненавіджу ў старасці? Апускаюся на калені і думаю, ўстану я калі-небудзь зноў. Ніколі не выходжу з хаты, не дапамагчы папярэдне. Старыя распавядаюць мне аб сваіх хваробах і мяркуюць, што мне не ўсё роўна. Твае лёгкія ператвараюцца ў сдувшиеся паветраныя шарыкі, твае ногі ўвесь час баляць. Паглядзі на мяне – я падобны на лысую лятучую мыш. А твае вушы становяцца велізарнымі. Вы калі-небудзь бачылі Ноэля Кауарда у далейшай жыцця? Ён быў падобны на таксі з адкрытымі дзверцамі.'
  
  Брайант правёў свайго старога сябра ў затхлы гарышча, пераўтвораны ў пакой для доказаў. Пад карнізам было ўстаноўлена з паўтузіна стэлажоў IKEA з чырвонай сталі. На папярочнай бэльцы скляпенчатай столі вісеў мёртвы голуб. Што-то карычневае і глейкае сабралася пад смеццевым мяшком, поўным неапазнаных доказаў, якія ні ў каго не хапіла адвагі зрушыць з месца.
  
  Ён націснуў на выключальнік. Нічога не адбылося. Пакой заставалася такой жа ўпарта пагружанай у змрок, як лабараторыя крыміналістаў у тэлешоў. Большая частка доказаў, якія захоўваюцца ў Аддзеле асаблівых злачынстваў, знаходзілася ў падвешаным стане. Паколькі абвінавачванне не прад'явіла яго, яно магло захоўвацца няпэўна доўга. Часта абвінавачаны не патрабаваў вяртання канфіскаваных прадметаў. Тут былі прадметы, якія адносяцца да часу заснавання падраздзяленні, у тым ліку віктарыянскі начны гаршчок, каса і драўляны манекен чревовещателя, ад якіх у Джэка Патрашыцеля па скуры пабеглі б мурашкі. Іншыя, больш экзатычныя прадметы зніклі падчас калядных вечарынак.
  
  'Навошта ты хацела мяне бачыць?' спытала Мэгі. Маленькая белая ведзьма ў жарт паспрабавала апрануцца модна, але ўсё роўна выглядала як старое любімае хатняе жывёліна, убраныя дзецьмі. Адмовіўшыся ад зімовых адценняў, яна выбрала вясёлкавыя легінсы, фіялетавы індыйскі халат з дрэнна прамаляваныя тыграмі і вінтажнае накідку медсёстры. У ёй усё яшчэ адчувалася што-то негодяйское, ад вздернутого носа да обкусанных смарагдавых пазногцяў.
  
  'Я хутка ператэлефанаваў некалькім людзям і не ведаў, да каго яшчэ звярнуцца, таму спыніўся на вас", - патлумачыў Брайант.
  
  'Як прадбачліва. 'Мэгі прывыкла быць апошняй надзеяй. 'Тут пахне смерцю.
  
  'Гэта, павінна быць, шкарпэткі Коліна. Гэта адзінае памяшканне ў будынку з рэгуляванай вільготнасцю, таму ён пакідае тут сваю спартыўную форму. Ён падвёў яе да паліцы, уставленной объемистыми пакетамі на маланкі. 'Ўчорашнія доказы. Я хачу, каб вы паглядзелі.
  
  'Ці магу я выняць іх і разабрацца з імі?
  
  Брайант агледзеў пластыкавыя пакеты на паліцы. 'Лепш не варта. Дэн мяне заб'е. Але ты можаш зазірнуць у іх. Ён адкрыў крышку аднаго з іх і паказаў ёй.
  
  'Чорная свечка. Мэгі панюхала паветра. 'Размарын. Ён ўзмацняе усвядомленасць, таму выкарыстоўваецца ў акультных рытуалах для абароны і ачышчэння. Яго таксама выкарыстоўваюць у абрадах экзарцызм.'
  
  Яна агледзела металічную палку, адкрыла іншыя скрынкі са свечкамі, панюхала кожную па чарзе. 'Божа, гэта ўзрушаюча. Паміж кожным прыёмам трэба панюхаць свежых кававых зерняў, каб прачысціць пачуцці. Валяр'яна, палын, блошиница, пеннироял і бружмель.'
  
  Брайант быў уражаны. 'Ты можаш вызначыць усе гэта па адным нюху?
  
  'На іх ёсць этыкеткі. Яна перавярнула адзін пакет і паказала яму. 'Вайтроуз. У кожным з іх утрымліваецца трава, выкарыстоўваная ў рытуальнай магіі. Альбо хто-то ведае, што робіць, альбо гэта быў МАХЛЯР.'
  
  "Што яны робяць?' Брайант задумаўся.
  
  Як белая ведзьма IV ступені Вялікага ордэна Ковена Святога Джэймса Старэйшага, Кентиш-Таун, Мэгі была занадта кваліфікавана, каб адказваць. 'Ну, ён ... я мяркую, гэта "ён'?
  
  'Чыма - невысокі хлопец, малады, падцягнуты, ростам, верагодна, менш за дзесяць стоун, але каму-то ўсё ж удалося зацягнуць яго высока на вяроўцы, так што давайце скажам "так".
  
  'Я не думаю, што ён спрабуе зрабіць самую відавочную рэч'.
  
  'Які з іх што?
  
  'Зрабі ахвярны абрад, каб выклікаць Д'ябла.
  
  'Прыемна гэта ведаць. У мяне ўзніклі праблемы з продажам. Дзе-то засталося няшмат каменнай солі, прыкладна ў форме пяцікутніка.
  
  'Ты ўпэўнены, што гэта быў пяцікутнік? Каменную соль аддаюць перавагу для рытуалаў ачышчэння і фільтрацыі, але пяцікутнік супярэчыць яе выкарыстання. Гэтыя два паняцці не спалучаюцца.
  
  Брайант пакапаўся ў торбах. 'Тут ёсць сёе-тое яшчэ. Табе лепш надзець пальчаткі. 'Ён адарваў цэлафан ад рулона на паліцы і працягнуў іх мне. 'Пастарайся на гэты раз ўнутр засунуць усе свае пальцы.
  
  Ён перадаў ёй часткі лялькі. Мэгі тэатральна прыціснула іх да грудзей і закрыла вочы. 'Акультныя злачынства, калецтва жывёл і таму падобнае звычайна з'яўляюцца справай рук нудных падлеткаў. У сатанінскіх колах не прыносяць у ахвяру дарослых.'
  
  'Чаму б і не?
  
  Сапраўдныя рытуалы доўжацца вечна і неверагодна сумныя, галоўным чынам таму, што богаслужбовыя тэксты сабраны з кніг, апублікаваных дзе-то паміж 1487 годам, калі з'явіўся Маллеус Малефикарум, і канцом 1930-х, калі адбылося чарговае адраджэнне цікавасці да магіі. Па большай частцы гэта была нечитабельная балбатня, прыдуманая дрэнна інфармаванымі аматарамі і ператвораная ў сенсацыю таблоідаў. Што яшчэ вы знайшлі?'
  
  'У Дэна яшчэ не было магчымасці разабрацца з гэтым. Брайант высыпаў змесціва празрыстага пластыкавага пакета на стол. Ён пачакаў, пакуль Мэгі разбярэцца ў кучы лісця, счарнелых караляў, адзення і каменьчыкаў.
  
  'Трынаццаць камянёў, галінкі остролиста, лаўра і вярбы, спаленыя пудзіла, усе жудасныя старыя клішэ прысутнічаюць і верныя'.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Праблема цырыманіяльных абрадаў у тым, што яны скапіяваныя з некалькіх арыгінальных літургічных тэкстаў, а затым приукрашены – пэрсаналізаваныя, калі хочаце, – самім практыкуючым. Калі вам патрэбныя падпісчыкі, лепшы спосаб стварыць лаяльнасць - гэта даручыць ім што-то унікальнае.'
  
  'Вы хочаце сказаць, што ў гэтага хлопца ёсць памочнікі? - Спытаў Брайант, вывуджваючы кавалак опаленного сіняга нейлону, магчыма, ад начной кашулі. 'Падобна на тое, гэта належыць жанчыне.
  
  'Вы ведаеце, да эпохі Асветы каталіцкая царква была цалкам вінаватая ў ім дэманалогіі. Закон аб вядзьмарстве 1735 года не быў адменены да 1951 года, калі суды зразумелі, што "акультныя" злачынствы ў асноўным складаліся з ашуканскіх заяў, зробленых фальшывымі медиумами.'
  
  'Вы даволі скептычныя для верніка", - заўважыў Брайант.
  
  Яна паляпала яго па руцэ. 'Я павінна быць такі, дарагі. Вядома, ёсць сапраўдныя сенситивы, людзі накшталт мяне, якія ўмеюць чытаць іншых, але эктоплазма з марлі і фатаграфія духаў зніклі з з'яўленнем прыстойных аб'ектываў для фотаапаратаў. Але людзі, якіх зачароўваюць ахвярапрынашэння і рытуалы, могуць быць у вышэйшай ступені ірацыянальнымі, нават небяспечнымі. Наркотыкі часта выкарыстоўваюцца для ўзмацнення разрыву з рацыянальнасцю.'
  
  'Ты можаш дастаць што-небудзь яшчэ з гэтай партыі?
  
  'Я складу спіс прадметаў, затым праверу свае арканы, паглядзім, што мы зможам прыдумаць. Пазней на тыдні заедзе мая сяброўка-спиритуалистка Кискайя Мандэвіль. Мы маглі б выклікаць камандзіра эскадрыллі Сметвика.
  
  Брайант быў здзіўлены. 'Я думаў, ты можаш звязацца са сваім фамильяром толькі праз плюшавую абісінскіх котку, якая была ў яе маці.
  
  'Кискайя выявіла яшчэ адзін канал сувязі з замагільнага жыццём праз рудога ката па імі Арбутнот, які трапіў пад машыну. У яе ўсяго трэці тыдзень курсу таксідэрміі. Да яго вярнулася яго ўсмешка, але ён усё яшчэ крыху млявы.'
  
  'У што бы то ні стала пакліч якіх-небудзь духаў", - сказаў Брайант, падтакваючы ёй. 'Калі ты думаеш, што гэта дапаможа'.
  
  'Ну, няма, не ведаю,' сказала Мэгі. 'У тым-то і справа. Камандзір эскадрыллі Сметвик - C з E, так што ён безнадзейны. Гэта не хрысціянская чорная магія.'
  
  'Як вы можаце быць у гэтым упэўненыя?
  
  'Можна? 'Яна высыпала на стол яшчэ адзін пластыкавы пакет. 'Гэтыя травы і драўляныя каралі звязаныя з Сантерией, іспана–карыбскай рэлігіяй, звязанай з шанаваннем святых. Свечкі і пентакль знаёмыя па малюнках чорнай імшы. Выявы - гэта джабы, звязаныя з кубінскім Вуду, а астатняе ўзята з старых фільмаў жахаў "Хамер". У руках яна трымала абгарэлую лятучую мыш. 'Ён мог праводзіць абрад ачышчэння і прыдумаў усё гэта, каб адпавядаць якой-небудзь асабістай тэорыі пра ахвяры'.
  
  'Але з якой мэтай?' разгублена спытаў Брайант.
  
  'Каб усяліць страх у сваіх ворагаў і заваяваць павагу аднагодкаў. Магчыма, прысвячэнне ў банду. Вядома, што ў Амерыцы студэнты гінулі на цырымоніях дзедаўшчыны ў каледжах.
  
  'Мэгі, я думаю, больш верагодна, што злачынец пакутуе якім-то недиагностированным псіхозам", - сказаў Брайант. 'Дастаткова, каб вывесці яго на начныя вуліцы і выявіць дэманаў ўнутры людзей. Існуе па меншай меры тузін розных відаў псіхатычнага паводзін, усугубляемых наркотыкамі і алкаголем. Калі б ён адправіўся на пустку ў пошуках ахвяры, ён мог бы зрабіць гэта зноў.'
  
  Мэгі акуратна склала астанкі назад у пакеты. 'Вы можаце пачаць з таго, што высветліце, адкуль узяліся ўсе гэтыя прадметы, але я скажу вам цяпер, што ўсё гэта вырабляецца серыйна. Табе трэба даведацца што-небудзь больш асабістае. Не трэба быць белай ведзьмай, каб сказаць табе гэта. 'Яна поколебалась. 'Як была нанесеная рана ахвяры?
  
  'Яго падвесілі ўніз галавой і ўдарылі ў горла. Чаму?
  
  'Я думала пра сярэднявечных працэсах над ведзьмамі, якія былі ўладкованыя так, што іх нельга было выйграць. Ведаеш, калі ты крычыш або истекаешь крывёю, гэта азначае, што ты вінаватая, што-то ў гэтым родзе. Паляўнічыя за ведзьмамі выкарыстоўвалі металічныя шампуры.'
  
  'Вы думаеце, гэтага хлопца катавалі, каб атрымаць інфармацыю?
  
  'Ці впутать ў гэта справа каго-то іншага. Звычайна так і адбывалася.
  
  'Гэтым варта заняцца. Я лепш вярнуся ў аператыўны аддзел і зраблю выгляд, што мы праводзім звычайнае расследаванне.
  
  'Я думаў, у цябе ёсць Джон, які зробіць гэта за цябе.
  
  Брайант перайшоў на заговорщический тон. 'Ён можа быць вельмі неортодоксальные ў сваіх метадах, калі за ім не сачыць.
  
  'Вы доўга працавалі разам, ці не так? Мэгі працягнула руку і пагладзіла камізэлька Брайант ў клетку. 'Дай мне сваю правую руку. Аб божа, дрэннае кровазварот. Яна пацерла яго пальцы сваімі. 'Я павінна табе сказаць, Артур. Я не збіралася цябе сёння бачыць. Што-то насоўваецца. Што-то вельмі шкоднае.'
  
  'Адкуль ты ведаеш? - спытаў я.
  
  'Вакол цябе і Джона сабралася мноства знакаў. І паўсюль ёсць папярэджаньні. Гэтай раніцай мая спальня была поўная молі, а мінулай ноччу ў садзе было чатыры кошкі, усе з аднолькавым генетычным паходжаннем. Яны дасылаюць мне паведамленні.'
  
  'Р-я-змагаюся,' вельмі павольна вымавіў Брайант.
  
  'Я ведаю, гэта мой псіхоз, але я веру, што на мне праклён сапраўднага гледжання. Мы не павінны папярэджваць людзей на выпадак, калі яны паспрабуюць змяніць ход лёсу, але табе трэба ведаць'.
  
  Гэта было не тое, што Брайант хацела пачуць, але інстынкты Мэгі рэдка падводзілі яе. Самым складаным было зразумець яе прадказанні, якія ніколі не былі выразна пазначаныя. 'Што павінна адбыцца?' - спытаў ён.
  
  'Ты і Джон. Яна з усіх сіл спрабавала засцерагчы яго ад болю. 'Вы заўсёды так моцна належылі адзін на аднаго, але я думаю, што гэтаму прыходзіць канец. Яна паляпала яго па руцэ, перш чым адпусціць. 'Я бачу пералом. Магчыма, з гэтага моманту табе прыйдзецца навучыцца спадзявацца на сябе.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Мне так шкада. Я хацеў бы што-небудзь зрабіць, але гэта напісана загадзя.
  
  'Што напісана ў прадмове, ты, другога гатунку Касандра? Ты не можаш проста не сказаць мне.
  
  - Мне не дазволена табе гаварыць.
  
  'Хто гэта кажа? Зеўс? Сатана? Буда? Твая пральная машына?
  
  'Забудзься пра маіх словах, Артур.
  
  'Хацеў бы я гэта зрабіць. Ён засунуў апошнія доказы назад у пакет і вярнуў яго на паліцу.
  
  'Вы прывялі мяне сюды за саветам па гэтай справе. 'Мэгі, здавалася, імкнулася змяніць тэму. 'Ёсць некалькі чалавек, з якімі вы маглі б сустрэцца, якія маглі б даць вам больш дакладную інфармацыю, але ў мяне няма магчымасці звязацца з імі'.
  
  'Чаму б і не?
  
  'За імі сочаць. Для Мэгі гэта быў не зусім незнаёмы гутарковы маршрут. Яе розум быў падобны да чыгуначным вагоне, які з'язджаў на чыгуначныя галінкі і часта апыняўся на запасным шляху.
  
  'Я дам вам ведаць, калі яны мне спатрэбяцца", - сказаў Брайант. 'Дазвольце, я выкліку вам Uber. Вы былі тут па паліцэйскаму справе, так што падраздзяленне можа за гэта заплаціць'.
  
  Яна ўтрымала яго руку на тэлефоне. 'Не, я не буду імі карыстацца. Яны даслалі мне самае дзіўнае і абразлівае паведамленне'.
  
  'Аб чым ты кажаш? Пакажы мне.
  
  Яна аддзяліла сурвэткі, прыліплыя да яе старажытнай бліскучай ружовай "Нокии", і адкрыла яе. Брайант прачытаў яе ўваходныя паведамленні. 'Гэта аўтаматычны адказ', - сказаў ён. 'Нават я гэта ведаю. Яны просяць вас ацаніць вашага кіроўцы.'
  
  'А. - Яна забрала тэлефон і, прыжмурыўшыся, паглядзела на яго. 'Я няправільна зразумела. Прашу прабачэння. Баюся, я сапраўды нічым не дапамагла.
  
  Ён адправіў Мэгі наперад, а сам замкнуў дзверы. Ён ведаў, што яна трохі кранутая, але ўсё яшчэ не хацеў глядзець ёй у вочы, якія часам бачылі занадта далёка. Калі яна сказала яму, што адбываецца сход азнакаў, то гэта таму, што яна верыла ў гэта ўсім сваім сэрцам. Яна ніколі не расказвала яму, як да яе ўпершыню прыйшло азарэнне, але ён ведаў, што гэта пачалося ў цяжкія гады пасля яе разводу. Аднойчы яна сказала яму: "Мы, англічане, такія жудасныя крывадушнікі. Мы кажам, што поспех вульгарны, але ўпотай прагнем яго, шануем сваім адзінотай, але ненавідзім адзінота, і пастаянна скардзімся на Кантынент, пакуль не зможам дазволіць сабе жыць там. Я кажу тое, што лічу праўдай, і мяне ўспрымаюць сур'ёзна, толькі калі думаюць, што я ведзьма. За паўстагоддзя нічога не змянілася.'
  
  Ён дагнаў яе на лесвіцы і сунуў двадцатифунтовую банкноту ў кішэню яе курткі. 'Прабач, што назваў цябе другараднай Касандрай. Дзе я магу атрымаць дадатковую кансультацыю аб рытуальных элементах нападу?'
  
  'У цябе ёсць некалькі хвілін? Я магу ўявіць цябе Персі. Я сам накіроўваюся туды.
  
  Ён на імгненне завагаўся. 'Гэты хлопец як-то звязаны з вашым ковеном?
  
  'Не хвалюйся, ён зусім нармальны, хоць і кіруе кнігарняй,' запэўніла яго Мэгі. 'Я пройдусь туды з табой.
  
  OceanofPDF.com
  8
  ГАРУСПЕКС
  
  'У першую чаргу я б абрала "Атлантыс", "Уоткінс", "Тредвеллс" і "Містэрыі", але потым успомніла пра Персі", - сказала Мэгі, завязваючы вузлом сваю сонечна-жоўтую порхаўка. Пачаўся лівень, таму яна скурчылася пад парасонам Брайант, калі яны пераходзілі Юстана-роўд, запруженную раз'юшанымі машынамі. 'Усе ўладальнікі добра дасведчаныя і рады падзяліцца інфармацыяй, але непадалёк ёсць новы магазін "Прароцтва Мэрліна" на Воберн-Уок. Ўладальніка клічуць Персі Пиннер, ён не вельмі верыць'.
  
  'Тады чаму ён кіруе акультным кнігарняй?' Брайант прыгразіў таксі сваёй кіем, як утаймавальнік праганяе льва. 'І колькі яму гадоў, каб насіць такое імя, як Персі?
  
  'Ён неверагодна малады, узяў прозвішча свайго дзеда. Ён паслядоўнік Чарльза Форта, адкрыў краму як "форум для невылечна цікаўных".
  
  'Няўжо такія людзі ўсё яшчэ існуюць? Ён дазволіў Мэгі прывабіць яго глыбей у закуткі.
  
  'Павінна быць", - адказала Мэгі. 'Яны дапамагаюць фінансаваць Ковэн Святога Джэймса Старэйшага. Наўзамен мы навучаем іх духоўнай асвеце і рамонце мяккай мэблі'.
  
  'Я б ніколі не падумаў, што гэта натуральная пасадка.
  
  'О, так. У тваім жыцці наступае момант, калі ты выяўляеш, што табе лягчэй падняцца на больш высокі ўзровень, седзячы ў крэсле. Вось мы і прыйшлі.
  
  Яны ператварыліся ў адну з ледзь прыкметных лонданскіх капсул часу. Воберн-Уок была яго першай пешаходнай гандлёвай вуліцай, і хаця ёй споўнілася ўжо пару сотняў гадоў, брукаваны завулак ўсё яшчэ быў запоўнены нізкімі крамкамі з выгнутымі фасадамі. Тут, побач з домам, дзе жыў паэт Йейтс, стаяў пачатковец. Мэгі штурхнула дзверы і ўключыла электронны званок.
  
  'Дуб Пендерела! Брайант узбуджана запляскаў у ладкі. 'Якая скарбніца! Першыя выданні "Навукі алхіміі" Рэйлі і "Апантанасці духам" Спрэга. Я пачынаў сумнявацца ў іх існаванні.'
  
  Калі які-небудзь краму і мог быць спецыяльна спраектаваны так, каб узбудзіць пачуцці сталага эзатэрыка, то менавіта гэты. Кожны куток яго абмежаванага прасторы быў забіты выйшлі з друку выданнямі, якія прыцягвалі погляд, як каштоўнасці ў скарбніцы Чипсайда. Тут не было чараўніцтва Дыснэйлэнда, здольнага прыцягнуць мінакоў. Шчыльныя, практычна незразумелыя тэксты на вітрыне патрабавалі больш намаганняў, чым доўгі стаянне на каленях у халоднай царквы. У паветры лунаў водар амбры і гваздзікі з верхнімі нотамі дэзінфікуе сродкі. У горадзе магазінаў футболак і сетак кавярняў крама незвычайнага здавалася эфемернай і асуджанай.
  
  "Я кажу, стары нумар "Мефитикуса'. Брайант ўзяў асобнік найменш папулярнага эзатэрычнага часопіса, калі-небудзь які выпускаўся ўзлаваным акадэмікам з Блумсберы. 'Уільям Блэйк. Што за гідкая натура. Аднак ён ведаў начны Лондан.
  
  Гаспадар з'явіўся з-за пары бардовых аксамітных фіранак. 'Выбачайце,' сказаў ён. 'Часам я так захапляюся, што не чую званка.
  
  Ён спыніўся, каб разгледзець наведвальніка. Мятое карычневае паліто, непадыходны рэмень, штаны ад вельмі старога касцюма, мяккія рысы лялькі з градкі, знававшей лепшыя дні. Даволі тыповы наведвальнік.
  
  'Без сумневу, вы заблукалі ў якім-небудзь вытанчанай томе таямніц", - радасна сказаў Брайант.
  
  "Не, гуляю ў Call of Duty. Гэта дае мне перадышку". Пиннер засмяяўся так, нібы хто-то мыў таўро са шкла. Яму было каля дваццаці пяці, але ў яго былі пульхныя, несформировавшиеся рысы чалавека, якія здабудуць абрысы, калі яму споўніцца сорак, шмат у чым як у самога Брайант.
  
  - Мне падабаецца ваш дзвярны званок, - сказаў Брайант. - Так-даа-дэ-так-даа-дэ-так-так, вельмі пацешна.
  
  - Ах так, "Вядзьмак" Гілберта і Саллівана. "Мяне клічуць Джон Велінгтон Уэлс, я гандлюю магіяй і загаворамі". Вы першы, хто гэта зразумеў. Прабачце мяне. - Ён люта чхнуў. 'Калі я тут складаю каталог, пыл становіцца такі густы, што мне патрэбен інгалятар. У нас з'явіліся новыя запасы. Яшчэ адзін мёртвы калекцыянер, заўсёды калі ласка. Ён павярнуўся да белай ведзьме. 'Мэгі, ты заўсёды прыводзіш да мяне кліентаў.
  
  'На гэты раз я прынясу табе медяк,' сказала Мэгі. 'Артур Брайант.
  
  Брайант паціснуў руку ўладальніку. 'Я не думаў, што хто-то яшчэ цікавіцца падобнымі рэчамі. Асабліва мужчына вашага ўзросту.
  
  'Ну, я ўжо не ў сваім узросце, вось у чым бяда. Я іду на кірмаш эзатэрычных кніг у Блумсберы, і там толькі я і тузін пажылых мужчын з торбамі, поўнымі пажаўцелай паперы. Я думаў, што Гары Потэр, магчыма, прыўнёс трохі свежай крыві, але яго фанатаў больш цікавяць чароўныя палачкі. Баюся, мы ў літаральным сэнсе вымирающее пакаленне. Па крайняй меры, мы вольныя прытрымлівацца нашым ерэтычныя захапленням. У мінулыя часы нас бы спалілі жыўцом.
  
  'Такім чынам, у чым справа? - Спытаў Брайант.
  
  Пиннер выглядаў збянтэжаным. 'Што ёсць што?
  
  'Прароцтва Мэрліна. Калі вы збіраецеся адкрыць магазін з такой назвай, нядрэнна б ведаць адказ.
  
  - Ах, гэта. Мерлін, вядома, сплаў. Ён - мноства розных фігур, зведзеных у адну Джэфры Монмутским ў яго Царскай гісторыі Брытаніі. Ён камбион.'
  
  'Гэта па-французску "грузавік", ці не так? ' спытала Мэгі.
  
  - Не, дурная жанчына, гэта камион, ' сказаў Брайант. 'Камбион нараджаецца ад смяротнага жанчыны і инкуба.
  
  'О, малайчына, ты ведаеш сваю справу'. Пиннер быў у захапленні. 'Мерлін прадказаў, што ў Лонданскім Таўэры вырасце велізарнае дрэва усяго з трыма галінамі, але яно зацемніць Англію. Паўночны вецер зламаў бы адну галінку, другая зарасла б трэцяй, а астатняя галінка дала б прытулак мноству чужаземных птушак, якія хутка страцілі здольнасць лётаць.'
  
  'Гэта крыху незразумела нават для мяне", - сказаў Брайант.
  
  'Але ў тым-то і справа", - адказаў Пиннер. 'Гэта можна вытлумачыць па-рознаму. Ганноверцы падумалі, што гэта каментар да нямецкай каралеўскай сям'і, якая займае брытанскі трон. Цяпер гэта можна разглядаць як аргумент супраць Brexit. Азірніцеся вакол. Якая агульная нітка звязвае гэтыя кнігі? Чалавецтва шукае адказы. Мы імкнемся выпрошваць дары ў багоў і прадказваць будучыню.'
  
  'Ты ведаеш, што яны кажуць. Калі кароль звяртаецца за саветам да провидцу, імперыя ў бядзе", - сказаў Брайант.
  
  Пиннера перапаўняла запал. 'І ведаеце чаму? Таму што кожны раз, калі мы збіваецца з шляху, мы звяртаемся да прагнозаў і предзнаменованиям. Як толькі нацыя перастане верыць, што яна сама вяршыць свой лёс, калі яна больш не аддасць перавагу розум эмоцыям і пачне адгадваць праўду па знаках, гэта ў значнай ступені arrivederci, дзетка.'
  
  'І ўсё ж вы тут,' сказаў Брайант, - гаруспик, які прапануе зазірнуць у вантробы ахвяры.
  
  'Многія з нас заблукалі і шукаюць знакі, містэр Брайант. Ён патыкаў сябе ў кішэню камізэлькі. - Тое, што мы знаходзім, - гэта мы самі, але нам трэба што-тое, што пацвердзіць наша меркаванне.
  
  'Ён хоча, каб вы зірнулі на сатанінскае забойства,' выпаліла Мэгі. 'У наяўнасці ўсе прыкметы...
  
  Брайант трываць не мог, калі хто-то краў яго гром. 'Забойства на Хэмпстэд-Хіт, - сказаў ён, перекрикивая яе. 'На жаль, вы, магчыма, ужо чыталі пра гэта.
  
  'Няма. Я заграз у новым Філіпэ Пуллмане. Часам рэальнае жыццё здаецца менш дакладнай, чым тое, што ты чытаеш.
  
  'У мяне тут ёсць некалькі фатаграфічных сведчанняў з месца здарэння. 'Пакапаўшыся ў сваёй сумцы, Брайант выцягнуў патрапаную тэчку і расклаў некалькі фатаграфій перад здзіўленых уладальнікам кнігарні.
  
  'Пачакай, ты што, павінен паказваць мне падобныя рэчы?
  
  'Не, вядома, няма, але я магу здаць цябе мясную лаўку ў "атрыбутыцы'.
  
  Персі падсунуў лаўку і ўважліва вывучыў іх. 'Што ж, гэта цікава. Не бачу, чым я магу дапамагчы.
  
  'Проста раскажыце нам, што прыходзіць на розум", - прапанаваў Брайант.
  
  Персі прагледзеў старонкі. 'Акультная цырымонія. Але, баюся, не вельмі рэалістычная.
  
  'Чаму б і не?
  
  'Ёсць эмпірычнае правіла, якое вы можаце прымяніць да магіі. Усё, што варта рабіць, ужо рабілася з вялікай частатой. Ад усяго, што застаецца па-за дасяжнасці, варта трымацца далей'.
  
  'Цынічнае прачытанне вашага вопыту, несумненна,' сказаў Брайант.
  
  'Містэр Брайант, задумана, каб гэта выглядала як рытуал, таму што ў ім сабраны ўсе элементы, якія нам найбольш знаёмыя'. Ён дастаў вялікі тым з паліцы ззаду сябе і параўнаў фатаграфіі. Некаторыя з гэтых прадметаў ставяцца да ритуалам так званай "наступальнай" магіі, якая выклікае праклёны, каб "нішто не магло ні квітнець, ні прасоўвацца наперад". Звычайна яны праводзяцца на працягу месяцовага цыклу. Калі была нядзеля, поўню? Гэта можа мець значэнне. Ці былі знойдзеныя якія-небудзь лічбы ці словы, выразаныя на дрэвах у гэтым раёне?'
  
  'Мы спецыяльна не шукалі,' сказаў Брайант, - але мне невядома, каб што-небудзь было знойдзена".
  
  'Ніякіх іншых парушэнняў? Толькі дзве пары слядоў?
  
  'Гэта брудны лес. Там была нейкая апалае лісце. Ніякіх скінутых рызаў або напоўненых крывею чараў, нічога кроулийского'.
  
  - О, Кроўлі, ' грэбліва сказаў Пиннер. - Сумны стары сэкс-маньяк з багатымі бацькамі, які трапіў на вокладку альбома Сяржанта Пэпэра. Думаю, цалкам відавочна, што ў вас тут ёсць. Ён пачаў збіраць фатаграфіі ў акуратную чарку і прыбіраць іх назад у тэчку.
  
  'І да якой жа высновы вы прыйшлі?' спытаў Брайант.
  
  'Гэта зусім не акультны рытуал. Гэта тое, што ты хочаш ведаць, ці не так?
  
  'Але лялькі, свечкі, пентаграма ...
  
  'Усе атрыбуты не тыя. Напрыклад, свечкі. Іх выкарыстоўваюць для варажбы – капаешь воск і вывучаеш ўзоры, – альбо для таго, каб што-то папрасіць.
  
  'Як ты гэта робіш? - спытаў я.
  
  'Ты загадываешь жаданне і пішаш яго на лісце паперы, затым складваеш яго і спальваць. Як мяркуецца, магічная сіла змяшчаецца ў полымя. Але тут у вас ёсць чорныя свечкі, якія выкарыстоўваюцца для таго, каб сеяць разлад і абараняць карыстальніка ад адплаты, і чырвоныя, якія з'яўляюцца сімвалам мужнасці і любові. Яны адмаўляюць адзін аднаго. Той, хто гэта зрабіў, скапіяваў іх з пархатых фільмаў жахаў і раманаў, трохі магіі вобразаў тут, заклік там, некалькі жудаснавата выглядаюць фрагментаў. Гэта проста сабраны смецце. '
  
  Мэгі кінула на Брайант погляд, які казаў: "Я ж табе казала".
  
  'Сапраўдныя рытуалы вельмі складаныя і развіваюцца ў працягу некалькіх доўгіх і вельмі сумных гадзін вымаўлення загавораў. Цырымоніі закліканы даказаць веру ўдзельнікаў '.
  
  'У мяне тут поўная вопіс прадметаў. Брайант працягнуў яму сьпіс.
  
  Кнігагандляр прагледзеў яго. 'Ніякіх ведьминых бутэлек, рун або магічных квадратаў, проста рэчы, якія можна знайсці ў спальні падлетка'.
  
  'Тады навошта наогул турбаваць сябе яго зборкай?
  
  'Ён альбо прыхільнік неаліту, альбо спятил ад наркотыкаў", - весела сказаў Пиннер.
  
  'Вось і ўсё для заключэння эксперта. Брайант выхапіў тэчку назад.
  
  Пиннер працягнуў руку і паклаў далонь яму на плячо. 'Я не кажу, што ў гэтага няма мэты, містэр Брайант. Кроўлі хацеў, каб жанчыны верылі, што ён містык. Гэты чалавек проста хоча каго-небудзь напалохаць.'
  
  OceanofPDF.com
  9
  ВЫРАТАВАННЕ
  
  Агні крана ззялі, як паміраюць чырвоныя зоркі, адзначаючы горныя хрыбты ў Вэст-Эндзе, вычэрчваючы фінансавы графік на Квадратнай Мілі, разгойдваючыся, як карабельныя мачты, уздоўж Тэмзы. Ноччу яны ператварылі горад у бязлюднае месца.
  
  Масляніста-цёмная паверхню Тэмзы адлюстроўвала агні крана і ламала іх, калі лёгкі ветрык прабягаў па берагах ракі.
  
  У гэты час ночы па вадзе рухалася некалькі лодак. Самотнае чорнае таксі праплыло па мосце і набярэжнай услед за ярка асветленых, пустым начным аўтобусам. У гэты час вуліцы былі не больш ажыўленымі, чым стагоддзе таму. Сто гадоў таму некаторыя рабочыя накіроўваліся б на фабрыкі. Цяпер жменька людзей накіроўвалася дадому з клубаў.
  
  Х'юга Блэйк вывучаў якая адкрылася перад ім панараму. Шырокая шэрая тэраса Сомерсет-хаўса была ззаду, злева ад яго. Кубистические бетонныя блокі Нацыянальнага тэатра уладкаваліся снайпер-на іншым беразе ракі. Гэта было дзіўна ўтульнае збудаванне, напомнившее яму палубы кантэйнеравоз. На фасадзе ўсё яшчэ красавалася зялёная кропкава-матрычная надпіс, нібы объявлявшая аб адпраўленні рэйса: "Бура" Уільяма Шэкспіра. Ён адчуваў мускусный пах глею Тэмзы, адфільтраваным праз кісларод, які штодня паступаў ад дрэў на набярэжнай. Стыхія была са ўсіх бакоў, золкі вецер дзьмуў яму ў шыю, вільгаць пропитывала куртку, кроплямі асядала на вздернутой шчацэ.
  
  На мосце Ватэрлоо наогул не было руху. Адна паласа руху ў паўднёвым напрамку была перакрытая з-за дарожных работ; магчыма, вадзіцелі згарнулі на Блэкфрайарз або Вэстмінстэр. Ад ветру яго аголеныя рукі пакрыліся гусінай скурай. На ім былі свабодная чорная футболка, джынсавая куртка, чорныя джынсы і працоўныя чаравікі на гумавай падэшве. Ён падышоў да парэнчаў моста і перакінуў праз іх адну нагу, затым іншую, спрытна пераносячы свой вага на край перакладзіны.
  
  Балансуючы на белым сталёвым слупе, ён упёрся пяткамі ў бетонны выступ моста. Спускацца было далёка. Ён адчуваў, як вецер гуляе ў арках пад ім. Дзе-то унізе, у цемры, паміж скворцами хутка і бясшумна рухалася баржа.
  
  Зірнуўшы на гадзіннік, Блэйк пачуў, як хто-то набліжаецца.
  
  Люк Дзікінсан вяртаўся дадому з святкавання дня нараджэння, якое ператварылася ў п'янку і беспарадак. Чаму кожная дрэнная вечарынка сканчаецца тым, што дзяўчына плача ў ваннай? Замоўленае ім таксі заблудзіла дзе-то на Стрэндзе, таму ён адмяніў паездку і вырашыў прайсціся пешшу. Яму ўсё роўна патрэбен быў свежае паветра. Калі ён правёў рукой па валасах, то выявіў, што яны слізкія ад поту. Гэта было дзіўнай асаблівасцю Лондана: у адну хвіліну цябе было холадна, а ў наступную - горача, нават у сярэдзіне зімы. Яго шэры пінжак ад касцюма быў гарачым і вільготным на спіне. Зацягнутае хмарамі неба не магло зрабіць выбар паміж дажджом або снегам і не спынілася ні на тым, ні на адным.
  
  Калі ён ішоў па мосце, накіроўваючыся на паўднёвы бок, то ўбачыў широкоплечего мужчыну ў чырвонай бейсбольнай кепцы, які балансуе на белым сталёвым слупе балюстрады. Ён адразу зразумеў, што зараз пабачыць, як хто-то скокне. Мужчына сядзеў не з таго боку агароджы, тварам да вады, напружыўся, гатовы адштурхнуцца.
  
  Рака была такой высокай, якой ён яе калі-небудзь бачыў, бурнай і фатальны, імклівай і цёмнай, як вадкая ноч. Любы, хто нырне туды цяпер, наўрад ці вынырне.
  
  Калі Дзікінсан наблізіўся, ён замарудзіў крок. Ён быў даволі п'яны і засяродзіўся на тым, каб ісці па прамой. Ён хацеў, каб скакун ўбачыў, што ён не хацеў прычыніць шкоды. Пад імі бліскучая чорная вада плёскалася і засмоктвала прыбярэжную паласу.
  
  'Гэй, прыяцель – Гэй, прыяцель, гэта доўгі падзенне, – крыкнуў Дзікінсан, падымаючы руку і стараючыся гаварыць па-сяброўску. 'Не хочаш перабрацца па гэты бок парэнчаў?
  
  Блэйк злёгку нахіліў галаву, на самай справе нічога не бачачы, прыслухоўваючыся да шуму вады. 'Рака поўная таямніц", - сказаў ён.
  
  'Можа быць, прыяцель, але цябе б не хацелася бачыць іх паблізу. Калі ты ўпадзеш ў ваду, то не выберашся назад. Ніжэй па плыні сапраўды моцнае працягу. Адліў сканчаецца. Дно ракі няроўнае, і падводнае працягу можа ўцягнуць вас ўніз за лічаныя секунды.'
  
  Дзікінсан ведаў, што важна працягваць гаворку, каб адцягнуць яго ад думак аб скачку. Падышоўшы бліжэй, ён паспрабаваў успомніць, што яшчэ яму вядома аб рацэ. 'Нават калі вы перажылі падзенне і не страцілі прытомнасць, холад выкліча ў вас рэфлекс сутаргавага ўдыху, а вы гэтага не хочаце. Таму што мінулай ноччу ішоў дождж, і там будзе шмат сцёкавых вод. Калі ты выжывеш, ім прыйдзецца прамыць твой страўнік, і, прыяцель, у мяне гэта было аднойчы пасля таго, як я прыняў нейкую дрэнь, і гэта было па-чартоўску жудасна. 'Цяпер ён быў блізка, амаль дастаткова блізка, каб схапіць хлопца, які выглядаў зусім не ў сабе. Працягвай казаць, сказаў ён сабе.
  
  'Я маю на ўвазе, што нават калі ты паплывеш прама да берага, ты можаш не пераплысці на другі бок. Немагчыма пераплыць па прамой. Хто ведае, дзе ты апынешся. Дартфорд, можа быць. Ці Саутенд. Хто хоча паехаць у Саутенд? Ты калі-небудзь сустракаў каго-небудзь адтуль? Я таксама.'
  
  Цяпер ён лёгенька тычылася пляча пажылога мужчыны, але адчуў, як той здрыгануўся і напружыўся. Ён быў здзіўлены, адчуўшы цвёрдыя мышцы пад сваёй далонню. 'Гэй, усё не можа быць так дрэнна, ці не так? Праўда? Ён не ведаў, што яшчэ сказаць.
  
  Блэйк павярнуўся і паглядзеў на яго, упершыню разглядзеўшы яго па-сапраўднаму. Яго вочы былі ў цені. 'Рака была тут да нас, і яна будзе тут пасля нас", - сказаў ён.
  
  'Справядлівае заўвагу. Давай, я перанясу цябе назад на правы бок бар'ера. Ён працягнуў рукі, і мужчына, нарэшце, асцярожна ўзяў яго за запясці. 'Вось і ўсё. Обопрись на мяне, я перанясу цябе. Проста падымі нагу...'
  
  У мужчыны была дзіўна моцная хватка. Ён быў каржакаваты, але, здавалася, знаходзіўся ў незвычайна добрай форме. Яго левая рука ўчапілася ў рукі Дзікінсана. Баланс вагі зрушыўся паміж імі. Дзікінсан паспрабаваў утрымацца на нагах, каб пераваліць Блэйка праз агароджу, але яго хутка пацягнулі наперад. Ён упёрся левай нагой у тратуар і пацягнуў мацней.
  
  Імгненне яны змагаліся моўчкі. 'Ты павінен працаваць са мной— - пачаў Дзікінсан, перш чым мужчына старэй раптам моцна пацягнуў Дзікінсана за руку.
  
  Дзікінсан віскнуў і паспрабаваў вырвацца.
  
  Блэйк наблізіў свой твар. 'Раскажы мне, што ты зрабіў.
  
  'Прыяцель, ты ўзяў не таго хлопца —' Дзікінсан паспрабаваў адступіць, але мужчына ўстаў перад ім і старанна патлумачыў, чаго ён хоча.
  
  Блэйк чакаў адказу.
  
  Разуменне азарыла твар Дзікінсана. Ён паспрабаваў сказаць, што ўсё гэта было дурной памылкай. На імгненне яму здалося, што яго вось-вось адпусцяць. Затым адным плыўным рухам яму ў горла вонзилось што-то, апальвае, як лёд.
  
  Працягнуўшы свайго збавіцеля міма сябе, Блэйк адправіў яго праз парэнчы.
  
  Дзікінсан вываліўся, але не ўпаў. Працягнуўшы руку, ён учапіўся ў куртку нападніка, пакуль тая не парвалася. Адной рукой ён трымаўся за парэнчы, іншы заціскаў крывацечны рану на горле. Яго левая нага заставалася на бетонным выступе ўнізе. Ён паспрабаваў закрычаць, але кроў заглушила гук.
  
  Дзікінсан звісаў з моста, яго хватка на сталёвых парэнчах паступова слабела. Яго нага саслізнула з выступу. З яго звісала струменьчык крыві, пэцкаючы вопратку. Мужчына старэй падняў чаравік і штурхнуў яго ў запрокинутое твар.
  
  Дзікінсан паспрабаваў закрычаць, пакуль яго пальцы змагаліся за апору. Ён выслізнуў у забыццё ракі. Пранізлівы крык, далёкі ўсплёск, затым па паверхні вады прайшла баржа, і зноў усё сціхла.
  
  Блэйк спрытна ступіў назад на тратуар. Ён абцягнуў куртку і сунуў у кішэню мабільны, які забраў у Дзікінсана. Спераду на куртцы было вялікае пляма крыві. Ён вывярнуў кішэні і скінуў куртку за борт моста.
  
  Гадзіны паказвалі адну хвіліну пятага. Ён ведаў, што пасля першай смерці павінна было прайсці некалькі дзён, але спрыяльная магчымасць не прымусіла сябе доўга чакаць. Яго рукі перасталі дрыжаць. Ён паспяшаўся праз мост Ватэрлоо, адчуваючы, што цяжар яго задачы ўжо спадае.
  
  Ён ішоў па горадзе, вынікаючы ўздоўж Тэмзы, але трымаючыся на некалькі вуліц ззаду. Ён інстынктыўна ведаў, калі трэба павярнуць, вынікаючы па здрадлівым выгібам ракі, каб не збіцца з шляху. Ён нікога не сустрэў. Нават цэрквы былі зачыненыя на завалы. Цяпер у Лондане не засталося ні аднаго прытулку.
  
  На задворках гібрыдныя прыгарадныя аўтамабілі стаялі перад дамамі сваіх уладальнікаў, як кірмашовыя экіпажы, якія чакаюць, калі іх запоўняць. Здавалася, што ніхто больш не водзіць машыну. Адзінымі транспартнымі сродкамі, якія ён бачыў на дарозе, кіравалі супрацоўнікі Uber з запалымі вачыма, якія пялились ў свае электронныя карты і ледзь заўважалі праспекты дамоў, праз якія яны праязджалі. На задворках не было камер, каб захаваць выхадкі начных гулякаў. Панядзелак ператвараўся ў аўторак, і ў дамах было цёмна: спячыя назапашвалі энергію да канца працоўнага тыдня.
  
  Ён выехаў на галоўную вуліцу. Сонца так і не ўзышло, каб абвясьціць світанак. У крамах на хай-стрыт запаліўся святло, з'явіліся першыя работнікі, і цемра павольна рассеялася, змяніўшы колер з індыга на сотню адценняў шэрага, як быццам неба было зроблена з мокрага цэменту. Лондан у яго доўгую зіму быў пазбаўлены фарбаў і ахутаны аблокамі, як быццам горад адхіліў усе магчымасці натуральнага асвятлення.
  
  У Ротерхите занадта яркае кафэ размяшчалася ў шэрагу прыцемненых аднапавярховых крам. Гэта была ўнікальная асаблівасць Лондана, якую не заўважалі нават пажыццёвыя жыхары; некалі элегантныя віктарыянскі дома былі пабудаваныя з прасторнымі лужкамі перад фасадамі, але ў той час як багатыя захавалі свае сады, у больш бедных раёнах яны былі забудаваны, так што іх сацыяльныя нізы апынуліся над крамамі. Такім чынам, Лондан працягваў расслоять сваё насельніцтва.
  
  Кафэ было чыстым і практычным. На супрацьлеглым баку вітрыны віселі ламінаваныя здымкі сняданкаў з паветра, зробленыя як даследаванні скурных захворванняў. Блэйк праверыў свае пальцы. Пазногці на яго правай руцэ былі пакрытыя крывёю. Здавалася дзіўным, што ён апынуўся на вуліцы ў студзені без курткі. Ён увайшоў і замовіў поўны англійская сняданак у стойкі, несучы кубак гарбаты назад да століка. У куце двое маладых афрыканцаў ціха і люта спрачаліся, адзін тыкаў пальцам у аркуш паперы. Блэйк быў нябачны для іх, нябачны для ўсіх, таму што ён ведаў, як адасобіцца і стаць незаўважным. Ён паспрабаваў сабрацца з думкамі і абдумаць свой наступны крок.
  
  Калі Блэйк зачыніў вочы, ён убачыў Чиму, свисающего з дрэва і спрабуе схапіць яго, кроў струменілася з дзіркі ў яго горле. Ён убачыў Дзікінсана, затуманенного і збітага з панталыку, які спрабуе ўтрымаць раўнавагу на краі моста. Ён паспрабаваў разабрацца ва ўласных пачуццях. Ці маглі яны быць нявіннымі? Шкадаваў ён аб чым-небудзь, ці адчуваў сорам або спагада? Ён успомніў, што яго таварышы сказалі яму: калі ты не можаш быць упэўнены, спалі іх.
  
  Ён ужо двойчы пацярпеў няўдачу. З гэтага моманту ўсё будзе яшчэ складаней. Калі ўсё зноў пойдзе дрэнна, яму прыйдзецца ўсё пераасэнсаваць. Яму трэба быць практычным. Ён сказаў сабе паўтарыць правілы:
  
  Працягвайце рухацца, калі будзеце на вуліцы.
  
  Праходзіце толькі па участках, дзе няма камер.
  
  Ніколі не карыстайцеся аўтобусамі ці метро пасля паўночы, таму што іх паездкі можна адсачыць.
  
  Не дазваляйце нікому заўважаць або запамінаць вас.
  
  Ты менш прыкметны, калі выглядаеш бедным.
  
  Не спадзявацца ні на каго, акрамя сябе.
  
  Прынеслі сняданак - масу з памяранцавага, карычневага і чырвонага. Ён склаў напалову эластычны квадрацік белага тоста, абмакнуў яго ў чай і павольна праглынуў.
  
  "Ты павінен ставіцца да гэтага як да ваенных вучэнняў", сказаў ён сабе. Выкарыстоўвай страх, як цябе вучылі. Дай ім зразумець, што ты ідзеш па пятах. Пакідай падказкі. Адпраўляйце паведамленні. Усё, што падрыхтуе іх да чакання горшага.
  
  Увайшоў змардаваны, поўны мужчына з сінякамі замест вачэй і замовіў печань і бекон, смелы выбар у гэты час дня. Блэйк вывучыў форму ахоўніка. Небарака, падумаў ён, якому заплацілі за тое, каб ён прасядзеў у пустым будынку ўсю ноч напралёт. Офісы былі абаронены лепш, чым людзі. Ён адчуваў сваяцтва з вартаўніком. Яны абодва былі выгнаныя і ім было адмоўлена ў дзённым існаванні.
  
  Дапіўшы чай, ён выйшаў на залітыя ранішнім туманам вуліцы, дзе дамы ажывалі. Над ім адзін за адным згасалі малінавыя вочы жураўлёў.
  
  Яго тэлефон загарэўся. Ён адказаў на званок.
  
  'О, Божа, я цябе не пабудзіў, праўда?' спытаў Спарроу Марцін.
  
  OceanofPDF.com
  10
  ВЯТРАК
  
  Раніцай у аўторак Нивен, уладальнік кафэ Ladykillers на Кінгс-Крос, з агідай назіраў, як Колін Бимсли намазал яечню-яечню на палоўку сасіскі і вялікім пальцам адправіў усю масу ў рот.
  
  'Ці можна з упэўненасцю выказаць здагадку, што вы ніколі не наведвалі швейцарскую школу для высакародных дзяўчын? спытаў ён, выбіваючы гушчу з сваёй гаджии. 'Вы адпудзіце іншых маіх кліентаў.
  
  'У цябе няма іншых кліентаў. Колін набіў яшчэ адну порцыю на відэлец.
  
  'Я ні чорта не здзіўлены. Яны глядзяць у акно і бачаць "Пакой жахаў". Цябе дадаць да гэтага джэм? Ён паказаў на велізарны кавалак хлеба на талерцы Коліна.
  
  'Так, мармелад з лаймом і тэкілай.
  
  Нивен быў лысым, невысокім і вельмі крикливым. Яму даводзілася ўставаць на скрыню, каб дацягнуцца да паліцы з джэмам. У гэты ранішні час у кафэ было яшчэ ціха, і ён мог пагаварыць з наведвальнікамі. 'У нас ёсць джын з лавандай.
  
  'Толькі не з сасіскамі. Колін адкусіў яшчэ адзін вялікі кавалак, потым зразумеў, што, магчыма, гэта занадта. Ён быў падобны на пітона, які спрабуе праглынуць свайго першага казьляня. Ён праглынуў, запіў гарбатай для змазкі, праглынуў і здолеў загаварыць зноў. 'Не хвалюйся, я спалю ўсё гэта да абеду.
  
  'Я за цябе не адказваю, любімая. Што ты робіш са сваёй аортой, гэта твая справа. Нивен сцёр пыл са свайго бананавага сюрпрызу з перцам, ці не самага папулярнага джэма ў яго арсенале. 'Што-небудзь здарылася. Выкладвай.
  
  'Нічога асаблівага. Непрыемнасці на працы. Ён пашукаў, куды б кінуць сурвэткі. Нивен забраў іх у яго, як быццам прыбіраў за дзіцем.
  
  'Значыць, вы вядзеце новае справа,' выказаў здагадку Нивен. 'Не думаю, што вы можаце сказаць, у чым яно заключаецца.
  
  'Праблема не ў чым-тое, а ў кім-то. Мы павінны быць у стане давяраць адзін аднаму, а я не магу давяраць яму. Я хацеў бы сказаць табе, але не магу'.
  
  'Зразумела. Калі я быў у музычным бізнэсе, нам усім даводзілася падпісваць пагаднення аб невыдаванні. Нашы выканаўцы былі вельмі патрабавальныя. Травяныя чаі, дадатковыя падушкі, духавыя званочкі, соль для ваннаў. Лягчэй мець справу з рок-зоркамі, калі думаць пра іх як пра вар'ятаў бабулек. Думаю, вы, павінна быць, бачылі даволі незвычайныя славутасці.'
  
  Колін падумаў аб сваіх нядаўніх сустрэчах: хлуслівыя сведкі, карумпаваныя чыноўнікі, трупы, выбухі, беспарадкі і забойствы. 'Ты не паверыш мне, калі я раскажу,' сказаў ён, зірнуўшы на гадзіннік. 'Мы атрымліваем толькі тыя выпадкі, у якія ніхто ў здаровым розуме не паверыць. Можна мне на закуску падсмажаны сыр і марынаваны агурок з гарчыцай? Гэта для містэра Брайант.
  
  'Пацешны малы, ваш містэр Брайант, ці не так? Нивен дастаў нож даўжынёй з свой перадплечча і пачаў нарэзаць чеддер. 'Не зусім ім. Ён працягвае прасіць у мяне тое, чаго больш ніхто не рыхтуе. На мінулым тыдні ён папрасіў пакуначак фруктовых спанглсов і трохі ялавічнай поліўкі. Я спытаў: "Дзе ты быў апошнія пяцьдзесят гадоў?" І ён сказаў: "Прама тут, пакуль ты гуляла з Беласнежкай і шасцю тваімі братамі". Што, шчыра кажучы, груба. Іншы мілы. Містэр Мэй. Сапраўдная старая школа, прыемны голас. Яны ж твае босы, ці не так?
  
  'Яны больш падобныя на маіх дзядзькоў. Колін выцер рот і палез за кашальком.
  
  'Можаш узяць наступны за мой рахунак,' сказаў Нивен. 'У цябе такі выгляд, быццам ты страціў шылінг і знайшоў шэсць пенсаў.
  
  'Дзякуй, Ніў, ты джэнтльмен. Ён кінуў пакет у заплечнік і накіраваўся да Каледониан-роўд, 231. У віктарыянскім вуглавым будынку з жоўтага цэглы тынкоўка была ў плямах ад дажджу, брудныя вокны, прагнілая падваконнікі, трэснулі коміны, якая адсутнічае плітка, якія праходзяць жолабы, перапоўненыя каналізацыйныя сцёкі і мокры смецце з суседняга Mcdonald ' s, прыліплы да ўваходных дзвярэй. Студзень у Лондане пазбавіў ўсе ласкі.
  
  Ён паспрабаваў скарыстацца сістэмай распазнання асоб на ўваходзе ў аддзяленне. Як звычайна, экран расплыўся і змяніўся сцэнай з старога фільма, таму замест гэтага ён патэлефанаваў у званок.
  
  'Паўстанце ў аперацыйны зала,' сказала Лонгбрайт. 'Вы спазніліся. Цяпер нас праінфармуюць.
  
  Бимсли увайшоў і адчуў прыліў энергіі ў калідорах. Спачатку ён накіраваўся ў офіс дэтэктываў, дзе яго чакаў Брайант. "Манітор сістэмы бяспекі зноў паказвае, што працягвайце крычаць", - сказаў ён.
  
  'Гэта быў не я, я ледзь дакрануўся да яго. Брайант зазірнуў у прапанаваны пакет з сэндвічамі, пакапаўся ў кішэні і ўклаў у далонь Бимсли некалькі манет.
  
  Колін праверыў сваю руку. Манеты былі памерам з абедзенныя талеркі. 'Гэта старыя грошы, містэр Б. Дванаццаць шылінгаў і шэсць шылінгаў.
  
  'Гэта крыху больш шасцідзесяці двух порцый мачы.
  
  'Сэндвіч каштаваў тры фунта пяцьдзесят. Гэта не законны плацежны сродак.
  
  'Так што, магчыма, ён каштуе даражэй. Ты мог бы прыбрацца. У цябе ёсць нумар добрага нумізмата?
  
  Рэйманд Ленд уварваўся ў пакой з выглядам чалавека, ахопленага панікай. 'Джайлс Кершоу кажа, што атрымаў распіску пра самагубства, і мы павінны разабрацца з гэтым", - сказаў ён усім, хто знаходзіўся ў межах чутнасці.
  
  'Самагубства? - Паўтарыў Брайант. 'Чаму гэта адбываецца тут?
  
  Лэнд важна патрос лістом паперы. Ён усё яшчэ раздрукоўваў пэўныя электронныя лісты і адпраўляў іх, таму што гэта давала яму хоць нейкі занятак. 'Нейкі паралізаваны шчанюк пасярод ночы вырашыў даплысці дадому ўплаў, скокнуўшы з моста Ватэрлоо. Паліцыя ракі Тэмзы першым справай выцягнула яго з бруду гэтым раніцай. Яны сказалі, што звычайна спраўляюцца з гэтым самі. Ты можаш прыбраць гэта зброя? З усіх людзей, якіх нельга падпускаць да агнястрэльнай зброі ...'
  
  Брайант забыўся, што вінтоўка "Хеклер і Кох" ўсё яшчэ ляжала ў яго на стале. Ён паставіў яе ў кут. 'Так навошта нам джампер?
  
  'Вы калі-небудзь турбуеце сябе чытаннем маіх службовых запісак? Калі Метрапалітэн не хоча да гэтага дакранацца, гэта пераходзіць да нас. Вы хоць ўяўляеце, наколькі расцягнутыя іх паслугі прама цяпер? Іх абабралі да ніткі. SCD не можа дазволіць сабе брацца за новыя справы, якія могуць разваліцца да таго, як яны дойдуць да суда. Яны не справяцца з такой мяккай працай, таму што гэта ўсё – я маю на ўвазе, яны не могуць— ' Ён запнуўся на ўласных словах.
  
  'Дарагі Райманд,' ласкава сказаў Брайант. 'Пастарайся не думаць, перш чым казаць, ці мы проторчим тут увесь дзень.
  
  'Мы распачалі справу з-за анамаліі, - выціснуў з сябе Лэнд.
  
  'Што за анамалія? - спытаў я.
  
  'Ходзяць чуткі, што ён перарэзаў сабе горла перад скачком. Анджам Датта перасылае запісы з камер назірання. Гэта зафіксавала сістэма відэаназірання на паўднёвым беразе'.
  
  Брайант пацёр рукі. 'Выдатна, ёсць на што паглядзець. Дадзеныя па Чиме паступаюць занадта павольна. Давайце сходзім і паглядзім.
  
  Да таго, як яго бюджэт быў зрэзаны, Дэн Банбери планаваў ператварыць аперацыйную ў тэхналагічны цэнтр, дзе можна было б збіраць агульныя дадзеныя і распаўсюджваць іх сярод спецыялістаў. Зараз, з яго сонечна-жоўтымі сценамі, белымі дошкамі і разномастной мэбляй для дома састарэлых, ён нагадваў грамадскі цэнтр з абмежаваным бюджэтам.
  
  Персанал чакаў, пакуль Дэн Банбери знойдзе патрэбныя відэафайлы. Брайант быў шчаслівы, калі ўсе адначасова ўбачылі зняты матэрыял, таму што ён давяраў інстынктыўнай групавы рэакцыі і паняцця не меў, як запусціць MPEG.
  
  'Я хачу паказаць вам дзве працы. 'Банбери паставіў свой ноўтбук на перавернутую кошык для папер і павярнуў да іх экран. 'Першае - з дарожнай камеры, размешчанай высока на баку моста Сомерсет-Хаўс. Гэта ўсяго пара кадраў, але вы можаце разглядзець каго-то, хто сядзіць на краі парэнчаў, тварам да вады.' Ён ступіў скрозь расплывістую і непросветленную масу шэрых пікселяў. 'Праблема ў тым, што агні мастка знаходзяцца ў цэнтральнай рэзервацыі і не падтрымліваюць відэаназіранне. Другі фрагмент відэазапісу зроблены камерай, усталяванай на паўднёва-ўсходняй лесвіцы. Гэты здымак зафіксаваў фактычны скачок ад мяжы дыяпазону свайго экрана.'
  
  Пад ліхтарамі на мосце віднелася стойка з светлага каменя. Яе ненадоўга засланіла чорная дыяганаль, якая, верагодна, была кармой, якая праходзіць баржы. Імгненне праз міма з'явілася пляма значна меншага памеру, переместившееся з верхняй частцы экрана ў ніжнюю.
  
  Банбери нахіліўся наперад. 'Гэта цела. Паглядзім, ці змагу я запаволіць яго. Ён паўтарыў апошнія некалькі секунд. На гэты раз у расплывістай пляме былі бачныя размахивающие канечнасці.
  
  'Спачатку галавой", - адзначыў Брайант. 'Рачныя самазабойцы звычайна ідуць нагамі наперад. Паглядзіце на яго рукі і ногі'.
  
  Ленд не заўважыў нічога незвычайнага. 'Што?
  
  'Гэта вятрак. Ён не хоча ўваходзіць. Ён упаў – або яго штурхнулі.
  
  Твар Лэнд зморшчыўся. 'Па такім кадрах нічога не скажаш'.
  
  'У паліцыі Тэмзы гэта здалося дзіўным,' заўважыла Джэніс.
  
  - А навошта яму перарэзаць сабе горла і кінуцца ў раку? ' спытаў Брайант. 'Вам не здаецца, што ў пудинге занадта шмат яек?
  
  'Магчыма, ён хацеў пераканацца. Лэнд агледзеўся. 'Мы дастанем яго тэлефон?
  
  'Яго не знайшлі на яго целе,' сказала Лонгбрайт.
  
  'Верагодна, яго выцягнулі з кішэні, калі ён упаў у ваду. Мяркую, нож на дне Тэмзы, разам з усімі іншымі нажамі, якія выкідваюць у раку.
  
  'А як наконт дарожных камер на мосце?" - спытаў Джон Мэй, які назіраў за запісам, стоячы каля дзвярэй, пакуль здымаў паліто. У сваім шэрым, пашытым на заказ касцюме і накрухмаленай белай кашулі ён выглядаў бездакорна, як метрдатэль. 'Я прынёс вам смажаныя сардзіны з памідорамі. Не плаціце мне старымі грашыма. Ён кінуў Брайанту бутэрброд.
  
  'Мы толькі што абмяркоўвалі праблему з камерай,' раздражнёна сказаў Ленд. 'Табе варта было б прыйсці своечасова.
  
  'Я ўжо купіў яму сэндвіч,' заўважыў Колін.
  
  'Ён, напэўна, захоча яшчэ. Мэй сеў.
  
  'Я люблю пачынаць дзень з чаго-небудзь істотнага", - сказаў Брайант. 'Сняданак як кароль, абед як у прынца'—
  
  'Есць, як свіння,' сказаў Колін. 'Пры ім ёсць дакументы?
  
  'Папернік з карткамі і ста пяццюдзесяццю фунтаў у ім. 'Джэніс зверыць са сваім нататнікам. 'Джордж Лукас Дзікінсан, белы мужчына дваццаці чатырох гадоў, здымае кватэру з двума іншымі ў Ватэрлоо, працуе ў аддзеле кадраў гарадскога банка.
  
  'Чатыры раніцы,' сказаў Брайант, адкрываючы пакет з жиронепроницаемой паперы, і пакой напоўнілася водарам сардзін. 'Дзе ён быў да гэтага? Што адкрыта так позна ў Лондане ў панядзелак вечарам? Ты ўжо пагаварыў з суседзямі па кватэры?'
  
  'У іх саматужная пякарня на Бора-Маркет", - пацвердзіла Лонгбрайт. "Я толькі што размаўляла з імі па тэлефоне. Дзікінсан сышоў з вечарынкі на Лиденхолл-маркет'. Яна адкрыла экран і адзначыла месца. 'Яны бачылі яго прыкладна ў палове трэцяга і лічаць, што тады ён быў ладна п'яны.
  
  'Хіба пекары не павінны ўставаць у чатыры?' спытаў Брайант. - Яны не спалі ўсю ноч?
  
  'Яны маладыя", - сказала Лонгбрайт. 'Дзікінсан увайшоў у раку недалёка ад паўднёвай боку моста Ватэрлоо ў чатыры гадзіны раніцы; яго гадзіны разбіліся. Яго падабралі на паўднёвай баку Саутуоркского моста тры гадзіны праз. Нам не трэба слухаць усё гэта цалкам. Вы проста пачуеце іх адказы. Яна пракруціла запіс тэлефоннай размовы.
  
  'Мы яго амаль не бачым, таму што ён працуе з дзевяці да пяці, хоць у яго ёсць бос, які поўны ананізм і продерживает яго ў офісе поўначы. У Люка няма сяброў. Я маю на ўвазе, мы павінны быць яго сябрамі, але нават мы імі не з'яўляемся.'
  
  Лонгбрайт праверыла свае запісы. 'Гэта Дыз. Наступным ты пачуеш Бэммера.
  
  'Адкуль яны бяруць гэтыя імёны?' Брайант спытаў свайго напарніка.
  
  'Шыкоўныя хлопчыкі, якія граюць на вуліцы,' сказала Джэніс.
  
  'Люк сказаў мне, што ненавідзіць сваю працу. Ён пакутуе ад, тыпу, вельмі моцных прыступаў дэпрэсіі? Ён прымае таблеткі? Але яму не падабаецца іх прымаць, таму што яны перашкаджаюць яму ясна думаць? Так? Ён прапусціў пару рабочых дзён на мінулым тыдні, я думаю, з-за таго, што растаўся са сваёй дзяўчынай пару месяцаў таму? І ён яшчэ не адышоў ад гэтага? Так? '
  
  'Якая раздражняльна штучная манера прамовы,' прабурчаў Брайант.
  
  'Паказанні адпавядаюць вердыкта аб самагубстве,' сказала Мэй, ' але ёсць запіс. Я думаю, вы маеце рацыю, ён не скакун. Ля моста Ватэрлоо незвычайна нізкія парэнчы. Усё вельмі адкрыта. Ён быў адзін, калі ішоў па мосце, але, магчыма, хто-то ўжо ішоў наперадзе яго. Шкада, што вакол так мала жылых будынкаў, не калышуцца фіранкі. Кіроўца мог што-небудзь убачыць. Праводзім мы праверкі праязджаюць машын?'
  
  'Пасля паўночы на мосце адбываецца разварот на паўднёвы бок,' сказаў Банбери. 'Гэта азначае затрымкі і пасажыраў, выглядывающих з вокнаў. Я праверу начныя аўтобусы і відэарэгістратары.
  
  'Магчыма, нам пашанцуе з кіроўцам або кім-то на верхняй палубе аўтобуса", - выказала здагадку Лонгбрайт. "Я адпраўлю запыты аб сведках і асветлены падзеі ў сацыяльных сетках'.
  
  'Давай, ты. 'Мэй шпурнула ў яго плашч напарніка. 'Пойдзем да Джайлзу, даведаемся, можа, яму ёсць што дадаць. Падобна на тое, што нас чакае некалькі напружаных дзён.'
  
  Брайант ад шчасця патанчыў невялікую джыга у дзверы. Нават на гэтай позняй стадыі сталення ён заўсёды здаваўся на мяжы танца, асабліва калі гаворка ішла аб гвалтоўнай смерці.
  
  OceanofPDF.com
  11
  ТРУП
  
  Да сярэдзіны раніцы бязветраны вільготны паветра напоўніў пах зямлі і пустазелля. Золкі туманны дождж абрынуўся на старыя чыгуначныя станцыі Таварнага шляху, калі дэтэктывы накіраваліся да каналу і офісу каранера. Вакол іх галавакружныя шкляныя фасады новага Кінгс-Кроса глядзелі ўніз на старыя мытныя ангары і вугальныя канторы, як дзеці, здзіўленыя тым, што іх бабулі і дзядулі цяпер такія маленькія і старыя.
  
  Брайант павярнуўся, каб разгледзець групу студэнтаў-мастацтвазнаўцаў, якія праязджалі міма на самобалансирующихся скутэрах. Яны накіроўваліся ў Сентрал-Сэнт-Марцінс, мастацкі каледж, размешчаны ў старых будынках збожжасховішчы. 'Я пытаюся, семестр пачаўся? - спытаў ён.
  
  'Цяпер там хто-то есць круглы год", - сказала Мэй. 'Гэта вялікі бізнес'.
  
  Брайант няўхвальна пасмоктваў ячменны твіст. 'Я сумую па сапраўдным студэнтам-мастакам ў ірваных швэдрах, заляпанных фарбай. Паглядзі на іх, усе з дызайнерскімі фрызурамі і ховербордами. Мяркуецца, што яны павінны быць беднымі і з сумнеўнай рэпутацыяй, а не' – ён правёў пальцамі па твары, – ўвільготненым.
  
  'Яны студэнты. Мы маглі б сёе-чаму навучыцца, калі б час ад часу размаўлялі з імі.
  
  Брайант спыніўся як укапаны і ўважліва паглядзеў на свайго напарніка. 'Ты хоць уяўляеш, што яны бачаць, калі глядзяць на нас? Дазволь мне даць табе падказку. У Танзаніі выявілі выкапень дыназаўра узростам 243 мільёны гадоў. Дадайце да гэтага яшчэ пару гадоў, і вось якімі мы ім кажемся. Ад мяне пахне анісім і тытунём, а ты подкрашиваешь сівізну ў валасах. Мы нябачныя, і мне гэта падабаецца.
  
  Мэй была абражаная. 'Я не подкрашиваю сівізну.
  
  'Усе ведаюць, што ты гэта робіш. Табе варта навучыцца радавацца старасці, замест таго каб спрабаваць стварыць некалькі гадоў, падтрымліваючы ўсе на плаву. Характэрныя акцёры заўсёды атрымліваюць ролі лепш, чым юныя выканаўцы галоўных роляў. Тыя жанчыны, якія пратэстуюць супраць таго, што ўсе гэтыя гады мужчыны ставіліся да іх другагатунковай, павінны паглядзець на нас і выказаць здагадку, што мы з'яўляемся часткай праблемы. Яны паняцця не маюць, што я паўжыцця правёў на маршах пратэсту разам з іх бабулямі і дзядулямі. Наша мінулае не адбіваецца на нашых тварах. Для іх мы нічога не значны, і ўсё стануць нашмат шчаслівей, калі нас растопчут ў пыл. Ён на імгненне задумаўся. 'Сказаўшы гэта, давай пойдзем і позлим Ружу.
  
  'Пастарайся быць з ёй сёння повежливее,' прапанавала Мэй. 'Ёй трэба прыбрацца ў моргу.
  
  'Яна па тэмпераменце падыходзіць для сваёй прафесіі, я табе гэта скажу'. Яны перасеклі кут Грейнэри-сквер, бруі нізкага фантана падымалі пар у прахалодным паветры.
  
  'Я думаю, ёй, напэўна, крыху самотна, Артур.
  
  'Гэта смешна. Як хто-то можа быць самотны ў горадзе з девятимиллионным насельніцтвам? Яны прыліпаюць да цябе, як ракавінкі. Паглядзіце на мяне, я настолькі папулярны, што людзі на самай справе пераходзяць вуліцу, каб пазбегнуць сустрэчы са мной. Яны баяцца быць уцягнутымі на маю гравітацыйную арбіту. 'Ён зачыніў папяровы пакет з прысмакамі і засунуў яго ў і без таго перапоўнены кішэню.
  
  Яны працягнулі шлях да могілак Старой царквы Сэнт-Панкраса і недарэчна маляўнічым катэджа Гензеля і Грэтэль, у якім размяшчалася кантора каранера Сэнт-Панкраса. Хоць задняя палова будынка ўяўляла сабой шэры бетонны блок, першапачатковы фасад дзевятнаццатага стагоддзя быў захаваны і ў летні час губляўся пад зараснікамі мальвы і рододендроны. Мэй выйшла на сырое, выкладзены пліткай ганак і патэлефанавала ў званок.
  
  Дзверы адкрыла ахмістрыня Ружа Лизандру. Яна была апранута ў сваё звычайнае бясформеннае чорнае сукенка, у правай руцэ яна сціскала жоўты хустку. Імгненне яна моўчкі глядзела на іх. Яе вочы пацяплелі з-за Мэя, але ператварыліся ў чорныя шарыкі з-за яго партнёра.
  
  'Прывітанне,' сказаў Брайант, робячы крок наперад. - Я Джуліян, а гэта мая сяброўка Сэндзі. Як наконт таго, каб зноў парадаваць цябе сваёй Долі олд вк. Ён паглядзеў на свайго напарніка. 'Што? Гэта было міла. Ты не казаў, што я не змагу быць мілай у тэатральным полари.
  
  'Чаму ён так размаўляе? - Запыталася Ружа праз галаву Брайант.
  
  'Ён выкарыстоўвае састарэлую форму лонданскага слэнгу, каб выдаваць сябе за каго-то з вельмі старой брытанскай радыёпраграмы", - стомлена патлумачыла Мэй.
  
  Абдумваючы гэта, ахмістрыня не спускала вачэй з Брайант. 'Ён зноў захварэў?
  
  'Не маглі б вы не звяртацца да мяне так, як быццам мяне тут няма?' - спытаў Брайант.
  
  'Ружа, Джайлс вольны? Мэй паказала ў бок морга. - Мы маглі б пагаварыць? - спытала я.
  
  Ружа адступіла ў бок. 'Не разумею, чаму ты не можаш патэлефанаваць першай.
  
  'Таму што, калі б мы гэта зрабілі, Джайлс сказаў бы, што ён занадта заняты, каб прыняць нас, - адзначыў Брайант, - а для мяне важна выйсці з офіса, таму што ад гультайства ў мяне з'яўляюцца маршчыны'.
  
  Мэй цярпліва чакала завяршэння рытуалу. Ім так падабалася раздражняць адзін аднаго, што было шкада іх спыняць.
  
  Ружа няўцямна паглядзела на свайго апанента. 'Працягвай,' сказала яна нарэшце.
  
  'Што?'
  
  'Я чакаю, што ты скажаш што-небудзь саркастычнае і непрыемнае.
  
  'Moi?' Брайант паказаў, што хапаецца за жэмчуг.
  
  Яна шпурнула ў яго анучай. 'Чаму ты заўсёды такі? Чаму?
  
  'О, таму што свет - цёмны і самотнае месца, і гэта весела. Перанёсся думкамі назад, Ружа. Ты памятаеш весялосць. У тую ноч на ярмарочном вальсе ў 1983 годзе, калі прыгожы малады чалавек з цыганскімі вачыма ехаў ззаду ў вашым экіпажы і сказаў вашай дзяўчыне: "Вы можаце ехаць бясплатна, але ваша пара павінна заплаціць".'
  
  Яна навісла над ім. 'Пасля таго, як Гасподзь пакліча нас наперад, ты ўбачыш, што свет - гэта не весялосць'.
  
  'Можа, і так, але да таго часу я паспрабую добранька пасмяяцца. Калі высветліцца, што замагільнае жыццё існуе, мне прыйдзецца многае тлумачыць.
  
  'Адплата за грэх - смерць", - папярэдзіла Ружа, паказваючы на пашыты ўручную ўзор, які яна павесіла над дзвярыма капліцы морга.
  
  'Зусім непісьменны дэвіз. Брайант абышоў яе і павёў па калідоры. 'У мяне ёсць свой уласны. "Зрабі жыццё шумнай, вясёлай, грубай і дзіўнай". Зашей гэта. 'Ён занёс руку над дзвярыма, каб пастукаць.
  
  'Я яшчэ не гатовая да сустрэчы з вамі, містэр Брайант,' прагрымеў ветлівы голас.
  
  'Усё ў парадку, мы проста заскочылі пабалбатаць. 'Ён націснуў на ручку і ступіў унутр.
  
  Аддзяленне для выкрыцця знаходзілася за назіральнай пакоем і маленечкім кабінетам лекара. Там былі чатыры станцыі для выкрыцця, перасоўныя рабочыя латкі, сталёвыя халадзільнікі і шэраг вокнаў вышынёй у чалавечы рост, якія выходзілі на рэшткі могілак Сэнт-Панкраса. Кершоу адкрыў дзверы і прыўзняў пальчаткі, просячы прабачэння за тое, што не паціснуў руку. 'Вы не можаце "проста заскочыць пабалбатаць". Гэта непрафесійна'.
  
  'Адсутнасць прафесіяналізму - частка майго набору навыкаў'. Брайант увайшоў і агледзеўся. 'Мне падабаецца, што вы зрабілі з гэтым месцам. Гэтыя лёгкія новыя?' Ён спыніўся, каб палюбавацца крыклівым віктарыянскім гумовым выявай вскрытого чалавечага цела, якія стаяць ля ўваходу.
  
  'Я купіў яго на кірмашы медыцынскага антыкварыяту ў Челмсфорде. Мы ўсё яшчэ спрабуем прыдумаць яму імя'. Як заўсёды, Кершоу выглядаў занадта свежа, занадта сьветлавалосы і неверагодна хлапечым. 'Дзе твой ППС? Мы падрыхтавалі камплекты спецыяльна для цябе'.
  
  'Сродкі індывідуальнай абароны прымушаюць мяне адчуваць сябе пяцігадовым дзіцем", - паскардзіўся Брайант.
  
  'Менавіта так мы прывыклі звяртацца з вамі. Містэр Дзікінсан вунь там, на стале.
  
  'А Ты ўжо разарваў яму твар. Гэта кроў на падлозе? Брайант з цікавасцю нахіліўся. Яго напарнік мімаходам зірнуў і хутка адвярнуўся, аддаючы перавагу захоўваць почтительную дыстанцыю паміж сабой і трупам.
  
  'Не, містэр Брайант, я праліў трохі малінавага егурта,' сказаў Кершоу. 'Трупы не сыходзяць крывёй. Калі я калі-небудзь выяўлю пляма крыві, гэта будзе азначаць, што я парэзаўся. Тут так холадна, што я не заўважаю гэтага, пакуль не пераеду куды-небудзь цяплей.
  
  'Табе не варта ёсць тут ёгурт. У што быў апрануты Дзікінсан, калі яго прывезлі?
  
  'Ён быў апрануты для начной прагулкі ў даволі элегантны касцюм. Мне давялося пачакаць першапачатковых апазнанняў, перш чым я наткнуўся на яго. Я толькі пачаў.
  
  'Хто яго апазнаў?
  
  'Старэйшая сястра, па скайпе з Германіі. Яна намякнула, што ў мінулым у сям'і былі праблемы, але не захацела ўдавацца ў падрабязнасці. Паколькі яна мая бліжэйшая сваячка, я б хацеў, каб яна была тут, але яна адмовілася заходзіць. Яна сказала, што не бачыла яго шэсць гадоў.'
  
  'Дзіўна. Яму тады было ўсяго васемнаццаць. Як яна?
  
  'Тлушчавая, предраковая.
  
  'Я маю на ўвазе ў ёй самой. Яна была засмучаная, неэмоциональна, зла?
  
  'Пра– я не заўважыла.
  
  'Каранера. Брайант паціснуў плячыма, гледзячы на свайго напарніка. 'Хто ж яшчэ? Вы сказалі "апазнання" ў множным ліку.
  
  'Так, Джэніс патэлефанавала аднаму з хлопцаў, з якімі ён дзеліць кватэру.
  
  'А, бэйкер. Ён быў у вас тут?
  
  'Ён даў нам пацверджанне, а потым яго вырвала ў маім смеццевым вядры.
  
  'Чым ты цяпер займаешся?' спытала Мэй з далёкага канца пакоя.
  
  'Я проста гляджу на траўму чэрапа. Плынь ракі некалькі разоў скінула яго з моста, прычыніўшы ладны шкоду. Зорка шоў - проколотое горла. Я хачу, каб вы добра на гэта зірнулі.'
  
  Брайант зноў нахіліўся наперад і агледзеў рану, якая засохла і ператварылася ў акуратную цёмную дзірачку. 'Мяркую, ваша першая думка была пра скворцах. Гэта былі палі, навакольныя апоры мастоў, з якіх тырчалі жалезныя шыпы.
  
  'Гэта прыходзіла мне ў галаву, але на самой справе яны даволі прамалінейныя'.
  
  'Ну, гэта не нож. Такая ж ірваная рана, як у Чимы, ідэальна круглая.
  
  'Гэта відавочна. Ёсць ідэі?
  
  'Што-то з ладным выступам ззаду", - заўважыў Брайант. 'Якая была сапраўдная прычына смерці?'
  
  Кершоу завадатараў выбившуюся пасму валасоў назад у пластыкавую ручку. 'Ён быў жывы, калі ўпаў. Ён удыхнуў ваду, якая патрапіла ў лёгкія. Дзякуючы яго маладосці і таго факту, што ўтрыманне алкаголю ў яго крыві, верагодна, перавышала 0,125, тэмпературны шок не спыніў яго сэрца. Яго куртка была перекручена ад удару, што адпавядае падзення.'
  
  - А хіба гэта не магло быць выклікана прылівам?
  
  'Магчыма. Я проста не думаю, што гэта адбылося. Ён вельмі асцярожна прыкрыў цела да шыі. 'Вы маеце рацыю наконт раны; яе глыбіня і даўжыня паказваюць на рашучую руку. Калі на пальцах правай рукі і былі пырскі крыві, як і варта было чакаць пры пераразанні горла, то іх змыла рака.'
  
  'Вы мяркуеце, што гэта было самагубства.
  
  'Я нічога не мяркую, містэр Брайант. Я пакідаю шырокія абагульненні на ваша меркаванне.
  
  Брайант ўважліва вгляделся ў аголены чэрап, пастукваючы цукеркай па зубным пратэзам. 'Ён упаў, як чалавек, якога штурхнулі'.
  
  Цікаўнасць Кершоу было закранутае. 'У вас ёсць відэазапіс?
  
  'Усяго пару секунд. Нічога падобнага на ўзровень дарогі. Самазабойцы, як правіла, адштурхваюцца ад прадмета, з якога яны саскоквае, ці не так? Яны гатовыя скончыць з сабой, але ім не падабаецца ідэя дадатковай болю, таму яны імкнуцца ні ў што не ўрэзацца па шляху ўніз. Чалавечая прырода.'
  
  'На маю вопыту, я адчуваю пах рабарбара.
  
  'Рабарбар і заварной крэм. Я ведаю жанчыну, якая іх рыхтуе. Гэта лепш, чым пахнуць мярцвячынай. Брайант працягнуў ёй папяровы пакет з прысмакамі. 'На жаль, перерезанное горла усё ўскладняе.
  
  'Хутчэй. Па-мойму, рана на горле не азначае смерць ад уласнай рукі.
  
  'Чаму гэта?' запыталася Мэй.
  
  'Гэта было тое ж самае, што і пры проколе ў містэра Чимы", - патлумачыў Кершоу. 'Край адтуліны акуратна выразаны і загнуты ўнутр, без падранай скуры. Іншымі словамі, што б ні стварыў гэта, яно не было цвёрдым аб'ектам. Выйшаў паветра.'
  
  'Значыць, не качаргой і не алоўкам.
  
  'Маёй першай думкай было вар'яцтва: што гэта можа быць самаробная трахеотомия. Але, вывучаючы гэта, я зразумеў, што бачыў пакінуты ёю след шмат разоў раней. Я думаю, ён карыстаўся адным з іх. Сунуўшы руку ў скрыню для інструментаў пад сваім падносам, ён дастаў сталёвы стрыжань даўжынёй у фут з клапанамі на адным канцы. 'Гэта бліскучая новая версія інструмента, які выкарыстоўваўся з канца семнаццатага стагоддзя. Ён называецца троакар. Ён паказаў на завостраны канец. 'Гэтая частка з'яўляецца запирательным прыладай. Падчас лапараскапічнай аперацыі вы прокалываете скуру і проникаете ўнутр праз брушную сценку. Асноўная частка - гэта канюля, полая трубка з малюсенькімі адтулінамі збоку. Гэта дазваляе ўводзіць стэплер і нажніцы ўнутр паражніны цела, але мы выкарыстоўваем іх для адводу вадкасці з арганізма ў працэсе бальзамавання. Першапачаткова троакар выкарыстоўваліся для памяншэння ціску, які ўзнікае пры ацёку. Назва паходзіць ад патройныя кварты; шэсць пінт вадкасці на выхадзе. Гэтая дробка шматразовага выкарыстання, але ў нас ёсць аднаразовыя рознага памеру.'
  
  'Вы сапраўды думаеце, што гэта было прылада забойства?
  
  'Без сумневу. У яго вельмі спецыфічны, адметны спосаб агранкі.
  
  'Так ён лекар?' запыталася Мэй.
  
  'Праблема ў тым, што, хоць гэта спецыялізаваны набор, вы можаце знайсці іх паўсюль, дзе ёсць хворыя людзі ці трупы'. Кершоу вывучаў інструмент з непрыхаваным захапленнем. 'Калі ў цябе моцная рука і востры канец, я не магу ўявіць больш смяротнай зброі. Я здзіўлены, што ніхто раней ім не карыстаўся.
  
  'Ці ёсць яшчэ якія-небудзь незвычайныя меткі?
  
  Кершоу дастаў з верхняй кішэні тэлескапічную указку свайго папярэдніка. 'Некалькі. У яго сінякі на запясце тут і далей, невялікія, але свежыя. Глыбокая драпіна на патыліцы, вось тут, верагодна, ад падставы моста, калі ён уваходзіў у ваду. Вы сапраўды думаеце, што яго сапхнулі?'
  
  'Мы не ведаем, хто яшчэ быў з ім на мосце", - сказаў Брайант. 'Два праколатых горла - павінна быць, у абодвух выпадках нападнік быў адзін і той жа'.
  
  'Я не магу даць вам такі гарантыі", - сказаў Кершоу. 'Рака нанесла даволі сур'ёзныя пашкоджанні. На гэты раз канюля пракралася глыбей. Магчыма, мы назіраем з'яўленне новага бандыцкага зброі. Чаму б спачатку не разгледзець больш відавочныя рашэнні? Прамаўляючы гэтыя словы, Кершоу ўжо ведаў адказ: Брайант ніколі не ішоў відавочным шляхам да якога-небудзь рашэння. Гэты адмову паўплываў на яго меркаванне, але выклікаў ва ўсіх астатніх пякотку. 'Як мы атрымалі гэта справа?'
  
  'Гэта прыйшло ад каго-то з Упраўлення па барацьбе з цяжкімі злачынствамі", - сказала Мэй. 'Мы па-ранейшаму абавязаны выконваць умовы нашай першапачатковай кампетэнцыі. Гэта было б класіфікавана як выпадак, які можа выклікаць "грамадскі жах", паколькі ён адбыўся ў грамадскім месцы.'
  
  'Я не ўпэўнены, што яны далі б табе гэта, калі б думалі, што ты збіраешся звязаць іх'. Джайлс зняў пальчаткі і кінуў іх у смеццевае вядро. 'Людзі недаацэньваюць сілу ракі. Скачыце з моста, і ёсць вялікая верагоднасць, што вы загінеце. Вы не можаце перашкодзіць людзям скакаць з моста, так жа, як вы не можаце перашкодзіць ім патрапіць пад машыны, калі яны пераходзяць дарогу.'
  
  'Можна, калі ім спачатку праткнулі горла і іх штурхнулі", - сказаў Брайант. 'Ці можна сказаць, зрабіў ён гэта сам з сабой або хто-то зрабіў гэта з ім?'
  
  Кершоу задумаўся. 'Механізм той жа, але, мяркую, можа змяніцца кут нахілу ляза.
  
  'Ён не кінуў камень у ваду, ён размахваў рукамі", - сказала Мэй.
  
  Каранера выглядаў сумняваюцца. 'Яго рэакцыі маглі быць паслаблены алкаголем, таму я не ўпэўнены, што вы можаце ўжыць занадта шмат логікі.
  
  'Любое акалічнасць, якое заўчасна абрывае жыццё, павінна разглядацца як падазронае, ты гэта ведаеш'. Брайант узяў стамеску для чэрапа і ўзважыў яе на ўказальным пальцы. 'Ці ёсць што-небудзь яшчэ, што вы маглі б сказаць па целе?
  
  'Я яшчэ не скончыў з ім, вось чаму я ненавіджу, калі ты прыходзіш. Не магла б ты пакласці інструмент, калі ласка? Аб'ём вады ў яго лёгкіх адпавядае аднаму глыбокаму вдоху, нават з улікам траўмы горла. Было жудасна холадна, і, калі ён задыхаўся, у яго трапіла б больш вады. Ён цалкам мог вывесці яго праз рану. Мне трэба абмеркаваць з вамі двухатомные паказчыкі? Я так і думаў. Я знайшла маленькую нітку блакітнай ваты глыбока пад пазногцем, не больш шасці міліметраў, але яна не з яго курткі. Яна перекрутилась і была парваная – магчыма, нітка ад гузікі.'
  
  'У яго кішэнях было што-небудзь?
  
  'Некалькі манет, некалькі квітанцый, кашалек і шарыкавая ручка.
  
  'Можна паглядзець? Брайант працягнуў руку. Надзеўшы трифокальные акуляры, ён агледзеў бел-блакітную пластыкавую ручку. 'На каўпачку што-то ёсць. Мне патрэбныя мае іншыя іншыя акуляры ...
  
  'Дай-ка я,' прапанаваў Кершоу. 'Падобна на абрысы карабля. Пачакай. 'Ён падставіў каўпачок пад лінзу з падсветкай. 'Парусны карабель дзевятнаццатага стагоддзя. Гэта можа быць рэклама чаго заўгодна.'
  
  'Я не думаю, што ты ўжо бачыў яго кроў", - сказала Мэй.
  
  'Ўжо зарэгістраваны. Прысутнасць амитриптилина – гэта антыдэпрэсант - і, як я ўжо сказаў, змест BAC, верагодна, было ніжэй 0,125 адсотка.
  
  'Гэтага дастаткова, каб высечы большасць тых, хто п'е ўпершыню, ці не так? Як яго печань?
  
  'Не трэба глядзець. Ён любіць выпіць, але ён не алкаголік. Скурныя пакровы ў парадку. Пазногці дагледжаныя. У яго была цяжкая ноч, таму алкаголь зрабіў яго больш успрымальным да сінякоў і крывацёкаў у вадзе. І, як я ўжо сказаў, гэта паўплывала б на яго меркаванні і каардынацыю.'
  
  'І гэта ўсё?" - спытаў Брайант. 'Пазначце яго і арыштуйце, проста яшчэ адна лонданская статыстыка?'
  
  Кершоу выправіў іх з пакоя і зняў пластыкавую ручку са сваіх валасоў. 'Сёння ў мяне няма часу што-небудзь з ім рабіць. Сёння раніцай у мяне быў хлопец, які загінуў, калі на яго ўпала пральная машына. Ён разгружаў яе, і кампанія па дастаўцы ўжо аказвае на мяне ціск, патрабуючы сказаць, што гэта была яго ўласная віна. Я працую над раптоўнымі смерцямі, якія патрабуюць тлумачэнняў, у той час як мае калегі з суседніх краін назіраюць сэпсіс ў дзяцей, укушаных пацукамі. Узровень жыцця падае, а смяротнасць расце. Мы перавысілі ёмістасць гэтага маленькага віктарыянскага будынка, і ў мяне проста няма рэсурсаў, каб справіцца з гэтым.'
  
  'У вас там чатыры століка.
  
  'Так, таму што, калі ўзнікае спешка, я прыцягваю да працы разам са мной яшчэ трох коронеров па кантрактах. Доступ да медыцынскаму абсталяванню – ваш забойца можа быць адным з іх.
  
  'Такім чынам, перш за ўсё мы павінны ліквідаваць вас усіх. Брайант махнуў пальцам у бок цела. 'Кінь нам костка, Джайлс. Ці могуць гэтыя смерці быць звязаныя? Выкажы мне сваё меркаванне.'
  
  'Меркаванне. Джайлс азірнуўся на цела на стале. 'Я думаю, шанцы супраць цябе. Я згодны, што гэты пракол вельмі падобны на першы, але ён мог быць нанесены самому сабе, таму ў дадзены момант мой інстынкт – улічваючы, што мы ведаем, што ён прымаў антыдэпрэсанты – схіляе яго да самагубства.'
  
  'Скажыце мне, што вы ўпэўненыя ў гэтым на сто адсоткаў, і я зачыню расследаванне. Брайант нецярпліва стукаў чаравіком, заклікаючы каранера адказаць.
  
  'Вы ведаеце, што я не магу гэтага зрабіць, містэр Брайант. Не на сто адсоткаў.
  
  'Я так і думаў. Брайант расшпіліў фетравы капялюш і зноў нацягнуў яе на галаву. 'Заўсёды рады, Джайлс. Мы яшчэ зазірнем.
  
  'Вы вельмі ўпарты чалавек, містэр Брайант,' сказаў Кершоу.
  
  Брайант павярнуўся. 'Сярэдні чалавек старэй шасцідзесяці пяці гадоў пакутуе па меншай меры трыма захворваннямі. У мяне іх сямнаццаць, і ўпартасць не ўваходзіць у іх лік.
  
  'Ты стрэмка ў срацы, гэта што, хвароба?' крыкнуў каранера, але Брайант ўжо сышоў.
  
  OceanofPDF.com
  12
  КАВА
  
  У кавярні стаялі крэслы, прызначаныя для кліентаў невялікага росту і з добрай ураўнаважанага, якія не затрымліваліся даўжэй, чым на кубак гарачай кавы. Спарроу Марцін прыўзнялася, як толькі ўбачыла, што Роры Кейн ўваходзіць у дзверы. Яна памахала рукой на ангельскі манер, не прыцягваючы ўвагі. Ён раздражнёна агледзеўся і заўважыў яе.
  
  Кейн быў такім жа дзіка прыгожым, якім яна яго памятала, але пры больш яркім асвятленні яна магла разглядзець, што ў яго цёмныя вочы і шэрая скура. Занадта старанна гуляў, занадта шмат працаваў? Верагодна, і тое, і іншае. Як лёгка шкодныя дзяржавы падсілкоўвалі адно аднаго. У яго быў шнурок на каўняры кашулі. Яго строгі касцюм падкрэсліваў худзізну. Выгляд быў карпаратыўным, але хипстерским. Яго чорныя валасы былі падстрыжаныя густымі хвалямі, сбриты па баках, каб пакінуць прабор перад тонкай бародкай. Ён здаваўся безуважлівым і дерганым.
  
  'Прывітанне. Яна падумала, што ён збіраецца паціснуць ёй руку, але ён паказаў на яе кашулю. 'Ты вельмі разумная. Ён яўна не хацеў зрабіць гэта кампліментам.
  
  'Я працую ў кніжным магазіне", - адказала яна. 'У нас няма дрэс-кода'.
  
  'Чаму я тут? Ён змахнуў крошкі з супрацьлеглага сядзенні і слізгануў на яго. 'Як ты мяне знайшоў?
  
  'Адзін з тваіх сяброў сказаў мне, хто ты такі,' патлумачыла яна.
  
  'Што значыць "адзін з маіх сяброў"? У мяне няма сяброў.
  
  'Я не хацела тлумачыць гэта ў Інтэрнэце,' пачала яна. 'Я адчуваю сябе крыху па-дурному. Мяркую, вы чыталі навіны. Я маю на ўвазе, пра містэрам Чиме.
  
  Шэрыя вочы Кейна былі пустымі. 'Хто, чорт вазьмі, такі містэр Чыма?
  
  'Ён быў там у тую ноч, калі мы сустрэліся.
  
  'Мы сустракаліся ўсяго адзін раз. Я нават не ведаю твайго імя.
  
  'Я сказала табе па тэлефоне. Спарроу Марцін'. Божа, падумала яна, ты непрывабны. Цікава, як я не заўважыла гэтага ў мінулы раз. Ах ды, шоты з тэкілай. 'Містэр Чыма быў нашым кіроўцам у тую ноч, калі мы ехалі ў адным таксі. Я памятаю, што бачыў прозвішча на яго картцы на прыборнай панэлі. Усё было трохі заблытана. Хіба ты яго не памятаеш?'
  
  'Ніхто не памятае кіроўцаў – вы бачыце толькі іх патыліцы. Гэта было даўным-даўно".
  
  'Так, у чацвёртую суботу кастрычніка.
  
  'Адкуль ты гэта ведаеш?
  
  'Я вяду дзённік. Ён павінен быў спачатку падвезці іншую дзяўчыну, тую, якую спрабаваў падчапіць твой сябар, і паміж імі адбылася чарговая сварка, памятаеш?
  
  'Дык вось у чым справа? Чаму гэты хлопец трапіў у навіны?
  
  Вочы Спарроу пашырыліся. 'Ты сапраўды не ведаеш?
  
  'Няма'.
  
  'Яго падвесілі ўніз галавой на дрэве і зарэзалі. Яны называюць гэта забойствам з выкарыстаннем чорнай магіі ў Хэмпстэд-Хіт. Пра гэта пішуць ва ўсіх газетах.
  
  'Я не чытаю газет. Яго пагарду было непрыкрытым. 'Калі гэта адбылося?
  
  'Паліцыя знайшла яго цела ў нядзелю раніцай.
  
  'На Хэмпстэд-Хіт? Верагодна, ён быў замяшаны ў чым-то дзіўным. Якое дачыненне гэта мае да мяне?
  
  'Таму што сёння адбылася яшчэ адна смерць.
  
  Яна дастала тэлефон з сумкі, але Кейн адмахнуўся ад яго. 'Проста скажы мне.
  
  'Люк Дзікінсан – ён твой сябар, ці не так?
  
  Ён скрыжаваў ногі, ерзая. 'Я не ведаю нікога з такім імем.
  
  Яна падняла тэлефон і павярнула яго да яго. 'Ён у Сеткі. Цяпер памятаеш яго? Ён сеў з табой у машыну.
  
  - О, ён. Усе завуць яго Чакер. Я яго недзе бачыў. Я б не назваў яго сябрам.
  
  'Сёння раніцай паліцыя выцягнула яго цела з Тэмзы.
  
  'Аб чым ты кажаш?' Ён пацягнуўся да тэлефона і пачаў шукаць артыкул.
  
  'Быў толькі адзін рэпартаж, але ён быў у маёй мясцовай стужцы навін. Мінулай ноччу ён пайшоў на вечарыну і памёр па дарозе дадому'.
  
  'У каго вечарынка ў панядзелак?' Прамармытаў Кейн. Ён знайшоў выпуск навін, прагартаў яго і засмяяўся. 'Савет перасьледуе бар за парушэнне тэрміну дзеяння ліцэнзіі. Я думаў, ён зачыніўся шмат гадоў таму. Туды больш ніхто не ходзіць.'
  
  Спарроу нахіліўся, каб паглядзець, што за прадмет ён знайшоў. 'Паліцыя сцвярджае, што ён скокнуў з моста Ватэрлоо і утапіўся.
  
  'Так, я ўмею чытаць, ваша здароўе'. Ён падняў руку з тэлефонам. 'У гэтай гісторыі нічога няма. Яны ўтойваюць дэталі'.
  
  'Мяркую, яшчэ занадта рана ведаць больш. 'Усё, што тычылася Кейна, прымушала яе адчуваць сябе няўтульна. 'Ці бачыце, мне сее-хто патэлефанаваў.
  
  'Ты маеш на ўвазе паліцыю? Навошта ім тэлефанаваць табе?
  
  'Я дзе-то на яго старонцы ў Facebook. Ты таксама.
  
  - Яго старонка ў Facebook? Ён не ведаў цябе. Ён не ведаў нікога з нас.
  
  'Ён пасябраваў са мной, як і з тысячамі іншых людзей.
  
  Ён з агідай паглядзеў на яе каву. 'Не разумею, як ты можаш піць латте. Насупраць ёсць ўстанову, дзе рыхтуюць прыстойны кортадо. Што гэта за тэлефон? Старая мадэль, так?'
  
  Да Спарроу пачатак даходзіць, што тэлефанаваць Кейну было памылкай. 'Як ён сябе адчуваў, калі вы казалі з ім у апошні раз?
  
  Кейн хутка губляў рэшткі цярпення, якія ў яго былі. Яго нага подкашивалась; ён выглядаў так, нібы вось-вось разляціцца на кавалкі. 'Я з ім не размаўляў, у мяне няма ніякіх кантактаў для яго. Я ж сказаў табе, ён мне не сябар, наогул нічога, проста чалавек, якога я час ад часу бачу паблізу.
  
  Яна паспрабавала зноў. 'Ён прымаў нейкія лекі, ці не так? Ён сказаў мне, што прымаў.
  
  'Ён распавёў табе пра гэта ў Facebook?
  
  'Так. Мы крыху пагаварылі.
  
  'Тады, можа быць, ён прыняў занадта шмат чаго-то і вырашыў плыць дадому ўплаў. Я маю на ўвазе, на самай справе. Значыць, вы, хлопцы, былі сябрамі.
  
  'Я думаю, ён проста хацеў з кім-небудзь пагаварыць.
  
  'Гучыць так, быццам ён проста дурачился ў Інтэрнэце. Шчыра кажучы, ён вырабіў на мяне ўражанне трохі няўдачніка'.
  
  'Табе не трэба было так гаварыць,' сказаў Спарроу. 'Ён здаваўся вельмі спагадным. Адчувальны.
  
  Кейн разгойдваўся ўзад-наперад на сваім крэсле. 'Чаму, калі хто-то не можа справіцца з жыццём, мы заўсёды называем яго адчувальным? Тэорыя Дарвіна ўступіла ў сілу. Ён сышоў, упісаў сябе ў падручнік гісторыі Лондана, вось і ўсё, рухайся далей.'
  
  Чым больш Спарроу даведвалася пра мужчын, тым больш ёй падабалася кампанія лятучых мышэй. 'Ты не павінна так дрэнна адклікацца пра яго.
  
  'Ды якая табе розніца? Якога чорта я наогул тут раблю? Ён агледзеўся, пастукваючы далонямі па клубах, жадаючы як мага хутчэй сысці. 'Гэта ўсё, цяпер я магу ўстаць? - спытаў я.
  
  'Я думаю, нам трэба сёе аб чым пагаварыць.
  
  'Што? Мне няма чаго сказаць. Я ледзь магу ўспомніць яго імя, не кажучы ўжо аб тваім. Чаго ты ад мяне чакаеш?
  
  'Табе не здаецца пацешным, што два чалавекі, якія толькі нядаўна пазнаёміліся, паміраюць з розніцай у адзін дзень?
  
  'Так, калі падобныя рэчы цябе бавяць.
  
  'Што з табой, ці не так? Злосна спытаў Спарроу. - Ты ведаў іх абодвух.
  
  Ён нахіліўся. - Я бачыў кіроўцы, вось і ўсё. Мы не хадзілі разам у школу. Ты кожны дзень знаёмішся з новымі людзьмі. Хто-то хварэе, хто-то не можа справіцца з жыццём, хто-то памірае. Хто ведае, чым займаўся гэты таксіст? Ці Чакер – як-яго-там –твар - Люк? Можа быць, гэта было падвойнае самагубства. Мне шкада, што ён мёртвы, але мяне гэта не тычыцца, таму мне ўсё роўна. Я не магу дазволіць сабе турбавацца. Ты думаеш, што гэта жорстка, але так яно і ёсць. Вы аддаеце гэтаму гораду лепшыя гады свайго жыцця, і гэта ператварае страчанае час у наяўныя. Калі вы хочаце пачаць клапаціцца пра людзей, адпраўляйцеся куды-небудзь яшчэ ці пачакайце, пакуль выйдзеце на пенсію, і займіцеся дабрачыннасцю.'
  
  'Дзякуй, што растлумачыў мне дзелавую этыку, - сказаў Спарроу. 'Я збіраюся прысутнічаць на пахаванні Люка Дзікінсана.
  
  'Ты што, з глузду з'ехала? Ён панізіў голас. 'Калі хто-небудзь падумае, што паміж намі ёсць сувязь – чаго, дарэчы, на самай справе няма, – прэса пачне бадзяцца вакол, і яны апынуцца ў цябе на парозе.
  
  Спарроу настойваў. 'Але мы звязаны, ці не так? Падабаецца табе гэта ці няма. Я маю на ўвазе нас пецярых. Ты ведаеш Люка. І ты, вядома, павінен памятаць Жніўня.
  
  Ён насцярожана паглядзеў на яе. 'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Ты паводзіў сябе з ёй даволі непрыстойна.
  
  "Па-першае, я быў злы, так што ўсе стаўкі адмяняюцца, да таго ж гэта было пасля шумнай вечарынкі, і яна глядзела на мяне так, нібы не ела месяц. Што я павінен быў рабіць?'
  
  'Не тое, што ты зрабіў. Я павінна табе яшчэ сее-што сказаць. 'Яна потеребила свой швэдар, збянтэжаная тым, што падняла гэтую тэму. 'Я знаходжуся ў грамадстве абароны дзікай прыроды. Мы гуляем дапазна па парках, а ў суботу вечарам я дзяжурыў на Хэмпстэд-Хіт.'
  
  Кейн здушыў смяшок.
  
  'Паслухай мяне. Я сее-што бачыў, чалавека, за якім гналіся. Ён прабіраўся скрозь папараць і кусты, але я не мог разглядзець яго як след. Было вельмі цёмна, і ўсё адбылося так хутка. Я не складваў два і два, пакуль не прачытаў пра гэта ў Evening Standard. Фатаграфіі не было, але я думаю, што чалавек, за якім гналіся, мог быць містэрам Чимой. '
  
  'Вы бачылі, хто за ім гнаўся?
  
  'Гэты хлопец ламіўся праз папараць, як серыйны забойца з фільма жахаў. На ім была маска. Падобна на касцюм для Хэлоўіна – я не ведаю. Я бачыла яго ўсяго долю секунды.
  
  Яна чакала адказу, але яго не было.
  
  'Ну, хіба ты не разумееш? Гэта не можа быць супадзеннем. Што, калі яны сустрэліся і паміж імі што-небудзь здарылася? Выкажам здагадку, яны пасварыліся, і Люк забіў яго, а затым пакончыў з сабой? Паліцыя будзе шукаць сувязі, і мы з табой абодва ёсць у сацыяльных сетках Люка.'
  
  'Але ў паліцыю ты ўсё роўна не пойдзеш.
  
  'Ну – няма, у дадзены момант няма. Я сапраўды не магу дазволіць сабе звязвацца з паліцыяй.
  
  Кейн натапырыў вушы. 'Аб? Чаму б і не?
  
  'Нічога асаблівага, асабістая справа. У майго брата ёсць гісторыя – у яго праблема. Ён застаецца са мной, спрабуе наладзіць адносіны. Але яму гэта яшчэ не зусім атрымалася. Я не хачу, каб сюды прыязджала паліцыя.
  
  Кейн схапіў свой тэлефон. 'Колькі там онлайн? Ты добра разгледзеў? Іншая дзяўчына таксама там?
  
  'Думаю, мы проста пасябравалі. Разумееш, чаму я патэлефанаваў? Тут ты і Люк, я і Жніўня, плюс містэр Чыма, разам нас пяцёра. Пяцёра незнаёмцаў – ну, Люк не быў табе зусім незнаёмцам, але ты не мог успомніць яго імя. І цяпер двое з іх мёртвыя.'
  
  Яна ўбачыла, што на гэты раз дала яму час падумаць. 'Ты вядзеш сябе зусім нелагічна', - вырашыў ён. "Люк не ведаў кіроўцы, інакш ён бы што-небудзь сказаў. Так што, што б паміж імі ні адбылося, гэта было пасля таго, як мы сустрэліся. Магчыма, гэта была няўдалая здзелка з наркотыкамі. Да астатніх з нас гэта не мае ніякага дачынення. Як гэта магло здарыцца? Нічога не адбылося. Мы крыху паспрачаліся. Гэта было суботнім вечарам, напэўна, спрачалася паўкраіны. Прыбярыце мяне са сваёй старонкі Facebook і зменіце налады. Можа быць, ты зможаш ўгаварыць іншую дзяўчыну таксама змяніць яе. Ты будзеш шчаслівая тады?'
  
  - А ты хіба не хвалюешся?
  
  'Вядома, няма. Мне няма чаго хаваць, але я не хачу, каб копы прыходзілі на працу і задавалі дурныя пытанні аб тым, як мы пазнаёміліся. Ідзі дадому і забудзься пра гэта. - Ён пляснуў рукамі па каленях, яму не цярпелася сысці. 'Паліцыя не можа атрымаць інфармацыю з Facebook, не звярнуўшыся праз Амерыку. Гэта займае месяцы і ці варта цэлае стан, а ў іх няма на гэта рэсурсаў.'
  
  'У мяне ніколі не было непрыемнасцяў,' сумна сказаў Спарроу. '"Забойства з дапамогай чорнай магіі". Гэта жудасна. Ты думаеш, ён захапіўся чорнай магіяй, твой сябар? Вы ведалі пра гэта? Людзей уцягваюць у культы і псіхалагічна перапраграмуюць.'
  
  З Роры было дастаткова. "Па-першае, збаў мяне ад "жаночых навук"; па-другое, ён не быў маім чортавым іншым. Табе трэба ўзяць сябе ў рукі, дарагая. У мяне няма на гэта часу. Ён устаў і павесіў торбу на спіну. 'Я не хачу, каб ты мне зноў тэлефанаваў. Усё гэта – гэта абсурд.
  
  Кейн пакінуў Спарроу ўсё яшчэ сядзець у кафэ і выйшаў на вуліцу.
  
  Ён імчаўся па тратуары ў гарачай лютасці. Кіроўца таксі, якога ён ледзь бачыў ці пазнаваў, і Чакер, які зарабіў сваё імя тым, што аднойчы кінуў дзяўчыну, якую спрабаваў падчапіць, падхалім, які забрыдаў у некалькі бараў, якія ён наведваў, адзін іншага сябра, які яму не падабаўся. Чаму Спарроу думала, што ён што-небудзь ведае? Ён ведаў пра гэта не больш, чым яна. Адзіная розніца паміж імі заключалася ў тым, што яна падымала шум. Ён і раней сутыкаўся з такімі людзьмі, як яна, якія ратуюцца дзікую прыроду і беспокоящимися пра зусім незнаёмых людзей. Верагодна, гэта было самае хвалюючае падзея, якое калі-небудзь з ёй адбывалася. Калі аказалася, што Люк быў сатаніст, які сышоў з розуму і каго-то зарэзаў, ён не меў да гэтага ніякага дачынення.
  
  Спыніўшыся ў банка на Хай-Холборн, ён быў змушаны пераступіць праз бяздомнага, які сядзеў на кавалку кардона пад банкаматам. 'Ты не пярэчыш, прыяцель? Я спрабую зняць частку сваіх грошай.'
  
  Мужчына падняў пакамечаную кававы кубак Costa. 'Ўдачы табе, брат.
  
  'Мне не патрэбна ўдача. І я табе не брат, брат.
  
  Узяўшы свае грошы, ён пайшоў прэч па тратуары. Ён выдаткаваў марна палову свайго абедзеннага перапынку, і цяпер у яго не было часу, каб паесці. Перезарядив кашалек, ён выцягнуў з верхняга кішэні папружка для пасведчання асобы і накіраваўся назад у офіснае будынак, выкінуўшы з галавы думка пра адзінокай смерці Люка Дзікінсана.
  
  OceanofPDF.com
  13
  Кантакты
  
  На Кінгс-Крос было так сыра і змрочна, што ўсе лямпы ў будынку Аддзела па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў былі ўключаны, надаючы яму атмасферу старажытнага парахода, які адпраўляецца ў апошняе плаванне перад сметнікам.
  
  Ўнутры члены каманды перабіралі доказы, рабілі нататкі, прымацоўвалі фатаграфіі, усталёўвалі сувязі, але гэтага было недастаткова. Па сканчэнні першых сарака васьмі гадзін зачэпкі для расследавання пачынаюць вычэрпвацца. Каб інфармаваць сваіх супрацоўнікаў пра час, Артур Брайант завёў старамодны будзільнік і пастаянна ставіў яго так, каб ён тэлефанаваў у пачатку кожнай гадзіны. Гэта прымушала ўсіх нервавацца, пакуль Лонгбрайт ўпотай не прыбрала хлапушку. Цяпер яна сядзела ў аперацыйнай са сваім начальствам, пакуль два дэйва распілоўвалі перагародку з оргалита за іх спінамі.
  
  'Сяброўка Люка Дзікінсана па працы зняла пакой наверсе паба "Ситти оф Ёрк" на Хай-Холборн для вечарынкі з нагоды свайго дня нараджэння, ' сказала Лонгбрайт, - але некаторыя госці пасля гэтага адправіліся ў клуб на Лиденхолл-маркет пад назвай "Галлонный страты"".
  
  Брайант зрабіў пазнаку. 'Цікавае імя, як-то звязанае з выпіўкай васьмі пінт, я мяркую'. Ён павярнуўся да дейвам. 'Вы двое не маглі б перастаць гэтым займацца на некаторы час?" Вы падобныя на пару дрэнных штукароў.'
  
  'Я быў у гэтым клубе", - сказаў Дэйв з вусамі ў стылі сямідзесятых. 'Там поўна зладзеяў. Я быў усюды: на Тканінах, у друкарнях, у студыях Корсікі – магу вам сказаць, я правёў там некалькі начэй напралёт.
  
  'Дзякуй, што падзяліліся з намі падрабязнасцямі сваёй начной дзейнасці", - сказаў Брайант. 'Мы будзем ведаць, чаго варта пазбягаць'.
  
  Лонгбрайт намалявала шлях на сваёй карце. 'Клуб зачыніўся ў тры гадзіны ночы, кватэра Дзікінсана знаходзіцца на поўдні, недалёка ад вакзала Ватэрлоо на Фрэйзер-стрыт, так што яму давялося вяртацца туды пешшу, верагодна, падыхаць свежым паветрам і паспрабаваць крыху працверазець. З улікам часу выкидывания, гэта прывяло б яго на масток каля чатырох раніцы.'
  
  'Значыць, ён добра правёў ноч і перадумаў жыць, калі перапраўляўся праз раку?' запыталася Мэй. 'Гэта не мае сэнсу.
  
  Увайшоў Дэн Банбери. 'Вы кажаце пра самагубства?
  
  Брайант быў абражаны. 'Вы можаце пастукаць, перш чым увайсці? І выміце рукі з кішэняў.
  
  'Сцены пакуль няма, містэр Б.' менеджэр з месца злачынства абышоў Канавы, выціраючы клубы пілавіння, і распакаваў сваю сумку. 'У мяне тут ноўтбук Дзікінсана. Я адсочваю яго дадзеныя ў Інтэрнэце. У яго была служба дастаўкі па рэцэпце антыдэпрэсантаў на дом. Хлопец, які сядзеў побач з ім у іх аддзеле кадраў, сказаў, што, па яго думку, Дзікінсан, магчыма, блізкі да нервовага зрыву.'
  
  'Гэта не моцна дапаможа нашаму справе, ці не так?' Брайант паскардзіўся.
  
  'Вы павінны быць бесстароннія. Я не магу проста сфабрыкаваць доказы ў адпаведнасці з вашымі тэорыямі.
  
  'Не разумею, чаму б і няма, ты ж паліцэйскі. Брайант адкінуўся на спінку крэсла, забаўляючыся. Падбухторваў супрацоўнікаў высветліць, што, па іх думку, было часткай яго бізнэсу. 'Усе дэтэктывы ад прыроды падазроныя", - нагадаў ён ім. 'Ці ведаеце вы, што самагубства ўсё яшчэ лічылася злачынствам у Брытаніі да 1961 года? Кат Джон Эліс запаў у дэпрэсію і паспрабаваў пакончыць з сабой. У той раз суддзя пашкадаваў яго, але ў рэшце рэшт ён справіўся з гэтым небяспечнай брытвай восем гадоў праз, ў 1932 годзе.'
  
  'Гэта толькі даказвае, наколькі рашучымі могуць быць самазабойцы'.
  
  Брайант дастаў сваю банку Old Holborn Corpse Reviver, сумесі, якую ён спецыяльна падрыхтаваў для сябе ў маленькім крамцы ў Фаррингдоне, і пашукаў сваю трубку Lorenzo Spitfire. 'Ніколі не ведаеш, што робіцца ў галовах людзей. Містэр Дзікінсан працаваў у гарадскім банку, а ў банкаў ёсць сакрэты. Раней Barings Bank знаходзіўся побач з рынкам Лиденхолл. Ён быў заснаваны ў васемнаццатым стагоддзі і разбураны маладым трэйдарам, які прайграў 1,3 мільярда даляраў і паспрабаваў схаваць іх на сакрэтным рахунку. У Крэдытна-камерцыйнага банка былі супрацоўнікі ў сямідзесяці краінах і актывы на дваццаць мільярдаў даляраў. Гэта была гандаль зброяй і какаінам.'
  
  'Я паняцця не маю, да чаго вы хіліце,' сказаў Банбери, імкнучыся здавацца незацікаўленых.
  
  Брайант праігнараваў яго. "Да нядаўняга часу банкі "Квадратнай мілі" выкарыстоўвалі неабароненых кур'ераў для перадачы аблігацый паміж сваімі офісамі. Па вуліцах штодня праходзіла больш за трыццаць мільярдаў фунтаў стэрлінгаў. І вось аднойчы раніцай на аднаго з пажылых кур'ераў было здзейснена рабаванне. Рабаўнік прыкарманіў 292 мільёна фунтаў стэрлінгаў. Банк распаўсюдзіў гісторыю аб тым, што аблігацыі нічога не каштавалі, але праўда ў тым, што любы жадаючы мог абнаявіць іх, проста паказаўшы касіру вадзіцельскія правы. Мы ўсе ведалі, хто напаў на яго, але перш чым мы змаглі арыштаваць нягодніка, хто-то недарэчы стрэліў яму ў галаву. Я хачу сказаць... '
  
  Ён перакладаў погляд з аднаго нецярплівага асобы на іншае.
  
  '... што ён быў альбо забіты выпадкова, што здаецца вельмі малаверагодным нават у гэтым ўсё больш беззаконном горадзе, альбо таму, што ён ведаў што-тое, чаго не павінен быў ведаць. Мы недастаткова глыбока капаем ў яго мінулым'. Брайант падумаў, што на гэта варта паглядзець, нават калі ён сам не зусім у гэта верыў.
  
  'Дзікінсан не быў гульцом", - сказала Мэй. 'Ён працаваў у аддзеле кадраў. Наўрад ці гэта дало б яму доступ да мільёнам'.
  
  'Не,' пагадзіўся Брайант, ' але гэта дало яму кантроль над сродкамі да існавання супрацоўнікаў, што, магчыма, стала матывам для забойства. Ён не забіваў сябе. Калі вы ідзяце на вечарыну ў элегантным уборы, вам звычайна не прыходзіць у галаву пакласці ў кішэню курткі востры, як брытва, сталёвы троакар. Унікальнае зброю, выкарыстанае двойчы! Магчыма, ён быў адзіночкай, але я адмаўляюся верыць, што ў яго не было сяброў, каханак, ворагаў. Выцягнуўшы трубку, Брайант пачаў набіваць яе тытунём, пах прогорклыми марскімі багавіннем.
  
  'Не запальвай гэтую штуку тут,' узмалілася Мэй. - Я пачну падазраваць, што ты зноў стаў самім сабой.
  
  'Я хутчэй думаю, што так,' адказаў Брайант, шукаючы запалку. 'Хоць мне сніліся... сны.
  
  'У кожнага ёсць мары.
  
  'Гэта здараецца, калі я чуваю. Чатыры гадзіны раніцы - час марыць, ці не так? Занадта позна для ночы, занадта рана для дня. А зімой, калі цёмна чатырнаццаць гадзін, да світання яшчэ далёка. Джэніс прагледзела для мяне сякія-такія статыстычныя дадзеныя. Смерці адбываюцца ў асноўным тады, калі іх і варта было чакаць, позна ўначы, пасля закрыцця бараў, але паміж чатырма і пяццю гадзінамі раніцы, калі большасць людзей спяць, забойстваў амаль не адбываецца. У мінулым годзе даступнай статыстыкі не было ні адной у чатыры гадзіны раніцы, а цяпер у нас было дзве за тры ночы з адным і тым жа зброяй.'
  
  Ён устаў з набітай трубкай і накіраваўся да маленькага балкончыку, выходзіць ва ўнутраны двор у цэнтры будынка. 'Давай паглядзім, што прыдумаюць іншыя. Калі я каму-небудзь спатрэблюся, я буду на сваёй Верандзе Сузірання.'
  
  'Гэтая штука небяспечная,' Мэй нахіліў галаву і крыкнуў яму ўслед. 'У вас недастаткова сіл, нават лічачы троакар. І ты гэта ведаеш.
  
  Дэну Банбери вельмі хацелася пагаварыць з кім-небудзь аб кабелях HDMI. На жаль, як адзіны па-сапраўднаму камп'ютэрна пісьменны супрацоўнік, ён быў самотны, як наглядчык маяка. Ён ужо прагледзеў электронную інфармацыю Дхрува Чимы і не знайшоў нічога цікавага. Цяпер, калі ноўтбук Люка Дзікінсана быў падлучаны да розных самаробным прыкладанням і выпадковым частках камплекты, ён паўтарыў працэдуру, откопав усе знешнія атакі з дапамогай траянаў аддаленага доступу і узломаў Інтэрнэту рэчаў, затым прыступіў да асабістых тэкстаў і электронных лістоў. Гэта была доўгая і карпатлівая праца, і гэта было тое, чым ён любіў займацца.
  
  Па меры таго як Бэнберы перачытваў дадзеныя, ён ствараў інфармацыйную тэчку, і ў ёй пачала з'яўляцца фатаграфія Люка Дзікінсана.
  
  Ён праводзіў занадта шмат часу ў Сеткі. У яго было мноства выпадковых сяброў, але нікога блізкага. Ён актыўна не падабаўся шэрагу калег. Яго неаднаразова блакавалі на сайтах знаёмстваў. Якія ўваходзяць званкоў было мала. Час ад часу хто-небудзь прыходзіў ад сядзелкі яго маці, але назад амаль ніхто не вяртаўся, хоць у дом састарэлых паступала пастаяннае распараджэнне. Ён быў актыўны на некалькіх забароненых вэб-сайтах і пастаянна правяраў прыкладання для знаёмстваў у пошуках даступных адзінокіх жанчын, раскрываючы свае сэксуальныя схільнасці ў драбнюткіх падрабязнасцях.
  
  Праца была важней усяго астатняга ў жыцці Дзікінсана. Ён разглядаў магчымасці працаўладкавання ў Амстэрдаме і Мадрыдзе. Большасць яго званкоў былі адрасаваныя босу і таварышам па камандзе. Прадукты і кашулі ён купляў онлайн. У яго было шмат рахункаў з бараў і рэстаранаў побач з яго офісам. Некалькі спартыўных мерапрыемстваў, абанемент у спартзалу, ніякіх мастацкіх галерэй, білетаў у тэатр ці кіно.
  
  Бэнберы ўяўляў, як ён прыходзіць дадому бліжэй да паўночы, разагравае ў мікрахвалеўцы нізкакаларыйную ежу, а затым выходзіць у Інтэрнэт да 13:00. Схема паўтаралася кожны тыдзень. Нядзіўна, што Дзікінсан быў у дэпрэсіі.
  
  Ён адзначыў найбольш часта выкарыстоўваюцца адрасы электроннай пошты і прасачыў за іх тэматыкай. Кожны раз, калі ён вывучаў электронныя спрэчкі, пакінутыя якія цікавяць Асобай, фантомны фігура паступова набывала форму. Месцы злачынстваў паказалі яму апошнія імгненні жыцця ахвяры, але прывідныя пазнакі, якія ён знайшоў у Інтэрнэце, паказалі, як была пражыта і страчана жыццё.
  
  Працэс быў далёкі ад завяршэння. Банбери прыкусіў вялікі палец; яго пазногці былі ганьбай. Яму патрэбная была дадатковая дапамогу, але ніхто з астатніх не быў гатовы да гэтага. Паліцэйская дзейнасць, натуральна, прыцягвала луддзітаў. Гледзячы на свой загрувашчаны стол, ён задаваўся пытаннем, што гэта сведчыць аб яго ўласнай жыцця: засохлы кактус, фатаграфія жонкі і сына ў рамцы, з якімі ён праводзіў занадта мала часу, жартоўная таблічка "Працаголік года", якая цяпер чытаецца хутчэй як заяву аб місіі, чым як жарт, пратэрмінаваны абанемент у спартзалу, кніга ў мяккай вокладцы пад назвай "Хуткі і лёгкі іспанскі", карэньчык якой трэснуў у другой чале. Уздыхнуўшы, ён вярнуўся да экрана.
  
  Ён знайшоў яшчэ некалькі падказак.
  
  У Дзікінсана была пляменніца, якая падабалася яму настолькі, што ён купіў ёй калядныя падарункі, але, падобна, больш яго ніхто не турбаваў. Ён быў уцягнуты ў судовую спрэчку са сваім домаўладальнікам па нагоды павышэння платы за абслугоўванне. Ён траціў больш, чым зарабляў, і гуляў у азартныя гульні онлайн, але спрабаваў пагасіць растуць даўгі. Ён пакутаваў СДВ, і яго лекар нядаўна павялічыў дозу прызначаемага лекі да больш моцнай.
  
  Банбери падаўся наперад і злосна ўтаропіўся ў свой ноўтбук. Ён запусціў прыкладанне ўласнай распрацоўкі, якое перепроверяло кантакты ў сацыяльных сетках на наяўнасць знаёмых імёнаў. Інфармацыя выбухнула на экране, тонкія лініі звязвалі імёны, месцы, звычкі, сяброў, працу, бары, грошы. Так шмат агульных ведаў, якім надавалася такое роўнае значэнне, што ні адно з іх не было карысным. Сардэчна запрашаем у век інфармацыі, падумаў ён. Можа быць, містэру Брайанту лепш гэтага не разумець.
  
  І аб чым думаў містэр Брайант? Пакурыўшы і паразважаўшы, ён вярнуўся ў свой кабінет і пачаў праглядаць старажытныя тамы, якія захоўваў за сваім грувасткім пісьмовым сталом.
  
  'Я ведаю, Артур, ты аддаеш перавагу, каб твае даследаванні не былі звязаны з актуальнасцю, але гадзіну назад ты заводзіў будзільнікі для супрацоўнікаў,' заўважыла Мэй, - а цяпер вядзеш сябе так, як быццам на цябе ніхто не цісне...
  
  'Ён увайшоў у ваду, як чалавек, ашаломлены знянацку", - прамармытаў Брайант. 'Як, чорт вазьмі, можна падкрасціся да каму-то, калі вы абодва стаіце на пустэльным мосце? Мае эксперыменты з рухамі цела —'
  
  'Так, я ўсё пра гэта ведаю. Ты выкінуў Криппена з акна.
  
  'Яна каталася на тарзанку. Я хацеў вымераць гравітацыйнае ўздзеянне на яе органы, але яна ўкусіла мяне. Вы казалі з Анджам Даттой? Нам трэба працягваць праглядаць камеры назірання на абодвух набярэжных.'
  
  'Хто будзе плаціць за дадатковыя гадзіны?' - запыталася Мэй. 'Мы ніколі не зможам падпісаць гэта, як толькі Рэйманд ўбачыць папярэдні справаздачу. Ён скажа, што няма ніякіх разумных сумненняў'.
  
  'Вось менавіта. І які адзіны неабвержны факт мы можам абсалютна гарантаваць у рашэннях Райманд?
  
  'Яны заўсёды памыляюцца.
  
  'Quod erat demonstrandum.' Брайант адклаў кнігу ў бок, узяў аўтаручку і добранька страсянуў яе, стросшы чарніла на сцяну.
  
  'Што вы двое задумалі? Рэйманд Ленд назіраў за імі ад дзвярэй.
  
  'Вы не можаце ўвайсці", - сказаў Брайант, паказваючы на напісаную ад рукі таблічку над дзвярыма з надпісам "Траншеонисты". 'Гэта прыватны клуб для членаў клуба'.
  
  'Аб чым, чорт вазьмі, ты кажаш? Лэнд ступіў у пакой.
  
  'Ах, ах, ах. 'Брайант пагразіў паказальным пальцам. 'Уваход забаронены без клубнай карты. Мы можам даць вам часовае сяброўства за пяцёрку.
  
  Ленд зноў паглядзеў на шыльду. 'Гэта нават несапраўднае слова.
  
  'На слэнгу сярэдзіны дзевятнаццатага стагоддзя, якім абазначаюць паліцэйскага, на самай справе. Мы маглі б адмовіцца ад звычайных умоў клуба і аформіць для вас сяброўства за мяжой, выкарыстоўваючы адрас вашай былой жонкі.
  
  'Яна валлийка.
  
  'Гэта лічыцца за мяжой. Ён сверился з чыстым лістом паперы на сваім стале. 'О, божа, тут спіс чакання. Я мог бы хутка адшукаць цябе і атрымаць дзесятку.
  
  'Я не збіраюся плаціць табе за тое, каб цябе хутка перавялі ў клуб, якога нават не існуе", - сказаў Ленд. 'Я не поўны дурань'.
  
  'Нішто ў жыцці не бывае завершаным. Мяркую, вы тут, каб павіншаваць нас.
  
  'І што гэта павінна азначаць?' раўнуў Ленд.
  
  "Гэта не павінна што-то значыць, гэта сапраўды нешта значыць", - адзначыў Брайант. 'Гэта голофрастический тэрмін, які азначае падцягванне, атрыманы з практыкі засовывания жывога вугра ў зад коні, каб яна выглядала больш жвавай і менш измотанной'.
  
  Лэнд жаласна паглядзеў на свайго старэйшага дэтэктыва, затым павярнуўся да Мэй. 'Магчыма, я даб'юся ад вас хоць нейкага здаровага сэнсу. Па справе Чимы будзе праведзена расследаванне, а гэта азначае агалоску. Мне ўжо тэлефанаваў нейкі рэпарцёр з Hard News, выкарыстоўваючы старую фразу аб тым, што мы павінны выкласці нашу кропку гледжання да таго, як яны патрапяць у прэсу. Пасля тых непрыемнасцяў, якія мы зладзілі ў апошні час, нам прыйдзецца быць асабліва асцярожнымі.
  
  Мэй на імгненне задумалася. - Калі ты кажаш "мы', ты маеш на ўвазе мяне і яго.
  
  'Таму ніякіх размоў з прэсай або кім-небудзь сумніўнага характару, пад якімі я маю на ўвазе лозоходцев, празорцаў, акультыстаў, прыхільнікаў плоскай зямлі, членаў Партыі зялёных або людзей, якія думаюць, што яшчары захапілі парламент. Леслі Фарадей будзе назіраць і чакаць, калі мы дапусцім памылку.'
  
  'Я абяцаю табе, Райманд, памылак не будзе,' ўрачыста сказаў Брайант. 'Ты ведаеш, як я сур'ёзна стаўлюся да сваёй працы. Як я мог не зрабіць гэтага, калі гэта звязана з апошняй вялікай таямніцай? "Удар смерці падобны да щипку палюбоўніка, Які прычыняе боль і з'яўляецца жаданым" – Антоній і Клеапатра.'
  
  'Табе ніколі не прыходзіла ў галаву, што ты абраў не тую прафесію? - Спытаў Ленд. 'З цябе выйшаў бы напалову прыстойны настаўнік.
  
  'Няма", - адказаў Брайант. 'Менавіта фаталізм акадэміка робіць добрага паліцэйскага, а не апатыя педагога. Перш чым вы знікне, папесціце мяне на хвілінку'.
  
  Лэнд ўжо збіраўся адказаць адмоўна, але яго дэтэктыў працягнуў:
  
  'Калі адзін злачынец здзейсніў абодва злачынствы, то гэта не для яго асабістага задавальнення, таму што ў другім нападзе няма адпаведных акультных элементаў. Ён не пакінуў ніякага відавочнага спосабу, каб звязаць гэтыя смерці, акрамя незвычайнага выбару прылады забойства. Чаму б і не?'
  
  'Таму што яны, чорт вазьмі, не звязаныя", - адказаў Ленд так, як быццам гэта было да болю відавочна для ўсіх.
  
  'Але калі б яны былі. Малады чалавек павешаны на дрэве, іншы падае з моста. Наколькі нам вядома, яны незнаёмыя адзін аднаму. Што, калі ёсць іншыя людзі, якія разумеюць, што гэтыя смерці звязаныя?'
  
  Вочы Лэнд остекленели. Ён паспрабаваў ўявіць такі сцэнар і пацярпеў няўдачу. 'Ты хочаш сказаць, што ён хоча, каб хто-то ведаў, што ён задумаў, але не мы? Якая была б мэта гэтага?
  
  'Члены банды здзяйсняюць жорсткія дзеянні, каб напалохаць сваіх ворагаў", - слушна заўважыла Мэй.
  
  'Але на іх няма ніякіх прыкмет бандыцкіх забойстваў. Для пачатку, ахвяры занадта старыя і этнічна непадобныя адзін на аднаго.
  
  'Магчыма, гэта адзін чалавек супраць банды. Як линчеватель, які змагаецца з наркагандлярамі'.
  
  'Але яны прадавец сары і офіс-менеджэр. Што ў іх можа быць агульнага?
  
  'Гэта,' сказаў Брайант, - як раз тое, што мы павінны высветліць'.
  
  З Лэнд было дастаткова. Ён падняў рукі. 'Давайце на хвілінку вернемся ў рэальны свет, дзе людзі не ператвараюць свае офісы ў клубы і не ператвараюць вугроў ў коней. Я хачу, каб адзін з вас, пераважна не містэр Брайант, вярнуўся да мяне ў бліжэйшыя паўгадзіны з дзейсным планам. Ён павярнуўся, каб сысці, затым спыніўся. 'Я вас дваіх не разумею. Чыма, павінна быць, быў у жаху незадоўга да смерці, а ты веселишься, як быццам гэта нейкая вялікая жарт.'
  
  'Нават работнікі пахавальнага бюро атрымліваюць асалоду ад сваёй працай', - сказаў Брайант. 'Вы думаеце, яны не жартуюць? Вядома, жартуюць, таму што вымушаныя. Калі б яны гэтага не зрабілі, цяжар нялюдскасці, з якой усе мы сутыкаемся ў гэтым свеце, абрынулася б на іх і цалкам знішчыла. Хіба ты не памятаеш вечара флэша і смецця ў "Олд Нік", калі лонданская пажарная каманда прыходзіла і аблівала нас сваімі шлангамі? Раней усе ўдзельнічалі ў бойках ля вады, нават мясцовыя малочнікі. Часам па раніцах гэта ператваралася ў фільм аб Нормане Уиздоме. Хіба ты не памятаеш?'
  
  Ленд няўцямна паглядзеў на яго. 'Няма.
  
  'Неверагодна'. Брайант раптам адчуў дэпрэсію. 'Так мы заставаліся ў здаровым розуме. Праз паўгадзіны я прадстаўлю вам план'.
  
  OceanofPDF.com
  14
  АДЗІН
  
  Імя пацыента: Артур Сэнт-Джон Алоизиус Манмарансі Брайант.
  
  Неафіцыйная ацэнка прыдатнасці пацыента да выканання службовых абавязкаў
  
  Лекар Доктар Арнольд Гілеспі FRCP
  
  Дарагі Рэйманд
  
  Дзякуй, што справіліся аб маім здароўе. З маёй ногі знялі гіпс. У наступны раз, калі я ўстану ноччу, каб выпіць шклянку малака, абавязкова ўключу святло. Я ведаў, што мая жонка разбірала рухавік свайго джыпа на кухні, але я не ведаў, што яна пакінула яго пасярод падлогі. Я збіраўся пагаварыць з ёй па гэтай нагоды, але яе заяву аб прыёме ў Корпус свету было адхілена, і ў цяперашні час з ёй жарты дрэнныя.
  
  Вы спыталі мяне, як пажывае містэр Брайант. Калі вы памятаеце, у мяне былі дыягнаставаны транзістарная ішэмія, перапады настрою і некаторыя кагнітыўныя парушэнні, але, падобна, у пэўнай ступені гэтыя сімптомы былі вынікам выпадковага атручвання, якое ён перанёс, і цяпер прайшлі. Пасля гэтага я падвергла яго серыі складаных анкет, закліканых даць нам уяўленне аб яго бягучым псіхічным стане, але, баюся, вынікі збіваюць з панталыку. Здаецца, што ў яго характар чатырнаццацігадовага хлопчыка ў спалучэнні з характарам васьмідзесяцігадовага старога, але яго разумовыя працэсы гэтак жа неспасьцігальныя, як, скажам, у васьмінога.
  
  Хоць ён схільны ўсім звычайным для яго ўзросту праблем са здароўем, менш за ўсё я разумеў, як ён падтрымлівае розум значна больш маладога чалавека. У яго няма ні аднаго з тых значэнняў, якія мы звычайна знаходзім прысутнымі. Аднак, я думаю, што, магчыма, цяпер я знайшоў адказ. Існуе бялок, які засцерагае нашы нейроны ад гібелі, і гэта можа быць выклікана падтрыманнем цесных сяброўскіх адносін, якія дазваляюць нам актыўна ўдзельнічаць у сацыяльнай жыцця. Карацей кажучы, я думаю, што інтэнсіўнасць яго працоўных адносін з містэрам Мэем якім-то чынам ўтрымлівае яго ад старэчай прыдуркаватасці.
  
  Гэта, вядома, добра; што тычыцца дабрабыту пацыента, я абавязаны заставацца цалкам бесстароннім, нягледзячы на той факт, што містэр Брайант пастаянна выстаўляе мяне на пасмешышча. Але гэта выклікае яшчэ адно неспакой, таму што супрацоўнік, якога я выявіў з найбольш трывожнымі прыкметамі, - гэта вы. Магчыма, вы маглі б дамовіцца аб сустрэчы ў маім офісе, каб прыйсці. Пасля вашага разводу вы былі вельмі
  
  - Якая лухта, - сказаў Райманд Зямлі ўслых, прабіваючы выдаліць з кулак.
  
  'Тук-тук.
  
  'Так, гэтая жарт вам ужо надакучыла. Заходзьце, пакуль я не заплаціў за тое, каб вас забілі, ' раздражнёна сказаў Ленд.
  
  Брайант зрабіў велізарны пантомимический крок у пакой без дзвярэй, затым падышоў да акна. Счарнелы, патрапаны голуб ўтаропіўся на яго сваім циклопическим аранжавым вокам. 'О, твой маленькі сябар вярнуўся. Я думаў, ты ад яго пазбавіўся.
  
  'Спадзяюся, у цябе гатовы свой план, я вельмі заняты.
  
  'Праўда? Ты так выглядаеш. Напэўна, было б нядрэнна пакласці некалькі лісткоў паперы на свой стол і выключыць экран кампутара, каб я не бачыў, што ты ўсё яшчэ спрабуеш запоўніць форму для онлайн-знаёмстваў. Фруктовы салата?' Ён дастаў некалькі рассыпістую жавальных гумак без абгорткі і зняў трохі кішэннага пуху, перш чым прапанаваць іх. 'Такім чынам, план. Улічваючы незвычайны характар смерці містэра Чимы, я падумаў, што мы маглі б звярнуцца да некаторых экспертам у гэтай галіне.
  
  'Калі гаворка ідзе аб атрыманні дазволу рэквізаваць ваш звычайны круг дзівакоў, не турбуюць сябе", - папярэдзіў Лэнд.
  
  - Божа барані, мой маленькі абрути. На самай справе мне не варта гэта значыць, яны залазяць пад маю талерку. Ён выплюнуў цукерку ў смеццевае вядро Лэнд. 'Наколькі я разумею, ты валодаеш тимотропным дзеяннем.
  
  Лэнд бліснуў вачыма. 'Паняцця не маю, што гэта значыць.
  
  'Гэта накіраванае рух росту, якое ўзнікае як сенсарны рэакцыя на стымул. Ты ідзеш туды, куды цябе пасылаюць. Ты робіш тое, што ад цябе патрабуецца, і я паважаю цябе за гэта. Відавочна, на самай справе я цябе не паважаю, ніхто цябе не паважае, але ты разумееш, што я маю на ўвазе.'
  
  'Наогул-то, няма,' адрэзаў Ленд, беспаспяхова б'ючы па клавіятуры. 'У вас ёсць для мяне што-небудзь яшчэ больш практычнага характару?
  
  'Хутчэй. Люк Дзікінсан. Улічваючы, што гэта было забойства, я хацеў бы ведаць, як вы хочаце, каб мы дзейнічалі далей.
  
  'Што ж, я рады, што ты нарэшце–то пытаешся рады, таму што я пачаў... Пачакай хвілінку, што?
  
  'Я хачу дамагчыся вынясення вердыкта аб забойстве.
  
  'На падставе чаго?
  
  'Да нас толькі што паступіла новая доказ. Гэта было знойдзена на тым месцы, дзе Дзікінсан сышоў з мастка. Ён кінуў на стол празрысты пластыкавы канверт. Будучы аб'ектам занадта многіх розыгрышаў ў мінулым, Лэнд палічыў за лепшае не разглядаць гэта занадта пільна.
  
  'Зірніце,' настойваў Брайант. 'Гэта было на бетонным выступе пад парэнчамі, як раз там, дзе ён упаў. Калі вы папрацуеце яшчэ трохі нахіліць галаву да працоўнага стала і засяродзіцца, то ўбачыце, што гэта гузік ад пінжака з прымацаваным да яе невялікім кавалачкам сіняга матэрыялу. Дзікінсан справіўся з гэтым як раз перад тым, як выканаць свой кулёк наперад.'
  
  'Ты хочаш сказаць, што думаеш, што ён гэта зрабіў.
  
  'Я ведаю'.
  
  'Не, ты не ведаеш, табе здаецца.
  
  'Я ведаю'.
  
  'Не, ты не ведаеш.
  
  'Не, я маю на ўвазе, я ведаю, я думаю, што ведаю, таму што я ведаю.
  
  'Мне непрыемна з табой размаўляць. Лэнд адштурхнуў сумку. 'Людзі пастаянна перахіляюцца праз парэнчы. Гэта можа быць ад каго заўгодна.
  
  'Яна супадае з сіняй ніткай, якую Джайлс знайшоў пад пазногцем указальнага пальца правай рукі Дзікінсана, і яна не ад яго ўласнага пінжака, на якім шмат патрэбных гузікаў.
  
  Ленд адмахнуўся ад яго. 'Прыбяры гэта з маіх вачэй далоў. Прыдумай што-небудзь больш пераканаўчае, інакш я загадаю Джайлзу інсцэнаваць смерць у выніку няшчаснага выпадку.
  
  'Вы не можаце паўплываць на вердыкт каранера", - папярэдзіў Брайант. 'Калі ёсць абгрунтаваныя сумневы ...'
  
  'Тады хто-то блукае там у куртцы, у якой не хапае гузіка, і ўсё, што вам трэба зрабіць, гэта знайсці яго", - сказаў Ленд, вяртаючы сваю ўвагу да неіснуючым дакументах.
  
  Брайант вырашыў не спрачацца. Было палова на шостую, і ён павінен быў быць у Ковент-Гардене.
  
  Урывак з сцэнара пешаходнага гіда Артура Брайант 'Своеасаблівы Лондан" (Ковент-Гарден, 1,5 гадзіны, алкаголь не ўключаны)
  
  Калі-то піва настойліва рэкамендавалі ў якасці пажыўнага напою для лонданскіх дзяцей, і любы жадаючы мог варыць і прадаваць яго, заплаціўшы дзве гинеи за ліцэнзію. Да 1638 годзе "Ягня і сцяг" ужо быў публічным домам у Ковент-Гардене, хоць у яго было некалькі іншых назваў. Яго шыльда была старажытным напамінам аб рыцарах-тамплиерах, ягня прадстаўляў Хрыста, а сцяг - Святога Георгія. Паб быў ўціснуць на куце Роуз-стрыт і акружаны Лэзенби-Корт, злучаны вузкім праходам з нізкай столлю, з-за якога многія вярнуліся дадому п'яніцы атрымалі ушибленный лоб.
  
  Тут быў збіты першы паэт-лаўрэат Англіі Джон Драйден за тое, што напісаў абразлівую сатыру аб палюбоўніцы караля. Той факт, што ён быў невінаваты ў гэтым акце антипатриотизма, не спыніў тых, хто нападаў, і напад стала вядома як 'Засада на алеі Руж'. У гэтым месцы па-ранейшаму пануе атмасфера засады; апынуўшыся ў завулку, прайсці адзін міма аднаго будзе нялёгка.
  
  Ідучы па Ковент-Гарден скрозь дробны дожджык, пастукваючы кіем і час ад часу выкарыстоўваючы яе, каб адпужваць таксі, Брайант спадзяваўся, што на гэты раз з'явіцца яго спадарожнік. Лары Дагган лічыўся ненадзейным чалавекам, але Брайант быў перад ім у даўгу гонару і пагадзіўся сустрэцца. Ён проста спадзяваўся, што гэта не зойме больш некалькіх хвілін.
  
  Ён прайшоў пад рыпучым, якая працякае шыльдай паба і ўвайшоў унутр, аглядаючы бітком набіты бар. Лары вылучаўся з натоўпу. Ваенны фатограф усё яшчэ выглядаў так, нібы праводзіў раніцу ў спартзале. Яго знявечанае шнарамі твар даўно страціла здольнасць ўсміхацца або праяўляць якія-небудзь эмоцыі. Цвёрды, як чыгуначная шпала, ён займаў сваё месца ў бары і прымушаў іншых ціснуцца вакол яго. Яго галава амаль тычылася шафак са шклянкамі, якія звісалі з покосившегося столі. 'Што ты п'еш? - паклікаў ён.
  
  'Я буду індыйскі светлы эль,' крыкнуў у адказ Брайант, вылазячы з маткоў свайго вільготнага шаліка. Лары суправаджаў яго стаффордширский Задзіра, у якога ножкі былі як ля стала часоў каралевы Ганны.
  
  'Раней гэты паб называўся "Вядро крыві", - сказаў Брайант, падымаючы келіх. 'У задняй частцы быў баксёрскі рынг. У нашы дні людзі занадта педантычныя, каб трываць падобныя рэчы. Мой стары гаварыў, што добры ўдар па брекету яшчэ нікому не пашкодзіў. Вядома, ён быў ідыётам. У чым справа?'
  
  Лары утаропіўся ў сваю кружку, перш чым адпіць траціну. 'Памятаеш, як мы сустрэліся ў паліцэйскім участку на Боу-стрыт?
  
  'Вы мне дапамаглі", - сказаў Брайант. "Будынак цяпер выведзена з эксплуатацыі. Яно будзе музеем. Я памятаю, што звонку там былі белыя ліхтары замест традыцыйных сініх паліцэйскіх ліхтароў. Каралева Вікторыя папрасіла памяняць іх, таму што сінія лямпы нагадвалі ёй пра пакоі, у якой памёр прынц Альберт, і гэты колер прыгнятаў яе кожны раз, калі яна бачыла іх па дарозе ў оперу.'
  
  'Калі ты кіраўнік Брытанскай імперыі, ты можаш гэта зрабіць,' рассеяна сказаў Лары. 'Ты ўсё яшчэ праводзіш экскурсіі па Лондане?
  
  'У апошні час у мяне не было часу,' прызнаўся Брайант. 'Я чуў, ты страціў працу. Я як раз збіраўся табе патэлефанаваць.
  
  'Газетам больш не патрэбныя штатныя фатографы. 'У руках Лары пинтовый шклянку стаў падобны на чайную кубак. Ён паставіў яго на стол і выцер вусны. 'Хто хоча чытаць пра войны? Зараз мы працуем у сферы забавак. Фалуджа, Гільменд, Сірыя: спытаеце любога на вуліцы, чаму гэта адбылося, і вы атрымаеце непонимающие погляды. Нас спісалі з рахункаў як зборышча адрэналінавых наркаманаў, якія нікому не патрэбныя.'
  
  Брайант не ведаў, што сказаць, і наўрад ці быў у тым становішчы, каб даваць парады аб тым, як завесці сяброў, таму ён адкінуўся на спінку крэсла, сашчапіўшы пальцы на стале, і дазволіў Лары выгаварыцца. Нарэшце яму прыйшлося спытаць. 'Навошта вы хацелі мяне бачыць?
  
  Лары разгарнуў лісток паперы і паклаў яго на стол. - Учора ў "Стандарце" было пазначана назва вашага падраздзяленні. У ім гаварылася, што мужчына быў знойдзены павешаным на дрэве ў Хэмпстэд-Хіт, і вы ўзначальваеце расследаванне. Было здагадка, што ахвяра ўдзельнічала ў якім-то рытуале і памерла пасярод ночы. '
  
  'Гэта ўсё, што мы паведамілі прэсе. Чаму?
  
  'Чатыры гадзіны раніцы. Ты ведаеш, як гэта называецца, ці не так? "Гадзіна адзіноты". Гэта вайсковая традыцыя.
  
  - А чаму гэта павінна быць вайсковая справа?
  
  'Чатыры гадзіны раніцы - гэта час, калі ваенная паліцыя любіць узломваць дзверы. Менавіта ў гэты час людзі найбольш ўразлівыя'.
  
  'Я гэтага не ведаў. Ты думаеш, гэта можа мець значэнне?
  
  'У нашым палку быў хлопец, сапраўдны адзіночка. Ён ні з кім не ладзіў. На Фолклендах такія высокія скалы. Аднойчы ноччу ён скокнуў на камяні і чэрап сабе мазгі. Па крайняй меры, мы ўсе так думалі, што ён гэта зрабіў. Пазней мы даведаліся, што ён пабіўся з парай мясцовых хлопцаў з-за нявыплачанай картачнага доўгу. Яны ўварваліся ў лагер і выцягнулі яго з пасцелі. Сказалі, што збіраюцца скінуць са скалы. Яны толькі хацелі напалохаць яго, але ў бойцы ён упаў. Час смерці - чатыры гадзіны ночы, падобна на тое, мы навучылі іх, як гэта робіцца. '
  
  'Адбылася яшчэ адна смерць", - сказаў Брайант. 'Хлопец вяртаўся дадому з вечарынкі. Ён памёр дакладна ў той жа час'.
  
  'Значыць, гэтая тактыка перанесена сюды. - Лары правёў рукой па сваёй жорсткай, пакрытай шнарамі галаве. 'Ноччу Лондан зусім іншае месца. Я больш амаль не сплю. Я выходжу ў два ці тры, падымаюся над Гайд-паркам, праз Літл-Венис і Мейда-Вейл, да самага Чэлсі і назад уздоўж ракі. На Паўднёвым беразе ўсё яшчэ ёсць некалькі чалавек. Аматары бегу трушком, гарадскія тыпажы. П'яных не так шмат, як было раней. Каля чатырох гадзін наступае перапынак, калі на набярэжнай гаснуць ліхтары "Дэльфін". Яны не заўсёды гараць да світання. Тады гэта больш падобна на тое, што было ў мінулым. Так нават лепш. Нікога побач, няма каму вывесці цябе з сябе. Толькі вада і цені. Чорныя і масляністыя, як смерць. Ты калі-небудзь прадчуваў смерць?'
  
  'Толькі калі я на пошце'. Брайант бачыў, што Лары адчайна меў патрэбу ў кім-небудзь, з кім можна было б пагаварыць. Гэтая пара пазнаёмілася ў Паўднёвым Лондане дзесяцігоддзямі раней, калі фатографа паслалі здымаць марадзёрства пасля беспарадкаў. Яны ніколі не былі асабліва добрымі сябрамі – Лары быў занадта захоплены таемнымі непрыемнасцямі, – і ён не мог даць ніякага карыснага савета. 'Ты падтрымліваеш сувязь з кім-небудзь са старых часоў? - спытаў ён.
  
  'Большасць з іх не выжылі. Яны загінулі не змагаючыся, яны памерлі, спрабуючы пачаць сваё жыццё зноўку. Я не магу пасталець. Я проста адчуваю сябе страчаным. Затрымацца тут - усё роўна што памерці. Часам мне хочацца ўзяць вінтоўку і расстрэльваць людзей, калі яны выходзяць з метро.'
  
  'Табе трэба з кім-небудзь пагаварыць, Лары. Ёсць група альтэрнатыўнай тэрапіі, якая называецца Службай разгляду скаргаў. Я магу звесці цябе з імі. 'Брайант не знайшоў сапраўдных слоў суцяшэння. Ён рэдка апускаўся ў сябе і станавіўся нецярплівым з тымі, хто апускаўся. Бар станавіўся перапоўненым да клаўстрафобіі. Яму хацелася ўстаць і сысці.
  
  'Ты кажаш, размаўляй з людзьмі, але калі я скажу ім, што я на самой справе адчуваю, я іх страчу. Была дзяўчына, але я быў на заданні тры тыдні з чатырох, і яна мяне не чакала. Напэўна, я зрабіў няправільны выбар. Ты калі-небудзь рабіў гэта?'
  
  'Я перажываў, калі памёр той, каго я любіў, але гэта было даўно", - сказаў Брайант. 'У мяне ўсё яшчэ ёсць падраздзяленне, і калі я адчуваю злосць, я магу выпусціць яе на сваім партнёры. Ён не пярэчыць. Я ведаю яго ўсё сваё працоўнае жыццё.'
  
  'А як наконт жанчын?
  
  'Яны прыходзілі і сыходзілі. У асноўным сыходзілі. Дзякуй за падказку, Лары, але я не той чалавек, каб даваць табе парады. Мне пара вяртацца, у мяне шмат спраў. 'Гэта прагучала бессардэчна, але большага ён прапанаваць не мог.
  
  'Артур, я кажу табе гэта, таму што...' Асоба фатографа не выказваў ніякіх эмоцый. 'Проста– у мяне цяпер усё ідзе не так добра'.
  
  'Я разумею гэта. Што ж, ты заўсёды можаш патэлефанаваць мне. Брайант завадатараў зморшчыны ў фетравы капялюш і надзеў яе, гатовы выйсці, затым трохі памякчэў. 'Мне варта прыкласці больш намаганняў, каб заставацца на сувязі. Мы хутка сустрэнемся зноў, я абяцаю.
  
  З гэтымі словамі ён выйшаў назад пад праліўны дождж. Думка аб гадзіне адзіноты не давала яму спакою.
  
  OceanofPDF.com
  15
  ПЕРАПЫНАК
  
  Місіс Чыма з сумам у вачах агледзела пакой. Яна заўсёды ведала, што калі не можа кантраляваць сваіх дзяцей, то, па меншай меры, можа ўтрымліваць свой дом у парадку. Гасцёўня, задрапіраваныя аранжавымі і жоўтымі шаўковымі фіранкамі, была светлай і ўтульнай, з чайным столікам, абстаўленым вычварнымі пазалочанымі кубкамі, празрыстым пластыкавым чахлом на канапе і вялікім буфетам – належалі яе маці, адпаліраваны да бляску, як памяць аб ёй, – з фотаздымкамі мноства шчаслівых дзяцей, зняволеных пад шклом.
  
  Калі яна прымала незамужніх дачок сваіх сяброў, ім дастаткова было азірнуцца, каб убачыць, якая ў яе выдатная сям'я, і яны не ведалі, што яе сын Дхрув быў бескарысны, а яго брат Джагай працаваў па начах, таму занадта стамляўся, каб праверыць, ці прыносіць прыбытак магазін ўнізе. Любая будучая нявеста стала б буркаваць над фатаграфіямі і не заўважыла б, што яе малодшая дачка Джані ўсё яшчэ не замужам і становіцца занадта пухлай, каб калі-небудзь прыцягнуць партнёра. Толькі Амайя аказала гонар сям'і, выйшаўшы замуж за мілага хлопчыка і выгадаваўшы двух цудоўных унукаў. І цяпер гэты сорам і жах абвальваліся на яе. Слава богу, яе мужа не было ў жывых, каб стаць сведкам.
  
  Яна паглядзела на Джегана і Джані, ківаючы галавой, па яе шчоках цяклі слёзы. 'Твой малодшы брат – ты павінен быў клапаціцца аб ім. Што ён зрабіў, каб заслужыць гэта? Памерці ў лесе ў адзіноце пасярод ночы.'
  
  'Ён памёр не ў адзіноце, не так,' сказаў Джагай, пераступаючы з нагі на нагу на скрипучем канапе. 'Яго забілі, значыць, там быў хто-то яшчэ.
  
  'Не праяўляй непавагі да яго памяці! Ты павінен ведаць, куды ён адправіўся, Джагай. Ты павінен ведаць, як ён туды трапіў. У яго не было грошай. Ён заўсёды ўсё табе расказваў. Ён паважаў цябе. Ты дазволіў яму ўзяць тваю машыну, ці не так? Ты ведаеш, што яны звольнілі бы цябе, калі б даведаліся. І паліцыя будзе шукаць. Яны тэлефанавалі мне некалькі разоў, і цяпер яны хочуць зняць маю заяву. Я схлусіў, каб абараніць вас, але цяпер я павінен сказаць праўду. Што, калі б ты не дазволіла яму ўзяць машыну, мой малодшы дзіця ўсё яшчэ быў бы з намі.
  
  'Мам, гэта сапраўды несправядліва,' сказала Джані. 'Ён дапамагаў Дхруву.
  
  Місіс Чыма было не супакоіць. 'Што за кліента ён падабраў? Якога рэспектабельнага чалавека няма дома ў такі час? Гэта на тваёй сумлення, Джагай.
  
  'Чаго ты хочаш, мам? Як кажа Джэні, я дапамагаў свайму брату, а цяпер мяне абвінавачваюць?
  
  'Ты старэйшы, ты нясеш адказнасць. Яна обвиняюще ткнула пальцам у яго бок. 'Ты павінен быць у стане высветліць, куды ён паехаў і хто былі яго пасажыры. Ты ў даўгу перад сваім братам. Ты можаш высветліць, хто здзейсніў гэты жудасны ўчынак.'
  
  'Як, мам? Магчыма, гэта быў не кліент. Магчыма, у яго была дзяўчына, і яна была замужам або што-то ў гэтым родзе, і яе муж даведаўся, сышоў з розуму і расправіўся з ім.
  
  'Чаму мне здаецца, што ты чагосьці недоговариваешь?' Місіс Чыма занадта добра ведала свайго старэйшага сына. Дхрув быў з тых, каму можна давяраць, хаця і крыху тугадум. Джагай быў занадта проницателен для свайго ж дабра, і за ім трэба было ўвесь час назіраць. 'Значыць, вы дазволілі яму ўзяць ваша таксі, вашы сродкі да існавання, а потым зманілі мне і сказалі, што ён быў тут усю ноч, а цяпер я схлусіла паліцыі. Так хто ж не мае рацыю?
  
  'Ты заўсёды прыдзіраўся да Джегану", - сказала яго сястра. 'Усё, што ён робіць, - гэта працуе, і ён ніколі не зможа цябе дагадзіць'.
  
  Яны працягвалі спрачацца, перакладаючы віну на іншых, але за канчаліся спрэчкамі хавалася пачуццё губляецца страты, якое было настолькі глыбокім, што яго ніколі нельга было зразумець ці вылечыць.
  
  Роры Кейн быў гатовы выйсці з сябе. Яна бачыла гэта шмат разоў раней, і відовішча было не з прыемных. Прама цяпер ён крычаў у трубку так, нібы гэта зрабіла яго асабістым ворагам.
  
  'Не, не, ты не мая пара, ты разумееш? Вы пастаўшчык, і ў буйной гандлёвай ланцужку прадуктаў харчавання гэтая пасада ставіць вас дзе-то ўнізе, побач з каналізацыйным злівам, дзе вы топчетесь з адкрытым ротам побач з астатнімі крэветкамі. Калі я захачу, каб мяне як вынікае отделали, я патэлефаную загадзя, каб ты адклаў на хвілінку свае формы для макаронаў, пернікі і бліскаўкі і засяродзіўся на зносінах з дарослымі, добра, прыяцель?
  
  Кейн скінуў выклік і ўтаропіўся на тэлефон, нібы жадаючы, каб ён успыхнуў. 'Называючы мяне прыяцелем, перастае гаварыць і спрабуе пасваволіць са мной. Ніхто больш не хоча рабіць тое, што ім кажуць '. Ён кінуў тэлефон у крэсла і азірнуўся на сваю дзяўчыну, як быццам упершыню заўважыў яе ў пакоі. – Так, добра, што?
  
  Вікторыі Бэнкс мелася быць штодзённая бітва. Мэтай гульні было прыцягнуць увагу Роры і прымусіць яго засяродзіцца на яе пытаннях. Вялікую частку часу ён не чуў яе ці глядзеў у свой тэлефон, iPad, манітор, Fitbit або любое іншае прылада, якое ў яго было, і не мог пакінуць у спакоі больш чым на некалькі секунд. Ён правяраў свае паведамленні ў кінатэатрах, адказваў на электронныя лісты ў рэстаранах, слухаў навушнікі на сустрэчах, перачытваў артыкулы ў Інтэрнэце і бясконца перенастраивал тэлевізар дома - усе, што заўгодна, толькі б не глядзець у твар чалавеку насупраць. Ён аддаваў перавагу дотык пластыка плоці і быў зусім непримирим да гэтага.
  
  Канчатковым вынікам гэтага было тое, што амаль усё і ўся вакол яго растварылася ў расплывістай смузе, як быццам яму было дзевяноста дзевяць і ён жыў у сваім незамацаванае мозгу. У сваю чаргу, яго няўважлівасць таксама прывяла да таго, што ён знік, калі іншыя адмовіліся ад яго. Спачатку яны паўтаралі пытанні, кажучы выразна і гучна, як быццам мелі справу з трохгадовым дзіцем у краме, але ў рэшце рэшт перасталі прыставаць і пакінулі атрымліваць асалоду ад яго межамі свайго герметычнага свету. Ён больш не турбаваўся аб Facebook, таму што там было занадта шмат сумнай глупства аб дзецях і днях нараджэння. Цяпер ён шукаў сацыяльныя сеткі, дзе не было прамога кантакту з рэальнымі людзьмі. Роры перачытваў свой жыццёвы шлях і не бачыў наогул нічога, што яго цікавіла.
  
  Яна паспрабавала зноў. 'Мне нядаўна тэлефанавала нехта па імя Спарроу Марцін. Я не ведаю, адкуль у яе гэты нумар. Яна хацела пагаварыць з табой. Хто яна, Роры?
  
  Кейн ўтаропіўся на яе – ці, хутчэй, скрозь яе, магчыма, на суседні будынак. 'Некалькі тэлефонных званкоў у друкарню, каб ён мог даставіць ўсе да наступным тыдні, гэта ўсё, што яму трэба зрабіць.
  
  'Ты чуў, што я сказаў? Роры?
  
  Ён засяродзіўся на ёй. 'Вікторыя.
  
  Яна ощетинилась, так як шмат разоў прасіла яго называць яе Вік, таму што яна аддавала перавагу зменлівасць імя у гендэрнай стаўленні. 'Ты не заўважаеш, што я тут. Чаму гэта? Я спрабую сказаць табе, што нехта па імя Спарроу хацеў ведаць, прыйдзеш ты на пахаванне. Што адбываецца?'
  
  Роры прыўзняў ямачкі на шчацэ, малюючы клопат. 'Я сапраўды не ведаю. Яна вар'ятка. Спарроу - жыве ў нястачы дзяўчына з залішняй вагой, якой патрэбен савет аб кім-то, каго мы абодва цьмяна ведаем, і я не хачу з ёй размаўляць.'
  
  'Ты ніколі раней пра яе не згадваў.
  
  'Тады яна не можа быць вельмі важнай персонай, ці не так? Дзе б ты хацеў павячэраць сёння вечарам?
  
  Ён устаў і прайшоўся перад выгнутым шклом. За падвойнымі панарамнымі вокнамі пераабсталяваць газгольдеры ля яго ног ляжаў найноўшы гарадской код Лондана. Закінутыя мытні, фабрыкі і прамысловыя звалкі Кінгс-Крос цяпер былі цалкам ператвораныя ў гандлёвыя цэнтры, паркі і шматкватэрныя дамы коштам у некалькі мільёнаў фунтаў стэрлінгаў. Нягледзячы на выдатныя спробы распрацоўшчыкаў стварыць прасторы адкрытасці і інклюзіўнасці, паштовы індэкс, пазначаны як N1C, быў настолькі эфектыўна аддзелены ад навакольных раёнаў каналамі, чыгункамі і чыгуначнымі шляхамі, што яго можна было б заключыць у купал. Гэта існавала ў альтэрнатыўнай рэальнасці, дзе ўсе былі ідэальна дагледжаныя, марудлівыя, нягучна размаўлялі і вельмі ветлівыя. Роры гэта падабалася. Яму не трэба было знаёміцца са сваімі суседзямі або купляць ежу ў краме. У яго духоўцы ўсё яшчэ стаялі ахоўныя плёнкі з полістыролу. Яго мэбля захавала пах навізны. Баланс парушалі толькі кветкавыя духі Вікторыі.
  
  'Ты хочаш, каб я пайшла?' спытала яна, азіраючыся па баках. 'Я сапраўды не патрэбна табе тут.
  
  'Не,' без асаблівага энтузіязму адказаў ён, ' вядома, ты мне патрэбна. Яго погляд слізгануў да тэлефона ў шэрай ваўнянай крэсле. Экран толькі што засвяціўся і пачаў вібраваць.
  
  'Не смей, Роры. Я папярэджваю цябе.
  
  Тэлефон працягваў гусці. Ён наблізіўся да яго.
  
  Яна задавалася пытаннем, колькі яшчэ зможа яго выносіць. Яму відавочна падабалася крычаць на іншых мужчын, але з ёй ён быў безуважлівым і няўпэўненым. Яна хацела быць з кім-то, хто займаў б месца і ўзвышаўся над ёй. Роры ніколі не ўзвышаўся. Пасля больш чым года сустрэч з ім яна ўсё яшчэ амаль нічога пра яго не ведала. Як было магчыма даведацца так мала, калі большую частку часу няспання ён праводзіў у сацыяльных сетках, падрабязна апісваючы сваё жыццё?
  
  'Я сур'ёзна. Калі ты дакранешся да тэлефона, я пайду адсюль.
  
  Перш чым дылема была вырашана, тэлефон перастаў тэлефанаваць. 'Ну вось, - сказаў ён,' цяпер ты шчаслівая? Я цалкам завалодаў тваім увагай.
  
  Тэлефон зазваніў зноў, і на гэты раз ён нахіліўся і вінавата выключыў яго.
  
  Вікторыя адразу зразумела, што ён чакае званка ад якой-небудзь новай дзяўчыны. Больш за ўсё яе закранула тое, што ён нават не папрацаваў прыдумаць мудрагелістай, непраўдападобна апраўданне.
  
  'Роры, я думаю, паміж намі ўсё скончана, - сказала яна. 'Я стамілася быць другарадным персанажам у чыёй-то гісторыі. Я занёс твае рэчы, калі знайду час. Пара мне жыць сваім уласным жыццём. Адчуўшы агіду, яна схапіла паліто і накіравалася да дзвярэй, бразнуўшы яе за сабой.
  
  'Што?' спытаў Роры, адрываючыся ад экрана тэлефона, але толькі ненадоўга.
  
  OceanofPDF.com
  16
  МЭТА
  
  Першае слова, якое прыйшло Брайанту на розум, калі ён увайшоў у дом Мэгі Армитидж з тэрасай на Авенелл-роўд, было 'ўтульны'. Другім было "асуджаны".
  
  Яна так часта афарбаваныя сцены кухні і гасцінай, што дом быў поўнай супрацьлегласцю Тардис, быўшы значна менш ўнутры, чым звонку. У пакоях былі нахільныя падлогі, і цяпер яны былі аздобленыя ў лаймовых, бірузовы, глянцава-чырвоных і крэмавых танах з смарагдавымі палоскамі. Бясформенны бэзавы канапа ляжаў у гасцінай побач з некалькімі прадметамі садовай мэблі з блакітнага пластыка, піяніна ў вертыкальным становішчы і размаляванай драўлянай мадэллю некалькіх чалавек, выпадаючых з паветранага шара. Эклектыка - занадта мяккае слова.
  
  Суседзі Мэгі ставіліся да яе з благожелательностью людзей, якім патрэбныя пасылкі з Amazon. Яны казалі сваім сябрам, што яна не вар'ятка, а проста чалавек, схільны выходзіць за рамкі дазволенага. Жыхары Паўночнага Лондана асабліва адрозніваліся выдатнай памяркоўнасцю да ўсяго нетрадыцыйнай.
  
  Кискайя Мандэвіль звычайна стаяла ля станцыі метро "Арсенал", раздаючы візітоўкі з залатым аздабленнем, на якіх было напісана: "Раслінныя лекавыя сродкі - Варажбы на картах Таро – Рамонт канап'. Яна была старой сяброўкай кватэрнай гаспадыні Артура Брайант, Альмы Сорроубридж, і наведвала яе царква "Адкупленне няверуючых" у Финсбери-парку. Яна вылечыла нябожчыка містэра Сорроубриджа ад звычкі паліць і замяніла спружыны ў яго пуфике. Цяпер яна была ў доме Мэгі, дапамагаючы пераапрануць Арбутнота, раздушанага рудога ката, якога белая ведзьма планавала выкарыстоўваць у якасці свайго новага фамильяра.
  
  Кискайя была стройнай тобагонянкой, складзенай значна трывалей, чым дом яе сяброўкі. Яна паспяхова надзьмула левы бок Арбутнота і напоўніла яго полистироловыми шарыкамі. З новымі аранжавымі вачыма кот выглядаў амаль жывым, хоць ілюзія была б больш поўнай, калі б абодва яго пярэднія лапы былі сагнутыя аднолькава. Яна як раз накладвала апошні шво на яго шыю, калі ўвайшоў Артур Брайант.
  
  'Ключ ад уваходнай дзвярэй зноў у чыгуне з геранню,' крыкнуў ён. 'Я мог бы быць кім заўгодна.
  
  'У метафізічным сэнсе мы ўсе маглі б", - бескарысна сказала Кискайя. Яна паціснула Брайанту руку свабодным пальцам. 'Як Альма?'
  
  'Я не ведаю, я ніколі яе не пытаюся.
  
  'Толькі калі я паглядзеў на неба мінулай ноччу, зоркі сказалі мне, што ў яе не ўсё так добра.
  
  'Магчыма, вы няправільна іх вытлумачылі, магчыма, гэта былі вулічныя ліхтары. Я вяртаўся з Баранчыка і Сцяга і падумаў, што заскочу", - патлумачыў ён, хоць заставалася толькі гадаць, як, на яго думку, Хайбери апынуўся на шляху з Ковент-Гардена ў Кінгс-Крос.
  
  Брайант здрыгануўся, калі ўбачыў інструменты для таксідэрміі, раскладзеныя на абеднай стале Мэгі: адкрывалкі для вушэй, нажы для раздзелкі мяса, сурвэткі для вуснаў, вачэй і ноздраў, обезжириватели, іголкі і ніткі. Арбутнот ляжаў на баку і, здавалася, глядзеў у кут столі. Ён прасачыў за позіркам Арбутнота, але ўбачыў толькі вільготнае пляма.
  
  Увайшла Мэгі з чайным падносам. Брайант налічыў тры гурткі. 'Як вы даведаліся, што я прыйду?
  
  'Я кваліфікаваны празорцаў'. Тое, што Мэгі адказала без намёку на сарказм, сведчыла аб яе добрым характары. 'Я ўсё яшчэ эксперыментую з традыцыйнымі метадамі, картомантией, варажбой, библиомантией і гэтак далей'.
  
  Брайант з падазрэннем панюхаў печыва. 'Зноў не багавінне. Библиомантия. Нагадай мне?
  
  'Вы подвешиваете ключ на стужачцы над Бібліяй і чакаеце, калі ён пяройдзе да станоўчым або адмоўным вершаў, якім вы павінны падпарадкоўвацца. У нашы дні гэта рэдка практыкуецца'.
  
  'Я не здзіўлены. У рэшце рэшт табе давялося б дзяліць наложніц і выкідаць немаўлят з вокнаў. Наогул-то я хацеў пагаварыць з місіс Мандевилл. Не ў сілах выстаяць перад спакусай стала для супу, ён пагуляў са стриптизером для хвастоў.
  
  'Ты можаш пакласці гэта на месца? Гэта не цацка. Кискайя вылезла з іскрыстага вясёлкавага коўдры і ўзяла ў яго інструмент.
  
  'Вы як раз своечасова,' сказала Мэгі, задергивая цяжкія зялёныя аксамітныя шторы. 'Мы збіраемся выклікаць Арбатнота і паглядзець, ці зможа ён звязацца з маім фамильяром, камандзірам эскадрыллі Сметвиком.
  
  Брайант з зайздрасцю агледзеў набор інструментаў. 'Як бы мне ні хацелася застацца дзеля гэтага і высветліць, хто выйграў вайну, я не магу спыніцца. У мяне проста пытанне '.
  
  'Мэгі распавядала мне ўсё аб вашым справе,' сказаў Кискайя, прыкусіўшы зубамі верхнюю губу Арбатнота.
  
  'Вось і ўся палітыка канфідэнцыяльнасці. Брайант уздыхнуў, азіраючыся на інструменты для таксідэрміі. 'Вы калі-небудзь карысталіся троакаром?
  
  Кискайя захапілася працай сваіх рук. Арбутнот непрыемна скрывіўся. 'Гэта было на першай тыдні. Вельмі карысны інструмент. Вы б здзівіліся, даведаўшыся, колькі газу месціць котка.
  
  'У вас тут ёсць такі? - спытаў я.
  
  'Мы выкарыстоўваем аднаразовыя прадукты. Хоць я магла б плюхнуць і папесціць сябе, калі гэта добра спалучаецца з папугаем'. Яна злавіла погляд Брайант, калі перавязвала дротам апошнюю кашэчую лапу. 'Я аказваю паслугу аднаму.
  
  'Ці ёсць якая-небудзь прычына, па якой чалавек з парушаным мысленнем абраў бы гэта ў якасці прылады забойства?
  
  'Цікавы пытанне'. Кискайя паспрабаваў паставіць гатовую котку вертыкальна. Гэта выглядала так, як быццам на ёй была футравая шуба, якая належыць больш дробнай і выродлівай котцы. 'Здаровы сэнс і забабоны калі-то ішлі рука аб руку, таму вучняў д'ябла апазнавалі па уколам і прымушалі абвінавачаных бегчы, каб паглядзець, ці пойдзе ў іх кроў'. Яна паляпала Арбатнота па нагах. 'Паляўнічыя за ведзьмамі, якія хацелі паўплываць на вынік сваіх расследаванняў, выкарыстоўвалі інструменты для калкі з высоўнымі канцамі і полымі ручкамі. Яны вынайшлі свае ўласныя спецыяльныя іголкі як з тупымі, так і з вострымі канцамі, каб выцягваць кроў з нявінных або не пакідаць слядоў на вінаватых.'
  
  'Ён не проста укалоў троакаром сваю першую ахвяру", - сказаў Брайант. 'Ён абяскровілі небараку'.
  
  'Праліцьцё крыві можна разглядаць як працэс ачышчэння", - сказаў Кискайя. 'Падумайце аб пиявках. Троакар, магчыма, даў яму тое, чаго ён больш за ўсё жадаў'.
  
  'Што б гэта значыла? - спытаў я.
  
  'Пачуццё свершающейся помсты'. Яна адклала інструменты і вывучыла сваю працу. Арбатнот выглядаў відавочна неўраўнаважаным.
  
  'Я думаю, гэта было што-то больш практычнае", - сказаў Брайант. "Ён не выкарыстоўваў акультныя сімвалы для другой ахвяры, таму што ён ужо атрымаў тое, што хацеў ад першай'.
  
  'І як ты думаеш, што гэта было?' спытала Мэгі, калі котка звалілася.
  
  'Інфармацыя,' сказаў Брайант. 'За ўсю гісторыю сусветных войнаў страх - самы стары метад, калі-небудзь які прымяняўся да палонных. Я думаю, ён спрабаваў выбіць з яго праўду.
  
  Тым часам, у вечар, маркотны, як нялюбая карціна віктарыянскай эпохі, агні трохкутнага трохпавярховага будынка ў канцы Каледониан-роўд зноў заззялі золатам.
  
  Рэйманд Ленд паехаў дадому, у сваю здымную кватэру ў Уоппинге, каб адвезці Криппен да ветэрынара, паколькі талісман КПЮ быў выключаны з яе рацыёну з Каляд. Астатняй персанал сабраўся ў часткова адрэстаўраваным аперацыйным зале з запісамі за дзень. Джон Мэй наліў чай цікаў колеру з велізарнага карычневага фарфоравага чайніка, прынесенага бабуляй Коліна. Яго напарнік вярнуўся з дома Армитажей, каб скончыць замену стандартнай лямпы з пэндзлікамі (яго апошняй падрыўной місіяй была замена занадта яркіх святлодыедаў у аперацыйнай на незаконнае асвятленне 1940-х гадоў) і зараз ўпотай паліў трубку ля акна. Унізе, на вуліцы, прапаведнік у жоўтых атласных вопратцы крычаў на мінакоў праз пластыкавы караоке-аўтамат.
  
  Астатнія супрацоўнікі сгорбились вакол часопіснага століка ІКЕА, заваленага рэдкімі кнігамі, нататнікамі, пончыкамі і кавалкамі грушавога торта з карыцай, дастаўленага гаспадыняй Брайант. Пратакол сходу вяла Джэніс Лонгбрайт, таму што ёй падабалася практыкавацца ў сваім Питмане і яна адмаўлялася прызнаваць той факт, што стенографией больш ніхто не карыстаецца. Гэта была сцэна, якую можна было б чакаць ўбачыць у бярлогах, займаных оксфордскими акадэмікамі ў 1960-х гадах, але не ў сучасным паліцэйскім падраздзяленні ў цэнтры Лондана.
  
  Джон Мэй адышоў ад дошак і пацягнуўся. 'Тут нейкі дзіўны пах.
  
  'Гэта, павінна быць, я", - сказаў Брайант, паварочваючыся, каб паказаць што-то падобнае на драўляную палачку, якая тырчыць у яго з зубоў. 'Корань саладкакарані. Мэгі дала яго мне. Кажа, гэта карысна для кішачніка. Чаго яшчэ мы чакаем?'
  
  'Маці Чимы змяніла сваю версію падзей", - сказала Лонгбрайт. 'Яна пагадзілася запісаць інтэрв'ю'.
  
  'Значыць, яна прызнае, што сям'я прыкрывала яе сына?
  
  'Падобна на тое, што Дхрув Чыма з'ехаў на таксі свайго брата на ноч'.
  
  'І я думаю, мы знайшлі машыну", - дадаў Банбери. 'Белая Toyota Prius, пакінутая зашчэпленыя на Редингтон-роўд, Хэмпстэд. Гэта ўсяго ў некалькіх хвілінах хады ад таго месца, дзе было знойдзена цела. Мы ведаем, што яго даставілі ноччу ў суботу. Па словах суседкі, якая вярталася дадому, у два сорак пяць ночы яго там не было.'
  
  'У цябе была магчымасць зірнуць на гэта?
  
  Бэнберы адкрыў набор здымкаў на сваім ноўтбуку і разгарнуў яго. "Гэта ўсяго толькі папярэднія здымкі, так што не чакайце многага. Інтэр'ер не прыбіраўся тыднямі. Трэба прайсці праз сотні валокнаў, валасінак, лускавінак скуры і часціц невядомага матэрыялу.'
  
  'Як Дхрув Чыма памяняўся месцамі са сваім братам?' запыталася Мэй. 'Хіба вадзіцелі ліцэнзаваныя не рэгіструюцца электронным спосабам?
  
  'Пасажыры могуць бачыць імя кіроўцы і фатаграфію", - сказаў яму Банбери. "Я думаю, ніхто не просіць кіроўцы абярнуцца, каб яны маглі праверыць. Браты і кузены часам мяняюцца месцамі, каб падтрымліваць свае машыны ў кругласутачным рэжыме.'
  
  'Але там будуць запісы аб паездках, якія ён здзейсніў у суботу ўвечары.
  
  'Гэта не Uber. Налада значна менш складаная'. Банбери праверыў часопісы на сваім экране. На жаль, яго трохгадовая дачка завалодала яго ноўтбукам і наляпіла на яго налепкі Princess Glitter, якія было цяжка выдаліць. 'Брат Чимы павінен пазначаць свае паездкі электронным спосабам, але кіроўцу прыходзіцца ўводзіць іх уручную. Дхрув Чыма выключыў GPS-трэкер у тры трыццаць сем раніцы.
  
  'Навошта яму гэта рабіць?' запыталася Мэй. 'Як ён мог знайсці дарогу?
  
  'Я мяркую, ён здзяйсняў апошняе падарожжа гэтай ноччу.
  
  Мэй падышла да карце, якую Лонгбрайт прымацавала да белай дошцы. 'Дзе была апошняя каардыната?
  
  'Вёска Белсайз.
  
  Да гэтага часу Артур Брайант сядзеў ціха, прыклаўшы ўказальны палец да ніжняй губе. Цяпер ён падняў руку. - У мяне пытанне. Свету, калі вы размаўлялі з місіс Чимой, яна казала, быў яе сын рэлігійны?'
  
  'На самай справе гэта ўсплыло, - сказала Міра, - але толькі таму, што брат сказаў мне, што гэта не так. Ён згадаў некаторыя рэчы, якія яны рабілі дзеля сваёй маці, напрыклад, захоўвалі дома святыню. Місіс Чыма душы не чула ў сваім малодшым сыне, але ёй не вельмі пашанцавала выдаць яго замуж.'
  
  'Ты не думаеш, што ён сустракаўся з дзяўчынай? - Спытала Лонгбрайт.
  
  Ренфилд недаверліва паглядзеў на яго. 'У лесе. У чатыры раніцы.
  
  'Значыць, хлопец.
  
  'Я думала пра гэта,' сказала Свету. 'Не, па словах брата, які павінен ведаць.
  
  Ренфилд прагартаў нататкі, якія раздаў Банбери. 'Тут няма згадкі пра адбіткі на месцы раскопак у Хіце.
  
  'Гэта лес,' сказаў Банбери. 'Бруд, камяні, лісце, напалову змерзлыя, напалову мокрыя. Тое, што бачыш на прагулцы. Хоць, я мяркую, ніхто з вас ніколі не быў на прагулцы.'
  
  Брайант, здавалася, не звяртаў ніякай увагі на тое, што адбываецца. Мэй раздражнёна паглядзела на яго. 'Артур, у цябе ёсць што яшчэ дадаць?
  
  Брайант задуменна падняў вочы. 'Усё гэта здаецца такім далёкім.
  
  'Што здаецца далёкім? - Пытаюся я.
  
  Брайант ўздыхнуў. 'Маё дзяцінства. Я ўспамінаў, як мы гулялі на вуліцы ў летнія дні, якія, здавалася, ніколі не скончацца'.
  
  Няёмкае маўчанне запанавала ў якая сабралася групе. Хаатычныя тыдня, звязаныя з хваробай Брайант, усё яшчэ былі свежыя ў іх памяці.
  
  'Калі ў цябе няма грошай, ты абыходзісься тым, што ў цябе ёсць", - працягнуў ён. 'Я мяркую, гэта форма паганскай магіі'.
  
  Мэй і Лонгбрайт абмяняліся устрывожанымі поглядамі.
  
  'Рытуалы, якія вы праводзіце са сваімі сябрамі. Гэта больш, чым проста гульні з палкамі і зламанымі цацкамі, яны што-то значаць. Дзірка ў жывой загарадзі можа быць уваходам у пячору. Дзеці прыходзяць са складанымі правіламі, якія нельга парушаць. У нас, вядома, не было грошай. Ні ў каго не было грошай у Бетнал-Грын або Уайтчепеле, але мы ўсё роўна хацелі чаго-то. Ты мог бы выкрасці – у рэшце рэшт, большасць з нас крыху парушала законы – ці ты мог бы знайсці іншы спосаб. Мы былі проста дзецьмі ...'
  
  Для Банбери гэта было ўжо занадта. 'Прабачце, містэр Бі, я не ўпэўнены, што хто-небудзь з нас разумее, да чаго вы хіліце.
  
  'Мы загадалі жаданні, Дэн. І каб зрабіць іх больш рэальнымі, мы суправадзілі іх загаворамі і рытуаламі. Мужчыну, якога мы шукаем, трэба, каб што-то адбылося. Тое, што здаецца яму па-дзіцячаму лагічным, нам здаецца вар'яцтвам. Ён не вар'ят, атакуючы наўздагад, у яго ёсць вельмі выразная мэта. Мне трэба табе нешта паказаць. 'Брайант стукнуў кулаком па ноўтбука, які навязаў яму Банбери, але не змог разблакаваць патрэбны файл. 'Хто-небудзь можа адкрыць гэтую чортаву штуковіну?
  
  CSM працягнула руку дапамогі. Мэй выявіў, што глядзіць на чорна-белую фатаграфію кавалка шэрай сталі без костачак.
  
  'Я паняцця не маю, што гэта такое", - сказала Мэй.
  
  'Паглядзіце на гэта больш уважліва,' сказаў Брайант.
  
  Банбери патлумачыў. 'Я сказаў містэру Б., што збіраюся ў Хэмпстэд, і ён папрасіў мяне зрабіць некалькі фатаграфій, пакуль мяне не будзе'.
  
  'Вы вярнуліся ў Хэмпстэд-Хіт, каб зняць гэта?
  
  'Гэта не пустку. Гэта буйны план бардзюра на мосце Ватэрлоо, у тым месцы, дзе Дзікінсан упаў за борт.
  
  'Вось чаму ніхто не бачыў нападу, Джон", - сказаў Брайант. 'Мост, на якім мы з табой столькі вечароў абмяркоўвалі справы, пазбавіўся сваёй нявіннасці. На тратуарах зараз устаноўлены антытэрарыстычныя загароды з абодвух бакоў. Гэта азначае, што кіроўцы больш не бачаць, што адбываецца ў агароджаў, таму што яны занадта занятыя абмежаваннямі шырыні. Паглядзіце на наступны здымак.'
  
  Мэй пакруціў галавой. 'Я здаюся – у чым справа?
  
  'Гэта бетонны выступ на знешнім краі моста", - патлумачыў Банбери. 'Гэтыя цёмныя пырскі - кроў. Ішоў дождж, але ацалела некалькі кропель. Мой ўзор супадае з узорам ахвяры. Вы бачыце праблему.'
  
  'Баюся, што няма.
  
  'У вашай версіі падзей Дзікінсан падае вонкі і падае ў ваду.
  
  'Ён стаяў тварам да ракі, а не да каменнай муры', - сказала Мэй. 'Здымак з размахвання рукамі паказвае гэта'.
  
  'Ён павярнуўся, калі падаў", - сказаў Брайант. 'Нам трэба разыграць сцэнар. Колін, ты не пярэчыш? Сядзь на спінку гэтага крэсла'.
  
  Бимсли падняўся ва ўвесь свой ўражлівы рост і ускарабкаўся на крэсла, які выглядаў так, нібы доўга не вытрымае яго вагі.
  
  'Колін, падай у Тэмзу ў запаволенай здымцы.
  
  Бимсли зрабіў усё, што мог, узяўшы крэсла з сабой.
  
  'Дзякуй. Цяпер откинься на спінку крэсла ў той жа паставе. На гэты раз ты не ахвяра, ты нападаючы. Зрабі выгляд, што думаеш пра тое, каб каго-небудзь забіць. Уявіце, што вы знаходзіцеся на адным з брыфінгаў Райманд. Троакар схаваны ў кішэні вашага пінжака. А вось і містэр Дзікінсан, злёгку п'янай хадой ідзе па тратуары. Джэк, не мог бы ты быць ім?'
  
  Ренфилд падпарадкаваўся, павольна набліжаючыся да крэсла Бимсли. Рукі Брайант абрамлялі сцэну. 'Што бачыць Дзікінсан? Чалавек, гатовы кінуцца ў раку. "Ты не павінен скакаць", - крычыць ён. Забойца падымае галаву. Дзікінсан – гэта ты, Джэк – выходзіць наперад і спрабуе дапамагчы яму перабрацца праз нізкі бар'ер у бяспечнае месца.'
  
  Ренфилд адлюстраваў спробу выратаваць жыццё Бимсли, што, улічваючы антыпатыю, якую яны ў цяперашні час адчувалі адзін да аднаго, выглядала некалькі стрымана.
  
  Брайант паказаў на чаравікі Ренфилда. "Глядзіце, Дзікінсан стаіць на цвёрдай зямлі, ногі цвёрда стаяць на тратуары, яму нішто не пагражае, ён проста працягвае руку дапамогі. А ты, Колін, павярніся налева, схвати яго за правую руку левай рукой і моцна притяни да сябе. Ён гэтага не чакае. Цяпер вы правай рукой дастаеце троакар з кішэні і протыкаете яму горла обтуратором, вострым канцом, менавіта так вы б гэта зрабілі, калі б збіраліся пакончыць з сабой. І цяпер, калі яму балюча, і ён страціў раўнавагу, ты проста працягваеш цягнуць, адпраўляючы яго міма сябе ў паветра. '
  
  Бимсли моцна пацягнуў ўніз, перакінуўшы здзіўленага Ренфилда праз калена і шпурнуўшы яго на падлогу спіной наперад. Калі Ренфилд падняўся на ногі, паціраючы плячо, ён праціснуўся міма Бимсли. ', Чорт вазьмі, Ты заплаціш за гэта, - прашыпеў ён.
  
  Брайант адкінуўся на спінку крэсла і задаволена скрыжаваў рукі на грудзях. 'Вы бачылі, што, калі Джэк праходзіў міма Коліна, яго цела павярнулася тварам вонкі. Вось так кроў трапіла на знешні край моста. На самай справе, гэта адзіны спосаб, якім яно магло трапіць туды. Другое забойства - варыяцыя першага. Ён агледзеў пакой, дазваляючы гэтай думкі пранікнуць у яго свядомасць. 'У нас няма падстаў меркаваць, што гэта будзе апошняе.
  
  OceanofPDF.com
  17
  ГАЛОЎНАЯ
  
  Глянцавая фатаграфія была дваццаці шасці футаў у даўжыню і шаснаццаці футаў у вышыню. На ім была намаляваная жанчына ў вячэрнім сукенка з крэмавага атласа, тонкая, як свечка пакаяння, облокотившаяся на свой шкляны балкон з куфлем шампанскага ў элегантна паднятай руцэ. Яна атрымлівала асалоду ад заходам, настолькі насычаным, што ён зрушыў шыротным каардынаты месцазнаходжання на добрых пятнаццаць градусаў.
  
  Малюнак ліхаманкава мела шмат магчымасцямі. Што яна ўбачыла, калі паглядзела ўніз з трыццатага паверха сваёй шкляной вежы ў гэтым отравляющем бурштынавыя святле? Пальмы і палі цукровага трыснёга, вядома, ці, па меншай меры, бясплодныя гарбатыя вяршыні грэцкіх выспаў? Не, гэта быў адзіны трук, які маркетолагі не змаглі пракруціць. "Архангел" - напісанне мела вырашальнае значэнне для аддзялення яго ад "Сібіры" – выходзіў вокнамі на вакзал Сэнт-Панкраса і задворкі Каледониан-роўд, але на фатаграфіі не было крам з смажанымі куранятамі, будаўнічых лясоў, фургонаў і гарлапаняць вулічных п'яніц. Па чатырох кутах будынка стаялі прастакутныя вежкі, змрочныя, як турэмныя вартавыя вышкі, іх сцены былі аздобленыя тытанавай пліткай, адлюстроўвала брудныя заходы. Комплекс быў пабудаваны для таго, каб даць жыхарам від на горад, які прымусіў бы іх забыцца, што яны купілі клеткі з панарамнымі вокнамі.
  
  Нішто з гэтага не турбавала Жніўня Фрост. Блукаючы па сваёй новай кватэры, яна ледзь заўважала адкрываны выгляд. Ніхто ў будынку ніколі не адкрываў вокны з-за шуму вулічнага руху. У кватэры было ціха, калі не лічыць слабога шыпенні кандыцыянера. Тэлевізар, велізарная сцяна з чорнага шкла, быў настолькі складаны ў кіраванні, што яна звычайна не ўключала яго. Тры пульта дыстанцыйнага кіравання, неабходныя для запуску аперацыйнай сістэмы, засталіся ў сваіх скрынках. Замест гэтага яна прагартала шоў на сваім iPad.
  
  У 22.30 мабільны вывеў яе з стану афазіі. Жніўня адклала планшэт і стала слухаць таго, хто тэлефанаваў. Голас на іншым канцы быў няўпэўненым; няпісанае лонданскае правіла абвяшчала, што толькі блізкія сябры могуць тэлефанаваць пасля дзесяці. 'Вядома, я памятаю цябе,' адказала Жніўня. 'Як я мог не зрабіць гэтага, пасля таго, як ты адбіўся ад таго прыдурка, які напаў на мяне? Гэта было даволі уражліва. Я б ніколі не змог гэтага зрабіць.
  
  'Яму трэба было зразумець, што ён паводзіць сябе непрыстойнай чынам", - сказаў Спарроу Марцін.
  
  'Так, ты навучыў яго гэтаму, вытолкнув з рухаецца машыны. Ты малайчына.
  
  'Спадзяюся, ты не пярэчыш, што я тэлефаную. Я толькі што адправіў цябе паведамленне, але вы, верагодна, яго яшчэ не прачытаў. Я падумаў... ' Яшчэ адно няёмкае ваганне.
  
  'Адкуль у вас гэты нумар? - спытаў я.
  
  'Твой адрас ёсць у Facebook. Ну, не наўпрост, але знайсці яго было даволі лёгка. Ты памятаеш тую ноч?
  
  'Не зусім, пасля таго колькасці, якое я выпіў.
  
  'Той, хто накінуўся на цябе, быў Люк Дзікінсан.
  
  Жніўня адчула сябе няўтульна. 'У чым справа? - спытала я.
  
  'Ён мёртвы. Як і кіроўца нашага таксі той ноччу. Паліцыя сцвярджае, што яны былі забітыя.
  
  'Гэта жудасна. Ты кажаш "мёртвы" – што ты маеш на ўвазе?
  
  'Ну, іх знайшлі. Я маю на ўвазе, паасобку, не разам. Кіроўца быў у лесе, а Дзікінсан ў рацэ.
  
  'Але гэта ж супадзенне, праўда? Гэта не магло быць нічым іншым.
  
  'Спачатку я так і падумаў, але не ведаю. Я не магу даведацца ўсе падрабязнасці. Я думаў пра таксі. Я маю на ўвазе, мы не ведалі адзін аднаго да гэтага. Гэта здаецца такім дзіўным. Я проста хацеў даведацца, ці чула ты што-небудзь. Спарроу адчуваў сябе ўсё больш па-дурному, спрабуючы растлумачыць.
  
  Жніўня не была ўпэўненая, чаму патэлефанаваў Спарроу. У іх не было нічога агульнага, і яны не збіраліся станавіцца сябрамі толькі таму, што хто-тое, каго яны абодва ведалі, раптоўна памёр. Яе адказы былі ветлівымі і заспакаяльнымі. Яна магла сказаць, што Спарроу шукаў не рады, а суцяшэння.
  
  'Гэта проста дзіўна", - млява сказаў на заканчэнне Спарроу. 'Я не ведаю, што рабіць. Я размаўляў з іншым хлопцам, Роры Кейном. Якім жа поўным прыдуркам ён апынуўся.'
  
  'Навошта ты з ім размаўляў? Жніўня старалася гаварыць бесклапотна.
  
  'Ну, нас было чацвёра, ці не так? Я падумала, што ён мог што-небудзь ведаць. Разумееце, мне здаецца, я каго-то бачыла, хоць усё гэта было так... Фраза абарвалася. 'Я вяду сябе па-дурному; мне не трэба было тэлефанаваць. Прабачце. Я проста рады, што з табой усё ў парадку.'
  
  Спарроу раптам павесіла трубку. Жніўня ўтаропілася на тэлефон. Гэта было дзіўна, падумала яна. Што, чорт вазьмі, яна спрабавала сказаць?
  
  Яна падышла да халадзільніка і ўтаропілася на маленькі дыетычны ёгурт, слоічак з аліўкавым алеем і бутэльку джыну gordon's, якая стаяла на асобнай паліцы. У буфеце ляжала некалькі ненатуральна друзлых крекеров і банка сачавіцы.
  
  У 23.25 пасыльны прынёс тайскую ежу навынос, але ў яго паўсталі праблемы з праходжаннем праз галоўныя вароты Архангельска. Да таго часу, як яму ўдалося датэлефанавацца да Аўгусты, страва астыла, таму яна разагрэла яго ў мікрахвалеўцы, а затым апякла неба першай порцыяй.
  
  У 1.15 ночы яна стаяла ля акна і думала аб Роры Кейне. Пасля той адзінай сустрэчы ён так і не патэлефанаваў ёй. Нядзіўна, падумала яна, пасля іх адзінай няўдалай спробы заняцца сэксам. Яна задавалася пытаннем, як да гэтага дайшло. Самая разумная дзяўчынка ў сваім класе, вучаніца, якая лічыла дасягненне вяршыні неабходнасцю, а не дасягненнем, выпускніца бізнес-школы, узляцелых па кар'ернай лесвіцы ў самым паспяховым лонданскім агенцтве нерухомасці, жыла ў элітнай кватэры ў кампаніі Siri, усяго за тыдзень да вечарынкі з нагоды дня нараджэння, на якой усе госці былі калегамі. Цяпер, калі яна, нарэшце, была гатовая да сустрэчы з новым бойфрэндам, яна, падобна, ніяк не магла яго знайсці.
  
  Чаму мяне заўсёды прыцягваюць ўблюдкі? яна і тысячы іншых жанчын у непасрэднай блізкасці ад станцыі метро "Олд-стрыт" пыталіся сябе. Мне трэба знайсці прыстойны сайт знаёмстваў, на якім не поўна хлопцаў з аддзела маркетынгу, якія распавядаюць мне, якія яны адчувальныя. Мне трэба вярнуцца ў спартзалу, скараціць спажыванне віна, павялічыць колькасць крокаў і схуднець. І мне трэба ўключыць гэты чортаў тэлевізар.
  
  Яна ўспомніла, што ў маразілцы ёсць марозіва без малака. У яго не было густу, але і калорый у ім не было. Паліў яго кляновым сіропам і дапіўшы ўсю ванну, яна паглядзела шоў Netflix аб сакрэтных агентах-телепатах на сваім планшэце, прыняла дзве таблеткі снатворнага і моцна заснула на канапе.
  
  Артур Брайант сеў у приоткрытого акна спальні і выпусціў у яго дым з трубкі. Ён выглядаў як чалавек, перанесены ў часе. Нішто ў ім не казала аб гэтым. Ён мог бы быць ілюстрацыяй да кнігі Пейджета: Палкоўнік Каррутерс чакае прыбыцця Шэрлака Холмса.
  
  Харысан-стрыт была пустынная. Аддалены шум машын на Юстана-роўд нагадваў шум машын, якія маюць патрэбу ў змазцы, але на задворках усё было ціха. Блумсберы, некалі сэрца літаратурнага Лондана, па-ранейшаму быў спакойны, як любая бібліятэка. Месячнае святло пранікаў скрозь вароты Альбіён-Хаўса, асвятляючы зямлю турэмнымі кратамі. Верхнія лісце лаўровых кустоў у жоўтых плямах ззялі, як трапічная флора. Падала трохі снегу, тэатральна кружачыся вакол вулічных ліхтароў; здавалася, яго стрэслі з барабана за аркай авансцэны. Як і папярэдні дождж, ён здаваўся няўпэўненым, амаль збянтэжаным сваёй прысутнасцю тут.
  
  Брайант выдыхнуў і азірнуўся на сваю спальню, якая нарэшце-то стала взаимозаменяемой з яго кабінетам. Абодва прадстаўлялі сабой буянства узораў і тэкстур, абкладзеныя заваленыя кнігамі і памятнымі рэчамі: тэатральная праграмка для "Арфея ў абдымку", безліч копія "Пасудзіны ўсіх смуткаў", адрэзак пунсовай аборкі, паветраны змей з жоўтага атласа, трохвуголка разбойніка, заводное выбухная прылада (магчыма, абясшкоджаная), лялька містэра Панч, разнастайныя прылады забойства, некалькі карт пашкоджанняў ад бомбаў, нанесеных саветам лонданскага графства, і падстаўка для ручкі, зробленая з пацукі, сувенір з справы, якое яшчэ трэба будзе расшыфраваць.
  
  Ля яго ложка было высокае дубовае падгалоўе з парай неверагодна тоўстых белых падушак, пакладзеных у цэнтры. Агідная фіялетавая лямпа ад Ціфані з пэндзлікамі на прикроватном століку была падарункам яго кватэрнай гаспадыні, якая настаяла на замене яго віктарыянскіх падсвечнікаў пасля таго, як ён ледзь не спаліў кватэру дашчэнту. Карціны былі яго ўласнымі, створанымі пасля выпадку з Воднай пакоем, калі на працягу кароткага перыяду ён памылкова лічыў, што яго таленты могуць заключацца ў працы з пэндзлем і палітрай. Жанчына ў яго версіі "Абсинта" Дега нагадвала павіяна ў капелюшы, а ў Рэха і Нарцыс гэта выглядала так, як быццам Нарцыса званітавала ў сажалку.
  
  Яго трубка згасла, пакінуўшы ў пакоі водар палявых кветак. Брайант адкінуўся на спінку крэсла і пацягваў брэндзі, атрымліваючы асалоду ад яго рэзкай вастрынёй, сагравальнай рот. Ён быў незадаволены і устрывожаны. Ён заўсёды атрымліваў асалоду ад сваёй невидимостью, але ў апошні час заўважыў, што большасць людзей пазбягаюць яго і імкнуцца да яго партнёру. Яны шукалі савета і адабрэння Джона Мэя і спадзяваліся, што што-то ад яго перадасца ім. Нішто з Брайант не перадаўся людзям. Хутчэй, ён праліў на іх: абгорткі ад ірысак, тытунёвыя ніткі, невытлумачальна ліпкія кавалачкі паперы, попел, крошкі, чырвонае віно і статычную электрычнасць.
  
  Па ўласным прызнанні Брайант, ён быў непазбежным злом. Добрыя паліцыянты былі падобныя на добрых лекараў; яны праяўлялі высокі ўзровень цікаўнасці і падазронасці, нізкі ўзровень сентыментальнасці і суперажывання. Яны верылі ў сумленную гульню, але ведалі, што жыццё зусім несправядлівая, і змаглі прымірыць парадокс гэтага веды. Гэта прывяло іх да думкі, што на нейкім глыбока схаваным узроўні яны заўсёды мелі рацыю. Аднак упэўненасць не абараняе вас ад траўмаў, і многія з іх былі страчаныя з-за стрэсу, дэпрэсіі і залежнасці.
  
  Не так, як Брайант. Ён нейкім чынам выстаяў, дасягнуўшы ўзросту, калі большасць яго сяброў былі альбо вар'яты, альбо адчувалі сябе вельмі дрэнна. Не заўсёды было лёгка захоўваць стабільнасць у перавернутым свеце, але Мэй была яго адвесам, яго базавай стаўкай, кантролем у грандыёзным эксперыменце. Яго партнёр рэдка скардзіўся, толькі ў разумных межах рызыкаваў і ніколі не палохаў людзей. Брайант з усіх сіл спрабаваў зразумець, як яны ўсё яшчэ былі сябрамі. Іх адносіны не былі шлюбам, але, магчыма, супадзеннем.
  
  Было позна, і яму трэба было паспаць, але што-то акрамя справы не давала яму заснуць. Цьмянае прадчуванне нависло над ім. Нішто не доўжыцца вечна, сказаў ён сабе. У тваім узросце трэба быць гатовым да раптоўным зменам. Самыя непрыемныя сюрпрызы абрынуліся на вас з таго боку, якую вы менш за ўсё чакалі.
  
  І ён не мог заснуць, таму што яму трэба было зразумець. Чаму ў 4.00 раніцы? Навошта чакаць, пакуль горад пагрузіцца ў спячку? Справы, якія разгортваюцца ў поўнач, маюць больш дзікую прыроду, чым справы, якія патрабуюць завяршэння днём, падумаў ён, перафразуючы Генрыха VIII Шэкспіра. Гэтая ідэя прывяла яго да начным спектакля "Макбет", у якім пад покрывам цемры разыгрываліся змовы.
  
  Ці Было гэта проста так? Мёртвае і ціхае час, калі драпежнік мог быць упэўнены ў выяўленні адзінокіх ахвяр? Брайант з усіх сіл спрабаваў зразумець выпадковыя акты жорсткасці; ён шукаў заканамернасці і сувязі. Неабдуманыя дзеянні ператвараліся ў насмешку над парадкам. Яны сказалі яму, што няма сэнсу спрабаваць зразумець свет, а ён усё жыццё верыў у адваротнае. Калі б ён пагадзіўся з тым, што грамадства нараджаюцца для таго, каб пацярпець няўдачу пасля дасягнення самага мінімальнага ўзроўню кампетэнтнасці, яму давялося б прызнаць, што ён выдаткаваў марна сваё жыццё. Гэта была не тая ідэя, якой варта было займацца ў гэты начны час, калі шкоднасныя сілы вышуквалі духоўна збітых з панталыку людзей.
  
  Ён узяў свой брэндзі і лёг спаць з асобнікам "Гарадскі касмалогіі: няроўнасць і запусценне". Гэта было не асабліва прыемнае чытанне перад сном, таму ён пераключыўся на 'Справа аб зарэзанай стриптизерше'. Калі сон выслізне ад цябе, прымі няспанне, сказаў ён сабе, і чытай да світання.
  
  Джон Мэй ўжо некалькі дзён не адкрываў сваю пошту. Звычайна яна складалася з рахункаў, напамінкаў аб наведваннях у бальніцы і брашур да святаў Saga. З заміраннем сэрца ён разгарнуў ліст і лёгенька правёў кончыкам пальца па адрасе. Клініка Бродхэмптона, Лавендер Хіл, Лондан, SW11. Некалькі радкоў ніжэй былі голымі і няўмольнымі: '... з жалем паведамляю вам ... Пацыентка Джэйн Эліс Мэй, народжаная Партридж ... ўскладненні пасля ацёку лёгкіх ... афармленне ў зручны для вас час ...'
  
  Джэйн, яго жонка на занадта кароткі час, перш чым ёю авалодалі дэманы, знаходзілася ў псіхіятрычнай бальніцы так шмат дзесяцігоддзяў, што, убачыўшы фармальна расшифрованное імя, ён быў узрушаны. Яму трэба было паведаміць Алексу. Яго сын жыў у Канадзе, заляцаючыся за дачкой-інвалідам. Яго ўнучка Эйпріл была там з ім.
  
  Ён чакаў гэтага ліста гадамі. Ён сказаў сабе, што пачуццё палягчэння, якое ахапіла яго, выклікана спыненнем яе пакут, а не зняццем з яго віны. Акуратна склаўшы старонку, ён паклаў яе назад на стол. Вера Мэй ў раўнавагу была настолькі моцная, што кожная страта патрабавала выйгрышу, кожнае адніманне спараджала неабходнасць дадаваць. Ліст абудзіла ў ім жаданне быць з кім-небудзь. Было позна, але самае падыходнае час патэлефанаваць Нары.
  
  'Я рада, што ты патэлефанаваў,' сказала яна. 'Я так добра правяла з табой час на мінулым тыдні.
  
  'Ты на месцы? - спытаў ён.
  
  'Не сёння. Футбола не было, так што на вуліцы ціха. Дзе ты?
  
  'Я вярнуўся ў кватэру. Гэта быў доўгі дзень.
  
  'З табой усё ў парадку? У яе быў звышнатуральны спосаб адчуваць настрой.
  
  'Так. Няма. Сёння ўвечары ў мяне сумныя навіны. Слухай, хочаш сустрэцца?
  
  'Што гэта такое? - спытаў я.
  
  'Проста каб... Ён шукаў патрэбныя словы. 'Каб быць з кім-небудзь.
  
  'Хочаш пайсці ў Белсайз-парк? Я не плячо, на якім можна паплакацца'.
  
  'Я ведаю гэта, Нара.
  
  'Падымайся. 'Яна павесіла трубку.
  
  Ён яшчэ раз зірнуў на складзенае ліст, затым надзеў паліто і выклікаў таксі.
  
  Тры серыі Гульні тронаў, адна за іншы. Колін нагледзеўся на столькі перерезаний горла, што на ўсё жыццё хопіць. 'Ўжо без чвэрці тры. Цяпер мы можам пайсці спаць? ' спытаў ён, асцярожна забіраючы пульт з рук Светы.
  
  Яна выпрасталася на канапе і пацерла вочы. 'Што я прапусціла?
  
  'Калі я раскажу табе, ты будзеш скардзіцца, што я сапсаваў сюжэт.
  
  'Проста изложи мне асноўныя моманты.
  
  'Памерла пара каралёў. З'явілася старая версія Эмы Піл. Наступіла зіма'.
  
  Яна агледзелася ў пошуках сваіх туфляў. 'Мне трэба ісці дадому. Чаму ты не разбудзіў мяне раней? Чаму па ўсім канапы раскіданыя галінкі?
  
  'Ты заснула, ядучы іх. Цябе не хапае кіпеню, Свету. Ён устаў і абняў яе за талію, захапляючы ўверх, але яна бязвольна абвілася вакол яго нагамі. 'Ты павінен мне дапамагчы. Давай, падымайся па драўлянай лесвіцы ў Бедфордшир.
  
  'У цябе няма верхняга паверху. Я хачу жыць у доме.
  
  'Я куплю табе такі гадоў праз пяцьдзясят.
  
  'З садам.
  
  'Вялізны сад і дэкаратыўны фантан, я абяцаю.
  
  'Я не магу застацца на ноч. Мая мама сыдзе з розуму.
  
  'Тады застанься на ноч. Мы можам змясціць яе ў дом састарэлых.
  
  'Мне трэба было ўзяць з сабой ровар. Я магу даехаць начным аўтобусам'. Цяпер яна прачнулася і зноў стала ўзорам практычнасці, сцепануўся і шукаючы дадатак TfL на сваім тэлефоне.
  
  'Не цяпер. Я закажу табе таксі.
  
  'Здаецца, мне прыснілася гэта справа. Чаму ён не спіць у такі час ночы?
  
  'Можа быць, ён пакутуе бессанню.
  
  'Ці ён працуе пазменна. Лонданскі транспарт. Хто-то з сферы грамадскага абслугоўвання. Ахова, грамадскае харчаванне, бальніцы, ўборка. Я чытаў, што кожны восьмы лонданец працуе па начах.
  
  Колін праверыў свой тэлефон. 'Таксі прыехала. Хочаш, я паеду з табой?
  
  'Я ў парадку. Свету павесіла сумку на плячо і пацягнулася, каб пацалаваць яго. 'Убачымся праз некалькі гадзін.
  
  'Заставайся на святла,' крыкнуў ён ёй услед. У яго характары было назіраць, пакуль яна не апынецца ў бяспецы ў машыне.
  
  Джэніс Лонгбрайт спала ў масцы, таму што яе жалюзі былі недастаткова тоўстымі, каб засланяць вулічныя ліхтары. Яно было пашыта з бэзавага атласа і ўпрыгожана вейкамі - дакладная копія таго, што насіла лэдзі Изобель Барнетт ў тэлешоў 1950-х "Якая мая лінія"? Як і Брайант, Лонгбрайт нарадзілася па-за часу. У сваіх марах яна жыла ў горадзе з зацягнутымі туманам пустымі вуліцамі і храмаванымі аўтамабілямі. Рака, вакзалы і пабы былі напоўнены дымам. У Гайд-парку былі няні, у Ковент-Гардене - бароў бойз, у Соха -спайсы і гандляры заливным з вугроў на Кейбл-стрыт. Гэта была эпоха да яе нараджэння, свет яе маці, і таму ён быў легендарным.
  
  Яе разбудзіў піск паведамленні, які прыйшоў на яе тэлефон. Нацягнуўшы маску на жорсткія ад лаку валасы, яна прыжмурылася на экран. Чатыры прапушчаных званка і тры паведамленні ад Джэка Ренфилда. Як мяркуецца, ён быў у бары са сваімі старымі прыяцелямі з Метрапалітэн. Ён заўсёды пераследваў яе, калі быў п'яны. Спачатку яна атрымлівала асалоду ад яго возродившимся цікавасцю, таму што ў яе было перавага, але цяпер ёй здавалася, што ён проста спрабуе вярнуць сабе кантроль. Ён ведаў, што яна не магла адключыць тэлефон, таму што лінія павінна была заставацца адкрытай падчас расследавання.
  
  Тон тэкставых паведамленняў вырашыў справу; яна пагаворыць з ім пры першай жа магчымасці і растлумачыць, што старанна абдумала гэтае пытанне і вырашыла, што ў іх няма ніякай магчымасці зноў быць разам.
  
  Яе розум быў занадта напружаны, каб спаць. Да наступнага крайняга тэрміну заставаўся ўсяго гадзіну, але ў офісе не было нікога, хто мог бы падрыхтаваць адказ. Калі яна ўстала, каб прыгатаваць чай, ёй у галаву прыйшла ідэя. Узяўшы ручку і нататнік з кухоннага стала, яна пачала накідваць план.
  
  Рэйманд Ленд сядзеў на краі канапы-ложкі ў піжаме і халаце, назіраючы за Криппен, спячай ў сваёй кошыку. Ветэрынар выявіў у яе кісты ў страўніку, іх было занадта шмат, каб выдаліць. Спачатку Лиэнн сыходзіць ад мяне, падумаў ён, потым котка захворвае. Засталася толькі залатая рыбка, а яна ўжо выглядае небяспечнай.
  
  Ён вырашыў прыгатаваць сабе моцны чай. Кухонныя гадзіны паказвалі 3.35 ночы. Ён увесь час адчуваў стомленасць. Яму трэба было што-небудзь, каб адцягнуцца ад трывожных думак. Ён хацеў бы любіць музыку або разбірацца ў мастацтве. У яго не было ніякіх знешніх інтарэсаў, якія падтрымлівалі б яго. Стоячы каля акна са сваёй кружкай гарбаты ў выглядзе шымпанзэ і гледзячы на пустынныя вуліцы, ён спрабаваў уявіць сабе іншую жыццё. Ён апынуўся ў пастцы паміж дзяржаўнымі службоўцамі, якія ставіліся да яго з дрэнна прыхаванай пагардай, і персаналам, які лічыў яго бяскрыўднай перашкодай, накшталт дзятла на спіне буйвала, але ў яго былі мары, як і ва ўсіх астатніх, хоць надзей было няшмат.
  
  Ён ніколі не быў выбітным – серадняком класа ў школе, апошнім быў абраны для гульні ў крыкет, яго ласкава прагнала дзяўчына на краі танцпляца, якая жудасна хацела патанчыць, але не з ім, яму дасталася роля Другога пракажонага ў пастаноўцы яго мясцовай царквы "Гісторыя Ісуса".
  
  І вось цяпер ён зноў апынуўся ўцягнутым у расследаванне, загадзя асуджанае на правал, так што яго састарэлых дэтэктываў можна было нарэшце –нарэшце – адправіць у музей.
  
  Але што, калі б ён паказаў ім усё? Што, калі б ён зрабіў што-то нечаканае? Што, калі б ён прывёў каманду да поспеху, стаўшы лідэрам, якім заўсёды марыў быць? Сама думка пра гэта выклікала нарастаючы жар у яго грудзей.
  
  Ён паглядзеў уніз і зразумеў, што праліў чай на свой халат.
  
  OceanofPDF.com
  18
  канфідэнцыяльнасць
  
  Х'юга Блэйк падняў вочы на шматпавярхоўку, назва якой было выдзелена срэбнымі літарамі на фоне пранізліва-сініх агнёў.: 'Арканжел 200 Сіці Роўд'.
  
  У будынку амаль не гарэла святло. Шкло мела ўласцівасць выглядаць паныла там, дзе цэгла - няма. Падышоўшы да асветленым ўваходу, ён вырашыў, што лепшы спосаб пракрасціся ўнутр - гэта спосаб, якім усё спрытныя узломшчыкі пранікаюць у дамы багатыроў: праз парадную дзверы. Ён успомніў стары трук і праверыў бірулька побач з дзвярной ручкай, каб паглядзець, ці спрацуе ён.
  
  Нумары кватэр былі падсвечаны. Панэль для ключоў была зроблена з матавай сталі. Авальныя кнопкі размяшчаліся западліцо. Па краі кожнага нумара была пракладка з празрыстага пластыка, праз якую просвечивали святлодыеды за імі. Калі жыхары набіралі свой код, яны дзейнічалі па схеме цягліц памяці, перамяшчаючы свае тлустыя пальцы ад адной лічбы да іншай. Гарадская дарога заўсёды была ажыўленай; пыл асядаў пастаянна. Ён вывучыў клавішы і ўбачыў, што па левым краі дзявяткі цягнецца тонкая палоска бруду, якая цягнецца ўверх і папярок да пяцёркі, затым да двойкі і тройкі, дзе і заканчваецца. Які сэнс было трымаць код бяспекі ў сакрэце, калі любы чалавек з вострым зрокам мог адсачыць яго?
  
  Ён выцягнуў шэры баваўняны капюшон з-пад скураной курткі і паглядзеў на гадзіннік. Ён выйдзе адразу пасля 4.00 раніцы, што б ні здарылася.
  
  Набраўшы нумар, ён пачакаў, пакуль націскае на дзвярны замак, і ўвайшоў у прыёмную. Сцены па абодва бакі былі пакрытыя аскепкамі цёмнага люстэрка, у якім адлюстроўваліся залатыя пражэктары. У паветры пахла антысептычным які чысціць спрэем.
  
  Ліфт не працаваў без банкаўскай карты; ён гэтага не прадбачыў і быў вымушаны падымацца на шаснаццаць паверхаў. На лесвіцы было сэнсарнае асвятленне, але не было камер; усе яны былі схаваныя па кутах грамадскіх зон і былі карысныя толькі днём, калі нудны ахоўнік сядзеў за акром каменя і сталі ў фае. Пасля крызісу ў сферы нерухомасці жыхары сталі неахвотна плаціць павышаныя зборы за абслугоўванне. Гэта азначала, што палова гэтых новых шматкватэрных дамоў належыла на танную тэхналогію замест начных парцье і манітораў.
  
  Ён выйшаў на шаснаццатым паверсе і павярнуў у калідор, які нагадаў яму любы вялікі гатэль сярэдняй коштавай катэгорыі. Дзверы кватэр выглядалі досыць трывалымі, але ён ведаў іх слабыя месцы. У верхняй панэлі кожнага з іх быў усталяваны вочка, але ён сачыў за перапіскай, якая абслугоўвае кампаніі па электроннай пошце з арандатарамі і ведаў, што яны скардзіліся на дрэнную бачнасць. Па глыбіні медных наканечнікаў ён мог сказаць, што дрэва было тонкім.
  
  Ён патэлефанаваў у дзверы і пачакаў. Яго правая рука легла на ручку срэбнага прыбора ў кішэні. Ніхто не адказаў. Ён праверыў калідор і патэлефанаваў зноў. Цяпер ён пачуў ледзь слышные крокі, шоргат тканіны, шлепанье босых ног па дрэве. Ён разлічыў адлегласць паміж спальняй і ўваходны дзвярамі і максімальны час, якое ёй спатрэбіцца, каб дацягнуцца да клямкі, але ёй спатрэбілася больш часу, чым чакалася. Раптам ён зразумеў чаму: яна ішла з гасцінай, якая знаходзілася далей.
  
  На троакаре было выгравіравана яго імя. Яго пальцы знялі вечка з наканечніка і дасталі яго з кішэні. Наканечнікам можна было размахваць адным рухам.
  
  Ён чакаў досыць доўга. Наваліўшыся ўсім вагой на замак, ён зразумеў, што прыклаў занадта шмат сілы. Дзверы адчыніліся і зачыніліся назад. Вушак быў зроблены з такога мяккага дрэва, што разляцеўся на кавалкі, калі замак сарваўся з яго і ўпячатаў жыхара ў сцяну. На тынкоўцы віднелася ідэальная ўвагнутасць. Дзяўчына павольна ўпала, расцягнуўшыся тварам уніз, яе доўгія чорныя валасы веерам разметались па драўлянай падлозе.
  
  Ён дастаў троакар і прысеў на кукішкі побач з ёй, рыхтуючыся схапіць яе за валасы і адкінуць галаву назад, агаліўшы горла.
  
  'Мне трэба, каб ты сказаў мне—' пачаў ён. Што-то бліскучае прыцягнула яго ўвагу, і ён падняў вочы, мімаходам убачыўшы заценены інтэр'ер кватэры. На кухонным стале стаяла залатая манеки-нэко, "вабная котка", якая павінна была прыносіць поспех. Вакол былі раскіданы і іншыя талісманы: лялькі дарумы і коинобори, ружовы папяровы карп. Ён нахіліўся і прыбраў пасмы валасоў з яе твару.
  
  Ёй не наканавана было стаць японкой.
  
  Ён вярнуўся на першы паверх у шэсць хвілін пятага. Выйшаўшы на вуліцу, прыхінуўшыся да смеццевым бакам, ён адчуў, як па целе разліваецца моцны жар, як быццам ён з'еў што-то нясмачная. Ён спрабаваў адчуць раскаянне з-за дзяўчыны, якая ляжыць на падлозе ў сваёй кватэры наверсе, але ўнутры ў яго нічога не было. Ты здзейсніў памылку, сказаў ён сабе, гэта нічога не мяняе. Самым недаацэненым момантам ва ворагаў было тое, што яны ніколі не ўсведамлялі, што яны ворагі. Х'юга дакладна ведаў, хто ён такі. Ён хацеў, каб яго ахвяры таксама ведалі пра гэта; было важна, каб у свае апошнія імгненні яны зразумелі, што ён меў рацыю, а яны памыляліся.
  
  Напад не на таго чалавека было няўдачай, вось і ўсё. Ахвяры сярод грамадзянскага насельніцтва былі заўсёды. Ён чакаў, што адбудзецца што-то падобнае. Вайна - недакладная навука. Напалм быў распрацаваны ў Гарвардзе ў 1942 годзе і не быў забаронены да першага дня знаходжання Барака Абамы ва ўладзе. Заўсёды былі ахвяры, перш чым чашы вагаў ўраўнаважваліся.
  
  Цікава, здагадалася ці прэса пра гузіка на пінжаку. Які сэнс пакідаць доказ, калі яны не паведамілі пра гэта? Забойства наўрад ці заслугоўвалі пары радкоў у сённяшніх газетах.
  
  Ён глыбока ўздыхнуў і зразумеў, што ў рэшце рэшт яго не званітуе. Калі ўсё скончыцца, ён зможа адпачыць, ведаючы, што тое, што ён зрабіў, было не толькі правільным, але і справядлівым.
  
  Паглыбіўшыся ў пустынныя закуткі, ён вырашыў прытрымлівацца абранага курсу да тых часоў, пакуль місія не будзе завершана.
  
  'Ты нікуды не пойдзеш без сняданку. Альма Сорроубридж паставіла перад ім міску і скрыжавала рукі на грудзях. У ружовым ватных халаце, такіх жа бігудзі і пухнатых тапачках яна была не з тых жанчын, з якімі можна жартаваць. 'На вуліцы холадна.
  
  'Што гэта? Брайант паглядзеў уніз скрозь пар і принюхался.
  
  'Сливовая каша з карыцай, молотыми лайма і какава-крупкамі. Яна ўклала яму ў руку лыжку.
  
  'Але я ўжо надзела паліто.
  
  'Можаш пакінуць яго уключаным толькі на гэты раз. Я хачу ўбачыць прыгожую чыстую міску.
  
  'Альма, мы павінны прыбыць на месца забойства. Джон Мэй стаяў ля кухоннай дзверы, пазіраючы на гадзіннік і спяшаючыся сысці. 'Яму не пяць гадоў.
  
  'Тады я пакіну гэта на потым. Калі ён ўпадзе, гэта будзе твая віна, ' папярэдзіла яна, неахвотна ставячы свайго жыхара прама і душа яго непадыходзячым шалікам. 'Ты быў у прыбіральні? - спытаў я.
  
  'Мадам, я не маю патрэбу ў тым, каб мяне апраналі, нянчили, прыдзіраліся, кармілі, паілі ці звярталіся да мяне ў трэцім твары', - сказаў Брайант. 'Ідзіце і сьпячы што-небудзь'.
  
  'Ён проста вылузваецца,' сказала Альма. 'Прывядзі яго назад да васьмі.
  
  Дэтэктывы рызыкнулі выйсці на вуліцу. Раніца было пахмурным, неба зацягнулі лютыя хмары. Мэй прытрымала для яго дзверцы машыны. - У цябе развязаліся шнуркі, ' папярэдзіў ён.
  
  Дэн Банбери чакаў іх каля "Архангела". На гэты раз нават CSM выглядаў не такім жыццярадасным, як звычайна. Яго вочы былі цёмнымі, няголены падбародак.
  
  'Што з табой такое?' спытаў Брайант, атрасаючы пальчаткі. 'Ты выглядаеш так, нібы спаў у смеццевым вядры.
  
  'Джайлзу патрэбна была паслуга,' патлумачыў Дэн. 'Я быў з ім у моргу да двух гадзін ночы – аўтамабільная аварыя ў Белсайз-парку. Я не змог трапіць дадому, таму мне прыйшлося спаць у яго капліцы спачынку. Навіны аб гэтым паступілі адразу пасля сямі, калі хуткая змяніла паліцыю. Я не выношу чатырохгадзіннага сну. Ён працягнуў ім кавы.
  
  'Табе варта было б жыць бліжэй да горада,' сказаў Брайант.
  
  'Рэйманд плаціць мне недастаткова.
  
  Брайант не згадаў той факт, што зусім не спаў. Ён адкрыў вечка ад кавы і падазрона паглядзеў на яе. 'Гэта соевы латте без кафеіну?
  
  'Няма'.
  
  'Слава Богу за гэта. 'Ён зірнуў на шматкватэрны дом. 'Паглядзі на гэта месца. Як раз тое, што нам трэба, яшчэ адна чарка каробак для хамякоў, па мільёну штук за штуку. Ён дастаў з кішэні паліто пачак цытрынавых слойков і прапанаваў іх усім. - Чаму цела не пакінулі на месцы?
  
  'Таму што яна не памерла, містэр. Б.,' Бэнберы узяў печыва. 'Яе адвезлі ў "Ройял Фры". Уладальнікі будынка тэлефанавалі па тэлефоне, пагражаючы судовым пазовам, праз некалькі хвілін пасля таго, як даведаліся пра гэта. Яны яшчэ не прадалі ўсе кватэры і баяцца дрэнны рэкламы.'
  
  'Хто ахвяра?' запыталася Мэй.
  
  'Генрыэты Такахашы, дваццаці шасці гадоў, грамадзянка Японіі, выкладчык фартэпіяна, знойдзены без прытомнасці ў калідоры дома нумар 136. Траўма галавы, дастаткова сур'ёзная, каб змясціць яе ў аддзяленне інтэнсіўнай тэрапіі, але не небяспечная для жыцця. Падобна на тое, яна адкрыла ўваходныя дзверы і ўрэзалася ў сцяну калідора. Яны збіраюцца не пускаць яе, пакуль не ліквідуюць пашкоджанне чэрапа і не пераканаюцца, што яе стан стабільны. '
  
  'А чаму ты думаеш, што яна за нас?' запыталася Мэй.
  
  Банбери няўцямна паглядзеў на яго. 'Няма нічога, што наўпрост звязвала б яе з Люкам Дикинсоном. Ёй нанеслі адзіны ўдар па патыліцы. Гэта было падчас нападу.
  
  - У чатыры раніцы.
  
  'У самую кропку.
  
  'Адкуль ты ведаеш? Брайант грэў рукі аб кававы кубак. На кардоннай вокладцы было напісана яго імя з памылкай. "Браян".
  
  'Таму што шум разбудзіў яе суседку. Банбери штурхнуў дзверы ў пярэдні пакой. 'Такахашы жыве ў кватэры ўсяго шэсць тыдняў. Яна тры месяцы выкладае ў Каралеўскім музычным каледжы. Гэта ўсё, што ў мяне ёсць.'
  
  Брайант спыніўся, каб агледзець дзвярную ручку. 'Як мяркуецца, ахоўваецца будынак з замкам на ўваходных дзвярэй, які магла адкрыць умерана апрача таго малпа. Добры пачатак. Адбіткі ёсць?
  
  'Пакуль нічога пэўнага,' сказаў Банбери. 'Ліфт працуе па картцы. Я ўзяў у парцье запасную. Ён прыехаў у восем. Перш чым вы спытаеце, я ўжо праверыў лесвіцу. Шаснаццаць паверхаў. Гэта ледзь не забіла мяне. У цябе было б жалезнае лёгкае.'
  
  Брайант адкінуўся назад і ўтаропіўся ў столь. - А як наконт камер?
  
  'Мяркуецца, што ў іх павінна быць ўльтрасучасная сістэма, якая стварае рэзервовыя копіі за ўсё ў воблаку, і не захоўвае ніякіх фізічных матэрыялаў, але плата за падпіску мінула, калі будынак пераходзіла на больш танную паслугу кіравання, і яна выйшла з ладу, так што знятага матэрыялу няма '.
  
  'Падобна на тое, будучыню поўна недахопаў. І з-за гэтага жанчына знаходзіцца ў рэанімацыі". Брайант сцягнуў брашуру аб нерухомасці з фае, калі яны праходзілі праз яго. Ліфт падняў іх на шаснаццаты паверх.
  
  Мэй агледзела пусты калідор і ўбачыла пару патухлых лямпаў, бледна-зялёную дывановую плітку, няскончаную афарбоўку. 'У нашы дні за мільён шмат не атрымаеш,' прамармытаў ён. 'Давайце паглядзім, што захоўваецца ў гэтым доме жахаў.
  
  Іх сустрэў прыгожа апрануты менеджэр з Вест-Індыі, які прадставіўся як Джэрард Кінг і з сур'ёзнай официальностью паціснуў руку.
  
  'Ўладальнікі будынка - кітайцы, - патлумачыў ён, пакуль яны ішлі. 'Яны вельмі незадаволеныя. Яны ўклалі мільёны ў шматкватэрныя дамы на Сіці-роўд і занепакоеныя тым, што іх пакупнікі пачнуць губляць давер, калі даведаюцца аб нападзе.'
  
  'Гэта публічная навіна, так што яна выйдзе вонкі", - сказала Мэй. 'Вы не атрымлівалі паведамленняў пра незнаёмца, бадзяюцца па будынку? Ніхто не прыходзіў і не пытаўся пра яе?'
  
  'Ніхто'.
  
  'Як працуюць ключы? Колькі іх выдаецца?'
  
  Кінг правёў іх у кватэру. 'Яны зробленыя спецыяльна. Кожнаму жыхару выдаецца па дзве штукі, але яны могуць купіць больш. Я павінен быць асцярожны ў тым, што кажу вам. Уладальнікі вельмі схільныя да судовых цяжбінаў'.
  
  'Яны могуць гарлапаніць колькі заўгодна, закон мае прыярытэт", - сказаў Брайант, азіраючыся ў пошуках прыкмет жыцця. 'Усё, што вы нам скажаце, будзе разглядацца як канфідэнцыйнае. У вашых працадаўцаў не будзе доступу'.
  
  Кінг памарудзіў ў холе. 'Джэнтльмены, гэтыя дамы разлічаны на вельмі спецыфічную дэмаграфічную групу: адзінокіх жыхароў з высокім прыбыткам, без хатніх жывёл, дзецям не рэкамендуецца. Гэта эксклюзіўна.
  
  'На маладую жанчыну напалі ў яе ўласным доме, містэр Кінг,' нагадала яму Мэй.
  
  'У нас былі праблемы,' сказаў Кінг. 'Махляр пранік у дом і пераканаў адну з прыбіральшчыц аддаць яму ключы ад чатырох кватэр.
  
  'Міс Такахасі была адной з іх?
  
  'Не, я так не думаю. Цэны цяпер на ранейшым узроўні, таму давялося крыху скараціць меры бяспекі. Ліфты не працуюць так, як павінны. Няспраўныя замкі на ўваходных дзвярэй. Людзі не адчуваюць сябе ў такой бяспецы, як варта было б.'
  
  'Па-мойму, вы не падобныя на прадстаўніка кіраўніцтва,' заўважыў Брайант.
  
  'Я - не", - сказаў Кінг. "Я выпускнік архітэктурнага факультэта, атрымліваю некаторы досвед працы на першым паверсе. Гэта адкрыла вочы'.
  
  'Толькі не кажы мне, што ён проста вышиб дзверы. 'Мэй спынілася на парозе 136-га нумара і ўтаропілася на дзвярны вушак.
  
  'Тут няма ланцугоў для узломшчыкаў,' патлумачыў Кінг. 'Яны выглядалі б занадта – пенитенциарно.
  
  'Добрае прыметнік,' сказаў Брайант. - Значыць, яму проста давялося ўзламаць замак, каб адкрыць яго?
  
  'Яны адбіраюцца, але яшчэ не ўсе замененыя'.
  
  'Тады альбо яму вельмі пашанцавала, альбо ён ведае пра іх канструкцыі. Нам спатрэбяцца звесткі аб кампаніі, якой вы карыстаецеся. Мэй рушыла ўслед за Банбери ўнутр і ўбачыла авальнае паглыбленне на сцяне. Па краі раны чорным паўмесяцам цякла кроў. 'Вы думаеце, яна чакала яго ў чатыры раніцы, у школьны вечар? Я маю на ўвазе, збіралася адкрыць дзверы ў такі час, калі на дзверы не было ланцужкі.
  
  'Людзі тут працуюць не па раскладзе,' сказаў Кінг.
  
  'Павінна быць, ён пачакаў, пакуль яна не ўстане прама за дзвярным вушаком'. Мэй прысела на кукішкі і агледзела аскепкі на падлозе. 'Яна вярнулася, разбіла галаву, затым ўпала наперад і стукнулася аб маснічыны, вось тут. Вы б не падумалі, што яна атрымала чэрапна-мазгавой траўмай'.
  
  Банбери надзеў пластыкавыя пальчаткі і аглядаў сьцяну. 'Магло быць і горш, але тынкоўка мяккая, а жаночыя чэрапа, як правіла, тоўшчы. У папярэднім зняволенні які лечыць лекара гаворыцца, што ў яе адбыўся разрыў лямбдовидного шва, з-за якога аскепкі косткі маглі лёгка трапіць у мозг.' Ён правёў лінію ад паглыблення ў сцяне да падлогі, затым правёў яе назад да дзвярнога вушака. 'Тое, як дзверы зачапіла яе, кут, пад якім яна стукнулася аб сцяну, – прыстойны адвакат абароны кваліфікуе гэта як ненаўмыснае забойства.
  
  'Ўжо восем,' сказаў Брайант. 'Яе яшчэ ніхто не хватился. Ён агледзеў кватэру.
  
  'Ён не заходзіў далей хола, - сказаў Банбери. - Так што, можа, ты не будзеш размазваць свае памеры дзясятага памеру па белым футравым кілімка?
  
  Брайант дэманстратыўна праігнараваў інструкцыю. 'Магчыма, гэта ненаўмыснае забойства. Калі ён спыніўся каля дзвярэй, у нас няма падстаў меркаваць, што ён прыйшоў сюды, каб забіць яе.
  
  'Я бачу, куды ён павярнуў,' сказаў Банбери. 'Пыл за яго правай пяткай пашкоджаная. Чаравік на гумавай падэшве. Я люблю кафляныя падлогі; вы можаце дакладна бачыць, куды патрапіў паветра.'
  
  'Што вы маеце на ўвазе, кажучы "куды падзеўся паветра"? - запыталася Мэй, назіраючы за бледным святлом, пробивающимся скрозь белыя жалюзі ў гасцінай. 'Вядома, ён проста рассейваецца?
  
  'Сёння раніцай у Лондане індэкс дыяксіду азоту складае ад чатырох да шасці', - сказаў Банбери. "У нас самыя высокія паказчыкі забруджвання ў Еўропе. Часціцы абсоўваюцца, прыносячы з сабой часцінкі бруду, скуры, пластыка, вугляроду, за ўсё, што плавае вакол і можа прымацавацца да чаго-то больш цяжкаму. Шкодна для лёгкіх, карысна для судова-медыцынскай экспертызы. Павінна быць, трывогу паднялі вельмі хутка пасля таго, як яна стукнулася аб сцяну. У яго не было часу боўтацца паблізу. '
  
  'А што з дзвярыма?' спытаў Брайант. 'Вы можаце даведацца з гэтага што-небудзь яшчэ?
  
  'Праблема з гэтымі замкамі ў тым, што зашчапка недастаткова доўгая для зашчапкі. Калі вы ведаеце, што робіце, вы можаце ўзламаць іх рэзкім ударам тыльным бокам далоні'.
  
  'Значыць, ён прафесіянал.
  
  'Можа быць, ён проста робіць сваю хатнюю працу.
  
  'Хто паведаміў аб шуме? Мэй спытала Кінга.
  
  'Дзяўчына з суседняга дома 138. Яна не спала, калі гэта здарылася. Яна пачула бавоўна і выклікала паліцыю.
  
  'Што не так з гэтымі людзьмі?' - спытаў Брайант. 'Яны ўсе павінны быць у ложку ў гэты час'.
  
  Банбери агледзеў падлогу на ўзроўні вачэй. 'Хіба вы не чулі, містэр Б.? Бессань - гэта эпідэмія па ўсім горадзе.
  
  'Не кажы мне. Я не спаў як след з таго часу, як памёр стары кароль.
  
  'Чаму яна не патэлефанавала вам, містэр Кінг?' запыталася Мэй.
  
  'Я не працую па начах", - сказаў менеджэр. 'Меркавалася, што ахова будзе кругласутачнай, але жыхары прагаласавалі супраць павышэння платы за абслугоўванне'.
  
  'Яна не схадзіла ў суседнюю дзверы і не паглядзела?
  
  - А ты б стаў?
  
  'Вядома, я б так і зрабіў. Брайант быў уражаны, што хто-то мог спытаць яго аб гэтым. 'Яна дома?
  
  'Яна чакае цябе'.
  
  'Дзякуй, містэр Кінг,' сказала Мэй. 'Мы не будзем адрываць вас ад працы. Дэн, Артур і я справімся з гэтым. Не маглі б вы высветліць, ці ўдалося каму-небудзь звязацца з сям'ёй міс Такахасі?
  
  Кватэра па суседстве, 138, была люстраным адлюстраваннем сваёй суседкі – тыя ж белыя сцены, той жа падлогу, выкладзены італьянскай пліткай, тая ж выгнутая барная стойка для сняданку, амаль такі ж канапа з часопісным столікам з чорнага мармуру. Букецік штучных півонь стаяў у тоўстым керамічным чыгуне на светлай даўгаватай дошцы з дрэва. Там былі дзве абстрактныя карціны, якія складаюцца з шырокіх плям колеру умбры, перамежных вежкамі з жоўтай охры.
  
  Брайант ніколі не бачыў кватэры, настолькі пазбаўленага індывідуальнасці. Канапавыя падушкі былі ідэальна збалансаваны па сваім канцоў, а адна кніжная палка была разлічана на шэсць кніг і невялікую вазу. Сіметрыю парушаў толькі чырвоны кілімок для ёгі. Асабістых рэчаў не было, нічога не валялася вакол. Гэта была дэкарацыя да фільму-прывіду, дэманстрацыйная пляцоўка для тагасветнага свету.
  
  У дзяўчыны, якая сядзела на храмаваным кухонным зэдліку, былі сінявата-чорныя валасы, падстрыжаныя ў выглядзе кінжалаў. Пад мочкай яе левага вуха віднелася зялёна-ружовая татуіроўка ў выглядзе феі. На ёй было шэрае сукенка-над чорных легінсы, а ногі былі басанож.
  
  Жніўня Фрост прадставілася. 'Я нават не паспела з ім пазнаёміцца. Думаю, яна здымала кватэру.
  
  Мэй была здзіўленая. 'Вы ніколі не праходзілі міма ў холе і не казалі "добрай раніцы'?
  
  - Тут ніхто не кажа "добрай раніцы". Уладальнікі не размаўляюць са наймальніка. Часам я чуў, як яна позна ноччу размаўляе па тэлефоне на балконе. Паслухайце, баюся, мне трэба на працу. Я паказваю аб'ект нерухомасці праз паўгадзіны. Я паведаміла ў дакладнасці тое, што чула. Больш сказаць няма чаго. Яна кінула занепакоены погляд на свой тэлефон.
  
  'Вы не адкрылі ўваходныя дзверы і не выглянулі вонкі?
  
  'Няма'.
  
  'Чаму б і не?
  
  'Па той жа прычыне, па якой я не хаджу гуляць па Уайтчепелу ў тры гадзіны ночы. Я не напрошваюся на непрыемнасці. У мяне і так дастаткова клопатаў у жыцці.
  
  'Вы толькі што пераехалі?
  
  'Не, я тут больш за год. Яна ўбачыла, на што глядзіць Мэй, і скрыжавала рукі на грудзях. 'Я не люблю беспарадак.
  
  'Сцены, павінна быць, тонкія. Я маю на ўвазе, што цябе разбудзіў шум.
  
  'Я не спаў. Я сядзеў на канапе і перачытваў электронную пошту. Гэта гучала як ...
  
  Раптам з другога боку пакоя пачуўся глухі ўдар. Яны азірнуліся і ўбачылі, што Брайант падымае з падлогі кнігу. 'Мне проста цікава, якое гэта выданне", - сарамліва сказаў ён.
  
  Мэй павярнулася. 'Гэтага было недастаткова, каб ўстрывожыць цябе, прымусіць праверыць, як яна?
  
  'Мне гэта не прыйшло ў галаву. Звычайна ў маім паштовай скрыні каля двухсот пяцідзесяці электронных лістоў. Прыкладна чвэрць з іх неабходна выканаць у першую чаргу з раніцы, таму я часта вырашаю іх ноччу.'
  
  'Што ж, я не хачу пагаршаць ваш стрэс. Мы пастараемся даслаць сюды каго-небудзь. Тым часам пераканайцеся, што ваша ўваходная дзверы зачынены, і сочыце за незнаёмцамі.
  
  Ён працягнуў ёй візітоўку. Брайант тэатральна кашлянуў.
  
  'Што?' запыталася Мэй.
  
  'Кхм. Ахуергхм.
  
  'Навошта ты гэта робіш? - спытаў я.
  
  Брайант закаціў вочы і паклікаў яе да сябе кончыкамі пальцаў.
  
  'Выбачайце,' сказала Мэй, ' мой калега хоча пагаварыць з воку на вока. Ён перасёк пакой і, схапіўшы Брайант за руку, пацягнуў яго ў кабінет. - Што вы робіце? - спытала я.
  
  'Мяркуючы па тым лічбавага прыбора на яе кухонным стале, там васямнаццаць градусаў, але яна пацее, - прашаптаў Брайант. 'Гэта не можа быць проста ёгай. Яна ведае больш, чым паказвае.
  
  'Адкуль яна магла ведаць што-то яшчэ?' запыталася Мэй. 'Ты яе чуў. Яны жылі па суседстве, але ніколі не сустракаліся.
  
  - У суседнім пакоі. Так, у гэтым-то ўсё і справа.
  
  Джон Мэй ведаў гэты тон, і ён яму не спадабаўся. 'Няма прычын шукаць сувязь і тут", - папярэдзіў ён. 'Калі гэта адзін і той жа чалавек, чаму ён не паспрабаваў ударыць яе нажом?
  
  'Што-то не так. Месца злачынства на мосце Ватэрлоо знаходзіцца менш чым у трох мілях адсюль. Яшчэ адно напад ў чатыры раніцы. І яна хоча забраць нас адсюль як мага хутчэй.
  
  'Так, таму што ёй трэба ісці на працу,' адказала Мэй. 'Чаму мы гаворым шэптам?
  
  'Яны не ведалі адзін аднаго. Брайант пачаў корпацца ў кішэні ў пошуках брашуры "Арханёл". 'Праекціроўшчык будынка - джэнтльмен па імя Жан-Клод Корбы, і ён трохі залішне француз.
  
  'Якое дачыненне гэта мае да...
  
  'І яшчэ вось гэта. Ён дастаў з кішэні шарыкавую ручку і працягнуў яе Мэй. На каўпачку быў бел-блакітны малюнак карабля падчас навальніцы.
  
  'Тая самая ручка, якую Джайлс знайшоў у кішэні Люка Дзікінсана,' сказала Мэй.
  
  Брайант забраў яе ў яго. 'Толькі гэта іншы карабель.
  
  'Ты сапраўды памятаеш падобныя дэталі?
  
  'Вядома. Там няма надпісу. Які сэнс у маркетынгавым інструменце без паведамлення?
  
  'Артур, у абавязкі Дэна ўваходзіць складаць каталог усяго, што знойдзена ў кватэры ахвяры. Нельга проста так красці рэчы.
  
  'Гэта не належыць Генрыэты Такахасі. Гэта належыць дзяўчыне вунь там. Ён паказаў у бок гасцінай. 'Гэта ляжала на кухонным стале.
  
  - З гэтай кватэры? Тады гэта павінна быць супадзеннем. Па Лондане могуць быць мільёны такіх ручак.
  
  'Гэта звязвае яе і Дзікінсана. Вы разумееце, што гэта значыць?
  
  Мэй цепнула вачмі. 'Ты маеш на ўвазе– няма, гэта проста ты...
  
  Брайант зноў памахаў брашурай ArcAngel. 'Я распавядаў вам пра вельмі французскай месье Корбы. Рэтра-шрыфт, які ён выкарыстаў ва ўсім будынку, называецца Art Deco Chic. Гэта элегантнае страва, якое стала вельмі папулярным у Парыжы пару гадоў таму, але ў яго ёсць адзін недахоп.'
  
  'Адкуль ты наогул ведаеш, што гэта...
  
  Брайант пастукаў сябе па лбе. 'Вочы. Мозг. Засяродзься. На шрыфце ёсць дзве лічбы, шэсць і восем, якія выглядаюць амаль аднолькава, асабліва калі яны выгравіраваны на кавалках матавага алюмінія і бачныя пры дрэнным асвятленні. Потолочная панэль над уваходам у кватэру Генрыэты Такахасі няспраўная. Усе ўваходныя дзверы аднолькавага колеру, і іх адпаведныя нумары размешчаны побач адзін з адным парамі. Хіба вы не бачыце? Ён няправільна прачытаў нумар і пайшоў не ў тую кватэру. Вось чаму ён разгарнуўся на абцасах і так хутка пакінуў кватэру. Калі Такахашы падаў, ён добра разгледзеў яе ў святле з хола і зразумеў, што нарабіў.'
  
  Мэй выглядала няўпэўненай. 'Не ведаю, Артур, гэта здаецца малаверагодным.
  
  'І гэта не ў першы раз. Усяго два тыдні таму ў Люишеме нейкаму хлопцу стрэлілі ў твар, калі ён адкрыў дзверы. Памылковая ідэнтыфікацыя. Стрэлак папрасіў прабачэння.
  
  Мэй зноў вывучыў ручку, круцячы яе ў пальцах. 'Павінна быць, гэта супадзенне.
  
  'Магчыма,' пагадзіўся Брайант. - Гэта таксама можа азначаць, што ён патэлефануе зноў.
  
  Мэй азірнулася на дзяўчыну. 'Ты хочаш ёй сказаць?
  
  'У мяне такое пачуццё, што яна ўжо ведае. Брайант выглянуў з-за пляча свайго партнёра. 'Без яе супрацоўніцтва ў нас няма спосабу абараніць яе.
  
  Мэй правёў рукой па сваім серабрыстым валасам. 'Пластыкавая ручка, гузік і інструмент для праколвання: гэта ўсё, што ў цябе ёсць, Артур. Яны напрамую не звязваюць нападу з адным чалавекам.
  
  'А, добра. Брайант няёмка поерзал.
  
  'Што?'
  
  'Я хацеў сказаць табе ўчора ўвечары, але забыўся. Ён сунуў руку ў кішэню курткі і дастаў маленькі празрысты пластыкавы пакет. 'Гузік з моста. Гэта заўважыў Джайлс, не я. Гэта з курткі Дхрува Чимы.'
  
  'Як ён трапіў на мост Ватэрлоо?
  
  'Альбо ён быў у кішэні забойцы і нейкім чароўным чынам выпаў, альбо ён наўмысна пакінуў яго там, каб яго знайшлі.
  
  'Забойцы пакідаюць доказы? У рэальным жыцці такога не бывае.
  
  'Што ж, на гэты раз атрымалася. І чаму? Таму што ён хоча, каб гэтыя смерці былі звязаны, каб навіны пратачыліся вонкі і напалохалі каго-небудзь з пакінутых у жывых. Цяпер у нас ёсць ланцужок.
  
  Мэй круціў гузік у далоні. - Ты ж не проста так дастаў гэта адкуль-то, ці не так?
  
  Брайант быў абражаны. 'Што, вы думаеце, я стаў бы фальсіфікаваць доказы, каб захаваць справу?
  
  'Выбачайце. Увайшла Жніўня Фрост, каб перапыніць іх. 'Мне сапраўды трэба ісці. Мой бос тэлефанавала тры разы з тых часоў, як вы прыехалі. Яна збіраецца забіць мяне.
  
  Брайант спрытна перагарадзіў ёй шлях. 'Яшчэ пара пытанняў, і мы пойдзем. Ці былі ў вас якія-небудзь прычыны адчуваць сябе ў бяспецы ў апошні час? Хто-небудзь спрабаваў пранікнуць у будынак?
  
  'Не–не, я так не думаю.
  
  'Да цябе хто-небудзь чапляўся?
  
  'Не, ніхто. Чаму?
  
  'Ты памятаеш, дзе ты ўзяў гэтую ручку?
  
  Яна ўзяла ў яго ручку і нецярпліва перавярнула яе, ледзь зірнуўшы на яе. 'Я сапраўды не памятаю. Яны паўсюль. Я заўсёды бяру іх у рукі.
  
  Не кажы ёй занадта шмат, падумаў Мэй, жадаючы, каб яго напарніца заткнулась.
  
  'Таму што ёсць вялікая верагоднасць, што чалавек, які напаў на вашага суседа, шукаў вас', - сказаў Брайант. 'Вы маглі быць у небяспекі. Вы ведаеце чалавека па імя Люк Дзікінсан?'
  
  На гэты раз самы кароткі лыпанне падказала ім, што яна збіраецца зманіць. - Што-то мне гэта не ўзгадваецца. Я не моцны ў імёнах. Я запамінаю твары.
  
  Мэй дастаў тэлефон і павярнуў яго да яе. 'Як наконт зараз?
  
  Яна на імгненне паглядзела на экран. На гэты раз яе вочы нічога не выдалі.
  
  'Калі вы калі-небудзь бачылі яго раней ці хаця б думаеце, што маглі бачыць, вы павінны сказаць нам, міс Фрост.
  
  Яна прама паглядзела на Мэй. 'Баюся, што няма. Я нават не спытала ў вас пасведчанне асобы. Вы ўпэўненыя, што вы дэтэктывы?
  
  Брайант взъярился. 'Мы павінны забяспечыць вашу бяспеку. Калі вы ўспомніце каго-небудзь, хто мог бы прычыніць вам шкоду, вы павінны неадкладна паведаміць нам.
  
  'Ў парадку, вядома. Жніўня з палёгкай накіравалася да дзвярэй. 'Я ў поўным парадку. Цалкам здольная сама пра сябе паклапаціцца. Яна зноў паглядзела на гадзіннік. 'Я і так неверагодна спазняюся на працу. Не хачу цябе прыспешваць.
  
  OceanofPDF.com
  19
  ЗРУХ
  
  Калі яны вярнуліся ў паліцэйскае кіраванне, Брайант зайшоў у офіс Рэйманда Лэнд і патлумачыў план Джэніс.
  
  'Не,' рашуча сказаў Ленд. 'Перавярнуць усё ўверх дном, проста каб патураць капрызе? Аб гэтым не можа быць і гаворкі. Адна толькі лагістыка была б кашмарам. Абсалютна няма. Для большай пераканаўчасці ён ляпнуў далонню па стале.
  
  'Гэта была не мая прыхамаць, а Джэніс,' сказаў Брайант. 'Яна табе падабаецца. Гэта добрая ідэя. Мы можам пачаць сёння ўвечары. Усе астатнія "за".
  
  Лэнд быў абураны. 'Як ты мог пагадзіцца на такое без майго адабрэння?
  
  'Мы не хацелі турбаваць цябе, даўніна каллион. Астатнім не дастаўляе задавальнення бачыць цябе засмучаным, таму мы правялі галасаванне, і яно было аднагалосным.
  
  'Хіба ў мяне няма права голасу?
  
  'Так, вядома. Я галасаваў за вас завочна.
  
  'Але я быў тут.
  
  'Не зусім, таму што, калі я хутка вызначыў цябе ў Траншеонисты, я запісаў цябе ў замежнае сяброўства, так што тэхнічна ты не пражываеш па месцы жыхарства. Брайант прысеў на кут стала Лэнд і пачаў лічыць на сваіх пухлых пальцах. 'Пастарайся засяродзіцца. Забойца пакінуў гузік ад сваёй першай ахвяры на месцы другога злачынства. І мы знайшлі ручку, падобную на тую, што была на той ахвяры, на наступным участку, накшталт як таму, што яна была не ў той кватэры. Ці, хутчэй, не ў той кватэры. Важна тое, што ўсё пачынае звязвацца разам.'
  
  'Ты зноў гэта робіш,' папярэдзіў Лэнд. 'Ручкі, гузікі, чорная магія, тлумачэнне спробы забойства тым, што забойца памыліўся адрасам, – вы ператвараеце гэта расследаванне ў тое, чым яно ніколі не павінна было стаць.
  
  'Усё, што я кажу, гэта тое, што ў нас больш шанцаў высачыць яго, калі мы будзем працаваць пазменна, кругласутачна. Мы павінны быць гатовыя да яго з'яўлення'.
  
  'Дарэн Лінк лічыць, што гэта апошні напад было не больш чым няўдалай крадзеж з узломам.
  
  'Гэта ўсё? Цяпер ты ідзеш радзе Лінка? Я ўсё яшчэ не дараваў яго за тое, што ён змясціў гэты будынак у каранцін. Лінк быў суперинтендантом Ўпраўлення па барацьбе з цяжкімі злачынствамі Лонданскага сіці і суровым крытыкам стылю працы падраздзялення. Ён назіраў за яго супрацоўнікамі, як гіена сочыць за хромающей зебрай.
  
  Брайант паспрабаваў яшчэ раз. 'Нам трэба працаваць у начныя змены, пакуль мы яго не зловім. Днём ён залягае на дно, Райманд. Калі ласка, дай яму шанец. Мы ніколі раней не абслугоўвалі начныя рэйсы.'
  
  'І не без падстаў,' сказаў Ленд. 'Я ў ложку. Акрамя таго, ты ведаеш, што адбываецца, калі копы пераходзяць на начныя дзяжурствы. Яны не могуць праводзіць допыты зьняволеных па начах, таму ладзяць поскудзі, перагортваючы кабінеты сваіх губернатараў, выцягваючы адзін аднаго з кафэ і ядучы кітайскую кухню з работнікамі рэстаранаў, перш чым блукаць па сталіцы ў пошуках каго-небудзь надакучлівага, каго можна было б арыштаваць. Ад вас і так хапае праблем сярод белага дня. Я не магу не спаць усю ноч.'
  
  'Ты нам не спатрэбішся. 'Брайант, заўсёды былы майстрам хариентизма, бадзёра адмахнуўся ад гэтай думкі. 'Роўна ў шэсць вы можаце, як звычайна, спакаваць свой пусты партфель і пакінуць нас сачыць за працай установы ад заходу да світання.
  
  'Але так я ніколі нікога не ўбачу.
  
  'Вось менавіта. Добра, ці не так? Не турбуйся за мяне, мне не трэба шмат спаць.
  
  Лэнд гэта не пераканала. 'Ты не вясновы кураня, Брайант. Людзі, у якіх не бывае поўных васьмі гадзін, паміраюць на два гады раней тых, хто гэта робіць.
  
  Брайант загнуў пальцы. 'Так, але калі сярэдняя працягласць жыцця роўная біблейскім сямідзесяці гадоў, гэта складае 5840 гадзін няспання ў год, што дае вам у агульнай складанасці 408 800 гадзін па параўнанні з маімі 6 935 гадзінамі няспання ў год, што азначае, што я чуваю ў агульнай складанасці 485 450 гадзін за ўсю сваю жыццё, што складае 76 650 дадатковых гадзін, або, давайце паглядзім, 210,5 дадатковых дня, не лічачы высакосных гадоў і з улікам стараннасці па нядзелях, калі я чуваю і раблю што-то карыснае. У той час як ты наогул не робіш нічога карыснага.'
  
  Мала што збівала Лэнд з панталыку больш, чым нападкі яго дэтэктыва на логіку. 'Перастань ўсё блытаць. Ты ведаеш, я праваліў экзамен па матэматыцы на "О". Прэса ўжо загаварыла пра чорнай магіі, і калі яны вырашаць, што гэтыя смерці звязаныя, яны будуць распаўсюджваць лухту пра сатанистах, якія дзейнічаюць у Лондане. Выгляни ў акно.'
  
  Брайант падпарадкаваўся. Голуб на карнізе звонку з цікавасцю вывучаў яго. 'На што я гляджу?
  
  - У дзвярах кавярні "Смажаныя кураняты" прытаіліся два фатографа.
  
  'Значыць, яны ёсць". Яны былі апранутыя не па надвор'і, ім было цёпла з-за іх празмернага вагі. Адзін назіраў за вокнамі паліцэйскага ўчастка, беручы цыгарэту ў іншага, увешанного тэлеаб'ектывамі.
  
  Лэнд ўхіліўся. 'Ты хочаш, каб яны ўбачылі, як мы працуем ўсю ноч?
  
  'Мы маглі б выключыць святло.
  
  'Я не дапушчу, каб гэта месца ператварылася ў нейкую паездку на цягніку-прывідзе.
  
  - Sutor, ne ultra crepidam, ' сказаў Брайант. 'Не вынось меркаванняў, якія выходзяць за рамкі тваёй кампетэнцыі. Ён ляпнуў Лэнд па спіне. 'Мы збіраемся аднавіць выдатную традыцыю, згодна з якой Лондан адкрыты кругласутачна. Хіба вы не сумуеце па тых часах, калі Сэмюэл Пепис ў гадзіну ночы пасылаў сваіх слуг за збанамі портера і некалькімі тузінамі вустрыц з Тэмзы? Ці ведаеш ты, што калі-то на берагах ракі было так шмат жэмчугу, што дворнік выкарыстаў яго для вырабу гузікаў для першага жамчужнага караля?
  
  Лэнд паспрабаваў знайсці адэкватны адказ, але словы выслізгвалі ад яго. 'Не,' слаба прамовіў ён.
  
  'Рада бачыць вас дваіх за ажыўленай дыскусіяй,' сказала Мэй, праходзячы міма. 'Артур распавёў вам пра ідэю Джэніс?
  
  'Ён распавядае мне аб жамчужных вустрыц і каралях", - сказаў Ленд з уздыхам.
  
  'Добра. 'Мэй вырашыў, што гэта быў адзіны размова, ад якога ён мог дазволіць сабе ўхіліцца.
  
  'Паслухай, Рэйманд, я магу называць цябе Рэйманд? Артур па-сяброўску паклаў руку на спіну свайго боса. - Чатыры гадзіны раніцы - гэта час, калі людзі найбольш ўразлівыя. Зараз давайце выкажам здагадку...
  
  'Цярпець не магу, калі ты мяркуеш,' сказаў Ленд.
  
  '— што наш забойца сапраўды звязаны з суседкай, Августой Фрост, асабіста або ўскосна. Чаму Фрост спрабуе схаваць гэты факт? Яна ведае больш, чым кажа. Яна схлусіла нам сёння раніцай. Яна абараняе яго ці каго-то іншага?'
  
  - А мы не можам проста прыцягнуць яе сюды і гарлапаніць на яе, пакуль яна нам не раскажа? ' спытаў Ленд.
  
  'Якая бліскучая ідэя, чаму я пра гэта не падумаў?' Адказаў Брайант. 'Мы маглі б абліць яе вадой. Я ведаю, сэр Уінстан Чэрчыль сказаў, што лепшы аргумэнт супраць дэмакратыі - пяціхвілінная размова з сярэднім выбаршчыкам, але ў мінулы раз, калі я глядзеў, мы ўсё яшчэ былі ў адным з іх, так што пакуль нам прыйдзецца прыкінуцца, што Лондан - не паліцэйская дзяржава, і ставіцца да яе з кропляй павагі ".
  
  'Вы не можаце пераключыць прылада на начны час без дазволу Міністэрства ўнутраных спраў", - упарта сказаў Ленд. 'Што мы будзем рабіць з тэлефонамі?'
  
  'Мы будзем па чарзе праслухоўваць галасавыя паведамленні ў светлы час сутак.
  
  'А як наконт... – ён паспрабаваў прыдумаць іншае перашкода. – устаноўленых законам перапынкаў на прыём ежы?
  
  'Гэта Кінгс-Крос, прыяцель, адно з нямногіх месцаў у Лондане, дзе ў тры гадзіны ночы можна замовіць феттучини Альфрэда.
  
  'Але калі Лінк раскажа пра гэта Леслі Фарадей ...'
  
  'Дазвольце мне разабрацца з ім", - адказаў Брайант, атрымліваючы асалоду ад гэтай думкай.
  
  Леслі Фарадей, афіцэр па сувязях з Міністэрствам унутраных спраў свінні і наглядчык за бюджэтам спецыялізаваных паліцэйскіх падраздзяленняў Лондана, з гонарам лічыў сябе ворагам інавацый. Ён быў чалавекам, які ніколі ў сваім жыцці свядома не парушаў ні аднаго правілы. Лёс такіх людзей - быць выпадковымі падбухторшчыкамі анархіі, і так было з Фарадэем, які натхніў супрацоўнікаў ПКП шукаць новыя спосабы, каб запалохаць яго.
  
  'Криппен захварэла,' раптам абвясціў Ленд. 'Я павінен адвезці яе назад да ветэрынара на Кэлли-Роўд. Выглядае не вельмі добра.
  
  'Мне вельмі шкада гэта чуць", - сказаў Брайант. 'Вы справіцеся?'
  
  Ленд асуджана кіўнуў.
  
  'Вось пабачыш, усё ўтворыцца. Табе не варта так моцна хвалявацца. Брайант падняўся з-за вугла стала і паказаў, што Лэнд павінен зрабіць тое ж самае. 'Мы будзем тут, каб падтрымаць вас, нават калі ўсё пойдзе наперакасяк. Я так рады, што мы змаглі трохі пабалбатаць'.
  
  І зноў Райманд Ленд адчуў, як параза ахутвае яго, нібы саван. Выходзячы ў калідор, ён паспрабаваў уявіць сабе будучыню, якое не было б спалучана са знявагай і шкадаваннем.
  
  Затым ён зразумеў, што Брайант выправіў яго з уласнага кабінета.
  
  Калі падраздзяленне будавала планы на сваю першую начную змену, Брайант адчуў, што да яго вяртаецца ранейшая пачуццё захаплення. Імі занадта доўга цкавалі мандарыны з Уайтхолл і дзяржаўныя служачыя. Падраздзяленне мела дазвол дзейнічаць па сваім меркаванні, але рэдка карысталася гэтым правам. У эпоху проціваг і падсправаздачнасці яны рызыкавалі стаць асцярожнымі. Прыйшоў час трохі здрыгануцца. Ён пайшоў назад у свой кабінет, разважаючы, як лепш паступіць.
  
  'Не рабі такое твар,' сказаў Мэй, праходзячы міма са крэслам у руках.
  
  'Які твар? - Спытаў Брайант, яго водянисто-блакітныя вочы былі поўныя фальшывай нявіннасці.
  
  'Той, які папярэджвае мяне, што ты збіраешся зрабіць што-то незаконнае або негигиеничное. 'Ён адсунуў крэсла. 'Мы абсталюем інфармацыйны цэнтр у аперацыйнай, ўсе паступаюць дадзеныя будуць адлюстроўвацца па-старому, па сценах. Я толькі што бачыў, як Рэйманд сыходзіў. Ён вырашыў вярнуцца дадому?
  
  'Ён зноў вязе Криппена да ветэрынара. Ён вернецца. Нягледзячы на ўсе свае стогны, ён не хоча прапусціць нічога траўміруюць, на выпадак, калі яму прыйдзецца пісаць справаздачу аб гэтым пазней '.
  
  Яны накіраваліся ў аперацыйную і выявілі, што персанал столпился там з выглядам чакання.
  
  'Нам трэба будзе апускаць жалюзі на вокнах на ноч, містэр Бі?' спытаў Бимсли, хрумстаючы косткамі пальцаў.
  
  'Не, Колін, гэта не Другая сусветная вайна.
  
  'Калі мы ўсе будзем тут, як мы збіраемся, каб перашкодзіць яму зрабіць гэта зноў?' спытала Свету. 'Нам трэба выйсці на вуліцу.
  
  'Спачатку вам трэба высветліць, якія вуліцы,' сказала Мэй, 'і адзіны спосаб зрабіць гэта - аб'яднаць інфармацыю тут'.
  
  'Стан Такахасі стабілізавалася", - сказала Лонгбрайт, прымацоўваючы сваю справаздачу да сцяны разам з іншымі. 'З ёй яе маці. Я зноў пагаварыла з суседкай. Фрост была незадаволеная тым, што яе перапынілі на працы. Яна адмаўляецца прызнаць, што ёй пагражае якая-небудзь небяспека, і настойвае, што напад не мае да яе ніякага дачынення. Яна таксама кажа, што не лічыць вас сапраўднымі дэтэктывамі.'
  
  'Артур, ты можаш памыляцца наконт гэтага— пачатку Мэй.
  
  'Я не памыляюся", - горача запярэчыў Брайант. 'Ён здзейсніў сваю першую памылку. Што б ён ні планаваў далей, гэта павінна быць перагледжана. Нам трэба вярнуцца да пачатку і рэканструяваць падзеі ў святле таго, што мы цяпер ведаем. Дхрув Чыма быў знойдзены ўнутры вярбы. Па словах Мэгі—'
  
  Усе застагналі. Брайант падняў палец, які прымушае замаўчаць.
  
  '— вярба традыцыйна асацыюецца з горам смерці, таму што яна мёртва звісае ўніз. Гэта пахавальнае дрэва. "Пад вербамі мы плакалі і аплаквалі". У грэцкай міфалогіі багіня Цірцея развешвала мёртвыя цела ўнутры іў. А ў "Гамлеце" труп Афеліі знойдзены пад ніцай вярбой. Выбар дрэва, магчыма, не быў выпадковым. Маё асабістае меркаванне — '
  
  Усё зноў застагналі.
  
  '— у тым, што гэта было зроблена для адпраўкі сігналу. Тым не менш, усе прадметы, якія ён пакінуў ля падножжа дрэва, маюць для яго значэнне. Лялькі, камяні, свечкі і каралі былі окроплены крывёю. У гэтым асаблівасць магіі; асобныя прадметы не абавязкова павінны быць асаблівымі. Гэта спосаб, якім яны сабраны разам і расстаўленыя, іх значэнне для ўладальніка, словы, якія вымаўляюцца над імі, характар цырымоніі і дакладнае час: вось, што важна.'
  
  'Тады чаму ён не зрабіў тое ж самае ў другі раз? - Спытала Свету.
  
  'Яму і не трэба было гэтага рабіць", - адказаў Брайант. 'Ён ужо справіўся з самай складанай часткай'.
  
  'Ты начытаўся занадта шмат кніг, прыяцель", - сказаў Ренфилд. 'Гэта справа рук банды. Чыма быў трохі падазроным, раззлаваў каго-то і атрымаў па заслугах'. Ён злосна паглядзеў на Брайант, які абраў гэты момант, каб выскачыць з аперацыйнай з чайнікам.
  
  'Джэк, ты не разумееш,' пачатку Лонгбрайт. 'Калі ў містэра Брайант ёсць падставы падазраваць...
  
  Ренфилд перабіў яе. 'Ты заўсёды прымаеш яго бок, ты гэта заўважыла? Нават калі ў яго словах няма сэнсу. Я спрабую пагаварыць з табой, а ты не слухаеш. Хіба вы не бачыце, як ён падзяляе вас усіх, проста каб дамагчыся свайго? Ён квітнее на хаосе. Ён нават не пазбаўляецца ад двух Дейвов, таму што яму трэба, каб усё было добра збалансавана. І вы трапляеце на гэта.'
  
  Лонгбрайт ощетинилась ад гневу. 'Містэр Брайант прытрымліваецца нетрадыцыйных поглядаў, але яго метады працуюць. Мы ўсе тут так ці інакш аўтсайдэры, але ён рызыкуе сабой дзеля нас. Я давяраю яму. Мы ўсе давяраем. Калі табе гэта так не падабаецца, чаму ты вярнуўся?'
  
  У гэты момант Брайант вярнуўся з напоўненым чайнікам і панура паглядзеў на Лонгбрайт. 'Джэніс, ты можаш заняцца чым-небудзь карысным? У нас няма часу на балбатню. Нам трэба будзе правесці вялікую працу.'
  
  Выходзячы з пакоя, Ренфилд самаздаволена азірнуўся на яе.
  
  Брайант падышоў да сцяны з разрозненымі старонкамі, якія, магчыма, занесла ветрам праз акно і яны затрымаліся там, нягледзячы на ўвесь сэнс, які ў іх быў. 'Хто-небудзь з ахвяраў здаецца вам падазроным? Усе яны звычайныя лонданцы. Мне трэба зразумець, што іх звязвае.'
  
  - Табе гэта трэба? - огрызнулась Мэй. 'Мы створаны, каб быць камандай.
  
  'Я не вельмі люблю камандны гулец", - адказаў Брайант. 'Я цалкам задаволены працай у адзіночку'. Ён адштурхнуў іх і выйшаў з аперацыйнай.
  
  'Чорт вазьмі, што на яго найшло?' нахмурыўшыся, спытаў Бимсли.
  
  'Ён не спіць,' сказала Мэй. - Што-то не так, але ён не кажа мне, што менавіта. Калі б мне прыйшлося гадаць, я б сказала, што гэтая чортава ведзьма зноў напалохала яго.
  
  Дэн Банбери прасунуў галаву ў дзверы. 'Джон, можна цябе на пару слоў? - спытаў я.
  
  'Вядома,' сказала Мэй, ' ўваходзь.
  
  'Толькі не там.
  
  Бэнберы стаяў з ім у калідоры. 'Я абшукаў кватэру Дзікінсана. Сякія-такія прадметы асабістага карыстання, нічога асабліва рызыкоўных, але на яго ноўтбуку былі паведамленні для дзяўчыны. Яна недалёка адсюль. Яна– ну, яна працуе дзяўчына.'
  
  Мэй нахмурылася. 'Тады да чаго такая сакрэтнасць?
  
  Банбери засунуў рукі ў кішэні джынсаў. Выгляд у яго быў збянтэжаны. 'У гэтым могуць быць замешаныя людзі, якія працавалі з ПКП", - сказаў ён.
  
  'Наколькі блізка?' запыталася Мэй.
  
  Банбери скорчил бездапаможную грымасу. Гэты погляд было лёгка вытлумачыць. Сапраўды, вельмі блізка.
  
  OceanofPDF.com
  20
  ТЭКСТ
  
  На іншым канцы горада, над Тэмзы, тры чалавекі сустрэліся ў кафэ-бары тэатра. Прамысловая сталёвая тэраса гатэля Waterloo's Young Vic была пабудавана вакол старой мясной крамы, якая цудам ацалела пасля выбуху бомбы падчас Бліцкрыгу. Напалову выратаваньне, напалову страчанае, яно служыла помнікам той бурнай эпохі. У цьмяны студзеньскі абедзенны перапынак будынак злівалася з лонданскім пейзажам. Яны ўтрох, Спарроу, Роры і Жніўня, выбралі адзін з самых цёмных кутоў і паселі за кававы столік. Гэта здавалася добрым месцам, каб не прыцягваць да сябе ўвагі; у гэты час дня пярэдняя палова кафэ была запоўненая маці і дзецьмі.
  
  І зноў Роры быў выбіты з каляіны, і яму ўжо не цярпелася з'ехаць. Жніўня была гэтак жа рассеянна, імкнучыся апынуцца дзе заўгодна, толькі не тут. І ўсё ж абодва аб'явіліся: паказчык сур'ёзнасці сітуацыі. Спарроу дастала з сумкі блакнот і ручку, жадаючы знайсці ім практычнае прымяненне.
  
  'Выбачайце, можа быць, мы проста прабяжымся па найбольш важным момантам? Я далёка ад таго месца, дзе працую, - патлумачыла яна. 'Я магу затрымацца ўсяго на некалькі хвілін.
  
  'Так, мне таксама трэба быць побач са сваім офісам, - сказаў Роры, націскаючы на кнопку свайго тэлефона,' але, відавочна, за мяне прагаласавалі ў меншасці.
  
  'Ты не мог бы апусціць гэтую штуку, пакуль мы размаўляем? Жніўня ведала, што ён праігнаруе яе. Магчыма, ён надаваў больш увагі сваёй дзяўчыне, хоць гэта здавалася цяжкім ўявіць.
  
  Роры нецярпліва уздыхнуў і кінуў тэлефон на стол. 'Калі гэта зноў з—за Люка ...
  
  'Калі ласка, паслухай Жніўня,' папрасіў Спарроу.
  
  'Мінулай ноччу на дзяўчыну ў маім доме было здзейснена напад", - патлумачыла Жніўня. 'Паліцыя дапытала мяне. Яны сказалі, што ёсць верагоднасць, што хто-то спрабаваў дабрацца да мяне і па памылцы абраў суседнюю кватэру. Я пачаў думаць, што, магчыма, гэта сапраўды тычыцца нас.'
  
  'Пачакай, у мяне дэжавю. 'Роры паднёс руку да лба. - Я вяртаюся да таго, калі гэта было? Ах так, учора, калі я затрымаўся ў тым жа чортавым размове з гэтай. Ён паказаў на Спарроу. - Ты ведаў гэтую дзяўчыну? - спытаў я.
  
  'Не, мы ніколі не сустракаліся,' адказала Жніўня.
  
  'Якое гэта мае дачыненне да мяне?
  
  'Гэта здарылася ў чатыры раніцы, сапраўды гэтак жа, як з Люкам і тым кіроўцам.
  
  'Гучыць так, быццам вы абралі дрэнны раён. Роры падняў рукі. 'Я маю на ўвазе, ды добра. Куча людзей памірае ў чатыры раніцы, Яны павінны паміраць, праўда?
  
  'Яна жыве літаральна па суседстве са мной', - сказала Жніўня. 'Што, калі хто-то прыняў яе за мяне?'
  
  'І што вы сказалі паліцыі?
  
  'Я спрабаваў пераменшыць гэта. Сказаў, што не хвалююся. Што, відавочна, не так, але ...
  
  Погляд Роры перамясціўся на тэлефон. 'Ты збіраешся рабіць гэта кожны раз, калі ў Лондане хто-то памірае?
  
  'Хіба ты не разумееш?' сказала Жніўня. 'Мы ўсе бачыліся ўсяго адзін раз, і ўсяго на некалькі хвілін.
  
  'Значыць, гэта павінна быць што-то іншае. Я ўжо абмяркоўваў гэта з ёй. Ён зноў грэбліва паказаў на Спарроу. 'Той ноччу нічога не адбылося. Вось чаму ў нас ніколі не было прычын згадваць пра гэта каму-небудзь. Гэта сумна; расказваць няма чаго. Хоць я згадваў пра гэта Вікторыі.'
  
  'Навошта ты гэта зрабіў?' спытала Жніўня.
  
  'Таму што я павінен быў застацца з ёй у тую ноч, але не застаўся, ці не так?
  
  Спарроу пераводзіў погляд з аднаго твару на іншае. 'Я нешта выпускаю?
  
  'Пасля таго, як цябе высадзілі, Роры вярнуўся да мяне,' прызналася Жніўня.
  
  У Спарроу адвісла сківіца. 'Ты толькі што з ім пазнаёміўся. І ён быў п'яны.
  
  'Гэта не твая справа,' сказаў Роры. 'У любым выпадку, я прабыў там нядоўга. Я не затрымаўся.
  
  'Потым ён злавіў іншае таксі,' сказала Жніўня. 'Мы можам проста расказаць пра гэта? Такім чынам, Роры: ты і Люк селі ў агульнае таксі з намі двума, таму што Люк замовіў не той. Гэта праўда?'
  
  Тэлефон Роры загарэўся. Ён рассеяна прагартаў свае паведамленні. 'Я ўжо казаў табе. Інакш мы б ніколі з табой не сустрэліся.
  
  'Значыць, мы былі разам усяго каля - колькі, пятнаццаць хвілін? На самай справе менш, таму што Спарроу выштурхнуў Люка з машыны, памятаеш?
  
  'Гэта павінна быць проста супадзенне, нічога іншага быць не можа', - сказаў Спарроу. 'Чаму мы павінны стаць мішэнню? Мы не зрабілі нічога дрэннага'.
  
  'Роры,' узмалілася Жніўня, ' пакладзі гэта на секунду.
  
  Ён адарваў погляд ад тэлефона. 'Я толькі што атрымаў паведамленне, якое можа мець дачыненне да справы.
  
  Жніўня працягнула руку. 'Пакажы мне.
  
  Ён падняў тэлефон і павярнуў яго да іх. У паведамленні гаварылася проста: 'ПЕКЛА ПУСТЫ, І ЎСЕ Д'ЯБЛЫ ТУТ'.
  
  'Ад каго гэта?' спытаў Спарроу.
  
  'Я не ведаю. Гэта гучыць як пагроза.
  
  Яны паглядзелі адзін на аднаго, калі іншы тэлефон зарэгістраваў якое ўваходзіць паведамленне. 'У мяне тое ж самае,' сказала Жніўня. Яна падняла тэлефон, каб паказаць астатнім.
  
  'Я нічога не атрымала. Спарроу азадачана ўтаропілася на пацямнелы экран тэлефона.
  
  'Перазвані яму.
  
  - Не, ты патэлефануй, - сказаў Роры.
  
  'Выдатна. Жніўня паднесла тэлефон да вуха і прыслухалася. 'Адзін гудок. Ён заблякаваны.
  
  'Ён ведае, хто мы такія,' безнадзейна сказаў Спарроу.
  
  - Ён ведае, хто такія мы. Ты не атрымаў ні аднаго, - адрэзаў Роры. 'У любым выпадку, хто ён? Няма ніякага яго. Верагодна, гэта ўзлом, і ўсе атрымліваюць якой-то аўтаматычны спам.'
  
  'У якім спам згадваецца пекла? - спытаў я.
  
  Роры паціснуў плячыма. 'Я не ведаю, Иисусовна, як тыя вар'яцкія царквы, у якіх заканчваюцца старыя кінатэатры. Можа быць, мы з Августой атрымалі гэта, таму што мы кіраўнікі'.
  
  'І вы маеце на ўвазе, што я проста працую ў кнігарні?' спытаў Спарроу. 'Гэта тое, што вырабляе ваша агенцтва?
  
  'Мы працуем з вялікай колькасцю прамых сацыяльных сетак. Нядзіўна, што ўсе мы атрымліваем адно і тое ж паведамленне. Вы атрымліваеце больш высокі каэфіцыент канверсіі пры паказчыку рэлевантнасці 8/10, так што мы ўчатырох трапляем у адну мэтавую дэмаграфічную групу.'
  
  'Дзякуй, Роры, мне патрэбен быў урок маркетынгу", - сказала Жніўня. 'Таму мы ігнаруем гэта. Хто-то там ведае, хто мы такія, і ненавідзіць нас, і мы нічога не збіраемся з гэтым рабіць'.
  
  'Што мы можам зрабіць? - Спытаў Спарроу. - Можа, нам пайсці ў паліцыю?
  
  Жніўня кінула тэлефон у сумку. 'І што сказаць? Мы нічога не ведаем. Мы толькі зробім сабе горш. Нам наогул не трэба было тэлефанаваць адзін аднаму.
  
  'Гэта проста па-чартоўску недарэчна. Роры падняўся на ногі, збіраючыся сыходзіць.
  
  'А што, калі ён што-небудзь зробіць? - Спытала Жніўня, але астатнія ўжо ўставалі. - Калі са мной што-небудзь здарыцца, ты будзеш ведаць, што ты наступны.
  
  'Вяртайцеся да працы, вы абодва,' з уздыхам сказаў Роры. - Жніўня, табе трэба прыняць валиум або што-то ў гэтым родзе. Не думаю, што нам варта зноў сустракацца.
  
  Яны выйшлі з кафэ і разышліся ў розныя бакі.
  
  Калі Спарроу збочыла з трасы, накіроўваючыся да вакзала Ватэрлоо, Х'юга Блэйк выйшаў перад ёй.
  
  'Гэй, я не хацеў, каб ты падскочыла. Ён трымаўся на адлегласці, пакуль не змог ацаніць яе настрой.
  
  'Ты сачыў за мной? Яна агледзела яго з сумессю трывогі і турботы. На ім была тая ж адзенне, у якой яна бачыла яго ў мінулы раз, і, здавалася, ён не спаў.
  
  Што было ў яго вачах, што дало ёй дазвол давяраць яму? Ўхапіцца за любы палавіністае тлумачэнне і прыняць яго за праўду? Яго прыезд зняў яе трывогу да такой ступені, што нават калі апынецца, што яна памылялася на яго рахунак, усё нейкім чынам наладзіцца. Яна ведала, што на самай справе ён не мог прычыніць ёй шкоды, як жывёлы ведаюць, што намеры гаспадара не шкодныя. Таму яна слухала і выявіла, што ківае.
  
  'Мне цяпер нялёгка. Я хацеў убачыць цябе, таму пайшоў у кнігарню. Не схадзі з розуму. Дзяўчына там сказала мне, што ты сустракаешся тут з сябрамі, і я проста хацеў цябе ўбачыць. Прабач, гэта цяпер цябе напалохае. '
  
  'Не, проста – у мяне ніколі не было пераследніка. Ты спазніўся. Мне трэба вяртацца ў краму. 'Яна яшчэ раз пільна агледзела яго. 'О, дзеля Бога. Не хочаш прагуляцца са мной на станцыю?
  
  Яны зрэзалі шлях праз схаваны анклаў хіпстараў на вузкіх, зацененых вулачках ззаду Ватэрлоо. Пакуль яны ішлі, ён машынальна ўзяў яе за руку. 'Я не ўмею тлумачыцца, Спарроу. Я думаў пра тое, як мы пазнаёміліся. Памятаеш наш размова аб Бурэ? Цяпер яго голас быў мяккім, як дождж. 'Ты сказаў, што Праспэра хоча кантраляваць усё, але не можа, таму што людзі занадта бязладна. Ён стварае парадак з хаосу. Ён будуе свой уласны свет.
  
  'Але, нягледзячы на ўсю велізарную магічную сілу і веды Праспэра, адзінае, чаго ён навучыўся, - гэта кіраваць іншымі. Ён апантаны прагай помсты. Яна мацней прыціснулася да яго, адчуваючы яго цяпло. 'Гэта заўсёды была мая любімая п'еса. Што было б, калі б Праспэра не навучыўся дараваць? Калі б ён не зламаў свой кій і вырашыў давесці сваю помста да канца? З чым бы ён застаўся? Ні з чым.'
  
  Блэйк слаба кіўнуў. 'Востраў знішчыў бы яго. Ён застаўся б з акрываўленымі рукамі і без ўлады ні над кім. Ён палічыў за лепшае прабачэнне адплаты. Ён заслугоўваў справядлівасці.'
  
  Цікава, яны ўсё яшчэ кажуць аб Праспэра? 'Мне трэба цябе баяцца?' спытала яна, спыняючыся, каб паглядзець яму ў вочы.
  
  'Няма", - адказаў ён. 'Няма; іншыя павінны быць такімі, але вы не павінны'.
  
  На імгненне Спарроу здалося, што яна ослышалась. Час, здавалася, замарудзілася, але яна прапусціла заўвагу міма вушэй. 'Мне трэба паспець на цягнік,' сказала яна.
  
  'Тады ў іншы раз. Ён стаяў ля бакавога ўваходу на станцыю і глядзеў ёй услед. Калі яна азірнулася, ён усё яшчэ быў там.
  
  Жніўня глядзела, як сыходзяць двое іншых, і спрабавала здушыць гнеў, які ўздымаецца ў яе грудзях. Каму-то атрымалася пракрасціся ў яе дом і выламаць уваходныя дзверы яе суседкі, і ўсё, што змагла зрабіць паліцыя, гэта даслаць пару старых, каб яны пакапаліся ў яе рэчах. Роры паставіўся да ўсяго гэтага так, як быццам гэта быў жарт. Што тычыцца Спарроу, то яна альбо была прасцячкай, альбо што-то хавала. Чаму яна не атрымала тэкставае паведамленне, якое яны абодва атрымалі?
  
  На зваротным шляху ў свой офіс Жнівень патэлефанавала ў ахоўную кампанію, якой карысталася раней, і дамовілася, каб хто-небудзь зайшоў да яе пасля работы. Астатнія хавалі галовы ў пясок. Люк быў мёртвы, а яе сусед у бальніцы. Прыйшоў час нанесці ўдар першым.
  
  Яна дабралася да будынка ArcAngel building ў 7.15 вечара, і неўзабаве пасля гэтага слесар патэлефанаваў у яе дамафон. Ён быў на шляху дадому, калі яму патэлефанавалі, і сказаў, што, калі ён возьме яшчэ які-небудзь набор, то, магчыма, зможа што-небудзь для яе зрабіць.
  
  'Ведаеш самы просты спосаб пракрасціся ў чыю-небудзь кватэру?' спытаў ён яе пасля агляду дзверы. 'Усё, што табе трэба, гэта адвертка. Ты засовываешь востры канец у замочную свідравіну, вось так. Затым добранька стукніце па ручцы кулаком. Часта гэта прабівае замак наскрозь. Жорсткасць яго мімічных дзеянняў заспела яе знянацку. 'У вас мог бы быць французскі завалу, які ўсоўваецца ў пазу на падвойную даўжыню.
  
  Яна ведала, калі яе перапрадавалі. 'Думаю, я б аддаў перавагу пакуль замяніць звычайны замак'.
  
  'Як вам будзе заўгодна, але адкрыць адну з іх мог бы і дзіця.
  
  'Тады дай мне той, які не можа адкрыць дзіця, - сказала яна больш рэзка, чым плянавала.
  
  Ён замяніў замак, прымацаваў ланцужок да ўваходных дзвярэй і праверыў, што ўсе аконныя замкі ў добрым працоўным стане. Хоць яна дастала крэдытную карту, яна прапанавала заключыць здзелку, заплаціўшы яму наяўнымі, і ён пагадзіўся на льготны плацёж.
  
  Пакуль ён важдаўся з дзвярыма, ён патэлефанаваў свайму сыну, затым патлумачыў, што яму прыйдзецца праз некалькі хвілін з'ехаць, каб забраць яго. Калі ў яе ўзнікнуць якія-небудзь праблемы, ён можа вярнуцца.
  
  Супакоіўшыся, яна адкрыла бутэльку "Альбариньо", прыняла ванну і праверыла электронную пошту.
  
  Калі праз гадзіну яна ўвайшла ў гасціную, слесар ужо сышоў, дыван быў подметен і кватэра знаходзілася ў поўнай бяспецы. Важна было быць самадастатковым; калі ты пачнеш скардзіцца ў паліцыю, то ніколі нічога не даб'ешся.
  
  Мы былі проста пяццю незнаёмцамі, сказала яна сабе. Той ноччу нічога не адбылося, і нас нішто не звязвае.
  
  OceanofPDF.com
  21
  НОЧ
  
  Бліжэй да паўночы вестыбюль вакзала Кінгс-Крос ў чорна-шэрую палоску заставаўся амаль такім жа жвавым, як і днём. Некалькі італьянскіх студэнтаў, падобна, зладзілі пікнік пад навесам вакзала. Бяздомная дзяўчынка сядзела, паклаўшы рукі на калені, побач з доўгім кардонным пасланнем, тлумачальным яе абставіны. Ямайская сям'я, апранутая ў самаробныя царкоўныя ўборы, папярэджвала ўсіх, што грэшнікаў чакае пекла. Фаланга халасцякоў ў маленькіх серабрыстых сукенках, туфлях на басаножках і з заячымі вушкамі прамаршыравала міма, накіроўваючыся да свайго наступнага пункта прызначэння, як салдаты на апошнім дзяжурстве. Ўнутры станцыі турысты ўсё яшчэ тоўпіліся вакол каляскі з Гары Потэрам, якая першапачаткова была ўсталяваная там у жарт ахоўнікамі станцыі, а затым манетызаваць, калі з'явіліся чэргі. Якім бы суровым і подлым Лондан ні быў, ён умеў прымусіць усіх плаціць.
  
  Бары на Каледониан-роўд ўжо зачыняліся, але на вуліцы ўсё яшчэ было шмат людзей, якія пілі і смяяліся, як быццам знаходзіліся ў Ніцы або Севільі, а не стаялі на абсыпанай смеццем віктарыянскай маставой пад дробным праліўным дажджом.
  
  Наверсе, у офісах Аддзела па расследаванні асабліва цяжкіх злачынстваў, панавала змрочнае настрой. Рэйманд Ленд стаяў, назіраючы за кроплямі дажджу, што сцякаў па акна другога паверха, і выцягваў з рукавы дашчэнту прамоклую сурвэтку. Ён вільготна падзьмуў у яе.
  
  Лонгбрайт лёгенька паляпала яго па спіне. 'У Криппен была добрая жыццё, - сказала яна. - Будзе лепш, калі яна не будзе пакутаваць.
  
  'Яна член нашага падраздзялення. Два дні таму яна радасна церлася аб мае ногі і кашляла камякамі воўны на кухні. Ты забываеш, як хутка ўсё можа змяніцца. Лэнд шмыгнуў носам скрозь свежую папяровую сурвэтку.
  
  'Няўжо нам абавязкова праяўляць гэтую жудасную сентыментальнасць?' У далёкім канцы офіса сядзеў Брайант і распальваў люльку застрашвалага выгляду нажом для выкрыцця лістоў. 'Мы ангельцы. Абыякавасць у нас у крыві. У котак кароткая жыццё. Так яны караюць цябе за прыхільнасць да іх. Яна не магла доўжыцца вечна.'
  
  'Ты справіўся'. З зямлі зноў падзьмуў вецер.
  
  'Калі яна не выкараскаецца, мы дастанем цябе іншую", - сказаў Брайант. Ён махнуў нажом у кірунку Лэнд. 'Немагчыма выкарыстоўваць котак, яны проста працягваюць з'яўляцца. Хіба ў яе не было шмат кацянят?
  
  'Па твайму патрабаванні ім усім знайшлі новыя дамы,' абвінавачанага тонам сказаў Ленд. 'Я буду сумаваць па ёй. Яна склала мне кампанію ноччу.
  
  'Як і твая жонка, і яна таксама цябе кінула. Брайант глыбока зацягнуўся трубкай. Зацвярдзелы камячок тытуню са звонам адарваўся ад яго ляза і ўдарыў па гадзінах.
  
  Аперацыйны зала быў загрувашчаны, як дабрачынны магазін. Уся задняя сцяна была заваленая дакументамі, фотаздымкамі, раздрукоўкамі, статыстыкай, паказаннямі сведак і надрапаны тоўстым чырвоным фламастэрам пытаннямі Брайант, некаторыя з якіх былі незразумелыя. Банбери і Ренфилд пагадзіліся працаваць у ранішнюю змену. Пакуль астатнія шасцёра працавалі, Колін разносіў па крузе пластыкавы паднос з сосисочными рулецік. 'Магчыма, пік іх ужывання мінуў", - папярэдзіў ён. 'Я знайшоў іх.
  
  Рэйманд Ленд падняў куфлі і акінуў паднос падазроным позіркам. - Што ў іх? - спытаў я.
  
  'Мяса. Ты хочаш яго ці не?
  
  'Я вегетарыянка'.
  
  'З якіх гэта часоў?
  
  'З гэтага моманту.
  
  Начная змена зрабіла на Лэнд нечаканы эфект. З кожнай хвілінай ён рабіўся ўсё больш няшчасным. Адкінуўшыся на спінку крэсла і паступова закутываясь ў джэмпер, ён быў падобны на запаволеную здымку, які памірае пакаёвага расліны. 'Калі Лиэнн пайшла ад мяне, я думаў, што ўсё наладзіцца", - казаў ён усім, хто мог чуць. 'Зараз я жыву ў кватэры на цокальным паверсе, якая выглядае як газавая камера з канапай. Учора я знайшла дохлых мыш у сваім тостары. Паўсюль цвіль. Калі вы ў апошні раз бачылі цвіль? Мая ложак выглядае так, нібы яе прывезлі з дома састарэлых. Жанчына па суседстве вучыцца граць на акардэоне, а ў сабакі домаўладальніка дызентэрыя. Я пытаюся ў сябе, дзеля чаго ўсё гэта было. Хіба вы часам не пытаеце сябе пра гэта? Няма, вядома, няма.'
  
  'Рэйманд, ты стаміўся,' сказала Мэй, падымаючы вочы. 'Чаму б табе не пайсці дадому і крыху не адпачыць?
  
  'Я б аддаў перавагу застацца. Тут чысцей.
  
  'Мы разумеем,' нецярпліва адрэзаў Брайант. 'Вы нешчаслівыя. Мы ўсе нешчаслівыя. Чаго вы чакалі? Мы грамадзяне краіны, якая лічыць, што вечарынка ў Эбігейл - гэта камедыя. Ідзі дадому.'
  
  Камандзір падраздзялення на імгненне выглядаў так, нібы гатовы быў уступіць у бой, затым здаўся. 'Што ж, калі вы думаеце, што я не спатрэблюся.
  
  'Вядома, ты не зробіш гэтага. Брайант імгненна павесялеў. 'Свету, што адбываецца з інфармацыяй аб Джагане Чиме?
  
  Мангешкар адарвала погляд ад сцяны здымкаў галоў. Яе бліскучыя чорныя валасы былі сабраныя ззаду, адкрываючы маленькі сімвал, вытатуированный на патыліцы. 'Пазней мы сустракаемся з сувязным", - патлумачыла яна.
  
  Лэнд паглядзеў на гадзіннік. 'Праз колькі? Зараз сярэдзіна ночы.
  
  'Ён працуе бармэнам,' сказала Свету. 'Яго зьмена заканчваецца толькі ў трыццаць два.
  
  'Ўжо позна. Спадзяюся, гэта добрая праца.
  
  'У яго кантракт з мінімальнай зарплатай і нулявым рабочым днём. Так што няма, на самай справе гэта не вельмі добрая праца.
  
  'Усе такія крыўдлівы. 'Лэнд выцягнуў з кішэні паліто яшчэ адну прыгаршчу выкарыстаных сурвэтак. Ён ужо напалову засунуў руку ў рукаў, калі ўбачыў пакеты. 'Што гэта там, у калідоры? - спытаў я.
  
  'Гэта мае рэчы", - сказала Лонгбрайт, якая пераапранулася ў жоўты спартыўны касцюм. 'Кілімок для ёгі, мая скрынка з касметыкай і сее-якая адзенне'.
  
  'Ты нікуды не пераязджаеш.
  
  'Нам усім трэба размяцца.
  
  'Ты збіраешся праводзіць тут заняткі ёгай пасля таго, як я пайду? Навошта спыняцца на дасягнутым? Дастань сваю масажную дошку і эфірныя алею. Хто-небудзь можа ўзяць тэлефон?
  
  'Гэта мая маці,' сказала Свету, прыкрываючы трубку рукой. - Яна хоча ведаць, дзе я спынілася.
  
  'Скажы ёй тут,' сказаў Колін.
  
  'Я не хачу пачынаць хлусіць ёй. Я забуду, што ў мяне на галаве. Яна не з тых, з кім можна звязвацца.
  
  'Дык ты тут не застанешся?' спытала Лонгбрайт, прыпадняўшы брыво ў бок Бимсли.
  
  'Пачакайце,' сказаў Брайант, прыслухоўваючыся. 'Спытаеце ў яе, ці не ведае яна каго-небудзь, хто практыкуе тантрычны секс, не маглі б вы?
  
  'Што гэта?' Спытала Свету.
  
  'Гэта індуісцкая навука, якая прапануе спосабы пашырэння і вызвалення душы. Яе заўсёды параўноўвалі з чорнай магіяй. Мне прыйшло ў галаву, што забойца Дхрува Чимы, магчыма, зладзіў рытуал для сваёй ахвяры.'
  
  'Не втягивай ў гэта маю маці,' папярэдзіла Свету. 'Мне абавязкова пытацца яе?
  
  'Працягвай'.
  
  'Артур, я не магу прачытаць тое, што ты тут напісаў. Мэй пастукала па старонках.
  
  'Тут напісана "Хто такая Крысціна Прифти?" 'сказаў Брайант. 'Яе імя ўсплывае ў справаздачах Люка Дзікінсана'. Ён правёў фламастэрам па скрепленным старонках. 'Чатыры разы па сто пяцьдзесят фунтаў, кожныя тры тыдні. Асабістыя выплаты, значыць, не стаматалагічная дапамога. Як ты думаеш, нейкая паслуга?
  
  'Работніца сэкс-бізнэсу,' сказала Лонгбрайт, паварочваючы да яго экран наўтбука. 'Даволі сімпатычная. Жыве зусім побач. Джон, ты не ведаеш супрацоўніка службы грамадскай падтрымкі на Маркет-роўд?
  
  'Я магу патэлефанаваць ёй", - адказала Мэй.
  
  'Не,' гучна сказала Свету, прыбіраючы тэлефон у кішэню.
  
  'Прашу прабачэння? Брайант на імгненне адключыўся і цяпер быў страчаны.
  
  'Мая маці. Яна нічога не ведае аб акультызме. Цяпер яна збіраецца правесці свой вечар, гугл "тантрычны секс" і вырашыўшы, што я стаў сатаніст, і яна ўсе яшчэ хоча ведаць, дзе я спыніўся.'
  
  Мэй не слухала. 'Суседка, Жніўня Фрост. Што мы будзем рабіць у гэтай сітуацыі?
  
  Лонгбрайт отщипнула яшчэ адну булачку з сасіскамі. 'Яна не хоча, каб мы ставілі кампутар у калідоры, таму я патэлефанавала ў Ислингтон, каб пераканацца, што хто-небудзь будзе ўсю ноч ля галоўнага ўваходу ў будынак. Я звяжуся з констеблем.
  
  Брайант паказаў аднолькавыя ручкі. 'Ты чаго-небудзь дамогся з імі?
  
  'Ўсё яшчэ працую над гэтым,' сказаў Колін. 'У звароце тысячы падобных дызайнаў.
  
  Брайант прымацаваў зроблены ім накід сімвала. 'Я ўпэўнены, што бачыў гэтую чортаву штуку раней'. Ён пастукаў тронкам трубкі па носе карабля. 'Мне патрэбна кніга.
  
  'Артур, не зьнікай проста так у сваёй бібліятэцы", - сказала Мэй, але было занадта позна; самы старэйшы дэтэктыў аддзела ужо накіроўваўся ў свой пакой, каб знайсці запалкі і ўладкавацца ў крэсле з некалькімі мудрагелістымі тамамі.
  
  Свету ўзяла Коліна з сабой у якасці прыкрыцця. Бар "Кармэн" размяшчаўся ў лабірынце свежевымощенных вулачак за галоўнай дарогай, якая вядзе да вакзала Кінгс-Крос. Тут усё яшчэ было поўна наведвальнікаў, большасць з якіх туліліся пад квадратнымі парусиновыми парасонамі, як прячущиеся качкі.
  
  У Джэя Сэвідж быў касавокі погляд широкоплечего хлопца з Іст-Энда, і ён выглядаў недарэчна ў бары, якім у асноўным карысталіся студэнты і офісныя работнікі. Апрануты ў занадта вялікая колькасць за ўсё, ад Burberry да North Face, ён загнуў казырок сваёй бейсболкі Superdry, паклаўшы яе на ноч у кававую кружку, і курыў, заціснуўшы цыгарэту ў руцэ. Ён сачыў за кліентамі, ацэньваючы пагрозы і магчымасці, і выглядаў настолькі годна, што ніхто ніколі не мог уявіць яго афіцэрам пад прыкрыццём.
  
  'Як справы з кактэйлямі, Джэй?' спытала Свету.
  
  Сэвідж стукнулі кулаком у складаным жэсце пазнавання і засмяялася. 'Кіньце мяне, я поўны прафан у миксологии. Яны прымушаюць мяне смажыць гарніры да джыну на паяльной лямпе. Мінулай ноччу я падпаліла фіранкі.'
  
  'Вы знайшлі нам якую-небудзь інфармацыю аб Дхруве Чиме?
  
  'Сям'я чыстая, але ў старэйшага брата даволі смутныя інтарэсы'.
  
  'Якога роду інтарэсы? - спытаў я.
  
  Джэй злосна паглядзеў з-пад кепкі. 'Перавозіць рэчы. Я не ведаю, наколькі глыбока ён ўграз, але яго сям'я ў гэтым замешаная, і грошы пераходзяць з рук у рукі. Хлопцы купляюць сабе шмат бразготак.'
  
  'Мы гаворым аб перамяшчэнні наркотыкаў, грошай, людзей, аб чым?' - спытаў Колін.
  
  'Прыляпіце гэта. 'Ён нахіліўся бліжэй. 'Артэфакты.
  
  'Якога роду артэфакты?
  
  'Яны паступаюць з прыватных сховішчаў і свабодных партоў ў такіх месцах, як Казахстан, затым трапляюць да прыватным калекцыянерам па ўсім свеце. Некаторыя з іх праходзяць праз Вялікабрытанію для атрымання падробленых дакументаў. У прыяцеляў Джагай Чимы ёсць кампанія, якая, падобна, можа быць у гэтым замешаная. Кажуць, яны проста пасварыліся адзін з адным. Джагай нейкім чынам там прысутнічае, на другасным узроўні.'
  
  'Да вас дайшлі якія-небудзь чуткі пра вечар мінулай суботы?' спытаў Колін. 'Што-небудзь аб малодшым браце?
  
  Сэвідж кінуў недакурак і затаптаў яго. 'Проста выпадковыя перашкоды. Ты ведаеш, што ён быў за рулём таксі Джагай.
  
  'Мы з гэтым справіліся'.
  
  'Людзі кажуць, што маленькі Дхрув прыняў удар на сябе з-за выкрутлівы Джагай. Памылковая асобу.
  
  'Дык ты думаеш, Джагай ведае больш, чым кажа нам?' спытала Свету.
  
  'Ён ведае, як трымаць рот на замку.
  
  - Як ты думаеш, што адбылося?
  
  Сэвідж нацягнуў кепку ніжэй, калі міма прайшла жанчына, якую ён даведаўся па бару. 'Я думаю, каго-то нанялі, каб перадаць прыяцелям Джагай сур'ёзнае паведамленне, і яны пераблыталі драты, па памылцы ударыўшы брата'.
  
  'Ёсць яшчэ хто-небудзь, з кім нам варта пагаварыць? - Спытаў Колін.
  
  'Дхрув Чыма трымаўся асабняком. Ён быў улюбёнцам сям'і, малодшым сынам, падоўгу працаваў у краме, сачыў за чысцінёй'.
  
  'А што наконт Люка Дзікінсана?
  
  'Гэта не мая тэрыторыя, браценік. У Метрапалітэн-цэнтра ёсць пара чалавек на Квадратную мілю для такіх спраў.
  
  Яны заварушыліся, калі супрацоўнікі бара выйшлі і пачалі расстаўляць крэслы. 'Справядліва, - сказаў Колін. 'Ты можаш пратрымацца на гэтым некалькі дзён?
  
  'Так, калі твой бос перакінецца парай слоў з маім босам.
  
  'Ты ўсё яшчэ працуеш на Дарэна Лінка?
  
  'Тэхнічна я частка яго падраздзялення. Ён думае, што бар кіруе службай нелегальнай іміграцыі, і нам было б нядрэнна прыцягнуць іх да іншай справе, якое мы рыхтуем, так што я пабуду тут некаторы час '.
  
  Колін і Свету сабраліся сыходзіць, але Сэвідж паклікаў іх. 'Ёсць яшчэ сёе-тое. Прыяцелі Джагай. Адзін з іх балбатаў аб пасылцы, якая павінна была прайсці праз пральню ў мінулым месяцы. Частка яе знікла. Магчыма, гэтага было дастаткова, каб забіць яго брата.'
  
  'Дзякуй,' сказаў Колін. 'Дарэчы, добры акцэнт. Я б прыняў цябе за хлопца з Дагенхэма.
  
  'Я заўсёды быў трохі імітатарам", - сказаў Сэвідж. 'Я магу назваць гэта ESL, LME або RP'. Калі Свету выглядала збянтэжанай, ён патлумачыў. 'Англійская як другі мова, лонданскі мультыкультурны англійская або Агульнапрынятае вымаўленне'.
  
  'Ніколі б не падумаў, што ты з Будапешта. Вельмі крута. Табе што-небудзь трэба?
  
  'Szilvás gombóc,' said Savage. 'Клёцкі са злівамі. Дома мы абсмажваем іх у паніровачных сухарах. Я нідзе не магу дастаць іх тут.'
  
  'Не ўпэўнены, што мы зможам што-то з гэтым зрабіць, але я поспрашиваю вакол,' сказаў Колін. 'Заставайцеся на сувязі. Пара накіравалася ў заліты дажджом завулак.
  
  OceanofPDF.com
  22
  ГУЛЕЦ
  
  Артур Брайант закрыў кнігу ў сінім скураным пераплёце і вярнуў яе на паліцу за сваім крэслам. Ліцейныя заводы Нідэрландаў ніколі не збіраліся яму моцна дапамагаць. Ён вывучыў карэньчыкі астатніх кніг у сваёй стосе. Папулярная гісторыя грэцкіх марскіх водарасцяў, Ілюстраваны каталог старадаўняй калючага дроту, Віктарыянскі скрыначкі для лыжак, тым III і біяграфія Нэлі Гвінеі пад назвай "Апельсіны - адзіныя садавіна", ні адзін з якіх зараз не быў асабліва карысны. Ён быў упэўнены, што бачыў гэты сімвал у адным з гэтых тамоў.
  
  старонка 127Ён прысунуў да сабе наступную чарку і зняў верхнюю кнігу, "Брытанскія ваенна-марскія камандзіры семнаццатага стагоддзя" Фліка. На ён выявіў гравіроўку з выявай чатырох караблёў: Association, Eagle, Romney і HMS Firebrand.
  
  Брайант дастаў адну з ручак і паднёс малюнак на малюнку караблёў. Ён быў ідэнтычны Ромні. На наступнай старонцы быў партрэт адмірала ў нероском парыку. Тэкст абвяшчаў: 'Сэр Клаудсли Шовелл прайшоў шлях у шэрагах Каралеўскага ваенна-марскога флоту ад юнгі да галоўнакамандуючага і адмірала флоту, змагаючыся з піратамі і ворагамі караля Карла II, пакуль яго злапомныя караблі не разбіліся аб скалы выспаў Сілы'.
  
  Ён чытаў далей. Сэра Клаудсли Шовелла, які страціў сваё жыццё і ўсе свае караблі ў адной з найвялікшых марскіх катастроф у гісторыі Вялікабрытаніі, ушанавалі ў публічным доме. На абароце была манахромны фатаграфія, зробленая ноччу. Адмірал вісеў на шыльдзе паба. The Ship & Shovell, WC2, адзіны паб ў Лондане, падзелены на дзве паловы.
  
  Запэцканы нікацінам паказальны палец Брайант прабегся пад прапановамі. Катастрофа спарадзіла ўласную міфалогію. Адна гісторыя тычылася матроса з флагманскага карабля, які спрабаваў папярэдзіць адмірала аб тым, што яго флот збіўся з курсу, але быў павешаны на рее за падбухторванне да мецяжу. У выніку было сказана, што на магіле Шовелла ніколі не зможа вырасці трава.
  
  Хадзілі і іншыя мудрагелістыя гісторыі: аб тым, што Шовелл быў яшчэ жывы, калі дасягнуў берага Сілы ў Портеллик-Коув, але быў забіты жанчынай з-за свайго неацэннага смарагдавага кольцы, і што жанчына, якая выкрала яго, прызналася ў гэтым на смяротным ложы трыццаць гадоў праз. Праз два з паловай стагоддзя скарбы зніклага флоту былі выратаваны і прададзеныя на аўкцыёне Sotheby's. Цяпер ацалеў толькі паб разам з лагатыпам адміральскія флагмана і надпісам пра год яго заняпаду - 1707.
  
  Брайант звярнуўся да больш жартаўлівай кнізе, у мяне вялікая: "Даведнік знаўцы лонданскіх выпівак".
  
  На верхнім паверсе большай паловы паба знаходзіўся прыватны клуб для тых, хто быў звязаны з катастрофай, пазней зарэзерваваны для выключнага выкарыстання ваенна-марскімі афіцэрамі, які ў рэшце рэшт ператварыўся ў кактэйль-бар з ліцэнзіяй на чатыры раніцы. Назвы апошніх двух з чатырох караблёў, патанулых пад камандаваннем Шовелла, былі пазначаны на рэкламных матэрыялах бара разам з ручкамі, якія былі знойдзеныя ў Дзікінсана і Фроста.
  
  "Цяпер мы да чаго-то набліжаемся", падумаў Брайант. Я магу быць там і назад за гадзіну.
  
  Ідэя аб тым, што на вуліцах Лондана ўсё яшчэ ёсць прастытуткі, здавалася анахранізмам у эпоху онлайн-сувязяў, але ў неасветленых закутках былі ачагі начной актыўнасці. Сямейныя мужчыны асцерагаліся пакідаць электронныя сляды.
  
  У Далстоне, Баркинге, Дагенхеме, Финсбери-парку, на Эджвер-роўд і Паддингтоне якія працуюць дзяўчаты хаваліся на ўвазе ва ўсіх пасля наступлення цемры. У Бейсуотере іх было так шмат, што кітайцы, кантраляваўшыя лонданскую гандаль крышталічным метамфетамином, прыдумалі мянушку для наркотыку больш нізкага якасці, які яны імпартавалі ў Вялікабрытанію: 'Бейсуотер Бейсик'. Наркотыкі апанавалі вулічны рынак. Большасць дзяўчат працавалі на верхаводаў банд, але тыя, хто быў вольны ў выбары жыцця, ўсталёўвалі асобы ў Інтэрнэце. Тыя, што звонку, былі там толькі таму, што ім тэрмінова патрэбныя былі наяўныя; навошта яшчэ каму-то стаяць усю ноч пад зімовым дажджом на глухіх ўскраінах дзяржаўнага жылога комплексу?
  
  У Джона Мэя быў спіс лонданскіх вуліц, якія ён ненавідзеў, і Маркет-стрыт была амаль першай. Не такі пагардліва-пачварны, як Олд-стрыт Карусель, і не такі прэсна-сумны, як Кенсінгтон-Хай-стрыт, ён існаваў у абмежаванай ландшафце, які даўным-даўно замяніў гандаль быдлам подлымі апетытамі; наркагандляроў нарэшце-то прыбралі з тратуараў, але прастытуткі выжылі дзякуючы Нары Харон. Яна змагалася за іх, і гэта было добра, але часам Мэй задавалася пытаннем, як далёка яна гатовая зайсці, каб абараніць іх.
  
  Быў час, калі дзяўчаты з Маркет-стрыт былі моцнымі, як кракадзілы, але яны ўжо не былі такімі маладымі. У адным канцы вуліцы парачка з іх драмала на кухонных крэслах. Вось чаму яны стараліся весці свае справы ў прыпаркаваных машынах; яны з нецярпеннем чакалі размінкі і вячорак. Некаторыя ўсё яшчэ памяталі дэтэктываў КПЮ па старых часах на Морнингтон-Кресент, калі кантроль за норавамі уваходзіў у кампетэнцыю мясцовага КПЮ.
  
  Нара Харон працавала кіруючай будынкам бардэля ў Соха, калі ёй было дваццаць шэсць. Цяпер яна кіравала онлайн-атэлье па пашыве касцюмаў для косплея і працавала трыццаць гадзін у тыдзень супрацоўнікам службы грамадскай падтрымкі, падтрымліваючы сувязь з Ангельскай калектывам прастытутак па забеспячэнню правоў сэкс-работнікаў. Джон Мэй пасябраваў з ёй, таму што дзяўчынкі былі ў яе палаце, і яму часам удавалася дапамагчы ёй абараніць іх ад дамаганняў. Тое, як іх дружба перарасла ў нешта большае, бянтэжыла яго. Ён ведаў, што не павінен быў дапусціць, каб гэта адбылося, але гэта адбылося. Яны правялі разам некалькі начэй, але цяпер іх адносіны пераходзілі на невядомую тэрыторыю.
  
  Падышоўшы да яго, Нара прывітальна падняла руку. Яна выглядала як бізнес-менеджэр, які вярнуўся з начной прагулкі: гладкія чорныя валасы сабраны ў пучок па-над паднятага каўняра элегантнага зялёнага паліто ваўнянага. Яна была занадта элегантна апранутая для гэтага раёна. Вулічны ліхтар над ёй адкідаў асляпляльную белізну на голую траву і цагляную сцяну. Яны маглі сустракацца на тэатральнай пляцоўцы.
  
  'Я не чакала твайго званка. Яе голас заўсёды здзіўляў Мэй. Яе голас гучаў няправільна, занадта вытанчана.
  
  Ён пацалаваў яе ў шчаку. 'Для чалавека з двума працамі ты заўсёды прымудраешся выглядаць такі... Ён паказаў на яе, не ў сілах прыдумаць нічога прыдатнага.
  
  'У мяне заўсёды ўсё было ў пары, Джон. Я Блізняты, у мяне было два мужа, двое дзяцей, дзве працы. Як Джэніс?
  
  'З ёй усё ў парадку.
  
  'Ты ніколі не казаў мне, што раней яна была гаспадыняй начнога клуба. Адна з дзяўчат згадала пра гэта.
  
  'Так, у Соха. Яна любіла сваю працу, але кліенты, як правіла, праводзілі яе да хаты. Яна да гэтага часу захоўвае ў сумачцы цаглінка для дома як памяць аб тых днях.
  
  'Як яна трапіла ў паліцыю? Роўнае дыханне Норы сгустилось і знікла. Яна заўсёды была спакойна.
  
  'Мяркую, гэта было непазбежна", - адказала Мэй. 'Мы з Артурам працавалі з яе маці. Калі Джэніс сышла з клуба, яна перайшла ў аддзел нораваў'.
  
  Нара павяла іх праз куток падстрыжанай травы, такі глянцава-зялёнай, што гэта магло быць газоннае пакрыццё. 'Твайму партнёру ўдалося сёння каго-небудзь парушыць?
  
  'Наколькі мне вядома, няма.
  
  'Я табе казаў? Калі я сутыкнуўся з ім у апошні раз, у яго ў руках была трехфутовая піка.
  
  'Дзіда? - перапытаў я.
  
  'Не, рыбу. Фаршаванай, я мяркую. Ён спрабаваў злавіць таксі каля плавальных ваннаў. Ты ж ведаеш, я яму не падабаюся.
  
  'Чаму ты так кажаш?
  
  'Калі такому чалавеку, як містэр Брайант, хто-то не падабаецца, трэба быць сляпым, каб не заўважыць. Табе пашанцавала. Крысціна з'явілася адразу пасля твайго званка. Вы не патлумачылі, што яна павінна была зрабіць.'
  
  'Спадзяюся, нічога дрэннага. Адзін з яе кліентаў мёртвы.
  
  'Яна добрая дзяўчына, трымае сябе ў руках, працуе толькі тады, калі ў яе не хапае грошай у канцы месяца. Вы ведаеце, што я павінен падрабязна апісваць усе, што тут адбываецца, таму я быў бы ўдзячны, калі б вы не згадвалі маё імя ў любым справаздачы, які вы мажлівасць самой пра яе.'
  
  Тры дзяўчыны чакалі на тратуары ззаду спартыўнага цэнтра, там, дзе сканчалася грамадская тэрыторыя і пачыналіся прыватныя сады. Крысціна Прифти была стройнай, хлапечай, з дымчатымі вачыма, з бялявай стрыжкай "піксі" і вельмі пунсовымі вуснамі. Яна сядзела на садовай агароджы ў чырвоных калготках і пухнатым ружовым кардигане Top Shop, які яна перарабіла, адарваўшы палову гузікаў. Яна масажавалі пальцы правай нагі. Дзесьці забрахаў сабака, пакінуты без адказу кліч, які хутка змоўк.
  
  Яна паглядзела на іх. 'Я б аддала перавагу красоўкі, але на абцасах у мяне атрымліваецца больш працы'. У яе была отрывистая гаворка чалавека, выучившего англійская ў Цэнтральнай Еўропе.
  
  'У цябе скончыліся наяўныя? - Спытала Нара, вывучаючы дзяўчыну. Пад макіяжам Крысціна была бледнай і стомленай. Гэта быў погляд, які яна бачыла занадта часта. Некаторыя дзяўчыны зношваліся, бляднеючы ўсё больш з кожным разам, калі яна бачыла іх, пакуль святло не знікаў з іх вачэй.
  
  'Гэта ў мяне скончыліся месцы, дзе іх можна схаваць. 'Яна сунула нагу назад у туфель і порылась ў сумачцы ў пошуках цыгарэт. 'Ён забірае ў мяне ўсё.
  
  Мэй і Харон селі на сцяну побач з дзяўчынай. Крысціна з асцярогай паглядзела на Мэй. 'Я здзіўленая, што ты зноў тут сёння ўвечары,' сказала Нара. 'Я думаў, ты сокращаешь свой працоўны дзень.
  
  Крысціна кінула на яе горкі погляд. 'Ты ж ведаеш, што я не магу пераехаць праз Інтэрнэт, не дамовіўшыся з гатэлем, а ў мяне не хапае грошай, каб аплаціць першапачатковы ўзнос. Большасць гатэляў, якія здаюць пакоі дзяўчатам, пагадзіліся б на гэта толькі ў тым выпадку, калі б яны зрабілі рабаўніцкія дэпазіты. 'Але, я думаю, справы ідуць дрэнна. Ні ў каго няма грошай пасля Каляд. Усе хочуць заключыць здзелку. Яна знайшла свае цыгарэты і прапанаваў іх усім. Мэй паківаў галавой. 'Ніякіх заган? Цябе ідзе. Яна прыкурыла сваю і выдыхнула ў начны паветра. 'Я ўсё яшчэ спрабую завесці дзіцяці, і Нацыянальная служба аховы здароўя не можа дапамагчы. Мне трэба пяць тысяч на лячэнне, так што да таго часу я буду працягваць.
  
  'Ты магла б адправіць свайго хлопца на працу,' прапанавала Нара.
  
  'Паспрабуй сказаць яму гэта. 'Яна павярнулася да Мэй. 'Я не хачу знаходзіцца ў гэтым месцы. Да нас трапляюць толькі тыя, хто не хоча выходзіць у Інтэрнэт, каб іх жонкі не даведаліся.
  
  'Вы сустракаліся з хлопцам па імі Люк Дзікінсан, гэта праўда?
  
  'Ты хочаш, каб я пагаварыў пра яго?
  
  'Гэта дапамагло б'.
  
  'Гэта чаго-небудзь варта? - спытаў я.
  
  'Ты маеш на ўвазе грошы? Няма.
  
  Яна паціснула плячыма. Паспрабаваць варта было. 'Я думаю, Люк добры чалавек. Пад усім гэтым хаваецца.
  
  'Колькі разоў вы яго бачылі?
  
  'Шэсць ці сем, я не ведаю. Яна адмахнулася ад дыму. Калі дым разышоўся, ён на імгненне ўбачыў яе маладой жанчынай, яшчэ да таго, як усё гэта пачалося. Гэта змякчыла яго сэрца.
  
  'Гэта быў чыста дзелавой размова?
  
  'Вядома, проста бізнес. Я трымаюся ад іх на адлегласці. 'Яна кіўнула ў бок кормнае мужчыны ў спартыўных штанах і куртцы з капюшонам, які спрабуе дамовіцца з адчайна выглядае дзяўчынай, якая сядзіць на спінцы лаўкі.
  
  'Ён калі-небудзь расказваў пра сябе?
  
  'Увесь час, у асноўным, лухта сабачая. Балбоча, балбоча, рыпае зубамі, разумееш? Занадта шмат усяго гэтага. 'Яна пастукала сябе па носе. 'Кожны раз, калі ён тэлефануе мне, я іду туды'.
  
  'Да яго на кватэру?
  
  'Так, да яго на кватэру. Ты думаеш, я толькі тут працую? Гэта подласць. Я раблю гэта толькі тады, калі вымушана. Крысціна выпусціла яшчэ цыгарэту ў начны паветра. 'Ён распавядае аб сваёй працы, сваіх сяброў, спрабуючы вырабіць на мяне ўражанне. Я пытаюся, тады чаму ты сустракаешся з дзяўчынай, за якую павінен плаціць? Ведаеш, што ён кажа? "Так прасцей, таму мне не трэба думаць пра жанчын". Для яго я павінна выглядаць дорага. У мяне ёсць блакітнае з золатам сукенка ад Шанэль, вельмі прыгожае. Не арыгінал, але добрая копія. Кітайская. Яна зацягнулася цыгарэтай так, нібы гэта была апошняя цыгарэта, якую яна калі-небудзь бачыла.
  
  'Крысціна, баюся, Люк Дзікінсан мёртвы.
  
  Ўдар і імгненне лыпання. Затым да яе вярнулася самавалоданне. 'Магчыма, гэта не такі ўжо сюрпрыз.
  
  'Чаму б і не?
  
  'А' Яна пахітала галавой. 'Ты бачыш, гэтыя хлопчыкі так шмат працуюць, жывуць так хутка – яны ўсё выдаткавалі. Яны нешчаслівыя. Ён кажа мне, што не можа заснуць з-за дрэнных падзей, якія адбыліся ў яго жыцці.'
  
  - Якога роду дрэнныя рэчы? - спытаў я.
  
  'Не ведаю. Што-то вельмі даўняе. Яна пстрычкай адкінула цыгарэту. 'Я думаю, у яго непрыемнасці. Ён пайшоў куды-то з сябрамі, і здарылася што-то дрэннае.
  
  'Ён называў вам імёны гэтых сяброў?
  
  Яна паправіла сябе. 'Не сябры, а людзі, ён кажа, што людзі, якіх ён ніколі раней не сустракаў. Гэта ўсё, што ён мне кажа. Мне шкада яго. І мяне таксама шкада. Знікла добрая праца.'
  
  'Больш ён вам ні пра што не расказваў?
  
  Крысьціна вывучала яго падведзенымі вачыма. - Мужчыны не хочуць гаварыць адкрыта. Мы не іх маці.
  
  'Ён не згадваў аб сваёй працы, аб калегах?
  
  'Не, няма. Мы казалі толькі аб клубах, куды ён ходзіць павесяліцца, і аб пабах, якія яму падабаюцца ў Вэст-Эндзе, таму што ён збіраўся туды аднойчы ўвечары пасля сустрэчы са мной, а яму падабаецца напівацца. Ён кажа мне гэта. Пачакай. 'Яна падняла пазногаць, пакрыты чорным лакам. 'Пачакай, пачакай. Божа мой. Я памятаю сёе-тое вельмі дрэннае. Ён сказаў мне адну рэч. Ён бачыў, як памёр яго бацька. Калі ён быў маленькім хлопчыкам.'
  
  'Што здарылася? - спытаў я.
  
  Крысціна скорчила грымасу. 'Адкуль мне ведаць?
  
  'Навошта ён табе гэта сказаў?
  
  'Ён быў вельмі– як вы кажаце, "расталым". Гэта такое слова? Ён сказаў мне: "Крысціна, я зламаны", і я спытала, як гэта адбылося, і ён адказаў: "Я бачыў, як памёр мой бацька". Так яно і ёсць. Людзі ўтойлівы. Яны займаюцца з табой сэксам, але застаюцца сам-насам. Ты паліцэйскі, ты павінен разабрацца з гэтым. Я павінен працаваць. '
  
  Мэй падзякавала яе і выйшла з Норай, накіроўваючыся да галоўнай дарозе. Ён азірнуўся на Крысціну, сілуэт якой вырисовывался на фоне вулічнага ліхтара, у позе любой мадэлі з подыўма.
  
  'Не маглі б вы аказаць мне паслугу?' папрасіў ён. 'Трымайцеся Бліжэй да гэтай дзяўчыне і паглядзіце, ці зможаце вы выцягнуць з яе што-небудзь яшчэ. Яна можа сказаць вам што-небудзь, чаго не сказала б мне'.
  
  Пакуль яны ішлі, Нара ўзяла яго пад руку. 'Джон, ты ведаеш, колькі я цябе абавязаная. Я пагавару з ёй. Яна праверыла свой тэлефон. 'У цябе ёсць час выпіць кавы?
  
  Ён узяў яе руку і пацалаваў. 'Мне трэба вяртацца.
  
  'Тады ў суботу. Як-небудзь павячэраем.
  
  'Я паспрабую, Нара. Справа на першым месцы.
  
  Сыходзячы, Мэй, не задумваючыся, занёс дамоўленасць ў свой электронны штодзённік. У той жа вечар ён пагадзіўся сустрэцца з Блейз Картэр, пажарным, з якім ён часам сустракаўся, калі іх змены супадалі. Вяртаючыся ў аддзел, ён пракручваў у галаве кожны этап расследавання і спрабаваў прадставіць спосабы выхаду з тупікоў, але нічога не прыходзіла ў галаву.
  
  Пагавары са сваім партнёрам, сказаў ён сабе, пад'язджаючы да Кінгс-Крос. Вы - каманда. Ён прыводзіць у шаленства, але разам вам лепш працаваць. Але нават калі ў яго ўзнікла гэтая думка, ён ведаў, што растлумачыць наконт Норы будзе немагчыма.
  
  Былі некаторыя рэчы, аб якіх ён нікому не мог расказаць.
  
  OceanofPDF.com
  23
  САКРЭТ
  
  Было ўжо за поўнач, калі Артур Брайант дабраўся да Стрэнда і прайшоў па шырокаму нізкаму цаглянага тунэлі, які вядзе да крамы "Карабель і рыдлёўка".
  
  Малінавыя люстраныя адлюстравання паба глядзелі адзін на аднаго на схіле Крейвена-Пасаж, за пралётамі вузкіх прыступак, якія вядуць ўніз з Стрэнда. Адзін паб, падзелены на дзве паловы. Ён бываў там некалькі разоў раней; Клуб фобій праводзіў свае штомесячныя сеансы тэрапіі наверсе, пакуль хто-то не страціў тарантула.
  
  У гэты позні час была адкрыта толькі левая частка паба. На першым паверсе не было выпівак, але зверху даносіўся хрыплы смех. Адзіная дзверы была зачынена, таму ён патэлефанаваў і пачуў пстрычка адкрываецца замка. Прайшоўшы ўнутр скрозь зморшчыны чырвоных аксамітных фіранак, ён перасёк пусты бар.
  
  'Я б хацеў паглядзець на таго, хто кіруе клубам,' сказаў ён бармэну, кладучы сваю паліраваную кій з акацыі на стойку з медным булавешкай.
  
  'Гэтага не здарыцца, прыяцель, - сказаў хлопец, не адрываючыся ад тэлефона.
  
  'Гэта адбудзецца, калі вы не хочаце, каб вас зачынілі'.
  
  Цяпер ён падняў галаву, і яму відавочна не спадабалася тое, што ён убачыў. 'Мы нічога не зрабілі.
  
  'Гэта падвойнае адмоўнае заключэнне, і мне не трэба, каб вы нічога не рабілі, каб што-то знайсці. Ён кінуў пасведчанне на стойку. - Дзе ён? - спытаў я.
  
  Хлопец паказаў наверх.
  
  'Дзякуй. Вам варта выкарыстоўваць Клирасил пры гэтай сыпы. Брайант падняўся па вузкім корабельному трапе на шум весялосці і прайшоў па цьмяна асветленым калідоры да дзвярэй.
  
  У шчыліны дзвярэй здалося твар. Цяжка было ўявіць сабе чалавека, выглядевшего больш распушчанымі і нездаровым, чым спатнелы джэнтльмен у чорным шаўковым камізэльцы, які павольна паўстаў перад ім. У яго быў колер асобы пажылога палтуса, і ён, відавочна, перажыў сардэчны прыступ пасля трох чарак.
  
  'Баюся, гэта прыватны клуб для членаў клуба", - патлумачыў ён, не здолеўшы зачыніць дзверы перад кіем Брайант.
  
  'Тады вам лепш прыдумаць самы хуткі спосаб зарэгістраваць мяне, пакуль я правяраю вашыя пратэрмінаваныя правы. Брайант паказаў сваё рыззё пасведчанне асобы паліцэйскага. 'Гэта валодае чароўнай сілай адключаць ваш святло, вашы помпы і ваш крыніца даходу'.
  
  'Паліцыя, так? Мы не хочам непрыемнасцяў. Вам лепш увайсці. 'Ён адпусціў дзверы.
  
  Брайант агледзеўся па баках. Доўгі зала быў абстаўлены звычайнымі атрыбутамі віктарыянскага паба, уключаючы чырвоныя аксамітныя канапы і залатыя кандэлябры, але ў далёкім канцы знаходзілася невялікая занавешенная сцэна з рампы. Пасярод яго стаяў адкрыты труну на пары драўляных казёл. Як мяркуецца, унутры быў труп, таму што Брайант мог бачыць, што на ім былі чорныя чаравікі. Гэтую дэталь было цяжка не заўважыць, паколькі боты былі даўжынёй у два з паловай фута і завостранымі вертыкальна.
  
  'Вы домаўладальнік? - Спытаў Брайант.
  
  'Я Клеменс Гилпин, прэзідэнт. Што я магу для вас зрабіць?
  
  Брайант прыжмурыў адно вока. 'Чым ты тут займаешся?
  
  'Гэта эстрадныя грамадства Цівалі", - сказаў Гилпин. Ён паказаў на лэдзі і джэнтльменаў ў зале, большасць з якіх былі апранутыя ў вячэрнія касцюмы позняй віктарыянскай эпохі з кароткімі фрызурамі. 'Мы прысвячаем сябе мастацтву выканання ў папулярным мюзік-холе. Вы хочаце стаць удзельнікам? Гэта ўсяго толькі пяць фунтаў'.
  
  'Не, дзякуй. П'янае выкананне маім старым песні "Не купляй морапрадукты, мама, тата вернецца дадому з крабамі" пакінула на мне глыбокі шнар. Чаму на вашай сцэне стаіць труну?'
  
  'Сёння раніцай памёр адзін з нашых найстарэйшых членаў, містэр Пикрофт. Гэта яго памінкі'.
  
  'Гэта законна? - спытаў я.
  
  'Сэр, калі-то гэта было зусім звычайнай справай.
  
  Брайант надзеў акуляры і ўважліва агледзеўся. 'Як і выстаўленне злачынцаў да ганебнага слупа і закід іх здохлымі коткамі. Што ў яго з нагамі?
  
  'Містэр Пикрофт быў джэнтльменам... э-э... абмежаванага росту.
  
  'У вас тут мёртвы карлік? Пачакайце хвілінку. Па твары Брайант ўсмешка распаўзлася. 'Ён быў полидактилем?
  
  Гилпин ззяў ад захаплення. 'Вы пераўзышлі ўсе чаканні, сэр! Ён не быў, але яго герой быў. Тэхнічна, Малы Тич быў не карлікам, а карлицей. Ён стаў тостам ўсёй Еўропы.'
  
  'І ён нарадзіўся з шасцю пальцамі на кожнай руцэ і шасцю пальцамі на кожнай назе. Можна паглядзець?
  
  'Вядома. Гилпин накіраваўся да сцэны. - Звычайна на нашых штомесячных сходах ўладкоўваецца тэатральнае прадстаўленне, але мы вырашылі адмовіцца ад сённяшняга з павагі да містэру Пикрофту. Вы можаце зразумець маё нежаданне пускаць вас.
  
  Брайант ўспомніў, што бачыў відэазапіс акрабатычнага нумары Літл Тича ў мюзік-холе, у якім ён балансаваў на пары моцна расьцягнутыя чаравік. На трупе ў труне быў белы шаўковы цыліндр і смокінг ў тон, чырвоны гальштук-матылёк і баа з пёраў. Астатнія ўдзельнікі прокрались наперад, задаволеныя тым, што паліцэйскі сярод іх быў вялікім прыхільнікам.
  
  'Гэтыя боты належалі самому Малому Тичу?' спытаў Брайант, захапляючыся імі.
  
  'На жаль, арыгіналы знаходзяцца ў Музеі Вікторыі і Альберта, але містэр Пикрофт замовіў ўласную ідэнтычную пару і пажадаў, каб яго пахавалі разам з імі. Я асабіста апранаў яго. Гилпин схіліў галаву набок, любуючыся працай сваіх рук. 'Я думаю, ён быў бы задаволены, што нарэшце-то дабраўся да сцэны'.
  
  Брайант узяў са стойкі пластыкавую шарыкавую ручку і пакруціў яе ў руках. 'Мне патрэбна ваша дапамога. Гэта ваша?
  
  'Яны з івэнт-кампаніі, якая звязвае прамоўтэраў з такімі месцамі, як гэта", - патлумачыла Клеменс Гилпин. 'Яны размяшчаюць свой лагатып на ўлётках і бейджах. Здаецца, яны называюцца Sink & Swim? Што-то ў гэтым родзе.'
  
  'Значыць, яны не маюць ніякага дачынення да адміралу Шовеллу? Ён паказаў у акно на што вісела шыльду з партрэтам сэра Клаудсли.
  
  'Я думаю, яны пачыналі тут. Раней паб называўся "Карабель і рыдлёўка" з адной літарай "Л", але іх было занадта шмат. Гэта было распаўсюджанае назва любога паба каля ракі. Я чуў, што бровар хацела стварыць больш цікавую перадгісторыю. Так зараджаюцца міфы, ці не так?'
  
  'Я мяркую, што нацыя мараплаўцаў заслугоўвае ўшанавання сваіх адміралаў, нават калі яны патапілі свой флот', - сказаў Брайант, паціскаючы плячыма. 'Мне трэба звязацца з людзьмі, якія распаўсюджваюць гэтыя рэчы'.
  
  'Гэта лёгка зрабіць", - сказаў містэр Гилпин. 'Мы маем справу з адным хлопцам. Я магу пераслаць яго дадзеныя на ваш тэлефон'.
  
  'Запішы гэта. У цябе дастаткова ручак.
  
  Выходзячы з паба, Брайант набраў нумар і атрымаў запісанае паведамленне. Офісы Sink & Swim адкрываліся ў 9.00 раніцы, калі ён паднімаўся назад па лесвіцы, якая вядзе на Стрэнд, ён злавіў сябе на думкі, што задаецца пытаннем, якія яшчэ незвычайныя падзеі разгортваліся па ўсім горадзе пад покрывам цемры.
  
  Крысціна адправілася на пошукі Норы Харон. Яна знайшла супрацоўніка службы грамадскай падтрымкі, які сядзеў у серабрыстай Аўдзі, прыпаркаванай каля склада са сталёвымі сценамі ў канцы Маркет-стрыт. Харон адкрыла дзверы, калі ўбачыла надыходзячую Крысціну.
  
  'Паслухайце, гэты афіцэр...
  
  'Джон Мэй? Ён прыстойны чалавек. Што б ты яму ні сказала...
  
  'Я распавяла яму не ўсё.
  
  'Што ты выпусціў з-пад увагі?
  
  'Ён спытаў аб Люку Дикинсоне. Я кажу яму, што Люк зрабіў што-то дрэннае. Гэта тое, што ён мне сказаў, так? Але я думаю пра гэта і ўспамінаю, што ён сказаў. Таму што ты ведаеш, як цяжка слухаць чалавека, ты проста павінен рабіць выгляд, што слухаеш. І вось што ён мне сказаў: хто-то тут зрабіў дрэнную рэч.'
  
  'Тут? Дзе знаходзіцца?
  
  'У клубе.
  
  'Хто гэта быў? - спытаў я.
  
  'Кіроўца.
  
  'Што значыць "ён паступіў дрэнна"? Якой кіроўца?
  
  'Гэтага я не ведаю. Ён кажа, што бачыў, як кіроўца таксі здзейсніў дрэнны ўчынак, прычыніў каму-то моцную боль, і цяпер я ўспомніў з-за Ключоў.
  
  Харон выглянуў у акно. Склад стаяў асабняком на былой звалцы, якая ўтварылася ў выніку зносу мясцовых трушчобных тэрас. Днём на першым паверсе оптам прадавалася сантэхніка. Ноччу задняя палова, стары бальная зала, пабудаваны амаль стагоддзе таму, адкрываў свае дзверы як начны клуб. На працягу многіх гадоў Ключы былі вымушаны пераязджаць з аднаго закінутага склада на іншы па меры таго, як кожны аб'ект нерухомасці быў скуплена. Клуб заставаўся па-за поля гледжання моднікаў і таму ніколі не быў асабліва ажыўленым, таму ўлады, як правіла, ігнаравалі яго нядбайна палітыку ў дачыненні да дзвярэй.
  
  'Так, у клубе "Ключы", - пацвердзіла Крысціна. - Гэта тое месца, дзе ён быў, і дзе ён убачыў дрэннае.
  
  'Як даўно гэта было? - спытаў я.
  
  'Незадоўга да Каляд. Можа быць, у канцы кастрычніка - пачатку лістапада.
  
  'Дзікінсан бачыў, як хто-то прычыніў боль адной з дзяўчынак?
  
  'Можа быць. Я не ведаю. Але гэта было вунь там, за межамі клуба. Было вядома, што дзяўчаты вадзілі кліентаў за склад, але гэта было рызыкоўна, таму што там былі сэнсарныя лямпы.
  
  'Мы не можам нікому пра гэта расказаць", - сказаў Харон. 'Калі яны падумаюць, што тут што-то адбылося, яны прыбяруць вас усіх з Маркет-стрыт'.
  
  'Чаму?' спытала Крысціна.
  
  'Таму што, калі ахвяра забойства стала сведкай злачынства на гэтым месцы незадоўга да сваёй смерці, яго гісторыя прыцягне ўвагу не толькі паліцыі, але і прэсы. Ты не можаш пайсці нікуды больш, Крысціна, ты гэта ведаеш. Гарадскі савет забараніў уезд на ўсе астатнія вуліцы. Фабрыкі знесены, цяпер тут усё жылое, і яны не хочуць, каб вы з'яўляліся на парозе іх дома. Вам дазволена застацца толькі ў тым выпадку, калі вы будзеце заставацца на сваёй тэрыторыі, а я працягну дастаўляць свае штотыднёвыя справаздачы.'
  
  'Тады што мы можам зрабіць?' спытала Крысціна.
  
  'Не усугубляй сітуацыю", - адказаў Харон. "Тое, што паведамляе цябе гулец, з'яўляецца канфідэнцыйнай інфармацыяй. Мы павінны пераканацца, што так яно і застанецца'.
  
  Яна азірнулася на клуб "Ключы". Нават калі ён быў адкрыты, ён выглядаў закрытым, як быццам яму заўсёды было што хаваць. Яна ніколі не была ўнутры і не збіралася гэтага рабіць. Што б ні здарылася, гэта яе не тычылася. Апошняе, у чым яна цяпер мела патрэбу, дык гэта ў новых непрыемнасцях.
  
  OceanofPDF.com
  24
  УСПАМІНАЮЧЫ
  
  Стары бальная зала з паркетным падлогай меў форму вялізнага авала. Вінтавая лесвіца ў стылі барока вяла на балкон з аблупленай пазалотай. Сцены былі нядбайна выфарбаваныя ў фіялетавы і малінавы колеру, колеру хворых цяплічных раслін і старых медыцынскіх талерак. За барнай стойкай пад вуглом вісела вялікае люстэрка, пакрытае плямамі ад волкасці. Над галавой вісела пара пыльных люстраных шароў. Уздоўж сцен стаялі выратаваныя распяцця з каменя і дрэва, бляшаныя крыжы з рознакаляровымі лямпачкамі, старыя місіянерскія знакі і царкоўныя дошкі. Меркаваны эфект быў выкліканы не набожнасцю, а лішкам, нават нягледзячы на тое, што гэтыя два стану накладваліся адзін на аднаго.
  
  Роры Кейн не збіраўся вяртацца ў клуб "Ключы", але яго прыцягнулі ўспаміны аб той ночы.
  
  Калі бармэн перахапіў яго погляд, ён ткнуў пальцам у свой пустую шклянку. Ён хутка асушыў чатыры бутэлькі "Эстреллы", дадаўшы да іх чатыры куфля рома. Ён не ведаў, навошта прыйшоў сюды; ён ненавідзеў гэтае месца. Напаўразбураны будынак, загублены сярод падобных на пячоры складскіх памяшканняў за Тафнелл-паркам.
  
  Яму трэба было падумаць. Калі Спарроу меў рацыю і ўсе яны сталі мішэнню, магчыма, паліцыю сапраўды трэба было праінфармаваць, не пра ўсё, але хоць бы аб той ночы. Цяпер ён ведаў дастаткова, каб запоўніць большасць прабелаў.
  
  Тады, у чацвёртую суботу кастрычніка, у the Keys было значна больш народу, чым зараз, і Кейн са сваімі сабутэльнікамі адправіліся ў запой. Люк Дзікінсан трымаўся з краю іх групы, ловячы кожнае слова, усхваляваны прыдворны, які імкнецца выслужыцца.
  
  Кейн адразу зразумеў, што дзяўчына стаіць прама ў яго за спіной. Ён адчуваў, што яна знаходзіцца за межамі яго поля зроку, назірае і слухае, рыхтуючыся загаварыць. Зірнуўшы ў вялікае нахіленае люстэрка, ён убачыў яе больш выразна. Яму падабалася ўмешвацца ў жыццё іншых, таму ён павольна павярнуўся.
  
  Яна сказала, што яе завуць Ві. Гэта было ўсё, што ён ведаў ці хацеў ведаць. Яна была вельмі маладая. На ёй было вінтажныя сукенка-над легінсы, серабрыстыя тэпцікі і мужчынская скураная куртка. Яна з надзеяй ўсміхнулася яму з-пад растрапанай чорнай заслоны сваіх валасоў.
  
  Роры ніколі не ўсміхаўся і не выглядаў задаволеным пры выглядзе дзяўчат. Ён не выказваў ні задавальнення, ні прыхільнасці, таму што гэта выстаўляла яго слабым. Ён так доўга саромеўся сваёй сэксуальнай прывабнасці, што стаў ставіцца да яе як да масцы, якую трэба падтрымліваць, падобна да таго, як шаруюць воскам спартыўную машыну.
  
  Ён купіў ёй выпіць і злёгку дакрануўся да яе таліі. Люк ўмяшаўся, каб спытаць яе ўзрост, і не змог утрымацца, каб не паказаць, наколькі яна маладзей Роры. Ён кінуўся ў нейкую гісторыю аб службовай бравадзе, а калі яна паспрабавала пракаментаваць гэта, падняў указальны палец, папярэджваючы, каб яна дала яму скончыць.
  
  Люк гучна і лісліва засмяяўся; затым яны замовілі яшчэ па гуртку, похлопывали па спіне іншых прыяцеляў, заходзілі ў прыбіральні і выходзілі з іх, выціралі насы, казалі занадта хутка, падзывалі бармэна за ромам. Яны наладзілі спаборніцтва па выпіўкі, у ходзе якога трэба было ставіць перавернутыя чаркі сабе на лоб. Прыходзілі і сыходзілі іншыя. Пачуццё ўзбуджэння Ві, павінна быць, знікла, калі яна зразумела, што ўдзельнічае ў спартыўным спаборніцтве для гледачоў, проста яшчэ адна дзяўчына, якая даглядае, як мужчыны ў бары напіваюцца да нячуласці.
  
  Роры памятаў не ўсе аб тым вечары, толькі тыя моманты, якія прывялі яго ў лютасць ў той час і ўсё яшчэ злуюць яго цяпер. Яны ўсе крычалі адзін на аднаго, перекрикивая музыку, і вялікая частка размовы была паглынутая імі. Усё гэта былі пустыя размовы. Як ім удавалася так гучна і так доўга казаць наогул ні аб чым? Кожны раз, калі дзяўчына заговаривала, іх смех на імгненне заміраў, як быццам у пакой заходзіў старонні. Ён удзельнічаў у гэтым маленькім абразе, не зусім ігнаруючы яе, але і не надаючы ёй больш самага мінімальнага увагі. Ён страціў цікавасць, таму што яна здавалася дзіўнай і не адпавядала іх настрою. Нягледзячы на гэта, яго забаўляла падтрымліваць у ёй надзею.
  
  Калі яна зайшла ў пазасталую ванную, каб падправіць памаду, то заспела яго ў адной з адкрытых кабінак з папяровай канаўкай у ноздраў. Яна прыкінулася, што не заўважыла, і вывучыла падводку для вачэй у люстэрку, зрабіўшы сэлф, каб нагадаць сабе, як гэта выглядае. Гэта прыцягнула яго ўвагу. Ён накрычаў на яе і працягнуў руку да тэлефона.
  
  'Я ў гэтым удзельнічаю", - папярэдзіў ён. 'Кінь гэта'.
  
  'Што, вядзеш сябе дзёрзка? Прытворная нявіннасць бліснула ў яе вачах, калі яна атрымлівала асалоду ад момантам улады. 'Я магла б выкласці гэта ў Instagram. Хутчэй, у Insta-паўграма.
  
  Ён паспрабаваў схапіць яе тэлефон, і раптоўная сіла яго выпаду патрэсла яе, таму яна адсунула яго далей і выбегла ў калідор, смеючыся ад спалоху. Лаючыся, ён, спатыкаючыся, рушыў услед за ёй.
  
  Ві накіравалася назад да бара і засталася па-за межамі яго дасяжнасці. Побач з півам і джынам былі налиты яшчэ чаркі. Яна выпіла свой келіх залпам, потым яго, у той час як яго прыяцелі крычалі і папярэджвалі, што будуць непрыемнасці.
  
  Яны пасварыліся, але ён змякчыў удар у прысутнасці астатніх, не жадаючы, каб яго сябры бачылі, у якой лютасьці ён быў. Потым хто-то распавёў анекдот, і гэта было, па агульным прызнанні, вельмі пацешна, і яна засмяялася, і ў іх зноў усё было ў парадку, і ён нават абвіў рукою яе талію, прыцягваючы яе трохі бліжэй да сябе ў жэсце ўласніка.
  
  Так яно і пайшло, нязмушаны смех мяшаўся з вострымі і зласлівымі поглядамі, настрой было падобна далёкай маланкі ў распаленым пейзажы. Бармэн патэлефанаваў у званочак, каб зрабіць апошнія заказы, і адзін з астатніх зрабіў свой круг, таму што Роры паклікаў яго, так што яны выпілі хутчэй, і запаліўся рэзкі святло.
  
  Раптам ён убачыў, які убогай была пакой: аблупленая тынкоўка па кутах, падрапаная мэбля, пацьмянелыя прылаўкі. Асвятленне было наўмысна няяркія, каб усе выглядалі желтушными. Люк выглядаў бледным і вспотевшим; у яго былі налітыя крывёю вочы і скура пачаткоўца алкаголіка.
  
  Роры адчуў галавакружэнне, падступала дыспенсіі. У паветры пахла півам. 'Пайшлі,' сказала Ві, пацягнуўшы яго за руку, што было памылкай. Ён скінуў яе.
  
  'Я замоўлю таксі. Дай мне свой тэлефон, ' папрасіў ён, працягваючы ёй руку.
  
  Яе пальцы сціснулі Samsung. 'У мяне няма акаўнта ў Uber. Яна выглядала як дзіця, якому адмовілі ў кішэнных грошах.
  
  'Проста дай мне свой чортаў тэлефон", - сказаў ён, але яна падалася назад. Яму спатрэбілася б усяго секунда, каб выдаліць фатаграфію. Ён зноў кінуўся на яе, выглядаючы гуллівым для сваіх прыяцеляў, небяспечным для яе, але яна схавала тэлефон глыбей у куртцы і сышла.
  
  На іншым канцы горада хто-то іншы думаў пра той жа кастрычніцкай ночы.
  
  Сон не ішоў да Спарроу Марцін. Дождж барабаніў у акно кватэры на першым паверсе, якую яна зняла ў бацькоў у Барбикане. Наведвальнікі знаходзілі лабірынт пасляваенных бетонных тунэляў змрочным і збіваць з панталыку, але ёй падабалася там жыць. Аднак сёння ўвечары пакоя выклікалі клаўстрафобію, заставленные старой мэбляй яе сям'і. Яна падышла да крэсла і села, паклаўшы на калені новую Кейт Аткінсан, але калі яна прачытала, яе думкі вярнуліся да той ночы, калі яны сустрэліся ўчатырох. Яна пачала думаць пра гэта як пра "Падзею'.
  
  Спарроу замовіла таксі на стаянцы на Стрэндзе, таму што не магла справіцца з хатнім весялосцю начнога метро. Калі пад'ехаў аўтобус people carrier, ён быў ужо заняты. Жніўня Фрост сказала, што адчула палёгку ад таго, што ёй давялося дзяліць пакой з іншай жанчынай, таму што ўсю ноч яе атачалі ідыёты-мужчыны. Яна пабывала ў некалькіх барах Ковент-Гардена, дзе яны з сяброўкай падчапілі пару смяхотна высокіх галандскіх хлопцаў на выходных у дзень нараджэння.
  
  Для Спарроу вечар прайшоў з усім адчаем незапланаванай навагодняй ночы: вечарынка ў Мейда-Вейл з уключаным святлом і прыглушанай музыкай і клуб на Чарынг-Крос-роўд, перапоўнены, як у гадзіну пік. Застацца яе ўгаварыла жанчына, якая працавала няпоўны працоўны дзень у кнігарні.
  
  Калі кіроўца заехаў за ёй, ён патлумачыў, што яны, верагодна, спыняцца, каб забраць яшчэ пасажыраў. Палец Спарроу прачарціў бліскаўкі ад дажджу на шкле машыны. Яна паглядзела на асветленыя ліхтарамі вуліцы, уздоўж якіх бязладна выстраіліся крамы: манікюрных бар, рамонт электронікі, локшына, кавярня, смажаны кураня, паб. Абмежаваны выбар, падумала яна, хутчэй, як у мужчын. Калі-то яна б убачыла, як яны глядзяць на дзяўчат накшталт Аўгусты, і адчула ўкол рэўнасці. Цяпер яна назірала за імі з антрапалагічнай пункту гледжання, як назіраюць за атрадам малпаў.
  
  'Гэты жудасны хлопец з ПРЭСЫ казаў аб сваёй дачкі так, як быццам яна была яго дзяўчынай", - сказала ёй Жніўня. 'Як твая?'
  
  'Тэлепрадзюсер ў драбнюткіх падрабязнасцях апісаў мне сваю вінілавую калекцыю і прапанаваў прыняць удзел у віктарыне", - сказаў Спарроу.
  
  Кіроўца зірнуў у люстэрка задняга выгляду. 'Я забіраю пасажыраў тут", - сказаў ён, паказваючы на заляпаныя ветравое шкло.
  
  Спарроу выглянула, але не ўбачыла нічога, акрамя мёртвых офісаў, будаўнічых пляцовак, высокіх галагенных лямпаў. 'Дзе мы?' - спытала яна. 'Я не бачу, дзе мы...'
  
  'На задворках Тафнелл-парку,' адказала Жніўня. 'Тут заўсёды адбываюцца забойствы.
  
  'Забойства", - паўтарыла яна. 'Здаецца, я што-тое чытала...'
  
  Гэта магло быць толькі з-за той ночы. Ёй трэба было з кім-небудзь пагаварыць. Жніўня сказала, што не спала. Спарроу пацягнулася праз ложак, за тэлефонам.
  
  Роры паставіў сваю чарку на стойку бара клуба "Ключы". Агні асвятлялі бадай што пустую танцпол, і апошнія наведвальнікі накіроўваліся ў гардэроб. Тое ж самае было ў тую ноч, два месяцы таму. Ён паспрабаваў успомніць дакладную паслядоўнасць падзей.
  
  Узнікла спрэчка з нагоды транспарту і позняга гадзіны. Люк сказаў, што выклікаў таксі. 'Яно ўжо ў шляху, я бачу яго. 'Ён падняў экран тэлефона.
  
  Роры агледзеўся. 'Куды пайшла дзяўчына? Яна ў прыбіральні?
  
  'Без паняцця. Можа быць, яна з'ехала без цябе. - Люк быў перагружаны хіміяй і нерваваўся. 'Ты хочаш, каб я паглядзеў? Мне паглядзець?
  
  'Дазволь гэтаму здарыцца, прыяцель. Яна выдатна раздражняе.
  
  'Ты трохі прыдзіраўся да яе з-за яе тэлефона.
  
  'Яна зрабіла сэлфі ў прыбіральні, дзе я на заднім плане выконваю старую глупства ў стылі hooter. Яна разнясе гэта па ўсім краме. Калі хто-небудзь з працы ўбачыць, што я нябожчык.'
  
  'Пайшлі. Можа, яна чакае наверсе, ' сказаў Люк. 'Машына ў двух хвілінах язды. Тут напісана "дзве хвіліны", так?
  
  Звонку ішоў дождж, дастатковы, каб запотеть у паветры і зрабіць дарогі слізкімі. Акрамя некалькіх якія працуюць дзяўчат на суседняй вуліцы, вакол нікога не было. Аканіцы на галоўным ўваходзе была ўжо напалову апушчана.
  
  'Дзе таксі? Роры штурхялём адправіў скрынку з-пад кебаба ў канаву.
  
  Люк зноў праверыў свой тэлефон. 'Думаю, мы страцілі гэтага. Так, знік. Ён не стаў чакаць. Вакол павінна быць куча іншых. У мяне іншая кампанія. Роры злосна ўтаропіўся на Люка, які ўтаропіўся на свой тэлефон, затым набраў нумар.
  
  Роры зрабіў жэст тыпу "што адбываецца?" . Люк прыкрыў трубку рукой. 'Ты павінен патэлефанаваць па гэтым нумары, яго няма ў Сеткі'. Ён слухаў хвіліну. 'Джагай ў белай "Таёце", нумар заканчваецца на JHT", - сказаў ён ім.
  
  'Гэта старая школа, нядзіўна, што ён такі танны'.
  
  'Ён кажа, што знаходзіцца дзе-то прама тут.
  
  'Я не бачу ніякай машыны. 'Роры вярнуўся да сваіх паведамленнях і падаў Люка разбірацца з імі. Імгненне праз "Таёта" спынілася недалёка ад уваходу.
  
  'Гэта не наша,' сказаў Роры.
  
  'Гэта правільны нумарны знак.
  
  'Гэта перавозчык людзей для аўтабазы. Ты забраніраваў білет на акцыю, куколка. Адмяні яго і знайдзі іншы.
  
  'Я не магу, гэта тое, што я замовіў. Пачакайце. Люк выбег на дарогу, прыгнуўся і зазірнуў унутр, што-то сказаў кіроўцу і пабег назад. 'Там дзве дзяўчыны, адна з іх падцягнутая. Твая мне не вельмі падабаецца. Ён засмяяўся і выбег назад на дарогу, і Роры неахвотна рушыў услед за ім.
  
  Жніўня і Спарроу скардзіліся на тое, як хлопчыкі ўпіхнулі ўнутр, але не настолькі, каб спыніць. Кіроўца сядзеў моўчкі і нерухома, гледзячы наперад праз ветравое шкло, чакаючы, калі яны сядуць.
  
  'Ты хочаш пачакаць тую дзяўчыну? - Спытаў Люк. 'Можа, яна ўсё яшчэ ў прыбіральні ці яшчэ дзе-небудзь.
  
  'Яе там няма, ці не так? Дзверы зачыненыя. Яна пайшла дадому.
  
  'Не хачу здацца грубым, прыяцель, але што ты з ім робіш?' спытаў Люк. 'Яна непаўнагадовая, ці не так?
  
  'Нічога не здарылася,' сказаў Роры. 'Пайшлі. Я не хачу сядзець тут гадзінамі.
  
  Абыякавы кіроўца пачакаў ўзаемнага згоды, затым крануўся з месца.
  
  'Не, пачакай. 'Роры ляпнуў па спінцы сядзення кіроўцы. 'Табе лепш адзін раз аб'ехаць. Тут едзь па слізкай дарозе.
  
  Абедзве дзяўчыны пачалі скардзіцца. Кіроўца разгарнуўся і аб'ехаў заднюю частку клуба, але цяпер усе яны спрачаліся, галасы павышаліся, ўнутры машыны бушавала бура.
  
  'Ты едзеш не ў той бок,' сказаў Роры. Кіроўца на імгненне спыніўся, затым паклаў руку на сядзенне і выехаў заднім ходам на слізкую дарогу ззаду. Яны пачулі што-то, падобнае на плясканне далонню па багажніка. Кіроўца націснуў на тармазы, але гэта было без драматызму, прыпынак такога роду, якую вы робіце, калі не зусім упэўнены, урэзаліся ці вы ў што-небудзь.
  
  Люк выбраўся першым. Кіроўца паварочваўся, спрабуючы разглядзець, а дзяўчынкі пыталіся, што толькі што адбылося. Потым Люк вярнуўся і паклікаў яго, а астатнім сказаў заставацца ў машыне, усё ў парадку, гэта зойме ўсяго хвіліну.
  
  Роры абышоў "Таёту" ззаду і замёр. 'Ён яе ўдарыў?
  
  Люк апусціўся на адно калена. 'Дапамажы мне. 'Ві ляжала на асфальце, подогнув ногі. Яна што-то невыразна прамармытала. Цяжка было сказаць, ці была яна сотрясена ці проста п'яная.
  
  'Што, калі яна зламала костка або што-то ў гэтым родзе?" Спытаў Роры. 'Ты не павінен перавозіць людзей'.
  
  'Проста дапамажы мне, добра?
  
  Ўдваіх яны паднялі дзяўчыну на ногі. Яе легінсы былі разарваныя, а левае калена акрываўлены. Яе галава адкінулася назад. Яна сказала што-то падобнае на "Не гавары майму бацьку'.
  
  Люк нахіліўся і асцярожна дакрануўся да акрываўленай каленным кубачкі. Ві ўскрыкнула. 'Гэта ўсяго толькі драпіна, - сказаў ён. 'Пасля выпіўкі кроў ідзе мацней.
  
  'Адвязі яе за кут, проста прижми да сцяны, пакуль яна не працверазее, добра? Ён, чорт вазьмі, не ўмее вадзіць. Ён мог зламаць ёй нагу.
  
  'Мы павінны адвезці яе дадому,' сказаў Люк. 'Я маю на ўвазе, што тут яна ўразлівая. Гэта не самае лепшае месца.
  
  'Так, мы маглі б забраніраваць ёй нумар у гатэлі Claridge's на ноч.
  
  Люк падняўся і затупаў нагамі. 'Бо цябе напляваць, ці не так?
  
  'Як ні дзіўна, я гэтага не раблю. Яе не павінна было тут быць. Ты позаботишься пра гэта.
  
  Люк часткова пайшоў пешшу, часткова аднёс Ві ў кут і пасадзіў яе ў зацененым боку будынка, дзе карніз схаваў бы яе ад стучащего дажджу. Ён закурыў цыгарэту. Роры нахіліўся, сунуў руку пад куртку Ві і памацаў там.
  
  'Гэй, адвалі!' раптам крыкнула яна, адштурхоўваючы яго рукі.
  
  'Што ты робіш, чувак? - Спытаў Люк.
  
  'Нічога,' адказаў Роры.
  
  'У цябе не будзе майго тэлефона. Яна вылаялася на яго. 'Ён ледзь не збіў мяне. Дай мне зацягнуцца. Яна працягнула руку за цыгарэтай Люка, зацягнулася да тых часоў, пакуль тая не заіскрыліся, затым зайшлася ў прыступе кашлю.
  
  'Дзеля Бога, давай проста сыдзем. 'Роры выцягнуў двадцатифунтовую банкноту і працягнуў ёй. 'Табе патрэбныя наяўныя грошы, каб дабрацца дадому, так?
  
  'Таксі чакаць не будзе,' сказаў Люк, занепакоена азіраючыся.
  
  Роры нахіліўся і ўзяў яе твар у далоні. 'Ты мяне чуеш?
  
  Ві застагнала, падымаючы галаву. Спрабуючы засяродзіцца, яна працягнула руку, каб дакрануцца да яго шчокі.
  
  'Усё ў парадку, з ёй усё ў парадку,' сказаў ён Люка. Ён адкрыў кашалёк і прыбраў дваццатку. Ві падцягнула калені і са стогнам сгорбилась.
  
  Люк устаў і накіраваўся назад да машыны як раз у той момант, калі больш буйная з двух дзяўчат, тая, якую звалі Спарроу, падышла паглядзець, што адбываецца.
  
  'У чым праблема? - Спытаў Спарроу.
  
  Ві застагнала і схапілася за галаву.
  
  'У чым справа, ты дрэнна сябе адчуваеш?' спытаў Спарроу.
  
  'Вока баліць,' сказала Ві. 'У ім трохі пяску. Яны самі вінаватыя.
  
  'Пачакай хвілінку. Спарроу знайшла ў сваёй сумцы бурбалка "Оптрекса". 'Ты ведаеш гэтую дзяўчыну?
  
  'Яна круцілася вакол нас,' сарамліва сказаў Люк. Роры выдаў гук агіды. Ві паспрабавала ўстаць і здалася. Яна ўзяла кроплі і паспрабавала прамыць вачэй. Астатняя пасажырка таксі раздражнёна глядзела ў задняе акно, статут ад затрымкі з вяртаннем дадому.
  
  Люк, Роры і Спарроу накіраваліся назад да машыны. 'Я думаю, ёй варта паехаць з намі", - сказаў Спарроу, з трывогай азіраючыся.
  
  'Мы можам проста з'ехаць цяпер? - Паклікала Жніўня, сядаючы на сядзенне, калі Люк забраўся ўнутр.
  
  Роры сеў з другога боку машыны. 'Яна можа сесці на чортаў начны аўтобус замест таксі, - агрызнуўся ён. 'Сапраўдная стрэмка ў срацы. Ідэальнае завяршэнне сапраўды брудную ночы. Ён паляпаў кіроўцы па плячы. 'Ты вінаваты, прыяцель, што вось так урэзаўся ў яе. Ты страціш права, калі не будзеш асцярожны.
  
  Кіроўца праігнараваў яго і крануўся з месца, і ўсё павінна было ўстаканіцца, але атмасфера сапсавалася, і позні гадзіну пачаў дзейнічаць на нервы. Ніхто не ўзрадаваўся, калі кіроўца раптам прытармазіў і, выскачыўшы з машыны, пайшоў назад.
  
  'Куды, чорт вазьмі, ён накіроўваецца? - Спытаў Роры.
  
  - Што цяпер адбываецца? ' спытала Жніўня.
  
  'Я думаю, ён хоча падвезці яе", - сказаў Спарроу. 'Дзе яна жыве? Яна едзе ў тым жа кірунку, што і мы?'
  
  Праз дзве хвіліны кіроўца вярнуўся і залез назад у машыну.
  
  'Што гэта было? - Спытаў яго Люк.
  
  'Нельга пакідаць людзей у такім стане', - сказаў ён. 'Мы маглі б забраць яе'.
  
  'Не, прыяцель, ад яе адны непрыемнасці, - сказаў Роры. 'Што яна сказала?
  
  'Яна ўжо з'ехала,' адказала Чыма, выязджаючы назад на галоўную дарогу.
  
  'Ты можаш выйсці на суседнюю вуліцу з задняй боку будынка,' сказаў Люк. 'Яна сядзе на аўтобус прама адтуль.
  
  'Мне не трэба было купляць ёй выпіўку", - сказаў Роры. "Цягацца за мной паўсюль, як сабачка, – гэта шкада. Мне не трэба тваё гора'. Ён павярнуўся і паклаў руку на спінку сядзення. 'Такім чынам, дзяўчынкі, куды вы накіроўваецеся цяпер?
  
  "Два месяцы таму машына знікла ў дажджлівай ночы", - падумаў Роры. І цяпер двое з прысутных у ёй людзей былі мёртвыя.
  
  OceanofPDF.com
  25
  ПОЗНА
  
  Артур Брайант дастаў чайную лыжку "апостал", з дапамогай якой ён адкрываў акно ў сваім кабінеце, і сцёр дождж з падваконніка адзіным якія былі ў яго насоўкай, на якім не было апёкаў ад сернай кіслаты. У будынку было ціха. Трубы цікаў, калі адключалі ацяпленне.
  
  Пасля паўночы Лондан стаў больш экстрэмальнай версіяй самога сябе, але сёння ўвечары вулічная сцэна унізе здавалася яшчэ больш дзіўнай. Маладая жанчына стаяла ля закрытай тытунёвай крамы, прыціснуўшы кулакі да баках, і што-то неразборліва крычала. Бяздомны хлопчык, які схаваўся ў дзвярным праёме за кардоннымі абломкамі, спрабаваў не звяртаць на яе ўвагі. У некалькіх ярдаў ад яе двое маладых людзей крадком выцягвалі што-то падазронае з кішэняў сваіх паліто. У паветры лунала пагроза.
  
  Ён чакаў, пакуль закіпіць імбрычак, калі ў дзвярах з'явіўся Джон Мэй, страсаючы ваду з штаноў. Ён агледзеўся ў пошуках месца, дзе б пакінуць свой парасон. 'Дзікінсан сустракаўся з адной з дзяўчат на Маркет-стрыт. Яна лічыць, што ў яго былі непрыемнасці. Ён зрабіў што-то дрэннае, але яна не ведае, што менавіта.
  
  'Маркет-стрыт. Не магу паверыць, што тут усё яшчэ працуюць дзяўчыны. Брайант кінуў пакеты ў дзве гурткі. 'Продаж сэксуальных паслуг у гэтым месцы налічвае некалькі сотняў гадоў. Як і некаторыя дамы, калі мне не змяняе памяць. Што-небудзь яшчэ?'
  
  'Яна кажа, што Дзікінсан бачыў, як памёр яго бацька. Ён ніколі не распавядаў ёй, што адбылося. Гэта не павінна быць занадта складана высветліць. Чаму цябе няма з астатнімі ў аперацыйнай?
  
  Брайант помешивал лыжкай "апостал" ў гуртках. 'Усім ім былі дадзены заданні. Я спрабаваў абдумаць сёе-якія ідэі.
  
  'Калі ў вас ёсць якія-небудзь думкі аб тым, каго мы шукаем, вам трэба пачаць дзяліцца імі са мной", - сказаў Мэй, апускаючыся ў сваё крэсла.
  
  'Я не ўпэўнены, што начныя змены былі такой ужо добрай ідэяй. Я не магу ні з кім там пагаварыць, таму што ўсе спяць'. Калі яго ноўтбук запішчала, ён адкрыў паведамленне і прачытаў яго.
  
  'У чым справа?' спытала Мэй, азіраючыся.
  
  'Мой стары знаёмы. Брайант падняў на яго шырока расплюшчаныя блакітныя вочы. 'Баявой фатограф, Лары Дагган. Ён застрэліўся. Я толькі што быў з ім.
  
  Мэй нахмурила бровы. 'Як? Дзе?
  
  Мы сустрэліся ў 'Лэмб энд Флэг". Ён страціў працу і пакутаваў ад дэпрэсіі. Акрамя высвятлення яго думак па справе, я амаль не слухаў яго. Я быў занадта заняты, думаючы пра сваіх уласных патрэбах. Ён сеў на цягнік да Дэвону, сеў на вяршыні скалы і знёс сабе галаву з драбавіка.'
  
  'Які жах. Хто гэта прыслаў?
  
  'Рэгіянальныя навіны. Ён хацеў пагаварыць са мной. Я перапыніў яго. Брайант адчуў рэдкі ўкол сораму. Чаму ён не зразумеў, чым рызыкуе, і нічога не зрабіў?
  
  'Вы не павінны былі ведаць, што ён можа пакончыць з сабой.
  
  'У тым-то і справа, Джон. Я мог бы здагадацца, калі б надаў больш увагі. Я не ідыёт, я чытаў Фукидида, Поўпа і Пруста, але я губляюся ў людзях. Ён пастукаў лыжкай па аконнай раме. 'Паміраць у адзіноце. Пра гэта невыносна думаць, але, мяркую, некаторыя людзі ні аб чым іншым не думаюць. Вось на што гэта будзе падобна - увайсці ў ноч. Назіраць, як твае сябры знікаюць, пакуль ты не застанешся адзін, маршыруючы ў адзіноце ў цемры.'
  
  Мэй адкінуў галаву назад і зачыніў вочы. 'Ты маеш рацыю, табе было б весялей, калі б ты памёр.
  
  'Ты не разумееш. Ты маладзей. Мне трэба працаваць. Мне патрэбна свежая зачэпка, новы ракурс. Мне трэба– печыва. Ён працягнуў руку да кніжнай паліцы, памацаў па выступу і дастаў пачак "Флорентинес".
  
  'Я маладзейшы на тры гады", - адказала Мэй. 'Гэта нічога, калі табе за семдзесят. Гэта ўсё роўна што пайсці ў парк і параўнаць пару дрэў'.
  
  'Па меншай меры, людзі ўсё яшчэ слухаюць цябе. Я бачу, як яны абменьваюцца паблажлівымі ўсмешкамі над маёй галавой'. Ён узяў дзве флорентийки для сябе і разгублена працягнуў пачак. 'Пачакай, пакуль яны не пачнуць выкарыстоўваць займеннік множнага ліку ў адносінах да мяне. І як мы сябе адчуваем сёння? Яны ўчапіўся ў наканечнік майго парасона там, дзе менш за ўсё гэтага чакаюць. 'Ён выпусьціў старажытны глыбокі ўздых. 'Я гляджу туды і адчуваю сябе так, нібы я апошні, хто памятае, якім калі-то быў гэты горад. Яго звычкі і звычаі былі ўшыты ў яго тканіна, цэгла і паперу, медзь і камень. Тюдор-стрыт пахла газетнай пячаткай, Шэд-Тэмз - гваздзіком, Соха - хмелем, часныком і гарачым хлебам. Памятаеце, калі ліўрэях ў Лондане была чырвонай? Гэты колер быў паўсюль: на туниках ахоўнікаў, аўтобусах, тэлефонных будках. У кожнага было кірунак і мэту. Цікава, ці так адчуваў сябе Лары?'
  
  Мэй не падманула. 'Ты кажаш, што ўсё мяняецца, але ты мяне разам з гэтым. Раней ты пастаянна гуляў Гілберта і Саллівана. Цяпер ты слухаеш Эмброуза і яго аркестр. Вы прасунуліся на паўстагоддзя наперад. Цяпер вы састарэлі за ўсё на дзевяноста гадоў.'
  
  Брайант плюхнуўся ў сваё крэсла. 'Пасля хваробы я не быў упэўнены, ці вернецца да мяне памяць, але гэта адбылося. Часам цяжар усяго гэтага – асабліва ўначы... ' Ён страціў нітку аргументацыі і ўтаропіўся на свой стол завалены кнігамі. 'Ўінстан Чэрчыль сказаў: "Чым даўжэй вы можаце азірацца назад, тым далей вы можаце глядзець наперад". У гэтым маё ўменне і маё праклён'.
  
  'Я павінна табе сее-што сказаць, Артур,' сказала Мэй, сядаючы. 'Мая жонка Джэйн памерла ў панядзелак. Я толькі што даведалася. Я чакала часу, каб расказаць табе.
  
  'Джон, мне так шкада. Брайант падняў вочы. 'Яна мне спадабалася. Цябе там не было.
  
  'Яна перастала пазнаваць каго б то ні было вельмі даўно. Мне сказалі, што яна проста патанула ў больш глыбокі сон' чым звычайна.
  
  'О божа. Мы можам страціць і Криппена'. Ашаламляльная недарэчнасьць гэтага заўвагі была пакінутая без каментароў. Брайант паспрабаваў прыдумаць больш прыдатны адказ. 'Я магу што-небудзь зрабіць? - спытаў я.
  
  'Не, я так не думаю.
  
  Брайант адчуваў сябе бездапаможным. Яму трэба было даць свайму партнёру ежу для разважанняў. 'Гэта ваша праца - распавядаць сям'і?'
  
  'Я пагавару з Алексам і Эйпріл, хоць яна не памятае часу, калі яе бабуля была здаровая'. Мэй пагуляў каўпачком ад ручкі, круцячы яго ў сваіх доўгіх пальцах. 'Ведаеш, я азіраюся назад на кароткі, катастрафічны перыяд нашага шлюбу і здзіўляюся, чаму я не заўважыў яе сімптомаў. Яна так добра іх хавала. Алекс павінен прыехаць на пахаванне сваёй маці. Ён, вядома, знойдзе якое-небудзь апраўданне. Мне балюча гэта казаць, але ён расчараваў сына. Што ж, я падумаў, табе варта ведаць, вось і ўсё. Ён імгненне вывучаў свайго партнёра. 'Мне варта было сказаць табе раней.
  
  'Я разумею", - сказаў Брайант. 'Чаму б табе не пайсці дадому на некаторы час? Было занадта амбіцыйна спрабаваць кіраваць такім падраздзяленнем ўсю ноч. Я магу тут справіцца. Я застануся да чатырох гадзін. Я не ўпэўнены, што буду адчуваць, калі тэлефон не зазвоніць. Рады, што хто-то жывы. Злы, што ён сышоў. '
  
  'Вы павінны быць шчаслівыя, што ўсё яшчэ атрымліваеце вынікі", - сказала Мэй, пазяхаючы. 'Паглядзіце на людзей, якіх вы ведаеце па старых часах, на ўсіх гэтых гісторыкаў, узломшчыкаў сейфаў і тэарэтыкаў змовы. Яны вар'яты, але, па меншай меры, яны твае сябры.'
  
  'З тых, што перасьледуюць цябе па вуліцы і крычаць на цябе. Мяркую, ты маеш рацыю. Раніцай галава праясніцца. Мае растуць пачуцці пачнуць ганяцца за дэгенератамі выпарэннямі, якія засцілаюць мой больш ясны розум.'
  
  'Вось гэта настрой. Калі тэлефон не зазвоніць адразу пасля чатырох, мы не спынім яго пошукі. У нас ёсць некалькі новых шматспадзеўных зачэпак.
  
  Брайант сумна паківаў галавой. 'Усё павінна было быць проста, Джон. Таксіст загінуў на пусткі. Злачынства на глебе нянавісці, магчыма, ці вар'ят, якога трэба было забраць на досвітку. За выключэннем таго, што ахвяра не кіроўца таксі, а ў вар'ята ёсць план, і напады не маюць сэнсу. Мы вось-вось даведаемся, ці сапраўды ўсё гэта скончылася.'
  
  Ён паглядзеў на карэтны гадзіннік на каміннай паліцы, назіраючы, як хвілінная стрэлка няўмольна рухаецца наперад. У глыбіні душы ён ведаў, што насоўваецца што-то дрэннае, і быў бяссільны спыніць гэта.
  
  Жніўня Фрост сноўдалася па кватэры ў халаце, чакаючы, пакуль у мікрахвалеўцы разагрэецца гарачы шакалад. Калі ён быў гатовы, яна перадумала і наліла келіх белага віна. Яна планавала запусціць новы серыял на Netflix, але тэлевізар вырашыў абнавіць сваё праграмнае забеспячэнне, і цяпер усё пайшло наперакасяк. Яе iPad ўсё яшчэ зараджаецца, таму, калі патэлефанаваў Спарроу, яна амаль узрадавалася магчымасці адцягнуцца.
  
  'Гэта амаль ўваходзіць у звычку,' сказала яна, апускаючыся на канапу са сваім куфлем віна. 'Я не думала, што ты так позна ўстанеш. Вы ведаеце, як мяняць крыніцы на узмацняльніку?'
  
  'Я думаю, яны ўсе розныя. Голас Спарроу гучаў няўпэўнена. 'Я гляджу ўсякую ўсячыну толькі на сваім ноўтбуку.
  
  'Што ты думаеш аб гэтай маленькай сустрэчы? Ён проста майстар сваёй справы, ці не так?
  
  'Каго, ты маеш на ўвазе Роры? Ён мне не падабаецца, і я яго нават не ведаю.
  
  'Усе сімпатычныя мужчыны аднолькавыя. Яны думаюць, што ты ловіш кожнае слова.
  
  'А што наконт тэкставага паведамлення, якое вы двое атрымалі?
  
  'Добра, не придавай гэтаму значэння. Цябе няма ў спісе.
  
  'Люк не мог быць яшчэ жывы, ці не так?
  
  'Не, Спарроу, яго смерць паказвалі ў навінах, так што гэта павінна быць праўдай. Яна ўзяла ў рукі падушку.
  
  'Гэта значыць, што ў каго-то ёсць твае кантактныя дадзеныя. Роры, здавалася, гэта не турбавала. Я ўсё яшчэ думаю, што мы павінны пайсці ў паліцыю, проста падаць скаргу. У рэшце рэшт, гэта была пагроза.
  
  'Няма, не было. Гэта было сфармулявана так, каб не было. Гэта прагучала як нейкая цытата. Яна порылась на канапе, ідучы за шнуром свайго айпада. 'Ты адкрыў свой ноўтбук? - спытаў я.
  
  'Так, дай мне хвілінку. Нагадай, што гэта было?
  
  '"Пекла пусты, і ўсе д'яблы тут".
  
  'Мне здалося, што гэта гучыць знаёма,' сказаў Спарроу. - Гэта з "Буры". Дух Арыэль цытуе каралеўскага сына Фердынанда, які пакідае карабель. Ён першым пакідае карабель, калі той пачынае тануць.'
  
  'Значыць, гэта што-то накшталт рэкламы шоў?
  
  - Не, Жніўня, "Бура" - гэта не спектакль, гэта Шэкспір.
  
  'Усё роўна. Значыць, гэта не чый-то дзіўны ўчынак, проста тэатральны. Якое палягчэнне. Яна пацягнулася за бутэлькай "Альбариньо".
  
  'Падобна на тое, вы не вельмі засмучаныя тым, што на вашага суседа напалі.
  
  'Вядома, я засмучаная! У нас жахлівая сістэма бяспекі. Яна зноў напоўніла свой келіх віном. 'Плата за абслугоўванне абуральная, і яны ўсё роўна не могуць утрымаць непажаданых гасцей.
  
  'Ты ж не думаеш, што той ноччу што-небудзь здарылася?
  
  'Ты маеш на ўвазе, калі мы сустрэліся? Напрыклад, што?
  
  'Я не ведаю. Усё гэта было дзіўна. Кіроўца вось так з'ехаў, Люк і Роры пасварыліся – а потым.
  
  'Ты маеш на ўвазе, калі Люк прымерваў гэта,' сказала Жніўня. - Я не зрабіла нічога, каб падбадзёрыць яго. Ён на самай справе напаў на мяне. Ён спрабаваў забрацца на мяне зверху. Табе ўсё роўна не варта было рабіць тое, што ты зрабіў.'
  
  'Я не шкадую, што зрабіла гэта,' сказала ёй Спарроу. 'Ты павінна быць удзячная.
  
  'Так, але ты мог бы забіць яго.
  
  'Не драматизируй. Мы стаялі на святлафоры. Я проста адкрыў дзверы, і з усіх сіл штурхнуў яе нагой. Я ведаў, што кіроўца не ўключыў цэнтральны замак.
  
  'Я мяркую, гэта было даволі пацешна", - прызнала Жніўня, успомніўшы, як Спарроу ўперлася чаравікамі ў плечы Люка, выштурхваючы яго на асфальт. 'На імгненне я падумаў, што ты зламаў яму карак.
  
  Люк няўдала ўпаў, стукнуўшыся аб чорны жалезны слуп, але праз імгненне ён ускочыў і пачаў лаяцца на іх, злосна назіраючы, як яны выносяцца прэч.
  
  'Ты ж не думаеш, што гэта Люк забіў кіроўцы? Таму што ён нейкім чынам абвінаваціў яго? - Спытаў Спарроу.
  
  'За што? З'язджаеш? Калі б ён быў такім адчувальным, то напаў бы на цябе за тое, што ты шпурнула яго на дарогу.
  
  'Ты маеш рацыю. Забудзь пра гэта, я не магу ясна думаць. Сёння ўвечары ў мяне не было дзяжурства з бітай. Здаецца, я раблюся начным. Мне лепш паспрабаваць крыху паспаць. На лініі на імгненне запанавала цішыня. 'Ты ведаеш, што гэта амаль...
  
  'Я ведаю, які гадзіну,' адрэзала Жніўня, вешая трубку.
  
  Яна допила віно, затым пайшла праверыць новы замак на ўваходных дзвярэй. Дзверы зачыніліся плаўна, цяжкі завалу слізгануў у пазу з прыемным пстрычкай, які прымусіў яе адчуць сябе ў бяспецы. Яна легла ў ложак і адразу ж заснула.
  
  Яе сон быў дзіўным і задушлівым. Яна зноў ехала ў начным таксі, але цяпер рухавік машыны быў не электрычным, а завадным, ён гулі і ляскаў, калі яны праязджалі па чыгуначным шляхах. Люк вылецеў з дзвярэй і знік з выгляду. Кіроўца пачаў разгортвацца. Яго страх пры выглядзе адкрытай дзверы хутка змяніўся гневам, і ён закрычаў на яе. Пстрычка стаў гучней.
  
  Яна прачнулася.
  
  Чырвоныя лічбы на яе будзільніку паказвалі 3.58 раніцы .
  
  Усе, чаго яна хацела, - гэта добранька выспацца. Цяпер, калі ацяпленне адключылі, паветра ў спальні быў халодным. Ён таксама быў патурбаваны. Што-то трымцела, і цягнула скразняком. А можа, і няма; праз імгненне яна ўжо не адчувала гэтага. Яе шторы былі цяжкімі і не прапускалі святла. Гарадскія ночы былі фіялетавымі, шэрымі, аквамариновыми, індыга, сернисто-жоўтымі, і святло даводзілася перакрываць.
  
  Ад апошняга куфля віна ў яе закружылася галава. Яна злёгку прыўзнялася з падушкі і паглядзела на дыван. Яна сапраўды кінула паліто на падлогу вось так? Яна была ўпэўненая, што павесіла яго. Павінна быць, яна ўпала з кручка.
  
  Паліто варухнулася.
  
  Яна задавалася пытаннем, ці спіць усё яшчэ, але абрыўкі яе сну ўжо развеяліся.
  
  Яна зноў паглядзела на паліто. Пакуль яна глядзела, яго пустыя рукавы напоўніліся і выцягнуліся па падлозе. Плечы выгнулись і павольна падняліся, як быццам ўнутры яго адбывалася нешта жахлівае.
  
  Яна паспрабавала выпрастацца на ложку, але ў вачах у яе памутнела. Глыбока дыхаючы, яна павольна вёскі. Ёй патрэбен быў святло. У яе балелі скроні.
  
  Што-то цёмны і бясформеннае, шоргаючы, набліжалася да яе па падлозе. З-пад паліто паказаліся абрысы галавы, як у чарапахі. Яна намацала шнур прыложкавыя лямпы і націснула на выключальнік, заліў спальню святлом.
  
  Пара цёмна бліскучых вачэй, шырока раскрытых і вар'ятаў, глядзела за ўсё ў некалькіх цалях ад яе ўласных. Перш чым яна змагла выдаць хоць гук, шырокая халодная рука закрыла ёй рот. Іншы выцягнуў што-то, падобнае на гук затачиваемого нажа.
  
  Краем вока яна ўбачыла тое, што спачатку здалося ёй мячом. Затым яна ўспомніла, як загінулі астатнія. У трубкі была ручка з слановай косці і чаканны сярэбраны наканечнік, які ззяў, як кінжал, зроблены з месяцовага святла. Яна змагла прачытаць імя на яго бакавой баку. Х'юга Блэйк. Горш за ўсё было тое, што гэта імя нічога для яе не значыла. Яна пойдзе на смерць, не ведаючы чаму.
  
  Колін Бимсли прамчаўся міма кабінета дэтэктываў. Брайант і Мэй абодва моцна спалі ў сваіх крэслах. Ён гучна пастукаў косткамі пальцаў па стале, напалохаўшы іх. 'Я толькі што набраў нумар Аўгусты Фрост і атрымаў мёртвую лінію. Тое ж самае з хатнім тэлефонам. Каля дома дзяжурыць паліцэйскі, але ён кажа, што ніхто не заходзіў і не выходзіў. Што мне рабіць?
  
  'Колін, прабач, задрамаў. Мэй пацерла яго твар. 'Папрасі іх даслаць каго-небудзь старэй з Іслінгтона. Яны могуць дабрацца туды раней за нас.
  
  Імгненне праз у аперацыйнай зазванілі тэлефоны. Ренфилд і Лонгбрайт знялі трубкі. - Жніўня Фрост, - паклікала Лонгбрайт. 'У мяне на лініі Анёл Нік. Іх афіцэр тэлефануе з Сіці-роўд.'
  
  'Ён заходзіў праведаць яе?' спытаў Ренфилд.
  
  'Няма – я – пачакай. 'Яна падняла палец, прыслухоўваючыся.
  
  'Што здарылася? - спытаў я.
  
  'Кватэра Фроста.
  
  - А што наконт гэтага?
  
  Рэдка можна было ўбачыць Лонгбрайт збітай з панталыку. 'Ён кажа, што яго больш няма", - адказала яна.
  
  OceanofPDF.com
  26
  ПОЛЫМЯ
  
  Галоўны выезд на Сіці-роўд быў перакрыты, таму Банбери даў Мэй ўказанні, як праехаць па закутках Іслінгтона. Яны апынуліся ўцягнутымі ў шэраг слупоў, ляжачых паліцэйскіх і шикан, якія кінулі б выклік раллийному гоншчыку. Дробны, бесперапынны дождж зляпіў борта машыны, прымушаючы Мэй меркаваць абмежаванні па шырыні.
  
  'Будынак эвакуявана,' сказаў Банбери, трымаючыся за дзвярную ручку. 'Яны не ведаюць прычыну пажару. Хадзілі размовы аб тэракце, але рэйтынг дакладу толькі што панізілі.'
  
  'На днях я чытаў дзённік Сэмюэля Пеписа,' сказаў Брайант, назіраючы за мільготкімі вуліцамі. "Ён запісаў у сваім дзённіку, што рэчыва, змяшанае з адной макулінкі золата, aurum fulminans, можа, калі пакласці яго ў сярэбраную лыжку і падпаліць, вырабіць ўдар, падобны да стрэлу з мушкеты, і прарабіць адтуліну ў лыжцы без найменшага намаганні ўверх. Верагодна, ён казаў аб небяспечнай ртуці. Дасягненні ў гэтай галіне вельмі цікавыя. Існуе так шмат матэрыялаў, якія можна выкарыстоўваць для стварэння выбухаў.'
  
  Мэй рэзка затармазіла, каб пазбегнуць сутыкнення з байкам Deliveroo. З кавы Banbury зляцела вечка.
  
  'Салетра, драўняны вугаль і сера...' пералічыў Брайант.
  
  Мэй рэзка крутанула руль. Шыны взвизгнули. Белая кашуля Банбери нацягнуўся-над штаноў.
  
  'Поташ, сурма, магній ...
  
  Калі Банбери паспрабаваў зноў зачыніць сваю кубак, яна выскачыла ў яго з рук, больш раўнамерна размеркаваўшы змесціва. Мэй згорбіўся за рулём і з змрочнай рашучасцю паехаў далей.
  
  'Тэрміт, пераксіду барыю. Дыстанцыйная электронная дэтанацыя, зоны накіраванага выбуху...
  
  'Містэр Бі!' нарэшце выбухнуў Банбери, перш чым узяць сябе ў рукі. 'Калі ласка, проста ... заставайцеся за бар'ерамі, калі мы дабяромся туды. Калі ласка, не сыходзьце куды-небудзь.
  
  'Чаму ён размаўляе са мной, як з дзіцем?' Брайант спытаў свайго партнёра.
  
  'Артур, я згодная, што выбуховыя рэчывы - займальная тэма, але давай спачатку паглядзім, з чым мы маем справу. Мэй вывела машыну на адкрыты ўчастак галоўнай дарогі.
  
  Калі антытэрарыстычнае падраздзяленне падняло загароды на тратуары, па асфальце паплыла смуга, падобная на пушечную страляніну з далёкага поля бою. Пара пажарных машын перакрыла дарогу, якая вядзе на ўсход, іх шлангі перекручивались і шыпелі пад ціскам. Паліцыя і брыгада хуткай медыцынскай дапамогі працавалі метадычна; цішыню парушаў толькі трэск слухавак.
  
  'Божа літасцівы, я нават будынка не бачу", - сказаў Брайант, выглядаючы вонкі. 'Што ён нарабіў?'
  
  Цьмянае памяранцавае свячэнне прабівалася скрозь дым, які ўздымаецца ад Арханёла. Блакітныя фары паліцэйскіх машын асвятлялі першы паверх. Мэй выбраўся з машыны і падышоў да каго-то, каго пазнаў.
  
  Старшы афіцэр пажарнай аховы Блейз Картэр выглядала падцягнутай ў огнезащитном паліто, якое яна прыхапіла са станцыі. Яе зблытаныя каштанавыя валасы былі сабраны ў сетку, каб можна было прасунуць папружка дыхальнага апарата. Яна апусціла маску і тут жа адштурхнула Мэй назад.
  
  'Мы прынялі тэрміновы выклік і прыбылі сюды першымі. Званы зазванілі ў чатыры нуль сем раніцы. Ты не можаш заставацца так блізка, Джон. Мы пакуль не ведаем, што адбываецца з вонкавымі сценамі.
  
  Мэй падняла вочы, але ўсё было схавана дымам. 'Я думала, пасля Гренфелла кодэксы сталі больш строгімі.
  
  'Тэарэтычна. Будынак абсталявана сістэмай абвесткі, але, ці ведаеце. Яна пацерла паказальны і вялікі пальцы. 'Заўсёды выйграе самая танная сістэма сігналізацыі. Гэты вядомы тым, што ў яго кароткае замыканне. У яго пластыкавыя корпуса, якія прагінаюцца і разрываюць кантакты акумулятара. '
  
  Мэй выцягнуў шыю, каб паглядзець. Ён не заўважыў ніякага полымя. Калі не лічыць дымавой заслоны, будынак здавалася цэлым. 'Наколькі гэта сур'ёзна?
  
  'Гэта даволі лакалізавана. Агонь - гэта тыгр; праз некаторы час ты пачынаеш адчуваць, куды ён рушыць далей. Гэта нікуды не прывядзе. Унутраныя супрацьпажарныя дзверы прадухіляюць скразняк.'
  
  'Ты ўжо ведаеш, што адбылося?
  
  Картэр выцягнула рукі, каб утрымаць нападніка за лініяй фронту. 'Спатрэбіцца час, каб атрымаць выразныя адказы,' яна кінула праз плячо. 'Консьерж кажа, што сцены некранутыя, але нам трэба праверыць, ці няма няспраўнасцяў з электрычнасцю, таму бар'еры застаюцца на месцы. Газ не падлучаны, усё электрычнае, так што відавочнай прычыны няма. Гэта было мясцовае ўзгаранне, якое не распаўсюдзілася. Падобна на тое, што пажар пачаўся ў гасцінай, што падазрона.'
  
  'Чаму?'
  
  'Там не было нічога, што магло б выклікаць пажар. Кухня пашкоджаная. Жыхары ў гэты час дома, але многія кватэры пустуюць, так што эвакуяваць амаль няма каго'.
  
  'Вы знайшлі жыхара? - спытаў я.
  
  'Баюся, што так. Брыгада хуткай дапамогі ўжо прыняла яе. Іншых пацярпелых няма.
  
  'Пачакай, гэта было з-за удыхання дыму? Яна мёртвая?
  
  'Я паспрабую высветліць для вас. 'Яна падняла руку і прыслухалася да навушнікаў. 'Выбачайце, мяне чакаюць наверсе. Нам трэба пераканацца, што ўсе на месцы. Яна вярнулася, зноў падлучаючы шлем. 'Пабудзь тут некалькі хвілін.
  
  Заслона дыму рассеялася, адкрыўшы глянцавую фатаграфію жанчыны ў крэмава атласнай вячэрнім сукенка, якая стаіць, абапёршыся на шкляны балкон над горадам. У яе отретушированном свеце ўсё было па-ранейшаму бездакорна.
  
  Мэй пашукаў свайго напарніка і выявіў яго з Банбери, якія шукалі падпаліны на знешніх сценах будынка. 'У кватэрах па абодва бакі няма нават пашкоджанняў ад дыму. Як ён мог быць упэўнены, што выканаў сваю працу?'
  
  'Што ты маеш на ўвазе? - Запыталася Мэй.
  
  'Падпал - гэта акт гневу", - сказаў Брайант. 'Ён вярнуўся наверх, знайшоў спосаб пракрасціся ўнутр і забіў яе. Чаму? Таму што яна не сказала яму таго, што ён хацеў ведаць? Або ён проста настолькі паглынуты цяпер, што ўсё, на каго ён нацэліўся, павінны памерці? Ён відавочна падпаліў гэта месца.'
  
  'У нас пакуль няма такіх дадзеных.
  
  'Мне не патрэбныя дадзеныя, толькі мае інстынкты.
  
  Яны чакалі, але пасля дваццаці хвілін бяздзейнасці Брайант страціў цярпенне. 'Што адбываецца? - спытаў ён. 'Мы можам падняцца наверх?
  
  'Я ведаю, што гэта, верагодна, заклікае да вашым пиромантическим пачуццяў, Б. містэр, - сказаў Банбери, - але пажары - гэта не па вашай часткі. Няхай якое-то час за іх адказвае хто-небудзь іншы.
  
  Яны пагутарылі з маладым афіцэрам, які ўсю ноч дзяжурыў ля ўваходу ў фае. 'Ніхто не ўваходзіў", - сказаў ён. 'Я глядзеў на кватэру, і раптам яна знікла за воблакам дыму'.
  
  'Ніякага выбуху? - Спытаў Брайант.
  
  'Ничегоособенного.
  
  'Вы не спрабавалі падняцца туды?
  
  'Не, я сам выклікаў яго.
  
  'У пажарную службу патэлефанавалі толькі ў сем хвілін пятага. Чаму вам спатрэбілася так шмат часу?
  
  Канстэбль заняў абарончую пазіцыю. 'Я не ведаў, што адбываецца. Я спрабаваў знайсці каго-небудзь, хто мог бы дапамагчы. Я быў заспеты знянацку.
  
  'Недастаткова добры. Цябе нішто не павінна здзіўляць.
  
  Смуга рассеялася, як пасля феерверка. Яшчэ праз дзесяць хвілін з'явіўся Блейз Картэр і накіраваўся да іх.
  
  'Што ў цябе ёсць?' запыталася Мэй.
  
  'Як мы і думалі, лакалізаваны апёк'. Яна зняла шлем і апаратуру. 'Вызначана падпал, у кватэры захоўвалася што-то аповесці, якія чысцяць сродкі для ваннай, лак для валасоў, раслінны алей, усё, што ўтрымлівае спірт. Гэта будзе лёгка даказаць, як толькі мы разбярэмся з выкідамі. Разгараюцца пажары значна хутчэй, чым раней, таму што кватэры, падобныя гэтым, пабудаваныя з адкрытай планіроўкай.'
  
  'У вас ёсць дакладны час, калі гэта адбылося? - Спытаў Брайант.
  
  Яна павярнулася да яго. 'Суседзі кажуць, было чатыры гадзіны раніцы'
  
  'Значыць, вялікая частка кватэры цэлая? Ёсць яшчэ якія-небудзь зачэпкі?
  
  'Была адна дзіўная рэч. У ваннай пастка для ворса з сушылкі была знятая і ляжала на стальніцы. Ворс лёгка запальваецца'.
  
  'Хто-небудзь бачыў цела?
  
  'Кіраўнік групы запхнуў яе ў мяшок. Яна памерла да таго, як пачаўся пажар.
  
  'Таму што ў яе было праколата горла. Брайант злосна пацёр лоб. 'Хто-небудзь яшчэ ведае пра гэта?
  
  'Я так не думаю'.
  
  'Пераканайся, што яны гэтага не зробяць. Я не хачу, каб гэта стала вядома каму б то ні было. Калі гэта здарыцца, я буду ведаць, адкуль гэта ўзялося.
  
  Блейз збіралася сказаць што-тое, пра што яна, магчыма, пазней пашкадавала б, але перадумала. 'Добра. Я павінна скончыць тут. Я пагавару з камандай. - Яна павярнулася да Мэю і пляснула яго па руцэ пальчаткай. 'Не забывай, што ў суботу ў нас спатканне.
  
  Мэй замерла. 'Чорт. Не думаю, што змагу прыйсці. Давай я табе пазваню.
  
  Пачуццё сораму ахапіла яго, калі ён глядзеў, як яна вяртаецца да сваіх калег па працы.
  
  Больш нічога нельга было зрабіць па меншай меры на працягу пары гадзін, таму яны ўтрох накіраваліся назад у аддзяленне. У "Архангеле" адзінае акно было разбіта. Дарогі ўсё яшчэ былі мокрымі і пустымі; циркадный рухавік горада яшчэ не зарабіў зноў.
  
  'Калі гэта выйдзе вонкі, прыйдзецца склікаць прэс-канферэнцыю", - сказала Мэй, паварочваючы ў бок Кінгс-Крос. "Памятаеш, што адбылося ў мінулы раз? Колін выкінуў рэпарцёра "Дэйлі Экспрэс" у смеццевае вядро.'
  
  'Хто-небудзь ужо прыняў выклік аб пажары, але яны не будуць ведаць аб целе", - сказаў Банбери. 'Давайце пакінем усё як ёсць'.
  
  'Такім чынам, ён забіў яе, абліў раслінным алеем і падпаліў корпию', - сказаў Брайант. 'Сказала яна яму што-то ці нічога, але ён усё роўна забіў яе. Цяпер ён за гранню разумнага'.
  
  Мэй высадзіў CSM каля будынка, затым аб'ехаў квартал, каб адвезці свайго напарніка дадому на Харысан-стрыт. Ён пад'ехаў да брамы Альбіён-Хаўса і, адкрыўшы дзверцы машыны для Брайант, выцягнуў яго вонкі. 'Ідзі і трохі паспі, - праінструктаваў ён. 'У цябе стомлены выгляд.
  
  На шчасце, Брайант яшчэ не дасягнуў таго разумовага ўзросту, калі любы выхад ці адбыццё ператвараецца ў доўгі рытуал обыскивания кішэняў і пошуку страчаных рэчаў. Праз некалькі імгненняў ён быў ля варот з ключом у руцэ, хоць касое выраз яго твару прымусіла Мэй задумацца. 'У чым справа?' спытаў ён з уздыхам.
  
  'Няма нічога, пра што б ты мне не расказаў, ці не так? Брайант выглядаў незвычайна сур'ёзным.
  
  Мэй была азадачана. 'Не, вядома, няма.
  
  'Ці бачыце, у мяне ёсць даволі шмат дэталяў, але ёсць пара вельмі дзіўных нарыхтовак.
  
  'Не, я ўвогуле нічога не разумею.
  
  Брайант яшчэ крыху памарудзіў, трымаючы ключ перад замкам. 'Сёе-каго не хапае, і гэта не забойца. Але вы, вядома, ведаеце.
  
  'Адкуль мне ведаць, Артур? Як звычайна, я паняцця не маю, аб чым ты кажаш.
  
  Брайант сумна паглядзеў на яго, затым адвярнуўся, каб адкрыць брамку.
  
  'Паглядзі, ці зможаш ты вярнуцца да дзесяці,' крыкнула Мэй, сядаючы ў машыну. 'Па меншай меры, ты крыху пасьпіш.
  
  Калі Мэй з'ехала, іх размову пачаў турбаваць яго. Занадта стомлены, каб ехаць дадому, ён вярнуўся ў аддзяленне, каб знайсці канапа і затычкі для вушэй.
  
  OceanofPDF.com
  27
  СЦЭНАР
  
  Начная змена паліцэйскага кіравання скончылася ў 6.00 раніцы, і да гэтага часу Рэйманд Ленд выглядаў так, нібы падвергнуўся ўздзеянню велізарнай сілы цяжару. Здавалася немагчымым, што чыё-небудзь твар магло так моцна і хутка обвиснуть за адну ноч.
  
  Вярнуўшыся дадому ад ветэрынара, ён прыбраў корм Криппена, кошык і латок для смецця, затым сеў на край канапы-ложку, не ў сілах заснуць, перш чым здацца і вярнуцца ў аддзяленне рэанімацыі. Джэніс адправіла яго на гарышча, дзе ён уладкаваўся ў старадаўнім крэсле. Пасля кароткага клапатлівага сну ён прачнуўся і накіраваўся ўніз ва ўчорашняй мятай вопратцы, дзе выявіў аперацыйны зала на аблогавым становішчы.
  
  З світаннем паступілі першыя званкі, і цяпер апальвае лініі былі часова прыпыненыя. Хто-то парушыў давер. Падраздзяленне не было гатова публічна прызнаць, што гэтыя выпадкі былі звязаны, але прэса была рада здзейсніць скачок і хацела пацверджання.
  
  Брайант прыйшоў на здзіўленне пасвяжэлым. 'Лёд,' сказаў ён Лонгбрайт. 'Ён звужае пары і абвастрае мысленне.
  
  'Ты прыкладаеш яго да лба?
  
  'Не, у тваім брэндзі. Хто паведаміў прэсе? Гэта быў альбо хто-то з брыгады хуткай дапамогі, альбо той малады канстэбль. Усё роўна, шкоду нанесены. Чаму ў вас да гэтага часу не ўведзена працэдура расследавання? Гэты апошні пытанне быў адрасаваны Ренфилду. - Што вы рабілі ўсю ноч? - спытаў я.
  
  'Гэта не магло быць закрыта без вашага адабрэння", - сказаў Колін. "Мы не маглі прасіць яго зрабіць гэта. Ён кіўнуў на Раймонда Лэнда.
  
  'У нас недастаткова персаналу, каб справіцца з сітуацыяй", - скардзіўся Лэнд, пераходзячы ад стала да стала ў спробе быць карысным і ўсім перашкаджаць. 'Справа Аўгусты Фрост цяпер павінна мець прыярытэт над астатнімі. Я не хачу прызнаваць, што яны звязаныя, пакуль у вас не будзе абсалютных доказаў. Вулічныя напады - гэта адно, але цяпер ён урываецца ў дамы людзей. Мы станем прычынай бяссонных начэй па ўсім горадзе. Ён утаропіўся на нагрымзоліў паведамленні на белых дошках. 'Хто можа знайсці ў гэтым хоць нейкі сэнс? Што я павінен сказаць Леслі Фарадею, калі ён патэлефануе?'
  
  'Я б аддаў перавагу, каб ты яму нічога не казаў. Ідзі дадому, Райманд, ' сказаў Брайант. 'Прымі ванну.
  
  'Будзь добры, перастань ўгаворваць мяне ісці дадому.
  
  'Я абяцаю, што мы складзем графік расследавання. Мы патэлефануем вам, як толькі ўсе збярэм.
  
  'Каб разабрацца ва ўсім гэтым, спатрэбіцца нешта большае, чым некалькі сашчэпак,' змрочна сказаў Ленд. 'Паглядзі, у якім стане гэтая пакой. Тут пахне, як у альжырскай цырульні.
  
  'Гэта, павінна быць, маё алей для валасоў,' сказаў Колін, таропка збіраючы паперы.
  
  'Мы ва ўсім разбярэмся,' сказала Лонгбрайт. 'Як толькі...
  
  'Криппен памерла,' раптам гучна сказаў Ленд, выцягваючы прамоклы хустку. 'Я павінен пайсці і забраць яе. Ветэрынара прыйшлося ўсыпіць яе.
  
  'О, няма'. Гэта было ад Светы, вельмі ціхім голасам.
  
  'Мне вельмі шкада гэта чуць", - сказаў Брайант. 'Мне здалося, што яна ўсё роўна выглядае. Я мог бы арганізаваць яе крэмацыю'.
  
  'Я ніколі больш не давяраю вам урну для крэмацыі, асабліва пасля таго, што вы зрабілі з нашым апошнім коронером,' сказаў Ленд. 'Я паклапачуся пра яе. Па каціным мерках ёй было ўсяго трыццаць шэсць.
  
  'У яе была добрая жыццё'. Брайант знайшоў у кішэні пончык і з'еў кавалачак. 'Я мог бы выкарыстаць яе для разнастайных эксперыментаў, але амаль ніколі гэтага не рабіў". Ён убачыў няшчаснае выраз твару Лэнд і раптам адчуў да яго жаль. Гэта было не тое адчуванне, якое ён вітаў. 'Калі ласка, Рэйманд, ідзі і трохі адпачні. Я прышлю каго-небудзь за Криппен. З вашага боку было вельмі ласкава зрабіць яе апошнія дні такімі спакойнымі. '
  
  'Патэлефануй мне, калі я табе спатрэблюся. 'Ленд з няшчасным выглядам накіраваўся да дзвярэй.
  
  'Гэта будзе не хутка, - сказала Свету, калі ён сышоў.
  
  'Рэйманд - твой бос,' нагадаў ёй Брайант. 'Ён можа здацца бескарысным і не ў сваёй талерцы, але ... Ён паспрабаваў прыдумаць, што сказаць добрага. '... мы заўсёды ведаем, на якой мы з ім становішчы. У любы момант вы можаце бачыць кожную яго думка з дасканалай яснасцю. Гэта як назіраць за залатымі рыбкамі ў акварыуме: прайсці праз маленькі замак або праз пірацкі куфар? Ён як плацебо ў медыцынскім выпрабаванні, неэфектыўнае, але неабходнае для атрымання дакладнага выніку. 'Ён павярнуўся да свайго напарніка. 'Дэну дазволілі ўвайсці ў кватэру Міхала?
  
  'Ён толькі што прыбыў туды,' сказала Мэй.
  
  'Ён не знойдзе зброю.
  
  'Чаму б і не?
  
  'Таму што забойца яшчэ не скончыў з гэтым. Цяпер ён больш небяспечны, чым калі пачынаў. Брайант падняў адну з пластыкавых ручак. 'Іх вырабіла кампанія, якая праводзіць мерапрыемствы для дзесяткаў клубаў і бараў. Верагодна, іх адпраўляюць тысячамі. Яны не могуць быць адзіным злучным звяном'.
  
  'Люк Дзікінсан і Жніўня Фрост ставяць шмат у чым аднолькавыя птушачкі,' заўважыла Мэй. - Абодва прафесіяналы з прыстойнай зарплатай і ў шыкоўных кватэрах. Ён пакутаваў бессанню, наведваў прастытутак і пакутаваў ад прыступаў дэпрэсіі, яна адчувала стрэс і прымала антыдэпрэсант Пакс. У нас няма доказаў таго, што яны ведалі адзін аднаго, але ў іх ёсць дзесяткі агульных кантактаў.'
  
  'Што, здаецца, збліжае нас, але на самой справе гэта не так". Брайант высыпаў рэшткі сваіх кішэнных пончыкаў на чайную станцыю. 'На гэтай дошцы ўжо павінна быць некалькі імёнаў, якія паўтараюцца. Калі б мы былі скандынаўскім паліцыянтам шоў, я б хадзіў у запамінальным джэмпер і казаў вам неадкладна забраць то-то і то-то. Джэніс, няўжо ў цябе няма ні адзінай надзейнай сувязі паміж Дикинсоном і сваю музычную кар'еру грэм боннет?
  
  'Іх сотні, калі ўлічыць Twitter, Instagram, LinkedIn, Facebook, Tinder і іншыя сеткі'. Яна адсунула крэсла і пацягнулася. 'Я дадаў параметры геаграфічнай блізкасці, ўзросту, тыпу працы, груп па асаблівым інтарэсам і гэтак далей, каб паменшыць вобласць пошуку, але на самой справе гэта робіць матрыцу больш заблытанай, таму што няма фактараў, агульных для ўсіх'.
  
  'Я магу паказаць вам, на што трэба звярнуць увагу, - сказаў Банбери, подзвігу крэсла.
  
  Лонгбрайт кінула на яго дзіўны погляд. 'Ад цябе пахне, як ад вогнішча.
  
  'Вы атрымалі пацвярджэнне адносна бацькі Дзікінсана?' запыталася Мэй.
  
  'Я паразмаўляла з сястрой. Лонгбрайт падышла да адной з дошак і намалявала спасылку на сваё імя. 'Яна кажа, што, калі Люку было дзесяць, іх бацькі рассталіся. Яны з бацькам шпацыравалі па парку Батэрс, вяртаючыся з кірмашу забаў, калі бацька ступіў у Тэмзу, пакінуўшы сына на тратуары. Ён утапіўся, Люк праходзіў тэрапію, яго і яго сястру выхоўвала маці. Сястра справілася з гэтым лепш, але, вядома, яе там не было, калі гэта здарылася.'
  
  'Хм. 'Брайант адламаў кавалачак пончыкі. 'Цікава.
  
  'Я ведаю гэты гук,' сказала Мэй.
  
  'Пробліск ідэі. Я вельмі спадзяюся, што памыляюся. Чатыры нападу за пяць начэй, і ўсё ў той час, калі людзі найбольш ўразлівыя. Брайант настойліва пастукаў па дошцы. 'Ізаляцыя, гарадская хвароба. У Вялікабрытаніі восем мільёнаў адзінокіх сем'яў. У Японіі жанчыны старэйшыя за шасцідзесяці пяці наўмысна саджаюць у турму, каб завесці сяброў. Пачакай, далей усё праясніцца. Ён не хоча літаваць іх; ён хоча, каб у канцы яны адчулі сябе адзінокімі. Як яму ўдалося вярнуцца ў "Архангел" так, каб дзяжурная група яго не заўважыла?'
  
  'Відэазапісы з будынка няма", - сказаў Дэн Банбери. 'Я павінен атрымаць дадзеныя з камер відэаназірання з вуліцы да паўдня'.
  
  'Ён будзе гатовы да гэтага", - сказаў Брайант.
  
  'Адкуль ты ведаеш? - спытаў я.
  
  'Таму што ён інтрыган. Ён назіраў за імі. Магчыма, у яго ёсць саўдзельнік. Але ён не прафесіянал; ён здзяйсняе памылкі і паддаецца эмоцыям. Ён не атрымаў таго, чаго хацеў, і гэта зводзіць яго з розуму. Дык чаго ж ён дамагаецца?'
  
  'Вар'яты таксама будуюць планы,' сказаў Банбери. 'Вы калі-небудзь бачылі іх дзённікі?
  
  Брайант зморшчыў нос і пільна паглядзеў на дошку. 'Знайдзіце мне якія-небудзь агульныя інтарэсы ў гэтай групе. Я ніколі не карыстаўся сацыяльнымі сеткамі, так што мне няма сэнсу шукаць. На самай справе я не зусім упэўнены, што гэта такое.'
  
  'Ты ніколі не заходзіў на Facebook?' спытала Свету. 'Як табе ўдаецца падтрымліваць сувязь з людзьмі?
  
  Брайант адарыў яе адным з сваіх поглядаў. 'Перш за ўсё, юная лэдзі, я не хачу падтрымліваць сувязь з людзьмі. І калі мне ёсць што сказаць, я іду да іх. Мы заказваем напоі, я што-то кажу, яны што-то кажуць, і я кажу што-то непрыемнае ў адказ. Абмеркаванне маральных і філасофскіх праблем паміж двума або больш людзьмі вядома як платанічнымі дыялог і не можа быць імгненна манетызаваць, переупаковано, прададзена або звернута супраць удзельнікаў. Для гэтага не трэба бяспечнае прастору, триггерные папярэджання або краўдфандынг.'
  
  'Краўдфандынг,' сказала Мэй.
  
  'Як скажаш,' сказаў Брайант.
  
  Джэніс пастукала фламастэрам па зубах. 'Містэр Брайант правоў. Магчыма, ёсць іншы спосаб, каб высачыць іх.
  
  'О, так? Мэй адклаў планшэт і прыслухаўся.
  
  'Старамодны спосаб. Стварыце профіль ахвяры з дапамогай эксперта. Адзін з вашых.
  
  'Мяркую, вы маеце на ўвазе маю Картатэку пазбаўленых сана навукоўцаў, памяшаных шарлатанаў і цалкам аплатных членаў супольнасці маньякаў. Брайант паказаў патрапаную кнігу ў чорнай скуры, набітую рознакаляровымі налепкамі. 'Што ж, магчыма, тут ёсць хто-то, хто можа быць карысны. Магчыма, мне ўдасца ўгаварыць каго-небудзь прыйсці на сняданак. Звычайна іх можна размясціць да сабе, паабяцаўшы чыстыя шкарпэткі і гарачую ежу.'
  
  Брайант пацягнуўся да тэлефона і пачаў правяраць адрасную кнігу.
  
  Х'юга Блэйк сядзеў на лаўцы перад обнесенным сцяной садам Кенвуд-Хаўса. Віла графа Пірсінгам у неакласічным стылі велічна ўзвышалася на грэбні пагорка паміж Хэмпстедом і Хайгейтом. Ля падножжа травяністага схілу дождж пакрыў рабізной возера цёмныя і схіліў дрэвы. У гэтай цяністай даліне было так зялёна і свежа, што жахі, нарэшце, можна было ўтаймаваць, хай і ненадоўга. Схаваўшыся пад чорным парасонам, ён слухаў, як дождж барабаніць па абвітую плюшчом альтанцы на клумбы. Ён праверыў свой тэлефон: 10.15 раніцы.
  
  Ён ніколі не сумняваўся ў сабе, ні на секунду не адчуваў, што тое, што ён робіць, няправільна. Вайна была заснавана на канцэпцыі справядлівасці. Але ён не мог дазволіць сабе здзяйсняць яшчэ больш памылак.
  
  Ён усё яшчэ патруляваў перыферыю будынка ArcAngel, спрабуючы вырашыць праблему доступу да Ледзяной дзяўчыне, калі ўбачыў, які прыбыў фургон слесара. Выказаўшы здагадку, што гэта мог быць хто-то, які прыйшоў паправіць дзверы, якую ён разбіў, ён падышоў бліжэй і пачуў імя, прамоўленае па ўнутранай сувязі. Гэта было падобна на шанец, занадта шчаслівы, каб яму можна было давяраць.
  
  Увайшоў Блэйк, папрасіўшы прабачэння перад слесарам і патлумачыўшы, што адбылася памылка; яго жонка забылася, што ён пагадзіўся разабрацца з праблемай. Ён уручыў слесару наяўнымі суму, якая перавышае яго ганарар за выклік. Як толькі фургон ад'ехаў, ён патэлефанаваў Фросту па ўнутранай сувязі і патлумачыў, што можа вярнуцца і выканаць працу праз некалькі хвілін.
  
  У доме ў яго быў металічны сталярны скрыню, інструменты і замкі. Ён, вядома, ведаў, як умацаваць дзверы кватэры Фроста, але гэта ўсё роўна было рызыкоўна. Яму не падабаліся фактары, якія знаходзяцца па-за яго кантролю.
  
  Яму не варта было турбавацца. Калі Жніўня Фрост адкрыла дзверы, яна была прыкавана да свайго тэлефоне і ледзь заўважыла яго. Яна балбатала і адпраўляла паведамленні ўвесь час, пакуль ён быў там. Яна была такой нічога не падазравалай, такі бесцырымонна і невнимательной, што яму амаль стала шкада яе. Ён адчуваў, што чалавек, подвергший сябе падобнага рызыкі, павінен быў бы лепш ўсведамляць гэты факт. Вывучаючы яе бледны патыліцу і цёмныя карані валасоў, калі яна адвярнулася, ён амаль перадумаў і пакінуў яе ў жывых.
  
  Ён разыгрываў кожны сцэнар:
  
   1.Яна прызнае сваё злачынства і зміраецца са сваім лёсам.
  
   2.Яна адмаўляе сваю датычнасьць і запознена ўсведамляе сваю віну.
  
   3.Яна настойвае, што да самага канца паняцця не мае, аб чым ён кажа.
  
  Ён хацеў, каб яна павярнулася і паглядзела на яго. Яму трэба было знайсці страх, разуменне і згоду ў яе вачах у гэты момант, калі яе жыццё падышла да канца.
  
  Але яна не азірнулася. Пакуль яна прымала ванну і нервавалася з-за тэлефонных паведамленняў, ён проста хацеў забіць яе.
  
  Ён пашукаў зацішнае мястэчка і спыніў свой выбар на прасторы пад ложкам у пакоі для гасцей.
  
  Калі Жніўня зразумела, што ён затрымаецца ненадоўга, і нерашуча прапанавала прыгатаваць яму чай, ён адмовіўся, сказаўшы, што пастараецца не турбаваць яе. Як толькі замак быў пачыне, ён паказаў ёй лонданскі завалу, які дадаў сам, упэўнены, што яна ніколі раней яго не бачыла.
  
  'Прабач,' сказала яна на сярэдзіне яго тлумачэння, не адрываючыся ад тэлефона. - Мне трэба ва ўсім разабрацца, невялікі крызіс. Яна збіла з яго цану і, пакінуўшы наяўныя на століку ў пярэднім пакоі, вярнулася ў ванную са сваім тэлефонам.
  
  Ён не чакаў, што гэта будзе так проста. Ён адкрыў і закрыў ўваходныя дзверы, затым прыбраў свае рэчы ў гасцявой шафа і слізгануў пад ложак. Тады заставалася проста моўчкі чакаць да прызначанага гадзіны. Яго адзіным страхам было тое, што ён можа заснуць і захрапеть.
  
  У канчатковым рахунку Жніўня Фрост выбрала Трэці варыянт.
  
  Гэта стварыла праблему. Гэта пазбавіла яго задавальнення ад помсты і пасеяла свежыя насенне сумневы ў яго свядомасці. Яна прызналася ў адным: што ненадоўга сустракалася з астатнімі. Гэта азначала, што альбо яны ўсе пагадзіліся зманіць, альбо адзін з дваіх, што засталіся ў жывых, быў ворагам.
  
  Ён склаў парасон і адчуў, як кроплі дажджу сцякаюць па твары. Ён чуў, як яны падаюць у кронах дрэў, аддалены шоргат, ад якога праяснілася ў галаве.
  
  З самага пачатку ён не чакаў, што перажыве свае дзеянні. Ён уяўляў, як яго застрэляць паліцэйскія снайперы ці ён проста накіруе троакар на сябе. Гэта было да таго, як ён сустрэў Спарроу. Мяркуючы, што астатнія трое не хлусілі яму ў момант смерці, заставаліся толькі двое, што давала ёй і Роры Кейну роўныя шанцы на вінаватасць. Але хто з іх быў вінаваты?
  
  Ён пачаў верыць, што гэта, павінна быць, Спарроу. Інакш навошта б лёс ўскладняць сітуацыю, прымушаючы яго закахацца ў яе?
  
  OceanofPDF.com
  28
  ЗА КУЛІСАМІ
  
  Мэй падвёз свайго партнёра да "Капаннине", захаванаму апошняму старомодному італьянскаму кафэ у Кэмдэн-Таўне, дзе былі фіранкі з нейлонавай сеткі вышынёй у палову росту, пластыкавыя памідоры на жоўтых сталах з пластыка і так моцна пахла смажаным беконам, што наведвальнікі выносілі з сабой памяць пра сняданак у стылі Пруста ў сваіх шаліках і швэдрах.
  
  Фрэнкі Мэтьюз сядзеў каля акна. Высокая, добра складзеная африканка з коратка остриженными рудымі валасамі, вялізнымі завушніцамі-абручамі і ўважлівымі, насмешлівымі вачыма мачаў тлустую дробку ў яечню, яе талерка была перагружаная фасоллю, сасіскамі, крывяной каўбасой, грыбамі і нарэзаным трохкутнымі лустачкамі белым хлебам.
  
  'Баюся, застаў мяне за набиванием страўніка,' яна выбачылася, высоўваючы для яго крэсла. 'Раней тут трымалі чайныя лыжачкі на маленькіх ланцужках, вось такі грубы густ, але для гэтага сродкі ад сэрцабіцця з яго нічога не атрымаецца. Сёння мне патрэбныя вугляводы.
  
  'О, вы працуеце?' спытаў Брайант, кладучы капялюш на суседні крэсла.
  
  'Я стаўлю п'есу Пінтэра ў "Амбассадорах". У другім тайме павінен быў быць практычны вячэру, але рэжысёр скараціў яго. Я спрабаваў пранесці пакет чыпсаў у пастаноўку, але яна сказала, што Пінтэр ніколі б не стаў прапагандаваць выкарыстанне бульбяных закусак у сваіх п'есах. Замест гэтага я вымушаны піць бясконцыя кубкі гарбаты. Гэта забойства для мачавой бурбалкі.'
  
  'Але п'еса добрая? Брайант махнуў афіцыянтцы.
  
  'Паняцця не маю. Фрэнкі намазала тост на фасолю. 'Відавочна, гэта эстэтычна стылізаваная твор, створанае ў маральным вакууме буржуазіі. Не тое каб вы даведаліся гэта па здымачнай пляцоўцы. Два крэсла для колл-цэнтра, выратаваны буфет і газавы камін. Я думаю, што калі вы плаціце восемдзесят фунтаў за білет, вам хочацца трохі бляску. Людзі працягваюць пытацца мяне, аб чым гэта. Я кажу ім, што гэта зойме каля двух гадзін, і вы маглі б выдаткаваць адзін з іх, калі б заладзілі ўсе прамежкі. Рэжысёр кажа, што яна хоча, каб тэатр быў поўны сэксуальнага напружання і падсвядомых эдиповых жаданняў.'
  
  'І так гэта?
  
  'Не, там поўна пенсіянераў. Ты ведаеш, 'яна паказала на яго фішкай' – што ў пабе па суседстве з тэатрам выступаюць маладыя азіяцкія слэм-паэты, якія кажуць што-то актуальнае аб сучасным свеце, пакуль мы кожны вечар цягаем труп Пінтэра па сцэне? Даруй, Артур, мяне прасілі не размаўляць, але ты заўсёды быў спагадным. 'Яна на імгненне замаўчала, каб перавесці дыханне і праглынуць, з здзіўленнем назіраючы за ім. 'Я мяркую, вы высачылі мяне з нейкай мэтай.
  
  'Мне патрэбен савет па справе аб забойстве. Але, калі ласка, спачатку разбярыся з гэтым. Я магу пачакаць. Ён зрабіў заказ, пакуль Фрэнкі распраўлялася са сваім сняданкам. Яму здавалася, што ён ведаў яе цэлую вечнасць. Кожны раз, калі яны сутыкнуліся адзін з адным акцёр імчаўся ў студыю ці ў тэатр, ні вучыць, драмы або гуляць спевы чайніка ("Прыгажуня і Пачвара", Дамініён, Тотэнхэм-Корт-Роўд), Фея-хросная ("Папялушка", Хакни Імперыі) або, калі часы былі крыху больш жорстка, пакупнік разглядае гародніна (Іст-Энду).
  
  'Хіба гэта не трохі дзіўна - прасіць рады ў акцёра тэатра драмы па нагоды забойства?' спытала Фрэнкі.
  
  'Я шукаю людзей з патрэбным вопытам, а ты трохі разбіраешся ў матывацыі'. Брайант сцягнуў чыпс, нашмараваны кетчупам. 'Вы калі-небудзь гулялі саўдзельніка, ахвяру або сведкі забойства?
  
  Фрэнкі задумліва жаваў. 'Я аддаю перавагу гуляць тых, хто выжыў. Лэдзі Макбет, Маці Кураж, Гонерилью, Машу ў "Трох сёстрах", Гедду Габлер. У мужчын бываюць ўспышкі гвалту, але жанчыны могуць вытрымаць іх жорсткасць. Хіба не Ханна Арэнт казала пра "банальнасьці зла"? Я не ўпэўнены, што многія людзі на самай справе злыя. Мы заўсёды гаворым пра тое, што Гітлер быў вар'ятам, але ён дзейнічаў з веданнем справы і энтузіязмам. Спалучэнне сляпых намераў, нізкага інтэлекту і смагі ўлады. Магчыма, менавіта таму на сцэне не хапае моцных жаночых роляў. У нас ніколі не было улады.'
  
  'У вас была Маргарэт Тэтчэр. Брайант сядзеў, учапіўшыся рукамі ў край пластыкавага стала, як шрубцынгамі, у чаканні гарбаты. 'Вы думаеце, чалавек, якога я шукаю, магутны? Я не думаў ні аб якой жанчыне.'
  
  'Мяркую, вы збіраецеся сказаць мне, што гэта статыстычна малаверагодна, на што я б адказала, – яна нахілілася наперад і паглядзела яму ў вочы, – можа быць, гэта таму, што ім гэта часцей сыходзіць з рук.
  
  'Магчыма, у гэтым ёсць сэнс", - прызнаў Брайант. 'Акцёры - начныя стварэння, ці не так? Якое гэта - працаваць у ненармаванага час?'
  
  'Самае горшае - гэта прыязджаць у Вэст-Энд у вячэрні гадзіну пік. Фрэнкі прапанавала яму кавалачак сваёй сасіскі. 'Гэты рэжысёр настойвае на тым, каб пакідаць нам запіскі пасля шоў, таму мы заўсёды вяртаемся дадому позна. Але ты хутка прыстасоўваешся. Мая жонка змяніла змену, каб мы маглі правесці трохі часу разам. Калі выступаеш на апошніх кадрах, бачыш іншую каманду. Людзі прыязней. Мяркую, можна сказаць, што днём Лондан на ўвазе, а пасля паўночы за кулісамі.' Яна перашкодзіла чай у гуртку. 'Вось калі пачынаецца сапраўдная праца. Ўборка і рамонт, разборка і расстаноўка рэчаў. Тыя велізарныя дэкарацыі, якія яны будуюць на Лестэр-сквер для кінапрэм'ер, павінны быць знесены да дзвюх гадзін ночы. Праз некаторы час вы пазнаёміцеся з мантажнікамі. Часам, калі я іду дадому, мне здаецца, што Лондан дэмантуюць, як быццам гэта ўсяго толькі адна вялікая тэатральная дэкарацыя, якую перабудавалі за адну ноч.'
  
  Брайанту было знаёма гэта пачуццё. Будучы бяссонным дзіцем у Іст-Эндзе, ён назіраў за пекарамі, гандлярамі рыбай, огородниками, кіроўцамі і малочнікамі. 'Горад павінен абнавіцца і падрыхтавацца да чарговага дзённага прадстаўленні', - сказаў ён. 'Вы калі-небудзь адчувалі сябе уразлівым, калі заставаліся ноччу ў адзіноце?'
  
  Фрэнкі наколола відэльцам апошні грыб, затым адсунула талерку. "Я ўвесь час акружаная людзьмі, таму хадзіць па ціхім вуліцах - такое палёгку. Яны спусташаюцца ў той момант, калі бары перастаюць працаваць. Гэта не падобна на Паўднёвую Еўропу, дзе ўсе стаяць і балбочуць да світання. Ангельцам употай не трываецца хутчэй трапіць дадому. Яны хочуць пабыць дома. Я гуляю ў ракі, збіраюся з думкамі, падводжу вынікі. Мяркую, гэта падобна на тваю прафесійную працу. Чаму ты пытаеш?'
  
  'Людзей забіваюць пасярод ночы'.
  
  'Але ты не ведаеш чаму. Яна промокнула рот неабсорбирующей сурвэткай. 'Не заўсёды ёсць прычына.
  
  'Прычына, вядома, ёсць, але мне яшчэ трэба будзе яе знайсці. Яны знаёмыя адзін з адным на штуковине. Вы ведаеце, – ён адлюстраваў, што друкуе, – сацыяльныя сеткі, але мы не можам знайсці ніякіх канкрэтных сувязяў. Ніхто не заявіў аб сабе, што наводзіць на думку, што забойца дзейнічае ў адзіночку і яго ніхто не падазрае.
  
  'Тады ён атрымлівае тое, чаго хоча або ў чым мае патрэбу. Большасць персанажаў матываваныя задавальненнем '.
  
  'Я паняцця не маю, якія ў яго могуць быць патрэбы'. Брайант выглянуў у акно. 'Гэта не сэксуальны імпульс і, наколькі я магу судзіць, не дзеля грашовай выгады. Яго матывы схаваныя ад нас.'
  
  "Такім чынам, гэта помста, трохі ў духу якабінцаў, у духу "Белага д'ябла" Вебстера, але з разыначкай'.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  "Аднойчы я з'явілася ў аматарскай жаночай версіі "Гамлета" ў Шэфілдзе. Рэплікі Афеліі былі складзеныя з прамоваў Тытаніі, таму што яна па памылцы вывучыла "Сон у летнюю ноч". Мая сяброўка, якая грае Клаўдыю, выбыла з пастаноўкі пасля таго, як лесвіца зламалася напалову, пашкодзіўшы ёй нагу. Пазней мы даведаліся, што Розенкранция сабатавала гэта, таму што ёй надакучыла, што на яе рэплікі наступаюць. Яна ніколі ні з кім не гаварыла аб гэтай праблеме; яна проста дзейнічала. Я маю на ўвазе, што вашыя ахвяры могуць паняцця не мець, чаму іх абралі.'
  
  'Атакі не выпадковыя, Фрэнкі. Ён даследуе і рыхтуецца. Ён кантралюе сітуацыю, ён добра цяміць на хаду, але затуманены эмоцыямі. Аб якім чалавеку, і гэта наводзіць на думка?'
  
  'Я не ведаю ... Хто-то, хто пашкоджаны і бачыць у сваіх ахвярах ворагаў. Калі б я шукаў матывацыю персанажа, я б выбраў сэксуальную рэўнасць, эгацэнтрызм, ізаляцыю, гнеў. Класічны мсціўца. Хіба ў вас няма профайлера, які распрацоўвае для вас падобныя рэчы?'
  
  'У Еўропе і Амерыцы, тут не так шмат. Брайант дапіў гарбату і падняўся. 'Спадзяюся, п'еса атрымаецца добрай. Зламай шчыкалатку.
  
  'Ты маеш на ўвазе зламаць нагу. Я б аддаў перавагу разарваць свой кантракт.
  
  'Скажы дзякуй, што ты ўсё яшчэ працуеш. Я працую.
  
  'Я ні на секунду не забываю пра гэта, дарагая. Ты ведаеш, колькі добрых роляў ёсць для спелых чарнаскурых жанчын, якія не ўмеюць спяваць?" Яна падняла вялікі і паказальны пальцы, ставячы нуль. "Калі сітуацыя стане па-сапраўднаму адчайнай, я паспрабую сябе ў Пастцы'.
  
  'Я думаю, табе гэта вельмі хутка дадзене.
  
  'І напалову не так сумна, як гледачам. Яна адмахнулася ад яго. 'Патэлефануй мне, калі табе спатрэбяцца яшчэ якія-небудзь парады, дарагі.
  
  OceanofPDF.com
  29
  ПРЫЁМ
  
  Іншым вучням у яго школе не спатрэбілася шмат часу, каб зразумець, што прозвішча Вінцэнта Дилларда складаецца з адной літары ад абразы, і яны бязлітасна ўжывалі гэта. Такім чынам, Вінцэнт не прасунуўся далей няспеласці. Яго тонкая скура была перашкодай у большасці кар'ер, але ў журналістыцы гэта аказалася катастрофай. Пасля таго, як ён адштурхнуў рэдактараў большасці нацыянальных газет, зараз ён працаваў на Джанет Рэмсі, рэдактара Hard News, узначальвала аддзел, які яна ахрысціла "Бюро забойстваў", раздзел субжурналистики, багаты намёкамі і якая ганьбіць імя, які замяніў эмпірычныя дадзеныя лютымі думкамі.
  
  Сфера дзейнасці Дилларда патрабавала ад яго выразы абурэння і агіды да таго, што адбывалася ў свеце, але ён выявіў, што ангельцаў цяжка вывесці з сябе. О, яны скардзіліся і шамацелі газетамі перад камінам, вымещали сваё раздражненне на ружы або гаварылі што-небудзь саркастичное ў Твітэры, але яны рэдка выходзілі на вуліцы і ніколі не думалі аб штурме палацаў улады.
  
  На вэб-сайце Hard News працавала тры адданых справе рэпарцёра-расследователя, але Диллард не змог здабываць іх размяшчэнне, таму працаваў пазаштатна і ў адзіночку. Ён не быў прыемным чалавекам. Калі ён спрабаваў здавацца зацікаўленым, то станавіўся назойлівым, а калі уключаў абаянне, станавіўся на душы, як павук. Сёння ён шукаў развязку ў гісторыі пра забойцу ў 4.00 раніцы, і лагічней за ўсё было пачаць з Уайтчепела. Магазін сары сям'і Чыма ўяўляў сабой велізарную пячору з смарагдавых, шафрановых, рубінавых і бірузовы матэрыялаў, вялікая частка якіх была абсыпаная бліскаўкамі і бліскучай парчы.
  
  Рэпарцёр павіншаваў сябе з тым, што ўспомніў пра гэта краме, хоць ён быў не першым, хто аказаўся на месцы здарэння; берлінская здымачная група ўжо пабывала там і была адпраўлена збіраць рэчы. Диллард вылучаўся, як белы мужчына ў краме сары. Ён вырашыў праявіць нахабства, калі дзяўчына падышла да яго, але ведаў, што, як толькі ён адкрые рот, на яго паглядзяць з падазрэннем. Старое арго Іст-Энду набыло новы востры адценне, паколькі ўвабрала ў сябе слэнг іншых культур, ператварыўшыся ў сумесь кокнуць, бангладэша і вэст-Індыі, у той час як ён гучаў так, як быццам быў родам не з той часткі Эсэкса, якой ён быў.
  
  'Я магу вам чым-небудзь дапамагчы?' спытала дзяўчына.
  
  'Я тут не для таго, каб купляць, міс", - адказаў ён. 'Вы, павінна быць, малая Джані, так? Я хацеў бы ведаць, ці не маглі б вы расказаць мне што-небудзь аб смерці Дхрува Чимы'.
  
  Ўсмешка Джэні Чимы згасла. 'Ні ў якім выпадку. Я паклічу сваю маці...
  
  Яна павярнулася, каб сысці, але ён схапіў яе за руку. 'Я спрабую паступіць правільна, любімая. Я падумаў, што будзе толькі справядліва даць табе шанц выказаць свой пункт гледжання на гэтую гісторыю ...
  
  Яна вызвалілася і пайшла прэч. 'Тут няма бакоў, няма гісторыі, а цяпер ідзі, пакуль я не паслаў за сваімі братамі'.
  
  Ён, падскакваючы, пабег за ёй. - О, дык ты і ёсць адна з дачок. Што рабіў твой брат у сваім таксі, раз'язджаючы па акрузе так позна ноччу? Ён задумаў што-то нядобрае, ці не так?'
  
  'Ты павінен сысці прама цяпер.
  
  'Я сыходжу, я сыходжу'. Диллард запнуўся, доигрывая сваю рэпліку. 'Я проста падумаў, калі ён хацеў перепихнуться, чаму б яму не скарыстацца дадаткам накшталт Труць або Grindr замест таго, каб ісці ў лес, выйшаўшы з таксі —'
  
  'Гэта не твая справа.
  
  'У інтарэсах грамадства ведаць, нельга давяраць кіроўцам таксі. І калі ён пакінуў сваё таксі, каб пайсці павесяліцца ў цемры ...
  
  'Гэта было не яго таксі!' раздражнёна ўсклікнула яна.
  
  'Значыць, яна належала яго брату.
  
  Рот Джэні хутка зачыніўся. Яны абодва адразу зразумелі, што яна зрабіла.
  
  'Я павінен пакінуць вас гараваць,' сказаў Диллард, пачаў адступаць. 'Выбачайце, што уварваўся ў ваш час і асабістае жыццё.
  
  Выйшаўшы на вуліцу, ён зайшоў у завулак з задняй боку будынка і паглядзеў на першы паверх. Там жыла сям'я, два брата і незамужняя сястра. Новая кухня, дорага абсталяваная. Ён узлез на стойку плота і выглянуў у сад за домам, дзе была выкінутая тэлевізійная скрынка. Масіўны экран, вельмі высокага класа.
  
  Диллард гэта абдумаў.
  
  Паліцыя павінна была ведаць, што Дхрув ўзяў машыну свайго брата. Магчыма, яны не апублікавалі гэтую інфармацыю па просьбе сям'і. Клапатліва з іх боку, чыніць перашкоды прэсе.
  
  На вуліцы не было ніякіх прыкмет аўтамабіля. За крамамі размяшчаўся шэраг гаражоў, але ўсе іх дзверы былі зачыненыя.
  
  Дхруву Чиме спатрэбілася таксі, каб дабрацца да месца сустрэчы з забойцам, але, відавочна, ён не мог вярнуцца на ім назад, так што, павінна быць, яно было пакінута там і канфіскавана. Диллард ўлавіў сякія-такія размовы аб кантактах брата. Гэта стала пахадзіць на бандыцкі бізнэс. Чым больш ён думаў пра гэта, тым больш відавочным гэта здавалася. Тут было шмат беспрацоўных маладых індзейцаў, і хто ведаў, чым яны займаліся пад покрывам цемры? Джагай Чиму абаранялі яго таварышы.
  
  У мінулым месяцы ў гэтым раёне было выраблена некалькі арыштаў. Ён правёў некалькі ператрусаў па сваім тэлефоне. Не наркотыкі або дзяўчаты – у іх быў сямейны бізнэс, навошта рызыкаваць? Што-то больш аддаленае, незаконнае, але ўскоснае. Бяспечны спосаб непрыкметнага зарабляння грошай. У апошні час адмыванне грошай стала больш схаваным, паколькі ўрад быў вымушаны дамагацца больш дакладнай справаздачнасці. Сёе-тое яшчэ.
  
  Адзін вынік пошуку прыцягнуў яго ўвагу. Нарабаваныя егіпецкія артэфакты, праверка ў лонданскім Іст-Эндзе, бягучыя расследавання. Толькі чуткі, пакуль ніякіх арыштаў. Чаму ніхто ў SCD гэтага не заўважыў?
  
  Не спатрэбілася б шмат часу, каб высветліць, дзе тусаваўся Джагай Чыма. Диллард вырашыў, што гэта добрае месца для пачатку.
  
  Спарроу Марцін ўзяла выхадны не таму, што планавала што-то асаблівае, а таму, што ёй трэба было час падумаць. Цяпер яна адкрыла свой новы нататнік з лятучымі мышамі і дастала ручку. Магчыма, цяпер яна ўжо не так моцна цікавілася лятучымі мышамі, але яны па-ранейшаму былі яе каханым сысунам.
  
  Седзячы ў пакоі, якую яна жартам назвала студыяй, таму што гэта была адзіная пакой з прыстойным асвятленнем, яна спрабавала зразумець, што адбываецца. Тая недарэчная сустрэча ў кафэ Young Vic, Роры, які адмаўляецца прымаць што-небудзь сур'ёзна, жудаснае тэкставае паведамленне, атрыманае астатнімі, ноющее пачуццё, што гэта адбываецца з-за чаго-тое, што яны зрабілі. Смерці людзей, якія ведалі адзін аднаго. Якая была верагоднасць таго, што гэта адбудзецца?
  
  Уверсе старонкі яна напісала 'Дхрув Чыма'. Усё пачалося з яго і недарэчнай постаці ў масцы, якую яна мелькам бачыла, гоняць яго па лесе. Хто ведаў, з-за чаго яны пасварыліся? Мужчыны біліся.
  
  Далей яна напісала 'Люк Дзікінсан'. Павінна быць, на яго напаў той жа чалавек або, магчыма, банда. Нейкім чынам ім удалося яго ўтапіць. Прэса не паведамляла ніякіх дадатковых падрабязнасцяў аб гэтых смерці, і ніякіх наступных рэпартажаў не было.
  
  Яна патэлефанавала Огасте і пачакала тры гудка, перш чым перапыніць размову. Яна не магла працягваць прыставаць да яе. Яна ведала, што самае відавочнае і лагічнае, што можна зрабіць, - гэта звярнуцца ў паліцыю. Але што яна магла сказаць ім такога, чаго яны яшчэ не ведалі? Яна не бачыла асобы чалавека ў лесе, не магла даць карыснага апісання. Думка аб тым, што яе могуць прыцягнуць да сябе ўвагу, спалохала яе. Што, калі яна памылялася і зусім няправільна истолковала тое, што ўбачыла?
  
  Тэлефонны званок прымусіў яе падскочыць. Гэта была Памэла з "Лэдзі ночы". 'Прывітанне, Спарроу? Я так рада, што сустрэла цябе. Спадзяюся, твой спалох у мінулыя выходныя не перашкодзіў табе дапамагчы нам з скрынкамі для біт сёння вечарам? Мы вельмі адстаём ад графіка.'
  
  'На самай справе я падумваў аб тым, каб даць яму адпачыць некаторы час", - сказаў Спарроу.
  
  'На гэты раз мы не будзем важдацца з бітай Брандта. Яна выдатна выжыве і без нас. Мы вернемся ў наша звычайнае час, у прыцемках, сустрэнемся ў верхніх варот Кенвуд-парку. Нам сапраўды не перашкодзіла б ваша дапамога.
  
  Яна здалася, як і меркавала. 'Добра, на гэты раз я пайду з табой.
  
  'Вельмі добра. Пакуль я не забыўся, сее-хто тэлефанаваў мне ўчора раніцай і задаваў пытанні пра цябе.
  
  'Якога роду пытанні? - спытаў я.
  
  'Шчыра кажучы, я яго толкам не пачуў. Над галавой праляцеў верталёт, выдаючы жахлівы шум. Ён хацеў ведаць, дзе ты працуеш. Я сказаў яму, што не магу даць твой нумар, і ён павесіў трубку.
  
  Спарроу павесіла трубку і агледзела пакой, задаючыся пытаннем, наколькі надзейныя вокны. Рашоткі зрабілі б гэта месца падобным на турму, але яна, па меншай меры, адчувала б сябе ў большай бяспецы. Праўда, ненадоўга; бабуля жыла ў Бельгіі, і кіраўнік агент ўсё яшчэ не дамовіўся аб тым, каб паправілі працякаючая бачок у прыбіральні.
  
  Ёй трэба было заставацца напагатове, пакуль паліцыя не зловіць гэтага чалавека. Ёй трэба было многае зрабіць. Старонка, на якой яна планавала намеціць расследаванне, ператварылася ў спіс з адзнакамі, які пачынаўся з 'Купіць новае пуховую коўдру" і заканчваўся "Пераехаць у Гасцінгс'. Паўдзённую святло быў такім слабым, што ёй давялося ўключыць настольную лямпу. Пакой была поўная лятучых мышэй: пухнатых, прыемных, гумовых. Ніколі нікому не кажы, што табе падабаецца, таму што яны будуць купляць табе гэта вечна, змрочна падумала яна.
  
  Што-то металічнае загрымела за задняй дзвярыма. Адсунуўшы крэсла, яна перасекла пакой і прыслухалася. Усё, што яна магла бачыць скрозь шкляныя панэлі з плямамі, былі цагляныя сцены і абрысы смеццевага бака.
  
  Яна ведала, што самае дурное, што можна было зрабіць, - гэта пайсці і паглядзець, але быў дзённае святло, і ў яе не было намеру станавіцца палонніцай ва ўласнай кватэры. Яе рука на імгненне завісла над ручкай, перш чым яна вырашыла, што вядзе сябе абсурдна, і пацягнула дзверы назад. З смеццевага вядра плаўна выплыў чорны прадмет – у суседскага ката ў роце было што-то агіднае.
  
  Яна вярнулася да нататніка і зняла каўпачок з ручкі.
  
  Да той паездкі на таксі яны былі незнаёмцамі. Ці маглі Люк і кіроўца сустракацца дзе-то раней, а потым прыкідвацца незнаёмымі у таксі? Калі б яны гэта зрабілі, гэта азначала б, што б ні здарылася, гэта тычылася толькі іх саміх, і яна, Жніўня і Роры былі ў бяспецы.
  
  Чым больш яна думала аб гэтым, тым далей аддалялася ад любой магчымасці раскрыць праўду. Люк і Чыма сустракаліся ў мінулым, так што іх сумесная паездка была небудзь запланаванай, альбо проста выпадковым і няёмкім супадзеннем. Яна паспрабавала стварыць сцэнар з піктаграмамі. Неўраўнаважаны Люк замовіў таксі для Чимы і забіў яго, перш чым скончыць з сабой. Але на жанчыну па суседстве з Августой таксама напалі.
  
  Усё гэта не мела ніякага сэнсу. Яна з агідай адкінула ручку, наліла сабе піва і адкінулася на спінку крэсла, прыслухоўваючыся да шуму дажджу.
  
  Звонку пачуўся новы шум, як быццам кансервавы банка павольна пераварочваецца на бок. Самы звычайны гук у свеце, і ўсё ж ад яго ў яе мурашкі пабеглі па лапатак. Гэта недарэчна, падумала яна, пайсці ў паліцыю і расказаць ім, што ты бачыла суботняй ноччу. Магчыма, ты утаиваешь доказы.
  
  Больш ніякіх апраўданняў. Яна ўстала, дастала з шафы плашч, завернулась ў шалік і праверыла свой тэлефон. У Сноў-Хіле, паміж рынкам і Смитфилд Олд-Бейлі, усяго ў некалькіх хвілінах хады ад яе кватэры, усё яшчэ працаваў паліцэйскі ўчастак.
  
  На ўзгорку праходзіў лонданскі акведук, і побач з царквой Труны Гасподняга захаваўся мармуровы пітной фантанчык. У дні грамадскіх святаў па канале цякло чырвонае і белае віно. На жаль, больш няма.
  
  Паліцэйскі ўчастак размяшчаўся ў захаваўся мадэрнісцкай будынку з портлендского каменя з цэнтральнай калонай і высокімі эркерное вокнамі са средниками. Ён быў пабудаваны на месцы знакамітай постоялой карчмы "Галава сарацина", знесенай у 1868 годзе. Толькі сіняя эмалевая шыльда над дзвярным праёмам выдавала цяперашняе прызначэнне будынка.
  
  У пастарунку не было наведвальнікаў. Спарроу падышла да дзяжурнаму сяржанту і папрасіла дазволу пагаварыць з афіцэрам, але думка аб афіцыйным допыце пачатку падрываць яе рашучасць.
  
  Сяржант падштурхнуў да яе ліст машынапіснага паперы. 'Проста пакажыце сутнасць запыту", - папрасіў ён.
  
  Яна вагалася. Напісаць 'Я бачыла забойцу' азначала б змясціць котку сярод галубоў. Яна спынілася на 'магчымым сведке сур'ёзнага злачынства' і вярнула лісток.
  
  Даўганогі, круглоголовые афіцэр, які шырокімі крокамі перасёк пакой чакання тры хвіліны праз, прымусіў яе адчуць сябе толькі горш. Дарэн Лінк быў суперинтендантом Ўпраўлення па барацьбе з цяжкімі злачынствамі Лонданскага сіці, але ён усё рабіў па-свойму, і дзяўчына, якая сядзела ў адзіноце з сумачкай "бэтгерл" на каленях з ямачкамі, выглядала так, нібы мела патрэбу ў яго дапамогі. Лінк быў фанатыкам, які верыў у неабходнасць уборкі кварталаў, вуліца за вуліцай, і рабіў гэта з евангельскім запалам. Неўзабаве пасля таго, як ён скончыў паліцэйскі каледж Хендона, наркаман, які трымаў у руках зламаны слуп плота, параніў яго ў вока. Яго левы зрэнка ператварыўся ў два полудиска, якія лавілі святло асобна, надаючы яму страшны выгляд робата. Лінк верыў у пакаранне да рэабілітацыі, але ўсё ж ён не быў чэрствым да тых, хто трапіў у бяду, пакуль яны праяўлялі раскаянне.
  
  Ён адвёў Спарроу Марцін ў пакой для допытаў і выслухаў, пакуль яна тлумачыла, як апынулася на Хэмпстэд-Хіт пасярод ночы. Яна апісала тое, што ўбачыла там, і калі, запінаючыся, змоўкла, ён спытаўся ў яе, з якой нагоды ёй спатрэбілася так шмат часу, каб прызнацца. Устрывожаная яго агрэсіўным паводзінамі, яна пачала расказваць яму пра іншых.
  
  Дарэн Лінк слухаў уважліва, але не з спагады. Паліцэйскаму кіраванні было паднесена справа на сподачку, і яму чамусьці не ўдалося знайсці гэтага сведкі. Падраздзяленне "Індывідуаліст" было праклёнам яго жыцця. Нягледзячы на самы высокі ўзровень забастовак у горадзе, яны адмовіліся прытрымлівацца рэкамендацый урада. Яны ігнаравалі пратакол, скажалі доказы, гублялі сведак і зрывалі тэрміны. Чым больш дзяўчына казала, тым больш ён хваляваўся з-за няўдачы прылады. Цяпер яна, здавалася, бязладна балбатала аб Facebook і bats. Ён абарваў яе:
  
  'Не маглі б вы пацвердзіць, што бачылі ахвяру за некалькі імгненняў да яго смерці і пасля вы не былі дапытаныя якім-небудзь следчым органам?
  
  Спарроу нервова заерзала на крэсле. 'Я нікому не расказвала пра тое, што бачыла, таму што на самай справе я не збірала ўсе разам да таго часу, пакуль пазней...
  
  'Але ніхто не прыйшоў, каб узяць у вас паказанні.
  
  'Не, яны гэтага не рабілі, але...
  
  'Гэта ўсё, што мне трэба. Гэта зойме не больш некалькіх хвілін. Калі ласка, застанься тут, пакуль я зраблю неабходныя падрыхтоўкі. Яму прыйдзецца старанна сабраць свой чамадан і пераканацца, што ён воданепранікальны. Але ён атрымае іх. Ён устаў з-за стала і пакінуў яе адну.
  
  Спарроу пачаў шкадаваць, што прыехаў у Сноў-Хіл.
  
  Ёй заўсёды было цяжка заводзіць сяброў, але да гэтага часу гэта яе ніколі не турбавала. Яна патэлефанавала Огасте, але там ніхто не адказваў, таму яна патэлефанавала Х'юга Блэйк і спытала, ці можа яна сустрэцца з ім праз гадзіну.
  
  Блэйк чакаў яе ў "Чорным манаху", на беразе ракі каля моста Блэкфрайарз. Гэта быў паб дэкаратыўна-прыкладнога мастацтва ў танах сэпіі, пабудаваны на месцы старога дамініканскага манастыра, у асяроддзі якога ён здаваўся яшчэ больш страчаным і недарэчным. 'Я патэлефанаваў у кнігарню, і мне сказалі, што ў цябе выхадны,' патлумачыў ён, купляючы ёй светлага эля і сядаючы на камічна нізкі зэдлік пад фрызам з выявай манахаў-працэсій.
  
  'Я спрабую разабрацца сёе ў чым. Яна скінула паліто і агледзелася. 'У дадзены момант усе так дзіўна. Мой брат застаўся са мной, але ён працягвае знікаць разам з усімі грашыма, якія я пакідаю. У яго заўсёды былі праблемы са злоўжываннем псіхаактыўных рэчываў, але ў апошні час сітуацыя пагоршылася, і я сапраўды не ведаю, як з гэтым справіцца.'
  
  'Я падумаў, можа, ты больш не хочаш мяне бачыць. Ён вывучаў свае расчыненыя далоні.
  
  'Я б знайшоў для цябе час. У любым выпадку, цяпер час ланчу, а дзяўчыне трэба ёсць. Яна працягнула руку і дакранулася да кончыкаў пальцаў. 'Я не дурная, ты ж ведаеш. Я бачу, у цябе праблемы. Ты служыў у арміі, ці не так?'
  
  'Як ты даведаўся? - спытаў я.
  
  'Ты збіраешся смяяцца трэба мной.
  
  'Я не буду, я абяцаю.
  
  'Па тым, як ты сядзіш.
  
  Ён не засмяяўся. 'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'З выгінастай спіной, каб не горбіўся. Мой бацька заўсёды так рабіў. Абодва маіх бацькоў - былыя вайскоўцы. Мы ўвесь час пераязджалі. Чым ты займаўся?
  
  'Я служыў у медыцынскім корпусе.
  
  'Вы былі лекарам? - спытаў я.
  
  'Няма. У асноўным я быў у Афганістане, апрацоўваў раны і обмывал цела. Пасля таго, як іх прывезлі, я павінен быў падрыхтаваць іх да адпраўкі. Нельга рызыкаваць, пакідаючы труп некранутым ў палёце. Яны павінны быць ачышчаны ад інфекцыі, зьлітыя і зноў напоўнены інэртнай вадкасцю.'
  
  'Павінна быць, гэта было жудасна.
  
  'Я адрамантаваў іх, наколькі мог. Я надаў ім мірны выгляд. Большасць з іх прызначаліся для пахавання ў закрытых трунах, таму што часта былі траўмы галавы, але мы пастараліся прывесці іх у зручны стан. Канечнасці можна ампутаваць і замяніць, але— ' Ён змоўк, здзіўлена зірнуўшы на яе. 'Прабач, я звычайна не кажу пра гэта. Я ніколі нічога не распавядаў свайму сыну.
  
  'Што здарылася з яго маці?' спытала яна. 'Ты што-то сказаў раней...
  
  'Яна кінула мяне", - сказаў ён. 'Я не быў асабліва здзіўлены. Давай пагаворым пра цябе'.
  
  'Я? Шчыра кажучы, я крыху напалоханы ў дадзены момант. Я не магу ні з кім звязацца. Я думаю, з ёй што-небудзь здарылася.
  
  Ён паглядзеў ёй у вочы. 'Раскажы мне.
  
  Яна засмяялася. 'Не, вы падумаеце, што я вар'ятка.
  
  'Тады скажы гэта сам, а я проста пасяджу і паслухаю.
  
  Сама таго не жадаючы, яна распавяла Блэйк ўсю гісторыю, пачынаючы з суботняга вечара, калі адправілася на пошукі біты Брандта. Ён моўчкі слухаў, застыўшы з непранікальным тварам, пакуль яна апісвала яго версію, якую ён ледзь пазнаваў. Затым яна распавяла яму аб той ночы ў кастрычніку мінулага года, калі ехала ў таксі разам з трыма іншымі пасажырамі, ўдаючыся ва ўсе падрабязнасці, якія толькі магла ўспомніць. Скончыўшы, яна чакала, што ён загаворыць, але ён проста глядзеў і нічога не казаў.
  
  'Ну,' сказала яна, чакаючы адказу, ' што ты пра гэта думаеш?
  
  OceanofPDF.com
  30
  КАНТАКТЫ
  
  'Ён мёртвы? Свету зазірнула ў пакой дэтэктываў. Артур Брайант расцягнуўся на канапе з зачыненымі вачыма і шырока адкрытым ротам. 'Менавіта так ён бы і хацеў сысці,' прашаптала яна.
  
  'Я думаў, гэта яму не трэба спаць", - сказаў Колін. Ён выцягнуў пяро з падушкі і паклаў яго Брайанту ў рот. Яно ўвайшло і не выйшла.
  
  - А што, калі ён сапраўды мёртвы?
  
  'Мы ўжо страцілі Криппена'. Яна ўзяла з яго стала веялку для вечарынкі і подула яму ў вуха. Нічога не адбылося. "Аб Божа, ён сапраўды мёртвы'.
  
  'Няма, яго слыхавы апарат на падваконні, побач з зубамі.
  
  'Вельмі сталы. Яна патрэсла яго, каб абудзіць.
  
  Брайант рэзка выпрастаўся. 'Jetez des pierres aux corbeaux!'
  
  'Што?'
  
  'Пабеце крумкач камянямі. Мне снілася, што я францужанка. Відавочна, кашмарны сон. Пачакайце. 'Ён зноў падключыў усе прыборы, неабходныя для падтрымання яго ў працоўным стане, затым надаў пары ўсё сваё ўвагу. Эфект быў такі, нібы хто-то запусціў руку ў ляльку чревовещателя і ажывіў яе. Ён агледзеўся вакол і рыбалоў вуснамі, агаліўшы зубы. 'У чым, па-відаць, праблема?
  
  'Вас чакаюць у аперацыйнай,' сказаў Колін, пачухваючы шчацінне на твары. 'Мы зайшлі ў тупік.
  
  Брайант з цяжкасцю падняўся на ногі. 'Ідзі паглядзі, не завалялась ці дзе-небудзь кубак добрага моцнага гарбаты. Я прыйду, як толькі знайду сваю другую пантофлю.
  
  Аперацыйная выглядала так, быццам на яе напалі ваўкі. Крэслы і сталы былі ссунутыя, складзеныя і пераробленыя ў імправізаваныя зоны адпачынку. Свету прынесла спальны мяшок. Пустыя скрынкі з-пад піцы і гамбургераў былі складзеныя сярод груды паліто, упакаваных доказаў, унутраных дакументаў, сведкавых паказанняў, дасье, тэчак, лэптопаў і велізарнай шварцвальдского пірага, дастаўленага дзіўнай маладой жанчынай з Тауэр-Хэмлетс, якая назвалася Амброзіяй і патлумачыла, што яна вялікая прыхільніца PCU, а не сталкер або што-то ў гэтым родзе, але яна спякла для іх выдатны торт. Банбери правёў тэст і абвясціў яго бяспечным для ўжывання, але да таго часу Колін ужо даядаў другі кавалачак.
  
  'Гэта дзённая змена, вы не павінны тут знаходзіцца", - нагадаў Брайант сваім супрацоўнікам.
  
  'У нас занадта шмат спраў,' сказала Джэніс. 'Пры перадачы спраў можа прорву важная доказ. Хто-то павінен пастаянна знаходзіцца ў будынку. Нават двое Дейвов на месцы.
  
  Ён праверыў кожнае з іх па чарзе. 'Ты не можаш працаваць кругласутачна і чакаць, што будзеш на піку сваіх магчымасцяў'.
  
  'Твой бос ужо некалькі дзесяцігоддзяў не быў на піку сваёй кар'еры, і ён заўсёды добра высыпаецца па начах", - бескарысна сказала Свету.
  
  Брайант пляснуў у ладкі. 'Давайце арганізуемся. Дэмакратыя працуе нашмат лепш, калі ўсе робяць тое, што я ім кажу. Колін, я больш не хачу, каб вы разгульвалі ў сваіх трусах. Тое, што ты працуеш у кругласутачную змену, не азначае, што ты можаш апранацца да сну днём.'
  
  'Гэта спартыўныя штаны", - абурана сказаў Колін. 'На днях на вас была піжама пад касцюмам, містэр. Б., і вы ўвесь час пакідаеце свае зубы без нагляду'.
  
  'Я нічога не магу знайсці ў гэтым беспарадку", - паскардзіўся Джон Мэй, уваходзячы ў аперацыйную, як галоўны герой, які прапусціў рэпліку да другога акту. 'Як вы можаце чакаць, што тут будуць выносіць меркаванні? Паглядзі на гэта месца – гэта падказка. Перакрываюцца змены сапраўды не працуюць. Мы павінны пераасэнсаваць гэта, Артур. Гэта горш, чым калі мы былі ў аблозе. Свету, ты не магла б прыбраць усё, з чым мы скончылі?
  
  Свету агледзелася з тэатральнасцю, якой навучылася ў сваіх босаў. 'Прабачце, тут ёсць сабака? Аб няма, яе няма. Я, павінна быць, наступная па ганебнасці. Я індзеец, і мы нічога не проясняем.'
  
  'Прабачце, я не хацела—' пачатку Мэй.
  
  Свету падняла руку. 'Усё ў парадку, жартую, я гэтым займаюся.
  
  Начная змена негатыўна адбілася на ўсіх, акрамя Джэніс Лонгбрайт, якая прывыкла працаваць у клубах хостесс да 4:00 раніцы. У той час як усе астатнія выглядалі патрапанымі і змучанымі, яна ззяла. Яна цалкам пераапранулася ў вобраз Дорыс Дэй і выглядала пышна ў бэзавым ваўняным жакеце-балеро і штанах, больш падобная на старлетку 1960-х, якая праходзіць праслухоўванне для фільма пра падбрушша Соха, чым на афіцэра паліцыі Паўночнага Лондана, які рыхтуецца разабрацца з грудай папер, ад якіх чырванеюць вочы.
  
  'Ты памятаеш, да таго, як у нас з'явіліся наўтбукі, калі мы праводзілі ўсе наш час у назіраннях і патруляванні?' - сказаў Ренфилд, чытаючы яе думкі.
  
  'У нас быў больш нізкі працэнт поспеху'.
  
  'Так было весялей'.
  
  'Вы тады былі дзяжурным сяржантам, ці не так? - спытаў Колін, не падымаючы вачэй.
  
  Ренфилд павярнуўся да яго тварам. 'Так, быў. Ну і што з гэтага?
  
  'Нічога, прыяцель. Гэта проста не– ну, ты разумееш, нармальная праца. Пакуль мы былі там, на вуліцы, ты вярнуўся ў ўчастак, рэгіструючы прыслугу.
  
  Грозныя бровы Ренфилда апусціліся. 'Гэта перашкодзіла мне атрымаць па галаве, што здарыцца з табой праз хвіліну.
  
  'Гэй, вы двое, спыніце гэта,' папярэдзіла Мэй.
  
  ' Пачакайце. 'Лонгбрайт пастукала алоўкам па экране. - Міжнародная экспартная кампанія "Сан-Радж Інтэрнэшнл" прапануе экспартна-імпартныя рашэнні ў самых розных ассортиментах прадукцыі. Гэта самая бессэнсоўная фраза, якую я калі-небудзь чуў ... Кіраўнік дырэктар Радж Ранганатан.'
  
  'Гэта імя ўсплывала раней,' сказаў Колін. 'Я дзе-то бачыў яго запісаным.
  
  Лонгбрайт пачала перабіраць разрозненыя старонкі на сваім стале. Яна паказала заяву. 'Радж Ранганатан адправіў некалькі электронных лістоў Джагану Чиме. Яго кампанія знаходзілася пад следствам Ўпраўлення па барацьбе з сур'ёзнымі махлярствам. У апошнім ён кажа, што справа закрытая. Ці павінны мы прыцягнуць яго? '
  
  'Няма", - сказала Мэй. 'Мы зробім гэта па-старому. Едзь і паглядзі на яго на яго роднай тэрыторыі'.
  
  'Добрая ідэя", - сказаў Брайант. 'Я збіраюся паспрабаваць іншы стары спосаб. Калі вы скончылі са мной, я адпраўляюся паразважаць'. Ён устаў з-за стала, расцёр ныючыя спіну і накіраваўся да выхаду з аперацыйнай.
  
  'Не карыстайся той, што ўнізе, яна заблакаваная,' крыкнула Свету яму ўслед.
  
  Вярнуўшыся ў святая святых свайго кабінета, Брайант зачыніў дзверы і ўладкаваўся за сваім грувасткім сталом. Яму трэба было падумаць без перашкод. Яго натуральным інстынктам было высачыць групу кантактаў, якія працавалі выключна па начах. Ён ведаў мноства медсясцёр, санітараў, сядзелак і афіцэраў, якія наўрад ці бачылі дзённае святло, але прама цяпер яму патрэбен быў хто-то менш артадаксальны.
  
  Прагартаўшы сваю адрасную кнігу, ён вылучыў некалькі імёнаў. Быў прафесар англійскай мовы, які пакутуе агарафобіі, які праводзіў цёмныя гадзіны, гуляючы па віртуальным вуліцах з сябрамі, якія пакутуюць такім жа хваробай, з дапамогай онлайн-карты, якая дазваляла ім гуляць у футбол на дарожцы Тауэрского моста і ганяць на мудрагелістых транспартных сродках па Гайд-парку. Брайант адзначыў, што побач са сваім імем ён дадаў 'Нервовы зрыў'.
  
  Ён рушыў далей. Станцыйныя ахоўнікі Рашыд і Сандвіч праводзілі ночы, працуючы ў лонданскім метро, дзе не існавала дзённага раскладу. Стэнлі Пербрик быў прыхільнікам тэорыі змовы, які вадзіў сваіх памочнікаў на начныя прагулкі па горадзе, спрабуючы даказаць, што сістэма патаемных хадоў звязвае царквы са штаб-кватэрамі сатаністаў. Дзяўчына, вядомая толькі як GPS, пад кодавай назвай кіраўнік Супольнасці Rough Sleepers' Community, праводзіла ночы ў пошуках прытулку для уразлівых падлеткаў. Які пакутуе бессанню доктар Гаральд Мастэрс, былы гісторык мастацтва у Брытанскім музеі да таго, як эфектна запэцкаў сваю сшытак, глыбокай ноччу сустрэўся з калегамі-навукоўцамі, каб абмеркаваць мудрагелістыя тэорыі аб статуэтках з магільняў дынастыі Тан. Ні адзін з іх не змог бы тут моцна дапамагчы.
  
  Брайант вырашыў, што лепш за ўсё яму падыдзе Стэнхоуп Бофарт, архітэктар, які рэгулярна здзяйсняў начныя прагулкі па змрочным вуліцах горада, па схаваным завулках і маргінальным прасторах Квадратнай мілі. Ён патэлефанаваў і дамовіўся аб сустрэчы з ім, затым завадатараў свой "Ларэнца Спитфайр" "Олд Уорриор" і правёў далейшы пошук калегаў Джагай Чимы, спадзеючыся знайсці якую-небудзь прычыну, па якой яны маглі па памылцы напасці на яго брата.
  
  Ён усё яшчэ чакаў, калі круцелка на экране перастане круціцца, варожачы, што ж ён зрабіў не так на гэты раз, калі патэлефанаваў Джайлс Кершоу з вынікамі свайго папярэдняга даследавання цела Аўгусты Фрост. Ён пацвердзіў, што яна была забітая з дапамогай троакар, а затым абпырскана сумессю вадкасці для запальніц і алею.
  
  Брайант быў засмучаны і пристыжен. Што яна памерла, што яны занадта далёка адсталі ад злачынца, што іншыя яшчэ могуць пацярпець. Ускрыццё вынікаў няўдалых расследаванняў заўсёды гаворыць адно і тое ж: 'недахопы ў сістэме", 'прыкрыя памылкі', "памылковыя меркаванні".
  
  Ён пакляўся, што на гэты раз усё будзе па-іншаму.
  
  OceanofPDF.com
  31
  УАЙТЧЕПЕЛ
  
  Урывак з сцэнара пешаходнага гіда Артура Брайант 'Своеасаблівы Лондан" (Уайтчепел, 2 гадзіны, без зброі)
  
  Здаецца, што Уайтчепел існуе ў многіх вымярэннях.
  
  Калі-то тут жылі багатыя купцы і члены Ост-Індскай кампаніі, зараз тут размясціліся абшчыны французскіх, габрэйскіх і бангладэшскіх імігрантаў, якія гасцінна прымалі ўсіх ў сваіх шматлюдных, смуродных закутках, і ўсе яны пакінулі свой адбітак. Я хацеў бы паказаць вам Дорсет-стрыт, сумна вядомую 'горшы вуліцу Лондана', але цяпер яна пахаваная пад тупіком бездакорна чыстых офісаў.
  
  Амаль на два стагоддзі Уайтчепел стаў прытулкам жабракоў і тых, хто на іх паляваў, пакуль агент па нерухомасці не заўважыў, што ён знаходзіцца ў некалькіх хвілінах хады ад Лонданскага сіці. Цяпер забудоўшчыкі ліхаманкава ўзводзяць шкляныя вежы паміж осыпающимися цаглянымі тэрасамі. Новыя арандатары будуць дыхаць отфильтрованным паветрам у прахалодных шэрых свяцілішчах, у той час як пад імі лопаецца пунсовы, блакітны і смарагдава-зялёны атлас шумнай крамнай жыцця.
  
  На адным з краёў Уайтчепела знаходзіўся Петтикоут-лейн, хоць, як гэта ні парадаксальна для тыповага Лондана, такой вуліцы не існавала. Калі-то яна называлася Хог-лейн, а цяпер Миддлсекс-стрыт. Ён застаецца такім жа хаатычным і брудным, якім быў заўсёды. Некаторыя кажуць, што ён атрымаў сваю назву з-за таго, што гандляры маглі выкрасці вашу ніжнюю спадніцу на адным канцы рынку і прадаць яе вам назад на іншым.
  
  Для тых, хто шукае сенсацый і спадзяецца адчуць атмасферу віктарыянскага зла, гэта па-ранейшаму дом Дзёрзкага Джэка. Для модных гасцей у Уайтчепеле ёсць кактэйль-бары ў падвалах і пустыя белыя галерэі. Але для тых, хто там працуе, гэта па-ранейшаму стары рынак, які дзейнічае ў струхлелых карпусах зламаных старых дамоў, якія стаяць уздоўж Коммершиал-роўд.
  
  Лонгбрайт ўзяла Ренфилда з сабой у Уайтчепел, таму што ён добра ведаў гэты раён. Пакуль яны ішлі паміж рынкавымі прылаўкамі, Джэк гартаў старонкі "Іст Лондан Адвертайзер". 'На самай справе, гэтым усё сказана. Ён падняў старонку, каб паказаць Лонгбрайт. 'Вашыя гарачыя тэмы сёння ўвечары: забойства ў "Вормвуд Скрабз", кіслотныя атакі, скандал з карупцыяй у муніцыпальным савеце, футбольны клуб "Вест Хэм". Выбірай сам.'
  
  'Я памятаю, як аднойчы нядзельнай раніцай тата прывёў мяне на Петтикоут-лейн', - сказала Джэніс. "У гэтым канцы былі шапікі, якія гандлююць хатнімі жывёламі. Ён пачаставаў мяне сэндвічаў з саленай ялавічынай, пакуль забіраў сваю "райскае птушку". Ён купіў яе пасля таго, як увесь дзень правёў у пабе. Мама загадала яму вярнуць яе.'
  
  'Чаму?'
  
  'Гэта быў голуб, вымазанный сіняй фарбай.
  
  'Ён атрымаў свае грошы назад?
  
  - Не, ён задыхнуўся, як тая жанчына ў "Голдфингере". Крама павінен быць дзе-то тут.
  
  Фасад крамы Раджа Ранганатана займаў першы паверх трохпавярховага будынка з выкрышанымі падваконнікамі і аблупленай тынкоўкай на сценах. Серабрыстая пластыкавая шыльда апавяшчала аб прысутнасці міжнароднай экспартнай кампаніі Sun-Raj, але займала месца побач з peet's Anteeks. На неасветленым першым паверсе пахла шалфеем, маслам арганы і сандаловым дрэвам. Кожны кут быў застаўлены меднымі вазамі, нязграбнай глінянай посудам і дыванамі сумнеўнай сапраўднасці.
  
  Яны ўвайшлі і дасягнулі сярэдзіны выкладзенага пліткай падлогі крамы, дзе пачулі лютыя крыкі. Ренфилд злавіў погляд Лонгбрайт і пабег у заднюю частку крамы. Тут яны выявілі траіх мужчын, адзін з якіх спрабаваў напасці на другога, але яго стрымліваў трэці. Лонгбрайт не ўбачыла зброі, толькі сціснутыя кулакі. Ренфилд быў вышэй і шырэй іх усіх. Тым не менш, разгневаныя мужчыны імкнуліся кампенсаваць нанесеную шкоду, таму яна трымалася далей.
  
  'Ты поўны прафан, Джагай, як ты мог усё сапсаваць?' - крыкнуў нападнік.
  
  'Супакойся, прыяцель. - Ренфилд выцягнуў сваё пасведчанне, паклаў шырокую далонь яму на грудзі і штурхнуў яго назад да мужчыны, пытавшемуся ўтрымаць яго. 'У чым справа? Вы Джагай Чыма, праўда?'
  
  'Хто хоча ведаць?' - спытаў Чыма, прыгладжваючы валасы і одергивая куртку. Ён быў удзячны, што напад было спынена, але ніхто не хацеў сустракацца з паліцыяй. 'Гэта Радж, а гэта Акім, яго брат", - патлумачыў ён. 'Радж напаў на мяне'.
  
  'Вас гэта не тычыцца", - крыкнуў Ранганатан, злосна паказваючы на афіцэраў. 'Гэта проста бізнэс'.
  
  'Не морач мне галаву, сынок,' папярэдзіў Ренфилд. - Гэта наша справа, калі даводзіцца каго-то збіваць з ног. Хто хоча пачаць першым?
  
  Усе трое адначасова пачалі падскокваць і крычаць.
  
  'Ты. 'Лонгбрайт паказала на Джегана. 'Чаму ён табе пагражае?
  
  'Я не ведаю,' сказаў Джегань, гледзячы на свой разарваны рукаў. 'Ён вар'ят.
  
  - Ён ведае. Іншы брат паказаў на Джегана. 'Ён павінен быў працаваць ў суботу, але, чорт вазьмі, не з'явіўся, не так.
  
  'Вы таксіст, праўда?' спытала Лонгбрайт.
  
  'Так, і што? Джагай быў больш цяжкай, менш майстэрскай версіяй свайго брата, з касым, насцярожаным поглядам, які меў на ўвазе двудушнасць. Ён не змог утрымацца, каб не зірнуць на свой касцюм у люстэрка над галавой.
  
  Ўмяшаўся Радж. 'Ён дазволіў свайму дурному братку ўзяць таксі ў суботу, калі нам трэба было яго вярнуць.
  
  'І што, табе прыйшлося яго пакалаціць? - Спытаў Ренфилд.
  
  'У яго быў замоўлены нумар на ноч. Ён нам павінен. Так што цяпер таксі...
  
  Акім узяў ініцыятыву ў свае рукі, адціснуўшы Раджа. 'Нічога страшнага, гэта наша праблема, добра? Мы можам з гэтым разабрацца.
  
  Але Джагай Чыма хацеў, каб апошняе слова засталося за ім. 'Мой брат мёртвы, чувак. Выяві хоць трохі павагі, чорт вазьмі.
  
  Браты Ранганатан ўзарваліся. Джагай адскочыў назад і павярнуўся да паліцыянтам за дапамогай. 'Яны забралі маю машыну", - сказаў ён.
  
  'Мы знайшлі "Таёту" на Редингтон-роўд ў Хэмпстэд, і крыміналісты толькі што вярнулі яе містэру Чиме, - сказала Лонгбрайт. - Дык навошта вы яе забралі?'
  
  'Ён працуе на нас; яна яму не належыць", - сказаў Радж, злосна гледзячы на Джагай.
  
  'Я дазволіў Дхруву забраць яго ў суботу, добра?' Адказаў Джагай. 'Ты ведаеш, што адбылося. Гэй, забей на сваю працу, чувак. Я патрэбен маім бацькам у краме. Я нічога табе не аддам, таму што ты ў мяне ў абавязку.'
  
  Ранганатанцы паднялі сваё абураны недавер на зусім новы ўзровень. Ренфилд схапіў Джагай за каўнер. 'Давай выцягнем цябе адсюль, тады ім не на каго будзе гарлапаніць, добра?
  
  'Ён належыць нам,' сказаў Радж, тыцкаючы пальцам у Чиму.
  
  Ренфилд са злавесным спакоем пераступіў яму дарогу. 'Табе ніхто не належыць, так што здай назад. Дзе машына?
  
  'Ён знік,' сказаў Акім занадта хутка.
  
  Будучы дзяжурным сяржантам паліцэйскага ўчастка на Олбані-стрыт, Ренфилд ўсю сваю жыццё адмываў дробных ашуканцаў накшталт Ранганатанов. Ён падышоў бліжэй, пагрозліва затемнив пакой.
  
  'Гэта ў прыяцеля,' сказаў Радж насцярожаным тонам.
  
  Ренфилд паказаў на Джегана. 'Ён вярнуў яго, таму што ён быў патрэбны табе, дык чаму ж ён цяпер у чыіх-то руках?
  
  'Хто–то ... хацеў гэтага,' непераканаўча скончыў Акім.
  
  'Ты заўсёды адказваеш за яго?' спытала Лонгбрайт, дастаючы ручку. 'Не глядзі на свайго сябра, я з табой размаўляю. Запішы наш адрас.
  
  'Ён не мае да гэтага ніякага дачынення. 'Акім вырваў старонку з настольнага нататніка і запісаў нумар.
  
  'Гэй, ты, выходзь. Ренфилд зноў схапіў Джегана за каўнер і пацягнуў яго з крамы.
  
  Лонгбрайт накіравалася да усыпанному смеццем завулку, усё яшчэ мощенному каменем, як быццам у сучасным свеце скончыліся ідэі і мінулае вярнулася на яго бакавыя вулачкі.
  
  'Ты думаеш, яны маюць якое-то стаўленне да смерці твайго брата?' спытала яна. 'Гэты хлопец выглядаў так, нібы быў гатовы забіць цябе. Ты працуеш на іх?
  
  'Я раблю некалькі паставак, вось і ўсё. Дылерам.
  
  'Што гэта за дылеры, сынок?
  
  'Антыкварыят. Сучасныя рэчы. Большасць з іх зроблена ў Марока, абедзенныя крэслы, падобныя на егіпецкія троны, усё законнае. Часам я пакідаю дробязі ў шыкоўных дамах.
  
  'Гэта тое, што ваш брат рабіў у Хэмпстэд у тую ноч, калі ўзяў вашу машыну? Ён таксама прымаў вашы заказы?
  
  Спробы Джагай пазбегнуць выдавання інфармацыі пачыналі правальвацца. Ён быў падобны на салдата, які ўступае на тэрыторыю. 'Я адпрацаваў пяць змен запар, таму ўзяў выхадны'.
  
  - А што ты павінен быў рабіць?
  
  'Пакінь машыну па адрасе ў Хэмпстэд. Ранганатаны збіраліся прывезці мне новую машыну ў нядзелю.
  
  'Усе паездкі рэгіструюцца электронным спосабам?
  
  'Гэта не тое, што вы назвалі б складанай аперацыяй, ясна?
  
  'У каго ёсць твой нумар тэлефона?
  
  'Мы раздаем карты ў большасці буйных клубаў, так што гэта можа быць хто заўгодна'.
  
  'Вы сказалі свайму брату, што ён можа пазычыць машыну, калі пакіне яе ў Хэмпстэд, - сказала Лонгбрайт. 'Вось чаму ён уладкаваўся на працу ў гэтым раёне.
  
  Ренфилд ўтаропіўся ў зямлю і пакруціў галавой. 'Што адбываецца? Калі мы вернемся ў Сонечнае Царства і разаб'ем іх на часткі, што мы знойдзем?
  
  'Я не ведаю, чувак. Ты можаш паспрабаваць спытаць Раджа, але ён цябе не скажа'.
  
  'Крыміналісты нічога не знайшлі ў вашай машыне,' сказала Лонгбрайт. 'Вы хочаце знайсці забойцу вашага брата?
  
  'Ты нічога не можаш сказаць ці зрабіць, каб вярнуць яго, праўда?' Джагай падняў рукі ў знак паразы. 'Я іду туды не для таго, каб помсціць за яго смерць, чувак. Вы бачылі, што адбываецца з сем'ямі ў акрузе, калі яны пачынаюць паліваць адзін аднаго брудам? Я сыходжу з бізнэсу таксі. Я пайду працаваць у магазін. '
  
  'Крыху нечакана, ці не так? Лонгбрайт чмыхнула. 'Змена кар'еры, проста так?
  
  'Мой брат быў у маёй машыне ў ноч сваёй смерці. Няўжо ў вас няма ні кроплі павагі да мёртвых? У вас ёсць адрас – едзьце і паглядзіце на таксі'.
  
  'У мяне ёсць ідэя лепей,' сказаў Ренфилд, захапляючы Джегана за сабой па тратуары. 'Ты можаш паказваць дарогу.
  
  Пальцы Джона Мэя закранулі вышчэрбленых краёў фатаграфіі. Нішто ў сучасным свеце не параўнаецца з моцай гэтых акуратных манахромных квадрацікаў. На гэтай фатаграфіі была намаляваная яго жонка Джэйн ў больш шчаслівыя часы, якая сядзіць на Бокс-Хіл і глядзіць на Норт-Даунс, а перад ёй - страва для пікніка, раскладзенае на клецістай абрусы з той жа акуратнасцю, з якой яна накрывала абедзенныя сталы дома. Азіраючыся назад, ён мог бачыць пачатак змены яе псіхічнага стану: нежаданне трапляцца ў поле зроку камеры, рука, моцна сжимавшая падол яе сукенкі. Некалькі кветак са зламанымі сцебламі – коровяк, падумаў ён, – былі нядбайна раскіданыя паўсюль. Сонца садзілася, падаўжаючы цені.
  
  Тое лета было часам растанняў. Гэта была апошняя фатаграфія, якую ён зрабіў. Тады ў іх шлюбе не было праблем. Ніхто з іх не мог ведаць, што хвароба Джэйн і яго ўласнае неразуменне разлучаць іх. Калі ён успомніў, як справіўся з сітуацыяй, яму стала сорамна. Ніхто не здагадваўся, як старанна яна хавала свае сімптомы. Яе лекі пастаянна мяняліся, паколькі лекары не маглі прыйсці да адзінага меркавання адносна дыягназу. Яму трэба было больш змагацца за яе. Ён так часта аплакваў яе хвароба, што яму было цяжка аплакваць яе смерць.
  
  Паклаўшы фатаграфію назад у кішэню пінжака, ён накіраваўся ў кабінет, які дзяліў з Брайантом. Адзін з рабочых спрабаваў ўсталяваць дэтэктар дыму з дапамогай інструмента, падазрона падобнага на ключ ад ролікавых канькоў.
  
  'Куды падзеўся мой напарнік?' спытаў ён.
  
  'Я бачыў яго некалькі хвілін назад, сквайр. Дэйв Першы хупава паказаў прыладай. 'На ім быў замак.
  
  'Яго што? - спытаў я.
  
  'Яго замак і роў - яго плашч.
  
  'Гэта нават не сапраўдны рыфмаваць слэнг,' раздражнёна сказала Мэй.
  
  'Так мы гаворым на Зялёных дарожках.
  
  Мэй ведала, што на старым маршруце гуртовщиков, які заўсёды згадваўся ў множным ліку, хоць і быў адзіным, пражывала вялікая частка турэцкай абшчыны Лондана. 'Ты жывеш там усё гэта час і ні разу не прынесла нам паднос з пахлавой? Куды накіроўваўся Артур?
  
  'Калі я бачыў яго ў апошні раз, ён быў з той шалёнай жанчынай. Вось чорт. Ключ саслізнуў, і дэтэктар выпаў. У яго на галаве адскочыў штэпсель.
  
  'Вар'яцкі. Ты можаш звузіць кола пошукаў?
  
  'Рудыя валасы, танныя бранзалеты, выглядае як Манчкин.
  
  'Пахне часнаком", - дадаў Дэйв Другі, які стаяў непадалёк, накалывая відэлец на канец відэльцы для выпечкі.
  
  'А, Мэгі,' сказала Мэй. - Куды яны накіроўваліся?
  
  'У Атлантыду, я думаю.
  
  'Міфічная падводнае царства.
  
  'Гэта тое, што ён сказаў мне, містэр. М. Не распинайте пасланца'. Дэйв вярнуўся да потрошению пажарнай сігналізацыі.
  
  Вялікую частку часу Мэй быў гатовы мірыцца з дзіўнымі аператыўнымі метадамі свайго партнёра, але цяпер выпадковыя знікнення пачалі яго раздражняць. Добра, сказаў ён сабе, хай робіць, што хоча. Астатнія зоймуцца сапраўднай працай.
  
  OceanofPDF.com
  32
  БАГАТЫ
  
  Мэгі Армитидж і Артур Брайант высачылі Персі Пиннера да кніжнага крамы "Атлантыс", таму што прадаўцы акультных кніг, як правіла, тусаваліся разам, паколькі ніхто іншы не хацеў з імі размаўляць. Звычайна яны сядзелі на заднім сядзенні "Атлантиса", палілі траву і намячалі планы новага сусветнага парадку, але толькі зрэдку спрабавалі ўвасобіць свае ідэі ў жыццё, паколькі вынікі, як правіла, былі аднолькава катастрафічнымі.
  
  'Ён зноў забіў. Брайант працягнуў Персі фатаграфію Люка Дзікінсана з морга.
  
  'Больш ніякіх прыладаў? - Спытаўся Персі, азіраючыся ў пошуках іншых фатаграфій.
  
  'Няма, толькі ў першы раз.
  
  'Затым ён дамогся жаданага эфекту ад першапачатковага злачынства, і цяпер ён хоча чаго-то іншага. Колькі разоў ён нападаў?'
  
  'Усяго чацвёра. Трое мёртвыя. Чацвёрты ў бальніцы.
  
  'І цалкам відавочна, што вы не змаглі яго знайсці. Я не ведаю, чым магу быць карысны.
  
  "Я таксама не ўпэўнены, - прызнаўся Брайант, - але я стараюся захоўваць непрадузятасць, нават калі гэта азначае ісці насустрач хлопцу, які быў апрануты ў футболку з "Гульнёй тронаў". У гэтых смерцяў ёсць агульная рыса. Ён пераразаюць ім горла медыцынскім інструментам.'
  
  'Усё, што я ведаю, гэта тое, што ён не чараўнік", - сказаў Пиннер. 'Але ён вызначана хоча, каб людзі думалі, што ён ім з'яўляецца. І ў гэтым парадокс: калі ён атрымаў поспех, значыць, магія спрацавала'.
  
  'Сіла магіі заключаецца ў тым, у што вераць людзі.
  
  'Зусім дакладна. Вы кажаце, тут замяшаны медыцынскі інструмент?
  
  'Прылада, званае троакаром. Ён забраў фатаграфію ў Мэгі і паказаў яе прадаўцу кніг. 'Выбар прафесіі абмежаваны. У асноўным, у трунар і коронеров. Мы ўжо праверылі асноўныя моргі.
  
  Пиннер вывучыў малюнак. 'Любы, каму даводзіцца выдаляць вадкасці з арганізма і надаваць трупах прэзентабельны выгляд, павінен ведаць, як карыстацца адным з іх", - выказаў меркаванне ён.
  
  'Мы каго-небудзь выпусцілі?
  
  'На вашым месцы я б звярнуўся ў вайсковыя медыцынскія падраздзялення", - сказаў Пиннер, вяртаючы фатаграфію. 'Праца ў палявых умовах траўміруе. Быў адзін аўтар, які вярнуўся з Гильменда такім глыбока змяніліся, што больш ніколі нічога не пісаў.'
  
  'Як выяўляецца гэта змяненне?' - спытаў Брайант.
  
  'Дэпрэсія, эмацыйнае здранцвенне", - адказаў Персі. "Але ёсць і іншыя пабочныя эфекты, аб якіх не гавораць. Я чуў пра людзей, якія распрацоўваюць незвычайныя сістэмы перакананняў, каб справіцца з сітуацыяй. Зносіны з мёртвымі робіць цябе забабонным.'
  
  'Я ніколі не ўяўляў, што вы ездзіце ў грамадскім транспарце", - сказаў Джагай Чыма, калі яны чакалі выхаду на паверхню самага глыбокага і павольнага ліфта лонданскай падземкі.
  
  'Так, гэта ўсё роўна, што ўбачыць свайго настаўніка ў краме", - сказала Лонгбрайт. 'Куды ты нас вядзеш, Чыма?'
  
  'Гэтыя людзі сапраўды багатыя. Я пару разоў браў у іх роды'.
  
  'І вы павінны былі пакінуць машыну там ў суботу, але замест гэтага паслалі свайго брата. Вы чакалі, што гэта пачнецца? Таму вы паслалі яго?
  
  Джагай з агідай паглядзеў на Ренфилда. 'Я б не паступіў так з сям'ёй'. Кіруючыся сваім тэлефонам, ён павёў паліцэйскіх па Хіт-стрыт. Гэта было час, калі няні забіралі сваіх падапечных з прыватных дзіцячых садоў.
  
  Цяпер яны былі зусім побач з месцам першага забойства. Нягледзячы на тое, што Хэмпстэд знаходзіўся недалёка ад цэнтра горада, у ім было халадней, чым у астатняй частцы горада. Джэніс пашкадавала, што не надзела сваю стеганую куртку PCU замест гадовай тунікі.
  
  Яны павярнулі ў лабірынт вузкіх вулачак, абчапляныя плюшчом, з усіх бакоў тапельцаў ў зеляніне. Эфект быў падобны на шпацыр па ўзорнай ангельскай вёсцы, за выключэннем таго, што знешне сціплыя загарадныя хаты, якія стаяць у баку ад дарогі, больш не належалі мастакам і музыкам, а гандлярам энергіяй і кіраўніком трастовыми фондамі. Вулічнай жыцця не было, калі не лічыць выпадковай прабежкі лісы па начах. Вокны былі зачыненыя аканіцамі і зарешечены, сцены абвешаны жоўтымі існавала ня толькі эканамічная навука скрынкамі з пазначэннямі сістэм сігналізацыі.
  
  Спробы стрымаць сучасны свет часткова ўвянчаліся поспехам; Хэмпстэд быў адным з нямногіх раёнаў Лондана, дзе ўсё яшчэ стаялі арыгінальныя газавыя лямпы, цяпер падлучаныя да электрычнасці. Джагай праверыў свой тэлефон і павёў іх у бок Адмиралз-Уок, абыходзячы каруселі, трыкутнікі, сабачыя лапы і дзіўны каравы дуб. Гэта быў той раён, дзе абуральна праклалі свае дарогі вакол дрэў.
  
  'Дом адмірала,' сказаў Джагай, паказваючы на кут.
  
  Лонгбрайт ведала, што Канстэбль, Джордж Гілберт Скот і Джон Голсуорсі - усе яны асацыяваліся з велічным будынкам, якое паўстала перад імі, схаваўшыся за дрэвамі. Яе настаўнік аднойчы зрабіў гэта прадметам школьнага візіту. Дом належаў лейтэнанту ваенна-марскога флоту, які, згодна з легендай, заўсёды даваў бартавы залп з сваёй гарматы на даху, вітаючы перамогі брытанскага флоту. Ад шканцев да флагштока марское ўбранне белага абтынкаванай будынка, здавалася, было абавязана не столькі Адміралцейства, колькі здымачнай пляцоўцы Мэры Попінс. І на тое былі важкія прычыны: П. Л. Трэверс жыў непадалёк і пабудаваў на гэтым месцы дом адмірала Буму.
  
  'Яны пазычылі ваш матор хлопцу, які тут жыве?' недаверліва спытаў Ренфилд.
  
  "Не, ён жыве там", - адказаў Джагай, паказваючы на суседні цагляны дом сярэдзіны васемнаццатага стагоддзя менш індывідуальнага выгляду.
  
  - Навошта таго, хто можа дазволіць сабе такую махіну, старая-престарая "Таёта'?
  
  'Я не ведаю. Ён адзін з пастаянных кліентаў Раджа. Джагай спыніўся перад брамкай саду.
  
  'Гэта яго імя? Ренфилд паказаў на медную таблічку з званком на дзвярным вушаку. 'Ханстенли Растоў?
  
  Джагай пакорліва кіўнуў, яго супраціў спынілася. Ён адступіў, пакуль Джэніс тэлефанавала ў званок. Дзверы адкрыла бледная маладая жанчына ў недарэчнай уніформе пакаеўкі. Магчыма, яе снабдило кастинговое агенцтва для якой-небудзь эдвардианской драмы.
  
  'Тут нікога няма,' абвясціла яна.
  
  'Дзе містэр Растоў?' спытаў Ренфилд.
  
  'Яго няма ў краіне.'
  
  'Калі ён вернецца? - спытаў я.
  
  'У нас няма даты яго вяртання. Ён жыве ў Маскве.
  
  'Ён загадаў даставіць сюды машыну. Ён паказаў сваё пасведчанне асобы. 'Мы хочам зірнуць на машыну.
  
  Маладая жанчына заколебалась, як усе служачыя, якія павінны ўзважваць просьбу з улікам магчымага адплаты. 'Не ведаю, мне трэба атрымаць дазвол на гэта.
  
  Перш чым Ренфилд стаў страшным, ўмяшалася Джэніс. 'Мы б хацелі паглядзець гэта цяпер. У яго ёсць асістэнт або хто-то яшчэ, хто можа нам дапамагчы?
  
  'Так, але яна ў Парыжы. Містэр Растоў не любіць, калі людзі заходзяць у дом, калі яго тут няма.
  
  'Мы ўладзіць гэта з містэрам Растовам. Гэта справа паліцыі. Мы паклапоцімся аб тым, каб у вас не было непрыемнасцяў.
  
  Пакаёўка неахвотна адступіла, прапускаючы іх ўнутр, затым правяла праз маўзалей з мармуру, чырвонага дрэва і латуні. Бюсты Напалеона і. Леніна ахоўвалі цэнтральную лесвіцу. На далёкай сцяне вісела велізарная карціна, якая паказвае Пуціна з аголенай грудзьмі верхам на жеребце. Ці Было гэта твор сатырычным або дэманстраваў лаяльнасць, сказаць было цяжка; яно выглядала так, нібы Джордж Стабс быў замоўлены Mills & Boon.
  
  Пакаёўка падвяла іх да бліскучаму сталёвым ліфта і дазволіла ўвайсці ў сістэму. 'Над машынай працуе механік. Магчыма, ён зможа вам дапамагчы. 'Яна націснула Мінус тры.
  
  'Звонку здаецца, што тут усяго два паверхі", - сказала Джэніс.
  
  'Іх пяць. Два уверсе і тры ўнізе.
  
  'Я чуў пра такіх,' сказаў Ренфилд. - Дома-айсбергі.
  
  'Калі я была дзіцем, у падвалах жылі толькі беднякі", - сказала Лонгбрайт.
  
  Дзверы адчыніліся, за ёй апынулася шырокая прастора з блакітнага бетону з фальшывым небам з мігатлівых святлодыедаў. У далёкім канцы знаходзіўся кінатэатр, яго мэбля была аббітая аранжавым аксамітам. Неглыбокія прыступкі вялі ў падсветленыя блакітны басейн, які нагадвае гламурнае купанне авечак. На іншым канцы паверха адкрытай планіроўкі ў гаражы стаялі некалькі аўтамабіляў – Бугаці, Ролс-ройс Сільвер Клауд і надзвычай рэдкі чорна-шэры Даймлер Маджестик Мажор. Джэніс з усіх сіл спрабавала зразумець, як прагляд фільма ў атмасферы хлору і бензіну можа быць хоць у якой-то меры раскошным.
  
  Патрапаная белая "Таёта" была прыпаркаваная ззаду іншых машын. Мужчына ў шэрым камбінезоне здрыгануўся, убачыўшы іх, і накіраваўся прэч з знарочыстай бесклапотнасцю.
  
  'Гэй, прыяцель, пачакай тут,' злосна крыкнуў Ренфилд. Гэта было горшае, што ён мог зрабіць. Механік дадаў хуткасць, заскочыў у "Таёту" і завёў рухавік.
  
  'Пачакай, Джэк, не трэба—' крыкнула Джэніс, але было занадта позна. Ренфилд ірвануўся наперад, як раз'юшаны бык. Электронныя жалюзі на вяршыні шрубавага пандуса, які вядзе ў склеп, ужо пачалі адкрывацца. Аб чым ён думаў, што рабіў? Ці збіраўся ён паспрабаваць дагнаць машыну пешшу?
  
  Потым яна зразумела, што ён заўважыў скрыню для ключоў на сцяне і ўжо хапаў ключы ад "Даймлера".
  
  Ногі Вінцэнта Дилларда анямелі. Яго красоўкі не былі прызначаныя для абароны ад марознага студзеньскага паветра Хэмпстеда. Прысеўшы на прамерзлы сцяну, ён падзьмуў на рукі і зноў дастаў нататнік.
  
  'Служанка адчыніла дзверы паліцыянтам", - надрапаў ён. Хлопца-індыйца звалі Джагай Чыма. Ён ужо бачыў чорную куртку і чаравікі ў рубчыкі на бландынцы; яна выглядала занадта гламурна для Аддзела па расследаванні асабліва небяспечных злачынстваў. Яе напарнікам быў граміла з плячыма, як дзверы. 'Пакаёўка прыняла паліцэйскіх і падазраванага", - паспеў напісаць ён, перш чым яго аўтаручка забрудзілася. Пакаёўка не аказала Нягледзячы на такой жа ласкі, так што ён затрымаўся тут, чакаючы, калі што-небудзь адбудзецца, спрабуючы абдумаць свой наступны крок.
  
  Нейкая багатая старая варона ў норковой футры даўжынёй да шчыкалатак прыйшла і прыстрашыла яму высылкай з паліцыі. 'Я ведаю твой тып,' папярэдзіла яна, ткнуўшы ў яго бок костлявым пальцам. 'Нам тут не патрэбныя імігранты.
  
  'Аб чым ты кажаш, дурная карова", - сказаў ён, паказваючы ёй за спіну. 'Там твае імігранты, у тых дамах'. Прапанова Дилларда адносна таго, што яна магла б зрабіць далей, выкраслілі некалькі месяцаў з яе жыцця.
  
  Злазячы са сцяны, ён вяртаў трохі жыцця ў свае паралізаваныя ногі. Ён адчуваў сябе тут безабаронным; вуліцы былі такімі акуратнымі, як з паштоўкі, што пешаходы вылучаліся. Ён хацеў закурыць, але толькі што выкінуў апошнюю цыгарэту і не хацеў вызваляць месца на выпадак, калі прапусціць, што хто-то сыходзіць. Ён ужо збіраўся патэлефанаваць свайму рэдактару за саветам, калі дзверы гаража насупраць затрашчала і пачала падымацца.
  
  Белая "Таёта" разагналася па пандусе з такой безразважнай энергіяй, што зачапілася за край узнімальнай дзверы, разбіўшы верхнюю частку ветравога шкла. Пакамечаную роликовую дзверы заклінавала, і цяпер з-за яе выязджаў іншы аўтамабіль, вінтажны "Даймлер", які з жахлівым выццём закрануў дахам падстава дзверы, калі вылазіў. Диллард паспрабаваў разглядзець, хто быў за рулём. Гэта вызначана паліцыя, падумаў ён. Не вядомы сваёй ўтоенасць.
  
  Машыны павярнулі на Уиндмилл-Хіл, адна за іншы. Диллард ведаў, што ні адна з машын не зможа занадта хутка перасоўвацца па вузкім обнесенным сценамі вуліцах. Ён мог абагнаць іх пешшу і зрабіць некалькі здымкаў на свой тэлефон.
  
  Палова дарог сворачивала у тупікі, зарослыя густой зялёнай лістотай. Іншыя злучаліся самаробнымі пешаходнымі дарожкамі. Ён добра ведаў мясцовасць і мог ісці ў нагу з імі. Паварочваючы на Уиндмилл-Хіл, ён спадзяваўся, што "Таёта" не згорне да Фрогналу або Холі-Хіл. Ён страціць іх на любы з больш шырокіх магістраляў. Пакуль яны трымаліся на задворках, ён прыкрываў іх.
  
  Кіроўца Toyota запанікаваў і павярнуў направа, на Бранч-Хіл, у лабірынт зманлівых, заблытаных завулкаў.
  
  'Зараз я з табой,' гучна сказаў Диллард, дастаючы тэлефон.
  
  'Ён ведае шырыню вуліц,' сказала Лонгбрайт, спрабуючы намацаць зашпільку рамяня бяспекі. 'У цябе невялікі допуск. Тратуар знік, і дарога наперадзе рэзка звузілася, заціснуўшы іх паміж высокімі цаглянымі сценамі і дрэвамі.
  
  'Колькі ў мяне засталося?' спытаў Ренфилд, засяродзіўшыся на тым, каб хадзіць па "Таёце".
  
  'Прыкладна на полфута з кожнага боку. Ты ўжо закрануў дах.
  
  'У яго ёсць з чаго выбраць. 'Ренфилд узмахнуў зялёным пластыкавым смеццевым бакам, з-за чаго той пакаціўся па асфальце.
  
  - "Суіні", праўда? ' спытала Лонгбрайт.
  
  'Я зрабіў гэта не наўмысна. "Таёта" рэзка вильнула налева, застаў Ренфилда знянацку. Ён прамахнуўся міма кута і правым крылом "даймлера" зняў скрыню з хрызантэмамі са сцяны саду, раскідаўшы лістоту і пакінуўшы неахайным пляма.
  
  'Можа, нам не варта гнацца за таксі,' сказала Лонгбрайт, пачынаючы нервавацца з-за наступстваў гэтай выхадкі.
  
  'Ён нам патрэбен, таму што ніхто не хацеў, каб мы яго знайшлі. 'Ренфилд сціснуў зубы і, азірнуўшыся цераз плячо, даў задні ход, а затым ірвануў наперад, на іншую вуліцу з скрыжаваннямі. Няня-філіпінка цягнула сваю старамодную дзіцячую калыску назад па тратуары, калі покрыўка "Даймлера" з белымі сценкамі заехала на бардзюр. Некалькі нізкіх галінак каштана абарваліся і загрукалі па капоце. Вакол іх вспорхнули галубы.
  
  'Ён сыходзіць,' бескарысна сказала Лонгбрайт.
  
  'Я ўсё яшчэ бачу яго. Як толькі ён выедзе на Уэст-Хіт-роўд, яго окаймит лес. Ёсць ўсяго некалькі дарог, на якія ён можа згарнуць.
  
  "Таёта" рэзка дадала хуткасць, і Ренфилд націснуў на педаль газу. Дзве машыны кінуліся адзін на аднаго, "Даймлер" прытармазіла "Таёта", якая ўдарыла па тармазах, каб павялічыць адлегласць паміж імі. Гэта было падобна на аўтамабільную пагоню з "Буліту", перанесеную ў мініяцюрную вёску і накіраваную кім-то з паніжанай актыўнасцю шчытападобнай залозы, хоць "Даймлеру" ўдалося зламаць ружовы куст ў чыгуне і раздушыць яго аскепкі керамікі.
  
  'О, няма. Тут двухпалосны рух. Наперадзе адкрылася дарога. Калі Лонгбрайт адкінула да пасажырскаму акна, яна ўбачыла, як машыны па чарзе прапускаюць хлебны фургон. Кіроўца Toyota заўважыў тое ж перашкода і раптам даў задні ход. Ён вільнуў убок і павярнуў у вузкую бакавую вулачку, зняўшы стойкі падстрэшка з крамы па продажы воўны.
  
  'Давайце паглядзім, ці спраўляецца гэтая штука з тратуарамі,' сказаў Ренфилд, рэзка паварочваючы руль і заязджаючы на бардзюр. "Даймлер", па сутнасці, быў баявым танкам "Чэленджэр" з храмаванай аздабленнем, і яму ўдалося пакасіць некалькі прадметаў вулічнай мэблі, як быццам яны былі зроблены з ледзянцовых палачак.
  
  Лонгбрайт азірнулася на абломкі. 'Можа, нам варта патэлефанаваць у Метрапалітэн, даведацца, ці ёсць у іх наземныя афіцэры на матацыклах.
  
  'Я не адпушчу яго цяпер", - адказаў Ренфилд, калі шыльда з марозівам Wall's падскочыла над капотам, а устрывожаны пенсіянер урэзаўся ў жывую загарадзь.
  
  Дзве машыны параўняліся амаль бампер да бампера, калі наперадзе выехаў ровар. "Таёта" вильнула, "Даймлер" вільнуў яшчэ мацней, і столік з безглютеновыми пірожнымі fairy разляцеўся на кавалкі. Затым ровар знік, і на трасе раптам не засталося машын.
  
  Што магло б прывесці да перамогі Toyota, калі б не Вінсэнт Диллард, які стаяў пасярод дарогі з тэлефонам, поднесенным да вока, рыхтуючыся зняць павольна які рухаецца транспарт у поўны рост. Паколькі ён, здавалася, не збіраўся рухацца, Toyota была вымушаная згарнуць налева, у некрануты сад і алебастровый порцік дома з эркерам коштам 12,5 мільёнаў фунтаў стэрлінгаў, які хутка разваліўся, агаліўшы абтынкаваныя цагляныя блокі.
  
  На жаль, калі кіроўца адхіліўся ад курсу, ён пераехаў правую нагу Дилларда, фактычна паклаўшы канец любой будучай кар'еры рэпарцёра, якую той мог бы запланаваць у якасці танцора фламенко.
  
  Механік вырашыў перайсці на бег, што выратавала яго ад удару дубцом, які мог бы атрымаць, застанься ён на сваім месцы, паколькі гэты спецыяльна выраблены Daimler, хоць і выдатная ва ўсіх іншых адносінах машына, пераадолеў тармазны шлях Airbus A380 і ўрэзаўся ў заднюю частку Toyota, ператварыўшы яе ў пар.
  
  Ренфилд збіў яго з ног, перш чым ён змог пералезці праз восьмифутовую рашэцістую агароджу, які проста адштурхнуўся, як глыба граніту ад требуше, і прызямліўся на яго з вялікай вышыні.
  
  'Ты разумееш, што ў легінсы ты выглядаеш трохі неахайна?' - спытаў Ренфилд, у асноўным з цікаўнасці, яго вялізная далонь прыціскала галаву кіроўцы да пакета з ўгнаеннямі.
  
  Вочы кіроўцы прасілі яго. 'Я збіраўся прайсціся па крамах.
  
  Ренфилд кінуў здзіўлены позірк у бок Лонгбрайт. 'Што вы рабілі з машынай перад тым, як вырашылі прайсціся па крамах?
  
  'Правяраю рухавік. Я механік.
  
  'Прабач, прыяцель, але гэта не так. Ренфилд пакруціў у руках. 'Толькі не з такімі пазногцямі. Карбюратар ад карбонары не адрозніш.
  
  'Я толькі што даставіў яго. Мне сказалі вычысціць усё ўнутры і пакінуць у гаражы.
  
  'Дык чаму ж ты збег?
  
  'Яны заплацілі мне пяцьсот фунтаў.
  
  'Што, даставіць яго на адлегласць сямі міль?
  
  'Так, пры ўмове, што я не трапіў у аварыю.
  
  'Ну, цяпер у цябе быў шанец,' сказаў Ренфилд. 'Я думаю, гэта анулюе твой кантракт. Прабач, прыяцель.
  
  Лонгбрайт выбралася з лімузіна, якога пазбавілі правага крыла, рашоткі радыятара, адной з фар і абодвух блізкіх каўпакоў. Яго ветравое шкло было треснуто, а дах выглядала так, нібы на ёй заснуў слон.
  
  'Гэта не адымаецца з маёй зарплаты", - сказала яна, азіраючыся назад. 'Лепш бы ў гэтым таксі было што-то сапраўды асаблівае'.
  
  OceanofPDF.com
  33
  FLÂNEUR
  
  'Тратуары ля каналаў - добрае месца для пачатку", - сказаў архітэктар Стэнхоуп Бофарт, размахваючы ломам.
  
  Яны сышлі з цягніка ў Кембрыдж-Хіт і ішлі пешшу па разрозненым раёнах Усходняга Лондана. Бофарт пагаліў бараду і фенаменальна схуднеў з тых часоў, як Брайант бачыў яго ў апошні раз, падчас расследавання знікнення публічнага дома пад назвай "Крыж Вікторыі". 'Выберыце любое месца з недастатковым асвятленнем, і вы выявіце іх глыбокай ноччу,' працягнуў ён, ' правадыроў таямніцай дзейнасці. Звычайна гэта здзелкі з наркотыкамі. Часам адбываецца што-то больш цікавае.'
  
  У перадсвітальных прыцемках яны праехалі міма шэрагу падобных на пячоры чыгуначных арак, дзе-то ў Риджентс-канала паміж Бетнал-Грын і Хакни. Раён радыкальна змяніўся з таго часу, як тут жыў Брайант. Цяпер гэта было падобна на пабітую галаваломку. Віктарыянскі тэрасы і новыя кватэры былі прыціснутыя да газгольдерам і складах, адзінокія будынка былі падзеленыя на майстэрні, галерэі і пентхаусы - лапікавая коўдру вынаходлівасці і прадпрымальнасці. Лондан быў умельскі накладваць новую плоць на старыя косці, але яму таксама было напляваць на сантыменты, і ён быў шчаслівы пакончыць з мінулым дзеля гэтага.
  
  Брайант спыніўся, пакуль Стенхоуп падцягваў штаны. 'Я яшчэ не ўкладваў грошы ў новую вопратку', - патлумачыў вучоны. 'Я ўдзельнічаў у праграме па зніжэнні вагі'.
  
  'Я рады, што вы з гэтым разабраліся", - сказаў Брайант з палёгкай. 'Я не ведаў, дыета гэта ці рак'.
  
  'Я ведаю, у старых губляюцца фільтры, Артур, але ты мог бы паспрабаваць пашкадаваць мае пачуцці. Гэта канаплянае масла і бацвінне з парасткаў. Я адчуваю прыліў энергіі.
  
  'Ты падобны на сдувшийся паветраны шарык. Улічваючы адкрытую планіроўку твайго офіса, я мяркую, што метэарызм ўяўляе сабой лагістычную праблему. Магу я спытаць, чаму ты сядзіш на дыеце?
  
  'Я сустрэў маладую лэдзі, калі хочаш ведаць. Вельмі прывабная. Яна не пойдзе на спатканне з чалавекам, у якога не відаць шнуркоў. На чым мы спыніліся?
  
  'Я пытаўся вас пра памежных прасторах,' сказаў Брайант. 'Гэтыя сосисочные рулецік яшчэ гарачыя. Вы ўпэўненыя, што я не змагу спакусіць вас? Ён адкрыў промасленным папяровы пакет, і іх ахутаў спакуслівы водар тушанай мяса. Наносекунду Бофарт змагаўся са сваім сумленнем, затым схапіў адзін.
  
  'Не разумею, чым я магу вам дапамагчы. Я не зусім разумею, да чаго вы хіліце.
  
  'Я часта гэта чую", - адказаў Брайант, жуючы булачку і рассыпаючы крошкі паўсюль. "Хацеў бы я растлумачыць, як працуе дэтэкцыі, але я сам гэтага па-сапраўднаму не разумею. Гэта падобна на выпечку торта. Спачатку трэба сабраць усе інгрэдыенты, але ніколі не ведаеш, адкуль возьмуцца дрожджы. Набліжаецца яшчэ чатыры гадзіны раніцы. Наш забойца выкарыстоўвае цемру, каб схаваць свае дзеянні. Я памятаю ваш даклад “Начныя прагулкі па Лондане". Вы сказалі, што раней ночы ў горадзе былі значна больш небяспечны, чым? '
  
  'Ну, тады было яшчэ цямней, і некаторыя раёны горада былі зачыненыя для арыстакратыі. Калі людзям трэба было праветрыць галаву, яны губляліся ў цемры. Начныя прагулкі былі забаўкай, метадам усвядомленых сноў, але Лондан больш не горад для фланера.'
  
  'Замест гэтага мы маем эпідэмію бессані", - сказаў Брайант.
  
  'Баюся, мы, архітэктары, збольшага вінаватыя ў гэтым. Занадта шмат яркага святла. У імя бяспекі мы ўсталявалі правілы ізаляцыі'.
  
  'Яны працуюць дапазна. 'Калі яны праходзілі паміж Бродвейским рынкам і каналам, Брайант зазіраў у вокны розных складоў. Ён бачыў сур'ёзных маладых жанчын і мужчын у офісах адкрытай планіроўкі, размаляваных пад дзіцячыя пакоі, прыкаваных да халоднага святла іх экранаў.
  
  'Яны не вымяраюць час так, як гэта рабілі мы. Машынам не патрэбныя прастоі. Мы можам прасачыць вытокі адзіноты ў мадэрнізму. 'Цяпер Стэнхоуп цалкам перайшоў у рэжым экспансіўнай лекцыі. "Падумайце пра Уэлсе Коутсе і яго машыне для жылля, будынку Isokon ў Хэмпстэд. Сёння мы разглядаем яго з захапленнем, але ў той час, яно было прызнана адным з самых выродлівых будынкаў Вялікабрытаніі. Калектыўнае жыллё для інтэлектуалаў левага толку, з агульнымі памяшканнямі і ўбудаванай мэбляй.' Ён высока падняў рукі, прадстаўляючы сабе гэтую сцэну. 'Думайце, рабіце і жывіце разам, прататып новага віду камунальнай горада, гэта была мара, але яна не спрацавала. Нельга было чакаць, што група схільных да аргументацыі радыкалаў прыменіць на практыцы тое, што яны адстойвалі ў тэорыі. У нас ёсць тэхналогія, якая дазваляе стварыць практычна ўсе, што толькі можна ўявіць, таму за стимпанковым экстэр'ерам Lloyd's Bank хаваецца Пакой Адама ўнутры - сталовая васемнаццатага стагоддзя, цалкам перанесеная з першапачатковага будынка. Мы можам выдзёўбваць двухсотлетние тэрасы і хаваць офісы за фасадамі, а таксама пракладваць тунэлі пад дамамі для стварэння вертыкальных садоў і штучных пляжаў. Раскоша - гэта кватэра канс'ержкі, дзе цябе пакідаюць, як мыш у скрынцы, у чаканні эксперыментаў. Вядома, гэта мяняе людзей. Як можа быць інакш? Мы вырошчваем войска психотиков.'
  
  Брайант скамячыў папяровы пакет, шпурнуў яго ў смеццевае вядро і прамахнуўся. 'Ты сапраўды верыш, што мы гэта робім?
  
  'Хочаце верце, хочаце не, але выстаўленне коштаў на перасяленне сем'яў з цэнтра горада здавалася разумнай тэарэтычнай ідэяй. Замяняючы іх бясконца аднаўляльнай малады рабочай сілай, вы здымаеце з дзяржавы цяжар ўзросту, хвароб і беднасці '. Бофарт пашукаў, дзе б выцерці тоўстыя пальцы, і ў выніку скарыстаўся сваімі штанамі. 'Горад ператвараецца ў фінансавую акумулятарную ферму, і прыгарады робяць тое ж самае для сем'яў. Паглядзі на сябе, Артур, і на тое, як вы выраслі ў Бетнал-Грын, цэлымі днямі хадзілі адзін да аднаго ў госці, збіралі інфармацыю ў пабе на куце, у той час як жонкі абменьваліся чуткамі і парадамі. Больш ніхто так не жыве.'
  
  'Не ўсё было добра", - сказаў Брайант. 'Жанчына па суседстве настойвала, што зацяжарыла ад прышчэпкі ад поліяміеліту. Гэта былі неадукаваныя людзі, панічна баяліся беднасці, мужчыны, п'яныя і буйствующие субботними вечарамі. Аднойчы ўвечары, мой бацька пайшоў у "Армз Кушняры", і хто-то ударыў яго каміннай кратамі, але ён не стаў вылучаць абвінавачванні, таму што яны былі прыяцелямі.'
  
  'Але іх лад жыцця быў па-сапраўднаму супольным, а не архітэктурнай марай якога-то ліберальнага фантаста. Пабочны прадукт эфектыўнасці - адзінота'.
  
  Брайант задуменна праглынуў. 'Калегі апошняй ахвяры сказалі, што яна ў асноўным сядзела ў сваёй кватэры, маючы зносіны ў сацыяльных сетках. Напэўна, у яе павінны былі быць сапраўдныя сябры.
  
  - А яна павінна? Трыццаць пяць адсоткаў усіх лонданцаў кажуць, што ў іх няма сяброў па-за працы. Раней мы працавалі да таго часу, пакуль не стамляліся настолькі, што маглі рабіць што заўгодна, акрамя сну. Цяпер, калі нас пакідаюць адных, мы становімся такімі ж капрызнымі, як кінутыя хатнія жывёлы. Людзі тут надоўга не затрымліваюцца. Цякучасць кадраў у Лондане вышэй, чым у любым іншым еўрапейскім горадзе. Гэта таксічная асяроддзе. Мы пакутуем ад хваробы, якую можна вылечыць, толькі аднавіўшы сувязь ландшафту з супольнасцямі.'
  
  'Як вы думаеце, адзінота можа штурхнуць каго-то на забойства?
  
  'Я ніколькі не сумняваюся, Артур. На шчасце, у цябе ёсць Джон, які падтрымлівае цябе, і прафесійная кар'ера, якой ты па-ранейшаму атрымліваеш асалоду ад. Такім чынам, гэта тое, што я хацеў, каб ты ўбачыў.
  
  Ён спыніўся перад плотам з драўляных паддонаў, перакінуты праз нізкую арку. 'Гэта проста для таго, каб зберагчы цікаўных", - патлумачыў ён, прасунуўшы лом пад перакладзіну і асцярожна адсоўваючы жалезны крук, які ўтрымліваў яе на месцы. Адсунуўшы дзверы ў бок, ён жэстам запрасіў Брайант прытрымлівацца за ім.
  
  Брайант выявіў, што стаіць пад выгнутай дахам, складзенай з пераплеценых бурштынавых цаглін. Ён мог бачыць аркі і водныя шляхі, изгибающиеся з немагчымай бясконцасцю малюнка Эшэра. Паветра быў саланаватай і затхлым. Галубы хадзілі па якім-то аддаленаму ўзвышанага насесту.
  
  'Мы знаходзімся ў частцы катакомбаў, якія былі створаны, калі водных шляхах, коней і жалезным дарогах спатрэбілася месца для захоўвання", - патлумачыў Стэнхоуп. Зямля была канфіскавана дзяржавай яшчэ ў 1960-х гадах, але права ўласнасці на гэтыя месцы агульнага карыстання да гэтага часу аспрэчваецца. Савет дазволіў выкарыстоўваць гэта месца для бяздомных, але ніхто звонку не ведае, што яно тут ёсць. Такія месцы ёсць паўсюль, калі ведаць, дзе шукаць.
  
  Дзясяткі маленькіх агеньчыкаў ззялі ў горадзе купалападобны нейлонавых намётаў. Ні з аднаго з іх не даносілася ні гуку. 'Начныя агні - частка сістэмы бяспекі, на выпадак, калі ўзнікнуць праблемы", - патлумачыў Бофор. 'Тут няма адчування часу. Большасць жыхароў законапаслухмяныя і арганізаваны, яны працуюць над тым, як выбрацца з пасткі беднасці. У іх гэта таксама добра атрымліваецца'.
  
  'Значыць, яны проста ядуць і спяць тут?' спытаў Брайант.
  
  'Не, Артур,' сказаў Стенхоуп, смеючыся. 'Яны кіруюць этычнымі кампаніямі і экобизнесом. Але некаторыя таксама выкарыстоўваюць свае навыкі, каб эксплуатаваць іншых у Цёмнай Павуціне. Уявіце сабе два гарады, якія займаюць адно і тое ж прастору: той, у якім вы жывяце днём, і горад-прывід уначы.'
  
  'Я не ўпэўнены, што разумею вашу кропку гледжання", - прызнаўся Брайант.
  
  Стенхоуп мякка ўзяў Брайант за руку і павёў яго прэч ад мігатлівых нейлонавых купалаў. 'Я не хачу паказваць табе, чым ты займаешся.
  
  'Але калі б табе прыйшлося ...' Брайант падбадзёрыў.
  
  fn1'Чалавек, якога ты шукаеш, жыве ў гэтым свеце, а не ў тваім. У вас няма ніякага доступу да гэтага, так як жа вы калі-небудзь знойдзеце таго, каго шукаеце? Вы звязаны ПАРЕ і ўсімі іншымі парламенцкімі правіламі. Як вас вучылі весці кожнае крымінальная справа?'
  
  'Праз пяць W. Што, чаму, калі, дзе, хто. І як, вядома.
  
  'Спосаб, якім мы збіраем інфармацыю, змяніўся. Інтэрнэт хлусіць; ён мяркуе блізкасць, якой не існуе. Калі вы становіцеся актыўным у сацыяльнай сеткі, вы знаходзіце сяброў, пра якіх ніколі не чулі, ворагаў, якіх вы ніколі не сустракалі. Гэта падарунак для беспрынцыповых і азначае, што ваш забойца можа атрымаць інфармацыю тысячай розных спосабаў. Ён не варта правілах большасці. Ён не будзе адказваць перад вамі.'
  
  'Я заўсёды думаў, што мы ўмеем знаходзіць людзей, якія жывуць незаўважна", - расчаравана сказаў Брайант.
  
  'Так і было, даўніна,' сказаў Стенхоуп, - але свет, які ты ведаў і так любіў, хутка знікае. Ты спаў, Артур. Табе пара прачнуцца.
  
  OceanofPDF.com
  34
  КОДЭКСЫ
  
  Было ўжо позна. Колін пакапаўся ў забрызганном дажджом пластыкавым пакеце і выцягнуў жоўтыя плястыкавыя скрынкі, адзначыўшы надпіс на іх. 'Донер з бараніны для Светы, салата з курыцай для Джэніс, што-то накшталт сырнікаў з тофу для Дэна, у мяне кебаб з даданнем чылі, Джон, а ў цябе "клефтико". Я мяркую, містэр Брайант сам займаецца падрыхтоўкамі да вячэры.
  
  Свету з сумневам зазірнула ў сваю скрынку. 'Гэта апрацавана?
  
  'Не, я бачыў, як ён адрэзаў авечую галаву. Вядома, яе апрацавалі. Яе рыхтавалі. Інакш яна была б нішчымнай.
  
  Увайшоўшы ў пакой, Рэйманд Ленд увлажнил яе. 'Расія на тры гадзіны наперадзе нас", - сказаў ён, пільна гледзячы на кожнага з іх па чарзе. "Вы ведалі пра гэта? Так што там ужо тры гадзіны ночы. Цяпер не час тэлефанаваць, але я толькі што атрымаў паведамленне з Масквы. Ад джэнтльмена, які шукае інфармацыю аб класічным аўтамабілі. '
  
  'Што гэта за машына?' спытаў Ренфилд як можна беспечнее.
  
  - "Даймлер Маджестик Мейджор" 1962 года выпуску з правым рулём. Уладальнік нядаўна адпаліраваная невялікую драпіну на капоце за чатыры тысячы пяцьсот фунтаў, так што можаце сабе ўявіць, як дорага абышлася б замена, ну, скажам, трох чвэрцяў. 'Ён абвёў абвінавачанага поглядам Ренфилда і Лонгбрайт. 'Па закутках Хэмпстеда? Аб чым вы, два ідыёта, думалі?
  
  'Кіроўца спрабаваў збегчы ад іх", - сказаў Брайант з парога, выглядаючы як састарэлы стрэлак, гатовы да дуэлі. 'Яны ішлі маім інструкцыям'. Гэта быў рызыкоўны ход, улічваючы, што яго там не было.
  
  'Ён асоба, не ўяўляе цікавасці", - усклікнуў Ленд. 'Мы не палявалі за ім'.
  
  'Дазволь мне ўвесці цябе ў курс справы, Райманд. Джон, скажы мне, ці правільна я зразумеў. Таксі, якое Дхрув Чыма пазычыў у свайго брата ў суботу ўвечары, павінна было быць высаджана на Адмиралз-Уок ў Хэмпстэд. Замест гэтага ён быў кінуты на краі пусткі, таму што апошні пасажыр Чимы забіў яго. Уладальнік машыны, Радж Ранганатан, мае вопыт абыходжання з крадзенымі таварамі і займаецца экспартам. Раптам ён хоча, каб яго машыну адвезлі на Адмиралз-Уок і пакінулі там. Што гэта вам падказвае?'
  
  'Я паняцця не маю", - сказаў Ленд.
  
  'Агульнае зацвярджэнне, якое можа быць выкарыстана ў адносінах да любой частцы вашай працоўнай жыцця. Вы, можа быць, і няма, але я ведаю. Джэніс, ты пыталася ў Джагай Чиму, ці была машына ў сэрвісе ў апошні час?
  
  'Не,' адказала Джэніс. 'Прабач, мне гэта не прыйшло ў галаву.
  
  'Дэн, будзь ласкавы, зрабі мне гонар.
  
  Банбери выйшаў наперад і паклаў на стол паміж імі серыю манахромных фатаграфій. 'Судова-медыцынская экспертыза паказала, што машына чыстая, але па просьбе містэра Брайант я зноў абшукаў "Таёту" і забраў гэта'. Ён паказаў на фатаграфію, на якой быў намаляваны шэраг шэрых прастакутнікаў з закругленымі бакамі, размешчаных шэрагамі.
  
  'На што я гляджу?' спытаў Ленд, калі астатнія стоўпіліся вакол.
  
  "Я сказаў яму шукаць не ўнутры машыны, а ўнутры машыны", - сказаў Брайант.
  
  'Яны былі ў дзвярных панэлях таксі,' сказаў Банбери. 'Ён не перавозіў крадзенае. Кантрабандай была сама машына.
  
  'У 2006 годзе ў пячоры ў Іарданіі, як мяркуецца, былі знойдзены так званыя іарданскія кодэксы', - патлумачыў Брайант. 'Калекцыя з дваццаці вядучых кніг, магчыма, звязаных з Кабалы. Знойдзены разам з імі кавалак скуры датаваўся першым стагоддзем. Відавочна, што калі яны апынуцца сапраўднымі, яны могуць змяніць наша ўяўленне аб гісторыі рэлігіі. Аднак Дэпартамент старажытнасцяў Іарданіі быў заняты іх выкрыццём, і на тое былі важкія прычыны, таму што эксперты перакананыя, што гэта падробкі.'
  
  'Нам абавязкова праводзіць яшчэ адзін твой ўрок гісторыі? - Паскардзіўся Ленд, перш чым астатнія прымусілі яго замаўчаць.
  
  'Тытульныя лісты пераплецены характэрнымі металічнымі кольцамі", - працягнуў Брайант. 'Падробкі такога якасці дзіўна каштоўныя. Некаторыя былі разабраныя і прададзеныя на чорным рынку ізраільскім дылерам. Вы глядзіце на фрагмент адной з разабраных кніг. Ён пастукаў авторучкой па здымках. 'Старонкі плоскія і гнуткія, запячатаны ў ахоўныя пластыкавыя вокладкі'.
  
  - У мінулы чацвер "Таёта" заехала ў аўтамайстэрню, якая належыць Раджу Ранганатану, і прастаяла там каля чатырох гадзін, ' патлумачыў Дэн. 'Я ўсё думаў, чаму менавіта "Таёта"? Аказваецца...
  
  'Дзвярныя панэлі лягчэй зняць", - сказаў Банбери.
  
  'У машыне павінна было быць што-то схавана", - працягнуў Брайант. 'Я не мог вырашыць, ці маем мы справу з кантрабандай або з махлярствам. Аказваецца, і тое, і іншае. Калі аўтамабіль сутыкнуўся ззаду, пасажырская дзверы расчыніліся. Дхрув Чыма павінен быў пакінуць машыну ў Хэмпстэд, але так і не паспеў, таму што яму патэлефанаваў пасажыр. Калі ён дабраўся да месца збору, наш забойца ўжо чакаў яго.'
  
  'Я не разумею, адкуль вы маглі гэта ведаць", - сказаў Ленд.
  
  Брайант падняў рукі ў відавочным жэсце. 'Як моцныя палююць за уразлівымі? Пазнаючы іх слабасці. Што школьныя хуліганы шукаюць у сваіх апанентаў? Тонкая расколіна, пералом, які адкрые ўнутранага дзіцяці. У Дхрува Чимы быў сакрэт, які ён не мог распавесці сваёй сям'і. Пераходзім да цябе, Свету.' Ён ткнуў відэльцам у бок яе донера з бараніны.
  
  'Я поспрашивал у Інтэрнэце і, нарэшце, знайшоў дзяўчыну Дхрува Чимы. Яна з Бангкока'. Мангешкар адсунула сваю ежу далей. 'Яны планавалі збегчы разам, але спачатку яму трэба было зарабіць трохі грошай, вось чаму ён працягваў прасіць выклікаць таксі. У яго амаль назапасілася дастаткова грошай, каб знікнуць'.
  
  'Што прымусіла мяне задумацца", - сказаў Брайант. 'Калі забойца знайшоў просты спосаб дабрацца да Чимы, магчыма, у яго быў спосаб дабрацца і да Люка Дзікінсана. Калі Дыкінсану было дзесяць гадоў, ён бачыў, як яго бацька пакончыў з сабой, утопившись. Памятаеш, Дэн паказаў нам дзве відэазапісы з моста: на адной мужчына сядзіць на парэнчах, а на другой ён падае ў раку? Што, калі гэта не адзін і той жа чалавек? '
  
  'Я ўсё яшчэ не разумею, да чаго ты клонишь,' прызнаўся Ленд.
  
  'Забойца робіць сваю хатнюю працу. Ён упэўнены, што дакладна ведае, з кім мае справу. Таму, калі Люк Дзікінсан падняўся на мост, чалавек, які планаваў забіць яго, сядзеў на парэнчах з такім выглядам, нібы збіраўся скокнуць. Незалежна ад таго, наколькі ён быў п'яны, Дзікінсан не мог дазволіць гэтаму здарыцца. Ён спрабаваў дапамагчы, але замест гэтага яго сцягнулі за борт, і ён пакаціўся ўніз, ператварыўшыся ў ветраны млын. Чыма не змог утрымацца ад яшчэ аднаго пачастункі; Дзікінсана падманам ператварылі ў добрага самарыцяніна. Ён не проста выкарыстоўвае іх слабасці, ён выкарыстоўвае іх страхі. Чыма баяўся канфрантацыі са сваёй сям'ёй. Гэта прымусіла яго выйсці на вуліцу, каб зарабіць грошы. Дзікінсан застаўся са страхам патануць.'
  
  'А што тады з дзяўчынай? - Спытаў Ленд. - Жніўня Фрост, якое ў яе было слабое месца?
  
  'Гэта павінна быць лёгка высветліць", - сказала Лонгбрайт. Пакуль астатнія елі, яна патэлефанавала маці Фроста. Яны паспрабавалі падслухаць, але былі вымушаныя чакаць, пакуль Лонгбрайт пакладзе трубку.
  
  'Ну?' спытала Свету.
  
  'Я думаў, яна нічога не прыдумае, але потым яна ўспомніла, што, калі Жніўня была маленькай, у яе было электрычнае коўдру. У ім адбылося кароткае замыканне, і яна моцна апякла ногі. Пасля гэтага яна стала баяцца агню.'
  
  'Ці Мог хто-небудзь яшчэ ведаць пра гэта?' запыталася Мэй.
  
  'Яна праводзіла шмат часу ў Інтэрнэце", - сказала Лонгбрайт.
  
  Лэнд падышоў да дошак. 'Я не ведаю, куды цябе завяла уся гэтая папулярная псіхалогія". Дыяграмы, раскладзеныя перад ім, былі падобныя на літаграфіі віктарыянскай эпохі.: Посуд Здаровага сэнсу разбіваецца аб скалы ідэалогіі. 'Верагодна, мы рухаемся ў зусім няправільным кірунку'.
  
  'Цалкам зразумела,' сказала Мэй. 'Мы не хочам падганяць факты пад тэорыю.
  
  "Я маю на ўвазе, што, калі ён проста жорсткі, бязмозглы нікчэмнасць, якое не можа спаць і ненавідзіць людзей?" - спытаў Ленд, скарыстаўшыся шанцам здушыць любыя фантазіі.
  
  'Мудрыя словы, як заўсёды, мой атрутны сябар,' сказаў Брайант. 'Але я згодны са сваім напарнікам. Пакуль мы не зловім яго матывацыю, у нас няма надзеі злавіць яго. Магчыма, міс Фрост баялася агню, але яе сапраўднай слабасцю была няўважлівасць. У той адзіны раз, калі я сустрэў яе, яна была так заклапочаная тым, як дабрацца да працы, што амаль не размаўляла з намі і адмаўлялася сур'ёзна ўспрымаць пагрозу сваёй жыцця.'
  
  'Тым часам, гэты псіх, магчыма, рыхтуецца напасці зноў, пакуль мы сядзім тут і нічога не робім', - сказаў Ленд. 'Чаму вы не атрымліваеце больш інфармацыі з вуліцы?'
  
  'У нас у лішку выведдадзеных, але наўрад ці хто-небудзь, замяшаны ў гэтай справе, меў якія-небудзь адносіны з злачынным супольнасцю або паліцыяй", - сказаў Брайант. 'Іх цяжка знайсці'.
  
  'Містэр Брайант, не маглі б вы надаць мне хвілінку? Банбери перабіў яго, размахваючы iPad ў адной руцэ.
  
  'Калі гэта як-то звязана з тым прыладай, магчыма, мне спачатку трэба выйсці пакурыць.
  
  'Я ствараю спецыяльную праграму ідэнтыфікацыі падазраваных. Проста Дхрув Чыма думаў, што схаваў сваю дзяўчыну ад сям'і, але яна тут, ва ўсіх на ўвазе'. Ён падняў экран, на якім віднелася незразумелая паслядоўнасць чырвоных кропак. 'У яго два ноўтбука і айпад, і ўсе яны выкарыстоўваюць анаграмы свайго імя і дня нараджэння у якасці пароляў. Яго аддаленая гісторыя пошуку была прададзеная сайту ў Украіне...
  
  'Тады чаму ў вас няма імя чалавека, якога мы шукаем? Брайант агрызнуўся. 'Адзіная сістэма, якую вы не можаце ўзламаць, самая старая і бяспечная ў свеце. Гэта немагчыма адсачыць, але і праверыць таксама нельга.'
  
  'Гэта як-то звязана з кагнітыўным нетворкингом?' Банбери азадачана спытаў.
  
  - Не, гэта называецца "размова". Чыма быў забіты першым. Яго завабілі на ўзлесак лесу, і той, хто яго падняў, выкарыстаў троакар, каб выцягнуць зь яго інфармацыю. Твой прыгожы экран не можа даць нам тую інфармацыю, якая нам сапраўды патрэбна. Ён заснаваны на логіцы. Забойца пачаў з Чимы, таму што ведаў, што робяць вадзіцелі. Яны слухаюць. '
  
  - Пачакай, ты хочаш сказаць, што іншыя ахвяры былі проста пасажырамі?
  
  'Ну, ён пазнаёміўся з імі не ў краме сары сваёй маці.
  
  'Вы не забіваеце, каб атрымаць інфармацыю", - сказала Мэй. 'Чыма быў забіты напавал, як і іншыя'.
  
  'Можа, і няма. Калі праткнуць каго-небудзь горла і падвесіць ўніз галавой, ён хутка скончыцца крывёю. Падумайце аб тым, што мы аб ім ведаем: ім рухае гнеў, і ён здзяйсняе памылкі. Ён хацеў напалохаць Дхрува Чиму, каб той выдаў яму інфармацыю. Альбо Чыма памёр да таго, як змог сказаць праўду, альбо з-за таго, у чым ён прызнаўся. Ён паглядзеў на астатніх. 'Забойца наняў таксі Чимы. Магчыма, ён замовіў яго праз падстаўную асобу або проста спыніў. Нам патрэбныя дата і месца сустрэчы для першапачатковай паездкі.
  
  'Пачакай, якая арыгінальная паездка?' разгублена спытаў Ленд.
  
  Брайант закаціў вочы і застагнаў. - Ён кіроўца. Так што, па-вашаму, мог хацець даведацца нападнік?
  
  Ленд няўцямна паглядзеў на яго. 'Паняцця не маю.
  
  'Праўда? Неверагодна. Ён павярнуўся да астатніх. 'Давайце пачнем з здагадкі, што ў якой-то момант позна ўвечары было замоўлена таксі, каб адвезці групу людзей дадому.
  
  'Чаму ты так вырашыў? - Запыталася Мэй.
  
  'Таму што, мой дарагі сябар, гэта была незаконная танная аўтабаза, і вы, хутчэй за ўсё, апынецеся на адной з іх, калі ідзе дождж і позна, а паблізу няма чорных таксі або Ubers. Так што, калі таксі высадило ахвяр па іх адпаведных адрасах, рухаючыся з цэнтра горада за межы горада, магчыма, мы зможам прасачыць зваротны маршрут. '
  
  Мэй праверыў свой тэлефон. 'У такім выпадку іх адпраўкай будзе Жніўня Фрост на Сіці-роўд, затым Люк Дзікінсан на Ватэрлоо, што прывядзе іх назад куды-то паміж Вест-Эндам і гэтым месцам.
  
  'Самая ажыўленая двухмильная паласа ва ўсім Лондане, і ў нас няма даты паездкі. Выкажам здагадку, Джагай быў за рулём? Што, калі ён у першы раз узяў таксі і забраў іх? Гэта азначала б, што мэтай быў не той кіроўца. Забойца не змог бы атрымаць інфармацыю ад Дхрува Чимы, таму што той нічога не ведаў.'
  
  'А гэта значыць, што Джагай можа што-тое ўспомніць,' сказала Мэй. 'Давай пагаворым з ім.
  
  Брайант яшчэ не скончыў з Банбери. - Ведаеш, тое, што кампутар можа ўсталёўваць сувязі, выкарыстоўваючы мудрагелістыя алгарытмы, яшчэ не азначае, што гэта зрабіў забойца. Гэты хлопец помсціць сваім ахвярам па-старому. Ён замучыў чалавека да смерці дзеля інфармацыі, якой у яго не было, і высочвае астатніх аднаго за іншым.'
  
  'Мая праграма дабярэцца туды першай", - упарта сказаў Дэн. 'Хутка гэтая тэхналогія зробіць нас састарэлымі'.
  
  'Я б не быў у гэтым так упэўнены", - адказаў Брайант. 'Я лепш працую з кубкам гарбаты ўнутры. Гэтая штука не працуе'.
  
  'Ён толькі што пагражаў мне? - Спытаў Дэн, прыбіраючы планшэт назад у чахол.
  
  Дэтэктывы вярнуліся ў свой кабінет. Мэй патэлефанавала Джагану Чиме.
  
  'Значыць, ты яшчэ не спіш, - сказаў Мэй, калі на яго званок адказалі. 'У мяне да цябе пытанне, Джагай.
  
  'Пачакайце, я на гучнай сувязі? Хто ў вас там?
  
  'Табе не трэба ведаць", - адказала Мэй, злавіўшы погляд Брайант. 'Ты калі-небудзь думаў, што твой брат мог узяць віну за тое, што ты зрабіў?'
  
  'Стары, ты не можаш так казаць, мой брат мёртвы, і гэта непаважліва...
  
  'Дык ты працягваеш казаць. Я пасылаю цябе пару фатаграфій. Мне трэба ведаць, ці былі гэтыя людзі ў тваім таксі. Я пачакаю.
  
  Брайант апусціўся ў сваё крэсла, употай захапляючыся тэхнічнай спрытам свайго партнёра. Ён падумаў паспрабаваць што-то падобнае са сваім уласным тэлефонам, але ўспомніў, што ў апошні раз, калі ён прасіў Siri ўключыць будзільнік, яна выклікала яму хуткую дапамогу. Ён пачакаў, пакуль Джагай атрымае і вывучыць здымкі.
  
  'Не, я ніколі іх не бачыў.
  
  'Вы ўпэўненыя ў гэтым?' запыталася Мэй. 'Мне патрэбныя ўсе даты, калі ваш брат браў машыну на начныя змены, пачынаючы з таго моманту, калі ён упершыню пачаў браць яе напракат. Напішы іх мне ў працягу наступных паўгадзіны, або мы прыедзем туды і забярэм цябе.'
  
  'Забойца, павінна быць, вельмі засмучаны тым, што не атрымаў адказаў, якія ён шукае", - сказаў Брайант пасля таго, як Мэй адключыла сувязь. 'Чыма не павінен быў скончыцца крывёй да смерці. Сусед Фроста не павінен быў атрымаць пралом чэрапа.'
  
  Мэй задумліва вывучала тэлефон. 'Вы ўсё яшчэ правяраеце архівы брытанскай арміі?
  
  'Гэта зойме некалькі дзён. Відавочна, мы не можам атрымаць доступ да іх базе дадзеных без спецыяльнага набору дазволаў.
  
  - І ўсё ж паспрабаваць варта. Мэй зірнуў на гадзіннік. 'Толькі што прайшоў гадзіну. Засталося тры гадзіны. Я хачу больш падрабязна азнаёміцца з браніравання Джагай Чимы. На гэты раз я пачну з таго моманту, калі ў яго ўпершыню з'явілася таксі.'
  
  'Гэта квітанцыі за чатыры гады,' адзначыў Брайант, - і яны няпоўныя, таму што ён сказаў Джэніс, што яны часта пакідалі лічыльнік выключаным'.
  
  'Вы ўсё яшчэ думаеце, што ён не звязаны ні з кім з гэтых людзей?" Запыталася Мэй. 'Што яны зусім незнаёмыя людзі, якія паняцці не маюць, чаму яны сталі мішэнню? Адзіная падобная сітуацыя, якую я магу сабе ўявіць, - гэта ідэалагічнае забойства. Тэрарыстычны акт.'
  
  'Але ахвяры тэрарызму становяцца мішэнямі выпадкова", - адзначыў Брайант.
  
  'Значыць, тут не магло быць выпадковасці?
  
  'Я так не адчуваю'.
  
  'Не вельмі навукова. Такім чынам, давайце засяродзімся на пошуку сувязі паміж Дикинсоном і сваю музычную кар'еру грэм боннет. Яны, павінна быць, ўзаемадзейнічалі з забойцам, інакш навошта б яму пераследваць іх?
  
  'Чаму мы ўсё яшчэ разыходзімся ў меркаваннях адносна асноў?' - спытаў Брайант.
  
  'Таму што расследавання заўсёды азмрочваецца нешанцаванне і недальнабачнасцю. Мы адсочваем ўсіх і ўсё прапускаем'.
  
  'Тады нам трэба вярнуцца да асноў. Вывучыце доказы; вызначце матыў. Lex parsimoniae: самае простае рашэнне - гэта правільнае. Як можа не быць падазраваных? Стенхоуп кажа, што гэта горад-прывід, якія накладаюцца адзін на аднаго пласты, якія ніколі не сутыкаюцца. Ён кажа, што я страціў з-пад увагі, што я больш не ведаю, што адбываецца. Я ведаю адно: мы сталі больш звязанымі і больш ізаляванымі, чым калі-небудзь у мінулым. Ты памятаеш, як мы хадзілі па мясцовым кварталах і стаялі на вуліцы, проста дазваляючы людзям падыходзіць да нас з інфармацыяй?'
  
  'Так, і многае з гэтага было абуральна няправільным", - адзначыла Мэй.
  
  'Але так заўсёды працавала сістэма ў гэтай краіне. Вы былі асуджаныя па чутках і судзімыя сусветным суддзёй без фармальнай падрыхтоўкі. І для большасці злачынцаў гэта ўсё яшчэ працуе такім жа чынам. Кожная новая тэхналогія спараджае што-тое, што яе абвяргае, так што закон стаіць на месцы.'
  
  'Артур, праблема з табой— - пачала Мэй.
  
  'Ніхто не хоча чуць прапанову, якое пачынаецца так", - сказаў Брайант.
  
  '— у тым, што ты занадта шмат ведаеш аб мінулым і недастаткова аб сучаснасці.
  
  Гэта быў каментар такога роду, які прывёў яго ў лютасць. 'Але хіба вы не разумееце?' - усклікнуў ён. 'Гісторыя паўсюль вакол нас. Паглядзіце, дзе мы знаходзімся! Каледонианская дарога, двухмильный ўчастак, вядомы сваімі цаглінамі, быдлам, турмой і, самае галоўнае, сваім рухам. Лініі Пикадилли і Вікторыя праходзяць пад дарогай, а над ёй працуюць вадзіцелі аўтобусаў, чыгуначнікі і таксісты Cally. Тут працуе больш таксістаў, чым дзе-небудзь яшчэ ў Лондане. Ім даводзілася жыць там, дзе яны працавалі, таму што яны трымалі сваіх коней дома. Гэта была прафесія ніжэйшага сярэдняга класа, і для крымінальна настроеных людзей заўсёды існавала спадарожнае рамяство. Вось чаму нелегальныя таксі і іх кліенты ўсё яшчэ тут. Гэта мінулае сфармавала гэтыя злачынствы. Ён прагледзеў свае лонданскія даведнікі, складзеныя ў адпаведнасці з таямніцай сістэмай, зразумелай толькі яму. 'Кожнае новае пакаленне схільна адным і тым жа старым небяспекам. Мы маем справу з адвечнай праблемай, якой надалі сучасны выгляд; злачынства не носяць сэксуальнага характару і здаюцца бязмэтнымі, і адзінае, у чым мы можам быць абсалютна ўпэўненыя, - гэта час, калі яны адбываюцца. Я не ведаю, ці нападзе, ці ён зноў, але незалежна ад таго, нападзе ён ці не, я не магу адкараскацца ад адчування, што ён перамог нас.'
  
  OceanofPDF.com
  35
  Афарбоўка
  
  Спарроу пагадзілася сустрэцца з Х'юга пазней, таму што ёй трэба было зразумець, што адбываецца, як з ёй, так і з ім. Яна забылася пра патрулі кажаноў, на якім абяцала прысутнічаць. У той вечар, калі яны выйшлі з "Карабля і рыдлёўкі" і няцвёрдай хадою накіраваліся па нахільнай завулку да ракі, Х'юга ўзяў яе пад руку так, нібы рабіў гэта гадамі. Як і ў тую ноч, калі яны ўпершыню сустрэліся, снег танцаваў у паветры вакол іх. Асвятляльнікі на Джон Адам-стрыт паказвалі слупы які ляцеў са сцэны канфеці.
  
  Спарроу хацела растлумачыць свае пачуцці, але што-то стрымлівала яе. Х'юга быў маўклівы, як фермер. Ён мала расказваў пра сябе. Як быццам у яго было гора, якім нельга было падзяліцца, рана, занадта глыбокая, каб яе можна было загаіць. Яна адчувала гэта ў ім, непреклонном, і імкнулася пазбягаць любой тэмы, якая магла парушыць іх крохкае раўнавагу. Некалькімі хвілінамі раней яны абмяняліся пацалункам, які здаўся ёй такім няёмкім і няправільным, што яна ледзь не адштурхнула яго і ў страху ўцякла. Яна ніколі не думала аб сабе як аб кім-то, хто можа апынуцца ў палоне ў мужчыны, у якога ёсць сакрэты. І ўсё ж яны былі тут, усё яшчэ ішлі разам, датыкаючыся тыльными бакамі далоняў адзін пра аднаго.
  
  Яны дайшлі да канца вуліцы, павярнулі ў бок цёмнага парку і Уотэргейт-Уок, брукаванай алеі, якая праходзіла за садамі на набярэжнай Вікторыі. За ёй цьмяна поблескивала рака. Яна ведала, што яму было зручней размаўляць з ёй, калі ён быў у месцах, далёкіх ад святла.
  
  'Ты быў вельмі ціхім.
  
  Адказу ў яго не было. Яны спыніліся перад Йоркскім Уотэргейт, італьянскім помнікам, якія адзначалі першапачатковы бераг Тэмзы. Ён выглядаў як каменныя вароты ў іншы свет.
  
  'Я не чакаў, што гэта адбудзецца. Усё яшчэ трымаючы яе за руку, ён павярнуўся да яе тварам. У яго вачах нічога нельга было прачытаць.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Ты– вядзеш сябе так. Гэта не тое, што я планаваў. Ты пойдзеш са мной куды-небудзь?
  
  'Калі, цяпер?
  
  'Я хачу табе сёе-тое паказаць. Ён моцна прыціснуў яе да сябе.
  
  Яна адчула дзеянне алкаголю ў халодным начным паветры і пераступіла з нагі на нагу, каб не ўпасці. 'Дзе?
  
  'Вярнуся да мяне дадому.
  
  Яна засмяялася і паківала галавой. 'О, не, я не думаю, што гэта добрая ідэя. Не сёння.
  
  Ён наблізіў свой твар да яе твару. 'Гэта па дарозе дадому. Я проста хачу табе сёе-тое паказаць. Гэта зойме ўсяго некалькі хвілін.
  
  'Ты не можаш проста сказаць мне?
  
  'Было б лепш паказаць вам. Калі ласка. Потым я злаўлю вам таксі.
  
  Яго настойлівасць адпудзіла яе. Але потым ён сказаў: 'Няма, ты правы. Не сёння, дрэнная ідэя'.
  
  І, вядома, гэта ненармальным чынам прымусіла яе змяніць сваё меркаванне.
  
  'Нічога,' сказаў Джон Мэй, правяраючы свой тэлефон. 'Ўжо больш чатырох. Усё скончана. Ён устаў з-за стала ў аперацыйнай і пацёр твар. 'Які кашмар. Як мы цяпер яго знойдзем? Куды ты направляешься?'
  
  Артур Брайант спыніўся па шляху да дзвярэй і прыадчыніў адзін чырвоны вачэй. 'Паглядзі на гэта. Яны падобныя на памятыя слівы. Калі я ў бліжэйшы час не высплюся, наступны раз, калі я засну, можа апынуцца апошнім. Я пайду дадому пешшу, хоць забруджванне паветра там можа адабраць гады майго жыцця.'
  
  'У цябе няма...
  
  'Жарт. Гэта была жарт.
  
  Мэй падняла на яго вочы. 'Цябе не турбуе, што ён спыніўся? Ніадкуль не паступала ніякіх паведамленняў.
  
  'Я не турбуюся, я вельмі рады. Ты не можаш быць упэўнены, што ён скончыў. Ён здаецца некампетэнтным, або вар'ятам, або і тым і іншым. Магчыма, ён вырашыў прапусціць некалькі дзён, або, магчыма, ніхто не выявіць яго ахвяру да світання. Ён узяў з вешалкі свой шалік і фетравы капялюш. 'Калі будуць якія-небудзь навіны, калі ласка, неадкладна патэлефануеце мне.
  
  Мэй з хваляваннем назіраў, як яго напарнік сыходзіць. Заўсёды было рызыкоўна выпускаць яго з поля зроку. У паветры пахла нясвежы ежай. Свету прыбірала начны смецце.
  
  'Чаму б табе не паехаць дадому?' сказаў ён, адкрываючы акно.
  
  Яна засунула скрынкі з ежай у смеццевае вядро. 'Думаю, гэта была не такая ўжо добрая ідэя - падтрымліваць працу ўстановы ўсю ноч без персаналу. Усе выматаны. Што нам цяпер рабіць?
  
  'Мы працягваем", - адказала Мэй. 'Ўсё яшчэ ёсць тры загінулых і тры балеснай сям'і'.
  
  'Ты думаеш, гэта там, наверсе, сярод гэтай кучы, і мы гэта ўпускаем?' Яна звярнула ўвагу на неадпаведнасць інфармацыі, якая была нацарапана на белых дошках.
  
  'Магчыма, мы што-то выпусцілі. Давай пазней пачнем спачатку. Ідзі і трохі адпачні.
  
  Сыходзячы, Свету прайшла міма офіса дэтэктываў і ўбачыла, што Брайант ўсё яшчэ там, з такім выглядам, нібы ён што-то забыўся. 'Спакойнай ночы, містэр Бі,' крыкнула яна. 'Вы выглядаеце жудасна.
  
  'Дзякуй, Свету. Ты маладая і можаш не спаць усю ноч, не ператвараючыся раптам у карціну з прывідамі.
  
  Ён зноў утаропіўся на перапоўненыя кніжныя паліцы, варожачы, што ж ён збіраўся шукаць. Што-тое, якое мае дачыненне да расследавання? 'Ах, вось яно што,' сказаў ён услых. - 1642 год. 'Ён пачаў корпацца на паліцах.
  
  Мэй ўпаў на канапу ў аперацыйнай і на хвіліну заплюшчыў вочы. Як толькі ён адчуў, што свядомасць пачынае выслізгваць, зазваніў яго тэлефон.
  
  'Я ведала, што ты ўсё яшчэ будзеш там", - сказала Блейз Картэр. 'На гэтым тыдні я таксама дзяжуру па вечарах. Як справы?' Яе голас быў бальзамам, цёплым і заспакаяльным.
  
  Мэй зірнуў на хаос тэчак, карт і фатаграфій, раскладзеных перад ім. 'Шчыра кажучы, я больш нічога не ведаю. Усё ідзе не так, як мы планавалі. Вы даведаліся што-небудзь яшчэ з месца пажару на Сіці-роўд?
  
  'У нас ёсць пацвярджэнне па масле. Петляющий след ад пырскаў кажа аб тым, што яго выціснулі з бутэлькі. Ён перанёс цела перад канапай, які з'яўляецца вогнеўстойлівым. Я думаю, ён хацеў быць упэўнены, што цела згарыць так, каб агонь не распаўсюдзіўся куды-небудзь яшчэ.'
  
  'Падобна на тое, гэта падыходзіць,' сказала Мэй. 'У яго ёсць план.
  
  'Ўжо прабіла чатыры. Я мяркую, яшчэ занадта рана казаць, калі ...
  
  'Пакуль нічога не паступала. Хто-то павінен чакаць тут на выпадак, калі гэта адбудзецца.
  
  'Я, мабыць, пайду. Паслухай, Джон...
  
  'Так?'
  
  'Ты ўпэўненая, што не зможаш прыйсці ў суботу ўвечары? Я збіралася запрасіць цябе ў госці і што-небудзь прыгатаваць.
  
  Яго ахапіла пачуццё віны. 'Я не магу, Блейз. Я патрэбен Артуру тут. Мы будзем працаваць да канца.
  
  'Але я толькі што гаварыла з Артурам – я набрала яго нумар, калі ты не ўзяла трубку. Ён сказаў мне, што ты вольная. Чаму ён вядзе твой дзённік?
  
  'Ён не тэлефануе,' спалохана адказала Мэй. 'Давай я табе ператэлефаную.
  
  Ён выйшаў з аперацыйнай і накіраваўся ў кабінет, які дзяліў з Брайантом. Яго напарнік вярнуўся за свой стол, схіліўшыся над стосам кніг па мастацтве. 'Чаму ты ўсё яшчэ тут? - спытаў я.
  
  'О, Рэмбрант,' бесклапотна сказаў Брайант. Здавалася, да яго вярнулася частка былой энергіі.
  
  'Ты сказаў Блейзу Картэру, што я вольны ў суботу ўвечары?
  
  'Ну, мы, верагодна, будзем працаваць у начную змену, так што я падумаў...
  
  'Я не вольны. І я буду ўдзячны вам, калі вы не станеце ўмешвацца ў маю асабістае жыццё.
  
  Брайант выглядаў пакрыўджаным. 'Прабач, я не думаў, што ў цябе могуць быць іншыя планы.
  
  'У мяне ёсць асабістае жыццё за межамі падраздзялення. Ты павінен паважаць яе'.
  
  'Мой дарагі сябар, я б ніколі нічога не сказаў, калі б ведаў, што вы падымеце такі шум.
  
  Мэй ведала сапраўдную прычыну яго гневу, але прагнала гэтую думку. - Што ты наогул робіш? - спытала я.
  
  'Скажы мне сее-што. Чаму ты лічыш брытанскае кіно такім жахлівым?
  
  'Няўжо? Я не разумею, якое гэта мае стаўленне да...
  
  'Папесціце мяне, калі ласка, хвілінку.
  
  Мэй задумалася. 'Я ўпэўненая, што бачыла некалькі добрых брытанскіх фільмаў. "Пашпарт у Пимлико", гэта быў адзін з іх".
  
  'Яму амаль семдзесят гадоў. Дазвольце мне сказаць вам чаму. Брытанцы візуальна непісьменныя. Як магло быць інакш? Мы цэнім пісьмовае слова ў шкоду малюнку. Мы не ведаем, як разумець тое, што бачым. Здымачная група Франса Бэннинга Кока і Вілема ван Рейтенберха.'
  
  'Прашу прабачэння?
  
  "Мы назвалі гэта "Начны дазор", таму што карціна Рэмбрандта была пакрыта цёмным лакам. Я хадзіў глядзець яе ў Дзяржаўны музей у Амстэрдаме. Галандцы, мілыя людзі, жудасная ежа. На карціне намаляваная група аркебузиров, грамадзянскіх ваенных гвардзейцаў. Але існуе спрэчная тэорыя аб тым, што за гэтым хаваецца забойства, якое можна зразумець, толькі вывучыўшы пэўныя элементы карціны. Гэта адна з тых тэорый змовы, якія людзі любяць выкладаць, але ў карціне ёсць некалькі дзіўных анамалій.'
  
  Мэй хутка губляла цярпенне. 'Ўжо позна, Артур. Я зусім не разумею, аб чым ты.
  
  'Я б вельмі хацеў, каб людзі перасталі так казаць. Такім чынам, візуальная пісьменнасць. Карціна. Ён пастукаў асадкай па малюнку. 'Група людзей, якія маюць адзіную сувязь, апалчэнне, сабраныя ў адным месцы і абвінавачваюцца ва ўтойванні забойства. Вы разумееце, да чаго я хілю'.
  
  'Так, цьмяна, але не туды, куды гэта вядзе.
  
  'Група людзей колькасцю да пяці чалавек.
  
  'Чаму пяць?
  
  - Менавіта столькі чалавек можа змясціцца ў "Таёту" Джагай Чимы. Я ўпэўнены, што яны былі пасажырамі ў яго машыне, Джон. Яны павінны былі быць. Калі б гэта была сумесная паездка, няма ніякіх прычын, па якіх яны маглі б ведаць адзін аднаго загадзя, вось чаму мы не можам звязаць іх. Забойца пачаў з кіроўцы альбо таму, што думаў, што злачынцам быў Чыма, альбо таму, што ведаў, што гэта быў адзін з яго пасажыраў таксі, і не ведаў іншых імёнаў, якія яму былі патрэбныя. Таксісты слухаюць, таму ён палохае Чиму, спрабуючы вывудзіць інфармацыю, затым разумее, што зайшоў занадта далёка і што яго мэта мінула крывёю.'
  
  'І ўсе гэтыя прылады для чорнай магіі?' запыталася Мэй. - А што наконт гэтага?
  
  'Ён хацеў дэзарыентаваць Чиму і данесці навіну да астатніх, даць ім зразумець, што ён ідзе за імі, што яны не могуць ўцячы'.
  
  'Вы кажаце, ён шукае злачынцу – якога менавіта злачынца?
  
  'У яго вачах яны здзейснілі нейкае злачынства, з удзелам кіроўцы або без яго. Цяпер ён забівае іх. Гэта крыху вар'яцкая тэорыя, але яна падыходзіць практычна з усіх бакоў '.
  
  'Вы толькі мяркуеце, што ў машыне, калі адбылося гэта таямнічае падзея, было пяцёра. Магло быць і менш.
  
  'Але думаць пра гэта было б самазаспакаення. Усё яшчэ могуць быць яшчэ дзве ахвяры'.
  
  'І ён забівае ў чатыры раніцы, каб заспець іх знянацку?
  
  'Няма. Брайант з глыбокай павагай дакрануўся да глянцавай рэпрадукцыі карціны Рэмбрандта. 'Мне цікава, страціў ці ён каго-небудзь у той час. Каго-небудзь, з кім быў блізкі.
  
  Ідэя была здзяйсняльная. 'Хто-тое, каго ён любіў'.
  
  'Сяброўка. Што, калі Чыма збіў яе, а астатнія пагадзіліся маўчаць аб гэтым? Гэта азначала б, што ён не мог ведаць, хто з іх вінаваты.
  
  'Але ў канчатковым рахунку вінаваты будзе кіроўца.
  
  'А што, калі нават забойца ня ведае, што адбылося? Толькі тое, што што-то адбылося?
  
  'Пачакай. 'У Мэй пачала балець галава. 'Куды мы можам пайсці адсюль?
  
  'Мы маглі б пачаць з вывучэння дадзеных пра пешаходаў, якія загінулі ў дарожна-транспартных здарэннях за апошнія пару гадоў'.
  
  'Чаму пешаходы? Чаму не іншы кіроўца?
  
  'Таму што, калі ты заб'еш каго-то ў аўтакатастрофе, ты не зможаш гэта схаваць.
  
  'Значыць, ты думаеш, яны думалі, што ім гэта сышло з рук.
  
  'Так, але адзін пацярпелы чалавек быў поўны рашучасці зрабіць так, каб яны гэтага не зрабілі'.
  
  Мэй зноў паглядзела на карціну і ўздыхнула. 'Я не ведаю, як ты перайшла ад Рэмбрандта да гэтага, але, магчыма, ты што-то напутала'.
  
  'Трымайся за мяне", - сказаў Брайант, накідваючы шалік на плечы. "Гэта не вельмі весела, але і пазнавальна'.
  
  Мэй паляпала яго па спіне. 'На гэты раз табе сапраўды варта пайсці дадому і крыху паспаць.
  
  Брайант паглядзеў уніз, на пустынную вуліцу. 'Я не збіраюся доўга спаць, ведаючы, што ён усё яшчэ на волі.
  
  OceanofPDF.com
  36
  Танк
  
  Спарроу прачнулася ад раскачивающегося гуку гудка цягніка. Яна агледзела сябе. Па абодва бакі ад яе горла былі паўшар'я пяшчотнай тканіны. У яе балела галава, і ў роце перасохла. Кляп у яе не было. Яе рукі былі вольныя, але ён вывеў яе з ладу, перакінуўшы лодыжкі адзін праз аднаго і злучыўшы іх пластыкавай кабельнай сцяжкай. Яна памацала яго, але ведала, што зняць яго будзе немагчыма. Яна нічога не магла разгледзець. Пол быў халодным і металічным і слаба затрымцеў, калі яна ўдарыла яго абцасам. Пад ёй ляжаў рулон мяккага нейлону, які адкрываўся і ператвараўся ў спальны мяшок.
  
  Ён спланаваў гэта, зразумела яна, і страўнік сцяўся. Ён ведаў, што збіраецца прывесці мяне сюды. Ён ведаў, калі мы сустрэліся ў першы раз, таму што ён спланаваў усё.
  
  Яна паспрабавала не звяртаць увагі на тузанне ў галаве і ўспомніць папярэднюю ноч у яго кватэры. Набор спартанскіх, якія выклікаюць клаўстрафобію пакояў, светлых, дагледжаных і мёртвых, запоўненых таннай мэбляй і занадта вялікай колькасцю святла.
  
  'Прабач, Спарроу. Мне сее-што ад цябе трэба. Я павінен ведаць праўду.
  
  'Я не разумею. Па нагоды чаго?
  
  'Я быў там. У лесе на Хэмпстэд-Хіт. Ты бачыў мяне. Таго, у масцы свінні. Гэта ўсё, што я змог знайсці. Мой сын купіў яго на дзень усіх Святых.'
  
  Яна на імгненне замерла, затым паспрабавала адхіліцца.
  
  'Было чатыры гадзіны раніцы. Цябе не павінна было там быць. Я кажу табе гэта, таму што ты мне неабыякавы.
  
  'Адпусьці мяне, Х'юга. Яе голас быў чыстым і цвёрдым, такім яна размаўляла з дзецьмі ў кнігарні.
  
  'Ты бачыў мяне, але я бачыў цябе, Спарроу Марцін. Я бачыў цябе. Памятаеш?
  
  Ён працягнуў ёй часопіс аб лятучых мышах. Ён быў пакамечаны па кутах і залеплены брудам.
  
  Яна зноў мімаходам ўбачыла царапающуюся ахвяру, больш буйную фігуру, ўзнімальную з папараці ззаду яго, у недарэчнай масцы, з срэбным дзідай у руцэ. Не, не дзіда, якое-то зброю. Некалькі імгненняў ён заставаўся нерухомым на фоне дрэў, обрисовываясь ў месячным святле. У прыступе панікі яна ўспомніла свае першыя здагадкі: што гэта была перакручаная гульня, прызначаная для таго, каб разыгрывацца употай, нешта такое, чаго яна не магла дазволіць сабе ўбачыць ва ўсёй паўнаце.
  
  Цяпер яна ведала, што Х'юга быў там, на пусткі, і што ён забіў чалавека. Яна павінна была заўважыць дзіўную шчырасць, з якой ён трымаўся. Яна не дазволіла сабе завагацца.
  
  'Я надзела гэта, каб напалохаць яго. Я дакладна сказала яму, дзе мяне знайсці. Ён пяшчотна ўзяў яе за другую руку. 'Ведаеш, што мне запомнілася больш за ўсё? Памятаю, калі я потым паднімаўся назад на пагорак да галоўнай дарозе, я падумаў, што цяпер я забойца. У арміі нас вучылі, як забіваць чалавека ў мэтах самаабароны, але мне ніколі не даводзілася гэтага рабіць. Я не быў такім салдатам. У мяне быў перасоўны морг. Для мяне было шокам ўсвядоміць, што я мог пазбавіць жыцця сапраўды гэтак жа, як іншыя. Я не магу спыніцца зараз, пакуль не даведаюся праўду.'
  
  Яна вырывалася з яго рук. 'Калі Ласка, Х'юга. Проста адпусьці мяне. Я нікому не скажу, клянуся.
  
  'У запісной кніжцы было тваё імя і адрас. Ён прыцягнуў яе бліжэй. 'Я не мог успомніць, дзе Чыма прыпаркаваўся. Я дабраўся да галоўнай дарогі, якая вілася праз лес, і, нарэшце, знайшоў таксі. У мяне быў план, але раптам ён паваліўся, і я дзейнічаў ўсляпую. Адзін.'
  
  Ён закрыў ёй трахею сваімі моцнымі шырокімі вялікімі пальцамі.
  
  'Я збіраўся адагнаць таксі, але зразумеў, што забыўся ўзяць у яго ключы. Я не мог вярнуцца, таму што быў шанец, што ты ўсё яшчэ можаш быць там'.
  
  У Спарроу не было сіл змагацца з ім. Яна ў страху зажмурылася, чакаючы горшага.
  
  'Я павінен быў знайсці цябе, проста пагаварыць з табой. Я не быў гатовы да гэтага. Мне так шкада. Яго вялікія пальцы апусціліся ўніз.
  
  Яна памятала, як чула біццё свайго сэрца, як яе кроў пульсавала з глухім стукам. Яна лёгка плыла і не адчувала болю.
  
  І яна прачнулася тут.
  
  Яна ўважліва прыслухалася, спрабуючы разабраць аддаленыя гукі. Слабы гул вулічнага руху, хутка затихающая сірэна. Быў дзень. Чаму не было святла? Яна знаходзілася дзе-то ніжэй узроўню зямлі; усе гукі даносіліся зверху, і ў паветры стаяў невыносны пах бензіну. Пад ім паветра быў вільготным і кіслявым, як быццам яе турму дачыста вымылі.
  
  Спарроу спрабавала заставацца рацыянальнай. Яна сказала сабе, што зможа зразумець, дзе знаходзіцца, пакуль застаецца спакойнай. Ён пазбавіў яе свядомасці, каб яна перастала супраціўляцца, а не таму, што хацеў прычыніць ёй боль. Ён забяспечыў яе пасцельнымі прыналежнасцямі і не заткнуў ёй рот вехцем, таму што быў упэўнены, што ніхто не зможа яе пачуць. Знізу чуўся глухі гук, што наводзілі на думку аб якой-то запячатанай камеры.
  
  Яна ведала, што павінна даследаваць і даведацца памеры сваёй турмы, але простае змена становішча лодыжак прычыняла боль. Не было ні найменшага шанцу, што яна зможа ўстаць. У яе было адно маленькае перавага: дзякуючы начах, праведзеных у назіранні за лятучымі мышамі, яна не баялася цемры.
  
  На падлозе больш нічога не было, ні ежы, ні туалета. Яна павінна была выказаць здагадку, што ён хутка вернецца. Заставаўся пытанне: хто ён такі? Яна паспрабавала ўспомніць іх размова ў канцы ночы, але нічога карыснага не ўспомніла. Ён быў паранены і злы і здзейсніў што-то жудаснае ў мінулым. Ён высачыў яе і пацалаваў. Чаму яе пашкадавалі, у той час як іншых не пашкадавалі?
  
  Яе патрэба заставацца спакойнай і рацыянальнай была падаўленая абурэннем ад здрады. Яна досыць аслабіла пільнасць, каб давяраць яму. Што б ні здарылася зараз, яна ведала, што ніколі больш не будзе давяраць. Ёй трэба было вярнуць сабе кантроль, і лепшым спосабам зрабіць гэта было б збегчы.
  
  Абмацваючы сябе, яна папаўзла па падлозе, каб знайсці сцяну. Яна была недалёка, але дзіўна выгнутая, так што не мела прамога кута з падлогай. Яна была ў нейкім рэзервуары.
  
  Цяпер яна пачала адчуваць страх: бакі можна было напоўніць.
  
  Урывак з сцэнара пешаходнага даведніка Артура Брайант 'Своеасаблівы Лондан" (Лонданскія масты, 2,5 гадзіны, парасоны прыкладаюцца)
  
  Арыгінальны чыгуначны мост Хангерфорд быў названы ў гонар папулярнага рынку і пабудаваны Изамбардом Кингдом Брюнелем у 1845 годзе - велізарная рашотка з клепаной сталі, больш падыходная для перакрыцця нью-йоркскай Іст-Рывер, чым Тэмзы. Пазней да адной баку чыгуначных шляхоў быў прыбудаваны хісткі дашчаны насціл, які злучае берагі ракі, каб пешаходы маглі пераходзіць яе. На паўднёвым контрфорсе да гэтага часу захавалася лесвіца, вядучая да першапачатковага пароходному прычала ўнізе. Пешаходная дарожка моста была вузкай, жудаснай і дрэнна асветленай, і пасля жудаснага забойства маладога чалавека, які па іроніі лёсу перажыў лонданскі тэракт, былі пабудаваны дзве новыя пешаходныя дарожкі, і ўвесь пераход быў перайменаваны ў масты Залатога юбілею. Аднак менавіта мы, лонданцы, вырашаем, як называць будынкі і масты, а не архітэктары, і назва адмовілася прыжыцца. Ён застаецца мостам Хангерфорд.
  
  Скейтбардысты, якія ўрэзаліся і слізгалі пад мудрагелістымі графіці на Паўднёвым беразе, выбралі гэта месца як месца, дзе іх старыя дошкі павінны памерці. Ля моста, размешчанага ніжэй па плыні, далёка пад ім была плоская бетонная апора, і менавіта тут яны пабудавалі свой gimp park, выкінуўшы свае дошкі са зламанымі спінкамі і ператварыўшы недаступнае месца ў могілкі дошак, якія былі забітыя да смерці ўдарамі ног. Час ад часу спускаліся работнікі муніцыпалітэта і прыбіралі завалы, і было запісана, што яны павінны былі зрабіць гэта ў 8.30 раніцы, але калі яны прыбылі ў пятніцу раніцай, то выявілі сее-што яшчэ і выклікалі паліцыю.
  
  Там ляжала цела мужчыны гадоў дваццаці пяці, нязграбна распластанае, з адной нагой, подогнутой пад іншую. Кароткі начны снегапад змяніўся мокрым снегам, затым дажджом і змыў з яго галавы крывавую карону. Ён ляжаў тварам уніз сярод венца дошак, пакуль не прыбылі рабочыя, якім давялося адпудзіць некалькіх італьянскіх фігурыстаў, якія откинулись на парэнчы так далёка, як толькі адважыліся, робячы сэлфі з трупам на заднім плане.
  
  Колін Бимсли рэгулярна праслухоўваў лічбавыя каналы мясцовай паліцыі і пачуў паступіў званок. У ахвяры былі кашалек, тэлефон і імя: Роры Кейн. У яго таксама быў кругавой пракол горла і прыкладна меркаванае час нападу, што прымусіла Коліна неадкладна звярнуцца з просьбай узяцца за гэтую справу.
  
  Пасля ўрэгулявання спрэчак аб юрысдыкцыі Кейна забрала хуткая дапамога. Гледачы на мосце разышліся, і паколькі вясёлкавае могілкі цяпер ператварылася ў месца злачынства, зламаныя дошкі, да вялікага задавальнення фігурыстаў, прыбіраць не сталі.
  
  OceanofPDF.com
  37
  БАЛЬНІЦА
  
  Стук працягваўся, калі Артур Брайант накіраваўся да ўваходных дзвярэй, шукаючы пояс свайго чырвонага стеганой халата. Ён зняў ланцужок і прыадчыніў дзверы.
  
  'О, містэр Піт, гэта вы!' здзіўлена ўсклікнуў ён. 'Спадзяюся, гэта не зойме шмат часу, таму што дзесяць хвілін таму я ўзяў адну з сваіх таблетак. Вы не маглі прыйсці скардзіцца на шум, таму што я яго не вырабляў.'
  
  Брэд Піт быў суседам Брайант. Яго сапраўднае імя было Джо, але з-за непаразумення з боку Брайант яно было настолькі трывала заменена імем галівудскай зоркі, што нават жонка Джо стала называць яго Брэдам. 'Не ў гэты раз, містэр Брайант, - адказаў мускулісты мужчына ў футболцы "Арсенала" XXXL і чаравіках "Док Мартэнс". 'Хоць я не занадта задаволены начным гаршком, поўным чырвоных чарнілаў, які ты выкінула мінулай ноччу з акна сваёй спальні.
  
  'Ах ды, напэўна, мне варта было папярэдзіць вас пра гэта,' прызнаў Брайант.
  
  'Таму што я высунуў галаву, каб паглядзець, што гэта быў за стук, і атрымаў па твары.
  
  'Так, я пазбаўляўся ад адкідаў.
  
  'А потым мяне ўдарылі начным гаршком.
  
  'Ён выслізнуў у мяне з рук. На шчасце, ён быў зроблены з эмалі і не занадта пацярпеў.
  
  'Я б падняўся наверх, але акно ўпала і заціснула маю руку'. Ён падняў тры забинтованных пальца. Ён чакаў адказу з дзіўным цярпеннем.
  
  'Гэта была Чорная смерць", - патлумачыў Брайант. "Яна ўразіла Лондан у 1348 годзе і распаўсюдзілася па бедных кварталах, падобным гэтаму, з палахлівай хуткасцю. Я вывучаў заканамернасці забруджвання і задаўся пытаннем, павялічвае ўзровень заражэння негигиеничное выдаленне адходаў сярод тых, хто жыве ў перанаселеных і бедных селішчах.'
  
  'Ты хочаш сказаць, што я негигиеничен? Джо уцягнуў жывот, каб адлюстраваць, як ён спадзяваўся, пагрозлівае паводзіны.
  
  'Я думаў, што пырскі могуць даляцець да цябе, але не таму, што ты высунуў галаву з акна. Ты сапсаваў мой эксперымент'.
  
  'Ты сапсаваў маю кашулю.
  
  'Мне цяжка ў гэта паверыць. Акрамя таго, чарніла, верагодна, былі вадараспушчальнымі. Ці Было што-небудзь яшчэ?
  
  'Я думаў, мы дамовіліся, што, калі ты зноў выкінеш што-небудзь дзіўнае, я падыду сюды і адарву табе вушы. Ён адступіў на крок і сабраў усё сваё годнасць. 'Я тут не таму. Твой сусед па кватэры...
  
  'Яна мая былая кватэрная гаспадыня.
  
  'Яна ў шпіталі'.
  
  Брайант быў агаломшаны. 'Чаму? Мне здалося дзіўным, што яна не разбудзіла мяне. Што здарылася?
  
  Джо пацягнуўся да кішэні. - У мяне тут інфармацыя аб палаце. Мінулай ноччу ёй зрабілася дрэнна, падазравалі інсульт. Яна спрабавала датэлефанавацца да вас, але не змагла. Яна ў бальніцы Ўніверсітэцкага каледжа.'
  
  'Мой дарагі сябар, вялікае вам дзякуй, што распавялі мне. Гэта жудасна. Я зараз жа пайду.
  
  Белае будынак універсітэта знаходзілася менш чым у пятнаццаці хвілінах хады. Ён нацягнуў тўідавага штаны-над паласатых пижамных штаноў і паспяшаўся туды.
  
  Альма Сорроубридж выглядала нашмат менш на сваёй бальнічнай койцы. Калі Брайант увайшоў, яна з цяжкасцю прыняла сядзячае становішча і заклапочана пригладила валасы, зачесывая іх назад. У яе быў падбіты вачэй і бледна-ружовы пластыр на лбе. 'О, містэр Брайант, вам не варта было прыходзіць, у вас шмат працы", - сказала яна яму. 'Твой сняданак, учора ўвечары я прыгатавала кашу з персікаў і гваздзікі і прыбрала ў халадзільнік. Ты ела?
  
  Брайант сеў на край ложка і ўзяў яе за руку. 'Перастань турбавацца пра мяне. 'Ён працягнуў ёй пакамечаны папяровы пакет і кнігу. Яна ўзяла пакет і засяродзілася на вокладцы рамана. Гэта быў "Дон Кіхот" Сервантэса. 'Я падумаў, што лепш прынесці табе што-небудзь доўгае і патрабавальнае, на выпадак, калі цябе пакінуць дома і ў цябе будуць праблемы са сном'.
  
  Альма зазірнула ў пакет. - Што гэта? - спытала я.
  
  'Усяго толькі некалькі пчол.
  
  Яна перавярнула пакет ўверх дном. Адтуль выпалі пятнаццаць ярка-жоўтых пухнатых пчол. Яны былі з круглымі вочкамі і зялёнымі драцянымі заціскамі. Брайант пачаў прымацоўваць іх да краю падушкі Альмы. 'Я думаў, яны цябе падбадзёрыў. Што здарылася?
  
  'Дурны ўчынак. Я паслізнуўся, вось і ўсё. Я мыў акно на кухні і страціў прытомнасць. У мяне трохі стукнула па галаве.
  
  'Вы павінны пакінуць гэтую працу мне", - перасцярог Брайант.
  
  'Калі б я гэта зрабіў, яны б ніколі не скончылі.
  
  'Ты ўжо звяртаўся да ўрача?
  
  'Так, яны зрабілі некалькі тэстаў, калі я прыйшоў. Яны зробяць яшчэ некалькі сёння'.
  
  'У цябе ёсць усё неабходнае? Я магу прынесці табе вопратку?
  
  'Сёння раніцай прыйдуць дамы з маёй царквы. Я збіралася сёння памяняць цябе прасціны.
  
  'О, не турбуйся пра гэта. Калі яны испачкаются, я скарыстаюся спальным мяшком. 'Ён пяшчотна пацёр тыльны бок яе далоні вялікім пальцам. Яе скура на навобмацак была як папяроснай папера. Ён ведаў, што яна заўсёды фарбавала валасы, але зараз ён упершыню ўбачыў белыя карані. Ён зразумеў, што паняцця не мае, колькі ёй гадоў. Ён наогул мала што ведаў пра яе, таму што ніколі не пытаўся. 'Я пагавару з доктарам,' прапанаваў ён.
  
  'Не, вы маглі б спытаць яго, як хутка я змагу зьехаць? Я не магу тут заставацца. У мяне занадта шмат спраў.
  
  'Твая выпечка пачакае,' мякка сказаў ён. 'Альма, даруй, што я прапусціў твой званок. Здаецца, я зноў куды-то схаваў свой тэлефон.
  
  'Калі ласка, перастаньце мітусіцца. Яна паляпала яго па руцэ. 'Я ведаю, як вы занятыя, містэр Брайант. Я проста ўпала, вось і ўсё.
  
  'Калі з табой што-небудзь здарыцца, я ніколі сабе гэтага не дарую. І я сапраўды думаю, што табе пара называць мяне Артурам. Першыя сорак гадоў я настойваю толькі на прозвішчах.
  
  'Я не мог гэтага зрабіць. І я ў парадку, праўда. Гасподзь клапоціцца пра мяне.
  
  'Але я хачу клапаціцца пра цябе.
  
  Яна слаба засмяялася. 'Дурны хлопчык, ты нават пра сябе паклапаціцца не можаш. Гэта мая праца; гэта тое, што я павінна рабіць. Ты - крыж, які я павінна несці.
  
  'Цяпер ты нясеш лухту. Я папрашу медсястру павялічыць дозу тваіх лекаў, калі ты не будзеш асцярожны. Ён адсунуўся ад яе і ўстаў. Адарваўшы погляд ад блакітных папяровых фіранак, ён убачыў, як яна адкінулася на падушку, акружаная жоўтымі пчоламі, і падумаў пра ўсё, што яна для яго зрабіла, аб бясконцых абедах, аб маленькай дабрыні, аб непахіснай падтрымцы. Ён нічога не зрабіў у адказ. Яго нават не было побач, калі яна змагалася ў судзе за захаванне іх старога дома на Крэйдавай ферме. Ён заўсёды быў занадта захоплены сваёй працай.
  
  Прыйшоў час для пераменаў.
  
  Доктар Лисевич патлумачыў, што гэта быў не інсульт. 'У місіс Сорроубридж адбылося часовае парушэнне кровазвароту, вядомае як ЦІЯ, але наўрад ці якія-небудзь сур'ёзныя пашкоджанні былі. Тым не менш, мы хацелі б пакінуць яе на некалькі аналізаў. Затым ёй трэба будзе адпачыць некалькі дзён. Вы яе муж?'
  
  'Вядома, няма. Яна мая кватэрная гаспадыня, і даволі рэспектабельная. На што вы намякаеце?
  
  'Вы зможаце паклапаціцца аб ёй, калі яе выпішуць? Або ў вас ёсць ўласная сядзелка, якая магла б нагледзець і за ёй?
  
  Брайант абурыўся. 'Я дзеючы афіцэр паліцыі, шарлатан, а не нямоглы пенсіянер. Я выдатна спраўляюся. Яна ўсё яшчэ ўмее рыхтаваць?'
  
  'З ёй усё павінна быць у парадку.
  
  'Слава Богу за гэта. Майце на ўвазе, яна, верагодна, назапасілі ў маразілцы да Страшнага суда, апакаліпсісу, якога яна чакае з найвялікшым стараннасцю. Адважуся сказаць, што яе царкоўныя дамы будуць у любы момант паблізу, окропляя святой вадой ўсе запар, у тым ліку мяне. Яны думаюць, што я сатаністы, вы ведаеце.'
  
  'Але вы сказалі, што вы – паліцэйскі?' няўпэўнена спытаў доктар Лисевич.
  
  'Часам розніца адна і тая ж, - запэўніў яго Брайант.
  
  Ён вярнуўся ў аддзяленне неўзабаве пасля 9.00 раніцы і выявіў Мэя спячым ў сваім крэсле. 'Я прынёс каву,' гучна сказаў ён, адкрываючы вечка так шумна, як толькі мог. 'У цябе самы незвычайны, какосавы без кафеіну.
  
  Мэй прыадчыніла адно вока. 'Я п'ю соевы латте.
  
  'Усё роўна, бабы і арэхі. Альма у бальніцы.
  
  Мэй сеў і ўзяў сябе ў рукі. - Што з ёй не так? - спытаў я.
  
  'Лекар кажа, што ў яе было парушэнне мазгавой дзейнасці. Ён хоча пакінуць яе для дадатковых аналізаў.
  
  'Мне шкада гэта чуць. Ты зможаш справіцца?
  
  'Калі яшчэ хоць адзін чалавек спытае мяне...
  
  'Сее-што праяснілася. Я чакаю званка Джайлз. Я спрабаваў датэлефанавацца да цябе.
  
  'Ах, так, мой тэлефон. Я знайшоў яго. Ну, па частках. 'Ён кінуў на стол некалькі кавалачкаў пластыкавай абалонкі разам з яшчэ некалькімі пчолкамі. 'Здаецца, ён разваліўся на кавалкі. Па-мойму, кепскай тавар. Магу я дастаць іншы?
  
  'Вы ведаеце, дэтэктывы ўсю сваю кар'еру праводзяць у чаканні адзінага справы аб забойстве, якое апраўдае ўсе іх ахвяры", - сказала Мэй. 'У выніку гэтага расследавання загінула чацвёра, і вы не можаце захаваць тэлефон у цэласці'.
  
  'Значыць, была яшчэ адна ахвяра.
  
  'Роры Джордж Кейн, дваццацішасцігадовы белы мужчына, знойдзены з траўмай горла і парэзамі ад абароны на далонях. Ён жыве ў Бермондси, працуе ў Халборн, і ў яго ёсць вельмі засмучаная былая дзяўчына, якая, тым не менш, спадзявалася, што ён ёй патэлефануе. Яна жыве дзе-то непадалёк ад Портобелло-роўд, так што мы паняцця не маем, як ён апынуўся там, дзе апынуўся.'
  
  'Які знаходзіцца дзе?'
  
  'На могілках скейтбардыстаў ў Хангерфорд-Брыдж. Вось прамая трансляцыя.' Ён павярнуў свой тэлефон да Брайанту, які на імгненне дэманстратыўна прыжмурыўся, гледзячы на экран.
  
  'У мяне няма падыходных ачкоў. Як ён туды трапіў? Яго скінулі, ён паслізнуўся?
  
  'Ён быў прама пад дарожкай. Я падарваў гэта для цябе. Мэй павярнуўся да свайго ноўтбука і адкрыў файл з павялічанымі здымкамі з экрана.
  
  'Гэта падобна на нейкую авангардную мастацкую інсталяцыю'.
  
  'За выключэннем таго, што ў цэнтры ёсць мёртвы мужчына. Камеры на стойках моста ахопліваюць толькі асноўныя пешаходныя зоны. У Дэна ёсць відэазапіс з нацельнай камеры дзяжурнага афіцэра, якую ён адправіў цябе на тэлефон. Ён цярпліва наладзіў адзняты матэрыял на сваім ноўтбуку.
  
  Камера перевесилась праз парэнчы, паказаўшы мужчынскае цела, распростертое на сталёвым насціле моста. 'Фрост і Кейн даюць нам больш шанцаў знайсці сувязі паміж імі ў сацыяльных сетках", - сказала Мэй, душачы позех.
  
  'Цябе не было дома? - спытаў я.
  
  'Не, Джэніс, мы з Коліным засталіся. Астатніх мы адпусцілі.
  
  Брайант накіраваўся да акна са сваім кавы. 'Застаецца яшчэ адна патэнцыйная ахвяра.
  
  'Вы можаце памыляцца наконт таго, хто быў у машыне. Магчыма, больш нічога не трэба шукаць. У любым выпадку, наша праца заключаецца не ў тым, каб прадухіляць дрэнныя рэчы, а ў тым, каб эфектыўна ліквідаваць наступствы. Гэта ўсё роўна што прасіць лекараў дыягнаставаць рак да з'яўлення якіх-небудзь сімптомаў.'
  
  'Значыць, мы не утруждаем сябе далейшымі пошукамі? - Спытаў Брайант.
  
  'Я гэтага не казаў. Я проста не думаю, што мы дакапаемся да сутнасці, пагаварыўшы з книготорговцами і акцёрамі.
  
  'Раней ты ніколі не пярэчыў,' пакрыўджана прамармытаў Брайант. 'Так працаваў Чэрчыль.
  
  Мэй ўтаропілася на яго, што было незвычайна для іх абодвух, таму што Мэй ніколі не глядзела так. 'Ты не Чэрчыль. І я заўсёды пярэчыла. Я проста ніколі нічога не казала.
  
  Словы напарніка паранілі яго. Мэй ў мінулым пакорліва падтрымлівала яго нетрадыцыйную метадалогію. 'Я не які-небудзь ненармальны акадэмік, якога вы павінны абараняць, пакуль іншыя цяперашні праводзяць расследаванне", - горача адказаў ён. 'Я атрымліваю вынікі'.
  
  'Пакуль ты больш не будзеш гэтага рабіць. Падобна на тое, мы дасягнулі гэтай кропкі. Мэй запусціў пальцы ў свае серабрыстыя валасы і падняўся на ногі. Здавалася, ён быў на мяжы. 'Вы разумееце, што тут адбываецца на самай справе і заўсёды адбывалася з тых часоў, як з'явілася падраздзяленне? Гаворка ідзе аб класе. Кожны раз, калі вы консультируетесь з навукоўцамі замест таго, каб спадзявацца на пяхотнікаў, каманды Метрапалітэна думаюць, што вы смеяцеся над імі. Звычайныя мужчыны і жанчыны, якія працуюць у "сініх" і "двойках", ненавідзяць нас, асабліва калі ты з'яўляешся ў апошнюю хвіліну і выставляешь іх усіх у дрэнным святле.'
  
  'Я не лебедюсь наўмысна", - сказаў Брайант. Збянтэжыўшыся, ён засяродзіўся на тым, каб саскрабці кавалачак яйкі са свайго шаліка.
  
  'Што ж, на гэты раз я спадзяюся на цябе, таму што, бачыць Бог, у нас больш нічога няма.
  
  Брайант вырашыў, што лепш за ўсё пакінуць пакой, перш чым яго партнёр паспее сказаць што-тое, аб чым ён можа пашкадаваць.
  
  OceanofPDF.com
  38
  ЗНІКЛЫ БЕЗ ВЕСТАК
  
  Спарроу паспрабавала даследаваць рэзервуар, стоячы на каленях, але перасоўвацца такім чынам было занадта балюча, каб працягваць доўга. Яе ногі былі босымі, а падлогу быў пакутліва халодным. Яна ўсё яшчэ адчувала сябе полусонной і падумала, не напампавалі яе наркотыкамі. Звонку і дзе-то наверсе разгараўся дзень. Адзіны прамень святла, прабіваецца з адтуліны ў заклепке, асвятляў пляма на падлозе. Яна пачула дарожную дрыль, а пазней гукавы сігнал аўтамабіля, паварачваючымі заднім ходам.
  
  Падлога яе турмы быў зроблены з зварной сталі і месцамі быў вільготным. У цэнтры быў круглы дрэнажны люк, але без святла яна не магла знайсці спосабу, каб адкрыць яго. Яна адчувала пах выхлапных газаў. Больш за ўсё яна баялася, што гэта месца ператворыцца ў цямніцу, зачыненае і забытае месца, аб якім Х'юга нікому не раскажа.
  
  Каб здушыць паніку, яна пошарила вакол у пошуках сваіх рэчаў. Яна вывернула кішэні курткі; яе тэлефон забралі, але там былі манеты, грабянец, бліскучы аловак, кашалек і схаваны за падшэўкай – сюрпрыз з сюрпрызаў – швейцарскі армейскі нож. Яна купіла яго з нейкай смутнай ідэяй навучыцца майстэрству па дрэве, пакуль дзяжурыла за лятучымі мышамі, але ніколі ім не карысталася. Замест гэтага ён зачапіўся за кішэню яе курткі і, прарваўшыся скрозь швы, праваліўся пад ніз паліто. Проста цуд, што ён не заўважыў яго вагі.
  
  Яна дастала яго і за лічаныя секунды перарэзала кабельную сцяжку. Ёй патрэбныя былі мэты: знайсці выхад, праверыць каналізацыю, як-то скарыстацца нажом. Некалькі месяцаў таму яна гуляла ў квэст, у якім яе і яе калегаў замкнулі ў пакоі з устаноўленым тэрмінам на адзін гадзіну для ўцёкаў. Для гэтага ёй спатрэбіліся здольнасці да разгадыванию галаваломак, але ў канцы гадзіны дзверы адчыніліся, адкрываючы позірку сцэну, ад якой не варта ўцякаць: Каледониан-роўд пад праліўным дажджом. Яна сказала сабе, што ў яе было б менш шанцаў ўпасці ў паніку, калі б яна ставілася да гэтага як да чарговай гульні.
  
  Больш за ўсё на свеце ёй патрэбен быў святло. Калі яна не магла бачыць, нічога не заставалася, як чакаць і спадзявацца, што хто-небудзь зловіць Х'юга да таго, як ён вернецца.
  
  Тонкая палоска дзённага святла мерцала ў падставы сцены злева ад яе. Падняўшыся па ёй на дах, яна ўстала на дыбачкі і паспрабавала дацягнуцца да яе. Яна змагла толькі пачысціць яго кончыкамі пальцаў. Краю дзіркі былі іржавымі; яна магла бачыць, як чырвоныя шматкі падаюць ўніз, калі яна дакраналася да яе. Такім чынам, закруглены металічны прадмет, якім не карысталіся, пад зямлёй. Рэзервуар для захоўвання. Разгарнуўшы нож, яна поковыряла краю адтуліны, зусім крыху павялічваючы яго. Затым яна пачала крычаць.
  
  Праз паўгадзіны ў яе сарваўся голас, і яна была вымушана спыніцца. Ёй патрэбна была вада, ёй трэба было папісяць, ёй трэба было выйсці.
  
  Калі яна ўсвядоміла ўвесь жах свайго становішча, пачуццё панікі сціснулася вакол яе, як крылы гіганцкай лятучай мышы.
  
  Неўзабаве пасля 9.00 раніцы ў пятніцу ўсе сабраліся ў аперацыйнай аддзялення, за выключэннем Дэна Банбери, які вяртаўся з морга Сэнт-Панкраса. Ён правёў ноч, адсочваючы ўсе сувязі паміж ахвярамі праз іх сацыяльныя сеткі, і цяпер перадаў сабраную інфармацыю Джэніс. Колін і Свету ачысцілі дошкі ад састарэлага матэрыялу, Свету распыліла па пакоі агідны асвяжальнік паветра, каб сцерці рэшткі успамінаў аб смеццевым вядры Криппена, і нават Ренфилд працягнуў руку дапамогі. Непрыязнасць, якая існавала паміж самымі старэйшымі дэтэктывамі аддзела, аціхла, і ўсе стараліся працаваць разам, што ніколі не было добрым знакам.
  
  У Мэй зазваніў тэлефон. Калі ён убачыў, хто тэлефануе, ён выслізнуў з офіса.
  
  'Джон, я ўпэўненая, што ты заняты, але мне патрэбна хвілінка твайго часу,' сказала Блейз Картэр. 'Гэта асабістая справа. У яе голасе адчувалася напружанне.
  
  'Аб чым? Спытаў Мэй, яго абарона ўзмацнілася.
  
  'Я ведаю, што ты сустракаешся з кім-то іншым у суботу ўвечары. Мне сапраўды ўсё роўна, але я б аддаў перавагу, каб ты была шчырая са мной.
  
  'Хто табе гэта сказаў?
  
  'Гэта не мае значэння...
  
  'Проста скажы мне.
  
  'Хто-то ў вашым офісе падслухаў, як вы пацвярджалі дату.
  
  Ён не мог прымусіць сябе зманіць зноў і няёмка маўчаў.
  
  'Мне трэба было пагаварыць з Джэкам пра ахвяры пажару, і ён згадаў пра гэта мімаходзь.
  
  - Джэк Ренфилд? Не разумею, як ён мог што-небудзь ведаць.
  
  'Гэта паліцэйскае падраздзяленне, Джон, тут усе ўсё ведаюць. Так гэта праўда?
  
  Прайшло некалькі секунд. 'Ўвечары ў мяне прызначаная сустрэча з супрацоўнікам службы грамадскай падтрымкі Маркет-Роўд,' прызнаўся ён.
  
  'Нара Харон? Ты сустракаешся з Норай Харон?
  
  - Я б не сказаў, што бачу.
  
  'Мяркую, вы ведаеце, што ў дадзены момант яна знаходзіцца пад следствам.
  
  'Для чаго? - спытаў я.
  
  'Фінансавыя парушэнні ў яе фінансаванні. Яе абвінавацілі ў атрыманні хабараў, Джон.
  
  'Я гэтага яшчэ не ўлавіў.
  
  'Ну, значыць, яна хавала гэта ад цябе. Было б не вельмі добрай ідэяй набліжацца да яе ў дадзены момант.
  
  'У яе цяжкая праца, Блейз, яна падвяргаецца крытыцы з усіх бакоў'.
  
  'Падобна на тое, не ад цябе.
  
  Мэй затаіў дыханне ў чаканні. Ён паняцця не меў, што павінен быў сказаць.
  
  'Ды добра табе, Джон, мы абодва дарослыя людзі. Ведаеш, што я думаю? Я думаю, ты ніколі не изменишься. Я не хачу быць тваім ворагам, так што давай з гэтага моманту проста захаваем прафесійныя адносіны. Табе трэба прыгледзецца да сваёй кампаніі, таму што такія людзі перадаюцца табе па спадчыне. Слухай, мой перапынак скончыўся, мне трэба ісці'. Лінія абарвалася.
  
  Мэй адчуў прыліў сораму. Яму спатрэбілася некалькі хвілін, каб адшукаць Нару Харон.
  
  'Я атрымліваю такія-сякія звесткі пра цябе, - сказаў ён. 'Ці ёсць што-небудзь, аб чым мне трэба ведаць? Калі б мы былі звязаны і аказалася, што ты што—то утаиваешь ...
  
  'Джон, я аддала табе ўсё, што ў мяне было,' сказала Нара.
  
  'Вы гаварылі з іншымі дзяўчатамі? Калі Крысціна ўспомніць што-небудзь яшчэ аб Люку Дикинсоне, гэта можа змяніць ход справы.
  
  Голас Харона гучаў стомлена і нецярпліва. 'Я ўжо сказаў табе, што звяжуся з табой, калі з'явіцца што-небудзь свежае.
  
  'Паверу табе на слова. Мы пагаворым больш падрабязна ў суботу ўвечары.
  
  Калі Мэй павесіла трубку, мёртвы груз сумненняў пачаў ціснуць на яго. Ён вярнуўся ў аперацыйную, дзе яго напарнік інструктаваў каманду.
  
  'Дхрув Чыма браў машыну свайго брата прыкладна сто дваццаць раз, і звычайна ён аб'ядноўваў паездкі, каб зарабіць больш грошай. Джагай Чыма кажа, што вялікая частка грашовых марнаванняў заключалася ў тым, каб збіраць групы ў Вэст-Эндзе і распаўсюджваць іх па цэнтры Лондана. Брайант змоўк, убачыўшы ў дзвярах свайго партнёра. 'А, Джон, я магу перакінуцца з табой парай слоў?
  
  'Не цяпер,' разгублена адказала Мэй. 'Мне трэба сёе з чым разабрацца.
  
  'Што здарылася? Божа мой, у цябе колер асобы, як у бульбіны.
  
  'Толькі не сёння, добра? Мэй ўзяў свой партфель і зноў пайшоў.
  
  'Што з ім не так?' спытала Свету.
  
  'Праблемы з жанчынамі,' ўхмыльнуўся Ренфилд. 'Не вельмі прафесійна, ці не так?
  
  Занепакоены змянілася атмасферай у аперацыйнай, Брайант скончыў справы і вярнуўся ў свой кабінет. Адным з задавальненняў працы ў PCU заўсёды было свядомасць таго, што супрацоўнікі любяць і падтрымліваюць адзін аднаго. Цяпер у гэтым месцы лунала злавесная аўра, расфокусировавшая расследаванне.
  
  Што-то яшчэ турбавала яго. Леслі Фарадей, афіцэр па сувязях з Міністэрствам унутраных спраў, была злавесна ціхай на гэтым тыдні, нягледзячы на ўсё, што адбылося. Пакуль ён разглядаў магчымасць новага ўрадавага ўчастка, ён зазірнуў на Зямлю.
  
  'Райманд, мой плеонастический прыяцель, спадзяюся, ты крыху адпачыў.
  
  'Чаго ты хочаш?' раздражнёна спытаў Ленд.
  
  'О, нічога. Я проста ўбачыў, як ты сядзіш там, асветлены чым-тое, што ў гэтым раёне лічыцца сонечным святлом, і падумаў пра сябе: чорт вазьмі, Эд Шыра выглядае жудасна. Я хацеў бы ведаць, ці чулі вы наогул што-небудзь пра Леслі Фарадей.'
  
  'Як ні дзіўна, так, і мне тэлефанаваў яго яшчэ больш тупы брат Найджэл", - сказаў Лэнд, якога заўсёды ўражвала здольнасць Брайант прадбачыць праблемы. 'Найджэл праводзіць антыкарупцыйную кампанію, накіраваную супраць паліцыі ў цэлым і спецыяльных падраздзяленняў Лондана ў прыватнасці. Яны хочуць ад нас гарантый у тым, што кожны крок, які мы рабілі ў ходзе расследавання, быў задакументаваны, падмацаваны і незалежна правераны.'
  
  'Не кажы глупства, вядома, яны гэтага не рабілі. У нас няма персаналу для такіх рэчаў або схільнасці. Брайант ведаў, што ў падраздзяленні быў доўгі, ганебны паслужны спіс прадастаўлення ашаламляльна няпоўных доказаў. 'У мінулым гэта ніколі не было праблемай'.
  
  'Няма, таму што Марго Брэнды заўсёды сачыла за намі.
  
  'Мне не падабаецца выкарыстанне прошлага часу. Што здарылася?
  
  'Яе пераводзяць у Манчэстэр", - сказаў Ленд. 'Яны разрываюць нашы сувязі, выдаляючы тых, хто ставіцца да нас добразычліва. Мы беспартыйная арганізацыя. Гэта іх права, калі яны думаюць, што мы прадузятым.'
  
  'Нават калі гэта азначае, што мы не зможам закрыць справу? Калі яны не хочуць, каб гэта падраздзяленне працягвала працаваць, у іх, па меншай меры, павінна хапіць смеласці сказаць пра гэта.
  
  'Яны толькі што сказалі пра гэта. - Ленд адсунуў крэсла, верагодна, каб не глядзець у вочы свайму самаму старэйшаму афіцэру. 'У іх што-тое ёсць на нас. Я не ведаю, што менавіта, але гэтага дастаткова, каб уключыць нас у спіс аддзелаў, якія падлягаюць реинкорпорации.'
  
  'Эўфемізм для абазначэння звалкі гісторыі, без сумневу,' грэбліва сказаў Брайант. 'Мы бывалі там раней і заўсёды прымудраліся выжываць. Я магу зрабіць некалькі званкоў ...
  
  'Проста спыні гэта, добра?' Крыкнуў Лэнд, здзіўляючы не толькі Брайант, але і сябе самога. 'Колькі яшчэ ласку табе засталося папрасіць? Няўжо вашы старыя прыяцелі-парламентарыі збіраюцца закрыць вочы на чатыры вельмі публічныя смерці і ніякіх зачэпак?
  
  Узрушаны гэтай выбліскам, Брайант мог толькі засунуць у рот Фруктовую жуйку і прамаўчаць.
  
  Джэніс прыйшла ў офіс Лэнд з запіскай у руцэ. 'Магчыма, гэта дробязі. Жанчына па імені Памэла Хіксана толькі што заявіла аб згубе чалавека. Учора ўвечары яна не прыйшла на сустрэчу. Звычайна надзейная, не адказвае на званкі.'
  
  Ленд падняў рукі ў асуджаным пожатии плячыма, патрабуючы дадатковай інфармацыі.
  
  'Яны належаць да групы, якая складае карту месцапражыванняў лятучых мышэй у парках", - патлумачыла Джэніс. 'Яны сустрэліся на Хэмпстэд-Хіт, зусім побач з месцам забойства Дхрува Чимы, і цяпер адзін з іх знік.
  
  Мэй падключыла Памэлу Хіксана да гучнай сувязі ў яго офісе.
  
  'Яе клічуць Спарроу Марцін", - сказаў Хіксана. У яе голасе гучала палёгку ад таго, што ёй патэлефанавалі. 'Звычайна яна вельмі надзейная і ніколі раней не адмаўлялася прыйсці. Я тэлефанаваў ёй дадому гэтай раніцай, але там ніхто не адказваў. Яе мабільны дзіўна звоніць, як быццам на ім няма сувязі.'
  
  'Дзе яна працуе? - Запыталася Мэй.
  
  'У кнігарні ў Белсайз-Парку. Я ўжо тэлефанаваў ім. Яна не прыйшла. Звычайна яна прыходзіць з першай, таму што адкрывае краму.
  
  'Ты, павінна быць, добры сябар, раз турбуешся аб ёй пасля такога кароткага прамежку часу.
  
  'Няма, не зусім. Але я ўспомніў сее-што, што яна сказала. У мінулую суботу ўвечары мы былі на пусткі, даволі глыбока ў лесе.
  
  'А якой гадзіне гэта было? Мэй нахілілася наперад.
  
  'Далёка за поўнач. Тэхнічна, у нядзелю. Яна прыбегла, каб знайсці нас. Яна сказала мне, што што–то бачыла, але мы ўсе падумалі... Ну, гэта можа быць даволі жудасна - знаходзіцца там аднаму, і ўяўленне гуляе са мной злыя жарты. Звычайна мы разделяемся, разумееце. Гэта палягчае адсочванне. '
  
  'Вы хочаце сказаць, што яна была сведкай?
  
  'Яна проста сказала, што бачыла, як хто-то дзіўна сябе паводзіў. Гэта ўсё, што я змог з яе выцягнуць.
  
  'Яна паведаміла ў паліцыю?
  
  Хіксана на імгненне задумаўся. 'У мяне такое пачуццё, што ёй не па сабе ў паліцыі. Я сказаў ёй, што яна павінна заявіць пра гэта. А цяпер яна пайшла.
  
  Менш чым за паўмілі ад ізалятара Спарроу Марцін чакала ў сваёй падземнай камеры, не ведаючы, ці будзе яна яшчэ жывая да таго часу, калі святло памеркне гэтага новага дня.
  
  Цяпер яна перакаштавала ўсё, што толькі магла прыдумаць. Яна паспрабавала адкруціць зліўную адтуліну ў падлозе, але там не тырчала ні вінтоў, ні болтиков. Яно здавалася гладкім і шчыльна прылягала. Яна паспрабавала яшчэ больш павялічыць адтуліну ад іржы, але беспаспяхова. Яна пастукала па сцяне канцом нажа, але ніхто не прыйшоў.
  
  Знясіленая, яна ўпала назад на спальны мяшок і задумалася, ці ня сам ён зрабіў дзірку, каб яна магла дыхаць. Калі гэта было так, то, падобна, ён планаваў дазволіць ёй павольна паміраць.
  
  'Я не ведаю, чаго ты хочаш!' закрычала яна так гучна, як толькі магла. - Я нічога не ведаю!
  
  OceanofPDF.com
  39
  ШПІЁН
  
  Коліну Бимсли было незразумела, калі ўпершыню паўстала яго антыпатыя да Джэку Ренфилду. Магчыма, яна была там заўсёды. Былы дзяжурны сяржант за гэтыя гады быў аб'ектам многіх жорсткіх жартаў, і яны пакінулі свой след. Яго неохотное прыняцце ў падраздзяленне было доказам таго, што ён быў не горш за любога з іх, але старыя лініі разлома неўзабаве выявіліся зноў. Можна было б падумаць, што гэтая пара магла б стаць добрымі сябрамі, маючы такое падобнае мінулае, але за тыдні, якія прайшлі пасля яго вяртання, Ренфилд стаў калючым і скрытным. Калі ён быў патрэбны, ён знікаў без вестак, а калі наведваў брыфінгі, то адыходзіў на другі план, пакідаючы прыняцце рашэнняў іншым.
  
  Такім чынам, Колін здзейсніў неймавернае: ён праверыў свайго ўласнага калегу і выявіў, што той рэгулярна праводзіў сустрэчы за межамі падраздзялення. І калі Ренфилд у чарговы раз збег з брыфінгу ў пятніцу раніцай, Колін рушыў услед за ім.
  
  Ренфилд хутка пакрочыў да Тависток-сквер, міма портлендских каменных будынкаў, на якіх усё яшчэ віднеліся сляды аднаго з самых страшных тэрактаў у Лондане. Ён увайшоў у цэнтральны сад, мінуў бюст Вірджыніі Вульф, прайшоў паміж увітымі плюшчом дубамі і мемориалами свету.
  
  Колін рушыў услед за ёй, стараючыся трымацца на адлегласці.
  
  Там, побач са статуяй Махатмы Гандзі, стаяў адказны за бюджэт спецыяльных падраздзяленняў лонданскай паліцыі Леслі Фарадей. Ренфилд паціснуў яму руку, і яны накіраваліся да бліжэйшай лаўцы. Колін пашукаў вачыма, куды б схаваць сваю вялікую постаць. Ён слізгануў за куст остролиста, але гэта было на прыстойным адлегласці ад пары. На шчасце, вакол парку было вельмі мала машын, так што ён змог улавіць абрыўкі размовы.
  
  'Вы павінны былі паведаміць мне ўчора ўвечары. Фарадей пакапаўся ў сваім партфелі і памахаў канвертам гэтак жа падазрона, як Джэфры Арчер, вручающий плацёж. 'Ты ж ведаеш, у мяне няма адкрытай чэкавай кніжкі. Мне трэба абгрунтаваць выдаткі.
  
  'Я не мог збегчы. 'Ренфилд абмяняў канверт на адзін з сваіх. 'Гэта павінна быць усё, што вам трэба: невыкананне працэдуры, адсутнасць доказаў, я не ведаю што ...' Міма праехаў фургон, заглушыўшы частка размовы. '... парушэнні - звычайная з'ява. Там іх больш чым дастаткова. Так што можаш забраць мяне да канца заўтрашняга дня.'
  
  Колін быў агаломшаны. Чаму ён раней не зразумеў, што адбываецца? Кожны раз, калі Фарадей выходзіў за межы паліцэйскага кіравання Лонданскага сіці, ён ствараў праблемы. На гэты раз аказалася, што ён пайшоў далей і пракраўся ў само падраздзяленне.
  
  'Калі мы змясцілі вас назад у аддзяленне крымінальнага вышуку, здзелка павінна была заставацца ў сіле да тых часоў, пакуль мы не пагодзімся вызваліць вас", - сказаў Фарадей. 'Ты хацеў быць там з-за Лонгбрайт, так што цяпер ты можаш застацца, пакуль мы не пераканаемся, што ў нас ёсць усё, што нам трэба'.
  
  'Джэніс не мае да гэтага ніякага дачынення,' сказаў Ренфилд. 'Гэта мая асабістая жыццё.
  
  'Ты ж не думаеш, што яна захоча мець з табой што-небудзь агульнае пасля таго, як даведаецца, што ты нарабіў? Фарадей запаліў цыгарэту і акуратна паклаў потухшую запалку назад у скрынку. 'Вы, вядома, можаце вярнуцца на сваю старую працу, але не раней, чым мы пабудуем супраць іх жалезнае справа. Мне трэба, каб вы заставаліся там, містэр Ренфилд. Магчыма, у вас знойдуцца і іншыя заданні.'
  
  'Ты ніколі не згадваў пра гэта. Ренфилд засунуў кулакі глыбей у кішэні і агледзеўся. Колін адхіснуўся. 'Учора мяне ледзь не злавілі.
  
  'Тады не рабі глупстваў. Скарыстайся маёй асабістай лініяй, калі табе трэба тэрмінова пагаварыць са мной. Я пагляджу, ці змагу я знайсці цябе трохі дадатковых грошай за выдаткаваны час.
  
  Фарадей устаў і хутка пакрочыў прэч па сцежцы. Ренфилд паглядзеў яму ўслед, перш чым накіравацца ў процілеглым кірунку.
  
  Колін ніколі цалкам не кантраляваў свой гнеў. Яму заўсёды ўдавалася выбіць гэта з сябе ў баксёрскім клубе "Бетнал Грын", але калі ён выйшаў перад Ренфилдом, гэта ўзяло верх над ім.
  
  'Такім чынам, як пажываў містэр Фарадей?' спытаў ён з небяспечным прыязнасцю.
  
  'Гэта не твая справа, малы. Ренфилд паспрабаваў сысці, але Колін заступіў яму шлях.
  
  'Скажы мне, Джэк, што я не бачыў, як ты толькі што прадаў нас за грошы з Міністэрства ўнутраных спраў. Таму што, калі б я гэта зрабіў, гэта было б даволі сур'ёзная справа, ці не так? У гэтым канверце, павінна быць, ладны клін. Праўда, крыху старамодна. Ніхто больш не карыстаецца наяўнымі. Яны занадта брудныя.'
  
  Ренфилд быў напружаны ад абурэння. 'Калі ты пачнеш з мяне, Бимсли, то скончыш ў рацэ.
  
  Колін непрыязна паклаў руку яму на плячо. 'Ўцягванне Джэніс ў гэтую здзелку было часткай здзелкі? Не думаю, што яна здзівіцца, даведаўшыся аб тваёй пабочнай лініі.
  
  Ренфилд рухаўся з такой хуткасцю, што застаў Бимсли знянацку, сомкнув руку на горле праціўніка і прыціснуўшы яго спіной да пастамента Гандзі. "Трымай свой чортаў рот на замку'.
  
  У парку не было нікога, хто мог бы стаць сведкам сутыкнення. Колін акуратна расціснуў хватку Ренфилда і вызваліўся. 'Калі ты правёў той месяц у месцах, далёкіх ад нас, куды менавіта ты хадзіў? Не назад у Метрапалітэн. Фарадей завербаваў цябе, ці не так? З гэтым чалавекам нічога добрага не канчаецца. Ведаеш, як яго называе містэр Брайант? Бацылы, таму што яна нябачная няўзброеным вокам, але вельмі таксічная. Ты што, не разумееш? Ён заплаціў вам наяўнымі, таму што, калі ўсё скончыцца і ў яго будуць неабходныя доказы, ён клапоціцца аб тым, каб вас арыштавалі.'
  
  Ренфилд выглядаў так, нібы збіраўся ударыць зноў, але стрымаўся.
  
  'Джэк, ты як-то сказаў мне, што хочаш, каб цябе паважалі. Ты зарабляў гэта з намі, так навошта шукаць самы кароткі шлях?
  
  Ренфилд апусціў руку. 'Мне абяцалі месца ў аддзеле сувязі Міністэрства ўнутраных спраў.
  
  'За выключэннем таго, што гэтага не адбудзецца. У цябе нічога няма ў пісьмовым выглядзе, ці не так?
  
  Ренфилд заставаўся маўклівым і нерухомым.
  
  'Фарадею на цябе напляваць. Ён адправіць цябе ў Заходні Лондан пад назіранне ў аэрапорце, дзе цябе больш ніхто ніколі не ўбачыць. Яшчэ не позна перадумаць.
  
  Ренфилд прамовіў скрозь сціснутыя зубы. 'Я ўжо прыняў рашэнне.
  
  'Калі ты задаволены, выдатна,' сказаў Колін. 'Малайчына. Цябе толькі што абрабаваў дзяржаўны служачы з спрытам шкарпэткі. Я спрабаваў падказаць цябе выхад.'
  
  - Пачакай, ты збіраўся што-то даць мне? Я той, хто можа закрыць цябе.
  
  'Вось што я скажу табе, прыяцель, - сказаў Колін, - гэта ў цябе праблема. Што ты робіш з Джэніс? Гэта сэксуальнае дамаганне на працоўным месцы. Яна ўсё сваё жыццё адбівалася ад такіх хлопцаў, як ты.'
  
  Ренфилд быў цяжкім, але хуткім. Яго правы кулак урэзаўся Бимсли ў рот, а левы ў жывот, сагнуўшы яго напалову. Ён апусьціўся адным каленам на жвіровыя дарожку, спрабуючы аддыхацца. Ренфилд стаяў над ім, назіраючы і чакаючы.
  
  'Вы ўсё лічыце сябе кім-то асаблівым, ці не так? Але гэта не так. Вы працуеце на купку чокнутых старэчаў, якія граюць у крымінальны вышук. Вас усіх ненавідзяць усе, хто з'яўляецца сапраўдным афіцэрам. Вы - пасмешышча. Памятаеце, што я сказаў. Адно тваё слова, перш чым усё скончыцца, і яны выловят тваё цела з Тэмзы. Ён павярнуўся і пайшоў прэч з знарочыстай бесклапотнасцю, як быццам правакуючы Бимсли зноў рушыць услед за ім.
  
  "Гэта быў, - падумаў Бимсли, сплёўваючы кроў і паднімаючыся на ногі, - не лепшы спосаб пачаць дзень". Ён ведаў, што павінен пагаварыць з кім-небудзь старэй, але частка яго хацела, каб Ренфилд ўсвядоміў сваю памылку, пакуль не стала занадта позна. Нікому не падабалася бачыць, як аблажаўся калега-афіцэр. Выцершы скрываўленую губу сурвэткай з "Макдоналдса", ён накіраваўся назад у офіс. Гэта была яго бітва, і ён сам вырашыць, калі дзейнічаць.
  
  Адзін з наглядчыкаў ўпусціў Лонгбрайт ў кватэру Спарроу Марцін ў комплексе Барбикен. 'Не думаю, што мінулай ноччу яе тут было,' сказаў ён, адкрываючы ўваходныя дзверы. 'Я ведаю міс Марцін, яна мілая ціхая дзяўчына. Я працую валанцёрам у канцэртнай зале і праходзіла міма учора ўвечары прыкладна ў адзінаццаць пятнаццаць. У яе не гарэла святло.
  
  'Магчыма, яна рана легла спаць. Джэніс ўвайшла ўнутр і агледзелася. Прайшоўшы па кватэры, выявіла ложак, акуратна засланую падушкамі і мяккімі цацкамі, у асноўным вязанымі лятучымі мышамі. Хироптомания, любоў да кажанам, яшчэ адно слова, якім навучыў яе містэр Брайант. Пасля многіх гадоў працы з ім у яе цяпер быў слоўнікавы запас оксфардскага прафесара.
  
  У Лонгбрайт даўным-даўно развілося шостае пачуццё да кватэрах. Вы маглі хутка вызначыць, ці былі ў жыхара цесныя адносіны з сям'ёй і сябрамі, ці былі яны кантактнымі або ізаляванымі, задаволенымі ці незадаволенымі, спраўляліся або цярпелі няўдачу. Тыя, у каго не было добрых сувязяў у грамадстве, часта ваявалі са сваім асяроддзем, усталёўваючы рашоткі на вокнах і ланцугі на дзвярах. У удоў над ваннамі былі поручні, устаноўленыя, калі іх мужы захворвалі. У адзіночак былі трэнажоры, але не было абедзеннага стала.
  
  Спарроу Марцін пакінула падказкі аб сабе на кухні: гатовыя стравы на аднаго, каляндар на дзверцах халадзільніка, які наводзіў на думку, што яна запаўняла свае вечара занадта вялікай колькасцю моўных курсаў і заняткаў егай. На прылаўку ляжаў нататнік Бэтмена са спісам пакупак і таропкай крамзолямі: '10.00 Уотэргейт'. Лонгбрайт магла ўспомніць толькі два Уотэргейт; адзін быў у Амерыцы, на месцы злачынства, якое прывяло да імпічменту Ніксана. Іншы знаходзіўся на набярэжнай Вікторыі, грамадскай магістралі. Яна азадачана спынілася перад халадзільнікам. Калі Спарроу выкралі менавіта там, як ён перанёс яе? Магчыма, у гэтым не было неабходнасці. Магчыма, яна вырашыла паехаць з ім. Калі яны зловяць таксі, у іх будзе два варыянты: набярэжная Вікторыі або Стрэнд.
  
  Лонгбрайт патэлефанавала ў офіс грамадскага транспарту і неадкладна запрасіла інфармацыю. У яе былі час і месца для працы, а таксама адно дакладнае апісанне. Калі справа даходзіла да хуткага пошуку пасажыраў, сетка кампаній Black cab была дзіўна эфектыўнай. Атрыманне станоўчага пасведчання асобы заняло менш дваццаці хвілін. Яны злавілі таксі на Стрэндзе і паехалі на ім на поўнач па Холборн-Кингсуэй.
  
  Яна села на метро ў Барбикане і вярнулася на Кінгс-Крос, паднімаючыся пешшу з Ёрк-Уэй, пакуль не дайшла да павароту.
  
  Клуб Keys быў магнітам для неліцэнзійная таксі; вадзіцелі маглі спаганяць плату за праезд у нецвярозым выглядзе, калі выязджалі без куртак і раптам выяўлялі, што на вуліцы холадна і сыра. Будынак стаяў асабняком у полуразвитом прамысловым раёне складскіх памяшканняў, абнесены частаколам з сталёвых калоў і калючага дроту. Пасля краху лонданскай клубнай сцэны ўстановы перамясціліся ў ускраінныя раёны горада, дзе арэндная плата была таннай і ніхто з суседзяў не скардзіўся.
  
  Яна прайшла міма сталёвых ўваходных дзвярэй і рольставен. Вялікія круглыя кантэйнеры стаялі ў задняй частцы будынка, побач з парай складскіх памяшканняў і прыпаднятымі бетоннымі платформамі, на якіх калі-то стаялі бензапомпы старога гаража.
  
  Калі Чыма прыехаў сюды, каб знайсці фарыса, маглі ўсе ахвяры знаходзіцца ўнутры Ключоў? Яны вырашылі падзяліцца або хто-небудзь з іх ужо быў у машыне? Што магло здарыцца падчас позняй паездкі дадому такога сур'ёзнага, каб справакаваць гэтак жорсткае адплата?
  
  На прыступках у задняй частцы будынка яна перабрала груды пластыка і знайшла некалькі сініх і белых шарыкавых ручак, на кожнай з якіх быў намаляваны карабель. Той жа сімвал з'яўляўся на клубных ўлётках з надрукаванымі на іх ініцыяламі S & S. Яна дастала свой тэлефон і праверыла вэб-сайт Sink & Swim, каб даведацца, праводзяць яны клубныя вечара ў the Keys. Такое здаралася па меншай меры раз у тыдзень, але было немагчыма даведацца, ці на якім мерапрыемстве маглі прысутнічаць ахвяры.
  
  Яна ўжо збіралася патэлефанаваць у падраздзяленне, калі пачула звон металу аб метал. Пачаў адступаць, яна абыйшла адрыны, чакаючы, пакуль праляціць верталёт, перш чым зноў прыслухацца. Гук быў зусім побач; яна адчувала слабую вібрацыю, глухі стук у падэшвах сваіх чаравік. Гук ішоў аднекуль з-пад зямлі.
  
  На адной з двух платформаў бетононасоса была приклепана круглая стальная вечка, але іншая не была пад пячаткай такім жа чынам. Замест гэтага жалезны прут быў прасунуты праз пару іржавых абручоў па абодва бакі крышкі, утрымліваючы яе на месцы. Лонгбрайт прысела на кукішкі і зноў прыслухалася. Звон металу прымусіў яе адскочыць назад.
  
  Ёй патрэбен быў цэгла для дома. Выцягнуўшы яго з сумкі, яна забіла малатком па краі бруска, адсоўваючы яго назад, пакуль ён не зняў вечка.
  
  Той жа самы брусок быў завостраны з аднаго канца спецыяльна для ўзняцця вечка. Скончыўшы здымаць яго рычагом, яна дастала кішэнны ліхтарык і посветила ім ўніз.
  
  'Паліцыя,' паклікала яна ў цемру. Лесвіца са сталёвымі перакладзінамі вяла да аднаго з старых рэзервуараў. - Там, унізе, хто-небудзь ёсць?
  
  Хто-то паспрабаваў загаварыць, але голас знізу быў слабым і хрыплым.
  
  'Спарроу Марцін? Ты ў парадку? Ты не паранены?
  
  Лонгбрайт ведала, што ёй варта патэлефанаваць у "дыскаверы", перш чым ісці далей, але было важней дапамагчы дзяўчыне. Частка шляху яна спусцілася, імкнучыся не ўдыхаць пары бензіну.
  
  Перепачканная брудам дзяўчына, якая глядзела на яе знізу ўверх, сядзела на кукішках у цемры, прыкрываючы вочы ад раптоўнай ўспышкі святла. 'Ён забраў мае красоўкі,' сказала яна няшчасным голасам.
  
  Перш чым спусціцца ўніз, Лонгбрайт хутка патэлефанавала ў дзяжурную частку. 'Давай выцягнем цябе адсюль,' сказала яна Спарроу, дабраўшыся да падножжа лесвіцы і працягваючы руку.
  
  'У мяне ёсць нож, але я не змагла адкрыць вечка", - сказала Спарроу. 'Я ўпала з лесвіцы'. Яна паказала на сваю скрываўленую галёнка, як дзіця, які шукае спагады.
  
  'Малайчына, што трымаеш нож. Не часта пачуеш такое ад паліцэйскага. Яна ўзяла Спарроу за руку і падтрымала яе. 'Ты добра яго разгледзела?
  
  'Я ведаю яго,' сказаў Спарроу няшчасным голасам. 'Яго клічуць Х'юга Блэйк. Я быў з ім мінулай ноччу, а потым прачнуўся тут.
  
  'Ён прымушаў цябе, напампоўваў наркотыкамі?
  
  'Не, я – гэта складана. Ён націснуў мне на шыю. Здаецца, я страціла прытомнасць. Як быццам ён рабіў гэта раней. У мяне сапраўды моцна баліць галава.
  
  'Я не здзіўлены. Вы надыхаўшыся пароў бензіну. Лонгбрайт моцна пацягнула, выцягваючы яе з шахты. 'Адыдзіце ад верху і чакаць там секунду. Заставайся ў мяне на ўвазе, добра?
  
  Спарроу выбралася з машыны і цяжка апусцілася на бетонную платформу, абхапіўшы рукамі пульсавалую галаву.
  
  Лонгбрайт спусцілася яшчэ раз і хутка праверыла рэзервуар на прадмет доказаў. Яна вырашыла пакінуць некалькі пакінутых прадметаў там, дзе яны былі, напагатове для агляду Дэном. Калі яна дабралася да верху лесвіцы і выбралася вонкі, то агледзелася.
  
  Спарроу Марцін знік.
  
  OceanofPDF.com
  40
  САЛДАТ
  
  Дэн Банбери загружаў запіс з камер відэаназірання ў аперацыйнай, калі Джон Мэй дагнаў яго. 'Паглядзіце на гэта', - усхвалявана сказаў CSM. 'Гэта з адной з камер назірання на Хангерфорд-Брыдж, устаноўленых на мачтах пешаходнай дарожкі. Па краях трохі няроўнасцяў, але малюнак даволі ўражлівае, вельмі мала скажэнняў пры сціску, ніякіх пераходаў па дыяганалях, добры глыбокі чорны колер.'
  
  'Я павінна паклікаць цябе пераналадзіць мой тэлевізар,' сказала Мэй. 'Ты можаш кіраваць усім гэтым?
  
  'Гэта чвэрць хуткасці,' сказаў Банбери. - А вось і ён.
  
  Яны ўтаропіліся на экран, калі з'явілася фігура ў башлыку, абдымаюцца рукой другога мужчыну. Адным плыўным рухам ён перакінуў цела праз парэнчы моста, скінуўшы яго з краю экрана.
  
  'Буйны хлопец, падобны на баксёра на трэніроўцы", - сказала Мэй. 'Шэры капюшон. Гэта ўсё, што мы атрымліваем?'
  
  'Мы шукаем яшчэ каго-небудзь", - адказаў Банбери. 'Час смерці - роўна чатыры гадзіны раніцы. Іншы хлопец без прытомнасці. Каб падняць такі мёртвы груз, патрэбныя сапраўдныя сілы. Я пачаў адсочваць гэтую пару з дапамогай CCTV. У мяне ёсць больш выразны здымак, на якім яны на паўночным беразе ракі, ідуць па пераходзе побач са станцыяй Чаринг-Крос. Яго няцяжка пазнаць. Ён абдымае хлопца, падтрымліваючы яго. Гэта нагадвае мне тыя фатаграфіі, якія вы бачыце, калі салдаты таварышаў выносяць з палёў бітваў. Я мяркую, што ён пазбягаў усходаў, якія прывялі б яго на Вільерс-стрыт або пад чыгуначную арку, вядучую на Нортумберленд-авеню. Мне не спатрэбіцца шмат часу, каб адсачыць іх; я проста чакаю, калі відэазапіс будзе загружаная. Маё лепшае здагадка заключаецца ў тым, што ён сустрэў Кейна пад мостам і пазбавіў яго свядомасці. Я ведаў вайсковых хлопцаў, якія маглі справіцца з гэтым адным ударам, але я ніколі па-сапраўднаму не бачыў, як гэта робіцца.'
  
  Свету ўвайшла ў аперацыйную. 'Джэніс знайшла зніклую дзяўчынку, але зноў страціла яе, - сказала яна. 'У нас ёсць імя яе выкрадальніка. Я сказаў ёй, што мы ўжо ў дарозе.
  
  Мэй паглядзеў на вешалку ў пошуках падказкі пра месцазнаходжанне свайго напарніка. 'Я паняцця не маю, куды ён пайшоў", - сказаў ён. 'Хто-небудзь яшчэ бачыў яго? Ніхто? Тады нам прыйдзецца ісці без яго.
  
  Восем хвілін праз яны заехалі ў двор старога гаража і выявілі Лонгбрайт разгубленай і запыхавшейся.
  
  'Я не ведаю, што здарылася. Яна паказала на бензабак. 'Я выцягнула яе адтуль. Яна пайшла наперадзе мяне. Я прабыла ў баку усяго імгненне. Да таго часу, як я выбраўся вонкі, яна ўжо знікла.
  
  'Яна б сама ўцякла?' спытала Мэй, аглядаючы панылы, пусты краявід. 'Як далёка яна магла сысці?
  
  'Не, яна была ўдзячная за выратаванне, яе хістала ад пароў ўнізе, але ў астатнім усё было Ў парадку. Павінна быць, ён назіраў адкуль-то паблізу, калі я здымаў вечка з бака.
  
  'У яго павінна была быць машына,' сказала Мэй. 'Яна магла ісці пешшу?
  
  'Толькі што. У яе босыя ногі. Яна сумелася і змучана.
  
  Ён накіраваўся да рэзервуара. 'Там нічога няма?
  
  'Наколькі я мог бачыць, ад яго нічога не засталося. Яе пратрымалі там усю ноч, але яна ніяк не пацярпела.
  
  'Цікава, чаму б і няма". Ён выпрастаўся і агледзеўся. 'Мы павінны дазволіць Метрапалітэну шырока раскрыць гэтую справу. Мне ўсё роўна, як гэта будзе выглядаць у нашым вачах, мы страцілі кантроль'.
  
  'Не,' сказала Лонгбрайт, выціраючы масляністая пляма са шчокі. 'Нам варта яшчэ крыху пачакаць.
  
  'Чаму?'
  
  'Ім давялося б сабраць каманду і пачаць усё спачатку. Ім спатрэбіцца занадта шмат часу, каб увайсці ў курс справы'.
  
  'Яны ўсё роўна гэта зробяць, як толькі гэта ўсплыве. Куды, чорт вазьмі, падзеўся Артур? Чаму яго ніколі няма побач, калі ён патрэбны?
  
  'Ён не сказаў мне...
  
  'Я тут,' сказаў Брайант, шпацыруючы па развалінах гаража перад домам, засунуўшы рукі ў кішэні свайго прасторнага паліто. Ён быў падобны на выпускніка, які па дарозе ў краму спыніўся паглядзець на дарожна-транспартнае здарэнне.
  
  'Ты знайшоў нас,' сказала Лонгбрайт, адчуваючы сябе апраўданай.
  
  'О, я проста праходзіў міма. Ён агледзеўся.
  
  'Мы страцілі дзяўчыну,' сказала Мэй.
  
  Брайант, здавалася, не чуў. 'Вось дзе яны ўзялі ручкі. Менавіта там адбылося падзея, якое натхніла ўвесь гэты буянства'.
  
  'Што? Мэй была зьбітая з панталыку. 'Адкуль ты гэта ведаеш?
  
  Яго напарнік падняў руку і паказаў ўверх. 'Пачакайце хвілінку. Падымаецца ветрык'. Яны прасачылі за лініяй яго пальца. Над будынкам разгарнуўся сцяг. Надпіс абвяшчала: 'S&S @ Electric DJ-белае фота Noyz'.
  
  'Я мяркую, што імя ў канцы ставіцца да маладому чалавеку, які валодае здольнасцю прайграваць кружэлкі ў паслядоўным парадку", - сказаў Брайант. 'Роры Кейна падабралі тут ўвечары ў суботу, дваццаць сёмага кастрычніка. Клуб зачыніўся ў тры, так што мы можам выказаць здагадку, што таксі прыкладна ў гэты час стаяла звонку. Джагай Чыма высадзіў пасажыра ў Ковент-Гардэне і ўжо вяртаўся, калі спыніўся, каб забраць двух мужчын, Люка Дзікінсана і Кейна. Як мы і падазравалі, у яго на борце ўжо была пара пасажыраў - Жніўня Фрост і Спарроу Марцін. Яны пабывалі ў розных кактэйль-барах Вест-Энду і былі трохі вясёлыя. Можна мяне падвезці? У мяне падгінаюцца калені.'
  
  'Значыцца, вы ўсё гэта даведаліся і нічога нам не сказалі?' спытала Мэй, расхінаючы дзверцы машыны.
  
  Брайант працягнуў скамечаны кавалак паперы. 'Я толькі што зрабіў некалькі тэлефонных званкоў. У былой дзяўчыны Роры Кейна ўсё яшчэ былі яго рэчы ў яе кватэры, таму я папрасіў яе праглядзець іх. Яна знайшла гэта ў яго джынсах. Ён з бурчаннем залез у машыну, працягваючы квітанцыю. 'Я ледзь не прапусціў гэта. Чыма напісаў іх ад рукі ў нататніках Sun-Raj International, таму тэхнічна іх нельга выкарыстоўваць у якасці квітанцый на таксі. Ён захоўвае ўсе, што можа, неафіцыйна. Вось і ўсё, Роры Кейн - Джагану Чиме; нам трэба было толькі адно злучэнне, каб астатнія сталі ў чаргу.'
  
  Мэй здалося, што яго трымаюць у курсе з ветлівасці. 'Вы атрымалі пацвярджэнне ад брата, ці не так?' спытаў ён, ведаючы, што хто-то, павінна быць, размаўляў з Джаганом Чимой.
  
  Брайант махнуў астатнім у бок машыны Мэй. 'Ён прызнаўся, што быў за рулём у ноч, якая ператварыла іх усіх у мішэні. У прыватнасці, ён успомніў пару інцыдэнтаў. Пасля таго, як усе яны апынуліся на борце, ён разгарнуўся, каб з'ехаць з дарогі, і закрануў п'яную дзяўчыну, якая ішла ззаду аўтамабіля, збіў яе з ног. Ён і яго пасажыры дапамаглі ёй падняцца. Яна не пацярпела, але раззлавалася з-за таго, што парвала легінсы. Джагай турбаваўся, што на яго могуць данесці, таму вярнуўся, каб праверыць, як яна. Але яна ўжо ўцякла, і ён забыўся пра гэта.'
  
  'Вы сказалі пра пары інцыдэнтаў.
  
  Іншы выпадак адбыўся па дарозе на Сіці-роўд, якая, па яго думку, была наступнай прыпынкам пасля клуба. Адзін з хлопцаў прымерыў гэта з адной з дзяўчат, і яго літаральна выкінулі з машыны. Ён моцна стукнуўся аб тратуар.'
  
  'У нас ёсць імя,' сказала Лонгбрайт, ' хоць гэта можа быць псеўданім.
  
  Мэй паехала на Балф-стрыт і прыпаркавалася за будынкам Крымінальнага вышуку, пакуль Лонгбрайт правярала паведамленні на сваім тэлефоне. 'Добра, у Лондане лічацца толькі два Х'юга Блэйка. Адной з іх восемдзесят сем гадоў, а іншая - францужанка.'
  
  'Так што ў яе выпадку "Х'юга", верагодна, скарачэнне ад Huguette'. Брайант выбраўся з машыны, трымаючыся за дзверцы з абодвух бакоў. 'Калі Спарроу Марцін была ў змове з іншымі ахвярамі, у інтарэсах забойцы было б пазбавіцца ад яе. Замест гэтага ён замкнуў яе на ноч і, па-відаць, збіраўся вярнуцца за ёй, калі прыехала Джэніс.'
  
  'Я не думаю, што ён збіраецца прычыніць ёй шкоду", - сказала Лонгбрайт.
  
  'Ты не можаш быць у гэтым упэўненая,' сказала Мэй.
  
  Брайант стаяў перад аптычным маніторам сістэмы бяспекі і заматывал твар шалікам, пакуль сістэма не прыйшла ў замяшанне і не адчыніла дзверы. 'Мы ні ў чым не можам быць упэўнены, пакуль не правядзём дадатковыя раскопкі,' сказаў ён, накіроўваючыся да лесвіцы, - але я думаю, што змагу высветліць, куды ён яе павёз.
  
  Х'юга Блэйк назіраў за ад'ездам каманды PCU з бяспечнага адлегласці, ведаючы, што ім і ў галаву не прыйдзе зазіраць у акуратную муніцыпальную кватэру з ярка выфарбаванай дзвярыма і свежымі фіранкамі на вокнах, субарэнду за субарендой, якая належыць сербу і хорвату, калі-то заклятым ворагам, а цяпер дзелавым партнёрам, незаконна здаюць кватэры па ўсім Паўночным Лондане.
  
  Блэйк ненадоўга быў шчаслівы тут са сваім сынам, але зараз прыйшоў час кінуць гэтае месца і рухацца далей. У яго была тысяча іншых месцаў, у якіх ён мог схавацца, такіх месцаў, якія не лічыліся дастаткова каштоўнымі для абароны і патрулявання.
  
  Тое, што дзяўчына была з ім, ўскладняла задачу. Ён досыць пагражаў Спарроу Марцін, каб прымусіць яе пакуль маўчаць, але ён ведаў, што яна будзе шукаць магчымасць збегчы. Ён нацягнуў капюшон яе пухавіка так, што ён закрываў верхнюю палову яе твару, і звязаў рукавы пластыкавай завязкой, так што здавалася, што яна склала рукі на грудзях, але любы, хто паглядзеў бы на яе больш чым бегла, убачыў бы, што што-то не так.
  
  Ён не мог прычыніць ёй боль. Іронія не выслізнула ад яго; у рэшце рэшт, яна не зрабіла нічога дрэннага, але яна бачыла яго на Хэмпстэд-Хіт. Яна сказала, што ніколі нікому не раскажа, але ён ведаў, што гэта былі панічныя размовы, падобныя тым, якія ён чуў ад зняволеных, захопленых яго падраздзяленнем, тых, хто сказаў бы што заўгодна, каб выратаваць свае шыі.
  
  Ён баяўся гэтай ночы. Менавіта тады мінулае вярнулася, каб пераследваць яго. Дваццаць шэсць салдат Дзевятага ўзвода адправіліся на патруляванне ў афганскую правінцыю Гільменд. Трэці быў забіты ці сур'ёзна паранены ў выніку падрыву самаробных выбуховых прылад. Яго перавялі ў начныя рэйды. Ён успомніў выбітыя дзверы, мужчын, забившихся ў куты, іх жанчын і дзяцей, забившихся у асобныя пакоі. Чатыры гадзіны раніцы, калі мірныя жыхары найбольш ўразлівыя. Ён назіраў, як яны малілі аб літасці, а затым убачыў іх на каталке.
  
  На час яго апошняга дзяжурства яго перавялі ў перасоўны морг. Астатнія пазбягалі яго, таму што менавіта ён прыбіраў цела, а дакранацца да мёртвых было ўсё роўна што наклікаць на сябе няшчасце. Ад яго адзення зыходзіў пах смерці. Некаторы час ён жартаваў, што можа паклапаціцца пра каго заўгодна, пакуль у яго ёсць іголка з ніткай, скальпель і троакар. Жарты скончыліся. Пазбяганне ўзяло сваё.
  
  Затым рушыла ўслед сварка, звальненне, вяртанне ў Лондан, дзе ўсё пайшло сваёй чаргой і нішто больш не мела сэнсу. Яго жонка супраць яго, яго сын змяніўся, яго навыкі бескарысныя, яго сябры сышлі.
  
  Тое, што ён убачыў там, пазбавіла яго за ўсё, што рабіла яго чалавекам. Перавучвацца было ўсё роўна што перараджацца, але было ўжо занадта позна. Яшчэ адна іронія лёсу ў тым, што ён стаў забойцам мірнага часу, выкарыстоўваючы метады, якія так доўга ўбівалі ў яго.
  
  Яму трэба было працягваць рухацца, знайсці новае месца, каб схавацца, абдумаць свае дзеянні. Так шмат усяго пайшло не так, што зараз не было ніякай магчымасці ўсё выправіць. Ён ведаў, што яму прыйдзецца мець справу з дзяўчынай, хоць яму была невыносная думка аб тым, што ёй можа быць нанесены якой-небудзь шкоду. Але ён павінен быў што-то зрабіць, таму што, калі ён не будзе дзейнічаць, яна стане яго падзеннем, і ён падвядзе хлопчыка.
  
  OceanofPDF.com
  41
  БЛІЖЭЙ
  
  Урывак з сцэнара пешаходнага гіда Артура Брайант 'Своеасаблівы Лондан" (Цэнтр Лондана, 2 гадзіны, вяртанне грошай не вырабляецца)
  
  Тотэнхэм-Корт-роўд у 1880 годзе, дамы і спадары. Велічная і гатычная, цагляная, запоўненая омнибусами, запрэжаных коньмі. Кропка перасячэння трох парафій: Сэнт-Мэрилебон, Сэнт-Панкраса і Сэнт-Джайлс-ін-тыя-Філдса. Раён, суседні з прывідамі страчаных будынкаў: стары магазін дзікай птушкі з залатымі літарамі на чорным шкле, дзе каляднага гусака можна было зняць з паліцы з пяццюдзесяццю тлустымі птушкамі, і пяціпавярховы будынак у стылі барока, самотна стаіць на Бозьерс-Корт, якое знеслі, каб 'палепшыць выгляд'.
  
  Гэты выгляд змяніўся, калі паваліліся амаль усе будынкі, неба прочертили пражэктары, аскепкі адскоквалі і іскрыліся на ходніках, а пары займаліся любоўю ў прыцемненых дзвярных праёмах, баючыся, што кожная ноч стане для іх апошняй.
  
  А цяпер, нядаўна прадстаўлены, - шкляная скрынка станцыі і тузін новых будынкаў з пустымі фасадамі, якія выглядаюць так, нібы іх папярэдне нанёс на карту дзіця з дапамогай аднаго алоўка і маленечкага ліста паперы. Дарога ў нікуды, таму што тут больш ніхто не жыве. Пародыя на асобу, карыкатура на супольнасць. Калі-то тут былі сем'і, якія балявалі і ваявалі разам. Цяпер тут засталіся толькі выпадковыя наведвальнікі, слоняющиеся паміж крамамі, як сонныя апыляльнікі.
  
  Артур Брайант спыніўся як укапаны на вуліцы, у выніку чаго ў яго ўрэзалася маладая жанчына, уставившаяся ў свой тэлефон.
  
  'Калі б вы перасталі правяраць, ці бачылі вашыя сябры вашу апошнюю онлайн-родомонтажку, магчыма, вы б лепш арыентаваліся на тратуары", - перасцярог ён.
  
  'Ты што?' спытала маладая жанчына, упершыню падымаючы галаву.
  
  'Хвальба, мадам, але вы занадта занятыя гэтым, каб бачыць, да чаго хіліце.
  
  'Добра, дзядуля, не обоссись. Яна шчоўкнула пальцамі, адпускаючы яго, і вярнулася да свайго тэлефоне.
  
  Брайант агледзеўся і ўздыхнуў. Тотэнхэм-Корт-роўд дажджлівым студзеньскім днём. Ахвяра знікла. Забойца на волі. Альма у бальніцы. Кот мёртвы. Джон злы і засмучаны. Цёмныя падводныя плыні паўсюль. Цяпер ён быў блізкі да адказу, але ключом было разуменне, а ў іх амаль не заставалася часу. Простае ўказанне пальцам нічога не дасць. Яму трэба было пераканацца, а для гэтага неабходна было павярнуць расследаванне назад і пачаць з яго вытокаў.
  
  Х'юга Блэйк, чалавек з невыносным цяжарам. Жыццё падвяла яго. Горад звяртаецца з ім з бяздумнай жорсткасцю. Толькі помста прымусіць яго замаўчаць. Ён здзяйсняе забойства амаль выпадкова. Справы ідуць усё горш і горш. Ён не ведае, што рабіць далей. Ён здзяйсняе памылкі, таму што ў яго больш няма запланаваных хадоў ...
  
  Над галавой у небе нерухома вісеў верталёт назірання, яго трывожны нізкі гул падвышаў ўзровень трывогі і без таго устрывожанага насельніцтва. Брайант павярнуў на задворкі, пагружаны ў свае думкі. Яго не хвалявала, што іншыя падумаюць, быццам ён іх кінуў. Яму трэба было даследаваць апошні шлях.
  
  Мэй і Лонгбрайт знайшлі бармэна, якога ўсе звалі 'Рогі' Джош, якія працуюць у вустрычнага бары на Бора Маркет. Рынак існаваў з дванаццатага стагоддзя і прымыкаў да Саутуоркскому сабору. Яго навес, які падтрымліваецца вялізнымі калонамі з почерневшего жалеза, дазваляў яму захоўваць усе навакол поўнілася ветраной, магільную атмасферу. Некалькі гарадскіх працоўных пілі "Гінэс" з перавернутых бочак каля бара, але большасць кіёскаў сёння былі зачыненыя.
  
  Двое паліцэйскіх ўвайшлі ў пакой з высокім столлю, дзе пахла морам, поўную высокіх сталоў, спісаных мелам дошак і п'янага смеху. Там стаялі пинтовые слоічкі з крэветкамі, вустрычны ракавіны, талеркі з колатым лёдам і раскіданыя чвэртачкі цытрын.
  
  Джош быў напалову гоанцем, напалову аўстралійцам і працаваў па выхадных у old Regency Ballroom. 'Я вяду дзённік, таму што падпрацоўваю. Дай-ка я праверу, ' сказаў ён, вяртаючыся за стойку. 'Дваццаць сёмага кастрычніка? Так, я быў у змене ў "Ключах" да закрыцця.
  
  Джэніс працягнула фатаграфіі ахвяр. 'Вы памятаеце, што абслугоўвалі каго-небудзь з гэтых людзей?
  
  Джош ўважліва вывучыў іх. 'Не дзяўчат, а гэтых хлопцаў, якія ўсю ноч падпіралі барную стойку.
  
  'Ты ўпэўнены ў гэтым? - спытаў я.
  
  'Так, яны былі даволі шумнымі, так што я не спускаў з іх вачэй'.
  
  'Былі якія-небудзь непрыемнасці? Здарылася што-небудзь незвычайнае?
  
  'Я думаў, што гэта можа спрацаваць, але не, нічога вар'ята'.
  
  'Чаму ты вырашыў, што гэта можа пачацца? - Запыталася Мэй.
  
  'Там была дзяўчына. Джош паціснуў плячыма. 'Невысокі, з коратка падстрыжанымі чорнымі валасамі, цёмна-чырвонай памадай, у чорнай скураной куртцы, я думаю.
  
  'У цябе добрая памяць.
  
  Ён засмяяўся. 'Я памятаю добранькіх. Яна нейкі час мела зносіны з хлопцамі. Паміж імі што-то адбывалася, трохі суперніцтва. У такіх рэчах адчуваецца нюх'.
  
  'Яна была з адным з іх?
  
  'Не, я так не думаю. Проста кружылі. Звычайныя какетлівыя штучкі. Памятаю, я думаў, што яна занадта добрая для іх. Вакол лётала тона усякай усячыны. Не тое каб яны рабілі гэта на тэрыторыі, таму што гэта было б незаконна, ці не так? Гэты хлопец, ён быў гучным. Ён паказаў на фатаграфію Роры Кейна.
  
  'Яны сышлі ўсе разам?' спытала Лонгбрайт.
  
  'Я думаю, што, магчыма, дзяўчына пайшла першай, а астатнія рушылі ўслед за ёй. Я не магу быць упэўнены.
  
  'Гэтыя двое мужчын, яны сварыліся, былі сябрамі, што?
  
  'Я не ведаю, чувак, у доўгім, перапоўненым бары ўсяго дзве станцыі. Я б заўважыў іх, толькі калі б яны наносілі ўдары, і тады я б патэлефанаваў Дэні. Ён швейцар, трохі нацыст, але ён разбіраецца з агрэсіўнымі.'
  
  'Ён мог перадаць іх у клуб? - спытаў я.
  
  'Ага. Па буднях ён працуе за стойкай бара ў "Дог Дак энд' у Соха.
  
  Да таго часу, як яны дабраліся да Бэйтмен-стрыт у Соха, ішоў праліўны дождж. Студзень вырашыў прапрацаваць увесь свой каталог неспрыяльных пагодных умоў, падобна прадаўцу, выбіраем тканіны для невпечатленного пакупніка.
  
  "Сабака і качка" была закінута ў мінулае. У гасцініцы "Шаноўны паляўнічы" былі бурштынавыя пліткі і бар шырынёй не больш чалавечага росту, але цяпер яго атачалі закусачныя з нездаровай ежай. Гістарычнае аблічча Старога Соха быў закансерваваны судова-медыцынскай экспертызай да таго дня, калі хто-то вырашыў вырваць унесены ў спіс камін і выявіў, што за гэта належыць мінімальнае пакаранне.
  
  Яны знайшлі вышибалу Дэні пад навесам паба, ён паліў падчас перапынку, заціснуўшы цыгарэту ў кулаку зваротнай бокам, як праўдзівы Іст-Эндер, - звычка, якая ўзыходзіць да тых часах, калі працоўныя клапаціліся пра іншых у агульных пакоях.
  
  'Я памятаю іх, таму што я памятаю ўсіх", - патлумачыў ён, пастукваючы пальцам па сваёй татуіраваныя галаве. 'Гэта мая праца. Я высокакваліфікаваны спецыяліст. Калі ўнутры што-то не так, я павінен вызначыць прычыну. Мая праца нічым не адрозніваецца ад вашай. Абсалютна ніякай розніцы.'
  
  Лонгбрайт вырашыла пакінуць гэта без увагі. 'Ты памятаеш, колькі прыбытку гэтыя хлопцы?
  
  - У адзінаццаць трыццаць або каля таго, пасля таго, як усе пабы зачыняцца, калі ўсе збяруцца.
  
  'Яны ўвайшлі разам? - спытаў я.
  
  'Іх было трое ці чацвёра, гэтыя двое, – ён ткнуў пальцам у фатаграфіі Мэй, – і яшчэ адзін хлопец.
  
  'Як ён выглядаў? - спытаў я.
  
  'Невысокі, з чорнай барадой, валасы сбриты па баках, доўгія на верхавіне. Чорная талстоўка з капюшонам, чорныя джынсы-стрейч, красоўкі, трохі падобны на іспанца'.
  
  'А што наконт таго, калі яны сышлі?
  
  'Пачакай, мне трэба падумаць, атрымаць доступ да сваіх вочках памяці. Мяркую, табе ўвесь час даводзіцца праходзіць праз адзін і той жа працэс, праўда? Я з табой згодны, браценік. Нялёгка, ці не так? Дайце мне падумаць. Яны боўталіся звонку. Ішоў дождж – вось і ўсё, ім было цяжка знайсці таксі. Мы зачыніліся – я заўсёды выходжу адным з апошніх – а яны ўсё яшчэ былі звонку. Потым пад'ехала таксі, але ў ім былі дзве дзяўчыны і той хлопец...
  
  'Роры,' сказала Лонгбрайт.
  
  "Так, Роры, ён кажа: "Ты забраніраваў месца для сумеснага выкарыстання, ты маппет", а другі кажа: "На борце ёсць дзяўчыны", або што-то ў гэтым родзе, так што яны садзяцца, і я чакаю, пакуль Рогі скончыць зачыняць касу, яна ўся электронная, так што яму нічога не застаецца рабіць, у прынцыпе, малпа магла б справіцца з гэтай працай, і пакуль я чакаю, я бачу, як гэтая дзяўчына накіроўваецца да таксі, і таксіст дае задні ход і громыхает, дзяўчына падае на адно калена, а хлопцы выходзяць і правяраюць, ці ўсё з ёй у парадку". і яна сапраўды раззлавалася і лаецца на іх, як сапраўдная балбатуха, і адна з дзяўчат таксама выходзіць, усе падымаюць шум, потым усё набіваюцца назад, і таксі ад'язджае, але зноў спыняецца, і на гэты раз скрываўлены кіроўца выходзіць і ідзе назад, добра абрабаваны, і ён пытаецца ў мяне: "Куды дзелася тая дзяўчына?" І я кажу, што не ведаю, прыяцель, паспрабуй зайсці ззаду, і ён правярае за вуглом, але яе ўжо няма, што яна магла б зрабіць, не праходзячы міма мяне, таму што тратуар каля старога гаража выходзіць на галоўную дарогу, па якой ходзяць начныя аўтобусы. Такім чынам, кіроўца вяртаецца да свайго таксі і з'язджае. Канец. 'Ён пастукаў пальцам па сваёй паголенай галаве. 'Бачыш? Розум як сталёвы пастку. Калі б нам далі паўнамоцтвы на арышт, я б паклапаціўся пра гэта і выбавіў вас ад клопатаў. Ці проста дайце нам электрашокеры.'
  
  Мэй злавіла погляд Лонгбрайт і дастала фатаграфію Джагай Чимы. 'Гэта быў кіроўца?
  
  'Так, гэта быў ён", - сказаў Дэні. 'Я ніколі не забываю асобы. Ну, вёрткі. Я добры ў фотаздымках. Я не змог паступіць у паліцыю, таму што, ведаеце, судзімасць. Хатняе гвалт, так што ніякіх шанцаў.'
  
  'Дзякуй,' сказала Лонгбрайт. 'Вы мне вельмі дапамаглі.
  
  'Ўлады вам абодвум,' сказаў Дэні, лагодна, падымаючы кулак. 'Замовіце за мяне слоўца, а? Ніколі не ведаеш напэўна.
  
  OceanofPDF.com
  42
  ТАКСІЧНЫ
  
  Джагай Чыма чакаў іх у паныла прыбраным пакоі для допытаў КПЮ.
  
  'Такім чынам, дзе мы цяпер?' спытаў Джон Мэй, сядаючы перад Чимой і падштурхоўваючы яго да абуджэння. 'Пастарайся быць уважлівым. Мы ўжо прыцягнулі да адказнасці за захоўванне крадзенага, махлярства, гандаль людзьмі і ўвогуле за тое, што вы вялі сябе як прыдурак. Такім чынам, у нас застаюцца пасажыры вашага таксі. Давайце вернемся да той ночы, калі вы былі за рулём, у суботу дваццаць сёмага кастрычніка. Дзе вы спыніліся ў першую чаргу пасля клуба?'
  
  'Я думаю, гэта была Сіці-роўд. Я не магу быць упэўнены. Ён павярнуўся на крэсле. 'Я нічога не бачыў, ясна? Гэта зойме шмат часу?
  
  'Кожны раз, калі ты будзеш нам хлусіць, гэта зойме трохі больш часу,' сказала Мэй. 'Сіці-роўд знаходзіцца не больш чым у дзесяці хвілінах язды ад клуба, максімум у пятнаццаці. Аб чым яны гаварылі ў машыне?
  
  'Без паняцця, прыяцель. Я не слухаў.
  
  'Яны абмяркоўвалі дзяўчыну, у якую ты ператварыўся?
  
  'Што? Няма. Гэта былі проста стралы, якія ты заўсёды чуеш ад кліентаў у таксі. Я проста адключыўся.'
  
  'Ніхто, акрамя вас, не мог чуць, пра што яны казалі, і ўсё ж забойца знайшоў спосаб дабрацца да вас. Што здарылася з дзяўчынай, якую вы збілі? Дзе яна цяпер? Чаму яна не аб'явілася?
  
  'Не думаю, што яна той чалавек, якога ты шукаеш, прыяцель. Забойства - гэта залішне для ушибленного калена. Джагай ткнуў пальцам у экран камеры для допытаў. 'Ты збіраешся сцерці гэта? Я не хачу, каб гэта прасачылася вонкі.
  
  'Турбуешся аб сваёй рэпутацыі? Мэй падсунуў сваё крэсла бліжэй. 'Падумай, Джагай. Што ты мог падслухаць такога, за што варта было б забіць? Пасажыры размаўляюць адзін з адным, як быццам кіроўцы там няма. Яны, павінна быць, что'тое сказалі.
  
  Джагай з выклікам ўтаропіўся на яго. 'Калі і так, я гэтага не чуў.
  
  Лонгбрайт прасунула галаву ў дзверы. 'Джон, можна цябе на пару слоў?
  
  'Што здарылася?' спытаў ён, выходзячы і зачыняючы за сабой дзверы.
  
  'Нам трэба ехаць у бальніцу Святога Томаса", - сказала яна. 'Гэта для даведкі. Роры Кейн не памёр. Лекар хуткай памацаў у яго пульс. Ён прачнуўся і размаўляе.'
  
  Гары Прайс, безумоўна, не быў валацугам. Магчыма, на ім быў нягег халат, вячэрняя кашуля, штаны для верхавой язды і вясёлкавая барада, заплеценыя ў касічкі, але ён апісваў сябе як джэнтльмен з вялікай дарогі. Ён адхіліў прапановы аб жыллё, каб застацца бясплатным, што на дадзены момант ўключала спробу прадаць дзіцячыя фігуркі, перапрацаваныя з бляшанак з-пад безалкагольных напояў. На жаль, яны прыцягнулі ўвагу юрыстаў Дыснею па аўтарскіх правах, таму цяпер ён пакінуў сваё месца на тратуары каля Oddbins і стаў хавацца ў завулках на Верхняй вуліцы Іслінгтона. Калі Брайант прыйшоў за ім, хто Моліцца, выскачыў з-за якіх-то смеццевых бакаў і паклікаў яго.
  
  'Я трапіў у невялікую сітуацыю", - сказаў ён Брайанту, беручы яго за руку і таропка ведучы па тратуары.
  
  Брайант паспрабаваў задаць пытанне, не удыхаючы. - Што за сітуацыя? - спытаў я.
  
  'Той, які ўключае царкоўны дабрачынны баль і партыю сапсаваных креветочных кольцаў,' загадкава адказаў Гары. 'Я быў усяго толькі пасярэднікам. Я не магу з'яўляцца на публіцы, пакуль усё не ўляжацца. У каталіцкай царквы паўсюль шпіёны. Спачатку Дысней, цяпер яны. Дарэчы, я шкадую, што вось так ўварваўся ў ваш склеп, але вы ж сказалі, што мне тут рады.
  
  'У наступны раз дай каму-небудзь ведаць, што ты там", - сказаў Брайант. "З-за цябе ў майго акруговага пракурора ледзь не здарыўся сардэчны прыступ. Я б патэлефанаваў цябе, калі б у цябе быў тэлефон'.
  
  'Так, але я былы супрацоўнік дырэкторыі. Прайс строс кавалачак рыбы са сваёй талеркі.
  
  'У агульным, мой уласны тэлефон разляцеўся дашчэнту.
  
  'Вы падазраяце ўмяшанне? Я бачыў, як хаваліся святары. Магчыма, яны знішчаюць круг маіх кантактаў.
  
  'Гары, я падумала пра цябе, таму што мне трэба сёе з кім пазнаёміцца.
  
  Прайс падазрона паглядзела на яго. 'Навошта? Я не агенцтва знаёмстваў.
  
  'Я вяду расследаванне. Вы збіраецеся звярнуцца ў Службу разгляду скаргаў, ці не так?
  
  'Ты ж ведаеш, што гэта так, ты ж сам звёў мяне з імі. Я прыходжу сюды кожную пятніцу днём. Што адбываецца?
  
  'Я проста хачу, каб ты ўзяў мяне з сабой. Астатняе я зраблю сама.
  
  'Я не магу паказвацца з паліцыянтам. Я павінен клапаціцца аб сваёй рэпутацыі. Дай мне падумаць пра гэта і ператэлефаную табе прыкладна праз месяц.
  
  'Гары, не марнуй мой час, я стары. Вазьмі мяне з сабой, або я цябе арыштую.
  
  'Для чаго? - спытаў я.
  
  Брайант паглядзеў на вандроўнага і принюхался. 'Не ўдалося паведаміць аб непрыемным паху'.
  
  'Так, прабачце за гэта, у мяне ў кішэні банка сардзін.
  
  'Спадзяюся, нераспечатаную.
  
  'Не зусім. Мне падабаецца сок.
  
  'Проста запішыце мяне ў сябры.
  
  Яны накіраваліся да закінутага паліцэйскаму участку, які знаходзіўся на паўночнай баку вуліцы. На працягу дзесяцігоддзяў лонданскі раён Ислингтон пераадольваў свае недахопы толькі для таго, каб быць спустошаным поспехам. Калі-то гэта быў дом банды "Срэбны сякера", і паміж паліцыяй і крымінальнымі сем'ямі ішлі жорсткія баі. Цяпер большасць цэркваў і муніцыпальных будынкаў былі пераробленыя ў жылыя дамы і бары, а злачыннасць "сініх каўнерыкаў" змянілася наркотыкамі для белых каўнерыкаў. Хвалістая, абсаджаная дрэвамі вуліца зноў спрабавала захаваць сваю годнасць.
  
  На прыступках старога паліцэйскага ўчастка Брайант спыніўся і падняў галаву. Гэта было самавітае цагляны будынак віктарыянскай эпохі, якое заставалася незаўважаным на лонданскіх вуліцах, але ў ім адчувалася грацыёзная ціхамірнасць пажылы лэдзі, якая знаходзіцца ў свеце з самой сабой. Склеп быў арандаваны ў гарадскога савета для размяшчэння Службы разгляду скаргаў, дадатковага тэрапеўтычнага аддзялення, якое праводзіла альтэрнатыўныя сеансы кіравання гневам, дзейнічаючы як клапан ціску для людзей, чый тэмперамент перасягнуў розум. Гары Прайс ішоў наперадзе, прадставіўшыся па ўнутранай сувязі і чакаючы, калі націскае на дзвярны замак.
  
  'Першы сеанс як раз сканчаецца", - сказаў Прайс, калі яны ўвайшлі і распісаліся. 'Паліцыі тут не рады, хоць я ўпэўнены, што яны сочаць за гэтым месцам. Калі ты так злуешся на жыццё, ты абавязкова трапляеш у поле зроку каго-небудзь.'
  
  Брайант паглядзеў скрозь драцяную шкло на тэрапеўтычную групу. Яе ўдзельнікі сядзелі кружком на чырвоных падушках-погремушках, уважліва слухаючы каго-небудзь з сваіх. Ён асцярожна штурхнуў дзверы і ўвайшоў разам з Гары за спіной.
  
  'Я хацела напоўніць бутэльку з бензінам і падпаліць у ёй анучу', - сказала патрапанага выгляду дама сярэдніх гадоў. 'Спаліць гэта месца дашчэнту, пакуль усе яны будуць крычаць ўнутры'.
  
  'Даволі моцная рэакцыя на павольнае абслугоўванне ў паштовым аддзяленні", - сказаў псіхатэрапеўт, робячы пазнаку.
  
  'Што цябе тут цікавіць, калі можна спытаць? Малітоўны шэпт.
  
  'Я чытаў кнігу", - адказаў Брайант. 'Яна наштурхнула мяне на думку'.
  
  'Так, яны могуць гэта зрабіць", - сказаў Прайс. 'Мне больш не дазваляюць наведваць бібліятэку Айлингтона. Я апісаўся у даведачным аддзеле. Дантэ. Я захапіўся'.
  
  'Лепш за ўсё прытрымлівацца Дэна Браўна", - сказаў Брайант.
  
  'Мы хочам быць заўважанымі, а не нябачнымі", - сказала лэдзі, якая была блізкая да сьлёз. 'Выжыць - гэта не значыць жыць. Мне не патрэбна дабрачыннасць'.
  
  'Хто-небудзь хацеў бы што-небудзь сказаць місіс Джонсан?' - спытала псіхолаг, у якой у валасах былі алоўкі, і яна рылася ў бязладнай сумачцы. Нецярпліва паднялася рука. Гэта было праігнаравана.
  
  'Хто-небудзь?
  
  Калі больш ніхто не з'явіўся, кансультант стомлена паказаў пальцам. 'Містэр Адамс.
  
  'Падрываць бомбу занадта рызыкоўна. Ёй трэба было прасачыць за касірам да дома, затым дачакацца, пакуль яе дзіця выйдзе з хаты, перш чым выкрадаць яго'.
  
  'Тут ёсць некалькі ўзброеных людзей", - папярэдзіла Малітва.
  
  'Я ведаю, які тыпаж мне патрэбен'. Паслухаўшы яшчэ некалькі хвілін, Брайант паказаў на маладую жанчыну з кароткімі ружовымі валасамі, падведзенымі вачыма і кальцом у губе, якая сядзела асобна ад астатніх. 'Я думаю, яна магла б мне дапамагчы.
  
  Калі сеанс скончыўся, Прайс прадставіў прысутных. 'Гэта Артур Брайант, ён ... зацікаўлены бок. Гэта Глен Уайзман'.
  
  Яны селі ў куце пакоя на што-то накшталт кухонных крэслаў, з якіх Брайант быў упэўнены, што стане. Уайзмен быў з дзіцячым тварыкам, але жорсткім, як у аднаго з хлопчыкаў-ледзянцоў Оз, з жывымі, простымі манерамі. 'Я двойчы ездзіла ў Афганістан", - патлумачыла яна з моцным акцэнтам жыхаркі Глазга, аб якім у паўднёўцаў імгненна склалася няправільнае меркаванне. 'Я ведаю, што выглядаю недастаткова дарослым, каб зрабіць гэта, але я пачаў маладым'.
  
  'Чаму ты далучыўся? - Спытаў Брайант.
  
  'Заставалася не так шмат варыянтаў. У мяне было шмат праблем дома, і гэта здавалася добрым выхадам'.
  
  'Тым не менш, ты вярнуўся, і ты тут.
  
  'Так, але ты вяртаешся таксічным, сам таго не ўсведамляючы. Ты ўжо не той чалавек, якім быў. Ёсць тыпы ПТСР, якія застаюцца недиагностированными. У мяне былі праблемы з ссяданне. Я не мог знайсці годную працу, таму што ў мяне не было кваліфікацыі. Я гатовы быў рабіць што заўгодна: ўкладваць стэлажы, вадзіць машыну, выконваць працу, не звязаную з зносінамі з грамадскасцю.'
  
  'Чаму не грамадскасць? - спытаў я.
  
  'Таму што я хачу забіць іх", - сказаў Вайзман. 'Я вельмі хачу забіць яго прама цяпер'. Яна паказала на здзіўленага Гары. 'Ад яго сьмярдзіць'.
  
  - Ты кажаш, забіць...
  
  'Добра, не забіваць, але ты разумееш, што я маю на ўвазе. Я хачу схапіць іх і крыкнуць ім у твар: Вы ведаеце, як вам пашанцавала? Ты тут ныеш аб тым, што не можаш купіць правільны кава, а мае сябры настолькі пацярпелі, што не могуць дайсці да крам без старонняй дапамогі.'
  
  'Хіба ў вас не было сяброў або сваякоў, якія маглі б вам дапамагчы?
  
  'Я пайшоў у армію з-за іх. Мая сям'я не хоча больш мець са мной нічога агульнага. Я сустракаюся толькі з іншымі непаўнавартаснымі людзьмі. Я не магу дазволіць сабе сустракацца'.
  
  'Ты кажаш аб тым, што злуешся на грамадскасць ...
  
  'Менавіта таму я тут.
  
  'Ты б калі-небудзь прывёў у выкананне сваю пагрозу? Я маю на ўвазе, зараз?
  
  Вайзман на хвіліну задумаўся. 'Цяжка сказаць. Нас вучаць сцерагчыся фактараў, якія выклікаюць стрэс. Я, напэўна, нічога б не стаў рабіць, калі б... - Яна змоўкла.
  
  'Калі толькі? - Мякка паўтарыў Брайант.
  
  'Калі толькі я не страціла каго-то, хто быў мне дарог. Вайзман адкінулася на спінку крэсла і скрыжавала рукі на грудзях. 'Тады я б спланавала сваю помста як ваенную кампанію. Я б сцерла іх з твару зямлі.
  
  Гары пакінуў свайго старога сябра з маладой жанчынай на некалькі хвілін. Яны ціха пагаманілі, затым Вайзман напісаў што-то на шматку паперы і перадаў яго Брайанту.
  
  'Што ж, яна была вельмі карысная", - сказаў Брайант, калі яны выходзілі з будынка.
  
  'Глен перастала прымаць лекі і збіла з ног сакратарку у прыёмнай бальніцы', - сказаў Малітва. 'Цяпер яна знаходзіцца тут пад абавязковым наглядам. Як гэта табе дапаможа?'
  
  'Можна падумаць, што няцяжка знайсці армейскага трунар-забойцу, які працуе ў маленькім раёне на Поўначы Лондана, ці не так?' - спытаў ён. - Я прыкладна ведаю, дзе ён, але хачу ведаць, чаму ён тут.
  
  'Ніколі не зразумею, як такі разумны чалавек, як вы, можа нічога толкам не растлумачыць,' сказаў Прайс, паляпваючы сябе па кішэнях. 'У вас не знойдзецца дзясяткі?
  
  'Няма, але ты можаш узяць усё, што ёсць у маіх кішэнях'. Брайант пакапаўся і дастаў жменю мяккіх, неахайнасць банкнот.
  
  'Гэта рупіі,' устрывожана сказала Малітва.
  
  'Тут іх пара соцень.
  
  'Гэта крыху больш за два фунтаў. Гары паціснуў плячыма і сунуў іх у кішэню. 'Чаму ты не тут з містэрам Мэем?
  
  'Ён злы на мяне", - сказаў Брайант. 'Я гэтага не разумею. Я не мог быць больш ветлівым'.
  
  'Але вы двое ніколі не спрачаецеся.
  
  'Я ведаў, што, калі мы нарэшце гэта зробім, гэта будзе не з-за якой-небудзь дробязі. Ён паляпаў Прайса па плячы, затым паспешна выцер руку. 'Дзякуй, што надаў мне час, Гары. Я спадзяюся, што святары цябе не дагоняць.
  
  OceanofPDF.com
  43
  МЯСА
  
  У той жа час Джон Мэй і Джэніс Лонгбрайт ўвайшлі ў асобную палату бальніцы Святога Томаса, дзе ляжаў Роры Кейн. На яго горле былі цёмна-карычневыя швы, а правая бок асобы пачарнела ад сінякоў. Яго галава была выгаленыя, а па-над марлі была надзета белая пластыкавая тюбетейка і, па-відаць, накладзена яшчэ некалькі швоў. Элен Шоў, прыходская сястра, засталася назіраць за тым, што адбываецца пры ўмове, што яна можа спыніць разбіральніцтва ў любы момант.
  
  'Ніхто, - прашаптаў Кейн, калі яны ўвайшлі. 'Мама, сяброўка, ніхто. Яго голас быў прыглушаны лекамі, як занадта павольна пракручваю гукавая дарожка.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?' спытала Лонгбрайт.
  
  'Толькі – цябе.
  
  'Ты прабыў тут зусім нядоўга. Джэніс вывучала яго паказчыкі жыццядзейнасці на маніторы. 'Спачатку табой зоймуцца лекары, потым мы, потым твая сям'я і сябры, вось як гэта працуе.
  
  'У мяне перасохла ў роце.
  
  Мэй наліла крыху вады ў яго мензурку. 'Вы бачылі яго да таго, як ён напаў на вас?
  
  'Спытаў маё імя. Штурхнуў мяне, зрабіў гэта. Ён паспрабаваў паказаць на швы на горле.
  
  'Наколькі глыбокая гэтая рана? Лонгбрайт спытала Шоў.
  
  'Толькі павярхоўна,' сказала медсястра. 'Рана не распаўсюдзілася на падскурную клятчатку. На ім быў тоўсты швэдар, з круглым выразам. Верагодна, гэта выратавала яму жыццё.
  
  'Працягвайце, спадар Кейн,' настойвала Мэй.
  
  'Падняў мяне і шпурнуў. Праз парэнчы. Кейн закашляўся і выпіў яшчэ крыху вады.
  
  'Вы калі-небудзь бачылі яго раней?' запыталася Мэй.
  
  'Няма'.
  
  'Дык ты не ведаеш, чаму?..
  
  'Я не ведаю чаму. Ой. 'Ён зноў асцярожна апусціў галаву на падушку. 'Вар'ят. Ён паспрабаваў падняць правую руку, але яна была ў сінім пластыкавым гіпсе.
  
  'Не рухайцеся, містэр Кейн,' папярэдзіў Шоў.
  
  'Вы можаце даць нам апісанне?' запыталася Мэй.
  
  'Вялікі. Лысы. Белы. Сорак, можа, болей, не ведаю. 'Ён раздражнёна ўздыхнуў. 'Ён выглядаў як...
  
  Цішыня. 'Так? На што быў падобны?
  
  'Забойца.
  
  'Ты не маеш ні найменшага падання, чаму...
  
  'Верабей. Ён заплюшчыў вочы.
  
  'Спарроу Марцін?' спытала Лонгбрайт. Яна ведала, што паказанні, атрыманыя пад уздзеяннем лекаў, якія не могуць быць прынятыя да ведама, але працягвала настойваць. 'Вы ведаеце, дзе яна?
  
  Зноў цішыня. Здавалася, ён заснуў. Шоў паляпаў Лонгбрайт па плячы і паказаў на дзверы.
  
  'Вы былі разам на таксі, усе разам,' сказала Мэй. 'Люк Дзікінсан, Жніўня Фрост, Спарроу Марцін і кіроўца. Містэр Кейн, што адбылося той ноччу?
  
  Раптам яго вочы адкрыліся. 'Нічога.
  
  - Ты ведаеш, што здарылася з астатнімі?
  
  'Мая галава. Не магу больш гаварыць. Пагавары са Спарроу.
  
  'Джон. 'Лонгбрайт зноў прыцягнула Мэй да сябе. 'Мы не можам нічога з гэтага выкарыстоўваць.
  
  'Мы проста робім тое, што зрабіў бы Артур. Ты ведаеш, што ён кажа. Дакапацца да праўды - адзінае, што мае значэнне'.
  
  'Ты хочаш, каб я патэлефанавала яму зноў? Лонгбрайт ўсё больш адчувала сябе заціснутай паміж імі. Яна не хацела прымаць чыю-небудзь бок.
  
  'Няма. Ён з'явіцца зноў, калі будзе гатовы. А зараз адпачніце, спадар Кейн. Мы вернемся.
  
  Кейн адкінуўся на падушкі і зноў заплюшчыў вочы.
  
  'Мы тут скончылі, пакуль яму не паменшаць дозу лекаў", - сказала Мэй. 'Відавочна, ён не ведае, што Спарроу Марцін быў выкрадзены'.
  
  Медсястра адступіла, прапускаючы іх. 'Вы размінуліся са сваім сябрам, - сказала яна.
  
  Мэй спынілася. 'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Стары ў капелюшы, ад якога пахне тытунём і анисовыми шарыкамі. Адзін з вашых.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Англійская.
  
  'Вельмі смешна'. Шоў быў ірландцам.
  
  'Ён быў тут як раз перад вамі.
  
  'Артур ўжо аглядаў гэтага пацыента? Мэй была шакаваная. 'Чаго ён хацеў?
  
  'Я думаў, ты ведаеш. Хіба ён не твой напарнік? Шоў кінуў на яго жаласлівы погляд. 'Калі вы, хлопцы, не зможаце ўсачыць адзін за адным, то наўрад ці вам ўдасца злавіць шмат зладзеяў, ці не так?
  
  'Ён калі-небудзь рабіў гэта раней? - Спытала Лонгбрайт, калі яны выехалі на мокрую шэрую стужку Юстана-роўд.
  
  'Ты ведаеш, як ён любіць знікаць, але гэта іншая справа. Ты не думаеш, што яго галюцынацыі вярнуліся?
  
  'Спадзяюся, што няма,' сказала Лонгбрайт. 'Хіба ён не абвінаваціў свайго ўладальніка хімчысткі ў тым, што ён лорд Байран?
  
  'Джордж Бернард Шоў. Байран быў яго малочнікам. Цікава, дзе ён цяпер. Патэлефануй Дэну Банбери і даведайся, не хаваў ён на гэтым тыдні якія-небудзь перадатчыкі. У Бэнберы была звычка падкладаць GPS-трэкеры ў кішэні Брайант кожны раз, калі ён испарял чарговы тэлефон.
  
  Лонгбрайт патэлефанавала ў CSM. 'Я збіралася ўторкнуць жучка ў падшэўку яго капялюшы, але ў мяне паўсталі некаторыя праблемы з далёкасцю стральбы", - патлумачыў Банбери.
  
  Яна павесіла трубку. 'Падобна на тое, мы сапраўды прадастаўлены самі сабе.
  
  'Ён пазбягае мяне", - упэўнена заявіла Мэй. 'За ўсе нашы гады разам ён ні разу гэтага не зрабіў'.
  
  Урывак з сцэнара пешаходнага гіда Артура Брайант 'Своеасаблівы Лондан" (Смитфилд і Клеркенвелл, 1,5 гадзіны, вегетарыянцаў няма)
  
  Смитфилд, калі-то вядомы як Гладкае поле, з'яўляецца адным з самых гістарычных і найменш вывучаных месцаў у цэнтры Лондана, дзіўным, свецкім светам са сваімі рытмамі і жыхарамі.
  
  Ён быў заселены з бронзавага стагоддзя і карыстаўся добразычлівасцю рымлян. Прыбытку рэлігійныя ордэна. Манастыр Святога Варфаламея быў заснаваны дурнем, прыдворным блазнам караля Генрыха I, і была пабудавана вялікая бальніца для бедных, але з набажэнства і ацаленьня вырасла нешта злаякаснае. Смитфилд быў месцам пакарання, дзе катавалі і спальвалі каталікоў і пратэстантаў. Гэты раён, заўсёды бедны, выкарыстоўваўся як ідэальнае месца для адпачынку жывёлы. Да восемнадцатому стагоддзя на рынак дастаўлялі тысячы авечак і кароў, але да таго часу, калі іх пераганялі ў Лондан, яны былі худымі і балючымі і мелі патрэбу у адкорме. Іх скідаліся адходы ў водны шлях Флоту і, у рэшце рэшт, спынілі яго.
  
  У кірмашовыя дні мясцовым жыхарам пагражала небяспека быць затоптанными або скінутыя быкамі, якія, як было вядома, блукалі па закутках і нават ўрэзаліся ў крамы. Па начах пад покрывам цемры ў ўбогіх завулках Смитфилда адбываліся рабаванні і забойствы.
  
  Лондан жыў на мясе. Па меры росту рынку тут наймалі вялікую працоўную сілу і вырас вялізны купал. Паветраныя каланады падземных халадзільных камер былі запоўненыя падвешанымі тушамі. Падвалы былі злучаныя з чыгуначнымі лініямі, каб паскорыць забеспячэнне і здаволіць апетыт горада.
  
  Рынкавыя насільшчыкі вядомыя як 'валацугі". Гэты тэрмін васемнаццатага стагоддзя ўсё яшчэ выкарыстоўваецца, і ствараецца ўражанне, што ён індыйскага паходжання. Масавыя беспарадкі па-ранейшаму пачынаюцца з таго, што іх распранаюць дагала, кідаюць у каляскі з мясам і закідваюць яйкамі, мукой і гнілую трыбухамі.
  
  Падчас Другой сусветнай вайны спецыялісты Чэрчыля планавалі захапіць падвалы рынку і стварыць пераносныя узлётна-пасадкавыя палосы для самалётаў з айсбергаў. Дадаючы пілавінне ў ваду і лёд, можна атрымаць халодная сталь матэрыял, званы пикритом. План так і не быў рэалізаваны.
  
  Гісторыя Смитфилда да гэтага часу прасякнута яго праходамі і алеямі, таму што ён пазбег найвялікшых пажараў: Вялікага пажару і Бліцкрыгу. Але ў 1958 годзе загарэліся два з паловай акра лабиринтообразного склепа. Абліцоўванне будынка была прасякнутая дзесяцігоддзямі жывёльнага тлушчу і ператварылася ў бязлітасны пекла, з якога можна было выбрацца толькі праз адну з самых вядомых славутасцяў Лондана, багата упрыгожаны Птушыны зала, які згарэў дашчэнту.
  
  Сёння Смитфилд застаецца парадоксам; паколькі яго мясной рынак па-ранейшаму працуе ўсю ноч, але пры гэтым заўсёды здаецца няветлай і пустынным, гэта ідэальнае месца, каб схавацца ва ўсіх на ўвазе.
  
  Спарроу Марцін адчайна хацеў апынуцца дома. Яна больш не была ўпэўненая, што Блэйк можа гарантаваць яе бяспеку. Цяпер ён хадзіў па пакоі, што-то мармычучы сабе пад нос, хапаючыся за рашэнні і адкідаючы іх. Яна чула дзіўнае рэха, ляск і глухія ўдары і даведалася непрыемны пах, які чамусьці нагадаў ёй пра тое, што яна была на кухні ў маці.
  
  На гэты раз яе запясці і лодыжкі былі звязаныя скотчам, кавалачкі злёгку прыціснутыя да рота. Ён схапіў яе, калі яна вылазіла з адкрытага бензабака, і запіхаў у машыну. Спачатку яна вырывалася, але далейшае ціск на яе шыю было дастатковым папярэджаннем. Ён хутка звязаў яе, нацягнуў капюшон і пасадзіў нізка на пасажырскае сядзенне, загадаўшы заставацца ляжаць. Ён пакляўся, што яна будзе ў бяспецы, што яму проста трэба крыху часу, каб падумаць, але было ясна, што ў яго якой-то нервовы зрыў. Ён размаўляць, затым спрабаваў пагладзіць яе па руцэ. Кожны раз яна ўздрыгвала і адасаблялася.
  
  Ад аднаго конспиративного дома да іншага было недалёка. Узяўшы з яе абяцанне, што яна будзе паводзіць сябе прыстойна, ён прыпаркаваўся за мяшкамі з будаўнічым смеццем, працягнуў руку назад і нацягнуў капюшон з яе вачэй. Яна адразу пазнала гэты будынак.
  
  Ён правёў яе праз багата распісаныя аркі на рынак Смитфилд. Яна проковыляла басанож па голаму мокрым бетоне і спусцілася па каменнай лесвіцы, адчуваючы, як з кожным крокам тэмпература падае. Цікава, кім яна была цяпер, разменнай манетай? Яна сказала сабе, што не баіцца, але калі ў яго сапраўды не было плана, гэта магло дрэнна скончыцца для іх абодвух.
  
  Лесвіца вяла ў шырокае каменнае падзямелле, столь дугой сыходзіў у змрок, як збудаванне з гравюры Густава Доры. Будынак знаходзілася ў пераходным перыядзе, рыхтуючыся да сваёй новай ролі музея, але ў склепе па-ранейшаму размяшчаўся мясной склад, і ў яго каменных сценах лунаў густы, затхлы пах мяса жывёл. Калі яны згарнулі за кут у галоўны зала, яна замерла. Пазбаўленыя канечнасцяў тушы быкоў, авечак і свіней, цвёрдыя, як ствалы дрэў, і жахліва ружовыя, былі падвешаныя да S-вобразным крука ў кожнай нішы, як ахвярапрынашэння паводле абяцаньня. Яны маглі б вісець у галерэі, створанай Дэмиеном Херст або Фрэнсісам Бэконом.
  
  Спарроу старалася не глядзець. Ад яе не выслізнула змрочная іронія ўтрымання адчувальнай вегетарыянкі у такой камеры.
  
  Ён пасадзіў яе ля каменнай сцяны, усланай кальцинированными сталактіты, і адступіў назад, раскрыўшы далоні, каб паказаць ёй, што не хацеў прычыніць шкоды.
  
  Калі ён вярнуўся і сеў побач з ёй, яна паспрабавала загнаць сябе ў кут, але ён проста хацеў зняць скотч з яе рота. 'Усё пайшло не так з самага пачатку", - сказаў ён ёй. 'Можа, мне варта адпусціць цябе. Што б ты зрабіў, калі б я гэта зрабіў?
  
  'Нічога, Х'юга, клянуся. Мне ўсё роўна, што ты зрабіў і чаму. Я проста хачу, каб мяне пакінулі ў спакоі.
  
  'Адзін,' паўтарыў ён, як быццам гэта слова было толькі што адчаканена. Постаць побач з ёй, здавалася, была зроблена з цэглы. Блэйк раптам здаўся скаваным і бездапаможным, чалавекам, обузданным ўласнымі д'ябламі.
  
  'Хто вы?' ціха спытала яна. 'Што вы зрабілі?
  
  Ён абдумаў пытанне, гледзячы ў цемру. 'Не вер таму, што табе кажуць аб арміі. У мяне была добрая вайна. Многія супрацоўнікі прайшлі праз Паўночную Ірландыю, Боснію, Косава, Басру, і ім спадабалася гэтая жыццё. Але ў нас былі цяжкія, жудасныя часы. Я ганаруся тым, што выжыў. Гэта мая жонка не выжыла. Яна расчаравалася ў мне. Хлопчык быў усім, што ў мяне засталося. Себ дрэнна вучыўся ў школе. Я не ведаў, у чым справа. Ён патлумачыў, і я паспрабаваў зразумець.'
  
  Ён дастаў з кішэні бляшанку з тытунём і закурыў як заўжды, пакамечаны цыгарэту, прыставіўшы галаву да сцяны. "Нешматлікія паміраюць годна, гінучы ў бітве". Генрых V. Ведаеце гэтую цытату? Вы былі б здзіўлены, даведаўшыся, колькі салдат яе чытаюць. Шэкспіру варта было б дадаць: "Пасля гэтага мала хто выжывае".'
  
  'Што вы маеце на ўвазе?' спытала яна.
  
  'Я вярнуўся, і ўсё развалілася. Я думаў, што змагу працягнуць з таго месца, на якім спыніўся, але справа зрушылася з мёртвай кропкі. Арміі створаны для таго, каб забіваць людзей і ламаць рэчы. Як толькі ты засвоіш гэта, стане немагчыма зразумець сэнс грамадзянскай жыцця.'
  
  Ён збіты з панталыку, і гэта робіць яго непрадказальным, падумала яна. Ён не хоча прычыніць мне боль, але, хутчэй за ўсё, зробіць гэта. Яна была цалкам здольная захоўваць спакой, але Х'юга быў моцным, і яго настрой змянялася, як вясновыя аблокі. Ён прыціснуў далоні да вачэй. 'Што я нарабіў? Табе варта прыбірацца, проста адыдзі ад мяне далей.'
  
  'Мае ногі...' сказала яна, спрабуючы сесці прама.
  
  Ён сарваў скотч і падштурхнуў яе да лесвіцы. 'Калі ты ім што-небудзь раскажаш, мне прыйдзецца прыкончыць цябе так жа, як я прыкончыў іх, ты разумееш?
  
  'Я нічога не ведаю. Клянуся табе, Х'юга, я не разумею, навошта ты гэта робіш.
  
  Яна старалася не спатыкацца, пакуль ішла да лесвіцы, не смеючы азірнуцца. Ззаду яе пачуўся шоргат, яна павярнулася і ўбачыла, што ён крочыць наперад. Ён схапіў яе за руку, сціснуўшы да болю. 'Ты павінна нешта ведаць. Проста паспрабуй яшчэ раз. Што адбылося той ноччу, у таксі?
  
  'Таксі? Яна была ў замяшанні.
  
  'Я ведаю, што ты схаваў гэта, ты заключыў здзелку з астатнімі, пакляўся ніколі не згадваць пра гэта. Проста скажы мне, хто гэта быў.
  
  'Я не... ... Там не было...' Яна паспрабавала думаць ясна.
  
  'У тую ноч у машыне было чацвёра пасажыраў. Хто з вас быў вінаваты?
  
  'Вінаваты ў чым? Нічога не здарылася! Я вячэраў з людзьмі з працы, якія мне не падабаюцца, я затрымаўся ў начным клубе, ішоў дождж, я не мог злавіць таксі. Звонку кіроўца зазывал на працу. Мы паехалі па Кінгс-Крос і падабралі двух п'яных ідыётаў. Мы з імі пасварыліся. Я выштурхнуў аднаго з іх з машыны, калі ён не хацеў пакідаць іншую дзяўчыну ў спакоі.'
  
  'Ты забіў майго сына.
  
  Спарроу изогнулась ў яго руках, спрабуючы зазірнуць яму ў вочы. 'Аб чым ты кажаш? Ніхто не загінуў.
  
  'Ты забрала яго ў мяне. Ён не кантраляваў сябе. Ён пайшоў у клуб і памёр. Цяжкая траўма чэрапа. Х'юга паглядзеў міма яе на облупленные сцены, абадраныя цела.
  
  'Ніхто не прычыняў шкоды твайму сыну,' закрычаў Спарроу. 'Ты здзейсніў памылку. Мы нічога не рабілі.
  
  Х'юга люта заматаў галавой. 'Я ведаю гэта. Я думаў, чалавек з нажом у горла не можа хлусіць, але кіроўца сказаў, што гэта быў не ён, яго там не было, гэта быў хто-то іншы, адзін з вас, я ўзяў не таго чалавека. Таму я праштурхнуў троакар глыбей яму ў горла, але ён скончыўся крывёю і па-ранейшаму нічога не казаў.'
  
  У прывідным святле былі бачныя толькі яго вочы. 'Аднойчы мне здалося, што я бачу сілуэт майго хлопчыка на фоне ліхтароў на маёй вуліцы. Я пачуў, як ён кліча мяне, я ўбачыў яго дыханне, калі ён казаў. Ён быў такім худым і безабаронным. Я сказала яму, што ведаю, што ён мёртвы. Ты мог бы выратаваць яго, праявіўшы крыху дабрыні. Калі мы не можам зрабіць адзін для аднаго нават гэтага, які сэнс быць жывымі?'
  
  'Ты сказаў, што здзяйсняў памылкі,' сказала яна, стараючыся гаварыць разумна. 'А што, калі гэтая была самай вялікай з усіх? Што, калі ты наняў не тых людзей?
  
  'Я больш нічога не ведаю. Але зараз шляху назад няма. Ён прыцягнуў яе да сабе. 'Ты павінна застацца са мной, пакуль усё гэта не скончыцца. Мы пойдзем разам.
  
  Ён вар'ят, падумала яна, ён усё няправільна зразумеў. Калі я буду настойваць на сваёй невінаватасці ў тым, што, па яго думку, мы зрабілі, ён і мяне заб'е.
  
  У яе не было іншага выбару, акрамя як дазволіць яму адвесці сябе назад у цень.
  
  OceanofPDF.com
  44
  КРАДЗЕЖ З УЗЛОМАМ
  
  'Што ж, гэта вялікі гонар. Мы не бачыліся некалькі гадоў. Нара Харон адкінулася на спінку крэсла і запаліла цыгарэту. Тут, у брукаванай дворыку Блумсберы, яна была ўвасабленнем прыстойнасці, загарнуўшыся ў кокан з падазрона сапраўднай норкі і пацягваючы гарачы шакалад пад адным з вулічных абагравальнікаў. "Ярд" быў прыемнай майстэрскай падробкай, схаванай за элітнымі крамамі насупраць Брытанскага музея. 'Ты трохі схуднела. Напэўна, стрэс на працы".
  
  Было крыху больш шасці, і некаторыя офісныя работнікі гэтага раёна выпілі па келіху віна, перш чым адправіцца дадому. У сваіх чаравіках і уцепленай куртцы PCU Джэніс Лонгбрайт адчувала сябе сярод іх няпрошаным госцем. Усё, што ёй цяпер было трэба, - гэта каб яе радыё затрашчала і ўсё падскочылі. 'Ты выглядаеш вельмі рэспектабельна,' адказала яна.
  
  'Гэта таму, што я такая. 'Нара покатала залатую запальнічку паміж наманікюранымі пальцамі. 'Гэта не можа заняць шмат часу. Праз некалькі хвілін я сустракаюся тут з членамі Савета Камдена, каб абмеркаваць фінансаванне ў гэтым годзе. Мяркую, гэта не свецкі візіт.'
  
  'Не зусім. Я чуў, што ў нашы дні цяжка знайсці месца на Маркет-стрыт. Як вы размяркоўваеце месцы для сваіх дзяўчат?
  
  У вачах Харона мільганула жорсткае весялосць. - Гэта не мае дзяўчынкі. Ты выдатна ведаеш, што ў гэтым куце дазволена займаць чатыры месцы, а ў процілеглым - два. Мы маглі б напаўняць іх шмат разоў. Іх раздаюць па меры неабходнасці.'
  
  'Гэта цікава, таму што я чуў, што іх заказваюць у залежнасці ад таго, колькі табе плацяць дзяўчыны.
  
  Харон затушылі цыгарэту, выраз весялосці сышло з яе твару. 'Гэта не хобі, Лонгбрайт. Гэтыя жанчыны па вушы ў даўгах, і ў бядзе. На іх вялікі попыт. Вы ведаеце, што я карыстаюся поўным дабраславеньнем савета. Мяне вельмі паважаюць у палатах.'
  
  Лонгбрайт праігнаравала яе. 'Ў вас польская дзяўчына, Крысціна, кажа, што што-то адбылося каля начнога клуба "Кэйс'.
  
  'Каля клуба заўсёды непрыемнасці.
  
  'Я не казаў, што гэта непрыемнасці.
  
  'Як гэта магло быць чым-то іншым? Адкуль ты ведаеш пра гэта?
  
  'Я тэлефанавала ўсім вашым дзяўчатам", - сказала Лонгбрайт, як быццам гэта было відавочна. 'Што, вы думаеце, ніхто не захоўвае свае нумары ў файлах?'
  
  'Я думаю, трэба быць адным, каб ведаць іншага'. Харон ўтаропіўся на яе з каменным тварам.
  
  'Відавочна, што калі б вы ведалі і не змаглі перадаць інфармацыю, гэта парушыла б умовы вашага пагаднення з саветам. Я маю на ўвазе, калі б чуткі былі праўдай.
  
  Харон отхлебнула шакалад. 'Мне даводзіцца выслухоўваць шмат глупства, звычайна вельмі позна ўначы. Цяпер, калі я думаю пра гэта, адзін з іх сапраўды што-то казаў, але ўсё гэта было вельмі расплывіста.
  
  'Занадта расплывіста, каб перадаць у ваша паліцэйскае падраздзяленне? Мяркую, вы ведаеце, што мы шукаем сведак у гэтым раёне.
  
  'Сведкі чаго?
  
  'Баюся, я не ўпаўнаважаны даваць вам усю наяўную ў нас інфармацыю. Паміж намі і вамі павінна быць мяжа.
  
  'Аб? Ты раней была хостесс – здаецца, так іх называлі? – у клубе ў Соха "Пурпурная котачка". Толькі не кажы мне, што паміж табой і тваімі кліентамі заўсёды была мяжа.'
  
  'Я заўсёды ведала, дзе правесці рысу. Лонгбрайт адкрыла сумачку і дастала складзеную раздрукоўку. 'Тут сказана, што ў цяперашні час вы знаходзіцеся пад следствам за прадастаўленне няпоўных справаздач аб вашым фінансаванні.
  
  'Вас турбуе мая сістэма падачы падатковых дэкларацый, ці не так? Нара ўсміхнулася, маршчынкі вакол яе вачэй трохі паглыбіліся. - Я не ведала, што такія справы падпадаюць пад сваю юрысдыкцыю.
  
  'Мяне турбуе нешта большае. 'Лонгбрайт нахілілася і сустрэлася поглядам з Харонам. 'Твайго рускага хлопца збіраюцца дэпартаваць за незаконнае прысваенне дадзеных онлайн-карыстальнікаў.
  
  'Мы больш не разам. Вось бачыш? Ты нічога пра мяне не ведаеш.
  
  'Гэта праўда. Калі я гляджу на цябе, я не бачу таго, што бачаць мужчыны. Яна імгненне вывучала Харона. 'Прафесійны імідж досыць гладкі, магчыма, трохі нязграбны, але ты мог бы прайсці міма. Ты добры імітатар. Ты бачыш, як усё гэта працуе, але не зусім разумееш чаму.
  
  Харон нацягнута ўсміхнуўся. 'Магчыма, ты можаш сказаць мне, якую частку я выпускаю.
  
  'Міс Сьцяпанавае– давайце з гэтага моманту выкарыстоўваць ваша сапраўднае імя, таму што проста памяняць ваша імя месцамі трохі відавочна, ці не так? Нара Харон, Блізняты з аднолькавымі імёнамі? Ёсць ланцужок даверу, якая звязвае нас усіх, але ты яе разарваў.'
  
  'Якім менавіта чынам?
  
  'Ты спіш з маім калегам-афіцэрам і хаваеш ад яго інфармацыю, таму што, калі ён даведаецца, што адна з тваіх дзяўчат з'яўляецца важнай сведкай, яму не толькі прыйдзецца трымацца ад цябе далей, але і зачыніць цябе. Вы будзеце таксічныя. Вы страціце свой статус пасярэдніка і ў канчатковым выніку вернецеся да таго, з чаго пачалі.'
  
  Харон даволі доўга вывучаў яе, затым выбіў чарговую цыгарэту. 'Так скажы мне, што я павінна рабіць, - папрасіла яна. Яе прагматызм быў амаль цудоўны.
  
  'Гэта больш не ў тваёй уладзе. - Джэніс рашуча зачыніла сумачку. 'Я вырашу, што рабіць. Калі я выяўлю, што вы схавалі якую-небудзь інфармацыю ад Джона Мэя, вы будзеце арыштаваныя і вам будзе прад'яўленае абвінавачванне. Вы разумееце?'
  
  Мажныя мужчына і жанчына ў прасторным сінім блейзере ўвайшлі ў двор і накіраваліся да іх. 'Падобна на тое, ваша наступная сустрэча ўжо адбылася. Цікава, што яны не праводзяць гэта ў залах пасяджэнняў савета, дзе ёсць камеры. На вашым месцы я б не браў на сябе ніякіх доўгатэрміновых абавязацельстваў.'
  
  Лонгбрайт адсунула сваё крэсла і адышла, падаўшы Харону весці яе нарада.
  
  'Вы ўпэўненыя, што разумееце, што робіце? Артур Брайант выглянуў з-за агароджы і пачакаў, пакуль усе дазволяць. Ён не мог бы выглядаць больш падазрона, нават калі б быў апрануты як мульцяшны рабаўнік.
  
  'Ты выдатна ведаеш, што не варта падвяргаць сумневу мае прафесійныя здольнасці. Фелікс лёгенька падзьмуў у замочную свідравіну муніцыпальнай сіняй ўваходных дзвярэй будынка. Малапавярховы муніцыпальны квартал быў настолькі пазбаўлены адметных рысаў, што мог бы сысці за штабель пераносных кабін, і хаваўся за зараснікамі недагледжанай жывой загарадзі. 'Прыемна зноў працаваць разам, містэр Б. Я не бачыў вас з тых часоў, як мы ўварваліся ў тую школу.
  
  - Мы нікуды не вламываемся, Фелікс, ты дапамагаеш паліцыі атрымаць доступ да ўласнасці падазраванага. Я б зрабіў гэта сам, але, падобна, страціў свае адмычкі.
  
  - А ў вашага напарніка іх няма? Ён пакруціў бланк і пстрыкнуў замкам ўваходных дзвярэй.
  
  'Я не хачу ўблытваць яго ў гэтую справу.
  
  'Ты можаш назваць мне прычыну, чаму я гэта раблю? Ён пастукаў і прачысціў замак. 'Проста на выпадак, калі хто-небудзь спытае.
  
  'Я атрымаў наводку ад армейскага ветэрынара. Тут жыве адзін яе знаёмы.
  
  'Адкуль вы ведаеце, што гэта той чалавек, якога вы шукаеце?
  
  'Магчыма, я памыляюся, але месцазнаходжанне абрана дакладна. Клуб, з якога ўсё пачалося, знаходзіцца прама праз дарогу'.
  
  'Справядліва. У дадзены момант мне не перашкодзіла б некаторая добразычлівасць з боку роуззерс. Фелікс пагладзіў свае акуратна навощенные вусы, затым прыбраў адмычку і зноў утаропіўся на отбойную пласціну. 'У мяне ёсць незавершанае справа. Ты мог бы дапамагчы мне выбрацца з ямы.
  
  'Я дапамагу табе надзець яго, калі ты не поторопишься,' папярэдзіў Брайант.
  
  'На днях мне давялося разбірацца з блакаваннем Bluetooth. Вельмі добры камплект. Вы карыстаецеся дадатак на сваім тэлефоне, каб заблакаваць яго, і можаце наладзіць яго адкрыццё з дапамогай таймера. Гэта абсалютна надзейна.'
  
  'Як мяркуецца, вам атрымалася пракрасціся ўнутр?
  
  'Прасцей простага.
  
  'Што ты зрабіў? - спытаў я.
  
  'Я скраў тэлефон'.
  
  Фелікс Лайтли быў адным з апошніх шаноўных брытанскіх узломшчыкаў старой школы. У яго было паліто, увешанное гаплікамі, джэма і ключамі, і тая развязнасці кокнуць, якая цяпер існавала толькі ў "кішэнях Эсэкса" і старых камедыях Ілінга.
  
  'Вам пашанцавала, што вы мяне засталі", - сказаў ён. 'Я толькі што скончыў невялікую працу. Мне тэлефануе гэты хлопец, не можа назваць свайго імя, кажа, што яму трэба вярнуць сее-што, што ён купіў для сваёй жонкі, перш чым яна падасць на развод, французскую брошка з камеей сярэдзіны дзевятнаццатага стагоддзя, інкруставаны сапфірамі і смарагдамі, коштам у пачак. Ён ўладальнік пышнага старога загараднага дома пад назвай Тэвисток-Хол, вялізнага чортава маёнтка з пасыпаным жвірам дваром і круглым фантанам, проста шыкоўна.'
  
  'Я ведаю гэта", - сказаў Брайант. 'Аднойчы мы з Джонам раскрылі там забойства'.
  
  'Добра, такім чынам, ён моліць пра гэта, адчайна маючы патрэбу ў маёй дапамогі, але, падобна, ён ва ўсім разабраўся, і я наогул не разумею, навошта я яму патрэбны на працы. Такім чынам, я сустракаюся з ім, і ён малюсенькі, апрануты ў чырвоную талстоўку з капюшонам, падобны на гнома з "Не глядзі цяпер", што мяне вельмі заводзіць. Пачакай. 'Ён дастаў звязак шасцігранная ключоў і пачаў ўстаўляць іх у замак. 'І я бачу праблему. Ён занадта малы ростам, каб адкрыць зашчапкі на акне. Зараз сярэдзіна дня, праўда, жонка ў адпачынку са сваім шабашам ў Соха Хаўс, так што мы тут гаспадарыць. Паглядзі на стан гэтага замка, мой дзядуля мог адкрыць яго погнутой шпількай, а ён на штучнай вентыляцыі лёгкіх. Ён павярнуў ключы, і дзверы адчыніліся ўсярэдзіну. 'Такім чынам, мы прыходзім да пагаднення: ён атрымлівае некалькі асабістых лістоў, якія яму патрэбныя, плюс брошку, якую мы забіраем і дзелім здабычу напалам. Пасля гэтага мне даводзіцца адкрываць замкі і зноў іх апячатваць, так што яму патрэбен прафесіянал. Я выконваю сваю частку працы, ён ўрываецца і забірае рэчы, я ўсё яшчэ падымаюся па лесвіцы, і калі ён выходзіць, то працягвае мне брошка, і якім-то чынам мы намацваем пропуск, і брошка падае паміж намі, і я бачу, як яна плюхается ў басейн фантана. Такім чынам, мы спускаемся ўніз, я закочваюць рукавы і пачынаю шукаць яго, і ўсё, што я знаходжу, - гэта камяні і манеты, усё тое, што людзі не могуць утрымацца, каб не кінуць туды кожны раз, калі бачаць воднае прастору, якое належыць toffs. І я кажу: "Павінна быць, яна трапіла ў дрэнажную трубу", але, на шчасце, ён ведае, дзе яна выходзіць, таму мы спускаемся туды, я здымаю краты і пачынаю калупацца ў гразі. Я займаюся гэтым на працягу паўгадзіны, перш чым разумею, што ён зваліў.'
  
  - Ну, вядома, ён сышоў, ' нецярпліва сказаў Брайант.
  
  'Што вы маеце на ўвазе?
  
  'Хол не належаў яму, лістоў не было, але ён ведаў пра брошкі, і яму патрэбна была ваша дапамога, каб займець яе. Таму, каб пазбавіцца ад вас, ён сціснуў брошка ў руцэ, калі перадаваў яе вам – як мяркуецца, у гэты момант вы чапляліся за лесвіцу, – і кінуў каменьчык у сажалка. Гэта называецца сталасцю бачання, Фелікс. Твой розум згуляў з вамі злы жарт і сказаў, што ты бачыў, як яна звалілася ў фантан.'
  
  'Чорт вазьмі,' сказаў Ён, ' у наш час нікому нельга давяраць.
  
  'У тым-то і бяда злачыннай супольнасці, што вы ўсе такія наіўныя. Брайант увайшоў у будынак, спыніўся, каб паднесці кавалак паперы да святла ў холе. 'Другі паверх, кватэра тры.
  
  Кватэра знаходзілася насупраць дзвярэй ліфта. 'А вось гэта ўжо цікавей. Фелікс схіліўся над дзвярным замкам. - Звычайная зашчапка - танны хлам, але ваш падазраваны ведае гэта, таму ён узмацніў яе абмежавальнікам ад несанкцыянаванага доступу і дадаў дадатковы пераносны замак з храмаванай вугляродзістай сталі.
  
  Брайант рыпнуў зубнымі пратэзамі. 'Гэта будзе праблемай?
  
  Фелікс зняў з павязкі павелічальнае шкло і зазірнуў праз край дзверы. - Няма, таму што ў кожнага замка ёсць адно і тое ж слабое месца.
  
  'Што менавіта?
  
  'Яна такая ж трывалая, як і дзверы.
  
  Фелікс дастаў маленькую цыркулярную пілу і выразаў акуратны паўкола. Затым ён разгарнуўся і лягнул, як конь. Замак застаўся на месцы, але астатняя частка дзверы ўвайшла ўнутр.
  
  'Я думаю, ён зразумее, што ў яго быў наведвальнік", - сказаў Брайант. 'Усе ў будынку, павінна быць, чулі вас'.
  
  'Тут больш нікога няма,' сказаў Фелікс, заходзячы ўнутр. 'На мой прафесійны погляд, гэта адно з апошніх заселеных памяшканняў у маёнтак. Савет рассяляе ўсіх жыхароў. Тут занадта шмат крымінальнай актыўнасці.'
  
  'Значыць, гэта будзеш ты.
  
  'Я займаюся традыцыйным рамяством. Ты павінен падзякаваць мяне за тое, што я не далучыўся да ўцечкі мазгоў з-за Брексита". Фелікс пакланіўся.
  
  'Я проста падумаў, што ваш падыход будзе больш выдасканаленым.
  
  'Справядлівае заўвагу. У рэшце рэшт, вы глядзіце на злачынца, які аднойчы абрабаваў загараднае маёнтак герцагіні Девонширской. Чыста акадэмічныя практыкаванне. Яна хацела паглядзець, ці змагу я падняць яе Клімта.'
  
  'Так, але вы патрапілі ў турму за тое, што захавалі яго, - заўважыў Брайант.
  
  'Уласнасць - гэта крадзеж", П'ер-Жозэф Прудон, французскі анархіст. Заходзьце, я проста пабуду звонку. Не рабіце нічога супрацьзаконнага'.
  
  Выкладзеная пліткай, кухня, практычна мэбляваныя гасцёўня, адна ванная пакой, дзве спальні, адна з якіх памерам крыху больш односпальные ложка. Усе бэжавыя, белае або карамельных - колеру таннасці. Кватэра, прыдатная для бацькоў-адзіночак і маленькага дзіцяці. Сцены былі тонкімі, вокны маленькімі і ўбогімі, фурнітура утылітарнай. Якое жыццё магла быць у энергічнага дзіцяці тут, дзе нельга было вырабляць шуму і месцы было крыху больш, чым у турэмнай камеры?
  
  'Дзе ты, Х'юга? - Гучна спытаў Брайант. 'Што з табой здарылася?
  
  На кухні ён знайшоў падказкі. Сервіз з кветкавым малюнкам, які Блэйк нядаўна купіў, пакінуўшы налепкі з цаной, шафы, цалкам укамплектаваныя новымі кулінарнымі прыладамі. Вялікая яго частка так і не была выкарыстана. Адна гуртка і адна талерка былі вымытыя і пакінутыя на сушылцы. Пусты халадзільнік, чарка ідэнтычных гатовых страў у маразілцы.
  
  'Сумна, што людзі ўсё яшчэ растуць у такіх месцах, як гэта", - прамармытаў Брайант. 'Наша старая кватэра ў Уайтчепеле была прыкладна такога ж памеру. Праўда, ні ваннай, ні туалета'. Ён вывучыў нераспечатаную рахункі, школьнае ліст, парадак, шпурнуў іх назад на кухонны стол і агледзеўся ў пошуках новых доказаў. У холе стаялі красоўкі рознага памеру. 'Тут двое, а не адзін. Мужчына і хлопчык.
  
  'Што гэта, містэр Бі?' спытаў Фелікс.
  
  'Проста размаўляю сам з сабой", - сказаў Брайант. Бацька і сын. Але было сёе-тое яшчэ. Страта. Ён агледзеўся, адкрыў шафы, прыўзняў дываны. Наступная гасцёўня. Выразаныя з газет телегидики былі складзеныя побач са старым мяккім крэслам. Палову мэблі купіла шлюбная пара, іншую палову пазней дадаў мужчына. На паліцы для часопісаў стаялі асобнікі "Якой машыны?" і "Ваеннага свету", а таксама нумар "PC Gamer". Скрыні былі ў беспарадку. Усе асабістыя рэчы былі вынесеныя. Ён змяніў месца ў спешцы, падумаў Брайант.
  
  Калі ён зайшоў у галоўную спальню, то ўбачыў, што з верхняй паліцы чаго-то не хапае, на пыльных сляды ад волочений там, дзе людзі заўсёды захоўвалі сумкі і валізкі. Няўпэўнена забраўшыся на крэсла, ён памацаў вакол і дастаў вайсковую багажную бірку. На дне старамоднага шафы ён знайшоў скрынку з-пад абутку з фатаграфіямі і альбом для выразак.
  
  Спальня паменш захавалася некранутай. Сцены ўсё яшчэ пакрывалі старыя постэры і налепкі з фільмамі, а таксама Фрэдзі Мэрк'юры, Дэвідам Боўі, Сэмам Смітам, грэцкім храмам, рымскай статуяй Споруса, руінамі ацтэкаў. Брайант рабіў фатаграфіі на свой тэлефон. Стос падручнікаў, сядзеў на зэдліку побач з ложкам: 1984, Говардс Энд, Дванаццатая ноч, бура, Горменгаст, яго цёмныя матэрыялы. Пад імі было старое эсэ: 'Калі б вы маглі быць любым персанажам з п'ес Шэкспіра, кім бы вы былі?' Пісьменніку далі ацэнку "А+". Почырк быў дробным і старанна зробленым, нібы скопированным з кнігі па каліграфіі.
  
  У яго пачаў фармавацца вобраз насельніка спальні. Ён прагартаў несочетаемую падборку часопісаў, спыніўшыся на старым нумары Vanity Fair. Што-то было не так.
  
  'Я ўпершыню бачу вас за працай, містэр. Б.,' сказаў Фелікс, прыбіраючы апошнія інструменты ў сумку. - Я чую, як у вашых мазгах што-то перагортваецца, як у іржавай сельскагаспадарчай тэхніцы. Знайшлі тое, што вам трэба?'
  
  'Я знайшоў усе часткі, але яны не падыходзяць адзін да аднаго", - сказаў Брайант, працягваючы кончыкі пальцаў. Гісторыя была тут, калі б толькі ён мог разабрацца ў ёй. 'Усё яшчэ не хапае аднаго кавалачка, але будзь я пракляты, калі ўбачу, у чым справа.
  
  'Табе прыйдзецца паклікаць астатніх на дапамогу. Фелікс накіраваўся да выхаду са сваім наборам для ўзлому. 'У вас там добрая каманда; вам варта выкарыстоўваць яе.
  
  'Гэта адзінае, чаго я не магу зрабіць", - сказаў Брайант. Ён кінуў апошні доўгі погляд, затым зачыніў за сабой знявечаную дзверы.
  
  OceanofPDF.com
  45
  КАРУПЦЫЯ
  
  'Ён падобны на нейкі міфічная істота, Блукаючы агеньчык, здольны з'яўляцца і знікаць так, што яго ніхто не бачыць", - сказаў Райманд Ленд. 'Як гэта магчыма?' Ён выглядаў як спалоханы чалавек, які перажыў нейкую катастрофу, магчыма, выбух на фабрыцы або абвальванне моста, неахайны, збіты з панталыку і які чакае дапамогі.
  
  'Мы зловім яго", - запэўніў Мэй свайго боса.
  
  'Не забойца, ідыёт, а твой напарнік. Як нейкі чалавечы эквівалент Бригадуна, перыядычна бачны праходзяць міма незнаёмцаў, затым бац – знік, і ён павінен быў быць тут, выцягваць нас з гэтага кашмару. Гэтая дзяўчына магла быць ужо мёртвая. '
  
  'І яна ўсё яшчэ можа быць жывая,' сказала Мэй. 'Астатнія прачэсваюць вуліцы вакол клуба "Ключы".
  
  Ленд упёр рукі ў бакі і агледзеўся. 'Што ж, давайце паглядзім. Джэніс ідзе па следзе, Дэн стаіць на карачках у аперацыйнай, спрабуючы што-то перамантаваць, і, па-відаць, ты не міраж, дык хто ж там? Ренфилд, Бимсли і Мангешкар, элітны аддзел па расследаванні забойстваў, два былых канстэбля і хлопец, які не хоча быць тут. Гэта "прыкрывае вуліцы", ці не так? Магчыма, мы зможам выслаць двух дейвов ў якасці прыкрыцця. Гэта шкада. Паліцэйскае кіраванне ў працэсе рэарганізацыі пад новай абрэвіятурай, так што яны нікога не могуць пашкадаваць, хоць і не дапамаглі б нам, калі б маглі, а ў нас не з кім пачаць, таму што палова нашай каманды старэйшых дэтэктываў зноў адправілася ў Нарнію. '
  
  'Ты мог бы што-небудзь зрабіць,' сказала Мэй.
  
  'Я назіраю за аперацыяй, ці не так?' раздражнёна спытаў Ленд. 'Выканаўчае кіраўніцтва. Хто-то павінен займацца стратэгічным мысленнем. Ты павінен вярнуць свайго партнёра, Джон. Што б ні адбылося паміж вамі, ты павінен усё выправіць.
  
  Мэй была азадачана. 'Ён пакараў смерцю астатніх, але забраў яе. Чаму?
  
  'Яна апошняя з пецярых ў машыне. Магчыма, гэта твой адказ. Яна - яго адзіны выхад. Ён ведае, што яго зловяць. У мяне быў прыяцель у арміі, які сказаў: "Заўсёды пакідай сабе выбар". Яна - частка яго эндшпіль.'
  
  'Магчыма, ты маеш рацыю,' сказала Мэй.
  
  'Пастарайся здавацца менш здзіўленым,' параіў Ленд. 'Я хачу, каб ты знайшоў Брайант. Не тое каб я не верыў у вашыя здольнасці, але я адчуваў бы сябе нашмат больш шчаслівым, калі б усе супрацоўнікі атрымлівалі асалоду ад нашымі апошнімі момантамі поўнай занятасці. Ці ёсць хто-небудзь, каму вы маглі б патэлефанаваць?'
  
  'Я тэлефанаваў Мэгі, але яна сёння яго не бачыла. Мы ўсе ведаем, што ў Артура ёсць звычка сыходзіць, але я ўпэўнены, што ён імкнецца закрыць справу як мага хутчэй.
  
  'Чаму ты заўсёды заступаешся за яго? Агрызнуўся Ленд. 'Ён пакінуў цябе тут несці банку. Дзе-то там дзяўчына, верагодна, напалоханая да паўсмерці, і калі яна памрэ, гэта будзе ўскладзена на нас. Фарадей пагражае даслаць каманду, каб замкнуць нашы дзверы ...
  
  'Ён ужо спрабаваў гэта раней,' сказала Мэй. 'Мы знялі ручкі.
  
  'Ты думаеш, што ўсё гэта гульня, ці не так? Усе гэтыя смерці і ніхто не нясе адказнасці? Гэта не чарговая бойка на тэрыторыі Іст-Энду, гэта псыхапат, які можа нанесці ўдар дзе заўгодна, а гэта значыць, што ніхто не ў бяспецы.'
  
  'Вы хочаце сказаць, што белыя людзі небяспечныя,' сказала Мэй, 'і менавіта таму Міністэрства ўнутраных спраў раптам зацікавілася'.
  
  'Ты смееш вылучаць супраць мяне такое абвінавачванне?' спытаў Ленд, ашаломлены знянацку.
  
  'Я не кажу, што ты расіст, Рэйманд, але табе не дапаможа, калі ты будзеш проста паўтараць палітыку Міністэрства ўнутраных спраў.
  
  'Як ты думаеш, хто плаціць нам заробак?' Лэнд быў сыты гэтым па горла. 'Ты жывеш у бурбалцы, Мэй. Навабранцы спісалі нас з рахункаў як зборышча памяшаных лібералаў. Цяпер гэта новы свет. Мінулыя дасягненні нічога не значаць у свядомасці дваццаціпяцігадовы дзяржаўнага служачага, які імкнецца да кар'ернаму росту. Ён падняў рукі, здаючыся. 'Я рызыкаваў дзеля цябе зноў і зноў, але ведаеш што? З мяне хопіць. Калі ты не можаш зразумець, чаму Брайант пазбягае цябе, ты яшчэ тупей, чым я калі-небудзь ўяўляў".
  
  'Аб чым ты кажаш?' запыталася Мэй.
  
  Лэнд накінуўся на яго. 'Думаеш, мы не ведаем пра цябе і Нары Харон? Твая маленькая сувязь паставіла пад пагрозу ўсе расследаванне.
  
  Мэй была ўзрушаная. 'Мая асабістая жыццё не мае да гэтага ніякага дачынення'.
  
  'Ты сапраўды збіраешся сказаць мне, што паняцця не маеш, чым яна займалася? Лэнд схапіў са стала пачак папер і сунуў іх Мэй. 'Яна трымала цябе за поўную дурніцу.
  
  'Калі б я хоць на секунду падумаў, што была пяройдзеная нейкая грань...
  
  'О, мы ўжо далёка перайшлі рысу", - адказаў Ленд. "Калі яна раптам зноў пачала выходзіць на сувязь?'
  
  Мэй паспрабавала думаць ясна. 'Я не ўпэўненая. Каля шасці тыдняў таму?
  
  'Яна цябе падставіла. Калі гэта ўсплыве, ты адразу пойдзеш на пенсію. Аб чым, чорт вазьмі, ты думаў?
  
  'Скажы мне, што яна зрабіла,' узмалілася Мэй. Але яго сэрца ўжо ведала адказ. Ён проста адсунуў гэтую думку на задні план.
  
  Лэнд ледзь стрымліваўся. Ён выглядаў так, нібы яго вочы вось-вось лопнуць. 'Табе трэба, каб гэта было выкладзена па літарах? Харон плаціць сваім дзяўчатам за тое, каб яны трымалі язык за зубамі, і спіць з табой, каб перашкодзіць расследаванню.
  
  І вось яна, простая праўда, звалілася перад ім. Мэй адчуў жудаснае адчуванне слізгацення ўнізе жывата. Усе ведалі, што ПКП парушыў правілы, і гэта сышло яму з рук. Як ён мог дапусціць, каб такое адбылося?
  
  'Я дазваляў табе беспакарана парушаць усе мажлівыя правілы, але гэта будзе расцэнена як карупцыя, ясна і проста", - сказаў Лэнд. "Размаўляй з Джэніс, не са мной. Яна была там, спрабуючы выратаваць тваю азадак. Калі гэта здарыцца, табе не перашкаджала б успомніць, колькім ты абавязаны гэтай жанчыне.'
  
  Мэй пакінуў офіс ў стане шоку. Да яго яшчэ не дайшоў увесь маштаб яго правалу. Ён не мог дазволіць сабе раскоша вывучаць яго, пакуль жыццё Спарроу Марціна была ў небяспецы. Адзінае, што цяпер было важна, - гэта знайсці яе.
  
  Прыспешыць пяхотнікаў праваахоўных органаў практычна немагчыма. Яны працуюць у сваім уласным тэмпе з пачатку і да канца расследавання, і толькі азіраючыся назад, можна сказаць, што справа набывае канчатковую форму. Яго працягу раўнамернае, якое было адзначана перыядамі бяздзейнасці і невялікімі воплескамі прагрэсу. Вось чаму, калі Колін Бимсли прысеў на нізкую садовую агароджу побач са сваім партнёрам і асцярожна разгарнуў пірог з ялавічынай, каб не вываліліся вантробы, у яго не было асаблівага пачуцці тэрміновасці. Яму і Свеце паставілі задачу, і яны проста даводзілі яе да канца, хоць гэта не перашкаджала ім скардзіцца.
  
  'Які сэнс даваць інтэрв'ю ў чортавай прамысловай зоне?' - спытала Свету. 'Тут ніхто не жыве. Ты можаш памерці, крычучы "Блакітнае забойства", і цябе ніхто не пачуе. Не засталося ніякіх рэчыўных доказаў. З кім мы размаўлялі? Трое ахоўнікаў, два прыдурка і вар'ят хлопец, апрануты ў душавую фіранку. Яна ўзяла пірог з рук Коліна і асцярожна адкусіла.
  
  'Ты чуў, што сказаў Дэн. Ён нічога не пакідае пасля сябе. Нават бензабак быў чысты.
  
  Свету абдумала праблему. 'Ён павінен быць дзе-то паблізу. Усё, што адбылося, адбывалася ў вельмі абмежаванай радыусе. Ты ж ведаеш, якое значэнне даўніна Брайант надае геаграфіі. Спарроу Марцін дваццаць тры. Яна моцная і здаровая. Яна аглушыла б яго да страты прытомнасці. Яна не зробіць таго, што ён хоча, калі ён не будзе пагражаць ёй. Ён не можа нікуды адвесці яе, не прыцягваючы ўвагі.'
  
  'Дакладна,' пагадзіўся Колін. 'Значыць, яму трэба іншае такое ж месца, дзе яна магла б крычаць ва ўсё горла, і ніхто яе не пачуў. Я не магу ўспомніць ні аднаго месца паблізу.
  
  'Тунэлі-трубкі. Свету выцягнула з зубоў кавалачак храстка.
  
  'Цяпер дзевяць гадзін вечара, станцыі ўсё яшчэ будуць перапоўненыя – увайсці і выйсці будзе немагчыма. Гэта павінен быць прыватны дом або месца, закрытае для прадстаўнікоў грамадскасці'.
  
  'Як далёка? Дэн зняў некалькі слядоў шын. Дазвольце мне патэлефанаваць яму яшчэ раз і даведацца, ці ёсць у яго ідэнтыфікацыйны нумар аўтамабіля.
  
  Пакуль Свету правярала абсталяванне, Колін пайшоў у заднюю частку склада. У святле лямпы ішоў дробны, але ўпарты дождж. Ён падзьмуў на рукі і энергічна пацёр іх, узіраючыся ў цёмны дзвярны праём, які, ён быў упэўнены, раней быў зачынены аканіцамі. Некаторыя цені былі настолькі глыбокімі, што здаваліся шчыльнымі, як сцены.
  
  Знутры адной малады чарнаскуры ахоўнік у камбінезоне адкрыў дзверы. Ён цягнуў велізарны шэры пластыкавы скрыню на колцах, спрабуючы выкаціць яго вонкі. Колін паказаў сваё пасведчанне і працягнуў яму руку. 'Гэтая дзверы была зачынена раней', - сказаў ён. 'Што там?'
  
  'Гэта гараж клуба", - сказаў ахоўнік. 'Мне прыйшлося выпусціць фургон'.
  
  'Які фургон?
  
  'Адзін з нашых. Мы выкарыстоўваем яго для перавозкі аўдыёвізуальнага абсталявання. На клубных вечарах усё па-іншаму. Зала арандаваны без пасярэднікаў, таму ды-джэі прывозяць свае ўласныя дэкі і выкарыстоўваюць нашу гукавую сістэму.'
  
  'Як даўно фургон з'ехаў? - Спытаў Колін.
  
  'Пару гадзін, можа, даўжэй.
  
  'Вы ведаеце, хто яго ўзяў?
  
  'Без паняцця. У іх свае ключы.
  
  'Вы знялі яго на камеру?
  
  'Яна. Звычайна гэта дзяўчына. Мы прыкрываем фронт, а не заліў.
  
  'Значыць, хто-то проста пад'ехаў і павёз твой фургон.
  
  'Учора вечарам быў канцэрт. Гэта нармальна.
  
  'І для вас нармальна не турбавацца аб тым, каб выпісаць іх?' спытаў Колін. 'Неверагодна. Дайце мне нумарны знак.
  
  OceanofPDF.com
  46
  ЗАКЛАДНІК
  
  Ім спатрэбілася менш за паўгадзіны, каб знайсці фургон. Раптам усё зарабіла на больш высокай хуткасці. У паліцэйскім участку Дэн Банбери адарваўся ад свайго ноўтбука. 'Машына - электрычны белы "Нісан". Ён праехаў праз Фаррингдон на Чартерхаус-стрыт. Цяпер ён прыпаркаваны пад навесам птушкафабрыкі на Смитфилдском рынку.'
  
  'Збярыце ўсіх туды,' сказаў Райманд Ленд. 'У чым справа? Ён перавёў погляд з безучастного асобы Банбери на Лонгбрайт. 'Дайце адгадаю. Мой самы старэйшы дэтэктыў знік, ніхто не ведае, дзе ён, ён не адказвае на тэлефонныя званкі, магчыма, ён наведвае спірытычны сеанс або праводзіць эксперыменты ў альтэрнатыўным вымярэнні з культам суднага дня. Ну, ён табе не патрэбен. Я хачу, каб усе астатнія былі там цяпер.'
  
  'Што, нават вы?' спытаў Ренфилд.
  
  'У нас не хапае рук. Мне было б дрэнна, калі б што-то пайшло не так, а мяне там не было.
  
  'Ты чуў гэтага чалавека,' сказаў Джон Мэй, хапаючы сваё паліто. 'Я павяду.
  
  'Джон, табе трэба застацца тут,' сказаў Ленд.
  
  'Гэтага не здарыцца", - сказала Мэй. 'Калі вы хочаце адхіліць мяне, вам прыйдзецца зрабіць гэта афіцыйна'.
  
  Дарогі былі незвычайна чыстыя. Яны знайшлі фургон ў арачнымі тунэлі Вест-Пэттилд-авеню, закінуты пад шырокімі барочнымі металічнымі канструкцыямі, якія акружалі рынак. На рагу іх чакаў пажылы мужчына, які абапіраецца на сваю адмысловую кій з малакка, увянчаную чэрапам дэмана. Бимсли назваў гэта 'арыштанцкай дубінкай' Брайант, таму што, здавалася, ён заўсёды меў яе пры сабе ў канцы справы.
  
  'Я не мог увайсці без вас", - сказаў Брайант, вітаючы іх. 'Гэтыя туфлі занадта слізкія для лесвіцы ў цемры'.
  
  'Як ты даведаўся, што мы будзем тут?' недаверліва запыталася Мэй.
  
  'Гэта доўгая гісторыя. Можна цябе на пару слоў? Ён адвёў Мэй ў бок ад тратуара. 'Паслухай мяне, Джон. Ты не можаш быць замяшаны ў гэта.
  
  'І ты таксама,' сказала Мэй. 'У мяне ўжо быў такі ж размова з Реймондом. Закладнік дзе-то там. Нам патрэбныя ўсе, каго мы зможам дастаць.
  
  'Джон, ты павінен заставацца ў машыне. Марго Брэнды кажа, што, калі ты пагодзішся на гэтую ролю, справа будзе закрытая.
  
  'Артур, клянуся, я паняцця не мела— - пачала Мэй. Артур ніколі не забараняў яму ўдзельнічаць у расследаванні. Сама ідэя была неймавернай.
  
  'Джэк, ты можаш паклапаціцца пра гэта? - Спытаў Брайант праз плячо.
  
  Ўмяшаўся Ренфилд. 'Вам трэба вярнуцца ў машыну, містэр Мэй.
  
  'Мне шкада, але так і павінна быць", - сказаў Брайант. 'Мы пагаворым пазней. Проста заставайся тут. Ренфилд, ты пойдзеш з намі'. Ён паклікаў астатніх, і яны накіраваліся да ўваходу ў склеп.
  
  Брайант адкінуўся назад, прытрымліваючы сваю фетравы капялюш, і паглядзеў на неба над дахам. Дождж спыніўся, і месячнае святло акрэсліў бетонны купал гандлёвага залы. Доўгія серабрыстыя аблачыны непрыкметна подкрадывались да яго.
  
  'Гэта чароўнае месца", - сказаў ён, калі група ўвайшла ў галоўны зала. "Большасць лонданцаў не разумеюць, што гэта грамадскі рынак. Я часам пасылаю сюды Альму за добрым кавалачкам грудзінкі...
  
  'Я цябе не напарнік,' сказаў Райманд Ленд. 'Затыкніся.
  
  'Што мы збіраемся рабіць?' спытаў Бимсли. 'Я маю на ўвазе рэальнасць? Мы не навучаны падобных рэчаў. Пачнем з таго, што мы бяззбройныя.
  
  'Як і Спарроу Марцін,' сказаў Брайант.
  
  Прылаўкі мясных крамаў на першым паверсе былі спустошаныя. Рынак быў зачынены да 2.00 раніцы панядзелка, але ад каменных сцен зыходзіў востры пах мармуровага мяса, костак, крыві і тлушчу. У задняй частцы пустых прылаўкаў шырокая бетонная лесвіца вяла ў лабірынт пад імі.
  
  Ренфилд пасвяціў ліхтарыкам ўніз, у карычняватымі змрок. 'Мы сур'ёзна збіраемся туды спусціцца?
  
  'У цябе ёсць ідэя лепей? - Спытаў Брайант, адсоўваючы яго ў бок кіем і паказваючы дарогу.
  
  Спачатку было холадна, але па меры таго, як яны спускаліся, тэмпература рэзка ўпала. Вакол багата упрыгожаных калон і ў кутах нізкага столі выраслі сталактіты колеру гнілых зубоў.
  
  Мангешкар знайшоў панэль са старадаўнімі бакетлітавых выключальнікамі. Лямпы ў клетках адкідвалі цені і асвятлялі шырокае каменнае прастору, падзеленае на секцыі, якія цягнуліся ў розныя бакі ад іх. У вялікіх нішах віселі астуджаныя цела освежеванных быкаў, нібы прынесеныя ў ахвяру ў храме, прысвечаным рымскім багам.
  
  'Тут як у Помпейской Лупанарии", - з глыбокай павагай сказаў Брайант.
  
  'Пакуль ты гэтым займаешся, пастарайся ўспомніць, што тут таксама ёсць маньяк, размахвалі дзідай,' нагадаў яму Ленд.
  
  Брайант не чуў. Ён пасвяціў ліхтарыкам у бліжэйшы цёмны тунэль і пайшоў па ім.
  
  'Мы не збіраемся падзяляцца,' крыкнуў яму ўслед Мангешкар. 'Я бачыў дастаткова фільмаў жахаў, каб ведаць, што гэта сапраўды дерьмовый план.
  
  'Тады мы трымаемся разам,' сказаў Колін, прасоўваючыся наперад, ' але здалёк мы будзем выглядаць даволі дурное.
  
  У паветры лунаў пах крыві, хоць мяса было выпотрошено на бойнях перад тым, як трапіць на рынак. На тое, каб выпусціць кроў з каровы, сыходзіла пяць гадзін, так што брудная праца даўно скончылася. Жалезны прысмак заставаўся, нягледзячы на штодзённыя прамывання бетонных падлог адвельвальнікам. Толькі трусы і хатняя птушка былі дастаўлены ў цэласці і захаванасці. Некаторыя з іх пільна глядзелі на якія праходзілі міма афіцэраў.
  
  Свету бачыла, як у яе перахапіла дыханне. Група ішла павольна і ціха і трымалася паблізу. Усе гукі заглушаліся змёрзлых тушамі. У большасці ніш ляжалі освежеванные каровы, іх разламаныя скрыні былі гатовыя да таго, каб іх адчапілі і перакінулі праз плечы насільшчыкаў.
  
  Некаторыя тунэлі не былі асветлены, і пры святле паходняў было відаць іх змесціва. Адзін з іх быў запоўнены механічна адсечаных галовамі авечак і коз. Іх бязвокі вачніцы і бліскучыя зубы нагадалі Брайанту фрэску Страшнага суда ў сярэднявечнай царквы. Кожны калідор разветвлялся на іншыя, і ўсе яны былі запоўненыя трупамі або сталёвымі істужачнымі піламі, якімі можна было разрэзаць дарослага быка напалову.
  
  Лонгбрайт паспрабавала зазірнуць у тунэлі, але здалася. 'Падобна на тое, яны цягнуцца бясконца. Мы нават не ведаем, ці тут ён.
  
  'О, мы ведаем", - сказаў Брайант, паказваючы на што-то зіхоткае пасярод падлогі. "Я мяркую, гэта належыць маладой лэдзі, якую мы шукаем'. Ён ткнуў сваёй кіем у вяселкавы аловак з цісненнем золатам 'Верабей" на адным баку.
  
  На паверхні Джон Мэй кідаўся ўзад-наперад паміж машынай і уваходам на рынак, чакаючы, пакуль хто-небудзь у аддзеле адкажа на яго званок. Нарэшце, адказаў адзін з двух дейвов.
  
  'Яны ўсе звалілі, прыяцель", - сказаў ён. "Нават гэтая жывая статуя з прычоскай, якая ніколі не працуе'.
  
  Мэй дакладна ведала, што адбылося. Калі падраздзяленне ачысцяць ад персаналу, там можна будзе правесці ператрус. Менавіта так дзейнічаў Дарэн Лінк. 'Вы ўпускалі каго-небудзь звонку?'
  
  'Пацешная штука", - сказаў Дэйв Першы. "Празвінеў званок, але там нікога не было. Потым Дэйв Другі загарнуў за кут, і вось ён, гэты страшны хлопец з дзіўным позіркам, проста стаіць у цемры.'
  
  'Вы ўпусцілі Дарэна Лінка?
  
  'Я быў па вушы пагружаны ў кіпяцільнік, калі ён з'явіўся, так што я мог размаўляць з ім толькі праз краты. Ён патэлефанаваў па тэлефоне, сказаў што-то аб тым, каб даслаць сваіх афіцэраў разабрацца з вашай праблемай. Мяркую, ты разумееш, што гэта значыць?
  
  'У мяне ёсць нядрэнная ідэя,' сказала Мэй, вешая трубку.
  
  Спалоханая зграя галубоў прымусіла яго азірнуцца. Пара белых пазадарожнікаў з визжащими шынамі заехала ў тунэль і затармазіла ззаду яго, іх дзверцы ўжо былі прыадчыненыя, на ўвазе былі чорныя чаравікі і зброю. SCO19, падумаў ён. Каманда Лінка. Як яны любяць з'яўляцца на публіцы.
  
  'Пачакайце!' Ён пабег да іх, працягваючы рукі. 'Гэта не тэрарыстычная пагроза. Вы не можаце ўвайсці туды з агнястрэльнай зброяй'.
  
  Дарэн Лінк выслізнуў з пасажырскага сядзення і нязграбна накіраваўся да яго. 'Цяпер мы за галоўнага, містэр Мэй. Чаму б вам не вярнуцца ў сваё падраздзяленне? Там ад вас будзе больш карысці.
  
  'Вы не разумееце,' сказала Мэй. 'Нашы супрацоўнікі ўжо ўвайшлі ўнутр. Яны прама цяпер абшукваюць падвалы. Вы не можаце паслаць туды ўзброеную групу рэагавання.
  
  'Яны ведаюць, за кім палююць'. Лінк азірнуўся, калі яго афіцэры праверылі карабіны Heckler & Koch і падрыхтаваліся ўварвацца ў камеры захоўвання. Мэй адзначыла, што ў іх таксама былі пры сабе пісталеты, драбавік і электрашокеры.
  
  'Гэта празмерная сіла", - бездапаможна сказала Мэй, калі дзве жанчыны пачалі разгружаць пераносную гранатометную ўстаноўку.
  
  'У вас там множны забойца з закладнікам, і вы турбуецеся аб тым, што мы выкарыстоўваецца і ў дачыненні да яго сілу?' - спытаў Лінк. 'Падобна на тое, ваша знакамітая ліберальная праграма ўсё яшчэ дзейнічае ў ПКП. Гэта навучаныя стрэлкі; яны ведаюць, што робяць. Ззаду яго хто-то апусціў адзін канец тарана на бардзюр і вылаяўся.
  
  'Дазвольце мне спачатку выцягнуць астатніх", - узмалілася Мэй, затым зразумела, што з імі немагчыма звязацца пад падлогай з суцэльнага каменя і вечнай мерзлаты.
  
  'Вам трэба застацца тут і супакоіцца", - папярэдзіў Лінк, падымаючы руку. 'Мы ведаем кожнага ў вашай камандзе, хто яны і як выглядаюць. Гэтыя хлопцы і дзяўчынкі не робяць памылак. Але каб вы разумелі, калі гэты вырадак што-небудзь зрабіў са сваім закладнікам, яны яго прыбяруць.
  
  - Ты не разумееш. Артур там, унізе. Свету, Джэніс, нават Рэйманд. Яны– яны на самой справе не разумеюць, што робяць. Ён тут жа пашкадаваў аб сваім прыкмеце і зразумеў, што Лінк захавае яго для наступнага выкарыстання.
  
  Атрад рушыў у шлях, накіроўваючыся на рынак з Лінк на чале, выкрыкваючы каманды. Мэй засталася бездапаможна ісці за ім.
  
  Цяпер яны абмінулі цэнтр рынку, за межамі перарывістага асвятлення вулічных ліхтароў. Брайант пасвяціў ліхтарыкам уздоўж сцяны ў пошуках іншага набору выключальнікаў, але яны выслізнулі ад яго. У самым далёкім канцы віднеліся бледныя тушы, складзеныя штабелямі, як звязаныя вяроўкай бервяна.
  
  У адной з цёмных перагародак блішчалі стуленыя пары вачэй. Брайант падняў свой прамень-аловак і ўбачыў мясистую піраміду з свіных галоў, якія ўсміхаюцца і прыдуркаватых, раскладзеных на доўгім сталёвым стале. Ён падумаў пра залаты статуі Святога Варфаламея працы Дэмиена Херста, з якой жыўцом злупілі скуру, але якая ўсё яшчэ стаяла ў суседняй царквы. Гэты раён быў апантаны плоцкімі запалам.
  
  Ён убачыў асляпляльныя прамяні ліхтарыкаў астатніх і моўчкі папрасіў іх выключыць. Яны ператвараліся ў мішэні. Х'юга Блэйка вучылі дзейнічаць ўтойліва, а тут, унізе, ні ў каго не было тэлефоннага сігналу. Соскальзывая ўсё глыбей у полутьму, ён размахваў перад сабой кіем, як сляпы.
  
  'Чаму ва ўсіх, акрамя мяне, ёсць ліхтарык? - Паскардзіўся Ленд.
  
  'Звычайна ты не выходзіш са свайго кабінета,' прашаптала Свету. 'Вось, у мяне ёсць запасны.
  
  Ленд уключыў яго і абвёў праменьне свае ногі. 'Што гэта? У святле ліхтара бліснула тонкая дрот. 'Усім спыніцца!
  
  Яны огляделись вакол і выявілі, што былі абгароджаныя кавалкам меднай дроту, якая праходзіла паміж чатырма галоўнымі слупамі, усталяванымі прыкладна ў двух футаў ад зямлі.
  
  'Не падыходзьце бліжэй,' пачуўся мужчынскі голас. - Мне прыйдзецца забіць яе, калі вы гэта зробіце. Не дакранайцеся да дроце, ці мы ўсе сыдзем.
  
  'Рабі, як ён кажа,' сказаў Банбери.
  
  'Чаго ты хочаш?' крыкнуў Ленд.
  
  'Гэта адказ.
  
  'Аб чым ён гаворыць? - Гучна прашаптаў Ленд.
  
  'З вамі Спарроу Марцін? - Спытала Лонгбрайт.
  
  'Яна тут'.
  
  'Дай ёй выгаварыцца.
  
  'Яна не можа. Вам прыйдзецца паверыць мне на слова, што ёй не прычынілі шкоды.
  
  'Нам трэба яе пачуць.
  
  У зале запанавала цішыня.
  
  'І што цяпер?' спытаў Ленд.
  
  Менавіта Лонгбрайт першай заўважыла, што каманда SCO акружыла іх з абодвух бакоў. Наперадзе іх бегла знаёмая прысадзістая постаць. 'Асцярожна, драты!' - крыкнула яна.
  
  'Ренфилд, вярніся сюды,' паклікаў Дарэн Лінк.
  
  'Заставайся на месцы, пракляты здраднік,' сказаў Колін Бимсли.
  
  'Што адбываецца? Лэнд паспрабаваў разглядзець. 'Ренфилд, куды, чорт вазьмі, ты сабраўся?
  
  'Ён працуе на якое Адсутнічае звяно", - растлумачыў Колін. "Яго падкупілі, каб ён сабраў на нас кампрамат. Ён перайшоў на бок SCD, таму што хацеў быць іх кур'ерам'.
  
  Лэнд ўбачыў постаць у цемры. Джэк Ренфилд паўстаў перад Коліным і нанёс яму ўдар кулаком, які прыйшоўся прама ў мэта, падняўшы яго з зямлі. Імгненне праз Бимсли зноў ускочыў на ногі і кінуўся на Ренфилда, ўдрукавалася яго ў слуп. Хоць яны былі прыкладна аднолькавага росту і целаскладу, у гневе Ренфилда адчувалася глыбокая лютасць. Джэк збіў яго з ног такім ударам, што яны абодва пакаціліся па мокрым падлозе.
  
  Каманда Дарэна Лінка рушыла, каб разняць іх. 'Пакіньце іх', - сказаў Лінк, махнуўшы рукой сваёй камандзе. 'Засяродзьцеся на сваёй мэты. Усім астатнім заставацца на месцах. Цяпер мы галоўныя'. Снайперы падпарадкаваліся і рушылі наперад.
  
  Ренфилд першым падняўся і пацягнуў Коліна за сабой. З яго носа цякла кроў, але ён амаль не задыхаўся. Ён без намаганняў падняў Бимсли з зямлі. 'Ты ведаеш, як моцна я ненавідзеў, калі мяне адпраўлялі назад у частку?' - спытаў ён. 'Слухаю, як вы ўсё балбоча аб старых кнігах і карцінах. Сказаць вам, якое збянтэжанасць вы выклікаеце ў сапраўдных афіцэраў паліцыі?
  
  'А цябе абавязкова? - Спытаў Колін. 'Гэта даволі сумна.
  
  Наступным ударам Ренфилда быў адбойны малаток, такі хуткі і магутны, што ў Бимсли хруснула сківіцу, і ён паваліўся на правады, нацягнутыя паміж калонамі. Ён прызямліўся паміж разделанными кавалкамі ялавічыны ў паўзмроку нішы.
  
  'Табе трэба было пакінуць мяне ў спакоі,' папярэдзіў Ренфилд, накіроўваючыся за ім са сціснутымі кулакамі. 'Пасля гэтага ты не вернешся на працу.
  
  З цемры на яго кінулася мсцівая свіння. Велізарная свіная галава ўрэзалася Ренфилду ў твар збоку і скінула яго на падлогу. Ренфилд паспрабаваў прыпадняцца, але страціў прытомнасць.
  
  Колін з'явіўся з цемры, трымаючы свіную галаву за вялізнае вуха. Ён апусціў яе на грудзі Ренфилда і выплюнуў скрываўлены зуб.
  
  Накульгваючы, ён падышоў да Свеце і азірнуўся на распростертое цела. 'Гэта здалося дарэчным", - сказаў ён.
  
  OceanofPDF.com
  47
  Чат
  
  Брайант адвярнуўся ад мітусні ў далёкім канцы залы і ўтаропіўся ў цемру.
  
  'Мне трэба пагаварыць з табой,' ціха сказаў ён. 'Я ведаю, што ты там. Мяне няма з астатнімі, і я бяззбройны. Я стары чалавек. Я не магу прычыніць табе боль. 'Адказу не было, але ён пачуў шоргат руху ў цемры. - Яшчэ чатырох раніцы быць не можа.
  
  'Я заб'ю яе толькі ў тым выпадку, калі гэта яна.
  
  'Дазволь мне пагаварыць з табой.
  
  Ніякага адказу.
  
  'Калі ласка, містэр Блэйк.
  
  Цішыня.
  
  'Але гэта не Блэйк, ці не так? Імёны не маюць значэння. Гэта Тидиман. Я быў у тваёй кватэры. Прабач, мне прыйшлося ўмяшацца. Я знайшоў гэта імя ў школьным падручніку вашага сына.
  
  Яму спатрэбілася некаторы час, каб адказаць. 'Гэта заўсёды выкарыстоўвалася супраць мяне ў арміі. Акуратны чалавек. Таму што я прыбіраў за мёртвымі. Пасля таго, як я выйшаў, я змяніў гэта. Не падыходзьце бліжэй. Драты, навакольныя вашых афіцэраў, прымацаваныя да гранат.'
  
  У астатняй частцы залы запанавала цішыня. Брайант заставаўся нерухомы. Улічваючы, што ён звычайна ламаўся або падаў праз кардоны Банбери, яму ўдалося заўважыць бліскучую медную дрот, якая пераходзіла падлогу, і пазбегнуць яе.
  
  'Я ведаю, чаму ты зрабіў тое, што зрабіў. Ты забіў трох нявінных людзей і ледзь не забіў чацвёртага, так што ні ад каго не чакай спагады. Нават калі яны ведаюць аб тваім мінулым.
  
  'Мне патрэбен адказ, перш чым я адпушчу яе", - адказаў ён. 'Я хачу ведаць, хто забіў майго сына'.
  
  Брайант уздыхнуў і пашукаў вачыма, куды б прысесці. У яго балелі ногі. 'Калі я раскажу вам тое, што ведаю, вы вызваліце міс Марцін?
  
  'Я не ведаю. Гэта залежыць ад абставінаў.
  
  Ён знайшоў пластыкавы скрыню, напоўнены бараньими сцёгнамі, і сеў на вечка. Ззаду сябе ён адчуў каманду Лінка, ожидающую за драцяным перыметрам. 'Будзе балюча, калі мы пагаворым пра гэта шчыра'.
  
  'Я заўсёды быў сумленны.
  
  'Калі мы зможам дасягнуць пагаднення, калі вы пацвердзіце тое, што я вам кажу, і вызваліце міс Марцін, я абяцаю, што пагавару са сваімі людзьмі і паклапачуся аб справядлівым судовым разглядзе. Я паклапачуся аб тым, каб яны выслухалі факты без прадузятасці.
  
  Ніякага адказу.
  
  'Але спачатку мне патрэбныя доказы таго, што міс Марцін жывая і здаровая.
  
  Пачуўся гук рвущейся клейкай стужкі і чый-то ўздых. 'Я ў парадку, я ў парадку,' сказаў Спарроу. 'Калі ласка, не дазваляй—' Ён прыціснуў яе да сабе і заглушыў яе словы.
  
  'Добра. Брайант адклаў кій убок. 'Дай мне хвілінку аддыхацца. Я стаміўся. Ты стаміўся? Тут, унізе, холадна. Маім чалфонтам гэта зусім не ідзе на карысць. Спадзяюся, міс Марцін апранутая досыць цёпла. Ён на імгненне змоўк, напалову чакаючы адказу, але нічога не пачуў. 'Я ведаю, што з табой здарылася, Х'юга. Хто складаў альбом для выразак, твая жонка?
  
  'Мой сын.
  
  'Я ведаю, што гэта так і не было належным чынам скончана, але, магчыма, я змагу дапоўніць карціну. Гэта пачалося, калі вы вярнуліся з Сірыі пасля таго, як былі накіраваны для правядзення наземнай аперацыі ў Дамаску. Вы збеглі ад баевікоў ІДІЛ, калі іх штаб-кватэра была здзіўленая ракетай. Ваша жонка пайшла ад вас і пасля памерла ад перадазіроўкі адпускаюцца па рэцэпце лекаў. Пасля выпіскі вы настойвалі, што не пакутуеце ПТСР, але атрымлівалі псіхіятрычную дапамогу. Вашаму сыну Себасцьяну да таго часу было пятнаццаць, і ён жыў з бабуляй і дзядулем. Ён ашаламляльна змяніўся з тых часоў, як вы ў апошні раз праводзілі з ім час, і з самага пачатку, калі ён прыйшоў сустракаць вас на вакзале, вы не сышліся ў поглядах. Спыні мяне, калі я дзе-небудзь зраблю не так.'
  
  Адсутнасць рэакцыі здалося мне добрым знакам.
  
  'Ты падумала, што яго школьныя сябры дрэнна ўплываюць на цябе, таму перавезла яго ў кватэру. Вы зноў былі толькі ўдваіх. Але гэта не спрацавала, таму што кожны раз, калі ты бачыла Себасцьяна, ты выходзіла з сябе. Ты кахала яго, але не магла кантраляваць. Гэта ператварылася ў бітву жаданняў, і чым больш ты пагражала яму, тым больш ён кідаў табе выклік. Спачатку ён проста апранаўся і паводзіў сябе па кватэры бясполаю чынам, але потым аднойчы раніцай пайшоў у школу, пераапрануўшыся дзяўчынкай.'
  
  Ён чакаў, затаіўшы дыханне. Нічога. Ён працягнуў.
  
  'Вы змагаліся за сваю краіну. Некаторыя з вашых знаёмых былі альбо мёртвыя, альбо настолькі траўмаваныя, што больш не маглі весці грамадзянскую жыццё. Зараз ад вас чакалі, што вы будзеце памятаць аб неспецыфічных займеннік роду і павінны будзеце ўжываць іх да свайму адзінаму дзіцяці.
  
  З зачасанымі назад валасамі Себасцьян выглядаў натуральна жаноцкім, і ад гэтага станавілася толькі горш. Настаўнікі падтрымлівалі яго, і раптам ты ператварыўся ў ворага. Ты быў няправы, што не разумеў. Ён сказаў вам, што яму ніколі не было камфортна ва ўласным целе, і пачаў пагаворваць аб пераходзе ў жаночае. Неўзабаве "ён" увесь час вёў сябе як "яна", проваливая экзамены і не выходзячы з дома па начах, і вы былі нямоглыя што-небудзь змяніць.'
  
  Голас Тидимана быў хрыплым ад эмоцый. 'Уся гэтая лухта ў прэсе аб тым, што трэба вырашаць, мужчына ты ці жанчына. Мы пасварыліся. Я б не дазволіў яму выйсці на вуліцу ў дзявочым сукенка. Я павінен быў прыняць гэта, але я не мог. Ён сказаў, што я ўсё яшчэ яго бацька, што я адзіны, хто павінен змяніцца. Я не мог зразумець.'
  
  'Зусім разумная рэакцыя,' ціха сказаў Брайант. 'Хлопчык быў упартым і незалежным, як і вы, і спрабаваў усвядоміць сваю індывідуальнасць. У яго былі свае бітвы. Ззаду сябе ён адчуваў войска Дарэна Лінка, суетящуюся і встревоженную.
  
  'Вы ведаеце, колькі веласіпедыстаў загінула на дарогах Лондана ў мінулым годзе?
  
  'Наогул-то, я гэта ведаю", - сказаў Брайант, ашаломлены знянацку. 'Шэсцьдзесят сем выпадкаў ДТЗ з удзелам пешаходаў і веласіпедыстаў толькі ў цэнтры Лондана. Гэта "Забіта і сур'ёзна паранена". Пра траціны ўсіх смерцяў пешаходаў не паведамляецца, а некаторыя ахвяры так і не апазнаныя. За двухтыднёвы перыяд загінулі шэсць веласіпедыстаў, дзве жанчыны і чатыры мужчыны.'
  
  'Ты ведаеш сваю статыстыку.
  
  'У статыстыцы я добра разбіраюся. З людзьмі - не вельмі. Колькі гадоў было вашаму хлопчыку?
  
  'Яму толькі што споўнілася семнаццаць. Ён хацеў стаць урачом, спецыялізавацца ў кардиоторакальной хірургіі. Гэта тое, што я б зрабіў. Яму так і не ўдалося ўвасобіць гэтую мару ў жыццё. 'Яго голас гучаў так, нібы ён быў блізкі да зрыву.
  
  'Што здарылася? У мяне не было часу высвятляць падрабязнасці. З міс Марцін усё ў парадку?
  
  'Яна тут. З ёй усё ў парадку.
  
  'Твой сын,' падказаў ён.
  
  'Ён быў на ўзятым напракат матацыкле. Грузавік уключыў святлафор, і ён праехаў пад ім. Сістэма папярэджання вадзіцеля не спрацавала, калі ён паварочваў. Адзін з яго бакавых датчыкаў быў няспраўны. Ён проста не заўважыў матацыкл ўнізе. Тридцатидвухтонный грузавік, набіты аудиооборудованием. Усё гэта разбілася, калі груз зрушыўся, няправільна прывязаны. Яго кампанія была аштрафаваная за адсутнасць праверак бяспекі. Удар па запясця. Іх юрыст паспрабаваў зняць кіроўцы з кручка, таму што ён правільна паказаў перад паваротам.'
  
  - Ты кажаш, ён спрабаваў.
  
  'Да таго, як вярнулася кроў. У майго сына высокае ўтрыманне алкаголю, у кіроўцы - амфетаміны. Ён працаваў у тры змены, спрабуючы нагнаць упушчанае, глытаў таблеткі, каб не заснуць. Вердыктам была смерць у выніку няшчаснага выпадку. Брыгада хуткай дапамогі была з маім хлопцам, калі ён памёр. Ён сказаў ім, што сам вінаваты, таму што не агледзеў яго належным чынам. Яго віна. Вось такім ён быў дзіцем. Паміраючы, ён не хацеў, каб у каго-то былі непрыемнасці. Я захаваў рэшткі яго ровара. Ён быў разгромлены ўшчэнт. Транспартная паліцыя Лондана спрабавала прад'явіць мне за гэта абвінавачванне. Яны папрасілі прабачэння, сказаўшы, што гэта была кампутарная памылка. Расследаванне было поўна працэдурных памылак. Былі пытанні без адказаў, прабелы ў часе, дэталі, якія не сыходзіліся.'
  
  Брайант паспрабаваў пераварыць свежую інфармацыю. 'Я сёе-чаго не разумею. Вы ўдваіх жылі праз дарогу ад клуба. Навошта яму спатрэбілася браць напракат ровар?
  
  Тидиман зноў пагрузіўся ў маўчанне.
  
  'Вы пасварыліся. Ён не збіраўся вяртацца дадому, ці не так?
  
  'Я не ведаю. Я ніколі не даведаюся.
  
  - Вы прасачылі па яго слядах да клуба "Ключы" і высветлілі, з кім ён быў той ноччу. Вы чулі, як яго шляху перасекліся з двума незнаёмцамі, якія разам ўзялі таксі. Вы былі ўпэўненыя, што ёсць адзін чалавек, які можа даць вам больш адказаў; той, хто маўчаў і ўсё чуў. Вы высачылі Джагай Чиму і селі ў яго таксі. Чаго вы не ведалі, дык гэта таго, што яго месца заняў Дхрув, яго брат.
  
  'Вы мелі намер напалохаць Чиму, каб ён распавёў вам, як памёр Себасцьян, але ў яго не было адказаў на вашы пытанні, і чым больш ён адмаўляў гэта, тым больш вы спрабавалі напалохаць яго, пакуль ён не пачаў крычаць, і вы зайшлі занадта далёка, і ён быў мёртвы'. Хоць у пакоі было холадна, Брайант выявіў, што яму трэба выцерці лоб. 'Ты дапытаў астатніх і нічога не дамогся. Ты ведаў, як іх напалохаць, але яны табе не дапамаглі. Як ты знайшоў дзяўчынак?
  
  'У яго была мая кніга,' усклікнуў Спарроу. - Мая кніга аб лятучых мышах.
  
  З паўхвіліны не было чуваць ні гуку.
  
  'Роры Кейн жывы", - сказаў Брайант. 'Я абяцаю, што дастаўлю вас да яго пад сваёй апекай пры ўмове, што вы вызваліце яе'.
  
  Лінк быў досыць разумны, каб прымусіць сваю каманду заставацца ў баку, пакуль Брайант казаў. У цемры пачулася шорганне, і ў прамень ліхтарыка Брайант павольна і няўпэўнена ўвайшла маладая жанчына з заплаканным тварам.
  
  Ён узяў яе за руку і павёў да Лонгбрайт, затым вярнуўся ў цемру. 'Давай, Х'юга, выцягнем цябе адсюль", - сказаў ён. 'Мы пойдзем і пагаворым з адзіным чалавекам, які можа табе дапамагчы.
  
  Фігура выступіла з ценю. Татуіроўкі на яго тоўстай шыі і мускулістых руках былі ўзятыя з 'Ерусаліма' Уільяма Блэйка. На іх былі намаляваныя людзі і багі ў чароўным агні і зямных ланцугах. Блэйк быў падобны на чалавека, які гатовы прабіць сцяну кулаком, каб пакараць сябе.
  
  'Сдержи сваё абяцанне,' сказаў ён. 'Адвядзі мяне да яго.
  
  Брайант пачаў выводзіць яго з падвала, але перш чым ён прасунуўся больш чым на некалькі футаў, каманда Лінка пачала крычаць і ўварвалася ўнутр, паваліўшы Тидимана на зямлю і скруціўшы яму запясці за спіной.
  
  'Ты абяцаў, сукін сын, ты абяцаў!' Тидиман крычаў і працягваў раўці, пакуль адзін з мужчын не ступіў наперад і не высек яго.
  
  'Хай гэта паслужыць вам урокам, містэр Брайант", - сказаў Лінк, спагадліва паляпаў яго па спіне. "Не давайце абяцанняў, якія вы не можаце стрымаць'.
  
  OceanofPDF.com
  48
  АРЫШТАВАЦЬ
  
  'Гэта наша расследаванне", - сказаў Брайант. 'Калі вы забярэце яго ў нас цяпер, справа не будзе закрыта'.
  
  'Вам не трэба закрываць гэтую справу", - сказаў яму Лінк, калі яны вярталіся на вуліцу. "У нас ёсць усё, што нам трэба для вынясення абвінаваўчага прысуду, таму SCD можа прыняць яго да разгляду. Я ўпэўнены, што гэта здыме груз з вашай душы. Адвядзіце сваю каманду назад у аддзяленне крымінальнага пераследу. Мы навядзем тут парадак. '
  
  'У мяне была здзелка з Тидиманом", - з абурэннем заўважыў Брайант.
  
  'Мы не заключаем здзелак з забойцамі, старына, ты павінен гэта ведаць. Ты ведаеш, колькі гадоў ты абыходзіў законы, каб давесці свае расследавання да суда? Колькі сляпых вачэй было звернута да таго, каб пераканацца, што вашы справы будуць зачыненыя? Гэтага больш не адбудзецца.'
  
  'Скажыце мне,' спытаў Брайант, ' калі б у вас быў шанец выратаваць душу і вы маглі б зрабіць гэта, ссунуўшы пару законных дзесятковых знакаў, вы б гэта зрабілі?" Сталі б вы паважаць намеры закона і грэбаваць яго літарай?'
  
  'Той факт, што ты можаш нават задаць падобнае пытанне, гаворыць сам за сябе". Лінк адвярнуўся. 'Ідзі дадому, Брайант, ты добра зрабіў, што знайшоў яго, але твая праца выканана'.
  
  'Ты нават не хочаш даведацца, як я яго знайшоў? Патэлефанаваў Брайант.
  
  'Мяне хвалюе толькі вынік", - сказаў Лінк, накіроўваючыся назад на рынак, каб далучыцца да членаў сваёй каманды.
  
  І на гэтым усё магло б скончыцца, калі б Лонгбрайт не падскочыла як раз у той момант, калі Брайант спрабаваў справіцца з пультам дыстанцыйнага кіравання для Kia. 'Роры Кейна больш няма", - сказала яна. 'Ён узяў ключы ад машыны з шафкі іншага пацыента і пакінуў бальніцу. Ён усё яшчэ ў цяжкім стане'.
  
  'Патэлефануй астатнім,' праінструктаваў Брайант. 'Мы не збіраемся вяртацца ў паліцэйскае кіраванне.
  
  Прыбегла Мэй. 'Што, чорт вазьмі, адбылося?
  
  'Дарэн Лінк выкарыстаў Ренфилда, каб падмануць нас. Яны ўзяліся за гэтую справу. А Кейн збег.
  
  'Што ты хочаш зрабіць? - спытаў я.
  
  Пытанне здаўся Брайанту абсурдным. Ён мог зрабіць толькі адно. 'Мы ідзем за ім', - адказаў ён. 'Джэніс, вяртайся ў аддзяленне і нікога не впускай'.
  
  'Толькі я?' перапытала Лонгбрайт. - А як наконт прыкрыцця?
  
  - Ты з'яўляешся прыкрыццём.
  
  Дэну Банбери не спатрэбілася шмат часу, каб знайсці машыну, на якой з'ехаў Кейн, таму што гэта апынуўся серабрысты Mitsubishi Outlander, і ў дадзены момант ён праязджаў прама міма іх. 'Я магу выклікаць верталёт? - аптымістычна спытаў ён.
  
  'Не, ты не можаш", - сказаў Райманд Ленд. 'Ты ведаеш, колькі з мяне ўзялі б за ASU? Верталёты не растуць на дрэвах'. Яны згарнулі з скрыжавання на ажыўленую набярэжную, нягледзячы на папярэджанні аб дарожных работах.
  
  Дэн Банбери з цяжкасцю стрымліваў ноўтбук на каленях. - Чаму ён бяжыць? - спытаў я.
  
  'Не ведаю, як вы, - сказаў Бимсли, прыціскаючы руку да пашкоджанай сківіцы, - але калі б былы вайсковец, узброены вострым, як брытва, нажом для рэзкі тэсту, вырашыў знішчыць мяне ў ходзе тактычнай аперацыі, я б яго заклаў цэглай.
  
  'Сачыце за машынай,' сказаў Банбери. 'Яна павінна быць наперадзе злева.
  
  Яны не маглі размінуцца з Аутлендером. Ён спрабаваў выехаць на ўнутраную паласу руху па набярэжнай, рассоўваючы пры гэтым пластыкавыя агароджы. Па меры таго, як звужае выдзеленыя паласы, утварылася хаатычная варонка запаволенага руху.
  
  'Яны працуюць на мосце Блэкфрайарз,' сказала Мэй. 'Яму давядзецца згарнуць.
  
  Свету з'явілася побач з імі на сваім Кавасакі, папераджальна размахваючы рукой. Наперадзе быў карнавальны лабірынт з конусаў, стужкі, бар'ераў, вадасцёкавых труб і насыпаў бруку. Іх сінія мігцяць агні толькі ўзмацнялі сюррэалістычную атмасферу.
  
  Машына Кейна раптам вильнула налева, выязджаючы на вуліцу Каралевы Вікторыі. Мэй крутанула руль, спрабуючы ўтрымацца на слізкім ад дажджу асфальце, затым наляцела на бардзюр. Сцяўшы зубы, ён пагнаў "Кіа" наперад, протиснув яе ў вузкае прастору паміж "Аўдзі" і "Мерседэсам", зняўшы лакафарбавае пакрыццё з усіх трох машын.
  
  'Табе, павінна быць, ужо пара здаваць чарговы экзамен па ваджэнню,' бездапаможна сказаў Ленд.
  
  Кейн павярнуў налева, уверх па Сэнт-Эндрус-Хіл, накіроўваючыся да сабора Святога Паўла, але Мэй трымала "Кіа" побач. На Ладгейт Хіл Outlander апынуўся ззаду чэргі аўтамабіляў, якія стаялі заднім ходам у святлафора, таму перасёк цэнтральны водападзел і адхіліўся ад сустрэчнага руху.
  
  Узрушаны кіроўца фургона Oddbins, які выязджаў з Mansion House, ударыў па тармазах, калі ўбачыў, што Outlander накіроўваецца прама на яго. У яго лопнулі шыны, і яго аўтамабіль занесла пры павароце на сорак пяць градусаў. Сутыкнуўшыся з лабавым сутыкненнем, Роры Кейн паспрабаваў вильнуть і страціў кіраванне. Свету разгарнулася, паставіўшы свой матацыкл паміж імі. Паколькі адзіны шлях да адступлення быў зачынены, Outlander урэзаўся ў слуп паказальніка, у выніку чаго слуп адарваўся і прызямліўся папярок даху Kia. Усе, хто быў унутры, выскачылі на дарогу. Колін Бимсли быў гатовы сілай надзець на Кейна кайданкі, але ў гэтым не было неабходнасці. Правая нага Кейна была заціснутая дзверцамі машыны, і ён нікуды не збіраўся з'язджаць.
  
  Машына хуткай дапамогі пачала прабівацца скрозь навала машын. Два маленькіх хлопчыка зрабілі сэлфі з прышпіленым "Аутлендером".
  
  Брайант пакапаўся ў кішэнях і падышоў да пабітаму акна машыны. Ён паглядзеў на Кейна. 'Ім не спатрэбіцца шмат часу, каб выцягнуць цябе. З табой усё ў парадку?
  
  'Я падаю на вас у суд,' заявіў Кейн.
  
  'О, выдатна, мы любім, калі на нас падаюць у суд. Вы можаце спачатку вярнуцца да нас для допыту. Не хочаце ці цытрынавы шарбет? Ён дастаў адзін з пакета. 'Выбачайце, пальчыкі абліжаш.
  
  Кейн з агідай заплюшчыў вочы і адвярнуўся.
  
  'Цікава, чаму вы збеглі?
  
  'За мной гоніцца скрываўлены вар'ят', - закрычаў ён Брайанту. 'Аднойчы ён ужо спрабаваў мяне забіць'.
  
  'Цікава, куды вы збіраліся адправіцца?
  
  Кейн скрывіўся ад болю. 'Вікторыя не наведала мяне ў бальніцы. Ніхто не прыйшоў. Я мог памерці. Здавалася б, каму-то было не ўсё роўна. Я збіраўся вярнуцца дадому, у сваю кватэру. Я проста хацеў апынуцца ў бяспечным месцы.'
  
  'І ты не думаеш, што гэта першае месца, куды ён прыйшоў бы цябе шукаць? Неверагодна. Брайант хруснуў цытрынавым шербетом. 'Калі дазволіце, я скажу, што вы не заслугоўваеце наведвальнікаў.
  
  Панічны ўцёкі Кейна зрасходавала апошнія рэшткі яго энергіі, і ён страціў прытомнасць.
  
  На наступны дзень у 11.00 яны зноў сабраліся ў царкве Святога Тамаша. Элен Шоў, палатной сястры, было адмоўлена ў яе спробе ўтрымаць наведвальнікаў далей ад свайго пацыента, таму што прысутнасць каманды Лінка у Смитфилде дазваляла допыт у адпаведнасці з Законам аб барацьбе з тэрарызмам.
  
  Прайграўшы свой паядынак з Бимсли, Джэк Ренфилд адлучыўся. Пакуль аперацыя у Смитфилде зачынялася, Джона Мэя змясцілі на каранцін у яго офісе, а Брайант і Лэнд адправілі ў бальніцу Святога Томаса. Яны выявілі Роры Кейна якія сядзяць на ложку і гатовым да бойкі.
  
  'Калі ласка, прабачце за гэтую неортодоксальную дамоўленасць", - сказаў Брайант, калі астатнія расселіся. 'Містэр Кейн, у мяне ёсць ваша заяву, але я хацеў, каб вы адказалі на пытанні ў прысутнасці ўсіх. Я бачу, вы наклалі даволі шмат швоў, але я пакуль не дазваляю вам прымаць абязбольвальнае, так як вы патрэбныя нам з яснай галавой. Я паспрабую быць кароткім. Я прынёс вам трохі вінаграда. 'Ён кінуў пакамечаны папяровы пакет на ложак. Кейн кінуў на яго непрыязны погляд.
  
  'Гэта больш ня наша расследаванне, так што будзьце будуць кароткія", - праінструктаваў Лэнд свайго дэтэктыва.
  
  'Я ведаю гэта, Райманд, але хіба ты не хочаш атрымаць задавальненне ад разумення таго, што адбылося?
  
  'Дзеля Бога, працягвай у тым жа духу. 'Ленд пакрыўджана скрыжаваў рукі на грудзях.
  
  Брайант аслабіў шалік і старанна змахнуў шарбет з кашулі. Ён не хацеў, каб яго прыспешвалі.
  
  - Містэр Кейн, дваццаць сёмага кастрычніка ў клубе "Ключы" вы сустрэлі Себасцьяна Тидимана, які ў той час быў у жаночым уборы. У яго былі тонкія рысы асобы і ён быў больш пераканаўчы як жанчына, чым мужчына, і ён ведаў гэта. Ён патлумачыў свайму бацьку, што хоча, каб яго разглядалі для пераходу да іншага падлозе, і яны паспрачаліся пра гэта. Себасцьяну патрабавалася дазвол бацькоў, таму што яму яшчэ не споўнілася васемнаццаці. Яму не цярпелася пачаць працэс. У тую ноч, калі вы пазнаёміліся з ім, ён напіўся і фліртаваў з табой у клубе. І ты адказала.'
  
  'Чорт вазьмі, я гэтага не рабіў,' сказаў Кейн.
  
  'У нас ёсць сведкі, якія гатовыя засведчыць, што вы гэта зрабілі", - працягнуў Брайант. 'У мэтах гэтай размовы я кажу пра Себасцьяне як аб чалавеку, бо ён памёр да пераходу. Калі ласка, скажыце мне, калі я не паліткарэктна выкарыстоўваю гендэрныя тэрміны. Мой бацька нарадзіўся ў часы праўлення караля Эдуарда. Я раблю ўсё магчымае, каб адаптавацца. Себасцьян быў даволі добры са сваім тэлефонам. Ён зрабіў сэлфі, на якім ты целуешься з ім, а затым яшчэ адно, на якім ты прымаеш наркотыкі ў прыбіральні – ты ведала, што ён загрузіў іх? На жаль, мы гэтага не рабілі. Думаю, тут невялікая праблема з розніцай ва ўзросце. Маладыя заўсёды на крок наперадзе. Я не магу ўявіць, што вы былі ўсхваляваныя, выявіўшы, што ваш любімы юны паслушнік прытрымліваўся няправільных біялагічных перакананняў. Але да гэтага часу ён быў неверагодна п'яны, і вы ніяк не маглі ад яго пазбавіцца.'
  
  Ён сеў насупраць Кейна. 'Вось што я табе скажу, чаму б табе не ўзяць кіраванне на сябе?
  
  'Што ты хочаш, каб я сказаў? Кейн адкінуўся на падушкі. 'Я ўжо казаў табе. Люк не змог знайсці Uber, таму замовіў нумар праз таксомоторную кампанію, у якой былі ўлёткі ў клубе. Калі пад'ехала машына, у ёй быў бильярдист з двума дзяўчынамі.'
  
  'Спарроу Марцін і Жніўня Фрост. Джагай Чыма быў за рулём. Калі ласка, працягвайце.
  
  'Мы ўжо збіраліся сыходзіць, калі– Як, вы сказалі, яго звалі?
  
  'Себасцьян, але вы ведалі яго як...?
  
  'Ві. Гэта тое, што яна мне сказала. Яна падбегла да машыны як раз у той момант, калі мы давалі задні ход, і мы ўрэзаліся ў яе. Яна ўпала, таму што была п'яная, а не таму, што яе збіла машына. Гэта быў дробязь, проста драпіна, але яна зладзіла з гэтага вялікую драму і накульгваючы вярнулася ў клуб. Я бачыў, як яна сядзіць на тратуары за вуглом ад уваходу, сядзіць так, як сядзіць мужчына, але ў сукенка і легінсы, закінуўшы галаву, паліць, дым падымаецца ўгору скрозь святло ліхтароў. '
  
  'У гэты момант у вас была якая—небудзь ідэя?..
  
  'Няма, ніякіх, клянуся. Я вярнуўся, каб пераканацца, што з ёй усё ў парадку, і я думаю, можа быць, менавіта гэта я і збіраўся зрабіць, проста праверыць, разумееш? Але калі я дабраўся туды, я ўспомніў пра фотаздымках і сунуў руку пад яе куртку, каб узяць тэлефон. Менавіта тады я зразумеў, што яна мужчына. І я страціў самавалоданне. Я замахнуўся на яе – на яго. Толькі адзін бакавы ўдар.'
  
  'Дзе? Я маю на ўвазе, дзе на яго целе?
  
  'Я ударыў яго нагой па галаве,' сказаў Кейн, як быццам гэта было відавочна.
  
  'Вы ўдарылі чалавека, якога раней цалавалі, па галаве, адышлі і вярнуліся ў таксі.
  
  'Я быў злы. Мне не падабалася, калі з мяне рабілі дурня. Кейн заплюшчыў вочы. 'Ты можаш ісці? Мне трэба абязбольвальнае.
  
  Брайант праігнараваў яго. 'Пасля таго, як вы паехалі на таксі, ваша ахвяра ўстала і пайшла. Ён не мог думаць ясна, таму што ўзяў напракат ровар і накіраваўся ў процілеглы бок ад таго месца, дзе жыў. Няма ніякіх указанняў на тое, што ён адпраўляўся з пэўнай мэтай. Яму ўдалося даехаць да Камден-роўд, перш чым ён страціў прытомнасць і вылецеў – прама на шляху сустрэчнага грузавіка. Калі яго бацька пачаў капацца ў афіцыйным справаздачы аб няшчасным выпадку, ён выявіў анамаліі, адной з якіх была няздольнасць растлумачыць наяўнасць сіняк на галаве збоку ў яго сына, характэрнага для ўдару нагой. Тидиман падазраваў, што яго забіў ўдар, а не грузавік. Ён пачаў вывучаць таемную начное жыццё свайго сына і зразумеў, праз што прыйшлося прайсці Себасцьяну. Яго сын спрабаваў гуляць нармальную мужчынскую ролю ў грамадстве і пацярпеў няўдачу. Цяпер мы ведаем, што ён прыслухоўваўся да парад груп самадапамогі і онлайн-форумаў. Ён перакаштаваў усё, што толькі мог прыдумаць, каб прыйсці да адказу, і зрабіў гэта ў адзіночку, таму што быў перакананы, што не можа прасіць дапамогі ў свайго бацькі. У нас ўкаранілася ідэя, што мы павінны быць незалежнымі і самадастатковымі. Мы такія ўпартыя. Гэта прычыняе нам шкоду. Брайант нахіліўся наперад і ўзяў трохі вінаграда. 'Тидиман быў упэўнены, што расследаванне дарожнай паліцыі было некампетэнтным і няпоўным. Яго сын атрымаў траўму галавы ў іншым месцы, да таго, як сеў на ровар. Таму ён прааналізаваў падзеі ночы ў зваротным парадку і вярнуўся ў клуб, дзе адбыўся інцыдэнт з таксі.
  
  'Але ён не ведаў, хто з пасажыраў здзейсніў напад, таму што атрымаць самую важную інфармацыю было немагчыма. Ніхто не ведаў, выйшлі дзяўчаты з машыны, таму яны заставаліся пад падазрэннем. Але іншыя былі ўпэўненыя, што двое хлопцаў і кіроўца выбраліся вонкі. Такім чынам, за ўсё падазраваных было пяцёра. Ніхто, акрамя гэтай групы, нічога не ведаў аб тым, што здарылася, вось чаму ў нас былі такія праблемы з пошукам зачэпкі. Тидиман павёў сябе адзіным вядомым яму спосабам: ён схапіў і дапытаў іх аднаго за іншым. Але, як гэта часта бывае, усё выйшла з-пад кантролю. Люк Дзікінсан абвінаваціў кіроўцы, таму што ведаў, хто сапраўдны віноўнік. Ён бачыў, як Роры выйшаў з машыны і ўцёк у цень будынка, вярнуўшыся праз некалькі імгненняў, але ён кінуў падазрэнне на кіроўцу, каб абараніць свайго сябра.'
  
  'Ён не быў маім сябрам,' прамармытаў Кейн. 'Магчыма, у яго свядомасці.
  
  'Пачакай, а як наконт фатаграфій у тэлефоне трансу?' спытаў Ленд.
  
  'Ніхто не ведаў, што яны былі там, акрамя містэра Кейна. Себасцьян выкарыстаў сваю жаночую асобу ў асобным онлайн-акаўнце", - сказаў Брайант.
  
  'Тады як, чорт вазьмі, вы іх знайшлі?' спытаў Банбери. 'Вы не ўмееце карыстацца тостар.
  
  'У мяне ўзнікла ідэя, калі я ўбачыў спальню хлопчыка", - патлумачыў Брайант. 'Спачатку там была туфлік. Яна была на падлозе далёка пад ложкам, серебряная, з абцасам, як у Папялушкі. Затым на адной з сцен вісела фатаграфія бюста маладога рымляніна, пазнанага як Спорус, вольнаадпушчанік. Я няшмат ведала пра яго, што імператар Нерон загадаў яго спакладаны і ажаніўся на ім. Я ведаў, што Спрэчка з'явіўся на публіцы ў вясельных рэгаліях былой жонкі Нерона, Поппеи, і што ён пакончыў з сабой, не дасягнуўшы дваццацігадовага ўзросту. Себасцьяну было сямнаццаць, калі ён памёр. Наўрад ці школьнік павесіў бы такое на сцяну ў спальні. Але потым я зразумела, што ўсе плакаты якім-небудзь чынам звязаны з гендэрам і сэксуальнасцю. І я ўбачыла школьныя падручнікі ў яго ложка. Ён вывучаў "Дванаццатую ноч" у сваім драматычным класе. П'еса, у якой Себасцьян становіцца віёлы. "Адна асоба, адзін голас, адна звычка і дзве асобы, натуральная перспектыва, якая ёсць і якой няма". Я пачаў думаць, што праблема пачалася з сына. Я паспрабаваў уявіць, як маглі б развівацца падзеі таго вечара ў клубе, калі б побач была лішняя дзяўчына - і, вядома ж, яна была.'
  
  'Поспехі ў доказе гэтага ў судзе. Кейн падняў палец у бок Брайант і кісла ўсміхнуўся.
  
  OceanofPDF.com
  49
  ЗАКАНЧЭННЕ
  
  'Мінулае і будучыню здаюцца лепшымі; цяперашні - горшым", ' сказаў Артур Брайант. "Арцыбіскуп Йоркскі кажа аб гэтым у "Генрыху IV, частка 2". Дзевяць слоў, падводзяць вынік свеце'.
  
  Пазней ён вырашыў, што гэта была самая жудасная ноч у яго жыцці, і ў яго было мноства іншых, з якімі ён мог параўнаць гэтую. Джон Мэй сядзеў за сваім сталом, скаваны і адчувае сябе няёмка перад сваім партнёрам. Яны абодва выглядалі змучанымі. Дождж барабаніў па акна іх офіса; вада запасіцца пад прагнілай рамай і капала на дывановую плітку.
  
  'Цяпер ты разумееш, чаму мне давялося адхіліць цябе ад расследавання, Джон. Нару Харон зьбіраліся арыштаваць за махлярства, перашкода правасуддзя і ўтойванне доказаў. Я баяўся, што вас выклічуць у суд для яе разгляду, і я не ведаў, ці можна даведацца яшчэ што-небудзь. Ты, павінна быць, ведаў, як рызыкоўна звязвацца з ёй, і ўсё ж пайшоў напралом.'
  
  'Я не прадумала гэта да канца", - сказала Мэй. 'Мы тут заўсёды ўсё рабілі па-іншаму. Мы заўсёды ігнаравалі правілы'.
  
  'Але не так. Цяпер у іх ёсць зусім важкая прычына для таго, каб зачыніць нас. На гэты раз сцежка вядзе прама да нашага парога'.
  
  'Гэта няправільна,' упарта сказала Мэй. 'Нашы намеры...
  
  - Усё роўна, якія былі нашы намеры. У дадатак да ўсяго іншага, ты меў зносіны з жанчынай, якая была звязана з расейскім злачынцам, якія знаходзяцца ў цяперашні час пад следствам. Ты ж ведаеш, што кажуць: жонка Цэзара павінна быць па-за падазрэнняў.
  
  'Я не ведаю нікога, хто так кажа", - сказала Мэй, выглядаючы як пабіты сабака. "Я не ведаю нікога, хто кажа тое, што кажаш ты'.
  
  'Джон, паслухай мяне. Дарэн Лінк - жудасны чалавек, але яго маральная шчырасць вартая захаплення. У канчатковым рахунку, яго рашэнне правільнае. Харон ўтаіў ад вас інфармацыю, якая падвергла небяспецы жыццё іншых людзей. Добра, вы не павінны былі ведаць...
  
  Мэй паглядзеў на адкрытыя тэчкі са справамі на сваёй паліцы, якія, ён быў упэўнены, ніколі не зможа завяршыць. 'Я не хацеў ведаць. Вядома, я зразумеў, што ёй нельга давяраць; я вырашыў не глядзець. Я перастаў быць падазроным, таму што не хацеў яе губляць. Ён прысаромленыя, паглядзеў на свайго партнёра. 'Я выставіў сябе поўным дурнем. Я падвёў цябе. Я падвёў падраздзяленне. Мая кар'ера скончана. Блейз Картэр больш не хоча мець са мной нічога агульнага. Што яшчэ можа здарыцца?
  
  'Спадзяюся, у цябе зламаўся бойлер", - сказаў Брайант. 'Ты чортаў тупень. Лэнд не дазволіць табе застацца. Ён хоча, каб ты пакінуў тэрыторыю сёння ўвечары. Калі б гэта залежала толькі ад мяне, я б знайшоў спосаб пакінуць гэта ззаду, але гэта не так. Я магу паспрабаваць пагаварыць з Лінк. Няма асаблівага сэнсу сустракацца з Леслі Фарадэем, улічваючы, як моцна ён ненавідзіць нас за тое, што мы зноў адкрылі паркі і разбурылі яго схему прыватызацыі. Я пагавару з Марго Брэнды і дазнаюся, якія вашы шанцы ў судзе, але справа будзе закрыта. Ці ведаеце вы, што вэб-сайт Hard News вядзе пра нас зводку таталізатараў? Я бачыў гэта. Яно называецца "Аддзел па расследаванні асоба важных злачынстваў – штомесячныя шанцы на выжыванне".'
  
  Мэй падняла руку. 'Артур, не трэба, калі ласка. Я прыму ўсё, што яны ў мяне кінуць. Я ўсё сапсавала. Ён зазірнуў у скрыні свайго стала. 'Мне нічога не трэба браць з сабой. У мяне няма асабістых рэчаў. Гэта ўсё праца.
  
  Ён устаў і агледзеўся. Узяўшы сваё элегантнае цёмна-сіняе паліто, ён выцягнуў з рукава шэры шаўковы шалік і навязаў яго вакол шыі. 'Я не ведаю, што сказаць. Напэўна, гэта апошні раз, калі я бачу гэта месца.'
  
  'Перастань быць такі мелодраматичной,' сказаў Брайант. - Ты не Сьюзан Хейворд. Ты ўбачыш мяне зноў, калі гэта ўсё ўляжацца. Аднак я сумняваюся, што мы ўтрымаем будынак, так што я магу вярнуцца ў Батэрсі-парк і цкаваць галубоў. Ён агледзеў офіс. 'Вы ведалі, што Фарадей валодае кампаніяй па развіцці нерухомасці? Відавочна, яна вызначыла гэтую віктарыянскую начлежку як першакласнае месца. Кінгс-Крос становіцца модным. Хто б мог падумаць? Я ніколі не думаў, што дзве кватэры перажывуць кватэру. Яны, верагодна, будуць перанятыя наступнымі жыхарамі, як прывіды.'
  
  Мэй ўзяла конаўку з надпісам 'Захоўвайце спакой, ці я выкарыстоўваю свой голас паліцэйскага' і выкінула яе ў смеццевае вядро. 'Што вы будзеце рабіць?
  
  Брайант адлюстраваў на твары надзею. "Ёсць шмат таго, што я магу зрабіць. Нарэшце–то ў мяне будзе час наведваць бібліятэчныя чытання, хістацца па музеях, палохаючы дзяцей, наведваць мастацкія галерэі і тэатры і - чорт вазьмі, ты маеш рацыю, што мне рабіць? Я мог бы стаць дэтэктывам-кансультантам, як Шэрлак Холмс. Гэта ідэальна; ты можаш быць Ватсан, Альма - місіс Хадсон, а Райманд будзе інспектарам Лестрейдом. У нас было б з чаго выбіраць.
  
  Ён падняў вочы і ўбачыў Джэніс, якая стаіць у дзвярах з выразам спусташэньня на твары. 'О, толькі не ты. Я спрабую падняць настрой. Калі ты збіраешся раскідваць паўсюль сурвэткі з соплямі і пасляваеннай памадай...
  
  'Рэйманд кажа, што ў нас адабралі справа. Я думаў, гэта звычайная пагроза.
  
  'Не ў гэты раз,' сказаў Брайант. 'Джон з'язджае.
  
  Твар Лонгбрайт выцягнуўся яшчэ больш. 'Джон, ты не можаш пайсці.
  
  'Я не магу застацца, Джэніс. Гэта залежыць не ад Артура.
  
  'Але без цябе няма падраздзялення. Што будзе з астатнімі, калі вы двое не застанецеся разам?
  
  'О, дзеля Бога. Брайант заўсёды быў ворагам сантыментаў. 'Ён не можа быць тут, Джэніс. Цяпер расследаваннем павінна займацца бесстаронняя бок. Файлы ўжо перададзеныя. Нашы доказы не могуць быць далучаныя да справы.'
  
  'Гэта смешна", - сказала Лонгбрайт. "Ты той, хто заўсёды ігнараваў правілы. Нам з Джонам заўсёды даводзілася знаходзіць спосабы апраўдаць твае метады. Вы будавалі цэлыя расследавання на недапушчальных доказах, несанкцыянаваных працэдурах, ненадзейных сведках, забруджванні месца злачынства – і вы ні разу ў жыцці не запоўнілі правільна ні адной формы.'
  
  'Гэта іншая справа. Джон разбурыў давер'.
  
  Мэй не прывык чуць свайго партнёра ў такім стане, але наўрад ці быў у тым становішчы, каб спрачацца.
  
  'Гучыць так, быццам вы з імі згодныя", - сказала Лонгбрайт. "Джон зрабіў памылку, але ён усё той жа чалавек. Мы ўсе па-ранейшаму падтрымліваем яго —'
  
  - Але яны гэтага не робяць. Брайант тыцнуў указальным пальцам у картку з падпарадкаванасцю, прымацаваную да сцяны. 'Ён адыграў ім на руку. Яны нават не падыходзяць да мяне па тэлефоне.'
  
  'Артур, я не ашуквала цябе,' сказала Мэй. - Калі б я ведала, на што была гатовая Нара, каб абараніць сваю тэрыторыю...
  
  "Ты павінен быў здагадацца", - парыраваў Брайант. 'Ты не бачыў, што яна выкарыстала тваю самую вялікую слабасць'.
  
  'Калі ты ведаў, чаму не спыніў яго? - Спытала Лонгбрайт. 'Джон абараняў цябе сотні разоў. Чаму ты не зрабіў таго ж для яго?
  
  'Нам не трэба больш гэта абмяркоўваць,' сказала Мэй, зацягваючы пояс яго паліто. 'Усё ў парадку, я сыходжу. Яны зрабілі правільны выбар, Артур. Але ты мог бы перашкодзіць мне зрабіць няправільны выбар.'
  
  Ён ціха зачыніў дзверы, пакінуўшы Лонгбрайт люта глядзець яму ўслед.
  
  Рэйманд Ленд быў зусім не рады, што яго старэйшы дэтэктыў выкарыстаў свае веды пра Шэкспіра і рымскай скульптуры, каб злавіць забойцу. Гэта было насмешкай над усім працэсам забеспячэння правапарадку. Дарэн Лінк быў засмучаны яшчэ больш, калі азнаёміўся з падрабязнасцямі справы, але ў яго хапіла такту не дазволіць гэтаму паўплываць на афіцыйнае разбіральніцтва. Нягледзячы на яго жорсткую пазіцыю па адносінах да праваахоўным органам, яго меркаванні засноўваліся на доказах, а не на прадузятасць.
  
  Лэнд апынуўся ў нязручным становішчы, вымушаны стаць на бок Брайант. Цяпер справа паступіць у Каралеўскую пракуратуру праз Ўпраўленне па цяжкіх злачынствах, у якога было больш шанцаў дамагчыся абвінаваўчага прысуду.
  
  'Райманд, ты ж разумееш, што ў мяне былі звязаныя рукі?' спытаў Брайант, уваходзячы ў свой кабінет. 'Калі б я прамаўчаў, расследаванне справы Норы Харон усё роўна працягнуўся б, і яна кінула б Джона на разарванне ваўкам. Я быў паміж Сцылай і Харыбдай'.
  
  'Мне ўсё роўна, нават калі б вы знаходзіліся паміж Бонд-стрыт і Марбл-Арч, вы пазбавілі працы сем чалавек і адціснулі Ренфилда на процілеглы бок. Вы не пратрымаліся б і пяці хвілін без падраздзяленні, і вы гэта ведаеце. Ты як тыя настаўнікі, якія сыходзяць на пенсію, і тут жа паміраюць. Відавочная нуда ад таго, што ты торчишь ў сваёй кватэры з тваёй кватэрнай гаспадыняй, распевающей псалмы ўвесь дзень, звяла б цябе з розуму. Як яна?'
  
  'Яны адпускаюць яе дадому. Ёй трэба трохі адпачыць.
  
  Лэнд хмыкнуў. Брайант бачыў, як ён спрабуе што-то зразумець. 'Паслухай, ты не можаш зладзіць што-небудзь накшталт выратавання ў апошнюю хвіліну? ', нарэшце, усклікнуў ён. 'Ты ўжо рабіў гэта дастаткова раз.
  
  'У мінулым мне было з чым патаргавацца", - адзначыў Брайант. 'Мне трэба вярнуць расследаванне пад наш кантроль, і адзіны спосаб зрабіць гэта - прадставіць новыя доказы. Да жаль, цяпер у іх ёсць усё, што ім трэба. Баюся, ужо занадта позна, старая сасіска. Ён насунуў на вочы капялюш на галаву. 'Гэта сумны дзень для ўсіх нас.
  
  Джон Мэй сышоў не адразу. Некаторы час праз ён вярнуўся ў падраздзяленне і сеў у офіснае крэсла, гледзячы на стол свайго партнёра. Нахіліўшы галаву, ён вывучыў кнігі з загнутымі карэньчыкамі, якія Брайант нядбайна склаў на сваім невыкарыстоўваемай ноўтбуку: "Піянеры партугальскай ўтылізацыі адходаў", "Шпалеры і мыш'як ў віктарыянскім доме", "Разбурэнне сістэм вераванняў з дапамогай антрапалагічнага вядзьмарства", "Кіраўніцтва па параўнальнай даўжыні узлётна-пасадачных палос аэрапортаў", "Дасягненні ў фармацэўтычнай прамысловасці для адпачынку", "Венскія дарожныя знакі", "Забытыя манархі Літвы", "Ранняе канадскае вытворчасць дываноў", Лятучыя мышы Брытанскіх выспаў. Зверху ляжаў тонкі томік, запоўнены чырвонымі і зялёнымі стыкерамі. Па краі быў дробны шрыфт, які ён не мог прачытаць. Ён змяніў гэта: Гуманістычны падыход да паспяховаму працоўнага партнёрству.
  
  Ён ужо збіраўся выняць яго з чаркі і паглядзець, якія раздзелы пазначыў Брайант, калі дзверы адчыніліся.
  
  'Я ведала, што знайду цябе тут,' сказала Нара Харон. 'Цябе лёгка прадбачыць. Валасы яна закалола наверх і была апранутая ў чорны дзелавой касцюм, магчыма, падсвядома рэпетыруючы выступ у судзе. У правай руцэ яна сціскала сціплы 9-міліметровы пісталет "Люгер".
  
  Мэй ўтаропілася на пісталет. На дзяржальні, падобна, была гравіроўка. 'Калі ласка, скажы мне, што твой рускі не зрабіў гэта спецыяльна для цябе", - сказаў ён. 'Як ты трапіў ўнутр?'
  
  'Я бачыла сістэмы бяспекі ў дзіцячых і лепей", - адказала яна. 'Я зайшла сказаць табе, што сыходжу. Усё скончана'.
  
  Яна стрэліла двойчы.
  
  Першая куля трапіла Мэю ў грудзі і збіла яго з крэсла. Яна вырашыла, што двух куль будзе дастаткова. Ён цяжка ўпаў, стукнуўшыся галавой аб кніжны шафу. На масьніцах, на сцяне раптам з'явілася шмат крыві.
  
  Пасля гэтага яна кінула пісталет на падлогу і штурхялём падштурхнула яго да яго. Падраздзяленне было настолькі некампетэнтныя, што яны, верагодна, палічылі б гэта самагубствам. Дастаўшы тэлефон, яна набрала нумар Брайант. Натуральна, ён не адказаў, таму яна пакінула паведамленне.
  
  Затым яна ўздыхнула з усім годнасцю, на якую толькі была здольная, і выйшла з аддзялення як раз у той момант, калі прыбеглі астатнія.
  
  OceanofPDF.com
  50
  Далей
  
  Гэта турбавала Брайант з тых часоў, як яму ўдалося здабыць медыцынскае заключэнне Себасцьяна Тидимана. Па шляху ў Барбикен ён яшчэ раз перачытаў запісы, і яго здзіўленне ўзрасла. Ад удару па галаве хлопчыка засталіся сінякі і прыпухласць, але каранера і лекар хуткай дапамогі разышліся ў меркаваннях адносна прычыны смерці.
  
  Пошук патрэбнай кватэры заняў больш часу, чым паездка на метро ад Кінгс-Крос; ў жылым комплексе ўнутры Барбикана, як вядома, было немагчыма арыентавацца. Ён хацеў заспець Спарроу Марціна знянацку, што яму, безумоўна, атрымалася. Калі яна ўбачыла, што ён глядзіць на яе з акна першага паверха, яна закрычала. Яна была ў станіку і трусіках.
  
  'Прабачце за гэта,' сказаў ён, з удзячнасцю прымаючы прапанаванае крэсла. 'Я ніяк не мог знайсці вас.
  
  'Усе так робяць. Яна извиняюще ўсміхнулася, папраўляючы швэдар. 'Барбикен.
  
  'Я хацеў даведацца, як у цябе справы?
  
  'Добра, я мяркую. У мяне праблемы са сном. Я ведаю, што ён забіваў людзей, але я ўсё яшчэ што-то адчуваю да яго. Я ведаю, што гэта няправільна, і я не павінна. Але страціць яго сына вось так ...
  
  'Што, хутчэй, падводзіць мяне да таго, чаму я тут. Брайант дастаў медыцынскія дакументы з сваёй клятчастай спартыўнай сумкі. 'Я сёе-тое знайшоў у справаздачы аб выкрыцці Себасцьяна Тидимана. Некаторая блытаніна ў тым, як ён памёр. Скажыце, як пажывае ваш брат?'
  
  'Мой брат? Спарроу выглядала здзіўлена. Яна рэдка каму-небудзь распавядала пра яго. 'Ён не можа працаваць. У яго бываюць прыступы панікі.
  
  'Ён прама цяпер тут? - спытаў я.
  
  'Не, ён спыніўся ля аднаго ў Краўч-Эндзе. Шчыра кажучы, я рады, што ён з'ехаў з кватэры.
  
  Брайант надзеў трифокальные акуляры і паглядзеў па-над іх. 'Вы можаце яму давяраць?
  
  Яна на імгненне задумалася. 'Няма. Калі ты гэта зробіш, то ў канчатковым выніку цябе моцна падвядуць. Ён спрабуе завязаць.
  
  'У яго ў мінулым былі выпадкі злоўжывання псіхаактыўных рэчываў, ці не так? Я навёў пра яго даведкі.
  
  'Ён добры хлопец, проста ў яго ёсць сур'ёзныя праблемы, з якімі ён не хоча сутыкацца", - сказаў Спарроу. 'Чаму?'
  
  Брайант склаў рукі на каленях. 'Вы калі-небудзь чулі пра фармацэўтычным прэпараце пад назвай Liquid O?
  
  'Не, я так не думаю.
  
  'Баюся, я гавару не зусім ясна. Давайце вернемся да той ночы, калі мы ехалі на таксі. Вы не пярэчыце?
  
  'Не, калі гэта дапаможа. Заінтрыгаваны, яна ўладкавалася перад ім, склаўшы рукі на каленях.
  
  'Калі я правільна зразумеў парадак, Роры Кейн застаўся і ўдарыў Себасцьяна па галаве за тое, што той паквапіўся на яго мужчынскае годнасць, затым вы праверылі яго і вярнуліся да машыны, і, нарэшце, кіроўца, Чыма, вярнуўся і выявіў, што яго няма, так?
  
  'Цяжка ўспомніць дакладны парадак рэчаў", - сказаў Спарроу. 'Мы пілі, і было позна. Наогул не было ніякай рэальнай прычыны ўспамінаць тую ноч'.
  
  'Я разумею. Не маглі б вы расказаць мне, што менавіта адбылося, калі вы выйшлі з машыны і накіраваліся да будынка клуба, каб зірнуць на Себасцьяна?
  
  'Мы думалі, ён дзяўчынка.
  
  'Я ведаю гэта. Проста раскажы мне, што паміж вамі адбылося.
  
  Спарроу неспакойна закруціўся. 'Хм, яна – мне зручней гаварыць "яна", таму што ён не выглядаў мужчынам – яна плакала і трымалася за галаву. Шчыра кажучы, я падумаў, што яна трохі мітусіцца – ну, ведаеце, адлюстроўвае ахвяру. Яна сказала што-то аб тым, што не можа бачыць. '
  
  'Вы не ведалі, што містэр Кейн толькі што стукнуў яе нагой.
  
  'Я выказаў здагадку, што ў яе проста дваіцца ў вачах, але даў ёй свае вочныя кроплі. Я нашу аднаразовыя кантактныя лінзы. Гэта быў адзіны спосаб, які я мог прыдумаць, каб дапамагчы'.
  
  'І што адбылося? Вы іх ўводзілі ці гэта зрабіла яна?
  
  'Яна так і зрабіла.
  
  - А потым яна вярнула іх вам?
  
  'Так'.
  
  'Вы карысталіся імі ў той вечар?
  
  'Няма'.
  
  'Яны ў вас зараз ёсць? - спытаў я.
  
  'Думаю, так. Я выкарыстоўвала іншы флакон. Яна ўстала і пайшла ў сваю спальню, вярнуўшыся з маленькім белым пластыкавым флакончык. Брайант узяў яго ў яе і агледзеў. Ён адкрыў вечка і дакрануўся да яе мовай.
  
  'Баюся, гэта не вочныя кроплі,' сказаў Брайант. 'Вы па памылцы ўзялі бутэлечку вашага брата. Вадкі Аб - гэта разнавіднасць дегтярного гераіну, і зараз ёсць спосаб ўводзіць яго ў выглядзе завісі ў празрыстым растворы. Себасцьян закапаў гераін яму ў вочы. Ён быў у одурманенном стане ад празмернага колькасці выпітага алкаголю і быў збіты з ног, а затым яшчэ больш кантужаны Кейном. Яго медыцынскія запісы, здавалася, паказвалі на магчымасць перадазіроўкі гераіну, але другі тэст апынуўся адмоўным, верагодна, таму, што ён быў праведзены праз значны час пасля першага.'
  
  'Божа мой. Ты хочаш сказаць, што гэта я яго забіў? 'Спарроу выглядаў спалоханым.
  
  'Гэта было спалучэнне няшчасцяў. Роры Кейн запаў у лютасць пасля таго, як даведаўся падлогу Себасцьяна, вы дасталі вочныя кроплі з-за нападу, а Себасцьян паспрабаваў з'ехаць на ровары, таму што яго напампавалі наркотыкамі. Катастрафічнае збег абставінаў. Гэта не было забойствам.'
  
  'Я памятаю, як схапіла бутэльку перад тым, як выйсці. Яна стаяла на кухонным стале. Гэта жудасна. Я б ніколі і мухі не пакрыўдзіла'.
  
  'Вы зрабілі гэта не наўмысна, але могуць быць наступствы. Вам прыйдзецца зрабіць афіцыйную заяву.
  
  'Вядома. Рукі Спарроу дрыжалі ад узрушэння.
  
  Калі Брайант пакідаў кватэру і шукаў выхад з комплексу, ён быў упэўнены, што новай інфармацыі будзе дастаткова, каб закрыць справу. Ён таксама ведаў, што гэта не верне расследаванне да іх. Ён накіроўваўся з Барбикена ў бальніцу Універсітэцкага каледжа, калі набраў паведамленне на тэлефоне, які яму неахвотна пазычыў Дэн Банбери.
  
  Ён прыслухаўся да цвёрдага голасу Норы Харон. 'Цяпер вы можаце сказаць, што ўсе гэта час былі маеце рацыю наконт мяне, містэр Брайант. Сёння ў чатыры пяцьдзесят дзве папаўдні я застрэліў вашага напарніка Джона Мэя.
  
  Ён паспрабаваў датэлефанавацца ў аддзяленне, але атрымаў толькі паведамленні галасавой пошты. Адцягнуўшыся, ён сеў у метро Metropolitan Line і праехаў на адзін прыпынак далей, чым трэба. Замест таго каб вярнуцца, ён выйшаў і павольна падняўся па окаймленным меддзю прыступках вакзала, не зусім разумеючы, дзе знаходзіцца. Рух, дождж, жывыя загарадзі, дрэвы; наступныя некалькі хвілін прайшлі як у тумане.
  
  Артур Брайант выявіў, што стаіць у Риджентс-парку, ля фантана ў вечнозеленое фармальным садзе, не ведаючы, куды ісці далей і што рабіць. Час спыніўся само сабой. Быў ён тут, у сучаснасці, ці далёка ў мінулым?
  
  Дажджавыя чарвякі сцякалі па яго ачках і капалі з палёў капелюша. Дождж барабаніў у галінах над галавой. Па абодва бакі лужка стуленыя кусты паніклі ад сораму, нібы іх пакаралі. Пунсовы цикламен, цытрынавы эрантис і зімовы язмін вільготна блішчалі пад дрэвамі. Ні ў адным кірунку нікога не было відаць. Магчыма, ён проста застанецца там, падумаў ён, пакуль пышныя зялёныя парасткі саду не працягнуцца і не паглынуць яго, втопча ў карычневую гліністую глебу Лондана.
  
  Ён паспрабаваў знайсці ў гэтым сэнс. Нягледзячы на тое, што аддзяленне цяпер стала месцам злачынства, канец, верагодна, будзе на здзіўленне недраматичным.
  
  Афіцыйнае ўрадавае паведамленне, дастаўленае з Міністэрства ўнутраных спраў, прыватная сустрэча Рэйманда Лэнд і Леслі Фарадей, выродлівыя канферэнц-залы, запоўненыя незнаёмымі новымі асобамі, заказныя лісты, адпраўленыя па пошце ўсім супрацоўнікам, афіцыйныя паведамлення, канфіскаваныя файлы, новыя замкі на ўваходных дзвярэй PCU.
  
  Замест таго, каб быць узарваных або спаленых дашчэнту, падраздзяленне ціха зачынілі б і пакінулі пыліцца ў маўклівым ганьбу. Гэта было занадта цяжка вынесці. Калі ён у наступны раз пройдзе па Кінгс-Крос, яму прыйдзецца адвесці вочы, праходзячы міма будынка.
  
  Але, нягледзячы на ўсё гэта, ён не быў зламаны. Пашкоджанне было, і яго можна было выправіць. Пакуль заставалася надзея, ён не адчуваў сябе па-сапраўднаму страчаным.
  
  Джон Мэй жывы. Я ў гэтым не сумняваюся. Нара Харон схлусіла. Гэта адзіны вядомы ёй спосаб выжыць.
  
  Ён паўтараў гэтую мантру зноў і зноў. Джон Мэй жывы, і вось адкуль я ведаю. Гадамі нас кармілі хлуснёй. Нам казалі, што няма такога паняцця, як супольнасць, што мы ўсе самотныя. Але гэта няпраўда. Мы можам падпарадкаваць сабе афіцыйных асоб, урада і ўсіх, чыёй мэты адпавядае трымаць нас усіх адасобленымі і нямоглымі. Мы можам кінуць выклік ўмоўнасцяў і аб'яднацца, Джон, Джэніс, Дэн, Колін і Свету – нават Рэйманд, – таму што разам мы мацней.
  
  Джон не памёр.
  
  Засяродзьцеся на чым-небудзь адным, вырашыў ён, прымушаючы сябе выйсці з задуменнасці. Альму павінны былі выпісаць, і ёй спатрэбіцца дапамога. Зрабі гэта першым, паклапаціся пра яе, сказаў ён сабе, затым пераходзь да наступнага. Чаму? Таму што гэта тое, што мы робім.
  
  Мы пераходзім да наступнага этапу.
  
  І наступны.
  
  І наступны.
  
  Тупаючы прамоклым чаравікамі па сцежцы, пакуль зноў не адчуў свае ногі, ён рушыў у шлях. Хутка, потым яшчэ хутчэй, выбіваючы палкай пустазелле і набіраючы хуткасць, ён накіраваўся па мігатлівага алеі вязаў і букаў назад да людзей, з якімі ён падзяліў так шмат у сваім жыцці.
  
  OceanofPDF.com
  
  Брайант і Мэй вернуцца
  
  OceanofPDF.com
  
  ПАДЗЯКІ
  
  Гэта, напэўна, самае цікавае, што я калі-небудзь атрымліваў ад рамана Брайант і Мэй, але я не змог бы зрабіць гэта ў адзіночку. Калі і існуе такая рэч, як прыемная загадка забойства, то гэта таму, што мой рэдактар Сайман Тэйлар захоўвае гэта неосязаемых якасць пры рэдагаванні. Падобна суддзі, які шануе намеры закона, а не варта яго дробнага шрыфту, ён прыўносіць лагодную стабільнасць у мой трызненне. Мой агент Джэймс Уиллс прыўносіць яшчэ адну дозу прыязнасці, несумненна, атрыманую ў спадчыну ад нашай вясёлай настаўніцы Мэндзі Літл. Завяршаюць каманду Кейт Самано і Риченда Тод, якія надаюць тэксту лёгкасць. Ўсмешлівая Сафі Крыстафер працягвае верыць, што ёсць чытачы "ненармальнага вар'яцтва'. Калі вы дачыталі да гэтага месца, я магу прызнаць гэта цяпер: я паняцця не маю, што будзе далей. Я разбяруся з гэтым. Павер мне, я пісьменнік. Ты можаш знайсці мяне ў Твітэры @своеасаблівы і на маім вэб-сайце, christopherfowler.co.uk.
  
  OceanofPDF.com
  
  ВЫДАВЕЦТВА TRANSWORLD PUBLISHERS
  Аксбридж-роўд, 61-63, Лондан, W5 5SA
  penguin.co.uk
  
  Transworld ўваходзіць у групу кампаній Penguin Random House, адрасы якіх можна знайсці па адрасе global.penguinrandomhouse.com.
  
  
  Упершыню апублікавана ў Вялікабрытаніі ў 2019 годзе выдавецтвам Doubleday
  выдавецтвам Transworld Publishers .
  
  Аўтарскае права No Крыстафер Фаулер 2019
  Ілюстрацыя на вокладцы ад Макса Шындлера
  Дызайн вокладкі ад Бекі Кэлі / TW
  
  Крыстафер Фаулер заявіў аб сваім праве ў адпаведнасці з Законам аб аўтарскім праве, прамысловых узорах і патэнтах 1988 года быць ідэнтыфікаваным як аўтар гэтай працы.
  
  Гэтая кніга з'яўляецца мастацкім творам, і, за выключэннем гістарычных фактаў, любое падабенства з рэальнымі людзьмі, жывымі ці мёртвымі, з'яўляецца чыста выпадковым.
  
  Былі прыкладзены ўсе намаганні для атрымання неабходных дазволаў на выкарыстанне матэрыялаў, абароненых аўтарскім правам, як ілюстрацыйных, так і цытуемых. Мы прыносім выбачэнні за любыя хібы ў гэтым дачыненні да і будзем рады ўнесці адпаведныя пацверджання ў любы будучыню выданне.
  
  Запіс CIP-каталога для гэтай кнігі даступная ў Брытанскай бібліятэцы
  
  ISBN 9781473556911
  
  Гэтая электронная кніга абаронена аўтарскім правам і не павінна капіявацца, прайгравацца, перадавацца, распаўсюджвацца, здавацца ў арэнду, ліцэнзавацца або публічна выконвацца або выкарыстоўвацца якім-небудзь чынам, за выключэннем выпадкаў, спецыяльна дазволеных у пісьмовай форме выдаўцамі, як дазволена ўмовамі, на якіх яна была набыта, або як строга дазволена дастасавальным заканадаўствам аб аўтарскім праве. Любое несанкцыянаванае распаўсюджванне або выкарыстанне гэтага тэксту можа быць прамым парушэннем правоў аўтара і выдаўца, і вінаватыя могуць панесці адпаведную адказнасць па законе.
  
  33 FLÂNEUR
  
  1 Закон аб паліцыі і доказах па крымінальных справах.
  
  
 Ваша оценка:

Связаться с программистом сайта.

Новые книги авторов СИ, вышедшие из печати:
О.Болдырева "Крадуш. Чужие души" М.Николаев "Вторжение на Землю"

Как попасть в этoт список

Кожевенное мастерство | Сайт "Художники" | Доска об'явлений "Книги"